1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و شصت و یکم روز دوشنبه یازدهم شهریور ماه 1398 هجریشمسی (نوبت بعدازظهر) مطابق با دوم محرمالحرام 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (اعاده شده از شورای نگهبان).
4 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی.
5 ـ سؤالات آقایان: منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد (1 فقره) و محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم (1 فقره) از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی.
6 ـ سؤال آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات (1 فقره) از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مصطفی یادگاری
(آیات 88 ـ 85 از سوره مبارکه «قصص» توسط قاری محترم آقای مصطفی یادگاری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِی فَرَضَ عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لَرادُّکَ إِلى مَعادٍ قُلْ رَبِّی أَعْلَمُ مَنْ جاءَ بِالْهُدى وَ مَنْ هُوَ فِی ضَلالٍ مُبِینٍ * وَ ما کُنْتَ تَرْجُوا أَنْ یُلْقى إِلَیْکَ الْکِتابُ إِلاَّ رَحْمَةً مِنْ رَبِّکَ فَلا تَکُونَنَّ ظَهِیراً لِلْکافِرِینَ * وَ لا یَصُدُّنَّکَ عَنْ آیاتِ اللَّهِ بَعْدَ إِذْ أُنْزِلَتْ إِلَیْکَ وَ ادْعُ إِلى رَبِّکَ وَ لا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِکِینَ * وَ لا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلهاً آخَرَ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ کُلُّ شَیْءٍ هالِکٌ إِلاَّ وَجْهَهُ لَهُ الْحُکْمُ وَ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای یادگاری تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در حقیقت همان کسی که این قرآن را بر تو فرض کرد، یقیناً تو را به سوی وعدهگاه باز میگرداند. بگو پروردگارم بهتر میداند چه کس هدایت آورده و چه کس در گمراهی آشکاری است و تو امیدوار نبودی که بر تو کتاب القاء شود، بلکه این رحمتی از پروردگار تو بود. پس تو هرگز پشتیبان کافران مباش. و البته نباید تو را از آیات خدا بعد از آنکه بر تو نازل شده است باز دارند. و به سوی پروردگارت دعوت کن و زنهار از مشرکان مباش. با خدای معبود خدای معبود دیگر مخوان، خدایی جز او نیست، جز ذات او همه چیز نابودشونده است. فرمان ازآن او است و به سوی او بازگردانیده میشوید» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان شیفت عصر جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: پاپیزاده نماینده محترم دزفول، تربتینژاد نماینده محترم گرگان، حسننژاد نماینده محترم مرند، حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود، داداشی نماینده محترم آستارا، صادقی نماینده محترم تهران، کاظمی نماینده محترم ملایر، گودرزی نماینده محترم ممسنی و رستم، محجوب نماینده محترم تهران، مختار نماینده محترم آبادان، هزارجریبی نماینده محترم گرگان و نجفی نماینده محترم تهران.
آقای رئیس! ضمناً جناب آقایان: علوی نماینده محترم لامرد، ابراهیمی نماینده محترم آزادشهر و رحیمیجهانآبادی که صبح به عنوان تأخیرکننده اعلام شد اصلاح میشود، به موقع تشریف آورده بودند. آقای صادقی! اینهایی که با تأخیر آمدند ما اعلام کردیم.
3
طرح سؤال آقای منصور مرادی نماینده مریوان و سروآباد از آقای فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و عصربخیر دارم. دستور اول سؤالهای آقایان: منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد و محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد و تعداد دیگری از نمایندگان محترم از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی است. جناب آقای دکتر یوسفنژاد! در خدمت شما هستیم.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی جناب آقای دکتر دژپسند در مورد دلیل عدم اطلاعرسانی قبلی به مشتریان بانکها مبنی بر فعالسازی سامانه ارسال پیامک و برداشت کارمزد بدون اجازه مشتریان مطرح است، از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی جناب آقای حسینیشاهرودی برای قرائت گزارش کمیسیون دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

احمد انارکی محمدی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال و گزارش کمیسیون؛ شماره (40407) تاریخ 15/5/98
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (113181/1592) مورخ 21/12/1397، گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص سؤال ملی جناب آقای منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد، از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ الیاس حضرتی
من خلاصه گزارش کمیسیون اقتصادی را خدمتتان عرض کنم. دلیل عدم اطلاعرسانی قبلی به مشتریان بانکها مبنی بر فعالسازی سامانه ارسال پیامک و برداشت کارمزد بدون اجازه مشتریان چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 23/2/1398 کمیسیون با حضور (17) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. این بحث سؤال بود، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی. جناب آقای دکتر دژپسند برای پاسخ به سؤال دعوت میکنیم.

فرهاد دژپسند
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه نمایندگان محترم دارم و عرض تسلیت به مناسبت این ایام دارم. انشاءالله امیدوارم توفیق داشته باشیم از شیعیان و پیروان واقعی ائمه اطهار و معصومین (علیهمالسلام) باشیم. من ممنونم، گزارش کمیسیون را دادند، خود سؤال را هم نماینده محترم باید بگوید. (رحیمی ـ بعد از شما مطرح میکند) نماینده باید مطرح کند (رئیس ـ بعد سؤالکنندهها صحبت میکنند، بفرمایید) سؤالی که به صورت مکتوب رسید این سؤال دال بر این است که چرا کارمزد بابت سامانه پیامک از مشتریان گرفته میشود؟ من در کمیسیون خدمت عزیزان عرض کردم این به موجب قراردادی است که بین مشتری و بانک منعقد میشود. در این قرارداد سرویسها را اعلام میکنند. مشتری سرویس مورد نظر خودش را انتخاب میکند، در این فرمی که اینجا است در سطر دوم سرویسها اعلام میشود. در ماده (15) این قرارداد ذکر شده که هزینه اشتراک به عهده مشتری است. به عبارت دیگر مشتری با امضای این قرارداد قبول کرده که هزینههای این سرویسهایی که میگیرد، باید از ایشان دریافت و کم بشود. این توضیحی که برای سؤال خدمت شما تقدیم کردم.

علی اردشیرلاریجانی
فعلاً حرفتان تمام شد؟ متشکریم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، از آقای منصور مرادی دعوت میکنیم که توضیحاتشان را در مورد سؤال بفرمایند.

منصور مرادی
خدمت مردم عزیز ایران و همچنین همکاران گرامی و وزیر محترم عرض سلام و ادب دارم. از توضیحات کوتاه و خیلی خلاصه آقای وزیر متشکرم، اگر دوستان اجازه بدهند آقای وزیر صحبتهای ما را گوش بدهد ممنونم. (رئیس ـ آقای دژپسند! دارند صحبت میکنند، شما گوش بدهید که بعد باید جواب بدهید) جناب آقای دژپسند! شما فرمودید که طبق ماده (10) هزینههای مربوط بانکی را از حساب مشتریان کم میکنند چون قرارداد را امضا کرده. با توجه به اینکه طبق قانون بانکها برای انجام فعالیت و خدمات خود میتوانند کارمزد دریافت کنند، اما بانکها براساس قرارداد بابت خدمات ارائهشده به مشتری باید کارمزد دریافت کنند، نه بابت خدماتی که به مشتری ارائه نمیدهند.
با توجه به اینکه اغلب بانکها بابت ارسال صورتحساب، گردش یا پیامکهایی که به مشتریان ارسال میشود سالانه (10) هزار تومان یا هر شش ماه (6000) تومان از مشتریان دریافت میشود بابت ارسال پیامکها بابت گردش حسابهایی که مشتریان دارند است، اما بعضی از بانکها مثل بانک قرضالحسنه ایران، بانک شهر و بعضی از بانکهای دیگر بدون اینکه حتی مشتریان یک گردش حساب هم داشته باشند سالانه (10) هزار تومان از حساب مشتریان برداشت میشود و بعضی از بانکها با توجه به اینکه قبل از برداشت کارمزد به مشتری پیام میدهند که در صورت تمایل به ادامه ارائه گزارش یا ارسال پیامک اگر حاضر هستید با ارسال یک عددی، یا اینکه مراجعه به آن شعبه میتوانید پیامکتان را فعال یا غیرفعال کنید ما میتوانیم کارمزد از شما دریافت کنیم یا خیر، اما بانکهایی که اسم بردم، به علاوه تعدادی از بانکهای دیگر بدون اینکه حتی یک پیام هم در طول سال به مشتری ارسال بشود از حساب مشتری کارمزد دریافت میشود و این هم کاملاً غیرقانونی است و طبق قرارداد هیچ خدماتی به مشتری بابت ارسال پیامک ارائه نشده.
با توجه به گزارشاتی که در کمیسیون اقتصادی آقای وزیر و همچنین معاون ایشان دادند و قرار شد که جلسهای را ما با معاونین ایشان و حتی مدیرعامل بانکها داشته باشیم متأسفانه این انجام نشد و اینکه باز هم با توجه به مراجعات مردمی به بنده و مواردی که از قبل پیگیری کردیم باز سؤال به اینجا رسید که این موضوع بتواند پیگیری بشود. لذا جواب آقای وزیر واقعاً قانعکننده نیست، چه برای بنده به عنوان نماینده مردم و همچنین اربابرجوعهایی که به ما مراجعه میکنند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای دکتر دژپسند! شما (12) دقیقه وقت برای پاسخ به نقطهنظرات جناب آقای مرادی دارید، بفرمایید.

فرهاد دژپسند
مجدداً سلام عرض میکنم.
من در عرایض قبلیام و در جلسه کمیسیون به تفصیل عرض کردم خدماتی که بانکها به مشتریان میدهند برخی خدمات اضافی هستند که برای رفاه حال مشتریان و تسهیل امور مشتریان ارائه میشود. طبیعتاً ارائه این خدمات برای بانکها هزینههایی را به دنبال دارد و طبیعی و بدیهی است که بانکها برای پوشش آن هزینهها باید تأمین منابع و تأمین مالی داشته باشند. تأمین مالی میتواند از صور گوناگون باشد، به عنوان مثال میتوانیم بگوییم از سود تسهیلاتی که به سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی اعطا میشود و آن سودی که دریافت میشود از آن محل پرداخت بشود. همه ما میدانیم بانکها وکیل سپردهگذاران هستند، اگر از محل آن سپردهها تسهیلات اعطا میشود و بابت آن سودی دریافت میشود موظفند شرعاً، قانوناً و عرفاً پس از کسر حق وکالت بقیه عیناً به سپردهگذار پرداخت بشود. بنابراین حق ندارند از محل سود دریافتی آن تسهیلات اعطایی که از محل سپردهها است هزینههای دیگری را پوشش بدهند.
بنابراین باید برای این هزینهها تأمین مالی بشود، چه راهی؟ بهترین کار این است کسانی که این سرویسها را به طور ویژه از بانک مطالبه میکنند مابهازایش راضی و حاضر باشند که هزینههایی که مترتب بر این امر است پرداخت بکنند. برای همین هم بانکها یک قراردادی را با مشتری منعقد میکنند یا از طریق پیامک این را سؤال میکنند، بنده و شما هم به عنوان مشتری بانک این کار را میکنیم. اتفاقاً چون در مثالهایی که نماینده محترم مطرح فرمودند مثل بانک قرضالحسنه، من عین فرم بانک قرضالحسنه را آوردم. در فرمی که بانک قرضالحسنه به افراد میدهد در آنجا دقیقاً میپرسد شما کدامیک از خدمات تلفنبانک، رفاهبانک، اساماس بانک، اینترنتبانک، همراهبانک و ایمیلبانک را میخواهید؟
مشتری انتخاب میکند، یک خدمت یا همه خدمات را انتخاب میکند. اگر انتخاب کرد که این خدمات را من میخواهم توسط بانک به من ارائه بشود متناظراً در ماده (15)، چون اینجا ممکن است گفته بشود درست است این خدمات را میخواهد، ولی جایی گفته نشده بابت این خدماتی که مشتری دریافت میکند باید هزینههایش را بدهد. به همین دلیل اینجا مشتری نباید هزینه بدهد. برای تصریح این امر این قرارداد چند ماده دارد. ماده (15) را من قرائت میکنم، جناب آقای مرادی! آنکه من گفتم ماده (15) است، نه ماده (10).
«ماده 15 ـ هزینه اشتراک این سیستمها به عهده مشتری بوده» ببینید! در اینجا کاملاً تصریح میکند که این هزینهها به عهده مشتری است و مشتری به این وسیله به بانک وکالت میدهد که کلیه هزینهها را طبق تعرفه اعلامشده از سوی بانک مرکزی، این تعرفهها را هم خود بانک اعلام نمیکند. این تعرفهها توسط بانک مرکزی تعیین و اعلام میشود. این تعرفهها که «طبق تعرفههای اعلامشده از سوی بانک مرکزی از حساب وی برداشت نماید» بنابراین؛ 1 ـ سرویسها را گفته، 2 ـ در ماده (15) تصریح شده که مشتری به بانک وکالت داده این هزینهها را براساس تعرفههایی که توسط بانک مرکزی اعلام میشود از حساب وی برداشت کند.
در پایان این صفحه هم امضای مشتری دارد. یعنی مشتری این را امضا میکند، یا به صورت پیامکی. الان ما میدانیم تمام اطلاعات پیامها هرچه باشد به موجب قانون تجارت سند تلقی میشود و به موجب آن بانک میتواند این هزینهها را بگیرد. دقیقاً خدمت شما عرض بکنم تمام مواردی که هست باید به موجب این رویهای که عرض کردم صورت بگیرد و اگر این رویه صورت نگرفته باشد مشتری میتواند مورداً و جزئاً بگوید من این اختیار و وکالت را ندادم.
بنابراین خود بانک آمده این کار را کرده. سؤال؛ آیا این سرویسها داده میشود یا نه؟ این سرویسها به چه موجبی داده میشود؟ قطعاً بانک این کار را نمیکند، به موجب قرارداد یا توافقی که مشتری اعلام کرده. بنابراین این هزینهها به این موجب است. حالا سؤال، باید چکار بکنیم؟ مشتری که این خدمات را نمیخواهد و طالب این خدمات نیست، دو سطر، یک پیامک اعلام میکند، چنانچه بنده به عنوان مشتری هم این کار را کردم، طالب برخی از خدمات نبودم، به سهولت اعلام کردم این خدمات را نمیخواهم و از آن پس از من هزینهای هم دریافت نشده.
بنابراین آنچه عرض کردم این است که تمام این کارها براساس توافق و قرارداد بین طرفین است، در چهارچوب تعرفههایی که بانک مرکزی عالیترین مقام سیاستگذار و ناظر بر نظام بانکی صورت میگیرد انجام میگیرد و خارج از این هیچ اتفاقی صورت نمیگیرد.
اگر مشتری فرضاً میگوید من اعلام نکردم یا متقاضی نبودم یا تقاضا ندادم و این کار انجام شده طبیعتاً آن مراتب را باید طی کند، اگر همچنان گرفتند مقامهای ناظر در بانک مرکزی و بالاتر در وزارت اقتصاد ما آمادگی داریم مورد را پیگیری کنیم. ولی براساس گزارشها و مستنداتی که تا الان ما داریم هیچ موردی یافت نکردیم که خلاف این رویه صورت گرفته باشد، ممنون و متشکرم.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! پنج دقیقه از وقت شما باقی مانده.

علی اردشیرلاریجانی
لزومی ندارد همه را استفاده کنند، توضیحشان را دادند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای منصور مرادی جنابعالی هم در حد (12) دقیقه بفرمایید.

منصور مرادی
مخالف
آقای دکتر! اطلاعاتی که ارائه دادند درست نبود و با توجه به اینکه بحث اصلی بنده این بود که بانک بابت حسابهایی که گردش مالی در طول سال ندارند و هیچ پیامکی به مشتریان ارسال نمیشود باز هم همین کارمزد را برداشت کردند.
با توجه به اینکه دریافت هر مبلغی تحت عنوان درآمد نیاز به مجوز قانونی دارد و به استناد کدام قانونی این مبلغ را دریافت مینمایند؟ از طرفی هم قرارداد مجوز دریافت نمیباشد و این قرارداد یکطرفه است و با توجه به اینکه آقای دکتر توضیح دادند که بانکها بابت سودی که از تسهیلات دریافت میکنند نمیتوانند بهای آنها را پرداخت کنند درست است، اما با توجه به اینکه از محل درآمد کارمزد میتواند قسمی از هزینههایی که مربوط به ارائه خدمات است پرداخت کند از آن محل میتواند آن هزینهها را پرداخت کند و نیاز به این کارمزدی که اول بدون اجازه مشتری و همچنین بابت خدماتی که ارائه نداده دارد از مشتریان دریافت میکند اصلاً و بههیچعنوان قابل قبول نیست و حتی بانکها هم میتوانند برنامهای که در بحث انفورماتیک بانکها هست بگذارند که بابت حسابهایی که در سال حتی (10) یا بیشتر از (10) گردش داشته باشند این کارمزد از مشتریان کسر بشود، ولی چرا بابت حسابهایی که هیچ نوع گردش مالی نداشته، فقط گردش مالی آنها مربوط به برداشت سالانه کارمزد ارائه پیامهای بانکی است از مشتریان دریافت میکند؟ لذا جوابی که آقای وزیر دادند قابل قبول نیست و این جواب بنده را نمیتواند توجیه کند.

عبداله سامری

علی اردشیرلاریجانی

منصور مرادی
آقای دکتر! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، پاسخ وزیر محترم اقتصاد آقای دژپسند را از نظر قانعکننده بودن به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. آنهایی که قانعکننده میدانند مثبت باید رأی بدهند، آنهایی که قانعکننده نمیدانند منفی رأی بدهند. پاسخ آقای دژپسند را به رأی گذاشتیم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. یعنی نمایندگان قانع نشدند.
4
طرح سؤال آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد و (11) نفر از نمایندگان مجلس از آقای فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی و نظر مجلس مبنیبر قانع کننده نبودن پاسخ وزیر

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض خداقوت خدمت همه همکاران عزیز.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (5838/717) مورخ 1/2/1397، گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص سؤال ملی جناب آقای محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه و خاتم و (11) نفر از نمایندگان از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ الیاس حضرتی
گزارش کمیسیون اقتصادی
خلاصه سؤال:
علت عدم اجرای ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی درخصوص راهاندازی سامانه ثبت حقوق و مزایای شاغلان دستگاههای ذیربط چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 15/11/1397 کمیسیون با حضور (15) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده منتخب سؤالکنندگان از پاسخهای ارائه شده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آیین¬نامه داخلی مجلس، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
اسامی نمایندگان سؤالکننده آقایان: سید کاظم دلخوش، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدمصطفی ذوالقدر، محسن علیجانیزمانی، داود محمدی، محمود شکری، علیرضا محجوب، نادر قاضیپور، فرهاد فلاحتی، سیدهادی بهادری و علی وقفچی. لازم به ذکر است که این سؤال در جلسه مطرح شد، سؤال ارتباط و موضوعی به حوزه وظایف وزارت اقتصاد و دارایی نداشت، در حوزه سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور است، اما از باب اینکه ما ابهامی داشتیم و خلأ قانونی داشتیم و نمیتوانستیم رأیگیری کنیم بنا شد این توضیح را بدهیم برای اینکه سؤال ارتباطی به وزارت اقتصاد ندارد، اما از باب اینکه نمایندگان محترم اقناع نشدند ما سؤال را به صحن ارجاع دادیم.

علی اصغر یوسف نژاد
ـ متشکرم، از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی جناب آقای دکتر دژپسند برای پاسخ به سؤال دعوت میکنیم، بفرمایید.

فرهاد دژپسند
بسم الله الرحمن الرحیم سلام و عرض ادب و احترام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، از جناب آقای صباغیان تقاضا میکنیم توضیحاتی در مورد سؤالشان بدهند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای دژپسند بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای دژپسند! جنابعالی (13) دقیقه وقت دارید پاسخ نقطهنظرات جناب آقای صباغیان را بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دژپسند! الان قوه مجریه این را گذاشته، قوه مقننه هم این را گذاشته، دیگر کجا نگذاشتند؟ بگویید.

فرهاد دژپسند
آقای رئیس سؤال خوبی را فرمودند، چشم. من حتماً اینها را براساس گزارشی که از سازمان اداری گرفتم جواب میدهم، کلاً از روی آن میخوانم. قوه قضائیه و نهادها و بنیادها و شهرداریها از مواردی است که باید اطلاعات را بارگذاری میکردند، ولی من این گزارش را میخوانم بدانید آنهایی که بارگذاری نکردند کدامها هستند. قوه محترم قضائیه به استناد اینکه روزهایی که آماده شد در آستانه تغییر نظام مدیریتی بود تشخیص مدیریت قبلی این بود که این را موکول به نقل و انتقال بکنند و واگذاری و تحول مدیریتی قوه قضائیه بکنند. بنابراین به این دلیل در سال گذشته نشد این بارگذاری صورت بگیرد. در سال جاری هم پیگیریهایی که کردند وزیر محترم دادگستری فرمودند رئیس محترم قوه دستور داد اقدام لازم را برای این کار انجام بدهند، ولی تا الان این کار انجام نگرفت و در واقع این بارگذاری صورت نگرفت. البته در قوه قضائیه چند دستگاه این کار را انجام دادند؛ مثل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و روزنامه رسمی. پس قوه قضائیه بهجز این دو دستگاه درونقوهای بقیه به خاطر نقل و انتقال مدیریتی امکان بارگذاری و انجام امور فراهم نشد.
بخش دومی که انجام ندادند شهرداریها، بنیادها و مؤسساتی که با این اظهار که ما از نظر قانون در زمره و تحت نظارت و سرپرستی دفتر مقام معظم رهبری هستیم باید اذن خاص بگیریم؛ مثل سازمان صدا و سیما. همه ما میدانیم سازمان صدا و سیما اتفاقاً یکی از دستگاههایی است که خیلی در این زمینه سعی میکند شفافیت صورت بگیرد، ولی تاکنون این اقدام صورت نگرفته.

علی اردشیرلاریجانی
قانون که میگوید شامل اینها میشود.

فرهاد دژپسند

علی اردشیرلاریجانی

فرهاد دژپسند
پیگیری منظم صورت میگیرد، سازمان اداری و استخدامی در مکاتبات مختلف دارد پیگیری میکند و این کار را میکند. صدا و سیما و شرکتهای تابعه، ستاد اجرایی فرمان امام، قرارگاههای سازندگی و اشخاص حقوقی وابسته به آنها. این گروه تاکنون هیچ اطلاعاتی را راجع به حقوق و دستمزد بارگذاری نکردند. بنابراین این مواردی که مطرح میشود هنوز کامل نشده بعد از سه سال کامل نشده بله، برای اینکه اینها خارج از مدیریت هستند.
5
طرح سؤال آقای نصراله پژمانفر نماینده مشهد و کلات از آقای محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و نظر مجلس مبنی بر قانع کننده بودن پاسخ وزیر

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات جناب آقای مهندس آذریجهرمی در مورد علت عدم انجام وظایف قانونی وزارت ارتباطات در احراز هویت افراد در اینترنت، ساماندهی و فیلترشکنها و قطع سیمکارتهای مجعول مطرح است. سخنگوی محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تشریف ندارند، در خدمت جناب آقای برومندی هستیم که برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند.

محمدمهدی برومندی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (370681) مورخ 25/1/1398 گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی جناب آقای دکتر نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ مجتبی ذوالنوری
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
خلاصه سؤال:
علت عدم انجام وظایف قانونی وزارت ارتباطات در احراز هویت افراد در اینترنت، ساماندهی فیلترشکنها (VPN) و قطع سیمکارتهای مجعول چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق طی جلسه رسمی در تاریخ 1/ 5/98 کمیسیون با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده محترم سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در جلسه علنی ارائه میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ مجتبی ذوالنوری

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات جناب آقای مهندس آذریجهرمی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. آقای جهرمی! شما (15) دقیقه وقت دارید که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید.

علی اردشیرلاریجانی

محمدجواد آذری جهرمی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
از هیأترئیسه محترم و نمایندگان محترم مجلس تشکر میکنم که فرصتی را برای ارائه توضیحات فراهم کردند. در ابتدای عرایضم علاقمندم آخرین دستاورد جوانان غیور ایران در عرصه فضایی که ماکت آن تهیه شده به نمایندگان مردم تقدیم کنم. تکنولوژی که امروز خار چشم دشمنان ایران شده و ما به جوانان خودمان برای توسعه این فناوری میبالیم.
از کمیسیون امنیت ملی و جناب آقای پژمانفر بابت سؤالی که مطرح کردند تشکر میکنم، البته ایشان سه تا سؤال داشتند، من علاقمند بودم که هر سه سؤال امروز در صحن مطرح شود با فرصتی که به وجود آمده، منتها ظاهراً فقط سؤال سوم را امروز در دستور کار قرار دادند.
مطابق با ماده (207) آییننامه داخلی مجلس سؤال از وزرا در شرح وظایفشان باید باشد. ماده (21) قانون جرایم رایانهای اشعار میدارد که فراهمآورندگان خدمات دسترسی موظفند دستورات قضائی و یا مصوبات کارگروه تعیین مصادیق را در رابطه با انسداد سایتهای اینترنتی اجرا کنند. وزیر ارتباطات و وزارت ارتباطات مطابق قانون مسئولیتی در این حوزه ندارد.
در رابطه با بحث هویت در فضای مجازی مجدداً عرض میکنم که تکلیفی برای مسأله کلی هویت تا همین جلسهای که شخص آقای لاریجانی دو شب پیش در شورای عالی فضای مجازی حضور داشتند تصویب نشده بود و این تصویبنامه هنوز هم به وزارت ارتباطات ابلاغ نشده است. بنابراین هر دو بحث مطرحشده توسط دوست عزیزمان جناب آقای پژمانفر از حیطه اختیارات و مسئولیت وزیر خارج است. من مطالبم را کوتاه میکنم، علاقمند هستم صحبتهای دوست عزیزمان را بشنویم، در بخش دوم خدمت شما هستم و توضیحات را ارائه میدهم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای پژمانفر بفرمایید.

عبدالحمید خدری

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه صبر کنید. تذکر راجع به این سؤال آقای جهرمی دارید؟ تذکرتان را بگویید. فقط مراقب باشید راجع به سؤال آقای جهرمی باشد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عبدالحمید خدری بفرمایید.

عبدالحمید خدری
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت اعضای محترم هیأترئیسه عرض سلام و ادب و احترام دارم. (رئیس ـ ماده چند را تذکر میدهید؟) جناب آقای دکتر لاریجانی! ماده (207)، تبصره (4) تصریح دارد جهت رعایت حق نمایندگان برای ایفای وظایف نظارتی، هیأترئیسه موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا سؤالات نمایندگانی که در مجلس طرح نشده یا تعداد کمتری از سؤالات آنان در دستور کار قرار گرفته است با اولویت بررسی در دستور کار قرار گیرد.
جناب آقای لاریجانی! حدوداً بیش از (100) سؤال نمایندگان در نوبت صحن است و آقای پژمانفر این سؤالی که امروز در صحن دارد مطرح میشود در تاریخ 6/5/98 اعلام وصول شده، امروز در صحن مطرح شده است. این با کجای عدالت سازگاری دارد؟ نمایندگانی که یک سال و نیم در نوبت طرح سؤال هستند.

علی اردشیرلاریجانی

عبدالحمید خدری
چه چیزی را توضیح بدهند؟ 6/5/ اعلام وصول شده است.

علی اردشیرلاریجانی
شما ایرادی وارد کردید، مسئول دارد، آقای یوسفنژاد توضیح میدهند که ترتیبات رعایت شده یا نه. بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بله، آقای خدری! آن چیزی که مدنظر ما است آییننامه داخلی است، ما براساس آییننامه داخلی نمایندگانی که کمتر سؤال کردهاند یا هیچ سؤال نکردهاند، سؤالاتشان را در نوبت قرار میدهیم. بنابراین اصل بر این است نمایندگانی که سؤال مطرح نکردهاند در اولویت باشند. در این ارتباط دقیقاً قانون رعایت شده و آقای پژمانفر حق مسلمشان بوده، حتی در این ارتباط ایشان از چند سؤال دیگر اعلام انصراف کردند. بنابراین آقای پژمانفر تخلفی انجام ندادهاند، هیأترئیسه هم براساس آییننامه عمل کرده است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، به هر حال بررسی کردهاند. شما هم با توجه به همین سؤال آقای جهرمی بفرمایید. حالا ما این را بررسی میکنیم، ایشان گفتند ما براساس آییننامه رعایت کردیم، شما ایراد دارید، ما در هیأترئیسه رسیدگی میکنیم، دیگر ناراحتی ندارد. به هر حال ایشان پاسخ شما را دادند، مسئولش ایشان است. (خدری ـ بررسی کنید) الان فیالمجلس که نمیتوانیم بررسی کنیم، مسئول این کار ایشان است، ایشان میگوید ما با رعایت آییننامه مطرح کردیم. شما ایراد دارید در هیأترئیسه رسیدگی میکنیم، چشم. یک تذکر دیگر دارند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان

اکبر رنجبرزاده
آقای کواکبیان هم تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
راجع به سؤال آقای جهرمی است بفرمایید. ماده چند را تذکر میدهید؟

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم همان ماده (207) را تذکر دارم. ببینید جناب آقای رئیس! هیچکس نمیگوید که حق آقای پژمانفر نیست که الان سؤالش در نوبت قرار گرفته است، حقشان است. اما بحث این است که بنده عضو کمیسیون امنیت ملی هستم، این سؤال کمتر از یک ماه است که در کمیسیون مطرح شده است. چطور امروز در دستور قرار گرفته؟ اینکه آقای یوسفنژاد میفرمایند که بله ایشان چندین سؤال داشتند، اگر شخص مدنظر است یک نوع است، اگر سؤال مد نظر است. بنده از آقای رحمانیفضلی یک سال و نیم است سؤال دارم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، شخص مطرح است، گفتهاند نمایندگانی که در مجلس سؤالشان مطرح نشده یا کمتر مطرح شده در اولویت است.

مصطفی کواکبیان
پس نوع سؤال مطرح نیست، (رئیس ـ نه، نوع سؤال مطرح نیست) اگر من یک سال و نیم پیش یک سؤال داشتم بیایم سؤالم را...

علی اردشیرلاریجانی
آقای کواکبیان! خودتان رأی دادید، نمایندهها رأی دادند.

مصطفی کواکبیان
من یک نکته دیگر را هم قبلاً خدمت شما برای ماده (75) گفتم. بعضی از عزیزان و همکاران طوری حرف میزنند که به همه مجلس توهین است. یعنی طوری مجلس را ضعیف نشان میدهند، فردا اگر من اظهارنظر کردم من را دستگیر میکنند. (رئیس ـ نه، حرف درستی نیست) بیخود میکنند، چه کسی میتواند دستگیر کند؟ آن کسی که حسابش پاک است از محاسبه چه باک است؟ چرا ما خودمان مجلس را تضعیف میکنیم؟ اگر دولت وظیفهاش را انجام نداده برود انجام بدهد. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
آقای جهرمی صحبت کردند، آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک»
خدمت یکایک سروران گرامی و اعزه بزرگوار عرض ارادت دارم و اینکه فرصتی فراهم شد از چندین سؤالی که بنده داشتم این سؤال را بتوانم امروز خدمت عزیزان طرح کنم، مسألهای بسیار مبتلابه است و مسألهای است که امروز در جامعه ما ضرورت دارد به آن پرداخته شود.
جناب آقای رئیس! حالت اولیه در جامعه این است که ما برای مردم اختیارات و حقی را قرار بدهیم که مردم بتوانند از فضای مجازی و فضای خدمات استفاده کنند. امروز متأسفانه در فضای مجازی ما در شرایطی قرار گرفتیم که خیلی از افراد برای استفاده کردن از فضای مجازی باید از ویپیانها و فیلترشکنها استفاده کنند. اشکال قضیه در این است که نسبت به این قضیه ما یک برنامه مشخصی نداریم. اگر دو تا کار شود: یک؛ سطح دسترسی افراد در فضای مجازی مشخص شود و دوم؛ احراز هویت شود، این اشکال به وجود نمیآید. امروز نه از طرف دستگاه متولی که وزارت ارتباطات است، سطح دسترسیها تفکیک شده، به دلیل اینکه احراز هویت که تکلیف مشخص وزارت ارتباطات است که بنده ادله متعددی در ارتباط با این موضوع دارم که وظیفه دقیقاً متوجه وزارت ارتباطات است، این کار صورت نمیگیرد.
انتظار من این است که آقای جهرمی بیایند در ارتباط با این موضوع توضیح بدهند. من یکی از آنها را عرض میکنم، آقای دکتر! ما امروز بین (500) هزار تا (2) میلیون بنا بر گزارشهای متعددی که دستگاههای مختلف ارائه کردهاند سیمکارتهای مجعول داریم که اینها سیمکارتهایی هستند که معلوم نیست مخاطبشان چه کسی است، یا سیمکارتهایی است که برای اتباع صادر شده است. چرا ما برای اینها هیچ کاری نمیتوانیم کنیم؟ یک اقدامات حداقلی شده، اما این اقدامات حداقلی موجب نشده که جلوی فساد را بگیرد.
در ارتباط با اتباع من عرض میکنم، شما همین کشور عراق را بروید، دیگر امکانات زیرساختی و فضای مجازیاش را میبینید چه وضعیتی دارد. شما یک کارت که میگیرید یک هفته فرصت دارد، امکاناتش هم محدود و تعریفشده است. اینطور نیست که هر کسی هر کاری دلش میخواهد انجام بدهد.
ما الان همان سیمکارتی که برای یک ایرانی صادر میشود، برای یک تبعه غیرایرانی هم صادر میشود و او میتواند همه دسترسیهایی که در فضای مجازی امکانپذیر است ایجاد کند. نتیجهاش هم این است که ما بین (500) هزار تا (2) میلیون سیمکارتی داریم که زمینه سوءاستفادهها را فراهم کرده است. انواع دزدیها، دزدیهایی که در فضای مجازی صورت میگیرد، انواع جرایم در آنجا شکل میگیرد. الان یکی از مسائل کاملاً مبتلابهی که برای عزیزان نماینده ما وجود دارد این است که نمایندهها در این موضوع میآیند مراجعه میکنند، با یک شبکهها، کانالها و محتواهای غیر تعریفشدهای مواجه هستند که دروغپراکنی میکنند، هیچکسی هم نمیتواند جلوی اینها را بگیرد. من انتظار دارم آقای وزیر بیایند توضیحات کامل را بدهند، من عرایضم را ادامه خواهم داد. خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. آقای جهرمی بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای جهرمی! شما (11) دقیقه وقت دارید که در خدمت شما باشیم.

محمدجواد آذری جهرمی
یعنی من (19) دقیقه صحبت کردم؟

علی اردشیرلاریجانی
(11) دقیقه وقت باقی مانده است.

محمدجواد آذری جهرمی

علی اردشیرلاریجانی

محمدجواد آذری جهرمی
از آقای پژمانفر تشکر میکنم. البته به نظرم ایشان مباحث اصلیشان را برای بخش دوم گذاشتند که من وقت ندارم مطرح کنند و فقط در این قسمت بخش مربوط به مدیریت سیمکارتها را گفتند. اگر سؤال همین است، البته من این را توضیح میدهم و امیدوارم که فرصت و فضای مجلس به گونهای باشد که عدالت برقرار باشد برای قسمت بعدی سؤال و مطالبی که ایشان در قسمت دوم به صورت احتمالی میخواهند مطرح کنند وقتی باشد که بشود پاسخ داد.
ببینید عزیزان! در رابطه با سیمکارتهای داخل کشور در دو سال گذشته با یک همکاری و برنامه فشردهای که بین مرکز ملی فضای مجازی، وزارت ارتباطات، اپراتورها و سازمان ثبت احوال بوده بیش از (17) میلیون سیمکارت فاقد هویت یا مخدوش از شبکه خارج شده است. این از دید دوست خوب ما آقای پژمانفر اقدامات کمی است. البته ما قطعاً باید نظرمان را بلند بگیریم. اما یک اقدام بسیار بزرگی با ساماندهی امکانات بدون اختلال در زندگی عادی مردم انجام شده. ما که نمیتوانیم شروع کنیم همه سیمکارتهای مردم را حذف کنیم. نمیتوانیم زندگی مردم را مختل کنیم. باید تکتک پروفایلهای بیش از (120) میلیون سیمکارت موجود در کشور را شناسایی و آنهایی که نادرست است را از دسترس خارج میکردیم. این اتفاق رخ داد و این اتفاق از دید جناب آقای پژمانفر اقدامات کمی است.
اما نکته دوم بحث اتباع است. ایشان درست میفرمایند، اتباع بیگانه در زمان ورود به کشور با پاسپورتی که دارند میروند سیمکارت خریداری میکنند. دفاتری که سیمکارت را ارائه میکنند، در مراکز مختلف، در هتلها، در جاهای مختلف، از مدارک هویتی این اتباع بیگانه و توریستها استفاده میکنند، میروند با آن سیمکارت صادر میکنند. راهحل چیست؟ راهحل، اتصال بانک اطلاعاتی ناجا به سیستم هویتی اپراتورها است. موضوعی که در دولت الکترونیک باید رخ بدهد. ناجا آمد این اقدام را انجام داد، سیستم را متصل کرد، به دلیل ملاحظاتی که در طراحی شبکهشان داشتند بانکی که برای این کار ارائه دادند بانک آفلاین بود، با (24) ساعت تأخیر. اتباع خارجی که وارد ایران میشدند، میخواستند سیمکارت تهیه کنند، چون اطلاعاتشان وارد نشده بود و با (24) ساعت تأخیر وارد شده بود میگفتند نمیتوانیم سیمکارت بگیریم. این داستان به اینجا رسید که دوستان حزبالله لبنان پیام دادند آمریکا ما را تحریم کرده، شما در ایران به ما سیمکارت نمیدهید. در صورتی که اصل واقعیت موضوع دیگری بود. ما این فرآیند را متوقف کردیم، به ناجا اعلام کردیم بانک اطلاعاتیات را هر گاه بهروز کردی ما هم این سیستم را اعمال میکنیم. فکر نمیکنم ما بر ناجا نسبت به موضوع امنیت ارجح باشیم. موضوع امنیت به ناجا برمیگردد و طبیعتاً میدانیم آن دوستان هم الان دارند با جدیت پیگیری میکنند سیستم را وصل کنند. البته من این توضیح را در کمیسیون هم خدمت آقای پژمانفر عرضه کردم و توضیح دادم.
اما بخش دوم سؤالاتی که ممکن است مطرح شود و در رابطه با آن صحبت شود را عرض کردم. بهتر بود که در سؤالات مطرح میشد و من پاسخ میدادم. اما در این سؤال احتمالاً مطرح نشده که در فاز دوم طرح شود.
آقایان! سؤال مطرح میکنند چرا وزارت ارتباطات فیلترشکنها را مدیریت نمیکند، چرا نمیبندد؟ سؤال این است.
یک؛ براساس قانون وظیفه ما نیست، ارائهکنندگان خدمات دسترسی موظفند.
دوم؛ آقای پژمانفر! فرض کنید که صبح فردا از خواب بیدار شوید و کل فیلترشکنها و VPN، فرض محال (محال نیست) همه از دسترس خارج شده باشند. اتفاقاتی که رخ میدهد را فکر کنید. استاد دانشگاهی که دنبال مطلب علمی میگردد به دلیل اینکه سایتهای وبلاگ به دلیل ملاحظات عمومی شبکههای اینترنتی چون همسطح هستند و دستهبندی انجام نشده و مسدود هستند به مشکل میخورد. تاجر ما که میخواهد تحریمها را دور بزند به حساب بانکی پول واریز کند به مشکل میخورد. تمام Developer و توسعهدهندگان نرمافزار ما که دارند نرمافزار توسعه میدهند به مشکل میخورند. مگر میشود بدون ساماندهی این حوزهها رفت و با همه این ابزارها بررسی کرد؟
با این حجم از محدود بودن عمومی دسترسیها که ما بارها گفتیم این را طبقهبندی کنیم، در جلسات مختلف گفتیم، سطح سیستم برای پزشک، استاد دانشگاه، دانشجو و خبرنگار نمیشود با سطح یک کودک هشت، نه ساله برابر باشد. این همسطحی انجام نمیشود. فیلترشکن به راحتی در کشور فروخته میشود؟ هیچ برخوردی با این تجارت در این کشور نمیشود که پشتش هم معلوم است. مگر میشود در کشور در نیاورد که چه کسی در کشور تجارت فیلترشکن میکند. مگر نمیشود پشت این مافیا را در آورد؟
نمایندگان بدانید! پاسخ به من وزیر ارتباطات، میگویند ما قانون نداریم که فیلترشکنفروشی در کشور جرم است. تجارت چندصد میلیاردی در این حوزه است، کسی جلویش را نمیگیرد، میگویند وزارت ارتباطات! تو بیا برو ببند، زندگی مردم هم مختل شد خودت جواب بده. این منطق است؟
ما به صیانت از اخلاق اعتقاد داریم، رهنمودهای مقام معظم رهبری را میدانیم، میدان هم خیلی خوب درک میکنیم، اما دوستان! حل مشکل راهحل دارد. راهحل هم نمیشود ابزارهایی که مورد نیاز مجری است به او ندهیم و بعد بگوییم برو این کار را انجام بده. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقای جهرمی خیلی تشکر میکنیم که توضیحاتی دادند و سعی کردند مسائلی را برای روشن شدن افکار نمایندهها بگویند. عزیزان! اما من توضیح میدهم که اینها فرار به جلو است و به جای اینکه ایشان بیایند پاسخ بدهند چرا این اقدامات را انجام نمیدهند، خودشان در مقام سؤال قرار گرفتند.
عزیزان! این مسأله را عرض کنم در دنیا حق همه افراد این است که از فضای مجازی، کمااینکه از فضای فیزیکی استفاده میکنند باید استفاده کنند. کسی حق ندارد برای کسی ایجاد محدودیت کند. آقای جهرمی! اتفاقاً شما میخواهید ایجاد محدودیت کنید و الا ما میگوییم اصل این است که همه افراد بتوانند فعال باشند.
به نظر شما امروز چرا ویپیانها و فیلترشکنها فعال میشود؟ به دلیل اینکه شما آمدهاید و دارید شیپور را از ته آن میزنید. شما به جای اینکه بیایید دو تا اقدام را انجام بدهید، یک؛ برای کاربران احراز هویت کنید. شما که گفتید ما مسئول نیستیم، اما چطور برای (17) میلیون میگویید توانستیم سیمکارتهای جعلی و غیرقابل شناسایی را از رده خارج کنیم؟ پس مسئولیت داشتید.
شما در ارتباط با این موضوع وظیفه دارید که این کار را بتوانید انجام بدهید، اما متأسفانه این کار را نکردید. نتیجهاش چه شده؟ نتیجهاش همین حرفی است که شما زدید. ما هیچ نوع اینترنت درستی به مردم نمیتوانیم بدهیم. آقای رئیس! اجازه بدهند وزیر این صحبتها ما را بشنود. ایشان که فرصتی نیست، در صحن نشستهاند و این موجب این میشود که وهن به مجلس است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای جهرمی! وقتی صحبت میکنند شما گوش بدهید. آقایان! اینجا را خلوت کنید، آقایان اجازه بدهید. آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
این وهن مجلس است، اینکه بعضیها این موضوع را دارند یک شکل دیگری. من عرض میکنم، آقای دکتر! اولاً باید روشن شود من که پشت کاربر هستم چه کسی هستم، احراز شود. اصلاً اینترنت در دنیا راه افتاد، این پسوردی که برای فرد میگذاشتند یعنی کد شناسایی که من کد شناساییام را میزدم روشن بود که من چه کسی هستم و طبیعتاً براساس همین ID که داشتم کارهای خودم را انجام میدادم، هیچ اتفاقی نمیافتاد. الان چرا این کار را نمیکنند؟ این مسأله در شورای عالی فضای مجازی در ذیل راهاندازی شبکه ملی اطلاعات یکی از تکالیف است. دستگاه متولی آن هم وزارت ارتباطات است. چرا این کار نمیشود؟ چرا این کار صورت نمیگیرد؟
الان سؤال من این است؛ آقای دکتر، عزیزان همکار! امروز گفتند ما (17) میلیون از سیمکارتها را کم کردیم، ما هم تشکر میکنیم، دستتان درد نکند. اما الان (2) میلیون سیمکارت جعلی هست، این (2) میلیون کمتر یا بیشتر سیمکارت جعلی امروز زمینههای فساد است. خاطرتان است آقای دلخوش چند بار در این مجلس آمدند داد زدند که یکسری در فضای مجازی دارند به ما توهین میکنند، برای ما مسأله ایجاد میکنند، به ما دروغ میبندند. عزیزان همکار! مگر شما کم مبتلا به این موضوع هستید؟ کسانی که معلوم نیستند چه کسانی هستند این همه به ما تهمت، دروغ و ناسزا دارند میگویند، اما کسی نیست که اینها را شناسایی کند. ما باید نسبت به مسائل، ما میخواهیم در جامعه باشیم. نتیجهاش چه شده؟
نتیجهاش این شده، آقای دکتر! من الان یک آماری را خدمت شما عرض میکنم، اتفاقاً این آمار را خود سازمان مرتبط با آقای جهرمی به دست گرفتهاند، اتفاقاً بعد از حادثه اتفاقات سال 96 این مسأله فیلترشکنها و فیلترها ایجاد شده است. اکثریت افرادی که آمدهاند موضوع فیلترینگ را مطرح کردند گفتند شما برای چه از فیلترشکنها استفاده میکنید؟ مسائلی را که مطرح میکنند مسائلی است که عموماً استفاده کردن از یک فضای امن اتصال به اینترنت است، رسانههایی است که میخواهند استفاده کنند، یا موارد این شکلی.
ما امروز در همین کشور عراق بروید مراجعه کنید، عزیزان که همه رفتهاند، من کشورهای پیشرفته را نمیگویم که در حوزه IT خیلی توسعه دارند و خدماتشان پیشرفته است. در مورد همین کشورهای همسایه ما که دیرتر از ما شروع کردهاند، امروز هم زیرساختهایشان پایینتر است. شما آنجا میروید، میگویید من یک سیمکارت میخواهم. سیمکارت یکی، دو هفته بیشتر زمان ندارد و براساس آن زمانی که دارد شما هم همه کار نمیتوانید کنید.
من الان به آقای جهرمی میگویم، آقای جهرمی، عزیز بزرگوار، وزیر بزرگوار! شما چرا همه امکاناتی را که برای همه افراد در ایران شناسایی شدهاند برای اینها قرار میدهید؟ چرا بعد از زمانی که یک تبعهای آمد یک کارتی گرفت با یک کپی پاسپورت سالیان متمادی و مدت مدیدی میتواند به او خدمات ارائه شود؟ مگر یک آدم غیرایرانی که به ایران میآید چند وقت میماند که ما بتوانیم این کار را انجام بدهیم؟
عزیزان! امروز آن چیزی که ما با آن مواجه هستیم فضایی است که ناامن است، فضای ناامن را هم وزارت ارتباطات ما میتوانست، ما خواهش کردیم، گفتیم فقط همین اقدام را انجام بدهید تا من که در فضای مجازی نشستهام و میخواهم در این فضا یک اثری را ایجاد کنم، ببینید که من چه کسی هستم. این را هم فقط وزارت ارتباطات میتواند انجام بدهد.
آقای دکتر! حتی الان نرمافزارهایی هست، به صورت ربات دقیقاً شناسایی میکند کسی که در فضای مجازی من قرار گرفت چه کسی است. الان گزارش دادهاند، همین امروز من از مشهد گزارش گرفتم، در تهران گزارش گرفتم، در شهرهای مختلف گزارش گرفتم، یک آقا (300) سیمکارت هنوز استفادهنشده از رایتل گرفته، چه کسی این مجوز را داده است؟ (300) سیمکارتی که هنوز استفاده نشده است. این یعنی چه؟ این باگ را چه کسی میخواهد پر کند؟ این فضای ناامن فقط و فقط به دست وزارت ارتباطات که به دلیل اینکه (من هم نمیخواهم بگویم) منافع در آن است، پول در آن است، نمیخواهند به خاطر پول به سمت مصالح کشور بروند. اینها به دنبال پولش هستند. چون هر سیمکارتی که میآید اینها میتوانند یک بهرهبرداری اقتصادی در آن کنند و از این نمیخواهند دست بردارند. ما میگوییم بیایید این کار را کنید.
چرا یک بچه به دلیل اینکه ما میخواهیم به اصطلاح مدیریت کنیم که این بدتر از همه چیز است، با یک استاد دانشگاه ما فضای اینترنتش یکسان است و بعد اگر آن بچه میخواهد استفاده کند میرود از فیلترشکن استفاده میکند، استاد ما هم باید از فیلترشکن استفاده کند. این فیلترشکنها هم هیچکدام به درد نمیخورد، هیچکدام نیاز آن کسی که احتیاج به این دارد که یک اطلاعات واقعی را به دست بیاورد نمیتواند پاسخ بدهد و از آن طرف این فیلترشکنها برای کسی نمیتواند مدیریت انجام بدهد.
عزیزان! صد کلام به یک کلام، من هم خیلی طولانی نکنم. من امروز یک دغدغه عمومی که همه دوستان نماینده به آن مبتلا هستند را مطرح کردم. عزیزان! امروز همه شما در پیشگاه خدا مسئولید، امروز روز ایام متعلق به سیدالشهدا است. ما امروز باید مسیر حق را انتخاب کنیم. اگر من حرفم را براساس هوای نفس زده باشم قیامت باید جوابش را بدهم. من امروز دارم مسألهای را مطرح میکنم که باعث شده بسیاری از خانوادهها به آن گرفتار شوند. من امروز گزارش گرفتهام بیش از بیست و چند درصد از پروندههایی که در دستگاه قضائی تشکیل میشود به دلیل مشکلاتی است که در فضای مجازی وجود دارد و هشتاد و چند درصد گزارش گرفتهام، به دلیل این است که مشخص نیست کسی که در فضای مجازی قرار گرفته هویتش چه کسی است. ما گفتیم هویتش مشخص شود، احراز هویت به دست وزارت ارتباطات است، اگر وزارت ارتباطات بخواهد این کار را کند میتواند. این تکنولوژی وجود دارد، اما اراده وجود ندارد. تکالیف بالادستی هم هست.
عزیزان! من خواهش میکنم، این حرفی بود که من زدم، شما هم هر کدامتان به آن مبتلا هستید، با حجم زیادی از مسائلی که امروز هست و بدانید امروز اگر این کار را انجام بدهید در زمان انتخابات همه شما موج تخریبی که علیه شما وجود دارد که هیچکدام از اینها هم مستند نیست، در یک فضای لاابالی، در یک فضای کذب این مسائل تخریبی شکل میگیرد، در این بستر انتقال پیدا میکند. عزیزان! امروز روزی است که شما باید پیام بدهید که ما از این فضای ناسالم در فضای مجازی نارضایتی داریم و اگر راضی هستید مسائلتان را بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، خیلی ممنون. آقای پژمانفر چه کنیم؟ اگر آقای جهرمی تعهد بدهند که این را درست کنند.

نصراله پژمان فر
مخالف
نسبت به این موضوع آقای جهرمی مسئولیت کاملاً مستقیم داشتند، من این تذکر را هم اولین بار به ایشان ندادم، خیلی هم تلاش کردیم که ایشان از فرصت چند سالی که در این وزارت یا در معاونت بودند یا مسئولیت مستقیم وزارت دارند اقدامی کنند و نکردند و لذا من این سؤال را با اجازه بزرگترها در معرض میگذاریم (رئیس ـ جلسه عقدکنان شد) دوستان نظر مثبتشان را اگر قانع شدند بدهند و الا بنده که به هیچ وجه قانع نشدم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 196 نفر، پاسخ آقای جهرمی به سؤال آقای پژمانفر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. کسانی که قانع نشدند باید «دو» بدهند و آنهایی که قانع شدند «چهار». پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. قانع شدند، (102) نفر موافق رأی دادند، تشکر میکنیم.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 24)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ما هم گزارش آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی را داریم، یکی، دو مورد هم اعادهشده از شورای نگهبان است.

علی اردشیرلاریجانی
دو تا شورای نگهبانی داریم، میخواهید آنها را رأی بگیریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، چون نیاز به رأی دارد اگر اجازه بدهید مطرح شود.
آقای دکتر! گزارش کمیسیون اقتصادی را در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی داریم که شورای نگهبان اعاده کرده است. اگر اجازه بدهید اصلاحات کمیسیون را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (1) بعد از عبارت «ساختمانهای مسکونی» عبارت «دارای انشعاب قانونی برق» و بعد از عبارت «تصویب این قانون» عبارت «براساس ضوابط مقرر در ماده (2) این قانون» اضافه شد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 196 نفر، اصلاحی که در ماده (1) انجام شده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. این رأیگیری برای رفع ایراد شورای نگهبان دارد صورت میگیرد. آقای جهرمی! بفرمایید تشریف ببرید، رأیگیری داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به منظور رفع ایراد شورای نگهبان درخصوص ماده (1)، در ماده (2) عبارت «خطرخیزی منطقه» به عبارت «خطرخیزی مناطق کشور، شهری یا روستایی بودن» اصلاح و عبارت «توسط شورایعالی بیمه تعیین میشود» به عبارت «توسط شورایعالی بیمه تعیین میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد» اصلاح شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 194 نفر، اصلاحی که در ماده (2) صورت گرفته به رأی گذاشته میشود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. این اصلاح جهت تأمین نظر شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (5) و تبصره آن بهشرح زیر اصلاح شد:
ماده 5 ـ درصدی از حق بیمه پایه از طریق درج در قبوض برق واحدهای مسکونی از مالکان آنها دریافت و به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود. خزانهداری کل کشور موظف است ظرف یک هفته پس از وصول، مبالغ مذکور را به صندوق واریز نماید؛ الباقی حق بیمه پایه توسط دولت در ابتدای هر سال از محل اعتبار ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 و اصلاحات بعدی آن مستقیماً به حساب صندوق پرداخت میشود.
تبصره ـ حق بیمه پایه باید هر سال به صورت پلکانی به گونهای افزایش یابد که ظرف مدت ده سال از آغاز اجرای این قانون، سهم مالکان به (90) درصد و سهم دولت به (10) درصد برسد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 192 نفر، اصلاحی که در ماده (5) صورت گرفته و تبصره آن به رأی گذاشته میشود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. ضمناً کسی از مجلس خارج نشود، رأیگیری داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (6) عبارت «سالانه (12) درصد از بودجه سازمان مدیریت بحران کشور» به عبارت «سالانه دوازده (12) درصد از محل اعتبار ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 و اصلاحات بعدی آن» اصلاح شد.

علی اردشیرلاریجانی
در ماده (6) عبارت «سالانه (12) درصد از بودجه سازمان مدیریت بحران کشور» به عبارت «سالانه دوازده (12) درصد از محل اعتبار ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 و اصلاحات بعدی آن» اصلاح شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (7) بهشرح زیر اصلاح شد:
ماده 7 ـ وزارت نیرو و شرکتهای توزیع برق موظفند حق بیمه پایه موضوع این قانون را به صورت جداگانه در قبوض برق ساختمانها درج و (100) درصد آن را پس از دریافت با رعایت اصل (53) قانون اساسی به حساب خزانهداری کل کشور واریز کنند. خزانهداری کل کشور موظف است کلیه وجوه حاصله را به حساب صندوق واریز نماید

علی اردشیرلاریجانی
حضار 194 نفر، اصلاحی که در ماده (7) انجام شده به رأی گذاشته میشود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (8) عبارت «حاضر شوند» به عبارت «حاضر شود» و عبارت «ایفاء کنند» به عبارت «ایفاء کند» و در انتهای این ماده عبارت «انجام تعهدات بیمهگران براساس مقررات شورای عالی بیمه است» به عبارت «انجام تعهدات صندوق براساس مقررات مربوط است» اصلاح شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 192 نفر، اصلاح در ماده (8) را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (9) عبارت «حساب ویژه» به عبارت «حساب ویژه حوادث طبیعی» اصلاح شد.

عبدالرضا مصری
حضار 192 نفر، در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده الحاقی (1) عبارت «قانون تجارت» به عبارت «قوانین جاری کشور» اصلاح شد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
حضار 192 نفر، ماده الحاقی به رأی گذاشته میشود. دوستان لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در بند «الف» ماده الحاقی (2) عبارت «رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و رئیس شورایعالی استانها بدون حق رأی تشکیل میشود» به عبارت «رئیس سازمان مدیریت بحران کشور و رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تشکیل میشود. رئیس شورایعالی استانها بدون حق رأی در جلسات هیأت امنای صندوق شرکت خواهد نمود» تغییر مییابد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
حضار 192 نفر، اصلاح بند «الف» ماده الحاقی (2) به رأی گذاشته میشود. لطفاً شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده الحاقی 3 ـ عبارت «سهم سازمان مدیریت بحران کشور» به عبارت «سهم دولت» اصلاح شد.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

عبدالرضا مصری
حضار 192 نفر، لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه میفرمایید ماده (75) را تذکر بدهم.

عبدالرضا مصری
یک اخطار (75) داریم، این اخطار از قبل مانده است، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای احمد امیرآبادی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران. آقای رئیس! در جلسه قبل همکار بسیار عزیزمان حاجآقای مازنی درخصوص ماده (114) تذکری دادند که درخصوص امضای بیانیه حمایت از عوامل سریال گاندو که از شبکه سه سیما پخش شد کمتر از عدد قانونی آییننامه است که باید خدمت همکاران عزیز توضیحاتی را ارائه کنم.
آقای رئیس ببینید! در رابطه با تذکری که حاجآقای مازنی در رابطه با بحث بیانیه حمایت از عوامل سریال گاندو دادند، امضایی که جمع شده بود (155) نفر امضا کرده بودند، بعد از قرائت هم دو نفر امضا کردند که مجموعاً (157) نفر شد. البته تعدادی از همکاران اینجا آمدند به بنده اعلام کردند اسامیشان منتشر نشود، چون میگفتند ما از سوی گروههای سیاسی و دولت تحت فشار قرار خواهیم گرفت. برخیها آمدند گفتند کسی از امضای ما مطلع نشود، حتی یکی از دوستان اینجا آمد گفت امضا کمتر است به آقای دکتر رحیمی نماینده محترم تهران بیانیه را خواست و در حضور بنده امضاها را کنترل کردند، حتی همکارمان جناب آقای رحیمی میخواستند برخی اسامی افراد را یادداشت کنند بنده از ایشان خواهش کردم که اسامی را یادداشت نکنید.
ما اسامی را برای بحث مشروح مذاکرات فرستادیم. اسامی بعضاً تکراری بود، بعضیها مخدوش بود و قلمخوردگی داشت. یک رفت و برگشتی بین کارشناسان هیأترئیسه و اداره قوانین انجام گرفت که نهایتاً معاونت قوانین (155) نفر امضا را تطبیق داد و تأیید کرد، البته دو تا امضاهایی که اعلام کردند مخدوش بوده ما قبول نکردیم، ولی به هر صورت معاونت قوانین (155) امضا را پذیرفت. اینجا من خدمت حاجآقای مازنی عرض کنم، حاجآقای مازنی! وقتی که همفکر سیاسی شما پیش من میآید میگوید من این سریال را قبول دارم، اما تحت فشار سیاسی و رسانهای جریان سیاسی خودم هستم، من باید چکار کنم؟ البته من آییننامه را رعایت کردم و برای چاپ ارسال کردیم. اسامی را هم برای مشروح مذاکرات فرستادیم. کمااینکه رسانههای وابسته به دولت هم مطالبی را نوشتند، به موضوع هم پرداختند. ولی ما وقتمان را صرف پاسخ به این مسائل نکردیم، چون وقت ما نمایندگان باید فعلاً صرف حل مشکلات اساسی مردم شود.
بنابراین آنچه که اینجا میخواهم خدمت شما عرض کنم عدد بیانیه حمایت از سریال گاندو (155) امضایی که اعلام شد دقیق بود، دو نفر هم بعداً امضا کردند و هیچگونه خدشهای نیست و در مشروح مذاکرات هم اسامی امضاکنندگان قطعاً چاپ خواهد شد.

عبدالرضا مصری
7
قرائت گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی است. من ضمن اینکه از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش دعوت میکنم گزارش را اعلام کنند، شش نفر از همکاران در این زمینه میتوانند صحبت کنند. آقای میرزاده بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت؛
احتراماً، به استحضار میرساند، پس از پذیرش دانشجویان در آزمون ورود به دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1397، مشکلات بسیاری برای برخی از افرادی که اسامی آنها به عنوان پذیرفته شده اعلام شده بود، رخ داد. اسامی برخی افراد حذف شد و دانشگاه با اعلام اشتباه در روند پذیرش، از ثبتنام آنها ممانعت به عمل آورد. کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری و کمیته آموزش عالی این کمیسیون، با تشکیل جلسات پیوسته و استعلام از نهادهای ذیربط به بررسی موضوع پرداخت که گزارش آن مستند به تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی برای قرار گرفتن در دستور کار مجلس، ارسال میشود.
بخش اول ـ مستندات قانونی:
1ـ قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» مصوب 18/12/1394 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
2ـ اساسنامه اصلاحی دانشگاه آزاد اسلامی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی.
بخش دوم ـ طرح مسأله:
پس از برگزاری آزمون ورود به دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 98 ـ 1397 و اعلام اسامی پذیرفته شدگان و پس از آن اسامی افراد ذخیره و بعد از گذشت چند روز از سال تحصیلی، در برخی رشته ـ محلهای دانشگاه آزاد اسلامی، اعلام شد که پذیرش افراد به درستی صورت نگرفته است و در پی «اشتباه سیستمی» افراد، علیرغم ثبتنام، دریافت کارت دانشجویی یا حتی انتخاب واحد، مجاز به ادامه تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی نیستند. این موضوع سبب بلاتکلیفی و ایجاد مشکلات فراوانی برای افراد شد و اعتراض آنها را در پی داشت. نمایندگان مجلس شورای اسلامی با رصد موضوع خواستار پیگیری مجلس شورای اسلامی شدند و این موضوع فوراً در دستور کار کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری قرار گرفت و کمیته آموزش عالی و دانشگاههای این کمیسیون مأموریت یافت تا پس از بررسی همه جانبه موضوع، گزارش خود را ارائه کرده و با همنشینی دستگاههای ذیربط، موضوع را حل و فصل کند.
این امر با تشکیل پنج جلسه مداوم و پیدرپی و با حضور همه مسئولان امر اعم از رئیس و مدیران دانشگاه آزاد اسلامی، مدیران سازمان سنجش کشور، مدیران و معاونان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران و معاونان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صورت پذیرفت. مشروح این جلسات طی گزارشی به کمیسیون اصل نودم قانون اساسی ارسال شده است.
بخش سوم ـ جمعبندی و ارائه پیشنهاد:
کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری، جمعبندی خود را در پایان جلسه پنجم به شرح ذیل اعلام میکند.
آمار قطعی و نهایی پذیرش امسال به همراه اسامی افرادی که دچار مشکل شده بودند (به تفکیک رشته محل) و مراحل وقوع تخلف را به طور رسمی به کمیسیون و کمیته، اعلام و مستندات آن واصل شد. موضوع، توسط اعضای کمیسیون، کمیته و دیگر نمایندگان و مسئولان اجرایی به بحث گذارده شد و افراد نقطه نظرات خود را بیان کردند. در نهایت اعلام شد که مجموع افرادی که پس از ایجاد ظرفیتهای جدید، انتخاب رشته مجدد، جایابی مجدد و استفاده از تمامی راهکارهای قانونی، علیرغم دریافت کد دانشجویی، به دلیل عدم کسب تراز علمی، مجاز به تحصیل نیستند (599) نفر است. کف تراز علمی در رشته پزشکی (9512)، در رشته دندانپزشکی (9540) و در داروسازی (9303) است و این افراد تراز علمی را کسب نکردهاند و امکان هیچ نوع پذیرشی برای آنان وجود ندارد و در صورت اعلام پذیرش آنان برای حدود (10) هزار نفر جدید که بین این افراد و آخرین نفر پذیرفته شده هستند، حق جدید ایجاد خواهد شد.
همچنین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه متخلفان، فردی در مرکز کامپیوتر دانشگاه آزاد اسلامی و مؤسسهای آموزشی در ساری بودهاند، اعلام کرد که افرادی در این قضیه بازداشت شدهاند. در نهایت موارد ذیل مورد توافق مسئولان قرار گرفت:
1 ـ به هیچ عنوان ارقام و آمار جدیدی توسط دانشگاه آزاد اسلامی یا نهادها و سازمانهای دیگر اعلام نشود.
2 ـ شهریهها و هزینههای أخذ شده از افراد بازگردانده شود و در صورت تأیید قوه قضائیه، به افراد خسارت نیز پرداخت گردد.
3 ـ با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور، دانشگاههای دولتی با افرادی که در این دانشگاهها پذیرفته شده بودند اما با اعلام قبولی در دانشگاه آزاد اسلامی، در دانشگاه دولتی ثبتنام نکردهاند، همکاری کند و با ارائه مهلت جدید پذیرش، از آنان ثبتنام به عمل آورد.
4 ـ با همکاری سازمان نظام وظیفه، مشکل حضور و غیبت در خدمت سربازی برای افرادی که به اشتباه اسامی آنان اعلام شده است، حل شود.
5 ـ کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری پیگیر نحوه برخورد با متخلفان این موضوع خواهد بود.
6 ـ از این پس شکایات افراد بایستی به صورت موردی و مکتوب و با مستندات به کمیسیون و نمایندگان ارائه شود.
7 ـ حق ثبتنام در پذیرش سال آینده دانشگاه دولتی و آزاد اسلامی برای این (599) نفر که اسامی آنها به اشتباه به عنوان پذیرفته شدگان اعلام شده است، محفوظ باشد.
همچنین کمیسیون متعاقباً، طرحی را برای اصلاح شیوه سنجش و پذیرش در دانشگاه آزاد اسلامی به صحن مجلس ارائه خواهد کرد، متشکرم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، ریاست محترم دانشگاه تشریف بیاورید صحبت بفرمایید، (15) دقیقه زمان دارید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من اسامی نمایندگانی که باید صحبت کنند را بخوانم. همچنین آقایان: سیدعلی ادیانی، احد آزادیخواه، سیدکاظم دلخوش، محمد محمودیشاهنشین، علیاصغر یوسفنژاد و نادر قاضیپور به عنوان ایراد نقطهنظر در مورد گزارش دانشگاه آزاد اعلام آمادگی کردند که صحبت بکنند.

محمدمهدی طهرانچی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
با حمد، سپاس و ستایش به محضر حضرت باریتعالی و درود بر پیامبر خاتم اسوه نیک انسانیت و انسانها و اهل بیت کرامش، خصوصاً حضرت اباعبدالله الحسین.
اجازه میخواهم در رابطه با مسئله دانشجویان داوطلبان دوره پزشکی سال 97 توضیحاتی را خدمت عزیزان داشته باشم. پذیرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی از زمان تأسیس در سال 61 تا سال 91 به مدت (30) سال از طریق برگزاری آزمون مستقل انجام میشد. از سال 92 با توافقات و تصویب مجلس محترم پذیرش دانشجو در دانشگاه از محل آزمون سراسری برگزار شده متوقف و توسط سازمان سنجش ادامه یافت.
از آنجایی که داوطلبان به منظور ورود به دانشگاه همواره دو گزینه دانشگاه آزاد و دوره روزانه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی را در اختیار داشتند و بخش قابل توجهی از آنها در هر دو آزمون شرکت مینمودند، اعلام پذیرش معمولاً به صورت چند برابر ظرفیت و در قالب ذخیره از ابتدای تأسیس دانشگاه به عنوان تنها گزینه پیشرو به منظور تکمیل ظرفیت پذیرش مورد استفاده قرار میگرفت. در سال گذشته با بسط توسعه سایر زیرنظامهای آموزشی شامل پیامنور و غیره ظرفیت با احتساب افت مناسب به منظور تکمیل ظرفیت پذیرش در دانشگاه آزاد اسلامی از اهمیت بالایی برخوردار شد. اگرچه این موضوع مختص دانشگاه آزاد نبوده و در بقیه زیرنظامهای کشور هم باعث شد، پیچیدگی خاصی را در انتخاب دانشجو به وجود آورد. علیرغم تمام ظرفیتهای فنی بهکاربستهشده به منظور تدوین ظرفیت پذیرش علیالخصوص برای رشتههای پرمتقاضی و به شدت رقابتی گروه علومپزشکی بحث تکمیل ظرفیت امری اجتنابناپذیر است.
در سال 97 برای بیش از (8000) نفر ظرفیت پذیرش رشتههای گروه علومپزشکی در دانشگاه آزاد، بالغ بر (167) هزار نفر نسبت به انتخاب رشته اقدام کردند. این موضوع نشان میدهد که برای هر یک نفر صندلی در این رشتهها بیش از (20) نفر با یکدیگر رقابت کردند و این فضای بهشدت رقابتی باعث شده که در حقیقت امکان صرفنظر کردن از تکمیل ظرفیت در این رشتهها وجود نداشته باشد.
علیرغم همه این مشکلات آمارهای منتشره نشان میدهد که بحمدالله دانشگاه آزاد اسلامی با تربیت بیش از (38) درصد پرستاران شاغل در کشور در زمینه تربیت دانشجویان علومپزشکی نقش جدی را ایفا کرده. به لحاظ انتخاب و پذیرش دانشجو پارامترهای متعددی روی این میزان مراجعه داوطلبان تأثیرگذار است که اولین ظرفیت پذیرش در سایر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در رشتههای مشابه است و بحث بعد ضریب افت در نظر گرفتهشده برای دورههای خودگردان و مازاد است و بحث سوم نحوه انتخاب رشته در سازمان سنجش، ضریب اشتراک داوطلبان بین سازمان سنجش و دانشگاه آزاد اسلامی و وضعیت اقتصادی داوطلبان شرکتکننده در آزمون. پارامترهای فوق به همراه عوامل مؤثر در پذیرش امکان دقیق برآورد ظرفیت اعلامی را غیرممکن میکند و دانشگاه برای اینکه بتواند از ظرفیتهای اختصاصدادهشده استفاده بکند یک مسیر پیچیدهای را باید طی بکند.
به هر حال برای تعداد (412) رشته ـ محل معادل (8268) نفر ظرفیت در نظر گرفته شده و برای اینکه در این راستا در آن سال مصوبهای را شورای سنجش و پذیرش دانشجو در ممنوعیت اعلام تکمیل ظرفیت اعلام کرد، که متأسفانه این با لحاظ مسائل دانشگاه آزاد نبود و به عنوان منشأ این اتفاق میشود از آن ذکر کرد. در اعلام نتایج سال 97 رشتههای گروه علومپزشکی دانشگاه به لحاظ این تصمیم مجبور شد تکمیل ظرفیت را نداشته باشد. البته خوشبختانه پس از بررسیهایی که صورت گرفت در شورای سنجش و پذیرش این امر برای سال جاری لغو شد. منتها در یک تیم مدیریتی ناآشنا در حوزه سنجش و پذیرش در (4) مرداد سال 1396 در دوره ریاست قبل در دانشگاه مسئولیت به عهده گرفتند که در پی آن معاونت فنی و آماری را در تاریخ (22) اردیبهشت 97 جابجا میکنند و یک تیم برنامهنویسی که متأسفانه غیرقابل اعتماد بودند، بدون أخذ مجوز از مراجع ذیربط به کار گرفته میشوند که نتایج آن همین حادثهای که آفریده شد، دانشگاه شکایت رسمی از این افراد در مراجع قضائی کرد و موضوع تخلفات نامبردگان در حال پیگیری است و انشاءالله تدابیری که اتخاذ شده از اتفاق دوباره به شدت جلوگیری خواهد کرد. اگر ما بخواهیم به صورت دقیقتر مسأله را هم نگاه کنیم سیر مسأله به این صورت بود که پس از اعلام نتایج ذخیرهها در یازدهم مهرماه متأسفانه برخی از واحدهای دانشگاهی برخلاف ضوابط نسبت به ثبتنام مازاد بر ظرفیت از ذخیرههای اعلامشده اقدام نمودند، که این هم در تشدید این حادثه نقش داشت.
نکته دیگری که اینجا ما بررسی کردیم به هر حال برآورد پذیرش مورد نیاز به منظور تکمیل ظرفیت وقتی که در مرحله اول اعلام شد ظرفیت خالی بسیار زیادی ماند، برای تکمیل ظرفیت روشی که آن تیم مدیریتی اختیار کرد روش مورد قبولی نبود، که متأسفانه بخشنامهای هم که به نیابت از معاون آموزشی وقت صادر میکنند منشأ این اتفاقات شد.
منتها دانشگاه پس از حادثه برای افرادی که تنها در مدت سه تا (10) روز به اشتباه دانشجو مورد خطاب قرار گرفته بودند یک فرآیند بسیاری طولانی را طی کرد، شورای ویژهای را تشکیل داد، با دوستان کمیسیون آموزش عالی هماهنگیهای بسیار زیادی صورت گرفت، نتایج در مراحل متفاوتی صورت گرفت و نتیجه کار به صورت مشخص این بود که ما توانستیم غیر از (67) نفر از دانشجویانی که به نوعی در آن فرآیند ثبتنام دچار مشکل شده بودند را با جایابی و صحبت چهره به چهره مشاوره بتوانیم در نظام آموزش عالیمان جابجا بکنیم که این گزارش مبسوطش هست که من خدمت هیأترئیسه محترم ارائه خواهم داد.
البته ما با یک تخلف سازمانی هم که همان گروه انجام داده بودند برخورد کردیم، که خیلی صریح و روشن بعد از استقرار تیم جدید نتایج را مقایسه کردیم و به یک تخلف سازمانیافته هم برخورد کردیم که آن را به قوه قضائیه ارجاع دادیم و در دست پیگیری است. به هر حال به عنوان نکته جمعبندی درخصوص کسانی که در دانشگاه شرکت کردند میشود به این صورت اعلام کرد که ما نهایتاً به (597) رسیدیم که مطابق نظر کمیسیون اصل (90) در اختیار جمعی از نمایندگان دانشگاه آزاد اسلامی، سازمان سنجش و وزارت بهداشت به منظور ارزیابی امکان پذیرش ایشان در رشتههای مختلف شکل گرفت. نمراتشان بررسی شد، منتها با توجه به اینکه ما در این فرآیند آن چیزی که برایمان مهم بود این بود که تراز، عدالت و اعتماد به نظام کنکور خدشهدار نشود به هر حال با بررسیهای به عملآمده ما توانستیم از وضعیتی که (60) هزار نفر در ابتدا دچار مشکل شده بودند به (67) نفر برسیم که متأسفانه این (67) نفر همکاری جدی را هم با دانشگاه برای حل مسأله نداشتند و اینها میخواستند حتماً پزشکی بروند که امکانش فراهم نشد. به هر حال مدیریت دانشگاه با استفاده از نیرو و دانش فنی ارزشمند کادر باتجربهای که بیش از (30) سال کنکور را برگزار کرده الان همه اشکالات صورتگرفته را بررسی کرده و خودش را آماده کرده که در سال پیش رو به هیچوجه مشکلی پیش نیاید.
در پایان از تلاشهای بیوقفه اعضای محترم کمیسیونهای آموزش و تحقیقات و اصل (90) و مسئولین محترم وزارت بهداشت، وزارت علوم، سازمان سنجش، وزارت کشور و وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، نیروی انتظامی و کلیه نهادهایی که ما را یاری کردند که این مطلب به یک بحران منجر نشود، تشکر میکنم. علاوه بر این بار دیگر از همه داوطلبین ورود به دانشگاه آزاد اسلامی در گروه علومپزشکی و خانواده آنان که در فرآیند پذیرش سال 97 دچار مشکل شده و صدماتی را متحمل شدند عذرخواهی نموده و از صبر و متانتی که در این مدت از خود نشان دادند تا مشکلات به نحو مقتضی حل شود تشکر و قدردانی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
متشکریم، شش نفر از همکاران عزیز انشاءالله در جلسه بعد برابر آییننامه در مورد گزارش دانشگاه آزاد اسلامی و توضیحاتی که جناب آقای دکتر طهرانچی دادند اظهار نظر خواهند کرد.
8
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
طرح ممنوعیت حیوانآزاری به صورت عادی اعلام وصول میگردد.
9
ناطقان جلسه آقایان: علیرضا محجوب، سیدراضی نوری، یحیی کمالیپور و محمدرضا صباغیانبافقی

عبدالرضا مصری

علیرضا رحیمی
ناطقان نوبت عصر جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای سیدراضی نوری نماینده محترم شوش.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران برای ارائه نطقشان دعوت میکنیم، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
قبل از فرمایش جناب آقای محجوب، جناب آقای امیری معاون محترم امور مجلس رئیسجمهور یادداشتی دادند به استناد ماده (74) آییننامه و اطلاعرسانی کردند که در موضوعی که جناب آقای امیرآبادی فرمودند، دولت هیچگونه صحبتی با نمایندگان محترم در این مورد نداشته و همچنین جناب آقای دکتر مطهری هم یادداشت دادند که بررسی کردند و امضاها حد نصاب برای طرح در مجلس داشته. جناب آقای محجوب بفرمایید.

علیرضا محجوب
نطق 7 دقیقه ای
علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) ـ
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به همه کارگران میهن اسلامی، همه زحمتکشان و همه کسانی که در عرصه تولید کوشش میکنند. سلام میکنم، بر حضرت امامحسین، بر عاشورا و محرم را که عزای بزرگ و مقدس همه مسلمین جهان است، تعزیت میگویم. هفته دولت که بر ما گذشت یادآور شهیدان بزرگی مثل رجایی و باهنر بود، به جهت تناسب موضوع که در باب فساد امروز میخواهم صحبت کنم چند جمله در باب شهید رجایی بیان میکنم. همه ما میدانیم که او اسوه سلامت اقتصادی، دوستدار فقرا و ضدیت با فساد و بیانضباطی مالی آشکار بود. به همین جهت وقتی به بودجه دولت در زمان نخستوزیری وی نگاه کنیم سهم بودجه که یک عامل مهم در سنجش بزرگی و کوچکی دولتها و نهایتاً فسادپذیری و عدم فسادپذیری آن است (26) به (100) است. این سهم تنها سهمی است که در تاریخ بودجهریزی ایران مشاهده میکنیم، چه قبل و چه بعدش همواره این سهم بزرگتر است.
بنابراین این نشان میدهد دقت، صرفهجویی، هزینهها و انضباط مالی ارکان اساسی دولتها را در کنترل فساد تشکیل میدهد. دولتی فاسد نیست که منظم است، دولتی فاسد نیست که انضباط مالی دارد، دولتی فاسد نیست که دقت و صرفهجویی اساس کارش است. کنترل هزینهها، فرهنگ مصرف و امیال را به کنار میگذارد و راههای کمهزینه را اساس کار خودش میداند. از ایشان مثالی در مورد حقوق وجود دارد که من خود شاهد بودم حقوق کارگران نزدیک (2000) تومان بود، ایشان گفتند حقوق نخستوزیر از (7000) تومان یعنی بیشتر و بالاترین حقوق دولت از (7000) تومان بیشتر نباشد. متوسط حقوق کارگر هم (3500) تومان بود، یعنی حقوق نخستوزیر دو برابر متوسط حقوق کارگر و سه برابر و نیم حقوق حداقلبگیران بود. این چیزی است که الان مقامات و مسئولین دولتی در مجلس هم بحث میکنیم (10) به یک هم راضی نیستند. راضی نیستند ما (10) برابر حداقل بنویسیم. بنابراین معلوم است که دولتهایی از این دست فساد بیرون نمیزند.
در باب تعریف فساد و انواع آن بسیار مطلب آمده، فساد سفید، فساد خاکستری، فساد سیاه گفتند. منظور این است که اندکی گذشت از قانون را «فساد سفید» میگویند، یعنی تسامح و تساهل در مقابل قوانین مالی که از یک جایی میگذرند و میگویند این مهم نیست، به این مهم نیست فساد سفید گفته میشود. معنی فساد باشد، فساد خاکستری شبیه این است یا فساد سیاه دیگر کارهایی هستند که از نظر مردم و دولت منفور هستند.
بنابراین آنچه که ما امروز شاهد هستیم مثل فسادهای خرد یعنی رشوهخواری که متأسفانه شاهد شیوعش هستیم و ما قانون فساد اداری را اینجا به مجلس محترم و شورای محترم نگهبان عرض کنم به خاطر مسائلی که داشتیم این قانون الان تعطیل است و این حداقل تعطیل است که باید به حداکثر تبدیل بشود نشان میدهد. یعنی دیگران این پیام را از ما میگیرند که ما راجع به فساد حساسیت کافی نداریم، مجلس و شورای محترم، دولت و همه ما به فساد حساسیت کافی نداریم.
انتظار داریم مجلس محترم هرچه زودتر این موضوع را به شورای محترم نگهبان بفرستد، حداقل تمدید کند تا این قانون از جریانافتاده به جریان بیافتد و از دولت محترم تعجب میکنم که یک دفعه مراجعه نمیکنند، از ما گله کنند که چرا این قانون تأخیر شده؟ چرا قانون جدید و متن بهتر نمیآورند؟ این باعث میشود که انواع دیگر فساد مثل فساد سیستماتیک و فسادهای بزرگ به جریان بیفتد. اگر ما در این سالها شاهد پروندههای بزرگ فساد بودهایم، پروندههای چند هزار میلیاردی اگرچه راجع به اینها و ماهیتشان میشود صحبت کرد، ولی اساساً هرچقدر هم اینها کوچک بشوند فساد بزرگ تلقی میشوند. آثار فساد بزرگ و نزولش روز به روز بیشتر و بیشتر خواهد شد و ما با آن فساد کوچک طرف نشویم همین قوانینی که داریم به جریان نیندازیم، دولت محترم اجرای آن را اساس کار خودش قرار ندهد.
عنایت داشته باشید مهمترین موضوع شناخت ریشههای فساد است، ریشههای فساد اینطور دستهبندی میشود؛ در درجه اول ریشه فساد، فرهنگی و اجتماعی است، بعد اقتصادی و بعد سیاسی و بعد اداری است. ریشه فرهنگی و اجتماعی یعنی چه؟ یعنی وارد هنجارها میشود. فساد و رشوه گرفتن هنجار میشود، نگرفتن آن ناهنجار میشود. ارزش، ضدارزش میشود و ضدارزش، ارزش میشود.
بنابراین مهمترین عوامل تشکیلدهنده فساد عوامل عقیدتی ـ فرهنگی است، یعنی وقتی عقیده و فرهنگ دچار دگردیسی و تحول بشود فساد اینطور میشود. فساد متکی بر مادیگرایی و مصرفگرایی و بهمریختگی و انسجام در نظم اجتماعی است.
از نظر اقتصادی هم رکود، کاهش درآمد، بیعدالتی، تورم، بیثباتی اقتصاد، عدم تناسب دخل و خرج و بسیاری از عوامل دیگر ریشه اقتصادی فساد هستند.
از نظر اداری ساختار ناکارآمد، نامتناسب، پیچیده و متناقض، قوانین متعدد و متناقض، بخشنامهها و دستورالعملهای متعدد همه اینها به اینکه فساد اتفاق بیفتد کمک میکند. بسیاری از دستگاههایی که به فساد معروفند به این دو، سه موضوع اخیر برمیگردد.
به این جهت انتخاب بسیار سخت خواهد بود برای این افرادی که این دستگاهها را رهبری میکنند. نظام دستمزدها، نظام پاداش، نظام تنبیه وقتی درست طراحی نشود این هم از عواملی است که کمک میکند. تصور نکنیم دستمزد و پرداختی کم عامل فساد است، اگر حقوق کسی را ندادیم به فساد کمک کردیم.
توجه بکنید بسیاری از کسانی که به نام خصوصیسازی آمدند واحدهایی را گرفتند و اداره کردند به چه شکل اداره کردند؟ اول حقوق مردم را ندادند، مجموعه کارگران، کارکنان و کارمندان را دعوت به فساد کردند، دعوتنامه به فاسد دادند وقتی خصوصیسازی به این شکل انجام بگیرد (رحیمی ـ متشکرم).
آنچه که من در جمعبندی عرایضم باید عرض بکنم با توجه به اینکه نشد همه عرایضم را عرض کنم و به مطبوعات میدهم این است که مهمترین عامل ما امروز از باب شفافیت که در رتبه (138) هستیم، زمانی که اول شروع کردند رتبه ما (68) بوده، این نشان میدهد که در سایه خصوصیسازی تقویت شده. بدانید این واگذاریها و شیوه واگذاری و رفتار با کارگرهای واگذارشده یعنی افزایش فساد، به کارگران و دهکهای پایین و کشاورزان فکر کنیم. انشاءالله به دنبال این باشیم که بدانیم کارگر زنده است و زندگی کارگر به این است که من و شما فساد را پایش کنیم.

عبدالرضا مصری

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدراضی نوری نماینده محترم شوش هستند، بفرمایید.

سیدراضی نوری
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم به نستمدّ و به نستعین
«اللهم انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
عرض سلام و ادب به پیشگاه مقدس امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و رهبر معظم انقلاب و ملت رشید و بزرگ ایران، مردم شهیدپرور خوزستان و به مردم صبور و غیور شهرستان شوش دانیال.
قال رسولالله (صلیالله علیه و آله و سلم) «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه».
فرا رسیدن محرمالحرام ماه سراسر غم و اندوه به محبان اهل بیت و همه انسانهای آزاده تسلیت میگویم. پیام سراسر درس و عبرت آن امام همام در مبارزه با مستکبرین و ظالمین زمان خود بهترین الگو و نمونه استکبارستیزی و مهمترین مصداق پیروزی خون بر شمشیر و پیروزی حق بر باطل و به ثمر نشستن مبارزاتی مقاومت است و ملتهای مسلمان و آزاده با اعتقاد به «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» برای نابودی یزیدیان زمان یعنی سردمداران جائر آمریکا، کودککشان اسرائیل و پلیدصفتان آلسعود و صهیونیسم بینالملل و نطفه داعشی آنها که همگی پسمانده «شجره خبیثه بنیامیه» هستند جز مقاومت و مبارزه تمام عیار جهادی راه دیگری وجود ندارد و امروز آنچه که حزبالله لبنان، انصارالله یمن و حشدالشعبی عراق با مقاومت خود پیروزیهای چشمگیری را که در جبهههای نبرد به دست آوردهاند به خاطر جوشش خون حسین در رگهای آنها و اعتقاد راسخ به «هیهات منا الذله» امام حسین خود و دوری از قبول راه سازش و عدم پذیرش معامله قرن که جز ذلت و تحقیر برای ملتهای مسلمان نتیجه دیگری را به ارمغان نمیآورد میباشد.
در هفته امر به معروف و نهی از منکر هستیم و زیر بیرق نظام اسلامی زندگی میکنیم، ولی متأسفانه بدحجابی و بیحجابی موجود با جامعه اسلامی نمیخواند و در جاهایی در حد ولنگاری فرهنگی و اعتقادی مبدل شده که در آینده چنانچه قانون حمایت از امر به معروف و نهی از منکر که شعار دولتهای قبلی و کنونی است اجرا نشود جامعه اخلاقی و اسلامی ما به سمت قهقرا میرود. لذا (26) دستگاه متولی انجام این قانون و رئیسجمهور که در رأس آنها است نسبت به پیاده کردن این قانون اقدام کرده و پدافند فرهنگی را پیشه کنند و ملت مؤمن و انقلابی هرگز از قصور آنها نمیگذرد.
در آغاز دهه پنجم انقلاب اسلامی هستیم و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در برداشتن گام دوم انقلاب و نقش بسیار مهم و اساسی جوانان ما در عظمت و حدوث انقلاب موفقیت در مسیر طیشده انقلاب و چشمانداز روشن آن، مسئولین ارشد نظام باید گام دوم را در سرلیست برنامههای راهبردی خود قرار داده و با اعتماد به توانمندی، قابلیت و ظرفیتهای داخلی زمینه پیادهکردن سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که نسخه شفابخش اقتصاد بیمار کشور است را مهیا کنند چون از دیگ بیگانگان آبی نمیجوشد و تجربه تلخ و اتلاف وقت برجام را تکرار نکنیم و با حمایت از بخش خصوصی و تعاونی و ایمان به نیروهای متخصص داخلی بالاخص جوان، قلههای خودکفایی اقتصادی را در این جنگ تمامعیار اقتصادی فتح و تحریم اقتصادی را به یک فرصت تاریخی مبدل کنیم.
متأسفانه امروز کمکاری دستگاههای نظارتی سبب شده علیرغم کاهش نرخ ارز، شاهد کاهش قیمتها در بازار نباشیم و این امر به شدت قشر ضعیف و متوسط جامعه را تحت فشار قرار داده و زمینگیر کرده است و امروز مردم قاطعتر از گذشته برخورد با مدیران و کارگزاران فاسد، بالاخص یقهسفیدها و آقازادهها را از قوه قضائیه مطالبه میکنند و از هر اقدامی که لکه ننگ فساد را از دامن انقلاب اسلامی بزداید و امیدواری را در دل مردم بالا ببرد حمایت میکنند و خواستار پیاده شدن فرمان هشتمادهای رهبری در مبارزه با فساد اقتصادی هستند، گرچه به ذائقه بعضیها خوش نمیآید.
و اما تذکرات؛ تذکر اول به رئیسجمهور محترم جناب دکتر روحانی، سیلاب اخیر و آثار تخریبی آن بر زیرساختهای استان خوزستان هیچوقت از خاطر و ذهن مردم پاک نخواهد شد و از آن جایی که بارش جدید در راه است و با وجود تذکرات مکرر شفاهی و کتبی در صحن مجلس و جلسات مکرر با مسئولان امر در وزارت کشور و وزارت نیرو ولی متأسفانه تاکنون پیشگیری از وقوع سیلاب مجدد، جدی گرفته نشده و لایروبی رودخانهها ترمیم و بازسازی و استحکام سیلبندها بالاخص سیلبندهای تخریبشده صورت نپذیرفته خواهان تسریع در انجام آن هستیم.
تذکر بعدی به رئیسجمهور و وزیر محترم آینده گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی، انجام زیرگذر چهارراه شوش که همیشه در تذکرات شفاهی و کتبی به جنابعالی تذکر داده میشد و به عنوان یک مطالبه عمومی مردم متأسفانه تاکنون شروع نشده خواهان تسریع در انجام آن هستیم تا از این تصادفات و حوادث ناگوار بعدی که ممکن است جان مردم را بگیرد جلوگیری بکنیم.
تذکر دوم به وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای دکتر اسلامی! با توجه به حوادث ناگوار و بالا رفتن آمار تصادفات و جرح و فوت حاصل از آن نسبت به تخصیص و ترمیم و اعطای سهمیه قیر و ساماندهی هرچه سریعتر محورهای حادثهخیز، روستاهای چعب، خسرج، آهودشت و چنانه و نیز محور مواصلاتی الوان به مرز چذابه جهت رفاه حال مردم منطقه و زوار اربعین حسینی را اقدام بکنید.
تذکر سوم به وزیر محترم نیرو جناب دکتر اردکانیان! علیرغم مکاتبات و جلسات مکرر درخصوص رفع مشکلات و نواقص کمی و کیفی آب شرب روستایی شهرستان شوش و با وجود سعی آنچنانی که آب و فاضلاب کشور در این خصوص داشتهاند، ولی متأسفانه تاکنون نتیجه مطلوب حاصل نشده و مردم همچنان در تأمین آب شرب سالم به خصوص روستاهای ما مشکل دارند، انتظار تسریع در رسیدگی به حل مشکل داریم.
آقای وزیر نیرو! تعرفههای سنگین آببهای کشاورزی کمر کشاورزان زحمتکش را شکسته، نسبت به تخفیف تعرفه و ساماندهی آن اقدام کنید.
تذکر چهارم به وزیر محترم جهاد کشاورزی جناب آقای مهندس حجتی! با توجه به قطبی بودن شوش دانیال از نظر کشاورزی نسبت به تأمین و تخصیص نهادههای کشاورزی بالاخص کود شیمیایی و همچنین تسریع در پرداخت خسارت ناشی از سیل به کشاورزان زحمتکش اقدام کنید. آقای وزیر محترم! نهالکاری بیابانهای خوزستان تعطیل شده، گویی ریزگردها فراموش شدهاند. با فرستادن کارگروه و بازرسی از محل به مرکز گزارش دهید، ما خواستار جدی گرفتن مسأله هستیم.
تذکر به وزیر آموزش و پرورش در جذب پیشدبستانیها و تذکر به وزیر کشور در شهری کردن شهرک بهرام هفتتپه. والسلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری

علیرضا رحیمی
ناطق بعد جناب آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک علیک منی جمیعاً سلامالله ابداً مابقیت و بقی اللیل و النهار و لا جعلهالله آخر العهد منی لزیارتکم، السلام علی الحسین و علی علیبن الحسین و علی اولاد الحسین»
ایام تعزیت و سوگواری سرور و سالار شهیدان آقا اباعبدالله الحسین و (72) یار باوفایش را به محضر همه شما بزرگواران عرض تسلیت دارم.
به روح و روان همه جانباختگان در راه حق و حقیقت سلام و درود میفرستیم، یاد امام عزیز را گرامی داشته و برای سعادت و سربلندی رهبر فرزانه انقلاب دست دعا بلند میکنیم.
قبل از اینکه وارد مسائل و مشکلات حوزه انتخابیهام بشوم سخنی با دولتمردان و دستگاه دیپلماسی کشور دارم. آقایان محترم! تا کی میخواهیم این مردم را در خوف و رجا نگه داریم؟ آیا باور نداریم که اروپاییها نمیتوانند استقلالی از خود نشان بدهند و در مقابل یک جانبهگرایی آمریکا بایستند و به عهد خودشان پایبند باشند؟ آنچه تا به امروز از آنها شنیدهایم فقط حرف است و ما یکبار برای همیشه با آنان اتمام حجت بکنیم که اینقدر ملتمان را در تنگنا نگه نداریم و با ابتکارات خود مبتنی بر سرمایههای ملی خود به داد مردممان برسیم. شما فقر مردم را میدانید، گرفتاریهای مردم را میدانید، مشکلات جوانان و فارغالتحصیلان بیکار را میدانید و باید برای رفع این گرفتاریها کاری انجام بدهید.
ما نمیتوانیم منتظر باشیم تا از دنیا برای ما چیزی عاید بشود و ما بر سر آن سفره بنشینیم. بیاییم همه با وحدت، اتحاد و همدلی بر سر سفره نظام مقدس جمهوری اسلامی بنشینیم و برای رفع گرفتاریها و مشکلات مردممان کاری اساسی انجام بدهیم.
از طرفی این روزها مردم ما در جنوب استان کرمان با گرفتاریهای عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند، خشکسالیهای پیدرپی امان از مردم بریده است. عدم تعیین تکلیف چاهها که سالها است مردم فریاد میزنند متأسفانه کسی به دادشان نمیرسد. با وزیر نیرو صحبت کردیم، جلسه گذاشتیم، اما متأسفانه تا به امروز کاری برای ساماندهی این چاهها انجام نشده است. از طرفی علیرغم اینکه (1) میلیون جمعیت جنوب استان کرمان با مشکل بیآبی روبهرو هستند متأسفانه دولتمردان ما اصرار دارند تا آب نداشته موجود در هلیلرود را به سمت جای دیگری منتقل بکنند. تجربه نشان داده است اینگونه اقدامات نمیتواند برای گرفتاریهای این کشور و مردم کاری را انجام بدهد. بیایید یک راهحل اساسی پیدا بکنید و اینقدر با اعصاب مردم بازی نکنید و برای آنها گرفتاری ایجاد نکنید. من بار دیگر از ریاست محترم قوه قضائیه میخواهم که به این موضوع ورود بکنند و جلوی انتقال آب را از سرشاخههای هلیل بگیرند.
موضوع بعد اینکه ما در فصل برداشت خرما هستیم و در آیندهای نزدیک، برداشت صیفیجات. از وزیر محترم جهاد کشاورزی میخواهیم که از همین الان به فکر محصولات جنوب کرمان باشند و انشاءالله با باز شدن مرزها و توسعه صادرات بتوانیم رفع دغدغه از کشاورزان عزیزمان داشته باشیم و در پایان اینکه آنچه میتواند باعث فلاح و رستگاری ما بشود، آنچه میتواند باعث توسعه و تعالی همه ما در این کشور بشود این است که فارغ از همه جریانهای سیاسی و قومیتها، ملیتها و لهجهها بیاییم دست در دست یکدیگر بگذاریم و در لوای مقدس نظام جمهوری اسلامی در سایهسار ولایت و رهبری مسیر توسعه و تعالی را در پیش بگیریم و از تخریب همدیگر و تهمت زدن به همدیگر و میدان دادن به دشمن پرهیز کنیم. «و آخر دعوانا ان الحمدلله رب العالمین» والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت متشکرم، آخرین ناطق جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم، مردم شریف ایران اسلامی و مردم بزرگوار حوزه انتخابیهام.
در این وقت محدود من چند نکته را خدمت عزیزان عرض میکنم. یکی وضعیت کاری معلمان حمایتی است که امروز متأسفانه وضعیت بسامانی ندارند، بعضاً دو پایه درس میدهند، بعضاً در مناطق عشایری هستند (24) ساعت تماموقت کار میکنند، جاهای دوردست فرستاده میشوند، ولی (800) تومان حقوق میگیرند، این هم پنج، شش ماه و بعضاً یک سال این عزیزان هنوز طلبکارند.
من از وزیر محترم پیشنهادی آموزش و پرورش میخواهم این موضوع را به عنوان یک اولویت رسیدگی کند. این معلمها حق اعتراض ندارند، همین دیروز تعدادی از معلمها آمده بودند درب مجلس. یک معلم حمایتی میگفت به خاطر اینکه من دفعه قبل آمدم من را اخراج کردند، در استان یزد یک معلم حمایتی که برای حقوقش درب مجلس آمده اخراج شده. معلم حمایتی است، اگر خانم باردار بشود ایشان را نمیگیرند یا اینکه باید تعهد بدهد که ایشان در شش یا نه ماه مرخصی زایمان حقوقش را که از اداره کار میگیرد به نفر بعدی که جایگزین میشود بدهد. یعنی از این حق محرومش کردند، تقریباً یک حالت ارباب رعیتی شده و یک قراردادی را با اینها امضا میکنند، من یک بند آن را برای شما میخوانم؛ میگوید: «اینجانب نسبت به پرداخت این اضافهبیمه و عدم پرداخت حقوق کامل ماهیانه در دبستان مذکور و کارفرمای خود از طریق واریز به حسابم هیچگونه ادعایی نداشته و منبعد حق هرگونه ادعا و شکایتی در رابطه با قانون کار نسبت به دبستان (فلان) را در این رابطه از خود سلب مینمایم». یعنی حالت ارباب رعیتی شده. تقریباً یک «بردهداری نوین» است. معلمان حمایتی را من از وزیر محترم میخواهم انشاءالله به این موضوع توجه کنند.
از وزیر صنعت که ناظر است امروز میخواهم فقط اگر فرزند و نوهای دارند لوازمالتحریرش را فردا و پسفردا بروند از بازار تهیه کنند، همین. آقای وزیر! فقط لوازمالتحریر فرزند یا نوهات را برو در بازار بگیر ببین چه خبر است.
از مجمع تشخیص مصلحت تقاضایمان این است طرحی که مجلس برای بخشیدن سود مرکب و دیرکرد داده توجه کند، واقعاً بنیان بسیاری از خانوادهها دارد نابود میشود و خیلی از کارخانهدارها و واحدهای تولیدی دارند ورشکست میشوند. واقعاً کمک بکنند این سود و دیرکرد حرام است. ولی متأسفانه گرفته میشود و ما نمایندگان هم این کار را انجام دادیم و کار خوبی هم هست در این زمینه خواهش میکنیم مجمع انشاءالله نظر مثبتی داشته باشد، شاید مقدمهای برای حذف ربا در کشور باشد.
یکی بحث تشکلهای کارگری است. شورای کارگری اگر در این واحدهای تولیدی یا معادن یا مراکز تولیدی طرف از حق خودش دفاع کند اخراج میشود. ما مورد داریم که طرف حقش را پیگیری کرده گفتند دیگر نیاید. هیچ پشتوانهای ندارند، من از وزیر کار میخواهم در این زمینهها بهتر از مسئولین استانشان بخواهند. متأسفانه در استان یزد این موضوع بسیار ضعیف دارد عمل میشود و حقوق کارگران دارد از بین میرود و ضایع میشود.
از وزیر محترم راه تقاضا دارم در ارتباط راه هرابرجان ـ هرات کمتر هفتهای است که ما کشته ندهیم، برای تعریض و تعمیر این راه انشاءالله اقدام کنند.
همچنین از وزیر محترم جهاد کشاورزی در مورد کارخانه کیمیاداران در بهاباد که یک کارخانهای زده شده سرمایهگذاری شده الان از خارج دارند این محصول را وارد میکنند و این بنده خدا روی دستش مانده. شب یا صبحی است که (400) نفر بیکار بشوند.
آقای وزیر! من خواهش میکنم به این موضوع توجه بفرمایید. همچنین از آقای جهانگیری تقاضا دارم، دستور خوبی دادند که خوراک و معادن منطقه در منطقه هزینه بشود. متأسفانه ما کارخانه سنگ آهن داریم (6000) نفر نیرو دارند کار میکنند به جایی که این کارخانه امروز دانهبندی سنگآهن تولید کند دارد بالاست تولید میکند و همین شهرستان معادنش دارد صادر و خارج میشود. من خواهش میکنم انشاءالله آقای وزیر صنعت به دستور آقای جهانگیری هرچه سریعتر عمل کنند و مشکل ما را حل کنند. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (8) صبح فردا سهشنبه دوازدهم شهریورماه 1398 است. دستور جلسه بررسی برنامهها و صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت و ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.