1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهل و هشتم روز سهشنبه اول مرداد ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیستم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
3 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيداحمد واقفي
(آیات 9 ـ 7 از سوره مبارکه «غافر» توسط قاری محترم آقای سیداحمد واقفی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
الَّذِینَ یَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَ مَنْ حَوْلَهُ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ یُؤْمِنُونَ بِهِ وَ یَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِینَ آمَنُوا رَبَّنا وَسِعْتَ کُلَّ شَیْءٍ رَحْمَةً وَ عِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذِینَ تابُوا وَ اتَّبَعُوا سَبِیلَکَ وَ قِهِمْ عَذابَ الْجَحِیمِ * رَبَّنا وَ أَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِی وَعَدْتَهُمْ وَ مَنْ صَلَحَ مِنْ آبائِهِمْ وَ أَزْواجِهِمْ وَ ذُرِّیَّاتِهِمْ إِنَّکَ أَنْتَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ * وَ قِهِمُ السَّیِّئاتِ وَ مَنْ تَقِ السَّیِّئاتِ یَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان سیداحمد واقفی تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«کسانی که عرش خدا را حمل میکنند و آنها که پیرامون آنند به سپاس پروردگارشان تسبیح میگویند و به او ایمان دارند و برای کسانی که گرویدهاند طلب آمرزش میکنند. پروردگارا! رحمت و دانش تو بر هر چیزی احاطه دارد، کسانی را که توبه کرده و راه تو را دنبال کردهاند ببخش و آنها را از عذاب آتش نگاهدار. پروردگارا! آنان را در باغهای جاوید که وعدهشان دادهای با هرکه از پدران، همسران و فرزندانشان که به صلاح آمدهاند داخل کن، زیرا تو خود ارجمند و حکیمی. و آنان را از بدیها نگاهدار و هرکه را در آن روز از بدیها حفظ کنی البته رحمتش کردهای و این همان کامیابی بزرگ است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: ابراهیمی نماینده محترم رامیان و آزادشهر، بروجردی نماینده محترم بروجرد، حسننژاد نماینده محترم مرند و قربانی نماینده محترم بجنورد. جناب آقای ابراهیمی تشریف دارند.
3
تصویب طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور (ثبت598)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. دستور اول گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان است که در جزئیات در مادهواحده حذف بند (1) رأی نیاورد، آقای دکتر همتی پیشنهاد الحاقی به جزء (1) دارند، آقای دکتر همتی! دو تا پیشنهاد دارید، هر دو را میخواهید مطرح کنید؟ کدام را مطرح میکنید؟

احمد همتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی را میخواهم مطرح کنم، اولی را مطرح میکنم. با عرض سلام و صبحبخیر. ابتدا اقتدار جمهوری اسلامی ایران را در زمین، هوا، دریا و سایر عرصهها که برگرفته از وحدت و قدرت قوا و نهادهای حاکمیتی و مردم است باید قدر بدانیم و این روند را ادامه بدهیم. این شامل همه نهادهای حاکمیتی است که همه باید به آن عنایت داشته باشیم.
در مورد الحاقی که بنده میخواهم عرض بکنم که البته با مشورتهایی که با مسئولین محترم بانکی داشتیم این است که ما در سنواتی بهره بانکی حدود (12) درصد هم داشتیم. با تورمهایی که به خصوص در سالیان اخیر داریم این عدد قطعاً خیلی بالاتر است. اگر بخواهیم بانکها را وادار بکنیم که بخواهند با همان (12) درصد برای تسهیلاتگیرندگان ادامه بدهند دچار مشکلاتی خواهند شد، همانطور که اگر بالای (18) درصد باشد میتواند فشار مضاعفی را بر تسهیلاتگیرندگان داشته باشد بهرههای درصدهای پایین هم بانکها را میتواند دچار مشکل بکند و عملاً اجرای این طرح دچار مشکل خواهد شد و همه متضرر خواهند شد، هم بانکها و هم کسانی که تسهیلات گرفتند.
به خاطر همین پیشنهاد دادیم که مبنا (18) درصد باشد، یعنی آنهایی که پایین (18) درصد بهره بانکی برایشان اعمال شده اینها بر مبنای (18) درصد محاسبه بشود که بانکها هم بتوانند عملاً این قانون را اجرا بکنند. بنابراین اگر در سنوات دور مثل سالهای 89 و 90 ما سودهای بانکی (12) درصد داشتیم بر مبنای (18) درصد محاسبه بشود و بانکها بتوانند قدرت اجرای این قانون را داشته باشند و دچار مشکل نشوند، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنونم، مخالف صحبت میکنند؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدحسین فرهنگی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
هدف از این اقدامی که مجلس محترم در چند روز اخیر پیگیر بوده این بوده که تسهیلی برای بدهکارانی که بدهیهای آنها عمدتاً بر اثر نوسانات بازار و شرایط ارز و نظایر آن اتفاق افتاده است. تولیدات، مواد اولیه و بازارشان دچار مشکلات شده، بعضاً در مرز ورشکستگی قرار گرفتند. لذا اینکه ما بیاییم علاوه بر آنچه که در گذشته اینها تعهد داشتند تعهدات جدید برایشان ایجاد بکنیم قطعاً باز هم فشار بر آنها را بیشتر خواهیم کرد. طبق ضوابط و قوانین و نظامات بانکی هر تعهدی داشتند همان سود را باید بپردازند و افزایش آن و تشدید فشار بر آنها حتماً مناسب شرایط اقتصادی کشور نیست. بانک طلبی داشته، این طلب را میگیرد، سودی داشته به تناسب سالهایی که مقررات آنها ایجاب میکرده (15) درصد بوده. من (12) درصد را به یاد ندارم، یکی، دو سال (15) درصد بوده. این رقم را محاسبه کنند و هرچه بوده پرداخت کنند. بنا نیست که در لحظات و روزهای پایانی هر درصدی وجود داشته این را به سنوات قبل تسری بدهیم و خلاف آنچه که باید طبق قاعده از آنها میگرفتیم از آنها دریافت بکنیم. بنابراین خواهش من از همکاران محترم این است که موافقت نفرمایند و جناب آقای دکتر همتی هم که حسن نیت در طرح پیشنهادشان دارند اگر صلاح دیدند منصرف بشوند، همان توافقی که بین کمیسیون و بانک مرکزی اتفاق افتاده همان را نهایی بکنیم و فشار مضاعف برای بدهکاران ایجاد نکنیم، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دهمرده موافق هستند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی میداریم. خدمت سروران بزرگوار عرض شود یکی از چالشهای جدی که الان در مملکت وجود دارد همین سود و دیرکرد وامها است. اولاً بانکها یکنواخت در همین مورد هم عمل نمیکنند، متفاوت است، داستانی شده و از طرف دیگر هم که خیلی بحث روی این شده که از پیشنهاددهنده هم من تقدیر و تشکر میکنم این است که وامگیرندگان نمیتوانند وامشان را بدهند، روی هم انباشته شده. (100) میلیون تومان وام گرفته الان بعد از چند سال چندین برابر باید پرداخت کند. قدرت پرداخت ندارد که بدهد، در نتیجه اگر ملک و ضامنی دارد و هزاران مشکل برای بندگان خدا ایجاد شده مخصوصاً در حوزههای انتخابیه که ما با آنها سروکار داریم. پس بیشترین مشتریهای ما همین عناصر هستند، از آن طرف داستان بانک هم به عددش نمیرسد. ممکن است ملکی را مصادره کند، کارخانهای را مصادره بکند که مصادیق فراوانی در استانهای مختلف من شاهد هستم، روی دست بانک میماند، آن هم به عددش نمیرسد.
بنابراین اصل این مطلب کاملاً منطقی و درست است، گرچه سود هم باید به صورت منطقی برآورد بشود که بانکها هم دیگر ورشکست و گرفتار نشوند. براساس این بود، البته عدد (18) درصد هم عدد بالایی است. نه آن (12) درصد و نه (18) درصد. یک عدد پایینتری مد نظر باشد که هم بانکها بتوانند خودشان را اداره بکنند و هم این اعداد نجومی وامگیرندگان که اصلاً قادر نیستند. یک آمار بگیرید، بالای (70)، (80) درصد اینها نتوانستند پرداخت کنند، ممنون و سپاسگزارم.

سیدعلی ادیانی
اخطار
اخطار اصل (4) دارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 215 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر مفتح پیشنهاد حذف تبصره را دارند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح

مسعود پزشکیان
جناب آقای دکتر خیلی ممنون.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر پورابراهیمی! پیشنهاد شما را هم که آقای موسویلارگانی مطرح کردند.

مسعود پزشکیان
آقای پورابراهیمی خیلی ممنون.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد زیاد داریم، آقای ادیانی! حذف بند (2) را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر شریف همکاران گرامی و ملت بزرگ ایران صبحبخیر عرض میکنیم. در بند (2) طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور چند نکته وجود دارد که هم با قانون اساسی مغایرت دارد و هم در تناقض با برخی از قواعد و قوانین حاکم بر نظام بانکی و مصوبات خود بانک مرکزی است. من اول بحث تناقض مفاهیم در درون بند (2) را خدمت همکاران عرض کنم. آقایان دقت کنند! در سطر اول صفحه (3) این طرح، یعنی در عبارت جزء (2ـ1) در آنجا نوشته «در محاسبه این مبلغ از فرمول ابلاغی بانک مرکزی و نرخ سود». تمام تلاش طراحان و انگیزه دلسوزانه طراحان محترم که در این طرح وجود دارد اگرچه من این طرح را ربوی میدانم و دلیل مخالفتم با حذف هم همین بود، در اینجا تناقض دارد. دوستان توضیح بدهند آیا این نرخ سود منظور نرخ سود ساده و غیرمرکب است؟ چون اطلاق دارد، این عبارت اطلاق دارد، اگر بخواهید مفهوم مطلقش را مد نظر قرار بدهید این متناقض است با جای دیگری که شما آمدید بحث غیرمرکب و بهره غیرمرکب را مطرح کردید، این نکته اول.
نکته دوم، جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز که ریاست جلسه به عهده حضرتعالی است! اخطار اصل (4) قانون اساسی را دارم. در اصل (4) قانون اساسی تأکید شده مبنی بر اینکه «کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزائی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید براساس موازین اسلامی باشد». در اینجا ما در این بند دقیقاً ربح مرکب را داریم تأیید میکنیم و این ربوی بودن و ترویج ربوی بودن در این مسأله است و نکته دیگر هم اینکه در تغایر با موازین اسلامی قرار دارد تأیید ربح مرکب در صورت عدم تسویه تا پایان سال 98 است. ببینید! ما داریم من بعد پایان بهمن سال 98 را تجویز میکنیم، این چه نوع قانونگذاری است؟ اگر تا 1/1/1393 آن هم برای تسهیلات تا سقف مازاد (20) میلیارد ریال را ما شرعی و مازاد بر (20) میلیارد ریال را غیرشرعی میدانیم این با کجای موازین و تقنین متناسب با شرع مقدس اسلام منطبق است و علاوه بر آن اگر تسویهحساب صورت نگیرد در صورت عدم تسویه تا پایان سال 98 دریافت ربح مرکب را ما داریم تجویز میکنیم. دلسوزی هم حد، چهارچوب و ضوابطی دارد. «نؤمن ببعض و نکفر ببعض» در یک جاهایی ما تجویز و یک جاهایی تکفیر میکنیم؟
با این قاعده واقعاً نمیشود مملکت و نظام بانکی را اداره کرد، علاوه بر آن پیام و روح اجتماعی این طرح در حقیقت مجازات خوشحسابها است، یعنی ما داریم پیام میدهیم آقایان خوشحسابهایی که تسهیلات گرفتید و به موقع پرداخت کردید چرا این کار را کردید؟ اگر یک قدری تأمل میکردید و پرداخت نمیکردید و آن مبلغ در اختیارتان بود به هر نحوی سود یا غیرسود از آن برای شما حاصل میشد الان این قانون میآمد راحتتان میکرد و به نوعی ما داریم مشوق برای کسانی که امتناع کردند و ممتنعین پرداخت به تسهیلات بانکی بودند ایجاد میکنیم.
نکته دیگر دلیل مخالفت بنده، همکاران گرامی و خواهران محترم ببینید! وقتی ما میآییم به لحاظ عدد سقف تعیین میکنیم اصلاً ربا مبلغبردار و زمانبردار نیست. لذا بند (2) مغایر اصل (5) است، تأیید ربح مرکب برای تسهیلات مازاد بر (20) میلیون ریال و تأیید ربح و بهره مرکب در صورت عدم تسویه تا پایان سال 98 است. دلیل چهارم هم مفهومی دارد که همخوانی با مفهوم قبلی ندارد.
آن بحث نرخ سود علیالاطلاق است. اخطار را جناب آقای پزشکیان اظهار نظر بفرمایند. مغایر اصل (4) میدانم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اصل (4) در همانجا نوشته، دیگر تشخیص این امر به عهده شورای نگهبان است. شورای نگهبان تصمیم میگیرد، وارد نیست. مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای اسداله عباسی مخالف هستند، بفرمایید.

اسداله عباسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر محضر همه همکاران عزیز. من واقعاً از فرمایشات همکار عزیزمان جناب آقای دکتر ادیانی که حقوقدان هستند متعجب شدم و آقای دکتر ادیانی، دوستان و همکاران عزیز عنایت بفرمایید! این بحث ربح مرکب را اتفاقاً حذف کرده، یعنی این در جهت و راستای همان هدف این طرح است. یعنی ما این طرح را آورده¬ایم برای حمایت از رونق تولید و تسهیل تسویه بدهی دریافتکنندگان تسهیلات کسانی که تسهیلات گرفتند، ولی مشمول همین ربح مرکب شدند، یعنی سود روی سود و جریمه روی سود و جریمه دیرکرد و قرارداد دوم و الان همکاران عزیز همه شما با مراجعهکنندگانی که حتی بنگاههای تولیدی بسیار کوچک دارند مواجه هستید.
شما میدانید که کسانی که تا دو میلیارد وام میگیرند اینها بدهکاران کلان بانکی که نیستند، کسانی که (100)، (200) و (500) میلیون وام میگیرند اینها که بدهکاران کلان بانکی نیستند. اینها عمدتاً کسانی هستند که آمدند یک شغلی ایجاد کردند، دو، سه، پنج و (10) نفر در حوزههای مختلف به ویژه در روستاها و شهرستانهای محروم و جاهای دیگر هستند و متأسفانه بنا به دلایلی که شرایط اقتصادی پیش آمد نتوانستند به موقع اقساطشان را پرداخت بکنند مشمول این حرکت ربح مضاعف بعضی از بانکها شدند و الان خود بانک مرکزی هم عزم و ارادهاش را جزم کرده کمک بکند و اینجا مشخص شده.
دوستان عزیز! ملاک محاسبه همان عددی است که بانک مرکزی اعلام میکند، مثلاً اعلام میکند این وام را که شما قرارداد دارید امضا میکنید مثلاً (10)، (7) و (18) درصد است یا در گذشته بالای (20) درصد بوده. این مشخص است، اصل و سودش را باید بیاید تسویه بکند. این را که قرارداد دارد، اما آن قرارداد دوم باید حذف بشود، آن جریمه و سود جریمه باید حذف بشود و این بند اتفاقاً میآید و این را تکمیل میکند و مادهواحده را اینجا اصلاح و درست میکند و منظور را کاملاً میرساند و شفاف و روشن میکند. اگر ابهام داشته باشد باز هم احتمال دارد بعضی از این بانکها بیایند قانون را دور بزنند و به دلخواه خودشان سلیقهای و با کارشناسی خودشان عمل بکنند و همانطور که الان داریم میبینیم بسیاری از همین تولیدکنندگان بندههای خدا در شرایطی قرار گرفتند که با دوگانگی تفسیر کارشناسی قرار میگیرند. یک وقت میآید در رابطه با کارشناسی دادگستری یک چیزی میگوید، کارشناسی بانک یک چیز دیگر میگوید، بعد بالاتر میروند آن کارشناسی حقوقی یک چیز دیگری میگوید و این تناقض باعث میشود که آن رؤسای بانکها یا آن شعب خودشان بیایند و اعمال سلیقه بکنند و قانون را دور بزنند.
ما میخواهیم قانونگذاری بکنیم و قانونگذاری هم باید شفافیت داشته باشد و من اینجا تقاضا دارم آقای دکتر ادیانی! شما با توجه به نظرات ارزندهای که دارید و رشته متناسب با حقوق هم دارید و صاحبنظر هستید این را پس بگیرید که دیگر وارد بحثهای بعدی نشویم. شاید بعضی جاهای دیگر بعضی از واژگان باید اصلاح بشود، ولی این بند به نظر من بسیار روشن است و قرارداد ملاک محاسبه را شما نگاه بکنید قرارداد میبندند شفاف و روشن مشخص میکنند اینقدر سود و اقساطش است و این تاریخ هم باید پرداخت بکنید، الان هم داریم مشخص میکنیم و تا بهمنماه فرصت میدهیم بیایند تسویه بکنند. خیلیها آمادگی دارند، بگذارید این گردش مالی بچرخد، نه اینکه بندههای خدا را ما برداریم در یک شرایطی قرار بدهیم که اصلاً نه بتوانند فعالیت بکنند و نه بتوانند بدهیشان را بدهند و کلاً تعطیلش بکنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اجازه اخطار میفرمایید؟ آقای سلیمی اصرار دارند.

مسعود پزشکیان
راجع به همین بند است؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصول (67) و (4) را دارم. من عین عبارت بخشی از اصل (67) که قسمنامه نمایندگان است را عرض میکنم. میگوید «من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد میکنم»، آقای رئیس! بعد در سه خط آخر پاراگراف اول میگوید «از قانون اساسی دفاع کنم»، این یک بخش است، سطر سوم هم میگوید «پاسدار حریم اسلام باشم». یعنی در این سوگندنامه ما به صراحت قسم خوردیم که یک؛ از قانون اساسی دفاع کنیم، دو؛ پاسدار حریم اسلام باشیم، این مبنا. پس ما در قانون اساسی قسم خوردیم پاسدار حریم اسلام باشیم و احکام شرع را رعایت کنیم. در اصل (4) میگوید کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، الان بحث ما مالی و اقتصادی است، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید براساس موازین اسلامی باشد. بنابراین در خود اصل (4) قانون اساسی دو مطلب است، یک؛ رعایت این اصل براساس آن قسمنامه واجب است، بحث شرعی هم هست.
آقای رئیس! در این بند (2) وقتی آورده تا پایان بهمنماه سال 98 اگر تسویه کنند، معنایش چیست؟ مفهومش این است اگر کسی قبل از بهمن 98 تسویه نکرد، اینجا أخذ سود، جریمه، سود ساده و سود مرکب از او جایز است. یعنی ما این را داریم تجویز میکنیم. مفهومش این است، اتفاقاً مفهوم موافقش هم هست. بنابراین این بند با توجه به این توضیحی که عرض کردم مغایر اصل (67) و اصل (4) قانون اساسی است. اینکه بگوییم شورای نگهبان تصمیم میگیرد آن بحث دیگری است، آقای رئیس! شورای نگهبان باید تشخیص بدهد (نایبرئیس ـ متشکرم) که آیا مصوبه مجلس خلاف شرع بوده یا نه. اگر اینجا ما در این مصوبه در تصویب تشخیص بدهیم ما حق تصویب نداریم. بنابراین آن بحث، بحث جداگانهای است، یعنی اگر نمایندگان...

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون حاجآقا، قوانینی که ما نوشتیم و در حقیقت این رباهایی که اعتراض میکنید را ایجاد کرده و تصویب شده است. در نتیجه وارد نیست و این بحثی هم که میفرمایید این اشکالات در کل نظام بانکی ما وجود دارد. حالا این میخواهد یک مقدار تسهیل کند. میگویید خلاف شرع است، آنچه که الان از مردم میگیرند که بیشتر از این خلاف شرع است، متشکرم. موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم سکینه الماسی موافق هستند، بفرمایید.

سکینه الماسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران و همکاران عزیز و بزرگوار. من از جناب آقای دکتر ادیانی تشکر میکنم که موضوعی را که مطرح کردند، در واقع ما اینجا میخواهیم در این طرحی که آوردند تأکید کنیم سود مرکب جایز نیست. چیزی که بانک مرکزی دارد عنوان میکند. علیرغم اینکه بانک مرکزی آمده و مصوب کرده که سود مرکب جایز نیست، ولی بانکها میآیند سود مرکب میگیرند و اینجا وجه التزامی ندارد. لذا توانایی بازپرداخت اقساط برای تسهیلاتگیرندگان، آنهایی که این تسهیلات را گرفتند تواناییشان از بین میرود. در صورتی که ما با پیشنهاد آقای دکتر ادیانی مخالفت کنیم، یعنی در برابر سود مرکب بعد از تاریخ بهمنماه 1398 سکوت کردیم.
همکاران! واقعاً این موضوع، موضوع خیلی مهمی است، خواهشی که دارم رأی مثبت بدهید، چرا که این در بانک مرکزی هم دقیقاً مصوب است. خواهشی که دارم رأی موافق بدهید که انشاءالله تسهیلاتگیرندگانی که با این مشکلات برخورد کردند از این به بعد دیگر این مشکلات را نداشته باشند.

مسعود پزشکیان
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 218 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای ادیانی اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اگر پیشنهاد بعدی وجود دارد بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! متأسفانه یا خوشبختانه پیشنهاد روی این طرح خیلی زیاد است.

مسعود پزشکیان
(14) درصد، (12) درصد، (15) درصد رأی میآورند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، از اول هم تا حالا هیچکدام از پیشنهادات رأی نیاورده است. آقای پورابراهیمی در بند (2ـ1) پیشنهاد دارند که نرخ سود بشود «نرخ سود ساده و غیرمرکب». آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و صبحخیر خدمت همکاران و تقدیر و تشکر از همکاری بانک مرکزی و همچنین وزارت امور اقتصادی و دارایی در نهایی کردن مطالبه جدی نمایندگان در بحث حل مشکلات بنگاههای اقتصادی که ما قبلاً همین موضوع را در اصلاحیه بودجه 97 و در قانون بودجه 98 آوردیم، به هر دلیل نهایی نشد و امروز در دستور کار قرار گرفته، با موافقت وزارت اقتصاد و بانک مرکزی که من از عزیزان تشکر میکنم.
اما آن چیزی که در اینجا مدنظر قرار گرفته اساس و شالوده تصمیم ما این بود که ما موضوع سود مرکب را از نظام اقتصادی کشور برداریم. عزیزان عنایت بفرمایید! اگر ما سود مرکب که امروز مورد اعتراض جدی مراجع عظام تقلید و فعالان اقتصادی و تودههای مردم است را در این حوزه مدنظر قرار ندهیم طبیعتاً در اصلاحی که داریم انجام میدهیم به خطا رفتهایم. ببینید! اساس بحث ما این بود که واژه سود باید سود ساده باشد، یعنی اگر کسی در یک بازه زمانی نتوانست تعهدش را ایفا کند سودهایی که برای دورههای بعد ایجاد میکند، روی آن مجدد سود ایجاد نشود، یا به عبارتی ربح مرکب اتفاق نیفتد که از نظر تمام مراجع عظام تقلید این خلاف شرع است.
متأسفانه در حوزه نظام بانکی این عملیاتی شد، متأسفانه این اجرایی هم شده است. صحبت ما با عزیزان در حوزه نظام بانکی این بود که اگر شما سود ساده بگیرید هم موضوعات مباحث فقهی و شرعی را رعایت کردید و هم توانستید به این کمک کنید که فعالان اقتصادی و عزیزانی که در حوزه مسائل اقتصادی متولیان این حوزه هستند بتوانند با شرایط بهتری نسبت به تعهداتشان ایفا کنند.
در متنی که در اینجا آمده عبارت سود آمده است. پیشنهاد مشخصی که بنده در اینجا دارم این است که به خاطر اینکه در قانون بماند و این مستند شود که ما بتوانیم روی آن محاسبات بعدیمان را انجام بدهیم، چون شما الان اصلاً اساس این متنی که جلوی شما آمده و کلیاتش را رأی دادید همین بود که ما سود مرکب را حذف کنیم. در اینجا عبارت جا مانده، نیامده است.
الان من با دوستان کمیسیون، دکتر بحرینی و سایر عزیزان که صحبت کردم همه مطرح فرمودند که این در محتوا هم مستتر است و وجود دارد. چه اشکالی دارد که ما در اینجا در متن بیاوریم این را مبنا قرار دهیم که این سود باید سود ساده باشد، غیرمرکب باشد که در اینجا به این بحث اطلاق شود. اگر این باشد کار ما را متقن میکند.
ما در اینجا میخواهیم بر این تأکید کنیم که در این محتوا بعد از عبارت «سود»، عبارت «سود ساده» یا به عبارتی «غیرمرکب» لحاظ شود که در مسیر حرکت در محاسبه بعدها تفسیری متفاوت از این نشود که در تصمیمگیری بخواهیم عمل کنیم.
بنابراین اگر فردا شما خواستید این قانون را اجرا کنید، عبارت «ساده» و یا «غیرمرکب» در اینجا نیامد، یک برداشتی از رویکرد متعارف بانکها شد، زحمات شما در تصویبی که روح این قانون و متن است را نقض خواهد کرد. یعنی من میخواهم بگویم به این دقت کنید. الان همه دوستان، من با رئیس کل محترم بانک مرکزی آقای دکتر همتی هم که دیروز صحبت کردم ایشان گفت که ما داریم عملاً همین کار را میکنیم. من به ایشان عرض کردم وقتی دارید این کار را میکنید عبارت را هم بیاورید، چه اشکالی دارد؟ ما فردا نیستیم، بنده نیستم، دوستان نیستند، مسئولین میروند، اما این قانون میماند. وقتی این قانون میخواهد اجرا شود ما باید براساس متنی بنویسیم که کسی در بانک تفسیر نکند. کاملاً مشخص است، همه عزیزان میگویند در این متن مستتر است، اما عبارتی در هیچجای این متن به عنوان «سود ساده و غیرمرکب» نیامده است.
درخواست مشخص بنده این است، ما در اینجا عبارت سود را که هر جا لحاظ میکنیم منظورمان محاسبه سود ساده و غیرمرکب است، به دلیل تأکید. گرچه عزیزان میگویند اگر شما اضافه هم نکنید همین منظور است، اما این به این کمک میکند که فردا تفسیری در این متن نباشد و برای مشخص شدن و تأکید موضوع، به تصمیم بهتر کمک میکند و اینکه خدایناکرده بانکها براساس ضوابط خودشان عمل نکنند. الان شما ببینید بخشنامه بانک مرکزی در سالهای قبل انجام میشده، حالا اخیراً باید روی این بررسی کنیم، اما بخشنامه بانک مرکزی میآمد، بانکها تفسیر دیگری میکردند، همین الان بعضی از بانکها دارند از بخشنامه بانک مرکزی تخلف میکنند. اگر شما اینجا تصریح نکنید فردا امکان دارد به تفسیر خودشان عمل کنند. حتی قانون تصویب شده، عمل نکنند. این چه اشکالی ایجاد میکند؟ دوستان! خواهش میکنم اگر موافق باشید محتوا مورد تأیید بانک مرکزی و کمیسیون است، اما در عبارت نیامده، این عبارت تصریح شود و امیدوارم با این پیشنهاد موافقت بفرمایید.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! دوستان دو قسمت برای مخالف و موافق ثبتنام کردهاند، یکی اصلاحی به کمیسیون اصلی که یک تعداد در آنجا ثبتنام کردند، به همین قسمتی که سبزرنگ است برگردند، الان اینجا را قرعهکشی میکنیم. سرکار خانم معصومه آقاپورعلیشاهی مخالف هستند، بفرمایید.

معصومه آقاپورعلی شاهی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه محترم و تشکر از سپاه بابت اقتداری که در مقاومت ایران نشان دادند.
در رابطه با این موردی که آقای دکتر پورابراهیمی مطرح کردند، ضمن تشکر از ایشان و تخصصشان، چون این جمله به صورت کلی ذکر شده و کاملاً در آن مستتر است، احساس من بر این است که حتماً و حتماً همان شرایط باشد. نرخ سود ساده و غیرمرکب در برخی از موارد این سودهایی که تعلق میگیرد و حکم جرایم به آنها اضافه میشود، دوباره برای آن سود تعلق میگیرد. پس بهتر است که به صورت کلی همان کلمه «سود» ذکر شود که در رابطه با بخش اجرایی و آییننامه اجرایی، بانک مرکزی بتواند جزئیات را بهتر بیان کند و موقعی که ما وارد ریز به ریز این مسائل شویم، در بخش آییننامههای اجرایی یک مقدار از قانونگذاریمان فاصله میگیریم. من تشکر میکنم که همه همکاران در رابطه با این طرح نهایت تلاششان را میکنند و انشاءالله منویات مقام معظم رهبری که رونق تولید است، با این طرحها در پایان سال، ما شاهد شکوفایی اقتصادی در کشور باشیم. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای بهروز نعمتی موافق هستند، بفرمایید.

بهروز نعمتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید همکاران عزیز! فلسفه وجودی کل این لایحه چیست؟ هدف این است که ما بیاییم وضعیت سودی که بانکها امروز از مراجعین مختلف، تولیدکنندگان، سازندگان مسکن و افراد مختلف دارند میگیرند را روشن کنیم. شما ببینید! در فضایی که امروز همه شما عزیزان با آن مواجه هستید تولیدکنندگان ما داد میزنند از اینکه بعضاً بانکها از آنها دارند سود (30) درصد میگیرند، یعنی سود ربح مرکب، همان چیزی که آقای ادیانی فرمودند.
برادران بزرگوار، خواهران ارجمند! امروز اگر قرار باشد ما به صورت کلی بگوییم بانکها سود بگیرند، یعنی ما مجوز را به بانک دادیم که هر طور خودش دوست داشت محاسبه سود را انجام بدهد.
شأن نزول اینگونه قوانین چیست؟ برای این است که ما خیلی شفاف و خیلی راحت و خیلی ساده بیاییم قانون را روشن کنیم. دلیل ندارد که ما در فضایی که بانکها به هزار و یک دلیل دارند به مردم اجحاف میکنند، دوباره یک اختیاری را به بانک مرکزی بدهیم که بانک مرکزی هر طور خودش دوست داشت بیاید با افرادی که مراجعهکننده به آن هستند برخورد کند و سودهای آنچنانی بگیرد و بعد هم شما دیدید که کاش سود بگیرد، سود از سود، سود از سود، سود از سود، یعنی سود ده مرتبه بالاتر از سودها یا عدم پرداختهایی که عزیزان ما داشتند در واقع دارد سود میگیرد و این به ضرر تولید و صادرکننده کشور است و در کل به درد مجموعه کشور نمیخورد.
لذا خواهش من این است به پیشنهادی که برادر بزرگوارم آقای دکتر پورابراهیمی دادند که اتفاقاً پیشنهاد بسیار خوبی است و شفاف کرده و موضوع را کاملاً بسته است. یعنی با اینکه بانکهای مختلف بخواهند هر طور با مراجعهکنندگانشان برخورد کنند مخالفت کرده و جلوی آن را بسته است. لذا خواهش من این است که همکاران عزیز! به این پیشنهاد رأی بدهید که انشاءالله بتوانیم یکی از اصلیترین مشکلات مردم که بحث دغدغههای بانکی است را حل کنیم، شما بوده که مثلاً در سالهای گذشته آمدید قانونی را تصویب کردید، گفتید وامهایی که زیر (100) میلیون تومان هستند بیاییم سودش را در نظر نگیریم. عزیزان! اگر (100) تای دیگر از آن قوانین جزئی را بیاییم وضع کنیم، به یک قدم از این قانون نخواهد شد. لذا خواهش من این است به این پیشنهاد که پیشنهاد بسیار خوبی است رأی بدهید و انشاءالله مشکلات تولید و اقتصادی مملکت را بتوانیم یک قدم حل کنیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای دکتر بفرمایید.

عبدالناصر همتي
موافق
خدمت نمایندگان محترم سلام عرض میکنم. من باید یک نکته را توضیح بدهم که برداشت غیر این نشود. ببینید! وقتی اینجا نوشتیم در محاسبه این مبلغ از فرمول ابلاغی بانک مرکزی و نرخ سود مندرج در قرارداد ملاک محاسبه، بدون لحاظ جریمه استفاده میشود، این یعنی همین نکتهای که دوستان فرمودند. آقای نعمتی عزیز! من توضیح بدهم، فرمول ابلاغی بانک مرکزی هم همان فرمول ساده است، اگر بانکی تخلف میکند باید با آن برخورد شود.
ببینید! در انتهای این پیشنهاد آورده که ضمانت اجرایی آن باز هم بانک مرکزی است که از طریق ماده (44) باید به هیأت انتظامی معرفی کند. بنابراین ضمانت اجرایی که شما میفرمایید در این هست و به نظر من این کامل است، ما هم با شما موافقیم. ولی اگر شما این را اضافه کنید مفهومش این است که فرمول ابلاغی بانک مرکزی اشکال دارد. من میگویم این در دل فرمول ابلاغی بانک مرکزی هست، اگر هم در بعضی جاها رعایت نشده است تخلف بوده است.

مسعود پزشکیان
مخالف هستید. کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح همه همکاران عزیز بخیر و سلامتی انشاءالله. اولین توصیه کمیسیون این است که عزیزان لطف کنند، شاید خیلی از پیشنهادات را دیدید که در مجلس رأی نمیآورد، این است که اگر از آن بگذریم در همین جلسه روز سهشنبه انشاءالله بتوانیم این را کامل کنیم و برای شورای نگهبان ارسال شود، به هفته آینده نیفتد.
اما درخصوص این پیشنهاد؛ پیشنهاد خوبی که جناب آقای پورابراهیمی دادند را من توضیح بدهم، اینکه ریاست محترم بانک مرکزی هم گفتند هم در بند (1) و هم در بند (2ـ1) مستتر است، (همهمه نمایندگان) ولی از باب اینکه بانکها متأسفانه تفاسیر گوناگون میکنند و ممکن است باز در آینده مجبور باشیم یک طرح دوفوریتی دیگری را ارائه بدهیم و بگوییم سود مرکب باید نباشد، چون ببینید در هیچکدام از فرمولهای ابلاغی بانک مرکزی سود مرکب قید نشده است. این چیزی است که بانکها دارند عمل میکنند. اگر ما میخواهیم که این تفسیر سوء نباشد، شاید پیشنهاد خوبی باشد. با این حال، کمیسیون نظر خاصی ندارد، به عزیزان واگذار میکنیم. (نمایندگان ـ چهار، چهار)

مسعود پزشکیان
حضار 221 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون فرمودند موافقند. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی را باز جناب آقای پورابراهیمی دارند، آقای پورابراهیمی! پیشنهاد بعدیتان را بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آن پیشنهاد بند (18) را بدهم، یا پیشنهاد بعدی را بدهم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، در بند (2ـ2) پیشنهادی که دارید، «در صورت مازاد پرداختی توسط مشتری». اگر منصرفید که به پیشنهاد بعدی برویم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
نه، پیشنهاد میدهیم. عزیزان عنایت داشته باشند چه اتفاقی افتاده است؟ اولاً من از رأی بالایی که محبت کردید دادید تشکر میکنم که یعنی تسریع در قانون انجام شود. در ارتباط با این بند هم خواهش میکنم عنایت کنید.
کسانی در نظام بانکی بودند که سود مرکب برای آنها محاسبه شده و ما بعضی از این فعالان را بیچاره کردیم و در اقتصاد کشور دچار مشکل کردیم، اینها به هر شکلی رفتند پرداختهایی انجام دادهاند. ما در این متن چه میگوییم؟ میگوییم اگر کسی که بدهیاش مانده و میخواهد برود با سود ساده محاسبه کند، براساس سود محاسبهکرده پرداختهای او صورت بگیرد. اما کسانی بودند که به آنها اجحاف شده، مازاد رفتند پرداخت کردند. طرف (200) میلیون وام گرفته، (300) تا پرداخت کرده، هنوز (400) تا هم بدهی دارد. بعد به آنجا میرود میگویند باید (400) تا را بپردازی. بخشی از آن تعهدات را رفته انجام داده است. با این فرمول محاسبه عملاً بعضی از آنها مازاد پرداخت کردهاند. در متن این اشاره شده که اگر کسی رفته مازاد پرداخت کرده هیچ ادعایی به نظام بانکی نخواهد داشت. ما میگوییم که آیا این به عدالت نزدیک است؟ کسانی که به آنجا رفتند پرداخت نکردند، کمتر پرداخت کردند با این قانون ما مصوب شود، اما به کسانی که اجحاف شده بگوییم شما مازاد پرداخت کردی که پرداخت کردی.
ما در اینجا با صراحت این را مطرح کردیم، گفتیم به جای آن عبارتی که در آنجا آمده این عبارت جایگزین شود: «در صورت مازاد پرداختی توسط مشتری» اگر به کسی اجحاف و تخلف شد، سود مرکبی که الان خود عزیزان بانک مرکزی و آقای دکتر همتی هم فرمودند ما قبول داریم، من از اظهارنظر صریح رئیس کل محترم بانک مرکزی ممنونم. آقای دکتر همتی! الان دارند این کار را انجام میدهند، الان دارند سود مرکب میگیرند. این چه نظام بانکی است؟ چه کسی باید بر این قضیه نظارت کند؟ ما میگوییم اگر کسی رفت این تولیدکننده را دچار چالش کرد و مشکلات عدیده برای تولید به وجود آورد، اگر الان قانون نوشتیم و تصویب شد، شورای محترم نگهبان تصویب کرد و ابلاغ شد، در حق کسانی که مازاد پرداخت کردند نباید اجحاف شود، ما باید آنها را هم ببینیم، مگر ما باید قانون را برای یک گروه خاص بنویسیم؟ ما حتی پیشنهادات و مشوقها را هم برای بحث خوشحسابها آوردیم. ما برای آنها هم آوردیم، در این متن لحاظ نشده، من در پیشنهاد بعدی اشاره خواهم کرد تا چکار کنیم کسانی که خوشحساب بودند، رفتند سر موقع پولشان را دادند، به سمت قانونی نرویم که ما این را دچار مشکل کنیم. بله، ما با این موافقیم، اما کسانی که رفتند و به آنها اجحاف شده و مازاد دادند، این مازاد را بگوییم هیچ؟ در هر حال نباید کسی از بانک طلبکار باشد؟ چرا بانک تخلف کرده است؟ چرا به یک روشی رفته که منطق نداشته و امروز تولید ما را دچار چالش کرده و با این وضعیت داریم ادامه میدهیم؟
همکاران! مشخصاً پیشنهاد بنده در ارتباط با جزء (2) این است: «در صورت مازاد پرداختی توسط مشتری بعد از اجرای این قانون، بانک مکلف است نسبت به استرداد مبالغ دریافتی مازاد اقدام کند». یعنی اگر کسی رفته با روش غیرمتعارف و غیرمنطقی و خارج از تصمیمات و مصوبات شورای پول و اعتبار بانکی مرکزی مازادی گرفته، این حق وجود دارد. من حتی اینطور تصور میکنم، عزیزان، همکاران بنده! حتی اگر این قانون تصویب شود و حتی اگر این متن پیشنهادی هم رأی نیاورد، افراد میتوانند به استناد حکم قانونی در دیوان عدالت نسبت به بانکهایی که استرداد انجام نمیدهند شکایت کنند. لذا تصریح این در اینجا کمک میکند. خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی بدهید تا کسانی که حقشان تضییع شده بتوانند نسبت به استرداد وجوه خودشان درخصوص مسائل بانکی اقدام کنند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
موافق هم صحبت نمیکند. دولت مخالف است، کمیسیون نظری ندارد. حضار 207 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای پورابراهیمی روی دور پیشنهادات هستند و ما هم در محضرشان هستیم. آقای ادیانی و آقای کاتب پیشنهاد حذف بند (3) را دادهاند. شما هم از پیشنهادتان منصرف هستید؟
آقای ادیانی در صحن پیشنهاد دادهاند. آقای ادیانی منصرف شدند. پیشنهاد شما روی متن قبلی بوده، آقای حاجی! الان اینجا پیدا نمیشود، شما دقت بفرمایید. روی متن اصلی داده بودید، اینجا نیست. آقای دکتر همتی! پیشنهاد جایگزین کلتان را در رابطه با بند (4) میدهید؟ آقای ادیانی و آقای کاتب حذف بند (3) را داده بودند که منصرف هستند، آقای لاهوتی! پیشنهاد شما ثبتشده نیست. اینجا تشریف بیاورید. آقای دکتر همتی بفرمایید.

احمد همتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد. ببینید! اگر ما قانونی را وضع کردیم که اصلاح قوانین گذشته است، این را ما باید تعمیم بدهیم. حالا آمدیم از نظر زمانی سقف گذاشتیم که این یک اشتباه است، حالا ما توجیهاتی را هم برای آن داریم، ولی اگر قانون خوبی است چرا برای آن سقف گذاشتیم؟ بعد از آن طرف هم آمدیم روی مبلغ آن سقف گذاشتیم. یعنی گفتیم تا (2) میلیارد و (200) میلیون تومان. معنی آن این است که ما داریم برای اجرای یک قانون بهتر از گذشته احتیاط میکنیم و این جای سؤال دارد که چرا داریم احتیاط میکنیم؟ اگر قانون خوبی است باید هم سقف زمانیاش برداشته شود و هم مبلغش. حالا خود ما هم باز در پیشنهاد احتیاط کردیم، مبلغ را از (2) میلیارد در بخش اول به (10) میلیارد و از (200) میلیون تومان به (1) میلیارد تومان پیشنهاد دادیم که این باعث شود شمولیت آن افزایش پیدا کند و تولیدکنندگان عزیز ما که در این شرایط سخت دچار مشکلاتی ناشی از ربح مرکب شدند این مشکلاتشان کمتر شود و بازگشت پول هم به سیستم بانکی افزایش پیدا کند. یعنی هم به تولیدکنندگان و تسهیلاتگیرندگان عزیز کمک است و هم به سیستم بانکی و هم این قانون خوب را تعمیم دادیم و یک مقدار سقفش را افزایش دادیم. این را عنایت بفرمایید که اگر رأی بیاورد میتواند در کمک کردن این دو بخش مؤثر باشد. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر و فرزانه انقلاب، نیروهای مسلح به خصوص برادران نیروی دریایی ارتش و سپاه جمهوری اسلامی.
همکاران! پیشنهاد آقای همتی این است، شمول این حکم در بند (4)، آقای قاضیزاده! بند (4) را پیشنهاد کرده، اینجا ارقام را بالا برده است. هر چقدر ارقام بالا برود ما برای سرمایهداران بزرگ قانون مینویسیم. دغدغه ما برای سرمایههای کوچک بود، فشارهایی که برای کشاورزان و کارگران و بازاریان و اصناف عزیز که وامهای کوچکی گرفتهاند، رقم خیلی بالایی رفته است. اگر ما بیاییم این را بالاتر ببریم دولت توان پرداخت ندارد. دولت از کجا پرداخت کند؟
همکاران! این پول (80) میلیون مردم ایران اسلامی پیش شما امانت است، امانتداری کنید، ولخرجی نکنید، محکم بگیرید. ما اجازه میدهیم دولت و بانک مرکزی بیاید کسانی که در این جریانات تحریم آسیب دیدند، در این جریانات سیل و خشکسالی خسارت دیدند نمیتوانند سود آن را بدهند، یک تصمیم بگیریم. طراحان عزیز که حقیر هم جزء آنها بودم بیشتر از بهره و سود مرکب بحث بود. ما در بودجه سال قبل در تبصره (16) بند «و» آوردیم طبق قرارداد اولیه فقط سود آن اولیه، ولی به دلایل مختلف شورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت رد کردند. شاید آنها بهتر از ما میدانند، ولی آقای پزشکیان! ما میخواهیم این را برای افرادی که مشکل دارند و وامهای کوچکی گرفتهاند، رقمشان بالا شده، به قول جناب آقای ابراهیمی سود مرکبشان خیلی بالا رفته، ما میخواهیم وامی که گرفته فقط سودش را پرداخت کند، جرایم دیرکرد و سود در سود حذف شود، برای یک جامعه کثیری که مبالغ پایینی گرفتهاند باید مبالغ بالا بدهند.
اگر ما این پیشنهاد آقای همتی را رأی بدهیم قشرهای آسیبپذیر از بین میرود. آنها که وکیل ندارند، آدم ندارند، پارتی ندارند، پول و زر و زور و تزویر ندارند بروند با بانکها معامله کنند. آقای وکیلی نماینده تهران! آدمهای مستضعف هستند که گیر بانکها افتادهاند. ما برای بانکها اعلام میکنیم با افراد ضعیف جامعه برخورد خوب داشته باشند. طبق قرارداد اولیه اصل وام و سود واقعی پرداخت شود. الحمدلله همه شما رأی دادید که سود مرکب حذف شود، امیدوارم آقای همتی رئیس بانک مرکزی با الفاظ بازی نکند. خواسته نمایندگان این است، سود اضافی و سود مرکب از مردم مستضعف گرفته نشود. حالا بعضی از سرمایهداران عزیز رفتهاند کارخانه گرفتهاند و به موقع وام را ندادهاند، ولی با افزایش ارز آن سودی که بانک میگیرد جبران میشود. ولی تعدادی از کارمندان عزیز برای معاش زندگیشان و مسکن خودشان و ازدواج فرزندان خودشان، کشاورزان برای کشاورزی خودشان، کارگاه و صنایع کوچک و متوسط برای کارگاههای خودشان وامی گرفتهاند، ولی بانکها سرسامآور بالا بردهاند. (100) میلیون وام گرفته، الان شده (2)، (3) میلیارد، از کجا پرداخت کند؟ مجلس و ما نمایندگان میگوییم (100) میلیون به اضافه سود واقعی، مثلاً جمعاً میشود (150) میلیون، نه (2) میلیارد و (10) میلیارد. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
موافق جناب آقای حسینعلی حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! یک کار بزرگی دارد در کشور اتفاق میافتد، الان پیشنهادی که اینجا داده شده چیست؟ خلاصهاش این است میگوید: آن افراد حقیقی که وام گرفتهاند، سقفی که در گزارش کمیسیون هست تا (500) میلیون، ولی پیشنهادی که همکار عزیزمان آقای همتی آوردند گفتهاند این تا (1) میلیارد تومان افزایش پیدا کند، شامل این شود که سود مرکب از آنها گرفته نشود و همچنین واحدهای تولیدی، اشخاص حقوقی که در گزارش سقف وامی که دریافت کردهاند تا دو میلیارد پیشبینی شده، اینجا تا (10) میلیارد تومان پیشبینی شده که شامل این قانون شود و از آنها سود مرکب گرفته نشود.
حالا بالاتر از (10) میلیارد که تقریباً در فضاهایی میرود که آن ابروامها هستند. اینجا ورود پیدا نکرده و آقای همتی ذیل آن را پیشنهاد دادهاند. همه عزیزان میدانند به هر حال الان واحدهای صنعتی و تولیدی، همه بخشها، چه بخش کشاورزی، صنعتی و غیره، الان اگر به من و شما مراجعه کنند و بگویند میخواهیم وام بگیریم، اگر بانک وام به آنها بدهد، اگر با ما مشورت کنند بنده که اینطور هستم، میگویم اصلاً شما از این سیستم بانکی وام نگیر، چون قطعاً ورشکست میشوی، قطعاً کارخانه و واحد تولیدی که دهها سال برایش زحمت کشدی، نهایتاً باید به بانکی واگذار کنی که از آن وام گرفتهاید. یا الان واحدهای مسکونی که شما به عنوان ضمانت و وثیقه گذاشتی، آنها را هم بایستی واگذار کنی. لذا برای اینکه یک مقداری شمولیت این قانون بیشتر شود پیشنهاد آقای همتی پیشنهاد خوبی است.
من یک نکتهای را هم اینجا عرض کنم، واقعاً ما بایستی از همراهی بانک مرکزی هم در این خصوص تشکر کنیم. اینکه خود آقای همتی رئیس بانک مرکزی آمدند پای این کار ایستادند، رایزنیهایش را انجام دادند که مثل نوبت قبل نشود و برود و رد شود، واقعاً بایستی تشکر کنیم و ای کاش آقای همتی دو سال قبلتر به بانک مرکزی میآمدند تا برخی از آن مسائل که راجع به ارز داشتیم اتفاق نمیافتاد. ما بایستی تشکر هم کنیم که این ثبات ارزی که در این شرایط بسیار مهم است، در این شرایط ثبات ارزی در کشور درست کردند، بایستی تشکر کنیم و امیدوار هستیم که هوای صندوقهای قرضالحسنه تکشعبهای را هم که بیشتر آنها در استان اصفهان هستند و همزاد انقلاب هستند داشته باشند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
کمیسیون با پیشنهاد برادر و همکار عزیزمان موافق نیست، اعلام مخالفت میکنیم. ببینید برادران و خواهران عزیز! یک مسیری طراحی شده، داریم جلو میرویم، همانطور که آقای حاجی هم فرمودند بانک مرکزی برای اینکه این معضل در اقتصاد کشور حل شود در میدان آمده و دارد همراهی میکند و آقای همتی همین الان هم به من گفتند که قصد جدی ما این بوده و هست که انشاءالله این اجرایی شود.
من خدمت شما رسیدم عرض کنم که بعضی از پیشنهادهایی که اساس آن تفاهم را به هم میزند، اینها ممکن است مشکلساز شود. البته حق همه نمایندگان عزیز است که هر پیشنهادی را مطرح کنند، طبعیتاً سایر همکاران دقت میفرمایند، یا موافقت میکنند، یا مخالفت میکنند. این روال عادی که نباید به هم بخورد. اما نکته مهم این است، عزیزان! بعضی از پیشنهادها به لحاظ اجرایی دیگر قابل اجرا نیست. یعنی بانک مرکزی حتی اگر اراده جدی هم داشته باشد که این کار را انجام بدهد که دارد، من مطمئنم که بانک مرکزی این اراده را به صورت قطع دارد که این کار انجام شود، اما بعضی از پیشنهادات ما باعث میشود که این دیگر قابلیت اجرا را از دست بدهد. من خواهش میکنم به این نکته ظریف دقت داشته باشید.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 210 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. البته همانطور که حاجآقا فرمودند، من تصور میکنم که اگر پیشنهادات این چارچوب را به هم بزند ممکن است قابلیت اجرا را تخریب کند. نمایندگان! کاری شود که بشود با هماهنگی جلو رفت و مشکل برای دولت و مردم ایجاد نشود خیلی خوب میشود. پیشنهاد بعدی را مطرح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب پیشنهادتان را مطرح میکنید؟

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دکتر حسنخانی مطرح میکنید؟ دکتر امیرحسنخانی میخواهند بنگاههای تولیدی، صنعتی، کشاورزی، دامپروری و گردشگری و غیره را مطرح کنند. بفرمایید.

محمدرضا امیرحسنخانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا، من واقعاً هم از آقای بحرینی، هم از کمیسیون اقتصادی و هم از عزیزان بانک مرکزی، آقای دکتر همتی و همکارانشان تشکر میکنم. به نظر من تصمیم خیلی خوبی دارد در مجلس در رابطه با مسائل بانکی کشور گرفته میشود، حالا از اول دوره هم که ما شروع کردیم فکر میکنم آقای دکتر بحرینی همین را آورده بودند، تعداد زیادی از نمایندگان هم مطرح کردند، ولی مطرح نشد تا حالا بالاخره این را طرح کردند که من تشکر میکنم.
بحثی که ما کردیم شما بنگاههای تولیدی را ذکر کردید، هدف در این طرح چیست؟ هدف این است که سود مرکب را از بین ببرید، هدف این است که سود بانکی را سود ساده کنید، بانکداری به سمت بانکداری اسلامی نیل پیدا کند. این کار، کار بسیار ارزشمندی است که ما از آقای دکتر همتی هم تشکر میکنیم.
پیشنهاد من این است، آنجا که نوشتید «بنگاههای تولیدی»، همه همکاران هم که صحبت کردند ذکر کردند بانکها خیلی تمایل ندارند این را اجرا کنند، مگر بانک مرکزی پشت این قانون بیاید. مگر شما نمایندگان فعالیت کنید که این اجرا شود.
درخواست من این است که در کنار «بنگاههای تولیدی» که نوشتیم، یک پرانتز و گیومه باز کنیم و بنویسیم «بنگاههای صنعتی، کشاورزی، دامپروری، گردشگری و غیره». تمام بنگاههایی که دارند در کشور کار میکنند، اینها با این سود بانکی جواب نمیدهند، همه آنها دچار مشکل هستند. خواهش ما این است، تمام بنگاهها را ببینید، با توجه به اینکه رقم هم یک رقم مشخصی است، گفتید (10) میلیارد، (20) میلیارد ریال بیشتر نشود، خواهش من این است نمایندگان عزیز به این رأی بدهند که تمام بنگاهها را مشمول شود. تشکر میکنم و ممنون.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
به همه همکاران عزیز صبحبخیر عرض میکنم و سلام میکنم. آنچه که به نظر من در این مورد باید خدمت همکاران برسانم، آن نکتهای است که برادر عزیزم جناب آقای دکتر حسنخانی هم در عرصه بانکی فعال بودند و هم مطلع هستند، الان وقتی تخصیص میدهیم، اگر «و غیره» نمیگذاشتیم یک تعبیر داشت، حالا که «و غیره» میگذاریم باید بگوییم این «و غیره» شما هر تخصیصی دادید، ولو «و غیره» جلوی آن بگذارید، اینجا برای تولید محدودیت ایجاد کردید. در حالی که آنجا همه اینهایی که شما گفتید و اینهایی که نفرمودید را در بر میگیرد. بنابراین بخش تولید اعم از آن بخشهایی که جنابعالی اشاره کردید و بخشهایی که اشاره نفرمودید است. یعنی وقتی جنابعالی میفرمایید ما بنگاههای تولیدی را تعریف کنیم، بنگاههای صنعتی، کشاورزی، دامپروری، گردشگری و غیره، تا اینجا پس شما تخصیص دادید، گفتید بنگاههای تولیدی یا بنگاههایی که فقط کار صنعتی، کشاورزی و دامپروری و گردشگری انجام میدهند و غیره. حالا دیگر با «و غیره» تفسیر را باز میگذارید، تفسیر را برای دستگاه ذیربط میگذارید. به این ترتیب شما عملاً این تعریف که تعریف عامی است را به تعریف خاص تبدیل میکنید.
آنچه که در قسمت دوم فرمودید، یعنی در واقع اگر بانک مرکزی مشرف بر این کار باشد و بالای این کار باشد عملیاتی میشود، کاملاً درست است، من هم با شما همعقیده هستم. ولی اینجا نقض غرض است اگر ما به این اعتقاد داشته باشیم. یعنی وقتی محدود کنیم دست بانک مرکزی هم برای هر نظارتی بستیم و در واقع پنج تا بخش را اسم بردیم. در حالی که اولاً وقتی ما میگوییم تولید، تولید یعنی اعم از کالا و خدمات. شما که هیچ، اینجا فقط از خدمات گردشگری یاد کردید، بقیه بخشهای خدماتی را نفرمودید. بسیاری از بخشهای خدماتی بسیار بیش از بقیه بنگاهها ممکن است دچار ظلم شده باشند. همینطور مثلاً وقتی ما میگوییم دامپروری، آبزیان هم هستند، آبزیان مهمتر از دامپروری هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر محجوب! از شما عذر میخواهم. آقای دکتر امیرحسنخانی! ما در این متنی که کمیسیون گزارش کرده است اصلاً تغییر پیدا کرده و بنگاههای تولیدی وجود ندارد، بنابراین عذر میخواهم، پیشنهادتان قابل طرح نیست. سایر دوستانی هم که روی طرح اولیه پیشنهاد دادند، ما با این مشکل روبرو هستیم، بعضاً به ما مراجعه میکنند و اصرار دارند، بعضی از پیشنهادات چون متن کلاً تغییر پیدا کرده قابل طرح نیست. آقای آزادیخواه میخواهند (20) میلیارد ریال را حذف کنند، بفرمایید.

احد آزادی خواه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز، عرض ادب و احترام به محضر شریف ملت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای آزادیخواه! در بند (4) موجود باز ما (20) میلیارد ریال را نداریم، من شرمنده شما هم هستم. متن را ملاحظه بفرمایید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اگر اجازه بدهید ما فقط پیشنهاداتی که بر روی گزارش کمیسیون مطرح شده است را مطرح کنیم. آقای سلیمی میخواهند بند (5) را حذف کنند.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در بند (5) چند تا عبارت است، من اینها را عرض میکنم. بالاخره ما میخواهیم برای این قانون بنویسیم که این تسهیلات برای مردم تسهیل شود، تسهیل تسهیلات است، یک مقدار دایره رباخواری را در بانکها محدودتر کنیم. اما عبارت را به نحوی انتخاب نکنیم که خروجی نداشته باشد.
در این بند (5) دو تا عبارت است، این دو تا عبارت نشان میدهد که این عبارات را به یک نحوی نوشتهاند، عنوان خیلی پرطمطراق و جذاب: «طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور». چه جالب، جذاب هم هست. مردم هم میشنوند و شاد میشوند، تصور میکنند این است که میخواهیم سود مرکب و جرایم را حذف کنیم. اما این بند (5) یک قیدی به این طرح زده که به نظر میرسد هیچ خروجی نداشته باشد. این قیودی که در بند (5) زده را ببینید! نوشته تسهیلاتگیرندگان مشمول استفاده از ضوابط این قانون حداکثر تا پایان آبانماه سال 98 درخواستشان را بدهند که از این قانون استفاده کنند، این «حداکثر». ما از آن طرف آمدیم بحث اینکه شرایط را در بهمنماه قرار دادیم. این بنده خدا نمیداند چطور باید از این استفاده کند، این نکته اول.
در ذیل بند (5) اینطور دارد، «تسهیلاتگیرنده موظف است حداکثر تا بهمن 98 مانده بدهی را نقداً تسویه کند». کسی که (500) میلیون گرفته اگر شخص حقیقی باشد، یا (2) میلیارد گرفته اگر شخص حقوقی باشد، مخصوصاً در مورد اشخاص حقیقی اگر واقعاً توان تسویه را نداشته باشد این قانون در مورد او کأنلمیکن میشود. یک قیودی در این بند (5) آوردیم که این قیود عملاً موجب میشود که کمتر کسی بتواند از این قانون که یک بارقه امید و چراغی در تاریکی روشن کرده، این بارقه امید را هم باز در دلها بمیراند. دوستان عزیز! من خواهش میکنم به حذف این بند رأی بدهید، این بند برگردد به کمیسیون برود و اصلاح شود، به یک نحوی این شرایط و قیود را تعریف کنیم، قانون قابلیت اجرا داشته باشد. خاطر شریف هست در مورد وامهای زیر (100) میلیون، خیلی از افراد نتوانستند از بخشودگی جرایم وامهای زیر (100) میلیون استفاده کنند. چرا؟ به دلیل اینکه آییننامه را برای ماههای پایانی سال گذاشتند. ماه پایانی سال هم برخی از افراد به محض اینکه متوجه شدند و رفتند اقدام کنند سال تمام شد، حاجیحاجی مکه. اینجا دوباره اینطور نشود. این قیودی که در این بند (5) است قطعاً موجب میشود کمتر کسی بتواند از این طرح استفاده کند، حالا مسائل دیگری هم وجود دارد. خواهش من این است که دوستان به حذف رأی بدهند، به کمیسیون برگردد و اصلاح شود. متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای احد آزادیخواه مخالف هستند، بفرمایید.

احد آزادی خواه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام مجدد خدمت همکاران گرامی. جناب آقای دکتر پزشکیان! من اولاً باید از همکاران عزیز خودم در کمیسیون اقتصادی تشکر کنم که یک اقدام خیلی مناسبی را انجام دادند. آقای دکتر همتی رئیس کل بانک مرکزی هم حمایت کردند، یک اقدام خیلی خوبی برای حمایت از رونق تولید و تولیدکنندگان و صاحبان واحدهای تولیدی انجام دادند. ممنون و سپاسگزاریم.
من با پیشنهاد همکار گرامی خودم جناب حاجآقا سلیمی صددرصد مخالفم، به چند دلیل. اولاً حاجی حاجی مکه نیست، حاجی حاجی مجلس است. آقای پزشکیان! آقای حاجی اینجاست، مکه نرفته است.
ثانیاً ببینید همکاران گرامی! ما اصل مادهواحده را باید تنقیحی حساب کنیم، یعنی یک موضوع منقح شده و بعد ذیل ماده را باید مبتنی بر اصل مادهواحده مهندسی کنیم. آقای دکتر پزشکیان! مادهواحده این را دارد، در سه سطر پایانی حداکثر تا پایان بهمنماه 98 نقداً تسویه نمایند. یعنی فرض ما بر این است که این بخشودگی اعمال شود، بانکها و مؤسسات این بخشودگی را انجام بدهند، به شرطها و شروطها و تسویهحساب تا پایان 98 بشروطها. لذا اگر ما این بند (5) را حذف کنیم در واقع اصل مادهواحده زیر سؤال رفته و عملاً ما صورتمسأله را پاک کردیم، این یک دلیل.
دلیل دوم؛ من میخواهم این را عرض کنم که ما گفتیم تسهیلاتگیرندگان درخواست استفاده از این مزایا را بیایند اعلام کنند. کجای این بد است؟ ما داریم این فرصت را برای همکاران گرامی و تولیدکنندگانمان و صاحبان حرف ایجاد میکنیم، افرادی که ما در حوزههای انتخابیه مرتب با آنها مواجه هستیم که ما تسهیلات را گرفتیم، به رکود برخوردیم، حالا نمیتوانیم پس بدهیم و گرفتار شدیم. این طرح و این قانون دارد به آنها کمک میکند، بخشودگی بانکی را دارد قطعی میکند، منتها میفرماید که سهم بانکها و مؤسسات این است که ببخشد، آقای بدهکار! سهم شما هم این است که اولاً بیایی اعلام کنی، ثانیاً تا پایان سال 98 هم بیایی اصل تسهیلات خود را تسویه کنی، به نظر من این مسأله بسیار منطقی است، یعنی در واقع هم طرف تولیدکننده خوب دیده و گرفته شده و هم مؤسسات و بانکها هم طوری پیش میروند که بتوانند کارشان را انجام بدهند.
همکاران گرامی ما! از قدیم گفتهاند سنگ بزرگ علامت نزدن است. اگر ما میخواهیم سنگی را برداریم و بزنیم، قدمی را برای تولیدکنندهمان برداریم، راهش همین است که همکاران گرامی ما اینجا در این طرح نوشتهاند. اما اگر میخواهیم بگوییم فرصت تسویهحساب برای سال 1400 میگذاریم، عملاً این نمیشود. این یعنی یک فرصت با یک ولنگاری غیرقابل دفاعی که از ته آن هم چیزی بیرون نمیآید. یک در باغ نشان میدهیم. جناب آقای سلیمی! اتفاقاً من میخواهم عرض کنم اگر بخواهیم کمک کنیم با این ساختار میتوانیم به تولیدکننده کمک کنیم که بگوییم سهم شما مشخص، سهم بانک هم مشخص، امد و تاریخ کار هم مشخص که انشاءالله بتوانیم کار را به یک سرانجامی برسانیم. لذا این است که از همکاران تقاضا میکنم به حذف این ماده (5) رأی ندهند.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای صباغیانبافقی موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای پزشکیان! قبل از موافقتم من یک تذکری را براساس ماده (22) عرض کنم. نمایندگان محترم! مردادماه امسال طبق مصوبه مجلس باید رئیسجمهور و وزرا بیایند برای اولین بار گزارش عملکرد بدهند. این قانون مجلس بود و مواد (235)، (236)، (237) و (238) آییننامه داخلی. آقای پزشکیان! اگر عنایت بفرمایید تذکرم را عرض میکنم، آقای ربیعی سخنگوی دولت اعلام کردند که دولت با این گزارشدهی مخالف است. من میخواهم جنابعالی در این زمینه موضعی داشته باشید. آقای پزشکیان عزیز! عرض من این بود دولت باید طبق مصوبه مجلس و آییننامه داخلی مردادماه بیاید گزارش بدهد. آقای ربیعی سخنگوی دولت اعلام کردند ما این گزارش را نمیدهیم و مخالف هستیم. من گفتم شما حداقل موضعی از طرف مجلس داشته باشید.

مسعود پزشکیان
حالا در مورد موضوع صحبت کنید، الان بحث در مورد موافقت با بندی است که آقای سلیمی فرمودند.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
آقای دکتر! موضوع مهم است، چشم، شما این را هم یک نظری داشته باشید فکر میکنم خوب است.

مسعود پزشکیان
حالا آن را انشاءالله در تذکرات بفرمایید، گوش میدهیم.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
اما در ارتباط با موافقت؛ ببینید! با این قانونی که ما داریم تصویب میکنیم یک روح تازهای در جامعه دمیده میشود و گوشهای از دستورات اسلام را میخواهیم اجرا کنیم که هم مردم امیدوار میشوند و هم مشکل و معضلی که امروز اقتصاد کشور ما را فلج کرده انشاءالله برطرف میشود. حذف این ماده همانطور که دوستان فرمودند تا آبانماه مهلت داده شده است، یعنی از آبانماه تا پایان سال (29) میلیون وامگیرنده و تسهیلاتگیرنده باید بروند و مشکلشان را آنجا حل کنند، اصلاً واحدهای تولیدی و بانک ما دچار مشکل خواهد شد. ضمن اینکه پیشنهاد آقای پورابراهیمی که کلاً جرایم و سود مرکب با آن بخشیده میشد من فکر میکنم که دیگر اصلاً مشکلی نیست و این بند اضافه به نظر میآید.
بنابراین پیشنهاد من این است که اصلاً کلاً اگر این حذف شود به نفع است و کلیه بدهکاران بانکی فقط همان سود را پرداخت میکنند و دیگر جرایم و سود مرکب را پرداخت نخواهند کرد و این بند با آن مصوبهای که قبلاً داشتیم تقریباً لازم به نظر نمیآید و از نمایندگان محترم میخواهم که به این رأی موافق بدهند.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعد را بفرمایید. اخطارتان را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای پورابراهیمی چند مورد الحاقی به بند (3) داشتند که چون هنوز از موضوع خارج نشدیم اگر اجازه بفرمایید الحاقیهشان را به بند (3) مطرح کنند. آقای پورابراهیمی بفرمایید. هر دو را مطرح میکنید؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
همکاران محترم عنایت بکنند! در متنی که در مصوبه کمیسیون آمده عدد (2) میلیارد تومان را برای اشخاص حقوقی و (500) میلیون تومان را برای اشخاص حقیقی برای این قانون در نظر گرفته. یعنی چه مطرح کرده؟ مطرح کرده که اگر این قانون تصویب شد ما از سال 93 کسانی که در قرارداد اولیه (2) میلیارد تومان در حقوقی و (500) میلیون تومان حقیقی هستند مشمول این قانون میشوند. حالا سؤال این است که اگر کسی (2) میلیارد و (10) میلیون تومان بود، (520) هزار بود، عدد یک ریال بالاتر بود الان این مشمول قانون نمیشود؟ دیگران به ما نمیگویند که شما چطور قانوننویسی کردید که وقتی آمدید عددها را برای حقوقی و حقیقیها تعیین کردید به نحوی در نظر نگرفتید که این عدالت رعایت بشود؟ یعنی اگر عددی یک ریال بالای تعیین متن قانون باشد مفهوم سادهاش این است که مشمول استفاده از مزایای این قانون نخواهد شد. ما اینجا یک پیشنهاد دادیم، گفتیم پیشنهاد مشخص ما این است که اگر کسی عددش بالا بود تا سقف این عدد بتواند استفاده کند، یعنی مثلاً اگر به جای (2) میلیارد (3) میلیارد بود، (2) میلیارد آن مشمول بشود و (1) میلیاردش مشمول نشود. (5/2) میلیارد بود (2) میلیاردش مشمول بشود و (500) میلیونش مشمول نشود. درخصوص حقیقی هم همین است، یعنی ما به عدالت رفتار کنیم. اگر قبول داریم که این ربح مرکب خلاف است و این دارد فضای اقتصادی کشور را متأثر میکند دیگرانی هم که عدد بالاتری استفاده کردند تا این سقف بتوانند استفاده کنند. این به نفع آن افراد است، به عدالت نزدیک است و درخصوص این موضوع دقیقاً مشخص کردیم، ضمن اینکه آمدیم یک حد هم در نظر گرفتیم گفتیم ما آدمهایی که بدحساب کلان هستند آنها را هم شامل نکردیم، یک سقف (10) میلیارد هم در نظر گرفتیم که در این خصوص هم بتواند رعایت بشود که در اینجا بتواند تا (2) میلیارد از مزایای این قانون استفاده بکند.
ببینید! اگر ما الان این را تصویب کنیم مفهوم سادهاش این است که هرکسی یک ریال بالاتر از این عدد باشد مشمول این قانون نیست. به نظر من این به عدالت نزدیک نخواهد بود، این کمک به این میکند که ما بگوییم هرکسی که تسهیلاتی گرفته چه حقیقی و چه حقوقی تا این سقفی که همه استفاده میکنند و کسانی کمتر از این عدد هستند استفاده میکنند تا مبلغ (10) میلیارد هم بتواند از این مبلغ استفاده کند. لذا پیشنهاد مشخص ما استفاده از ظرفیتی است که در اینجا آمده.
بنابراین من پیشنهاد را خدمت شما قرائت میکنم، الحاقی به بند (3) اینطور خواهد شد «قراردادهایی که اصل آنها بیش از مبلغ سقف تعیینشده باشد مشمول مزایای این قانون خواهد بود. میزان تسهیلات مشمول این بند حداکثر تا عدد مشخصشده در اینجا است». لذا پیشنهاد مشخص من این است که همکاران عنایت بکنند و اجازه بدهند که ما دیگرانی را که با یک ریال تفاوت مشمول نمیشوند تا این سقف مشمولشان بکنیم، برخلاف نظر بعضی از همکاران که میگفتند عددها را بالا ببریم، (2) میلیارد، (3)، (10) و (100) میلیارد بشود ما میگوییم نه، این چیزی است که بانک مرکزی هم قاعدتاً با آن مخالفت خواهد کرد، ولی ما میگوییم اگر کسی یک ریال بالاتر بود مازادش را حساب نکنیم، اما عدد درون آن را حساب کنیم. این به نفع است و کمک میکند و قطعاً اثرگذار خواهد بود، خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آنچه که در پیشنهاد برادر عزیزم آقای دکتر پورابراهیمی ملحوظ است این است که ما عمل و اتفاقی را که میخواهیم برای یک عدهای که به قصد خاص، یعنی از کسانی که وامهای کوچک و اقدامات کوچکی انجام دادند حمایت کنیم. الان ما در این سفره همه را داریم شریک میکنیم، یعنی در سفرهای که برای فقرا بنا است، حالا نمیشود گفت همه این کسانی که وامهای به این بزرگی گرفتند همهشان فقیر هستند، خود این عددی که ما الان نوشتیم بزرگ است، برای فقرای جامعه ما بزرگ است. برای شش دهک جامعه ما بزرگ است، حالا تا همان چهار دهک آنهایی که وضع ضعیفتری دارند مراد ما بوده. الان این چه کاری است که ما بیاییم در سفره فقرا و کسانی که وضع ضعیفی دارند کسانی را که بده بستانهای بزرگی با بانک داشتند شریک بکنیم؟
دقت بفرمایید! شما وقتی اینها را تصویب میکنید آن بزرگها بلد هستند زد و بند و گفتگو و فساد و همه راهها را و همه راهها را هم قبلاً رفتند، اصلاً اصل بعضی از این وامها را با فساد گرفتند. بنابراین این سفره خالی میشود، باز چیزی گیر آنهایی که پایینتر هستند و دستشان به جایی نمیرسد نخواهد رسید. من از جناب آقای پورابراهیمی خواهش میکنم که حتماً دلسوزانه این پیشنهاد را مطرح کردند به پیشنهادشان نگاه کنند. برادر عزیزم آقای قاضیپور که اصرار هم داشتند بفرمایند و در این موارد خوب هم میفرمایند گفتند که این یعنی ما از سهم فقرا بگیریم و به ثروتمندان بدهیم. این چه کاری است که ما دست به سفره آنها ببریم؟ اگر میتوانیم کار اضافه انجام بدهیم جای دیگر انجام بدهیم، بعد ما الان داریم یک کار بدون دلیل انجام میدهیم. اینها نشان میدهد که بسیاری از ما به قانون نظام بانکیمان معترض هستیم، بیاییم آن را اصلاح کنیم.
اینجا بنا نیست که ما همه اشکالات را حل کنیم. اینجا بنا است یک عدهای که مستأصل هستند و مشکلات و گرفتاریهای فوری دارند و نمیتوانند و از پس آن برنمیآیند و بانکها بیرحمی میکنند و به خانه و حداقلهای او تعرض میکنند جلوی این تعرض را به شکلی بگیریم. چون اعداد بزرگ شده و قیمت ملک و اینها که گروی بانکها است افزایش پیدا کرده، اعداد هم اینجا کمی بزرگ شده، و الا این همان عددهای پیرارسال و عددهای پنج سال قبل است. در بازار امروز قیمتش اینقدر شده، به این جهت دیگر رقمهای جدید عرضه نکنیم، یک راههای جدیدی که شریک در این سفره بشوند. من امیدوارم که همکاران محترم عنایت داشته باشند که در این سفره اجازه بدهند آنهایی که مجلس تعیین کرده فقط همانها در این سفره حاضر باشند و کس دیگری پای این سفره اضافه نشود، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای عباس گودرزی موافق هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و محضر ملت شریف ایران. تقاضا میکنم همکاران عزیز یک قدری بیشتر عنایت بفرمایند. بزرگواران ببینید! هدف ما از طرح این مسأله و رسیدگی به این موضوع که مطالبه مهم تولیدکنندگان است و ما امسال در سال رونق تولید به سر میبریم چیست؟ هدف مبارزه با ربا است. ربا، ربا است چه زیر (2) میلیارد و چه بالای (2) میلیارد تومان. ایکاش ما این بضاعت و توان و نفوذ را داشتیم که بتوانیم ریشه این ربا را در بانکداریمان برداریم و به حقیقت کلمه بانکداری ما اسلامی بشود، اما نیست. تا این اندازه ما میخواهیم قانون وضع بکنیم. من سؤال میپرسم آیا همه تولیدکنندگان ما وامشان زیر (2) میلیارد است، آیا نه اینکه خیلی از تولیدکنندههای ما که حتی در حد خرد و متوسط دارند فعالیت میکنند و کمک به رونق تولید و توسعه فرصتهای شغلی در نقطه نقطه ایران عزیزمان کردند (3)، (4) میلیارد است؟
سؤال بعدی؛ میخواهد بانک مراجعه بکند (2) میلیارد و (100) هزار تومان بدهی دارد، به او میگویند شامل شما نمیشود، مجلس گفته تا (2) میلیارد تومان. شما را به خدا این قانوننویسی حکیمانه است؟ آن کسی که (2) میلیاردش (5/2) و (3) میلیارد است اگر به بانک مراجعه کرد نباید مشمول هیچگونه بخشودگی بشود؟ تقاضای من این است که قانون را به نحوی تصویب بکنیم که مشکل ایجاد نکند. ببینید! اگر میگویید وامگیرندگان کلان، آن (10) میلیارد به بالاها را ما جزء آن گذاشتیم. اما تا (10) تومان بتوانند از بخشودگی این مصوبه ما یعنی تا (2) میلیاردش استفاده بکنند. تقاضای من این است حالا که کار مثبتی میخواهد انجام بشود کار جامع باشد و ابعاد مسأله را ببینیم، تولیدکنندگان عزیز ما دچار اشکال نشوند. باز هم من این جمله را حسن ختام تأکید میکنم، آیا آن کسی که (2) میلیارد و (100) هزار تومان بدهی دارد نباید مشمول بخشودگی بشود؟ ربا، ربا است. تا آنجایی که ما میتوانیم تا سقف (2) میلیارد تومان به پیشنهاد جناب آقای پورابراهیمی تقاضایم این است همکاران محترم رأی مثبت بدهند، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان

عبدالناصر همتي
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز ببینید! من دیروز موقعی که کلیاتش مطرح شد عرض کردم ما باید شرایط سیستم بانکی را هم در نظر بگیریم. ببینید! ما که نمیتوانیم همه مسائل و مشکلات را یکروزه حل بکنیم، شما بالاخره میگویید همه اینها بخشیده بشود، از کجا بانکها الان بیاورند اینها را ببخشند؟ بانکهای ما الان کفایت سرمایهشان در حد مناسبی نیست، از کفایت سرمایه حداقلی برخوردار نیستند. ما میخواهیم از این به بعد این سیستم بانکی در خدمت اقتصاد کشور هم باشد یا نه؟ بعد هم صحبت من با این عزیزان این است که بالاخره ما یک توافقی کردیم، حجم عظیمی از مردم و بنگاهها مشکلشان حل بشود، عین این میماند که بگوییم چرا یک نفر نمره (10) گرفته قبول است، کسی که (75/9) میگیرد در امتحان رد میشود. بالاخره یک ضابطه است، اگر قرار باشد شما بگویید (10) قبول است پس (99/9) هم باید قبول بشود.
خواهش من این است، ببینید! این مثال شاید مثال درستی نباشد، من این خواهش را از شما میکنم. اگر میخواهید بانک مرکزی بتواند این را اجرا کند، ببینید! بانک مرکزی برای اولین بار آمده با کمیسیون و مجلس همراهی کرده این معضل بزرگ را حل بکند، فکر بار مالیاش هم باشید. فردا بانکها را گرفتار نکنیم، خودتان نیاز به همین بانکها دارید، بالاخره در حوزههای انتخاباتی شما مردم همه به تولید و فعالیت نیاز دارند، همین بانکها باید تأمین کنند. از کجا میخواهند پول بیاورند تأمین بکنند؟ خواهش من این است که به این اصلاحیه رأی داده نشود. آن چیزی که کمیسیون تأیید کرده و مورد تأیید دولت هم هست خواهشاً این را تأیید بکنید. بگذارید مشکل بخش عظیمی از مردم حل بشود، ببخشید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان: سلیمی و لاهوتی بند (5) را پیشنهاد حذف دادند. آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! من ضمن اینکه از کمیسیون محترم اقتصادی تشکر میکنم و عنایتی که همکاران درخصوص تصویب این لایحه داشتند از بودجه سال گذشته بند «و» تبصره (16) همین داستان همینطور ادامه دارد. من نگران هستم، باز هم برای بار سوم ما بیاییم این حرکت را بکنیم باز هم نتیجهای نگیریم. اولاً یک ایراداتی داشت گذاشتیم، باز هم اگر راه دارد دوستان عنایت داشته باشند. کمیسیون اقتصادی! آن سال 93 که در بند (1) آمد متأسفانه باز هم (20) درصد مشکل را حل میکند، (80) درصد مشکل را حل نمیکند. اما در بند (5) هم اینجا باز بازدارنده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای لاهوتی! عذر میخواهم، ظاهراً دوستان میگویند که قبل از موضوع بند الحاق (3) این رأی نیاورده، مطرح شده و رأی نیاورده.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
آقای قاضیزاده! بند (5) است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با عرض معذرت دوستان میگویند که بند (5) قبلاً مطرح شده، از شما عذر میخواهم. بند (7) را آقایان: موسویلارگانی، ادیانی و لاهوتی پیشنهاد حذف دادند.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! بند (7) را اخطار دارند، اجازه میفرمایید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کواکبیان مطرح میکنند؟ آقای کواکبیان بفرمایید. آقای دکتر موسوی! اگر حذف رأی نیاورد بعد اخطار را بفرمایید، شاید رأی آورد.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان توجه بفرمایید! به هر حال این طرحی که در دستور کار است قرار است که همه چیز به نفع مردم و آحاد مختلف جامعه کاری بشود، منتها به این بند (7) عزیزان توجه بکنید. ظاهراً اولاً اگر آقای رئیس تشخیص بدهند این اخطار اصل (75) هم دارد، آقای پزشکیان! اخطار اصل (75) هم دارد. اگر شما عنایت بفرمایید ما اینجا گفتیم که ما میخواهیم این را اجرا بکنیم و اگر زیانی پیدا شد این زیان را ما از طریق مالیات بدهیم. یعنی خود این یک بار مالی برای دولت دارد، این هم طرح است و لذا اگر این اخطار را شما وارد بدانید بنده اصلاً دیگر بحثی نمیکنم که قطعاً بار مالی دارد.

مسعود پزشکیان
اینکه بار مالی دارد، نمیدانم کمیسیون چطور تصویب کرده.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اجازه میدهید اخطار بدهند.

مسعود پزشکیان

مصطفی کواکبیان
اخطار
اگر وارد است به رأی بگذارید من دیگر صحبتی نمیکنم.

مسعود پزشکیان
این بندی که اینجا مطرح شده هزینه مالیاتی را بپذیرند و قابل قبول باشد برای دولت هزینه دارد.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
اشکال ندارد، همین است. حضار 206 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اخطار اعلام بفرمایید. این اخطار به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی مستهلک بشود نظر خودتان را اعلام بفرمایید. دولت این بند را هم قبول نکرده و اعلام هم کرده این بند قابل قبول نیست. برای اینکه این هماهنگی دولت و مجلس باشد و بشود ادامه داد نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام کنند. هنوز (68) نفر رأی ندادند. طرح طوری مصوب بشود که بشود برویم اجرا کنیم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اخطار وارد است، حذف میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ملاحظه بفرمایید. بند (7) دو تا حکم دارد؛ یک حکم بحث متحمل شدن زیان توسط مؤسسات است که بانک مرکزی آن را به عنوان زیان از بانکها بپذیرد، بخش دومش به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته میشود. آقای دکتر پزشکیان اخطار را پذیرفتند و به رأی گذاشتند. آقای رئیس! اخطار رأی آورد، منتها رئیس جلسه اعلام نکردند در رابطه با بند چه اتفاقی بیفتد.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید راهحل پیدا بکنیم. نمایندگان محترم اخطار را وارد دانستند، حالا باید راهحل پیدا کنیم. قسمت آخرش را میتوانیم حذف کنیم. (محبینیا ـ آقای پزشکیان اشاره کرد که حذف میشود) قسمت آخرش را که «زیان مزبور به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی است» حذف میکنیم. پیشنهاد دیگر بند (7) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! در بند (8) پیشنهاد حذف داریم. آقای موسوی مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای همتی! این قسمت سطر دوم «پس از تأیید بانک مرکزی» نوشته شده، حسابرسیها در وزارت اقتصاد است، علیالقاعده وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید با هم باشند، چون تأیید حسابها برای زیان براساس حسابرسی است. مگر حسابرسی انجام نمیشود؟ (همتی ـ انجام میشود) حکمش را بر دارید، برای اجرای این قانون باشد. آقای قاضیزاده! پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! مادهواحده را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای بحرینی! آن قسمت آخر «عدم اجرای» در بند (8) عدم اجرای این قانون است؟ چون حکم این قانون معنی ندارد، نوشتند «عدم اجرای حکم این قانون»، «حکم» را بردارید. «عدم اجرای این قانون» بشود.
حضار 206 نفر، اصل مادهواحده و بندها و تبصرههایش را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (36) نفر رأی ندادند، قانون به این مهمی را همه باید در آن مشارکت کنند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. از کمیسیون اقتصادی تشکر میکنیم. (پورابراهیمیداورانی ـ الحاق داریم) الحاقی میخواهید بگذارید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اجازه طرح میدهید؟ آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت آقای دکتر لاریجانی خوشآمد میگویم. آقای دکتر لاریجانی! من خواهش میکنم حضرتعالی عنایت کنید. ما یک کار خیلی خوب در این متن قانون انجام دادیم، آقای نیکزادی! اگر چند ثانیه اجازه بدهید آقای رئیس صحبتهای بنده را بشنوند که به این موضوع کمک کنند. آقای دکتر لاریجانی! یک کار خیلی خوبی که اینجا در ارتباط با این موضوع انجام شده تا این مصوبه و این مواد رفت. آقای دکتر! ما اینجا یک مشکل داریم و آن این است که ما داریم با این کارمان خوشحسابهای نظام بانکی را تنبیه میکنیم. یعنی این روشی که ما جلو رفتیم، هدف این بود که ما مشکل و گرفتاریها را حل و برطرف کنیم. همه اینها انجام شده، ولی واقعاً اگر کسانی به موقع رفتند تعهداتشان را ایفا کردند، با همان روشی که بانک مرکزی و بانکها گفتند عمل کردند، تسویه کردند. حتماً ما باید برای آنها یک مزیت، مشوق و اقدامی انجام بدهیم.
ما در این پیشنهادمان به دولت اجازه دادیم و گفتیم دولت این کار را میتواند انجام بدهد که برود کمک بکند برای اینکه دیگرانی که تسهیلات میگیرند در این مسیر قرار نگیرند که بگویند اگر ما تسهیلات را ندادیم بعداً قانونی نوشته میشود که به این شکل عمل میشود یا به نحوه دیگر اعمال میشود. چون در اینجا بحث ربح مرکب بود و کسانی که مشمول حوزه ربح مرکب میشدند در این خصوص ما آمدیم تا سقفهای مشخص در همین متنی که تصویب شد نهایی کردیم ما اینجا یک پیشنهاد را مطرح کردیم. پیشنهاد این است که «بانک مرکزی به منظور تشویق مشتریان خوشحساب مکلف است فهرست تمامی تسهیلاتگیرندگان را که در زمان مقرر نسبت به پرداخت خود اقدام نموده باشند مشخص و برای کلیه افراد مذکور مشوقهای لازم را فراهم نماید. مشوقهای مذکور همانند امکان اخذ تسهیلات با نرخهای ترجیحی به میزان تسهیلات قبلی اخذشده و یا سایر مشوقها پس از تصویب شورای پول و اعتبار اجرایی خواهد شد».
اجازه دادیم بانک مرکزی بیاید برای کسانی که در سالهای گذشته از سال 93 به هر دلیل آنها خوشحساب بودند، اما کسانی که الان به هر دلیل دچار مشکل و شرایطی شدند که پرداختهایشان با مشکل مواجه شده گفتیم اجازه بدهید ما در قانونگذاری موضوع مشوقها را ببینیم. قرار بود ما این متن را به شکلی اعمال بکنیم که چهارچوب ناشی از این قانون هم به واحدهای تولیدی و فعالان اقتصادی کمک بکند که به دلیل شرایط اقتصادی متضرر شدند و این برای آنها کمک باشد و حالت دوم هم کمک میکنیم به اینکه آنهایی که به هر دلیل در زمان مقرر رفتند تعهداتشان را ایجاد کردند آنها هم مشمول این باشند. لذا ما نرویم کاری بکنیم که عملاً فضا در جامعه ایجاد بشود که ما داریم خوشحسابها را تنبیه میکنیم. مفهوم سادهاش این است که افرادی که میخواهند به موقع بپردازند میتوانند به موقع نپردازند یا به شکل دیگری رفتار بکنند. این هم در نظام اقتصادی کشور صحیح نیست، این پیام مناسبی ندارد.
من خواهش میکنم اجازه بدهید این را به عنوان یک موضوع و سرفصل در قانون قرار بدهیم که از ظرفیت این قانون برای خوشحسابهای نظام بانکی هم استفاده شده باشد.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای همایون یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران عرض سلام و وقتبخیر دارم و درخصوص این طرحی که به مجلس ارائه شده ما در کل اقتصاد کشورمان مشکلی که داریم این است که نظام اقتصادی کشور ما یک نظام بانکمحور است و ما همه کارها را از بانکها انتظار داریم و این طرحی که امروز تصویب شد هرچند که به فعالین اقتصادی ما در کوتاهمدت کمک میکند، ولی در میانمدت و بلندمدت متأسفانه آثار سوئی بر عملکرد بانکها دارد و به نوعی همه مشکلات اقتصادی خودمان را ما بر دوش بانکها میگذاریم. سیستم اقتصادی ما یک سیستم اقتصادی توزیعی است و سیستم اقتصادی تولیدی نیست و در سیستمهای اقتصادی توزیعی معمولاً رانت و فشار بر بانکها بیشتر است و در این حوزه هم به نظر میرسد با این طرح و این پیشنهادات این فشار بر بانکها هم بیشتر میشود. در اقتصاد ما که یک اقتصاد آمیخته به سیاست است متأسفانه همیشه انتظارات ما از سیستمهای بانکی است و این انتظارات میتواند در درازمدت بر اقتصاد ما آثار سوئی داشته باشد و متأسفانه خلأهای زیادی که ما در اقتصاد داریم همچون فرارهای مالیاتی و یارانههای پنهان و امثالهم را نادیده میگیریم و برای اصلاح ساختار اقتصادی خودمان فقط بانکها را در نظر میگیریم.
به نظر میرسد دخالتهای اینچنینی در قانونگذاریهایی که قبلاً انجام شده به نوعی مشکل ما را در کوتاهمدت حل بکند، ولی در میانمدت و بلندمدت حقیقتاً باعث انجماد و رکود بیشتر سیستم بانکی ما و کاهش قدرت تسهیلاتدهی این بانکها و به تبع آن افزایش سود بانکی خواهد شد.
لذا به نظر میرسد که این طرح هرچند که در کوتاهمدت مشکل ما را حل میکند، ولی درمیانمدت و بلندمدت مشکلات را بیشتر خواهد کرد. من ضمن احترام به پیشنهادی هم که پیشنهاددهنده محترم جناب آقای دکتر پورابراهیمی فرمودند به نظر میرسد که در جهت تکمیل این طرح باشد، ولی باز میتواند مشکلات سیستم بانکی ما را بیشتر بکند و به نوعی باعث تبعیض ناروا بین مشتریان بانکها و همچنین تحصیل زیان بیشتر به بانکها و انجماد بیشتر سیستم بانکی است کشور بشود و به این دلایل به نظر میرسد که ما باید در این پیشنهادها و تصویب این پیشنهادها و طرحها دقت بیشتری را داشته باشیم و با یک اقتصاد بستهای مثل اقتصاد کشورمان این طرحها به نظر میرسد در کوتاهمدت مشکل اقتصاد ما را حل بکند، ولی در میانمدت و بلندمدت مطمئناً ما نیاز به جراحیهای بزرگ اقتصادی داریم، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای عباس گودرزی موافق هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ما یک قدری از صندلیمان فاصله داشتیم. حالا در مجلس تا حالا ندیدم صلوات ختم بشود، همکاران یک صلوات ختم بکنند (حضار صلوات فرستادند) مجدد با نام و یاد خدا.
همکاران عزیز! تقاضایم این است که به این مطلب عنایت خاصی داشته باشند. ببینید! مجلس باید حکیمانه قانون وضع بکند. ما مقاطعی را پشت سر گذاشتیم که مجلس میآید قانون وضع میکند، من مثال میزنم؛ میگوید کسانی که چاه غیرمجاز حفاری کردند فلان سال به قبل چنانچه معارض نداشته باشند باید به آنها مجوز بدهند. من سؤال میپرسم آنهایی که قانون را رعایت کردند و تن به قانون دادند و چاه غیرمجاز حفاری نکردند آیا آنها گناه کردند که ما امروز چیزی برای آنها نمیبینیم؟
و یا بعضاً قانونگذاریهایی که ما تبعاتش را دیدیم، قانونگذار حتی واژهاش هم باید حکیمانه باشد. ما در قانون میبینیم نوشته «مسیل متروکه» تو را به خدا این قانونگذاری است؟ مثل این است که بگوییم آتش سرد، آب خشک، مگر میشود مسیل متروکه باشد؟ حالا مانحن فیه.
این بحثی که امروز داریم مطرح میکنیم تولیدکنندهای که قانون را رعایت کرده و پایبند ضابطه بوده و اخلاق را رعایت کرده و قوانین و ضوابط بانکی را رعایت کرده و با وجود تمام فشارهای اقتصادی که داشته و در عسر و حرج بوده به موقع آمده مطالبات بانکی را پرداخت کرده. تو را به خدا ما نباید یک مشوقی برای این ببینیم؟ آیا این کمک به هنجارشکنی، بینظمی و بدعهدی نیست؟ من نمیخواهم بگویم هر عزیز تولیدکنندهای که پرداخت نکرده قانونشکن است. اما من میخواهم بگویم آن کسی که به موقع وامش را پرداخت کرده و پایبند قانون بوده و ضابطه را رعایت کرده و خوشحساب بوده و وفای به عهده و معاهده بین خودش با بانک کرده ما نباید در قانون یک مشوق برای او ببینیم؟
تقاضای من از همکاران محترم این است که به نحوی قانون تصویب بکنیم که بدحسابی را در جامعه نهادینه نکند، اینچنین نباشد. من مثال میزنم؛ مثلاً شهرداریها مِیآیند میگویند بهمنماه ما تخفیف میدهیم، اما نمیآیند تشویق به آن کسی بدهند که عوارضش را ریخته. طول سال مردم عوارض نمیریزند، میایستند تا بهمن و پدر شهرداریها (10) ماه سال در میآید. پس آن کسی که به موقع و خوشحساب بوده نباید یک تشویقی برایش ببینیم؟
تقاضای من این است که ضمن کمکی که به تولیدکنندههایی که معوقه بانکی دارند که در این طرح تا (2) میلیارد پیشبینی شده حتماً تولیدکنندگان خوشحسابی که تسهیلات دریافت کردند و به موقع تسویه کردند همچنان که همکار عزیزمان جناب آقای پورابراهیمی که الحق و الانصاف پیشنهادهایی که ایشان میدهد پیشنهادهای کاملاً کارشناسی است.
تقاضای من این است که دوستان و همکاران عزیز بزرگواری بفرمایند برای اینکه خوشاخلاقی و خوشحسابی و تعهد به پیمان هم در جامعه ما انشاءالله تقویت و توسعه پیدا کند به این پیشنهاد رأی بدهند که مشوق هم برای آنهایی باشد که خوشحساب بودند، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 203 نفر، پیشنهاد آقای پورابراهیمی را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی که مطرح نمیکنند، آقای موسویلارگانی پیشنهادتان را بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت فعالان فرهنگی که از بنیاد بقیهالله استان اصفهان در جلسه حضور دارند خیرمقدم عرض میکنم. با توجه به اینکه نطق میاندستور دارم و نمیتوانم خدمت شما برسم از شما عذرخواهی میکنم. آقای دکتر! اما ما این قانونی که داریم تصویب میکنیم قانون باید لازمالاجرا بودنش برای مجریان (رئیس ـ آقای موسویلارگانی! اصلاً این آییننامه لازم دارد؟) آقای دکتر! اگر اجازه بدهید من عرضم را بکنم بعد اگر نیاز نیست شما بفرمایید من قبول میکنم.
ببینید! در این قانونی که ما نوشتیم در یکجا گفتیم که آن کسانی که بدهکار هستند ظرف یک ماه بروند به بانک مراجعه بکنند، بانک دو ماه میخواهد یک دکمه بزند و بداند چقدر اینها بدهکار هستند به اینها اعلام بکند. یعنی مشتری و آن کسی که بدهکار است یک ماه به او فرصت دادیم و به بانک دو ماه فرصت دادیم. اینجا آمدیم به دلیل اینکه پیشنهاداتی بود که میتوانست فرصت بیشتری را در اختیار بدهکاران قرار بدهد آمدند دی ماهی که قبلاً در طرح اصلی مطرح بوده دی ماه را به بهمنماه تغییر دادند که پیشنهاداتی که در متن اصلی ما داده بودیم دیگر قابل طرح نباشد.
آقای دکتر! اما شما بررسی بکنید، قوانینی در این مجلس تصویب شده که فقط شش ماه طول کشیده آییننامهاش را نوشتند. اگر شما رسماً و دقیق بفرمایید که آییننامه نمیخواهد و از روز تصویب این قانون لازمالاجرا است من حرفی ندارم و نیازی به این بند نیست، اما اگر واقعاً قرار است آییننامهای بنویسند فرصت این قانون هم خیلی محدود است و جالب اینجا است که ما میگوییم اگر تا پایان بهمنماه 98 نیامدند بانک جریمه شامل حالشان بکند. ما که داریم الان خلاف صریح بانکها را که مراجع عالیقدر همه فریادشان بلند شده اینجا تأیید میکنیم.
آقای دکتر! وقتی میگوییم اگر تا پایان بهمنماه نیامدند نقداً تسویه بکنند باید جریمه هم پرداخت بکنند، اگر شما که میفرمایید نیاز به آییننامه نیست اگر نیاز نیست بانک مرکزی را مکلف بکنید که ظرف دو هفته این قانون را به بانکها ابلاغ بکند و بانکها هم سریعاً این کار را انجام بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
این پیشنهادتان خوب است، یعنی آقای همتی سریع بعد از اینکه این قانون ابلاغ شد ظرف دو هفته ابلاغ کنند، ولی وقتی مینویسیم «آییننامه»، تا برود و در دولت تصویب بشود پنج، شش ماه طول میکشد عملاً قصدتان نمیشود.

سیدناصر موسوی لارکانی
پیشنهاد دهنده
اگر ظرف دو هفته قبول کنند من از پیشنهادم میگذرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی متشکرم، آقای همتی! جنابعالی وقتی قانون ابلاغ شد ظرف دو هفته این را به بانکها ابلاغ بکنید که اجرا کنند. دیگر پیشنهادی نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دو تا پیشنهاد الحاقی دیگر هم داریم. آقای دکتر سیدفرید موسوی مطرح میکنید؟ بفرمایید.

سیدفرید موسوی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام، ادب و خستهنباشید دارم. دوستان! توجه بفرمایید ما در این طرحی که تبدیل به قانون شد یکسری تمهیداتی را برای بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور تعریف کردیم و در بند (5) این طرح یک Dead line و زمانی را مشخص کردیم. آقای دکتر لاریجانی! یک مهلت محدودی در نظر گرفته شده، واقعاً ممکن است که یکسری از ذینفعان حالا حسب عدم پیگیری اخبار مجلس از این تسهیلات اطلاع نداشته باشند و ممکن است حق آنها تضییع شود. یعنی مثلاً ما بگوییم حتماً شما باید در پنج، شش ماه آینده بیایید مراجعه بکنید و از این خدمات و تسهیلاتی که دولت و مجلس فراهم کرده استفاده بکنید. حالا یک فردی را در نظر بگیرید که به هر دلیلی، حالا بیماری، عدم پیگیری اخبار مجلس و به هر شکلی اطلاع پیدا نکرد که ذینفع این قانون است و ممکن است که حق او تضییع بشود. این سال بعد بیاید مراجعه بکند نمیتواند از این امکانات استفاده بکند. روی همین اساس ما باید یک سازوکاری هم برای اطلاعرسانی دقیق این مسأله مد نظر قرار بدهیم.
ما پیشنهاد کردیم که صدا و سیمای جمهوری اسلامی به عنوان رسانه ملی در این خصوص اطلاعرسانی مفاد این قانون و تسهیلات به ذینفعان یک اطلاعرسانی عمومی بکند و خود شبکه بانکی هم به ذینفعان در مهلت مقرر یک اطلاعی بدهد که مثلاً آقا و خانم فلانی! شما حسب این قانون ذینفع هستید و باید مراجعه بکنید، چون ممکن است که این تضییع حق اتفاق بیفتد. روی همین اساس یک پیشنهادی را به این شرحی که در مانیتور دوستان است پیشنهاد دادیم و امیدوار هستم که دوستان با رأی موافقی که به این قضیه میدهند یک بستر مناسبی را برای اطلاعرسانی این تسهیلات ما فراهم بکنیم و از تضییع حقی که ممکن است برای برخی از ذینفعان اتفاق بیفتد جلوگیری بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای مهرداد لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! من بخش قبلی عرایضم که نیمهکاره ماند، برادر خوب ما جناب آقای قاضیزاده محبت فرمودند عرایض بنده را قطع کردند نظر لطف ایشان است این بود که ما سه بار این قانون را تکرار کردیم، این سومین بار است. اگر قانون میخواهد اجرا بشود باید برویم در آن مواردی که قابلیت اجرا دارد. تمام آنهایی که بدهکار بانکی بودند بند «و» تبصره (16) سال 1396 را همه حفظ هستند، یعنی آدم عادی هم به شما میرسید میگفت تکلیف بند «و» تبصره (16) چه شد؟ بعد تاریخ آن هم شهریور بود، ما انجام ندادیم، دوباره تمدیدش کردیم و مخالفت شورای نگهبان آمد.
دوستان! اجازه بدهید همین که تا الان ما با همین محدودیتها و مشورتهایی که با شورای محترم نگهبان صورت گرفته اجرا بشود و الحاق بیشتر این موارد باعث میشود اصل موضوع از بین برود. دوستان! ما میخواهیم به یک هدفی برسیم، یک عده به هر دلیلی دچار مشکل شدند، نابسامانیهای اقتصادی، مشکلاتی که وجود داشته سُر خوردند و مشکل ایجاد کردند و نتوانستند تعهدات خودشان را انجام بدهند. آنجا اصل سود خودشان را آمادگی دارند پرداخت بکنند. آن سود مضاعف یک مشکلی برای آنها ایجاد کرده، نمیتوانند. همینطور این عدد دارد افزایش پیدا میکند، بانک رفته وثیقههای آنها را به اجرا گذاشته و کارگاههای آنها را تعطیل کرده. من خواهش میکنم دیگر اجازه ندهید موارد الحاقی بیش از این حد به آن اضافه بشود که اصل ماهیت آن قانونی که مد نظر شما دوستان است زیر سؤال برود و متوقف بشود.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای فرجالله رجبی موافق هستند که جناب آقای کواکبیان صحبت میفرمایند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادی که برادر عزیزمان آقای سیدفرید موسوی دادند برای این است که واقعاً این قانون جامعیت داشته باشد و عزیزانی که بالاخره در تنگناهای عجیب و غریب تولیدی دچار مشکلات بانکی شدند حتماً بتوانند از این قانون استفاده کنند و واقعیتش پیش میآید که خیلیها گرفتاریهای زیادی دارند، دچار بعضی از مشکلاتی هستند و ممکن است اطلاعرسانی به آنها انجام نشود. لذا اینجا تکلیفشده که صدا و سیما یک وظیفه داشته باشد که اطلاعرسانی بکند.
به نظر من این پیشنهاد خوبی است، حالا جدای از اینکه بگویند صدا و سیما مشغول ساختن بعضی سریالها است و وقت ندارد، ولی حداقل برای حل مشکلات مردم این را انجام بدهد. لذا من از همه عزیزان و همکاران خواهش میکنم که حتماً این پیشنهاد را تأکید کنید که بالاخره منافع این قانون که به نفع گرفتارهای بخش تولید است انشاءالله شمولیت بیشتری داشته باشد، خیلی ممنون. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 197 نفر، پیشنهاد جناب آقای موسوی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
البته اطلاعرسانیاش را خود بانک مرکزی کراراً در رادیو تلویزیون بکند که افراد مطلع بشوند. پیشنهادی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آخرین پیشنهاد الحاقی را آقای کاتب دارند. به عنوان جزء (9) گفتند الحاق بشود.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! یکی از عوامل و رمز موفقیت این طرح افزایش نظارت مجلس شورای اسلامی و بانک مرکزی است. اگر بانک مرکزی که فینفسه وظیفه نظارت بر بانکها را دارد و مذاکرهای که با برادر عزیزم جناب آقای همتی هم داشتیم و ایشان و کمیسیون هم تأکید داشتند. اگر ما در این قانون بیاوریم که بانک مرکزی مکلف بشود نسبت به اجرای صحیح این قانون نظارت بکند و گزارش عملکرد آن را هم به مجلس بدهد. یعنی صرفاً فقط نظارت تنها توسط خودش نباشد، هم گزارش عملکرد به مجلس داده بشود و هم نظارت کافی و وافی توسط مجلس شورای اسلامی هم انجام بشود.
من از همکاران عزیز خواهش میکنم، اگر ما بخواهیم این قانون واقعاً به نحو احسن انجام بشود و افراد حقیقی که (500) میلیون تومان وام گرفتند و افراد حقوقی که (2) میلیارد تومان وام گرفتند بتوانند از جریمه این بانک معاف بشوند و تا پایان بهمنماه سال 1398 بهرهمند از این قانون بشوند لازمهاش این است که مجلس شورای اسلامی در این موضوع نظارت بیشتری داشته باشد، مخصوصاً کمیسیون اقتصادی این طرحی که زحمت کشیدند و تلاش کردند و این طرح را آماده کردند در ادامه اجرای این طرح نظارت بکنند و همچنین خود بانک مرکزی نظارت بسیار جامعی روی موضوع اجرای این قانون با بانکها به صورت مستمر نظارت بکند.
اگر ما این را نظارت کامل و جامع نداشته باشیم و بانکها بخواهند به صورت سلیقهای عمل بکنند یقیناً این قانون باز مثل بسیاری از قوانینی که در بودجه داشتیم، وامهایی که زیر (100) میلیون تومان ما معاف کردیم و عملاً در قانون بودجه بود و بسیاری از بانکها اجرا کردند، بعضی از بانکها اجرا نکردند لازمه این کار این است که بانک مرکزی زحمت بکشد در این موضوع تلاش مضاعف و مستمر داشته باشد و بتواند یک هماهنگی بسیار زیادی بین تمام بانکها اجرا بکند و این به نفع مجلس و کشور است

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف و موافق هم صحبت نکنند، چون پیشنهاد ایشان این است که بانک مرکزی نظارت کند و به مجلس گزارش بدهد. دولت نظری ندارد.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! مخالف صحبت میکند. آقای کواکبیان! آقای محبینیا صحبت میکنند؟ جناب آقای جهانبخش محبینیا بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در انتخابات هیأترئیسه مجلس ما خواهش کردیم به این آقای کاتب رأی بدهید که آن بالا بیاید مدیریت بفرماید، اینجا زیاد متحمل زحمات نشوند. آقای کاتب عزیز که از نمایندگان خوب این کشور است رئیس کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی هم هست، نظارت مجلس بر تمامی قوانین و دستگاهها نظارت کلان و ثابتشدهای است.
همکاران! من ماده (45) آییننامه را میخوانم، بند (6) آن میگوید «کسب اطلاع از کم و کیف اداره امور کشور، دریافت و بررسی گزارشهای عملکردی و نظارتی از اجرای قوانین مربوط به دستگاههای ذیربط» بند (7) چه میگوید؟ بند (7) میگوید «تهیه گزارش موردی و سالانه درخصوص امور اجرایی دستگاهها و نحوه اجرای قوانین به خصوص قانون برنامه، بودجه سالانه» و قسعلیهذا. مواد دیگری است و شما میتوانید تحت عنوان استنکاف دستگاه اجرایی را به قوه قضائیه معرفی بکنید. با وجود این قوانین کلان، مؤثر و نافذ آیا نیازی بر این هم هست ما در هر قانونی یک پسوندی بیاوریم که یک گزارش ویژهای هم مثلاً به کمیسیون اقتصادی بدهند؟
دست کمیسیون اقتصادی موسعتر از این حرفها است، فقط خواستم به بزرگانی مثل آقای کاتب که انصافاً زحمتکش است و تلاش میکنند در پیشنهادها، این خواهش را به عنوان برادر کوچک از حضرت ایشان داشته باشم که آییننامه داخلی، قانون اساسی همه این موارد را برای ما احصاء کرده و کارهای واجبتری داریم که باید به آنها برسیم. یک عزیزی هم از همکاران مطلبی نوشته که اسمش را ننوشته و میگوید: «ما به کجا رسیدهایم که حتی اعتماد و اطمینان برای اجرای مصوبات خود نداریم؟» محافظهکاری کرده اسمش را ننوشته، حالا من این را هم خواستم به استحضار برسانم، به این پیشنهادها رأی ندهیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای حاجی اصرار دارند و تذکری در پیشنهاد دارند، اجازه میفرمایید؟ آقای قاضیپور اجازه بفرمایید، آقای حاجی تذکر آییننامهای دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! تذکر بنده تبصره ذیل بند «ه» ماده (108) است که میگوید در کلیه موارد که در این آییننامه نمایندگان میتوانند به عنوان موافق و مخالف صحبت کنند و ثبتنام کنند روش ثبتنام را بیان کرده و همچنین در ماده (111). حالا نکتهای که هست؛ ببینید! الان این نرمافزار جدیدی که نصب شده راجع به کلیات اینجا ثبتنام موافق و مخالف صورت میگیرد کار بسیار خوبی است، از دوستان فناوری مجلس هم باید تشکر کرد و خداقوت گفت.
اما یکی، دو تا اشکال وجود دارد، این هم که اگر جنابعالی التفات بفرمایید؛ یکی اینکه در جزئیات هم قبل از ورود به آن جزئیات دوستان میتوانند ثبتنام کنند و لذا الان برخی از این موافقها و مخالفهایی که ثبتنام کردند اصلاً امروز ممکن است در مجلس نباشند، ولی از روزهای قبل ثبتنام کردند و یا حتی در اخطار و تذکر دادن هرکسی که زودتر بیاید و ثبتنام بکند این دیگر Save و ثبت شده. (رئیس ـ آییننامه را باید بگویید) آقای رئیس ببینید! پیشنهاد این است که آن موقعی که ورود به آن دستور و جزء پیدا میشود همانموقع بتوانیم هم در مخالفت و موافقت ثبتنام کنیم و هم هرکسی اخطار و تذکر دارد بگوید. اگر میپذیرید بفرمایید که اصلاح کنند.

علی اردشیرلاریجانی
میگوییم یک بررسی بکنند بتوانند یک راهی برایش پیدا کنند، چشم. موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند و رئیس محترم ببینید! اینکه مجلس در همه امور میتواند کسب اطلاع بکند این یک بحث است، اما این کسب اطلاع که براساس همین بند (6) ماده (45) که برادر بسیار عزیزمان جناب آقای دکتر محبینیا فرمودند، بند (6) ماده (45) این است که «کسب اطلاع از کم و کیف اداره امور کشور» بعد «دریافت» دریافت دارد، «دریافت و بررسی گزارشهای عملکردی و نظارتی از اجرای قوانین مربوط به دستگاههای ذیربط».
ما برای این دریافت گزارش سازوکار تعریف کنیم، بگوییم در مدت مثلاً شش ماه یکبار به مجلس گزارش بدهند تا مجلس بتواند این را بررسی و تحلیل کند که این قانون چه مقدار اجرایی شد. اتفاقاً این بحثی که فرمودند بحث درستی است. مجلس درست است به صورت عام در همه امور نظارت دارد، اما برای نظارت مجلس باید سازوکار تعریف بشود. اینجا ما آمدیم سازوکار تعریف کردیم.
ببینید! در همین ماده (45) درست است ما گفتیم مجلس میتواند در همه امور نظارت کند و در قانون اساسی هم هست، اما در ماده (216) برای نظارت مجلس ما آمدیم سازوکار مشخص کردیم. بحث عضویت نمایندگان ناظر برای شرکت در جلسات مجامع، هیأتها و شوراها را در ماده (216) آمدیم اشاره کردیم. ببینید! سازوکار مشخص کردیم. در ماده (236) باز یک سازوکار دیگری در مجلس در بحث گزارشی که آقای رئیسجمهور باید به مجلس بدهند تعریف شده. شما ببینید در ماده (235) آنجا گفتیم رئیسجمهور و وزرا در مردادماه هر سال باید به مجلس گزارش بدهند، اینجا هم آمدیم یک سازوکار مشخص کردیم. این با آن حق نظارت عام مجلس مغایرتی ندارد، در اینجا هم برای اینکه به صورت منضبط یقین حاصل کنیم که حتماً گزارش به مجلس ارائه شد اینجا یک سازوکار مشخص کنیم.
آقای رئیس! همینجا به مناسبت من یک تذکری هم بدهم. در ماده (235) گفته رئیسجمهور و هریک از وزرا موظف هستند در مردادماه هر سال براساس برنامههای ارائهشده در زمان تشکیل دولت بیایند به مجلس گزارش بدهند. (رئیس ـ متشکرم) آقای رئیس! اجازه بدهید، متشکرم یعنی چه؟ (رئیس ـ اینقدر بحث نکنید) هنوز صحبت من تمام نشده. بحثم این است که همین مطلبی که جناب آقای محبینیا عرض کردند، الان مردادماه هستیم، هفته دیگر مجلس جلسه دارد و بعد دو هفته تعطیل میشود.
آقای رئیس! برای اجرایی شدن این ماده (235) که وزرا و آقای رئیسجمهور تکتک باید بیایند به مجلس گزارش بدهند، اگر مجلس تعطیل بشود و یا اگر برنامه مجلس بر این اساس تعریف نشود قطعاً این ماده (235) اجرایی نمیشود. ما برای نظارت مجلس سازوکار مشخص کردیم، اینجا هم برای این قانون همینطور. من خواهش میکنم جنابعالی دستور بدهید هیأترئیسه محترم و آقای قاضیزاده عزیز هم که دستور جلسات را تعریف و مشخص میکنند از هفته دیگر این (235) اجرایی بشود. آقای رئیسجمهور بیایند، خیلی وقت هم هست تشریف نیاوردند. بالاخره بیایند تا نمایندگان هم به ملت گزارش بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! سازوکارش این نیست. از مرداد ماه باید گزارششان را بدهند، ربطی به تعطیلات مجلس ندارد، بعد یک سیری دارد و بعدش میآید. تعطیلات مخل آن کار نیست.
حضار 196 نفر، پیشنهاد آقای کاتب را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
از کمیسیون اقتصادی و همت همه نمایندگان تشکر میکنیم، قانون خیلی مهمی است، از آقای همتی هم تشکر میکنیم که همراهی کردند. انشاءالله یک مشکلی از مشتریان بانکی که معوقات دارند مرتفع بشود، شما هم بعد از ابلاغ قانون انشاءالله سریع این را عملیاتی بکنید، متشکریم.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! آقای کریمیقدوسی تذکر ماده (75) دارند.

علی اردشیرلاریجانی
چشم، میهمانها را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از مسئولین مراکز بنیاد فرهنگی بقیهالله از استان اصفهان که میهمان مجمع نمایندگان محترم استان اصفهان هستند.
ـ جمعی از کارکنان محترم شرکت ذغالسنگ کرمان که میهمان جناب آقای دکتر پورابراهیمی نماینده محترم کرمان هستند.
ـ میهمانان جناب آقای نورقلیپور نماینده محترم کردکوی، بندرگز و گمیشان که از حوزه انتخابیهشان آمدند که به همه عزیزان خوشآمد میگوییم.
4
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
طرح تشکیل بورس حمل بار مسافر اعلام وصول میشود.
5
ناطقان جلسه آقایان: سیدناصر موسویلارگانی، محمدصادق حسنیجوریابی، محمد بیرانوندی، بهمن طاهرخانی و مهرداد لاهوتی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان.
ـ آقای محمدصادق حسنیجوریابی نماینده محترم رشت.
ـ آقای محمد بیرانوندی نماینده محترم خرمآباد و دوره.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان.
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان برای ارائه نطقشان دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و اعدّوا لهم ما استطعتم من قوه»
اقدام غرورآفرین سربازان امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در انهدام پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی مایه شعف ملت عزیز گردید. در سالگرد امضای توافقنامه برجام به عنوان نماینده مردم انقلابی ایران به آفتهای استمرار مذاکره اشاره میکنم.
مهمترین ضعف دولت و مجلس فعلی فشارپذیری است. تا فشارپذیری وجود داشته باشد فشار تشدید میشود. وقتی وزیر خارجه بعد از اینهمه عهدشکنی آمریکا و اروپا بیشرمانه اعلام میکند اگر به چهار سال قبل بازگردد باز هم برجام را امضا میکند، یعنی این آقایان به مذاکره معتاد هستند، هدفشان مذاکره است نه حل مشکل کشور.
مطلب اخیر آقای خاتمی درخصوص برجام نشأتگرفته از فرهنگ غربزدگی است. اینکه به دنیا القاء شود که ایران بعد از برجام دچار فاجعه میشود با اصول میهنپرستی هم مغایر است. آقای روحانی! شنیدهام که افاضه فرمودهاید که دو نفر از سران دنیا رویکرد ایران را در بحث برجام تأیید کردهاند. این حرفها واقعاً شرمآور است. آقای روحانی! شما شش سال فرصت کشور را به هدر ندادید که بدعهدی آمریکا را اثبات کنید، آقای روحانی! یادتان هست که حل مشکلات را به امضای برجام منوط میکردید؟ حال برای یکبار از خر شیطان پیاده شده و از ملت و رهبری عذرخواهی کنید.
آقای روحانی! به کف جامعه بیایید تا ببینید مردم در عسر و حرج زندگی میکنند، مردم به واسطه اقداماتتان توان نفس کشیدن هم ندارند. کلیت جامعه با همسایگان ویلاهای چندهزار متری شما تفاوت آشکار دارد. طریقه نظرسنجیتان را عوض کنید تا متوجه شوید با ملت مقاوم ایران چه کردید.
آقای روحانی! (38) اصل قانون اساسی مربوط به اختیارات رئیسجمهور است که بیشترین تعداد اصول در میان قوای سهگانه است. حال شما را چه شده که بعد از (40) سال حضور در عرصههای ارشد مدیریتی نظام مدعی هستید رئیسجمهور اختیارات لازم را ندارد.
آقای خاتمی! آگاه باشید که شرایط معیشتی فعلی کشور نتیجه دولت و مجلس «تکرار» شما است. برخی مدیران، چرب و شیرین دنیا زیر زبانشان مزه کرده و آلوده به برخی مسائل مالی شدهاند. در این دههها جنگ فقر و غنا از یکجایی کمرنگ شد، چون مسابقه برای سازندگی ایران و تلاش همهجانبه برای دارندگی مسئولان تبدیل شد. مسئولین باید زندگی خود را از حالت اشرافی خارج کنند. نباید فاصلهای بین مسئولان نظام اسلامی و مردم وجود داشته باشد. مردم حق دارند بر نظام نظارت کنند و به مسئولین خرده بگیرند که چرا از اهداف انقلاب فاصله گرفتهاید. رانتخواری، اختلاس، گرانی، تورم، بیکاری، کولهبری، رکود، کارتنخوابی، کودکان کار، اعتیاد، طلاق و مؤسسات مالی و برادران قاچاقچی و مسکنهای خالی از مهر تنها گوشهای از رنجهایی است که مردم با آن دست به گریبان هستند و کاسه صبرشان از اینهمه شعار و وعده توخالی لبریز شده است.
کلید بنفش دولت هم به جای گرهگشایی قفلهای محکمی بر کسب و کار و معیشت مردم زد. روزگاری نسلی که در این مملکت چشم باز کرد مطهریها، طالقانیها، بهشتیها، رجاییها و باهنرها را دید، اما این نسل امروز به تنگ آمده، زیرا وقتی چشمان خود را باز میکند خاوریها، مرتضویها، فریدونها، رحیمیها و زنجانیها را میبینند.
کاش حسن روحانی قدر آراء ملت را میدانست و حداقل از مردم خوب ایران به واسطه همه کمکاریها و خسارتها عذرخواهی میکرد. کاش روحانی به حرمت لباسی که به تن دارد از قرآن و فرهنگ اسلامی دفاع میکرد و برای خوشآمد غربیها عفاف و حجاب را بازیچه قرار نمیداد.
آقای روحانی! شما چند بار اعلام کردهاید که سال 98 سال واگذاریهای بزرگ است. سؤال ملت این است که چه کسانی میتوانند سهام این شرکتها را بخرند؟ آیا بخش تعاونی و خصوصی واقعی و طبقات متوسط و ضعیف جامعه هم سهمی از این شرکتها دریافت خواهند کرد یا اینکه باز هم مانند واگذاریهایی نظیر نیشکر هفتتپه، پتروشیمی اصفهان و فولاد ملی اهواز این شرکتها نصیب سودجویان و آقازادهها، دامادها، زالوصفتان و رانتخواران خواهد شد؟ اصرار شدید نهاد ریاست جمهوری برای استمرار حضور رئیس خصوصیسازی علیرغم تمام تخلفات، بسیار مشکوک است.
در موضوع آب صریحاً اعلام میکنم دولتی که نمیتواند مشکل آب آشامیدنی را حل کند بسیار ضعیف است. کاش وزارت نیرو منحل میشد و مدیریت آب را به خود مردم واگذار میکردیم. وقتی دولت، قدرت و عرضه تأمین آب آشامیدنی را برای مردم استان اصفهان ندارد بهتر است استعفا دهد تا مردم انقلابی استان اصفهان همانند زمان پیروزی انقلاب و دوران دفاع مقدس بتوانند مشکلات خود را به صورت جهادی حل و فصل کنند.
زایندهرود با بیکفایتی دولتهای هاشمی، خاتمی، احمدینژاد و روحانی در طول سه دهه به «مردهرود» تبدیل شد. کاش وقتی از همین تریبون با اظهارات غلط و غیرکارشناسی احمدینژاد که مدیریت آب را استانی کرد و حقیر فریاد وااسفا سر دادم به توصیههای کارشناسی عمل میشد. همین روند غلط را وزرای نیروی دولتهای یازدهم و دوازدهم ادامه دادند. شاید برخیها فکر میکنند (رحیمی ـ متشکرم) بین مردم استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری اختلاف وجود دارد، زهی خیال باطل. ملت عزیز ایران! بدانید حدود (1) میلیون نفر از مردمان غیور قوم بختیاری در استان اصفهان ساکن هستند و همگام با مردم استان با مشکلات کمآبی دست و پنچه نرم میکنند.
کلام آخر، از برخی از همکاران خود در مجلس شورای اسلامی و امامجمعه موقت شهرکرد انتظار ندارم که با اختلافافکنی در فضای مجازی، دعوت رسمی مردم و تجمع و سخنرانی و بیادبی به مردم نجیب استان اصفهان فضا را متشنج نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
آقای موسوی متشکریم، نفر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای محمدصادق حسنیجوریابی نماینده محترم رشت هستند، بفرمایید.

محمدصادق حسنی جوریابی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«ان الذین آمنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن وُدّاً»
با عرض سلام، ادب و احترام محضر شما همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران خصوصاً مردم همیشه در صحنه حوزه انتخابیهام شهرستان رشت. امروز کشور عزیزمان ایران در وضعیتی قرار گرفته است که با وجود تحریمهای ناجوانمردانه و کمرشکن، کیان اقتصادی کشور را در معرض خطر و آسیب جدی قرار داده است و از سوی دیگر با عهدشکنی طرف آمریکایی در مذاکرات که منجر به خروج یکطرفه از یک توافق بینالمللی شده شرایط سخت و پیچیدهای را به ارمغان آورده است. دشمن هرچه در توان داشته است بهکارگرفته تا کشور را دچار چالش و آسیب در تمام حوزهها اعم از اقتصادی و فرهنگی نماید. اما آنچه دردناکتر از این وضعیت است این است که عدهای در داخل کشور همچنان بر طبل تفرقه و اختلافافکنی میدمند و تأکید بر مرزبندیهای جریانی دارند. آنچه این افراد نمیدانند یا خودشان را به ندانستن میزنند این موضوع است که دشمن ایران اسلامی برایش تفاوتی در اصلاحطلب، اصولگرا و اعتدالی ندارد. دشمن، همه را پیکره ایران میداند و همه ایران را هدف قرار داده است.
امروز ایران عزیز و جریانات داخل کشور و تمام گروهها و دستههای سیاسی باید به وفاق و در راستای وحدت و همدلی در مواجهه با دشمنان کشور باشند. کسانی که هر روز دایره نیروهای خودی را تنگتر و سعی در راندن نیروهای کشور و انقلاب به بیرون از دایره نظام دارند باید بدانند که در مسیر برنامههای دشمن هستند و کارهایشان باعث شادی دشمن میشود. این کشور برای آبادانی و ساخت به تمام فرزندان خود اعم از اصلاحطلب و اصولگرا نیاز دارد. نطق برادر عزیز ما دکتر رحیمی دیروز در چهارچوب قانون صورت گرفت. ما باید قدرت تحمل همدیگر را بالا ببریم.
اما از گیلان بگویم، از جنگلهای کشیدهشده در امتداد خزر، باغهای سبز چای، مزارع برنج و آسمان گاه و بیگاه ابری، از گیلان سخن میگویم از دیار مردمانی صبور، آرام و سخاوتمند. از ولایت خاک، آب، بذر، دست، رنج و دسترنج. به نمایندگی از پیشهوران، صیادان، دامداران، باغداران و شالیکارانش و به نمایندگی از تمام مردمانش، مردمانی که هر آنچه در دستهایشان گذاشتند، کاشتند و نگاه داشتند و درو کردند.
از گیلان سخن میگویم، از صیادان و دامدارانی که روزگارشان نمیچرخد، از طعم بکر چای که از یاد مردم ایران رفته است. از مزارع برنجش که دارد تحلیل میرود، از حریم رودخانهها و سبزهزارانش که ساختمان شده است. چه چیزی برای کشاورز دردناکتر از فروش زمین است؟ اما وقتی محصولش خریداری ندارد و هیچدستی برای حمایتش نیست وقتی چرخه زندگیاش نمیچرخد تن به این درد میدهد که راه اگر همین راه باشد از گیلان و مزارع برنج، باغهای چای و جنگلهای انبوهش و از این قلمرو سبزآبی ایران هیچ نمیماند.
گیلان قلمرو سبز و آبی ایران عنوان نمایشگاهی بود که چندی پیش با موضوع تاریخ محلی استان گیلان و در محل موزه کتاب میراث مستند ایران برگزار شد، برایم تلفیقی از فخر و اندوه بود. افتخار به تاریخ باشکوه ولایتی که در روزگار قحطی بزرگ ایران درست (100) سال پیش با فرستادن خروارها خروار برنج به پایتخت باری از دوش مردم رنجکشیده این سرزمین برمیداشت و اندوهگین از رنجی که امروز کشاورزان و دامداران این ولایت متحمل میشوند و نه تنها دستی به یاریشان دراز نمیشود که حتی با واردات بیرویه و جایگزینی محصولات خارجی باری به بار مشکلات و معضلاتشان افزوده میشود. دیر اگر دست به کار شویم قلمروی سبزآبی از دست میرود که همین امروز هم دیر است.
همکاران بزرگوار! ما در جنگ اقتصادی نابرابر قرار داریم، کشاورزان، سربازان خط مقدم این جنگ اقتصادی میباشند و به درستی و تمام توان به وظیفه انسانی خود عمل میکنند، ولی فرماندهان این جنگ یعنی تصمیمگیران و مدیران اقتصادی با تصمیمات و فرمانهای نادرست نه تنها کمکی به این سربازان مظلوم نمیکنند، بلکه با سوءاستفاده از جایگاه خود و با استفاده از رانتهای مربوطه مانع پیشرفت و ادامه فعالیت مشکلات زیاد در کشور ایجاد میکنند. به عنوان مثال در حال حاضر دو روز پیش کشاورزان گیلان برداشت محصول و دسترنج خود یعنی برنج را شروع کردند، اما این کشاورزان عزیز از کار در این هوای بسیار گرم و شرجیاش گله و شکایت نمیکنند، بلکه نگاهشان به بازار است که نرخ برنج به کجا میرود.
همکاران عزیز! با نهایت تلاشی که در کمیسیون کشاورزی به عنوان یک عضو کوچک انجام دادهام در سال گذشته کشاورزان برنج، این محصول خود را با تمام مشکلات با کیلویی (12)، (13) هزار تومان فروختهاند و وزیر محترم پاسخگو نیست، بازار توسط نیروها و مدیران غیررسمی مدیریت میشود. دقیقاً زمانی که محصول دست کشاورز است با انواع ترفند کاهش قیمت را داریم. (رحیمی ـ متشکریم) پارسال در اسفندماه برنج به یکباره از (13) تومان به (25) هزار تومان رسید، هیچ صدایی از هیچجا در نیامد، نه از صدا و سیما و نه از وزیر کشاورزی هیچ خبری نشد. الان که محصول برداشت شد از هر طرف فشار نسبت به کاهش قیمت این محصول اقدام میکنند. از وزیر محترم کشاورزی برای چندمین بار خواهش میکنم به داد کشاورزان و این مظلومانی که دسترنجشان نصیب واسطهگران میشود برسند و واردکنندگان برنج نباید اینقدر قدرت واردات داشته باشند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
وقتتان تمام شد، آقای حسنی تشکر میکنیم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای محمد بیرانوندی نماینده محترم خرمآباد و دوره هستند، بفرمایید.

محمد بیرانوندی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
به نام خدای بزرگ و به یاد آنانی که در راه سربلندی عزت ایران و ایرانی ایستاده جان سپردند. خدایا! ما را چه شده است که تاختن بر داراییها و سرمایههای مملکت را هنر میدانیم. دیروز برادر عزیزمان جناب آقای دکتر رحیمی از وزیر سؤالی داشتند که متأسفانه برخورد خوبی با ایشان نشد.
همکاران عزیز! مردم این کارهای ما را قضاوت خواهند کرد. بر آن هستم از تریبون خانه ملت اگرچه مکرر بخشی از دردها و آلام مردم جامعه را برشمارم و فریاد کارگران، کارمندان، بازنشستگان، فرهنگیان، کسبه، بازاریان، رانندگان و اقشار کمدرآمد کشورم را به گوش همگان برسانم. اقدامات اخیر فرزندان ایرانزمین حکایت از آن دارد که در عرصه سیاست خارجی و دفاع از اقتدار ایران گامهای غرورآفرینی برداشتهایم، اما در داخل در امیدبخشی و عزتآفرینی نیازمند بازنگری جدی هستیم. من نتوانستم دو سؤال عمده موکلینم را پاسخ بدهم، من از کارگزاران نظام، طلب کمک میکنم. کارگر عزیزی از همشهریان من سؤال کردند معمای حقوق (50) هزار تومانی و گوشت کیلویی (80) هزار تومان را چگونه برای فرزند خردسالم توضیح دهم؟ و همچنین جوان عزیزی سؤال کرد آیا با اجارهبهای مسکن امروز چارهای جز چادرنشینی وجود دارد؟
بازنشستگان؛ این یاران دور و دیر، این یاران روزهای تلخ و شیرین مملکت از ما مجلسیان میپرسند آیا قانون نوشتید که در کتابهای تاریخ ثبت و ضبط شود؟ آیا این قانون قرار نیست در زندگی ما خود را نشان دهد؟
زر از بهر خوردن بود ای پدر
ز بهر نهادن چه سنگ و چه زر
همسانسازی و متناسبسازی حقوق بازنشستگان کی عملیاتی میشود؟
افزایش حقوق متناسب با تورم و پرداخت صددرصدی طلب آن کی خواهد بود؟
رفع تبعیض درونسازمانی در پرداخت حقوق و مزایا به همه بازنشستگان کی انجام میشود؟
اجرای قانون الزام تأمیناجتماعی به درمان رایگان که ماهانه بابت آن حق بیمه کسر میشود چرا اجرایی نمیشود؟
اصلاح نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان مشاغل سخت و زیانآور و هماهنگ کردن آن، اصلاح ساختار تأمیناجتماعی، جدی گرفتن مشکلات سازمان و پرداخت بدهیهای آن به دولت، جبران کامل قوانین ایثارگران برای کارگران بازنشسته ایثارگر و همچنین رفع این مشکلاتی که عرض کردم جز با همت و حمایت همگان و سران سه قوه اجرایی و عملیاتی نخواهد شد.
و اما فرهنگیان عزیز و مظلوم، در مأموریت اخیر کمیسیون آموزش و تحقیقات به کره به عنوان کشور تراز اول دنیا در آموزش، قائممقام وزیر آموزش و پرورش کره گفتند، همکاران عزیز، برادران و خواهران خوبم! فرمود حقوق معلمین ما از اکثر کشورهای دنیا بالاتر است، فقط فنلاند مانده و یکی، دو کشور دیگر که انشاءالله به زودی جبران خواهد شد. آنها دریافتهاند که اگر قرار است این کشور در مسیر توسعه قرار بگیرد باید حتماً نظام آموزشی را خوب ببینند. ما سالهای سال است شعار رتبهبندی را سر میدهیم، اما هنوز موفق نشدهایم آن را اجرا کنیم.
همکاران عزیز! قصه پرتکرار منزلت و معیشت فرهنگیان جز در سایه همت و حمایت تمام ارکان نظام تحقق پیدا نخواهد کرد. درباره آموزش و پرورش عشایری اخیراً زمزمه و همهمههایی شنیدهایم که قرار است بخشی از آن را به مناطق و روستاها و شهرها واگذار کنند. این عشایر همان ذخایر انقلاب هستند، این ذخایر انقلاب قرار است بهتر از هر زمانی دیده بشوند تا بتوانند مولد باشند و چرخهای مملکت را به خوبی و درستی بگردانند. حق بیتوته و کوچ این عزیزان در حکمشان حذف شده، با چه امیدی بتوانند خوب تدریس کنند؟ در گزارشات اخیر آمده است که لرستان صدرنشین استانهای مهاجرفرست است. کوچ از کجا به کجا؟ بنگر از کجا به کجا میفرستمت، کوچ از سرزمین لالهها به حاشیه کلانشهرها.
به کجا چنین شتابان؟
گون از نسیم پرسید
به هرآن کجا که باشد
بهجز این سرا سرایم
به که بگویم که قوم لر این حصن حصین مملکت مجبور است برای لقمهنان و امرار معاش ترک وطن کند.
آقای رئیس مجلس، آقای رئیسجمهور و کارگزاران نظام! این مردم لر همانهایی که رهبر فرزانه انقلاب فرمودند: «مردم لر رزمشان بیش از آنکه شنیدنی باشد دیدنی است». آنها برای لقمهنانی مجبور به ترک وطن میشوند. در نطقهای پیشین از وزرا و دستگاههای کشور تقاضاهایی داشتم، جا دارد هم تقدیر کنم و هم بخواهم که مسیر را ادامه دهند. از وزیر نیرو تقاضا داشتیم که سد مخملکوه، زیبامحمد، آب و فاضلاب ماسور، آب بدرآباد، روستای صبور، باقلاکوه و قسمتهایی از چگینی را ترمیم کنند و ادامه بدهند، آقای وزیر به استان لرستان تشریف آوردند و کلنگزنی کردند و سد مخملکوه و سد زیبامحمد را بررسی کردند. توقع داریم با تسریع و تعجیل جبران مافات کنند. اینها راه جبرانشان فقط و فقط تعجیل و تسریع است و همچنین از وزیر راه کمال تقدیر و تشکر را دارم و توقع ادامه دارم. راههای پل هرو، سراسون، پیرمومن، خارزار، زیرگذر رازان و همچنین آقای وزیر! ما مجوز ماده (23) راه سپیددشت را گرفتیم، این مرهون محبت و جدیت حضرتعالی و زیرمجموعه است و همچنین جا دارد از وزیر ورزش تقدیر و تشکر بکنم که اخیراً برای افتتاح سالن بزرگ دو و میدانی خرمآباد تشریف آوردند. سالنهای دهپیر، ماسور و همچنین چگینی و سپیددشت و بخشهایی از بیرانشهر نیاز به محبت ویژه حضرتعالی دارند. (رحیمی ـ متشکرم) همچنین باید از برادر عزیزم جناب آقای رخشانی بخواهم استخرهای چهار منطقه بیرانشهر، زاغه، سپیددشت، ویسیان هنوز چشم به راه محبت ویژه حضرتعالی هستند. گازرسانی به مناطق کاکاشرف، بیشه، بیرانشهر، ریمله و بخشهایی از خرمآباد را که قبلاً مجوز نداشتند و با همت و محبت وزیر گاز مورد عنایت قرار گرفت را ادامهشان را از همه مسئولین توقع داریم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان هستند، بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام به محضر ملت شریف ایران اسلامی، مردم محترم حوزه انتخابیه خودم در شهرستان تاکستان، بخشهای اسفرورین، ضیاءآباد، خرمدشت، بخش مرکزی و شهرهای نرجه و تاکستان دارم.
اولاً اقدام شجاعانه و غرورانگیز فرزندان ملت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در توقیف کشتی انگلیسی که برخلاف قواعد بینالمللی در آبهای سرزمینی ما در حال حرکت بود به نیروهای مسلح، مخصوصاً سپاه و به ویژه مقام معظم رهبری و مردم شریف تبریک عرض میکنم. یک تشکر ویژه از دستگاه قضایی، ریاست محترم قوه قضائیه و همینطور ریاست محترم دادگستری استان قزوین دارم در حالی که کشاورزان مناطق مختلف ما، بخشهای ما داشتند به واسطه مدیریت نامناسب و ناهماهنگ واقعاً از بین میرفتند در آخرین لحظات با دستوری که ریاست محترم قوه قضائیه دادند و همکاری که ریاست محترم دادگستری استان قزوین به عمل آوردند خوشبختانه امسال مشکل آب کشاورزان منطقه ما تقریباً حل شد.
ثانیاً از مسئولین محترم مربوط به صادرات محصولات کشاورزی استان و همینطور شهرستان تاکستان درخواست دارم که شرایطی را ایجاد بکنند صادرات این محصولات را که مازاد بر مصرف داخلی است تسهیل بکنند. اگر این صادرات انجام نشود واقعاً کشاورزان ما گرفتار خواهند شد و یک مشکل دیگری به مشکلات منطقه افزوده خواهد شد.
امروز استان قزوین و شهرستان ما تاکستان با وجود همه توانمندیها و پتانسیلی که دارد متأسفانه گرفتار ضعف مدیریتها و ناتوانی در بحثهای مدیریتی است و ناهماهنگی و گسیختگی و ازهمپاشیدگی که هست واقعاً نمیگذارد یک آرامش خاطر و طمأنینهای در همه امور، چه در بخش صنعت و چه در بخش اقتصاد کشاورزی در شهرستان و حتی استان ایجاد بشود.
مبحث بعدی که باید عرض کنم اینکه واقعاً تلاشهایی که ما کردیم برای اینکه مسئولین ذیربط را متقاعد بکنیم، وزارت راه و شهرسازی و همینطور وزارت کشور را که سالها است راجع به اینکه نقاط منفصل شهری، شهرهای زیر (50) هزار نفر باید متصل به مناطق شهری بشوند و از امکانات برخوردار بشوند به خاطر اختلاف در سلیقه یا مدیریتی که دارند این امر محقق نشده و شهرهای مختلف دائماً به ما مراجعه دارند که با این شرایط ما از امکانات نمیتوانیم برخوردار باشیم. من خواهش میکنم وزیر محترم کشور و وزیر محترم راه و ترابری و شهرسازی یک هماهنگی بکنند. آقایان! مدت دو سال است که ما این مطلب را داریم مکاتبه میکنیم و تذکر میدهیم ولی متأسفانه به نتیجه نرسیدیم.
مطلب بعدی که باید به آن اشاره بکنم شرایط فعلی اقتصادی ما است که من فکر میکنم بخشی ناشی از ضعف مدیریتها و بگویم شاید بخش عمدهای از ضعف مدیریتها را موجب شده که ما نمیتوانیم با اینکه امسال هم سال رونق تولید است به آن چیزی که امور اهدافی ما است دست پیدا بکنیم. قانون بودجه چرا توسط دولت درست عمل نمیشود؟ هیأت تطبیق رسیدگی کند، (14) میلیارد دلار یارانه داده شده، ولی ما نتیجه مطلوبی به دست نیاوردیم. پیدا کنید چه کسی در این وسط مدیریت نکرده.
دوم اینکه بالای (210) هزار کانتینر کالای مردم و سرمایهگذاران را دو الی سه سال است که در گمرک معطل مانده و دارد از بین میرود، در حالی که ما نیاز ضروری به این کالاها داریم، ولی متأسفانه به آن عمل نمیشود. از جمله شهرستان خود من تاکستان که یکی از مراکز عمده صنعتی است و در بخش کشاورزی هم نیاز به این ابزار و ادواتی که وارد کشور شده دارد متأسفانه اجازه ترخیص نمیدهند و ما آنجا به مشکل برخوردیم. درخواست داریم که ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر لاریجانی عنایت ویژهای بکنند شاید این هماهنگی ایجاد بشود.
قوانین رفع موانع تولید که نوشتیم برای آرامش تولیدکنندگان و همینطور کسانی که نگران اشتغال هستند بود، چرا سیستم بانکی به این مسأله توجه نمیکند و درست به سرمایهگذاران جواب نمیدهد؟ خواهش من این است که به این مطلب توجه کنید. همچنین در بند (5) تبصره (15) قانون بودجه مگر بنا نشد که (4) میلیون تن قیر به شهرداریها و شهرها بدهند، چرا این معطل مانده؟
خانمها و آقایان! به این مسأله توجه جدی داشته باشید. چهار ماه از فصل کار گذشته ما در مناطق سردسیر کشور بیشتر از سه ماه فرصت نداریم. اگر به صورت لاکپشتی مسئولین و مدیران ما بخواهند حرکت کنند قطعاً ما به آن مسأله نخواهیم رسید، روستاها و شهرهای ما مردمشان کماکان (رحیمی ـ متشکرم) خواهند بود. یک دقیقه به من وقت بدهید، با این فرصتی که به مدارس میدهیم راههای روستایی ما، داخل روستاهای ما همه از بسیاری مسائل برخوردار باشند. در هر حال من مطالب زیادی داشتم، ولی متأسفانه فرصت نیست، در باب تأمین مباحث اجتماعی که قانون اساسی میثاق، عهد و پیمان بین ما و ملت است به اصول قانون اساسی در مدیریتها توجه نمیشود، مثل توزیع عادلانه ثروت، ایجاد فرصتها برای همه مردم و ایجاد عدالت، توازن در درآمدها و فاصلهای که بین فقیر و غنی ایجاد کند کشور را آزار میدهد، ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله موفق باشید، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
ابتدای عرایضم وظیفه خودم میدانم از اقدامات شجاعانه سپاه پاسداران در توقیف کشتی متخلف انگلیسی در چهارچوب مقررات بینالمللی که موجب خرسندی و غرور ملت ایران و عزت ایران شد تشکر و تقدیر نمایم. همکاران محترم! همه ما در جریان هستیم بحث اصلاح ساختار بودجه، استحضار دارید الان ما یک چیزی حدود (1300) هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت میکنیم. یک چیزی حدود (100) هزار میلیارد تومانش یارانه آشکار و نزدیک به (1000) هزار میلیارد تومان آن یارانه پنهان است. باید ببینیم این یارانه پنهان را چه اقشاری از جامعه دارند استفاده میکنند. دهک اول و دهم را من مقایسه کردم خدمت شما بزرگواران عرض میکنم.
ببینید! بنزین را دهک دهم به نسبت دهک اول چیزی حدود (26) برابر دارد استفاده میکند، در برق چیزی حدود (6/3) برابر اضافهتر از دهک اول دارند بهرهمند میشوند، در گاز چیزی حدود (5/2) برابر، کالاهای اساسی چیزی حدود (7/4) برابر، دارو چیزی حدود (5/19) برابر. بنابراین ما در اصلاح ساختار و روش فعلی باید اقدام سریعتر انجام بدهیم. این یارانه پنهان را همانطور که خدمت شما بزرگواران عرض کردم ثروتمندان و دهکهای بالای جامعه دارند استفاده میکنند.
دوستان! ما در همین مجلس نگران بحث اشتغال بودیم، (5/1) میلیارد دلار ما گذاشتیم، (5/1) میلیارد دلار بانکها گذاشتند (18) هزار و (300) میلیارد تومان شد. من جهت استحضار شما عرض میکنم، آقای دکتر قوامی اینجا هستند، در کمیسیون بودجه آخرین آماری که گرفتیم درصد جذب (18) هزار و (300) میلیارد تومان را (13) هزار میلیارد تومان دولت ابلاغ کرد، اما (8000) میلیارد تومان، یعنی (10) هزار میلیارد تومان از این (18) هزار میلیارد تومان هنوز جذب نشده است. در بند «الف» ماده (18) قانون بودجه ما یک کاری کردیم دو تا (10) درصد برای سهم بخش کشاورزی و سهم صنعت که هر سال ما در بودجه پرداخت میکردیم در کمیسیون بودجه هفته قبل بررسی کردیم.
سال 97 بخش کشاورزی از محل صندوق (10) درصد خودش را (16) درصد استفاده کرد، بخش صنعت (5) درصد استفاده کرد. این یک فاجعه و مشکلی است که ما به وجود آوردیم و این هم از بند (18).
دوستان! در بخش مسکن این دولت باید یک کاری بکند. در همه دولتها برای مسکن یک قدمی برداشته شد، در دولت آقای هاشمی در بحث زمینشهری، زمین توزیع کردند، در دولت آقای خاتمی اجاره به شرط تملیک و در دولت آقای احمدینژاد بحث مسکن مهر بود. من نمیخواهم بحث غلط و درستش را بگویم، ولی یک نسخهای برای دهکهای پایین جامعه پیچیده شد، اما در این دولت اقدامی صورت نگرفت. بحث تفکیک وزارت بازرگانی را من میبینیم دوباره باز این را برای چهارمین بار دارند میآورند. فاتحه همین یک مقدار تولیدی که الان در کشور در بحث رقابت با تولید کالای مشابه خارجی پیدا کردیم هم باید بخوانیم اگر این بخواهد تصویب بشود.
بحث واردات برنج؛ آقای دکتر روحانی! به خدا ظلم است و ظلم است و ظلم. آقای دکتر لاریجانی در دیدار حضرت آیتالله رئیسی آنجا عنوان کردند تغییر کاربری. آقای دکتر لاریجانی! وقتی که دولت مرتب بیش از نیاز خودش، دهها برابر نیاز خودش برنج دارد وارد کشور میکند چگونه باید انتظار داشته باشیم زمینها تغییر کاربری پیدا نکند؟ موضوع را از ریشه باید حل کرد، موضوع تغییر کاربریها خود دولت است، یکی از دغدغههای کسانی که منافع در دستگاههای دولتی دارند یک عده هم در دستگاههای دولتی هستند منافع آنها را بر منافع ملی کشور میفروشند آنها عامل اصلی هستند. باید بروید ریشه آنها را بخشکانید.
آقای وزیر جهادکشاورزی! دامداران سوسرا و نیاول (5000) هکتار از مرتع آنها را شما گرفتید، جرم اینها چه بود؟ آنها میگویند ما اینجا در این بیابان سرد، گوشت تولید میکنیم شما نروید آنها را از روسیه و جاهای دیگر گوشت وارد کشور نکنید. (رحیمی ـ متشکرم) معاونت را من بردم، خود معاونتان متأثر شد، اینها را حل بکنید. جناب آقای وزیر نیرو! این وضعیت نابسامان آبفا را حل بکنید، جناب آقای جانباز توجهی به دستورات جنابعالی ندارد. وزیر محترم صنعت! معاون جنابعالی آمدند، اما در تملک شهرک یعقوبیه کاری نکردند، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! تذکر ماده (75) دارند، اجازه میفرمایید؟ جناب آقای کریمیقدوسی بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از رئیس محترم مجلس تقاضا دارم ملاحظه بنده را بفرمایند. از اتاق فرمان هم میخواهم که دوربین را روی دست بنده متمرکز کند که اسنادی را نشان بدهم و انشاءالله ملت مطلع بشوند. نظام اسلامی از صبر راهبردی خارج شده، وارد اقدامات راهبردی شده. دوگانه یا جنگ و یا صلح با حکمت رهبر معظم انقلاب تبدیل به گزینه نه جنگ و نه مذاکره، بلکه مقاومت شده. جریان انقلابی، تفنگدار بر عرشه کشتی انگلیس که در حمایت و اسکورت ناو سلطنتی است پیاده میکند. بسیجیان انقلابی ملت هم به کندوی نفوذ، نفوذ کرده و در حال قلع و قمع نفوذیها هستند. زمانی که ملکه کندو ضربه میبیند فرار میکند، سربازانش دیوانه میشوند و به هرکسی حمله میکنند و زهر خودشان را میریزند.
یک کندویی از نفوذ در این کشور به تدریج شکل گرفته، ملت عزیز هم بدانند تمام مصیبتهای امروز شما در این کندو مدیریت میشود و آن کندو، کندوی جریان غربگرا و نفوذ است و تا به ملکه این کندو حمله نکنید سربازانشان نمیگذارند وضع شما بهبود پیدا کند و از شر این جریان غربگرا راحت شوید. علت حملات به سؤالات بنده مواضع نمایندگان انقلابی این است که به ملکه نفوذ حملهور شدیم، لذا این نیشها قابل تحمل و شیرین است.
دیروز در پس سؤال (27) نفر از نمایندگان مجلس از وزیر دفاع در مورد یکی از این افشاگریهای ما روی کندوهای نفوذ که بحث دوتابعیتیها و کندوی نفوذ در این کشور بوده وزیر دفاع را آوردند. پنج بار هم آقای رحیمی اسم بنده را در صحبتهایشان مطرح کردند و سؤال رسمی بنده را از وزیر خارجه روی نفوذ در تیم مذاکره و نقش دریاصفهانی و اینکه ما گفتیم آقای رئیسجمهور دوتابعیتی است و مسائل اینطوری را ایشان بیان کردند. لذا هم از آقای رئیس تقاضا دارم یککم ملاحظه کنند بنده با آرامش مطالبم را عرض کنم و هم عزیزان که انشاءالله منشأ خیر باشد.
توضیح بنده این است که اگر ما اسمی از یک نفوذی و دوتابعیتیها مثل دریاصفهانی بردیم ما با چه قدرتی این کار را کردیم؟ شما به طرح بررسی دوتابعیتیها در نظام اجرایی، به همسر و فرزندانشان رأی دادید و تصویب کردید. هیأت تحقیق و تفحص تشکیل شده، رأی هیأت تحقیق و تفحص را رئیس محترم مجلس به نام بنده زده، کار تحقیق و تفحص شروع شده، پیش وزیر اطلاعات رفتیم، سازمان اطلاعات سپاه رفتیم، پیش آقای ظریف، قوه قضائیه، پلیس گذرنامه رفتیم و از تمام وزارتخانهها هم استعلام گرفتیم. هرکس دوتابعیتی است، از جمله پیش وزیر اطلاعات و وزارت اطلاعات هم رفتیم.
یک سال ما کار کردیم، گزارش این را در کمیسیون امنیت ملی بردیم قرائت کردیم، در آنجا هم لیست را به پیوست کردیم. بنده گفتم این لیست را نباید منتشر کنید، علتش هم این است که جامعه ظرفیت پذیرش شنیدن این اسمها را ندارد.
آقایان در همان جلسه، برادرمان آقای کواکبیان اصرار کردند اسامی را بخوانید. بنده مخالف بودم، مذاکرات در کمیسیون هست، ولی با اصرار عزیزان آقای جمالینوبندگانی اسامی این (100) نفر را قرائت کردند. باز هم که قرائت کردند بنده گفتم این اسامی را پخش نکنید، مصلحت نیست. ولی همین جناب آقای رحیمی آمدند مصاحبه کردند و گفتند اسم آقای روحانی در این لیست بوده.
این لیست اولی است که ما از مخزن (1) میلیون و (200) هزار نفر دوتابعیتی در وزارت امور خارجه، پلیس گذرنامه، وزارت اطلاعات و دستگاه قضائی درآوردیم، (100) نفر است. این لیست دوبار باز توسط این دستگاهها تعدیل شده، این لیست به رنگ آبی و این لیست به رنگ سبز شده. گزارش در صحن قرائت و تصویب شده. بنده این اسامی را شخصاً خدمت دادستان محترم کل و معاون قوه قضائیه بردم تقدیم کردم که این دوتابعیتیها و این هم قانون، بررسی ما این شده و این همه خدمت شما، ما اینها را پخش نکردیم. ولی آقایان مدام مصاحبه میکردند که آقای کریمی گفته است که آقای روحانی دوتابعیتی است.
آقای رحیمی دیگری در شبکه (3) پریروز در برنامه صبحگاهی در نزد ملت میگوید آقای کریمی گفته آقای روحانی دوتابعیتی است، آقای ظریف هم جاسوس است. من از ایشان درخواست میکنم بیایید مذاکرات کمیسیون را بشنوید. اگر بنده آنجا اصرار نکرده بودم که این لیست پخش بشود که حق قانونی ما و ملت بوده که پخش بشود شما باید بروید آن حرفها را بزنید و کریمیقدوسی را متهم کنید از افغانستان آمده است، جد و آبادش افغانی است، چرا؟ چون گفته است آقای رئیسجمهور دوتابعیتی است. شما هم مثل این تحقیق و تفحص کنید.

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما این حرف را گفتید؟

جواد کریمی قدوسی

علی اردشیرلاریجانی

جواد کریمی قدوسی
ما اصلاً هیچجا نگفتیم، آقای رحیمی و دیگران رفتند مصاحبه کردند. همین آقای قاضیپور شاهد است (10) بار آمد گفت لیست را به من بده، گفتم نمیدهم. دست مرا گرفت و لیست را گرفت.
بنابراین ما این را عرض بکنیم و الان اجازه بدهید چند لحظه، (رئیس ـ وقتتان تمام شده) من این را درخواست دارم از دستگاههای نظارتی وزارت اطلاعات، ثبتاحوال، سپاه، به خصوص شورای نگهبان که اگر این اتهاماتی که آقای رحیمی به بنده زده است که کذب محض است، شرافت شما را هم زیر سؤال برده. اگر یک سند مبنی بر اینکه یکی از اجداد ما ولو هفت نسل در افغانستان بوده و آمده هم ایشان باید بیاید در صدا و سیما این سند را پخش کند، و الا صدا و سیما باید همه مذاکرات من را پخش بکند. در غیر اینصورت اگر این کار را نکردند من از دولت افغانستان میخواهم، آنها بیایند بررسی کنند اگر ما یک رگ و ریشهای در طول تاریخ در اقوام آنجا داشتیم بیایند بگویند اینها افغانی هستند برگردند بیایند ما هم در خدمتتان هستیم.
و الا آقای رئیس مجلس! حضرتعالی هم مسئول هستید، بنده برای خودم حق ندارم خرج و دفاع بکنم. این حقوق آن کسانی است که به بنده رأی دادند، این حق قانون است که ما اینجا نشستیم (رئیس ـ دیگر وقتتان تمام شده) و موضع بگیرید و به لطف خدا من الان بالا میآیم در خدمت رسانهها این لیستهایی که تا حالا پخش نکردیم، آقایان این ظرفیت را به وجود آوردند. این وضع کشور است، این لیستها را تقدیم رسانهها میکنم که پخش کنند و انشاءالله پیگیریهای بعدی انجام بشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! آقای ترکی هم یک وقتی را تذکر خواستند. (رحیمی ـ آقای رئیس! ما از دیروز تذکر داشتیم. ثبت هم کردم)

علی اردشیرلاریجانی
باشه شما هم بفرمایید. حالا آقای ترکی بگویند.

اکبر رنجبرزاده

اکبر ترکی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
از ریاست محترم مجلس تشکر میکنم که این وقت را در اختیار قرار دادند. از اقدام شجاعانه و دلیرانه مردان سپاه در توقیف کشتی نفتی و همچنین سقوط پهپاد آمریکایی تشکر میکنیم.
تذکر من به وزیر محترم جهادکشاورزی است. الان هزینههای محصولات کشاورزی مخصوصاً در چهار شهرستان ما، حتی در استانهایی مثل اردبیل، همدان و جاهای دیگر را در بخش پیاز و سیبزمینی احصاء بکنند. وضعیتی که کشاورزان داشتند، قیمت تمامشده محصولات کشاورزی مخصوصاً در این فصل برای پیاز بیش از آن است که الان از کشاورزان عزیز ما پیاز خریداری میشود.
خواهش من بر این است که حداقل تمهیداتی اندیشیده بشود و در صادرات پیاز و محصولات کشاورزی تسهیل بشود با نهادههای که به این قیمت گران آنها تهیه کردند حداقل ضرر نکنند، همان هزینههای کاشت، داشت و برداشتشان با یک سود کم حاشیهای (10)، (15) درصد نصیب آنها بشود.
تذکر دوم من به وزیر محترم راه و شهرسازی است که (وکیلی ـ خیلی ممنون) احداث باند دوم شهرکرد ـ بن ـ داران بوده ردیفی را در سال 97، (3) میلیارد و (450) میلیون ریال و همچنین (25) میلیارد در سال 98 و هیچ اقدامی انجام نشده و همچنین احداث باند دوم داران ـ دورود که در سالهای 97 و 98، (22) میلیارد پول داشته که هیچ اقدامی انجام نشده.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! چند تا بیانیه داریم.

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید، آقای رحیمی! شما هم بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اولاً من از اینکه این فرصت را در اختیار قرار دادید سپاسگزارم. بنده دیروز سؤالی که مطرح کردم این سؤال از موضع نماینده تهران بود و نه به عنوان عضو هیأترئیسه، من قبل از اینکه تذکرم را مطرح بکنم عزیزان مستحضر بودند. دیروز همکاران مختلفی تذکر ماده (75) دادند که من از دو، سه تا از این تذکرات میگذرم، ولی یکی از این تذکرات را جناب آقای قاضیپور مطرح کردند. از ایشان ممنون هستم که دقت نظر برای صحبتهای ما داشتند، منتها صحبت من به نوعی تحریف شد و ایشان گفتند شما به سپاه حمله کردید و مثلاً سپاه را تضعیف کردید و اینها. در صورتی که این یک برداشت کاملاً نادرست است. من لازم میدانم اول از ماده هفتاد و پنجی جلسه دیروز را استفاده کنم و بعد صحبتهایی که امروز آقای کریمیقدوسی مطرح کردند توضیحی خدمت همکاران ارجمند و مردم شریف داشته باشم.
اولاً سپاه پاسداران نه تضعیفشدنی است و نه کسی در مجلس مخالف سپاه است. ما مخالف استانداردهای دوگانه هستیم، سپاه پاسداران همانطور که امام فرمود «نور چشم کشور است» در حوزههای امنیت، دفاع، دفاع از آرمانهای انقلاب کارنامه کاملاً درخشان و روشنی هم دارد، نیازی هم نیست که دیگران با ادعای انقلابیگری بیایند عده دیگر را سپر قرار بدهند و به آنها حمله بکنند.
لذا بنده به هیچوجه صحبتهایم نه تنها در مسیر تخریب سپاه نبود، بلکه در مسیر صیانتبخشی به سپاه پاسداران بود. اگر فیلم محرمانهای در سازمان اطلاعات سپاه تهیه میشود این سپاه است که باید حساسیت داشته باشد و حتی اگر در صحن مطرح شد علیه نماینده شکایت بکند. شما یا نسبت به اطلاعات خودتان حساس هستید یا نیستید، اگر اشکالی هم در آنجا اتفاق افتاده یا غفلتی صورت گرفته این غفلت را به نوعی جبران بکنند، این نکته اول که ما را در جریان سؤال دیروز متهم کردند و من توضیح هم دادم.
عزیزان! توضیح دادم، سؤال من متوجه سپاه پاسداران بود، نقص قانون اساسی و آییننامه داخلی مجلس به نماینده اجازه نمیدهد از سپاه سؤال کند، به نماینده اجازه نمیدهد از صدا و سیما سؤال کند و به نماینده اجازه نمیدهد از بانک مرکزی سؤال کند، مجبور است دستگاه متناظرش را در دولت پیدا کند و از آنها سؤال بکند! و گرنه مشخص است که امیر حاتمی توضیحاتی را مکتوب از آن طرف گرفتند اینجا در واقع قرائت کردند، قانعکننده نبود، منتها من به رأی گذاشتن را به هیچوجه به نفع مصالح کشور ندانستم. حالا رسانهها هم زدند که آقای رحیمی قانع شد، من یک کلمه اعلام نکردم قانع شدم، گفتم: «به رأی نمیگذارم و به مصلحت هم نمیدانم».
و اما درخصوص تذکر آقای کریمیقدوسی، من پنج دقیقه وقت برای تذکری که آقای کریمیقدوسی دادند دارم. آقای دکتر! خواهش میکنم وقت را عنایت بفرمایید. من از بعضی همکاران تعجب میکنم که صحن مجلس را با یک فضای دیگر گاهی اوقات مشتبه میگیرند. بالاخره آییننامه داخلی مجلس مشخص است. اگر نمایندهای به نماینده دیگر نسبت خلاف داد یا تحریف کرد ماده (75) به رئیس اجازه داده زمان در اختیار او بگذارد. (قاضیپور ـ تذکر ماده 75 را دارم) داد و فریاد اصلاً مال صحن نیست. الان هم که دارید داد و فریاد میکنید (رئیس ـ شما مطلبتان را بفرمایید).
آقای دکتر! مطلب من این است؛ اینکه میفرمایند در ارتباط با دوتابعیتی بودن رئیسجمهور، من دیروز یک سؤال مطرح کردم، چرا شما عصبانی شدید؟ من از آقای رئیسی رئیس محترم قوه قضائیه سؤال کردم، شما که تحول را وارد قوه قضائیه کردید ظرفیت دادستان کل کشور را فعال بکنید که اگر در کشور یک نفر به رئیس قوه اعلام کرد که تابعیت انگلیسی دارد و به دروغ این خبر را در سراسر کشور منتشر کردند دادستان کل کشور بلافاصله ورود پیدا بکند. سؤال من این بود که اگر این نسبت دروغ را به رئیس قوه قضائیه هم میدادند آیا دادستان سکوت میکرد؟ شما چرا عصبانی شدید؟
نکته قابل توجه این است که یک تحریفاتی درخصوص جلسه کمیسیون مطرح کردند. لیست (100) نفرهای را گروه تحقیق و تفحص به ریاست آقای کریمیقدوسی تهیه کردند وزارت اطلاعات (70) درصد این لیست را تکذیب کرد. دستگاههای دیگر مثل وزارت نفت، وزارت کشاورزی و دانشگاهها اصلاً در کمال تعجب مانده بودند که این لیست از کجای این نظام جمهوری اسلامی آمده و دارند به زور افراد را متهم به دوتابعیتی بودن میکنند.
حتی در همان جلسهای که آقای کریمیقدوسی دارد گزارشش را میدهد با معاونت ضد جاسوسی وزارت در حضور وزیر اطلاعات، آقای کریمیقدوسی جلسه را به تنش کشاندند. اینکه رئیسجمهور تابعیت اسکاتلند دارد این دروغ بزرگ را شما و دوستانتان در تلویزیون آوردید مطرح کردید، ما مصاحبه نکردیم. آقای کواکبیان در این قصه درخواست نداشت.
من نمیخواهم ماجرای کمیسیون را باز بکنم. آخرین جمله من این است که من دیروز از یک شبکه خاکستری نام بردم، به همه دلسوزان نظام هشدار میدهم و خواهش میکنم خانوادهای نیست که در این کشور برای نظام هزینه نداده باشد، همه نمایندگان مجلس هم دلسوز و هم امین مردم هستند، «شبکه خاکستری» همان «کندوی نفوذی» است که آقای کریمیقدوسی به غلط آدرسش را میدهند که به اسم «انقلابیگری» میخواهند فاتحه جمهوریت نظام را بخوانند. نفوذ را علاوه بر وزارت خارجه در صدا و سیما، حوزههای علمیه و جاهای دیگر شما بروید نفوذ را بررسی بکنید ببینید آیا آنجا هم واقعاً نفوذی هست یا نه؟
من نمیخواهم کام مجلس و مردم را تلخ بکنم، باز از این فرصت استفاده میکنم. الان برخی از نمایندگان که غالباً گروه پایداری هم هستند علیه بنده به عنوان عضو هیأترئیسه شکایت کردند که مثلاً خلاف شئون هیأترئیسه عمل کردم. من به عنوان عضو هیأترئیسه سؤال نکردم، به عنوان نماینده تهران سؤال کردم.
ضمن اینکه پارسال هم از آقایان: مطهری و وکیلی شکایت کردید که دیدار آقای خاتمی رفتند. مگر دیدار آقای خاتمی رفتن جرم است؟ شکایتتان هم به (19) رأی با (3) رأی در آنجا رأی نیاورد. الان هم بروید شکایت بکنید. (رئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شد) ما مشکلی نداریم، ما افتخار میکنیم که نماینده مردم هستیم، هیچ عطشی هم نه برای هیأترئیسه و نه برای مجلس داریم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر کتبی نمایندگان ملت به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم واریز مبالغ اقساط کسرشده از حقوق خردادماه فرهنگیان به حسابهای بانکی مربوطه.
ـ آقای مهرداد لاهوتی (لنگرود) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در جلوگیری واردات برنج در زمان برداشت آن در کشور.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در پرداخت پاداش پایانخدمت فرهنگیان از سال 1397 تاکنون.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلایل رها شدن هزاران تن پسماند خطرناک در محیطزیست قزوین.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت اقدامات بدون ضابطه سرپرست آموزش و پرورش در استان خوزستان.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی و کشور درخصوص لزوم تلاش برای بهبود شرایط معیشتی معلولین و بهسازی معابر و مسیرهای تردد این عزیزان.
به رئیسجمهور محترم و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضرورت ارائه توضیح درخصوص حذف هدفمند قسمتهای پایانی سریال گاندو از سایت آپارات.
به وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم برخورد با اظهارات ساختارشکنانه در جلسه مجمع شرکت فولاد مبارکه.
به رئیسجمهور محترم و وزیر امور خارجه درخصوص ضرورت تلاش دیپلماتیک جهت نجات فوری عالم بزرگ شیعی شیخ زکزاکی از چنگال دولت نیجریه.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم آسفالت جاده ورودی ناحیه صنعتی وزیرآباد در شهرستان فلاورجان.
ـ آقایان: نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) و محمدرضا پورابراهیمیداورانی (کرمان و راور) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه از آنجایی که مدت چهار ماه از وقوع سیل و بسته شدن جاده مواصلاتی نهبندان ـ شهداد میگذرد چرا هیچ اقدامی در بازگشایی آن صورت نمیگیرد.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر نفت درخصوص دلایل و مستندات قانونی ضرورت انحلال شرکت بازرگانی گاز ایران که نقش مؤثری در صادرات گوگرد داشت چیست؟
ـ آقایان: عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند)، علیم یارمحمدی (زاهدان) و محمدباسط درازهی (سراوان، سیب، سوران و مهرستان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی جدی توسط مدیریت محیطزیست استان سیستان و بلوچستان و تمام ابعاد توسعهای و سرمایهگذاری در چابهار با توجه به توسعه سواحل مکران و منطقه آزاد تجاری چابهار.
ـ مجمع نمایندگان تهران به وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کشور درخصوص عدم ساماندهی صحیح و مطلوب کودکان کار، عدم مبارزه با کار کودک و تغییر رویکرد به مبارزه با کودکان کار.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا هیچ نظارت و کنترلی بر قیمت اقلام مختلف و مایحتاج عمومی مردم انجام نمیشود.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
در تذکرات شفاهی جناب آقای علیرضا ابراهیمی نماینده محترم رامیان و آزادشهر بفرمایید.

علیرضا ابراهیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران و همکاران عزیزمان در خانه ملت دارم. از وزارت دفاع و امیر حاتمی وزیر محترم دفاع و همکاران ایشان در ساخت سامانه پدافند موشکی که باعث ساقط کردن پهپاد آمریکایی شد کمال تشکر و قدردانی را دارم و از نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که کشتی انگلیسی را بعد از عمل خلاف قانون در آبهای خلیجفارس توقیف کرد را هم متشکرم.
جناب آقای لاریجانی! من تذکری به وزرای محترم جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت دارم. در استان گلستان الان در همین زمان برداشت گوجهفرنگی است و قیمت آن به نحو اسفناکی تنزل پیدا کرده، هر کیلویی گوجه به کیلویی (700) تا (1000) تومان رسیده. این یعنی به خاک افتادن وضعیت اقتصادی کشاورزان و اوضاع صادرات هم که الان بسته است. قطعاً نقش دلالان و رانتخوارانی که در وزارت صنعت و معدن و وزارت جهادکشاورزی هستند معلوم و هویدا است. یعنی عموماً کشاورزان و مظلومانی که دسترنجشان فقط در جیب واسطهگران و کارخانهداران است و این اوضاع باید سامان پیدا کند. صادرات به نحوی الان باید در حوزه صادرات محصولات گوجهفرنگی شکل پیدا کند که برداشتش را امروز ما در استان گلستان داریم و این شرایط را برای کشاورزان سخت کرده. امید داریم که هر دو وزارتخانه فکر عاجلی برای حوزه داشته باشند که سخت شده.
تذکری به وزیر محترم نیرو داریم. ساخت پروژه پستبرق آزادشهر به تعویق افتاده، با اینکه رقم پیشنهادیاش هم (200) میلیارد تومان مشخص شده امسال مردم در شهرستان آزادشهر و رامیان با کمبود شدید برق روبهرو هستند. انشاءالله هرچه سریعتر به تأمین اعتبار اقدام بشود و ساخت پستبرق انجام بشود، ممنون و سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای جبار کوچکینژاد نماینده محترم رشت بفرمایید، تشریف ندارند. جناب آقای علیاصغر یوسفنژاد نماینده محترم ساری و میاندورود بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به جناب آقای روحانی ریاست محترم جمهور است که زباله مردم چهاردانگه را بیچاره کرده، من هفته قبل از محل دپوی زباله بازدید داشتم، بسیار ناراحتکننده است. مسئولین نمیتوانند مشکلات مردم را برطرف کنند. آیا مسئولین در آنجا میتوانند حتی یک روز زندگی کنند؟ چرا به داد مردم چهاردانگه نمیرسید؟
مسأله سوخت در استان مازندران برای کشاورزان یک مسأله و مشکل شده. ورود و توزیع برنج خارجی نگرانی مردم و کشاورزان را بیشتر کرده. جاده ساری ـ ¬تاکام چهار ساعت مردم در ترافیک هستند. آقای رئیسجمهور! دستور بدهید که نگرانیهای مردم را برطرف کنند.
آقایان وزرا! چرا شما به داد مردم در ارتباط با آب آشامیدنی در شهرستان ساری نمیرسید؟ جایی که آثار سوء زباله مردم را نگران کرده، ترافیک وحشتناک در منطقه چهاردانگه و راههای دسترسی مشکلاتی را برای مردم به وجود آورده. جاده گهرباران، جاده ساری ـ کیاسر، جاده پنبهزارکوتی به لارین که به جاده مرگ مشهور است چقدر مردم خسارت جانی بدهند؟ بازدید وزرا و معاونین وزرا چارهگشا نیست.
جناب آقای رئیسجمهور! مسئولین چکار میکنند؟ آقای رئیسجمهور! فرهنگیان منتظر هستند، فردی کارآمد، مؤثر، کاربلد و آشنا به امور آموزشی و فرهنگی و قوی به عنوان وزیر به مجلس معرفی بشود. امیدوار هستیم که این اتفاق بیفتد.
جناب آقای نمکی! من خواهش میکنم که مسأله پزشک خانواده روستایی و شهری در مازندران را دریابید و مشکلات آنها را رسیدگی کنید. آموزشدهندگان نهضت سوادآموزی برای جذب و استخدامشان بدون محدودیت منتظر تصمیم شما هستند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای محمدمهدی زاهدی نماینده محترم کرمان بفرمایید.

محمدمهدی زاهدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیسجمهور! اردوگاه شهید باهنر وابسته به وزارت آموزش و پرورش به ثمن بخس و به بهانه پرداخت برخی مطالبات فرهنگیان از آن وزارت به یک شرکت واگذار شده است. لطفاً تمهیدی فراهم شود که این سرمایه عظیم به آموزش و پرورش برگردد و حسب ظاهر، هزاران میلیارد تومان خسارت به آموزش و پرورش وارد شده.
جناب وزیر کشور! برخی عوارض و منابع درآمدی شهرداری کرمان در سال جاری با مصوبه شورای شهر کرمان و متأسفانه تأیید استانداری کرمان بیش از (10) برابر شده، آیا این به نفع مردم و مطابق با سیاستهای کلان کشور است؟ انشاءالله رسیدگی میفرمایید.
جناب رئیسجمهور و جناب وزیر نیرو! بارها گفتهایم کرمان تشنه است، شهر کرمان از یک ماه قبل با کمبود شدید آب مواجه و قطعی آب حتی در برخی مناطق به بیش از (20) ساعت میرسد و وضعیت نامطلوبی ایجاد شده که باعث عسر و حرج مردم در استفاده از آب شده است. چرا برای انتقال آب به کرمان بودجه مناسب اختصاص نمیدهید و چرا باید برخی پروژهها به لحاظ کمبود منابع مالی به تعطیلی کشیده شود؟ آیا مردم باید حتماً اعتراضات نامتعارف داشته باشند تا آنگاه چارهجویی کنید؟
تذکر به وزیر محترم راه، شما میدانید که بیشترین استفادهکنندگان از قطار بینشهری مردم کمدرآمد و مستضعف هستند، اما جای سؤال دارد و مایه تأسف است که قیمت بلیط آن به خصوص در مسیر کرمان به سایر شهرها حدود دو برابر شده است و نظارتی بر قیمت و حتی کیفیت ارائه خدمت در آن دیگر دیده نمیشود. انشاءالله چارهجویی کنید.
همچنین برای بازسازی جادههای راور ـ دیهوک و شهداد ـ نهبندان که در حادثه سیل امسال تخریب شدهاند برنامهریزی دقیق نشده و عملیات اجرایی آغاز نشده.
آخرین صحبت با جناب رئیسجمهور، بیش از شش سال از وعده ارائه لایحه نظام رتبهبندی فرهنگیان توسط دولت محترم سپری شده و هنوز خبری نشده است. چرا با قشر فرهنگی اینطور رفتار میکنید؟

محمد علی وکیلی
جناب آقای عباس گودرزی نماینده محترم بروجرد بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
بعدش بگذارید این بیانیهها را هم بخوانند.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
چون فرصت کم است خیلی خلاصه عرض میکنم. در تاریخ بیسابقه است، دریاصفهانی دوتابعیتی، جاسوس، محکوم به زندان و نفوذی بیگانگان است. برخی نمایندگان معترض به پخش مستند اعترافات ایشان در مجلس هستند، بدون اشاره به محتوای مستند اعترافات یک دوتابعیتی جاسوس نفوذی زندانرفته اثباتشده. واقعاً محل سؤال و تعجب است. عناصر مؤمن در سپاه جاسوسها و نفوذیها را گرفته و بازداشت نمودهاند. سپاه پهپاد آمریکا را هدف قرار داده است، سپاه کشتی انگلیس را توقیف کرده است، معدود افرادی در داخل چرا سپاه را هدف قرار میدهند؟ حقاً جای سؤال و تعجب است.
اما مطلب بعد، در بودجه 98 کالای اساسی قرار بود از محل (14) میلیارد دلار تأمین بشود و طرح کالابرگ الکترونیکی اجرا بشود. مرداد رسید و تیرماه هم پشت سر گذاشتیم، آقای رئیسجمهور و دولت محترم پاسخ بدهد که چرا طرح کالابرگ برای توزیع اقلام اساسی مردم را اجرایی نکرد تا طبقات پایین جامعه خیالشان راحت باشد که اوّلیات معیشتشان ماهانه تأمین است.
نکته بعد بیعدالتی و تبعیض است که در استان لرستان درخصوص توزیع اعتبارات سیل صورت گرفته. مردم بروجرد، اشترینان و روستاهای شهرستان شاکی هستند. وزیر محترم کشور پاسخگو باشد. در استان لرستان اعتبارات شهرداریهای بروجرد و اشترینان و دهیاریهای شهرستان بسیار کم و ناعادلانه دیده شده و ضرورت دارد که به این مسأله رسیدگی شود.
آخرین مطلب، جناب آقای لاریجانی! اصلاح الگوی مصرف را بهگونه دیگری اصلاح و اجرا بکنید. چرا تلفنخانه مجلس که حلقه وصل مجلس، خانه ملت با ملت است، حداقل یک نفر آنجا پاسخگوی تلفنهای مردمی باشد که چه بسا درددلشان را به مجلس بخواهند بگویند. این را تعطیل کردند (رئیس ـ هستند) اگر درست کردند خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
تلفنخانه هست و نظرات را میگیرد و مرتب مکتوب هم میدهد، در جریان هستم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر و چالوس بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای شهروز برزگر دستور روز دارند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! من اخطار اصول (43)، (44)، (48) و (84) و (86) قانون اساسی را دارم. شهرستان سلماس یک رودخانه زلاچای دارد، نزدیک (14) روستا، من در طول این دو، سه سال بارها و بارها تذکر دادم حقآبه این روستاها قطع شده. از وقتی که سد احداثشده به پنج روستای دیم شهرستان ارومیه از طریق همین سد زولا آبرسانی شده. بیش از (20) میلیارد از هزینه شهرستان سلماس در آنجا هزینه شده، زمینهای دیم آنها آباد شده، از زیر زمینهایی که کشاورزان آنجا حقآبه داشتند آب دارد میرود، کشاورزانی که امروز باغاتشان خشک شده یا در شرایط فعلی نیاز شدید به آب دارند نظارهگر هستند.
انتظار من این است که مجلس به طور جدی وارد بشود، ما تحقیق و تفحص کردیم گزارشش به صحن داده بشود. اول به حقآبهداران اصلی داده بشود، اگر آبی اضافه ماند بعد آنجا برود. این منافات با عدالت جمهوری اسلامی ایران دارد. جایی که حقآبه نداشته، یک قطره هم حقآبه نداشته هم در شهرستان ارومیه و هم بخشی از شهرستان سلماس دارای حقآبه شدند و (15)، (16) روستایی که دارای حقآبه بوده و امرار معاششان از طریق کشاورزی بوده حقآبهشان قطع شده و امیدوار هستم که مجلس به طور جدی وارد بشود. آقای دکتر لاریجانی! دستور بفرمایید که هرچه سریعتر این تحقیق و تفحصی که انجام شده به صحن بیاید و مشخص بشود حقآبهداران اصلی به حقآبه خودشان برسند، آقای دکتر سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعد را بفرمایید. بگذارید آقای وکیلی بگویند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی نماینده محترم قزوین بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزیر محترم راه و شهرسازی است. هرچند که الکترونیکی شدن فرآیندها بسیار مفید و مورد تأیید همه است، ولی از زمانی که عوارضیهای قزوین الکترونیکی شدند به دلیل بیبرنامگی، بیتدبیری و بیمسئولیتی (137) نفر از پرسنل بیکار شدند و در حال حاضر برنامهای هم برایشان ارائه نشده.
تذکر دوم من به وزیر محترم بهداشت است. در شرایط تنگنای مالی که در دولت وجود دارد بیمارستان خیریه رحیمیان که بالغ بر (400) میلیارد ارزش دارد با نظر هیأتمدیره این بیمارستان تصمیم گرفته شده که به دولت واگذار بشود و بیش از (100) هزار نفر از مردم شهرستان البرز از خدمات دولتی بهرهمند بشوند، ولی با بیتدبیری و کارشکنی ریاست دانشگاه علومپزشکی قزوین این کار تا به امروز انجام نشده. تذکر بعدی من به وزیر محترم علوم است. با توجه به اینکه کنکور سراسری امسال سؤالات دانشآموزانی که نظام قدیم بودند و دانشآموزانی که نظام جدید بودند متفاوت بود شما باید با قید فوریت جلسه فوقالعادهای برای شورای سنجش و پذیرش دانشجو تشکیل بدهید و تصمیمی اتخاذ بفرمایید که دانشآموزان عزیز که امید آینده کشور هستند بتوانند از یک نتیجه عادلانه برخوردار بشوند در این یک سالی که زحمت کشیدند و تلاش کردند.
تذکر بعدی من به آقای رئیسجمهور است. رفتار دوگانه محیطزیست را چطور توجیه میکنند؟ هزاران تن پسماند خطرناک وارد قزوین میشود و دشت قزوین، باغستانهای بیبدیل و محیطزیست قزوین را تهدید میکند و در مقابلش سکوت میشود و از سوی دیگر اجرای پروژه راه قزوین ـ الموت ـ تنکابن که پس از (14) سال هنوز به بهانه حفاظت از محیطزیست متوقف میشود و نکته آخر که میخواهم بیان کنم، جناب آقای لاریجانی! اگر که شما این را دقت و لطف بفرمایید ما قوانینی داریم که در دولت باید برایشان آییننامه نوشته بشود. متأسفانه دولت این آییننامهها را نمینویسد و در حال حاضر این انبوه قوانین مانده.

علی اردشیرلاریجانی
معاونت نظارت پیگیری میکنند، اگر مواردی هم به ذهنتان هست بدهید ما پیگیری کنیم، چشم، نفر بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای سیدمحمدجواد ابطحی بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکرات شفاهی
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای روحانی! آیا شما خانواده معظم شهدا و ایثارگران را چشم و چراغ ملت میدانید؟ اگر میدانید که انشاءالله میدانید این وضعیتی که برای بیمه درمانی ایثارگران درست شده است چه حکمی دارد؟ خواهش میکنم تدبیر کنید. آقای روحانی! اگر معتقد هستید معلمی شغل انبیاء است چرا مانع ارتقای علمی و تحصیلی معلمان میشوید؟ چرا به رتبهبندی معلمان توجه نشده است؟ حرمت و عزت معلم کجا است؟ چرا پاداشهای ضمن خدمت و پایانخدمت این عزیزان پرداخت نشده است و چرا هنوز آییننامه اجرایی قانون تعیین تکلیف حقالتدریسیها در هیأت دولت تصویب نشده است؟
آقای وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! با توجه به نزدیک شدن ماه محرم و برپایی مراسم عزاداری به ویژه در شهرستان خمینیشهر با بیش از (350) هیأت عزاداری با این گرانی اقلام مورد نیاز هیأتهای مذهبی باید تدبیری اندیشید که انشاءالله کالاهای مورد نیاز این هیأتها تأمین شود.
آقای وزیر کشور! از تجربه سالهای گذشته جهت برگزاری مراسم اربعین حسینی از الان تدبیر و برنامهریزی کنید. مردم را مانند سالهای گذشته مستأصل نکنید، برای گرانی کرایهها، ارز، زمینه ورود و خروج زائرین از الان برنامهریزی کنید تا عزت و احترام زائرین حسینی حفظ شود. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید، آقای وکیلی شما بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای امینیفرد بفرمایید.

محمد نعیم امینی فرد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خطاب بنده به جناب آقای دکتر لاریجانی است و تشکر از این وقتی که داده شد میکنم. مسأله حمله گاندو به یک کودک معصوم که در طلب آب در یکی از روستاهای مرزی شهرستان سرباز اتفاق افتاد گاندو امروز محل مناقشات سیاسی است. یعنی نام یک سریالی است، ولی یک وجه دیگری هم دارد و هشدار تلخی برای ما برای پایین بودن شاخصهای توسعهای است. بالاخره حوا رئیسی دستش را از دست داد، کودکان دیگری هم که در طلب آب به هوتک¬های جنوب استان رفتند و برنگشتند نشان میدهد که ما باید یک بازنگری جدی را در ارتباط با سیستم برنامهریزی و بودجهریزیمان داشته باشیم. (1300) روستای استان سیستان و بلوچستان به روش سقایی آبرسانی میشود و تقریباً میشود گفت که این پایینترین شاخص توسعهای در استان است.

علی اردشیرلاریجانی
این مهم است، انشاءالله خودتان با دوستان یک طرحی را ارائه بکنید به کمیسیون کشاورزی بدهند که ما برایتان دنبال بکنیم.

محمد نعیم امینی فرد
تذکرات شفاهی
حتماً، متشکرم و واقعاً وجدان عمومی تمامی امنای ملت و همچنین تذکری به آقای روحانی دارم؛ برابر اصول (3) و (43) قانون اساسی ایشان واقعاً مکلف هستند که عدالت را رعایت بکنند، همچنین توجه وزیر محترم نیرو را به این حادثه تراژدی جلب میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای سیدحسین نقویحسینی بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت هیأترئیسه محترم، رئیس محترم. آقای دکتر لاریجانی! من ابتدا تقاضا میکنم که این ستون تذکر خارج از دستور هم مثل سایر ستونها روی همین ستون قرعهکشی بشود، چون دوستان اختلاف نظر دارند. گاهی شش، هفت و پنج نفر و بعضیها میگویند نوبت ما بود حذف شدیم، ولی اگر روی همین ستون قرعهکشی بشود کاملاً مشخص است پنج نفر اول میدانند که اینها باید تذکر بدهند. (رئیس ـ بسیار خوب)
نکته دوم، آقای دکتر لاریجانی! الان حدود یک ماه است شهرهای قرچک، ورامین، خیرآباد، باقرآباد و پیشوای ما آب آشامیدنی مردم گاهی (12) و گاهی (10) ساعت قطع میشود! واقعاً مردم گرفتار هستند، نه جمعیت ما زیاد شده و نه منابع آب ما کم شده.
من نمیدانم علت این قطع آب چیست؟ هم به وزیر محترم نیرو گفتیم، هم به مدیران استانی و هم شهرستانی گفتیم. مشکل فقط مدیریت است، من از جنابعالی خواهش میکنم، دشت ورامین گرفتار آب شدند. شب تا صبح، صبح تا شب آب آشامیدنی ندارند. بالاخره به داد مردم برسند و مشکل آب مردم را حل بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
وزارت نیرو حتماً پیگیری کند، من هم به آنها تذکر میدهم، چشم. متشکریم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مسعود گودرزی نماینده محترم ممسنی بفرمایید.

مسعود گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم تشکر میکنم. تذکر اول بنده به وزیر محترم جهادکشاورزی است. بعد از اینکه امسال بارشهای خوبی را در کشور داشتیم بنده شفاهاً به وزیر هم گفتم منابع طبیعی امسال نیازمند حفاظت و حراست بیشتری است، چون آتشسوزیها را خواهیم داشت و این اتفاق افتاد. الان در منطقهای از حوزه انتخابیه بنده دو روز است در آتش دارد میسوزد. متأسفانه بخشی از این مسائل بیتدبیری است. بعضی از این تجهیزات لازم را اگر نداشته باشند میتوانند به صورت اجارهای و کرایهای تمهیدی بیندیشند تا مانع از پیشروی آتش بشوند. آقای وزیر جهاد، رئیس سازمان جنگلها و مراتع! به این توجه بکنید.
تذکر دوم باز به وزیر جهاد است. الان خدمت کشاورزان که میرسیم گله دارند و واقعاً هم حقشان است. این بیتدبیری از ما است. امروز که نوبت اینها است که محصولشان را در بازار عرضه کنند به نازلترین قیمت رسیده. ما بعضی وقتها بازار داریم این محصولات را صادر بکنیم. کشورهایی هستند (10) سال است ما پیگیری هستیم زیرساختها آماده نشده، چرا؟ چون ما هر روز به اندازه نیاز آنها نمیتوانیم سرویس بدهیم، وگرنه این اتفاق نمیافتاد.
تذکر آخر بنده که آقای دکتر لاریجانی! خواهش من از جنابعالی و دولت محترم این است که امسال ما دیدیم و تلاش هم راجع به بحث همسانسازی و رتبهبندی شد. همسانسازی اعمال شده، هنوز تفاوت زیاد است. هدف ما این نیست که یک درصدی را اضافه کنیم، هدف این است که این همسانسازی انجام بشود که انشاءالله باید دیده بشود. رتبهبندی هم دولت محترم توجه بکنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و وکیلی خیلی ممنونم. اولین تذکر بنده به آقای وزیر کشور است. بخشداری فندوقلو در شهرستان اهر چند ماهی است تصویب شده، متأسفانه هنوز این بخشداری عملی و افتتاح نشده، انشاءالله سریعاً این کار انجام بگیرد که بالاخره بخشداری دوم اهر است و اهر شهرستان بزرگی است.
بحث بعدی من به وزیر محترم جهادکشاورزی آقای حجتی است. آن قیمتی که کشاورزان ما سیب را میفروشند نتیجهاش این خواهد بود که برای سال بعد این درختان سیب از زمین را بکنند. خواهش این است که به قیمت سیب در شهرستان اهر برسید، به خصوص ورزقان اهر که بسیار مهم است.
آقای رئیس! اخیراً آموزش و پرورش دستورالعملی تهیه کرده پستهای معاونت آموزشی مدارس را حذف کنند و اینها را به کلاس بفرستند. بعضی از اینها معمولاً (22) سال و بالای دو دهه معاون آموزشی بودهاند، رشتهشان هم متناسب نیست. با اینها نمیشود کلاس را پر کرد، اینها اگر کلاس هم بروند نتیجه آموزشی نخواهد داشت و از طرف دیگر مدارس با مشکل مواجه میشوند. بحث بعدی من هم آب شرب جانگور یاقور است، روستای بزرگ (2000) نفری که واقعاً ماندهاند، انشاءالله وزارت نیرو سریعاً یک اقدام عملی انجام بدهد.

محمد علی وکیلی
جناب آقای دهمرده نماینده محترم زابل بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
آقای رئیس! متشکرم. جناب آقای رئیسجمهور و مسئولان بزرگوار! تقسیم استان سیستان و بلوچستان به عنوان یک ظرفیت و ضرورت است. فعالسازی بازارچههای مرزی سیستان، ورود دام زنده، مقابله با ریزگردها و بادهای (120) روزه، راهاندازی مرکز سل سیستان و از تسریع سازمان عمران سیستان تشکر میکنم، ضرورت دارد هرچه سریعتر عملیاتی بشود. تعطیل و کند شدن خیلی از پروژهها به ویژه بزرگراه زابل ـ زاهدان که به یک قتلگاه تبدیل شده. مشکل حقالتدریسان، رتبهبندی معلمان، نهضتیها و خسارتهای وارده به سیستان در ابعاد مختلف خشکسالی، سیل و مرغداران ایجاد داروخانه هلالاحمر سیستان و از چاه آب ژرف سیستان متشکرم.
وزیر محترم نیرو! در رابطه با انتقال آب از دریای عمان، تبخیر و رسوبگذاری، درختکاری حاشیه چاهنیمهها، نیروگاه بادی میرنادر، فاضلاب سیستان، مشکل آب شرب روستایی چرا طبق قولهای دادهشده عمل نمیشود؟ گرانی کمرشکن بازار مسکن، خودرو و بیکاری و معیشت مردم، (رئیس ـ متشکرم) بمب ویرانگر نقدینگی، برخورد با مفسدین اقتصادی به ویژه دانهدرشتها، عدم اجرای سلیقهای بانکها در رابطه با بخشودگی سود، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای تجری نماینده محترم قصرشیرین بفرمایید.

فرهاد تجری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزیر محترم کشور و ریاست محترم جمهوری است. الان نخستوزیر عراق در جمهوری اسلامی تشریف دارند، انتظار است راجع به بازگشایی مرز خسروی حتماً اراده جدی نشان داده بشود و انشاءالله شاهد بازگشایی این مرز بر روی زوار عتبات عالیات برای مراسم اربعین باشیم.
تذکر دوم بنده به وزیر محترم نیرو برای تکمیل طرح آبرسانی مناطق گرمسیری و زمینهای جامانده است و جناب آقای دکتر لاریجانی! (31) تیرماه سالروز بمباران شیمیایی روستای نثاردیره در کنار روستای زرده و سرمیل حوزه دالاهو است. متأسفانه یک جنایتی را رژیم صدام در این حوزه رقم زد که هنوز آثارش بر مردم ما سنگینی میکند. انتظار است هم افکار عمومی و هم مسئولین به این عنایت و توجه ویژه داشته باشند.
اما آقای دکتر لاریجانی! تذکر اصلی بنده به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی است. در انتخابات ریاست کمیسیون اصل (90) در صحن مجلس شاهد تقلبها و شاید اقدامات خلاف شأنی از سوی برخی از همکاران بودیم که متأسفانه علیرغم اینکه (120) نفر از نمایندگان تقاضای بازنگری و برگزاری مجدد انتخابات داشتند، اما هیأترئیسه محترم به این اعتنایی نکردند. انتظار میرفت که حداقل جلوگیری از ظلم بشود که این کار توسط هیأترئیسه انجام نشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای تجری! اینطور نبود ما توجه نکنیم، حالا با توجه به شخصیت جنابعالی نامهای که شما و دوستان تهیه کردید در هیأترئیسه بحث شد، ما از نظر آییننامه راهی نداشتیم تجدید انتخابات کنیم، وگرنه آن مطلبی که جنابعالی فرمودید را میتوانستیم اگر عمل بکنیم انجام میشد.

محمد علی وکیلی
جناب آقای سیدفرید موسوی بفرمایید.

سیدفرید موسوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزیر محترم نیرو است. همکار محترممان آقای دکتر نقویحسینی درخصوص بحث آب در منطقه ورامین گفتند، جناب آقای وزیر و جناب آقای دکتر لاریجانی! ما نه تنها در ورامین، در شهرستانهای ری و اسلامشهر هم با مشکل تأمین آب مواجه هستیم. آقای دکتر! آب؛ یعنی تمام زندگی افراد ساکن این منطقه مخصوصاً در مناطق قلعهنو و جنوبی شهر ری با مشکل مواجهاند. زندگی ساده مردم مختل شده و این تخصیصهای قطرهچکانی که دارد اتفاق میافتد راهحل نیست و باید یک مدیریت جدی در این خصوص اتفاق بیفتد.
تذکر دوم به وزیر محترم کشور است. حسب قانون وقتی یک منطقهای ارتقاء به شهر پیدا میکند دستگاهها موظف هستند که در منطقه استقرار پیدا بکنند و به مردم خدمت ارائه بدهند. متأسفانه مناطقی مثل قیامدشت و قلعهنو که اخیراً به شهر ارتقاء پیدا کردند دستگاهها از استقرار به بهانههای مختلف خودداری میکنند و با بیاحترامی به قانون شهروندان عملاً با مشکل مواجه شدند. نیاز است که در این خصوص مخصوصاً دستگاههای خدمترسان دوستان یک اقدام عاجلی را انشاءالله داشته باشند.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! گرانی بیداد میکند، یک پیشنهاد دارم؛ بعضی از این آقایانی که پاداش و حقوق دیگران را نمیدهند یک ماه حقوق نگیرند، اجازه هم ندهند از حسابشان برداشت بشود تا بهفمند ناداری یعنی چه. واقعاً گرانی بیداد میکند، الان قیمت دلار کاهش پیدا کرد، ولی قیمت اجناس نه.
نکته دوم، آقای رئیس! این خسارت سیل دارد سلیقهای رفتار میشود به بعضی از جاها نمیدهند. الان شهرستان محلات و دلیجان ریالی از خسارت سیل پرداخت نشد.
آقای رئیس! در مورد اینستکس ان هم نیاز به مصوبه مجلس دارند. آقایان میروند قول میدهند و حرف میزنند من خواهش میکنم این حتماً باید مجلس بیاید. (14) میلیارد دلار مصوب مجلس است، ما نمیدانیم سرنوشت آن به کجا انجامید. این را دره ویل انداختند و آخرین جملهام را عرض کنم؛ آقای رئیس! این رتبهبندی معلمان قانون است و قانون است و قانون است و آقایان هم قول دادند و انجام ندادند، وزارت آموزش و پرورش هم که الان بلاتکلیف است. جنابعالی دستور بدهید انشاءالله زودتر مشخص بشود.

محمد علی وکیلی
نفر آخر جناب آقای جبارینژاد هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دو روز است. این جزء وقت من نمیشود. آقای رئیس! دیروز هم آقای امیرآبادی ما را یک چیز دیگری صدا کرد، امروز این آقای وکیلی هم همینطور. شما هیأترئیسه هستید، دقت بکنید، اسم را نگاه بکنید، دوباره تکرار کنید اسم من چیست؟

محمد علی وکیلی
جناب آقای جبار کوچکینژاد نماینده محترم رشت در موعد مقرر تشریف نداشتید، الان تشریف آوردید، دومین بار است قرائت میشود، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکرات شفاهی
آقای رئیس! حضرتعالی هم از استانهای شمالی هستید. این روزها فصل برداشت شالی است، کشاورزان به شدت نگرانند. ما بیش از (2) میلیون و (200) هزار تن برنج سفید تولید میکنیم، آنچنان واردات نیاز نداریم، قانون هم گفته قبل از فصل برداشت و سه ماه بعد از فصل برداشت حق توزیع واردات برنج را ندارند. متأسفانه همچنان وزارتخانههای صمت و کشاورزی توجهی به قانون ندارند و این مشکل را برای کشاورزان ما ایجاد میکنند.
بحث دوم در رابطه با وزارت آموزش و پرورش است. آقای رئیس! در ایام تابستان بهترین فرصت برای ساماندهی واحدهای آموزشی است. ما دو هفته هم بعد از هفته دیگر تعطیل هستیم. عملاًٌ شهریورماه باید وزیر را معرفی بکنند و این کملطفی آقای رئیسجمهور به فرهنگیان کشور است که دقت نمیکنند، در حوزه آموزش و پرورش تا الان چهار وزیر را آقای رئیسجمهور تعویض کرده و این کملطفی را به چه شکلی باید پاسخ بدهند؟
بحث سوم ما در رابطه با گرانی است. برادر ما آقای سلیمی هم توضیح داد. خدایی مردم دچار مشکل شدهاند. قیمتها به سرعت دارد بالا میرود، درست است دلار و ارز را کنترل کردهاند، ولی همچنان مردم دچار مشکل هستند و کسی هم پاسخگو نیست.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای پژمانفر! شما هم نکتهتان را بفرمایید. (کواکبیان ـ آقای رئیس! بنده هم میخواهم تذکر بدهم) حالا ما اسم شما را نگفتیم، شما برای چه میخواهید تذکر بدهید؟ ایشان میگوید به خاطر اینکه اسم پایداری را بردند میخواهم اخطار بدهم، توهین به شما نکردند

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! پایداری یک جریان فکری انقلابی است که امروز شکر خدا کسانی که در خارج و داخل کشور و آدمهایی که به نوعی مسأله دارند و از جریان انقلاب و انقلابی سیلی خوردند هر موقع میخواهند حملهای بکنند به موضوع پایداری حمله میکنند. پایداری واقعاً یک جریان تعریفشده است و افراد و تشکلش و کسانی که در این عنوان دارند کار میکنند در وزارت کشور مشخص هم هست. متأسفانه امروز بعضیها دارند چنین کاری را انجام میدهند، جناب آقای رحیمی اسم پایداری را آوردند و حال این است که این افرادی که بودند هیچکدام از جریان پایداری نیستند.
اما واقعاً سؤال من از آقای رحیمی این است که فرض بفرمایید سپاه یک پهپاد را زده، چرا آقایان ناراحت هستند؟ سپاه کشتی انگلیسیها را گرفته چرا ناراحت هستند؟ جریان انقلاب جیسون رضایی را گرفته، چرا باید ناراحت باشند؟ بعد میآیند مدام موضوع پایداری و اینها را مطرح میکنند. البته من آقای رحیمی را دوستشان دارم، یک آدم جانباز و فردی است که برای انقلاب زحمت کشیده، اما من انتظار ندارم که بیایند اینطور بدون مطالعه و دقت، اینها بازتابهای رسانهای دارد و موضوع را متهم به سپاه بکنند، (رئیس ـ دیگر کفایت میکند) من خواهش میکنم در این مجلس مکرر خیلیها میخواهند حمله بکنند مخاطب خودشان را یک جریانی قرار میدهند که آن جریان به هیچگونه وارد مسأله نیست، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
8
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در ارائه لایحه مدیریت شهری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
نامه (165) نفر از نمایندگان محترم به رئیس محترم مجلس شورای اسلامی و جناب آقای رئیسجمهور؛
سلام علیکم
نظر به اینکه دولت مکلف بوده در اجرای ماده (28) قانون برنامه ششم لایحه مدیریت شهری را جهت تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه کند، متأسفانه این مهم چند سالی است که بلااقدام و معطل مانده است. ما (165) نفر از نمایندگان از رئیسجمهور محترم میخواهیم در این موضوع تسریع و لایحه را به مجلس ارسال نمایند.
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، ضیاءاله اعزازیملکی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، شهروز برزگرکلشانی، بهروز بنیادی، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، محمدرضا تابش، غلامرضا تاجگردون، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، عبداله حاتمیان، حسینعلی حاجیدلیگانی، ابوالفضل حسنبیکی، فریدون حسنوند، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، محمد خالدیسردشتی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضائی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، محمداسماعیل سعیدی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، قرجه طیار، حیدرعلی عابدی، اسداله عباسی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، داود محمدی (تهران)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، جلیل مختار، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، سیامک مرهصدق، اصغر مسعودی، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، مجید ناصرینژاد، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، همایون هاشمی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علیم یارمحمدی و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، فریده اولادقباد، سیدهفاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه مافی و سمیه محمودی.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص بزرگداشت هفته عفاف و حجاب

احمد امیر آبادی فراهانی
بیانیه تقدیر و تشکر نمایندگان که به امضای (201) نفر رسیده است از مراکز و دستگاههایی که در ترویج فرهنگ حجاب و عفاف فعالیت داشتهاند.
روز (21) تیر ماه یادآور واقعه غمبار و در عین حال غرورآفرین شهادت بیش از (2000) نفر از مردم شریف این سرزمین در دفاع از حجاب در سال 1314 شمسی توسط رژیم سفّاک پهلوی، نشانگر عمق اعتقاد و باور این ملت در پاسداشت ارزشهای الهی است و امروز که در سایهسار انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران آحاد مردم و به ویژه دختران جوان این مرز و بوم همچنان با همان عزم راسخ و علیرغم هجمههای سنگین علیه حجاب و عفاف در این سنگر مقدس نقشآفرینی میکنند جای بسیار قدردانی و شکرگزاری به درگاه خداوند متعال دارد.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی صمیمانه از مردم عزیز ایران اسلامی و خصوصاً جوانان عزیز که در هفته عفاف و حجاب با حضور میلیونی خود و همینطور مؤسسات مردمنهاد به ویژه بسیج، صدا و سیما، وزارت کشور، استانداریها و سپاه پاسداران و نیروی انتظامی که در برگزاری هرچه باشکوهتر این هفته تلاش شبانهروزی داشتند قدردانی نموده و در پایان اذعان میداریم این حرکت مردمی نشانگر علاقه آنان به حفظ حرمت و دفاع از ارزشها و حفظ حریم عفاف و حجاب بوده و فضای امنی را برای حضور زنان و دختران جوان جهت فعالیت و پیشرفت علمی و فرهنگی...

محمد علی وکیلی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای وکیلی! دارم بیانیه میخوانم، ببخشید، جلسه رئیس دارد، عذرخواهی میکنم.

محمد علی وکیلی

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! سه صفحه بوده ما مختصر کردیم. خواهشاً پارازیت نیندازید.

محمد علی وکیلی

احمد امیر آبادی فراهانی
خواهشاً پارازیت نیندازید.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
و دفاع از حریم عفاف و حجاب بوده و فضای امنی را برای حضور زنان و دختران جوان جهت فعالیت و پیشرفت علمی فرهنگی کشور را به ارمغان آورده است. لذا از مسئولین به ویژه از (26) دستگاه که وظیفه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را دارند میخواهیم که به وظایف خود در چهارچوب قانون عمل نموده و نتایج آن را به مجلس شورای اسلامی گزارش نمایند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، سیدمحمدجواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، غلامرضا تاجگردون، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، ابوالفضل حسنبیکی، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، الیاس حضرتی، احمد حمزه، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، عبدالحمید خدری، رسول خضری، ولی داداشی، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضائی، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، حمدالله کریمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حبیباله نیکزادیپناه، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیاصغر یوسفنژاد، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری و سمیه محمودی).
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به مجامع بینالمللی و مجلس و دولت نیجریه درخصوص آزادی شیخ ابراهیم زکزاکی

احمد امیر آبادی فراهانی
متن بیانیه نمایندگان به امضای (198) نماینده رسیده در مورد آزادی شیخ زکزاکی است.
مردی عالم و با عمل از پیروان مکتب اهل بیت با رفتار و عملکرد بسیار ارزنده خود از طریق آگاهیبخشی مسلمانان، مسیحیان و حتی آنها که اعتقادی به دین نداشتهاند بیش از (15) میلیون آزاداندیش، آزادیخواه و پیرو مکتب اهل بیت تحت یک تشکیلات عظیم به نام حرکت اسلامی نیجریه جمع و تربیت کرده است. حضور همه این اقشار در راهپیماییهای ضد استکبار و ظلمستیز هرچند کاملاً مسالمتآمیز نظیر روز قدس، عاشورا و اربعین، آمریکا و اسرائیل و عربستان را متوجه خطر این جمعیت عظیم بر ضد استکبار نموده است. حال شیخ پس از مصدومیت بسیار وخیم و در طول دو هفته گذشته علیرغم مصرف داروهای آرامبخش بسیار قوی از شدت درد نخوابیده. لذا اگر برای معالجه وی اقدام نشود خطر مرگ ایشان را تهدید میکند.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی از همه کشورهای اسلامی و مجامع بینالمللی به ویژه دولت و مجلس نیجریه می¬خواهیم تا هرچه سریعتر برای آزادی شیخ ابراهیم زکزاکی و همسر ایشان اقدام نموده و امکان خروج آنان را از کشور نیجریه برای معالجه فراهم نماید.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی، فریدون احمدی، سیدعلی ادیانی، علی اردشیرلاریجانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، نظر افضلی، علی اکبری (بجنورد)، احمد امیرآبادیفراهانی، سیدحمزه امینی، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، علی بختیار، علی بختیاری، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، بهرام پارسایی، مسعود پزشکیان، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، غلامرضا تاجگردون، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، کاظم جلالی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، احمد حمزه، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، رسول خضری، ولی داداشی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضائی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، علیرضا سلیمی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، هادی شوشتری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، اسداله عباسی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، علی مطهری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدناصر موسویلارگانی، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، احمد همتی، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی و خانمها: سکینه الماسی، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه مافی و سمیه محمودی).
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدی ما روز یکشنبه ساعت (8) صبح ششم مردادماه خواهد بود. دستور جلسه هم خدمت عزیزان تقدیم خواهد شد. ختم جلسه را اعلام میکنم.