1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و بیست و دوم روز سهشنبه بیست و چهارم اردیبهشتماه 1398 هجریشمسی (شیفت بعدازظهر) مطابق با هشتم رمضانالمبارک1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح جامع مدیریت شهری.
2 ـ گزارش نهایی کمیسیون صنایع و معادن در مورد تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح بند (3) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366 با اصلاحات بعدی آن.
4 ـ گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد گزارش کمیسیون انرژی پیرامون حادثه آتشسوزی پتروشیمی بوعلیسینای ماهشهر.
5 ـ سؤالات خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس (یک فقره)، خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه (یک فقره) و آقای علی وقفچی نماینده محترم زنجان و طارم (یک فقره) از وزیر محترم آموزش و پرورش.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی مطهری
قرائت آیاتی از کلامالله مجید.

اسماعیل حیدری
(آیات 17 ـ 14 از سوره مبارکه «نحل» توسط قاری محترم آقای اسماعیل حیدری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ هُوَ الَّذِی سَخَّرَ الْبَحْرَ لِتَأْکُلُوا مِنْهُ لَحْماً طَرِیًّا وَ تَسْتَخْرِجُوا مِنْهُ حِلْیَةً تَلْبَسُونَها وَ تَرَى الْفُلْکَ مَواخِرَ فِیهِ وَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهِ وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ * وَ أَلْقى فِی الْأَرْضِ رَواسِیَ أَنْ تَمِیدَ بِکُمْ وَ أَنْهاراً وَ سُبُلاً لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ * وَ عَلاماتٍ وَ بِالنَّجْمِ هُمْ یَهْتَدُونَ * أَ فَمَنْ یَخْلُقُ کَمَنْ لا یَخْلُقُ أَ فَلا تَذَکَّرُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
از قاری محترم جناب آقای اسماعیل حیدری تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و اوست کسى که دریا را مسخر گردانید تا از آن گوشت تازه بخورید و پیرایهاى که آن را میپوشید از آن بیرون آورید و کشتیها را در آن شکافنده آب میبینى و تا از فضل او بجویید و باشد که شما شکر گزارید. و در زمین کوههایى استوار افکند تا شما را نجنباند و رودها و راهها قرار داد تا شما راه خود را پیدا کنید. و نشانههایى دیگر نیز قرار داد و آنان به وسیله ستاره قطبى راهیابى میکنند. پس آیا کسى که میآفریند چون کسى است که نمیآفریند آیا پند نمیگیرید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی عصر امروز عبارتند از آقایان: امینی نماینده محترم ایلام، انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان، ایراننژاد نماینده محترم چابهار، پورابراهیمی نماینده محترم کرمان، جاسمی نماینده محترم کرمانشاه، جلیلی نماینده محترم مراغه، حسنپوربیگلری نماینده محترم سیرجان، حضرتی نماینده محترم تهران، دامادی نماینده محترم ساری، درازهی نماینده محترم سراوان، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام، زارعی نماینده محترم بویراحمد، ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو، کاظمی نماینده محترم ملایر، گودرزی نماینده محترم ممسنی و رستم، محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، مختار نماینده محترم آبادان، مرهصدق نماینده محترم کلیمیان ایران، مفتح نماینده محترم تویسرکان، مقصودی نماینده محترم سبزوار، موسویبیوکی نماینده محترم یزد، نجفی نماینده محترم تهران، هزارجریبی نماینده محترم گرگان. جناب آقای ساعدی و آقای هزارجریبی تشریف آوردند، اما با تأخیر.
3
طرح سؤال خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از آقای سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش و نظر مجلس مبنیبر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

علی مطهری
دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دستور اول ما سؤال خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه و آقای علی وقفچی نماینده محترم زنجان و طارم از وزیر محترم آموزش و پرورش است.

علی مطهری
سخنگوی محترم کمیسیون آموزش بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال:
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم،
با احترام بازگشت به نامه شماره (68742/1253) مورخ 20/8/1397، گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از جناب آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش به شرح ذیل ارسال میگردد.
خلاصه سؤال:
با توجه به رشد بیرویه آموزشگاههای علمی آزاد و کتابهای کمکآموزشی که حداقل استانداردهای لازم را ندارند و به گفته جنابعالی این موضوع برنامههای درسی آموزش و پرورش را تهدید میکنند، چه اقداماتی برای جلوگیری از این تهدیدها و همچنین هدایت آموزش و پرورش در مسیر درست آن و حذف مافیای کنکور صورت پذیرفته است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 8/11/1397 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر آموزش و پرورش، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدرضا عارف

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای بطحایی بفرمایید. به جناب آقای وزیر خوشآمد میگوییم.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! (15) دقیقه در خدمت شما هستیم، در دو بخش میتوانید صحبت کنید.

سید محمد بطحایی
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات. در ابتدا از سرکار خانم ذوالقدر عضو محترم کمیسیون فرهنگی سپاسگزاری میکنم که به این موضوع بسیار مهم توجه داشتند و نکات و دغدغههایی که آموزش و پرورش مدتی است دنبال میکند را در قالب این سؤال مطرح فرمودند و فرصت مجددی ایجاد شده تا من توضیحاتی را محضر شریف شما نمایندگان عرض کنم و انشاءالله از توان و کمک فکری شما برای حل این معضل بسیار جدی که ما در آموزش و پرورش داریم کمک بگیرم.
نمایندگان محترم! همانطور که در متن سؤال سرکار خانم ذوالقدر اشاره شد و شما هم خوب میدانید واقعاً امروز برگزاری این آزمونها و کتابهای کمکدرسی و کلاسهایی که به موازات کلاس آموزش و پرورش رسمی دارد تشکیل میشود، سیطره عجیب و غریبی را بر آموزش و پرورش عمومی ما انداخته، به نحوی که واقعاً بخش عمدهای از اهداف پرورشی ما را تحتالشعاع قرار داده است.
به دلایل مختلفی که سرکار خانم ذوالقدر هم در سؤالشان اشاره فرمودند، ما وظیفه داشتیم و داریم که این فضای بسیار بسیار سنگین را که بر آموزش و پرورش کشور ما سایه انداخته، به ویژه در متوسطه دوم بشکنیم.
در اوایل سال 97، اواخر سال 96 بود که با درک عمیق از این مسأله، ما کارگروهی را تشکیل دادیم که این کارگروه ابتدا بیاید آسیبشناسی کند، ظرفیتهای مختلفی که در اختیار داریم را شناسایی کند و در این کارگروه هم از افراد حقوقی استفاده کرده بودیم، حتی از یکی از افرادی که خودشان صاحب این آموزشگاهها بودند و از نزدیک دارند در این زمینه کار میکنند دعوت کردیم.
در این کارگروه ابتدا مستندات هر یک از مجوزات مورد بررسی قرار گرفت، مجوزهایی که ما تا حالا صادر کردیم. فرآیندها بررسی شد، انطباق آن با قوانین و مقررات مورد بررسی و رسیدگی قرار گرفت و راهکارهای پیشنهادی برای هر زمینه ارائه شد.
اقداماتی که ما در این زمینه انجام دادیم، البته گزارش مفصل این کارگروه وجود دارد که من یک نسخهاش را تقدیم سرکار خانم ذوالقدر خواهم کرد، به تفکیکی که عرض کردم کارهایی که اقدام گرفته در این گزارش وجود دارد. اما اقداماتی که ما باید به صورت عملیاتی انجام میدادیم یکی بحث گفتمانسازی بود که در سطح جامعه باید صورت بگیرد. من خیلی امیدوار هستم طرح سؤالی که از طرف خواهر محترم خانم ذوالقدر مطرح شده به این گفتمانسازی دامن بزند. یکی از مشکلات و موانع عدیده ما خود جامعه است که جامعه در برابر این روش، درست و اصولی کوتاه نمیآید و همواره در استقبال و اقبال این کار دارد این کار را تشدید میکند و جلو میبرد. بنابراین گفتمانسازی و همراه کردن خانوادهها با این کار بسیار اساسی و اصولی اولین کاری بود که باید انجام میدادیم و در دست انجام هم است. در آموزشهای خانوادهمان، در جلساتی که با مدیرانمان داریم، یکی از اصلیترین و ثابتترین موضوعات ما همین موضوعی است که امروز در قالب سؤال خانم ذوالقدر محترم مطرح فرمودند.
ما یک بخشنامهای را در تاریخ آبانماه 97 ابلاغ کردیم. در این بخشنامه که موسوم به بخشنامه تعارض منافع است اول آمدیم گفتیم مدیران، معاونان، مشاورین وزیر، مدیران کل ستادی و غیره تا به مدیران واحدهای آموزشی میرسد، اینها به هیچ عنوان اجازه تألیف کتابهای کمکدرسی، مشارکت کردن یا تجویز این کتابها و آزمونها را ندارند. برای اینکه این کوره را آرام آرام سرد کنیم و بتوانیم این سیطره را کاهش بدهیم، در خط آخر این بخشنامه، چون یک بخشنامه تکلیفی بود مکلف کرده که به صورت مستمر باید نظارت صورت بگیرد و اگر تخلفی از سوی همکاران من اتفاق بیفتد این تخلف، تخلف حقوقی و اداری است و فرد به هیأت تخلفات اداری معرفی خواهد شد. بنابراین یکی از بخشنامههایی که ما دنبال کردیم و من عرض خواهم کرد بجد در راستای تحقق آن هستیم این است.
ما از اوایل آبانماه 97 برگزاری هر گونه آزمون را در مدارسمان ممنوع کردیم. استحضار دارید پیش از این مدارس میتوانستند در فضای آزاد و باز خودشان بعدازظهرها با مؤسسات قرارداد ببندند و این آزمونها و کلاسها را برگزار کنند. ما جلوی این کار را از ابتدای 97 گرفتیم، طی بخشنامهای که ارسال شد کلیه مدارس از این کار برحذر داشته شدند، حتی به جهت جبران منابع مالی هم که از این محل کسب میکردند، ما گفتیم منابع مالیتان را ما میدهیم، دیگر شما به هیچ عنوان اجازه این کار را ندارید.
نمایندگان محترم! استحضار دارید یکی از موضوعاتی که به شدت این موضوع را ترویج میکرد تبلیغات گستردهای است که در رسانهها داشت صورت میگرفت، در صدا و سیما و سایر رسانهها به صورت مستمر این اتفاق میافتاد. من علاوه بر مذاکرهای که با جناب آقای دکتر علیعسگری داشتم، در مورد کاهش تنوع این تبلیغات در صدا و سیما سه نامه مستمراً خدمت ایشان به صورت مستمر فرستادم که در هر سه نامه که یکی از آنها در برج (4)، 97 بود و آخری آن در برج (9)، 97، در این سه نامه با استدلالهایی که آوردهام گفتم این کار برخلاف مشی تربیتی بچهها است و باید کاهش پیدا کند.
نهایتاً به جناب آقای دکتر صالحی نامهای نوشتم و جلسهای را با ایشان داشتیم و در این نامه و آن جلسه خواستیم آگهیهای تبلیغاتی، کتابهای کمکدرسی و آموزشگاههایی که غیر از آموزش و پرورش مجوز میگیرند، دایرهاش محدود شود و قابل مدیریت باشد. مجدداً مکاتبهای را به آقای رئیسجمهور انجام دادم، مجدداً این موضوع بسیار مهم را به شورای عالی انقلاب فرهنگی منعکس کردم، نهایتاً نامهای را خدمت مقام معظم رهبری نوشتم و در آن نامه که در برج (9)، 97 بود همین استدلالهایی که سرکار خانم ذوالقدر مطرح فرمودند را خدمت ایشان اشاره کردم و خواستم که از طریق مبادی ذیربط هم صدا و سیما و هم سایر رسانههای ارتباط جمعی با مجوز آموزش و پرورش و به صورت محدود این فعالیتها را انجام بدهند که خوشبختانه با نامهای هم که جناب آقای دکتر لاریجانی خدمت مقام معظم رهبری فرستاده بودند، من این را خدمتتان عرض کنم که صدا و سیما هم اعلام کرد صدا و سیما (50) درصد تبلیغاتش را در زمینه کلاسها و کتابهای کمکدرسی کاهش داد و این یک دستاورد بسیار خوبی بود که من در این زمینه میتوانم خدمتتان عرض کنم.
میخواهم عرض کنم ضمن آنکه فرمایشات سرکار خانم ذوالقدر نه تنها مورد تأیید است، بلکه ما به عنوان دستگاه تعلیم و تربیت کشور موظف و مکلف به پیگیری آن هستیم، در سال گذشته مستمراً این را دنبال کردیم، آن کارگروهی را که عرض کردم همواره جلسه دارد، الان جلسات مستمری را برای مقابله و برخورد با متخلفینی که در این زمینه دارند کار میکنند دنبال میکند و من امروز میتوانم عرض کنم که حجم این نوع فعالیتها نسبت به سال گذشته در همین موقع بسیار کاهش پیدا کرده، ولی امیدوارم که با حذف کنکور و یا متعادل شدن آزمون ورودی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی بتوانیم سرعت بیشتری در این زمینه داشته باشیم. من فرصت دیگری که باقیمانده را اگر اجازه بفرمایید اگر بعداً لازم شد و سرکار خانم دکتر ذوالقدر فرمایشات دیگری داشتند که نیاز به توضیح بود، خدمت نمایندگان محترم عرض خواهم کرد. خیلی ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
پنج دقیقه و سی ثانیهتان باقی ماند.

علی مطهری
متشکرم، سرکار خانم ذوالقدر بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) ـ
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی و تبریک ایام ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات. سؤالی که امروز در نقد کتاب کمک آموزشی و نظام آموزش و پرورش کشور مطرح میکنم دغدغه (14) میلیون دانشآموز و خانوادههای آنها است و چه بسا بالاتر از این تعداد باشد. نظام آموزشی امروز کشور از همان مقطع دبستان تا متوسطه و دبیرستان تمرکزش را بر آزمون، تست و محفوظات ذهنی قرار داده است. استرس امتحان و فشارهای روانی آن به یک آسیب جدی برای دانشآموزان و خانوادهها تبدیل شده است. متأسفانه نظام آموزش و پرورش به ساختاری تبدیل شده که پرورش را فدای آموزش کرده و موضوع به همینجا خاتمه نمییابد، بلکه همین نقش آموزشی را هم به درستی انجام نمیدهد.
بیایید واقعبینانه به وضعیت جامعه و شرایط روانی حاکم بر دانشآموزان نگاه کنید. وضعیت به گونهای است که برای مقابله و کاهش این استرسها مفری جز پناه بردن به کلاسهای خصوصی، بستههای آموزشی و کتابهای کمکآموزشی برای خانوادهها و دانشآموزان باقی نگذاشته است. آیا آموزش و پرورش کشور امروز توانسته تکلیفی که در قانون اساسی برای آن مشخص شده است را به درستی انجام دهد و آموزش و پرورش رایگان و عدالت آموزشی را تأمین کند؟ آیا هزینههای سنگینی که بر خانوادهها تحمیل میشود، مخصوصاً در این شرایط سخت اقتصادی دارای تعریف قانونی است؟ اول سال تحصیلی آموزش و پرورش اعلام کرد که معرفی و فروش کتابهای کمکآموزشی در مدارس مطلقاً ممنوع است، اما (25) درصد عناوین منتشره و فروشرفته در مهرماه کتب کمکآموزشی بوده است.
همکاران محترم! براساس آمار و اطلاعات موثق بیش از نیمی از همه صفحات کتابهای منتشرشده و حدود (60) درصد از بهای کل کتابهای منتشره مربوط به کمکآموزشیها است. (60) درصد از کل بهای کتابها رقم بسیار قابل توجهی است. خواهش میکنم در این اعداد و ارقام تأمل کنید، چه بر سر نظام آموزش و پرورش کشور آمده است، طی دهه 60 صرفاً (284) عنوان کتاب کمکدرسی منتشر شد، ولی در دو سال اخیر (16) هزار عنوان کتاب کمکآموزشی چاپ و منتشر شده است.
آقای وزیر! اگر در عملکرد سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی نگاهی میکردید متوجه چرخه معیوبی میشدید که در این سازمان ایجاد شده و شما نیز به عنوان عضوی از شورای عالی آموزش و پرورش ادامهدهنده این راه بودهاید.
همکاران محترم! آقای وزیر خود میداند که چگونه این فرآیند مشکلدار اداره میشود، اما جهت استحضار شما بیان میکنم مأموریت این سازمان تألیف کتب درسی است، اما از فعالیت انحصاری فاصله گرفته و به سمت تهیه منابع کمکآموزشی رفته است. چرا؟ چون خلأیی در کتابهای درسی به وجود آورده که فقط او این خلأ را میتواند و آن هم از طریق چاپ و توزیع کتب آموزشی برطرف کند. مأموریت این سازمان تألیف کتب درسی است، اما چرا به انحراف رفته است؟ دلیل منطقی و مستند قانونی همان کتابنامه رشد است که با انتشار فهرست تفصیلی کتب مناسب آموزشی به اشاعه فرهنگ استفاده از کتب کمکآموزشی مشروعیت و رسمیت بخشیده است.
آقای وزیر! این سازمان بدنه اصلی و رسمی آموزش و پرورش است و حلقه اتصالی با بازار کتب کمکدرسی و آموزشی و ناشران این کتب ایجاد کرده است، به طوری که با درج مهر رشد بر روی آنها در واقع مهر تأییدی بر اعتباربخشی به آنها زده و زمینهساز افزایش تیراژ و تنوع این کتب شده است. مصداق این رشد را در نمایشگاه بینالمللی کتاب دیدیم و هر ساله میبینیم که این نمایشگاه فقط برای تبلیغ این آموزشگاهها تشکیل شده که من از بردن نام آنها در اینجا معذور هستم.
آقای وزیر! مجوز بهرهبرداری از کتابهای کمکآموزشی را شما در مدارس طبق مصوبه (828) شورای عالی آموزش و پرورش دادید و هنوز هم میدهید. نمونهای از این همکاری امضای تفاهمنامه با آموزشگاههای کنکور برای اجاره مدارس در روزهای آخر هفته است. بله، الان فرمودید که ابلاغیه زدید، ولی مستندات وجود دارد که هنوز این آزمونها دارد در مدارس برگزار میشود و اینها فقط در حد ابلاغ است و کسی این ابلاغ را جدی نگرفته است.
آقای وزیر! یک بام و دو هوا که نمیشود، شما از یک سو به این مؤسسات که قارچگونه در حال افزایش هستند مجوز فعالیت میدهید و تأیید بر تبلیغات آنها زدید و از سوی دیگر از فعالیت آنها شاکی میشوید و توئیت میکنید. این یک تناقض آشکار در عملکرد وزارت آموزش و پرورش است.
همکاران محترم! موضوع فقط در اعطای مجوز به آموزشگاههایی که نام علم را یدک میکشند خلاصه نمیشود. مؤلفان کتب درسی وزارت آموزش و پرورش هم با این مؤسسات و انتشارات همکاری میکنند و خود مؤلف این کتابهای کمکآموزشی هستند. چرا؟ چون خودشان نقص کار خودشان را میدانند و خلأهایی را ایجاد میکنند که این کتابهای آموزشی ناچار نیاز به کتاب کمکآموزشی در کنار خود دارند. مقام معظم رهبری هشدارهایی درخصوص نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور و آموزش و پرورش دادهاند و بیان داشتند که هیچ نظام دیگری نباید در کنار این نظام وارد شود و بخواهد مقابله کند. آیا نظام آموزش و پرورش توانسته فرمایشات معظمله را مورد توجه قرار دهد و اجرایی کند؟
نکته قابل تأمل دیگر موضوع گرانی کاغذ است که علیرغم اینکه حوزه نشر را به شدت متأثر کرده و مطبوعات متأثر شدهاند، اما کماکان رونق فروش و نشر کتب کمکآموزشی را داریم.
آقای وزیر! باید پاسخگوی این سؤال باشید که چه شکاف عظیمی را در نظام آموزشی ایجاد کردهاید که با وجود گرانیها، خانوادهها ناگزیر و مجبور هستند جهت پر کردن ضعفهای آموزشی از این کتابها استفاده کنند یا شاید بتوان گفت چه پشتوانهای در اختیار این ناشران است که علیرغم گرانیها و مشکلات کمبود کاغذ، کماکان بازار پررونقی را میتوانند برای خود حفظ کنند و ادامه بدهند. آقای وزیر! آیا با این سوءاستفادهها و تجاریسازیها، از علم و دانش چه انتظاری دارید؟

علی مطهری
خانم ذوالقدر ببخشید! نمایندگان محترم! اطراف آقای وزیر را خالی کنید که ایشان گوش بدهند، الان باید جواب بدهند، لطف کنید اطراف آقای وزیر را خالی کنید. خیلی ممنون و متشکرم، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
فکر میکنید با به خورد دادن این روشهای غیراستاندارد، نسل آینده که در این نظام آموزشی باید استعدادهای بالقوهشان بالفعل شود قادر خواهند بود تا در صنعت، کشاورزی، تجارت، اقتصاد، سیاست، فرهنگ و تمدن کشور، منطقه و بینالملل نقشآفرینی کنند؟ همکاران محترم! یقیناً باور و اشراف دارید که با چنین روشهایی فرزندانمان نه تنها مهارت برای شروع یک کسب و کار را نمیآموزند، بلکه مهارتهای زندگی را نیز فرا نخواهند گرفت و در خلأ آموزش صحیح و متناسب با نیاز جامعه، افزایش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی را امروزه ما شاهد هستیم. دروسی مانند تصمیم کبری، چوپان دروغگو که پرمحتوا هستند و باعث افزایش اعتماد اجتماعی و بر مبنای راستی و درستی هستند از کتب درسیمان حذف شدهاند. آیا این علمی که امروز در مدارس در حال رواج یافتن است با علمی که امیرالمؤمنین (علیهالسلام) ذکر کردهاند تطابق دارد؟ در اینجا میبینیم که فرموده امام علی (علیهالسلام) با این علم بسیار فاصله دارد. حضرت فرمودند: «خیر العلم ما اصلحت به رشادک و شره ما افسدت به معادک». «بهترین دانش آن است که به کار هدایت و رستگاری تو آید و بدترین دانش آن است که آخرت خویش را با آن تباه کنی».
آقای وزیر! بپذیرید بیتوجهی و سکوت و انفعال شما در مقابل روشهای آموزشی محفوظاتی و عاری از آموزش مهارت، ناسپاسی به رنج و زحمت نیاکانمان در زنده نگه داشتن تاریخ، فرهنگ، تمدن، سنتها، دین و آیین ایران و ایرانیان نیست؟
همکاران محترم! من در اینجا تأکید میکنم گردش مالی این مؤسسات و آموزشگاهها بیشتر از (10) هزار میلیارد تومان است، در حالی که بودجه آموزش و پرورش (50) هزار میلیارد تومان که فقط (5/1) درصد برای این هزینههای آموزشی و مابقی برای حقوق معلمان است. ولی هیچ برخورد جدی با این پدیدهای که الان به وجود آمده نمیشود، چون آموزش و پرورش نیز خودش منتفع است و به معلمان بخشنامه میکند، صحبتهایی که شما الان گفتید، بخشنامهای که آبانماه شده فقط در مقام حرف مانده است. مستنداتی وجود دارد که این آزمونها دارد انجام میشود. کارگروهی که شما فرمودید، کسی از کارگروه خبر ندارد، مرکز پژوهشهای مجلس از کارگروه گفتمان خبری ندارد و هیچ بازتاب بیرونی نداشته است. من باقی وقتم را میخواهم در آخر استفاده کنم، تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم. خانم ذوالقدر! چهار دقیقه و (40) ثانیه فرصت دارد. جناب آقای وزیر بفرمایید. جناب آقای بطحایی! حدود پنج دقیقه فرصت دارید.

سید محمد بطحایی
عرض سلام مجدد دارم و از خانم ذوالقدر تشکر میکنم. بسیاری از فرمایشات ایشان همان حرفهای ما است که داریم تلاش میکنیم در راستای این حرفهای جلو برویم. یعنی نکات و ایرادهایی که ایشان به وجود این فضا در کشور گرفتند ایرادهای درستی است، ما هم داریم تلاش میکنیم جلو برویم. اما سرکار خانم ذوالقدر حتماً استحضار دارند که اصلاً ما مجوز چاپ کتابهای کمکدرسی را نمیدهیم. مجوز کتابها توسط وزارت ارشاد صادر میشود. در آموزش و پرورش از هفت سال پیش، این برای هفت سال پیش هم هست، مصوبهای در شورای عالی آموزش و پرورش به تصویب رسید که برای ساماندهی این کتابهای کمکدرسی و اینکه این کتابهای کمکدرسی استاندارد شده باشد و در بازار بیاید، آنهایی که کتابهایشان مطابق استانداردهای سازمان پژوهش است آنجا میآید و در فهرست کتابهای معتبر نامش برده میشود. بنابراین کتابهای کمکدرسی را اصلاً ما مجوز نمیدهیم.
نکتهای که سرکار خانم اشاره فرمودند، من خدمتتان توضیح دادم. ما براساس آن بخشنامهای که صادر کردیم از مؤلفین و گروههای آموزشی و مدیران مدارس تا معاونین وزیر و رؤسای سازمانها، همه را ممنوع کردیم که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در این کار مداخله داشته باشند. این در حقیقت اولین بخشنامهای است که در راستای تعارض منافع صادر شد. البته این به این معنا نیست که تخلف صورت نگرفته باشد، اشاره فرمودند مصادیقی را دارند که تخلفاتی هست. شما باید اینها را به ما بدهید، همچنان که کسان دیگری هم این را فرستادهاند و ما به کسانی که از این بخشنامه تخطی کردند اخطار دادیم و توبیخ کردیم. آن گروهی که من عرض کردم، من خواهش میکنم یک مرتبه ایشان وقتی را به ما بدهند، من آن گروه را خدمتشان بفرستم، آن گروهی که من عرض کردم نزدیک یک سال و خردهای است که آن گروه دارد کار میکند. شاید در شش یا هفت جلسهاش خود بنده شخصاً حضور داشتم، صورتجلساتش همه وجود دارد که نسخهای را خدمتشان خواهیم داد. اقداماتی که صورت گرفته همه وجود دارد که نشان میدهد آموزش و پرورش همانطور که ایشان به درستی اشاره کرد، این پاسخ من به سؤال خانم ذوالقدر در این مقدمهاش نیست، ایشان به درستی اشاره کرد، دوستان عزیز! آموزش و پرورش از سالهای گذشته تا به امروز به خاطره سیطرهای که آزمونهای کنکور و کتابهای کمکدرسی بر آن انداخته دارد از مسیر خودش منحرف میشود و منحرف شده است و امروز اصلاً در مدرسه مجال فعالیت پرورشی به مربی پرورشی داده نمیشود. خانوادهها اصلاً اجازه نمیدهند، میگویند تو باید بچه ما را برای کنکور آماده کنی، با این تستهای فیزیک، شیمی و ریاضی کار کن، به او چکار داری که مهارتهای زندگی و آموزشهای اینچنینی را به او میدهی.
فرمایشات خانم ذوالقدر کاملاً درست و متین است، عرض بنده این است، با گزارش مختصری که دادم که مفصل آن را خدمت ایشان تقدیم خواهم کرد، آموزش و پرورش با تمام قوا دارد در راستای همان فرمایش ایشان حرکت میکند. از همین رو است که ما در مدارس ابتدایی الان هرگونه آزمون را ممنوع کردیم. کتابهای کمکدرسی را کاملاً ممنوع کردیم.
جا دارد من در این دقایق پایانی عرایضم از کمیسیون آموزش و تحقیقات و نمایندگان محترم عضو کمیسیون تشکر کنم که در مصاحبههایی که در این مدت انجام دادند، حمایتهایی که از این سیاست وزارت آموزش و پرورش کردند، کمک کردند تا آن بخش اول که ایجاد یک گفتمان در فضای جامعه است، همراهی خانوادهها و افکاری عمومی با این کار بسیار اصولی، تشکر کنم. به علاوه اینکه ما جلسات مستمری را با مؤسسان بعضی از این مؤسسات آموزشی گذاشتیم. من باید اشاره کنم که حتی این مؤسسات هم آمادگی این را دارند که خودشان و فعالیتشان را در راستای سیاستهای وزارت آموزش و پرورش همسو کنند که بعضی از آنها این کار را انجام دادند و امیدوار هستم که ما این حرفهای اصولی و درستی که از زبان سرکار خانم ذوالقدر درآمد و بخش عمدهای از آن را ما هم قبول داریم، بتوانیم با سرعت بیشتری جلو ببریم و انشاءالله یک روز شاهد باشیم که آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت ما مبرای از این آفتها باشد. بسیار سپاسگزارم از حوصلهای که به خرج دادید.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون از رعایت وقت. سرکار خانم ذوالقدر بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
اگر اجازه هست فیلمی را که آماده پخش است، دو، سه دقیقه پخش شود؟ همکاران محترم! لطفاً به این فیلم توجه کنید، بعد خودتان قضاوت کنید.

سیده فاطمه ذوالقدر
همکاران محترم! همینطور که الان آقای وزیر گفتند درست است که مجوز را ارشاد میدهد، اما شما مهر رشد روی آنها میزنید و این را تأیید میکنید. آقای وزیر! بهتر نیست به جای زانو زدن در برابر این مؤسسات و آموزشگاهها و اظهار عجز و ناتوانی در رسانهها، از برخورد با آنها از ظرفیتهای قانونی استفاده کنید؟ از جمله این ظرفیت، مصوبه (483) شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگری قانون تعطیلی مؤسسات و واحدهای آموزشی و تحقیقات و فرهنگی که بدون أخذ مجوز قانونی الان دارند فعالیت میکنند. شما این اختیار قانونی را دارید، ولی نمیخواهید استفاده کنید. متأسفانه الان بچههای ما توانایی صحبت کردن حتی قرآن کریم را ندارند. مهارت روخوانی قرآن کریم را ندارند که از دغدغههای فراکسیون قرآن کریم است. به خاطر اینکه الان فقط استعدادها و ظرفیتهای دانشآموزان برای تست زدن و اینطور مسائل گرفته شده و از خواندن و فهمیدن درست اشعار و ادبیات شعرای پارسیزبان همچون حافظ، سعدی و فردوسی و از همه بهتر در دنیای اسلام، ما که مسلمان هستیم در امالقرای جهان اسلام از روخوانی ساده قرآن کریم عاجز هستند.
همکاران محترم! در پایان تأکید میکنم که کتب درسی خالی از محتوا و فاقد مهارت است و باعث ایجاد تبعیض آموزشی و عدم عدالت است. این کتب آموزشی حتی مالیات نمیدهند، دارند از یارانه استفاده میکنند. مطبوعات الان با چالش مواجه است، ولی این کتابهای کمکدرسی دارد به راحتی از یارانه استفاده میکند و این کتابهای بیارزش خودش را چاپ میکند که حتی برای سال دیگر هم قابل استفاده نیست. مدارس اصلاً کنترل نمیکنند، الان مدیران میگویند، من الان اینها را از سایت شما برداشتم، از سایت سازمان پژوهش و برنامهریزی که خودشان این مسائل را گفتند و به معلمها هم یادآور شدند که از توانمندی این کتابها در مدارس استفاده شود. این صحبتها یک بام و دو هوا است. آقای وزیر! شما میتوانید، قانوناً هم میتوانید، ولی اراده واقعی متأسفانه موجود نیست، فقط شعار و حرف زدن است. ما میخواهیم واقعاً بچههایمان از این غول کنکور، تست زدنها و آموزشهایی که هیچ فایدهای ندارد نجات پیدا کنند. (نایبرئیس ـ متشکریم) لذا من از این توضیحات قانع نشدم و میخواهم سؤالم را به رأی بگذارم که همکارانم خودشان قضاوت کنند. فردا برای نسل آینده خودمان موظف هستیم که پاسخگو باشیم که این وضعیت نظام آموزشیمان را اصلاح کنیم. تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکرم. حضار 205 نفر، سؤال سرکار خانم ذوالقدر درباره رشد بیرویه کتابهای کمکدرسی به رأی میگذاریم. در واقع ما پاسخ وزیر را به رأی میگذاریم، دوستانی که از پاسخ وزیر قانع شدند رأی موافق و دوستانی که از پاسخ آقای وزیر قانع نشدند رأی مخالف میدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد، پس نمایندگان محترم از پاسخ آقای وزیر قانع نشدند.
4
طرح سؤال خانم هاجر چنارانی نماینده نیشابور و فیروزه از آقای سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش

علی مطهری
سؤال بعدی را مطرح بفرمایید، سخنگوی محترم کمیسیون تشریف بیاورید. سؤال سرکار خانم چنارانی مطرح است.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری از وزیر محترم آموزش و پرورش
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (60919/1207) مورخ 22/7/1397، گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه از جناب آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش به شرح زیر ارسال میگردد.
خلاصه سؤال:
در راستای ارتقای جایگاه آموزش و پرورش به عنوان مهمترین نهاد تربیت نیروی انسانی و مولد سرمایه اجتماعی و انسانی چه اقداماتی انجام شده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 8/11/1397 کمیسیون با حضور (18) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر آموزش و پرورش، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدرضا عارف

علی مطهری
متشکرم. جناب آقای بطحایی تشریف بیاورید.

سید محمد بطحایی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از سرکار خانم دکتر چنارانی هم به خاطر سؤالی که مطرح فرمودند تشکر میکنم و حتماً اینگونه سؤالات و طرحش در این صحن علنی مجلس به ما کمک میکند که بتوانیم مسائل آموزش و پرورش را بهتر بشناسیم و راهکارهای مناسب را برای آن پیدا کنیم.
سؤالی که سرکار خانم دکتر چنارانی مطرح فرمودند یک بخشی از آن به یک موضوع کلی آموزش و پرورش برمیگردد و اینکه ما برای ارتقای جایگاه آموزش و پرورش به مثابه نهاد تربیت نیروی انسانی و مولد سرمایه اجتماعی چه اقداماتی را انجام دادهایم. من برای پاسخ به سؤال سرکار خانم چنارانی ابتدا باید عرض کنم همانطور که پیش از این هم گفته شده مهمترین برنامه ما در آموزش و پرورش اجرا و استقرار سند تحول بنیادین است. ما در سال 97، قبل از اینکه این نکته را ادامه بدهم عرض کنم، همانطور که میدانید سند تحول با جامعیتی که دارد و شش زیرنظامی که در سند تحول پیشبینی شده همه ارکان، اجزاء و بخشهای مختلف نظام آموزش و پرورش را دربر میگیرد.
بنابراین با اجرای سند تحول ما هرچقدر بتوانیم بیشتر در اجرای سند تحول پیش برویم آن چیزی که سرکار خانم چنارانی در سؤالشان مرقوم فرمودند محقق خواهد شد. ما در سال 97 با فراهم کردن زیرساختهای لازم برای اجرای سند تحول تلاش کردیم که برنامههای عملیاتی این موضوع به راحتی فراهم بشود. اولین کاری که باید اتفاق میافتاد آن بود شش زیرنظامی که در سند تحول داریم و سه زیرنظامش به تصویب رسیده بود، سه زیرنظام دیگر هم بررسی، تأیید و ابلاغ بشود که این کار در سال 97 اتفاق افتاد. در هر زیرنظام برنامههای لازم تعریف شده، یعنی در حوزه فضا همانطور که شما بهتر از من میدانید، در حوزههای برنامه درسی، نیروی انسانی و سایر مواردی که شش زیرنظام را تشکیل میدهد.
برنامه سال 97 ما براساس آن چیزی که اجرای سند تحول بود بعد از تهیه آن شش زیرنظام بازتنظیم شد و در سال 97 برنامههایی را که ما اجرا کردیم که واقعاً توضیح دادنش خارج از زمان این جلسه نیاز به وقت دارد و مفصل است این برنامهها در سال 97 به اجرا درآمد. ادامه آن در سال 98 آن کاری که ما انجام دادیم امروز من با قاطعیت میتوانم خدمتتان عرض بکنم که تمام برنامههای وزارت آموزش و پرورش در تمام سازمانها و واحدهای تابعهاش و استانها در سال 98 مبتنی بر سند تحول تنظیم شده، یعنی هر برنامهای که الان ما داریم اجرا میکنیم متناظرش با برنامههای زیرنظامها کاملاً مشخص است که کدام برنامه با چه زیرنظام و کدام برنامه زیرنظام انطباق است و همسویی دارد. ازاینرو اگر انشاءالله ما بتوانیم با محدودیتهایی که در اعتبارات فراهم شده و مشکلاتی که در تخصیص برای ما ایجاد شده بتوانیم تخصیصمان را کامل دریافت بکنیم خیلی امیدوارم که ما در سال 98 یک گام جدی را در اجرا و استقرار سند تحول که همان اصل سؤال سرکار خانم چنارانی است، یعنی ارتقا و تعالی نظام آموزش و پرورش برداریم.
نکته دومی که باید عرض بکنم؛ همانطور که استحضار دارید در سؤالی که مطرح شده اشاره به آخرین مدرک تحصیلی فرهنگیان شده که چرا این مدرک اعمال نمیشود؟ تلاشی که ما کردیم اطلاع دارید شورای عالی اداری در مصوبهای که قبل از اینکه بنده در دولت یازدهم وزیر بشوم به تصویب رساند هر کارمندی فقط یکمرتبه میتواند مدرک تحصیلی خودش را ارائه بدهد و اعمال بکند. بنابراین این از اختیار وزارت آموزش و پرورش خارج بود و اصلاً این محدود به آموزش و پرورش هم نیست، مربوط به همه دستگاههای اجرایی است. چندین مورد ما مکاتبه، مذاکره کردیم و جلسه گذاشتیم که برای آموزش و پرورش به دلایل مختلفی که خود شما بهتر میدانید و خانم چنارانی اشاره کردند این موضوع برای آموزش و پرورش مستثنی بشود که هنوز این اتفاق نیفتاده، امیدوارم که در شورای عالی اداری با عضویتی که دو نفر از نمایندگان محترم به عنوان ناظر در آن شورا عضویت دارند این مصوبه را لااقل برای آموزش و پرورش تغییر بدهیم و با این تغییر انگیزه همکاران من برای ادامه تحصیل باز بشود و در این زمینه بتوانیم دستاوردهایی را داشته باشیم.
اگر اجازه بفرمایید من عرایض ابتداییام را اینجا جمع بکنم، اگر فرمایشات خانم چنارانی توضیحاتی که لازم بود بیشتر باشد من در وقت دوم خدمتشان نکاتی را عرض خواهم کرد، خیلی ممنونم.

علی مطهری
متشکرم، سرکار خانم چنارانی بفرمایید.

هاجر چنارانی
بسم الله الرحمن الرحیم
«من علّمنی حرفاً فقد صیّرنی عبداً»
به تمام معلمان سرزمینم هفته و روز که همه هفتهها و همه روزها روز معلم است ویژه تبریک میگویم و اما جناب آقای بطحایی عزیز! دوست دارم بیشتر به حرفهای من گوش بدهید. ما هرجا در جمع فرهنگیان حاضر میشویم، فرهنگیان میگویند تعداد ما زیاد است، ولی زیادی که نیستیم. نکتهای که ما از شما به عنوان وزیر محترم آموزش و پرورش درخواست داریم که در ذیل سؤالمان هم آوردیم و من اینجا مجدداً قید میکنم در راستای اجرای برنامه ششم توسعه درخصوص این نهاد بزرگ که نهادی تربیتی و مولد سرمایه اجتماعی و انسانی است اقدامات وزارتخانه در دوران وزارت شما در این سه مورد چه بوده؟
اولی احتساب آخرین مدرک تحصیلی همکاران آموزش و پرورش. دومی استفاده و ارائه برنامههای عملیاتی در راستای پتانسیلهای آموزش و پرورش در راستای اقتصاد مقاومتی آموزش و پرورش و سومین مورد ارائه پیوستهای آموزش و پرورش برای وزارتخانههای مرتبط در راستای توسعه همکاری با دستگاههای اجرایی است.
و اما همکاران محترم! آموزش و پرورش جایگاه بسیار بالایی دارد و رهبر معظم انقلاب بارها و بارها به بالاترین دستگاه که دستگاه آموزش و پرورش است اشاره فرمودند. یکی از مهمترین عواملی که جامعه را به عالیترین مقام یا به پسرفت میرساند قطعاً نظام آموزشی و نظام آموزش و پرورش است. میخواهیم بگوییم که ما در آموزش و پرورش قرار است که یک شهروند فعالی تربیت بکنیم و اما در راستای تربیت شهروند فعال معیارهای صحیح در انتخاب فرهنگی افراد فرهنگی و وجود روشهای فرسوده و قدیمی اینها راهکارهایی بود که در آموزش و پرورش باید انجام بشود. در خیلی از کشورهای توسعهیافته دنیا منجمله ژاپن امروز برای آموزش و پرورش مدارک دکتری را میگیرند، یعنی این افراد را استخدام میکنند، ولی خیلی جالب است، اینجا جواب داده میشود که در شورای عالی اداری، وزیر محترم! حرف من این است، امروز قرار است ما انسان تربیت کنیم، انسانهایی که به آموزش جامعه کمک بکنند.
ما از شما به عنوان وزیر آموزش و پرورش میخواهیم، من روزی که خودم استخدام آموزش و پرورش شدم مدرک فوقلیسانس داشتم رفتم. گفتم من نذر کردم در مقطع ابتدایی آموزش و پرورش کار کنم، گفتند اصلاً نمیشود، خانم! شما باید بیایید در مقطع متوسطه بروید. امام بزرگوارمان فرمودند «ابتدایی را دریابید که دانشگاه دیر است» امروز چه فرقی بین یک هیأت علمی و استادی که در دانشگاه تدریس میکند و یک معلم و آموزگاری که با مدرک دیپلم با دانشآموزان ابتدایی کار میکند است؟ قطعاً تمام جامعه میدانند کار آموزگار به مراتب سختتر از هیأتعلمی و استاد دانشگاه است، ولی آیا آنچه برای هیأت علمی و استادهای دانشگاه هست برای معلمین با همان رتبه علمی هم هست؟ ما توقعمان این است، شاید امروز اعلام کنیم (1) میلیون فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، ولی آقای بطحایی! دغدغه ما این است، برای اینکه احتساب آخرین مدرک تحصیلی باشد چکار کردیم؟ من خودم با فوقلیسانس رفتم میتوانم دکترای خودم را هم ارائه بکنم، ولی اینها برای آموزش و پرورش و تربیت این سرزمین سوختند. در راستای سوختن معلمان چه اقداماتی انجام دادیم؟
و یک نکته دیگر، در دوران شما خصوصیسازی از (7) درصد به (13) درصد ارتقا پیدا کرد، امروز ما مدارس را پولی در اختیار همه مردم قرار میدهیم، مگر شعار جمهوری اسلامی ایران این بود؟ ما در این راستا از شما توقع داریم در هیچکجای دنیا به اندازه ایران اینقدر ما مدرسه خصوصی نداریم و اما شما حتی حاضر شدید مدارس تیزهوشان را هم پیش رفتید که آنها را هم حتی لغو کنید، آقای بطحایی چه درخصوصیسازی وجود دارد؟ کجا قرار است جلوی این را بگیریم؟ تمام مردم قرار بود از آموزش رایگان استفاده کنند.
و اما طبق فرمایش شما و طبق سند تحول قرار شد که حافظهمحوری کنار گذاشته بشود، قرار بود نمرههای (20)، (19) و (18) کنار گذاشته بشود، ولی دوباره آمدیم، عالی، بسیارخوب، خوب و مجدداً همان نظام ولی با چند کلمه دارد اجرا میشود. تصمیم ما این بود حافظهمحوری کنار گذاشته بشود. کنکور و مافیای آن که خودتان در فرمایشاتتان فرمودید (85) تا (90) درصد ورودیهای دانشگاه نیاز به کنکور ندارد. چه منافع اقتصادی برای آموزش و پرورش دارد که این مافیا همچنان در بدنه آموزش و پرورش فعالیت میکند؟
و اما وزیر محترم! روزی که من معلم میشوم به دانشآموزم میگویم دوست داری چکاره بشوی؟ نگاه من میکند، نگاه وضع زندگی من میکند که با یک حقوق نمیتوانم زندگی خودم را بگذرانم. من از اینجا به عنوان یک معلم به همه همکارهای خودم میگویم مجدداً مجلس نیامدم باید آموزش و پرورش بروم، همه این روزها و (49) همکار محترم فرهنگی من که در مجلس هستند همه اینها دیدند و مدافعند. امروز فاصله حقوق معلم با پزشک (40) برابر است. این واقعاً دردناک است، آقای بطحایی! درست است اینها حرفهای دل شما هم هست، من به شما و به مقام شامخ شما همیشه احترام میگذارم. آن چیزی که امروز بیان میکنم درد دلهایی است که در ادامه قطعاً ارائه راهکار هم برای آن خواهم داشت.
بیعدالتی مفرط در نظام صنفی تمام وزارتخانهها، ما فرهنگیها چرا ناراحت هستیم؟ یک دندانپزشک سه ساعت کار میکند به اندازه حقوق یک ماه معلم، در صورتی که امروز معلم من نمیتواند دندانهای خودش و خانوادهاش را متأسفانه برود درست کند. ما یک زمانی میگفتیم کارت طلایی فرهنگیان، بیمه طلایی فرهنگیان، ما توقع داشتیم شما نه بیمه طلایی را ارتقا بدهید، بلکه بیایید در بخش درمان هزینههای آن را اقدامات زیادی انجام بدهید که متأسفانه ندیدیم. آقای بطحایی! بقیه موارد را بعد از صحبت شما میگذارم.

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای وزیر بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
(9) دقیقه و (15) ثانیه در خدمت شما هستیم.

سید محمد بطحایی
بخش اول فرمایشات خانم چنارانی را اجازه بدهید من یک توضیح مجددی را عرض بکنم. سرکار خانم چنارانی! من ضمن آنکه از این روحیه معلمی جنابعالی تشکر میکنم که در دفاع از معلمین فرمایشاتی را میفرمایید میخواهم عرض بکنم که در بخش اول که اعمال مدارک تحصیلی است همانطور که در مقدمه عرایضم عرض کردم من به عنوان یک عضو در شورای عالی اداری که اتفاقاً دو نفر از نمایندگان محترم مجلس هم در آن شورا به عنوان ناظر عضویت دارند تمام تلاشم را تا به حال انجام دادم به همین دلایلی که سرکار فرمودید. یعنی یک معلم کار و شغلش با کارمند فلان دستگاه و وزارتخانه متفاوت است، هرچقدر این معلم تلاش بکند و سطح تحصیلاتش را بالاتر ببرد ما باید سپاسگزارش باشیم و تشویقش بکنیم، یکی از راههای تشویقش هم این است که این مدرکش را در سنوات و مدارک شغلیاش اعمال بکنیم تا این یک انگیزه مقدماتی برای ارتقای شغل و تحصیلش را داشته باشد.
سرکار خانم چنارانی! من طی سه نامهای که به جناب آقای دکتر انصاری نوشتم همین فرمایشات شما را منعکس کردم، اما من یک عضو از آن شورا هستم، من در نامهای که به جناب آقای دکتر انصاری نوشتم در مقدمهاش اشارهای کردم. در سه نامهای که در سه تاریخ متوالی خدمت ایشان فرستادم درخواست کردم که اعمال بیش از یک مقطع تحصیلی با توجه به همین ضرورتها، اقتضای ارتقای حرفهای و شغلی معلمان است. من میخواهم از این فرصت استفاده کنم و درخواست بکنم، چون طرحی را هم مجلس محترم متضمن همین موضوع در دستور کارش داشته درخواست میکنم کمیسیون اجتماعی یا کمیسیون آموزش و تحقیقات اگر ریاست محترم کمیسیون و ریاست محترم مجلس اجازه بفرمایند جلسهای را تشکیل بدهند، از برادر خوب و همکار عزیزم جناب آقای دکتر انصاری که عضو مؤثر شورای عالی اداری هستند و دبیرخانه آن شورا را به عهده دارند تشریف بیاورند من هم به عنوان یک معلم مدافع این حرفهای شما آنجا خواهم بود و همه این حرفهای شما مورد تأیید من به عنوان یک معلم هم هست. استدلالهایی که آوردید، در مکاتبات مختلفی که خدمت سازمان امور اداری و استخدامی نوشتم همه اینجا موجود است و آنجا اشاره خواهیم کرد که انشاءالله این اتفاق بیفتد.
اما همانطور که سرکار خانم ذوالقدر گناه صدا و سیما را به پای بنده مینویسد که اگر تبلیغات مسمومی از صدا و سیما دارد پخش میشود به وزیر آموزش و پرورش چه ارتباطی دارد؟ من تلاشم را برای این حرف درست شما انجام دادم و همچنان انجام خواهد داد، رهایش نخواهم کرد و دنبال میکنم و امیدوارم که انشاءالله با کمک شما نمایندگان محترم مجلس و همچنین همکاران خودم در دولت بتوانیم این مانع را برای ارتقای شغلی و معلومات و حرفهای معلمین و همکاران عزیزم مرتفع کنم، خیلی ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکرم و خیلی ممنون که کمتر از وقت خودتان صحبت فرمودید. سرکار خانم چنارانی بفرمایید. خانم چنارانی! در نطق قبلیتان یک نکتهای بود، فرمودید که حقوق پزشکان (40) برابر حقوق سایر مستخدمین است، در حالی که پزشکانی که استخدام میشوند حقوقشان مثل بقیه است، حالا پزشکان خصوصی و کار خصوصی آنها جای خودش را دارد. بنابراین این مقایسهتان خیلی دقیق نبود، متشکرم.

هاجر چنارانی
از وزیر محترم آموزش و پرورش و همینطور دوستان تقدیر و تشکر میکنم. اگر ما اینجا نکتهای را میگوییم درددلهای جامعه بزرگ آموزش و پرورش است که قطعاً اگر نگرش مجلس شورای اسلامی نسبت به جامعه فرهنگیان تغییر کند قطعاً جامعه رو به توسعه میرود و جامعه ما به جامعهای توسعهیافته تبدیل خواهد شد که امروز تمام جوامع توسعهیافته دنیا همین اصل مهم را رعایت کردند.
اما وزیر محترم آقای دکتر بطحایی! بودجه دولت گفتیم حدود (450) هزار میلیارد تومان است که حدود (40) هزار میلیارد آن به آموزش و پرورش اطلاق میشود. یعنی تقریباً (9) درصد بودجه کل کشور. چرا هر سال کاهش بودجه داریم؟ آقای بطحایی! حقوق دانشجویان دانشگاه فرهنگیان امسال شامل افزایش مصوبه بودجه سال 98 نشده، چرا؟ مگر اینها قرار نیست در آینده معلمان این سرزمین باشند؟ (99) درصد بودجهای که به آموزش و پرورش میدهند صرف پرداخت حقوق میشود و تنها (1) درصد برای بقیه امور آب، برق و کیفیتبخشی به آموزش و پرورش میماند.
آقای وزیر! من اینجا یک سؤال دارم، خواهشاً میخواهم جوابش را بعداً جدا از میکروفن به من بدهید. من میخواهم این را بگویم؛ اگر امروز نظام آموزش و پرورش با این بدنه بزرگ، نظامی شده که متأسفانه دستش را مدام به سمت دولت دراز میکند حرف من با شما وزیر محترم در این است که چرا یک معاون اقتصادی در وزارتخانه ندارید؟ مگر نه اینکه شاکله هر وزارتخانهای قویترین و ستون اصلی هر وزارتخانه معاونت اقتصادی است، چرا ندارید؟ چند بار به شما گفتیم این اصلی است که به فراموشی سپرده شده. همکاران محترم! سؤالی که امروز من در صحن دارم مطرح میکنم من این را یک سال و نیم پیش فرستادم، امروز به صحن آمده، امروز ما حرفهای زیادی برای گفتن داریم.
وزیر محترم! نکات بسیار زیادی است که میشود انجام بدهیم، همکاران محترم! میخواهم به شما بگویم امسال چند لایحه دولت برای آموزش و پرورش به مجلس فرستاد که ما رأی ندادیم؟ آقای بطحایی! شما میفرمایید، پیگیری میکردید و یک لایحه میآوردید. ما تا روزی که باشیم مدیون همه معلمان ایرانزمین هستیم، چرا لایحه از سمت دولت برای مجلس نیامد، پیشنهادات شما نیامد تا اصلاح بکنیم؟ امروز حرف من این است؛ با توجه به ماهیت کار آموزش و پرورش که هدفش ساختن انسان برای پذیرش مسئولیتهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جامعه است ما نباید خودمان را درگیر ساخت و سازها و نگهداری مدارس بکنیم. در تمام دنیا این کار به شهرداریها واگذار شده، در روستاها ما میتوانیم این کار را به بنیاد مسکن واگذار بکنیم. چرا این اقدامات انجام نشده؟ قطعاً یکی از دلایلش همان بود که به شما گفتم، واگذاری سرویس مدارس به شهرداریها، اختصاص درصدی از فروش نفت، اختصاص درصدی از صادرات، واردات، مالیات به آموزش و پرورش، تعیین سهم مشارکتهای مردمی در آموزش و پرورش، اصلاح روش برنامهریزی و بودجهریزی در آموزش و پرورش، تعریف سیستم مناسب برای رفاه و معیشت فرهنگیان. آقای وزیر! ما یادمان نرفته، همکاران محترم! اینها دغدغه فرهنگیان شما است که من دارم بیان میکنم؛ اصلاح وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان به یکی از مطالبات همه فرهنگیان و مطالبات برحق همه فرهنگیان است. چرا راهحلهای رفع این مشکل شناسایی نشد؟
وزیر محترم! نکتهای که بیشتر از همه دل من را به درد میآورد برای زیرساختهای اقتصادی در وزارت آموزش و پرورش چه اقدامی انجام شده؟ امروز اردوگاههای آموزش و پرورش در کشور متأسفانه خالی است. امروز آموزش و پرورش در حالی چهار اردوگاه بزرگ کشوری دارد که یکی از آنها در نیشابور بزرگ، اصفهان، تهران و در رامسر است. (54) اردوگاه استانی داریم و (205) اردوگاه در شهرستانها داریم. آقای بطحایی! چرا معلم ما باید دست خانوادهاش را بگیرد در مدرسه برود و در مدرسه با هیچگونه امکاناتی باشد، مگر اینها دل ندارند؟ برای معیشت و رفاه فرهنگیان اردوگاهها چه اقدامی انجام داد؟
همکاران محترم! خدمت شما عرض کنم یک زمانی اردوگاههای ما پر از دانشآموز بود، امروز بنا به دلایلی پاییز و زمستان کلاً اردوگاههای ما خالی است. امروز فقط اردوگاه شهید رجایی نیشابور (1300) هکتار است که روزی که یونسکو آمد از این اردوگاه بازدید کرد گفت این پتانسیل شرق کشور است، چرا ما کاسه گدایی به دستمان گرفتیم میگوییم نداریم، یک بار برای همیشه باور کنیم آموزش و پرورش خیلی زیاد دارد. آقای بطحایی! زنده و احیاء کنید، تبدیل به پول کنید، سرمایهگذار جذب کنید، ما (20) سال است فریاد میزنیم آماده پذیرش سرمایهگذار در نیشابور و در تمام اردوگاههای کشور هستیم. همگی این اردوگاهها فضاهای فرهنگی، مذهبی و ورزشی دارند، ولی متأسفانه همه اردوگاههای ما خالی است.
وزیر محترم! آخرین پیشنهادهای من، هر وزارتخانهای امروز دارای نیرو و امکاناتی است، نیروهای انسانی وزارتخانهها در کجا آموزش دیدند، چرا سهم خودشان را به آموزش و پرورش نمیپردازند؟ در راستای این لایحهای تنظیم کنید به مجلس بدهید تا ما بیاییم این را برنامهریزی کنیم. امروز من میگویم ما آمادگی داریم شما لایحهای بیاورید زیرساختهای جذب سرمایهگذاری را در آموزش و پرورش اجرا میکنیم. امروز هر وزارتخانه باید یک پیوست آموزش و پرورش داشته باشد. وزارت نفت بیاید تجهیز، بهسازی و گرمایش مدارس را بیاورد. چرا دانشآموز من در یکی از مدارس باید جزغاله بشود؟ به خاطر اینکه متأسفانه امکانات استاندارد ندارد. وزارت نفت نسبت به این مدیون است، وزارت نیرو بیاید وضعیت آب و برق و شبکهها را اصلاح کند، وزارت ارتباطات وضعیت تلفن و اینترنت و وزارت بهداشت و درمان، بهداشت جسمی و روانی دانشآموزان و معلمین و وزارت ورزش و جوانان که اینقدر بودجه میگیرد، مگر جوانان این سرزمین در آموزش و پرورش نیستند؟ استعدادیابی، روی نخبههای ورزشی، آکادمیها و مدارس ورزشی زیر نظر آموزش و پرورش باید باشد.
وزارت اقتصاد بیاید با بانکهای عامل برای سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار در راستای اهداف آموزش عالی و آموزش و پرورش به کمک آموزش و پرورش بیاید. وزارت صنعت و معدن بیاید. من میروم میبینم متأسفانه هنرستان و کار و دانش من که امروز باید قطعات خودرو را به دانشآموزان آموزش بدهد میبینم اینها برای سال 67 و 68 است که داده شده. (نایبرئیس ـ متشکرم، وقت شما تمام شده) وزارت صنعت کجا است؟ مگر قرار نبود ما به سمتی برویم که هنرسازی کنیم و بچههای ما بیایند کار کنند؟ همه وزارتخانهها باید پیوست داشته باشند، وزارت ارشاد بهینهسازی و بهروزرسانی کتابخانهها و امکانات کتابخانه و آخرین مورد وزارت کشور سهم فضاهای آموزشی... (قطع میکروفن)

علی مطهری
متشکرم، خانم چنارانی! وقتتان تمام شد.

هاجر چنارانی
به وزارت آموزش و پرورش باید واگذار بشود. من از همکاران خودم خواهش میکنم به داد فرهنگیان برسید.

علی مطهری
خانم چنارانی! شما قانع شدید؟ (چنارانی ـ خیر نشدم) ببینید! یک نکتهای باز در کلام شما بود که افزایش حقوق در دانشگاه فرهنگیان انجام نشده، در حالی که یادداشت دادند و گفتند انجام شده، البته موضوع سؤال شما هم اینقدر کلی بود که همهچیز میتوانستید بگویید، به هر حال دستتان هم باز بود. پس قانع نشدید. (چنارانی ـ قانع شدم) قانع شدید، خیلی ممنون و متشکرم.
5
طرح سؤال آقای علی وقفچی نماینده زنجان و طارم از آقای سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش و نظر مجلس مبنیبر قانعکننده بودن پاسخ وزیر

علی مطهری
سؤال بعدی را مطرح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آخرین سؤال را جناب آقای علی وقفچی نماینده محترم زنجان و طارم دارند. جناب آقای میرزاده گزارش آخرین سؤال را هم قرائت بفرمایند، بفرمایید.

علی مطهری
آقای حاجیبابایی! اجازه بدهید این سؤال هم مطرح بشود، بعد از سؤال مطرح بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش سؤال کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (86289/1414) مورخ 9/10/1397 و پیرو نامه شماره (88209/38/د) مورخ 12/10/1397 گزارش نهایی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال منطقهای جناب آقای وقفچی نماینده محترم زنجان و طارم از جناب آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش به شرح زیر تقدیم میگردد.
خلاصه سؤال:
دلایل عزل و نصبهای مدیران بدون توجه به حداقل ملزومات عزل و نصب مسئولین وزارت آموزش و پرورش از جمله مدیرکل آموزش و پرورش زنجان چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدا سؤال فوق با حضور وزیر و نماینده سؤالکننده، در جلسه مورخ 9/10/1397 این کمیسیون مطرح و پس از استماع توضیحات جناب آقای وقفچی نماینده سؤالکننده و پاسخهای جناب آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را منطقهای تشخیص داده و مستند به بند (4) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، راهحل پیشنهادی ذیل به موجب نامه شماره (88209) مورخ 12/10/1397 جهت بررسی به هیأترئیسه تقدیم گردید.
جلسهای با حضور وزیر محترم و مدیران کل حراست، بازرسی و رسیدگی به شکایات و معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش و همچنین رئیس کمیته آموزش و پرورش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری برگزار شود. متعاقب امر نظر به عدم نتیجهبخشی مساعی هیأترئیسه در حل و فصل موضوع و اعلام وصول سؤال منطقهای در جلسه علنی مورخ 27/1/1398، گزارش نهایی سؤال جهت طرح در صحن علنی تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدرضا عارف

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای بطحایی تشریف بیاورید، بفرمایید.

سید محمد بطحایی
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب وقفچی عزیز تشکر میکنم و از اینکه به عنوان یک معلم و عضو خانواده بزرگ آموزش و پرورش نسبت به این موضوع حساس هستند و مرتب پیگیری میکنند فارغ از اینکه این سؤال یک سؤال استانی است از همه دغدغه و حساسیتی که این همکار عزیز من در آموزش و پرورش نسبت به این موضوع دارد سپاسگزاری میکنم. دوستان عزیز! ما به دلیل اینکه بتوانیم انتصاباتمان را مبتنی بر یک روال معین و مشخصی جلو ببریم یک ضوابط و شرایط احرازی را برای انتصابات مدیرانمان تعیین کردیم و براساس آن عمل میکنیم. ضوابطی که تعیین شده در حقیقت چهارچوب حرکت ما در مسیر انتصابات را روشن میکند.
مدرک تحصیلی، سنوات خدمت را ملاک قرار دادیم، اینکه در رزومه فرد معاونت اداره کل یا رئیس اداره وجود داشته باشد یکی از ضوابط است. براساس این شرایط و ضوابط کاندیداها مورد بررسی قرار میگیرند. در فرآیند بررسی و انتخاب و انتصاب ابتدا رزومه افراد را ما بررسی میکنیم و براساس سیر مراحل شغلی که این فرد پیشنهادی داشته رزومهاش بررسی و امتیازبندی میشود، مقبولیت منطقهای و محلیاش مورد بررسی قرار میگیرد، از مراجع ذیربط استعلامات لازم به عمل میآید و هماهنگی با استاندار محترم و مجمع محترم نمایندگان صورت میگیرد و نهایتاً فرد منصوب و مشغول به کارش میشود.
بعد از انتصاب فرد به پست مدیریتی یک گروهی وظیفه نظارت بر عملکرد این فرد را به عهده دارند، این علاوه بر مسیر اداری است که ما در دفتر ارزیابی و رسیدگی به شکایاتمان داریم. این گروهی که افراد معتمد بنده هستند و واقعاً جدای از مسائل سیاسی و تعلق به گروههای سیاسی مختلف هم انتخاب شدند افراد کاملاً بیغرض و بینظری هستند که عملکرد مدیران ما را مرتباً مورد رسیدگی و ارزیابی قرار میدهند و نتایج ارزیابیهایشان را به بنده منتقل میکنند. وقتی ما به جایی میرسیم که این همکار ما باید جابجا بشود بنا به دلایل و شرایط مختلفی که ممکن است متفاوت باشد این فرد را جابجا میکنیم و فرد جدید منصوب و مشغول به کار میشود.
نمایندگان محترم! در مورد استان زنجان همانطور که جناب آقای وقفچی عزیز مستحضر هستند و چندین بار زحمت کشیدند دفتر بنده تشریف آوردند و با هم صحبت داشتیم وقت خیلی زیادی را گذاشتند، در کمیسیون تشریف آوردند آنجا من توضیحات را در خدمت ایشان و اعضای محترم کمیسیون عرض کردم. همکار عزیز بنده در استان زنجان علیرغم اینکه ما جلسات مختلفی را با این همکار عزیزمان گذاشته بودیم این جابجایی کاری نیست که یکشبه و یکروزه و یکهفتهای اتفاق بیفتد. زمان را گذاشته بودیم، اشکالات را با ایشان در میان گذاشته بودیم، همچنان که با سایر استانها و همکاران دیگر هم همین مسیر را ما طی میکنیم. خدمتشان مسائل و اشکالاتی که وجود دارد را گفتیم، در چندین جلسه با این همکار عزیز و محترم خودم این موضوع را در میان گذاشته بودند، اما به جایی رسید که تغییر دیگر باید اتفاق میافتاد و جابجایی صورت میگرفت. با مجمع محترم نمایندگان استان هماهنگی صورت گرفت. من تأکید میکنم، دوستان عزیز! همه شما میتوانید شهادت بدهید، اگر ما مستحضر به حمایت نمایندگان در اجرای برنامهها و فعالیتهایمان نباشیم نمیتوانیم کار آموزش و پرورش را با (14) میلیون در (760)، (770) منطقه آموزش و پرورش جلو ببریم. اما من وظیفه داشتم با مجمع نمایندگان و استانداری قبل استان هماهنگیهایی انجام بدهم، این کارها طی شد و همکار عزیز و محترم بنده که همچنان برای بنده بسیار قابل احترام و عزیز هستند جایشان عوض شد و به جای دیگری رفتند.
من امیدوار هستم این توضیحات بنده برای برادر عزیزم جناب آقای وقفچی عزیز که چندین مرتبه در دفتر خودم خدمتشان رسیدم، گاهی وقتها هم از همان عرق معلمی و حساسیتی که ایشان روی موضوعات اینچنینی دارد ناراحتشان کردم، عصبانی شدند، اما توضیحات من ناظر بر این موضوع بود که ما این مسیر را طی کردیم. آیا غیر از تعیین مسیر من کار دیگری میتوانم انجام بدهم؟ من از این مسیر باید عبور کنم، یعنی ضوابط و مقرراتی را دارم و بعد فرآیندی را باید طی بکنم. اگر من نخواهم از این فرآیند عبور کنم باور بفرمایید آموزش و پرورشی که هر روزش یک مسأله جدیدی دارد، شما بهتر از من میدانید، نمیتوانیم ادارهاش کنیم و این آموزش و پرورش را جلو ببریم. از یک طرف مسائل و مشکلات اقتصادی، مشکلات فرهنگی و هجمههای سنگینی که بچههای ما را در معرض خطر قرار میدهند، اتفاقاتی که در گوشه و کنار این مملکت صورت میگیرد و اتفاق میافتد، (600) هزار کلاس درس در این آموزش و پرورش و مملکت است و ما (110) هزار مدرسه در آموزش و پرورش داریم. میدانم گاهی اوقات برادر عزیزم جناب آقای وقفچی را من ناراحت کردم، اما من چارهای ندارم جز اینکه این فرآیند را مقید به عبورش بشوم. اگر از این فرآیند عبور نکنم واقعاً شیرازه کار از دست خارج میشود و نمیتوانیم آموزش و پرورش را اداره کنیم.
من واقعاً صرف نظر از اینکه نظر جناب آقای وقفچی در پایان توضیحات من چه باشد اینجا در محضر شما نمایندگان از حضور ایشان عذرخواهی میکنم، اگر به عنوان یک همکار عزیزم گاهی اوقات با ایشان درخصوص استان زنجان بلند صحبت کردم، یک مقداری صدا بلند شد و ایشان را ناراحت کردم عذرخواهی میکنم، اما یقین دارم اگر ایشان هم وزیر آموزش و پرورش باشد حتماً و حتماً مقید به عبور از این فرآیند و تعیین چهارچوب برای این مکانیزم خواهد بود، خیلی عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای وقفچی بفرمایید.

علی وقف چی
با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای ملت ایران، مقام عظمای ولایت، همکاران محترم و سلام به مردم شریف حوزه انتخابیه زنجان و طارم. با وجود نداشتن یک متر دریاچه و دریا به دلیل شجاعت و رشادت و ایمان ملقب به شهر غواصان دریادل و پایتخت شور و شعور حسینی است و امیدوارم براساس حدیث «دروغ مانع چشیدن طعم ایمان است» خداوند کمکم نماید تا دروغ نگویم و بتوانم قدمی هرچند کوچک در اعتلای جایگاه مادی و معنوی فرهنگیان بردارم.
حضرت علی (علیهالسلام) میفرماید «وجدان یگانه محکمهای است که احتیاج به قاضی ندارد» جناب آقای بطحایی عنایت ویژهای فرمودند و فرمودند برای انتخاب مدیران شاخصههایی نیاز داریم. جناب آقای بطحایی! خوب فرمودید، آقای نعمتالهی را به عنوان قائممقام پارلمانی و قائممقام خودتان و رئیس دفترتان آوردید. استعلامی که خودتان از سازمان محترم کردید و دو ماه پیش خودتان تأیید کردید که این آقا هیچگونه سابقه کار ندارد. قضاوت برای ملت ایران و چه خاک بر سر من آمده که به همچون شماهایی رأی میدهم و بنده علاوه بر اینکه از جنابعالی تشکر نمیکنم، علاوه بر اینکه افسوس نمیخورم و از دروغ نفرت دارم و انتظار نداشتم یک فرهنگی به این راحتی دروغ بگوید و از خودم به عنوان یک فرهنگی شرمنده بشوم، چرا که در ارتباط با جایگاه یک خانم که از (40) میلیون خانم ایرانی است شما به دلایلی که عرض میکنم توهین کردید، هرچند که نظرات، نگاه، حرفها و سخنان بنده ملی است.
جناب آقای بطحایی! در عرض هشت ماه شما چطور خانمی را ارزیابی کردید و متأسفانه یا خوشبختانه یک توبیخ ندادید، ولی جنابعالی، معاونانتان و مدیران کلتان هفت تشویقی به این خانم دادند. بنده از شما خواهش کردم گفتم ما مدیون این ملت هستیم، قسم خوردیم، خانمی که بیست و چهارساعته برای ارتقای این ملت و فرهنگ تلاش میکند، خودتان باور داشتید که این خانم کمترین توجه به خواستههای شما کرده، ولی بنده چرا دفاع کردهام؟ در استانی که حداقل (1) میلیون جمعیت دارد (15) هزار معلم شرافتمند دارد. شما میآیید خیلی راحت این خانم را بدون کوچکترین تودیع و معارفهای در یک اتاق خلوت برمیدارید در حالی که معاونت حراست جنابعالی خودشان مدعی هستند و در حضور جنابعالی گفتند، جنابعالی که تنها بهانهتان این بود که این موضوع، موضوع امنیتی است. ایشان در حضور خودتان اعلام کردند هیچگونه مشکل امنیتی و حراستی این خانم ندارد، ولی درد من این نیست.
جناب آقای بطحایی! درد من این است که این نگاهها و این انتخابها و این انتصابهایی که ما داریم امروز چالشهای بزرگ ما است. اگر امروز آمریکا ما را تهدید میکند به این نیست که ما توان مقابله نداریم، به این است که ما انسانها را تهی از معنویت کردیم. با دروغ میخواهیم هرکاری را انجام بدهیم، به هر قیمتی میخواهیم در مسند قدرت بنشینیم. چرا شما بیش از هشت نفر از معاونین و مدیران کلتان را از خارج آموزش و پرورش آوردید؟ آیا این اهانت به (1) میلیون معلمی که از روستاها خاک خورده آمدند نیست؟ آیا آقای نعمتالهی خاک خورده؟ پشت پرده آقای نعمتالهی چیست؟ معاونان پشتیبانی، امور بینالملل، دوستان حراستیتان، دوستان دیگرتان که اینجا نوشتم متأسفانه به خاطر دروغ گفتنتان من مجبور شدم شیرازه گفتارم را عوض کنم. ملت ما این نیست که شما فرض میکنید، شما را به خدا بیایید به این ملت رحم کنید، این ملت شایسته این مسئولینی که هست، نیست. شما را به خدا اگر نمیتوانید این کار را نکنید. شما الان به یک فردی آمدید حکم دادید، حکم هیأتمدیره دادید،گزارش سازمان بازرسی کشور است که این آقا متهم به فساد است، صلاح نمیدانم اسمش را بیاورم، ولی دوستانی که خواستند اسمش را به آنها میدهم.
چه قسمتی از این برنامه را به جنابعالی بگویم؟ چند بار خدمتتان آمدم؟ جناب آقای بطحایی! مگر عرض نکردم درست شدن این کشور در گرو ارتقا و جایگاه فرهنگیان است، مگر نگفتم کشوری که نتواند فرهنگی را اقناع کند، نمیتواند قوه قضائیه خوبی داشته باشد؟ نمیتوانیم قاضی خوبی تربیت کنیم، مگر نگفتم باید مبنای حقوق این کشور آموزش و پرورش باشد؟ اگر غیر از این است باید کشور امروز درست میشد. من نمیدانم با چه زبانی با جنابعالی صحبت کنم، من در پشت این تریبون قسم خوردم که از حق ملت دفاع کنم، تمام هم و غمم این است؛ برای فردا هم هیچ فکری نمیکنم و امروز بر خودم واجب میدانم جایگاه شما آن جایگاهی نیست که الان تشریف دارید. من احساس میکنم اگر غیر از این است جنابعالی بیایید از منزلت و جایگاه خودتان و مردم دفاع کنید، عذرخواهی میکنم.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، هفت دقیقه و (40) ثانیه وقتتان باقی است.

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای وزیر تشریف بیاورید، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای وزیر هفت دقیقه و (30) ثانیهشان باقی مانده.

سید محمد بطحایی
البته مسائلی که جناب وقفچی عزیز گفتند علیرغم اینکه میفرمودند که میخواهند سربسته صحبت کنند، ولی این سربسته صحبت کردنشان در ماه مبارک رمضان با زبان روزهای که ایشان دارند اتهامات خیلی زیادی را به افرادی میزند که امکان دفاع از خودشان را ندارند. اشاره فرمودند که علیرغم اینکه فردی محکومیت قضائی و جزائی داشته در یک پست هیأتمدیرهای شده، حالا اشاره نکردند کجا، آقای وقفچی! هیچ فردی بدون استعلام از مراجع ذیربط امکان انتصاب برایش وجود ندارد، هرچند اگر وزیر بخواهد این کار را انجام بدهد. شما در فرمایشاتتان به این اشاره فرمودید که چندین نفر را از بیرون برداشتید آوردید. آقای بینالملل را که اشاره کردید احتمالاً آقای کریمی که رئیس مرکز بینالملل هستند و اشاره فرمودید ایشان سالها قبل از بنده معاون امور بینالملل وزارت آموزش و پرورش بوده و دارای تجربه فراوان در حوزه بینالملل آموزش و پرورش بوده.
یعنی انتصاباتی که در آموزش و پرورش دارد صورت میگیرد، بنده به عنوان کسی که آبرویم در گروی این کار است آیا حاضر هستم بیایم آخرت خودم را مثلاً بسوزانم برای کسی که در این دنیا مثلاً دو روز دو تا لقمه بتواند سر سفرهاش بگذارد؟ این نکتهای که شما اشاره میفرمایید اتفاقاً برعکس آنچه که گفتید زیر سؤال بردن همکارانتان است.
آقایان قانونگذار! شما شرح وظایف وزرا را تعیین کردید، چون حالا در مورد استان زنجان است، من نهایت احترام را برای آن همکارم قائل هستم، واقعاً این سؤال، سؤال سختی است، چون اگر من بخواهم توضیح بدهم مدام توضیح دادنش همکار عزیزم من را ممکن است تحتالشعاع قرار بدهد، در حالی که همکاری که من کنارش گذاشتم فوقالعاده همکار بسیار ارزشمند، متعهد و توانمند در یک زمینه دیگر است. اما اینکه یک مدیر الان وقت جابجاییاش است اختیار وزیر است. استاندار قبل، قبل از اینکه در زنجان استاندار جدید تشریف بیاورند، استاندار قبل به کرات به من میگفتند که الان وقت عوض کردنش است.
من بنا به همان دلایل مدام جلسه میگذاشتم و صحبت میکردم که مشکل برطرف بشود، نیرویی که جدید منصوب شده جابجا نشود. استاندار محترم جدید که تشریف آوردند گفتند من تازه آمدم، صبر کنید، یک خرده ادامه بدهید بگذارید من مسائل را بیشتر بشناسم، اما به اعتراف خود همکاران شما در استان، من خواهش میکنم، نمیدانم الان در این جلسه که امکان نیست از نظر آییننامه، ولی مجمع نمایندگان خود استان شما و همکاران بنده در استان میگفتند اینقدر این شرایط تزلزل در استان تأثیر گذاشته که اگر امروز این اتفاق بیفتد بهتر از فردا است. شما که میخواهید این کار را بکنید و دارید صبر میکنید، من که دلم برای آموزش و پرورشی که مسئولیتش با من است بیشتر میسوزد، آبروی خود من است. من چندین بار خدمت شما این مسأله را توضیح دادم، شما آنجا آمدید با لحن بسیار بلند داد و بیداد کردید و فضای دفتر را بههم ریختید، آیا بنده غیر از احترام و ادب خدمت شما همکار عزیزم کار دیگری کردم؟
اما من وظیفهام را انجام میدهم. شما این اختیار را به وزیر دادید که هر زمانی تشخیص دادید و مصلحت دانستید و صلاح را در این دیدید این کار را انجام بدهید. الان مجمع نمایندگان محترم که بین شما نمایندگان محترم هستند مرتباً میگفتند استان دارد از هم میپاشد، کسی دیگر به حرف گوش نمیدهد. گزارشهایی که من از بازرسیام گرفتم، آقای وقفچی! با زبان روزه به من اتهام دروغ نزنید، برای چه من باید در آموزش و پرورشی که یک لحظه یک آب خوش از گلویم نمیتواند فرو برود، بیایم به خاطر پست وزارت که دو روز شده حق و ناحق کنم، همکار عزیزم را خراب کنم؟ حالا اگر یک وزارتخانه یا یک سازمان دیگری بود، سفر خارج از کشور و درآمد داشت یک چیزی، آموزش و پرورش است، مسئولیت عاقبت و آخرت بچهها به دوش من و همکارانم و شما است. ممکن است من خطا و اشتباه کنم، من به این اعتراف میکنم، اما اگر به این تشخیص خودم رسیدم که شما به من این اختیار را دادید. اختیار من وزیر را شما تعیین کردید، اگر من به این تشخیص رسیدم انجام میدهم، هرچند شمای آقای وقفچی، همکار عزیز من ناراحت باشید و به این کار راضی نباشید. اما من با مجمع مشورت کردم، با عقلای استان مشورت کردم، بازرسی من نظر داد و مشورت کردم، به این نتیجه رسیدم. ممکن است خطا هم کرده باشم، روی این هیچ اصراری ندارم.
دوست عزیز من! آقای نعمتالهی که برادر و همکار من است و با این زبان روزه، چون شما از پشت این تریبون گفتید، (1) میلیون پرسنل، همکار و عضو خانواده من این فرمایشات شما را ممکن است بشنوند، من باید از حق این برادرم که الان اینجا نیست دفاع کنم. با این زبان روزه اگر اتهام دروغ به من نزنید (7) صبح تا (11)، (12) شب دارد کار میکند و دارای سابقه است. قبل از اینکه من ایشان را در رده معاون وزیر بیاورم، در سازمان برنامه بوده، اصلاً اینطور نیست که از پشت میز دانشگاه من این را آورده باشم. الان آقای علیعسگری ایشان هم نیروی قرارداد کار معین است، رابطه استخدامی رسمی با دولت ندارد، اما آیا میتوانیم چون قرارداد کار معین است بگوییم ایشان آدم کارنابلدی است؟ اینها جزء وقت من حساب نمیشود. (رنجبرزاده ـ چند ثانیه وقت دارید) بنابراین من خواهش میکنم اجازه بدهید آن اختیاری که شما به وزیر دادید با آن فرآیندی که من طی کردم، من نمیگویم خودمختارم، من با مجمع نمایندگان همواره هماهنگ کردم، با استاندار که تکلیف دولت است هماهنگ کردم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکرم، آقای وقفچی صحبتی دارید؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای وقفچی هفت دقیقه و (40) ثانیه از وقتتان باقی مانده، بفرمایید.

علی وقف چی
دوستان! من مجبورم بعضی مسائلی که نیاز است توضیح بدهم. آقای دکتر بطحایی! من عرض کردم تفهیم اتهام شده، خودتان فرمودید من مجبورم اسمش را عرض کنم، به نام آقای مهران اعتمادی، این هم گزارش سازمان محترم بازرسی کل کشور و جنابعالی به عنوان هیأتمدیره صندوق ذخیره فرهنگیان که با خون دل به دست آمده شما آمدید این کار را کردید.
در ارتباط با اینکه فرمودید آقای نعمتالهی (7) تا (12) شب هست، من نیرو به شما میدهم (24) ساعته، (10) نفر میدهم آنجا بیاید کار کند، نیروی رسمی، (100) نفر به شما میدهم بیاید در جایگاه پایینتر از آن خدمت کند.
موضوع بعدی، اینطور نگویید! یک ملت این حرف شما را میشنوند. یعنی چه (7) صبح تا (12) شب؟ ایشان چه جایگاه حمایتی از نظر قانونی دارد که بیاید پست به آن مهمی را بگیرد؟ حتی آقای عسکری هم از آن بدتر. مگر ما چقدر نیروی رسمی داریم؟ شما برای نیروی رسمی یک مدرسه ابتدایی در یک کوره روستا هزار تا بهانه میآوردید، چطور یک نفری که یک ساعت کار ندارد. آقای بطحایی! این مگر نامه شما نیست؟ مگر شما سابقه کار آقای نعمتالهی را تیک نزدید که سابقهای ندارد؟ این را من زدم؟ اگر من زدم بیایید تکذیب کنید. بس کنید، نمیخواهید نشان بدهید، این چیزی است که خودت گفتی. این برای خودت است (نایبرئیس ـ آقای وقفچی! شما با مجلس صحبت کنید) از همه مهمتر، چه اتفاق بزرگی افتاده بود؟ شما خودتان به بنده گفتید مهرماه میخواستم این خانم را بردارم، ولی به کی کشید؟ به آذرماه یا دیماه. چرا در این مدت یک تذکر به او ندادید، مگر نگفتید؟ چرا تذکر ندادید؟ خداوکیلی بگویید یک تذکر دادم. این خانم اگر مشکل کاری داشت چرا یک تذکر به او ندادید؟
از همه مهمتر جناب آقای بطحایی! یکی، دو تا نیست لگدمال کردن جایگاه فرهنگیان کشور، آخرین مدیرکل شما چرا در روز آخر معرفی کردید؟ مگر خودتان نگفتید با استاندار هماهنگ کنید جایگاه معلم بالاتر از اینها است. باید یک مراسم عظیمی داشته باشیم؟ پس خودتان حداقل به حرف خودتان هم احترام نگذاشتید. خداوکیلی با مردم رو راست باشید و باز هم این را میخواهم عرض کنم، دوستان، آقای دکتر بطحایی! دوستمان آقای دکتر کریمی از دانشگاه خوارزمی آمده، ایشان هم ایراد ندارد، بقیه دوستان که الان من اینجا عرض میکنم، این بزرگواران از کجا آمدند؟ مدیریت حراست، معاونت پشتیبانی، جناب آقای دکتر کریمی قائممقام و رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور، مدیرکل محترم عشایری، مدیرکل محترم پارلمانی، معاونت محترم پارلمانی، معاون وزیر و رئیس استعدادهای درخشان، معاون جنابعالی و آموزش ابتدایی، اینها را از کجا آوردید؟ واقعاً در آموزش و پرورش قحطالرجال است؟
ما اعتقاد داریم امروز یک انسان کامل را تنها جایی که میتواند تربیت کند آموزش و پرورش است. امروز اینهمه خلأ و چالش داریم به دلیل اینکه ما نتوانستیم انسانهایی با باورهای دینی تعریف کنیم. مطمئن باشید اگر ما حقوق یک قاضی را صد برابر هم بکنیم دوستان عزیز! فساد از این کشور ریشهکن نخواهد شد، مگر اینکه ما قاضی مقتدر، باایمان و توانمند انتخاب کنیم. زمانی که دانشگاهیان و صاحبفکران ما جایگاه خودشان را به مردم عادی از نظر درد مردم ندادند ما نمیتوانیم مشکلات کشور را مرتفع کنیم. جناب آقای بطحایی! بنده بارها به جنابعالی متذکر شدم که بیایید به همکارها کمک کنید، چه در بحث بودجه. اگر غیر از این است بگویید غیر از این است. تمام تلاش ما ارتقای جایگاه آموزش و پرورش و منزلت معلم و این ملت و این کشور است و راهی جز توجه به آموزش و پرورش نداریم. لذا از محضر دوستان که من فکر میکنم این حرکتهای آقای بطحایی علاوه بر اهانت به یک فرهنگی و یک میلیون فرهنگی است اهانت به نمایندگانی است که اعتماد کردند و به ایشان رأی دادند و ایشان میآید از این فرصت سوءاستفاده میکند و نمیگوید پشت پرده این آقایانی که امروز آورده چه کسانی هستند، نمیگوید رانت و فساد چیست، این آقایانی که برای ما آوردید چه شاخصهای دارند، آیا صدها نفر از اینها خداوکیلی در آموزش و پرورش نیست؟ عذرخواهی میکنم.

علی مطهری
متشکرم، آقای وقفچی قانع شدید؟

علی وقف چی
صددرصد نه. بنده صددرصد قانع نشدم.

علی مطهری
ببینید! مجمع نمایندگان استان زنجان فرمودند که با جابجایی مدیرکل با جناب وزیر هماهنگ بودند. آقای وقفچی! وقتتان تمام شد.

علی وقف چی
آقای دکتر اجازه بدهید! (رنجبرزاده ـ چند ثانیه از وقتتان مانده) دوستان عنایت بفرمایند! هیچموقع دوستان این حرف را نگفتند، یک. اگر هم گفته باشند بنده به تکلیف شخصی خودم عمل میکنم، بحثم هم فقط برای زنجان نیست. به آن قرآنی که اعتقاد داریم دل ما برای کشور میسوزد. ما با مدیریت انتخابشده استان هم حرفی نداریم، دوستان مسیر را منحرف نکنند. ما دغدغههایی خدمت دوستان گفتیم که کمک کند.

علی مطهری
سپاسگزاریم. حضار 195 نفر، دوستان قانع شدن از پاسخ آقای وزیر را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستانی که قانع شدند رأی موافق و دوستانی که قانع نشدند رأی مخالف بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بنابراین نمایندگان محترم از پاسخ آقای وزیر قانع شدند، متشکرم. یکی، دو تا تذکر داریم، این را هم بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجیبابایی تذکر دارند، بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان عزیز! من خواهش میکنم دو دقیقه عنایت بکنید یک مطلب مهمی را گوش کنید. آقای رئیس! من خدمت حضرتعالی هم صحبت کردم و لطف و عنایت کردید دیروز مورد توجه قرار دادید، تشکر میکنم. مجلس شورای اسلامی درباب حقوق و کارمزد (5) میلیون نفر شاغل و بازنشسته تصمیم گرفت، یعنی دولت فرموده بودند که ما میخواهیم به همه (20) درصد بدهیم، مجلس گفت به همه (20) درصد دادن ظلم است، یعنی اگر کسی (1) میلیون و (240) میگیرد، (250) بگیرد و یک نفر (20) میلیون بگیرد، (4) میلیون بگیرد بالاخره مجلس یک مصوبهای را گذراند که (5) میلیون نفر شاغل و بازنشسته تشکر و قدردانی کردند، اما متأسفانه تصویبنامه دولت برعکس مصوبه مجلس دارد اجرا میشود. دولت محترم براساس روندی که خودش اعتقاد دارد کسانی که (1) میلیون و (240) هزار تومان میگیرند را (400) تومان به اضافه (2/3) درصد اضافه کرده. کسی که (20) میلیون میگیرد (400) تومان به اضافه (16) درصد، یعنی حتی (6) درصد بالاتر از آن قانونی که ما مصوب کردیم میگیرند. یعنی پلکانی را پلکانی واژگون و معکوس اجرا کردند.
من خواهشم این است، آقای رئیس! ما هم براساس قانون اساسی و هم براساس آییننامه مجلس سوگند یاد کردیم، مجلس هم موظف است، در سراسر کشور اعتراض عمومی بالا است. ما همینجا باید از طرف مجلس قول بدهیم که مجلس شورای اسلامی، دیوان محاسبات و بازرسی کل کشور ورود پیدا کردند، همکاران عزیز ما، کارمندان در سراسر کشور و بازنشستگان بدانند قانون مجلس قطعاً اجرا میشود، نگران نباشند، معلمان بدانند که (4) درصد، (400) تومان و تا (10) درصد را دریافت میکنند، از همه مهمتر کسانی که حقوق (5/2) تا (4) میلیون میگیرند به جای اینکه (20) درصد قبل را هم بدهند (18) درصد دادند که این خلاف مصوبه مجلس است، کلیه احکامی که صادر شده باطل و غیرقانونی است و انشاءالله مجلس با هماهنگی دولت قانون را اجرا بکند، از شما تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم، تذکر شما قابل توجه است. فلسفه اینکه مجلس آمد و آن مصوبه را صادر کرد این بود که فاصله بین حقوقها کم بشود. این روشی که الان دولت روی آن (10) درصد دارد عمل میکند خلاف این هدفی است که آن مصوبه داشته، به نظر من کمیسیون برنامه و بودجه اینها را بررسی کنند و یک گزارشی به هیأترئیسه بدهند، ما بررسی و اقدام بکنیم، خیلی ممنون. جناب آقای پژمانفر از دیروز باقی مانده بودند، آقای لاریجانی گفتند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات و عبادات یکایک مردم شریف و همکاران بزرگوار را دارم. آقای رئیس! من دو تا تذکر دارم؛ یکی در ارتباط با روز بزرگداشت فردوسی است که (25) اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی است، این روز با پیگیریهایی که خود بنده در مجلس نهم انجام دادم به عنوان روز زبان فارسی هم ثبت شد. مستحضر هستید تیرماه سال 1375 مقام معظم رهبری از فردوسی بازدیدی به عمل آوردند و در آنجا دستوراتی را نسبت به احیاء این منطقه دادند. متأسفانه بعد از دو سال، یعنی در سال 1377 شورای عالی احیاء توس تشکیل شد و از همان زمان تا الان این شورا هیچگونه تصمیمی در ارتباط با احیاء توس نگرفته و در ردیفهای ملی هم برای این موضوع برنامهریزی مشخصی نشده، زبان فارسی بسیار مهم است و نقش فردوسی در احیاء زبان فارسی یک نقش بیبدیل است. من خواهشمندم که به موضوع رسیدگی بشود و در ارتباط با این موضوع با جناب آقای وزیر ارشاد ما مکاتبهای انجام دادیم که معاونتی را در ذیل معاونتهای خودشان به عنوان معاونت شعر و ادب فارسی ایجاد بکنند، الحمدلله نسبت به این موضوع ایشان دستورات مساعدی دادند که امیدواریم انشاءالله این روزها خبر خوش راهاندازی این معاونت ایجاد بشود.
نکته و تذکر دوم نسبت به اتفاقی که متأسفانه دیروز در دانشگاه فردوسی افتاد میخواهم خدمت جنابعالی عرض بکنم در ماه مبارک رمضان (نایبرئیس ـ آقای پژمانفر! دانشگاه تهران) اشتباه عرض کردم، دانشگاه تهران اتفاق افتاد. این در ماه مبارک رمضان یک اتفاقی صورت گرفت که پردهدری و بیحرمتی به ارزشهای اسلامی و الهی ما صورت گرفت. این موضوع با بیتوجهی معاونت فرهنگی دانشگاه صورت گرفته. اینجا چند تا مسأله است، یکی این است که کسانی که این پردهدری را انجام دادند باید با آنها برخورد جدی و مقتضی صورت بگیرد و مسأله دیگر این است که در ارتباط با این مسائل شورای عالی انقلاب فرهنگی که متأسفانه مدتی است تعطیل شده باید تشکیل جلسه بدهد و نسبت به این موضوع رسیدگی کند. یکی از مهمترین مسائل دینی ما امروز دارد هتک حرمت میشود. مردم اعتراض دارند، خانوادههای شهدا اعتراض دارند، درست است امروز مسأله اصلی مردم اقتصاد، معیشت مردم و بیکاری و تورم است، ما قبول داریم و نباید این موضوع از دستور کار خارج بشود، اما این مسائل هم جزء زندگی مردم است، دین و اعتقاد مردم است. یک تعدادی میخواهند این مسائل را ایجاد بکنند تا اینکه در ذهن مردم اینطور تداعی بشود که فضای دوقطبی در مسائل فرهنگی ایجاد بکنند. اولویت ما مسائل اقتصادی و معیشتی است، اما خواهشمندیم به این موضوع هم رسیدگی بشود. هر دو موضوع را خواهش میکنم اگر مصلحت بدانید اظهار نظر بفرمایید

علی مطهری
اینطور مسائل هم مهم است، ما نباید به بهانه مسائل معیشتی مسائل فرهنگی و تربیتی را تعطیل بکنیم و اتفاق دانشگاه تهران هم قاعدتاً کمیسیون آموزش حتماً وارد خواهد شد، ولی یک مقدار کوتاهی شده. در سالهای اخیر هر دانشگاهی میتواند آییننامهای برای نوع پوشش داشته باشد و اگر کسانی بخواهند زیر بار این موضوع نروند باید با اینها برخورد بشود. جناب آقای خدری بفرمایید.

عبدالحمید خدری
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم. جناب آقای دکتر مطهری! من دو دقیقه وقت میخواهم، چند روز هم دنبال این دو دقیقه بودیم، حضرتعالی لطف کردید در لیست هم اسم ما هست. در شرایطی که کشور با جنگ تمامعیار اقتصادی روبهرو است و تلاش برای ایجاد آرامش و انسجام مردم بیش از هر زمان دیگر احساس میشود دو تن از بیهنران سینما به همراه مجری ناتوان شبکه (1) اقتصادیترین استان کشور را مورد سخره قرار میدهند. رسانه ملی که باید در ابتدای سال و ایام نوروز بیشترین رضایتمندی و علاقهمندی نسبت به برنامههای خود ایجاد نماید با کجسلیقگی و در حالی که بیشتر نقاط کشور دچار بحران خانمانسوز سیلاب است در یک برنامه زنده تلویزیونی اسباب نارضایتی و اعتراض مردم استان بوشهر را برمیانگیزد. هرچند اینگونه اقدامات در سازمان صدا و سیما دارای سابقه است، اما چه کسی پاسخگوی رفتارهای تحریکآمیز صدا و سیما در به سخره گرفتن مردم یک استان است؟
نادیده گرفتن تاریخ، اصالت و ارزشهای والای یک استان به راحتی و تنها با پیام عذرخواهی اینستاگرامی قابل جبران نیست. بلکه درخواست ما این است ضمن عذرخواهی رسمی عوامل برنامه از طریق رسانه ملی زمینههای عدم تکرار این رویه ناصواب نیز در رسانه ملی فراهم گردد. بدیهی است تکرار اینگونه گستاخیها عمداً یا سهواً با واکنشهای شدیدی از سوی مردم و دلسوزان واقعی استان عزیز بوشهر روبهرو خواهد شد، استانی که به واسطه شرایط اقتصادی و درآمدزایی ملی به یکی از مهاجرپذیرترین استانهای کشور تبدیل شده است و از سر بیمهری مسئولان درگیر نیازهای اولیه خود بوده و با مشکلات زیربنایی دست و پنجه نرم میکند. گویا دستان مردم صبورش همچنان بینمک است که نام و نشان بوشهر باید در یک برنامه بیکیفیت صدا و سیما برای اطلاعات قضائی محک بخورد. صدا و سیما اگر از این پس در برنامهها و مسابقات تلویزیونی خود با طرح سؤالهایی از استان بوشهر قصد بالا بردن معلومات هموطنان عزیزمان را دارا است توصیه میشود برخی از سؤالات متنوع، واقعی و صدالبته سؤالات (نایبرئیس ـ متشکرم) آقای دکتر! یک دقیقه، استفاده نماید و اگر نه بهتر اینکه خاموش نماید.
استانی که قدمت آن به عهد ایلامی و تمدن بینالنهرین برمیگردد چه استانی است؟ بندر تاریخی سیراف که گنجینه و شناسنامه خلیج فارس معروف است در کدام استان قرار دارد؟ کدام استان کشور به دلیل وجود منابع عظیم نفت و گاز پایتخت انرژی ایران لقب گرفته است؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام است) جزیره ایثار و مقاوم خارک به تعداد روزهای جنگ آماج حملات رژیم عراق بود در کدام استان قرار گرفته است؟ کدام استان کشور سابقه یک قرن مبارزه با استعمار را در کارنامه خود دارد و به استان دارالحماسه معروف است؟ (قطع میکروفن)

علی مطهری
آقای خدری! وقتتان تمام است، خیلی ممنون. جناب آقای برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب خدمت همکاران گرامی دارم. آقای دکتر مطهری! بنده بند (9) اصل سوم قانون اساسی را میخواهم تذکر بدهم. ما یک رودخانه زولا داریم، رودخانه زولا در قدیم که طغیان میکرد و خشمگین میشد خشم این رودخانه شامل حال روستاهایی که در اطراف این رودخانه زندگی میکردند میشد. ما یک سدی در این رودخانه ساختیم، بالادست که سد تأسیس کردیم قریب به (14) روستا از این روستاها را حقآبهای که داشتند به آنها آب ندادیم، در عوض به روستاهایی آب دادیم که اصلاً هیچگونه حقآبهای نداشتند. آقای دکتر! در محل معروف به آخلوم است، یعنی آب مازاد.
سؤال این است؛ وزارت نیرو چطور و چگونه روستاهایی که آخلوم یا همان آب مازاد حقشان بود آب این روستاها و حتی آن روستاهایی که در سندشان حقآبه دارند را قطع کرده به روستایی در قرهباغ و بخشی از سلماس حقآبهای ایجاد کرده که حتی قطرهای هم از این رودخانه حقآبه نداشتند؟ این تبعیض ناروا است، برای اینکه کشاورزان خسارت دیدند، اکوسیستم منطقه را کلاً بههم زدیم.
آقای دکتر مطهری! جاهایی که آب نداشتند را سیراب کردیم، باعث شده در منطقه، در دشت سلماس رطوبت زیاد باعث لکه سیاه در باغات شده، باغات را خشک کردیم، جاهایی که حقآبه داشتند کوچ کردند، باغاتی که حقآبه داشتند خشک شدند. جاهایی که حقآبه نداشتند دو، سه بار محصول را میکارند بدون اینکه ریالی پرداخت کنند، ولو اینکه پرداخت کنند. حقآبه با آن بحث حق آبیاری فرق میکند (نایبرئیس ـ متشکرم) آقای دکتر! من خواهش میکنم، ما قسم خوردیم از اینکه از حق و حقوق مستضعفین دفاع کنیم و حق هرکسی را که حق اصلی است به حق خودشان بدهیم.

علی مطهری
6
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
تذکرات شفاهی را هم بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی نمایندگان محترم، جناب آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

احمد مازنی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از خداوند متعال قبولی طاعات و عبادات مسلمانان و هموطنان عزیز را در ماه مبارک رمضان مسئلت دارم و با استفاده از این فرصت چند تذکر به مسئولین محترم عرض میکنم. به آقای رئیسجمهور تذکر میدهم با توجه به تغییر وضعیت اقتصادی و کاهش درآمد نفتی لایحه اصلاح ساختار بودجه را هرچه سریعتر به مجلس ارائه دهند.
در مورد نوسان قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی و افزایش بیرویه قیمت کالاها از طریق انسجام و ارتقای سطح دانش تیم اقتصادی تدبیر کنند. حقیقتاً از اینکه سفره مستضعفان هر روز کوچکتر میشود شرمندهایم. به آقای رئیسجمهور یادآور میشوم که به عنوان رئیس شورای عالی امنیت ملی برای برونرفت از وضعیت نامطلوب ایران در روابط بینالملل علاوه بر دیپلماسی سیاسی از همه ظرفیتهای دیپلماسی عمومی شامل همکاریهای فرهنگی، علمی و آموزشی و به ویژه پارلمانی در جهت کاهش تأثیر شیطنتهای دولت آمریکا بهرهگیری کند.
به آقای رئیسجمهور در مورد ضرورت ساماندهی حاشیهنشینی و بافتهای فرسوده در کلانشهرها به ویژه کلانشهر و پایتخت تهران تذکر میدهم. به وزرای دادگستری و فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد رعایت قانون اساسی در مورد رسانهها تذکر میدهم. توقیف رسانه در حکم اعدام است و این زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست.
اتفاق روز جهانی کارگر نیز شایسته جمهوری اسلامی نبود. وزیر کشور این رفتار موهن را جبران کند و کمیسیون شوراها نیز هرچه سریعتر طرح برگزاری اجتماعات و راهپیماییها را به صحن ارائه دهد تا دیگر شاهد چنین برخوردهایی با تجمعات مردمی نباشیم. از وزیر علوم نیز انتظار میرود مسائل فرهنگی دانشگاهها را با رفتار فرهنگی مدیریت کند و از برخورد سرهنگی با مسائل فرهنگی به شدت پرهیز کند، چراکه چنین روشهایی تاکنون نه تنها تأثیر مثبت نداشت، بلکه همواره نتیجه عکس داده. البته از دانشجویان نیز انتظار میرود خود مراقبت رفتار عده قلیل و آمر به معروف و ناهی از منکر باشند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای ولی داداشی بفرمایید.

ولی داداشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام، عرض ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران دارم. جناب آقای دژپسند! دیروز در کمیسیون اقتصادی در معیت معاونین شما تصمیم بر این شد که جلوی تخریب انبارها و هانگارهای گمرک شهرستان آستارا گرفته بشود. هماکنون به من خبر دادند که در حال تخریب آنجا هستند. من میخواهم بگویم که کدام آیکیو و ایکیوسانی در گمرک ایران این نظر را داده که (26) هزار متر انبار و هانگار خراب و تخریب بشود. آیا این تخریب، تخریب حقوق بیتالمال نیست؟ قوه قضائیه کجا است؟ شورای حفظ حقوق بیتالمال! چرا به این قضیه ورود نمیکنید؟ (52) میلیارد تومان زبانبسته را با نرخ امروز دارند تخریب میکنند. چرا ورود نمیکنید؟ ورود کنید.
جناب آقای اسلامی وزیر محترم راه! پروژه راهآهن آستارا ـ آستارا تعطیل شده. مشکل خط اعتباری داشت که در وزارت اقتصاد با همت همه دوستان حل شد، ولی در بروکراسی اداری وزارت راه گیر کرده و حل نمیشود و به نتیجه نمیرسد. چرا نباید به نتیجه برسد، مگر این پروتکل و این معاهده بینالمللی را آقای رئیسجمهور امضا نکرده؟ جناب وزیر تعاون جناب شریعتمداری! شما یکی از وزرای خوب دولت هستید، ما از شما انتظار داریم که مجموعه دخانیات گیلان که در حال نابودی است و بیش از (2500) نفر در آنجا کار میکنند را رصد بکنید. مجموعه دخانیات گیلان در حال نابودی است.
جناب آقای دکتر ظریف! در رابطه با گذر (45) کیلومتر موظف بودید که این مسأله را پیگیری کنید، بارها به بنده قول دادید. بنده از طرف مجلس شورای اسلامی عازم شدم و زمینهسازی کردم این قضیه را ما حل بکنیم و حالا کار، کار و نوبت شما است. (یوسفنژاد ـ متشکرم) یک تذکر در عرض چند ثانیه بدهم. جناب آقای وزیر کشور، جناب آقای رحمانیفضلی! شهرستان آستارا یک شهرستان مرزی است،کارمندان شهرستان آستارا از حق مرزی محرومند. ما با مسئولین ذیربط و زیرمجموعه وزارت کشور، اداره کل مرزی و ادارهکل تقسیمات کشوری مکاتبه کردیم همه و نظریه کارشناسی هم بر این هستند که کارمندان شهرستان آستارا از حق مرزی بهرهمند بشوند. نیاز به مساعدت و دستور صریح شما دارد، تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدمهدی مقدسی بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات مردم شریف ایران و مسلمانان جهان. اولین موضوع انتظار از سران سه قوه در شرایط فعلی برای خنثی کردن حرکتهای خصمانه و تحریکآمیز آمریکا با اتحاد و همدلی و برگزاری جلسات مشترک نه فقط با حضور سران سه قوه، بلکه افراد مؤثر در قوای سهگانه تمهیدات و طرحهای فوری اجرا که این توطئه خنثی و مشکلات مردم مخصوصاً مشکلات اقتصادی به فوریت حل بشود.
موضوع بعدی بحث ضرورت نظارت و ساماندهی بر سازمان خصوصیسازی است که از جناب آقای دکتر روحانی و همچنین وزیر اقتصاد انتظار داریم عملکرد سازمان خصوصیسازی را هرچه زودتر شفافسازی کنند و به مردم گزارش بدهند. اگر ایرادی بوده برخورد بشود و مخصوصاً ما شرکت هپکو را از وزیر وقت اقتصاد قول کتبی گرفتیم و نامه کتبی برای تعیین تکلیف سهامدار عمده دادند، متأسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته و انتظار اقدام عاجل داریم. از دولت انتظار داریم در جبران و تأمین خسارت سیل و سرمازدگی مخصوصاً در شهرستانهای خنداب، کمیجان و اراک که متأسفانه حدود (1000) میلیارد تومان خسارت فقط سرمازدگی در استان مرکزی بوده تسریع کنند.
رفع مشکل صنایع بزرگ واحدهای تولیدی به ویژه هپکو، آذراب، ماشینسازی را مصوباتی دولت و ستاد اقتصاد مقاومتی گذرانده، انتظار داریم این مصوبات اجرا بشود، خدایناکرده اینطور نشود که فقط برگزاری جلسه باشد. انتظار داریم و انشاءالله این مشکلات حل بشود، از لطف و محبت شما سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای منوچهر جمالی بفرمایید.

منوچهر جمالی سوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم محضر همکاران محترم، مردم خوب ایران و ملت شهیدپرور شهرستان رودبار سلام عرض میکنم. از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم که برای انتقال عوارضی در اسرع وقت براساس قولی که داده شده بود و موافقتی که با حضور جناب آقای استاندار در معاونت محترم ایشان صورت گرفته بود این کار لازم را انجام بدهند. مردم شهرستان رودبار را دچار مشکل بیشتر نکنند.
آسفالت راههای روستایی نوده فاراب، لایه، ایمالزکاور، دشترز، گوورد در بخش عمارلو و همینطور روکش آسفالت لوشان ـ بری ـ جیرنده جزء خواستههای با اولویت است. در بخش خورگام آسفالت چلوانسرا به داماش، پشتکلاب سیبن جزء کارهایی است که مردم بسیار منتظر هستند و طولانیمدت برای مردم مشکلآفرین شده. در بخش رحمتآباد و بلوکات، دشتویل، دفراز به گلنگش بهسازی و تثبیت آسفالت میخواهد که این هم جزء کارهای مهم است. در رحمتآباد ـ بلوکات، گردپشته به فرارود آسفالت این مردم هم طول کشیده، این راه آسفالت نشده، مردم منتظر هستند. راههای روستایی توسهرود جزء راههایی است که مردم منتظر آسفالت این راه هستند. در لاکه و دوگاهه در رودبار مدتها است که مردم انتظار دارند این راهشان هم اصلاح بشود و از وزیر محترم کشور و همینطور از معاون محترم رئیسجمهور جناب آقای دکتر امیری که خیلی محبت داشتند میخواهم خیلی تشکر بکنم برای تبدیل لوشان به بخش که دیگر به نتیجه نزدیک شدیم، همینطور تبدیل رستمآباد به بخش.
از وزیر محترم کشاورزی میخواهم که برای حل مشکل افزایش سطح زیر کشت زیتون که مدتها است برای اختصاص آب ممنوع شده اقدامی صورت نگرفته اینجا کمک بکنند، مقابله با آفات مگس میوه زیتون و ملخ مراکشی برای شهرستان رودبار مهم است و انشاءالله جدی بگیرند.
حل مشکل جدی مردم با منابع طبیعی درخصوص سندهایی که منابع طبیعی به نام خودش صادر کرده و مردم در آنجا سالها زندگی میکنند، پدربزرگ، پدر و فرزند به هر حال لازم است این مشکل حل بشود. همینطور آبرسانی پروژههای (650) و (400) هکتاری در علیآباد. در رابطه با صندوق کارآفرینی امید هم انشاءالله بعداً نکاتی دارم که عرض خواهم کرد.
از وزیر محترم ارتباطات برای آنتندهی موبایل روستاهای بخشهای (نایبرئیس ـ خیلی ممنونم) و امانلو و مرکزی هم کارهایی که انجام شده تشکر میکنیم و روستاهایی که من حضوراً هم خدمتشان عرض کردم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای همایون یوسفی بفرمایید.

همایون یوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
تذکر اول بنده درخصوص مشکلات آب و فاضلاب شهرستانهای اهواز، کارون، باوی و حمیدیه است که بعد از سیل مشکلات این حوزهها بیشتر شده و متأسفانه در یک اقدام نسنجیده با تغییر مدیریت این واحدها متأسفانه ما شاهد هستیم امروزه این مشکلات تشدید پیدا کرده و بنده از وزیر نیرو خواستار این موضوع هستم که سریعتر موضوع آب و فاضلاب اهواز، کارون، باوی و حمیدیه هم مدیریت و هم تعیین تکلیف بشود و اگر حقی از کسی ضایع شده نسبت به احقاق حق موضوع تلاش وافری را از خودشان نشان بدهند.
موضوع دوم موضوع گرانی است که در کل کشور از جمله خوزستان وجود دارد و متأسفانه به نظر میرسد دستگاههای نظارتی وظیفه خودشان را کامل انجام ندادند و با اعمال نظارت بیشتر جلوی خیلی از گرانیها را تا حدود زیادی میتوان گرفت.
بحث بعد مبارزه با فساد و رانتخواری است که به نظر میرسد حالا در استان خوزستان ریشههای عمیق دارد که باید دستگاههای نظارتی ورود جدیتری داشته باشند و موضوع بعد، تعیین تکلیف اداراتی است که در خوزستان به خصوص در نهادهای حاکمیتی و سیاسی مهم استان متأسفانه مدتهای طولانی دارند با سرپرست اداره میشوند و این به نفع شرایط امنیتی، سیاسی و اجتماعی خوزستان نیست.
موضوع بعد بحث پساسیل است که متأسفانه مدیریت آب مناسب در حوزه آب و فاضلاب انجام نشده و باید برای کشت تابستانه برنامه مشخصی داشته باشیم و بعد از سیل متأسفانه مشکلات امنیتی جدی را برای مردم به وجود آورده که باید نهادهای مسئول در این خصوص ورود جدیتری داشته باشند. نکته بعد، به هر حال مشکل بیمه تکمیلی معلمان که یک خواسته بهحق است و امیدواریم انشاءالله در این موضوع توجه ویژهای شود و نکته آخر، مشکلات مربوط به سیلزدگان محترم و منازل سیلزدگان است که باید سریعتر نسبت به جبران خسارات اقدام سریع و عاجلی صورت بگیرد، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای منصور مرادی در حد یک دقیقه بفرمایید.

منصور مرادی
تذکرات شفاهی
با سلام خدمت مردم شریف ایران و همکاران محترم. ابتدا عرض تسلیت و تعزیت خدمت بازماندگان حوادث جادهای در کردستان و به ویژه حوادث چند روز اخیر شهرستانهای مریوان و سروآباد دارم. از طرف تمامی مسئولین مربوطه از داغی که ناروا بر آنان رفته و میرود عذرخواهی میکنم و از خداوند طلب دارم مسئولین اصلی و اهمالکاری که سالهاست فریاد میکشیم جادههای ما قتلگاه است اما گوش فرا نمیگیرند را نبخشد که به این شکل موجب شرمندگی ما در مقابل مردم میشوند. مسئولین مربوطه به خصوص رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی باید شرمنده مردم کردستان باشند.
میخواهم از فرصت استفاده کنم و خطاب به مردم شریف ایران عرض کنم که از وضعیت معیشتی و فشار اقتصادی خبر داریم و به خاطر بهبود وضعیت تمام تلاش خود را خواهیم کرد. این نوید را به مردم خوب میهنم خواهم داد در سایه فرزانگی و رهبری خردمندانه و حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی و تلاش مسئولین ارشد کشوری این مزیتها هم مدیریت خواهد شد و دوباره آوازه اقتدار و عزت ایران اسلامی برخواهد خواست و وضعیت اقتصادی هم به حالت ثبات برخواهد گشت.
تذکر اول به ریاست محترم جمهوری و وزیر راه و شهرسازی است. دلیل اینهمه بیتوجهیهای گذشته بیکفایتی مسئولین یا مهم نبودن جان مردم این استان بوده است؟ علیرغم اینکه در طی سه سال گذشته یکی از پرتکرارترین تذکرات و پیگیریهای ما وضعیت جادههای استان کردستان و شهرستانهای مریوان و سروآباد بوده است، اما هنوز اقدامات درخوری صورت نگرفته است. آمار قربانیان تصادف در (48) ساعت گذشته در کردستان (10) کشته و هفت مصدوم بوده است که هفت نفر این کشتهها مربوط به شهرستانهای مریوان و سروآباد بوده است. (نایبرئیس ـ متشکریم) چرا با جان مردم بازی میکنید؟ اهمالکاری و غفلت از مسئولیت در قبال جان مردم کافی نیست؟ آیا این شایسته انقلاب اسلامی است که بعد از (40) سال هنوز جادههای روستایی مانند سرشیو و کوماسی در بیکیفیتترین شکل ممکن باشد به حدی که انتقال بیماران و یا حادثهدیدگان با هزاران مشکل مواجه باشد؟ بارها تذکر دادهایم اما توجهی نمیشود. خبر دارید هنوز نه ماه است مدیرکل راه و شهرسازی استان کردستان تعیین نشده است؟ چه کسی را مسئول بدانیم، چه کسی باید جواب این قربانیان را بدهد؟ آیا این بیکفایتی مسئولین و... (قطع میکروفن)

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! تذکر بنده ماده (161) است. ببینید! یک بحث طرح دوفوریتی برای تعویق کنکور مطرح شده. در همه افکار عمومی هم به یک نوعی توقعی ایجاد شده. براساس زمانبندی که وجود دارد و تراکم کاری که در مجلس است به نظر میرسد یک انتظاری را درست کرده که اگر فردا مجلس نتواند این انتظار را به موقع برآورده بکند مشکلاتی برای جوانها پیش میآید. از آن طرف خواستهای که جوانهای استانهای سیلزده دارند این خواسته خواستهای منطقی است. میگویند بالاخره ما چند ماه نتوانستیم درست درس بخوانیم، از این طرف طرح دوفوریتی هم همانطور که شما میدانید حداقل یک ماه طول میکشد اگر که جلوی همه طرحها هم قرار بگیرد.
لذا آقای مطهری! پیشنهادی که من دارم اینجا تصریح بفرمایید. بالاخره کمیسیون آموزش نحوه جبران این جوانانی که عزیز هم هستند، در استانهای سیلزده و یا حادثهدیده واقع شدند با حضور نمایندگان استانشان و دولت یک تعیین تکلیف قطعی در هفته آینده داشته باشند. اینطور که بلاتکلیف باشند این مشکل درست میکند و همه در حالت تردید هستند.
یک تشکر هم میخواستم از جنابعالی به خاطر آن محکومیتی که انجام دادید در حرکت غیرقانونی که علیه ارزشها و حجاب که یکی از مسلمات اسلامی است متأسفانه در دانشگاه تهران رخ داده و قلب همه مسلمانان را جریحهدار کرده از این بابت تشکر بکنم که دستور دادید رسیدگی بشود و برخورد قاطع بشود.

علی مطهری
خیلی ممنون، پیشنهادتان پیشنهاد خوبی است، اینکه کمیسیون آموزش با وزارت علوم و نمایندگان این استانهای سیلزده یک راهی پیدا کنند که بالاخره تبعیضی به وجود نیاید و واقعاً عدالت رعایت بشود. چون امکان تأخیر در کنکور ظاهراً از نظر زمانبندی وجود ندارد، ولی باید یک فکری بشود. جناب آقای محمدیان بفرمایید.

اقبال محمدیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان ماه ضیافت الهی. دو تذکر دارم، تذکر اول به آقای شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و امور اجتماعی است. بیش از (18) ماه از برگزاری آزمون استخدامی در شرکت سیمان خوزستان میگذرد. جمعی از جوانان تحصیلکرده و مستعد منطقه با امید و آرزو از طریق فراخوان در آزمون شرکت نمودند. علیرغم اینکه چندین بار موضوع را خدمتتان مطرح کردم و قول پیگیری دادید متأسفانه هنوز نتایج آزمون اعلام نشده است. آقای شریعتمداری! با داشتن این مدیران که اعتماد عمومی نسل جوان را هدف قرار دادند نیاز به دشمن خارجی نداریم. چرا باعث بیاعتمادی و سرخوردگی نسل جوان میشوید، چه دستی در کار است؟ چرا با مدیران متخلف برخورد نمیکنید؟ واقعاً جای تأسف است در این مقطع حساس با این همه تهدیدهای دشمن و فشارهای کمرشکن اقتصادی بر مردم مسئولین شستا و شرکت سیمان خوزستان عملاً زمینه نارضایتی را در جامعه به وجود میآورند. آقای شریعتمداری! دستور دهید اسامی (100) نفر از پذیرفتهشدگان برای شروع کار در شرکت سیمان خوزستان هرچه سریعتر اعلام شود.
موضوع بعد، طی دو سال گذشته بیش از (200) نفر از کارکنان شرکت سیمان خوزستان بازنشسته شدند که همین (100) نفر به جای آنها جذب بشوند. بیمه پاداش بهرهوری این عزیزان در طول (12) ماه از سال از حقوقشان کسر شده، ولی متأسفانه در احکام بازنشستگی پایاندوره خدمت آنان اعمال نشده است که واقعاً یک ظلم آشکار و حقخوری در حق کارگران بازنشسته شرکت سیمان میباشد. متأسفانه مدیران شرکت سیمان خوزستان حتی حاضر به تحویل دفاتر به سازمان تأمیناجتماعی شهرستان و استان جهت محاسبه حقوق بازنشستگان نمیباشند. دستور دهید حقوق این قشر کارگران زحمتکش عرصه تولید دیروز سریعاً پرداخت شود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) یک تذکر به وزیر نیرو، جناب آقای دکتر اردکانیان! بیش از دو ماه از مراسم کلنگزنی نیروگاه سیکل... (قطع میکروفن)

علی مطهری
وقتتان تمام شد، البته بنده قطع نکردم، جناب آقای میرزاده بفرمایید. نفر آخر هستند، ایشان هم از قبل ماندند.

سیدحمایت میرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از عملکرد خوب صدا و سیمای استان اردبیل در انعکاس برنامه کمنظیر کوچ عشایر مغان و معرفی جاذبههای گردشگری سرزمین دوبهار گرمی مغان تشکر میکنم. دوم، ضمن گرامیداشت یاد شهید محمودزاده عزیز و آرزوی شفای عاجل برای عزیزان مجروح در مبارزه با قاچاقچیان آثار باستانی از تلاشهای نیروی انتظامی و مرزبانی شهرستان گرمی مغان تشکر مینمایم.
سوم، از دستگاههای مربوطه استان اردبیل درخواست کمک مضاعف و حل سریع مشکل تعدادی از عزیزان در روستاهای طوفانزده تلون و ایباغشلاقی زیوه را دارم.
چهارم، از وزارت کشاورزی در مورد خرید تضمینی عدس، نخود، جو و سیر انتظار مساعدت ویژه است، ضمن اینکه در محلههای خرید گندم در گرمی هنوز آمادگی لازم وجود ندارد. باید سریع مشکلات حل شود.
پنجم، با توجه به محدودیت فصل کاری از دستگاههای اجرایی درخواست تسریع در عملیات اجرای پروژههای نیمهتمام و از فرماندهی محترم ستاد اقتصاد مقاومتی کشور انتظار صدور دستور تسریع در اجرای مصوبات دو سال پیش این ستاد در مورد شهرستان گرمی و مغان را دارم، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حمدالله کریمی بفرمایید.

حمداله کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران علیالخصوص مردم فهیم شهرهای بیجار و یاسکن، پیرتاج و توپآغاج، بابارشانی و روستاهای تابع شهرستان. امیدواریم که روزی دولت تکلیف کردستان را با محرومیت مشخص کند. تا کی مردم استان کردستان قربانی سیاسیکاری و ثروتاندوزی آقایان باشد. جناب آقای دکتر روحانی! امروز کار به جایی رسیده که صدای سرداران سپاه مقدس هم که در مسائل اجرایی دخالتی ندارند درآمده. امروز خانه به خانه کردستان و بیجار بابت بیکاری جوانانشان در رنج و عذابند. متأسفانه در جامعه هم سیستم هرکس هرچه بفروش حاکم شده و امروز ما در مجلس حرف از لوکزامبورگ و عهد قجر میزنیم. واقعاً کمر مردم زیر بار گرانیها خم شد.
و اما تذکر اولم به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، جناب آقای وزیر! بارها عرض کردیم، نامه نوشتیم و مکاتبه کردیم که مطالعات پروژه فولاد کردستان به درستی انجام نشده، بسترها و ظرفیتهای سرمایهگذاری را شرکت فولاد تکنیک که صلاحیت این کار را ندارد ندیده. چرا نظام باید پول خرج کند و در منطقه شاهد نارضایتی و اختلافات قومی باشیم؟ چرا همشهریهای ما به خاطر تعلل و بیکفایتی مدیران باید زندان بروند؟ امیدواریم درخصوص جانمایی درست و کارشناسی و آغاز عملیات اجرایی این پروژه هرچه سریعتر اقدام بشود.
موضوع بعد راهآهن بیجار است. جناب آقای رئیسجمهور! دولتمردان در کردستان قول دادند که راهآهن کردستان را به مدیترانه وصل کنند، ولی بررسی کنید چرا وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه دقیقاً سه سال است با ردیف اعتباری راهآهن بیجار دارد بازی میکند؟ در لایحه (100) میلیون میآورد، ما (10) میلیارد میکنیم، دوباره سال بعد در لایحه این را تکرار میکنند. (نایبرئیس ـ جناب آقای کریمی خیلی ممنون) آقای دکتر! من (30) ثانیه وقت دارم. در بحث پتروشیمی هم جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت! اگر واقعاً مطالعات این پروژه به درستی انجام شده و مورد تأیید جنابعالی است امیدواریم که این مراسم در این صورت کلنگزنی بشود و انتظار داریم که شخصاً در مراسم شرکت داشته باشید.

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. از دوستانی که درخواست تذکر دارند، مثل آقایان: صباغیان، قوامی و بیگدلی ما عذرخواهی میکنیم. دیگر نمیرسیم.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی مطهری

علیرضا رحیمی
طرح تعطیلی کلیه مراکز اداری، آموزشی و قضائی در کلیه استانها و شهرستانها در روز پنجشنبه به صورت عادی اعلام وصول میشود.

علی مطهری
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح روز یکشنبه بیست و نهم اردیبهشت 1398 است. دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنیم، متشکرم و خداحافظ.