1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 217 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و شصتم روز دوشنبه یازدهم شهریور ماه 1398 هجریشمسی مطابق با دوم محرمالحرام 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (اعاده شده از شورای نگهبان 2).
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی تسهیل تسویه بدهی بدهکاران شبکه بانکی کشور (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح یکفوریتی تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
7 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عبدالوحید جعفرزاده
(آیات 49 ـ 47 از سوره مبارکه «کهف» توسط قاری محترم آقای عبدالوحید جعفرزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ یَوْمَ نُسَیِّرُ الْجِبالَ وَ تَرَى الْأَرْضَ بارِزَةً وَ حَشَرْناهُمْ فَلَمْ نُغادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً * وَ عُرِضُوا عَلى رَبِّکَ صَفًّا لَقَدْ جِئْتُمُونا کَما خَلَقْناکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ بَلْ زَعَمْتُمْ أَلَّنْ نَجْعَلَ لَکُمْ مَوْعِداً * وَ وُضِعَ الْکِتابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِینَ مُشْفِقِینَ مِمَّا فِیهِ وَ یَقُولُونَ یا وَیْلَتَنا ما لِهذَا الْکِتابِ لا یُغادِرُ صَغِیرَةً وَ لا کَبِیرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً وَ لا یَظْلِمُ رَبُّکَ أَحَداً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای جعفرزاده تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و یاد کن روزی را که کوهها را به حرکت درمیآوریم و زمین را آشکار و صاف میبینی و آنان را گرد میآوریم و هیچکس را فروگذار نمیکنیم و ایشان به صف بر پروردگارت عرضه میشوند و به آنان میفرماید به راستی همانگونه که نخستینبار شما را آفریدیم باز به سوی ما آمدید، بلکه پنداشتید هرگز برای شما موعودی مقرر قرار نخواهیم داد و کارنامه عمل شما در میان نهاده میشود، آنگاه بزهکاران را از آنچه در آن است بیمناک میبینی و میگویند ای وای بر ما، این چه نامهای است که هیچ کار کوچک و بزرگی را فرونگذاشته جز اینکه همه را به حساب آورده است. و آنچه را انجام دادهاند حاضر یابند و پروردگار تو به هیچکس ستم روا نمیدارد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: ابراهیمی نماینده محترم رامیان، اکبری نماینده محترم بجنورد، پاپیزاده نماینده محترم دزفول، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام، عثمانی نماینده محترم بوکان، قرهخانی نماینده محترم علیآباد، کاظمنسب نماینده محترم اهواز و هزارجریبی نماینده محترم گرگان.
آقای رئیس! در ضمن آقای سیداحسن علوی تأخیر نداشتند، آقای علوی نماینده لامرد جلسه قبل تأخیر داشتند که اصلاح میکنم.
3
ادامه رسیدگی به لایحه تجارت (جهت تأمین نظر شورای نگهبان 2)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت است. ما به (273) ماده رسیدگی کردیم، اگر اجازه بفرمایید ماده (274) را برای رسیدگی قرائت کنم.
«فصل یازدهم ـ ضمانت
ماده 274 ـ ضمانت بر دو قسم است: ضمانت تبعی و ضمانت مستقل».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (274) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (275) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث اول ـ ضمانت تبعی
ماده 275 ـ در هر مورد که چند شخص به موجب قرارداد یا قانون بهطور مستقل مسئول ایفای دین واحدی باشند، بستانکار میتواند برای وصول تمام یا بخشی از طلب خود به هر یک از مسئولان رجوع کند، مگر اینکه مطابق قانون یا قرارداد مکلف شده باشد در ابتداء به یکی از مسئولان مراجعه و در صورت عدم وصول طلب به دیگری رجوع کند.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم، آقای حاجی میفرمایند به جای «مسئولان» از «ضامن» استفاده کنیم.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت ایام شهادت سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) و یاران باوفای آن حضرت. پیشنهاد این است که در ماده (275) دو جا واژه «مسئول» و «مسئولان» بیان شده. ما در فصل ضمانت این ماده (275) را داریم مصوب میکنیم. به نظر میرسد و سؤال این است که آیا واژه «مسئول» و «مسئولان» که در این ماده آمده افرادی فراتر از ضامن و ضامنین هستند یا نه؟ اگر چنین است که افرادی فراتر از ضامن و ضامنین میتوانند مسئولیت بپذیرند اینها چه کسانی هستند و اگر نیست بیاییم و آن را اصلاح بکنیم و به جای کلمه «مسئول»، همان «ضامن» و به جای کلمه «مسئولان»، «ضامنین» را به کار ببریم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان این است که به جای کلمه «مسئولان»، «ضامن» گذاشته بشود. مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمود صادقی مخالف هستند که صحبت نمیکنند، نفر بعد جناب آقای محمدحسین فرهنگی هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
مسئولیت اعم از ضمانت است و مصادیق و مواردی را میتوان سراغ گرفت که در ادای دین غیرضامن مسئول باشد، مثلاً شرکاء که شراکتاً مسئولیتی را به عهده میگیرند و احکامی که در ضمن این ماده آمده آنها عهدهدار میشوند، در حالی که ضمانت معنای خاص و مشخص خودش را دارد. لذا جایگزینی ضمانت به جای مسئولیت درست نیست و میتواند ابهام ایجاد کند و یا اساساً حکمی را که در ماده (275) پیشبینی شده ناقص کند. به این دلیل جناب آقای حاجی اگر صلاح میدانند پیگیری این بحث را ادامه ندهند.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حبیباله دهمرده موافق هستند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
تسلیت و تعزیت ایام که متعلق به سرور و سالار شهیدان آقا اباعبدالله الحسین است خدمت همه سروران عرض میکنم. در اینجا مطلبی که پیشنهاد شده مشخص است، در هر زمینهای ضامن یا ضامنین جایگاه خاص خودشان را دارند، ابهامی وجود ندارد. اینها میتواند روشهای مختلفی باشد. بنابراین به جای مسئول یا مسئولان کلمه «ضامن» تفسیرناپذیر و شفاف است و معنای خاص خود را دارد، بنابراین پیشنهاد ایشان میتواند درست باشد، ممنون و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
من قبل از اینکه این مورد را توضیح بدهم، همکاران محترم توجه بفرمایند! لایحه تجارت است، من از بعضی همکاران تعجب میکنم که در مجالس قبل خودشان هشتاد و پنجی رأی دادند، یعنی در یک روز (1160) ماده را تصویب کردند به شورای نگهبان فرستادند و اگر این لایحهای که (14) سال است در مجلس است و زحمت کشیده شده و محققین کشور، کمیسیون، مرکز پژوهشها، مدام انتقاد میکنند میگویند ما بعضی از مسائل را نمیفهمیم، این اصطلاحات در قانون از سال 1313 هست، این قانونی است که همه حقوقدانان کشور دارند به آن عمل میکنند. به تجارت بازار دارد عمل میکند، میشود ما ذمه و ضمان را تغییر بدهیم، فرض منتقلعلیه یا منوبعنه و نایب و اینها را تغییر بدهیم؟
اینها در اصطلاح حقوقی است که در کشور جا افتاده. همانطور که آقای دکتر فرهنگی فرمودند عنایت بفرمایید اینجا اگر ما ضامن را بخواهیم بگذاریم ضامن فقط کسی است که مشغولالذمه است، اما در اینجا نه، مسئول شامل تعهد، مشارکت است، آقای دکتر فرهنگی درست فرمودند. مسئول عام است، ما دیروز هم خدمت جناب آقای حاجی توضیح دادیم. علیایحال این مسئولیت واژه عام و فراگیر است، بحث کتاب الضمان، ضمان یک چیز مخصوصی است، قانون و کتاب و احکام مخصوص دارد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 205 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون و اتاق بازرگانی مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 204 نفر، ماده (275) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (276) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 276 ـ ضامن قبل از رسیدن اجل دین اصلی ملزم به تأدیه نیست، حتی اگر به سببی مانند فوت، دین اصلی حال شود. ضمان حال از این حکم مستثنی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، ماده (276) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (277) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 277 ـ اگر حق مطالبه دین اصلی مشروط به شرطی مانند اخطار قبلی باشد، رعایت آن شرط نسبت به ضامن نیز الزامی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، ماده (277) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (278) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 278 ـ چنانچه تمام یا بخشی از دین اصلی به هر نحو ساقط گردد، ضامن نیز حسب مورد نسبت به تمام دین یا بخش ساقطشده از مسئولیت بری میشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 205 نفر، ماده (278) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (279) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 279 ـ پس از آنکه ضامن دین اصلی را پرداخت کرد، مضمونٌله باید تمام اسناد و مدارکی را که برای رجوع ضامن به مضمونٌعنه لازم و مفید است به او بدهد و اگر دین اصلی وثیقه داشته باشد، آن را به ضامن تسلیم کند. اگر دین اصلی وثیقه غیرمنقول داشتهباشد، وثیقهدهنده مکلف است تشریفاتی را که برای انتقال وثیقه به ضامن به عنوان وثیقه گیرنده جدید لازم است، انجام دهد.
آقای دکتر! اینجا حاجآقای نوروزی از طرف کمیسیون میفرمایند این جمله باید اضافه بشود «حکم مقرر در ماده (185) این قانون به تناسب درخصوص ضامن نیز مجری است».

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی پیشنهاد دارند که آقای قاضیپور مطرح میکنند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا اباعبدالله»
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر فرزانه، نیروهای مسلح، امنیتی، مرزبانی، دریایی، هوایی و زمینی ارتش و سپاه. همکاران عزیز! ضمن قبولی عزاداری آقا امامحسین این ماده چند اشکال دارد. ما ابتدا پیشنهاد کردیم بیایند طلب خود را از وثیقه وصول نمایند و نسبت به مازاد به ضامن رجوع کنند. یک نفر وام میگیرد وثیقه میگذارد و یک ضامن هم میبرد. مستحضر هستید بانکها رویه خاصی دارند. اگر یک نفر ضامن برده و ضامن هم منزلش را برای (400) میلیون گذاشته اگر به موقع نداد اولین روز نمیروند، نگه میدارند تا (400) میلیون، (800) میلیون میشود و بعد میروند خانه آنها را توقیف میکنند. همه امروز سند را نمیزنند، اگر خانه (2) میلیارد ارزش داشت، (1) میلیارد و (200) آن را باید پس میدادند. نگه میدارند تا این (400) میلیون به (2) میلیارد برسد، بعد میگیرند. یعنی ظلم فاحشی در رابطه با ضامن به وجود میآورند. ضامن برای (400) میلیون تومان ضمانت کرده بود، نه برای (2) میلیارد خانهاش را از دست بدهد.
همکاران! به این ماده رأی ندهید، ابتدا آن کسی که وام گرفته و وثیقه دارد از آن بگیرد، اگر مازاد شد همان روز از ضامن بگیرد. آن کسی که وام گرفته با آن کاری ندارند، شناسایی میکنند اگر سه تا ضامن داشته باشد ببیند وضع مالی کدام خوب است و در کدام حساب پول دارد همان روز توقیف میکند، اگر پول نداشته باشد میرود خانه، کارخانه و شرکت آن را توقیف میکند. گناه ضامن چه بوده؟ برای (400) میلیون تومان ضمانت داشته، نه برای (2) میلیارد که زندگیاش به هم بخورد. آقای قاضیزاده! لذا پیشنهاد ما این است که ابتدا طلب خود را از وثیقه وصول نماید و نسبت به مازاد به ضامن رجوع کند. این بندی هم که حاجآقای نوروزی اضافه کرد ما آن را هم قبول نداریم، باید اینجا میآمد کمیسیون رأی میداد، چاپ میشد و به چاپی رأی میدادیم. ممکن است آقای نوروزی شب یک خواب دیگری ببیند، ما نباید صبح به این آسانی رأی بدهیم. ما طبق آییننامهای که آقای قاضیزاده! شما قسم خوردید به چاپ باید رأی بدهیم، نه به گفتار. مگر اینکه در صحن چاپ بشود بخوانند، موافق و مخالف حرف بزنند که طرح جدید میشود، برای طرح جدید هم میشود پیشنهاد داد. شما پیشنهادات را از ما گرفتید، الان خودتان طرح جدیدی میدهید.
همکاران! اگر این ماده به این صورت بشود اختلاف شدیدی میشود. بعد این اصل و فرع نیامده. حاجآقای سلیمی، آقای لاریجانی! اینجا اصل و فرع را هم تمیز ندادند، اگر این اصل را برداشت، سود را جدا خواهند کرد. سود فرع است، اینجا مشکل عدیدهای هم در اجرا برای ضامنین به وجود میآید. باید نماینده دولت و کمیسیون حاج آقای نوروزی دقیقاً مشخص کنند این فرعش چطور محاسبه خواهد شد، با کدام وضع؟ تمام مراجع محترم تقلید حکم دادند سود در سود حرام است، ولی اینجا بانکها اعلام میکنند. همکاران! به این رأی ندهید اصلاح بشود، به پیشنهادی که تعداد کثیری از همکاران آوردند که ابتدا از وثیقه بردارند بعد به ضامن مراجعه کنند این مشخص بشود. آقای لاریجانی! اگر این اینطور تصویب بشود سود در سودش میآید، اصل و فرع اختلاف میافتد در نتیجه عملیاتی نخواهد شد. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

علی اردشیرلاریجانی
این نکتهای که آقای قاضیپور میگویند نکته مهمی است. به این باید توجه کرد، چون بعضی افراد ضامن هستند وثیقه هست تا حد زیادی کارشان میتواند انجام بشود، اول میآیند یقه ضامن را میگیرند و این الان در بانکها یک مشکلی است، این قابل توجه است. مخالف و موافق صحبت کنند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عبداله رضیان مخالف هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من اول یک اخطار اصل (75) دارم. دیروز جناب آقای سلیمی در صحبتهای خودشان نکتهای را بیان کردند که آقایان همکاران ما حواسشان جمع نیست و متوجه نیستند و همینطور به اصطلاح گوترهای مواد تصویب میشود. من فکر میکنم خود ایشان حواسش جمع نبوده و من فکر میکنم همه همکاران ما با دقت و قبلاً هم این قانون را مطالعه کردند، یقیناً اطلاعات کافی داشتند، کمیسیون رویش کار کرد. ما به عنوان حقوقدان نشستهایی داشتیم و روی این قانون کار کردیم. بنابراین من فکر میکنم خیلی از همکاران حقوقی ما بالاخره مطلع هستند و به عنوان کارشناس نسبت به این قانون مشرف هستند. بنابراین به اعتقاد من حرف ایشان حرف مناسبی نبود، متأسفانه دیشب صدا و سیما، هم رادیو و هم تلویزیون روی این موضوع مانور داد و کار خوبی نبود.
اما در مورد اصل موضوع، آقایان: حاجی و قاضیپور عزیز ما به صدر ماده توجه نکردند، صدر ماده اشاره میکند پس از آنکه ضامن دین اصلی را پرداخت کرد، یعنی در صورتی که ضامن دین را پرداخت بکند اینجا موضوعی که به وجود میآید این است که میتواند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای رضیان! همین بخشی که دین اصلی را بدهد دارد تغییر میدهد، از «آن را به ضامن تسلیم کند» را گفتند.

عبداله رضیان
آقای رئیس! ماده را با دقت بخوانید مشخص میشود.

علی اردشیرلاریجانی

عبداله رضیان
بادقت بخوانید آنجا گفته «پس از آنکه ضامن دین اصلی را پرداخت کرد، مضمونٌله» یعنی کسی که از آن ضمانت شده «باید تمام اسناد و مدارکی را که برای رجوع ضامن به مضمونٌعنه لازم و مفید است به او بدهد». بنابراین این ماده مشکلی ندارد و آقایان: قاضیپور و حاجی دقت در صدر ماده نکردند.

علی اردشیرلاریجانی
صدر ماده این را گفته، درست است.

عبداله رضیان
در واقع عملاً این ماده مشکلی ندارد.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای ولی ملکی موافق هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت به مناسبت ماه محرم. ببینید! همکار ارجمندمان جناب آقای رضیان خودشان حقوقدان هستند، نکته ظریف و درستی اشاره کردند، ولی این بحثی که در اینجا صورت گرفت و ثبت شد حداقل این موضوع را یکخرده بازتر کرد، مشخص شد که در اینجا قضیه فرق میکند، ولی آن برداشت اولیه برداشت استنباطی که پیشنهاددهنده محترم جناب آقایان: قاضیپور و حاجی مطرح کرده بودند درست بوده، ولی با تفسیری که جناب آقای رضیان کردند این موضوع منتفی میشود. من به همین بسنده میکنم، چرا که تا حدودی قضیه فرق میکند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
دولت مخالف است، آقای عالیپناه! شما بفرمایید.

علیرضا عالی پناه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر نمایندگان محترم عرض سلام و ادب دارم. عزیزان ببینید! اینجا سه تا مطلب مهم مطرح است؛ یکی صدر ماده (279) است که اساساً از این مسائلی که نمایندگان محترم اشکالکننده فرمودند حکم جدای این را بیان میکند. یعنی این ماده در صدد بیان این مطلب است که اگر کسی از دیگری ضمانت کرد و سپس طلبکار به ضامن رجوع کرد و طلب را از ضامن وصول کرد اگر طلب اصلی وثیقه داشته باشد ضامن درخصوص وثیقه قائممقام طلبکار اصلی خواهد بود. یعنی طبق این حکم ضامن باید وثیقه را بگیرد طلب خودش را از محل وثیقه وصول کند، این صدر ماده است که اساساً به اشکالات مطروحه ارتباطی ندارد.
یک مسألهای هم که در مقام رفع ابهام اضافه شد که دیروز هم نمایندگان محترم به مشابه آن در وثیقه رأی دادند که تکلیف متفرعات چه خواهد شد؟ چون این مسأله از حیث رویه قضائی هم الان محل بحث است، اگر من رفتم کسی را ضمانت کردم و مضمونعنه من، یعنی کسی که من از او ضمانت کردهام مثلاً در دادن بدهی خودش تأخیر کرد آیا این تأخیرات او و متفرعاتی که بر طلب بار خواهد شد طبق اصول شرعی و قانونی آیا ضامن هم او را ضمانت کرده یا خیر؟ آیا وثیقه هم شامل او هست یا خیر؟ این ماده میگوید بله، شامل است مگر اینکه برخلافش تصریح شده باشد. دیروز در ماده (185) هم نمایندگان محترم به این مسأله رأی دادند.
اما یک مطلب دیگر و ثالثی میماند که اشاره شده که آقای قاضیپور هم فرمودند. بانکها که عمدهترین طلبکاران هستند و موضوع بحث در امور تجارتی هستند عمدتاً عمداً مطالبه طلب را به تأخیر میاندازند و با به تأخیر انداختنش سبب میشوند که متفرعات طلب بیاید اصل آن را در بر بگیرد و بالاتر از وثیقه هم برود.

علی اردشیرلاریجانی
فقط هم این نیست، اول به جای اینکه بروند از وثیقه بگیرند میروند یقه ضامن را میگیرند، حرف آقای قاضیپور این است. این را کجا آوردید که در اینگونه موارد ابتدا بروند از وثیقه بگیرند، بعد مازادش را از ضامن بگیرند؟

علیرضا عالی پناه

علی اردشیرلاریجانی

مهرآمیز
باید نوشته بشود، در یک ماده جدا باید بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
باید در یک ماده جدا بیاورید. ببینید! این نکته از چیزهایی است که الان مبتلابه جامعه است، یعنی بانکها به جای اینکه ابتدا بروند از وثیقه بگیرند میآیند یقه ضامن را میگیرند چند جای دیگر را هم خراب میکنند. این نقص این است. این نکتهای هم که آقای نوروزی گفتند بخواهید رفع ابهام بکنید باید رفع ابهامتان را بدهید ببینیم چطور میشود رفع ابهام کرد.

علیرضا عالی پناه
این از حالت رفع ابهام خارج است، یعنی در حقیقت این ماده به جای خودش که ایرادی ندارد.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا عالی پناه
اما یک ماده جدیدی میماند که پیشنهاد میشود داد در ادامه بحث خواهد بود و به آن کتابهای دیگر میشود ملحق کرد.

علی اردشیرلاریجانی
آن کتابهای دیگر که از ضمان خارج میشویم.

علیرضا عالی پناه
آن موقع آنجا میآید رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
پس این نقص را باید جبران کنیم، این نقص مهمی است. دولت و کمیسیون نظرشان را دادند، اتاق بازرگانی موافق هستند، اگر موافق باشید ما این ماده را به کمیسیون ارجاع بدهیم که هم ابهامی که گفتند را رفع کنند، هم این نکتهای که آقای قاضیپور گفتند را درج کنید، چون این مسأله مهم کشور است. دو ماده بیاورند، عیب ندارد. ما این را ارجاع میدهیم، اگر توانستید در یک ماده یا در دو ماده بیاورید. (عالیپناه ـ به نظر من اشکال از خود این ماده نیست) توضیحات شما درست است، ولی خودتان گفتید یک ابهامی دارد که باید به ماده (185) اشاره بکنید، آن هم هست و این حرف آقای قاضیپور هم درست است. پس اگر موافق باشید این را به کمیسیون ارجاع میدهیم.
حضار 213 نفر، ارجاع ماده (279) به کمیسیون را به رأی میگذاریم که هم این نکتهای که آقای قاضیپور گفتند و هم ابهامی که خودشان داشتند را رفع کنند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پس این ماده در کمیسیون اصلاح بشود که هم این ابهامی که آقای نوروزی گفتند رفع بشود و هم مطلبی که آقای قاضیپور گفتند درج بشود، ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 280 ـ ضامنی که به صورت تبرعی ضمانت کند، حق

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، ماده (280) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (281) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مبحث دوم ـ ضمانت مستقل
ماده 281 ـ ضمانت مستقل قراردادی است که به موجب آن شخصی (ضامن) به درخواست دیگری (مضمونٌعنه) پرداخت مبلغ معینی به شخص ثالث (مضمونٌله) را با رعایت شرایط مقرر در قرارداد و مستقل از رابطه مبنایی بین مضمونٌعنه و مضمونٌله بر عهده میگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (281) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (282) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 282 ـ سند حاکی از قرارداد ضمانت مستقل، ضمانتنامه مستقل نامیده میشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، ماده (282) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (283) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 283 ـ ضامن میتواند برای تضمین بازپرداخت مبالغ پرداختشده به موجب ضمانتنامه، از مضمونٌعنه تقاضای ضمانتنامه کند. این ضمانتنامه که به وسیله خود مضمونٌعنه یا به درخواست وی صادر میشود ضمانتنامه متقابل نام دارد و جز در موارد مصرح تابع احکام ضمانتنامه مستقل است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، ماده (283) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (284) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 284 ـ تعهدات ناشی از ضمانتنامه موضوع این مبحث، مستقل از تعهدات متقابل ذینفع و متقاضی که ناشی از قرارداد اصلی است و همچنین مستقل از تعهد متقاضی در برابر صادرکننده، معتبر است. هرگونه اشارهای که در ضمانتنامه به تعهدات متقابل ذینفع و متقاضی ناشی از قرارداد اصلی گردد، خللی به مستقل بودن ضمانتنامه وارد نخواهد کرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 215 نفر، ماده (284) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (285) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 285 ـ ضمانتنامه مستقل باید علاوه بر مهر و امضای صادرکننده مشتمل بر موارد زیر باشد:
1 ـ درج عبارت «ضمانتنامه مستقل» بر روی سند
2 ـ هویت و نشانی متقاضی (مضمونٌعنه)
3 ـ هویت و نشانی صادرکننده (ضامن)
4 ـ هویت و نشانی ذینفع (مضمونٌله)
5 ـ تاریخ صدور به روز و ماه و سال
6 ـ مبلغ ضمانتنامه
7 ـ تاریخ خاتمه اعتبار ضمانتنامه یا واقعه منتج به خاتمه اعتبار ضمانتنامه
8 ـ تاریخ و شرایط مطالبه مبلغ و مدارک لازم برای احراز شرایط عندالاقتضاء
9 ـ شرایط تغییر مفاد ضمانتنامه
10 ـ مشخصات قرارداد اصلی
11 ـ مشخصات ضمانتنامه متقابل در صورت وجود
12 ـ قابلیت تمدید یا عدم تمدید ضمانتنامه و بیان نحوه تمدید در صورت قابل تمدید بودن.
تبصره ـ هرگونه شرطی مبنی بر پرداخت وجه ضمانتنامه بدون درخواست ذینفع، یا تمدید آن به نحو خود به خود ممنوع است. تمدید ضمانتنامه در هر حال منوط به موافقت صادرکننده است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، ماده (285) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (286) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 286 ـ اگر تاریخ اعتبار ضمانتنامه مستقل در آن ذکر نشود تا پنجسال از تاریخ صدور اعتبار دارد. چنانچه ضمانتنامه متقابل فاقد مدت باشد، مدت اعتبار آن برابر با یکسال پس از تاریخ اعتبار ضمانتنامه اصلی خواهد بود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (286) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (287) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 287 ـ هر شرطی که استقلال ضمانتنامه مستقل را تغییر دهد بیاثر است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، ماده (287) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (288) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 288 ـ ضمانتنامه مستقل به محض صدور غیرقابل برگشت است، حتی اگر صریحاً در آن قید نشده باشد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 212 نفر، ماده (288) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (289) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 289 ـ به محض اینکه ضمانتنامه مستقل به متقاضی یا نماینده وی تسلیم شد، صادرشده محسوب میشود، مگر آنکه در ضمانتنامه بهنحو دیگری توافق شود. ارسال ضمانتنامه برای متقاضی یا نماینده وی در حکم تسلیم است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 212 نفر، ماده (289) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (290) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 290 ـ به محض صدور ضمانتنامه و تا قبل از انقضای اعتبار آن ذینفع میتواند با ارائه ضمانتنامه مبلغ آن را مطالبه کند، مگر آنکه در ضمانتنامه زمان و یا شرایط خاصی برای مطالبه تعیین شود.
تبصره ـ به جز درج تاریخ یا قید گذشت زمان معین، ضمانتنامه نباید حاوی شرطی باشد که نتوان برای احراز تحقق آن شرط، مدرکی ارائه کرد. در صورت وجود چنین شرطی یا در مواردی که مدرک احراز شرط معین نشده باشد و سوابق موجود نزد ضامن نیز نتواند تحقق شرط را اثبات نماید، ضامن باید بدون توجه به آن شرط وجه را پرداخت کند. همچنین پرداخت ضمانتنامه نباید منوط به ارائه مدرکی شود که متقاضی صادرکننده انحصاری آن است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، ماده (290) و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (291) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 291 ـ هر یک از ذینفع و متقاضی میتواند با رعایت شرایطی که عندالاقتضاء برای تغییر ضمانتنامه پیشبینی شده است تغییر آن را تقاضا نماید. در این صورت ضامن مکلف است درخواست تغییر را برای طرف دیگر ارسال کرده و موافقت کتبی وی را درخواست کند. در صورت موافقت کتبی ذینفع یا متقاضی، از لحظه صدور اصلاحیه وفق ماده (289) این قانون، ضمانتنامه اصلاحشده تلقی میشود، مگر آنکه در متن موافقتنامه به نحو دیگری توافق گردد. چنانچه ذینفع یا متقاضی در گذشته یا بهصورت کتبی با اصلاحیه موافقت نکردهباشد، از لحظهای که صادرکننده ضمانتنامه اعلامیه پذیرش اصلاحیه بهوسیله ذینفع یا متقاضی را دریافت میکند، ضمانتنامه اصلاحشده تلقی میشود. مگر آنکه بر خلاف آن توافق شده باشد.
تبصره ـ در مواردی که تغییر ضمانتنامه، تعهدات صادرکننده را تغییر دهد، موافقت صادرکننده برای تغییر لازم است. با وجود این چنانچه تغییر به دلیل پرداخت بخشی از وجه ضمانتنامه یا سررسید شدن تاریخ یا واقع شدن شرایط مندرج در آن تقاضا گردد، صادرکننده مکلف به تغییر است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، ماده (291) و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (292) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 292 ـ تغییر ضمانتنامه مستقل تأثیری به زیان تأییدکننده ضمانتنامه ندارد، مگر اینکه وی بهطور کتبی موافقت کردهباشد. تأییدکننده ضمانتنامه شخصی است که اجرای مفاد ضمانتنامه بهوسیله ضامن را تعهد میکند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 212 نفر، ماده (292) و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (293) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 293 ـ ضمانتنامه مستقل در صورتی قابل انتقال است که صراحتاً عبارت «قابل انتقال» در آن درج شده باشد. انتقال ضمانتنامه با موافقت صادرکننده و پس از اخطار» (رئیس ـ اخطاریه است) آقای دکتر! «اخطار» اصلاح کردند «انتقالدهنده به ضامن مبنی بر اینکه انتقالگیرنده جانشین حقوق و تعهدات او در رابطه پایه شده است محقق خواهد شد».

علی اردشیرلاریجانی
این عبارت را خودتان هم فهمیدید چه شد؟ «اخطار به انتقالدهنده به ضامن».

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«پس از اخطار انتقالدهنده به ضامن مبنی بر اینکه انتقالگیرنده جانشین حقوق و تعهدات او در رابطه پایه شده است محقق خواهد شد».

علی اردشیرلاریجانی
عبارت نقص دارد، مفهومش چیست؟ این عبارت، عبارت نارسایی است، به نظرم جمله را طولانی نوشتید قابل فهم نیست. (نوروزی ـ اخطار است) «اخطاریه» را فهمیدیم این عبارت بعدی را ببینید، چون جمله را طولانی نوشتید مفهوم را خوب نمیرساند. «با وجود این چنانچه تغییر به دلیل پرداخت بخشی از وجه ضمانتنامه یا سررسید شدن تاریخ یا واقع شدن شرایط مندرج در آن ضمانتنامه مستقل در صورتی قابل انتقال است که صراحتاً عبارت «قابل انتقال» در آن درج شده باشد. انتقال ضمانتنامه با موافقت صادرکننده و پس از اخطار انتقالدهنده به ضامن مبنی بر اینکه انتقالگیرنده جانشین حقوق و تعهدات او در رابطه پایه شده است محقق خواهد شد». عبارت خوب روشن نیست. معنیاش را بفرمایید ما بفهمیم چه داریم تصمیم میگیریم. آن «اخطار به» هم نیست، میشود «از اخطار انتقالدهنده به ضامن»، بفرمایید.

علیرضا عالی پناه
نمایندگان محترم عنایت بفرمایید! در ماده (293) یک اصل در صدر ماده مقرر شده است، این ماده میگوید ضمانتنامه مستقل اصولاً قابل انتقال نیست، قابل انتقال بودنش نیازمند به تصریح است، این صدر ماده است که روشن است. اما حالا وقتی یک ضمانتنامهای صادر شد که عبارت قابل انتقال در آن درج شده بود و قابل انتقال شد در آن صورت چه اتفاقی خواهد افتاد، نحوه انتقال ضمانتنامه به چه صورت است؟ ادامه ماده (293) مقرر میکند که انتقال ضمانتنامه در این صورت نیازمند دو عمل است: 1 ـ موافقت صادرکننده، 2 ـ اخطار انتقالدهنده به ضامن.

علی اردشیرلاریجانی
پس «در رابطه پایه شده است» را بردارید عبارت رسا بشود. میشود «پس از اخطار انتقالدهنده به ضامن مبنی بر اینکه انتقالگیرنده جانشین حقوق و تعهدات او است محقق خواهد شد».

علیرضا عالی پناه
آقای دکتر! ضمان بر مبنای یک رابطه پایه انجام شده، باید بگوید این جانشین آن شده.

علی اردشیرلاریجانی
این را گفتید، توجه بفرمایید! «در صورتی محقق است که تعهدات او در رابطه پایه»، «پس از اخطار انتقالدهنده به ضامن مبنی بر اینکه انتقالگیرنده جانشین حقوق و تعهدات او در زمینه»، «در رابطه پایه شده است» یک قدری روشن نیست. مثلاً «مشروط بر اینکه تعهدات او در رابطه پایه انجام گیرد». میخواهید این را هم به کمیسیون ارجاع بدهیم عبارتش را رسا کنید، روشن بشود.
حضار 214 نفر، ماده (293) را به کمیسیون ارجاع میدهیم که یک قدری روشنتر بشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. حذف نکنند، ابهامش را رفع کنند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (294) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 294 ـ هر یک از اطراف ضمانتنامه مستقل، میتواند برای انجام وظایف و اختیارات خود به سایر طرفهای ضمانت یا اشخاص ثالث فقط بهطور رسمی وکالت دهد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (294) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (295) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 295 ـ درصورتی که صادرکننده یا هر شخص دیگری که باید مبلغ ضمانتنامه را پرداخت کند، از سوی ذینفع اخطاری» آقای رئیس! اینجا «اطلاعیه» را «اخطاری» کردند «مبنی بر انتقال ضمانتنامه به شخص ثالث دریافت کند و براساس آن تمام یا بخشی از مبلغ ضمانتنامه را به وی بپردازد، به همان میزان از تعهدات ناشی از ضمانتنامه بری میشود».

محمدرضا تابش

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به همین ماده اخطار دارید بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای محمدرضا تابش بفرمایید.

محمدرضا تابش
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار من اصل پانزدهم قانون اساسی است راجع به همین ماده و بسیاری از موادی که طی شد و بررسی خواهد شد. همکاران عزیز خستهنباشند و انشاءالله ملت شریف ایران از ایام عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین بهرهمند بشوند.
اصل پانزدهم قانون اساسی میگوید زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است، آقای دکتر عزیز و همکاران ارجمند! گرچه لایحه تجارت از بار حقوقی و فقهی بالایی برخوردار است، اما ما در اصل باید فارسی را پاس بداریم. بسیاری از کلماتی که در این لایحه تا الان که بررسی کردیم به کار برده شده کلمات عربی است، هیچکس هم هیچ حساسیتی ندارد و شورای نگهبان هم انشاءالله حساسیت بیشتر داشته باشد. همانطور که ما برخی از جلسات مجلس را معطل میکنیم که یک معادل کلمه انگلیسی که خیلی هم کلمه جاافتادهای است در متون قانونی بگنجانیم انشاءالله هم کمیسیون در بررسی موادی که ارجاع شده این خلأ را رفع کند و هم شورای محترم نگهبان به این امر توجه داشته باشد. ما در هر صورت طبق قانون اساسی باید کلمات فارسی را در متون قانونی به کار ببریم، حالا یا این کلمات هست که جایگزین بشود، اگر هم نیست فرهنگستان جایگزین آن را پیشنهاد بدهد و انشاءالله لحاظ بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. اولاً خیلی از این اصطلاحات همانطور که فرمودید جنبه حقوقی و فقهی دارد و معادلش هم ساده نیست، لذا متعارف است، در بین تجار و حقوقدانان این کلمات را استفاده میکنند. ثانیاً این حساسیتی که ما با کلمات لاتین داریم نسبت به عربی نداریم، چون (50) درصد زبان ما کلمات عربی است، زبان قرآن است و کلمات عربی با زبان فارسی عجین شده و این نکتهای که شما میفرمایید بیشتر ناظر به کلمات لاتین است. ضمان و اینها عربی است، مقصودشان اینجا همین است، در قانون مدنی هم هست.
حضار 218 نفر، ماده (295) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (296) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 296 ـ تقاضای پرداخت مبلغ ضمانتنامه باید با رعایت شرایط مندرج در ضمانتنامه و این قانون انجام شود. تقاضای پرداخت مبلغ ضمانتنامه بهمنزله اقرار ذینفع به موارد زیر است:
1 ـ کلیه اسناد ارائهشده منطبق با مقررات است و هیچیک از آنها مجعول و غیرواقعی نیست؛
2 ـ هیچ پرداخت یا تعهد پرداختی درباره اسناد ارائهشده انجام نشده است.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اخطار دارند، جناب آقای علیرضا رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند و عرض تسلیت ایام سوگواری آقا اباعبدالله الحسین. جناب آقای دکتر لاریجانی! اخطار من اصل چهلم قانون اساسی قاعده لاضرر است. اصل چهلم اعلام میکند که «هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد». در این ماده اعلام میکند تقاضای پرداخت مبلغ ضمانتنامه به منزله اقرار ذینفع به این است که هیچکدام از این اسناد مجعول نیست. حالا بر فرض اولاً اینکه جعلی بودن اسنادی که تابع ضمانتنامه یک موضوع جداگانه است. به صرف تقاضای پرداخت ضمانتنامه قاعدتاً باید انجام بشود که ماده (296) هم همین را گفته، ولی اینکه تقاضای پرداخت معادل اقرار به عدم جعلی بودن این اسناد است قاعدتاً این خلاف قاعده لاضرر است و ممکن است یک سندی جعلی باشد و مطمئن هم نباشد کس دیگری ذینفع باشد و در واقع این جعلی بودن سند را جای دیگری علیه آن بخواهند استفاده بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای رحیمی! دو تا شرط گذاشتند همین نکتهای که الان گفتید در آن آمده که کلیه اسناد ارائهشده مطابق با مقررات و هیچیک از آنها مجعول و غیرواقعی نباشد.

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، به شرط اینکه این اسناد واقعی باشند، اخطار وارد نیست. حضار 218 نفر، ماده (296) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (297) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 297 ـ تقاضای پرداخت ضمانتنامه متقابل باید همراه اخطاریهای از طرف ذینفع آن مبنی بر دریافت مطالبه وجه ضمانتنامه مستقل مربوط مطابق با شرایط آن است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، ماده (297) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (298) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 298 ـ پرداخت مبلغ ضمانتنامه و ارائه اسناد مندرج در آن باید حداکثر تا روز انقضای مدت اعتبار ضمانتنامه و در محل صدور آن از صادرکننده یا نماینده او تقاضا شود، مگر اینکه در ضمانتنامه بهنحو دیگری مقرر گردد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (298) را به رأی می¬گذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (299) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 299 ـ انقضای اعتبار ضمانتنامه مستقل ممکن است در تاریخ مشخصی باشد یا به تحقق شرط معینی موکول شود. اگر هر دو ذکر شود هر یک زودتر اتفاق افتد تاریخ انقضاء اعتبار ضمانتنامه خواهد بود، مگر بر خلاف آن توافق شده باشد.
آقای دکتر! «هریک که زودتر»، «که» لازم دارد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 220 نفر، ماده (299) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (300) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 300 ـ تقاضای پرداخت بخشی از مبلغ ضمانتنامه یا پرداخت مبلغ آن در چند مرحله ممکن است، مشروط بر آنکه این امر در ضمانتنامه پیشبینی شود. در صورتی که متقاضی وثیقهای درخصوص ضمانتنامه به صادرکننده داده باشد، با بازپرداخت هر بخش از مبالغی که ضامن به مضمونٌله پرداخته است میتواند به نسبت، خواهان آزاد شدن وثیقه خود گردد مشروط برآنکه وثیقه قابلیت تفکیک داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای عالی¬پناه! این همانجایی است که با آن پیشنهادی که آقای قاضیپور دادند میتوانید یکی کنید، یعنی این هم از همان اعداد است. ملاحظه بفرمایید! توضیحتان مفید بود، خیلی ممنون.
حضار 219 نفر، ماده (300) را به رأی می¬گذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (301) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 301 ـ صادرکننده باید تقاضای پرداخت ذینفع و اسناد ضمیمه آن را بررسی کند و در حدود عرف، اصالت اصل سند و اسناد ضمیمه آن و مطابقت آنها با اسناد ذکرشده در ضمانتنامه را در روابط داخلی حداکثر تا یک هفته و در روابط بینالمللی حداکثر تا یکماه از تاریخ درخواست پرداخت، احراز و تعهد خود را ایفا کند. ایفای تعهد با تأدیه مبلغ مندرج در ضمانتنامه محقق میشود و ممکن است، حسب دستور ذینفع، از طریق صدور حواله، قبول و پرداخت برات یا امثال آن انجام گیرد.
تبصره 1 ـ چنانچه ضمانتنامه متضمن شرطی دال بر ارائه اسناد و مدارک نباشد، در صورت مطالبه وجه ضمانتنامه توسط ذینفع، صادرکننده موظف است پس از وصول درخواست مطالبه، تا چهل و هشت ساعت مبلغ ضمانتنامه را به ذینفع پرداخت نماید.
تبصره 2 ـ صادرکننده مکلف است به محض تقاضای پرداخت ضمانتنامه از سوی ذینفع این موضوع را به موجب اخطار به اطلاع متقاضی و ضامن متقابل در صورت وجود برساند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (301) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (302) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 302 ـ چنانچه مطالبه مبلغ به ارائه اسنادی منوط شود و صادرکننده اسناد ارائهشده را با اسناد ذکرشده در ضمانتنامه مغایر تشخیص دهد، باید ظرف مدت سه روز مراتب را همراه دلایل رد به صورت کتبی به اطلاع ذینفع برساند. صادرکننده باید به تقاضای ذینفع اصل اسناد را مسترد کند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (302) را به رأی می¬گذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (303) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 303 ـ قبول هیچ یک از اسناد به وسیله صادرکننده نباید به امضاء یا تأیید متقاضی صدور ضمانتنامه یا امضای شخص ثالث منوط شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، ماده (303) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (304) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 304 ـ در مواردی که اسناد ارائهشده مجعول یا وقوع جرمی در مورد آنها محرز باشد، پرداخت وجه متوقف میشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 216 نفر، ماده (304) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (305) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 305 ـ چنانچه ضمانتنامه متضمن شرطی دال بر ارائه اسناد و مدارک باشد، مؤسسه اعتباری» (آقای دکتر اینجا مؤسسه اعتباری می¬شود «ضامن») «بر مبنای ظاهر اسناد و مدارک ارائهشده در حد عرف بانکداری عمل مینماید و هیچگونه تعهد یا مسئولیتی در این خصوص از جمله موارد زیر ندارد:
1 ـ اصالت و صحت هرگونه امضاء، مدارک، اسناد و اطلاعات ارائهشده؛
2 ـ هرگونه اظهارات کلی یا خاص درخصوص مدارک و اسناد ارائهشده؛
3 ـ وجود کالا یا خدمات و همچنین شرح، مقدار، وزن، کیفیت، بستهبندی، تحویل و ارزش آنها و سایر کارهای اجرایی یا آماری که در اسناد و مدارک، به آنها اشاره شده است؛
4 ـ حسن نیت، فعل یا ترک فعل، اعتبار مالی و شخصی صادرکننده اسناد و مدارک».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، ماده (305) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (306) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 306 ـ درصورتی که صادرکننده، اسناد ارائهشده یا تقاضای پرداخت ذینفع را بدون توجیه قابل قبول رد کند، ملزم به جبران کلیه خسارات واردشده به ذینفع و متقاضی است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 218 نفر، ماده (306) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (307) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 307 ـ درصورتی که صادرکننده، مبلغ ضمانتنامه مستقل را مطابق شرایط ضمانتنامه پرداخت کند، متقاضی باید مبالغ زیر را به وی بپردازد:
1 ـ مبلغ مندرج در ضمانتنامه تا سقفی که به ذینفع پرداخت شده است.
2 ـ کارمزدی که ممکن است برای پرداخت معین شده باشد.
3 ـ هزینهها و خساراتی که صادرکننده در اثر انجام تعهدات ناشی از ضمانتنامه متحمل شده است. طرفین میتوانند در این خصوص بر مبلغ مقطوعی بهعنوان خسارت توافق کنند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 220 نفر، ماده (307) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (308) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 308 ـ در صورت فقدان، سرقت یا از بین رفتن ضمانتنامه صادرکننده به تقاضای ذینفع ملزم به صدور نسخه جایگزین (المثنی) یا عندالاقتضاء پرداخت مبلغ ضمانتنامه میباشد. در صورت صدور نسخه جایگزین باید عبارت «نسخه جایگزین (المثنی)» بر روی ضمانتنامه درج گردد.

احد آزادی خواه

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اخطار دارند، جناب آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت به همکاران عزیز، تسلیت ایام غمبار محرم حسینی خدمت ملت عزیز ایران اسلامی.
آقای رئیس! اصل چهلم قانون اساسی را حقیر اخطار دارم، صدر ماده (308) «در صورت فقدان، سرقت یا از بین رفتن ضمانتنامه»، عامل فقدان یا سرقت را معین نکرده که توسط سهلانگاری یا اهمالکاری چه کسی این اتفاق افتاده باشد و در ادامه ماده حکمی که صادر کرده علیه فرد مشخص حقیقی یا عنوان معینی حکم صادر کرده که در واقع این اضرار به غیر است. ما اول باید بدانیم عامل این فقدان یا همینطور سرقت چه کسی بوده و از روی سهلانگاری چه کسی اتفاق افتاده مبتنی بر آن تصمیم بگیریم. در غیر اینصورت این اضرار به غیر است و خلاف قانون اساسی است.

علی اردشیرلاریجانی
اینجا گفته «در صورت فقدان، سرقت یا از بین رفتن ضمانتنامه»، «نسخه جایگزین (المثنی) یا عندالاقتضاء پرداخت مبلغ ضمانتنامه میباشد»، این اضرار به چه کسی است؟ گفته نسخه المثنی صادر بشود، چه اضراری دارد؟ به نظر نمیآید اشکالی داشته باشد.
حضار 221 نفر، ماده (308) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (309) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 309 ـ صادرکننده ضمانتنامه در موارد زیر از پرداخت وجه به ذینفع خودداری میکند:
1 ـ چنانچه اسناد ارائهشده صحیح نباشد یا مجعول باشد.
2 ـ چنانچه وجه ضمانتنامه طبق شرایط مندرج در آن قابل مطالبه نباشد.
3 ـ چنانچه مطالبه وجه هیچ مبنای ممکن و قابل تصوری نداشته باشد مانند موارد زیر:
3 ـ1 ـ واقعه یا خطری که ضمانتنامه مستقل به منظور حمایت ذینفع در برابر آن صادر شده است مسلماً رخ نداده باشد.
3 ـ2 ـ تعهد پایه توسط دادگاه باطل اعلام شده باشد، مگر اینکه در ضمانتنامه تصریح شده باشد بطلان تعهد پایه نیز تحت پوشش ضمانتنامه قرار دارد.
3 ـ 3 ـ تعهد پایه بدون تردید با رضایت ذینفع اجراء شده باشد.
3 ـ 4 ـ به تشخیص دادگاه تقصیر ذینفع آشکارا مانع اجرای تعهد پایه شده باشد.
4 ـ در مورد ضمانتنامه متقابل، هرگاه ذینفع ضمانتنامه متقابل به عنوان صادرکننده ضمانتنامه مستقل مربوط، وجه آن را با سوءنیت پرداخته باشد.
تبصره ـ متقاضی ضمانتنامه میتواند در موارد مذکور در بندهای (1)، (2) و (3) این ماده از دادگاه صدور دستور موقت مبنی بر عدم پرداخت ضمانتنامه را تقاضا نماید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای عالیپناه، آقای نوروزی! شما این تعهد پایه را جایی تعریف کردید؟ به هر حال یک جایی در قانون باید میگفتید. این ترمینولوژیهایی است که از جاهای دیگر میگویید استفاده میشود، یک جایی در قانون باید تعریف میکردید. در این قانون که شما همه چیز را گفتید باید تعریف میکردید. (رحیمی ـ تعهد اصلی که مبنای تعهدنامه است) مقصودتان تعهد اصلی است؟ (عالیپناه ـ آقای دکتر! ضمانت همیشه مبتنی بر یک تعهد قبلی است، این تعهد قبلی را در اصطلاح تعهد پایه می¬گویند) همین را تعریف میکردید، همین الان که ابهام وجود دارد برای تجار هم این ابهام به وجود میآید. حالا این ارجاعی که ما دادیم همینکه میگویید تعهد قبلی، این را در ارجاعی که دادیم یک جایی بیاورید و تعهد پایه را تعریف کنید. (عالیپناه ـ 281 را ملاحظه بفرمایید) نوشتیم (رابطه مبنایی مستقل از رابطه مبنایی همان رابطه پایه است) باید این را بگویید رابطه مبنا مستقل از رابطه مبنایی بین مضمونعنه و مضمونله است. این واژه را در قانون باید تعریف میکردید، این نقص است. حالا آن قسمتی که ما ارجاع دادیم این تعریف پایه را بگویید. یک عبارت دیگر هم به نام «تقصیر سنگین» داشتیم. حالا باید تعریف میکردید. وقتی شما تعریف نمیکنید در دادگاه هر قاضی یکطور تصور میکند. یک واژهای باید بنویسید که آنوقت آقای ابطحی هم این نکته را گفتند. این تعهد پایه را حتماً در ارجاعی که ما به کمیسیون دادیم این را اضافه کنید و به عنوان یک ماده بیاورید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در تبصره «متقاضی ضمانتنامه از دادگاه میتواند» اگر «از دادگاه» را ابتدای تبصره بیاوریم به نظر متن شفافتر میشود. میشود «ضمانتنامه میتواند از دادگاه در موارد مذکور در بندهای (1)، (2) و (3) این ماده».

علی اردشیرلاریجانی
بله، عبارت رساتر میشود. حضار 216 نفر، ماده (309) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (310) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 310 ـ در صورتی که صادرکننده به دلیل حوادث خارجی غیرقابل پیشبینی و غیرقابل رفع یا دستور مقام قضائی نتواند مبلغ ضمانتنامه را پرداخت کند و مدت اعتبار ضمانتنامه نیز در این مدت منقضی شده باشد، ضمانتنامه تا سی روز پس از رفع موارد مذکور معتبر خواهد بود. چنانچه ذینفع پیش از تاریخ بروز حادثه یا پیش از تاریخ وصول دستور مقام قضائی مبنی بر عدم پرداخت، درخواست مطالبه وجه ضمانتنامه را به صادرکننده یا ضامن ارائه نموده باشد، صادرکننده موظف است پس از رفع موارد مذکور مطابق مقررات این قانون، وجه ضمانتنامه را به ذینفع پرداخت نماید.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! تذکر را اجازه میفرمایید؟ (رئیس ـ بفرمایید) جناب آقای سلیمی اخطار دارند و آقای کاتب تذکر دارند.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از صبح بنده تذکر (75) داشتم. ببینید! براساس نص ماده (75) باید بدون رعایت نوبت، تا پنج دقیقه هم بنده وقت دارم. (رئیس ـ آن ماده 75 را بخوانید) متن این است که «اگر در جلسه رسمی ضمن نطق یا مذاکره صریحاً یا تلویحاً» اینجا صریحاً اسم بنده را بردند، نسبت سوء هم دادند، حالا من توضیح میدهم. (رئیس ـ ادامهاش را بخوانید) «نسبت سوئی به یکی از نمایندگان داده شود ایشان برای رفع اشتباه در همان جلسه یا جلسه بعد اجازه دارد» (رئیس ـ «یا جلسه بعد»، ما تصمیم گرفتیم جلسه بعد به شما وقت بدهیم) بدون رعایت نوبت، پس شما بعد از ظهر به بنده وقت میدهید.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده

غلامرضا کاتب
تذکر متفرقه
جناب آقای دکتر لاریجانی! اینجا گفته «در صورتی که صادرکننده ضمانتنامه به دلیل حوادث خارجی» حوادث خارجی مشخص است. «و غیرقابل پیشبینی» هم مشخص است (رئیس ـ ماده چند را تذکر میدهید؟) ماده (153) رفع ابهام است. (رئیس ـ رفع ابهام اگر داشتید می¬نوشتید، بنویسید به من بدهید) آقای دکتر! فرصت نمیشود، چون تند می¬خوانید، وگرنه اگر وقت باشد خدمت شما می¬آییم، (رئیس ـ الان ابهامتان چیست؟) ببینید! اینجا من از همکاران هم پرسیدم این «غیرقابل رفع» اصلاً روشن نیست و ابهام دارد. منظورش از غیرقابل رفع چیست؟ اگر غیرقابل رفع مربوط به حوادث خارجی که سیل، زلزله و اینها است که مشخص است، غیرقابل پیشبینی هم مشخص است. این غیرقابل رفع هزارگونه برداشت از آن میشود و واقعاً ما که به عنوان نماینده ملت هستیم خودمان به عنوان یک خواننده متوجه نمیشویم منظور از غیرقابل رفع اینجا چیست. استدعایم این است که یا روشن بکنید و این غیرقابل رفع شفاف بشود که یعنی چه.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودتان از غیرقابل رفع موارد فورسماژور است؟ (نوروزی ـ غیرقابل اجتناب است) ترجمهاش اینطور است. مقصودشان موارد فورسماژور است.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! علیایحال این روشن بشود، چون ما همراه قانون نمیرویم برای مردم توجیه کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
اینجا توضیح میدهند مقصودشان فورسماژور است. حضار 212 نفر، ماده (310) را به رأی می¬گذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (311) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 311 ـ هر کس با علم به بلاجهت بودن وصول مبلغ ضمانتنامه آن را وصول کند، به جزای نقدی از نصف تا کل مبلغ ضمانتنامه و جبران خسارت زیاندیده محکوم خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، ماده (311) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (312) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 312 ـ مقررات این فصل نافی اختیارات مراجع ذیصلاح در تنظیم دستورالعمل اجرایی ناظر بر ضمانتنامههای بانکی ناشی از سیاستهای پولی و بانکی نیست.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، ماده (312) را به رأی می¬گذاریم. یعنی آن مقررات و دستورالعملهایی که بانکها میدهند باید در چهارچوب همین قانون باشد؟ این باید مشخص باشد، ما الان قانون داریم تصویب میکنیم، بعد میگویید این نافی این نیست که مراجع ذیصلاح دستورالعمل اجرایی بدهند. این دستورالعمل اجرایی باید در چهارچوب این قانون باشد. در صورتجلسه قید بشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (313) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فصل دوازدهم ـ اعطای امتیاز کسب و کار (فرانچایز)
ماده 313 ـ اعطای امتیاز کسب و کار (فرانچایز) قراردادی است که به موجب آن، دارنده یک کسب و کار حق استفاده از مالکیت فکری خود در آن کسب و کار مانند نام و علامت تجارتی و دانش فنی را به منظور راهاندازی و انجام همان کسب و کار تحت همان نام و علامت و با شرایط معین و با کمک و تحت نظارت مستمر خود در محدوده جغرافیایی معین به دیگری اعطاء میکند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 213 نفر، ماده (313) را به رأی می¬گذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (314) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 314 ـ امتیازگیرنده مستقل بوده و به نام و حساب خود فعالیت میکند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 214 نفر، ماده (314) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (315) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 315 ـ طرفین قرارداد موظف هستند تا قرارداد اعطای امتیاز و هر نوع تغییر در مفاد آن را نزد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت برسانند. قراردادی که برای ثبت به مرجع ثبت ارائه میشود، حداقل باید شامل موارد زیر باشد:
1 ـ هویت طرفین قرارداد.
2 ـ نام و مشخصات کسب و کار.
3 ـ مابهازای امتیاز اعطاءشده و هزینههای مرتبط از قبیل هزینه تبلیغات، هزینه ارتقاء.
4 ـ تعهدات امتیازدهنده.
5 ـ تعهدات امتیازگیرنده.
6 ـ مشخصات مالکیت فکری اعطاءشده.
7 ـ تعیین تکلیف درخصوص امکان واگذاری کسب و کار به شخص دیگر و شرایط آن در صورت امکان.
8 ـ نوع و مشخصات کمکهای اعطائی از سوی امتیازدهنده.
9 ـ مدت زمان قرارداد و شرایط راجع به تمدید آن.
10 ـ حقوق و تکالیف طرفین پس از خاتمه یا انقضای قرارداد.
11 ـ انحصاری یا غیرانحصاری بودن قرارداد.
12 ـ تعیین تکلیف کسب و کار در صورت فوت امتیازگیرنده.
13 ـ تکلیف قرارداد در صورت تغییر یا انقضای مالکیت فکری در طول مدت قرارداد.
14 ـ نحوه تبلیغات به خصوص امکان یا عدم امکان تبلیغ در خارج از حوزه جغرافیایی.
آقای دکتر! پیشنهاد داریم، آقای حاجی مطرح میکنید؟ بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! ما هنوز علت اینکه کمیسیون و همچنین پیشنهاددهنده لایحه که دولت است نمیدانیم چرا تعداد مواد را اینقدر زیاد کردند. هنوز برای ما این مشخص نشده (رئیس ـ تعدادش زیاد است، قانون تجارت قبلی هم زیاد بود) میدانم، ولی شاید اگر یک مقداری مانع حقوقی نداشت و ادغام میکردند شاید به یکسوم کاهش پیدا میکرد و الان از این بابت شما مواد (315) و (316) را ملاحظه بکنید، خیلی راحت در یک ماده میتواند مطرح بشود. لذا پیشنهادی که بنده دارم این است، البته در متن چاپی درست چاپ نشده، ولی منظور این است در سطر دوم آنجایی که گفته «اسناد و املاک کشور» که گفته مفاد آن را نزد سازمان ثبت اسناد کشور به ثبت برساند در پرانتز بیاید «منظور دفتر ثبت تجاری است» و بعد از «به ثبت برساند» این جمله اضافه بشود «در غیر اینصورت محل کسب و کار مهر و موم خواهد شد». اگر این را اینجا اصلاح بکنیم دیگر نیازی به ماده (316) نخواهد بود که پیشنهاد حذف آن را به همین جهت که اگر این مصوب شد پیشنهاد حذف آن را بدهیم. اگر مصوب نشد که آن (316) هم جای خودش باشد.

علی اردشیرلاریجانی
میخواهید ادغام بکنید، مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای عبداله رضیان مخالف هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادی که آقای حاجیدلیگانی دادند چیزی را اضافه کردند بعد از اینکه به ثبت برساند در غیر اینصورت محل کسب و کار مهر و موم خواهد شد برخلاف قواعد حقوقی است و در ماده بعدی، ماده (216) به این موضوع اشاره شده، به اعتقاد من اینکه چنین چیزی اضافه بشود، موضوعیت ندارد و چون در ماده (216) اشاره شده بنابراین ضرورتی به این ندارد که اینجا دوباره این اضافه بشود.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
لازم میدانم از رئیس محترم مجلس در ارتباط با اینکه این قانون را بعد از سالها در دستور کار قرار دادند تشکر بکنم و انشاءالله مشکلات بحث تجارت حل بشود، البته ابهاماتی هم بوده و امیدواریم در اصلاحیهای که شورای محترم نگهبان میدهد آن ابهامات و ایراداتی که تذکراتی داده شده ولی شاید توجه نشد برطرف بشود.
اما در این موضوعی که جناب آقای حاجی پیشنهاد دادند، یکی از مسائلی که مطرح است این است که ما داریم مواد این قانون را همینطور اضافه میکنیم و اشاره فرمودند اگر اینجا این بحث دفتر ثبت تجاری و در غیر اینصورت اگر دفتر ثبت تجاری نشود، یعنی به ثبت نرسد محل کسب و کار مهر و موم میشود، جلوی یکسری تخلفات گرفته میشود، یعنی الان ما افرادی داریم که اینها ثبت نکردند و تخلفاتی انجام میدهند. این تأکیدی که ایشان برای مهر و موم محل کسب و کار داشتند میتواند راهگشا باشد و اشاره هم فرمودند که اینجا چون مخالف محترم تنها مخالفتی که داشتند این بود که این موضوع در ماده (316) آمده، ایشان هم فرمودند اگر اینجا ثبت بشود، دیگر ماده (316) نیاز نیست و پیشنهاد حذفش هم داده شده، چون در ماده (316) تکرار میشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
سلام علیکم و رحمه الله
سروران محترم توجه بفرمایید. اینجا بحث مالکیت فکری یا مالکیت صنعتی که مطرح شده است انشاءالله ما در طی (156) ماده بلافاصله بعد از این خدمتتان تقدیم خواهیم کرد. ببینید! یک مرتبه است که من اختراع خودم را به کسی واگذار میکنم، ما میخواهیم ببینیم آن جایگاهی که ثبت اختراعم را به کسی واگذار میکنم در کدام سازمان باید ثبت بشود؟ آیا در ثبت اسناد کشور، در وزارت دادگستری، وزارت صنعت، معدن و تجارت، در یک سازمان مستقل؟ اینجا بحث این است که در سازمان ثبت اسناد باشد که از (100) سال قبل در سازمان ثبت اسناد بوده و الان هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 214 نفر، پیشنهاد آقای حاجی این بود که این ماده (315) را یک جملهای اضافه کنیم که ماده (316) حذف بشود. این را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 213 نفر، ماده (315) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (71) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (316) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 316 ـ اعطای امتیاز کسب و کار باید در دفتر ثبت تجارتی به ثبت برسد. در غیر این صورت محل کسب و کار امتیاز گیرنده مهر و موم (پلمب) خواهد شد. ثبت مذکور منوط به ارائه گواهی ثبت قرارداد اعطای امتیاز مطابق ماده (315) این قانون است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 212 نفر، ماده (316) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (317) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 317 ـ مرجع ثبت، مفاد بندهای (1)، (2)، (6)، (7)، (9) و (11) ماده (315) این قانون و هر نوع تغییر درخصوص آنها را در روزنامه رسمی منتشر میکند. در صورت عدم ثبت قرارداد، طرفین نمیتوانند به ضرر اشخاص ثالث ناآگاه به مفاد قرارداد استناد نمایند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، ماده (317) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (318) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 318 ـ امتیازدهنده باید حقوق مالکیت فکری موضوع قرارداد اعطای امتیاز کسب و کار را به شکل قانونی کسب کرده و در مواردی که الزام به ثبت آن وجود دارد، آن را به ثبت برساند. امتیازدهنده ضامن اعتبار این حقوق در طول دوره قرارداد است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، ماده (318) را به رأی میگذاریم. (قاضیپور ـ مالکیت فکری چه؟ یعنی مالکیت فکری تعریف ندارد) مالکیت فکری تعریف دارد، برایش قانون داریم. (قاضیپور ـ مالکیت معنوی چه؟) فرق نمیکند، (قاضیپور ـ این ترجمه است) یکی است، هر دو هست. تعریف دارد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (319) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 319 ـ هر شخص بدون انعقاد قرارداد امتیاز طبق این قانون، خود را منتسب به شبکه کسب و کار نموده یا اقداماتی انجام دهد که نوعاً موجب گمراهی مردم درخصوص انتساب آن به یک شبکه کسب و کار مشخص باشد، علاوه بر جبران خسارات وارده به جزای نقدی درجه چهار قانون مجازات اسلامی محکوم خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 211 نفر، ماده (319) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (320) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 320 ـ امتیازدهنده مکلف است، قبل از انعقاد قرارداد اطلاعات زیر را در اختیار متقاضی امتیاز، قرار دهد:
1 ـ اطلاعات شبکه کسب و کار از قبیل ساختار و وسعت شبکه و سوابق آن؛
2 ـ حق مالکیت فکری مرتبط و هرگونه دعوای طرحشده درخصوص آن؛
3 ـ دعاوی مطرح علیه امتیازدهنده یا وابستگان تجارتی آن در ارتباط با موضوع قرارداد در مدت پنجسال أخیر؛
4 ـ سابقه ورشکستگی یا توقف در پنجسال أخیر؛
5 ـ مشخصات امتیازگیرندگان نزدیک به منطقه جغرافیایی متقاضی؛
6 ـ اطلاعات امتیازگیرندگانی که در پنجسال أخیر با شبکه کسب و کار قطع همکاری کردهاند با بیان علت قطع همکاری.
تبصره ـ هرگونه توافقی بر خلاف این ماده کأنلمیکن تلقی خواهد شد. در صورت عدم ارائه اطلاعات یا ارائه اطلاعات خلاف واقع امتیازدهنده مسئول جبران خسارات طرف مقابل است. علاوه بر این امتیازگیرنده ناآگاه میتواند قرارداد را فسخ نماید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای عالیپناه! این «شبکه کسب و کار» که اینجا نوشتید هم باید مرادتان را روشن کنید مقصودتان چیست. بعضی از اینها اصطلاحات متعارف بینالمللی است، ولی باید ببینید در قوانین ما چه جای این بیاوریم. شبکه کسب و کار را نگفتید. مقصودتان این است که اتاق اصناف است؟ (فولادگر ـ مبهم است) چون در ماده قبلی هم ما از آن عبور کردیم، ولی این عبارت را باید توضیح بدهید شبکه کسب و کار یعنی چه؟ (عالیپناه ـ آقای دکتر! منظور همین مرکز اصلی و شعبی است که در سراسر کشور ممکن است داشته باشد) اتاق اصناف است، اتحادیه است، چیست؟ (مهرآمیز ـ خود کسب، مثلاً فروشگاه کوروش شبکه آن فروشگاهی در سراسر کشور است) یعنی شبکههای زنجیرهای را مثلاً وجود دارد. یک جایی باید تعریف میکردید. این همان مغازههای زنجیرهای است، باید یک جایی تعریف میکردید. (فولادگر ـ بیشتر کسب و کارهای نو است) ببینید! الان فهمی که از این شبکه کسب و کار است با این توضیحی که شما میدهید یعنی فروشگاههای زنجیرهای، مقصودتان این است. باید مینوشتید (مهرآمیز ـ فروشگاه زنجیرهای یک مثال است) کسب و کارهایی که حالت پیوسته و زنجیرهای دارد. یک جایی تعریف کنید، نمیشود. قانون را نمیشود اینطور نوشت، در آن اصلاح اینها باید باشد، باید تعریف کنید. پس این ابهام را هم کمیسیون رفع کند، یعنی برایش تعریف بگذارد، یک تعریفی بگذارد که هم برای این ماده و هم ماده قبل باز یک شبکه کسب و کار گفتید، ما رأیی که میگیریم با این مفهومی که یک مجموعه زنجیرهای است رأی میگیریم، شما باید این را تعریف دقیق در قانون بیاورید.
کسب و کارهای نو ممکن است زنجیرهای نباشد، مقصودتان چیست؟ یعنی استارتآپها را میگویید؟ آن را باید معنی کنید. (رحیمی ـ باید آن را اصلاح کنید) پس باید یک تعریف روشن فراگیر برای این داشته باشید. (رحیمی ـ ربطش به امتیازدهنده مشخص باشد) آقای نوروزی! در این ارجاعی که ما به کمیسیون این را هم باید یادداشت بکنید که شبکههای کسب و کار را در معنای موسعش تعریف حقوقی بیاورید، قبل از اینکه این بیاید.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! آقای صباغیان به اخطارشان اصرار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
در این ماده است؟ اگر نیست بگذارید رأی بگیرم بعداً توجه میکنیم.
حضار 210 نفر، ماده (320) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (321) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 321 ـ امتیازدهنده مکلف است اطلاعات، دانش فنی و آموزشهای لازم برای راهاندازی کسب و کار را به امتیازگیرنده ارائه دهد. در صورتی که در طول اجرای قرارداد، اطلاعات و دانش فنی، تصحیح، توسعه و یا تکمیل یابد، امتیازدهنده موظف به ارائه اطلاعات و دانش جدید است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، ماده (321) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (322) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 322 ـ در صورتی که مالکیت فکری موضوع قرارداد از سوی شخص ثالث نقض گردد، امتیازدهنده مکلف است نسبت به جلوگیری از نقض مذکور اقدامات لازم را انجام دهد. در صورت تقاضای امتیازگیرنده مبنی بر جلوگیری از نقض و عدم انجام اقدامی از سوی امتیازدهنده، امتیازگیرنده در محدوده جغرافیایی خود، شخصاً میتواند علیه ثالث اقامه دعوی نماید. در این صورت هزینههای متحمله و خسارات ناشی از عدم اقدام بر عهده امتیازدهنده خواهد بود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 209 نفر، ماده (322) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (323) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 323 ـ امتیازگیرنده متعهد است روش تجارتی و دستورالعملهای صادره از سوی امتیازدهنده را رعایت نماید. دستورالعملهای مذکور تا مقداری نافذ خواهد بود که به مستقل بودن امتیازگیرنده طبق ماده (314) این قانون خللی وارد نشود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 207 نفر، ماده (323) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. سخنرانان را بفرمایید (نمایندگان ـ تمام کنید) تمام کنیم؟ ما فکر کردیم شما یک تنفسی میخواهید. ماده (324) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 324 ـ امتیازدهنده موظف به نظارت بر شیوه عملکرد امتیازگیرنده است تا کالای ارائهشده از سوی او برخلاف استانداردها و کیفیت کالاهای اصلی نباشد.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، ماده (324) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (325) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 325 ـ امتیازگیرنده باید حق دسترسی به محیط فعالیت خود را برای امتیازدهنده فراهم نماید، به نحوی که امتیازدهنده اطمینان حاصل کند امتیازگیرنده بر طبق قرارداد و دستورالعملهای صادره عمل نموده و اقدامی انجام نمیدهد که شهرت و اعتبار شبکه کسب و کار را به خطر اندازد. همچنین امتیازگیرنده باید حق دسترسی به دفاتر و سایر اسناد مالی مربوط به قرارداد را برای امتیازدهنده فراهم نماید.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، ماده (325) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (326) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 326 ـ امتیازدهنده در صورت انحصاری بودن قرارداد امتیاز، نمیتواند در منطقه جغرافیایی مورد توافق، به شکل مستقیم یا غیرمستقیم اقدام به رقابت با امتیازگیرنده نماید یا با شخص دیگری درخصوص موضوع قرارداد، قرارداد اعطای امتیاز دیگری منعقد نماید.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، ماده (326) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (327) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 327 ـ امتیازدهنده باید کلیه اقدامات لازم و متعارف به ویژه طراحی برنامههای تبلیغاتی را در جهت حفظ و ارتقای شهرت و اعتبار شبکه کسب و کار انجام دهد. انجام هرگونه اقدامی توسط امتیازگیرنده که موجب خدشه به اعتبار و حسن شهرت شبکه کسب و کار شود، ممنوع است.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، ماده (327) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (328) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 328 ـ امتیازدهنده میتواند در قرارداد شرط کند که امتیازگیرنده تا مدتی بعد از انقضای قرارداد از راهاندازی کسب و کاری مشابه با موضوع قرارداد در همان منطقه جغرافیایی ممنوع باشد، در هر صورت مدت مذکور نمیتواند بیش از دو سال پس از انقضای قرارداد باشد.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، ماده (328) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (329) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 329 ـ بعد از انقضای مدت قرارداد، امتیازگیرنده حق فروش اموالی که نزد او باقی مانده است را با همان شرایط مذکور در قرارداد دارد و این امر نقض مالکیت امتیازدهنده محسوب نمیگردد؛ مگر اینکه امتیازدهنده خود خواهان خرید کالاهای مذکور به قیمت روز باشد که در این صورت امتیازگیرنده باید از فروش کالاهای مذکور به غیر خودداری کند.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، ماده (329) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (326) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از اینکه این دو تا ماده پایانی را قرائت کنم، دیروز در ماده (169) برداشت این بود که با ماده (168) یکی است، بعداً با آقای رئیس جلسه دوستان صحبت کردند ظاهراً مفهوماً مجزا است. ما چون قرائت کردیم، فقط در مورد ماده (169) یک رأیگیری بفرمایید.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، ماده (169) را به رأی میگذاریم. (تعدادی از نمایندگان ـ قرائت کنید) قرائت شده. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (330) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 330 ـ از تاریخ لازمالاجراء شدن این قانون موارد زیر نسخ میشود:
1 ـ مواد (335) تا (411) قانون تجارت مصوب 13/2/1311 با اصلاحات و الحاقات بعدی.
2 ـ تصویبنامه قانونی مربوط به تأسیس انبارهای عمومی مصوب 06/06/1340 با اصلاحات و الحاقات بعدی.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، ماده (330) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (331) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 331 ـ مفاد این قانون از تاریخ 01/01/1400 لازمالاجراء است.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، ماده (331) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! درماده (248) هم با سایر قوانین مرتبط با اجاره دوستان گفتند اشاره بشود.
4
ارجاع طرح تسهیل تسویه بدهی بدهکاران غیرجاری شبکه بانکی کشور به مجمع تشخیص مصلحت نظام

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستوری در رابطه با گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح دوفوریتی الزام بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی به حذف سود و جریمه مضاعف از بدهی تسهیلاتگیرندگان، کمیسیون به رأی اولیه خودش یعنی مصوبهای که در مورخه 01/05/1398 داشته با حذف بند (8) مادهواحده اصرار کرده، این باید به رأی گذاشته بشود تا به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع بشود.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصرار کمیسیون اقتصادی در مورد بند (8) طرح دوفوریتی تسهیل تسویه بدهی بدهکاران اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون آییننامه داخلی در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، یک ماده که ماده (9) بود به کمیسیون ارجاع شده بود، اگر اجازه بفرمایید من جهت رأیگیری قرائت کنم.
«ماده 9 ـ تبصره (1) ماده (44) قانون بهشرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 1 ـ کمیسیون از بین داوطلبین اعضای ثابت کمیسیون، دو نفر را به مجلس معرفی میکند، تا با رأی نمایندگان یک نفر از آنان برای مدت یک سال به عنوان رئیس کمیسیون انتخاب شود». آقای دکتر! این دوسوم هم رأی میخواهد.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصلاح اعلام بفرمایید. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از نمایندگان اتحادیههای صنفی شهرستان ملایر استان همدان که میهمانان حجتالاسلام والمسلمین آزادیخواه نماینده محترم ملایر هستند.
ـ جمعی از تعاونگران فعال و موفق استان تهران.
ـ جمعی از پاسداران ناحیه بسیج سپاه پاسداران شهرستان نجفآباد استان اصفهان که میهمانان جناب آقای ابوترابی نماینده محترم نجفآباد هستند.
ـ جمعی از کارکنان مدیریت درمان تأمیناجتماعی شهرستان کاشان استان اصفهان میهمانان جناب آقای دکتر ساداتینژاد نماینده محترم کاشان، آران و بیدگل هستند.
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان نهاوند استان همدان میهمانان جناب آقای دکتر بهرامنیا نماینده محترم نهاوند هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سعادت از شهرستان زرند استان کرمان میهمانان جناب دکتر امیری نماینده محترم زرند و کوهبنان هستند که به همه عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
6
اعلام وصول (3) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
(3) فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح بخشودگی بهای برق مشترکین خانگی کممصرف.
ـ طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه تجارت.
ـ طرح فهرست قوانین و احکام نامعتبر حوزه صنعت.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اجازه بفرمایید سه تا از عزیزان تذکراتشان باقی ماند، آقایان: محبینیا، صباغیان و گلمرادی هستند.

مسعود پزشکیان
یکیشان مطرح کنند، بقیهشان بعداً بفرمایند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محبینیا بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
با اکرام حماسه حسینی. جناب آقای دکتر پزشکیان! من از صبح میخواستم اخطار و تذکر بدهم که آقای لاریجانی ماده به ماده شیفت داد، بعداً فصل به فصل و بعد از اتمام مباحث مطول در کاسه حضرتعالی گذاشته که شما این مطالب را بشنوید و خودشان تشریف بردند. انشاءالله از این کیاست و زیرکیها ما هم بهرهمند بشویم.
آقای دکتر پزشکیان! من دیروز نطقی داشتم و چون در مجلس شورای اسلامی و صحن این نطق را انجام دادم یک روزنامهای آمده در صفحه دوم مفصل ضمن توهین، اهانت و تحریف و یک تهدیدها و عتابهای خاص، (آقای گلمرادی! قربانت بروم، اجازه میدهید؟) بالاخره نسبت به نهاد مجلس که در صحبتهای دیروز من به صورت تقاضای محافظت از آن بود و دولت، تعدی زیادی را کردند. آقای گلمرادی! تو را به امامحسین یک مقدار اجازه بده، خدا بهت انصاف بدهد گلمرادی. حالا که آقای گلمرادی توجه نمیکنند ایشان خطاب به بنده نوشتند آقای نماینده! جنابعالی کجا تشریف داشتید؟ ایشان آوردند که بنده از تهمت و دروغ استفاده کردهام و نسبت به اینکه در سرمقاله کیهان جناب آقای رئیسی را ذوالقرنین خطاب نکردهام تهمت و افترا بستهام.
نمایندگان محترم! ضمن اینکه من در اینجا فعلاً با آقای رئیسی کاری ندارم، آقای رئیسی را (40) سال است میشناسم و خدمت ایشان ارادت دارم، آقای شریعتمداری را هم دوست دارم و هم انسانی میدانم که ما زمانی بالاخره با هم مراوداتی داشتیم. اما در این بحث سرمقاله عنوان مقالهاش هست «آیتالله سیدابراهیم ذوالقرنین! دستمریزاد». پایان مقاله هم باز آوردهاند که «آیتالله سیدابراهیم ذوالقرنین! دستمریزاد و خداقوت». آیا من دروغ میگویم یا کسی که این نامه را نوشته؟
آقای دکتر پزشکیان! اینها عنوان کردند محبینیا برای چه از مبارزه با مفاسد ناراحت است؟ بر جد و آباد آن نفرین که از مبارزه با مفاسد ناراحت است، دست قوه قضائیه درد نکند.
من از اینکه «چاپلوسی» و «تملق» به عرش برسد ناراحت هستم. من میگویم سورهها و آیات مندرج در کهف را دانشمندان، علامه طباطبایی و بزرگان نتوانستند مصداقش را پیدا کنند، با مظنه رفتند، شما نیایید شخصیتی بزرگ را در دام تملق گرفتار نکنید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! دو، سه مورد دیگر هم هست، ببخشید! ایشان گفتند در مجلس یک عده هستند به حجاب میتازند، من از مجلس دفاع کردم نه از نماینده، نمایندهای که به حجاب میتازد بیخود میکند.
نوشتند که نمایندهای گفته جزایر ایرانی خلیجفارس را به دشمن بدهید، آن نمایندهای که این حرف را گفته خائن است، جایش در مجلس نیست. من از نمایندگان هم دفاع میکنم و من کوچک نمایندگان هستم، اما آقای دکتر پزشکیان! من در نطق دیروز از نهاد مجلس و دولت دفاع کردم.
یک جایی هم گفته شما و دولت یازدهم و دوازدهم انگشت کوچک دولت، من از این دولت دفاع نمیکنم، مخالفت هم نمیکنم و در عین حال جهت اطلاع شریعتمدار بگویم والله تالله بالله در آن دولت از من به عنوان وزیر دعوت کردند و موکول کردم به اینکه در پارلمان یک نطقی بکنم از کسی تعریف بکنم و از کس دیگری زاویه باز کنم نپذیرفتم. این حرفها به من نمیچسبد، از آقای شریعتمداری خواهش میکنم اگر خودش نوشتند حتماً توبه کنند، اگر خودشان نوشتند با توجه به سوابقش استدعا میکنم دقت بیشتری بکنند.

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید ناطقان صحبت کنند.
7
ناطقان جلسه آقایان: جلیل مختار، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، رضا کریمی و محمد قمی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان.
ـ آقای فریدون احمدی نماینده محترم زنجان و طارم.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین.
ـ آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای جلیل مختار نماینده محترم آبادان برای ارائه نطق دعوت میکنیم، بفرمایید.

جلیل مختار
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علیبنالحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
سلام بر روح پرفتوح بنیانگذار انقلاب اسلامی و سلام و درود بر مقام عظمای ولایت و سلام بر شهیدان. سلام و درود خدا بر مردم صبور و ولایتمدار شهرستان آبادان. امروزه کشور ایران اسلامی با حضور مقتدرانه در همه عرصههای بینالمللی به ویژه در پاسخ عزتمندانه نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی در جبلالطارق الحمدلله نظام جمهوری اسلامی در اوج اقتدار و عزت قرار دارد.
جناب آقای رئیسجمهور! خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرده است، شرایط کنونی استان خوزستان با وجود همه پتانسیلها در حوزههای مختلف در پاسخگویی به عنوان عملکرد دولت تدبیر و امید آیا عملکرد دولت به مردم خوزستان به ویژه آبادان و خرمشهر که به عنوان دو شهر یادگار هشت سال دفاع مقدس برای حضرتعالی واقعاً قابل دفاع میباشد؟ پس چرا خاطیان سیل اخیر استان خوزستان در وزارت نیرو به سوءمدیریت در منابع آب کشور تاکنون برخوردی نشده است، چرا در سال گذشته با پیشبینیهای غیرمسئولانه وزارت نیرو در ذخیرهسازی آب پشت سدها از یکسو باعث افزایش اثرات بحران آب که منجر به از بین رفتن نخیلات آبادان، خرمشهر و شادگان و از سوی دیگر با تکرار خطای دوباره عدم رهاسازی در موعد مقرر که منجر به سیل اخیر و از بین رفتن باقیمانده کشاورزی در استان خوزستان به ویژه شهرهای آبادان و خرمشهر گردیده است حاصل این سوءمدیریت منابع کشور هماکنون در شهرستان آبادان باعث کاهش محسوس کیفیت آب شرب و از نظر بهداشتی و سختی کدورت بسیار بالای آب شرب که حتی با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است.
جناب آقای رئیسجمهور! با سیاستگذاری اشتباه دولت در مناطق آزاد با تصویب مصوبههایی همانند ثبت سفارش کالا، استقرار گمرکات در داخل مناطق آزاد متأسفانه اکثر کارکردهای بینالمللی مناطق آزاد از بین رفته است. این محدودیت به حدی رسیده که امروز مناطق آزاد نه تنها قادر به جذب سرمایهگذاری و توسعه زیرساختهای عمرانی در محدوده خود نشدهاند، بلکه حتی در پرداخت حقوق پرسنل خود درماندهاند.
جناب آقای زنگنه! تیپ قرارداد منعقده باید تابع حداقل شاخصهای شرایط کار باشد، چرا در پالایشگاه آبادان بدون هرگونه شاخصهای حجمی مانند تأمین دستگاه و تجهیزات و تأمین مواد اولیه مورد نیاز تنها به وجود یک شاخص همانا نیروی انسانی قراردادهایی به تیپ حجمی منعقد میشود که این امر بزرگترین اجحاف به حق و حقوق کارگران ارکان ثالث پالایشگاه آبادان میباشد.
جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! سود حاصل از سهمیه فروش سوخت مرزنشینان شهرستان آبادان که از سال 1392 تاکنون مسکوت مانده بود با پیگیریهای مستمر و دستور اخیر حضرتعالی درخصوص افتتاح حساب متأسفانه تاکنون هیچ وجهی به حساب مرزنشینان واریز نشده است. چرا در نحوه هزینهکرد مالیات ارزش افزوده و آلایندگی در شهرداری آبادان نظارت نمیشود که ما امروز شاهد وضعیت نامطلوب فضای سبز و آسفالت معابر و خدمات شهری باشیم.
تا کی ما شاهد توافقات پشت پرده بعضی از اعضای شورای اسلامی شهر بدون هرگونه اثرگذاری در خدماترسانی شهری و مطالبات عمومی شهروندان آبادانی باشیم؟
تا کی وضعیت اسفناک معابر عمومی و خدمات شهری را به شیوه سیاسی بر گردن نمایندگان مجلس شورای اسلامی حواله کنیم؟
جناب آقای دکتر اسلامی! جاده آبادان ـ اروندکنار به قتلگاه تبدیل شده است. مگر لازمه تکمیل و اتمام این پروژه (30) ساله داشتن ردیف ملی در بودجه کشور نمیباشد؟ مگر این امر تحقق پیدا نکرده است؟ پس چرا در تکمیل جاده، تسریع داده نمیشود تا دیگر شاهد تصادفات و جانباختن عزیزانمان نباشیم. چرا برای فروش بلیط هواپیما به شهروندان آبادانی با قیمت مناسب اقدامی نمیکنید؟ چرا پروازها را همراه با تخصیص سهمیه ویژه به شهروندان آبادانی افزایش نمیدهید؟
جناب آقای دکتر شریعتمداری! چرا مراکز درمان سازمان تأمیناجتماعی شهرستان آبادان خدمات درمانی قابل قبولی به بیمهگذاران ارائه نمیدهند؟ شهروندان بیمهگذار آبادانی جهت درمان با مشکلاتی مانند عدم داشتن داروخانه شبانهروزی و دارو و عدم ارائه خدمات درمانی تخصصی به صورت کافی که متأسفانه باعث ازدحام شدید بیماران مراجعهکننده به مراکز درمانی تأمیناجتماعی گردیده است. مگر جنابعالی وعده افتتاح بیمارستان (160) تختخوابی را در هفته دولت نداده بودید، پس چرا این وعده باز هم تحقق پیدا نکرده است؟
جناب آقای رئیسجمهور! براساس کدام اصل قانون اساسی شورای عالی اداری مغایر با قانون مصوب مجلس شورای اسلامی موضوع الحاق دانشگاه صنعت نفت آبادان به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منتقل میکند که عیناً مغایر با قانون مصوب شرح وظایف وزارت نفت در سال 1392 میباشد. آیا تصمیمات شورای عالی اداری نافذتر از قانون مصوب مجلس شورای اسلامی میباشد؟ با تشکر.

علیرضا رحیمی
متشکریم، از رعایت وقت متشکریم، ناطق بعدی جناب آقای فریدون احمدی نماینده محترم زنجان و طارم بفرمایید.

فریدون احمدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به روح بلند شهیدان و امام شهیدان و با سلام خدمت مقام معظم رهبری و عرض تسلیت به مناسب ایام عزاداری سالار شهیدان. همکاران محترم! دوست داشتم حسب وظیفهای که در کمیسیون صنایع و معادن دارم در باب اقتصاد، فضای کسب و کار، توسعه اقتصادی کشور، امنیت سرمایهگذاری، اشتغال و کارآفرینی در حوزه انتخابیه خود و کشور صحبت کنم. ولی تقدیر چنین بوده است که در باب دیگری سخن بگویم. متأسفانه به دلیل رفتارهای نامتعارف و غیرمنصفانه صورتگرفته و اظهارات نامربوط یکی از همکاران سابق و بازتاب گسترده آنها در رسانههای داخلی و خارجی باید مطالبی را به محضر شما نمایندگان گرامی و مردم عزیز به ویژه مردم شریف استان زنجان عرض کنم.
فقهای عظیمالشأن اسلام به استناد روایات قطعیه میفرمایند حرمت آبروی مؤمن بالاتر از حرمت کعبه است. برابر قانون تا پیش از احراز مجرمیت افراد هیچ مقام و رسانهای حق ندارد اتهامات ثابتنشده را مطرح و آبروی شهروندان را زایل نماید. آنچه به ناحق اخیراً به ما نسبت داده شده و باعث سوءتفاهم مقامات قضائی گردیده است استحضار دارید که نماینده حسب مسئولیت نمایندگی مردم و تکلیف قانونی وظیفه پیگیری عرض حال مردمی را دارد.
در یکی از همین مراجعات مردمی از طریق یکی از همکاران، واحدی که قراردادی با شرکت سایپا داشته به مانند دهها خریدار دیگر تعدادی خودرو را مطابق مقررات و مصوبات داخلی آن شرکت در شرایط بحران فروش خودرو و کمپین نخریدن آن به صورت سبدی خریداری کرده بود شرکت سایپا به سبب تغییر مدیران و سوءظن ایجادشده نسبت به عملکرد مدیران سابق از ایفای آخرین مرحله تعهدات قراردادی امتناع میکرد. با عنایت به اینکه تعهدات پایانی اندک بود بنا به درخواست همکارم براساس مسئولیتی که در کمیسیون دارم شفاهاً پیگیری موضوع را به معاون وزیر مربوطه انتقال دادم و هیچگونه تخلف یا تعدی از حدود وظایف نمایندگی خود نکردم و به شهادت همان کیفرخواست صادره هیچگونه نفعی هم در این پیگیریها نبوده است. به نظر میرسد عدهای به بهانه مبارزه با فساد که خواست عموم ملت شریف ایران است دارند با افرادی تسویهحساب میکنند.
متأسفانه به دلیل لاقیدی رایج در معدودی رسانه به ویژه رسانههای مجازی، حیثیت افراد به شدت در معرض آسیب قرار گرفته است. لازم به یادآوری است که یکبار در همین پرونده رفع اتهام شده، لیکن به سبب فشارهای روانی افرادی مانند یکی از همکاران سابق مجدداً بدون هیچگونه توجیهی اتهاماتی نسبت داده شده است و خوراکی برای تبلیغات رسانههای معاند فراهم شده است. باز تأکید میکنم همانطور که جناب دکتر پزشکیان نایبرئیس محترم نیز اشاره کردند آنچه که انجام شده تماماً در چهارچوب وظایف نمایندگی و اختیارات قانونی بوده و رفتارهای صورتگرفته ظلم آشکار بوده است.
درباره تهمتهای دیگری که به ناحق از سوی برخی افراد مغرض و معلومالحال مطرح گردیده است تنها به این نکته بسنده میکنم که حتی در کیفرخواست صادره هم چنین اتهاماتی نسبت داده نشده است. من با اتکا به تخصص و تجربه برای نمایندگی آمدم و در اندازه خودم از نمایندگان متخصص هستم. اگرچه بخش عمدهای از ناکارآمدیها محصول مدیریت برخی از کسانی است که در (40) سال گذشته در مسند قدرت و مسئولیتها بودهاند. اساساً مراجعان مجلس کسانی هستند که اموراتشان در پیچ و خم بوروکراسی اداری و کاغذبازیها و عدم تصمیمگیریهای بهموقع و مناسب قفل شده است و خود این یکی از زمینههای اصلی بروز فساد است. اساساً کسی که کارش در چهارچوب ضوابط انجام میشود به مجلس مراجعه نمیکند. من هم مثل شما ابزاری برای تشخیص سوابق مراجعهکنندگان نداشته و نسبت به نیات آنان در حال و آینده علم غیب ندارم، اما ناچار به پذیرش مراجعات، پاسخگویی، ارجاع و پیگیری گرفتاریهای آنان هستم. ارتباط و تشویق سرمایهگذار و فعال اقتصادی برای اقدامات سرمایهگذاری و توسعه فعالیتهای اقتصادی، امروز از اصلیترین مأموریتهای نمایندگان است و این ارتباط نباید تفاسیر منفی از آن به عمل بیاید. سرمایهگذار، تولیدکننده،کارآفرین و فعال اقتصادی انتظار حمایت از جانب نمایندگان دارند.
همکاران گرامی! به هوش باشید پیگیری مراجعات مردمی از هر طیف و گروهی، بخشی از فعالیتهای روزانه ما است. انجام مکاتبات، سفارشات، پیگیریها و ملاقاتها اجتنابناپذیر است. ابزارهایی نظیر سؤال، تذکر و استیضاح، تضمینکننده انجام این وظیفه است.
اصحاب محترم رسانه! اینجانب به عنوان نماینده ملت، خود را موظف میدانم در رعایت قانون پیشتاز باشم. اگر این اظهارات نادرست و فراتر از کیفرخواست نبود، سکوت میکردم. اکنون علیرغم همه اتفاقات و بیمهریهای انجامشده به سلامت و پاکدستی خود یقین دارم. آنانی که به هر قیمتی حتی با ریختن آبروی مؤمنین که حرمت آن از حرمت کعبه هم بالاتر است و نیز با افشای زندگی خصوصی مردم میخواهند در رسانهها و در معرض دید مردم باشند شرمنده خواهند شد. «انما اشکو بثی و حزنی الی الله و اعلم من الله ما لا تعلمون» والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی

اکبر رنجبرزاده
آقای رحیمی! اجازه بفرمایید یکی از میهمانان عزیزی که در خدمتشان هستیم و در محل تماشاچیان حضور پیدا کردند جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان نهاوند استان همدان که از میهمانان جناب آقای دکتر بهرامنیا نماینده محترم نهاوند هستند که از طرف ایشان و مجمع نمایندگان استان و حقیر خدمت این عزیزان خوشآمد عرض میکنم.

علیرضا رحیمی
از ناطق بعدی جناب آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت دعوت میکنیم، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
آبروی حسین به کهکشان میارزد
یک موی حسین بر هر دو جهان میارزد
گفتم که بگو بهشت را قیمت چیست
گفتا که حسین بیش از آن میارزد
فرارسیدن ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین را محضر همه شما همکاران عزیز و شریف و ملت بزرگ ایران تسلیت عرض مینمایم. کلامم را با اشاره به بخشی از خطبه (215) نهجالبلاغه و فرمایش مولایم علی (علیهالسلام) آغاز میکنم.
«خدایا! کاری کن که از چیزهای ارزشمند زندگی جانم اولین چیزی باشد که از من میگیری، یعنی نکند قبل از آنکه جانم را میگیری انصاف، شرف، عدالت، راستگویی و مهمتر از همه ادب و اخلاق را از من گرفته باشی»
و اما کلامی چند با رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی. مصوبه دیروز هیأت محترم دولت برای ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ اقتصادی مازندران با سه لکه منفصل نوشهر، فریدونکنار و امیرآباد موجبات شعف و شادمانی مردم عزیز و نجیب مازندران را فراهم نمود. وظیفه میدانم به عنوان سخنگوی مجمع نمایندگان استان مازندران از همه همکاران و عزیزانی که برای این مهم تلاش داشتهاند، خصوصاً معاون اول رئیسجمهور دکتر جهانگیری، وزیر محترم ارتباطات مهندس آذریجهرمی به عنوان وزیر معین استان و استاندار محترم مازندران که وعده تصویب قریبالوقوع آن را هفته گذشته در سفرشان به مازندران، بندر نوشهر اعلام داشته و روز گذشته در دولت دفاع تمامقد نمودهاند و همچنین از زحمات دیگر اعضای محترم دولت که علاوه بر تلاششان پیام محبتآمیز تبریکشان را دیشب دریافت نمودم قدرشناسی نمایم.
بر این رواق زبرجد نوشتهاند به زر
که جز نکویی اهل کرم نخواهد ماند
رئیسجمهور محترم! عدهای از نیروهای زحمتکش ادارات و نهادها، شهرداریها و دیگر، سالهای متمادی است که عاشقانه و با تمام وجود برای دستگاههای اداری خویش زحمت میکشند. متأسفانه علیرغم سالها خدمت صادقانه همچنان به عنوان نیروی شرکتی و قراردادی به کار مشغولند و از عدم امنیت شغلی خویش نگرانند. انتظار است دستور فرمایید سازمان امور اداری و استخدامی کشور در تبدیل وضعیت شغلی آنان به عنوان نیروهای پیمانی و رسمی اقدام عاجل معمول دارند. ضمناً یادآور میشوم به فرمایش مقام معظم رهبری بازنشسته از شاغل جدا نیست، بازنشسته آیینه مشاغل است و بر دولت فرض است برای همسانسازی حقوق، مطالبات و پاداش پایانخدمت و بیمه تکمیلی بازنشستگان عزیز اقدام فوری نماید، چراکه شرایط امروزشان بسیار سخت و شکننده است. حرمتشان را نگه داریم تا بعدها حرمتمان را نگه دارند.
نکته دوم آنکه این روزها از اقدامات مؤثر دستگاه قضاء صحبتهای فراوانی میشنویم. من نیز عرض میکنم برخوردهای جدی ریاست قوه قضائیه با مفسدان اقتصادی امید به آینده را زنده کرد و وظیفه میدانم ضمن تشکر و حمایت اعلام نمایم به موازات برخورد با سوءاستفادهکنندگان و سودجویان، لازم است از مدیران پاکدست و فعال و همچنین از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی تقدیر نیز صورت پذیرد تا انگیزه تلاش و کار، قدرت یافته و موجبات آرامش برای سرمایهگذاری فراهم گردد و خدایناکرده موجبات فرار سرمایه را در این شرایط خاص اقتصادی شاهد نباشیم.
و اما وزیر محترم راه و شهرسازی و ریاست محترم بنیاد مستضعفان! بازدید دو روز گذشته اینجانب از روند پیشرفت قطعه (1) آزادراه تهران ـ شمال تلاش وصفناپذیر کارگران عزیز و سختکوش، نوید روزهای خوش را به ذهن متبادر میسازد و مرا به این باور رساند اینبار وعده دولت برای افتتاح ابرپروژه آزادراه تهران ـ شمال حداکثر تا دهه مبارک فجر سال جاری تحقق خواهد یافت. از این بابت ابتدا تشکر و قدردانیام را از این پروژه عمرانی بینظیر کشور اعلام داشته و از رئیسجمهور محترم میخواهم هماینک به فکر مدیریت حجم گسترده مسافران برای همه روزهای هفته در منطقه بوده و دستور فرمایند برنامهریزی لازم برای اقدامات زیربنایی عمرانی و فرهنگی شهرهای مقصد یعنی چالوس، نوشهر و کلاردشت انجام پذیرد.
ضمناً همینجا از اقدام مؤثر و افتتاح توسعه ترمینال فرودگاه نوشهر در هفته گذشته از وزیر محترم و مدیرعامل محترم شرکت فرودگاههای کشور قدردانی مینمایم و همینجا یادآور میشوم که جناب آقای اسلامی وزیر محترم راه! پروژه مهم مرزنآباد ـ دزدبن در محور کندوان که حاصل زحمات جنابعالی است متأسفانه از سرعت قابل قبولی برخوردار نیست و موجبات ناراحتی مردم فهیم منطقه را شامل گردیده است. لذا شایسته است دستور فرمایید در سرعت بخشیدن به این پروژه و همچنین پروژههای محور کلاردشت و کجور اقدام عاجل و جدی صورت پذیرد.
اما جناب آقای کلانتری معاون بااخلاق رئیسجمهور و ریاست محترم سازمان حفاظت محیطزیست! به جای صرف انرژی بیهوده برای انجام فعل غیرممکن انتقال آب دریای خزر موضوع پسماند خطه شمال را پیگیری و حل نمایید. نمایندگان محترم مجلس خصوصاً نمایندگان شمال تمام مساعی خویش را مصروف حل آن نمودند، عذرخواهی شما از نمایندگان را متأسفانه تاکنون شاهد نبودیم، اما برادرم! عذرخواهی از دیگران و اقرار به اشتباه جزء ارزشهای فرهنگ اسلامی است که لازم است آن را اشاعه دهیم.
عذرخواهی نشانه رشد فرهنگی بوده و فرهنگی است که جزء مکارم اخلاقی میتواند باشد، اما متأسفانه بعضیها آن را اهانت به خویش تصور میکنند. حال که شما عذرخواه نیستید من از شما به خاطر سخنی که سبب جریحهدار شدن احساسات شما گشته است عذرخواهی میکنم و تذکر میدهم پروژه نیروگاه زبالهسوز نوشهر با پیشرفت (96) درصدی که دولت محترم با همکاری شهرداری محترم نوشهر در حال اجرای آن است و هفته گذشته نیز معاون اول رئیسجمهور در نوشهر وعده تزریق (20) میلیارد تومانی پایانی آن را اعلام نموده است را سریعاً به اتمام برسانید.
وزیر محترم ورزش و جوانان! افتتاح مدرنترین استادیوم ورزشی شمال کشور با نام مبارک شهدای نوشهر در هفته گذشته جوانان مستعد ورزشی منطقه را (نایبرئیس ـ متشکرم، وقت شما تمام شده) شادمان و امیدوار ساخت، از این بابت تشکر میکنم و یادآور میشوم پروژه مشابه در حال ساخت چالوس را که اعتبارات آن هم از سفر پرخیر و برکت مقام معظم رهبری بوده است به دقت نظارت و پیگیری فرموده تا با سرعتبخشیدن پروژه سریعاً به بهرهبرداری رسیده و در اختیار ورزشکاران عزیز چالوسی برسد. آخرین نکته و تمام، (نایبرئیس ـ یک دقیقه بیشتر صحبت کردید، بقیه را به رسانهها بدهید) رئیسجمهور محترم! چالشهای آموزش و پرورش را رصد کنید به سمت آیندهفروشی میرود و بسیار خطرناک است. امیدوارم که حلاّل کار فرهنگیان عزیز باشید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
برای چه دارید تعریف میکنید وقتی وقت را مراعات نمیکند. عزیز من! وقت را مراعات کنید.

علیرضا رحیمی
از ناطق بعدی جناب آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین برای ارائه نطق دعوت میکنیم، بفرمایید.

رضا کریمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و ادای احترام بر ملت شریف ایران به ویژه مردم فهیم و حسینی استان اردبیل و شهرستانهای نمین، نیر و سرعین و عرض تسلیت ایام سوگواری و عزاداری سالار و سرور شهیدان حضرت امام حسین (علیهالسلام) و یاران باوفای آن حضرت. در ابتدای نطق خویش لازم میدانم از مصوبه و تصمیم عصر دیروز هیأت محترم وزیران در ارتباط با ایجاد مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی در کشور که شهرستانهای استان اردبیل اعم از شهرستانهای شمالی، مرکزی و جنوبی استان به ویژه شهرستانهای اردبیل، نمین و نیر نیز مورد عنایت ویژه دولتمردان قرار گرفته تشکر نمایم و از کمیسیون محترم اقتصادی مجلس هم درخواست دارم در اولین فرصت گزارش مربوطه جهت تصمیمگیری نهایی به صحن مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
ضمن تشکر از رویکرد و اقدامات رئیس محترم قوه قضائیه در مبارزه با مفاسد اقتصادی و ناامن کردن فضای اداری و مالی به ویژه اقتصادی برای افراد فرصتطلب، سودجو و رانتخوار و اعلام حمایت از اقدامات قضائی ایشان از حضرت ایشان استدعا دارم همانطور که برای مفسدین فضا را ناامن میکنید، فضای کار و تلاش را برای مدیران اجرایی صادق و خادم مساعد نموده و امنیت روانی خادمین به ملک و ملت را در برنامه کاری خویش قرار داده و خدایناکرده جرأت و شجاعت کار را از مدیران کارآمد و کارمندان دلسوز نگیریم و به عبارتی تر و خشک با هم نسوزند. آنچه در این میان قابل طرح و بررسی است عملکرد مسئولین واحدهای نظارتی، بازرسی و حراستی مستقر در خود دستگاههای اجرایی است. این آقایان برای چه امر و وظایفی مسئولیت گرفتهاند و اگر در دستگاهی اعم از شهرستانی، استانی و ملی تعلل و تخلفی صورت میگیرد این آقایان به چه امری مشغولند؟ بنابراین در کنار متخلفین این افراد که محاکمه میشوند این مسئولین نیز باید پاسخگو باشند و محاکمه شوند و برای مراجع ذیصلاح و مردم پاسخگو و جوابگو باشند.
بنده در عجبم وزارتخانهای که صنعت را به تعطیلی کشانده، معدن را رها کرده و تعریف دقیقی از تجارت نداشته و با الفبای تجارت آشنایی ندارد چگونه به تصمیمی رسیده که بهرغم مغایرت با قانون تمرکز اختیارات و وظایف بازرگانی در وزارت جهادکشاورزی چند ماهی است مسئولیت تنظیم بازار و بازرگانی و مسئولیت کشاورزی را شورای هماهنگی اقتصادی به وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت محول میکند. با این اوصاف آیا این وزارتخانه در اجرایی کردن بند (12) اصل سوم قانون اساسی مبنی بر پیریزی اقتصادی صحیح و عادلانه از توانمندی لازم برخوردار خواهد بود و آیا میتواند برای ایجاد رفاه و رفع فقر موفق باشد؟
سؤال اینجا است که آیا تنظیم بازار معنیاش همین است که شاهد آن هستیم، چگونه با این وضعیت نابسامان اقتصادی فاصله طبقاتی کاهش مییابد؟ با ادامه این روند نه تنها فقر رفع نمیشود، بلکه فقرا فقیرتر و ثروتمندان غنیتر میشوند. امور بازرگانی کشاورزی همچنان چالش اصلی این بخش بوده و هست و ناپایداری تصمیمات و قوانین تنظیم بازار را متلاطمتر کرده و مزارع هندوانه، گوجهفرنگی و سیر را زیر شخم و کشت میبرد و با تدبیر غلط تولیدات بخش کشاورزی را نابود میسازد. این در حالی است که امنیت غذایی و اشتغالزایی روستایی را از بخش کشاورزی داریم، کمترین یارانه را به این بخش میدهیم و در فروش محصولات کشاورزی و باغی در مشکل هستیم. هزینه تولیدات در بخش کشاورزی طبق آمار بانک مرکزی افزایش (5/48) درصدی دارد. بنابراین قیمتها متناسب با آن باید افزایش یابد، به ویژه در بحث قیمت گندم، کلزا، شکر و پنبه از شورای اقتصاد درخواست داریم در سریعترین زمان ممکن قیمت کارشناسی این کالاهای اساسی را مصوب و ابلاغ کند و سقف تسهیلات کشاورزی را افزایش دهد.
توزیع ناعادلانه امکانات و منابع توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در حوزههای مختلف عینیت دارد. بیش از (20) سال است (نایبرئیس ـ آقای کریمی متشکرم) به امکانات درمانی و تأمیناجتماعی اردبیل بیتوجهی میشود و در آخر از وزیر آموزش و پرورش آتی درخواست دارم در صورت کسب رأی اعتماد در اجرایی کردن اصل (15) قانون اساسی و تدریس زبان محلی در مدارس کشور اهتمام نماید و از همزبانهای خود درخواست دارم به این مهم اهتمام نمایند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از آخرین ناطق جناب آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت دعوت میکنیم برای نطقشان، بفرمایید.

محمد قمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
نازم آن آموزگاری را که در یک نصفروز
دانشآموزان عالم را چنین دانا کند
ابتدا قانون آزادی نویسد در جهان
بعد از آن با خون (72) تن امضا کند
هستی خود داد و هستی جهان یکجا گرفت
عاشق آن باشد که چون سودا کند یکجا کند
ماه محرم ماه پیروزی خون بر شمشیر و ماه عزت و افتخار و ماه به تصویر کشیدن ماهیت انسانیت و ماه شجاعت و شرف و انسانیت و ماهی که برای همیشه به بشریت آموخت همیشه و در همهحال طرفدار حق باشید و از باطل نهراسید که «ان الباطل کان زهوقا» و حسین (علیهالسلام) مظهر آزادگی و بندگی خدا و بزرگآموزگار دانشگاه بشریت و مظهر انسانیت کامل و شجاعت و شهامت است. در این روزگار که یزید زمان ترامپ ملعون ملت ما را بین عزت و ذلت قرار داده و ما هم چون حسین (علیهالسلام) میگوییم «هیهات مناالذله» و با تمام توان و قدرت در برابر یزیدیان زمان میایستیم و از کیان انقلاب اسلامی با جان و مال دفاع میکنیم و دنیا بداند که ملت ما شاگردان حسین (علیهالسلام) هستند و هرگز زیر بار ذلت نخواهند رفت.
از سازمان برنامه و بودجه و وزارت راه و شهرسازی میخواهم نسبت به تخصیص بودجه کمربندی پاکدشت که بسیار مهم و ضروری است اقدام لازم را به عمل آورند. با توجه به آغاز مهر و بازگشایی مدارس از همکاران محترم میخواهم که نسبت به رأی اعتماد به آقای میرزایی که از افراد باسابقه آموزش و پرورش و فردی پاکدست و مدیر و مدبر و کارآشنا است رأی مثبت بدهند و اینهمه معلم و دانشآموز را از بلاتکلیفی بیرون آورند. البته آقای میرزایی هم نسبت به خواسته معلمان و استخدام حقالتدریسیها و مشکلات بازنشستگان آموزش و پرورش حتماً باید اقدام لازم را بنمایند.
آقای مونسان هم در مدتی که مسئولیت گردشگری را داشتهاند موفق عمل نموده و شایسته وزارت گردشگری میباشد. از آقای روحانی رئیسجمهور محترم و آقای ظریف وزیر امور خارجه میخواهم در بحث برجام قاطعانه از حقوق قانونی ملت عزتمندانه دفاع نموده و در این راه دقت لازم را نشان دهند که رهرو راه حسین و پیرو مکتب عاشورا هستند.
دولت و مجلس برای رفاه حال بازنشستگان و معلمین عزیز اقدام لازم را به عمل بیاورند و همچنین معضل استخدامی معلمین حقالتدریس و نهضتیها را برطرف نمایند. در پایان به مجلس و دولت و همه مسئولین و قوه قضائیه تذکر میدهم که راه نجات ملت پیمودن راه حسین و طریق و روش نجات، اجرای عدالت در کشور است. با عدالت، حکومتها باقی میمانند. والسلام علیکم و رحمه الله
8
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح یکفوریتی تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن است که از شورای محترم نگهبان اعاده شده. من اصلاحات کمیسیون را جهت رأیگیری قرائت میکنم.
در ماده (1) عبارت «جنایت بر نفس و عضو» به عبارت «جنایت بر نفس، عضو یا منفعت» اصلاح میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در تبصره (2) ماده (1) بعد از عبارت «اسید پاشی» عبارت «به قصد ارعاب و ایجاد ناامنی در جامعه باشد به نحوی که موجب ناامنی در محیط شود،» حذف و عبارت «مشمول مقررات ماده (286) قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 باشد» اضافه میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 193 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در صدر ماده (2) بعد از عبارت «یا به هر علتی مانند» عبارت «فرار مرتکب یا» حذف و بعد از عبارت «پرداخت دیه یا ارش» عبارت «یا وجهالمصالحه حسب مورد» اضافه میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصرههای (1) و (2) ماده (2) حذف و یک تبصره به شرح زیر جایگزین شد:
تبصره ـ در مواردی که به علت مرگ یا فرار، دسترسی به مرتکب اسیدپاشی ممکن نباشد طبق مقررات مواد (435) و (474) قانون مجازات اسلامی عمل میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (3) بعد از عبارت «آزادی مشروط» کلمه «تعویق» حذف میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 195 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین درخصوص همکاری در زمینه بهداشت و قرنطینه دامی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک اصلاح مختصری هم در مورد گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین که مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار گرفته کمیسیون انجام داده، اگر اجازه بفرمایید. من جهت رأیگیری قرائت کنم.
1 ـ به منظور رفع ایرادات شورای نگهبان اصلاحات زیر در متن موافقتنامه انجام شد:
1 ـ 1 ـ در بند (4) ماده (4) موافقتنامه، واژه «ژنتیک» به واژه «ژنی» اصلاح شد.
2 ـ 1 ـ در بند (1) ماده (5) موافقتنامه، واژه «کنترلی» به عبارت «بازرسی و نظارتی (کنترلی)» اصلاح شد.
3 ـ 1 ـ در بند (3) ماده (5) موافقتنامه، واژه «کنترل» به عبارت «بازرسی و نظارت (کنترل)» اصلاح شد.
2 ـ درخصوص ایراد شورای نگهبان در مورد بند (4) ماده (1) و بند (5) ماده (5) معادل فارسی واژه «واکسن» یافت نشد.
3 ـ درخصوص ایراد شورای نگهبان در مورد بند (4) ماده (4) معادل فارسی واژه «هورمون» یافت نشد.

مسعود پزشکیان
حضار 195 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. (وکیلی ـ آقایان: خدری و کواکبیان محبت کنید رأی بدهید) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

محمد علی وکیلی
قبل از اینکه تذکرات را عرض کنم، همکاران محترم! مستحضرید، پیامکی هم اطلاع داده شده موافقین و مخالفین وزرای پیشنهادی میتوانند فردا از ساعت (6:30) تا (8) صبح. با مراجعه به میز کار خود در صحن نسبت به ثبتنام اقدام کنند.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای بهرام پارسایی (شیراز) به وزرای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا صنعت فرش دستبافت کشور به عنوان کالای صددرصد داخلی کالایی که باعث فخر هنر و فرهنگ این سرزمین است و صنعتی که در صورت حداقل حمایتها میتوانست و میتواند بیشتر از هر صنعتی اشتغالزایی داشته باشد و ارزآور باشد آنچنان مورد بیمهری، بیتوجهی و اجحاف قرار گرفته که سهم (80) درصدی آن از بازار جهانی به (15) درصد کاهش پیدا کرده است.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تأخیر در برگزاری مناقصه تونل اورامان و کنارگذر مریوان.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا درخصوص درمانگاههای تأمیناجتماعی و جذب نیروهای بومی برخورد دوگانه میشود.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در انتقال ماشینآلات به منطقه اورامانات.
همچنین علت تأخیر در آسفالت جاده محور پاوه، سروآباد و مریوان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم تخصیص به موقع بودجه برای طرحهای عمرانی استان کردستان.
ـ آقای محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نفت درخصوص عدم پیشرفت مناسب در اجرای بخشهای مربوط به بهینهسازی مصرف سوخت موضوع ماده (12) قانون رفع موانع تولید.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم نظارت بر عملکرد جمعیت هلالاحمر و جلوگیری از تبعیض و بیعدالتی در حوزه نیروی انسانی.
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در صدد حذف سامانه تلفنی (133) تاکسی بیسیم است.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم نظارت بر واگذاری شرکت صنایع شیمیایی ایران به قیمت (38) هزار میلیارد تومان با شرط پرداخت (35) درصد نقد، یعنی معادل (1300) میلیارد تومان، در حالی که این شرکت (1100) میلیارد تومان سود محققشده در سال جاری دارد.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تأمین اعتبار جهت احداث مخزن و اصلاح شبکه و تأمین آب شرب بهداشتی در روستاهای موشقین، کامان، علین و سپوهین از توابع بخش رودبار الموتغربی و روستاهای آقچهقشلاق و نگینسراوشان و عموقین بخش طارمسفلی.
به وزیر نفت درخصوص تسریع در گازرسانی به روستاهای موشقین، سپوهین از توابع بخش رودبار الموتغربی و روستاهای کوچنان، مینودشت از توابع بخش الموتشرقی.
به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص تسریع در تأمین اعتبار لازم جهت احداث سالن ورزشی در روستای کتگان از توابع بخش رودبار الموتشرقی و نجفآباد از توابع بخش طارمسفلی.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزرای اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی و دادگستری درخصوص بررسی علت ابلاغ شبانه قوانین جدید بازار پایه از سوی مدیران فرابورس که منجر به ایجاد رانت شدید اطلاعاتی، سفتهبازی و نابودی میلیاردها تومان سرمایه مردم بیاطلاع شده و برخورد قاطع با تخلفات انجامشده در این موضوع.
به رئیسجمهور محترم و وزرای اطلاعات، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و کشور درخصوص لزوم برخورد قاطع با کشف حجاب در همایش دولتی دستاوردهای روستایی انقلاب در حضور رئیسجمهور که منجر به توهین به مردم مؤمن و انقلابی روستاهای سراسر کشور گردید.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت پرداخت یارانه مراکز توانبخشی غیردولتی براساس نرخ سال 98 و جلوگیری از تعطیلی این مراکز.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزرای امور اقتصادی و دارایی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در حل مشکل کارگران شرکت هپکو اراک.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روح الله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت خسارات ناشی از طوفان مورخ 7/6/1398 به کشاورزان ارومیه.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم پیگیری لازم درخصوص تأمین و توزیع دارو برای درمان معتادان.
ـ آقای سیدمحسن علوی (لامرد و مهر) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه به چه علت درمانگاه شبانهروزی بخش وراوی علیرغم اینکه دو سال از تصویب شبانهروزی شدن آن میگذرد عملیاتی نشده و پزشکیان مورد نیاز این درمانگاه تأمین نمیگردد.
ـ آقای اسداله عباسی (رودسر و املش) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم پیشرفت طرح¬های جادههای روستایی از جمله جاده رحیمآباد به گرمابدشت املش به شلمان، کلاچای، رحیمآباد به قزوین و جاده چمخاله به رودسر.
به وزیر نیرو درخصوص دستور رسیدگی فوری درخصوص سد مخزنی پلرود، تصفیهخانه طویللات، آب شرب شهرهای املش، رحیمآباد، کلاچای، چابکسر و روستاهای اشکورات.
ـ آقای شهابالدین بیمقدار (تبریز، آذرشهر و اسکو) به رئیسجمهور محترم و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ارائه گزارش در مورد وجود یا عدم وجود پارازیتها و علت پایین بودن سرعت اینترنت در مقایسه با سایر کشورها به مجلس شورای اسلامی.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به همراه مجمع نمایندگان تهران به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پرداخت مبلغ تعیینشده برای بیمه قالیبافان که تاکنون هیچ تخصیصی انجام نگرفته است.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت مطالبات کشاورزان.
ـ آقایان: سیدجواد حسینیکیا (سنقر) و فرهاد تجری (قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم پیگیری و دستور جدی درخصوص پرداخت مطالبات کشاورزان.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم دستور جدی درخصوص مدیریت جلوگیری از حمله تمساح در منطقه دشتیاری چابهار به کشاورزان و مردم.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم درخصوص اجرای کامل قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب 20/12/1396.
ـ آقای حشمتاله فلاحتپیشه (اسلامآبادغرب و دالاهو) به رئیسجمهور محترم درخصوص تخصیص (160) میلیارد تومان اعتبار راهآهن غرب کشور با توجه به دستاندازی خلاف قانون معاونت اول ریاستجمهوری به این بودجه راهبردی.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم تعیین قوانین و مقررات لازم برای انتصاب مدیران شاغل در سازمان بورس.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص لزوم توجه جدی به تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در بیمارستانها.
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به اتفاق (104) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم و وزیر دادگستری درخصوص لزوم تمکین و رعایت اصل تفکیک قوا و استقلال قوه قضائیه در رسیدگی به پروندههای مهم مفاسد اقتصادی به ویژه پرونده فساد ارزی.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
تذکر شفاهی نمایندگان محترم؛ جناب آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد بفرمایید.

علی اسماعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
از وزیر محترم نفت بابت تصویب و اجرای پروژه گازرسانی به شهر بلدهطیبه تشکر میکنم. به وزیر محترم کشور تذکر میدهم که چرا زبالههای شهرستان محمودآباد در (20) متری کنار ساحل دریا انباشت میشود؟ چرا اجازه میدهید شیرابههای آن به دریا بریزد و چرا محیطزیست کشور به وظیفه ذاتی خود عمل نمیکند؟
تذکر به وزیر محترم راه و شهرسازی؛ چرا برای ایمنسازی جادههای رویان به بلده، بلده به پل زنگوله و دوآب به بلده اقدام نمیشود؟ مسئول خطکشی و ایمنسازی جادههای خطرناک ییلاقی منطقه بلده کیست؟ چرا پاسخگو نیستند؟
تذکر به وزیر محترم جهادکشاورزی؛ چرا لایروبی آب¬بندانهای کشاورزان استان به موقع انجام نمیشود، چرا آبخیزداری غرب استان نسبت به سیل رودخانههای روستاهای دونای علیا و سفلی و ایلیکا بیتوجه است و پاسخگو نیست؟
تذکر به وزیر محترم نیرو؛ چرا پروژههای آب شرب لاویچ، جوربند، انگهتارود و گلندرود متوقف شده است؟ چرا هیچ مسئولی از سازمان آب و فاضلاب کشور پاسخگو نیست؟ مردم عزیز و شریف ما شدیداً گلهمندند اما کسی به درد آنها توجه نمیکند. چرا صورتجلسه مربوط به پروژه نیروگاه (500) مگاواتی معلمکلای سرخرود از تاریخ 11/12/97 تا به امروز اجرایی نمیشود و هیچکدام از مسئولین عزیز پاسخگو نیستند؟ متشکر و سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکرم، جناب آقای محمد وحدتی نماینده محترم بستانآباد بفرمایید.

محمد وحدتی هلان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان و با سلام و درود به ملت شهیدپرور ایران اسلامی و بالاخص همشهریان عزیز شهرستان بستانآباد و تیکمهداش. ابتدا از حرکتهای انقلابی جناب آقای رئیسی که عرصه را به دزدان بیتالمال و مفسدان اقتصادی تنگ نمودهاند تشکر میکنم. از دولت و مجلس میخواهم تا ریشهکن شدن مفاسد اقتصادی با قوه قضائیه همکاری نمایند. از سفر اخیر جناب آقای دکتر روحانی و هیأت دولت محترم و جناب آقای دکتر نوبخت به استان آذربایجانشرقی و شهرستان بستانآباد ممنونم.
تذکر اول من به وزیر محترم راه و شهرسازی است. جناب آقای دکتر اسلامی! کلیه راههای روستایی و راههای بینشهری شهرستان بستانآباد از بین رفتهاند، گوش شنوایی برای اصلاح آن وجود ندارد. پل اوجان، راه باشکند، راه بستانآباد به سراب، میانه، تبریز، راه تیکمهداش به آزادراه، راه خیرآباد به باشدیز و جوگان، راه نوجه دهسادات به انرجان و زیرکان وضعیت بدی دارند. تصادفات در این راهها جان همشهریان عزیز را میگیرد. جنابعالی از نزدیک وضعیت را دیدهاید. خواهشمندم دستور اصلاح بفرمایید.
وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان! آذربایجان و شهرستان بستانآباد از بیآبی و کمبود برق سخت در مضیقهاند. آب پشت سدها مخصوصاً سد کلگان بلاتکلیف و مردم بیآبند. خواهشمندم دستور اقدام سریع فرمایید.
وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای مهندس حجتی! کشاورزان و روستاییان عزیز شهرستان بستانآباد از کمبود امکانات و ادوات کشاورزی و تسهیلات کشاورزی گلایه دارند، زیرا شما آنان را فراموش کردهاید. خواهشمندم دستور اقدام سریع فرمایید.
وزیر محترم دادگستری جناب آقای دکتر آوایی! دو سال است جوانان عزیزی که امتحان در قوه قضائیه دادهاند بلاتکلیفند، تکلیف آنان را روشن نمایید، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام و تسلیت به مناسبت ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام). تذکر اول بنده به آقای رئیسجمهور درخصوص موضوع بحث پاداش پایانخدمت و معوقات فرهنگیان است. آقای رئیسجمهور! علیرغم مقررات و ضوابط قانونی تعیینشده و علیرغم تعهداتی که قرار بود از سال گذشته در ارتباط با فرهنگیان عزیز و بزرگوار انجام بشود متأسفانه هنوز وضعیت پاداش پایانخدمت فرهنگیان و موضوع معوقات آنها انجام نشده و با اینکه چندماه از سال 98 دارد میگذرد نیازمند این است که با تسریع زمانی دستور بفرمایید این کار انجام بشود و مشکلات این فرهنگیان عزیز بتواند برطرف بشود.
موضوع بحث بعدی تذکر به آقای رئیسجمهور درخصوص عدم اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری است. ما در قانون برنامه ششم توسعه و در احکام بودجه این موضوع را مد نظر قرار دادیم، الان بعضی از این عزیزان با مشکل مواجهاند، حتی با دولت توافق کردیم که برای احکام مربوط به این بخش هم میتواند معوق محسوب کند، با تأخیر پرداخت کند. اما نه دولت پرداخت نقدی دارد و عملاً قانون را نقض کرده و طبیعتاً این موضوع مشکلات متعددی را برای کل بازنشستگان فراهم کرده، چه بازنشستگان بخش دولت که در حوزه تأمیناجتماعی هم که چند روز قبل ما با بازنشستگان تأمیناجتماعی در استان کرمان جلسه داشتیم مشکلات متعددی ایجاد کرده. هم سازمان تأمیناجتماعی مکلف است مرّ قانون را درخصوص همسانسازی پاداش و مجموعه پرداختهای حقوق آنها انجام بدهد و هم در ارتباط با مجموع بازنشستگانی که به عنوان بازنشستگان کشوری و لشکری محسوب میشوند.
بنابراین درخواستمان از آقای رئیسجمهور این است که هرچه سریعتر موضوع اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان را عملیاتی بکند.
نکته پایانی هم تذکر به وزیر نیرو درخصوص موضوع آب شهر کرمان است. علیرغم تذکرات قبلی موضوع بحث انتقال آب از خلیجفارس هنوز بسته نشده. آقای وزیر! خواهش ما این است طبق توافقی که با شما داشتیم دستور فرمایید موضوع بحث تأمین آب (30) میلیون متر مکعب مازاد منابع آب انتقال از خلیجفارس در قراردادی که لازم است. (وکیلی ـ متشکرم، وقتتان تمام شده) یک جمله دیگر هم بگویم، موضوع بحث (30) میلیون مترمکعب مازاد آب را (نایبرئیس ـ شما دو دقیقه و 38 ثانیه صحبت کردید) جمله پایانی من یک عبارتی دارد؛ (30) میلیون متر مکعب آب مازاد انتقال آب از خلیجفارس هرچه سریعتر قراردادش بسته بشود و مشکل آب شهر کرمان انشاءالله برطرف بشود.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای کریمی نماینده محترم اراک بفرمایید.

علی اکبر کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات من به جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم است. لزوم افزایش سقف سنی متقاضیان آزمونهای استخدامی به ویژه برای متولدین دهه (60) که در آزمونها با مشکل سقف سنی مواجه هستند.
موضوع بعدی بحث لزوم تعیین تکلیف دهها هزار نفر نیروی شرکتی و قرار موقت در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و نیروهای حقالزحمهای در سازمان صدا و سیما است که بار اصلی انجام وظایف فنی و تخصصی بر عهده این عزیزان است، ولی از نظر حقوق و مزایا و امنیت شغلی با شرایط نامناسب مواجهاند و بعضاً بیمه هم ندارند که هرچه سریعتر وضعیت این عزیزان باید ساماندهی بشود.
موضوع بعدی در مورد وضعیت بسیار نامطلوب بیمه تکمیلی جانبازان عزیز و خانواده معظم شهدا و ایثارگران است. الان بسیاری از مراکز درمانی و آزمایشگاهها قرارداد خودشان را به علت بدهیهای بسیار زیاد شرکت بیمه دی با این شرکت قطع کردند و عملاً ایثارگران عزیز از این خدمات محروم شدند.
جناب آقای شهیدی حدود یک ماه قبل در فراکسیون ایثارگران قول دادند که با توجه به دستور جناب آقای رئیسجمهور به سازمان برنامه برای تأمین اعتبارات بیمه درمان تکمیلی جانبازان قول حل مشکل را دادند. متأسفانه تاکنون اقدامی نشده. ظاهراً مشکل درمان ایثارگران و جانبازان، قربانی اختلافات داخلی در دولت شده. اخباری به گوش میرسد که متأسفانه حل مشکل درمان این جانبازان و عزیزان برای تحمیل مدیریت جدید فردی سیاسی بر بنیاد شهید گروگانگرفته شده در حالی که تحمیل مدیریت سیاسی بر بنیاد شهید به نفع دولت و خانواده بزرگ ایثارگران کشور نیست.
اگر سازمان برنامه و بودجه مشکل کمبود اعتبارات بیمه تکمیلی درمان جانبازان و ایثارگران را سریعاً رفع نکند ما مجبوریم مسائل پشت پردهای که در این خصوص وجود دارد شفاف به مردم و جامعه اعلام کنیم. انتظار داریم جناب آقای رئیسجمهور در این خصوص دستور عاجل و فوری بدهند. وضعیت بسیار بحرانی که وجود دارد و گلایهمندی عزیزان ایثارگر را در سطح کشور به دنبال داشته، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، عزیزان! لطفاً وقت را مراعات کنید، ما دیگر از پشت تریبون مدام نگوییم وقت را مراعات کنید. کسی که دارد خودش نقد میکند اگر مقررات را مراعات نکند چطور دیگران را دارد نقد میکند؟ حداقل وقت را مراعات بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
اخطار دستور روز جناب آقای سیدقاسم جاسمی هستند، بفرمایید.

سیدقاسم جاسمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (علیه¬السلام) را خدمت همه عاشقان و علاقهمندان به خاندان عصمت و طهارت تسلیت و تعزیت عرض مینمایم. تذکری که من دارم به آقای رئیسجمهور و هیأت محترم دولت است و همه ملت بزرگ ایران هم متوجه این موضوع بشوند. یک مصوبهای به تاریخ 19/12/91 شماره (252573) داریم که قرار شده هیأت وزیران مبلغ (450) میلیارد تومان از محل فروش سهام شرکتهای دولتی به طرح راهآهن غرب کشور اختصاص بدهد که تاکنون با توجه به پیشرفت عملیات اجرایی طرح (290) میلیارد تومان به آن اختصاص دادند و این راهآهن تا کرمانشاه آمده و کیفیت مناسبی هم متأسفانه ندارد. از این مبلغ (450) میلیارد تومان هم که در هیأت دولت مصوب شده متأسفانه (160) میلیارد تومان از آن هنوز پرداخت نشده. نه تنها برای ادامه این راه استراتژیک که به کشور عراق و بعد هم به سوریه و بندر لاذقیه جزء نقشه و طرح است متأسفانه هنوز این (160) میلیارد تومان را ندادند و آخرین اخبار هم این است که این (160) میلیارد تومان متأسفانه به تأمیناجتماعی داده شده. ما هم نامه نوشتیم و ان-شاءالله از جنابعالی و رئیس مجلس هم توقع داریم این را رسیدگی بکنند و توجه ویژهای داشته باشند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، چشم، نفر بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به وزیر کشور آقای رحمانیفضلی، وزیر ارشاد و نیروی محترم انتظامی است. موضوع مهمی که طی یک ماه آینده کشور با آن روبهرو است پیادهروی چند میلیونی اربعین است. با توجه به اینکه ویزا حذف شده امسال عملاً شاهد حضور بیشتر مردم عاشق اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) در این همایش عظیم خواهیم بود. در حالی که زیرساختهای لازم از قبیل جاده، پارکینگ و امکانات مرزی به هیچوجه پاسخگوی این حجم از زوار نیست.
همچنین نکته دیگر؛ در سال گذشته باعث اذیت و آزار مردم شد و خیلی مردم اذیت شدند موضوع ارز زیارتی و نبود شرایط مناسب برای دریافت ارز از سوی مردم بود که در شأن زائر امامحسین نبود. افزایش قیمت ارز باعث شد هزینههای تردد زوار در عراق چندین برابر بشود و دولت باید از هماکنون که یک ماه فرصت داریم بحث ارز زیارتی را با نرخ مناسب مشخص و به مردم اعلام کند. باید در کشور اسلامی شرایط زیارت عتبات عالیات برای مردم تسهیل شود. دولت باید خدمت به زوار اربعین را وظیفه خود بداند. کاش کمی خدمت به زوار را از مردم عزیز عراق و شهرهای مرزی خودمان یاد میگرفتیم.
تذکر دوم، بدقولی خودروسازان برای مردم عادی شده، بعد از افتضاحات مدیریتی در سایپا و ایرانخودرو و بازداشت دستهجمعی مدیران این دو شرکت نکتهای که تأسفبار است سکوت وحشتناک و تلخ وزیر صنعت در طول یک سال اخیر در رابطه با این فساد سنگین است. چه اتفاقی باید در زیرمجموعه وزارت صنعت بیفتد تا آقای وزیر بخواهند ورود بکنند؟ در هر جای دنیا این اتفاقات افتاده بود وزیر استعفا میداد یا برکنار میشد، اما اینجا کسی خم به ابرو نیاورده و برادران عزیز! بازار هم با مشکلات زیادی روبهرو است که مقصر اصلی وزیر صنعت است.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اگر اجازه بفرمایید اخطاری که من از صبح داشتم پنج دقیقه وقت دارد (نایبرئیس ـ آقای صباغیان! دو دقیقهای بفرمایید به همه داریم دو دقیقه وقت میدهیم شما هم دو دقیقه بفرمایید) ماده (312) را که قانون تصویب کردیم، بعد اعلام کردیم که این قانون نافی اختیارات مراجع ذیصلاح در تنظیم دستورالعمل اجرایی نیست. یعنی ما قانون را تصویب کردیم، بعداً هم میگوییم نافی دستورالعمل نیست، اصلاً تناقض دارد. حالا آقای لاریجانی هم یک لحظه اشاره کردند، متأسفانه رد شدند.
من یکی، دو تا تذکر هم خدمتتان عرض کنم؛ یک تذکر به ریاست محترم جمهور است، حالا که بحمدالله با درایت مقام معظم رهبری تصمیمگیریهای به موقع نیروهای نظامی و دفاعی خصوصاً در توقیف کشتی انگلیسی و برخورد با پهپاد مهاجم آمریکایی و موضعگیریهای بسیار به جای ریاست محترم جمهور و جناب آقای ظریف، سیاست خارجی ما در یک مسیر درستی قرار گرفته، خواهش میکنیم که دوباره فریب آقای ترامپ و مذاکره را نخورند. مؤمن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود.
یک تذکر هم به وزیر محترم آموزش و پرورش دارم. افزایش قیمت لوازمالتحریر، پوشاک و لباس، اصلاً لوازمالتحریر که انگار هیچ نظارتی بر آن نیست. خانوادههای ضعیف و مستمند الان چارهای ندارند میخواهند لوازمالتحریر بخرند. شما در بازار سری بزنید بعضیها دو، سه برابر شده. از وزیر محترم میخواهیم حداقل توجهی به این موضوع بشود و هم بعضی مدارس متأسفانه میآیند تحمیل میکنند و به دانشآموز میگویند باید این لوازم، این لباس، این کتاب و این دفتر را شما بخرید. واقعاً در این زمان و شرایط سخت اقتصادی ظلم و اجحاف به خانوادهها و والدین دانشآموزان است.
من خواهش میکنم هم وزیر محترم آموزش و پرورش و هم دستگاههای نظارتی روی این موضوع توجه داشته باشند که انشاءالله در این اول مهری خانوادهها تحت فشار قرار نگیرند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
از مراعات وقتی خیلی متشکرم جناب آقای صباغیان.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای گلمرادی بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای گلمرادی! دو دقیقه را مراعات کنید.

علی گلمرادی
اگر دو دقیقه است من صحبت نمیکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای ساداتینژاد بفرمایید.

سید جواد ساداتی نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت ایام شهادت سالار شهیدان کربلا، در ابتدا به رئیسجمهور محترم عرض میکنم در ایام محرم لازم است با الهام از فلسفه کربلا و عاشورا در مقابل دشمن بدعهد با قدرت ایستادگی و گام سوم کاهش تعهدات برجام را به انجام رسانید تا دشمن بداند ملت ایران با انسجام و قدرت در مقابل بدعهدان میایستد.
تذکر من به آقای شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. آقای مهندس! شما قول دادید در هفته دولت برای شروع عملیات اجرایی بیمارستان تأمیناجتماعی کاشان که بعد از (18) سال معطل مانده به کاشان بیایید، کارگران چشمانتظار حضور شما هستند. همچنین دستور بفرمایید دلیل عدم اجرای سختی کار برای پرسنل آزمایشگاهها و اتاقهای عمل و ماماها چیست؟
تذکر من به وزیر محترم کشور است، لطفاً مأموریتی بدهید رئیس سازمان شهرداریها به حقوق معوقه شهرداریهای کشور رسیدگی بکنند. سازمان شهرداریها، سازمانهای وابسته به شهرداری مثل اتوبوسرانی هم درگیر معوقه هستند و این شرایط را باید بالاخره ساماندهی کرد و یا با اولویتبندی مشکلش را برطرف کرد.
تذکر بعدی من به وزیر محترم فرهنگ و ارشاد است. با توجه به جایگاه بلند محتشم کاشانی با ترکیببند مشهور عاشورایی جایزهای به نام محتشم در شعر عاشورایی ایجاد و هر سال در ایام محرم به برگزیدگان در ادبیات عاشورایی تقدیم بشود تا موجب غنای فرهنگ عاشورا بشود و از رئیس سازمان میراث فرهنگی هم میخواهم درخصوص ساماندهی و آزادسازی اطراف مقبره محتشم کاشانی تمهید لازم را انجام بدهند.
و آخرین تذکر من هم به وزیر بهداشت و رئیس سازمان محیطزیست است، دستور رسیدگی به چاله دفن زباله در منطقه کاشان و آران و بیدگل را بدهند که موجب مشکلاتی برای مردم ابوزیدآباد شده.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای بیگلری نماینده محترم سقز و بانه به مدت یک دقیقه بفرمایید، همکاران محترم وقت را رعایت کنند به همه وقت خواهد رسید.

محسن بیگلری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
وزیر راه و شهرسازی! کاش یکبار به خودت زحمت میدادید و از جادههای روستایی کردستان به ویژه جادههای صعبالعبور روستایی سقز و بانه عبور میکردید. کاش وعدههای روز رأی اعتمادتان را به یاد میآوردید که میگفتید توجه ویژهای به راه روستایی مناطق محروم دارید و از ما خواهش میکردید که به شما رأی بدهیم. به وجدانتان ارجاعتان میدهم و میگویم عاقبت خود را نسوزانید و نسبت به راههای روستایی کردستان بیتفاوت نباشید و کاری بکنید.
تذکر بعدی به رئیسجمهور، وزرای کشور و صنعت، معدن و تجارت است، واردات (100) قلم کالا از بازارچههای مرزی به کجا رسید، چرا در بعضی از مرزها در کشور بازارچهها همچنان فعال است، اما بازارچههای کردستان که تنها منبع امرار معاش مردم بود را بستهاید و فکری نمیکنید؟ آقایان عزیز! بازگشایی بازارچه سیف سقز که وعده دادید به کجا رسید؟ تردد مسافر از مرز سیرانبند بانه چه شد؟ قرار بود این دولت راستگویان باشد، چرا کاری کردهاید که مردم اینقدر به دولت بیاعتماد باشند؟
تذکر بعدی به سرپرست وزارت آموزش و پرورش است. آیا خبر دارید (40) درصد مدارس کردستان تخریبی هستند و هر لحظه باید منتظر حادثهای خطرناک باشیم؟ به رئیس نوسازی مدارس بفرمایید کردستان هم جزء ایران است، یکبار به خودش زحمت بدهد و چهار مدرسه کردستان را ببیند.
تذکر آخر به وزیر ارتباطات، چرا وعدههایتان را در مورد آنتندهی و اینترنت روستایی کردستان اجرایی نمیکنید؟

علیرضا رحیمی
متشکریم، جناب آقای نادر قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! تذکر من به وزرای محترم جهادکشاورزی، صنعت و معدن و کشور در مورد تعیین قیمت پایه گوجهفرنگی، انگور، سیب درختی برای کارخانجات صنایع تبدیلی است. حضرتعالی مستحضر هستید با بارشهای الهی امسال محصولات زیاد است، قیمت آنها (10) درصد سال قبل به فروش میرسد، خواهش میکنیم پشت میکروفن به این سه وزیر ابلاغ بفرمایید در تعیین قیمت، حفظ قداست کارگران و کشاورزان لحاظ بشود. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، آقای امیری! این تذکر را خدمت وزیران برسانید، متشکرم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سالک نماینده محترم اصفهان بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت به مناسبت ایام شهادت حضرت امام حسین (علیهالسلام) و مسئولین کشور سیاست هیهات مناالذله را پی بگیرند.
نکته اول تذکر به آقای روحانی؛ اولاً شما میدانید که جمهوری اسلامی در اوج اقتدار است و آمریکا، اروپا و صهیونیست در حضیض التماس و ذلت هستند، بنابراین اقدام جدی برای انجام گام سوم با قدرت و اقتدار صورت پذیرد.
نکته بعد و همچنین شما میدانید که مذاکره سم است، بنابراین طبق اصول قانون اساسی اصول (152)، (153)، بند (16) اصل سوم سلطهپذیری برای ملت ما نامیمون است. از هرگونه مذاکره با سران سلطه پرهیز شود.
به وزرای نیرو و کشور، باید طبق قانون توزیع عادلانه آب موضوع آب شرب، کشاورزی و صنعت با قدرت مدیریت کنید و به جلوگیری از هرگونه تجاوز، به خصوص خطالقعر زایندهرود، دقت کنید. آقای صالحی! چرا هیچگونه نظارتی بر توزیع آب (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و حاشیههای آن ندارید؟

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای شهاب نادری هستند، بفرمایید.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب خدمت نمایندگان محترم دارم و ضمن عرض تسلیت ایام. جا دارد استاندار محترم و پرتلاش کرمانشاه بابت حمایت از ثبت جهانی اورامانات و از شخص رئیسجمهور که دستور قاطع دادند تشکر ویژه و از مجموعه مدیران و معاونان که همه زحمت کشیدند تشکر بکنم.
آقایان و مسئولین! چرا خود را به خواب غفلت زدهاید؟ رفاه نسبی و آسایش در حد معقول از جمله مطالبات منطقی هر شهروندی است که در برابر قوانین جاری در تمام ممالک به آن توجه شده است. علاوه بر اینکه اشخاص حقیقی باید تلاش کنند بر دولتمردان و گردانندگان جامعه نیز فرض است تا در جهت تحقق این امر کوشش وافر نمایند. بیخیالی مسئولین میراث فرهنگی و گردشگری درخصوص اینکه در سال 2020 ما میزبان جهانگردان خارجی هستیم قابل سؤال است، ولی گویا آب در هاون کوبیدن است و دوست ندارند آثار و ابنیههای تاریخی قوم ماد و نژاد آریایی را ببینند و لذت ببرند.
آقایان مسئول راه و شهرسازی! فراموش نکنید مشکلات عدیده راه قتلگاهی جادههای اورامانات و روند کند و لاکپشتی احداث آنها هر روز خانوادهها را به عزا مینشاند.

علیرضا رحیمی
متشکرم، نفر بعد جناب آقای گلمرادی هستند، یک دقیقه بفرمایید.

مسعود پزشکیان

علی گلمرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با توجه به سوءتفاهم پیشآمده در نطق دیروزم نکاتی را خدمت شما عرض میکنم؛ کلام نورانی خداوند درخصوص قومیتها این است «انا خلقناکم من ذکر و انثی و جعلناکم شعوباً و قبائل لتعارفوا» حالا کدام برترند؟ قرآن پاسخ میدهد «ان اکرمکم عند الله اتقاکم». همه عزیزان که اشراف دارید و میدانید که ذکر مثل برای تقریب معنا به ذهن است و قطعاً در مثل مناقشه نیست.
دیروز عرض من این بود مشکلات کشور مشکلات اقتصادی و نان است، مسیر دولت مسیر غلطی است، به خاطر ضیق وقت با ضربالمثل گفتم.
ترسم نرسی به کعبه ای اعرابی
این ره که تو میروی به ترکستان است
این هیچ ربطی به قومیت فرهیخته، بزرگوار و باغیرت آذری ندارد و ترکزبانان کشور که در جایجای کشور خدمت میکنند پاره تن کشورند. ترکستان یک اصطلاح است و هیچ ربطی به این قومیت ندارد.
میهن ما تشکیل شده از اقلیتهای قومیتی که در کلیت ایران اسلامی را شکل دادند. رنگینکمانی از قومیتها که یک رنگ زیبا و برجسته آن، قوم بزرگ آذری است. (قاضیپور ـ یاشاسین آذربایجان) از غرب رفیع تا شرق وسیع، از شمال بارانی تا خلیج همیشهفارس ایرانی همه ما با هم برادریم. همانطور که دغدغه شما هم هست باید تحت ولایت برای خدمت به فقرا و محرومین تلاش کنیم، برای مسائل سیاسی در مسیر دیگر باشیم و در پایان؛
زندگانی عادتی مشکل نبود
سختی نان بود و باقی ساده بود
زندهباد آذری، یاشاسین ایران.

مسعود پزشکیان
یاشاسین، متشکرم، خیلی ممنون.

علیرضا رحیمی
از میهمانان جناب آقای کاظمیباباحیدری شهروندان محترم اردل و فارسان که میهمان مجلس هستند هم تشکر میکنیم.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (2) بعد از ظهر امروز یازدهم شهریورماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است، پایان جلسه را اعلام میکنم.