1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 205 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهل و پنجم روز یکشنبه سیام تیر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با هجدهم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی.
2 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی.
3 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دوجانبه و چندجانبه در تجارت خارجی.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
6 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها.
8 ـ انتخاب رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی با پیشنهاد هیأترئیسه مجلس.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

اكبر سلامي
(آیات 12 ـ 8 از سوره مبارکه «صف» توسط قاری محترم آقای اکبر سلامی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یُرِیدُونَ لِیُطْفِؤُا نُورَ اللَّهِ بِأَفْواهِهِمْ وَ اللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْکافِرُونَ * هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدى وَ دِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ * یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلى تِجارَةٍ تُنْجِیکُمْ مِنْ عَذابٍ أَلِیمٍ * تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ تُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوالِکُمْ وَ أَنْفُسِکُمْ ذلِکُمْ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ * یَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَ یُدْخِلْکُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ مَساکِنَ طَیِّبَةً فِی جَنَّاتِ عَدْنٍ ذلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای سلامی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«میخواهند نور خدا را با دهان خود خاموش کنند و حال آنکه خدا گرچه کافران را ناخوش افتد نور خود را کامل خواهد گردانید. او است کسی که فرستاده خود را با هدایت و آیین درست روانه کرد تا آن را بر هرچه دین است فائق گرداند، هرچند مشرکان را ناخوش آید. ایکسانی که ایمان آوردهاید! آیا شما را بر تجارتی راه نمایم که شما را از عذابی دردناک میرهاند، به خدا و فرستاده او بگروید و در راه خدا با مال و جانتان جهاد کنید، این گذشت و فداکاری اگر بدانید برای شما بهتر است تا گناهانتان را بر شما ببخشاید و شما را در باغهایی که از زیر درختان آن جویبارها روان است و در سراهای خوش در بهشتهای همیشگی در آورد. این خود کامیابی بزرگی است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: پاپیزاده نماینده محترم دزفول، جاسمی نماینده محترم کرمانشاه، داداشی نماینده محترم آستارا، شرفی نماینده محترم آبادان و عثمانی نماینده محترم بوکان.
3
ادامه رسیدگی به لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با مشارکت بخش غیردولتی (ثبت 335)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران گرامی دارم. آقای رئیس! اولین دستور ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی است. مجلس محترم در جلسه گذشته کلیات را بررسی و به تصویب رسانده، اگر اجازه بفرمایید من مواد را جهت بحث و بررسی قرائت کنم.
«ماده 1 ـ بهمنظور تسهیل، تشویق و توجیه سرمایهگذاری بخش غیردولتی در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی ازجمله زبالهسوزی، گازیسازی، هاضم بیهوازی و گاز حاصل از محلهای دفن و ساماندهی پسماندهای عادی در کشور نرخ خرید تضمینی برق حاصل از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی با پیشنهاد وزیران نیرو و کشور و تصویب شورای اقتصاد تعیین میشود». آقای قاضیپور پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مسلح مقتدر به خصوص نیروی دریایی سپاه پاسداران که کشتی متخلف انگلیس را توقیف کردند، از زحمات همه مسئولین امنیتی، نظامی و سیاسی کشور که همدل شدند تشکر میکنم.
آقای لاریجانی! حقیر به دو دلیل پیشنهاد حذف این را دادم، اول اینکه چرا به تصویب هیأت وزیران نرسد که مجلس بتواند اظهار نظر کند؟ اگر مصوبه هیأت وزیران باشد در مجلس میآید و مجلس شورای اسلامی هیأتی که حضرتعالی تعیین کردید در این رابطه اظهار نظر میکنند. مصوبات شورای اقتصاد به مجلس نمیآید، مصوبات هیأت وزیران به مجلس میآید.
دوماً چرا فقط وزرای محترم نیرو و کشور باشد، چرا وزیر بهداشت که مسئول سلامتی است نباشد، یا سازمان حفاظت محیطزیست یا سازمان ملی استاندارد و وزیر محترم صنعت یا سازمان انرژی اتمی در این امر مهم دخیل نیستند؟ چرا فقط دو وزیر؟
لذا همکاران من! پیشنهاد حقیر دو علت دارد؛ یکی اینکه مصوبه هیأت وزیران نیست، چون هیأت وزیران نیست پس به مجلس نمیآید، دست مجلس کوتاه میشود، نمیتواند اظهار نظر بکند. دوم اینکه وزرای ذیدخل در این امر مهم نیستند. لذا انتظار داریم همکاران عزیز، نماینده محترم دولت و کمیسیون توضیح بدهند چرا انرژی که ما میتوانیم به وسیله نیروگاههای بادی، گازی، سیکل ترکیبی، برقی ـ آبی و نیروهای تجدیدپذیر یا نیروهایی که با روشهای سالم برق تولید میکنند با روش آلودگی هوا برق تولید کنیم؟ آقای تابش به عنوان رئیس فراکسیون محیطزیست اعتراض داشت، میگفت جایی که ما میتوانیم از نیروگاههای بادی برق پاک تولید کنیم آیا با تخریب هوای پاک ایران اسلامی، با سوختن زبالهها آلودگی را بیش از حد در مملکت بیشتر کنیم؟ بعد نحوه خرید آن گران تمام خواهد شد.
همکاران! ما برق را باید ارزان بدهیم، با این سبک اگر چند نفر افراد خاص این برق را تولید کنند وزارت نیرو باید بیشترین پول را برای این برق بدهد، در صورتی که با این پول نیروگاههای فعلی را سیکل ترکیبی کنیم بدون اینکه یک لیتر گازوئیل و گاز مصرف کنیم میتوانیم یکدوم برق موجود را تولید کنیم. نیروگاه ارومیه (960) مگاوات تولید داشت، با اعمال عملیات سیکل ترکیبی (480) مگاوات اضافه خواهد شد، حتی یک لیتر گازوئیل مصرف نخواهد کرد، بلکه جلوی آلودگی هوا را خواهد گرفت.
همکاران، آقای تابش، ای فراکسیون محیطزیست! شما میدانید که ما باید ابتدا تمام نیروگاهها را سیکل ترکیبی کنیم، هم برق را ارزان و هم محیط را سالم کنیم، هم بتوانیم از وضع موجود استفاده کنیم. با سوختن زباله ما نمیتوانیم برق تولید کنیم، هم گران باشد و هم محیط را کثیف کند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی بختیار گلپایگانی مخالف هستند، بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران ارجمند. جناب آقای قاضیپور پیشنهادی که ارائه فرمودند ناظر بر حذف نبود، پیشنهاد را ارائه دادند که حذف بشود، اما ایرادشان بر این است که این بند باید با مصوبه هیأت وزیران بیاید که قابل تطبیق باشد. اولاً این اشکالی بر موضوع ماده (1) ایجاد نمیکند. در ماده (1) اشاره شده که برای تسهیل و تشویق سرمایهگذاری بخش غیردولتی در این بخش و تبدیل پسماند به انرژی از جمله زبالهسوزی و گازسازی و غیره و نرخ خرید تضمینی برق حاصل از تأسیسات تبدیلی پسماند به انرژی با پیشنهاد وزیران نیرو و کشور انجام بشود، طبیعی است که بحث نرخ خرید تضمینی و هم سایر جهاتش که از کدامیک از این روشها برای تبدیل پسماند به انرژی تبدیل بشود یک کار تخصصی است و باید در وزارت نیرو و وزارت کشور موضوع پیشنهاد بشود و بعد هم به تصویب شورای اقتصاد برسد. این نیازی به اینکه به تصویب هیأت وزیران برسد ندارد و البته که پیشنهاد ایشان پیشنهاد حذف است، نه پیشنهاد جایگزین که ما تصویب شورای اقتصاد را بیاوریم مصوبه هیأت وزیران بکنیم. لذا از همکاران ارجمند تقاضا دارم که به پیشنهاد حذف رأی ندهند.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدعلی پورمختار موافق هستند، بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم و بنده هم از اقدام مقتدرانه و شجاعانه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف کشتی انگلیس خبیث تشکر میکنم. پیشنهاد حذفی که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور دادند پیشنهاد درست و به حقی است. دوستان عنایت بفرمایید! اینجا آمده یک موضوع خیلی مهم را که بحث تسهیل و تشویق سرمایهگذاران بخش غیردولتی را برای ایجاد و بهرهبرداری از این سامانههای مختلف پسماندی گفته که با پیشنهاد وزرای نیرو و کشور و تصویب شورای اقتصاد تعیین خواهد شد. مسأله مهم را مستحضر هستید، با ملاحظه اینکه این موضوع، موضوع چندگانه و چندوجهی است و صرفاً در حوزه وزارت نیرو نیست، در عین حال حالا حتی در اینکه به وزارت کشور چه ربطی دارد فعلاً محل سؤال است. وزارت کشور اینجا در حوزه مسائل اینچنینی به نظر من نقشی ندارد، ولی مثلاً شما عنایت بفرمایید موضوع اساساً محیطزیستی است. نقش محیطزیست الان در اینجا کجا است؟ محیطزیست واقعاً باید دخالت داشته باشد.
بحث پرداخت پول است از جهت اینکه تعیین نرخ تضمینی میخواهند بکنند. جایگاه وزارت اقتصاد و وزیر اقتصاد کجا است؟ وزیر اقتصاد هم در این حوزه متولی کار است و باید دخالت داشته باشد و نهایتاً اینکه شورای اقتصاد بالاخره یک شورای محدودی است و در مسأله قیمتگذاری که مستقیم به هزینههای عمومی دولت برمیگردد و به اعتقاد من این حتی خلاف قانون اساسی است. ما در لایحه بودجه باید اینها را ذکر بکنیم.
جناب آقای دکتر لاریجانی! چون خرید تضمینی همیشه مورد توجه مجلس هم هست، برایش در لوایح بودجه اعتبار تعیین میکند و اگر الان شورای اقتصاد بدون اطلاع مجلس همانطور که آقای قاضیپور فرمودند بیاید مصوبه بگذارد مثلاً (10) هزار میلیارد تومان بابت این قرار بدهد الان این در کجای لایحه بودجه خواهد آمد؟ حالا این آمد و مجلس این را تصویب نکرد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و لذا بر این مبنا خواهش من این است که برای اصلاح این موضوع به کمیسیون برگردد، در کمیسیون این دستگاههایی که مستقیماً متولی امر پسماند هستند اضافه بشود و اصل موضوع هم با تصویب هیأت دولت صورت بگیرد که همه وزرا در آن نقش داشته باشند، یا اینکه رأی به حذف این بدهید تا ما مانع از اتفاقات ناخوشایندی بشویم که ممکن است در غیاب دستگاهها و وزارتخانهها و سازمانهای متولی مستقیم این موضوع در این قضیه داشته باشیم. از این جهت خواهشم به دادن رأی مثبت به حذف این ماده میباشد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت صحبتی دارد؟ بفرمایید.

سيدسلمان ساماني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ما با پیشنهاد حذف مخالف هستیم به دلیل اینکه مهمترین ماده این قانون همین ماده (1) است. دو تا نکته مطرح کردند؛ یکی اینکه وزارت کشور و وزارت نیرو چرا در این موضوع احصاء شدند؟ وزارت کشور از طریق شهرداریها مسئولیت مدیریت پسماند را به عهده دارد، وزارت نیرو هم در بحث تولید انرژی مهمترین نقش را به عهده گرفته. اینکه فرمودند شورای اقتصاد چرا متولی تعیین قیمت بشود؟ شورای اقتصاد هم مطابق سایر قوانین این اختیار را دارد و هم اینکه در رابطه با انرژیهای بادی و خورشیدی صرفاً این اختیار به وزیر نیرو داده شده و اینجا شورای اقتصاد یک امر بالاتری است که میتواند نرخگذاری دقیقتری را انجام بدهد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 228 نفر، پیشنهاد جناب آقای قاضیپور حذف ماده (1) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای کاتب یک پیشنهاد اصلاح عبارتی دارند که در سطر دوم هم ما «تبدیل پسماند عادی» بیاوریم، (کاتب ـ «پسماند عادی» این هم اضافه شود) چون در سطر چهارم گفتیم «پسماندهای عادی» اینجا هم «پسماند عادی» بشود. عملاً یک اصلاح عبارتی است. آقای دکتر! ماده (1) را به رأی بگذارید. آقای کاتب! عرض کردم، آقای دکتر قبول کردند.

علی اردشیرلاریجانی
اصلاح عبارتی بود، شما گفتید «عادی» اضافه بشود، چون سطر چهارم بود قبول کردیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی! موضوع به وزارت نفت مرتبط نیست، چون در رابطه با قیمت برق می¬خواهند تصمیم بگیرند، میخواهید مطرح کنید؟

علی اردشیرلاریجانی
ربطی به وزارت نفت ندارد، بفرمایید توضیح بدهید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پس اجازه بدهید اول آقای کاتب مطرح بفرمایند، آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! البته بنده یک تذکر ماده (110) هم داشتم که راجع به این افتخاراتی که سپاه پاسداران و نیروی دریایی سپاه در توقیف کشتی انگلیسی آفریده و همچنین آقای رئیس! عدم انجام وظیفه دولت در تنظیم بازار مصالح الان مشکل مسکن و موضوع مسائل ساختمانی، خوراک مردم اینها یک حالت رهاشدهای دارد. خود شرکتهای دولتی خدمات و کالاهایشان را گران میکنند، بخش غیردولتی هم به دنبالش این گرانیها را ایجاد میکنند. انتظار داشتیم که جنابعالی براساس ماده (110) امروز به این دو موضوع یا موضوعات دیگر هم اشاره میکردید که حالا تشخیص آن نمیدانم به چه صورت شد. اما آقای رئیس! این ماده (110) را که عرض کردم شما نکتهای دارید؟ (رئیس ـ 110 چیست؟) رئیس صبح میتواند آن مسائل مهم را راجع به بحث کشتی و مسائل و مشکلات مردم بفرمایند.

علی اردشیرلاریجانی
کشتی را دزدی کردند جوابش را دادند.

حسینعلی حاجی
مشکلات اقتصادی و این رها بودن بازار، یعنی عدم تنظیم بازار را بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آن مشکلی است که ما هم گفتیم، حالا در جلسه غیرعلنی هم که برای اصلاحات کشور توضیح دادند، باید باز بحث کرد که دولت در این زمینه یک گامی بردارد.

حسینعلی حاجی
تازه خود شرکتهای دولتی در خدماتشان شروعکننده در گرانیها هستند. با هر واژهای گران میکنند.

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
اما پیشنهادی که اینجا داشتم. عزیزان ببینید! در این ماده (1) روشهایی را راجع به موضوع پسماندها ذکر کرده، از جمله زبالهسوزی، گازسازی و هاضم بیهوازی، اما آنچه که بنده با کارشناسان مطرح و مشورت کردم؛ یکی از روشهای معمول دیگری که در ردیف این روشهای مربوط به پسماند واقع میشود و اینجا از قلم افتاده روشی است که در این پیشنهاد کتبی به عنوان پیرولیزه، یعنی عبارت تجزیه مواد آلی بر اثر گرما صورت میگیرد هم آورده بشود. این روش و فرآیندی است که در موارد مربوط به صنعت شیمیایی از آن استفاده میشود، در صنایع پتروشیمی برای تولید بنزین کاربرد دارد که از دو واژه «پیرو» به معنای آتش و «لیزه» به معنای شکاف و جداسازی استفاده شده. خواهشم این است که این واژه هم بعد از عبارت گازسازی درج بشود.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای عباسی مخالف هستند، بفرمایید. (عباسی ـ آقای سلیمی صحبت میکنند) جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از پیشنهاددهنده محترم، کوتاه و مختصر عرض میکنم. ببینید! به نظر میرسد نیاز به اضافه کردن این عبارت نیست، چون صراحت دارد «به منظور تسهیل، تشویق و توجیه سرمایهگذاری بخش غیردولتی در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی ازجمله» کلمه «ازجمله» دارد. «ازجمله زبالهسوزی، گازیسازی، هاضم بیهوازی» اینها از جمله است، وقتی از جمله است یعنی این چند مورد برای مثال است، نیاز به اضافه کردن عبارت دیگری به نظر میرسد نیست. بنده هم از اقدام شجاعانه سپاه محترم در اقدام متقابل در توقیف کشتی متخلف انگلیسی حمایت میکنم و دستمریزاد میگویم. بالاخره دوران بزن در رو تمام شده.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای عباس گودرزی موافق هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رنجبرزاده! عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و بزرگوار. خدمت شما عارضم که با توجه به اهمیت طرح من نکتهای را خدمتتان عرض میکنم و آن این است که امروز این مسأله اگر درست و همهجانبه و با توجه به ابعاد مختلف موضوع به آن پرداخته نشود در آینده مسائل جدی بحث این پسماندها برای همه شهرداریها خواهد داشت که ممکن است اگر اقدام لازم در لحظه لازم صورت نگیرد به یک چالش جدی در مدیریت شهری تبدیل بشود. لذا امروز که به این مسأله پرداخته شده نه تنها در کلانشهرها و شهرهای ساحلی، بلکه در تمام شهرستانها این مسأله در ابعاد و وجوه مختلف باید مورد بررسی قرار بگیرد و پیشنهاد عزیزمان جناب آقای حاجیدلیگانی هم مکمل بحث است و حاکی از این است که در قانونگذاری باید به نحوی قانون بگذاریم که در آینده در تفسیر قانون با جملات و عبارات کلی در اجرا دچار اشکال نشویم.
لذا توصیه من این است که همین الان که قانون وضع میشود تمام ابعاد مسأله به صراحت در متن قانون ذکر بشود، ضمن اینکه من خدمت رئیس محترم جلسه تأکید دارم که این اولویت را در اجرا به این معنا لحاظ نکنند که حق شهرستانها ضایع بشود، چون شهرستانها اگر مورد حمایت دولت قرار نگیرند در بحث بازیافت زبالهها و این پسماندها قطعاً موفق نخواهند بود و در آینده چالش جدی ایجاد میکند، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، حضار 230 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم. کلمه فارسیاش را میخواهند. نوشتند «از جمله»، اگر پس بگیرید، (ابطحی ـ اخطار اصل 15 قانون اساسی دارم که میگوید باید عبارات فارسی جایگزین کلمه پیرولیزه شود) چون کلمه فارسیاش را باید بگویند. کلمه فارسیاش را بگویید. (حاجیدلیگانی ـ تجزیه براساس گرما) آنکه جمله است، نمیشود. چکار کنیم؟
اشکال آقای ابطحی است، حالا کلمه فارسیاش را از فرهنگستان باید بپرسیم اضافه کنیم. آذرکانت یعنی چه؟ (محبینیا ـ این رأی نمیآورد، وقت مجلس را تلف نکنید) نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (1) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 230 نفر، اصل ماده (1) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (60) نفر رأی ندادند، در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (2) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 2 ـ دولت مجاز است در هر سال در بودجه سنواتی به ازای هر کیلووات ساعت برق مصرفی مازاد بر الگوی مصرف در قبوض مشترکان پرمصرف برق به استثنای مشترکان خانگی روستایی و چاههای کشاورزی، تعرفه پسماند تعیین کند تا صرفاً برای خرید برق تولیدی از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی هزینه شود».
کمیسیون صنایع پیشنهاد حذف دارند، آقای قاضیپور! اجازه میدهید آقای دکتر فرهنگی مطرح کنند؟ آقای دکتر فرهنگی اینجا به من مراجعه کردند. آقای دکتر فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم حتماً توجه دارند که به بهانهها و عناوین مختلف، پول برق افزایش داده میشود و مردمی که گرفتار بهای برق مصرفیشان هستند به همکاران محترم از جمله مراجعه میکنند و طرح مشکل میکنند و بعضاً ما اصلاً متوجه هم نمیشویم که چرا این رقم و عبارت در ازای هر کیلووات برق مصرفی آمده. در ماده (2) به دولت اجازه داده که به ازای هر کیلووات ساعت، نه مثلاً برای مصرف ماهانه یک عدد معینی مثل (5)، (10) ریال که در گاز و مسائل مشابه در مورد بیمه تصمیم گرفتیم. برای هر کیلووات ساعت رقمی را تعیین کنند و به بهای برق مصرفی مصرفکنندگان، البته به استثناء روستاها و چاههای کشاورزی اضافه کنند.
معنایش این است که برق را در این شرایط و بحبوحه حساسی که در آن قرار داریم افزایش بدهیم. در مناطق خوزستان در فصل تابستان که مصرف برق بالایی دارند، به ازای هر کیلووات ساعت میخواهد این اضافه بشود، در زمستان در مناطق سردسیر که برق، مصرف بالایی دارد میخواهند به ازای هرکیلووات ساعت به قیمت برق مصرفی اضافه بکنند، آن هم به ازای هر کیلووات ساعت. هرچند گفته که دولت مجاز است، ولی میدانید در این قبیل موارد به سرعت عمل میشود و منتظر اتفاق و اقدام دیگری نمیمانند.
بنابراین من از همکاران محترم و عزیز که مدافع حقوق ملت هستند و پیگیر مسائل مربوط به گرانیها و فشاری که تورم بر گُرده مردم عزیز ما وارد کرده و میکنند هستند توجه و هشدار میدهم که اگر چنین مادهای بماند دوباره یک فشار مضاعفی هم بر مصرفکنندگان برق متوجه خواهد شد. کمیسیون صنایع این را به عنوان حذف تصویب کرده و در گزارش هم آمده و چاپ شده.
لذا همکاران محترم عنایت داشته باشند و ماده (2) را حذف بکنند، سایر منابعی که در ضمن مواد دیگر است میتوانند پسماند را مدیریت کنند، اما اضافه کردن به هر کیلووات ساعت برق حتماً فشار مضاعفی را بر مصرفکنندگان عزیز ما در سطح کشور وارد خواهد کرد. لذا با حذف، موافقت بفرمایید و رأی موافق بدهید، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای فرجالله رجبی مخالف هستند، بفرمایید.

فرج اله رجبی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من ضمن تشکر از جناب آقای دکتر فرهنگی چند نکته را عرض میکنم. اولاً اینکه فرمودند در شرایط حساس کنونی ما داریم یک قانون دائم مینویسیم، ربطی به شرایط حساس امروز ندارد، داریم برای یک جریان کلی در مملکت تعیین تکلیف میکنیم و بنابراین ممکن است در این مقطع حساس هم در بودجه سنواتی سال آینده مجلس شورای اسلامی به دلایلی نپذیرد با بپذیرد.
نکته دوم اینکه مطرح شده که هر سال در لوایح بودجه سنواتی بیاید، بنابراین موضوع از جهت مصلحت عمومی هر سال بررسی میشود و مورد توجه مجلس و کمیسیونها قرار میگیرد، اظهار نظر خواهند کرد.
نکته سوم اینکه اشاره به قبوض کلیه مشترکان پرمصرف برق دارد، یعنی اتفاقاً این در جهت صیانت از اقتصاد و صنعت برق کشور در مقابل مشترکین پرمصرف است و بعد از آن شما نگاه میکنید که مشترکان خانگی روستایی و چاههای کشاورزی هم از این مستثنی شدند و نکته آخر این است که اگر شما این را بردارید پس این لایحه به چه دردی خواهد خورد؟ من از دوستان خواهش میکنم که با کمال قوت به حذفش رأی مخالف بدهند، ممنون هستم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای علی ساری موافق هستند، بفرمایید.

علی ساری
موافق
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب. حقیقت امر همانطور که همکار محترم اشاره فرمودند با اینکه اینجا اشاره شده دولت مجاز است، ولی شک نکنید دولت این مجاز را آنقدر با سرعت عملیاتی میکند، چون بخش درآمدی بوده و از هر وجه و منبعی که برای دولت درآمد ایجاد بکند شک نکنید که دولت آن را به سرعت دنبال میکند.
نکته دوم این بند این است که با اینهمه شرایط سخت اقتصادی که ما داریم باز داریم عرصه را بر مردم تنگتر میکنیم. یک جایی در این بند اشاره شده مشترکان پرمصرف، شما خودتان قضاوت بکنید آیا در گرمای بالای (50) درجه کسی میتواند بدون کولر زندگی بکند؟ وقتی که به ناچار خانوادههای شهری مجبور هستند برق زیادی را مصرف بکنند و شما بخواهید به ناحق تعرفه برق آنها را زیادتر بکنید آنها چه راهی برای زندگی کردن میتوانند داشته باشند؟
خواهش میکنم قسمت دوم را باز هم دقت بکنید، تلفیق مناسبی بین بخش اول و بخش دوم مربوط به این ماده هم وجود ندارد. جایی که ما منابع ویژه مربوط به بحث پسماندها را داشتیم دنبال میکردیم آنها عملیاتی نشده، جایی که میخواهند بر مردم فشار بیاورند و به راحتی میتوانند این منابع را محقق کنند دوستان تلاش کردند و در قالب این ماده از مردم دارند پولی را أخذ میکنند که برای قسمت پسماند صرف بشود. غافل از اینکه برای تحقق این امر راههای دیگری متصور است و دوستان به دلیل سختی آن راهها سعی میکنند آن راهها را رها بکنند و صرفاً این راه که راه سادهای برای تحقق دارد را دنبال میکنند. خواهش میکنم از همکاران گرامی، به ویژه همکارانی که در مناطق گرم کشور هستند سعی بکنند و حواسشان باشد نسبت به تصویب این ماده تلاش بکنند رأی نیاورد و باز هم تأکید میکنم از پیشنهاد همکار ارجمندم جناب آقای دکتر فرهنگی دقیقاً تبعیت بکنند و به پیشنهاد ایشان رأی بدهند، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی

سيدسلمان ساماني
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم توجه داشته باشید که این ماده صرفاً ناظر به مشترکین پرمصرف است. نماینده محترم فرمودند که ما داریم هزینهای را به مردم بار میکنیم، خیر، اینطور نیست. این فقط محدود به مشترکین پرمصرف شده و سیاستی برای کاهش مصرف انرژی است و نهایتاً مبلغی که براساس مصوبه دولت از این حوزه جمعآوری میشود دولت مکلف شده صرفاً این را برای تبدیل پسماند به انرژی هزینه بکند، قرار نیست دولت از این منظر بخواهد هزینههای دیگرش را تأمین بکند. ما با این پیشنهاد مخالف هستیم و درخواست داریم که متن مصوبه کمیسیون انشاءالله به تصویب مجلس برسد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 230 نفر، پیشنهاد حذف ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چند تا پیشنهاد جایگزین داریم. اول آقای حسنوند از کمیسیون انرژی است، چون پیشنهادشان جامعتر از شما است. کمیسیون انرژی پیشنهاد جایگزین کل دارد، مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند، پیشنهاد بعدی را کمیسیون ویژه دارد، آقای فولادگر! پیشنهاد شما فقط یک تبصرهاش با این متن متفاوت است، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم و آرزوی موفقیت برای همه عزیزان و دوستان داریم و از اقدام انقلابی نیروهای نظامی کشور تشکر میکنم. آقای رئیس ببینید! تفاوت پیشنهاد کمیسیون ویژه با پیشنهاد کمیسیون اصلی همین دغدغهای است که برخی از دوستان آقای دکتر فرهنگی و دوستان دیگر هم در رابطه با حذف این داشتند. ببینید! اولاً ما گفتیم شورای اقتصاد باید تصویب بکند، اینجا دولت گفتند. بنابراین یکی از دغدغههایی که داشتیم این بود که حالا دولت اول هر سالی بیاید یک تعرفهای اضافه بکند و موجب گرانی نرخ برق بشود. ما گفتیم با تصویب شورای اقتصاد، این یک تفاوتش است.
تفاوت دیگرش هم این است که محل این فقط برای همین کار است، یعنی صددرصد وجوهش باید برای همین بحث تولید انرژی از پسماندها برگردد. دوستانی که مایل هستند پیشنهاد ما را ببینند صفحه (6) است.

علی اردشیرلاریجانی
اینجا هم «صرفاً» نوشته، یعنی صد درصد.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
حالا وقتی صددرصد را دیگر نیاوریم، شما میدانید شیوه تخصیص ما چطور است؟ هر طور که ما بنویسیم، آنها هرطور که بخواهند تخصیص میدهند. پس دوستان صفحه (6) را دقت کنند. ماده (2) «سازمان برنامه و بودجه با أخذ نظر شورای اقتصاد مکلف است، هر سال در لوایح بودجه سنواتی به ازای هر کیلووات ساعت برق مصرفی در قبوض کلیه مشترکان پرمصرف برق به استثناء مشترکان خانگی و روستایی و چاههای کشاورزی تعرفه پسماند تعیین کند تا صد درصد منابع حاصله صرفاً برای خرید برق تولیدی از تأسیسات تبدیل پسماند عادی به انرژی هزینه بشود».
یک تبصره هم داریم، این را هم آقای دکتر قاضیزاده اشاره کردند تفاوت سومش است. دقت کنید:
«تبصره ـ وزارت نیرو مکلف است، معیار پرمصرفی برق را مطابق با الگوی مصرف سالیانه تعیین کند»
این هم مهم است. چون ما باید بدانیم معنی پرمصرف یعنی چه، یک پیک ساعت داریم، فصل پیک داریم، از لحاظ اقلیمی و شرایط مختلف، حالا این نکتهای که آقای دکتر ساری گفتند مناطق کشور متفاوتند، گرمسیر و سردسیر است. این را خود وزارت نیرو یک الگوی مصرفی دارد که هرساله باید این را اعلام بکند تا مشخص بشود دقیقاً چه کسی دارد بالاتر از الگوی مصرف، مصرف میکند. با این سه تفاوت ما از دوستان خواهش میکنیم چون کار کارشناسی رویش شده به این پیشنهاد جایگزین رأی بدهند.

اکبر رنجبرزاده
آقای احمد سالک مخالف هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً اقدام به موقع و انقلابی سپاه پاسداران در برخورد با انگلیس خبیث را تشویق میکنیم و واقعاً از این عمل بسیار خوب تشکر میکنیم. دوستان عزیز! پسماند یک سرمایه بسیار بزرگی برای کشور است. ما میتوانیم از این پسماند علاوه بر سه بخشی که در ماده (1) به آن اشاره شد مواد دیگری را غیر از برق از آن به دست بیاوریم. بنابراین این سرمایه را نباید به راحتی از این بابت، بیتوجه به آن بود و توجه کافی به موضوع داشت. این سرمایه باید در مسیر خودش قرار بگیرد همانگونهای که برای سرمایهگذاری در این قضیه تشویق شده. بسیاری از ناراحتیها و بیماریها ناشی از نفوذ این پسماندها در جاهایی است که دفن میکنند و یا میسوزانند. در حالی که از این سرمایه میشود بهترین استفاده را به نفع مردم کرد، کمااینکه در دنیا کشورهای مختلف اینگونه عمل میکنند، این نکته اول.
اما نکتهای که در اینجا قابل توجه است پیشنهاد برادرم جناب آقای فولادگر به نظر من پیشنهاد خوبی است، اما نکتهای که دلیل بر مخالفتم دارم این است که در متن ماده در حقیقت نیاز برادرمان آقای فولادگر و پیشنهادشان تأمین شده. اگر به این معنا در خود ماده توجه بشود به نظر من کافی است، اما تبصره را آقای فولادگر میتوانند جداگانه پیشنهاد بدهند در این جهت که دولت این مسأله پرمصرفها را تعیین کند معیارها و شاخصههایش کدام است، اما نیاز و مطلبی را که برادرمان آقای فولادگر بیان کردند عیناً در ماده موجود است و تأمین نیاز میکند، به این دلیل مخالف هستم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای جلال محمودزاده موافق هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران محترم. در رابطه با پیشنهاد دوست عزیز و بزرگوار جناب آقای دکتر فولادگر که بسیار پیشنهاد خوبی است من میخواهم توضیحی را خدمت همکاران عزیز عرض بکنم. اولاً در این پیشنهاد فرقی که وجود دارد این است که به جای دولت، اینجا شورای اقتصاد تصمیم میگیرد و هیأت وزیران تصویب میکند که این سیر تصمیمگیری را در روند اجرای این قانون کوتاه میکند، بعد موضوعی که بسیار حائز اهمیت است این است که ما در این پیشنهاد صددرصد درآمدها را به سمت پسماند هدایت میکنیم که یکی از دغدغههای همه شهرستانها و شهرها و کلانشهرها علیالخصوص شهرهای شمالی کشور است.
از طرفی عزیزان مستحضر هستند که در مناطق سردسیر و گرمسیر ما مصرفهای مختلفی داریم و روند مصرف در این مناطق با هم فرق میکند و علیالخصوص در مناطق گرمسیر که هوا در تابستان بیشتر از (50) درجه گرم میشود مردم از کولر و سایر لوازم سردکننده استفاده میکنند نیاز دارد که در رابطه با الگوی مصرف به این موضوع رسیدگی بشود.
بنابراین ما الگوی مصرف را براساس نظر شورای اقتصاد به صورت سالیانه باید داشته باشیم، نه اینکه یک الگوی مصرفی که دولت یا وزارت نیرو خودش این را تنظیم بکند و به صورت کلی در سالهای متمادی اجرا بکند.
بنابراین این پیشنهاد سه تا نکته مثبت دارد که من دوباره اشاره میکنم؛ یکی سیر رسیدگی را کوتاه میکند، صددرصد درآمد را به سمت پسماند هدایت میکند و همچنین در مناطق گرمسیر که مردم بیشتر از برق استفاده میکنند الگوی مصرف هرساله تعیین میشود و فشاری به مردم وارد نخواهد شد. بنابراین از همه عزیزان، همکاران عزیز و بزرگواران درخواست دارم به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون توضیح دارید؟ بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! خواهش میکنم توجه بفرمایید. دو، سه تا نکته در پیشنهاد کمیسیون اصل (44) وجود دارد؛ فرمودند «سازمان برنامه و بودجه با أخذ نظر شورای اقتصاد این کار را انجام بدهد» ما اینجا گفتیم دولت مجاز است، چون بودجه را هرساله دولت میآورد میتواند أخذ نظر شورای اقتصاد، براساس قانون اساسی هم میگویند شورای اقتصاد میتواند نظر سازمان مدیریت و آنجا را بگیرد، این یک.
دوم، پیشنهاد کردند که در تبصرهشان وزارت نیرو مکلف است معیار پرمصرفی برق را بگوید، ما در اصل ماده گفتیم ساعات برق مصرفی مازاد بر الگوی مصرف، یعنی یک تکلیفی را به دوش وزارت نیرو گذاشتیم که هر سال حتماً باید این را مشخص کند و در انتها در پیشنهاد آقای فولادگر و کمیسیون مربوطه پسماند عادی است. دقت کنید! در آنجا میگوید پسماند عادی به انرژی، ما اینجا پسماند عادی نداریم، پسماند عام است. ضمن اینکه در انتها هم گفتیم صرفاً برای خرید برق پسماند است. لذا خواهش میکنم که به پیشنهاد رأی منفی بدهید، پیشنهاد کمیسیون کاملتر است، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 223 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به پیشنهاد کمیسیون ویژه اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی پیشنهادشان را مطرح نمیکنند، آقای کاتب مطرح میکنید؟ میخواهند سازمان برنامه و بودجه را هم بیاورند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیز. کمیسیون ویژه و صنعت هر دو دغدغه این را داشتند که اگر ما اختیار را به دولت بدهیم افزایش قیمت برق را به شدت بالا میبرد و واقعاً هم همینطور است. همکاران عزیز! ما داریم قانونی تصویب میکنیم که اختیارات تام را به دولت میدهیم که بتواند هر موقع خواست این قیمت مصرفی مازاد بر الگوی مصرف برق قبوض مشترکان پرمصرف را افزایش بدهد.
برادر عزیزم جناب آقای کولیوند و دولت فرمودند که این برای پرمصرفها است. دقت بکنید در حال حاضر در آییننامه دولت برای پرمصرفها هم آییننامه مشخص وجود دارد. فقط به بهانه اینکه اینجا کلمه «پرمصرف» آمده یک إذنی ندهیم که خودمان فردا برویم از وزارت نیرو بپرسیم چرا قیمت برق را این اندازه افزایش دادید؟ شما یادتان نرفته که در سال 1394 کنتور برق را (45) هزار تومان وزارت نیرو میفروخت، امروز به (3) میلیون و (2) میلیون و (700) هزار تومان آورده.
عزیزان من! سالی (400)، (500) هزار تومان قیمت یک کنتور برق را وزارت نیرو افزایش داد. این که ارتباطی به مصرف برق نداشت. وزارت نیرو به هر دلیلی که بخواهد دنبال این است که قیمت برق، کنتور و انشعاب و هزینههای برق را افزایش بدهد و واقعاً برای مردم مشکلات متعددی ایجاد میکند.
همکاران عزیز! من خواهشم این است که اگر آن بحثهای کلی را نپذیرفتید اینجا فقط «أخذ نظر شورای اقتصاد» که در قوانین برنامه ششم توسعه بوده، در تمامی سنوات گذشته افزایش تعرفهها با نظر شورای اقتصاد بوده این را بیاورید. اگر این نظر شورای اقتصاد را نیاوریم یقیناً خود ما یک روز پشیمان میشویم و به دنبال این خواهیم بود که این قانون را دوباره اصلاح بکنیم. استدعا میکنم اجازه ندهید این اندازه بار گرانی بر روی دوش مردم مضاعف بشود و مشکلات را برای مردم ایجاد بکنیم. خواهش میکنم که این «با أخذ نظر شورای اقتصاد» که نظر کمیسیون صنعت و ویژه هم هست و اکثر نمایندگان عزیز هم این پیشنهاد را دارند رأی بدهید که انشاءالله اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! اینکه گفتید جای «دولت»، «سازمان برنامه و شورای اقتصاد» میگذاریم، مصوبه شورای اقتصاد که نمیتواند مستقیماً در لایحه بودجه به مجلس بیاید. هیأت وزیران این را باید تصویب کند. لایحه بودجه را هیأت وزیران باید تصویب کند. (کاتب ـ در برنامه ششم اول شورای اقتصاد آمده است) جایگزین هیأت وزیران نمیتواند بشود. پس جایگزین هیأت وزیران نمیتواند بشود. شما گفتید دولت را برداریم، دولت را نمیتوانیم برداریم، اشکال قانون اساسی پیدا میکند، متشکریم، قابل طرح نیست. پیشنهاد دیگر را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (2) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 225 نفر، اصل ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای رئیس! آقای ادیانی اصرار دارند پیشنهادشان را مطرح کنند) باید زودتر میگفتند، رأی را اعلام کردم. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (3) را بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
خلاف قانون اساسی و آییننامه است. من پیشنهاد مکتوب دادم مطرح نکردید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من از آقای ادیانی عذرخواهی میکنم که پیشنهادشان گذشت.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 3 ـ شهرداریهای حوزه تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی موظفند براساس ضوابط مصوب شورای اقتصاد بخشی از منابع مالی لازم جهت سرمایهگذاری بخش غیردولتی در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات مذکور را به عنوان «هزینه ورودی متناسب با میزان پسماند تحویلی» پرداخت کنند. در صورت عدم پرداخت اعتبارات تعهدشده توسط شهرداریها، دولت میتواند نسبت به پرداخت آن از محل منابع مالی پیشبینیشده برای همان شهرداریها در قانون مالیات بر ارزش افزوده با تصویب شورای برنامهریزی استان اقدام کند». آقای دکتر مفتح پیشنهاد حذف دادند.

علی اردشیرلاریجانی
مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ابتدائاً اقدام انقلابی برادران عزیز سپاه را در برخورد با کشتیهای متخلف قدردانی و تشکر میکنم. ببینید! ما در ماده (3) باز آمدیم برای شهرداریها یک تکلیفی تعیین کردیم. هزینهای بر عهده شهرداریها گذاشتیم که آن منابع را یا از محل درآمدهای خودشان پرداخت بکنند، یا اگر پرداخت نکردند باز از منابع همان شهرداری که از محل مالیات بر ارزش افزوده است این پول پرداخت بشود. یعنی به هر حال شهرداری را ملزم کردهایم که در این فرآیند دخالت کند. البته قاعدتاً این باید یک کار سودآوری باشد و شهرداری باید داوطلبانه علاقهمند در این فرآیند تبدیل پسماند به انرژی باشد و به عنوان یک کار سودآور مشارکت بکند.
اینگونه که ما نوشتهایم یعنی اینکه از الان داریم میگوییم که این یک کار سودآوری نیست، یک کاری است که شهرداری یا هر کسی که در آن کار وارد بشود زیان میکند که داریم مجبور میکنیم این کار انجام بشود، در صورتی که اینگونه نباید باشد، این کار باید یک کار سودآوری باشد. یعنی خود سرمایهگذاری که وارد این کار، تبدیل پسماند میشود قاعدتاً در دنیا این به عنوان یکی از کارهای سودآور مطرح است. باید از این سودش مالیات پرداخت بکند. ما به جای اینکه بیاییم از اینها مالیات بگیریم یا به عنوان یک کمکی که میخواهیم انجام بدهیم بگوییم مالیات پرداخت نکنند، علاوه بر این نه تنها نمیگوییم، بلکه میگوییم شهرداری باید از منابع خودش برای این کار بیاید اجباراً و الزاماً سرمایهگذاری کند. معنای اجبار و الزام این است که این کار سودآوری نیست، چون اگر کار سودآوری بود که شهرداری با علاقه وارد میشد. اگر اینگونه است و کار سودآور است و شهرداری با علاقه وارد میشود دیگر چرا الزامش بکنیم؟
اگر کار سودآور نیست چرا شهرداری را ملزم کنیم که در این کار سرمایهگذاری بکند و بگوییم یا باید از منابع خودش پرداخت کند، اگر پرداخت نکرد از سهم مالیات بر ارزش افزودهاش که باز از منابع خودش آن شهرداری میشود این کار انجام بشود.
من فکر میکنم به جای این بیاییم رویکرد و نگاه را تغییر بدهیم، نگاه را به نگاه واقعی که یک کار و سرمایهگذاری سودآوری است، شهرداری با علاقه و رغبت برود این کار را انجام بدهد، برود سرمایهگذاری که میخواهد از این طریق سود ببرد بیاورد و این کار را انجام بدهد.
بنابراین به این دلیل که ما شهرداری را داریم ملزم به یک هزینهای میکنیم که میتوان با تغییر رویکرد شهرداری را علاقهمند به انجام آن کرد، چون میتواند درآمدزا باشد. مخصوصاً با این تکالیفی که در بالا تکلیف کردیم که دولت ملزم است این برق را خریداری کند و پولش را از مردم بگیرد، آن تکالیفی که در بالا داشتیم و برخی از مواردش هم برخی دوستان بهحق مخالفت میکردند و پیشنهاد حذفش را دادند که رأی نیاورد، ولی الان با این مواردی که رأی آورده است ما از طرفی داریم منابع را با عوارضی که از پرمصرفها به این ترتیب که اینجا گفته شده به ازای هر کیلووات ساعت و آن جزئیات که من نمیخواهم واردش بشوم در مجلس تصویب شد و منابعی در اینجا حاصل شده است. این منابع برای کمک به این کار است، با این ترتیب دیگر هر سرمایهگذاری نباید نگران باشد که ما شهرداری را ملزم کنیم حتماً شما باید در این کار حتی اگر به زیان مردم آن شهر باشد. ما وقتی این را مینویسیم اینطور فرض میکنیم فرض ما این است که این کار غیرسودآور است. مردم آن شهر را ملزم به پرداخت خسارت داریم میکنیم که در این کار غیرسودآور شمای شهرداری باید حتماً دخالت کنید، اگر هم پول ندادید از سهم شما در مالیات ارزش افزوده پرداخت میکنیم. به نظر من این یک نگاه درست و منطبق با واقعیتی نیست، حذف بشود، خود این کار یک کار سودآوری باید باشد و شهرداری باید با علاقه وارد این کار بشود، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای احمد مرادی مخالف هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
بنده هم از این اقدام شجاعانه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکر و قدردانی میکنم و اما در رابطه با موضوع پسماندهایی که در قالب استانهای ساحلی مورد بحث و بررسی است و این قسمت و موضوع از ماده (3) که باید به دقت مورد رسیدگی قرار بگیرد را من میخواهم عرض بکنم مخالفت بنده در این جهت است که این ماده باید بماند و حذف نشود و پسماند یک موضوع لازم و ضروری است و متولی اصلی این بحث مهم هم شهرداریها هستند.
به طور قطع و یقین سودآور برای شهرداریها خواهد بود و خود شهرداریها هم در این رابطه قطعاً موافق هستند، چرا؟ چونکه باید مشارکت اصلی را داشته باشند و به همین لحاظ در خود ماده هم اشاره شده که شهرداریهای حوزه تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی موظفند که براساس ضوابط شورای اقتصاد بتوانند بخشی از منابع مالی را جهت سرمایهگذاری بخش غیردولتی انجام بدهد. اگر ما باور و اعتقاد داریم که بخش خصوصی و غیردولتی را باید تقویت و به نوعی حمایت و پشتیبانی بکنیم این حمایت و پشتیبانی در وهله اول باید از کانال شهرداریها باشد. شهرداریها باید بتوانند یک مشارکتی را با بخش غیردولتی و خصوصی داشته باشند که یک خروجی مناسبی داشته باشند. به همین جهت من از همه همکاران عزیز خودم خواهش میکنم که دقت لازم و کافی را داشته باشیم که انشاءالله بتوانیم با تصویب این بند و جلوگیری از حذف آن و به نوعی ما هم به کمک شهرداریها بیاییم و شهرداریها را دخیل بکنیم. اینجا این کلمه «موظف» قطعاً به این جهت آورده شده که شهرداریها بتوانند انشاءالله با یک عزم راسختر و به دور از سلیقه بتوانند این کار را انجام بدهند. به همین لحاظ بنده مخالف حذف این ماده هستم و انشاءالله عزیزان و بزرگواران هم کمک بکنند که این ماده بماند و بتواند مورد تصویب قرار بگیرد و یک ارزش افزوده مناسبی برای همه شهرداریها داشته باشد. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
آقای احمد سالک موافق هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! پیشنهادی را که برادر بزرگورمان ارائه دادند حذف این ماده درست است. چند دلیل دارد که خدمت برادران و خواهران بزرگوار عرض میکنم. اولین مطلب اینکه در سطر دوم این ماده آمده که شورای اقتصاد بخشی از منابع مالی لازم را جهت سرمایهگذاری بخش غیردولتی در ایجاد بهرهوری مشخص میکند و به کار میگیرد و استفاده میکند. این «بخشی» چه مقدار است؟ ابهام دارد و مسأله روشن نیست. علاوه بر این چه کسی تشخیص میدهد که بخشی از این سرمایه به دستآمده در اختیار غیردولتی قرار بگیرد؟ این نکته اول.
نکته دوم که قابل توجه است این است که در ماده (2) شما اشاره کردید و تصویب شد که از برق مصرفی ماده (2) جذب بشود و هزینههایش پرداخت میشود. در شرایطی که شهرداریها با مشکلات و معضلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند و بسیاری از شهرداریها در پرداخت حقوق و امتیازات و مسائل اولیه که کارمندان خودشان گرفتار هستند مجدداً در اینجا بخشیاش را به عهده آنها گذاشتیم و این مشکل درست میکند.
نکته سوم، اگر پسماندها که ما معتقد هستیم یک سرمایه ملی است و اختصاص به شمال و جنوب کشور ندارد و این مطلب در تمام استانها مطرح است و با کمال تأسف عدم توجه به این مسأله در سالهای گذشته موجب شده که بسیاری از این مسائل عامل بیماریها باشد. پسماندهای بیمارستانی و واحدهای صنعتی و پسماندهای مختلف باید هدایت بشود برای تولید بسیار مسائل. بنابراین یک سودآوری فوقالعاده دارد و خود شهرداریها باید استقبال کنند همانطور که جناب آقای مفتح برای این مطلب اشاره کردند نباید در این مسألهای که قابل توجه است عقبنشینی بکنند.
نکته بعد اینکه آیا شورای اقتصاد از نظر قانون اساسی میتواند ضابطهای را مصوب کند؟ حتماً این کار را نمیتواند انجام بدهد. این مخالف قانون اساسی است و باید به آن توجه ویژهای کرد. در هر صورت من موافق با حذف این ماده هستم و از همه خواهران و برادران درخواست میکنم که به پیشنهاد برادرمان آقای مفتح عمل کنند و انشاءالله رأی حذف را اعلام کنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 226 نفر، پیشنهاد حذف ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد جایگزین اصلاح کل داریم، آقای فولادگر! پیشنهاد جایگزین کل دیگر هم داریم، اگر پیشنهاد شما رأی بیاورد سایر پیشنهادها قابل طرح نخواهد بود.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان چیست؟ بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اگر اینجا اصلاح بکنید ما دیگر وقت جلسه را نگیریم. تفاوت پیشنهاد ما با پیشنهاد کمیسیون، دهیاریها است. چون محل اجرای این پسماندها خیلیشان در حوزه دهیاریها است، علاوه بر شهرداریها، دهیاریها هم مطرح شده. دوبار کلمه «دهیاریها» تکرار بشود. اگر همینجا با نظر کمیسیون و دولت قابل اصلاح است دیگر نیازی به طرحش نباشد، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی دهیاریها پول را بگیرند؟

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
نه، همان طوری که شهرداریها را ملزم میکنند دهیاریها هم باشند، چون آنجا در محل آن دهیاریها طرح اجرا میشود.

علی اردشیرلاریجانی
در ماده (3) گفته که اگر شهرداریها پولشان را ندادند، شما دهیاریها را میآورید باید پولش را بگیرند. بحث بعدی را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گفتند اضافه میکنیم، (محبینیا ـ دهیاریها دستگاههای اجرایی نیستند) دهیاریها دستگاههای اجرایی هستند. آقای کاتب! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکارها دقت بکنید، دولت هم با این پیشنهاد موافق است، من مذاکره کردم. دوستان! این پیشنهادی که دارم میدهم کاملاً به نفع شهرداریها است. ببینید! اینجا که آمدیم گفتیم شهرداریهای حوزه تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی ممکن است در یک حوزه انتخابیه یا در یک حوزهای که دو، سه و پنج تا شهرداری داشته باشد، اما شهرداری مجری کسی دیگر باشد ما اینجا آمدیم گفتیم که؛ «شهرداریهای مجری تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی موظفند». دقیقاً دولت با این پیشنهاد موافق است که «براساس ضوابط مصوب شورای اقتصاد بخشی از منابع لازم جهت سرمایهگذاری بخش غیردولتی در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات مذکور را به عنوان هزینه ورودی متناسب با میزان پسماند تحویلی پرداخت کنند. در صورت عدم پرداخت اعتبارات تعهدشده توسط شهرداریها، دولت میتواند نسبت به پرداخت آن از محل منابع مالی پیشبینی شده برای همان شهرداریها در قانون مالیات بر ارزش افزوده» اینجا هم یک جملهای را اضافه کردیم که آنجا «شهرداریهای مجری» اضافه میشود، اینجا هم براساس مبلغ ثبت دفتری ارزش افزوده باشد. یعنی دقیقاً میزان ارزش افزوده مشخصشده با تصویب شورای برنامهریزی استان به آن تعلق میگیرد. چون با هر دو تای این اصلاح دولت موافق است که میزان قانون مالیات بر ارزش افزوده مشخص شده و بالا در ابتدایش هم «شهرداریهای حوزه» تبدیل به «شهرداریهای مجری» بشود این به نفع شهرداریهایی است که میآیند پسماند را به انرژی تبدیل میکنند.
ممکن است در یک حوزه یک شهرداری این کار را بکند و یک شهرداری این کار را نکند. در واقع این اختلافات بسیار شدیدی میشود که ما بیاییم شهرداری که این کار را نمیکند باز بیاییم به آن ارزش افزوده بدهیم، در صورتی که شهرداری که آمده برای تبدیل پسماند به انرژی مجری شده اینجا باید به این شهرداری کمک بکنیم. از همکاران عزیز خواهش میکنم که به این پیشنهاد رأی بدهند. کلاً به نفع شهرداریهای مجری است که این کار بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای علیاکبر کریمی مخالف هستند، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز عنایت کنید! این پیشنهادی که برادر عزیزمان جناب آقای کاتب دادند ایرادی که به آن وارد است، ضمن احترام به نظر ایشان این است که ما اینجا در متنی که داریم به این صورت انشاء شده؛ فرض این است که تعدادی از شهرداریها به صورت جمعی بیایند و یک واحد تبدیل پسماند به انرژی برق را احداث کنند که آن ساز و کاری که برای تأمین مالی در این ماده پیشبینی شده ناظر بر این اقدام جمعی است. اگر ما این عبارات «شهرداریهای حوزه تأسیسات» را که الان موجود است تبدیل به «شهرداری مجری» کنیم این ناظر بر آن شهرداریهای دیگری که پسماندهایشان به این سایت منتقل و تبدیل میشود نخواهد بود و به عبارتی بار مالی تنبیهی کاهش و برداشت از مالیات بر ارزش افزوده آن شهرداری هم همه به آن یکی شهرداری که مجری این تأسیسات است تحمیل میشود، در حالی که این یک کار جمعی است. معمولاً هم در استانها برای هر شهرداری یک سایت تبدیل پسماند به انرژی را احداث نمیکنند. معمولاً اینها به صورت جمعی انجام میشود و تعدادی از شهرداریها که در مورد شهرداریهای کوچک این قطعاً مصداق خواهد داشت به صورت جمعی این تأسیسات را ایجاد خواهند کرد. به همین خاطر به نظرم میرسد که آن عبارت «شهرداریهای حوزه تأسیسات» که در ماده موجود است رساتر است و با واقعیتهای موجود انطباق بیشتری دارد. خواهش من این است که به این پیشنهاد رأی ندهید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای احمد سالک موافق هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید! حوزه که گفتند ممکن است چند تا شهر با هم یک منطقه برای پسماند بگذارند، هر شهرداری نیست، بستگی به کوچک بودن دارد. حوزه را برای این گفتند، حالا خیلی تفاوتی نمیکند، اجازه بدهید عبور کنیم. (کاتب ـ اختلاف پیش میآید اگر محل تأسیسات مشخص شود موافقم) پس سر پیشنهادتان هستید، موافق صحبت بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اگر این کلمهای که الان در جهت اصلاحش اشاره کردید حوزه باشد مشکل حل میشود، آقای کاتب هم باید قانع بشوند، اما چون اصرار روی این دارد که هر شهرداری این کار را بکند باید ببینیم ظرفیت شهرداریها در تمام کشور آیا یکسان هست یا نیست. اما متناسب با ظرفیتشان شهرداریها میتوانند سرمایهگذاری روی این ماده بسیار مهم و سرمایه عظیم پنهانی در این جهت داشته باشند.
بنابراین پیشنهاد در جهت شفاف بودن موضوع است و به نظر من میرسد که پیشنهاد خوبی است و میتواند بخشی از این مسائل را حل کند. علاوه بر اینکه اگر سرمایهگذاری روی پسماندها بشود موجب یک حرکتی در شهرداریها و منطقه جهت عمران و آبادی و مسائل مربوطهاش خواهد بود. دست شهرداری برای خدمات بیشتر باز میشود. لذا تقاضا دارم انشاءالله دوستان رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 222 نفر، پیشنهاد جناب آقای کاتب را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی را آقای ادیانی دارند. آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من در مورد ماده (2) که حضرت جناب آقای دکتر قاضیزاده احتمالاً سهو نگاه داشتند که از موضوعیت افتاد یک نکتهای را عرض بکنم. جناب آقای دکتر لاریجانی! ما در سطر سوم ماده (2) یک عبارت مطلقی را داریم، آنجایی که بیان میکند «به استثناء مشترکان خانگی روستایی و چاههای کشاورزی» قطعاً اراده دولت چاههای کشاورزی دارای پروانه مجاز است (رئیس ـ بله، قطعاً همین است) قطعاً اینطور است، منتها چون کلمه اطلاق دارد جنابعالی تصریح بفرمایید یا اصلاح عبارتی بفرمایید (رئیس ـ چاههای کشاورزی مجاز خواهد بود) احسنت، همین است که احیاناً تسری به چاههای کشاورزی که فاقد پروانه مجازند پیدا نکند.
نکته دوم هم «به استثناء مشترکان خانگی روستایی» همین سطر سه که این هم با رعایت الگوی صحیح مصرف است. الان ما در روستاها ویلاهایی برای آدمهای آنچنانی داریم که مصرفشان در حقیقت خارج از سقف مصرف الگوی صحیح است، این هم اطلاق دارد. قطعاً به استثناء مشترکان (رئیس ـ این را باید قبلش میگفتید) به من اجازه ندادید (رئیس ـ اینجا هم غفلتی شد) منتها اصلاح عبارتی میشود، آقای دکتر! اشکال ندارد، جنابعالی که الحمدلله در این بخش راهنماییهای لازم را دارید، این را هم همینطور. قطعاً اراده دولت همین است، الان نماینده دولت هم میتواند این را تأیید کند. (رئیس ـ حالا شما پیشنهادتان را بفرمایید) ممنون میشوم این دو مورد نظر دولت أخذ بشود و عاقلانه هم همین است که اطلاق ندارد.
اما ماده (3)؛ در ماده (3) چند پیشنهاد دارم. دوستان عنایت بکنند! در سطر دوم آمده گفته: «براساس ضوابط مصوب شورای اقتصاد بخشی از منابع مالی لازم» را شهرداریهای حوزه تأسیسات بتوانند پرداخت کنند. اولاً این ابهام دارد، این «بخشی» یعنی چه، (1) درصد؟ همکاران محترم عنایت کنند، نماینده محترم دولت و سخنگوی محترم کمیسیون و آقای دکتر عزیز! این سطر دوم که گفته «بخشی از منابع مالی» این «بخشی» بین (1) درصد تا سقفش است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! بستگی دارد، بعضی از شهرها بزرگ هستند و اصلاً لازم نیست شهرداری خیلی مبلغی بگذارد، صرف دارد. بعضی جاها شهرها کوچک هستند و چارهای نیست.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
اینطور نیست، اشکالی ندارد، و الا این ابهام دارد. شهرداریها میآیند میگویند دولت (رئیس ـ مشکل فقط همین است) اگر در مذاکرات تصریح بشود، این پیشنهاد اول.
پیشنهاد دوم بنده به سطر هفتم یا هشتم در همین ماده (3) برمیگردد. آنجایی که اشاره دارد همان شهرداریها در قانون مالیات بر ارزش افزوده این عبارت را پیشنهاد دادیم «با اولویت استانهای شمالی و ساحلی با تصویب شورای برنامهریزی استان اقدام کنند» چون فلسفه وجودی این لایحه حل مسأله پسماند در استانهای شمالی است. مردم میدانند.

علی اردشیرلاریجانی
سطر هفتم مربوط به پولی است که از شهرداری میخواهند بگیرند، آنجا جای اولویت نیست.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
دولت هم هست، یعنی دولت در سطر بعدی میتواند نسبت به پرداخت آن از محل منابع مالی پیشبینی شده، یعنی اگر شهرداریها انجام ندهند دولت میتواند. البته پیشنهاد من این بود که در سطر دوم شهرداریها (50) درصد و دولت هم (50) درصد انجام بدهد. پیشنهاد مکتوب من این است، جنابعالی توضیحی که فرمودید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
اشکالی ندارد، پذیرفتیم. منتها فلسفه وجودی این لایحه حل مسأله پسماند با اولویت استانهای شمالی، ساحلی و کلانشهرها است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! آن اولویت را باید جای دیگر مطرح کنید، اینجا فقط گرفتن پول از شهرداریهایی است که پول را نمیپردازند.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
اگر نپرداخت دولت دارد پرداخت میکند.

علی اردشیرلاریجانی
آنجا اولویت را جای دیگر بگذارید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! اگر شهرداریها نپرداختند ما داریم اجازه میدهیم که دولت میتواند نسبت به پرداخت آن از محل منابع مالی پیشبینی شده برای همان شهرداریها بدهد. لذا حالا که قرار است دولت بدهد با اولویت استانهای شمالی، ساحلی و کلانشهرها باشد.

علی اردشیرلاریجانی
دولت نمیدهد، شهرداری موظف است بدهد. اگر نه، از پول شهرداری برمیدارد.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! در خط پنجم داریم میگوییم «دولت میتواند». «در صورت عدم پرداخت اعتبارات تعهدشده توسط شهرداریها» جایگزین کیست؟ دولت، دولت میتواند.

علی اردشیرلاریجانی
از سهم شهرداریها در ارزش افزوده.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
اشکالی ندارد، از همان سهم شهرداریها در مالیات بر ارزش افزوده را با اولویت استانهای شمالی و ساحلی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
به ضرر شهرهای شمالی است که شما میفرمایید. یعنی اگر شهرداری شهری نخواست بدهد، دولت از سهم ارزش افزوده مربوط به شهرداری برمیدارد. برای همهجا است، حالا اولویت شهرهای شمالی یعنی چه؟

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
برای همهجا نیست، لایحه میگوید با اولویت استانهای ساحلی.

علی اردشیرلاریجانی
میگوید پسماندها را در اولویت ایجاد کردن، جای دیگر الویت گفته، آنجا باید میگفتید. اجازه بدهید عبور کنیم.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
حالا چون در لایحه است، من عبور میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد دیگری نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی را آقای حاجی دارند، آقای حاجی مطرح میکنید؟ بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای قاضیزاده! آن پیشنهادهایی که احیاناً ضرورتی ندارد ما خودمان مثل ماده (2) پیشقدم میشویم که گفتیم. (قاضیزادههاشمی ـ از همکاریهای همیشگی شما متشکریم) عزیزان و همکاران گرامی! اینجا یک مسأله هنوز حل نشده و تصویب میشود، بعداً برای همه شهرداریها مشکل به وجود میآید و آن مسأله چیست؟ همان واژه حوزه است. در این گزارش کمیسیون چه گفته؟ خلاصهاش این است، گفته که آن تأسیسات مربوط به پسماند در آن حوزهای که مستقر است. شهرداریهایی که مربوط به آن حوزهای هستند که آن تأسیسات در آن است. اما حرف ما چیست؟ ما میگوییم به جای واژه«حوزه» واژه «شهرداریهای مجری» بیاید که این مشکل حل بشود.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودتان همان مجری بوده، شهرداری هم مجری نیست، بخش خصوصی است، شهرداری کمک میکند، ولی مرادشان همین بوده.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بعداً مشکل ایجاد میکند. آقای رئیس ببینید! الان خیلی از شهرداریها هستند با هم یک شرکتی ایجاد کردند، چون هم بحث بهرهوری بیشتر است و هم اینکه برخی از شهرداریهای زمین ندارند، اما میآیند با هم جمع میشوند، (10)، (20) تا شهرداری یک مکانی را انتخاب میکنند، یک شرکت مشترک ایجاد میکنند و کار پسماندشان را آنجا دنبال میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای کاتب هم همین بود که رأی نیاورد.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
آن دو تا نکته داشت، ما فقط همین یک نکته را داریم. میگوییم به جای واژه «حوزه»، «مجری» بشود که مشکلی برای آنجاهایی که احیاناً میخواهند با هم مشترکاً شرکت پسماندی ایجاد بکنند نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دلیگانی! روشن است، خیلی فرقی نمیکند، اجازه بدهید عبور کنیم.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
حالا شما دچار ادارات نشدید.

علی اردشیرلاریجانی
مشکلی نیست، مقصودشان این است.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
من مورد دارم، همین شرکت پسماند شاهینشهر ما که (12) تا شهر به اضافه خمینیشهر است برای یک تغییر اساسنامه یک سال و اندی است که گیر همین واژهها هستند. لذا وظیفه بنده این بود که بروم مطالعه بکنم پیشنهاد بدهم چاپ بشود اینجا بیاورم، حالا دیگر هرطور که همکاران صلاح دانستند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، پیشنهاد ایشان این است که کلمه «حوزه» در سطر اول «شهرداریهای مجری تأسیسات» بشود. اگر دیگر مخالف و موافق صحبت نکنند عبور کنیم.
حضار 222 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دیگر پیشنهاد نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! کمیسیون انرژی دو تا پیشنهاد اصلاح جزء دارد. ماده (3) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 223 نفر، اصل ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (54) نفر رأی ندادند، عزیزان! در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
تصویب کلیات طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (ثبت 434)

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را بفرمایید، چون باید وارد آن دستور بشویم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ما چون در جلسه گذشته طبق تبصره (1) ماده (100) تغییر دستور گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی رأی آورد، من از سخنگوی کمیسیون آییننامه دعوت میکنم بیایند گزارش بدهند. جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را هم ذکر بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: محمود صادقی و حاجی هستند و موافقین هم جناب آقایان: موسویلارگانی و سیدکاظم دلخوش هستند.

علی اردشیرلاریجانی

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از عزیزان همکار استدعا دارم و خواهش میکنم که اصلاح مواد آییننامه به نحوه اداره مجلس برمیگردد و آنکه مجلس قانون مربوط به خودش در شرح وظایفی که دارد چگونه میخواهد برخورد بکند. فلذا مهم است، از طرفی هم رأی دوسوم عزیزان را میخواهد، حتماً هم مستحضر هستید که کمیسیون آییننامه فقط طرحهایی که شما عزیزان برای اصلاح امور مربوط به نحوه بهتر اداره کردن مجلس میدهید را رسیدگی میکنند. دوستانی هم که در این کمیسیون هستند از عزیزانی که پیشنهاد میدهند دعوت میکنند یک یا چند جلسه با حوصله فرمایشات آنها را گوش میدهند. اکثر طرحها یا میتوانم بگویم اتفاق طرحهایی که به این کمیسیون داده میشود دوستان براساس تجربه و ایرادات و اشکالاتی که در احکام آییننامه موجود هست، ورود پیدا میکنند. در این اصلاحیه من به کلیات اشاره میکنم، انشاءالله در جزئیات مورد به مورد خدمت شما هستیم.
عزیزان ببینید! زمان بررسی صلاحیت وزرا، قانون فعلی میگوید آقایان یک زندگینامه و یک دست¬برنامه کاری را به شما تقدیم میکنند. همکاران عزیزی که به عنوان مخالف یا موافق ثبتنام میکنند آن برنامهای که خود وزیر ارائه میدهد یا مشخصات فردی که ارائه میدهد در مورد آن صحبت میکنند. ما در گذشته داشتیم، اصل را بر صحت این مطالب قرار دادند، نمایندگان رأی دادند، بعداً کمیسیون آموزش ورود پیدا کرده دیده، در مورد یکی از این اطلاعاتی که وزیر پیشنهادی داده، اطلاعات غلط بوده. کار به استیضاح کشیده شد و به هر جهت وقت مجلس گرفته شد و هزینههایی داشت. خوب دقت کنید، دوستانی که در کمیسیونها هستید! در این اصلاح آییننامه میگوید کمیسیونهای تخصصی مجلس این برنامه و مشخصاتی که وزیر پیشنهادی میدهد را بررسی میکنند، دقیقاً مثل یک لایحه بررسی میکنند و نتیجه بررسی خودشان را میآورند. یعنی درجه تصمیمات صحیح براساس اطلاعاتی که به کمیسیون مجلس داده شده، این یک موردش است.
یک مورد دیگر است که شما بارها از بحث نظارتی مجلس گفتید که نتیجهاش چه میشود؟ به شما عرض کنم نتیجه تحقیق و تفحص از مجلس چهارم به قوه قضائیه فرستاده شده، الان مجلس دهم هستیم و هنوز آن گزارش به انتها نرسیده. یعنی به رأی قطعی و نهایی نرسیده. از این جایگاه نمیخواهم خدایناکرده قوه قضائیه را متهم به کمکاری کنم، آنها هم بعضاً ما صحبت کردیم حرفها و بحثهایی دارند. در این بخش هم کمیسیون آمده یک تدابیری را اندیشیده که نتایج گزارشهای نظارتی به نتیجه برسد. ما در قانون بیاوریم معاونت نظارت مجلس مسئولیت مستقیم به عهده داشته باشد تا گزارشی به قوه قضائیه ارسال شد، حالا یا از طریق کمیسیون اصل (90) یا گزارش ویژه یا هرگونه گزارشی، معاونت نظارت پیگیری کند. حق بدهید گزارش مجلس، یعنی یک قوه را همانند شکایت یک فرد، احدی از آحاد مردم نباید دیده بشود. این دو نکته مهم است، مطالب دیگری هم هست. من استدعا میکنم و خواهشم این است که دوستان در کلیات رأی بدهند، در جزئیات هم اگر مطلبی بود من خدمت شما هستم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای محمود صادقی مخالف هستند، بفرمایید.

محمود صادقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! اگر قبل از بیان مخالفتم اجازه بدهید اتفاقی که در روز رأیگیری برای حقوقدانان شورای نگهبان در سهشنبه افتاد را من اجمالاً یک نکتهای را عرض بکنم و آن اینکه انصرافی که از یکی از حقوقدانان اعلام شد اینطور که از طریق خود ایشان مطلع شدیم در حدود سه دقیقه قبل از اینکه نوبت ایشان برای سخنرانی برسد یکدفعه اعلام شد که ایشان انصراف داده، در حالی که این مغایر با هم حقوق نمایندگان و هم شأن مجلس است. کسانی که ایشان را انتخاب کرده بودند و تصمیم داشتند به ایشان رأی بدهند به حق اینها اجحاف شده و قانون اساسی هم میگوید که حقوقدانها از رشتههای مختلف باشند. الان ما در بین حقوقدانها حقوق کیفری نداریم، آقای دکتر غلامی فقط حقوق کیفری بود.
مضافاً به اینکه اینطور که مطلع شدیم به رئیس قوه قضائیه هم در آن فاصله اطلاع ندادند، در فاصله کوتاهی این تصمیم گرفته شده، رئیس قوه قضائیه است که معرفی میکند. قاعدتاً ایشان باید در جریان قرار بگیرند. من یک نامهای هم خدمت شما نوشتم و درخواست کردم این موضوع بررسی بشود. چون ایشان اعلام کردند انصراف من غیرارادی بوده است، این معنای ویژهای میتواند داشته باشد، این موضوع بررسی بشود.
مضافاً به اینکه آییننامه هم باید اصلاح بشود، رئیس قوه قضائیه دوبرابر معرفی بکند، انصراف هم ممنوع بشود. اگر هم کسی انصراف داد در فاصله متعارفی مثلاً (48) ساعت قبل باشد و رئیس قوه مکلف باشد، فردی را جایگزین بکند.

علی اردشیرلاریجانی
آن اصلاح پیشنهادیتان را به آقای کاتب ارجاع میدهیم که در آییننامه رسیدگی کنند اگر میشود. اینکه دوبرابر معرفی بکنند معقول است که در این قضیه زمینه انتخاب نمایندگان باشد.

محمود صادقی
مخالف
آقای دکتر! پنج نفر معرفی شدند، با انصراف یک نفر، چهار نفر شدند.

علی اردشیرلاریجانی
این اشکال است. برای مسأله دیگری که میفرمایید باید رسیدگی بشود، به هر حال ابتدا آمدند گفتند ایشان شفاهاً گفته من انصراف دادم که من نپذیرفتم. گفتم کتباً باید بدهند، کتباً دادند. البته ایشان به من چیزی نگفت و مشورتی نکرد، با رئیس قوه قضائیه هم ایشان مشورت نکرد. واقعیت چه بوده من مطلع نیستم، باید بررسی بشود. حالا شما مطلبتان را بفرمایید.

محمود صادقی
مخالف
خیلی ممنون، این اصلاحاتی که زحمت کشیدند دوستان انجام دادند اولاً تعداد موادی که اصلاح شده مطابق آخرین نسخه آییننامه نیست. یعنی مثلاً ماده (209) که اعلام کردند در آییننامه در ماده (209) ما چنین چیزی نداریم. ظاهراً (207) است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای صادقی! اصلاح کردیم، در قرائت اعمال میکنیم.

محمود صادقی
مخالف
شماره مواد اشتباه درج شده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
شمارههای آییننامه قبلی است.

محمود صادقی
مخالف
مضافاً به اینکه بخشی از این اصلاحات تحصیل حاصل است. به عنوان مثال ماده (1) که میگوید ماده (185) اصلاح بشود، ما در (181) عیناً این را داریم. اینکه اصلاح قانون دائمی و برنامه توسعه نیاز به دوسوم رأی نمایندگان را دارد، در خود ماده (181) عیناً این حکم وجود دارد. یا در مورد تبصره ماده (209) که حالا در واقع (207) است باز هم این مقصود معلوم نیست که چه رهآوردی را دارد؟ حالا از آن مهمتر در ماده (7) گفتند ماده (214)، یعنی تبصره (2) ماده (214) را خواستند اصلاح بکنند که این هم (212) است به یک گونهای محدود کردن اختیارات هیأت تحقیق و تفحص است. میگوید «صرفاً از کارشناسان دیوان محاسبات کشور و سایر دستگاههای نظارتی که توسط معاونت نظارت مجلس هماهنگ و معرفی میشوند پس از تأیید مرکز حراست استفاده کنند» این همه قیودی که دوستان در این ماده اضافه کردهاند عملاً دست هیأت تحقیق و تفحص را میبندد. الان هم هیأتهای تحقیق و تفحص میتوانند از کارشناسان دیوان محاسبات استفاده بکنند، یعنی متن ماده فعلی (212) مانع از این نیست. حالا دوستان میتوانند اضافه بکنند، علاوه بر آنها یا ترجیحاً، این شکلی که بیان شده در واقع اختیارات هیأتهای تحقیق و تفحص را محدود میکند. ممکن است کارشناسانی خارج از این نهادهای نظارتی و دیوان محاسبات باشند که بتوانیم از تخصص آنها استفاده بکنیم، به نظر من محدود کردن این کار صحیحی نیست.
اما درخصوص ماده (8) که گفتند یک ماده الحاق بشود و در آنجا گفتند که این گزارش موضوع تحقیق و تفحص در قالب گزارش قضائی تهیه بشود و از طریق هیأترئیسه به قوه قضائیه ارسال بشود تا خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی در دادسرای عمومی تهران (رحیمی ـ متشکریم) من نکتهام را عرض بکنم که این «بدون رعایت تشریفات» ابهام دارد و ممکن است به حقوق فردی که میخواهد مورد محاکمه قرار بدهد لطمه وارد کند، آن دادرسی عادلانه را ممکن است زیر پا بگذارد. منظور چیست؟ مثلاً به این ابلاغ نشود، در واقع تشریفات دادرسی کلیت دارد و این با اصول دادرسی منصفانه مغایرت دارد. بنابراین من فکر میکنم که این اصلاحات دقیق انجام نشده است و دوستان رأی مخالف بدهند، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای موسویلارگانی به عنوان موافق اول بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
لازم میدانم از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به واسطه پاسخ دندانشکنی که به دزدی آشکار استعمار پیر انگلستان که از اول انقلاب تا به حال از هیچگونه دشمنی در مورد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فروگذار نبوده تشکر و قدردانی بکنم. شاید وقتی ما اینگونه اقدامات را از طرف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میبینیم به کلامی که امام راحل و بزرگوار ما فرمودند، بیشتر به اهمیتش میرسیم که امام آن زمان این کلام را فرمودند که «اگر سپاه نبود کشور هم نبود».
اما همکاران عزیز! اگر بخواهیم مجلس کارآمد داشته باشیم باید آییننامه داخلی محکم و تأثیرگذار باشد، یک آییننامه تأثیرگذار داشته باشیم و اینجا لازم میدانم از زحمات اعضای کمیسیون آییننامه داخلی تشکر بکنم که در اصلاح این مواد و اصلاح آییننامه تلاش وافری داشتند تا انشاءالله ما مجلسی کارآمدتر داشته باشیم.
مجلسی که بتواند در رأس امور بودن خودش را اثبات بکند. الان خیلی مواقع است ما مصوباتی را داریم، اما متأسفانه مسئولین اجرایی ما توجه نمیکنند و بعضاً طوری صحبت میکنند که مجلس در این زمینه یا حق تصمیمگیری نداشته، یا نباید تصمیم بگیرد. لذا برای اینکه این آییننامه تأثیرگذار باشد این اصلاحات از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از موادش در رابطه با بحث سؤال از وزرا است. ما سؤال از وزرا را قبلاً در آییننامه داشتیم که اگر وزیری سه کارت زرد گرفت به منزله استیضاح است، اما ما وزرایی داشتیم که چهار تا کارت زرد هم گرفتند، ولی هیچ اتفاقی نیفتاد.
آقای رئیسجمهور برای پاسخگویی سؤالات نمایندگان در مجلس حضور پیدا کردند، یک سال کشور معطل سؤال از رئیسجمهور بود که آقای رئیسجمهور به مجلس بیایند جواب بدهند یا نیایند. بعد از یک سال آمدند منجر به یک گزارش کار و سخنرانی در مجلس شد. نمایندگان به چهارتا از سؤالها رأی منفی دادند و قانع نشدند، اما نتیجه اینهمه هزینه برای این سؤال چه بود، دلیلش چیست؟
دلیلش اینکه این آییننامه کارآمد نیست. این آییننامه، آییننامهای نیست که بتواند جلوی «تخلفات» را بگیرد، موادش باید اصلاح بشود.
یا خدمت شما عرض کنم جناب آقای مهندس کوهکن سخنگوی محترم کمیسیون اشاره فرمودند، چند تا تحقیق و تفحص از ادوار گذشته به قوه محترم قضائیه ارجاع شده و آخر کار بینتیجه و بیحاصل، یعنی ما نتوانستیم از این همه هزینهای که شد و ساعتها وقت گذاشتند، خود نمایندگان و کارشناسانی که به عنوان مشاور برای تحقیق و تفحص گرفتند، بعد که به قوه قضائیه ارجاع شد چون عناوینش عناوین حقوقی و مجرمانه نبود ما نتیجهای نگرفتیم.
لذا لازم است که ما این آییننامه را برای اجرایی شدن اصلاح بکنیم. اینجا گفتند از کارشناسان سازمان بازرسی کل کشور برای چه؟ برای اینکه این بررسیهایی که میشود براساس مسائل حقوقی عنوان بشود، جرایمی که صورت گرفته در گذشته تحقیق و تفحصهایی که شده جرایم سنگینی در آنها بوده، اما (یوسفنژاد ـ متشکرم، وقتتان تمام شده) بینتیجه و بیحاصل بوده. لذا از همکاران محترم درخواست میکنم که به کلیات رأی بدهید. اگر در جزئیات ایراداتی است انشاءالله ایرادات در جزئیات برطرف میشود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حاجی مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از طریق این تریبون به استکبار جهانی اعلام میکنیم دوران اغماض خطاهای شما گذشته، شماهایی که بدون هیچگونه دلیلی کشتیهای ما را متوقف میکنید، بدانید که ما منبعد از خطاها و زورگوییهای شما که از آن طرف دنیا آمدید در این منطقه و زور میگویید نخواهیم گذشت و با شما برخورد قانونی انجام خواهیم داد
اما عزیزان! شأن نزول آییننامه داخلی این است که جلسات مجلس بهتر اداره بشود. اما خداوکیلی کجاها آییننامه رعایت میشود؟ برای شما میتوانم عرض بکنم که در همین دوره صدها بار آییننامه نادیده گرفته شد. علیرغم اینکه هیأت محترم رئیسه به آن سوگند یاد کردند، به ایشان عرض میکنم که خیلیجاها باید بروید آن ذمهای که بر عهده شما است و به خاطر عدم رعایت آییننامه بر عهده شما وارد شده را بپردازید. شما این را بدهکار هستید. هیچ ضمانتنامهای برای زمانبندیها نیست، الان در همین گزارش در ماده (2) آن گفته شده که گزارش و برنامه دولت ظرف دو هفته بیاید، شما اینجا هستید و ما هم اینجا هستیم، ببینید کی رعایت میشود؟ قطعاً دو هفته رعایت نمیشود، چه ضمانتی است برای اینکه ما اینها را مصوب میکنیم؟
همکاران بدانید! آنهایی که آییننامه را اصلاح کردند به سمت «رئیسگرایی» رفتند. از سمت نمایندهمحوری در مجلس عبور کردند، یعنی هرچه عموماً آییننامه اصلاح شده در جهت محدود کردن نماینده بوده. این را بدانیم یا ندانیم این اتفاق متأسفانه دارد میافتد. در خود کمیسیون آییننامه از ایشان سؤال دارم که یک سال و اندی است که گزارش شفافسازی آماده شد، در صحن با مشکلاتی مواجه شد به کمیسیون ارائه شد و هنوز که هنوز است از کمیسیون بیرون نیامده. چرا اینچنین است، چرا رعایت نمیشود؟ شأن مجلس رعایت نمیشود، الان سؤالم این است که شما چند ماه است تصمیم گرفتید، نمایندگان! کدام از شما مطلع نیستید که از ساعت (18) به بعد تا (7:30) صبح روز بعد هیچ تلفنی در مجلس تلفنخانه مجلس جوابگو نیست. یعنی اگر کسی ساعت (7) بعدازظهر کار داشته باشد این محدودسازی برای نماینده و ارتباط مردم دارد اتفاق میافتد. این چه وضعی است که درست شده؟
از آن طرف ما قانون تصویب میکنیم، کدامهایش رعایت میشود؟ مگر ما ماده (29) قانون برنامه ششم شفافسازی حقوق، سامانه حقوق همه کارکنان را تصویب نکردیم؟ چرا حقوق خود مدیران مجلس روی سامانه نرفته که دولت هم همین را بهانه بکند و نگذارد؟ الان سه سال از برنامه ششم تمام شد، اینکه هزینه نداشته، اینکه بودجه نمیخواسته، اینکه به مشکلات اقتصادی برنمیگردد، چرا قانون رعایت نمیشود؟ ما مینشینیم برای دلخوشی خودمان آییننامه را اصلاح میکنیم، ولی کی بنا است اجرا بشود؟ کدامیک از زمان بندیها رعایت میشود؟
شما سؤال کردید، دو سال است سؤالتان در نوبت است، چرا وقت نمیگذارند، چرا وقت بیشتر نمیگذارند که سؤالات نمایندگان مطرح بشود؟ گزارشهای ماده (234) را کدام کمیسیونها رعایت کردند؟ ماهها است شما گزارش دادید و ما طبق ماده (234) دادیم، ولی رعایت نمیشود.
هواپیما سقوط کرده، چندده انسان جانشان را از دست دادند، یک سال و نیم است که گزارش کمیسیون عمران چاپ نمیشود. آیمجلس! چرا به خود نمیآیید، چرا نمیدانید که چنین اتفاقاتی دارد میافتد؟ آیا گزارش کمیسیون عمران نباید برای اطلاع نمایندگان منتشر بشود؟ ما مرتب اصلاح آییننامه انجام میدهیم، اما کجا؟ تحقیق و تفحص میگذاریم، الان تحقیق و تفحص از دیوان محاسباتی که بنده تهیه کردم یک سال است (رحیمی ـ متشکرم) در کمیسیون بودجه مصوب نمیشود و در دستور نمیآید، یا از بانک مرکزی یا خود مجلس است. اینها مشکلاتی است که در آییننامه در عمل وجود دار

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای دلخوش موافق بعدی و آخر هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً سلام عرض میکنم و حرکت بسیار خوب نیروهای مسلح، خصوصاً سپاه پاسداران را تبریک عرض میکنم. قبل از اینکه عرضم را شروع بکنم، آقای رئیس! جنابعالی پشت همین تریبون (20) روز پیش فرمودید که دولت محترم باید در مورد سهمیه قیر اقدام کند. دو تا مصوبه هیأت وزیران هیأت تطبیق آمد و باعث شد (نایبرئیس ـ حالا این را در تذکرات بفرمایید) آقای دکتر! خواهش میکنم، ما ماده چهل و پنجی کردیم و بیانیه هم صادر کردیم، زود دستور بدهید که قرائت بشود.
دوستان ببینید! در مورد این طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس من فکر میکنم که مخالفین محترم اصلاً در ارتباط با این اصلاحیه فرمایشی نداشتند. بعضی از ایرادات را در اجرا، نظارت و قانونگذاری مطرح کردند، بعضی از اینها را ما هم قبول داریم. الان حرف ما این است که (7000)، (8000) سؤال در دستور کار است، چند تایش به این دوره میخواهد برسد؟ هر دوره هم که تمام بشود تمام سؤالات در پارکینگ و بایگانی میرود. قطعاً ما اگر بخواهیم درباره حقوق نمایندگان در ارتباط با دولت و وزرا و قوای مختلف و وظایف نمایندگی و نظارتی خود مجلس حرف بزنیم و تصمیم بگیریم لازمهاش این است آنجاهایی که اصلاحات لازم است ما این اصلاحات را انجام بدهیم.
کمیسیون آییننامه آمده همین کار را کرده، حالا شما دوستان اگر موارد دیگری دارید بسمالله، فبهالمراد. در کمیسیون آییننامه دوستان هستند، اشکالات را بفرمایید این اشکالات برطرف میشود، اما آن چیزی که الان آمده، مثلاً در ماده (2) رئیسجمهور را موظف کرده ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا سقوط دولت یا موارد دیگر مثل عزل، استعفا، فوت و امثال اینها یا کاهش بیش از نیمی از وزرا که مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها و فلان این خواسته در اولین جلسه علنی مجلس معرفینامه را بیاورد اعلام بکند، وزرا را به مجلس اعلام بکند، این کار بدی است؟ برای قرائت هم به کمیسیون تخصصی آن ارجاع بشود، این یک مهلت زمانی داده شده که در این مهلت زمانی هم برای کابینه دولت و هم برای مجلس تعیین تکلیف بشود. در مصوبات قبل برای کمیسیون هم تعیین تکلیفی نبود، اینجا باز این تعیین تکلیف آمده شده.
در ارتباط با نمایندگان سؤالکننده فرصت، محدودیت و زمانبندی که الان گذاشته این زمانبندی در آییننامه نیست، الان خود بنده اولاً خیلی از وزرا کم سؤال میکنم، یک سؤال یک سال و نیم پیش انجام دادم هنوز در دستور کار کمیسیون نیامده. این در شأن مجلس نیست، همان که آقایان مخالفین میفرمایند شأن مجلس، شأن مجلس این است که اگر یک نمایندهای در ارتباط با ایفای وظایف نمایندگیاش سؤالی از وزیر میکند از این سؤال سریعتر پاسخ بگیرد که مردم هم خوشحال بشوند، فردا نگویند که مجلس هم بیخیال همه است. اگر ما این را قانونمند بکنیم مسلماً راحتتر میتوانیم وظایف و اختیارات خودمان را تثبیت بکنیم، به دولت هم تکلیف لازم را بکنیم.
یا در مورد ماده (8) در هریک از کمیسیونها گزارش موضوع مرتبط با مواد (45)، (211)، (214) و (234) همینهایی که وظایف نمایندگی را برای رسیدگی به تخلفات دستگاهها در ارتباط با مردم مشخص میکند، آنهایی که در ارتباط با برخورد با مردم اینجا تخلفی میکنند یا ایجاد شبهه میکنند یا مشکل ایجاد میکنند اینجا آمده به کمیسیونها گفته این قانون را با همکاری معاونت نظارت در قالب گزارش قضائی تهیه بکند.
امروز یکی از ایراداتی که من دارم به این بحث تحقیق و تفحص است. تحقیق و تفحصها میآید، شما زحمت میکشید، در کمیسیونهای مربوطه خودش میرود غربال میشود، شما دلسوزیتان را انجام میدهید و حرفتان را میزنید، ولی وقتی در چرخه میافتد این تحقیق و تفحص از حیّز انتفاع ساقط میشود و اصلاً به درد هیچچیز نمیخورد، دستگاهها هم قطعاً وقتی میبینند که راه فرار باز است راحتتر تخلف میکنند. خواهش من این است که دوستان به این رأی بدهند، اگر اشکالات دیگری هم دارید ضمن اینکه این کلیات است در جزئیات پیشنهادهای خودتان را مطرح بکنید، ممنون میشوم که یک رأی بالایی بدهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران و سروران عزیزم خواهش میکنم که به چند نکته دقت بکنید و ضمن تشکر از نکاتی که برادر عزیزم جناب آقایان: صادقی و حاجی فرمودند من کاملاً اینها را پاسخ بدهم که دقیقاً چه نگاهی وجود دارد. تمام نگاه کمیسیون آییننامه بحث اقتدار، انضباط، شأن و جایگاه مجلس است، آنچه که دوستان اشاره کردند و برادر عزیزم جناب آقای حاجی سؤالاتی داشتند که هیأترئیسه اینها را اجرا نمیکند این هیچ ارتباطی به بحث اصلاح آییننامه نداشت، تذکراتی داشتند مبنی بر اینکه نظارت افزایش پیدا بکند. در واقع به گونهای که طبق آییننامه انجام بشود. اتفاقاً حرف ما هم این است که در واقع عین آییننامه انجام بشود که ما بتوانیم اقتدار مجلس را مطرح کنیم.
اشاره کردند سؤالات زیادی مطرح شده، حرف ما هم این است که طبق آییننامه این سؤالات سریعاً در دستور کار قرار بگیرد. ببینید! اولین نکتهای که برادر عزیزم جناب آقای صادقی اشاره کردند درخصوص اشتباه مواد بود. مواد اشتباه نشده، ما آییننامه را در دوره گذشته اصلاح کردیم، در چاپ جدید موادش اصلاح شد، براساس این چون مصوبه مربوط به یک سال گذشته است براساس آن مصوبه قبل انجام شده.
نکته دوم درخصوص ماده (185) گفتند هیچ تغییری ندارد. عزیزان من! اتفاقاً نکتهای که میخواهم بگویم تغییر اینجا است. ما در زمان فصل بودجه میآییم قوانین دائمی را اصلاح میکنیم، اینجا آمدیم گفتیم که در زمان فصل قانون بودجه قانون دائمی اصلاح نشود. اگر هم میخواهد استثنائاً قانون دائمی اصلاح بشود، چون بعد از یک سال به جایگاه خودش برمیگردد، یعنی قانون یک سال اصلاح میشود، دوباره چون قانون دائمی است به جایگاه خودش برمیگردد. اینجا گفتیم که دوسوم رأی میخواهد، به خاطر چه این را گفتیم؟ به خاطر اینکه قانون دائمی در قانون یکساله اصلاح نشود.
نکته سوم، درخصوص ماده (204) اشاره کردند که جناب آقای حاجی گفتند ظرف مدت دو هفته باشد الان هم همین دو هفته است، یعنی ما هیچ تغییری ندادیم. جناب آقای حاجی! فرقش اینجا که ما ماده (204) را اصلاح کردیم این است که اگر دولت وزرا را معرفی میکند اگر میگوید مدرک تحصیلی و سوابق اجراییاش این است ما آمدیم گفتیم که مستندات قابل استناد، یعنی برود مستند بکند اتفاقاتی که در چند دوره انجام شد، وزیری آمد معرفی شد، بعد در همین مجلس آمدند گفتند وزیر مدرک ندارد و مباحثی که مطرح شد. فرقی که انجام شده این است که مدارک و گزارشاتی که دولت میدهد مستند قانونی باشد. این بهترین حرفی است که ما میتوانستیم اصلاح بکنیم.
نکتهای که باز برادر عزیزم جناب آقای حاجی گفتند که ما به سمت رئیسگرایی میرویم، اتفاقاً برعکس است. آقای حاجی دقت بکنید! مثلاً در ماده (4) اینجا آمدیم اختیار را از رئیس و رئیس کمیسیون عملاً گرفتیم، آمدیم گفتیم که اگر وزیری در کمیسیون یا در صحن علنی در جلسه شرکت نکرد ملاک عذر موجه وزیر چه کسی باشد؟ آمدیم گفتیم ملاک موجه و غیرموجه بودن عدم حضور وزیر در کمیسیون رأی نمایندگان کمیسیون یا صحن مجلس باشد. آقای حاجی! واقعاً این تقویت مجلس است یا عکس آن؟ یعنی تمام نگاه ما این است که مجلس را تقویت کنیم، وزیر به خودش اجازه ندهد هروقت دلش خواست بیاید و هروقت دلش نخواست نیاید. این است که ما گفتیم موجه بودن و غیرموجه بودن حضور وزیر در کمیسیونها که این روزها همیشه ما در مجلس مشکل داریم ملاک اینها چه باشد، ملاکش رأی کمیسیون و صحن مجلس باشد.
نکته بعدی که برادر عزیزم جناب آقای صادقی در گزارش ماده (8) فرمودند را همکاران دقت کنند، ما در مجلس نهم (22) تا تحقیق و تفحص انجام دادیم و تصویب کردیم، از (22) تا تحقیق و تفحص قوه قضائیه به یکی رأی نداد. در همه مواد (236) به یکی رأی نداد، در این سه سال هرچه که (236) رأی دادیم قوه قضائیه رأی نداد، آمدیم گفتیم که قوه قضائیه! شما بیایید یک شعبهای را بگذارید مستقل رسیدگی کنید. (نایبرئیس ـ متشکرم، وقتتان تمام شده) (یک ثانیه)، درخصوص تحقیق و تفحص هم ما نیامدیم محدودیت بکنیم، عزیزان! چون قوه قضائیه میگوید مستندات حقوقی بفرستید، اینجا ما آمدیم گفتیم که دیوان محاسبات گزارش بدهد. من خواهش میکنم به کلیات رأی بدهید و در جزئیات اگر ایرادی بود اصلاح میکنیم.

مسعود پزشکیان
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به کلیات این اصلاح آییننامه اعلام بفرمایید. ما به دوسوم رأی نیاز داریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. (67) درصد رأی دادند. میهمانان را قرائت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از مدیران آموزشگاهها، کارشناسان و رئیس اداره آموزش و پرورش منطقه نوبران شهرستان ساوه استان مرکزی که میهمان جناب آقای منصوری نماینده محترم ساوه و زرندیه هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور مرکز استان یزد که میهمان جناب آقای موسویبیوکی نماینده محترم یزد هستند که به عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
5
اعلام وصول (4) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
چهار فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح اصلاح ماده (129) لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت.
ـ طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه شوراها و شهرداریها.
ـ طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه احزاب سیاسی.
ـ طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه ورزش.
6
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال ملی جناب آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی درخصوص عدم رعایت قوانین و مقررات در واگذاری سهام شرکتهای دولتی به بخش خصوصی از سوی سازمان خصوصی اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی جناب آقای منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی درخصوص فعالسازی سامانه پیامک و أخذ کارمزد از مشتریان توسط بانکها بدون اطلاعرسانی و کسب اجازه اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص عدم اقدام جدی در رابطه با فعالسازی کارخانههای تعطیلشده اعلام وصول میگردد.
7
انتخاب آقای داود محمدی (قزوین) بهعنوان رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی

مسعود پزشکیان
انتخابات را بفرمایید اعلام بکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما امروز انتخاب رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی را داریم که در این زمینه در اجرای تبصره (1) ماده (44) آییننامه داخلی مجلس هیأترئیسه آقای دکتر محمدی را جهت أخذ رأی اعتماد از صحن علنی مجلس معرفی کردهاند. کارتها را توزیع کنید.

نادر قاضی پور
ناطقان را اعلام کنید که وقت مجلس تلف نشود.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! متوجه نمیشوم، بیایید از جلو بگویید ببینیم چه میفرمایید. نطقها را میفرمایید؟ بگذارید اینها را جمع بکنند، بعد چشم. لطفاً رأیها را جمع بفرمایید. آقای قاضیزاده! ما رأیگیری دیگری که نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
8
ناطقان جلسه آقایان: عزیز اکبریان، محمدحسین فرهنگی، اردشیر نوریان، احمد مازنی و سیدمحمدباقر عبادی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای عزیز اکبریان نماینده محترم کرج، اشتهارد و فردیس.
ـ آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای سیدمحمدباقر عبادی نماینده محترم بیرجند، درمیان و خوسف.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای عزیز اکبریان نماینده محترم کرج، اشتهارد و فردیس دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان تشریف بیاورند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم لطفاً در جایگاههای خودشان قرار بگیرند سخنرانی آقای اکبریان را گوش بدهیم، بفرمایید.

عزیز اکبریان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر مقام معظم رهبری و مردم شریف استان البرز و شما نمایندگان فهیم ملت دارم. از اقدام شجاعانه، قدرتمندانه و باصلابت رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سرنگونی پهپاد متجاوزین آمریکایی و توقیف کشتی روباه مکار انگلیس خبیث تشکر دارم.
این اقدام شجاعانه سپاه مشت و پیام محکمی به استکبار جهانی بود که هرگونه تجاوز به سرزمین مقدس ایران اسلامی عقوبت سختی را برای آنها خواهد داشت. از حضور ریاست محترم مجلس شورای اسلامی در استان البرز در جمع صنعتگران و تولیدکنندگان تشکر میکنم، از اقدام بسیار خوب و شجاعانه ریاست محترم قوه قضائیه در مبارزه با مفاسد اقتصادی و از بخشنامه اخیر ایشان در حمایت از تولید و تولید ملی صمیمانه تشکر دارم.
همکاران ارجمند، نمایندگان محترم و ملت شریف ایران! امروز سیاست دشمن ضربه به تولید و تعطیلی شرکتها و کارخانجات و افزایش نرخ بیکاری و در ادامه ایجاد نارضایتی است. دشمن با جنگ نظامی نمیتواند با ملت ایران مقابله کند و لذا به دنبال جنگ اقتصادی و فشار به معیشت مردم است. مهمترین سناریوی دشمن در رابطه با فشار به معیشت اقشار محروم مردم میباشد و متأسفانه دولت و مجلس درخصوص معیشت مردم فقط نظارهگر هستند و شکسته شدن استخوان طبقات محروم جامعه را نمیشنوند. هیچ برنامهای درخصوص مکانیزم استفاده از (14) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی برای معیشت مردم ندادند. آقایان نماینده، عزیزان، نمایندگان فهیم ملت! یکسوم سال گذشت، بقیه هم میگذرد، (14) میلیارد دلار هم معلوم نمیشود که کجا هزینه شده و به جیب چه کسانی رفته و ما متأسفانه میبینیم که دلالها و قاچاقچیها و افراد دیگر میداندار هستند و کالاهای اساسی از بیتالمال ملت، گران به دست مردم میرسد. افزایش چندبرابری قیمت مسکن، اجارهبهای منازل مسکونی برای مردم مشکلاتی به وجود آورده. دولت و وزارت راه و شهرسازی سالها است هیچ برنامهای برای مسکن ندارد، به هشدارهای نمایندگان توجه نمیشود. امروز به دلیل گرانی لوازم خانگی و مسکن ازدواج جوانان ما دارد از جامعه اسلامی رخت میبندد و ما هم نظارهگر هستیم. هیچ اقدام عملی هم از طرف دولت و مجلس صورت نمیگیرد.
از سرپرست محترم وزارت آموزش و پرورش، دولت محترم و مجلس میخواهم کرامت، منزلت و شأن فرهنگیان را بیشتر از این رعایت بکنند. فرهنگیان ما امروز عمدتاً در فقر و محرومیت به سر میبرند که در شأن تعلیم و تربیت کشور اسلامی نیست. از وزیر دفاع، فرماندهان محترم سپاه و ارتش درخواست عاجزانه دارم بازنشستگان نیروهای مسلح یادگاران دفاع مقدس در معیشت مشکل دارند. حتماً باید توجه ویژهای بشود و این وضعیت زندگی در شأن ایثارگران نیست. همچنین بنیاد شهید، امروز بیمارستانها خانواده شهید را قبول نمیکنند، بنیاد شهید هم از کنارش نظارهگر است میگوید به من پول نمیدهند، دولت هم نگاه میکند، مجلس هم تماشا میکند. به پدران و مادران و فرزندان شهدا امروز در بیمارستانها توجهی نمیشود، این شأن و منزلت خانواده شهید نیست.
از مقام معظم رهبری که امسال را سال تولید و رونق تولید اعلام کرده تشکر میکنم، ولی متأسفانه تصمیمات خلقالساعه بانک مرکزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزارت جهادکشاورزی درخصوص صادرات و همچنین واردات مواد اولیه تولید کشور را به استیصال کشانده. هیچ صادرکنندهای امید ندارد که فردا بخشنامه تغییر پیدا نکند. هیچ واردکنندهای امید ندارد که مواد اولیه را بیاورد و در گمرک گیر نکند و همچنین در قانون برنامه ششم (40) درصد سهم بانکها در رابطه با تسهیلات بانکی برای تولید در نظر گرفته شده. آقایان نماینده! از (40) درصد پارسال (27) درصد دادند، از (27) درصد هم (17) درصد استمهال بوده، یعنی (10) درصد به تولید کشور دادند، بعد هم میخواهیم رونق تولید اتفاق بیفتد؟ جناب آقای همتی و وزرای محترم! چرا فقط در شعار ماندیم؟
به وزیر محترم بهداشت و درمان تذکر میدهم درخصوص بیمارستانهای شهرهای فردیس و کمالشهر، به وزیر کشور درخصوص متروی کرج، به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تکمیل متروی کرج به هشتگرد و همچنین به وزیر اقتصاد و دارایی که اینهمه مالیاتها را بالا نبرید. در سال رکود که کشور در رکود است، هم تجار ما، مغازهدارهای ما، واحدهای تولیدی و تجاری ما با این مالیات سنگین زمینگیر میشوند، راهی جز تعطیلی ندارند.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تکمیل اتوبان تهران ـ شمال و اتوبان شهید همت و کمربندی جنوبی و کمربندی آبیک به چرمشهر تذکر میدهم، از همه نمایندگان بالاخص همکاران ارزشمندم جناب آقایان: بهمنی و کولیوند و شما نمایندگان فهیم ملت تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
متشکرم، دومین ناطق جناب آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم لطفاً در محل صندلی خودشان قرار بگیرند، از این جلو یک مقدار این عزیزان فاصله بگیرند و بروند روی صندلیهای خودشان بنشینند. آقای دکتر فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
نطق 7 دقیقه ای
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
امروز سالروز قیام سیام تیر ملت ایران و مردم تهران است. پس از اعلام حکومت نظامی توسط دولت شاه ملت با رهبری مرحوم آیتالله کاشانی قیام کرد و در اعتراضی خونین حکومت نظامی را شکست داد و دکتر مصدق را به قدرت بازگرداند. این جنبش نه اولین و نه آخرین باری بود که روشنفکران با حمایت روحانیت و ملت مسلمان به قدرت رسیدند، اما قدر آن را ندانسته و در مدتی حدود یک سال و یک ماه تلاش برای منزوی ساختن روحانیت در (28) مرداد 32 شکست تلخی را پذیرا شدند. این روزها شاهد آن هستیم که کشورهای بانی و باعث عمده مشکلات کشور در برنامههای تولیدی تلویزیونی، رادیویی و تبلیغاتی گسترده رسانهای خود از تورم و گرانی و از مشکلات مردم ایران ناراحتند و بساط غمگساری پهن کردند، حال آنکه منشأ اکثر این مشکلات خودشان هستند، زبان حال آنان مثل معروف در زبان فارسی است که «خود میکشی و خود تعزیه میداری؟».
مدتی دست از سر ملت ما بردارید تا ببینید به چه افقهای گستردهای از توسعه و رفاه دسترسی مییابند که البته این مهم با مدیریتی انقلابی، موفق و کارآمد حاصل میشود. در جریان سؤال از رئیسجمهور عرض کردم که موضوع رکود تورمی را جدی بگیرید که آثار آن عمیق و درازمدت است و امروز برخی از آنها را مشاهده میکنیم. جالب آن است که دولت محترم اقدامات پراکنده غیرمفید و فسادزا را به برخی از اقدامات قانونی نظاممند و سراسری ترجیح میدهد و بهانههای مختلفی برای آن عنوان میکند. منتظریم بدانیم چرا سطح عمومی قیمتها را حداقل درخصوص کالاهای اساسی و نهادههای کشاورزی کاهش نمیدهند و چرا بند «ز» تبصره (7) قانون بودجه را اجرا نمیکنند.
وزیر محترمی که مسئول کنترل قیمت دارو و تجهیزات پزشکی است این روزها خود به منتقد تبدیل شده است. زیرمجموعه رهاشده وزارتخانه مشغول کدام سوءاستفادهها هستند و چرا وزیر محترم همانند دیگران صرفاً انتقاد میکند؟ واقعاً این چه اوضاعی است؟ وزارت راه و شهرسازی، تولید مسکن و تکمیل موارد گذشته، احداث راهها و آزادراهها و خطوط راهآهن را جدیتر پیگیری کنند. راهآهن تبریز ـ میانه به چه میزان دیگر شاهد تأخیر خواهد بود؟ آزادراه سهند ـ تبریز تا چند سال دیگر قرار است به تعویق بیفتد؟ چرا امورات در اختیار شرکت عمران شهر جدید سهند قرار نمیگیرد تا پروژه تکمیل شود؟
خبر منتشره در مورد بودجه صدا و سیما هم بسیار عجیب و متضمن تخلف از مواد مختلف قانونی است. از قرار اطلاع اصلاح شده است، اما در صورت تداوم مجلس باید تصمیمات اساسی اتخاذ کند. شهرداری تبریز نسبت به مناطق مختلف اهتمام لازم را داشته باشد، چه معنا دارد خدمات مورد نیاز در شهرک شهیدبهشتی تبریز و شهرک اندیشه ارائه نشود آن هم به بهانهای که در گذشته احداث آنها توسط راه و شهرسازی انجام شده است. مردم ساکن در این محلات چه تفاوتی با اهالی چند متر آنطرفتر دارند؟ چرا بازارچههای فروش محصولات برای ارائه خدمات به مردم شکل نمیگیرند؟
شهرستان اسکو جمعیتی در حد فرمانداری ویژه دارد، چرا اقدام نمیشود؟ امور شهرک صنعتی سنگ در آذرشهر و شهرک صنعتی اسکو چرا به تأخیر افتاده است؟ چرا کارهای نمایشی و تبلیغاتی بیحاصل اولویت پیدا کردند؟
بودجه موضوع جزء (4) بند «الف» ماده (43) قانون برنامه ششم و بند «پ» آن درخصوص معادن به درستی عمل نمیشود، چرا؟ طرحی که تحت عنوان تنظیم بخشی از مقررات اداری و مالی و پشتیبانی آموزش و پرورش در مجلس مطرح است کلیات آن به تصویب رسیده چرا نهایی نمیشود؟ چرا این موضوع بسیار مهم که انتظار و مطالبه فرهنگیان عزیز است اینگونه به تأخیر میافتد؟
ضمن تقدیر از برخی اقدامات بانک مرکزی در ارتباط با کنترل قیمت ارز تذکری به بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و مسئولان بانکی کشور دارم. چرا در مورد توسعه تولید و بهکارگیری بیتکوین اقدام مناسبی وجود ندارد؟ تعداد ماینرها به تدریج کل کشور را درگیر میکند. درصد قابل توجهی از کارخانجات خطوط تولید خود را تعطیل کرده و بیتکوین تولید میکنند. هرکدام از آنها میتواند (30) ماینر را به کار بیندازد که در حال حاضر (10) میلیون ارزش دارند. صرافیها هم با آنها همکاری میکنند، مقدار زیادی برق مصرف میشود و روز به روز فشار به شبکه برق افزایش پیدا میکند، بانک مرکزی هم در عمل کاری ندارد. هیچ دستگاهی در کشور نظارت کارآمدی ندارد، این فعالیت هیچگونه مالیاتی پرداخت نمیکند. وزارت ارتباطات در این زمینه اقدام جدی ندارد، وزارت نیرو که مشغول فشار بر مردم و پرداختهای نجومی در زیرمجموعههای خویش است دلش را به «لامپ اضافه خاموش» خوش کرده و دریافتهای سنگینی از مردم در ارتباط با برق و از کشاورزان محروم در ارتباط با برق و آب دریافت میکنند با این مصرف سنگین چرا کاری ندارند؟ مصرفی که در یک کلانشهر با کل مصرف آن شهر برابری میکند، از یکسو برای آبگیری سد شهید مدنی تبریز هم پول ندارد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و مجموعه شورای پول و اعتبار نسبت به این مهم بیتفاوتند. در این پولشویی بینالمللی گسترده FATF هم کاری ندارد. اگر خلاف است چرا اقدامی از سوی گمرک و ساز و کار امور مالیاتی و سایر مجموعههای مرتبط انجام نمیگیرد؟ البته مشکلات ما با بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار فقط اینها نیست، در پایان از مسئولان محترم در مجلس انتظار داریم با گذشت نزدیک به سه سال از حادثه قطار تبریز ـ مشهد گزارش ارسالی از کمیسیون محترم عمران را قرائت کنند، چرا اینهمه تعلل میشود؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی

مسعود پزشکیان
آقای دکتر فرهنگی! خیلی متشکرم.

علیرضا رحیمی
سومین ناطق جناب آقای اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان هستند، بفرمایید.

اردشیر نوریان
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمهالله
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین و به نستعین انه خیر ناصرٍ و معینٍ
خدمت ملت شریف ایران سلام عرض میکنم به ویژه هماستانیهای عزیزم و حوزه انتخابیه و خستهنباشید به همکاران عزیز و آرزوی سلامتی برای رهبر معظم انقلاب و خداقوت به بچههای سپاه به خاطر کار بسیار ارزندهای که انجام دادند.
دوستان! من این فرصت کوتاه سالانهای را که برای صحبت به دست آمده و قاعدتاً باید راجع به مهمترین مسائل کشور صحبت بشود به یک موضوع خاص در استان خودمان اختصاص میدهم، اگرچه قاعدتاً در این فرصت باید راجع¬به موضوعات مهم کشور مثل تورم، اقتصاد، مسکن و خودرو و همه این دردها و گرفتاریهایی که مردم دارند، معیشت، سیاست خارجی و امنیت ملی صحبت بشود، ولی ناچار هستیم که اصل حرف و موضوع را به بحثی ارتباط بدهیم که اخیراً در استان ما حادث شده و متأسفانه دامنه تأثیرات آن به سایر استانهای همجوار هم تسرّی پیدا کرده و مسئولین امر هم علیالظاهر گوش شنوایی برای این موضوع ندارند یا حساسیت لازم را به خرج نمیدهند یا شهروند درجه (1) و (2) میکنند، دیگر غیر از این چیزی نمیتوانیم بگوییم و به عقلمان چیزی نمیرسد. به صورت خلاصه عرض بکنم که در وزارت نیرو در مسأله آب چند تا اشکال اساسی وجود دارد، اول اینکه قانون محترم نیست، آقای دکتر پزشکیان! جنابعالی که رئیس جلسه هستید عرض میکنم ما چند نامه خطاب به ریاست مجلس نوشتیم که آقا! به داد این وزارتخانه برسید، مردم این استانها بیچاره و مستأصل شدند. شما هم نامه نوشتید، بعد نظارتیتان را عمل کردید، ولی گوش شنوایی که به این حرفها بدهکار باشد ما پیدا نکردیم و متأسفانه بدتر از آن جوابیههای غلط و دروغ است. آقای رئیس مجلس! باید به چه کسی گفت، به کجا باید شکایت برد؟ شما راهنمایی کنید ما به همانجا برویم.
در وزارت نیرو قانون محترم نیست، حالا من نمونههایش را اینجا آوردم، اسناد و مستنداتی که هم نامههای خود وزارت نیرو و هم نامه سازمان بازرسی است و هم آقای دکتر دانشجویان برادر عزیزم معاون محیطزیست الان اینجا هستند میگویند ما به صراحت گفتیم با این طرحهای انتقال آب مخالف هستیم، چگونه است که یک معاونت در ریاست جمهوری میگوید من مخالف هستم؟ نامههایش است، سازمان بازرسی کل کشور نامه مطولی مینویسد میگوید این موج نگرانی، ناامنی، رفتارهای التهابآور اجتماعی دارد، این کار را نکنید. چه دستی در این وزارت نیرو پشت کار است، چه مصلحتی را دارد دنبال میکند که نه نامه بازرسی را قبول دارد و نه حرف معاون رئیسجمهور را قبول دارد و نه مصوبات دو رئیسجمهور قبل و بعد را راجع به مسألهای مثل بن و بروجن قبول دارد و هیچ توجهی به مسأله انتقال آب نمیکند، در دریای خزر و موضوعات دیگر هم همینطور است.
آقای رئیس مجلس! یک فکری بکن، اگر واقعاً قرار نیست کسی این حرفها را گوش بدهد تعطیل کنید. اگر قرار است گوش بدهید این تناقضها را حل کنیم. آقای سازمان بازرسی! اگر تو نامه نوشتی و گفتی گلاب (1) و (2) تخلف است، اگر میگویید ماده (23) ندارد، اگر میگویید مجوزهای قانونی ندارد، آقای وزیر نیرو چرا جواب من را دروغ میدهید؟ دیگر چه بگوییم، به چه کسی نامه بنویسیم، کجا مکاتبه کنیم؟ آقای پزشکیان! چطور بگوییم وزیرتان دروغ میگوید؟ در این نامه نوشته ما تفاهمنامه و موافقتنامه داریم، گوششان بدهکار نیست. سوءتدبیر در وزارت نیرو کاری کرده بنده و دوستان عزیزم در استان اصفهان، همکارانم در کرمان و عزیزانم در یزد، برادران گرامیام در استان خوزستان باید دائم با هم سرشاخ باشیم، مشکل جای دیگر است، کسی هم گوشش بدهکار نیست. مجلس هم که الحمدلله تعطیل، دولت هم که الحمدلله تعطیلتر است.
دوستان، آقایان امنیتی و دستگاههای نظارتی! از این تریبون به شما میگویم الان در چهارمحال و بختیاری مردم دیگر منزجر شدند، به جر آمدند، خودشان میگویند گوش شنوایی نیست جمع بشویم به خیابان برویم، ما قبول نداریم، حل مسأله فنی را قبول نداریم کف خیابان باشد، اما سوءتدبیر شما کاری کرده که مردم مجبور شدند قبول کنند که به خیابان بروند. این نامهای که سازمان محیطزیست اینجا رسمی نوشته که من بهشتآباد را قبول ندارم و تأیید نمیکنم، بینحوزهای مردود است، ولی کسی گوشش شنوا نیست. به بهانه پدافند غیرعامل طرحی که هفت، هشت سال پیش استارت خورده و برایش پول گذاشتند بعداً دیدند مجوز قانونی ندارد. ما اعتراض کردیم، چند سال بعد. سازمان پدافند غیرعامل! تو کجا هستی که دارید از این موضوعات روپوشانی میکنید؟ دلایل کارشناسی نشان میدهد اصلاً این حرف بیربط و غیرفنی است و کسی گوش نمیدهد.
به آقای وزیر نامه نوشتیم، (10) صفحه دروغ تحویل داده، (10) صفحه کذب نوشته، با اسناد و مدارک کافی. نامه سازمان بازرسی در هشت، نه صفحه به صراحت در متونش آمده، حالا من وقتم کم است بخواهم بعضیهایش را قرائت کنم که شما دارید چکار میکنید؛ راجع به این بحثهای انتقال آب و نگرانیها (10) صفحه نوشته. هرکس که مخالف این حرف است و فکر میکند بنده دارم یک رفتار پوپولیستی میکنم والله، بالله و تالله این رفتار پوپولیستی نیست، از سر دلسوزی است، رفتار جناحی هم نیست، دنبال بدگویی از دولت هم نیستیم. این (10) صفحه گزارش مکتوب با امضای آقای سراج. آقای سراج! مسئولیت امضایت را بپذیر، یا درست نوشتید و کار کارشناسی کردید یا خدایناکرده حرف بیربط زدید. اگر درست نوشتید پس چرا با مسئولین متخلف برخورد نمیکنید؟ اگر نادرست نوشتید پس بیایید این نامه را پس بگیرید.
آقایان! به آقای لاریجانی و آقای جهانگیری نامه نوشتیم، دیوان محاسبات رسماً اعلام کرده این پروژهها مجوز قانونی ندارند، آقای حاجرسولیها مدیر (12) ساله منابع آب کشور بچه اصفهان (12) سال است آنجاست، اصلاً همه یادشان رفته یک آدمی آنجا مدیر است و دارد چکار میکند. به آقای جانباز نامه نوشتیم، شهرکرد و کوهرنگ ما که مرکز تولید آب هستند آب خوردن هم بعضی وقتها ندارند، کسی گوشش بدهکار نیست. این نامهها، هرکس خواست بیاید مطالعه کند. قبلاً آقای میدانی بوده نامههای آقای میدانی هست. سرپرست وزارت نیرو زمان آقای محمودی بوده. بیاحترامی به قانون حد و حصری ندارد.
تذکر میدهیم، دوباره دروغ به تذکرات تحویل میدهند و حرفهای خودشان را میزنند. به کمیسیون اصل (90) نامه نوشتیم، دوباره یک توجیهاتی برای کمیسیون اصل (90) همین مجلس آورده که وظیفه اصلی نظارت دارد، (22) نماینده به آقای رئیسجمهور نامه نوشتیم، یک خط کسی پاسخ نداده. آقای دکتر امیری! معاون محترم آقای رئیسجمهور. به آقای عادل آذر نامه نوشتیم که دیوان محاسبات! این پولها را از کجا میبرند خرج این پروژههای غیرقانونی میکنند؟ بالاخره دیوان محاسباتی و قانونی و نظارتی هست یا نیست و این همه آفتابه لگن هست و شام و نهار هیچی!
به آقای رحمانی وزیر صمت نامه نوشتیم مدیرعامل فولاد این پولها را با کدام مجوز دارد در یک استان دیگر میبرد هزینه بکند؟ در این مملکت چه قانونی است زمینهای استان دیگر را سند به نام یک استان دیگر بزنند؟ کأنه آن حرفی که بعضیها میزنند و میگویند شهروند درجه (1) و (2) داریم این حرف درست است. آقای کلانتری (10) تا مکاتبه، آقای عادل آذر (10) تا مکاتبه، آقای رحمانیفضلی وزیر کشور (10) تا مکاتبه، آقای روحانی دوباره مکاتبه و آخرین نامه با (22) امضا از دو مجمع (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شمام تمام شد) آقای پزشکیان! اگر قرار باشد به این حرفها گوش نکنید همین هفت دقیقه هم زیاد بود که به ما وقت دادید، ولی اگر قرار است گوش بدهید این اشکال، بیاحترامی به قانون، تبعیض، دوئیت در بین مردم، پروژههای غیرقانونی، اگر میخواهید حل کنید بسم الله، اگر نه که تعطیل کنید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند، بفرمایید.

احمد مازنی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز روز سیام تیرماه است، روز سیام تیرماه در فرهنگ سیاسی معاصر ایران یادآور قیام سراسری مردم ایران در سال 1331 است. انتخابات دوره هفدهم مجلس شورای ملی به دلیل دخالت نظامیان و دربار به درگیری کشید و منجر به توقف انتخابات به دستور دکتر مصدق شد. مصدق از شاه و دربار درخواست کرد تعیین وزیر جنگ مانند سایر وزرا با نخستوزیر باشد، شاه نپذیرفت. مصدق استعفا داد، قوامالسلطنه با شعار «کشتیبان را سیاستی دگر آمد» به نخستوزیری منصوب شد. مردم با هدایت رهبران مذهبی و سیاسی از جمله آیتالله کاشانی شاه را وادار به تسلیم، عزل قوام و بازگشت مصدق کردند. قیام مردم در سایه وحدت نخبگان و فعالان سیاسی و مذهبی همواره منجر به پیروزی و موفقیت میشود و اختلاف موجب شکست.
حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت
آری، باتفاق جهان میتوان گرفت
(26) تیر سالروز تأسیس شورای نگهبان است، فلسفه وجودی این نهاد صیانت از حقوق ملت و تضمین جمهوریت و اسلامیت نظام است. دوم اسفند 1398 روز برگزاری انتخابات مجلس یازدهم است. انتخابات دوم اسفند میتواند پرشور و باشکوه برگزار شود به شرط آنکه از برخورد سلیقهای در اجرا و نظارت پرهیز کنیم. تمامی صداهای موجود در کشور را در عرصه انتخابات به رسمیت بشناسیم، دست متخلفین و متقلبین را از دستبرد به آراء ملت کوتاه کنیم، اگر در پی مبارزه واقعی با فساد هستیم مهمترین مبارزه با فساد در عرصه سیاست و قدرت است. بیاعتنایی به آزادی خیانت بزرگی به عدالت است. باید بدبین بود نسبت به آنان که در جامعه امروز ایران بدون توجه به آزادی از عدالت دم میزنند. آنان یا درکی از عدالت ندارند، یا صادق نیستند. تورم و کاهش ارزش پول ملی و تشدید فقر در کنار کاخنشینی و اشرافیگری نمک به زخم مردم پاشیدن است اما اینهمه معلول فساد سیاسی است. به جای طعنه و توهین به مجلس بگذارید اراده مردم در اداره کشور محقق شود و مجلسی در رأس امور تشکیل شود. مجلس قوی مانع استبداد داخلی و استیلای خارجی است. به جای پارادایم حذف و روابط غیرسالم پارادایم گفتگوی ملی را به رسمیت بشناسیم.
سالها است از بازی باخت ـ باخت حذف عبور کردیم، عقلای قوم مراقب نفوذیها باشند و اینهمه آیه یأس نخوانند. صدا و سیما پول ملت را برای ترویج جریان خاص هزینه نکند و میز گفتگوی ملی را در شبکههای مختلف این رسانه برقرار کند. ضمن احترام به پیران عرصه سیاست یادآور میشوم گفتمان آینده گفتمان نسل جوان خواهد بود. جوانان خود را برای دوره انتقال آماده کنند. در عرصه بینالملل از ظرفیت مجلس استفاده کنیم. احتمال جنگ حتی ضعیف مستلزم اقداماتی پیشگیرانه است. چرا امکان گفتگوی نمایندگان مجلس ایران با مجالس کشورهای هدف و بیطرف را فراهم نمیکنیم؟
(25) تیر روز بهزیستی و تأمیناجتماعی را گرامی میدارم و از مسئولان محترم میخواهم حقوق جامعه هدف سازمان بهزیستی را بیش از پیش تأمین کنند و قوانین مربوط به حقوق معلولان را اجرا کنند.
رفتار غیرقانونی استعمار پیر را در توقیف کشتی ایرانی محکوم و اقدام عزیزان سپاه پاسداران در مقابله به مثل در مقابل کشور سلطنتی انگلیس را به شدت تبریک میگویم و برای همه رزمندگان عرصه مقاومت در راه آزادی و عدالت آرزوی توفیق دارم. موفق، سرافراز و پیروز باشید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای مازنی! از رعایت وقت متشکریم، آخرین ناطق جناب آقای سیدمحمدباقر عبادی نماینده محترم بیرجند، درمیان و خوسف هستند، بفرمایید.

سیدمحمدباقر عبادی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
با درود به محضر امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و عرض سلام به محضر شهدای عزیز، امام راحل عظیمالشأن و آرزوی سلامتی برای رهبر معظم انقلاب. با تشکر از سپاه پاسداران که با شجاعت و قاطعیت کشتی متخلف انگلیسی را متوقف کردند تا دزدان دریایی انگلیس بدانند دوران زورگویی، غرور و نخوت به پایان رسیده است. انگلیسیها و غربیها بدانند ایران امروز ایران دوران رضاخان و فرزندش نیست که هر لحظه بخواهند ایران را اشغال کنند و هر لحظه که هوس کنند شخص اول کشور را با ذلّت از کشور بیرون کنند و هرکس را که بخواهند جای او بیاورند. به فضل الهی و با رهنمودهای مقام معظم رهبری این عبد صالح خدا و حضور مردم در صحنه ایران اسلامی امروز چنان اقتداری به دست آورده است که رئیسجمهور آمریکا فقط در خواب، پهپادهای ما را سرنگون میکند و در بیداری به آن افتخار میکند. آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری روشن است رذالت آمریکا و اروپا است که در پشت پرده شعارهای حقوق بشر و دموکراسی به دنبال غارتگری مدرن هستند. لذا نه تنها نماد تمدن بشری نیستند، بلکه در غارتگری و رذالت روی اعراب جاهلیت را سفید کردهاند. غرب علم را برای غارتگری، حقوق بشر را برای جنایت بر بشریت و دموکراسی را برای حاکمیت ثروتمندان بر مردم میخواهد.
جای تأسف دارد که در سایه عملکرد نامطلوب برخی کارگزاران و نیز کوتاهی دستگاههای فرهنگی برای برخی افراد هنوز این غارتگران و جانیان بینالملل به عنوان الگوی فردی، اجتماعی و سیاسی قلمداد میشود. از جمله توطئههای غرب تهاجم فرهنگی است که در قالب ترویج بیحجابی و بلکه برهنگی و بیعفتی خودش را نشان داده است تا نظام خانواده را در ایران هدف قرار دهد. البته کمکاری صدا و سیما و دستگاههای فرهنگی در ترسیم آثار شوم برهنگی فرهنگی مشهود است. آیا بیحجابی و عدم رعایت دستورات اسلام جز انهدام نظام خانواده و طلاق و قتل چیز دیگری به همراه دارد؟ در ترسیم این مسائل واقعی و روشن موفق نبودیم، کافی بود از صدها پرونده در دادگاهها سریال و فیلم میساختیم تا امروز به اهمیت حجاب کسی تردید نداشته باشد و نسبت به خطر ولنگاری کسی غفلت نورزد.
از آیتالله رئیسی و قوه قضائیه به واسطه شروع خوب نسبت به مبارزه با مفاسد اقتصادی کمال تشکر را دارم. امیدوارم قوه قضائیه در مبارزه با مفاسد اقتصادی ملاحظه هیچ فرد و جریانی را نداشته باشد. در مبارزه با فساد فرقی بین نماینده مجلس، امام جمعه و وزیر و امیر و سردار، چپ و راست وجود ندارد. از همه باید حسابرسی شود. از دولت میخواهم نسبت به کنترل قیمتها اهتمام کند، قیمتهای افسارگسیخته و متفاوت مردم خصوصاً اقشار کمدرآمد را رنجور نموده است. مگر مردم عزیز چقدر باید سختی و رنج را تحمل کنند؟ در واقع دولت و مجلس در این زمینه به وظایف بایسته خود به طور کامل عمل نکرده است.
آقای رئیسجمهور! همانگونه که وعده دادهاید برای حل مشکلات مردم از کلید مبارک استفاده کنید شاید مؤثر افتد، علیبرکتالله. آقای رئیسجمهور! بسیاری از روستاییان عزیز در استان خراسانجنوبی و حوزه انتخابیه اینجانب بیرجند، درمیان و خوسف در این هوای گرم حتی آب آشامیدنی ندارند. برخی روستاها در شبانهروز فقط یک ساعت آب دارند، دستور دهید آب خانه وزیر نیرو بهجز یک ساعت در (24) ساعت قطع شود تا وزیر نیرو کمی از درد مردم عزیز را درک کند، شاید اینگونه انتقال آب از دریای عمان به استان خراسانجنوبی برای ایشان اهمیت پیدا کند و اجرایی بشود.
در نهایت از وزیر محترم راه و آقای خادمی رئیس شرکت ساخت به واسطه فراهم کردن مناقصه عملیات اجرایی راهآهن استان تشکر میکنم. این کار ولو میتوانست زودتر انجام شود، ولی یقیناً شروع عملیات اجرایی آن میتواند چشم مردم را روشن کند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم.
نتیجه آراء انتخاب رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی: آراء أخذ شده (179) رأی، جناب آقای داود محمدی با (161) رأی به عنوان رئیس کمیسیون اصل (90) برای مدت یک سال انتخاب شدند.
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه عدم نظارت بر قیمتگذاری کالاهای اساسی موجب تضییع حقوق مردم و منابع ملی گردیده است.
ـ آقای محمود نگهبانسلامی (خواف و رشتخوار) به وزیر کشور درخصوص اقدام عاجل در تعیین تکلیف و انتصاب فرماندار شهرستان خواف.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تأخیر در تکمیل بیمارستان (235) تختخوابی شهرستان سقز.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم مدیریت علمی بر منابع آب و برق.
همچنین جلوگیری از بهکارگیری بازنشستگان برخلاف قانون عدم بهکارگیری بازنشستگان.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور جدی جهت تأمین نیروهای لازم برای جانبازان قطع نخاعی و همچنین پدر یا مادران شهدایی که شدیداً نیاز به حمایت دارند.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص صدور دستور پیگیری جدی جهت حل موانع احداث قطار سریعالسیر اصفهان ـ قم ـ تهران.
ـ آقای علاءالدین بروجردی (بروجرد) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص عدم رعایت اصل مهم عدالت در تقسیم امکانات در استان لرستان و تأکید بر ضرورت احداث پیست دوچرخهسواری در بروجرد.
ـ خانم سکینه الماسی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص دلایل عدم شفافیت درآمد و هزینهکرد موقوفه زائرالحسین ریزی به عنوان یکی از پردرآمدترین موقوفات استان بوشهر.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا خط انتقال آب تنها به منظور مصارف صنعتی پالایشگاه فجر جم در حال اجرا میباشد؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا پالایشهای لازم زیستمحیطی و اقدامات جدی برای جلوگیری از آلودگی منابع آبهای شرب و زیرزمینی دشت ریز بر اثر رهاسازی پسآبهای شیمیایی شرکت پالایش گاز فجر جم صورت نمیگیرد؟
ـ آقای مهرداد لاهوتی (لنگرود) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم توجه به مسائل فرهنگی شهرستانها در توزیع اعتبارات که شاخصی وجود ندارد.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تسریع در آمادهسازی و تملک زمین مربوط به شهرک صنعتی یعقوبیه.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم ساماندهی بازار خودرو و جلوگیری از افزایش لجامگسیخته قیمت خودروها.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر نیرو درخصوص پروژه آبرسانی به شهر خاش که در هالهای از ابهام و معما است. چرا برای اجرا آن وزارتخانه برنامهای ندارد؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا پروژه راه دیگاشکن به جاده وزنان غیرفعال و تعطیل است؟
ـ آقای سلام امینی (ایلام، ایوان، چرداول، مهران، ملکشاهی و شیروان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی جدی درخصوص عدم اعزام بالگرد و نرسیدن به موقع تجهیزات به نواحی آتشگرفته گنجوان ایلام و نابود شدن دهها هکتار از مراتع و جنگلهای منطقه.
ـ آقای مسعود رضایی (شیراز) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص پرداخت حقوق و کسورات معوقه بازنشستگان.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم جلوگیری از واردات بیرویه و غیرضرور برنج خارجی در آغاز فصل برداشت برنج.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا علیرغم گذشت چهار ماه از اجرای بودجه سال 98 هنوز آییننامه تبصره (11) بند «د» مربوط به عوارض خروج از کشور تدوین و ابلاغ نشده است؟
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر نیرو درخصوص علت کمبود و قطع آب آشامیدنی در شهرهای قرچک، پیشوا، ورامین و باقرآباد.
ـ آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه ساختمان دادگستری واقع در دهونک به واسطه صدور مجوز در مکانی که در محل تردد عمومی است مورد اعتراض اهالی دهونک است. دستور بررسی و رفع مشکل فرمایید.
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص تأکید بر سرعتبخشی به اجرای کامل قانون جامع حمایت از معلولین در سراسر کشور.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص رسیدگی به مشکلات صاحبان صنایع در شهرک صنعتی عباسآباد پاکدشت و حل مشکل آب و برق.
ـ آقای ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه با توجه به پیشرفت (90) درصدی پروژه کمربندی فریدونکنار و قولهای حضرتعالی و معاونین محترم، چرا پروژه فوق به اتمام نمیرسد؟
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت استقبال و افزایش استفاده از ویپیان و فیلترشکن در کشور. حق دسترسی آزاد شهروندان به اطلاعات را جامع و بدون تبعیض اجرا کنید.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
تذکرات شفاهی را هم بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکراتی که بنا به قرعه مشخص شدهاند، آقایان دلخوشاباتری، محمودیشاهنشین، جمالیسوسفی، میرزاده، ملکی، حمزه و اسماعیلی. جناب آقای دلخوش نماینده محترم صرمعهسرا بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از همه دوستان و همکاران گرانقدر و مردم عزیز که محبت کردند در مراسم ختم پدر بنده حقیر شرکت کردند تشکر میکنم.
آقای رئیس! الان که دیگر وقت تذکر دارم، (نایبرئیس ـ آقای دلخوش عزیز بفرمایید) ما مرید شما هستیم. ببینید آقای دکتر! شما هم تذکر دادید، الان بیانیه هم تهیه شده، یک ماده (45) و (234) هم توسط نمایندگان تهیه شده است. آقای دکتر! داریم فصل گرما را از دست میدهیم، ما دیروز رفتیم بنیاد مسکن باز قیر را با قیمت (3) میلیون و (600) هزار تومان دارند میدهند. یعنی حساب و کتاب وجود ندارد، آن هم نه تمامش را. دوستان، همکاران! (4) میلیون تن قیر با این شرایط تا پایان سال (1) میلیون هم در کشور توزیع نمیشود. اگر (1) میلیون تن توزیع شد شما حق دارید. خواهش میکنم دولت را بیاورید پاسخ بدهند، دو بار به هیأت تطبیق رفته است. بنده عضو هیأت تطبیق هستم، یک بار فقط ریالیاش به هیأت تطبیق آمد، هیأت تطبیق مغایرت گرفت، برای اینکه تناژ هم در کنار ریال بود. بار دوم آمدند از تملک داراییهای سرمایهای (2000) میلیارد تومان برداشتند. این را هم باز هیأت تطبیق مغایرت گرفت. پس مجلس و هیأترئیسه چکار میکند؟ هیأترئیسه باید بیاید پاسخ بخواهد. قانونی که نوشتید، هیأترئیسه لااقل بخواهد بیایند قانون را اجرا کنند. تابستان از دست رفت، روستاها، مردم در این شرایط سخت اقتصادی واقعاً گرفتاری و مشکل دارند، نیاز به قیر دارند. ببینید دستگاهها چطور دارند این قیر را توزیع میکنند، 98 را اصلاً شروع نکردهاند. از 97 هم بخشی مانده است.
آقای رئیس! شما را به خدا، همه دوستان بیانیه را امضا کردهاند، نشان میدهد که مجلس روی این موضوع و مشکل مردم، روستاها، شوراها، شهرداریها و بنیاد مسکن حساس هستند. (رحیمی ـ تشکر میکنیم).
آقای رحیمی! نکته آخر من؛ فصل کشاورزی است،خواهشم از دولت محترم این است، به بیمه کشاورزان توجه کنند. ممنون.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دلخوش. عزیزانی که از دولت در اینجا هستند تذکری که داده میشود را منتقل کنند. حالا آقای دکتر امیری اینجا هست یا نیست، آقای دکتر هروی عزیز! این تذکر را در رابطه با مشکل قیر که مشکل همه شهرستانها است پیگیری کنید که حل کنند و آنچه را که گفتند به جایش بنشیند. قانون را اجرا کنند، اینکه معلوم است.

علیرضا رحیمی
تشکر، جناب آقای محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزارت محترم نیرو به خصوص بخش شرکتهای آبفای روستایی و شهری است. ضمن اینکه از همه تلاشها و زحمات شرکتهای آبفای روستایی و شهری استان تهران تقدیر و تشکر میکنم، اما متذکر میشوم که بدون داشتن یک برنامه جامع و استفاده از منابع آبهای سطحی بلندیهای شمال استان تهران و البرز، حل مشکل کمبود آب شرب سالم و باکیفیت و پایدار در این مناطق امکانپذیر نیست. هماکنون محلههایی چون امیریه، ویره و مصطفی خمینی، شاهدشهر و بخشهایی از شهر اندیشه، روستاهای غرب شهرستانهای شهریار و روستاهای اخترآباد و صفادشت و بخش مرکزی ملارد، علیرغم تلاشهای شبانهروزی مسئولین محلی از کمبود آب و قطعی مکرر آن رنج میبرند.
نباید فراموش کنیم که آب شرب سالم و پایدار حق شرعی و قانونی و انسانی هر شهروند ایرانی است. به خصوص آنهایی که سالهای سال از رودخانههای دائمی و فصلی منطقه حقآبه داشتند.
تذکر دوم من، با توجه به اهمیت موضوع افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن به خصوص رهن و اجاره، تذکر جدی به دولت دارم که باید تدبیر مناسبی را در این خصوص اتخاذ نماید. بیتوجهی دولت و عدم اقدام و عکسالعمل مناسب و نداشتن برنامه میانمدت و بلندمدت برای تأمین مسکن جوانان و مردم ناامیدی و ناکارآمدی دولت را در این بخش اثبات مینماید و در این راستا از اتحادیهها و مجامع صنفی و بنگاهداران و آژانسهای مسکن و املاک که میتوانند در جهت کمک به قشر آسیبپذیر مؤثر باشند و فرهنگ کمک به مستأجرین را فراهم آورند، تقاضا دارم به مأموریت انسانی خود بیشتر توجه کنند.
تذکر آخرم مربوط به شرکت راهآهن جمهوری اسلامی است. متأسفانه سه پروژهای که چند سال است نیمهکاره در شهرقدس و شهرک دانش در تب و تاب معابر اصلی رها شده و برای مردم مشکلات فراوانی دارد. متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، تذکر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر بعدی، جناب آقای جمالیسوسفی نماینده محترم رودبار بفرمایید.

منوچهر جمالی سوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم محضر همه همکاران عزیز و جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز که ریاست جلسه را بر عهده دارند سلام عرض میکنم. ضمن تأیید فرمایشات جناب آقای دلخوش در رابطه با قیر که مشکل قیر حل نشده و ما هم در شهرستانمان راههای فراوان روستایی مانند راه لاکه ـ دوگاهه، دفراز به گلنگش، نوده فاراب، لایه فاراب، پشته کلاه به سیبن، چلوانسرا به داماش، پشتهکلا به نوده، ناش، اصطلخکوه، دوسالده، کلیشم و راههای منتهی به شرق گیلان، توسهرود، رشتهرود و رشتهرود بالا و راههای فراوان دیگری که از سالهای سال کارشان مانده و اگر مشکل قیر حل نشود، این مشکل حل نمیشود. مردم منتظر هستند برای اینکه شهرستان رودبار که (20) درصد خاک استان گیلان است، راههای خاکی روستاهایش را انشاءالله آسفالت کنیم. مشکل حل نمیشود، مگر با مسیری که دوستان تعریف کردند و دولت باید حتماً کمک کند.
محیطزیست، در رابطه با پسماند پتروشیمی و نگرانی مردم لوشان و شهرستان این موضوع مهم را میخواهم مطرح کنم، بررسی دقیق علمی و پاسخگو توسط اساتید دانشگاه که استانداری و معاونت محترم عمرانی استانداری پیگیر بود هنوز تکلیفی را روشن نکردهاند. مردم نگرانند و منتظر یک پاسخ درستی که آلودگی خاک، آب، هوا برای شهر لوشان و مردم عزیز ما نداشته باشد.
منابع طبیعی فکر میکند شاید به تنهایی میتواند جنگلها و مراتع را حفظ کند، اما این اشتباه است. حفاظت از جنگل و مرتع باید به عهده مردم باشد، مردم باید برای این کار تلاش کنند. سالهای گذشته منابع طبیعی دست روی دست گذاشته، در بعضی از روستاها ساختمانهایی را بدون مجوز ساختهاند، صبر میکند ساخته میشود، بعد میرود شکایت میکند و برای مردم گرفتاری ایجاد میکند. برای دادگستری چارهای نمیماند جز اینکه حکم را اجرا کند و در این شرایط با شکایت منابع طبیعی که در سالهای گذشته بیتدبیری کرده اجازه ساخت برای مردم داده بدون اینکه مجوز داشته باشند خانه بسازند، الان یک به یک آمده دارد شکایت میکند و حکم تخریب میگیرد و این برای جامعه تنش ایجاد میکند و جای بسیار نگرانی است. من متأسف هستم برای شرایطی که الان در این شرایط که همه فکر میکنیم آرامش را برای کشور ایجاد کنیم، کارهای مربوط به سالهای گذشته را الان بیایند دادگاهی کنند و حکم تخریب بگیرند. (رحیمی ـ زمان تمام شده)
من عذرخواهی میکنم، مطلب آخر، طرح هادی شهرستان رودبار را هم من خواهش میکنم برای روستاهایی که مشکل طرح هادی دارند از جمله روستای سیدشت و روستاهای دیگر طرح هادیشان را اجرا کنیم که دیگر مشکل مردم حل شود. ممنون و سپاسگزارم.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنم. جناب آقای میرزاده نماینده محترم گرمی بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه! لطفاً با توجه به فصل بسیار محدود کاری نسبت به تخصیص صددرصدی اعتبارات پروژههای عمرانی استان خصوصاً شهرستان گرمی اقدام فوری معمول گردد، چراکه اختصاص اعتبار بعد از مهر برای پروژههای عمرانی گرمی نوشدارو بعد از مرگ سهراب است. ضمن اینکه احساس مسئولیت دستگاههای اجرایی مربوطه در پیگیری برای تسریع در تکمیل پروژههای عمرانی بیش از پیش ضروری است.
معاون اول محترم ریاست جمهوری! لطفاً نتیجه مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی خصوصاً در حوزه وزارت نیرو در رابطه با شهرستان گرمی مغان اعلام گردد.
ضمن تشکر از سفر سال قبل ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به گرمی، لطفاً نتایج حاصله و علت بیتوجهی به دستورات شما در حوزه کاری در این شهرستان اعلام گردد.
از وزارت محترم کشور درخواست میکنم با به رسمیت شناختن حداقل حقوق مردم مرزنشین شهرستان گرمی مغان در بهرهمندی از حقوق مرزنشینی از جمله بحث سوخت، مزایای کارمندان، فعالسازی تجارت از طریق بازارچه مرزی آزادلو، استقرار تشکیلات اداری در بخش مرزی و ارتقای اداری بزرگترین بخش شهرستان در استان مساعدت فرمایند.
هیأت محترم دولت! تعیین تکلیف سریع وزارت آموزش و پرورش، پرداخت (10) هزار میلیارد تومان مطالبات قبل از سال 98 فرهنگیان و تأمین اعتبار لازم برای کسری حدود (10) هزار میلیارد تومان مطالبات سال جاری با اولویت پاداش پایانخدمت بازنشستگان عزیز، تعیین تکلیف نیروهای بلاتکلیف و اعمال مدرک تحصیلی فرهنگیان گام عملی اولویت دادن به آموزش و پرورش است.
آقای رئیسجمهور! صبر فرهنگیان در تحمل تبعیض ناروا برخلاف بند (9) اصل سوم قانون اساسی حدی دارد، لطفاً حرکتی در رابطه با حق و حقوق فرهنگیان و پرداخت به موقع مطالبات فرهنگیان قبل از مهر صورت گیرد. متشکرم.

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت تشکر میکنم. جناب آقای ولی ملکی نماینده محترم مشکینشهر بفرمایید.

ولی ملکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از اقدام تلافیجویانه فرماندهی محترم سپاه پاسداران در پاسخ به استعمار پیر انگلیس نکات زیر را به وزرای محترم تذکر میدهم:
1 ـ تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی، مدیرکل راهداری به جای کمک به زیرساخت سرمایهگذاران بخش خصوصی در یک اقدام ناشیانه موجب تخریب تأسیسات برقرسانی به شرکت حدیدمبتکران گردیده است. لازم است ضمن جبران خسارت وارده، نسبت به بازسازی مورد اقدام و افراد خاطی را به مجازات برسانند.
2 ـ از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی میخواهم مدیر تأمین درمان استان به جای اجرای مصوبات و تأمین تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز پلیکلینیک مشکینشهر و انجام مطالعات بیمارستان، در اقدامی غیراصولی از ردیف درمانگاه مشکینشهر چند نفر پزشک متخصص را در شهرهای دیگر به کار گمارده است. برای جلوگیری از هر گونه تنش در بین مردم شهرستان مشکینشهر، نسبت به تعیین تکلیف مدیریت درمان و اجرایی شدن مصوبات دستور اقدام صادر فرمایند.
3 ـ از وزیر محترم نیرو میخواهم نسبت به آبرسانی از سد سبلان به بخش ارشق و نیز اجرایی شدن تصفیهخانه شهید سلیمزاده دستور اقدام صادر فرمایند.
از سرپرست محترم وزارت آموزش و پرورش میخواهم نسبت به امور معیشتی معلمان و فرهنگیان در برنامه پیشنهادی خود اهتمام نمایند، چراکه فرهنگیان از نظر اقتصادی تحت فشار مضاعف میباشند.
از وزیر محترم علوم میخواهم نسبت به حل مشکل دانشگاه پیامنور شهر رجه مشکینشهر دستور اقدام صادر فرمایند. اقدام عاجل مورد درخواست است، امید است برای چندمین بار این تذکرات که به ویژه برای وزارت کار و همچنین وزارت نیرو داده شده است مورد توجه قرار گیرد. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اجازه میفرمایید تذکرات دستور روز که در لوح، ثبتنام کردهاند را قرائت کنم؟ (نایبرئیس ـ بفرمایید) آقای علیرضا سلیمی اخطار قانون اساسی دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار من اصل (52) است، ببینید! براساس اصل (52) بودجه کشور مشخص است، دولت به مجلس لایحه میآورد، مجلس تصویب میکند، عملکرد و اجرای بودجه باید براساس مصوبه مجلس باشد. متأسفانه سال قبل شما دیدید گزارش دیوان محاسبات را نزدیک به (70) درصد انحراف دارد. دولت باید مو به مو مصوبه مجلس را اجرا کند، نمیتواند براساس سلایق، گاهی از اوقات بودجه یک دستگاه را گرو بگیرد، بودجه یک دستگاه را کامل بدهد، یک جا بودجه را فربه کند، یک جا لاغر کند. این مسائلی که این روزها در رابطه با صدا و سیما مطرح است که یک سریالی بالاخره انتقادی از صدا و سیما پخش شود، بعد دولت بیاید نامه بدهد و به صراحت اعلام کند بودجه صدا و سیما باید با نظر دو نفر اقدام شود، این مغایر اصل (52) و مصوبه مجلس است. بالاخره ما این را متوجه نشدیم چرا باید اینطور گرو بگیرند؟
آقای رئیس! ده ماه از دستگیری یک دانشمند ایرانی در آمریکا میگذرد، یک مؤسسه آمریکایی ایشان را دعوت رسمی کرد، بعد آنجا در فرودگاه دستگیر شد، وزارت محترم امور خارجه را دستور بدهید اقدام لازم کند.
آقای رئیس! آقای معاون اول در کوران انتخابات و در تبلیغات به صراحت اعلام کردند میلیونها نفر را از تابستان سال 96 بین (5) تا (10) میلیون نفر میدهند، عرض ما این است که اگر میدانستید این قابل اجرا نیست چرا قول دادید، اگر قابل اجرا است چرا عمل نمیکنید؟
آقای رئیس! براساس اصل (88) و ماده (207) وقتی سؤال اعلام وصول میشود باید ده روز طول بکشد، الان ماهها است سؤال ما اعلام وصول هم شده، متأسفانه در صحن مطرح نمیشود. ما نمیدانیم علت آن چیست. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، ما حالا میگوییم پیگیری کنند) حضرتعالی دستور بدهید.
آخرین جملهام را هم عرض کنم، (نایبرئیس ـ سه دقیقه صحبت کردید) قیمت دلار پایین آمده، ولی قیمتها پایین نیامده است.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران بزرگوار و ملت شریف و عزیز ایران عرض سلام و ادب دارم. یک موضوعی هست، البته از اقدام انقلابی نیروهای نظامی و انتظامی تشکر کنیم و انشاءالله که خداوند این عزیزان را برای کشورمان همیشه محفوظ بدارد.
یک موضوعی هست و آن بحث کشت بهاره و کشت و کار کشاورزان استان اصفهان خصوصاً شهرستان مبارکه است که من یک درخواست از وزیر محترم نیرو دارم و از عزیزانی که میخواهند برای کشاورزان خوب این کشور تصمیمگیری کنند. خواهش من این است که قدر این کشاورزان را بدانیم در روزهایی که با بحران کشت و کار و بحران آب مواجه بودیم همراهی کردند. یک همراهی مختصری داشته باشند، البته امسال به خوبی مدیریت شده، خواهش من این است تصمیماتی که در ادامه مسیر میخواهد گرفته شود به گونهای باشد که اسباب تکدر خاطر کشاورزان را فراهم نکند. شما که با کشاورزان همراهی میکنید چرا اسباب ناراحتیشان را فراهم میکنید و بعد همراهی میکنید؟ خواهش من از استاندار و وزیر محترم نیرو و معاونین مربوطه این است که تدبیرشان به گونهای باشد که با پیگیری و با فشار و ناراحتی کشاورزان نخواهد انجام شود. همراهی بیشتر با کشاورزان داشته باشند که انشاءالله به برکت این باران و بارندگی که امسال انجام شد بتوانند کشت و کار خودشان را به خوبی برداشت کنند. سپاسگزارم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصل (43) است. ببینید! به هر حال مردم استان اصفهان یک حق و حقوقی دارند که به نظر میرسد توسط برخی از عزیزان بناست نادیده گرفته شود. سؤال من از مجلس و مردم بزرگوار این است که آیا آب شرب حق مردم هست یا نه؟ اگر هست پس چرا میگویند هر گونه فعالیتی که برای بحث آب باشد ممنوع است. من از همکار محترممان که این نکته را اشاره کردند گله دارم.
از آن طرف دهها سال پیش مردم پول دادند آب خریداری کردند، وزارت نیرو اگر آب نداشت چرا فروخت؟ از آن طرف حقآبه و حق اشتراکی از جهت قانونی حق مردم است که بایستی به آنها داده شود.
از آن طرف نکته بعدی، آقای رئیس! این موضوع مربوط به (14) میلیارد دلار، به هر حال در قانون بودجه آمده، ولی براساس آنچه که سال گذشته اجرا شد بنا شد اجرا نشود، ولی همان روال گذشته دارد ادامه پیدا میکند. این بایستی اصلاح شود، در جهت تأمین اقلام اساسی مردم، نکتهاش این است که دولت بایستی توجه کند و آن را اجرایی کند. چرا دارد فشار به فقرا و افراد ضعیف میآید و برخی از افراد از این محل سوءاستفاده میکنند؟
نکته پایانی هم موضوع فعالیتهایی است که برخی از افراد زودرس راجع به انتخابات شروع کردهاند. از شورای محترم نگهبان انتظار داریم آنچه فعالیتهای خلاف قانون الان دارد اتفاق میافتد و مجرمانه است، آنها را ثبت و ضبط و دنبال کنند که وزارت کشور هم که وظیفه اجرای درست قانون را دارد از الان مواظبت بر این موضوع داشته باشد.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نصراله پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه عزیزان بزرگوار عرض سلام و ارادت دارم. آقای رئیس! من دو تا تذکر دارم، تذکر اولم به جناب آقای رئیسجمهور است. عرض من این است که آقای رئیسجمهور! اگر مشکلات مردم را امروز حل نمیکنید، حداقل نمک به زخم مردم نپاشید. امروز آقای رئیسجمهور اعلام میکنند که مسکن در کشور حداکثر (30) درصد افزایش پیدا کرده است. یا بنگاههایی که ایشان به آنها مراجعه میکند و از رانتش استفاده میکند (30) درصد است، یا اینکه ایشان خبر از واقعیتهای اجتماع ندارد. امروز یک خانهای که یک بندهخدای ضعیفی (600) هزار تومان اجاره میکرده به (2) میلیون تومان هم اجاره نمیدهند. چرا میآیند این حرفها را میزنند؟ حداقل مشکل مردم را حل نمیکنند نمک به زخم مردم نپاشند.
نکته دوم هم اینکه آقای دکتر! امروز ما حرمت عزیزان ایثارگرمان را باید نگه داریم. امروز عزیزان ایثارگر ما میروند به داروخانهها مراجعه میکنند، دارو به آنها داده نمیشود. ما این را به چه کسی باید بگوییم؟ یعنی مهمترین مسأله برای ایثارگران و جانبازان بحث درمانشان است. امروز برای درمانشان میروند مراجعه میکنند، به دلیل اینکه تعهدات انجام نشده بیمارستانها انجام وظیفه نمیکنند. اینها را که میخواهند بستری کنند با مشکلاتی بستری میکنند، داروهایشان با مشکلات است. این عزیزان ما مهمترین سرمایه کشور هستند. اینها که دیگر جریانهای سیاسی نیستند که شما به جایی حواله بدهید. من نمیدانم آقای رئیسجمهور در این موضوع چه پاسخی در مقابل این ظلمی که دارد به ایثارگران میشود دارد؟ امروز خواهش من این است که ایثارگران ما احتیاج به دارو و درمان دارند و باید نسبت به حل مشکلات اینها جوابگو باشیم و متأسفانه کسی نیست. آقای دکتر! من خواهش میکنم حضرتعالی نسبت به این موضوع دستور بفرمایید یک رسیدگی ویژه برای ایثارگران بشود. خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. انشاءالله این را هم باید پیگیری کنیم، چشم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حمزه نماینده محترم کهنوج بفرمایید.

احمد حمزه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران. ابتدائاً از عزیزانمان در سپاه پاسداران تشکر میکنم که با اقدام بجا، قانونی و بهحق خودشان باعث ارتقای غرور ملی مردم ما شدند، دستمریزاد و خداقوت به شما عزیزان.
از وزیر محترم بهداشت جناب آقای دکتر نمکی، ریاست محترم کمیسیون بهداشت جناب آقای دکتر نوبخت و ریاست محترم راهداری کشور و معاون محترم وزیر راه تشکر میکنم که در این هوای گرم در چند روز گذشته به جنوب استان کرمان تشریف آوردند.
تذکر اول من متوجه وزیر محترم کشاورزی است، جناب آقای وزیر! فصل کشت و کار در جنوب کرمان از یک ماه دیگر تقریباً شروع میشود. کمبود بذر بسیاربسیار مشهود است و قیمتها سر به فلک کشیدهاند، لطفاً ساماندهی کنید. خرماکاران ما امسال خسارت شدیدی متوجهشان شده، لطفاً مسأله را پیگیری و همینطور قیمت خرما را ساماندهی کنید.
اسناد کشاورزی مردم ما که بارها و بارها پیگیری کردیم متأسفانه به نتیجه نرسیده، لطفاً در هماهنگی با سازمان بازرسی کشور، وزارت اطلاعات و منابع طبیعی تحت امر خودتان اسناد مردم را به مردم منتقل کنید.
تذکر دوم من به وزیر محترم نیرو است. جناب آقای وزیر! علیرغم سفر حضرتعالی مشکل سوخت چاههای فرم شماره (1) حل نشده و بیایید ببینید که چه مقدار باغ در همین تابستان خشک شده و از بین رفت. لطفاً مشکل سوخت چاههای فرم شماره (1) را حل بفرمایید.
آب شرب در جنوب کرمان به یک بحران تبدیل شده، چه در شهرها و چه در روستاهای ما. لطفاً این را بررسی کنید.
تذکر بعدی متوجه وزیر محترم ورزش است. جناب آقای وزیر! بعد از سفر حضرتعالی متأسفانه دستاوردی در منطقه ما مشاهده نشد، طرحهای نیمهتمام ورزشی در جنوب محروم کرمان هیچ تغییری نکردند. لطفاً این مسأله را بررسی کنید.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، آقای حمزه ممنونم. جناب آقای نجفی نماینده محترم بابل بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم و عرض احترام به مردم عزیز. کشاورزان استانهای شمالی به ویژه استان مازندران در شرایطی به زودی حاصل دسترنج خود را که واقعاً به رنج به دست میآید برداشت میکنند که سایه سنگین برخی تصمیمات یا بیتصمیمیها رنج سختکوشی آنها را دوچندان میسازد.
وزیر محترم جهادکشاورزی، وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به سال رونق تولید نامگذاری شده است و اساساً سیاستهای حمایتی از تولیدات داخلی به ویژه محصولات کشاورزی بایستی مورد توجه ویژه مسئولین قرار گیرد، متأسفانه واردات بیرویه برنج خارجی موجبات یأس و ناامیدی کشاورزان زحمتکش را فراهم ساخته است. از این رو به نمایندگی از جمعیت قابل توجه برنجکاران که علیرغم شرایط تحریم و افزایش قیمت نهادههای کشاورزی بیش از دو میلیون تن برنج تولید میکنند و به عنوان یک کشاورززاده اکیداً درخواست مینمایم حداقل واردات برنج در فصل عرضه برنج داخلی طی ماههای آینده ممنوع شود.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون جناب آقای نجفی. اگر همکاران عزیز یک دقیقه را رعایت کنند وقت بقیه آقایان هم رعایت میشود. جناب آقای رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام بفرمایید.

جلیل رحیمی جهان آبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای وکیلی! وقت دو دقیقه است، خواهش میکنم وقت دو دقیقه بنده را لحاظ کنید.

محمد علی وکیلی
آقای رحیمیجهانآبادی! وقتهایی که انتخابی است دو دقیقه است، ولی وقتهای اضافه یک دقیقه است.

جلیل رحیمی جهان آبادی
تذکرات شفاهی
تذکر بنده خطاب به آقای کریمیقدوسی نماینده مردم شریف مشهد است و کسانی که از ایشان حمایت کردند تا این وضع در مملکت ایجاد شود.
یکی بچه گرگ میپرورید
چون پرورده شد خواجه بر هم درید
جناب آقای کریمیقدوسی! طالبان یک قیف داشت، به ریش مردم میگرفت ببیند چقدر ریشش استاندارد است و مردم را کتک میزد اگر کسی با آن قیف طالبان استاندارد نبود. شما چکاره مملکت هستید که به وزیر، به رئیسجمهور و حالا به نماینده مجلس میتازید و ما را غیرانقلابی خطاب میکنید؟ جناب آقای کریمیقدوسی! شما به شهر تربتجام آمدید و خطاب به مردم گفتید نماینده شما انقلابی نیست، بروید نامه بنویسید رد صلاحیت شود. آقای کریمیقدوسی! زمانی که اجداد، بستگان و فامیل شما از افغانستان به ایران حمله میکردند ما بودیم که از ایران دفاع میکردیم. چه کسی به شما شناسنامه ایرانی داده؟ چه کسی به شما اجازه داده در کمیسیون امنیت ملی حضور پیدا کنید؟ چه کسی به شما اجازه داده به تمام ارکان این نظام و به مردم این نظام و به اقوام این نظام بتازید؟ جناب آقای کریمیقدوسی! چند روز سابقه حضور در جبهه دارید؟ در چند عملیات شرکت کردید؟ از کجا درجه سرداری آوردید؟ شما از کی ایرانی شدید که ما ایرانی نبودیم؟

محمد علی وکیلی
نفر بعدی سرکار خانم مافی نماینده محترم تهران هستند، بفرمایید.

پروانه مافی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای قیام (30) تیر، تذکر خودم را به وزرای محترم اقتصاد و مسکن و شهرسازی ارائه میدهم. وزرای محترم! در قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال 1394 دو ماده در ارتباط با مقابله مالیاتی با شیوع پدیده خانههای خالی و دو ماده در ارتباط با أخذ مالیات از خانههای خالی درج شده است. وظایفی را در این خصوص برای هر دو وزارتخانه مشخص کرده است. الان بیش از چهار سال از زمان تصویب این قانون میگذرد. دولت محترم با استنکاف از انجام وظایف قانونی خود موجب از بین رفتن میزان قابل توجهی از درآمدهای مالیاتی شده است.
به موجب تبصره (7) ماده (169) مکرر این قانون وزارت راه و شهرسازی موظف است حداکثر شش ماه پس از تصویب این قانون سامانه ملی املاک و اسکان کشور را ایجاد کند. بر این اساس فقط در این زمینه وزارت راه و شهرسازی (42) ماه تأخیر داشته است. این خود میتواند به عنوان عدم انجام وظیفه محوله محل پیگیری باشد. (وکیلی ـ خیلی ممنون) اجازه بدهید.

محمد علی وکیلی
با عرض معذرت یک دقیقه تمام شده است. جناب آقای ترکی نماینده محترم فریدن، فریدونشهر و چادگان بفرمایید.

اکبر ترکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ملت شریف ایران، مردم فهیم و شریف حوزه انتخابیهام شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان، بویین و میاندشت. روز سهشنبه هفته گذشته شاهد واژگونی مینیبوس حامل خواهران قرآنی در محور بویین و میاندشت به خوانسار بودیم که متأسفانه منجر به جانباختن (13) نفر و مجروحیت هشت نفر گردید. اینجانب مصیبت وارده و جانسوز را به خانوادههای محترم و مصیبتدیده و بستگان آنها، مردم عزیز و صبور شهرستانهای فریدن تسلیت عرض میکنم. از حضور یکپارچه، باشکوه و وحدتآفرین مردم شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان، بویین و میاندشت مخصوصاً شهرستان فریدن و بالاخص مردم شهر داران و دامنه و کلیه مسئولین محترم شهرستان در تشییع و تدفین و مراسم ختم آن عزیزان که حضور پیدا کردند و شرکت گسترده داشتند کمال تقدیر و تشکر را دارم. برای جانباختگان رحمت الهی، برای بازماندگان و خانواده محترم آن عزیزان و مردم شریف حوزه انتخابیهام در تحمل این مصیبت جانکاه از درگاه خداوند متعال صبر و اجر و سلامتی مسئلت دارم.
مسأله اصلی این است جادههای ناامن ما، وزیر محترم ما بایستی روی این قضیه دخالت بفرماید، مشکل جادههای ناامن را که عامل اصلی این قضیه بوده انشاءالله مورد بررسی قرار بدهد و درخواست ما این است که حداقل یکی از...

محمد علی وکیلی
ممنونم، جناب آقای ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب.
آقای رئیس! اگر دقت کنید ممنون میشوم. آقای رئیس! ما در مرزهای غربی و جنوبغربی کشور میادین مشترک نفتی با کشورهای عراق، عربستان و قطر داریم. وجود شرایط سیاسی فعلی و اقتصادی شرایط خیلی بدی را برای ما رقم میزند. من تأکید میکنم فقط در میدان آزادگان اگر دقت کنید میزان بهرهبرداری ما از آن میدان و میزان بهرهبرداری همسایه ما از آن میدان باعث میشود که شرایط خیلی بد و هزینههای هنگفتی را برای ما رقم بزند. این ثروت، ثروت بادآورده نیست. اجازه ندهیم که شرایط کشور طوری پیش برود که دقیقاً برخلاف تمام منویات رهبری انقلاب ما و بر خلاف مصالح این کشور پیش برود. سعی کنیم راهحلی را در پیش بگیریم که اینقدر به اموال کشورمان آسیب وارد نکنیم.
تذکر دوم به وزیر محترم اقتصاد است. تعدادی از شهروندان من (وکیلی ـ خیلی ممنون) این تذکر را میدهم و تمام میکنم. آقای رئیس! تعدادی از همشهریان من اقدام به خرید خودروهای اروندی کردند، بعداً بخشنامهای آمده و خودروهای آنها در گمرکات ما الان موجود است و حدود ده ماه است گرفتارند و دولت و وزیر محترم اقتصاد آنها را...

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از نقشآفرینی سپاه پاسداران. تذکر اول من به وزیر محترم نیرو در رابطه با آب شرب همدان است. بلاتکلیفی آب شرب شهر همدان که پایتخت تاریخ و تمدن است، بعد از (20) سال بلاتکلیفی هیچ نتیجهای گرفته نشده است. ابرچالش همدان آب شرب است، آقای وزیر به همدان میآید در رابطه با آب شرب صحبت نمیکند. (50) تا چاه خشک شده است. تقاضای من این است که آقای وزیر نیرو (500) میلیارد تومان تخصیص میخواهد که عملیاتی شود، (5) میلیارد تومان گذاشته است، تعیین تکلیف کند.
تذکر دوم به ریاست محترم جمهور در رابطه با وضعیت بنیاد شهید است. با توجه به اینکه سختترین شرایط را الان ایثارگران ما دارند میگذرانند، از نظر معیشت، از نظر بیتوجهی و شرایط سخت و بغرنجی را دارند، تقاضای من این است که سریعاً وضعیت مدیریت بنیاد شهید را تعیین تکلیف کند. با توجه به اینکه مسئول آن الان در بیمارستان است، شیمیدرمانی و مشکلات مریضی دارد، بنیاد اینطور بلاتکلیف نماند. جامعه ایثارگری الان مدیریت ندارد، شرایط سختی را دارد میگذارند. آقای رئیسجمهور، مسئولین، سه قوه! شما را به خدا به داد ایثارگران برسید، کسانی که جان و خون دادند امروز مورد بیتوجهی هستند و سختترین شرایط را دارند میگذرانند. تقاضای من این است که آقای رئیسجمهور وضعیت بنیاد شهید را به هر طریقی که صلاح میدانند تعیین تکلیف کنند و انشاءالله نتیجه مطلوب را به ایثارگران ما اعلام کنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای موسوی بفرمایید.

سیدفرید موسوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب. آقای رئیس! چندی است که بازار مسکن متلاطم است و بخش قابل توجهی از جامعه درگیر مسأله اجاره و تأمین سرپناه هستند. از دولت انتظار است که صرفاً به برخی توصیههای کلی اکتفا نکند و برنامهها را عملیاتی ارائه بدهند. دوستان! مشکل اصلی بحث مسکن سوداگری است، چرا آدرس غلط میدهیم؟ آقای دکتر! تا زمانی که ابزارهایی چون مالیات بر عایدی سرمایه را استفاده نکنیم صرفاً بایستی به توصیههای کلی اکتفا کنیم و انتظار است دولت محترم علیالخصوص وزارتخانههای اقتصاد و راه سریعاً در این خصوص همچنان که بارها وعده دادهاند لایحهای جهت کنترل سوداگری را انشاءالله تدوین کنند و به مجلس ارائه بدهند.
تذکر آخر هم یک تذکر نیست، این هفته در تهران انتخابات شورایاریها را خواهیم داشت و شایسته است همه در جهت افزایش مشارکت شهروندان تهران تلاش کنند. اگر مشارکت افزایش پیدا کند ما به همدلی کمک کردیم. انشاءالله انتخابات پرشور برگزار شود. انتظار است صدا و سیما علیالخصوص شبکه تهران و شبکه پنج در این خصوص اقدام لازم را انشاءالله صورت بدهند.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، جناب آقای کامران بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
یک تذکر به وزیر صنایع که از انتصابات مسألهدار دست بردارید. چون کارچاقکنی را افزایش میدهد.
جناب آقای پزشکیان! مورد دوم راجع به آب است. همه ما بایستی آمایشی فکر کنیم. یعنی اینجا به هم شاخ و شانه بکشیم چه فایدهای دارد؟ سیل آمد میلیاردها مترمکعب آب به خلیج فارس رفت. ما قوانین توزیع عادلانه آب داریم، آقای پزشکیان! شورای آب داریم، شورای هماهنگی داریم، قوانین مدنی داریم. بارها گفتم حقآبه حقالناس است، یعنی ما بایستی اینجا وحدت داشته باشیم به اینکه چگونه میشود این قوانین را اجرا کرد. در یک کفه ترازو حقآبهها، بعد هم آنهایی که بعد آمدند. اینکه بد است، آنهایی که بعد آمدند ما مدعی شویم.
من از دولت و وزارت نیرو هم میخواهم که کمی دقت کند، تلاش بیشتری کند (وکیلی ـ خیلی ممنون) آقای وکیلی! در پایان هم من به بسیج در دریا تبریک بگویم که فرمان انگلیسیها را کج کرد. احسنت. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از آقای دکتر وکیلی تشکر میکنم. من از اقتدار نیروی دریایی سپاه پاسداران و همچنین از فعالیتهای دیپلماتیک دکتر ظریف توأمان به عنوان رئیس گروه دوستی ایران و انگلیس تشکر میکنم. به جرمی هانت وزیر خارجه انگلستان میگویم شما به دستور آمریکا کشتی ایرانی را غیرقانونی توقیف کردید، اما ما به دلیل موارد نقض مقررات قانونی کشتی انگلیسی را متوقف کردیم. به جای تهدید و تحریمهای مالی از شما میخواهیم که کشتی ایرانی را در جبلالطارق زودتر آزاد کنید تا مجبور نباشیم از تمامی کشتیهای آمریکایی و انگلیسی که از تنگه هرمز بخواهند عبور کنند عوارض بخواهیم.
از صدا و سیما و شبکه پنجم میخواهم نسبت به انتخابات شورایاریها در تهران حتماً تبلیغ لازم را داشته باشند. از رئیسجمهور هم میخواهم هر چه سریعتر وزیر آموزش و پرورش را به مجلس معرفی کنند، قبل از مهرماه. خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای عباس گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
نکتهای که بنده میخواهم عرض کنم خطاب به هیأترئیسه محترم و همچنین رئیس محترم مجلس است. ببینید! تا حالا چندین جلسه غیرعلنی برگزار شده، مسائل و مشکلات و موضوعات کشور تجزیه، تحلیل و بررسی شده، اما سؤال من این است که آیا وقتی جلسه تمام میشود باید همه چیز تمام شود؟ برادر عزیز! وقتی جلسه بررسی مسائل تمام میشود کار تازه باید شروع شود. این مسائل و چالشهایی که احصا میشود دولت محترم و وزرا باید اینجا بیایند پاسخ بدهند. من در آخرین نطق سال قبلم عرض کردم، گفتم هیأترئیسه سال 98 را به گونه دیگری مدیریت کند، اینجا بیاید پاسخگوی وضعیت کشور شوند، برنامه بدهند، هر ماه و هر هفته، گزارش پیشرفت برنامههایشان را دوباره به نمایندگان ملت بدهند. وضعیت مسکن بسیار وضعیت آشفتهای است. مستأجرین ما چه گناهی کردهاند که با این وضعیت و با این (100) درصد، (200) درصد افزایش قیمت کرایه مردم چگونه باید از پس از این هزینهها بر بیایند؟
آخرین نکته؛ طرح مالیات بر عایدی سرمایه در کمیسیون اقتصاد چرا باید همینطور معطل بماند، در حالی که احتکار مسکن امروز بالاتر از بقیه اقلام در جامعه ماست؟

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای شاعری بفرمایید.

علی محمد شاعری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزارت جهادکشاورزی و وزارت صمت است که واردات برنج را در فصل برداشت به مدت چهار ماه حداقل ممنوع کنند. کشاورزان مازندرانی و گیلانی و گلستانی گناه دارند.
تذکر دوم من به رئیسجمهور محترم است، جناب آقای رئیسجمهور! قیمت (1700) تومانی گندم باعث شده امسال علیرغم اینکه تولید گندم (10) درصد افزایش پیدا کرده، ولی فروش گندم به دولت (10) درصد کاهش پیدا کرده است. با این روند شما مجبورید دو تا سه میلیون تن گندم از کشورهای خارجی وارد کنید.
به وزارت آموزش و پرورش تذکر میدهم رتبهبندی معلمان را هر چه سریعتر اجرایی کنند و به وزیر راه و شهرسازی اعلام میکنم دیگر تأخیر بس است. بازسازی راههای آسیبدیده از سیل را در شهرستانهای نکا، بهشهر و گلوگاه شروع کنید.
تذکر آخر من به وزیر مسکن و شهرسازی است که نسبت به ساماندهی مسکن و قیمت اجارهبها اقدام اساسی کنند و نسبت به ساخت خانههای ارزانقیمت و کاهش اجارهبها اقدام فوری به عمل بیاورند.

محمد علی وکیلی
متشکر، جناب آقای بیگدلی بفرمایید.

احمد بیگدلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام. آقای دکتر پزشکیان! من یک تذکر به آقای رئیسجمهور محترم دارم. ببینید! ما در دفاع مقدس (230) هزار تا شهید دادیم، (150) هزار تا از آنها جانباز بوده، میماند (80) هزار تا. از این (80) هزار تا مگر چند تا الان همسر شهید و والدین شهدا و جانبازان بالای (30)، (40) درصد در قید حیات هستند که ما حداقل امکانات را میخواهیم از اینها بگیریم؟ مگر حاکمیت برای خانواده شهدا، جانبازان، مادر شهدا و همسران شهدا چکار کرده؟ الان حداقل حق اینها از این مملکت بیمه تکمیلیشان است. الان ندارند، مشکل دارند، هیچ داروخانه و بیمارستان و درمانگاهی با اینها قرارداد نمیبندد. این برای ما کسر شأن است. آقای رئیسجمهور! خواهش میکنم به این موضوع رسیدگی کنید. (وکیلی ـ خیلی متشکر). آقای وکیلی، خواهش میکنم یک لحظه اجازه بدهید. افزایش بهای اجاره مسکن تا دو برابر رفته است، مردم دنبال چادرنشینی هستند. آقای رئیسجمهور! فکری به حال این مردم کنید، متشکر.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان، ریاست محترم جلسه! قیمت ارز بالا رفت، اجناس چند برابر شد، قیمت ارز پایین آمده اجناس پایین نیامده است. از حضرتعالی به عنوان رئیس محترم جلسه میخواهیم به استناد اخطار اصل سوم و اصل (31) به دولتمردان ابلاغ بفرمایید قیمت مصرفی ارزاق عمومی، مسکن، خودرو، لوازم خانگی را پایین بیاورند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب. تذکر اول من به وزیر صنعت و آقای جهانگیری است. آقای وزیر صنعت! شما چهار تا دستور به مکاتبات من دادید که خوراک منطقه شهرستان و حوزه من برای خودش باشد. متأسفانه رعایت نشد. آقای وزیر صنعت! چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. آقای رحمانی عزیز دقت کن.
تذکر دوم من تشکر از اقدام قاطعانه سپاه پاسداران در توقیف کشتی متخلف انگلیسی است. این روباه مکاری که پیرو ترامپ هوچیباز است. تحسین میکنیم و خدا را شاکریم که این سیاست منفعلانه تبدیل به سیاست مقتدرانه شده و دارد برای نظام آبرو میآورد.
تذکر آخر من هم به آقای وزیر راه و شهرسازی است که ایشان گفتند گرانی خانه ارتباطی با من ندارد، عرضه و تقاضا تعیین میکند. این از هر ناسزایی به مردم بدتر است. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! این مخابرات مجلس را نمیدانم شما در جریان هستید یا نه، از ساعت (18) عصر تا فردا (7:30) دیگر پاسخ به تلفنهایی که مردم دارند را نمیدهد، روزهای جمعه و دیگر روزهای تعطیل هم به همین نحو. این را جنابعالی بفرمایید یک پیگیری شود. بالاخره به نوعی کسی با نماینده یا مجلس کار دارد که مرکز قانونگذاری کشور است، این مطلب اول.
اما مطلب دوم وضعیت جسمی شیخ زکزاکی است، کسی که چندین میلیون نفر را مسلمان کرده، به مذهب حقه شیعه دعوت کرده، به خاطر مسمومیت عمدی با سرب وضعیت جسمی نامناسبی دارد. بنده از وزیر بهداشت و درمان آقای نمکی انتظار دارم که ورود پیدا کنند، حالا که وزارت امور خارجه در این جهت کار آنچنانی را نتوانستند و یا نخواستند، همچنین سازمان بهداشت جهانی، پزشکان بدون مرز، اینها ورود پیدا کنند و جان این عزیز را نجات بدهند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای لطفی بفرمایید.

حسن لطفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزیر محترم نفت است. جناب آقای زنگنه! چرا نسبت به اجرای قانون بودجه 97 بیتوجه بوده و از اجرای آن استنکاف میکنید؟ آیا خبر دارید که اکثر معابر روستایی و جادههای روستایی کشور غیرقابل تردد هستند؟ چرا جنابعالی و مجموعه جنابعالی از تخصیص قیر به وزارت راه و بنیاد مسکن استنکاف میکنند؟ به جنابعالی تذکر میدهم که در اسرع وقت قبل از شروع فصل سرما نسبت به تخصیص آن اقدام نمایید.
تذکر دوم من به وزیر محترم نیرو است. جناب آقای اردکانیان! چرا قانون توزیع عادلانه آب را به صورت ناعادلانه اجرا میکنید؟ چرا کشاورزانی که قانون را رعایت میکنند مجازات میکنید و نسبت به کشاورزانی که قانون را رعایت نمیکنند بیتوجهید؟ چرا قانون را در شهرستانهای رزن و درجزین با شدت اجرا میکنید، ولی نسبت به اجرای آن در سایر استانها و شهرستانها بیتوجهید؟ متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به آقای رئیسجمهور در ارتباط با سریال گاندو است که یکسری حقایق را برای مردم روشن کرد و یک عدهای به دلیل روشنگری این حقایق نگران شدند. عوض اینکه بگویند ما دنبال شفافیت هستیم، ما دنبال این هستیم که دست رانتخواران و ویژهخواران را کوتاه کنیم، اما ابراز نگرانی میکنند.
تذکر دوم من به آقای نوبخت در رابطه با پاداش پایانخدمت شهدای عزیز است. خانوادههای شهدا و شهدای عزیز چشم و چراغ این کشور هستند، نه پاداش 96 و نه پاداش 97 را پرداخت نکردید. چون استان اصفهان (23) هزار شهید در جنگ تحمیلی و تعداد زیادی در دفاع مقدس داده است.
جناب آقای وکیلی! تذکر آخرم در ارتباط با مشکلات آب آشامیدنی استان است. قبلاً هم تذکر دادم، نباید اجازه بدهیم آبی که (5) میلیون و (120) هزار نفر به آن نیاز دارند را یک عدهای بیایند با صحبتهای ناروا زیر سؤال ببرند.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای امینی بفرمایید.

سلام امینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر و عرض خستهنباشید. دو تا تذکر دارم. تذکر اول من درخصوص این است که استان ایلام یکی از استانهایی است که متأسفانه مطابق اولویتهایی که وزارت راه و شهرسازی هم دارد جزء استانهایی است که ریل و راهآهن به مرکز استان تا به حال نرسیده است. مصوب هم شده و قرار هم بوده، اما تا به حال اقدام خاصی در این راستا صورت نگرفته است.
موضوع بعد بحث آب شرب شهرستان ملکشاهی است، از میان ده تا شهرستانی که در استان ایلام وجود دارد تنها شهرستانی که مشکل آب شرب آشامیدنی دارد شهرستان ملکشاهی است. سه تا رودخانه هم از این شهرستان رد میشود، اما متأسفانه اقدامی صورت نگرفته است. پارسال هم قرار بود که آبشیرینکن برای آن بگذارند، اما تا به حال اقدام نشده است.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عابدی بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از اقتدار سپاه در جلوگیری از بیقانونی و هرج و مرج در خلیج فارس قدردانی میکنم و همزمان رایزنیهای شجاعانه آقای دکتر ظریف. همچنین حضور آمریکای مستکبر در خاورمیانه را محکوم میکنیم.
تذکر من به وزیر محترم نیرو است که متأسفانه اقدامات لازم جهت پیشبینی زمانهای کمفشار آب در استان اصفهان را به کار نبسته، به صورتی که الان مردم (14) شهرستان استان اصفهان مشکل آب آشامیدنی دارند که با سامانه دوم میتوانست مشکل حل شود. اگرچه سامانه دوم طولانی شده، اما پیشبینی ذخایر در نقاط مختلف میتوانست الان کمک کند. همچنین همکار عزیزمان در سخنرانی امروزش به طرحهایی اشاره میکرد که مردم مظلوم چهارمحال و بختیاری ساکن در چهارمحال، اصفهان و زرینشهر باید آب برداشت کنند و اگر این طرحهایی را که ایشان مخالف است، من نمیدانم چطور میخواهد از حقوق مردم دفاع کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مقدسی بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به آقای رئیسجمهور و وزرای اقتصادی است، به داد شرکتهای هپکو و آذرآب برسید. آقای رئیسجمهور! چرا مصوبات ستاد ملی تصحیح و رفع موانع تولید برای شرکت آذرآب و هپکو اجرا نمیشود؟ کی میخواهد رونق تولید محقق شود؟
موضوع دوم؛ تذکر به بعضی از همکاران که به موضوعات تقسیمات کشوری میپردازند و مصاحبههای جنجالی انجام میدهند. لطفاً دست در زمان حساس بردارند.
موضوع آخر از اقدام شایسته نیروی دریایی سپاه و اقدامات شایسته دیپلماسی وزیر خارجه قدردانیم و تشکر میکنیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای کرمپور بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
فرود قدرتمندانه تکاوران سپاه پاسداران، این فرزندان خلف حضرت امام (رحمهاللهعلیه) بر عرشه کشتی انگلیس خبیث را به فرمانده معظم کل قوا و ملت بزرگ و مقتدر ایران اسلامی تبریک میگویم.
هشدارم به ملت آمریکا، از خواب خوش بیدار شوید و سرنوشت خود را از دست رئیسجمهور کجفهم و بزدل و دروغگو خارج کنید، قبل از آنکه دیر شود.
تذکرم به وزیر محترم راه و شهرسازی! چرا وعدههایی که به نمایندگان دادید را عمل نمیکنید؟ چرا حرمت مدیری که پاکدست، متخصص، وقتگذار و موفق است را رعایت نمیکنید؟ چرا نمیگذارید مدیر کاربلد و کارکن کار خود را با انگیزه انجام دهد؟ مگر (80) درصد نمایندگان استان فارس از مدیرکل راه و شهرسازی حمایت نکردند؟ چرا توجه نمیکنید؟ چرا عملکرد مدیر لایق، زحمتکش و متخصص و متعهد را معیار خود در تصمیمگیری نمیدانید؟

مسعود پزشکیان
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از اقدام هوشمندانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف کشتی انگلیسی

علیرضا رحیمی
بیانیه نمایندگان مجلس در حمایت از اقدام هوشمندانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف کشتی انگلیسی که به امضای بیش از (160) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسیده و همچنان امضاها ادامه دارد.
در هفتههای اخیر تحرکاتی مشکوک از خرابکاری و انفجار در بعضی نفتکشها در منطقه با توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی توسط پیر استعمار دولت انگلستان و در آخرین اقدام مشکوک، نفتکش تحت پرچم و مالکیت انگلستان ضوابط عبور از تنگه هرمز را زیر پا میگذارد. به نظر میرسد مدعیان قدرت جهانی در تدارک ناامن نشان دادن آبهای منطقه برای انتقال انرژی مورد نیاز جهان میباشند.
لذا هوشیاری و قاطعیت در برخورد با تخلفات در این حوزه را از وظایف ذاتی دولت محترم و حاکمیت میدانیم و از اقدام بجا و قاطع نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف نفتکش متخلف انگلیسی حمایت مینماییم و درخواست داریم در این مهم همچنان با قاطعیت و قدرت برخورد نمایند. در انتها از دولت و رئیسجمهور محترم درخواست داریم موضوع أخذ عوارض از کشتیهای عبوری از تنگه هرمز را در دستور کار خود قرار دهند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، احمد بیگدلی، بهرام پارسایی، مسعود پزشکیان، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، فرهاد تجری، اکبر ترکی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، محمدجواد جمالینوبندگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، محمدصادق حسنیجوریابی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، احمد حمزه، سیدمرتضی خاتمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی عبدالحمید خدری، رسول خضری، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، اکبر رنجبرزاده، محمدمهدی زاهدی، علی ساری، احمد سالککاشانی، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، یعقوب شیویاری، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، محمدقسیم عثمانی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، محمدعلی وکیلی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، سمیه محمودی و 10 امضاء ناخوانا).
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا دوشنبه سی و یکم تیرماه 1398 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.