1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هفتاد و پنجم روز دوشنبه بیست و دوم مهر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با پانزدهم صفرالمظفر 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (6) قانون مبارزه با پولشویی.
2 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در مورد رد طرح یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (206) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی.
5 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد لایحه اصلاح مواد (20) الی (23) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تنفیذی در ماده (30) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم.
7 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
8 ـ سؤال سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان از وزیر محترم کشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حسن حکیمی
(آیات 34 ـ 28 از سوره مبارکه «ق» توسط قاری محترم آقای حسن حکیمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قالَ لا تَخْتَصِمُوا لَدَیَّ وَ قَدْ قَدَّمْتُ إِلَیْکُمْ بِالْوَعِیدِ * ما یُبَدَّلُ الْقَوْلُ لَدَیَّ وَ ما أَنَا بِظَلاَّمٍ لِلْعَبِیدِ * یَوْمَ نَقُولُ لِجَهَنَّمَ هَلِ امْتَلَأْتِ وَ تَقُولُ هَلْ مِنْ مَزِیدٍ * وَ أُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِینَ غَیْرَ بَعِیدٍ * هذا ما تُوعَدُونَ لِکُلِّ أَوَّابٍ حَفِیظٍ * مَنْ خَشِیَ الرَّحْمنَ بِالْغَیْبِ وَ جاءَ بِقَلْبٍ مُنِیبٍ * ادْخُلُوها بِسَلامٍ ذلِکَ یَوْمُ الْخُلُودِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از برادرمان جناب آقای حسن حکیمی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«خدا میفرماید در پیشگاه من با یکدیگر مستیزید که از پیش به شما هشدار داده بودم. پیش من حکم دگرگون نمیشود و من نسبت به بندگانم بیدادگر نیستم. آن روز که ما به دوزخ میگوییم آیا پر شدی و میگوید آیا باز هم هست؟ و بهشت را برای پرهیزگاران نزدیک گردانند بیآنکه دور باشد و به آنان گوییم این همان است که وعده یافتهاید و برای هر توبهکار نگهبان خواهد بود. آنکه در نهان از خدای بخشنده بترسد با دلی توبهکار باز آید به سلامت و شادکامی در آن درآیید، که این روز جاودانگی است» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: پورابراهیمی نماینده محترم کرمان، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام که تشریف دارند، داداشی نماینده محترم آستارا، رستمیان نماینده محترم دلفان، کاظمنسبت نماینده محترم اهواز، کریمی نماینده محترم بیجار و میرزائی نماینده محترم ایلام.
3
تصویب کلیات لایحه الحاق یک تبصره به ماده (6) قانون مبارزه با پولشویی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 575)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. دستور اول گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد لایحه یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (6) قانون مبارزه با پولشویی است که در بررسی آن مخالفین و موافقین صحبت کردند. الان فقط نماینده دولت و نماینده کمیسیون باید صحبت کنند و رأیگیری بشود.

نادر قاضی پور

مسعود پزشکیان
اخطارتان را بفرمایید تا نماینده دولت بفرمایند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور اخطارتان را بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب. جناب آقای دکتر پزشکیان! جمیعاً صبحبخیر. دیروز مخالفین و موافقین صحبت کردند، رأیگیری نکردند. من اخطار اصل سوم را دارم. ما این قانون را که تصویب کردیم نواقصی داشت. تعدادی از ارگانها برای مبارزه با پولشویی اسمشان نیامده بود. در لایحه دولت آمده این را کامل کرده است. در بند (10) اصل سوم میگوید: «ایجاد نظام اداری صحیح و حذف تشکیلات غیرضرور» اینجا بانک مرکزی، بیمهها، سازمان نظامپزشکی، سازمان مهندسی و امثال کانون وکلا خودشان باید به عنوان ابزار کار مبارزه با پولشویی بازی کنند تا چشم و گوش مجلس، دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور همه وارد بشوند تا بدانند (نایبرئیس ـ اخطارتان چیست؟) اخطارم به هیأترئیسه است. دیروز رأیگیری نکردند، عمداً نگه داشتند امروز رأی بیاورد. ما مخالف رد این بودیم و دیروز مخالفت کردیم، از همکاران نبودند، خواهش من این است که حداقل اجازه بدهید یک مخالف و یک موافق هم امروز صحبت کنند. (نایبرئیس ـ از نظر آییننامه امکان ندارد) از نظر آییننامه دیروز خلاف کردند. حالا هرچه حضرتعالی مصلحت بدانید، ولی این باعث میشود بعضی ارگانها پولشویی انجام بدهند. با تصویب این قانون پولشویی مهار خواهد شد. والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم، نماینده دولت بفرمایید.

اسماعيل جليلي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبح بخیر خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی دارم. همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند در فرآیند رسیدگی به اصلاح قانون مبارزه با پولشویی همکاریها و اقدامات جدی را که کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس برای جامعیت بخشیدن به این قانون در سال 1397 مد نظر قرار داد شرایط را در نحوه اجرا، تعیین وظایف، ساختار و تشکیلات مورد نیاز برای شورای عالی مبارزه با پولشویی تدوین کرد. ضوابط و اصولی را نیز در مواد به خصوص ماده (4) که تعیین تکلیف برای دستگاههای اجرایی در نحوه اجرا و تعیین مجازاتها برای انحراف از عملکرد این قانون تعیین نمود، اما در مواد (5) و (6) قانون نهادها و دستگاههایی نام برده شده که نحوه اجرای قانون مبارزه با پولشویی و مواجهه با مسببین و عوامل پولشویی را تعیین کرده، اما برای نحوه رفتار با دستگاهها، افراد، مدیران و یا کسانی که متولی اجرای این قانون هستند و ذکر نام این دستگاهها در مواد (5) و (6) قانون ذکر نام گردیده در صورت تخلف یا جرم عامل اجرا هیچگونه مجازاتی در نظر گرفته نشد.
در نتیجه دولت در قالب لایحه در پایان سال 97 برای رفع ابهام و شفافیت بیشتر در قانون تبصرهای را جهت الحاق به ماده (6) به مجلس شورای اسلامی تقدیم نمود. کمیسیون حقوقی و قضائی هم در بررسیهایی که انجام داد و گزارشی هم که سخنگوی محترم کمیسیون در روز گذشته ارائه کردند مخالفت با لایحه نداشتند. عنوانی را که ذکر کردند و دلایل را اینکه در قانون این موارد وجود دارد و در آییننامهای که هیأت وزیران تصویب کرده نیز به آن توجه شده، اما رویکردی که در پیشنهاد دولت در لایحه اصلاحی برای الحاق یک تبصره به ماده (6) است رویکرد شفاف کردن نحوه برخورد، تعیین مجازات و یا احیاناً تخلفهای احتمالی است که توسط افراد یا این دستگاهها در نحوه اجرای قانون مرتکب میشوند. دو نکته را آنجا مطرح کرده که اگر این اقدام خلاف قانون تخلف اداری باشد به مراجع غیر قضائی و اگر جرم باشد به مراجع قضائی معرفی بشود.
من فکر میکنم لایحه دولت با رویکردی که خود کمیسیون هم دارد و دیروز هم خدمت ریاست محترم کمیسیون حقوقی و قضائی صحبت داشتیم نگاه به مخالفت نیست، ادعای دوستان بر تکرار است، اما عرض کردم دستگاهها و نهادهایی که در مواد (5) و (6) ذکر نام شده در قانون نحوه اجرا الزامات و ترتیبات انجام کار را برای آنها متذکر شده. آنجا هیچ اشارهای به عدم رعایت قانون توسط این دستگاهها یا افرادی که متولی در سازمان هستند اشارهای نشده. پس نگاه دولت در ارائه لایحه رفع این ابهام و ایجاد شفافیت بر عملکرد اشخاصی است که عملکرد آنها در اجرای قانون میتواند انحرافاتی را شاید در آینده، اما امروز در قانون به صراحت برای تعیین تکلیف این بخش احتمالاتی که در تخلف یا جرمهای احتمالی داده میشود پیشبینی کرده که قطعاً نسبت به متخلفین و مجرمین دستگاههای مربوطه موظف به معرفی به مراجع قضائی و یا غیر قضائی باشند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
مخالف
سلام علیکم و رحمه الله
صبح عزیزان بخیر، سروران محترم توجه بفرمایید! آنچه را که دولت آورده بود و ما رد کردیم یکی این بوده که گفته این نهادها نظارت مؤثر به عمل آورند. شما را به خدا به من بگویید نظارت مؤثر یعنی چه؟ آقای قاضیپور، رفقا! نظارت مؤثر یعنی چه؟ یعنی ابهام در ابهام. نکته بعد این است که گفته این نهادها موظفند، گزارش بدهند. آقایان! (49) ماده قانون پولشویی آییننامه دارد، همه چیز آمده: آموزش دادن، گزارش، ذخیره اطلاعات. اصلاً خود دولت آییننامهاش را نخوانده. آقای حاجیدلیگانی! از دولت بخواهید از برج سه 97 که این قانون تصویب شده جلوی چند تا خلاف را گرفتهاند؟ کار اینها این است که بیایند اینجا ما را کلافه و سردرگم کنند. آقای دولت! شما به من بگو به این قانون پولشویی چقدر عمل کردید؟ جلوی چند تا پولشویی را گرفتید؟ ما هنوز قانون را تصویب نکردیم، شورای نگهبان تأیید کرده و ابلاغ شده یک مورد را بیایند گزارش بدهند بگویند ما کار کردیم، بلافاصله اصلاحیه آوردند. اصلاحیه گم، حداقل آییننامه خودتان را بخوانید. آییننامه قانون پولشویی (49) ماده است. در این (49) ماده بحث آموزش قضائی به کارمندان، کارکرد دبیرخانه، آموزش، نگهداری سوابق و اطلاعات، امور مربوط به مبادلات ارزی و گزارشهای الزامی است. (49) ماده آمده، من از آقای امیری خواهش میکنم، جناب دکتر امیری! به وزارت اقتصاد بگویید از برج سه 97 که ما این قانون را تصویب کردیم و ابلاغ شده یک مورد پولشویی گزارش بدهید، چرا ما را اذیت میکنید؟ چرا شما همیشه ما را به جان هم میاندازید؟ قانون پولشویی لازم است، ما گفتیم اگر (1) میلیارد تومان پول در بانکها و مراکز مالی مبادله شد باید گزارش داده شود. چرا این را به مردم توضیح نمیدهید، چرا کارتان را اعلام نمیکنید؟ برای چه شما دقت نمیکنید؟
آقای حاجیدلیگانی! بنابراین آمده گفته همه نهادها بروند گزارش بدهند. پس مرکز پولشویی شما، شورای شما کارش چیست؟ همه را کلاف سردرگم کردند، یعنی هرکسی برای خودش یک معاونت حقوقی درست کند هر روز برود گزارش بدهد. مرکز پولشویی یک شورا و یک مدیریت اجرایی دارد. این مدیریت اجرایی و شورا همه باید کار و نظارت کنند، آنها باید شکایت کنند. سروران محترم! اینها دو کلمه آوردند؛ یکی اینکه همه نهادها باید بروند شکایت بکنند. ما همه نهادها را آوردیم، حقوقدانهای مجلس به این عزیزانی که از دولت آمدهاند توضیح بدهند. وقتی ما «از جمله بانک مرکزی» میگوییم این یعنی تمثیل. یعنی شما ده تای دیگر اضافه کن، هر مرکز مالی را خواستید. اینها رفتند دو مرکز مالی دیگر اضافه کردند میگویند مثلاً سازمان ثبت اسناد، وکلا و غیره. وقتی ما «از جمله» میگوییم این تمثیل است، شما (100) مرکز دیگر را هم بگویید. هرکجا بیش از (1) میلیارد پولشویی بود باید گزارش بدهند. من خواهش میکنم همکاران من از دولت سؤال کنند. از برج سه 97 تا الان چند تا پولشویی کار کردند و به این قانون عمل کردند یا نه؟ همین. لذا ما رد کردیم، هیچ چیزی در آن نیست. والسلام علیکم

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 210 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصل اعلام بفرمایید. (نوروزی ـ باید گزارش ما را به رأی بگذارید) آنهایی که موافق اصل هستند «چهار» و آنهایی که مخالف هستند «دو» رأی بدهند. (قاضیزادههاشمی ـ لایحه دولت به رأی گذاشته میشود) کمیسیون مخالف و دولت موافق است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پس برای بررسی مواد چون کمیسیون گزارشی نداده مواد را به کمیسیون جهت رسیدگی ارجاع بدهید.

مسعود پزشکیان
حضار 223 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به ارجاع مواد به کمیسیون اعلام بفرمایید. (مفتح ـ رأی نمیخواهد، باید ارجاع بدهید) گزارش ندادند، رد کردند. (قاضیزادههاشمی ـ چون یکفوریتی است باید به رأی گذاشته بشود) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
رد طرح الحاق یک تبصره به ماده (206) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (ثبت 591)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعد رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در مورد رد طرح یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (206) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون دعوت میکنم گزارش کمیسیون را قرائت کنند، آقای دکتر یوسفنژاد اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را ذکر بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: قاضیپور، نوروزی و حاجیدلیگانی هستند و موافقین هم جناب آقایان: کاتب، سلیمی و لاهوتی هستند.

عزت اله یوسفیان ملا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی
طرح یکفوریتی الحاق یک تبصره به ماده (206) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به شماره چاپ (1450) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، با حضور کارشناسان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در جلسه روز سهشنبه مورخ 5/6/1398 بنا بر دلایل زیر به تصویب کمیسیون نرسید و رد شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون آییننامه ـ غلامرضا کاتب
دلایل رد؛ این طرح با اصول متعدد قانون اساسی از جمله (57)، (88) و (89) مغایرت دارد. در سال 78 نیز طرح مشابهی با این طرح در کمیسیون و صحن علنی به تصویب رسید، لیکن به دلیل مغایرت با قانون اساسی در شورای محترم نگهبان رد شد. در متن ماده (206) آییننامه اختلافی است و در سال 79 به مجمع تشخیص مصلحت با اصرار صحن علنی مجلس به مجمع ارجاع شد و بنابراین نظر تفسیری شورای نگهبان پس از تصویب در مجمع هیچیک از مراجع قانونگذاری حق وضع قانون مغایر با آن را ندارد، مگر اینکه زمان آن گذشته باشد، بنابراین اصلاح ماده (206) محدودیت قانونی دارد. انتظار ما این است که انشاءاللهتعالی عزیزان به رد این طرح اعلام رأی بفرمایند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام محضر ملت بزرگ، زوار اربعینی آقا امام حسین، رهبر فرزانه و نیروهای مقتدر. ابتدا از تمام زحمتکشان نظام مقدس در برگزاری اربعین حسینی تشکر میکنیم، از گمرک، راهداری، پلیسراه، استانداریهای محترم نوار مرزی، هلالاحمر و تمام ارگانهایی که این راهپیمایی بزرگ را کمک میکنند دستشان را از طرف شما برادران و خواهران نماینده مجلس میبوسیم.
اما موضوع؛ جناب آقای پزشکیان! این طرح را جمعی از برادران از سلایق مختلف از فراکسیونهای مختلف از روحانیت مجلس، رؤسای کمیسیونها امضا کردند. یک طرح نظارتی است. شما مستحضر هستید بعد از قانوننویسی وظیفه دوم نمایندگان باب نظارت است. ما میگوییم وقتی که تذکر میدهیم عملیاتی بشود. همکاران عزیز! دلایلی که کمیسیون محترم رد کرد، مورد استناد نیست. ما طبق قانون اساسی و طبق آییننامه داخلی مجلس که به آن قسم خوردیم حق نظارت داریم. میخواهیم ببینیم وقتی که ما میگوییم جاده ارومیه به اشنویه هزارچاله و قتلگاه است و هر روز تصادف میشود اهالی محترم اشنویه ارومیه در این جاده کشته میشوند، جاده ارومیه به نقده سلدوز هم همینطور است، مدام تذکر میدهیم کی اشکالات این جاده برطرف خواهد شد. فقط ما میگوییم، جناب آقای وکیلی همکار عزیزمان آنجا قرائت میکنند و بعد یک فتوکپی میفرستند جواب نمیآید.
میخواهیم این تذکرات عملیاتی بشود و از زحمات هیأترئیسه آقای وکیلی هم تشکر میکنیم که تذکرات را پیگیری میفرمایند، ولی ما میخواهیم به نتیجه نهایی برسد. این طرح یعنی نظارت مجلس بر دولت برای حل مشکلات جامعه. الان گزارشات متعددی در مجلس قرائت میشود، ماده (236)، تبصره (1) ماده (49) به قوه قضائیه مختوم میشود، تحقیق و تفحص قرائت میشود و به قوه قضائیه میرود. ما این را به قوه میدهیم میگوییم در هیأترئیسه مجلس اعضای محترم هیأترئیسه با وزیر مربوطه جلسه بگذارند تا بتوانیم نظارت کافی داشته باشیم و باب نظارت مجلس را فعال کنیم. (رحیمی ـ تشکر) (23) ثانیه مانده، آقای رحیمی! من اینجا زدم.
همکاران! من خواهش میکنم به رد این رأی ندهید تأیید بشود تا هیأترئیسه بتواند ابزار برای مجلس داشته باشند و نمایندگان هم بتوانند مشکلات را حل کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کاتب موافق هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیزم. همکاران عزیز ببینید! اینکه تذکراتی که در مجلس داده میشود، ساماندهی بشود یک حرف اصولی و منطقی است، اما اینکه ما بیاییم براساس تذکراتی که همکارها میدهند، دولت را مکلف کنیم ظرف یک ماه جلسهای را با حضور نماینده تذکردهنده بگذارد و این موضوع را بررسی بکند و به هیأترئیسه و کمیسیون هم در قالب گزارش بدهد، در صورتی که نماینده یا نمایندگان تذکردهنده معتقد به باقیماندن مشکل باشند تذکر در قالب سؤال در دستور کار مجلس قرار میگیرد.
اولاً اینکه اینجا هیچکس نماینده را منع نکرده که همزمانی که میخواهد تذکر بدهد، سؤال هم بدهد. هیچ منعی ندارد، میتواند اما اینکه تذکر منجر به سؤال بشود صددرصد مغایر با قانون اساسی است. ببینید! چرا کمیسیون آییننامه این را رد کرد؟ همکارها در جریان باشید همین موضوع در سال 1379 توسط همکاران ما در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و این پیشنهادی که تذکرات توسط دولت رسیدگی بشود شورای نگهبان به سه دلیل رد کرد.
یک دلیل این بود که براساس اصل (57) قانون اساسی: قوای حاکم در جمهوری اسلامی عبارتند از قوه مقننه، قوه مجریه و قوه قضائیه که زیر نظر ولایت مطلقه امر و امامت امت بر طبق اصول آینده این قانون اعمال میگردند و این قوا از یکدیگر مستقل هستند و دلیل دیگری که شورای نگهبان رد کرد، اصل هشتاد و هشتم قانون اساسی است که در هر مورد که حداقل یکچهارم کل نمایندگان مجلس از رئیسجمهور بخواهند سؤال کنند، میتوانند و اگر یک نفر از نمایندهها هم بخواهد میتواند سؤال کند و وزیر مکلف است در مجلس حضور پیدا بکند و پاسخ بدهد و همچنین اصل هشتاد و نهم که استیضاح است.
شورای نگهبان میگوید در قانون اساسی چیزی به نام تذکر وجود ندارد، اما سؤال حق نماینده است، نیاز نیست که تذکرش تبدیل به سؤال بشود و استیضاح حق نماینده است، نماینده میتواند استیضاح بکند. این تعدادی که امروز ما تذکر میدهیم مثلاً هر یک سال بالای (1200)، (1300) تا تذکر در صحن و روزانه حداقل (40)، (50) تا تذکر هیأترئیسه قرائت میکند چگونه امکان دارد که ما برای هریک از این تذکرات پیگیری کنیم؟ هیأترئیسه باید کارش را رها کند صرفاً برای این موضوع جلسه بگذارد. امکانش وجود ندارد که در روز انجام بدهد، یعنی هر یک ساعت به یک ساعت هم جلسه بگذارد امکان رسیدن به این موضوع وجود ندارد. ضمن اینکه خواهش میکنم در جریان باشید این موضوع چون در مجمع تشخیص مصلحت یک حقی به نمایندگان در رابطه با تذکر داده قابل اصلاح هم نیست. به همین خاطر رد شد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسن نوروزی مخالف هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از همه خادمان نظام جمهوری اسلامی ایران در رابطه با کمکرسانی به زائران اباعبداللهالحسین (علیهالسلام) در اربعین، چه در لب مرزها و چه در کشور عراق و چه داخل ایران دارند تلاش میکنند، تشکر میکنم.
عزیزان عنایت بفرمایید! اینکه ما مخالف با این رد هستیم به این خاطر است که طبق اصل (76) قانون اساسی هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر کند. مهمترین نظارتهای قوه مقننه نظارت کلان بر هیأت دولت است، نظارت بر اجرای قانون و مصوبات دولت است و همچنین نظارت از طریق تحقیق و تفحص و نظارت بر بودجه از طریق دیوان محاسبات و نظارت بر موارد خاص است.
درست است که در کشور ما اصل تفکیک قوا است، اما مملکت و نظام ما، نظام پارلمانتاریسمی است، یعنی ما میتوانیم رئیسجمهور را استیضاح بکنیم، عدم صلاحیت به او بدهیم، وزیر را میتوانیم استیضاح کنیم، اما آنها حقی ندارند که مجلس را منحل بکنند. لذا استحکام و اقتدار مجلس به این است که به تذکرهای کتبی نمایندگان و اعلام تذکرات شفاهی نماینده اهمیت قائل بشویم، اگر روزانه ما بخشی از وقت مجلس را بگیریم، تذکر شفاهی بدهیم یا مثلاً ما تذکر کتبی بدهیم و خوانده شود ولی پاسخ داده نشود، پاسخهای متناقض، متضاد و نامتناسب داده شود، در اینجا ما وظیفهای برای هیأترئیسه و دولت مشخص کردهایم. «پس از ابلاغ تذکر کتبی و اعلام تذکر شفاهی نماینده یا جمعی از نمایندگان معاون امور مجلس رئیسجمهور در مورد تذکر به رئیسجمهور و یکی از معاونان وزیر در مورد تذکر به وزیر موظف است ظرف مدت یک ماه جلسهای را با حضور نماینده تذکردهنده و یا نماینده نمایندگان تشکیل دهد و مورد تذکر را بررسی و نتیجه را به هیأترئیسه، کمیسیون مربوط و نماینده تذکردهنده اعلام نماید» این عین اقتدار مجلس است. تذکر بعد از یک ماه باید پاسخش به هیأترئیسه، کمیسیون مربوطه و نماینده تذکردهنده اعلام شود. در صورتی که نماینده یا نمایندگان تذکردهنده معتقد باشند مشکل باقی است تذکر در قالب سؤال مطرح میشود. من خواهش میکنم به این مسأله که اقتدار مجلس است رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! طبق قانون پنج دقیقه فرصت دارم (نایبرئیس ـ به همه سه دقیقه گفتیم شما هم سه دقیقه بفرمایید) حق بنده است، (نایبرئیس ـ سه دقیقه جمعبندی بفرمایید) هدف از این طرح افزایش کارکرد نظارتی مجلس است. آیا واقعاً با این طرح ما به این هدف میرسیم یا نمیرسیم، بحث این است. بالاخره مجلس برای نظارت ابزارهای مختلفی دارد، تحقیق و تفحص، سؤال، استیضاح، استفاده از ظرفیت ماده (234) و دهها مسأله دیگر است. یکی از مواردی که در آییننامه آمده بحث تذکر است. در مورد بحث تذکر چند نکته را من عرض میکنم عزیزان دقت کنند. ببینید! ما تذکرات فراوانی در روز اینجا از تریبون قرائت میکنیم، هم تذکر کتبی و هم شفاهی. سؤال این است که معاونت محترم نظارت مجلس تا به حال چه اندازه از این تذکرات را پیگیری کرده؟ اگر یک بخشی از خود مجلس آن کارایی لازم را نداشته چرا ما به دنبال تغییر قانون و جابجایی مفاد قانون باشیم؟ خودمان کارکرد معاونت نظارت را تقویت کنیم، چند درصد از تذکراتی که ما دادیم آقایان تشریف آوردند و مثلاً کتبی یا شفاهی توضیح دادند و مثلاً درخواست کردند نماینده تذکردهنده با وزیر محترمی که مورد تذکر واقع شده جلسه بگذارد؟ این نکته اول.
نکته دوم، چرا ما از ظرفیت مهمی که در قانون اساسی در اصول (88) و (89) است استفاده نکنیم؟ ببینید! در اصل (88) میگوید اگر یکچهارم کل نمایندگان مجلس از رئیسجمهور و یا هریک از نمایندگان از وزیر مسئول سؤال کنند باید در مجلس حاضر بشوند و پاسخ بدهند. شما ببینید گاهی از اوقات دو سال بعضی از سؤالات در نوبت است و در صحن طرح نمیشود. ما ببینیم خودمان با خودمان چکار کردیم. همین سؤالاتی که در صحن طرح میشود سؤال در صحن طرح میکنیم، بعد در پایان اگر توافقی چیزی شده به ما بگویند، بعد همه میآیند میگویند قانع شدیم. قبل از اینکه سؤال در صحن طرح بشود و توضیحات آقای وزیر را ما اینجا گوش کنیم بعضی از دوستان میگویند ما میخواهیم قانع بشویم. یعنی از شب قبل مثل اینکه برای قانع شدن بنا گذاشتند. ما نگاه کنیم ببینیم خودمان داریم با مجلس چکار میکنیم، یعنی از همین ظرفیتهایی که امروز در قانون وجود دارد استفاده نکردیم.
الان سؤال از آقای رئیسجمهور تابو شده است ما یک سؤال از آقای رئیسجمهور مطرح کردیم، طبق آییننامه باید به قوه قضائیه برود. آقایان این طرفش را بگیر و آن طرفش را بگیر و بعد هم آییننامه را آمدند تغییر دادند. یعنی اجازه ندادیم از این ظرفیت قانونی استفاده بشود. مضافاً به اینکه این طرح در سال 79 مطرح شده، شورای نگهبان ایراد اصول پنجاه و هفتی، هشتاد و هشتی و هشتاد و نهی گرفت و مجمع تشخیص رفت. وقتی ماده (206) آییننامه مصوبه (نایبرئیس ـ متشکرم) مجمع تشخیص است دیگر قابل طرح دوباره نیست. آقای رئیس اگر اجازه بدهید من آخرین جملهام را عرض کنم؛ عزیزان من! شأن مجلس را خودمان حفظ کنیم. بسیاری از قوانینی که در مجلس تصویب شده الان اجرا نمیشود، مثل همین قانون حذف یارانه ثروتمندان و قانون بودجه که بیش از (60) درصد انحراف دارد و مثل قانون اقدام متقابل در بحث هستهای که آنها یکجانبه هر کاری کردند و ما اینجا قانونی که خودمان تصویب کردیم را رصد نکردیم اجرا بشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف آخر جناب آقای حسینعلی حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً کشتار کودکان و زنان بیدفاع کرد را در شمال سوریه محکوم میکنیم و از سازمانهای بینالمللی انتظار است که به این کشتار رسیدگی بکنند و پایان ببخشند.
همکاران عزیز! یکی از ابزارهای نظارتی مجلس همین موضوع تذکر اعم از شفاهی و کتبی است. هدف این طرحی که توسط طراحان محترم ارائه شده بود افزایش توان نظارتی مجلس در پاسخگو نمودن دستگاههای اجرایی است برای آنچه که به نفع مردم است و در واقع تذکرات خودش یک نوع کمک به دولت و دستگاههای اجرایی است. آنجاهایی که دستگاه اجرایی ممکن است در نوع اجرایی که دارد انجام میدهد توجه به جوانب امر ندارد یا یک حادثهای در حال وقوع است، نماینده از بین مردم مطلب را دریافت میکند و صحنه را میبیند میآید بیان میکند و تذکر میدهد، دولت باید از نمایندهای که تذکر میدهد و از نمایندهای که بیشترین تذکر را چه تذکر شفاهی و چه تذکر کتبی دارد، تشکر هم بکند. در واقع دست نماینده هم باید بوسیده بشود میآید یادآوری میکند. میگوید اینجا حواست جمع باشد این اشکال اینجا دارد به وجود میآید. یا وقتی یک جمعی از نمایندگان تذکر میدهند آن مسئول دستگاه اجرایی باید بگوید که حتماً یک مشکلی پیش آمده. اگر همه میآییم میگوییم مثلاً آقای رئیسجمهور! ماده (12) قانون برنامه ششم را اجرایی بکن که بازنشستگان تأمیناجتماعی در سختترین شرایط دارند زندگی میکنند اینکه به نفع دولت است باید پاسخ هم بگیریم.
اگر پاسخ نگیریم طبیعی است که نماینده باید از ابزارهای دیگر استفاده بکند، از ابزار سؤال، استیضاح. هزینههای آن که برای کشور بیشتر است، بعد هم نماینده غیر از حرف مردم قاعدتاً حرف دیگری ندارد. بنابراین همه باید کمک بکنیم، الحمدلله در همه دستگاههای اجرایی هم معاون امور مجلس و هم مدیرکل امور مجلس، هم امور مجلس است و هم پرسنل دارند. اینها چه اشکالی دارد؟ ما هم که تعداد جلسات مجلسمان که زیاد نیست. اینها بنشینند تذکرات کتبی، شفاهی و هرکدام را بررسی بکنند و پاسخ بدهند. لذا از این جهت بسیار به نفع مجلس است از این بابت که حرف مردم زده میشود و وقتی پاسخگو باشند مردم را میتواند امیدوار بکند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم کشتار مردم بیدفاع سوریه را محکوم میکنم، به دولت ترکیه هم هشدار میدهم از اینگونه اقدامات خودداری بکند و به نفع این کشور نیست. روابط ما هم با ترکیه نافی این نیست که در مقابل این اقدام بد و زشتی که اینها شروع کردند سکوت بکنیم. از وزارت امور خارجه هم میخواهیم از همه ابزارها برای حل این موضوع استفاده بکند.
دوستان ببینید! دوستان پیشنهادی را دادند که اگر تذکری داده میشود وزیر مربوطه، معاون محترم رئیسجمهور بیایند در این ارتباط جلسهای را تشکیل بدهند، اگر فرد تذکردهنده قانع نشد در نهایت این تبدیل به سؤال بشود. جناب آقای دکتر پزشکیان ببینید! همانطور که دوستان فرمودند این مخالف اصل (88) قانون اساسی است. ترتیبات سؤال را در اصل (88) مشخص کرده و ترتیبات استیضاح را در اصل (89) مشخص کرده و بعد تذکر و سؤال را هم در اصل (57) مشخص کرده. بنابراین در اصول قانون اساسی ترتیب تذکر، سؤال و استیضاح را حق نماینده دانسته و مسیر راه را مشخص کرده. بنابراین لزومی ندارد ما اینجا بیاییم به صورت تحمیلی بگوییم اگر از تذکری قانع نشد به خودی خود این تذکر تبدیل به قانون میشود. الان اگر کسی بخواهد سؤال بکند مگر مانعی برایش وجود دارد؟ همین الان بنده و جنابعالی اگر از وزیری سؤالی داشته باشیم میآییم سؤال تنظیم میکنیم. چه لزومی دارد ما بگوییم اگر تذکری داده شد و آن تذکر فرآیند خودش را طی کرد که این فرآیند خلاف قانون اساسی است به همین دلایلی که خدمت شما بزرگواران عرض کردم، این تذکر تبدیل به سؤال میشود. این اصلاً امر غلطی است و قطعاً شک نکنید شورای نگهبان ایراد وارد میکند.
نکته دیگر، دوستان باز هم در جریان هستند قبلاً این فرآیند طی شد و شورای نگهبان هم ایراد گرفت. آقای امیری عزیز که با آقای سبحانی صحبت میکنند عرایض بنده را دقت بفرمایند. ما سالی (3000)، (4000) سؤال داریم، مثلاً شما از آقای امیری انتظار دارید (4000) جلسه تشکیل بدهد یک چیزی باشد، شدنی باشد من نماینده را قانع بکند تذکرتان وارد است. بعد هم اگر من قانع نشدم به خودی خود علیرغم میل باطنی من این تبدیل به سؤال میشود. من اگر بخواهم سؤال بکنم خودم سؤال میکنم، مگر در قانون اساسی محدودیتی برای سؤال من ایجاد شده؟ دوستان! پس این خلاف اصول (57)، (88) و (89) قانون اساسی است و کمیسیون آییننامه هم به حق رد کرد. من خواهش میکنم دوستان حتماً در تأیید مصوبه کمیسیون آییننامه انشاءالله عنایت داشته باشند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

عزت اله یوسفیان ملا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سروران و عزیزان من! مطلب را متوجه شدید. میخواهند یک ضمانت اجرایی برای سؤال بگذارند. بگویند اینهمه سؤال یا تذکرات شفاهی وقتی مطرح میشود به هیچجا نمیرسد، لذا آمدند یک ضمانت اجرایی گذاشتند گفتند بعد از سؤال یک جلساتی گذاشته بشود و اگر آن جلسات به نتیجه نرسید این تبدیل به یک ماهیت دیگری بشود. اگر خاطر مبارک سروران باشد ما در مورد سؤال صحن این کار را کردیم، گفتیم اگر سه بار جواب وزیری قانعکننده نباشد سؤال تبدیل به استیضاح میشود. شورای محترم نگهبان این را ایراد گرفت و گفت استیضاح روند خودش را دارد، سؤال هم روند خودش را دارد. هیچ اصلی در قانون اساسی تبدیل به اصل دیگری نمیشود و این را رد کردند. اینجا هم همینطور است، آقایان میگویند این تذکرات تبدیل به یک موضوع دیگری بشود. شورای محترم نگهبان این را نپذیرفت، الان همین کارتی که اصطلاحاً میگویند کارت زرد که اصلاً چنین چیزی ما در قانون به نام کارت زرد نداریم یک آثار روانی دارد، و الا اگر یک وزیری (10) کارت زرد هم بگیرد تبدیل به استیضاح نمیشود.
لذا از این جهت مغایر قانون اساسی است. جناب آقای دکتر پزشکیان! ریاست محترم جلسه من این را عرض بکنم که مغایر اصل (88) است، چون استیضاح و سؤال و تذکر مسیر خودش را دارد هیچکدام نمیتوانند در مسیر ماهیتاً تغییر پیدا کنند. لذا کمیسیون از این جهت رد کرد و شما سروران هم به ردش رأی بدهید. چون اگر هم در صحن تصویب بشود قطعاً در شورای محترم نگهبان رد میشود. انشاءالله سلامت و موفق باشید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! کلیات را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 223 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصل طرح اعلام بفرمایید. آنهایی که موافق این پیشنهاد هستند «چهار» و آنهایی که موافق نظر کمیسیون هستند «دو» بدهند. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری و بحث و بررسی درخصوص مواد آن (ثبت 510)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درخصوص طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آییندادرسی دیوان عدالت اداری است. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون دعوت میکنم که گزارش کمیسیون را قرائت کنند، آقای دکتر یوسفنژاد اسامی مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: صباغیان، قاضیپور و لاهوتی و موافقین هم جناب آقایان: کاظمی (ملایر)، حاجی و دهمرده هستند.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم! لطفاً سر جای خودتان بنشینید. ما این را پیگیری میکنیم. نمایندگان محترم! خلاف آییننامه دارید عمل میکنید، بفرمایید بنشینید. (تعدادی از نمایندگان ـ اشتباه رأی گرفتید خلاف آییننامه است) اگر قرار باشد همه این کار را بکنند که نمیشود.
نمایندگان مازندران دارند تخلف میکنند، سر جایتان بنشینید. آقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
ما هم قویاً بحث نسلکشی در منطقه شمال سوریه را محکوم میکنیم و به دولت ترکیه اخطار میدهیم که مواظب این آتشافروزی در منطقه باشد. ملت مظلوم شمال سوریه ملتی نجیب هستند.

مسعود پزشکیان
آقای نوروزی لطفاً نظر کمیسیون را بفرمایید، نمایندگان محترم! لطفاً سر جای خودتان بنشینید.

حسن نوروزی
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری به شماره چاپ (1213) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسات متعدد کمیسیون با حضور طراحان، مدیران و کارشناسان دستگاههای اجرایی و کارشناسان مرکز پژوهشها مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی اجتماعی تا زمان ارسال این گزارش به این کمیسیون واصل نشده است.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
سروران محترم! بنا به دلایل و ضرورتهای ذیل لازم است تا قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مورد بازنگری و اصلاحات قرار گیرد. طرحی را که شما ملاحظه میکنید جمعی از همکاران این طرح را تقدیم کردهاند و در کمیسیون قضائی و حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است ضرورتهایش این است:
1 ـ جلوگیری از اطاله دادرسی و سرعت بخشیدن به روند رسیدگی به شکایات و اعتراضات نسبت آراء هیأتها و کمیسیونهای موضوع بند (2) ماده (10) قانون دیوان عدالت اداری.
2 ـ جذب قضات نخبه از طریق جذب و بکارگیری فارغالتحصیلان دکتری رشته حقوق عمومی یا سایر رشتههای مورد نیاز دیوان به صورت مستقیم یا برگزاری دورههای عمومی و تخصصی ویژه.
3 ـ اتقان بیشتر آراء هیأت عمومی با تغییر ترکیب هیأت عمومی که در این اصلاحیه مورد عنایت قرار گرفته.
4 ـ اتقان بیشتر صدور دستور موقت، مثلاً وقتی دستور توقف موقت صادر میشود اینجا لازم است که یک مقدار دقت بیشتر بشود که ما در اینجا آوردهایم «با نظارت رئیس و امضای رئیس».
5 ـ پیشبینی تقدیم دادخواستها به صورت الکترونیکی در سراسر کشور با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضائی که جدول شماره (16) و (17) (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) (آقای دکتر! صبر کنید) ماده (113) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه بر این امر تأکید کرده است. گسترش ابلاغ الکترونیکی، ایجاد ضمانت اجرای قوی بر احکام دیوان، شفافیت در نحوه رسیدگی به شکایت از آرای هیأتها و کمیسیونها، (نایبرئیس ـ متشکرم آقای نوروزی) پیشبینی انتشار آرای هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی، بحث شفافیت آرا که شما نظر دارید، افزایش ضمانت اجرای احکام، لذا من خواهش میکنم همکاران محترم به کلیات این طرح رأی بدهند. والسلام

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف اول جناب آقای صباغیان هستند که تشریف ندارند. جناب آقای نادر قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب مجدد محضر ملت بزرگ، زوار آقا اباعبدالله، تقدیر و تشکر از همکار زحمتکشم جناب آقای نوروزی سخنگوی محترم کمیسیون.
آقایان، خانمها، همکاران عزیز! مخالفت بنده به چند جنبه است، اولاً دیوان عدالت اداری گاهاً احکامی صادر میکند، ما فکر میکنیم به ضرر کارگران عزیز و زحمتکش است، از جمله احکام صادره در مورد کارکنان و کارگران زحمتکش شرکت مخابرات ملی ایران که مجلس چندین جلسه برگزار شد، سؤال کرد، ولی همه احکام صادره را ملغی کرد. یا در مورد بازنشستگی پیش از موعد کارهای سخت و زیانآور کارگران. بعضی کارگران در (300) متر زیر زمین کار میکنند، بعضی کارگران در کوره نزدیک (1800) درجه کار میکنند، اینها باید زودتر از موعد بازنشسته شوند. بعضی شرکتهای دولتی میروند از دیوان عدالت احکامی میگیرند که مغایر سیاستهای کلی و قانون اساسی است.
همکاران، آقای قاضیزاده! بعضی وقتها تصور میکنیم دیوان در امر ما یعنی قانونگذاری وارد میشود. به جای قانونگذاری، تفسیر قانون هم میکنند. تفسیر قانون به عهده مجلس است، تفسیر قانون اساسی به عهده شورای محترم نگهبان است. دیوان عدالت اداری قانوناً حق تفسیر قانون را ندارد. گاهاً کارگران عزیز بخش دولتی را از دو ماه عیدی محروم میکنند. کارگر، کارگر است، چه بر بخش خصوصی کار کند، چه بر بخش دولتی کار کند. چطور ما از بخش خصوصی برای کارگران عزیزمان عیدی را میگیریم، ولی نتوانیم از بخشهای دولتی بگیریم، ولی میلیاردها میلیارد بین هیأتمدیرهها توزیع میشود، وقتی به کارگر میرسد همه ما ناراحت میشویم؟ اساس ما حفظ مردم و کارگران در صحنه است. بدون اینکه دیوان استناد محکم قانونی داشته باشد این کارگران دولتی را از دو ماه عیدی محروم میکنند. گاهاً استناد به قانونهای متروکه میکنند که دیگر ملغی شده، در جامعه مورد طرح نیست. گاهاً افرادی که اعتراض کردهاند طرف شکایت قرار میدهند، مانند آقای حبیبی عضو شورای اسلامی کار کشتیرانی والفجر که شاکی بود، متهم درآمد.
همکاران! لذا خواهش من این است که این مواد را به دقت بخوانید، ضمن تقدیر و تشکر از آقای ملکشاهی رئیس محترم کمیسیون حقوقی و قضائی و اعضای محترم با حساسیت رأی بدهیم تا بتوانیم از حق و حقوق مردم و کارگران دفاع کنیم، اجازه ندهیم که به وسیله دیوان عدالت اداری حق کارگران عزیز ضایع شود. زنده باد کارگر. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسینعلی حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از دستاندرکاران این اصلاح قانون تشکیلات آیین دادرسی دیوان عدالت تشکر میکنم، چون دیوان به هر صورت الان قانون دارد، دارد کارش را انجام میدهد، ولی قطعاً این اصلاح قانونی که دارد صورت میگیرد به نفع کشور خواهد بود. از جمله مواردی که از جهت مثبت میشود برشمرد یکی کاهش اطاله دادرسی است که در حال حاضر برخی از رسیدگیها تا میآید به ختم برسد شاید سه سال به درازا میکشد. یعنی همین مطلبی که برادر عزیزمان آقای قاضیپور به درستی اشاره کردند که یک کارگری برای حق سخت و زیانآور خودش و یا موارد مشابه به دیوان شکایت میکند زمانبر میشود. ولی در این اصلاح قانون پیشبینی شده که تا سه ماه کاهش پیدا کند.
نکته بعدی ترکیب هیأت عمومی دیوان است که تغییر پیدا کرده است. یعنی از حدود (120) نفر برای تصمیمگیری راجع به آرایی که بعضاً ممکن است متضاد باشد و در هیأت عمومی بایستی رسیدگی شود، تعداد این را به حدود (60) نفر کاهش دادهاند که خود این میتواند آراء را دقیقتر و کارشناسیتر کند، هر چند که ما بایستی از اقدامات جناب آقای رئیسی رئیس محترم قوه قضائیه تشکر کنیم، در رابطه با اقدامات عدالتمحورانهای که انجام میدهد. اما همه دستگاهها از جمله دیوان و دستگاههای نظارتی دیگر هم بایستی توجه داشته باشند، مبادا اقدامات دستگاههای نظارتی دیگر باعث شود که شجاعت و رشادت را از مدیران بگیریم. کاری نکنیم که خدمتگزاری به مردم جرم و بد باشد، هر مدیری که تنبلتر باشد مورد تشویق قرار بگیرد و هر مدیری که حاضر است ریسک کند و کار مردم را راه بیندازد تحت پیگرد قرار بگیرد.
از جمله دلایل دیگری که در این اصلاح قانون آمده، آمده هیأت عمومی را تخصصیتر کرده و در دو سطح به آن پرداخته است. اگر تا الان همه در یک سطح بودند، جزئیترین و یا کلانترین مسائل را در هیأت عمومی بررسی میکردند، الان در این آیین دادرسی آمده به دو سطح تقسیم کرده، گفته تصمیمات کلان کشوری مثلاً راجع به مصوبات هیأت دولت و در این سطح را آن هیأتی که در سطح ملی بررسی میکند تصمیمگیری کند، اما آن موارد جزئیتر را هیأت عمومی که در سطح نازلتری است رسیدگی کند. به درستی در این اصلاح قانون آمده که (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکر) برای احقاق عمومی حق و حقوق مردم به عنوان مدعیالعموم دادستان تعیین شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مهرداد لاهوتی مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان! اینجا استدلالهای مختلفی وجود دارد که باید خدمت شما بزرگواران عرض کنم. یکی از آنها تعدد قوانین در سطوح مختلف سازمان اداری است که باعث شده در تصمیمگیری تناقض و استدلال خیلی سخت شود. شما اگر الان بروید این موردی که بنده خدمت شما بزرگواران عرض کردم، اکثر افرادی که در دستگاه قضائی هستند به این موضوع اذعان دارند.
نکته دوم؛ شما استحضار دارید که اگر ضرورتی داشت این چیزی که ما الان داریم رسیدگی میکنیم طرح است، این طرح ضرورتی نداشت، اگر باشد قوه قضائیه، من از دوستان دولت سؤال میکنم، مگر قوه قضائیه از طریق دولت، حتی ما به قوه قضائیه اختیار دادیم که اگر شما لایحهای داشتید و دولت امتناع کرد شما خودت مستقیماً میتوانی لایحهات را ارسال کنی. پس ما نباید این ضرورت را تشخیص بدهیم، اگر این نواقصی داشت به نظر من خود قوه قضائیه استدلال بهتری میتوانست داشته باشد.
نکته بعدی در ماده (7 مکرر) شما مطالعه کنید، ایجاد تشکیلات دادستانی را در دیوان ایجاد کرده است. اصلاً ضرورتی ندارد. اکثر شکایات مردم صرفاً ماهیت مطلق قضائی ندارد، حتماً ما بیاییم بگوییم که شما اینجا ایجاد تشکیلات دادستانی کنید. دوستان دقت کنید! این بحث مهمی است. الان اینجا ایجاد تشکیلات دادستانی کرده، همه شکایات مردم از دستگاههای دولتی ماهیت قضائی ندارد، بنابراین ایجاد تشکیلات دادستانی کردن اولاً خلاف اصل (75) قانون اساسی است، حالا اگر در جای خودش این اتفاق افتاد آنجا در ماده (7) ما تذکر میدهیم که خلاف اصل (75) قانون اساسی است، این دارد بار مالی دولت را اضافه میکند، بنابراین ضرورتی ندارد.
نکته بعدی باعث طولانی شدن پروسه اتخاذ تصمیم میشود و آرای دسترسی به ریاست دیوان، الان ببینید! کسی که تظلمخواهی میکند به ریاست دیوان دسترسی دارد، به دیوان دسترسی دارد. دوستان! الان اگر ما بخواهیم این تشکیلات را ایجاد کنیم دسترسی به دیوان و ریاست دیوان قطع خواهد شد. حالا شما تظلمخواهی مردم را ببینید چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) نکته بعدی، آقای دکتر تمام کردم (نایبرئیس ـ دیگر وقتتان تمام شده است) پنج دقیقه من که تمام نشد.

مسعود پزشکیان
به همه سه دقیقه وقت دادیم.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! وقت من باقی است. تمام کردم، چشم.

مسعود پزشکیان
خلاصه صحبت کنید مسأله حل است.

مهرداد لاهوتی

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، موافق بعدی جناب آقای کاظمی نماینده ملایر هستند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف و بزرگوار ایران و عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام اربعین حسینی. دوستان و همکاران عزیز میدانند که به موجب اصل (173) قانون اساسی برای رسیدگی به تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مأمورین دولتی و واحدها و سازمانها و وزارتخانهها و آییننامههای دولتی دیوان عدالت اداری تشکیل شده و از ابتدای تشکیل سیستم قضائی جمهوری اسلامی این دیوان به کار خودش مشغول است. متأسفانه در سالهای اخیر تشکیلات دیوانی و دیوانسالارانه ما به گونهای عمل کرده که نه تنها روند شکایات مردم از مستخدمین دولتی و آییننامههای مصوبه آنان کم نشده، بلکه این عملکرد موجب افزایش شکایات مردم شده و حال آن که انتظار این بوده که سیستم اداری ما روز به روز با دریافت کاستیها و نارساییها خودش را اصلاح کند و به مردم خدمت بیشتری ارائه بدهد. حالا که این مقصود حاصل نشده ما بایستی به گونهای عمل کنیم که روند رسیدگی در دیوان بهتر و با سرعت بیشتری انجام شود.
نمایندگان و همکاران محترمی که موکلین آنها در دیوان عدالت پرونده دارند و تظلمخواهی کردند میدانند که عموماً این موکلین از اطاله دادرسی و اینکه زمان زیادی از زمان تقدیم دادخواست آنها به دیوان گذشته، ولی هنوز رأی قطعی صادر نشده گلایه و شکایت دارند. علت این کار اولاً میتواند کمبود عِده و عُده در دیوان عدالت اداری باشد که به بودجهها و منابع مالی کشور برمیگردد که دیوان هم مقصر نیست. اما بخشی به مشکلات قانون دیوان عدالت اداری برمیگردد. اینکه مخالفین محترم فرمودند چرا دولت لایحه نداده، این را عرض میکنم که هم رئیس قوه قضائیه جناب آقای رئیسی با این طرح موافقند و به صورت لایحه این را فرستاده بودند، ولی به خاطر اینکه سرعت عمل بیشتر شود به صورت طرح در کمیسیون مطرح شد و هم اینکه دولت هم با این طرح موافق است، چون بار مالی ندارد.
ما بایستی این موضوع را عرض کنیم که در سیستمهای قضائی همه کشورها رسیدگیها دومرحلهای است. ما الان در سیستم قضائی خودمان در دادگاهها یک دادگاه بدوی داریم و یک دادگاه تجدیدنظر. متأسفانه در دیوان عدالت اداری رسیدگی به این دعاوی و دادخواستها و تظلمات الان سهمرحلهای است. با اینکه میدانیم دعاوی مطرحشده در دیوان عدالت عموماً سبکتر از آن چیزی است که در سیستم قضائی کشور مطرح میشود. یکی از دلایل اصلی ارائه این طرح و در واقع محور این طرح این مسأله است که ما یک رسیدگی سهمرحلهای را دو مرحله کنیم. ببینید! مثلاً آرایی که در هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری صادر میشود، یا آرایی که توسط کمیسیون ماده (100) شهرداریها یا در هیأتهای حل اختلاف کارگری رسیدگی میشود، یک بار بنده خدایی که مشکل دارد مدتها باید موضوع را آنجا مطرح کند، بعد از آنجا بگذرد به دیوان عدالت در مرحله بعدی بیاید و مرحله دوم مرحله رسیدگی تجدیدنظر. ما آمدیم این رسیدگیها را (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) دومرحلهای کردیم، گفتیم اگر اعتراض شد این آرا مستقیم به تجدیدنظر ارسال شود.
یا در بحث تأمین قضات دیوان الان قاضی که بایستی در دیوان قضاوت کند بایستی (20) سال سابقه داشته باشد، ما گفتیم آنهایی که دکترای حقوق عمومی دارند بتوانند توسط دیوان عدالت به کار گرفته شوند. مجموعاً این کار توسط قضات کمیسیون رسیدگی شده، من از همکاران محترم تقاضا دارم به این طرح که بسیار کارشناسی شده و با تحقیق و پژوهش انجام شده انشاءالله رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان

علی فرهادی
موافق
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم، رئیس و اعضای محترم هیأترئیسه و تسلیت ایام اربعین حسینی. عرض کنم درخصوص طرح همانطور که نمایندگان محترم موافق جناب آقای دکتر کاظمی به موارد اشاره کردند، به هر حال طرح با شرایطی که با نظر دیوان محترم عدالت اداری در کمیسیون با نظر موافق بررسی شده، پیشنهاد شده، ضعفهایی که الان در دادرسی دیوان وجود دارد بعضاً به لحاظ اینکه تمرکز دیوان در تهران است، دسترسیهای مردم را در سطح کشور از طریق دادرسی الکترونیکی، ثبت درخواست الکترونیکی در کل کشور آسانتر کرده است. مراجعات مردم را به مرکز که باعث تراکم، ترافیک و آلودگی است، زمان رفت و برگشت و حوادثی را که دارد کمتر کرده است. زمان اجرای احکام را با اتقان اجرا مواجه کرده است. اکنون بعضی از آرای دیوان به ویژه در حوزه مالی شاید در اجرا مشکلاتی دارند، اما اجرای احکام دیوان چنانچه دستگاه دولتی نسبت به اجرای حکم اقدام نکند میتواند با ابلاغ به سازمان برنامه و بودجه نسبت به اجرای حکم اقدام کند و مردم را از سرگردانی و اینکه دنبال نتیجهای در رسیدگی بودند نجات بدهد و سریعتر به اجرای حکم برسند. درخصوص رسیدگیهای تخصصی، جذب حقوقدانان مرتبط با حقوق عمومی و کسانی که در حوزه حقوق عمومی تسلط دارند دقت بیشتری صورت گرفته و اصلاحات دیگری که در کلیات آن به عمل آمده، چه درخصوص تشکیل و تعیین دادستان در حوزه دیوان عدالت اداری و موضوعاتی که نتیجه آن سرعت رسیدگی به دسترسی مردم به دیوان عدالت و اتقان آرا است در این طرح دیده شده و در کلیات از نمایندگان محترم درخواست میکنم نسبت به کلیات آن رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایید! از موافقین و مخالفین محترم تشکر میکنم. مخالفین محترم اشکال کلی به کلیات طرح نداشتند، بلکه انتقاداتی به بعضی از موارد خاص داشتند که بعد از تصویب کلیات نسبت به آن جزئیات هم چون پیشنهاد داریم انشاءالله رسیدگی خواهیم کرد. اگر که مجلس قانع شد به آن تغییرات رأی میدهد، ولی علیایحال عنایت بفرمایید که اگر این اصلاح به عنوان طرح آمده به خاطر فوریت است که بعد از امضای رئیس قوه و نظارت ایشان ما به عنوان طرح مطرح کردیم تا زودتر انجام شود. بحث اصل (75) که بعضی از عزیزان مطرح کردند، ما هیچ تشکیلات اضافی نداریم، با تشکیلات اضافی مخالفیم. یکی از معاونین فعلی دادستان میشود و اگر بحث جذب قضات نخبه مطرح شده تا به الان قضات محترم از سایر دادگستریها در خدمت دیوان قرار میگرفتند. از آن طرف قوه قضائیه استخدام میکند، بعد در اختیار دیوان قرار میدهد. اینجا دیوان طبق صلاحدید و به تشخیص خودش سعی میکند آن چند نفری را که در قوه، قاضی در اختیارش قرار میداده را خودش به کار بگیرد. این کار بسیار عالی است، چون بحث کار دیوان یک کار مشمول به امور اداری و تخصصی است. دیوان عدالت اداری در واقع بر قوانین و مقررههای امور اداری کشور و آنچه که در کمیسیونهای شبهقضائی کار شده نظارت میکند.
بنابراین هیچ اشکالی ندارد و ما اینجا چیز اضافی نداریم و آنچه را که از قضات نخبه در سطح دکترا و غیره گفته شده، این بیانگر امنیت دادن به کار دیوان است که ما توقع و انتظار داریم برادران عزیز و خواهران محترمه انشاءالله به کلیات این طرح رأی بدهند و آن جزئیاتی را که مخالفان محترم فرمودند که یکی، دو، سه تا ماده است را بحث میکنیم، اگر مجلس قانع شد طبیعتاً اصلاح میشود، اگر ما قانع کردیم به آن اصلاحات ما رأی خواهند داد. بنابراین من خواهش میکنم عزیزان محترم به این طرح رأی مثبت بدهند، به نفع دیوان و کشور است. والسلام

مسعود پزشکیان
ـ خیلی ممنون. حضار 214 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به کلیات طرح اصلاح قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافقند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید وارد جزئیات شویم، من مواد را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ عنوان قانون تشکیلات و آییننامه دادرسی دیوان عدالت اداری» مصوب 22/9/1390 به «قانون دیوان عدالت اداری» تغییر مییابد.
آقای صباغیان نیستند، آقای رئیس! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به ماده (1) اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ به انتهای تبصره ماده (3) قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری عبارت «در صورت عدم حضور رئیس شعبه تجدیدنظر، اداره شعبه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضائی بیشتری دارد» اضافه میشود و شماره آن به تبصره (1) تغییر می¬یابد و دو تبصره به عنوان تبصرههای (2) و (3) به شرح زیر به آن الحاق میشود:
تبصره 2 ـ شکایات و اعتراضات اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از عمومی و خصوصی از آراء و تصمیمات مراجع اختصاصی اداری موضوع بند (2) ماده (10) این قانون مستقیماً در شعب تجدیدنظر مطرح و مورد رسیدگی قرار می¬گیرد. رأی صادره قطعی است. سایر شکایات و اعتراضات در شعب بدوی رسیدگی می¬شود.
پس از لازمالاجراء شدن این قانون پروندههای موجود در شعب بدوی و تجدیدنظر مطابق صلاحیت زمان ثبت دادخواست رسیدگی میشود.
تبصره 3 ـ مقصود از مراجع اختصاصی اداری کلیه مراجع و هیأتهایی است که به موجب قوانین و مقررات قانونی، خارج از مراجع قضائی تشکیل میشوند و اقدام به رسیدگی به اختلافات، تخلفات و شکایاتی میکنند که در صلاحیت آنها قرار داده شده است، نظیر هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری، کمیسیون ماده (100) قانون شهرداری، هیأتهای حل اختلاف مالیاتی، هیأتهای حل اختلاف کارگر و کارفرما و شعب تعزیرات.
آقای فتحی! پیشنهادتان را مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی

مسعود پزشکیان

محمد جواد فتحی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده لازم است ابتدا از حاجآقای بهرامی ریاست محترم دیوان عدالت اداری و معاونینشان آقای دکتر پیرزاده و آقای دکتر موحد که در طول رسیدگی به این طرح در کمیسیون نهایت تلاش و فعالیت را داشتند تشکر کنم. همکاران محترم مستحضر باشند در تبصره (2) ماده (2) داریم یک مطلبی را تصویب میکنیم که به نظر من خلاف اصول دادرسی عادلانه است. ببینید عزیزان! آن تصمیماتی که در هیأتهای حل اختلاف گرفته میشود اصطلاحاً در این مراجع اختصاصی اداری آن تصمیماتی که گرفته میشود، مثل هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری در وزارتخانهها، یا آن تصمیمات کمیسیون ماده (100) قانون شهرداری و یا هیأتهای حل اختلاف مالیاتی و هیأتهای حل اختلاف کارگر و کارفرما، آن مرجع تصمیمگیر مقام قضائی نیست. یعنی اعضای این هیأتهای رسیدگیکننده به تخلفات اداری مقام قضائی نیستند و غالباً تحصیلات حقوقی هم ندارند. این است که آن تصمیماتی که میگیرند غالباً مبتنی بر قواعد و اصول متقن حقوقی نیست. قانونگذار آمده به متضررین از این احکام اجازه داده که در دیوان عدالت اداری شکایت و احقاق حق کنند.
حالا ما در این تبصره آمدیم مرجع رسیدگی را واحد کردیم، گفتیم نسبت به این هیأتها اگر کسی اعتراضی نسبت به آرایشان داشت در یک مرحله در دیوان عدالت اداری رسیدگی شود. این خلاف بیّن اصول دادرسی عادلانه است. در دادرسی عادلانه و منصفانه تأکید بر دومرحلهای بودن رسیدگی در نزد مراجع قضائی است. با توجه به اینکه رسیدگی در این هیأتها و کمیسیونهای اداری به هیچ وجه واجد استانداردهای رسیدگی قضائی نیست، ما باید بر دومرحلهای بودن رسیدگی در دیوان عدالت اداری تأکید کنیم که از اصول دادرسی منصفانه است.
حالا ایرادی که دوستان میکردند، میگفتند این موجب اطاله دادرسی است. آیا واقعاً این میتواند یک مجوزی برای نادیده گرفتن اصول دادرسی منصفانه باشد؟ بالاخره دیوان عدالت اداری همانطور که از اسم آن برمیآید به دنبال اجرای عدالت است. اگر واقعاً کسی در هیأتهای رسیدگیکننده اداری حقش ضایع شده یک مرجع و ملجأیی باید باشد. ما نیاییم این اصول مسلم حقوقی را نادیده بگیریم، (نایبرئیس ـ متشکرم) ضمن اینکه این مراجع اداری هم اساساً رویه واحد و دادرسی واحدی ندارند، خیلی متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر فتحی! شما پیشنهادتان را در تبصره (2) دادید یا تبصره (3)؟ (فتحی ـ 2 است) الان تبصره (2) مد نظرتان است، بله.

اکبر رنجبرزاده
در تبصره (2) ثبتنام نکردند، چونکه آدرس اشتباه بود؛ تبصره (2) ردیف (1) ثبتنام کنید، ده ثانیه صبر میکنیم ثبتنام کنند. ثبتنام کافی است، قرعهکشی میکنیم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمد محمودیشاهنشین مخالف هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیزم عرض سلام و خداقوت دارم و این ایام که ایام جوشش و عشق و ایام حضور عاشقان اباعبدالله در مسیر اربعین است را گرامی میدارم.
دوستان عزیز! من ضمن احترام خاصی که به برادر عزیزم آقای دکتر فتحی دارم و نگاه ایشان هم از لحاظ شکلی و هم لحاظ ماهوی یک نگاه حقوقی است، اما چون مدتهای طولانی در این نوع کمیسیونها حضور داشتم باید عرض کنم اولاً این نوع کمیسیونهایی که ایشان فرمودند از جمله بحث کمیسیون ماده (100)، تخلفات اداری، بحث تخلفات مالیاتی، عموماً اینها یک قاضی نماینده دادگستری عضو دارند و درست است که اینها قضائی نیستند، اما شبهقضائی هستند، معمولاً با سه تا عضو که یکی از این اعضا از قوه قضائیه معرفی شده حضور دارد و اینها بررسی میشود.
ببینید! ما بالاخره باید یک شرایطی را ایجاد کنیم که مردم بتوانند برای تصمیماتی که دستگاهها و کمیسیونها میگیرند و جنبه مجرمانه ندارد، ولی میخواهند احقاق حق کنند، نسبت به تصمیمات این کمیسیون اعتراض دارند، بتوانند یک مرجعی را پیدا کنند و شکایت کنند و بتوانند در این مرجع دوباره ادله، نگاه و مستندات خودشان را ارائه بدهند که قابلیت رسیدگی مجدد از یک دستگاه قضائی که تسلط کافی و وافی به امور قضائی دارد.
اما اینکه چرا اینها در یک مجموعه دیده میشود طبیعی است اینها باید در یک مجموعه دیده شود که تسریع در رسیدگی شود و زودتر رسیدگی شود، قضاتی که تسلط کافی به این امور مرتبط دارند به این شعبات رسیده شود. در هر صورت مردم نیاز به یک پناهگاهی دارند که بروند و از بخش دولتی و یا بخش عمومی غیردولتی شکایت داشته باشند، خواستههایشان را بخواهند رسیدگی کنند.
هر چند شاید دوستان بگویند کمیسیون ماده (100) هم دو مرحله است، در تجدیدنظر یا کمیسیونهای مشابه هم قضات حضور دارند، کافی است. اما واقعاً کافی نیست، چون بالاخره نگاه بازرسی کل کشور و نگاه دستگاه قضا یک نگاه جامعتری است و به مباحث حقوقی، حقوق مکتسبه افراد و اشخاص، مباحثی که درخصوص مالکیتها است، مباحثی که میتواند به اموال عمومی ضرر و زیان وارد کند، با یک نگاه بالاتری نگاه میکند. متأسفانه یکی از نظرات کمیسیونها چون شاکیشان دستگاه بخش عمومی است، مثلاً در کمیسیون ماده (100) شاکی شهرداری است، در بحث مالیاتی شاکی دارایی است، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) نگاه اینها نگاه به حفظ حقوق شاکی است، اما دیوان میتواند این دفاع عمومی را داشته باشد. متشکرم، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای امیرآبادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران. ببینید عزیزان! آنچه که اینجا جناب آقای دکتر فتحی پیشنهاد حذف دادند این است که وقتی کمیسیون ماده (100) رأیی را برای شهروندان صادر میکند، آنچه که مورد اعتراض این شهروند قرار میگیرد در قانون فعلی در شعب بدوی دیوان و سپس در شعبه تجدیدنظر مورد رسیدگی قرار میگیرد اما آنچه که ما الان داریم تصویب میکنیم شعبه بدوی دیوان را داریم حذف میکنیم و مستقیم به شعبه تجدیدنظر برود. این یعنی اینکه ما یک حق را از مردم میگیریم و یک مرحله را کم میکنیم. شاید استدلال دوستان بر این باشد که وقتی یک مرحله را کم میکنیم اطاله دادرسی کم میشود، اما اینگونه نیست. اگر ما واقعاً بخواهیم اطاله دادرسی را کم کنیم و زمان را کمتر کنیم تا مردم زودتر به نتیجه پرونده برسند، بیاییم شعب را زیاد کنیم. چرا یک حق را از مردم بگیریم؟
بنابراین پیشنهادی که آقای دکتر فتحی دادند کاملاً مشخص است، میخواهند روال قبلی که وقتی رأی بدوی و سپس تجدیدنظر در هیأتهایی که تخلفات اداری هستند یا کمیسیون ماده (100) است یا هر هیأتی که حل اختلاف است، در ادارات و سازمانها برای افراد تشکیل میشود. شما نگاه کنید، یک فردی را بعضاً با (25) سال سابقه خدمت اخراج میکنند، این فرد با (25) سال سابقه خدمت حق دارد چند مرحله اعتراض کند، چرا این حق را از او بگیریم؟ امکان دارد در یک مرحله اشتباه کرده باشند، بگذارید دوباره رسیدگی شود، چه اشکالی دارد؟
بنابراین من فکر میکنم رویه موجود که در هیأتها بدوی رأی میدهد، بعد تجدیدنظر میشود، بعد فرد برای تجدیدنظر به دیوان شکایت میبرد و در بدوی دیوان و سپس تجدیدنظر دیوان مراحل بهتری است. اگر چنانچه ما این را الان براساس این پیشنهاد کمیسیون محترم حذف کنیم، قطعاً یک حق را از مردم و آنهایی که میخواهند اعتراض کنند گرفتیم. من خواهش میکنم عزیزان به پیشنهاد جناب آقای دکتر فتحی رأی بدهند.

مسعود پزشکیان

علی فرهادی
مخالف
خدمت نمایندگان محترم عرض کنم درخصوص هیأتهای تخصصی که رسیدگی به امور قضائی میکنند، در اینجا مطرح شده که همه هیأتها، ماده (100)، هیأت حل اختلاف، هیأت مالیاتی و هیأتهای دیگری که در قوانین مختلف از آنها اسم برده شده است. اولاً قانون آنها را تشکیل داده، قانون در مورد آنها و چگونگی رسیدگی آنها اظهارنظر کرده، در بسیاری از آنها یا شاید همه آنها یک نفر قاضی حضور دارد و اظهارنظر میکند. آن که میگوییم رسیدگی دومرحلهای باشد راجع به جایی است که سابقه رسیدگی اساساً نیست، مردم از یک نفر شکایتی دارند، دعوایی راجع به مطالبه یک طلبی دارند، قبلش جایی مطرح نکردهاند. یکدفعه به دادگستری میروند، شعبه بدوی و شعبه تجدیدنظر، دادسرا، دادگاه، اینها را میگویند بدوی مرحله یک و بعد مرحله بعدی صدایشان شنیده شود. واقعیت این است که رسیدگی در مراحل مختلف دیوان مثلاً اعتراض به ماده (100)، جایی که هیأت بدوی و تجدیدنظر (100) یا هیأت همعرض رأی داده به دیوان کشور بیاید، تا بخواهد رأی بدوی و تجدیدنظر صادر شود یک ساختمان (20) طبقه را هم میتوانند نقاشیشده تحویل بدهند و این اطاله دادرسیها موجب بینظمی در شهر یا امور اداری میشود.
درخصوص پیشنهاد با احترامی که به همکاران محترم مجلس است، چون موجب اطاله و بعضاً موجب فساد است و یک نوبت حرفها شنیده شده، با پیشنهاد اعلامی مخالفم.

مسعود پزشکیان

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
کمیسیون هم با این پیشنهاد مخالف است. به خاطر اینکه چه در کمیسیونهای مالیاتی، چه در کمیسیون ماده (100)، عزیزان! کمیسیون ماده (100) در شهرداریها دومرحلهای است، یک؛ قاضی که اکثراً یا دادستان و یا رئیس دادگستری شهرستان است، دو؛ یک عضو شورای شهر، نماینده استانداری. اینها میآیند در رابطه با این جریمه یا شکایت نظر میدهند، این میشود مرحله اول. کمیسیون مرحله دو ماده (100) باز یک نفر قاضی، یک نفر عضو شورای شهر و یک نفر از استانداری میآید. در امور مالیاتی هم همین است، دو بار رسیدگی میشود. حالا اگر ما بخواهیم در دیوان باز یک قاضی در مقابل آن سه نفر نظر بدهد و باز تجدیدنظر شود، گاهی سه، چهار سال میشود و آقایان عزیز! این همان مشکلی است که به خاطر عدم اطاله دادرسی داریم، ما جلوی این اطالهها و پروندههای انباشته به کمیسیون را بگیریم به ماده (1) و ماده (2) تجدیدنظر احترام بگذاریم که آنجا هم قاضی وجود دارد. حالا اینجا یک قاضی است، آنجا یک قاضی و دو کارشناس است. بنابراین کمیسیون با این پیشنهاد با حفظ احترام مخالف است، رأی «دو» بدهید.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند، پیشنهاد آقای دکتر فتحی مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: هادی شوشتری، محمود نگهبانسلامی، عبدالکریم حسینزاده، سیدمهدی مقدسی و اصغر مسعودی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای هادی شوشتری نماینده محترم قوچان و فاروج.
ـ آقای محمود نگهبانسلامی نماینده محترم خواف و رشتخوار.
ـ آقای عبدالکریم حسینزاده نماینده محترم نقده و اشنویه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب.
ـ آقای اصغر مسعودی نماینده محترم نیریز و استهبان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای هادی شوشتری نماینده محترم قوچان و فاروج دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند.

هادی شوشتری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و ایاک نستعین
در آستانه اربعین حسینی صمیمانهترین مراتب ارادت و دلدادگی خود را تقدیم آستان مقدس حضرت امام حسین (علیهالسلام) مینماییم، آن امام عزیز در آغاز و طلیعه حرکت تاریخی، فلسفی و سیاسی، هدف بنیادی نهضت خود را اصلاح در شئون مختلف جامعه اسلامی تبیین و فرمودند «أنما خرجت لطلب الاصلاح فی امت جدی». سلام و درود انبیای الهی بر سید و سالار شهیدان باد که «سلامٌ علیه یوم ولد و یوم یموت و یوم یبعث حیّاً».
از محضر نمایندگان محترم ملت اجازه میخواهم با اغتنام فرصت درخصوص مسائل و مشکلات اجرایی حوزه انتخابیهام شهرستانهای قوچان در استان خراسانرضوی و شهرستان فاروج در استان خراسانشمالی نکات و تذکراتی به مسئولین محترم اجرایی کشور و وزرای محترم هیأت دولت عرض کنم.
از جناب آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم رئیسجمهور و همچنین دبیر محترم دولت میخواهم با توجه به تصویب ایجاد بخشهای جدید آساک و آبکوه در شهرستان قوچان در کمیسیون سیاسی ـ دفاعی دولت موضوع با قید فوریت در دستور هیأت محترم وزیران جهت تصویب نهایی قرار گیرد.
از جناب آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم رئیسجمهور و جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی و دکتر دژپسند وزیر محترم اقتصاد و دارایی میخواهم جهت تأمین منابع مالی و تعیین فاینانسور خارجی پروژه مهم راهآهن مشهد ـ بجنورد ـ گرگان به عنوان مهمترین پروژه محرک توسعه اقتصادی پهنه شمالشرق کشور.
تذکر به جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی و مدیرعامل محترم شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور درخصوص تأمین منابع مالی و شروع عملیات اجرایی قطعه دوم آزادراه مشهد ـ چناران ـ قوچان با هدف کاهش ترافیک سنگین ورودی از محور شمالشرق کشور به دومین کلانشهر کشور.
تذکر به جناب آقای دکتر رحمانیفضلی وزیر محترم کشور درخصوص ارسال طرح ارتقای روستای مزرج در بخش مرکزی قوچان و همچنین روستاهای خرق، مایوان و چری در بخش مرکزی فاروج به عنوان نقطه شهری و تأسیس شهرداری در آن.
تذکر به جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت تأمین منابع مالی درخصوص تکمیل مجتمعهای فرهنگی و هنری قوچان به عنوان پایتخت موسیقی مقامی کشور و همچنین تکمیل و بهرهبرداری از مجتمع فرهنگی ـ هنری شهرستان قوچان. همچنین به معاونت هنری وزارت مذکور درخصوص ایجاد دبیرخانه دائمی جشنواره پیران چنگی، تکمیل کتابخانه تیتکانلو، تأمین اعتبار جهت احداث ساختمان جدید کتابخانه فاروج، تأمین اعتبار جهت تکمیل و بهرهبرداری از پروژه میقاتالرضا در آلماجق شهرستان قوچان.
تذکر به جناب آقای دکتر غلامی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری جهت تأمین منابع مالی درخصوص احداث سالن ورزشی، تالار اجتماعات، کتابخانه و سلفسرویس دانشگاه صنعتی قوچان. همچنین رئیس دانشگاه فنی و حرفهای درخصوص راهاندازی آموزشکده فنی خواهران در قوچان.
تذکر به جناب آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ارتقای مجتمع آموزش عالی سلامت به سطح دانشکده علوم پزشکی و همچنین تکمیل و بهرهبرداری پروژههای نیمهتمام مراکز خدمات جامع سلامت هیهی، مزرج، علیزینل، فرخان، نسیمآباد و سیدالشهدا و امام سجاد قوچان.
تذکر به جناب آقای دکتر رحمانی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت جهت اعطای تسهیلات سرمایه در گردش و سرمایهای طرح توسعه مجتمع طرح صنعتی دوچرخهسازی قوچان و همچنین شرکت کاشی طوس قوچان با هدف تولید پایدار.
تذکر به جناب آقای دکتر شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیرعامل محترم سازمان تأمیناجتماعی درخصوص شروع عملیات اجرایی پلیکلینیک قوچان و همچنین تأمین اعتبار جهت احداث ساختمان اداری، تأمین ساختمان اداری تأمیناجتماعی شعبه فاروج و همچنین تذکر به رئیس سازمان بهزیستی کشور جهت تکمیل ساختمان مجتمع آرزوی شهر قوچان.
تذکر به جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت و مدیرعامل محترم شرکت ملی گاز کشور جهت تعیین تکلیف پروژه گازرسانی به شهر باجگیران و (12) روستای باقیمانده.
تذکر به جناب آقای دکتر مونسان وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درخصوص ثبت ملی فاروج به عنوان پایتخت آجیل کشور، ارتقای نمایندگی شهرستان قوچان به سطح اداره، احداث زیرساختهای مناطق نمونه گردشگری دره یوسفخان و شمخال در (35) کیلومتری عشقآباد.
به جناب آقای دکتر حاجمیرزایی وزیر محترم آموزش و پرورش و دکتر رخشانیمهر رئیس سازمان نوسازی، تجهیز و توسعه مدارس کشور درخصوص تکمیل و بهرهبرداری استخر دانشآموزی قوچان و فاروج و احداث مرکز رفاهی فرهنگیان (رحیمی ـ تشکر جناب آقای شوشتری) شهرستان فاروج و همچنین دانشگاه فرهنگیان قوچان.
به جناب حاجآقای بختیاری رئیس محترم کمیته امداد و مهندس فتاح رئیس بنیاد مستضعفان کشور جهت رسیدگی ویژه به وضعیت معیشتی دهستان سنگر شهرستان فاروج. «و آخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمین»

عبدالرضا مصری

علیرضا رحیمی
از دومین ناطق جناب آقای محمود نگهبانسلامی نماینده محترم خواف و رشتخوار دعوت میکنیم برای نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند.

محمود نگهبان سلامی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی اعزنا بالاسلام و اکرمنا بالقرآن و وفقنا بالایمان»، «و الصلاه و السلام علی خاتم الانبیاء و المرسلین و علی آله و اصحابه اجمعین».
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و آرزوی توفیق و سلامتی روزافزون برای رهبر معظم انقلاب و همه خدمتگزاران صدیق نظام مقدس جمهوری اسلامی. همچنین عرض سلام و تسلیت ایام محضر همکاران عزیز، ملت بزرگ و سرافراز ایران اسلامی به ویژه مردمان فهیم و سختکوش حوزه انتخابیه خواف و رشتخوار. در ابتدا حمله ترکیه به سوریه و کشتن مردم بیگناه را محکوم میکنم.
نظام جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تاکنون مورد هجمهها و توطئههای دشمنان قرار داشته است. نظام سلطه و استکبار به ویژه آمریکا هر روز طرح و نقشه جدیدی را برای فشار بر مردم ایران طراحی کردهاند. آنچه در این شرایط حساس ضروری به نظر میرسد تلاش در جهت رونق فضای کسب و کار، تولید و اشتغال، تسهیل شرایط سرمایهگذاری، وحدت و اتفاق نظر بین مسئولین نظام در قوای سهگانه و همت و تلاش مضاعف و جهادی برای کاستن از مشکلات اقتصادی مردم است تا بتوانیم بخشی از آلام مردم را کاهش دهیم.
از ریاست محترم جمهور، معاونین و هیأت محترم وزیران به خاطر کمک در انجام پروژههای کلان و زیربنایی از قبیل پروژه راهآهن تهران ـ خواف ـ سنگان ـ هرات، ایجاد پست (400) کیلوولت برق نشتیفان، توسعه زیرساختهای منطقه به ویژه اختصاص اعتبار و شروع عملیات اجرایی بزرگراه سنگان ـ خواف ـ رشتخوار ـ تربتحیدریه، خط ریل دوم از سنگان به بافق، ایجاد ردیف بودجه فرودگاه خواف، آوردن منطقه ویژه اقتصادی خواف در لایحه پیشنهادی دولت، اختصاص (10) ردیف ملی بودجه برای پروژههای عمرانی در لایحه بودجه کشور، کمک در جهت سرمایهگذاری (20) هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در سنگان و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه، گازرسانی به (57) روستای شهرستان خواف و (42) روستای شهرستان رشتخوار و کمک به دهیاریها و شهرداریهای حوزه انتخابیه خواف و رشتخوار جهت عمران و آبادانی تقدیر و تشکر میکنم.
ضمن تشکر از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و ریاست سازمان ایمیدرو در جهت توسعه زیرساختهای معادن به ویژه در حوزه حمل و نقل، راه، راهآهن و فرودگاه که اقدامات بسیار خوبی در راستای مسئولیتهای اجتماعی و توسعه زیرساختها صورت گرفته، اما همچنان با مشکلات عدیدهای در حوزه معادن پلاسری در زمینه عدم پرداخت حقوق دولتی و ایجاد مشکلات زیستمحیطی و تخلفاتی در این زمینه روبرو هستیم که نیازمند اقدام عاجل است. به علاوه نکتهای که دغدغه خاطر همشهریان عزیز ماست اختصاص صددرصدی اشتغال به نیروهای بومی، استفاده از ظرفیت و توانمندی این نیروها در حوزههای مدیریتی کارخانههای کنسانتره و گندله، اقدام در جهت حل مشکلات مربوط به پساب کارخانهها و سدهای باطله که ممکن است در آینده سلامت مردم ما را تهدید کند.
از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت میخواهم که نسبت به اجرایی کردن ماده (43) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه در ارتباط با انتقال حسابهای بانکی و دفاتر مالی شرکتهای سرمایهگذار به استان خراسانرضوی و شهرستان خواف، اجرای تبصره (6) ماده (14) قانون معادن درخصوص اختصاص سهم شهرستان از حقوق دولتی و پرداخت کامل آن جهت توسعه زیرساختهای منطقه، پرداخت (1) درصد آلایندگی، (1) درصد فروش محصولات برای جبران خسارتهای ناشی از حضور صنایع در حوزههای مختلف اقدام فوری را انجام دهد.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم که نسبت به تسریع در تکمیل بزرگراه سنگان ـ تربتحیدریه که هفته قبل عملیات اجرایی آن شروع شد اختصاص اعتبار برای چهاربانده نمودن جاده قائن به سهراهی نشتیفان با توجه به تردد گسترده ماشینهای سنگین، تعریض و آسفالت جاده شهر جنگل که دارای ردیف بودجه در لایحه بودجه 98 است، آسفالت جاده سلامی به باخرز، آسفالت جادههای روستایی کلاتهها، بیدپارسی و براکوه که به رغم پیگیریهای مکرر سالها است به حال خود رها شده است و آسفالت و تعریض جاده رشتخوار به چخماق و فریمان اقدام عاجل را انجام دهد.
ضمن تشکر از وزیر محترم نفت برای گازرسانی به (100) روستای حوزه انتخابیه خواف و رشتخوار، درخواست دارم که تعداد اندکی از روستاهای باقیمانده در بخش جنگل، بخش پایین خواف و جلگه زوزن را در اولویت گازرسانی قرار دهند.
از وزیر محترم ورزش و جوانان میخواهیم نسبت به اختصاص اعتبار برای تکمیل سالن کشتی خواف، استخر رشتخوار و ارائه تجهیزات و امکانات ورزشی به شهرستان خواف و رشتخوار اقدام لازم را انجام دهند.
از وزیر محترم میراث فرهنگی و گردشگری میخواهم که نسبت به اختصاص اعتبار برای آثار تاریخی و فرهنگی حوزه انتخابیه اقدام لازم را انجام دهند.
از وزیر محترم آموزش و پرورش میخواهم که نسبت به اجرای کامل طرح رتبهبندی معلمان نه فقط یک افزایش جزئی در حقوق و مزایا، (بلکه برای) پرداخت مطالبات انباشتهشده فرهنگیان، حل مشکلات بازنشستگان، ایجاد خدمات رفاهی و بیمهای برای فرهنگیان و بازنشستگان، اختصاص اعتبار برای نوسازی فضاهای فرسوده و مدارس قدیمی، ارائه امکانات و تجهیزات گرمایشی و سرمایشی استاندارد با توجه به اعتبار بسیار خوبی که در کمیسیون تلفیق گذاشتیم اقدام لازم را انجام دهد. همچنین تعیین تکلیف نهایی حقالتدریسها، نیروهای خرید خدمات، پیشدبستانیها، سربازمعلمان و سایر نیروهایی که با آموزش و پرورش همکاری داشتهاند از ظرفیت آنها در حوزه آموزش استفاده نماید.
دغدغهای هم برای همکاران و دبیران زبان انگلیسی از طرح رفع انحصار زبان انگلیسی ایجاد شده بود که لازم دانستم یادآوری کنم که من به هیچ عنوان با حذف درس زبان انگلیسی از مدارس موافق نیستم و مطمئن باشند که اجرایی نخواهد شد. اما با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در اردیبهشت سال 95 آموزش سایر زبانها به صورت اختیاری را مفید میدانم و اینکه انحصار فقط برای زبان انگلیسی باشد را مضر میدانم و قطعاً در کمیسیون نظرات خودمان را اعمال خواهیم کرد تا دغدغه همکاران برطرف گردد.
از وزیر محترم بهداشت و درمان میخواهم که نسبت به تکمیل ساختمان اورژانس بیمارستان (22) بهمن خواف، رفع کمبود پزشک متخصص در بیمارستانهای خواف و رشتخوار، ارائه تجهیزات لازم و مورد نیاز آزمایشگاهی، تکمیل مراکز خدمات جامعه سلامت در مژن آباد، قاسمآباد، برآباد، نصیرآباد، گرازی و شبانهروزی نمودن خدمات مراکز درمانی سنگان، قاسمآباد، نشتیفان، سلامی و جنگل اقدام فوری را انجام دهد.
از وزیر محترم کشور میخواهم که نسبت به ارتقای سنگان به شهرستان با توجه به وجود زیرساختها و شاخصهای مورد نیاز که طی چند سال اخیر ایجاد گردیده، ارتقای روستای فتحآباد رشتخوار به شهر و ایجاد بخش آستانه به مرکزیت باسفر و سنگان و ارتقای روستاهای برآباد و سیده به شهر اقدام لازم را انجام دهد. (رحیمی ـ تشکر میکنیم).
از وزیر محترم ارتباطات میخواهم که نسبت به حل مشکلات آنتندهی همراه اول و ایرانسل در برخی از روستاهای خواف و رشتخوار، حل مشکل کارگزاران مخابراتی.
از وزیر محترم رفاه و کار برای تسریع در ساخت درمانگاه تأمیناجتماعی خواف (رحیمی ـ تشکر میکنیم) و از وزیر محترم جهادکشاورزی هم برای خرید تضمینی و پرداخت به موقع پول آنها و از وزیر محترم نیرو هم نسبت به خاموشی چاههای کشاورزی در مواقع نیاز و پر کردن چاههای دستی مردم در روستاهای مرزی جهت حل مشکل آنها اقدام لازم را انجام دهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. از ناطق بعدی جناب آقای عبدالکریم حسینزاده نماینده محترم نقده و اشنویه دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند.

عبدالکریم حسین زاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت شما همکاران عزیز و گرانقدرم و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب دارم. پشت تریبون قرار نگرفتهام که ضجه کنم، ترحمی را برانگیزم و قرار هم نیست که مظلومنمایی کنم. زبان آدمی در طرح موضوعات ساده ناتوان است، چه رسد به اینکه بخواهد موضوعات درگیر با حوزه انسانی و بشری را مطرح کند. این روزها هر لحظه که به اخبار شبکههای مختلف تلویزیونی، کانالهای تلگرامی و رسانهای و فضای مجازی مینگرید با حجم وسیعی از اخبار کشته شدن، به خون آلوده شدن و آواره شدن انسانها روبرو میشویم. امروز بنای آن را دارم که نه با زبانی از احساس، بلکه با زبانی از عقلانیت، با زبانی از قانونورزی و با زبانی از انسانیت تحلیل وضعیت امروز سوریه و ترکیه را با شما به تحلیل و نقد بنشینم.
اما پیش از آن خدمتتان عرض کنم، دیروز در پستوها و در صندلیهای مجلس هنگامی که برای محکوم کردن اقدام ترکیه توسط همکاران من امضا جمع میشد، تعدادی از همکاران فضای مجلس را دوقطبی کردی و ترکی کرده بودند. همکاران عزیز! در هر گوشهای از جهان هستی اگر انسانی کشته شود، انسانی نابود شود به زعم انسان بودن تقبیح است و باید آن را تقبیح کنیم. کشته شدن انسان، کرد، ترک، لر، عرب، فارس و عجم و غیر اینها نمیشناسد. انسان کشته میشود و در کشته شدن هر انسانی شمعی از امیدواری و حیات آتی زیست انسان خاموش میشد.
آنچه که امروز اردوغان به دنبال آن میگردد چیست؟ اردوغان میخواهد با رفع خطر کردها در منطقه حائل امنیتی ارتش آزاد را مستقر کند و یگانهایی را که در ترابلس، بابل، اعزاز و عفرین مستقر بودند را در منطقه امنیتی نیز به وجود بیاورد. ارتشی که امروز اردوغان به وجود آورده ناشی از فرماندهی دو نفر به نامهای آلپ ارسلان چلیک و همپیمان قدیمیاش براکسی میسینجی است. لشکرکشی این دو نفر از سال 2012 به وسیله اردوغان به وجود آمده، در اصل نگاههای ترکمانی دارند، اینها تا به امروز که تا سال 2015 به (15) تا گروهان، تیپ و لشکر تبدیل شدهاند. اولین فرمان اردوغان برای اینها مقابله با سپاهیان ایرانی، کردها، روسها و سوریها در داخل خاک عراق بوده است و این نشان میدهد پولهایی که اردوغان از عربستانسعودی گرفته برای برهم زدن وفاق ملی و اتحاد سرزمینی درون کشور سوریه بوده است.
این را هم خدمتتان عرض کنم، همین امروز در شبکههای فضای مجازی توسط همین لشکر بریده شدن سر انسانها را به نمایش گذاشتند که این افراد همانهایی هستند که تعداد کثیری از فرزندان این سرزمین که به عنوان مدافعین حرم در سوریه بودند را همین افراد شهید کردند و همین افراد امروز کودکان و زنان کرد را در سوریه سر میبرند و جانشان را به یغما میبرند.
اما شاید سؤال پیش بیاید که اقدامات اردوغان با چه اصولی از قوانین جهانی مغایرت دارد؟
1 ـ مطابق بند (4) ماده (2) منشور ملل متحد تجاوز به تمامیت ارضی هر کشور تقبیح شده است.
2 ـ براساس ماده (51) منشور ملل این اصل صراحت دارد که هر کشوری در مقابل حمله مسلحانه حق دفاع از خود دارد. هیچ وقت کشور سوریه و مردم کرد سوریه حمله و تجاوز به کشور ترکیه نداشتهاند.
3 ـ براساس بند هفتم ماده (2) منشور ملل، هیچیک از مقررات مندرج در این منشور این کشور را مجاز نمیداند که در امور داخلی کشور دیگری دخالت کند.
مسأله بعدی خلاف بند (7) ماده منشور است که وقتی کشوری میتواند در کشور ثانویه حضور داشته باشد که به دعوت کشور هدف در آنجا حضور داشته باشد.
اهداف اردوغان از این سلسله عملیاتها چیست؟ وی در داخل کشور در بدترین شرایط وضعیت رأی قرار دارد و با وجود اینکه انتخابات محلی را هم واگذار کرده به دنبال بهبود شرایط رأی جناح حزب خود در داخل ترکیه است، به دنبال دوقطبیسازی کردی و ترکی است، موضوعی که در داخل کشور ما هم افراد زیادی برای کسب آرا به دنبال آن بودند. هر جا که شما دیدید بوش، ترامپ و حتی سایرین دچار ضعف داخلی شدهاند برای پوشش دادن ضعف داخلی خودشان به کشور دیگری حمله کردهاند. نماد این را همه امروز در اردوغان میبینید. برای پوشش دادن وضعیت خودشان این اقدام را میکنند. امروز باز زایش شدید داعش در سوریه شکل گرفته است، آن هم به لطفی که اردوغان به اینها کرده است و مورد آخر کشورگشایی اردوغان است.
دوستان عزیز! من متذکر میشوم، اردوغان به دنبال این است بخشی از جمعیت سوریه را که غیرکرد هستند در مناطق شمالی مستقر کند، سپر انسانی برای خودش درست کند. اگر ممکن شد آن بخش از جغرافیای سوریه را به کشور خود ملحق کند، اگر نشد با استفاده از جان آنها برای خود سپر انسانی درست کند. اردوغان ثابت کرده دنبال کشورهای متزلزل به لحاظ قدرت مرکزی است. کشور بعدی که او حمله خواهد کرد عراق است، مطمئن باشید هیچ روز این موضوع پیش نخواهد آمد. اما اگر ما در داخل کشور دچار ضعف حاکمیت شویم، اولین کشوری که همه معادلات خاورمیانه را بر هم خواهد زد مجدداً همین اردوغان خواهد بود.
موضوع آخری که من به آن میخواهم اشاره کنم بحث حقوق شهروندی است. دوستان عزیز! از مردم کرد سوریه گله نکنید، سالهای متمادی به اینها شناسنامه نمیدادند. از مردمان کرد ترکیه گله نکنید، اینها را کردهای کوهی و کردهای وحشی میدانستند، برای اینها شناسنامه صادر نمیکردند. کمترین اصول حقوق شهروندی و حقوق انسانی در مورد آنها رعایت نمیشد.
حالا میخواهم به موضوعات داخلی خودمان برگردم. خیلی از ما به صحبتهایی که رهبری اخیراً عرض داشتند بیتفاوت شدیم، مبنی بر اینکه در حوزه حقوق عمومی باید نسبت به همه مردم یکسان نگاه کنیم، مذهب و طایفه تأثیری ندارد، نباید اجازه دهیم در کشور ناامنی باشد، نه برای مسلمان و نه برای غیرمسلمان و نه برای کسانی که به نظام وفادار و نه برای کسانی که وفادار نیستند. امنیت و آزادی باید برای همه باشد، حفظ حقوق عمومی برای همه افراد است.
ببینید! (40) سال از انقلاب گذشته است، شما را به مقدسات قسم میدهم، هر وقت که ما حرف زدیم ما را ضدانقلاب نخوانید، هر وقت که ما درددل کردیم ما را منافق نخوانید، هر وقت که خواستیم بگوییم چرا در این سرزمین کردها هرگز نتوانستند وزیر شوند، کردها هرگز نتوانستند استاندار شوند، کردها حتی هرگز نتوانستند مسئول حراست اداره آموزش و پرورش یا اداره کوچکترین شهرستان شوند ما را ضدانقلاب نخوانید، ما جزئی از شما هستیم. چرا اینقدر غریبگی، چرا اینقدر دیگرخوانی از ما؟ به والله این در مغایرت با صحبتهای رهبری است. اگر رهبری صحبتی داشتند با منِ شهروند عادی نیست، با فرماندهان سپاه است، با نمایندگان ولیفقیه در استانها است، با مدیران کل اطلاعات است، با استانداران است. خدا را شاهد میگیریم گاهی به نقطهای میرسم کاش در استانهای چندفرهنگی همه این اعضای شورای تأمین از افراد غیربومی باشند که به همه شهروندان به یک چشم نگاه کنند.
چرا امروز افراد ساکت شدهاند و همین افرادی که اردوغان آنها را لشکرکشی کرده است و سر فرزندان این سرزمین و لشکریان سپاهیان ما را میبرد کسی دم بر نمیآورد؟ (رحیمی ـ تشکر میکنیم) من خواهش میکنم آخرین موضوعی که میخواهم عرض کنم این است، بیش از این به خودی و غیرخودی دامن نزنیم، بیش از این همدیگر را غریبه نپنداریم. هر وقت کردی خواست بگوید من ایرانی هستم، به اندازه همگی شما میخواهم جانم را برای وطنم، برای سرزمینم و برای ایرانم اهدا کنم در مقابلش میایستیم. در جایی که نیاز به هزینه دادن و مرزداری است او را میخواهیم، در جایی که نیاز به مدیریت و وجود آن در ارکان حاکمیت کشور است او را ضدانقلاب و غیرخودی قبول میکنیم.
من از نمایندگان ولیفقیه خواهش میکنم، شما در استانهای چندفرهنگی (نایبرئیس ـ خیلی زمان گذشت) نماینده ولیفقیه افراد شیعه نیستید، شما به نمایندگی از رهبری پدر همه آن امت از آشوری، ارمنی، زرتشتی، مسلمان تا غیرمسلمان هستید و همچنین فرماندهان سپاه و همکاران، شما را قسم میدهم، شما محمل وحدت و همدلی باشید. مردم از ما وحدت شنیدهاند، وحدت را در (40) سال در عمل ندیدهاند. (نایبرئیس ـ آقای حسینزاده! دو دقیقه بیشتر صحبت کردید) آخرین جمله؛ ما باید انتخاب کنیم، درس عبرت باشیم یا الگو برای نظامهای دیگر؟
=

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. از ناطق بعدی جناب آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب به محضر ملت شریف ایران به ویژه مردم متدین شهرستانهای اراک، خنداب و کمیجان. اربعین حسینی را پیشاپیش تسلیت عرض نموده، امیدوار هستم که این همایش میلیونی و عظیم، آثار و برکات خودش را بر این منطقه داشته باشد.
از سفر نخستوزیر پاکستان به ایران برای میانجیگری استقبال میکنیم. جمهوری اسلامی همواره به دنبال تنشزدایی بوده، امیدوار هستیم عربستان هم با اتخاذ سیاست تنشزدایی مسیری را طی کند که آرامش به منطقه برگردد و در رابطه با بحث آموزش و پرورش صحبتهای زیادی در این مدت شده است. یقیناً همه ما اعتقاد داریم که آموزش و پرورش و آموزش عالی باید محور توسعه در کشور باشد. شأن معلمین و اساتید حفظ شود. درست است که دولت مضایق اعتباری دارد، ولی هنوز هم بایستی مشکلات و گرفتاریهای این قشر عظیم در اولویت قرار بگیرد و رتبهبندی معلمان انشاءالله به سرانجام مطلوب برسد.
قراردادهای موقت کار یک دغدغهای برای جامعه کارگری است. متأسفانه امنیت شغلی و ثبات شغلی را در محیطهای کارگری دچار خدشه کرده است. امیدوار هستیم کمیسیون اجتماعی مجلس قراردادها را تبدیل به دائم کند و هر چه زودتر در صحن مجلس شاهد به تصویب رساندن و تعیین تکلیف اینها باشیم و مشکلات حل شود.
لایحه خدمات کشوری که بازنشستگان عزیز و شاغلین سالها است به دنبال آن هستند، روی آن کار شده و اعاده و برگشت آن به دولت جایز نیست و حتماً ما باید حمایت کنیم، حتی با اولویت مطرح شود.
جناب آقای دکتر امیری معاون محترم رئیسجمهور که در جلسه حضور دارید! جنابعالی شاهد هستید که در این چند سال گذشته بنده مشکلات واحدهای تولیدی را با اشرافی که داشتم از جمله هپکو و آذرآب را بارها مطرح کردیم و پیشنهادات منطقی را دادیم، چون وظیفه نظارتی داشتیم، برگشت به دولت و تعیین تکلیف. اقداماتی انجام گرفته، ما در رابطه با تخلفات گذشته و برخورد با متخلفین تأکیداتی کردیم، در رابطه با سهامدارانی که بعضیها برایشان فرش قرمز پهن کردند و استقبال کردند و الان موجسوار شدهاند را هم کاری نداریم و به جای خودش، ولی انتظار داریم قدم اول که برداشته شده، این قدم کافی نیست، لازم بوده خصوصیسازی به بحث هپکو ورود پیدا کند، ولی کافی نیست. حتماً بایستی ما برای رونق گذشتهاش، برگشت به رونق تولید و تولید در هپکو تدبر کنیم و بلاتکلیف نگذاریم.
موضوع آذرآب هم همینطور است. هم پرداخت حقوق کارگران باشرافت، هم اینکه تعیین تکلیف برای سهامدارانش تسریع کنید، دولت! فرصتسوزی نکنید. ما بارها اعلام کردیم یا به دولت برگردد، یا ساماندهی کند. ما میدانیم که این مسیر میتواند به سرانجام برساند، فقط بایستی در تصمیمات تسریع کرد.
وزیر محترم راه و شهرسازی! میدانیم شما دلسوز هستید و دنبال کارید، ولی قولهایی که جنابعالی و آقای دکتر آخوندی در سفر به اراک، خنداب و کمیجان دادید پروژههایی که صورتجلسه شده هنوز به سرانجام نرسیده، شروع شده، ولی روند آن روند کندی است. پروژه آهنگران ـ کمیجان ـ میلاجرد و خنداب، مسیر پل خنداب، پل سنجان، جاده قرهکهریز، داودآباد و سایر جاده مرزهگران ـ هزاوه. ما تسریع اینها را انتظار داریم که یک سرعتی بگیرید.
وزیر محترم جهادکشاورزی! کشاورزان عزیز ما برای تأمین انواع کودهای شیمیایی دغدغه جدی دارند، حتماً باید انشاءالله مورد توجه قرار بگیرد. در رابطه با انواع بذرها هم همینطور، واقعاً به داد کشاورزان عزیز برسید.
وزیر محترم کشور! درست است، سال، سال انتخابات است، تقسیمات کشوری را مدتی است متوقف کردید. ولی انتظار داریم موضوع ارتقای داودآباد به بخش و بخش قرهکهریز، یک بخش جدید را جدی بگیرید. در زمان مناسب خودش به این موضوع بپردازید، چون مقدمات فراهم شده است.
در رابطه با صدا و سیما بحث جدی این است، صدا و سیما متعلق به (81) میلیون نفر است. حتماً انتظار است که در سطح ملی عمل کند. البته نقاط قوتی دارد که تقویت کند، نقاط ضعفش را برطرف کند. شرایطی فراهم کند که آحاد ملت احساس آرامش کنند و متعلق به خودشان بدانند و انشاءالله سلسلهبرنامههایی بگذارد و تضارب آرا را تقویت کند و فضای حمایتی در این زمینه را ما شاهد باشیم.
در رابطه با مسائل کلی ترکیه هم این است که ما حرفهای برادر عزیزمان آقای حسینزاده را تأیید میکنیم، حرکت ترکیه حرکت غیرمنطقی و غیرانسانی است. ما این حرکت را محکوم میکنیم و حتماً باید جوامع بینالمللی به یک مسیری بروند که جلوی این حرکتهای خودسرانه را انشاءالله بگیرند.
در رابطه با دستورات مقام معظم رهبری، فرآیند قانونگذاری کشور در مجلس فرآیند مناسبی نیست. امیدوار هستیم که این فرآیند اصلاح شود و ما بتوانیم مسیر درستی را انتخاب کنیم و مسیر ما مسیر منطقی برای اداره کشور باشد. سران سه قوه! مردم تحمل کردند، شرایط منطقه را درک میکنند، ولی شما هم مردم را درک کنید، تصمیماتتان الحمدلله تصمیمات مناسب و بجا بوده، این را سرعت بدهید و انشاءالله مردم مسیری را طی کنند که اهداف دنبال شود و به سرانجام برسد. از لطف و محبت همه عزیزان سپاسگزارم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. از آخرین ناطق جناب آقای اصغر مسعودی نماینده محترم نیریز و استهبان دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند.

عبدالرضا مصری
تا آقای مسعودی تشریف میآورند میهمانان را اعلام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران که به این عزیزان خوشآمد میگوییم.
ـ جمعی از بهورزان شهرستان ساوه و زرندیه استان مرکزی که میهمانان جناب آقای مهندس منصوری نماینده محترم ساوه و زرندیه هستند.
ـ جمعی از بانوان مدیر و نخبه شهرستان اسلامشهر استان تهران که میهمانان مجمع نمایندگان محترم استان تهران به خصوص بانوان نماینده استان تهران هستند.
ـ جمعی از کتابداران استان قزوین میهمانان جناب آقای طاهرخانی نماینده محترم تاکستان هستند.
ـ جمعی از اعضای جمعیت هلالاحمر شهرستان پاکدشت استان تهران میهمانان جناب آقای دکتر قمی نماینده محترم پاکدشت هستند.
ـ جمعی از دانشجویان دانشگاه تربیتمدرس شهرستانهای بندرلنگه، پارسیان و کیش که میهمانان جناب آقای شریفی نماینده محترم بندرلنگه، پارسیان و کیش هستند. به همه این عزیزان خوشآمد میگوییم.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای مسعودی نماینده محترم نیریز و استهبان برای نطق اضطراریشان دعوت میکنیم، بفرمایید.

اصغر مسعودی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علیبنالحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحابالحسین»
آن نخل به خون تپیده را میبوسید
آن مشک زهم دریده را میبوسید
خورشید کنار علقمه خم شده بود
دستان ز تن بریده را میبوسید
اربعین ترکیب عقل و عاطفه، حرکت ایمان و عشق، نماد عزت و بصیرت و وحدت، جنبش عاشقانه و مؤمنانه، امتزاج عواطف ارتباطات و احساسات فریاد پایمردی حنجره خسته اسرای کربلا است که جرأت دفاع از حق را آموختند و ارزش مقاومت در برابر ظلم را زنده کردند، باید مواظب بود این حرکت عظیم دستخوش خرافات و اختلافات نگردد. از موکبداران که کرامت و مودت را ابراز کردند تشکر میکنم و از دولتمردان میخواهم متناسب زائران به زیرساختها و امکانات توجه کنند.
وزیر محترم کشور! در مرز مهران کرامت زائران حفظ نشده است زائران سه برابر و امکانات و وسایل نصف شده است. حسین فریاد عدالتخواهی تاریخ بشریت است. نابسامانی نشانه بیعدالتی است. امروز مسلمانان توسط دولتهای مسلمان به خاک و خون کشیده میشوند. (100) هزار کودک یمنی کشته میشود و هزاران کرد آواره میگردند.
ملتهای مسلمان و کشورهای مسلمان! آمریکا شریکی مطمئن برای شما نخواهد بود، چنانچه سپر دفاعی آمریکا مایه آرامش آرامکو نشد. فشار حداکثری، مقاوت حداکثری را رقم زد. انصارالله قدرت انباشت مقاومت، سعودی و امارات را در باتلاق یمن گرفتار کرد. اگر عدالت نباشد عافیت، سلامت، کرامت و امنیت به مسلخ میرود. اگر قوه مجریه با نظارت سازمانیافته از بروز و رشد فساد پیشگیری کند، اگر مجلس در نظارت کوتاهی نکند، اگر قوه قضائیه با کارشناسان قاطع و پاکدامن، مجرم و خائن و عناصر آلوده را از سر راه تعالی کشور بردارد، امید و اعتماد افزون میشود.
امروز دستان پاک رئیسی که میخواهد دستان ناپاک را نه از مچ، که از بازو قطع کند باید بوسید. مقام و موقعیت نباید مانع رسیدگی به فساد شود. قطع دست از بازو یعنی پرداختن به ریشهها و امالفسادها و امنیت مدیران درستکار و خدمتگزار. براساس گزارش دیوان محاسبات کشور در سال 1396 شرکتی (15) میلیون یورو سود خالص داشته و هیچ مبلغی به عنوان سهم دولت به خزانه واریز نکرده است. شرکتی از بابت حق انتفاع سنوات (1847) میلیارد تومان بدهی داشته بالغ بر (4502) میلیارد تومان مانده مطالبات سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران از شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی وصول نشده است.
وزیر محترم صنعت! قانون معادن اجراء نمیشود. حق محرومین از معدن گرد و خاک، آلودگی و آزردگی است. رئیسجمهور محترم! گرههای اشتغال باز نمیشود، کارگزاران خود را ارباب میدانند و اربابرجوع تکریم نشده مرجوع میشود. وزرای محترم راه، ارتباطات، بهداشت و نیرو! در مراسم پیادهروی میلیونی اربعین ثابت شد جادهسازی سخت نیست. بردن اینترنت به نقاط دوردست ممکن است، تأمین داروی چند میلیون نفر ممکن است. پاسپورت را یکساعته میشود صادر کرد. آب میلیونها نفر را میتوان تأمین کرد.
وزیر محترم نیرو! تأخیر عملیات انتقال آب سد چشمه عاشق، عاشقان را دلگیر، کشاورزان را درگیر و قدمها را زنجیر کرده، گویی تدبیر دولت در بیتدبیری آب میشود.
وزیر محترم کشاورزی! محصولی که با خون دل تولید میشود به تاراج میرود. با ایجاد سامانه آنلاین و برخط ثبت مقدار کشت و ظرفیت و نیاز آن آشفته بازار تولید را سامان دهید. طرح لازمه صادرات انجیر و انار و کاهش تعرفه این محصول ارزشمند را فراهم کنید.
مسئولان مملکتی! شهری که در آن خانههای میلیاری ساخته میشود، ولی زوج جوان عاشقی نتواند اتاقکی اجاره کند این شهر حسینی و اسلامی نیست، هر چند در عاشورای حسینی همهجا و همهکس سیاهپوش باشند.

عبدالرضا مصری
7
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور

عبدالرضا مصری
تذکرات کتبی را شروع کنید تا آقای وزیر تشریف بیاورند.

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی همکاران خطاب به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت عدم عمل به ماده (10) قانون شهرهای جدید در استقرار اداره صنعت و معدن و تجارت.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم استقرار هلالاحمر در شهر جدید پرند.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص علت عدم استقرار اداره ورزش و امور جوانان در شهر پرند.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص توجه به قشر زحمتکش دامپزشک و حل مشکلات معیشتی و پرسنلی و اداری آنها. همچنین اجرای دقیق قانون تأسیس مدارس و مراکز غیردولتی و تصویب آییننامههای آن و همکاری دستگاههای دولتی در اجرای قانون.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص تأمین اعتبار برای پروژههای نیمهکاره ورزشی شهرستان ساری و میاندورود مخصوصاً پروژههایی که با مشارکت مردم در حال ساخت است.
ادامه تذکرات بعد از سؤال از آقای وزیر قرائت میشود.

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
خانم سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص ضرورت اقدام مؤثر درخصوص اصلاح معابر شهری برای سهولت بیشتر تردد معلولین.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص مدیریت احیاء و دفع آفات درختان بلوط.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر آموزش و پروش درخصوص تسریع در رتبهبندی صحیح و عادلانه معلمان.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص تسریع در احداث خوابگاه برای دانشجویان متأهل غیربومی.
به وزیر کشور درخصوص تسریع در اعزام نمایندگان کارگران و اعضای محترم شورای اسلامی کار نیشکر هفتتپه به مجلس شواری اسلامی.
ـ آقای علی گلمرادی (بندرماهشهر، امیدیه، هندیجان و بخش جولگی) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت خاتمه بخشیدن به مدیریت پروازی در بخشهای مختلف اداری و صنعتی کشور به عنوان یکی از عوامل ناکارآمد اقتصاد و پیشرفت کشور.
ـ خانم زهرا سعیدیمبارکه (مبارکه) به وزیر نیرو درخصوص دستور جدید اجرای دقیق مصوبات شواری عالی آب و توزیع شفاف در مورد اجرای طرحها در استانهای همجوار.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص حل مشکل تأمین سوخت کشاورزان ناشی از تغیرات ایجادشده در سامانه ثبتنام سوخت.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم استخدام کامل ناظرین بخش کشاورزی مطابق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم اجرای ابلاغیه مرخصی یک هفتهای اربعین برای فرهنگیان و دانشآموزان.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر دادگستری درخصوص تخریب آلونکهای روستاییان و حاشیهنشینان اطراف شهرستان زاهدان به صلاح امنیت ملی و استان نیست.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص وعده تکمیل سالن (4500) نفری زاهدان چه زمانی تحقق خواهد یافت؟
ـ آقای علی قربانی (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا سازمان شیلات کشور با تفکرات دوگانه در زمان صید در استانهای شمالی باعث نگرانی جامعه صیادان استان گیلان شده است.
ـ آقای عبداله حاتمیان (درگز) به وزیر ارتباطات درخصوص لزوم پیگیری علت ارسال پیامک از سوی اپراتور همراه اول بدون رضایت و موافقت برای کاربران که باعث تحمیل هزینه برای آنها میگردد.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به رئیسجمهور محترم درخصوص حقوق ایثارگران بسیجیان و معسرین چه اقدامی انجام گرفته است؟
به وزیر نیرو درخصوص تسریع در حل مشکل آب شرب در روستاهای منطقه اورامانات.
8
طرح سؤال خانم سمیه محمودی نماینده شهرضا و دهاقان از آقای عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی سؤال از وزیر محترم کشور است. جناب آقای دکتر یوسفنژاد در خدمتتان هستیم.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا از وزیر محترم کشور جناب آقای رحمانیفضلی در مورد دلایل عدم برنامهریزی مناسب برای کاهش آسیبهای اجتماعی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها جناب آقای سلیمی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند که پنج دقیقه وقت خواهند داشت گزارش کمیسیون را ارائه بفرمایند.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (92983/414) مورخ 25/10/1396، گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درخصوص سؤال ملی خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان از وزیر محترم کشور به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ـ محمدجواد کولیوند
خلاصه سؤال:
دلایل عدم برنامه ریزی مناسب برای کاهش آسیب های اجتماعی
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 8/7/1397 کمیسیون با حضور (18) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤال کننده و وزیر محترم، مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائه شده وزیر محترم کشور، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. از وزیر محترم کشور جناب آقای رحمانیفضلی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند، (15) دقیقه در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین»
از اینکه فرصتی شد تا بنده در خدمت نمایندگان محترم باشم و سؤالی که سرکار خانم محمودی داشتند را جواب بدهم تشکر میکنم. عرض میکنم واقعاً این فرصت برای من غنیمت است، چون یکی از مواردی که الحمدلله در وزارت کشور توفیق شده تا همکاران بنده به اضافه همه مسئولین و دستگاههای اجرایی مرتبط با مباحث و موضوعات اجتماعی توفیق پیدا کنند بحث آسیبهای اجتماعی است که مورد سؤال است.
این موضوع به صورت کلان در سال 93 یک گزارش تهیه شد و ما این گزارش را خدمت رئیسجمهور محترم و مقام معظم رهبری ارائه کردیم که این مسأله در حضور ایشان یعنی مقام معظم رهبری و سران قوا در هفت جلسه تکرار شد. واقعاً تکرار این جلسات و صحبتها و گزارشاتی که در آن جلسات ارائه شد که از حوصله این وقت خارج است که من توضیح بدهم، یک مسیر ریلگذاریشده و یک درک مشترک بین همه و یک نگاه کاملاً استراتژیک به موضوع آسیبهای اجتماعی شد. هم در حوزه ساختاری و هم در حوزه مدیریتی و هم در حوزه عملکردی. در این جلسات حدود پنج موضوع به عنوان اولویت اصلی مشخص شد، از جمله بحث مواد مخدر بود، موضوع طلاق بود، موضوع حاشیهنشینی بود، مناطق بحرانی و مفاسد اجتماعی که همه اینها بعد از آن جلسه اول یک سند ملی تقسیم کار بین همه دستگاههای اجرایی با زمانبندی مناسب و با رتبهبندی و اولویتبندی مناطق مختلف شکل گرفت و هر دستگاهی به عنوان مسئول و چند دستگاه به عنوان دستگاههای معین و دستگاههای همکار مشخص شدند که در زمانبندی تعیینشده همه این موضوعات دارد بررسی میشود.
یکی دیگر از مسائلی که نتیجه آن جلسات بود تغییر ساختار بود. با توجه به اهمیت موضوع، مسئولیت این شورای اجتماعی با ترکیب جدید را ریاست محترم جمهور به عهده گرفت که قبلاً به عهده وزیر کشور بود و وزیر کشور به عنوان نایبرئیس شورا مسئولیت شورای اجتماعی را متولی شد و ما بعد از بررسی آسیبشناسانه از روند کارها در قبل ترجیح دادیم که تغییراتی را در مفاد وظایف تعیینشده در شورای انقلاب فرهنگی مجدداً در شورا مطرح کنیم که الحمدلله این هم در شورا مطرح شد و نهایتاً با تصویب وظایف و مأموریتهای جدید مسئولیتها توزیع شد و کارها در یک نظام منطقی ادامه پیدا کرد.
مسأله بعد در اینجا مسأله تأمین اعتبار بود که مقرر شد شورا با اعتباراتی که هر ساله هم در حوزه سرمایهای و هم در حوزه جاری گذاشته میشود بتوانند کارها را پیگیری کنند.
الحمدلله با اقداماتی که انجام شد با توجه به اولویتها مثلاً در بحث مواد مخدر به عنوان یکی از موضوعات مهم آسیبشناسانه که تأکید مقام معظم رهبری در آن جلسه هم بود، مقرر شد نسبت به این موضوع تلاش مستمری انجام بگیرد و ما بتوانیم با اولویت دادن این موضوع در بقیه آسیبهای اجتماعی هم کاهش داشته باشیم. مثلاً سرقت به عنوان یکی از مباحث و موضوعاتی است که ارتباط مستقیمی با موضوع مواد مخدر دارد یا طلاق به عنوان یک موضوعی است که ارتباط مستقیمی با مسأله مواد مخدر و هم ناهنجاریهای دیگری که بوده دارد. الحمدلله در این زمینه هم در حوزه کشفیات، درمان، پیشگیری و هم اجتماعی شدن به معنای اینکه خود مردم وارد این صحنه بشوند با دو برابر شدن NGOها و توانمندسازی آنها این مسیر ادامه پیدا کرد و الان ما در حوزه پیشگیرانه الحمدلله موفقیتهای خوبی داریم که همه اعداد و ارقام هست و میتوانم خدمت عزیزان تقدیم بکنم.
موضوعی که به عنوان مسأله دوم مطرح شد بحث طلاق بود. در موضوع طلاق واقعاً به عنوان یکی از مباحث و موضوعات مهم تعداد جلسات بسیار زیادی در این حوزه انجام و متولی مسأله مشخص شد و نهادهای مرتبط با آن هم این کار را ادامه دادند که در این خصوص راهاندازی حدود (602) مرکز مشاوره خانواده، به کارگیری (930) مشاور و ایجاد (142) مرکز ملاقات فرزندان طلاق برای نخستین بار در کشور و همچنین (4900) کارگاه پیش از ازدواج برای (120) هزار نفر و (80) هزار کارگاه با حضور (200) هزار نفر در حوزه آموزشهای خانواده و پیش از ازدواج انجام شد و الان با این رقم ما در بحث طلاق الحمدلله رشد فزاینده طلاق را که ظرف چند سال گذشته و امسال به مرحله کاهشی و در بعضی از استانها و مناطق هم به مرحله توقف برسانیم که از نظر انجام کار، کار بسیار خوبی و موفقیتآمیزی بوده.
در بحث مواد مخدر باز بحث کنترل مراکز بحرانی، مثلاً در تهران بحث شوش، هرندی و مولوی که بیش از (22) هزار نفر در این مناطق بودند و همیشه موجبات زحمت برای اطرافیان داشتند، که الحمدلله با همکاری نیروی انتظامی، ستاد مواد مخدر و بقیه دستگاهها ما در این محل (180) باب منزل و (671) اتاق توزیعکننده را پلمپ کردیم و همچنین حدود بیش از (12) هزار واحد آموزشی در اطراف آن پاکسازی خوبی صورت گرفت. (25) درصد افزایش خدمات به معتادان، (427) درصد رشد در طرحهای کارآفرینی است. یکی از مشکلاتی که ما در حوزه مواد مخدر داشتیم همین بحث اشتغال بوده که این اشتغال الحمدلله الان عرض کردم (427) درصد رشد داشته.
در مباحث دیگر مثل بحث حاشیهنشینی دستگاههای متولی که در حوزه کالبدی وزارت راه و شهرسازی و در حوزه محتوایی که خود وزارت کشور، بهزیستی، کمیته امداد، سپاه و بسیج عضو بودند، الحمدلله اقدامات بسیار خوبی انجام گرفته. الان ما در (22) استان توانستیم (135) دفتر تسهیلگری در حواشی تأسیس بکنیم که این (135) دفتر در (36) شهر و در (218) محله شده که در اینجا جلسات متعددی گذاشته میشود. این دفاتر به وسیله خود مردم و با کمک مردم اداره میشود. در حوزه آسیبشناسی و تعیین اولویتها مداخله دارند، در نحوه مشارکت و جلب مشارکت مردم و کمک دستگاههای اجرایی اینها همکاری بسیار خوبی دارند که تا الان (855) جلسه با نهادهای محلی برگزار کردند و (5000) جلسه پیگیری امور بوده که شامل (28) هزار جلسه با ساکنان محله بوده.
این موضوعی است که برای اولین بار در بحث حاشیهنشینی مطرح شده. این سیاست هم به دنبال همان سیاست اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر در بحث حواشی است. ما فعالیتها را در دو حوزه کالبدی و محتوایی در حواشی تعریف کردیم که این شوراهای تسهیلگری امر هماهنگی بین این دو موضوع و ارجاع آن را به نهادهای متولی با کمک و مشارکت مردم به عهده دارند، که الحمدلله فعالیتهای بسیار خوبی در این زمینه هم انجام شده. (رحیمی ـ جناب آقای وزیر! هشت دقیقه از زمانتان سپری شده، اگر نیاز است دو قسمت بفرمایید) یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی که در این دوره واقعاً به عنوان متولی ما آن را پیگیری کردیم، بحث اولویت پنجمی بود که مقام معظم رهبری تأکید داشتند. یعنی نواحی و مناطق کمترتوسعهیافته و از نظر آسیبهای اجتماعی به نوعی در شرایط نامناسب هستند. بر این اساس (31) شهرستان بر مبنای شاخصهای ششگانه از دستگاههای مختلف ارزشگذاری شد و (31) شهرستان، از هر استان یک شهرستان به عنوان نمونه انتخاب شد و ما این شهرستانها را به عنوان پایلوت یا نمونه و الگو قرار دادیم که مجموعهای از امکانات و اختیارات و فعالیتها با اولویت انجام در این شهرستانها به عهده دستگاههای متولی به اجرا گذاشتیم که الحمدلله این موضوع هم به صورت بسیار مناسبی کارهایش دارد پیش میرود و واقعاً همه قابل ارائه و جزء مواردی هستند که پیرو همین جلساتی که در محضر مقام معظم رهبری بوده شکل گرفته.
در کنار این موضوع بعضی از مسائل دیگر هم هست که حالا من در نوبت دوم انشاءالله در خدمت شما نمایندگان عزیز خواهم بود و این را ارائه خواهم داد. عرض میکنم که ما در وزارت کشور آمادگی داریم به عنوان متولی بحث آسیبهای اجتماعی از طرف (28) دستگاه مسئول ما به عنوان هماهنگیکننده و پیگیریکننده و سیاستگذار و ناظر آمادگی لازم را داریم که در مجلس این موضوع را گزارش بدهیم. هم همکاریهایی که مجلس در این زمینه در کمیسیونهای مختلف کرده و هم اهمیت موضوع و هم تداوم موضوع را به کمک هم انشاءالله بتوانیم تصمیمگیری کنیم، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، سرکار خانم محمودی برای طرح سؤالتان بفرمایید.

سمیه محمودی
بسم الله الرحمن الرحیم
«و به نستعین و الهی ایاک نعبد و ایاک نستعین»
خدمت همه همکاران عزیز و بزرگوار عرض سلام دارم. فرارسیدن اربعین حسینی را تسلیت عرض میکنم و در ابتدا از ملت و دولت عراق و همچنین از وزیر محترم کشور، ستاد برگزاری مراسم اربعین، نیروهای نظامی و انتظامی، نیروهای امدادی و درمانی و همه دستاندرکاران این همایش عظیم جهانی تقدیر و تشکر میکنم.
ابتدا خداقوت خدمت هیأترئیسه محترم مجلس عرض میکنم که بالاخره پس از یک سال اجازه طرح سؤال اینجانب را دادند و اگر به جای قانونگذاری صرف به مباحث نظارتی اهمیت بیشتری میدادیم، قطعاً در خیلی از موارد شاهد شرایط بهتری بودیم. اگر سؤالات ملی در موعد خودش مطرح میشد شاهد رفع برخی از موانع بودیم. جناب آقای دکتر رحمانیفضلی و همکاران محترم! بحثم را با بخشی از بیانات مقام معظم رهبری درخصوص آسیبهای اجتماعی شروع میکنم.

عبدالرضا مصری
همکاران محترم! اجازه بفرمایید آقای وزیر به سؤالکننده گوش بدهند، خانم محمودی ببخشید. دوستانی که این جلو جمع شدند بفرمایید. دوستان عنایت داشته باشید آقای وزیر به سؤال گوش بدهند، چون بعد نمیدانند باید چه چیزی را پاسخگو باشند. محبت کنید که وزیر بتوانند گوش بدهند، خانم محمودی بفرمایید.

سمیه محمودی
ایشان میفرمایند «آسیبهای اجتماعی مانند آسیبهای طبیعی هستند، مانند زلزله که میتواند بنای خانهها را تخریب کند. آسیبها بنیان خانواده و اجتماعی را بهم میریزد. اگر به موقع و بههنگام شناخته شود و یا پیگیری شود احتمال کاهش خسارتها افزایش خواهد یافت. اما اگر نسبت به آنها غفلت شود خدایناکرده ممکن است بنای جامعه را متزلزل کند».
همکاران محترم! اهمیت آسیبهای اجتماعی تا حدی بالا است که شاهد برگزاری جلسات با حضور رهبر معظم انقلاب هستیم. جناب آقای وزیر! آییننامه شورای اجتماعی کشور در تاریخ 3/12/95 در شورای عالی انقلاب فرهنگی با اهدافی همچون ارتقای سلامت، نشاط و عدالت اجتماعی و پیگیری، مدیریت، کنترل، کاهش و حذف معضلات و آسیبهای اجتماعی و مهمتر از آن همافزایی، هماهنگی، انسجامبخشی، تمرکز و بسیج ظرفیتها و توانمندیهای قوای سهگانه و نهادهای تحت نظر مقام معظم رهبری و با إذن معظمله و گروهها و تشکلهای مردمی برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی تصویب شد. بنابراین از جنابعالی به عنوان جانشین رئیس شورای اجتماعی کشور سؤال داریم، که در این راستا در وزارت کشور در استانداریها و فرمانداریها چه اقدامات مؤثری صورت پذیرفته و نتیجه آن چه بوده است؟
جناب آقای وزیر! مجلس شورای اسلامی در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی در ماده (80) برنامه ششم توسعه تصویب نمود که دولت مکلف است طبق قوانین مربوطه و مصوبات شورای اجتماعی به منظور پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی با اولویت اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی، کودکان کار و مفاسد اخلاقی اقدام کند، به گونهای که آسیبهای اجتماعی در انتهای برنامه (25) درصد نسبت به میزان کنونی کاهش یابد. لذا از جنابعالی درخواست داریم درخصوص اقدامات سازمان اجتماعی کشور، استانداریها و فرمانداریها به عنوان مدیران شوراها و کارگروههای کشوری استانی و شهرستانی، گزارشی ارائه فرمایید.
جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! عدم موفقیت دولت در ایجاد اشتغال پایدار به ویژه در مناطق محروم و کمتر برخوردار باعث شده نتوانیم نسل جوان را در مسیر زندگی سالم یاری کنیم و در این میان نقش مدیریتی مجموعههای تحت امر وزارت کشور اعم از استانداریها و فرمانداریها در نظارت و راهبری کارگروههای مختلف بیش از پیش احساس میشود. بنابراین انتظار از جنابعالی تقویت ساختار این وزارتخانه بوده که تاکنون محقق نشده است.
جناب آقای وزیر! بالغ بر سه میلیون نفر جمعیت، زن سرپرست خانوار در کشور داریم و درصد قابل توجهی از این عزیزان فاقد درآمد و حتی بیمه میباشند که حتی برای بهبود وضعیت این قشر آسیبپذیر تکالیفی در کارگروه ملی طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار بر عهده استانداران و فرمانداران گذاشته شده. اینجا هم شاهد اقدام مؤثری نبودهایم و از جنابعالی درخواست داریم در این خصوص توضیحاتی را ارائه نمایید.
جناب آقای رحمانیفضلی! حتماً استحضار دارید بازآفرینی بافتهای ناکارآمد شهری مانند مناطق حاشیهای یا بافتهای فرسوده با پیشگیری از گسترش آسیبهای اجتماعی در برنامه ششم توسعه و با محوریت وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها مورد تصویب نمایندگان مجلس قرار گرفت. اما متأسفانه شاهد عملکرد بسیار نامناسب استانداریها و شهرداریها و فرمانداریها با عنوان محورهای برنامهریزی در این موضوع مهم هستیم. لطفاً بفرمایید آیا وزارت کشور تصمیم جدی در این خصوص دارد یا خیر؟
جناب آقای وزیر! سؤال بنده در قلمرو ملی است و در گزارشهایی که حضرتعالی ارائه دادید از شهر تهران صحبت کردید. این نیاز است که همان اقداماتی که در شهر تهران انجام میشود در کلیه استانها هم پرداخته بشود. استانداران و فرمانداران باید پاسخگو باشند.
جناب آقای وزیر! شما آماری را مطرح میکنید که با واقعیتها خیلی فاصله دارد، مثلاً در حوزه طلاق کاری صورت نگرفته، بلکه شما از کاهش طلاق صحبت میکنید، ولی از کاهش ازدواجها صحبت نمیکنید. لطفاً موارد را در کنار هم و آمار درست را ارائه بدهید. جناب آقای رئیس! بقیه صحبتها را انشاءالله بعد از شنیدن صحبتهای آقای وزیر در خدمتتان هستیم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای رحمانیفضلی! شما چهار دقیقه و (20) ثانیه فرصت پاسخ دارید، بفرمایید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
از سرکار خانم محمودی و توضیحاتی که دادند تشکر میکنم. ببینید! شاید لازم باشد من یک توضیحی مفصلتر به مسأله بدهم. اما نکتهای را اشاره کنم؛ شورای اجتماعی متشکل از حدود (28) دستگاه اجرایی است. وظیفه شورای اجتماعی سیاستگذاری، نظارت و هماهنگی است. دستگاههای اجرایی متولی خودشان موظف هستند در چهارچوب وظایفی که قانون برای آنها گذاشته و در شورا سیاستگذاری میشود، کار را دنبال بکنند. البته ما نظارت را انجام میدهیم، اما به این معنی که اگر یک موضوعی در یک انجام وظیفهای منجر به نتیجه یا هدف نشود و فعالیت کم انجام بشود به معنای این نیست که وزارت کشور مسئول است که مثلاً چرا آن کار انجام نشده. مسئولیت ما در سیاستگذاری، هماهنگی و نظارت و پیگیری است که حتماً این کار را انجام میدهیم. اگر نظارتی انجام ندهیم و اگر گزارشی نباشد حق با ایشان است که حتماً ما موظف هستیم که انجام بدهیم.
مسأله بعد بینبخشی بودن موضوع آسیبهای اجتماعی است. موضوع بعد تدریجی، زمانبر بودن و طولانی بودن و انباشتگی مسأله آسیبهای اجتماعی است. ما در هر طرح موضوع آسیبهای اجتماعی را که شما تصور بفرمایید عوامل و عناصر مختلفی در طی زمان روی آن مسأله تأثیر گذاشته. اینکه ما فکر بکنیم این موضوعات را میشود به کمک یک دستگاه یا در مدتزمان کوتاهی نسبت به حل آن اقدام کرد این نگاه کامل و جامعی نخواهد بود. بنابراین همینگونهای که من خدمت شما توضیح دادم ما این مسأله را بینبخشی تعریف کردیم. البته دستگاه متولی، معین و همکار گذاشته شده. در استانها مسئولیت این کار دقیقاً با هماهنگی همانند شورای اجتماعی در سطح ملی به عهده استاندارد است و استاندار با فرمانداران در حوزههای شهرستانی این مسأله را پیگیری میکنند و انجام میدهند.
مسأله بعدی که باز ایشان اشاره داشتند که من باید خدمت نمایندگان محترم توضیح عرض بکنم بحث پیگیری این امور در قالب آن فرمایشاتی است که مقام معظم رهبری فرمودند و یا اصلاحاتی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی شد که خود ما آن اصلاحات را پیشنهاد دادیم و این موضوع به عنوان دستور کار همه دستگاهها است. مثلاً موضوع بحث زنان سرپرست خانوار که اشاره کردند اتفاقاً بحثی بوده که ما دیروز روی آن براساس مصوبه برنامه ششم که تکلیفی بر دستگاههای متولی است که آن مسأله را پیگیری کنند جلسهاش دیروز بود، یا بحث صیانت از حرمت و کرامت بانوان در مقابل خشونت بحثی بود که ما دیروز در شورای اجتماعی این مسأله را مطرح کردیم، یا بحث حجاب و عفاف یکی از موضوعات اصلی است که دستور کار شورای اجتماعی است و این کار انجام میشود، ولی ما اگر از نظر تنوع موضوع آسیبهای اجتماعی نگاه کنیم باعث میشود مسائل بسیار زیادی باشد در اولویت است انجام بدهیم.
بنده پیشنهاد کردم اولاً هر نماینده عزیزی که علاقهمند به مباحث اجتماعی باشد میتواند در شورای اجتماعی شرکت بکند، هرچند سه، چهار نفر از نمایندگان عزیز به صورت مستمر و به عنوان نماینده در آن جلسه هستند و ما پیگیر این موضوعات میباشیم و امیدواریم انشاءالله با تعاملی که با مجلس و به ویژه با کمیسیونهای مرتبط در این خصوص خواهیم داشت مسأله آسیبهای اجتماعی که یک مسأله انباشتهشده و مرتبط با بقیه موضوعات است، مثلاً خود ایشان هم فرمودند وقتی ما بیکاری و مسائل اقتصادی و تورم میگوییم دقیقاً این موضوع در آسیبهای اجتماعی میتواند نقش داشته باشد. یا وقتی ما میآییم مسأله رسانه و تنوع رسانهای و دسترسیهای بالای رسانهای را مطرح میکنیم دقیقاً در آسیبهای اجتماعی میتواند نقش داشته باشد. پس با تعامل بیشتر و وارد شدن کمیسیونهای بیشتری در این موضوع با این نگاه کمک مسأله آسیبشناسی امیدواریم انشاءالله بتوانیم مسأله را به اهداف تعیینشده خودش برسانیم. ما همواره شش ماه به شش ماه گزارش این جلسات را خدمت رئیسجمهور محترم و مقام معظم رهبری در آن جلسه و به صورت سهماهه مستقلاً برای رئیسجمهور محترم ارائه میکنیم و برخی از جلسات هم با حضور ایشان تشکیل میشود که هم سؤالات و نظراتی که دارند را ما اعمال میکنیم. علیایحال اقدامات بسیار خوبی انجام شده، با نقطه مطلوب فاصله داریم، انشاءالله با کمک هم بتوانیم به نقطه مطلوبتر برسیم، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، سرکار خانم محمودی! شما هفت دقیقه و نیم فرصت برای فرمایشات خودتان در قسمت دوم دارید، بفرمایید.

سمیه محمودی
از جناب آقای دکتر رحمانیفضلی بابت پاسخشان تشکر میکنم، ولی جناب آقای دکتر! ما الان میخواهیم به اینجا برسیم که وظیفه شما، استانداران و فرمانداران هم آن همگرایی و همافزایی دستگاههای مختلف است. جناب آقای وزیر! همانطور که شما در جریان هستید خیلی از اساتید دانشگاه و صاحبنظران در این حوزه با تشکیل سازمان اجتماعی به عنوان یک سازمانی که به دلایل موازیکاریها و همچنین هزینههای زیادی که به عهده دولت میافتد، مخالف بودند. این انتظار میرفت که این سازمان وظیفه همگرایی و همافزایی با دستگاههای مختلف و متولی را در حوزه آسیبهای اجتماعی انجام دهد و برنامهریزیهای اصلی و کلان را بر عهده بگیرد، نه اینکه مرکزی برای جمعآوری آمار و اطلاعات و همچنین انتشار آمار و یا ایجاد بستر برای یک عدهای خاص در تحقیق و پژوهش باشد. با توجه به شرایط موجود، جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! نه هیأترئیسه توجه میکند و نه اجازه میدهند که جناب آقای وزیر توجه بکنند. آقای رئیس! خواهش میکنم این را شما مدیریت بفرمایید.

عبدالرضا مصری
ما کاملاً گوش میدهیم، منتها آقای وزیر دیگر فرصتی برای پاسخ ندارند. الان نمایندگان محترم باید به فرمایشات حضرتعالی بیشتر توجه داشته باشند.

سمیه محمودی
آقای دکتر! شاید فرصتی برای پاسخگویی نباشد، ولی برای برنامهریزیهای آتی از این نقطهنظرات میتوانند استفاده بکنند. اگر همکاران محترم اجازه بدهند ممنون میشوم. جناب آقای رئیس! الان زمان مطالعه و پژوهش گذشته و باید در راستای بهبود وضعیت اقدام جهادی کرد. حداقل کاری که این سازمان اجتماعی میتواند انجام بدهد تعریف دقیق از مصادیق آسیبهای اجتماعی است. همین الان اگر سؤال بپرسند که تعریف کودکان کار چیست همین دستگاههای متولی که (80) تا دستگاه متولی را نام بردند یک تعریف دقیق و جامع از کودکان کار ندارند و وقتی کودکان کار یا در هر آسیباجتماعی تعریف دقیقی وجود نداشته باشد این باعث میشود که برنامهریزی درستی در این زمینه صورت نگیرد.
ما یک درخواست داریم که دقیقاً بنشینند مشخص بکنند که اصلاً کجا هستیم و به کجا میخواهیم برویم تا بتوانند برنامهریزی را انجام بدهند. جناب آقای وزیر! در جلسهای که با حضور آقای دکتر لاریجانی رئیس محترم مجلس در کمیسیون اجتماعی برگزار شد مقرر گردید سازمان اجتماعی، قوانین موجود را بررسی و جهت رفع خلأهای قانونی نسبت به ارائه لایحه و ایجاد تعامل با کمیسیون اجتماعی اقدام کند. تاکنون که دو سال از آن گذشته هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته.
جناب آقای وزیر! با توجه به حساسیت آسیبهای اجتماعی اعتبارات قابل ملاحظهای در اختیار این سازمان قرار گرفته که برخی از شنیدهها حکایت از هزینهها دارد که اعتبارات برای مباحث جاری، خودرو، بازسازی ساختمان استانداریها دارد. لذا از جنابعالی میخواهیم به طور قاطع به موضوع ورود و دستور بررسی را صادر نمایید.
جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! یکی از مواردی که باید سازمان اجتماعی بجد دنبال بکند که در صحبتهای حضرتعالی هم بود استفاده از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد و انجمنهای خیریه با مدیریت استانداران و فرمانداران بوده که نه تنها در این مسیر برنامهریزی نشده، بلکه اندک مداخلات این سازمانها نیز محدود شده است. در سال 98 با توجه به موضوع و حساسیتی که این موضوع دارد و نمایندگان نسبت به این حساس هستند و مقام معظم رهبری در این خصوص برنامهها و جلسات متعددی را دارند ما شاهد رشد قابل ملاحظهای در بودجه نسبت به سال 97 بودیم. ما این انتظار را از جناب آقای وزیر، از رئیس سازمان آسیبهای اجتماعی، از استانداران و فرمانداران داریم که بیش از پیش با برنامهریزی و استفاده بهینه و مؤثر این اعتبارات را در کاهش آسیبهای اجتماعی ورود و نظارت بکنند تا شاهد تحقق اهداف برنامه ششم توسعه باشیم.
جناب آقای رئیس و همکاران محترم! من در آخرین عرایضم این را خدمت شما عرض بکنم که اگر پیشگیری و مبارزه با آسیبهای اجتماعی حرکت جهادی و انقلابی صورت نگیرد خدایناکرده با بحرانهای اجتماعیمان مواجه خواهیم شد. این وظیفه مجلس شورای اسلامی و وظیفه دولت است که در این زمینه اقدامات اساسی و کاری انجام بدهند.
جناب آقای رئیس! در این زمینه یک جلسهای هم برگزار شد قرار شد در آسیبهای اجتماعی کارگروهی در مجلس متشکل از نمایندگان تشکیل بدهند و این موضوع ویژه رسیدگی بشود. این درخواست را داریم که خاتمه این جلسه باعث بشود که اقدامات خاصی در این زمینه بحث آسیبهای اجتماعی برای کل کشور انشاءالله صورت بگیرد.
خدایا! صبر و بردباری را از رسول گرامی اسلام، شجاعت و قناعت را از علیبنابیطالب و عدم تسلیم در برابر ظلم و ستم را از سید و سالار شهیدان حضرت اباعبداللهالحسین (علیهالسلام) به ما عطا بفرما.

عبدالرضا مصری
به خاطر اینکه رعایت وقت فرمودید متشکریم. از صحبتهای جناب آقای وزیر قانع شدید یا به رأی بگذاریم؟ دوستان بیزحمت اطراف آقای وزیر را خالی کنند. اجازه بدهید آقای وزیر صحبتهای خانم محمودی را بشنوند.

سمیه محمودی
آقای دکتر! بحث بنده بحث قانع شدن و قانع نشدن نیست. بحث یک معضل و مسأله مهم در کشور است که اگر رسیدگی نشود بحران جامعه را از بین میبرد. من این درخواست را دارم که آقای وزیر این قول را بدهند که به صورت جدی ورود پیدا بکنند. الان که هم قانون و هم منابع مالی و هم شرایط وجود دارد این درخواست را داریم که آهسته و به صورت لاکپشتی در این موضوع حرکت نکنیم، این است که به صورت جدی وارد بشویم و همه دست به دست هم بدهیم و بتوانیم همه این آسیبهای اجتماعی را حالا اگر به صفر نتوانیم برسانیم، حداقل همینجا نگه داریم و یککمی بتوانیم کاهش بدهیم.

عبدالرضا مصری
فعلاً برابر آییننامه من باید از شما سؤال بکنم شما از فرمایشات آقای وزیر قانع شدید یا باید قول بدهند؟

سمیه محمودی
قول بدهند، چون بالاخره مسأله اجتماعی بوده که ما آمدیم.

عبدالرضا مصری
آقای وزیر! ایشان جدیت رسیدگی به آسیبهای اجتماعی را از شما قول میخواهند بگیرند. سرکار خانم محمودی! قبول کردند. از جناب آقای رحمانیفضلی تشکر میکنیم. یکی از ناطقین عزیز موقعی که برای نطق صدا زدند جناب آقای مسعودی داشتند وضو میگرفتند و با تأخیر وارد شدند. تقاضا میکنیم ایشان هم تشریف بیاورند سریعتر بفرمایند.
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محکومیت حمله ارتش ترکیه به سوریه

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان مجلس شواری اسلامی در محکومیت حمله به کشور سوریه توسط ترکیه
امروز فریاد مظلومیت کردهای سوریه براثر تجاوز دولت ترکیه بلند است. در دنیایی که حاکمان دم از عدالت، برادری و حمایت از مظلوم سر میدهند، سکوت ننگین سازمانهای بینالمللی مثل همیشه در تاریخ ثبت خواهد شد. سکوت سیاسی دولتهای مدعی حقوق بشر و سازمان ملل در تاریخ خواهد ماند. ریاست محترم مجلس شورای اسلامی در اعتراض به حمله نظامی ترکیه به مردم بیدفاع سوریه سفر خود را به ترکیه لغو مینماید و این قابل تقدیر و تشکر است، لذا ما جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر خود فرض میداریم از مظلومان کرد سوریه دفاع و حمایت نموده و انتظار داریم دولت جمهوری اسلامی که حامی مظلومان است از طرق مختلف حمایت خود را از مظلومان کرد سوریه اعلام نماید.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی ابراهیمی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، بهرام پارسایی، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، بشیر خالقی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، حسین رضازاده، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، رضا شیرانخراسانی، محمدرضا صباغیانبافقی، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، محمدرضا عارف، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، حمیدرضا فولادگر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، علی کرد، حبیباله کشتزر، جبار کوچکینژادارمساداتی، محمدجواد کولیوند، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، مهرداد لاهوتی، احمد مازنی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، جلال میرزائی، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، محمدرضا نجفی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، همایون هاشمی، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، فاطمه سعیدی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی و سمیه محمودی).

عبدالرضا مصری
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، آقای سیدکاظم دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مصری رئیس محترم جلسه! من دیروز هم تذکر دادم. ببینید! سیل در چند روز اخیر متأسفانه خسارتهای جانی، مالی، پروژهها، راهها در شهرستان صومعهسرا و شهرهای استان گیلان به وجود آورده. آقای مصری! به ستاد مدیریت بحران دستور بدهید، پس چه کار میکنند؟ در سال گذشته که سیل در جاهای مختلف کشور آمد مردم ما رفتند به داد مردمان مناطق سیلزده رسیدند. امروز ما در منطقه تنیان در گورابزرمیخ در منطقه بخش مرکزی ما در تولمات ما مردم دچار سیل و آسیب شدند و مسئولین بومی رفتند، ولی این کافی نیست. آقای مصری! ما از شما میخواهیم توجه کنید. تذکر مربوط به شما است. آقای رئیس جلسه! دیروز هم عرض کردم خواهش میکنم بفرمایید ستاد مدیریت بحران بیایند رسیدگی بکنند.
نکته دوم در مورد این حقالتدریسیها، پیشدبستانیها است. آقای مصری! علیرغم اینکه این بچهها (14)، (15) سال کار کردند الان آمدند بعضی از سرباز معلمها را یا بعضی از افراد بازنشسته را میخواند به کار بگیرند. من با وزیر محترم پریروز جلسه داشتم اعلام کردم و تذکر دادم، شما هم پیگیری بفرمایید. مگر میشود خانمی که متأهل است و بچه دارد، از شهر ما به شهر دیگر برود؟
نکته دیگر، این جمله را هم عرض بکنم. در مورد تعیینتکلیف خدمتی آتشنشانها است و همچنین تذکر به وزیر مخابرات و ارتباطات! مشکل تلفن و اینترنت در شهرستان ما است. چندین بار ما به وزیر تذکر دادیم خواهش میکنم دستور رسیدگی بدهند.

محمد علی وکیلی
ممنونم، سرکار خانم ربیعی نماینده محترم بروجن بفرمایید.

خدیجه ربیعی فرادنبه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا عرض تسلیت فرارسیدن اربعین حسینی را خدمت تمام ملت شریف و همکاران در مجلس شورای اسلامی دارم. متأسفانه در هفته اخیر شاهد اقدام غیرقانونی در استان اصفهان راجع به پروژه ملی آبرسانی بن ـ بروجن که دارای مصوبه دو دولت است و به جهت و هدف تأمین آب شرب (50) درصد جمعیت تشنه استان چهارمحال و بختیاری است بودیم. تخریب محل آبگیری بن ـ بروجن با پیشرفت فیزیکی بیش از (80) درصد تضییع به معنای واقعی بیتالمال و تضییع حقوق بهحق مردم شریف و ظلم آشکار به مردم شریف و شهیدپرور استان چهارمحال و بختیاری است. امام حسین (علیهالسلام) در آخرین وصیت خودش در روز عاشورا فرمودند: «بترسید از ظلم بر مردمی که جز خدا هیچ دادرسی ندارند».
از رئیس محترم قوه قضائیه میخواهم که برخورد جدی با عوامل و افرادی که به بیتالمال لطمه وارد میکنند و موجبات ناامنی و ناآرامی میشوند حتماً برخورد جدی داشته باشه که نارضایتی بیش از این مردم استان چهارمحال و بختیاری را شاهد نشویم. آقای وزیر کشور! پاسخ بدهید نمایندگان شما در استان اصفهان آیا توان ندارند امنیت را برای اجرای پروژه ملی تأمین کنند؟ اگر توان دارند و تأمین نمیکنند که جای تعجب است، اگر توان ندارند که باز هم جای تعجب است. و لذا از حضرتعالی استدعا دارم که به این موضوع رسیدگی فوری داشته باشید و در این شرایط و در این وضعیتی که کشور دارد و بیش از پیش اتحاد و انسجام و حفظ آرامش در کشور برای همه مسئولین واجب است ما متأسفانه شاهد هستیم بعد از اقدام غیرقانونی در تخریب پروژه آبرسانی بن ـ بروجن متأسفانه میبینیم از سوی استان اصفهان نامهنگاری میشود و خواستار تغییر و اصلاح مرزهای دو استان اصفهان و چهارمحال بختیاری میشود که به (18) سال پیش برگردد. آیا این درخواست و این اقدام معنایی جز برهم زدن آرامش و ایجاد تنش دارد یا خیر؟ آقای رحمانیفضلی! درخواست داریم حتماً به این موضوعات قبل از بروز هرگونه تنش جدید به این موضوع رسیدگی کنید.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای قرجهطیار نماینده محترم گنبدکاووس بفرمایید.

قرجه طیار
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم و آقای رئیس! چند روز پیش استان گلستان و شهرستانهای گنبد کاووس و مراوهتپه بار دیگر به عزای (15) نفر از قربانیان جادههای مرگ نشست. عزیزانی که غالباً از زنان و کودکان روستای قرهقاشلی بودند، صحنههای جانگداز شعلهور شدن شاپرکان معصوم در مقابل دیدگان مادرانشان کابوس همه مسئولین ذیربط در وزارت راه خواهد بود. با هر آتشی که در جادههای مرزی شمال استان بر جان خانوادههایمان میافتد صحرای کربلا و عاشورا تحقق عینی پیدا میکند. شدت حادثه و سوختگی به حدی بود که شناسایی اجساد این عزیزان ممکن نشده و نیازمند انجام آزمایشات DNA شده است. بنده بارها و بارها بر ضرورت ایجاد و تعریض جادههای ارتباطی منطقه متذکر شدم، اما دریغ از همکاری عملی. آقای وزیر راه و شهرسازی! شرمسازی بدعهدی همکاران شما را ما در مقابل مردم میکشیم. به عنوان وکیل مردم انتظار دارم در اسرع وقت وزارت راه و شهرسازی ترتیبی اتخاذ کند تا معضل راههای شهرستان گنبد برطرف گردد. امیدوارم خداوند متعال ارواح این عزیزان پرکشیده را با شهدای کربلا محشور فرماید.
آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت و درمان! متأسفانه بیماری سرطان در گنبدکاووس و استان گلستان و حتی کل کشور رشد فزایندهای داشته و بیماران سرطانی نه تنها باید درد کشنده این بیماری را تحمل کنند، بلکه هزینههای سنگین درمان آن تمامی هستی این عزیزان را به یغما میبرد. این در حالی است که مقام معظم رهبری به صراحت فرمودند «مسئولین کاری کنند که بیماران جز درد بیماری نگرانی دیگری نداشته باشند». لذا انتظار داریم سرطان را هم جزء بیماریهای خاص منظور و نسبت به تأمین هزینه درمان این عزیزان تدابیر ویژهای اتخاذ گردد.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای محمد خدابخشی نماینده محترم الیگودرز بفرمایید.

محمد خدابخشی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران. همکاران محترم! (40) سال از عمر پربرکت انقلاب میگذرد و علیرغم اینکه انقلاب در جایجای کشور خدمات شایانی به مردم ارائه نموده است، ولی مردم روستاهایی از شهرستان الیگودرز مانند سرتنگ برزه، گلیچاس، بنگ، زیبا، امامزاده خودسیاه، پز، لیروک، ایلرد و وارک هنوز در حسرت جاده دسترسی هستند.
شش ماه از وقوع سیل در استان لرستان میگذرد، اما برخی از جادههای شهرستان الیگودرز آنچنان که باید بازگشایی نشدهاند و در حال حاضر تنها راه ممکن برای انتقال آذوقه زمستان مردم مسیر پرچن ـ ایلرد و احشامشان از طریق بالگرد امکانپذیر است. پل عشایری شیرک که در مسیر پرترددی قرار داشته و همچنین پل چاله امامزاده داود بر اثر سیل تخریب شده و هنوز بازسازی نشده است و با وجود تمام این مشکلات تاکنون سفر وزیر محترم راه و شهرسازی به الیگودرز چهار مرتبه کنسل شده است. پنج راهدارخانه جدیدالاحداث شهرستان منتظر مجهز شدن به ماشینآلات لازماند تا قبل از شروع بارندگیهای پاییز که در شهرستان الیگودرز همیشه بسیار زودهنگام بوده است آماده ارائه خدمات باشد.

عبدالرضا مصری
متشکرم، آقای وکیلی! خواهش ما این است که وزارت کشور و کمیسیون عمران مجلس حتماً نسبت به این سیل رسیدگی بکنند و ما یک گزارشی هم از کمیسیون عمران انشاءالله در مجلس داشته باشیم. نکند این بندههای خدا همه سختیها را طی بکنند، ایام بگذرد و بعداً بخواهد اقدامی صورت بگیرد. ادامه تذکرات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام محضر ملت شریف ایران اسلامی و همچنین همکاران محترم و همچنین عرض تسلیت دارم به مناسبت فرا رسیدن اربعین حسینی.
تذکر بنده به ریاست محترم جمهور، وزرای کشور، نفت و جهادکشاورزی است. همکاران عزیز! اخیراً تصمیمی درخصوص تقسیم سوخت ادوات کشاورزی به صورت پایلوت در استان قزوین صورت گرفته است که از اول مهرماه قریب (20) روزی است که سامانه کلاً از کار افتاده است. آقای وزیر کشور! این چه تصمیمی است؟ آقای رئیسجمهور! بعد از (40) سال کشاورزان، آن کسانی که ادوات کشاورزی دارند باید با گالن بروند سوخت بگیرند، سوختی که فصلی توزیع میشد با تصمیمی که وزرای محترم کشور و نفت اتخاذ کردند ماهیانه شده. هر کشاورز برای دریافت سوخت هر ماه باید به جهادکشاورزی، سامانه، وزارت نفت و نهایتاً برای دریافت (700) لیتر سوخت مراجعه کنند. آقای رئیسجمهور! قاچاق سوخت از طریق کشاورزان نیست. به داد کشاورزان مظلوم در زمان کشت محصولات کشاورزی برسید. سوخت از طریق کشاورزان قاچاق نمیشود.
تذکر بعدی بنده به وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص تکمیل سهراهی رحیمآباد به دانسفهان و همچنین ورودی میدان شهر آوج و نه کیلومتر از مسیر باقیمانده جاده آوج به رزن است که به صورت چهاربانده میباشد و همچنین تخصیص اعتبار برای مسیر لیا به اک و تذکر بعدی بنده به خود شخص وزیر جهادکشاورزی درخصوص خرید محصولات کشاورزی علیالخصوص محصول گوجهفرنگی در کشور است.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به وزیر محترم نیرو در ارتباط با وضعیت بحرانی آب شرب شهر کرمان و منطقه کرمان است. آقای وزیر! همانطور که مستحضر هستید، ما امسال در تابستان در کرمان وضعیت بحرانی داشتیم و آب جیرهبندی شد و قرار شد براساس برنامه زمانبندی ما موضوع بحث آب شرب شهر کرمان را براساس پروژههایی که در دستور کار است عملیاتی بکنیم. اولویت اول ما تأمین آب شرب از طریق پروژه آب خلیجفارس است. براساس جلساتی که با جنابعالی داشتیم و همچنین جلساتی که با مدیران پروژه انتقال آب خلیجفارس انجام شده امکان تأمین آب (30) میلیون متر مکعب در سال برای حل مشکل وجود دارد. درخواستمان از جنابعالی این است که تسریع بفرمایید هرچه سریعتر قرارداد مربوط به وزارت نیرو با پروژه انتقال آب عملیاتی بشود که ما وضعیتی که در آینده و در تابستان سال آینده است را بتوانیم مدیریت بکنیم.
تذکر بعدی بنده به وزیر راه و شهرسازی بابت وضعیت اسفبار جاده مواصلاتی بین شهداد ـ نهبندان، کرمان و خراسان جنوبی است. آقای وزیر! علیرغم قولهایی که متولیان و معاونین شما دادند هنوز بعد از شش ماه این جاده مواصلاتی بین خراسان جنوبی و کرمان وصل نشده و ایجاد مشکل کرده. الان شش ماه است این جاده مواصلاتی بعد از سیلی که ابتدای امسال آمده بسته است و تبعات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی در یک منطقه کویری ایجاد کرده، در کنار آن هنوز وضعیت پلهای مربوط به جاده راور، دیهوک که قرار بود به خراسان رضوی انجام بشود هم، دچار مشکل است.
تذکر بعدی بنده به آقای رئیسجمهور درخصوص لایحه خدمات کشوری است. آقای رئیسجمهور! این لایحه آمده کار کارشناسی شده و در کمیسیون مشترک کلیاتش تصویب شده و الان باید برای حل مشکلات بازنشستگان لشکری و کشوری ما اقدام کنیم. الان خبرهایی رسیده که دولت میخواهد استرداد بکند. این چه کاری است که دولت دارد میکند؟ بعد از مدتها قرار است ما مشکل بازنشستگان را درخصوص حقوق و مزایای آنها برطرف کنیم (وکیلی ـ خیلی متشکرم) آقای وکیلی! اجازه بدهید، من دو بار وقت داشتم. (30) ثانیه اجازه بدهید، من نوبت قبلی خودم را دارم.

محمد علی وکیلی
(30) ثانیه از نوبت قبلی شما گذشته. انشاءالله در یک فرصت دیگری اجازه بدهید. از محبت شما متشکرم، جناب آقای محمدمهدی افتخاری نماینده محترم فومن بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیسجمهور! جنابعالی به عنوان بالاترین مقام دولت اگر در سیل گیلان مخاطب بنده هستید دو علت دارد؛ اولاً برخی از مسئولین شما پاسخگو نیستند. وقتی متأسفانه خود را در کنار مردم و درد مردم نمیبینند محل رجوع مردم و نماینده مردم شما میشوید که بالادست و مسئول عملکرد مسئولین اجرایی هستید. ثانیاً، آقای روحانی! فقط نمایندگان مجلس نماینده مردم نیستند، شما هم از همین مردم رأی گرفتید. مشروعیت شما از انتصاب نیست، از انتخاب مردم است. شما هم مانند ما نمایندگان باید دغدغه داشته باشید و اگر غیر از این است بفرمایید باید چکار بکنیم که به حل مشکل مردم ورود کنید. اگر لازم است بنده به عنوان نماینده مردم درخواست بکنم، باز اگر لازم است درخواست کنم و اگر التماس است که التماس کنیم و اگر خواهش است که خواهش کنیم، به درد مردم برسید. سیل اخیر بخش سردار جنگل ما را تخریب کرد، دهستان چوبر در شهرستان شفت را تخریب کرده. ما بارها گفتیم، اما متأسفانه گوش شنوا نبوده. مگر میشود؟ درد و درمان معلوم است، متأسفانه مردم در اینجا محروم واقع شدند. در شرایط کمآبی سیل میآید و به دریا ریخته میشود و متأسفانه ما میبینیم در پروژههای کارشناسیشده سدها تعریف میشود، اما این سدها به دلایلی متوقف میشود. درمان این تخریبها همان پروژههای سدسازی هستند. سدهای لاستیکی را جدی بگیرید. مثل سد لاسک که متوقف است وزیر کلنگ زده و آنجا آمده و رسانهای شده، در کار این تسریع کنید. مطالعات سد خالصان را پیگیر باشید که تمام شده. بنده به عنوان نماینده مردم شهرستانهای فومن و شفت از این تریبون مقدس به رئیسجمهور، وزرای نیرو و راه و سازمان برنامه و بودجه و استاندار گیلان و دیگر مسئولین مرتبط تذکر میدهم که با تسریع و تکمیل سدهای تعریفشده جلوی خسارتهای آتی را بگیرید. آقای رئیسجمهور! متأسفانه در بسیاری از بخشها در استان گیلان ما دچار کمتوجهی هستیم. در کجای عالم است پروژهای دو سال مطالعه بشود و هنوز عملیاتی نشود. من خواهش میکنم، سردهنههای ما آسیب دیده، ایستگاههای پمپاژ آب ما آسیب دیده، خسارتها به پلها زیاد شده، راه ارتباطی مردم در این دو شهرستان قطع شده، اراضی کشاورزی ما تخریب شده، جادههای روستایی ما متأسفانه بسیاری از رفت و آمدها را متوقف کرده. انتظار ما این است که این روستاهایی مثل لپوندان، ساینانگان، ملال، بازار چوبر، بیجارسر، پیرده کاظمآباد و امامزاده ابراهیم و اینها را توجه کنید.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای جمشید جعفرپور نماینده محترم لارستان بفرمایید.

جمشید جعفرپور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیسجمهور! چند سال است که از پیشنهاد کارشناسی وزارت راه و شهرسازی مبنی بر ضرورت تشکیل ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای به مرکزیت لارستان میگذرد. پیگیریهای متعددی هم صورت گرفته. به خود حضرتعالی و معاون اول محترم و رئیس دفتر محترم، وزیر محترم راه و شهرسازی، معاون رئیسجمهور در امور اداری و استخدامی گفتیم، ولی متأسفانه هنوز این به سرانجام نرسیده است. البته الان ما خبردار شدیم در دولت تحرکاتی برای پیشبرد این امر اتفاق افتاده، اما نیاز است که حضرتعالی با دستور سریعتان هرچه زودتر این موضوع را به صحن دولت بیاورید و این نیاز کارشناسی منطقه و کشور برطرف بشود.
تذکر دوم به جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو است. وضعیت بحرانی آب آشامیدنی در حوزه انتخابیه لارستان، خنج و گراش قابل توجه شما باید باشد. سفرههای آب زیرزمینی به شدت کاهش پیدا کردند. سالها است شما خط انتقال آب از سد سلمان به منطقه را مصوب کردید، اما اقدام علمی چه در مطالعات و چه در اجرا دیده نمیشود. اگر میگویید بودجه زیاد میبرد لازم است این را فازبندی کنید، از بودجه سال 99 شروع به این کار بکنید تا در چند سال انجام بشود و بخشهای جویم، نارویه، صحرای باغ و بیرم که به دشت با خطر مواجه هستند نجات پیدا کنند.
تذکر سوم به جناب آقای مهندس زنگنه وزیر نفت است. اولاً اکتشاف میدان عظیم گازی ارم را که منجر به افزایش ذخایر کشور شد و در حوزه انتخابیه بود من تبریک عرض میکنم. با توجه به نیاز شدیدی که منطقه به اشتغال دارد هرچه زودتر این چاهها به بهرهبرداری برسد با حمایت از ایجاد صنایع مرتبط پاییندست چه با کمک بخش خصوصی یا دولتی موجب اشتغالزایی و عمران و آبادی منطقه شوید. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای علی ساری نماینده محترم اهواز بفرمایید. بقیه دوستان منبعد یک دقیقه وقت دارند، جناب آقای ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ
توجه و امعان نظر وزرای محترم کشور و اقتصاد به ویژه گمرک را به این موضوع جلب میکنم که با توجه به ماده (11) قانون واردات و مهلت (60) روزه ذکرشده در آن به اینکه آخرین تاریخ پلاکگذاری خودروهای مناطق آزاد 4/11/96 میباشد ترتیبی اتخاذ فرمایید تا مشکل کسانی که خودروهای آنها در گمرک دپو شده حل شود.
تذکر بعدی به وزیر محترم آموزش و پرورش؛ چرا هنوز مناطق سیلزده مدارسشان تکمیل نشده است؟ به نظر شما افتتاحیه مدرسه کپری برای مردم ایرانزمین قابل هضم است؟ مدارس روستایی دخترانه ما را آمار گرفته چند بار باید به گوش مدیران شما برسد تا اقدام فرمایند؟ چرا خودتان به دلیل نبود دبیرستانهای دخترانه و پسرانه باعث ترک تحصیل آنها میشوید؟ وزیر محترم نیرو! برادرم آیا گزارش پروژه کلکتورهای فاضلاب شرق و غرب و همچنین پروژه نیروگاه شهرستان باوی دوبار کلنگزنی شده را گرفتهاید؟ سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب عباس گودرزی نماینده محترم بروجرد بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای وکیلی! من دو دقیقه وقت دارم، خیلی ممنون. چون فرصت کم است تذکر من به رئیسجمهور محترم است. این تصمیمی که گرفته لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری را استرداد بکند توهین به بازنشستگان، نیروهای انسانی و کارکنان دستگاهها و نمایندگان مجلس است. ما ماهها وقت روی این مسأله گذاشتیم که به نتیجه رساندیم. بستر حل مشکلات دستگاههای اداری، نظام اداری و بازنشستگان ما همین قانون مدیریت خدمات کشوری است. معنایی ندارد که در یک اداره سه نفر کار مشابه انجام میدهند به سه شکل دارند حقوق دریافت میکنند. دربان وزارت نفت با دربان وزارت آموزش و پرورش چه فرقی میکند؟ دکترای آموزش و پرورش با دکترای وزارت علوم چه فرقی میکند؟ چرا اینقدر تبعیض و بیعدالتی؟ هیچ آمار درستی از نیروهای انسانی در اختیار دولت نیست به خاطر اینکه قانون مدیریت خدمات کشوری وجود ندارد. از خزانه دولت حقوق باید پرداخت بشود. هر نیرویی در دستگاه باید حکم کارگزینی مشخص داشته باشد. آقای رئیسجمهور! این یک جراحی بزرگ در نظام اداری است. اگر بخواهید لایحه را برگردانید یعنی مخالفت با سالمسازی دستگاه اجرایی و مبارزه با تبعیض و بیعدالتی که بین نیروهای انسانی در دستگاهها است. خواهشم این است رئیس مجلس محترم مجلس با برگشت لایحه موافقت نکند.

عبدالرضا مصری
آقای گودرزی! لایحه قانون آزمایشی است (10) سال هم از زمان آزمایش آن گذشته اگر استرداد بشود ما دیگر قانون خدمات کشوری نخواهیم داشت. لذا در هیأترئیسه باید مطرح بشود. چون اگر دولت پس بگیرد زمان آزمایشیاش هم که تمام شده، پس دیگر اصلاً حق پرداخت حقوق نداریم. لذا در هیأترئیسه انشاءالله این بحث جدی مطرح خواهد شد و نتیجه را خدمت شما عرض میکنیم. اخطار قانون اساسی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
نفر اول وقتشان را به جناب آقای رسول خضری دادند، بفرمایید.

رسول خضری
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار من اصل سوم قانون اساسی است که تنظیم سیاست خارجه کشور جمهوری اسلامی مبتنی بر معیارهای اسلامی و حمایت از حقوق انسانها، مستضعفان، مظلومان و مسلمانان است. ما الان شاهد کشتار بیرحمانه زنان و کودکان و سر بریده شدن این عزیزانمان توسط رژیم سفاک و داعشپرور ترکیه هستیم. ما انتظار داریم همانگونه که ریاست محترم مجلس در اقدام قاطعانه خویش نسبت به لغو سفر به ترکیه اقدام فرمودند دیپلماسی پارلمانی فعال بشود و در این حوزه ما بتوانیم به اصول اصلی نظام عمل بکنیم و در راستای بحثهایی که الان در فیلمهایی میبینیم که دارد پخش میشود نیاز است علاوه بر بیانیهای که نمایندگان اعلام کردند ما بتوانیم دیپلماسی پارلمانی را فعال بکنیم و مجلس کشور ما در بحث سازمان کنفرانس اسلامی به علاوه کشورهای اسلامی و کشورهای دیگر پرچمدار صلح، آشتی و میانجیگری باشیم و برای جلوگیری از کشتار بیرحمانه کردها اقدام سریع و عاجل لازم است. شعر کردی بسیار عمیقی را داریم که نیاز است در این برهه زمان مناسب حال هماکنون کردهای سوریه در شمال سوریه است بگویم.
شیون من شیون انسانیه
بانگ آزادی و گروی یکسانیه
شیون من شین کرد بیکسه
اوگلی حاشادکن لیه و هشم
متأسفانه رژیم اردوغان با تفکرات و توهمات نئوعثمانی میخواهد به کشتار بیرحمانه کردها ادامه بدهد.

اکبر رنجبرزاده
ممنونیم، آقای شادمهر کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا قتل عام مردم مظلوم کرد توسط دولت ترکیه را محکوم میکنم. تذکر اولم به وزیر راه و شهرسازی درخصوص این که بعد از گذشت هفت ماه هنوز پل اصلی سیمره که جنوب استان ایلام را به لرستان و مرکز کشور یعنی محور درهشهر ـ پلدختر و قطعه دوم باند دوم درهشهر را هنوز شروع نکردند، مردم منتظرند که پل اصلی گاومیشان شروع و احداث بشود.
تذکر به دولت؛ چرا عزیزان در وضعیتی که مرز دهلران توسط دولت به عنوان مرز مجاز گمرکی اعلام میشود ولی در ایام اربعین از این مرز که نزدیکترین مرز به مرکز کشور عراق و عتبات عالیات است استفاده نمیشود و ما با استفاده از این مرز میتوانیم ازدحام جمعیت و مشکلات ترافیکی را در مرزها از بین ببریم و باعث بشویم که تسهیل در تردد برای زوار اباعبداللهالحسین انجام بدهیم.

عبدالرضا مصری
متشکریم، دوستان عزیز عنایت داشته باشید اخطار قانون اساسی به روند اداره مجلس است، نه مسائل و مشکلات حوزه انتخابیه. اگر اخطار رعایت نشود بعداً ما دیگر نمیتوانیم تقاضای اخطار را بپذیریم. اخطار قانون اساسی به روند اجرایی اداره مجلس است، اما بعضی از دوستان اخطار قانون اساسی میدهند ما نمیدانیم تذکر است. لطفاً جای اخطار و تذکر را قاطی نکنید، چون بعد ممکن است یک نفر اخطار قانون اساسی واقعی داشته باشد بعد ما فکر بکنیم این هم از همان تذکرها است به او وقت ندهیم، انشاءالله لحاظ بشود، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای عدل هاشمیپور بفرمایید.

عدل هاشمی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر ملت شریف ایران اسلامی، مردم غیور و شهیدپرور استان کهگیلویه و بویراحمد، مردم ولایتمدار و رشید حوزه انتخابیه شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده سلام و عرض ادب و احترام دارم. ابتدا اربعین حسینی را تسلیت عرض میکنم، حقیر از باب وظیفهای که دارم یک تقدیر ویژه از جناب آقای دکتر اردکانیان به خاطر سفر یکروزهشان و بازدید از طرحهای صنعت برق و آب کشاورزی و آب شرب شهرستانهای حوزه انتخابیه دارم. از این عزیز و همه شرکتهای مادرتخصصی که حقیقتاً وقت گذاشتند و امید به زندگی را در مردم به وجود آوردند صادقانه تشکر میکنم و یک تذکر هم به وزیر راه و شهرسازی دارم. جناب آقای دکتر اسلامی! آه، ناله و نفرین مادران و پدران و خانوادههای دلسوخته که در تصادفات اخیر جاده شهرستان چرام به شهرستان کهگیلویه و جاده تنگ چویل و آب حیات را چه کسی باید پاسخگو باشد؟

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای امیریخامکانی نماینده محترم زرند بفرمایید.

حسین امیری خامکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من دو تذکر به دولت و یکی هم به هیأترئیسه محترم دارم. اول اینکه آب شرب شهر زرند و روستاهای شهرستان زرند را بارها و بارها من به دولت، وزارت نیرو، مسئولین استانی و محلی هشدار دادم که بدون اغراق (140) هزار نفر جمعیت آخرین قطرات آبهای قابل شرب زیرزمینی را دارند مصرف میکنند. این سد قدیانی باید زودتر تمام بشود، منتها راهی جز تأمین آب از بیرون نداریم. از دولت میخواهیم به کمک شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی از این خط اول یا دوم انتقال آب خلیج فارس استفاده بکنند و زودتر قرارداد ببندند و دولت هم ورود کند. بالاخره دولت میخواهد چکار بکند و چه برنامهای دارد؟ وزیر محترم نیرو یک کارگروهی را موظف کنند به استان کرمان سفر کنند و آب شهر زرند و هم شهر کرمان را یک طرحی بدهند.
موضوع بعدی مصوبه مجلس در راهاندازی دو منطقه آزاد و چند منطقه ویژه اقتصادی از جمله منطقه ویژه اقتصادی ریلی زرند است. این به کجا رسید و کجا است؟ در شورای محترم نگهبان است یا مجمع محترم تشخیص مصلحت؟ در این مصوبه علاوه بر دو منطقه آزاد چند منطقه ویژه اقتصادی با شرط تأمین زیرساختها توسط بخش خصوصی تصویب شد.
موضوع بعدی درخصوص مشاغل سخت و زیانآور است. (4) درصد کارگران معادن ذغالسنگ را هرچه زودتر حل کنند که کارگران واحدها از جمله کارگران معادن ذغال سنگ در حال بیکار شدن هستند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای شهروز برزگر بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مصری! ما یک تذکر به خودمان، مجلس داریم. تحقیق و تفحص درخصوص علل و عوامل انتقال آب سد زولا به قرهباغ ارومیه و چند نقطه دیگر که به ناحق این آب توسط یک عدهای که منافع شهر را در نظر نمیگرفتند، بلکه منافع شخصی خودشان را در نظر گرفته بودند انتقال پیدا کرده بود. ما مطرح کردیم که اول کشاورزانی که دارای حقآبه در سندشان هستند اول این حقآبه به آنها اختصاص داده بشود و اگر آب اضافی در سد باقی ماند وزارت نیرو و سازمان آب، آب را به هر نقطهای که خواستند انتقال بدهند. این تحقیق و تفحص هنوز در کمیسیون کشاورزی دارد خاک میخورد. از هیأترئیسه میخواهم که هرچه سریعتر گزارشی که هیأت تحقیق و تفحص در کمیسیون کشاورزی ارائه دادند همان گزارش را به صحن علنی ارجاع بدهند و خود صحن در این خصوص تصمیم بگیرد تا درس عبرتی برای افرادی بشود که به خاطر منافع شخصی خودشان و کسب میز و قدرت و اینها منافع شهر و کشاورزان و محرومین را به خطر میاندازند. یا آب را انتقال میدهند یا یک روز مرز را به یکی میدهند یا فرودگاه را میفروشند و وارد معاملات بنگاهی میشوند و بخشهای اجرایی کشور را با معاملات شخصی خود اشتباه میگیرند.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (14) امروز دوشنبه بیست و دوم مهرماه 1398 است. ختم جلسه را اعلام میکنم.