1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و سی و دوم روز سهشنبه بیست و یکم خردادماه 1398 هجریشمسی مطابق با هفتم شوال1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان.
2 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
3 ـ گزارش معاونت نظارت مجلس در مورد اقدامات نظارتی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره دهم.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری فنلاند درباره کمک و همکاری متقابل در امور گمرکی.
5 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه اصلاح قانون نحوه استفاده از خانههای سازمانی ارتش جمهوری اسلامی ایران.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت مجارستان.
7 ـ سؤالهای آقایان مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم (یک فقره)، عبدالکریم حسینزاده نماینده محترم نقده و اشنویه و تعدادی دیگر از نمایندگان محترم (یک فقره) و محمدحسین قربانی نماینده محترم آستانهاشرفیه (یک فقره) از وزیر محترم امور خارجه.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمدتقی نوران
(آیات 61 ـ 58 از سوره مبارکه «عنکبوت» توسط قاری محترم آقای محمدتقی نوران تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ مِنَ الْجَنَّةِ غُرَفاً تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِینَ فِیها نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِینَ * الَّذِینَ صَبَرُوا وَ عَلى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ * وَ کَأَیِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ یَرْزُقُها وَ إِیَّاکُمْ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ * وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ سَخَّرَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ لَیَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى یُؤْفَکُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان محمدتقی نوران تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردند قطعاً آنان را در غرفههایی از بهشت جای میدهیم که از زیر آنها جویها روان است و جاودان در آنجا خواهند بود چه نیکوست پاداش عملکنندگان. همان کسانی که شکیبایی ورزیده و بر پروردگارشان توکل نمودند. و چه بسا جاندارانی که نمیتوانند متحمل روزی خود شوند خداست که آنها و شما را روزی میدهد و اوست شنوای دانا. و اگر از ایشان بپرسی چه کسانی آسمانها و زمین را آفریده و خورشید و ماه را چنین رام کرده است حتماً خواهندگفت الله، پس چگونه از حق بازگردانیده میشوند؟». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین جلسه امروز آقایان: علی اکبری نماینده محترم بجنورد، احمد انارکی نماینده محترم رفسنجان، سیدمحسن علوی نماینده محترم لامرد، علی قربانی نماینده محترم بجنورد، مسعود گودرزی نماینده محترم ممسنی، علیرضا محجوب نماینده محترم تهران، محمدرضا ملکشاهیراد نماینده محترم خرمآباد، محمدرضا منصوری نماینده محترم ساوه و رامین نورقلیپور نماینده محترم کردکوی.
3
ادامه رسیدگی به لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (ثبت 244)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان است. آقای رئیس! در جلسه گذشته کلیات مورد بحث قرار گرفت و به تصویب رسید، اگر اجازه بفرمایید وارد رسیدگی جزئیات شویم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ به منظور تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران در بخش ورزش و امور جوانان کشور، اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان که در این قانون به اختصار «وزارت» نامیده میشود به شرح زیر تعیین میشود.
آقای دکتر! ما اینجا پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را نسبت به ماده اول لایحه اهداف اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی را قرائت بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! این اشکال دارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! البته آقای محبینیا به درستی یک تذکری دادند، همکاران کمیسیونها هم دقت کنند. یا باید به صورت مادهواحده و تبصرهها تنظیم میشد، یعنی اگر ما در ماده (1) بیاییم و یک ماده بیاوریم و بعد بگوییم شرح وظایف به این ترتیب، این به لحاظ نگارشی و تنظیم دقیق نبوده است. حالا تنظیم میکنیم.

مسعود پزشکیان
بله، انشاءالله آن را اصلاح میکنیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ تعاریف
الف ـ ورزش: فعالیتی مشتمل بر بهکارگیری قوای جسمانی، فکری و مهارتهای حرکتی است که در انواع تربیتی، همگانی، قهرمانی و حرفهای با اهداف معین اجراء میشود.
ب ـ ورزش تربیتی: ورزشی که از سوی خانواده، باشگاه و نهادهای رسمی آموزشی به ویژه مهدهای کودک، مدارس و دانشگاهها به صورت برنامهریزیشده پیگیری میشود و هدف آن توسعه مهارتهای حرکتی ورزشی پایه است.
پ ـ ورزش همگانی: هر گونه ورزش و فعالیت بدنی که مبتنی بر اصول و ارزشهای اسلامی است و نشاط و سلامت عمومی مردم را تأمین میکند.
ت ـ ورزش قهرمانی: ورزشی است رقابتی و سازمانیافته که با توجه به مقررات خاص هر رشته برای ارتقای رکوردهای ورزشی و کسب رتبه یا مدال انجام میشود.
ث ـ ورزش حرفهای: ورزشی است سازمانیافته که با رعایت مقررات خاص هر رشته با هدف کسب انتفاع مالی ورزشکار و سایر ذینفعان در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی انجام میشود.
ج ـ تربیت بدنی: فرآیند تربیتی که در آن فرد با شرکت در برنامهها، فعالیتها و تمرینات جسمی و ذهنی به رشد و نمو استعدادها در ابعاد جسمانی و اخلاقی میپردازد و موجب بهبود کیفیت زندگی فردی و اجتماعی میشود.
چ ـ باشگاه ورزشی: به مؤسسهای اطلاق میشود که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی با هدف تعلیم و تعمیم سلامت جسمی و روحی افراد جامعه مبتنی بر اصول علمی و ارزشهای اسلامی، ایجاد فضای کسب و کار و به دست آوردن رتبه و مدال در یک یا چند رشته ورزشی مطابق ضوابط فنی و عمومی تعیینشده با مجوز وزارت تأسیس و فعالیت میکند.
ح ـ اتحادیه باشگاههای ورزشی: شخصیت حقوقی مستقل و غیرانتفاعی متشکل از باشگاههای ورزشی است که با هدف نظارت و تأمین حقوق صنفی اعضا در کلیه زمینههای ورزشی به غیر از ورزش حرفهای با مجوز وزارت ایجاد و فعالیت میکند.
خ ـ شایستگی فنی ـ حرفهای: مجموعهای از دانش، مهارت، توانایی ورزشی و نگرش کسبشده از طریق آموزش و تجربه کاری که برای صلاحیت انجام یک حرفه ورزشی لازم است.
د ـ منش پهلوانی: بهرهمندی از توانمندیهای جسمانی در کنار توجه به ارزشهای اخلاقی، معنوی و اعتقادی است که مبنای رفتار و عمل فرد محسوب میشود.
ذ ـ خیرین ورزشیار: اشخاص حقوقی و حقیقی که نسبت به تأمین تمام یا بخشی از هزینههای احداث یا تجهیز مکان ورزشی و حمایت از فعالان و نهادهای ورزشی اقدام میکنند.
رـ مکان ورزشی خیرساز: مکان ورزشی که حداقل نیمی از هزینههای احداث آن توسط خیر یا خیرین تأمین شده باشد.
ز ـ جوان: به فردی اطلاق میشود که در رده سنی مصوب شورای عالی جوانان قرار دارد.
ژ ـ خانههای جوانان: مراکزی که برای حفظ و ارتقای هویت دینی، ملی و انقلابی جوانان و مشارکت، تمرین و توانمندسازی اجتماعی و آموزش و مهارت زندگی و نشاط و شادابی جوانان در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد و فعالیت میکنند.
س ـ امور جوانان: فعالیتهایی که مربوط به هماهنگی ابعاد هویتی جوانان در عرصههای دینی، انقلابی، ملی، اشتغال، علم و فناوری، جامعهپذیری، خانواده و ازدواج، سرمایه اجتماعی، مسئولیتپذیری، مشارکت اجتماعی و مسائل نوپدید جوانان اطلاق میشود.
پیشنهاد حذف کل ماده را آقای لاهوتی دادهاند.

مسعود پزشکیان

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
من از دوستان تشکر میکنم، از اینکه این شرح وظایف مربوط به وزارت ورزش بعد از تبدیل این وزارتخانه مانده بود و دوستان هم عنایت کردند و به کلیات آن رأی دادند. اما دوستان! در جزئیات همکاری کنید تا آن چیزی که ما داریم تصویب میکنیم، وزارتخانه هم بتواند اجرایی کند.
در بحث ماده (2) هر چند که در مورد تعاریف است، ولی همکاران محترم! براساس همین تعاریف است که مواد دیگر شکل میگیرد. بنابراین ما درخصوص تعاریف باید دقت بیشتری داشته باشیم تا در مواد دیگر دچار مشکل نشویم.
این تعاریفی که در ماده (2) است، من اصرار ندارم که حتماً حذف شود، ولی دوستان عنایت بفرمایند، خصوصاً ریاست محترم جلسه، استاد و سرور بنده جناب آقای دکتر پزشکیان اگر صلاح میدانند این را به کمیسیون ارجاع بدهند و کمیسیون یک بار دیگر روی آن بازنگری داشته باشد.
مثلاً در بحث ورزش حرفهای گفته ورزش حرفهای ورزشی است که فقط با رعایت مقررات با هدف کسب انتفاع مالی، یعنی اگر کسی مثلاً دنبال ورزش حرفهای بود فقط هدف انتفاع مالی برای او تعریف شده، یعنی کسی اگر در بحث ورزش حرفهای بود هدف دیگری را برای او تعریف نکردیم. یا در بحث جوانان گفته به فردی اطلاق میشود که در رده سنی که آن مصوبه شورای عالی جوانان قرار دهد. طبیعی است، اگر ما اینجا چیزی هم نمیگفتیم مصوبه شورای عالی جوانان تعریفی از جوان میکرد. یا درخصوص منش پهلوانی هم همینطور، یا در مورد شایستگیهای فنی هم همینطور، یا در مورد تعریف باشگاههای ورزشی که اینجا آمده، دوستان! سرتاسر این تعاریفی که در ماده (2) آمده یا اشکال دارد و یا ناقص است. در هر صورت من عرضم را تمام میکنم و خواهشم از دوستان این است، نمیخواهم زحمات دوستانم را در کمیسیون فرهنگی نادیده بگیرم، تلاش کردند، اما این ماده (2) واقعاً ناقص است. من خواهش میکنم اگر دوستان به این جمعبندی رسیدند، از ریاست محترم جلسه خواهش کنیم که این را به کمیسیون ارجاع بدهند تا یک بار دیگر روی آن کار شود، آن چیزی که جامعتر و کاملتر است به صحن ارائه کنیم. ما که همیشه نمیتوانیم این قانون را بازنگری کنیم، حالا یک بار این بحث را داریم دنبال میکنیم یک قانون جامع و کاملی باشد و دوستان ما در وزارت ورزش و ورزشکاران عزیز بتوانند از این قانون بهرهمند شوند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای دلخوش مخالف هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحیم
من وقتم را به آقای وکیلی میدهم، چون خواستند صحبت کنند در خدمت شما هستم.

محمد علی وکیلی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی ممنون از محبت و کرامت جنابعالی. نکتهای را که آقای استاد لاهوتی فرمودند، مخالفت نفرمودند، آقای رئیس! فرمودند اصراری بر حذف هم ندارند. فرمودند برخی از این تعاریف بدیهی و برخی هم ناقص است. از این جهت فرمایش ایشان متین است، ولی آقای لاهوتی توجه دارند وقتی اساسنامهای برای یک سازمان نوشته میشود، اصول موضوعه حاکم بر آن سازمان تعاریف است. اگر تعاریف در این اساسنامه نیاید، ولو اینکه این تعاریف در جاهای دیگر نیز ذکر شده باشد، ما حتماً در مواد به اشکال برمیخوریم. بنابراین این تعاریف به عنوان اصول موضوع و حاکم که روح این اساسنامه را تشکیل میدهد لازم است، ولو اینکه در جاهای دیگر هم ذکر شده باشد. بخشی از این تعاریف، تعاریف بینالمللی است. ما نمیتوانیم تعاریف مندرآوردی به خصوص در ورزش که تابع اساسنامههای جهانی است، ما نمیتوانیم تعاریفی بیاوریم که انطباق نداشته باشد. بنابراین بخشی از این تعاریف، تعاریف منطبق بر تعریفهای بینالمللی است، تعاریفی است که واژههای آن منطبق است، البته بخشی از آن هم منطبق بر تعاریفی است که در اسناد بالادستی ما وجود دارد. به همین جهت به نظر میآید اولاً ذکر این ماده (2) واجب است، ثانیاً تعاریفی که اینجا وجود دارد تعاریفی نیست که دولت برای اولین بار تأسیس کرده باشد که ما حالا پیرامون مانعیت یا جامعیت آن اشکال بگیریم. اینها تعاریف کلیشهای است که در جاهای دیگر یا در اسناد بالادستی و یا در تعاریف بینالمللی وجود دارد و به عنوان روح حاکم و اصول موضوع که ریل این اساسنامه را تشکیل میدهد، لازم بود که بیاید و از آقای لاهوتی تشکر میکنم و فکر میکنم آقای لاهوتی حاضر هستند پیشنهاد حذفشان را پس بگیرند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
سرکار خانم سعیدیمبارکه موافق هستند، البته بعید میدانم دیگر صحبت کنند. خانم سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت هیأترئیسه محترم که انشاءالله در ادامه مسیر بیطرفی خودشان را ادامه بدهند، چون قسم خوردهاند و همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران و خصوصاً جوانان مظلوم این مرز و بوم بگوییم، به خاطر اینکه مظلومیتشان ثابتشده است.
یک موضوعی که به هر حال باید تشکر کنیم از اینکه هیأترئیسه محترم در دستور گذاشت، کمیسیون فرهنگی به این قضیه رسیدگی کرد و انشاءالله به آنجایی برسیم که یک سهم بسیار مهم از جامعه ما جوانان این کشور هستند که من فکر میکنم در بین حلقه منابع ارزی، منابع خدادادی و منابع انسانی، آن منابع انسانی جوانان ما هستند که کمرنگ دیده شدهاند و نتوانستهایم این حلقهها را به خوبی بچینیم.
من از کمیسیون فرهنگی تشکر کنم. یک موضوع اینکه من احساس کردم یک مقاله علمی نوشته شده، یعنی اینقدر متن تعاریف واژگان از متن حقوقی خیلی بیشتر و قویتر انجام شده است. یک اتفاقی هم جدیداً در کمیسیون اجتماعی افتاده، من یک اشارهای به آن کنم، به خاطر دلیل اصلی مخالفت خودم با این بند. در کمیسیون اجتماعی طرح سازمان جوانان مصوب شده و ای کاش این قضیه ذیل همان انجام میپذیرفت ولی آنچه که هست ما الان داریم این لایحه را پیگیری میکنیم. در بخش ورزش حرفهای که نوشته شده با هدف کسب انتفاع مالی ورزشکاران، حالا اگر با هدف غیرانتفاع باشد یعنی نباید این کار انجام بپذیرد؟
درخصوص تعریفی که از جوان انجام شده، حالا گفتند این تعریف بینالمللی است، ولی این تعریف بینالمللی نیست، این بحث خیّرین ورزشیار و وظایفی که برای بحث ورزش و جوانان ترتیب داده شده آنگونه نیست که بخواهد مواد و موارد حقوقی را ترتیب اثر بدهد. یک جایی هم ما در ورزش تربیتی آمدیم برای مهدکودکها، مدارس و دانشگاهها تعیین تکلیف کردیم. شما دارید برای وزارت ورزش و جوانان تصمیمگیری میکنید، آیا تدبیری برای این بحث مهدکودکها، مدارس و دانشگاهها اندیشیده شده، با توجه به اینکه واقعاً بر کسی پوشیده نیست که بحث مدارس و مهدکودکها و دانشگاهها باید به صورت ویژه به بحث ورزش رسیدگی شود ولی چقدر وزارت ورزش و جوانان در مهدکودکهای ما که زیرمجموعه وزارت تعاون است نقش دارد الان برای او تعیین تکلیف میکنیم که بخواهد در مهدکودکها رفتار و منش و گفتارش ترتیب اثر داده شود؟
به هر حال من فکر میکنم اگر به صورت جامعتر بتوانیم این ماده را به کمیسیون برگردانیم، مواد تعریفی آنگونهای تعریف شود که برای مهدکودکها که زیرمجموعه یا وزارت آموزش و پرورش یا وزارت تعاون هستند تعیین تکلیف کنیم که وزیر ورزش چگونه میخواهد در این تصمیمگیریها ورود پیدا کند، ممنون خواهم شد و انشاءالله که بتوانیم یک تصمیم اساسی، همه کابینه محترم دولت، وزارتخانهها و سه قوه برای جوانان خوب این کشور بگیرند. البته آن قول اکید اشتغالزایی که دولت به جوانان داده و ایجاد اشتغال برای جوانان بیکار کشورمان. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

مسعود سلطانی فر
بسم الله الرحمن الرحیم
من از مجلس تشکر میکنم که دیروز با رأی مثبت به کلیات این لایحه کمک کردند تا انشاءالله وزارتخانه یک قانون مادر داشته باشد و بتوانیم با ایجاد این زیربنای اساسی چارچوبهای محکمی را برای رشد و توسعه ورزش کشور و امور جوانان پایهگذاری کنیم.
آقای رئیس، نمایندگان محترم! این مواردی که گفته شد درخصوص جوانان تعریف کاملاً مشخصی وجود دارد، در آخرین جلسه شورای عالی جوانان هم ما سن (18) تا (35) سال را به عنوان جوانان تعریف کردیم. در بحث ورزش حرفهای هم همانطور که دوستان اشاره کردند هدف انتفاع است و روی تعاریف هم کار شده، کار دقیقی انجام شده است. ما روی همین مصوبهای تأکید داریم که در کمیسیون فرهنگی بوده و روی لایحه آمده، انشاءالله نمایندگان محترم به این رأی بدهند.

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران گرامی و تشکر از هیأت محترم رئیسه که به پیگیری لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان اهتمام دارند. از همکاران عزیز خودم تشکر میکنم که دیروز با رأی بالا به کلیات این لایحه رأی دادند.
همکاران گرامی! ما در ماده (2) لایحه تعاریف را آوردیم، هدف این است که ما آن اصول علمی را که لازم است در بازشناسی تعاریف لحاظ کنیم اینجا احصا کرده و برای هر کدام یک تکلیف را به عهده بگذاریم. ورزش تربیتی یک شاخه از چهار شاخه اصلی ورزش است که در حوزه مدارس تعریف بینالمللی دارد. ورزش همگانی که برای کسب سلامتی است، وزارت ورزش و شهرداریها متولی هستند، اینجا احصا شده است. ورزش قهرمانی یعنی ورزش فدراسیونی که اینجا تعریف آن مشخص شده است. ورزش حرفهای همان ورزش باشگاههای حرفهای است که برابر ماده (94) برنامه ششم توسعه، جناب آقای دکتر پزشکیان! ما آنجا گفتیم دولت حق ندارد به باشگاههای حرفهای کمک کند. این مهم است، من برای این نکته خدمت همکاران آمدم. وقتی گفتیم آنجا دولت حق کمک به باشگاههای حرفهای ندارد، این باشگاه حرفهای باید از یک جایی درآمدزایی داشته باشد. اصلاً تعریف بینالمللی باشگاه حرفهای یعنی کسب درآمد و انتفاع. این با باشگاه قهرمانی و رشته قهرمانی فرق میکند. قهرمانی کسب قهرمانی برایش ملاک است، ولی در باشگاه حرفهای مهمترین هدف برایش کسب انتفاع است، البته اثبات شیء نفی ما عدا نمیکند. کسب قهرمانی و رتبههای بینالمللی هم هدفش است. لذا نظر من این است با توجه به اینکه ما از این بعد در مواد مختلف میخواهیم برابر با این چهار عنوان تصمیمگیری کنیم و مواد دیگری را قانون کنیم، همکاران عزیز حتماً به این ماده رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
حضار 218 نفر، حذف این ماده را پیشنهاد فرمودهاند، دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! تعداد زیادی پیشنهاد روی این لایحه آمده است، فقط (50) تا پیشنهاد چاپشده و تعداد زیادی هم حذف در صحن داریم. خواهش من این است طوری مدیریت شود و گرنه احتمالاً دو، سه هفته رسیدگی به همین لایحه در جلسه علنی طول خواهد کشید. جناب آقای قاضیپور بند «ب» ماده (2) را پیشنهاد حذف دادهاند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مسلح هوایی، دریایی و زمینی و سلام خاصه به ورزشکاران عزیز به خصوص تیم والیبال ایران اسلامی که انشاءالله در ارومیه در مسابقات جهانی پیروز از میدان در بیایند.
آقای پزشکیان! ما وظایف وزارت ورزش و جوانان را مینویسیم. در بند «ب» ما وظایف وزارت آموزش و پرورش، وزارت تعاون و وزارت علوم را نوشتیم. مهدکودکها مربوط به بهزیستی است، برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و آموزش و پرورش و دانشگاه است. در متن لایحه وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان را آورده است. اگر اینجا قید میشد نحوه همکاری این سه وزارتخانه با مجموعه وزارت ورزش و جوانان، چیزی مستقل بود. آقای محبینیا اشکال ماهوی گرفته، من هم عرض میکنم. آقای وکیلی! حضرتعالی که دم از تعریف بینالمللی میزنید، کجای تعریف بینالمللی این آمده است؟ آقای پزشکیان عزیز! حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه توجه کنید، بند «ب» را قرائت میکنم، «ویژه مهدهای کودک، مدارس و دانشگاهها به صورت برنامهریزیشده»، حضرتعالی اعلام بفرمایید این اصلاح شود، بنویسند «با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان»، این مشکل حل میشود وگرنه ایراد دارد. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! البته من فکر میکنم این هماهنگی شکل میگیرد. بفرمایید.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه حق دارید ابهامات را قبول کنید و اصلاح شود. از حضرتعالی میخواهم آقای قاضیزاده در اینجا ابلاغ بفرمایند که این وظایف وزارت ورزش نیست، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم فردا نگویند به ما در این برنامه ربطی ندارد. ترس من این است که فردا وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم شانه خالی کنند. بگوییم با هماهنگی مجموعه وزارت ورزش باشد، وزارت ورزش مسئول مستقیم باشد، آنها در این رابطه با برنامههای وزارت ورزش و جوانان اقدام نمایند. آقای پزشکیان! آن وقت دیگر وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم نمیتوانند ورزش را تعطیل کنند. ترسم این است، با این کلمه هر دو وزارتخانه ورزش را تعطیل خواهند کرد. والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم. اگر اجازه بفرمایید این را در نظر بگیرند. آقای دکتر بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در همین بند «ب» جناب آقای ادیانی یک رفع ابهام دادهاند، ظاهراً حضرتعالی هم پذیرفتهاید. میفرمایند «ورزشی که از سوی خانواده، باشگاه»، میگویند منظور از «باشگاه» باشگاه رسمی یا باشگاه غیررسمی است؟ چون ما الان تعداد زیادی باشگاه غیررسمی و زیرزمینی داریم. جناب آقای ادیانی توضیح بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً باید بگویم متشکریم از یک جهت که بالاخره بعد از هشت سال لایحه مربوط به وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان تقدیم مجلس شد. این در سال 89 بر دولت وقت تکلیف بود، دولت دهم، یازدهم و دوازدهم. بعد از هشت سال تکلیف قانونی مجلس، امروز دارد مطرح میشود. «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل»، نسبت به دیگر تکالیف قانونی که قانونگذار تکلیف میکند، اما معطل یا نیمهتعطیل است. این از یک جهت تشکر دارد که بالاخره آمد و به نوعی تذکر به جای تشکر دارد، که چرا اینقدر تأخیر نسبت به اجرای قانون؟
اما بحث مربوط به ماده (2) در بند «ب» در کلیدواژهای که دارد تعریف میکند «ورزش تربیتی»، جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز! اشاره دارد «ورزشی که از سوی خانواده، باشگاه» و الی آخر. ببینید! وقتی ما میگوییم «باشگاه» اطلاق دارد، میتواند باشگاههای بالفعل باشد که این باشگاههای موجود بالفعل چه بسا ممکن است هویت قانونی و غیرقانونی داشته باشند. اگر عبارت «رسمی» را به عنوان پسوند اضافه کنید از اطلاق بیرون میآید. یک اصلاح عبارتی است، اگر این را دستور بفرمایید دیگر موافق و مخالف هم نیاز به صحبت نداشته باشند. البته ابهام مخالف هم دارد. ممنون میشوم اگر راهنمایی بفرمایید، (نایبرئیس ـ مشکلی نیست، رسمی است) باشگاه رسمی، ممنونم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی بفرمایند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! باز در بند «پ» آقای قاضیپور پیشنهاد حذف دادهاند. بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
با سلام مجدد. آقای پزشکیان! ورزش همگانی مربوط به خود وزارت ورزش و جوانان نیست، ورزش همگانی مربوط به کل آحاد جامعه است. همکاران عزیز! ورزش بعد از آموزش و پرورش زیرساخت نظام است. شما وقتی که ورزش همگانی را مختص به وزارت ورزش و جوانان میکنید، آن را محدود میکنید. الان در اکثر پارکها شهرداریهای عزیز امکانات ورزشی همگانی را دایر کردهاند. آیا میخواهید فردا تعطیل شود، بگویند شهرداریها وظیفه نداشته باشند؟ همکاران! الان در ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و مرزبانی همه ورزش صبحگاه همگانی و سالنهای ورزشی دارند. اکثر وزارتخانهها برای ورزش همگانی امکانات تهیه کردهاند. الان آموزش و پرورش عزیز ما که زیرساخت اولیه نظام است در اکثر مدارس زمین والیبال و بسکتبال دارد و ورزش همگانی را دایر میکنند.
آقای دکتر پزشکیان! یک لحظه عرض من را دوباره توجه کنید، وقتی که ورزش همگانی را مختص به ورزش جوانان میکنند این میماند، شهرداری الان در اکثر فضاهای سبز امکانات ورزش همگانی را دایر کرده است. نیروهای مسلح و تمام وزارتخانهها ورزش همگانی را دایر کردهاند. آیا میخواهند اینها تعطیل شود، تنها به عهده ورزش و جوانان باشد؟ ورزش و جوانان به تنهایی نمیتواند ورزش همگانی را اجرا کند. یکی از اینها خود صدا و سیما است که برای ورزش همگانی برنامههای خاصی دارد، هر روز صبح صدا و سیما ورزش همگانی را تبلیغ میکند.
آقای پزشکیان! لذا به نظر حقیر ورزش همگانی برای همه است، تمام وزارتخانهها مسئولند، شهرداران، نهادهای عمومی غیردولتی و سمنها همه باید مسئول باشند. مسئولیت این را تنها به ورزش و جوانان نیندازیم. از حضرتعالی میخواهم در شرح مذاکرات قید شود که ورزش همگانی مربوط به کل نظام است، همه باید امکانات اولیه ورزش همگانی را دایر کنند. ورزش و جوانان به تنهایی قادر به این کار حجیم نیست. والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم. آقای دکتر سلطانیفر! منظور از ورزش همگانی همین است؟ همه ارگانها میتوانند مشارکت کنند. خیلی ممنون. فقط نظر آقای قاضیپور تأمین شود. بند بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در بند «ت» آقای کاتب دو پیشنهاد اصلاح جزء دارند. آقای کاتب بفرمایید، با هم مطرح کنید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
هم بند «ت» و هم بند «چ»، هر دو اخطار اصل (75) را دارد. به نظرم میرسد حضرتعالی هم اگر کمک کنید، چون هم دولت و هم کمیسیون هر دو بزرگوار موافق هستند.
طبق اصل (5) تمام نگاه ما این است که زبان فارسی را احترام بگذاریم و یکی از نکاتی است که همیشه مقام معظم رهبری مورد تأکیدشان بوده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

غلامرضا کاتب
اینجا «رکورد» انگلیسی است، خواهش من این است به جای «رکورد» کلمه «نصاب» آورده شود تا فارسی باشد و شورای نگهبان ایراد نگیرد. میتواند رفت و برگشت را حل کند. نکته دوم؛ «مدال» باز انگلیسی است، در واقع به جای «مدال»، «نشان» آورده شود که فارسی است.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! این اصلاحاتی که من انجام دادم به خاطر اینکه شورای نگهبان مغایر اصل (15) نگیرد. آقای دکتر! در بند «چ» هم دقت کنید تا من دوباره مزاحم شما و وقت شریف همکاران عزیز نشوم. در بند «چ» در خط چهارم «ایجاد فضای کسب و کار و به دست آوردن رتبه و مدال در یک یا چند رشته». اینجا هم باید «مدال» به کلمه «نشان» تبدیل شود، چون باز مغایرت اصل (15) آن برطرف میشود. من چون با دولت و کمیسیون هم صحبت کردم، هر دو بزرگوار موافقند، به خاطر اینکه ما به زبان فارسی پاسداشتی داشته باشیم و خواهشم این است که حضرتعالی موافقت بفرمایید تا نظر تأمین شود.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای کاتب، کمیسیون آنها را اصلاح و لغتهای فارسی را در آن ملحوظ میکند. آقای دکتر! پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور در بند «ث» پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! ورزش حرفهای جزء وزارت ورزش و جوانان نیست، ورزش حرفهای جزء وظایف باشگاهداری است. آقای پزشکیان! آقای وزیر گوش نمیکند، اجازه بدهید دور و اطراف او خلوت شود.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم! اجازه بدهید آقای دکتر سلطانیفر پیشنهادات و مخالفتها را گوش بدهند.

نادر قاضی پور
همکاران عزیز، ملت شریف! ورزش حرفهای در جهان توسط باشگاهها انجام میشود، هزینههای سنگینی دارد. ما یک پول اندک و شندرغازی به وزارت ورزش و جوانان برای انجام مسابقات رسمی میدهیم. اگر حرفهای را به گردن وزارت ورزش و جوانان بگذاریم، هزینه این پول فقط برای ورزش حرفهای میشود. در نتیجه ورزشهای همگانی، زیرساختها، احداث سالنها در روستاها، مناطق محروم و حاشیه شهرها هزینه قهرمانپروری میشود.
الان مجلس شورای اسلامی تحقیق و تفحص از پرسپولیس و استقلال را گذاشته، میلیاردها میلیارد پول از طرق مختلف قانونی و غیرقانونی به این دو باشگاه تزریق میشود. اگر این پول پرسپولیس و استقلال را کلاً از پول ورزش و جوانان جدا میکردیم، در اکثر شهرهای کوچک ما استادیوم ورزشی میزدیم. در نتیجه اکثر جوانان ایران اسلامی، فرزندان کارگران، کشاورزان و مردم ضعیف میتوانستند ورزش کنند. ورزش حرفهای جزء وظایف باشگاهداری است، باشگاهداری جزء وظایف علاقمندان همان باشگاه است، هواداران باشگاههایی مثل تراکتور باید هزینهشان را پرداخت کنند، هزینههای پرسپولیس را هوادارنش پرداخت کنند، وزارت ورزش و آقای سلطانیفر اینقدر بودجه ندارد که ورزش حرفهای را اداره کند.
ما بوکسورهای زیبا و حرفهای جهانی داریم، ورزشهای رزمی حرفهای جهانی داریم. اینها باید به مسابقات جهانی و حرفهای بروند کار کنند. وزارت ورزش پول ندارد اینها را اعزام کند. آقای پزشکیان! اینها را گردن باشگاههای حرفهای بیندازیم، باشگاهها هزینه این ورزشهای حرفهای را پرداخت کنند تا فشاری بر ورزش و جوانان نباشد. هر کجا اعتبار کم باشد آقای دکتر نوبخت معاون رئیسجمهور از اعتبارات فرهنگی و ورزشی قطع میکند، مشکلات عدیدهای برای هیأتهای ورزشی و آموزش و پرورش به وجود آورده است.
لذا پیشنهاد حقیر این است که این از عهده ورزش و جوانان خارج شود و جزء وظایف باشگاه برود. اینجا قید شود جزء وظایف باشگاهها است، نه وزارت ورزش و جوانان. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای اکبری نماینده شیراز مخالف هستند، بفرمایید.

علی اکبری شیراز
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای قاضیپور! توجه بفرمایید که این تعریف است. در لابلای مواد بعضی واژهها مطرح شده، ورزش قهرمانی، ورزش حرفهای، راهپیمایی، باشگاه، در اینجا در واقع تعریف کرده، اینجا هیچ تکلیفی برای کسی ایجاد نمیکند، نه هزینهای دارد، نه تکلیفی و نه شرح وظایفی. در واقع خواسته آن مفاهیم یا واژههایی که در لابلای مواد مطرح شده در اینجا روشن کند که این ورزش حرفهای و ورزش همگانی و ورزش قهرمانی چیست؟ لذا به نظر من هیچ موضوعیتی ندارد. این موارد را ممکن است آقای قاضیپور در تعاریف بعدی هم پیشنهاد داشته باشند، اما چون تعریف است برای کسی تکلیف ایجاد نمیکند و بنده مخالف هستم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده کوتاه مطالبی را عرض کنم. ببینید! برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور نگرانیهایی داشتند و از یک زاویه دیگری مطرح کردند، منتها بنده از یک زاویه دیگری خدمت دوستان عرض کنم. ببینید! اینجا آمده ورزش حرفهای ورزشی است که با رعایت مقررات خاص هر رشته با هدف کسب انتفاع مالی ورزشکار. واقعاً اینجا اهداف دیگری در آن دیده نشده، یعنی صرفاً ورزش حرفهای به ورزشی گفته میشود که با هدف کسب انتفاع مالی.
دوستان عنایت بفرمایند! واقعاً این باید جامعیت داشته باشد، یعنی اگر کسی غیر هدف انتفاع مالی هم تحت نظرش باشد باید این بند موردنظر تحت پوشش داشته باشد. در صورتی که فقط هدف انتفاع مالی را اینجا تعریف کرده است. به نظر من پیشنهاد ایشان پیشنهادی است که نیاز به اصلاح دارد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

مسعود سلطانی فر
دوستان نکات مختلفی را گفتند، من خیلی خلاصه توضیح بدهم، مباحث مربوط به ورزش همگانی که دوستان گفتند، آن بخش اصلاً تعریف است، اینکه این وظیفه کدام وزارتخانه و دستگاه است، به موجب قانون اساسی هم... (نایبرئیس ـ آقای دکتر! الان ورزش حرفهای مطرح است، آن بحث تمام شد) در مورد ورزش حرفهای هم که اشاره کردند، باز آن تعریف است. مواردی هم که دوستان راجع به کمک مطرح کردند، براساس ماده (94) قانون برنامه ششم ما از اینکه کمک کنیم منع شدیم و این یک شکلی از ورزشی است که در دنیا در همه کشورها وجود دارد، بخشی به عنوان ورزش حرفهای باشگاههای مختلف هستند که کار ورزشی و کار انتفاعی هم انجام میدهند. آن را هم تعریف کردیم، ما مسائل دیگری راجع به آن نداشتیم که حالا به چه ترتیب بایستی انجام شود. اگر نکته دیگری هست من خدمتتان هستم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر. حضار 220 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور عزیز بند «ج» را هم پیشنهاد حذف دارند. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! ما تعریف میکنیم، آقای وکیلی! تربیت بدنی را تو که میگویی این جهانی است تعریف کن. شما چرا تربیت بدنی را ذهنی تعریف کردهاید؟ تربیت بدنی یعنی جسمانی، یعنی بدن. اینجا آمده ذهنی تعریف کرده است. کجای مقوله جهانی، شما که میآیید به عنوان موافق این تعاریف صحبت میکنید میگویید که اینطور است. همکاران! این تعاریف اشکالات متعددی دارد. آقای لاهوتی همکار زحمتکشمان هم پیشنهاد کرد که به کمیسیون برگردد تا این تعاریف دقیقاً تعریف شود. کلمه «تربیت بدنی» تعریف خاص خودش را دارد، امیدوارم آقایان بیایند توضیح بدهند منظور از تقویت ذهنی در تربیت بدنی چیست. به هیچ وجه مورد قبول آقایان حقوقدان نیست. در مجلس شورای اسلامی تعدادی از عزیزان حقوقدان تشریف دارند، حقوقدانان تعریف کنند ببینیم کلمه «تربیت بدنی» که آمده، چه تمرینات ذهنی دارد؟ آقای وکیلی عزیزم! اگر منظور از تربیت بدنی جسمی است مورد قبول است. آقای قاضیزاده! کلمه «ذهنی» را آوردهاند، ما تئاتر بازی نمیکنیم، ما ورزش را تعریف میکنیم. تربیت بدنی در مورد حرکات جسمانی است که در تمام ورزشها آمده است، زیربنای آن هم ورزش همگانی است. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
البته دور و اطراف آقای رئیس را گرفتهاند، صحبت کردن هم الان خیلی فایدهای ندارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ملکی! بفرمایید با مجلس صحبت کنید.

ولی ملکی
ـ آقای قاضیزاده! من اینجا هستم، دیگر بعد از این اینطرف و آنطرف را نگاه نکن، روبرو را نگاه کنید میبینید، به اینجا منطقه الخدریون میگویند.
محضرتان عرض شود پیشنهاداتی که خدمتتان داده شد هر کس از منظری به تعاریف توجه میکند. من دیدم که دوستان ما به همه این تعاریف ایرادهایی را مطرح کردند و بعداً هم مشخص شد که هدف حذف نبوده است. یعنی در اینجا مثلاً پیشنهاد حذف، آقای وکیلی، آقای قاضیزاده، آقای پزشکیان عزیز!

مسعود پزشکیان

ولی ملکی
ببینید! اگر شما توجه کنید پیشنهاداتی که داده میشد، در پیشنهادات پیشنهاد حذف داده میشود، ولی بعداً میبینیم رفع ابهام است یا کلمه باید اصلاح شود. مثلاً لغت خارجی به فارسی تعریف شود. آقای پزشکیان! اولاً این ایراد را شما دقت نمیکنید و ایراد نمیگیرید که پیشنهاد اصلاً وارد نیست یا در موضوع صحبت نمیشود. به این مسائل دقت نمیشود. فکر میکنم اغلب هدف این است که بالاخره صحبت شود. ایراد ندارد، اما در موضوع صحبت شود.
بحث اینکه تربیت بدنی و ورزش همگانی را مطرح کردند. بالاخره در ورزش همگانی یا در تربیت بدنی ما بیشتر با بدن انسان سر و کار داریم، اصلاً اگر هم در بعضی جاها به مسائل معنوی و روحی هم اشاره میکنیم به لحاظ تبعی است. یعنی در حقیقت اینکه میگویند روح سالم در بدن سالم است، جسم انسان ورزیده و تربیتشده باشد و آمادگی داشته باشد، مریض و علیل و ضعیف نباشد، روح او هم قویتر خواهد شد. این به خاطر همین است.
ما در اینجا نباید روی تعاریف اینقدر تکیه کنیم. این تعاریف، تعاریف بینالمللی است، در قدیم بوده، الان آمدهاند بعضیها را با اصلاحاتی تغییر دادهاند، کمیسیون به این نتیجه رسیده است. بنابراین من خواهش دارم یک؛ همینطوری که مثلاً آقای لاهوتی حذف کل دادند. آقای پزشکیان عزیز، آقای رئیس!

مسعود پزشکیان

ولی ملکی
اجازه بدهید، دارم صحبت میکنم.

مسعود پزشکیان

ولی ملکی
آقای لاهوتی در اول حذف کل دادند، بعداً دیدیم اصلاً در حذف کل صحبت نمیشود. شما جلسه را ول میکنید، هر کسی یک پیشنهادی میدهد. اعتراض هم نمیکنید، اجازه میدهید همه صحبت میکنند و در موضوع هم نیست و من اعتقاد دارم اگر به این مسائل توجه نکنیم باید سه روز هم برای همین مسأله وقت بگذاریم. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مطهری موافق هستند، بفرمایید.

علی مطهری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض کنم به نظر من این ایراد آقای قاضیپور وارد است. ببینید! در اینجا تربیت بدنی با تربیت روانی مثل ورزشهایی مثل یوگا مخلوط شده است. البته شاید نیاز به حذف این بند نباشد، اگر ما این کلمه «ذهنی» و کلمه «اخلاقی» را حذف کنیم فکر میکنم مقصود آقای قاضیپور هم حاصل میشود. ببینید! به هر حال اینجا تربیت بدنی را به تمرینات جسمی و ذهنی و نمو استعدادها در ابعاد جسمانی و اخلاقی. اینها را با هم مخلوط کرده، تربیت بدن ربطی به تربیت ذهن و ارتقای اخلاق ندارد. لذا به نظرم با یک اصلاح، اگر این دو کلمه «ذهنی» و «اخلاقی» را برداریم مشکل حل است. اگر آقای قاضیپور هم راضی باشند فکر میکنم مسأله حل شود، خیلی ممنون، تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای بیگدلی تذکر دارند.

مسعود پزشکیان
آقای بیگدلی! تذکر راجع به این ماده است؟

احمد بیگدلی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! خواهش میکنم یک لحظه اجازه بدهید.

مسعود پزشکیان
اگر راجع به این ماده است بفرمایید، اگر نباشد قطع میکنم.

احمد بیگدلی
آقای دکتر! در مورد کل مواد است، اجازه بدهید، یک لحظه خواهش میکنم.

مسعود پزشکیان

احمد بیگدلی
همکاران محترم، آقای دکتر ببینید! اگر اشتباه نکنم طبق ماده (22)، وظایف هیأترئیسه، آقای دکتر! قسم خوردید، طبق کدام ماده آییننامه هیأترئیسه محترم زحمت کشیدند جلسات کمیسیونها را یک جلسه در هفته کردند؟

مسعود پزشکیان

احمد بیگدلی
آقای دکتر اجازه بدهید! خواهش میکنم...

مسعود پزشکیان

سید عبدالحمید احمدی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت بزرگواران سلام عرض میکنم. همانطور که قبلاً هم اشاره شد، ما در تعاریف این دقت را در کمیسیون داشتیم که به جزء جزء موارد فقط در چارچوب تعریف توجه کنیم. اینجا تکلیفی برای دستگاه و سایر بخشها مشخص نکردیم. برای اینکه در قانون این واژهها استفاده شده خواستیم آن مفهوم یک مقداری بیشتر توضیح داده شود. بنابراین با تغییر مخالف هستیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
من خدمت همکاران راجع به این کلمه «ذهنی»، همکاران گرامی! من مثال میزنم، شطرنج (90) درصد ورزش ذهنی است، شاید (10) درصد جسمی باشد، واقعاً ورزش هم هست. تقاضای من این است فکر نکنید «ذهنی» خارج از موضوع است. کاملاً مرتبط است، همکاران رأی ندهند.

مسعود پزشکیان
حضار 222 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد حذف اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در بند «ر» آقای قاضیپور عزیز میفرمایند ما کلمه «نیمی» را کنیم «بخشی». آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام مجدد. جناب آقای وکیلی! حضرتعالی این بند را بخوانید، میگوید مکان ورزشی خیّرساز، مکان ورزشی که حداقل نیمی. باشگاهها و استادیومها میلیاردها میلیارد هزینه دارند. هزینه احداث آن توسط خیّر یا خیّرین تأمین شود. ما میگوییم بخشی. همکاران! یک مقدار مخالفین به عرایض من دقت کنند، از آقای محبینیا هم تشکر میکنم که ما را همراهی میکند. همکاران عزیز! ما میخواهیم «نیمی» را «حداقل بخشی» کنیم. با کلمه «حداقل بخشی» میتوانیم خیّرین عزیز را به احداث باشگاه، سالنها و استادیومها دعوت کنیم. ولی وقتی کلمه «حداقل نیمی» را میآورید، یعنی باید حداقل (50) درصد شود. هر استادیوم و سالن در شهرهای مختلف هزینههای هنگفتی دارد. الان سازمان ورزش و جوانان استانها تیپهای استانداردی را میدهند که هزینههای هنگفتی خواهند داشت. قبلاً اینطور نبود، ما در روستا یک سالن با یک رختکن و حمام درست میکردیم، تمام میشد. ولی الان استاندارد ورزشی آمده باید اتاق پزشک بگذارید، امکانات بگذارید، ورزش همگانی را بگذارید. هزینهها خیلی بالا رفته، توقعات را خیلی بالا بردهاند. با تصویب این قانون دیگر نمیشود خیّرین عزیز در روستاها کمک کنند. الان در شهرستان ارومیه تعدادی از خیّرین زمین دادهاند، تعدادی از خیّرین سالن را نیمهساخت تحویل ورزش و جوانان دادهاند، ورزش و جوانان این را تکمیل کرده و در اختیار مردم قرار داده است. جناب آقای محبینیا نماینده محترم میاندوآب! ولی اگر کلمه «حداقل نیمی» تبدیل به «حداقل بخشی» شود، یقیناً مشارکت مردم بیشتر خواهد شد. در نتیجه مردم به این امر مهم توجه خاصی خواهند داشت.
فکر بنده و همکارانم ورزش مناطق روستایی و محروم است که خیّرین در آنجا میخواهند، آقای پزشکیان! یک لحظه حضرتعالی عرض من را با دقت گوش کنید، «حداقل نیمی» را «حداقل بخشی» پیشنهاد کردهایم که با یک مقدار کمک خیّرین بتوانیم باشگاهها را برای عموم مردم دایر کنیم. هیچ باشگاهی در روستاها سودآور نیستند، در شهرهای کوچک سودآور نیستند، در مناطق محروم و مرزی که فرزندان کارگران و کشاورزان ورزش میکنند نمیتوانند سودآور شوند. لذا ما میخواهیم هر چقدر مردم توانستند کمک کنند. «بخشی»، نه «حداقل نیمی»، با این میشود مشکل را حل کنیم. امیدوارم آقای دبیر کمیسیون به عرایض من دقت کند، وزیر هم که توجه ندارد، دیروز نیامد، امروز هم سرگرم مسائل سیاسی خودشان هستند. آقای وکیلی! به جای تذکر به من به وزیر محترم تذکر بدهید که گوش کنند، دفاع کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عباسی مخالف هستند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم! اجازه بدهید جناب آقای دکتر سلطانیفر گوش بدهند.

اسداله عباسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت محضر همکاران عزیز. آقای دکتر پزشکیان! خواهش من از حضرتعالی این است، اولاً از مدیریت جنابعالی تشکر میکنم. در ارتباط با این پیشنهاداتی که میدهند آقای ملکی اشاره خوبی داشتند. بعضی از همکاران بایستی ملاحظه داشته باشند، چون بحث خیلی زیاد است و بایستی خیلی زود تمامش کنیم، البته با نظر کارشناسی. الان شما بند «ذ» را نگاه کنید خیّرین ورزشیار را آنجا گفته، توضیح داده، یعنی خیّری که مثلاً آمده یک پنجره درست کرده، تشک خریده، برای پله کمک کرده، بخشی را اینجا گفته است. اصلاً تعریف قانون است. شما الان اماکن ورزشی مربوط به آموزش و پرورش را نگاه کنید، خیّرین مدرسهساز میآیند (50) درصد کار را انجام میدهند، بعد آن موقع میشود به عنوان یک مکان ورزشی که خیّرساز میگویند. مگر میشود شما یک سالنی که (99) درصد اعتبار را دولت داده، ردیف بودجه دولتی بوده، (1) درصد را یک نفر آمده یک کمکی کرده، حالا مثلاً (100) هزار تومان، (200) هزار تومان. ما بگوییم این خیّرساز شود، به نظر من این درست نیست. خواهش من این است که ما روی واژهها خیلی ور نرویم و مشخص هم است. اتفاقاً من در دیکشنری یا ترجمه نگاه کردم دیدم عموماً دقت شده است. خواهش من این است که همکاران از پیشنهادات حذفی که دارند میدهند یک مقدار خودداری کنند که ما به اصل، اهداف و محتوای اصلی بپردازیم بهتر خواهد بود.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از برادر خوبمان جناب آقای عباسی که واقعاً در بحث مدارس و آموزش عالی هم اشراف کامل دارند تعجب میکنم. ببینید دوستان! یکسری افرادی هستند که خیّر هستند، میخواهد یک کار خیر کند. ما بیاییم او را محدود کنیم، بگوییم شما حتماً (50) درصد این مجموعه ورزشی را میخواهی پرداخت کنی؟ یک خیّری پیدا شده برای صفای دل خودش میخواهد (40) درصد این هزینه را پرداخت کند. ما او را محدود کنیم، بگوییم نخیر، الزاماً اگر شما این (50) درصد را پرداخت نکنید نمیتوانید این کار را کنید.

مسعود پزشکیان
آقای لاهوتی! این در بخش ورزشیار آمده که بخشی را بدهد.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر ببینید! ایشان مکان ورزش خیّرساز را تعریف کرده، گفته باید حتماً نیمی از آن هزینه را پرداخت کند.

مسعود پزشکیان
در آن سازه بله، ولی بخش «ی» خیّرین ورزشیار را گفته هر چقدر میدهی بده.

مهرداد لاهوتی
بله آقای دکتر، ببینید! این فرمایش شما اگر در بخشهای دیگر، آقای محبینیا! اجازه بدهید آقای دکتر عنایت بفرمایند، نگرانی ما این است، حالا آقای دکتر پزشکیان میگویند در بندهای دیگر این موضوع را برطرف کردهاند. ما خیرین را محدود نکنیم. از آن طرف که دولت منابع مالی کافی ندارد، یک فردی پیدا شده که میگوید من در این روستا میخواهم یک کار خیر کنم، میخواهد (40) درصد، (30) درصد، (20) درصد هزینه را پرداخت کند. ما او را الزام کنیم بگوییم باید حتماً (50) درصد هزینه را پرداخت کنی. به نظرم این پیشنهاد آقای قاضیپور پیشنهاد درستی است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 216 نفر، کمیسیون و دولت مخالف است. نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای وزیر! میفرمایند این مکانهای خیّرساز به نام همان فرد نامگذاری میشود؟

مسعود پزشکیان
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصل ماده (2) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به ماده (2) اعلام بفرمایید. نمایندگان لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. آقای دکتر سبحانیفر، آقای کاظمینسب لطفاً رأی دهید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
تصویب کلیات طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 447)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید چون در جلسه گذشته پیرامون تبصره (1) ماده (100) آییننامه داخلی رأیگیری کردیم و طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس رأی آورد، امروز ما باید وارد شویم. با توجه به اینکه سؤال داریم، اگر اجازه بفرمایید ما وارد آن دستور شویم.

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
آقای وکیلی! هفتاد و پنجی دارم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من از سخنگوی کمیسیون آییننامه دعوت میکنم جهت ارائه گزارششان تشریف بیاورند. آقای کوهکن بفرمایید. جناب آقای رحیمی! مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکاران محترم استحضار داشته باشند، مخالفین و موافقین را اعلام میکنیم. مخالفین آقایان: عابدی، نوروزی و صباغیان و موافقین آقایان: دلخوش، علیرضا رحیمی و کامراندستجردی. همکاران آمادگی برای اظهارنظر داشته باشند. بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز سلام عرض میکنم. من استدعا دارم دوستان به عرایضی که میکنم توجه کنید. سال 1396 زمان بررسی بودجه یک پیشنهادی را ارائه کردند که بیش از (130)، (140) نفر از دوستان امضا کردند. محتوای این پیشنهاد این بود که با توجه به گذشته (37)، (38) سال پس از پیروزی انقلاب زمان بررسی بودجه هیچگاه اجازه نمیداد که کمیسیون برنامه و بودجه در زمانی که کمیسیون برنامه و بودجه رسیدگی میکرد و زمانی که کمیسیون تلفیق شد کمیسیون تلفیق وارد بررسی ماهوی بودجه شرکتهای دولتی شود. یعنی بودجه شرکتهای دولتی را از همه دولتها پس از پیروزی انقلاب دربسته از این تریبون تحویل میگرفتیم و دربسته هم تحویل میدادیم.
عزیزان اعضای کمیسیون تلفیق در سال گذشته و بودجه 98 شاهد هستند که یکی، دو شرکت بزرگ دولتی را خود دوستان هیأترئیسه کمیسیون تصمیم گرفتند که ورود پیدا کنند. آنها هستند که باید بگویند در همان فرصت کم همین که عزیزان آمدند توضیح دادند، مخالف و موافق، چه مقدار زوایا را روشن کرد. آن زمان قرار بود بررسی شود، چون باید به لایحه بودجه الحاق میشد، خاطر دوستان است که یک رأیگیری شد و پیشنهادات نمایندگان مطرح نشد. با عزیزان که صحبت کردیم نظرشان این بود ما این را یک حکم یکساله در قانون بودجه نیاوریم، این را از طریق کمیسیون آییننامه قانون دائمیاش کنیم و این دائمی شود.
فلذا طرحی نوشته شد، این طرح به کمیسیون آییننامه آمد، کمیسیون آییننامه خیلی روی این کار کرد. نهایتاً به یک متن رسید. آن متن، متنی است که خدمت شما است. عزیزان! متن این را میگوید که دولت محترم آن بخش از لایحه بودجه را که مربوط به شرکتهای دولتی و مؤسسات انتفاعی میشود دو ماه زودتر از زمان تکلیف قانونی خودش که (16) آذر است تقدیم مجلس کند. کمیسیون برنامه و بودجه از طریق دیوان محاسبات یک بررسی انجام بدهد، گزارش بررسی دوماهه خودش را همزمان با بررسی بودجه، دقت کنید! کمیسیون تلفیق ورود پیدا کند. یعنی آنچه که از عزیزان درخواست شده برای یک انضباط مالی، برای ورود همکاران در اینکه بررسی کنند بودجه شرکتهای دولتی به چه صورت و به چه شکل است.
البته یک گزارشی را دیوان محاسبات در بودجه تفریغ سال 1396 تهیه کرده که من انشاءالله در انتها به صورت آمار و ارقام خدمت شما عرضه خواهم کرد. بعد از فرمایشات موافقین و مخالفین انشاءالله آن آمار را خدمت شما خواهم داد. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
مخالف اول جناب آقای دکتر سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از عزیزانی که این طرح را آوردند، عزیزانی که در کمیسیون آییننامه هستند، من اینجا چند نکته را عرض کنم. کاری که دوستان در کمیسیون آییننامه آغاز کردند کار درستی است، ولی کامل نیست. یعنی براساس توضیحاتی که خواهم داد اقدام بایسته و درخوری است، اما بجد ناقص است.
برادران عزیز! (70) درصد بودجه، بودجه شرکتهای دولتی است. هیچ اشرافی متأسفانه مجلس بر این بودجهها ندارد، (100) درصد آن هم در اختیار دولت و آقای رئیسجمهور است. این غیر از بحث بودجههای عمومی است. در بودجه عمومی هم (90) درصد آن دست خود دولت و آقای رئیسجمهور است. یعنی در مجموع اختیار بیش از (96)، (97) درصد بودجه مستقیم دست آقای رئیسجمهور است، براساس اصل (126) قانون اساسی هم که اختیار امور اداری و استخدامی در اختیار ایشان است، قدرت مانور فوقالعادهای دولت محترم در اینجا دارد. عزیزان من! پس این نکته اول، (70) درصد بودجه کشور در همین شرکتها است. این غیر از آن (90) درصد بودجههای عمومی است که عرض کردم.
نکته دوم این است، عمده حقوقهای نجومی در این بخش است، یعنی در بخش شرکتهای دولتی است. علیرغم فشاری که مجلس در این سالها آورده برای اینکه بحث حقوقهای نجومی شفاف شود، متأسفانه حقوقهای نجومی تا امروز سامان پیدا نکرده است.
شما بحث بازنشستهها را دیدید، در بحث بازنشستهها قانون منع بهکارگیری بازنشستهها، آقایان از این طرف خارج شدند، از آن طرف وارد این شرکتها شدند. این مدیران اینجا مثلاً (10) تومان، (11) تومان، (12) تومان حقوق میگرفتند، آنجا رفتند حقوقهای گاه تا (30) تومان، (40) تومان و (50) تومان، چیزهای عجیب و غریبی که انسان میشنود.
نکته سوم؛ امسال (4) درصد بودجه جاری این شرکتها اضافه شده، غیر از بحثهای دیگری است که در مجموع نزدیک (50) درصد بودجه شرکتها در امسال افزایش پیدا کرد. منطق این افزایش هم برای مجلس توضیح داده نشد.
ما دنبال شفافیت هستیم، ما دنبال آن هستیم که مجلس در اینجا ورود پیدا کند. بسیار کار خوبی است، اما اینکه ما الان بیاییم بودجه را دو قسمت کنیم آیا درمان درد است؟ آیا مشکل را حل میکند؟ برادران عزیز! اگر مجلس فرصت کافی نداشته باشد، همین امسال و سال گذشته ما چقدر تذکر دادیم که بودجه شرکتها، رؤسای عزیز و محترم جلسه مکرر به ما قول دادند که بودجه شرکتها رسیدگی میشود. در پایان یکباره یک عددی خوانده میشود و میگویند رأی بدهید. عمده این است که چه تضمینی وجود دارد اگر ما دو قسمت کردیم، دو تا کتابچه به مجلس آوردیم به مجلس اجازه بدهند؟ چون اینجا گفته شده به کمیسیون برود، بعد به دیوان برود، بعد دیوان به کمیسیون برگرداند و به صحن بیاید. صحن که آمد اینها باز با بودجه عمومی همزمان میشود، مجلس خسته در پایان سال، باز فرصت رسیدگی وجود ندارد. اگر این طرح کامل میشد، ما میگفتیم کلاً بودجه شرکتها را از تاریخ فلان تا فلان به مجلس ارائه بدهند و مجلس به صورت مجزا بودجه شرکتها را بررسی کند، این مشکل را حل میکرد.
بحث رسیدگی مجزای بودجه شرکتهای دولتی در اینجا مطرح نیست و مشکل حل نخواهد شد. ممکن است در پارهای از موارد حتی ابهامات را بیشتر کند. عزیزان من! مشکل عمده عدم پاسخگویی این شرکتها است، ما بیاییم برای این راهکار ارائه بدهیم. مشکل عمده این است که وقتی دیوان محترم محاسبات به مجلس گزارش میدهد که در شرکتهای دولتی این مقدار تخلف، شما پارسال و دو سال قبل را دیدید، در گزارش تفریغ تا (60)، (70) درصد انحراف در بودجه وجود داشته، دولت عمل نکرده است. ما اینجا چکار کردیم؟ در زمستان برف آمده برف را به خانه همسایه ریخته، در تابستان میخواهید این برف را مرتفع کنید؟ چنین چیزی دارد تقریباً در کشور اتفاق میافتد. امسال تخلف را میگذارند، پنج سال، شش سال، ده سال دیگر هیچ گزارشی به مجلس نمیدهند. (وکیلی ـ متشکر) ما ابهامات داریم، ابهامات بیاید اینجا برطرف شود. روشن شود این شرکتهایی که ارز نیمایی گرفتند، این شرکتها الان ارز (4200) تومانی گرفتهاند. کجا در این طرح آمده به این مسائل رسیدگی شده؟ بودجه اینها یک طرف، ارزی که گرفتند یک طرف، خرید و فروشهایشان یک طرف، دولت دست از اقتصاد کشور برنداشته است. الان بیش از (70)، (80) درصد اقتصاد کشور دست دولت است. ای کاش برای تسریع در واگذاری این شرکتها به صورت درست و صحیح، نه به صورتی که امروز وجود دارد تصمیمگیری میشد، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای دلخوش موافق هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و ادب و احترام. من اولاً از طراحان عزیز و کمیسیون آییننامه تشکر میکنم که به خوبی به مشکلات بخشی از بودجه کشور پرداختند. دوستان! مطالبی که آقای سلیمی فرمودند این کاری را که کمیسیون آییننامه انجام داده نفی نمیکند. ایشان ضمن تأیید کردن فرمودند باید در بخشهای دیگر هم ورود کنیم، فبهاالمراد. حرف ما هم این است، یکی از کارهای مجلس کار قانونگذاری است و یک کار دیگر مجلس نظارت بر قوانینی است که مینویسد. الان بودجه ما علیرغم این همه داد و بیداد و پیگیریهایی که نمایندگان میکنند متأسفانه همان بودجه سنتی است. یک جدولی است که در سال همان جدول را پر میکنند، تحت عنوان لایحه بودجه به مجلس میآید، مجلس هم دو ماه وقت خودش را میگیرد، با بعضی از مشکلات و مسائلی که همه میدانید چه بحثهایی سر بودجه به وجود میآید و نهایتاً بودجه همیشه ابتر است. هم در بخش عمومی و هم در بخش بودجه شرکتها، هم در عمرانی، هم در جاری، در همه اینها ما در بودجه سالانه مشکل داریم. گزارش تفریغ دیوان محاسبات هم کاملاً شفاف و گویا است. در واقع:
بودجه ما نوعی کره چکیده را میماند
حلوای بهتهکشیده را میماند
این بودجه و بحث و جدل در هر سال
یک چهره رنگپریده را میماند
الان حرف این است که دو ماه قبل از اینکه بودجه از طریق دولت وارد مجلس شود، به بودجه شرکتها که بخش بسیار مهمی است توجه شود، مجلس رسیدگی کند. ظرف دو ماه کل بودجه را سمبل نکنند در یک کمیسیون به اسم تلفیق. به هر حال با این همه پیشنهاداتی که داده میشود، بعضاً (7000)، (6000) پیشنهادهای مختلف در تبصرههای مختلف توسط نمایندگان داده میشود. یعنی اگر بودجه درست نوشته شود هیچ موقع (6000) پیشنهاد وقت مجلس را نمیگیرد.
اصول متعدد قانون اساسی را هم دارم. در اصل (84)، اینکه میفرمایید دولت در اصل (126) اختیارات دارد اینطور نیست. مجلس در رأس امور است، اگر ما جایگاه خودمان را بدانیم. آقای سلیمی! در اصل (90) جایگاه مجلس و کمیسیون اصل (90) مشخص است. در اصل (84) هر نماینده در مقابل تمام مردم مسئول است و حق دارد در همه مسائل دخالت کند. در اصل (87) همینطور، کاملاً شفاف و مشخص است. در اصل (86) نمایندگان در مقام ایفای وظایف نمایندگی آمده است. یعنی لااقل (10)، (15) تا اصل داریم که جایگاه نمایندگان مجلس را کاملاً مشخص میکند. ما بودجه را به امان خدا میسپاریم، یک لایحهای درب و داغون میآید، آن هم هر ساله یک فرم است. دوستان! هیچ موقع نمینشینند سه ماه، چهار ماه، یک سال روی بودجه کار شود، این کمیسیون بودجه ما، کی در کمیسیون بودجه دوستان نشستند در مورد عملیاتی کردن بودجه سالانه ما بحث کارشناسی کردند؟
الان شما ببینید، در بند «ه» تبصره (1) قیر را تصویب کردید، اجرایی نشده است. تابستان هم دارد میگذرد. در مورد حقوق کارمندان، در مورد حقوق بازنشستگان، این تصویبهایی که کردید، در مورد یارانههایی که داریم میدهیم این تصویبهایی که شده است. اگر ما همینها را هنر کنیم و بیاییم در موعد خودش کنترل و نظارت کنیم این مشکلات به وجود نمیآید. به نظرم ما هم یک مقدار در ایفای وظایف نمایندگی خودمان که اصول متعدد قانون اساسی این اختیار را به ما داده است کوتاهی میکنیم. به نظرم بودجه شرکتها که از مهمترین بخش بودجه است، چه اشکال دارد دو ماه زودتر. کمیسیون بودجه هم کارش رسیدگی به همین است. ما میگوییم کمیسیون بودجه، بله، اگر کمیسیون اقتصادی و کمیسیون کشاورزی یا کمیسیون دیگری بودند آنها طرحهای مختلفی دارند، ولی اصل کار کمیسیون بودجه همین رسیدگی به بودجه در بخشهای مختلف است. دوستان! خواهش میکنم این را رأی بدهید، اجازه بدهید یک فرصتی به وجود بیاید که کمیسیون بودجه و مجلس بتواند به کار نظارتی خودش بیشتر توجه کند، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. مخالف بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
مخالف دوم جناب آقای نوروزی هستند، ظاهراً حضور ندارند. مخالف آخر جناب آقای صباغیان هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. مخالفت من برای این طرح گرچه محتوایی نیست و اینکه همانطور که آقای سلیمی فرمودند باعث شفافیت میشود و دوسوم بودجه ما در شرکتها وجود دارد و نهفته است، حقوقهای نجومی در همین بخش اتفاق میافتد و افزایش رشد چشمگیری که بودجه شرکتها در این چند سال اخیر داشته است. همه اینها نشان میدهد که لازم است این اتفاق بیفتد و مورد بررسی قرار بگیرد.
منتها نکتهای که هست این است که مگر الان بودجه همین سال 98 از طرف شرکتها ارائه نشد؟ همین بودجه ارائه شد، قرار هم شد بررسی شود و به صحن هم بیاید و بررسی شود. منتها این اتفاق نیفتاد. احساس میشود که اصلاً ارادهای برای نظارت نیست. ما فکر میکنیم با حجیم کردن قانون و نوشتن قانون مشکلات حل میشود، در صورتی که هر روز داریم بر تورم قانون میافزاییم و روز به روز هم ما راه فرار از قانون را خودمان توسعه میدهیم.
بنابراین مجلس باید در این قضیه بحث نظارتش را قوی کند. حالا سؤال من این است که الان وقتی میگویند برنامه پنجم توسعه (70) درصد انحراف داشته ما برای نظارت و برخورد با متخلفین چکار کردیم؟ چه کسی پاسخگو بود و چه کسی مجازات شد؟ یا مثلاً همان بودجه (50) درصد، (60) درصد انحراف دارد. فقط میآییم در صحن مجلس اعلام میکنیم که این انحراف داشت یا بودجه رعایت نشد. اتفاق خاصی نمیافتد. حالا هم همین است، این بودجه را هم الان همانطور که دوستان فرمودند وقتی ما این را دوبخشی کنیم، یک دفعه بیاییم بودجه شرکتها را بررسی کنیم، یک دفعه بودجه خود سال را، طبیعتاً باز هم مشکلی را حل نخواهیم کرد و الا اگر همین بودجه شرکتها، حالا اگر قرار است مدت زودتری ارائه شود، گرچه ما همین یک ماه قبل از سال بودجهمان تمام شده بود. فرصت داشتیم بودجه شرکتها را بررسی کنیم. ولی متأسفانه این انگیزه نیست و با این کار هم ما نتیجهای نخواهیم گرفت، گرچه نظر دوستان خیر است و واقعاً هم میخواهند این مسأله حل شود، منتها ما به اساس کار، نظارت و پاسخگویی توجه چندانی نمیکنیم.
غیر از این من خدمت دوستان عرض کنم، من دیروز هم در این زمینه گفتم، خواهش ما این است که آییننامه داخلی مجلس رعایت شود. الان یک طرحی با (50) تا رأی آمده، دیروز اولویتش رأی آورد و امروز در دستور کار است. منتها بقیه طرحهایی هم که همین (50) تا امضا را دارد و در اولویت است، خواهش ما این است که این نکتهها رعایت شود، آییننامه برای همه اجرا شود، نه فقط برای یک طرح. این هم تذکر ماده (100) است که من در این قضیه دارم، هم تبصره (1) آن است و هم اصل (67) قانون اساسی.
بنابراین من از نمایندگان محترم میخواهم، ما به جای اینکه وقتمان را روی این بحثها بگذاریم، بیاییم واقعاً بعد نظارت را قوی کنیم. من از هیأترئیسه محترم مجلس میخواهم که واقعاً در این زمینه ورود کند. من این را چندین بار گفتم، باز هم تکرار میکنم، آقای پزشکیان! این بحث، بحث نظارت است. همین بحث تقاضای جلسه غیرعلنی، ما بارها گفتیم این در راستای نظارت است، ولی گوش شنوایی نیست. در آخر هم ما باید اینجا بیاییم (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) مثل آقای فرمند جلوی هیأترئیسه تحصن کنیم، شاید این دفعه در دستور کار بگذارند. ما خواهش میکنیم هیأترئیسه در زمینه نظارت برنامهریزی و همکاری کند، به خواستههای نمایندگان که خواسته مردم و ملت است توجه کند. واقعاً احساس میشود بیتوجهی است و من شخصاً مجبورم که این دفعه از آن طریق اقدام کنم، چون تا به حال چند دفعه هم تذکر شفاهی و هم کتبی گفتیم و نتیجه نداده است. حالا هم فکر کنم آقای پزشکیان با دوستان دارند صحبت میکنند به حرف ما گوش ندادند. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر، آقای رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی

علیرضا رحیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من در وهله اول از سرکار خانم سیاوشی تشکر میکنم که لطف کردند وقتشان را به بنده واگذار کردند. عزیزان استحضار دارند ما در کمیسیون تدوین آییننامه مفصل راجع به این موضوع بحث کردیم و گزارشی که الان محضر مجلس و همکاران ارجمند است، گزارشی که در کمیسیون آییننامه به صورت مبسوط مخالف و موافق در آنجا صحبت کردند، دلایل مستوفایی در آنجا مطرح شده، احتمالاً همکاران محترم در جریان باشند که در سال 96 برابر گزارشاتی که به کمیسیون برنامه و بودجه و مجلس اعلام شد (359) شرکت سودده بودند. از این (359) شرکت (10) شرکت زیانده بودند. در صورتی که الان غالباً در آمارها به نوعی وانمود میشود که اکثر شرکتها زیانده هستند. این اختلاف آماری که در سود و زیان شرکتها گاهاً مطرح میشود صرفنظر از بحثهای حسابرسی که چه مرجعی اینها را حسابرسی میکند، یکی از آنها ناشی از این است که گزارشات رسمی شرکتها به صورت جزئی و مبسوط به نمایندگان ارائه نمیشود یا اینکه در جداول بودجه به صورت مستوفی و مبسوط مطرح نمیشود.
نکته دوم و قابل توجه این است که علیرغم حکم ماده (1) قانون محاسبات کشور، اسامی (17) شرکت دولتی در لایحه بودجه سال 96 درج نشده، یعنی گزارششان در آنجا منعکس نشده است. این گلایهای بوده که هم دوستان کمیسیون تلفیق داشتند و هم نمایندگان در صحن در زمان رسیدگی به بودجه بارها مطرح کردند که این (17) تا شرکت چه در حوزههای فرهنگی، چه در حوزههای اقتصادی، چه در حوزههای خدماتی گزارشاتشان به مجلس نمیرود. بله، خود کمیسیون برنامه و بودجه ممکن است در جریان قرار بگیرد، ولی ریز آن برای نمایندگان به صورت مبسوط منتشر نمیشود.
نکته سوم هم درخصوص سازمان خصوصیسازی است. عزیزان استحضار دارند، یکی از دلایلی که مجلس به تحقیق و تفحص از سازمان خصوصیسازی رأی داد همین گزارشاتی بود که مربوط به شرکتها ارائه شد. در سازمان خصوصیسازی یک تصمیمگیری و یک تصمیمسازی است. وقتی شفافیت در بودجه و آمار و ارقام و حسابرسی شرکتها وجود نداشته باشد قاعدتاً منجر به تصمیمسازی در مرحله واگذاری شرکتها میشود و این تصمیمسازیها هم در زمانی اتفاق میافتد که شفافیت لازم وجود ندارد.
نکته چهارم و آخر را هم که عرض کنم، همین دو ماه پیش بود که رئیس دیوان محاسبات گزارش رسمی دیوان محاسبات را از سال 97 برای مجلس قرائت کردند. یکی از دلایل انحراف از تحقق برنامهها و اهداف دولت، انحراف از قوانین است که رسماً در گزارش سازمان دیوان محاسبات ارائه شد. انحراف از قوانین یکی انحراف از قانون بودجه است. یکی از مواردی که از قانون بودجه منحرف میشود، چه دولت و چه مجلس این است که درخصوص شرکتها و حسابرسیشان و سود و زیانشان و ترازنامهشان شفافیتی برای مجلس یا برای کمیسیونها وجود ندارد. لذا علیرغم دفاعی که ممکن است آقای دکتر پورمحمدی یا کمیسیون برنامه و بودجه داشته باشند که این اصلاحیه نظامات بودجهریزی کشور را به هم میزند، علیرغم این ما معتقدیم این منجر به شفافیت در لایحه بودجه کشور خواهد شد و دست دولت را هم برای حسابرسی مخصوصاً در کنترل هزینهها در این شرایط باز میکند.
یک نکتهای را هم جناب آقای سلیمی در دفاعیاتشان در مخالفت با این گزارش ارائه دادند که من لازم میدانم اصلاح کنم. اعلام کردند (4) درصد هزینههای شرکتها افزایش پیدا کرده است. بله، (4) درصد هزینه شرکتها افزایش پیدا کرده، منتها این (4) درصد مربوط به هزینههای افزایش حقوق و مزایا بوده، مربوط به افزایش خدمات و افزایش مواد اولیه یا هزینههای جاری شرکت نبوده، بلکه مشخصاً مربوط به دلیل افزایش حقوق و مزایا بوده که نهایتاً منجر به زیانده شدن این شرکتها میشود. لذا من از همکاران ارجمند تقاضا میکنم زحماتی را که کمیسیون تدوین آییننامه کشیدهاند در اینجا تکمیل کنند و رأی مثبت به این اصلاحیه ارائه بدهند، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! مخالف آخر حضور ندارند و قاعدتاً موافق صحبت نمیکند.

مسعود پزشکیان

حمیدرضا فولادگر

مسعود پزشکیان
آقای کوهکن! بگذارید تذکر را گوش بدهیم تا اگر اشکالی بود جواب تذکر را هم بدهید.

محمد علی وکیلی
آقای خدری تذکر دارند، بفرمایید.

عبدالحمید خدری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران و اعضای محترم هیأترئیسه عرض سلام و ادب و احترام دارم. جناب آقای دکتر پزشکیان! ما حضرتعالی را به عنوان یک فرد منصف و مقید به قانون قبول داریم. با توجه به ماده (16) آییننامه که هیأترئیسه در ماه مبارک رمضان هم سوگند یاد کردند، میطلبد که به این سوگند عمل کنند. دیروز در مجلس شاهد بودیم، من روز یکشنبه نطق داشتم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، حاجآقا! راجع به موضوع نیست.

عبدالحمید خدری
آقای پزشکیان! کاملاً راجع به موضوع است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، این را بعداً وقت میدهیم صحبت کنید، چشم. راجع به موضوع اگر تذکری دارید بفرمایید.

محمد علی وکیلی

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (52) را دارم. ببینید! براساس اصل (52) گفته «بودجه سالانه کشور به ترتیبی که در قانون مقرر میشود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس تسلیم میشود».
آقای رئیس ببینید! عرض ما این است، براساس این طرحی که آمده، ساز و کار رسیدگی به بخش بودجه شرکتهای دولتی در مجلس در آن مشخص نیست. باز ابهام داد. من خواهش میکنم حضرتعالی برای رفع این ابهام یک چارهاندیشی کنید. خواهش من این است، بفرمایید این برگردد و توضیح داده شود، (نایبرئیس ـ وارد نیست) در یک زمان مجزا اگر بودجه شرکتها در مجلس تصویب شود ما بحثی نداریم و مخالفت با قانون اساسی هم ندارد و الا اگر به این سبک باشد مشخص نیست باز مسیر به کجا منتهی شود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
مخالف برنامه، مخالف قانون نیست، متشکرم.

محمد علی وکیلی

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من تشکر میکنم، همانطور که به استحضارتان رساندم الان یک تجمعی از کارکنان مجلس

مسعود پزشکیان
گفتم که بعداً بفرمایید، الان نه

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
راجع به این مسأله بعد از این بفرمایید، چشم. اگر کسی راجع به موضوع تذکر دارد بفرمایید.

محمد علی وکیلی

حمیدرضا فولادگر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر پزشکیان! من تذکر مواد (141) تا (149) آییننامه را دارم. ببینید! این طرح اصلاح آییننامه اگر چه در موضوع آییننامه است، اما چون محتوای آن کاملاً به کمیسیون بودجه مربوط میشود، متأسفانه اینجا فقط گزارش کمیسیون آییننامه مطرح شده است. ما الان نظر کمیسیون بودجه مجلس را نداریم که آیا اصلاً این امکانپذیر است؟ آیا امکان اینکه بودجه در دو مرحله ابلاغ شود هست؟ آیا میشود بودجه شرکت، اگرچه من محتوا را کاملاً قبول دارم، به لحاظ محتوایی این کار انضباطی و بسیار درستی است. اما به لحاظ شکلی آیا اگر ما نظر کمیسیون بودجه را اینجا داشتیم بهتر نبود که لااقل کمیسیون بودجه میگفتند این امکانپذیر است یا نه؟ خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
چون کمیسیون بودجه گزارشی به صورت مکتوب نداده، در نتیجه ما نمیتوانیم این را رد کنیم. تذکر بعدی را بفرمایید، اگر راجع به موضوع است بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ظاهراً آقای تاجگردون در موضوع تذکر دارند.

محمد علی وکیلی
آقایان قاضی پور! چون آقای تاج گردون در موضوع تذکر دارند اجازه می دهید ایشان صحبت کند؟ نوبت آقای قاضیپور است، آقای قاضیپور اصرار دارید؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از هیأترئیسه. آقای پزشکیان! آن تذکر (75) را هم من لحاظ میکنم و بعد از موضوع عرض میکنم، ولی الان در موضوع است. حضرتعالی مستحضر هستید باب نظارتی مجلس را ما باید بیشتر قوی کنیم. شما کمیسیونها را کم کردید، تا باب نظارتی مجلس، سؤالات، استیضاحها، همه به موقع شود.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور در موضوع نیست

نادر قاضی پور
نه، در موضوع است، مسائل مالی است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای قاضیپور! مربوط به این موضوع نیست، متشکرم. نفر بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای تاجگردون بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ابتدا من یک اخطار اصل (52) قانون اساسی را دارم، ولی حالا بپذیرید یا نپذیرید، ولی در مورد خود اصل موضوع تذکرم است که درست است که شاید الان اختیارات کمیسیون برنامه و بودجه در این مصوبه افزایش پیدا میکند، ولی یک تناقض خیلی جدی با قوانین بالادستی و قوانین خودمان دارد. دلیلش هم اینکه اگر شما متن را نگاه کنید، حتی بخواهید زمانش را هم اصلاح کنید باز این اتفاق نمیافتد. یعنی شما الان متن را نگاه کنید، میگوید دولت تا پایان مهرماه باید به کمیسیون برنامه و بودجه گزارشش را بدهد، کمیسیون برنامه و بودجه به دیوان محاسبات بفرستد، بعد دیوان محاسبات به کمیسیون برنامه و بودجه بدهد که در حین بررسی بودجه این را بررسی کنیم.
از طرف دیگر ما قانون داریم که در (15) آذرماه دولت باید لایحهاش را به مجلس بدهد. لایحهای که میخواهد به مجلس بیاید درست است بودجه کل کشور است، بودجه عمومی ما متأثر از بودجه شرکتها است. سود سهام، مالیات شرکتها، بودجه شرکت نفت، بودجه پخش و پالایش، من باید این را همینطور نگه دارم، دولت نمیتواند بودجه بدهد. دولت یک بودجه دیگری میدهد، بعد هم من نمیتوانم کاری کنم. آقای دکتر! به نظرم اگر ما بخواهیم این را تصویب کنیم عملاً (15) آذر که هیچ، دولت هیچوقت نمیتواند بودجه را بدهد. مگر اینکه یک بودجه دیگر بدهد، ما یک چیز دیگری بررسی کنیم. چون تعارض جدی هم با اصل (52) قانون اساسی دارد و هم با آییننامه داخلی خود مجلس که میگوید دولت (15) آذرماه باید این بودجه را بدهد، دولت قطعاً این بودجه را نخواهد داد. اگر بگوییم به قبل از مهرماه بیاورد، که اول سال میشود، دیگر موضوعیت ندارد بخواهد این کار را انجام بدهد. من خواهش میکنم به تذکر توجه کنید.

مسعود پزشکیان
ـ آقای تاجگردون! الان نوشتهاند این طرح یک سال است که در اختیار کمیسیون بودجه بوده، ولی تا حالا نظر نداده اید.

غلامرضا تاج گردون
آقای رئیس! اصلاً به ما ندادهاند. آقای کاتب! شما میفرمایید، من پارسال شفاهی آمدم با شما صحبت کردم، روی شفاهی که بحثی ندارم. بعد هم هیأترئیسه باید به ما بدهد، آقای کاتب یا رئیس کمیسیون شوراها که نه.

مسعود پزشکیان
آقای کوهکن! بفرمایید نظرتان را بدهید.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم، پاسخ بدهم. جناب آقای صباغیان! قبلاً درخواست اولویت شد، دیروز درخواست تغییر دستور شد. فلذا از نظر شکلی هیچ ایرادی بر اینکه امروز مطرح شده نیست. من از مخالفین محترم تشکر میکنم، هم جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر سلیمی و هم جناب آقای صباغیان، با انصاف کامل فرمودید که مطلب مهم است، قبول دارید. حتی جناب آقای سلیمی اشاره کردند این چیزی که هست یک مقداری شل است، باید محکمتر باشد که حالا آن ایرادی که بعضاً گرفتند حتماً در زمانی که این پیشنهاد را داشتند به آن توجه داشتند، این یک نکته.
نکته بعد این است که من در زمانی که بحث بود خدمت تعداد قابل توجهی از برادران کمیسیون بودجه رسیدم، صحبت کردیم. شاید از ابتدای امر این مطلب را این همکار کوچکتان دنبال میکرد و اعتقاد داشتم که حتماً باید نظر جمع دوستان را داشته باشیم، برای اینکه به یک راهکار صحیح و درستی برسیم.
دوستان عزیز دقت کنید! من چند تا آمار را خدمت شما عرض میکنم. چرا دیوان محاسبات در سال 1396 گزارش میدهد که بودجه (17) شرکت دولتی در همین بودجه شرکتهای دولتی که تقدیم مجلس شده نیست؟ خوب دقت کنید، این گزارش دیوان محاسبات است. یعنی در سال 96 چون دربسته تحویل گرفتیم و دربسته هم تصویب کردیم، دیوان محاسبات در بررسی بعدی بعد از تصویب آن متوجه شده اصلاً بودجه (17) شرکت دولتی در لایحه نیست، این یک نکته.
نکته بعدی را شما دقت کنید! اتفاقاتی که برادرمان اشاره کردند که در ارتباط با خصوصیسازی به وجود آمد، من بخشی از اینها را خدمت عزیزان میخوانم. ببینید! شرکت پالایش نفت کرمانشاه را که قیمت کارشناسی آن (617) هزار میلیارد ریال ارزیابی شده، با تصویب هیأت واگذاری با کاهش (70) درصدی واگذار کردند. ما در زمان بررسی توجه نداریم، آکبند تحویل میگیریم، آکبند تحویل میدهیم، بعد واگذار میشود، (70) درصد را تخفیف میدهند، بعداً که ما متوجه میشویم توسط چشم و گوش مجلس که دیوان محاسبات است، مصاحبهها، میزگردها و فریادها بلند میشود.
دیوان محاسبات گزارش میدهد که بخشی از این واگذاری شرکتهای دولتی بحث اهلیت کسانی بوده که به آنها واگذار شده است. در ارتباط با تبریز، در ارتباط با مغان، هفتتپه و موارد دیگر. دیوان محاسبات اعداد و ارقامی را ارائه میکند فقط برای بررسی بودجه سال 96 که واقعاً این اعداد و ارقام، ارقام بالایی است. دقت کنید! من بخشی از اینها را خدمت شما میخوانم.
دو شرکت دولتی تولید آلومینیوم عمده کشور که بخش عمده آلومینیوم کشور را تولید میکنند، با اینکه دیوان محاسبات پیگیری میکند و (346) میلیارد اضافه میشود، اعلام میکند (360) میلیارد تومان از رقم کارشناسیشده ارزانتر واگذار میشود. دقت کنید! همگی ما میگوییم بخش عمدهای از بودجه شرکتهای دولتی است، همه ما میگوییم مجلس باید اقتدار داشته باشد، مجلس باید ورود پیدا کند، مجلس باید نظارت داشته باشد. نظارت چگونه؟ دربسته تحویل میگیریم، دربسته هم تحویل میدهیم، بعد آن اتفاقات میافتد، بعد حالا سراغ بحثها و تبعاتی برویم که برای جامعه دارد. بعد شما در حوزههای انتخابیهتان زیر سؤال میروید که این حرفهایی که در این مناظرات تلویزیونی زده میشود که مغان را اینطور واگذار کردند، هفتتپه را اینطور واگذار کردند، آلومینیوم المهدی را اینطور واگذار کردند، بعد بعضی از همکاران شما اینجا میآیند بالبال میزنند که درخواست تحقیق و تفحص بدهند و شما رأی بدهید، دلیل این چیست؟ دلیل این آن است که در زمان بررسی بودجه اینها که جزء لایحه است و ارائه میشود، اگر این بررسیها را میکردیم، قطعاً نمیگویم تمام اینها، اما بخش عمدهای از اینها اتفاق نمیافتاد.
فلذا خواهش من این است، خوب به عرض بنده دقت کنید، یک نفر از مخالفین محترم، عزیزان دیگر، حتی کسانی که ایراد گرفتند، حالا یا ایراد قانون اساسی یا عزیزمان که اشاره کردند این به کمیسیون برنامه و بودجه داده نشده که مدرکش را خدمت آقای رئیس دادیم، خدمت دوستان داده شده است، همه تأکید بر این دارند که این اتفاق خوبی است، دولت هم خودش را باید با این شرایط تطبیق بدهد. (نایبرئیس ـ متشکرم) یک پیام روشنی برای مردم دارد و آن اینکه امروز مجلس تصمیم گرفت به بخش عمدهای از بودجه ورود ماهیتی پیدا کند. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم. آقای دکتر تاجگردون! در ضمن ما کتباً به کمیسیونها ارجاع دادیم و جواب داده نشده است. حضار 218 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم دوسوم رأی میخواهیم، لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
ناطقان جلسه آقایان: فرج¬الله رجبی، سیدمحمدجواد ابطحی، سیدکمالالدین شهریاری، محسن کوهکنریزی و علی اسماعیلی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای فرجالله رجبی نماینده محترم شیراز.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر.
ـ آقای سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محسن کوهکنریزی نماینده محترم لنجان.
ـ آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مهندس فرجالله رجبی نماینده محترم شیراز دعوت میکنم برای مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

فرج اله رجبی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به روح پرفتوح امام راحل و شهدای گرانقدر، آرزوی توفیق الهی برای مقام معظم رهبری و همه خدمتگزاران به نظام جمهوری اسلامی و ایران عزیز.
کی شعر تر انگیزد خاطر که حزین باشد
یک نکته از این معنی گفتیم و همین باشد
جام می و خون دل هر یک به کسی دادند
در دایره قسمت اوضاع چنین باشد
در کار گلاب و گل حکم ازلی این بود
کاین شاهد بازاری وان پردهنشین باشد
متأسفانه در چند ماه اخیر رویهای در مجلس شورای اسلامی معمول شده است که همکاران گرامی احتمالاً برای جدا کردن حساب خود از مجلس در اظهارنظرها و نطقهای خود مکرراً مجلس شورای اسلامی را مورد تاخت و تاز قرار میدهند. خدمت این همکاران عزیز عرض میکنم که همگی ما باید مسئولیت کارهای انجامشده و انجامنشده خود را بپذیریم و بدانیم که فرافکنی تأثیری ندارد. باید با دقت موقعیت و مختصات مجلس شورای اسلامی را تعیین کنیم و سهم این مجلس را در تصمیمسازی و تصمیمگیری در فضای واقعی روشن نماییم.
مگر میشود نرخ ارز از (4000) تومان به (12) هزار تومان برسد، ولی من و شما مسئول نباشیم؟ مگر میشود نرخ تورم دورقمی و فزاینده را در کشور شاهد باشیم و من و شما مسئول نباشیم؟ مگر میشود در حوزههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی اقداماتی صورت پذیرد و من و شما فقط فرار رو به جلو نماییم؟ برعکس، وظیفه ما این است که در شرایط فعلی وضع و مختصات مجلس شورای اسلامی را برای مردم تبیین کنیم تا حد مسئولیت ما و قدر ما روشن شود.
همکاران گرامی! چرا به جای متهم کردن مجلس و یکدیگر به ناتوانی به مردم نمیگوییم که مجلس در رأس امور نیست؟ چرا نمیگوییم که ما وارد چالشهای عدیدهای در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و زیستمحیطی هستیم و با کمبود عده و عُده تنها مشغول پیوند زدن ریش به سبیل هستیم؟ چرا نمیگوییم متأسفانه برخی از شوراها و مجامع ملی به نحو مؤثری در تصمیمات مجلس مداخله میکنند؟ و اتفاقاً این تنها موضعی است که ما باید به خاطر سوگندی که خوردهایم بایستیم و جایگاه مجلس را پاس بداریم و از مداخلات ناروا جلوگیری کنیم. جالب توجه است که امروز به جای دفاع و صیانت از حق نمایندگان برای اظهارنظر در کلیه امور که مستفاد از اصل (84) قانون اساسی است، نگاههای جناحی باعث شده که صرفاً بر مبنای نیات سیاسی، همکاران خود را در ابراز نظرها مورد هجمه قرار دهیم. چنانچه رسماً اعلام میشود که نمایندهای به دلیل اظهارنظر همکاران دیگری درخصوص موضوع حصر شکایات آنان را به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان بردهاند.
یکی بر سر شاخ بن میبرید
خداوند بستان نظر کرد و دید
بگفتا که این مرد بد میکند
نه با من که با نفس خود میکند
دو؛ در سال رونق تولید متأسفانه شاهدیم که به جای توجه عمیق به موانع تولید، ساختار اقتصادی کشور، بروکراسی پیچیده، ناتوانی مدیران و اطلاعات ناشی از تحریم و بازدارندگی نظام بانکی، شعارها فراوان و اقدامات اندک است. در اینجا بجا است که مراتب تأسف و اعتراض خود را به رد بند (1) الحاقی تبصره (16) قانون بودجه سال 98 توسط شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت اعلام نمایم.
قویاً اعلام میکنم که تأثیر این بند در حوزه تولید و اقتصاد ملی از هزاران شعار بیشتر بود و این تبصره یکی از مهمترین مصوبات مجلس شورای اسلامی در طول سه سال گذشته بوده است. مجلس برای رونق تولید حسب فرمایش مقام معظم رهبری بررسی و تلاش خود را انجام داده، با تشخیص اینکه در حال حاضر بزرگترین مانع رونق تولید و تحرک اقتصادی محاسبه و أخذ سود مرکب و جرایم توسط بانکها است، بند الحاقی تبصره (16) را تصویب نمود. ولی متأسفانه از طریق دو مرجع مذکور رد شد. این الحاقیه نه تنها تبعیضآمیز نبود، بلکه میتوانست نشانه درک صحیح از حکمروایی مدبرانه و منطبق با نیاز زمان باشد. از کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه مؤکداً درخواست دارم که در اسرع وقت نسبت به تهیه و تدارک جایگزین بند الحاقی تبصره (16) اقدام واسع صورت گیرد.
(در این هنگام آقای علی اردشیرلاریجانی «رئیس مجلس» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
امروز در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و محیطزیست مبتلا به دو عارضه اساسی هستیم. اول فقدان گفتگو و فضای گفتگو. دوم عدم تولید محتوای مناسب. بدون تردید میتوان بسیاری از آسیبهای جدی در حوزههای مورد بحث را معلول این دو عارضه دانست. اینکه در مملکت ما خودیها زود غیرخودی میشوند، مشکلات ساختاری و فرآیند به فساد اقتصادی میانجامد یا هنوز هم مشکل بیحجابی را نیروی انتظامی و امنیتی و قضائی باید حل کند، یا حضور زنان در ورزشگاهها موجب هیجانات و نگرانی میشود، همه معلول این دو عارضه است. ما برای تبیین اهمیت حجاب همایش برگزار میکنیم و در آن همایش خانمهای محجبه را موعظه میکنیم و گفتگویی با بدحجابها و بیحجابها نداریم. محتوای فرهنگی قابل توجهی در سال اخیر هم تدارک ندیدهایم و جالب اینکه بسیاری از اوقات به جای نهادهای فرهنگی نهادهای نظامی این همایشها را برگزار میکنند.
در عرصه اقتصادی پس از (40) سال به جای ارائه مدلهای علمی و مبتنی بر چارچوبهای اسلامی، به نظام شبهربوی بانکداری رضایت دادهایم.
در موضوعات اجتماعی دستاوردهای ما کجاست؟ عموماً به جای حوزههای علمیه و دانشگاهها، رفع و رجوع کارها به شورای تأمین واگذار میشود.
آقایان! قرآن عزیز فرمود: «فبشر عباد، الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه»، این قول قرآن برای این دنیاست وگرنه در آخرت که شنیدن و گفتن سودی ندارد. علمای عزیز، اساتید دانشگاه، صاحبان تریبون! تا زمانی که تولید محتوایی صورت نگیرد، فریاد وااسلاما تأثیری ندارد. آقایان علمای بزرگوار! در موضوعات مختلف نهی از منکرهای شما را شنیدهایم، لطفاً مقداری نیز امر به معروف بفرمایید. جوانان ما این که چه کارهایی را نکنند بسیار شنیدهاند، اکنون تشنه این هستند که شما بفرمایید چه کارهایی را میتوانند انجام بدهند.
برخلاف هیاهویی که رسانهها بر سر اعتبارات مؤسسات فرهنگی برپا کرده بودند، اینجانب اعتبارات فرهنگی را لازم میدانم، ولی میزان بهرهوری از آن اعتبارات را محل اشکال میدانم. در زمانی که حقالتحریر و چاپ یک اثر مکتوب چیزی در حدود (200) میلیون تومان هزینه دارد، بنابراین مؤسسهای که (300) میلیارد تومان اعتبار دارد باید سالانه معادل (1500) عنوان کتاب تولید کند (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید، وقتتان تمام شد) و این اتفاق نمیافتد، چون آنها هم دچار مسائل ما شدهاند. وقتی که بعد از (40) سال هنوز هم در مسائل مبتلابه آثار استاد شهید مطهری را داریم، به غیر از عظمت استاد مطهری، معلوم میشود که دیگران از قافله عقب ماندهاند.

اکبر رنجبرزاده

فرج اله رجبی
یک مطلب بگویم تمام کنم. اخیراً جناب آقای رئیسی توسط رهبر معظم انقلاب به ریاست قوه قضائیه منصوب شدهاند، با تصدی این پست، اولین رئیس قوه قضائیه هستند که قبل از تصدی این پست دارای مسئولیت قضائی بودند، این نکته مهم و قابل اعتمادی است و من به ایشان عرض میکنم اگر قرار است اتفاقی بیفتد و مبارزه با فساد شود چهار پیششرط دارد:
1 ـ هر گونه اصلاحی باید از قوه قضائیه شروع شود. در ساختار، در فرآیند و در تأمین نیروهای باکیفیت قضائی.
2 ـ اهتمام در عدم مداخله سیاست در امور قضائی.
3 ـ اجرای کامل قانون آیین دادرسی کیفری و رعایت حقوق متهمین به ویژه در مورد حق استفاده از وکیل در تمام مراحل دادرسی.
4 ـ تعمیم دادن این نکته مهم که قوه قضائیه متولی عدالت در جامعه است

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، همه حقایق را لازم نیست امروز بگویید

فرج اله رجبی
بنابراین باید بر عدالت تکیه کند، نه بر حکومت. اگر بر عدالت تکیه کند حتماً حکومت را هم اصلاح خواهد کرد. متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی نماینده محترم خمینیشهر دعوت میکنم، هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیسجمهور! شما در کتابی که منسوب به شماست، یعنی در کتاب «امنیت ملی و نظامهای اقتصادی ایران» در صفحه (791) الگوی مطلوب اقتصادی را برای ایران نظریههای مکتب نهادگرایان و کنزیهای جدید دانستهاید. آیا میدانید که این مکتب چهار نقش برای دولت در اقتصاد قائل است؟ نقش تخصیصی، تثبیتی، توزیعی و تنظیمی. بفرمایید دولت شما و تیم اقتصادی شما یعنی مکتب نیاوران درخصوص این نقشهای گفتهشده چه نقشههایی داشته و عمل کردهاند؟ مثلاً برای کنترل قیمتها، توسعه درآمد و ثروت، کار و فراغت، کاهش واردات به ویژه غیرضرور، تولید و عرضه کالاهای عمومی، خدمات درخور و شایسته چه کردهاند؟
آقای رئیسجمهور! با معذرت، بیعرضگی خودتان را به عنوان نداشتن اختیار توجیه نکنید. آیا همین امروز اختیار ندارید که با توجه به اینکه قانون بودجه 98 هم مقرر کرده و با توجه به تحریمهای ظالمانه که قرار بود بالمره پایان یابد و صادرات قاچاق کالا به دلیل افزایش نرخ ارز، حجم نقدینگی بالا، همان که دولت نهم و دهم را در سال 92 مورد تمسخر قرار دادید و از (450) هزار میلیارد تومان در آن زمان به (1800) هزار میلیارد تومان اکنون رساندهاید، کالاهای اساسی مورد نیاز مردم را سهمیهبندی کنید. آیا همچنان فکر میکنید که علتالعلل مشکلات اقتصادی حل مسائل با غرب است؟ آیا همه کشورهایی که در حلقه اسارت آمریکا هستند همه موضوعات و مشکلاتشان حل شده است و آیا اساساً وعدهای که اقتصاددانان لیبرال دادهاند، که نتیجه نهایی اقتصاد آزاد برخورداری همه است، حتی در کشورهایی که اقتصادشان بر این نظریه مثل آمریکا و فرانسه استوار است تحقق شده و همه آحاد مردم آن کشورها در ناز و نعمت به سر میبرند؟
آقای رئیسجمهور! به سوگندتان بیاندیشید، دومرتبه و سهمرتبه آن را بخوانید و دقت کنید. به خدمات صادقانه برای ملت برگردید. اگر واقعاً شما اختیار نداشتید چرا مجدداً کاندیدای ریاست جمهوری شدید؟ یقیناً دولتی که در خدمت مردم باشد، اقتدار سیاسی لازم را خواهد داشت.
آقای روحانی! سعی نکنید با ایجاد دوقطبیهای کاذب مذاکره ـ جنگ، معیشت ـ مذاکره، حصر و غیرحصر، رفراندوم و غیر آن، اسلام رحمانی و غیررحمانی و نظایر آن از اجرای وظایف اصلی خود طفره بروید.
و اما سه ماه از سالی که به نام رونق تولید بود گذشت، سه ماه هم از ضرورت تغییر ساختار بودجه گذشت. سازمان برنامه و بودجه چه کرده است؟ مجلس چه اقداماتی انجام داده؟ شکل و ساختار کنونی بودجه کشور مطلوب نیست. در سند بودجه کنونی تفکیک روشنی بین امور حاکمیتی و غیرحاکمیتی وجود ندارد. مقام معظم رهبری و دلسوزان تعلیم و تربیت فرمودهاند، آموزش و پرورش هزینهای نیست، امری حاکمیتی و سرمایهای است. آیا در بودجه چنین دیده شده؟ آیا نمیتوان (2) درصد از درآمد نفت و میعانات گازی و نفتی را به آموزش و پرورش اختصاص داد؟ متأسفانه در بررسی بودجه نمایندگان نگاه محلی و منطقهای دارند و بیشتر نمایندگان موضوعات کلان را در بودجه مورد نظر قرار نمیدهند.
اما تحقیق و تفحص از مجلس و ارکان آن یک سال و اندی است کلید خورده است. مرکز پژوهشها، دیوان محاسبات، خبرگزاری خانه ملت و همه. آقای رئیس! یک سال است این طرح تقدیم شده، برخلاف ماده (212) آییننامه مجلس به بوته فراموشی سپرده شده است. نمایندگان میبینند که هر روز در جایی دیواری ساخته و هنوز چندی نگذشته تخریب میشود. باباجان من! داعش از دیوار وارد نشد، از در وارد شد. باید معلوم شود پیمانکاران طرف قرارداد مجلس چه کسانی هستند، عزل و نصبها و امور استخدامی در مجلس چگونه است، مسافرتهای خارجی براساس کدام اولویت و چه هزینههایی انجام میشود؟ ابتدا از خود شروع کنیم، شفافسازی را از مجلس شروع کنیم. در مجلس هشتم آنقدر بحث تحقیق و تفحص از مرکز پژوهشها معطل ماند که آخر حذف شد.
هیچ وزارتخانهای مانند آموزش و پرورش مخصوصاً در این دولت مظلوم واقع نشده است. ردیف سیزدهم در بین تمام وزارتخانهها، مشکلات رتبهبندی معلمان و اجرای قانون تعیین تکلیف معلمین حقالتدریس و نهضتی هنوز به کابینه تسلیم نشده، در حالی که اول مهر شده است و ما با کمبود شدید معلم روبرو هستیم، چه رسد به مطالبات معوقه فرهنگیان و همسانسازی که نه برای معلمان، نه برای کارگران و بازنشستگان هیچکدام اجرا نشده است.
تأمیناجتماعی با افزایش حق بیمه و قطع بیمه بعضی از اقشار ضعیف مثل قالیبافان، حتی کسی که یک روز حق بیمه خود را پرداخت نکرده موجب فشار بر اقشار مستضعف جامعه شده است. مضاف بر اینکه هنوز رئیس سازمان تأمیناجتماعی تعیین تکلیف نشده است.
اما شهرستان خمینیشهر هنوز به دلیل نزدیک بودن به اصفهان مشکلات زیربناییاش حل نشده است. (50) کیلومتری شعاع مرکز اصفهان سبب عدم سرمایهگذاری و در نتیجه اشتغال در این شهر شده و میشود. به همین جهت است که شهر نمونه شاهد کشور درچه و مناطقی مثل وازیچه، جویآباد و دستگرد خواهان الحاق به کلانشهر بزرگ اصفهان هستند. آقای رئیسجمهور، وزرای دولت! توجه به خمینیشهر عقلی است، مسائل خمینیشهر را حل نکنید، مشکلات استان ادامه خواهد داشت.
وزیر محترم بهداشت! درخصوص بیمارستان اشرفی و (9) دی تأمین امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی کافی میخواهیم. درمانگاه کوشک و درچه هنوز که هنوز است بلاتکلیف است.
آقایان! آب استان پدیده ملی است، ما برای آب با هیچ استان و قومی دعوا نداریم. فقهای شورای نگهبان فرمودهاند که حقآبه و رعایت آن حقی شرعی و قانونی است، حق اصفهان را بدهید. باغات و مزارع خمینیشهر و فلاورجان و مبارکه و زرینشهر و شرق اصفهان و برخوار به سرزمین سوخته تبدیل شده است.
و اما آقای رئیس، آقای لاریجانی! ضمن تبریک به ریاست مجدد شما، امیدوارم که در پایان این دوره نقش خودتان را به عنوان سخنگوی مجلس به درستی ایفا کنید. مجلس را از این زبونی و ذلت خارج کنید. مجلس اگر در رأس امور بود، امروز وضعیت مملکت به این وضع اسفانگیز نبود.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
خیلی محظوظ شدیم، نفر بعدی صحبت بفرمایند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای ابطحی نماینده محترم خمینیشهر. از جناب آقای دکتر سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان دعوت میکنم، برای هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

سید کمال الدین شهریاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا، روح بلند و ملکوتی امام (رضواناللهتعالیعلیه) و با عرض سلام به پیشگاه آقا امام زمان و نایب برحق او مقام معظم رهبری، خانوادههای معظم شهدا، جانبازان، آزادگان، رزمندگان و همه بسیجیان جانبرکفی که از ارزشهای انقلاب و نظام مقدس اسلامی دفاع نمودند و ضمن عرض سلام به محضر ریاست محترم مجلس و نمایندگان محترم عرایضم را در چند بخش تقدیم مینمایم:
1 ـ اکنون که در سال پایانی دوره دهم مجلس شورای اسلامی به سر میبریم با نگاهی به سه سال گذشته به مقایسه این دوره با دورههای اولیه مجلس شورای اسلامی که اینجانب افتخار نمایندگی در دورههای سوم و چهارم آن را داشتهام، متأسفانه باید به عرض برسانم، که مجلس شورای اسلامی علیرغم توسعه کمی در فضا و ساخت و سازهای انبوه و گسترش سازمانی و چند برابر شدن کارکنان و ایجاد معاونتها و تشکیلات وسیع با نیروی انسانی زیاد در مرکز پژوهشها و غیره و رشد بودجه و هزینههای اداری نه تنها از نظر کیفی، کیفیت گذشته خود را چه در مقام قانونگذاری و چه در مقام نظارت حفظ ننموده، بلکه با سقوط در ورطه روزمرگی و تبدیل شدن به کارخانه تولید انبوه قوانین الحاقی و اصلاحی که ارتباط چندانی هم با مسائل و مشکلات مهم جامعه و کشور ندارد، به نهادی بیاثر در ساختار نظام تبدیل شده، به گونهای که بیم آن دارم چنین مجلسی نیروهای کیفی و نخبه خود را از دست داده و در دورههای آینده به باشگاهی برای نمایندگان تبدیل شود که هفتهای چند روز در آن حضور یابند و مؤثرترین اقدام آنها در زمان حضور وزیران در این باشگاه باشد که با حلقه زدن به دور وزرا و تقدیم نامههایی درخصوص رفع خواستههای شخصی و جمعی موکلین، با تضرع و استغاثه امیدوار به رفع برخی از مشکلات ریز و درشت موکلین خود باشند و به جای مجلس، نهادهای متعدد دیگری همچون سران سه قوه و غیره به تمشیت امور بپردازند.
2 ـ نگاه دولت و مسئولین نظام به استان بوشهر که به لحاظ وسعت و جمعیت یکی از استانهای کوچک، ولی به لحاظ ظرفیتها و منابع سرانه مادی و معنوی ثروتمندترین استان کشور محسوب میشود، نگاهی از منظر منافع ملی، منهای منافع منطقهای و استانی است. به گونهای که علیرغم تعبیر دولتمردان از استان بوشهر به عنوان پایتخت انرژی کشور، اغلب شهرستانهای این استان از نظر شاخصهای توسعهای مانند شاخصهای زیستمحیطی، اشتغال، درآمد سرانه، امید به زندگی و سلامت در پایینترین سطوح کشور ارزیابی میشوند. برای مثال با وجود مجتمع عظیم گازی و پتروشیمی واقع در منطقه پارسجنوبی که برای حدود (100) هزار نفر جمعیت فرصت شغلی ایجاد نموده، جوانان تحصیلکرده بیکار شهرستانهای دیلم، تنگستان و دشتی با نرخهای بیکاری به ترتیب (19)، (1/18) و (2/15) درصد در حسرت یک شغل آبرومندانه در پشت حصارهای مجتمع مذکور شب را به صبح سر میکنند و خانوادههای آنها همچنان چشم به راه همسران و فرزندان خود در خانه به امید لقمه نانی نشستهاند.
3 ـ در رابطه با مسائل و مشکلات حوزه انتخابیهام شهرستانهای دشتی و تنگستان نکاتی را به شرح زیر به سمع و نظر مسئولین محترم اجرایی کشور میرسانم.
از رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی که با سفر استانی خود و هیأت دولت در پایان سال گذشته به استان بوشهر تشریف آوردند و در مصوبات سفر اعتبارات مناسبی برای شهرستانهای دشتی و تنگستان منظور نمودند، از شخص ایشان و ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه و استاندار محترم استان و معاونین ایشان و فرمانداران شهرستانهای دشتی و تنگستان و رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه استان بوشهر تشکر و قدردانی مینمایم و به مصداق بیمایه فطیر است، درخواست مینمایم که جناب آقای رئیسجمهور! دستور فرمایید هرچه سریعتر اعتبارات سفر مذکور تخصیص یافته تا مردم شهرستانهای دشتی و تنگستان آثار سفر مذکور را به چشم ببینند.
از جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت که در اجرای طرحهای عمرانی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت اعتبارات مناسبی را به طرحهای عمرانی شهرستانهای دشتی و تنگستان اختصاصی دادهاند تشکر نموده و از ایشان و جناب آقای دکتر کرباسیان مدیرعامل محترم شرکت ملی نفت ایران مصراً درخواست مینمایم، دستور فرمایند نسبت به تعیین تکلیف و اعاده به کار کارکنان اخراجی شهرستانهای دشتی و تنگستان از منطقه ویژه پارسجنوبی اقدام سریع مبذول گردد.
از وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان درخواست مینمایم ضمن پیگیری فعال نمودن خط اعتباری فاینانس سدهای باغان و دشتپلنگ و تأمین اعتبار اتمام سد خائیز، دستور فرمایند هر چه سریعتر عملیات اجرایی سد باهوش اهرم که مطالعات فاز (2) آن خاتمه یافته و اعتباری بالغ بر (130) میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی در ردیف بودجه سال جاری برای آن پیشبینی شده، از طریق فراخوان و برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار شروع گردد.
همچنین شرکت آب و فاضلاب هرچه سریعتر نسبت به شروع عملیات اجرایی آبشیرینکن (7500) مترمکعبی بخش ساحلی تنگستان، (5000) مترمکعبی دلوار و (600) مترمکعبی لاور ساحلی اقدام نموده تا مردم دشتی و تنگستان از تشنگی و بیآبی نجات پیدا کنند.
از جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم با استفاده از اعتبارات سفر استانی آقای رئیسجمهور هر چه سریعتر نسبت به ادامه و اتمام عملیات بزرگراه بوشهر ـ دلوار ـ دیر که به علت تردد زیاد اتومبیلها و سرعت غیرمجاز خودروها به جاده مرگ معروف شده و بیشترین تصادفهای منجر به فوت استان بوشهر در این جاده اتفاق میافتد اقدام نموده و مردم بخش ساحلی شهرستان تنگستان و بنادر شهرستان دشتی را از این مصیبت نجات دهند.
همچنین ضمن تشکر از سازمان بنادر و دریانوردی به خاطر تأمین اعتبار لایروبی و توسعه بنادر شهرستانهای دشتی و تنگستان، درخواست مینمایم هر چه سریعتر نسبت به شروع عملیات اجرایی توسعه بندر محمد عامری، لایروبی و توسعه بندر بوالخیر، توسعه بندر صادرات مواد معدنی خورشهاب و توسعه بندر لاور ساحلی اقدام نمایند.
از سازمان ایمیدرو انتظار دارم هر چه سریعتر مطالعات اکتشاف مواد معدنی باارزش شهرستانهای دشتی و تنگستان را به اتمام رسانده و اکتشاف و استخراج مواد معدنی را در دستور کار قرار داده و از طریق تأمین اعتبار بندر صادراتی مواد معدنی خورشهاب، زمینه صادرات مواد معدنی و درآمدهای ارزی را از این بندر فراهم نمایند.
از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تقاضا دارم هرچه سریعتر با کلنگزنی درمانگاه تخصصی تأمیناجتماعی شهرستان تنگستان، بیمهشدگان این شهرستان را از خدمات درمانی مناسب برخوردار نمایند. همچنین با تأمین اعتبار مجتمعهای ورزشی و رفاهی کارگران شهرستانهای دشتی و تنگستان، این قشر زحمتکش را مورد توجه قرار دهند.
از سازمان شیلات ایران درخواست دارم نسبت به اتمام عملیات بندر شیلاتی دلوار و همچنین تأمین اعتبار لایروبی بندر شیلاتی محمد عامری اقدام نمایند. (رنجبرزاده ـ آقای شهریاری! وقتتان تمام شد).
از وزارت ورزش و جوانان خواهشمندم نسبت به تأمین اعتبار تکمیل سالنهای ورزشی شهرستانهای دشتی و تنگستان و همچنین تأمین اعتبار تکمیلی ورزشگاه شهر آباد در شهرستان تنگستان اقدام عاجل مبذول دارد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان تشکر میکنیم. از ناطقان اضطراری دعوت میکنم، جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز اجازه میخواهم که این پنج دقیقه وقت را به انتقاد از خودمان اختصاص بدهم. گاهی اوقات عزیزان گلایه میکنند، مسئولیت عدم اقتدار مجلس و عدم برخورد یا نظارت را متوجه هیأترئیسه محترم و رئیس محترم میدانند. من به این موضوع اعتقاد ندارم. معتقد هستم که در مجلس شورای اسلامی اختیارات بسیار خوبی داریم که اگر بجد و به دور از رودربایستی و اغماض در مورد دستگاههای دیگر به وظایف خودمان عمل کنیم نتایج خیلی بهتری میتوانیم بگیریم.
همکاران عزیز! اگرچه در قانون اساسی ما در نظام جمهوری اسلامی ایران تفکیک قوا داریم، قوا از همدیگر مستقل هستند، اما در یک مورد است که قانونگذار و کسی که قانون اساسی را تصویب کرده به مجلس شورای اسلامی اجازه داده که ورود پیدا کند. آن اصل (90) قانون اساسی است. در اصل (90) قانون اساسی میگوید هر گاه کسی از یکی از قوای سهگانه شکایتی دارد میتواند به مجلس شکایت کند. در قانونی که مجلس تصویب کرده این کمیسیون را برای چنین امری تشکیل داده است. عزیزان! قانون این کمیسیون میگوید حتی هرگاه کمیسیون با یکی از رؤسای سه قوه، حتی اگر با رئیسجمهور محترم، رئیس محترم مجلس، رئیس محترم قوه قضائیه مکاتبه کند، رؤسای سه قوه مکلف به پاسخگویی ظرف مدت یک ماه هستند. اگر ظرف مدت یک ماه پاسخ ندهند صرف اینکه در مهلت قانونی پاسخ ندادهاند مسئولیت دارند، برای او مجازات انفصال دیده شده است، از این اختیار قانونی چه کسی باید استفاده کند؟ قضات دادگستری باید استفاده کنند، دولت باید از این استفاده کند؟ مجلس باید از این استفاده کند. اما چرا مجلس نمیتواند استفاده کند؟
منِ نماینده که وقتی یک وزیر محترم یک سفر خارجی میرود، مدیرکل امور مجلس آن سر صبحانه نامه میگرداند و از ما برای تشکر و قدردانی برای کاری که وظیفه او است امضا میگیرد، چیزی انتظار غیر از این نیست. وظیفه اصلی خودمان را فراموش کردیم. این اصلاً و ابداً به معنی برخورد نیست. مقام معظم رهبری در جلسهای که رئیس محترم مجلس هم حضور داشتند فرمودند، خوب دقت کنید! من دو تا مطلب را از ایشان میگویم، ببینید مطالبه رهبری از من و شما چیست. مردم هم بدانند. ایشان فرمودند در گذشته در قبل از انقلاب رئیس مجلس و نخستوزیر دو برادر بودند، نخستوزیر یک ربع دیر به مجلس آمد، رئیس مجلس دستور داد راهش ندهند. اما همین مقام معظم رهبری (حفظهالله) که این مطلب را میفرمایند، وقتی رئیسجمهور وقت در این مجلس پشت تریبون قرار میگیرد و از ناحیه بعضی نمایندگان بحثی میشود و «دو»، «دو» میگویند که احساس میکنند حرمت رئیسجمهور و رئیس قوه مراعات نشده، هیأترئیسه را احضار کردند، برخورد کردند. دقت بفرمایید! ایشان از ما چه طلب میکند؟ حرمت آقای رئیسجمهور و وزرای محترم را حفظ کنیم، احترامشان را حفظ کنیم، اما مسئولیت قانونی را از آنها بخواهیم. این کار را نمیکنیم.
همکار عزیزی که برای دو ریال برای حوزه انتخابیهاش، سال آخر است دارم عرض میکنم، برای دو ریال حوزه انتخابیهاش، بنده خودم را میگویم، به کسی برنخورد، به دنبال یک مدیرکل امور مجلس راه میافتد یا ده بار به یک معاون وزیر زنگ میزند، والله اقتدار این جایگاه، مجلس و خودش را زیر سؤال برده، وظیفه اصلی را فراموش کردیم. من گزارش شرکتهای دولتی را قبلاً خدمت شما دادم.
آقای محمدی رئیس محترم کمیسیون اصل نود! اینجا گزارش بدهید چقدر مکاتبه میکنید، اصلاً دستگاهها پاسخ شما را نمیدهند. باید بایستیم و از آنها حمایت کنیم، اینها بازوان نظارتی ما هستند، اینها باید بگویند که هر کاری باید روی اساس و چارچوب خودش جلو برود.
دقت کنید! دو سؤال در این مجلس از رئیسجمهور مطرح شد، در مورد رئیسجمهور قبلی مقام معظم رهبری نارضایتی خودشان را به خاطر نحوه برخورد در مجلس اعلام کردند و در سؤال بعدی از رئیسجمهور محترم فعلی بود، ببینید! با اینکه شما اعلام کردید به چهار سؤال از پنج سؤال قانع نشدید، ایشان قدردانی کردند. یعنی ایشان از ما میطلبند، مطالبه مقام معظم رهبری از ما انجام وظایف قانونیمان است، این کار را نمیکنیم. در پیشگاه ملت عرض میکنیم به علت مماشات، به علت دو ریال برای یک کاری در حوزه انتخابیه کوتاه میآییم. پذیرفته نیست یک نماینده مجلس مکاتبه کند و یک وزیر محترم پاسخ او را ندهد. این اشکالات ماست. «و صلی الله علی محمد و آل محمد».

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای کوهکن نماینده محترم لنجان سپاسگزارم. از جناب آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد دعوت میکنم، برای پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی اسماعیلی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات به پیشگاه حضرت ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و آرزوی طول عمر باعزت برای رهبر معظم انقلاب اسلامی و با درود به ارواح طیبه شهیدان اسلامی از شهیدان انقلاب، جنگ تحمیلی، مدافع حرم تا شهیدان خانه ملت که ضامن امنیت و استقلال کشور عزیزمان ایران میباشند.
درود و سلام به پیشگاه ملت شریف ایران و مردم عزیز حوزه انتخابیهام، شهرستانهای نور و محمودآباد و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه مبارک رمضان برای تمامی بندگان خوب خدا.
ملت بزرگ ایران! نیک میدانید که نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و کشور عزیزمان در شرایط بسیار حساسی از تاریخ قرار گرفته است. از یکسو دشمنان خارجی و استکبار جهانی به هزاران شیوه نظام، مردم و سپاه ما را تحت فشارهای مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی قرار دادهاند و از سوی دیگر در داخل کشور نیز چالشهای فراوان زیستمحیطی، بیکاری و عدم اشتغال مناسب جوانان و دانشآموختگان، فقر و نابرابریهای اقتصادی و اجتماعی و همچنین فسادهای گسترده اداری، سیاسی، بروکراسی زائد اداری بر شانههای مردم عزیز ما بسی سنگینی میکند.
برای برونرفت از این شرایط حساس لازم است، هزینههای اجتنابناپذیر دستگاههای اجرایی همچون جبران خدمات کارکنان و رفاه اجتماعی متناسب با افزایش تورم افزایش یابد و برای سایر هزینهها با توجه به لزوم کاهش حجم هزینههای دولت و اعمال صرفهجویی نسبت به تعدیل آنها اقدام گردد. در صورت عدم تحقق درآمدها و کسری بودجه عمومی دولت، دستگاههای اجرایی مجاز گردند با تأیید وزارت اقتصاد و دارایی نسبت به فروش اموال مازاد خود اقدام نمایند. سازمان خصوصیسازی و هیأت واگذاری مکلف گردند با کار جهادی شبانهروزی نسبت به واگذاری شرکتهای زیانده بخش دولتی به بخش خصوصی، اما نه خصولتی، اقدام کنند. دولت موظف شود به وظایف حاکمیتی خود بپردازد و از تصدیگری جداً خودداری نماید. کار تجارت و بازرگانی را به مردم و نمایندگان آنان در اتاقها واگذار کند. بانک مرکزی نسبت به تشکیل بازار متشکل ارزی سریعاً اقدام و از هدررفت منابع ملی جلوگیری نماید. وزارت کشاورزی به جای دادن سوبسید به واردات کالاهای اساسی کشاورزی به توصیه رهبر عزیزمان بر حمایت از کالای داخلی عمل کرده و به حمایت از کشاورزان مظلوم بپردازد.
در نتیجه اگر میخواهیم آینده از امروز بهتر شود و نسل فردا سالمتر و امیدوارتر و شادابتر از نسل امروز زندگی کند، میباید به مقوله آموزش و پرورش توجه جدی و کافی داشته باشیم، چرا که در واقع آموزش و پرورش موتور محرکه و نبض تپنده هر جامعهای است. در اینجا لازم است تأکید نمایم که خانواده بزرگ فرهنگیان از بهترین و نخبهترین سرمایههای انسانی ایرانزمین میباشند و حاصل تلاشهای شبانهروزی و خالصانه این قشر فرهیخته و زحمتکش انسانهایی هستند که آینده این مرز و بوم به دست و اراده آنان ساخته خواهد شد. من به عنوان یک معلم، به این موضوع اعتقاد راسخ دارم که در سنگر مقدس تعلیم و تربیت هر اندازه هزینه شود، هم در کوتاهمدت و هم در بلندمدت پاسخ شایستهای به جامعه داده خواهد شد. با این همه در حال حاضر مهمترین و اساسیترین چالش فرهنگیان عزیز تأمین معیشت و حفظ کرامت اجتماعی آنان خواهد بود.
افزایش حقوق و دستمزد و خصوصاً مزایای فرهنگیان به تبعیض در پرداخت حقوق آنان در قیاس با سایر دستگاههای اجرایی ایجاد انگیزه در کارمندان اداری آموزش و پرورش، تأمین بودجه کافی برای ادارات و مدارس، اعتماد و اعتقاد به سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه آموزش و پرورش و در نهایت اصلاح محتوای کتابهای درسی در جهت آموزشهای مهارتی و دور شدن از محفوظات میتواند در آینده نزدیک جوانههای امید را در دل فرزندان ایران اسلامی شکوفا سازد.
و لذا از ریاست محترم جمهور میخواهم با معرفی وزیر امین، متخصص، دارای شرح صدر پاسخگو به عملکرد و به دور از جریانات سیاسی پیام مثبت به خانواده بزرگ آموزش و پرورش کشور بدهد.
خدایا! چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
والسلام علیکم و رحمه الله

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از نطقها کلیات طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. اگر اجازه بدهید من مادهواحده را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید، این مادهواحده چون یک محذوری دارد، چون شرکتها مثل شرکت نفت و اینها اگر بخواهند شهریور بودجهشان را ارائه بدهند باید وقتی لایحه بودجه (15) آذر داده میشود تکلیفش مشخص بشود، لذا یک مشکلی از این جهت دارد که من فکر میکنم کمیسیون آییننامه با مشورت کمیسیون بودجه به یک متن منقحی برسند که مشکلی برای کشور ایجاد نشود. اگر موافق باشید این را به کمیسیون ارجاع بدهیم که این را با کمیسیون بودجه مشورت کنند اصلاحش بکنند بعد ما بررسی بکنیم. موافق هستید؟ پس ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم.
حضار 203 نفر، نمایندگان نظرشان را درباره ارجاع این طرح به کمیسیون که با مشورت کمیسیون بودجه این را تنظیم کنند، اعلام بفرمایند. چون یک ملاحظاتی دارد که بودجه در (15) آذر بخواهد تصویب بشود باید بودجه شرکت نفت و اینها هم منظم با اصل لایحه باشد، لذا با کمیسیون بودجه به یک متن منقحی برسند. ارجاع به کمیسیون را به رأی گذاشتیم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
پس کمیسیونهای آییننامه و بودجه با هم مشورت بکنند متن منقحی ارائه بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر رحیمی! شما در رابطه با سؤال مطلبی داشتید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! من درخصوص سؤال با توجه به اینکه دولت به لحاظ زمانی درخواست تعویق دادند و نمایندگان محترم سؤالکننده هم موافقت داشتند که به تأخیر بیفتد، لذا قاعدتاً این سؤال به وقت دیگری موکول شد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما در بررسی لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان مواد (1) و (2) را بررسی کردیم. اگر اجازه بدهید من ماده (3) را برای رسیدگی قرائت کنم.
ماده 3 ـ اهداف تشکیل وزارت بهشرح زیر است:
الف ـ ورزش
1 ـ توسعه و تعمیم ورزش همگانی
2 ـ توسعه و ارتقای ورزش قهرمانی
3 ـ ساماندهی و گسترش ورزش حرفهای
4 ـ حمایت و تقویت ورزش تربیتی
5 ـ توسعه و تقویت ورزش بانوان
6 ـ تحکیم و تقویت معنویت و ارزشهای اخلاقی و منش پهلوانی در ورزش مبتنی بر فرهنگ اسلامی ـ ایرانی
7 ـ ارتقاء و ترویج شایستگیهای فنی ـ حرفهای در جامعه ورزش
ب ـ جوانان
1 ـ ارتقای هویت دینی، انقلابی و ملی جوانان
2 ـ ارتقاء و تقویت سرمایه اجتماعی، مسئولیت¬پذیری، هویت و مشارکت همه¬جانبه جوانان
3 ـ بهبود و اصلاح سبک زندگی جوانان منطبق بر ارزشهای اسلامی ـ ایرانی
4 ـ توسعه مشارکت داوطلبانه مردمی در امور جوانان
5 ـ اتخاذ سیاستهای حمایتی در جهت اشتغال و ازدواج جوانان
جناب آقای ادیانی پیشنهاد حذف ماده (3) را داشتند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاد حذف ماده (3) را دادیم. دوستان عنایت بکنند متنی که در این لایحه به گزارش کمیسیون فرهنگی آمده، این در قالب اهداف تشکیل وزارت به شرح زیر است. اولاً در نوع تنظیم و تدوین اهداف برای یک وزارتخانه شما این را با اهداف تعیینشده مصوب مجلس برای دیگر وزارتخانهها از جمله وزارتخانههای فرهنگی مربوط به دولت مقایسه کنید. جناب آقای دکتر لاریجانی! این متن بیشتر شبیه به وصیتنامه است، یک توصیههای کلی، مبهم، کشدار، غیرالزامآور و بدون ضمانت اجرایی است. این کلمات را نگاه کنید بیشتر شبیه به انشاء است تا قانونگذاری. ما در قالب اهداف در حقیقت سیاستها و اصول کلی و راهبردهای یک وزارتخانه را در حوزه مسئولیت، وظایف و اختیاراتش میخواهیم تعیین کنیم و اساساً وظایف و اختیارات یک وزارتخانه از جمله وزارت ورزش و جوانان برآمده از سیاستها و مؤلفههای مندرج در اهداف تدوین خواهد شد. من از این نوع نگارش قانونگذاری تعجب میکنم، این نکته اول.
نکته دوم، شما وقتی میآیید اهداف، وظایف و اختیارات یک وزارتخانه را مینویسید یعنی این موارد الان وجود ندارد. هر عزیزی که میخواهد توضیح بدهد، سؤال من این است؛ اگر این موارد را الان ما تکلیف بر وزارت ورزش و جوانان نکنیم آیا اساساً الان این عمل میشود یا نمیشود؟ نه عینش را، یعنی ما حکم جدیدی ندادیم، وضع جدیدی خلق نکردیم، تکلیف جدیدی را پیش پای وزارت ورزش و جوانان قرار ندادیم، الان همین موارد توصیه، مصاحبهها و مذاکرات مسئولین ذیربط در وزارت ورزش و جوانان هست. آیا ما داریم کار جدیدی انجام میدهیم، با اینکه وزارتخانه جدید است؟ من در سال 89 مخالف ادغام سازمان تربیت بدنی با سازمان ملی جوانان بودم.
لذا بحث اینجا است که این ادبیات و واژگان کلی، کشدار، تفسیربردار و بدون هیچ الزام به حکمی است. اگرچه در قالب اهداف است و اهداف کلی است، این بیشتر توصیهنامه است و از طرف دیگر شما در جزء (3) بند «الف» دقت کنید. جناب آقای دکتر! در بند (1) آمده «توسعه و تعمیم ورزش همگانی» در بند (3) «ساماندهی و گسترش ورزش حرفهای» آمده، «ورزش حرفهای» در ماده (2) تعریف شد. تعریفش چیست؟ «ورزشی است سازمانیافته که با رعایت مقررات خاص هر رشته با هدف کسب انتفاع مالی ورزشکار و سایر ذینفعان در راستای توسعه اقتصادی است». این چه ربطی به وزارت دارد؟ در اهداف وزارت ورزش و جوانان، گسترش ورزش حرفهای است که ابتنا بر انتفاع شده، آیا وزارت ورزش و جوانان وزارت انتفاعی است؟ شما وقتی که واژگان را تعریف میکنید جانمایی کلمات در تعیین اهداف، وظایف و اختیارات باید بار حقوقی و مالی خودش را داشته باشد، این تناقض است.
آقای دکتر لاریجانی! با توجه به دقتی که دارید، در بند «ب» در حوزه جوانان عبارت را عنایت بفرمایید، سرکار خانم سعیدی شما هم عنایت کنید! چون این بحث مهم است. در بند «ب» بحث جوانان را میگوید، اهداف وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوانان است. در جزء (2) نوشته «ارتقاء و تقویت سرمایه اجتماعی» این یعنی چه؟ این چه ارتباطی با وزارت ورزش و جوانان دارد، بعد جمله هم مغلق است. «ارتقاء و تقویت سرمایه اجتماعی، مسئولیتپذیری، هویت و مشارکت همهجانبه جوانان».
آقای دکتر لاریجانی! به اعتقاد من عبارتهای مغلق، کشدار، غیرالزامآور و توصیهوار برای یک وزارتخانه در این لایحه و پیشنهاد فراوان است، من پیشنهاد میکنم این به کمیسیون برگردد، واقعاً در چهارچوب مجموعه وظایف و اختیاراتی که وزارت ورزش و جوانان باید داشته باشد چکشکاری بشود و نمایندگان محترم! از طرفی فردا شما مابهازای این مصوبه باید نظارت کنید. در همین بحث اهداف چه را میخواهید نظارت کنید؟ لذا من استدعا میکنم به کمیسیون برگردد تا دقیقاً یکبار دیگر تنقیح بشود و دقت لازم در بحث مربوط به قانونگذاری رعایت بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف صحبت میکند؟

محمد علی وکیلی
مخالف محترم محبت کردند وقتشان را به بنده دادند

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای ادیانی عزیز فرمودند که اهداف خیلی کلی است، واژهها خیلی کشدار است. من خدمت همکاران عزیز عرض میکنم که اهداف همواره کلی و کشدار است و چون واژهها در اهداف کشدار است در وظایف تفسیر میشود. آقای دکتر ادیانی! اگر بنا بود اهداف کشدار نباشد ما ملزم نبودیم که در شرح وظایف اهداف را تفسیر بکنیم، پس اینکه ما شرح وظایف برای سازمان میآوریم، برای این است که منطق هدف، منطق کشداری است، منطق تعمیمپذیری است و منطق تفسیرپذیر است. این استنکاف و استبعاد جنابعالی درخصوص واژهها در اهداف به نظر من از منظر خلط بین وظیفه و هدف است. در وظیفه و اختیارات فرمایش شما متین است، اما در اهداف همواره باید واژههایی انتخاب بشود که قابلیت انطباق داشته باشد و اتفاقاً این که فرمودید چرا در بند (3) ساماندهی و گسترش ورزش حرفهای را در اهداف آوردهاند با اینکه ما در تعریف آن را تعریف انتفاعی کردیم این نشان میدهد که اهداف این سازمان ناظر به حوزه اختیارات است. گسترش ورزش حرفهای جزئی از اختیارات این وزارتخانه است. این معنایش این نیست که ورزش حرفهای در انحصار وزارتخانه است، معنایش این نیست که وزارت ورزش باید متولی ورزش حرفهای باشد، بلکه معنایش این است که وزارت ورزش، وزارتخانه سازماندهیکننده و عامل تقویت و گسترش است، این گسترش با برونسپاری، با میدان دادن به باشگاهها، با ایجاد فضا برای فدراسیونهای حرفهای است. پس لزوماً معنای ساماندهی و گسترش تولیت نیست.
یا در بخش جوانان وقتی فعلاً براساس طرح ادغام جوانان در تولیت وزارت ورزش است باید اهداف مربوط به حوزه تربیت و مهارتآموزی جوانان در اهداف این وزارتخانه ذکر بشود. اگر یک روزی این مجلس همانطور که روزی رأی به ادغام داد، اگر روزی رأی به انفکاک داد آن موقع حتماً اهداف جوانان را ما از ذیل اهداف این وزارتخانه خارج میکنیم.
بنابراین مخلص کلام اینکه اهداف باید کلی باشد، واژهها در اهداف باید انعطافپذیر باشد. آنچه که باید کمی، سنجشپذیر و نظارتپذیر باشد در حوزه وظایف و اختیارات است، نه در حوزه اهداف. به همین دلیل من به رغم احترامی که برای دقت آقای دکتر ادیانی قائل هستم، این استبعادشان نسبت به ذکر اهداف را کمی عجیب میدانم. به نظر من نیاز به ارجاع نیست، این ترتیب و این شیوه از نگارش بسیار منطق دارد، در همه اهداف سازمانها این شیوه نگارش شیوه مرسومی است. ما در وظایف و اختیارات باید دقت بیشتری کنیم با عنایت به اینکه زحمت فاخری کشیده شده، انشاءالله همکاران رأی خوبی خواهند داد.

اکبر رنجبرزاده

محمد علی وکیلی
جناب آقای محبینیا موافق هستند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
حالا آخر وقت هم هست، جناب آقای دکتر وکیلی صحبتشان را کردند، مخالفت با آقای وکیلی که از دوستان خوب ما است یک مقدار بر ما سخت است، اما جناب آقای کاتب و برادر روحانیمان که از اینجا شناخته نمیشوند اجازه بفرمایند. آقای سلیمی ماشاءالله اینقدر صحبت میفرمایند، تذکر و اخطار میدهند و نصیحت میفرمایند، آخر سر هم که در آنجا با ریاست محترم مجلس مشغول هدایت امور هستند.
آقای دکتر لاریجانی! صبح هم در مباحث مربوط به این لایحه دوستان نسبت به آشفتگی متن نگران بودند و متأسفانه تشریف نداشتید که بعضی از آن وجوه اصلاحی را از شما کمک بگیریم، ولی آقای دکتر پزشکیان و آقای دکتر قاضیزاده را خدا خیرشان بدهد که نسبت به اینکه سر و تهش با توجه به آن اختیاراتی که قانون به معاونت قوانین داده یک مطلبی را فرمودند، انشاءالله آن عملیاتی بشود، اما اینکه آقای ادیانی عزیز نسبت به حذف ماده (3) پیشنهاد دارند؛ همکاران محترم! خداوکیلی حرفهایش درست است، «نحن ابناء الدلیل» دلایل خوبی را هم آوردند.
ببینید! ما در مواد متفاوت اختیارات و وظایف را جمع کردیم و فردا همانطور که فرمودند هم بر ناظر که اگر مجلس شورای اسلامی باشد کار سخت است و هم بر مدیر و وزیر آن مجموعه، سیستم بازرسی، نظام پسخوراندش و بسیاری از وجوهی که هست. تصور من بر این است که اصلاً کل لایحه نیاز به پالایش دارد. اینکه الان در حوزه جامعهشناسی و مدیریت و مسائل مربوط به نظام بروکراسی نه تنها جامعه ایران، بلکه جامعه جهانی گرفتار مداخله غیراصولی نظام بروکراسی و تعارضش با ذات نظامهای سیاسی است به خاطر این است که قوانین خوب نوشته نشده. برادران عزیز و خواهران گرانقدر ببینید! آقای دکتر وکیلی فرمودند اهداف باید کلان نوشته بشود، آقای دکتر وکیلی! اهداف حتماً باید کمی و عینی باشد. اهداف باید ریاضیکال، قابل سنج، شفاف، قابل دسترسی و قطبنما و ابزار رسیدن به وصالی باشد که شما در قانون آن را لحاظ میکنید. من نگران این هستم، برادر و خواهر عزیزم! فردا این متن تصویب شد در وظیفه مربوط به جوانان آمده «ارتقاء هویت دینی، انقلابی و ملی جوانان» اشهدبالله این تنها از کار وزارتخانه بر نمیآید. الان همه وزارتخانهها، خطبههای نمازجمعه، دانشگاهها، مدارس و همه وظیفهشان توجه به این امر است، ببینید چقدر فاصله داریم.
یا مثلاً آوردند «بهبود و اصلاح سبک زندگی جوانان»، جناب آقای قاضیزاده عزیز! فردا اگر در دولت بعدی شما وزیر جوانان و ورزش باشید، آقای ادیانی هم نماینده میآید یقهتان را اینجا میگیرد، میگوید بیا ببینم شما در بهبود و اصلاح سبک زندگی که یک آمال و آرزوی کلان است، جزء آرمانها و استراتژیها است، ببینیم چکار کردید، شما میگویید که قانونگذار توجه نکرده، قانون روح جامعه، شهروند، نحوه پیادهشدن قانون و نحوه انطباق رفتار شهروند با خواستههای نظام سیاسی را برای من متر نکرده، یک چیز کلی است که گفته و طبیعتاً فردا، چهار سال و ده سال بعد مطمئن باشید قضاوت جامعه نسبت به امروز کاملتر و دقیقتر و فربهتر است. آنوقت میآیند میگویند در آن دوران آقایانی که نشستند چرا به این امر توجه نکردند، چرا نسبت به تدوین و تصویب قانونی شور نکردند که امروز نسبت به اینکه حداقل حتی (10) درصد آنها را ما بتوانیم سنجش بکنیم قانون اجازه نمیدهد؟
فلذا باور بفرمایید، صادقانه عرض میکنم، علی عینی حذف این ماده هیچ ضرری نمیرساند، چونکه حکمی نمیدهیم. حکم در جایی است که یک امری را تسهیل کند، مانع امری باشد، گشایش در امری را فرمان بدهد، این یک توصیه کلی و نصیحتهایی است که امکان عملیاتی شدنش نیست. من خواهش میکنم به آقای ادیانی و برادر کوچکش محبینیا در اینجا اعتماد بکنید و حذفش کنید.

اکبر رنجبرزاده

علی اردشیرلاریجانی
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی! کمیسیون به چند دلیل مخالف است؛ یک اینکه اولاً بین اهداف و وظایف به قول منطقیها اقل و اکثر ارتباطی است، یعنی اگر ما اهداف را حذف کنیم وظایف کلاً ابتر میشود، پیوند بین اهداف و وظایف است. اگر اهداف حذف بشود وظایف هم قاعدتاً باید حذف بشود، یعنی عملاً لایحه «کأنلم یکن شیئاً مذکورا»، این یک.
دوم، ما در بحث بهبود اصلاح سبک زندگی ارتقاء هویت دینی و انقلابی باید بدانیم که اگر قرار است این وظایف اجرایی بشوند مبتنی بر یک پایهای به نام اهداف است که اجرایی میشوند. این هم خدمت شما بگویم همکار عزیزم جناب آقای دکتر محبینیای بزرگوار که خیلی فنی و دقیق هم مطالبشان را فرمودند؛ قاعده دوم را من میگویم که گفتند «ما لا یدرک کله لا یترک کله» ما اینجا نمیخواهیم همه وظایف محوله در حوزه ارتقاء هویت دینی را به وزارت ورزش بسپاریم، ما میخواهیم سهم وزارت ورزش به عنوان یک متولی در این امر مشخص بشود. بالاخره ما داریم لایحه برای اهداف و وظایف و اختیارات این وزارتخانه ترسیم میکنیم. اگر حذف کنیم عملاً معنایش این است که وزارت ورزش در این مقوله سهمی ندارد و این خلاف روال است. تقاضای حقیر بر این است که برابر با بند (44) سیاستهای کلی برنامه ششم همکاران گرامی با حذف مخالفت کنند و کسی رأی ندهد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 199 نفر، حذف ماده (3) را آقای ادیانی پیشنهاد دادند که به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی! با توجه به اینکه پیشنهاد حذف کلتان رأی نیاورده از بند «الف» منصرف هستید؟

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای ادیانی ببینید! اگر بخواهید بند «الف» را حذف کنید وظایف بدون بخش ورزش میماند، پس حداقل پیشنهاد اصلاحی داخل بند «الف» بدهید، نه حذف آن، چون ابتر میشود، اصلش که رأی نیاورد. اجازه میفرمایید؟ آقای ادیانی اصرار دارند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
اصرار بر پیشنهاد خودم ندارم، منتها به احترام یادآوری رئیس محترم جناب آقای دکتر لاریجانی میخواهم این نکته را عرض کنم واقعاً این را در اختیار چهار تا حقوقدان و کسانی که مطلع بر سیاق نوشتاری تعیین اهداف برای وزارتخانهها هستند بگذارید تا مقایسه کنند. ما نمیگوییم اهداف را حذف کنید، اهداف را اصلاح کنید. این هدف نیست، این راهی نیست که شما را به مقصد برساند، این توصیهنامه است. لذا اگر احساس میکنید این وصیتنامه مفید است سلمنا، ما هم از پیشنهادمان پس میکشیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور عزیز بندهای (1) و (3) بند «الف» را پیشنهاد حذف دادند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! بند (1) آن که تعمیم و گسترش ورزش همگانی است، (3) هم که ورزش حرفهای است، اینها جزء وظایف وزارت است، باید جزء اهدافش باشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ایشان یک ابهامی دارند، میگویند که سایر دستگاهها هم موظفند، تکلیف آنها چه میشود؟

علی اردشیرلاریجانی
اینجا بحث وظیفه اصلی این وزارتخانهها است، در اینکه سایر دستگاهها باید کمک کنند جای دیگر باید کمک کنند، انحصار ندارد، اصل وظیفه برای اینجا است، آقای قاضیپور! اجازه میدهید عبور کنیم؟ توضیح دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد و خستهنباشید و سلام خاصه به ورزشکاران و قهرمانان. آقای لاریجانی! حضرتعالی دیر آمدید، موضوع توسعه و تعمیم ورزش همگانی برای تمام نظام است، زیرساخت

علی اردشیرلاریجانی
محورش باید وزارت ورزش باشد

نادر قاضی پور
حاجآقا! الان شهرداریها، آموزش و پرورش، وزارت علوم وظیفه ذاتی دارند، در اکثر فضاهای سبز، شما اینجا وقتی به عهده ورزش و جوانان میگذارید از آنها ساقط میکنید. آنها دیگر این کار را نمیکنند

علی اردشیرلاریجانی
در جای دیگر باید گفته بشود

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! باید بنویسید که تمام ارگانها با هماهنگی وزارت ورزش، ورزش همگانی را در اولویت اول قرار بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
در تعریف نمیشود همه دستگاهها نوشت

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! چطور میتوانید قطع کنید. ورزش حرفهای برای باشگاهها است، نه برای وزارت ورزش و جوانان، ورزش و جوانان اینقدر اعتبار و پول ندارند ورزش حرفهای را هدایت کنند، آن مختص باشگاهها است.
آقای لاریجانی! حداقل ما که چندین سال عرق روی تشک به عنوان یک ورزشکار خوردیم به عرایض حقیر توجه داشته باشید. ما میخواهیم ورزش همگانی

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
تمامی ارگانها به کمک وزارت ورزش و جوانان بیاید و ورزش حرفهای هم مخصوص باشگاهها است، دولت طبق برنامه پنجساله ششم حق ندارد برای ورزش حرفهای تکریالی هزینه کند.

علی اردشیرلاریجانی
پس پیشنهادتان حذف بندهای (1) و (3) است.

نادر قاضی پور
حذف نیست، آقای لاریجانی! تکمیل است، بگوییم ورزش همگانی مربوط به شهرداریها، وزارت آموزش و پرورش قید شود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! این انحصار ندارد، این وظیفه اینجا است، بقیه هم وظیفهشان را در حمایت از این دارند.

نادر قاضی پور
قید بشود که فردا ساقط نشود.

علی اردشیرلاریجانی
الان در مذاکرات ثبت شده، خیلی ممنون. پیشنهاد دیگر را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب مفتح یک رفع ابهام در بند (5) دارند، میگویند این «بانوان» مبهم است، ما بالا گفتیم طبقهبندی همگانی، قهرمانی، حرفهای و تربیتی، اینجا باز میگوییم بانوان. جناب مفتح توضیح بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! چون ابهام است حضرتعالی باید اظهار نظر بفرمایید، عذرخواهی میکنم. آقای دکتر ببینید! روی این فرمتی که این تنظیم شده در بحث اول در ابتدای اینجا آمدیم تعاریف را در ماده (2) بیان کردیم. در تعاریف واژههایی نوشته شده «ورزش، ورزش تربیتی، ورزش قهرمانی، ورزش حرفهای» و اینگونه موارد. اینجا یکدفعه آمده جزء اهداف این کار گفته شده است که «توسعه و تقویت ورزش بانوان» ورزش بانوان آیا ورزش همگانی بانوان، قهرمانی، حرفهای است که در تمام اینها ما برای بانوان داریم باید همه این کارها انجام بشود. حوزه ورزش بانوان یک حوزه بسیار مهمی در این خصوص است، اما چون در تعاریف، نحوه و فرمت نگارش ورزش بانوان را قید نکردهاند اینجا وقتی بیان میکنند مبهم میشود که این منظور از ورزش بانوان میگویند چیست.

علی اردشیرلاریجانی
اشکالی که آقای مفتح میگویند وارد است، یعنی مقسم واحدی ندارد. ما در ابتدا گفتیم ورزش همگانی، قهرمانی، حرفهای و تربیتی که بانوان و غیربانوان در همه اینها مشارکت دارند و اختصاص به مردها ندارد.

محمدمهدی مفتح
یعنی در تمام اینها بانوان باید مد نظر قرار بگیرند.

علی اردشیرلاریجانی
بله، در همه اینها بانوان هست، رفع ابهامشان وارد است. وقتی شما در عنوان ورزش میگویید توسعه ورزش همگانی و قهرمانی و حرفهای و تربیتی در همه اینها بانوان هستند.

احد آزادی خواه

علی اردشیرلاریجانی
حالا معاونت که تشکیلات است، الان ما راجع به اهداف داریم صحبت میکنیم. ایرادشان وارد است، بند (5) زائد است، اگر اینطور باشد باید بنویسید توسعه، تقویت ورزش جوانان و همینطور بقیه را هم اضافه کنید. برای سالمندان هم باید بنویسید، یک مقسم واحدی ندارد. این بند (5) را باید حذف کنید، چون بانوان در همه اینها هست.

طیبه سیاوشی شاه عنایتی

علی اردشیرلاریجانی
تأکید که منطق نگارشتان است. حالا پیشنهاد آقای مفتح چیست؟ آقای مفتح بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
آقای دکتر! همانطور که حضرتعالی هم فرمودید اگر رفع ابهام بخواهد بشود اولاً یکی از آنها که حذف است با همین توضیحاتی که حضرتعالی فرمودید واقعاً بانوان در تمامی موارد حضور دارند، اما اگر دوستان میگویند قید بشود مواردی مثل سالمندان که بحث سالمندان با توجه به جمعیت بحث مهمی است.

علی اردشیرلاریجانی
الان پیشنهادتان حذف بند (5) است؟

محمدمهدی مفتح
این میتواند باشد، میتواند سالمندان و دانشآموزان اضافه هم بشود، یا ارجاع به کمیسیون بشود که کمیسیون این را اصلاح بکند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای مفتح حذف بند (5) است. اگر مخالف صحبت میکند بفرمایید، اگر نه رأی بگیرم. مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مرادی مخالف هستند، بفرمایید. آقای خدری هم اصرار بر تذکر دارند.

احمد مرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
با عرض سلام و خداقوت خدمت همه نمایندگان مردم در خانه ملت و با تشکر از جناب آقای دکتر مفتح که این موضوع را مطرح کردند، ولی من میخواهم به عنوان مخالف این پیشنهاد عرض بکنم که بحث توسعه و تقویت ورزش بانوان که در سرفصل ورزش و موضوعی که مربوط به ماده (3) در رابطه با اهداف تشکیل این وزارتخانه ورزش و جوانان است؛ چون اینجا اشاره کردند و در بندهای ماقبل هم خیلی به صورت خلاصه و گذرا اشاره شده در این بند (5) هم توسعه و تقویت ورزش بانوان اشاره کرده که قطعاً هم خود دولت که به عنوان لایحه آورده و هم خود ما متوجه هستیم که این موضوع بانوان همه مسائل میتواند در آن گنجانده بشود و تأکید و اهمیتش هم به این است که ذکر عنوان بانوان را دارد. به همین خاطر خواهش من محضر همه نمایندگان عزیز است که نسبت به این موضوع توجه بکنیم و اهمیت قائل بشویم و جایگاه بانوان را در همه عرصهها بالاخص عرصه ورزش اینجا به عنوان یک جایگاه مهم تلقی بکنیم و همه هم انشاءالله کمک بکنیم که ورزش بانوان در سراسر کشور به جایگاه اصلی خودش برسد و این به عنوان یک تأکید است.
جناب آقای دکتر لاریجانی! من یک موضوعی را هم میخواهم اشاره بکنم، اگر به من اجازه بدهید که خارج از این موضوع است، ولی چون اهمیت کارش برای استان هرمزگان است

علی اردشیرلاریجانی
حالا این را بعداً بگذارید

احمد مرادی
الان ما چندین ماه است که درگیر هجوم و حمله ملخها در اراضی کشاورزی خودمان هستیم. من میخواهم خواهش بکنم که وزارت کشاورزی توجه بکند و مثل سیل و زلزلهای که بعضاً در کشور به وجود میآید این هم کمتر از این موضوع نیست و متأسفانه در این مدت هیچ توجهی نشده و کشاورزان استان هرمزگان دارند رو به نابودی میروند و خواهش میکنم نسبت به این موضوع توجه بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
اشکالی ندارد، این بحث را کمیسیون کشاورزی دارد پیگیری میکند، آقای کیخا دنبال بکنند، من هم حتماً به وزیر جهاد تذکر میدهم که پیگیری کنند. موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای فرهنگی دادند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
به نظرم این موضوع خیلی نیاز به بحث ندارد با توجه به توضیحاتی که داده شد. ما به عنوان قانونگذار که باید حکیمانه عمل بکنیم، نباید موضوعاتی که با هم تداخل دارند و عبارات عام و خاص در آنها است اینها را به عنوان قسیم همدیگر در کنار هم بیاوریم، اگر در کنار مثلاً ورزش همگانی میگفتیم با تأکید به ورزش بانوان یا در کنار ورزش قهرمانی چنین مطلبی میآوردیم یا حرفهای و یا سایر محورها توجیه داشت، ولی اینکه آنها را جدا و ورزش بانوان را جدا بیاوریم این نه تنها ورزش بانوان را تقویت نمیکند، بلکه تضعیف هم میکند. این را کسی که مطالعه میکند برداشتش این خواهد بود که در ورزش همگانی توجه به بانوان لازم نیست، در ورزش حرفهای و قهرمانی لازم نیست و در سایر محورها هم لازم نیست، برای خودشان باید یک کار مختصر و معین جداگانهای اختصاص پیدا بکند.
جناب آقای دکتر لاریجانی! من یک نکتهای را هم در ادامه بحث خدمتتان عرض بکنم؛ ما در وظایف که البته بحث آتی است ابهامات و اشکالات زیادی را داریم، لذا آنجا که رسیدیم خواهش ما این است که بند «الف» را برگردانید که در کمیسیون دوباره بررسی بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آنجا برسیم انشاءالله انجام میدهیم

محمدحسین فرهنگی
ولی در اینجا نظر آقای رئیس و آقای دکتر مفتح که پیشنهاددهنده محترم هستند نظر صائب و دقیقی است، خواهش من این است که همکاران محترم برای رفع تداخل این عبارتها و تضعیف جایگاه ورزش بانوان این بند (5) را از اینجا حذف بکنند، خیلی متشکرم. آقای رئیس! در لایحه هم نبود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 200 نفر، پیشنهاد حذف بند (5) آقای مفتح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای خدری اصرار بر تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

عبدالحمید خدری

علی اردشیرلاریجانی
کلی نه، اگر در این ماده است بفرمایید. اگر بحث کلی است آخر جلسه در خدمتتان هستیم، الان این بحث را بگذارید ما به نتیجه برسانیم. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای سلیمی در بند «ب» میخواهند «جوانان» را حذف کنند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی و دوستان عزیز و همکاران ارجمند نماینده ببینید! گفت «نوبت به اولیا که رسید آسمان تپید». نوبت به جوانان رسید، ببینید در مورد جوانان اهداف کلی است. یکسری کلیات ابوالبقا را اینجا آوردیم و مشخص نیست آیا اینها قابلیت اجرا دارند یا ندارند، قابل دسترسی هستند یا نیستند؟ و اصلاً اینها قابل ارزشیابی نیستند. مابهازای این مسائلی که اینجا مینویسیم چیست؟ ببینید! یکسری کلیات حرفهای بسیار خوب: «ارتقاء هویت دینی جوانان»، مگر کسی مخالف این بوده؟ چطور ما این را میخواهیم اجرایی و عملیاتی کنیم، ابزارش چیست؟ «ارتقای سرمایه اجتماعی جوانان»

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! اینها اهداف است، بعد روشهایش را میگوید

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! اجازه بدهید صحبت کنم. کلام منعقد بشود، بعد محضر مبارکتان هستیم و استفاده میکنیم.
آقای دکتر! اتفاقاً عرض من هم همین است. اولاً اهداف ناقص نوشته شده، بعضی از امور اینجا نیست، در بحثهای مهارتآموزی چون بحث جوانان به صورت کلی اینجا مطرح است نه یک عرصه، بحث مهارتآموزی جوانان کجا است، بحث علم و دانش جوانان کجا است؟ ضمانت اجرایی این مباحث کجا است؟
آقای دکتر ببینید! در مورد این سند تحول آقای وزیر وقت که سر تحول در آموزش و پرورش استعفا دادند، ایشان میفرمایند ما (60) درصد اجرا کردیم، ما (60) درصد اجرا کردیم چه وضع فرهنگ و آموزش است؟ میگفتند که اگر ما اجرا نکنیم بدتر از این میشود، اینها هم همینطور است، فردا ما میگوییم این اهداف، زیرنظامهای اینها تعریف نشده، یعنی چند سال دوباره طول میکشد برای اینها زیرنظام تعریف کنند، یعنی ما را از این ستون به آن ستون همینطور میکشند الی یوم القیامه. آقای دکتر! هشت سال است، ما هشت سال در این اهداف و وظایف و اختیارات گیر کردیم، میترسیم (80) سال دیگر هم همینطور بحث زیرنظامها باشد، نوعی قانون بنویسیم از فردا بتوانیم پیگیری کنیم.
خواهش من این است؛ همانطور که جناب آقای ادیانی هم فرمودند به کمیسیون برگردد یک مقدار واقعاً روی اینها کار بکند. آقای دکتر! الان در مورد وزارت صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم همین است. اصلاً سازمان حج و زیارت (20) سال است وظایفش به مجلس نیامده، معلوم نیست بالاخره کی میخواهند بیاورند و اصلاً یک نکتهای؛ در عرض این هشت سال گذشته که اینها نبود چه اتفاقی افتاد؟ حالا اینها را ما بنویسیم چه اتفاق جدیدی خواهد افتاد؟ درست است میفرماید در قالب قانون حرکتشان را ادامه میدهند، یعنی این نحو قانون نوشتن، یعنی بودن و نبودن اینها هیچ تفاوتی نمیکند، یکطوری بنویسیم مابهازاء داشته باشد، اینها مابهازاء ندارند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پیشنهادتان حذف بند است، متشکریم. مخالف صحبت میکند؟

محمد علی وکیلی
جناب آقای پوربافرانی مخالف هستند، بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از صحبتهای آقای سلیمی تشکر میکنم، اصل موضوعی که آقای سلیمی پیشنهاددهنده حذف ارائه فرمودند صحبتهای درستی است، اما با حذف این بند ما به نتیجهای نمیرسیم. ببینید! امروز ما در حوزه جوانان واقعاً مشکلات بسیار زیادی داریم. بحث اشتغال جوانان، ازدواج جوانان، توجه به معیشت و مسکن جوانان، نشاط اجتماعی و روانی که جوانان باید در جامعه حاصل بکنند همه اینها مسائلی است که اگر ما بخواهیم در بیان اهداف به آن بپردازیم شاید یک کتابچه باید در مورد جوانان با توجه به جایگاه ویژهای که جوان دارد، با توجه به تأکیدی که مقام معظم رهبری در دادن فرصت و اهمیت دادن به جوانان دادهاند حتماً نیاز است که ما یک کتابچهای از اهداف داشته باشیم برای اینکه بتوانیم جایگاه ویژه برای جوانان، اشتغال جوانان که امروز با مسائل و مشکلات متعددی مواجه است و ما همه عزیزان شرمنده هستیم که در برابر جوانان امروز سخنی برای گفتن نداریم که چرا وضعیت اشتغال و ازدواجشان و همه مواردی که تحتالشعاع آن اشتغال قرار میگیرد به این سبک است.
لذا با حذف این ماده اتفاقی نمیافتد، ضمن اینکه این هدف است و به صورت کلی باید بیان بشود و بعد ما در بیان اهداف وقتی به وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان میرسیم آنجا است که به تفصیل همه آن مواردی که در مورد اشتغال، ازدواج، مسکن و معیشت جوانان و همه مسائل مربوط به جوانان را باید پیشبینی بکنیم در وظایف دیده شده.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر خوب ما آقای سلیمی مطالبی را که فرمودند درست فرمودند. دوستان ببینید! در بند «ب» خیلی کلی مطالب را بیان کرده، الان مشکلاتی که امروز جوانان عزیز ما دارند با کیست، دستگاه متولیاش کیست؟ بالاخره ما این وزارتخانه را ایجاد کردیم و اسم این را هم وزارت ورزش و جوانان گذاشتیم. اگر قرار است امورات مربوط به جوانان را این وزارتخانه انجام بدهد ما اینجا باید شفافتر صحبت بکنیم. ببینید! در بند (1) آمده «ارتقای هویت دینی و انقلابی جوانان»، این وظیفه اصلاً به متولیان فرهنگی کشور برمیگردد. آیا واقعاً ما این بحث را یا بهبود و اصلاح سبک زندگی جوانان منطبق بر ارزشهای اسلامی را از متولیان فرهنگی باید بگیریم به وزارت ورزش و جوانان بدهیم؟
شما همه این بندها را بخوانید، یا «اتخاذ سیاستهای حمایت در جهت اشتغال و ازدواج جوانان» را باید بگیریم؟ اتخاذ سیاستهای حمایتی چیست؟ بالاخره امروز مهمترین مشکل جوانان ما بحث مسکن، اشتغال و ازدواج است. اینجا وزارت ورزش و جوانان چه سیاستگذاری میخواهد بکند؟ اینها را چه کسی باید حل بکند؟ ما این را باید شفافتر بگوییم، اگر واقعاً وزارت ورزش و جوانان این را حل بکند اینجا بیاورید، شرح وظایف را همین الان مشخص بکنیم، الان بیاوریم بگوییم آقای وزارت راه و شهرسازی! شما دیگر کنار بروید، وزارت ورزش و جوانان مثلاً میخواهد مسکن جوانان را حل بکند. اگر مسأله تسهیلات ازدواج جوانان را وزارت ورزش میخواهد پرداخت بکند اینها مشخص بکنند. اینجا اتخاذ سیاستهای حمایتی در جهت اشتغال و ازدواج و موارد دیگر کلی است، دوستان و برادران عزیز من! واقعاً من تعجب میکنم. ما سالها که منتظر این شرح وظایف بودیم، این شرح وظایف آمد، از دولت ممنونیم که لایحه داد، اما واقعاً با این شرح وظایف به جایی نمیرسیم. پیشنهادی که ایشان دادند را پیشنهاد مثبتی میدانم، خواهش میکنم دوستان به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت مخالف هستند. کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
آقای رئیس! من خدمتتان توضیح میدهم. همکاران گرامی ببینید! ما در مدیریت یک هدف، یک استراتژی و یک سیاستگذاری و یک بیانیه مأموریت داریم. همکاران گرامی، آقای دکتر لاریجانی خواهش میکنم توجه بفرمایید! اگر اینجا سخن از بیانیه مأموریت باشد فرمایش همکاران عزیزم کاملاً درست است. مراد از بیانیه مأموریت یعنی ما میخواهیم در دو سطر بنویسیم به چه دلیل وزارت ورزش از بقیه دستگاهها جدا است، فلسفه وجودیاش چیست. اما اینجا مراد ما هدفگذاری است، نه بیانیه مأموریت. مراد ما هدفگذاری است، نه ترسیم استراتژی، یعنی چگونگی رسیدن به اهداف. اینها خلط نشود، در هدفگذاری اتفاقاً باید اهداف کلی، ابوالبقاء باشد، ما که اینجا نمیخواهیم برنامه عملیاتی بریزیم. در عملیات و اجرا باید جزئیات را بیاوریم، ولی در هدفگذاری کلی باید کلیات را بیاوریم. توجه به هویت دینی، انقلابی و مقوله ازدواج و اشتغال جوانان اینها اهدافی است که هر کسی ادبیات اولیه هدفگذاری برای جوانان بلد باشد میگوید انتظار برای جوانان ترسیم بشود و ما ترسیم کردیم. اگر این حذف بشود عملاً جایگاه جوانان در وزارت ورزش و جوانان و در حدود وظایف کاملاً از بین میرود و واقعاً حق جوانان لغو میشود و سزاوار جامعه جوان ما این نیست. لذا تقاضایم است که همکاران با حذف مخالفت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 203 نفر، پیشنهاد جناب آقای سلیمی که حذف بند «ب» ماده (3) بخش جوانان است را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (29) تا رأی آورد. دیگر پیشنهادی نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر زحمتتان نیست ماده (3) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 203 نفر، اصل ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی
آقای یوسفنژاد! تذکرات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علی اسماعیلی (نور و محمودآباد) به وزیر نیرو درخصوص توقف پروژه سد لاستیکی سرخرود و عدم پیشرفت نیروگاههای معلمکلا طبق تقویم.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم پرداخت بدهی پیمانکاران جاده نور ـ چمستان ـ آمل و روکش آسفالت جاده نور ـ بلده و گلابدره.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت بازنگری در هیأتمدیره و مدیرعامل فعلی شرکت دخانیات با توجه به ضعف مدیریت و گزارشهای متعدد مبنی بر تبانی در معاملات و فعال بودن شش خط از (81) خط تولید برش شرکت بی.ای.تی.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه با توجه به مجوز قانونی چرا اجازه بهرهبرداری از درختان شکسته، افتاده و خشک را به مجریان طرحها نمیدهید، به چه دلیل اجازه میدهید کارگران طرحهای جنگلداری شمال بیکار شوند؟
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه آسایشگاه جانبازان مشهد، جانبازان قطع نخاع هیچگونه امکانات بهداشتی و درمانی ندارند.
همچنین ایثارگران و درمان آنها به شدت دچار مشکل شده و بودجه دارو و درمان ایثارگران پرداخت نمیشود.
همچنین ایثارگران به شدت گرفتار مشکل دارو و درمان شدهاند، بنیاد شهید رسماً تعطیل است، جانبازان به جای داروها که داروخانهها حمایت نمیکنند به اعتیاد و داروهای مسکن اعتیادآور روی آوردند.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نیرو درخصوص اینکه دستور فوری دهید با عنایت به بارندگی بیش از (2000) میلیمتر در سرشاخههای زایندهرود (80) میلیون آب فروختهشده به کشاورزان دشت برخوار را تحویل دهند.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در احداث درمانگاه TPA در روستاهای بزرگ دورافتاده از مرکز شهرستان ارومیه.
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه کشاورزان، گندمکاران جو و کلزا را دریابید. مراکز خرید و مخصوصاً خرید تضمینی را نظارت داشته باشید. کشاورزان عزیز را دریابید.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تعویق برگزاری کنکور جهت ایجاد آرامش در جوانان.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم توجه جدی به ساماندهی بازار ارز و جلوگیری از افت ارزش پول ملی.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه بیش از یک سال از ابلاغ قانون حمایت از حقوق معلولان در تاریخ 8/2/97 میگذرد، اما متأسفانه تاکنون نسبت به اجرای ماده (6) قانون حمایت از حقوق معلولان توسط وزارت بهداشت اقدامی صورت نگرفته و تمامی مکاتبات جامعه هدف با وزارت بهداشت بینتیجه مانده است. با توجه به مشکلات عدیده روزافزون چرا افراد دارای معلولیت نباید از بیمه توانبخشی بهرهمند گردند؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا با توجه به اینکه توسعه صادرات غیرنفتی در اولویت برنامههای دولت بوده و این موضوع با ایجاد زیرساختهای لجستیکی مناسب امکانپذیر میباشد، ولی صادرکنندگان خراسانرضوی همچنان با کمبود واگن قطار باری برای صادرات مواجه هستند و این در حالی است که چند ماه قبل با دستور وزیر محترم راه مشکل به طور موقت حل شد، ولی مجدداً کمبود واگن به عنوان مشکل اساسی در این استان مطرح است.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا علیرغم توانمندی قابل توجه تولیدکنندگان داخلی صنعت تجهیزات مخابرات و خودکفایی کشور در تولید تجهیزات انتقال و پهنه باند مورد نیاز در شبکه زیرساخت کشور و با توجه به امکان مداخله وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات رادیویی در حمایت از تولیدات داخلی، اپراتورهای ثابت، سیار و شرکت ارتباطات زیرساخت تجهیزات اصلی پروژههای زیرساختی مخابراتی کشور را از شرکتها و برندهای خارجی تأمین میکنند؟
ـ آقای علی اسماعیلی (نور و محمودآباد) به وزیر نفت درخصوص عدم تحویل قیر مورد تقاضای مصوب راه و شهرسازی.
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر نیرو درخصوص تعجیل و تسریع در روند تکمیل پایابهای سد آیدوغموش میانه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص صدور دستور اکید به شرکت مخابرات که بدون اطلاع قبلی تلفن ثابت منازل را قطع نکنند.
به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص تسریع در افزایش حقوق رزمندگان جبههها و بیمه آنها که چندین سال مبلغ (600) هزار تومان درخصوص رزمندگان منظور نشده است.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا بنیاد علوی به بهانههای مختلف از اجرای بند «ج» آییننامه اجرایی ابلاغی طفره میرود و موجبات نارضایتی مردم را فراهم میسازد؟
ـ آقای ولی ملکی (مشکینشهر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا معاون آموزش ابتدایی وزارتخانه تست بسندگی زبان فارسی را به بخش سلامت نوآموزان در دستور کار قرار داده است؟ این تصمیم برخلاف اصل (15) قانون اساسی میباشد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در احداث گلخانه در داخل جهادکشاورزی استان آذربایجانغربی و شهرستان ارومیه برای دیدن کشاورزان عزیز.
به وزرای دادگستری و امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در تکمیل و افتتاح آزمایشگاههای بدون پزشک قانونی ارومیه.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به اتفاق دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص توضیح در مورد نحوه اختصاص ارز نیمایی به افرادی که اهلیت آنها مورد سؤال است، از جمله اختصاص ارز دولتی به دانشگاه مفید قم و از جمله به پدر داماد آقای رئیسجمهور براساس گزارشات بانک مرکزی.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه متأسفانه به علت عدم ترمیم و بازسازی پل تخریبشده در سیل ماه گذشته جاده شهداد به اندوهجرد تاکنون چندین نفر کشته و مجروح شدند. وزارت راه و شهرسازی مسئول پاسخگویی به این حوادث تلخ و اصلاح فوری جاده میباشد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در صدور دستور به اتاق اصناف برای بازگشایی سایت صدور پروانه کسب نانواییها.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص تسریع در تکمیل تالار بزرگ شهر ارومیه.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در صدور مجوز صادرات مواد مصرفی موقت در گمرک مرز سرو.
به وزیر کشور درخصوص تبدیل روستاهای قولنجی، بالو، دیزج مرگور و دیزج دول به شهر.
به وزیر نفت درخصوص گازرسانی به روستاهای انزلشمالی و بخشهای سوای دیزج و مرگوان ارومیه.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه برابر تبصره (1) ماده (14) اساسنامه صندوق تأمیناجتماعی وزیر رفاه میتواند حداکثر شش ماه برای انجام مسئولیت مدیرعامل سرپرست منصوب نماید، لذا ادامه فعالیت سرپرست سازمان بعد از شش ماه فاقد وجاهت قانونی است و در حالی که صدور احکام حقوقی جدید بازنشستگان و کارگران و مستمریبگیران و اجرای طرح متناسبسازی معطل مانده سریعاً باید مدیرعامل سازمان معرفی شود.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا درخصوص مشکل حقالتدریسان و رتبهبندی معلمان شریف و زحمتکش اقدام اساسی صورت نمیگیرد.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به رئیسجمهور محترم درخصوص انتخاب وزیر آموزش و پرورش که بتواند دغدغههای روز فرهنگیان را در ابعاد مختلف مرتفع نماید.
به وزیر کشور درخصوص تعیین تکلیف در جهت رفع مشکل تاکسیرانان و اتوبوسرانان به خصوص در ارتباط با بیمه و سختی کار.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص رفع مشکلات شهرستانهای زنجان و طارم در ارتباط با تلفنهای ثابت، سیار و اینترنت حداکثر ظرف مدت یک ماه آینده.
ـ آقای علی مطهری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص نظارت ضعیف بر رفتارهای فرهنگی و اخلاقی در سطح جامعه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در بتون کردن کانالهای اصلی رودخانههای نازلو و شهرچای و باراندوز در ارومیه.
به وزرای راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص جلوگیری از واردات موقت تانکرهای حمل و نقل گاز مایع.
به وزیر امور خارجه درخصوص تسریع در احداث کنسولگری دولت مرکزی عراق در شهرستان ارومیه.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص تسریع در اختصاص رشتههای مورد نیاز دانشگاههای آزاد، پیامنور و غیرانتفاعی آفاق.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه بنیاد شهید به حال خود رها شده است. امروز یک جانباز قطع نخاعی که مشکل درمان دارد باید پول سوخت آمبولانس را بدهد تا کارهای درمانش در مرکز استان پیگیری شود.
همچنین آسایشگاه مرکز توانبخشی ایثارگران نیازمند نگاه کلی است، جانبازان قطع نخاع به کلی از قانون و اجراییات کلی کشور فراموش شدهاند.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولین تذکر من به وزرای محترم نفت و شهرسازی است. آقایان وزرا میدانند که فصل کار در استان ما آذربایجانشرقی به دلیل سردسیر بودن محدود است. آقای دکتر لاریجانی! سه ماه است از فصل کار گذشته است، هنوز قیر مورد نظر و سهمیه استان ما داده نشده است. معمولاً آقایان میآیند سهمیه قیر آذربایجانشرقی را در زمستان میدهند که معمولاً امکان جذب قیر نیست و الان ما در آسفالت راهها، طرحهای هادی، مدارس و شهرداریها مشکل داریم.
من خواهشم این است که واقعاً وزرای محترم به این مهم توجه کنند، این درست نیست که واقعاً ما بیاییم مردم را به نظام حکومت مرکزی بدبین کنیم. بیتوجهی و کمکاری مشکلاتی را برای مردم ایجاد میکند و همچنین باعث میشود سلطان قیر در کشور ما فعال بشود که انشاءالله از دستگاه قضائی هم میخواهیم اینهایی که مشکلاتی را برای قیر کشور ایجاد کردند دنبالش باشید و پیگیری کنید.
دومین تذکر من به جناب آقای حجتی است، آقای حجتی وزیر محترم کشاورزی! کشاورزان اهر ـ هریس که از سرما و تگرگ خسارت دیدهاند انتظار رسیدگی دارند. صندوق بیمه کشاورزی معمولاً خسارت را بسیار کم ارزیابی میکند و آن ارزیابی کمی هم که دارد معمولاً قسطی است و به موقع پرداخت نمیکند. نتیجهاش این شده که متأسفانه کشاورزان در شرایط فعلی علاقهای برای بیمه محصولات کشاورزی ندارند که این کار خیلی خطرناک است، کشاورزان ما محصولاتشان را بیمه نکنند و واقعاً مشکل پیدا خواهیم کرد.
آخرین تذکر من به آقای رئیسجمهور است. آقای رئیسجمهور! تکلیف نحوه توزیع کالاهای اساسی در سال 98 روشن نشده است. واقعاً مردم مشکل دارند، در صفهای طولانی میایستند و هیچچیزی هم گیرشان نمیآید. انشاءالله مصوبه مجلس عمل بشود و این کار باعث نشود که رانتخواران کشور جان بگیرند و حق و حقوق مردم را بیشتر از این بخورند، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولین تذکر بنده به رئیسجمهور محترم است. دوستان عنایت بفرمایید! ما امسال چه درست و چه غلط (14) میلیارد دلار تصویب کردیم دولت با ارز (4200) تومانی در اختیار (25) قلم کالا بگذارد. اولاً اینکه ما میخواهیم بدانیم این افرادی که این (14) میلیارد دلار را دارند دریافت میکنند چه کسانی هستند، یک.
دو، صرف چه کالاهایی دارد میشود؟ آن را هم باید بدانیم. سه، (14) میلیارد دلار (50) هزار میلیارد تومان یارانه میشود. من یکبار دیگر هم در مجلس گفتم، کل یارانهای که الان ما به مردم داریم میدهیم (41) هزار میلیارد تومان است، (50) هزار میلیارد تومان اینجا داریم میدهیم، تأثیر این (50) هزار میلیارد تومان در زندگی مردم چیست؟ هیچ تأثیری نداشته، مردم این را فقط به دید رئیسجمهور نمیبینند، به دید ماهایی که اینجا تصویب میکنیم، هر هفته فحش و ناسزایش را ما در بین مردم باید بخوریم.
نکته دوم،

علی اصغر یوسف نژاد

مهرداد لاهوتی
آقای یوسفنژاد تمام کردم از جنابعالی تشکر میکنم، آقای رئیسجمهور! من تذکر میدهم، چرا پسماند استانهای جنوبی کشور باید در استانهای شمالی که بحث محیطزیست دارند و استان گردشگری هستند صنعت گردشگری امروز باید جایگزین نفت در کشور ما بشود، ما باید پسماند استانهای جنوبی کشور را در استانهای شمالی بیاوریم تخلیه بکنیم؟ وحشتناک است، این تصمیم غلط را چه کسی گرفته؟ جلوی این کار باید سریعتر گرفته بشود، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای هاشمی بفرمایید.

عدل هاشمی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا از هیأترئیسه محترم و همکاران عزیز تشکر میکنم. تذکری به وزیر محترم راه و شهرسازی دارم. جناب آقای دکتر اسلامی! کشته شدن هشت نفر در یک حادثه دلخراش و مصدوم شدن یک نفر که آن هم حال خوشی ندارد و در مسیر جاده آبحیات به سرفاریاب به شهرستان چرام به علت کوتاهی و سهلانگاری عوامل ذیربط در آن وزارتخانه در جهت مرمت و نصب علائم و گاردریل را چه کسی باید پاسخگو باشد. اینجانب باید این ضایعه اسفناک را به چه کسی تسلیت بگویم در حالی که هیچیک از اعضای خانوادهها جان سالم در این حادثه به در نبردند. فقط وظیفه دارم عرض تشکری از استقبال باشکوه مردم حوزه انتخابیه به ویژه مردم شریف شهرستان چرام داشته باشم.
جناب آقای وزیر! ضمن حفظ حق خود به عنوان خادم مردم شهیدپرور کهگیلویه بزرگ برای پیگیری این موضوع از جنابعالی میخواهم اولاً کمک کنید تا حقی از مصیبتدیدگان ضایع نشود و ثانیاً به دور از هرگونه بهانهجویی و ضرورت توجه به سلامت مردم نسبت به اصلاح و رفع عوامل ایجاد حادثه برای جلوگیری از اتفاقات مشابه تسریع شود، ثالثاً سرعت عمل در احداث جاده فرسایشیشده آبحیات و تنگپیرزال و کمک وزارت نفت به خاطر عبور خط لوله (42) اینچ از این تنگه و محدودیتهایی که عبور این خط لوله برای تعریض جاده به وجود آورده بالا رود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای ذوالقدر بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً بنده به وزیر ارتباطات تذکر میدهم که تقریباً دو، سه ماه پیش با هم نشسته بودیم و در کامپیوتر زدند و گفت ایداد اینهمه روستاها بدون تلفن و جلوی خودم به مدیرکل زنگ زد که (21) بهمن میآیم و حتماً باید این روستاها دارای تلفن باشند. متأسفانه چند روز پیش یکی از روستاهایی که نزدیک (60)، (70) نفر حافظ قرآن دارد و من چقدر تأکید کردم، اما از تلفن هیچ خبری نبود.
به وزیر جهاد تذکر میدهم که ولو کشتیهای چینی جمع شدند، ولی از راههای دیگر باز این کشتیها وارد میشوند و دارند نسل ماهی را از استان ما گم میکنند.
به وزیر راه تذکر میدهم که بیاید و از نزدیک ببیند چقدر روستاها با وجود اینکه قبلاً کار خوب شده بود، الان هم ما دنبال این هستیم که کار خوب بشود، اما ما میبینیم صدها روستا نه جاده و نه امکانات دارد و بعد اسکله سیریک که (10) سال پیش شروع شده بود و هر روز ما داد میزنیم و میگوییم فکری برای این اسکله سیریک و همچنین اسکله شهید رجایی بندرعباس داشته باشید، ولی خدا میداند تا حالا هیچ خبری نشده.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، در مورد غایبین جناب آقای ملکشاهیراد امروز مرخصی استعلاجی داشتند که به این وسیله اصلاح میگردد. جناب آقای شریعتنژاد بفرمایید.

شمس اله شریعت نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی و جناب آقای دکتر رحمانیفضلی وزیر محترم کشور است. برای رفع بحران ترافیک در غرب استان مازندران شهرستانهای عباسآباد، تنکابن و رامسر چه کردید؟ مردم به ویژه در ایام تعطیل عملاً زندگیشان تعطیل است. این موضوع با توجه به افتتاح قریبالوقوع قطعه (1) آزادراه تهران ـ شمال تشدید نیز خواهد شد. خواهشمند است پیرو همه وعدههای گذشته اقدام عملی برای حل این بحران به صورت اساسی و عملی بفرمایید.
تذکر به جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص وضعیت اسفبار مدیریت بر منابع طبیعی کشور است. حجم وسیع رسوبات ناشی از فرسایش خاک نشان از تخریب شدید منابع طبیعی دارد. قطع بیرحمانه درختان جنگلی در شمال و غرب، تجاوز به عرصه و اعیان منابع طبیعی، بیبرنامگی سازمان مسئول، عدم پرداخت حقوق حداقل شش ماه محافظین و کاهش شدید نیروی انسانی کیفی و ضعف شدید نظارتی با تعطیلی طرحها براساس تحقیق و تفحص بهعملآمده نیز مشهود است. این امر حکایت بر ضعف شدید مدیریت بر منابع طبیعی کشور دارد. آیا قصد دارید همین رویه استمرار یابد یا اینکه قصدی برای تجدید نظر و بازنگری دارید؟
تذکر بعدی به آقای مهندس سعیدیکیا رئیس محترم بنیاد مستضعفان میباشد. بنیاد علوی همچنان موجبات نارضایتی مردم را به جهت عدم رعایت آییننامه اجرایی و عدم اعمال بند «ج» این آییننامه فراهم مینماید. مسئولین این بنیاد در شهرستانها اختیاری ندارند و مردم ناچارند مدتها در انتظار بمانند تا از مرکز برای هر موردی دستور بگیرند یا اراضی کشاورزی آنها را به قیمت اراضی مسکونی قیمتگذاری میکنند که عملاً باید این اراضی را که بیش از (100) سال آباء و اجدادی متعلق به آنها است در عین تنگناهای شدید مالی از بنیاد با شرایط سخت خریداری نمایند. لطفاًٌ دستور بفرمایید شرایط را تسهیل نمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای نوروزی که تشریف ندارند، جناب آقای بهرامنیا بفرمایید.

حسن بهرام نیا
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همه همکاران عزیز. بنده یک تذکر و یک گلایه و یک تشکر و قدردانی دارم. تشکر از بابت اینکه وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی در روز گذشته اعلام داشتند ما اصرار داریم واگذاریها در قالب اصل (44) قانون اساسی در یک محیط شفاف و اتاق شیشهای صورت بگیرد که واقعاً این جای تشکر دارد.
و گلایه از این بابت که واقعاً حسب مأموریتی که از ناحیه کمیسیون انرژی در سال 62 به بنده واگذار شد درخصوص بررسی پالایشگاه کرمانشاه که زمینه واگذاریاش از سال 62 فراهم و در سال 66 واگذار شده بود بنده این مأموریت را داشتم. در معیت چند تا از همکارها به شهر کرمانشاه مراجعه کردیم و واقعاً بعد از یک روز و نصفی ماندن در شهر کرمانشاه (یوسفنژاد ـ متشکرم) (آقای یوسفنژاد! اجازه بدهید، کلام منعقد نشده، از شما ممنونم) بعد از یک روز و نصفی ماندگاری در پالایشگاه کرمانشاه و بررسیهای لازم از نظر فنی و فیزیک محل ما به این نتیجه رسیدیم که واقعاً پالایشگاه کرمانشاه یکچهارم قیمت به فروش رفته. یعنی به ثمن بخس واگذار شده، گزارش را من به کمیسیون انرژی دادم، کمیسیون انرژی هم گزارش را به رئیس مجلس محترم داد و تحقیق و تفحص صورت گرفت و نتیجه تحقیق و تحفص هم همان عرایض بنده بود که در قالب گزارش ساری و جاری شده بود مورد تأیید قرار گرفت و گلایهام هم از این بابت بود.
به رئیسجمهور محترم بیش از (100) نفر از نمایندگان محترم نامه نوشتند و امضا کردند که با رئیس سازمان خصوصیسازی به خاطر این گونه تساهل و سستی در مدیریت برخورد بشود و حتی خواستار عزل ایشان شدند، ولی متأسفانه کوچکترین توجهی صورت نگرفت تا از طریق قوه قضائیه اقدام لازم ساری و جاری شد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای سیدحسین نقویحسینی بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
به وزیر جهادکشاورزی به جهت ضرورت رعایت حقوق عشایر به عنوان یکی از اقشار مهم تولیدکننده کشور و قشر بیآزار تولیدکننده کشور. چون متأسفانه منابع طبیعی حقوق عشایر را رعایت نمیکند، محدودیتهای بیجا برای آنها ایجاد میکنند، همچنین محیطزیست به بهانههای محیطزیست اسناد مراتع آنها دچار مشکلاتی است. لذا تذکر میدهم وزیر جهاد تذکرات لازم را بدهند، حقوق عشایر در این سال رونق تولید رعایت بشود، لازم است عشایر مورد توجه قرار بگیرند.
نکته دوم، آقای فولادگر! اجازه میدهید؟ اگر اجازه بدهید آقای دکتر لاریجانی تذکر بنده را گوش بدهند.
جناب آقای دکتر لاریجانی! یک اختلاف نظری بین دوستان و همکاران نماینده و دولت در زمینه احکام صادره حقوق کارمندان و بازنشستگان وجود دارد، برخی از نمایندگان محترم مجلس و کمیسیون برنامه و بودجه معتقدند که این احکامی که صادر شده براساس مصوبه مجلس یعنی افزایش (400) هزار تومان و (10) درصد افزایش انجام نشده، به همین جهت کسانی که حقوق پایینتر میگیرند کمتر به آنها اضافه شده و کسانی که حقوق بالاتر میگیرند افزایش بیشتری را شاهد بودهاند. دولت هم به یک مصوبهای از کمیسیون برنامه و بودجه و به سه بند موجود در لایحه بودجه استناد میکند و میگوید که ما تقریباً حد وسط اینها را اجرا کردیم. اگر یک هیأتی تشکیل بشود و جلساتی گذاشته بشود و این اختلاف رسیدگی بشود تا حقوقی از کارمندان به ویژه کسانی که حقوق پایین میگیرند تضییع نشود، ممنونم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، این هیأت را ما گذاشتیم و آقای قاضیزاده از هیأترئیسه باید دنبال بکنند، هم دیوان محاسبات و هم سازمان برنامه دارند بررسی میکنند که آیا این دقت نظر مطابق مصوبه مجلس بوده یا نه و اگر نبوده چگونه باید اصلاح بشود، در حال پیگیری هستند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام و خداقوت دارم. تذکر اول من به وزیر محترم اقتصاد در رابطه با واگذاریها و خصوصیسازی است که متأسفانه ما میبینیم که یکی پس از دیگری از هفتتپه گرفته تا پالایشگاه کرمانشاه و واگذاریهای اداره غله و سیلو که همه اینها از طریق رابطه عمل شده و با قیمت و بهای ناچیز عملی شده. در رابطه با سیلو و اداره غله همدان با بررسیهایی که ما انجام دادیم یکدهم قیمت واگذار شده که الان این باید تعیین تکلیف بشود. ما به وزرای کشاورزی و اقتصاد اعلام کردیم و تذکر دادیم، این باید برگردانده بشود و قوه قضائیه و دستگاههای نظارتی ورود کردند. (160) میلیارد را (16) میلیارد واگذار کردند، آن هم (10) ساله و به بهای ناچیز.
لذا تذکر میدهیم که بیتالمال را به این سبک به بخش خصوصی واگذار نکنند که بیتالمال را به طرق مختلف به افراد خاص و ویژه واگذار کنند و همه هم سکوت کنند. دستگاههای نظارتی، مخصوصاً وزیر اقتصاد و دولت محترم باید این مسأله را مد نظر داشته باشند.
تذکر دوم من به هیأت دولت و ریاست محترم جمهوری است که مصوبههایی که مجلس دارد، دولت عمل نمیکند. آقای لاریجانی و هیأترئیسه محترم! این بحث عملی کردن مصوبات مجلس را نظارت کنیم، اینطور نباشد که هر جایی وزرا و هیأت دولت نمیخواهند عمل نمیکنند، از جمله بحث همین حقوقی بود که عملی شد و متأسفانه حقوق کارمندان و حقوق (400) هزار تومانی که مشخص شده تا حالا بلاتکلیف مانده. این را یکجا تکلیفش را مشخص کنید. سه ماه از سال میگذرد و همچنان بلاتکلیف است.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حاجی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دیگر وقت هم گذشته.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
من در همان دو دقیقه وقتم بحثم را عرض میکنم. تذکر بنده به آقای اردکانیان است که آقای اردکانیان! (80) میلیون متر مکعب آب شما در دهه (70) فروختید و مردم همه داراییشان را دادند آب خریداری کردند. اولاً چرا آب را نمیدهید؟ دوماً چرا دارید تبعیض قائل میشوید؟ دو تا کانال کنار هم در اصفهان دارد میگذرد یکیاش دائم پرآب است، آنکه برای دشت برخوار است چون پول دادند و آب خریداری کردهاند آب را به آنها نمیدهند. امسال که بالای (2000) میلیمتر بارندگی در سرشاخههای زایندهرود شده امسال هم به تعهدشان عمل نمیکنند. یعنی (20) سال است نه آبی که فروختند و پولش را گرفتند به مردم میدهند و نه پولش را میدهند و نه میآیند قراردادشان را لغو کنند.
آقای اردکانیان! اگر نمیتوانید این قراردادی که آب را فروختی آبش را تأمین کنی بیا و قراردادش را فسخ کن، ولی چرا تبعیض قائل میشوی؟ چرا در شرق اصفهان آنهایی که حقآبه دارند با حق اشتراکی، حق اشتراکی را میگیرند؟ از (300) میلیون ما (80) میلیونش هستیم، (220) میلیونش را دارند میگیرند، فقط این (80) میلیون ما زیادی است؟ آقای اردکانیان! اینقدر به کشاورزان برخوار ظلم نکن، این ظلم کردن عاقبت بدی دارد و آقای رئیس! خواهش من این است که به این جنابعالی هم کمک بکنید، واقعاً مردم دشت برخوار که شامل شاهینشهر و خود برخوار میشود مردم نجیبی هستند، نمیخواهند بیایند کارهای اجتماعی انجام بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آقای اردکانیان این موضوع را پیگیری کنند که این مشکل هم حل بشود، آقای دهمرده! شما هم بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
جناب آقای رئیسجمهور بزرگوار! مجلس چه کند که جنابعالی به موارد زیر عمل فرمایید: مطالبات فرهنگیان، حقالتدریسان، پاداش پایانخدمت، رتبهبندی معلمان، اعمال مدرک مجدد فرهنگیان، گرانی کمرشکن و افسارگسیخته بازار، بسته شدن بازارچههای مرزی سیستان، مصوبات مربوط به ایثارگران، تأخیر در پرداخت خسارتهای وارده به مردم سیستان در ابعاد مختلف خشکسالی، سیل و مرغداران علیرغم مصوبه.
تذکر و احضار سفیر فرانسه که با مردمش به شیوه قرون وسطی عمل میکنند و از آن طرف برای دیگران اشک تمساح میریزند و با تمام پررویی و بیشرمی فراوان تریلی تریلی ادعای حقوق بشر میکنند. چرا یک بام و چند هوا؟ آقای رئیس! متشکرم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای خدری! جنابعالی هم بفرمایید.

عبدالحمید خدری
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب، احترام و خداقوت دارم. جناب آقای دکتر لاریجانی! من روز یکشنبه نطق داشتم حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه تشریف نداشتید. من حضرتعالی را یک انسان بسیار منصفی میدانم. نطق من موجود است، جناب آقای علوی دیروز چهار دقیقه تذکر ماده (75) به خاطر اینکه گفتند تصریحاً یا تلویحاً توهینی شده دادند، اگر خود حضرتعالی نطق من را که الان هست ببینید و بازبینی کنید اگر کوچکترین توهینی تصریحاً یا تلویحاً نسبت به ایشان شده من همینجا اعلام میکنم استعفایم را کتباً تحویل حضرتعالی میدهم، ولی اگر توهینی نشده براساس سوگندی که خوردید که آییننامه اجرا بشود همان اندازه که به ایشان وقت دادید به ما هم وقت بدهید که از حقمان دفاع بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حتماً آن نطق شما را میبینیم. آقای ملکی شما هم بفرمایید.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
براساس اصل پانزدهم قانون اساسی نوشته شده که «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است، اسناد، مکاتبات و متون درسی و کتب رسمی باید با این زبان و خط باشد، ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس در کنار زبان فارسی آزاد است». اخیراً معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده که بسندگی فارسی را جزء تست سلامت نوآموزان قرار خواهد داد، یعنی کسانی که فارسیزبان نیستند و کردزبان، ترکزبان و بلوچزبان هستند و از پدر و مادر غیرفارسی به دنیا آمدهاند و بلد نیستند تست میکنند که شما قابلیت ندارید و مردود میشوید، مثل سلامت و شنوایی. این خیلی بد است.
تذکر دیگری هم اگر اجازه بدهید چندثانیهای به جناب آقای اردکانیان بدهم. من سؤال کردم سؤالم را به صحن نیاوردم. ولی قرار شد سد سبلان، زمینگرمایی و تصفیهخانه شهید سلیمزاده حل بشود. هیچکدام حل نشده، آقای اردکانیان دستور بدهید و به عهد خودتان وفا کنید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه بیست و ششم خردادماه خواهد بود و دستور هفتگی هم خدمت نمایندگان محترم تقدیم خواهد شد. ختم جلسه را اعلام میکنم.