1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 201 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهل و ششم روز دوشنبه سی و یکم تیر ماه 1398 هجریشمسی مطابق با نوزدهم ذیالقعده 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی.
2 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لایحه دوفوریتی اصلاح بند «الف» تبصره (11) مادهواحده قانون بودجه سال 1398 کل کشور.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد رد طرح یکفوریتی راهاندازی و استفاده از پیامرسانهای مالی و انعقاد پیمانهای پولی دو و چندجانبه در تجارت خارجی.
7 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيدمهدي تاج زاده
(آیات 23 ـ 15 از سوره مبارکه «ذاریات» توسط قاری محترم آقای سیدمهدی تاج¬زاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَ عُیُونٍ * آخِذِینَ ما آتاهُمْ رَبُّهُمْ إِنَّهُمْ کانُوا قَبْلَ ذلِکَ مُحْسِنِینَ * کانُوا قَلِیلاً مِنَ اللَّیْلِ ما یَهْجَعُونَ * وَ بِالْأَسْحارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ * وَ فِی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ * وَ فِی الْأَرْضِ آیاتٌ لِلْمُوقِنِینَ * وَ فِی أَنْفُسِکُمْ أَ فَلا تُبْصِرُونَ * وَ فِی السَّماءِ رِزْقُکُمْ وَ ما تُوعَدُونَ * فَوَ رَبِّ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ إِنَّهُ لَحَقٌّ مِثْلَ ما أَنَّکُمْ تَنْطِقُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای تاجزاده قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«پرهیزگاران در باغها و چشمهسارانند، آنچه را پروردگارشان عطا فرموده میگیرند زیرا که آنها پیش از این نیکوکار بودند و از شب اندکی را میغنودند و در سحرگاهان از خدا طلب آمرزش میکردند و در اموالشان برای سائل و محروم حقی معین بود. و روی زمین برای اهل یقین نشانههایی متقاعدکننده است و در خود شما، پس مگر نمیبینید؟ و روزی شما و آنچه وعده داده شدهاید در آسمان است، پس سوگند به پروردگار آسمان و زمین که واقعاً او حق است، همانگونه که خود شما سخن میگویید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: سامری نماینده محترم خرمشهر، عارف نماینده محترم تهران، کریمی نماینده محترم بیجار و همایون یوسفی نماینده محترم اهواز.
3
ادامه رسیدگی به لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با مشارکت بخش غیردولتی (ثبت 335)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی است. آقای دکتر! ما به سه ماده رسیدگی کردیم، ابتدای ماده (4) هستیم (رئیس ـ قرائت بفرمایید).
«ماده 4 ـ سرمایهگذاری در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میباشد. قراردادهای خرید تضمینی برق از تأسیسات مذکور و عوارض مندرج در ماده (2) این قانون نیز شامل این معافیتها است». آقای دکتر! این خلاف برنامه هم البته هست، پیشنهاد حذف هم داریم، پیشنهاد حذف اولویت دارد، آقای حاجی پیشنهاد حذفتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
این حذفی که بنده پیشنهاد دادم به جهت این است که بخش عمدهای از درآمدهای امروزه کشور آن مربوط به مباحث مالیاتی است، اگر بنا باشد که در هر لایحه و هر طرحی که دارد مصوب میشود ما معافیت مالیاتی قائل بشویم این باعث میشود که درآمد کشور کم بشود و یکی از موارد هم در این موضوع است. به نظر نمیرسد که ضرورتی داشته باشد ما اینجا مصوبهای را تصویب کنیم که باعث کاهش درآمد دولت بشود. لذا پیشنهاد حذف این بخش را دارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای عباس گودرزی مخالف هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و عرض احترام خدمت ملت شریف ایران دارم. همکاران عزیز عنایت داشته باشید! من خیلی به اختصار عرض میکنم، دیروز هم گفتم، بحث پسماندها اگر مدیریت نشود و اقدام لازم را به وقت انجام ندهیم در آینده به یک چالشی برای ما تبدیل میشود، هزاران تن زباله، پسماند و اینها مسألهای نیست که ما بخواهیم به راحتی از کنارش عبور بکنیم و شرط عقل این است که ما برای اینکه سرمایهگذاران را در این مسیر سوق بدهیم که این چالش و تهدید آینده را نه تنها از ما بردارند، بلکه به یک فرصت تبدیل بکنند. چالشی که امروز برای ما هزینههای هنگفتی ایجاد کرده ما بیاییم به یک فرصت تبدیل بکنیم، هم این سرمایهای که از دست ما دارد میرود بازیافت بکنیم و به گردانه و چرخه اقتصاد برگردانیم، هم فرصتهای شغلی و هم اینکه یک ظرفیتهای جدید ایجاد میشود. اینها قابلیتهایی است که به صورت پنهان وجود دارد و ما باید بالفعل بکنیم، چه کنیم؟ چطور سرمایه سرمایهگذار را در این مسیر بیاوریم در نقطه به نقطه کشور امروز شهرداریها توان ورود به این مسأله را ندارند. شهرداریها هشتشان گروی نهشان است، حقوقشان را هم به زور دارند پرداخت میکنند، چطور میخواهند بیایند در این حوزه سرمایهگذاری کنند؟ گریزی نیست، الا اینکه ما سرمایهگذار بخش خصوصی را بیاوریم. شرط عقل این است که ما مشوق برای اینها بگذاریم. میفرمایند اینها مالیات بدهند، چون درآمد کشور کم میشود، ببخشید اگر انجام ندهند چیزی نصیب ما میشود؟ اگر همه آن را به دست نمیآوریم همه آن را هم از دست ندهیم. از عدم اجرای بازیافت پسماندها چیزی نصیب کشور نخواهد شد، اما اگر اجرا بشود مالیات هم ندهند عایدات و خیرات فراوانی برای کشور و ملت ما خواهد داشت.
لذا پیشنهاد من این است که همکاران عزیز و محترم با حذف معافیت مالیات در این حوزه مخالفت بکنند. در سنوات بعد میشود چنانچه رونق گرفت و از این فرصت به نحو احسن استفاده شد و سرمایهگذار وارد کار شد تصمیمات جدیدی به اقتضای حال گرفت، خیلی متشکرم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای حسن کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از شروع صحبتم به آقای مهدی حیدری از روستای دشتی به سبب قهرمانیشان در جهان برای چندمین بار تبریک میگویم، این بار هم طلا گرفتند و فردی متدین و ولایی است. به خانواده عزیزشان تبریک میگویم.
اما راجع به بحث؛ ببینید! شما از مردهشور مالیات میگیرید، یعنی وقتی شما، رئیس و کارگر و کشاورز را روی این سنگها دراز میکنند مالیات میگیرند، اینها هم که داد میزنید شما را هم دراز میکنند. هرچه میگویند ادیانی حقوقدان است، میگویند به جهنم، عملش چیست؟ پس از مردهشور شما دارید مالیات میگیرید، (ادیانی ـ 75 دارم) (75) هم به مردهشور بدهید. حالا شما میگویید در اینجا معاف از مالیات، جلالخالق، یعنی شما گاهی از آن دنده میافتید و گاهی از این دنده میافتید. فرار مالیاتی را که نباید ما خودمان قانون و رسمی کنیم، یکوقتی است شما میگویید این قالیباف که چشم و کمرش را میگذارد صنایع دستی که در (31) استان نابود شده و بعد از مالیات معاف نیست، ایجاد شغل هم میکند. اتفاقاً شغل مشاغل خانگی ایجاد میکند. یک مثال بزنید کدامیک از مشاغل خانگی معاف از مالیات است که شما اینجا آوردید؟ در صورتی که تصادفاً مشاغل خانگی یک کار هنری هم هست، هم یک کار هنری و هم یک شغلی است که راحت است، فولاد نیست که گنده باشد و اینهمه پول خرج بشود. در واقع صنایع دستی هم معاف از مالیات نیست، یک کار هنری است.
پس ما بیاییم واقعاً تعادل ایجاد بکنیم، نمیشود. از آن طرف برای چیزهای ریز مالیات بگیریم، تازه فشار هم میآوریم. یعنی آن کسی که خوشحساب است فشار میآوریم، آن کسی که از مالیات در میرود کأنه که اصلاً ناپدید شده، مثل متهمها هستند که جلبشان است ولی نمیشود گرفت، بعضیها هم که فرار از مالیات دارند اینطور هستند. لذا من فکر میکنم که این حذف بشود، چون کسی که سرمایهگذار است حتماً وقتی به نفعش است میآید سرمایهگذاری میکند، چه شما معاف کنید و چه نکنید. یعنی آن پولدار فکر پول و سودش را میکند، ولو بداند یکجا سود میدهد و میخچه میسازند میآید، او دنبال منفعتش است. حالا ما که به زور نمیآوریم، میگوییم هرکس دوست دارد بیاید سرمایهگذاری کند، سرمایهگذاری هم وقتی منفعت دارد مالیاتش را بدهد. ما که نمیتوانیم هم امکانات به او بدهیم، هم از مالیات معاف باشد. خواهش من این است که این را حذف کنید، یعنی شماها با صنایع دستی مقایسه کنید، من هم از مردهشور گفتم که اظهارنامه پر میکند، مردهشور اظهارنامه پر میکند. پس نمیشود که ما اینجا معاف کنیم، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت مخالف حذف است، کمیسیون بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران محترم، خواهران و برادران عرض سلام و ادب داریم. همانطور که مستحضر هستید ما در بعضی از بخشهایی که در کشور سرمایهگذاری ایجاد میشود طبیعتاً اگر مشوقهایی نداشته باشیم مطمئناً با مشکل مواجه میشویم، ما در صنایع دستی هم بخشش مالیاتی داریم. در اینجا اتفاقاً در تمام کشورها اگر بررسی بکنید یکی از مشوقهایی که برای اینگونه سرمایهگذاریها وجود دارد بخشودگی مالیاتی است. همکاران مستحضرند الان اگر ما دریافت مالیات میکنیم بخشی از این را داریم برای این هزینه میکنیم که آلودگیهای هوا، زمین، زباله و محیطزیست را مدیریت کنیم. اتفاقاً اگر سرمایهگذاری در این مسیر و هدف انجام بشود طبیعی است که میتواند بخش زیادی را از آلودگی هوا و محیطزیست فراهم کند.
خواهش من این است که به هر شکل اگر ما معافیتهای مالیاتی را در این بخش، نمیخواهم مستثنی بکنم، ولی استانهایی هستند که الان با گرفتاریهای متعدد مواجهند. ما حتماً باید در بخش سرمایهگذاری در بخش پسماند که هزینههای زیادی را هم شهرها دارند و هم دولت دارد میدهد معافیت داشته باشیم که بتوانیم این بخش را انشاءالله مدیریت کنیم. خواهش میکنیم که به حذفش رأی ندهید، این را اجازه بدهید که باشد و سرمایهگذاران انگیزه بیشتری داشته باشند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 214 نفر، پیشنهاد حذف ماده (4) جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد جایگزین کل داریم، آقای فولادگر! پیشنهاد شما در ماده (5) مصوبه کمیسیون آمده، در ماده (4) پیشنهاد شما عین ماده (5) کمیسیون است، ملاحظه بفرمایید. (کاتب ـ پیشنهاد داریم) آقای کاتب! میرسیم، اول کمیسیون باید بگویند. آقای رئیس! آقای فولادگر در کمیسیون ویژه در ماده (4) پیشنهاد جایگزین دادند، ماده (5) گزارش کمیسیون این را پوشش میدهد. باز ایشان اصرار دارند که مطرح کنند.

علی اردشیرلاریجانی
ماده (5) کلاً معاف کرده، بفرمایید توضیح بدهید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت دوستان گرامی صبحبخیر عرض میکنم، گرامیداشت شهدای (30) تیر و با آرزوی موفقیت. من میخواهم از صحبت دوستانی که یک مقدار دغدغه این را دارند که ما معافیتهای مالیاتی را خیلی هم گسترش بدهیم و دائمی کنیم با سیاستهای اقتصاد مقاومتی هم شاید هماهنگ نباشد، اما از آن طرف هم بالاخره شما میخواهید در یک کاری بیایید که خیلی متداول نبوده، ضرورت و اهمیت هم دارد سرمایهگذار جذب کنید. بالاخره یک مشوق میخواهد، این معافیت مالیاتی مشوق است.
جناب آقایان: دکتر لاریجانی و دکتر قاضیزاده! پیشنهاد ما در ماده (4) به نحوی اصلاح گزارش کمیسیون از این باب است که اولاً گزارش کمیسیون فقط مالیات ارزش افزوده را آورده، بعد در ماده (5) همانطور که گفتید آمده معافیت با نرخ صفر را گفته، اما ما اینجا در جایگزینمان بحث مدت را گذاشتیم، به این دقت کنید! معمولاً در معافیتهای مالیاتی یادتان باشد در قانون رفع موانع تولید در اصلاح مواد (131) و (132) قانون مالیاتهای مستقیم این معافیتهایی که حتی به مناطق محروم هم دادیم مدتدار گذاشتیم. اینکه شما دائمی و الیالابد معافش کنید که صحیح نیست.
بنابراین پیشنهاد ما مشخصاً پنج سال است و یک تفاوت دیگر هم دارد که مراحل اجرایی را هم گفتیم که دیگر قابل تفسیر نباشد، کاملاً روشن کردیم. جناب آقای کولویند و نماینده دولت هم عنایت بکنند! سرمایهگذاری در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی و فعالیتهای مرتبط با مدیریت اجرایی پسماند را توضیح دادیم، تفکیک از مبدأ، جمعآوری، پردازش، بازیافت و دفع، یعنی پنج مرحلهاش را گفتیم که «محصول و فرآیندهای تولیدی آنها منطبق با الزامات فنی و زیستمحیطی است، معاف از پرداخت مالیات برای مدت پنج سال از تاریخ شروع فعالیت است».
درست است یک بخشیاش در ماده (5) آمده، ولی ما اینجا دو تا تفاوت گذاشتیم؛ یکی اینکه اولاً فقط ارزش افزوده نیست و کل مالیات است، ولی مدتدار است. آن پنج سالی است که شما میخواهید سرمایهگذار را جذب کنید، بعد هم پنج مرحله مدیریت اجرایی پسماند را گفتیم که دیگر قابل تفسیر نباشد، خیلی متشکریم، به این پیشنهاد جایگزین رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فولادگر! یعنی اگر این بخواهد تصویب بشود جایگزین مواد (4) و (5) میشود؟

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بله، ماده (5) هم به نحوی اصلاح میشود.

علی اردشیرلاریجانی
جایگزین دو تا میشود. مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای علی بختیار گلپایگانی مخالف هستند، بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران ارجمند دارم. خدمتتان عرض کنیم که اینجا پیشنهادی که کمیسیون ویژه داده دو تا تغییر جدی در آن صورت گرفته؛ یکی اینکه در متن اصلی آمده که تبدیل پسماند به انرژی صرفاً مشمول مالیات با نرخ صفر است، اینجا چیزی که اضافه شده هم تبدیل پسماند به انرژی و هم فعالیتهای مرتبط با مدیریت اجرایی پسماند است که البته شرح هم داده شده، مبدأ، جمعآوری، پردازش، بازیافت و دفن است که اگر ما بخواهیم همه این بخشها را معاف از مالیات بکنیم با آن هدف اصلی که ما در اینجا داریم که میخواهیم و هدف این لایحه این است که ما تبدیل پسماند به انرژی را صرفاً معاف از مالیات بکنیم با این هدف تغایر دارد.
از یک طرف پنج سال از تاریخ شروع فعالیت برای بحث تبدیل پسماند به انرژی آن جذابیت لازم برای اینکه سرمایهگذاران در این بخش حضور پیدا بکنند را ندارد و ما میخواهیم یک سرمایهگذاری جدی در اقصینقاط کشور به دلیل اینکه پسماند امروز یک مشکل جدی برای کشور ما ایجاد کرده برای اینها یک راهکار اجرایی و عملیاتی بدهیم، لذا پنج سال آن انگیزه را ایجاد نمیکند. من خواهشم از همکاران این است که به همان متن اصلی که در لایحه دولت بوده رأی بدهند و تغییری در آن صورت نگیرد و با این پیشنهاد مخالفت کنند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای سیدمهدی مقدسی موافق هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز توجه کنید! واقعیت امر این است که ما در بحث زباله در کل کشور با یک بحران جدی مواجه هستیم. بنده سه سال شهردار کلانشهر کرج و سالها هم معاون سازمان شهرداریهای کشور بودم. برای رفع این بحران ما باید برای سرمایهگذاری مشوق بگذاریم، غیر از این اصلاً راهی ندارد و تمایلی نیست. شهرداریها هم که توان ندارند، الان اطراف شهرها ما کوهی از زباله درست کردیم، اکثر کلانشهرها با بحران جدی زیستمحیطی مواجه هستند.
این پیشنهاد برادر عزیزمان جناب آقای فولادگر بینابینی است نه آن معافیت دائم و نه بحث گرفتن مشوق را دارد. اولاً پنج سال آورده، پنج سال برای ایجاد سرمایهگذاری برای این موضوع کفایت میکند و پنج مرحله را هم آورده. آنجا به تفکیک گفته که از مرحله جمعآوری تا آخر. بنابراین همکاران عزیز! این پیشنهاد به نظر بنده پیشنهاد معقولتر و مناسبتری است، به تأیید این رأی بدهید تا انشاءالله این جریان سرمایهگذاری در موضوع پسماند شکل بگیرد، یک بحران زیستمحیطی که همه شهرها، به ویژه شهرهای شمالی را تهدید میکند از بین برود. از لطف و محبت شما سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، پیشنهاد جناب آقای فولادگر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. چون خلاف برنامه است دوسوم هم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد آقای کاتب عین پیشنهاد آقای فولادگر است، آقای حاجی! شما پیشنهادتان در مورد برق است، شما فرمودید انرژی نفتی، پیشنهادتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! در ماده (4) گفتیم «سرمایهگذاری در ایجاد و بهرهبرداری از تأسیسات تبدیل پسماند به انرژی»، اینجا چون برخی از پسماندها هم تبدیل به گازوئیل یا دیگر مواد نفتی میشود ما میگوییم به خاطر اینکه (رئیس ـ وقتی انرژی نوشتند شامل هر دو میشود) اگر میدانید که شامل میشود بحثی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
شامل هر دو میشود، متشکریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی! پیشنهادتان را بفرمایید. میخواهند زماندار کنند، بگویند این معافیت برای (10) سال باشد.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
صبح قشنگ همه نمایندگان محترم و ملت بزرگ ایران خوشباد و بخیر. در ماده (4) مربوط به لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با مشارکت بخش غیردولتی دو، سه نکته وجود دارد. جناب آقای دکتر لاریجانی! همانطور که اشاره فرمودید ما در این لایحه در ماده (4) دو جا معاف از مالیات را داریم تجویز میکنیم؛ یکی معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است، در سطر سوم هم مالیات دوم را دارد مشمول معافیت قرار میدهد و آن اینکه قراردادهای خرید تضمینی برق از تأسیسات مذکور و عوارض مندرج در ماده (2) این قانون نیز شامل معافیتها است. فلسفه وجودی ماده (4) این انگیزه را به سرمایهگذار میدهد که در حقیقت با معاف بودن از پرداخت مالیات بتواند انگیزه لازم را برای سرمایهگذاری در حوزه مدیریت پسماند و ساماندهی پسماند انجام بدهد. سؤال اینجا است؛ آیا علیالاطلاق و برای دائم و همیشه این معافیت باید اتفاق بیفتد؟ به نظر من این خیلی با سیاق قانونگذاری با نگاه به منافع آتی ملت سازگاری ندارد. ما باید این را مقید به زمان کنیم، زماندارش کنیم. اگر تشویق است یک، دو، پنج، (10) و (15) سال، برای الیالابد ما نمیتوانیم، به جهت اینکه درست است که لایحه دولت هم هست، اما اینطور نیست که در لایحه دولت اشکالات جدی نباشد. تشخیص تضمین و تأیید منافع ملی برابر قانون اساسی در فرآیند قانونگذاری به عهده مجلس شورای اسلامی است، دولت پیشنهاددهنده است، اما تأیید و تصویب به عهده مجلس است.
لذا من پیشنهاد دارم به جهت اینکه اولاً این بحث الیالابد نباشد و مقید به زمان باشد یک دوره (10) ساله بگذاریم. این (10) سال را ممکن است دوستان بگویند این عدد از کجا استخراج شد؟ این قاعده عقلایی تخفیف، تشویق و ترغیب به سرمایهگذاری در بسیاری از کشورهای خارجی هم این است، یعنی عدد (10)، بعضاً هم (15) میگویند. لذا من پیشنهاد دادم در ماده (4) در عین اینکه مخالف برنامه است و دوسوم رأی میخواهد، چون جناب آقای قاضیزاده عزیز! استحضار دارید و ظاهراً عنایت هم فرمودید این مغایر برنامه است و دوسوم رأی میخواهد. ما چند نوع مالیات را داریم معاف میکنیم، البته لازم است، واقعاً به خاطر اینکه هیچ سرمایهگذار بخش خصوصی تا الان انگیزه لازم را برای سرمایهگذاری در بخش پسماند نداشت به دلیل اینکه تشویقها و انگیزهها و امتیازات لازم در حد معقول و منطقی وجود نداشت این میتواند یک انگیزه خوبی برای سرمایهگذاری باشد تا انشاءالله کشور شاهد این باشد هرچه سریعتر مابهازای این لایحه خوب دولت و با دقت و اعمال نظر دقیق و عالمانه مجلس شورای اسلامی بحث پسماند، به ویژه در استانهای شمالی و ساحلی و کلانشهرها هرچه زودتر حل بشود. لذا با حفظ اصل مسأله تشویق به جای الیالابد و دائمی بودن، من زمان (10) سال را پیشنهاد دادم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای قاسم میرزائینیکو مخالف هستند، بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض صبحبخیر خدمت همکاران گرامی، پیشنهاد جناب آقای ادیانی استاد بزرگوار دقیقاً در متن ماده قید شده، وقتی که میگوید: «براساس ضوابط مصوب شورای اقتصاد» این ضوابط را تعیین و مشخص میکند، مقرراتش را معلوم میکند. جناب آقای ادیانی عزیز! واقعاً اگر همینطور معطل کنیم معلوم نیست استانهای شمالی میزان حجم پسماندهایش به کجا خواهد رسید؟ بنابراین تا حالا هر چقدر که میتوانستیم تلاش کردیم و از زمینههای مختلف سرمایهگذاری استفاده کردیم، ولی کسی جلو نیامده. بنابراین اگر این مشوقها و مسائل را مد نظر قرار ندهیم قطع به یقین این مشکل پابرجا میماند و همینطور ادامه پیدا میکند. لذا اختیار ضوابط و تعیین مادامالعمر بودن یا نبودن، معافیت چه میزان باشد و همه مسائلش را به آن شورای اقتصاد سپردیم که در ابتدای همین لایحه نیز تعریف شده، متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر موافق هستند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران. همکاران محترم! پیشنهادی که در اینجا آقای دکتر ادیانی داشتند برای تشویق است که اینجا در این ماده آمده گفته که مالیات بخشیده بشود یا مالیاتی نداشته باشند، ولی من این نکته را تأکید میکنم که اصل تشویق لازم است، اما دائمی بودن آن و تخفیف مالیات با قواعد قانونگذاری خیلی سازگاری ندارد و فاصله زیادی دارد و تشویق نباید شامل افراط و تفریط بشود، نباید بدون هیچ زمان مشخصی باشد. معافیت مالیاتی برای همیشه باعث میشود که درآمد دولت را کاهش بدهد و به ضرر ملت در آینده است و لذا قید (10) سال اینجا بسیار ضروری است. درست است که این مالیاتها اینجا برای تشویق خوب است که در ابتدا به سرمایهگذاران داده بشود که شامل تخفیفها بشوند، ولی تا چقدر تخفیف، یک، دو یا سه سال؟ تا چند سال اینها نباید پرداخت کنند؟ اکثر کشورهای پیشرفته دنیا که درآمدهایشان هم براساس مالیات است و مالیات میگیرند در ابتدای کار برای تشویق سرمایهگذاران معافیت میدهند، ولی این معافیت با قید و شرط است و بدون قید نیست. لذا من با پیشنهاد آقای دکتر ادیانی موافق هستم و از همکاران محترم میخواهم که به این پیشنهاد رأی موافق بدهند، چون واقعاً مخصوصاً در این شرایط که دولت نیاز به درآمدهای مالیاتی دارد و بالاخره این از حالا تصویب بشود که فعلاً اشکال ندارد، ولی برای آینده و (10) سال دیگر اینها پرداختهایشان را داشته باشند، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، پیشنهاد جناب آقای ادیانی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی! پیشنهاد بعدیتان را میخواهید مطرح کنید؟ بفرمایید. میخواهند مواد نفتی را هم اضافه کنند.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی ببینید! همانطور که مستحضر هستید از پسماند علاوه بر تولید برق، مواد نفتی هم به دست میآید. یکی از روشهای تشویق برای سرمایهگذاری همچنین از طرفی بهرهوری از این سرمایههای ملی خرید تضمینی است، یعنی دولت تضمین بکند که این محصولی که شما به دست میآورید را خریداری میکنند. در سطر سوم خرید تضمینی برق آمده، یعنی در سطر سوم این ماده (4) گفته شده که قراردادهای خرید تضمینی برق از تأسیسات پسماند انجام بشود. ما پیشنهادی که داریم خدمت همکاران عرض میکنم که یکی از کالاهای دیگری هم که از پسماند به دست میآید و میتواند ارزش اقتصادی خوبی خصوصاً در امر تولید داشته باشد و با توجه به هزینههایی که مترتب بر آن است مواد نفتی است. یعنی وقتی تأسیسات پسماند ایجاد میشود و از قِبَل آن میتوانند گازوئیل، نفت گاز و دیگر محصولات نفتی را استحصال کنند، این تضمین برای خریدش از طرف دولت باشد.
لذا همانطور که برق را تضمینی خریداری میکنند، مواد نفتی را هم دولت براساس قراردادی که میبندد بتواند خریدش را تضمین بکند که باعث تشویق سرمایهگذاران در این عرصه بشود. لذا خواهشم از همکاران این است که این را هم رأی مثبت بدهند که انشاءالله مصوب بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای کاتب تذکر دارند. آقای علیرضا رحیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند، من خیلی خلاصه مطالبم را خدمت عزیزان عرض میکنم، به همان نسبت که پیشنهاد قبلی جناب آقای حاجی که کلمه «انرژی» مواد نفتی را هم به نوعی در بر میگرفت، در مشروح مذاکرات هم ثبت شد، خود ایشان هم پذیرفتند، لذا قاعدتاً تبدیل پسماند به برق و مواد نفتی یک چیز نامفهومی است و خود کلمه «انرژی» یک کلمه عام و شامل است، اگرچه تبدیل پسماند به صورت متعارف و عادی در کل دنیا و کشورها اصلش تبدیل به برق است، برای مصرف برق است، نه برای تبدیل به نفت و گازوئیل و آنچه که توضیح دادند. لذا من اکیداً تأکید میکنم همکاران ارجمند رأی مخالف بدهند و این پیشنهاد اساساً با توجه به معنای انرژی که در متن است نیازی ندارد و به نوعی غیرضروری است، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای جبار کوچکینژاد موافق هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز دارم. آقای رئیس! من قبل از اینکه مخالفت بکنم یک تذکر دارم. با توجه به اینکه ما به سمت آغاز سال تحصیلی میرویم وزارت آموزش و پرورش در ایام تابستان کارش برنامهریزی است. با این مشکلات اساسی که آموزش و پرورش دارد وزیر ندارد، تذکر ما به دولت این است که واقعاً این کار را در اولویت قرار بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کوچکینژاد! این بحث را بعداً بفرمایید، چون وسط بحث دیگری هستیم هم بحث شما تفهیم نمیشود و هم خلاف آییننامه است، مطلبتان را بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
موافق
موافقت در رابطه با پیشنهاد آقای حاجی؛ همکاران عزیز! ما داریم قانون وضع میکنیم و مینویسیم. یکی از اشکالاتی که در بخش قانونگذاری مجلس دارد این است که ما مدام قوانین خودمان را تغییر میدهیم. دوستان میدانند کشورهایی که در این بخش از تکنولوژی پیشرفتهای برخوردارند و زباله را تبدیل کردند فقط تبدیل به برق نمیکنند، به سایر مواد هم تبدیل میکنند، به موادی که مورد نیاز در جامعه است تبدیل میکنند. ما داریم قانون مینویسیم، اگر بقیه مواد را دولت نیاز داشته باشد دوباره باید اصلاحیه بیاوریم و همین قانون را اصلاح بکنیم. من معتقدم نه تنها نفت، بلکه بنویسیم سایر موادی که مورد نیاز است و دولت باید خریداری بکند آن مواد هم در این ماده بیاوریم تا اینکه قانون تکمیل و جامع بشود. این نشود که ما دو سال دیگر دوباره بیاییم همین قانون را اصلاح بکنیم برای اینکه باید به دولت اجازه بدهیم باز هم مواد دیگر را خرید بکند. به خاطر همین پیشنهاد آقای حاجی به اعتقاد من خوب است، هرچند یک مقدار ناقص است، سایر مواد را اگر میآورد به اعتقا من کاملتر بود.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار در همین ماده دارید؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
نوبت آقایان: قاضیپور و سلیمی است.

علی اردشیرلاریجانی
اگر ربطی به این پیشنهاد ندارد، بگذرید. نسبت به پیشنهادی که آقای حاجی دادند است؟ بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقایان: قاضیپور و سلیمی هم که اجازه میفرمایند، آقای کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! اخطار من اصل هفتاد و پنجی است. شما میدانید که وقتی در لایحه دولت برای معافیت مالیاتی اضافه میشود که ما داریم اضافه میکنیم یقیناً این نظر دولت نیست، در نتیجه بار مالی ایجاد میکند و درآمد دولت را کاهش میدهد. شما وقتی در اینجا که قراردادهای خرید تضمینی برق که در لایحه دولت وجود دارد، اما مواد نفتی و انرژی در لایحه دولت نیست. وقتی که در لایحه دولت نباشد عملاً معافیت مالیاتی اطلاق میشود، وقتی که معافیت مالیاتی برایش مترتب شد درآمد دولت را کم میکند، وقتی درآمد دولت را کم کرد، اصل (75) قابل طرح نیست. من خواهش میکنم حضرتعالی اجازه طرح ندهید، چون این بار مالی را ایجاد میکند و برای دولت هم وجود ندارد، آقای دکتر! ضمن اینکه در لایحه دولت عوارض مندرج در بند (2) این موضوع هم که اشاره شده بار مالی دارد، کلیاتش البته روی موضوع دستور است، اما اینکه ما همه مباحث مربوط به برق را بیاییم معافیت مالیاتی بدهیم کلیات این هم اصل هفتاد و پنجی دارد که حالا جدای از این بحث است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 212 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! فقط این نکته که جناب کولیوند فرمودند این از پرداخت مالیات معاف است، «ارزش افزوده» آن حذف بشود. ماده (4) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، اصل ماده (4) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون دوسوم رأی میخواهد و خلاف برنامه است دوستان در رأیگیری مشارکت جدی بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (5) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 5 ـ به منظور کمک به اجرای دقیق فرآیند اصولی مدیریت پسماند، مالیات مستقیم کلیه فعالیتهای مرتبط با مدیریت اجرایی پسماند شامل تفکیک از مبدأ، جمعآوری، پردازش، بازیافت، تولید انرژی و دفع با نرخ صفر محاسبه میشود». آقای دکتر! پیشنهاد حذف داریم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا جدا آوردند، پیشنهاد حذف را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما آنجا در مالیات ماده (4) چون «ارزش افزوده» را حذف کردیم «و معاف از مالیات» شد.

علی اردشیرلاریجانی
آن چون مربوط به سرمایهگذاری است، اینجا همه امور خرید و اینها هست، شامل همه میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور پیشنهاد حذفتان را بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر رهبر فرزانه، نیروهای مقتدر و ملت شریف. ابتدا قهرمانی تیم هاکی ایران در آسیا را به مردم سلحشور ایران اسلامی به خصوص شیرمردان آذربایجان شهرستان نقده و سولدوز تبریک عرض میکنم که (10) به هیچ قهرمان آسیا را شکست دادند.
اما موضوع مخالفت؛ اولاً خلاف بند «الف» ماده (6) قانون پنجساله ششم است. آقای رحیمی! دوسوم رأی میخواهد. در آنجا قید شده «برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای اجرای قانون برنامه ممنوع است».
ثانیاً برای این درآمد هزینه تراشیدید، با تصویب این قانون هزینههای تراشیدهشده را از کدام محل تأمین خواهید کرد؟ ثالثاً چرا هر قانون محکم را هر روز سوراخ میکنید و استثناء قرار میدهید؟ هفته گذشته برای افزایش پالایشگاهها و بازسازی آنها از مالیات استفاده میکردید که رئیس مجلس آقای لاریجانی سوراخ کردن مالیات را مخالفت کردند. پس چطور شعار میدهید؟ آقای لاریجانی! اقتصاد ایران بدون نفت، اول مالیات و بعد درآمد گمرکات جایگزین نفت بشود.
رابعاً شما به هیچ یک از افراد ضعیف جامعه برای دادن مالیات استثناء قائل نیستید، کارمندان عزیز و معلمان زحمتکش و نیروهای مسلح مقتدر قبل از اینکه حقوق بگیرند مالیات میدهند. کشاورزان عزیز وقتی که محصول خود را به بازار میدهند هرچند از قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند، ولی عمل نمیشود و آنها هم مالیات میدهند. شما در این ماده (5) آوردید «مالیات از مبدأ» همکاران و هیأترئیسه! «مبدأ، جمعآوری، پردازش، بازیافت، تولید انرژی و دفع» آقای فولادگر! شش بند است، نه پنج بندی که حضرتعالی میفرمایید. همه را از مالیات معاف کردید، یعنی زنجیره کامل را معاف کردید. آقایان! در دنیا از شهروندان شهرهای بزرگ، از سرمایهداران و صاحبان کارخانجات کلانشهرها مالیات میگیرند و در شهرهای کوچک، مناطق مرزی، محروم و کمبرخوردار هزینه میکنند تا توازن منطقهای را اجرا کنند، ولی شما برعکس عمل میکنید. از مستضعفان برای سرمایهداران شهرهای خوشنشین مالیات میگیرید.
ملت ایران اسلامی! نمایندگان شما در خانه ملت الان قانونی مینویسند که از کل مردم ایران اسلامی در مصرف برق پول اضافه بگیرند (رئیس ـ متشکرم) وقت من پنج دقیقه است، دو دقیقه صحبت کردم. پول زور میگیرند و به مردم کلانشهرها اختصاص میدهند. شبکه برق ما انحصاری است، مردم مظلوم ایران اسلامی حق انتخاب ندارند. فقط باید تبعیت محض از قوانین زورگو، بخشنامههای یکطرفه ظالمانه بر مردم را داشته باشند. شما نماینده کل ملت ایران هستید، نه نمایندگان برخی از شهرها که مشکل زباله دارند. همکاران عزیز! به این رأی ندهید، بگذارید ما قانونی که نوشتیم ثابت بماند، اقتصاد بدون نفت را تجربه کنیم، در این تحریم ظالمانه شیطان بزرگ دیدیم تنها راهحل ما ایجاد قوانین جدید برای أخذ فرار مالیاتها و درآمد از گمرکات است.
آقای لاریجانی! به عنوان رئیس مجلس از حضرتعالی خواهش میکنم در سران سه قوه در رابطه با رسوبات کالاها در گمرک یک تصمیم قاطع و محکم بگیرید. میلیاردها میلیارد اجناس در گمرکات رسوب کردند، بیتالمال هستند، اشخاص حقیقی و حقوقی هستند. حضرتعالی حتماً به این امر مهم کمک کنید تا این کالاها که (90) درصد مواد اولیه هستند به اقتصاد ایران بیاید، آقای رحیمی! اشاره نکن، تا اقتصاد قشنگ و زیبا داشته باشیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای قاضیپور حذف ماده (5) است. مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عباس گودرزی مخالف هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
مخالف
مجدد خدمت همکاران عزیز سلام عرض میکنم، خستهنباشید و خداقوت. همکاران عزیز! بنده در رسیدگی به پیشنهاد حذف بند قبلی هم عرض کردم امروز زبالهها در سراسر کشور دارد به یک بحران تبدیل میشود. این حساب دو دو تا چهار تا است. همکاران عزیزی که اشاره به مالیات قشر عزیز و زحمتکش فرهنگی، کارمند، کارگر و کشاورز میفرمایند این دو تا بحثشان از دو جنس مختلف است. اتفاقاً ما میگوییم برای بازیافت زباله به سرمایهگذار مشوق داده بشود، معاف از پرداخت مالیات برای خدمت به همان جامعه کشاورز، معلم و کارگر بشود. ما میخواهیم رفاه را برای آنها تأمین بکنیم، امروز در شهرستانهایی مثل شهرستان خود ما یواش یواش به یک چالش جدی دارد تبدیل میشود. چقدر بروند در اعماق زمین حفاری بکنند، زباله دفن بکنند، زباله روی زباله. در مناطقی که دارند زباله دفن میکنند مردم آسایش ندارند. امروز در محلهای که زباله دفن میشود در شهرستان ما و همه شهرستانهای همکاران همین شکل است، مردم بوی تعفن زباله آسایش و رفاه را از ایشان گرفته، خواب را از چشمان آن منطقه ربوده است، بعد ما بیاییم بگوییم مالیات تعریف بکنیم؟ کدام سرمایهگذار اینجا میآید، سرمایهگذاری بکند؟
حتماً لازم است که ما مشوق بدهیم برای اینکه سرمایهگذار گسیل به سمت سرمایهگذاری در این حوزه بشود. تقاضای من این است که همکاران محترم این دو تا مسأله را با هم خلط نکنند. بنده قائل به قانونگذاری حکیمانه هستم و بارها عرض کردم ما نباید بیاییم دایره این معافیت مالیاتی را خیلی وسیع بکنیم که به درآمدهای کشور آسیبی وارد بشود، اما به جای خود. گفت هر نکته جای خودش را دارد، آقای فولادگر! هر نکته چه؟ »هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد» همکار عزیز! آقای ابطحی هم تأیید میفرمایند. تقاضای من این است که اینجا با حذف این معافیت موافقت نکنید، اجازه بدهید مشوقی برای سرمایهگذاری باشد، البته من با پیشنهاد آقایان: ادیانی و فولادگر که پیشنهاد پنج و (10) سال را دادند کاملاً موافق بودم، حکیمانه هم بود، اما رأی نیاورد. اما اینکه بگوییم یا صفر و یا صد و یا همه و یا هیچ نمیشود. تقاضای من از دوستان این است که با حذف معافیت مخالفت بکنند، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای فرجالله رجبی موافق هستند، بفرمایید.

فرج اله رجبی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همکاران دارم. دوستان گرامی ببینید! این کار دو بخش دارد؛ یکی بخش ایجاد تأسیسات تبدیل پسماند است که آن را در ماده قبلی رأی دادیم و دوستان هم معاف کردند. توجه داشته باشید زباله خودش طلا و منبع درآمد است. همین الان که ما خدمت شما هستیم بخش تفکیک از مبدأ و جمعآوری زباله و پردازش آن در کشور دارد توسط گروههای زیادی انجام میگیرد و اتفاقاً سودآور است. یعنی جزء تأسیساتی است که الان شما در شهرها میتوانید مراجعه کنید، تا یک روز اینها دچار معطلی از طریق شهرداریها میشوند خودشان به هزار روش میروند تا کار خودشان را راه بیندازند. الان این سیستم وجود دارد و اقتصادی است. گفتم در اقتصادمحوری از جمله مثل طلای سیاه و طلا، زباله را هم طلا میدانند، چون فرآیند بازیافتش اقتصادی و سودآور است. وقتی هم به طور مطلق میگویید مطلق این وجهی پیدا نمیکند. الان هم شما میتوانید نگاه نکنید که در شبها یک عده گونیهایی دستشان هست و شما فکر میکنید آدمهای ژولیده و ناتوان هستند. نه، اینها دارند یک کار اقتصادی سودآوری را انجام میدهند، منتها لباس جمعآوری زباله قطعاً مثل لباس میهمانی نیست.
عرض من بر این است که این کار الان اتفاق میافتد، برای پدیدهای که الان اتفاق میافتد و سودآور است، اینکه شما نرخ صفر حساب کنید وجهی ندارد. بله، میشود برای اینکه یک فرآیند در یکی از شهرها که تازه میخواهد اتفاق بیفتد به طور موقت یک معافیت مالیاتی داشته باشد، ولی مطلق این حتماً وجهی ندارد و خواهش میکنم که به این پیشنهاد آقای قاضیپور رأی مثبت بدهید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 209 نفر، پیشنهاد جناب قاضیپور را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فولادگر! با توجه به اینکه ماده (4) شما رأی نیاورد اجازه بدهید عبور کنیم، آقای کاتب هم ایضاً و آقای ادیانی! شما هم (10) سالتان یکبار رأی نیاورد، اجازه بدهید عبور کنیم، خدا خیرتان بدهد. آقای دکتر! ماده (5) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، اصل ماده (5) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد. دوستان همه در رأیگیری مشارکت بفرمایید چون دوسوم رأی میخواهد به رأی شما نیاز است. (امیرآبادیفراهانی ـ جناب آقایان: پارسایی و سعادت رأی بدهید) هنوز (37) نفر رأی ندادند. (33) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (6) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 6 ـ تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد اولیه، قطعات و کالاهایی که تمام یا قسمتی از آنها قابل بازیافت میباشد، موظف به بازیافت پسماند حاصل از مواد و کالاهای خود میباشند؛ در غیر این صورت موظفند یکدر (1000) ارزش کالای خود را در ابتدای زنجیره از طریق وزارت امور اقتصادی و دارایی به حساب» کمیسیون اینجا اصلاحیه داده «متمرکز وجوه وزارت کشور نزد خزانهداری کل کشور واریز کنند و وزارت کشور مکلف است با مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور به تخصیص وجوه یادشده به بازیافتکنندگان به نسبت بازیافت پسماند حاصل از هریک از کالاهای مزبور اقدام کند». پیشنهاد حذف دارند، آقای قاضیپور! آقای لاهوتی قبلاً به من مراجعه کردند گفتند از طرف کمیسیون من مطرح میکنم، شما بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! اول تذکر دارم، آقای رئیس گوش کن! آقای قاضیزاده مطالبی قرائت کردند که نه چاپ شده و نه به ما داده. اگر قرار است کمیسیون اصلاحی بدهد طبق آییننامه باید چاپ بشود، وزارت کشور و این پولها را از کجا آوردید؟ این باید چاپ میشد و در اختیار ما قرار میگرفت، فرمایشات آقای قاضیزاده خلاف آییننامه است که قسم خورده است، اول این تذکر برای شما.

علی اردشیرلاریجانی
اصلاحی بود که کمیسیون داد و گفت این را بخوانید، پیشنهادشان ظاهراً این بود.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! باید چاپ و توزیع بشود.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
از کجا میگویید اشکال ندارد؟ شما رئیس مجلس هستید.

علی اردشیرلاریجانی
شما یک لحظه گوش بدهید! میگویم حرف شما اشکال ندارد، میتوانید همان با متن قبلی باشد و به کمیسیون ارجاع بدهیم، چون کمیسیون میگوید من تغییر نظر دادم، اگر شما اصرار دارید میتوانیم متوقف کنیم و به کمیسیون ارجاع بدهیم. برای اینکه امروز حل بشود من گفتم.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! اولاً حضرتعالی میدانید این خلاف رونق تولید است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث دیگری است، اگر میخواهید مخالفت بکنید بفرمایید.

نادر قاضی پور
کمیسیون صنایع، کمیسیون تخصصی برای حمایت از رونق تولید است که در سال جدید حضرتعالی یک نامهای هم به ما ابلاغ کردید وظایف سنگینی را هم به عهده کمیسیونها گذاشتید. این بند صددرصد خلاف آن فرمایشات مکتوب حضرتعالی به رهبر فرزانه است. قبل از اینکه زنجیره تولید راه بیفتد باید یکهزارمش را به چه کسی بدهند، با کدام محاسبه و فروش بدهند، چطور محاسبه بشود؟ ما انشاء نمینویسیم و... نمینویسیم، قانون باید شفاف و روشن باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا پیشنهاد شما حذف ماده (6) است؟

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
میگوییم به کمیسیون برگردد، همان پیشنهادی که دادند مکتوب بشود.

علی اردشیرلاریجانی
اشکال ندارد، ارجاع به کمیسیون میتوانید بدهید، چون کمیسیون یک اصلاحی میخواهد انجام بدهد و پیشنهادش را اینجا داده و گفته. چون طبق قانونی که خود شما تصویب کردید این وظیفه را به وزارت کشور دادید، قانونی است که قبلاً تصویب کردید. اینجا اشتباهاً این را آوردند، وقتی مراجعه کردند گفتند این باشد. فقط یک رفت و برگشت دارد.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! در تبصره (2) ماده (143) آییننامه داخلی که آقای قاضیزاده به آن قسم خورده این است که «گزارش چاپشده کمیسیون تا زمانی که دستور هفتگی».

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما ارجاع به کمیسیون را اصرار دارید، ارجاع میدهیم. چون اینجا یک متنی آوردند، بعد متوجه شدند ما یک قانون دائمی داشتیم که این وظیفه را به وزارت کشور داده بودیم، آمدند اصلاحی دادند. حالا دو تا راه دارد؛ یا این اصلاحیه کمیسیون را بپذیرید، یا به کمیسیون برای اصلاح ارجاع بدهیم. حالا اگر مرّ آییننامه را بخواهید حرف آقای قاضیپور درست است، چون در اینجا نمیتوانیم اصلاح کنیم، باید به کمیسیون برگردد. اگر میخواهید این عبارت را چون کمیسیون مستند به قانونی که خودتان تصویب کردید باید اصلاح صورت میگرفت این را انجام داد، به نظرم میآید رفت و برگشت زائدی است. حالا شما اگر مخالف هستید بفرمایید، اگر نه، اجازه بدهید همینجا اصلاحش کنیم، چون متن خود قانونی است که خودمان تصویب کردیم. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! اینجا میگوید که «گزارش چاپشده کمیسیون تا زمانی که در دستور هفتگی».

علی اردشیرلاریجانی
عرض کردم، حالا به کمیسیون ارجاع میدهیم، ایشان اصرار دارند.

نادر قاضی پور
این قانون است، شما میخواهید خلاف قانون عمل کنید ما مخالف هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، چون خلاف قانون این بود که نوشته شده. چون ما یک قانون دائمی داشتیم این را گفتیم که باید طبق آن باشد، ایشان بعد متوجه شدند، کمیسیون اعلام کرد که متن را اینطور کنید.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! اجازه بدهید وحدت رویه داشته باشیم.

علی اردشیرلاریجانی
اشکالی ندارد. حضار 206 نفر، ارجاع ماده (6) به کمیسیون را به رأی میگذاریم. اگر رأی آورد آنوقت به کمیسیون ارجاع میدهیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
در کمیسیون این اصلاحی که میگویید مطابق قوانین قبلی است را اصلاح بفرمایید و بعد دوباره در دستور مجلس بیاورید.
4
تصویب لایحه الحاق یک بند به تبصره (11) قانون بودجه سال 1398 کل کشور (ثبت 599)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد لایحه دوفوریتی اصلاح بند «الف» تبصره (11) مادهواحده قانون بودجه سال 1398 کل کشور است. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه جهت ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را ذکر بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: لاهوتی، سلیمی و کاتب هستند و موافقین جناب آقایان: اصغر مسعودی، سیدکاظم دلخوشاباتری و هادی قوامی هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای دکتر خدابخشی بفرمایید.

محمد خدابخشی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند و ملت شریف ایران.
گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به مجلس شورای اسلامی
لایحه دوفوریتی اصلاح بند «الف» تبصره (11) مادهواحده قانون بودجه سال 1398 کل کشور به شماره چاپ (1467) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 29/4/1398 با حضور وزیر و مسئولان ذیربط وزارت دادگستری و کارشناسان دیوان محاسبات مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاح عنوان و متن به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (161) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات ـ غلامرضا تاجگردون
عنوان لایحه که در پیشنهاد دولت اصلاح بند «الف» تبصره (11) بود به لایحه الحاق یک بند به تبصره (11) قانون بودجه سال 98 کل کشور تغییر پیدا کرد. و اما درخصوص بند الحاقی مستحضر هستید که وزارت دادگستری مجری پرداخت دیاتی است که به موجب قوانین مختلف به عهده بیتالمال است که در قانون بودجه 96 و 97 کل کشور مبالغی از صندوق تأمین خسارتهای بدنی به افرادی که ذیحق شناخته میشدند پرداخت میشد. علیرغم وجود موارد متعددی که پرداخت دیه مرتبط با آنها به عهده بیتالمال بوده، اما در قانون بودجه 98 کل کشور این موضوع منحصر و محدود شد و خسارتهای ناشی از تصادف که در این مصوبه کمیسیون سایر موارد غیر از خسارتهای ناشی از تصادف هم دیده شده و از محلی که پیشبینی شده که (10) درصد منابع حاصل از جرایم راهنمایی و رانندگی و هزینههای دادرسی است به وزارت دادگستری این اختیار داده شده که دیههایی که پرداخت آنها به عهده بیتالمال است و هرماهه این منابع در اختیار وزارت دادگستری قرار میگیرد از این محل آن دیهها را بتواند پرداخت بکند و ضمن اینکه صندوق تأمین خسارتهای بدنی هم آسیب نمیبیند و در راستای آن اهدافی که تأسیس شده در راستای همان اهداف فعالیت خواهد کرد. با رأی همکاران محترم به این مصوبه کمیسیون خلأ قانونی که در این زمینه وجود دارد مرتفع خواهد شد. والسلام علیکم

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
آقای یوسفنژاد! چون بنده عضو کمیسیون برنامه و بودجه هستم به احترام کمیسیون اصلی خودم مخالفت نمیکنم، حالا دوستان دیگری که میخواهند صحبت کنند بفرمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف بعدی جناب آقای سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از عزیزانی که برای نهایی کردن این اصلاحیه تلاش کردند، بنده با اصل مسأله موافق هستم، یکی، دو تا نکته اینجا وجود دارد که به این یکی، دو تا نکته حتماً باید توجه کنیم. نکته اول این است که در این اصلاحیه «بیتالمال یا دولت» آورده، یعنی اگر دیه و خسارتی به عهده بیتالمال یا دولت باشد. بین دولت و بیتالمال تفاوتی وجود ندارد. ما به صورت مطلق همان کلمه «بیتالمال» را میآوردیم، نظام جمهوری اسلامی است، تفاوت، مَیْزی و اختلافی بین بیتالمال و دولت نیست. اینکه بخواهیم خسارت را از بیتالمال یا صندوق دولت بدهیم، این نکته اول.
نکته دوم این است که به نظر میرسد باید دقت بشود، عرض کردم اصل قصه مشکلی ندارد، ولی دقت نشده. بالاخره اگر خسارتی متوجه بیتالمال است ما اینجا آمدیم تا (350) میلیارد تومان سقف مشخص کردیم، اگر خسارتی متوجه بیتالمال مازاد بر این بود چه؟ یعنی اینجا اگر بیتالمال ملزم به پرداخت خسارتی باشد تا سقف (350) میلیارد تومان است، مابقی چه؟ چرا سقف مشخص کردیم؟ قانون را به نحوی مینوشتیم که هرکسی از بیتالمال قرار است دیه و خسارتش پرداخت بشود بودجه را به نحوی بنویسیم که عملیاتی و اقدام بشود. به یک عده خاص بدهیم و به یک عدهای ندهیم، این نکته دوم.
نکته سوم، ببینید! اصلاً روح این مسأله برای این بود که اولویتبندی کنیم، مثلاً در مورد زنان معسر، زن معسر سرپرست خانوار، زن معسر سرپرست خانوار زندان است ما میخواهیم این زن معسر سرپرست خانوار را با اولویت از زندان آزاد کنیم سر زندگیاش برود و مشکل دیگری برای کشور ایجاد نشود. بحث اولویت هم اینجا در متنی که کمیسیون محترم امروز به ما ارجاع دادند در این متن بحث اولویت هم نیست. این ایرادات وجود دارد، سقف مشخص شده، اگر خسارات مافوق این سقف باشد باید چکار کنیم؟ بیتالمال و دولت یکی است، چرا اینجا خطکشی کردند؟ و اولویتبندی هم نشده، اگر یک مقدار دقت میشد به نظرم مشکل را به صورت جدی ما حل میکردیم. اعتقاد من این است که ما اینجا این را برگردانیم، این ایراداتی که عرض کردم ایرادات مرتفع بشود و بعد بیاید همه به اتفاق رأی بدهیم، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای مسعودی موافق هستند، بفرمایید.

اصغر مسعودی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از اقدام شجاعانه دلیرمردان سپاه در توقیف کشتی روباه مکار و پیر انگلستان تشکر و قدردانی دارم. مخالف محترم چند مطلب را بیان کردند؛ مطلب اولشان این بود که ما با اصل مسأله موافق هستیم، پس مطلب اول حمایت و تأیید مخالف برای این مطلب مهم بود، مطلبی که خسارتهایی به افرادی میشود که مشخص نیست چه کسی باید خسارتش را بدهد. اگر یک قتلی رخ بدهد و قاتل مشخص نباشد و نتوانند دیهاش را بگیرند بیتالمال باید پرداخت کند. اگر خسارت متوجه به کسی بشود خانواده مقتول با مشکلاتی مواجه بشوند اینجا مشخص کرده جبران خسارت به عهده بیتالمال یا دولت است. پس امری پسندیده، شرعی و قانونی است. پس مخالفت نشد، با اصل مسئله موافق هستند.
مطلب دومی که بیان کردند گفتند بین بیتالمال و دولت تفاوت قائل شدند، گفتند به عهده بیتالمال یا دولت است، فرقی ندارد. اینجا آمده (10) درصد از سهم (20) درصد صندوق تأمین خسارتهای بدنی را از محل منابع ردیفهای درآمدی مشخص کرده، پس اینجا آمده منبع درآمد پرداخت خسارت را مشخص کرده که این منبع ردیف درآمدی از کجا باشد؟ جریمههای وصول راهنمایی و رانندگی، از هزینههای دادرسی و جزای نقدی وصولی توسط قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی باشد. پس مطلب دوم و مهم این است که آمده منبع أخذ پرداخت خسارت را مشخص کرده. فرقی ندارد بیتالمال یا دولت باشد، هر دو را یکی میدانیم و منبعش را مشخص کرده و آن نکتهای که اولویتبندی مشخص نشده طبیعی است کسی که خسارت به او پرداخت میشود فرقی ندارد چه زن معسر و چه زن غیرمعسر باشد. لذا مطالبی که بیان کردند مطالب قابل استنادی برای رد و مخالفت این مطلب نیست.
لذا از همکاران عزیز تقاضا داریم به این مادهواحده و به بند الحاقی که مشخص کرده محل منبع ردیفهای درآمدی را رأی مثبت بدهند و فکر میکنم مخالفان هم به یک شکلی اشکال و ایرادهایشان به جزئیات است و با پیشنهادهایی که میتوانند و پیشنهادهایی که شده انشاءالله میشود این مطلب را کامل کرد. اینکه سقف (350) میلیارد تومان بیان کردند یک سقف بسیار بالایی است، اکثر یا قریب به اتفاق مواردی که خسارت پرداخت میکنند زیر (350) میلیارد تومان است که این سقف بالاترین سقف میتواند باشد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، مخالف بعدی جناب آقای محمدحسین فرهنگی هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه من مخالفت بکنم تذکری خدمتتان داشتم. نمیدانم تبصره (11) قانون بودجه در اختیارتان هست یا نه، در تبصره (11) بندهای «الف» و «ب» داریم. اینجا هم در گزارش کمیسیون گفته یک بند به این تبصره الحاق میشود و مبلغ (3500) میلیارد ریال را گفته که در اختیار دادگستری برای منظورهایی که ذکر شده قرار بدهند. اگر این غیر از آن (3500) باشد که در بند «الف» آمده این معنا دارد که بگوییم غیر از آن ما یک مبلغ دیگری هم برای یک منظوری با یک سازوکاری گذاشتیم. لذا آقای رئیس! تذکر من ماده (153) است که آنوقت آمدن یک بند الحاقی به این تبصره، مغایر میشود با ترتیباتی که در بندهای «الف» و «ب» تبصره (11) آمده و سازوکار دیگری را آورده.

علی اردشیرلاریجانی
این نکته مهمی است که باید روشن بشود. آقای تاجگردون از کمیسیون تشریف دارند؟ آقای تاجگردون! این ایرادی است که ایشان گفتند. گفتند این مبنایی که گفتید غیر از آن بند «الف» تبصره (11) است که آمده یا یک چیز جدیدی اضافه بر آن است؟ سال گذشته هم چنین چیزی داشتیم که شورای نگهبان ظاهراً رد کرد. ایراد نگرفت؟ پس توضیح دادند، یک چیزی غیر از آن است که گفتند.

محمدحسین فرهنگی
آقای رئیس! اگر غیر از این باشد باید موقعی که به جزئیات رسیدیم آنجا رفع ابهام بکنیم، لذا بنده با حفظ بندهای «الف» و «ب» مخالفتی با آن بند الحاقی که آمده ندارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف دیگر را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر بزرگمردان ایران اسلامی. اولویت همیشه اولویت است. ما اینجا اولویتی نمیبینیم. چرا کوتاهی بیمه و مسئولان خسارت را به گردن مجلس و دولت میاندازیم، آن هم توسط دولت؟ بهتر این است که جلوی خسارت گرفته شود، با عزت و جان مردم بازی نشود. برای پرداخت خسارت این لایحه به نوعی پاسکاری پرداخت خسارت، بین بیمه و دولت است و در شأن ملت، دولت و مجلس نیست وارد این بازی بشوند. کمکاری تمام ارگانها باعث میشود تصادفات جادهای رخ دهد که سالانه بین (16) تا (32) هزار نفر از مردم عزیز ایران اسلامی در جادهها به علت سهلانگاری مردم، راه و شهرسازی، صنعت و معدن، اورژانس، هلالاحمر و پلیس راه کشته میشوند. آقای لاریجانی! حضرتعالی در پشت میکروفن فرمودید پنج برابر تصادفات جادهای که معلول میشوند معلول روی دوش کمیته امداد و بهزیستی قرار میگیرند.
ما باید اولویت را برای پیشگیری به کار بگیریم. اولویت ما امروز پرداخت حق و حقوق کارکنان عزیز شوراهای حل اختلاف طبق قانون است که دولت قانون را رعایت نمیکند، ولی لایحه میدهد. استخدام (7200) نفر که سه سال است امتحان برای قوه قضائیه دادند در آزمون و مصاحبه قبول شدند و تعدادی وکیل و سردفتر بودند که پس دادند تا کارمند عزیز قوه قضائیه بشوند بلاتکلیف ماندند. همکاران! آقای فرهنگی یک اشکال محتوایی گرفت، ما برای این بودجه هزینه تراشیدیم، شما در وسط سال مالی بدون اینکه کار و درآمد جدیدی داشته باشید از این هزینههای تراشیده شده از کدام منابع تأمین خواهد شد؟ همکاران به این لایحه رأی ندهید، اولویتها مشخص بشود، بیمهها باید پرداخت کنند. بیمه باید وارد کارزار شود، موقعی که پول میگیرد میخندد، موقعی که به تصادفات پول میدهند هزار و یک بهانه در میآورند. ما باید طوری بکنیم تمام رفتار و اعمال و کارهای تجاریمان و تصادفها همه بیمه بشوند، طرف حساب بیمه باشد، از بیمه پرداخت کنیم. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق بعدی جناب آقای سیدکاظم دلخوش هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرانقدر و عزیز دارم و از مخالفین و دوستانی که صحبت کردند تشکر میکنم و از کمیسیون برنامه و بودجه آقای دکتر تاجگردون که خودشان بیمهای هستند و ما مدتی در کنار این برادر خوبمان با هم در بیمه کار میکردیم تشکر میکنم. دوستان! مستحضر هستید که اولاً راهحلی را که کمیسیون در ارتباط با بحث بند (1) تبصره (11) قانون بودجه قرار داده این هم به نفع وزارت دادگستری و هم مردم کشورمان است. دوستان مستحضر هستند که ما آماری را که در ارتباط با کشتههای جادهای و تصادفات داریم بیش از (17) هزار نفر در کشور اعلام شده، اینها هم کسانی نیستند جز خانوادههای من و شما و مردم همین کشور، مردم عزیزی که با این فراز و نشیبهایی که در جادهها وجود دارد و مشکلاتی که وجود دارد؛ مشکل عدم استحکام خودروها یا عدم وجود دسترسی راههای سالم و درست و حسابی باعث این کار میشود و ما (360) هزار مصدوم داریم.
این مصدومین را دوستان بروند نگاه بکنند، بعضی از این مصدومین، زندگی گیاهی دارند، تصادفی که کردند امروز دچار زندگی گیاهی شدند. ما قطع نخاعی در سراسر کشور در ارتباط با تصادفات داریم، معلولینی داریم که در شهرهای تکتک شما کاملاً مشخص است. اینهایی را که باید خسارت بدهند چه کسی باید بدهد؟ غیر از صندوق خسارت بدنی که یک نهاد تخصصی است؟ خود مجلس این نهاد را ایجاد کرد، بیمه مرکزی، بیمه حاکمیتی است که در کنارش بیش از (30) بیمه بازرگانی دارند خدمات میدهند. تلاشهایشان معلوم است و بروید آمار بیمه خسارت بدنی و این صندوق را نگاه بکنید، در ارتباط با این بخشها آمار بسیار خوبی دارد. اینها خسارتهای زیادی از قربانیان در سراسر کشور را اینها پرداخت کردند، اگر نکنند خود اینها تبدیل به آسیبهای اجتماعی میشود.
دوستان توجه بکنند! این را منابع درآمدی که در سال 98 پیشبینی شده (8) درصد حق بیمه است، (20) درصد جرایم راهنمایی و رانندگی است که داده نمیشود، (20) درصد هم هزینههای دادرسی است. اگر ما تکلیف اضافه به صندوق بار بکنیم صندوق، پاسخگوی اینهمه قربانیان و کسانی که حادثه دیدند نیست. یک صندوق و کل کشور، هر سال رئیس محترم قوه قضائیه هم نرخ دیه را افزایش میدهد، الان دیه کامل (100) شتر چقدر است؟ (10) سال و پنج سال پیش چقدر بود؟ روز به روز همانطور که هزینههای روزمره مردم بالا میرود دیه هم بالا میرود. مردم دیگر الان الحاقیه نمیخرند، تعهد آن را صندوق باید اجرا بکند، این را توجه بکنید. مردم یادشان میرفت در قبل، یا کوتاهی میکردند و یا پول نداشتند، شب عید اعلام میشد و ناچاراً اینها زندان میافتادند، چون یا راننده تاکسی یا رانندهای که مسافرکش است وقتی توان مالی ندارد ناچاراً زندان میرفت. الان صندوق، کاملاً آنهایی که در تصادفات زندان افتادند را خارج و کمک کرده. الان زندانی دیه حوادث رانندگی نداریم، اگر هم داشته باشیم یا جدید هستند و یا آنهایی هستند که جرم دیگری در کنار این تصادف داشتند، بروید بررسی بکنید. ما چقدر آدم داشتیم که در اثر تصادفات زندان میرفتند و ما ناچار بودیم گلریزان برگزار میکردیم. در شهرهای شما خود شما نمایندگان در مراسمها شرکت میکردید. همه اینها را بیمه مرکزی و صندوق خسارت بدنی جمع کرد و اگر دوستان به این مصوبه کمیسیون رأی بدهند قطعاً دست بیمه و صندوق خسارت بدنی گرفته میشود و من از شما ممنون هستم که در تمام مراحل به بیمه جمهوری اسلامی و صندوق خسارت بدنی کمک میکنید، از رئیس هم تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علی فرهادی
موافق
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم، رئیس و اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی. لازم است من ابتدا از نمایندگان محترم تشکر کنم که در رأی دادن به دوفوریت این لایحه کمک کردند و امروز آن اصلاحیه قابل طرح در مجلس شده، از آن زحمت اولیه شما تشکر میکنم. مبانی که خدمت نمایندگان محترم عرض کردم بجز موارد قانونی، قانون موضوعه، مردم ما تفکر اسلامی و دینی دارند. در مبانی فقهی و اسلامی ما پیشبینی شده در مواردی که خسارت و دیهای بر عهده کسی قرار میگیرد که یا معسر، فراری است و یا قابل پرداخت نیست، صغیر و مهجور و ناتوان است یا موارد اینچنینی و یا حوادثی ایجاد میشود که دیهای بر عهده افراد قرار میگیرد و سلامتی کسی از دست میرود، ستون خیمه و نانآور خانهای از بین میرود و یا در مواردی است که حادثه و جنایتی اتفاق میافتد که نظم و امنیت شهر به هم میریزد و لازم است که اجرای قصاصی بشود، حاکمیت وظیفه دارد که در آنجا دخالت کند و پرداخت خسارت و دیه کند یا قصاصی انجام بدهد یا خساراتی را پرداخت کند. شما نمایندگان محترم با نمونههای زیادی مواجه هستید و درخواستم این است که با کلیاتی که مطرح شده موافقت بفرمایید، پیشنهادهایی هم هست که انشاءالله در بحث پیشنهادها مواردی مورد نظر است که به وقتش صحبت میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 203 نفر، کلیات این لایحه را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مادهواحده را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ یک بند به شرح زیر به تبصره (11) قانون بودجه سال 1398 کل کشور مصوب 21/12/1397 الحاق میشود:
بند الحاقی ـ به منظور پرداخت خسارت به افرادی که جبران خسارت آنها به عهده بیتالمال یا دولت است، (10) درصد منابع ردیفهای درآمدی «جریمههای وصولی راهنمایی و رانندگی» و «هزینههای دادرسی و جزای نقدی وصولی توسط قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی» تا سقف (3500) میلیارد ریال پس از واریز به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور به صورت ماهانه از طریق ردیف مستقل هزینهای در اختیار وزارت دادگستری قرار میگیرد. مفاد این حکم از تاریخ 1/1/1398 لازمالاجراء است.
پیشنهادها را مطرح بکنیم؟ آقایان: حاجی و کولیوند پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند. آقای دکتر! آقای فرهنگی یک رفع ابهام دارند، اینکه در کلیات هم اشاره کردند.

علی اردشیرلاریجانی
یکطوری باید آن را منقحش کرد که خارج از آن بند «الف» است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گفتند غیر از منابع بندهای «الف» و «ب» باید قبل از «تا سقف» بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
مقصود کمیسیون هم همین بوده.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی میخواهند پیشنهاد حذفشان را بدهند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! پیشنهاد بنده در سطر دوم بند الحاقی به تبصره (11) است، آنجایی که گفتیم خسارت افراد در موضوع آنچه که بر عهده بیتالمال است پرداخت بشود، آن باشد، کار درستی هم هست، منبعی هم تا الان متأسفانه برایش نبوده، اما یک عنوانی دارد که گفته «یا دولت» ببینید! خسارتی که پرداختش بر عهده دولت است آن منابع خاص خودش را دارد، آنچه که هدف بود برای حل مشکلی که وزارت دادگستری و دولت این لایحه را آورده بودند، پرداخت خساراتی است که به عهده بیتالمال بود، یعنی یک جایی بر اثر یک سهلانگاری یا اشتباهی یک اتفاقی میافتد یک فردی متضرر و کشته میشود و یا خسارت مالی میبیند و طرفی هم نیست که آن خسارت را از او بگیرند و به فرد بپردازند. این هزینه باید از بیتالمال داده بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! اصلاً در تبصره (11) همین عبارت «بیتالمال یا دولت» آمده. پس اصلش همین است.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
درست است، چون داریم عوضش میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
عوض نمیکنیم، یک چیزی دارد الحاق میشود، متن تبصره (11) را ملاحظه بفرمایید، آنجایی که این را آورده عین همین عبارت آمده بر عهده بیتالمال یا دولت است. یک تبصره دارد به آن اضافه میشود، اجازه بدهید عبور کنیم.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
آقای رئیس! بگذارید کلام منعقد بشود. ببینید! بحث این است (رئیس ـ بفرمایید)، آن هدفی که برای این موضوع بود برای مواردی است که به عهده بیتالمال است، یعنی دادگاه و شعبهای حکمی میدهد که مثلاً بر اثر تیراندازی یا تصادف یک اتفاقی میافتد که باید دیه آن فرد و خسارتی که به آن فرد وارد شده از بیتالمال پرداخت بشود. این را قبول داریم که باید تأمین و پرداخت بشود، اما اگر یک فرد و یک مدیری بر اثر سهلانگاری وظیفهاش را انجام نداد و بر اثر آن یک خسارتی وارد شد آن که دیگر نباید از بیتالمال پرداخت بشود. لذا پیشنهاد بنده این است که «یا دولت» در اینجا حذف بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت میکند؟ صحبت نمیکنند. حضار 197 نفر، پیشنهاد جناب حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. (کریمیقدوسی ـ 75 دارم) چرا داد میزنید؟ (کریمیقدوسی ـ 6 بار آمدم گفتم) صدبار هم که بیایید، شما مطابق بحثی که یکی از دوستان کردند میخواهید جواب او را بدهید، در آن جلسه و یا جلسه بعد، زمانش که دعوا ندارد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کولیوند! پیشنهاد دومی را میخواهید مطرح کنید؟ بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم من خواهش میکنم توجه بفرمایید! این بند (2) را من مطرح میکنم جایگزین مادهواحده گزارش بشود. به جهت اینکه ما شفافسازی را بخواهیم در اصل گزارش کمیسیون داشته باشیم اینجا در مادهواحده گفته به منظور پرداخت خسارات به افرادی که جبران خسارت به عهده بیتالمال یا دولت است (10) درصد منابع ردیفهای درآمدی کجا و کجا تا سقف اینقدر نزد خزانهداری انجام میشود، اما نکتهاش این است که از سهم (20) درصد صندوق تأمین خسارتهای بدنی باید پیشبینی بشود و الا این دوباره یک سردرگمی به وجود میآورد، چون الان آن منابع و ردیفهای درآمدی کجا میرود؟ در این سهم (20) درصد میرود، در کجا؟ در صندوق تأمین خسارتهای بدنی از محل منابع ردیفهای درآمدی.
البته پیشنهاد آقای دلخوش این است که جریمههای وصولی راهنمایی و رانندگی را از اینجا حذف کنیم و هزینههای دادرسی و جزای نقدی وصولی توسط قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی تا سقف (3500) میلیارد باشد. اگر ما این کار را انجام بدهیم و جایگزین بکنیم مطمئن باشید که دیگر تفسیربردار نیست و از آن محل تخصیص داده میشود، اما اگر عین این مادهواحده را جلو برویم باز اینجا ابهاماتی وجود دارد و این ابهامات منجر به این میشود که قطعاً انتهای سال وزارت دادگستری گزارش میکند که من چیزی را دریافت نکردم و یا اصلاً فضا برای دریافتش به وجود نیامد. لذا من خواهش میکنم، چون کلیاتی هم که دوستان گفتند قطعاً راجع به افراد مهجور، ناتوان، معسر و یا قصاصی که باید انجام بشود، اینجا هم که گفته شده «بیتالمال یا دولت» اگر یک زمانی هم اتفاقی بیفتد که در فضای دولت هم به وجود بیاید، باید برای دولت هم قابل جبران باشد. لذا من خواهش میکنم همکاران محترم به این پیشنهاد رأی بدهند، بگذارند که همه شفافیت کامل انجام بشود و انشاءالله وزارت دادگستری به آن سهمی که باید برسد، برسد، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ایشان پیشنهاد جایگزین کل داده بودند، کسی مخالف ثبتنام نکرده است. (قاضیپور ـ مخالفیم) آقای قاضیپور! شما در اصلاح جزء ثبتنام کردید.

اکبر رنجبرزاده
کسی مخالف ثبتنام نکرده است.

علی اردشیرلاریجانی

علی فرهادی
موافق
خدمت نمایندگان محترم عرض کنم آن چیزی که از پیشنهاد کمیسیون محترم نوشته شده و الان آمده، با نمایندگان محترم پیشنهاددهنده صحبت میکردیم، منظورشان همین پیشنهاد جناب آقای دکتر کولیوند است که متن کمیسیون ابهام دارد، اینها به صورت صریح آوردند. آقای دکتر فرهنگی هم اشاره میکردند که ابهامی در موضوع است با این پیشنهاد رفع ابهام میشود. ما با پیشنهاد آقای دکتر کولیوند موافق هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای تاجگردون از کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! البته در گزارش اولیه سخنگوی محترم نکات اصلی را فرمودند. پیشنهاد آقای کولیوند درست همان مشکل اولیه را به وجود میآورد، ما هم مخالف هستیم و هم اینکه پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه مشکل دو طرف را حل میکند، یعنی هم مشکل صندوق تأمین خسارتهای بدنی را حل میکند و هم مشکل صندوق بیتالمال برای کسانی که موجبات پرداخت دیه شدیم را حل میکند. من خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید، چون این پیشنهاد موجب میشود که دوباره ما همان مشکل اولیه را خواهیم داشت. در نتیجه ما مخالف پیشنهاد آقای کولیوند هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 198 نفر، پیشنهاد جناب آقای کولیوند را به رأی میگذاریم. لطفاً نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! مادهواحده را به رأی بگذارید. (فرهنگی ـ رفع ابهام دارم) آقای دکتر فرهنگی! ابهام را آقای دکتر پذیرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
چون کمیسیون هم همین نظر را دارد نوشتیم «علاوه بر بندهای «الف» و «ب»» این اضافه شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جمله آخر طبق نوشته حضرتعالی اصلاح میشود. در انتها با پیشنهاد آقای دکتر فرهنگی «منابع و مفاد این».

علی اردشیرلاریجانی
(10) درصد منابع ردیفهای درآمدی دیگر. آقای تاجگردون! آقای ابطحی میگویند این (10) درصد منابع ردیفهای درآمدی (10) درصد از هرکدام است؟ (تاجگردون ـ نه) (10) درصد منابع ردیفهای درآمدی کلش (10) درصد، فرقی هم نمیکند. کلش با هرکدام چه فرقی میکند؟ چه از هرکدام بدهیم چه نه، چه فرقی میکند؟ شما یک مقدار ضرب و تقسیم یادشان بدهید. جمعش را بگذارید فرقی نمیکند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید قرائت کنم.
«منابع و مفاد این حکم با حفظ منابع و حکم بندهای «الف» و «ب» بوده و از تاریخ 1/1/1398 لازمالاجرا است».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 200 نفر، مادهواحده را با آن اصلاحی که کردند به رأی میگذاریم. همان (10) درصد کل است، یعنی از هر ردیف (10) درصد همان است، فرق نمیکند. (محبینیا ـ مجموع ردیفها است) مجموع ردیفها است، اصلاً فرق نمیکند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. آقای کریمی هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دو تا پیشنهاد الحاقی هم به این داریم.

علی اردشیرلاریجانی
الحاقی دارید؟ برای بعد بگذارید، سخنرانی هم داریم. آن دوفوریت دوم هم باید وارد بشویم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کریمی تذکر دارند، بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
«و اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاماً»
از زدن سیلی نیروی دریایی سپاه به دولت خبیث انگلیس که ضربه این سیلی شیفتگان داخلی را هم آزرد، تشکر میکنم.
بنده نسبت به مواضع روز گذشته آقای رحیمی از تریبون مجلس بر علیه بنده تذکر دارم. بنده ایشان را نمیشناختم، در اولین روز تشکیل مجلس که به مرقد حضرت امام رفتیم آن آخر صف نشسته بودم، یک کسی کنار من آمد نشست گفت من رحیمی هستم، گفتم کدام رحیمی؟ گفت نماینده تربتجام. گفتم بفرمایید، گفت آقای کریمی! همه از شما میترسند، گفتم چرا میترسند؟ گفت همه میگویند اگر کریمی به کسی گیر بدهد تا موتورش را پیاده نکند او را رها نمیکند. گفتم این اشتباه است، اگر بگویند مردم به کسی در انقلاب گیر بدهند موتورش را پیاده میکنند درست گفتند، اگر بنده را هم دستآموز و پرورشیافته این مکتب میدانند، آن هم حرف بیربطی نیست.
دیروز حرف اصلی جناب آقای رحیمی در صحبتهایش این بود که عین صحبت ایشان است «شما چکاره مملکت هستید که به رئیسجمهور، وزیر و حالا به نماینده مجلس گیر میدهید؟ به شهر تربتجام آمدید، به مردم گفتید نماینده شما انقلابی نیست نامه جمع کنید تا رد صلاحیت بشود». اولاً اینکه بنده و شما از رئیسجمهور و وزیر سؤال میکنیم، تذکر میدهیم، به کسی ربطی ندارد، این وظیفه قانونی ما است. اوضاع کشور هم اینطور دچار بحران شده، باید به وظیفه عمل کنیم. ولی اینکه بنده به تربتجام آمدم، بله. برای چه آمدم؟ به دعوت ستاد یادواره شهید عزیز تراز انقلاب و اولین نماینده مجلس شورای اسلامی از شهر تربتجام شهید اکبر دهقان که عکس اول مجلس برای ایشان است. نطق و صحبت بنده را هم گفتند در مورد نماینده تراز انقلاب صحبت کن. من تمام صحبتهای آن اجلاس را در فضای مجازی گذاشتم، اصلاً من آنجا اسمی از کسی، از هیچ مسئول و نمایندهای نبردم. حتی اشاره به نماینده آنجا هم نکردم، براساس ملاکها و معیارهایی که ولیامر مسلمین حضرت امام از نمایندگان میخواهند که به وظایفتان عمل کنید، به خصوص در نطقهایتان، آنجا بنده میگویم نمایندهای از تریبون مجلس آمد، اتحاد جماهیر شوروی و فروپاشی آن را تطبیق به فروپاشی جمهوری اسلامی داد و گفت در خیابانهای مسکو تکهتکه شد چون شکم مردمشان گرسنه بود، در حالی که امام فروپاشی شوروی را ناشی از مقابله آن اتحادیه شوروی با دین میدانستند و این حرف بنده در همه جا است. من در شیراز هم رفتم، آنجا در جمع مردم گفتم، نمایندهای هست نطق میکند یا تلاش میکند از جریان باستانی و باستانیگرایی دفاع بکند، در حالی که در حکومت اسلامی ما حق نداریم بهجز اینکه برای اسلام خرج کنیم کار دیگری انجام بدهیم. بنابراین بنده در مورد ایشان هیچ کلمهای به زبان نیاوردم، ایشان اصلاً در کلاس کار بنده نیست. همه بنده را میشناسید که اولویتم کجا است.
بنده آن مواضعی که داشتم در این مدت، فتنه و سران فتنه بوده، نفوذ و سران نفوذ بوده، فساد و سران فساد بوده، خیانت و سران خیانت بوده، بنده مقابله میکنم، کلکل میزنم با آن کسانی که مخفیانه با سفیر انگلیس جلسه میگذارند و مورد خطاب و عتاب آیتالله یزدی قرار میگیرند، ما با آنها کار داریم، با امثال شما کار نداریم. جناب آقای یزدی رئیس جامعه مدرسین اخیراً فرمودند که من به یک نمایندهای گفتم آن روز کجا بودی؟ رنگش پرید.
بنابراین آنچه را که بنده معتقدم، به شخص کار ندارم، به وظیفه خودم دارم عمل میکنم، خودم را هم مستحق رعایت این قوانین میدانم. جناب آقای کدخدایی اعلام کردند که به سه دلیل نمایندگان فعلی را ما بررسی میکنیم اگر صلاحیتشان به این سه دلیل تأیید نشد رد میکنیم؛ یک، فساد اخلاق. دو، فساد مالی و سه، مواضعشان بر علیه حاکمیت جمهوری اسلامی. آیتالله جنتی هم فرمودند ما به مرّ قانون عمل میکنیم. بنابراین هرکس در این مجلس در سطح نظام به این تکلیف الهی عمل نمیکند انتظاری نداشته باشد. بنده نه به جایی وصل هستم، نه به شورای نگهبان ارتباطی دارم، نه کسی به من خبر میدهد. بنده براساس ارزیابیها و داشتههای خودم موضع میگیرم. بنابراین آنچه را که بیان میکنم، چنین ریشهای در بیانات بنده وجود دارد.
آقای رحیمی! در یک جمله آنچه را که در مورد بنده فرمودید اتفاقاً حدیث نفس خود شما است، شما هم اینچنین ویژگیهایی را دارید. از من هم هیچ ادعایی در مورد سابقه، دفاع مقدس هیچچیز ندارم و از کسی هم نه مزدی و نه درجهای طلب کردم، ولی از این آقای کرمپور نماینده محترم فیروزآباد بروید بپرسید کریمی را چگونه دیدی و چگونه شناختی تا برایتان بگوید. به ایشان یک وعده دادند که اگر شما رد صلاحیت شدید ما شما را در آینده به عنوان سفیر ایران در کابل منصوب میکنیم. لذا به ایشان با اطمینان براساس این ویژگیها عرض کنم شما نه گندم کابل را خواهی خورد و نه عدسی مجلس یازدهم را. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دو نفر از همکاران پیشنهاد الحاقی به دستور قبل دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بفرمایید. (رحیمیجهانآبادی ـ تذکر 75 دارم) حالا یکمقداری آرام باشید، بگذارید این بحث الحاقیها را تمام کنیم، چشم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کوچکینژاد بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز سلام و عرض ادب دارم. آقای رئیس! من یک الحاقی به این تبصره دارم آن هم در رابطه با تبصره (9) است. بند «ه» تبصره (9) در رابطه با بحث دانشگاه آزاد است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کوچکینژاد! این هیچ ربطی به این موضوع ندارد و قابل طرح نیست.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی

علی اردشیرلاریجانی
تبصره (11) موضوعاً خلاف این است.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
ببینید! وقتی که بودجه است ما میتوانیم در قسمت بودجه بیاوریم.

علی اردشیرلاریجانی
نمیتوانید، باید به تبصره بخورد، نمیشود. هر چیزی به هر چیزی نمیشود، قابل طرح نیست. پیشنهاد دیگری هست بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی! پیشنهادتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکاران تشکر میکنم که رأی خوبی را به این لایحه دولت دادند که مشکلات بخش عظیمی از افرادی که به نوعی گرفتار هستند رفع میشود و برای همکاران این نکته را عرض بکنم که از سال 64 تا 93 یعنی حدوداً (10) سال، (556) فقره پرونده بوده که حدود (100) میلیارد تومان پول میخواسته و سال 94، (148) فقره پرونده بوده که (23) میلیارد هزینه شده، سال 95، (140) فقره که (29) میلیارد تومان هزینه شده، سال 96، (245) فقره بوده که (42) میلیارد تومان و سال 97، (648) پرونده، آقای رئیس و همکاران! متأسفانه روندی رو به رشد داشته و (110) میلیارد تومان هزینه میخواسته که در سال 98 تا الان (334) فقره پرونده مربوط به این بحث است که الان شما (350) میلیارد تومان خوشبختانه اختصاص دادید، البته در گزارشی که بود، مبالغی هم مربوط به سال گذشته و از سنوات گذشته حدود (190) میلیارد تومان بدهی داشتند و همکاران میدانند که این لایحه در راستای مواردی است که براساس مواد (473)، (428)، (474) و (471) و دیگر مواد قانون مجازات اسلامی است، عمدتاً هم افرادی که الان گرفتار هستند و این مبالغ را طلبکار هستند، افراد ضعیفی هستند، عموماً از افراد طبقات از لحاظ اقتصادی پایین جامعه هستند.
حالا پیشنهادی که بنده دارم این است که به خاطر اینکه ما نظارت لازم را داشته باشیم مجلس یکی از وظایف اصلیاش موضوع نظارت است. لذا همکاران! پیشنهادی که بنده دارم این است که هر شش ماه یکبار وزارت دادگستری حداقل به کمیسیونهای برنامه و بودجه و قضائی و حقوقی مجلس گزارش بدهد تا این دو کمیسیون بتوانند نظارتشان را درخصوص وضعیت پرداخت به این افراد داشته باشند که آیا دولت یا سازمان برنامه این مبالغ را تخصیص داده یا نه و به افراد پرداخت شده یا نه و بر اجرای قانون نظارت بکنند. لذا خواهش من این است که با رأی بالایی این را مصوب کنید که کار نظارتی خوبی هم بر این کار قانونگذاری خوبی که انجام دادید بتواند وارد بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! اخطار اصل (110) قانون اساسی دارم. آقای لاریجانی! در آنجا اختیارات رهبر فرزانه در رابطه با قوه قضائیه است. آقای حاجی! یک لحظه توجه کنید، پیشنهاد شما شاهبیتش این است که حساب و کتاب قوه قضائیه را.

علی اردشیرلاریجانی
نه، در اختیار وزارت دادگستری قرار میگیرد.

نادر قاضی پور
مخالف
آقای لاریجانی! در قانونی که شما تصویب کردید نوشتید «هزینههای دادرسی و جزای نقدی وصولی توسط قوه قضائیه و تعزیرات حکومتی» آقای حاجی! توجه کنید چه پیشنهادی دادید. تعزیرات حکومتی دولت است، ولی قوه قضائیه مستقل است. به استناد اصل (110) قانون اساسی اخطار قانون اساسی دارد، تداخل در قوا است. قوه قضائیه را ما در بودجه اجازه ندادیم حساب و کتابهایش مشخص بشود در صحن بیاید، چطور با یک پیشنهاد و یک موضوع شما میخواهید اختیارات رئیس قوه را ساقط کنید بیاورید در اینجا گزارش بدهند.
آقای لاریجانی! متوجه عرضم نشدید، آقای رحیمی نماینده تربتجام! اجازه بدهید آقای لاریجانی گوش کنند. آقای لاریجانی! شما رئیس جلسه هستید باید با جلسه باشید، نه با فرد.
آقای لاریجانی! اخطار من اصل (110) قانون اساسی اختیارات رهبر فرزانه است، آنجا در مورد قوه قضائیه آورده. عالیترین مقام قوه قضائیه انتخاب شده، در چند اصل میگوید قوه قضائیه قوهای مستقل است، ولی این پیشنهاد جناب آقای حاجی که قانون تصویب کردیم تمام وصولیهای قوه قضائیه را بیاید مشخص کند و سهم آن (10) درصد را مشخص کند یعنی افشای بعضی مطالبی که به بیرون میدهند. من خواهشم این است که حضرتعالی به اخطار حقیر توجه کنید، اگر اخطار وارد است به رأی بگذارید، وگرنه حقیر صددرصد مخالف هستم که قوه قضائیه قوهای مستقل است و حساب و کتابش هم رئیس قوه میدانند با نظارت رهبر فرزانه انقلاب، به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! یکی از مشکلاتی که ما امروز در مجلس داریم این است که قانون تصویب میکنیم، نظارتی بر اجرای قانون نداریم. به امید خدا قانون تصویب میکنیم، به دستگاهها ابلاغ میشود، آیا دستگاهها آن را اجرا میکنند یا نه؟ من مثال بزنم، «حذف یارانه ثروتمندان»، سه دهک، قانون هست یا نیست؟ آیا به مجلس گزارش دادند؟ چرا ما پیگیری نکردیم؟ چرا به مجلس گزارشی ندادند؟
دولت هم الحمدلله عصای احتیاط دست گرفته چون نیاز به رأی دارد، به هیچوجه اقدام نمیکند. قانون «حذف حقوقهای نجومی» قانون هست یا نه؟ آیا دولت اقدام کرد؟ چه گزارشی به مجلس دادند؟
بحث «بهکارگیری بازنشستگان» از در بیرون رفتند خیلیهایشان از پنجره وارد شدند. شغل دوم برای بعضیها، الان در فدراسیونهای ورزشی ببینید، خیلی از کسانی که رؤسای فدراسیونهای ورزشی هستند اینها قانوناً ممنوع است. چه کسی این را پیگیری کرد؟
قانون (15) درصد حقوق معادن قانون مجلس است، آیا این قانون اجرایی شد یا نشد؟ شما دیدید دیوان محاسبات گزارش کرد، به صراحت (70) درصد فقط قانون بودجه سال 96 انحراف داشته. قانون «رتبهبندی معلمان»، قانون هست یا نه؟ چرا دولت رتبهبندی را اجرا نکرد؟
اجازه بدهید شش ماه یکبار، سه ماه یکبار بیایند به کمیسیون مربوطه گزارش بدهند، به نظرم پیشنهاد بسیار خوبی است. دوستان! اینجا به وزارت دادگستری (350) میلیارد تومان میخواهیم به این عزیزان بدهیم، گفتیم گزارش عملکرد بدهند. این «هوشمندسازی مدارس» قانون بود، بعد از اینکه کمیسیون به میدان آمد، بعد دو وزیر محترم ارتباطات و آموزش و پرورش را دیروز دیدم بالاخره بعد از اینکه ما اینها را خواستیم گزارش بدهند بعد اقدام کردند. اینجا گفته شش ماه یکبار بیایند گزارش به کمیسیونهای برنامه و بودجه و قضائی و حقوقی بدهند که چه اقدامی انجام دادهاند. این قانون هم نرود در طاقچه خاک بخورد. بسیاری از قوانین در کتابخانه دارد خاک میخورد، اجازه ندهیم این اتفاق دوباره بیفتد، پیشنهاد خوبی است، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، کسی از مجلس خارج نشود، رأیگیری داریم. پیشنهاد آقای حاجی را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون موافق است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! من متن را قرائت بکنم.
«متن زیر به مادهواحده الحاق میگردد:
وزارت دادگستری موظف است گزارش عملکرد این قانون را هر ششماه یکبار به کمیسیونهای برنامه و بودجه و محاسبات و قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ارائه کند».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 194 نفر، پیشنهاد آقای حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت موافق است و کمیسیون هم مخالف نیست. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
تصویب کلیات طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور (ثبت 598)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان است که من ضمن اینکه از سخنگوی محترم کمیسیون برای ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: کاتب و دلخوش هستند و موافقین هم جناب آقایان: فولادگر و محمدحسین فرهنگی هستند. (رحیمیجهانآبادی ـ آقای دکتر! یک لحظه اجازه بدهید من یک مطلبی را توضیح بدهم، اینکه درست نیست هر حرفی به ما بزنند و هر توهینی کنند)

علی اردشیرلاریجانی
چشم، اشکال ندارد، صبر کنید، بگذارید بحثمان را انجام بدهیم، از نظر آییننامه مشکل ندارد، فرصتتان را به شما میدهیم، شما صبر کنید. سخنگوی کمیسیون اقتصادی بفرمایید. آقای بحرینی! جنابعالی تشریف میآورید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای بحرینی! رئیس کمیسیون میفرمایند شما گزارش بدهید، بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان به شماره چاپ (1466) که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 30/4/1398 با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و نهایتاً با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح پیوست به اتفاق آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (161) قانون آییننامه داخلی مجلس تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ الیاس حضرتی
من یک توضیح خیلی کوتاهی در شروع این بحث محضر همکاران عزیز عرض بکنم. اصل بحث که چند ماهی است در مجلس و در سطح فعالان اقتصادی مطرح است و همه پیگیر این بحث هستند این است که ما در کشور یک پدیدهای داریم، این پدیده چند سال اخیر خیلی جدی شده، آن پدیده هم به اختصار این است.
خواهش میکنم دقت کنید! اصل بحث؛ بدهی کسانی که از بانکها تسهیلات میگیرند با سرعت بسیار زیادی تکثیر میشود، رشد بدهی بدهکاران بانکها در مورد بعضی از بانکها، تأکید میکنم، رشد بدهی بانکها تبدیل به یک رشد سرطانی شده، خیلی به سرعت زیاد میشود. این زیاد شدن سریع بدهی بدهکاران بانکی امروز یک معضلی درست کرده، هم تولیدکنندگان و مردم را دچار تنگنا کرده، هم ترازنامه بانکهای ما را کاملاً در معرض خطر قرار داده. وقتی یک تسهیلاتی شما به عنوان یک فعال اقتصادی میگیرید به هر دلیلی امکان بازپرداخت تمام یا بخشیاش را پیدا نمیکنید و این با احتساب جرایم و سودهای مضاعف به سرعت زیاد میشود از یک طرف شما دیگر قدرت بازپرداختتان را از دست میدهید، از طرف دیگر همین بدهی که به صورت غیرمعقول و غیرمعمول افزایش پیدا کرده در ترازنامه بانک در سمت داراییها مینشیند. این دارایی، دارایی واقعی نیست. این اصطلاح دارایی موهوم که مکرر شماها شنیدید دقیقاً از همینجا ناشی میشود. این دارایی وهمی است و واقعی نیست، در نتیجه این نحوه محاسبات است. من انشاءالله در انتهای مباحث توضیح کافی خواهم داد، فقط الان به یک جمله میخواهم اشاره کنم؛ این رشد سرطانی و غیرمعمول و غیرمعمول بدهی تسهیلاتگیرندگان دو منشأ دارد؛ یک منشأش نحوه محاسبه سود و جرایم است.
من تصریح میکنم این اتفاق در همه بانکهای ما نیفتاده، بعضی از بانکها خیلی پاک عمل کردند، اما بعضی از بانکها و به خصوص مؤسساتی که به عنوان غیرمجاز فعالیت میکردند و الحمدلله سفره آنها جمع شد در آنها این اتفاق به وفور افتاده که نحوه محاسبهشان محاسبه مرکب است. به عنوان ربح مرکب «اضعافاً مضاعفه» روی سود، سود گرفتند. روی سود، جریمه گرفتند، روی سود و جریمه مجدداً سود و جریمه گرفتند!
«اضعافاً مضاعفه» این مدام بزرگ و بزرگتر شده، یک بدهی غیرقابل پرداخت شده. این یکی از منشأهای این نحوه افزایش است، منشأ دومش قراردادهای متوالی است. بعضی از بانکها اینگونه عمل نکردند، طبق ضوابط بانک مرکزی عمل کردند. اما وقتی بدهی بدهکار به یک حدی رسیده که دیگر نمیتوانسته پرداخت کند بانک به او گفته بیا یک قرارداد جدید ببندیم. این پایه قرارداد جدید اصل و سود و جرایم قرارداد قبلی است. یعنی عملاً با یک قرارداد مجدد این را مضاعف کردند. دو سال گذشته، بانک گفته بیا یک قرارداد جدید ببندیم، یعنی با قراردادهای متوالی بدهی بدهکاران را تکثیر کردند، امروز به یک نقطهای رسیدیم که بدهکار بانکی قدرت پرداخت ندارد، بانک هم با یک ترازنامه معیوب مواجه است. ما باید این را تدبیر کنیم.
خوشبختانه شما در دو، سه مرحله قبل از دیماه سال گذشته، در قانون بودجه 98، در جلسه روز سهشنبه که فوریت این مطرح شد در همه این مراحل بسیار خوب همراهی کردید، مسأله و آسیب را به درستی شناسایی کردید، انشاءالله راهحل را هم با هم کار میکنیم. این راهحل مورد توافق بانک مرکزی و بانکها است که انشاءالله با اجرای این بتوانیم این آسیب جدی را در نظام بانکی و نظام اقتصادی خودمان به خوبی حل بکنیم. انشاءالله در ادامه مباحث هرجا لازم شد بنده یا جناب آقای دکتر همتی توضیحات لازم را تقدیم خواهیم کرد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم. جناب آقای کاتب مخالف هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! یک تذکر ابتدای بحثم دارم اگر حضرتعالی دقت بفرمایید. ببینید! طبق آییننامه مجلس شورای اسلامی طرحی که یکبار در مجلس مطرح شد و رأی نیاورد تا شش ماه قابل طرح نیست. این طرح الزام بانکها در کمیسیون تلفیق سال گذشته مطرح شد عین این بندش مطرح و مصوب شد و در صحن علنی (رئیس ـ اینجا رأی آورد شورای نگهبان رد کرد) آقای دکتر! اجازه بدهید، من همین را میخواهم بگویم. شورای نگهبان این را دوبار رد کرد، بعد در اسفندماه سال گذشته این را دوبار تصویب کردیم، یعنی دوبار هم شورای نگهبان رد کرد و عملاً مجلس سه بار این طرح را تصویب کرده (رئیس ـ اشکال آییننامهای ندارد) وقتی که شورای نگهبان این طرح را رد کرده و به عنوان مصوبه مجلس بوده الان تا شش ماه قابل طرح نیست.

علی اردشیرلاریجانی
نه، چنین چیزی نیست. اگر ما خودمان رد کردیم، اگر شورای نگهبان رد کرد ما بر این اصرار کردیم، مجمع رفت و مجمع رأی نیاورد. بعد این را اصلاح کردند. چون مهمترین مسألهاش این بود که بار مالی و اینها دارد که بانک مرکزی مخالف بود. الان بانک مرکزی موافق است، بنابراین قابل طرح است و به نظر من هم شورای نگهبان ایراد نمیگیرد. ایراد شورای نگهبان مخالفت بانک مرکزی بود که الان حل شده. این را برایتان توضیح میدهند، اشکال آییننامهای ندارد.

غلامرضا کاتب
مخالف
آقای دکتر! اگر مجمع تشخیص آمده آن را تصویب کرده که این اصلاً قابل طرح نیست.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
مخالف
آقای دکتر! من گوش کردم.

علی اردشیرلاریجانی
عرض من را توجه نکردید که این را میگویید. مجلس تصویب کرد، شورای نگهبان رد کرد به دلیل اینکه آقای همتی به عنوان بانک مرکزی ملاحظاتی داشته و مثلاً گفته بار مالی دارد. ما اصرار کردیم به مجمع رفت، مجمع رد کرد، تصویب نکرد. به همین دلیل بود، بعد در یک پروسهای با آقای همتی و بانکها تفاهم شد، اشکال بانک و بانک مرکزی رفع شد. اشکال آییننامهای ندارد، شما اگر مخالف هستید مخالفت کنید.

غلامرضا کاتب
مخالف
آقای دکتر! علیایحال شما میتوانید قبول نکنید، اما در هر صورت وقتی مجلس شورای اسلامی یک طرحی را سه بار مطرح کرده و سه بار رأی داده و شش ماه از آن نگذشته آنچه که برداشت ما از آییننامه است این است که قابل طرح نیست.

علی اردشیرلاریجانی
قابل طرح است و اشکال آییننامهای ندارد، اگر شما مخالف هستید مخالفتتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
حالا مخالف که هستیم و خدمتتان عرض میکنیم. همکاران عزیز، جناب آقای جعفرزاده عزیز همکار خوبم هم دقت بکند، ببینید! ما یا میخواهیم اقتصاد را اداره بکنیم یا میخواهیم در اقتصاد کشور بیثباتی ایجاد بکنیم. امروز شرایطی را که ما در بیانضباطی قانون ایجاد میکنیم بدترین شرایط در اقتصاد کشور ایجاد میشود. برای اینکه ما به بدهکاران بانکی کمک بکنیم یک قانونی را برای یک سال، سال 1398 تصویب میکنیم، آنهایی که قبل از سال 1397، 96 بودند برای آنها چه اتفاقاتی میافتد؟
ببینید! در همین مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال 1396 و 1397 همکاران حضور ذهن دارند که گفتیم واحدهای تولیدی و بنگاهها و مردمی که زیر (100) میلیون تومان وام گرفتند سود و جریمهاش بخشیده بشود و اصل تسهیلات را پرداخت بکند. شما میدانید که در سال 1397 که گذشت حداکثر اقدامی که بانکها انجام دادند تا رقم (17) میلیون تومان بود، بعضی از بانکها (15) میلیون و بعضی (17) میلیون بود. به جای (100) میلیون آن را تبدیل به (15)، (17) میلیون کردند، هیچیک از بانکهای دیگر غیر از بانک کشاورزی و بانک ملی اجرا نکردند. نتیجه آن چه شد؟
یک تضاد بین بانکهای کشور، اختلاف بین مردم و مردمی که یکی آمده از یک بانک دولتی، ما غیردولتیها را مطرح نمیکنیم، از بانک دولتی آمده (100) میلیون وام گرفته، یک بانکی میآید تا (20) میلیون تومانش را بخشودگی میدهد و الباقی آن را بخشودگی نمیدهد. اگر یک کسی در سال 1396 خوشحساب بوده و پولش را برده پرداخت کرده و این فردی که خوشحساب نبوده و پرداخت نکرده امروز ما به آن آدمهایی که خوشحساب هم بودند ظلم کردیم.
عزیزان من! آنچه که ما اینجا داریم انجام میدهیم صرفاً حمایت از تولید نیست، بیثباتی در اقتصاد و نظام بودجهریزی کشور است. اینکه بیاییم (نایبرئیس ـ متشکرم) وقت پنج دقیقهام تمام نشده

مسعود پزشکیان
تمام شده، زمان شما جلوی چشم من است.

غلامرضا کاتب
مخالف
آقای رئیس! حضرتعالی حضور نداشتید، تذکر دادم (نایبرئیس ـ تذکر جزء وقت شما بود، متشکرم) آقای دکتر! تذکر که جزء وقت نیست. علیایحال آنچه خدمت همکاران عرض میکنم این است که اگر میخواهیم چنین بحثی را در بحث بخشودگی و سود و جریمههای مضاعف داشته باشیم حتماً بیاییم یک قانون دائم وضع کنیم و ما این را موافق هستیم که جریمه و سود مضاعف نگیریم، هیچیک از نمایندگان مخالف این موضوع نیستند، اما اینکه ما برای یک سال... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای فولادگر موافق هستند، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از عزیزانی که در تهیه این طرح زحمت کشیدند و پیگیری کردند جناب حجهالاسلام والمسلمین آقای دکتر بحرینی و اعضای محترم کمیسیون اقتصادی و همچنین کاری که قبلاً در کمیسیون بودجه و کمیسیونهای فرعی دیگر، کمیسیون ویژه و بقیه کمیسیونها در این مورد شد. ببینید! من یک نکته اولش مقدمتاً عرض کنم، آقای دکتر پزشکیان آنوقت تشریف نداشتند. بحثی که آقای دکتر کاتب در ارتباط با مسأله آییننامهای گفتند و آقای رئیس هم توضیح دادند به هر حال جناب آقای دکتر کاتب! عنوان طرح هم دیگر عوض شده، یعنی الان عنوان دیگر اصلاح قانون بودجه نیست، عنوان یک طرح مستقلی است تحت عنوان دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان. بنابراین هم در عنوان و هم در محتوا تغییر است و آن ایراد آییننامهای شش ماهه به نظر دیگر مرتفع شده.
و اما درخصوص موافقت با این طرح دو، سه تا نکته عرض بکنم؛ اولاً در بیانات آقای دکتر بحرینی هم بود. اینکه الان ما در ارتباط با بحث بانکها صحبت میکنیم منظور رفتار کل شبکه بانکی کشور نیست، خیلی از بانکها و مسئولین بانکها واقعاً مرّ قانون را عمل کردند و دچار این موضوع نشدند، ولی متأسفانه ما رفتاری که از برخی مؤسسات بانکی یا پولی ـ اعتباری در این سالها دیدیم به شیوهای بوده که شاید در این چند دوره مجلس با چند تا رئیس بانک مرکزی فعلی، سابق و اسبق صحبت کردیم همه اینها صحبتهای ما را تأیید میکنند، حتی بخشنامه هم بانک مرکزی میدهد، اما در عمل بانکها روش خودشان را میروند. دو موردش را مثال میزنم، مورد سومش همین است که در موضوع این طرح است. مثلاً بانکها میآیند تسهیلاتی به یک تسهیلاتگیرنده میدهند، بعد اولش تسهیلاتگیرنده را ملزم میکنند که یک بخشی از این وجه تسهیلات را در حساب جدایی ببر و سپرده کن این پیش ما باشد برای اطمینان از اینکه اقساطش را میدهید. این کار غیرقانونی عملاً سبب میشود نرخ سود تسهیلاتی که مثلاً (18) درصد است تا (30) درصد میرود. با اینکه بانک مرکزی کاملاً مخالفت خودش را اعلام کرده، برخی هنوز دارند این کار را میکنند.
دومیاش؛ شما میآیید تسهیلاتگیرنده را ملزم میکنید بیاید معوقاتش را بدهد. این با یک سختی و مشقتی میرود یکسری اقساطش را پرداخت میکند. به جای اینکه بانک بیاید این اقساط را حداقل هم از اصل و هم از سود و جرایم کم بکند فقط میآید از سود و جرایم کم میکند. آن اصل همیشه باقی میماند، این هم باز روش غلطی است که سبب میشود همینطور بدهیها روی هم انباشته بشود. سومین روش هم همین است که الان موضوع این طرح است؛ روش محاسبه نرخ سود و سود مرکب یا ربح مرکب. آن که فرمودند و تعبیر قرآنی است «اضعافاً مضاعفه» و واقعاً چیزی است که دیگر صدای مراجع معظم تقلید را درآورد. الان همه مراجع چندین سال است دارند متذکر میشوند، رهبری به شیوه دیگر متذکر شدند. به هر حال الان ما یک راهحل داریم، انشاءالله در آن راهحل اساسی قضیه است که اصلاح ساختار بانکی زودتر هم لایحه دولت و هم طرح مجلس بیاید بلکه به این دوره دهم وصال بدهد و نظام بانکی را ما یک اصلاح ساختاری اساسی با کمک خود بانک مرکزی و دولت بکنیم.
یک راهحل هم فعلاً این بحث مانحنفیه این که الان فعلاً هست و اصلاح روش محاسبه سود و جلوگیری از این روش ربح مرکب و سود مرکب است. به هر حال آنچه که در این طرح است دو، سه تا نکته را من در وقت باقیمانده عرض میکنم. یکی اینکه این بحث قرارداد اولیه را در بند (1) به یک نحوی حل کردند. من از خود عزیزان کارمندها و کارگزاران سیستم بانکی بارها شنیدم که این تفسیرهای مختلفی که در مورد قرارداد اولیه میشده خودش سبب شده که هر بانکی به یک شیوهای عمل بکند. شما میدانید که یک تسهیلاتی عمل میشود، یک قرارداد اولیهای است، بعد این تسهیلات چند بار میآید تمهیل میشود، شکلش عوض میشود و از مشارکت مدنی مثلاً به فروش اقساطی میآید یا با روشهای مختلف این قراردادها مدام عوض میشود. همین عوض شدن قراردادها سبب میشود که روش محاسبه سود و جرایم مرتب عوض بشود. اینجا مهمترین ویژگی این طرح در بند (1) همین است که مبنا را قرارداد اولیه گذاشته، قرارداد اولیه را هم برای اینکه دیگر مصون از تفسیرهای مختلف باشد قرارداد ملاک محاسبه تعریف کرده. یعنی اگر قراردادی در طول این تسهیلات تغییر کرده آنچه که مبنا است آن است که خود بانک برای محاسبه انجام میدهد و قرارداد ملاک محاسبه مبنا شده.
نکته دیگر این است که بالاخره ما یک بازه زمانی باید برایش بگذاریم، نمیشود که سالهای قبل را همینطور عقب برگردیم. از اول 93 مبنا قرار داده شده که هم سالهایی است که ما بیشتر با این روش مواجه بودیم، هم در سالهایی است که الان بیشتر مشکلات اقتصادی سایه بر تولیدکنندگان افکنده.
مسأله بعدی هم این است که با این روش ما الان نمیخواهیم بانکها مسترد کنند، ولی میآیند آنچه که الان بدهی با این روش محاسبه میشود ماندهاش را به حساب خود تسهیلاتگیرنده که بدهکار است میبرند و خوشحسابی و بدحسابی هم که آقای کاتب اینجا گفتند ما یک اعتباری در سیستم بانکی داریم که خوشحسابی همیشه هست، آن بدحسابیاش هم همیشه هست. این پرونده همیشه هست، ما اینجا بالاخره نمیتوانیم مطلق عمل کنیم، آخرش باید به صورت نسبی عمل بکنیم. این راهحلی است که الان میتواند به کمک سیستم بانکی بیاید و این معضل مهمی که الان نظام ربوی بانکی که برکت را میگیرد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، شما یک دقیقه هم بیشتر صحبت کردید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدکاظم دلخوش مخالف بعدی هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از آقای بحرینی و سایر دوستان تشکر میکنم. ببینید! ما در مقاطع مختلف بحث بند «و» تبصره (16) یا تبصره (35) و اینها را در سالهای گذشته کمک کردیم به عنوان کسی که در کمیسیون اقتصادی سالها است دارد کار میکند. اعتقاد من این است که دولت محترم در آوردن لایحه بانکداری واقعاً کوتاهی کردند. الان طرح بانکداری هم در دستور کار هست، اگر ما واقعاً بخواهیم اصلاحات بانکی و بانکداری را انجام بدهیم اینکه آفتابه خرج لحیم میشود. یعنی ما کار درست و اصولی انجام ندادیم، ما باید روی آن طرحها کار بکنیم. ضمن اینکه اعتقاد دارم کلیتش خوب است، ولی این نه مشکلی را از مردم و نه از سرمایهگذار و بانک حل میکند، بلکه مشکلات را اضافهتر میکند. در بندهای مختلف شما اگر ملاحظه بفرمایید در شرایط فعلی من سؤال میکنم؛ ما میگوییم بانکهای ما ورشکسته و دچار مشکل هستند، آقای همتی! شما که تحت بعضی از مسائل آمدید میگویید ما قبول کردیم من سؤال میکنم آدمهایی که در این کشور از سیستم بانکداری آمدند وام گرفتند و رفتند وامشان را به موقع پرداخت کردند، جرایم را هم پرداخت کردند که البته من اعتقادی به این بهره مرکب و جرایم و امثال اینها و سودی که بانکها و بانک مرکزی میبندند ندارم و به خاطر همین اعتقاد دارم که بانکداری باید قانونش درست نوشته بشود.
ما خدمت بعضی از مراجع رسیدیم، متأسفانه در کشور ما در مورد بانکداری برای قانوننویسی هم آقایان چیز خاصی را اعلام نکردند و مکتوب ندادند. نظر دادند، ولی نظراتشان مکتوب نیست. این مشکل را ما چطور میخواهیم حل بکنیم که یک آدمی رفت به موقع بدهیاش را داد، آدم خوب و منضبطی بود، منتها ما آمدیم آن را جریمه کردیم، از این طرف آمدیم یک بخشهای دیگری را داریم میگوییم اینها شامل بخشودگی بشوند. بخشودگی هم کامل نیست، میگویید سود از سود یا جریمه ربا است، درست است؟ چرا در مورد حقوقی تا سقف (2) میلیارد، در مورد حقیقیاش (500) میلیون؟ آیا ربا سقف دارد، یعنی مثلاً بر فرض (2) میلیارد به بالا دیگر ربا محسوب نمیشود، یا (1000) تومان مثلاً ربا محسوب میشود و (2000) تومان نمیشود؟
دوستان! اعلام شده 1/1/93، آیا قبل از 1/1/93 در بند (1) ربا نیست، بعد از آن ربا است؟ آقای رئیس! دو تا اصل هم اینجا مغایرت دارد؛ یکی با اصل (3) یعنی تبعیض ناروا و یکی هم با اصل (75) در بند (7). خواهشم این است که دوستان توضیح بدهند. اینجا هم ما بار مالی را به دوش گذاشتیم، یعنی هم اصل (3) قانون اساسی که حقوق مردم کامل نادیده گرفته شده، عرض کردم اگر این مشکلی را حل میکرد مشکل نبود، مشکلی را حل نمیکند.
دوستان! در ارتباط با تبعاتش این سه مدل تبعات دارد؛ تبعات اقتصادی، اجتماعی و اجرایی دارد. من میگویم بیایید یک کار درست و عاقلانه بکنیم، نه اینکه یک کار بکنیم که بدهکاران خوشحساب فراری بشوند و بدهیشان را ندهند. الان بانکها واقعاً در معرض مشکل هستند، چون ما میآییم بعضی از روشها را میگذاریم کدام یکی از آنهایی را که گفتیم بخشودگی است؟ همین (100) میلیون تبصره (35) چند درصد را حل کردند؟ عرض خود میبریم و زحمت دیگران میداریم.
دوستان! همان (100) میلیون را نتوانستید حل بکنید، الان مردم در راه بانک و دفتر کار خودشان سرگردانند، بعد آمدیم داریم یک چیزی را مینویسیم اصلاً قابلیت اجرایی ندارد، نمیتوانیم اجرایش بکنیم. ضمن اینکه در بند (5) کاملاً گفتید در آبانماه، من سؤال میکنم این فرصت دو، سهماههای که گذاشتید ما نباید سر خودمان را کلاه بگذاریم، رفت و برگشت به شورای محترم نگهبان ظرف دو، سه ماه حل میشود؟ یعنی برود شورای نگهبان برگردد، بعد بیاید مجلس به دولت ابلاغ بکند و دولت بخواهد به سیستم بانکی ابلاغ بکند، آقای همتی! شما این کار را میتوانید در این فرصت زمانی کوتاه این کار را انجام بدهید؟ لااقل یک چیزی بگوییم که بگنجد، یک حرفی بزنیم که اجرایی باشد. این قابلیت اجرایی ندارد، ما بعضی از مواقع میآییم قوانینی را مینویسیم که عبث است. مردم در جامعه، سرمایهگذاری که بدهکار است در جامعه فردا نه تنها مشکلش حل نمیشود، بلکه مشکلات ما را هم اضافه میکند. آقای رئیس! دو تا اخطار هم دارم (یوسفنژاد ـ متشکرم) این را فقط گوش بدهید؛ یکی در مورد اصل (3) است که خواهش میکنم به این توجه بکنید در اخطاری که دادم، در بند (1) ما اخطار اصل (3) داشتیم و در بند (7) هم اخطار اصل (75) دارم، ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
آقای دلخوش متشکرم، وارد نیست. موافق آخر صحبت بفرمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق بعدی جناب آقای محمدحسین فرهنگی هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! از اصل این موضوع با رأی بالایی که به دوفوریت دادند به طور قاطع حمایت فرمودند. ایراداتی هم که مخالفان محترم اشاره کردند پاسخ دارد. اولاً اینکه فرمودند باعث بیثباتی میشود دقیقاً عکس این صادق است، یعنی ایجاد ثبات میکند، برای چه کسانی؟ برای فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و کسانی که به علت فشارهای مضاعفی که سیستم بانکی وارد کرده فلج شدند، کارگرانشان بیکار شده است و امسال سال رونق تولید هستیم. در سال رونق تولید یکی از بهترین و مؤثرترین کارهایی که باید انجام بگیرد این تصمیم بزرگ و حساس و تعیینکننده است. لذا این نه تنها باعث بیثباتی نمیشود، نه تنها مناسب رونق تولید در شرایط اقتصادی حاضر است، بلکه باعث برگشت منابع بانکها میشود. یعنی برخلاف آنچه که برخی از دوستان اشاره فرمودند بانکها دچار مشکل میشوند، این منابع الان بیرون از سیستم بانکی است، فشارهای مضاعف آنها هم کارساز نبوده که این منابع تا حال برنگشته. اینجا برخلاف آن بحث وامهای زیر (100) میلیون گفته نشده است که سود پرداخت نمیکنند، گفته شده است که سود را تا آخرین روز تسویهحساب محاسبه و پرداخت میکنند. یعنی بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری هم اصل تسهیلاتی را که واگذار کردند و هم سود آن را تا روز پایان دریافت میکنند و منابعشان برمیگردد. اما حتماً مراجعاتی داشتید که اصل تسهیلات و سود و جرایم آنها گاهی به شش برابر رسیده و هرچه پرداخت میکنند مثل چاه ویل به جایی نمیرسد و گرفتاریشان پایان پیدا نمیکند. در نتیجه اعلام میکنند که ما دیگر توان تأدیه بدهی را نداریم و به صورت ورشکسته یا نیمهورشکسته یا منفعل کار و تولید خودشان را تعطیل میکنند.
لذا این مثل وامهای زیر (100) میلیون نیست که بگوییم داریم تشویق میکنیم کسی را که دیر پرداخت کرده، تا روز تسویه سود را میگیریم، کسی که زودتر پرداخت کرد این سودهای روزها و ماهها و سالهای آخر را پرداخت نکرده در مقایسه با آن، او برنده است. چرا؟ چون خوشحساب بوده و سودها با ماهها و سالهای بعد را پرداخت نکرده. اینکه بانکها ورشکسته هستند پس چرا مخالف هستید منابعشان برگردد، اینکه بانکها مشکل دارند چرا دوستان مخالف، مخالف هستند که منابع آنها به آنها برگشت داده بشود؟
علاوه بر مراجع عظام، مقام معظم رهبری در سخنرانی سال گذشته در حرم رضوی هم این مطلب را فرمودند و مشکل را به عنوان یک مشکل مهم و حیاتی برای اقتصاد کشور بیان کردند. اینکه چرا در قانون بانکداری نیامده معمولاً قوانینی مثل قانون بانکداری عطف به-ماسبق نمیشود، در شرایطی که ما بیصبرانه منتظر هستیم که این قانون به صحن بیاید و مجلس هم مورد حمایت قرار بدهد این را اضافه میکنیم که برای سنوات گذشته هم تا یک حدودی باید تعیین تکلیف کرد و مشکل را حل کرد. برخی از نکاتی که فرمودند مربوط به جزئیات است، بنده هم در جزئیات بعضی نکات به ذهنم میرسد، مثل سقفی که گذاشتند و سقفهای مناسبی نیستند. در مورد تاریخ هم اگر پیشنهاداتی بود بررسی و بحث میشود، اما با کلیات اینکه ما سامانی به وضعیت موجود بدهیم حتماً مجلس محترم اقدام مساعدی با رأی موافقی که به کلیات این رأی خواهند داد بکند، خیلی متشکر و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

عبدالناصر همتي
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقای دکتر پزشکیان و نمایندگان محترم تشکر میکنم. اولاً من قبل از اینکه راجع به این طرح صحبت کنم چند تا نکته راجع به سیستم بانکی عرض بکنم، چون ممکن است این برداشت بشود که واقعاً بانکها عامل مشکل هستند یا خدایناکرده مدام دنبال ربح مرکب و اینها هستند، اینطور نیست. اولاً بانکها در کل کشور خدمات بسیار ارزندهای را انجام دادند، همین الان هم دارند انجام میدهند. خیلی از تکالیفی که دولت و مجلس محترم برای اقتصاد کشور تعیین میکند توسط بانکها دارد انجام میشود. بنابراین الان بانکها محور توسعه کشور هستند. بنابراین ما وقتی صحبت از مشکلات میکنیم خدایناکرده خدمات مهم سیستم بانکی را فراموش نکنیم. من این تذکر را لازم دیدم که خدمت نمایندگان محترم عرض بکنم.
نکته دوم خود اصل طرح است. اولاً طرحی که اواخر سال گذشته مطرح شد اشکالات زیادی داشت، همانطور که میدانید در شورای محترم نگهبان رد شد و آخرش هم در مجمع محترم تشخیص مصلحت نتوانست تأییدیه بگیرد. نظر عمده نمایندگان محترم این بود که ما یک کاری برای کسانی بکنیم که در جریان نوسانات اقتصادی دچار مشکل شدند و نتوانستند بدهیهایشان را پرداخت بکنند و بعضاً هم نسبت به محاسبه سودشان توسط سیستم بانکی اشکال میگیرند و ایراد و اعتراض دارند یک طرحی را مجلس محترم چند روز پیش در صحن علنی دوفوریتش را تصویب کرد، آن طرح هم اشکالات زیادی داشت و ما خدمت کمیسیون محترم اقتصاد عرض کردیم که اگر نظرات سیستم بانکی و بانک مرکزی را بتوانند تأمین بکنند ما پشت سر این طرح هستیم که کمک بکنیم نمایندگان محترم یک طرح خوبی را بتوانند تصویب بکنند که ما هم بتوانیم اجرایش بکنیم و بانکها خیلی دچار مشکل نشوند. الان بانکهای ما مشکلات خیلی جدی به خاطر فشارهای تحریمی، حجم نقدینگی که وجود دارد، معوقات و خیلی مسائل دیگر دارند. ما نباید مشکلات آنها را تشدید بکنیم و خدایناکرده از خدماتی که به اقتصاد کشور میدهند محروم بکنیم.
الان در کمیسیون اقتصاد ما به یک تفاهمی رسیدیم و این تفاهمی که دیروز در کمیسیون اقتصاد رسیدیم عیناً در همین متن چاپ شده و این متن را من دیروز در دولت مطرح کردم و از اعضای محترم دولت خواهش کردم که نظر موافق راجع به این طرح بدهند که در واقع توافق بین مجلس و دولت باشد و برای همین هم عرض میکنم که اگر قرار باشد این متنی که ما با کمیسیون توافق کردیم بخواهد عوض بشود واقعاً نظر دولت مخالف میشود. در واقع نظر دولت موافق مشروط است به شرطی که اینکه توسط کمیسیون چاپ شده بیرون آمده رأی گرفته بشود.
من دو تا نکته را عرض بکنم؛ بعضیها میگویند چرا (2) میلیارد تومان، چرا (500) میلیون تومان؟ خدمت شما عرض بکنم که شما میخواهید مشکل خیل عظیمی از بنگاهها و مردم حل بشود، الان (2) میلیارد تومان شخصیت حقوقی شامل (210) هزار شخصیت حقوقی و بنگاه است. بنابراین بالای (2) میلیارد تومان، (40) هزار بنگاه میشود، یعنی شما با این طرح عملاً (210) هزار بنگاه را تعیین تکلیف کردید.
دوم راجع به شخصیت حقیقی سقف را (500) میلیون تومان گذاشتیم شامل (29) میلیون نفر میشود. یعنی در واقع شما مشکل (29) میلیون نفر از کسانی که از سیستم بانکی وام گرفتند را با این طرح حل میکنید. بنابراین طرح مهمی است، من خواهشم این است که اجازه بدهند متنی که در کمیسیون تصویب شده و با نظر موافق بانک مرکزی و دولت است همان را انشاءالله دوستان تصویب بکنند که ما بتوانیم اجراییاش بکنیم.
یک نکته را هم من خدمت شما عرض بکنم؛ امسال به عنوان رونق تولید از سوی مقام معظم رهبری اعلام شده، یکی از دلایلش که نظر سیستم بانکی و بانک مرکزی مثبت برای این طرح است این است که ما بتوانیم با تعیین تکلیف بدهی بدهکارانی که سالهاست بلاتکلیف مانده بتوانیم منابعش را به سمت تولید هدایت بکنیم و این منابع خوبی را آزاد میکند که ما انشاءالله بتوانیم تولید را بیشتر رونق بدهیم. بنابراین من نظر دولت را عرض کردم، البته در انتهای بند (5) یک متنی راجع به این وجود دارد که معافیت مالیاتی برای پنج سال آینده بابت هزینهها و زیانی که بانکها از این بابت تحمل میکنند مطرح شده که چون بار مالی برای دولت داشت دولت مخالفتش را آن قسمت آخر بند (5) اعلام کرده، ولی راجع به کلیات طرح نظر دولت موافق است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از همه عزیزان، موافقین و مخالفین باید خدمت همکاران عزیز عرض بکنم که دوفوریتی این طرح با اکثریت قاطع نمایندگان رأی آورد و افراد انگشتشماری بودند که مخالف دوفوریتی بودند. این به این معنی است که انگشتشمار مخالف این طرح هستند. بعید به نظر میرسد کسی مخالف این طرح باشد. ممکن است ایراداتی بر آن داشته باشند، ما در قانون بودجه سال¬های97، 98 و 96 و قبل آن مشابه این را داشتهایم و عمل نشده. الان آمدیم به یک طرحی رسیدیم که هم بانک مرکزی و هم دولت و هم کمیسیون اقتصادی و هم عزیزان و همکاران مجلس رویش وفاق دارند و دولت هم اعلام کرده اگر بنا باشد حاشیهای بر این طرح زده بشود ما مخالف هستیم. این طرح جامعی است که در حقیقت هم بنا است ثبات اقتصادی ایجاد کند، هم مشکلات عدیده موانع تولید را در حوزه پولی و بانکی حل کند و هم برگشت منابع بانکی را تضمین و تأمین کند.
جناب آقای همتی فرمودند به نوعی (29) میلیون نفر بدهکاران بانکی داریم که مشمول این قاعده میشوند و اگر شما عزیزان رأی مثبت را بدهید (29) میلیون نفر از مزایای این طرح منتفع خواهند شد بدون اینکه هیچگونه بار مالی بر دولت تحمیل کند. بند آخری هم که در حوزه مالیاتی فرمودند بنا نیست بار مالی ایجاد کند. پرداختی را دولت انجام نمیدهد. حداقل مساعدتی است که ما در حق بانکهایی که این طرح را میپذیرند و با فرمول ما محاسبات گذشته، حال و آیندهشان را هم در بحث سود و هم جریمه اعمال خواهند کرد اعمال خواهیم کرد.
تراز مالی بانکها را تا حدودی تعدیل خواهد کرد، بنا است بانکهای متخلف را ما تمکین به اجرای قانونی که میگذرانیم داشته باشیم. موردی که برادر عزیزم جناب آقای بحرینی فرمودند، مؤسسات اعتباری غیرمجاز و بعضی از بانکهای متخلف ما وحدت رویهای را انشاءالله در همه بانکها و مؤسسات اعتباری به وجود میآوریم و از گسترش حجم نقدینگی و خلق پول به نوعی جلوگیری خواهیم کرد. این است این توافقی که ایجاد شده و اراده دولت بر این قرار گرفته که این مصوبه مجلس را عملیاتی و اجرایی بکند و ما مشمول موارد گذشته انشاءالله نشویم. امیدواریم عزیزان هم از پیشنهاداتشان بگذرند و هم رأی بالایی را به این طرح بدهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 195 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به کلیات اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با رأی بالایی هم تصویب شد، متشکرم.
6
ناطقان جلسه آقایان: عدل هاشمیپور، سیدحمزه امینی، هدایتاله خادمی، شادمهر کاظمزاده و سیدمصطفی ذوالقدر

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای عدل هاشمیپور نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی و چرام.
ـ آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود و چاراویماق.
ـ آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره.
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای عدل هاشمیپور نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی و چرام دعوت میکنیم، بفرمایید.

عدل هاشمی پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب و احترام محضر همه ملت ایران، همکاران عزیزم به ویژه مردم خوب و شریف استان کهگیلویه و بویراحمد و علیالخصوص حوزه انتخابیه شهرستانهای کهگیلویه، چرام، بهمئی و لنده دارم. خدای بزرگ را بابت توفیق خدمتگزاری در نظام اسلامی شاکریم. ابتدا بر خود فرض میدانم از اقدامات شایسته، به موقع، هوشیارانه و شجاعانه پی در پی نیروهای مسلح به ویژه همکاران عزیزم در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، علیالخصوص هوافضا و نیروی دریایی سپاه تشکر و قدردانی نمایم و برای همه سربازان مخلص و باصداقت و شجاع رهبر فرزانه انقلاب و ملت شریف ایران اسلامی توفیق روزافزون دارم.
نکته اول عرایضم در این چند دقیقه خطاب به آقای رئیسجمهور جناب آقای دکتر روحانی است. ضمن اینکه تشکر میکنم که علیرغم همه فشارهای اقتصادی و تشدید تحریمها دولت خدمات خوبی را دارد ارائه میدهد.
جناب آقای رئیسجمهور! به عنوان خادم مردم شریف شهرستانهای کهگیلویه و چرام و بهمئی و لنده که حدوداً یکدوم از استان کهگیلویه و بویراحمد است از جنابعالی سؤال میکنم برای مدتزمان باقیمانده عمر دولت خود جهت مشکلات و نابسامانیهای موجود، به ویژه دو مبحث مهم و حیاتی فرهنگ و اقتصاد چه برنامهای دارید و آیا زمان آن فرا نرسیده که حرفها و شعارها و سخنرانیهای جذاب و دلخوشکننده و مصوبات بدون خروجی تبدیل به عمل خوب و یا اقدام عملی گردد؟
جناب آقای دکتر روحانی! آیا با در اختیار داشتن اینهمه منابع و نعمتهای الهی اعم از نیروی انسانی خلاق و دانشگاهی و توانمند و انقلابی و کارآمد و ثروتهای مادی و معنوی امکان آن نبوده که با خرد جمعی و کار تیمی با رعایت اولویت و با داشتن برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت مشکلات موجود را به ویژه در عرصه فرهنگ و اقتصاد حل نمود؟
آقای رئیسجمهور! آیا برای اجرای به موقع مصوبات سفرهای استانی جنابعالی و عملیاتی کردن تصمیمات اتخاذگردیده در تهران برای سامان دادن به وضعیت موجود نیاز به تیم میدانی و یا قرارگاه عملیاتی برای اقدام عملی نداشتید و فکر نمیکنید که عمده تصمیمات و مصوبات به همین خاطر ابتر مانده است؟
جناب آقای رئیسجمهور! جنابعالی نیک میدانید که با ترکیبی از نیروهای کارآمد دولت حضرتعالی و استفاده از توانمندی نیروهای کارآمد و انقلابی و باتجربه فارغ از مسائل سیاسی چپ و راست و افراطیگری میتوان بخش عمدهای از نابسامانیها و نگرانیهای مردم را در بخشهای مختلف به ویژه مشکلات اقتصادی حل نمود.
آقای رئیسجمهور! ایکاش شعار اعتدال جنابعالی در استانها بذرافشانی میشد، چرا؟ چون عمده مشکلات موجود از همین ناحیه است که متأسفانه آشکارا گفته میشود که هرکس به دولت روحانی رأی نداده باید از همه چیز به ویژه استفاده از توانمندی محروم بماند.
نکتهای هم به همکاران عزیزم در خانه ملت دارم؛ همکاران عزیزم و بزرگواران! بیش از سه سال است که در خانه ملت از مشکلات و نارساییها گفته میشود، از بیکاری جوانان سر در گریبان که همه درگیر آن هستیم گفته میشود، از زمینگیر شدن بخش خصوصی و پیمانکاران به خاطر بیکار شدن و عدم پرداخت مطالبات خود گفته میشود، از نوسانات در بازار ارز گرفته تا ارزاق عمومی و کالاهای اساسی گفته شده است، از کارخانجات و فلج شدن تولیدکنندگان گفته شده است، از مبارزه با قاچاق گفته شده است، از واگذاری بنگاههای اقتصادی دولت به بخش خصوصی گفته شده است و هم قانون تصویب شده و هم لوایح تصویب شده. سؤال اینجا است که آیا زمان آن برای همه نمایندگان فرا نرسیده است که بخش نظارت را تقویت کنیم و کمتر به تصویب قانون و لوایح بپردازیم؟
تذکری هم به وزیر بهداشت و درمان دارم، جناب آقای دکتر نمکی! دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد بیمار بود و بیمارتر شده است. دانشگاهی که قدرت درمان خود را ندارد چطور میتواند به بحث درمان مردم توجه داشته باشد؟
جناب آقای نمکی! حدود هشت سال پیش بیمارستان (32) تختخوابی چرام تصویب شده است، در سه سال گذشته هم کلنگزنی شد و موافقتنامه هم مبادله شد، پول هم از تهران به دانشگاه رفت ولی متأسفانه پول به جای دیگر تخصیص داده شد، فقط دیواری مانده و نارضایتی مردم چرام، بیمارستان (32) تختخوابی لنده هم همین وضعیت را دارد. تکمیل بیمارستان بهمئی و تجهیز آن همین حالت را دارد. اورژانس هوایی با توجه به صعبالعبور بودن حوزه انتخابیه هنوز که هنوزه علیرغم تأکید و توصیه آقای وزیر عملیاتی نشده است.
برادران عزیز! اورژانس (72) تختخوابی کهگیلویه که یک بیمارستان دارد با پنکه دارد میچرخد. تعدادی هم آنجا بستری هستند با پنکه و یک سیستم خنککننده ساده و این وضعیت خدا شاهد است مردم نگران و ناراضی هستند. من انتظار دارم جناب آقای وزیر اکیپ و تیمی را برای بررسی وضعیت موجود دانشگاه علوم پزشکی اعزام کنند. تذکری هم دارم به جناب آقای جهرمی که امیدوارم به بحث آنتندهی و اینترنت شهرستان حوزه انتخابیه توجه ویژه داشته باشند. در پایان امیدوارم که هم دولت و هم مجلس در کنار یکدیگر بتوانیم به مشکلات اقتصادی مردم توجه داشته باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود و چاراویماق هستند، بفرمایید.

سیدحمزه امینی
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم الیک وجهت وجهی، الیک فوضت امری، علیک توکلت برحمتک یا ارحم الراحمین».
با سلام و عرض ادب و احترام خالصانه به محضر همکاران عزیز، نمایندگان شریف مردم بزرگوار ایران اسلامی و به محضر مردم همیشه در صحنه ایران اسلامی به ویژه آذربایجانشرقی مخصوصاً حوزههای انتخابیهام شهرستانهای هشترود، چاراویماق، بخشهای نظرکهریزی، شادیان، قوریچای، ذولبین، کوهسار، آغ¬زیارت از همه آنها کمال تشکر و قدردانی را دارم. ادای احترام به ارواح طیبه شهدا، به ویژه شهدای مدافعان حرم، امام شهدا و ادای احترام به ارواح پاک مادر و پدر بزرگوارم.
جا دارد از اقدام شایسته و مقتدرانه سپاه عزیزمان درخصوص توقیف کشتی انگلیس کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم. آفرین بر این اقتدار و آفرین بر این ایمان و اعتماد، یاشاسیز سپاهیلر.
ضمن تقدیر و تشکر از خدمات شایسته دولت محترم درخصوص تجهیز درمانگاه تأمیناجتماعی شهر هشترود، استخر، آسفالت شهرهای هشترود، قره¬آغاج، نظرکهریزی، روستاهای تابعه و (12) میلیارد تومان شهر هشترود ایجاد رمپ ورود و خروج شهر هشترود، بخشودگی وامهای کشاورزی، تجهیز بیمارستانهای دو شهرستان هشترود و چاراویماق و خدمات بخش کشاورزی این گلایه را از دولت داشته باشم که درخصوص راههای روستایی شهرستانهای هشترود ـ چاراویماق مردم بیش از حد در مضیقهاند.
دولت محترم! با توجه به پراکندگی روستاهای این دو شهرستان و کثرت روستاها هنوز اکثر روستاهای شهرستانهای هشترود و چاراویماق راه ندارند، چه برسد که راه آسفالت و شنریزی شده. روستاهایی داریم که هنوزم که هنوزه راه خاکی هم ندارند، باید توجه کرد. راههای آسفالتشده که سی و چند سال قبل توسط جهاد سازندگی آسفالتریزی شده اکنون با توجه به گذشت زمان و وجود معادن و ذخایری که در شهرستانهای هشترود است و هر روز به غارت میروند تخریب شده و اصلاً قابل تردد و رفت و آمد نیستند. جادههای پرترددی مثل آتشبی، قرهکله، درینسو، کارگاه سهراب، آبگرم معدنی شهرستان چاراویماق و سایر جادههایی که اگر ذکر کنم نامشان اطاله کلام میشود. وضعیت راهها قابل تحمل نیست، باید چارهای اندیشید.
وزیر محترم راه چه وزیر سابق و چه وزیر فعلی، معاونانشان فرداً به فرد آمدند راههای ما را مشاهده و ملاحظه فرمودند، ولی اقدامی در مورد این راههای روستایی انجام نشده. نباید غافل شویم که وجود روستاییان عزیز در روستاها موجب رونق اقتصاد و پیشرفت مملکت میشود. چرا باید اینهمه به راههای روستایی بیتوجه باشیم؟ خدمات دولت برای درون روستاها خیلی قابل و شایسته است، درخصوص آسفالت، سنگفرش و جدول روستاها که واقعاً موجب عمران و آبادانی روستاهایمان میشود، ولی چه فایده؟ روستایی که راه نداشته باشد اینهمه خدمات دولت چه ارزشی دارد؟
درخصوص گازرسانی روستاها که سه سال پیش شروع شده و خدمات شایانی انجام گرفته است، ولی با این روند بسیار کند برخلاف دستور وزیر محترم نفت سه سال طول میکشد که روستاهای هشترود و چاراویماق از نعمت بزرگ گاز بهرهمند شوند. مردم شریف شهرستانهای هشترود قدردان خدمات دولت هستند، به شرطی که دولت عزیز نیمنگاهی به مناطق محروم داشته باشد و بیتوجهی نکند.
عزیزان! میدانید که گندم از استراتژیترین محصولات کشاورزی است و شهرستانهای هشترود و چاراویماق قطب تولید گندم در این استان میباشند که دوپنجم کل گندم استان را شهرستانهای هشترود و چاراویماق دادند، ولی انتظار کشاورزان عزیز این بود که حداقل قیمت گندم از طرف دولت (2000) تومان، نه (1700) تومان قیمتگذاری میشد که این موجب دلگرمی کشاورزان عزیز میشد، ولی با توجه به قیمت پایین گندم باعث میشود که هم قاچاق گندم در این دو شهرستان و در کل کشور انجام گیرد و هم باعث شود که کشاورزان از تولید گندم دلسرد بشوند و به محصولات دیگری روی آورند که این باعث افت اقتصاد و کشاورزی میشود.
درخصوص آب شرب روستاهای شهرستانهای هشترود چندین بار گفتهایم و میگوییم مردم این دو شهرستان از بابت آب شرب صدای العطششان به گوش مسئولین عزیز رسیده است، ولی کو گوش شنوایی؟ آیا دولت محترم در این خصوص اقدامی انجام داده است؟ به ویژه در فصلهای تابستان که اکثر روستاهای شهرستانهای هشترود از (466) روستا فوقش (70) روستای آن مشکل آب ندارد، بقیه اینها همهشان با مشکل آب مواجهند. امید است دولت در این خصوص اقدام ویژهای داشته باشد.
سیاست کلی دولت متأسفانه این روزها درخصوص عدم اعمال مدرک فرهنگیان عزیز این میباشد که فرهنگیان عزیز نمیتوانند درس بخوانند، ترفیع علم داشته باشند، نمیتوانند مدارکشان را اعمال کنند، این برخلاف موازین اسلامی و شریعت نبوی است. خداوند، پیامبرانمان و ائمه توصیه فرمودند که به دنبال علم بروید، حتی اگر در دورترین نقطه جهان باشد. این چه سیاست غلطی است که فرهنگیان نمیتوانند اعمال مدرک داشته باشند؟ آیا این جمله را میدانیم که سطح علمی و آگاهی مردم جامعه فراتر از معلمان آن جامعه نخواهد رفت؟ پس این یک سیاست پنهان و یک ضربه مهلکی بر پیکره علمی، عقیدتی جامعه اسلامی است که نگذاریم فرهنگیان به دنبال علم بروند و جامعهمان بیسواد بار بیاید.
این چه سیاستی است؟ به جای اینکه بیاییم فرهنگیان را تشویق کنیم به دنبال علم بروید و دوچندان حقوق برایتان میدهیم تا جامعهمان علمی شود و عالمان جامعهمان بیشتر شود میآییم آنها را سرکوب میکنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) سیاست غلطی است، نباید این سیاست را در پیش بگیریم. به هوش باشیم، این نقشهها و توطئههای دشمن است که نگذاریم فرهنگیانمان صاحب علم بشوند تا جامعهمان ترقی و پیشرفت داشته باشد. از هیأترئیسه محترم و نمایندگان عزیز ملت شریف ایران نهایت کمال و تشکر را دارم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک هستند، بفرمایید.

هدایت اله خادمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود به روح ملکوتی حضرت امام، عرض ادب به محضر مقام معظم رهبری، به مردم شریف ایران، خوزستان، اهواز داغ داغ، خواهران و برادران زلزلهزدهام در مسجدسلیمان که امیدوارم و از دولت میخواهم که کار بازسازی خانههای ویرانشده را شروع کند. درود به مردم شهرستانهای در حال توسعه ایذه و باغملک که مورد بیلطفی همه دولتها قرار گرفته بودند. فرصت را غنیمت شمرده، از اقدام مقتدرانه سپاه پاسداران در ادب کردن روباه پیر که به نوکری آمریکا تنزل پیدا کرده تشکر و قدردانی کنم. امیدوارم کشورهای همسایه و برادر منطقه از این کشورهای خبیث دوری کنند و سرزمین خود را پایگاههای آنها نکنند که اگر جنگی روی داد فرصت فرار را هم به هیچکدامتان نخواهیم داد.
خداوند را شاکرم از روزی که به عنوان وکیل مردم وارد مجلس شدم هیچ چیزی را برای خودم نخواستم و بجز منافع مردم و کشورم با هیچ چیز دیگری قانع نشدم و توانستم پروژههای مهمی هم که سالها حسرت آنها را داشتیم با همت دولتمردان در منطقه شروع کنم که در حال اتمام هستند از این بابت از دولتمردان، دولت و استاندار محترم خوزستان قدردانی دارم. پروژههایی همانند بیمارستان بزرگ باغملک بزرگترین پروژه راهسازی هفتکل ـ باغملک ـ ایذه، بزرگترین اورژانس خوزستان در ایذه، پلیکلینیک، غربالگری، بلوک زایمان، پزشک قانونی بزرگترین موزه جنوب غرب ایران، بزرگترین پل کابلی کشور، پلیسراه خانه کشتی، مجتمع ورزشی بانوان، درمانبستر صیدون، درمانگاه میداوود، دوراهی، حفاری چندین چاه آب در دهدز و بقیه روستاها و بخشها، جاده هپرو، صیدون، جاده استثنائی روستاهای تلخاب خداکرمی، به¬مونجفکه سوسن، ساخت و نوسازی (123) مدرسه، چندین پست در ایذه، میداوود، دهدز، أخذ مجوز پتروشیمی پروپیلن که متأسفانه فعلاً تعدادی افراد سودجو مشکلاتی ایجاد کردهاند. حقآبه و پروژه آبرسانی، خارج شدن ایذه و باغملک از لیست شهرستانهای تبعیدپذیر و به زودی شروع پل دهشیخ به ده ثریا و دهها پروژه کوچک و بزرگ دیگر. ذکر همین پروژهها نشان میدهد مظلومیت ما را که در سالهای گذشته کار چندانی نشده بود.
یکی از مشکلات اساسی شهر ایذه مشکل محلی برای دفع زبالهها است که هنوز حل نشده و از عهده شهرداری شاید بر نیاید. انتظار است وزارت کشور کمک کند و مدیریت پسماند را در ایذه انجام دهد.
و اما منطقه ما در بحران بیآبی به سر میبرد. رودخانه کارون (200) کیلومتر در وسط بخشها و روستاهای ما میگذرد، ولی نه آب شرب و نه کشاورزی داریم. ببینید مافیای بخشینگر آب چه بلایی بر سر مردمی کاملاً ولایی آوردند. چندده سال است که مدیریت آب کشور در دست یک گروه خاص با نگاه یکجانبهگرایانه و ضد مناطق چهارمحال و بختیاری و خوزستان قرار گرفته است. به کجا شکایت ببریم، چرا نباید آب کارون را به منطقه ما که در آن جاری است بدهند و به فکر انتقال بینحوزهای بدون نگاههای زیستمحیطی آن باشند؟ اگر آب کارون را به مناطق ما نرسانید مافیای آب مسئول تنش با برادران دیگرمان خواهند بود. هرچه خواهش کردیم و فریاد زدیم گوش شنوایی وجود ندارد، پس تنها راه چاره ما این است که دستمان را به سوی مقام معظم رهبری دراز و تمنا کنیم که اجازه نفرمایند چنین ظلمی به مردم ما بشود.
ما در کنار کارون تشنه، بیکار و بینان هستیم. ظلم عجیب دیگری که به ما شد عدم اجرای طرح (550) هزار هکتاری مقام معظم رهبری در خوزستان بود یک متر مربع آن در شهرستانهای ایذه، باغملک، مسجدسلیمان، اندیکا و لالی انجام نشد. این چه خیانتی است که مافیای آب و خاک به این مردم میکنند؟
حضرت آقا، مقام معظم رهبری! التماست میکنم، سالها است که مردم شرق خوزستان منتظر تشریففرمایی حضرتعالی به این منطقه هستند. تمنا دارم که قدوم مبارکتان را به این مناطق بگذارید تا با مردم ما دیداری وجود داشته باشد.
جناب آقای دکتر روحانی و همه دولتمردان چندده سال گذشته! آیا میدانید با مردم ایران چه کردید؟ روز به روز سرمایههای مردم و ارزش پایه پولی کشور کاهش مییابد. جوانان بیکار و در فقر هستند، امکان ازدواج را ندارند، پدران و مادران هم توان اداره زندگی خود را ندارند. کارتنخوابی، کولبری، فقر و افسردگی بیداد میکند، جامعه به دو قشر فقیر و ثروتمند تبدیل شده. در تهران و بعضی از شهرستانهای دیگر با حقوق ماهیانه کمتر از هفت یا هشت میلیون تومان نمیتوان زندگی آبرومندانهای داشت. قیمت مواد غذایی و هزینههای زندگی در کشور گرانتر از کشورهای غربی است، ولی دریافتی مردم حداکثر یکبیستم آنجا است.
همین جوانها و خبرنگارهایی که شما میبینید حداکثر ماهیانه (200) دلار میگیرند، همه اینها در حالی است که بعضی از مسئولین و وزرا که معمولاً همه هم با هم فامیل هستند، یا برادر یا پسرعمو و یا پسرخاله و یا برادرزاده و یا داماد و یا باجناق هستند خود دارای ثروتهای بادآورده با کاخهای افسانهای هستند و فرزندان تعدادی از آنها در آمریکا و انگلیس و کانادا زندگی میکنند.
ایمسئولین ارشد، ای سران! واقعاً فرزندانتان در انگلیس، آمریکا و کانادا زندگی میکنند آنوقت میخواهید با آن کشورها مبارزه کنید؟ از شماها تقاضا دارم اگر فرزندانتان در آن کشورها نیستند تکذیب کنید و اگر هستند وای به حال این مردم. آن کلید شفابخش قرار بود هم سانتریفیوژها را بچرخاند و هم زندگی مردم را، ولی این کلید به جای باز کردن قفلهای اشتغال و توسعه قفلهای فقر، بدبختی، فساد، رانت و دزدی را باز کرد، چرا چنین شد؟
اگر میخواهید حرمت این مردم حفظ شود مسئولینی که ظرف (40) سال گذشته به ثروتهای افسانهای رسیدند و فرزندانشان در آمریکا و انگلیس هستند باید برکنار، محاکمه و همه اموال نامشروع آنها پس گرفته شود که چرا به اعتماد مردم خیانت کردند.
ای مردم! بخش اعظم این معضلات هم به مجلس برمیگردد، به ما نمایندگان که نظارت مؤثری نداریم. وظیفه نظارتی را فراموش کردیم چون بعضیها با کمک دولت به مجلس می¬آیند، وقتی با کمک دولت به مجلس میآیند یعنی وکیلالدوله، نه وکیلالمله. (رحیمی ـ متشکرم).
ایمردم! فریب گروههایی که یکشبه موقع انتخابات تشکیل و با رانتهای اقتصادی تعدادی را وارد لیست میکنند نخورید. مطالعه کنید، کتاب بخوانید تا نه چنین دولتی داشته باشیم که با کلیدی فریب بخوریم و نه مجلسی که با لیستی فریب بخوریم. من عضو کمیسیون انرژی اگر در رابطه با توتال صحبت بکنم هیأت محترم نظارت هم حق را به وزارت میدهد.

مسعود پزشکیان
آقای خادمی خیلی ممنون، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره هستند، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان! آمریکا امروز با کارنامه سیاه حمایت همهجانبه و افسارگسیخته از رژیمها و دولتهای جنایتکار و گروهکهای تروریستی تا مشارکت فعال در کشتار مردم مظلوم یمن است به نماد تروریسم دولتی تبدیل شده است. خروج آمریکا از برجام و پیمانهای متعدد بینالمللی این کشور را به مظهر هنجارشکنی و قانونگریزی در جهان امروز تبدیل کرده است. تنها راه مقابله با زورگوییهای آمریکا عمل به راهبرد قرآنی «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه» است که خوشبختانه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به خوبی به آن عمل کرده است. ساقط کردن پهپاد پیشرفته متجاوز آمریکا در خلیج همیشه فارس و پاسخ به راهزنی بینالمللی در توقیف کشتی متخلف انگلیسی همه نشانه اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران است و بنده صمیمانه از شجاعت و اقدام بههنگام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکر میکنم.
و اما همانطور که در جنگ تحمیلی و در دوران دفاع مقدس تکیه بر تواناییهای داخلی باعث پیروزی و عزت کشور گردید امروز هم در صورتی که اعتماد و تکیه به تواناییهای داخلی و نیروهای داخلی اولویت اول کشور باشد قطعاً در جنگ اقتصادی با استکبار جهانی پیروز خواهیم گشت. بر همین اساس از هیأت محترم دولت میخواهم که تمام خریدهای مورد نیاز خود را برای همه صنایع، وزارتخانهها و سازمانها به صنعتگران و تولیدکنندگان داخلی براساس یک برنامه منسجم پیشنهاد دهد و از این محل خریداری نماید و صنعتگران داخلی را با یک برنامه منسجم حمایت کند. همچنین لازم است دولت یک گزارش از اقدامات انجامشده در راستای حمایت از تولید در سال رونق تولید از تولیدکنندگان داخلی ارائه نماید و بگوید در طول چهار ماه اخیر چه اقداماتی برای تولید داخلی داشته است.
و اما مسائل مرتبط به حوزه انتخابیه برای مردم عزیز شهرستانهای دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره؛ از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی میخواهم با انجام تعهدات به اعتماد مردمی به عنوان مهمترین سرمایه نظام کمک کنند. در فروردین سال 97 با حضور وزیر محترم وقت و همچنین ریاست فقید سازمان تأمیناجتماعی درمانگاه تأمیناجتماعی درهشهر کلنگزنی گردید، اما با گذشت (16) ماه شاهد فعالیتی در این خصوص نیستیم. لازم است موضوع را با فوریت در دستور کار قرار داده و این مطالبه بهحق مردمی را اجرایی نمایند. از تحرکات دولت برای گشایش مرز چیلات دهلران تشکر میکنم و انتظار است این مرز قبل از اربعین امسال گشایش یابد. گشایش مرز چیلات دهلران علاوه بر اینکه موجبات تسهیل در تردد برای همه زوار کشور و سایر کشورهای اسلامی است در مراسم اربعین حسینی مضافاً ضرورتی برای رونق اقتصادی و تجاری بین دو کشور مسلمان ایران و عراق است. اما از وزیر محترم کشور میخواهم با توجه به گرمای فوقالعاده در جنوب استان ایلام ساعات کار ادارات در شهرستانهای دهلران، آبدانان، درهشهر و بدره را براساس ساعات کار مناطق گرمسیری ابلاغ نمایند.
از هیأت دولت، وزیر راه و شهرسازی، ریاست بنیاد مسکن کشور میخواهم درخصوص افزایش تعداد تسهیلات به منظور تعمیر و احداث واحدهای مسکونی خسارتدیده ناشی از سیل در شهرستانهای آبدانان، درهشهر، بدره و دهلران اقدام لازم را به عمل آورند. کشاورزان حوزه انتخابیه و همچنین پمپاژداران شهرستانهای حوزه انتخابیه منتظر دریافت خسارات وارده ناشی از سیل فروردینماه امسال میباشند.
از رئیس محترم ستاد نیروهای مسلح میخواهم درخصوص اعلام مناطق عملیاتی جنگی برای شهرستانهای آبدانان، درهشهر و بدره با توجه به مدارک و مستندات موجود اقدام لازم به عمل آورند و به حق قانونی این مردم شریف پاسخ بدهند.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم که درخصوص تکمیل باند دوم جاده دهلران به اندیمشک و تسریع در تکمیل باند دوم جاده درهشهر به پلدختر تسریع و اقدام لازم را به عمل آورند و همچنین روکش آسفالت راههای روستایی منطقه به ویژه در مناطقی مثل راه روستایی هلیوه، آبانار، سرکوهه، آبدانان و مناطقی از این قبیل اقدامات لازم را به عمل آورند. از وزیر محترم بهداشت میخواهم همانطور که وعده فرمودند در استقرار دستگاه سی.تی.اسکن در شهرستان درهشهر و تأمین لوازم و تجهیزات پزشکی در شهرستانهای حوزه انتخابیه (رحیمی ـ متشکرم) محبت لازم را به عمل آورند، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت خیلی ممنونم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین ناطق جناب آقای سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد هستند، بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و أذِّن فی الناس بالحج یأتوک رجالاً و علی کل ضامر یأتین من کل فجٍ عمیقٍ».
ما خوشحالیم که الان دهها هزار نفر حاجیها اطراف خانه خدا و در مدینه منوره و میلیونها نفر از سراسر دنیا در مکه اجتماع کردند، ولی حاجیها باید در فکر باشند که ما چند میلیارد مسلمان هستیم، ولی هنوز اسرائیل هر روز از برادران ما در قدس شریف شهید مینماید.
چند روز پیش ما به اتفاق (13) نفر از نمایندگان خوب از کمیسیونهای مختلف که من از این برادران جداً تشکر میکنم که برای مشکلات کشاورزان عزیز به میناب رفتیم، ولی این مشکلات یکی، دو تا (10) تا نیست که ما با این نمایندههای عزیز حل کنیم و همه مجلس باید دستاندرکار باشند که اگر مملکت و نظام میخواهند به این کشور و کشاورزی اهمیت بدهند. من از این مجلس و آن نمایندگان برادر که آمدند میناب میخواهم که گلخانههای بزرگ که مرکز گلخانههای ایران در میناب و رودان است و الان واقعاً رونق گرفته و اهمیت زیاد دارد، رسیدگی بنمایند.
جناب وزیر کشاورزی! یک ماه پیش ما با شما در جاسک، سیریک و میناب رفتیم که از شما تشکر میشود و مسأله ملخها را حل کردید و خودتان گفتید که بذرها برای کشاورزها در گمرک است، یک ماه بیشتر گذشته ولی هنوز یک کیلو بذر به دست یک کشاورزی نرسیده.
آقای وزیر اقتصاد! شما مسئول گمرک هستید، وزیر کشاورزی گفت بذرها در گمرک است، فوری و فوری دستور بدهید که این بذرها ترخیص بشود و به کشاورزان عزیز برسد. جناب آقایان: لاریجانی، روحانی و دکتر پزشکیان! اگر فردا مشکلات گوجه و پیاز داشتید کسی گله نکند بگوید چرا پیاز گران شده، وقتی بذر نرسید صددرصد پیازها گران خواهد شد، پارسال حدود یک ماه وزیر کشاورزی و وزارت بازرگانی این کشاورزان عزیز را اذیت کردند. من بسی داد و فریاد زدم که جلوی صادرات را نگیرید، خلاصه الحمدلله حل شد و صادرات انجام شد و کشاورزان ما راضی بودند و الحمدلله زندگی خوبی دارند. امسال از الان من به شما میگویم، وزرای جهاد، صنایع و بازرگانی! مبادا جلوی صادرات را بگیرید، اگر جلوی صادرات را گرفتید بدانید که من پشت این تریبون میآیم هرچه میدانم میگویم که این¬ها دستهای دلال هستند و نمیگذارند که کشاورزها یک نفس تازهای بکشند.
من از رئیس فرودگاههای ایران تشکر میکنم و از برادرمان امانی مدیرکل هرمزگان که دارند روی فرودگاه میناب کار میکنند تشکر میکنم. بدانید این فرودگاه یک مرکز صادرات میشود و تنها مسافر که از تهران به میناب یا از جاسک به تهران بیاید نیست. مسأله فرودگاهها صادرات را انجام میدهند. با این وضع دلار که دست اجانب در کار است که دلار را بالا ببرند در این وقت باید کاری کنیم که ما صادرات را به آسانی انجام بدهیم و بعد به وزیر نیرو میگویم قیمت برق را اینهمه گران نکند. به مصلحت مملکت نیست که مردم اینهمه پول بدهند، بعد نیروگاههای سیریک دو، سه سال است که همینطور روی زمین مانده و هیچکاری انجام ندادند که من میخواهم هرچه زودتر بروند رسیدگی کنند.
وزیر نفت بداند که چندین جا در سیریک برای صادرات نفت کلنگ زده شد، ولی واقعاً کار به کندی دارد پیش میرود که انشاءالله رسیدگی کامل بنمایند. از آقای رئیسجمهور میخواهم که اگر میخواهد مکران آباد بشود باید استان مکران درست کند. آقایان بانک! بدانید که ماشینها از کیش و خوزستان میآید، ولی از قشم هیچ خبری نیست. چرا باید اینطور باشد؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
7
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهور درخصوص اجرای بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1398 کل کشور

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! بیانیه داریم، اگر اجازه بفرمایید من نامه را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
نامه (170) نفر از نمایندگان مجلس به رئیسجمهور محترم
جناب آقای دکتر روحانی
رئیسجمهور محترم جمهوری اسلامی ایران
بدینوسیله ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی در راستای ایفای وظایف نمایندگی خود در اجرای بند «ه» تبصره (1) مادهواحده قانون بودجه سال 1398 کل کشور که شرکت ملی نفت ایران را مکلف به تحویل حداقل (4) میلیون تن قیر به ارزش ریالی حداکثر (60) هزار میلیارد ریال از محل دریافتیهای خود بابت سهم دولت از فروش میعانات گازی و نفت خام به پتروشیمیها و پالایشگاههای داخلی نموده است از جنابعالی خواستاریم با توجه به گذشت چهار ماه از ابتدای سال دستور فرمایید نسبت به اجرای دقیق مر قانون نسبت به تحویل آن به دستگاههای ذیربط که در بندهای مختلف تبصره (1) مشخص گردیده اقدام کنید تا مردم شریف ایران در شهرها و روستاها بتوانند از خدمات نظام جمهوری اسلامی ایران بهرهمند گردند. والسلام علیکم و رحمه الله
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، سیدمحمدجواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، احمد امیرآبادیفراهانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، عباسعلی پوربافرانی، فرهاد تجری، اکبر ترکی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، علی جلیلیشیشوان، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، محمد حسننژاد، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، رسول خضری، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، سیدجواد ساداتینژاد، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، حسینعلی شهریاری، یعقوب شیویاری، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، حمدالله کریمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، قاسم میرزائینیکو، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیم یارمحمدی و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه مافی و سمیه محمودی).

مسعود پزشکیان
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی خطاب به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر کشور درخصوص انتظار نمایندگان بر لزوم بیطرفی در برگزاری انتخابات و پرهیز از تلاش برای حذف نمایندگان مخالف دولت توسط برخی استانداران.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تسریع در احداث قطار شهری پاکدشت.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم رعایت حال کشاورزان درخصوص نرخ آب کشاورزی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم و وزاری امور اقتصادی و دارایی، جهادکشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم تسریع در کاهش قیمت ارزاق عمومی و لوازم خانگی و خودرو با توجه به کاهش قیمت ارز.
همچنین دستور رسیدگی جهت حل مشکل خانه بهداشت دهونک که اهالی خود آمادگی اداره آن را به شکل درمانگاه شبانهروزی دارند. دستور رسیدگی به اعتراض اهالی دهونک درخصوص مدرسه غیرانتفاعی که به واسطه صدور مجوزی تبدیل به محل تردد عمومی گشته است. دستور رسیدگی به نحوه تولیت امامزاده قاضی صابر در دهونک.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی (کرمان و راور) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم نظارت بر افزایش ناگهانی قیمت بلیت قطار تهران به کرمان و بالعکس.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر نفت درخصوص لزوم بهرهمندی مردم سیستان و بلوچستان از اجرای طرح استفاده از کارت شخصی سوخت در کشور.
به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی عاجل درخصوص بدرفتاری و بداخلاقی مدیریت محیطزیست استان سیستان و بلوچستان در مورد نیروهای بومی.
ـ آقای علی اکبری (شیراز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توضیح علت سهلانگاری نسبت به تجهیز و راهاندازی پایانه سفرهای خارجی به فرودگاه شیراز.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم اقدام جدی در ارتباط با حل مشکلات پزشکی دارویی و تجهیزات پزشکی و پرستاران جانباز و خانواده محترم شهدا و پرداخت به موقع.
ـ مجمع نمایندگان تهران به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت رفع مشکلات جادهای لواسانات و روستاهای منتهی.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به رئیسجمهور محترم و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم رسیدگی فوری درخصوص رفع مشکل شرکتهای هپکو و آذرآب و اجرای مصوبات ستاد ملی تسهیل در رفع موانع تولید.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر کشور درخصوص علت عدم تحویل تاکسیهای نو به (17) هزار نفر راننده تاکسی پایتخت پس از گذشت چهار سال.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت تعیین قیمت پایین خرید گندم به مبلغ (1700) تومان.
ـ آقای حسن کامراندستجردی (اصفهان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم توضیح درخصوص انگیزه انتصابات مسألهدار در آن وزارتخانه.
ـ آقای محمود نگهبانسلامی (خواف و رشتخوار) به وزیر نیرو درخصوص اقدام عاجل جهت حل مشکل آب شرب روستاهای شهرستان خواف.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم پیگیری جدی درخصوص افزایش قیمت خرید و اجاره مسکن و اقدام جدی برای تولید مسکن جهت اقشار ضعیف.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل عدم طرح تخفیف سود بازرگانی مرز باشماق مریوان در هیأت دولت.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا برابر ماده (6) قانون حمایت از معلولان نسبت به تأمین بیمه سلامت افراد دارای معلولیت به نحوی عمل نمیکنید که علاوه بر پوشش خدمات درمانی معلولان خدمات توانبخشی جسمی و روانی آنها را پوشش دهد؟
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تعیین تکلیف مربیان نهضت سوادآموزی مطابق مصوبه مجلس در سال 1395.
ـ آقای محمدابراهیم رضائی (خمین) به وزیر نیرو درخصوص لزوم رسیدگی درخصوص حقآبه روستاهای پاییندست سد کوچری به دلیل ضعف در نظارت و بهرهبرداری غیرمجاز.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا علیرغم رأی قطعی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری کارگزاران مخابرات همچنان به حق خود نرسیدهاند؟
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا به مفاد توافقنامه وزارت صمت با وزارت مسکن درخصوص شهر صنعتی پرند عمل نمیشود؟
ـ آقای رضا انصاری (داراب و زریندشت) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توضیح علت توقف پروژه راهسازی دولتآباد زریندشت.
همچنین توضیح علت توقف پروژه راهسازی گلکویه ـ دهکویه محور ارتباطی شهرستان لار به شهرستان زریندشت.
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم پیگیری درخصوص تعویق هفتماهه حقوق کارمندان بخش خصوصی به پیمانکاری بیمارستانهای حضرت امام و مادر شهرستان رامهرمز.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم پیگیری درخصوص معوق ماندن چندینماهه حقوق کارکنان شرکت آب و فاضلاب روستایی شهرستانهای رامهرمز.
همچنین لزوم پاسخگویی درخصوص تعلل سازمان آب و برق خوزستان درخصوص اعتبار مصوب و توقف پروژه کاوش گنجینه جوبجی شهرستان رامهرمز.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت توقف عملیات کاوش گنجینه باستانی و تاریخی جوبجی شهرستان رامهرمز.
و اما تذکرات شفاهی.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، اجازه بدهید تذکرات شفاهی را برای جلسه بعدازظهر بگذاریم، چون جلسهمان بعدازظهر ادامه دارد. آقای دکتر عارف هم که صبح غیبت اعلام کردند در مرخصی استعلاجی هستند، آرزوی صحت و سلامتی برای این برادر عزیز داریم.
9
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (14) امروز دوشنبه سی و یکم تیر ماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.