1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 210 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهل و نهم روز یکشنبه ششم مرداد ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیست و پنجم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه مدیریت بحران کشور (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی مواد غذایی فسادپذیر و تجهیزات خاص کاربردی برای اینگونه جابجاییها.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه تصویب پروتکلهای مربوط به اصلاح بند «الف» ماده (50) و ماده (56) کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی.
8 ـ انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان عضو در شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عليرضا مهديزاده
(آیات 41 ـ 27 از سوره مبارکه «نازعات» توسط قاری محترم آقای علیرضا مهدیزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَ أَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقاً أَمِ السَّماءُ بَناها * رَفَعَ سَمْکَها فَسَوَّاها * وَ أَغْطَشَ لَیْلَها وَ أَخْرَجَ ضُحاها * وَ الْأَرْضَ بَعْدَ ذلِکَ دَحاها * أَخْرَجَ مِنْها ماءَها وَ مَرْعاها * وَ الْجِبالَ أَرْساها * مَتاعاً لَکُمْ وَ لِأَنْعامِکُمْ * فَإِذا جاءَتِ الطَّامَّةُ الْکُبْرى * یَوْمَ یَتَذَکَّرُ الْإِنْسانُ ما سَعى * وَ بُرِّزَتِ الْجَحِیمُ لِمَنْ یَرى * فَأَمَّا مَنْ طَغى *وَ آثَرَ الْحَیاةَ الدُّنْیا * فَإِنَّ الْجَحِیمَ هِیَ الْمَأْوى * وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الْهَوى * فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِیَ الْمَأْوى *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مهدیزاده قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«آیا آفرینش شما دشوارتر است یا آسمانی که او آن را برپا کرده است؟ سقفش را برافراشت و آن را به اندازه معین درست کرد و شبش را تیره و روزش را آشکار گردانید و پس از آن زمین را با غلتانیدن گسترداند و آبش و چراگاهش را از آن بیرون آورد و کوهها را لنگر آن گردانید تا وسیله استفاده برای شما و دامهایتان باشد. پس آنگاه که آن هنگامه بزرگ در رسد آن روز است که انسان آنچه را که در پی آن کوشیده است به یاد آورد و جهنم برای هرکه بیند آشکار گردد. اما هرکه طغیان کرد و زندگی پست دنیا را برگزید پس جایگاه او همان آتش است. اما کسی که از ایستادن در برابر پروردگارش هراسید و نفس خود را از هوس باز داشت پس جایگاه او همان بهشت است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: علی اکبری نماینده محترم بجنورد، بهادری نماینده محترم ارومیه، حسنیجوریابی نماینده محترم رشت، عثمانی نماینده محترم بوکان، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام و محجوب نماینده محترم تهران.
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای همایون هاشمی نماینده میاندوآب، شاهیندژ و تکاب

علی اردشیرلاریجانی
لازم میدانم به همکار گرامیمان جناب آقای دکتر همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب که والد محترم ایشان به رحمت ایزدی پیوستند تسلیت عرض بکنیم. برای آن مرحوم، از خداوند متعال علو درجات طلب میکنیم و به ایشان و خانواده محترم ایشان و مردم این شهرها تسلیت عرض میکنیم.
4
تقدیر و تشکر رئیس محترم مجلس شورای اسلامی از وزارت اطلاعات درخصوص کشف شبکه جاسوسی آمریکا

علی اردشیرلاریجانی
همچنین لازم میدانم از وزیر محترم اطلاعات و عزیزانی که در این وزارت فعالیت میکنند به خاطر همتی که کردند در کشف این شبکه جاسوسی آمریکا و ضربه زدن به آنها تشکر کنم و کار مهمی انجام دادند و از همه این عزیزان سپاسگزاری میکنیم.
5
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (ثبت 434)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. اولین دستور ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. آقای رئیس! در جلسات گذشته مجلس محترم به کلیات آن رأی داده، اگر اجازه بفرمایید من جزئیات را جهت رسیدگی قرائت میکنم.
«ماده 1ـ ماده (181) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده 181 ـ اصلاح قانون دائمی و قانون برنامه توسعه در حین بررسی لایحه بودجه سالانه و اصلاح برنامه توسعه در زمان بررسی دیگر طرحها و لوایح به دوسوم رأی نمایندگان حاضر نیاز دارد». ظاهراً یکی از همکاران که پیشنهاد حذف داشتند از حذفشان منصرف شدند. آقای اصغر سلیمی بودند، هر سلیمی که علیرضا سلیمی نمیشود. آقای محبینیای عزیز! شما پیش من پیشنهاد ندارید. اینجا فقط آقای اصغر سلیمی دارند که منصرف هستند. (سلیمی ـ مطرح میکنم) مطرح میکنید؟ بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
از تشابه اسمی خواستند استفاده کنند، بفرمایید.

اصغر سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم عزیز کشور ایران اسلامی و همکاران محترم سلام و صبحبخیر داریم. بحث دوسوم رأی برای رأیهایی که ما در احکام دائمی داریم ما در جاهایی میتوانیم این را اصلاح بکنیم که در برنامههای توسعه پنجم، ششم و هفتم و بقیه برنامههایی که داریم. من فکر میکنم الان بعضی از برنامههای دائمی را که نگاه میکنیم میبینیم خیلیهایشان دچار مشکل و متناقض هستند و اینها احتیاج دارند که بهروزرسانی بشود و ما تنها در جاهایی که اینها را میتوانیم اصلاح بکنیم در برنامههای توسعه است و من فکر میکنم که ما دست خودمان را نبندیم و اجازه بدهیم که نمایندگان آن تغییراتی را که میخواهند اصلاح بکنند در برنامههای توسعه خودشان انشاءالله اصلاح بکنند و فضا را برای نمایندگان آتی بخواهند برنامههایی که قبلاً تأیید شده و الان احتیاج دارد که اصلاح بشود بتوانند با همان یکدوم به اضافه یک اصلاح بکنند، تشکر میکنیم و به حذف آن رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای سیدناصر موسویلارگانی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و صبحبخیر خدمت سروران عزیز. بنده هم لازم میدانم از وزارت اطلاعات به واسطه خدمات ارزندهای که دارند و کشف این شبکه جاسوسی تشکر بکنم. همکار ارجمندمان در ارتباط با برنامهها که طبق آییننامه چه در آییننامههای قبلی و الان ما بحث دوسوم آراء را برای اصلاح قانون برنامه داشتیم و حقیقتاً اگر این دوسوم برداشته بشود شاید قانون برنامه دیگر آن وجاهت و جایگاهی که دارد و یک قانون بالادستی محسوب میشود دیگر از حیّز انتفاع ساقط بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای موسوی! یک چیزی که اضافه شده همانطور که فرمودید قانون دائمی را اضافه کردند.

سیدناصر موسوی لارکانی
مخالف
پیشنهاد حذفی که ایشان دارند میگویند دوسوم حذف بشود. ما نمیخواهیم دوسوم حذف بشود. آقای دکتر! چون دوسوم را میخواهند حذف بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد ایشان حذف کل ماده است.

سیدناصر موسوی لارکانی
مخالف
اصلاً بحث دوسوم مطرح است. در صحبتهای پیشنهاددهنده اگر شما دقت کرده باشید بحث دوسوم را فرمودند همان نصف به اضافه یک کفایت میکند و نیاز به دوسوم رأی نیست. بحث، بحث دوسوم است و با توجه به اینکه بعضی از قوانین بالادستی با توجه به پیشنهاداتی که بعضی از همکاران در اصلاح بودجه در قوانینی که مطرح میشود و طرحهایی که خود نمایندگان میدهند و پیشنهاداتی که هست و حتماً باید دوسوم رأی بیاورد، اگر این ماده حذف بشود ما دیگر با نصف به علاوه یک هم میتوانیم قانون برنامه را اصلاح بکنیم. لذا از همکاران محترم درخواستم این است که به این پیشنهاد حذف رأی ندهید که دوسوم باقی بماند.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدرضا صباغیانبافقی موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم دارم. جناب آقای لاریجانی! قبل از اینکه من موافقت خودم را با حذف این ماده اعلام کنم این نکته را خدمت شما عرض کنم؛ نمایندگان محترم! مرداد ماه قرار بود دولت، وزرا و رئیسجمهور به مجلس بیایند گزارش بدهند، منتها هنوز هیچ اتفاق خاصی نیفتاده. آقای لاریجانی! در ارتباط با گزارش مرداد ماه رئیسجمهور و وزرا، دولت اعلام مخالفت کرده که من نمیآیم گزارش بدهم. من گفتم اگر این را به عنوان رئیس مجلس محبت کنید تذکری برای اجرای آییننامه بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای صباغیان! شما چندبار این را فرمودید و هیأترئیسه نامه رسمی هم به رئیسجمهور و وزرا داده که گزارششان را اعلام بکنند.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
آقای دکتر! اعلام مخالفت کردند.

علی اردشیرلاریجانی
ما کارمان را انجام دادیم، حالا آقایان در رسانهها یک چیزی میگویند بحث دیگری است. ظاهراً اینطور که من شنیدم ایشان نامهای به مقام رهبری برای این دادند که این اشکال دارد و ایشان هم به کمیته یا شورای حل اختلاف ارجاع دادند که آنجا رسیدگی کنند و این مسیری که ایشان گفتند، ولی ما تقاضایی که مطابق آییننامه باید گزارش بدهند را دادیم.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
دست شما درد نکند، به هر حال موضوع مهمی است.

علی اردشیرلاریجانی

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
قانون را دولت باید اجرا کند و اما در ارتباط با بحث موافقت برای حذف این ماده؛ ماده (185) قانون دارد میگوید «اصلاح قانون برنامه توسعه در ضمن لایحه بودجه مبتنی بر آن برنامه و نیز دیگر طرحها و لوایح با رأی دوسوم نمایندگان حاضر پذیرفته میشود». من فکر میکنم این مادهای که الان بحثش است وجود دارد و با دوسوم آراء ما میتوانیم تغییر در برنامه توسعه، بودجه و برنامه دائمی داشته باشیم. حالا اینجا فقط «برنامه دائمی» را اضافه کرده که ما میتوانیم بگوییم این برنامه دائمی هم اشکال ندارد، ولی به هر حال این ماده در ماده (185) آییننامه داخلی هم وجود دارد. من فکر میکنم اینجا این قانونگذاری و تغییر خیلی مشکل ما را حل نمیکند، عذرخواهی میکنم.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! تذکر را اجازه میفرمایید مطرح کنند؟

علی اردشیرلاریجانی
در این زمینه تذکر دارند؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاضیپور! شما اجازه میفرمایید دوستانی که اصرار دارند صحبت کنند؟ آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس ببینید! اگر جنابعالی این گزارش را که الان در دستور است براساس تبصره ماده (143) میدانید یک بحث است، اگر براساس ماده (144) میدانید یک بحث دیگر است که به نظر میرسد براساس تبصره (2) ماده (143) باشد. ببینید! الان یک گزارش چاپشده ما داریم که 5/5/98 است.

علی اردشیرلاریجانی
آن 5/5/98 ما باید (10) روز وقت داشته باشیم که نمایندگان پیشنهاد به گزارش بدهند.

حسینعلی حاجی
این همان است، یعنی این در ادامه همین دستور است.

علی اردشیرلاریجانی
این یک مورد حتماً باید (10) روزش تمام بشود نمایندگان نظراتشان را بدهند. من صبح به ایشان عرض کردم که این استثناء است، بقیه (10) روزش را گذرانده و این (10) روزش را نگذرانده. شما وقت دارید.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس ببینید! چون شماره ثبت این همان (434) است.

علی اردشیرلاریجانی
رفتاری انجام شد که بعد متوجه شدیم و به ایشان گفتیم که این (10) روز وقت نمایندگان نباید سلب بشود.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز خواهش میکنم دقت بکنند اینجا چه اصلاحی دارد انجام میشود. برادر عزیزم جناب آقای سلیمی فرمودند که ما قانون برنامه را با دوسوم آراء اصلاح نکنیم به خاطر اینکه اختیار داشته باشیم و دستمان باز باشد هروقت خواستیم متناسب با شرایط قانون برنامه را اصلاح بکنیم، بعد الان در حال حاضر همکاران در ماده (181) فعلی و (185) قبلی اصلاح قانون برنامه توسعه در ضمن لایحه بودجه مبتنی بر آن و در طرحها و لوایح دوسوم میخواهد. یعنی این آییننامه را داریم، هیچ تغییری مبنی بر اینکه قانون برنامه نیاز به اصلاح جدیدش باشد که دوسوم رأی بخواهد نیست. یعنی ما قانون برنامه را در شرایط فعلی هم که دوسوم رأی میخواهد، اگر آقای سلیمی این را پذیرفتند و پس بگیرند ممنون میشوم. الان این وجود دارد، چیزی اضافه نشده، فقط نکتهای که اضافه شده ما گفتیم که قانون دائمی باید تطبیق با قانون برنامه داشته باشد و قوانین دائمی که ما داریم قانون دائمی را یکساله اصلاح نکنیم. زمانی پیش میآید همکارها در زمان بودجه پیشنهاد میدهند یک قانون دائمی را برای یک سال اصلاح بکنند، وقتی که قانون دائمی برای یک سال اصلاح شد بعد از بودجه یکساله که تمام شد دوباره قانون سر جای خودش برمیگردد. این اشکال همچنان باقی میماند. در نتیجه اگر ما میخواهیم قانون دائمی را اصلاح بکنیم باید به صورت دائمی اصلاح بکنیم نه برای یک سال. اگر برای یک سال اصلاح بکنیم یک بیانضباطی نظام اداری را در بر میگیرد و باعث میشود که ما همیشه با مشکل نظام اداری مواجه بشویم.
در نتیجه خواهش میکنم، همکاران عزیز! فقط و فقط اصلاحی که انجام شده قانون دائمی را برای بودجه سالانه اگر میخواهد اصلاح بشود دوسوم رأی میخواهد. به همین خاطر باعث میشود که قانون دائمی در بودجه سالانه به راحتی اصلاح نشود. اگر قانون دائمی میخواهد اصلاح بشود به صورت یک طرح و یک لایحه و به صورت کلی اصلاح بشود. اگر به صورت یکساله اصلاح بشود باعث میشود که ساختار نظام بودجهریزی و اداری به هم بریزد. من خواهش میکنم اگر آقای سلیمی توجیه شدند پیشنهادشان را پس بگیرند که کلیات این رأی بیاورد. خواهش میکنم همکارها رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 222 نفر، پیشنهاد جناب آقای سلیمی حذف ماده (1) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید و در صندلیهای خودتان باشید که اصلاح آییننامه است و دوسوم رأی نیاز دارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصل ماده (1) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 225 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به ماده (1) اعلام بفرمایید. دوسوم رأی نیاز دارد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (34) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (2) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ ماده (202) قانون بهشرح زیر اصلاح میشود:
ماده 202 ـ رئیسجمهور موظف است ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف یا سقوط دولت، سلب اعتماد، عزل، استعفاء، فوت یا کاهش بیش از نیمی از وزراء از ابتدای کار دولت، ضمن تقدیم برنامه دولت، اسامی تمام وزرای پیشنهادی وزارتخانهها را که دارای تجربه و تخصص مرتبط هستند به همراه شرح حال، برنامهها، سوابق و سمتهای علمی و اجرائی و سایر امتیازات قابل استناد، به مجلس تسلیم کند. رئیس مجلس مکلف است نامه معرفی هیأت وزیران و ضمائم آن را در اولین جلسه علنی اعلام وصول کند و پس از قرائت به کمیسیون تخصصی ارجاع دهد.
کمیسیون ذیربط موظف است ظرف مدت یک هفته گزارش خود را پس از بررسی صلاحیت، انطباق مدارک، سوابق و برنامههای وزیر پیشنهادی و تطبیق آنها با اسناد بالادستی به هیأترئیسه ارائه کند تا گزارش مذکور برای اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع شود. گزارش کمیسیون در مورد هر وزیر قبل از صحبت مخالفان و موافقان به مدت (10) دقیقه توسط سخنگو قرائت میشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب ببینید! این ماده (204) در آن دقیقاً گفته شده که پنج نفر مخالف و پنج نفر موافق به نوبت باید صحبت کنند هرکدام (15) دقیقه وقت دارند، همه اینها حذف میشود. نفرمودید حذف نمیشود، گفتید ماده (204) اینگونه اصلاح میشود، جایگزین کردید، بخوانید. یعنی شما کل این روند را دارید حذف میکنید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! در ویرایش جدید (202) میشود و (204) میماند.

علی اردشیرلاریجانی
پس چرا این غلط نوشته شده؟

غلامرضا کاتب
آن زمان چون چاپ اصلاح شده (204) بوده.

علی اردشیرلاریجانی
ـ شماره (204) باید (202) بشود. آنوقت شما تمام وزرا را گفتید؟ حالا اگر دو نفرشان نشد چه؟

غلامرضا کاتب
همین اختلافی که بین دولت و مجلس پیش آمد که دولت این دوره همه را گفت.

علی اردشیرلاریجانی
اگر واقعاً امکانپذیر نشود چه؟ چون اینجا گفته «هیأت وزیران».

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! باید شفاف بشود، نمیشود اختلاف باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث دیگری است. شما تمام وزرا را گفتید. پس فرقش این است. شماره (204)، (202) میشود، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر مفتح پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
نکتهای را که بنده میخواهم پیشنهاد حذفش را بدهم تنها دو، سه کلمه است، ولی چون براساس آییننامه امکان پیشنهاد حذف دو، سه کلمه براساس تعبیر و برداشتی که البته هیأترئیسه دارند، و الا به نظر ما آییننامه این ظرفیت را دارد که پیشنهاد حذف جزء هم داده بشود. ولی آقایان هیأترئیسه میفرمایند که حذف جزء طبق آییننامه مقدور نیست، من حذف کل را دادم. ببینید! تفاوتش هم در معنا خیلی تفاوت نمیکند.
نکتهای که مد نظر بنده برای این حذف بود همان نکتهای است که آقای دکتر لاریجانی فرمودند. در اینجا تفاوتش با متن موجود الزام معرفی تمامی وزرای پیشنهادی ظرف مدت دو هفته است. بنده تصورم این است که بعد از گذشت حدود (40) سال از پیروزی انقلاب اسلامی و دولتهای متعددی که آمدهاند و شیوه معرفی یک کابینه موفق و کارآمد که باید به طور مثال با مجلس و کمیسیونهای مختلف مجلس هماهنگ باشد این هماهنگ کردن بین تصمیمگیرندگان مختلفی که باید در کار موفق این وزارتخانه و کار مؤثر و موفق وزیر دخیل باشند، مثل مجلس و کمیسیونهای مربوطه مجلس چه ضرورتی دارد که ظرف دو هفته الزام کنیم که تماماً انجام بشود؟ البته خود آقای رئیسجمهور و هرکدام از رؤسای جمهور منتخب قطعاً این حساسیت را دارند و این مورد را خودشان طالب هستند که کابینهشان هرچه زودتر تشکیل بشود و کارشان هرچه زودتر شروع بشود و از فرصتی که دارند استفاده درست بکنند. طبیعتاً این علاقه و انگیزه را خود رئیسجمهور دارد که کابینه را هرچه سریعتر معرفی کند. اگر احتمالاً در آن فرصت دو هفتهای نتوانسته باشد کل را معرفی کند به دلیل این است که ممکن است هماهنگیهایی که با مجلس و کمیسیونهای مختلف نیاز دارد آنها طول کشیده باشد و زمانش طولانی شده باشد.
به نظر من به این دلیل شاید خیلی ضرورت نداشته باشد و ما با این وضعیت خیلی نتوانیم یک کابینه موفق و کارآمدتر از آنچه که حالا دو وزیر، یک وزیر و سه تا وزیر با یک فاصله بیشتر اتفاق بیفتد و معرفی بشود ما شرایط خیلی مناسبتری در حوزه اجرا باید پیدا کنیم. همینطور که باز آقای دکتر لاریجانی فرمودند باید از وزرا به تعدادی معرفی بشود که این موضوع که هیأت وزیران و کابینه معرفی شده است، صدق بکند. یعنی نزدیک به سهچهارم و تمام وزرا است و تجربه هم نشان داده در طی این سالها که همین ترتیب بوده است، ولی اینکه الزام بکنیم که حتماً، الا و لابد تمام وزرا را پیشنهاد بدهد من فکر میکنم ممکن است در اجرا اتفاقاً مواجه با اشکال بیشتری بشویم. بگوید تکلیف مالایطاق است، ظرف دو هفته نتوانستم انجام بدهم چکار کنم؟ همه را نتوانستم انجام بدهم، این خود به خود بقیه وزرا هم به تأخیر خواهد افتاد، وقتی رئیسجمهور بگوید من این را نمیتوانم یا در یک شرایط و موردی بگوید همه را نتوانستم معرفی کنم آیا مثلاً (90) و (95) درصد به خاطر یکی، دو وزیر معرفی نکنم؟ طبیعتاً ایجاب میکند که ما این محدودیت را ایجاد نکنیم، شاید برای اجرای مناسبتر کار دولت، شروع سریعتر کار هیأت وزیران باید این محدودیت را ایجاد نکنیم. عرض کردم طبیعتاً خود رئیسجمهور علاقمند است که کابینهاش و وزرایش هرچه زودتر معرفی بشود و کارش را کاملاً بتواند سریعتر آغاز بکند، عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! یک اشکال دیگری باز به وجود میآید که باید برایش فکر کرد. اگر تمام را میگذارید ممکن است شبی که فردایش باید معرفی کنند، چون دو هفته گذاشتید، سکته کرد و مرحوم شد یا استعفاء داد گفت نمیآیم، چکار کنیم؟ دو هفته را تغییر بدهیم بگوییم در این شرایط؟ یا باید دو هفته را تغییر بدهیم یا تمام را باید تغییر بدهیم. یعنی موارد ویژه پیش میآید باز دوباره در کشور مشکل ایجاد میکند، یا باید بگویید در موارد استثناء تبصره بگذاریم اگر کسی مرحوم شد یا استعفا داد آن مورد را استثنائاً مستثنی کنیم، یک راهحلی برایش پیدا کنیم، وگرنه باز دوباره این چالش ایجاد میکند و معلوم نیست و ابهام ایجاد میکند و کامل نیست. اگر موافق هستید این را ارجاع بدهیم بروید درستش کنید. اصل این که تمام باشد که علیالقاعده باید تمام باشد، ولی ممکن است (کاتب ـ نظر مجلس اصرار بر همه افراد است) درست است، عقل هم حکم میکند همه کابینه را معرفی کنند، ولی به هر حال باید استثناء بگذاریم، ما که اینجا نمیتوانیم. اگر اصرار دارید بگذارید مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده

غلامرضا کاتب
هیأترئیسه که ما در کمیسیون هستیم اصرار بر این تمام دارد.

علی اردشیرلاریجانی
اشکال ندارد، من میگویم این ابهامش را باید رفع کنید. ما نظر شما را رد نمیکنیم، میگوییم اگر تمام میگویید باید موارد استثناء دو هفته را فکری کنید، چون ممکن است یک وزیری معرفی کنند شبش خدایناکرده سکته کرد یا استعفا داد، ما از این موارد داشتیم که شبش استعفا داد و گفت نمیآیم، چهکار بکنیم؟ اشکال دارد، ولی کلمه «تمام» را اضافه کردند. اگر اصرار دارید بحث را ادامه بدهیم، اگر نه ارجاع بدهیم درستش کنید. کلمه «تمام» و «دو هفته» مشکل ایجاد میکند. بقیهاش را استدلالهایی دارند، توزیع کنند و کمیسیون برود، فرق میکند. (کاتب ـ دو هفته در قانون موجود هست) دو هفته هست. پس این کلمه «تمام» مشکل دارد. اگر شما موافق هستید «تمام» را حذف کنید آقای مفتح علیالقاعده دیگر پیشنهاد حذف نخواهند داشت، متشکریم، پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی مجموعه پیشنهاداتی برای اصلاح دارند، بفرمایید. جناب آقای ادیانی! پیشنهادات اصلاحتان را یکجا بفرمایید، (ادیانی ـ چشم) متشکرم.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
چشم، مواردی که در ماده (2) متن آمده الان علیالقاعده کلمه «تمام» حذف شد، درست است؟ (رئیس ـ بله، قبول دارند تمام مشکل دارد) یکی از موارد این بود. پس «اسامی وزرای پیشنهادی» میشود؟ (رئیس ـ بله) پیشنهاد بنده در بحث ماده (204) طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در سطر اول پیشنهاد دادم که «رئیسجمهور موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته» این کلمه «حداکثر» را پیشنهاد دادم، من فکر میکنم اگر ما این را اضافه کنیم در حقیقت باعث میشود که رئیسجمهور در معرفی وزرای پیشنهادی موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته معرفی کند. اگرچه ما مقید کردیم ظرف مدت دو هفته را، اجازه بیش از این را ندادیم. این کلمه «حداکثر» دولت را مکلف میکند که سریعتر، دقیقتر و در چهارچوب زمانی تعیینشده در آییننامه داخلی مجلس این را مطرح کند و وزرای پیشنهادی را معرفی کند.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی شما معتقدید کلمه «حداکثر» اضافه بشود؟

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بله، این یک پیشنهاد. آقای قاضیزاده فرمودند یکجا مطرح کنیم، پیشنهاد دوم در همین ماده در دو سطر آخر است. همکاران محترم عنایت کنند! این پیشنهاد ماده (204) کلیاتش بسیار خوب است، یکی از خلأهای قانونی آییننامه داخلی مجلس بود، ما برای نمایندگان یک حداقل تحصیلی قائل هستیم، برای شورای شهر یک حداکثر تحصیلی قائل هستیم و برای هر انتصاب و انتخابی ما یک حداقل تحصیل قائل هستیم، اما برای وزرای پیشنهادی هیچچیز وجود ندارد و دیدید در ادوار گذشته مجلس برای برخی از وزرا اشکالات و مشکلاتی ایجاد شده. اعتقادم این است که این بند یکی از پیشنهادهای خوب کمیسیون آییننامه داخلی است، منتها در دو سطر آخر آنجایی که ما بیان کردیم «کمیسیون ذیربط موظف است ظرف مدت یک هفته گزارش خود را پس از بررسی صلاحیت، انطباق مدارک، سوابق و برنامههای وزیر پیشنهادی و تطبیق آنها با اسناد بالادستی به هیأترئیسه ارائه کند تا گزارش مذکور» اینجا هم پیشنهاد دارم «دو روز قبل از رأیگیری برای اطلاع نمایندگان چاپ و توزیع بشود» نه در دقیقه (90).
همکارها عنایت کنند، آقای دکتر لاریجانی! پیشنهاد دوم من در صفحه (3) آخر سطر اول «تا گزارش مذکور دو روز قبل از رأیگیری» هم اضافه بشود، به انضمام اینکه سطر سوم «گزارش کمیسیون در مورد هر وزیر قبل از صحبت مخالفان و موافقان به مدت (10) دقیقه توسط سخنگو قرائت بشود» هم حذف بشود و دلیلش این است؛ به دلیل اینکه وقتی سخنگوی کمیسیون در پشت تریبون میرود نظر کمیسیون را بیان میکند با توجه به اینکه قبلاً نظرش کتباً چاپ شده و به اطلاع نمایندگان رسید به اعتقاد من فضا را کانالیزه میکند و به نوعی ممکن است القاء بشود و آن حرّیت و وسع تصمیم و دقت نظر و حساسیت لازم نماینده در انتخاب و رأی به وزیر را تا حدودی مخدوش کند.
من فکر میکنم با توجه به اینکه کمیسیون مربوطه صلاحیت را بررسی میکند و برنامهها را با اسناد بالادستی انطباق میدهد، نیاز نیست مجدداً سخنگوی کمیسیون در صحن (10) دقیقه در رابطه با آن موضوع حرف بزند. اولاً اضافه است به جهت اینکه نظر کمیسیون کتباً اعلام شد، نماینده هم حکیم و عاقل است میخواند، آنها را خوانده و به تصمیم میرسد. در کنار آن مجدداً کمیسیون تخصصی مربوطه در رابطه با وضعیت انطباق یا عدم انطباق، صلاحیت یا عدم صلاحیت بیاید صحبت کند در حقیقت به نوعی مجموعه القائات و دادهها به مجلس کانالکشی میشود. آن حق انتخاب در یک فضای باز و آزاد و موسع را به اعتقاد من از نماینده میگیرد و ذهن را مضیق میکند، به همین خاطر پیشنهاد حذف دو سطر آخر را دارم و اصلاً ضرورت ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی گلمرادی مخالف هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت همکاران عزیز دارم. من لازم میدانم از اقدام بجا و شایسته سپاه پاسداران در توقیف شناور انگلیسی تقدیر و تشکر کنم. ببینید! من از همکار خوبمان جناب آقای ادیانی که در مباحث حقوقی تبحر هم دارند، تعجب میکنم. لسان ماده به گونهای است که کلمه «حداکثر» در آن مستتر است و نیازی نیست ما باز هم با اضافه کردن واژهها به دنبال توسعه متن و محتوا باشیم. بنابراین در آن بخش اولی که جناب آقای ادیانی فرمایش کردند، حتماً کلمه «حداکثر» اضافه بشود اصلاً ضرورت ندارد.
در بخش آخری هم که فرمایش کردند «گزارش کمیسیون در مورد هر وزیر قبل از صحبت مخالفان و موافقان به مدت (10) دقیقه توسط سخنگو قرائت میشود» هم حذف بشود به نظر من باز هم جای اشکال و ایراد دارد. گزارش کمیسیون که قرائت میشود باز همکاران ما در صحن مجلس نقطه نظرات تکمیلی دارند که میتواند با توجه به اهمیت موضوع کمک کند که یک تصمیم درست و بجایی گرفته بشود.
بنابراین من فکر میکنم به استثناء آن موردی که دوستان در پیشنهاد جناب آقای سلیمی مطرح کردند بقیه موارد درست و بجا است و ضرورت تغییر و اصلاح در این ماده وجود ندارد، از همکاران عزیز هم استدعا دارم که با رأی مخالف خودشان کمک کنند تا ما عبور کنیم و به بقیه مباحث و مسائلی که ضرورت دارد و اولویت کشور است بپردازیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدجواد کولیوند موافق هستند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران محترم عرض سلام و ادب داریم. اگر در متنی که توسط کمیسیون آییننامه داده شده دقت بفرمایید پیشنهاد برادرمان جناب آقای ادیانی در موارد (1)، (2)، (3) و (4) غنای این متن را هم کامل میکند و حدود ظرفیت کار را بالا میبرد. وقتی کلمه «حداکثر» میگذارید، تکلیف رئیسجمهور را تمام میکند. یعنی اگر آنجا دو هفته موظف است و گفتیم «ظرف مدت دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف»، اگر کلمه «حداکثر» قبل از آن بیاید طبیعی است که رئیسجمهور باید ظرف دو هفته تمام کند، یا قبل از دو هفته باید اسامی را بدهد یا حداکثر تا پایان دو هفته این اتفاق باید بیفتد و مورد اختلاف تفسیری قرار نگیرد.
یا آنجایی که میگویند «با رعایت ماده (205) آییننامه» اگر ماده (205) آییننامه را دقت بفرمایید اصول هشتاد و هفتم و یکصد و سی و ششم را آنجا ذکر کرده. اصل هشتاد و هفتم دقیقاً در رابطه با رئیسجمهور برای هیأت وزیران پس از تشکیل و پیش از هر اقدام دیگر باید از مجلس رأی اعتماد بگیرد. در دوران تصدی نیز در مورد مسائل مهم و مورد اختلاف میتواند از مجلس تقاضای رأی اعتماد کند یا اصل یکصد و سی و ششم در رابطه با عزل وزرا است و آنجا گفته. این اگر رعایت اصل (205) را داخل آن بگذاریم طبیعتاً این دو اصل قانون اساسی رعایتش در متنی که در کمیسیون آییننامه آوردند اجباری میشود و باز مورد اختلاف قرار نمیگیرد و یا اینکه اصلاح بعدی که انجام دادند و گفتند «ظرف پنج روز» به جای «یک هفته» به جهت اینکه این یک هفته وقتی شما میگویید یک هفته کاری ملاک نیست، بعضاً به تعطیلات رسمی کشور میخوریم با مشکلاتی مواجه میشویم. اگر شما کلمه «پنج روز» را بگذارید، روزشمار محاسبه میشود.
لذا به نظرم میرسد که همکاران محترم! این متن کمیسیون آییننامه بسیار خوب است، ولی اصلاحاتی که برادرمان آقای ادیانی پیشنهاد داده را خواهش میکنیم رأی بدهید. این متن را بسیار محکمتر و کاملتر میکند. خواهش میکنم که همکاران به پیشنهاد آقای ادیانی رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم همکاران عزیز دقت بکنند! با این دو تا پیشنهاد هیچ اشکالی به وجود نمیآید و زیاد هم تغییر نمیدهد، اینجا در خط اول کلمه «ظرف حداکثر دو هفته» آمده یعنی عملاً حداکثر دو هفته و ما هم برای حداکثر زیاد مخالفتی نداریم، اینجا عملاً نظر مجلس این است که حداکثر دو هفته بیاید.
در موضوع پیشنهاد بعدی که برادر عزیزم جناب آقای کولیوند هم موافقت کردند به جای «یک هفته» «پنج روز» باشد، آقای دکتر کولیوند عزیز! یک هفته عملاً آن هم باز پنج روز است و هیچ اختلاف نظری در اینجا به وجود نمیآید. اما نکتهای که کمیسیون به شدت مخالف است این پیشنهاد است که گزارش کمیسیون حذف بشود.
همکاران! من خواهش میکنم این نکته را دقت بکنید. یکی از مشکلاتی که الان ما داریم این است که وزرا وقتی معرفی میشوند هر وزیری حدود (40)، (50) صفحه گزارش چاپ میکند در کازیه ما توزیع میکند و اگر برای (17) وزیر هر وزیری هم (40)، (50) صفحه گزارش چاپ و توزیع بشود هیچیک از نمایندگان به تنهایی امکان اینکه بتوانند همه این گزارشها را بخوانند، تطبیق بدهند و این اسناد آیا منطبق با بالادستی است یا نه و اینکه آیا مدارکی که گزارش دادند مستند است یا نه، هیچیک از ما فرصت این کار را نداریم و نمیتوانیم. شما عملکرد (10) دوره قبلی را بیایید دقیقاً بررسی کنید ما کجا توانستیم دقیقاً همه (17) وزیر را بیاییم کاملاً مطالعه کنیم، اول اینکه آیا بررسی سلایق، انطباق مدارک، سوابق و برنامه پیشنهادی و تطبیق با اسناد بالادستی را هیچیک از نمایندگان نمیتوانند.
خواهش ما اینجا این است که هر کمیسیون تخصصی که یک الی حداکثر دو وزیر به آن سهمیه داده میشود که آن بررسی میکند عملاً (20) نماینده در یک کمیسیون فرصت دارند دقیقاً همه این مباحث بررسی سلایق، انطباق مدارک و سوابق مدارک و برنامههای پیشنهادی و همچنین سوابق برنامههای پیشنهادی وزیر، انطباق با اسناد بالادستی را بیایند بررسی بکنند. اگر بررسی کردند چه اتفاقی میافتد؟ عین بررسیشان را در اینجا (10) دقیقه اجازه بدهیم بیایند گزارش بدهند. اگر بررسی بشود اما اینجا گزارشی هم داده نشود عملاً بیخاصیت میشود. با این کار یک کمیسیون تخصصی را اهمیت دادیم، مجلس کمیسیونمحور میشود، باعث میشود که مجلس از یک اقتدار بالایی برخوردار بشود، وقتی کمیسیون آموزش عالی وزیر آموزش و پرورش را میخواهد بررسی بکند میداند که دارد چگونه بررسی میکند. در نتیجه خواهش من این است که اگر جناب آقای ادیانی پیشنهاد یکشان را دارند ما جدا جدا رأیگیری میکنیم بحث دیگری است، اما موضوع پیشنهاد سومش را ما تحت هیچ شرایطی موافق نیستیم. استدعا دارم همکاران عزیز به این پیشنهاد رأی ندهند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حالا آن رفع ابهام بحث دیگری است که باید مطرح کنید. حضار 222 نفر، پیشنهاد آقای ادیانی که یک پیشنهاد بود و سه بخش داشت را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
آقای کاتب! اینجا دو تا نکته پیش آمده؛ بعضی از وزرا کارشان به دو کمیسیون مربوط است، این را هم باید مشخص کنید دو تا گزارش برایشان میآید خوانده میشود؟ این هم یک ابهامی دارد. یک نکته ابهام دیگر هم هست باز توجه کنید! چون «تمام» برداشته شده تبصره (1) همین قانون فعلی میگوید در معرفی یک یا چند وزیر اینگونه عمل شود، آیا مقصودتان این است که همین ترتیب باید عمل بشود؟ مفاد تبصره این را نمیگوید. یعنی آیا آن هم باید به کمیسیون برود و گزارش کمیسیون خوانده شود؟ اگر این بود باید تبصره (1) را هم عوض میکردید. چون تبصره (1) میگوید، فقط نحوه یک ساعت زمان صحبت بر سر کلیات و اینها است، نگفته آن مسیر طی میشود. میخواهم بگویم مرادتان دیگر در مورد دو وزیر در کمیسیون نمیرود؟ اگر در کمیسیون میخواهد برود باید در تبصره (1) قید بشود. (کاتب ـ رفع ابهام این است که اولویت با کمیسیون باشد که ارجاع میشود) به نظر باید به کمیسیون برود، چون هم در مورد اینکه اگر دو کمیسیون بود چگونه گزارش خوانده میشود، هم در مورد تبصره (1) باید اصلاح کنید. اگر شما متن را اصلاح کردید تبصره (1) را هم باید اصلاح کنید. پس دوستان! ملاحظه بفرمایید این ماده یک مقداری اصلاحات نیاز دارد، چون تبصرهاش اصلاح نشده، در مورد معرفی دو یا یک وزیر چه مسیری طی بشود و هم اگر یک وزیر به دو کمیسیون بود چگونه خوانده بشود، دو تا را میخوانند؟ (محبینیا ـ به کمیسیون برگردد و رفع اشکال شود، چون اشکالاتش عدیده است) اینها را باید روشن بکنند که بعد در مجلس مسألهای وجود نداشته باشد. اگر موافق باشید ما ماده (2) را به کمیسیون ارجاع بدهیم همه این اشکالات رفع کنند که ایرادی وجود نداشته باشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! در رابطه با وزرای باقیمانده هم اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
عرض کردم، شما حواستان نیست.
حضار 225 نفر، ارجاع ماده (2) به کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (فولادگر ـ اینکه الان یکجا رأی نمیگیریم هم خلاف است و خودش اشکال دارد. فقط زمان نخستوزیری این اتفاق میافتاده و اینطور بوده) این هم یک نکتهای است که آقای کاتب باید دقت بفرمایند. کل هیأت وزیران رأیگیری ندارد. آن برای وقتی بود که نخستوزیر بود، ما نخستوزیر نداریم، بنابراین موضوعیت ندارد. هنوز (50) نفر رأی ندادند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (3) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 3 ـ تبصره (1) ماده (207) قانون بهشرح زیر اصلاح میشود» این شماره مواد براساس آییننامه جدید باید اصلاح بشود که من در قرائت خدمتتان اصلاح میکنم.
«تبصره 1ـ چنانچه نماینده یا نمایندگان سؤالکننده (48) ساعت قبل از زمان حضور وزیر درخواست تعویق بررسی سؤال خود را مکتوب به کمیسیون ذیربط ارائه کنند، کمیسیون میتواند بررسی سؤال را فقط برای یکبار حداکثر به مدت یکماه به تعویق بیاندازد».

علی اردشیرلاریجانی
«فقط یکبار» به این اضافه شده، قبلاً یکبار نداشت اضافه کردند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای سلیمی پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! ما میخواهیم آییننامه را اصلاح کنیم به نحوی که کارآیی مجلس افزون بشود. در این تبصره ببینید ما میخواهیم چکار کنیم؛ در این تبصره ما میگوییم اگر کسی که از وزیری سؤال کرده (48) ساعت قبل از طرح در صحن، یعنی بعد از اینکه در کمیسیون مطرح شده و بعد از «لتی یا التی» حالا ارجاع شده و آقایان اینجا در نوبت اعلام وصول کردند، الان اگر باز نماینده سؤالکننده با لابیگری قولی به او بدهند و از این مباحث، بعد حالا درخواست تعویق کند. آقای رئیس! ما باید حریم مجلس را حفظ کنیم، این ماده به این سبک اگر تصویب بشود معنایش این است که هر نمایندهای درخواست تعویق کرد فوری میگویند قول و قرار و پول گرفت. همین حرفهایی که دارند میزنند، وعده پست گرفت، استاندارش را مثلاً جابجا کرد، وعده گرفت مدیرکل جابجا بشود، وعده ماشین و زمین گرفت و همین چیزهایی که الان برای مجلس درآوردند که وعده خانه گرفتند و یکی از اعضای هیأترئیسه هم مصاحبه کردند که دو نفر درخواست خانه کردند و استیضاح را پس گرفتند. اگر این تصویب بشود معنایش این است که (رئیس ـ آقای سلیمی! این صحن نیست، در کمیسیون است) در سیبل قرار بگیرند. آقای رئیس! میدانم. (رئیس ـ آییننامه دارید، گفته یک ماه) آقای رئیس! صدرش این است، نگاه کنید! «اگر نماینده سؤالکننده درخواست تعویق بکند» حالا کمیسیون. (رئیس ـ کمیسیون است، در صحن نیست) چرا نماینده درخواست تعویق کرد؟ آقای رئیس! ایهام دارد، یعنی مجلس را سیبل اتهامات عجیب و غریب میکنند. آقای رئیس! ذیل را دقت نکنید، ذیل درست است، صدر عرض من است. در صدر میگوید، ما باید یک کاری بکنیم شأن نمایندگان حفظ بشود. الان با این صدر تبصره بالاخره مجلس، هدف اتهامات ناجوانمردانه گاهی اوقات است، بیشتر از پیش میشود، الان هم ما این را تصویب بکنیم به نظر من اتهامات به نمایندگان بیش از پیش است. من خواهش میکنم به نحوی قانون بنویسیم مجلس متهم نشود. «اتقوا مواضعالتهم».

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! در تبصره (1) وضع موجود آمده «در صورت درخواست نماینده یا نمایندگان سؤالکننده کمیسیون میتواند بررسی سؤال را حداکثر به مدت یک ماه به تعویق اندازد». اینجا آمده گفته فقط یکبار این کار را میتواند بکند، فرقش این است. صحن نیست، کمیسیون است. در عین حال پیشنهاد حذفشان را مصر هستند، منتفی کردند. پیشنهاد دیگری نیست؟ (سلیمی ـ پس نگرفتم) حذف را پس نگرفتند؟ چون دست شما طور مختلفی بود. مصر بر حذف هستند، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی ساری مخالف هستند، بفرمایید.

علی ساری
مخالف
با نام خدای بزرگ
در ارتباط با پیشنهاد همکار محترم که به این بخش اشاره فرمودند واقعیت امر چنانچه همواره هم شاهد بودیم درخصوص سؤالات، اینکه درخواستهای مکرری برای تعویق سؤالات میشود، بعد آنقدر تراکم سؤالات به وجود آمده که واقعیت امر روند بررسی سؤالها را کند کرده. بنابراین اینکه اینجا در این اصلاح آمده که حداکثر یکبار این تعویق صورت بگیرد چنانچه ما در آینده نیاز به خود سؤال داشته باشیم اولاً هیچ ممنوعیتی وجود ندارد که سؤال دوباره مطرح بشود، فقط منباب اینکه نظم و نسقی به سؤالات خواهد داد که به ترتیب و درستی انجام بشوند و واقعیت امر نگهداشتن سؤالات به این شکل به صلاح نخواهد بود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای حسن نوروزی موافق هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام، ادب و روزبخیر و همچنین تشکر و تقدیر از وزارت اطلاعات به خاطر فعالیتهای اخیرشان و سپاه پاسداران به خاطر پاسخ متناسب به انگلیسیهای استعمارگر پیر و فرتوت. همانطوری که همکارم جناب آقای سلیمی فرمودند، ما باید کاری بکنیم که رفع شبهه بکنیم و جلوی برخی از اتهاماتی که به همکاران زده میشود گرفته شود. فرض بفرمایید اینکه ما معتقد به تأخیر انداختن سؤال باشیم شائبه و شبهه پیش میآید که چه دلیلی داشته یک نمایندهای سؤالی را مطرح کرده بعد میآید درخواست تأخیر سؤال میکند و سؤال را تأخیر میاندازد. لذا ما معتقد هستیم همان چیزی را که در ماده (209) بوده است همان تصویب بشود و من با حذف موافق هستم و آن فرمایشی را که آقای سلیمی همکار عزیز و برادر خوب ما فرمودهاند آن درست است. بنابراین آن پیشنهادی که در این طرح به عنوان ماده (3) در رابطه با تبصره (1) آمده است ما هم معتقد به حذف هستیم و عزیزان به حذف آن رأی بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم، اگر جناب آقای سلیمی گوش بکنند احتمالاً حذف را پس بگیرد. ما تمام هم و غممان احترام به حقوق نمایندگان عزیز است. حق نماینده در سؤال کردن تضییع نشود، همین امروز صبح یکی از همکارها به من مراجعه کرد گفت من یک سؤال را شش ماه است مطرح کردم در کمیسیون هنوز مطرح نمیشود. یکبار به دلیل اینکه وزیر عذر دارد، یکبار به دلیل اینکه مریض است، یکبار به دلیل اینکه مأموریت است و به هر دلیلی شش ماه است عقب افتاده، من باید چکار کنم؟ اتفاقاً من به ایشان عرض کردم با این اصلاح باعث میشود کمیسیون هم دیگر نتواند بیش از یک ماه یکبار تأخیر بیاندازد.
خواهش ما این است که الان بسیاری از سؤالاتی که شما مطرح میکنید این سؤال شما است و حق شما است و کمیسیون دارد میآید از حقوق شما دفاع میکند که شما یک سؤال را مطرح کردید الان در حال حاضر در آییننامه وجود دارد که کمیسیون فقط یک ماه وقت دارد این را مطرح بکند، اما چون این یک ماه یکبار در آن وجود ندارد به دلایل مختلفی باز عقب میافتد. ما آمدیم گفتیم که اگر نماینده خودش، نه حتی کمیسیون یا نمایندگان خودشان و باز نه کمیسیون، تقاضا کردند که عقب بیافتد آن هم یک ماه و یکبار.
دلیل دوممان چیست؟ دلیل دوم این است که خیلی از کمیسیونها میآیند، سؤال وزیر را در دستور کار کمیسیون میگذارند، بعد یکباره دستور هفتگی چاپ میشود، ما به طور مکرر داشتیم، وقتی که چاپ شد یکدفعه باز با هم توافق میکنند باز عقب بیافتد. این حق کمیسیون عملاً ضایع میشود و کمیسیون تعطیل میشود و یک هفته بیکار میشود. چرا این اتفاقات بیافتد؟ این بیانضباطی در ساختار مجلس است.
نکته بعدی که آقای سلیمی اشاره کردند اتفاقاً جناب آقای دکتر لاریجانی به خوبی پاسخ دادند. این مربوط به کمیسیون است، مربوط به صحن نیست. جناب آقای سلیمی! اگر توجیه شدید همینجا پس بگیرید. اصلاً هیچ ارتباطی به صحن ندارد، حتی ما برای صحن در پیشنهاد بعدی اصلاحاتی داریم که در صحن هم دیگر به تأخیر نیافتد. استدعا میکنم همکاران عزیز به خاطر اینکه انضباط در روند ساختاری مجلس پیش بیاید و اقتدار مجلس حفظ بشود وقتی که وزیر را خواستند وزیر به کمیسیون بیاید و کمیسیون دستورش هم مدام عقب نیافتد. ما بسیاری از مواقع داریم که کمیسیون در دستور میگذارد و بعد عملاً عقب میافتد و این باعث میشود هم حرمت نماینده حفظ نشود و هم اقتدار مجلس حفظ نشود و هم ساختار مجلس زیر سؤال برود. خواهش میکنم که به پیشنهاد حذف رأی ندهید و به کلیاتش رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 225 نفر، جناب آقای سلیمی پیشنهاد حذف ماده (3) را مطرح کردند که به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اصل ماده را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 224 نفر، اصل ماده (3) را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون دوسوم رأی میخواهد دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (65) نفر رأی ندادند، حالا (53) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (4) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 4 ـ تبصره (1) ماده (208) قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 1 ـ عدم حضور وزیر در کمیسیون و مجلس به منزله وارد بودن سؤال است، مگر با عذر موجه. تشخیص موجه بودن، در کمیسیون با رأی اعضای کمیسیون و در مجلس با رأی نمایندگان است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! تفاوتش این است که شما عذر موجه را به عهده مجلس گذاشتید، یک مواقعی پیش میآید که عذر موجه را علنی نمیشود مطرح کرد و رأی گرفت، یعنی مصلحت نیست. فرض بفرمایید طرف بیمار شده.

غلامرضا کاتب
هر وزیری باید عذر موجه بیاورد.

علی اردشیرلاریجانی
میخواهم بگویم اشکالش را بگوییم، موارد استثناء را هم که ما نمیخواهیم بگوییم این آقا الان مریض است و همه عالم بدانند مریضی دارد یا مأموریت خاصی رفته. یککمی استثنائاتش را باید در نظر بگیرید. امور کشور اینقدر فیکس نیست.

غلامرضا کاتب
مشکل این است که ما در دستور میگذاریم بعد وزیر به کمیسیون نمیآید.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون اشکال ندارد، کمیسیون جای محدود است، در صحن گفتید ما باید رأی بگیریم که موجه است، یعنی باید پشت تریبون بگوییم که مثلاً ایشان عمل جراحی دارد، درست است؟ به هر حال استثناءهایی دارد. (محبینیا ـ یکی هم اینکه برای چندمین بار میتواند عذر موجه داشته باشد، یکبار یا دوبار؟) تکرار عذر موجه را مانع نشدند. (کاتب ـ اگر اجازه بدهید من یک توضیح بدهم) نه اجازه بدهید رأی بگیریم، (صباغیانبافقی ـ پیشنهاد داریم) اگر مصر هستید ما حرفی نداریم، ما گفتیم اگر اشکال دارید میتوانید مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای صباغیان پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
پیشنهادات و اصلاحاتی که آقای کاتب مطرح کردند بعضی مواردش واقعاً لازم و ضروری است و بعضی موارد هم من احساس میکنم اصلاً مجلس و نمایندگان را هم تضعیف میکند و به نحوی اقتدار مجلس را از نمایندگان میگیرد.
عزیزان ببینید! تبصره (1) میگوید عدم حضور وزیر در مجلس و کمیسیون به منزله وارد بودن سؤال میباشد. نماینده و مجلس اقتدار دارد که اگر نماینده مردم، قوه مقننه که در رأس امور است وزیر را خواست به هر نحوی با اولویت باید در مجلس بیاید. دوستان! همینطور که میبینیم همه دارند بهانه میآورند و هر روزی که میخواهند میآیند هر روزی که میخواهند نمیآیند. حالا ما اینجا داریم اجازه و اختیار به آنها میدهیم که اگر هم یک وقتی خواستند بهانه بیاورند بهانه در صحن کمیسیون بیاید مطرح بشود. طبیعتاً لابیگری میکنند و چهارتا را میبینند. آقای کاتب! اقتدار نماینده را دارید با بعضی موادتان میگیرید. بگذارید نماینده اقتدار داشته باشد، وقتی میگوید آقای وزیر باید در کمیسیون بیایید باید بیاید، در مجلس باید بیاید. ما هر روز داریم عقبنشینی میکنیم، خودمان با دست خودمان بعضی موارد را تصویب میکنیم که دست مجلس را ببندیم، فقط هم حرفمان این است که فرض مثال فلان جا سؤال جمع شد و آنجا مشکل شد، چرا یکبار ما به مجلس اقتدار نمیدهیم؟ ما قانون تصویب کردیم، الان هم به آقای لاریجانی گفتم، دولت باید در مرداد ماه بیاید گزارش بدهد، صریحاً سخنگوی دولت اعلام میکند ما نمیآییم گزارش بدهیم. شورای نگهبان و (290) نماینده تصویب کردند، یک نفر از ما حرف نمیزنیم. حالا باز هم آقای کاتب آمدند میگویند اگر یک وقتی وزیر نتوانست بیاید کمیسیون رأی بدهد. آقایان عزیز! یعنی من و شما فردا از حوزهمان و کشور سؤال داریم آقای وزیر راحت میرود رایزنی میکند و دیگر در مجلس نمیآید. همین الانش هم در کمیسیون نمیآیند. اجازه بدهید اقتدار مجلس حفظ بشود.
آقای کاتب و دوستان! اجازه بدهید این میراثی که دست ما رسیده هر روز کمش و ضعیفش نکنیم، والله داریم ظلم میکنیم. هرکدام اینها در آینده مستمسکی برای آقایان دولتیها، مسئولین و وزرا میشود. خیلی مقتدرانه نوشته عدم حضور وزیر در مجلس و کمیسیون به منزله وارد بودن سؤال میباشد والسلام، حالا آقای کاتب آمدهاند گفتهاند عدم حضور وزیر در کمیسیون و مجلس به منزله وارد بودن سؤال است، الا با عذر موجه و تشخیص کمیسیون و مجلس. این چه کاری است که ما داریم میکنیم؟ من خواهش میکنم عزیزان نماینده! هر کجا، چطور شورای نگهبان اینطور دارد از قدرت خودش پاسبانی میکند و اقتدار خودش را حفظ کرده که باید بگوییم احسن، بارکالله. ولی ما نمایندهها هر روز با دست خودمان مجلس یعنی ملت را داریم ضعیف میکنیم. اینها ظلم است، اینها ضعف است و آیندگان به نام ما مینویسند. من از نمایندگان محترم خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی منفی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید. (سلیمی ـ اخطار داریم) چشم، اخطار را هم گوش میدهیم.

اکبر رنجبرزاده
آقای مهرداد لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای ادیانی! شما هم عنایت بفرمایید. برادر خوب ما جناب آقای صباغیان آن چیزی را که مطالبه میکردند در این تبصره (1) کاملاً نظر ایشان را تأمین کرده. ایشان دنبال این بودند که اقتدار مجلس حفظ بشود و سؤالات به موقع مطرح بشود. در تبصره (1) ماده (4) همین را آمده گفته. ببینید تبصره (1) ماده (4) چه گفته، من خدمت دوستان قرائت میکنم و دوستان عنایت بفرمایند. گفته «عدم حضور وزیر در کمیسیون و مجلس به منزله وارد بودن سؤال است، مگر با عذر موجه». آقای دکتر لاریجانی هم تشخیص عذر موجه را فرمودند، مجلس یک انعطافی داشته باشد.
بعد گفته که در غیر این صورت کمیسیون با رأی اعضای کمیسیون، در مجلس با رأی نمایندگان است. دوستان عنایت بفرمایید! اینجا گفته وزیر مکلف است اگر کمیسیون دعوت کرد حضور پیدا بکند، اگر حضور پیدا نکرده عذر موجهاش را مجلس باید تشخیص بدهد. نکته دوم هم این است که با رأی اعضای کمیسیون سؤال تعیین تکلیف خواهد شد. بنابراین به نظر من حذف این مورد همان اقتداری را که برادر خوب ما جناب آقای صباغیان مد نظرشان بود کاهش اقتدار مجلس است. ما به جهت اینکه بتوانیم سؤالات را سر و سامان بدهیم به نظر من حفظ تبصره (1) ضرورت دارد. من خواهش میکنم دوستان به حذف این پیشنهاد دادهشده رأی منفی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار و تذکر دارند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاضیپور! شما میخواهید موافق صحبت کنید. آقای حاجی اجازه میفرمایید؟ آقای علیرضا سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس ببینید! اخطار اصل (85) قانون اساسی دارم. در این تبصره دارد «عدم حضور وزیر در کمیسیون و مجلس به منزله وارد بودن سؤال است، مگر با عذر موجه» تا اینجایش بحثی نیست. «تشخیص موجه بودن، در کمیسیون با رأی اعضای کمیسیون و در مجلس با رأی نمایندگان است». یک نفر سؤال کرده، نمایندگی قائم به شخص است، در اصل (85) که من میخوانم میگوید «سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست» یک نفر سؤال کرده، خودش باید تشخیص بدهد آیا وزیر با عذر موجه آمد یا با عذر موجه نیامد، این فرد سؤال کرده. آقای رئیس! ما نمیتوانیم وظیفهای که روی دوش ما است به دیگری، حتی مجلس واگذار کنیم. آقای رئیس! به همین دلیل این مواردی که اصل هشتاد و پنجی میشود خلاف است و در موارد اضطراری است. اینجا به نظر میرسد که این ذیل با اصل (85) مغایرت دارد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، اخطارتان وارد نیست، چون اینجا ربطی به سؤالکننده ندارد، کمیسیون وزیر را خواسته میگوید من عذر موجه دارم. آقایان گفتند موجه بودنش، حالا کمیسیون یا صحن مجلس میآید. ایراد دارد ایرادش اصل (85) نیست، متشکرم. موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای نادر قاضیپور موافق هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر رهبر فرزانه، ملت بزرگ ایران اسلامی، نیروهای مقتدر نظامی، اطلاعاتی، امنیتی و مرزبانی. ابتدا قهرمانی تیم والیبال جوانان ایران اسلامی را به کلیه مردم شریف ایران اسلامی، ورزشکاران عزیز و قهرمانان نامدار تبریک عرض میکنم. اما موضوع؛ همکاران عزیز! همه شما میدانید که اینجا مجلس شورای اسلامی است و پادگان نیست بله قربان بشود. احترام متقابل است، اصل (37) اصل برائت است، «هیچ کس از نظر قانون مجرم شناخته نمیشود، مگر اینکه جرم او در دادگاه صالحه ثابت بشود». همکاران عزیز! ما در اکثر قوانین وظایفی بر وزارتخانهها تعیین تکلیف کردیم، وزیر با خرد دستهجمعی (290) نماینده انتخاب میشود، حقیر جزء بیشترین سؤالکنندگان از وزرا در مجلسهای هشتم، نهم و دهم هستم، ولی به این صورت نیست که هروقت من بخواهم وزیر را پای محاکمه دادگاه سیاسی بکشم. سؤال از وزیر دادگاه سیاسی است، بنده متقاضی و شاکی هستم، وزیر متهم است، اعضای کمیسیون هیأتمنصفه هستند. ما باید وقت بدهیم، امروز سؤال کردیم، فردا درجا کمیسیون سؤال را گزارش میدهد. وزیر باید وقت داشته باشد برود مدارک مستند و قانونی بیاورد، از کمیسیون وقت میخواهد. وزیر ممکن است در خارج از کشور باشد، به قول آقای لاریجانی ریاست مجلس ممکن است بیمار باشد، آیا واقعاً وزرای عزیز همیشه باید در جلوی دید نمایندگان باشند؟ کی کار بکنند؟
همکاران عزیز! وزیر خانواده دارد، مشکل خانوادگی دارد، وزیر به حج تمتع مشرف میشود، یک ماه نیست. سؤال در آن یک ماه مطرح میشود، لذا خواهش من این است که بگذاریم ریاست کمیسیون، اعضای محترم کمیسیون برنامههای مدون خود را با وزرا انجام بدهند. اگر خدایناکرده رئیس کمیسیونی توافق و لابیگری کرد هیأترئیسه و یکی از اعضای هیأترئیسه مسئول سؤالات هستند، ما میرویم میگوییم آقای دکتر یوسفنژاد عزیز! این سؤال من را کمیسیون نمیآورد. ایشان جلسه میگذارند، وزیر و ما را در دفتر صدا میکند و به کمیسیون هم میگوید این را در نوبت آتی قرار بدهید. خواهش من این است که ما احترام متقابل همدیگر را داشته باشیم به وزرا احترام خاص داشته باشیم، چونکه آنها مجری قانون هستند. با این اوضاع آشفتهای که شیطان بزرگ و ایادیاش به ما آورده است ما نباید وزرا را تخته کنیم و به چهار میخ بکشیم و هر روز به مسلخ استیضاح ببریم یا هر روز ببریم سؤال کنیم و در صحن علنی رأیگیری کنیم. باب نظارت ماده (234)، تحقیق و تفحص، سؤال در چهارچوب قانون است، لذا احترام به وزرا و دولت احترام به نظام در چهارچوب قانون است.
همکاران عزیز! لذا خواهشمند است به حذف این رأی بدهید بگذارید ارتباط وزرا و مجلس با احترام باشد و بیاحترامی نباشد، سؤال هم آنی نیست، اگر قرار است سؤال آنی باشد ما آییننامه داریم، (50) نفر نماینده امضا میکنیم و رئیس مجلس جلسه را غیرعلنی اعلام میکند و وزیر را احضار میکنیم در جلسه غیرعلنی سؤال میکنیم و جواب میشنویم یک تصمیم قاطع برای نظام بگیریم. من خواهشمندم مشکلات حوزه کوچک را با مسائل بزرگ امنیتی ـ ملی یکسان نگاه نکنید. ما یک موضوعی داریم سؤال ملی داریم میآید در کمیسیون همه نمایندگان از آن دفاع میکنند، یک مشکل جزئی داریم. از هیأترئیسه و عضو محترم هیأترئیسه محترم که مسئول سؤالات هستند درخواست میکنیم آن جلسه را میگذارد، یا نواب محترم مجلس تا امروز روال بود نواب جلسات را بنا به درخواست (10) نماینده انجام دادند. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من به همکار خوبم جناب آقای صباغیان که به خوبی درخصوص اقتدار و انضباط مجلس اشاره کردند، عرض بکنم که اگر قانع شدند خودشان انصراف خودشان را بدهند. جناب آقای صباغیان! اگر به شکل ظاهر تبصره (1) ماده (208) نگاه کنید حرف شما کاملاً درست است که اینجا دیگر دقیقاً عدم حضورش به معنای وارد بودن سؤال است، اما اگر حضرتعالی آییننامه را بیاورید اگر همکاران عزیز در ماده (207) دقت بکنند در بند پنجمش آنجا ما به وزرا یک إذنی دادیم. در بند پنجمش گفتیم وزیر به صورت رسمی و با عذر موجه میتواند تقاضای تأخیر حداکثر به مدت (10) روز را هم برای کمیسیون و هم برای صحن بدهد. یعنی ما چه این پیشنهاد حذف را بدهیم و چه ندهیم بند (5) ماده (207) به قوت خودش باقی است.
جناب آقای صباغیان عزیز! آنچه که ما امروز داریم اصلاح و اصرار میکنیم اتفاقاً اقتدار نماینده و انضباط و ساختار مجلس است. ما میخواهیم که مجلس از یک انضباط و اقتدار برخوردار بشود و این تقاضا هم تقاضای بنده نیست، تقاضای بالاتفاق همکاران عزیز است. اگر وزیری به هر دلیلی در مجلس حضور پیدا نکرد، الان اختیار به عهده کیست؟ اگر در کمیسیون حضور پیدا نکرد اختیارش به رئیس کمیسیون است، رئیس کمیسیون میتواند بگوید عذر شما موجه است یا نیست. فقط با همین نکته کفایت میکند و اگر در صحن حضور پیدا نکرد الان اختیار فقط به عهده رئیس مجلس است، یعنی وزیر میتواند تقاضا بدهد، مثل دو هفته گذشته که دستور چاپ شد و در همین صحن علنی چاپ شد و وزیر اعلام کرد، حالا من عنوانش را نمیگویم که جسارت بشود، تقاضا کرد من مشکل دارم و رئیس مجلس موافقت کرد. الان حرف ما این است که اتفاقاً اینجا اقتدار مجلس را این بالا میبرد. جناب آقای صباغیان! این است که اگر وزیری تقاضا کرد به استناد بند (5) ماده (207)، فقط و فقط ما اینجا تشخیص را به چه کسی دادیم؟ تشخیص را به خود نمایندهها دادیم. یعنی در صحن علنی چاپ شد تشخیص به عهده مجلس است و دیگر به عهده شخص رئیس مجلس نیست. اتفاقاً اینجا دقت بکنید.
نکتهای که جناب آقای دکتر لاریجانی اشاره کردند سؤالشان این بود که آمد و وزیر مریض شد و عمل داشت چطور بیاییم در صحن مطرح بکنیم؟ اگر وزیری مشکل خاصی دارد هیأترئیسه قبل از چاپ میتواند در دستور نگذارد. ما کاری به آنجا نداریم که هیأترئیسه در دستور میگذارد یا نمیگذارد، ما حرفمان آنجایی است که اگر در دستور چاپ شد دیگر بهانه نباید داشته باشیم. برنامه و اقتدار و انضباط مجلس به هم نخورد، حرفمان اینجا است، وگرنه جناب آقای دکتر لاریجانی! هیأترئیسه میتواند آنجایی که وزیری مشکل دارد و مباحث خاصی را دارد آنجا هیأترئیسه میتواند در دستور چاپ نکند، یعنی هفته آینده را چاپ نکند. (رئیس ـ حالا اگر چاپ شد و مریض شد چه کنیم؟) آقای دکتر! حتی اگر چاپ شد و مریض شد نمایندگان واقعاًٌ این تشخیص را میدهند. وقتی که چاپ شد بدانیم مریض شدند باز نمیآیند. حرفم این است که اینجا باید اقتدار مجلس حفظ بشود. اینجا ابهام دارد و این ابهام باید برطرف بشود. استدعا میکنم به حذف رأی ندهید و به کلیات رأی بدهید. این اقتدار، انضباط و حمایت مجلس است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 231 نفر، پیشنهاد حذف ماده (4) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (80) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اصل ماده را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 232 نفر، اصل ماده (4) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد اصلاحی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد اصلاحی که نداریم، پیشنهاد حذف هم رأی نیاورد.

علی اردشیرلاریجانی
میخواهید اگر الان پیشنهادی ندارید به کمیسیون ارجاع بدهیم؟ اگر پیشنهاد اصلاحی دارید همینجا اصلاح کنیم. اگر میخواهید بنویسید «مگر با عذر موجه» بقیهاش را حذف کنید. «عذر موجه» ندارد، در متن اصلی گفته باید حضور پیدا کنند مگر با عذر موجه. ماده (207) را شما ببینید، میخواهید بنویسیم با عذر موجه؟ عذر موجه هست، فقط تشخیصش را کجا میخواهید بگذارید؟ میخواهید مثلاً تشخیصش را به هیأترئیسه بگذارید.

غلامرضا کاتب
الان که هیأترئیسه است، ما میخواهیم با نمایندهها باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پیشنهاد آوردند به اعضای هیأترئیسه، کمیسیون و مجلس است که سه تایش با هم نمیشود. میخواهید ارجاع بدهیم که وقتمان را نگیرد. این ماده را به کمیسیون ارجاع میدهیم که کمیسیون این را اصلاح کند، ماده (5) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 5 ـ در ماده (209) قانون عبارت «و آییننامه داخلی در دستور کار قرار خواهد گرفت» حذف میشود و عبارت «با تأکید بر موضوع سؤالات مطرحشده بدون ارجاع به کمیسیون در اولین جلسه علنی اعلام وصول میشود» جایگزین میشود». آقای صباغیان! حذفتان را مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند.
آقای دکتر پزشکیان خوشآمدید، ماده (5) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 232 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (5) اعلام بفرمایید. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (82) نفر نظر خودشان را اعلام نفرمودند. (62) نفر نظرشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 6 ـ در فراز سوم ماده (212) قانون، عبارت «گزارش کمیسیون بدون بحث به رأی گذاشته خواهد شد» حذف و عبارت «و با صحبت یک مخالف و یک موافق هرکدام به مدت پنج دقیقه، ضرورت انجام تحقیق و تفحص به رأی گذاشته میشود. با تشخیص رئیس جلسه یا درخواست ده نفر از نمایندگان تعداد مخالف و موافق تا دو برابر قابل افزایش است» جایگزین میگردد. آقای محجوب! پیشنهاد حذفتان را مطرح بفرمایید.

علیرضا محجوب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! در ماده (214) که مربوط به نحوه ارائه گزارش تحقیق و تفحص در صورت احراز تخلف به دستگاه قضائی یا مراجع رسیدگی است آنچه که اینجا افزوده شده این است که یک مخالف و موافق صحبت کند. این فقط طولانی کردن مذاکرات و مباحثات است، چون ترتیب تحقیق و تفحص این است که به هنگام طرح موضوع تحقیق و تفحص مخالف و موافق صحبت میکنند، یا میشود ما اینجا حرف بزنیم، اصل موضوع است؛ عده بیشتری میخواهند صحبت کنند و ترتیبات دیگری باشد، ولی در ماده (214) که کمیسیون تشخیص به تخلف داده و تخلف را دستگاه قضائی نهایتاً میخواهد تعیین تکلیف کند. اگر احراز تخلف است و میخواهیم تخلف را احراز بکنیم حتماً مخالف و موافق باید صحبت بکنند، اینجا ارسال است. بنابراین این یعنی مجلس اینجا در سِمَت استماع گزارش و آگاهی از گزارش باید نقش خودش را ایفا کند.
بنابراین به نظر میرسد آنچه کمیسیون پیشنهاد کرده یک کار زائد و اضافی برای وظایف مجلس است. در هر مورد خوب است که مجلس بحث کند، اما اگر بخواهیم هر مورد جزئی را به این ترتیب بیاوریم چیزی که جای دیگر راجع به آن بحث بشود و شکل دیگری موضوع باید رسیدگی بشود به نظر من باعث طولانی شدن کار مجلس و مباحث کمنتیجه میشود. لذا پیشنهاد حذف این پیشنهاد کمیسیون به ماده (214) دارم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیاصغر یوسفنژاد مخالف هستند که جناب آقای کامران صحبت میکنند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از سربازان گمنام تشکر میکنم که به شکل نرمافزاری شبکه آمریکایی را درب و داغان کرد. یادی بکنم از شهدای مرصاد در سالگرد عملیات مرصاد و از شهید صیاد که در این عملیات بدون حکم و نام و نشان فرماندهی میکرد و روسیاهی برای منافقین ماند.
اما بحث مخالفت بنده این است که ببینید! تحقیق و تفحص با یک امضا صورت میگیرد، مثل سؤال و تحقیق و تفحص میتواند انجام بشود. در کمیسیونها که میآید گاهی وقتها بدون اینکه بحث بشود رد میکنند، من از این طرفش را میگویم. ردش را هم در کمیسیون میبینید که سر آن وزارتخانه در آن است یا طرف در آن وزارتخانه کار میکرده نماینده شده. وقتی بحث بشود برای افرادی که قصد و غرض ندارند و میخواهد روشن بشود این به نفع تحقیق و تفحص است. یعنی همین که مخالف و موافق حرف میزند و بحث روشن میشود بدون اینکه بحث بشود و رأی بگیرند و به آن شکل منفی که من گفتم رأی ندهند این بحث و گفتگو و مذاکره روشنگری میکند که این تفحص واقعاً ضرورت دارد. این است که اصلاح این ماده که در تفحص صمُبکم باشد رها میشود و مباحث روشن میشود راحتتر میشود رأی داد و احیاناً اگر آلودگی وجود داشته باشد نوعی مقابله با آن آلودگی هم در اجرای رأی است. این است که انشاءالله به این پیشنهاد رأی ندهید، چون همانکه باشد بهتر است، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم زهرا سعیدیمبارکه موافق هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران بزرگوار، ملت شریف و عزیز کشور جمهوری اسلامی ایران دارم. یک موضوعی که هست این است که در تحقیق و تفحص بهترین (شکل) این است که مجلس جای گفتگو و بحث است و جای این است که با شفافیت هرچه بیشتر افراد از آنچه که میخواهد به رأی گذاشته بشود مطلع بشوند و مخالفت و موافقت بکنند. صحبتهای جناب آقای دکتر کامران متین و محترم است، ولی دغدغهای که جناب آقای محجوب درخصوص شفافیتی که در این قضیه به وجود بیاید دارند بیانگر این است که فرمودند گزارش کمیسیون بدون بحث به رأی گذاشته خواهد شد. این خیلی با منطق همخوان نیست، ضمن احترامی که برای این بزرگوار قائل هستیم، اگر که بحث و بررسی روی این موضوع انجام گرفته بشود و یک مخالف و یک موافق صحبت بکنند مسلماً رأی همکاران عزیز ما که در کمیسیون میخواهند نظر خودشان را اعلام بکنند با شفافیت و صراحت بیشتری انجام خواهد پذیرفت و از همکاران بزرگوارمان انتظار داریم که با پیشنهاد جناب آقای محجوب موافقت بکنند که انشاءالله در راستای شفافیت و منطق بیشتری بتوانیم این قضیه را به رأی بگذاریم، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 221 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به پیشنهاد حذف آقای محجوب اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای رئیس! آقای محجوب معترض به این هستند که میگویند ظاهراً مخالف محترم موافق صحبت کردند یا برعکس موافق مخالف صحبت کرده) حالا رأیگیری شروع شده، اگر این کار را کرده یک مقدار کار درستی نبوده. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اصل ماده را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 222 نفر، اصل ماده (6) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
به کمیسیون ارجاع میدهیم، (کاتب ـ تصویب شد) با داد کشیدن که نمیشود، عدد است، ضرب و تقسیم کنید ببینید شد یا نشد، متشکرم. این را به کمیسیون ارجاع میدهیم، ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 7 ـ تبصره (2) ماده (212) قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 2 ـ هیأت تحقیق و تفحص موظف است صرفاً از کارشناسان دیوان محاسبات کشور و سایر دستگاههای نظارتی که توسط معاونت نظارت مجلس هماهنگ و معرفی میشوند، پس از تأیید مرکز حراست استفاده کند». جناب آقای قاضیپور پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر همکاران عزیز، خواهران و برادران عصاره ملت در خانه ملت. آقای پزشکیان! اولاً این ماده اخطار اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی دارد. اختیارات نمایندگان را به نظارت مجلس میدهد، هرچند همکار بسیار عزیزمان آقای دکتر اسداللهی نماینده ادوار، رئیس محترم نظارت مجلس آدم بسیار فعال، زحمتکش و متدین است، ولی دادن اختیارات کل مجلس به معاونت محترم نظارت اخطار اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی دارد. آقای پزشکیان! اگر اخطار را وارد میدانید بفرمایید، اگر نه من مخالفتم را عرض بکنم.

مسعود پزشکیان
حالا بفرمایید تا نگاه کنند.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
همکاران! در این ماده آمده وقتی شما تحقیق و تفحص میکنید معاونت محترم نظارت مجلس باید بگوید از چه کسی تحقیق کنید و حراست باید تأیید کند. اولاً ما از مرکز پژوهشها، سازمان بازرسی کل کشور گوش و چشم نظام، وزارت اطلاعات عزیز که اقدامات بسیار خوبی را اخیراً در رابطه با جاسوسان آمریکایی انجام دادند که دستشان را میبوسیم و از دانشگاههای معتبر، از نمایندگان محترم ادوار، خود سازمان الان حقیر رئیس تحقیق و تفحص از گمرکات هستم، از برادران مخلص و پاکدست گمرک استفاده میکنم و بهترین نتیجه را بنا به گواهی آقای پورابراهیمی رئیس وقت کمیسیون اقتصادی یا آقای دکتر حضرتی رئیس فعلی کمیسیون از خود برادران عزیز گمرک استفاده میکنیم، داریم و یا از بانک مرکزی و یا اتاق بازرگانی و یا اتاق تعاون و یا اتاق اصناف مظلوم میخواهیم بیایند کمک بکنند تحقیق و تفحص را راه بیندازیم.
همکاران! این محدودیت دارد، چرا خودتان را میخواهید محدود کنید و نگذارید همه بتوانند در امر تحقیق و تفحص وارد بشوند، چرا خودمان را محدود میکنیم؟ آقای کاتب نماینده عزیز و زحمتکش! شما ما را اینجا محدود میکنید، آقای محبینیا هم تأیید میفرمایند که این محدودیت برای خود نمایندگانی که میخواهند تحقیق و تفحص انجام بدهند است. اجازه بدهید ما در این آییننامه فعلی مواد (212)، (213)، (214) و (215) چهار ماده جامع برای تحقیق و تفحص داریم اخیراً هم تأکید شد که تحقیق و تفحص در قوه قضائیه سریعاً رسیدگی بشود. همکاران عزیز! چرا خودتحریمی میکنید و خودتان را محدود میکنید؟ آقای کاتب! حضرتعالی اگر فردا تحقیق و تفحص خواستید، آقای کاتب میگوید کلمه «صرفاً» را حذف میکنیم، ولی «سایر دستگاههای نظارتی» را میآوریم بعد سه تا ایراد دارد؛ بعد از کلمه «صرفاً» ما باید تحت نظر آقای دکتر اسداللهی عزیزمان که از نمایندگان بسیار خوب ادوار هستند باشیم، آقای پزشکیان! حضرتعالی تفکر کردید اخطار (85) را یا نگاه نکردید؟

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! میگوید میتواند از کارشناسی استفاده کند اختیارش را واگذار نمیکند، از نظرشان استفاده میکند، وارد نمیدانم.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! دو تا نکته است؛ یکی این است که شما باید توسط معاونت نظارت معرفی کنید که این خلاف است، دوم اینکه (نایبرئیس ـ به نماینده معرفی میکند) آقای پزشکیان! یک لحظه وقت بگذارید به عرایض من خوب توجه بفرمایید! الان شما تحقیق و تفحص از دارو را راه انداختید، شما از کارشناسان خود غذا و دارو که آدمهای متعهد در آنها است استفاده کنید. شما از دانشگاه علوم پزشکی تبریز که اساتید مجرب آنجا هستند و آدمهای خوبی دارد یا نه؟ از آنها باید استفاده کنید یا نه؟ آنها بهتر از من که میفهمند مشکل چیست. اینجا ممنوعیت میآورد، دیگر شما نمیتوانید از خود وزارتخانه استفاده کنید، فقط از سه، چهار جا باید استفاده کنید.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! این را قبول کردند که «صرفاً» را حذف کنیم.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
سه مطلب است، مطلب اول «صرفاً» است، مطلب دوم معاونت نظارت است و مطلب سوم تأیید حراست است. اگر حراست تأیید نکرد ما چکار کنیم؟ شما میخواهید رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران را در رابطه با غذا و دارو که اینقدر مشکل ایجاد کرده استفاده کنید، در این زمینه نمیتوانیم استفاده کنیم و از شما میخواهیم از کارشناسان بازنشسته وزارت بهداشت استفاده کنید که اطلاع دارند و واقف و عالم هستند و تجربه و تخصص دارند. آقای پزشکیان! این سه تا محدودیت است، یکی را رد کردید، دو تا ماند. اخطار اصل هشتاد و پنجی من به قوت خودش باقی است. من خواهشم این است که اجازه بدهید مخالفین و موافقین و دولت و کارشناسان دقیق صحبت بکنند، حداقل کمیسیونهای مربوطه صحبت کنند تا اگر فردا حضرتعالی تحقیق و تفحص بر عمل جراحیهای کبد راه انداختید از چه کسی استفاده خواهید کرد؟ به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید. «پس از تأیید حراست» هم قابل بحث است.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدجواد کولیوند مخالف هستند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایید! در پیشنهاد حذف برادرمان جناب آقای قاضیپور چند تا نکته وجود دارد؛ یک، ایشان فرمودند که این اصلاح تبصره (2) ماده (212) با اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی مغایرت دارد، در صورتی که اینجا هیأت تحقیق و تفحص وقتی در مجلس شکل میگیرد و میخواهد گزارش کار را آماده بکند و تحقیقاتش را شروع بکند طبیعتاً از کارشناسان مجرب این موضوع یا موضوعات خاصی که تحقیق و تفحص برایش تصویب شده استفاده میکند. لذا اینجا اختیار نماینده مجلس تفویض به کارشناسان نمیشود، در صورتی که کارشناسان در اختیار نمایندگان هستند و در مسیر هدف تحقیق و تفحص گزارش تهیه میکنند.
دوم، در رابطه با اصلاحیهای که کمیسیون آییننامه انجام داده باید عرض کنیم ما رؤسای کمیسیونها یک جلسهای را با رئیس محترم قوه قضائیه داشتیم، اعتراضی که رؤسای کمیسیونها داشتند این بود که تحقیق و تفحصهایی که وارد دستگاه قضائی میشود یا خیلی اطاله میشود و دو، سه سال طول میکشد و بعضاً هم به نتیجه نمیرسد و یا اینکه آن شعبه خاصی برای این کار وجود ندارد که این را بخواهد به سرعت به جریان بیندازد و تعیین تکلیف بکند.
رئیس محترم قوه فرمودند که بسیاری از تحقیق و تفحصهایی که به قوه قضائیه توسط مجلس ارسال میشود از بار کارشناسی علمی بهرهمند نیست و تنظیمش طوری است که قضات ما نمیتوانند تصمیمگیریهای سریع انجام بدهند، به این دلیل کمیسیون آییننامه آمدند بررسی را انجام دادند که بیاییم از کارشناسان دیوان محاسبات که در اختیار مجلس هستند و یا سایر دستگاههای نظارتی که معاونت نظارت مجلس هماهنگ میکند و مورد وثوق هستند این کار اتفاق بیافتد که گزارشها در نهایت خروجیاش برای دستگاه قضائی تنظیمش طوری باشد که با مقررات قانون و جزای عمومی و یا موارد فنی که میخواهند ایجاد کنند دست قوه قضائیه را باز بگذارد و قاضی بتواند به درستی رویش تنظیم کند. لذا به این دلیل این تبصره (2) ماده (212) را کمیسیون آییننامه آمدند و اصلاح کردند.
مشکل ما با دستگاه قضائی با این سبک حل میشود، البته یک پیشنهادی هم دادند که آن کلمه «صرفاً» را حذف کنند، اگر آن حذف بشود استفاده از کارشناسان دیوان محاسبات و سایر دستگاهها که معاونت نظارت مجلس هماهنگ میکند بلامانع اعلام میشود. در انتها هم گفتند «پس از تأیید مرکز حراست» البته اگر معاونت نظارت مجلس هماهنگ بکند دیگر نیازی به «تأیید مرکز حراست» نیست. به نظرم دوستان به حذف رأی ندهند، ولی اصلاحش را انشاءالله انجام خواهیم داد، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی اکبری نماینده شیراز موافق هستند، بفرمایید.

علی اکبری شیراز
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایند! این کار فقط طولانی کردن مسیر تحقیق و تفحص است. چون خود بنده درگیر یک هیأت تحقیق و تفحص و مسئولیت هیأت را به عهده داشتم، تا حراست آمد به ما پاسخ بدهد تقریباً سه، چهار ماه زمان برد. در عین حالی که به نظر من اختیار را از نماینده داریم میگیریم، شأن نماینده این نیست که دیگران یا معاونت هماهنگی یا حراست بیایند برایش تعیین تکلیف کنند که از چه کسی استفاده بکن و از چه کسی استفاده نکن. یک فرآیندی طی میشود، یا در کمیسیون هیأت مشخص میشود، ارکان هیأت مشخص میشود و مسئولیت با رئیس هیأت است و ایشان باید بتواند از ظرفیت کارشناسی مملکت استفاده کند، چون موضوعات هم تخصصی است در ابعاد مختلف ممکن است مطرح بشود و لذا به اعتقاد من پیشنهاد خوبی است، این فقط فرآیند را طولانی میکند و اختیار را از نماینده میگیرد و شأن نماینده این نیست که برود خودش را با دیگران هماهنگ کند. امیدوارم دوستان به این مطلب رأی بدهند که پیشنهاد خوبی است و این رأی نیاورد، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! اصل این بند پیشنهادی ماده (7) به ماده (8) برمیگردد. ما چندین جلسه را با قوه قضائیه داشتیم همانطور که برادر عزیزم جناب آقای کولیوند اشاره کردند که ما در مجلس دوره قبل تمام مواد (45)، (211)، (214)، (234) که به قوه قضائیه ارجاع داده شد در یک چهارساله هیچ حکمی صادر نشد. در مجلس فعلی هم که الان هستیم در طول مدت سه سال هرچه مواد (236)، (211)، (214) ارجاع شده هیچ حکمی صادر نشده. یکی از دلایلی که باعث میشود قوه قضائیه حکم صادر نکند اعلام میکند که گزارشات شما حقوقی نیست. عمده مشکل این است که قوه قضائیه میگوید شما گزارشاتی که تهیه میکنید حقوقی باشد ما صددرصد بحث پیشنهاد بعدیمان که خارج از نوبت است رسیدگی میکنیم و رأی میدهیم.
همکاران! ما اینجا آمدیم پیشنهادی را با همکاری قوه قضائیه آوردیم که ما به خاطر اینکه تحقیق و تفحص داریم انجام میدهیم از کارشناسان حقوقی دیوان محاسبات و سازمان بازرسی استفاده کنیم. الان اینجا خلط مبحث شد که اینجا کلمه «صرفاً» باعث میشود حق همکاران تضییع بشود. ما پذیرفتیم کلمه «صرفاً» را برداشتیم و خود نمایندگان صددرصد در تحقیق و تفحص حضور دارند. عملاً تحقیق و تفحص را خودشان انجام میدهند و چون قانون آییننامه اعضای تحقیق و تفحص را خود نماینده مشخص کرده آنکه حذف نمیشود. ما فقط در بخش کارشناسی آمدیم خواهش کردیم که از این کارشناسان حقوقی استفاده بشود، به هیچ عنوان هیأت تحقیق و تفحصکنندهای که جناب آقای قاضیپور فرمودند که حقش سلب میشود ما چنین نگاهی نداریم. تحقیق و تفحصکننده نمایندگان عزیز هستند، فقط کارشناسان، (قاضیپور ـ گفتید با اجازه مرکز حراست است) آن هم توضیح میدهم، چشم. حالا اگر آن هم بحث و ابهام دارد آن را هم حل میکنیم. آقای دکتر! بحث روی این است که تحقیق و تفحص توسط نماینده است، کارشناسان دیوان محاسبات فقط کمک میکنند.
نکته بعدی که برای مرکز معاونت نظارت گفتند جناب آقای رئیس! معاونت نظارت فقط هماهنگکننده اداری است، هیچ نقشی ندارد. اگر هم این ابهام وجود دارد که به نظر ما معاونت نظارت فقط هماهنگی اداری است. اینجا فقط نظر ما برای معاونت نظارت هماهنگکننده است، یعنی با دیوان محاسبات، سازمان بازرسی مکاتبه بکند، حراست هم اصلاً نظرمان این نیست که نماینده و حراست بیاید تأیید بکند، هماهنگی با معاونت نظارت و دیوان محاسبات بکند.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، آقای رئیس! تذکر دارند، اجازه میفرمایید؟ آقایان: محبینیا و کوچکینژاد اصرار بر تذکر دارند. دوستان قبل از آقای محبینیا اگر اجازه بفرمایند این دو نفری که آخر هستند اصرار دارند، اینها صحبت کنند.

مسعود پزشکیان
آقای رنجبرزاده! آخر که نمیشود.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاضیپور که صحبت نمیکنند میگویند آقای محبینیا صحبت کنند.

مسعود پزشکیان
آقای رنجبرزاده! طبق لیستی که در نوبت هستند وقت بدهید.

اکبر رنجبرزاده
آقایان: قاضیپور، سلیمی، ابطحی هستند.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور نمیخواهید صحبت کنید؟ میخواهند صحبت کنند.

اکبر رنجبرزاده
آقای سلیمی! صحبت میکنید؟ آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! چند اصل قانون اساسی را اخطار دارم، اصل (85) میگوید نمایندگی قائم به شخص است، شما اینجا نماینده را زیر نظر یک فرد میبرید. آقای رئیس! این چه نوع قانونی است که مجلس را تضعیف میکنیم؟ خواهشمند است اجازه بدهید اخطار رأیگیری بشود. آقای رئیس! اخطار... با این وضع تحقیق و تفحص دیگر بیمعنی میشود. با این قانونی که تصویب میکنید دیگر تحقیق و تفحص هم تکنفری میشود.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور متشکرم، اخطار وارد نیست.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
آقای پزشکیان! تذکر هم نفر اول هستم. من از حضرتعالی میخواهم اجازه بدهید طبق آییننامه تعداد مخالفین و موافقین زیاد صحبت کنند، حداقل سه نفر. رئیس کمیسیون بیاید توضیح بدهد و مجلس را محدود نکنید. فردا و پسفردا ما میرویم، نمایندگان عزیز دیگری میآیند، چرا مجلس را تضعیف میکنید؟ والسلام.

اکبر رنجبرزاده
آقای سلیمی! خلاصه بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس ببینید! در این تبصره دو عبارت است، عبارت اول این است «هیأت تحقیق و تفحص موظف است صرفاً» این محدود ساختن حق نمایندگان است و مغایر اصل (85) است، این اخطار اول بنده.
اخطار دوم هم این ذیل است. بالاخره هیأت تحقیق و تفحص از هر کارشناسی خواست میتواند استفاده کند. اگر بحث اولویت را مطرح کرده بودند ما بحثی نداشتیم، اما اینجا آورده «صرفاً» مغایر اصل (85) نوشته.

مسعود پزشکیان
حاجآقای سلیمی! الان بحث حذف است، شما دارید برای حذف صحبت میکنید، متشکرم.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! این پس از تأیید مرکز حراست است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، خیلی ممنون. پیشنهاد حذف مطرح است. حضار 213 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به حذف این ماده اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. این ماده حذف میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 8 ـ یک ماده به شرح زیر به قانون الحاق میشود:
ماده الحاقی ـ هر یک از کمیسیونها، گزارش موضوع مرتبط با مواد (45)، (211)، (214) و (234) این قانون را با همکاری معاونت نظارت در قالب گزارش قضائی تهیه و از طریق هیأترئیسه به قوه قضائیه ارسال میکند تا به صورت خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی در دادسرای عمومی تهران مورد رسیدگی قرار گیرد. معاونت نظارت مجلس ملزم به اقدامات اداری و پیگیری موارد مذکور است.
تبصره ـ موارد مذکور در مواد (215) و (234) این قانون طبق
ماده (576) قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم ـ تعزیرات) مورد رسیدگی قرار میگیرد». حاجآقای سلیمی! پیشنهاد حذفتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی از مصیبتهایی که ما داریم این است که گاه یک ظرفیت قانونی داریم، از این ظرفیت قانونی استفاده نمیکنیم، بعد با مشکل مواجه میشویم. دوباره میآییم یک ماده دیگر تصویب میکنیم برای اینکه مشکل حل بشود. اینجا در این ماده الحاقی خواستند کارایی مجلس را بالا ببرند، عزیزان من ببینید! ما در ماده (214) ظرفیت ویژهای را برای رسیدگی به تخلفات تعریف کرده بودیم. چرا از ظرفیت ماده (214) استفاده نکنیم؟
این ماده الحاقی چیز زائدی بر این ماده (214) آییننامه فعلی به دست نمیدهد. من بخشهایی از ماده (214) را عرض میکنم. در ماده (214) در صورتی که در گزارش کمیسیون تخلف احراز و درخواست تحقیق بشود اینجا گفته قوه قضائیه میرود، آنجا هم صراحت دارد «تا خارج از نوبت، تقاضای کمیسیون را مورد رسیدگی قرار بدهد» این برای متن. در تبصره میگوید: «در صورت ارجاع گزارش به قوه قضائیه کمیسیون مستندات را میدهد» حالا که مستندات را داد «این گزارش در یکی از شعب دادگاه¬های رسیدگی به امور کیفری، خارج از نوبت» آنجا دارد «حداکثر ظرف سه ماه» رأی مقتضی هم صادر بکند.
در اینجا ما یک مقدار اولاً این سقف زمانی مدت سه ماه را آمدیم برداشتیم، یعنی در این ماده الحاقی اگر تصویب بشود ممکن است حالا به شعبه ویژه هم ارجاع بشود، شش، هفت و هشت ماه، چقدر طول بکشد تا در مورد مواد (49)، (213)، (216) و (236) آن شعبه ویژه رسیدگی کند؟ اینجا سقف مشخص نشد، در ماده (214) سقف مشخص شده بود که سه ماهه رسیدگی بشود. شعبه ویژه هم که آنجا داشت. ما به جای اینکه بیاییم یک ماده جدیدی را الحاق بکنیم بیاییم ظرفیت ماده (214) را فعال کنیم.
عزیزان من! راهحل مشکل انباشتن قوانین نیست. الان ما با تراکم قوانین مواجه هستیم، این ترافیک قوانین غیر از اینکه مانع ایجاد میکند و امور را تسهیل نمیکند چیز دیگری را به دست نمیدهد. درست است با یک نیت خیرخواهانه این ماده الحاقی نوشته شد، اما با توجه به این دو نکته که عرض کردم، یک؛ سقف مشخص نشده. دوم؛ ظرفیت ماده (214) اینجا معطل مانده.
به نظر میرسد که ما این را به کمیسیون برگردانیم سقف مشخص کنیم. اگر سقف مشخص بشود باز حالا بحث متن اصلی ماده (214) به جای خود، اما وقتی سقف مشخص نشد شعبه ویژه میرود. ما در (214) هم شعبه ویژه را داشتیم، یک سال، دو سال رسیدگی بکند؟ الان مشکل ما این است که بعضی از پروندهها از مجلسهای هشتم و نهم قوه قضائیه رفته هنوز خروجیاش برای ما مشخص نیست. دوستان! به نظر میرسد این را به کمیسیون برگردانیم و کمیسیون این را اصلاح کند کارایی مجلس افزونتر بشود، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! تذکر دارند، اجازه میفرمایید؟ آقایان: قاضیپور و ابطحی اجازه میفرمایید؟ آقای محبینیا بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! از صبح ما چندتا تخلف دیدیم، باور بفرمایید تذکر دادن مثل وقت گرفتن از رئیسجمهور و رئیس قوا محال شده. یعنی این یکی از عجایب روزگار است. یکی این است که رئیس محترم کمیسیون آییننامه همیشه میآیند دفاع میکنند، سخنگوی کمیسیون باید بیایند صحبت بکنند.
آقای دکتر پزشکیان! مطلب دوم این است که آقایان میآیند میگویند کمیسیون موافق حذف یک مسألهای از متنی است که این متن در کمیسیون بسته شده، آقایان نسبت به آن متن تعهد دارند. نه میتوانند الحاق را بپذیرند و نه میتوانند حذف را بپذیرند. من صحبت نمیکنم، خداحافظ.

مسعود پزشکیان
طبق آییننامه حق با آقای محبینیا است، البته میفرمایند که صبح مرخصی گرفتند و نبودند، میکروفن آقای محبینیا را باز بفرمایید. ولی الان که هستند اصولاً سخنگو باید صحبت کند.

جهان بخش محبی نیا
تذکر متفرقه
آقای دکتر پزشکیان! آقای کاتب که برادر خوب ما است همیشه ایشان صحبت میکنند، قبلاً هم ایشان صحبت کردند. من تعجب میکنم، چرا اینقدر نسبت به عملکرد خودمان تعصب داریم. تعصب خامی است، کار متعصب دور از جان...

مسعود پزشکیان
آقای محبینیا! قبول کردیم، حق با شما است، متشکرم. آقای کاتب! مراعات بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا

اکبر رنجبرزاده
صبح هم تذکر داده شده بود که سخنگو تشریف نداشتند، ولی الان آمدند.

مسعود پزشکیان
الان که سخنگو هست سخنگو باید صحبت بفرمایند.

اکبر رنجبرزاده
آقایان: سالک و حاجی صحبت میفرمایید؟

مسعود پزشکیان
اگر تذکر نداریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای عبداله رضیان مخالف هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خودم از وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در جهت برخورد با عوامل جاسوسی در کشور تشکر میکنم. اما در مورد موضوع باید عرض بکنم یکی از نکات مهمی که وجود دارد این است که گزارش مجلس در بحث تحقیق و تفحص و موارد دیگر اگر به قوه قضائیه میرود حتماً باید ضمانت اجرا داشته باشد و متأسفانه چیزی که اعلام شده این است که از ابتدای انقلاب هیچ گزارشی از مجلس در دستگاه قضایی خروجی نداشته و منتج به نتیجه قضایی که محکومیتی باشد نشده. بنابراین به نظر میرسد گزارشهایی که از مجلس به قوه قضائیه میرود ضمانت اجرایی چندانی ندارد و در آن فرآیند رسیدگی که موجب اطاله میشود آنجا از بین میرود.
بنابراین این ماده الحاقی میتواند شرایطی را برای ضمانت اجرای گزارشهای مجلس به قوه قضائیه ایجاد بکند. البته ممکن است این ماده اشکالاتی هم داشته باشد. اینکه جناب آقای سلیمی فرمودند که حد یقفی ندارد، مشخص نیست زمان رسیدگی چقدر است و باید سقف تعیین بشود، ما نمیتوانیم برای مرجع قضائی سقف رسیدگی تعیین کنیم، اما اینکه اینجا اشاره شده خارج از نوبت رسیدگی بشود یک امری است که معمول است و در این خصوص میتوانیم در قانونگذاری بیاوریم که خارج از نوبت رسیدگی بشود. اینکه اشاره شده بدون رعایت تشریفات دادرسی به اعتقاد من از جهت حقوقی اشکال دارد، چون تشریفات دادرسی جزء قواعد آمره است.
به نظر من این باید اصلاح بشود و ما نمیتوانیم قانون آیین دادرسی کیفری یا مدنی که جزء قواعد آمره است را نفی بکنیم، اما در رسیدگی خارج از نوبت و اینکه باید نظارت در نحوه رسیدگی بشود این مسألهای است که در اینجا پیشبینی شده و هم در تبصره و هم در خود ماده الحاقی است. به نظر میرسد میتواند ماده خوبی برای این باشد که ضمانت اجرایی برای رسیدگی به گزارشات مجلس در دستگاه قضایی باشد و من به اعتقادم اگر دوستان رأی بدهند نتیجه خوبی میتواند داشته باشد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
آقای نادر قاضیپور موافق هستند که آقای علیرضا محجوب صحبت میفرمایند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید که جناب آقای سلیمی به دقت موضوع را فرمودند. یعنی ما ترتیبات کار را اولاً از این حیث که در ماده (214) ترتیب ارجاع را پیشبینی کردیم آن ترتیب، ترتیب قابل قبولی برای مجلس است. اینکه ما موضوعات مختلف را اینجا افزودیم این تفاوت را از نظر ماهیتی دقت داشته باشید. در موضوع تحقیق و تفحص شما اول موضوع را تصویب میکنید، کمیسیون میرود براساس آن موضوع گزارش تهیه میکند که مقرر کردیم گزارش هم یکبار دیگر موقع ارسال تصویب کنیم.
بنابراین هم قبل از ورود به موضوع، موضوع را تصویب میکنید و هم بعد از ورود به موضوع، موضوع را تصویب میکنید، اما در بقیه مواردی که گفته شده یا حداقل در ماده (49) که اینجا گفته شده روشن است که اینها درخواستهای خاص و ترتیبات ویژه رسیدگی است که فقط هیأترئیسه و کمیسیون و دستگاه مخاطب در جریان قرار میگیرند، نه کل مجلس.
بنابراین شما دارید یک اجازهای کسب میکنید به این معنی که همعرض اختیار کمیسیون برای دستگاههای اجرای کمیسیون اختیارات تعریف کنید. علاوه بر آن شما به این ترتیب به مواردی که قبلاً مجلس از موضوعش اطلاعی ندارد اختیاراتی معادل هیأت تحقیق و تفحص میدهید که زیر نظر کمیسیونهای تخصصی کار و انجام وظیفه میکند.
بنابراین به نظر من ضمن اینکه جناب آقای رضیان فرمودند در قسمت اول فرمایشات ایشان این موضوع تا حدی روشن بود که ایشان هم همین ترتیب را شاید داشته باشند، اما با اصل موضوع موافق هستند از اصل موضوع دفاع کردند، اما این تردید باید طرف توجه اصلی همکاران ما موقع رأی دادن قرار بگیرد که آنچه ما اینجا داریم تصویب میکنیم داریم اختیارات جدیدی را در آییننامه به بخشهایی میدهیم که غیر از مجلس هستند.
ببینید! شما مجلس هستید و مجلس طبق قانون اساسی و آییننامه که براساس قانون اساسی با دوسوم نصاب تصویب میشود و مهمترین قانون مجلس است حق دارید که بین نمایندگان یا کمیسیونهای برآمده از نمایندگان اختیارات را توزیع کنید. این اختیارات را بردن و احاله کردن به بخشهای اجرایی مجلس قاعدتاً شما را از هدف اولیه و مجلس را از آنچه قانون اساسی معلوم کرده دور خواهد کرد. به این جهت خواهش میکنم با پیشنهاد همکار محترم من جناب آقای سلیمی در مورد حذف موافقت بفرمایید و اجازه بدهید این پیشنهاد ماده (8) حذف بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید. البته آقای محبینیا که تذکر دادند، الان آقای کاتب بندی از آییننامه را اینجا به ما نشان دادند که نوشته «در صورت عدم آمادگی یا عدم حضور سخنگوی کمیسیون به ترتیب رئیس یا یکی از نواب رئیس یا سایر اعضای کمیسیون به جای وی از نظر کمیسیون دفاع میکنند». در این رابطه حق با آقای کاتب بوده، سخنگو بفرمایید، سخنگو آماده نیست شما صحبت بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
ببینید! من از همکاران خواهش میکنم دقت بکنند. آنچه که همکار عزیزم جناب آقای سلیمی فرمودند گفتند در قانون فعلی سه ماه مهلت دارد. ما آمدیم گفتیم که خارج از نوبت، سه ماه چیست؟ وقتی که آمد یک شعبه خاص تشکیل بشود و خارج از نوبت رسیدگی بشود. پس دلیلی ندارد که سه ماه را بنویسیم. ظرف یک ماه، (10) روز باید رسیدگی بشود. این تقاضای ما است.
نکته دوم، همکاران ببینید! ما (10) دوره است در خدمت شما هستیم، تمام این دورهها مواد (234)، (211)، (212) و (45) را مجلس رأی داده به قوه قضائیه ارجاع داده، در طول این مدت برای یکی حکم صادر نشده. شما میآیید تحقیق و تفحص را انجام میدهید، در نتیجه تحقیق و تفحصی که عملکردی ندارد عملاً نظارت شما زیر سؤال میرود.
من نمیدانم برادر عزیزم جناب آقای سلیمی چرا پیشنهاد حذف میدهند؟ خواسته ما این است که قوه قضائیه شعبه خاصی تشکیل بدهد و این شعبه خاص هم بیاید رسیدگی بشود. اصل بحث ما این است، خارج از نوبت هم رسیدگی بشود. این خواسته کمیسیون است، استدعا میکنم آقای سلیمی پیشنهادش را پس بگیرد. اگر این خواسته که خواسته نمایندگان است و شما زحمت میکشید کمیسیون ماده (236) را به وزیر اخطار میدهد و شما رئیسجمهور را اینجا آوردید (10) تا اخطار نوشتید و رأی دادید، بعد از دو سال چه اتفاقی افتاد؟ اتفاقی نمیافتد، شما وزیر را میآورید اخطار و ماده (236) میدهید. آقای سلیمی! چه اتفاقی میافتد؟ نه این دوره، (10) دوره است هیچ اتفاقی نیفتاده. هیچ رئیس قوه قضائیهای تا الان رأی نتوانسته بدهد.
آقای سلیمی! خواهشم این است که پیشنهادتان را پس بگیرید. اجازه بدهید یک شعبهای تشکیل بشود خارج از نوبت رسیدگی بکند تا حق مجلس، نظارت مجلس، اقتدار و انضباط مجلس حفظ بشود. ما میگوییم اقتدار مجلس حفظ بشود، شما میگویید هرچه تحقیق و تفحص میدهیم آنجا میرود بایگانی میشود. ما میخواهیم بگوییم بایگانی نشود. کجای این بد است؟
ما میگوییم تحقیق و تفحصی که شما پول خرج میکنید و زحمت میکشید (10) و هشت نفر از همکارها تلاش میکنند نتیجهاش این نباشد که بایگانی بشود. شما همه تذکراتی که به رئیسجمهور دادید در پنج تذکر و سؤال از رئیسجمهور چهارتایش را رأی دادید یا ندادید؟ چه اتفاقی افتاد؟ بایگانی شد. عزیز من! خواهش من این است که حرمت و احترام مجلس و جایگاه مجلس را حفظ بکنید. استدعا میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 207 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای سلیمی، حذف ماده (8) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای ادیانی پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ آقای دکتر! ماده (8) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، ماده (8) را به رأی میگذاریم. دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. ارجاع میدهیم کمیسیون اصلاح کند بیاورد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک مورد الحاقی جناب آقای مطهری دارند، اجازه طرح میدهید؟ جناب مطهری بفرمایید.

علی مطهری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه بفرمایید، ببینید! ما در زمان سؤال از وزیر همیشه این مشکل را داریم که بعد از اینکه گزارش کمیسیون خوانده میشود وزیر باید بیاید جواب بدهد و بعد سؤالکننده صحبت میکند و این از آن حالت طبیعی خارج است. ببینید! طبیعت سؤال و جواب این است که اول سؤال مطرح بشود و بعد جواب مطرح بشود، در حالی که ما الان داریم برعکس عمل میکنیم و گزارش کمیسیون هم معمولاً یک گزارش بسیار کوتاهی است که میگویند این سؤال مطرح شد، در دو خط مینویسند سؤال مطرح شد و سؤالکننده قانع نشد و لذا گزارش کمیسیون به هیأترئیسه ابلاغ میشود. لذا وقتی سؤال از وزیر مطرح میشود اصلاً ما با یک حالت گنگ و ابهامی مواجه هستیم و از آن حالت طبیعی خارج شدیم.
لذا بنده پیشنهاد دادم که اول سؤال نماینده مطرح بشود و بعد پاسخ وزیر مطرح بشود که این حقی هم از وزیر ضایع نکند و ما قانون را به نفع خودمان ننویسیم که بخواهیم طوری بشود که مثلاً به نفع مجلس و نماینده تمام بشود و این مسألهای بوده که چند سالی است مطرح است و دائم میگویند، هم نمایندهها و هم بعضی وزرا میگویند این حالت یک حالت درست و طبیعی نیست.
لذا بنده پیشنهاد کردم که ابتدا سؤالکننده حرفهایش را بزند و بعد وزیر پاسخ بدهد و البته وقت خودشان را مثل گذشته میتوانند به دو بخش تقسیم بکنند. آنها در جای خودش محفوظ است، اگر دوستان لطف کنند رأی بدهند که ما از این مشکل خارج بشویم و میبینید که بعضی وزرا هم آنجا میآیند و میگویند: «بسم الله الرحمن الرحیم من بقیه حرفهایم را در بخش دوم صحبت میکنم»، این معنی ندارد، ما بیاییم این را امروز اصلاح بکنیم. تشکر میکنم و خیلی ممنونم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
آقای فرهنگی اصرار دارید؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدحسین فرهنگی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای محجوب! خیلی ممنون که لطف کردید و بنده به جای حضرتعالی استدلالهای خودم را در مخالفت عرض بکنم. ابتدائاً موفقیت تیم ملی والیبال را که در رده جوانان موفق شدند بر قله این رقابتها بایستند و امروز هم هیچ صحبتی از این موضوع در مجلس نشد تبریک عرض کنم که با مربی داخلی موفق شدند برای اولین بار در تاریخ والیبال کشور در رده اول جهان بایستند. همچنین امروز روز فنی و حرفهای است و باید زحمات این عزیزان را قدر دانست.
ببینید! موضوعی که آقای مطهری عزیز مطرح کردند این است که ما حق نماینده را بگیریم به وزیر بدهیم. غیر از این هیچ معنای دیگری ندارد، اصلاً جلسه برای چه در جلسه سؤال تشکیل میشود؟ برای طرح سؤال نماینده تشکیل میشود، برای این تشکیل میشود که نماینده بگوید چه اشکالی در چه بخشی از کشور وجود دارد، بعد آن را مسلوبالاختیار بکنیم مانند خیلی جاهای دیگر که در عمل این سلب اختیار دارد اتفاق میافتد و بدون اینکه مجلس خبر داشته باشد قوانین مصوبش در جایگاههای مختلف زیر پا گذاشته میشود اینجا هم در خود مجلس با دست، اراده و رأی خودمان تصمیم بگیریم که حق نماینده را ضایع بکنیم و آخرین فردی که صحبت میکند نمایندهای نباشد که سؤال را مطرح کرده و اختیار را به وزیر محترم بدهیم ولو در آن چند دقیقه باقیمانده هرچه خواستند بگویند و هر مخالفتی خواستند با هر بخشی از صحبتهای سؤالکننده یا غیر سؤالکننده به عمل بیاورند و فضا را آماده کند برای اینکه مجلس سؤال را قانعکننده تشخیص ندهد و به نفع وزیر تصمیم بگیرد.
ضمن اینکه آقای دکتر مطهری در فرمایشات خودشان اتفاقاً بر نقض پیشنهادشان استدلال کردند. فرمودند وزیر میآید اول میگوید «بسم الله الرحمن الرحیم» و بعد میگوید: «بقیه را در بخش دوم میگویم». الان هم با این پیشنهاد همه آن بخش در انتهای جلسه میرود و در انتهای جلسه آن مطالب و مواردی که مد نظر است بیان میکند.
بهترین روش همین روش جاری فعلی است که ما در سالهای اخیر هم با اصلاحی که در آییننامه اتفاق افتاد زمینه را فراهم کردیم برای اینکه مجلس هم در مورد سؤال و هم در مورد پاسخ دقت لازم را داشته باشد. بیشتر این بحثها قبلاً در کمیسیون مطرح شده و الان در صحن میآید و بعد از گذشتن آن مراحل، مذاکرات و مسائلی که فیمابین گذشته و بررسی که کمیسیون به عمل آورده در نهایت به این میرسد که در مجلس تصمیمی برای اعلام نظر مجلس محترم با توجه به مذاکراتی که طرفین وارد کردند و مطالبشان را ایراد کردند اتخاذ میشود. لذا من خواهشم از همکاران این است که به سلب اختیار خودشان و گرفتن دست پایین برای نماینده و همکارشان رأی ندهند و مخالفت بفرمایند، بسیار متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاسم میرزائینیکو موافق هستند، بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
آقای محبینیا صحبت میکنند.

اکبر رنجبرزاده

جهان بخش محبی نیا
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ایکاش میدانستم شخصیتی بزرگ مثل آقای دکتر فرهنگی در رابطه با پیشنهاد آقای دکتر مطهری مخالفت خواهند کرد و از ایشان خاضعانه خواهش میکردم که این بنای مخالفت را در این امر مهم و مبرهن و ضروری نداشته باشند.
حضرت ایشان فرمودند که پیشنهاد آقای مطهری به نوعی با تضاد همراه است، آن استلزام منطقی را ندارد، در صورتی که این ایراد جناب آقای فرهنگی بر پیشنهاد آقای مطهری ابداً وارد نیست، چرا؟
برادران ببینید! الان ما یک کاری را انجام میدهیم در حدی که گاهی اوقات خدایناکرده باعث وهن مجلس هم میشود. به نکته خوبی اشاره فرمودند وزیر آنجا میرود، «بسم الله الرحمن الرحیم برادرمان آقای مطهری، آقای حسنی، خواهرمان خانم الماسی بگویند من بعداً ببینم با توجه به فضای سؤال جواب بدهم». یعنی به نوعی یک تبانی خدایناکرده غیرمستقیم و اجتنابناپذیر و اجباری را بر نماینده تحمیل میکنند.
آقای دکتر فرهنگی! شما که عضو هیأتعلمی هستید، در دانشگاه دانشجو باید سؤالی را بکند، این سؤال از ابهام ریشه میگیرد. شما باید جواب بدهید، در محاکم شما اتهام را وارد میکنید که ریشهاش با اعتراض یا خدایناکرده انجام تخلفی است، آنوقت مراحل دادرسی را نهایتاً شما انجام میدهید و متهم از خودش دفاع میکند. باور بفرمایید بنده هم هشت سال هیأترئیسه بودم، فکر میکنم حضرتعالی هم در همین حد و حدود هیأترئیسه بودید، آقای علی مطهری هم نایبرئیس بوده و حالا نمیدانم آقای دکتر پزشکیان به عنوان رئیس جلسه واقعاً برای این نوع سؤال کمیسیون میآید گزارش را میدهد، در اغلب موارد هم متأسفانه براساس آییننامه عمل نمیشود. یعنی باید برود بررسی بکند، این سؤال مطرح است کجاهایش درست است و کجاها وزارتخانه یا وزیر تخلف کرده، راه رفع تخلف همین است. آیا قانون است، اراده فردی است؟ و امثال این مباحث، اینها هم که نمیشود ما با اینها کاری نداریم.
اما الان آقای وزیر بفرمایید، بارها شده و آقایان دیدند که «بسم الله الرحمن الرحیم من فعلاً حرفی ندارم، ببینم نماینده سؤالکننده چه میخواهد بگوید» مدام دور و تسلسل. یکبار من رفتم بررسی کردم بیننا و بینالله به این موارد ابهام، اعتراض، تخلف و هرچه رسیدم و عیناً هم نمیخواهم برای آنکه خدایناکرده اینجا نمایشی بازی کنم، برای ادای دین با توجه به سوگندی که در اوایل نمایندگی با متن قانون اساسی خوردم این باید رفع و رجوع بشود. سؤالات را در همان حد (15) دقیقهای که هست مطرح میکنم وزیر هم میآید تمام جوابش را میگوید، قانونگذار اینجا دیگر با حکمت برخورد کرده. نتیجه را به (260)، (290)، (300) و هرچه نماینده است و تصمیم اینها ملاک و مناط و اعتبار بر اقدام است.
من با توجه به اینکه برادر کوچکتان در ایام زیادی بودم، همین مسأله باعث سوءبرداشتها و مسائل و سیاسیکاریهایی میشد که خداوکیلی در شأن نهادهای جمهوری اسلامی ایران نیست.
برادران و خواهران! قبول خطا کمال انسان است، این را حضرت امام (رضوانالله تعالی) فرمودند. چه زیبا سخنی، چه نکته قشنگی، قبول، من نمیگویم روند خطا بوده، (نایبرئیس ـ متشکرم) چشم، جمله آخرم را میگویم، در فرآیند بررسی سؤال خداوکیلی گرهها و موانعی است که پیشنهاد آقای مطهری این را رفع و رجوع میکند. خاضعانه استدعا میکنم به این پیشنهاد رأی «چهار» بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 208 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به پیشنهاد اعلام بفرمایید. کمیسیون هم موافق این پیشنهاد است. (امیرآبادیفراهانی ـ به ضرر نمایندگان است) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دوسوم رأی نیاورد.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان که میهمان جناب آقای دکتر عابدی و سرکار خانم تاجالدین نمایندگان محترم اصفهان هستند.
ـ تعدادی از نیروهای قراردادی آموزش و پرورش شهرستان خوی و چایپاره که میهمان جناب آقای دکتر کبیری نماینده محترم مردم شریف خوی و چایپاره هستند که به این عزیزان خوشآمد میگوییم.
6
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
طرح تأمین منابع مالی شوراهای اسلامی، روستا، بخش، شهر، شهرستان و استان که از جانب شورای عالی استانها به صورت عادی ارسال شده بدین وسیله اعلام وصول میشود.
7
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال ملی جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم عمل به وظایف قانونی در زمینه ساماندهی فیلترشکنها و قطع سیمکارتهای مجعول اعلام وصول میگردد.
8
ناطقان جلسه آقایان: محمدحسین حسینزادهبحرینی، حیدرعلی عابدی، سیدحسن حسینیشاهرودی، احمد صفری و عیناله شریفپور

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات.
ـ آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود و میامی.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد صفری نماینده محترم کرمانشاه.
ـ آقای عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات دعوت میکنیم برای نطقشان تشریف بیاورند، بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمهالله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الغوث الملهوف، الامام الرئوف، ابیالحسن علیبن موسیالرضا علیه آلاف التحیه و الثناء»
در یکی از سالهایی که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال حمایت از تولید نامگذاری شده بود محضر ایشان عرض کردم که با وضعیتی که در نظام بانکی کشور حاکم است اصولاً حمایت از تولید معنای روشنی ندارد و ممکن نیست.
مقام معظم رهبری فرمودند: «این حرف درستی است، از دیگران هم چنین مطلبی شنیده شده، این حرف دقیقی است» و بعد فرمودند: «حالا شما خودت عضو کمیسیون اقتصادی هستید»، بعضی دیگر از اعضای کمیسیون را هم نام بردند و فرمودند: «شما بروید کاری که باید انجام بشود انجام بدهید. وظیفه شما در مجلس قانونگذاری است، این کار را انجام بدهید» و نکته بسیار مهم اینکه فرمودند: «به من هم بگویید من هم سهم خودم را انجام خواهم داد».
در روزهای آغازین مجلس دهم بنده طرحی را خدمت شما همکاران عزیز تقدیم کردم، خدمت همه عزیزان، کسانی که در آن ایام در صحن بودند ارائه شد. یادم نیست کسی این طرح را امضا نکرده باشد، یک طرحی برای اصلاح نظام بانکی کشور توسط شما امضا شد، توسط هیأترئیسه محترم اعلام وصول شد و به کمیسیون اقتصادی و متعاقباً به کمیته پول، بانک و بازار سرمایه ارجاع شد.
من امروز میخواهم از این فرصت استفاده کنم، مطلبی که میدانم مطلب مورد نظر همه شما است مطالبه همه فعالان اقتصادی کشور ما است، مطالبه بهحق مراجع عالیقدر تقلید است، مطالبه شخص مقام معظم رهبری است. امروز میخواهم یک گزارش کوتاهی در حد وقتی که دارم تقدیم شما بکنم.
طرح اصلاح نظام بانکی به همراه چند طرح دیگر مجموعاً در کمیسیون اقتصادی با دقت و وسواس و با حضور دستگاههای مختلف، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، اتاق اصناف، اتاق بازرگانی، اتاق تعاون، وزارت اطلاعات و هر دستگاهی که به این موضوع ارتباطی پیدا میکرد به صورت کامل و دقیق بررسی شد. من بسیار خوشحال هستم که خدمت شما عرض کنم انشاءالله به زودی کمیسیون اقتصادی گزارش این طرح را که حاصل چندین سال تلاش بیوقفه و با دقت نظر و وسواس علمی است به زودی تقدیم شما میکنند و ما این بار را تا این مرحله انشاءالله به مقصد خواهیم رساند. بعد از آن این طرح تقدیم شما است، من همینجا خواهش میکنم هیأترئیسه محترم برای این، وقت سریعتری در نظر بگیرند با توجه به کمبود وقت انشاءالله ما از این مجلس بتوانیم این دستاورد بسیار مهم را برای اقتصاد کشورمان داشته باشیم که نظام بانکی کشور در لایه قانونگذاری توسط و به دست شما انشاءالله اصلاح بشود.
پاسخ آن فرمان و دستور مقام معظم رهبری را انشاءالله به اتفاق هم در صحن مجلس خواهیم داد و این کار بزرگ انجام میشود. اما من میخواهم چند نکته از رئوس اصلی را به شما بگویم. گاهی در سطح جامعه یا در همین مجلس محترم عزیزان از ما سؤال میکنند که چه اتفاقی قرار است بیفتد؟ اولین اتفاق مهمی که انشاءالله با صحهای که شما بر این قانون خواهید گذاشت میافتد این است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به عنوان مقام پولی کشور به عنوان مسئول و ناظر بازار پول کشور تبدیل به یک نهاد عالم، مقتدر و دارای استقلال کافی میشود.
عزیزان ببینید! اقتصادها از دو بخش متفاوت اما مرتبط با هم تشکیل میشوند. شما در هر اقتصادی بخش واقعی و بخش پولی دارید. من با مطالعه عرض میکنم، تحقیقاً دارم به شما میگویم ما از اوایل دهه (80) تا همین امروز که در محضر شما هستیم این بخش پولی اقتصاد است که اقتصاد ایران را به استیصال کشانده است.
بخش واقعی اقتصاد از تولیدکننده، پیمانکار و کسانی که دارند کار میکنند و صادرکننده و امثال اینها تشکیل میشود.
بخش پولی آن بخشی است که باید به این بخش واقعی اقتصاد خدمات تأمین مالی بدهد. متأسفانه به دلیل اینکه ما در ساختار اقتصادمان بخش مالی را درست طراحی نکردیم نتوانستیم این سرویس مورد نیاز بخش واقعی را تقدیمشان کنیم. از اوایل دهه (80) تا امروز بخش پولی بر بخش واقعی اقتصاد سیطره انداخته و باعث شده که (نایبرئیس ـ جمعبندی بفرمایید، وقت شما تمام شده) بخش واقعی عملاًٌ از کارآمدی که باید داشته باشد خارج بشود.
رشد پایین اقتصادی، تورم بالا، نرخ بیکاری بالا و همه اینها که میبینید اگر از حقیر به عنوان یک کارشناس سؤال بفرمایید عرض میکنم ریشهاش در بخش پولی اقتصاد است، بخش پولی اقتصاد (نایبرئیس ـ متشکرم) عرضم تمام شد. بخش پولی اقتصاد یعنی شما باید بانکهایتان را تجدید ساختار کنید. یعنی باید بانک مرکزیتان را عوض کنید و تبدیل به یک بانک مقتدر و عالم بکنید. در همین چند ماه اخیر (نایبرئیس ـ حاجآقا! یک دقیقه اضافه صحبت فرمودید) که اندکی اقتدار در بانک مرکزی تزریق شد برکاتش را دیدید. انشاءالله این را شما در قالب قانون دائمی خواهید فرمود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان هستند، بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت شما نمایندگان عزیز و ملت شریف ایران و با درود و سلام به روان پاک شهدا و امام شهدا و آرزوی طول عمر برای مقام معظم رهبری و تقدیر و تشکر از سپاه پاسداران و نیروهای دفاعی کشور در جلوگیری از بیقانونی و هرج و مرج در خلیج فارس و همچنین محکومیت حضور آمریکا استکبار جهانی در منطقه و قدردانی از وزارت اطلاعات و سربازان گمنام امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) در کشف شبکه جاسوسی آمریکا.
من در ابتدا حسب وظیفه ملی نکاتی را کلی عرض میکنم و بعد به نکات حوزه اصفهان میپردازم. در ابتدای کار دوره دهم مجلس شورای اسلامی فراکسیون امید طرحی را به عنوان گفتگوی ملی مطرح کرد که بهترین سازوکار برای حل مسائل اجتماعی و سیاسی کشور است و از کسانی که از این ایده چه از جناحهای مختلف اصولگرا و چه اصلاحطلب استقبال کردند تقدیر و تشکر میکنیم و از رسانه ملی درخواست میکنیم که میز گفتگویی را جهت ادامه این کار برنامهریزی بکنند.
همچنین توصیهام به دولت است که از ظرفیتهای خوب کشور بهترین بهرهبرداری بشود و در رابطه با تصمیمگیریهایی که باعث افزایش قیمت شده به خصوص افزایش قیمتی که امروز میبینیم ریشه در تصمیمات غلط گذشته دارد و نباید پافشاری برای تعیین سقف قیمت بکنیم، بلکه این سیاست باعث کاهش تولید و ورشکستگی کارخانجات داخلی خواهد شد. بهترین راه، حمایت تولید و ایجاد رقابت بین تولید خواهد بود. همچنین پرداخت یارانهها باید حتماً ساماندهی بشود و از این یارانههای پنهان جلوگیری بشود که ما نمونهاش را در بحث دارو در اخبار اخیر مشاهده کردیم و تصمیماتی که در این زمینه باید گرفته بشود. بهتر است که در این زمینه برنامهریزی بشود تا به اقشار و دهکهای پایین جامعه یارانهها تعلق بگیرد.
همچنین در رابطه با جذب نقدینگی مردم و جلوگیری از رشد نقدینگی حتماً باید برنامهریزی بشود تا مشکلاتی که در کشور جهت توسعه است با جذب این نقدینگیها و توسعه کشور بتوانیم از رشد نقدینگی و افزایش قیمت و تورم افسارگسیخته جلوگیری کنیم.
اما در رابطه با مسائل منطقه؛ در ابتدا عرض کنم توسلم به فرمایش مولی حضرت علی (علیهالسلام) است که فرمودند: «اوصیکم بتقوی الله و نظم امرکم» در هفتههای گذشته شاهد سخنرانیهای متعددی از نمایندگان استانهای مجاور بودیم که در طول صحبت اشاره خواهم کرد.
اولین نکته اینکه در اصل (45) قانون اساسی انفال را مشخص کرده که یکی از مصادیق انفال رودخانهها و دریاها است. نکته دومی که وجود دارد در رابطه با قوانین توزیع عادلانه آب است که من به چند مورد آن اشاره میکنم.
یکی از آن قوانین ماده (35) برنامه ششم است که وزارت نیرو را مکلف به تأمین حقآبه محیطزیست کرده. ماده (158) قانون مدنی اولویت زمانی بهرهبرداری از آب را نسبت به اولویت مکانی مقدم دانسته و حقآبهداران و سهمآبهداران حوزههای مختلف به خصوص حوزه زایندهرود را در بهرهبرداری از آبهای موجود مقدم دانسته.
همچنین شورای محترم نگهبان در نظر فقهی خود در تاریخ 11/4/96 اعلام کرده که تعرض به حقآبهها از هر حیث خلاف موازین شرعی و قانون اساسی است. در ماده (2) قانون توزیع عادلانه آب ارائه شده که حفظ و حراست از حریم و بستر رودخانه و مسیلها و انهار و کانالهای آبیاری، دریاچهها و معابر همه از وظایف مسلم وزارت نیرو است. مصوبات جلسه دهم، سیزدهم و بیست و چهارم شورای عالی آب در مورد زایندهرود پیشنهاداتی را مطرح کرده، از جمله اینکه برداشت آب توسط استان چهارمحال و بختیاری، یزد، اصفهان برای شرب و صنعت تنها از منابعی که از طریق تونل سوم و دوم و چشمه لنگان و همچنین طرح بهشتآباد حاصل میشود میتوانند بهرهبرداری کنند و من تعجب میکنم که چرا نمایندگانی در این تریبون قرار میگیرند و به وزیری که دارد قانون را اجرا میکند تشر میروند، شما میگویید (10) تا نامه نوشتیم جواب ندادند، (10) نامه هیچ، (100) تا نامه بدهید، وقتی مخالف قانون است وزیر مکلف است اجرا نکند. از طرف دیگر چه اتفاقی افتاده؟
مردم خوزستان، اصفهان و چهارمحال و بختیاری پیوند برادری دارند، همدیگر را دوست دارند و برای هم ایثار میکنند، بیشتر از (1) میلیون نفر از خوزستان و چهارمحال در استان اصفهان زندگی میکنند. ما چرا میآییم و میخواهیم بین این مردم اختلاف بیندازیم با این صحبتهایمان؟ اخیراً نامهای نوشته شده که واقعاً من از سران سه قوه خواهش میکنم که به آن نامهای که جمعی از نمایندگان خوزستان و چهارمحال نوشتند رسیدگی بشود و به متخلفین و کسانی که باعث آزرده شدن و رنجیدن مردم شهیدپرور اصفهان شدند رسیدگی بشود و نتایج آن را به عموم اعلام بکنند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود و میامی هستند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
رأیها را جمع کنید. آقای حسینی بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علیبن الموسی الرضا المرتضی الامام التقی النقی و حجتک علی من فوق الارض و من تحت الثری الصدیق الشهید صلاه کثیره تامه زاکیه متواصله متواتره مترادفه کأفضل ما صلیت علی احد من اولیائک».
در ماههای اخیر شاهد اتفاقاتی بودیم که نشان داد راهبرد انفعال و سکوت دستگاه دیپلماسی کشور در مقابل بدعهدیهای آمریکا و اذنابش که تجارب گرانسنگ ولی پرهزینهای را برای دولت و ملت بر جای گذاشت ناکارآمدی خود را نمایان ساخت و جای خود را به راهبرد انقلابی مقاومت فعال داد. سپاه سرافراز ما به «ترهبون به عدوّ الله» عمل کرد و با سرنگون کردن پیشرفتهترین پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش متخلف انگلیسی اقتدار خود را به رخ دشمنان کشید. سربازان گمنام امام زمان در وزارت اطلاعات با کشف شبکه جاسوسی آمریکا و دستگیری (17) جاسوس نشان دادند تجاوز به حریم امنیت ایران دست نیافتنی است.
سازمان انرژی اتمی با اجرای گامهای اول و دوم برجام پاسخی به بدعهدی آمریکا و اروپا داد. محور مقاومت در منطقه عزم جدی خود را برای رویارویی با محور شرارت جذب نموده و اینبار تمام منافع آمریکا و اذنابش را هدف گرفت. در (40) سال اخیر انقلاب هر زمانی که از دشمنان دل بریدیم و اتکال به ذات اقدس الهی کردیم در دفاع از اسلام و مظلومین عالم ایستادیم و مقاومت کردیم و روی پای خود ایستادیم نگاهمان را به ظرفیتهای درون کشور دوختیم و به مردمانمان اعتماد کردیم خداوند قادر متعال ما را پیروز گردانید. «ولینصرنّ الله من ینصره ان الله لقوی عزیز».
همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند امروز مسأله اصلی کشور اقتصاد است که بر مسائل فرهنگی و امنیتی هم اثر میگذارد. اگر نجات کشور در اصلاح امور اقتصادی است برای اصلاح امور اقتصادی باید ساختارهای اقتصادی متحول شود. مردم انتظار دارند نظام ناکارآمد و ربوی بانکها اصلاح شود، نظام مالیاتی که تولیدکننده را هدف گرفته کارآمد گردد، فضای کسب و کار بهبود یابد، ارزش پول ملی حفظ شود، ساختار بودجه و اقتصاد کشور از نفت جدا گردد، دخالت دولت در اقتصاد به هدایت و نظارت در اقتصاد مبدل گردد، جنگ اقتصادی و ضرورت اقتصاد مقاومتی باور دولتمردان گردد و با ایجاد سامانه شفافیت شهروندی دستان مفسدین اقتصادی که با اتصال به مراکز قدرت اخلال در نظام اقتصادی میکنند قطع گردد و این نیاز به شکستن ساختارهای معیوب اقتصادی توسط مجلس و دستگاه محترم قضا و عزم و اراده جدی دولتمردان در اجرای قانون دارد و امیدوارم این مجلس در سال پایانی خود طرحها و لوایح اقتصادی از جمله طرح جامع بانکداری، لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، صندوقهای مکانیزه فروش و دیگر طرحهای اقتصادی را که بیش از سه سال در کمیسیون اقتصادی بررسی گردیده در اولویت کار خود قرار دهد.
قطعاً نسخه شفابخش نجات کشور در عرصههای مختلف به خصوص در عرصههای امنیتی و اقتصادی، نگاه انقلابی و مدیریت هوشمندانه، حکیمانه و جهادی کارگزاران نظام و اعتقاد عملی به راهبرد مقاومت و ایستادگی فعال خواهد بود.
اما این روزها شاهدیم که دشمنان ما به ویژه آمریکا در قبال مشکلات اقتصادی که برای کشورمان به وجود آوردهاند از طریق رسانههای تبلیغاتی خود برای ملت ما اظهار تأسف میکنند. مردم ما هوشیار هستند و تابآوری آنان در قبال دسیسههای دشمنان بالا رفته است.
چند کلامی از حوزه انتخابیهام؛
سفر ریاست محترم جمهور در آذرماه سال گذشته، همراهی مردم با نظام اسلامی را در منظر جهانیان به نمایش گذاشت و گرههایی را در حوزههای عمرانی و توسعه اقتصادی در منطقه گشود.
اینجانب ضمن تشکر از حضور ایشان در منطقه و دیدار با مردم ولایتمدار شهرستانهای شاهرود و میامی که با ابلاغ بینالمللی شدن فرودگاه شاهرود و تصویب (22) طرح عمرانی بالغ بر (400) میلیارد تومان و تصویب دهها طرح صنعتی، معدنی، کشاورزی و گردشگری انشاءالله رونق اقتصادی و کاهش بیکاری را به دنبال خواهد داشت، دستور ویژه جهت تخصیص اعتبارات و تسهیل و تسریع در اجرای مصوبات مورد تأکید میباشد.
ضمن تشکر از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به جهت ایجاد زیرساختهای حوزه بهداشت و درمان، دستور تسریع در بهرهبرداری اورژانس بزرگ شرق کشور، بیمارستان میامی و نیز مجوز ایجاد دانشکده دندانپزشکی در شهرستان شاهرود مورد تقاضا است.
از وزیر محترم راه و شهرسازی به جهت انفکاک مأموریتهای شهرسازی و حمل و نقل از مرکز استان و الحاق آن به اداره کل راه و ایجاد اداره کل راه و شهرسازی و راهداری و حمل و نقل شرق استان تشکر نموده، امیدوارم با اقدامات جهادی و حمایت آن وزارتخانه عقبماندگی (40) ساله شرق استان خصوصاً در حوزه راه و مسکن مهر جبران گردد.
همچنین از این وزارت و مدیرعامل محترم شرکت فرودگاهها به جهت تعریض، تطویل و روکش باند فرودگاه بینالمللی شاهرود تشکر نموده و به جهت ضرورت پروازهای داخلی و بینالمللی تأکید دارد در تکمیل سالن ترمینال که با مشارکت مردمی در حال ساخت است تسریع نمایند.
از وزیر محترم نفت و مدیرعامل محترم شرکت پخش به جهت ایجاد سایت سوخترسانی فرودگاه شاهرود تشکر میکنم.
از مردم خونگرم، پرتلاش و فهیم حوزه انتخابیهام در بخشهای مرکزی شاهرود، میامی، کالپوش، بستان، مجن، کلاته خیج، کلادقیژ، بیارجمند و رویان تشکر وافر دارم که علیرغم مشکلات عدیده اقتصادی و معیشتی، با حضور خود در صحنههای انقلاب بصیرت و دلدادگی خود را به اسلام، انقلاب و رهبری نشان دادند. این مردم مستحق آن هستند که حرفشان شنیده شود و پاسخی برای مشکلاتشان از مسئولین دریافت نمایند.
چندین سال متوالی محصولات کشاورزان و باغداران دچار سرمازدگی شده و نه تنها اعتباری از محل حوادث به آنان پرداخت نگردیده، بلکه بخشودگی جرایم وام بانکی نیز از آنان دریغ گردیده که با تصویب طرح حذف سود مرکب و جرایم بانکی در مجلس محترم، امیدواریم مرهمی بر آلام آنان باشد.
در فروردین سال جاری تعدادی از منازل مسکونی موکلینم در حسینآباد کالپوش دچار رانش و تخریب گردید که اهالی و بعضی از کارشناسان این حادثه را ناشی از نشت آب از سد کالپوش میدانند. لازم است ستاد حوادث وزارت کشور با بهکارگیری مشاورین بیطرف نسبت به علل رانش اقدام و نتیجه را اعلام دارد. همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که خدمات زیادی را به آسیبدیدگان ارائه نموده در جانمایی زمین مناسب تسریع نماید.
بنا به گزارشات سازمان محیطزیست، منابع طبیعی و آب منطقهای با برداشت بیرویه و غیرکارشناسی معادن بوکسیت¬تاش توسط شرکت آلومینای جاجرم خسارات جبرانناپذیری متوجه منابع عظیم آبی موجود در رشتههای کوههای شاهوار شاهرود و محیطزیست و حیات وحش منطقه گردیده است.
با توجه به بیتفاوتی وزارت صنعت، معدن و تجارت در تخلفات عدیده این شرکت و بینتیجه ماندن مکاتبات و ارائه مستندات مسئولان نظارتی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای حسینی، 44 ثانیه بیشتر صحبت کردید) از ریاست محترم قوه قضائیه درخواست میکنم به عنوان مدعیالعموم ورود نموده و از ادامه تخریب طبیعت جلوگیری به عمل آورند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای احمد صفری نماینده محترم کرمانشاه هستند که دعوت میکنیم برای نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

احمد صفری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
با درود و سلام فراوان به روح طیبه تابناک شهدا و امام شهیدان، جانبازان و ایثارگران و آرزوی طول عمر باعزت برای رهبر معظم انقلاب اسلامی، توفیق روزافزون برای خدمتگزاران صدیق به نظام جمهوری اسلامی ایران.
ملت ایران اسلامی به خوبی میدانند که عزت ما در گرو اقتدار ماست. اقدام مقتدرانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در برخورد با کشتی متخلف انگلیسی و توقیف آن اقدامی ستودنی و حرکتی در راستای دستور فرمانده معظم کل قوا بود. همچنین تشکر از اقدام انقلابی وزارت محترم اطلاعات، سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و دستگیری تیم جاسوسی.
جناب آقای دکتر اردکانیان، وزیر محترم نیرو! استان کرمانشاه از نظر سطح محصولات زراعی با دارا بودن بیش از (850) هزار هکتار اراضی دیم آبی رتبه دوم را در کشور دارد و بیش از (75) درصد اراضی محصول کشت دیم است. از طرفی (90) درصد میزان تولید محصولات زراعی کشور متعلق به اراضی با کشت آبی میباشد. همچنین حدود (50) درصد از آبهای مرزی کشور از استان کرمانشاه خارج میشود.
با توجه به موارد برشمرده و وجود منابع خاک و آب مناسب برای اجرای طرح انتقال آب سامانه سردسیری بالغ بر (500) میلیون مترمکعب به حوزه کرخه شامل دشت روانسر، کوزران، ماهیدشت با مساحت بیش از (150) هزار هکتار اراضی دیم و با آبی نمودن افزایش تولید محصولات زراعی، ایجاد اشتغال پایدار، احیای رودخانه کرخه برای حل مشکلات زیستمحیطی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی را در بر خواهد داشت. لذا با توجه به مکاتبات مکرر، ملاقات حضوری و قول مساعد جنابعالی انتظار دارد با جدیت اعتبار شروع عملیات اجرایی سامانه سردسیری به مبلغ (3000) میلیارد تومان تأمین گردد.
جناب آقای دکتر روحانی، رئیس محترم جمهور! پالایشگاه آناهیتای کرمانشاه با ظرفیت (150) هزار بشکه که در سال 1385 مجوز احداث آن صادر شده و اجرای آن از مصوبات سفر پرخیر و برکت مقام معظم رهبری در سال 1390 میباشد و مورد تأکید معظمله نیز قرار گرفته است، با عنایت به اینکه استان کرمانشاه از مناطق محروم و کمتر توسعهیافته به شمار میرود و با توجه به وضعیت بحرانی اشتغال در این استان، اهمیت و نقش پالایشگاه مذکور با جلوگیری از خامفروشی نفت، توسعه اقتصادی، ایجاد ارزش افزوده، صادرات به کشورهای همسایه و ایجاد صنایع پاییندستی وابسته برای تعداد قابل توجهی از جوانان استان ایجاد شغل مینماید. مردم شریف، صبور، جنگزده، زلزلهزده و سیلزده که لطمات معنوی و مادی جبرانناپذیری را متحمل شدهاند، از دولت انتظار دارند اهتمام لازم را به منظور اجرای مصوبات مذکور و شروع عملیات اجرایی با این پالایشگاه به عمل آورند.
جناب آقای رئیسجمهور! افزایش بیرویه و افسارگسیخته قیمتها و نبود نظارت و دلسوزی و بیتوجهی مسئولین ذیربط عرصه را بر اقشار مختلف مردم تنگ نموده است، علیرغم تأیید جنابعالی مبنی بر قصور و بیتوجهی به موضوع بسیار مهم مسکن در سال گذشته، متأسفانه شاهد عدم توجه به یکی از اساسیترین نیازهای مردم هستیم. افزایش بیرویه اجاره مسکن باعث گردیده اقشار ضعیف جامعه به علت عدم توانایی در تأمین مبلغ پیشپرداخت و اجاره از کلانشهرها به شهرهای حاشیهای و در شهرهای کوچک و روستاهایی که فاقد منابع مالی میباشند پناه ببرند. چرا برای رفع مشکل مستأجرین که ناچار به تمکین در برابر خواست مالکین میباشند اقدامی صورت نمیگیرد و بازار مسکن به حال خود رها شده است؟
با عنایت به تصویب قاطع نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی مبنی بر اشکال در واگذاری ارجاع پرونده پالایشگاه کرمانشاه، به قوه محترم قضائیه که در مورخ 10/2/98 به امضای رئیس محترم مجلس شورای اسلامی رسیده است، از حضور حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای رئیسی رئیس محترم قوه قضائیه تقاضا دارم پرونده مذکور در کمترین زمان ممکن و با قاطعیت مورد رسیدگی قرار گیرد.
از وزیر محترم بهداشت جناب آقای دکتر نمکی میخواهم که با اظهارات غیرمسئولانه یکی از مدیران میانی وزارت بهداشت درخصوص اختصاص (60) درصد سهمیه پزشکی برخورد نمایند تا کسی به خود اجازه ندهد چنین اظهارات سخیفی داشته باشد.
درخصوص پنجم مرداد ماه که به عنوان روز ملی کرمانشاه چندین سال است قرار شده توسط دولت نامگذاری شود، روز پنجم مرداد ماه مصادف است با عملیات غرورآفرین رزمندگان و یادگاران هشت سال دفاع مقدس که از دولت محترم انتظار داریم هر چه سریعتر نسبت به نامگذاری پنجم مرداد ماه به عنوان روز ملی کرمانشاه اقدام بایسته و شایسته را به عمل آورند.
همچنین از مسئولین محترم خصوصاً وزیر محترم دفاع درخصوص حقوق بسیج معسرین درخواست داریم که چندین سال است در صحن مجلس و در کمیسیونهای مختلف مورد مذاکره و مباحثه است، اما اقدام شایسته و بایستهای صورت نگرفته است. نسبت به حق و حقوق بسیج معسرین اقدام لازم را به عمل آورند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
تشکر از رعایت وقت جناب آقای صفری. آخرین ناطق جناب آقای عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت هستند که دعوت میکنیم برای نطق اضطراریشان تشریف بیاورند.

عین اله شریف پور
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
بر خود وظیفه میدانم یادی کنیم از عملیات مرصاد، شهید بزرگوار سردار بزرگوار صیاد شیرازی و شهدای عزیزی که در این عملیات با نثار خون خود از تمامیت عرصههای این کشور حراست کردند.
بر خود وظیفه میدانم از تیم والیبال جوانان تقدیر و تشکر کنم که یک بار دیگر توانستند در جهان قد علم کرده و نام ایران و پرچم سه رنگ جمهوری اسلامی ایران را با آرم «لا اله الا الله» به اهتزاز در بیاورند.
از سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) تقدیر و تشکر میکنم که با متلاشی کردن شبکههای جاسوسی، امنیت را برای مردم به ارمغان میآورند.
از نیروهای نظامی، انتظامی و سپاه عزیز تقدیر و تشکر میکنم که با جانفشانی از مرزهای کشور حفاظت و حراست میکنند.
در این راستا بر خود وظیفه میدانم از وزیر محترم کشور و فرماندهی محترم انتظامی کشور بخواهم در ارتباط با مستقل شدن هنگ مرزی چالدران همت لازم را به خرج بدهند.
حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای رئیسی! از اقدامات عاجل و ایجاد امید در عرصههای افکار عمومی تقدیر و تشکر میکنیم. اما لازم میدانم از شما تقاضا کنم در اعمال ماده (236) سابق و (234) فعلی در ارتباط با تخلفات منطقه آزاد دستورات لازم را صادر بفرمایید. آیا زمان دو سال برای رسیدگی به این پرونده کافی نبود؟ علیرغم اینکه در تبصره (1) همین ماده (234) آمده که به موضوع بایستی خارج از نوبت و به دور از تشریفات آیین دادرسی رسیدگی شود. فلذا این یک مطالبه مردمی است.
اما تذکرات؛ من به آن عزیزی که از همکاران محترم به هر شگردی در ارتباط با ایجاد استان دیگری در استان آذربایجانغربی امضا میگیرد میخواهم عرض کنم، عزیز من! زمانی که معیشت مردم با مشکل مواجه است، وقتی که امروز ما از هر سو از طریق استکبار جهانی در تهدید هستیم، ما تمامیت آذربایجانغربی را در چارچوب تمامیت ارضی ایران عزیز خواستاریم. فلذا دست از این کارها بردارید.
در ارتباط با اصلاح آییننامه میخواهم جملهای را عرض کنم، جناب آقای پزشکیان! من پیشنهاد میکنم در انتخابات هیأترئیسهها حتماً ناظری از هیأترئیسه در آن جلسه شرکت کند تا تشکیک به شمارش آرا و تعویض آرا از بین برود که من نمیخواهم در این ارتباط بنا به توصیه جناب آقای لاریجانی بپردازم.
ضمن تشکر از ستاد پشتیبانی وزارت جهادکشاورزی میخواهم عرض کنم با توجه به وضعیت نابسامان عرصههای ییلاقی در حوزه انتخابیه بنده، حتماً نسبت به تأمین، تحویل و توزیع جو برای دامداران مخصوصاً عشایر عزیز اقدام لازم را معمول دارند.
تذکر بعدی من متوجه وزارت محترم نیرو و وزارت محترم جهادکشاورزی است، در ارتباط با اتمام طرح مکانیزه نمودن (22) هزار هکتار در پایاب سد کرمآباد شهرستان پلدشت که زارعین ما سه سال است در این ارتباط از این موهبت عقب ماندهاند.
تذکر به وزیر محترم راه و ترابری، جناب آقای مهندس اسلامی! شما هم پا به رکاب و هم رو به جلو هستید، اما ایراد شما در این است که نمیخواهید وزارتخانه خودتان را از ناسیونالیستها پاکسازی کنید. از افرادی که واقعیتش این است در توزیع منابع بین استانها دارند ظلم میکنند. استان آذربایجانغربی، شهرستان چالدران، شهرستان پلدشت و شوط و ماکو در ارتباط با وضعیت راههای اصلی و حتی راههای فرعی و به خصوص در ارتباط با راههای روستایی رنج میبرند. آقای اسلامی! فلذا از شما دعوت میکنم با سفر به حوزه انتخابیه بنده از نزدیک از وضعیت راههای حوزه انتخابیهام باخبر باشید.
در ارتباط با پاداش پایانخدمت فرهنگیان، این عزیزان و پویاگران در حقیقت آموزشدهندگان من و شما هستند. نسبت به پرداخت پاداش پایانخدمت این عزیزان تعجیل و تسهیل گردد. (رحیمی ـ تشکر میکنیم).
تذکر به وزارت محترم صنعت، معدن و تجارت و وزیر محترم جهادکشاورزی؛ عزیزان! تولیدکنندگان ما امروز هندوانههایشان روی دستشان مانده، به دامداریها میفروشند. تسهیل کنید، ای کاش پیشبینی و بازارها را شناسایی میکردید. صلواتی بر محمد و آل محمد.

مسعود پزشکیان
آقای شریفپور متشکرم. تذکرات را گوش میدهیم.
9
انتخاب آقای سیدمحمدجواد ابطحی بهعنوان عضو در شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی مراکز آموزشی و پرورشی

مسعود پزشکیان
انتخابات را مطرح بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان عضو ناظر در شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی در اجرای بند (1) ماده (216) است.
آقای رئیس! کمیسیون آموزش تحقیقات دو نفر از عزیزان همکاران آقایان: سیدحمایت میرزاده و سیدمحمدجواد ابطحی را معرفی کردند که جناب آقای میرزاده مثل اینکه انصراف دادند و جناب آقای ابطحی کاندیدای عضویت در مراکز آموزش و پرورش غیردولتی هستند.
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص قدردانی و حمایت قاطع از اقدامات مؤثر ضدجاسوسی وزارت اطلاعات و جامعه اطلاعاتی کشور

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! بیانیه دارم، اگر اجازه بفرمایید بیانیه را بخوانم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی که به امضای (222) نفر از همکاران رسیده است قرائت میشود.
در شرایطی که بسیاری از کشورهای جهان با مخاطرات امنیتی دست و پنجه نرم میکنند، حفظ و تأمین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در فضای آکنده از تهدیدات استکبار جهانی مرهون مجاهدتهای خاموش سربازانی است که در کسوت گمنامی و در سنگر مقدس اطلاعاتی در جنگ پنهان با دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پیکار میکنند.
در این راستا مقابله با نفوذ بیگانگان و قطع دسترسی جواسیس از مراکز مهم و حیاتی کشور یکی از مهمترین مأموریتها و مصادیق اقدامات وزارت اطلاعات در این عرصه میباشد.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از اقدامات ارزشمند و جهادی وزارت اطلاعات و سایر اعضای جامعه اطلاعاتی کشور در شناسایی و منهدم نمودن شبکه (17) نفره جاسوسی سازمان اطلاعاتی سیا که با هدف ایجاد اخلال در امنیت و معیشت مردم و وارد نمودن ضربات جبرانناپذیر به کشور بهکارگیری شده بودند، حمایت قاطع خود از هوشمندی و اقدام مؤثر ضدجاسوسی کشور و قاطعیت دستگاه قضائی در برخورد با خائنین را اعلام نموده و بر آمادگی مجلس شورای اسلامی برای هر گونه کمک به تأمین امنیت کشور تأکید مینماییم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، قاسم احمدیلاشکی، علی اسدیکرم، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، علی بختیار، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، شهابالدین بیمقدار، بهرام پارسایی، مسعود پزشکیان، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، علی جلیلی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، شهباز حسنپوربیگلری، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، سیدجواد حسینیکیا، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدعلاءالدین خادم، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، یوسف داودی، کمال دهقانیفیروزآبادی، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، حسین رضازاده، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمداسماعیل سعیدی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، هادی شوشتری، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، مصطفی کواکبیان، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حمید گرمابی، علی گلمرادی، سهراب گیلانی، جهانبخش محبینیا، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، علی مطهری، محمدرضا ملکشاهیراد، سیدناصر موسویلارگانی، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، ذبیح نیکفرلیالستانی، حسین هاشمیتختینژاد، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه مافی و سمیه محمودی).
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص قدردانی از دستاندرکاران و والیبالیستهای جوان کشور در کسب مقام قهرمانی جهان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! یک بیانیه دیگر هم هست که (164) نفر از همکاران امضا کردهاند.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
پیروزی غرورآفرین والیبالیستهای جوان کشور در کسب مقام قهرمانی جهان برای اولین بار آن هم با مربیان و کادر فنی تمامایرانی که مایه مباهات و افتخار است را به ملت شریف ایران که شایستگی قهرمانی در همه عرصهها را دارند تبریک میگوییم و از این قهرمانان عزیز سپاسگزاریم و از مربیان و کادر فنی و فدراسیون والیبال و وزارت ورزش که تمهید مقدمات لازم برای کسب این پیروزی شیرین را فراهم ساختند قدردانی مینماییم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: ژرژیک ابرامیان، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، سیدحسین افضلی، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، محمدرضا بادامچی، علی بختیاری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، شهابالدین بیمقدار، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، جمشید جعفرپور، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، احمد حمزه، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، امیر خجسته، محمد خدابخشی، رسول خضری، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، کمال دهقانیفیروزآبادی، سیدمصطفی ذوالقدر، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، عبداله رضیان، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، حسینعلی شهریاری، هادی شوشتری، یعقوب شیویاری، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، احمد مازنی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، محمدرضا ملکشاهیراد، محمدرضا منصوری، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، ذبیح نیکفرلیالستانی، حسین هاشمیتختینژاد، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).

مسعود پزشکیان
به عزیزان و جوانان کشورمان تبریک عرض میکنیم و آرزوی موفقیت در میادین بزرگ دیگر.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی؛ آرای أخذشده (113) رأی، جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی با (78) رأی به عنوان ناظر در شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی مراکز آموزش و پرورش غیردولتی انتخاب شدند. آقای رنجبرزاده! شما تذکر ماده (75) را اعلام کنید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر فرهنگی تذکر ماده (75) دارند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
این تذکر را روز سهشنبه میخواستم مطرح کنم، چون در صحبتهای یکی از همکاران گرامی نسبتهایی داده شد که نیاز به توضیح داشت و عرایضم را با این اصل قانون اساسی شروع میکنم که در اصل (40) میگوید: «هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر و یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد».
همکار گرامی جناب آقای رحیمی به دنبال آن سؤال و تذکراتی که داده شد مواضعی را مطرح کردند، حالا کار به تناقض آنها ندارم، چون شاید ربطی به موضوع ماده (75) نداشته باشد، اما فرمودند که جمعی از اعضای پایداری مجلس نامهای را امضا کردهاند.
من در این ارتباط دو تذکر به ایشان و عموم عزیزان هیأترئیسه دارم که اولاً استفاده از چماق برای سرکوب کسانی که مخالف ما هستند روش خوبی نیست. پایداری جمعی از مردم این کشورند، نیروهای انقلابی هستند، مدافع نظام هستند، همراه و همسوی نهادهای قانونی کشورند و علاقهمندند که کشور بر موازین انقلابی اداره شود. باید احترام گذاشت. اینکه ما اصطلاح پایداری را اختراع کنیم، بعد بر سر هر کسی که مخالف ماست بزنیم، این واقعاً روش ناپسندی است.
نکته دوم اینکه در مجلس ما سه نفر عضو این تشکل را داریم، سه نفری که مورد احترام هستند، یکی از آنها همین امروز توسط شما به عنوان عضو آن مجمع و شورایی که نظارت خواهد کرد بر بخشهایی از امور تعلیم و تربیت کشور انتخاب شد. یکی از آنها عضو هیأترئیسه است، یکی از همکاران دیگر هم هست، بقیه عضویتی در پایداری ندارند. آن نامه را بیش از (25) نفر امضا کردهاند، حالا ما همه امضاکنندگان را با چوب یک عنوان جعلی که خلاف واقع است برانیم، این روش درستی نیست و امیدواریم دیگر در مجلس این قبیل رفتارهای غیراخلاقی ادامه پیدا نکند، خیلی متشکر.

مسعود پزشکیان
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به دستگاههای اجرایی:
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان) و سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت عدم پرداخت بیمه بیکاری به کارگران مشاغل غیردائم، فصلی و پروژهای به رغم دریافت سهم (3) درصد صندوق بیمه بیکاری.
ـ آقای حسن کامراندستجری (اصفهان) به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا برخی از معاونین و مشاورین وزارتخانه عضو هیأتمدیره شرکتها هستند؟
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم بازپرداخت مبلغ أخذشده غیرقانونی توسط شرکت برق استان از مردم مستضعف شهرستان چابهار.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر (میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد) و خانم سیده¬فاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم تسریع در رساندن بذر به کشاورزان هرمزگان با توجه به فصل کاشت.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تأمین بودجه مورد نیاز برای جذب پذیرفتهشدگان در آزمون ورودی قوه قضائیه.
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی (پلدختر) به وزیر نیرو درخصوص لزوم ترمیم و احداث دیوارههای ساحلی و لایروبی رودخانه کشکان پس از گذشت چهار ماه از سیل.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم احداث و ترمیم جادهها و پلهای ارتباطی روستاهای شهرستان و جاده اصلی پلدختر ـ معمولان و خرمآباد.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اقدام جدی در جهت جبران خسارت کشاورزان شهرستان پلدختر. همچنین لزوم توجه جدی به رفع مشکلات ناشی از سیل به عشایر منطقه پلدختر درخصوص خسارات به دامها.
ـ آقای اسداله عباسی (رودسر و املش) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اقدام فوری در نصب و راهاندازی سیتیاسکن در بیمارستان رودسر.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص رسیدگی فوری به راههای جادهای و روستایی املش و راه رحیمآباد به گرمابدشت و راه¬ده ملکوت و سایر روستاهای اشکورات.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر نفت درخصوص علت برخورد سلیقهای و تبعیضآمیز در جذب و بهکارگیری کارکنان صنعت نفت، گاز و پتروشیمی.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم رسیدگی درخصوص پرداخت خسارت وارده به کشاورزان بخش کوهسرخ کاشمر بر اثر طوفان اخیر.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر نفت درخصوص لزوم بهرهمندی مردم سیستان و بلوچستان از اجرای طرح استفاده از کارت شخصی سوخت در کشور.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم اجرای قانون درخصوص معلولان و امکان استفاده آنان از امکانات رفاهی.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم رسیدگی درخصوص اجرایی شدن پروژه مجتمع ورزشی کارگران شهرستان فردوس.
ـ آقای محمود نگهبانسلامی (خواف و رشتخوار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اقدام عاجل درخصوص شروع عملیات اجرایی پروژه چهاربانده شدن جاده سنگان ـ خواف.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم جلوگیری از افزایش سهم بانکهای دولتی در بانکهای خصوصی که خلاف اصل (44) قانون اساسی است.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در تعیین تکلیف و معرفی وزیر آموزش و پرورش با توجه به نزدیک بودن آغاز سال تحصیلی. لزوم تعیین تکلیف اجناس در انبارهای سازمان اموال تملیکی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تعیین تکلیف رسوبات در گمرکات کشور به خصوص در بنادر جنوب، بندرعباس و بوشهر.
در تذکر اول به وزیر تعاون اسم آقای قاضیپور نبود، ولی برادرشان جناب آقای محجوب تذکر دادند که اسم ایشان هم هست.
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
تذکرات شفاهی، جناب آقای یعقوب شیویاری نماینده محترم میانه بفرمایید.

یعقوب شیویاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک دارم به مناسبت قهرمانی والیبالیستهای جوان که سرآمد ورزشکاران ما شدند. بزرگواران! هر جا مدیریت خوب بوده، غیرت، شجاعت و همدلی بوده، سرآمد روزگار بودهایم. از غیرت این جوانان عبرت بگیریم.
جناب آقای رئیسجمهور! باور کنید ما میتوانیم اگر در عرصه سیاست، اقتصاد، صنعت، فرهنگ و تمامی حوزهها مدیریتمان خوب باشد، همدلی، شجاعت و تدبیر پشت سرش باشد سرآمد روزگاران خواهیم بود. ما میتوانیم. انشاءالله امیدوارم با مدیریت خوبتان بتوانیم مشکلاتمان را حل کنیم.
مردم عزیز ایران! بدانید تمامی نمایندگان شبانهروز برای رفع مشکلات جامعه تلاش میکنند. ما در مدیریت جامعه مشکل داریم، در اجرا مشکل داریم. من از دولتمردان و شخص رئیسجمهور میخواهم برای مردم توضیح بدهند، اینقدر اجازه ندهند نمایندگان زیر سؤال بروند. ما تلاشمان را میکنیم، اگر برای رفع امورات لایحهای نیاز است تقدیم مجلس کنید، بررسی شود، تصویب شود و شما اجرا کنید.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر نوبخت! ما چقدر تذکر بدهیم؟ چقدر مکاتبه کنیم؟ چقدر پیگیر امورات در حوزههای مختلف باشیم؟ به قولهایی که دادهاید وفا کنید. در حوزه انتخابیه بنده از نظر آب و از نظر راه مشکلات عدیدهای داریم. تذکرات زیادی دادهایم. استدعای من این است که اینها را بررسی کنید، برای رفع امورات انشاءالله یک تدبیری انجام بدهید.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر نوبخت! قول داده بودید مشکل بیمه تکمیلی خانوادههای معظم شهدا، جانبازان و ایثارگران حل شود. اینها واقعاً ولینعمتان ما هستند، تنبلی و سستی نکنید. (وکیلی ـ خیلی متشکر) چشم، آقای وکیلی! یک لحظه اجازه بدهید. امیدوارم انشاءالله این موضوع را با جدیت پیگیر شوید تا مشکل این عزیزان انشاءالله حل شود.
در حوزه راه و آب مشکلات اساسی داریم، استدعایم این است که انشاءالله مسئولین امر عنایت ویژهای داشته باشند. تشکر.

محمد علی وکیلی
جناب آقای محمودزاده نماینده محترم مهاباد بفرمایید.

جلال محمودزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت همکاران محترم، تذکر اول من به آقای رئیسجمهور است. جناب آقای روحانی! تا کی جنابعالی وضعیت بسیار نامساعد معیشت فرهنگیان زحمتکش را توجه نمیکنید؟ حقوق پایین کارکنان آموزش و پرورش و فرهنگیان شاغل و بازنشسته، عدم تعیین تکلیف مدارک تحصیلی همکاران فرهنگی شاغل و بازنشسته، عدم اعمال (25) درصد افزایش حقوق کارکنان بازنشسته آموزش و پرورش مناطق جنگی و درگیر، عدم تعیین تکلیف معلمین حقالتدریس، نهضت و پیشدبستانی علیرغم وجود قانون از دغدغههای جدی فرهنگیان است.
تذکر دوم بنده به وزیر محترم جهادکشاورزی است. جناب آقای وزیر! بخش کشاورزی با مدیریت ناکارآمد مجموعه وزارت جهادکشاورزی دچار مشکلات عدیدهای شده است. قیمت پایین خرید تضمینی گندم کشاورزان باعث کاهش شدید خرید گندم در مناطق شده است. واردات بیرویه محصولات کشاورزی و محدودیت صادرات محصولات مازاد کشاورزی، گرانی نهادههای دامی و کشاورزی و ماشینآلات، تولید کشاورزی را در سال رونق تولید با چالش جدی روبرو کرده است.
تذکر بعدی من به وزیر محترم کشور است. جناب آقای رحمانیفضلی! تا کی میخواهید جوانان بیکار و کولهبر مناطق مرزی را به گلوله ببندید؟ چرا به جای حل مشکل، صورت مسأله را پاک میکنید؟ دولت به جای به گلوله بستن جوانان بیکار مناطق مرزی فکری برای ساماندهی بازارچههای مرزی کند و در مناطق مرزی کارگاههای اشتغالزا ایجاد کند. مگر وظیفه دولت مطابق قانون اساسی تأمین معیشت، اشتغال، مسکن و سلامت جامعه نیست؟
دولت به نمایندگان مجلس جواب بدهد این درآمدهای نفتی و مالیاتی کجا میرود؟ چرا از این درآمدها کمترین مبلغی به مناطق مرزی و مردم آن مناطق تعلق میگیرد؟ کی میخواهید عقبافتادگی زیرساختهای مناطق محروم را بهبود بخشید؟ متشکرم.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای افضلی نماینده محترم اقلید بفرمایید.

سیدحسین افضلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا از زحمات ریاست محترم قوه قضائیه به خاطر برخوردهای اخیر با مفسدین اقتصادی تشکر و تقدیر میکنم. قطعاً چنین برخوردها با مفسدین اقتصادی در تقویت اعتماد عمومی بسیار مؤثر میباشد.
همچنین از سربازان گمنام امام زمان به خاطر عملیات فنی و پیچیده خود در جریان شناسایی جاسوسان آمریکایی تقدیر و تشکر میکنم.
از وزیر محترم راه و شهرسازی تقاضا میشود درخصوص احداث تنها پل موجود در مسیر اصلی ورودی شهرستان اقلید که در جریان سیل تخریب گردیده و همچنین سیستم تهویه تونل اباصالح المهدی که بیش از دو سال از طراحی آن میگذرد اهتمام بیشتری ورزیده شود.
ضمن تشکر از وزیر محترم جهادکشاورزی به خاطر حل به موقع مشکل کود مورد نیاز کشاورزان، از ایشان تقاضا میشود نسبت به ساماندهی قیمت برخی از محصولات کشاورزان که ماحصل یک سال زحمت آنها میباشد چارهای بیندیشند. قطعاً برنامهریزی درخصوص صادرات محصولات مازاد ضمن جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان موجب ارزآوری در شرایط موجود میباشد.
از آنجا که در جریان سیل اخیر در استان فارس، شهرستان اقلید بیشترین خسارت را دیده از کلیه مسئولان مربوطه تقاضا میشود نسبت به جبران بخشی از خساراتی که به مردم و یا اماکن عمومی وارد شده عنایت بیشتری داشته باشند.
از وزیر محترم نیرو و سرپرست محترم وزارت آموزش و پرورش جهت حل بخشی از مشکلات برق شهرستان و همچنین آموزش و پرورش شهرستان در جریان سفر اخیرشان تقدیر و تشکر میکنم. ممنونم.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر. جناب آقای سیدجواد حسینیکیا نماینده محترم سنقر بفرمایید.

سیدجواد حسینی کیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از اقدام انقلابی و شجاعانه سپاه پاسداران در توقیف کشتی متخلف انگلیسی تشکر میکنم و همچنین از وزارت اطلاعات هم بابت متلاشی کردن تیم جاسوسی برای آمریکا سپاسگزاریم.
تذکرات؛ جناب آقای دکتر روحانی! عدم نظارت و بیتدبیری دولت فشار اقتصادی بر مردم را چندبرابر کرده است. افزایش روزانه قیمتها سفره مردم را کوچکتر کرده و افزایش قیمت رهن و اجاره موجب آوارگی خیل عظیمی از مستأجران شده است.
جناب آقای رئیسجمهور! مطالبات و پاداش پایانخدمت فرهنگیان عزیز از سال 1397 تاکنون پرداخت نشده است. اقدام فوری دولت را میطلبد.
آقای دکتر روحانی! بیتوجهی این دولت به بسیجیان معسر امری مشهود است. چرا دولت زیر بار قانون نمیرود و قانون ایثارگران در برنامه ششم توسعه را اجرا نمیکند تا مرهمی بر زخم ایثارگران و بسیجیان باشد؟
از ستاد کل نیروهای مسلح میخواهیم منطقه جنگی شهرستان سنقر و کلیایی که با قریب (50) شهید و نزدیک شش سال درگیر بودن با کومله و دموکرات بوده است را اعلام نماید. این مطالبه بهحق مردم آن سامان است.
وزیر محترم جهادکشاورزی! پرداخت فوری مطالبات کشاورزان که گندم خود را تحویل دادهاند امری ضروری است. تأخیر در پرداخت ظلم مضاعف به کشاورزان است.
وزیر محترم راه و شهرسازی! شهرستان سنقر و کلیایی با (147) کیلومتر راه خاکی روستایی نیازمند اقدام جهادی و فوری است. در سه سال گذشته دولت، قدمی در این عرصه در شهرستان سنقر برنداشته است. لذا مطالبه بهحق مردم آن سامان، آسفالت راههای روستایی این شهرستان است.
آخرین عرضم آزادراه همدان ـ سنقر ـ کرمانشاه است که بعد از سالها هنوز معطل مانده است، در عین آنکه مصوبه دولت را دارد. دولت مصوبات خود را اجرا نماید. والسلام علیکم

محمد علی وکیلی
ممنونم. جناب آقای اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد بفرمایید.

علی اسماعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران و حوزه انتخابیهام. تشکر از جناب آقای مهندس رحمانی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت بابت حضورشان در جلسه هماندیشی با بنگاههای اقتصادی استان مازندران.
تذکر به ریاست محترم جمهوری بابت تأخیر سازمان حفاظت محیطزیست به درخواست احداث رصدخانه سیاهسنگ شهرستان نور و تأخیر در معرفی وزیر آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی با توجه به لزوم برنامهریزی آموزشی برای آغاز سال تحصیلی.
تذکر به وزیر محترم نیرو بابت عدم پیگیری اجرای نیروگاه (500) مگاواتی سرخرود با توجه به صورتجلسه 11/12/97 و عدم پیگیری و اتمام پروژه نیمهتمام برقرسانی به واز علیا و گزنهسرا و جابهجایی تیرهای برق سیدکلا به کردآباد و همچنین أخذ مبالغ هنگفت از کشاورزان محروم برای دریافت کنتور هوشمند چاههای کمعمق.
تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی بابت بیتوجهی نسبت به مشکلات ساکنین مسکن مهر شهر سرخرود، گنجیاب و کاسگرمحله نور. همچنین پروژه پلسازی و جادهسازی نور ـ چمستان ـ آلشرود و همچنین ایمنسازی گردنههای خطرناک لابش و تربش به بخش بلده محروم.
تذکر به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ چرا پروژههای نیمهتمام درمانگاههای بیشهکلا و آزادمون به اتمام نمیرسد؟ چرا در اجرای پروژههای مرکز اورژانس دریایی استان مازندران تعلل انجام میشود و چرا نسبت به کمبود پزشک متخصص بیمارستان شهدای محمودآباد و امام خمینی نور اقدام عاجل نمیشود؟ متشکر و سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
متشکر، جناب آقای خدابخشی نماینده محترم الیگودرز بفرمایید.

محمد خدابخشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران و تقدیر و تشکر از وزارت اطلاعات به خاطر توفیقات اخیر.
تذکر اول من به وزرای محترم نفت و راه و شهرسازی برای حل مشکل قیر است که در حال حاضر پیمانکاران به دلیل نداشتن قیر پروژههای عمرانی را تعطیل کردند. حکم قانون مربوط به ماده اولیه قیر در چهار ماهه اول بودجه سال 98 هیچگونه عملکردی نداشته و با توجه به اینکه در مناطق سردسیری مثل الیگودرز که مهرماه شروع فصل بارش باران و برف است و امکان کار کردن نیست، تقاضا داریم که این مشکل هرچه سریعتر رفع شود تا پیمانکاران بتوانند پروژههای عمرانی را تکمیل کنند.
از وزیر محترم راه و شهرسازی تقاضا دارم نسبت به حل اختلاف ساکنین محله علیاکبری و پشت خط کمربندی الیگودرز با راه و شهرسازی اقدام نمایند. علیرغم بازدیدهای به عمل آمده توسط سازمان ملی زمین و مسکن، اما تاکنون این مسأله حل نشده و انتظار تسریع در حل مشکل را داریم. همچنین (300) نفر از اعضای تعاونی مسکن فرهنگیان الیگودرز چندین سال است که منتظر حل مشکلشان با راه و شهرسازی و حل مشکل در کمیسیون ماده صد هستند، تسریع در حل این مشکل هم موجب امتنان است.

محمد علی وکیلی
جناب آقای علیمحمد شاعری نماینده محترم بهشهر بفرمایید.

علی محمد شاعری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از سپاه همیشه سرافراز ایران اسلامی که در توقیف کشتی متجاوز انگلیسی سرافرازانه عمل نمودند سپاسگزاری میکنم. همینطور از سربازان گمنام امام زمان در متلاشی نمودن شبکه جاسوسی آمریکایی هم سپاسگزارم.
تذکر اول من به وزیر محترم جهاد است، علیرغم اینکه ما در قانون برنامه ششم اجازه بهرهبرداری از درختان شکسته، افتاده و ریشهکن شده را به مجریان واجد صلاحیت دادیم، همچنان این وزارتخانه از این ظرفیت قانونی سر باز میزند. خواهشم این است هر چه سریعتر این قانون را عملیاتی نمایند.
درخصوص اصلاح شبکه راههای روستایی شرق مازندران چندین بار تذکر دادهام و باز هم به وزیر محترم راه و شهرسازی تذکر میدهم که مردم منطقه بیش از این تحمل قصور و کوتاهی را ندارند.
تذکر آخر هم درخصوص مدیریت پسماند در شهرستان بهشهر، نکا و گلوگاه است که با اختصاص منابع لازم مدیریت پسماند را هر چه سریعتر عملیاتی نمایند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از اقدامات وزارت اطلاعات در دستگیری شبکه جاسوسی. آقای رئیس! من یک تذکری دارم، تا حالا هم چند بار در مجلس مطرح کردم. در جلسه سران سه قوه تصمیماتی میگیرند که بنده به عنوان خادم ملت در مجلس هیچ خبری از آن ندارم. ما برای بودجه 98 گفتیم (1) میلیون و (500) هزار بشکه نفت نگذارید، گفتند باید توانمندی بالا نشان داده شود. الان میگویند از طریق فروش اوراق مالی، از طریق حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی و امثال اینها باید پول برای بودجه برداشت شود. من مقتضیات این شرایط را قبول دارم، ولی واقعیتش این است که ما به عنوان مجلس که در رأس امور هستیم باید در جریان باشیم. سران سه قوه دارند تصمیماتی میگیرند، واقعاً من معتقدم باید جنبه قانونمندیاش را حفظ کنند، انشاءالله که این تذکر را جدی بگیرید، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
ممنونم. جناب آقای گلمرادی نماینده محترم ماهشهر، امیدیه و بندرامام بفرمایید.

علی گلمرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تعیین تکلیف نیروهای قرارداد مدت موقت در پیکره نفت و شرکتهای پتروشیمی بسیار مهم و ضروری است. من خواهش میکنم دوستان بیاهمیت نباشند و اجازه ندهند حق این عزیزان ضایع شود.
اصلاح قانون جذب و بهکارگیری مربیان حقالتدریسی و آموزشدهندگان نهضت سوادآموزشی تا پایان سال 97 هم ضرورت دارد. اجازه بدهید با توجه به علاقهمندی که این عزیزان دارند در شمول این قانون قرار بگیرند.
مطلب بعدی اینکه این وضعیت مدیریت کشور که در قالب مدیریت پروازی حاکم است و با بهانه خصولتی بودن شرکتها باعث عقبماندگی برخی از استانها مثل خوزستان شده که به علت بیتعهدی این مدیران به دلیل اینکه خانوادههای آنها در تهران و شهرهای برخوردار مستقر هستند، اجازه ندهید بیشتر از این به مردمان و ساکنین این مناطق ظلم شود. خواهش میکنم ممانعت کنید.
موضوع بعدی اینکه به فرمانداران و ادارات کار مناطق هم تذکر دهید ماده (47) را در راستای بومیگزینی رعایت کنند. قانونگذاری انجام شده، حتماً توجه کنند تا ظلمی به ساکنین این مناطق صنعتی وارد نشود.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام. تذکر اول به وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص اینکه هنوز خسارات وارده به کشاورزان زحمتکش در شهرستانهای درهشهر، دهلران، آبدانان و بدره در سیل اخیر پرداخت نشده است. همچنین خسارت سنگین در جریان سیل اخیر به پمپاژداران آب کشاورزی در شهرستان درهشهر پرداخت نشده است.
تذکر به دولت درخصوص اینکه مراسم اربعین نزدیک است. مردم استان ایلام و به خصوص شهرستان دهلران منتظر گشایش مرز دهلران هستند و تخصیص اعتباری که در ردیف ملی پیشبینی شده برای تکمیل زیرساختها و با توجه به اینکه راههای استان ایلام به ویژه حوزه انتخابیه دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره بسیار ضعیف هستند، منتظر تخصیص اعتبار از محل ردیف تکمیل زیرساختهای اربعین هستند که انشاءالله زوار محترم و همه عزیزانمان از سراسر کشور بتوانند به راحتی در این مسیر تسهیل تردد داشته باشند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای اسدی نماینده شهربابک بفرمایید.

علی اسدی کرم
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب به ملت شریف ایران و حوزه انتخابیه شهرستان شهربابک. تذکر اول به وزیر امور اقتصادی و دارایی است که دلیل عدم پرداخت سود سهام عدالت به (2) میلیون نفر از سهامداران علیرغم در دست داشتن برگه سهام عدالت و طی فرآیند عضویت در سازمان خصوصیسازی چیست؟
تذکر دوم به سرپرست وزارت آموزش و پرورش که مطالبات فرهنگیان را بایستی در اسرع وقت پرداخت نمایید تا انگیزه نیروهای آموزش و پرورش کم نشود. حقالتدریس معلمان از آبان 97 تاکنون پرداخت نشده، پاداش بازنشستگان در سال 97 پرداخت نگردید، کسورات جانبازان و مرخصی ذخیره بازنشستگان و همچنین اضافهکار اداری و سایر مطالبات تاکنون پرداخت نگردیده است. بایستی توجه جدی به پرداخت مطالبات فرهنگیان داشت و در ضمن به رئیسجمهور محترم توصیه میشود که هر چه سریعتر وزیر آموزش و پرورش را به مجلس شورای اسلامی معرفی نمایید.

محمد علی وکیلی

غلامرضا کاتب
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از رئیسجمهور عزیز انتظار داریم علیرغم اینکه مصوبه سفر هیأت دولت و اعلام رسمی ایشان مبنی بر اینکه برای جبران تأمین آب زراعی شهر ایوانکی که از رودخانه جاجرود مشروب میشد، با انتقال پساب تهران به ایوانکی موافقت کردند، اما متأسفانه وزیر نیرو تا به امروز موافقت خودشان را اعلام نکرده است. انتظار داریم که رئیسجمهور پیگیری کنند تا وعدهای که به ملت عزیز دادند عملیاتی شود.
درخصوص تکمیل بهرهبرداری جاده گرمسار ـ فیروزکوه که از مصوبات سفر رئیسجمهور به استان سمنان بود و مقرر شده بود در سال 1396 به بهرهبرداری برسد، متأسفانه به بهرهبرداری نرسیده است. انتظار من این است که انشاءالله پیگیری کنند و این خواسته بهحق ملت عزیز تحقق پیدا کند.
دو تذکر هم به هیأترئیسه دارم، یکی ماده (237) است. جناب آقای پزشکیان! اگر دولت در مواد (234) و (235) گزارش نداد، در ماده (237) میتواند کمیسیونها گزارش عملکرد رئیسجمهور و هر یک از وزرا را بدهند و دو نفر مخالف و موافق صحبت کنند و رأیگیری شود. حتماً هم لازم نیست وزرا حضور پیدا کنند و همچنین درخصوص ماده کمیسیون قضایی که ماده (40) است، امروز از حدنصاب افتاده، انتظار داریم که آن مشکل هم حل شود.

محمد علی وکیلی
جناب آقای سلیمی نماینده محترم دلیجان و محلات بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم پیروزی والیبالیستهای جوان را تبریک عرض میکنم و از زحمات آنها تشکر میکنم. دو، سه تا تذکر کوتاه دارم.
تذکر اول؛ برخی دوباره حرف از مذاکره میزنند. چه کلاهی دوباره برای مردم دوختهاند؟ مگر ما همه تعهدات را ندادیم؟ پیگیری کنید (11) تعهد طرف مقابل انجام شود.
طرح فریز در مقابل فریز فرانسویهای یک فریب مضاعف است. معنای این حرف مشروعیتبخشی به تحریمها و پذیرفتن شروط طرف مقابل است. آقای رئیس! دستور بدهید گزارش برجام در صحن قرائت شود.
از آقای رئیسجمهور تشکر میکنم، اقدامی که امروز انجام دادند، لیست افرادی که از بانک مرکزی ارز گرفتند را منتشر کردند. اما این اقدام باید تکمیل شود. تکمیل آن این است که چه کسانی دستور دادند و تصمیم گرفتند ارز با این قیمت در اختیار آن ارزگیران قرار بگیرد. آخذین را فرمودید پیگیری شود، کمیته چهارنفره تشکیل دادید، آمرین را نیز دستور بدهید. چه کسی دستور داد ارز و سرمایه ملی با این قیمت بخس در اختیار این افراد قرار بگیرد؟ متشکرم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کریمی بفرمایید.

علی اکبر کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزرای محترم صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در تعیین تکلیف وضعیت مالکیت و مدیریت شرکتهای آذرآب، هپکو و واگنپارس است که به عنوان سرمایههای ملی در شرایط نامطلوبی به سر میبرند. اخباری هم به ما میرسد که برخی افراد ذینفوذ برای تصرف مالکیت اینها دارند تلاش میکنند. اگر واقعاً این تصمیمات گرفته نشود ما مجبوریم این واقعیتها را به مردم اعلام کنیم.
تذکر بعدی بنده به وزیر محترم راه و شهرسازی است، درخصوص رسیدگی فوری به وضعیت راه مرزیجران به هزاوه و مهرآباد در شهرستان اراک که متأسفانه اخیراً هم فوتیهای زیادی در این محور داشتیم و تعداد زیادی از عزیزانمان در آنجا مجروح شدند و همچنین رسیدگی به جاده منطقه قرهکهریز که آنجا هم متأسفانه مجروح و تلفات داشته و جاده روستای علیمآباد و جاده روستای شانق به عیسیآباد که نیاز است انشاءالله تسریع شود. همچنین تعطیلی کلیه پروازهای فرودگاه اراک مردم را زجر داده است، با استقبال گسترده مردم انتظار داریم انشاءالله هرچه سریعتر این پروازها برقرار شود.

محمد علی وکیلی
متشکرم. جناب آقای ساری نماینده محترم اهواز نفر آخر هستند، بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ
تذکر اول من درخصوص وزیر محترم کشور است، قانون جدید مصوب در تاریخ 9/10/96 برای ماشینهای اروندی، (273) خانواده را در آنجا گرفتار کرده و خودروهای آن در داخل گمرک علیرغم انجام تمام تشریفات اداری، ولی هنوز شمارهگذاری نشدهاند و این خانوادهها گرفتارند و مشکل آنها حل نشده است.
تذکر دوم به وزیر محترم بهداشت؛ در منطقه فرهنگشهر اهواز پشت سازمان تأمیناجتماعی زمینی متعلق به دانشگاه جندیشاپور وجود دارد که این زمین متروکه بوده و سبب تجمع افراد بزهکار شده و واقعاً مخاطرات زیادی برای اهالی آن منطقه ایجاد کرده است. مکاتبات با دانشگاه انجام شده، ولی متأسفانه رسیدگی نکردهاند.
تذکر سوم و آخر باز هم به وزیر محترم کشور است، درخصوص پسماند در هر چهار شهر اهواز، کارون، باوی و حمیدیه متأسفانه از سمت وزارت محترم کشور مکاتباتی با استانداری خوزستان صورت گرفته، ولی تا الان درخصوص پسماند هیچگونه گزارش از سمت آنها و نحوه حل آن موضوع ارسال نشده است. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا دوشنبه هفتم مرداد ماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.