1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 201 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد چهل و دوم روز دوشنبه بیست و چهارم تیرماه 1398 هجریشمسی مطابق با دوازدهم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی.
2 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد طرح یکفوریتی اصلاح ماده (1041) قانون مدنی اصلاحی مصوب 1/4/1381.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی.
7 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا.
8 ـ انتخاب دو نفر از اعضای کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، یک نفر از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و یک نفر از اعضای کمیسیون عمران به عنوان ناظر شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محسن قاسمی
(آیات 14 ـ 12 از سوره مبارکه «حجرات» توسط قاری محترم آقای محسن قاسمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثِیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا وَ لا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَ یُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَنْ یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتاً فَکَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِیمٌ * یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَ أُنْثى وَ جَعَلْناکُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ * قالَتِ الْأَعْرابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَ لکِنْ قُولُوا أَسْلَمْنا وَ لَمَّا یَدْخُلِ الْإِیمانُ فِی قُلُوبِکُمْ وَ إِنْ تُطِیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ لا یَلِتْکُمْ مِنْ أَعْمالِکُمْ شَیْئاً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان آقای محسن قاسمی تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اى کسانى که ایمان آوردهاید از بسیارى از گمانها بپرهیزید که پارهاى از گمانها گناه است و جاسوسى مکنید و بعضى از شما غیبت بعضى نکند آیا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد از آن کراهت دارید، پس از خدا بترسید که خدا توبهپذیر مهربان است. ای مردم! ما شما را از مرد و زنی آفریدیم و شما را ملتملت و قبیلهقبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایی متقابل حاصل کنید. در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شما است. بیتردید خداوند دانای آگاه است. برخی از بادیهنشینان گفتند ایمان آوردیم، بگو ایمان نیاوردهاید، لیکن بگویید اسلام آوردیم و هنوز در دلهای شما ایمان داخل نشده است و اگر خدا و پیامبر او را فرمان برید از ارزش کردههایتان چیزی کم نمیکند، خدا آمرزنده مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: بیمقدار نماینده محترم تبریز، حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد، شوشتری نماینده محترم قوچان، فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو، کاظمزاده نماینده محترم دهلران، گیلانی نماینده محترم شوشتر و هزارجریبی نماینده محترم گرگان که ایشان هم معمولاً اسمشان همیشه هست.
3
ادامه رسیدگی به طرح حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی (ثبت 474)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران گرامی دارم. دستور اول ما ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی است که از صحن علنی به کمیسیون ارجاع شده. کمیسیون مجدداً گزارش خودش را تهیه کرده، ما در ماده (1) بندهای مختلف را بررسی کرده بودیم، بند «ت» باقیمانده. اگر اجازه بفرمایید من بند «ت» ماده (1) را قرائت کنم بعد بحث و بررسی شروع بشود.
ماده 1 ـ اصطلاحات این قانون در معانی مشروح ذیل به کار میرود:
ت ـ تنفس خوراک:
اعطای خوراک بدون دریافت بهای آن از زمان شروع بهرهبرداری طرحهای موضوع این قانون، به تعداد روزی که ارزش آن معادل حجم سرمایهگذاری ارزشگذاریشده در مجوز صادره باشد و به عنوان تسهیلات به شرکت مجری طرح محسوب میشود.
آقای دکتر! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 217 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده ۲ ـ دولت موظف است طبق تکالیف این قانون، از طریق وزارت نفت نسبت به صدور و بازنگری مجوز طرحها تا سقف دو میلیون بشکه در روز و اعطای تنفس خوراک، از سرمایهگذاران بخش غیردولتی برای جذب سرمایهگذاری مردمی حمایت کند.
آقای قاضیپور! حذفتان را مطرح میکنید؟ آقای قاضیپور پیشنهاد حذف ماده (2) را دارند.

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر شهدا، امام شهدا، ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه مقتدر به خصوص نیروهای مسلح و مدافعین عزیز حرم. آقای پزشکیان عزیز! شاهبیت این طرح اختصاص پول (80) میلیون ایران اسلامی، کارگران، کشاورزان و روستاییان در صندوق توسعه ملی برای افراد خاص میباشد. همکاران عزیز، ملت شریف ایران اسلامی! این خصوصیسازی نیست، خاصسازی است برای عدهای که به ویژهخواری شهرت دارند، بتوانند از این فرصت طلایی به استناد جزء (2) بند «الف» ماده (44) قانون برنامه پنجم و ششم استفاده کنند. من عین متن را قرائت میکنم. در این جزء آمده «تسهیلات لازم برای ایجاد ظرفیت پالایش (2) میلیون و (700) هزار بشکه در روز نفت خام و میعانات گازی با ضریب پیچیدگی بالا، یعنی تکنولوژی نوین توسط بخش غیردولتی را به نحوی برنامهریزی و اجرا کند تا ترکیب تولید فرآوردههای آنها اساساً به محصولات سبکتر، یعنی کالاهای نوین و میان تقطیر اختصاص یابد و سهم نفت کوره در الگوی پالایش از (10) درصد بیشتر نشود».
آقایان، آقای پزشکیان! در این بند نیامده از پول صندوق توسعه ملی ذخیره آیندگان بیننسلی با سود (4) درصد، با تنفس بعد از (12) سال اختصاص یابد. آیا به یک کشاورز (20) میلیون تومان با (18) درصد وام میدهیم، ولی به سرمایهداران وام میدهیم آن هم با ضمانت دولت اصل و فرع را پس از (12) سال با سود (4) درصد ارزی پرداخت کنند؟ آقای پزشکیان! اخطار اصل (75) قانون اساسی در رابطه با اعطای تنفس خوراک دارم. درآمد دولت صددرصد کاهش مییابد. وقتی که یک کارمند محترم فیش آب، برق، گاز و تلفن خود را پس از پنج روز پرداخت نکند به علت عدم واریز فیشهای برق، آب، گاز و تلفن ایشان را قطع میکنند، شما اینجا (12) سال پول ملت را تنفس میدهید حتماً اخطار اصل (75) دارد. آقای پزشکیان! این طرح مغایر ماده (16) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور است. این ماده مغایر ماده (122) قانون پنجساله پنجم توسعه است. در نتیجه دوسوم رأی هم میخواهد.
همکاران عزیز! اینگونه طرحها برای افراد خاصی از قبل برنامهریزی شده است و چشم طمع به پول (80) میلیون مردم مسلمان ایرانی عزیز، کشاورزان، کارگران و روستاییان دوختهاند. همکاران عزیز! به این طرح رأی ندهید، از اول تا آخرش اشکال دارد. همه آن بخشش از بیننسلیها است. صندوق توسعه ملی به فرمان رهبر عزیزمان برای بیننسلیها قرار دادند، نه اینکه اجازه بدهند همه آنها را به افراد خاص خارج از نوبت بدهند. آقای پزشکیان! حتماً اذن رهبری هم میخواهد، برای اینکه خارج از برنامه صندوق توسعه است. طبق قانون آنهایی که خارج از صندوق توسعه ملی است، اساسنامه صندوق توسعه نیست اذن رهبری باید باشد، چنانکه در سالهای گذشته ما برای ارزاق عمومی به وزارت جهاد، (آقای رئیس! چشم، پنج دقیقه وقت دارم) ارزاق را دادند. (چشم، سه دقیقه).
آقای پزشکیان! هم اذن رهبری میخواهد، هم اخطار اصل (75) دارد و هم دوسوم رأی میخواهد. خلاصه کلام، پول (80) میلیون را بدون حساب و کتاب با اصل، فرع و ضمانت دولت به دست افراد خاص میدهیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای مهرداد لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از برادر خوب ما جناب آقای دکتر ادیانی که در این قضیه صاحبنظر هستند و تمایل به صحبت داشتند. دوستان عنایت بفرمایید! این ماده (2) که جناب آقای قاضیپور ایراد گرفتند چیست؟ آقای دکتر قاضیپور! شما ایرادات دیگرتان کاملاً درست است و من با شما موافق هستم. شما فرمودید که بحث استفاده از صندوق توسعه ملی و اینها مواردی است و من هم اعتقاد دارم که البته نه به معنای اینکه نباید از منابع صندوق توسعه ملی استفاده بشود، باید از منابع صندوق توسعه ملی استفاده بکند، اما صندوق توسعه ملی برای خودش هیأتامنا دارد، بعد مخالفت ایشان هم به متن قبلی بوده که اصلاح شده. اینجا در ماده (2) استاد و سرور بنده جناب آقای قاضیپور که واقعاً در این بخش مطالعه و اظهارنظر هم میکنند عنایت بفرمایند. اینجا هدف مشخص کرده، دوستان ببینید! گفته دولت از سرمایهگذاران بخش غیردولتی تا سقف دو میلیون بشکه در روز به عنوان هدف قرار بدهد و بیاید حمایت بکند. هدف این طرح چیست؟ هدف این طرح این است که ما از خامفروشی که همه ما نگرانش هستیم، سالها بحث خامفروشی را در دستور کار داریم که باید حذف بکنیم این طرح ما را میبرد به این سمت که ما به جای اینکه خامفروشی کنیم، امروز هم شما میبینید که بحث تحریمها و مسائل دیگری در جامعه مطرح است و دشمنیهایی که با ما دارند انجام میدهند.
بنابراین اصل طرح کار بسیار درستی است، در ماده (2) هم هدف درستی برایش تعیین شده و تا دو میلیون بشکه به عنوان هدف، یعنی اگر سرمایهگذاران بخش خصوصی تمایل به سرمایهگذاری داشتند تا دو میلیون بشکه مورد هدف قرار دادند و حمایت بشود. حالا آن چگونه باید هدف بشود ممکن است ایراداتی داشته باشد، مثلاً در بحث صندوق توسعه ملی که فرمودند، من هم اعتقاد دارم ما به صندوق توسعه ملی داریم خیلی اجحاف میکنیم، صندوق توسعه ملی برای خودش هیأتامنا دارد، ما نباید در هر موردی در قانون بیاییم بند به بند برای تسهیلات صندوق توسعه ملی تصمیمگیری بکنیم و اگر بخواهیم تصمیمگیری بکنیم هیأتامنای صندوق توسعه ملی پس چکاره هستند؟ اینها مواردی هستند که در ادامه میتوانیم رویش بحث بکنیم، اما ماده (2) را کمیسیون محترم انرژی به درستی اصلاح کردند. من خواهش میکنم دوستان با پیشنهاد دادهشده مخالفت بفرمایند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از پیشنهاددهنده محترم، خواهش من این است که برادران عزیز و خواهران ارجمند نماینده به مفاد این ماده دقت کنند. واقعاً اینجا چند ابهام وجود دارد که به نظر میرسد اگر این ابهامات در این ماده (2) مرتفع نشود قطعاً بستر رانتخواری در کشور بیش از گذشته فراهم میشود. نکته اول که میخواهم عرض کنم این است؛ ببینید! در این ماده (2) آمده: «دولت موظف است طبق تکالیف این قانون (که حالا عرض می¬کنم)، از طریق وزارت نفت نسبت به صدور و بازنگری مجوز طرحها تا سقف دو میلیون بشکه در روز و اعطای تنفس خوراک، از سرمایهگذاران بخش غیردولتی برای جذب سرمایهگذاری مردمی حمایت کند».
نکته اول این است؛ آقای دکتر! الان بستر کار فراهم است، برای چه ما میخواهیم اینجا تنفس بدهیم؟ آیا این اعطای تنفس، اعطای یک امتیاز خاص به افراد ویژه نیست؟ این نکته اول.
نکته دوم بحث ارزشگذاری این موارد است. چطور میخواهد ارزشگذاری بشود؟ ابهام دارد، بعضی از عزیزان نماینده هم نظرشان همین بود، به بنده منتقل کردند. وقتی در عرصه ارزشگذاری اینجا ما با ابهام مواجه بشویم، قطعاً زمینه فساد را ما اینجا فراهم میکنیم. ما نباید به نحوی قانون بنویسیم که این قانون بستر فساد را بیش از گذشته مهیا کند، این دو.
سه، این دو میلیون اصلاً امکانش الان در کشور وجود دارد با توجه به شرایطی که ما در آن قرار داریم یا نه؟ یعنی ما به نحوی قانون بنویسیم که امکان اجرایش وجود داشته باشد.
چهار، براساس این ماده اگر همه این مجوز را وزارت نفت به یک نفر داد آیا ساز و کاری وجود دارد که ما مانع اعطای این مجوز به یک نفر بشویم؟ همانطور که جناب آقای قاضیپور هم اشاره کردند آیا این ماده موجب این نمیشود که افراد خاصی که ارتباطات ویژهای دارند، به وسیله آن ارتباطات ویژهای که پیدا کردند از این ارتباطات ویژه خودشان برای تجمیع ثروت در یک نقطه استفاده کنند، آیا این با توزیع ثروتهای ملی بین همه ملت منافات ندارد؟ اجازه بدهید یک فضایی ایجاد بشود و ساز و کاری تعریف بشود که براساس این ساز و کار واقعاً هر کسی توان و ظرفیت دارد این امتیاز عادلانه داده شود، ما داریم امتیاز میدهیم و این امتیازی که قرار است اعطا بشود چرا ما یک ساز و کار مبهمی را تعریف کنیم که اگر آمدند به افراد خاص دادند فردا ما نتوانیم إنقلت به آن بزنیم و اشکال کنیم؟ فردا به خود ما بگویند شما خودتان این قانون را نوشتید. برادران عزیز! این ماده بهجد ابهام دارد، بستر رانتخواری را فراهم میکند، فسادزا است. ما نباید قانون فسادزا بنویسیم. شما ببینید! در قضیه وزارت نفت بحث و حدیثهای فراوانی مدتها وجود داشت و وجود دارد. کاری نکنیم که دهها، بلکه صدها بابک زنجانی درست بشود. یکی بود کافی نبود، باز دوباره و دوباره؟ به خاطر همین نحوه قانون نوشتن است که این اتفاقات میافتد. دیدید یک نفر با ثروتهای ملی چکار کرد و الان هم هر روز وزیر نفت، نمایندگان و دیگران، قصه را دنبال میکنند و به جایی نمیرسیم. آقای رئیس! ساز و کاری تعریف بشود که مشکل ایجاد نشود. خواهش من این است که دقت بشود، بعد هم بحثهای تکالیف این قانون، بحث (4) درصد و (12) سال را میگویند که دیگر نرسیدم مطالب دیگر را عرض کنم. من خواهش میکنم دوستان به این رأی ندهند به کمیسیون برگردد و اصلاح بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. دولت مخالف هستند، کمیسیون بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران، همکاران محترم و اعضای هیأترئیسه. قبل از هر چیزی اجازه میخواهم که تبریک و شادباشی به مناسبت میلاد باسعادت امام مهربانیها حضرت امام رضا (علیهالسلام) داشته باشم. من از پیشنهاددهنده عزیز و بزرگواری که این موضوع را مطرح کردند تشکر میکنم. لازم است که توضیح بدهم با توجه به اینکه در مورخ 3/4/98 در صحن علنی مطرح شد و موضوع پتروپالایشگاهها، ایراداتی که صحن گرفت در کمیسیون با اعضای محترم و دعوتی که از صندوق توسعه ملی از بانک مرکزی و از مرکز پژوهشها و برنامه و بودجه صورت گرفت اصلاحات ما اینجا کاملاً مشهود هست. واقعاً این موضوعی که جناب آقای قاضیپور فرمودند که اصل هفتاد و پنجی است، اصل (75) نیست، ما کاری به سهم دولت نداریم. ما نمیخواهیم از سهم دولت برداشت بکنیم، ما با توجه به اصلاحاتی که صورت گرفت برداشت از سهم صندوق توسعه ملی نداریم، میخواهیم وام و تسهیلات بدهیم. بعد از اینکه تسهیلات دادیم میخواهیم این کار را انجام بدهیم. پس درآمد دولت کاهش پیدا نمیکند و این موضوعی هم که فرمودند بحث بند ماده قبلی بود که اصلاح شد. در واقع تنفس خوراک با اذن مقام معظم رهبری، برداشت از صندوق توسعه ملی است. خواهشی که از همکاران دارم این است که هیچ تأثیری ندارد، اگر ما میخواهیم سرمایهگذاری بکنیم و از صندوق توسعه ملی تسهیلات بدهیم باید طرحهایی را بدهیم که جذابیت، ارزش افزوده و بحث اشتغالزایی داشته باشد که این یکی از موضوعات اصلی است و جذابیتی که در طرحهای پاییندستی دارد. کمیسیون مخالف حذف این بند است، از همکاران خواهش دارم که انشاءالله رأی بدهند که حذف نشود، ممنونم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 220 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به رد این ماده اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ پیشنهاد حذف مطرح است) دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 220 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل این ماده اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ اصل ماده 2 است) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ تنفس خوراک تخصیصی به طرحها با رعایت شرایط زیر صورت میپذیرد:
الف ـ استفاده از سهم صندوق توسعه ملی در چهارچوب قوانین و مقررات مربوطه و با اذن مقام رهبری است.
ب ـ درصد تولید نفت کوره در طرحهای موضوع این قانون باید کمتر از (10) درصد کل فرآوردههای تولیدی آن طرح باشد.
پ ـ در هنگام بهرهبرداری از واحد احداثشده، تطبیق کمیت و کیفیت انواع فرآوردههای تولیدی براساس مجوز اولیه صادره بر عهده وزارت نفت بوده و در صورت وجود هرگونه مغایرت موظف است میزان تنفس خوراک را متناسب با طرح اجرا شده تعدیل کرده و به اطلاع صندوق توسعه ملی برساند.
ت ـ خوراک تحویلی به واحدهای مذکور از نظر قواعد مالی در حکم صادرات نفت خام و میعانات گازی است و تنفس خوراک برای اجرای این قانون صرفاً از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی در سقف سهم سالانه آن صندوق تأمین میشود. تسویهحساب این واحدها با صندوق توسعه ملی بابت بازپرداخت اقساط تنفس خوراک، علاوه بر سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش خوراک به آنها در طی سنوات آتی میباشد.
ث ـ بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی، طی دوازده سال پس از دوره تنفس و با نرخ سود (4) درصد ارزی صورت میگیرد.
ج ـ مجوزهای موضوع این قانون به استثنای طرحهای بهینهسازی و ارتقای پالایشگاههای موجود صرفاً برای سواحل کشور صادر میشود.
چ ـ دولت مجاز است در هنگام اعطای تعهد تنفس خوراک، قرارداد دریافت بخشی از درآمد حاصل از فروش فرآوردههای طرحها را به صورت ماهانه متناسب با مبلغ بازپرداخت اقساط، جهت تسویه بدهی از آن طرح أخذ کند و یا پس از بهرهبرداری از طرح، سهام سهامداران شرکت مجری طرح را تا سقف مبلغ تنفس خوراک أخذ نماید.
آقای قاضیپور تقریباً همه مواد را پیشنهاد حذف دادهاند، ماده (3) را بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد، آقای قاضیزاده! سوءتبلیغات نکن. آقای پزشکیان! یک تذکر به آقای قاضیزاده بدهید. ما خواندیم دیدیم اینجا خیانت است پیشنهاد حذف دادیم، کار بدی نکردیم. آقای پزشکیان! در این ماده شرطی نوشتند، ما چطور قانون شرطی بنویسیم؟ اگر ما این قانون را تصویب کردیم، ولی رهبر معظم فرزانه به خاطر منافع کلی نظام مقدس جمهوری اسلامی مخالفت کرد یعنی کل قانون ملغی میشود. قبل از نوشتن این قانون بهتر بود رئیس مجلس، طراحان و دولت اذن رهبری عزیزمان را أخذ میکرد.
بند «پ» در مورد کیفیت است. آقای پزشکیان! کیفیت به عهده سازمان ملی استاندارد، حفاظت محیطزیست و وزارت بهداشت و درمان است. آقای پزشکیان! آنها را دور زدند، صرفاً وزارت نفت را آوردند. هر کجا پیمانکار و کارفرما یکی بشود فساد در آنجا است. آقای پزشکیان! شما در مسائل بهداشتی در سال گذشته سازمان ملی استاندارد را اضافه کردید تا وزارت بهداشت دقیقاً زیر نظر سازمان ملی استاندارد اقلام بهداشتی را تولید کند. شما اینجا تمام تولید را دست وزارت بهداشت دادید، این سازمان عزیز حفاظت محیطزیست، وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد که وظیفه ذاتی دارند به این مناسبت ما پول میدهیم و کارشناس میگیریم چرا هرچه آقای قاضیزاده به من ایراد میگیرید این ایراد را هم بفرمایید.
در بند «ت» سهم صندوق توسعه ملی را آوردید که در اجرای این قانون صرفاً از این صندوق باشد. با بازپرداخت اقساطی تنفسی، آیا علاوه بر سهم صندوق از محل فروش خوراک در طی سنوات باشد؟ آقای پزشکیان! همه آن را هر طوری نوشتند این افراد خاص از این نعمت بیکران جمهوری اسلامی استفاده کنند. همکاران عزیز! در بند (3) نرخ (4) درصد را آوردند. آقایان: پزشکیان و قاضیزاده! هیچ طرحی در جمهوری اسلامی تولیدی برای (4) درصد وام ندادید، شما هیچ کارخانهای را (4) درصد وام ندادید، هیچ پروژه عمرانی را با (4) درصد وام ندادید. مگر این شاخ درآورده که (4) درصد با سود میخواهید وام بدهید، آن هم در مادههای بعد آوردید هم اصل و هم فرع به عهده دولت است. همکاران! شما را به خدا، به خون شهدا قسمتان میدهم این را با دقت بخوانید سپس رأی بدهید، به عشق امام حسین، یا حسین.

اکبر رنجبرزاده
آقای همایون یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همکاران محترم و همچنین ملت شریف ایران و عرض تبریک دارم ولادت باسعادت امام هشتم را خدمت همه ملت شریف ایران. با توجه به شرایط خاص کشور و با توجه به اینکه میزان سرمایهگذاری هم در بعد داخلی و هم خارجی برای پروژههای مختلفی که در کشور هست و الان دچار اشکال است ما باید منابعی را ببینیم که این منابع بتواند به سرمایهگذاری بیشتر در کشور ما کمک بکند. به هر حال نفت موضوعی است که کل اقتصاد ما به آن وابسته است و ما الان بحث خامفروشی را داریم انجام میدهیم، منتها طبق اعداد و ارقامی که هست الان حدود (42) درصد تولید نفت کشور قاعدتاً باید به موضوع پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها اختصاص بکند و با توجه به اینکه حجم سرمایهگذاری در این حوزه حجم زیادی است و این حجم سالیانه حدود (50) هزار میلیارد تومان است و تأمین این مبالغ حقیقتاً شاید در شرایط کنونی اقتصادی کشور میسر نباشد، باید از سرمایههای سرگردانی که در کشور وجود دارد و نقدینگی زیادی که حدود (1) میلیون و (700) هزار میلیارد تومان الان ما در جامعهمان نقدینگی داریم باید از این نقدینگی در حوزههای مولد اقتصادی، از جمله نفت، گاز و پتروشیمی استفاده بکنیم و این رقم (50) هزار میلیارد تومان به نسبت نقدینگی که در کشور ما است حدود (3) درصد حجم نقدینگی در سال در کشور است و اختصاص این مبالغ به نظر میرسد ضمن اینکه آثار تورمی و مخرب نقدینگی در کشور را کم میکند، باعث خواهد شد که این نقدینگی که در دست مردم است به حوزههای مولدی مثل نفت، گاز و پتروشیمی اختصاص پیدا بکند.
الان ساختار اقتصادی کشور ما به شکلی است که برای برونرفت از وضعیت اقتصادی مطمئناً مهمترین راهکار ما همین حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است و به نظر میرسد تا مدت نسبتاً طولانی برونرفت دیگری از مشکلات اقتصادی به جز حوزه نفت، گاز و پتروشیمی نداشته باشیم و به نظر میرسد این قانونی که الان داریم تصویب میکنیم یکی از قوانینی باشد که برای آینده کشور مورد نیاز و مفید باشد و حذف این ماده به نظر میرسد این قانون را ناقص میکند و ما باید حالا که خواستیم یک دوره تنفسی برای دادن خوراک برای سرمایهگذاران قائل بشویم و این قانون، قانون مناسبی پیشبینی شده به نظر میرسد حذف این بندها و مواد این قانون را ناقص بکند و به این دلیل من پیشنهاد میدهم که به حذف این ماده رأی ندهند و انشاءالله این قانون که قانون خوب و مستندی است انشاءالله بتواند به امور اقتصادی ما کمک کند، خیلی ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای غلامرضا کاتب موافق هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران عزیز و عرض تشکر از دلسوزی برادر بسیار عزیزم جناب آقای قاضیزاده، جناب آقای رئیس! قبل از اینکه وارد موضوع بشوم بنده اخطار اصل (110) دارم. حضرتعالی دقت بفرمایید! در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در بندهای (2 ـ 10) و (3 ـ 10) فرمودند که ارائه تسهیلات از منابع صندوق توسعه ملی به بخش غیردولتی اولاً به صورت ارزی است، دوم استقلال مصارف صندوق توسعه ملی از تکالیف بودجهای و قوانین عادی.
جناب آقای دکتر! وقتی که در سیاستهای ابلاغی استقلال صندوق توسعه ملی را از قوانین بودجهای و قوانین عادی اعلام میکنند الان در ماده (3) استفاده از صندوق توسعه ملی نوشته در چهارچوب قوانین، قوانین که خودش مشخص است، استقلالش هم مشخص است، بعد اینکه ما یک سال تنفس بدهیم به تسهیلاتی که از صندوق توسعه ملی برداشته میشود، اصلاً برداشت از صندوق توسعه ملی برای سرمایهگذاری فقط و فقط برای بخش خصوصی است، نه برای بخش دولتی. اینجا اگر بخش خصوصی است که عملاً خودشان میتوانند بروند بگیرند، اگر بخش دولتی است که امکان این برداشت وجود ندارد. من خواهش میکنم حضرتعالی اخطار اصل (110) را به رأی بگذارید، چون این اصل برگشت به کمیسیون هم به خاطر اینکه این اخطار اصل (110) را داشت و جناب آقای دکتر لاریجانی برگشت دادند.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب! آقای دکتر لاریجانی الان هم تماس گرفتند گفتند اذن مقام معظم رهبری در این رابطه گرفته شده، در نتیجه اخطار شما وارد نیست. موافقتتان را اعلام بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
اگر اذن هم گرفته شده باشد پس دوسوم رأی میخواهد، به خاطر اینکه ماده (16) در سیاست ابلاغی (نایبرئیس ـ مخالفت بفرمایید) چشم، آقای دکتر! این هم یک مخالفتی است. شما باید دوسوم رأی بگیرید، چون طبق ماده (16) صندوق توسعه ملی مغایرت با تصمیمات برنامه ششم حتماً دوسوم رأی میخواهد. من خواهش میکنم که در رابطه با برداشت از صندوق توسعه ملی دوسوم را لحاظ بکنید.
اما همکاران عزیز! من خواهش میکنم، چون ما داریم قانونی را تصویب میکنیم که امروز منافع ملی کشور ما را باید رقم بزند، امروز تمام بحثهایی را که در این طرح وجود دارد اینکه ما بیاییم دو میلیون بشکه برداشت بکنیم و اعطای تنفس بدهیم و بعد از سرمایهگذاران بخش غیردولتی برای جذب سرمایهگذاری مردمی حمایت بکنیم، این یعنی اینکه رقمی معادل (40) میلیارد دلار اعتبار نیاز داریم، رقم (40) میلیارد دلاری که باید انجام بشود و نیازمندش هستیم با نرخ تسعیر حداقل (10) هزار تومان هم اگر بخواهیم امروز حساب بکنیم رقمی معادل (400) هزار میلیارد تومان سرمایه است. شما مطلع هستید امروز که ما خدمت شما هستیم کل بودجه سال 1398 ما (407) هزار میلیارد تومان است، یعنی ما بیاییم یکباره در یک طرحی (400) هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی معادل (40) میلیارد دلار برای سرمایهگذاری برداشت بکنیم که یک تکالیفی است که در قانون برنامه ششم توسعه و قوانین عادی به آن پرداخته شده. اینکه ما از یک جهت میآییم شرکتهای دولتی خودمان را با ثمن بخس واگذار میکنیم و فسادهای بسیار زیادی را هم در واگذاری برای دولت و نظام ایجاد میکنیم. الان گزارش دیوان محاسبات که برای واگذاری منتشر شده تمام پالایشگاههایی که ما داریم امروز نگاه بکنید چقدر فساد در درون کشور ایجاد کرده. از این طرف دوباره بیاییم از صندوق توسعه ملی اذن بگیریم، بعد برویم سرمایهگذاری بکنیم، بعد در همین طرح بگوییم ظرف مدت یک سال باید این را به میزان (30) درصد واگذار بکند، اگر واگذار نکرد باید گزارش آن به سازمان بازرسی و دیوان محاسبات داده بشود. این چه کار عبثی است؟! ما از ابتدا بیاییم همه سرمایهگذاریمان توسط بخش خصوصی انجام بشود و اگر امروز میخواهیم سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی انجام بشود هیچ نیازی به طرح و لایحه هم نیست و امروز همه سرمایهگذارانی که توان این را دارند که در بخش صنایع نفتی سرمایهگذاری بکنند به راحتی میتوانند بیایند سرمایهگذاری بکنند و هیچ نیازی هم به طرح و لایحه نیست. من خواهش میکنم، همکاران عزیز! با این طرح عملاً رانت را برای بسیاری از افراد ایجاد میکنیم، فساد را در درون کشور افزایش میدهیم، ضمن اینکه هیچوقت بخش خصوصی را حمایت نمیکنیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، دولت بفرمایید. خیلی بیحال هستید، محکم گوش بدهید و جواب بدهید. میگوییم دولت شما نشستید نظر نمیدهید. کمیسیون بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز توجه بفرمایید! موضوع را ما مطرح کردیم و عنوان کردیم که از سهم صندوق توسعه ملی ما برداشت نمیکنیم، فقط میخواهیم وام بدهیم و تسهیلات پرداخت کنیم. این وام و تسهیلات ما از چه طریقی؟ از طریق تنفس خوراک است. همکاران عزیز! اصلاً ماده هفتاد و پنجی نیست، اذن مقام معظم رهبری گرفته شده و اینجا ما رعایت الزامات زیستمحیطی و همه مواردی که دغدغه عزیزان و دوستان است را لحاظ کردیم و از اینکه میگوییم بازنگری و ارزیابی بشود، به دلیل اینکه ممکن است یک شرکت خصوصی مجوز را گرفته باشد و در حین اجرای این طرح موفق نشده این کار را انجام بدهد. ما ناچاریم بازنگری بکنیم، نه طرحهایی که در صنعت نفت، در همه طرحهایی که در هر جایی اجرا میشود باید بازنگری صورت بگیرد و بعد هم این خوراک تحویلی که از این واحدها از نظر قواعد مالی حکم صادرات میعانات گازی دارد. یعنی خود صندوق هم از این صادراتی که صورت میگیرد بعد از اینکه پتروپالایشگاهها کارهایشان را انجام دادند منتفع میشود. واقعاً این تنفس خوراک مزیتهایی دارد، مزیتهایش این است که انتفاع دولت، یعنی هماکنونی که تخفیف (5) درصدی اگر ما بخواهیم برای خوراک مجموع پالایشگاههای موجود در کشور بدهیم برابر (2) میلیون دلار است که در سال به صورت بلاعوض پرداخت میشود و با توجه به توسعه این پتروپالایشگاهها ما بیشتر از این دیگر نمیخواهیم. واقعاً همکاران عزیز! بحث یکی دیگر که انتفاع سرمایهگذاران است، تنفس خوراک از دو لحاظ به نفع سرمایهگذار است؛ اول آنکه همان اندازه که تخفیف (5) درصدی با I.R.I طرحها اضافه میشود تنفس خوراک هم به همان اندازه اضافه میشود و همچنین تخفیف خوراک موجب تأمین مالی و هدایت نقدینگی سرمایهگذار میشود و انتفاع صندوق و عرض کردم که صندوق با توجه به این انتفاع از طریق تنفسی که در خوراک صورت میگیرد باعث میشود که سودآوری داشته باشد و ارزی که حاصل میشود. در نتیجه کمیسیون مخالف حذف است، خواهش دارم همکاران توجه بکنند، به خصوص جناب آقای قاضیپور که دغدغه دارند و دغدغهشان هم بهحق هست، آقای قاضیپور! ما برداشت نداریم، فقط پرداخت تسهیلات است.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 220 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به حذف ماده (3) اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! اجازه میدهید ما رد بشویم؟ اجازه نمیدهند، آقای قاضیپور سه، چهار تا از بندهایش هم پیشنهاد حذف دادند. بند «الف» را بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! شما فرمودید اذن آقا را گرفتند؟

مسعود پزشکیان
بله، آقای دکتر لاریجانی الان تماس گرفتند، اذن گرفته شده.

نادر قاضی پور
حضرتعالی از قول جناب آقای لاریجانی میفرمایید من در این رابطه حرفی ندارم، ولی این راه بینداز، جا بینداز شد، یعنی قبل از اذن نوشته شده یا بعد از اذن نوشته شده. والسلام

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور خیلی ممنون و متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! از سایر پیشنهادهای حذف سایر بندهایتان هم منصرف هستید؟ فقط «الف» را منصرف هستید؟ بند «ت» را هم میفرمایند حذف کنیم، بفرمایید. بندهای «ت»، «ث» و «ج» را هم پیشنهاد دادید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! طبق آییننامه بند به بند مطرح میشود. آقای پزشکیان! دوباره عرض میکنم، در بند «پ» نوشته «در هنگام بهرهبرداری از واحد احداثشده، تطبیق کمیت و کیفیت انواع فرآوردههای تولیدی براساس مجوز اولیه صادره بر عهده وزارت نفت بوده» این خلاف قوانین موجود است. همکاران و هیأترئیسه! ما قوانین متعددی در این رابطه قبلاً تصویب کردیم، شورای محترم نگهبان تأیید کردند. آقای نجفی نماینده محترم تهران میگوید سازمان ملی استاندارد را ما برای چه تشکیل دادیم؟ برای این امر مهم، وزارت بهداشت یک معاونتش برای این قضیه است. سازمان حفاظت محیطزیست هم باید اظهار نظر بکند. همکاران عزیز من! کیلویی رأی ندهید، بخوانید. مجوز میدهید نگاه کنید به چه میدهید، به این موضوع و به این قوانین افراد خاص؟

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! میگویند شما «پ» را پیشنهاد حذف ندادید.

نادر قاضی پور
حاجآقا! در آنجا دادم، این چاپی نیست، در صحن دادم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور عزیز! چون ارجاعی هست پیشنهاد در صحن پذیرفته نمیشود، باید چاپی میدادید. شما در دوره قبل، قبل از اینکه ارجاع بشود پیشنهاد در صحن داده بودید، ولی چون درخواست چاپی ندادید پیشنهاد حذفتان در بند «پ» قابل بررسی نیست. بند «ت» را بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عذرخواهی میکنم، از همکاران عزیزم درخواست میکنم به عرایض من دقت کنند. اینجا نوشته «صرفاً از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی» که بیننسلی است، مال آیندگان است، رهبر دوراندیش نظام برای نسلهای آینده گذاشته سرمایه داشته باشند. اولاد و نوههای ما و ذریههای ما بعد از اینکه ما نفت را فروختیم تمام شد چطور زندگی کنند رهبر دوراندیش و مقتدر ما برای نسلهای آینده گفته یک سرمایهای داشته باشند به نام صندوق توسعه ملی. سخنگوی محترم کمیسیون انرژی میگوید ما از صندوق برداشت نمیکنیم، وام و تسهیلات میدهیم. وام و تسهیلات همان برداشت است. خواهر عزیزم! صندوق که رایگان نمیدهد، وام میدهد. آقای رئیس! ما آوردیم گفتیم تسویهحساب این واحدها بابت بازپرداخت اقساط تنفس خوراک، تنفس خوراک را (12) سال در بندهای دیگر آوردیم. آقای پزشکیان! طوری این قانون را نوشتهاند، بند به بند به هم متصل هستند، کامل ننوشتند که رأی نمیآورد. تیکه تیکه نوشتند، خیلی فنی نوشتند، این را مهندسی کردند، بعضیهایش را در جاهای دیگر خیلی ظریف آورده. آقای نجفی نماینده تهران! اگر اول یکجا میآورد اصلاً یک رأی هم نمیآورد. آقای پزشکیان! خواهش میکنم حضرتعالی که دقتنظر دارید و گوش میکنید بگویید این سهم صندوق را چرا ما (12) ساله بدهیم، چرا از سهم صندوق باید بدهیم؟ شما خلاف قانون یک وامی را از صندوق میخواهید بدهید، باید برگردد با سود (4) درصد آن هم با تنفس (12) ساله. همکاران عزیز! به این رأی ندهید. خواهش من این است که مطالعه کنید. به این رأی میدهید روز قیامت هم جوابگوی نسلهای آینده خودتان باشید. والسلام

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
آقای محمد محمودیشاهنشین مخالف هستند، بفرمایید. آقای قاضیپور خودشان دوباره موافق ثبتنام کردند.

محمد محمودی شاه نشین
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم و عزیزم دارم. من ضمن احترام خاصی که به برادر عزیزم آقای قاضیپور دارم و میدانم ایراداتی هم که میگیرند بابت دلسوزی است و وقت خوبی هم میگذارند و مطالعه میکنند و نظرات را میگیرند، اما ببینید اگر این بند را بخواهیم فردی نگاهش بکنیم یک حکمی را برای ما مشخص کرده و آن حکم این است که درخصوص قواعد مالی آیا این مجموعه تحویل خوراک باید به چه نحو عمل بشود؟ طبیعی است ما باید یک روش مناسبی را برایش در نظر بگیریم که در اینجا این تحویل خوراک را مشمول قواعد مالی در حکم صادرات نفت و میعانات گازی دانسته. این تنفس خوراک برای اینکه مشخص بشود از چه منبعی باید تأمین بشود این هم صرفاً محلش را مشخص کرده، تعیین محل است. محلش هم صرفاً از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی است، در سقف سهم سالانه آن از صندوق تأمین میشود. اگر این مشخص نمیشد تعابیر مختلفی میشد، چه بسا که خود وزارت نفت و دوستانی که متولی امر هستند برایشان راه و روش مناسبی تعیین نشده بود، قوانین ما کامل نبود و میتوانستند از مسیرهای دیگر و یا روشهای دیگری استفاده بکنند که ممکن بود به سایر برنامههای ما لطمه بزند. اینکه شفاف و روشن است، اولاً اینکه خوراک تحویلی باید از مسائل مالیاش عیناً در حکم صادرات نفت منظور بشود و از این طرف هم بحث تنفس خوراک باید دقیقاً از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی باشد. بازپرداختش هم که شفاف و روشن است و باید بازپرداختش بالاخره علاوه بر اینکه سهم صندوق توسعه ملی را از محل فروش خوراک برمیگردد در یک سنوات و زمانبندی و C.P.M مشخصی عنوان بشود که به موقع برگردد و این پول که به عنوان تسهیلات است، تسهیلاتی که برای رونق بحث خوراک تحویلی است بتواند جایگزین بشود، خیلی ممنونم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا محجوب موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! اگر عنایت میفرمودید به فرمایشات همکار محترم جناب آقای قاضیپور و پیشنهاد حذف ایشان در بند «ت» قاعدتاً قانع میشدید برای اینکه در ماده (3) به خصوص در بند «ت» دقتهای لازم نشده، اگر دقتی هم هست این دقت آثار معکوس مالی و اقتصادی دارد. ما امروز در صدد بخشش و تاراج صنعت ملیشده نفت نیستیم. در صدد ایجاد انحصارات جدید نیستیم، انحصار خلاف قانون اساسی است. ایجاد انحصارات خلاف قانون اساسی است، نه فقط خلاف قانونی اساسی است، همه کشورها و دولتها و مجامع بینالمللی حرفشان این است که انحصار نباید پدید بیاید.
این قسم تحرکات که ما میبینیم طوری مهندسی شده همانطور که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور گفتند که به انحصارات میانجامد و پیدایش انحصارات در یک سند کلیدی و پرسود میانجامد. چرا ما اختیار را طوری توزیع کنیم و در این ماده (3) طوری اختیارات را به وزارت نفت دادیم که چهارتا کارشناس میتوانند برای کشور تعیین تکلیف کنند، میتوانند برای یک عده خاصی به افراد وابسته و نزدیک به خودشان یا آنهایی که علاقه داشته باشند و یا خدایناکرده رابطه فاسدانه با آنها داشته باشند میتوانند انحصاراتی بینظیر و بیمانند درست کنند، از کمپانی نفت ایران و انگلیس هم شرایط را بدتر به نفع آنها فراهم بیاورند.
این نکاتی است که در ماده (3) و کل این قانون باید توجه بفرمایید. این قانون مهمی است، به خصوص در بند «ت» که شما دقت بفرمایید! مگر صندوق توسعه ملی محل تسویهحساب است؟ ما (14) درصد نقد به آقایان دادیم، تأمین مالی هم کردیم که همه این اقدامات را وزارتخانه انجام بدهد. اگر عملیات تولیدی است، اگر ما نفت را همانطور که در سال 81 تعریف کردیم کالای سرمایهای میدانیم این کالای سرمایهای کلش را روشن کنیم. این که بیاییم بگوییم اگر اینطور است همه را در اختیار صندوق توسعه ملی قرار بدهیم حرف درستی است، ولی اینکه ما این قسمت کار را میآییم به حساب صندوق توسعه ملی منظور میکنیم مرادش معلوم نیست. از طرف دیگر اگر این است چرا اجازه نمیدهیم بدهیهای جاهایی مثل تأمیناجتماعی که دولت بدهیهای بزرگ دارد و این بدهیها ممکن است منتهی به آشوبهای اجتماعی بشود، انواع مشکلات و مضیقه برای بازنشستگان و مستمریبگیران به وجود بیاورد چرا از این راهها اجازه تسویه نمیدهید؟ پس اگر تسویه از طریق دیگر غلط است چرا اینجا درست شده، چرا اینجا امکان تسویه پیدا شده، چرا وقتی طلبکار ذیحقی مثل کارگرها آن طرف قضیه هستند امکان تسویه پیدا نمیشود، ولی برای صاحبان ثروت این امکان فراهم میآید، آن هم جایی که نه مسئولیتی در این باب از نظر ما دارد، نه وظیفهای برایش تعریف کردیم که تسویهحساب کند او میتواند از ما مبلغ دریافت کند، نه عملیات و داد و ستد را به او بدهیم برای ما تسویهحساب کند. صندوق توسعه ملی وظیفهاش این است مبالغی که به درآمد ارزی میانجامد، درآمد ارزی را به او بسپاریم، مثل یک کالای سرمایهای برای توسعه صنعتی، خدمات و بخشهای مختلف کشور به شکل وام یا به اشکالی که در بودجه معلوم میکنیم در اختیار متقاضیان قرار بدهد.
شما اینجا میگویید که وظیفه تسویهحساب این واحدها با صندوق توسعه ملی بابت بازپرداخت اقساط تنفس است. اینکه الان ما قسطی بدهیم کجا قرار شده که اینجا میگوییم این وظیفه با او است؟ این مفروض و این فرض از کجا آمده؟ تازه آن کسی که به او (14) درصد دادیم که این کارها را برای ما انجام بدهد باید پول را وصول کند یا نهایت بانک مرکزی وصول کند به صندوق بریزد. در این مورد نمیشود از صندوق وظیفهای محول کرد. این سازمان و تشکیلات دیگری میخواهد، یک تشکیلات جدید برای صندوق دارید درست میکنید. مغایرت این با اصل (75) کاملاً معلوم است. برای وصول اینها باید تشکیلات جدید درست کرد، این تشکیلات جدید نه تعریف شده، نه جایی وظیفه و اختیار به آنها داده شده.
بنابراین بند «ت» به نظر نمیرسد که لازم و ضروری باشد که هیچ، حذفش حتماً کمک میکند به کلیت کسانی که حتی فکر میکنند این قانون باید تصویب بشود که یک امری که حتماً در شورای محترم نگهبان طرف توجه قرار خواهد گرفت، این امر زائل و حل بشود. من خواهش میکنم به حذف بند «ت» رأی بدهید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای کاتب اخطار دارند، بفرمایید. راجع به همین بند است؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور! اجازه میفرمایید آقای کاتب صحبت کنند؟ آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقایان: پزشکیان و قاضیزاده! من هم تذکر نفر اول هستم و هم نفر اول اخطار هستم. آقای پزشکیان! دوره تنفس در این ماده قید نشده چند سال است؟ دو سال، چهار سال یا (20) سال است؟ میگوید بعد از تنفس (12) سال، تذکر من این است حضرتعالی بپرسید دوره تنفس چند سال است. هیچجا قید نشده، آقای قاضیزاده! شما که توجه میکنید، دوره تنفس را اینجا قید نکردند چند سال است؟ راهکار اعلام تنفس هم در این ماده اعلام نشده، ما در قانون هیچگونه مادهای برای نحوه اعلام تنفس نداریم، این یعنی برگ سفید. از حضرتعالی میخواهیم از دولت و کمیسیون مدت تنفس و نحوه محاسبه تنفس و اینکه چندساله است را اعلام بفرمایند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر پزشکیان! اخطار من بند (9) اصل (3) قانون اساسی است. آقای دکتر! من این متن را حضرتعالی یک لحظه گوش کنید بخوانم. میگوید «تسویهحساب این واحدها با صندوق توسعه ملی بابت بازپرداخت اقساط تنفس خوراک» یعنی ما اینجا یک تنفس خوراک داریم برای بازپرداخت این واحدها اعمال میکنیم، یک تنفس حالا یکساله است، دوساله است و هرچقدر که هست، یک تنفسی برای اینها ایجاد میکنیم که این مغایر با تمام اصول سرمایهگذاری است. این یک بحثی است، اما ادامه این مهم است میگوید: علاوه بر این تنفسی که بر صندوق توسعه ملی است از محل فروش خوراک، یعنی وزارت نفت خوراکی که به این پالایشگاهها و شرکتها واگذار میکند خوراک آنها طی سنوات آتی میباشد. یعنی اینکه ما اولاً یک تنفسی از صندوق توسعه ملی میدهیم، بعد دوباره میآییم به شرکت نفت یک اجازهای میدهیم که این فروش خوراک را چند سال؟ یک سال، دو سال، چقدر؟ در بودجه سنواتی، در کجا ما میبینیم؟ اول از این در سنوات آتی دیده میشود منظور از این سنوات اگر بودجه سنواتی است که باز مبهم است و روشن نیست. اگر بحث بودجه هم هست میزان این کمکی که از محل فروش میخواهد انجام بشود شک نکنید اگر خدایناکرده در سیستم وزارت نفت افرادی باشند که آنها باید تشخیص بدهند که چقدر برای فروش خوراک به اینها در بودجه سنواتی تخفیف بدهند یک فسادی ایجاد میشود که غیرقابل جبران است. جناب آقای رئیس! من خواهش میکنم، این تبعیضی که ما داریم ایجاد میکنیم اجازه ندهید که این فساد در درون سیستم ایجاد بشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حالا نظرشان را بدهند.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
مخالف هستید؟ همین بند «ث» را میخواهید بگویید، گفتیم گزارش بدهند. بند «ث» وارد نیست، حالا کمیسیون توضیح بدهند ببینیم چه میگویند.

سکینه الماسی
مخالف
همکاران عزیز! چند ثانیه توجه بفرمایید. ما میخواهیم از منابع مردم استفاده کنیم، ما از منابع صندوق توسعه ملی برداشت نمیکنیم. خواهشی که دارم این است که پرداخت سهم صندوق توسعه ملی از محل خوراک واگذاری به صندوق است، نه تسهیلات از صندوق. ما نمیخواهیم تسهیلات بدهیم، یعنی مزیت این طرح، این است که ما با استفاده از منابع مردم بیاییم سرمایهگذاری بکنیم. توضیحاتی که همکاران فرمودند که مدت زمان این تنفس چقدر است، دوره تنفس را ما نمیتوانیم محدود بکنیم، ممکن است یک طرح یک سال و نیم تمام بشود، یک طرحی سه سال و ما هم در تعریف آنجا پتروپالایشگاهها برای ایجاد اعلام کردیم که چهار سال ساخت یک پتروپالایشگاه زمان میبرد. پس ما این را نمیتوانیم محدود کنیم، بازگشت کل بهای سرمایهگذاری هست. دوره تنفس منوط به بازگشت کل بهای سرمایهگذاری است. متفاوت است، ممکن است یک سال و نیم، ممکن است سه سال، ممکن است چهار سال تا زمان بازگشت آن سرمایهگذاری ما باید بتوانیم به آن تنفس بدهیم. خواهشی که از همکاران دارم و مجدد تأکید میکنم این است که ما برداشتی از صندوق توسعه ملی نداریم، فقط تنفس خوراک است که از آن در قالب تسهیلات میخواهیم استفاده بکنیم و بعد هم صندوق توسعه ملی کجا دارد سرمایهگذاری میکند و کجا میتواند سرمایهگذاری داشته باشد؟ دقیقاً جایش همینجا است، نرخ سود صندوق سرمایهگذاری (7/3) درصد است که ما اینجا اشاره کردیم (4) درصد در همه پروژهها است. کمیسیون مخالف است، از همکاران خواهش دارم که ما اینجا انشاءالله توضیح ندهیم که میخواهیم از صندوق منابع برداشت نکنیم، فقط تنفس خوراک بدهیم.

مسعود پزشکیان
اخطار هم باز گوش میدهیم، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بندهای (12) و (9) اصل سوم و اصل (52) را دارم. در مورد بند (9) اصل (3) توضیح دادم، من دیگر توضیح نمیدهم. اما بند (12) را عرض میکنم. ببینید! دارد که «تسویهحساب این واحدها با صندوق توسعه بابت بازپرداخت اقساط تنفس علاوه بر سهم صندوق است». این بحث «علاوه» است. بنابراین به نظر میرسد که این مغایر با بند (9) اصل (3) است. در مورد اصل پنجاه و دوم؛ آقای رئیس ببینید! بودجه سنواتی است، ما از الان داریم برای سالیان آتی در مورد سهم صندوق تصمیمگیری میکنیم، میگوید «صرفاً از محل سهم صندوق در سقف سهم سالانهاش».
آقای رئیس ببینید! ما از الان برای سالهای آتی داریم تصمیمگیری میکنیم، بودجه براساس اصل (52) قانون اساسی سنواتی است، (نایبرئیس ـ این چه ربطی به بودجه سنواتی دارد؟) آقای رئیس ببینید! من اینجا عبارت را خواندم، آقای بختیار اجازه ندادند حضرتعالی استماع بفرمایید. ببینید! اینجا دارد که «صرفاً از محل سهم سالانه صندوق توسعه ملی در سقف سهم سالانه آن» یعنی از الان ما برای (12) سال آتی داریم تصمیمگیری میکنیم. این با اصل (52) مغایرت دارد. من خواهش میکنم اگر حضرتعالی وارد میدانید به رأی بگذارید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
آقای سلیمی وارد نمیدانم. حضار 215 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به حذف بند «ت» اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! حذف بند «ث» را میخواهید مطرح کنید؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
نماینده محترم تهران! من کوتاه نمیآیم. شما بروید مطالعه کنید. آقای پزشکیان! در این بند «ث» نوشته «بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی، طی دوازده سال پس از دوره تنفس» دوره تنفس را نماینده کمیسیون گفت حداقل چهار سال، یعنی (16) سال تقسیط بشود. آقای پزشکیان! یعنی پول مفت. اگر قرار است پول مفت بدهید، به معادن بدهید، به خودروسازها بدهید، اگر پول مفت میدهید به تولیدکنندگان لوازم پزشکی بدهید، اگر پول مفت دارید به کارخانجاتی که مورد احتیاج مردم هستند بدهید، به کارخانه قند بدهید، چرا به نفت میدهید؟ بوی نفت میآید.
همکاران! نفت یعنی دلار، رانت، پول و مسافرت خارجی. همکاران عزیز! اگر قرار است ما پول مفت بدهیم فقط و فقط به نفت باید بدهیم؟ نفت خودش (5/14) درصد را برمیدارد. آقای قاضیزاده! چرا نمیگویید این خلاف ماده (16) قانون دائمی و اساسنامه صندوق توسعه ملی است؟ همکاران عزیز! جناحی و شخصی برخورد نکنید، روز قیامت به این رأیی که میدهید جوابگو هستید. شما چطور میخواهید پول (80) میلیون مردم عزیز ایران اسلامی، کارگران، کشاورزان و مستضعفان را به افراد خاص بعد از (16) سال با (4) درصد بدهید؟ همکاران عزیز! اگر به کل صنعت میدادند ما حرفی نداشتیم، دست دولت و طراحان را میبوسیم، اگر برای کل صنعت به خصوص معادن بدهند که زیرساخت نظام، معادن است. ما الان که در مجلس نشستیم هرچه دست بزنیم از معدن به وجود آوردند.
همکاران عزیز! مطالعه کنید و بخوانید و رأی بدهید، چرا فقط و فقط به نفت، آن هم (16) سال با (4) درصد؟ من این را ظلم میبینم، در موارد تولیدات به خصوص لوازم پزشکی و دارو که با جان انسانها سر و کار دارد. آقای پزشکیان! شما که خودت در کمیسیون بهداشت و درمان هستید داروسازان چقدر نیاز دارند؟ وام (18) درصد میدهند آن هم یکساله میدهند. شما برایشان وام میدهید (16) سال با (4) درصد. همکاران! به این پیشنهاد حقیر رأی بدهید تا حذف شود. یا رأی به کلیات ندهید به کمیسیون برگردد، در کمیسیون این را به تمام طرحهای زیرساخت نظام ارجاع بدهند. الان جان هزاران نفر مردم ایرانی در تصادفات جادهای از بین میرود، ما لکوموتیو و واگن لازم داریم، این پول را به واگنسازها و لکوموتیوسازهای ایرانی، به مپنا، به گروه واگنسازی پارس اراک، ابهر و تبریز بدهند تا به جای مسافرتهای خودروهای سواری از قطار استفاده کنیم، جان هزاران فرد ایرانی را نجات بدهیم. آقای پزشکیان! من خواهشم این است، یک تذکر دادیم نماینده دولت بیاید توضیح بدهد. بیاید بگوید (4) درصد را چرا به تولید و کالاهای اساسی و تولید ارزاق عمومی نمیدهند. امید بخش قسمت سلامت دارو است، چرا (4) درصد را به دارو نمیدهند؟ این ظلم و تبعیض است. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علی بختیار نماینده گلپایگان مخالف هستند، بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکار ارجمندمان جناب آقای قاضیپور این سوءتفاهمی که برایشان ایجاد شده یک لحظه عنایت بکنند، خانم الماسی! شما هم اجازه بدهید تا آقای قاضیپور گوش بدهند، سوءبرداشتی که برای ایشان پیش آمده این است که الان ما میخواهیم برویم سهم صندوق توسعه ملی را برداشت کنیم. میگویند چرا این را به بخش کشاورزی نمیدهیم، چرا به بخشهای دیگری میدهیم؟ اصلاً ما بحث برداشت سهم صندوق توسعه ملی را الان که میخواهیم پالایشگاه بسازیم نداریم. ما سالی که این پالایشگاه ساخته شد و به بهرهبرداری رسید، میخواهیم برای این پالایشگاهها یک تا دو سال تنفس خوراک بدهیم. برای چه این کار را میخواهیم انجام بدهیم؟ برای این منظور که بتوانیم پول و سرمایه مردم را از طریق بازار سرمایه این نقدینگی که حجیم شده که حدود (2000)، (1000) میلیارد تومان در اقتصاد ما است و یک مشکلی برای اقتصاد کشور ایجاد کرده و مجلس باید برای این اقدامی انجام بدهد امروز مجلس دارد برای آن تصمیم میگیرد. برای اینکه ما این پول و منابع مردم را به بخشهای مولد هدایت کنیم، بخش مولد کجا است؟ صنایع پاییندستی نفت.
لذا ما برای این داریم تنفس خوراک میدهیم. آن قسمتی که صرفاً جنبهای دارد که قانونگذار باید مداخله بکند و اجازه بدهد همین قسمت تنفس خوراک است که دارد داده میشود که آن هم از سهم وزارت نفت، سهم شرکت ملی نفت داده نمیشود، یعنی به سهم (5/14) درصد شرکت ملی نفت دست نمیخورد، به سهم دولت دست نمیخورد، فقط به عنوان تسهیلات از صندوق توسعه ملی است و این یک مدل متفاوت با مدلهای مالی که مجلس از قبل اجازه میداده و دلیل اینکه جناب آقای قاضیپور سوءتفاهمی برایشان ایجاد شده این است که این مدل یک مدل متفاوتی است و مدل مترقیتری نسبت به مدلهای مالی گذشته است و اصلاً بحث برداشت از صندوق توسعه ملی به این معنا و مفهوم که ما میخواهیم با منابع صندوق توسعه ملی برویم پالایشگاه بسازیم نیست، بلکه سال بهرهبرداری بعد از اینکه پالایشگاه ساخته شد از محل خوراک، ما دو سال به اینها تنفس خوراک میدهیم، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! بنده خودم موافق هستم اگر اجازه بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده این پیشنهاد آقای قاضیپور را تأیید میکنم و برداشتم این است که این پیشنهاد را به درستی دادند که باید حذف بشود. عزیزان توجه بفرمایید! در ماده (2) ما تصویب کردیم که دولت موظف است طبق تکالیف این قانون «از طریق وزارت نفت نسبت به صدور و بازنگری مجوز طرحها تا سقف دو میلیون بشکه در روز و اعطای تنفس خوراک از سرمایهداران بخش غیردولتی» یعنی تا دو میلیون بشکه در روز ما میتوانیم به یک شخص و یک نفر واگذار بکنیم. اینجا (16) سال میخواهیم با سود (4) درصد به او مهلت بدهیم. واقعاً چه اتفاق نامبارکی برای بیتالمال و چه خسارت سنگینی برای صندوق توسعه ملی است. ضمن اینکه ما در احکام دائمی آنجا تصویب کردیم که حداکثر بازپرداخت در قوانین خودشان هفتساله است که ما داریم دخالت میکنیم، احکام دائمی را داریم جابجا میکنیم. صندوق توسعه ملی حداکثر سقف را که هفت سال تعیین کرده داریم (16) سال میکنیم، آن هم برای اشخاصی که تمکن مالی داشته که به این طرحها ورود پیدا کرده، لذا این خسارت بسیار جدی و سنگینی برای فقرا، ضعفا و بیتالمال خواهد بود. دوستان و همکاران حتماً دقت کنند که این را باید حذف بکنیم. چهار سال تنفس دارد، (12) سال بازپرداخت، (16) سال بتواند میلیاردها تومان از صندوق توسعه ملی با نرخ (4) درصد برداشت بکنند، حتماً مغایرت دارد و سوءاستفادههای جدی در این مسیر ایجاد خواهد شد. من از همه همکاران عزیزم تقاضا دارم و خواهش میکنم. همانطور که هم خلاف احکام دائمی برنامه توسعه کشور است و هم اینکه مغایرت با آن اهدافی که ما دنبال میکنیم دارد، کاهش فاصله طبقاتی و جلوگیری از رانت و خود این یک رانتی در مسیر دریافت تسهیلات به شکل قانونی داریم ایجاد میکنیم. ممنون هستم، این را حتماً از همکاران عزیز درخواست دارم که دقت بفرمایند و حذفش بکنیم، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
دولت! توضیحی برای (4) درصد دادید یا ندادید؟ چرا (4) درصد؟ سود (4) درصد، حالا توضیح بدهید.

هوشنگ فلاحتیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! من به خاطر اینکه یک همزبانی در سطح نمایندگان محترم مجلس ایجاد بشود فرآیند را برای یکبار توضیح بدهم. فکر میکنم که کمک میکند تصمیم مناسبی در این جلسه گرفته بشود. اولاً که این طرح را باید تشکر کرد از طرف نمایندگان محترمی که پیشنهاد دادند. این طرح دولت و وزارت نفت نبوده، ولی ما استقبال میکنیم با توجه به اینکه میتواند موجب رونق اشتغال و تولید بشود. خواهران و برادران ببینید! فرآیند این کار به این ترتیب است که اگر کسی در این کشور بخواهد یک سرمایهگذاری بکند، کارخانه و پالایشگاهی را بسازد، به صندوق توسعه ملی مراجعه میکند، صندوق توسعه ملی از ایشان میخواهد برود بانک عاملی را معرفی کند، آن بانک عامل میآید وثایق مورد نظر را از آن سرمایهگذار دریافت میکند، پس از این قضیه صندوق توسعه ملی اگر پول داشته باشد مسدودی اعلام میکند و به ایشان تسهیلات میدهد. قضیه این طرح به این ترتیب است؛ حال که صندوق توسعه ملی منابع ارزی کم دارد بیایند خوراکی که به اینها داده میشود را به آنها تنفس بدهد. آن هم به این ترتیب است که ابتدا سرمایهگذار میرود اوراق مشارکت و بهادار را جمعآوری و پولش میکند، یعنی پول مردم را میگیرد وثایق لازم را میدهد، میآید آن پتروپالایشگاه یا پالایشگاه را میسازد و بعد از اینکه این پروژه تمام شد و این سرمایهگذاری با پول مردم صورت گرفت از آن زمان یک مدتی طول میکشد که مردم متوقع هستند پولشان را پس بگیرند. برای اینکه این پتانسیل ایجاد بشود که این پول مردم را بتوانند بازپرداخت بکنند باید بتوانند محصول تولیدی پتروپالایشگاه یا پالایشگاه را بفروشند، در حالی که پول خوراکش را دارند تنفس میدهند که بتوانند پول مردم را بدهند، ادای تکلیف بکنند.
بنابراین صندوق توسعه ملی در اینجا به عنوان یک کاتالیزور عمل میکند و وامهایی هم که صندوق توسعه ملی در حال حاضر میدهد حداکثر سودش (4) درصد است، یعنی حدود (7/3) درصد است. بنابراین مبنای اینکه اینجا لفظ (4) درصد به کار گرفته شده است ریشهاش این است، اما دوره بازگشت پول صندوق به صورت متعارف حداکثر هفت سال است. امیدوارم این توضیحی که من دادم کمک بکند. (نایبرئیس ـ 4 درصد را نگفتید، چرا سود 4 درصد؟)، (4) درصد در واقع جزء مقررات صندوق توسعه ملی است و حداکثر سودی که صندوق توسعه ملی میگیرد (4) درصد است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اخطار هم گوش میدهیم، خانم حسینی اخطار دارند، بفرمایید. خانم حسینی! شما اخطار دارید آنجا نشستید دارید صحبت میکنید، حالا رد شویم میگویید چرا اینطور شد.

اکبر رنجبرزاده
در این ماده آقایان: قاضیپور و سلیمی هستند و سرکار خانم حسینی نفر سوم هستند. اگر اجازه بفرمایند، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اصل سوم قانون اساسی تبعیضات ناروا را اخطار دارم. اگر قرار است از تولید حمایت کنیم از تمام تولید وام بدهیم. الان ما برای خودروسازها (4000) میلیارد با (23) درصد وام گرفتیم از بانکها دادیم برای قطعهسازها دادند. این چه قانونی است؟ تبعیض است. آقای رنجبرزاده! این عین تبعیض است. اگر وام میدهیم، جناب آقای رحیمی آزاده که آنجا نشستهاید، گوش کن! ما وام برای کل تولید بدهیم، نه فقط برای نفت که بوی نفت میدهد. همکاران و آقای پزشکیان! اخطار اصل سوم دارم. بنده به عنوان رئیس کمیته تولید کمیسیون ویژه تولید، رئیس کمیته صنعت کمیسیون صنایع برای تولید چادر مشکی برای حجاب خواهرانمان وام نمیدهند، آن هم با (18) درصد نمیدهند، شما چطور میخواهید؟ تبعیض است، به همه بدهند. چادر مشکی خانمها هم که نیاز داریم وام بدهند برای آنها هم چادر تولید کنیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

اکبر رنجبرزاده

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل چهلم و همچنین بند (9) اصل سوم را دارم. ببینید! اصل چهلم این است؛ «هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی» آقای رئیس! اگر ما همانطور که اشاره هم شد براساس ماده (2) هم که تصویب شد ما میتوانیم دو میلیون بشکه در روز به یک نفر بدهیم، یعنی الان ما این مجوز را صادر کردیم. آیا اولاً این موجب تبعیض ناروا نمیشود؟ اینکه ثروتها دست یک عده خاص باشد، هرکس توان داشت و توانست استفادههایی از ارتباطاتش بکند این بتواند از این تنفس (12) ساله و به اضافه آن چهار سال آن هم از سود (4) درصد صندوق استفاده کند، آلاف و الوف بهم بزند، هم مغایر با بند (9) اصل سوم و هم مغایر با اصل چهلم است. من خواهش میکنم، عزیزان دقت کنید، ببینید! ما رانتخواری را قانونی نکنیم، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
وارد نیست، همینطور که به یک نفر نمیدهند، به هرکس که برنده شد میدهند، بحثتان وارد نیست. اگر اجازه بدهید رد شویم. خانم حسینی هم اخطارشان را بفرمایند.

سیده فاطمه حسینی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به همه همکاران فرهیخته و گرامی. جناب آقای دکتر! من اخطار اصل (110) قانون اساسی را دارم.
در سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه در بند (10) آن که در رابطه با صندوق توسعه ملی است و نگاه به صندوق توسعه ملی به عنوان اینکه منابع و سرمایههای زاینده اقتصادی از محل درآمدهای نفتی که به صندوق توسعه ملی واریز میشود را ما انتظار داریم و در بند (10 ـ 3) همین سیاستها استقلال مصارف صندوق توسعه ملی از تکالیف بودجهای و قوانین عادی تأکید شده، در حال حاضر در مجلس قانونگذاری دارد صورت میگیرد با این قید که در صورت اذن مقام معظم رهبری امکان این وجود داشته باشد که این تنفسها از منابع صندوق توسعه ملی داده بشود.
اما همکاران گرامی! در سیاستهای کلی برنامه ششم تأکید شده که باید مصارف صندوق توسعه ملی مستقل از اینگونه تکالیف باشد. بنابراین به نظر میآید که در حقیقت یکگونه قانونگذاری دارد صورت میگیرد که زائد بر قوانین قبلی است و با سیاست کلی قانون برنامه ششم توسعه کشور مغایرت دارد و دلیل آن به این شکل است؛ ببینید! ما مرتباً داریم تأکید میکنیم بندهای مختلف ماده (3) از جمله بند «ث» که الان دارد بحث میشود بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی طی (12) سال پس از دوره تنفس و با نرخ سود (4) درصد ارزی صورت بگیرد. این در حقیقت تکلیفی به صندوق توسعه ملی است، در صورتی که در همین سیاستهای کلی اساسنامه صندوق توسعه ملی دائمی تلقی میشود و اساس اساسنامه صندوق توسعه ملی هیأت عامل صندوق توسعه ملی مکلفند درخصوص این منابع که برای نسلهای آینده از صندوق ثروت ملی است تصمیمگیری کنند و باید به صورت زایندهای در خدمت اقتصاد کشور باشد.
جناب آقای دکتر پزشکیان! این اخطار به جهت این وارد است و به این جهت این اخطار را بنده عرض کردم که در بند (10) سیاستهای کلی برنامه ششم تأکید شده نوع نگاه به این صندوق دارد تغییر میکند. در بودجه سنواتی مرتباً از این صندوق به صورت بلاعوض دارد تکلیف میشود، اینجا از همین صندوق برای بازپرداخت و تنفس خوراک اینگونه طرحهای نفتی دارد تکلیف اعمال میشود. اینها مغایر سیاستهای کلی نظام است. این سیاستها برای تضمین آینده کشور و برای نسلهای آینده کشور است. خواهش من این است که این اخطار را به رأی بگذارید، ممنونم.

مسعود پزشکیان
اصل (110) را که گفتیم مجوز مقام معظم رهبری أخذ شده، نیازی به رأیگیری نیست. خانم دکتر بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
همکاران محترم! یک دقیقه به عرایض بنده توجه بفرمایید. من یکبار دیگر مرور میکنم که هدف از این طرح چه بوده. همکاران محترم! هدف این طرح و پیشنهادی که مجلس داده، دور زدن تحریمها بوده. ما میخواستیم در زمان تحریم که نمیتوانیم نفت بفروشیم بیاییم از نفتهایی که در مخازنمان هست به نحو احسن استفاده بکنیم. بیاییم چکار بکنیم؟ مشوقهایی ایجاد بکنیم که مردم بیایند و منابعشان را بیاورند و ما بتوانیم پتروپالایشگاهها و طرحهای پاییندستی در صنعت نفت ایجاد بکنیم. تمام هدف ما دور زدن تحریمها هست و ما اشاره کردیم، ما اذن مقام معظم رهبری را برای این کار گرفتیم. دغدغه همکاران واقعاً به جا است. وقتی اذن مقام معظم رهبری گرفته شده دیگر نیازی نیست، همکارها! من یک توضیح بدهم، کسی که میخواهد تنفس خوراک بگیرد میرود بانک عامل را برای خودش مشخص میکند، میآید وثیقه میگذارد. تمام تمهیداتی که مد نظر شما هست هیچکدامش چشمپوشی نمیشود، از سهم دولت کاسته نمیشود و اینجا تمام در راستای کمک به مردم است. از همکاران خواهش دارم، کمیسیون انرژی مخالف حذف این بند است و رأی خودتان را بدهید که ما کمک بکنیم و در این وانفسا بتوانیم تحریمها را دور بزنیم. هدف کمیسیون و مجلس شورای اسلامی دور زدن تحریمها با اذن مقام معظم رهبری است، ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 219 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به حذف این بند اعلام بفرمایید. البته اگر این حذف رأی نیاورد خود این بند دوسوم رأی میخواهد چون مخالف قانون برنامه است. کمیسیون و دولت مخالف حذف بند هستند. هنوز (73) نفر از عزیزان در رأیگیری مشارکت نفرمودند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس فقط بند «ث» را خلاف برنامه میدانند.

مسعود پزشکیان
حضار 221 نفر، بند «ث» را به رأی گذاشتیم. این بند چون دوسوم رأی میخواهد نظرتان را راجع به این اعلام کنید. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! با این حساب چون حذفش و اصلش رأی نیاورده اگر شما صلاح میدانید دوباره حذف را به رأی بگذاریم یا این بند را به کمیسیون ارجاع بدهیم.

مسعود پزشکیان
به کمیسیون ارجاع میدهیم کمیسیون اصلاح بکند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجیدلیگانی بند «ج» را پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از پیشنهاد حذف یک اخطار اصل (43) دارم. آقای پزشکیان! این بحث گندم است، الان نسبت به سال گذشته تقریباً یکچهارم گندم مورد نیاز کشور خریداری شده (نایبرئیس ـ الان به این موضوع ربطی ندارد) خیلی بحث مهمی است، چون دیروز هم وقت داشتیم تذکر بدهیم فرصت نشد (نایبرئیس ـ الان شما راجع به این بند اگر اخطار دارید بفرمایید، ندارید نظرتان را بفرمایید) بعد فرصت باشد که بگوییم، چون بحث بسیار مهمی است. (نایبرئیس ـ انشاءالله، چشم)
همکاران عزیز ببینید! بنده (14) تا پیشنهاد داشتم بحمدالله (12) موردش در ارجاعی که صورت گرفته اصلاح شده، آقای قاضیزاده! بنابراین آنها را مطرح نمیکنیم. فقط دو موردش را مطرح میکنیم. یکی این بحث حذف بند «ج» است که آمده یک استثنائی قائل شده که به نظر من کل این طرح خوب را زیر سؤال میبرد. عزیزان ببینید! این طرحی که ارائه شده بیماری اقتصادی که از سالیان پیش، حدود (100) سال پیش بر اقتصاد کشور ما عارض شده بود را میتواند درمان کند. استراتژی هوشمندانه در حوزه انرژی که علاوه بر بیاثر کردن تحریمها میتواند ثمرات قابل توجهی در حوزههای دیپلماسی اقتصادی و کارآفرینی نیز داشته باشد. این طرح در راستای اجرای ماده (44) قانون برنامه ششم است. با تصویب این طرح و اجرای درست آن میتوانیم در هشت سال آینده جشن خاتمه خامفروشی نفت را در کشور بگیریم. پویا شدن صنعت پالایش در کشور و خروج صنعت نفت از رکود (20) ساله با اجرای نسل جدید پتروپالایشگاههای پیشرفته و استفاده از تکنولوژیهای نو در این طرح آمده. ما میدانیم که فاینانسهای خارجی در سالهای اخیر با موانعی روبهرو شده و این طرح میتواند تأمین مالی را از طریق مردم تأمین بکند. این طرح میتواند بخشی از بمب نقدینگی ناشی از خلق پول توسط بانکها را خنثی بکند تا فرصتی بیابیم مابقی بمب را انشاءالله خنثیسازی بکنیم. برای پالایش، کل حجم حدود دو میلیون بشکهای که در پتروپالایشگاهها با فناوری روز نیاز به (400) هزار میلیارد تومان نقدینگی است که از این طریق سرمایهگذاری مردمی میشود تأمین کرد که طی هشت سال انجام میشود، هر سال حدود (50) هزار میلیارد تومان. این سرمایه مورد نیاز با حجم نقدینگی که ما داریم در واقع (3) درصد کل نقدینگی را شامل میشود و عدد زیادی نیست. در این طرح دیده شده که دولت نیز اعطای تنفس خوراک بدهد، یعنی هر واحد پالایش که در سالهای اول و دوم پس از بهرهبرداری هزینه خوراکش به عنوان وام یا کارمزد (4) درصد اعطا بشود.
همکاران عزیز! این طرح فرصتهای شغلی جدیدی را برای جوانان تحصیلکرده این کشور به وجود میآورد. براساس برآوردی که شده بالغ بر (312) هزار نفر شغل مستقیم و غیرمستقیم در کشور ایجاد میکند. آقای رئیس! بنابراین میخواهم بگویم اگر ما این بند «ج» را که آوردیم و گفتیم فقط در نقاط ساحلی ایجاد بشود و بقیه نقاط مرکزی و غیرساحلی کشور ولو مرزی هم باشد آنها محروم میشوند این یک محدودیت نادرستی است. بنابراین بیاییم به خاطر اینکه از این موهبت و نعمت استفاده کنیم، مسائل امنیتی کشور هم مطرح است، در کل کشور هرجایی که اقتضا میکند ما بتوانیم این مجموعهها را مستقر بکنیم و به مردم مجوز بدهیم و برای سرمایهگذار مردمی محدودیت ایجاد نکنیم این بند «ج» را که گفته فقط صرفاً در سواحل کشور میتواند مستقر بشود را حذف بکنیم که دچار این محدودیت نباشیم و براساس آنچه که مسائل زیستمحیطی هست در سراسر کشور بتواند گسترش پیدا بکند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای شهروز برزگر مخالف هستند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض خستهنباشید خدمت همکاران گرامی دارم. همکار خوب ما آقای حاجی تمام مواردی که فرمودند کاملاً درست بود، اما دوستان و عزیزان! عنایت داشته باشید آن قسمت آخر و پایانی فرمایش آقای حاجی درخصوص پالایشگاههایی است که باید در سواحل کشور ایجاد بشود. ما نباید یک بخشی را که میخواهیم آباد کنیم بخشهای دیگر را ویران کنیم. پالایشگاهها معمولاً صنعتی آببر هستند، در نتیجه در سواحل کشور هرچقدر بیشتر توسعه پیدا کند هم بحث صادراتشان و هم بحث توسعهشان و هم بحث آلایندگی هوایشان راحتتر هست. در نتیجه تمام مواردی که مطرح کردند هم درخصوص جذب نقدینگی، هم درخصوص اشتغال و هم درخصوص سوق دادن سرمایه بخش خصوصی به جاهایی که فرصتهای شغلی پایدار ایجاد میکند، اما آن نکتهای که در اینجا مطرح است؛ این سرمایهگذاری در پالایشگاههایی که جدیداً میخواهد تأسیس بشود در سواحل است. من از دوستان خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی ندهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی موافق هستند، بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز. در موضوعی که در بند «ج» ماده (3) مطرح شده مجوزهای موضوع پالایشگاهها را به استثناء طرحهای بهینهسازی و ارتقای پالایشگاهها صرفاً برای سواحل کشور صادر میکنند. این نوع قانونگذاری یک اشکالی دارد، ضمن اینکه آمده یک تبعیضی گذاشته فقط برای سواحل کشور این را در نظر گرفته، با قوانینی هم که ما داریم مغایرت دارد. اگر قرار است مجوزی برای سرمایهگذاری صادر بشود الان ما در قوانین تصویب کردیم بهتر است همهجا طرح آمایش، توجیه اقتصادی و پیوستهای زیستمحیطی و همچنین پدافند غیرعامل داشته باشد. یعنی ما الان از همه اینها صرف نظر کردیم و فقط و فقط این را آمدیم گفتیم برای سواحل کشور صادر بشود. شاید در این سواحل اصلاً با توجه به قوانینی که ما داریم خیلی توجیه اقتصادی نداشته باشد یا مشکلات زیستمحیطی ایجاد کند و وقتی ما داریم یک قانون جامعی مینویسیم بهتر است که این قانون مکمل قوانین دیگری باشد که ما در حال حاضر داریم. پس بهتر است همان روالی که برای همه مجوزها طی میشود، پیوستهای زیستمحیطی، پدافند غیرعامل، توجیه اقتصادی و اجتماعیاش مطرح میشود و بعد تصمیمگیری میشود که این مجوز داده بشود یا داده نشود.
لذا پیشنهادی که برای حذف این موضوع مطرح شده پیشنهاد کاملاً منطقی است، چراکه اگر به همین صورت مصوب بشود قطعاً ما بعداً دچار مشکل خواهیم شد و بهتر است روالهایی که به صورت قانونی در حال حاضر وجود دارد از همانها استفاده بشود. لذا از همکاران محترم درخواست دارم که موافقت کنند تا این بند حذف بشود، خیلی ممنونم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت مخالف حذف است، کمیسیون بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جناب آقای حاجی به خاطر دغدغهای که دارند سپاسگزارم. همکاران عزیز و بزرگوار توجه بفرمایید! صرفاً اگر ما آمدیم مطرح کردیم که در حاشیه سواحل باشد به دلیل مشکل آب هست، ما در حال حاضر خیلی از طرحها را داریم که مجوزش صادر شده، ولی به دلیل کمآبی و وضعیت بحران و خشکسالیهایی که در کشور موجود است برای اینکه بتوانیم محیطزیست خودمان را حفظ بکنیم این طرحها نیمهتمام رها شده. ما برای اینکه به سرنوشت آن طرحها دچار نشود ناچار شدیم به دلیل اینکه صنایع پتروپالایشگاهها و پتروپالایشگاههایی که میخواهند ایجاد بشود صنایع آببر هست، برای صرفهجوییها، صرفه اقتصادی ناچار شدیم که این پیشنهاد را بدهیم که فقط در سواحل خزر و خلیج¬فارس، فرقی نمیکند و در حال حاضر علاوه بر اینکه ما میخواهیم این پتروپالایشگاهها را ایجاد بکنیم، میخواهیم آن (9) پالایشگاهی که در حال حاضر موجود است را بهینهسازی بکنیم. (9) پالایشگاه در کشور موجود است، اولاً آنها را میخواهیم بهینهسازی بکنیم و هیچ منافاتی ندارد و برای ایجاد طرحهای جدید ناچار هستیم در کنار سواحل فقط و فقط به دلیل مشکل بیآبی که در کشور داریم، اینجا فقط نوشتن کلمه «سواحل» به این دلیل است که در سواحل خزر و خلیج¬فارس انشاءالله باشد. پس کمیسیون مخالف حذف هست، از همکاران خواهش دارم رأی مخالف بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار راجع به همین بحث است؟ الان بحث حذف است، حذف را رأی میگیریم، اخطار برای حذف که نداریم. حضار 212 نفر، پیشنهاد حذف بند «ج» هست. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (3) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
در همین موضوعی که مطرح شد یا در کلیات اخطار دارید؟ آقای دهمرده بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
اگر در ماده (3) اخطار دارید بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! اخطار اصل سوم تبعیضات ناروا دارم. اولاً این بند محدود کردن سرمایهگذاری است. دوماً فقط تعیین نکرده سهمیه بهینهسازی چقدر است و از این دو میلیون بشکه سهمیه احداث پالایشگاه¬ها چقدر است. ثالثاً سواحل شمالی چقدر سهمیه دارند و سواحل جنوبی چقدر دارند. یک قانون گنگ و تبعیضآور نباید تصویب کنیم. آقای لاریجانی! مشخصاً باید قید بشود سهم بهینهسازی چقدر و سهم پالایشگاه چقدر است و سواحل شمالی و جنوبی چقدر است، حالا بین استانها را کاری نداریم، ولی این تبعیض است. اگر سرمایهگذاری بخواهد در آذربایجان سرمایهگذاری کند در محدوده پیرانشهر و سردشت که آب مازاد دارد به عراق میرود این نباید باشد.

علی اردشیرلاریجانی
آنکه مانعی نیست، مطابق متعارف این کار انجام میشود، این فقط به خاطر یک انگیزه دیگری این کار دارد انجام میشود.

نادر قاضی پور
اخطار
«صرفاً» را حذف کنید. «صرفاً» برای سواحل است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار دیگر را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای صباغیانبافقی بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای لاریجانی! من هم اخطار اصل (110) قانون اساسی و هم بند نهم اصل سوم قانون اساسی را دارم. با توجه به اینکه الان قانونی دارد تصویب میشود طبیعتاً باید تمام مراکز حوزههای نفتی حالا چه در داخل خشکی و کشور و چه در سواحل را به عهده بگیرد. حالا چه اشکالی دارد اگر ما به جای اینکه نفت و فرآوردههای آن را به دریا منتقل کنیم ما میتوانیم آب را منتقل کنیم که هم به نوعی باعث بشود که شهرستانها و استانهای خشک استفاده دیگری داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای صباغیان ببینید! الان دولت میتواند مجوز برای پالایشگاه و پتروپالایشگاه برای کل کشور بدهد، هیچ منعی ندارد. این فقط برای صادرات است، یعنی در شرایط خاص ما بتوانیم در جایی بگذاریم که صادرات راحت انجام بشود، لذا کمک بکنید این مسأله حل بشود. انگیزه این فقط برای صادرات است و اگر در شمال ایران بگذارند تمام این راه را دوباره ماشین باید طی کند. اگر اجازه بدهید من این را به رأی بگذارم.
حضار 212 نفر، اصل ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! البته بند «ث» ارجاع شده) یکی را ارجاع دادند. (46) نفر هنوز رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (4) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 4 ـ تأمین مالی طرحها با رعایت شرایط زیر صورت میگیرد:
الف ـ سهامداران شرکت مجری موظفند حداکثر یکسال پس از دریافت مجوز، نسبت به واگذاری حداقل (30) درصد سهم شرکت مجری از طریق «عرضه سهام» یا «صدور واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه» و یا «انتشار اوراق بهادار قابل تبدیل به سهام» اقدام کنند؛ در غیر این صورت وزارت نفت موظف است نسبت به ابطال مجوز خوراک آنها اقدام کند.
ب ـ تأمین مالی از طریق ابزارها و نهادهای مالی بازار سرمایه و تضمین بازپرداخت اصل و فرع مبالغ سرمایهگذاریشده توسط مردم طبق قواعد و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار صورت خواهد گرفت. همچنین جهت تسهیل در فرآیند تأمین مالی از این طریق صندوق توسعه ملی، شرکت ملی نفت ایران، بیمهها و بانکهای مجاز زیر نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز میتوانند پس از تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان رکن ضامن ایفای نقش کنند.
پ ـ درخصوص آن دسته از داراییهایی که تأمین مالی آنها از طریق صدور واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه جهت عرضه به عموم صورت میگیرد هرگونه مالیات و عوارض نقل و انتقال و مالیات بر درآمد با نرخ صفر محاسبه میشود.
ت ـ درآمد حاصل از معامله دارایی به طرفیت صندوق سرمایهگذاری پروژه برای تأمین مالی از طریق عرضه عمومی اوراق بهادار با نرخ مالیات صفر محاسبه میشود و به نقل و انتقال آن هیچگونه مالیات و عوارضی تعلق نمیگیرد. هزینه استهلاک ناشی از افزایش ارزش دارایی در خرید مجدد همان دارایی توسط فروشنده به هر نحوی که باشد جزء هزینههای قابل قبول مالیاتی نخواهد بود». آقای دکتر! ماده (4) را آقای قاضیپور جمعاً پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای قاضیزاده! جمعاً که نمیشود، حذف کل میدهم، بعد بند به بند پیشنهاد میدهم، این روش را از شما یاد گرفتیم. همکاران عزیز، دوستان و آقای لاریجانی! این ماده تشکیل صندوقهای مالی اعتباری جدیدی مانند توس، کاسپین و دهها موارد دیگر است. ایندفعه بازپرداخت آن اصل و فرعش به عهده دولت است. یعنی صندوق توسعه ملی، بانکها، شرکت ملی نفت به عنوان رکن ضامن اجرایی این ماده است. همکاران عزیز، آقای رحیمی! ما چقدر در جلوی مجلس سر این صندوقها تظاهرات داشتیم؟ سه، چهار سال بعد باز هم تکرار خواهد شد. همکاران عزیز! خواهشمند است دقت کنید، میخواهیم صندوق تولید و احداث کنیم چرا در این بند آوردیم؟ آن یک قانونی دارد، قانون جدید خودش را دارد. در احداث پالایشگاه چه نوع قانونگذاری است که میخواهید صندوق درست کنید؟
همکاران عزیز! پولها را یک سرمایهگذار میگیرد، بعد فرار میکند و بعد مجلس باید از بیتالمال پرداخت کند. در پرداخت بدهیهای کاسپین، توس و غیره هشت صندوق، خیلی از مراجع و بزرگان اقتصاد به عملکرد ما اعتراض داشتند. گفتند شما بر چه مبنای حقوقی از پول (80) میلیون مردم مسلمان به خطای چند نفر که پول برداشتند فرار کردند پول میدهید.
دوماً احداث پالایشگاه مگر مالیات ندهند. آقای لاریجانی! این مخالف بند «الف» ماده (6) برنامه پنجساله ششم است، در بند «الف» میگوید: «برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای اجرای قانون برنامه ممنوع است» و دوسوم رأی میخواهد. همکاران عزیز! به این ماده رأی ندهید، این یک ماده بسیار خطرناکی است. من عرض کردم در نوشتن این طرح همکاران ما مهندسی کردند، در شش، هفت بند ماده موضوعات مختلفی را نوشتند که بعد از اتمام به هم پیوند داده میشوند.
آقای لاریجانی! همکار ما فرمودند این برای دور زدن تحریم است، این چه دور زدن تحریمی است؟ این احداث صندوقهای جدیدی با ضمانت دولت است. صندوقهای کاسپین، توس، ثامنالحجج و غیره ضامنشان دولت نبود. آقای لاریجانی! بیزحمت بخوانید. میگوید اصل و فرع پرداختشان توسط صندوق توسعه ملی، شرکت نفت ایران، بیمهها و بانکهای مجاز زیر نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی پس از تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان رکن ضامن ایفای نقش میکند. آقا سید، نماینده محترم سوادکوه! بگذارید آقای لاریجانی گوش کنند.
شما چطور میخواهید پول را از سرمایهدار بگیرید ضامن را صندوق بکنید. ضامن را شرکت نفت مال (80) میلیون را بدهد، بعد در بند «پ» هم نوشتید که عوارض و مالیات ندهد. از مالیات معاف باشد، خلاف برنامه است. همکاران! به این رأی ندهید، اگر هم به کلیات رأی میدهید باید بند «پ» دوسوم رأی بیاورد، چون مخالف بند «الف» ماده (6) قانون پنجساله است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون یک توضیحی بدهند اینجا در بند «الف» گفتید سهامداران شرکت موظفند (30) درصد سهامشان را از طریق عرضه سهام یا صدور واحدهای صندوق سرمایه پروژه باشد، این سهامداران باید صدور واحد صندوق سرمایه را توسعه بدهند؟ توضیح بدهید این یعنی چه، وقتی این واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه باشد یعنی هر تعداد سهامداری یک صندوق سرمایه توسعه است، صدور یعنی چه؟

سکینه الماسی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! اینجا تأمین مالی پروژه واقعاً یک موضوع حساسی است که بحثهای خیلی زیادی در کمیسیون صورت گرفته، خود بانک مرکزی، صندوق و برنامه و بودجه و خود دولت بوده و در نهایت با توجه به مباحثی که هست شرکت میکند.

علی اردشیرلاریجانی
خانم الماسی ببینید! من فکر میکنم یک ابهام در نگارش است. ببینید! میگویید سهامداران شرکت، صدور واحدهای صندوق سرمایه پروژه، سهامداران صدور میدهند؟ مقصودتان چه بوده، مقصودتان این بوده که سهامداران در یک قالبی واحدهای صندوق سرمایه پروژه را تشکیل میدهند؟

سکینه الماسی
آقای لاریجانی! ارجاع بدهید که ممکن است اشکال تایپی باشد.

علی اردشیرلاریجانی
چون نوشته «صدور»، صدور و اینها به دولت میخورد، شما صدر ماده سهامداران نوشتید.

سکینه الماسی

علی اردشیرلاریجانی
مجوز را سهامداران نباید بدهند.

سکینه الماسی
مجوز را از طریق خود دولت واریز میکردند.

علی اردشیرلاریجانی
در این زمینه دولت توضیح بدهند که مقصود این چه بوده. ببینید! شما در بند «الف» گفتید سهامداران شرکت موظفند صدور واحدهای صندوق سرمایه پروژه را بدهند. (بختیار ـ 30 درصد) آن (30) درصد را که گفته، یا از طریق سهام است یا باید بگویید که از طریق صندوق سرمایه پروژه در چهارچوب قوانین خودش. اینها اجازه و صدور نمیدهند، باید رفع ابهام بکنید. باید بگویید سهامداران شرکت از طریق عرضه سهام یا از طریق صندوق سرمایهگذاری پروژه در چهارچوب قوانین مربوطه و یا انتشار اینها انجام بدهد. باید بگویید در چهارچوب قوانین خودش. یک شرکتهایی میتوانند تشکیل بدهند، آییننامهاش هم تصویب شده. بنابراین اصلاح بکنید. آقای قاضیپور! با توجه به این اصلاح شما پیشنهاد حذف هنوز دارید؟ (قاضیپور ـ بله) مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
مخالف وقتشان را به جناب آقای بهروز نعمتی دادند، بفرمایید.

بهروز نعمتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من ضمن تشکر از برادر خوبم آقای قاضیپور باید عرض کنم که ما از یک طرف میگوییم در کشور باید بحث سرمایهگذاریها انجام بشود، یک جاهایی هم خودمان میآییم با سرمایهگذاری مخالفت میکنیم. اگر قرار است که امروز در کشور اتفاقی بیفتد باید بخش خصوصی و مردم در سرمایهگذاریهای مختلف بیایند شرکت کنند. یکی از بحثهایی هم که ما امروز در کشور داریم بحث واگذاریهای خصولتیها است که اتفاقاً آقای قاضیپور جزء افرادی هستند که بسیار نسبت به این موضوع حساس هستند که این واگذاریها باید هرچه زودتر انجام بشود و کشور از دست مدیران دولتی آزاد بشود، اما اینکه امروز بالاخره دوستان زحمت کشیدند و این کار خوب در کمیسیون انرژی انجام شده ما میخواهیم به بخش خصوصی یک امنیت و آرامشی بدهیم که بیاید سرمایهگذاریهایش را انجام بدهد، مخصوصاً در بحث پتروپالایشگاهها و مجموعههای نفتی.
لذا برای اینکه این سرمایهگذاری در کمال آرامش انجام بشود ما نیازمند به این موضوعات هستیم و به این کمکهایی که باید انجام بدهیم. برادران و خواهران گرامی! یادمان باشد که امروز سرمایهگذارانی که در کشور میخواهند سرمایهگذاری کنند آرامش لازم را برای سرمایهگذاری ندارند. یعنی هر از گاهی دستگاههای مختلف، از جمله خود دولت مزاحم این عزیزان است. بعد هم شما میخواهید سرمایهگذاری کنید، این سرمایهگذاری در واقع هدایت نقدینگی کشوری است که الان بیش از (1700) هزار میلیارد تومان در کشور نقدینگی وجود دارد و این نقدینگی از طریق بورس قرار است که بیاید ساماندهی بشود و به مجموعه کشور تزریق بشود که بخواهد کار تولید و اشتغال را انجام بدهد. یعنی سوق دادن نقدینگی به سمت تولید با سازوکار کنترلشده بازار سرمایه و بورس.
لذا خواهش من این است که اگر برادر بزرگوارم آقای قاضیپور صلاح ببینند پیشنهادشان را پس بگیرند و این موضوع میتواند به عنوان یک بحث بسیار مهم برای سرمایهگذاریهای مختلف در کشور از جمله در صنعت نفت به ما کمک بکند و ما انشاءالله میتوانیم شاهد این باشیم که با این قانون سرمایهگذاریهای خوبی در کشور انجام بشود، البته در چهارچوب قانون و مقرراتی که حالا آقای دکتر لاریجانی هم فرمودند.
لذا خواهش من این است که همکاران عزیز نسبت به این حذف رأی ندهند و این یکی از کارهایی است که به اعتقاد من به عنوان یک کار ماندگار در مجلس دهم باقی خواهد ماند و ما میتوانیم آرامش را در بخش خصوصی و سرمایهگذاریهای بخش خصوصی به کشور برگردانیم، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای حسن کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
کسی مخالف سرمایهگذاری نیست، بحث حلال و حرام است. خیلی از سرمایهگذاریهایی که شده بو دار است. مثلاً یک آقایی که کننده نبوده و در شهر ما هم تشریففرما هستند حالا زندان هستند، به دلیل اینکه صاحبان ثروت و قدرت امان از خلقالله، حلالخورها و آنهایی که کننده هستند گرفتند. طرف سرباز بوده حالا گنده شده یک واحد گرفته سر از زندان در آورده، جلالخالق! انشاء این هم همینطور است. انشاء این را بخوانید، اصلاً سر و ته دارد؟ یعنی شما گفتید صدور واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه، انتشار اوراق، یکسری چیزها را قطار کردید خروجیاش هم میگویید که بگذارید سرمایهگذار بیاید. همین شعارهایی هم که قبلاً داده شد، مثلاً تأمیناجتماعی بابت طلبهایش پالایشگاه و ذوبآهن گرفت و خیلیها هم به بهانه همین سرمایهگذاری این کار را کردند. آن زمان این الفاظ «خصولتی» و کشک و ماست و اینها نبود. همه سینه سپر کردند اگر ندهید اسلام در خطر میشود. خروجیاش هم غارت و چپاول بیتالمال شد. طرف زمینش را میفروخت بیش از پول کارخانه بود، بعد هم برج ساخت کارگرها را هم در به در کرد، کل خانوارها آسیبپذیر شدند.
حالا میگوییم که بیاید در نفت سرمایهگذاری کند، بسم الله، چه کسی منکر است؟ اما با این انشاء و روش و تجربه در این کشور ما چند دهه است مدام میگوییم سرمایهگذاری کنیم، اگر کنندهها را بگذارید درست است. یکسری طرف مدیر دولتی بوده بعد ناگهان میبینیم که شازده آمده سرمایهگذاری کرده. حتی در نهادهای نظارتی بوده، تا دیروز گیر به این و آن میداده، حالا پادوی یک اتاق است، جلالخالق! اینها را گِل هم کردیم که سرمایهگذارمان این شده و اقتصادمان این شده و در نفت و گاز هم اگر بخواهیم این کار را بکنیم چه از آب در میآید؟ جز برای اینکه به ضرر این مردم ایثارگر پای کار در میدان بیتوقع است که نفرین به کامران میکنند به خاطر این عملکرد منفی، ولی پای نظامشان میایستند، میگویند که ما کار به شماها نداریم. گاهی هم میگویند مرگتان برسد. (رئیس ـ متشکرم)
آقای لاریجانی! شما خوب گفتید، قفل و بندی باشد، قانونی و مقرراتی باشد، تازه این را هم شما دقت کردید، و الا انشائش را ملاحظه بفرمایید، خروجی این جملات برای نفت و گاز و برای سرمایهگذار واقعاً سم است، مگر اینکه دوباره یک مدیر دولتی نقشه بکشد بیاید جای سرمایهگذار بنشیند که اصلاً جد و آبادش اینکاره نبوده. دیروز خوشم آمد، یک بابایی میگفت آقای کامران! من با خواجهام (یعنی پدربزرگم) در این کار بودیم، بابام، خودم و پسرهایم، این راه و چاه را وارد است، نه اینکه از این نوکسیهها میرسند به عنوان سرمایهگذار کارخانه را هم برمیدارند هم کارگر را دربهدر میکنند و هم به منافع ملی ضرر میرسانند. این است که واقعاً اگر این جملات درست نشود، حذف شود بهتر است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، دولت حذف مطرح است، مخالفید؟ (دولت ـ مخالفیم) یک سری حداقل تکان بدهید، مخالف هستند یا نه؟ کمیسیون بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز و بزرگوار توجه بفرمایید! درخصوص نحوه مالی با شرکت در واقع از طریق عرضه سهام کاملاً یک موضوعی است که شفاف و مشخص است، اما درخصوص صندوق سرمایهگذاری پروژه من یک توضیحی خدمت همکاران عرض کنم؛ صندوق سرمایهگذاری پروژه در واقع ابزار مصوب بورس برای سرمایهگذاری است. صندوق سرمایهگذاری پروژه در حال حاضر در بورس موجود است، چیز جدیدی نیست. شرکت مپنا برای سرمایهگذاری نیروگاه پرندش از این نوع واحد سرمایهگذاری و تأمین مالی استفاده کرده که آمده واحدهای صندوق را به فروش رسانده و این کار جدید را انجام داده. در نتیجه همان توضیحی که جناب آقای دکتر لاریجانی رئیس محترم فرمودند صدور واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه در چهارچوب قوانین و مقررات بازار سرمایه حل میشود. پس کمیسیون مخالف است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 213 نفر، پیشنهاد حذف ماده (4) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
کمیسیون این نکته را هم توضیح بدهند که در بند «ب» شما فرمودید «همچنین جهت تسهیل در فرآیند تأمین مالی از این طریق صندوق توسعه ملی، شرکت نفت ایران، بیمهها و بانکها» میتوانند ضامن تلقی بشوند. صندوق توسعه یا شرکت نفت را چطور گفتید ضامن باشد؟ شرکت نفت باشد برایش تعهد جدید است، صندوق توسعه خلاف اساسنامهاش است. وقتی میگویید میتواند یعنی راه را برایش باز میکنید، اساسنامهاش اجازه این کار را نداده. برای بیمه و بانکها فرمایشتان درست است، حق هست میتوانند. اما در مورد صندوق توسعه و شرکت ملی نفت چنین اختیاری ندارد. (فولادگر ـ آقای رئیس! ماده 12 قانون رفع موانع تولید است) در اساسنامه صندوق توسعه ما چنین چیزی نداریم، همان رکن ضامن را میگویم. میخواهید بگویید جزء اساسنامهاش هست؟

سکینه الماسی
در اساسنامهاش هست، ممکن است شرایط کشور و فروش تغییر بکند، همیشه قرار نیست که به این صورت باشد، ما برای آینده داریم قانون مینویسیم، مینویسیم میتواند.

علی اردشیرلاریجانی
میتواند، درست است الزام نمیفرمایید، ولی اگر در اساسنامهاش اجازه نداده باشند شما یک چیز جدیدی برایش دارید بار میکنید، میخواهم بگویم جزء اساسنامهاش چنین چیزی نیست که ضامن این بخش از تعهدات مالی باشد. (نعمتی ـ ماده 12 اساسنامه شرکت نفت هست) شرکت نفت را نمیگویم، صندوق توسعه را عرض میکنم. دولت یک توضیحی بدهد که صندوق توسعه مجاز است یا نیست؟ ما چنین چیزی در اساسنامهاش نداریم. حالا یک دقتی بکنید، اگر باشد ما باید خلاف این رأی بگیریم و ممکن است دوسوم بخواهد. اگر خلاف اساسنامه باشد که اصلاً نمیتوانیم، باید اصلاحش کنیم. پیشنهادی در مورد بند «ب» داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در بند «ب» پیشنهاد حذف داریم. آقای دکتر! قبل از اینکه وارد بند «ب» بشویم آن بند «الف» طبق فرموده حضرتعالی خط سوم میشود «از طریق صندوق سرمایهگذاری پروژه در چهارچوب قوانین مربوطه و یا» فلان. بند «ب» آقای قاضیپور پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد، آقای نعمتی! شما تشویق را انجام بدهید، بگذارید آقای لاریجانی گوش کند. آقای لاریجانی دو تا اشکال گرفت؛ گفت صندوق چطور ضامن بشود. آقای بهروز نعمتی! شما که مدافع شرکت نفت و پالایشگاهها هستید و دفاع میکنید توضیح بدهید شرکت ملی نفت و صندوق توسعه را چطور ضامن میکنید و با چه مبنای قانونی اینطور قانون مینویسیم؟ شورای نگهبان حتماً رد میکند.
همکاران عزیز! در اینجا ایرادات اساسی داریم؛ اصل ایراد این است که میگوید اصل و فرع را صندوق تضمین کند و بدهد، از کدام قانون میخواهد بدهد؟ میگوید اصل و فرع را شرکت ملی نفت بدهد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! اگر اجازه بدهید این قسمتش را که من گفتم ابهام دارد اصلاح کنند، شما دیگر پیشنهاد حذف ندهید که بتوانیم عبور کنیم.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! سرتاپای این قانون علیه مستضعفان و کارگران و کشاورزان و روستاییان است.

علی اردشیرلاریجانی
کارگرها را که جذب میکنیم.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای لاریجانی! این برای افراد خاص نوشته شده، از قبل تعیین شده برای که قانون مینویسیم. افراد خاص است، این مجلس باید برای (80) میلیون قانون بنویسد، نه برای افراد خاص. من پیشنهاد حذف میدهم چونکه خلاف است. اگر هم میخواهد رأی بیاورد دوسوم رأی میخواهد، آن هم باز حضرتعالی (رئیس ـ آن را ممکن است اصلاح بکنیم) پیشنهاد حذف من این است؛ همکاران عزیز! شما دولت را نمیتوانید مکلف کنید، اصل اخطار (75) قانون اساسی را داریم.

علی اردشیرلاریجانی
پس شما پیشنهاد حذف بند «ب» را حتماً دارید.

نادر قاضی پور
اخطار
اخطار (75) هم دارم، آقای دکتر! درآمد دولت هم کم میشود. آقای لاریجانی! شرکت ملی نفت ایران دولتی است، این هفتاد و پنجی دارد، اخطار ماده (16) قانون برنامه دائمی را دارد، این ماده چندین نوع اخطار دارد. آقای لاریجانی! شاهبیتش این است که یک سرمایهدار پول مردم را بگیرد فرار کند دولت پرداخت کند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای بیتاله عبدالهی مخالف هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بحث من این است که در این قضیه چون عمدتاً بحث سرمایهگذاری است، یعنی امکان دارد در بحث طرح هم اشکالات داشته باشد، ولی آقای رئیس! مشکل ما در کشور این است که سرمایهگذاری کمتر میآیند میکنند. سرمایهگذاری در کشور ما انصافاً ارزش تلقی نمیشود. الان بخش عمده جوانان این کشور در استانهای مختلف بیکارند، بنابراین اگر بخواهیم کسانی که میخواهند سرمایهگذاری کنند کمکشان نکنیم هرچند من اعتقاد دارم این کمکها باید با حساب و کتاب باشد و اگر کمکی به سرمایهگذاری نکنیم همان وضعیتی که الان ما داریم که جوانان ما بیکار هستند این وضعیت ادامه خواهد داشت.
بنابراین بحث من این است که برای سرمایهگذاری باید کمک کنیم، هم از نظر مالی کمک کنیم، هم بستر را فراهم کنیم و هم هرجا که امکانی هست خدمات زیربنایی به آنها بدهیم باید این کار را عمل بکنیم، و الا با شعار نمیشود. در کشور ما در (40) سال گذشته عملاً ما دیدیم یکی از مشکلاتمان سرمایهگذاری و صادرات و تأمین سرمایه و بخشهای مالی سرمایهگذاری بوده. چرا این قضیه را جدی نمیگیریم؟
بنابراین اگر بخواهیم، احتمالاً یکجا هم سوءاستفاده بکنند، ولی اصل قضیه به نظر من در این طرحی که دوستان آوردهاند و در این بند «ب» اینها را حذف نکنیم. اگر یک بخشش را حذف کنیم احتمالاً این قانون درست اجرا نمیشود، یک قانون یک شاکله کلی دارد باید عنایت کنیم. به نظر من حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با سرمایهگذاری مردمی هم که هست عمده بخشش هم مردمی است.
بنابراین ما از سرمایهگذاری مردم نترسیم، به مردم کمک کنیم که انشاءالله بخش عمده مشکلات بیکاری که داریم و عدم رونق کسب و کار در کشور ما انشاءالله حل بشوند و اگر اشکال جزئی هم داشته باشیم مخالفین محترم که اشکالات جزئی دارند این را هم اصلاح کنیم، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بنده موافق هستم که آقای کولیوند درخواست دارند که صحبت کنند، آقای کولیوند بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! خواهش میکنم توجه کنید، یک بحث بسیار حساس و حیاتی راجع به تأمین مالی از طریق ابزارها و نهادهای مالی بازار سرمایه است. اگرچه بخش اول این بند «ب» ماده (4) شاید در کلان موضوع نگاه بکنیم درست بسته شده، تأمین مالی از طریق ابزارها و نهادهای مالی بازار سرمایه و تضمین بازپرداخت اصل و فرعش توسط مردم. تا اینجایش این از طریق مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار است، اما از اینجا به بعدش که میآید مبحث را برای تسهیل به سمتی میبرد که تضامینش را باید صندوق توسعه ملی، شرکت نفت ایران، بیمهها و بانکهای مجاز بدهند. میگویند پس از اینکه سازمان بورس آمد اینها را به هر شکلی تأمین کرد براساس این بیایند تضمین انجام بدهند. مطمئن باشید که شما در یک جایی که از طریق مردم میخواهد انجام بشود تضامین لازمش هم از همانجا باید پیشبینی بشود. اگر قرار باشد بانکهایی که زیرمجموعه بانک مرکزی قرار دارند و یا صندوق توسعه ملی و یا شرکت نفت ایران که اساسنامه دولتی دارند مبنای تضامین بورس باشند و یا سرمایههایی که توسط مردم میخواهد تأمین بشود را داشته باشند مطمئناً ما اینجا به مشکل میخوریم و در حقیقت اساس کار ما راجع به برگشت سرمایه و یا تأمینش با مشکل مواجه میشود. لذا من خواهش میکنم همکاران محترم اگر هم به پیشنهاد حذف رأی نمیدهند، اجازه بدهند که این به کمیسیون برگردد اساسنامههای اینها مجدداً بررسی بشود، براساس این اگر ما این را تصویب بکنیم با یک مشکلی شرکتهای دولتی خودمان و صندوق توسعه ملی را مواجه میکنیم، متشکرم. اگر به حذفش رأی بدهند ممنون میشوم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت مخالف حذف هستند، کمیسیون توضیح دارید، بفرمایید.

سکینه الماسی
مخالف
همکاران عزیز توجه بفرمایید! در حال حاضر اساسنامه صندوق توسعه ملی جزء احکام دائمی شده، پس اینجا ما در برنامه ششم نیاوردیم که نیاز به دوسوم رأی داشته باشد و در واقع با توجه به اینکه شرکتهای سرمایهگذار به شرکت ملی نفت ضمانت میدهند در اینجا ما قید کردیم که صندوق توسعه ملی میتواند، یعنی از طریق بانکهای عامل این کار را میتواند انجام بدهد، پس ما نیامدیم موظف بکنیم و برای صندوق ملی یک تکلیفی مشخص کرده باشیم. کمیسیون مخالف هست، به دلیل اینکه بانکهای عامل ضمانتهای خودشان را میگیرند و از طریق بانکهای عامل در حال حاضر اساسنامه جزء احکام دائمی محسوب میشود و قانون برنامه ششم نیست که ما نیاز به دوسوم رأی داشته باشیم. کمیسیون مخالف حذف است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، (کاتب ـ اخطار داریم) آقای کاتب! حذف است، حذف که اخطار ندارد، اخطار سر جایش، اگر خواستیم تصویب کنیم. حضار 211 نفر، پیشنهاد حذف بند «ب» است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
در این بند «ب» صندوق توسعه ملی ضمانتش خلاف اساسنامهاش هست، بنابراین این اشکال قانون اساسی دارد. اجازه بدهید عرض من منعقد بشود، اگر مطلب شما حل نشد شما بفرمایید.
نکته بعدی در مورد شرکت نفت ایران که گفته ضامن بشود رکن ضامن این هم یک تعهد جدید برای آن هست. وزارت نفت پیشبینی شده، مقدار و سقف گذاشتند، بنابراین کمیسیون باید این را بگوید چطور این را حل کرده. اشکال صندوق توسعه ملی وارد است، اگر آقای کاتب هم همین را میخواستند بگویند این است. این صندوق خلاف اساسنامه است، باید حذفش کنیم.
حضار 213 نفر، اخطار را به رأی میگذارم. اخطار این است که ضمانت صندوق توسعه ملی خلاف اساسنامهاش است. لذا خلاف قانون اساسی است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به وارد بودن اخطار اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین «صندوق توسعه» را حذف میکنیم. در مورد شرکت نفت ایران یک تعهدی را داریم ایجاد میکنیم، این را یک مقدار روشن کنید. شما فرمودید، آقای فولادگر یک توضیحی بدهید. (نعمتی ـ تذکر دارم، چه ربطی به قانون اساسی دارد؟) اساسنامه صندوق توسعه به تأیید رهبری رسیده، اصل (110) است، اختیارات ایشان است. خواهش میکنم در بدیهیات شک نفرمایید. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! دقت بکنید ما در ماده (12) قانون رفع موانع تولید این اجازه را به وزارتخانهها به ویژه نفت و نیرو و شرکتهای تابعه مثل همین شرکت ملی نفت دادیم که اینجا باید بنویسند «شرکت تابعه وزارت نفت در امور نفت». اجازه دادیم در سقف (100) میلیارد دلار ارزی و (500) هزار میلیارد ریال، ریالی هرساله تا سقف نرخ تورم سال قبل تعدیل میشود میتواند سرمایهگذار جذب بکند و اصل و فرعش هم تضمین بکند. این اجازهای است که خود مجلس داده، من تعجب میکنم (رئیس ـ اصل و فرعش را تضمینکند) با رعایت ماده (12) قانون رفع موانع.

علی اردشیرلاریجانی
باید بنویسند وزارت نفت و شرکتهای تابعه در چهارچوب ماده (12) آن قانون باید بنویسند، پس عبارت این را اصلاح بفرمایید. پیشنهاد دیگری در این زمینه است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد حذف در بندهای بعدی داریم، بند «پ» پیشنهاد حذف داریم، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای نعمتی، آقای لاریجانی عزیز! الحمدلله که گوش نمیکنید. همکاران عزیز! بند «پ» میگوید معاف از مالیات، ما در بند «الف» ماده (6) برنامه پنجساله ششم نوشتیم «برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای اجرای قانون برنامه ممنوع است» مگر نمیخواهید دولت را بدون نفت اداره کنید؟ اگر ما همهساله (5/2) درصد اقتصاد را از نفت جدا میکردیم در طول این (40) سال ما الان هیچگونه وابستگی به نفت نداشتیم، صددرصد ما با مالیات و گمرک، مملکت را اداره میکردیم، هیچ ترسی هم از تحریم شیطان بزرگ و ایادی آنها نداشتیم. ما هر روز باید وابستگی خود را به نفت بیشتر کنیم، چرا قانون را سوراخ میکنید؟ مگر استثنائات سوراخ کردن نیست؟
به هزار و یک بهانه قانون مستندی که تازه تصویب کردیم معافیت میدهیم، هرگونه معافیت جدید یعنی سوراخ کردن قانون. کارمندان عزیز دولت، ارتشیان عزیز، سپاهیان گرامی، نیروهای مسلح، مرزبانان که الان در مرزها خدمت میکنند قبل از اینکه حقوقشان را بگیرند مالیات میدهند. کارگری که در معادن زیر (300) متر زمین یا در بغل کوره (1800) درجه کار میکند که آقای محجوب نماینده محترم تهران به عنوان دبیرکل خانه کارگر دغدغه کارگران را دارند و حق هم دارند قبل از اینکه کارگر حقوق بگیرد مالیات میدهد. اما شما برای سرمایهداران عزیز که رانت ایجاد میکنید میخواهید مالیات ندهند؟ این خلاف است.
همکاران عزیز! عدالت را رعایت کنید، از کارگران، کشاورزان مالیات بگیرید، ولی از سرمایهداران مالیات نگیرید. در کشورهای پیشرفته سرمایهداران مالیات میدهند، مستضعفان استفاده میکنند، متأسفانه در حکومت ایران اسلامی مستضعفان مالیات میدهند، سرمایهداران فرار مالیاتی دارند. کجای این عدالت حضرت امیرالمؤمنین علیبن ابیطالب است؟ داغ دست عقیل است.
همکاران عزیز! آقای نجفی نماینده محترم تهران هم اینجا تأکید دارند این ابهام دارد. فرار از مالیات، تبعیض و ظلم در حق کسانی است که مالیات میدهند. آقای لاریجانی، سرکار خانم! بگذارید آقای لاریجانی گوش کنند. الحمدلله گوش نمیکنند، یک لحظه به عرایض حقیر گوش کن! آقای رحیمی شما که آزاده هستید چرا معافیت مالیاتی را برای سرمایهداران ایجاد میکنند؟ این ظلم در حق مردم و مستضعفان است. آقای لاریجانی! این خلاف بند «الف» ماده (6) برنامه پنجساله ششم است، این باید مشخص بشود. ضمناً از آقای ابوترابی میخواهم مشخص کند کسانی که آپارتمان گرفتند و استیضاح وزیر را پس گرفتند مشخص کنند. آقای لاریجانی! من از حضرتعالی میخواهم قانون را رعایت کنیم، قانون میگوید بند «الف» ماده (6) برنامه پنجساله معافیت مالیاتی در طول برنامه ممنوع است.

علی اردشیرلاریجانی
درست است، آنکه خلاف برنامه است، فرمایشتان درست است.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
همکاران و آقای لاریجانی! چرا قانون را سوراخ میکنید؟ قانونی که تازه تصویب کردیم، چرا استثناء میگذارید؟ شما صدبار پشت میکروفن گفتید مملکت بدون نفت اداره بشود، اولش مالیات است. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
بله، درست است، فرمایشتان صحیح است. کمیسیون و دولت یک توضیحی برای بند «پ» بدهند اینجا که نوشتید «درخصوص آن دسته از داراییهایی که تأمین مالی آنها از طریق صدور واحدهای صندوق سرمایهگذاری پروژه جهت عرضه به عموم صورت میگیرد هرگونه مالیات و عوارض نقل و انتقال و مالیات بر درآمد با نرخ صفر محاسبه میشود» مقصودتان این است که صندوق وقتی به مردم واگذار میکند این نقل و انتقال را میخواهید بگویید مالیات ندارد؟ دولت اینجا هست یا نیست؟ کمیسیون! مقصودتان واگذاری از صندوق به مردم است؟

سکینه الماسی
دقیقاً، همکاران محترم ببینید! پولی که ما از مردم برای بحث تأمین مالی میگیریم این پول در صندوق میرود، وقتی که در صندوق آمد آن واحد باید مالیات پرداخت بکند، ما اینجا گفتیم بحث نقل و انتقالات است، از دارایی که از صندوق (رئیس ـ پس از صندوق به مردم میرود) از صندوق به مردم میرود.

علی اردشیرلاریجانی
پس باید عبارت را روشنتر بنویسید، چون دو صورت از آن برداشت میشود. باید بگویید صندوق سرمایهگذاری پروژه درخصوص واگذاریهایی که انجام میدهد از مالیات و عوارض نقل و انتقال مالیات درآمد با نرخ صفر محاسبه میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! درخصوص واگذاریها به عموم مردم.

علی اردشیرلاریجانی
واگذاری صندوق به مردم مالیات نقل و انتقال و مالیات بر درآمد با نرخ صفر محاسبه میشود، متشکرم.

سکینه الماسی
چون در واقع این پیشنهاد سازمان بورس است، در حال حاضر این کار دارد انجام میگیرد، به خاطر مشکلاتی که در سازمان بورس بوده آمدند این پیشنهاد را دادند، ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این توضیحتان روشن کرد، متشکرم. پیشنهاد حذف بند «پ» است، مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای همایون یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام مجدد خدمت همکاران شریف و ملت قهرمان ایران دارم. این موضوعی که در مورد مالیات مطرح است بالاخره مالیات موضوعی است که دغدغه همه مردم شریف ایران است و ما تا آنجایی که بتوانیم معافیتهای مالیاتی را کم کنیم به اقتصاد مردم و کشور کمک کردیم، منتها این بحثی که هست در مورد نقل و انتقالات است و در مورد درآمدها نیست، به این دلیل به نظر میرسد حذف این مورد خیلی به صلاح نباشد و اگر ما این را بتوانیم نگه داریم بهتر است. منتها نکتهای که باید عرض بشود این است که الان در شرایط حاضر در دنیا سرمایهگذاریها در حوزه نفت و گاز زیاد شده و معمولاً به این دلیل که پالایشگاهها به تنهایی حاشیه سود بالایی ندارند اغلب الان به صورت ترکیبی، یعنی پالایشگاهها و پتروشیمیها را ادغام میکنند و مجتمعهای پتروپالایش را به وجود میآورند که حاشیه سود بالاتری دارد و حدود (20) درصد حاشیه سود دارد و درخصوص کشور ما با توجه به اینکه در شرایط تحریمی به سر میبریم این شرایط تحریمی صادرات نفت ما را به مخاطره انداخته و مشتریان ما هم محدود هستند.
نفتمان را تقریباً به (42) پالایشگاه در کشورهایی مثل کرهجنوبی، ژاپن، چین و امثالهم میتوانیم صادر بکنیم، ولی اگر این محصولات تبدیل به فرآورده بشوند، مشتریهای ما خیلی بیشتر خواهد شد و از طرفی تحریمها هم بر روی این محصولاتی که زیاد هستند تبدیل به هزاران محصول شده این مشتریها بیشتر خواهد بود و بحثهای تحریمی هم بر آنها کمتر مؤثر خواهد بود. ما مجبور هستیم که محمولههای نفتی خودمان را در تناژ بالا و در ظرفیت بالایی صادر بکنیم و معمولاً این صادرات هم به کشورهای دوردست انجام میشود، ولی اگر فرآوردهها را تولید بکنیم هزاران فرآورده هزاران مشتری را برای ما در دنیا به وجود میآورد و این حاشیه سود ما را بیشتر میکند، شرایط تحریمی را برای ما قابل کنترلتر میکند و خیلی از مشتریهای ما به جای جاهای دوردست اغلب در کشورهای همسایه هستند و بار و ضریب اشتغال را افزایش میدهد. به نظر میرسد کلیات این قانون خوب باشد و حذف این بندها این قانون را ناقص میکند و به این دلیل به نظر میرسد در این خصوص بحث مالیات محلی از حذف نداشته باشد و انشاءالله این بند هم برقرار بماند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدرضا نجفی موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا نجفی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
البته من تصور میکنم که بخشی از مشکل و مسأله با اصلاحی که در فرمایشات آقای دکتر لاریجانی بود میتواند مرتفع بشود، اما کماکان به نظر من نیاز به یک دقت و توجه خاص در تدوین این متن است، چراکه متنی است که بسیار میتواند محل مناقشه و تفسیر باشد و محل فساد و رانت را فراهم بکند. اگر من بخواهم در رابطه با متنی که در بند «پ» منتشر شده صحبت بکنم و در راستای حذف آن استدلال بکنم استدلالات جدی و مهمی وجود دارد که دوستان باید به آن توجه داشته باشند. در اینجا اشاره شده درخصوص آن دسته از داراییهایی که با یک روش تأمین مالی اینها به دست آمدند، کدام داراییها؟ در واقع داراییهای منقول است، غیرمنقول است، مالکیت معنوی است، داراییهایی که در خط تولید به کار گرفته شده، داراییهای غیرعملیاتی است؟
ما کدام دسته از داراییها را میتوانیم با این روش تأمین مالی کنیم و به تبع آنها را بیاییم معاف از هرگونه مالیات، عوارض نقل و انتقال و مالیات بر درآمد بکنیم؟ اگر ما آمدیم داراییها و اموال غیرتولیدی را که امکان بورسبازی و انتفاع دارند در عداد اینگونه اموال قرار دادیم شرایط فرار از مالیات و دور زدن نظام مالیاتی کشور را در زمینهای فراهم کردیم که حقوق دولت پرداخت نشود.
لذا به گمان بنده اولاً این دسته از داراییها باید با یک معیار و استانداردهایی مشخص بشود، هرگونه دارایی شامل این نمیتواند باشد و صرفاً داراییهایی که در خط تولید و جریان تولید مورد استفاده هستند میتواند مشمول این بخش باشد.
اما نکته دوم اینکه ما از هرگونه مالیات و مالیات بر درآمد اینها را معاف کردیم، هرگونه درآمد و هرگونه مالیات یعنی چه؟ یعنی ما از مالیات عملکرد هم اینها را معاف کردیم؟ آن دارایی که با این مکانیزم و روش فراهم و خریداری و ابتیاع شده آیا آن مالیات بر عملکرد را هم نباید پرداخت بکند؟ چرا نباید پرداخت بکند؟ تا کی نباید پرداخت بکند؟ دوره زمانی دارد یا الیالابد است؟
لذا من گمان میکنم این عدم پرداخت مالیات بر درآمد بر دارایی است. دوستان دقت کنند! بر مکانیزم تأمین مالی صحبت نمیشود، در رابطه با یک دستهای از داراییها دارد صحبت میشود، دارد میگوید آن داراییهایی که با این روش تأمین شدند آنها از مالیات بر درآمد معاف هستند بدون قید زمان.
لذا من خواهش میکنم دوستان توجه بکنند! اگر بنا باشد این بند وجود داشته باشد صرفاً بر مالیات و عوارض نقل و انتقال یکبار وارد است، نه بر انواع و اقسام مالیاتهایی که بر عملکرد و در معاملات میشود بار کرد. این بند با بند «ت» همین ماده که بعد از این آمده تفسیر روشنتری پیدا میکند و من این دو ماده را خصوصاً ترجمهاش در بند «پ» را یک زمینهساز فساد و رانت و حیف و میل و از دست رفتن حقوق بیتالمال میدانم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 209 نفر، پیشنهاد حذف بند «پ» را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
پس با آن توضیحی که کمیسیون دادند برای اینکه اصلاح عبارتی بشود اصلاح عبارتی را بخوانید که دوستان در جریان باشند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اینطور میشود «درخصوص آن دسته از داراییهایی که تأمین مالی آنها از طریق صندوق سرمایهگذاری پروژه جهت عرضه به عموم مردم صورت میگیرد، صندوق سرمایهگذاری پروژه مشمول عوارض نقل و انتقال و مالیات بر درآمد با نرخ صفر است». دوسوم هم رأی میخواهد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، بند «پ» را به رأی میگذاریم. چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون هم که موافق هستند. این در مورد این شرکتهای صندوقهای سرمایهای که میخواهند به مردم واگذار کنند میخواهند بگویند مالیات نقل و انتقال نداشته باشد. بند «پ» را دارم رأی میگیرم، آن اصلاً صندوق توسعه ندارد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (43) نفر رأی ندادند، (42) نفر شد، یک نفر گوش داد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دوسوم رأی نیاورد. (کاتب ـ این معنی ندارد، ارجاع بدهید به کمیسیون) بنابراین حذفش هم که رأی نیاورد، میخواهید مالیات بر درآمد با نرخ صفرش را حذف کنیم فقط مالیات در نقل و انتقال بشود؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بخشودگی در عوارض نقل و انتقال میشود.

علی اردشیرلاریجانی
بخشودگی نقل و انتقال را بگذاریم، مالیات بر درآمد با نرخ صفر را حذف کنیم یک قدری ابهام هم داشت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آنوقت خلاف برنامه هم نیست. عوارض نقل و انتقال است، بخشودگی مالیاتی است.

علی اردشیرلاریجانی
مالیاتش را برمیداریم، میگوییم هرگونه عوارض نقل و انتقال، اگر مالیات باشد دوسوم رأی میخواهد. مالیات را برداریم میشود از هرگونه عوارض نقل و انتقال معاف میشوند.
حضار 209 نفر، با این اصلاح که «مالیات بر درآمد با نرخ صفر» را برمیداریم به رأی گذاشتیم. «مالیات بر درآمد» را حذف میکنیم «عوارض نقل و انتقال» میماند. بند «پ» با این اصلاح را به رأی گذاشتیم. یعنی فقط از عوارض نقل و انتقال معاف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی، شهردار و معاونین شهرداری شهر درچه و خمینیشهر استان اصفهان که میهمان جناب آقای ابطحی نماینده محترم خمینیشهر هستند.
ـ جمعی از اعضای انجمن مدیران موفق فردا از استان قزوین که میهمان جناب آقای محمدی نماینده محترم قزوین، آبیک و البرز هستند.
ـ جمعی از دفتر ارتباط مردمی و انجمن علمی و اسلامی دانشگاههای اردبیل میهمانان جناب آقای دکتر فیضی نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین هستند.
ـ جمعی از اعضای کانون عکس نیشابور میهمان جناب آقای دکتر گرمابی نماینده محترم نیشابور و شهر فیروزه هستند.
ـ اعضای محترم شورای شهر خرمشهر میهمان جناب آقای سامری نماینده محترم خرمشهر هستند که به عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
4
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
(1) فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح تشکیل سازمان پدافند غیرعامل کشور.
اصلاحیه لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه به نمایندگی از سازمان ملل متحد درباره تأسیس مرکز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا اعلام وصول میشود.
5
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال ملی سرکار خانم زهرا سعیدیمبارکه و جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری نمایندگان محترم مبارکه و سیرجان و بردسیر از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص عدم توجه به ارتقای کیفی اساتید، ضعف در امور رفاهی و معیشتی کارکنان، دانشجویان و اساتید وزارت علوم اعلام وصول میشود.
6
ناطقان جلسه آقایان: علی نوبختحقیقی، حسن لطفی، محمد فیضیزنگیر، حسن بهرامنیا و محمدرضا پورابراهیمیداورانی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی نوبختحقیقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای حسن لطفی نماینده محترم رزن.
ـ آقای محمد فیضیزنگیر نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای علی نوبختحقیقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

علی نوبخت حقیقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تحیات خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم ایشان خصوصاً ریاست و اعضای هیأترئیسه معزز مجلس. ابتدا باید به عرض برسانم که مباحث بسیار گسترده و مهم و وقت برای طرح همه آنها بسیار محدود است. لذا اجازه میخواهم ابتدا از خودمان آغاز نماییم که امام راحل فرمودند «مجلس در رأس امور است».
شاید ضرورتی به ذکر مخاطرهانگیز بودن شرایط حاضر کشور از جمیع جهات و اهمیت تشخیص به موقع و صحیح مشکلات و یافتن راهحل عاجل برای آنها و حضور مقتدرانه مجلس در این راه و سکانداری و هدایت قانونمدار کشور وجود نداشته باشد. در این شرایط هرگونه اقدام فرصتطلبانه جناحی، نقد و سیاهنمایی برای پیشی گرفتن از رقیب و خدایناکرده چشمداشت به کسب وجاهت در انتخابات آینده را خیانت به ملک و ملت و آب به آسیاب دشمن ریختن میدانم.
ضرورت دارد ما نمایندگان ملت در وحدتی یکپارچه و هماهنگ با سایر قوا تنها به فکر مقاومت و عبور از تنگناهایی که دشمن غدّار برایمان اندیشیده است باشیم. اجازه میخواهم به سهم خود به عنوان مسئول کمیسیون بهداشت و درمان اعلام نمایم که اکنون در هماهنگی کامل با مسئولین کارآمد و متعهد دولت، تمام تلاش ممکن را برای فراهم نمودن مناسبترین شرایط در امور بهداشت و درمان کشور به کار میبندیم تا در این بخش مردم عزیزمان جز برخورداری از مطلوبترین شرایط درمانی و جز غم بیماری غم دیگری نداشته باشند که آن هم از طریق حفظ حرمت پزشکان و بیماران و تأمین مایحتاج دارویی و تجهیزات مراکز بهداشتی ـ درمانی و بیمارستانها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی میباشد. تهدیدات همهجانبه اقتصادی، نظامی، امنیتی و خصوصاً جنگ ناجوانمردانه روانی دشمن شرایطی را بر ما تحمیل کرده است که جز با هوشیاری و هضم لازم و تمسک به حبلالمتین الهی و پیروی از رهنمودهای گرانقدر رهبری راه برونرفتی نخواهیم داشت. لذا حفظ وحدت، ادامه مقاومت و تلاش در جهت توسعه عدالت اجتماعی و تقویت زمینههای کمک به همنوع و افزایش مهر و محبت و عطوفت اجتماعی را در اولویت اول میدانم.
دشمن زیادهخواه ما که با خروج از برجام و محاصره اقتصادی و تحریکات روزافزون امنیتی و نظامی در خیال خام به زانو درآوردن ملت شریف و سلحشور ایران است و با استفاده از رسانههای گسترده خود سعی در تضعیف روحیه ملی دارد در صورت برنامهریزی و اقدامات سنجیده قوا و همدلی و همیاری ملت راه به جایی نخواهد برد و برای چندمین بار خواهد آموخت که «عرض خود میبری و زحمت ما میداری».
حمله به نفتکشها، ورود پهپاد جاسوسی به مرزهای جمهوری اسلامی و نظایر آن تمهیداتی است که دشمن صهیونیستی با همیاری مزدوران منطقهای خود برای فراهم نمودن شرایط بروز جنگ ناخواسته در منطقه به کار میبرد که البته با آمادگی کامل نیروهای مقتدر و دلیر دفاعی کشور نتیجهای جز روسیاهی برایشان نخواهد داشت. خوشبختانه مقاومت ملت دلیر ایران باعث ازهم¬پاشیدگی اردوگاه مخالفان ما شده است.
ریاست محترم و اعضای محترم هیأترئیسه، نمایندگان محترم مجلس و ملت بزرگ ایران! در هفته گذشته حاصل مقاومت ملت بزرگ ایران به اذن الهی دو حادثه در دو مجلس آمریکا اتفاق افتاد؛ یکی در مجلس نمایندگان و یکی در مجلس سنا بود. در مجلس نمایندگان مصوبهای داشتند که رئیسجمهور منع شده از اینکه بخواهد مستقیم برای حمله به ایران تصمیم بگیرد و آن را به متمم بودجه وصل کردند که در سنا که جمهوریخواهان اکثریت دارند و یا خود رئیسجمهور نتواند وتو کند که اگر وتو کنند بودجهشان هم به هوا خواهد رفت.
موضوع دوم در مجلس سنا اتفاق افتاد که یک سناتور که اتفاقاً جمهوریخواه هم هست، چون پزشک است دو تا حرف منطقی هم زد و آن اینکه گفت ایران یک کنشگر اصلی در منطقه است، خطاب به وزیر امور خارجه در برنامه سنا، گفت شما به چه مناسبتی (12) بند گزارش میدهید برای ایران تکلیف تعیین میکنید که حتماً باید این (12) بند را انجام بدهید. آیا از اسرائیل خواستهاید که اسرار نظامی و هستهای خودش را در منطقه و جهان افشا کند که از ایران درخواست دارید؟ آیا عربستان که (12) هزار بار به یمن حمله کرده شما میخواهید کنشگر اصلی منطقه یعنی ایران بیسر و صدا باشد؟
عربستان و قطر داعش را ایجاد کردند و آنهمه جنایت علیه بشریت انجام دادند، باز میخواهید ایران به عنوان کنشگر اصلی منطقه حرفی نزند؟ این جز حاصل مقاومت ما چیز دیگری نیست و جز اذن الهی و مهر و محبت او «و الله خیر الماکرین».
ملت شریف ایران بیش از هر زمان دیگر نیازمند همدلی و نوعدوستی و یاری به یکدیگر است که بحمدالله شواهد مثبت آن را در حوادث اخیر در زلزله، سیل و نظایر آن شاهد بودیم. البته توجه به اقشار کمدرآمد چه از طرف خود مردم و نهادهای مردمی خیرخواه و چه از طریق قوای مقننه و مجریه میتواند شرایط دشوار اقتصادی کنونی و بار سنگینی را که بر دوش این عزیزان است تعدیل نماید. همه باید قبول کنیم که در شرایط کامل جنگی تحمل میزانی از خسارات اجتنابناپذیر است. لیکن بر مسئولان است تا با فراهم نمودن شرایط عدالت اجتماعی در جهت تسکین این فشارها کوشا باشند. در این شرایط آنچه تضمینکننده وحدت ملی و حرکت به سوی شرایط مطلوب است افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد ملی از طریق رفع حصر و مبارزه با مفاسد اقتصادی و برخورد جدی با مفسدین و اصلاح ساختارهایی است که از طریق آن ساختارهای فاسد فساد ایجاد میشود و همچنین توجه به جوانان عزیز، کسبه محترم، کارمندان، کارگران، کشاورزان، به ویژه اساتید و نخبگان و بالاخص کسان و جوانانی که در استارتآپها فعالیت میکنند باید شرایط آنها را درک و به آنها کمک کنیم. مجلس، دولت، قوه قضائیه و رسانهها، خصوصاً رسانه ملی باید در جهت تقویت وفاق ملی عمل نموده و با درک شرایط حاضر از پرداختن به برخی اختلافسلیقهها که طبیعتاً در هر جامعهای وجود دارد پرهیز نمایند و راه را برای ورود و نفوذ عوامل بیگانه و دوستان ناوارد ببندند که دوست نادان ضربهاش از دشمن دانا هم بیشتر است.
من به عنوان کوچکترین نماینده مردم با صدای رسا اعلام میدارم که با اتکا به داشتههای بیبدیل مادی و معنوی کشور، برخورداری از ایمان اسلامی، تکیه بر پیشینه تمدنی کهن و پر اقتدار و در سایه رهنمودهای رهبر عزیز به آیندهای بسیار روشن امیدوارم و در این باور مصر هستم که امید به آینده همه بدخواهان میهن اسلامیمان را انشاءالله ناامید خواهد کرد، با تشکر از تحملی که فرمودید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! از رعایت وقت متشکریم. ناطق بعدی جناب آقای حسن لطفی نماینده محترم رزن و درجزین هستند، بفرمایید.

حسن لطفی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین».
سلام، عرض ادب و احترام محضر ملت شریف ایران، همکاران محترم و مردم شریف شهرستانهای رزن، درگزین و منطقه سردرود و شهر کرفس دارم.
حکومت از دیدگاه اسلام برخاسته از موضع طبقاتی و سلطهگری فردی یا گروهی نیست، بلکه تبلور آرمان سیاسی ملتی همکیش و همفکر است که به خود سازمان میدهد تا در روند تحول فکری و عقیدتی راه خود را به سوی هدف نهایی یعنی خداوند متعال بگشاید. امام خمینی (رضوانالله تعالیعلیه) میفرماید «اهمیت انقلاب اسلامی که دستاورد میلیونها انسان ارزشمند و هزاران شهید جاوید و مورد امید میلیونها مسلمان و مستضعفان جهان است به قدری است که ارزیابی آن از عهده قلم و بیان والاتر و برتر است و میدانیم که رمز بقای انقلاب اسلامی همان رمز پیروزی است و رمز پیروزی همان صدای واحد از یک ملت است».
اما استکبار جهانی و در رأس آنها آمریکای جنایتکار و رژیم غاصب صهیونیستی از وحدت ملت شریف ایران و رشد و توسعه این کشور در هراس بوده و سعی در ایجاد نفاق و تجزیه ایران اسلامی دارند. تجزیه ایران خواب تعبیرناشدنی دشمنان است، موضوعاتی چون انرژی هستهای، موشکهای دوربرد و دستاویزهای حقوق بشری تنها بهانهای برای اهداف شوم استکبار جهانی است. هرچه تحریمها بیشتر میشود مردم مصممتر و منسجمتر میشوند. ملت بزرگ ایران با تمدن چندهزارساله ایران و به رهبری مقام معظم رهبری هر هزینهای را برای حفظ تمامیت ارضی خود میپردازند و عزت و اقتدار خود را به نان نمیفروشند و به شغالان سر باغ ذرهای باج نخواهند داد.
جنگ اقتصادی آمریکا علیه مردم ایران کاملاً علنی و با هدف نابود کردن این تمدن بزرگ اسلامی است که آثار حملات آن به صورت تورم، گرانی، بیکاری نمود پیدا کرده و مردم را به زحمت انداخته است. حرکاتی چون تجاوز به حریم هوایی جنوب کشور و ورود تروریستهای خرابکار به غرب کشور نمونههایی از عملیات دشمنان بر علیه نظام جمهوری اسلامی بوده که توسط دلاورمردان ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بهترین وجه پاسخ داده شد که از همه این عزیزان تشکر میکنم. تنها راه مقابله با آمریکا و سیاستهای غلط آن علیه جمهوری اسلامی ایران اطاعت از مقام معظم رهبری، همراهی و مساعدت دولت، رعایت اخلاق و اخلاقمداری، رعایت عدالت اجتماعی، رفع تبعیضات ناروا، کاهش آسیبهای اجتماعی، کاهش فاصله طبقاتی، شفافسازی ارکان اقتصادی، رسیدگی به مشکلات اقشار مختلف جامعه خصوصاً فرهنگیان، جوانان، کارگران، کشاورزان و مهمتر از همه حفظ انسجام وحدت ملی است و با اتکا بر اینها میتوان از گردنه مشکلات عبور کرد.
و مهمتر از همه اینکه برای مبارزه همهجانبه با آمریکا نیاز به اصلاحات اساسی و ساختاری در داخل کشور داریم. تعدد قوانین باید اصلاح شود، اقتصاد دولتی که رقیب سرسخت بخش خصوصی است باید اصلاح شود. نحوه بودجهریزی کشور که عمدتاً بر پایه نفت است باید اصلاح شود، بروکراسی و دیوانسالاری که قدمت دیرینه در این کشور دارد باید اصلاح شود، قوانین پیچیده بانکی باید اصلاح شود و نحوه تولید خودرو بایستی اصلاح شود و این اصلاحات اساسی است که می¬تواند کشور را در مقابل تهدیدات دشمنان داخلی و خارجی بیمه کند.
اما مردم شریف شهرستانهای رزن و درگزین نیز از این مشکلات مبری نیستند. معلمان شریف این شهرستانها انگیزه شرافتمندانه دارند و ما نباید بگذاریم که مشکلات معیشتی و اقتصادی این انگیزه شرافتمندانه آنها را خدشهدار کند. کشاورزان زحمتکش و بیادعای شهرستانهای رزن و درگزین سالیانه بیش از (150) هزار تن گندم تولید میکنند، رتبه اول تولید رازیانه در کشور را دارند و تنها حامیان روزهای سخت کشور میباشند، ولی متأسفانه هزینههای سرسامآور کشاورزی و وامهای کشاورزی رمق زندگی را از آنها ربوده است.
وزیر محترم جهادکشاورزی! قیمت هر کیلو گندم (1700) تومان برای کشاورزان قیمت مقرون به صرفهای نبوده، از شما میخواهیم که نسبت به اصلاح قیمت آن حداقل تا (2000) تومان اقدام نمایید.
وزیر محترم راه و شهرسازی! این شایسته مردم شهرستانهای رزن و درجزین نیست که پروژه بزرگراه اصله به کاج و رزن به دمق پس از (11) سال همچنان نیمهکاره مانده و به کندی پیش رود. از جنابعالی میخواهم که دستورات لازم را در جهت تسریع روند این پروژهها صادر فرمایید، متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! آقای سهراب گیلانی نماینده محترم شوشتر و گتوند به اشتباه اسمشان جزء تأخیرکنندگان اعلام شد که اصلاح میشود.

علیرضا رحیمی
متشکرم، ناطق بعدی جناب محمد فیضی نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین هستند، بفرمایید.

محمد فیضی زنگیر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران به ویژه مردم شریف حوزه انتخابیه اردبیل، نمین، نیر و سرعین آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری عرایض خودم را در سطوح ملی و استانی به استحضار میرسانم.
مردم ایران اسلامی به صورت متوالی و متواتر شاهد حرکات عجیب و غریب و شیطنتهای مستمر دولت آمریکا بوده است، دولتی که ناجوانمردانه و یکطرفه از برجام خارج شده و هر روز ادعای طنزگونه و مسخره دارد، ادعایی چون عدم انجام قسمتی از تعهدات توسط ایران در برجام. ترامپ با سیاسی نشان دادن فشار و تحریمهای اعمالی علیه ایران و وارونه جلوه دادن واقعیت سعی میکند تا درک جهانیان از اتفاقات را منحرف سازد. ولی آقای ترامپ! این را بدان مردم ایران و نخبگان اقتصادی این مرز و بوم از پشت پردههای رفتار شما آگاهی کامل دارند، مردم ایران میدانند که شما در اعمال تحریم به دنبال کاسبی و تأمین منافع اقتصادی نامشروع خود میباشید. هیچوقت به دنیا اعلام نکردید که با خارج کردن کشورهای نفتخیز از بازار نفت برای عرضه نفت خود برنامه دارید و به دنبال یافتن بازار نفتی و افزایش سهم خود در بازار نفت میباشید. چرا به دنیا نمیگویید که در پوشش و لباس سیاست و با پنهان شدن در سایه واژههای فریبنده و جذاب چون خطرات مسائل هستهای در ایران، برقراری امنیت پایدار در جهان و یا رعایت حقوق بشر ناجوانمردانه به دنبال منفعت و کاسبی خودتان هستید؟
چرا نمیگویید تحریم بهانهای برای جایگزینی نفت خود به جای نفت ایران و دیگر کشورهای نفتخیز است؟
چرا نمیگویید انگیزه دولت آمریکا در حمله به عراق نیز همین قصد انتفاع بود و در خروج از برجام نیز انگیزهای جز این نداشتید و منافع دولت شما فقط در ادامه تحریمها است و با پیش کشیدن سخن مذاکره فقط ذهن جهانیان را منحرف میکنید و نظام جمهوری اسلامی ایران با مشاهده چنین رفتارهای سخیفانه و مکرآمیز و با استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری کاملاً بر ذهن و استراتژیهای مکرآمیز شما آگاه است و بدانید جمهوری اسلامی ایران هیچ مذاکرهای با این وضعیت تحریمها با آمریکا ندارد و همه مسیرهای شما بر علیه ایران منجر به شکست خواهد بود. مقاومت و صبر راهبردی در برابر فشارها و بنگاههای بزرگ سخنپراکنی و غولهای رسانهای پیروز خواهد شد و نخواهید توانست بهانههای ساختگی خود را به باور جهانی تبدیل بکنید و ما به دنیا نشان خواهیم داد اظهارنظرهای شما نسنجیده و تهی از واقعیت میباشد.
آمریکا در خروج از برجام تنها مانده و تنها خواهد ماند. در شأن مردم شریف ایران نیست که در برابر زورگویی سر تسلیم فرود بیاورد، سختیها را تحمل میکنیم، در برابر ظلم مذاکره نخواهیم کرد، مگر اینکه به عهدشکنیهای خود اقرار کنید و بگویید که اشتباه کردهایم. دولت، مجلس و قوه قضائیه وظیفهای در قبال مردم دارند، آنهایی که آسایش مردم را دور زده و به جای کمک در تهیه کالاهای ضروری با نرخ حمایتی به سوداگری دست میزنند باید با سیلی محکم قانون و نظارت مواجه شده و این تعداد کم فعالان اقتصادی ظالم تأدیب و تنبیه شوند.
بحث دیگر در مورد اصلاح ساختار اداری در کشور است. هرگونه تشکیل اتاق فکر و دعوت از نخبگان به جلسات رفع تکلیفی گره و مشکلی از مشکلات این کشور را حل نخواهد کرد. حضور نخبگان در تجدید ساختار و مهندسی مجدد ساختارهای اداری ضرورت دارد. جناب آقای دکتر روحانی! ساختار اداری کشور ما هیچگونه ایدههای نو و صاحبان ایده را برنمیتابد. مدیریتهایی نظیر حفظ وضع موجود، اقدام پس از بحران، مدیریت مبتنی بر امید و قضاوتهای ذهنی در ساختار اداری کشور موج میزند. ساختار اداری کشور باید از حالت کلیشهای خارج و اقدامات نوآوران و صاحبان ایده در محتوای فعالیتها حضور داشته باشد و مسئولیت توأم با اختیار برای افراد نخبه در کشور ایجاد شود و الا نمیشود در اتاقی جمع شد، در را بست، فکر کرد و به نتیجه رسید. نخبگان را به میدان حل مشکلات دعوت بکنید.
از سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه، امام جمعه محبوب اردبیل، استاندار ساعی به ویژه مجمع نمایندگان اردبیل به دلیل پیگیری و حل فاینانس راهآهن اردبیل به میانه قدردان هستم، همچنین تمرکز ویژه عوامل اجرایی بر مطالعه و احداث راهآهن اردبیل به پارسآباد، کریدور توسعه اردبیل و ایلام خواهد بود. امید است با تکمیل پروژه راهآهن اردبیل به میانه با توجه به برنامه زمانی که جدول روزشمار آن در دو میدان بزرگ اردبیل جلوی دید شهروندان است انجام شود (رحیمی ـ متشکرم) آقای رحیمی! وقت ما را اول بحث گرفتید، چند دقیقه صحبتی انجام شد (رحیمی ـ آن منظور شده) اصلاً منظور نشده، اینجا هم نشان ندادید، ببخشید.
(40) سال کمتوجهی به زیرساختهای اردبیل و زیرساختهای قانونی توسعه راههای ارتباطی اردبیل در دوره دهم مجلس رفع شده، دولتهای مختلف نسبت به اردبیل در زمینه راههای مواصلاتی (40) سال عذرخواهی بدهکارند. حال که پس از سالیان تمامی راهها و جادههای منتهی به مرکز استان دارای ردیف ملی شده است قصور در تکمیل و بهسازی مسیر اردبیل به سرچم نمین به آستارا، سراب به نیر و راههای شمال استان اردبیل دیگر معنی نخواهد شد.
خواهشمند است وزیر محترم راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه انصاف را در تخصیص رعایت نمایند و اردبیل و مردم اردبیل را از دست قتلگاههای ارتباطی نجات دهند و از کمیسیون اقتصادی خواهش دارم که لایحه منطقه آزاد تجاری را به صحن مجلس ارجاع بدهند و انشاءالله ایرادات شورای نگهبان برای (8) میلیون ایرانی به ویژه مردم استان اردبیل رفع گردد.
اته¬گی صلح و صفا، آی باشی طوفان ساوالان
پیرچگی آغ، چمنی گوی، لالاسی قان ساوالان
باشی قارلی، اوره گی ادلو، بولاغلاری سرین
توکولورگول نفسوندن، سنینی عرفان، ساوالان
یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین اردبیل و اردبیلی¬لر

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعد جناب آقای حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند هستند، بفرمایید.

حسن بهرام نیا
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً».
مجدداً از همه همکاران عزیز و بزرگواری که به عرایض بنده گوش میدهند کمال تقدیر و تشکر را دارم و نطق اضطراری خود را آغاز میکنم. عزیزان! یکی از اقدامات مهمی که در دستور کار مجلس بعد از مهلت چهارماههای که مقام معظم رهبری به مسئولین در راستای اصلاح ساختار لایحه بودجه 98 داده شد، خوشبختانه در روز گذشته با حضور دولت و مجلس به منظور قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت رقم خورد که این اصلاح ساختار بودجه با رویکرد قطع وابستگی به نفت که حاصل تلاشهای دولت محترم و صاحبنظران و کارشناسان، نخبگان و شورای عالی هماهنگی سه قوه محترم بود که کلیات آن در چهار محور و (9) بسته اجرایی در مجلس کلید خورد که امیدواریم با همدلی دولت، مجلس و اراده ملی این آرزوی دیرینه ملت و مقام معظم رهبری جهت اعتلای همهجانبه این کشور محقق شود.
دومین موضوعی که به آن اشاره خواهم کرد. عزیزان! امروز به برکت خون شهدا، رهبری حکیمانه و مردم آگاه و هوشیار انقلاب بهتر و بیشتر از قبل در مسیر رشد و کارآمدی قرار گرفته است و علیرغم دشمنی دشمنان در ابعاد مختلف با سرعت در راستای اهداف و آرمانهای ترسیمشده حرکت مینماید، اما آنچه چرخهای حرکت انقلاب را کند و دشمن را در یاوهگویی و شبههافکنی جریتر مینماید جاری نشدن عدالت در همه عرصههای مختلف جامعه است که رهبر انقلاب هم در دیدار مردم تبریز در سال 96 بدان اشاره داشتند و فرمودند «پیشرفت به معنای واقعی کلمه در کشور اتفاق افتاده است. عدالت را نمیگویم، در مورد عدالت ما عقبمانده هستیم، در این تردیدی نیست. خودمان اعتراف و اقرار میکنیم».
حذف اصل (156) قانون اساسی امیدواریم در دهه پنجم انقلاب که قوه قضائیه به عنوان مسئول تحقق بخشیدن به عدالت اجتماعی میباشد و هماکنون حضرت آیتالله رئیسی که ایشان هم به عنوان شخصیت حوزوی، دانشگاهی، انقلابی و برآمده از قوه قضائیه در رأس این حوزه که سلامت و امانت و کارآمدیاش در مقاطع گوناگون آزموده¬شده قرار گرفته است امیدواریم در راستای کارآمدسازی نظام وظایف سنگین و بسیار جدی خود را با قدرت با متخلفین که با استفاده از رانتهای اطلاعاتی مسئولین موجب فلج کردن اقتصاد و ظلم به فقرا و به جیب زدن سرمایههای ملی و همچنین رکود، بیکاری و فساد اداری و گرانی که موجب فقیرتر شدن اقشار ضعیف و حتی متوسط جامعه شدهاند برخورد جدی مورد انتظار است که الحمدلله در طی این چند ماه حضور در این مسند این جدیت را برای مردم کاملاً ملموس کرده که جای تقدیر و تشکر دارد.
موضوع بعدی، امروز متأسفانه ما با موضوعی به نام بداخلاقی و توهین در فضای سایبری مواجه هستیم که روز به روز شاهد قوامبخشی به آن علیالخصوص در ماههای پیش¬روی انتخابات، به ویژه انتخابات مجلس هستیم که این هرج و مرج ناشی از بیتوجهی متولیان مرتبط با مدیریت فضای مجازی بوده که البته فارغ از این بیتوجهی مشکل اصلی مرگ اخلاقی و کرامت انسانی برخی از شهروندان ایرانی در حوزه سلامت معنوی و روانی است که بخشی از این مرگ اخلاقی و کرامت انسانی متوجه مسئولین و متولیان امر است که هنوز جدیتی برای اینکه فضای مجازی به عنوان سبک زندگی پذیرفته شود و باید برای آن طبقه و تولید محتوای باارزش تعریف گردد صورت نگرفته.
امروز سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که سلامت اخلاقی و معنوی از جمله شاخصهای سلامت است، حال این سؤال مطرح است که آیا یک شهروند ایرانی در خانواده خود آموزش دیده است که به سلامت روان توجه کند؟ (رحیمی ـ متشکرم) بحثم دارد تمام میشود، اجازه بدهید! در مدارس فقط موضوع کنکور و تراز مهم شده است، در حالی که در دهه پنجم انقلاب باید امنیت و سلامت روانی از مهمترین مؤلفهها باشد که متأسفانه اینگونه نیست و لذا تا زمانی که فضای مجازی به عنوان سبک زندگی پذیرفته نشود و برای آن قواعد و تولید محتوای با ارزش تعریف نشود شاهد بروز چنین بداخلاقیهایی خواهیم بود و در پایان متولیان حوزه سایبری باید در امر فرهنگسازی مشارکت کنند، فرهنگسازی به معنای ورود به کتابهای آموزش و پرورش و اجازه دادن به متخصصان و روانشناسان مذهبی و مشاور برای مشارکت در امر فرهنگسازی، پایه¬گذاری رشته روانشناسی سایبری و تولید محتوا در فضای سایبری است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و خداقوت خدمت همه همکاران خودم، مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی. اولین نکته در رابطه با موضوع مهم اصلاح ساختار اقتصادی کشور با تأکید بر موضوع بحث بودجه است. با توجه به همکاریهای مشترک بین مجلس و دولت که در طی ماههای اخیر انجام شده خوشبختانه فضای مثبتی برای آغاز تحولات در مباحث ساختار بودجه کشور و همچنین در موضوعات خارج از حوزه بودجه کشور فراهم شده که البته لازم است در این ارتباط چند نکته مطرح بشود. آقای دکتر لاریجانی! اولین نکته موضوع مهم اقدامات کوتاهمدت و بلندمدت دولت است. قطعاً نباید اقدامات دولت در ارتباط با این موضوع منوط به رویکرد بلندمدت بشود و دولت از اقدامات عاجل برای تأثیرگذاری در بودجه سال 98 و 99 کشور غافل بشود. خیلی از اقداماتی که دولت الان به عنوان ابزارها و مکانیسمهای قانونی در اختیار دارد همانند موضوع جلوگیری از فرارهای مالیاتی برای ایجاد درآمدهای کشور، ساماندهی حوزه حاملهای انرژی در کشور، حوزه مسائل مربوط به مباحث مولدسازی داراییها در اقتصاد کشور، واگذاری داراییها و همه اختیارات موجود دولت است. بنابراین انتظار بر این است که دولت در این زمینه اقدامات کوتاهمدت خودش را شروع کند.
نکته بعد ارتباط بین مسائل کوتاهمدت و بلندمدت بجز این مورد مباحث مرتبط با ساختار خارج از بودجه کشور است. آقایان دولت، عزیزان، ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه! اینکه ما پیشنهاد اصلاح ساختار در بودجه ارائه کنیم، اما اصلاح ساختار در سایر بخشها را همانند اصلاح ساختار در نظام بانکی کشور، در نظام حوزه مباحث انرژی کشور و موضوعات شبیه به آن را نبینیم طبیعتاً نمیتواند به تنهایی موضوع بودجه را حل بکند.
در ارتباط با موضوعات استانی هم چند نکته عرض میکنم؛ اولین نکته تذکر به سرپرست محترم وزارت آموزش و پرورش درخصوص وضعیت نگرانکننده کمبود معلم و مدارس و زیرساختها در حوزه آموزش و پرورش در استان کرمان به ویژه در مرکز استان در شهر کرمان است. امسال همه مدارس ما تکمیل ظرفیت شدند، ادامه این مسیر به شدت مردم را دچار مشکل کرده و لذا درخواست بنده از وزیر محترم و سرپرست محترم وزارت آموزش و پرورش این است که این موضوع را به شکل جدی پیگیری کنید.
نکته دوم درخصوص وزارت ورزش است، قطعاً انتظار همه ورزشدوستان کرمانی این است که با توجه به استعفای مدیرکل قبلی ادارهکل ورزش و جوانان سریعتر درخصوص انتصاب نیروی جوان، توانمند و مؤثر اقدام بشود.
نکته بعد درخصوص تذکر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. جناب آقای دکتر شریعتمداری! اخیراً جلساتی را در کرمان با حضور معاونین شما برگزار کردیم، موضوع مطالبات شرکت ذغالسنگ کرمان به دلیل مشکلات پیاپی که ایجاد شده، حدود (10) هزار نفر از کارگران شرکت ذغالسنگ که مستقیماً با شرکت کار میکنند و شرکتهای اقماری که با این مجموعه کار میکنند الان مطالباتشان معوق شده. انتظار ما این است که با حمایت از صندوق فولاد کشور مشکل بحث مطالبات کارگران شرکتهای وابسته به شرکت ذغالسنگ کرمان را تسریع بفرمایید.
تذکر بنده به وزیر محترم نیرو است. آقای وزیر نیرو! الان چند ماه است شهر کرمان مرکز استان کرمان آب جیرهبندی شده. مردم ما با مشکلات متعدد روبهرو هستند. انتظار این بود در تذکر قبلی به صورت ویژه رسیدگی میکردید. امروز هم خواهش ما از شما آقای وزیر این است که شهرستانهای رفسنجان، زرند، سیرجان، کرمان الان با مشکل قطعی آب روبهرو هستند. موضوع طرح حمایت از توسعه و طرح انتقال آب از خلیج فارس نیازمند حمایت جدی شما است. مدیری که امروز دارد برای اجرایی شدن هرچه سریعتر این طرح انتقال موضوع را پیگیری میکند مورد حمایت باید قرار بگیرد. موضوع بحث ما در ارتباط با وزارت نیرو موضوع حمایت از انتقال آب از خلیج فارس است که عرض کردم طبیعتاً شرکتهای بخش خصوصی را وزارت نیرو باید حمایت کند کار انجام بشود.
موضوع بحث بعدی تذکر به وزیر راه درخصوص موضوعات مربوط به جاده راور ـ دیهوک است که مدتها قرار است این کار تمام بشود، اما با ابلاغ اعتبارات قطرهچکانی مشکلات متعددی ایجاد شده، آقای وزیر! درخواست ما تسریع در این موضوع است و بحث بعدی ما موضوع کمک به تسریع در تشکیل مباحث مرتبط با بحث راهآهن است. امروز وضعیت راهآهن کرمان وضعیت اسفباری است، افزایش قیمت سرسامآوری که انجام شده مشکلات عدیدهای برای مردم ایجاد کرده. مسیر راهآهن کرمان تا یزد بعد از چندین جلسه با مسئولین راهآهن گذاشتیم و بررسی کردیم. آقای وزیر! درخواست ما این است که به صورت ویژه دستور فرمایید این موضوع هرچه سریعتر برای حل مشکلات مسافران عملیاتی بشود.
آخرین جمله و عرض بنده تمام؛ موضوع اعتبارات خسارتهای سیل است. آقای رئیسجمهور! از حضرتعالی انتظار این است که همانند استانهای جنوبی استانهای شمالی کشور که درگیر سیل بودند در استان کرمان هنوز جاده شهداد ـ نهبندان بسته است. بعد از سه، چهار ماه هنوز تکلیف جاده مشخص نیست، چرا؟ چون اعتبارات مربوط به مصوبات دولت هنوز انجام نشده، برای بحث کشاورزی و راه و سیلبندها. من از همه شما تقدیر و تشکر میکنم، امیدوارم این مباحث در دستور کار دولت قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
ان¬شاء¬الله آقای پورابراهیمی تشکر میکنیم.
7
انتخاب آقایان: ابوالفضل ابوترابی، اصغر سلیمی، مصطفی کواکبیان و فرجالله رجبی بهعنوان ناظر در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران از کمیسیونهای مختلف برای شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی تمرکززدایی از تهران معرفی شدند که از کمیسیون شوراها آقایان: ابوالفضل ابوترابی، اصغر سلیمی، احمد امیرآبادیفراهانی و ناصر شریفی معرفی شدند که از بین این چهار بزرگوار دو نفر باید انتخاب بشوند.
از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی آقایان: مصطفی کواکبیان و علیرضا رحیمی معرفی شدند که از بین این دو بزرگوار یک نفر باید انتخاب بشوند.
همچنین از طرف کمیسیون عمران هم آقایان: فرجالله رجبی و سیدابوالفضل موسویبیوکی معرفی شدند که از بین این دو بزرگوار هم یک نفر باید انتخاب بشوند.
آقای امیرآبادی انصراف دادند، بنابراین از کمیسیون شوراها از بین آقایان: ابوترابی، سلیمی و شریفی دو نفر را انتخاب کنند.
آقای رحیمی هم انصراف دادند. کمیسیون امنیت ملی فقط آقای کواکبیان است و از بین آقایان: رجبی و موسویبیوکی هم یک نفر باید انتخاب بشود.
آقای شریفی هم از کمیسیون شوراها انصراف دادند، بنابراین آقایان: ابوترابی و سلیمی هستند و دو نفر هم باید انتخاب بشود.
آقای موسوی هم انصراف دادند، بنابراین از کمیسیون عمران فقط آقای رجبی کاندیدا هستند.
8
ـ قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رؤسای قوه قضاییه و مجلس شورای اسلامی درخصوص عدم معرفی مقصران حادثه برخورد قطارهای مسافربری در محور سمنان ـ دامغان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! بیانیه داریم اگر اجازه بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیهای که به امضای (161) نفر از نمایندگان رسیده خطاب به حضرت آیتالله رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه و جناب آقای دکتر لاریجانی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی است.
در حالی که (5/2) سال از حادثه غمانگیز برخورد قطارهای مسافربری در محور سمنان ـ دامغان در حوالی ایستگاه هفتخان میگذرد هنوز خبری از نتیجه بررسیها جهت معرفی مقصران و مجازات آنها در دست نیست. در این سانحه دلخراش (47) تن از هموطنان ما جان خود را از دست داده و (103) نفر نیز مصدوم شدهاند.
دادستان عمومی و انقلاب سمنان با بیان اینکه برخی از افراد در این واقعه در مظان اتهام هستند در زمره مقامات هستند، رسیدگی به اتهام آن را در صلاحیت دادسرای تهران بوده و دادستانی تهران در این فقره، صالح به رسیدگی میباشد. به همین علت پرونده را در اسفندماه سال 95 به تهران ارجاع داده است.
با وجود آنکه در حادثه سقوط اتوبوس دانشجویان مرکز علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی که به نوبه خود در زمره آلام تسکینناپذیر محسوب میگردد، در پنجم دیماه سال 97 حادث شد در کمتر از شش ماه، یعنی بیست و هشتم خرداد گزارش حادثه سقوط توسط سخنگوی محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات قرائت و دانشگاه آزاد مقصر قلمداد شد و اولین جلسه دادگاه رسیدگیکننده نیز در خرداد سال جاری برگزار گردید. اما امروز عدم معرفی و محاکمه عاملان و دستاندرکاران این جنایت که قطعاً تنها چهار نفر سوزنبان نمیباشند اسباب بیاعتمادی به عملکرد دستگاههای نظارتی و قضایی را فراهم نموده. بنابراین فوریت قرائت گزارش در مجلس و اعلام نتیجه رسیدگی قوه قضائیه را خواستاریم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، علی اساعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، احمد انارکیمحمدی، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، فریدون حسنوند، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، ولی داداشی، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، فرجالله رجبی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، علی ساری، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، عبدالرضا عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، حمدالله کریمی، رضا کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، جلال محمودزاده، جلیل مختار، اصغر مسعودی، علی مطهری، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، قاسم میرزائینیکو، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، عبدالرضا هاشمزائی، نبی هزارجریبی، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: فریده اولادقباد، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای اسداله عباسی (رودسر و املش) به وزیر نیرو درخصوص دستور رسیدگی فوری به ضعف برق در برخی از شهرها، به ویژه روستاهای شهرستانهای رودسر.
دستور اقدام عاجل در ساخت پروژه تصفیهخانه آب پلرود و تملک زمینهای اطراف سد.
دستور رسیدگی فوری به کمبود آب شرب بسیاری از روستاها و شهرهای شهرستانهای رودسر و رفع مشکل تنش آبی.
ـ آقایان: علی وقفچی (زنجان و طارم) و محمدرضا تابش (اردکان) به وزرای ورزش و امور جوانان، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم صدور دستور برای جلوگیری از صدور هشت حکم اجرایی برای یک نفر در وزارت ورزش و جوانان، تسریع در استفاده از فرصت قانونی تبصره (7) قانون بودجه سال 1398 در حمایت از تولید داخلی. تسریع در ارائه لایحه حذف ربح مرکب از گیرندگان تسهیلات، دلایل عدم حذف ربح مرکب از تسهیلات اعطایی به مردم.
ـ آقای محمدابراهیم رضائی (خمین) به وزیر نفت درخصوص توضیح علت عمل خلاف قانون شرکت پالایش و پخش برای صدور مجوز احداث جایگاه سوخت و مجتمعهای گردشگری با الزام به پیوستن به برندهای خودساخته و تأمینکننده منافع عدهای فرصتطلب.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به رئیسجمهور محترم و وزرای نیرو و جهادکشاورزی درخصوص لزوم اتخاد تدبیر لازم درخصوص هوتکهای چابهار که همچنان قربانی میگیرند. لزوم پایان دادن به غائله استخدام ناظرین جهادکشاورزی که همواره مورد انتقاد و نارضایتی این عزیزان است.
ـ آقای محمد خدابخشی (الیگودرز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت بلاتکلیفی برخی پروژههای عمرانی در شهرستان الیگودرز و استان لرستان.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به وزیر نفت درخصوص لزوم جلوگیری از صدور قبوض گاز برای مدارس و اخطار قطع گاز توسط شرکت ملی گاز.
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزرای جهادکشاورزی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ورزش و امور جوانان و رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پرداخت خسارت بیمهای کشاورزان، علت عدم پرداخت قانونی حق بهرهوری کارکنان بازنشسته شرکت سیمان خوزستان زیرمجوعه شرکت شستا.
لزوم توسعه امکانات و زیرساختهای ورزشی در شهرستانهای رامهرمز و رامشیر.
لزوم بهکارگیری (100) نفر نیروی جدید در شرکت سیمان خوزستان و تعیین تکلیف آزمون استخدامی. تسریع در تنظیم آییننامه اجرایی، تغییر وضعیت معلمان حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سواد آموزی.
ـ آقای شکور پورحسینشقلان (پارسآباد و بیلهسوار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دستور برقراری پرواز تهران ـ پارسآباد و بالعکس. لزوم پرداخت طلب پیمانکاران جادههای مواصلاتی مغان و عمل به تعهدات.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر کشور درخصوص لزوم رسیدگی به حضور غیرمجاز اتباع بیگانه در کرمان.
ـ آقای غلامرضا شرفی (آبادان) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص نظر به عدم تکاپوی به اندازه و مناسب و حرکت کند در زیرساختهای ورزشی شهرستان آبادان و نبود اراده لازم در ساخت زیرساختها.
ـ آقای اسداله قرهخانیالوستانی (علیآباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر نیرو درخصوص لزوم رفع مشکلات و بلاتکلیفی نیروهای شرکتی و قراردادی در بعضی از ادارات و تبدیل وضعیت آنها، رسیدگی به وضعیت بیکاری جوانان به ویژه فارغالتحصیلان دانشگاهها نگرانکننده است. لزوم عملیاتی شدن پروژه سیکل ترکیبی نیروگاه علیآبادکتول، رسیدگی و چارهاندیشی درخصوص وضعیت نابسامان اقتصادی و تورم لجامگسیخته. جلوگیری از ثبت سفارش و واردات برنج در زمان برداشت محصول برنج به منظور حمایت از کشاورزان شالیکار استانهای برنجکار.
ـ آقایان: محسن بیگلری (سقز و بانه)، علیمحمد مرادی (قروه و دهگلان) و سیدمهدی فرشادان (سنندج، دیواندره و کامیاران) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت بیتوجهی به دانشگاههای استان کردستان در زمینههای کاهش رتبه علمی و ضعف مدیریت.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اقدام سریع در بهسازی و اصلاح جاده تهران به قرچک، ورامین به پیشوا و رفع موانع ترافیکی آن.
ـ آقای مهرداد لاهوتی (لنگرود) به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی به ضعف مدیریت در آبفای کشور.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت ضعف مدیریت آن وزارتخانه که باعث مرگهای خاموش در کشور شده است.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزرای نیرو و کشور درخصوص دستور ویژه جهت رسیدگی به اعتراضات بهحق کشاورزان در مورد جرایم بیحد و حصر چاههای کشاورزی. علت عدم برخورد با توهینکنندگان به جامعه زنان.
ـ آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص لزوم جلوگیری از تبدیل منطقه کشاورزی و صنعتی حسنآبادفشافویه به زبالهدان جدید تهران.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم توجه خاص به افزایش مستمری جامعه تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد و سایر مؤسسات حمایتی.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم برخوردهای لازم با بانکهایی که به خلق پول ادامه میدهند.
ـ آقای ناصر شریفی (بندرلنگه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت بیتوجهی نسبت به تکمیل (5/3) کیلومتر مسیر روستاهای بوچیر که در مسیر ترانزیتی بندرلنگه به بوشهر قرار دارد و مرتب کشته و زخمی میگیرد.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص لزوم برخورداری اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه و صدا و سیما از پوشش بیمه بیکاری در صورت از دست دادن شغل.
به وزیر دادگستری درخصوص لزوم توجه و نظارت بر عملکرد مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه و علت عدم برگزاری آزمون وکالت در سال گذشته.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم رسیدگی به نوسانات قیمت ارز و آشفتگی قیمتها در بازار و ایجاد سازوکار مشخص در وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرفکننده برای کنترل قیمت تمامشده.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا علیرغم اهمیت توسعه صادرات غیرنفتی و لزوم توجه جدی دولت به این مقوله، صادرکنندگان خراسانرضوی همچنان با کمبود واگن قطار باری برای صادرات مواجه هستند.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه با توجه به نیاز جدی صاحبان صنایع بخش فاوا به آگاهی از نیازمندی و برنامههای آتی دارندگان پروانه، خصوصاً اپراتورهای ثابت و سیار و شرکت ارتباطات زیرساخت علت کوتاهی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در راهاندازی سامانه جامع توانمندسازی فاوا پس از گذشت سه سال.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه علیرغم ابلاغ قانون برنامه ششم توسعه به این وزارتخانه تصمیمات لازم جهت برخورداری کلیه مساجد شهری و روستاهای بالای (1000) نفر جمعیت از کانونهای فرهنگی و هنری براساس بودجه سنواتی به منظور ارتقای کارکردهای فرهنگی.
ـ آقای ناصر شریفی (بندرلنگه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم اهتمام نسبت به تکمیل راه روستایی.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پیگیری و رسیدگی فوری به بحث بیمه درمانی ایثارگران.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت رسیدگی به وضعیت عفاف و حجاب در دانشگاههای کشور.

علی اردشیرلاریجانی
تذکراتتان تمام شد؟ متشکریم.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
چون ما بعدازظهر هم جلسه داریم اگر اجازه بدهید جلسه را اینجا ختم کنیم. آقای ابطحی! بعدازظهر من خدمتتان هستم. چون دو ساعت وقت هست اجازه بدهید بعدازظهر بفرمایید.
جلسه بعدی ما ساعت (2) بعدازظهر امروز خواهد بود و دستور جلسه هم خدمت نمایندگان تقدیم شده. ختم جلسه را اعلام میکنم.