1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهل و سوم روز دوشنبه بیست و چهارم تیر ماه 1398 هجریشمسی (نوبت بعدازظهر) مطابق با دوازدهم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی.
2 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (اعادهشده از شورای نگهبان2).
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی (اعاده شده از شورای نگهبان).
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی (اعاده شده از شورای نگهبان).
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد طرح یکفوریتی اصلاح ماده (1041) قانون مدنی اصلاحی مصوب 1/4/1381.
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی.
7 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا.
8 ـ سؤال آقای ولی داداشی نماینده محترم آستارا از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری و سؤالهای آقایان: احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده (1 فقره) و علی بختیارگلپایگانی نماینده محترم گلپایگان و خوانسار (1 فقره) از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيداحمد مقيمي
(آیات 106 ـ 103 از سوره مبارکه «توبه» توسط قاری محترم آقای سیداحمد مقیمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَکِّیهِمْ بِها وَ صَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ * أَ لَمْ یَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ هُوَ یَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبادِهِ وَ یَأْخُذُ الصَّدَقاتِ وَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِیمُ * وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلى عالِمِ الْغَیْبِ وَ الشَّهادَةِ فَیُنَبِّئُکُمْ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ * وَ آخَرُونَ مُرْجَوْنَ لِأَمْرِ اللَّهِ إِمَّا یُعَذِّبُهُمْ وَ إِمَّا یَتُوبُ عَلَیْهِمْ وَ اللَّهُ عَلِیمٌ حَکِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مقیمی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«از اموال آنان صدقهای بگیر تا به وسیله آن پاک و پاکیزهشان سازی و برایشان دعا کن، زیرا دعای تو برای آنان آرامشی است و خدا شنوایی دانا است. آیا ندانستند که تنها خدا است که از بندگانش توبه را میپذیرد و صدقات را میگیرد و خدا است که خود توبهپذیری مهربان است و بگو هر کاری میخواهید بکنید که به زودی خدا به پیامبر او و مؤمنان در کردار شما خواهند نگریست و به زودی به سوی دانای نهان و آشکار بازگردانیده میشوید. پس ما را به آنچه انجام میدادید آگاه خواهد کرد و عده دیگر کارشان موقوف به فرمان خدا است، یا آنان را عذاب میکند و یا توبه آنان را میپذیرد و خدا دانای سنجیدهکار است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان شیفت عصر جلسه امروز عبارتند از آقایان: افتخاری نماینده محترم فومن، اکبری نماینده محترم بجنورد، جلیلی نماینده محترم مراغه، حاتمیان نماینده محترم درگز، حسنپور نماینده محترم سیرجان، زارعی نماینده محترم بویراحمد، ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، سامری نماینده محترم خرمشهر، شریفپور نماینده محترم ماکو، شوشتری نماینده محترم قوچان، عثمانی نماینده محترم بوکان، کریمی نماینده محترم بیجار، گودرزی نماینده محترم ممسنی، ملکی نماینده محترم مشکینشهر، میرزائی نماینده محترم ایلام، نادری نماینده محترم پاوه (آقای نادری! شما با تأخیر آمدهاید، الان تشریف دارید)، نوروزی نماینده محترم رباطکریم و هاشمی نماینده محترم میاندوآب و سرکار خانم تاجالدین نماینده محترم اصفهان.
آقای رئیس! من در شیفت صبح جناب آقای هزارجریبی را گفتم معمولاً غایب هستند که من از ایشان عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
نتیجه آراء انتخاب ناظر در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران: آراء أخذشده (135) رأی، جناب آقای مصطفی کواکبیان با (105) رأی، جناب آقای فرجالله رجبی با (100) رأی، جناب آقای ابوالفضل ابوترابی با (87) رأی و جناب آقای اصغر سلیمی با (66) رأی انتخاب شدند که برایشان آرزوی توفیق میکنیم.
3
تصویب طرح حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی (ثبت 474)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولین دستور ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی است. آقای رئیس! ما (4) ماده را بررسی کردیم، البته بند «ت» ماده (4) مانده، بند «ث» ماده (3) را هم به کمیسیون ارجاع دادیم (رئیس ـ حالا آن را آخر بحث میکنیم) بند «ت» پیشنهاد حذف داریم، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه و شما نمایندگان محترم ملت عصاره ملت در خانه ملت. همکاران عزیز! در بند «ت» ماده (4) اشاراتی به مالیات است، عدم أخذ مالیات، مالیات صفر، شما نمایندگان به چه استنادی از مردم مالیات بر ارزش افزوده أخذ میکنید؟ معتقد هستید که او سودی را حاصل کرده است، میخواهید بخشی از سود را بگیرید، توزیع مجدد درآمدی را انجام دهید. در حالی که در بند «ت» ماده (4) این طرح درآمد حاصل از معامله دارایی که خود ارزش افزوده مطلق است چون فقط از طریق اوراق بهادار صورت پذیرفته است میگویید با مالیات صفر محاسبه شوند. نقل و انتقال آن را از هرگونه پرداخت مالیات و عوارض معاف کردید. همینطور گفتید در خرید مجدد همان دارایی باز مالیات جاری نیست.
شما به این ترتیب مجوز همهنوع بازیگری را به سوداگران دادید، آقای لاریجانی! چک سفید دادید که در سوددهترین بخش کشور، یعنی نفت از مالیات فرار کنند. اگر فرار مالیاتی را آزاد میکنید چرا برای بقیه تولیدکنندگان حرام میدانید؟ از جمله قطعهسازان، داروسازان، لوازم پزشکی و غیره را نیز آزاد کنید که آزاد نیستند. داد، داد و ستد است، داد و ستد معامله است، معامله همان معامله است، چرا آن به این شکل و مابقی به شکل دیگر؟ این استثناء را از کجا درآوردید که نفتیها را معاف کنید، ولی این معامله بوی نفت میدهد، این معاملهها شیرینترین معاملات است. از مالیات معاف میشوند، یعنی روز روشن دزدی از خزانه ملت، از جیب مردم و جیب کارگران، کشاورزان، مردم مستضعف، نیروهای عادی، کارمندان زحمتکش.
آقایان: لاریجانی و رحیمی! این خلاف بند «الف» ماده (6) قانون پنجساله ششم است. (رئیس ـ بله، خلاف برنامه هست) هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید ممنوع است. همکاران عزیز! خواهشمند است به این رأی ندهید، در ماده قبلی آقای لاریجانی مالیات صفر را حذف کرد رأی آورد، به اینگونه طرحهایی که فرار مالیاتی دارد و قانون را سوراخ میکند و استثناء قائل میشود خون مردم را میمکند، این چطور قانونی است که تصویب میکنید؟ فردا و پسفردا در حوزه که وقت داشتید و مطالعه میکنید میبینید چه کاری کردید که افراد خاص را معاف کردید. آقای لاریجانی! سه دقیقه وقت دارم، کارگران و کشاورزان به خصوص کارمندان قبل از اینکه حقوق بگیرند مالیات میدهند، مرزبانان، نیروهای انتظامی، معلمان زحمتکش قبل از اینکه حقوق بگیرند مالیات میدهند. شما میخواهید سرمایهداران را از مالیات معاف کنید؟ به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای همایون یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام مجدد خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران دارم. عزیزان! به این نکته توجه بفرمایید که یکی از مشکلات مهم امروز ما در کشور موانعی است که بر سرمایهگذاری ما قرار دادیم و متأسفانه با مصوباتی که ما داریم به نوعی آمدیم برای فقر ارزشگذاری کردیم و به نوعی از ارزش سرمایهگذاری کاستهایم. اگر الان ما تخفیف مالیاتی میدهیم نتیجه این تخفیفات سرمایهگذاری بیشتر خواهد بود، من در نوبت صبح عرض کردم ما الان (1) میلیون و (700) هزار میلیارد تومان نقدینگی داریم که این نقدینگی اگر سالی (50) هزار میلیارد تومانش، یعنی (3) درصدش در حوزه نفت و گاز و پتروپالایش سرمایهگذاری بشود میتواند هزاران و دهها هزار شغل برای ما ایجاد بکند. الان در بسترهای اقتصادی که در کشور ما وجود دارد باید به این توجه کنیم که بیشتر متکی به نفت و گاز است و اگر ما سرمایهگذاری در این حوزه را در صنایع پاییندستی تسهیل بکنیم اشتغال ما و درآمدهای دولت بیشتر میشود و سفره مردم پربارتر میشود.
ولی الان به اسم اینکه بگوییم ما نمیخواهیم تخفیف مالیاتی بدهیم و یا معافیت مالیاتی بدهیم جلوی این سرمایهگذاری را بگیریم این از اشتغالزایی بیشتر جلوگیری خواهد کرد. همچنین باید به این توجه بکنیم که پیشران اقتصاد ما نفت و گاز است و اگر ما در حوزه نفت و گاز بتوانیم تسهیل بیشتری ایجاد کنیم قطعاً اشتغال بیشتر و رونق تولید بیشتری را خواهیم داشت. همانطور که در نوبت صبح هم عرض شد همچنین رونق گرفتن صنایع پاییندستی باعث خواهند شد که ما بتوانیم در زمینه تحریمها دست بالاتری را داشته باشیم و بتوانیم مشتریان بیشتری برای کالاهای خودمان داشته باشیم و در نهایت میتواند به اقتصاد ما که الان در شرایط رکود تورمی است کمک بکند. من خواهش میکنم این تسهیلات و این بند که به نظر میرسد کمکرسان به صنعت و سرمایهگذاری ما است انشاءالله بماند و حذف آن به نظر نمیرسد مشکلی را در کل از اقتصاد کشور ما حل بکند، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً همانطور که اشاره شد به صراحت این بند با قانون برنامه مغایرت دارد و دوسوم رأی میخواهد. آقای رئیس! اگر بنا باشد ما قانون برنامه را با هر بهانهای سوراخ کنیم، یعنی قانون برنامه را دور بزنیم سنگ روی سنگ بند نمیشود. ما آمدیم برای کشور ریلگذاری کردیم، قانون برنامه را با هر بهانهای داریم دور میزنیم، این نکته اول.
نکته دوم این است که ما الان اگر بنا باشد مالیات با نرخ صفر بگذاریم و در بحث نقل و انتقال هم هیچ نوع مالیات و عوارضی تعلق نگیرد اینجا گردش مالی بین (400) تا (500) هزار میلیارد تومان است. یعنی از بودجه عمومی کشور بیشتر است، چرا ما اینجا معافیت قائل باشیم؟ آیا این باعث تجمیع ثروت دست یک عده خاص نمیشود؟ آقای رئیس! سالیانه (40) میلیارد دلار است، اگر تسعیر کنیم حدود (400) تا (500) هزار میلیارد تومان با نرخ امروز است. اگر دلار را (1000) تومان در نظر بگیریم، حالا (11)، (12) بیشتر و کمتر بالاخره اگر بنا باشد ما در این بخش برای هر نوع نقل و انتقالی را آن هم در این حد هیچ مالیاتی در نظر نگیریم چطور میخواهیم در کشور تعیین و تسهیم بودجه و بودجهریزی بدون نفت را عملیاتی کنیم؟ این هم نکته دوم.
در بحث هزینه استهلاک هم که خیلی صریح آورده گفته این هم جزء هزینههای قابل قبول مالیاتی نیست، در موارد مشابه ما اینگونه عمل نکردیم. بالاخره به نظر میرسد در همین بند بین ذیل و صدرش هم یک نوع تهافت و تناقض وجود دارد. یکجا صریح آوردیم همه مالیاتها را صفر کردیم، یکجا در بحث هزینه استهلاک به یک نحو دیگری گذاشتیم.
خواهش من این است که دوستان دقت کنند. این نوع مصوبات باعث به وجود آمدن قطبهای گردنکلفتی در بخش نفت و سایر مواردی که مرتبط با نفت است مثل میعانات گازی و اینها میشود و بعد حتی ممکن است اینها در زمانی با خود دولت به رقابت بپردازند. برادران عزیز! ما صبح هم یک مصوبه عجیب و غریب داشتیم، آن بحث (30) درصد پارسال مؤسسات مالی و اعتباری با (10)، (11) و (12) هزار میلیارد تومان شما دیدید چه مشکلی برای کشور ایجاد کردند، الان ما آمدیم با این (30) درصد (500) هزار میلیارد، (150) هزار میلیارد میشود. ببینید چه مشکلی برای کشور ایجاد میشود.
خواهش من این است که در مصوبات دقت کنیم. به نظرم میرسد یک مقدار باید با تأنی پیش برویم، چه ضرورتی وجود دارد ما با این سرعت این بحثی که این اندازه تأثیرات آتی برای کشور دارد را با این سرعت داریم پیش میرویم، آن هم مباحثی که دارای ابهام و اما و اگر است؟ به نظر من میرسد که همه دوستان کمک کنند به این پیشنهاد برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور رأی بدهند. اجازه ندهیم دلالبازی و ثروتهای هنگفت و نجومی دست یک عدهای خاص در کشور دست به دست بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 199 نفر، پیشنهاد حذف بند «ت» مطرح است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد دیگری نداریم، منتها چون اصل این بند خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد. بند «ت» را جدا رأی بگیرید.

علی اردشیرلاریجانی
بله، دوسوم رأی میخواهد. حضار 198 نفر، بند «ت» را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید چون دوسوم رأی میخواهد. (44) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
پس حذفش که رأی نیاورد، خودش هم که رأی نیاورد، باید اصلاحش کنیم. اگر موافق هستید این بحث را اینطور بگذاریم، (فولادگر ـ ارجاع بدهید) اجازه بدهید همینجا درستش کنیم. یا مالیات بر نرخ صفر را باید حذف کنیم یا عوارض و یا هر دو را باید حذف کنیم، چکار میخواهید بکنید؟ (محبینیا ـ آقای دکتر! این درآمد حاصل از فروش دارایی است چیز خاصی برای تولید به دست نمیآورد هزینه استهلاک هم ناشی از تجدید ارزیابی است پیشنهاد حذف مجدد را دارم) هزینه استهلاکش را حذف کنید، چون محاسبه آن مشکل است. (محبینیا ـ مالیاتش را چکار میخواهید بکنید؟) شاید آن رأی بیاورد، باز دوسوم رأی میخواهد (محبینیا ـ آقای دکتر هزینه استهلاک چیز بیخودی است آنرا حذف کنید، اصلاً ربطی ندارد) این اصلاً مربوط به درآمد نیست. (مفتح ـ مجدداً حذفش را به رأی بگذارید. طبق آییننامه) موافقید ما این هزینه استهلاک، دو خط آخر را حذف کنیم؟ (محبینیا ـ بله) باز هم دوسوم میخواهد. (محبینیا ـ آقای دکتر! هزینه استهلاک حذف بشود آن یکیها رأی میآورد) پس دو خط آخر «هزینه استهلاک ناشی از افزایش ارزش دارایی» تا آخر را حذف میکنیم، چون یک قدری محاسبهاش هم مشکل است، مابقیاش را به رأی میگذاریم. بند «ت» همان سه سطر اول میشود.
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دو سطر آخر را حذف میکنیم. این هم باز دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید همینطور معطل میمانیم. (58) نفر هنوز رأی ندادند، در رأیگیری مشارکت بفرمایید هنوز (46) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. صد و سی و خردهای رأی میخواست، (124) تا رأی آورد. حذفش را مجدداً رأی بگیریم ببینیم رأی میآورد؟
حضار 205 نفر، مجدداً حذف بند «ت» را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (5) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (4) را با اصلاحاتی که اتفاق افتاده باید یکبار به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، اصل ماده (4) با اصلاحاتش را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. یک قدری سریعتر رأی بدهید ممنون میشویم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (5) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 5 ـ وزارت نفت موظف است در زمان اعطای مجوز طرح، نسبت به اعطای مجوزهای ذیل برای واحدهای مشمول این قانون اقدام کند:
الف ـ مجوز صادرات فرآوردههای تولیدی.
ب ـ مجوز واردات نفت خام به عنوان خوراک مصرفی پس از اتمام دوره تنفس خوراک با رعایت مصالح کشور در صورت درخواست متقاضی». کمیسیون گفت به جای «امکان» «در صورت درخواست متقاضی» بگذاریم. پیشنهاد حذف وجود دارد، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! یک دقیقه به عرایض من توجه کنید. نوشته مجوز امکان واردات نفت خام به عنوان خوراک مصرفی، من اصلاً متوجه نمیشوم این طراح عزیز که مهندسی کرده آیا شاهبیتش واردات یا صادرات است؟ اگر تا حالا بهانه در مواد اولیه شاهبیت صادرات بود این بند را چرا اینجا گذاشتند؟ همکاران عزیز! با یک کلمه فاتحه تولید داخلی را میخوانیم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی پیشنهادتان حذف بند «ب» است، حالا بند «ب» را برای چه آوردید؟ کشور ما که نفتی هم هست، خودش دارد.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
طبق فرمایش آقای موسویلارگانی نماینده عزیز اصفهان ما دومین کشور ذخایر نفتی جهان هستیم. چطور اجازه بدهیم از کشورهایی که متخاصم ما بودند و علیه ما کار میکنند از آنها نفت خام وارد کنند؟ این خیانت است. هزاران کارگر بیکار میشود، صدها مهندس بیکار میشود. چاههایی که میلیاردها میلیارد هزینه گذاشتید تعطیل میشود. شما خودت نفت خام نمیتوانید صادر کنید، از آن طرف میخواهید نفت خام وارد کنید؟ این خیانت است، این را چه کسی نوشته؟ همکاران! ما در شرایط سخت اقتصادی قرار داریم، باید برای نفت خام خودمان کار کنیم، تولید کنیم و فرآوری انجام بدهیم. نوکر کشورهای دیگر نشویم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور ببینید! این مسأله واردات ممکن است واقعاً خودمان بتوانیم، فقط برای یک زمانی که حجم این اینقدر زیاد بشود که ما خودمان نتوانیم ایجاد کنیم. یک لحظه اجازه بدهید! اگر در بند «ب» به جای «مجوز امکان واردات» بنویسیم «مجوز تأمین نفت» وقتی تأمین نفت داخل بشود که دیگر مشکلی ندارند، مشکل شما هم حل میشود.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! ما پنج میلیون ظرفیت تولید را الان داریم، برای اینجا آوردیم گفتیم دو میلیون و (700) را دو میلیون کردیم. در برنامه ششم ما برای دو میلیون و (700) برنامه داریم، منتها (700) را کم کردند، مابقی چه خواهد شد؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! یک لحظه اجازه بدهید. کمیسیون و دولت اگر موافق هستند این به جای «مجوز امکان واردات» که واقعاً دلیلی ندارد الان بگوییم «مجوز تأمین نفت خام» بشود. حالا اصلش از داخل است، اگر یک روزی کم آوردند از خارج میتوانند. پس اگر مقصودتان همین بوده بنویسید «مجوز تأمین» آقای قاضیپور هم دیگر پیشنهاد حذف نخواهند داد.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر ببخشید! من بیسواد، حضرتعالی باسواد (رئیس ـ شما که علامهاید) با آمار و ریاضی صحبت کنیم. ما پنج میلیون بیشتر حق تولید داریم؟ امکان ندارد، اگر حضرتعالی بگویید همه از داخل باشند، اگر داخل تمام شد از بیرون (رئیس ـ قاعدتاً همین است) آقای لاریجانی! من میترسم به هزار و یک بهانه این واردکنندگان خونآشام (رئیس ـ مقصود همین است، در مذاکرات ثبت هم میشود) آقای لاریجانی! هزاران میلیارد از بیتالمال برای این چاهها هزینه شده، ترس من این است که به این بهانه چاههای ما را تعطیل کنند بروند از بیرون بیاورند. خرید خارجی رانت دارد.

علی اردشیرلاریجانی
برای حل نگرانی شما هم نوشته بشود «مجوز تأمین نفت خام» آن نگرانی مرتفع میشود، متشکریم. پیشنهاد دیگری نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد دیگری نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 204 نفر، اصل ماده (5) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (6) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 6 ـ وزارت نفت مکلف است ظرف مدت دو ماه پس از تصویب این قانون، آییننامه اجرایی آن را به تصویب هیأت وزیران برساند». پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 204 نفر، ماده (6) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (60) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
دوستان توجه بکنید! الان در این طرح فقط (1) ماده مانده که این را به کمیسیون ارجاع دادیم، اگر موافق باشید این را هم اصلاح بکنیم تمام بشود برود. آن ماده چه بود؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
«ث ـ بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی، طی دوازده سال پس از دوره تنفس و با نرخ سود (4) درصد صورت میگیرد». که اصل این رأی نیاورد، حذفش هم رأی نیاورد، بنابراین مانده. اگر اینطور باشد که «بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی براساس مقررات صندوق طی پنج سال بعد از دوره تنفس انجام میشود» که آن (4) درصد هم برداریم، به هر حال خود صندوق هیأتامنا دارد. به نظر من این کفایت میکند. به جای اینکه نوشتند «(12) سال پس از دوره تنفس با نرخ (4) درصد ارزی» «نرخ (4) درصد ارزی» حذف بشود، بنویسیم «براساس مقررات صندوق طی پنج سال بعد از دوره تنفس». نرخ که واقعاً بلاوجه است. (الماسی ـ آقای دکتر! صندوق هفتساله است، همان هفت سال بگذارید) هفت سال میگذاریم. یعنی به جای (12) سال، هفت سال بشود. براساس مقررات در صندوق میشود، بعد از دوره تنفس را میخواستند بگذارند. هفتساله بعد از دوره تنفس گذاشتیم. میشود «بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی براساس مقررات صندوق طی هفت سال بعد از دوره تنفس انجام میشود». موافقید (محبینیا ـ صندوق چند سال است؟) هفت سال است. (محبینیا ـ پس چرا هفت سال را مینویسید؟) پس باید بنویسیم «بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی پس از دوره تنفس براساس مقررات صندوق انجام میشود» اگر این باشد که اصلاً آن خلاف برنامه هم نیست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! مطابق مقررات صندوق بشود.

علی اردشیرلاریجانی
مطابق مقررات صندوق بشود خودش آن هفت سال است، اگر دوستان موافق هستند این را هم رأی بگیریم. حضار 204 نفر، این متن اینطور میشود که «بازپرداخت تسهیلات تنفس خوراک صندوق توسعه ملی پس از دوره تنفس براساس مقررات صندوق صورت میگیرد». نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید که این طرح تمام بشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. از آقایان متشکریم.
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 261)

سیدمحمدجواد ابطحی

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعد را بفرمایید. آقای ابطحی! یادم هست، حتماً قرار میگذاریم شما صحبت بفرمایید. بگذارید تا نفسی در مجلس هست این بحث یک قدری جلو برود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون مشترک در مورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است که مورد ایراد شورای نگهبان برای بار دوم قرار گرفته. اگر اجازه بفرمایید من اصلاحات کمیسیون را جهت بررسی قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متن مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد:
مادهواحده ـ از تاریخ تصویب این قانون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تمامی اختیارات و وظایفی که به موجب قوانین و مقررات در مواردی که مغایر شرع نیست با رعایت بند «د» ماده (29) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی و بند «الف» ماده (28) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 و بدون توسعه تشکیلات و افزایش نیروی انسانی به «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» تبدیل میشود.
آقای دکتر! پیشنهادی نیست، به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، متنی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. این اصلاح جهت تأمین نظر شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بند بعدیاش که شورای نگهبان هم ایرادی نگرفته، چرا تبصره (4) را حذف کردید؟ ایراد شورای نگهبان چیز دیگری بوده، توضیح میفرمایید؟ شورای نگهبان گفته بوده در صدر مادهواحده که شما اصلاح کردید. این تبصره (4) زائد است که حذف کردید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در متن مادهواحده چون گفته در مواردی که مغایر با شرع نیستند آوردیم.

علی اردشیرلاریجانی
پس بخوانید که ما رأی بگیریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
حضار 202 نفر، پیشنهاد کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 519)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی است که باز مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته. در متن مادهواحده کمیسیون اصلاحاتی انجام داده است، اگر اجازه بدهید قرائت کنم.
«در مادهواحده اصلاحی قانون بعد از عبارت «درخواست مادر ایرانی» عبارت «در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات)» و بعد از عبارت «پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی» عبارت «در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات)» اضافه میشود».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 202 نفر، پیشنهاد کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دو تا ایراد شورای نگهبان به این نحو مرتفع شده. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تعیین تکلیف کارشناسان بیمه کشاورزی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 56)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی هم گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی است که این هم مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار گرفته. اگر اجازه بفرمایید اصلاحات کمیسیون قرائت بشود.
«مادهواحده و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح شد:
مادهواحده ـ دولت مکلف است از تاریخ تصویب این قانون حداکثر ظرف مدت سه سال با رعایت حکم بند «ج» ماده (24) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی، کارشناسان بیمه کشاورزی که حداقل شش سال زراعی مستمر و متوالی سابقه دارند و دارای کد کارگزاری فعال در سامانه صندوق بیمه کشاورزی تا زمان تصویب این قانون هستند را با لحاظ حداکثر معادل یکسوم کارمندان که به روشهای بازنشستگی، بازخریدی، استعفاء و سایر موارد از جهادکشاورزی و ادارات تابعه، بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی خارج میشوند، در سقف بودجه مصوب دستگاههای مذکور که استخدام برای آنها پیشبینی شده است با رعایت بند «ث» ماده (7) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 با اولویت سابقه فعالیت و مدرک تحصیلی در وزارت جهادکشاورزی و ادارات تابعه، بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی جذب و بهکارگیری کند.
تبصره 1 ـ منظور از کارشناس بیمه کشاورزی فردی است که دارای تحصیلات کارشناسی و بالاتر در یکی از رشتههای کشاورزی نظیر زراعت، باغبانی، آبیاری، ماشینهای کشاورزی، گیاهپزشکی، خاکشناسی، علوم دامی، دامپزشکی و منابع طبیعی میباشد و بهعنوان ناظر مقیم، ارزیاب، مدیرعامل و بیمهگر فعالیت دارد.
تبصره 2 ـ کارشناسان بیمه کشاورزی با رعایت ماده (46) قانون مدیریت خدمات کشوری و شرایط عمومی استخدام کشور تعیین تکلیف میشوند و برای بهکارگیری اشخاصی که پس از قبولی در آزمون، مصاحبه، گزینش، جذب و بهکارگرفته شدهاند و دورههای آموزشی بدو یا ضمن خدمت را با موفقیت گذراندهاند، نیازی به آزمون مجدد نیست لیکن در صورت صلاحدید دستگاهی که در آن بهکار گرفته میشوند برگزاری دوره آموزش بدو خدمت بلامانع است.
تبصره 3 ـ بار مالی ناشی از تصویب این قانون از محل پرداختیهای دولت به بانک کشاورزی بابت کارمزد اجرای عملیات بیمهای (به بانک و کارگزاران) و رعایت بند «ج» ماده (24) قانون مدیریت خدمات کشوری تأمین میشود.
تبصره 4 ـ کارشناسانی که حداقل (13) سال سابقه فعالیت دارند در بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی و افرادی که سابقه بین شش تا (13) سال دارند در مجموعه وزارت جهادکشاورزی و ادارات تابعه به کار گرفته میشوند. افرادی که از مجموعه بیمه کشاورزی به هر دلیلی منفک شدهاند، مشمول این قانون نمیباشند.
تبصره 5 ـ کلیه سوابق و فعالیتهای مشمولان این قانون باید به تأیید بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی برسد و به حداکثر سن شرایط عمومی استخدامی اضافه شود و کلیه سوابق بیمه تأمیناجتماعی مرتبط با فعالیت که پرداخت شده و یا میشود به سنوات خدمتی مستخدمان از نظر بازنشستگی اضافه شود.
تبصره 6 ـ سوابق کارشناسان بیمه براساس سال ورود به صندوق بیمه محاسبه میشود.
تبصره 7 ـ سازمان تأمیناجتماعی موظف است، سوابق گذشته و معوق فعالیت کارشناسان بیمه که مورد تأیید بانک کشاورزی و صندوق بیمه است و حق بیمه آنها نیز توسط کارشناسان بیمه کشاورزی پرداخت میشود را بپذیرد.
تبصره 8 ـ صندوق بیمه کشاورزی و بانک کشاورزی مکلفند کارشناسان بیمه کشاورزی که مشمول این قانون نمیشوند و در حال حاضر مشغول فعالیت کارگزاری میباشند را در قالب شرکتهای ارزیابی و نظارت کشوری و شرکتهای خدمات بیمهای با رعایت قوانین و مقررات مربوط از جمله قانون کار، ساماندهی و تعیین تکلیف کنند.
تبصره 9 ـ خانواده شاهد و ایثارگر و افرادی که مدرک تحصیلی بالاتر دارند از اولویت استخدام برخوردار میباشند».

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون اجتماعی، آقای عزیزی! این ایراد شورای نگهبان مرتفع شده؟ چون شورای نگهبان به نظریه مجمع و سیاستهای کلی استناد کرده، با آن این ایرادها مرتفع شده؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اشکالشان افزایش ساختار دولت بوده.

علی اردشیرلاریجانی
اگر با آنها تنظیم کردید، دیگر مشکلی ندارد.
حضار 203 نفر، متنی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح ماده (1041) قانون مدنی اصلاحی مصوب 1/4/1381 و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 473)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح ماده (1041) قانون مدنی اصلاحی مصوب 1/4/1381 است که کمیسیون حقوقی و قضائی این را رد کرده، منتها بنا به تقاضای همکاران در دستور قرار گرفته. گزارش رد را سخنگوی کمیسیون جهت ارائه تشریف بیاورند. آقای دکتر ملکشاهی بفرمایید.

الهیار ملکشاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح یکفوریتی اصلاح ماده (1041) قانون مدنی اصلاحی مصوب 1/4/1381 به شماره چاپ (1106) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، طی چند جلسه با حضور طراحان و کارشناسان ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 2/10/1397 کمیسیون به اتفاق آراء رد شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی فرهنگی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
آقای دکتر! توضیح هم بدهم یا ضرورتی ندارد؟ (رئیس ـ دلیل ردتان را بفرمایید) این طرحی که تعدادی از همکاران عزیز به مجلس تقدیم کرده بودند و نهایتاً به کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس ارجاع گردید درخصوص سن ازدواج است. براساس قوانین فعلی ما و قانون مدنی به خصوص سن ازدواج الان زیر (13) سال ازدواج ممنوع است. در صورتی که کسی شرایط خاصی را داشته باشد و در (13) سال پایینتر بخواهد ازدواج بکند حتماً نیاز به حکم دادگاه دارد. عزیزانی که طراح این طرح بودند استدلالهای زیادی داشتند، از جمله اینکه ازدواج در سن پایین موجب میشود که حق زوجه یا این بچهای که دارد ازدواج میکند پایمال میشود، از جهات مختلفی موجب میشود که منتهی به طلاق بشود. البته آمار و ارقامی که ما بررسی کردیم این را نشان نمیداد که افرادی که در سن پایینتر ازدواج کردند زودتر منتهی به طلاق شده و گفتند که موجب ترک تحصیل میشود اگر کسی ازدواج بکند. اصولاً افرادی که در سنین پایین ازدواج میکنند بعضاً سرپناهی پیدا میکنند، افرادی هستند که ممکن است نیاز اجتماعی و مالی هم داشته باشند در موقعی که ازدواج میکنند یک حامی پیدا میکنند به اسم شوهرشان و خانواده شوهرشان و این اتفاقاً موجب میشود که امکان تحصیلات برایشان فراهم بشود.
بحث بارداری در سنین پایین را مطرح کرده بودند که موجب مرگ و میر مادران و کودکان میشود که واقعاً این امر در کارشناسانی که در جلسه ما حضور پیدا میکردند این را تأیید نمیکردند. بنابراین ما با توجه به قوانین فعلی که داشتیم و انطباق قوانین فعلی ما و به خصوص قانون مدنی براساس احکام نورانی شرع مقدس اسلام تنظیم شده و من اعتقاد شخصی خودم این است که امروزه ما باید نگران این باشیم که سن ازدواج دارد بالا میرود و زمینه ازدواج خانمها متأسفانه مقداری کم شده و الان متوسط سن ازدواج در کشور ما وضعیت نگرانکنندهای نسبت به گذشته است و سن ازدواج براساس نظر فقهای ما و مبانی شرعی ما زیر (13) سال الان در قانون هم ممکن نیست، الا اینکه اگر این اتفاق بیفتد با اجازه دادگاه و حکم دادگاه ممکن است. بنابراین کمیسیون نظرش بر رد این طرح بود و این طرح همکاران بود، به اتفاق آراء هم رد شد و کمیسیونهای فرعی دیگری که داشتیم مثل کمیسیون فرهنگی هم نظرشان را ندادند، خیلی متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، الان کلیاتش مطرح است؟ مخالف و موافق صحبت بکنند. ولی برای اینکه اشتباه نشود، چون حالا کمیسیون رد کرده، مخالف و موافق خود طرح صحبت بکنند، چون ما دوباره راجع به کلیت خود طرح باید رأی بگیریم. رد، رد میشود که گاهی افراد اشتباه میکنند. مخالف و موافق اصل طرح صحبت کنند.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
آقایان: نادر قاضیپور، محمد کاظمی و محمدرضا صباغیان هستند که به عنوان موافق رد هستند، در اصل به عنوان موافق کلیات هستند. موافق رد هم آقایان: ادیانی، حسن نوروزی و سیدکاظم دلخوش هستند. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
موافق
آقای لاریجانی! الان موضوع عوض شد، آنها مخالف هستند و ما موافق هستیم (رئیس ـ مخالف طرح) مخالفها صحبت کنند، من موافق طرح هستم.

علی اردشیرلاریجانی
شما موافق طرح هستید، پس مخالف طرح صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای ادیانی بفرمایید، نفر بعد جناب آقای نوروزی بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
الان موافق اصل و مخالف اصل مطرح است، دیگر رد را فراموش کنید، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! کمیسیون رد کرده، الان مخالف اصل طرح و موافق اصل طرح صحبت میکنند، نظر کمیسیون هم مخالف است، آخرش ما راجع به کلیات اصل طرح رأی میگیریم، اینطور راحتتر میتوانید نظر بدهید.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«رب اشرح لی صدری و یسرلی امری و احلل عقده من لسانی یفقهوا قولی».
من خواهش میکنم همکاران محترم توجه بفرمایند! چون یکی از همکاران الان سؤال داشتند من دیدم که دقیقاً اصل طرح برایشان تبیین نشده. طرحی که آمده این است که ازدواج دختران تا (16) سال ممنوع باشد، الان یکی از آقایان آمده میگوید چرا دختر (12) ساله را میگویید ازدواج کند؟ بحث دختر (16)، (15) و (14) ساله است. سروران محترم و عزیزان! اینجا مجلس شورای اسلامی است، اگر بحث اسلام و قرآن است، اسلام و قرآن اجازه میدهند از هنگام بلوغ، دختر و پسر بتوانند ازدواج کنند، اسلام این را میفرماید. اسلام، مراجع عظام، حتی علمای اهل سنت، همه و همه نوشتهاند که دختر در حالت بلوغ میتواند ازدواج کند و پسر هم میتواند. سیره پیغمبر ما و ائمه معصومین، مگر عایشه امالمؤمنین در چه سالی با پیامبر اکرم اصل اسلام ازدواج کردهاند؟ مگر فاطمه زهرا (سلامالله علیها) با امیرالمؤمنین در چه سنی ازدواج کردند؟
به هر حال ما اگر میخواهیم اصل اسلام را بررسی کنیم به عنوان مسلمان اگر میخواهیم قانونگذاری کنیم قانون اسلامی همه فقهای اسلام بیانشان این است که از هنگام بلوغ است. اینکه تشخیص بدهد اهلیت ازدواج دارد یا ندارد، اجازه در دختر باکره با ولی است. بنابراین ما اینجا مشکلی نداریم، آنچه که تا به الان ممنوع بوده، دختران زیر (13) سال، از (13) به بعد ممنوع است باشد، اینکه ما بگوییم دختر (14)، (15) و (16) ساله ازدواجش ممنوع بشود و قانون بکنیم ما با مرّ شرع اسلام داریم مخالفت میکنیم. آیا ما با اسلام میخواهیم مخالفت بکنیم؟
سروران محترم و عزیزان! حتی برادران مسیحی که در مجلس شرف حضور دارند چون مکتبشان مکتب الهی است آنها هم مسیحیان جنوب میگویند دختر تا (13) سال ممنوع است، بعد اشکال ندارد. مسیحیان عرفی که در همین مجلس نماینده دارند و مکتبشان الهی است میگویند تا (15) سال. یهودیان عزیز که نمایندهشان آقای دکتر مرهصدق است ایشان هم فرمودند در مکتب ما میگوید (13) سال. اسلام، احادیث، نظر فقهای ما در لمعه، شرایع و تحریر امام سن ازدواج را بلوغ میدانند. ما الان بر چه اساسی آمدیم این طرح را آوردیم؟ اگر منظورتان کشورهای خارجی است خیلی از کشورهای خارجی هم از سن (13) سال به بالا اجازه دادند، منجمله فرانسه. تحقیقات ما این را بیان میکند همانها هم چون کشورهایشان مسیحی است و مکتب الهی هستند در واقع توجه به مکتبشان و نظر فقهایشان داشتند، الا اقل قلیلی از مکاتب نظرشان (16) سال است.
بنابراین بررسی که ما کردیم مشکلاتی که در زندگی حتی برای دختران بعد از (20) سال رخ داده به مراتب بیشتر از کسانی بوده که در این سنین (14)، (15) و (16) ازدواج کردند. این نظر من نیست، نظر مرکز آمار ایران است. مرکز آمار ایران میفرماید: دخترانی که زیر (16) سال ازدواج کردند به زندگی در درصد طلاقها و ترک تحصیلها بیشتر پایبند بودهاند. بنابراین سروران محترم! ما مسلمانیم، آیات قرآن، احادیث اهل بیت و پیامبر معظم اسلام و همچنین سیره هم صحابیان، هم پیامبر اکرم نسبت به همسرانشان و هم سیره امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) نسبت به فاطمه زهرا این بوده است که از وقت بلوغ باشد. حالا ما قبلاً مقداری ارفاق قائل شدیم گفتیم تا سن (13) سال ممنوع است، چرا میفرمایید (16) و (15) سال؟ اگر ممنوع باشد میدانید چه فاجعهای رخ میدهد؟ اگر ما بنا است دنبال سند (2030) و غیره و این مسائل را رشد بدهیم یک حرفی است، اگر بنا است ما حرف اسلام را بزنیم فقط شما به سیره پیغمبر اکرم در ازدواجشان با عایشه امالمؤمنین و سیره امیرالمؤمنین در رابطه با فاطمه زهرا که اینها اصل اسلام هستند توجه بکنید، آیه قرآن، حدیث و فقها همین را میگویند. کدام فقیه فرموده، کدام فقیه اسلام؟ یک فقیه را بفرمایید فرموده باشد که از (14) سال به بالا ممنوع است. لذا من مخالف هستم، عزیزان! به همین دلیل ما در کمیسیون هم مخالفت کردیم.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون یک توضیحی بدهد این صدر ماده گفتید «عقد نکاح دختر قبل از (13) سال تمام شمسی و پسر قبل از (16) سال ممنوع است» بعد در تبصره گفتید حداقل سن ازدواج در دختر (16) سال و در پسر (18) سال است این با هم تنافی دارد. میخواهم بگویم مطلب روشن نیست.

حسن نوروزی
مخالف
بحث اینها این بود تا (13) سال ممنوع باشد که هست از این به بعد ممنوع شود.

علی اردشیرلاریجانی
از این به بعد یعنی چه؟ در صدر ماده حداقل (13) سال میگوید، پس آن تبصره باید حذف بشود. (مافی ـ تبصره را حذف کنید) مفهوم ندارد، یعنی در صدر و ذیل تناقض دارد. پس تبصرهاش باید حذف بشود. آقایان این را هم نظر بدهند، صدر ماده و تبصرهاش با هم تنافی دارد، مفهوم ندارد. میگوید عقد ازدواج بین سنین (13) تا (16) سال برای دختران و (16) برای پسران منوط به اذن ولی است. دختران که همه به اذن ولی است، نمیتوانید اذن ولی را رد کنید. عبارت دومش هم باید حذف بشود، اذن ولی را در مورد دختران که نمیتوانید حذف کنید. ما که اینجا نمیخواهیم قانون شرع جدیدی وضع کنیم، تناقض دارد. حالا تناقض که در شورای نگهبان ندارد، خودمان هم اصلاً بفهمیم این موضوع چیست. به نظرم اگر اجازه بدهید این را به کمیسیون بدهیم درستش کنند. (مافی ـ تبصره را حذف کنید) الان کمیسیون رد کرده، اگر تبصره حذف بشود کمیسیون ممکن است اصلاً تأیید کند. اگر موافق هستید به کمیسیون ارجاع بدهیم که کمیسیون اصلاح کند، چون واقعاً صدر و ذیل این با هم تنافی دارد. (نوروزی ـ رد کردیم) شما رد کردید، میخواهید الان رأی بگیرم؟ برود کمیسیون درستش کنید، ممکن است اصلاحش کنید، طرح را عوض کنید و تبصرهاش را حذف کنید. اجازه بدهید به کمیسیون ارجاع بدهیم.
حضار 195 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به ارجاع به کمیسیون اعلام بفرمایید. در کمیسیون این اصلاح بشود، تبصرهاش را بتوانید حذف کنید و اصل مادهاش را درست کنید. این مادهواحده را به کمیسیون ارجاع بدهیم، چون صدر و ذیلش با هم تناقض داشت. (رحیمی ـ متن را اشتباه رد کردند) بله، حالا اگر این را اصلاح کنند چون صدر و ذیلش اشکال دارد (قاضیپور ـ باید مطابق شرع باشد) مطابق شرع باید بنویسند، حالا به کمیسیون ارجاع بشود درست میکنند، متن تناقض دارد. (قاضیپور ـ اینجا حل میشد) اینطور حل نمیشود وقت میگیرد و اینجا قابل حل نیست، کمیسیون برود، دقت نظرهای شرعی هم بشود بعد بیاورند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
تصویب لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی (ثبت 302)

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی است. ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون کشاورزی دعوت میکنم که موضوع را مطرح کنند دو نفر مخالف و دو نفر موافق میتوانند صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی بفرمایید. اگر تشریف ندارند رئیس کمیسیون تشریف بیاورند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای پاپیزاده یا کریمی بفرمایید.

رضا کریمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام خدمت همه همکاران محترم و خداقوت خدمت خواهران و برادران عزیز دارم.
گزارش یکشوری کمیسیون کشاورزی به تاریخ 22/6/96 است.
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به مجلس شورای اسلامی
لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی با شماره چاپ (591) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه روز دوشنبه مورخ 6/6/1396 کمیسیون با حضور نمایندگان محترم دولت و کارشناسان مرکز پژوهشها مورد بحث، بررسی و تبادل نظر قرار گرفت و با الحاق یک تبصره به مادهواحده به شرح ذیل به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬گردد.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا تاریخ ارسال این گزارش واصل نشده است.
رئیس وقت کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ علی اکبری

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: حیدرعلی عابدی و مهرداد لاهوتی هستند و موافقین جناب آقای احمد انارکی و سیدهفاطمه ذوالقدر هستند. جناب آقای عابدی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
خواهش میکنم از مجلس خارج نشوید، رأیگیری داریم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! من هم به جهت محدودیت وقتی که وجود دارد و از آن جایی که براساس اصل (77) قانون اساسی ما باید یا رد بکنیم و یا تأیید بکنیم مخالفت نمیکنم، ولی سخنگوی محترم کمیسیون ضرورت را بفرمایند، ما هر هفته لوایح و موافقتنامههای مختلفی را در مجلس داریم تصویب میکنیم و ما هم حرف و بحثی نداریم. واقعاً یک گزارشی بدهند این موافقتنامههایی که ما اینجا داریم به تصویب میرسانیم این موافقتنامهها چه ارتباطی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای لاهوتی! در مورد چین است، ما بیشتر صادرات داریم که ما نیاز داریم.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! به جهت همین اهمیت روابط اقتصادی ما با دولت چین و همکاریهایی که دولت چین با ما در این شرایط سخت دارد بنده به همین دلیل مخالفت نمیکنم.

علی اردشیرلاریجانی
پس مخالف صحبت نمیکند، اگر موافق هم صحبت نمیکند به رأی بگذاریم، متن را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی
مادهواحده ـ موافقتنامه همکاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص بهداشت و قرنطینه دامی مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده بهشرح پیوست تصویب و اجازه تسلیم اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ در اجرای این موافقتنامه به¬ترتیب رعایت اصول (139)، (125) و (77) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.
آقای دکتر! کلیات و جزئیات باید با هم رأی گرفته بشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 195 نفر، مادهواحدهای که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
تصویب لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا (ثبت 337)

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا هست. ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون جهت ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب یوسفنژاد مخالفین و موافقین را اعلام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: سلیمی، حاجی و لاهوتی هستند و موافقین هم جناب آقایان: فلاحتپیشه، صباغیان و امیریخامکانی هستند. البته ما در خدمت دو نفر هستیم و نفر سوم به عنوان رزرو اعلام شده.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقوی بفرمایید گزارش بدهید.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر همکاران عزیز و خستهنباشید.
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مجلس شورای اسلامی
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا به شماره چاپ (732) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 24/10/1396 با حضور کارشناسان دستگاههای ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با الحاق یک بند به مادهواحده به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬شود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی انرژی، قضائی و حقوقی و کشاورزی، آب و منابع طبیعی هم تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
همکاران محترم مستحضر هستند این کنوانسیون به دولتهای دارای تکنولوژی هستهای کمک میکند تا بعد از مصرف سوخت هستهای پسماند آن را بتوانند نگهداری یا در جای دیگر منتقل بکنند و کنوانسیون تیپ هست، کشورهای صاحب صنعت عضوش هستند، منتها به جهت اینکه جمهوری اسلامی ایران حق تحفظهایی را دارد در سه بند این حق تحفظها ذکر شده، دو بند آن مربوط به خود لایحه است، یک بند را هم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به آن اضافه کرد. امروز جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور صاحب صنعت و تکنولوژی هستهای باید در چهارچوب مقررات بینالمللی بتواند در حوزه پسماند عمل بکند. امیدواریم که همکاران محترم همه رأی بدهند تا بتوانیم با استفاده از مزایای کنوانسیون کارهای خودمان را در حوزه هستهای انجام بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای علیرضا سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خستهنباشید خدمت همه همکاران ارجمند. چند نکته را در مخالفت عرض میکنم عزیزان ما حتماً به این چند نکته توجه کنند، بعد بر این اساس انشاءالله تصمیمگیری کنند. نکته اول این است؛ براساس اصل (84) قانون اساسی و همچنین اصل (71) مجلس باید در اینگونه امور، یعنی در مورد این لوایحی که به صورت پکیج دولت محترم به مجلس میفرستد، مجلس باید در تکتک مواد ورود پیدا کند. مخصوصاً اینجا یک اشکال مبنایی به نظر من وجود دارد که متأسفانه به این اشکال مبنایی، توجه کمتری میشود.
ببینید! در اصل (71) میگوید باید «مجلس در عموم مسائل» یک کنواسیونی است، هیچ حقی برای تغییر، تکمیل و تنقیص مواد برای مجلس در اینگونه موارد قائل نمیشود. آقایان میفرمایند که این را ما خدمتتان میدهیم، یا به صورت کلی این را رد کنید، یا به صورت کلی این را تأیید کنید. در اصل (84) هم میگوید هر نماینده در همه مسائل داخلی و خارجی باید اظهار نظر کند. آقای رئیس و نمایندگان محترم! الان ما در این کنوانسیون (44) ماده داریم. بینی و بینالله الان کلیات که تصویب بشود ما ماده به ماده اینجا اینها را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم یا یک رأی کلی گرفته میشود و تمام؟ در بهترین حالت که در مقدمه این کنوانسیونها رسم هم شده یک نکتهای میآوریم رعایت اصل (139)، (77) هم الزامی است والسلام علیکم و رحمه الله، همین. آیا واقعاً این رافع تکلیف مجلس میتواند باشد؟ چرا ما نباید ماده به ماده و جزء به جزء و کلمه به کلمه و جمله به جمله ورود پیدا کنیم؟
عزیزان من! در همین ماه مبارک رمضان بود که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم، ایشان یک نکته بسیار مهمی را در مورد کنوانسیونها اشاره کردند، فرمودند این کنوانسیونها در جای دیگر پخت و پز میشود، بعد از ما خواستند ما بیاییم این قواعد را بومیسازی کنیم، چرا ما در اینجا برای بومیسازی این قواعد ورود پیدا نکردیم؟ این ایراد اولی که در نوع این کنوانسیونها وجود دارد. متأسفانه به دلایلی که برای ما هم روشن نیست مجلس حوصله ورود ماده به ماده را ندارد، این نکته اول.
نکته دوم، در این ماده (39) این کنوانسیون که بحث امضا، تنفیذ، پذیرش، تصویب و الحاق مطرح است هیچ حق شرطی برای ما قائل نشده. شما میدانید در همین پیمانهایی که اخیراً در مجلس مطرح بود مثل FATF و CFT و پالرمو در این موارد که مجلس حق شرط هم گذاشت آنها گفتند حق شرط شما پذیرفتهشده نیست، در اینجا که اصلاً حق شرط هم برای جمهوری اسلامی منظور نشده. اگر حق شرط منظور نشود و این ماده به صورت روشن نباشد ما چطور میتوانیم این را بپذیریم؟ مواردی که عرض کردم مجلس به صورت صریح ورود پیدا کرده و حق شرط گذاشته در آن موارد آقایان انقلت زدند و ما را با اشکال مواجه کردند، بعد هم گفتند حق شرط شما را نمیپذیریم و رد کردند. شما دیدید به صراحت اینها گفتند حق شرط شما را نمیپذیریم، جسارت کردند. اینجا اصلاً حق شرط هم ما در این ماده (39) نگذاشتیم. در ماده (41) در همین کنوانسیون که بحث اصلاحات کنوانسیون را مطرح کرده پنج بند در این ماده (41) وجود دارد. در بند اول میگوید هر طرف متعاهد میتواند اصلاحیه این کنوانسیون را پیشنهاد بکند، آنها پیشنهاد میکنند، آیا این اجازه اصلاح بدون تصویب مجلس شورای اسلامی و فرضاً دولت رفت اصلاح کرد، آیا بدون تصویب مجلس شورای اسلامی مغایر با اصل (77) قانون اساسی نیست؟ به نظر میرسد این ماده (41) هم از این جهت مشکل دارد.
ایراد دیگری که متأسفانه در برجام، پالرمو و بعضی از قراردادهای دیگر بود بحث ترجمه است. الی ماشاءالله در اینجا اشتباه در ترجمه وجود دارد. در بند «ج» ماده (2) اشتباه در ترجمه است، در بند (3) ماده (22) اشتباه در ترجمه است، در بندهای (2)، (3) و (4) ماده (26) باز اشتباه در ترجمه است، در بند (4) ماده (36) باز اشتباه در ترجمه است، چرا این اتفاقات در کشور دارد میافتد؟ آقای رئیس! شما و هیأترئیسه محترم باید از هویت و شأن مجلس دفاع کنید، چرا اجازه میدهید اشتباه باشد. اشتباه یکبار، دو بار و سه بار، اصلاً این اشتباه در ترجمه رویه شده. این ترجمههایی که آقایان به مجلس میدهند اینطور اشتباه باشد، چرا اجازه میدهید اینطور باشد؟ آیا این با شأن مجلس سازگاری دارد؟ آقای رئیس! هیأترئیسه محترم باید از شأن مجلس دفاع کند. بعضی از اتفاقاتی که میافتد واقعاً با هویت مجلس، با مجلس بما هو مغایرت دارد. الان در همین بحث حقوقها یک بندی به نامه بند (158) اضافه شد (رحیمی ـ آقای سلیمی! یک دقیقه از وقتتان گذشته) اجازه بدهید، یک لحظه دیگر. مصوبه مجلس نبود، دولت هم آن را به سازمان بازرسی ابلاغ کرده، بنده با رئیس سازمان بازرسی صحبت کردم، فرمودند این به ما ابلاغ شده. آقای رئیس! این تبصره (12) افزایش حقوقها مصوبه مجلس بود. این بند (158) که اصلاً در مجلس مطرح نشده از کجا وارد شده؟ (یوسفنژاد ـ آقای سلیمی متشکرم) چه کسی این را ابلاغ کرد؟ هیأترئیسه محترم از شأن مجلس باید دفاع کند، از این موارد فراوان است. این قصه اشتباه ترجمه مثل یک مسلسل ادامه دارد، من خواهش میکنم جلوی این را بگیرید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، موافق اول جناب آقای کواکبیان هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان توجه بفرمایید که بحث حفظ محیطزیست آنقدر مهم است که قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی اصل ویژهای را به این موضوع اختصاص داده و ما نمایندگان مردم موظف هستیم در جهت حفظ محیطزیست بیشترین تلاش و کوشش را داشته باشیم. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از سال 96 تا الان این موضوع در دستور کارش است و خوشبختانه این کنوانسیون تصویب شده و اینجا هم ذکر خیر و یادی از مرحوم دکتر صفارینطنزی بکنم که در آن کمیته مخصوص هم بحث مستوفایی انجام شده. من از عزیزان تعجب میکنم که بحثهایی میکنند که خوشبینانهاش این است که در جریان ماجرای آن نیستند. مسأله این است که مرکز پژوهشها مفصل در این زمینه نظر داده و در جهت تأیید این بحثهای بسیار بسیار خوبی را مطرح کرده که مزیتهایی که الحاق ما به این کنوانسیون مشترک مدیریت ایمنی سوخت مصرفشده و پسماندهای پرتوزا دارد در چند مسأله مطرح کرده.
اولاً از تمامی کارمندان، جامعه و محیطزیست از اثرات زیانبار اشعه در حال و نسلهای آینده حفاظت مؤثری به عمل خواهد آمد، فعالیتهای مدیریت ایمنی سوخت مصرفشده در کشور حتماً ساماندهی میشود و حدود مسئولیتی همه نهادها در این موضوع مشخص میشود و زیرساختهای مختلف سیاستی، حقوقی، نهادی، فنی و ایمنی حتماً در این کنوانسیون تأکید شده که باید ایجاد بشود و ارتقای ایمنی و سطح همکاریهای بینالمللی را ایجاد و اعتبار بینالمللی کشور ما را در این موضوع تقویت میکند. من آن عزیزی که میفرماید حق شرط گذاشته نشده عرض میکنم که در کمیسیون اتفاقاً پیشنهاد شد و گفته شده که مفاد ماده (27) عزیزان این است که کنوانسیون به هیچوجه متضمن یا بحثکننده هیچگونه تعهدی نمیباشد که دولت جمهوری اسلامی ایران از طریق تصویب یا الحاق به کنوانسیون و اسناد الزامآور بینالمللی به صورت صریح نپذیرفته باشد. یعنی این شرط ما است که هر چیزی دولت جمهوری اسلامی تصویب کرده و الحاقی که به کنوانسیون داشته ما با آن شرط وارد این کنوانسیون میشویم. من تعجب میکنم که بعضی از عزیزان چه ترس و واهمهای دارند. کنوانسیونهایی که بیش از (160)، (170) کشور دنیا به آن پیوستهاند آنوقت ما میآییم میگوییم ترسناک است.
همه حرف این کنوانسیون این است که مواد پرتوزایی که ایجاد میشود نباید سلامت جامعه را به خطر بیندازد. ما الان در اکثر استانها پزشکی هستهای داریم، پزشکی هستهای موادی را ممکن است از خودش تولید بکند که واقعاً برای سلامت جامعه خطرناک باشد. ما حق داریم که نسل فعلی و نسلهای آینده را به خطر بیندازیم به خاطر این پرتوهایی که از این بحثهای ناایمنی هستهای ایجاد میشود؟ لذا عزیزان با طیب خاطر این موضوع را تصویب بفرمایید که در کمیسیون واقعاً از سال 96 تا الان داریم بحث میکنیم و این هم که گفتند ترجمه غلط است احتمالاً به انگلیسی بیشتر باید توجه کنند. از همه فیلترهای ترجمه گذشته و هیچ اشکالی در مورد ترجمهاش هم نیست. من باز خواهش میکنم توجه بکنید، برای تقویت همکاریهای بینالمللی و ارتقای سلامت و حفظ محیطزیست حتماً به این کلیات لایحهای که دولت آورده رأی بدهید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، مخالف بعدی جناب آقای لاهوتی هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مصری! بنده ضمن عرض خداقوت و خستهنباشید میخواهم شما راهنمایی بفرمایید، واقعاً اگر ما اشتباه میکنیم شما ارائه طریق بفرمایید که ما مخالفت نکنیم، چون برادر خوب ما جناب آقای کواکبیان فرمودند دوستانی که مخالفت میکنند طرح را مطالعه نکردند، یعنی مطالعهنکرده دارند مخالفت میکنند. من بعضی از موارد را عنوان میکنم اگر اشتباه میکنیم شما راهنمایی بفرمایید، چون ما هم دلمان میخواهد واقعاً این قراردادها و این موافقتنامهها و عهدنامهها براساس قانون اساسی در مجلس باید تصویب بشود، اما بدون ایراد. منافع کشورمان را هم ما باید در نظر بگیریم.
آقای دکتر مصری ببینید! استحضار دارید که ما یا باید رد یا تأیید بکنیم، واقعاً نمیتوانیم اصلاح بکنیم. جناب آقای دکتر کواکبیان هم عنایت بفرمایند! خود اداره کل قوانین مجلس ایرادی که وارد کرده گفته در ماده (39) این لایحه برای سه نهاد قانونی، پذیرش و تصویب تصریح شده، اما حق شرط برای دولت جمهوری اسلامی ایران منظور نشده. من نماینده مجلس هستم، الان من میخواهم با اینها موافقت بکنم، چطور من نخوانده دارم مخالفت میکنم؟ اداره قوانین شما که ناظر است، مشاور بنده و جنابعالی هست میگوید این مغایر اصل (139) است، آقای دکتر کواکبیان عزیز! مغایر است. میخواهید من اصل (139) را هم برای جنابعالی قرائت بکنم.
آقای دکتر مصری! شما باز هم عنایت بکنید، میخواهم شما حکمیت بکنید، ما نمیخواهیم خدایناکرده تصور بشود که ما جلوی یک توافقنامه را میخواهیم بگیریم. باز هم در بند (2) ایرادی که اداره کل قوانین داشته گفته در ماده (41) این لایحه اجازه اصلاح را بدون مصوبه مجلس شورای اسلامی میدهد. یعنی مغایر با اصل (77) قانون اساسی است. آقای دکتر مصری و همکاران محترم! یعنی دولت حق تغییر این موافقتنامهای را که بنده و جنابعالی امروز امضا میکنیم ندارد، اگر هر بند این را فردا بخواهد تغییر بدهد باید بیاورد از بنده و جنابعالی به عنوان نماینده مردم اجازه بگیرد. اداره کل قوانین میگوید که این اجازه بدون اجازه مجلس شورای اسلامی داده شده، این حق را از شما دارد سلب میکند. ما نماینده مردم هستیم، ما به نمایندگی از این مردم میخواهیم رأی بدهیم. امروز در توافقنامهای با یک جای دنیا ما عضویت یک کشور دیگری را بپذیریم. حالا ایرادات دیگری که اشاره شده در بندهای (2)، (3) و (4) ماده (26) عنوان شده کلمه «موجود» اضافه است، باز هم در ماده (36) کلمه «بررسی» را گفته باید حذف بشود. آقای دکتر مصری! شما استاد حداقل بنده هستید، هرکدام اینها در ابعاد حقوقی مفهوم خودش را میتواند داشته باشد. خواهش من از دوستان این است که هم دوستان رأی ندهند و هم آقای دکتر مصری اگر صلاح میدانند با توجه به این ایراداتی که اداره کل قوانین مطرح کرده به کمیسیون برگردانند کمیسیون این را دوباره اصلاح بکند، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای مصری! من قبل از اینکه موافقت خودم را داشته باشم دیروز جلسه غیرعلنی بود که در جریان هستید. گزارش دیوان محاسبات، سازمان برنامه و مرکز پژوهشها به ما داده نشد. زحمت خوبی کشیده بودند، ارزنده هم بود، من به آقای لاریجانی هم دیروز عرض کردم که این گزارشها را حداقل به ما بدهند مطالعه کنیم، ظرف این یکی، دو ساعت گزارش شفاهی را که ما خیلی نمیتوانیم با دقت بخوانیم و همه مطالب را بگیریم. خواهش من این است که اگر اجازه میفرمایید دستور بدهید که این به نمایندگان داده بشود، حالا آقای لاریجانی هم دیروز شفاهاً گفتند، منتها کسی به ما گزارشها را نداد.
و اما در مورد موافقت؛ دوستان و نمایندگان محترم ببینید! امروز ما یک کشور هستهای هستیم و نمیتوانیم در چهارچوب قوانین بینالمللی حرکت نکنیم. خصوصاً در زمینه پسماند که اگر هر کشوری خودش جزیرهای بخواهد عمل کند و در مورد پسماند خودش تصمیم بگیرد با توجه به خطراتی که این پسماندهای هستهای و پرتوزا دارد در آینده احتمال دارد که ما دچار مشکل بشویم، در مورد محیطزیست و زندگی جامعه گیاهی، حیوانی و انسانی خطراتی را برای ما دارد و این کنوانسیون هم که یک قرارداد بینالمللی است و گرچه حق تحفظ هم برای ما در نظر گرفته شده که در این قرارداد گرچه اشکالی هم آقای لاهوتی داشتند که معاونت قوانین مطرح کرده، ولی به هر حال ما نمیتوانیم در مورد پسماندهای هستهای خودمان و هر کشوری به شکل جزیرهای باشد و خودش تصمیمگیرنده باشد. ضوابط و تجربههای بینالمللی و کشورهای هستهای خیلی در این جاها میتواند به کمک ما بیاید.
بنابراین لازم است که ما هم این استانداردهای جهانی را رعایت کنیم، عضو بشویم، ولی دغدغه دوستان در زمینه هستهای این است که آمریکا و کشورهای غربی که دنبال ما هستند و در زمینه هستهای همیشه ما را دارند تعقیب میکنند و نمیخواهند ما یک کشور هستهای باشیم شاید برای عضویت ما در کنوانسیون پسماندها نیز بعداً یک آسیبها و خطراتی برای ما داشته باشد که آنها از آن سوءاستفاده کنند، این هم یک امر حقی است و این هم قابل تأمل است و میطلبد که دولت و مسئولین ما در این زمینه دقت بیشتری به خرج بدهند. ولی به هر حال اگر ما مجموعاً بخواهیم قضاوت کنیم باید بگوییم که در این زمینه و موضوع مهم لازم است که ما هم به قراردادهای بینالمللی ملحق بشویم و از فواید و آثار آن برای کشورمان استفاده کنیم و عرض کردم آن نکته اساسی هم که دوستان فرمودند باید مورد توجه قرار بگیرد، به نحوی که بعداً کسی یا کشوری نتواند از اینها سوءاستفاده کند و کشور ما را در زمینه هستهای تحت فشار قرار بدهد. بنابراین من از دوستان و نمایندگان محترم میخواهم که به این کنوانسیون و لایحه رأی مثبت بدهند.

عبدالرضا مصری

بهروز کمالوندی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان عزیز سلام عرض میکنم. مطالبی که فرمودند همه اینها پاسخ دارد. من فقط میخواستم قبل از هر چیزی یادآوری بکنم که این کنوانسیون به هیچوجه هیچ نگرانی را ندارد، حدود دو سال به صورت مستمر حداقل (1600) ساعت کار کارشناسی، مشارکت بخشهای مختلف اعم از ریاست جمهوری، وزارت امور خارجه، مرکز پژوهشهای مجلس و در جلساتی هم در خدمت دوستان عزیز در کمیسیون امنیت بودیم، سؤالاتی که مطرح بود همه پاسخ داده شد و هیچ ابهامی باقی نماند.
عزیزان ببینید! ما الان هم رآکتور قدرت و هم رآکتور تحقیقاتی داریم، هم حجم مواد سوخت مصرفشده و مواد پسماندمان دارد افزایش میکند. طبیعتاً باید اینها در یک چهارچوبی باشد حمل و نقلشان تابع قواعد بینالمللی است، استانداردهایی است که ما نمیتوانیم. دقیقاً یک چیزی مثل ایکائو است، یک کنوانسیون تخصصی است، به این به عنوان یک کنوانسیون سیاسی نگاه نکنید، قرار نیست حقی از ایران گرفته بشود و آنچه که ما خواهیم داشت در مجموع مزایا است. من به بعضی از این مزایا اشاره میکنم؛ ارتقای ایمنی چه برای افراد و چه محیطزیست و چه کارمندان تابع استانداردهایی است که این استانداردها با توجه به تجربیاتی که بین کشورها است به وجود میآید. همینطور تبادل تجربیات کشورهایی که عضو این کنوانسیون هستند با همدیگر دارند کمک میکند که ما دسترسی به اطلاعات حداقل (30)، (40) کشور دیگری که وضعیت کمابیش شبیه به ما دارند، داشته باشیم چه بسا بعضی از اینها شرایط بهتری به لحاظ تجربیات هستهای داشته باشند ما بتوانیم از تجربیات آنها استفاده بکنیم.
نکته مهمی که در ارتباط با مسأله حق شرط اشاره فرمودند؛ کشورهای مختلف، حداقل پنج، شش کشور در اینجا حق شرط اعلام کردند. درست است که حق شرط بعضی مواقع در کنوانسیونها به صورت واضح اشاره میشود، ولی در بسیاری از کنوانسیونها اشاره نمیشود، ولی حق شرط را قائل هستند، ضمن اینکه ما این امکان را هم داریم هر وقت جمهوری اسلامی ایران بخواهد تصمیم بگیرد امکان خروجش را با یک اعلام یک سال قبل از آن به خوبی دارد. ما داریم در مجموع از تجاربی که در دنیا است استفاده میکنیم، به نظرم میرسد که در تصویب این با توجه به اینکه ما الان کشوری به لحاظ هستهای فعال هستیم، چه سوخت نیروگاهی و چه سوخت رآکتور تحقیقاتی اگر تصویب با رأی بالا در اینجا صورت بگیرد خودش یک پیام بسیار قوی برای دنیا خواهد بود، کسانی که ما را دارند متهم به پیگیری سلاح هستهای میکنند. اینجا چیزی غیر از ایمنی و اطمینان از اینکه محیطزیست و افراد حفظ میشوند و این سوخت مصرفشده درست نگهداری میشود، در حمل و نقلش آن استانداردهایی که لازم است رعایت میشود نیست.
با توجه به اینکه ما کار سنگینی را انجام دادیم، دو سال حداقل کار مداوم، تشکیل کارگاهها چه در سطح ملی و چه بینالمللی با دعوت از کشورها و آژانس که در این زمینه تجربه داشتند و برآورد کلی که داشتیم پیوستن به این کنوانسیون نه تنها هیچ نگرانی ندارد، بلکه یک پیام بسیار قوی خواهد داشت به آنهایی که دارند میگویند جمهوری اسلامی ایران قواعد بینالمللی را در ارتباط با فعالیتهای هستهای قبول ندارد. ما هم در ارتباط با مسأله اصلاح که در بند (39) است این حق شرط را برای خودمان قائل میشویم، کشورهای مختلفی هم بودند حق شرط خودشان را اعلام کردند، چین، نیوزیلند و دو، سه کشور دیگر بودند. ما هم با دو، سه حق شرط داریم این کار را میکنیم، هم به لحاظ اصلاح و هم به لحاظ داوری، داوری را براساس قانون جمهوری اسلامی ایران اصول قانون اساسی که میپذیریم. آنچه که من میتوانم در یک جمله عرض بکنم این است که هیچ مورد نگرانکنندهای وجود ندارد.
در مورد ترجمه هم به نظر ما میرسد، حالا با اطلاعاتی که داریم سالها در حوزههای بینالملل کار کردیم، دو، سه تا زبان هم ممکن است بدانیم؛ آنچه که ما میتوانستیم با فحول و عقول کشور هماهنگ کردیم، ترجمه روان و خوبی است. البته در ترجمه همیشه سلیقه است، هرکسی ممکن است یک سبک ادبی بخواهد ترجمه متونی که جنبههای حقوقی و فنی دارد اینها با ترجمههایی که ممکن است به لحاظ سلیقه ما بخواهیم در نظر بگیریم تفاوت دارد.
نکته مهم دیگر را عرض کردم هم همکاریهای بینالمللی ما است که افزایش پیدا میکند، هم اعتبار بینالمللی جمهوری اسلامی ایران است. به هر حال کنوانسیونی است که نزدیک (80) کشور به آن پیوستند، کشورهایی که خیلی از آنها فعالیتهای هستهایشان به مراتب کمتر از ما است و تعهداتی هم که در این کنوانسیون هست و ما دیدیم هیچکدام از تعهدات از جنسی نیست که ما امروز بخواهیم یک تعهدی ایجاد کنیم، همه از مسائلی است که ما الان داریم انجام میدهیم. داشتن یک برنامه منسجم برای مقابله با حوادث هستهای و برای سیاست چرخه سوخت، داشتن استانداردهای ایمنی و همه اینها را الان جمهوری اسلامی ایران دارد، گزارشات سه سال یکبار هم باید بدهد، این گزارشات راستیآزمایی نمیخواهد. مثل مسائل آژانس نیست، یعنی این تلقی که فکر کنند بعد از اینکه ما گزارش را دادیم میآیند راستیآزمایی میکنند چنین مطلبی نیست، ضمن اینکه ما دسترسی به حدود حداقل (79) گزارش دیگر خواهیم داشت که همینها کمک میکند ما از تجربیات دیگران استفاده بکنیم. من مجدداً تأکید میکنم که مجلس محترم از این فرصت تاریخی، به خصوص در این مقطع زمانی، البته ما چهار سال است منتظر چنین روزی هستیم، دو سال و خردهای کار سنگین روی این انجام دادیم، کارشناسان زیادی که در کشور در این زمینه کار کردند، نشستهای متعددی که داشتند با مرکز پژوهشها، در کمیسیون امنیت، خدا آقای دکتر صفاری را رحمت کند که در جریان این قضایا بودند و پیگیری کردند. من الان نمیخواهم اسم بیاورم، خیلی از دوستان عزیزی که در کمیسیون امنیت (نایبرئیس ـ آقای دکتر! جمعبندی بفرمایید) حضور دارند اینها در پیگیریها و بررسیهای ما مشارکت داشتند.
جمعبندی بنده یک جمله بیشتر نیست و آنکه خواهش میکنم با توجه به اهمیت این موضوع آثاری که در صنعت هستهای ما میتواند داشته باشد. کمک به ما در حوزههای فنی، نداشتن هیچگونه خطری با راحتی خیال، طیب خاطر، آن هم خواهش من این است که رأی بالا داده بشود که امروز یک پیام قوی را ما انشاءالله در سطح بینالمللی بفرستیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
(نقویحسینی ـ ما صحبت نکردیم) اول صدایتان کردیم، در کنوانسیون اول کمیسیون و بعد دولت است.

عبدالرضا مصری
تقاضا کردیم کمیسیون اظهار نظری نفرمودند. حالا کمیسیون مخالف یا موافق است؟ چون در آییننامه است و عبور کردیم. (نقویحسینی ـ من آمدم) دیگر رعایت نشد، ببخشید، ممنونیم. کمیسیون هم موافق است. اگر تشریف آورده بودید بفرمایید، البته چون ما اینطرف ندیدیم. البته من چند بار کمیسیون را عرض کردم، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
موافق
مجدداً عرض سلام و ادب دارم، عذرخواهی میکنم، چون باید از حق کمیسیون دفاع بکنم. همکاران عزیز! این کنوانسیون یک کنوانسیون تخصصی و فنی است، هیچ بعد سیاسی ندارد، استانداردسازی نگهداری و حمل پسماند پرتوزا است، هیچکس هم نمیآید راستیآزمایی بکند. یک کنوانسیون فرامرزی و فرانسلی برای نسل آینده کشوری که امروز کشور دارای صنعت هستهای هست و میخواهد از سوخت هستهای در حوزههای مختلف پزشکی، کشاورزی، دامپروری و غیره استفاده بکند. بنابراین استانداردهای پسماندش را باید رعایت بکنیم، به نفع کشور است، پیام تصویب شما هم خیلی مهم است. ما میخواهیم به دنیا با تصویب این کنوانسیون اعلام بکنیم ما دارای صنعت هستهای صلحآمیز هستیم، از یکسو استانداردها را هم رعایت میکنیم، زیر بار قلدرمآبها هم نمیرویم. با استانداردهای درست بینالمللی کار میکنیم. تصویب این کنوانسیون تثبیت نیت صلحآمیز فعالیت هستهای ما است، انشاءالله همه عزیزان با رأی بالا رأی بدهند.

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا
مادهواحده ـ به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا مشتمل بر یک مقدمه و (44) ماده به شرح پیوست با لحاظ برداشتها و شرایط زیر ملحق گردد و اسناد مربوط را تسلیم نماید:
1 ـ از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران:
الف ـ همکاری بینالمللی مقرر در بند (1) ماده (1) کنوانسیون، شامل همکاری برای تسهیل خرید و انتقال تجهیزات، مواد، دانش، فناوری و آموزش مربوط به ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا نیز خواهد شد.
ب ـ مفاد ماده (27) کنوانسیون، به هیچوجه متضمن یا وضعکننده هیچگونه تعهدی نمیباشد که دولت جمهوری اسلامی ایران از طریق تصویب یا الحاق به کنوانسیونهای بینالمللی مربوط یا بهگونه دیگری به موجب حقوق بینالملل بهصورت صریح نپذیرفته است.
2 ـ دولت جمهوری اسلامی ایران خود را ملزم به سازوکارهای داوری از جمله قواعد و رویههای داوری حاکم مربوط در آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل و فصل اختلافها (موضوع ماده 38 کنوانسیون) نمیداند. رعایت اصل (139) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در ارجاع به داوری الزامی است.
3 ـ در اجرای این کنوانسیون رعایت اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است». آقای دکتر! کلیات و جزئیات را به رأی بگذارید. آقای رئیس! چون در ترجمه کنوانسیون ایراداتی را اداره تدوین قوانین گرفته ملاک در ترجمه آن ایرادات و ترجمهای است که معاونت قوانین مجلس ارائه کرده.

عبدالرضا مصری
حضار 194 نفر، دوستان الحاق یعنی کل و جزء نداریم، لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرفشده و ایمنی مدیریت پسماند پرتوزا مطرح است. با اصلاح ترجمهای ایرادات به رأی گذاشته میشود. در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. دستور بعدی را مطرح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! سؤال داریم. از آقایان وزرا...

عبدالرضا مصری
آقای دکتر! دو تا اخطار از آقای رئیس اینجا جا مانده، جناب آقای ابطحی و جناب آقای حاجیدلیگانی از جلسه قبل جا مانده، جناب آقای ابطحی بفرمایید. هفتاد و پنجی است؟

سیدمحمدجواد ابطحی
اخطار
ـ بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
بله، هفتاد و پنجی است. آقای مصری عزیز! شما میدانید که ماده (75) گفته بدون رعایت نوبت. دیروز تا حالا متأسفانه این اجازه به ما داده نشد، من دوست داشتم که رئیس جلسه هم آقای لاریجانی باشد راجع به آییننامه تذکر بدهم. اینکه ما دیدیم در بحثهای مختلف از جمله طرح قبلی خودشان آمدند و عبارات را تصحیح کردند بدون اینکه در جایی از آییننامه این اجازه را به رئیس جلسه داده باشند. این بدعتهایی است که در مجلس گذاشته میشود.
اما تذکر هفتاد و پنجی من مربوط به سخنان دیروز مخبر محترم کمیسیون قضائی مجلس است. ایشان در باب مخالفت با پیشنهاد ماده الحاقی بنده سخنانی گفتند که به نظر من عدول از راه منطق و صواب است. دوستان ببینید! ماده الحاقی که من پیشنهاد دادم هیچگونه تضاد و تناقضی در آن نبود که ایشان بفرمایند چیزی پیشنهاد دادند پر از تناقض. ما گفتیم که مقامات قضائی موضوع این قانون موظفند حداکثر سه ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن قانون رسیدگی به پروندههای افراد موضوع ماده (16) را که دارایی آنها بالاتر از (1000) میلیارد ریال است شروع کند.
ما گفتیم در این طرح گفته شده که از درآمدهای بالا شروع کنند، ولی ننوشته مرز کجا است. ما گفتیم برای اینکه اعتماد جامعه تأمین بشود اقلاً بیایند از (100) میلیارد تومان شروع کنند. من حساب کردم اگر کسی اول انقلاب وزیر، وکیل، استاندار بوده ماهی (10) میلیون گرفته و هیچ خرجی هم نداشته. در زندگیاش (4) میلیارد و (800) میلیون تومان حقوق گرفته، چطور میشود کسی در این نظام بیاید درآمدهای چندهزار میلیارد تومانی داشته باشد و افتخار کند؟ از اینجا شروع کنید، متأسفانه دوست بسیار عزیز و سرور خودم من را متهم کردند که ابطحی یا میلیارد سرش نمیشود یا خودش (100) میلیارد دارد. من ایشان را به پیروی از مکتب اسلام میشناسم، ایشان شاگرد حوزه علمیه است، حتماً قاعده «اعمال الکلام أولی من اهماله» و قاعده «قبح تأخر بیان» و قواعد دیگر را باید علیالقاعده خوانده باشد. بنده اگر (1) میلیارد را نمیدانم بیاید ادعایش را ثابت کند، ریاضیات من خوب است یا ایشان؟ (100) میلیارد را اگر مدعی است من دارم ثابت کند، «البینه علی المدعی» چرا باید در مقام سخنگویی کمیسیون صحبتهایی بشود که با آبروی اشخاص بازی بشود؟ این واقعاً جای تعجب است، بنده شعری را از سعدی (علیهالرحمه) قرائت میکنم و دو، سه تا تذکر دارم.
سخندان پرورده پیر کهن
بیندیشد آنگه بگوید سخن
به نطق آدمی بهتر است از دواب
دواب از تو به گر نگویی صواب
ما باید در بحث منطق حقوق صحبت کنیم. من پیشنهادی دارم؛ یا مخالفت یا موافقت میشود. اینکه به هجو کردن و تمسخرگیری این کار درستی در مجلس نیست، من این را اعتقاد دارم.
اما آقای مصری عزیز! چند تا تذکر هم از این فرصت پنج دقیقهای استفاده میکنم و میگویم که چرا تحقیق و تفحص مجلس بعد از یک سال و اندی به هیچ سرانجامی نرسیده و هیأترئیسه این را پیگیری نمیکند؟ من معتقدم نمایندگان حق دارند تحقیق و تفحص بکنند، حتی از خود مجلس.
نکته بعدی این است که ما قانون حقالتدریسها را به استخدام آنها نوشتیم، هشت، نه ماه است آییننامهاش متأسفانه در هیأت دولت تصویب نشده. الان اول مهر است، این را میخواهیم چکار کنیم؟ مجلس چگونه این را پیگیری کند؟ قانونی که خود مجلس وضع کرده، اینها به عقیده من ضعف مجلس است، آخرین نکتهای که ضعف در سیاست خارجی ما است شیخ زکزاکی در آستانه شهادت است، ایکاش چشمبور و کت و شلواری و کرواتی بود، دیپلماسی خارجی ما حتماً موضع میگرفت. چرا در مورد این موضعی نگرفتند؟ والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
جناب آقای ابطحی متشکرم، جناب آقای حاجیدلیگانی اخطارتان را بفرمایید. از جلسه قبل باقی مانده.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مصری! بنده دو تا اخطار داشتم؛ یکی مربوط به دیروز بود که فرصت نشد، یکی هم امروز الان در نوبت هستم. منتها خلاصه عرض بکنم اخطار بنده اصل (43) و ماده (234) و بند (7) ماده (22) رعایت مهلتهای قانونی بود. ببینید! چند ماه پیش ما طرح شکایت ماده (234) از دولت درخصوص قیمت گندم کردیم، اما هنوز گزارش نیامده و هنوز نتیجه نداده، نتیجه در جامعه چه شده؟ آقای مصری و همکاران عزیز دقت بفرمایید! مسأله بسیار حیاتی و مهم است و آن اینکه چون قیمت تضمینی خرید گندم الان حدود (1700) تومان است و در بازار حدود (2300) تومان با (100) تومان کم و زیاد است، چند روز پیش بنده یکی از محلهایی که شرکت تعاونی هست و گندم برای سیلو خریداری میکند رفتم، گفتم پارسال اینموقع چه مقداری گندم خریداری کردید؟ گفت تا این موقع (4000) تن، گفتم امسال تا الان چه مقدار خریداری کردید و تحویل گرفتید؟ گفت (700) تن، یعنی حدود یکپنجم آن مقداری که تا الان باید گندم خریداری بشود. البته الحمدلله گندم به قدر کافی و بیشتر از نیاز کشور در داخل توسط عزیزان کشاورز زحمتکشمان تولید شده، اما آقای مصری! ما نگران قاچاق گندم به خارج از کشور هستیم، نگران هستیم که دلالها در این بحث بیایند، کمااینکه از قبل گفتیم و تذکر دادیم، کیف به دستهایی از بعضی کشورهای خاص آمدند در دشتهای حاصلخیز ما گندم را قبل از اینکه درو بشود کیلویی (2500) تومان پیشخرید کردند. این یک زنگ خطری است، خواهش من این است که در جلسه سران سه قوه مطرح بشود، حداقل (300) تومان روی هر کیلو گندم گذاشته بشود، فکر میکنم این وضعیت همه کشور باشد و امیدواریم که انشاءالله یک تصمیم عاجلی در این رابطه گرفته بشود. فردا پشت دستمان نزنیم بگوییم عجب! چرا دقت نکردیم؟! این اخطار اول بنده، اگر توضیحی دارید بفرمایید.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم، چون اخطار یک امر کلی است که حضرتعالی فرمودید در مورد اداره جلسه نیست.

حسینعلی حاجی
اخطار
آقای مصری! اداره جلسه است، ببینید! بنده چند ماه پیش ماده (234) دادم، در آییننامه هم آمده ظرف دو هفته آماده بشود بیاید، الان چند ماه گذشته نیامده. این اخطار و تذکر من دقیقاً مربوط به روز است، کاری به دستور خاصی ندارد. این دقیقاً در دستور است.

عبدالرضا مصری
در مورد آن نامهای که حضرتعالی فرمودید، چون الان در اختیار بنده نیست امکان اظهار نظر نیست.

حسینعلی حاجی
اخطار
خواهشم این است که دنبال بفرمایید.

عبدالرضا مصری
الان به دوستانی که متصدی هستند عرض میکنم که سریعاً پیگیری بکنند.

حسینعلی حاجی
اخطار
چون ممکن است اگر دقت نکنیم حتی مجبور به واردات گندم هستیم با این اوصافی که من کلیاتش را خواستم بگویم.

عبدالرضا مصری
اصل فرمایش شما درست است که مراقبت بشود، مرزها کنترل بشود.

حسینعلی حاجی
اخطار
باید خرید بشود، همه چیز گران شده، گندم به اندازهای که کود شیمیایی و بذرش و دیگر ابزارش گران شده این گران نشده و افزایش پیدا نکرده. ما همه را به یک نوعی نگاه میکنیم، کشاورز را چرا با این دید به او نگاه بکنیم؟

عبدالرضا مصری
آقای حاجیدلیگانی عزیز ببینید! ما اختیارات قانونی قیمتگذاری را برابر قانون به شوراهای مختلفی در کشور واگذار کردیم، ما در مجلس نمیتوانیم هر روز قیمت بگذاریم. اگر میخواهیم، باید آن قوانین را اصلاح بکنیم. لذا حضرتعالی تذکرتان به مسئولین امر دلسوزانه و برای اصلاح امور است، اما از نظر قانونی ما الان کاری نمیکنیم.

حسینعلی حاجی
اخطار
خواهشم این است که این مسأله مهم کشور است رسیدگی بشود. بحث دوم و آخرم درخصوص آب شرب است. همین الان که ما اینجا نشستیم در بخشهایی از استان اصفهان آب شرب نیست، نمایندگان مجلس، آقای مصری، جنابعالی و همه برادران و خواهران! در جریان باشید. همین دو هفتهای که ما در حوزه انتخابیه رفته بودیم خیلی از شهرها (10) ساعت به (10) ساعت آب در اصفهان قطع بود. والله شاهینشهر، گرگاب و دولتآبادمان همینطور بود، در برخی از شهرهای دیگر هم همینطور بود. اگر جای دیگر کشور هم اینطور است بفرمایید، اصفهانی که همه به برخورداری میشناسند، علتش هم این است؛ آقای دکتر و همکاران عزیز! در حالی که (5/14) متر مکعب آب شرب در ثانیه متر مکعب نیاز است (5/11) متر دارد تولید میشود، برای خود اصفهان هم همینطور است. واقعاً انتظار میرود، شیر آب را باز میکند میبیند آب نیست، در گرمای هوایی که بالای (43) درجه گرما بود ما چه جوابی به مردم داریم؟! چرا وزیر نیرو؟ چرا آقای رئیسجمهور؟ من از جنابعالی خواهش میکنم یک تدبیری برای استان اصفهان بیندیشید. بالاخره آب خوردن که حق مردم است، حالا آب کشاورزی و صنعت آنطرف جای خود، ولی آب شرب کجای کشور برای مردم محدودیت ایجاد میشود که در استان اصفهان دارند اینطور برخورد میکنند؟

عبدالرضا مصری
متشکریم، فرمایش حضرتعالی را حتماً انشاءالله مسئولین وزارت نیرو و سازمانهای آبفا در نظر بگیرند، هم برای اصفهان و هم برای بخشهایی از کشور که دچار کمآبی و مشکل آب شرب هستند.
10
طرح سؤال آقای ولی داداشی نماینده آستارا از آقای منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری

عبدالرضا مصری

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای ولی داداشی نماینده محترم آستارا از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری جناب آقای دکتر غلامی در مورد دلیل عدم ارائه خدمات رفاهی مناسب به دانشجویان دوره دکتری مطرح است که از سخنگوی محترم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری جناب آقای میرزاده دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای میرزاده در حد (5) دقیقه در خدمتتان هستیم.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در رابطه با سؤال جناب آقای ولی داداشی نماینده محترم آستارا از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (18004/836) مورخ 06/03/1397، گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص سؤال ملی جناب آقای ولی داداشی، نماینده محترم آستارا از جناب آقای غلامی، وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری به شرح ذیل ارسال میگردد.
خلاصه سؤال:
دلیل عدم ارائه خدمات رفاهی مناسب به دانشجویان دکتری چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال مذکور در دستور رسیدگی مورخ 12/04/1397 کمیسیون با حضور (18) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخ های ارائهشده وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه ارسال میگردد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری جناب آقای دکتر غلامی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر غلامی شما (15) دقیقه وقت دارید که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید.

عبدالرضا مصری
من تشکر میکنم، به خاطر طولانی شدن دستور حضرتعالی اینجا خیلی صبورانه نشستید، خیلی متشکریم و (15) دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

منصور غلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک دارم میلاد باسعادت ثامنالحجج امام رضا (علیهالسلام) را و عرض سلام و خستهنباشید دارم به نمایندگان محترم. از نمایندگان محترم به خصوص نماینده محترم سؤالکننده به لحاظ عنایتی که به مسائل رفاهی دانشجویان دارند، تشکر دارم و قطعاً این توجه و عنایت را ما حتماً در مساعدتهایی که برای رفع کاستیهای موجود در این رابطه که بیش از آن چیزی است که احیاناً ما بتوانیم همه آن چه را که برای رفاه دانشجویان در نظر داریم فراهم کنیم و لذا این توجه را ما به عنوان یک رویکرد خوب و فرصت مغتنم از آن استقبال میکنیم.
همانطور که مستحضر هستید ما در سالهای گذشته به خصوص در دهه گذشته رشد قابل توجهی در توسعه آموزش عالی به خصوص توسعه تحصیلات تکمیلی در اقصینقاط کشور داشتهایم دورههای ارشد و دکتری دایر شده، دورههای دکتری عامل و موتور محرکه مهمی برای رشد و توسعه علمی کشور بوده و طبعاً ظرفیت بسیار بالایی برای کشور است و عملکردهایی که تا حالا موجب ارتقای جایگاه علمی کشور در دنیا شده بخش قابل توجهیاش به خاطر توسعه تحصیلات تکمیلی و از جمله و به خصوص دورههای دکتری است.
لذا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تمام تلاش خودش را صرف این کرده که بتواند برای این دانشجویان عزیز امکانات رفاهی را فراهم آورد، اما مستحضر هستید که این امکانات باید از منابع مختلف تأمین بشود. عمده این منابع، منابعی است که در اختیار صندوق رفاه دانشجویان قرار دارد. صندوق رفاه دانشجویان بخش اصلی منابعی را که میتواند به این بخش اختصاص بدهد از ردیفهایی است که در لایحه و قانون بودجه پیشنهاد و تصویب میشود. در نتیجه آنچه که در اختیار ما است همان کمکهایی است که مجلس محترم در زمان تصویب بودجه تأمین و حمایت میکند و لذا تلاش ما این بوده که این منابع را به صورت بهتر و توزیع مناسبتر صرف کنیم و این کار به زعم ما به خوبی انجام گرفته و لذا من اجازه میخواهم که فرمایشات نماینده محترم سؤالکننده را هم بشنوم و بعد در فرصت بعدی عرایضم بتوانم مستقیم و پاسخ دقیقتری را انشاءالله ارائه کنم که هم نمایندگان محترم در رابطه با اقدامات ما استحضار بیشتری پیدا کنند و هم بتوانم نگرانیهای نماینده محترم سؤالکننده را به خوبی پاسخ داده باشم، خیلی متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای داداشی در حد (15) دقیقه در خدمت شما هستیم که میتوانید در دو قسمت از این وقتتان استفاده کنید، بفرمایید.

ولی داداشی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
سلام و عرض ادب و احترام دارم خدمت همه عزیزان، نمایندگان شریف ملت ایران و همچنین همه ملت ایران و دانشجویان عزیز دکتری که پیگیر مصائب، مسائل و مشکلات خودشان هستند و ما و مجلس شورای اسلامی را مأمن و پناهگاه خودشان دانستند و به ما پناه آوردند و صحبتهای خودشان را به ما ارائه کردهاند.
ببینید! دانشجویان دکتری سربازان خط مقدم جنبش نرمافزاری است که مقام معظم رهبری سالهای گذشته بر آن اصرار و تأکید کردند و سربازان خط مقدم تولید علم و فناوری در کشور هستند. دانشجویان دکتری تمام وقت خودشان را صرف تحقیق و جنبش نرمافزاری و تولید علم کردند و امروز با فقر و نداری دارند زندگی میکنند و گریبانگیر بسیاری از مسائل مادی هستند، عملاً امروز در مایحتاج اولیه زندگی خودشان دچار گرفتاری شدند و صدای خودشان را به مجلس رساندند که ما هم به دولت، هم به وزارت علوم و هم دستگاههای مربوطه اینها را اعلام بکنیم، اما اینکه جناب آقای غلامی فرمودند تلاش ما تمامعیار بوده، من هم عرض میکنم که تلاش شما تمامعیار نبوده، چراکه شما میتوانستید در بحث بودجه منابع مربوطه به این عزیزان را هم در وقتی که لایحه در دولت بسته میشد این را بگنجانید و هم بیایید در مجلس برای این عزیزان رایزنی کنید که این اتفاق از طرف معاونت پارلمانی وزارت علوم نیفتاده و از شخص جناب آقای وزیر هم ما تلاشی در این بحث ندیدیم و لذا عرض من این است که شما میفرمایید تلاش ما تمامعیار بوده و تمام جوانب را دیدیم من هم عرض میکنم که این اتفاق نیفتاده.
دوستان! اگر در پارلمان وزارت علوم بیایند رایزنی با نمایندگان مردم بکنند، دوستان عزیز ما هم در مجلس شورای اسلامی واقف به مشکلات دانشجویان عزیز در کشور هستند، حتماً هم قول میدهند و هم عمل میکنند، هم در پیشنهاداتشان میآورند و هم در الحاقیها میآورند، هم در کمیسیونهای مختلف بحث میشود. متأسفانه ما این تلاش و رایزنیها را ندیدیم. من چند تا سؤال از جناب آقای دکتر غلامی میخواهم مطرح بکنم، این مطالب را در قالب سؤال میخواهم بپرسم.
میخواهم بگویم که آقای دکتر غلامی! شما و وزارتخانه شما آیا کمکهزینه بلاعوض ماهیانه مثل وزارت بهداشت که به دانشجویان دکتری میدهد شما هم میدهید؟ نه، نمیدهید. شاید شما بفرمایید که ما بودجه نداریم، من میگویم اساساً کار اساسی برای این عزیزان در این مرحله و برای این موضوع اتفاق نیفتاده. شما در لایحه بودجه این مسائل را ندیدید، شما میدانید که دانشجویان عزیز دکتری اکثراً هم متأهل هستند، بین (25) تا (35) سال دارند گرفتار مسائلی هستند، مثلاً میخواهند خانه بگیرند، اجاره بکنند، شما میدانید در شهرهای بزرگ مثل تهران، مراکز استان که مقطع دانشجویی دکتری در شهرهای بزرگ عموماً هست اینها دنبال خانه هستند، با (20) میلیون که صندوق رفاه به اینها اختصاص میدهد نمیشود خانه اجاره کرد. اینها جزء ضروریات زندگی و مایحتاج اولیه زندگی این عزیزان است. از طرفی شما میآیید میگویید که این عزیزان حتماً باید تماموقت در دانشگاه حضور داشته باشند، حق کار در هیچ ارگانی را ندارند، از این طرف بالاخره اینها نیاز به خانه دارند، اینها هم خانواده و زن و بچه دارند، این سازوکار را شما ایجاد نکردید که یک دانشجوی دکتری بتواند زندگی ساده و مایحتاج اولیه زندگی خودش را برای خانوادهاش آماده بکند.
این اتفاق نیفتاده و ما تحرکی هم از طرف وزارت علوم در این بحث ندیدیم. شما چقدر به اینها وام و تسهیلات میدهید؟ مشخص است خیلی کم است، در همین تهرانی که بالاخره حداقل (15) میلیون جمعیت دارد شما بروید یک خانه اجاره بکنید، ببینید حداقل باید (70)، (80) میلیون تومان و ماهی دو میلیون تومان یک دانشجو بپردازد. آیا این را دارد؟ ندارد. شما چقدر به ایشان وام میدهید؟ آیا وام و تسهیلاتی که به اینها داده میشود تنفس دارد؟ وام و تسهیلات را از یک طرف میدهید، از یک طرف میگویید این تسهیلات باید عودت پیدا بکند. به این اجازه کار را هم نمیدهید، چه اتفاقی خواهد افتاد، این چه بخورد و با چه زندگی بکند؟ حتی امکانات حداقلی را ندارد. جناب آقای مصری! من حاضرم صحبتهای آقای دکتر غلامی را بشنوم بعد در خدمت شما عزیزان باشم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم. جناب آقای دکتر غلامی! شما (12) دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

منصور غلامی
با تشکر از نماینده محترم سؤالکننده. من یک تعداد آمار و ارقام را اشاره میکنم از باب اینکه کارهایی که انجام شده. بعضی محدودیتها هستند که ما هم قبول داریم دچارش شدیم ناشی از این است که وقتی ما پیشنهادها را میدهیم معمولاً در زمان بررسی لایحه و بعد در صحن مجلس اینها به دلایل مختلف که شاید الان فرصتش نیست آنطور که ما میخواهیم به آنها پرداخته نمیشود و نهایتاً به نتیجه نمیرسد و لذا اینهایی که فرمودند بخش قابل توجهیاش پیگیری بوده و انشاءالله امسال بتوانیم با توجه به نگاه ویژهای هم که هست برای سال 99 از این ظرفیتهای موجود بیشتر استفاده کنیم. آنچه که مسلم است من برای استحضار عرض کنم که:
1 ـ ما سال 97 از اعتبار مصوبی که داشتیم (40) درصد تخصیصمان محقق نشد، این (40) درصد چیزی حدود (100) میلیارد تومان است. یعنی صندوق رفاه که درآمد غیر از برگشت اجارهها و همین شهریهها است که آن هم با مهلت زمانی نسبتاً طولانی اتفاق میافتد ندارد، الا همین ردیفی که برایش دیده بشود، لذا این یک مطلبی است که ما تلاش هم کردیم قطعاً منابع محدود و مسائل و مشکلاتی که منجر به این شد که این تحقق منبع صورت نگرفت. سایر ردیفها هم بوده، ولی دیگر برای اینکه ما این را بتوانیم به عنوان منابع حمایتی از دانشجویان جا بیندازیم و این عدم تخصیص را محقق کنیم، یعنی برگشت بدهیم موفقیتی حاصل نشده. با وجود این، آماری که میتوانم خلاصه عرض کنم این است که صندوق رفاه دانشجویان تسهیلاتی که برای دانشجویان دکتری ارائه داده از مجموع (640) میلیارد تومان درآمدهای عمومی و اختصاصی که داشته حدود (206) میلیارد تومانش را صرف وام و تسهیلات رفاهی به دانشجویان دکتری روزانه و شهریهپرداز کرده. حدود (35) درصد از کل منابع صندوق را شامل میشود و این در حالی است که نسبت دانشجویان دکتری به کل دانشجویان دانشگاههای دولتی حدود (6) درصد است. از سال 94 تاکنون ما بیش از (503) میلیارد تومان وام دوره دکتری صرفاً به دوره روزانهها دادیم که با توجه به بازگشت سهساله که دو سال هم برای سربازی کسانی که سربازی نرفتند میگذاریم این برگشت سرمایه به این زودی به صندوق اتفاق نمیافتد.
اینکه فرمودند کمکهای بلاعوض، معاونت علمی ـ فناوری ریاست جمهوری در سال 96 ـ 95 یک مبالغی را تدوین کرد که یک سال هم پرداخت شد، اما به دلیل عدم استمرار تأمین منابع این قطع شد و هیچوقت هم برای صندوق رفاه دانشجویان این تأمین بودجه اتفاق نیفتاد. جمعیتی که ما در پرداخت این شهریهها یا وامهای دانشجویی داشتیم چیزی حدود (21) هزار نفر را پوشش داده. این حجم از خدمات صندوق رفاه عموماً با تکیه بر کمکهای دولت و همافزایی که از طریق استفاده از منابع بانکی صورت گرفته رخ داده و لذا در سابقه فعالیتهای صندوق رفاه در حوزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جزء کارهایی است که در نوع خودش قابل توجه است. ما در وام ویژهای که برای دانشجویان دکتری پرداخت کردیم در سال 1397، (157) میلیارد تومان پرداخت کردیم که نسبت به سال 94 که پایه شروع دولت دوازدهم است چیزی حدود (800) درصد رشد داشته. لذا این نشان میدهد که در سه سال تلاشها مضاعف و منابع با همه محدودیتهایی که عرض کردم بدین منظور بسیج شده. دانشجویان دکتری علاوه بر دریافت وام تحصیلی ماهانه و وام ضروری سه میلیون تومانی که در موارد ضروری و اضطرار به آنها قابل پرداخت است میتوانند از حدود (19) نوع وام دیگر صندوق رفاه برخوردار بشوند که از آن جمله وام ازدواج، زیارت عتبات، حج، ضروری، تغذیه، ودیعه مسکن، پایاننامه برای دانشجویان مبتکر و موارد دیگر مبالغی پیشبینی شده. لذا تا اینجایی که اساسنامه صندوق و ظرفیتهای موجود برای تعریف هر نوع رفع نیاز از دانشجویان دکتری اجازه میداده این پیشبینیها و تدابیر اندیشیده شده. مبلغ وام شهریه دانشجویان دکتری شهریهپرداز با توجه به افزایش هزینهها و شرایط اقتصادی زمان حاضر در جلسه هیأتامنای صندوق در بهمنماه 97 از (5/2) میلیون تومان به (5/3) میلیون تومان افزایش پیدا کرد که از مهرماه سال 98 قابل پرداخت است که خودش در این رابطه (40) درصد رشد داشته.
با وجود کمبود ظرفیت خوابگاهها یا همان سراهای دانشجویی در دانشگاهها دانشجویان دکتری را برای اسکان در خوابگاههای سراهای مجردی در اولویت قرار میدهیم و به طوری که بیش از (75) درصد دانشجویان متقاضی واجد شرایط دوره دکتری در سراهای دانشجویی در اتاقهای دونفره و سهنفره و به ندرت چهارنفره اسکان داده میشوند. مابقی متقاضیان که ظرفیت خوابگاهها اجازه نمیدهد نیازشان تأمین بشود از تسهیلات وام ودیعه مسکن از صندوق رفاه استفاده میکنند. اینجا من فرمایش نماینده محترم سؤالکننده را قبول دارم که ما در مورد تأمین خوابگاه متأهلین کمبود شدید داریم. مستحضر هستید که در تأمین خوابگاههای متأهلی پروژهها باید تعریف و احداث بشود و به بهرهبرداری برسد. جاهایی از ظرفیت خیرین استفاده شده به نتیجه رسیده، بخشی هم که در قانون بودجه 98 دیده شده دانشگاهها دارند تلاش میکنند، چون آنجا دیده شده از طریق دریافت وام از بانک و با پشتیبانی صندوق رفاه برای تأمین هزینههای مربوط به کارمزدهای بانک و اینها صورت بگیرد که تعداد کمی از دانشگاهها تا به حال که گزارشش را من دارم موفق شدند فرآیند را پیش ببرند، اما میدانید محدودیتهایی که دارد مصوبات هیأتامنا و امکان تأمین از طریق درآمدهای اختصاصی را میخواهد که خودش یک محدودیت دیگری را به وجود میآورد.
ما در سال 97 بالغ بر (37) میلیارد تومان وام ودیعه مسکن دادیم و (5/13) میلیارد تومان از این ودیعه مسکن را به طور ویژه برای دانشجویان دکتری اختصاص دادیم که باز چیزی حدود (36) درصد کل ودیعه مسکن است. تمامی دانشجویان دوره دکتری متقاضی از خدمات تغذیه ارزانقیمت برخوردارند، دولت با صرف سالانه (800) میلیارد تومان از محل اعتبارات عمومی و دانشگاهها با صرف (400) میلیارد تومان اعتبارات اختصاصی یارانه غذایی ارزانقیمت را با قیمت بین (1000) تا (2000) تومان در اختیار دانشجویان قرار میدهد که دانشجویان دکتری هم از همین امکان دارند استفاده میکنند.
و لذا اگر جایی هم حتی دانشجویی اعم از دانشجویان کارشناسی، ارشد و دکتری مشکل تأمین هزینه تغذیه خود را داشته باشد، صندوق رفاه به صورت بلاعوض تأمین هزینه غذایی را برای آنها انجام میدهد که فرآیندش را دانشگاهها و معاونین دانشجویی میدانند. صندوق رفاه دانشجویی و دانشگاهها با اختصاص اعتبار سالانه حدود (120) میلیارد تومان برای تجهیز، بهسازی و ارتقای فضای سراهای دانشجویی شرایط رفاهی نسبتاً مناسبی را برای این سراها به ویژه برای دانشجویان دکتری فراهم کردند.
گزارشهایی که در طول سالهای 95، 96 و 97 در مورد ارتقای خوابگاههای دانشجویی در دانشگاههای کشور انجام گرفته حکایت از یک سرمایهگذاری نسبتاً جدی برای (یوسفنژاد ـ آقای غلامی متشکرم، جمعبندی بفرمایید) حل این مسأله و ارتقای رفاه دانشجویان دارد که امیدواریم انشاءالله بتوانیم امسال و سالهای آتی این فرآیند را به جدیت پیگیری کنیم، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، آقای داداشی! در حد (9) دقیقه برای قسمت دوم فرمایشات شما در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

ولی داداشی
جناب آقای دکتر غلامی! خواهش من این است که توپ را داخل حیاط مجلس نیندازید. مسأله و مشکل تخصیص در همه دستگاهها هست و خواهد بود، این یک امر طبیعی است و بوده و خواهد بود. دانشجویان (7) درصدی که میفرمایید (35) درصد تسهیلات را در مجموع دانشگاههای سراسری و دولتی به خودشان اختصاص دادند این قیاس شما قیاس معالفارق است. شما استانداردتان را نباید با گذشته تطبیق بدهید، استاندارد باید توسعه و پیشرفت داشته باشد. ما با استانداردهای جهانی باید خودمان را تطبیق بدهیم که ببینیم برای نخبگان خودمان چکار کردیم. من چند تا مطلب در قالب سؤال خدمت شما مطرح میکنم که جناب آقای دکتر غلامی! اینها را حتماً در رئوس کارتان قرار بدهید.
ببینید! الان مدت سنوات مجاز رفاهی که شما برای دانشجویان قرار دادید هشت ترم است، با هشت ترم خیلی از دانشجویان عزیز نمیتوانند کارشان را به سرانجام برسانند. این حداقل نیاز به (12) ترم دارد، شما میدانید امروز گرفتاری در جامعه ما زیاد است، گرفتاری اقتصادی، گرفتاریهای اجتماعی، دانشجوهای دکتری ما بعضاً گرفتارند، نمیتوانند در هشت ترم تمام بکنند، پس مدت سنوات مجاز رفاهی را درخواست ما این است که افزایش بدهید.
مطلب بعد این است که آیا زمان دانشجویی دانشجویان دکتری جزء سوابق کاریشان حساب میشود یا نه؟ حساب نمیشود، جوابش مشخص است. من سؤالم این است که شما اجازه کار به این دانشجویان دکتری در سایر جاها را نمیدهید، میگویید که شما تماموقت باید در اختیار دانشگاه باشید. اینها خیلیهایشان خانوادهدار هستند و زن و بچه دارند نمیتوانند کار بکنند. این حداقل زمان دانشجویی اینها جزء سوابق کاری اینها محسوب بشود.
مطلب بعد این است که جناب آقای رئیس! به آقای دکتر غلامی بفرمایید که گوش کنند. (نایبرئیس ـ آقای دکتر کاملاً دارند گوش میدهند، حالا این از استثنائات است) آقای دکتر! به این مطالب گوش بدهید، این مطالب اساسی است و نخبگان کشور این را از ما خواستند و ما هم از شما این را میخواهیم. این را جدی پیگیری بفرمایید. آیا این عزیزان بیمه هستند؟ بالاخره این عزیزان دارند یک کار اجباری برای شما انجام میدهند، در دانشگاه به آنها کار تحقیق و علمی دادید، اینها بیمه نیستند، کار هم ندارند. من یک پیشنهاد به شما دارم؛ شما میتوانید تدریس مقاطع پایینتر را به این عزیزان بدهید که در قبال آن کار تدریس یک حقوق حداقلی به اینها داده بشود، یک بیمه حداقل بیمه پارهوقت اینها بشوند که دیگر دغدغه بیماری و مشکلات بیمارستان، درمان و اینها را حداقل نداشته باشند. شما چقدر جهت تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و نهادهای مربوطه زمینهسازی کردید؟ این اتفاق خیلی کم افتاده، من نمیخواهم سیاهنمایی بکنم بگویم که اصلاً وزارت علوم در این راستا حرکت نکرده، اما واقعاً حداقلی بوده. شما میتوانید از این دانشجویان عزیز دکتری که روی رسالههایشان ماهها و بعضاً سالها کار کردند اینها رهاورد اقتصادی برای یک منطقه میتواند داشته باشد، میتواند رهاورد تکنولوژی برای یک کشور داشته باشد، از اینها باید استفاده بشود که متأسفانه ما این رویه را در کار شما و در راستای کار وزارتخانه نمیبینیم. چرا در بودجههای سالانه هزینه رسالههای دکتری را نمیآورید؟ در بودجه وزارتخانه به دولت ابلاغ کنید، در سرانه بودجه، در لایحه بیاورید که به مجلس ابلاغ بشود و ما هم کمک کنیم. شما میدانید که رساله دکتری کلی هزینه دارد، ما میتوانیم برای این عزیزان یک سهمیهای قائل بشویم، اینها جزء نخبگان کشور هستند. اگر ما به نخبگان کشور کمک نکنیم، ما به این دانشجویان دکتری کمک نکنیم، دولت به اینها کمک نکند دیگر دولت به چه کسی میخواهد کمک بکند؟ اینها جزء نخبگان کشور هستند.
توجه اساسی در جذب دانشجویان دکتری نشده، سهمیههایی که در نظر گرفته میشود براساس نیازسنجی نبوده و درخواست ما این است که این نیازسنجی صورت بگیرد. چرا تلاش نمیکنید که شرط سنی جهت استخدام و آزمونهای استخدامی برای کسانی که مدرک دکتری گرفتند بالا برود؟ متولی این کار شما هستید، جناب آقای دکتر! بالاخره کسانی که دکتری میگیرند اینها افرادی هستند که سرشان به تنشان در این جامعه میارزد. شما باید رایزنی بکنید که شرط سنی در بحث این آقایانی که دکتری دارند بالا برود و این عزیزان این مشکل را نداشته باشند. چرا تلاش نمیکنید که ظرفیت خاص در استخدامها برای فارغالتحصیلان دکتری در نظر گرفته بشود؟ این باز هم وظیفه وزارتخانه شما است، این را باید تلاش مستمر بکنید که به یک جایی برسانید.
آقای دکتر! اینها نخبگان کشور هستند. من با ضرس قاطع دارم عرض میکنم ما تا زمانی که برای نخبگان کشور ارزش قائل نشویم و اهمیت ندهیم اینها را هم یک شهروند حالا من نمیگویم طبقه بالا حساب کنیم، یک انسان عادی به لحاظ علمی حساب بکنیم به جایی نخواهیم رسید. اگر کشورهای دیگر میبینیم که توسعه پیدا کردند و پیشرفت کردند والله صیغه قسم است اینها ارزش برای نخبگان و محققینشان قائل شدند. اینهایی که دارند رساله مینویسند، مخصوصاً در دانشگاههای برتر کشور والله که صیغه قسم است از اینها باید استفاده بشود، نگذاریم که فرار مغزها که سالهای قبل هم بود استمرار پیدا بکند. چرا ما با عملکرد و کوتاهی خودمان باعث بشویم که این دانشجویان دکتری که مغزهای متفکر هستند و اینها میتوانند آینده کشور را رقم بزنند ما راه را باز کنیم بگوییم که بفرمایید بروید کشورهایی که دشمن هستند و برای اینها فرش قرمز پهن کردهاند. آقای دکتر! ما برای اینها چکار کردیم؟ شما باید استارت کار را بزنید، شما دانشگاهی هستید، شما رئیس دانشگاه بودید، شما وزیر علوم هستید.
آقای دکتر! خواهش من این است که شما تحت تأثیر زیرمجموعهتان قرار نگیرید، بعضی از این آقایان زیرمجموعه شما دارند اطلاعات غلط به شما میدهند، شما یک استانداردسنجی با کشورهای توسعهیافته بکنید ببینید ما در چه روز و وضعی هستیم. شما قیاس معالفارق میکنید میگویید سال گذشته اینطور بوده، پنج سال قبل اینطور بوده، الان اینطور هستیم. بیایید یک قیاسی با کشورهای توسعهیافته بکنید، به دانشمندان خودمان، به این دکتری، به این کسانی که ارزشمندند به لحاظ علمی به اینها ارج بنهیم. هم دولت و هم مجلس و هم شما و ما بیاییم دست به دست هم بدهیم بالاخره بتوانیم مشکلات این عزیزان را که از من خواستهاند، آقای دکتر! اینها آمدند و در دفتر من نشستند گفتند که این را پیگیری کن.
جناب آقای رئیس! همه ما شرعاً و قانوناً موظف هستیم که صحبت این عزیزان را برسانیم. ما نماینده ملت ایران هستیم و ملت ایران از نخبههای خودشان حمایت میکنند، همیشه حمایت معنوی کردند. در اجتماعات مختلف در همهجا از اینها حمایت شده، در رسانهها و جاهای مختلف و در مجلس هم این اتفاق دارد میافتد. آقای دکتر غلامی! ما از شما انتظار داریم که رویهتان را به راستایی ببرید که مشکل این عزیزان به حداقل برسد. آقای رئیس! در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا مصری
حضرت آقای داداشی از دلسوزی حضرتعالی و عنایتی که نسبت به دانشجویان دکتری دارید تشکر میکنیم. سؤال حضرتعالی مطرح شد، پاسخ آقای وزیر را شنیدید، نیاز هست به رأی بگذاریم یا نه؟

ولی داداشی
آقای دکتر مصری! جناب آقای وزیر قول بدهند که رویهشان را به سمت و سویی بیاورند که مشکلات این عزیزان را به حداقل برسانند. آقای دکتر غلامی! دانشجوی دکتری با زن و بچه از شهرستان آمده نمیتواند اینجا خانه اجاره کند. مشکل این را چه کسی باید حل کند؟ شما باید حل کنید، ما اینها را به بانک ملی معرفی میکنیم، بانک ملی میگوید (18) درصد بیاید وام (50) میلیونی به شما بدهم، این دانشجو باید از کجا بیاورد بدهد؟ ندارد. آقای دکتر! ایشان قول بدهند این مواردی که عرض کردم و این دانشجویان به من اعلام کردند در همین راستا حرکت کند ما حرفی نداریم، قول میدهند؟ مرد است و قولش.

عبدالرضا مصری
متشکریم، آقای داداشی! ایشان میفرمایند که دغدغه حضرتعالی به جا است و انشاءالله تلاش میشود در این سمت رفع مشکل بشود. نیازی هست سؤال به رأی گذاشته شود؟

ولی داداشی
آقای دکتر! من روی قول ایشان حساب میکنم. (نایبرئیس ـ همه حساب میکنیم) چند ماه آینده که لایحه بودجه در دولت بسته خواهد شد ایشان برود در مورد دانشجویان رایزنی بکند، اگر دولت کم گذاشت بیاید در کمیسیون تلفیق و جاهای دیگر ما هم کمکشان میکنیم. این دانشجویان عزیز دکتری را باید حمایت کرد. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم، آقای وزیر! من فقط یک مطلبی را در ارتباط با بیمه عرض میکنم؛ همه قراردادهای پژوهشی دانشگاهها چه با خود دانشگاه و چه با اساتید و گروهها اینها همه دانشجوهایش حق بیمهاش پرداختشده است و اگر شما لیست بیمه ندهید به دانشجو اجحاف شده. همه حقوق بیمه اینها پرداختشده است. لذا من خواهش میکنم دقت بشود. از وزیر محترم و سؤالکننده عزیز تشکر میکنیم.
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران درمورد ساخت مجموعه تلویزیونی گاندو

احمد امیر آبادی فراهانی

اکبر رنجبرزاده

عبدالرضا مصری

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! به عرف مجلس بیانیه قبل از تذکر است.

عبدالرضا مصری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه تقدیر از ساخت مجموعه تلویزیونی بصیرتافزای «گاندو» که به امضای (155) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسیده است.
در تاریخ پرفراز و نشیب انقلاب اسلامی واقعیتی وجود دارد که یادآوری و تبیین آن برای نسلهای آینده ضروری است تا بدانند گذشتگان خود چگونه عملکردی داشتهاند و از آن برای مسیر آینده پند بگیرند. در این میان سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران همواره در روشنگری جامعه و بصیرتافزایی نقشی راهبردی، منحصر به فرد و تعیینکننده داشته است و مردم نیز به رغم هجمه سنگین رسانههای معاند و اذناب داخلی آنها همواره به رسانه ملی اعتماد داشته و دارند. مردم در عین این اعتماد همواره از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مطالبه بهترین برنامهها و مجموعههای تلویزیونی را دارند که با صداقت و شفافیت آنچه را که باید بدانند و همواره صدایشان را از حنجره رسانه ملی بشنوند. مردم وقتی با همه مشکلات ریز و درشت اقتصادی خود پای یک مجموعه تلویزیونی با این موضوع مینشینند و با آن ارتباط برقرار میکنند یعنی اینکه همچنان با اعتقاد پای ارزشهای انقلاب اسلامی خود بعد از (40) سال ایستادهاند و به رغم گلایههای بهحق خود میدانند چه گوهری را در عصر کنونی در اختیار دارند.
اینجانبان، نمایندگان ملت بزرگ ایران اسلامی با قدردانی از بازیگران، عوامل و گروه تولید و تهیه سریال موفق «گاندو» و ریاست سازمان صدا و سیما حمایت خود را از تولید چنین مجموعههای تلویزیونی اعلام میکنیم و امید آن داریم جامعه رسانه کشور با صدور ارزشهای انقلاب اسلامی از راه تبلیغات صحیح گامهای محکمی در بالندگی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی بردارند و ملت شریف ایران اسلامی با بهرهمندی از این قبیل اقدامات همواره بر بلندای افتخار بایستند و به ایران اسلامی خود ببالند. والسلام علیکم و رحمه الله

عبدالرضا مصری
12
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم و وزرای اطلاعات، امور خارجه، نیرو و راه و شهرسازی درخصوص ضرورت بررسی علت قطعی برق در کشور علیرغم بارشهای فراوان در سال جاری و شفافسازی درخصوص الزامات اجرای توافقنامه پاریس در این خصوص.
همچنین لزوم تعیین تکلیف پل راهآهن در ورودی روستاهای تمندگان در بخش پیربکران و آسفالت جاده با گذشت چند سال.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل با گروه شش کارگزاران مخابرات روستایی.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تسریع در پرداخت مطالبات فرهنگیان و پاداش بازنشستگی آموزش و پرورش و همچنین پرداخت حقالزحمه طلاب شاغل در مدارس.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت تسریع در پرداخت حقوق معوقه پنجماهه رانندگان شاغل در شبکه بهداشت شهرستان بروجرد.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت الزام صنایع خودروسازی ایرانخودرو، سایپا و نمایندگی فروش خودروهای خارجی به انجام تعهدات و تحویل خودروی ثبتنامی به مردم.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم صدور دستور به سازمان امور مالیاتی در پرداخت مطالبات شهرداریها و دهیاریهای استان اصفهان.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم نظارت بر محاسبات غیرمنطقی در قبوض آب و برق و دریافت وجه اضافی از مردم.
به وزیر کشور درخصوص لزوم عمل به تکالیف خود در قانون حمایت از حقوق معلولان از جمله مناسبسازی ساختمانهای دولتی.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم توجه بیشتر به نشریات دانشجویی و حفظ آزادیهای مشروع آنها و تأثیر نپذیرفتن از فشارهای بیرونی.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تخصیص بودجه کافی برای تکمیل فاز (1) جاده خرمشهر به آبیک.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به رئیسجمهور محترم و وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه با توجه به پرداخت هزینه حمل و نقل گندم به مراکز خرید دولتی علت عدم پرداخت هزینه حمل گندم به مراکز خرید.
ـ آقای علی اکبری (شیراز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا در جابجایی مدیران به جای رعایت حرمت افراد با زد و بند و باجدهی اقدام میشود؟
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توضیح علت عدم شروع بازسازی جادههای خسارتدیده در مناطق هزارجریب، نکا و بهشهر.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزرای نیرو، کشور و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم اتخاذ تصمیمات اجرایی و عملی برای تأمین آب شهرستان زاهدان. توضیح علت عدم شناسایی و تعیین هویت ایرانیان که یکی از سرفصلهای وظایف و مأموریتهای اصلی وزارت کشور مطابق برنامههای پیشنهادی حضرتعالی جهت أخذ رأی اعتماد بوده چیست؟ به وعدههایتان در برنامههای پیشنهادی که برای أخذ رأی اعتماد به مجلس ارائه شد عمل کنید. همچنین لزوم رسیدگی به وضعیت قطع مکرر برق و آب در شهرستان زاهدان.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توضیح علت تأخیر در برگزاری مناقصات پروژههای عمرانی مریوان و سروآباد از جمله تونل اورامان و کنارگذر مریوان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل بیتوجهی دفتر ریاستجمهوری به پیگیریهای انجامشده از آن دفتر، دلیل تأخیر در ثبت جهانی اورامان، دلیل بیتوجهی دفتر ریاستجمهوری و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری نسبت به موضوع گردشگری در حوزه انتخابیه مریوان.
به رئیسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص دلیل عدم تصویب تخفیف سود بازرگانی در مرز با باشماق مریوان در هیأت دولت.
ـ آقای احمد مازنی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم راهاندازی سامانه حقوق و مزایای مدیران طبق ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه در جهت شفافسازی و مبارزه واقعی با فساد از جمله در صدا و سیما و قوه قضائیه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور پرداخت حقوق کارکنان معلول تلفنچی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پس از پنج ماه تأخیر در پرداخت.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا مشکلات آب شرب روستاهای اهر و هریس از جمله روستای بزرگ جانقور حل نمیشود؟
مجمع نمایندگان استان اصفهان درگذشت همکار گرامی خود جناب آقای دکتر صفارینطنزی را به مردم شریف شهرستان نطنز و بخش قمصر به ویژه به خانواده محترم ایشان تسلیت عرض نموده.
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
در تذکرات شفاهی جناب آقای فرید موسوی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

سیدفرید موسوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، جناب آقای دکتر مصری! دوم اردیبهشتماه سال جاری براساس مواد (234) آییننامه داخلی به اتفاق گروهی از همکارها خواستار بررسی چگونگی اجرای قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در دستگاهها بودیم که به کمیسیون اجتماعی ارجاع شده، ولی متأسفانه تا الان به غیر از یک جلسهای که گذاشته شد دیگر ما اطلاعی از روند پیگیری کار در دست نداریم و زمان هم همینطور دارد میگذرد و واقعاً یک مطالبه است که ما ببینیم این قانونی که نوشته شده به چه شکلی در حال اجرا است که لازم است یک تذکری به همکاران خودمان در کمیسیون اجتماعی داشته باشیم.
تذکر اول بنده به وزرای محترم راه و شهرسازی و کشور درخصوص تعلل در تعریف و تعیین محدوده و حریم شهر تهران است که این تعلل مشکلات زیادی را برای ساکنین مناطق و شهرستانهای اطراف مثل ری، اسلامشهر و کَن به وجود آورده که لازم است سریعاً نسبت به ساماندهی موضوع اقدام لازم صورت بگیرد.
تذکر دوم به دولت محترم و آقای رئیسجمهور درخصوص تعلل در رفع چالشهای مبتلابه شهرستان شمیرانات و موضوعات مربوط به آن اعم از مشکلات محیطزیست، کوهخواری، زمینخواری و ویژهخواری است که لازم است درخصوص رفع چالشها سریعاً تمهیدات مقتضی اتخاذ بشود، چون روند امور به شکل نگرانکنندهای در این شهرستان در حال پیگیری است.
تذکر سوم و آخر هم به دولت محترم و آقای رئیسجمهور است، (نایبرئیس ـ یکخرده مختصر بفرمایید) (40) درصد مدارس استان تهران نیاز به مقاومسازی و بهسازی دارند که لازم است سریعاً نسبت به تخصیص برنامه و بودجه جهت امر بهسازی مدارس این استان اقدام مقتضی صورت بگیرد. آقای دکتر! مشغول صحبت بودید درخصوص همین ماده (234) قانون منع بهکارگیری بازنشستگان که ما به کمیسیون اجتماعی درخواست دادیم، متأسفانه تاکنون اقدامی درخصوص تدوین گزارش اتفاق نیفتاد، لازم است این را واقعاً هیأترئیسه یک تذکری را به دوستان ما در کمیسیون اجتماعی داشته باشند.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای خدابخشی نماینده محترم الیگودرز بفرمایید.

محمد خدابخشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران دارم. تذکر اول من به وزیر محترم راه و شهرسازی به دلیل تلفات بالای جادهای در شهرستان الیگودرز است که در یک سال اخیر (47) نفر در جادههای الیگودرز کشته شده و چندین برابر این تعداد مصدوم شدند. عمده این تلفات و صدمات به دلیل مشکلات جادهای است. جاده الیگودرز ـ داران و الیگودرز ـ خانآباد بیشترین تلفات را در سال دارد و جادههای تخریبشده بر اثر سیل هم هنوز بازسازی نشدهاند. از وزارت راه و شهرسازی انتظار داریم شاخصهای مرتبط با عملکرد خود در الیگودرز را بهبود دهد. شاخصهای مرتبط با ایمنی جادهها، درصد راههای آسفالته روستایی شهرستان و سایر شاخصها مورد رضایت مردم الیگودرز نیست. از بازدیدهای مسئولین وزارت راه و شهرسازی از الیگودرز تقدیر و تشکر میکنیم و منتظر اقدامات عملی برای رفع مشکلات جادهای و همچنین سفر وزیر محترم به شهرستان الیگودرز هستیم.
تذکر بعدی من به هیأترئیسه مجلس است که وظیفه حراست از کیان مجلس را به عهده دارند و سوگند هم یاد کردند که از جایگاه مجلس دفاع کنند. همانطور که در جلسه غیرعلنی دیروز مطرح شد پیشنهاداتی در زمینه اصلاح ساختار بودجه در شورای هماهنگی سران سه قوه تصویب شده است. جناب آقای دکتر مصری! انتظار میرفت که قبل از تصویب نظر نمایندگان مردم هم دریافت میشد.
از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که اهتمام ویژهای برای ایجاد پوشش تلفن همراه در شهرستان الیگودرز دارند به نمایندگی از مردم شریف شهرستان الیگودرز تقدیر و تشکر میکنم.

عبدالرضا مصری

محمد علی وکیلی
جناب آقای سلام امینی نماینده محترم ایلام بفرمایید.

سلام امینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام و عرض تبریک ولادت باسعادت امام هشتم حضرت علیبن موسیالرضا دو، سه تا تذکر دارم. تذکر اول به وزارت دفاع و کارشناسان نیروهای مسلح درخصوص محدوده و دوره هشتساله جنگ تحمیلی است که (31) شهریور لغایت (19) تیرماه 61 اعلام کردند. اگر ما اهل منطقه بودیم و در جریان جبهه و جنگ بودیم و تمام بلایای آن روز بر سر ما آتش آن روز باریدن گرفت آنطور نبود، حداقل در شهری مثل مهران و دهلران که چهار بار اشغال شدند مهران دو سال اول اشغال بود، بعد برای بار دوم به تلافی عملیات غرورآفرین فاو در سال 65 مجدداً اشغال شد. در خرداد 67 مجدداً اشغال شد، در تیرماه 67 مجدداً اشغال شد. برای بازپسگیری هرکدام از این اشغالها چند ماه طول میکشید.
در طول این چند ماه هم دشمن دژخیم به کرات از آسمان انواع و اقسام بمبهایش را روانه سر مردم کرد، مردم بیچاره استان ایلام در تمامی شهرها به کوههای اطراف پناه میبردند، سالی دو، سه بار مهاجرت اجباری داشتند، حالا آمدند دو سال برایشان در نظر گرفتند که جنگ در آن منطقه دو سال بوده، زمانش هم مشخص کردند. الان بیشتر مردم آنجا مشکل دارند، فرزندانشان میخواهند از خدمت سربازی یک مقدار کسری خدمت بگیرند که این مشکل برایشان وجود دارد، حق جنگی بازنشستگان هنوز پرداخت نشده، باز مشکل دارند. (وکیلی ـ خیلی ممنون) آقای وکیلی! اگر اجازه بدهید یک مورد دیگر را بگویم.

محمد علی وکیلی
آقای امینی عزیز! وقتتان تمام است. البته من یک توضیحی به همکاران بدهم ما اینجا کلید قطع و وصل تریبون و میکروفن آقایان را نداریم، فقط تشکر که میکنیم اتاق فرمان خودش اتوماتیک گاهاً میکروفن را قطع میکند، گاهی موجب سوءتفاهم است. جناب آقای رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام بفرمایید، تشریف ندارند، جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
زیبنده دولتی که دو سال از عمر آن باقی است و رفتار آن در وزارتخانهها و سازمانها متأسفانه ناکارآمدی، بیحالی و به تنبلی زدن را نباید در ذهن مردم متبادر کند. یک اصلاح واریانت جاده چهار سال است در این دولت به درازا کشیده شده. از دادسرا و دادگاههای شهرستان لنجان در برخورد قانونی با تخلفات زیستمحیطی شرکت سهامی ذوبآهن تشکر میکنم و از وزیر محترم درخواست میکنم که به غائله چندساله آلوده کردن محیطزیست و به خطر انداختن سلامتی مردم پایان بدهند. اینجانب در ادوار مختلفی که در مجلس بودم و تقریباً با تمام دولتها از نزدیک آشنا بودم با صراحت عرض میکنم دولت تدبیر و امید از تمام دولتهای گذشته ضعیفتر، ناکارآمدتر و کارنابلدتر بوده و چیزی غیر از حرف تحویل ما نمایندگان نمیدهد. باید تأسف خورد و این واقعیت تلخی است که برای همه ما ملموس است. والسلام

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقایان: بهرامنیا و قاسم ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان نیستند، جناب آقای ساداتینژاد اخطارتان را بفرمایید.

سید جواد ساداتی نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به وزیر صنعت، معدن و تجارت است. امسال مگر سال رونق تولید نیست؟ در سال رونق تولید چرا ما به داد تولید نمیرسیم؟ در صنایع نساجی و صنایع ریسندگی و فرش که حجم زیادی از اشتغال در آن است در خرید مواد اولیه با سه و چهار برابر شدن مواد اولیه تولیدکننده پول خرید مواد اولیه ندارد، این صنعت رو به تعطیلی است و یک بخشیاش هم تعطیل شده. لذا بانکها باید در این شرایط به تولید کمک کنند.
دومین موضوع هم صنایع نوردی فولاد و مس هستند، مواد اولیه اینها شمش فولادی و کاتد مس است که در داخل کشور هم تولید میشود. متأسفانه در بورس به مقدار مناسب عرضه نمیشود. ما صنعت نوردی فولاد و صنایع مسمان که پاییندست است الان مشکل دارد. این باعث میشود که دچار تعطیلی بشوند. مگر ما دنبال اشتغال و تولید نیستیم؟ مواد اولیه اینها که در داخل کشور تولید میشود، چرا اینها باید صادر بشوند، اشتغال برای دیگران در خارج از کشور ایجاد بکنند، اما تولیدکننده ما در داخل کشور مواد اولیه شمش فولاد و کاتد نداشته باشد؟ لذا خواهش من از وزیر صنعت، معدن و تجارت، به خصوص معاونت معدنی این است که این بساط را جمع کنند، تکلیف تولیدکنندگان و صنایع نوردی مس و فولاد را روشن کنند.

عبدالرضا مصری
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا سهشنبه بیست و پنجم تیرماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.