1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 229 نفر از نمایندگان رسمی است. من توضیح هم عرض بکنم ما دو ساعت اول امروز جلسه غیرعلنی راجع به وضعیت صنایع و کالاهای اساسی و توزیع آن با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و همکارانشان داشتیم که راجع به ابعاد مختلف موضوع صنایع، صنایع معدنی و شرایطی که بتواند سرمایهگذاران ما با یک شرایط قابل پیشبینی کار بکنند و وضعیت کالاهای اساسی از توزیع سامانمندی برخوردار باشد بحث کردیم و کمیسیون صنایع هم موضوع را دنبال خواهد کرد. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و سی و سوم روز یکشنبه بیست و ششم خرداد ماه 1398 هجری شمسی مطابق با دوازدهم شوال 1440 هجری قمری:
1 ـ گزارش معاونت نظارت مجلس در مورد اقدامات نظارتی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره دهم.
2 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
4 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی با اصلاحات و الحاقات بعدی آن (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری فنلاند درباره کمک و همکاری متقابل در امور گمرکی.
6 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه واژگونی اتوبوس در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات.
7 ـ گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

ا حکیمی
(آیات 112 و 111 از سوره مبارکه «توبه» توسط قاری محترم آقای حسن حکیمی تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ اللَّهَ اشْتَرى مِنَ الْمُؤْمِنِینَ أَنْفُسَهُمْ وَ أَمْوالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ یُقاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَیَقْتُلُونَ وَ یُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَیْهِ حَقًّا فِی التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِیلِ وَ الْقُرْآنِ وَ مَنْ أَوْفى بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَیْعِکُمُ الَّذِی بایَعْتُمْ بِهِ وَ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ * التَّائِبُونَ الْعابِدُونَ الْحامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاکِعُونَ السَّاجِدُونَ الْآمِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّاهُونَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ الْحافِظُونَ لِحُدُودِ اللَّهِ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای حکیمی تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در حقیقت خدا از مؤمنان جان و مالشان را به بهای اینکه بهشت برای آنان باشد خریده است. همان کسانی که در راه خدا میجنگند و میکشند و کشته میشوند، این به عنوان وعده حقی در تورات و انجیل و قرآن بر عهده اوست و چه کسی از خدا به عهد خویش وفادارتر است؟ پس به این معاملهای که با او کردهاید شادمان باشید و این همان کامیابی بزرگ است. آن مؤمنان همان توبهکنندگان، پرستندگان، سپاسگزاران، روزهداران، رکوعکنندگان، سجدهکنندگان، وادارندگان به کارهای پسندیده، بازدارندگان از کارهای ناپسند و پاسداران مقررات خدایند و مؤمنان را بشارت ده». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص سالروز شهادت شهدای حزب مؤتلفه اسلامی، تشکر از سخنان هوشمندانه و عزتمندانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در ملاقات با نخستوزیر ژاپن و اقدامات مشکوک در دریای عمان علیه نفتکشها

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در سالروز شهادت چهار شهید ارزشمند مؤتلفه یاد شهیدان: «امانی، بخارایی، صفارهرندی و نیکنژاد» را گرامی میداریم. آنان پیشکسوتان و پیشتازان مبارزات ملت ایران علیه رژیم ستمشاهی بودند که در سنین جوانی راه درست زیستن را یافتند و با مجاهدت خویش مسیر مبارزات ملت را هموار نمودند. بر ارواح مطهر آنان درود میفرستیم.
از سخنان هوشمندانه و عزتمندانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در ملاقات با نخستوزیر ژاپن تشکر میکنیم که با دقت تام و استدلال متین منطق ملت ایران را در مقابل ستم هیولای استعمار آمریکا بیان داشتند. مجلس شورای اسلامی بیانات مهم و دقیق و شجاعانه رهبر معظم را قدر مینهد و حمایت میکند و باید همه بخشهای کشور براساس همین صراط استوار عمل نمایند.
نکته دیگر اقدامات مشکوک در دریای عمان علیه نفتکشها به نظر اقدامات مکمل تحریمهای اقتصادی است، به جهت آنکه از تحریمها طرفی نبستند، مخصوصاً با توجه به سوابق تاریخی آمریکا در این زمینه که در جنگ جهانی آمریکاییها کشتیهای خود را در نزدیکیهای ژاپن مورد هدف قرار دادند تا توجیه لازم برای خصومت را فراهم کنند.
اما بخش فکاهی ماجرا در اظهارات آقای پمپئو نهفته است که توصیه نمودند ایران در مقابل اقدامات سیاسی و دیپلماتیک از دیپلماسی استفاده کند. این مطلب از زبان آقای پمپئو واقعاً شیرین است، وزیر خارجه کشوری که با اقدامات تروریستی اقتصادی که به بیان خودشان شدیدترین تحریمها علیه یک ملت است به مصاف یک ملت انقلابی آمدهاند آیا این یک اقدام دیپلماتیک است؟ آقای پمپئو! آیا نقض عهد در توافق هستهای و جنگ اقتصادی علیه ملت ایران اقدام سیاسی است؟ آیا اقدامات آمریکا در ونزوئلا علیه رئیسجمهوری این کشور یک اقدام سیاسی و دیپلماتیک است؟ آیا اقدام آمریکا در تسلیح سعودیها علیه ملت مظلوم یمن اقدام سیاسی است؟ آیا حمایت همهجانبه نظامی از رژیم بساز بفروش صهیونیستی علیه ملت شجاع فلسطین یک اقدام سیاسی است؟ متأسفانه ملت آمریکا گرفتار باند سیاسی بیآبرویی شدهاند که پس و پیش حرفهای خود را محاسبه نمیکنند. والسلام علیکم و رحمه الله
4
قرائت گزارش معاون نظارت مجلس در مورد اقدامات نظارتی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره دهم

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش معاونت نظارت مجلس در مورد اقدامات نظارتی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه سوم دوره دهم است که در اجرای ماده (217) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی انجام میشود. از آقای دکتر اسداللهی معاون محترم نظارت دعوت میکنم گزارش خودشان را ارائه بکنند.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! (20) دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
همکاران توجه بفرمایید، ببینید! اینجا بحث دستور جلسات در صفحه لوح اصلی دستور جلسات وارد میشوید، آنجا دستور جلسات هست، مثلاً ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان. آنجا جزئیات، ثبتنام و نمایش متن طرح یا لایحه است، یعنی اینجا دیگر ما در قسمتی که قبلاً بود تذکر آییننامهای، اخطار قانون اساسی و دستور روز دیگر اینجا نداریم. یعنی از ابتدای روز که تشریف میآوردید از همانجا میتوانید در مورد همه طرحها و لوایح و جزئیات

علی اردشیرلاریجانی
آقای رنجبرزاده! اینها را امروز توضیح دادند

اکبر رنجبرزاده
امروز دوباره دوستان منتظر بودند مجدد بزنیم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا دیگر توجه داشته باشید که قبلش توضیح داده شده.

اکبر رنجبرزاده
شما وارد همان دستور جلسات بشوید، آنجا دیگر هست، همانجا باید ثبتنام بکنید، آنجا تذکر آییننامهای یا اخطار قانون اساسی باید بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، آقای اسداللهی بفرمایید.

غلامرضا اسداللهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
احتراماً در اجرای ماده (217) آییننامه داخلی مجلس بدینوسیله خلاصه گزارش اقدامات نظارتی مجلس در اجلاسیه سوم دوره دهم در بازه زمانی (7) خرداد ماه 1397 تا (15) اردیبهشت ماه 98 در (15) بخش جهت استحضار تقدیم میشود.
یادآوری مینماید که گزارش تفصیلی این موضوع در (82) صفحه چاپ و در جانامه اختصاصی نمایندگان محترم قرار گرفته است.
1 ـ نظارت بر ابلاغ و انتشار قوانین
در اجلاسیه سوم دوره دهم (27) فقره قانون مصوب، به رئیسجمهور ابلاغ شده که (24) فقره از این قوانین از سوی رئیسجمهور و (3) فقره دیگر توسط رئیس مجلس به روزنامهرسمی ابلاغ گردیده است. تعداد روزهای تأخیر رئیسجمهور در ابلاغ قوانین به دستگاههای اجرایی و روزنامهرسمی از (15) روز در اجلاسیه دوم به (53) روز در اجلاسیه سوم افزایش یافته است. مأخذ و مبنای اطلاعات روزنامه رسمی است.
2 ـ پیگیری تدوین آییننامههای اجرایی
در سومین سال دوره دهم در (6) فقره از قوانین مصوب این اجلاسیه، به لزوم تهیه و تصویب (30) فقره آییننامه اجرایی و سایر مقررات توسط هیأت وزیران حکم شده است. از این تعداد، مهلت تهیه و تصویب (18) مقرره هنوز به پایان نرسیده، درحالی که مهلت تهیه و تصویب (11) فقره دیگر به پایان رسیده و تنها یک فقره آییننامه به تصویب رسیده است.

اکبر رنجبرزاده
دوستان و همکاران توجه بفرمایید! وارد آن قسمتی که پیوستها هست در صفحه اصلی نوشته پیوستها، پیوستها را میزنید بعد یک قسمتی میآید که پیوستها نمایش داده میشود. عیناً همین فرمایشاتی که آقای دکتر قرائت میکنند شما آنجا در صفحه مانیتورتان میتوانید مشاهده بکنید. وارد پیوستها در صفحه اصلی لوح بشوید، بعد در قسمتی میرود که پیوست نمایش داده میشود، آنجا عیناً همین را که قرائت میکنند شما میتوانید ببینید.

غلامرضا اسداللهی
لازم به ذکر است از میان (58) فقره آییننامه¬ اجرایی و مقررههای مربوط به قانون برنامه ششم توسعه، تنها (15) فقره به تصویب رسیده و مهلت تدوین (40) فقره از (43) فقره مقرره تکلیف شده، گذشته است.
3 ـ تذکرات
در اجلاسیه سوم دوره دهم در مجموع (2762) مرتبه به اعضای هیأت وزیران تذکر کتبی داده شده که از آن میان وزیر دفاع مخاطب کمترین تذکر بوده و رئیسجمهور بیشترین تذکر را دریافت نموده که (14) درصد آن مربوط به عملکرد ایشان و مابقی مربوط به دستگاههای زیرمجموعه رئیسجمهور از جمله سازمان برنامه و بودجه است. میزان تذکرات کتبی این اجلاسیه نسبت به اجلاسیه دوم (13) درصد افزایش داشته است.
بیشترین تذکرات کتبی نمایندگان در موضوعات «جادههای شهری و روستایی»، «تأمین و انتقال آب» و «تنظیم بازار، صادرات و واردات محصولات کشاورزی» بوده است.
در این اجلاسیه جمعاً (1369) مرتبه تذکر شفاهی نمایندگان به اعضای هیأت وزیران و دستگاههای اجرایی با (4) درصد افزایش نسبت به اجلاسیه دوم در صحن علنی به ثبت رسیده است که وزیر دفاع با (3) مورد مخاطب کمترین و رئیسجمهور با (256) مورد مخاطب بیشترین تذکر شفاهی بوده است که (88) درصد آن مربوط به عملکرد دستگاههای زیرمجموعه ایشان است. «تأمین و انتقال آب»، «جادههای شهری و روستایی» و «خرید تضمینی و بیمه محصولات کشاورزی» موضوع بیشترین تذکرات نمایندگان بوده است.
4 ـ سؤال
الف ـ سؤال از وزرا:
در این اجلاسیه در مجموع (865) تقاضای سؤال از وزرا به هیأترئیسه تقدیم شده است که این تعداد نسبت به اجلاسیه دوم (7/3) درصد افزایش دارد. حدود (37) درصد از این سؤالات در کمیسیونهای تخصصی بررسی و (70) سؤال با عدم اقناع متقاضیان از پاسخ وزیر در کمیسیونها، برای رسیدگی در صحن علنی به هیأترئیسه ارسال شده که از این تعداد، (59) سؤال قلمروی ملی و (11) سؤال، منطقهای بوده است. کمیسیونهای آموزش و تحقیقات، صنایع و معادن و انرژی عملکرد بیشتری در رسیدگی به سؤالات داشتهاند. فراوانی موضوعات سؤال نیز حاکی است که نمایندگان مجلس مشکلات دو حوزه «جادههای شهری و روستایی» و «تأمین و انتقال آب» را بیشتر پیگیری نمودهاند.
(در این هنگام آقای عبدالرضا مصری «نایبرئیس دوم» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
وزیر نیرو با (109) سؤال، بیشترین و وزیر دفاع با (7) سؤال کمترین مخاطب سؤال نمایندگان بودهاند و کمیسیون کشاورزی با (124) سؤال بیشترین و کمیسیون برنامه و بودجه با (5) سؤال کمترین سؤال ارجاعی را داشتهاند.
در این اجلاسیه، تعداد (56) فقره سؤال در صحن علنی مجلس طرح شده که (43) درصد نسبت به اجلاسیه دوم افزایش یافته است. از این تعداد، در (10) مورد مجلس پاسخ وزیران را قانعکننده ندانسته است. بیشترین تعداد سؤالات مطروحه در صحن علنی از وزرای «نفت» و «امور خارجه» هرکدام با (10) سؤال است که نمایندگان از پاسخ به این سؤالات قانع شدهاند و وزرای «علوم و تحقیقات» و «فرهنگ و ارشاد اسلامی» هریک با سه فقره بیشترین سؤال وارده را داشتهاند. از وزیر جهادکشاورزی درخصوص بحث صیادی در حوزه جنوب شده که سؤال سرکار خانم ذوالقدر بوده، در گزارش تفصیلی آمده است که نمایندگان قانع شدهاند که این اشتباه تایپی بوده، نمایندگان از پاسخ ایشان هم قانع نشدهاند.
ب ـ سؤال از رئیسجمهور:
در اجلاسیه سوم (5) سؤال از رئیسجمهور نیز به رئیس مجلس تقدیم شده که این سؤالات در جلسه علنی ششم شهریور 97 مطرح و نمایندگان در یک فقره از سؤالات با موضوع «استمرار تحریمهای بانکی» از پاسخ رئیسجمهور قانع شده و در چهار فقره سؤال دیگر با موضوعات «عدم موفقیت دولت در کنترل قاچاق کالا و ارز»، «عدم اقدام شایسته دولت درخصوص کاهش نرخ بیکاری»، «افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی» و «رکود اقتصادی شدید چندینساله» قانع نشدهاند.
5 ـ تحقیق و تفحص
در این اجلاسیه، (71) تقاضای تحقیق و تفحص با افزایش (3) درصدی نسبت به اجلاسیه دوم به هیأترئیسه تقدیم شده است. از (68) تقاضای ارجاعی به کمیسیونهای تخصصی، ضرورت تحقیق و تفحص در (10) پرونده به تصویب رسیده و نتیجه آن به هیأترئیسه منعکس شده که گزارش (8) پرونده در صحن علنی مطرح و ضرورت انجام (7) فقره از آن به تصویب نمایندگان رسیده است که تاکنون فرآیند اجرایی (3) پرونده مصوب آغاز شده و (4) پرونده دیگر در مرحله انتخاب اعضای هیأت و صدور ابلاغ است. همچنین در این اجلاسیه، گزارش نهایی (3) پرونده تحقیق و تفحص مصوب در اجلاسیههای قبلی در صحن علنی قرائت شد و گزارش نهایی (2) پرونده دیگر منتظر قرائت در صحن علنی است.
در بازه زمانی این گزارش، در مجموع (52) پرونده تحقیق و تفحص در کمیسیونهای تخصصی مورد بررسی قرار گرفته است که کمیسیون اقتصادی با بررسی (14) پرونده عملکرد بسیار چشمگیری در این زمینه داشته است.
بررسیها نشان میدهد نمایندگان در (45) درصد موضوعات تقاضای تحقیق و تفحص، از ابزارهای نظارتی تذکر و سؤال نیز استفاده نمودهاند و (18) درصد موضوعات تقاضاهای واصله، مشابه یا مشترک با موضوع تقاضاها در دوره قبل است که حاکی از حل نشدن موضوعات علیرغم پیگیریهای مکرر نمایندگان محترم است.
6 ـ استیضاح
در این اجلاسیه، طرح استیضاح دو وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و امور اقتصادی و دارایی مورد بررسی قرارگرفت که پس از رأیگیری، هیچ کدام موفق به أخذ رأی اعتماد مجدد از مجلس نگردیدند.
7 ـ رأی اعتماد
در اجلاسیه سوم برای وزرای پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تقاضای رأی اعتماد شد که هر پنج وزیر از مجلس رأی اعتماد گرفتند.
8 ـ دعوت مسئولان به صحن مجلس
در این اجلاسیه (10) نفر از مسئولان اجرایی کشور به جلسه علنی دعوت و گزارش عملکرد آنان استماع شده است. مضافاً، (16) جلسه غیرعلنی با حضور مسئولان اجرایی برای بحث و بررسی پیرامون مسائل مهمی همچون وضعیت اقتصادی کشور، مسائل منطقهای و حوادث رخ داده در کشور تشکیل شده است.
9 ـ فعالیتهای نظارتی کمیسیونها
الف: گزارشهای موضوع مواد (40) و (45) آییننامه داخلی
در اجلاسیه سوم مجموعاً (506) اقدام در بهکارگیری ظرفیت نظارتی ماده (45) قانون آییننامه داخلی مجلس در کمیسیونهای تخصصی انجام گرفته است که کمیسیونهای عمران، کشاورزی و صنایع و معادن در استفاده از سازوکار بند (6) یعنی (کسب اطلاع از کم و کیف اداره امور کشور، دریافت و بررسی گزارشهای عملکردی و نظارتی از اجرای قوانین مربوط به دستگاههای ذیربط) و همچنین باز کمیسیونهای عمران، آموزش و تحقیقات و امنیت ملی در استفاده از سازوکار بند (7) این ماده، یعنی (تهیه گزارش موردی و سالانه درخصوص امور اجرایی دستگاهها و نحوه اجرای قوانین به خصوص قانون برنامه توسعه و بودجه سالانه) و همینطور باز کمیسیون آموزش و تحقیقات، عمران و امور داخلی کشور و شوراها در استفاده از سازوکار تبصره (1) این ماده (تهیه گزارش در موارد مهم و حساس و در مواجهه با تخلفات و یا سوء مدیریت) عملکرد قابلتوجهی داشتهاند.
مضافاً اینکه کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی نیز اقدامات مهمی را در (31) سرفصل در موضوعات بدهیها و مطالبات دولت، افزایش سرمایهگذاری، مشکلات و راهکارهای ارتقای توان تولیدی و ارتقای شاخص فضای کسب و کار در کشور به انجام رسانیده است.
مجموع اقدامات کمیسیونها در این موضوع منجر به ارائه (9) فقره گزارش کتبی شده است که از این تعداد، گزارش (6) فقره آن مربوط به کمیسیونهای ویژه حمایت از تولید (2 فقره)، انرژی، صنایع و معادن، برنامه و بودجه و عمران (هرکدام یک فقره) در صحن علنی قرائت شده است.
ب: گزارشهای موضوع ماده (234) آییننامه داخلی مجلس
کمیسیونها در این اجلاسیه در بهرهگیری از این ابزار نظارتی برای گزارش عدم رعایت شئونات و نقض یا استنکاف از اجرای قانون یا اجرای ناقص قانون توسط مسئولان اجرایی، اقبال بیشتری نشان داده و (34) اقدام به انجام رساندهاند که این اقدامات منجر به قرائت (5) فقره گزارش از سوی کمیسیونهای انرژی، عمران، کشاورزی و صنایع و معادن (با همکاری کمیسیون ویژه حمایت از تولید) در صحن علنی و ارسال آن به مراجع قضائی برای رسیدگی شده است. معاونت نظارت نیز از طریق تعامل مؤثر با دستگاه قضایی در حال فراهم کردن زمینه افزایش اثربخشی این ابزار نظارتی است.
ج: سفرها و بازدیدهای کمیسیونهای تخصصی و ویژه
در این اجلاسیه (148) سفر و بازدید برای نظارت بر اجرای قوانین و پیگیری امور از طریق مشاهدات میدانی صورت گرفته که (8) درصد نسبت به اجلاسیه دوم رشد داشته است. کمیسیونهای عمران، امنیت ملی، کشاورزی و آموزش و تحقیقات بیشترین سفر و بازدید را انجام دادهاند. قطعاً اتخاذ سازوکار مناسب برای اولویتبندی و تعیین اهداف سفرها و بازدیدها، همچنین پیگیری مصوبات آن، منجر به نتایج قابل قبولتری خواهد شد. لازم به ذکر است که گزارش سفرهای کمیسیون عمران (24) مورد بوده که پس از تنظیم گزارش تفصیلی به معاونت نظارت واصل گردیده.
د: اقدامات کمیسیون آییننامه داخلی مجلس
این کمیسیون در اجرای تبصره (2) ماده (38) آییننامه داخلی، در اقدامی ارزنده با همکاری معاونت نظارت، مصادیق حوزه عمل کمیسیونهای تخصصی را تهیه و به هیأترئیسه ارائه نمود که این مصادیق پس از برگزاری چند جلسه مشترک این کمیسیون، هیأترئیسه و رؤسای کمیسیونهای تخصصی، به تصویب رسید. مضافاً در این کمیسیون موضوعات مهمی در راستای افزایش اقتدار و انضباط مجلس، اثربخشتر شدن سؤال و استیضاح، حضور منظم نمایندگان در مجلس و پاسخگو کردن دولت در قبال مطالبات قانونی نمایندگان، بررسی و در قالب مواد الحاقی به آییننامه داخلی به تصویب رسیده و در نوبت طرح در صحن علنی است.
10 ـ نظارت بر مجامع، هیأتها و شوراها
در حال حاضر (133) نماینده منتخب مجلس در (73) مجمع و شورای ملی و (279) نماینده منتخب نیز در (186) هیأت، کمیته و شورای استانی در کشور به عنوان عضو یا ناظر در جلسات شرکت مینمایند.
در این اجلاسیه (172) فقره گزارش از مجامع، هیئتها و شوراهای ملی و (205) فقره گزارش از نمایندگان ناظر راجع به مسائل مطروحه در این شوراها و (45) فقره گزارش از نمایندگان ناظر مجامع و شوراهای استانی دریافت گردیده که (113) فقره گزارش نمایندگان برای اظهارنظر به کمیسیونهای ذی¬ربط ارسال شده است. اسامی ناظران فعال در پایان این گزارش قرائت میشود.
با توجه به تکلیف مقرر در بند (7) ماده (216) آییننامه داخلی مبنی بر بررسی و ارزیابی نظارتی رؤسای کمیسیونها از گزارش ناظران، لازم است از همکاری و تعامل رؤسای کمیسیونهای فرهنگی، صنایع و معادن، آموزش و تحقیقات، اقتصادی، انرژی، امنیت ملی، عمران، کشاورزی، امور داخلی کشور و شوراها و برنامه و بودجه که در این زمینه فعال بودهاند، تشکر و قدردانی نمایم.
متأسفانه برخی از مجامع، هیأتها و شوراها علیرغم تکلیف قانونی برای تشکیل جلسه در مواعد مقرر، تشکیل جلسه ندادهاند که در همین خصوص نمایندگان ناظر آنها از جمله آقایان: پوربافرانی، مقدسی، سبحانیفر و محمد کاظمی تلاشهای مؤثری را برای اجرای قانون داشتهاند که بعضاً منجر به تشکیل جلسات شده است. در مجموع وضعیت فعالیت مجامع، هیأتها و شوراها و عملکرد ناظران ملی، نسبت به قبل روند مطلوبتری را طی میکند.
11 ـ نظارتهای کلان و راهبردی معاونت نظارت
معاونت نظارت در ایفای وظایف نظارتی محوله قانونی و به دنبال تعیین دو سیاست راهبردی رئیس مجلس مبنی بر «پاسخگو کردن دستگاه¬های اجرایی در قبال مطالبات نظارتی مجلس» و «فعالتر کردن کمیسیونهای تخصصی در امر نظارت و پیگیری امور نظارتی» اقدامات مهم زیر را انجام داده است:
1 ـ بررسی قوانین مهم کشور از جمله قانون برنامه ششم توسعه، قانون بودجه و قوانین مرتبط با رونق تولید و همچنین احصای بیش از (3000) فقره احکام قانونی و تکالیف مندرج در آن و ارسال به کمیسیونها برای پیگیری.
2 ـ اتخاذ راهبرد «نظارت حین اجرا» با تأکید رئیس محترم مجلس به منظور نظارت بر اجرای قوانین مهم مثل قوانین برنامه و بودجه به طرق مختلف به ویژه از طریق کمیسیونهای مجلس.
3 ـ نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی کشور در اجرای تکالیف قانونی مندرج در اسناد بالادستی، با احصای احکام قانونی مربوط به هر وزارتخانه و پایش عملکرد دستگاههای اجرایی.
4 ـ پیگیری تهیه و تصویب آییننامههای اجرایی با دستور رئیس و هیأترئیسه مجلس و با همکاری جدی نایب¬رئیس وقت مجلس (جناب آقای دکتر مطهری) و تعیین وضعیت (90) درصد آییننامههای اجرایی معطلمانده مربوط به قوانین مصوب این دوره. که در همینجا لازم است از همکاری آقای دکتر امیری معاونت محترم امور مجلس رئیسجمهور تشکر و قدردانی نمایم.
5 ـ تهیه و تصویب فهرست «گزارشهای تکلیفی» دولت در قوانین پس از انقلاب اسلامی مشتمل بر (173) فقره حکم قانونی معتبر و راهاندازی دبیرخانه متمرکز پیگیری اجرای این احکام.
6 ـ تهیه فهرست معاهدات و توافقنامههای بینالمللی ایران با سایر کشورها با توجه به دستور مقام معظمرهبری (حفظهالله) به مجلس درخصوص دقت ویژه در موارد پیوستن به کنوانسیونها به منظور نظارت جدی بر نحوه اجرا و ارزیابی دستاوردهای این قوانین.
7 ـ تلخیص و تحلیل کارشناسی گزارش تفریغ بودجه سال 95 و شناسایی و پیگیری موارد تخلف از قانون با انجام بالغ بر (48) فقره مکاتبه با امضای رئیس مجلس و معاون نظارت.
10 ـ تهیه گزارش وضعیت اجرای احکام قانون بودجه سال 97 در دو مقطع (4) ماهه اول و (8) ماهه.
11 ـ نظارت بر اجرای ردیفهای قانون بودجه سال 97 از طریق کمیسیونها و دستگاههای اجرایی.
12 ـ ارائه (7) فقره گزارش کارشناسی در زمان بررسی لایحه بودجه سال 98.
همچنین معاونت نظارت در ایفای نقش نظارتی محوله قانونی، به همراه انجام نظارتهای کلان و راهبردی، اقدامات نظارتی فراوانی را در راستای پیگیری امور نظارتی انجام داده است که از جمله آن میتوان به:
ـ تهیه و تدوین مجموعه شناسنامه قوانین دوره دهم مجلس.
ـ استخراج احکام سیاستهای کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری به تفکیک کمیسیونهای تخصصی ذیربط.
ـ انعقاد تفاهمنامه فیمابین معاونت نظارت مجلس با «دادستان عمومی و انقلاب تهران» در زمینه رسیدگی به گزارشهای ارسالی مجلس به دستگاه قضائی.
ـ و پیگیری تدوین شاخصهای عملکردی مربوط به عملکرد گذشته و برنامه آینده رئیسجمهور و وزرا در اجرای ماده (235) آییننامه داخلی اشاره کرد. این اقدامات با رشد قابل توجه، منجر به صدور نزدیک به (5500) فقره مکاتبه از سوی معاونت نظارت شده است. ضمن تشکر از تمامی نمایندگان مجلس که از ارزیابیهای معاونت نظارت از برنامه وزرای پیشنهادی در زمان رأی اعتماد استفاده نمودهاند، خاطرنشان میسازد آقایان: جعفرزادهایمنآبادی، پوربافرانی، مازنی و حاجیدلیگانی بیشترین تعامل را برای بهرهبرداری از گزارشهای معاونت نظارت داشتهاند.
12 ـ کمیسیون اصل نود
کلیه شکایات وارده در اجلاسیه سوم به این کمیسیون (2644) فقره بوده است. به منظور رسیدگی به شکایاتی که در صلاحیت کاری کمیسیون تشخیص داده شده (4046) فقره و جهت پیگیری نامههای بدون پاسخ (1480) فقره مکاتبه انجام شده است و (5313) فقره جوابیه به ثبت رسیده و (1180) فقره پاسخ دستگاهها برای شکات پروندهها ارسال شده است. همچنین طی (84) دعوت از مسئولین، دهها جلسه رسمی در کمیسیون و کمیتهها تشکیل شده و اعزام هیأتهای بازرسی میدانی، برای مشاهده نزدیک مسائل صورت گرفته است. در نتیجه همه این اقدامات نظارتی، (4) فقره گزارش از این کمیسیون در صحن علنی قرائت شده و (2) فقره دیگر برای قرائت در دستور کار صحن است.
13 ـ هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین
این هیأت در اجلاسیه سوم مجلس با برگزاری (70) جلسه بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین و کارگروه تخصصی آن و دریافت (564) عنوان از مصوبات دولت، نسبت به ابلاغ رأی عدم مغایرت (528) فقره از این مصوبات اقدام نموده همچنین رأی مقدماتی برای (70) فقره (رحیمی ـ آقای اسداللهی جمعبندی بفرمایید) و رأی قطعی برای (34) فقره مصوبه صادر و برای انتشار در روزنامه رسمی ابلاغ شده است.
14 ـ دیوان محاسبات کشور
دیوان محاسبات در این بازه زمانی، (1134) فقره گزارش حسابرسی ستاد و ادارات کل استانها، (33) فقره گزارش موضوعی در موضوعات نفت، صندوق توسعه ملی، مالیات و غیره تهیه کرده است. این اقدامات منجر به واریز بالغ بر (100) هزارمیلیارد ریال به حساب خزانه و (16) هزار میلیارد ریال به حساب دستگاههای اجرایی شده است. همچنین، (683) فقره پرونده در دادسرای دیوان محاسبات کشور تشکیل و (500) فقره دادخواست برای طرح در هیأتهای مستشاری و تعداد (538) فقره قرار منع تعقیب همراه با ایراد تذکر به مسئولان ذیمدخل صادر شده که نتیجه آن وصول حدود (5000) میلیارد ریال و واریز آن به حسابهای خزانهداری کل کشور و دستگاههای اجرایی بوده است. در هیأتهای مستشاری دیوان نیز (817) فقره و در محکمه تجدید نظر (455) فقره رأی، قرار، تصمیم و اعاده دادرسی صادر شده است.

علیرضا رحیمی
یک دقیقه از وقتتان باقی مانده.

غلامرضا اسداللهی
دستگاههای دیگر نظارتی میماند و حقشان ضایع میشود.

علیرضا رحیمی

غلامرضا اسداللهی
گزارش تفریغ قانون بودجه سال 96 نیز (8) بهمن سال 97 در صحن علنی قرائت گردیده است.
15 ـ مرکز پژوهشهای مجلس
بررسی عملکرد کلی مرکز در سال 97 نشان میدهد که در مجموع (158) گزارش نظارتی توسط معاونتهای پژوهشی مرکز تهیه شده است که معاونت پژوهشهای سیاسی ـ حقوقی با (63) گزارش، معاونت پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی با (48) گزارش، معاونت پژوهشهای اقتصادی با (30) گزارش و معاونت پژوهشهای فرهنگی ـ اجتماعی با (17) گزارش در تهیه گزارشهای نظارتی مرکز نقش داشتهاند.
معرفی ناظران فعال در مجامع، هیأتها و شوراهای ملی
ضمن تشکر از زحمات و تلاشهای کلیه ناظران بدین وسیله اسامی ناظرانی که با حضور در جلسات و ارسال گزارشهای جامع، در اجلاسیه سوم دوره دهم فعالیت چشمگیری داشتهاند، اعلام می¬گردد:
گروه اول مشتمل بر مجامع، هیأتها و شوراهایی که با حضور ناظران، بیش از (12) جلسه در این اجلاسیه برگزار نمودهاند آقایان: تابش و حضرتی (شورای پول و اعتبار)، آقای وکیلی (هیأت نظارت بر مطبوعات)، آقایان: کاتب و سیداحسان قاضیزادههاشمی (شورای نظارت بر صدا و سیما)، خانمها: آقاپورعلیشاهی و سعیدیمبارکه (هیأت نظارت بر اندوخته اسکناس)، آقای کوسه¬غراوی (شورای عالی شهرسازی و معماری)، خانمها: اولادقباد و الماسی (شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان و خانواده)، آقای میرزائینیکو و خانم مافی (کمیسیون احزاب) و آقای ملکی (شورای رقابت).
گروه دوم مشتمل بر مجامع، هیأت¬ها و شوراهایی که با حضور ناظران، بین (5) تا (11) جلسه برگزار کردهاند آقای علیاکبر کریمی (هیأت نظارت بر چاپ و تحویل اوراق بهادار)، آقایان: یوسفی و خالقی (شورای عالی نظام پزشکی)، خانم سیاوشیشاهعنایتی و آقای شیخ (کمیته ملی پارالمپیک)، آقای دلخوشاباتری (کمیته موضوع ماده 12 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه)، آقای علی اسماعیلی (هیأت واگذاری فعالیتها و بنگاههای دولتی)، آقای عابدی (شورای عالی نظام پرستاری)، خانم حسینی و آقای حسینزاده بحرینی (شورایعالی بورس و اوراق بهادار)، آقایان: اختیاری و احمدیلاشکی (شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری)، آقای حسننژاد (شورای اقتصاد)، آقای انصاری (شورای عالی معادن)، آقای مصری (شورای رقابت)، آقای دهقانینقندر (ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز)، آقای علیرضا رحیمی (هیأت نظارت بر مسافرتهای خارجی) و آقای بیرانوندی (شورای عالی آموزش و پرورش).
همچنین ذیلاً از ناظرانی که به صورت منظم و فعال حداکثر در (4) جلسه شوراها، مجامع و هیأتها شرکت کردهاند به ترتیب الفبا تشکر و قدردانی به عمل آید. خاطرنشان میسازد علت برگزاری تعداد اندک برخی از این شوراها، مجامع و هیأتها در طول سال این بوده که تشکیل آنها برابر قوانین حسب مورد یا مشروط به وجود دستورکار بوده است.
آقایان: ابوترابی، سیدحمزه امینی، انارکیمحمدی، بختیاری، بنیادی، بهمنی، پورابراهیمی، پوربافرانی، پورحسینشقلان، حاتمیان، حسنوند، محمد حسینی، خانلری، درازهی، ذوالنوری، رجبی، ساداتینژاد، سبحانیفر، سعیدی، شریفپور، صادقی، طاهرخانی، طباطبایینژاد، عبادی، عباسی، محمد عزیزی، احمد علیرضابیگی، فرشادان، فرهنگی، فلاحتی، فولادگر، کبیری، کعبی، کواکبیان، کولیوند، کوهکن، کیخا، مازنی، محمودیشاهنشین، منصور مرادی، مطهری، مقصودی، سیدفرید موسوی، موسویلارگانی، نگهبانسلامی، نوریان و همایون هاشمی و همچنین خانمها: ربیعی، ساعی و محمودی.
همچنین از اقدامات نمایندگان ناظر فعال مجلس در (186) هیأت، کمیته و شورای استانی که با حضور منظم و مستمر و ارسال گزارشهای باکیفیت از جلسات اقدام نمودهاند نیز تشکر به عمل میآید.
در پایان از حمایتهای ریاست مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر لاریجانی، نواب رئیس، اعضای هیأترئیسه مجلس، رؤسای کمیسیونهای تخصصی، خاص و ویژه و ناظرین مجلس در تقویت جایگاه نظارت مجلس و همچنین از رؤسای «کمیسیون اصل نود»، «دیوان محاسبات»، «مرکز پژوهشها» و «هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین» که این معاونت را در جمعبندی اقدامات نظارتی مجلس یاری نمودهاند صمیمانه تشکر و سپاسگزاری مینماید و تقاضا دارد برای کارآمدی بیشتر بعد نظارتی مجلس، پیشنهادهای معاونت نظارت در هیأترئیسه و کمیسیونهای مربوطه مورد بحث و مداقّه قرار گرفته و برای انجام اقدامات اصلاحی، برنامهریزی شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
از گزارش بسیار مبسوط و کامل جناب آقای دکتر اسداللهی معاونت نظارت، همکاران ایشان و دبیران محترم کمیسیونها که گزارشات مربوطه را در ارتباط با عملکرد نظارتی اجلاسیه سوم مجلس شورای اسلامی تقدیم ایشان کردند. ادامه دستور را بفرمایید، ببینید تذکر نوبت کیست، ما هنوز برای تذکر ورود نکردیم.

نادر قاضی پور

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
آقایان قاضیپور و حاجیدلیگانی تذکر قانون اساسی دارند.

عبدالرضا مصری

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر آقای مصری ریاست محترم جلسه و حضار محترم و ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای مصری! اخطار من اصل سوم قانون اساسی است. مستحضر هستید در گزارش جناب آقای دکتر، معاونت محترم نظارت تعداد نمایندگانی که بیشتر فعال بودند نام برده نشده، ولی در چاپ قید شده است. بنده در تذکرات تحقیق و تفحص در سؤالات جزء نفرات اول بودم. آقای مصری! خواهش من این است آنهایی که بیشتر فعال هستند قید بشود تا مردم بدانند نمایندگانی که در حوزه کم حضور دارند در صحن علنی و در کمیسیونها حضور فعال دارند. حضرتعالی مستحضر هستید هر تذکر، سؤال و تحقیق و تفحص زمانبر است. نماینده وقت صرف میکند و هر سؤال یا تحقیق و تفحصی که انجام میشود وزرای محترم فشارهای زیادی را روی نمایندگان وارد میکنند، ترکشهایی به نمایندگان میخورد، ولی بهتر است هیأترئیسه مجلس آن کسی که بیشتر فعال است را قید بکند.
آقای رئیس! من در هفته گذشته یک اخطار داشتم نگذاشتند، ولی یک ماده (75) آییننامه داشتم. یکی از نمایندگان محترم شمالی کشور که هیأترئیسه مجلس هم هست به جای اینکه تقدیر و تشکر کند حقیر در این اساسنامه وزارت ورزش (20)، (30) تا پیشنهاد مکتوب و چاپشده دارم مورد نکوهش قرار داد. رأی نمیدهند که نمیدهند، به من ربطی ندارد نمایندگان به پیشنهادات دقت نمیکنند و رأی نمیدهند، من وظیفه شرعی و قانونی خودم را انجام میدهم. آقای مصری عزیز! کار بدی میکنم پیشنهاد چاپ میکنم و تذکر میدهم؟ از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه استدعا دارم اجازه ندهید به نمایندگان فعال بیاحترامی کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

عبدالرضا مصری
جناب آقای قاضیپور تشکر میکنیم. آقای اسداللهی زحمت کشیدند، در اخطاری که فرمودید گزارش بسیار مبسوط است، اما اگر از قلم افتاده باشد انشاءالله جناب آقای اسداللهی هم در جلسه تشریف دارند و اصلاح میکنند، اما من دیدم که گزارش بسیار کامل است.
اما در مورد تذکری که فرمودید چون اخطار هدف شما بود تریبون باز شده بود تذکر وارد نیست، چون در هنگام قرائت اخطار حضرتعالی تشریف داشتید. آقای قاضیپور! در صفحه (12) گزارش نمایندگان دارای بیشترین تذکر نفر اول در گزارش حضرتعالی هستید با (213) تذکری که داده شده و معلوم است که گزارش، گزارش کاملی است. جناب آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، آقای دکتر مصری! تذکر بنده بند (7) ماده (22) قانون آییننامه یعنی رعایت مهلتهای قانونی است. آقای عزیزی! اگر اجازه بفرمایید من عرض میکنم. بحث بسیار مهمی است، اولاً از جنابعالی و همچنین معاونت نظارت که انصافاً تلاشهای خوبی را دارند، چون یکی از وظایف اصلی ما در واقع بحث نظارتی است، تشکر میکنم.
آقای مصری! اما چند تا نکته؛ خواهشم این است که تا پایان اجازه بدهید من عرض بکنم، خلاصه هم میگویم. ببینید! من موارد تقنینی را الان نمیخواهم وارد بشوم، اما در موارد معاونت نظارت و آن وظیفه نظارتی مجلس خیلی از مهلتها رعایت نشده. مثال؛ ماده (234) که یک ابزار نظارتی است ظرف (10) روز در آییننامه گفته شده گزارش بیاید، ولی شما اگر در این اجلاسیه و کلاً در این دوره ببینید از تعداد ماده (234) که هست چند تایش در مهلت قانونی آمد، عمدتاً در حد دو یا حتی سه ماه زمان برده و این جایگاه نظارتی را تضعیف میکند.
نکته دوم؛ راجع به تحقیق و تفحصها دو هفته گفته، ولی آقای مصری! البته جنابعالی تا این اجلاسیه چهارم مسئولیت نداشتید، اما دو هفته بیان کرده ولی ماهها زمان برده و گزارش تحقیق و تفحص از کمیسیون بیرون نیامده.
نکته بعد راجع به تذکرات کتبی خواهشم این است که به معاونت نظارت بفرمایید بررسی بکند کدام¬یک از وزارتخانهها یا رئیسجمهور تذکرات کتبی نمایندگان را جواب دادند، چند تایش جواب داده نشده و کدام به موقع جواب دادند. گزارشهای نظارتی کمیسیونها. آقای مصری و همکاران عزیز! من تا حالا سه بار هم تذکر دادم مثلاً گزارش کمیسیون عمران راجع به سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج که یک سال و نیم پیش اتفاق افتاده هنوز منتشر نشده، این حق نمایندگان و مردم است بدانند چه کسانی مقصر بودند. چرا نمیگذارند روشن و شفافسازی بشود، چه کسی این وسط نمیگذارد، آیا هیأترئیسه و دیگری است؟ این را بگویند، در حالی که گزارش کمیسیون عمران تهیه و ارائه شده، ولی ماهها هست منتشر نمیشود.
نکته بعدی، دهها آییننامه توسط دولت تهیه نشده، البته تشکر میکنم معاونت نظارت گزارش داده، ولی کار قانونگذاری مانده. خواهش من از جنابعالی در پایان این است که دو تا کار انجام بشود؛ یکی اینکه از معاونت نظارت بخواهید این ابزارهای نظارتی را آنهایی که مهلتهایش انجام شده و یا نشده یک گزارش به صحن بدهند، اگر مجلس میخواهید در صدر باشد از این جایگاه امکانش است.
آقای رئیس! نکته پایانی، ببینید! بنده دستوراتی که رئیس مجلس یا رئیس جلسه در صحن داده در آوردم در این قوطی هم نگهداری میکنم. یعنی صبح که آقای رئیس گفت ظرف یک ماه گزارش راجع به آن (14) میلیارد که بحث معیشت مردم است بیاورد، الان داخل این میگذارم و بعد یک ماه دیگر از شما انتظار دارم گزارش داده بشود.

عبدالرضا مصری
شما که قصد ندارید همه آییننامه را امروز تذکر بدهید. یک تعدادیاش را برای روزهای بعد بگذارید.

حسینعلی حاجی
همینها بود که تمام شد. میخواهم بگویم رئیس یک قوه در مجلس یا نواب رئیس یک مهلتی را تعیین میکنند، ولی هیچکسی با اینکه بیشتر از (2000) کارمند در این مجلس وجود دارد یک کسی پیگیری نمیکند این دستور به موقع عمل بشود.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنم، چند نکته را که حضرتعالی فرمودید و درست است اما بعضی از اینها منطبق با آییننامه نیست. به عنوان مثال ماده (141) که حضرتعالی فرمودید تذکراتی که نمایندهها میدهند جواب از طرف مسئولین اجرایی به دست نماینده نمیرسد، آییننامه فقط به تذکر و ابلاغ آن اشاره دارد. یعنی دستگاه اجرایی موظف به پاسخ کتبی به تذکرات شفاهی نمایندهها در آییننامه نشده، البته ما تشکر میکنیم بعضی از دستگاهها و وزارتخانهها همان تذکرات را پاسخ میدهند که جای تشکر دارد. در مورد آن نظارتهایی که حضرتعالی فرمودید در مورد سؤال، برابر آییننامه اگر آن (15) روز رعایت نشد اگر وزیر حضور پیدا نکرد یا انجام نگرفت میتوانید مستقیماً از هیأترئیسه درخواست بکنید که سؤال بدون تشریفاتی که در کمیسیون انجام نگرفته وارد صحن بشود و این حق شما است.
اما اینکه مهلتها دارد طولانی میشود متأسفانه به دلیل تعدد این موضوعات، یعنی تعدد سؤالات و نوبتی که در دستور برای هر روز یا هر هفته یکی، دو مورد را میشود لحاظ کرد که این هفته حضرتعالی در دستور ببینید دو مورد از سؤالات لحاظ شده، اما اگر تا آخر این مجلس همه جلسات مجلس هم برای سؤالات قرار بدهیم باز هم کم میآید، چون تعداد سؤالات زیاد است.
لذا این یک ترکیبی از وظایف مختلفی که مجلس دارد در دستور هفتگی قرار میگیرد، عرض کردم تذکر شما بعضاً وارد بود و بعضی از آنها هم ایراد آییننامهای است، یعنی آییننامه مکلف نکرده. من بابت دقت نظر حضرتعالی تشکر میکنم. اجازه بدهید چون ما هنوز شروع نکردیم.
دوستان عنایت داشته باشید! تذکرات مربوط به دستور جلسه است. ما هنوز ورود به دستور پیدا نکردیم که تذکرات در آن رابطه در خدمت شما باشیم. اجازه بفرمایید وارد دستور شویم تذکرات هم در خدمت شما هستیم. نوبت آقای لاهوتی است؟ آقای لاهوتی! اصلاً نوبت شما نیست.
5
ادامه رسیدگی به لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (ثبت 244)

عبدالرضا مصری

اکبر رنجبرزاده
ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان است. آقای رئیس! تا ماده (4) بررسی شده و الان ماده (4) را قرائت میکنیم.
«ماده 4 ـ وزارت به عنوان متولی اصلی ورزش و ساماندهی امور جوانان وظایف و اختیارات زیر را در تحقق مفاد ماده (3) این قانون عهدهدار بوده و کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون خدمات کشوری و بخشهای غیردولتی با رعایت کلیه قوانین و مقررات کشور، مکلف به همکاری با وزارت در زمینههای ذیل میباشند:
الف ـ وظایف وزارت در حوزه ورزش:
1 ـ اقدام در جهت بهرهمندی اقشار مختلف جامعه از برنامهها و فعالیتهای ورزشی به منظور تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح.
2 ـ تهیه و تدوین برنامههای میانمدت و سالانه ورزش کشور با هماهنگی دستگاههای ذیربط و نظارت بر حسن اجرای آنها و اتخاذ سیاستها و خط مشیهای اجرایی مربوطه.
3 ـ استفاده از ظرفیتهای آموزشی و پژوهشی و بهرهمندی از دانش فنی و کاربردی حوزه تربیت بدنی و علوم ورزشی موجود کشور به منظور ارتقای علمی ورزش.
4 ـ ترویج ارزشهای فرهنگی ـ اخلاقی، انقلابی، منش پهلوانی در ورزش.
5 ـ سیاستگذاری، ساماندهی و تسهیل مشارکت، تشویق و حمایت از سرمایهگذاری داخلی و خارجی به منظور توسعه ورزش کشور.
6 ـ تعیین چهارچوبها و ضوابط فعالیتهای ورزشی و نظارت بر حسن اجرای آنها.
7 ـ کشف، پرورش و حمایت از استعدادها در ورزش.
8 ـ مناسبسازی اماکن و فضاهای ورزشی جهت بهرهبرداری و حضور بانوان و خانوادهها.
9 ـ تسهیل دسترسی مردم برای تماشای مسابقات ورزشی مهم بینالمللی و ملی در مکانهای عمومی و محیطهای ورزشی روستایی و شهری کشور.
10 ـ نظارت بر حسن اجرای برنامهها و فعالیتهای ورزشی کلیه دستگاههای اجرایی و بخشهای غیردولتی و ارزیابی عملکرد آنها و ارائه گزارش به مراجع ذیربط.
11 ـ صدور و لغو مجوز فعالیت رشته و سبکهای ورزشی در قالب فدراسیونها، انجمنها، کمیتهها و سایر تشکلهای مربوط.
تبصره 1 ـ رشتههای ورزشی هوایی و آبی تنها با مجوز باشگاهداری از وزارت میتوانند فعالیت نمایند. وزارت مکلف است قبل از صدور پروانه فعالیت این رشتهها، تأییدیه محدوده مکانی و تجهیزات ورزشی مربوطه را از مراجع ذیصلاح أخذ نماید. آییننامه اجرایی این حکم توسط وزارت با هماهنگی وزارت راه و شهرسازی تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
تبصره 2 ـ مدیریت و اجرای ورزش اتومبیلرانی و موتورسواری اعم از وسیله نقلیه جدید و قدیم با مجوز وزارت انجام میشود.
تبصره 3 ـ صدور مدارک هویتی اسب ورزشی و پروانه باشگاه سوارکاری توسط وزارت صورت میگیرد و همچنین صدور مجوز پرورش، واردات و صادرات اسب ورزشی توسط وزارت جهادکشاورزی پس از تأیید وزارت انجام میشود.
تبصره 4 ـ وزارت مکلف است به منظور تأمین و تجهیز امکانات مورد نیاز رشتههای ورزش تیراندازی از قبیل اسلحه و مهمات ورزشی از تولیدات داخلی استفاده نماید. در صورت عدم امکان تأمین از داخل کشور، وزارت مجاز است نسبت به تأمین و واردات تجهیزات مربوطه با تأیید و نظارت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در کلیه مراحل ثبت سفارش تا ترخیص، در مبادی ورودی کشور اقدام کند.
دستورالعمل اجرایی این تبصره با رعایت قوانین و مقررات مربوطه توسط وزارت تهیه و به امضای مشترک وزیران دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ورزش و جوانان ابلاغ میشود.
12 ـ صدور و لغو پروانه تأسیس و فعالیت اتحادیه باشگاههای ورزشی، باشگاهها، اماکن و مراکز ارائهدهنده خدمات ورزشی و تندرستی پس از بررسی صلاحیتهای عمومی، اخلاقی، علمی و حرفهای و نظارت بر فعالیت آنها.
تبصره ـ فعالیتهای رسمی درس تربیت بدنی مدارس بهجز فعالیت باشگاههای ورزشی وزارت آموزش و پرورش از شمول این بند مستثنی هستند.
13 ـ حمایت، نظارت و هماهنگسازی فعالیتهای کلیه نهادهای ورزشی اعم از کمیته ملی المپیک، کمیته ملی پارالمپیک، فدراسیونها، انجمنها، هیأتها و کمیتههای ورزشی به منظور حسن اجرای وظایف.
14 ـ توسعه ارتباطات و حمایت از حضور نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در مجامع ورزشی بینالمللی و عضویت یا نمایندگی در سازمانها و مجامع بینالمللی ورزشی با هماهنگی و همکاری وزارت امور خارجه.
15 ـ تهیه طرح آمایش سرزمینی ورزش کشور توسط وزارت حداکثر ششماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون.
16 ـ تأمین متناسب و متوازن زیرساختها، امکانات و نیروی انسانی مورد نیاز توسعه ورزش در سطح کشور.
17 ـ تهیه و تدوین آییننامهها و دستورالعملهای مربوط به اعزام ورزشکاران و مربیان به خارج از کشور و همچنین ورود ورزشکاران، مربیان و تیمهای ورزشی خارجی به داخل کشور و نظارت بر حسن اجرای آن.
18 ـ احیاء و تقویت ورزشهای ملی و روستایی و بازیهای بومی، محلی و توسعه زیرساختهای آن و تلاش برای ارتقاء و ترویج جهانی آنها با هماهنگی دستگاههای ذیربط.
19 ـ ارتقاء و تقویت جایگاه ورزش قهرمانی کشور در عرصههای جهانی و بینالمللی.
20 ـ ایجاد فرصتهای مناسب و عادلانه برای گسترش ورزش بانوان.
21 ـ تهیه و ارائه استانداردها و معیارهای تخصصی مربوط به احداث و بهرهبرداری از اماکن و تجهیزات ورزشی در کشور و نظارت بر حسن اجرای آن.
22 ـ ایجاد، نگهداری، بهرهبرداری و تجهیز اماکن ورزشی.
23 ـ تعیین و ابلاغ تعرفه و قیمت ارائه خدمات ورزشی و تندرستی و هزینه صدور پروانه باشگاه و مجوز احداث ورزشگاه توسط وزارت به صورت سالانه و نظارت بر حسن اجرای آنها.
24 ـ همکاری و هماهنگی با بخش گردشگری و محیطزیست در بهرهگیری از ظرفیتهای ورزشی کشور.
25 ـ فراهم نمودن بستر و امکانات لازم جهت ورزش همگانی با رویکرد ورزش آسان، ارزان و در دسترس برای عموم مردم.
در بند «الف» آقای قاضیپور پیشنهاد داشتند، پیشنهاد ایشان هم الحاق جزء (26) به بند «الف» ماده (4) بخش وظایف ورزش در حوزه ورزش است، جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

عبدالرضا مصری
آقای قاضیپور اجازه بدهید، اسامی میهمانان گرانقدر قرائت بشود بعد یک موضوعی است که من خدمت همکاران قبل از ورود به بحث عرض میکنم، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از خانوادههای معظم شهدا، خبرنگاران، سازمانهای مردمنهاد و شورای هماهنگی روابط عمومی ادارات شهرستان ملایر استان همدان میهمان جناب آقای کاظمی نماینده محترم ملایر و جناب آقای آزادیخواه هستند.
ـ جمعی از بانوان فعال اجتماعی و فرهنگی استان مرکزی میهمان آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، خنداب و کمیجان هستند.
6
اعلام وصول (1) فقره لایحه

علی اصغر یوسف نژاد
لایحه معاهده استرداد مجرمین بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدرال برزیل اعلام وصول میشود.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
طرح اصلاح ماده (1) قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی هم اعلام وصول میشود.
8
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال ملی جناب آقای سیدقاسم جاسمی نماینده محترم کرمانشاه از وزیر محترم دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص عدم ارائه خدمات حمایتی به ایثارگران هم اعلام وصول میشود، آقای رئیس! در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا مصری
9
ناطقان جلسه آقایان: احمد مازنی، بهروز بنیادی، هادی قوامی و احمد حمزه

عبدالرضا مصری
چون فرصت محدود است ناطقین را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای بهروز بنیادی نماینده محترم کاشمر، بردسکن و خلیلآباد.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای هادی قوامی نماینده محترم اسفراین.
ـ آقای احمد حمزه نماینده محترم کهنوج و منوجان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه بفرمایید.

عبدالرضا مصری
جناب حجتالاسلام والمسلمین مازنی بفرمایید.

احمد مازنی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم، ملت شریف ایران! امروز یکشنبه بیست و ششم خرداد 1398، (1116) روز از آغاز مجلس دهم گذشت و (345) روز از فرصت خدمت باقی است. مجلس دهم مولود تدبیر عقلا و عبور از افراطیگری است، در حالی که نقدهای جدی بر فرآیند انتخابات وجود داشت، بسیاری از منتقدین علیرغم محدودیتهای فراقانونی مردم را به حضور و مشارکت در انتخابات دعوت کردند. اینک و در آستانه انتخابات مجلس یازدهم، در کنار کامیابیها با مسائل مهمی مواجهیم که در مواردی به بحران تبدیل شدهاند. یکی از مسائل امروز و آینده، بحران در سیاست خارجی است. باید این بحران را مدیریت کرد، مجلس در کجای این سیاستگذاری قرار دارد؟
مسأله دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی است، فقر، فساد، تبعیض و اختلاف شدید طبقاتی و افزایش لشکر بیکاران موجب بروز آسیبهای اجتماعی شده و روند آن رو به افزایش است. چه کسی پاسخگو است؟
کاهش اعتماد مردم به گروههای مرجع، کاهش شدید ارزش پول ملی، گرانی سرسامآور مسکن، مواد غذایی، پوشاک و سایر مایحتاج عمومی را چگونه باید مدیریت کرد؟ مردم به رفتار مدیران و کارکنان دستگاههای حکومتی انتقاد جدی دارند. شهروندان به جای تکریم تحقیر میشوند، افول اخلاق در جامعه به ویژه در روش و منش مسئولان جای نگرانی دارد.
هشدار جدی به مسئولان؛ بسیاری از کارگران، کارفرمایان، کشاورزان، پیشهوران، کارمندان، علما، روحانیان و دانشگاهیان منتقد وضع موجودند. عوامل این نارضایتیها را کجا باید جستجو کرد؟ آری، اینهمه مشکلات در کنار تحریم ظالمانه دولت یاغی ایالات متحده، عرصه را بر مردم شریف و مقاوم ایران تنگ کرده و نیز مردم میدانند درصد بالایی از این مشکلات معلول رفتار ظالمانه دشمنان خارجی خصوصاً آمریکا است، اما آیا احتکار، اختلاس، رشوهخواری، رانت، تبعیض و بیعدالتی و برخورد سلیقهای در اجرای قانون هم معلول تحریم دشمنان است؟ راستی پاسخ این پرسشها و راهحل اساسی این مشکلات چیست؟
به نظر میرسد عمده فسادها و مشکلات معلول بداخلاقی و ناکارآمدی در عرصه سیاست و قدرت است. بنابراین برای خروج از بحرانهای پیش رو همگان را به عزم و اراده استوار در اصلاح نظام انتخابات، در چهارچوب قانون اساسی دعوت میکنم. عیب بزرگ نظام انتخابات ما در مکانیزم غیرحزبی آن نهفته است، منتخبان مردم تا بهارستان عضو یک لیست و در بهارستان عضو لیستی دیگرند. رئیسجمهور و نمایندگان مجلس از یک جناح رأی میگیرند و با جناح دیگر فالوده میخورند. دولتها و مجالس در پایان دوره به جای پاسخگویی طلبکار میشوند، این همه معلول نظام معیوب انتخابات است. در حالی که مقام معظم رهبری سیاستهای کلی انتخابات را در مهرماه 1395 ابلاغ فرمودند و اغلب مسئولین نظام قوانین فعلی را ناقص میدانند در تهیه و تصویب قانون انتخابات سهلانگاری شده و سرنوشت طرح مصوب مجلس نیز نامعلوم است.
اکنون لایحه انتخابات هرچند دیرهنگام به مجلس تقدیم شده است، از همه همکاران عزیز به ویژه اعضای کمیسیون شوراها، دوستان شورای نگهبان و وزارت کشور تقاضا میکنم در چهارچوب سیاستهای کلی و با لحاظ روح حاکم بر قانون اساسی قانون انتخابات را اصلاح کنند و شجاعانه نظام حزبی و تناسبی را بر مدیریت کشور حاکم کنند تا دولتها و مجالس و همه ارکان حکومت به جای فرافکنی پاسخگو شوند.
مسأله دیگر مربوط به تعامل با دنیا، به ویژه رابطه ایران و آمریکا است. مواضع حکیمانه مقام معظم رهبری در دیدار نخستوزیر ژاپن مظهر اقتدار و غرور ملی است و نمیتواند مورد حمایت ایرانی باغیرت نباشد. استقامت مردم در مقابل یاغیگری دشمنان نیز ستودنی است. جمهوری اسلامی در نظام آینده جهانی جایگاه ویژهای دارد و روز به روز قدرت فزاینده خواهد داشت، در عین حال باید به این نکته ظریف توجه کرد که ریشه اختلاف ایران و آمریکا از نوع فکری، فلسفی و عملکردی است و برخورد نظامی راهحل این مسأله نیست. حل این مسأله با ابزار جنگ شبیه خاموش کردن آتش با بیل است. راهبرد آنها به ستوه آوردن ایران و سیاست صبر برای فروپاشی از درون است که این آرزو را به گور خواهند برد، اما پادزهر راهبرد آنها همبستگی ملی مبتنی بر هویت جمعی ایرانیان و پایبندی همگان بر اصول مترقی قانون اساسی و اسلام ناب محمدی است و از جمله الزامات آن گفتگوی ملی و رفع کدورتها است. از همه نمایندگان مجلس و سایر شخصیتهایی که به ندای گفتگوی ملی لبیک گفتهاند سپاسگزارم و برای حاکمیت فرهنگ گفتگو به جای قهر و خشونت در ایران اسلامی دست همه عزیزان را میبوسم، فرصت را مغتنم میشمارم و از ابلاغ آییننامه مربوط به داراییها و اموال مقامات توسط رئیس محترم قوه قضائیه که اولین تذکر و سؤال اینجانب و یکی از مطالبات نمایندگان محترم مجلس بوده است تشکر میکنم و ضمن تبریک به هیأترئیسه جدید و کمیسیونها به ویژه کمیسیون فرهنگی برای تمامی همکارانم در جهت تعالی فرهنگ و تأمین معیشت مردم آرزوی توفیق دارم و به روان پاک همه شهیدان به ویژه شهدای امروز نیکنژاد، امانی، بخارایی و صفارهرندی درود میفرستم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
جناب آقای مازنی! از رعایت وقت تشکر میکنیم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای بهروز بنیادی نماینده محترم کاشمر، بردسکن و خلیلآباد هستند، بفرمایید.

بهروز بنیادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت ملت بزرگ ایران، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی دارم. شاید امروز مهمترین سؤال آحاد ملت از ما و از یکدیگر این باشد که سرانجام این دوئل سیاسی (40) ساله ما با قدرتهای جهان چه خواهد شد و آیا در عرصه سیاست خارجی کلمه پیروزی پایدار اساساً مفهومی دارد و اگر دارد به کدام قیمت حاصل خواهد شد. قبل از پاسخ به این سؤال چند نکته کلیدی را مرور مینماییم.
نکته اول، از ماههای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا تدوین اولین پیشنویس قانون اساسی که با دستور حضرت امام و مدیریت مرحوم دکتر حبیبی که در آن دو قوه مقننه و قضائیه بسیار مقتدری پیشبینی شده بود، اتحاد بینظیری در بین آحاد ملت به وجود آمده بود، اما با تشکیل دولت موقت در عرصه کسب کرسیهای قدرت مابین روحانیت و روشنفکران دینی و سایر عناصر مبارز اختلافی ریشهای حاصل شد و به دست خود اولین راه تفرقه و نفوذ را به دشمنان نشان دادیم و آن رقابت بر سر قدرت بود و تاکنون هم علیرغم تأکیدات رهبری انقلاب نتوانستهایم این راه بیراهه را کنار بگذاریم.
بعد از پایان جنگ تحمیلی علاوه بر دعوای کسب قدرت دعوای دیگری به نام کسب ثروت افزوده شد و هر آنچه در شعارهای انقلاب مطرح بود به باد فنا رفت و نهال بیاعتمادی بین ملت و حاکمیت به دست خود ما کاشته شد و دشمن هم در کنار حضور شیطان قدرت و ثروت وجه سوم انحراف را که فراموشی توده ملت و ظهور اشرافیگری بود در اذهان حاکمان وارد کرد و دشمن با حوصله تاریخی مترصد وقت مناسب ماند. این اختلاف بر سر قدرت تا آنجا رسید که همه رؤسای جمهور منتخب بعد از بازنگری قانون اساسی در مرداد 67 پس از چند سال خود تبدیل به اپوزیسیونی علیه ساختار حقوقی موجود شدند و از تدارکاتچی بودن، تداخل وظایف با اصل (110)، کماختیار و بیاختیار بودن نالیدهاند و بعضی در تریبون و برخی با قهر تحت عنوان دورکاری آن را نشان دادند. این احساس شدن حق در برابر تکلیف سبب افسردگی کلیه کارگزاران نظام شده است. یادمان است فردی که با برافراشتن علم مبارزه با فقر، فساد، تبعیض و ایجاد عدالت در کشور به قدرت رسید و برای عناد با رهبری پایههای اقتصاد کشور را آنچنان شخم زد که هنوز هم بعد از سالها نتوانستهایم این پاشنه آشیل را درمان کنیم. در طرف مقابل هم بر آمدن یک دولت موازی غیرپاسخگو در زیرمجموعه بیوت مختلف و یک دولت پنهان در مجموعه کارتلهای اقتصادی، امنیتی، نظامی به تضعیف حداکثری قدرت دولتهای منتخب منجر شده است و رقابت این سه دولت بر سر قدرت و ثروت علت اصلی بحران در ساختار سیاسی کشور میباشد که بارها کشور را به دوراهیهای خطرناک کشاندند و همین فشارهای بیرونی منجر به پیشنهاد رفراندومی شده است تا دولت مستقر خود را از استعفای اجباری نجات دهد و این زخم مزمن تنها و تنها با تدبیر مقام رهبری درمان میشود تا دولتهای منتخب مردم بتوانند موفق باشند.
نکته دوم نقش قوه قضائیه در کشور است، در حالی که این قوه باید مهمترین عامل توسعه سیاسی در دفاع از اصول مختلف قانون اساسی کشور، خاصه فصل سوم آن یعنی حقوق ملت باشد، ولی متأسفانه عملکرد تعداد اندکی در این قوه در منازعاتی که به حقوق عامه مردم مربوط است شائبه نقش اپوزیسیون و ابزاری قوه قضائیه را تداعی کرده است که هرچه زودتر این شائبه باید پاک گردد. گرچه امروز نشانههای مثبتی از تلاش رئیس محترم این قوه در اصلاحات ساختار قضائی و استفاده مفید از فضای مجازی دیده میشود، پافشاری ساختار قضائی بر حاکمیت قانون به معنای تام آن و تلاش برای پایان بخشیدن به دخالتهای غیرضروری و پرهزینه در حوزه کسب و کار و سبک خصوصی زندگی افراد میتواند نقطه آغازین تحولات باشد. امید میرود با عملکرد قانونمدار قوه قضائیه جامعه ما از جامعه سیاسی که نظم اجتماعی آن بیشتر بر زور اتکا دارد به جامعهای کاملاً فرهنگی که در آن نظم اجتماعی بر اندیشه و تعهد استوار است تبدیل شود تا نسل جدید ما بیش از این دچار بحران هویت نگردد.
نکته سوم رابطه ایران و عربستان است که همواره دچار فراز و نشیب بوده و سه دهه پس از فوت امام (رحمهالله علیه) در بدترین وضعیت ممکن قرار دارد. نه تنها نتوانستهایم با یکی از مهمترین قدرتهای جهان رابطهای متوازن برقرار کنیم، بلکه با حوادثی چون حمله به سفارت عربستان و حملات لفظی مداوم به سران کشور شریک ایجاد بحران بزرگی در خاورمیانه شدهایم. قطعاً ابعادی از این بحران متأثر از رفتار خود عربستان میباشد. باید به این سؤال که چگونه در دو کشور هند و چین با بیش از (5/2) میلیارد جمعیت و (800) نوع مذهب و مسلک و (170) نوع خدا، مردم در کنار هم زندگی میکنند، ولی در بین مسلمانان که خدا و پیامبر واحد دارند شاهد بیشترین خونریزیها، تخریبها و عصیانهای دینی و خرافهها هستیم.
رهبران مسلمانان باید پاسخی قانعکننده بدهند. آیا به فرمایش مولی علی به زمانی رسیدهایم که اسلام پوستین وارونه را به تن کرده است؟ باید هرچه سریعتر از بدترین دوره تاریخی روابط خود با اکثر کشورهای عربی و همسایه خود خارج شویم.
نکته آخر آن است که با وجود حل نشدن موضوع جنگ ایران و عراق و باز بودن پرونده برخی موضوعات قطعنامه (598) متأثر از بلندپروازی شاه ترسو، دشمنان سیاس غرب قبل از انقلاب و دشمنان سیاس شرق بعد از پیروزی انقلاب ما را در دام برنامه هستهای قرار دادند که تاکنون به همین بهانه هزاران میلیارد تومان هزینه بر کشور تحمیل شده، در حالی که بارها مقام رهبری بر عدم اعتقاد به ساخت بمب هستهای تأکید کردند و به رغم برخی عقبگردها و جام شوکرانهای مهمی مانند برجام هیچگاه نتوانستیم پرونده تحریم و برنامه ایرانهراسی هستهای را ببندیم و امروز هم به همین بهانه سلاح و نفت و گاز ما را هدف گرفتهاند و ما را در یکی از پیچیدهترین و بدترین وضعیتهای بالقوه جنگی تاریخی قرار دادند.
گزارش اخیر آمانو و رفتار تمام اعضای برجامی ما را به این برداشت کلی میرساند که آنها مرموزانه به سوی جنگ در حرکت هستند، چرا که هر جنگی برای ابرقدرتها یعنی رونق اقتصادی هزار شرکت آنها و رونق بازار (2000) میلیارد دلاری سلاح جهان که تحت مدیریت مثلث آمریکا، روسیه و اسرائیل میباشد. اکنون با نگاه به حاصل جنگها در سایر کشورها در مییابیم که فقط در عراق (500) میلیارد دلار پیمان در سال 2019 منعقد کردند و از جنگ سوریه هم بازار حداقل (1000) میلیارد دلاری را برای خود کنار گذاشتهاند، حتی انتخاب (رحیمی ـ متشکریم) کشور ژاپن توسط ترامپ برای میانجیگری هم پیام جنگ با خود دارد و او در لفافه سرنوشت ژاپن را در جنگ جهانی به ما یادآوری میکند.
در پایان پاسخ سؤال طلیعه سخن آن است که تا بر سر تعریف منافع ملی و روش رسیدن به مدل توسعه و پیشرفت و حضور در جامعه بینالملل از نظرات همه نخبگان با افکار متفاوت خود را بینیاز بدانیم این مدار سینوسی ادامه خواهد یافت.
ای در رگانم خون، وطن
ای پرچمت ما را کفن
دور از تو بادا اهرمن
ایران من، ایران من

عبدالرضا مصری
متشکریم، ناطق بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعد جناب آقای هادی قوامی نماینده محترم اسفراین هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
از حضور جناب آقای دکتر لاریجانی و وزیر محترم جهادکشاورزی و رئیس سازمان عشایر در خراسانشمالی به ویژه شهرستان اسفراین و بازدید از صنایع و شرکت در همایش ملی فرهنگی ـ ورزشی عشایر در شهر تاریخی بلقیس دومین بنای خشت و گلی کشور کمال تشکر و قدردانی را دارم. امیدوارم انشاءالله این سفر منشأ برکات زیادی برای خراسانشمالی از جمله اتمام پروژه راهآهن جوین ـ اسفراین و همچنین توجه دولت و وزارت نفت به خرید لولههای شرکت لولهگستر و توجه به فولاد اسفراین و توسعه صنعت آذینفورج و فولاد کیمیای صبا بشود.
و همچنین از توجه به کشاورزی و عشایر منطقه و عشایر کشور تشکر ویژه دارم. از جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری تقاضا دارم قبل از سفر به خراسانشمالی مقدمات اجرایی شدن مصوبات مهم سفر خرداد 1394 از جمله تخصیص (3000) میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به راهآهن جوین ـ اسفراین ـ بجنورد ـ شیروان را فراهم کند تا سفر دوم که انشاءالله به زودی انجام میشود مصوبات بر زمینمانده سفر قبلی را نداشته باشیم و شور و نشاط در خراسانشمالی انشاءالله به حداکثر برسد.
3 ـ نقش آموزش و پرورش در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تشکیل سرمایه انسانی کمنظیر است. امیدوارم مجلس و دولت بودجه آموزش و پرورش را هزینه جاری ندانند، بلکه مهمتر از تملک دارایی سرمایهای که همانا تشکیل سرمایه انسانی است بدانیم تا زمینه کار شایسته و تولید ناب فراهم گردد و وزیری مقتدر با مجموعهای از مدیران توانمند، مطالبات اساسی و به حق فرهنگیان را دنبال کنند.
4 ـ اصلاحات ساختاری بودجه؛ با توجه به کسری (100) هزار میلیارد تومانی اجتنابناپذیر در بودجه سال 98 و همچنین پرهیز از راههای غلط گذشته، که همیشه مهمترین راه جبران کسری بودجهها استقراض از بانک مرکزی است و بدانیم که هر (10) هزار میلیارد تومان استقراض از بانک مرکزی (5/3) درصد تورم خواهد داشت، اگر بخواهیم کسری (100) هزار میلیارد تومانی فوق را مثل سالهای قبل از بانک مرکزی تأمین بکنیم تورم نزدیک به سه رقمی را تجربه خواهیم کرد و واگرایی را بیشتر میکند. پس لازم است فراتر از سازمان برنامه و بودجه ریاست محترم جمهوری مجموعه همه وزرا را موظف به برنامه اصلاح ساختاری در سطح وزارتخانهها و دولت کند و مجلس هم در تصویب قوانین لازم برای اصلاحات ساختاری بودجه دولت را کمک کند. شرایط امروز بهترین فرصت برای جدا کردن مصارف عمومی بودجه از فروش نفت است و ریاست محترم جمهوری مسئولیت ساختاری اصلاحات بودجه را بپذیرد.
اتاق فرمان لطف کنند فیلم را پخش کنند. معادن آهن، سرب، روی، مس و بوکسید اسفراین فرصت مناسبی برای افزایش تولید، اشتغال (5000) نفری است که امیدواریم مسئولین توجه ویژه کنند.
(در این هنگام مستندی درمورد وضعیت معادن اسفراین پخش شد)
اخیراً یک معدن سرب و روی همانطور که در فیلم مشاهده میکنید در منطقه آلبلاغ اسفراین در منطقه ساریگل که منطقه حفاظتشده و پارک ملی است کشف شده و باعث اشتغال بیش از (1000) نفر شده بود، ولی به دلیل اینکه در منطقه حفاظتشده ساریگل بود متأسفانه مردم را به زحمت میانداختند و جلوی این اشتغال گرفته شد. امیدوارم شورای عالی محیطزیست یک ناحیه معدنی تعریف کند و فرصت فوق را در اختیار شرکت تعاونی عمران و توسعه شهرستان قرار بدهد.
عزیزان دقت کنید! مردم به چه زحمتی یک مسیر شش کیلومتری را در کوهستان طی میکردند و به سبک (2000) سال قبل، استخراج معادن سرب و روی آنجا انجام میشود و بعد دستگیر میشدند و امکانات اینها مصادره میشد، به زندان میافتادند، در حالی که اگر به صورت منطقی ما درست برخورد بکنیم این میتواند یک فرصت بسیار مناسب برای اشتغال باشد.
6 ـ از وزرای راه و شهرسازی تقاضای اتمام راههای اصلی بام ـ قوچان ـ میامی ـ جاجرم، چهارخطه کردن اسفراین ـ بجنورد ـ سبزوار، اتمامراههای روستایی قاسمخان ابریتپه، حسینآبادخانکور، جعفرآباد، پلنگ¬دره، بیدواز، گلچا، نیاب، قارضی، قنبرباغی، گسک، زنفت، رحیمآباد، کلاته سنجر و بقیه راههای روستایی شهرستان را دارم.
همچنین از وزیر نیرو اتمام عملیات علاجبخشی سد بیدواز، شروع سد گراتی، حل مشکل آب شرب روستاهای بخش مرکزی مثل روستاهای باغی و بخش مرکزی و زرقآباد اسفراین، بخش بام و صفیآباد را دارم. از معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان گردشگری، دفتر رهبری تقاضای تخصیص (40) میلیارد ریال از مصوبه سفر سال 1392 مقام معظم رهبری برای اتمام کاوش و مرمت در شهر تاریخی بلقیس که همایش باشکوه عشایری در آن برگزار شد را دارم. والسلام

علیرضا رحیمی
متشکریم. ناطق آخر جناب آقای احمد حمزه نماینده محترم کهنوج، منوجان، رودبار جنوب، قلعهگنج و فاریاب هستند، بفرمایید.

احمد حمزه
نطق 5دقیقه ای
بسم رب الشهداء و الصدیقین
به نام خدای شهیدان و به نام خدای سربازان گمنام امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) آنان که در کمال خلوص، پاکی و گمنامی در جهت تحقق آرمانهای امام راحل (اعلیاللهمقامه) و در راستای تأمین منافع ملی کشور و نظام مقدس جمهوری اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نکرده و امنیت امروز کشور تا حدود زیادی مرهون زحمات و تلاشهای این عزیزان است. سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا میفرستیم و آرزوی سلامتی و طول عمر باخیر و برکت برای مقام معظم رهبری میکنم و آرزوی سلامت و توفیق همه خدمتگزاران صدیق این آب و خاک را دارم.
سلام و درود به پیشگاه ملت بزرگ ایران به ویژه مردم حوزه انتخابیهام، آنان که این روزها با تحمل همه سختیها و کاستیها پیام صبر و استقامت و دفاع از ارزشهای انقلاب برخاسته از خون هزاران شهید را به دنیا مخابره میکنند، درودتان باد. در آغاز سخن لازم است از مواضع حکیمانه و داهیانه رهبری معظم انقلاب در روزها و ماههای اخیر در قبال زیادهخواهیهای استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا تقدیر و تشکر به عمل آورم، آمریکا گمان میکرد که با خروج از برجام و اعمال فشار بر ملت ایران از یک طرف نظام را در تنگنا قرار میدهد تا از سر ناچاری به سمت سازش گام بردارد و تسلیم زیادهخواهیهای نابحق آنان شود و از طرف دیگر گمان مینمود که با این فشارها مردم را به خیابانها خواهد کشاند و آنان را روبهروی نظام قرار خواهد داد تا با فشار ملت یا نظام را تغییر دهد، یا وادار به تسلیم نماید. اما ملت بزرگ ایران با استقامت، وحدت و همدلی با مسئولان نظام این آرزوی دشمنان را بر دلشان خواهد گذاشت و قطعاً روسیاهی بر دشمنان زیادهخواه و ضدبشر ما که حتی تحریم دارو و غذا را هم در دستور قرار دادهاند خواهد ماند و قطعاً پس از عبور از این گردنه آنچه در انتظار ملت بزرگ ایران است روشنایی، آسایش، آرامش و توسعه و پیشرفت است که «ان مع العسر یسری».
لازم است از تلاشهای همهجانبه دستگاه دیپلماسی کشور در این مقطع حساس پشتیبانی و نیز تقدیر و تشکر نمود. راهبرد تقویت همکاریهای روابط با کشورهای دوست، به ویژه کشورهای منطقه و پرهیز از تشنجآفرینی راهبردی صحیح و درست است که کماکان باید در دستور قرار داشته باشد.
و اما کشورهای مرتجع منطقه این روزها در تدارک کنفرانس دیگری در مورد معامله قرن هستند. باید بدانند که ملتهای آزاداندیش منطقه هرگز اجازه نخواهند داد که این خواب و رؤیای آنها تعبیر شود. قطعاً و یقیناًَ و بدون ذرهای تردید سرزمین مقدس قدس به مسلمین برخواهد گشت. با اندکی تدقیق بر روند امور در منطقه و آنچه در سوریه، عراق، یمن، لبنان و فلسطین میگذرد هر انسان مؤمن، موحد و آگاهی به این نتیجه میرسد که معادلات قدرت جهانی به نفع مسلمین و آزادیخواهان منطقه در حال تغییر و دگرگونی است. در چنین شرایطی مردم و مسئولین باید چند چیز مهم را مد نظر قرار دهند:
1 ـ حفظ وحدت و انسجام درونی کشور.
2 ـ تزریق امید به جامعه.
3 ـ تقویت دولت و دستگاه دیپلماسی و سایر قوای نظام و برونداد صدای واحد از طرف همه مسئولین و صاحبان تریبون.
4 ـ حفظ و ارتقای آمادگی دفاعی کشور برای مقابله با هر رویداد غیرمنتظره.
5 ـ تلاش همهجانبه مسئولین برای مقابله با بیکاری و تقویت بخش خصوصی برای کارآفرینی و اشتغال به ویژه حمایت از شرکتهای دانشبنیان و فعالسازی ظرفیتهای معدنی کشور و حمایت همهجانبه از اشتغال موجود.
6 ـ تلاش مسئولین برای مقابله با موج گرانی و در خطر افتادن معیشت مردم و مبارزه جدی با سوءاستفادهکنندگان از شرایط موجود.
7 ـ ساماندهی سریعتر اتباع بیگانه و مبارزه با قاچاق سوخت که امروزه منافع ملی و امنیت ملی ما را با خطر نسبی مواجه ساختهاند.
8 ـ سخن گفتن شفاف و بیپرده با صاحبان کشور یعنی مردم.
9 ـ برخورد جدی و بدون اغماض با اختلاسگران و به غارتبرندگان سرمایههای مردم و کشور.
10 ـ وجود قوانین ثابت برای صادرات و واردات به ویژه محصولات کشاورزی و کنترل این مسأله با ابزار تعرفه.
11 ـ تسهیل شروع کسب و کار با تفویض اختیارات به استانها و استفاده از روش پنجره واحد و تلاش مضاعف برای بهبود فضای کسب و کارها.
12 ـ اصلاح ساختار بودجه کشور و دور شدن از اقتصاد نفتی.
از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و معاونین و مشاورین ایشان به خاطر سفر هفته گذشته به منطقه به ویژه در منطقه محروم جنوب کرمان نهایت تقدیر و تشکر را به عمل میآورم. این سفر قطعاً خیرات و برکات فراوانی را برای منطقه ما به همراه خواهد داشت. این سفر یک حاشیه کوچک هم داشت که باید درخصوص آن من از مردم شریف هرمزگان عذرخواهی نمایم. آنچه گفتهام این بوده است که هرمزگان فرصتهای شغلی متعددی دارد، اما شهرستان محروم منوجان تنها یک معدن دارد و فرصت شغلی آن باید در اختیار مردم و جوانان همین شهر باشد و بس.
متأسفانه کاسبان سیاست، رقبای سیاسی که به اخلاق پایبندی ندارند این سخنان را به گونهای دیگر در منطقه اشاعه دادند، بدون شک مردم پنج شهر جنوبی کرمان و مردم هرمزگان دارای تاریخ، زبان و منافع مشترک بوده و در طول تاریخ هماره در کنار هم زندگی خوبی داشتهاند و در آینده نیز چنین خواهد بود و بدخواهان نمیتوانند بین آنها جدایی بیاندازند. در پایان از معینهای اقتصادی منوجان، شرکت گوهرزمین و معین اقتصادی قلعهگنج، بنیاد مستضعفان و شخص آقای سعیدیکیا به خاطر نقش مهمی که در توسعه منطقه ایفا نمودهاند نهایت تقدیر و تشکر به عمل میآورم. از وزاری محترم نیرو، (رحیمی ـ آقای حمزه! زمانتان تمام شده) ورزش و نیز از جناب آقای مهندس تابش ریاست محترم بنیاد مسکن به خاطر سفر به جنوب کرمان تشکر میکنم. عزیزان، مردم همچنان منتظر وعدههای دادهشده در این سفر هستند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
حضرت آقای حمزه خیلی تشکر میکنم.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

عبدالرضا مصری
تذکرات کتبی نمایندگان را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ما فعلاً تذکرات شفاهی را شروع میکنیم. جناب آقای عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
اولین تذکر من به آقای اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی است. اولاً من از سفر آقای اسلامی به شهرستانهای اهر و هریس تشکر میکنم که از این جاده مرگ تبریز ـ هریس ـ اهر بازدید کردند و گلایه از آقای وزیر دارم. آقای وزیر! آقای روحانی در سال 94 که به تبریز میآیند در اجتماع مردم تبریز میگویند بزرگراه تبریز ـ هریس ـ اهر در سال 95 تکمیل میشود و در این دو سال نسبتاً فعال بوده، ولی متأسفانه حضرتعالی وقتی به این جاده تشریف آوردید به جای اینکه مسئولین محلی را تشویق میکردید گفتید (10) کیلومتر برای سال بعد.
من خواهشم از شما این است که یک بررسی بیشتری بکنید قطعاً این راه آن مسیر اصلی در سال 98 تمامشدنی است و مسئولین محلی برنامهریزی کردند تمام کنند. این اظهارات حضرتعالی همه را نگران کرده، مردم امیدوار بودند امسال این راه تمام بشود و موجب تأسف و تعجب مردم شد.
بنابراین خواهش من این است که اجازه ندهید بیش از این به اعتماد مردم آتش بزنیم. من در یکی از مدارس اهر که بودم خدا شاهد است معلمین میگفتند درست است که ما حقوق ناچیز داریم، ولی حاضریم از حقوق ناچیز معلمین کم کنند و این بزرگراه تبریز ـ هریس ـ اهر بعد از (13)، (14) سال تمام کنند، بنابراین خواهشم این است که به این کار بیشتر رسیدگی بکنند، به خصوص بحث قیر این راهها است. متأسفانه و متأسفانه قیر را یا به موقع نمیدهند، یا موقعی به پیمانکاران قیر میدهند که فصل کار آذربایجان گذشته است. مستحضر هستید که ما بیش از سه ماه فصل کار نداریم، این کار و این ظلم را نکنید. شما زمستان قیر را برای پیمانکار برای چه میدهید؟ یعنی اگر دولت نتواند یک مشکل قیر کشور را حل کند میخواهد چکار کند؟ مردم سؤالشان این است که کشوری که تولیدکننده نفت است در فصل کار در آذربایجان قیر پیدا نمیشود، خیلی ظلم به مردم به خصوص ظلم به مردم آذربایجان است که آذربایجان سر ایران است که انشاءالله توجه بشود.
دومین تذکر من به آقای دکتر نمکی و تشکر من است. آقای دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت و درمان! از اینکه سی.تی.اسکن به بیمارستان اهر تحویل شده تشکر میکنم. ولی آقای دکتر! مستحضر هستید که وزیر قبلی بیش از دو سال است قول داده ام.آر.آی بیمارستان اهر داده بشود که داده نشده است و همچنین بحث سونوگرافی بیمارستان... (وکیلی ـ آقای عبدالهی ممنون) که قول داده شده و بحث مرکز (وکیلی ـ متشکرم) و زندق انشاءالله حل بشود. خیلی ممنون، از لطف شما متشکرم.

محمد علی وکیلی
نفر بعد سرکار خانم زرآبادی هستند، بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزیر محترم نیرو است. جناب آقای اردکانیان! ما یک شهر داریم که اسمش با آب شروع میشود؛ آبیک، ولی مشکل آب شرب دارد و هنوز مردم با ظرف میروند و آب خانههایشان میآورند. خواهش میکنم این موضوع، موضوع آب شرب است. این را در اولویت قرار بدهید، بحث آبرسانی از سد طالقان را که آب شرب (14) شهر و (194) روستا را تأمین میکند.
تذکر دوم من به وزیر محترم بهداشت جناب آقای نمکی است. در شهرستان آبیک ما بیمارستان شهدا داریم که خدماتش در حد یک درمانگاه است و بیمارستان ولیعصری که به دلیل مطالباتی که از دانشگاه علومپزشکی و تأمیناجتماعی دارد و وصول نشده خدمات را ارائه نمیدهد. مردم این شهرستان باید چه کاری انجام بدهند؟ برای بیماریشان باید چه کاری انجام بدهند؟ این وضعیت را خواهش میکنم رسیدگی کنید.
تذکر بعدی به ریاست محترم جمهور و وزیر محترم علوم است. پارک علم و فناوری قزوین به جای اینکه به کسانی که نخبه و دانشمند هستند کمک کند در واقع خودش سدی شده. مدیریت پارک علم و فناوری استان قزوین سدی برای دانشمندان و نخبگان استان شده. هفته گذشته چند نفر از این عزیزانی که در پارک فعالیت میکردند به دلیل مشکلات و مدیریت خیلی بدی که این پارک دارد به خارج از کشور رفتند.
و تذکر بعدی من درخصوص معلمان حقالتدریس است. چند روز بیشتر از حادثهای که در مجلس اتفاق افتاد، حادثه تروریستی و ما در بین عزیزانی که شهید شدند معلم حقالتدریس داشتیم. بحث قانونی که مصوب شد دارد در کمیسیون اجتماعی هیأت دولت خاک میخورد. این را زودتر تعیین تکلیف کنید. جناب آقای نوبخت! اصلاح (وکیلی ـ متشکرم) احکام معلمان پیمانی ماده (28) را بررسی و پیگیری کنید که زودتر انجام بشود، ممنونم.

اکبر رنجبرزاده
آقای لاهوتی هم تذکر دارند.

محمد علی وکیلی
متشکرم، اجازه بدهید بعد از تذکرات شفاهی بفرمایید. نفر بعد جناب آقای بیگدلی نماینده محترم خدابنده هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی

عبدالرضا مصری
آقای لاهوتی! تذکرات شفاهی دوستان برابر نوبت تمام بشود بعد در خدمت شما هستیم.

احمد بیگدلی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم. آقای رئیس! من قبل از اینکه تذکرات شفاهیام را بدهم یک تذکر به هیأترئیسه اگر اجازه بدهید بدهم. چند روز است میخواهم تذکر بدهم، ببینید! وظیفه ما نمایندهها چیست؟ نظارت است، ابزار نظارتیما سؤال از وزیر است. الان شما زحمت کشیدید جلسات کمیسیون را از دو تا یک جلسه کردید، ساعتش هم بین ساعت (3) تا (5) روز یکشنبه همان روزی که هیأت دولت جلسه دارد گذاشتید. یعنی دیگر نمایندهها هیچ نوع دسترسی به وزرا نخواهند داشت. این چه نوع برنامهریزی است، از چه کسی اجازه گرفتید؟
مگر قرار نیست مجلس اجازه بدهد. شما تعداد جلسات کمیسیونها را کم و زیاد کنید، تعداد جلسات صحن را کم و زیاد کردید، اگر فقط قرار است هیأترئیسه تصمیمگیرنده باشد و هیأترئیسه بتواند ارتباط با دولت و وزرا داشته باشد بقیه نمایندهها هیچکاره باشند اینکه حرف نشد. ما به شماها رأی دادیم، طبق ماده (20) آییننامه هم قسم خوردید پایبند باشید. آقای رئیس! اینکه درست نیست، ما نمایندهها در قبال وظیفه نظارتیمان هیچکاره شدیم. خواهش میکنم این را یک بررسی بفرمایید.
آقای رئیسجمهور! من به شما تذکر در مورد مطالبات فرهنگیان دارم. فرهنگیان عزیز (30)، (35) سال تلاش میکنند و زحمت میکشند این پاداش آخر فعالیت فرهنگیان، پاداش پایان بازنشستگیشان که حق مسلمشان است و چیز اضافهای هم نمیخواهند، آقای رئیسجمهور! خواهش میکنم، چندین بار وعده توسط وزرای مختلف داده شده، ولی این عزیزان هنوز که هنوز است چشمشان را به پاداش پایانخدمتشان دوختند، ولی متأسفانه انجام نمیشود. رتبهبندی فرهنگیان است، چرا فرهنگی عزیزی که مسئول آموزش و پرورش مملکت ما و مسئول تعلیم و تربیت من نماینده، بازاری، مهندس و پزشک است همه انتظار داریم بهترین آموزش و پرورش را داشته باشیم ولی رتبهبندی انجام نمیشود. از رئیسجمهور خواهشمندم به این نکات توجه کنند، (وکیلی ـ متشکرم) تعویق کنکور خواسته اصلی دانشآموزان و آیندهسازان است، این نکته مهم است با توجه به مسائلی که اتفاق افتاد این هم حق دانشآموزها است، متشکرم.

عبدالرضا مصری
من تشکر میکنم، آن بخش اول که به هیأترئیسه مربوط میشد گذشته از اینکه تنظیم دستور اختیار هیأترئیسه است، اما این فرمایشات حضرتعالی و دوستان در جلسه گذشته هیأترئیسه مطرح شد. از این هفتهای که در آن هستیم، هفته جاری یکشنبهها و سهشنبهها بعدازظهرها کمیسیونهای تخصصی جلسه خواهند داشت، دوشنبهها صبح و بعدازظهر طبق معمول جلسه علنی داریم. پس یکشنبه و سهشنبه وقت به اندازه کافی در اختیار کمیسیونهای محترم هست. جناب آقای لاهوتی تذکرتان را بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مصری، آقای رئیس، حاجآقای بنایی! اجازه بفرمایید آقای دکتر گوش بدهند. اولاً من به حضرتعالی تبریک عرض میکنم و آرزوی موفقیت دارم با درایتی که در همین یکی، دو جلسه مجلس را اداره کردید نشاندهنده این است که انتخاب درستی بوده و بنده به شما تبریک عرض میکنم و موفق باشید.
آقای دکتر ببینید! تذکر بنده در دستور قبلی است که در لوح ثبتنام کرده بودم، خود جنابعالی که پایین تشریف داشتید همیشه یکی از معترضین بودید و خواهش من است که آن بالا تشریف دارید حتماً به این عرض بنده دقت بفرمایید. آقای وکیلی! اجازه بدهید آقای دکتر گوش بکنند، حاشیه ایجاد نکنید. آقای دکتر ببینید! مجلس شورای اسلامی دو تا وظیفه دارد؛ یکی قانونگذاری و یکی هم نظارت بر اجرای قانون است. امروز معاونت نظارت بر قوانین مجلس گزارش خودش را تقدیم کرد، آقای دکتر مصری! شما میدانید ما در همهجای حساس در کمیسیونها و وزارتخانههای مختلف دو، سه یا یک نفر از نمایندگان از طرف مجلس شورای اسلامی آنجا عضو هستند، باید گزارش خودشان را به ما بدهند.
آقای دکتر مصری! من یک نمونه مثال میزنم؛ اتفاقی که در سازمان خصوصیسازی افتاد، من مصاحبه جنابعالی را در یکی، دو تا شبکه تلویزیون دیدم که معترض بودید، ولی آخر یکبار شما فرمودید که ما هم دو تا نماینده در سازمان خصوصیسازی داشتیم، چرا این اتفاق افتاد؟ امروز معاونت نظارت مجلس باید گزارش میداد ناظرین ما اگر حواسشان آنجا جمع باشد ما نباید دچار این حوادث وحشتناک و تلخ در کشور باشیم.
جناب آقای مصری! نکته دوم، شما در پاسخ به آقای بیگدلی پاسخ فرمودید، ولی من خواهش میکنم، شما ارتباط ما را با وزرا قطع کردید، ما قبلاً روزهای دوشنبه کارهای حوزه انتخابیهمان را با وزرا حل میکردیم که حذف شد، الان سهشنبهها را جنابعالی فرمودید، من عملاً میدانم و شما هم میدانید سهشنبهها بعدازظهر کمیسیونها تشکیل نخواهد شد. من خواهش میکنم یک فکری به حال این سؤالاتی که نمایندگان دارند بکنید، متشکرم.

عبدالرضا مصری
من از فرمایشات حضرتعالی تشکر میکنم، اما بالاخره آن ماده آییننامه استنادی را حضرتعالی نفرمودید.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! بند (11) ماده (22) است.

عبدالرضا مصری
الان فرمودید، از تذکر جنابعالی ممنونم. جناب آقای لاهوتی! خیلی بررسی شد، این بحث شد که اگر انشاءالله دوستان ساعت (12) روز دوشنبه ترتیبی بدهیم که صحن تعطیل بشود تا تشکیل صحن بعدی دو ساعت فرصت داریم که دوستان برنامههایی که با وزرا دارند انجام بدهند. قبلاً اعلام شده بود ساعت (3)، بعضی از همکاران دوباره اعتراض به ساعت (3) داشتند که (3) دیر است و ما (2) میخواهیم صحن علنی تشکیل بشود. حالا انشاءالله ما باز مجموع نظرات را بررسی میکنیم، ولی با جمیع جهاتی که از نظرات مختلف حضرتعالی استحضار دارید (290) نماینده، (290) نظر دارند. ممکن است که به یک جمعبندی میرسیم تعدادی از همکاران با آن جمعبندی موافق نباشند، تعدادی موافق باشند. امکان اینکه (290) نفر با یک موضوع موافقت بکنند در مجلس نیست، حضرتعالی شاهد هم هستید در قوانین رأی میگیریم مثلاً (120) نفر موافق و مثلاً (119) نفر مخالف هستند، اما همان تبدیل به قانون میشود. تذکر حضرتعالی به جا است، انشاءالله سعی میکنیم راهکار دیگری برایش پیدا بکنیم.
موضوع اول نظارت را که فرمودید حتماً ما از معاونت محترم نظارت که در جلسه هم شرف حضور دارند میخواهیم این را با جدیت بیشتری یک گزارش در هیأترئیسه تهیه بکنند و همان گزارش به سمع و نظر نمایندگان محترم برسد، اما آنها علم خدایی ندارند. اگر نماینده محترمی نسبت به شیوه نظارت نماینده در هریک از این مجامع تذکری دارند یا یک وقتی متذکر نسبت به نوع رفتار او در آنجا هستند کتباً به هیأترئیسه بدهند ما از آن برادر دعوت میکنیم که انشاءالله به وظایف خودش بیشتر عمل بکند، تذکر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای رضا انصاری نماینده محترم داراب هستند که تذکر دارند، بفرمایید.

رضا انصاری
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات بنده خطاب به آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم است. آقای رئیسجمهور! آنچه که امروز بر همه آشکار است این است که دولت تحت امر جنابعالی ناکارآمدی خود را در حل اغلب مسائل اساسی کشور نشان داده و این ناکارآمدی ریشه در عوامل زیر دارد؛ عامل اول فقدان هویت سیاسی و انفعال چه در سیاست داخلی و خارجی است.
عامل دوم فقدان تئوری و رویکرد اقتصادی منسجم برای برونرفت از چالشهای اقتصادی کشور است. عامل سوم فقدان مغزافزار لازم به منظور پشتیبان فکری و علمی از تصمیمگیری در کشور است. عامل چهارم فقدان روحیه انقلابی و جهادی در میدان عملیات اجرایی و عامل پنجم عدم انسجام و هماهنگی لازم در اجزاء مختلف دولت است.
آقای رئیسجمهور! به عنوان یک حامی جنابعالی در دو انتخابات گذشته صادقانه عرض میکنم که امروز این عوامل پنجگانه باعث شده دچار انباشت مسائل حلنشده باشیم که به دو مورد آن به عنوان نمونه اشاره میکنم؛ اولین مورد وضعیت توزیع ارز در کشور است. آقای رئیسجمهور! امروز بخش دارو و تجهیزات پزشکی از عدم تخصیص ارز توسط بانک مرکزی رنج میبرند. آقای رئیسجمهور! خبر دارید امروز بیمارستانهای متعدد دولتی در کشور منتظر تخصیص ارز برای تأمین تجهیزات پزشکی خود هستند؟ آیا خبر دارید امروز مردم نسخه به دست برای تأمین داروهایشان سرگردان و حیرانند؟ همه اینها ریشه در تخصیص نامتوازن ارز دارد.
آقای رئیسجمهور! همه اینها در حالی است که ارز مورد نیاز غذای سگ، گربه، توتون، دخانیات تأمین میشود، میدانید چرا؟ چون رانتخواران و باندهای مافیایی به اوضاع مسلطتر هستند تا مدیران تحت امرتان در بانک مرکزی.
موضوع دوم وضعیت مدیریت بازار چه در بخش کشاورزی و چه در بخش صنعت اسفانگیز است و این ریشه در عدم هماهنگی دو وزارتخانه کلیدی صنعت و جهادکشاورزی دارد. وظیفه انسجام و هماهنگی این دو وزارتخانه بر عهده جنابعالی است، اما متأسفانه این عدم هماهنگی دودش به چشم همه مردم میرود. (رحیمی ـ متشکرم) هر روز آییننامهای صادر میشود که معلوم نیست از کجا آمده، یک روز صادرات یک کالا را ممنوع میکنید و روز دیگر آزاد میکنید. آقای رئیسجمهور! خواهش میکنم به این موارد توجه بفرمایید، متشکرم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، جناب آقای وکیلی! نفر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر آخر جناب آقای شیویاری نماینده محترم میانه هستند، بفرمایید.

یعقوب شیویاری
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت امیر علی (علیهالسلام): «مدیریت خوب مملکت را آباد و مدیریت بد مملکت را به نابودی میکشاند» جناب آقای دکتر روحانی! به نظر میرسد ضعف مدیریت در جامعه برجستهترین علت نابسامانیها به ویژه در حوزه اقتصاد میباشد. لطفاً خوب مدیریت کنید، مشکلات مردم روز به روز افزونتر میشود.
من از جناب آقای دکتر کولیوند رئیس محترم سازمان اورژانس کشور و همکاران محترم ایشان تشکر ویژه میکنم به پاس اختصاص استقرار اورژانس هوایی در شهرستان میانه که از زمان استقرارش انصافاً جان بسیاری از عزیزانمان را نجات داده، به ویژه در دو هفته اخیر به تناسب تعداد تصادفاتی که در شهرستان رخ داده با حضور به موقع خود و انتقال مصدومین به بیمارستان و مراکز درمانی باعث نجات این عزیزانمان گردیدهاند.
تذکر اول؛ جناب آقای مهندس اسلامی! اخیراً به استان آذربایجانشرقی سفر کردید، بدقولی کردید، میانهایها را مورد بیمهری قرار دادید، قرار بود در میانه حضور داشته باشید و از نزدیک مشکلات را بررسی نمایید. ما این کملطفی و بیمهری شما را از یاد نخواهیم برد. سریعاً اقدامی در راستای حل مشکل حوزه راه به ویژه روستایی، میانه به هشترود، میانه به سرچم، میانه به بستانآباد، یونیگنجگاه، مسیر اهلند و سایر مواردی که در حوزه روستایی و شهری مطرح است، بکنید.
جناب آقای مهندس اسلامی! تعامل در چه حد؟ تذکر، مکاتبات متعدد، مهربانیهای متعدد، به نظر میرسد حتماً ایکاش یک قانونی بود نمایندگان برخورد فیزیکی هم برای برخی از این مسئولین که جرأت مدیریت را ندارند انجام میدادند. اگر نیاز شد به نظر من برخورد فیزیکی هم با بعضی از این عزیزانی که کار بلد نیستند، فقط قول میدهند و دروغگو تشریف دارند انشاءالله یک برخورد اساسی بشود خود من شخصاً به عنوان اولین نفر آماده برخورد ما مدیران دروغگو خواهم بود.
جناب آقای دکتر اردکانیان! وزیران دروغگو و بیکفایت قبلی قول داده بودند انتهای سال 94 سد گرمیچای میانه تکمیل بشود و مورد بهرهبرداری قرار بگیرد، آب شرب میانه مشکل دارد، مطالبات اساسی این مردم است. از شما میخواهم پیگیر بشوید، تأمین اعتبار بشود و این سد به بهرهبرداری برسد. چهار سال از قولی که دروغگویان قبلی داده بودند سپری شده، امسال سال 98 است، انشاءالله شما دروغگو نخواهید بود، به قولتان عمل کنید و این سد هم به بهرهبرداری برسد و مردم بتوانند از این آب بهرهمند بشوند، از لطف شما متشکرم.

عبدالرضا مصری
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
با تشکر از همکاران گرامی و میهمانان گرانقدر. جلسه بعدی مجلس ساعت (8) صبح فردا دوشنبه بیست و هفتم خردادماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.