1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 217 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و شصت و پنجم روز یکشنبه هفتم مهر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیست و نهم محرمالحرام 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و امور جوانان.
2 ـ گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

احمد ابوالقاسمی
(آیات 150 ـ 146 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای احمد ابوالقاسمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ کَأَیِّنْ مِنْ نَبِیٍّ قاتَلَ مَعَهُ رِبِّیُّونَ کَثِیرٌ فَما وَهَنُوا لِما أَصابَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ ما ضَعُفُوا وَ مَا اسْتَکانُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ * وَ ما کانَ قَوْلَهُمْ إِلاَّ أَنْ قالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ إِسْرافَنا فِی أَمْرِنا وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْکافِرِینَ * فَآتاهُمُ اللَّهُ ثَوابَ الدُّنْیا وَ حُسْنَ ثَوابِ الْآخِرَةِ وَ اللَّهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ * یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تُطِیعُوا الَّذِینَ کَفَرُوا یَرُدُّوکُمْ عَلى أَعْقابِکُمْ فَتَنْقَلِبُوا خاسِرِینَ * بَلِ اللَّهُ مَوْلاکُمْ وَ هُوَ خَیْرُ النَّاصِرِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای ابوالقاسمی تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و چه بسیار پیامبرانی که همراه او تودههای انبوه کارزار کردند و در برابر آنچه در راه خدا بدیشان رسید سستی نورزیدند و ناتوان نشدند و تسلیم دشمن نگردیدند. و خداوند شکیبایان را دوست دارد. و سخن آنان جز این نبود که گفتند پروردگارا! گناهان ما و زیادهروی ما در کارمان را بر ما ببخش و گامهای ما را استوار دار و ما را بر گروه کافران یاری ده. پس خداوند پاداش این دنیا و پاداش نیک آخرت را به آنان عطا کرد. و خداوند نیکوکاران را دوست دارد. ایکسانی که ایمان آوردهاید! اگر از کسانی که کفر ورزیدهاند اطاعت کنید شما را از عقیدهتان باز میگردانند و زیانکار خواهید گشت. آری، خدا مولای شما است و او بهترین یاریدهندگان است» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: ذوالنوری نماینده محترم قم، زارعی نماینده محترم بویراحمد و قرهخانی نماینده محترم علیآباد و سرکار خانم: تاجالدین نماینده محترم اصفهان
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص ابلاغ سیاستهای کلی قانونگذاری توسط مقام معظم رهبری

علی اردشیرلاریجانی
همانطور که همکاران عزیز مطلع هستند رهبری معظم انقلاب سیاستهای کلی قانونگذاری را ابلاغ کردند. از حضرتشان تشکر میکنیم. بخش مهم آن مربوط به مجلس شورای اسلامی است، البته بخشهایی هم مربوط به نحوه کار با لوایحی است که دولت و قوه قضائیه میدهند یا بخشنامهها یا دستورالعملها یا مقرراتگذاری است که سایر بخشها انجام میدهند نسبت اینها با قوانین و چگونگی کار باید مدون بشود، حتی تصمیماتی که در شوراها میگیرند و اینها نظاممند باید بشود در این سیاستهای کلی رهبری معظم نکات مهمی را فرمودند. برای این باید سازوکاری فراهم کرد، هم کمیسیون آییننامه با همکاران روی آن کار بکند و هم باید با دولت و قوه قضائیه، مجمع و شورای نگهبان جلساتی بگذاریم هم در اجرای سیاستهای کلی و هم در مواردی که ایشان ارائه طریق فرمودند که اگر امری را به مجمع میخواهید ارسال کنید با نصاب بالا باشد که این نسبتها را روشن بشود.
بنابراین باید در آییننامه یک تغییراتی هم به وجود بیاید، هم آقای کاتب در کمیسیون آییننامه روی آن کار بکند و هم ما جلساتی را با بخشها و قوای مختلف میگذاریم و بعد نتیجه آن را اعلام میکنیم. چون ایشان فرمودند زمانبندیشده خدمت ایشان گزارش داده بشود این کار را در آینده خواهیم کرد، از ایشان تشکر میکنیم.
4
تصویب لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (ثبت 244)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول تقاضای رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی درخصوص لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان است که ما به همه مواد رسیدگی کردیم، ماده (5) از صحن علنی به کمیسیون ارجاع شده بود که من جهت رسیدگی مجدد اگر اجازه بفرمایید قرائت کنم.
«ماده 5 ـ شورایعالی ورزش و تربیت بدنی جهت تسهیل در تحقق اهداف و وظایف وزارت مندرج در این قانون تشکیل میشود:
الف ـ وظایف:
1 ـ اتخاذ سیاستهای راهبردی توسعه تربیت بدنی و ورزش کشور.
2 ـ بررسی و تصویب برنامههای بلندمدت، راهبردی، اجرایی و نظارتی حوزه تربیت بدنی و ورزش متناسب با سند آمایش سرزمینی کشور.
3 ـ تقسیم و تسهیم کار ملی و هماهنگسازی فعالیتهای تربیت بدنی و ورزش کشور و نظارت بر حسن اجرای آن و حل موارد اختلافی بین دستگاههای اجرایی مرتبط با ورزش.
ب ـ ترکیب:
1 ـ رئیسجمهور یا معاون اول رئیسجمهور (رئیس شورا)
2 ـ وزیر ورزش و جوانان (دبیر شورا)
3 ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور
4 ـ معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده
5 ـ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری» کمیسیون یک اصلاحیه داد، اینجا «وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» هم اضافه میشود.
«6 ـ وزیر آموزش و پرورش
7 ـ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
8 ـ وزیر کشور
9 ـ وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
10 ـ رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
11 ـ رئیس شورایعالی استانها
12 ـ رئیس سازمان بسیج مستضعفین
13 ـ رئیس کمیته ملی المپیک
14 ـ رئیس کمیته ملی پارالمپیک
15 ـ دو نفر از رؤسای فدراسیونهای ورزشی به پیشنهاد وزیر ورزش و جوانان و با حکم رئیسجمهور
16 ـ یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون فرهنگی و با رأی مجلس شورای اسلامی بهعنوان عضو ناظر
17 ـ دو نفر از صاحبنظران با تجربه ورزشی (یک نفر از بانوان) به پیشنهاد وزیر ورزش و جوانان و با حکم رئیسجمهور
تبصره 1 ـ وزراء و رؤسای دستگاههای ذیربط حسب مورد با حق رأی در جلسات شورا حضور مییابند.
تبصره 2 ـ مصوبات پس از ابلاغ رئیسجمهور یا معاون اول رئیسجمهور لازمالاجراء است.
تبصره 3 ـ در سطح استان، شورای تربیت بدنی و ورزش استان به ریاست استاندار با ترکیب متناظر اعضای شورای عالی تربیت بدنی و ورزش کشور تشکیل میشود. دبیر این شورا مدیر کل ورزش و جوانان استان است. دستورالعمل نحوه تشکیل شورای استان توسط وزارت تهیه و ابلاغ میشود.
تبصره 4 ـ دبیرخانه شورای عالی با بهرهگیری از ظرفیتهای علمی و پژوهشی تربیت بدنی و ورزش کشور در وزارت مستقر خواهد بود و مسئولیت پیگیری و تشکیل جلسات را بر عهده خواهد داشت. دستورالعمل نحوه تشکیل و اداره جلسات توسط وزارت تهیه و به تصویب شورای یادشده میرسد.
تبصره 5 ـ عضویت اعضاء قائم به فرد است».
آقای ادیانی! پیشنهاد حذفتان را مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
چشم، اخطار هم گوش میدهیم.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند! در لایحه اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان همکاران محترم ما در کمیسیون فرهنگی در بحث ماده (5) پیشنهادی را مبنی بر اعضا و ترکیب شورای عالی تربیتبدنی و ورزش به منظور تحقق اهداف و وظایف وزارت معین کردند، مجلس محترم مواد ذیربط را تصویب کرد، الا ماده (5). ماده (5) هم بحث وظایف و هم بحث ترکیب را به عهده داشت. لولا در بحث وظایف مجلس محترم در بحث مربوط به تعدد اعضا و کثرت اعظای ترکیب شورای عالی تربیت بدنی و ورزش رأی نداده، رئیس محترم جلسه به کمیسیون ارجاع داد.
جناب آقای دکتر لاریجانی! آنچه که کمیسیون محترم مجدداً تقدیم مجلس کرد همان است. از مجموعه اعضای هیأت وزیران فقط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر امور خارجه حذف شد، دو تا وزیر. دعوای مجلس در مانحن فیه فقط دو وزیر نبود، ترکیب کلی است. الان شما به این ترکیب نگاه کنید. جناب آقای لاریجانی و اعضای محترم هیأترئیسه و دوستان محترم کمیسیون فرهنگی! همان ترکیب است، تازه یک نقصی هم ایجاد شد. اتفاقاً در این شورا بعد نظارتی مجلس باید قویتر دیده میشد. دوستانی که پیشنهاد دادند این را ضعیفتر کردند. شما در ماده (5) در بند (21) دارید «دو نفر از مجموعه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون فرهنگی به عنوان عضو ناظر»، این را یک نفر کردید. آنکه باید حذف میشد را حذف نکردید، دو عضو ناظر مجلس به انتخاب کمیسیون فرهنگی قطعاً لازم است.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی پیشنهاد شما حذف کل است؟

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
حذف کل ماده است، چون همان ترکیب شد.

علی اردشیرلاریجانی
نه، عوض شده، بعد جایگزین دارید؟

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
آقای دکتر! من جایگزین ندارم، قطعاً دوستان پیشنهاد جایگزین دارند. آقای دکتر لاریجانی! شما محبت کردید به کمیسیون ارجاع دادید، کمیسیون قرار بود جرح و تعدیلش کند، این همان است، این همانی است. فقط دو وزیر را حذف کردند، آن طرف هم بعد نظارت مجلس را آمدند نصفش کردند. علاوه بر آن در تبصره (5) آمده «عضویت اعضا قائم به فرد است»، این یعنی تعطیلی شورای عالی. چه کسی گفته معاون اول و وزرا قطعاً حضور پیدا میکنند؟ تنها وزیری که حضورش قطعی و حتمی در آن جلسه است خود وزیر ورزش و جوانان است. قائم به فرد بودن قطعاً به معنی این است که این شورا پشت سر هم قرار است طبق دستورالعملی که خود شورا تدوین کند ممکن است در جلسه اول بیایند و دیگر نیایند. اشکال عجیب دارد، هم تعداد زیاد است اصلاح ارجاعی انجام نشد. دو، ضعف نظارتی را به دنبال دارد، دو عضوی که از مجلس باید انتخاب بشود را به لحاظ نظارت بر آن شورا یک نفر کردند، آنهایی که باید حذف میشدند را حذف نکردند. نکته سوم اینکه گفتند همه اعضا قائم به فرد هستند. یعنی نماینده تامالاختیارشان، معاونشان نمیتواند بیاید. این یعنی عملاً تعطیلی شورای عالی. تجربه اینگونه شوراها در کشور هست. من فکر میکنم این مناط و ملاک لازم برای قانونگذاری به واسطه اهمیتی که شورای عالی تربیتبدنی و ورزش دارد را ندارد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! ما الان پیشنهاد حذف داریم، در حذف اخطار ندارد. تمام که شد بعد شما بفرمایید. مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسینعلی حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من از فرمایشی که درخصوص ابلاغ سیاستهای کلی قانونگذاری داشتید تشکر میکنم که نکاتی را فرمودید و امیدواریم که به موقع آن مواردی که اشاره کردید عملیاتی بشود و امیدواریم آن مطالبی هم که درخصوص وظایف مجلس در قبال بیانیه گام دومی که حضرت آقا فرمودند و دومرتبه حداقل اینجا جنابعالی راجع به آن بعد از نکاتی که گفته شد نکاتی را تعیین کردید که مرکز پژوهشها برود کار بکند و بیاورد نمیدانم دیگر به عمر این مجلس وصال بدهد یا ندهد. به هر حال هنور هیچ بروندادی وجود ندارد، گزارشی یا اینکه بالاخره ما چه وظیفهای در مقابل این بیانیه گام دوم که (40) سال دوم انقلاب است داریم را نمیدانیم.

علی اردشیرلاریجانی
زمان برای مرکز پژوهشها گذاشتیم، هنوز نرسیده، ولی از آقای جلالی میخواهیم سریعتر گزارششان را بدهند.

حسینعلی حاجی
مخالف
اما درخصوص پیشنهاد حذفی که داده شده من فکر میکنم که همکار عزیزمان هم خودشان میدانند که اگر کل این ماده بخواهد حذف بشود یعنی کل اهداف و وظایف و اختیاراتی که برای وزارت ورزش در این لایحه و گزارشی که کمیسیون ارائه داده بود آمده بستگی به همین ماده (5) دارد. اگر این ماده (5) نباشد که به نظر میرسد کل لایحه دیگر ضرورتی برای تصویبش وجود نداشت.
همکاران ببینید! در این ماده (5) بحث وظایف را گفته، اگر ما وظایف را بیان نکنیم چه خروجی از این لایحه میتوانیم داشته باشیم؟ در این ماده (5) آمده یک شورایی را با توجه به اهمیتی که موضوع ورزش و خصوص تربیتبدنی در کشور دارد قرار داده. اینکه الان شما بخش عمدهای از جامعه را میبینید تحت تأثیر ورزش است، اینجا به درستی آمده و وظایف شورای عالی ورزش و تربیتبدنی را تعریف کرده. بیان کرده که چه اقداماتی را برای اینکه به اهداف و وظایفی که برای آن وزارتخانه تشکیل شده برسند. از طرفی آمده و به ترکیب اشاره کرده. ببینید! درست است حالا تعداد را همکار عزیزمان میفرمایند زیاد است، ولی هرکدام هم که حذف بشود یک بخشی از تصمیمگیریها ناقص میشود. شما ببینید در بین وزرایی که گفته شده یا دیگر مسئولین هریکی که در این فهرست (17) یا (18) نفره آمده ضرورت دارد که باشد. لذا پیشنهاد بنده این است که به حذف کل رأی ندهیم. البته اگر یک بند و جزئش را بازخواسته باشند میتوانند به رأی بگذارند و امیدوار هستیم که انشاءالله وزارت ورزش و جوانان با این ماده (5) که امروز به نتیجه میرسد و تصویب میشود بتواند در راستای شرح وظایف جدیدی که در لایحه آمده هم در بخش ورزش و هم در بخش جوانان موفقیتهایی را داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای جهانبخش محبینیا موافق هستند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
موافق
جهانبخش محبینیا (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) ـ
بسم الله الرحمن الرحیم
من در ابتدای عرایضم خاضعانه و خاشعانه و از روی خضوع و خشوع خواهش میکنم که به این مباحث توجه بشود. آقای ساداتینژاد که پشت سر من صدا و سیمای کاشان را راه انداختید! التفات بفرمایید که چه مباحثی را الان دوستان به عنوان پیشنهاد حذف مطرح میکنند و مخالف و موافق میفرمایند. آقای ادیانی به حق آمده پیشنهاد حذف ماده (5) را دادند، جناب آقای دلیگانی هم طی مباحث کلان و کلی فرمودند به مصلحت نیست، اما مؤلفههای تحدید و استدلال خودشان را بیان نکردند. من توجه دوستان را به این امر معطوف میکنم که الان توجه بفرمایید رئیسجمهور همین کشور خودمان در چند شورا و جلسه و نشست حضور دارد و چه بخشی از ساعات کاری ایشان مصروف مسائل اساسی کشور میشود. آقای دکتر لاریجانی! نزدیک به (70) تا (80) شورای اداری و عالی کار و تأمیناجتماعی و امنیت و روابط کذا و کذا فقط برای رئیسجمهور لحاظ کردیم. نمیرسد، خداوکیلی نمیرسد. برای وزرای دیگر هم همینطور، آنوقت هم میآییم گلایه میکنیم که رئیسجمهور وقت کافی برای دیدار مثلاً با کمیسیونهای مجلس را ندارد. در رابطه با نشستهای اصلی مملکت حضور پیدا نمیکند، من نماینده مجلس با این قانونگذاریام مانع صرف بهینه ساعات کاری رؤسای مملکت برای اداره مملکت میشوم، این یک.
مسأله بعدی که جناب آقای دلیگانی فرمودند که اگر این ماده (5) حذف بشود ثم ماذا، چه باقی میماند؟ اتفاقاً جناب آقای دلیگانی عزیز! در اینجا اشاره کرده که جهت تسهیل در تحقق اهداف و وظایف وزارت، این تسهیلگری را شما به عنوان یک نماینده فعال نظرتان بر این است که جزء وظایف وزیر است یا یک وظیفه را بین رئیسجمهور، آموزش و پرورش و برنامه و بودجه، تحقیقات و فناوری، کشور، پشتیبانی نیروهای مسلح تقسیم کنیم؟ اشهدبالله وقت وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اگر صرف این مسائل بشود مملکت از مسائل اساسیاش باقی میماند. یک نگاهی به وضعیت کشور بکنیم، وزیر آموزش و پرورش را همه ما یک گرز رستم برداشتیم در سر هر وزیر آموزش و پرورش میزنیم که چرا شما به مسائل اساسی مملکت، رتبهبندی معلمها، حقوق معلمها، آموزش، پرورش، فنون بهینه تعلیم و تربیت توجه نمیکنید. شما نمیگذارید، آموزش و پرورش اینجا باید باشد. آقای دکتر نوبخت! فکر میکنم در شورای بهداشت، سیاستهای دفاعی کشور هم باشد، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نزدیک به (700) دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی دارد، این بدبخت بیچاره را کجا هلش میدهید؟
برادران و عزیزان من! اگر شما این ماده (5) را حذف بکنید وزیر میماند و مسئولیت و وظایف خودش. (رئیس ـ متشکریم) آقای دکتر! وقت من تمام شد؟ یک جمله، وزارت آموزش و پرورش قانون تأسیس دارد، جوانان قانون تأسیس دارند وزیر هم مسئول آن وظایف است. باور بفرمایید اگر کلام من یکمقدار وهنآمیز است جسارت است. این شورا بغیر از بدبختی و بیچارگی برای آن وزارتخانه عایدی نخواهد داشت، البته اینجا هم فرمودند صدا و سیما را هم حقش استانی شدن است. آقای ساداتینژاد فرمودند که کاشان خیلی مهم است، خیلی مهم است و من دوست دارم.

علی اردشیرلاریجانی

جمشید تقی زاده
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و نام شهدا و امام شهدا را گرامی میدارم و عرض ادب و احترام خدمت اعضای محترم هیأترئیسه، ریاست محترم مجلس و نمایندگان معزز مجلس شورای اسلامی دارم. همانطور که استحضار دارید شورای عالی ورزش یک شورایی است که براساس قانون تأسیس سازمان تربیتبدنی مصوب 1350 شکل گرفته، چیز جدیدی نیست. چون موضوع ورزش یک موضوع فرابخشی است و لزوم هماهنگی بین بخشهای خصوصی، نیروهای نظامی، شهرداریها الزامی است لذا وجود این شورا به نظر دوستان قطعاً الزامی است و در صورت حذف این، این هماهنگی از بین میرود. لذا هم دولت مخالف است و هم در جلسه قبلی اصل وجودی این تصویب شده، فقط برای حذف و اضافه ترکیب به کمیسیون اعاده گردید که با لطف نمایندگان محترم انشاءالله حل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک هفته دفاع مقدس خدمت ملت شریف ایران و همکاران گرامی و یاد و خاطره فرماندهان شهید این دوران را نیز گرامی میدارم. همکاران محترم! در بخش اول که مربوط به وظایف این شورا است باید اذعان کنم که این شورا وظیفه اتخاذ سیاستهای راهبردی توسعه تربیتبدنی و ورزش کشور را دارد. همچنین به بررسی و تصویب برنامههای بلندمدت متناسب با سند آمایش سرزمینی کشور میپردازد و تقسیم کار ملی و حل موارد اختلافی بین دستگاههای اجرایی مرتبط با حوزه ورزش را بر عهده دارد و از سال 1350 این شورا برقرار بوده، برای هماهنگی بین دستگاههای مختلف، بخش خصوصی، شهرداری، وزارت دفاع، بسیج و همه ارگانها.
و در قسمت دوم که درخصوص ترکیب شورا است باید به استحضار برسانم که بررسی این بند به دلیل کثرت ترکیب آن در بررسی مجدد لایحه در کمیسیون، تعدادی از افراد حذف شد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر امور خارجه، رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور حذف شدند، همچنین دو نفر از نمایندگان محترم به یک نفر تقلیل یافت، چهار نفر از صاحبنظران با تجربه ورزش هم به دو نفر کاهش یافت. ضمناً ایراد دیگر صحن علنی این بود که احکام مربوط به رؤسای فدراسیونها و صاحبنظران ورزشی که به پیشنهاد وزیر ورزش و جوانان است توسط چه کسی زده میشود؟ لیست اینجا اصلاح شد و ریاست محترم جمهوری این حکم را خواهند زد.
در خاتمه از همه نمایندگان عزیز و اعضای محترم کمیسیون فرهنگی، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، فراکسیونهای ورزش و جوانان، خبرگان حوزه ورزش و جوانان که در تدوین این لایحه و تصویب آن در کارگروهها، کمیتهها و کمیسیونها و صحن علنی مجلس شورای اسلامی نقش داشتهاند تقدیر و تشکر میکنم. خواهشمندم این را رأی بدهید، یعنی به حذفش رأی مخالف بدهید که این ماده بسیار خوب و مفید و یکی از مهمترین مواد این اساسنامه را که بعد از سالیان دراز دارد تصویب میشود حذف نشود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 239 نفر، پیشنهاد جناب آقای ادیانی که حذف این ماده است را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اخطار دارند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ، رهبر فرزانه، تقدیر از فرمایشات گهربار رهبر مقتدرمان. آقای لاریجانی! اخطار من اصل یکصد و سی و چهارم، پاراگراف دوم میباشد.
در پاراگراف دوم نوشته در موارد اختلاف نظر و یا تداخل در وظایف قانونی دستگاههای دولتی در صورتی که نیاز به تفسیر یا تغییر قانون نداشته باشند تصمیم هیأت وزیران که به پیشنهاد رئیسجمهور اتخاذ میگردد لازمالاجرا است. رئیسجمهور در برابر مجلس مسئول اقدامات هیأت وزیران است.
در اینجا جزء (3)، بند «الف» ماده (5) در سطر دوم نوشته «حل موارد اختلافی بین دستگاههای اجرایی». حضرتعالی مستحضر هستید این شورای عالی ورزش است. شورای عالی حل اختلاف نیست، طبق پاراگراف دوم اصل یکصد و سی و چهارم قانون اساسی هیأت وزیران باید.

علی اردشیرلاریجانی
ایرادشان وارد است، چون از نظر قانون اساسی حل اختلاف را به هیأت وزیران داده که به پیشنهاد رئیسجمهور است.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای لاریجانی! پیشنهاد ما این است که به جای «حل موارد اختلافی بین دستگاهها» عبارت «رفع چالشها و موانع توسعه ورزشی» را جایگزین بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
اصل اخطارتان را به رأی میگذاریم. من اخطار را وارد میدانم، یعنی قانون اساسی این را به هیأت وزیران داده.
حضار 239 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به وارد بودن اخطار اعلام بفرمایید. اخطار این است که در بند سوم وظایف حل اختلاف مطابق اصل (134) به هیأت وزیران و رئیسجمهور داده شده، اینجا به شورای عالی داده، بنابراین من اخطار را وارد میدانم، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (69) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بنابراین این مواردی که در بند (3) «حل موارد اختلافی بین دستگاههای اجرایی» نوشته باید برایش یک عبارت جایگزین گذاشته بشود. یک پیشنهاد رفع ابهام هم برای این داده بودند، همین نکتهای بود که آقای قاضیپور هم فرمودند. چالشها و این چیزها را گفتند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای پژمانفر یک رفع ابهام دارند، میگویند «سیاستگذاری اجرایی» باید بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آن بند (3) را میگویند، به جای «حل موارد اختلافی»، «رفع چالشها و موانع توسعه ورزش» گفتند، این پیشنهادشان است، اگر مخالفی وجود ندارد رأی بگیرم. چالشها یعنی مشکلاتی که در کشور وجود دارد باید رفع کنند، حمایتهایی بشود و توسعه ورزش بشود، اختلاف نیست. این پیشنهاد را به رأی میگذاریم.
حضار 237 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این جایگزینی اعلام بفرمایید. پیشنهاد این است که به جای «حل موارد اختلافی»، «رفع چالشها و موانع توسعه ورزش» بنویسیم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (66) نفر هنوز رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. رفع ابهام را بفرمایید، آقای فرهنگی هم یک رفع ابهام داشتند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فرهنگی هم در بند (1) و هم در تبصره (1) دارند، آقای پژمانفر رفع ابهامتان را بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من دو رفع ابهام داده بودم؛ یکی در ارتباط با همین موضوعی بود که الحمدلله مصوب شد که مغایرت با اصل (134) قانون اساسی داشت و عنوان «رفع چالشها و موانع توسعه ورزش» جایگزین شد. دومین رفع ابهام من در همان بند «الف» شماره (1) است؛ «اتخاذ سیاستهای راهبردی». عزیزان! در ارتباط با این موضوع مستحضر هستید سیاستهای راهبردی جایگاهش در این شورا نیست. آن چیزی که جایگاه این شورا است که مسائل و اختلافات را در حوزه ورزش و جوانان بتواند حل بکند سیاستهای عملیاتی توسعه تربیتبدنی و ورزش کشور است. سیاستهای راهبردی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی یا سیاستهای ابلاغی که از طرف مقام معظم رهبری اعلام میشود در آنجا تعبیر به سیاستهای راهبردی میشود. لذا بنده نسبت به حذف این با توجه به اینکه سیاستهای راهبردی در جایگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و نه در این شوراها، پیشنهاد دارم این قید «راهبردی» را حذف بکنند و به «سیاستهای عملیاتی توسعه ورزش و تربیتبدنی» اصلاح بشود، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی پیشنهادشان این است که «سیاستهای راهبردی» تبدیل به «سیاستهای اجرایی» بشود.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بله، عرض کردم جایگاه سیاست راهبردی سیاستگذاری در شورای عالی انقلاب فرهنگی یا مراکز سیاستگذار است، اما سیاستهای عملیاتی را که بتوانند رفع اختلافات بکنند در حوزه عمل پیشنهاد من این است.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان این است که به جای «سیاستهای راهبردی» که این ایراد را دارد که مراجع دیگر باید نظر بدهند تبدیل به «سیاستهای اجرایی» بشود. مخالف اگر وجود ندارد رأی بگیرم.

اکبر رنجبرزاده
مخالف ثبتنام نکردند. در ماده (5) آقای پژمانفر رفع ابهام دارند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 236 نفر، پیشنهاد آقای پژمانفر این است که «سیاستهای راهبردی» تبدیل به «سیاستهای اجرایی» بشود. دولت و کمیسیون موافق هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. آقای فرهنگی هم یک رفع ابهام داشتند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! این بند (2) برنامههای راهبردی موضوعاً با سیاستهای راهبردی متفاوت است، آن محل اشکال نیست؟

علی اردشیرلاریجانی
بله، آن سیاستها است و این برنامه است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در تبصره (1) آقای ادیانی پیشنهاد چاپشده دارند. آقایان: فرهنگی و ادیانی هر دو در تبصره (1) پیشنهاد دارند. آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! اینکه ما پیشنهاد حذف دادیم یک دلیلش همین بود که عرض کرده بودیم با برخی اصول قانون اساسی جور در نمیآید، ابهاماتی هم که هست بماند. علیایحال در تبصره (1) عنایت بفرمایید «وزرا و رؤسای دستگاههای ذیربط حسب مورد با حق رأی در جلسات شورا حضور مییابند». تبصره (5) را هم عنایت بفرمایید «عضویت اعضا قائم به فرد است»، این یعنی عملاً تعطیلی این شورا. لذا من پیشنهاد دادم که بعد از کلمه «ذیربط» متن اینطور بشود «وزرا و رؤسای دستگاههای ذیربط یا معاونین و نماینده تامالاختیار آنان» حسب مورد با حق رأی داخل که حداقل اگر وزیر نیامد یا رئیس دستگاه مربوطه نیامده، نماینده یا معاون او و نماینده تامالاختیار حضور پیدا کند که حداقل از عدد نیفتد. این شورابازیهایی که ما بعضاً در مجلس در قانونگذاری ایجاد کردیم عملاً وزیر را عین گوشت قربانی تقسیم به جلسات شوراهای عالی و جلسات فراوان و متکثر کردیم که بعضاً واقعاً جزء وظایف وزرا هم تلقی نمیشود. ما داریم وضع جدیدی را اضافه میکنیم، خلاف وظایف و اختیارات وزارتخانه و وزیر مربوطه است. اینهمه شوراها اگر قرار بر این بود که برکت و حرکتی از آنها صادر بشود که الان مملکت گل و بلبل بود. این کارها را نکنیم و اینقدر توسعه قانون ندهیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! این تبصره مربوط به وزرا و رؤسای دستگاههای عضو شورا نیست. میگویند اگر غیر از اینها کسی در شورا آمد با حق رأی میآید.

سیدعلی ادیانی
آقای دکتر! متن که اینطور نیست. تبصره ذیل ماده است.

علی اردشیرلاریجانی
این را باید رفع ابهام کرد. وزرا و رؤسای دستگاههای ذیربطی که مثلاً به درخواست دبیر این شورا دعوت میشوند آنها حسب مورد، غیر از اینهایی که ما بالا گفتیم.

سیدعلی ادیانی
اینکه مشکلتر کرده، این پیشنهاد رفع ابهام نیست، این خود ایهام است. بحث من این است که اساساً خود این وزرا، مجموعه این (17) موردی که آمدند.

علی اردشیرلاریجانی
سطح اینها رئیس شورا، رئیسجمهور است، یا معاون اول نمیتواند.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
عملاً تشکیل نمیشود. من نمونه بگویم شورای عالی انرژی در کشور، از برنامه سوم تا الان دو جلسه تشکیل داده. رئیسجمهور هم رئیس آن است، شورای عالی فلان و فلان. آقای دکتر! اینکه ابهام را بیشتر میکند. حضرت آقای فرهنگی! آنجا که این را میخواهید توشیح بفرمایید اشکال من این است که این عزیزانی که ما اینجا ردیف کردیم و در (17) مورد گفتیم اگر وزیر آموزش و پرورش نیامد معاون ذیربط ایشان که آمد یا نماینده تامالاختیار.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پیشنهاد شما این است که سطحش در حد معاون دستگاهها هم بشود.

سیدعلی ادیانی
به دلیل اینکه آن عملاً اتفاق نخواهد افتاد. این همه وزرا اگر بیایند میشود هیأت وزیران و چنین چیزی نشد خواهد بود.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای ولی ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از پیشنهاددهنده محترم، دوستان ببینید! شورای عالی در سال یکبار تشکیل میشود.

اکبر رنجبرزاده
آقای ملکی! یک لحظه، نفر اول موافق صحبت نمیکنند، نفر دوم آماده باشند.

ولی ملکی
مخالف
آقای رئیس ببینید! شورای عالی سالی یکبار تشکیل میشود، ما برای جوانان میخواهیم تصمیم بگیریم، یعنی آن وزیر مربوطه یا رئیس آن دستگاه سالی یکبار وقت نمیکند وقت خود را در شورای عالی صرف بکند؟ به نظر من پیشنهاددهنده محترم به زمان و یا تعداد جلسات توجه نداشته این را پیشنهاد داده است. شورای عالی در سیاستگذاریهای عالی تشکیل میشود و حداکثر هم سالی یکبار است. بنابراین این بحثی که مطرح میشود این را حذف کنیم وزیر یا رئیس دستگاه مربوطه نباشد و معاونین ایشان بیاید از اول ما در حقیقت شأنیت این شورا را تنزل میدهیم و این تنزل دادن در حقیقت برای جوانان عزیز، برای ورزش و جوانان که اینهمه وقت گذاشته شده و وزارتخانهاش کردیم. ببینید! یک زمانی در سطح سازمان بوده، همین مجلس به این نتیجه رسیده است که این را به عنوان وزارتخانه ارتقاء بدهد. امروز میآییم مطرح میکنیم که مثلاً وزیر آموزش و پرورش سالی یکبار نمیخواهد برای جوانان این مملکت در سیاستگذاری مشارکت بکند.
همکاران ارجمند! به نظر من این خیلی جای بحث ندارد، بیاییم وقت مجلس را برای یک موردی بگیریم که نه چندان وقت را خواهد گرفت و چون در ترکیب هم نگاه بکنید در ماده (5) نوشته شورای عالی ورزش و تربیت بدنی جهت تسهیل در تحقق اهداف و وظایف مندرج بیشتر به اهداف و وظایف مندرج در کلیات میپردازد. اگر مغایرت و سیاستگذاری داشته باشد. ما که هر دفعه نمیتوانیم برای آن قانون وضع بکنیم. شرح وظایفها را دولت تعیین میکند و قانون را ما در رابطه با وزارتخانه ترسیم و تصویب کردیم. حالا شورای عالی با این ترکیبی که قید شده است و نهایتاً هم قبلاً برای پیشنهادش حذف دادم و پیشنهاد حذف من رأی نیاورد با شرایط قبلی تأیید شده است. حالا امروز مطرح میکنیم که وزیر مربوطه وقت ندارد، او معاونش را میفرستد و معاون آن هم معاونش را میفرستد، رئیس دستگاه هم معاونش را میفرستد یا آدمهایی که قدرت تشخیصشان نسبت به آنها کمتر است یا از قوانین اطلاع دقیق ندارند سطح پایینتر میآید. بنابراین من پیشنهاد میکنم این به قوت خودش باقی بماند و میارزد که سالی یکبار حتماً در جلسه شرکت بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حبیباله دهمرده موافق هستند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
آقای رئیس! تقدیر و تشکر دارم. این شورای عالی جایگاه برجسته و ممتازی دارد. از یک طرف اگر خود وزیر شرکت کند بسیار عالی است، منتها ممکن است به دلایل گرفتاری که یک یا چند وزیر استثنائاً داشته باشند و نتوانند بیایند عملاً شکل نمیگیرد و خیلی از شوراها براساس همین گرفتاریهایی که وجود دارد عملاً حضور پیدا نمیکنند. بنابراین درخواست من این است که پیشنهادی که داده شده خوب است، وزیر یا معاون یا قائممقام آن، نه نماینده تامالاختیار باشد، من اصلاح میکنم وزیر یا قائممقام وزیر شرکت کند و بعد هم سالی یکبار نیست، تعداد جلسات زیاد است. عملاً همانطور که مطرح شد ما وزرا را درگیر میکنیم و از وظایف اصلیشان باز میمانند، مثل کمیسیون که همیشه ما وزیر را احضار میکنیم عملاً از کار اصلیاش میماند. بنابراین این پیشنهاد منطقی است و به آن رأی مثبت بدهند، ممنون، متشکر و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت مخالف هستند، کمیسیون بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد، همکاران گرامی! این شورا مگر قرار است در سال چند بار تشکیل بشود؟ شاید سالی یکبار و همینطور هم که از اسمش معلوم است شورای عالی است، یعنی واقعاً باید در حد وزیر باشد و این به خاطر جایگاه و اهمیت این شورا است، در ثانی ما شوراهای دیگر هم داریم؛ شورای عالی سلامت، شورای عالی اقتصادی و اینها دارند برگزار میشوند و هیچ ممانعتی ندارد و حداقل سالی یکبار است که وزیر وقت خودش را بگذارد و فقط وزیر باشد، سپاسگزارم. لذا ما با این پیشنهاد مخالف هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا سالی یکبار نه، هرچقدر توانستند میگذارند. حضار 233 نفر، پیشنهاد جناب آقای ادیانی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر فرهنگی پیشنهاد رفع ابهام دارند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که از پیشنهاد اخیر هم روشن بود در این عبارت دو ابهام وجود دارد؛ یکی اینکه معلوم نیست آیا همین اعضایی است که در ترکیب، احصاء شده یا غیر آن است. به نظر میرسد که مراد غیر آن باشد، چون آنها که تعیین تکلیف شدند، همه افرادشان معین شدند.
ابهام دوم این است که آیا هرکسی غیر از این افراد خواست در جلسه بیاید شرکت کند میتواند که سرش را به عبارتی پایین بیندازد و بیاید در جلسه شرکت کند و بگوید که به ما ربط دارد یا دعوت میشود؟ لذا من این دو ابهام را با این عبارت پیشنهاد میکنم که رفع بشود. بعد از «حسب مورد» عبارت «دیگر، با دعوت دبیر شورا و با حق رأی» بشود. لذا این دو ابهام را با این عبارت میشود رفع کرد که اولاً غیر از این اعضا مراد است و ثانیاً با دعوت میآیند، نه اینکه بدون ترتیبات دعوت و اینها باشد. لذا اگر همکاران محترم موافق باشند این دو ابهام را از این عبارت تبصره (1) با این پیشنهاد رفع بکنند. «دیگر، با دعوت دبیر شورا و» باشد.

علی اردشیرلاریجانی
اینطور میشود «وزرا و رؤسای دستگاههای دیگر» دیگر «ذیربط» نمیخواهد «حسب مورد با دعوت دبیر شورا». رفع ابهامشان قابل قبول است، اگر مخالف صحبت نمیکند به رأی بگذاریم.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای همایون یوسفی مخالف هستند، اگر صحبت نمیکنند موافق هم صحبت نکنند.

علی اردشیرلاریجانی
صحبت میفرمایید؟ این را رفع ابهام کردند.
حضار 234 نفر، رفع ابهام آقای فرهنگی این است که عبارت اینطور میشود «وزرا و رؤسای دستگاههای دیگر حسب مورد با دعوت دبیر شورا با حق رأی در جلسات شورا حضور مییابند» نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. (63) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خیر، ماده (5) را با اصلاحاتش به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 234 نفر، اصل ماده (5) و تبصرههای آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
بحث و بررسی درخصوص لایحه مالیات بر ارزش افزوده (ثبت 252)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده است. اگر اجازه بفرمایید من مواد را جهت بحث و بررسی به ترتیب قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان! این لایحه خیلی مهمی از نظر اقتصادی است، کمیسیون هم یک اصلاحاتی را بعد ارسال کرده که گفتند از قلم افتاده، آن را هم مراعات بفرمایید. مرکز پژوهشها هم یک گزارشی را تقدیم نمایندگان کردند آن را هم مطالعه بکنید دیگر شروع بفرمایید چون لایحه مهمی هم هست. از اتاق بازرگانی هم دعوت کردیم و هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فصل اول ـ تعاریف و کلیات
ماده ۱ ـ مفاهیم و اصطلاحات زیر، در این قانون، دارای تعاریف مشروحه ذیل میباشند:
الف) عرضه: واگذاری کالا یا ارائه خدمت به¬غیر، از طریق هر نوع معامله یا عقد قانونی.
ب) واردات: ورود کالا یا خدمت از خارج از کشور یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی به قلمرو گمرکی کشور.
پ) صادرات: صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی.
ت) مالیات و عوارض فروش: مالیات و عوارض متعلق به عرضه کالاها و ارائه خدمات مشمول مالیات و عوارض توسط مؤدی در یک دوره معین.
ث) مالیات و عوارض خرید: مالیات و عوارض متعلق به خرید کالاها و خدمات مشمول مالیات و عوارض برای فعالیتهای اقتصادی مؤدی در یک دوره معین.
ج) مالیات بر ارزش افزوده: مابهالتفاوت مالیات فروش با مالیات خرید در یک دوره معین.
چ) عوارض: مبالغی که به موجب این قانون به¬ همراه مالیات برای شهرداری¬ها و دهیاری¬ها وضع می¬شود. در این قانون، هرجا مراد، نوع دیگری از عوارض بوده¬، به ¬صراحت بیان شده است؛ از جمله عوارض واحدهای آلایندگی، عوارض¬های سالیانه خودرو و عوارض موضوع ماده (53) این قانون.
ح) مؤدی: شخصی است که به عرضه کالا، ارائه خـدمت، واردات یا صـادرات مبادرت مینماید.
خ) دوره مالیاتی: دوره مالیاتی سه ماهه می¬باشد و منطبق بر فصول سال شمسی است.
د) اعتبار مالیاتی: مالیات و عوارضی که مؤدی بابت خرید کالا (اعم از نهاده و کالای نهایی) یا خدمت به موجب این قانون پرداخت کرده است.
ذ) معافیت مالیاتی: عدم تعلق مالیات و عوارض موضوع این قانون بر کالاها و خدمات.
ر) قانون مالیاتهای مستقیم: قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 03/12/1366 و اصلاحات بعدی آن.
ز) سازمان: سازمان امور مالیاتی کشور.
ژ) پایانه فروشگاهی: پایانه موضوع بند «ب» ماده (1) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان.
س) سامانه مؤدیان: سامانه موضوع بند «پ» ماده (1) قانون پایانه¬های فروشگاهی و سامانه مؤدیان.
تبصره ـ در این قانون هر کجا از واژه مالیات استفاده شده است، مراد مالیات و عوارض ارزش افزوده است، که مالیات دریافتی به خزانه دولت واریز و عوارض دریافتی مطابق ترتیبات مقرر در این قانون بین شهرداری¬ها و دهیاری¬ها و مناطق عشایری توزیع میگردد. آقای رئیس! پیشنهادات زیادی در مواد این قانون از جمله این ماده داریم.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید من از کمیسیون یک سؤالی بکنم. شما در بند «ب» نوشتید «واردات، ورود کالا یا خدمت از خارج کشور یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی» مقصودتان مناطق ویژه هم بوده یا نبوده؟ پس در مورد بندهای «ب» و «پ» با عنایت این را نوشتید. اگر پیشنهاد دارند بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خانم زرآبادی مطرح نمیکنند، آقای شکری بفرمایید. آقای شکری میخواهند «مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی» را حذف کنند.

محمود شکری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی و همکاران عزیز! اگر یک لحظه توجه بفرمایید مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه که در این بند آمده، من خواهش میکنم عزیزان یک لحظه توجه بفرمایند که ما داریم چه چیزی را مصوب میکنیم و چنانچه این بند مصوب بشود، چه اتفاقاتی برای مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی میافتد. آقایان نمایندگان عزیز و خواهران گرامی ببینید! ما آمدیم برای مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی در مالیاتهای مستقیم (20) سال به اینها معافیت دادیم. علیرغم اینکه ما مشوقهای کلانی به اینها دادیم متأسفانه خود شما هم استحضار دارید که بیشتر فرار مالیاتی ما در مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی اتفاق میافتد. من چند نکته را برای مالیات بر ارزش افزوده، خدمت عزیزان دارم عرض میکنم که اگر استحضار داشته باشند این را مصرفکننده پرداخت میکند. این چه ربطی به منطقه جغرافیایی دارد؟ مالیات ارزش افزوده به منطقه جغرافیایی یا به شخص داده نمیشود، این یک.
دو اینکه مالیات بر ارزش افزوده اگر چنانچه به منطقه جغرافیایی داده بشود مخالف انسجام، شفافیت، یکپارچهسازی اقتصاد کشور است. اگر شما شفافیت اقتصادی میخواهید که این قانون برای شفافیت اقتصادی مالی کشور است. ما اصلاً دنبال مالیاتش نیستیم، بلکه دنبال شفافیت اقتصادی مالی کشور هستیم این قانون مالیات بر ارزش افزوده اضافه شده. چنانچه ما بیاییم یک منطقه را معاف بکنیم رد و بدل کالا بین منطقه تجاری و ویژه با منطقه داخل کشور تفاوت قیمتی که ایجاد میشود فردا ما بزرگترین ضربه را به تولیدکنندگان زده¬ایم که نمیتوانند رقابت بکنند. برای اینکه تفاوت آن حداقل (9) درصد است. خواهش میکنم به این موضوع خیلی توجه بشود که این نابرابری قیمتهای داخل و بیرون از منطقه بزرگترین مشکل را برای تولیدکنندگان و تجار ما به وجود میآورد که نمیتوانند رقابت بکنند و به استناد گزارشهای متعدد دستگاههای نظارتی این موضوع باعث مفسدههای فراوانی میگردد که الان هم وجود دارد. اگر شما به دستگاههای نظارتی مراجعه بکنید بیشترین و فراوانترین مشکلات فساد اقتصادی یا عدم شفافیت و یا فرار مالیاتی در همین مناطق اتفاق افتاده، مضاف بر اینکه رقابت را برای تولید در سرزمین اصلی نابرابر میکند و برخی از اینکه مناطق همچنان در سایر مناطق کشور مشمول مالیات بر ارزش افزوده گردند همه عواید حاصل را هم ما برای توسعه همان منطقه برمیگردانیم.
بنابراین پیشنهاد بنده این است که این «منطقه» از بند «ب» مناطق آزاد تجاری حذف بشود و همچنین «منطقه ویژه» را ما حذف کنیم، شفافیت اقتصادی را داشته باشیم، مالیات را به کالا و خدمات داریم میدهیم، به شخص و منطقه نمیدهیم، به منطقه جغرافیایی تعلق نمیگیرد. خواهش من این است که این درآمدی را که از این بابت دارد به دست میآید را بتوانیم برای توسعه همین مناطق استفاده بکنیم. شما باز هم استحضار داشتید بزرگترین فساد شکلگرفته در معاملات محصولات پتروشیمی که به تأیید تمام دستگاههای نظارتی هم اتفاق افتاد فرار مالیاتی بیش از (3000) میلیارد تومان در مناطق آزاد تجاری داشتیم، کاهش درآمدها را دربر دارد که واقعاً این بزرگترین مشکلی است که کشور دارد. در چنین شرایط تحریمی که ما نیاز به درآمدهای مالیاتی داریم، این درآمدها را کاهش میدهد. کاهش شفافیت در اقتصاد، قطع حلقههای زنجیرهای معامله؛ شما استحضار دارید که قانون مالیات بر ارزش افزوده یک زنجیره و فرآیند است. اگر ما یکجایی بیاییم یکی از حلقههای این زنجیره را برداریم این زنجیره کلاً قطع میشود و بزرگترین مشکل را برای اینجا ایجاد خواهد کرد علیرغم اینکه مخالف برنامه ششم هم هست و در بخش درآمدی آن نیاز به دوسوم آراء دارد که آقای دکتر لاریجانی استحضار دارند. بند «الف» ماده (6) این را مخالف دانسته هرگونه کاهش درآمد دولت نیاز به دوسوم آراء دارد، ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای گلمرادی مخالف هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
علی گلمرادی (بندرماهشهر، امیدیه، هندیجان و بخش جولگی) ـ
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران عرض سلام و احترام دارم و خدمت همکاران عزیز خداقوت عرض میکنم. لازم میدانم هفته دفاع مقدس را صمیمانه محضر ملت شریف و شما همکاران عزیز عرض تبریک داشته باشم. همچنین سالروز آغاز فصل تعلیم و تربیت و آرزوی موفقیت برای این نظامی که میتواند کمکحال کشور باشد و با ارتقای سطح آموزش بتوانیم بخش عمدهای از مسائل و مشکلات کشور را حل کنیم.
عزیزان ببینید! امروزه همه شما مستحضر هستید که مشکلات اساسی کشور در حوزه تولید و اشتغال است. اگر قصد و نیت بر این است که مشکلات اقتصادی کشور، مشکل تولید کشور و مشکل اشتغال کشور را حل کنیم باید در سیاستگذاری مرتبط با مؤلفههای اقتصادی با دقت و جدیت پای کار باشیم. حقیقتاً امروزه مناطق آزاد و تجاری آنطور که مد نظر بود و میتوانست به اقتصاد کشور کمک بکند متأسفانه به عنوان یکی از آفتها و آسیبهای اقتصادی کشور باید مورد توجه واقع بشود. ما باید خوب در بحث بهرهگیری از توانمندیهای اقتصادی، هدایت و جهتدهی آنها دقت داشته باشیم با کار کارشناسی و اصولی کمک به این وضعیت نابسامان بکنیم. امروز چه کسی باید پاسخگوی این حجم گسترده بیکاری جوانان به خاطر ملاحظات اقتصادی و سیاسی در رابطه با تولید کشور باشد؟
اتفاقاً در رابطه با واردات ما باید این ارزش افزوده و عوارض را بیشتر از صادرات مرتبط بدانیم و این تعرفهها را تعریف کنیم که بتوانیم تولید داخلی و توانمندیهای کشور را از ظرفیتهای داخلی توسعه بدهیم. با پیشنهاد برادر عزیزم به شدت مخالف هستم و همین ارفاقها و ملاحظهکاریها که عامل اشکال اساسی در حوزه اقتصادی هستند باید یک جایی ریشهکن بشود. پس همه دوستان و عزیزان توجه داشته باشند ما باید کمک به محدودیت در واردات و ملاحظات اینچنینی بکنیم که نتیجه آن تشویق صادرات و ترغیب تولید داخلی میشود و به تبع آن اقتصاد و اشتغال کشور توسعه پیدا میکند.
بنابراین از همه عزیزان تقاضامند است و خواهش میکنم در ادامه مسیر این موضوع را مد نظر داشته باشند. ضمناً در همینجا یک تذکر جدی هم به دوستانی که لایحه را تنظیم کردند ارائه کنم و اینکه توزیع ارزش افزوده باید عدالتمحور باشد، در مناطق صنعتی که مردمانی بدبختی صنعت را تحمل میکنند باید از محل درآمدها و ارزش افزوده سهم بیشتری داشته باشند، نه اینکه توزیع در سطح کشور باشد و مناطقی که متحمل خسارت و نواقص صنعتی میشوند بهره بیشتری ببرند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! هم اخطار و هم موافق داریم. کدامشان صحبت کنند؟

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم در این قسمت از بحث همکاران عزیز یک عنایت بیشتری بکنند. یک سؤال خیلی مهمی را الان ما در این بخش باید جواب بدهیم تکلیفش را روشن کنیم. عزیزان من ببینید! مناطق آزاد تجاری اصطلاحاً به مناطقی گفته میشود که خارج از سرزمین اصلی هستند. این درست است، اما سؤال این است که ما با این مناطقی که خارج از سرزمین اصلی هستند چه معاملهای میخواهیم بکنیم؟ براساس آنچه در این متن آمده، مناطق آزاد تجاری ما دقیقاً مثل خارج از کشور تلقی شدهاند. یعنی اگر یک کامیون و تریلی کالا از داخل کشور وارد منطقه آزاد تجاری شد دقیقاً مثل این است که به خارج از کشور صادر شده باشد. قانونگذار برای صادرات به درستی معافیت مالیاتی پیشبینی کرده، یعنی اگر صادرکننده ما یک محموله کالا به خارج صادر کند تمام آن مالیات بر ارزش افزودهای که قبلاً پرداخت کرده به آن برمیگردانیم، استرداد مالیاتی میکنیم. کار درست است، اصلاً برای اینکه صادرات جان بگیرد، تولید کشور رونق پیدا بکند ما باید به صادرکننده معافیت مالیاتی بدهیم.
اما همکاران عزیز دقت کنید! در این متن هرگونه رفتن کالا به داخل منطقه آزاد را دقیقاً معادل صادرات تلقی کردند. در بند «ب» میگوید هر کالایی که وارد منطقه آزاد شد مثل این است که وارد ایران نشده. بنابراین معافیت مالیاتی دارد. اگر کالا از داخل کشور وارد منطقه آزاد شد مثل این است که از کشور خارج شده، معافیت مالیاتی دارد و استرداد میشود. سؤال این است که آیا مناطق آزاد ما واقعاً این کارکرد را پیدا کردهاند؟ آیا اگر کالا به منطقه آزاد تجاری رفت واقعاً ما مطمئن هستیم که این کالا صادر میشود؟ ببینید! مناطق آزاد در دنیا مناطق کوچکی هستند. بعضی از مناطق آزاد حتی حدود یک کیلومتر مربع در دنیا وسعت دارد، اما شما در ایران یک منطقه قشمتان (5/2) برابر بحرین وسعتش است. اصلاً مگر میشود کنترل کرد؟ یعنی یک کامیون کالا وارد منطقه آزاد میشود، سر مرز استرداد مالیاتی صورت میگیرد. چه تضمینی است که همین کامیون از آن طرف مجدد خارج نشود و حتماً خارج خواهد شد، یک فسادی شکل میگیرد.
معافیت مالیاتی برای صادرات است، صادرات یعنی انتقال مالکیت کالا از یک ایرانی به یک خارجی، نه عبور از مرز منطقه آزاد و منطقه ویژه. هم در بند «ب» که مربوط به واردات است و پیشنهاد آقای شکری مربوط به بند «ب» است و هم در بند «پ» که مربوط به صادرات است و ایشان مجدداً پیشنهاد دارند. من خواهش میکنم کاملاً دقت کنید، اگر ما همین متنی که اینجا آمده را تصویب کنیم، یعنی پیشنهاد حذف آقای شکری را رأی ندهیم معنایش این است که ما کل مناطق آزاد تجاری کشور را که ماشاءالله کم هم نیستند و وسعتشان هم بسیار زیاد است، حد و حدود هم ندارند، فنسکشی و موانع مرزی طبیعی هم خیلی از اینها ندارند باعث میشود که ما یک فسادی را با دست خودمان ایجاد میکنیم، بخش قابل توجهی از درآمد دولت را از او میگیریم و به آن مناطق هم در واقع نفعی نمیرسانیم. حالا در پیشنهادهای بعدی است، من خواهش میکنم اینجا را با آقای شکری همراهی کنید این دو قسمت حذف بشود. جناب آقای لاریجانی! بعداً پیشنهاد داریم که اگر درآمدی در این مناطق حاصل میشود به خود منطقه آزاد بدهیم بگوییم زیرساختهای صادراتی منطقه آزادمان را توسعه بدهند. الان با این بند فقط آنجا کالا ارزان میشود، ساکنان آنجا کالا ارزانتر میخرند. معنای این افزایش صادرات نیست.
من خواهش میکنم با پیشنهاد آقای شکری همکاری کنیم، این در بندهای «ب» و «پ» «مناطق آزاد تجاری» حذف و «مناطق ویژه» اضافه نشود، اما هر درآمدی که در این مناطق هست عیناً و بی کم و کاست به همان منطقه بدهیم. یعنی مالیاتی که وصول میشود را در اختیار مدیریت همان منطقه قرار بدهیم و موظفش کنیم منطقه را در جهت صادرات آماده کند، زیرساخت تهیه کند و گمرکاتش را توسعه بدهد. این چیزهایی است که الان ما در مناطق آزاد نداریم و متأسفانه با تصویب این متن اگر پیشنهاد آقای شکری توجه نشود ما یک منبعی را حیف و میل میکنیم، یعنی منبعی که میشود برای توسعه صادرات کشور استفاده بشود این منبع را بیجهت در مناطق آزاد حیف و میل میکنیم، مالیات نمیگیریم، استرداد مالیاتی انجام میدهیم که بسیار خطرناک است و هیچ سودی هم برای اقتصاد کشور و رونق تولید ندارد. من خواهش میکنم به پیشنهاد آقای شکری هم در بند «ب» و هم در بند «پ» دوستان با قاطعیت رأی بدهند، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد حذف «مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی» است. تذکر هم گوش میدهیم، چشم. دولت بفرمایید.

امیدعلی پارسا
بسم الله الرحمن الرحیم
استحضار دارید چند ماهی میشود من سازمان مالیاتی را تحویل گرفتم، دو، سه تا عدد خدمتتان بگویم بعد این نکته را هم عرض بکنم، چون در کل روند بررسی این لایحه ممکن است مؤثر باشد. یادمان باشد که الان سهم مالیات بر ارزش افزوده در کل درآمدهای عمومی دولت (60) درصد شده. یعنی راجع به (60) درصد منابع داریم حرف میزنیم، یک.
دو، تمام درآمدهای مالیاتی که در کشور هر ماه وصول میشود به اندازه نصف حقوق و مزایای کارکنان و بازنشستگان نظام جمهوری اسلامی بیشتر نیست. یعنی فکر نکنیم که درآمدهای مالیاتی کشور در وضعیت وفور قرار دارد حالا قرار است شکل دیگری تصمیم بگیریم. حرکت از اقتصاد نفتی و بدون نفت یک راه بیشتر ندارد و آن هم بحث مالیات است.
دو تا نکته را توجه داشته باشید؛ تفاوت بین معافیت در مالیات مستقیم با معافیت مالیاتهای بر ارزش افزوده. در مالیات مستقیم وقتی که میآیند معافیت میدهند یعنی به مؤدی و تولیدکننده خاصی کمک میکنند، تخفیف به هزینه میدهند، در حالی که در مالیات ارزش افزوده اصلاً اینطور نیست. در مالیات ارزش افزوده اصلاً تولیدکننده و توزیعکننده مالیاتی نمیدهد. به نیابت از دولت هنگام خرید مالیاتی میدهد و هنگام فروش به نیابت از دولت مالیاتی میستاند، خالص این را به دولت میدهد. نهایتاً چه کسی مالیات را میدهد؟ مالیات را مصرفکننده نهایی است که میدهد. میخواهم بگویم در مالیات بر ارزش افزوده اصلاً و ابداً دادن معافیت کمک به مؤدی نیست. این مؤدی هرکسی و در هر جایی و در هر منطقهای میخواهد باشد و در همه دنیا در مالیات بر ارزش افزوده اساس بر عدم معافیت است. اصلاً فرق نمیکند.

علی اردشیرلاریجانی
الان بحث معافیت نیست، الان بحث این است که واردات را میخواهند تعریف بکنند، بگویند مناطق آزاد تجاری هم جزء تعریف باشد، مخالف یا موافق هستید؟

امیدعلی پارسا
موافق
آقای دکتر! من این یک جمله را بگویم حتماً آن را عرض میکنم، اجازه بدهید. عرضم این بود به هیچوجه در بحث ارزش افزوده اصلاً بحث معافیت معنی ندارد، چرا¬که هیچ کمکی به تولیدکننده و توزیعکننده نیست، الا و بالله تولیدکننده و توزیعکننده یک حلقهای است که این را منتقل به مصرفکننده آخر بکند. بنابراین کلیتش موضوعیت ندارد، ما فکر میکنیم همانطور که آقای بحرینی توضیح دادند من نکات ایشان را تکرار نکنم، فکر میکنم مباحث ایشان مستدل، روشن و واضح بود و در این مقوله مالیات بر ارزش افزوده پیشنهاد آقای شکری را عنایت داشته باشند ما با آن موافق هستیم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای غلامرضا کاتب اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیزم. جناب آقای دکتر لاریجانی! ابتدا از تأکیداتی که حضرتعالی درخصوص سیاستهای کلی نظام قانونگذاری در پی تصویب و ابلاغ مقام معظم رهبری داشتید تشکر عرض میکنم. ما هم اینجا اعلام میکنیم که کمیسیون آییننامه در خدمت مجلس شورای اسلامی و سیاستهای ابلاغی است. جناب آقای دکتر لاریجانی! حتماً آن موادی که لازم است و تأکید فرمودید را اصلاح میکنیم و یقیناً این مأموریتی که امروز حضرتعالی اشاره کردید روی چشممان.
اما تذکر و اخطارم ماده (181) است. آقای لاریجانی! ماده (181) آییننامه داخلی میفرماید آنجایی که مغایرت با قانون برنامه باشد مواد دوسوم رأی میخواهند. خوشبختانه حضرتعالی در ابتدای صحبتتان یک سؤالی کردید که اینجا وقتی مناطق آزاد را آوردید ویژه هم هست یا نیست، چون ما در ماده.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر کاتب! الان بحث پیشنهاد حذف مناطق آزاد است.

غلامرضا کاتب
میخواهم بگویم اگر آزاد یا ویژه میخواهد باشد باید در ماده آییننامه و تبصره آن.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
الان پیشنهاد حذف داریم، حذف که اخطار ندارد.

غلامرضا کاتب
اگر ماندنی بود هردوتایش باید دوسوم رأی بیاورد، آن را اصلاح بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد آقای شکری حذف «مناطق آزاد» در تعریف واردات است. کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! این بحث زیادی در کمیسیون داشت. ما یک قانونی به نام قانون مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی داریم، یا آن قانون را قبول داریم یا قبول نداریم و میخواهیم با این قانون زخمیاش بکنیم. مباحثی که موافقین و مخالفین و پیشنهاددهنده محترم فرمودند همه درست است. اگر قانون منطقه آزاد اجرا نمیشود یا درست اجرا نمیشود دلیل بر این نیست که ما بیاییم حذفش کنیم. یا بیاییم قانون مناطق آزاد را کلاً حذف کنیم، ما منطقه آزاد نداشته باشیم، یا اگر منطقه آزاد داریم یعنی سرزمینی که جدای از سرزمین اصلی است و طبیعتاً این سرزمین غیراصلی کشوری مثل عراق و افغانستان میماند. ما هر قاعدهای که برای صادرات به افغانستان و عراق داریم، برای واردات از عراق و افغانستان، امارات و دیگر جاها داریم درخصوص منطقه آزاد باید اعمال بکنیم. اگر قرار باشد همه قوانین داخلی در رابطه با مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اعمال بشود فلسفه وجودی مناطق آزاد که باید هم بگویم هنوز هم اجرا نمیشود زیر سؤال میرود. این است که یا آن قانون را باید حذف و یا این قانون را اصلاحش بکنیم که کمیسیون بحث کرد و پذیرفت بر اینکه مناطق آزاد تجاری هم جزء مناطقی باشد که مشمول واردات و صادرات از داخل کشور به آنجا و از آنجا به داخل است. یعنی هر جنسی.

علی اردشیرلاریجانی
یک نکتهای را من میخواستم بگویم آقای شکری هم توجه داشته باشند. اینجا در مقام تعریف هستیم، آیا جنسی از مناطق آزاد داخل کشور بیاید واردات محسوب میشود یا نمیشود؟ اینجا دارد تعریف میکند، آن معافیت بحث دیگری است باید جلوی آن را بگیریم. اینجا بحث این است که گفته واردات، ورود کالا یا خدمات از خارج کشور یا از منطقه آزاد. از منطقه آزاد وارد کشور بشود آیا واردات است یا نیست در مقام تعریف؟ تعریف است، میخواهم بگویم این مشکل بعداً ممکن است به وجود بیاید. معافیت بحث بعدی است، جلویش را بگیرید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
مخالف
آقای رئیس! اگر منطقه آزاد را در واردات حذف بکنیم در صادرات هم حذف کردیم، چون پیشنهاد حذف در صادرات هم هست. در حقیقت اینجا میشود پیشنهاد، منطقه میشود. منطقه آزاد نمیشود، میشود سرزمین اصلی. هیچ فرقی با تهران و بقیه مناطق نخواهد داشت. از این باب کمیسیون مخالف است.

علی اردشیرلاریجانی
پس کمیسیون مخالف حذف است. حضار 235 نفر، پیشنهاد جناب آقای شکری حذف مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی در تعریف بندهای «ب» و «پ» است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دلخوش و جمعی از همکاران میگویند ما «مناطق ویژه» را هم اضافه کنیم. جناب دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه بفرمایید! در ارتباط با مناطق آزاد و ویژه ما قانون داریم. ما آمدیم برای اینکه ایجاد اشتغال بکنیم، برای اینکه بتوانیم با کشورهای همجوار ارتباط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی برقرار بکنیم مثل سایر نقاط دنیا مناطقی ایجاد کردیم که اقتصاد در آن مناطق بدون وجود مرز و گمرکات جریان داشته باشد، اقتصاد کشور از آن طریق بتواند با کشورهای دیگر مبادلات خودش را به درستی انجام بدهد. ما هشت منطقه آزاد در کشور داریم که اینها در نقاط مرزی هستند، نزدیک (90) منطقه ویژه را شما درخواست کردید که البته حق است، برای اینکه در مناطق ویژه قانونگذار پیشبینی کرده که بخش خصوصی هم میتواند، یعنی نیاز نیست حتماً بار مالی را برای دولت و بر دوش دولت گذاشته بشود، سرمایهگذارانی هستند در یک شهرستان و استان، البته من خودم نه منطقه ویژه و نه منطقه آزاد دارم، ولی چند دوره است در کمیسیون اقتصادی تمام تلاشمان این است، حالا بگذریم اگر در بخشهایی از مناطق آزاد یا ویژه مشکلاتی وجود دارد، ولی واقعاً مناطق آزاد و ویژه اقتصاد کشور را رونق میدهند. مناطق آزاد هم از بودجه عمومی کشور استفاده نمیکنند، اینگونه مناطق ویژه هم همینطور.
در این تعاریف دوستان آمدند مطرح کردند که در بند «ب» ماده (1) مثلاً آمدند «مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی» گفتند. قانونگذار پیشبینی مناطق ویژه را هم کرده. همه اینها در تعریف است، اگر میخواهید تعاریف را کامل نشان بدهید باید حتماً در کنار مناطق آزاد، مناطق ویژه را هم داشته باشید. مثلاً در همینجا گفتیم «صدور کالا یا خدمت به خارج از کشور یا مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی»، ما این را در بندهای مختلف اضافه کردیم و یک نکته را هم خواهش میکنم به عنوان تذکر آقای رئیس داشته باشند. معافیتهای عوارض و امثال اینها در مالیات بر ارزش افزوده نمیگنجد. بعضی جاها اینجا نقص دارد دوستان توجه داشته باشند، اولاً معافیتها را ما در قانون برنامه کاملاً وضعیتشان را روشن کردیم، در ثانی عوارض جایگاه خاص خودش را دارد.
خواهشم از دوستان این است که به این رأی بدهید، یک رأی قاطع بدهید که در کنار تعریف مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی مناطق ویژه هم که مورد درخواست شما است حتماً این در تعاریف دیده بشود و دولت محترم هم انشاءالله کمک بکند تا پایان این مجلس وضعیت مناطق ویژه را که دوستان در کمیسیون اقتصادی آوردند و الان دولت هم دارد همکاری میکند انشاءالله کمک بکنند. این را یک رأی خوبی بدهید که اینها را در کنار هم بتوانیم، اینها نه از بودجه و درآمد عمومی کشور استفاده میکنند، در تحریمها هم این محلها، محلهای نفس کشیدن است. ما فعلاً شدیدترین وضعیت تحریمها را داریم، خواهش میکنم در این وضعیت تحریمها این را کمک بکنید در تعاریف است. حالا بعداً اگر مواد دیگر را شما بحث داشته باشید حرفی نیست، از محبتهای شما ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار دارند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! اخطار بندهای (9) و (12) اصل سوم را دارم. بند (9) رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه است و در بند (12) میگوید پیریزی اقتصاد صحیح و عادلانه. شما کل ایران را میخواهید معاف بکنید، شهرکهای صنعتی و نواحی صنعتی را کلاً میخواهید تعطیل بشود. آقای لاریجانی! ما اینجا آمدیم برای افراد خاص قانون بگذاریم یا میخواهیم عادلانه و طبق قانون اساسی که قسم خوردیم از حق و حقوق تمام ملت دفاع کنیم؟ شما قوانین متعددی برای شهرکهای صنعتی تصویب کردید، با تصویب این نوع قوانین قریب به اتفاق شهرکهای صنعتی تعطیل خواهد شد. آقای لاریجانی! به داد کارگران در شهرکهای صنعتی، کارآفرینی برسید. (90) نقطه ایران را میخواهیم مالیات و عوارض ندهند

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! اول تعریف میکنند و بعد عمل میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
هروقت خواستند حکم صادر بشود بفرمایید

نادر قاضی پور
به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسن کامران مخالف هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خواهران و برادران! ما در آخر عمر این مجلس باید بیشتر توجه بکنیم که چطور بلایی به سر مردم داریم با این مصوباتمان در میآوریم. ما گفتیم مناطق آزاد حذف شود، تازه قوزی بالای قوز، میگوید منطقه ویژه هم اضافه بشود. آقای دلخوش فرمودند خارج، خارج استراتژی صادرات است. آقای «دو»، آقای عزیزی! خارج صادرات دارد، با همین کارها پدر خلقالله را در آوردند. ببینید! آزاد در خارج در تیاچین زیر یک کیلومتر است آقای قربانی! در سنگاپور (327) کیلومتر است. استراتژی در دنیا صادرات است، نه واردات. از 71 که من در این مجلس هستم و مناطق آزاد را رو کردند، چابهار و کیش، جمعیتشناسان مکانیابی غلطی کردند، ساختار کیش توریستی است، چابهار زیرساخت نداشت، یک پادگان ارتش بود. قشم هم یک سرپل نظامی برای اقیانوس هند بود که با این بحثهای فراوان که شد (300) کیلومتر پیوسته در شمالشرق شد. شما بفرمایید از 71 تا به حال این مناطق چه گلی بر سر مردم ریختند؟ غیر از اینکه وزر و وبال بودند؟ ولی خداوکیلی جز اینکه پدر کالای داخلی را در آوردند، جز اینکه حقه زدند، چطور حقه زدند؟ این مناطق (20) سال از مالیات معاف بودند (19) سال که میشد دوباره شرکت میزدند.
من بارها در این مجلس گفتم شما از مردهشور مالیات میگیرید، اظهارنامه پر میکند بعد هم یکبار در بودجه آمدند ترازشان و حساب و کتابشان را بدهند، مگر گذاشتند. یکبار دیگر آوردند گفتند اظهارنامه بدهند، مگر دادند؟ یک اظهارنامه خشک و خالی. بعد ما میآییم از یک پینهدوز، آهنگر ساده که پنجره درست میکند مالیات میگیریم. خداوکیلی ما با این مردم میخواهیم چکار کنیم؟ میگوید تحریم، آقای دلخوش! تحریم باید دست بچههای مهندس ما را بوسید، هفته دفاع مقدس هم هست، یک زمانی ما فشنگ نداشتیم، اما حالا پهپاد ساقط میکنیم، خودمان موشک درست میکنیم. کجای کار هستید؟ تحریم را میخواهی با مناطق آزاد و منطقه ویژه حل کنید؟ بعد از چند دهه از انقلاب این حرفها را تحویل این مردم ناز ندهید، این مردم به این خوبی. خرجهای همین مناطق چقدر است؟ هنوز کنفرانسها، همایشهای الکی، کادوها و سفرهای الکی، سکوی واردات.
با این خلقالله میخواهیم چکار بکنیم؟ قاچاق کالا؛ من از آقا خرج نمیکنم، بارها در این حکومت گفتیم قاچاق کالا ممنوع، قاچاق کالا دارند. بسیار هم اوضاع اقتصاد کشور را بههم میریزند و بعضیها هم با پررویی میگویند این مناطق اقتصاد مقاومتی درست میکند، جز قاچاق کالا. شما از 71 تا حالا که اینجا نشستیم و 98 است چه کردند؟ جز اینکه وابستگی اقتصادی را زیاد کردهاند، جز اینکه شکاف طبقاتی را به وجود آوردهاند؟ قشم بروید کپرنشین زیاد شده. ای وکلای مردم! قشم تشریف ببرید ببینید کپرنشین بیشتر شده یا نه، حتی ما گفتیم (2) درصد به این اطرافشان بدهند. به اطراف چابهار و قشم دادند، کجا دادند؟ همین قانون را هم زیر پا گذاشتند، اما شما سفرههای رنگین، سفرهای خارجی الکی را میبینید، خداوکیلی رحم کنید، اجازه ندهید اینها در قانون بیاید. مگر نمیگوییم مالیات بدون نفت؟ حالا تازه بیاییم منطقه آزاد را بگوییم با این خرابکاریها دستت درد نکند، پیشکش، این هدیه ما در قانونگذاری. حالا تازه شما میآیید میگویید منطقه ویژه اقتصادی. من از اینجا از شورای محترم نگهبان درخواست دارم اینها را رد کند. این به نفع ضعفا و محرومین نیست، به نفع همانهایی است که هر باری میگیرندشان، (رئیس ـ متشکریم) هر هفتهای همینهایی که به بانکها (500)، (700) میلیارد بدهکارند، بعضیهایشان ریش، روضه و تسبیح دارند، از کجا؟ بدهکار بیمار بیعار، واقعاً رحم بکنیم و به اینها رأی ندهیم. واقعاً برای مردم مکافات است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای کمال دهقانیفیروزآبادی موافق هستند، بفرمایید. آقای رئیس! ضمناً آقای حاجی اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسینعلی حاجی اخطارتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده بند (9) اصل سوم، تبعیض است. ببینید! الان اینجا داریم تصویب میکنیم که مناطق آزاد که در متن آورده شده، مناطق ویژه را هم داریم اضافه میکنیم. تعریفش چه میشود؟ همانطور که برادر عزیزمان آقایان: بحرینی و شکری به درستی فرمودند این اتفاق میافتد که الان مثلاً هرچه صادرات به خارج از کشور انجام بشود آن مالیاتی هم که پرداخت میکنند شامل استرداد میشود، یعنی چه؟ یعنی شما آمدید کسانی که کالایی را به خارج کشور صادر میکنند تشویق میکنید که ارزآوری داشته باشد. هرچه مالیات و عوارض بدهند بعد به آنها برگردانده میشود. درست است؟ الان میگوییم اگر کالایی هم به مناطق آزاد و ویژه هم که اینجا میخواهیم اضافه بکنیم این هم استرداد بشود و واقعاً اگر یک کالایی امروز از داخل حوزه اصلی سرزمینی وارد کیش یا مثلاً سلفچگان قم که منطقه ویژه است شد آیا این هم باید آن استرداد مالیاتیاش باز گردد؟ این یک تبعیض میشود، به نظر میرسد این مسأله یک طوری باید حل بشود.

علی اردشیرلاریجانی
به نظر من تبعیض نیست، ولی ممکن است یک مشکلی به وجود بیاورد، چون گمرک میخواهد. اگر از این به بعد در واردات جنسی بخواهد وارد منطقه ویژه بشود باید گمرک داشته باشد.

سیدکاظم دلخوش اباتری

علی اردشیرلاریجانی
میدانم تعریف است، در تعریف داریم میگوییم واردات کالا یا خدمات از خارج کشور یا مناطق آزاد، یعنی اگر جنسی از منطقه ویژه بخواهد وارد کشور بشود باید گمرک بگذاریم. به هر حال یک تغییر عمده به وجود میآورد. ممکن است مشکل ایجاد بکند، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای کمالی دهقانیفیروزآبادی موافق هستند، بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم سلام عرض میکنم. ما میخواهیم به دو مطلب حرمت بگذاریم، اولاً به قوانینی که قبلاً در مجلس شورای اسلامی در طول دهههای گذشته تصویب شده احترام بگذاریم، یکی هم حرمت به کار کارشناسی که در کمیسیون تخصصی اقتصاد شکل گرفته بگذاریم. الان اینجا دارد تعاریف را میگوید، ما بخواهیم یا نخواهیم مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در قانون کشور تعریف خاص خودش را دارد. ما قانون داریم، قانون چگونگی اداره مناطق آزاد و ویژه اقتصادی داریم. همه مناطق هم براساس همین قانون دارند اداره میشوند، چه ویژه و چه مناطق آزاد، یک ریال هم این مناطق از بودجه عمومی نمیگیرند. اگر کیش، قشم، چابهار، اروند، ارس، انزلی و مناطق دیگر در طول این سالها رشد کردند از بودجه عمومی دولت و پول مالیات چیزی نگرفتند. مدیرعامل، هیأتمدیره و منابع درآمدی خاص خودشان را دارند، از این ظرفیت قانون استفاده کردند و توانستند بندر و فرودگاه و ریل بسازند و هرکدامشان هم براساس یک مطالعاتی شکل گرفته. ما نمیتوانیم این قانون چگونگی اداره مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را نادیده بگیریم. یک جایی که شهرک صنعتی داریم شاید (10) کیلومتر آنطرفتر منطقه ویژه باشد. اینها کارکردهایشان مختلف است. چرا ما همه اینها را باید یکسان ببینیم؟ زحمت کشیده شده و قانون هم زیرساخت است.
آقای دکتر پارسایی عزیز! شما که مالیات را میفرمایید، اگر یک روزی از منطقه ویژه اقتصادی یا آزاد مالیات بگیرید اصلاً در بودجه یک ریال به آنها نمیتوانید اختصاص بدهید، چون ردیف درآمدی و هزینهای ندارند. شما فقط از اینها میخواهید پول بگیرید، اینها ساخته شده برای این مناطق ظرفیت قانونی ایجاد شده که هر گوشهای از کشور یک نقشآفرینی بکنند، همه هم مرزی هستند و اکثراً هم اگر داخل کشور منطقه ویژه داریم کارکرد خاص ویژهای برای کمک در صادرات دارند. اگر مشکل مالیات دارید بروید سیستم مالیاتیتان را مکانیزه کنید، بروید جلوی واسطهگریهایی که در کشور میشود را بگیرید یا اگر واسطهگری است شما شناسایی کنید. سراغ مناطق آزاد و ویژه اقتصادی آمدید جایی که قانون برایش معافیت مالیاتی در کشور تدارک دیده بتواند نقشآفرینی داشته باشد، شما بروید ارس را نگاه کنید ببینید در (1000) متر زمین (250) تا (300) نفر دارند کار و فعالیت میکنند که بتوانند صادر کنند و عمدتاً هم دارند صادر میکنند. الان شما هرکدام از مناطق آزاد و ویژه را نگاه کنید عملکردشان عمدتاً صادراتی است، شما نمیتوانید سند چشمانداز (1404) را نادیده بگیرید، شما نمیتوانید سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که نقش برای مناطق آزاد گذاشته را نادیده بگیرید. شما نمیتوانید قانون چگونگی اداره مناطق آزاد و ویژه را نادیده بگیرید. قانون را زخمی نکنید و برای عزیزانی که در کمیسیون نظر میدهند حرمت بگذارید، اینها آنجا بحث شده، الان هم دیدید کمیسیون مخالفت کرد که همکاران پذیرفتند با پیشنهاد برادر عزیزمان جناب آقای شکری مخالفت کردند. برای همین موضوع هم کمیسیون نظرش این است که این مطلب و پیشنهادی که آقای دلخوش دادند در متن تعاریف گنجانده بشود، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هر دو گنجانده بشود.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اجازه اخطار میفرمایید؟

علی اردشیرلاریجانی

محمد مسیحی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام دارم. من فقط این را عرض کنم که اساساً اعمال معافیت جغرافیایی در حوزه مالیات بر ارزش افزوده که به دنبال انسجام و یکپارچگی عرضه کالا و ارائه خدمات و شفافسازی است سم است.

علی اردشیرلاریجانی
قل و دلّ صحبت کردند. مخالفت و موافقت نکردند، گفتند سم است. کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
منطقه آزاد تولیدی ـ تجاری و منطقه ویژه اقتصادی یک قانون دارد، ولی فرقش این است که منطقه ویژه اقتصادی صرفاً تولیدی است و حق تجارت در آنجا نیست. یعنی مسافر نمیتواند آنجا برود خرید انجام بدهد و برگردد، ممنوع است، نمیتواند مغازه و بنگاه تجاری در آنجا ایجاد بکند، صرفاً تولیدی است و در جهت رونق تولید و اشتغال است. این در لایحه دولت آمده بود، ولی در کمیسیون بنا به هر دلیلی جا افتاد. پیشنهادی توسط نمایندگان انجام شد، (90) منطقه ویژه اقتصادی که الان در دستور کار است همه توسط بخش خصوصی دارد اجرا میشود و باید اجرا بشود. اگر ما این را مشمول قاعده مناطق آزاد نکنیم که اگر مناطق آزاد رد میشد این باید به طریق اولی تصویب میشد. با این حال چون کمیسیون نظری در این خصوص نداده من هم نظری نمیدهم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 226 نفر، پیشنهادی که آقای دلخوش مطرح کردند را به رأی میگذاریم. دولت مخالف است و کمیسیون نظری ندارند. رئیس کمیسیون کجا است؟ سخنگوی کمیسیون گفت نظر ندارند، ولی دولت مخالف است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست فوریت هم داریم، آن را مطرح کنید یا پیشنهادات بعدی را؟ چون بند به بند پیشنهاد زیاد داریم.

مسعود پزشکیان
ادامه دستور جلسه را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی را دوباره آقای شکری دارند، بفرمایید. در بند «پ» پیشنهاد حذف «مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی» را دارند، بفرمایید.

محمود شکری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز استحضار دارند، صدور کالا به خارج از کشور از مالیات بر ارزش افزوده معاف است و مالیات نهادههایش هم مسترد میشود. آقای رئیس! اینجا کمیسیون آورده که صدور کالا به خارج از کشور یا مناطق آزاد، یعنی اگر به مناطق آزاد هم کالای ایرانی برود مشمول مالیات نیست و به اضافه اینکه نهادههایش هم به آن برگردانند. ما مناطق آزاد را طبق قانون تعریف کردیم برای تولید کالای ایرانی و صدور برای خارج از کشور، الان ما داریم در این بند «پ» میگوییم که کالا داخل کشور تولید بشود به منطقه آزاد صادر بشود و مشمول مالیات هم نباشد و به اضافه اینکه مالیاتهای پرداختیاش هم مسترد بشود.
استحضار دارید که الان ما در حالت عادی چهارچوب ویژهای واقعاً نداریم. کالای ایرانی داخل کشور تولید میشود منطقه آزاد میرود، از منطقه آزاد دوباره به داخل کشور برمیگردد. الان شما آمارها و تمام گزارشهای دستگاههای نظارتی را اگر توجه بفرمایید ملاحظه کرده باشید همه بدون استثناء میگویند که کالا در منطقه آزاد میرود و دوباره از طریق قاچاق داخل کشور میآید. اینجا (9) درصد اختلاف قیمت باعث میشود که کالاهای تولیدی داخل کشور نتوانند رقابت بکنند. علیرغم اینکه استحضار دارند که ماشینآلات و مواد اولیه برای تولید هم معاف از مالیات بر ارزش افزوده است.
من از همکاران عزیز، خواهران و برادران گرامی خواهش میکنم که این مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی را از بند «پ» حذف بکنند که این شفافیت اقتصادی و مالی را در کشور داشته باشیم و واقعاً بتوانیم با مفاسدی که در این بخش در کشور اتفاق میافتد را جلوگیری کنیم، ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای گلمرادی مخالف هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
روز ایمنی و آتشنشانی را خدمت آتشنشانان عزیز عرض تبریک دارم. در رابطه با پیشنهاد برادر عزیزم من خدمت شما عرض کردم در رابطه با موضوعات و مسائل مرتبط با مالیات به عنوان یکی از پایههای اساسی اقتصاد نباید منفعل عمل کنیم و با درایت و دقت هرچه بیشتر باید در بحث قانونگذاری به گونهای عمل کنیم که بتوانیم وضعیت موجود را سامان بدهیم. هر تصمیمی که در رابطه با ارزش افزوده گرفته میشود باید در راستای تقویت اقتصاد کشور و رونق تولید باشد، یعنی بتواند به حل مشکلات کشور در حوزه تولید کمک بکند که به تبع آن بتوانیم اشتغال کشور را به عنوان یکی از موضوعات اساسی پوشش بدهیم.
امروز مشکل اساسی جوانان همین ناکارآمدی حوزه تولید است که ما میتوانیم در این لایحه با جدیت تمام در بحث ارزش افزوده به رونق تولید کمک کنیم. حالا دوستان در بحث مناطق آزاد و تجاری که برادران عزیز هم به خوبی در مواد قبلی هم اظهار نظر کردند و نتایج خوبی را حاصل کردند انتظار من این است که باز ما به گونهای عمل بکنیم که بتوانیم درآمد مالیاتی را به خوبی احصاء کنیم و به سمت و سویی هدایت کنیم که کمکحال کشور باشد.
مجدداً خدمت عزیزان این نکته را هم عرض کنم به عنوان یک نقد اساسی که در لایحه دولت مطرح است تبعیض ناروا و بیعدالتی در توزیع ارزش افزوده در سطح کشور است. علاوه بر اینکه ما نتوانستیم این مهم را بهگونهای جهتدهی کنیم که تولید کشور و کارگاههای تولیدی از حالت رکود و تعطیلی خارج بشوند در کنار آن یک ظلم فاحش و تبعیض ناروا در توزیع در سطح مناطق را هم شاهد هستیم.
بنابراین این پیشنهاداتی که مشکلات را دوچندان میکند و اصل لایحه که مشکلاتی بر آن مترتب است به نظر من وضعیت ما را بدتر از این میکند. من انتظار دارم دوستان با سعهصدر و حوصله، حتی اگر زمان بیشتری این لایحه ببرد اما یک تصمیم معقولی اتخاذ بشود که به وضعیت موجود کشور کمک بکند. من خواهش میکنم هیأترئیسه محترم اگر دوستان در این شرایط نمیتوانند به خاطر خستگی و عدم تحمل تصمیم درست بگیرند اجازه بدهند در یک فرصت مقتضی و درست تصمیمات معقول اتخاذ بشود، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدرضا صباغیان موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. پیشنهاد جناب آقای شکری چون کالاهایی که ما به خارج از کشور صادر میکنیم مشمول معافیت مالیاتی میشود و مالیات برمیگردد طبیعتاً با این پیشنهادی که الان هست و این لایحهای که ما داریم طبیعتاً مناطق آزاد هم مشمول آن خواهد شد. همه دوستان میدانند که مناطق آزاد تجاری وظایف خودش را خوب عمل نکرده و آن نقشی را که قانون برایش دیده ایفا نکرده. همه اذعان داریم رئیس محترم کمیسیون اقتصادی و سخنگوی محترم هم اذعان دارند و باز ما داریم یک امتیاز دیگری هم به این مناطق آزاد میدهیم. مناطقی که الان همه میدانیم محل واردات شده، شیرازه اقتصاد ما را اگر دقیق بررسی کنید همین مناطق آزاد شکسته، به جای اینکه محل تولید و صادرات کالا باشد به عنوان رشد و توسعه کشور عمل کند، ولی متأسفانه محل واردات است. الان باز هم ما داریم قانونی تصویب میکنیم که این مناطق باز مشمول مالیات هم بشود، یک ایرانی وقتی کالا صادر میکند منطقه آزاد میرود آنجا از او مالیات هم نگیرند این اصلاً نقض غرض است. درست است مناطق آزاد قانون دارد و همه ما میپذیریم، ولی وقتی قانون اجرا نمیشود ما دوباره باز هم نباید بر راهی اصرار کنیم که داریم میبینیم آن راه دارد به کشور ضرر میدهد و اقتصاد کشور را فلج میکند و بیکاری را افزایش میدهد. اینکه حالا دو تا فرودگاه و چند تا هتل زدند و محلی برای عدهای که بروند تفریح کنند اینکه هدف نبوده.
دوستان عزیز! ما حداقل اینجا بیاییم یک گام برداریم. گام ما این باشد که حداقل مشمول معافیت مالیات نشود، مناطق آزاد بروند به هدف خودشان برسند. مدام امتیاز میدهیم به امید اینکه خیال میکنیم مناطق آزاد کشور ما را دارد دگرگون میکند، یک عدهای را دگرگون و پولدار کرده، شرکتهایی درست کرده که دارند غیر از آنکه پول در میآورند اقتصاد کشور ما را مثل زالو نابود میکنند، محلی برای تردد ورود کالا شده. این است که من خواهش میکنم حداقل دوستان یک تأمل بیشتری بفرمایند. این امتیازات دوباره به این مناطق که دردسر برای کشورمان است را ندهیم.

مسعود پزشکیان

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
اینها یک نمایه خوشرنگی نشان ما میدهند که مناطق آزاد فرودگاه، ترمینال و فلان دارد، هست، ولی هدف ما این نبوده، امروز باید صدها کارخانه باشد که تولیدکننده برای کشور ما باشد، ولی هیچکدامش تحقق پیدا نکرده.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 202 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای شکری اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دلخوش! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ آقای دلخوش میخواهند در بند «پ» در حوزه صادرات «مناطق ویژه» را هم اضافه کنند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
اگر اجازه بفرمایید من این بند را مطرح نمیکنم، چون دوستان رأی ندادند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدیتان را مطرح میکنید؟

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
پیشنهاد بعدی من در بند «چ» ماده (1) است. آقای رئیس و دوستان محترم و آقای قاضیزاده ببینید! ما اینجا عوارض را تعریف کردیم، در بند «چ» گفتیم مبالغی که به موجب این قانون به همراه مالیات برای شهرداری ها و دهیاریها وضع میشود در این عوارضهای سالیانه خودرو و عوارض ماده (35) این قانون پیشبینی کرده. هرجا مراد نوع دیگری از عوارض بوده به صراحت بیان شده، از جمله عوارض واحدهای آلایندگی، عوارضهای سالیانه خودرو و عوارض موضوع ماده (53).
پیشنهاد ما این است که بعد از عبارت «شهرداریها و دهیاریها»، «مناطق آزاد و ویژه» را هم اضافه بکنیم، برای اینکه ما در مواد مختلف این قانون جایگاه عوارض، عوارض آلاینده و اینها را کاملاً پیشبینی و مشخص کردیم و اینجا در کنار این عوارضی که برای شهرداریها تعریف شده و نوع عوارضی که وضع میشود اینجا ما مناطق آزاد و ویژه را هم آوردیم که در ارتباط با آنها هم شفافسازی بکنیم. این نه چیزی به مناطق آزاد اضافه میکند و نه چیزی از دیگران کم میکند. بعضی از این مصوبات در لایحه دولت هم بوده، دولت محترم وقتی پشت تریبون میآید دفاع میکند مثل آن مناطق آزاد و ویژه که ما مطرح کرده بودیم در لایحه دولت بود دولت باید با این مصوبات خودش نمایندهشان را همراهی بکنند. خواهش میکنم دوستان به این بند هم رأی بدهند که بگذارند شفافیت در مناطق آزاد و ویژه باشد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدمحمدجواد ابطحی مخالف هستند، جناب آقای سلیمی صحبت میکنند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در بند «چ» اینطور دارد «عوارض، مبالغی که به موجب این قانون به¬همراه مالیات برای شهرداری¬ها و دهیاری¬ها وضع میشود» اگر ما بیاییم این عبارتی که برادر عزیزمان جناب آقای دلخوش فرمودند را اضافه کنیم، یعنی بگوییم حسب مورد علاوه بر شهرداریها و دهیاریها ما به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی هم این عوارض را بدهیم نتیجهاش چیست؟
نتیجهاش کاهش درآمد شهرداریها و دهیاریها در این شرایط سختی است که آنها با آن دارند دست و پنجه نرم میکنند. شهرداریها الان به خودی خود مصیبتزده هستند، دهیاریها با مشکلات جدی مواجهند. چرا بخشی از درآمد اینها را برای موارد دیگری ما هزینه کنیم؟ مناطق ویژه اقتصادی خودشان هیأتمدیره دارند، مناطق آزاد را شما میدانید درآمدهای بسیار قابل اعتنایی دارند. وقتی آنها خودشان میتوانند خودشان را اداره کنند و درآمد هم دارند چرا ما از جاهای دیگر، جاهایی که با مشکل مواجه است، آن هم شهرداریها. آقای رئیس، نمایندگان محترم! بسیاری از شهرداریها همین الان دارند تعدیل نیرو میکنند، یعنی توان پرداخت حقوق و مزایای پرسنل را نداشتند، نیروهای قراردادی را دارند اخراج و تعدیل میکنند.
برخی از شهرداریها و دهیاریها دو، سه ماه پرداخت حقوقشان عقب افتاده. بعضی از شهرداریها و دهیاریها توان اجرای عملیات عمرانی را به هیچوجه ندارند. در امور جاری و روزمره خود ماندند. اگر ما بیاییم این ارزش افزودهای که سهم آنها است بخشی از این را هم جاهای دیگر بدهیم قطعاً با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند. اگر بنا است ما برای مناطق ویژه، آزاد درآمدی را در نظر بگیریم هیچ اشکالی ندارد، چرا از سهم شهرداریها و دهیاریها کم کنیم؟ بعد هم این نحو قانوننویسی «حسب مورد» یعنی چه؟ یعنی قانون را به نحوی بنویسیم که قابل تفسیر باشد. یک مقدار شفاف و صریح باشد. الان همین امروز نمایندگان محترم بحث شفافیت را رأی دادند. ما زمانی که به نحوی قانون مینویسیم که شفافیت زیر سؤال میرود و اصلاً تفسیرپذیر است و قابلیت شفافسازی ندارد بعد چطور در همه چیز میخواهیم شفافیت باشد. ابتدا قانون را شفاف بنویسیم که قابلیت شفافسازی داشته باشد، بعد تقاضای شفافیت کنیم. به هر کیفیت اینجا دو اشکال است؛
اشکال اول نحوه نگارش است این «حسب مورد» یعنی چه؟ اشکال دوم هم عرض کردم اضافه کردن این عبارت این اشکال را ایجاد میکند و این توهم را به همراه دارد که بخشی از درآمد دهیاریها و شهرداریها حذف و مصیبت آنها دوچندان بشود. ببینید! ما باید بحث مناطق محروم را با نگاه ویژه ببینیم، مناطق آزاد جزء مناطق محروم نیستند، با عدالت هم سازگاری ندارد. به ذهن میرسد که اگر ما بخواهیم عادلانه هم رفتار کنیم باید سراغ دهیاریها و شهرداریهای محروم و شهرداریهایی که عرض کردم امروز با سیلی صورت خودشان را سرخ نگه داشتند، برویم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای غلامرضا کاتب موافق هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیزم و از برادر خوبم جناب آقای دلخوش متشکرم که این پیشنهاد را با دقت دادند. من خواهش میکنم جناب آقای سلیمی عزیز که واقعاً مباحث قانونی را به دقت مطالعه میکنند اینجا ملاحظه بکنند و با این مباحثی که من عرض میکنم خودشان حتماً موافق خواهند شد و رأی میدهند. جناب آقای سلیمی ببینید! اینجا اصلاً موضوع برداشت سهم از دهیاریها و شهرداریها نیست و حتی موضوع تقسیم عوارض ارزش افزوده نیست، اینجا بحثی است که ما در قانونی که در لایحه ارزش افزوده الان داریم میآوریم این بحث عوارض را تعریف بکنیم. اینجا تعریف است، ما چون در لایحه ارزش افزوده که الان در دستور کارمان است در مواد پیشرو برای موضوع حمایت از تولید، مخصوصاً به شهرکهای صنعتی پیشبینی کردیم که (1) درصد از ارزش افزوده را مثلاً به شرکتهای شهرکهای صنعتی، مناطق ویژه و مناطق آزاد بدهید و در بخشهای مختلف قانونگذاری کمک بکنید، اینجا صرفاً آورده که این تعریف شامل حال آنها هم بشود. اینجا هیچگونه تقسیم یا سهمی از دهیاریها و شهرداریها برداشته شود، هیچگونه ضرر و زیانی برای دهیاریها و شهرداریها ایجاد بشود نیست.
یقیناً برادر عزیزم جناب آقای دلخوش نگاهشان این نبوده و این نیست و شما دقت بکنید! صرفاً آمده تعریف کرده عوارض چیست. میگوید مبالغی که به موجب این قانون به همراه مالیات برای شهرداریها و دهیاریها و مناطق آزاد و تجاری وضع میشود. این مالیات و این عوارض برای مناطق آزاد و برای دهیاریها و شهرداریها و برای مناطق ویژه هم وضع بشود. هیچگونه آسیبی که دغدغه برادر عزیزم جناب حاجآقای سلیمی است برای دهیاریها و شهرداریها ایجاد نمیکند، چون اینجا مراد قانونگذار این است که تعریف جامع بشود.
اتفاقاً نکته ظریفی که درخصوص شفافیت اشاره کردند جایش این است که این قانون باید شفاف بشود و جامع و مانع باشد. وقتی که ما اینجا عوارض را بگوییم برای دهیاریها و شهرداریها مصداق پیدا میکند و برای مناطق آزاد و تجاری و مناطق ویژه هم مصداق پیدا میکند یعنی شفافیت در قانون و روشن شدن مواد دیگری که در قانونگذاری داریم میآوریم. این بند مرتبط با مواد دیگر قانونگذاری است که در بخشهای دیگری که ما داریم تصویب میکنیم. خواهش و استدعای من این است که همکاران عزیز دقت بکنند اینجا هیچگونه سهم جدید یا میزانی تعیین نمیشود که بخواهیم سهمی را کم یا زیاد بکنیم و درصدی را به منطقه ویژه بدهیم. همه نگاههایی که ما در بخش حمایت از تولید داریم و اینجا بخش تعیین کمک به عوارض مناطق ویژه و آزاد است هم در بخش حمایت از تولید است.

مسعود پزشکیان

محمد مسیحی
بسم الله الرحمن الرحیم
من سه، چهار تا نکته را عرض کنم. نکته اول، یادمان باشد که در حال حاضر که ما با تحریمهای ظالمانه در فروش نفتمان روبهرو هستیم درآمدهای مالیاتی صرفاً (50) درصد هزینه حقوق و دستمزد ما را پوشش میدهد، این نکته اول.
اما نکته دوم، درست است که الان ما در باب تعاریف هستیم، اما این تعاریف پایه احکام بعدی میشود. یادمان باشد وقتی این تعاریف را به اینگونه تعریف بکنیم درست است که آقای رئیس محترم مجلس هم در وقت قبلی فرمودند اینجا بحث معافیت نیست و به درستی هم تأکید کردند.
اما نکته سوم، اگر ما پذیرفتیم که مناطق آزاد را مثل خارج از کشور ببینیم علیالقاعده چون این بحث مناطق آزاد دیگر مثل خارج از کشور دیده میشود نباید سهمی از عواید این قانون که اسمش مالیات بر مصرف است و مردم هر منطقه پرداخت میکنند سهمی ببرد. در لایحه دولت هم این نیامده است و توجه داشته باشید که این مغایر بند «الف» ماده (6) قانون برنامه ششم توسعه است و دوسوم را میخواهد. الان من این را باید عرض کنم که روزی نیست شهرداریها و دهیاریها و مناطق عشایری به ویژه شهرداریها و دهیاریهای مناطق کوچک نیایند و از ما دنبال عواید و سهمشان نباشند. اگر قرار باشد ما به بخشی که از شمول قانون ممکن است بخواهد خارج بشود سهم هم بدهیم این یک تبعیض ناروا است و با اصول و مبانی قانون مالیات بر ارزش افزوده که بار مالی آن اصابت به مصرفکننده میکند در تعارض اساسی است. ضمن اینکه عرض کنم هر تصمیمی که در بند بند این قانون گرفته میشود به گونهای اجتنابناپذیر با بندهای دیگر این قانون در عرض هست و عملاً آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در این بند تعریف دیده شده، ولی در بندهای دیگر ما معافیتهایی را برای مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه داریم. به نظر کمیسیون که این قید «مناطق آزاد و ویژه» قید نشد به این جهت بود که خود مناطق آزاد و ویژه اجازه بستن عوارض را دارند و ضرورتی در اینجا ندارد ما قید بکنیم، اما قیدش ممکن است این اشکال جدی را به وجود بیاورد که از سهم کلان شهرداریهای سراسر کشور در بندهای دیگر که عوارض و مالیات بر ارزش افزوده بینشان توزیع میشود اینها هم خودشان را مستحق بدانند و از آن سهم برداشتی داشته باشند که این خلاف عدالت است. ما هم مخالف هستیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند و دوسوم هم رأی میخواهد. مثل اینکه پس گرفتند. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خواهشاً همان اول پس بگیرید، (400) تا پیشنهاد داریم. آقای خدابخشی! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

محمد خدابخشی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران. با توجه به اینکه در ماده (1) تعاریف و اصطلاحات آمده و در این تعاریف و اصطلاحات هیچ صحبتی از مناطق عشایری نبود من به این دلیل این پیشنهاد را مطرح کردم، اما چون در بند «چ» ممکن است مناطق عشایری متضرر بشوند بنابراین من پیشنهادم را پس میگیرم و مطرح نمیکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم، پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خانم زرآبادی مطرح نمیکنند، آقای حاجی بفرمایید. آقای حاجی در بند «ح» پیشنهاد دارند.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران توجه داشته باشند، ببینید! در بند «ح» تعریف مؤدی مالیاتی را آورده و در این تعریف آورده «مؤدی: شخصی است که به عرضه کالا، ارائه خـدمت، واردات یا صـادرات مبادرت مینماید». به نظر ما این تعریف ناقص است و پیشنهادی که به جای آن داریم و چاپشده است این است که مؤدی شخصی است که به موجب این قانون موظف به پرداخت مالیات یا عوارض میباشد.
همکاران عزیز! در جایجای این لایحه و گزارش آورده شده که کجاها و به چه نحوی و با چه عملیات تجاری یا اقتصادی که انجام میشود مالیات توسط چه افرادی پرداخت بشود. بنابراین اگر ما بیاییم و بگوییم مؤدی عرضهکننده کالا است پس فروشنده کیست؟ کسی که مالیات و عوارض را میدهد چه تعریفی را برایش داشته باشیم، کسی که واردکننده کالا یا صادرکننده است آیا این حتماً مؤدی است یا خیر. آنجاهایی که ممکن است معافیت مالیاتی باشد چه تعریفی به آن بدهیم. هر عرضهکننده خدمات هم الزاماً مؤدی مالیاتی نیست، شما در بند «د» ماده (8) و همچنین همین ماده هم نگاه بکنید باز تعریفی که دارد متناقض با این تعریفی است که در بند «ح» آورده شده. بنابراین به خاطر اینکه مشکلی پیش نیاید همکاران کمک بکنند و به این پیشنهاد رأی بدهند که در جایجای این گزارش و لایحه هر جایی که بنا شده مالیات و عوارضی پرداخت بشود آن کسی که باید آن مالیات و عوارض را بدهد به عنوان مؤدی مالیاتی شناخته بشود.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای همایون یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر خدمت ملت شریف ایران و همچنین همکاران گرامی دارم. درخصوص لایحه ارزش افزوده باید عرض بکنم که یکی از نیازهای امروز اقتصاد ما است و با توجه به اینکه الان ما درآمدهای نفتیمان کم شده به نوعی مالیات ما هم که وابسته به نفت هست هم به همان نسبت کم شده و به این دلیل اگر ما بتوانیم نظام مالیاتی خودمان را از جمله در حوزه مالیات بر ارزش افزوده اصلاح بکنیم به نظر میرسد برای آینده اقتصاد ما اثرات مهمتر و بهتری داشته باشد.
به نظر میرسد پیشنهاداتی که هست درست است ممکن است سازنده باشد، ولی این پیشنهادات بعضاًَ هدف کلی را که از ارائه این لایحه وجود داشته نقض میکند و به نظر میرسد ما باید در تصویب این لایحه و قانون اقدام بکنیم و باید به سمتی برویم که نظام مالیاتی ما شفافتر بشود و روزنههایی هم که برای فرار مالیاتی هم برای اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی مثل مناطق آزاد و یا مناطق ویژه وجود دارد را ببندیم. به این دلایل به نظر میرسد در شرایط حاضر این پیشنهادات یک مقدار باعث کندی کار میشود و این پیشنهادی هم که همکار گرامیمان ارائه دادند به نوعی شاید ناقض آن هدف اصلی ارائه این لایحه باشد و من خواهش میکنم یا پیشنهاددهنده محترم از پیشنهاد خودشان بگذرند و یا رأی مخالف داده بشود و انشاءالله بتوانیم هرچه سریعتر نظام مالیاتیمان را به سمت شفافیت و مکانیزاسیون و دوری از شخصمحوری هدایت کنیم، خیلی ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نقویحسینی موافق هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
موافق
سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) ـ
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر هیأترئیسه محترم، رئیس محترم، همکاران عزیز و گرامیداشت روز آتشنشان و همه آتشنشانان پرتلاش و زحمتکش کل کشور که با کمترین امکانات تلاش میکنند بیشترین خدمات را بدهند. یاد و خاطره همه شهدای آتشنشان، شهدای پلاسکو و همه کسانی که در این مسیر جانباز شدند و اعضای بدن خودشان را از دست دادند و دچار خسارت شدند را هم گرامی میداریم.
اگر همکاران رأی ندهند یک بحث دیگری است و اینکه عجله کنیم و سریعتر بگذریم یک بحث دیگری است، ولی پیشنهاد درست و دقیقی است، چون ما داریم در مورد مؤدی صحبت میکنیم، تعریف مؤدی در قوانین مالیاتی کاملاً مشخص است، در تعریف فعلی مفاهیم دیگری آمده، اقدامات افراد آمده. ممکن است یک فعالیت اقتصادی دیگری در همین منطقه صورت بگیرد، اما در بین این مفاهیم نیامده، این نباید مالیات بپردازد، ولی تعریفی که آقای حاجی ارائه کردند تعریف درستتری است، مؤدی کسی که به موجب این قانونی که ما داریم تصویب میکنیم موظف به پرداخت مالیات یا عوارض است. حالا هر نوع فعالیتی که انجام میدهد، عرضه کالا و خدمات میکند یا واردات و صادرات میکند یا هر نوع فعالیت دیگری. بنابراین تعریفی که آقای حاجی ارائه کردند به نظرم تعریف درستتری از مؤدی است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

محمد مسیحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من فکر میکنم یک خلط مبحثی شکل گرفته. یادمان باشد که داستان مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده متفاوت است و مبانی اینها کاملاً با هم متفاوت است. فرض کنید الان پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی سرور بنده رأی بیاورد مفهومش این است که ما باید به تکتک مصرفکنندهها یعنی به (80) میلیون ایرانی مراجعه برای دریافت مالیات بکنیم. در حالی که مالیات بر ارزش افزوده مبتنی بر عرضه کالا و ارائه خدمت است. مؤدی کسی است که به عرضه کالا و ارائه خدمت اقدام مینماید، وظیفه دارد این مالیات را از مصرفکننده أخذ بکند و در قالب مقررات و با رعایت قانون این را به خزانه دولت واریز بکند.
ببینید! اگر این تعریف رأی بیاورد اساساً مبانی مالیات بر ارزش افزوده زیر سؤال رفته. یعنی ما باید به (80) میلیون ایرانی مراجعه بکنیم، در روستای من، در دهیاریها و شهرها بگوییم بفرمایید مالیات بدهید. من از نمایندگان محترم خواهش دارم در تصمیمی که میگیرند اینها را لحاظ کنند، چون اگر این رأی بیاورد اصلاً دیگر چیزی به اسم مالیات بر ارزش افزوده وجود نخواهد داشت و قابل اجرا نخواهد بود. خواهشاً به اینها عنایت داشته باشید. ما صددرصد و قویاً با این پیشنهاد مخالفیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
این پیشنهاد خلاف اصل شفافسازی در حوزه اقتصادی است. مؤدی مالیاتی کسی است که واردات و صادرات و تولید دارد و تجارت انجام میدهد. ممکن است در این تولید و تجارتش نرخ مالیاتش صفر باشد، ممکن است معاف باشد، ولی باید شفاف باشد. در سامانه مالیاتی باید ثبت بکند. پس طبیعتاً تعریف مؤدی تعریفی است که هم دولت و هم کمیسیون رویش اتفاق نظر دارند و ما مخالف هستیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 198 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. انصراف دادند، خیلی ممنون و متشکرم.
6
اعلام وصول طرح شفافیت آراء نظام تقنینی با قید یک فوریت و تصویب فوریت آن (ثبت 660)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جمعی از همکاران درخواست دوفوریت برای شفافیت آراء نظام تقنینی کردند که آقای وکیلی به عنوان نماینده متقاضیان فوریت توضیح میفرمایند. البته به من فرمودند که ظاهراً یکفوریت را به بحث میگذارند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
شفافیتطلبی امروز خوشبختانه تبدیل به یک مطالبه ملی گردیده است و این مطالبه را باید ارج بگذاریم. شفافیت نقطه مقابل نفاق است، نفاق در هر کشور و سیستمی همچون موریانه میتواند حکمرانی خوب را از چرخه مطلوب و خوب بودن خارج کند. شفافیت رویه سکه پاسخگویی است، هر جریانی و سیستمی که به پاسخگویی قدرت معتقد باشد و مشروعیت قدرت و میزان مشروعیت قدرت را در میزان پاسخگویی به ملت بداند حتماً و لزوماً به شفافیت به خصوص شفافیت مذاکرات، آراء و چگونگی رفتار حکمرانان پیوند میزند. هرچه ساحت قدرت شیشهای و در معرض عموم باشد هم اعتمادافزا و هم مشروعیتآفرین است.
در چنین شرایطی انحصار شفافیت به رأی نمایندگان ملت موجب تخصیص اکثریت است. خوشبختانه به حکم آییننامه اداره مجلس شورای اسلامی امروز حداکثر شفافیت را در مجلس شورای اسلامی شاهدیم. تمام سکنات نمایندگان ملت حتی اگر احیاناً نمایندهای در نتیجه خستگی لحظهای در صحن چرتش ببرد از ذرهبین دوربین عکاسان و خبرنگاران تیزبین مغفول نمیماند. این میزان حساسیت که در افکار عمومی روی سکنات و حرکات نمایندگان ملت است حساسیت مقدسی است، افکار عمومی میخواهد به ما بفهماند نمایندگی ملت امانتی گرانسنگ است. به ارزانی به دست نیامده است که به ارزانی عرضه شود. امروز بیشترین شفافیت در چنین مجلسی را شاهدیم. مذاکرات مجلس عموماً به غیر از موارد خاص که در قالب غیرعلنی است از طریق رادیو و تلویزیون به سمع ملت میرسد.
اما امروز مطالبه جامعه شفافیت آراء نمایندگان ملت است. نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی بخشی از حاکمیت است. بخشهای مهمی از حاکمیت در قالبهای دیگری به نمایندگی از ملت نقش ایفا میکند. ما به تبعیت از این مطالبه مقدس و بنا به ارجی که به این مطالبه گذاشتیم، امروز در پیشگاه ملت طرحی را تقدیم کردیم که تمام نهادهایی که به شکلی از انحاء تصمیماتشان در سرنوشت ملت تأثیرگذار است و یا به شکلی از اشکال مسئولیت قانونگذاری دارند، از مجلس شورای اسلامی پیشقدم همگان تا هیأت وزرا، مجمع تشخیص مصلحت نظام، خبرگان رهبری، شورای محترم نگهبان و شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی و دیگر مجامع و شوراهایی که ممکن است در این لیست ذکری از آنها نیامده باشد، ولی چنین نقشی را ایفا میکنند اینها ملزم باشند از تاریخ تصویب این پیشنهاد هم آراءشان را شفاف کنند و هم مذاکراتشان را علنی نمایند. خوشبختانه این طرح با امضای رؤسای سه فراکسیون آقایان: دکتر عارف، دکتر حاجیبابایی و دکتر جلالی و اکثریت حاضرین در مجلس از جریانات مختلف امضا شد.
همکاران عزیز! انتظار عمومی این است امروز با رأیتان نشان دهید که حرف یاوهگویان درخصوص اینکه در مجلس (150) امضا میشود، ولی (50) رأی داده میشود حرفی بیهوده است. امروز مجلس نشان خواهد داد که مجلسی حر است، پای حریتش ایستاده است و ابایی از شفافیت ندارد و پیشقدم در شیشهای کردن حکمرانی خوب میباشد. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکار محترم تشکر میکنم که وقتشان را به من دادند. آنچه که من در وهله اول باید خدمت همه دوستان و همکاران محترم عرض کنم؛ الان مبحث کلیات یا موضوع اهمیت طرح مطرح نیست، الان موضوع دوفوریت آن مطرح است.

محمد علی وکیلی

علیرضا محجوب
مخالف
میدانم، بالایش تابلو را اصلاح کنید، اینجا دوفوریتی نوشته. بنابراین من براساس نوشته عرض میکنم. آنچه که در باب فوریت این مطرح است آیا ببینیم این با فوریت تطبیق میکند؟ یعنی فوریتی که منظورمان است الان که وقت زیادی از این مجلس نمانده، رفت و برگشتهای این قاعدتاً مشمول مجلس آینده خواهد بود. اگر چنین تصمیماتی هم داریم اجازه بدهیم که یک مجلس رفتار خودش را از ابتدا تنظیم بکند. اصولاً این اقدامات آییننامهای است، باید در داخل آییننامه دیده بشود.
بنابراین اولین بحث من این است که من هیچ فوریتی برای این موضوع احساس نمیکنم، الا اینکه قصدمان این باشد که بگوییم این موضوع شفافیت را مطرح کردیم. البته همکاران محترم هم حق دارند، تکتک حق دارند آراءشان را شفاف کنند، خودشان میتوانند آراءشان را اعلام کنند و الان کشور مسائل اساسیتری دارد. مسکن که بزرگترین تهدید زندگی فقرا و حقوقبگیران است، مسأله تورم، اشتغال و معیشت کارگران، کارمندان و بازنشستگان اگر فوریتی باشد این امور فوریت دارد. این چقدر اهمیت دارد که چه کسی چه رأیی به فلان موضوع داد، حق شخصی هم هست. در قوانین، اساس مخفی بودن آراء است، اگر کسی میخواهد رأی خود را افشا کند خودش شخصاً حق دارد رأی خود را افشا بکند. این را به شکل حق جمعی نباید تحمیل به کسی بکنیم. حقوق شخصی افراد را طرف تهدید قرار ندهیم.
بنابراین عرض من این است که فوریت این است؛ ما الان گفتیم (14) میلیارد دلار بیایید صرف سفره فقرا بکنید، این را بیایید به فوریت بحث کنیم. اینطور مطالب هم در جای خودش به شکل لایحه عادی حق طراحان محترم است، حتماً حسن نیت و نظری داشتند در جای خودش مطرح کنند به شکل لایحه عادی. بنابراین خواهش میکنم به فوریت این رأی ندهید، فوریت ندارد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای ذوالنوری تذکر (75) دارند، اجازه میفرمایید.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید موافق بگوید، حالا (75) را چرا وسط کار میخواهند بدهند.

اکبر رنجبرزاده
آقای احد آزادیخواه موافق هستند، بفرمایید. آقای ذوالنوری! آقای رئیس فرمودند بعد از آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران اسلامی عرض سلام و وقتبخیر دارم، از همکاران عزیز تشکر میکنم که درباره شفافیت آراء نظام تقنینی اقدامی را انجام دادند. من خدمت همکاران عزیز اولاً عرض میکنم چون تناسب هم حکم و هم موضوع هم مناسبت است خدمتتان عرض میکنم. اتفاقی که در دهه محرم توسط یکی از خطباء عزیز و انقلابی کشور ما در رابطه با انتقاد بر عملکرد مجلس، عدم رأی به فوریت شفافیت آراء نمایندگان داد را به عنوان یکی از وکلای ملت کاملاً اقدامی بجا و پسندیده میدانم، حقیر در توئیتی هم که انجام دادم آنجا از ایشان تشکر کردم گفتم ما نباید برای خودمان حفاظ شیشهای ایجاد بکنیم. (تعدادی از نمایندگان ـ دو، دو) همین رفتار همکاران گویای مسألهای است که میشود خوب قضاوت کرد. همکار عزیزی که دو دقیقه انتقاد همکار خودش را نتواند برتابد واقعاً جای سؤال دارد. هرگز قرار نبوده ما برای خودمان حفاظ شیشهای ایجاد بکنیم، همکاران گرامی! حق مردم است به ما انتقاد بکنند. ما نه معصوم هستیم، نه تافته جدابافته هستیم. البته نوع ادبیات و شیوه بیان را من کار ندارم.

مسعود پزشکیان
در موضوع صحبت بکنید، حالا آن آقا آن حرفها را واقعاً بیربط زده.

احد آزادی خواه
موافق
چشم، در موضوع صحبت میکنیم.
حاجآقای حسینیکیا هم اصرار داشتند که صحبت کنند من گفتم که حتماً از طرف ایشان عرض میکنم که آقای دکتر! ما وکلای ملت هستیم و به قول منطقیها هویت ما عالی است، نه استقلالی. یعنی ما به وسیله مردم هویت پیدا کردیم، اگر مردم نبودند ما اینجا هیچگونه هویتی نداشتیم. ما وکیل آن موکلین هستیم، این حداقل حق موکلین است که بدانند وکیلی که به رأی آنها صاحب هویت شده و دارای کرسی و تریبون شده به کدام موضوع چه رأیی میدهد. گفت: «ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه» ما باید وکالت مردم را به عهده بگیریم و بعد سر این وکالت هم پایبند باشیم. من وکیل ملتی نشوم که بعد از آنکه نماینده شدم خلاف نظر ملت حرکت بکنم. اگر موضوعی در این مجلس اتفاق افتاد آنی را رأی بدهم که مردم هرگز نمیخواهند. به جای اینکه وکیل ملت باشم وکالت دولت را به عهده بگیرم، این خیانت به مردم، ملت و خون شهدا است.

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
آقای رئیس! اجازه بفرمایید، من هنوز وقت دارم. نکته دیگری که من عرض میکنم

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
تمام نشده، من وقت را گرفتم. آقای رئیس! وقت تمام نشده

مسعود پزشکیان

احد آزادی خواه
آقای رئیس! وقت من سه دقیقه است.

مسعود پزشکیان
سه دقیقه تمام شده، وقت گرفتم

احد آزادی خواه
نشده، برادر من! این وقت را من گرفتم. من خواهش میکنم، آقای رئیس! الان با همین بگو و مگوها دارید وقت من را میگیرید. اجازه بدهید من نکته پایانی را عرض بکنم، در مورد فوریت این طرحی که همکاران ارائه کردند خواهشم این است، آقای رئیس! این خلاف است.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! آقای ذوالنوری اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
حضار 224 نفر، فوریت چه تذکری دارد؟ فوریت است.

مجتبی ذوالنوری

احد آزادی خواه

مسعود پزشکیان
حاجآقا! فوریت چه تذکری دارد؟ وارد نیست، متشکرم.

احد آزادی خواه
آقای پزشکیان! شما وقت ما را گرفتید، وقت ما را ضایع کردید.

مسعود پزشکیان
آنجا داد نکش، سر جایت بنشین! وقت را بیا نگاه کن.

احد آزادی خواه

مسعود پزشکیان
شما تخلف میکنید که اضافه حرف میزنید. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به فوریت اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از آتشنشانان استان تهران و البرز هستند.
ـ جمعی از فرزندان شاهد و ایثارگران شهرستان یاسوج استان کهگیلویه و بویراحمد میهمانان جناب آقای زارعی نماینده محترم بویراحمد و دنا هستند که به این عزیزان خوشآمد میگوییم.
7
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال ملی جناب آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو از وزیر محترم نیرو درخصوص عدم پرداختهای نجومی در شرکتهای زیرمجموعه آن وزارتخانه اعلام وصول میگردد.
ـ دو سؤال ملی جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص علت فعالیت شرکت سهامی ذوبآهن با (55) درصد ظرفیت و همچنین علت موجودی نزدیک به صفر مواد اولیه در ذوبآهن اصفهان بدین وسیله اعلام وصول میگردد.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد از طرح دو سؤال خود از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم تدوین آییننامه اجرایی نحوه پشتیبانی از مراکز تحقیقاتی و آموزشی حوزوی.
همچنین سیاست آن وزارتخانه درخصوص ارتقای فرهنگی برنامه تجمع هفتم آبانماه در پاسارگاد که اعلام انصراف دادند بدین وسیله اعلام وصول میگردد.
ـ جناب آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک از طرح سؤال خود از وزیر محترم نیرو درخصوص عدم کارایی و پاسخگویی وزارت نیرو انصراف دادند که بدین وسیله اعلام وصول میگردد.
ـ جناب آقای داریوش اسمعیلی نماینده محترم سروستان و خرامه از طرح سؤال خود از وزیر محترم دادگستری درخصوص علت عدم برخورد سازمان تعزیرات حکومتی با گرانیهای غیرعادی و سوءاستفاده برخی از افزایش قیمت ارز که اعلام انصراف دادند بدین وسیله اعلام وصول میگردد.
9
ناطقان جلسه آقایان: حیدرعلی عابدی، سیدمهدی فرشادان، احمد مازنی و خانمها: سکینه الماسی و سیدهفاطمه حسینی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان نوبت صبح جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران.
ـ آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه.
ـ خانم سیدهفاطمه حسینی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم برای ارائه نطقشان بفرمایند.

حیدرعلی عابدی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به روان پاک شهدا و امام راحل و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری و با سلام حضور شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و ملت شریف ایران و به خصوص مردم شهرستان اصفهان و بخشهای شرق اصفهان، بخش مرکزیکوهپایه، جلگه، بنرود، جرقویه سفلی و علیا و گرامیداشت هفته دفاع مقدس و قدردانی از نیروهای مسلح و مقتدر کشور که عزت و استقلال کشور را تأمین مینمایند و قدردانی از دولت تدبیر و امید که با تلاشهای شبانهروزی علیرغم همه انتقادات موجود توانستهاند تاکنون تنشهای جنگ اقتصادی را مدیریت کنند و تشکر از ریاست محترم جمهور به دلیل ارائه مواضع و نقطهنظرهای روشنگرانه در مورد حقوق حقه ملت ایران در سازمان ملل و با آرزوی وحدت بین اقشار مختلف به خصوص جناحهای سیاسی کشور که امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به گفتگو و تعامل و ایجاد وحدت در جهت عبور از بحرانهای اقتصادی ناشی از سیاستهای استکباری ترامپ قانونگریز و ضعفهای کشورهای ناتوان اروپایی در اجرای تعهدات خود که انشاءالله در سایه این وحدت کاهش فشارهای اقتصادی کشور میسر گردد.
با توجه به مسائل و مشکلات اقتصادی به خصوص در طرحهای عمرانی کشور از دولت انتظار میرود در تهیه لایحه بودجه 99 به موارد زیر توجه جدی بنماید:
1 ـ در تبصره (12) چنانچه فروش اموال مازاد را در اختیار استانداران قرار بدهد و مسیر هزینه آن را جهت طرحهای عمرانی کشور تعیین کند در همان استان مسلماً این تبصره قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد، وگرنه همچنان همان مشکلات قبلی را در پی خواهد داشت و منابع عظیمی وجود دارد که اگر اختیارات کافی به استانداران داده شود در فعالسازی پروژههای نیمهتمام عمرانی در استانها بسیار مؤثر خواهد بود.
در بخش کشاورزی نیاز به یک اراده جدی برای تغییر الگوی کشت وجود دارد. ما سالانه بیش از (80) میلیارد متر مکعب آب مصرف میکنیم که (90) درصد آن مربوط به بخش کشاورزی است. اگر جهادکشاورزی الگوی کشت را هرچه سریعتر اعلام و برای اجرای آن تمهیداتی بهکار ببندد کافی است (10) درصد صرفهجویی شود که آن معادل (7) میلیارد متر مکعب در سال خواهد بود و برای اینکه این عدد را مقیاس کنید بدانید استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد در بحرانیترین وضعیت (1) میلیارد متر مکعب آب کسر دارند و اگر چنین صرفهجویی بشود مسلماً مشکلات سه استان نیز حل خواهد شد.
در مورد یارانه مردم، من نمیدانم دولت چرا برای افزایش یارانه (45) هزار تومانی مقاومت میکند. با افزایش قیمت حاملهای انرژی از مصرفکنندگان پرمصرف با استفاده از ظرفیت قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، امیدواریم این مورد نیز مورد توجه قرار بگیرد.
در نکته دیگری که من به وزارت صنعت هم توصیه کردم این است که پارادایم آرد را شیفت بدهند. الان تمام فشارها روی نانواها برای کاهش قیمت نان است، در حالی که درست است قیمت آرد ارزان یا مناسب است یا افزایشی در قیمت آرد داده نمیشود، اما قیمت روزمزد، اجناس، هزینهها و به خصوص مزد کارگر و هزینههای بیمه هرساله افزایش پیدا میکند و نانواها در فشار بسیار بدی قرار دارند.
بهتر این است که یارانه آرد به نان صنعت داده شود که صنعت نان ارزانقیمت در اختیار مردم قرار بدهد و نانواها را از این فشارها رها بکنند. این میتواند یکی از راهحلهایی برای حل مسأله نان باشد.
نکته بعدی، در بخش آب توصیهای دارم و آن این است که منابع عظیم کشور در حال حاضر در حال اتلاف شدن است. از یک طرف استانها سرمایهگذاریهای وسیعی برای انتقال آب از دریا و شیرینسازی میکنند، از طرف دیگر میلیاردها آب شیرین به دریا و به خلیج فارس ریخته میشود، در حالی که همان بودجهای که استانها جهت صرف انتقال آب میکنند، میتوانند همین را در استان خوزستان جهت خرید آب مازاد بر مصرف نیاز آن استان بکار ببندند و آن پولی که به آن صورت در بیابانها لوله میشود و بعد آبشیرینکن میزنند میتواند خرج توسعه شهرستانهای حاشیه کارون بشود.
وزارت نیرو باید از ظرفیت قانونی اصل (45) استفاده کند و تصمیمگیری برای ارائه یک الگوی حل مشکلات آب منطقهای در کل کشور بکند و همچنین در رابطه با ستاد احیاء زایندهرود با همه تذکراتی که دولت داده و موافقتهایی که مقام محترم ریاست جمهوری انجام داده فعالیت این ستاد را ما شاهد نیستیم، به خصوص در ساماندهی رودخانه زایندهرود از تونل تا تالاب گاوخونی.
نکته دیگری را که باید به آن اشاره بکنیم در بخش بهداشت و درمان است. ما شاهد افت مراقبتهای شدید پرستاری به دلیل کاهش تعداد نیروهای پرستار هستیم. مقام محترم وزارت تصمیم به استخدام (20) هزار پرستار در سال جدید گرفته، اما این کمبودها را جواب نخواهد داد. همچنین در ماده (74) قانون توسعه ششم که دولت و وزارت بهداشت و درمان مکلف شده مراقبتهای در منزل را گسترش بدهد ما شاهد چشمگیر این امر حیاتی برای مردممان نیستیم. من نکته آخر را بگویم که دانشگاه علومپزشکی قرار بوده (10) مرکز تخصصی در شرق اصفهان و یک مرکز مبارزه با بیماری سالک ایجاد بکند متأسفانه تاکنون ایجاد نکرده.
نکته آخر، ما از وزارت صنعت و گردشگری انتظار داریم که با اقدام بجای مجلس شورای اسلامی که وزارت گردشگری را مصوب کردند شاهد رشد چشمگیر گردشگری در سالهای آتی باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدمهدی فرشادان
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند جان و خرد.
با سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و عرض سلام خدمت ملت شریف ایران. همچنین عرض سلام، ادب و احترام خدمت مردم نجیب، فهیم و مرزدار استان کردستان و عرض سلام و ارادت به حضور مردم شرافتمند حوزه انتخابیهام سنندج، دیواندره و کامیاران، موچش، شویشه، زرینه، حسینآباد و هزارکانیان.
همکاران محترم! به گفته تاریخنویسان کردها با پیشینه تاریخی درخشان از کهنترین اقوام، از پایهگذاران فرهنگ و تمدن ایرانزمین هستند که متأسفانه بررسی ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آنها به فراموشی سپرده شده است. بنده بدین خاطر که کرد هستم و شناخت خاصی از ظرفیتهای فرصتساز استانم دارم به چند نکته اساسی اشاره میکنم که میطلبد دولتمردان کشور از زاویه فرصتهای کلان بدان بنگرند.
تنوع فرهنگی و زبانی، تکثر دینی، گستردگی هنری، شرایط توپوگرافی، آب و هوای مناسب و سرمایه انسانی منحصر به فرد استان کردستان میتواند فرصتی برای تبادل فرهنگی و توسعه سند گردشگری در این کشور باشد، اما این پتانسیل بزرگ به حاشیه رفته است در حالی که میتواند منبع اقتصادی فوقالعادهای برای اشتغالزایی و رفع بیکاری باشد.
براساس آمارهای رسمی کردستان دومین تولیدکننده گندم در کشور است. بیش از (1) میلیون و (100) هزار تن گندم در کردستان تولید میشود، اما دولت در فصل برداشت و در زمان خرید گندم به جای ایجاد مشوقهای تولیدی و ابزارهای تسهیلگر فقط نظارهگر بینظمی است. از صفهای طولانی گرفته تا نحوه پرداخت بهای گندم بزرگترین دغدغه کشاورز ما است. براساس آمارهای واقعی بزرگترین و بهترین معادن در استان کردستان جای دارد. اما یا معادن ما تعطیل است یا مواد معدنی خامفروشی میشود یا معدنکار گرفتار پیچیدگی و بروکراسی اداری است. براساس آمارهای رسمی (75) درصد توتفرنگی کشور در کردستان تولید میشود، ولی محروم از صنایع تبدیلی هستیم. حدود (13) هزار خانواده کردستانی در چرخه تولید توتفرنگی فعال هستند. مگر اجرای سند توسعه کردستان در بخش کشاورزی همان مکانیزم اقتصادی برای توسعه گردشگری مزارع نیست؟ اجرای آن خواسته ما است، اما دولت در این مورد به خواب زمستانی فرو رفته است.
بیشترین منبع درآمدی مردم روستاهای کامیاران کشت گوجهفرنگی است. با وزیر محترم جهادکشاورزی مکاتبه کردیم و خواستار اختصاص یارانه و خرید تضمینی گوجهفرنگی استان کردستان شدیم، اعضای هیأتمدیره تعاون روستایی کشور به کامیاران آمدند و قرار شد گوجهفرنگی با نرخ مصوب هر کیلو (1150) تومان خریداری شود. اما محصول گوجهفرنگی روستانشینان کامیاران همچنان در صفهای طولانی فروش نرفته و زیر آفتاب گندیده است. چرا مردم را از چاله به چاه میاندازید، این چه مدیریتی و برنامهریزی مریض و ناقصی است که ضمانت اجرایی ندارد؟ باید به حال دولتی گریست که توانایی مدیریت خرید گوجهفرنگی را هم ندارد.
دوستان! این حقیقت را کتمان نمیکنم، در کردستان هم مدیر توانمند و دلسوز و هم استاندار زحمتکش است، اما بدون شک دولت در کشور به خواب رفته است. تمام دنیا دست تولیدکننده را میبوسند و میگیرند، اما ما برعکس دست تولیدکننده را میشکنیم و میخواهیم کشور آباد شود.
آب، حقآبه و افزایش زمینهای زیر کشت آبی مگر خواسته بیراهی است؟ چرا مفاد سند توسعه استان در حوزه آب کشاورزی اجرایی نمیشود؟ کردستان که خود منبع آب است چرا کشاورز ما باید لنگ آبیاری باشد؟ در زمان صدارت وزیر قبلی راه و شهرسازی بارها داد زدیم به داد جادههای کردستان برسید، به قتلگاه و قصابخانه انسانی تبدیل شده است. هر روز یک نفر در جادههای کردستان کشته میشود، دوستان حرف ما را نشنیدهاند. حق مردم نجیب کردستان در حوزههای آب، راه هوایی، راهآهن، راه روستایی، راه بینشهری، صنعت و کشاورزی پایمال شده است. برای اینکه به میانگین کشوری برسیم به تبعیض مثبت، بودجه جهشی و ضربالاجل نیاز داریم.
نمایندگان زبانها، رنگها و فرهنگها! میخواهم از روی وجدان ناظر سخنان بنده و عکسالعمل رئیسجمهور محترم باشید. روی حرفم با رئیس دولت تدبیر و امید است، شخص آقای حسن روحانی که مدعی اصلاحات و داشتن برنامه سیاسی است، در حالی که بنده هیچ کورسویی از امید در برنامه ایشان برای کردها نمیبینم، چراکه از وعده وزیر اقوام ایشان تا پرداختن به مطالبات کلان و مشارکت ما کردها در بدنه دولت همگی سراب شد و امروز باید بر سر نرخ گوجهفرنگی در کامیاران یا افتتاح استخر دیواندره بعد از (13) سال با این دولت چانه بزنیم. آیا این یک طنز سیاسی نیست؟ به نخبگان کرد چه بگوییم؟ به تحصیلکردههای بیکار کرد چه بگوییم؟ به کشاورز و دامداری که تمام زندگیاش را در سبد تولید گذاشت چه بگوییم؟
جناب آقای روحانی! حضرتعالی انتقاد نمایندگان مجلس از دولت را تبلیغات قلمداد کرده بودید، اما بنده در جایگاه وکیل مردم کرد اگر از شما بپرسم میخواهید چگونه باقیمانده عمر این دولت را پیش ببرید و یا اگر سؤال سادهتری از جنابعالی بپرسم شما برای کردستان چکار کردهاید کماکان سکوت پیشه خواهید کرد، زیرا دستاوردهای اقتصادی دوران ریاستجمهوری حضرتعالی برای مردم کرد شعارزدگی، عقبماندگی و درجا زدن بوده است. امروز اگر از اقتصاد کردستان فاکتور بگیریم باید به سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب به استان کردستان برگردیم که در آن سفر بالغ بر (2000) میلیارد تومان اعتبار بودجه و تصویب بیش از (1200) طرح نصیب استان محروم کردستان شد و اگر همین بودجه سفر رهبری نبود امروز کردستان فلجتر و عقبماندهتر بود. مسئولان کشوری از رهبری خجالت بکشند، یا به کردستان سفر نکنند، یا دست پر به کردستان بیایند.
جناب آقای روحانی! برخی از مدیران و مسئولان جامعه را به لبه پرتگاه ناامیدی بردهاند. مگر منطقی است تولید را رها کنیم و تولیدکننده سرگردان شود بعد انتظار داشته باشیم که کولهبری حذف شود و بیکاری کاهش یابد؟ بلاتکلیفی تولیدکننده باعث بیاعتمادی به دستگاههای اجرایی شده است. اگر میخواهیم افکار عمومی از گردونه سیاستزدگی خارج شود باید از شعارزدگی و وعدههای توخالی فاصله بگیریم. پروژه دکانداران سیاسی پروژه پوسیدهای برای توسعه نیافتن زیرساختهای کردستان است. امروز از شما میخواهم خودتان را شرمنده تاریخ نکنید. در این مدت باقیمانده عمر سیاسیتان برای اقتصاد ورشکسته استان کردستان حرکتی تاریخی انجام دهید، بستر لازمی را برای کلنگزنی کارخانه در استان کردستان فراهم کنید که حتی اگر در دولت آتی تکمیل شود کردها از شما به عنوان یک سیاستمدار عملگرا یاد میکنند.
جناب رئیسجمهور! اگر حضرتعالی و تیم دولت به بنبست تصمیمگیری رسیدهاید نباید مملکت را به قهقرا ببرید. وزارتخانههای تحت امر شما تصمیمات غیرکارشناسی تجویز میکنند، آیا خبر دارید وزارت نفت مقدار سوختگیری خودروهای مردم را محدود کرده است؟ برخی از مردم باید برای سوخت روزانه چندین بار در پمپهای بنزین توقف کنند، یک روز (30) لیتر و در آینده خبر زدن (15) لیتر بنزین به گوش میرسد. یک روز با کارت سهمیهبندی و روز دیگر بدون کارت. این چه سیاست درستی است که ما نمیفهمیم و فقط شما میفهمید؟
در خاتمه از آقای علیعسگری ریاست محترم صدا و سیما میخواهم به دغدغه نیروهای حقالزحمه و شرکتی آن سازمان در کل مناطق استانها که سالهای زیادی به امید استخدام در آن دستگاه خدمت کردهاند توجه جدی نمایند و دستورات لازم را به نفع این عزیزان صادر کنند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای احمد مازنی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد مازنی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در چهارمین نطق نوبهای خودم در چهارمین سال حضور در خانه ملت به چند نکته مهم اشاره میکنم:
1 ـ مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی نفی استبداد داخلی و استیلای خارجی است. اینک سالها است که مردمسالاری دینی بر این کشور حاکم است و مردم ایران خود برای سرنوشت خویش تصمیم میگیرند و اراده قدرتهای خارجی در انتخاب ما تأثیری ندارد. این در حالی است که در سالهای قبل از پیروزی انقلاب ابرقدرتها برای ما وزیر و وکیل تعیین میکردند. بیاییم قدر این نعمت را بدانیم که «لئن شکرتم لازیدنکم و لئن کفرتم ان عذابی لشدید».
اما فراموش نکنیم که نسل ما براساس شعارها و آرمانهای بلندی چون استقلال، آزادی، عدالت، جمهوریت، اسلامیت و کرامت انسان به امام خویش لبیک گفت. با خود صادق باشیم، آیا وضع موجود همان وضع مطلوب انقلاب اسلامی است؟
2 ـ قانون اساسی خونبهای شهیدان و میثاق ملی ما است، این قانون محصول تفقه فقها و بهرهگیری از آخرین دستاوردهای بشر در اداره کشورها است. اجرای کامل همه اصول قانون اساسی و بازنگری در تفسیر آن مهمترین راه برونرفت از معضلات سیاسی و فرهنگی امروز جامعه ایران است. بنابراین بیاییم از صدر تا ذیل قانون را فصلالخطاب بدانیم و هرکس اختیارات و مسئولیتهای خود در قبال قانون را متعهد باشید.
3 ـ متأسفانه سالها است که اختلافات و تنازعات سیاسی از مرز منافع حزبی و جناحی عبور کرده و بخش قابل توجهی از ظرفیت نیروهای انقلاب به حذف و تخریب رقیب اختصاص پیدا کرده است. از سوی دیگر موضوع شفافیت که دغدغه امروز اقشار مختلف جامعه است ریشه در عدم شفافیت در نظام انتخابات دارد. همصدا با بسیاری از عقلای قوم پیشنهاد میکنم جبهههای مختلف سیاسی در چند حزب بزرگ سازماندهی شوند و با بررسی همزمان طرح و لایحه انتخابات، نظام انتخابات را بر این اساس اصلاح کنیم. به ویژه آنکه اکنون هیچ شائبه نفع و ضرری متوجه نمایندگان این دوره نیست.
4 ـ طرح گفتگوی ملی طی سه سال گذشته مورد استقبال بسیاری از شخصیتهای تأثیرگذار قرار گرفت. در حال حاضر دو جلسه منظم در مجلس و خارج از مجلس تشکیل میشود، ضمن تشکر از عزیزانی که در این زمینه پیشقدم شدهاند از همه احزاب، جناحها، صاحبنظران و دلسوزان کشور به ویژه نمایندگان محترم مجلس میخواهم که به جای قهر و خشونت به راه حل گفتگوی ملی بپیوندند. گفتگوی ملی در پی یافتن حداقل وجوه اشتراک برای گفتگو است. همه جریانهای سیاسی کشور بر مبارزه با فساد تأکید دارند، همه دلسوزان کشور بر بهبود معیشت مردم تأکید دارند. نمیشود ما نمایندگان، دولتمردان، سیاسیون و دلسوزان کشور در مواجهه با هر مسألهای به منازعات بیحاصل مشغول باشیم و مردم درگیر مسائل و مشکلات عدیده باشند.
با گفتگوی ملی برای حل این مشکلات راه حل بیابیم. برای دشمن خارجی مشترک تفاوتی نمیکند اصلاحطلب رئیسجمهور باشد یا اصولگرا. دشمنان ما با ایران متحد و پیشرفته دشمناند و ما با گفتگوی ملی میتوانیم مانع تعبیر خوابهای آشفته آنها شویم. با گفتگوی ملی دیگر جناحها بر سر منافع ملی با یکدیگر تعارض پیدا نمیکنند. اصل بر منافع ملی است، نه جناحی، اصل بر ارتقای سرمایه و منزلت اجتماعی است، نه تخفیف آن. اصل آن است که اگر جایی رقابتی است بر مبنای اصول مصرح قانون اساسی باشد. همه جریانها محترم شمرده شوند، فرصت رقابت برابر داشته باشند تا همه از نتیجه رقابت خشنود باشند.
5 ـ برگزاری انتخابات رقابتی و شفاف به مثابه گفتگویی معنادار بین مردم و حاکمیت است. هر دو طرف این گفتگو باید به آداب و اخلاق این گفتگو پایبند باشند. انتخابات دوم اسفند با مشارکت حداکثری میتواند مظهر وفاق و همدلی و نماد و گفتگوی ملی باشد، قهر با صندوق رأی به نفع هیچکس نیست. دود آن به چشم مردم خواهد رفت، اما کسانی که مردم را به مشارکت حداکثری دعوت میکنند باید لوازم آن را نیز برای انتخابکنندگان و انتخابشوندگان فراهم کنند. اگر مردم با صندوق رأی قهر کنند هزینه آن را خود باید بپردازند، اما حاکمان و منتخبان ملت و رهبران احزاب و جناحهای سیاسی باید تاوان سنگینتری بپردازند. عمل نکردن به وعدهها، بیخاصیت نشان دادن رأی مردم، ایجاد مزاحمت رسمی و غیررسمی برای دولت منتخب ملت و اهانت به مجلس، مردم را به بیتفاوتی میکشاند. دفاع رئیس مجلس از کیان مجلس قابل قدردانی است، اما برخی محافل بدانند با توهین و تخریب مجلس تیشه به ریشه مردمسالاری دینی میزنند.
6 ـ برای مبارزه واقعی با تبعیض، فقر و فساد باید با ریشههای فساد مبارزه کرد و برای مبارزه ریشهای با فساد آزادسازی اقتصادی، اصلاح نظام مالیات به نفع مستضعفین، اصلاح قوانین گمرکات، آزادی سوتزنان، احزاب و رسانهها و از همه مهمتر مبارزه با فساد سیاسی را در دستور کار خود قرار دهیم.
شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا با هدایتهای مقام معظم رهبری و همدلی همه ارکان نظام، بحران ناشی از تحریم ظالمانه دولت آمریکا را مهار کرد که قابل ستایش است، اما انتظار میرود این شورا مداخلات اقتصادی دستگاههای دولتی را ساماندهی کند و نهادهای خدماتی و اجتماعی مانند وزارت رفاه، بنیاد شهید، کمیته امداد، بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی و سایر نهادهای حکومتی را از بنگاهداری نجات دهد. متأسفانه همچنان شاهد اجرای طرحهایی هستیم که امنیت سرمایهگذاری را دچار آسیب کرده، ضروری است در شرایط جنگ اقتصادی از اجرای شتابزده طرحهای جدید قبل از بازسازی اعتماد عمومی که میتواند موجب آشفتگی و هجوم افسارگسیخته سرمایههای سرگردان و ایجاد آسیبهای جدی در سایر بخشها گردد، خودداری شود.
کاهش تعداد و افزایش امضاهای حسابهای قوه قضائیه قانعکننده نیست، اگر روزی براساس اضطرار، حسابی افتتاح شده معلوم نیست این اضطرار همچنان ادامه داشته باشد، ضمن اینکه در شرایط تحریم ظالمانه دشمن ممکن است همه دستگاهها ادعای اضطرار کنند. در خاتمه به پیشگاه شهیدان کربلا عرض ادب میکنم و در هفته دفاع مقدس یاد و نام همه شهیدان و ایثارگران به ویژه شهیدان هفتم مهر بالاخص استاد شهیدم سیدعبدالکریم هاشمینژاد را گرامی میدارم و دست همه سربازان و پاسداران دین و وطن را میبوسم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، بقیه را به رسانهها بدهید. ناطق بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
متشکرم، ناطق بعدی سرکار خانم سکینه الماسی نماینده محترم کنگان، دیّر، جم و عسلویه هستند، بفرمایید.

سکینه الماسی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ارواح طیبه شهدا و روح پرفتوح بنیانگذار فقید انقلاب، صحت و طول عمر باعزت برای ولیامر مسلمین جهان حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای از درگاه قادر لایزال خواستارم. صمیمانهترین درودها و سلامها را تقدیم به محضر ملت شریف ایران به ویژه مردم عزیز استان بوشهر و به خصوص مردم حوزه انتخابیهام شهرستانهای کنگان، دیّر، جم و عسلویه میکنم. در روزهایی که گذشت ایران اسلامی مزین به گرامیداشت سالروز جانفشانیها، فداکاری و عزتمداری امت بزرگ در دفاعی مقدس در هشت سال جنگ تحمیلی مزدور استکبار جهانی بر علیه آب و خاک بود. بر خود فرض میدارم که دفاع مقدس شهدا، جانبازان و آزادههای سرافراز و رزمندگان غیور را که باعث شد وجبی از این در پرگهر به دست دشمن نیفتد را ارج نهاده و برای استقامت که نمونه بیبدیلی در تاریخ است درود بفرستم. (7) مهر روز آتشنشان را خدمت آتشنشانان عزیز که خطر را به جان میخرند، تا ایمنی و آرامش را به مردم هدیه دهند تبریک عرض کرده و امیدوارم مسئولان مربوطه مطالبات و مشکلات این قشر زحمتکش را مرتفع کنند.
اما مسائل حوزه انتخابیه؛ اول از وزیر محترم راه و شهرسازی بابت بیتوجهی به جادههای حوزه انتخابیهام به شدت گلایهمند هستم و به عملکرد ضعیف مجموعه وزارت راه نقد جدی دارم. آقای وزیر! جاده ساحلی دیّر به بوشهر که به درستی توسط مردم جاده مرگ نامگذاری شده است تا کی باید جان بستاند و خانوادهها را داغدار کرده و ما را شرمسار مردم کند؟ قصه پرسوز مرگ تمامی اعضای یک خانواده را در این جاده باید کجا شرح دهیم؟ جاده جم ـ فیروزآباد یکی از مطالبات اصلی مردم عزیز ایران است، همچنان بر روی کاغذ باقی مانده و عملیاتی نشده است.
از وزیر محترم نفت بابت اجرای طرحهای عمرانی مسئولیتهای اجتماعی در قالب بسته (600) میلیاردی تشکر میکنم، اما حذف شهرستان دیّر از مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت که در هفتههای اخیر اتفاق افتاده مایه تعجب و تأسف است، در حالی که این شهرستان میزبان مجتمعهای پتروشیمی است و فاصله فضایی و افقی این شهرستان تا تأسیسات پارس جنوبی در شهرستان کنگان فقط شش کیلومتر است و متأثر از آلودگیهای این تأسیسات میباشد. همچنین بخش قابل توجهی از کارکنان پارس جنوبی در این شهرستان زندگی میکنند. با این وجود چرا باید شهرستان دیّر حذف شود؟ از جناب آقای مهندس زنگنه که همواره بر اجرای تعهدات این وزارتخانه در حوزه مسئولیتهای اجتماعی تأکید داشتند میخواهم دستور عاجل و صریح برای تجدید نظر در این مصوبه را صادر نمایند.
سه، دستور وزیر محترم نفت درخصوص بررسی وضعیت تیمهای فوتبال پارس جنوبی جم، نفت مسجدسلیمان، صنعت نفت آبادان و نفت و گاز گچساران موجی از نگرانی و اضطراب برای مردم این استانهایی که میزبانان صنعت نفت هستند فراهم آورده است.
جناب آقای وزیر! آیا شایسته است که آلودگی و محرومیت ناشی از تأسیسات حوزه انرژی را مردم این استانها متحمل شوند، اما از داشتن یک تیم فوتبال که زمینهساز نشاط اجتماعی و همبستگی منطقهای میشود، محروم باشند؟ چرا میخواهید این حداقل حق را از مردم دریغ کنید؟ امیدوارم بررسی وضعیت این تیمها که به دستور جناب آقای زنگنه باید تا ابتدای آذرماه سال جاری نهایی شود و به تقویت این تیمها منتهی شود نه تضعیف و حذف آنها که اگر چنین شود رابطه خوب مردم با کارکنان صنعت نفت دچار حاشیه و دغدغه میشود.
یکی از مهمترین موضوعات و دغدغههای کارکنان تأسیسات پارس جنوبی تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و شرکتی به قرارداد مستقیم است. نیروهایی که در این روزگار سخت جنگ اقتصادی همچون رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در حال جهاد مقدس اقتصادی هستند. برای شکوفایی کشور و چرخیدن چرخ اقتصادی توسعه مملکت هستند، آیا شایسته بیشترین حمایتها نیستند؟ این عزیزان نه تنها حمایت نمیشوند، بلکه با وضعیت قراردادی موجود فاقد حداقل امنیت شغلی و همواره بیمناک از دست دادن شغل خود هستند. از سوی دیگر تبعیض موجود بین نیروهای قراردادی و قرارداد مستقیم در دریافت خدمات اولیه از جمله اسکان، تغذیه، حمل و نقل و سبد کالا و مهمتر از همه آنها حقوق و مزایا باعث شده که انگیزه کارکنان قراردادی همواره مورد تهدید و تحمیل قرار گیرد. آیا زمان آن نرسیده که با برچیدن این تبعیضها رزمندههای جنگ اقتصادی برای شکست دادن دشمن تقویت کنیم؟

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون وقت شما تمام شده

سکینه الماسی
نطق 5دقیقه ای
و در پایان، عزیزان! نفهمی مسئولان عربستان و تأکید آنها به حل نظامی مسائل خاورمیانه کار را به جایی رسانده که خود عربستان متزلزل، ناامن و به آستانه ورشکستگی رسیده است. این فرآیند حاصل موفقیت دیپلماتیک برای جنبشهای مستقل است که امیدواریم با مقاومت مردم یمن از زیر بمباران کور عوامل وهابی به این زودی نجات دهند و این توفیق عبرت بزرگی برای آمریکاییها است و آمریکاییها

مسعود پزشکیان
خانم الماسی! دیگر وقت را مراعات کنید، خیلی گذشته

سکینه الماسی
بدانند که بدون ایران... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
بس است، خیلی ممنون. ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از آخرین ناطق سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیده فاطمه حسینی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام به محضر ملت بزرگ ایران، هفته دفاع مقدس را گرامی میدارم که امید به آینده و اعتماد به جوانان از مهمترین درسهای آن بوده است و از ایثارگران و رزمندگان معسر و زنان جانبازان اعصاب و روان، شیمیایی و قطع نخاع و ایثارگریهایشان یاد میکنم و امیدوارم که دولت توجه بیشتری را در رسیدگی به آنها معطوف دارد. امروز به حسب وظیفه نمایندگی ملت سخنانی را بیان مینمایم در حالی که بر همه ما نمایندگان است تا با رفتار و عملکرد خود شأن نمایندگی ملتی بزرگ را ایفا نماییم نمیتوان به سادگی از کنار خطاب قرار دادن مجلس نمایندگان مردم با اهانتآمیزترین لحنها گذشت. حال باید پرسید مجلس به عنوان رکن مردمسالاری چرا اینگونه مورد حمله است، آیا هدفی جز ناامید کردن مردم و اعتمادزدایی در دستور است؟
هشدار میدهم به آنانی که در ساحت سیاسی مسیرهای ضداخلاقی را در پیش گرفتهاند، به آنانی که نانشان در ناامیدی و مشارکت پایین سیاسی مردم است. مسیرتان را از دشمنان ملت ایران جدا کنید و دست از پروژه ناامیدسازی و اعتمادزدایی بردارید.
2 ـ از رئیسجمهور محترم میخواهم، گزارش پیگیریهای اجرای منشور حقوق شهروندی را به مجلس ارائه نمایند. همچنین از اقدام قوه قضائیه برای ارسال لایحه منع خشونت علیه زنان تشکر مینمایم و از رئیس محترم قوه قضائیه میخواهم دستور اکید بر احترام به حقوق ملت در قانون اساسی داشته باشند. تشکلهای صنفی کارگران، معلمان، خبرنگاران، زنان و نظایر آنها نباید برای تجمعات صلحآمیز و بیان و پیگیری مطالباتشان بازداشت و محاکمه شوند.
به حسب حوزه تخصصیام مجدداً توجه دولت و مجلس را به اهمیت شیوه تأمین مالی کسری بودجه دولت جلب مینمایم. تصمیمات امروز میتواند به سیل تورم خانمانبرانداز سال آینده بدل شود. در بین راهکارهای مصوب تاکنون اجرای سیاستهای تورمزا را مشاهده کردهایم که آثار آن را سال آینده میبینیم. لذا مجدداً بر استقلال بانک مرکزی که مأموریت اصلی آن مهار شکاف تورمی است تأکید مینمایم. در غیراینصورت در انتخاب بین کاهش شدید مصارف دولت و یا تحمیل تورم به ملت دومی رخ خواهد داد. تصویب هرچه سریعتر طرح بانکداری مرکزی در مجلس به همین جهت باید مورد توجه هیأترئیسه قرار بگیرد و در این مدت، نظارت مستمر مجلس بر تصمیمات و عملکرد در این زمینه ضرورت دارد.
در بخش حوزه انتخابیه؛ به رئیسجمهور محترم و وزیر کشور برای توسعه شبکه حمل و نقل ریلی علیالخصوص برای اتصال متروی اسلامشهر به تهران و متروی پردیس به تهران تذکر میدهم. مجدداً با توجه به آغاز سال تحصیلی به دولت در زمینه ضرورت نوسازی و بازسازی مدارس تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس که متأسفانه در رتبههای نخست بافت فرسوده در کشور است و داشتن و تحصیل در محل و مدارس امن جزء حقوق فرزندان این کشور است تذکر میدهم، همچنین در زمینه اجرای قانون هوای پاک به دولت تذکر میدهم به همه دستگاههایی که در آن قانون تکالیفی برای آنها تعیین شده است.
در پایان به مسأله مهم آسیبهای اجتماعی حاشیه تهران میپردازم. تذکر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این زمینه و سایر دستگاههای دولتی و حاکمیتی که در این زمینه ورود دارند اولویت اشتغال و معیشت مردم باید مورد توجه قرار گیرد تا در این زمینه شاهد بهبود و اصلاح باشیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
از رعایت وقتی که انجام دادید خیلی ممنون و متشکرم. ادامه دستور را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ادامه بحث لایحه مالیات بر ارزش افزوده است، در ماده (1) هستیم، راجع به پیشنهادات اگر کسی علاقمند است بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیزادههاشمی! بفرمایید جلسه را ادامه بدهید.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزرای تعاون، کار و رفاهاجتماعی و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در احداث مسکن کارگران به خصوص کارگران ساختمانی.
به رئیسجمهور محترم و وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دادگستری و راه و شهرسازی با موضوع صدور دستور رسیدگی خاص به حل مشکلات مسکن مهر از جمله شهرک گلمان ارومیه.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص جلوگیری از صدور مجوز برای اجرای کنسرت تئاترهای مسألهدار.
ـ آقای محمدقسیم عثمانی (بوکان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در آغاز عملیات اجرایی احداث بیمارستان (250) تختخوابی بوکان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در اجرای باند دوم جاده بوکان به میاندوآب و جاده بوکان به سقز و کنارگذر بوکان.
ـ آقای علاءالدین بروجردی (بروجرد) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تکمیل لایروبی رودخانهها با هدف جلوگیری از تکرار خسارتهای ناشی از حوادث تلخ سیل سال گذشته در کشور.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق پنج نفر از نمایندگان (خانم) تهران به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در رسیدگی فوری به وضعیت حق بیمه جانبازان و ایثارگران.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص لزوم توجه به موضوع جذب نیروهای حقالتدریس و حقوقهای پرداختی در دانشگاه آزاد اسلامی.
به وزیر میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص لزوم توجه به آثار تاریخی استان تهران و ثبت ملی آنها به خصوص در منطقه (11) تهران.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تعیین تکلیف سهامداران عمده شرکتهای هپکو و آذرآب و پرداخت حقوق معوقه کارگران.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم جذب نیروهای نهضتی تکدورهای مشابه دودورهایها.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی (کرمان و راور) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در عقد قرارداد خرید آب شرب شهر کرمان از منابع آبی انتقالی خلیج فارس.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص حل مشکل بهسازی خط راهآهن کرمان و یزد.

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در شروع عملیات اجرایی پلهای خسرج، حمیدیه و عنافچه شهرستان باوی.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در رفع کمبود معلم به ویژه در مقطع ابتدایی در شهرستان بابل با توجه به آغاز سال تحصیلی.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به وزیر نیرو درخصوص جلوگیری از افزایش تعرفههای آببهای کشاورزی نسبت به سال گذشته.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به رئیسجمهور محترم درخصوص تمدید یکساله امهال وامهای مردم مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه.
ـ آقای نورمحمد تربتینژاد (گرگان و آققلا) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا در کشور سیاستها و رویههای اجرایی و قوانین و مقررات کسب و کار دستخوش تغییرات زیادی میگردد.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر کشور درخصوص علت عدم استقرار بخشداری و نیروی انتظامی در شهر جدید پرند.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم استقرار ادارات وفق ماده (100) قانون و مقررات شهرهای جدید ایران چیست؟
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم استقرار شبکه بهداشت در شهر جدید پرند.
ـ آقایان: عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند)، علیم یارمحمدی (زاهدان)، محمدنعیم امینیفرد (ایرانشهر، سرباز، دلگان، بخشهای بنت، فنوج، آشار، لاشار و آهوران)، محمدباسط درازهی (سراوان، سیب، سوران و مهرستان) و علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تعیین تکلیف سوخت کشاورزان جنوب استان سیستان و بلوچستان.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور نسبت به اجرایی و عملی کردن حقوق همسانسازی نیروهای بازنشسته لشکری و کشوری با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم رسیدگی هرچه سریعتر نسبت به وضع استخدامی نیروهای حقالتدریسی و خریدخدمتیها.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم اهمیت دادن به تولیدات داخلی و جلوگیری از وارداتی که مشابه آن در داخل تولید میشود.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تأمین اعتبار برای بهسازی جاده روستایی باورس به قزقلعه تا اتصال به جاده اکبرآباد.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص ضرورت توجه و حمایت ویژه از قهرمانان و مربیان زحمتکش رشتههای ورزش استان.
ـ خانمها: سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) و هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور عاجل برای واریز یارانه افرادی که به دلایل نامعلوم یارانه آنها قطع شده است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر کشور درخصوص جلوگیری از برنامه هدفمند حذف نام شهدا از اماکن و خیابانهای شهرهای کشور.
به وزیر میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری درخصوص تسریع در تصویب و ابلاغ آییننامههای اجرایی مواد (14) و (15) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی.
به وزیر امور خارجه درخصوص پیگیری برای آزادی دکتر مسعود سلیمانی از زندان آمریکا که به علت ندادن دارو به وی در حال نابینا شدن است.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت حذف کلمه «شهید» از تابلوی شهرها و روستاها.
به وزیر نفت درخصوص علت عدم توزیع بنزین یورو (4) و سوپر در جایگاههای سوخت استان گیلان.
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت جریمه شالیکاران استان گلستان.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص تسریع در اجرای مصوبه شماره (1682488) مورخ 17/11/96 شورای عالی اداری برای تعیین تکلیف نیروهای مراکز و مؤسسات علمی ـ کاربردی.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق مجمع نمایندگان تهران به وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و ورزش و جوانان درخصوص لزوم احداث مجتمع فرهنگی ـ ورزشی در منطقه (11) با توجه به وسعت و جمعیت آن.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت بیتوجهی و بیتفاوتی نسبت به بحران دریاچه زریوار مریوان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم تخصیص بودجه به جادههای روستایی از جمله بیساران.
ـ آقای محمدمهدی افتخاری (فومن و شفت) به وزرای نفت و نیرو درخصوص لزوم اقدام برای بهرهمندی شهر تاریخی ماسوله از انرژی ارزانقیمت در طول سال.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در تعیین تکلیف زمین (12) هکتاری پیشحصار فومن و واگذاری آن به شهرداری فومن.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص تسریع در تکمیل و افتتاح ساختمان جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن.
ـ خانم طیبه سیاوشیشاهعنایتی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (21) نفر از نمایندگان به وزیر دادگستری درخصوص ممانعت جدی از خشکاندن درختان باغ قدیمی به مساحت تقریبی (20) هزار متر در چیذر شمیران با توجه به سفارشات مؤکد مقام معظم رهبری.
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص علت عدم نصب پل شناور بخش عنافچه شهرستان کارون.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم اقدام فوری برای حل مشکل گوجهکاران استان کرمانشاه.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم آغاز عملیات اجرایی آزادراه همدان ـ سنقر و کرمانشاه.
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی (پلدختر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص پرداخت خسارت به کشاورزان سیلزده در سیل فروردین سال 1398 شهرستان پلدختر و معمولان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص درخواست بخشودگی عوارض آزادراه خرمآباد ـ پل¬زال برای ساکنین حاشیه آن آزادراه. همچنین پس از گذشت شش ماه از سیل فروردینماه سال جاری جاده اصلی پلدختر ـ معمولان به خرمآباد خاکی است و جاده اصلی علیرغم کلنگزنی با حضور جنابعالی فعالیتی انجام نمیگیرد.
ـ خانم سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (13) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت اقدام عاجل جهت برخورد و ممانعت از قطع هزاران درخت بلوط در تعریض جاده یاسوج ـ سیسخت.
ـ آقای هادی قوامی (اسفراین) به اتفاق (14) نفر از نمایندگان به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص ساماندهی و برنامهریزی درست در بازار پایه فرابورس و جلوگیری از کاهش شدید ارزش سهامداران خُرد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و سرکار خانم سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در تعیین قیمت پایه خرید گوجهفرنگی، انگور و سیب درختی.

اکبر رنجبرزاده
آقایان: سیدناصر موسویلارگانی و سیدمحمدجواد ابطحی آقای رئیس فرمودند نوبتشان حفظ میشود برای بعدازظهر تذکرشان را بدهند.

محمد علی وکیلی
همچنین حضور جمعی از نمایندگان مجلس و مسئولین خواهر احزاب کشور عراق در صحن علنی مجلس شورای اسلامی را خوشآمد عرض میکنیم.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (13:45) دقیقه امروز یکشنبه هفتم مهرماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.