1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و پنجاه و دوم روز سهشنبه هشتم مرداد ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان (اعاده شده از شورای نگهبان).
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی.
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه تصویب پروتکلهای مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی عادلی
(آیات 25 ـ 22 از سوره مبارکه «لقمان» توسط قاری محترم آقای مهدی عادلی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ مَنْ یُسْلِمْ وَجْهَهُ إِلَى اللَّهِ وَ هُوَ مُحْسِنٌ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى وَ إِلَى اللَّهِ عاقِبَةُ الْأُمُورِ * وَ مَنْ کَفَرَ فَلا یَحْزُنْکَ کُفْرُهُ إِلَیْنا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُمْ بِما عَمِلُوا إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ * نُمَتِّعُهُمْ قَلِیلاً ثُمَّ نَضْطَرُّهُمْ إِلى عَذابٍ غَلِیظٍ * وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ لَیَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَکْثَرُهُمْ لا یَعْلَمُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان آقای مهدی عادلی تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و هرکس خود را در حالی که نیکوکار باشد تسلیم خدا کند قطعاً در ریسمان استوارتری چنگ زده و فرجام کارها به سوی خدا است و هرکس کفر ورزد نباید کفر او تو را غمگین گرداند، بازگشتشان به سوی ما است. به حقیقت آنچه کردهاند آگاهشان خواهیم کرد، در حقیقت خدا به راز دلها دانا است. ما آنان را اندکی برخوردار میسازیم، سپس ایشان را در عذابی پرفشار درمانده میکنیم. و اگر از آنها بپرسید چه کسی آسمانها و زمین را آفریده است مسلماً خواهند گفت خدا. بگو ستایش از آن خدا است ولی بیشترشان نمیدانند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، بنیادی نماینده محترم کاشمر، پارسایی نماینده محترم شیراز، جعفرپور نماینده محترم لارستان، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام، شرفی نماینده محترم آبادان، صادقی نماینده محترم تهران، کریمی نماینده محترم بیجار و هزارجریبی نماینده محترم گرگان.
آقای رئیس! ضمناً دیروز در کمیسیون تولید ملی آقای فولادگر و اینها جلسه داشتند که تأخیر اعلام شده، اسامی اعضای این کمیسیون اصلاح میشود. کمیسیون اقتصادی هم عرض کردیم اصلاح شد، دیروز آقای مصری اصلاح کردند. (حضرتی ـ دیروز جلسه داشتیم، دوفوریتی بود) آقای حضرتی! بحث اینجا است که جلسه علنی در اولویت است، ببخشید. عرض کردم کمیسیون اقتصادی هم دیروز جلسه داشتند که اصلاح میشود.
3
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 598)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. اولین دستور ما گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان است که اعادهشده از شورای محترم نگهبان است. کمیسیون جلسه داشته و ایرادات را مرتفع کرده، اگر اجازه بفرمایید من بند بند اصلاحات را جهت رأیگیری قرائت کنم.
«بند (1) مادهواحده بهشرح زیر اصلاح میشود:
1 ـ ملاک محاسبه بدهی متقاضیان مشمول این قانون، «قرارداد اولیه» است. در صورتی که قرارداد اولیه یک یا چند نوبت برخلاف مقررات اعلامی بانک مرکزی از طرقی مانند انعقاد توافقنامه، قرارداد جدید و یا اعطای تسهیلات جایگزین امهال شده باشد، آخرین قرارداد و یا توافقنامه قبل از تاریخ 1/1/1393، «قرارداد ملاک محاسبه» تلقی و محاسبه ماندهبدهی مشتری براساس آن انجام میشود». کمیسیون اینجا یک اصلاحیهای داده.
«فقط قراردادهایی که برای تسویه بدهی ناشی از قرارداد قبلی به صورت قانونی و به استناد احکام قوانین بودجه سالهای 1390، 1391 و 1392 و ماده (23) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394 با شرایط مندرج در احکام مذکور و بدون لحاظ جریمهها، منعقد شده است معتبر بوده، از شمول حکم این قانون مستثنی میباشد». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ایراد بعدی که مرتفع شده، «بند (8) مادهواحده حذف شد». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

سیدعلی ادیانی

مسعود پزشکیان
برای حذف چه اخطاری دارید؟ حضار 205 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید.

سیدعلی ادیانی

اکبر رنجبرزاده
شما تذکر و اخطارتان را اصلاً ثبت نکردید

مسعود پزشکیان
دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
اعلام وصول طرح اصلاح قانون حمایت از تولید و اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن (ثبت 626)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آن درخواست فوریت آقای کاتب مطرح میشود. جمعی از همکاران درخواست یکفوریت برای اصلاح قانون حمایت از تولید و اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری کردند. در لیست دستور جلسات بند هشتم است اگر عزیزان میخواهند به عنوان مخالف و موافق ثبتنام کنند. آقای کاتب به عنوان نماینده درخواستکنندگان یکفوریت بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تشکر از محضر سروران عزیزم. مستحضر هستید که در شرایط تحریم اقتصادی یکی از راهکارهای مبارزه تحریم ظالمانه آمریکا بحث رونق تولید و کمک به تولیدکنندگان بخش خصوصی و دولتی و مخصوصاً مولدین که روستاییان عزیز هستند. در همین راستا فراکسیون تولید و اشتغال با جلسات مکرری که با وزرای محترم جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی برگزار کرد به دنبال این بودیم قانونی که در سال 1396 تصویب شد را برای افزایش سرعت عملش و بعضی مواقع که این اعتبارات به خوبی پرداخت نمیشد برای اینها اصلاحاتی انجام بدهیم.
همکاران مستحضر هستند که در حال حاضر در قانون سال 1396 که (5/1) میلیارد از صندوق توسعه ملی برداشت شد تا الان فقط (8000) میلیارد تومان از (13) هزار میلیارد تومانی که دلار آن نقد شده مصرف شده. نزدیک به (300) میلیون دلار هم هنوز مصرف نشده و ریالی نشده و باقی مانده. ما به دنبال این هستیم که با (300) میلیون دلاری که باقی مانده و امروز نزدیک به (9600) میلیارد تومان طرح در روستاهای کشور به بانکها ارائه شده و بانکها الان نمیتوانند پرداخت بکنند، عملاً متوقف شده. مناطق دورافتاده و مرزی که اولویت اصلی داشتند، مثل سیستان و بلوچستان، کردستان، خراسانجنوبی و بسیاری از مناطق مرزی کشور در این طرح واقعاً از یک نعمت بسیار بالایی برخوردار بودند و از مهاجرت روستاییها به شهرها میتوانستند جلوگیری بکنند یک ظرفیت بسیار بالایی بود.
نکته دوم اینکه با دولت هماهنگ کردیم و همچنین با همکاران عزیزمان در سیستم بانکی این است که ما با بازگشت تسهیلاتی که یک سال تنفس آنها تمام میشود بتوانیم از برگشت تسهیلاتی که یک سال از آن میگذرد هم بتوانیم استفاده بکنیم و بعد کمک به چرخه تولید و به روستاییان عزیز ایجاد بشود.
نکته سومی و تغییر اساسی که در اصلاحات این طرح انجام شده را همکارها دقت کنند. نظام برای اینکه اشتغال روستایی را اهتمام ببخشد لازمهاش این است که از تمام ظرفیتهای نظام مخصوصاً ستاد اجرایی حضرت امام، بنیاد مستضعفان، معاونت محرومین ریاست جمهوری، همه این دستگاههایی که الان اعلام آمادگی کردند در مناطق مختلف کشور در بحث اشتغال روستایی دارند کار میکنند از ظرفیت آنها هم استفاده بکنیم. این یک کمک بسیار خوبی است که این اصلاح میتواند در سالی که سال رونق تولید است و ما باید این موضوع را حل بکنیم کمک کنید.
خواهش بعدی من از همکارها این است که ببینید الان ارزش پول ملی ما به میزان سه برابر کاهش پیدا کرده، یعنی اگر یک واحد تولید ملی موجود ما بخواهد شرایط موجودش هم حفظ بشود حداقل برای سرمایه در گردش و تأمین منابع اولیه خودش باید سه برابر نقدینگی داشته باشد. این سه برابر نقدینگی چگونه باید تأمین بشود؟ یکی از راهکارهایی که میتواند این افزایش نقدینگی را حتی در بخش صنعتی که در نواحی صنعتی شهرهای زیر (10) هزار نفر هم وجود دارد این کمک میکند که ما این مشکل را در بخش صنعت هم حل بکنیم.
نکته چهارمی که میخواهم خدمت همکاران عرض بکنم بحث قانون برنامه ششم توسعه است. شما در قانون برنامه ششم توسعه تکلیف کردید که حداقل (10) هزار روستا برای اشتغال و اقتصاد پایدارش دولت بتواند در سال اول برنامه برنامهریزی کند و این مشکل را حل بکند. تا الان چه اتفاقی افتاده؟ هیچ اتفاقی برای این موضوع انجام نشده. یکی از راهکارهایی که میتواند بحث اقتصاد پایدار روستاها را حل بکند بحث توسعه طرحهای اشتغالزایی در روستاها و عشایری و مناطق مرزی کشور است. امروز یکی از مشکلات مناطق مرزی ما این است که معمولاً برایشان اشتغال فراهم نمیشود به کلانشهرها و مناطق غیرمرزی مهاجرت میکنند و امنیت کشور ما را هم به مخاطره میاندازند.
من استدعایم این است که با توجه به اینکه نزدیک (9700) میلیارد تومان طرح تصویبشده در کارگروهها داریم، حتی اگر کارگروهها فقط بخواهند طرحهای فعلی را پرداخت بکنند با یک حجم بالای طرح مواجه هستند و سیستم بانکی را ما مکلف بکنیم با این اصلاحات انشاءالله بتوانند این بخشی که خواسته بحق شما در سال 1396 بود و این طرح به شدت دنبال میشد سرعت پیدا بکند و در سال 1398 که سال تولید است و سالی که ما باید در سال رونق تولیدی کشور از تولیدات حمایت بکنیم انشاءالله دوستان عزیز کمک بکنند که بازتاب بسیار مؤثری در توسعه کشور دارد و مهمتر از همه اینها که از بحث مهاجرت روستاها به شهر جلوگیری میکند و عدم مهاجرت روستاییان به شهرهای ما واقعاً تحولات اقتصادی بسزایی خواهد داشت. استدعای من این است که همکاران عزیز کمک بکنند، این یکفوریتی هم هست و فرصت هم هست اگر اصلاحاتی لازم باشد در کمیسیون این اصلاحات انجام بشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب کاتب متشکرم، آقای دکتر یوسفنژاد! مخالفین و موافقین را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسینعلی حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! اولاً از آقای کاتب تشکر میکنم که این یکفوریتی را تهیه کردند، اما ایکاش در فوریت آن صحبت میکردند که هیچ صحبتی درخصوص یکفوریت آن نداشتند. نکته دوم اینکه عزیزان! هیچ گزارش مستندی تا الان راجع به این (5/1) میلیارد دلاری که چند سال است از صندوق توسعه ملی برداشته شده ارائه نشده. بنده شاهد بودم در کمیسیون برنامه و بودجه چندین بار عزیزانی که دستاندرکار هستند آمدند، ولی یک گزارش متقن و دقیق کسی نتوانست ارائه بدهد.
عزیزان ببینید! دیروز هم در نطق پنجدقیقهای عرض کردم باز ما (2/1) میلیارد دلار براساس تبصره (18) قانون بودجه سال 97 اجازه دادیم که دولت از صندوق توسعه ملی برداشت، اما عزیزان! به شما گزارش بدهم باز در کمیسیون برنامه و بودجه عزیزان آن هفته آمدند، این تکلیفی که در تبصره (18) قانون سال گذشته بوده و آن همه راجع به آن تبلیغات انجام شد، امید به مردم داده شد جالب است بدانید اولین تخصیص این عدد نقدی پولی که بوده 27/12/1397 صادر شده، یعنی دو روز مانده به پایان سال و تا آن هفته گزارشی که هم صنعت، معدن و تجارت و هم وزارت جهاد داد حتی یک فقره وام به مردم نیازمند این تسهیلات داده نشده.
عزیزان! مشکل ما قانونگذاری نیست، مدام وقتمان را صرف قانونگذاری و تلنبار کردن قانون نکنیم، مشکل ما در اجرا و مدیریت است. ما بیاییم حتی همه جلسات هفتگیمان را هم از جهت قانونگذاری تعطیل کنیم و جلساتمان را به نظارت اختصاص بدهیم و بررسی اینکه این قوانین که تصویب میکنیم چه بر سرش میآید در این جهت یک کار لازمی است. شما در کمیسیونها جلسه بگذارید، همین قانون بودجه سال 98 را ببینید الان چه بر سرش آمده. شما در مجلس آمدید تصویب کردید (6000) میلیارد تومان برای قیر داده بشود، آن طرف دولت رفته مصوب کرده (2000) میلیارد تومانش داده بشود، بر چه اساسی؟ اگر قانون (6000) میلیارد گفته به چه استنادی میآیند یکسومش را کسر میکنند؟ اینها مشکلاتی است که ما داریم.
عزیزان! و از آن طرف درخصوص همین موضوع گزارشهایی که هست نشان میدهد آنقدر سختگیری شده و دستورالعمل نوشته شده که اصلاً افراد گیج میشوند به چه صورت میتوانند یک تسهیلاتی را دریافت بکنند. مردم را یکسال میدوانیم بیاید فرم پر کند، از این اداره به آن اداره، از اینجا استعلام کن و از آنجا استعلام کن، نهایتاً مثلاً میخواهیم (10)، (15) میلیون تومان به یک بنده خدایی بدهیم که یک شغلی ایجاد بکند. نهایتاً بعد از شش ماه و یک سال میبینیم که به نتیجه نمیرسد. لذا ما به جای اینکه مرتب اصلاح قانون داشته باشیم و قانونگذاری کنیم بیاییم و نظارت بکنیم و از دولت بخواهیم که با این قانونی که گذاشتیم و با این منابعی که در اختیارت گذاشتیم در این سالها چه کردی؟

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا ابراهیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا ابراهیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر محضر همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران دارم. خدمتتان عرض کنم امسال که سال رونق تولید است و به فرمایش مقام معظم رهبری باید همه ما عمل کنیم و برای رونق تولید که پنج ماه از آن گذشته تا الان واقعاً ما برای روستاها چکار کردیم؟ روستاها امروز تمام زیرساختهای لازم را دارند؟ آب، برق، گاز، تلفن و اینترنت همه را دارند ولی برای توسعه و اشتغال و اقتصاد روستا واقعاً عملاً کاری در کشور نشده؟ همه نمایندگان محترم ذینفع هستند، تا کی یک روستایی برای امرار معاش باید به حاشیه شهرها رجوع کند؟ چقدر ما در حاشیه شهرها با مشکلات جدی مواجه هستیم؟ بیش از (11) میلیون حاشیهنشین در کشور چه مشکلات و آسیبهای جدی را انجام داده؟
مخالف محترم مخالفت جدی نداشت، ولی ما هم قائل به نظارت هستیم. اگر نظریاتی هم باشد در کمیسیون قابل اصلاح است و قطعاً کمیسیون نظرات را اعمال خواهد کرد. با این طرح یکفوریتی هم جامه عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری پوشاندیم و نکتهای که اینجا هست (9700) میلیارد تومان طرح مصوب در کارگروههای استان داریم که همه معطل مانده، این کار باید انجام بشود و من از نمایندگان محترم و همکاران عزیز میخواهم که با رأی بالا و با قاطعیت تمام به اصلاح این رأی بدهند تا هم استانها بتوانند یک چرخش اقتصادی داشته باشند و هم در روستاها بتوانیم کاری را انجام بدهیم، سرمایه در گردش را در روستاها ایجاد کنیم، با آن مبلغ واقعاً عملاً نمیشود کاری کرد، اما میشود با اصلاح و نگاه جدیدتری این اشتغال روستایی را انجام بدهیم. الحمدلله در روستا اقبال خوبی هم شده، خیلی از روستاییان آماده این کار هستند و با این نگاه ما بتوانیم حوزه اشتغال و اقتصاد روستا را بیش از پیش انجام بدهیم و بعد از انقلاب با خدماتی که در روستاها انجام شده فقط حلقه گمشدهای که در روستاها هست اقتصاد است. انشاءالله با رأی قاطع نمایندگان حل بشود، ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 201 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
رد کلیات طرح راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی (ثبت 428)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی است که کمیسیون رد کرده، منتها همکاران طراح تقاضا کردند گزارش در دستور قرار بگیرد، بنا به تقاضای آنها در دستور است. جناب آقای دکتر حسینیشاهرودی سخنگوی کمیسیون اقتصادی بفرمایید. جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
موافقین رد آقایان: ولی ملکی، دکتر حسننژاد و پورحسین هستند و مخالفین رد آقایان: حسن نوروزی، حاجی و محمدحسین فرهنگی هستند که البته کسانی که موافق رد هستند مخالف کلیات هستند.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف که در اصل موافق رد هستند جناب آقای هادی قوامی هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت داشته باشند! با توجه به اینکه به خصوص از سال گذشته آقای ترامپ از برجام به صورت یکطرفه خارج شدند و نسبت به یک قرارداد بینالمللی خلاف تعهدات بینالمللی عمل کردند لازم است ما برای اینکه بتوانیم از شرایط سخت تحریمها عبور بکنیم و هزینههای مبادله که الان متأسفانه در شرایط تحریمها افزایش پیدا میکند را کاهش بدهیم حتماً باید بتوانیم ابزار جانشین داشته باشیم. این ابزار جانشین که یک جاهایی حتماً ما مشکلات قانونی داریم یا مثلاً توجه به آن خوب معطوف نمیشود به این کمک میکند که ما بتوانیم هزینههای تحریم را حداقل بکنیم، روابطمان را با دنیای خارج و کشورهایی که میخواهند با ما مبادله داشته باشند را بتوانیم کمتر از این شرایط تحریمها متأثر بکنیم. لذا این طرح به این دلیل تهیه شد و اینکه کمیسیون اقتصاد گزارش دادند که ضرورتی به این طرح در شرایط فعلی نیست، ما ظرفیت قانونی داریم اگر داشتیم که نباید ما در شرایط سخت فعلی با مشکل و چالش مواجه میشدیم.
لذا پیمانهای پولی که زمینهای را فراهم میکند که ما بتوانیم روابط تجاری و اقتصادیمان را برای انجام دریافتها و پرداختها بحث سرمایهگذاری که ما در برنامه ششم توسعه گفتیم اگر رشد (8) درصد را میخواهیم محقق بشود باید حداقل (60) میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی انجام بشود. قطعاً تحت این شرایط سخت تحریمها انجامش سخت است. اگر ما نتوانیم ابزار جانشین تهیه بکنیم و نتوانیم پیامرسانهای مالی را راهاندازی و استفاده بکنیم و این پیمانهای پولی دو و چندجانبه را گسترش ندهیم و جانشین آن نظام سابق مبادلاتی که داشتیم و در آن ارزهای جهانروا مثل دلار و یورو حکمرانی داشتند این زمینه را فراهم نکنیم قطعاً امکان تحقق رشد (8) درصد محقق نخواهد بود.
لذا اینکه گفته شده مثلاً ما برای اینکه هزینهها و خطرپذیری مبادلاتی، بیاثر شدن تحریمها و تهدیدهای و سوءاستفادههای اطلاعاتی را به حداقل برسانیم گفتیم بانک مرکزی بیاید به صورت ویژهتر توجه کند در مبادلات مالی و بانکی داخلی و بینالمللی و از این پیمانهای دو و چندجانبه. یا مثلاً اینکه گفته شده حتماً باید این پیامرسانهای مالی اختصاصی در همکاریهای دو و چندجانبه تأسیس و راهاندازی بشود ظرفیت این الان وجود ندارد، اگر وجود داشت که استفاده میشد. یا اینکه گفته شده ما بیاییم از ظرفیتهای سامانههای بومی از قبیل سپام در تبادلات داخلی و بینالمللی استفاده بکنیم وضع موجود بیانگر این است که یک وضع مطلوبی برای استفاده از این ظرفیتها نیست.
لذا بانک مرکزی از این جهت موظف میشود که پیمانهای پولی که دو و چندجانبه است را برای استفاده از ارزهای ملی در دریافتها و پرداختهای تجاری و اقتصادی با این کشورهایی که امکانپذیری این روابط تجاری در آن بالا است را بتوانید زمینه عملیاتیاش را فراهم بکند. اینکه کمیسیون اقتصاد فرمودند این زمینه فراهم است بفرمایند در ارتباط با همین (24) کشوری که الان پیشبینی شده بانک مرکزی و دولت محترم گزارش بدهد که الان ما در چه وضعیتی هستیم، آیا وضعیت ما یک وضعیت مطلوبی است؟ اگر یک وضعیت مطلوبی بود که ما ناچار نمیشدیم در این شرایط سخت اقتصادی مثلاً بیاییم (50)، (60) هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی کشور را کم بکنیم. اینکه این کاهش پیدا کرده دلیل بر این است که حتماً این فضای تحریمی وضعیت موجود را تحت تأثیر قرار داده.
لذا من خواهشم از همکاران این است که این فرصت را به یک قوت برای اقتصاد ملی تبدیل بکنیم و به گزارش کمیسیون اقتصادی رأی ندهند که ما بتوانیم زمینه اجرایی شدن این قانون را انشاءالله فراهم بکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حسن نوروزی به عنوان موافق کلیات و مخالف رد بفرمایید.

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
عرض سلام، ادب و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و ملت شریف و بزرگوار ایران دارم. یعنی من موافق گزارش کمیسیون هستم، (یوسفنژاد ـ آقای نوروزی درست است) ما به چند دلیل با این ردی که در کمیسیون اقتصادی انجام شده است موافق هستیم. اولاً اصلاً این موادی که در اینجا مطرح شده است مثل مواد (3) و (4) آیا واقعاً ما قبل از اینکه وضعیت پیامرسانهای داخلی را مشخص کرده باشیم که آن پیامرسانها هم باید در کمیسیون فرهنگی مورد رسیدگی واقع بشود، نه در کمیسیون اقتصادی آیا میشود ما به وضعیت پیامرسانهای داخلی در رابطه با بحثهای اقتصادی و معاملات پولی و بانکی دو و چندجانبه ورود بکنیم؟ (تعدادی از نمایندگان ـ شما مخالفید یا موافق؟) ما موافق هستیم، یعنی در حقیقت ما موافق رد هستیم. آنجا هیأترئیسه داریم.

مسعود پزشکیان
درست است، آقای نوروزی موافق نظر کمیسیون هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
ما چند تا هیأترئیسه داریم؟ آقای محبیجان اجازه بدهید! آقای قوامی را گوش کرده بودید؟

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نوروزی! چند لحظه تأمل بفرمایید. ببینید! شما در لیستی که در اینجا هست به عنوان مخالف رد اسم نوشتید. اسم شما به عنوان مخالف رد درآمده، بنابراین شما موافق کلیات هستید.

حسن نوروزی
پس آقای قوامی اشتباه صحبت کردند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای قوامی موافق رد بودند و مخالف کلیات صحبت کردند.

حسن نوروزی
خیر، آقای قوامی موافق کلیات صحبت کردند. شما فرمودید موافق صحبت کند و ایشان موافق صحبت کردند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای نوروزی اجازه بفرمایید.

حسن نوروزی
صحیح است، عرض من این است که آقای قوامی موافق صحبت کردند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای قوامی به عنوان موافق رد صحبت کردند.

حسن نوروزی
خیر، ایشان رد کردند، ایشان گزارش کمیسیون را رد کردند. ایشان مخالف صحبت کردند.

علی اصغر یوسف نژاد

حسن نوروزی
موافق
علیایحال چون آقای قوامی مخالف گزارش بودند من دارم موافق صحبت میکنم. در واقع یعنی من مقابل آقای دکتر قوامی دارم صحبت میکنم. اجازه بدهید، آقای دکتر پزشکیان و همکاران محترم عنایت بفرمایند! ماده (13) قانون برنامه ششم توسعه را ملاحظه بفرمایید. «وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است نسبت به ایجاد و انعقاد پیمانهای دوجانبه و چندجانبه و همچنین پیمانهای پولی دوجانبه با کشورهای طرف تجاری و هدف به ویژه کشورهای منطقه اقدام کند». این ماده (3) درست و عیناً در ماده (13) برنامه ششم توسعه آمده، فقط در آنجا دارد کشورهای همسایه، اینجا مصادیق را مشخص کرده. (24) کشور را آورده، عزیزان من! آنجا دارد که در اجرای این ماده رعایت قوانین و سیاستهای کلی نظام براساس عزت، حکمت و مصلحت ضروری است، لذا ماده (13) خیلی بهتر و جالبتر از ماده (3) اینجا نوشته شده و حتی مسأله عزت، مصلحت و حکمت هم آورده شده. بنابراین این قانوننویسی چه ضرورتی داشته جز تراکم قانون و قانون بر قانون انباشتن؟
من خواهش میکنم مجلس شورای اسلامی دنبال نظارت باشد، دنبال اینکه چرا به قوانینی که ما مصوب کردهایم دولت محترم عمل نمیکند، شما مدام هر روز بنشینید قانون بنویسید، قانون بر قانون. همکاران محترم! فکر میکنم یکی از وظایف ما نظارت بر حسن اجرای قانون است، این برنامه ششم توسعه که سه سال از عمرش میگذرد آنچه را که الان در این مواد آمده است در ماده (13) برنامه ششم توسعه آمده. بنابراین ما نیازی نداریم، عزیزان و همکاران محترم، کمیسیون اقتصاد، مجلس و دلسوزان محترم بر دولت نظارت کنند و از دولت سؤال بکنند و دولت را مجبور کنند که چرا به این ماده (13) برنامه ششم توسعه که از عمر آن سه سال گذشته است، به ویژه در شرایط تحریم و تهدید غرب و تهدید امپریالیست بینالمللی و صهیونیست جهانی ما چرا به آن ماده (13) عمل نکردهایم و در حقیقت سعی نکردیم با همسایگانمان ارتباط برقرار بکنیم و مشکل تحریم را حل بکنیم؟ چرا ما کاری نکردیم که اصلاً دلار و یورو را از سیستم نظام پولی ایران حذف بکنیم و ما به کشورهای منطقه روی بیاوریم و براساس پول کشورهای منطقه ما تبادل داشته باشیم؟ بنابراین آنچه را که در اینجا آمده است نیازی نیست. به نظر میرسد اشکال اصلی در پیمانهای (یوسفنژاد ـ متشکرم) پولی ناشی از اجرا میباشد. دولتمردان باید اجرا بکنند، و الا ما قانونی بنویسیم و شش ماه بعد به آییننامه عمل نکنند چه فایدهای دارد؟ والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حسننژاد به عنوان مخالف کلیات بفرمایید.

محمد حسن نژاد
مخالف
جناب آقای دکتر پزشکیان رئیس محترم! باز فکر کنم اینجا موافق و مخالف قاطی شد. من موافق رد هستم، الان مخالف رد باید صحبت بکند (یوسفنژاد ـ شما موافق رد و مخالف کلیات باید صحبت کنید، چون کلیات رأیگیری میشود) دوستان عزیز ببینید! اولاً من یک تذکر دارم، تذکر ماده (145) آییننامه داخلی دارم. ماده (145) میگوید «گزارش رد یا مسکوت ماندن طرح یا لایحه زمانی در دستور کار مجلس قرار میگیرد که دولت درخصوص لایحه یا (15) نفر از نمایندگان طراح درخصوص طرح ظرف یک ماه پس از چاپ و توزیع گزارش کمیسیون از هیأترئیسه مجلس تقاضا نمایند در دستور کار مجلس قرار گیرد». آقای حاجیدلیگانی (15) نفر نیستند، تا جایی که من میدانم فقط یک نفر تقاضا کردند. این رد کمیسیون اصلاً نباید در دستور قرار میگرفت. آقایان: امیرآبادی و پزشکیان! من تذکر آییننامه دادم، شما باید بگویید وارد است یا نه. آقای دکتر پزشکیان! میگویم چون طبق ماده (145) آییننامه چون ما این طرح را رد کردیم فقط در صورتی میتواند در دستور قرار بگیرد که (15) نفر از طراحان تقاضای طرح در صحن علنی داده باشند.

مسعود پزشکیان
این را انجام دادند، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
مخالف
اما در مورد مخالفتم با کلیات که اعضای کمیسیون هم رد کردند و موافقتم با رد که الان در صحن است. دوستان ببینید! این چیزی که دوستان نوشتند یک چیز خوشظاهر بدباطن است. گول ظاهرش را نخورید، اسم این است که ما میخواهیم تحریمها را دور بزنیم دلار و یورو را بیاثر کنیم، اصلاً چنین چیزی نیست. اتفاقاً این تحریمها را بدتر میکند، خودمان را داریم محدود میکنیم. بحث من این است که ما میگوییم بیاییم پیمان دو و سهجانبه ببندیم، خیلی عالی، فقط هم با (24) کشور ببندیم، خیلی هم عالی. مگر الان ما مشکل داریم؟ الان ما قانون داریم که با کل دنیا میتوانیم پیمان دوجانبه ببندیم، وقتی من الان با (200) کشور قانون دارم که میتوانم پیمان دوجانبه ببندم چرا بیایم قانون بکنم و دست دولت خودم را ببندم فقط با (24) تا کشور؟ به نظر شما این مثلاً گشایش اقتصادی یا خودتحریمی است؟
دو، گفتند بانک مرکزی مکلف است، از آقای قوامی هم تعجب میکنم، استاد ما هستند. میگوید پس تا الان چرا نشده؟ آقای قوامی! این عین خواستگاری است که پسر راضی باشد و دختر ناراضی باشد، میگوییم دوجانبه، وقتی من با یکی میخواهم قرارداد ببندم طرف مقابل هم باید راضی باشد. مگر بانک مرکزی کشور مقابل کارمند من است که من دستور بدهم با تو میخواهم پیمان ببندم و آن هم بگوید چشم؟ دو طرف باید قبول بکنند، همین الان هم ما با روسیه و ترکیه و بعضی جاها داریم و بعضی جاها را هم بانک مرکزی دوست ندارد اعلام بکند که آمریکا و بقیه سوءاستفاده نکنند و جلویش را نبندند. این هم یک بحثی است، یا تشویق به استفاده از کارتخوان الان داریم، ما تا ماده (5) عملاً چیزی که نیاز به قانونگذاری جدید باشد نداریم، یعنی الان قانون کاملترش هست، تا ماده (5) تکرار مکررات است.
اما اصل این قضیه که در کمیسیون هم بقیه تصمیم گرفتند ردش بکنند به ماده (5) برمیگردد. من احساس میکنم تا ماده (4) ردگمکنی است. اصل قضیه روی ماده (5) است. ماده (5) چه میگوید؟ میگوید «به منظور تنوعبخشی و تسهیل ابزارها و روشهای پرداختی کشور بانک مرکزی موظف است زمینههای لازم جهت راهاندازی و انتشار انواع ارزهای دیجیتال با پشتوانه دولتی و غیردولتی را فراهم نماید». اولاً ببینید! بانک مرکزی متولی پول کشور است، من میآیم یک قانونی تصویب میکنم تا کسانی که با مزارع بیتکوین آمدند رانت خوردند و پول بیتالمال را بالا کشیدند و دو، سه، (10) و (100) تا آدم رانتخوار بیایم با قانون خودم به آن رانتخواری شکل قانونی بدهم؟ بانک مرکزی که پشتوانه پول ملی کشور است را بیاورم پشتوانه بیتکوینها و کسانی که میروند از برق کشاورزی و گاوداری استفاده میکنند ماینر نصب میکنند و برق سوبسیدی کشور که با بیتالمال ارزان در اختیار مردم قرار داده میشود با ماینر از اینجا سیستم برای چینیها ران کنند که چینیها از برق ارزان من استفاده بکنند و من کل بیتالمال را هدر بدهم که (100) نفر سوءاستفادهگر ثروتمند بشوند؟ این عین همان دلارهای (4200) تومانی است که دادیم و هیچجنسی هم به کشور نیامد.
من احساس میکنم با یک اسمهای خوشگلی آوردند، البته همه دوستان ما سالم هستند نیتشان خیر بوده، ولی کسانی پشت پرده به دوستانی که اتفاقاً اصلاً اقتصادی نبودند، اگر شما دنبال اقتصاد هستید میآمدید چهار تا اقتصاددان در کمیسیون اقتصادی بود را میگفتید دوستان من چنین طرحی دارم، چرا آدمی که اقتصادی نیست این طرح را آورده؟ کسانی که دوست داشتند میآمدند به ما میگفتند، به بانک مرکزی میگفتند، چرا به اینها نگفتند؟ چون اینها دنبال یک چیز دیگری بودند. برادرها! یعنی همه اینها فیلم است که ماده (5) تصویب بشود تا آن بیتکوینهایی که خلاف قانون خون ملت را مکیدند و پولدار شدند و الان میترسند آنها را نقدشان بکنند با دست ما قانونی بکنند و خلافهای خودشان را حلال بکنند. این همه اعضای کمیسیون اقتصادی متخصص هستند، وقتی رد کردند، بانک مرکزی رد کرده، وزارت اقتصاد رد کرده خواهشاً رأی ندهید. کمیسیون عمران رد کرده، به علم دوستان ارزش قائل شوید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.
6
تصویب لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (مورخ یکم سپتامبر 1970 میلادی برابر با دهم شهریور 1349 هجریشمسی)، (ثبت354)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها است. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون عمران دعوت میکنم بیایند گزارش را ارائه کنند جناب آقای هاشمیتختینژاد تشریف بیاورند. جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین آقایان: قاضیپور و محجوب هستند و موافقین جناب آقایان: حاجی و سیدکاظم دلخوشاباتری هستند.

حسین هاشمی تختی نژاد
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین»
ابتدا از اقدام انقلابی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف کشتی متخلف انگلیسی و همچنین از برخورد با شبکه جاسوسی توسط وزارت اطلاعات تشکر میکنم.
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی به شماره (5295736/د) تاریخ 2/11/1396
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (مورخ یکم سپتامبر 1970 میلادی برابر با دهم شهریور 1349 هجریشمسی) به شماره چاپ (774) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع گردیده بود، در جلسه مورخ 24/10/1396 با حضور مسئولان اجرائی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و کل مادهواحده با اصلاح جزئی در تبصره (1) آن به اتفاق آراء تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬گردد.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی قضائی و حقوقی و امنیت ملی و سیاست خارجی تا این تاریخ واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضایی
من یک توضیحی محضر همکاران محترم عرض کنم. برای بهبود شرایط و حفظ کیفیت مواد غذایی فسادپذیر این توافقنامه دارد امضا میشود. دوستان! ما در ناوگان حمل و نقل مواد فسادپذیر نقش کمی را داریم، چیزی در حدود (85) درصد از حمل و نقل اینگونه مواد ناوگان غیرایرانی هستند. برای اینکه این شرایط ما بهبود داشته باشد و زمینه گسترش تجارت این مواد را ما داشته باشیم لازم است که ما این توافقنامه را بپذیریم و تأیید بکنیم. یکی از نکاتی که باید مد نظر هم قرار بدهیم این است که برای ما میتواند استاندارد لازم را در بحث حمل و نقل بینالمللی فراهم بکند و یک هماهنگسازی، تنظیم قوانین و مقررات لازم را در این راستا برای ما به وجود بیاورد. بنابراین برای حمایت از توسعه صادرات و اینکه بتوانیم سهم مناسبی را در بازار حمل و نقل داشته باشیم و همچنین ارتقای همکاریمان را در حمل و نقل منطقهای و بینالمللی داشته باشیم نیاز به این است که ما این موافقتنامه را بتوانیم بپذیریم و مورد موافقت همکاران محترم قرار بگیرد.
یکی، دو نکته دیگر هم لازم است برای استحضار دوستان عرض بکنم. استحضار دارید که این موافقتنامه در سال 1970 تحت نظارت کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد برای اروپا توسط کشورهای آلمانغربی، اتریش، ایتالیا، لوکزامبورگ، هلند، پرتغال و سوئیس امضا شده و از سال 1355 خورشیدی هم به اجرا در آمده.
نکته دیگر اینکه این موافقتنامه بینالدولی است، یعنی یک مقام اجرایی بالاتری ندارد و تا حالا هم چیزی در حدود (49) کشور متعاهد شدند. در واقع ما برای تعیین استاندارد حمل و نقل بینالمللی جادهای و ریلی نیاز است که این توافقنامه و موافقتنامه را امضا بکنیم که نقش بسزایی در توسعه و رشد اقتصادی حمل و نقل در داخل کشور و بینالمللی خواهد داشت، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر عزیز فرزانه، نیروهای مقتدر نظامی، اطلاعاتی، امنیتی و مرزبانی جمهوری اسلامی به خصوص سلحشوران نیروی دریایی ارتش و سپاه.
همکاران عزیز! در ظاهر مجلس شورای اسلامی یک برگ به ما داده، ولی آدم وقتی که میرود میبیند این پروتکل و موافقتنامه (20) ماده دارد و (80) صفحه هم پیوست و ضمیمه دارد، فصل اول تأسیسات ویژه حمل و نقل دو ماده است. استفاده از تأسیسات حمل و نقل خاص دو ماده است. فصل سوم مقررات متفرقه چهار ماده است، فصل چهارم مقررات رهایی (12) ماده است، این برای سال 1349 در شهریورماه در ژنو تصویب شده، روز سپتامبر 1970 یعنی (50) سال قبل. به سه زبان روسی، فرانسوی و انگلیسی است و داوریهایی در این ماده دیدند که هیچ نشانی نیست. مخبر کمیسیون نگفت ما بابت عضویت چقدر پول خواهیم داد، نگفت کدام کشورها عضو هستند. آقای پزشکیان! تا حالا (32) کشور عضو این موافقتنامه هستند. در آسیا سه، چهار کشور و بقیه اروپا و آمریکا و استرالیا و کانادا هستند.
همکاران عزیز! وقتی که به پیوستها نگاه میکنیم ضمیمه (1) را نگاه میکنیم میبینیم این محدود کردن کل صادرات محصولات کشاورزی شما است. الان محصولات شما در استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان و سیرجان آقای حسنپور میآید همه از آذربایجانغربی در میدان ترهبار با این تریلیهای معمولی آقای عزتی مدیرعامل محترم ترهبار ارومیه همه را صادر میکند. امسال پایانهها گفتند یخچالدار باشد یک ماشین نرفت و نبود. از ترکیه هم اجازه ندادند بیاید و خیلیها ماندند. نتیجتاً پس از جلساتی که در استانداری و فرمانداری و اداره راهداری حمل و نقل برگزار شد و حقیر پیگیری کردم محصولات جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان و هرمزگان به اروپا صادر شد. آقای پزشکیان! ما زیرساختش را نداریم، چرا خودمان را محدود میکنیم؟ این ان.پی.تی دیگری است که خودمان را محدود میکنیم. اگر وارد موافقتنامه بشویم یقیناً ما دیگر هیچگونه محصولات کشاورزی را نمیتوانیم صادر کنیم. حداقل وزارتهای راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی وام به رانندگان تریلیها میدادند و اینها را یخچالدار میکردند و این استانداردهایی که اعلام کردند عملیاتی میکردند تا این کار عملیاتی بشود.
همکاران! به این رأی ندهید، خودتان میدانید، فردا اگر محصولات مناطق کشاورزیتان به افغانستان و ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه و عراق صادر نشد مقصر شما نمایندگان هستید که با دست خودتان کشاورزان را بدبخت و بیچاره میکنید. الان صادراتی که مشکل ارزی دارد، برونسپاری ارزی دارد. (30)، (40) سال است کشاورزان با ریال صادر کردند، امسال دلار میخواهند، پول عراق را هم نمیخواهند، پول افغانستان را هم قبول ندارند، فقط دلار میخواهند. یک مشکل عدیده برای صادرات شده. با تصویب این موافقتنامه لایحهای که دولت امضا کرده من انتظار داشتم دولت محترم آقای دولت عزیز قبل از اینکه این را تصویب کند زیرساختهای کانتینرهای یخچالدار را عملیاتی میکرد. مخبر کمیسیون گفت (85) درصد خارجیها و (15) درصد ایرانیها است. ما (15) درصد، (1) درصدش را یخچالدار نداریم. لذا چرا شما کشاورزان و کارگران ایران اسلامی را محدود میکنید؟ این در مورد کشاورزی ظلم است. ما اول باید زیرساختها را آماده میکردیم، تمام کانتینرها را یخچالدار و استاندارد میکردیم.
همکاران! (80) صفحه ضمیمه است، در این (80) صفحه همه محدودیت است، محدودیت برای صادرات است، لذا خواهش من این است که به این رأی ندهید تا کشاورزان عزیز بتوانند محصولات را صادر کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من آن تذکر هفتاد و پنجیام را هم بدهم

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
در همین وقت هم استفاده کنم، چون (15) دقیقه وقت دارم میتوانم در همین وقت بگویم.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
نخیر، اینجا (15) دقیقه است.

مسعود پزشکیان
به همه پنج دقیقه وقت دادیم.

حسینعلی حاجی
نه، آییننامه (15) دقیقه وقت داده.

مسعود پزشکیان
ما پنج دقیقه وقت میدهیم.

حسینعلی حاجی
نمیشود، حاجآقا! آییننامه (15) دقیقه میگوید.

مسعود پزشکیان
الان موافقتتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
تذکرتان را بعداً اجازه میدهیم بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
تشکر میکنیم، همکاران عزیز ببینید! یکی از راههای بیاثر کردن تحریمها امضاء موافقتنامههایی است که آثار سوئی برای کشور نداشته باشد، بلکه دارای منافع باشد. برخی از این موافقتنامههایی که قبلاً مطرح بود مثل FATF و غیره برای کشور ضرر داشت، برخلاف منافع ملی بود. ولی این جنس توافقنامهها و موافقتنامههایی که منافع کشور را آن هم در این شرایط تأمین میکند طبیعتاً کاری عاقلانه است که آن را تصویب بکنیم.
نکته بعدی، آمریکاییها دنبال استراتژی مهار از راه اقتصادی و همچنین محدود کردن ایران در خود ایران هستند و الان که ما این بحث را بتوانیم به انجام برسانیم و مصوب بکنیم میتواند یکی از راههایی باشد که در تقابل با آن روندی که آمریکاییها میخواهند ترسیم بکنند حرکت کردیم. آنها دنبال این هستند که از سال 57 تا الان که مرحله به مرحله به نوعی محدودسازی کردند شرایطی را فراهم کنند که به زعم باطل خودشان بر مردم ما فشارهای بیشتر از این بیاید. بنابراین ما با اینگونه توافقنامهها میتوانیم راه را با همکاری کشورهای دوست باز بکنیم.
از طرفی در این موافقتنامه حق و حقوق همه کشورها یکسان در آن تعریف شده و هیچ کشوری نسبت به کشور دیگری برتری ندارد. از طرفی اینکه تلاش بکنیم برای حفظ کیفیت و سلامت مواد غذایی که در شرایط آب و هوایی و غیره میتواند آسیب به آن وارد بشود و آن را فاسد بکند این کار درستی است که ما کمک بکنیم که از این جهت سلامت مردمی که از این محصولات و کالاها استفاده میکنند مشکلی برایشان درست نشود و نکته بعدی بررسیهایی که صورت گرفت و کارشناسانی که در این خصوص مطالعه کردند مشخص شد که هیچ ضرری برای کشور ندارد، ضمن اینکه اصول (77) و (139) هم در آن به نوعی رعایت شده. بنابراین رأی موافق بدهید.

مسعود پزشکیان
آقای حاجی خیلی ممنونم، مخالف بعد را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علیرضا سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از موافقین و مخالفین محترم من چند نکته را در رابطه با این موافقتنامه عرض بکنم. ابهاماتی که اینجا وجود دارد را انشاءالله دوستان دقت کنند. شما میدانید امکان اینکه این ابهامات و اشکالات را برطرف کنیم برایمان وجود ندارد، به همین دلیل است که من ابهامات را عرض میکنم بلکه افاقه کند.
نکته اول این است که در ماده (9) طریقه پیوستن به این موافقتنامه یا امضا یا تصویب و یا الحاق است. به صراحت گفتند، که تا فلان تاریخ، یعنی تا (30) می 97 که سال 1350 میشود در همینجا دارد کسانی که میخواهند امضا یا تصویب کنند تا آن تاریخ و پس از آن صرفاً کشورها الحاق به این موافقتنامه میشوند، دیگر امکان امضا برایشان نیست. این تصویب هم که الان ما داریم انجام میدهیم در راستای همین الحاق است. بنابراین این نکته اول، حالا شرایط الحاق هم اگر توفیق و فرصتی بود عرض میکنم.
در ماده (10) به صراحت در این موافقتنامه کشورها اعلام میکنند که این موافقتنامه خارج از اروپا اعمال نمیشود. آیا این تأیید این مسأله نیست که ما کشورها را به دو دسته تقسیم کنیم کشورهای درجه (1) و کشورهای درجه (2)؟
در ماده (18) هم که گفتیم حق اعتراض نداریم، یعنی ما خودمان با دست خودمان اینجا بیاییم امضا و تأیید کنیم که بعضی از کشورها، کشورهای درجه (1) و بعضی از کشورها، کشورهای درجه (2) هستند. آیا چنین چیزی را ما میتوانیم بپذیریم؟ آیا با این هویت و حمّیت ما این مسأله سازگاری دارد؟ این نکته دوم که انشاءالله آقایان این ابهام را جواب بدهند.
نکته سوم، در ماده (11) دارد که این موافقتنامه پس از اینکه پنج کشور و کشورهایی که جنبه مشورتی دارند آن را پذیرفتند بدون قید تحدید حالا کشورهای دیگر که این را تصویب، امضا یا الحاق میشوند برای سایر کشورها این لازمالرعایه است. یعنی شرایطی که همان مشکلی الان باز به آن اشاره کردم در این ماده (11) به صراحت به آن اشاره شده.
نکته چهارم، در ماده (15) میگوید هرگونه اختلافی بین دو یا چند طرف متعاهد در رابطه با تفسیر یا اجرای این موافقتنامه تا حد امکان از طریق مذاکره انجام بشود. سؤال این است که آیا اگر دولت اختلافات را در بحث تفسیر یا اجرای موافقتنامه حل کردند آیا این باید به مجلس برگردد یا نه؟ قطعاً باید به مجلس برگردد. سازوکاری که اشاره شده باشد تفسیرهای بعدی در مجلس حتماً تصویب بشود یا اختلافاتی که در مورد اجرای موافقتنامه باز مجلس بیاید این سازوکار تعریف نشده، این هم یک ابهام.
نکته بعد که باز به آن اشاره میکنم این است که در بند (3) ماده (15) در موارد اختلافی آن جاهایی که داور یا داورها میخواهند تصمیمگیری کنند میگوید تصمیم داور یا داوران در مورد طرفهای درگیر لازمالرعایه است. تصمیم آنها در مورد ما، مثلاً اگر در تفسیر یک مادهای ما اختلاف پیدا کردیم یا در نحوه اجرایش اختلاف پیدا کردیم هیأت داوری رفتیم تصمیم آن داورها برای ما لازمالرعایه است. حالا که لازمالرعایه شد گاهی اوقات برای اینکه از شر این مشکلات راحت بشوند آقایان در مقدمه میگویند اصول (139) و (75) قانون اساسی رعایت بشود و یک سازوکار تعریف نمیکنند.
بنابراین ببینید! ابهامات فراوانی در مورد این لایحه وجود دارد، دوستان عزیز و موافقین محترم و دولت مکرم اینجا که توضیح میدهند و از دوستان کمیسیون میخواهیم این ابهامات را بیایند پاسخ بدهند. نکند باز ما مسیر را طی کنیم (نایبرئیس ـ متشکرم) با مشکل مواجه بشویم. این ابهامات جدی است، آقای رئیس! بعداً امکان اصلاح برای ما وجود ندارد. شما میدانید باید بهطورکلی رأی بدهیم برود، چون امکان اصلاح نیست به همین دلیل بنده مخالفت کردم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق آخر را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدکاظم دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و احترام، دوستان عزیز! همانطور که مستحضر هستید موافقتنامهها در واقع تعهداتی است که برای کشورهای متعاهد در ارتباط با بخشهای مختلف اعم از اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایجاد میشود. این هم یکی از همان موافقتنامهها است که به نظر من در شرایط فعلی برای اینکه هم ما دهان دشمنان را ببندیم و هم در ارتباط با بحث حمل کالاها و مواد غذایی فسادپذیر در سطح بینالمللی بتوانیم خوب حضور داشته باشیم لازم است که حتماً به این موافقتنامه توجه بکنیم.
اولاً در این موافقتنامه شما مستحضر هستید که بحث استاندارد است، استاندارد کشور ما به نظر من یکی از بهترین استانداردهای بینالمللی و جهانی است و ما میتوانیم بهترین کالاها را هم زیر نظر استاندارد تولید بکنیم و در قوانین داخلی کشور خودمان هم استناد و اشاره کردیم. مگر میشود کالایی بدون وجود استاندارد تولید یا توزیع بشود؟ ما یکی از کشورهایی هستیم که در ارتباط با استانداردسازی در رأس هستیم و به نظر من محصولات ما آن جاهایی که استاندارد ورود میکند بدون مشکل است و اگر استاندارد هم ورود نکند قطعاً کالاهای فسادپذیر برای کشور و مردم ما هم آسیب جانی و بهداشتی به وجود میآورد. چرا دوستان باید نگران این باشند که ما کالاهایی که صادر میکنیم برای اینکه بهانه را از دست دشمنان بگیرند، چون ما بهترین محصولات را داریم، اعم از کشاورزی و محصولات غذایی یا امثال اینها یا محصولات فسادپذیر که اگر ما مهر استاندارد اینها را داشته باشیم و این توافقنامهها را داشته باشیم بین ما و بعضی از کشورهای متعاهد دیگر قطعاً تولیدکننده ما بهتر میتواند صادرات خودش را انجام بدهد و کار خودش را به درستی انجام بدهد. اشکالاتی هم که دوستان گرفتند فکر کنم دقیق این موافقتنامه را مطالعه نفرمودند.
ببینید! در همین ماده (9) که آقای سلیمی عزیز فرمودند اینجا مقام مشورتی را گفته که این مقامهای مشورتی کشورهای عضو کمیسیون اقتصادی اروپا و کشورهایی که به عنوان مقام مشورتی کمیسیون هستند به موجب بند (8) گفتند اینها پس از امضا منوط به تصویب آنها یا الحاق، این اصلاً ربطی به اصل این تعهدنامه ندارد. یا در ماده (10) آن همینطور. کاملاً آمده شفاف کرده، گفته هر کشوری به موجب بند (1) این ماده اعلامیه داده باشد میتواند در هر زمانی پس از آن در اطلاعیهای خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام بکند که این موافقتنامه در مورد حمل و نقل انجامشده در قلمرواش بوده یا نبوده. این دقیقاً نظر مشورتی کشورها را پیشبینی کرده، یعنی اینطور نیست که اینجا اجبار دیده باشد.
در ماده (15) هم که اشکال گرفتید ماده (15) استنادش ماده (16 ـ 1) است که کاملاً در ماده (16 ـ 1) گفته اگر هر کشوری بندهای (2) و (3) را نپذیرد میتواند در زمان امضای تصویب یا الحاق به این موافقتنامه اعلام بکند که خودش را متعهد به بندهای (2) و (3) ماده (15) موافقتنامه نمیداند. همه مشخص است، در مورد تجهیزات، تعاریف و استانداردهای تجهیزات برای حمل و نقل کالا و مواد غذایی فسادپذیر مشخص است. به هرحال نُرم استاندارد ما استاندارد جهانی است، کار استاندارد ما همراه با استاندارد بینالمللی و جهانی است. اگر ما میخواهیم کالایی را به دست مردم بدهیم یا اگر میخواهیم کالایی را صادر بکنیم چرا ما باید کاری بکنیم که خواب آشفته ببینیم؟ به هر حال ما طوری باید کالاهای خودمان را استانداردسازی بکنیم که تولیدکنندهای که کالا را صادر میکند دوباره دیپورت نشود و برگشت نخورد و تولیدکننده بتواند با خاطری جمع و اطمینان کالاهای خودش را صادر بکند. اگر شما این تعهدنامه را نداشته باشید قطعاً نمیتوانید در ارتباط با صادرات کالاهای فسادپذیر و استاندارد آنها با کشورهای دیگر تعهدی را ایجاد بکنید.
خواهش من این است، به نظر من این موافقتنامه تمام موارد را آورده، ضمن اینکه دولت و سازمان استاندارد ما هم کاملاً مواد را تأیید کرده و تأیید میکند. چیز مهمی است، لازمهاش این است که در شرایط فعلی هم که ما تحریم و بحران را داریم و از طرف دیگر بهانهجوییهای دشمنان را برای نوع کیفیت کالاهای خودمان به کشورهای دیگر ایجاد میکند با این میتوانیم برطرف بکنیم. ما تنها کشوری هستیم، شاید یکی از اولین کشورهایی هستیم که برند حلال را داریم، چرا نباید در مورد برند حلال در دنیا روی ما حساب باز کنند؟ کشور دیگری بیاید برند حلال را به نفع خودش صادر بکند. ما تمام اقواممان و مردممان در کشور از برند استاندارد حلال دارند استفاده میکنند، این هم جزء همانها است. یعنی چیز و غذای تمیز و پاک و فسادناپذیر. اینها از مواردی است که هم در کشور دارد از آن استفاده میشود هم در صادرات، به نظر من اتفاقاً ما باید اینجا مردم، تولیدکنندگان، خودمان و دولت را تشویق به این بکنیم که دنبال استانداردسازی، دنبال جلوگیری از کالاهایی که فاسدشدنی است برود که خیلی از کشورها قالب میکنند. من ممنون هستم، انشاءالله دوستان یک رأی مثبت خوبی بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، قرائت بفرمایید. اجازه بدهید دولت نظرش را بدهد.

داریوش امانی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«الحمدلله رب العالمین»
عرض سلام، ادب و احترام خدمت تمامی نمایندگان محترم دارم و با کسب اجازه از ریاست محترم مجلس. من خواهشم از همه نمایندگان عزیز این است که این موافقتنامه هیچ مشکلی را برای حمل و نقل ما ایجاد نخواهد کرد، ضمن اینکه یک ظرفیت جدیدی را برای بحث افزایش ترانزیت ما ایجاد خواهد کرد، همانطور که کمیسیون محترم اشاره کردند بیش از (85) درصد جابجایی مواد غذایی فسادپذیر توسط کشورهای دیگر دارد انجام میشود، از جمله کشور ترکیه بیشترین نقش را در این زمینه دارد. دوستان مخصوصاً آقای قاضیپور صحبت کردند که امکانات را ما نداریم، آقای قاضیپور! من همین الان خدمت شما عرض میکنم (6000) کامیون یخچالی ما داریم که الان کار اینها فقط در داخل کشور است و این امکان برای آنها نیست که محصولات کشاورز را ناوگان ایرانی بتواند آنطرف ببرد و کشورهایی از جمله گرجستان، قرقیزستان، پاکستان، قزاقستان، ترکیه، کشورهایی که اطراف ایران هستند تماماً به این موافقتنامه پیوستند و این یک افزایش ظرفیت ترانزیتی برای ما خواهد بود، ضمن اینکه آمادگی را شرکتهای ترانزیتی ما کامل دارند که این تجهیزات را ایجاد بکنند، اگر کم و کاستی هم داریم. میتواند نقش مهمی را در بحث اشتغال و تحریمها برای ما داشته باشد. خواهش من از نمایندگان محترم این است که این موافقتنامه بسیار به بحث افزایش ترانزیت ما کمک میکند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (مورخ یکم سپتامبر 1970 میلادی برابر با دهم شهریور 1349 هجریشمسی)
مادهواحده ـ به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها (مورخ یکم سپتامبر 1970 میلادی برابر با دهم شهریور 1349 هجریشمسی) به شرح پیوست مشتمل بر (20) ماده، سه ضمیمه و شش پیوست ملحق گردد و اسناد الحاق را نزد امین اسناد موافقتنامه تودیع نماید.
تبصره 1 ـ جمهوری اسلامی ایران طبق بند (1) ماده (16) موافقتنامه، خود را ملزم به ترتیبات موضوع بندهای (2) و (3) ماده (15) آن درخصوص ارجاع به داوری هرگونه اختلاف ناشی از تفسیر یا اجرای آن که از طریق مذاکره حل و فصل نشود، نمیداند. ارجاع اختلاف به داوری صرفاً در صورت رضایت کلیه طرفهای اختلاف و با رعایت اصل (139) قانون اساسی ممکن میباشد. دولت جمهوری اسلامی ایران میتواند در هر مورد که ارجاع به داوری را برای حل و فصل هر اختلاف ناشی از تفسیر یا اجرای موافقتنامه به مصلحت بداند، با رعایت اصل (139) قانون اساسی، طبق قوانین مربوط اقدام نماید.
تبصره 2 ـ رعایت اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای اجرای این موافقتنامه الزامی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، مادهواحده لایحه الحاق موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی و مواد غذایی فسادپذیر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (41) نفر رأی ندادند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
تصویب طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور (ثبت 253)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور است. ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون اقتصادی آقای دکتر حسینیشاهرودی برای ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب یوسفنژاد! اسم مخالف و موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند و علیاصغر یوسفنژاد هم موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی تشریف بیاورند.

سیدتقی کبیری
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش یکشوری کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
تاریخ چاپ بیست و سوم مهرماه 1396.
طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور به شماره چاپ (461) که به عنوان کمیسیون اصلی به این کمیسیون ارجاع گردیده بود، در جلسه روز سهشنبه مورخ 11/7/1396 با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و به شرح ذیل به اتفاق آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس وقت کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
عنوان طرح هم عبارت است از اینکه استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور
موضوع استفساریه: براساس حکم مندرج در ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394، آیا صندوق توسعه ملی از ابتدای تشکیل مشمول حکم مذکور میباشد؟
پاسخ: بلی، صندوق توسعه ملی از ابتدای تأسیس و تشکیل مشمول حکم مندرج در ماده (36) قانون مذکور میباشد. ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد. آقای لاریجانی! این قانون عطف به ماسبق میشود؟ آنهایی که قبلاً از صندوق پول گرفتند الان این را محاسبه کردیم منبعد است. آقای تاجگردون! اینجا نوشتند هرکس از این صندوق وام گرفته صندوق نباید مالیات بدهد، یعنی قبلاً شش، هفت سال هم که مالیات دادند چه میشود؟ آقایان! اولاً این اخطار هفتاد و پنجی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! این اصلاً ربطی به وام ندارد، میگوید صندوق از سود و زیان معاف میشود. صندوق معاف میشود.

نادر قاضی پور
میدانم معاف میشود، از کی؟

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
مخالف
آقای دکتر! الان چند سال است از آن مالیات معاف شدند؟ در حالی که در این وضعیت اسفبار نفت هستیم اقتصاد بدون نفت را تجربه میکنیم تنها درآمد ما مالیات است چرا قانون را سوراخ میکنید و چرا مالیات پرداخت نشود؟ مگر نمیخواهیم مملکت بر مالیات اداره بشود، بعد از مالیات و گمرک؟ شما هر روز یک قانون میآورید، استثناء، استثناء، استثناء، این استثنائات است که قانون را خراب میکند و بهانه برای وابستگی به نفت میشود. همکاران! به این طرحها و قوانین رأی ندهید. عطف به ماسبق نشود، اگر هم قرار است امروز بشود.
اولاً حتماً شورای محترم نگهبان توجه خاصی به درآمد کشور دارند و این را رد خواهند کرد، اصل (75) دارد و درآمد دولت را کم میکند. شما برای این هزینه تراشیدید. آقای امیرآبادی نیروگاه! بگذار رئیس گوش کند. آقای لاریجانی! من یک عرض دارم شما جواب بدهید. با آقای لاریجانی صحبت میکنم، آقای تاجگردون اجازه بدهید. آقای لاریجانی! شما برای این درآمد هزینه تراشیدید، هزینه کردید. الان برای این هزینهها از کجا میخواهید پول بیاورید، میخواهید از کارگران، مستضعفان و از بقال سر کوچه مالیات بگیرید، ولی از صندوق مالیات نگیرید؟ آیا کارگران، کشاورزان، مستضعفان و کارمندان مظلوم و معلمان زحمتکش بدون اینکه حقوق بگیرند، مالیات میدهند؟ شما میخواهید صندوق را معاف کنید، صندوق به افراد بنام و خاص وام میدهد که طرح و پروژه ایجاد میکنند. صندوق باید مالیات بدهد، شما دارید صندوق (x) و (z) و همه را معاف میکنید، پس چطور میخواهید مملکت اداره بشود؟ ما در کمیسیون ویژه برای این یک قانون نوشتیم، دوماً همکاران! این استفساریه نیست، اصلاح قانون است. شما چطور میخواهید اصلاح قانون را با یک استفساریه حل کنید؟ دوسوم هم رأی میخواهد. آقای قاضیزادههاشمی! دوسوم رأی میخواهد، خلاف برنامه و ماده (6) بند «الف» است. آقای ذوالنوری، آقای لاریجانی! این شورای اداری قم را جای دیگر برگزار کنید، یا امیرآبادی و یا آن و یا شما.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! اگر حرف حسابی برای مخالفت ندارید به این چیزها تمسک نکنید.

نادر قاضی پور
حاجآقا ببخشید! شما حرف حساب بزنید که نمیزنید. ما حرف حساب میزنیم، این خلاف بند «الف» ماده (6) برنامه پنجساله است و از حفظ هم میگویم. ما مثل بعضیها نیستیم بخوابیم، شب تا صبح اینجا با آقای حاجی نماینده محترم اصفهان و آقای ابوترابی مباحثه میکنیم، میخوانیم، با علم هم میآییم، اینطور کورکورانه نمیگوییم، حقوقمان را حلال میکنیم. (75) به شما دارم، پنج دقیقه وقت دارم

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! این چپ و راستت را بردار، این نمایندگان قم رقیب شما هستند، فردا باید...

علی اردشیرلاریجانی
بس است، این توپخانهتان را بردارید

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! توجه کن، دو تا مطلب اساسی دارم؛ دوسوم رأی میخواهد، خلاف برنامه است و اخطار اصل هفتاد و پنجی دارد درآمد را کاهش میدهد. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
حتماً همکاران مستحضر هستند که در سیاستهای کلی برنامه ششم در بند (3 ـ 10) مصارف صندوق توسعه ملی از تکالیف بودجهای و قوانین عادی مستقل و به صورت جدا است. نه در قوانین عادی و نه در بودجه سالانه میآید. براساس ماده (84) که در قانون برنامه پنجم آمده، صندوق توسعه ملی وظیفهمند است که عواید ناشی از فروش نفت، گاز، میعانات نفتی و فرآوردههای نفتی را به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی برای نسلهای آینده فراهم بکند. اموال و داراییهای صندوق متعلق به دولت است. برای اینکه تغییر نگاه از نفت به گاز بدهیم صندوق، درآمدهای حاصله را برای بخش غیردولتی، بخش خصوصی و کارآفرینی اختصاص میدهد.
بنابراین چون اموال و داراییهای دولت است مشمول مالیات نمیشود. این را قانونگذار، مجلس در ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای مالی کشور در سال 94 بیان کرده و به صراحت مجلس و قانون گفته سود و زیان ناشی از تسعیر دارایی و بدهیهای ارزی صندوق از پرداخت مالیات معاف هستند. این را ما در سال 94 تصویب کردیم، از این به بعد هم مشمول این قانون است و مالیات نمیگیرند، منتها یک شبههای به وجود آمده که آیا قبل از آن هم هست؟ از نظر منطق عقلی و سیاستهایی که بر مجلس و بر روح قوانین سیاستهای کلی و برنامههای ششم و پنجم حاکم است مشمول ماقبل هم میشود. چون شبهه وجود داشته همکاران برای اینکه این حکم قانونی شامل سالهای قبل بشود استفسار کردند. کمیسیون مربوطه هم به درستی اشاره کرده.
ببینید! وقتی که ما میگوییم مشمول مالیات میشود برخلاف نظر دوستان این یک عملیات حسابداری است. از این جیب به آن جیب دولت است، هیچ اتفاق خاصی نمیافتد، ولی اگر مشمول مالیات بشود مطمئن باشید برای اینکه دلار باید تبدیل به ریال بشود این تبدیل دلار به ریال پول پرقدرت را وارد چرخه اقتصادی میکند. این پول پرقدرت باعث میشود که نقدینگی افزایش پیدا کند و تورم به وجود بیاید.
بنابراین با توجه به اینکه تسعیر داراییهای ارزی صندوق درآمد نیست، دقت بکنید! این درآمد نیست، این به چرخه تولید برمیگردد، ناشی از فعالیتهای اقتصادی است و در هیچ دورهای نباید مشمول مالیات بشود، چه در قانونی که ما از سال 94 تصویب کردیم و چه ماقبل سال 94.
این موضوع مکرراً در مشروح مذاکرات مجلس که بارها و بارها همکاران در هنگام تصویب قوانین گفتند آمده. در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی دولت که مجلس بارها و بارها راجع به آن بحث کرده و اصلاحیه داده این موضوع آمده.
من خواهشم این است که دقت بفرمایید، این اصلاً یک کار ساده حسابداری است و اصلاً یک حرکت مجازی است. چون اموال و داراییها مربوط به دولت است حتی اگر مشمول مالیات بشود این پول باز به دولت برمیگردد. بنابراین درآمد واقعی محسوب نمیشود، این یک درآمد مجازی است و اگر ما مشمول مالیات بکنیم کمااینکه توضیح دادم این مشمول مالیات شدن باعث میشود چون منابع صندوق دلار است و دلار باید تبدیل به ریال بشود و باعث تورم میشود و باعث میشود که نقدینگی افزایش پیدا کند و این یک کار عبثی است.
بنابراین با توجه به پیشنهادی که حدود (37) نفر از همکاران محترم دادند و تأکیدی که کمیسیون محترم اقتصادی داشته و سخنگوی محترم کمیسیون هم اشاره کرده خواهش میکنم که به این استفساریه رأی بدهید. در این استفساریه که صندوق توسعه ملی را از ابتدای تأسیس و تشکیل مشمول حکم مندرج در ماده (36) میکند که ماده (36) بیان کرده که «سود و زیان ناشی از تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی صندوق توسعه ملی از پرداخت مالیات معاف است». بنابراین تسعیر درآمد نیست. تسعیر مشمول مالیات نیست، چیزی که قانونگذار در پنج سال قبل هم به آن اشاره کرده. خواهش میکنم به این استفساریه رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

حمیدرضا فولادگر

علی اردشیرلاریجانی
یک نفر موافق و یک نفر مخالف صحبت میکنند. دولت بفرمایید.

اسماعيل جليلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت دارم. دوستان! طرح استفساریه ماده (36) در حوزه قانون رفع موانع تولید نگاه به زمان اجرای قانونی دارد که این قانون در سال 94 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. در مصوبهای که به عنوان قانون به مرحله اجرا درآمد دستگاه اجرایی در مورد صورتهای مالی صندوق توسعه ملی که مربوط به عملکرد سنوات قبل از تصویب قانون بود با مشکل مواجه شد. فرآیند تسعیر داراییها و بدهیهای صندوق توسعه ملی براساس گزارشهای مالی محاسبه میشود و (10) هزار میلیارد ریال به عنوان مالیات این بخش در نظر گرفته شده.
فرآیند دادخواهی و رسیدگی به این رأی تا سالهای اخیر به طول انجامید، بعد از تصویب قانون صندوق توسعه ملی برای تعیین تکلیف مالیاتی که در سنوات قبل برای تسعیر داراییها و بدهیهای این صندوق برای پرداخت به سازمان مالیاتی بود در قالب نظریه تفسیری به دنبال استفساریهای بود. این استفساریه نهایتاً در کمیسیون اقتصادی به بحث گذاشته شد، اما دوستان استحضار دارند که صندوق توسعه ملی یک بخش درآمدی ناشی از عملکرد دارد که حتماً مشمول مالیات است و یک درآمد ناشی از عملیات حسابداری سود و زیان تسعیر داراییها و بدهیها است که مورد نظر این استفساریه است. پس با تصویب این استفساریه نگاهی که به بخش تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی است مورد توجه قرار میگیرد و نه درآمدهای ناشی از عملکرد صندوق توسعه ملی.
لذا دولت هم با استفساریهای که در کمیسیون به تصویب رسیده موافق است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ماده (84) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی قید شده این صندوق با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای آنها تشکیل شده است که اموال و داراییهای آن متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران میباشد و طبیعتاً این صندوق به منظور تغییر نگاه به نفت و گاز و درآمدهای حاصل از آن تشکیل شده تا هزینههای جاری دولت به درآمدهای نفت و گاز وابسته نباشد.
این استفساری که انجام شده عزیزان موافق هم فرمودند و نماینده دولت هم اظهار داشت ما این قانون را داریم، اظهاری که مخالف محترم فرمودند بجا نیست، ما قانون را مبنی بر معافیت مالیاتی برای صندوق و درآمدهای حاصل از تسعیر و تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی صندوق داریم، ولی این شبهه ایجاد شده بود. چون قانون از تاریخ تصویب است آیا ماقبلش هم مشمول میشود یا نه؟ کمیسیون تشخیص داد که مشمول ماقبل هم میشود و صندوق نباید مالیاتی را به دولت بازپرداخت بکند. در عین حال که شما دیدید دولت چقدر دستاندازی به منابع صندوق با تصویب مجلس و با اذن مقام معظم رهبری داشته، همین اخیراً در حوزههای مناطق سیلزده، آب و انرژی و دیگر حوزهها ما دستاندازیهایی به این صندوق داشتیم، حالا بیاییم مالیات هم انجام بدهیم که مزید بر علت بشود. این است که انشاءالله به این استفساریه رأی مثبت بدهیم که مشکل صندوق هم حل بشود، متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عنوان طرح:
استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور
موضوع استفساریه:
براساس حکم مندرج در ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394 آیا صندوق توسعه ملی از ابتدای تشکیل مشمول حکم مذکور میباشد؟
پاسخ:
بله، صندوق توسعه ملی از ابتدای تشکیل مشمول حکم مندرج در ماده (36) قانون مذکور میباشد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
تصویب لایحه تصویب تشریفات (پروتکلهای) مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی (ثبت 375)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعد گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه تصویب پروتکلهای مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی است. ضمن اینکه از جناب آقای هاشمیتختینژاد دعوت میکنم برای ارائه گزارش در خدمت ایشان هستیم، جناب آقای یوسفنژاد! اسامی موافقین و مخالفین را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: علیرضا محجوب و نادر قاضیپور و موافقین آقایان: مهرداد لاهوتی و سیدناصر موسویلارگانی هستند.

حسین هاشمی تختی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی به شماره (525954/د) تاریخ 2/2/1397
لایحه تصویب تشریفات (پروتکلهای) مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی به شماره چاپ (826) که به عنوان کمیسیون اصلی به این کمیسیون ارجاع گردیده بود در جلسه مورخ 26/1/1397 با حضور مسئولین اجرایی ذیربط و کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مادهواحده و تبصره آن عیناً به اتفاق آراء تصویب شد.
اینک گزارش آن مطابق ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬گردد.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضایی و حقوقی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضاییکوچی
نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم اعلام شده که آنها هم اعلام کردهاند: «با اکثریت آراء به تصویب رسید».
نکتهای که لازم است در این راستا محضر همکاران محترم توضیح عرض بکنم این است که ما عضو این کنوانسیون هستیم که سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری ICAO (ایکائو) برای اینکه اعضای مشورتیمان را این سازمان اضافه بکند نیاز به مصوبه دارد که نظر به تصویب تشریفات اصلاحی ماده (50) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی مبنی بر افزایش تعداد اعضای شورای ایکائو از (36) عضو به (40) عضو و همچنین تشریفات اصلاحی ماده (56) کنوانسیون یادشده مبنی بر افزایش تعداد اعضای کمیسیون هوانوردی از (19) عضو به (21) عضو، لازم است که ما این را به تصویب برسانیم و میدانید که مورد نیاز ما است و از جمله اینکه جمهوری اسلامی ایران هم عضو این کنوانسیون است و برای اینکه بتوانند تصمیمات لازم را بگیرند و مشروعیت و توانمندیشان ارتقا پیدا کند نیاز است که ما کمک بکنیم و انشاءالله این مصوبه را داشته باشیم تا با جدیت، توانمندی و تأثیرگذاری بیشتر بتواند در شورای ایکائو و هوانوردی توسط جمهوری اسلامی ایران تأثیرگذار باشد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محجوب مخالف هستند، جناب آقای نادر قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد. همکاران عزیز! این پروتکل میگوید ما سالانه دلار و حق عضویت بدهیم تا تعدادی از افراد بابت این به مسافرت خارجی بروند. دولت و کمیسیون توضیح بدهند چرا این کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی پیگیر این نیست به هواپیمای ما بنزین بزنند؟ هواپیماهای ما وقتی که میخواهند به اروپا بروند در شهر زیبا و قشنگ ارومیه فرود میآیند بنزینشان را پر میکنند بعد میروند. موقع برگشتن هم این هواپیماها دوباره در ارومیه مینشینند بنزین میزنند که به تهران بیایند. مسافرین چندین ساعت علاف میشوند و وقتشان از بین میرود. ما باید فقط حق عضویت بدهیم؟
همکاران عزیز! من معتقد بودم دلایلی که ما باید عضویت داشته باشیم بگویند، بگویند این کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) چه نفعی برای ما در این ایام تحریم دارد؟ آیا به ما قطعه هواپیما میدهد؟ شما به فرودگاه تهران بروید گورستانی از هواپیماهایی هستند که به خاطر یکی دو قطعه خوابیدهاند.
من انتظار داشتم دولت کریمه و محترم، به قول آقای مصری هیأترئیسه، میآمد لایحه را به مجلس میداد، مجلس یک پول خوبی میگذاشت تا هواپیمای (140) را که آقای رئیسجمهور بدون کارشناسی تعطیل کرد و ظلمی به مردم ایران کرد به این پول اختصاص میدادیم تا هواپیمای ایرانی ساخته میشد. متأسفانه این عملیاتی نشد، هر روز بلیط هواپیما گران میشود. آیا ما کنوانسیون بینالمللی از این تبعیت داشته باشیم؟
یکی از همکاران عزیزم آمده به من میگوید که با چه مستند قانونی بلیط در بعضی از شهرستانها یک شبه تا (1) میلیون و (1) میلیون و (200) تومان بالا میرود؟ ما میخواهیم برای (80) میلیون مردم قانون بنویسیم و یا میخواهیم دست به جیب پول (80) میلیون ایرانی ببریم، حق عضویت بدهیم تا آنها بیشتر ما را تحریم بکنند؟
از کمیسیون عمران انتظار داشتیم جناب آقای دکتر رضایی عزیزم و اعضای محترم کمیسیون عمران یک گزارشی در رابطه با فعال کردن ساخت هواپیماهای داخلی ایران را عملیاتی کنند، نه اینکه کورکورانه هر روز عضو پروتکلها بشویم و هیچ مستند و گزارشی نمیدهند که خیرش در چیست. ما ضرر میبینیم، از NPT و برجام ضرر دیدیم، آیا اینجا هم میخواهیم؟ منفعتمان را بگویند تا ما رأی مثبت بدهیم.
آقایان و همکاران عزیز! بهتر بود دولت و کمیسیون لایحه و طرحی میآوردند که هواپیمای ساخت داخلی انجام میدادیم. ما ایرانیها سوار هواپیمای خودمان میشدیم، امکانات هست. آقای روحانی، با سقوط یک هواپیما دستور تعطیلی ساخت هواپیما را داد. همکاران! لذا به این پیشنهاد رأی ندهید تا گزارش جامع بدهند. آقای قاضیزاده! از نماینده دولت و کمیسیون بپرسید حق عضویت ما برای چیست، بر سر این چه کسی به خارج از کشور خواهد رفت؟ ما برای افراد خاص قانون بنویسیم از پول (80) میلیون مردم زحمتکش ولایتمدار ایران اسلامی که در روزهای سخت همراه نظام بودند. ما وکیل ملت یا دولت یا افراد خاص هستیم؟
ما نوکر ملت هستیم، ما با رأی ملت اینجا آمدیم از حقوق مستضعفان دفاع کنیم. هر روز قانون به نفع سرمایهداران و به ضرر مردم عادی، سوراخ کردن قانون مالیاتی، پرداخت پول به خارجیان مینویسیم. من انتظار دارم آقای لاریجانی رئیس جلسه از نماینده دولت توضیح بخواهد که این چه سودی برای ما دارد، چرا ما هواپیمای ایران (140) را تعطیل کردیم؟
آقای اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی موقعی که رأی اعتماد میگرفت گفت من پیگیر ساخت هواپیمای ایرانی خواهم شد. خبری نیست، آقای کفاش معاون وزیر! به وزیرت بگو هواپیمای ایرانی چه شد، چرا هواپیمای ایرانی درست نمیکنید، ما تا کی باید محتاج باشیم؟ یک روزی نایبرئیس مجلس و وزیر به فرودگاه مهرآباد برای پیشواز خرید یک هواپیمای خارجی میرود، این برای ما ننگ است. افتخار این است که ما سوار هواپیمای ایرانی باشیم. به عشق اباالفضل، یا اباالفضل.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم. جناب آقای مهرداد لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور همه این مطالبی که فرمودند مطالب بحقی بود، اما مربوط به این موضوع نبود، خارج از این موضوع بود، بحث دغدغه ایشان در مورد عدم وابستگی به خرید هواپیما، بحثهایی را که مطرح کردند بحثهای درستی بود. واقعاً من از دغدغه و عنایتی که ایشان دارند سپاسگزارم، برای ایشان هم آرزوی موفقیت دارم.
دوستان ببینید! آن چیزی که در این لایحه اتفاق افتاده من خدمت دوستان کوتاه عرض بکنم، دوستان هم عنایت داشته باشند. ما عضویت پروتکل استانداردهای ایکائو را پذیرفتیم، برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور هم عنایت داشته باشند، ما در ایکائو عضو هستیم، عضو پروتکل استانداردهای آنها الان هستیم. بنابراین این یکبار در مجلس شورای اسلامی آمده قانون شده و ما به دولت اجازه دادیم شما برو عضو ایکائو بشو و در نشستهای آنها شرکت بکن. بنابراین اگر بخواهیم اصل قضیه را زیر سؤال ببریم کار درستی نیست، برای اینکه خود همین مجلس به دولت و وزارت راه و شهرسازی اجازه داده که برو عضو ایکائو بشو در نشستهای آنها شرکت بکن.
شما استحضار دارید که در قانون اساسی همان اجازهای که بنده و جنابعالی در همین مجلس به دولت دادیم که شما براساس این تفاهمنامه و توافقنامه و مقاولهنامه شما باید بروید اجرا بکنید در اصل (139) قانون اساسی هم چه گفتیم؟ گفتیم اگر تغییراتی قرار است صورت بگیرد هرگونه تغییرات باید با اجازه مجلس باشد. یعنی اگر در یک بند، واو آن را بخواهند تغییر بدهند حتماً در مجلس شورای اسلامی بنده و جنابعالی باید به دولت آن متن مفادی را که تأیید کردیم باید آن تغییرات را دولت مجدداً سیکلش را طی بکند در مجلس شورای اسلامی بیاورد به تصویب برساند.
دوستان! اتفاقی که افتاده این است که در برج مهرماه سال 1395 در سی و نهمین جلسه ایکائو، نشست بینالمللی ایکائو در شهر مونترال بود آنجا اصلاحاتی صورت گرفت که من به دو تا از مهمترین این اصلاحات اشاره میکنم. واقعیت قضیه این است که در کشور ما هم تأثیری نخواهد داشت، فقط به جهت آن تغییراتی که در لایحه رخ داده بود به همان جهت دولت این را تبدیل به لایحه کرد.
یکی این است که کمیسیون ناوبری هواپیمایی ایکائو قبلاً (19) عضو داشت، دوستان عنایت بفرمایید در آن جلسه مهرماه سال 1395 در ایکائو تصویب شد که این کمیسیون ناوبری تعداد اعضایش را (21) عضو بکند. بنابراین تعداد تغییرات یکی این است که تعداد کمیسیون ناوبری ایکائو آنجا که (19) عضو داشت به (21) عضو تبدیل بشود، یا بعضی از مصوبات آن ملغی یا اصلاح شده و بعضی از تعداد اعضای ایکائو را افزایش دادند. یعنی ایکائو قبلاً یک تعداد عضوی که دادند در مهرماه سال 1395 مصوب کردند که تعداد اعضای عضو ایکائو افزایش پیدا بکند.
دوستان! من خواهش میکنم، عرایضم را جمعبندی بکنم عرض بنده این بوده که قبلاً ما عضو پروتکل استانداردهای ایکائو بودیم، شما اجازه دادید، اما براساس اصل (139) قانون اساسی اگر تغییراتی صورت بگیرد این تغییرات باید با اجازه مجلس شورای اسلامی باشد. در مهرماه سال 1395 ایکائو تشکیل جلسه داد، نماینده شما از وزارت راه و شهرسازی در آن جلسه سال 95 شرکت کرد آن تغییرات را پذیرفت. یکی تعداد اعضای ایکائو اضافه بشود، یکی اینکه عضو کمیسیون ناوبری آنها از (19) به (21) عضو تغییر پیدا بکند.
بنابراین در سال 96 هم وزارت راه و شهرسازی این تغییرات را تقدیم دولت کرد و دولت هم این را تبدیل به لایحه کرد که امروز تقدیم شما بزرگواران است. همان اصل (139) که بنده و جنابعالی گاهاً، من جسارتاً خدمت جناب آقای دکتر لاریجانی یادآور میشوم که اصل (39) را ما باید در توافقنامهها لحاظ بکنیم اینجا است، دولت هم دقیقاً همان اصل (139) را رعایت کرده، تغییرات را آورده. من خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی مثبت بدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف دیگر نداریم، دولت و کمیسیون هم موافق است. حضار 201 نفر، مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«مادهواحده ـ تشریفات (پروتکلهای) مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی مورخ 6 اکتبر 2016 میلادی (15/7/1395 هجریشمسی) بهشرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آنها داده میشود.
تبصره 1 ـ از تاریخ لازمالاجراءشدن این قانون موارد زیر ملغی میگردد:
1 ـ بندهای (1)، (7) و (8) مادهواحده قانون تصویب مقاولهنامههای اصلاح کنوانسیون هواپیمایی کشوری ـ 1323 هجریشمسی (1944 میلادی) و اجازه تسلیم اسناد آنها (مصوب 22/2/1372) و تشریفات (پروتکلهای) مربوط به پیوست آن.
2 ـ قانون تشریفات (پروتکل) اصلاحی بند «الف» ماده (50) کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری شیکاگو (مصوب 9/4/1354).
3 ـ تشریفات (پروتکل) اصلاحی بند «الف» ماده (50) و تشریفات (پروتکل) اصلاحی ماده (56) کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری پیوست قانون تشریفات (پروتکلهای) اصلاحی کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری شیکاگو (مصوب 22/8/1351).
4 ـ قانون تشریفات (پروتکل) اصلاحی قرارداد بینالمللی هواپیمایی کشوری (مصوب 27/9/1350).
تبصره 2 ـ در اجرای این تشریفات (پروتکل) رعایت اصل (125) قانون اساسی الزامی است».

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 204 نفر، مادهواحده لایحه تصویب تشریفات مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از خبرنگاران، اصحاب رسانه و هنرمندان شهرستان اردکان استان یزد که میهمان جناب آقای دکتر تابش نماینده محترم اردکان هستند.
ـ جمعی از جوانان انجمن اعتلای اندیشه استان اصفهان که میهمان حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان هستند که به این عزیزان هم خوشآمد میگوییم.
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان هشترود استان آذربایجانشرقی میهمان جناب آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود هستند.
ـ جمعی از اعضای محترم شورای شهرستان بخشهای مرکزی و قرهچای و دهیاران شهرستان خنداب میهمان جناب آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، خنداب و کمیجان هستند که به همه عزیزان خوشآمد میگوییم.
9
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
انصراف سؤال جناب آقای بهرام پارسایی نماینده محترم شیراز که از طرح سؤال خود از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت عدم اقدام جدی برای نامگذاری روزی در تقویم به نام روز کوروش انصراف دادند که بدین وسیله اعلام وصول میشود.
10
اعلام وصول طرح افزایش کارآمدی دستگاههای فرهنگی و اجرایی در گسترش اخلاق عمومی با قید یک فوریت و رد فوریت آن (ثبت 627)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران درخواست یکفوریت کردند برای طرح قانونی افزایش کارآمدی دستگاههای فرهنگی و اجرایی در گسترش اخلاق عمومی.
عزیزانی که میخواهند ثبتنام کنند! در فهرست دستور ردیف (9) است. جناب آقای سالک به عنوان نماینده متقاضیان فوریت موضوع و دلایل یکفوریت را بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام به روان پاک حضرت امام و شهدا، شهدای مرصاد و همه خدمتگزاران و سلامتی و عزت و اقتدار مقام معظم رهبری.
دلایل فوریت افزایش کارآمدی دستگاههای فرهنگی و اجرایی در گسترش اخلاق عمومی عبارت از این مطالب هستند:
اول، اساس انقلاب اسلامی ما مبتنی بر مجموعه ارزشهای دینی، اخلاقی و احکام شریعت اسلام است. بنابراین (40) سال است که در چهارچوب این مجموعه ارزشها، انقلاب با قدرت و اقتدار پیش رفته و از این به بعد مسئولیت ما در قبال این مسأله سنگین است. لذا مردم یک نظارت ملی طبق اصل (8) قانون اساسی دارند و در این رابطه باید نظارت خودشان را اعمال کنند که بحث امر به معروف و نهی از منکر است.
نکته دوم، هدف طرح، ارتقای اخلاق عمومی است که در بند (2) نمونهها و مصادیق این مسأله را مطرح کردیم، از جمله مسأله عفاف و حجاب عمومی مردم که قابل توجه است.
نکته سوم، صیانت از حقوق مردم عامه کشور به ویژه مؤمنین و نیروهای انقلابی است که باید در این رابطه دقت کرد.
نکته چهارم اینکه در قانون عفاف و حجاب مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی (26) دستگاه با بیش از (300) مأموریت مسئول اجرای این موضوع شدند. ما در طول مجلس نهم به مدت یک سال نظارت کردیم و به مشکلاتی برخوردیم. آن مشکلات عبارت از این مسأله هستند:
یک، تداخل وظایف و مأموریتهای دستگاهها نسبت به یکدیگر.
دو، عدم ضمانت اجرای این قانون.
نکته سوم نظارت بر حسن اجرای قانون و عدم نظارت بر این مسأله.
چهارم، عدم باور مدیران نسبت به یک فریضه الهی، شرعی و اخلاقی که در این جهت باید باشد.
محور بعدی طرح بحث عفاف و حجاب در کنار مسائل و فسادهای دیگری که مطرح است امروز توسط رسانههای بیگانه مطرح میشود. خبر دارید که بالغ بر (60) مؤسسه آمریکایی تحقیق و پژوهش روی موضوعات مختلف در ارتباط با این مسأله براساس تغییر رفتار و افکار به خیال خودشان براندازی نظام کار میکنند و مسائلی از قبیل آزادیها و آن چهارشنبه بدون حجاب و کشف حجاب، حقوق حیوانات و این موضوع سگگردانی که شاهدش هستیم، قبحزدایی از این ارزشهای دینی است. بحث حقوق زنها با هدف مسائلی که بیگانگان تعقیب میکنند با هدف فروپاشی خانوادهها است. این قانون در دفاع از تحکیم پایههای اصلی خانواده مطرح است.
نکته بعد فرمایش مقام معظم رهبری در همین زمینه است که میفرمایند: «قوانینی وجود داشته باشد که دولت برخورد کند که لابد هم برخورد میکند» و این مسأله قابل توجه است. از این بابت دشمن تلاش میکند آثار مخرب خودنمایی و جلوهگری را که در یک لحظه اتفاق میافتد، ولی آثار سوء آن برای کشور و جامعه و اخلاق عمومی حتی برای سیاست آثار مخرب و ماندگاری را خواهد داشت.
لذا این مجموعه طرح افزایش کارآمدی دستگاهها علاوه بر اینکه آن اشکالات قانونی را در بحث عفاف و حجاب حل کرد عمومیت بیشتری هم داد و طبق ضوابط قانونی اصول (22)، (23)، (10) و (8) قانون اساسی مجموعاً به ما این میدان را میدهد که انشاءالله تلاش کنیم.
از همه برادران و خواهران گرامی تقاضامندم نسبت به این موضوعی که امروز همه ما ناراحت هستیم، یعنی ولنگاری فرهنگی، آسیبهای اجتماعی و فرهنگی که دامن میزند و دامن جوانان، دختران و پسران را گرفته است اجازه بدهید این طرح یکفوریتی رأی بالایی بیاورد، شاید دوستان اشکالاتی هم داشته باشند، ممکن است در ضمن برگشتش به کمیسیون نقطهنظرات آن عزیزان ارائه بشود و رفع بشود و این خلأ قانونی در این بخش انشاءالله عملیاتی بشود. من تقاضامندم همه عنایت کنند و به این فریضه الهی یعنی ارتقای اخلاق عمومی در جامعه در سطوح مختلف اقدام جدی صورت بگیرد و انشاءالله یک رأی بالایی خواهیم داشت. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. یکفوریت مطرح است، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای جهانبخش محبینیا مخالف هستند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای عرایضم صادقانه حرمت خاصی به آقای سالک قائل هستم آن را اعلام میکنم. دغدغههای حضرت ایشان را دغدغههای خودم میدانم. وقتی انسانی را در ساحت جمهوری اسلامی میبینم که آن نگرانیهایی که ایشان فرمودند در رفتار چنین افرادی دیده میشود باور بفرمایید غصهمند میشوم و هنگامی که جوانان کشور و وطنم ایران بزرگ را میبینم که با ارزشهای اسلامی چفت و در انطباق با خواست حضرت حق هستند که در قرآن و روایات و احادیث آمده افتخار میکنم.
همکاران و نمایندگان محترم، جناب آقای خستهبند و دکتر نوبخت! اما نگرانی اصلی من این است که خدایناکرده نکند با تصویب قوانین پی در پی و قوانینی که قیود و تعهدات اجرایی آن در حدی نیست که بتواند این دغدغهها را رفع کند در جامعه یک حالت مقاومت و بیتفاوتی به موارد امر به معروف و نهی از منکر به وجود بیاوریم. آقای خستهبند و آقای دکتر نوبخت! آن که آقای سالک فرمودند در فوریت مطلبی را نفرمودند، هرچند توجه به اخلاق از فوریت برخوردار است، اما وجوه اخلاق عمومی را هم ما احصاء نکردیم. آیا مناظری از اخلاق و اخلاق عمومی به بیعدالتی، دروغ، ولنگاری، غرور و آن مفسدههای شیطانی برمیگردد که خداوند تبارک و تعالی پیامبران را برای مقابله با آنها مبعوث فرمودند.
بیاییم ببینیم پیامبر در مقابله با چنین مواردی چه برخوردی داشته، ائمه و بزرگان ما وقتی حضرت آیتالله بهجت (رضوانالله تعالیعلیه) در رابطه با نافرمانی درون خانواده از ایشان فتوایی میخواهند و مورد استفتاء قرار میدهند چه نگاهی به وجوه شیطانی دارد که انسان از خودش نشان میدهد.
حضرت آقای سالک سرور و عزیز ما انسان متشخص و دلسوز ما مستحضرند در هیچ جامعه دینی، سکولار، لیبرالیستی و مارکسیستی نمیتوانند با قانون، فرهنگ را به اطاعت در بیاورند، چه رسد به اخلاق. مسأله اخلاق چیزی نیست که ما آن را با قانون بتوانیم به دست بیاوریم، قانون است که باید در قید اخلاق باشد، نه اینکه اخلاق مقید به قانون باشد. علم، دانش، زیباییشناختی، فهم، حریت، آزادگی، بلندنظری، مناعت طبع، اینها مسائلی است که با قانون به آن دسترسی پیدا نخواهیم کرد.
ما بعد از انقلاب قوانین زیادی را نوشتیم، در دورههای قبل وقتی مسأله مد و لباس آمد من مخالفت کردم، آن زمان فکر کردند خدایناکرده من نسبت به پوششهای اسلامی نظر بسیار بازی دارم. خیر، آن زمان هم عرض کردم و آمدند از من گلایه کردند، گفتم خدای عالم گواه است که من به این افتخار میکنم که خواهران و بانوان جامعه اسلامی مقید به آن پوششی باشند که در محدوده شرع ما توقع داریم، اما با این نگاهها و دلسوزیها ما به مقصد نمیرسیم.
برادران عزیز! در دوران پیامبر هم که الحمدلله نسبت به تاریخ اسلام استاد هستید و بعضی از سروران گرانقدر، عزیزان روحانی مجلس و دوستانی که در حوزه فقه و اندیشه سیاسی اسلام کارهایی کردند آشنایی کامل دارند. فلذا ارتقای اخلاق عمومی با قانون مقدور نیست. ماده (11) این طرح یک نگاه کاملاً بسته پلیسی پاسبانی قبل از انقلاب به امورات دارد. بیشترین مسئولیت متوجه صدا و سیما است که بندهخدا صدا و سیما نهایت زحمتش را میکشد، هرچند من گلایههای زیادی از صدا و سیما دارم. مخصوصاً به پخش دیشب در رابطه با نشست علنی مجلس، اما واقع مطلب این است که صدا و سیما تلاش میکند از بابت بسته بودن الان صدا و سیما زیر سؤال است. واقعاً چکار بکند؟ الان همه ما توقع داریم، یک مقدار هم اگر بعضی از برنامهها را بخواهد جمع بکند که این هجوم هیولاوار و اژدهاوار شبکههای منحط و فاسد دیگر جذب میکند و میبرد.
در مقدمه این، دوستان فرمودند و به من تذکر هم دادند، تذکر هم واقعاً درست است که میگویید با این حال در سالهای اخیر کاستیهای زیادی در انجام این مأموریت از سوی دستگاههای فرهنگی و اجرایی بوده. اخلاق به نماز جمعه و مباحث من و شما در پارلمان، به عملکرد دولت، دانشگاه، مدرسه، خانواده همه اینها وابسته است. (رئیس ـ متشکریم) آقای دکتر! یک جمله بگویم. بخشی از اهمال و نقص موجود در حوزه فرهنگی ناشی از ابهام و نقص در قوانین است. خیر، قربانتان بروم و فدایتان بشوم تا دلتان بخواهد ما قانون داریم.
دعا کنید خداوند به حرمت شهیدان انقلاب و زحماتی که امام برای بنیان نهادن این جامعه گذاشته جامعه ما را از شر شیطان و کارهای ضداخلاقی مصون نگه دارد و این فوریت ندارد. انشاءالله تعالی به سوی کارهای بنیانیتر برویم. مقام معظم رهبری (حفظهالله) در بعضی از نشستها میفرمایند: «من توقع دارم شما به عمق بروید من وقتی اسم سادهای روی مطلب میگذارم شما به بنر زدن اکتفا نکنید»، به عمق بروید. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای مصطفی کواکبیان موافق هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان توجه بفرمایید! برادر عزیز ما آقای محبینیا بسیار صحبتهای خیلی خوبی فرمودند، ولی نفرمودند که چرا این طرح فوریت ندارد. بحث سر فوریت این طرح است. بنده الی ماشاءالله در محتوای این طرح اشکالات دارم و حتماً در مواد این طرح از جمله آن ماده (11) که اشاره کردند خود بنده ایراد دارم و در موقعی که اگر توسط نمایندگان محترم تصویب بشود حتماً صحبت میکنم.
اما عزیزان! مشکل جامعه ما اتفاقاً اخلاق است، مشکل مسئولین اجرایی ما اخلاق است، با همدیگر تعارف نکنیم، حالا ایشان میگوید با قانون نمیشود اخلاق درست کرد، (40) سال است حوزههای علمیه ما، نمازهای جمعه ما، صدا و سیمای ما اگر میتوانستند اخلاق جامعه را درست میکردند، گاهی هم قانون باید باشد، اما بدانید حجاب و عفاف با بگیر و ببند درست نمیشود. واقعاً باید در جامعه ضابطهمندی باشد، بعضی دوستان واقعاً فکر میکنند اینکه به ما گفتند «الناس علی دین ملوکهم» شوخی کردند، اینکه به ما گفته شده است که مردم شبیهترند به زمامداران تا نسبت به پدرانشان، شوخی کردند، نه.
مردم از ما مسئولین یاد میگیرند، از ما وکلای مجلس، وزرا، نمایندگان یاد میگیرند، ما میخواهیم بگوییم دستگاههای اجرایی واقعاً فرهنگ و اخلاق عمومیشان منطبق باشد (رئیس ـ راجع به فوریتش صبحت بفرمایید).
عرض بنده همین است که دوستان توجه بکنند به کلیت این رأی بدهند، ما میتوانیم موافقت کنیم و رأی بدهیم، اما اشکالاتی دارد. در مورد حقوق شهروندی الیماشاءالله بحث شده. بحثی که در مورد عفاف و حجاب در مورد فیلمها شده من هم در این مورد بحث دارم، اینطور که زنان جامعه ما که غریبهها نیستند، اینها مادران جامعه هستند، همینها بودند که شهدا را در دامان خودشان پروراندند. برخورد فیزیکی و سختافزاری نیست.
دوستان! من معتقدم نیاییم با کلیاتش موافقت نکنیم و مخالفت کنیم (رئیس ـ الان بحث فوریتش است، موافقت نیست) بحث فوریت هم همین است. من مشکلی که واقعاً میبینم این است که در بسیاری از عرصههای اجتماعی مشکل اخلاقی داریم و مشکل اخلاقی هم یک مقدار باید ضابطهمند بشود و حتماً حقوق شهروندی باید در آن رعایت بشود. اصلاً آموزش حقوق شهروندی برای مسئولین جامعه که پاسخگو باشند و برای اینکه بدانند باید به مردم جواب بدهند یک اصل مهمی است.
لذا بنده معتقدم ضرورت و فوریت دارد و اگر عزیزان با کلیاتش موافقت بکنند بنده حتماً در تمام موادش نظراتی دارم که انشاءالله در آنجا اعمال بشود. من باز هم تأکید میکنم عزیزانی که مخالف فوریت هستند میگویند اخلاق خوب است، ولی جای دیگر برود عمل بشود. اگر خوب است همه واقعاً باید دست به دست بدهیم تا این را تصویب بکنیم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 195 نفر، یکفوریت این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

اکبر رنجبرزاده

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای حاجی تذکر ماده (75) دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من ابتدائاً از اینکه در غذاخوری مجلس یک نوع غذا دارد سرو میشود تشکر بکنم. این قدمی رو به جلو است. باید از جنابعالی و دیگر عزیزانی که تصمیم گرفتند تشکر کنم. اما در یکی از جلساتی هم که وزیر اقتصاد در کمیسیون دعوت شده بود بنده گفته بودم نیامدند که بعداً گفتند در آن جلسه دعوت نبودند که این هم اصلاح بشود.
اما تذکر اول بنده بند «د» ماده (108) است که امروز اتفاق افتاد. آقای رئیس! براساس این بند هرکسی در مخالفت یا موافقت با موافقتنامههای بینالمللی (15) دقیقه وقت دارد. وقتی که جلسه اداره میشد بنده گفتم (15) دقیقه وقت است، رئیس جلسه گفتند نه، (5) دقیقه است. بنده گفتم آییننامه میگوید (15) دقیقه، آقای دکتر پزشکیان گفتند که من میگویم (5) دقیقه. با توجه به بند «ج» ماده (22) آییننامه من خواستم که این تذکر را هم داشته باشم.
اما صبح مطلبی درخصوص ماده (75) بود، مطالبی را برادر عزیزمان آقای پورابراهیمی بیان کردند که نوعی توهین بود، البته به (51) نفری که این طرح را امضا کردند. ایشان گفتند که این طرح مثلاً نه سر دارد و نه ته، این یکی از عناوینی بود که به کار بردند. (51) نفر از همکاران، طرحی را امضا کردند، حالا از لحاظ کارشناسی بررسی میشود، طبیعتاً یا رأی میآورد یا نمیآورد و همچنین بالای (100) نفری که در هنگام یکفوریتش رأی مثبت به این طرح دادند، این نکته اول.
از طرفی گفتند که کارشناسی نیست، اتفاقاً چندین گروه کارشناسی از جمله تیمهایی از دانشگاه تهران و دانشکدههای مربوطه و همچنین مرکز پژوهشها و بچههای ایتان روی این طرح کار کرده بودند. در ماده (13) قانون برنامه که گفتند آنجا قانون است هدف همه ما همین نکته بود که آنجا وزیر اقتصاد را مسئول دانسته، ما در این طرح آمده بودیم گفته بودیم بانک مرکزی با توجه به نقشی که در موضوع ارز دارد آن مسئول باشد. اینکه گفته شود بی سر و ته که عرض کردم به نوعی توهین است و میخواهم عرض بکنم که بالاخره آقای پورابراهیمی سه سال مسئولیت کمیسیون اقتصادی مجلس را بر عهده داشتند، این وضعی هم که الان ما در جامعه میبینیم بالاخره بخشی از آن هم به مجلس برمیگردد و طرحهای مهمی هم بود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! الان شما از ماده (75) استفاده کردید فقط برای کلمه «بی سر و ته» است؟

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
علت هفتاد و پنجیتان را بگویید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
چشم، الان میگویم. بعد گفتند کسی که این پیشنهاد را داده رشته تحصیلیاش همخوانی نداشته. سؤال من این است که خود رئیس وقت کمیسیون اقتصادی رشته تحصیلیاش اقتصاد است؟ نه، الان نیست. یعنی خود آقای پورابراهیمی هم رشتهشان رشته اقتصاد نیست، اما طراحان آمدند با افراد کارشناسی نشستند مشورت کردند طرحی را تهیه کردند، از این جهت.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! اجازه بدهید، باز هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
میخواهم بگویم خیلی توهینش روشن نیست.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
حالا همین دو تا بوده، سومی را هم میگویم. اینکه که اینجا در صحن گفتند اصل ماجرا این بود که هم آقای پورابراهیمی و هم یکی از همکاران دیگر در کمیسیون و هم اینجا هم گفتند چرا نیاوردید ما امضا بکنیم یا چرا خارج از کمیسیون امضا شده؟ اگر بنا است طرحهایی که تهیه میشود هر کمیسیون اعضای آن کمیسیون امضا کنند پس بیایید آییننامه را اصلاح بکنیم. بالاخره هر نمایندهای اختیار دارد براساس آنچه که فهم دارد طرح تهیه بکند، امضا بکند و ارائه بدهد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حالا صبر کنید، الان عجله نکنید.
11
ناطقان جلسه خانم زهرا ساعی و آقایان: غلامرضا تاجگردون، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، سیدجواد حسینیکیا و سیدقاسم جاسمی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای غلامرضا تاجگردون نماینده محترم گچساران و باشت.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
ـ سرکار خانم زهرا ساعی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی نماینده محترم کرمانشاه.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای غلامرضا تاجگردون دعوت میکنیم، برای ارائه نطقشان تشریف بیاورند، بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف ایران، نمایندگان و همکاران عزیز! ایران عزیز ما مسیر پرفراز و نشیب خود را در مسیر آنچه که شایسته تاریخ گهربار این خطه عزیز است به سختی طی کرده و بیش از آنچه که در تصور ما است بار سختیها و مرارت جامعه بر دوش خانوادهها و مستضعفین سنگینی میکند. شاید اگر خون شهدا و درد جانبازان و دعای خیر مادران و پدران شهیدان یعنی فرشتگان روی زمین نبود این بار سنگین قابل تحمل نبود. ولی باز هم تحمل کرده و امیدوارم پسین این روزها روشنایی پرفروغی باشد که تلخیهای این دوران به فراموشی سپرده شود.
وضعیت اقتصادی کشور، بالا بودن نرخ تورم و رسیدن این نرخ به عدد افسانهای (50) همراه با رکود و بیکاری بالا و شکننده بجز با عشق به میهن و دین و انقلاب قابل تحمل نیست. باید بپذیریم این مسیر، یک انتخابی بود که همه با هم کردیم. برنامههایی داده شد، اتفاقی بر آن حاصل شد، مقاومتی صورت گرفت و به واسطه این مقاومت و ایستادگی دشمنیها فزون گشت و بدون تعارف شرق و غرب هریک نقشهای برای این وضعیت کشیدند. غرب زورگو تمام توان خود را بسیج کرد تا ملت ایران را به زانو رسانده و دیگران هم چشم طمع بر منابع غنی ایران دوخته، امیدی دیگر بر این وضعیت دارند منافع خود را حداکثر کنند. غرب بداند هرچه به ما نزدیکتر شود ملت ایران برای ایستادگی و مقاومت راسختر خواهند شد و فرزندان این مرز و بوم مصممتر برای مقاومت در حفظ ارزشهای انقلاب خواهند ایستاد.
دشمنی از بیرون مشخص است و (40) سال گذشته این دشمنی بیشتر و بیشتر شد، اکنون که به فرموده رهبر عزیزمان قرار بر برداشتن گام دوم به همت جوانان عزیزمان میباشیم بدانیم این دشمنی نه تنها کم نخواهد شد، بلکه باید انتظار بیش از این را مبنی بر شدت دشمنی داشته باشیم، اما در درون چطور؟ بدون تعارف مردم از ما نگرانند، این نگرانی چپ و راست و اصلاحطلب و اصولگرا نمیشناسد. آنان میگویند هرچه خواستید در اختیارتان گذاشتیم و هر نوع حمایت هم خواستید بر شما عرضه کردیم. دولت، مجلس، قوه قضائیه و این مردم همه در یک کشتی نشستهایم و متأسفانه هرکس میخی بر کف این کشتی کوبیده تا خود را مستحکم کند و ندانسته جامعه را به غرقه میکشاند.
عزیزان مسئول، نمایندگان و هرآنکس که اختیار داریم، تصمیم میسازیم و تصمیم میگیریم! دقت کنیم که گامهای یکایک ما ناخودآگاه تلاش میکند این نگرانی جامعه از ما به تنفر تبدیل شود. تنفر مردم از ما یعنی عبور از هرآنچه که ساخته بودیم و هرآنچه امام شهدا و رهبری از ما میخواست و میخواهد.
اداره جامعه همراه با تنفر مردمانش به پشیزی هم نمیارزد. حکومت اسلامی حکومت دینی بر مبنای رضایت مردم است، اگرچه این روزها کسانی رضایت خواص را اولی بر رضایت عامه مردم میدانند، ولی آنچه که داریم از مردم است و باید بر آن بمانیم. نخبگان سیاسی (40) ساله انقلاب را یکایک نفله کردیم و به دست خود نسلکشی انقلاب را فراهم کردیم. هرگاه کسی به درستی غلط به پایین کشیده شد هلهله شادی جریان دیگر آتش خرمن انقلاب را بیشتر کرد، گویی این کلام این روزها بیشتر ملموس است، آسیاب به نوبت است.
یک روز شعار هستهای حق مسلم ما است، ورد زبان همه ما بود، بعد برجام را مینگاریم و به تصویب میرسانیم، به بهانه برجام به گروهی میتازیم و گروه دیگرمان آن را افتخار میدانند، چند صباحی نگذشت و برگه برجام که کف مطالبات ما بود توسط دشمن دیرینه ما پاره شد و به دست خود ما کف خواستههای ما یعنی برجام تبدیل به سقف مطالبات یعنی بازگشت آمریکا و پذیرش برجام میشود. تحریم جدی میشود، برجام فراموش میشود، تورم لجامگسیخته بر گرده مردم سوار میشود و به ناگه همه دزد میشویم و دزدی هم چپ و راست نمیشناسد، هرکسی تلاش میکند دولت رقیبش را دزدتر نشان داده و دولت خودش را منزهتر.
آقایان و خواهران نماینده! البته که شما بهتر از من میدانید مردم گیج شدهاند و جوانان مبهوت. میگویند اینکه مجلس است و عصاره فضائل و در رأس امور، آن هم دولت است و منتخب خودمان و این هم قوه قضائیهای که آمده است تا سختگیری کند و قوه پاکی را نمایش دهد، این یعنی چه؟ یعنی اینکه قبل از آن فاسد بودند، پس این ملت به چه چیزی امیدوار بودهاند؟ مردم میگویند همه اینها نمایش است.
این را میدانم که فساد اداری و اقتصادی در حال تبدیل شدن به فساد سیستماتیک است و عمده عوامل، سرعت این اتفاق را بیش کردند، ولی همواره راه بازگشت هست. چرا که علیرغم سختیها شواهد نشان میدهد ملت فهیم ایران باز هم انتخابشان چه رفراندومی باشد و چه نباشد همین است و بس و دشمنان هم بدانند تا نفس گرم مسیحایی امام و رهبری و جاریه خون شهیدان و فرزندان انقلاب است انتخابشان آنان نیست و به امید خداوند متعال (40) ساله دوم را با قدمهای راسخ جوانان انقلابی و فکور طی خواهیم کرد. شرط این راه ماندن همه و با هم بودن است. شرط این راه کنار مردم بودن و با آنان بودن است، نیاییم جامعه را به دو قطب تبدیل کنیم، بگوییم اصلاحطلب یعنی ضدانقلاب و ضدولایت و دیگری یعنی عین ولایت و انقلاب. هیچگاه این جمله را فراموش نکنیم صندوقهای رأی که هریک میخ استحکام انقلاب است چپ و راست نمیشناسد و مردم هم آنچه را که بیشتر میپسندند خدمت است.
امروز وقت اختلاف و ایجاد نگرانی برای مردم نیست. دیگران آمدند و رفتند، ما هم بخواهیم و نخواهیم میرویم. آنچه میماند خاطرات خوب و بد است و چه بهتر که نیکنامی بر ذهن مردم چیره شود. امیدوارم که همه با هم برگردیم، برگردیم بر مسیر انقلاب و مردم. یعنی مسیری که منافع مردم و نه جناح خودمان و جریانمان حداکثر شود.
اما در باب منطقه و استان عزیزم کهگیلویه و بویراحمد و حوزه انتخابیهام باشت و گچساران؛ جوانان این خطه هم نگران هستند و بیش از آنچه که فکر میکنیم آنان بر ذخیره نفت نشستند و از رگهای وجودشان ایران را تغذیه میکنند و خود بیکارند. اگرچه شایسته است از خدمات دولت محترم به واسطه تلاش برای عمران و آبادانی و ارتقای شاخصهای این خطه محروم میهنمان تشکر کنم و قدر بدانم ولی باز هم همچنان حلقه فقر بر این خطه چیرگی میکند و تلاش به خصوص در مقوله تولید و اشتغال باید دوچندان شود. چرا خطه نفتخیز کشورمان از خوزستان تا گچساران باید اینچنین باشد؟ آقای رئیسجمهور! به درد مردم و جوانان توجه کنید و همهچیز آنچه که بیرون میگویند نیست، نگذاریم از درون بپوسیم.
آقای رئیسجمهور! هزاران میلیارد سرمایه جنگلی زاگرس این روزها میسوزد، نمیخواهم بگویم قهر طبیعت یا عامل انسانی است، فقط این را میدانم پنجه آنانی که با دست خالی آتش خامی و زاگرس را روزانه خاموش میکنند خسته است. حیف است اینهمه ثروت غنی خدادادی بسوزد. زاگرس امید و مأمن (100) سال آینده ایران است، به حفظش بکوشیم. درد آتش کوهها و جنگلها بر سوز دل پدران و مادرانی که فرزندان بیکارشان در کنارشان پرپر میشود مستولی گشته و نگرانند. بکوشید قبل از اینکه دیر شود، جنگل جدید نمیخواهیم، آنچه داریم حفظ کنیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، سخنران بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق دوم جناب آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران، آقای دکتر لاریجانی! چون امروز در صحن علنی یک نکتهای را همکار عزیز و بزرگوارمان آقای حاجیدلیگانی مطرح کردند من هم به استناد اصل (75) و ماده (75) آییننامه توضیح میدهم بعد وارد نطق میشوم.
جهت استحضار همکاران خودم بنده فارغالتحصیل دکترای فاینانس از دانشگاه تهران و عضو هیأتعلمی دانشگاه تهران هستم. تخصص من در حوزه فاینانس است. آقای حاجی! بنده فارغالتحصیل دکترای فاینانس از دانشگاه تهران و عضو هیأتعلمی دانشگاه تهران هستم، افتخارم معلمی دانشگاه است. سالها در حوزه مباحث اقتصاد کلان کشور بودم و اصلاً تخصص من بورس و بازار سرمایه است که پایههای اصلی اقتصاد است. اگر شما مطلبی را مطرح کردید به نظر میرسد دور از انصاف بود و آن چیزی که همکاران ما در مجلس (رئیس ـ حالا سر سخنرانی بروید ادامه پیدا نکند) و بعد هم جمله آخرم؛ جمله بنده این بود که ما این مواردی که مطرح کردید بنده تمامقد درخصوص پیمانهای پولی و موضوعات ارز دیجیتال و امثال اینها بنده زودتر از شما ورود کردم، صحبت من این بود که این قانون وجود دارد، نیاز به قانون جدیدی نیست و اینکه با این ادبیات بنده را خطاب کنید جای تعجب داشت، با این حال از رفتار و این اظهار نظر شما تعجب کردم.
بسم الله الرحمن الرحیم
وقت ما را از ابتدا بگیرید که ما هفت دقیقه صحبت کنیم. آقای دکتر لاریجانی! براساس فرمایش مقام معظم رهبری در پایان سال 97 درخصوص موضوع لزوم اصلاح ساختار بودجه توسط دولت علیرغم گذشت چهار ماه از این تکلیف قانونی ما فقط یک گزارش کارشناسی سازمان برنامه را در جلسه غیرعلنی داشتیم که عملاً این به مفهوم ارائه لایحه دولت در ارتباط با موضوع اصلاح ساختار اقتصادی محسوب نمیشود. آن چیزی که امروز مشخصاً در کشور نیازمند آن هستیم لزوم اصلاح ساختار که نه تنها در حوزههای بودجهای است، در حوزه سایر موارد هم بتواند وجود داشته باشد. بنابراین دولت مکلف بوده براساس دستور مقام معظم رهبری لایحه اصلاح ساختار بودجه را بیاورد. الان دولت به چه بسنده کرده؟
همکاران، ملت عزیز و بزرگوار ایران اسلامی! دولت در حال حاضر به اقدامات سال 98 بسنده کرده، چه چیزهایی پیشنهاد داده؟ پیشنهاد اول این است که از محل (12) درصد منابع صندوق توسعه ملی که سال گذشته فریز شده منابع امسال را تأمین کند، از محل (450) میلیون دلار حساب ذخیره ارزی منابع خودش را جبران کند و از محل استقراض و اوراق مشارکت. سؤال ما این است که اگر این اقدامات برای سال 98 مبنای اصلاح ساختار است آیا این برای دولت، مجلس و کارشناسان اقتصادی کشور قابل قبول است؟
آقای دکتر لاریجانی! من اخطار اصل (110) قانون اساسی در ارتباط با این موضوع دارم. دولت مکلف بوده، هیچ متنی تحت عنوان لایحه اصلاح ساختار بودجه نیامده، این اقدامات اولاً کوتاهمدت و برای سال 98 است، هیچ برنامه میانمدت و بلندمدت در آن دیده نشده.
دومین نکته اینکه استناد به دسترسترین منابعی شده که میتواند مشکلات کوتاهمدتمان را حل بکند. اساساً مباحث مرتبط با تکالیف دولت در جلوگیری از فرار مالیاتی، تکالیف دولت در مولدسازی داراییهای اقتصادی کشور، در موضوعات مختلف با بخشهای اقتصادی واگذاری طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و موضوعات مختلف هیچکدام عملیاتی نشده.
آقای دکتر لاریجانی! بنده اخطار اصل (110) درخصوص عدم انجام تکالیف توسط دولت در ارائه لایحه مشخص و مدون ساختار اصلاح بودجه دارم که اگر در پایان صحبتهای بنده وارد دانستید این اخطار را به رأی بگذارید. دولت مکلف بوده براساس فرمان مقام معظم رهبری اقدامات لازم را انجام بدهد. اما ما در گزارش جلسه غیرعلنی ضمن تشکر از دولت بابت گزارشی که ارائه کردند، اما این به هیچ متنی برای انجام عملیات اجرایی و تعهدات دولت و امکان نظارت مجلس بر این موضوع تبدیل نشده که طبیعتاً در این خصوص باید تصمیمگیری بشود.
نکته دوم موضوع بحث ضرورت تشکیل بازار متشکل ارزی است. آقای دکتر همتی! با توجه به اقدامات خوب شما در حوزه ساماندهی بازار ارز نزدیک شدن نرخ بازار نیما به نرخ بازار سنا بهترین موقعیت برای انجام فعالیتهای بازار متشکل ارزی هم برای جلوگیری از تقاضای کاذب در اقتصاد کشور در حوزه ارز، هم برای ارائه حجم قابل توجهی از منابع ارزی ناشی از صادرات هرچه سریعتر بازار متشکل ارزی را راهاندازی کنید.
نکته بعدی، آقای دکتر لاریجانی! خواهش میکنم شما هم عنایت بکنید. وضعیت ارز (4200) تومانی همه موضوعات و تصمیم را بلاتکلیف کرده. شما در جلسه غیرعلنی با وزیر جهاد هم ملاحظه کردید. امروز بخش زیادی از تولید در اقتصاد کشور در حوزه کالاهای اساسی مثل گندم هست، الان ما نگران تأمین نیازهایمان از بخش تولید داخل هستیم، دلیلش چیست؟ چون قیمتگذاری ناصحیح براساس ارز (4200) تومانی انجام شده فرآیند تولید کالای اساسی در کشور با چالش مواجه شده. ما از دولت میخواهیم این قضیه را به اتمام برساند. تخصیص ارز (4200) تومان که مردم از آن هیچ بهرهای نمیگیرند خلاف منافع ملی است. حتماً تأکید ما این است که یا دولت بر قیمتها نظارت کند یا جلوی این قضیه را بگیرد و یا مابهالتفاوت را به صورت یارانه ارزی در اختیار خود مردم قرار بدهد. این وضعیت قابل قبول نیست.
بحث درخصوص مسائل استان هم چند نکته است؛ اولین نکته تذکر بنده به آقای رئیسجمهور است. ما چند روز قبل با مدیرکل بنیاد شهید و ایثارگران استان کرمان جلسه داشتیم. عزیزان و همکاران! در استانهای دیگر هم همین وضعیت است. امروز وضعیت درمانی مجموعهای از ایثارگران، جانبازان، جانبازان قطع نخاعی در وضعیت بسیار نگرانکنندهای است.
آقای رئیسجمهور! فقط در استان کرمان از اول سال تا الان (20) میلیارد تومان بابت مطالبات مراکز درمانی، داروخانهها پرداخت نشده و عملاً امکان خدمترسانی در حوزه دارو را با مشکل مواجه کرده. آقای رئیسجمهور! خواهش میکنم برای این قضیه تعیین تکلیف کنید.
موضوع بحث پاداش پایانخدمت خانوادههای شهدا از سال 95 انجام نشده.
آقای رئیسجمهور! ما از شما درخواست میکنیم برای این موضوع تصمیم بگیرید، برای خانوادههای ایثارگران و شهدا که امروز چشم و چراغ این مملکت هستند. الحمدلله تعداد عظیمی از نمایندگان ما هم جزء خانواده جانبازان و ایثارگران هستند.
بحث بعدی که میخواستم مطرح کنم درخواستم از استاندار است. آقای استاندار! من در جلسه قبلی هم عرض کردم امروز وضعیت ثبتنام مدارس برای خانوادهها در شهر کرمان بسیار نگرانکننده است. آقای استاندار! از شما درخواست میکنم سریعاً شورای آموزش و پرورش استان را تشکیل بدهید برای این قضیه تصمیمگیری بکنید. الان وضعیت نگرانکننده است، مردم نگران هستند، بچههایشان امکان ثبتنام ندارند. حتی در دورافتادهترین منطقه در شهر کرمان این مدارس امکان ثبتنام ندارند. نکته بعدی درخواستم از آقای استاندار حل مشکل کسریهایی است که ما درخصوص آب در شهرستان راور داشتیم و اخیراً معضلاتی ایجاد کرده، البته ایشان دستوراتی دادند، من بابت اقداماتشان تشکر میکنم، ولی لازم است در این خصوص اقدامات عاجل انجام بشود. که طبیعتاً انتظار داریم در این خصوص موضوعات مربوط به بخشهای مختلف پیگیری بشود.
نکته بعدی درخواست از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای حل مشکلات کارگران و بازنشستگان است، بازنشستگان صندوق فولاد به دلیل مشکلات و مستمریها و سنواتی که از قبل طلب داشتند اقداماتشان انجام نشده. در بحث فضای کارگری مشکلات متعددی داشتند، البته خبرهای خوبی دادند مبنی بر اینکه (رحیمی ـ متشکرم) انشاءالله قرار است من این خبر را اعلام میکنم در هفدهم برای بازگشایی یک فعالیت بزرگ معدنی در منطقه آبنیل راور انشاءالله وزیر تعاون حضور پیدا کنند. درخواست بنده این است که انشاءالله همزمان با حضورشان هم مشکلات بازنشستگان مظلوم فولاد در استان کرمان و هم مشکلات کارگران ذغالسنگ کرمان در بحث قراردادهای رسمیشان و مشکلات مربوط به پرداخت سنوات گذشتهشان و همه اینها عملیاتی بشود، ممنون و متشکرم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، سخنران بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی سرکار خانم زهرا ساعی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند، بفرمایید.

زهرا ساعی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و درود خدمت ملت شریف ایران. به نیکی یاد میکنم از شهدای گرانقدر این سرزمین و نیز از مرشد و پیر مرادشان خمینی کبیر و با آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری.
در چهلمین سال انقلاب اسلامی میخواهم به عنوان یکی از فرزندان سرزمینم و به نمایندگی از همنسلانم که در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس رشد یافتهایم و به نمایندگی از مردم غیور، شهیدپرور و سرافراز آذربایجان به بیان دغدغهها، نقدها و امیدهایی برای این مرز و بوم بپردازم. با وجود آنکه چندین ماه از بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری مبنی بر حرکت به سوی آرمانهای انقلاب اسلامی با استفاده از ظرفیت جوانان میگذرد متأسفانه شاهد حرکت دولت در مسیر تحقق این بیانیه نبودهایم. وظیفه تمام دولتمردان و مدیران کشور است تا دستگاههای مختلف را با پویایی، نشاط و کارآیی جوانان تقویت کنند. لزوم بهکارگیری جوانان در سطوح مدیریتی مطالبهای ملی از دولت است که مجلس برای تحقق حداقلی آن اصلاح قانون منع بهکارگیری بازنشستگان را تصویب کرد. اما متأسفانه تاکنون گزارشی از سوی دولت مبنی بر چگونگی اجرای آن دریافت نشده است.
(در این هنگام آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
اکنون بیش از (3) میلیون نفر زن سرپرست خانوار داریم که علیرغم همه شعارها و تذکرات در سالهای اخیر متأسفانه هیچ برنامه معینی از سوی نهادها و دستگاههای متولی برای توانمندسازی و حمایت از این قشر وجود ندارد. با توجه به اینکه فراکسیون زنان مجلس در برنامه پنجساله ششم توسعه تأکید بر تهیه بانک اطلاعاتی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار کرده است. زنان سرپرست خانوار جزء اقشار آسیبپذیر هستند که اگر نتوانیم حمایتهای لازم را از آنان داشته باشیم نمیتوانیم مانع از ورود آنها به چرخه آسیب شویم. باید موازیکاری از بین برود و برنامهمحور باشیم.
تورم و گرانی بر اقشار کمدرآمد جامعه فشار آورده است. دولت و دستگاههای نظارتی توجه لازم را داشته باشند و اولویتها را فراموش ننمایند. وضعیت حاکم بر بازار معیشت، زندگی خانوارها را تهدید میکند. دستمزد کارگران مگر چقدر اضافه شده که قیمت کالاها چندین برابر شده است؟
کارگران به عنوان زحمتکشترین قشر جامعه امروز تحت بیشترین فشارها، زندگی خود را میچرخانند و هیچ مسئولی یا دستگاهی پاسخگوی شرایط نامناسب آنها نیست. امروز نه کارگران امنیت شغلی دارند و نه بازنشستگان خیالی آسوده برای تأمین معیشت خود که این نیز به هیچوجه قابل قبول نمیباشد.
در سیاستهای کلی اعلامشده از سوی مقام معظم رهبری بر خصوصیسازی تأکید شده است و ما نیز در اجرای بینقص این دستور تأکید داریم. اما یادمان نرود اولین اصل درخصوصیسازی وجود شفافیت است. نگرانیها از خصوصیسازی نیست، بلکه از نحوه واگذاریها، مفتفروشیها، فساد و زیر پا گذاشتن قانون است.
ماشینسازی تبریز به عنوان یکی از نخستین کارخانههای مادر صنعت ایران و به عنوان نماد صنعتی آذربایجانشرقی با حدود نیم قرن قدمت این روزها حال و روز خوشی ندارد. البته مشکل این واحد صنعتی قدیمی نه در مسائل مالی، فناورانه و نیروی کار متخصص، بلکه در نبود شفافیت و فساد موجود در نحوه خصوصیسازی آن است.
اگر مجلس بخواهد عصاره فضائل ملت و در رأس امور بودن خود را باز یابد باید سردمدار و پرچمدار جدی و بیگذشت مبارزه با فساد در کشور شود. در این راه باید هرچه بیشتر از شعار فاصله بگیریم و هرچه بیشتر نقش نظارتی خود بر نهادها را بدون تعارف و به طور شفاف اعمال نماییم. ما به عنوان وکلای ملت تا چه حدی فوریترین و جدیترین مطالبه ملت را پیگیری کردهایم؟
یکی از سرمایههای مهم هر جامعهای که از مؤلفههای اساسی و مؤثر در توسعه و ثبات آن کشور محسوب میشود سرمایه اجتماعی است. سرمایهای که زیربنای توسعه فرهنگی، اقتصادی و سیاسی یک کشور است. اهمیت این سرمایه به میزانی است که از آن به عنوان ثروت نامرئی کشور یاد میکنند و از گذر این سرمایه حیاتی است که انسجام، اعتماد متقابل و حسن اطمینان و همبستگی در جامعه فراهم میشود.
همکاران گرامی! بیایید روز اول شروع به کار خود در مجلس دهم را به یاد بیاوریم که در منظر سرمایه اجتماعیمان یعنی ملت شریف ایران اسلامی سوگند خوردیم که حافظ منافع آنها باشیم. اکنون که منافع ملی در تقویت انسجام و همبستگی و حفظ سرمایه اجتماعی، مقابله با فساد اقتصادی، رفع ناکارآمدی و گسترش مدارا و رواداری است یاد آن سوگند مقدس بیفتیم و شرافتمندانه به آن پایبند بوده و تمام توان خود را برای حفظ این سرمایههای ملی به کارگیریم.
و اما زبان، زبان جزء جداییناپذیر زندگی بشر است. آدمی در قالب و زنجیر زبان به تفکر و اندیشه میپردازد. با زبان ارتباطات اجتماعیاش را برقرار و تنظیم میکند. در قالب زبان احساسات و عواطفش را بروز داده و موجبات آرامش و نشاط خویش و اطرافیانش را فراهم میآورد. اهمیت حفظ زبانهای مادری بدین جهت است که گاهی در داخل یک واژه از کلمات آن، دنیایی از اطلاعات، باورها، سنتها، دانشها، فرهنگها، اسطورهها و تاریخ یک قوم یا ملت نهفته است و با مرگ این واژه حجم عظیمی از میراث ماندگار و ارزشمند فرهنگ و دانش بومی از بین میرود. چرا ما در آذربایجان نباید ترکی بخوانیم و بنویسیم، در حالی که قانون رسمی کشور اصول (15) و (19) این موارد را مجاز کرده است؟
من نمیتوانم زبان مادری خودم را کتمان کنم، این موضوعات بیعدالتی است و طبق قانون همه از نعمت آموزش به زبان مادری خود باید برخوردار باشند و در آخر از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم که به مسأله بسندگی زبان فارسی که باعث رنجش خاطر مردم شریف آذربایجان شده است رسیدگی فوری نماید.
نازلی شیرین دیل واریم
اوزگه دیله یازمارام
دوغرا سالار دامنی
اوز دیلیمی آتمارام
جنتی وترسز من
دونیانی ساتساز منه
من آنامین ناز دیلین
باشقا دیله ساتمارام
سپاسگزارم.

عبدالرضا مصری
سرکار خانم از رعایت وقت تشکر میکنیم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر هستند، بفرمایید.

سیدجواد حسینی کیا
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود فراوان به ارواح طیبه و تابناک شهدا، امام شهیدان، رزمندگان، آزادگان و جانبازان سرافراز و آرزوی سلامتی برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی. انقلاب اسلامی براساس باورهای مردم به ارزشهای الهی و خدمت به مردم صورت گرفت و در این چهار دهه دشمنان از هیچ دسیسه و خیانتی کوتاهی نکردهاند. از جنگ تحمیلی گرفته تا تحریمهای ظالمانه. اما ملت پای انقلاب ایستاده است و همه رنجها را به جان خریده و از هیچ دشمنی هراس ندارد و با دست خالی و با کفایت جوانان دلاور سپاهی امروز قدرت اول موشکی منطقه است. دشمن برای محدود کردن از این دست قدرتها به مذاکره روی آورده و برجام شکل گرفت تا با مذاکره و نگاه به خارج، از اهداف اصلی باز بمانیم و بدانیم دشمن هروقت در میدان عمل دستش خالی بوده روی به مذاکره آورده است.
براساس آمار صندوق بینالمللی پول رتبه اقتصادی ایران قبل از برجام (17) و بعد از برجام به رتبه (27) رسیده است. حال مذاکرات جدید و برجام (2) رتبه ما را چند خواهد کرد و چه بلایی بر سرمان خواهد آورد.
آقای رئیسجمهور! عدم برنامه منسجم اقتصادی در دولت امری مبرهن و روشن است. دولت نتوانست نقدینگی را مدیریت کند. لذا یک روز بازار مسکن، روز دیگر ارز و روز دیگر طلا یا خودرو دستخوش حوادث شد و شاهد کاهش ارزش پول ملی شدیم و از سویی عدم نظارت دولت موجب افزایش بیرویه کالاها و اجناس ضروری شد. یک روز گوشت، یک روز سیبزمینی، یک روز پیاز و امروز مرغ و فردا کالاهای دیگر را دستخوش تغییرات قرار داده است و هیچکس هم پاسخگو نیست. آیا دولت نمیخواهد به مردم و مجلس گزارش دهد که (14) میلیارد دلار بودجه کالاهای اساسی را به چه کالاهایی داده است و چند بار و به چه کسانی تقسیم کرده و توزیع نموده است؟
آقای رئیسجمهور! مهمتر از اعلام کسانی که ارز (4200) تومانی گرفتهاند اعلام اسامی کسانی که دستور تقسیم ارز (4200) تومانی داده بودند میباشد.
آقای دکتر روحانی! برای اجرای نظام رتبهبندی معلمان دولت براساس ماده (63) قانون برنامه ششم توسعه باید لایحه بیاورد. اینکه برخی میگویند میخواهیم از ابتدای مهرماه اجرا کنیم براساس چه شاخصهایی است؟ معلوم میشود برخی مسئولین از اطلاعات اولیه نیز محرومند.
آقای دکتر روحانی! برای ارتقای معیشت معلمان باید یکبار برای همیشه این کار انجام شود تا منزلت و کرامت معلمان حفظ شود.
آقای رئیسجمهور! دولت مصوبه مجلس را درخصوص افزایش حقوقها رعایت نکرد، به ویژه نسبت به افزایش حقوق بازنشستگان و حقوقهای زیر (5) میلیون تومان که نیازمند بازنگری جدی است.
آقای رئیسجمهور! خصوصیسازی براساس اصل (44) قانون اساسی مقبول همگان است. اما واگذاریهای شائبهدار فراوان موجب تاراج بیتالمال شده است. از کدام نمونهها بگویم؟ پالایشگاه کرمانشاه، کشت و صنعت دشت مغان و یا ماشینسازی تبریز که خریدار آن به (21) سال زندان محکوم شده است.
آقای دکتر روحانی! میدانستید از چه پولی این کارخانه را خریدند؟ مشهدیقربانعلی با پنج کلاس سواد (500) میلیون دلار ارز از دولت شما میگیرد، برای واردات، یک دلار هم به چشم نمیبیند، اما سود آن (500) میلیارد تومان است که به او میدهند که به واسطه آن بتواند ماشینسازی تبریز را بخرد.
چرا نمیگذارید کانون فساد در سازمان خصوصیسازی متلاشی شود؟ آیا صرف رئیس ستاد انتخاباتی شما در شمالغرب بودن ارزش اینهمه مقاومت و دفاع را دارد؟ قبیلهگرایی سیاسی تا کی؟
تذکرات به وزرا؛ آقای دکتر اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! راههای روستایی شهرستان سنقر و کلیایی نیازمند اقدامات جدی و فوری است. بارها مکاتبه کردهایم، ملاقات داشتهایم، اما متأسفانه اقدامی به عمل نیامده است.
وزیر محترم ارتباطات! ضمن تشکر از زحمات فراوانی که کشیده شده است مناطق کوهستانی این شهرستان نیازمند توجه جدی است. در آنتندهی و اینترنت پرسرعت.
وزیر محترم جهادکشاورزی! بازار مرغ به دلیل بیتدبیری آن وزارتخانه مردم را دچار مشکل کرده است. چارهاندیشی فوری شود. آقای دکتر حجتی! بیش از (20) روز از مطالبات کشاورزان پرداخت نشده است. ظلم مضاعف به کشاورزان نداشته باشیم و آخرین عرضم از ستاد کل نیروهای مسلح است. منطقه جنگی شهرستان سنقر را اعلام بکنید، این مطالبه بحق مردم عزیز آن سامانه است. والسلام

علیرضا رحیمی
متشکریم، از آخرین ناطق جناب آقای سیدقاسم جاسمی نماینده محترم کرمانشاه دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدقاسم جاسمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و العاقبه لاهل التقوی و الیقین»
خدمت نمایندگان محترم عرض ادب و احترام دارم و نطق خودم را درخصوص مسائل و مشکلات پیش روی کشور خدمت شما عزیزان عرض خواهم کرد. من در نطقهای قبلی هم عرض کردم که متأسفانه شرایط کشور ما با توجه به استقرار دولت دوازدهم شرایط مناسبی نیست و شاید اینگونه تصور میشود که دولت ارادهای برای رفع مشکلات کشور ندارد و اگر نمایندگان محترم و عزیز مجلس شورای اسلامی هم براساس قانون، اقداماتی انجام میدهند دولت و خود شخص آقای رئیسجمهور از قانون گریزان است و قانونگریزی میکند و همچنین مقام معظم رهبری را به زحمت میاندازد.
من چند روز گذشته توسط یکی از همکاران عزیزم دیدم و شنیدم که براساس ماده (235) به آقای رئیسجمهور تذکر دادند که رئیسجمهور و هریک از وزرا موظف هستند در مرداد ماه هر سال براساس برنامههای ارائهشده در زمان تشکیل دولت و أخذ رأی اعتماد وزرا اسناد و قوانین بالادستی و شاخصهای عملکردی متناسب با حوزه وظایف خود که هیأترئیسه مجلس تعیین میکند گزارش عملکرد سال گذشته و برنامه سال آینده خود را به صورت کمی و مقایسهای به مجلس شورای اسلامی تقدیم بکنند و در ماده (238) هم آمده است پس از ارائه گزارش کمیسیون در مورد اقناع نمایندگان از عملکرد وزیر مربوط رأیگیری به صورت مخفی یا ورقه به عمل میآید. چنانچه عملکرد هریک از وزرا به تأیید مجلس نرسد طرح استیضاح با رعایت اصل (89) قانون اساسی و قانون آییننامه داخلی در دستور کار مجلس قرار میگیرد.
آقای روحانی! خود شما و وزرای عزیز چرا از نظارت میترسید؟ چرا لابیها و رایزنیهای متعددی را انجام میدهید که یک وزیری پشت این تریبون مقدس نیاید به مردم پاسخگو بشود؟ شما حداقل پنج دوره نماینده مجلس بودید، سخنرانیهای شما در فضای مجازی منتشر شده، در اولین دوره مجلس شورای اسلامی که خطاب به سران ارتش میگویید که؛ «اینها را باید اعدام بکنند و به اشد مجازات برسانند». من از شما سؤال دارم اگر شما الان نماینده دوره دهم بودید به جای این نمایندگان، وزرا و رئیسجمهور اینچنین عملکردی میداشتند چند بار اینها را اعدام میکردید؟
متأسفانه شرایط مردم ما شرایط بسیار شکننده¬ای است، نه نگرانکنندهای. این شأن مردم ما نیست که هر روز نقل و نبات صحبتهای آنها و گفتمان آنها مشکلات معیشتی باشد. شما به جای اینکه بیایید (45) هزار تومان یارانه ناقابل که در دولتهای گذشته به این مردم فقیر دادند بردارید و گفتید که ما کاری خواهیم کرد که نیازی به این (45) تومان نداشته باشند، ولی متأسفانه الان از دهکهای ضعیف هم شما دارید پولها را میگیرید و یارانه به آنها نمیدهید.
برنامه شما در دولت دوازدهم افراد غنی را غنیتر کرد، کسی که ماشینهای خارجی آنچنانی در اختیارش بود (400)، (500) و (600) میلیون قیمتش بود الان آن قیمتها به سه برابر افزایش پیدا کرده، (2) میلیارد تومان فقط ماشین زیر پایش است. آنهایی که خانههای آنچنانی داشتند، من حداقل و کف آن را میگویم (3) میلیارد تومان ارزش داشت الان به (5) میلیارد تومان رسیده.
آقای روحانی! دارید به کجا میروید؟ وزارتخانههای شما دارند به کجا میروند؟ ولی آن افراد بدبختی که خیلی زیاد هم در استانهای مختلف داریم الان نه تنها نمیتوانند یک خانه (40) متری بخرند، یک خانه (40) متری هم نمیتوانند رهن و اجاره بگیرند.
لذا خدمت شما عرض بکنم که لازم است همه نمایندگان در پایان این دوره دهم و در این مدت باقیمانده کوتاه واقعاً یک فکر اساسی بکنند، آقای رئیسجمهور و وزرا باید بیایند اینجا به سؤال این مردم پاسخ بدهند. من قبلاً هم عرض کردم اگر هم لازم باشد با توجه به شرایط نگرانکننده و شرایطی که مردم از ما میخواهند عدم کفایت سیاسی رئیسجمهور را باید در این مجلس با اقتدار رقم بزنیم، جای تعارف ندارد و خدمت دوستان عزیز عرض بکنم که یک دقیقه مانده و نسبت به رفع مشکلات ما میتوانیم. ما در استان کرمانشاه دارای ظرفیتهای زیادی هستیم.
من به اختصار عرض میکنم برای برونرفت از مشکلات ما بازگشایی مرز خسروی که توسط مجموعه نمایندگان بحث و بررسی شد یکی از راهکارهای بسیار مناسب است. بحث اربعین میتواند از (500)، (600) هزار نفر زائری که از مهران میروند در مرز خسروی تردد داشته باشند. مرزهای شوشمی، شیخصالح و پرویزخان میتواند یک ظرفیت بسیار خوبی باشد. پالایشگاه آناهیتای کرمانشاه میتواند ظرفیت خوبی داشته باشد و خیلی از موارد که ما واقعاً چون فرصت کم است از دولت دلخور و نگران هستیم که انشاءالله در این مدت کوتاه نمایندگان فکری به حال اینها داشته باشند.

علیرضا رحیمی
12
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از کارکنان و فرمانده محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران درمورد اقدامات جهادی در حوزه عفاف و حجاب

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! دو تا بیانیه است من سریع قرائت کنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
تعداد (206) نفر از نمایندگان از سردار اشتری فرمانده محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و کارکنان نیروی انتظامی درخصوص اقدامات جهادی نیروی انتظامی در بحث عفاف و حجاب تقدیر و تشکر کردند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ژرژیک ابرامیان، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، محمدرضا امیرحسنخانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، علی بختیار، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، فرهاد تجری، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، کاظم جلالی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، احمد حمزه، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، ولی داداشی، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمدرضا صباغیانبافقی، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (قزوین)، جلیل مختار، احمد مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، محمدرضا ملکشاهیراد، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، سیدحسین نقویحسینی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، حسین هاشمیتختینژاد، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، ناهید تاجالدین، خدیجه ربیعیفرادنبه، زهرا سعیدیمبارکه و سمیه محمودی)
13
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر از عملکرد آقای پرویز فتاح در کمیته امداد حضرت امام خمینی (رضوانالله تعالی علیه)

احمد امیر آبادی فراهانی
همچنین تعداد (182) نفر از همکاران از جناب آقای فتاح در مدت عملکردشان در کمیته امداد تشکر کردند و برای آقای بختیاری رئیس محترم کمیته امداد حضرت امام (رحمت الله علیه) آرزوی موفقیت داشتند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، علی اسماعیلی، سیدحسین افضلی، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، سلام امینی، سیدحمزه امینی، احمد انارکیمحمدی، روحالله بابائیصالح، علی بختیار، علی بختیاری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، علی جلیلیشیشوان، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، محمد حسننژاد، شهباز حسنپوربیگلری، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، حسن خستهبند، رسول خضری، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، سیدمصطفی ذوالقدر، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، احمد سالککاشانی، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، محمود شکری، هادی شوشتری، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، غلامرضا کاتب، شادمهر کاظمزاده، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، محمد محمودیشاهنشین، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، محمدمهدی مفتح، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، بهروز نعمتی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، علی وقفچی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).

عبدالرضا مصری
14
اعلام وصول (1) فقره طرح

عبدالرضا مصری

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح اصلاح بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1398 کل کشور به صورت عادی اعلام وصول میشود.
15
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصری
متشکرم، تذکرات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای اصغر مسعودی (نیریز و استهبان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت توقف احداث طرح گردن نقارهخانه.
ـ آقای حسین مقصودی (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهادکشاورزی و رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم نظارت بر عملکرد سازمان بهزیستی و افزایش آسیبهای اجتماعی. چرا در واردات جو و توزیع آن در ماههای اخیر با مشکلات عدیدهای مواجه شدهایم؟ علت عدم افزایش خرید تضمینی گندم با توجه به افزایش هزینههای تولید.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم و وزرای دادگستری و نیرو درخصوص چرا برای زمینهای نسقی داخل شهرها به روستاها سند صادر نمیشود؟ چرا شهر تاریخی ماسوله ثبت جهانی نمیشود؟ لزوم پرداخت بدهکاری نیروگاه بادی گیلان.
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به رئیسجمهور محترم و وزرای نفت، راه و شهرسازی و نیرو درخصوص علت عدم اختصاص قیر برای آسفالت جادههای شهری ـ روستایی و معابر عمومی. لزوم پرداخت مطالبات فرهنگیان به ویژه بازنشستگان. تسریع در اجرای جزء بند «الف» ماده (44) قانون برنامه ششم در مورد کاهش تلفات انرژی در بخش ساختمان.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم و وزرای راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در اجرای بند «ب» ماده (46) برنامه پنجساله ششم توسعه مبنی بر جمعآوری خودروهای فرسوده سالانه به میزان (20) درصد. تسریع در اجرای بند «ب» ماده (46) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه مبنی بر اعطای حداقل (40) درصد تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به رئیسجمهور محترم و وزرای راه و شهرسازی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم پیگیری و دستور عاجل درخصوص پرداخت تسهیلات بافتهای فرسوده به ساکنین زیرکوهی ماکو. لزوم پیگیری جدی درخصوص ارائه خدمات پزشکی به صورت سیار به عشایر عزیز در ییلاقات. لزوم انعقاد قرارداد مستقیم بین نیروهای خدماتی و دستگاههای اجرایی در غیرکلانشهرها.
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به رئیسجمهور محترم و وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نفت و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در رسیدگی به وضعیت هیأتمدیره شرکتهای پتروشیمی اورهآمونیاک، پلیاتیلن شهرستان هرسین از نظر میزان حقوق و دریافتی و عدم جذب نیروهای بومی. تسریع در رسیدگی به وضعیت آلایندگی شرکتهای پتروشیمی اوره¬آمونیاک در شهرستان هرسین. تسریع در اجرای مقررات حمل و نقل در رابطه با حمل بار شرکتهای پتروشیمی اورآمونیاک شهرستان هرسین از نظر توزیع و خسارت وارده به تأسیسات زیربنایی و راههای مواصلاتی.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات، دادگستری و کشور درخصوص لزوم برخورد قانونی با کانالهای بیشناسنامه و تقلبی در فضاهای مجازی که امنیت اخلاقی و سیاسی جامعه را به خطر انداختهاند.
ـ آقای محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تسریع در انتصاب ریاست سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجانشرقی.
ـ آقای مهرداد لاهوتی (لنگرود) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم جلوگیری از واردات برنج در فصل برداشت محصول.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به رئیسجمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی درخصوص مشمول نمودن کارکنان شهرداریها در قانون نظام هماهنگ پرداخت با هدف کم کردن فاصله طبقاتی، لزوم پرداخت وام فرهنگیان شهر ماکو از محل یکی از تسهیلات بافتهای فرسوده.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص آزادی دو نفر از مرزبانان عزیز در گروگان گروهکها.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تسریع در پرداخت پاداش فرهنگیان و دلیل تأخیر سفر جنابعالی به کردستان.
ـ آقای محمد خدابخشی (الیگودرز) به وزیر نیرو درخصوص لزوم پاسخگویی وزارت نیرو درخصوص غرق شدن کودک ششساله الیگودرزی و بیتوجهی به ایمنسازی رودخانه آبشار آبسفید.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم اقدام مثبت و برنامهریزی محیط زیست در بخش سرمایهگذاری در جنوب استان سیستان و بلوچستان.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی درخصوص لزوم نظارت دقیق بر بازار مرغ و بررسی علت افزایش شدید قیمت آن. علیرغم وعدههای مکرر علت عدم تحویل واحدهای مسکن مهر به مردم چیست؟ ضرورت برخورد با رفتارهای دون شأن برخی سلبریتیها در فضای مجازی و بیحرمتی آنها به هنجارها.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص وضعیت بسیار نامساعد سود و جرایم بانکی در کشور.
به وزیر کشور درخصوص دلیل عدم ساماندهی بازارهای مرزی و کولهبران چیست؟ چرا باید در سال رونق تولید از صادرات محصولات مازاد کشاورزی جلوگیری شود؟
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و راه و شهرسازی درخصوص لزوم ایجاد ادارهکل دارایی و مالیاتی در شهرستانهای رباطکریم و بهارستان. لزوم ایجاد شعبه بیمه ایران در شهرستان رباطکریم. لزوم جلوگیری از تصرف اراضی حاشیه اتوبان تهران ـ ساوه توسط بلوکه دامداران.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به وزرای نیرو و راه و شهرسازی درخصوص علت عدم سیلبندسازی در محلهای آسیبپذیر از سیلاب شوش. با توجه به تبصره (1) بند «ح» قانون بودجه 98 علت عدم تحویل قیر به دستگاههای اجرایی چیست؟
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تأمین قیر مورد نیاز پروژههای عمرانی دستگاههای اجرایی راه و شهرسازی، آموزش و پرورش و بنیاد مسکن.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص لزوم حمایت جدی و عملی از رسانهها.
ـ آقای علی مطهری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص علت وضعیت ناهنجار فرهنگی باشگاه انقلاب چیست؟
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم حل مشکل پرسنل طرح تحول سلامت خوزستان چیست.
ـ آقایان: محسن علیجانیزمانی و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، نادر قاضیپور (ارومیه) و احمد بیگدلی (خدابنده) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تعیین وضعیت نیروهای شرکتی در دستگاههای اجرایی و نهادها در راستای صیانت از نیروهای کار و عدالت در دریافتیها.
16
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
تذکرات شفاهی نمایندگان محترم؛ سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران. انتخاب وزیر زن از مطالبات نمایندگان مجلس در زمان شروع به کار دولت تدبیر و امید و معرفی کابینه بود. بر این اساس با توجه به اینکه (60) درصد بدنه وزارت آموزش و پرورش را زنان تشکیل میدهند از ریاست محترم جمهوری خواهان آن هستیم حداقل انتظار جامعه زنان را با انتصاب وزیر زن برای این وزارتخانه جامه عمل بپوشاند.
همچنین برخلاف انتظار صحبتهایی مبنی بر حذف یا کمرنگ شدن پست سازمانی مشاوران و دفتر امور زنان در دستگاههای اجرایی مخصوصاً در وزارت آموزش و پرورش به گوش میرسد که این نه تنها مغایر ماده (101) قانون برنامه ششم توسعه، بلکه خلف وعدهای است که دولت محترم در انتصاب زنان در (30) درصد پستهای مدیریتی داده بود و بخشنامه سازمان امور استخدامی مبنی بر استفاده از پستهای موجود مانع اجرای ماده (101) میگردد.
بر این اساس از ریاست محترم جمهوری و معاونت امور زنان موضوع و تخصیص پست سازمانی مناسب با لحاظ فوریت هستیم و به رئیسجمهور محترم عرض مینمایم در جهت لغو قانون ممنوعیت ایجاد واحدهای تولیدی سبز در شعاع (120) کیلومتری شهر تهران اقدام نماید که این امر علاوه بر دامن زدن به مشکل بیکاری با توجه به سرریز شدن جمعیت بیکار سایر استانها منجر به گسترش ناهنجاریهای اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی میگردد.
و تذکر آخرم به وزیر محترم راه و شهرسازی است. لزوم رسیدگی به وضعیت جاده ری به ورامین و نصب دوربین سرعتگیر با توجه به اینکه این محور دارای دوربرگردان بسیار خطرناک است و سالیانه باعث تصادفات زیاد و مرگ بیش از (50) نفر گردیده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

محمد علی وکیلی
از رعایت وقت خیلی متشکرم، جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب، سلام و احترام خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران اسلامی دارم. تذکر اول بنده به وزیر محترم صمت درخصوص محدود کردن صادرات شیشه تخت فقط توسط تولیدکنندگان است که جناب آقای دکتر رحمانی! بخشنامه حضرتعالی خلاف قانون است و باعث تعطیلی شرکتهای بازرگانی در استانهای قزوین، گیلان، خوزستان، کردستان، کرمانشاه، خراسانرضوی و جنوبی شده است.
تذکر بعدی به وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص تکمیل پروژههای راههای حوزه انتخابیه است. دو پروژه ملی بوئینزهرا به ساوه و همچنین پروژه ملی آوج به رزن و پروژه ورودی میدان شهر آوج در گردنه آوج و همچنین تخصیص قیر و اعتبار برای پروژه لیاب آوج.
تذکر بعدی به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جناب آقای دکتر نمکی درخصوص تجهیز تنها بیمارستان امیرالمؤمنین با یک دستگاه سی.تی.اسکن و همچنین تخصیص چند دستگاه دیالیز برای مرکز درمانی شهرستان آوج است.
تذکر بعدی به وزیر محترم نیرو درخصوص احداث نیروگاه سیکل ترکیبی بوئینزهرا با توجه به صنعتی بودن و افت شدید ولتاژ برق در شهرستان بوئینزهرا و آوج است و تذکر بعدی به وزیر محترم نفت درخصوص تسریع در گازرسانی به هفت روستای باقیمانده شهرستان بوئینزهرا، روستاهای هجیب، چنار، چلمبر، روواند صادقآباد، قشلاق حاجیآبادعلیا و عباسآباد صیف است و در پایان از زحمات عزیزان در نیروی دریایی سپاه و سربازان گمنام امام زمان درخصوص عملیاتهای انجامشده تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان و انار بفرمایید.

احمد انارکی محمدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
و عرض سلام. نمایش غرورآفرین جوانان ایرانزمین و کسب عنوان قهرمانی والیبال جهان که ترکیب استعداد و مدیریت بود بسیار امیدبخش و فراموش نشدنی است. کسب مدال نقره در مسابقات وزنهبرداری جهان توسط منصور پورمیرزایی ورزشکار بااخلاق از خطه رفسنجان و همچنین اهتزاز پرچم سهرنگ ایران اسلامی در انگلستان و کسب مدال نقره المپیاد جهانی ریاضی این¬بار توسط علی میرزاییاناری نوجوانی از شهرستان انار رقم خورد. این افتخارات بزرگ را بر همه ایرانیها، کرمانیها و اهالی رفسنجان و انار تبریک گفته و از حامیان و مربیان قهرمانپرور تشکر و قدردانی میکنم.
اینک ضمن دعوت همه مسئولین به استفاده از ظرفیتهای جوانان بااستعداد در همه زمینهها تذکری را به وزرای اقتصاد و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، امور خارجه، کشاورزی و بانک مرکزی دارم؛ حمایت از تولید صادراتمحور راه عبور از مشکلات و تنگناهای اقتصادی است. بخش کشاورزی به همراه بخش صنعت و معدن در این زمینه میتواند نقش بسزایی ایفا کند.
با عنایت به اینکه بخش قابل توجهی از صادرات محصولات کشاورزی را پسته تشکیل میدهد نزدیک به نیمی از ارز حاصل از محصولات کشاورزی مختص پسته است و (25) استان کشور درگیر کار پسته و تولیدکننده هستند و (95) درصد از این محصول صادراتی است. رقیب اصلی ما کشور آمریکا است و بدین جهت تحریمهای هدفدار در این خصوص را لحاظ کرده. پس ایجاب میکند تا مجموعه دولت در جهت شناسایی بازارهای صادراتی که اعطای تسهیلات و مشوقات لازم، خرید به موقع از کشاورزان و تسریع در برگشت ارز حاصل از صادرات و اقدامات فوری و اساسی را داشته باشد، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای ابطحی نماینده محترم خمینیشهر بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکرات شفاهی
سلام علیکم و رحمه الله
آقای رئیس! چون من اولین تذکر آییننامهای در دستور روز را هم دارم اگر طولانی شد عذر میخواهم. دوستان و عزیزان! تا مجلس شأن و جایگاه خودش را پیدا نکند بدانید که این روند معکوسی که از اول انقلاب ما در قانونگذاری، مسائل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی داشتیم ادامه پیدا خواهد کرد. نمونه آن دیروز بود، ما علیرغم صراحت ماده (109) آییننامه که ناطق نباید از بحث خارج بشود از بحث خارج میشود، سؤال چیز دیگری است، سریال تلویزیونی گاندو چیز دیگری است. اصلاً تذکر نمیدهند، بعد تعارف تکهپاره میشود، در کمیسیون باید قانع بشوید یا نشوید. اینجا قربانصدقه هم میروند، اینجا برای هم نوشابه باز میکنند، اینکه کار مجلس نشد که شأن مجلس را داریم به دست خودمان از بین میبریم.
من متعجبم، امروز که دیگر اوجش بود که آقای پزشکیان به¬عنوان رئیس جلسه گفت که من میگویم در نطقی که راجع به معاهدات بینالمللی است پنج دقیقه وقت دارید، با اینکه صراحت ماده (172) آییننامه و بند «د» ماده (107) میگوید، هرکس (15) دقیقه وقت دارد. جایش بود آقای پزشکیان میگفت شما (15) دقیقه وقت دارید، اما من خواهش میکنم پنج دقیقه صحبت کنید. نه اینکه «من میگویم پنج دقیقه»، انگار دیکتاتوری است. مجلس را جمعش کنید، آقای مصری! واقعاً شما به عنوان یک عضو هیأترئیسه داد ما را در هیأترئیسه برسانید و مطرح کنید. حرمت امامزاده با متولیاش است، این یک مطلب.
مطلب بعدی من راجع به آقای رئیسجمهور است. در ماده (29) برنامه ششم دولت حقوقها و مزایای مدیران و مقامات را مکلف به شفافسازی و ثبت در سامانه کرده عمل نشده. در بودجه 98 گفتیم سهمیهبندی کالاهای اساسی، انگار نه انگار. چه کسی به داد این مردم میرسد و چه کسی این قانون را باید پیگیری بکند اجرا بشود؟ بعد هم که صحبت میکنیم میگویند حتماً شما مخالف دولت هستید و چوب لای چرخ دولت میگذارید. ما وظیفه داریم، اصل (67) قانون اساسی قسم خوردیم. به حضرت عباس ما با دولت درگیری نداریم، ما دوست داریم دولت وظیفهاش را خوب انجام بدهد و به داد مردم بیچاره برسد. این اجاره مسکن، گرانیها درست بشود. والسلام

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای نوری نماینده محترم شوش بفرمایید.

سیدراضی نوری
تذکرات شفاهی
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام، ادب و احترام دارم. تذکر اول بنده به ریاست محترم جمهور است. جناب آقای دکتر روحانی! این همه سال است که جهت ساماندهی تقاطع غیرهمسطح چهارراه شوش ـ دانیال جلسات فراوانی با سازمان میراث فرهنگی صورت پذیرفت، تذکرات مکرری به جنابعالی و مسئولین میراث فرهنگی داده شد، ولی متأسفانه علیرغم تصادفات زیاد و فوت حدود (40) نفر، مجروح شدن بیش از (400) نفر و به تبع آن خسارتهای مالی وارده و همچنین ضرر و زیان وارده به خودروهایی که در اثر این تصادفات متضرر شدهاند و با وجود انجام گمانهزنی توسط پژوهشکده باستانشناسی و عدم وجود دلیل متقن برای توقف انجام زیرگذر چهارراه شوش ـ دانیال و خارج بودن این پروژه از عرصه و حریم میراث فرهنگی، ولی این سازمان مانع از انجام این پروژه شده و از آنجایی که تکمیل این پروژه هم در کنترل و مهار ترافیک جادهای و هم در زیبایی و ورودی شهر به عنوان یک مطالبه عمومی مطرح است خواهان دستور ویژه جنابعالی و معاون محترمتان جناب آقای دکتر مونسان در انجام این زیرگذر در چهارراه شوش ـ دانیال و جلوگیری از تلفات جانی هستیم.
تذکر دوم بنده به وزیر محترم نیرو است. جناب آقای دکتر اردکانیان! فصل پاییز بسیار نزدیک است و نیاز به انجام سیلبندها برای کنترل سیلابها در مناطق آسیبپذیر شهرستان شوش را واجب میکند. بعد از سیلاب ابتدای امسال و خسارت و زیانهای سنگین که به زیرساختهای شهرستان و واحدهای مسکونی و کشاورزی مردم این مناطق محروم وارد کرد علیرغم تذکرات و جلسات مکرری که بر انجام این سیلبندها با مجموعه سازمان آب و برق خوزستان، معاونت عمرانی استانداری خوزستان و بنیاد مسکن انجام شد ولی تاکنون هیچ اقدام عملی صورت نگرفت. خواهان دستور ویژه جنابعالی در انجام این سیلبندها برای کنترل سیلابهای آتی است تا دوباره شاهد فاجعه جانی و مالی جدید نباشیم.

محمد علی وکیلی

سیدراضی نوری
تذکرات شفاهی
تذکر سوم به وزیر محترم جهادکشاورزی است. جناب آقای مهندس حجتی... (قطع میکروفن)

عبدالرضا مصری
17
تسلیت نایب¬رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای محمد فیضی¬زنگیر نمانیده اردبیل، نیر، نمین و سرعین

عبدالرضا مصری
مطلع شدیم که برادر همکار عزیزمان جناب آقای دکتر فیضی نماینده محترم اردبیل به رحمت خدا رفته. خدمت این عزیز خدمتگزار و خانواده محترمشان تسلیت عرض میکنم.
18
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس (8) صبح روز یکشنبه بیست و هفتم مرداد ماه 1398 است. دستور جلسه متعاقباً اعلام میشود. پایان جلسه را اعلام میکنم.