1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 197 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هشتاد و یکم روز یکشنبه نوزدهم آبان ماه 1398 هجریشمسی مطابق با دوازدهم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری.
2 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم.
6 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه.
8 ـ بررسی تقاضای استعفای جناب آقای کاظم جلالی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمدرضا پورزگری
(آیات 163 ـ 159 از سوره مبارکه «انعام» توسط قاری محترم آقای محمدرضا پورزرگری تلاوت گردید)
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ فَرَّقُوا دِینَهُمْ وَ کانُوا شِیَعاً لَسْتَ مِنْهُمْ فِی شَیْءٍ إِنَّما أَمْرُهُمْ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ یُنَبِّئُهُمْ بِما کانُوا یَفْعَلُونَ * مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها وَ مَنْ جاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلا یُجْزى إِلاَّ مِثْلَها وَ هُمْ لا یُظْلَمُونَ * قُلْ إِنَّنِی هَدانِی رَبِّی إِلى صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ دِیناً قِیَماً مِلَّةَ إِبْراهِیمَ حَنِیفاً وَ ما کانَ مِنَ الْمُشْرِکِینَ * قُلْ إِنَّ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْیایَ وَ مَماتِی لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ * لا شَرِیکَ لَهُ وَ بِذلِکَ أُمِرْتُ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای پورزرگری قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«کسانی که دین خود را پراکنده ساختند و فرقه فرقه شدند تو هیچگونه مسئول ایشان نیستی، کارشان فقط با خدا است، آنگاه به آنچه انجام میدادند آگاهشان خواهد کرد. هرکس کار نیکی بیاورد دهبرابر آن پاداش خواهد گرفت و هرکس کار بدی بیاورد جز مانند آن جزا نیابد و بر آنان ستم نرود. بگو، آری پروردگار مرا به راه راست هدایت کرده است، دینی پایدار، آیین ابراهیم حقگرا و او از مشرکان نبود. بگو، در حقیقت نماز من و سایر عبادات من و زندگی و مرگ من برای خدا است که پروردگار جهانیان است که او را شریکی نیست و بر این کار دستور یافتهام و من نخستین مسلمانم» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: جعفرپور نماینده محترم لارستان، درازهی نماینده محترم سراوان و رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام و سرکار خانم ساعی نماینده محترم تبریز.
3
ارجاع طرح تقلیل مجازات حبس تعزیری به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد رد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری است. ما در جلسه گذشته کلیات را مورد بررسی قرار دادیم رأی آورد، اگر اجازه بدهید من مادهواحده را جهت رسیدگی قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ مجازات حبس بیش از شش ماه مقرر در کلیه جرائم تعزیری به نصف تقلیل مییابد. چنانچه دادگاه حداکثر مدت تنصیفشده را کافی نداند میتواند متناسب با شرایط و اوضاع و احوال جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب، علاوه بر مجازاتهای تکمیلی مقرر در ماده (۲۳) قانون مجازات اسلامی مرتکب را با رعایت شرایط ذیل به یک یا چند مورد از مجازاتهای جایگزین حبس موضوع ماده (۶۴) قانون مجازات اسلامی محکوم نماید:
۱ ـ اعمال دوره مراقبت:
الف ـ در جرائم تعزیری درجه (۱) و (۲) تا پنجسال.
ب ـ در جرائم تعزیری درجه (۳) و (۴) تا سهسال.
ج ـ در جرائم تعزیری درجه (۵) تا دوسال.
د ـ در جرائم تعزیری درجه (۶) تا یکسال.
۲ ـ انجام خدمات عمومی رایگان با رضایت محکوم و رعایت ماده (۸۴) قانون مجازات اسلامی
الف ـ در جرائم تعزیری درجه (۱) و (۲) تا سهسال.
ب ـ در جرائم تعزیری درجه (۳) و (۴) تا دوسال.
ج ـ در جرائم تعزیری درجه (۵) و (۶) تا یکسال.
۳ ـ پرداخت جزای نقدی روزانه:
الف ـ در جرائم تعزیری درجه (۱) و (۲) یکهشتم تا یکچهارم درآمد روزانه به مدت سهسال.
ب ـ در جرائم تعزیری درجه (۳) و (۴) یکهشتم تا یکچهارم درآمد روزانه به مدت دوسال.
ج ـ در جرائم تعزیری درجه (۵) و (۶) یکهشتم تا یکچهارم درآمد روزانه به مدت یکسال.
۴ ـ پرداخت جزای نقدی
الف ـ در جرائم تعزیری درجه (۱) و (۲) تا یک میلیارد ریال.
ب ـ در جرائم تعزیری درجه (۳) و (۴) تا هفتصد میلیون ریال.
ج ـ در جرائم تعزیری درجه (۵) تا پانصد میلیون ریال.
د ـ در جرائم تعزیری درجه (۶) تا دویست میلیون ریال.
تبصره ۱ ـ مجازاتهای حبس تعزیری که پس از لازمالاجراءشدن این قانون بهتصویب میرسد مشمول مقررات مندرج در این مادهواحده نمیشوند.
تبصره ۲ ـ جرم جاسوسی و مجازاتهای مقرر در قانون مبارزه با قاچاق مواد مخدر از شمول این قانون خارج است.
تبصره ۳ ـ در صورت تکرار جرم، مقررات مربوط به تشدید مجازات مقرر در ماده (۱۳۷) قانون مجازات اسلامی براساس مجازات حبس مندرج در قانون اعمال میشود و تنصیف مقرر در این ماده در مورد تکرارکنندگان جرم مجری نخواهد بود.
تبصره ۴ ـ محکومانی که در حال تحمل مجازات حبس میباشند مشمول این قانون بوده و دادگاه صادرکننده حکم قطعی، در صورت ضرورت میتواند نسبت به تعیین یک یا چند مورد از مجازاتهای تکمیلی و یا جایگزین حبس اقدام نماید.
تبصره ۵ ـ نگهداری زندانیان اعم از محکومان و متهمانی که با قرار در بازداشت بسر میبرند در سلولهای انفرادی و فضاهای غیراستاندارد ممنوع است و دادستان مکلف است در این خصوص نظارت کافی را اعمال نماید و در صورت تخلف مدیران و مأموران ذیربط در زندانها، نسبت به تعقیب کیفری آنها اقدام نماید. مجازات متخلفان، انفصال دائم از خدمات دولتی و حبس تعزیری ششماه تا دوسال و یا جزای نقدی (100) تا (500) میلیون ریال میباشد.
شرایط استاندارد زندانها به موجب آییننامهای که ظرف مدت یکماه از تاریخ تصویب این قانون، توسط ریاست قوه قضائیه تنظیم و بهتصویب هیأت وزیران میرسد تعیین میگردد.
آقای دکتر! پیشنهادات زیادی داریم. اولین پیشنهاد را خود جناب آقای فتحی دارند، بفرمایید.

محمد جواد فتحی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه فرمایند! اولاً لازم است که من از برادران عزیز و همکاران خوبم جناب آقایان: دکتر ملکشاهی، کاظمی و حاجیدلیگانی چون در جلسه قبل من در مخالفت با نظر آنها صحبت کردم برخی حمل بر جسارت کردند. من این دوستان را هم برادرانی فاضل و اندیشمند و هم دلسوز نسبت به مسائل کشور و فعال در صحن و کمیسیون میدانم و اگر واقعاً جسارتی احساس شد از محضر این عزیزان عذرخواهی میکنم.
دوستان ببینید! در این سه، چهار روز گذشته یک جوی را برخی سعی کردند در مخالفت با این طرح ایجاد کنند که این طرح کارشناسیشده نیست و یک کاری است که با احساس انجام شده. در حالی که وقتی میگوییم ایراد چیست و اشکال کجا است، بالاخره یک ایرادی را به ما بگویید، شاید ما پاسخی داشته باشیم که نشان بدهد ما احساسی عمل نکردیم، با یک عبارات کلی که نظام حقوقی را به هم میریزد، قانون مجازات را به هم میریزد، صلاحیت دادگاهها را فلان میکند و جرایم را زیاد میکند و با این حرفهای کلی پاسخ گفتند.
عزیزان ببینید! من این را خدمتتان عرض میکنم که ما (40) سال صبر کردیم تا قوه قضائیه یک لایحه جامعی بیاورد، من در جلسه قبل عرض کردم که واقعاً زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست که زندانهایش پرتر از ظرفیت باشد. همه دنیا به سمت حبسزدایی رفتند، قوه قضائیه در این گزارش که در سال 97 چاپ شده، یعنی برای این گزارش از بیتالمال هزینه کرده، در این گزارش اصرار بر این دارد که ما بیاییم و حکم به جایگزینهای حبس بدهیم. اما اجرا و عمل نشد، الان هم من مطمئن هستم، من واقعاً از آقای دکتر فرهنگی تشکر میکنم که من را بر این قول پایدار نگه داشت که دوفوریت این مطرح بشود و من تنزل به یکفوریت نکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فتحی! شما الان پیشنهادتان را بفرمایید.

محمد جواد فتحی
پیشنهاد دهنده
این یک جمله را عرض میکنم، چون عرض ما این بود که اگر واقعاً یکفوریت بشود در این مجلس به آن رسیدگی نخواهد شد. در مجلس یازدهم هم معلوم نیست که چه کسی زنده است و چه کسی نیست. اما دوستان ببینید! در این مادهواحده درست است عنوان طرح «تقلیل مجازات حبس تعزیری» است، اما واقعش این است که این تقلیل نیست، این تبدیل است. من از دوستانی که انتقاد میکردند تعجب میکنم، آیا این متن را خواندند؟ عزیزان ببینید! ما اینجا گفتیم اولاً مجازاتهای تعزیری درجه (7) و (8) همین الان در مواد (63)، (64) و (65) قانون مجازات اسلامی به قاضی یا اجازه داده است و یا ملزمش کرده است که مجازات حبس را تبدیل به جایگزین بکند. ما نسبت به شش درجه دیگر آمدیم ورود کردیم و گفتیم مجازات حبس نصف بشود و مابقیاش را قاضی اگر دید که اوضاع، شرایط و احوال جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب اقتضا میکند و آن میزان مجازات برایش کفایت نمیکند میتواند جایگزین حبس بدهد. جایگزینهای حبس هم اتفاقاً خیلی شدیدتر از آن مابقی حبس است.
شما ببینید! ما جزای نقدی آوردیم، پرداخت جزای نقدی روزانه آوردیم، انجام خدمات عمومی رایگان آوردیم، اعمال دوره مراقبت را آوردیم، حالا دوستان اصرار دارند که این یک قانون دقیق و جامعی نیست، من هم هیچ اصراری نمیکنم، عرض میکنم ممکن است ایراداتی هم داشته باشد که در جای خودش باید اصلاح بشود، اما حالا همهمه و زمزمههایی است که مثلاً به کمیسیون ارجاع بشود، من به خاطر اینکه بعداً متهم به این نشوم که اصرار کردم که یک کار خیلی دقیقی انجام نشده است خواهشم این است که دوستان به مادهواحده با این اصلاحی که عرض کردم رأی بدهند. ببینید! در این متن در مورد مجازات حبس تعزیری درجه (6) چون مجازات از شش ماه تا دو سال است این شبهه ایجاد شده که این متن شامل آن نمیشود، در حالی که میخواهیم ببینیم چرا؟ وقتی شامل درجه (1) تا (5) میشود به طریق اولی شامل درجه (6) هم میشود. اگر عبارت به این شکل که «مجازات حبس شش ماه و بالاتر» جای «بیش از شش ماه» بیاوریم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فتحی! چون همین ایرادهایی که شما میفرمایید هست، بعضی ایرادهای دیگری است که برخی را در پیشنهادات مطرح کردید، مثلاً فرض کنید برای شرارت یا کودکآزاری در پیشنهادات نیست، ما تازه قانون کودکآزاری را تصویب کردیم.

محمد جواد فتحی
آقای دکتر! برخی از این جرایمی که شما میفرمایید مستوجب حد هستند.

علی اردشیرلاریجانی
شرارت ناامنی ایجاد میکند.

محمد جواد فتحی
آقای دکتر! محاربه است. ایجاد ناامنی محاربه است.

علی اردشیرلاریجانی

محمد جواد فتحی
«تجرید السلاح لاخافه الناس» اگر چاقو بکشد مردم بترسند، اگر شاکی خصوصی داشته باشد که ما در اصلاحات آوردیم.

علی اردشیرلاریجانی
شاکی خصوصی ندارد، مشکل عمومی دارد.

محمد جواد فتحی
اگر ندارد محاربه میشود و در حدود میرود. آن مزاحمت نوامیس میشود.

علی اردشیرلاریجانی

محمد جواد فتحی
آقای دکتر ببینید! در سرقت باز در پیشنهادات داریم، اگر گذشت شاکی باشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فتحی پیشنهادات زیاد است.

محمد جواد فتحی
اتفاقاً پیشنهادات زیاد نیست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فتحی من میخواستم بگویم اگر اجازه بدهید ما یک فرصت محدود دو، سه هفتهای به کمیسیون بدهیم همه این پیشنهاداتی که نمایندگان دارند، مثلاً خود شما پیشنهاد برای سرقت دادید و بعضی از امور دیگر را اضافه کردید. حالا دانه دانه این در مجلس باید مطرح بشود. ولی شرارت، کودکآزاری، زنآزاری در آن نیست، اینها را چطور باید در صحن حل کنیم؟ اگر اجازه بدهید ما دو، سه هفته به کمیسیون وقت بدهیم کمیسیون همین پیشنهاداتی که شما و دوستانتان دادند بررسی کنند و کامل اینجا بیاورند. آقای فتحی! زمان کوتاهی به کمیسیون میدهیم.

محمد جواد فتحی
آقای دکتر ببینید! با توجه به اینکه (180) نفر به دوفوریت رأی دادند و هیچکدام از طرحهای این دوره مجلس این میزان رأی در دوفوریت نداشته. این را به صحن مجلس میسپارم.

علی اردشیرلاریجانی
نیت و اصل ایده خوب است، ولی اصل ایده را درست و بهجا انجام بدهیم است.

محمد جواد فتحی
عرض میکنم که به نیابت از (180) نفر من تصمیم نمیگیرم، این را به عهده خود صحن میگذارم دوستان خودشان رأی بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! یک درخواست مسکوت ماندن هم داریم.

علی اردشیرلاریجانی
مسکوت ماندن را بگذارید ما برای دو، سه هفته به کمیسیون ارجاع بدهیم، مثلاً سه هفته به کمیسیون وقت میدهیم که این را کامل بکند. همین پیشنهاداتی که آقای فتحی و دوستان دارند همه اعمال کنند و بعد بیاورند.
حضار 212 نفر، ارجاع به کمیسیون برای سه هفته را به رأی میگذاریم. کمیسیون برای سه هفته پیشنهادات را بررسی کند و بعد نتیجهاش را بیاورند. بعد از سه هفته برنگشت خودمان اینجا همین متن را عمل میکنیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین ما سه هفته به کمیسیون وقت میدهیم اینها بررسی کنند، اگر ظرف سه هفته گزارش ندهند ما همین متن را مورد بررسی قرار میدهیم.
4
تصویب تقاضای استعفای آقای کاظم جلالی نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ما استعفای همکار عزیزمان جناب آقای کاظم جلالی را مورد بررسی قرار بدهیم.

علی اردشیرلاریجانی
مثل اینکه خیلی دوستشان دارید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از شدت علاقه سر صبح هم میخواهیم مطرح میکنیم. وقت را باید معین کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، باید وقتشان را مشخص کنیم. نیم ساعت نماینده میتواند صحبت کند، البته قسمتی از وقتش را به کس دیگری میتواند بدهد و نیم ساعت هم مخالفین میتوانند صحبت کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای جلالی! همه وقت را خودتان استفاده میکنید؟ پس خودتان دو نفر دیگر را تنظیم بفرمایید. اسامی دو نفر را به دوستان دادید؟

علی اردشیرلاریجانی

کاظم جلالی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک اعیاد ماه ربیعالاول به ویژه آغاز ولایت حضرت صاحبالعصر والزمان بقیهالله الاعظم و همچنین میلاد مسعود آخرین پیامبر الهی، پیامآور رحمت و مهربانی و اخلاق رسول اعظم (صلیالله علیه و آله و سلم) و فرزند بزرگوار ایشان حضرت امام جعفر صادق خدمت همه شما همکاران عزیز سلام عرض میکنم و همچنین حادثه ناگوار زلزله و کشتهشدن جمعی از هموطنانمان را هم تسلیت عرض میکنم.
من چند نکته خدمت دوستان عرض بکنم، چون برخی از مطالبی هم که میگویم شاید دوستان اطلاع داشته باشند، ولی برای افکار عمومی و برخی از شبهاتی که مطرح شد عرض میکنم. اولاً بنده استخدام وزارت امور خارجه هستم، از سال 1372 در دبیرستان البرز آزمونی برگزار شد و ما در آنجا امتحان دادیم و چندین سال هم در وزارت امور خارجه در معاونت بینالملل مشغول بودم که اتفاقاً آقای دکتر ظریف که امروز وزیر محترم امور خارجه ما هستند متصدی امور بینالملل وزارت خارجه بودند و من هم در آنجا نیروی بخش بینالملل بودم.
دوم اینکه در وزارت امور خارجه دو رسته وجود دارد؛ یکی رسته اداری و یکی رسته سیاسی است. در رسته سیاسی همانند اعضای هیأتعلمی افراد ارتقای مقام پیدا میکنند. بنده از وابستگی شروع کردم دبیر سوم، دبیر دوم و دبیر اول، رایزن سوم، رایزن دوم و رایزن اول که الان من مقام رایزن اولی را در وزارت امور خارجه دارم که البته آخرین مقام، مقام سفیر است که با پست سفیر متفاوت است که آن تحت شرایطی با امضای رئیسجمهور اعطا میشود که الان هم در کشور سالیانی است که این کار انجام نشده و تعداد کمی به مقام و رتبه سفیری در داخل کشور رسیدند.
دوم اینکه در طول پنج دورهای که در مجلس شورای اسلامی هستم من (32) سالم بود وارد مجلس شدم، الان (52) ساله هستم. یک موی سفید در سر و صورتمان نبود و امروز تقریباً دیگر همه موی سر و محاسن سفید شده. در این پنج دورهای که در مجلس خدمت شما و همکاران دیگر بودم عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بودم و همچنین در مجلس ششم از سال دوم عضو هیأترئیسه کمیسیون بودم. مجلس هفتم و هشتم سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بودم و مجلس نهم و دهم هم به عنوان مسئول مرکز پژوهشها افتخار خدمتگزاری به شما را داشتم.
علقه و علاقه اولیه من سیاست خارجی بود، اگرچه لاجرم در حوزه سیاست داخلی هم به دلیل نمایندگی مجلس ورود پیدا کردم. در طول این (20) سالی که در داخل مجلس هستم در حوزه دیپلماسی پارلمانی فعال بودم. همانطور که میدانید عضو کمیته اجرایی بینالمجالس جهانی از طرف قاره آسیا و اقیانوسیه انتخاب شدم و نهایتاً در مجمع عمومی آی.پی.یو رأی آوردم که این برای دومین بار است که یک ایرانی به این مقام رسید، یکبار آقای متیندفتری بود از حق میزبانی ایران در سال 1342 استفاده کرد و دومینبار هم حقیر بودم که چهار سال عضو کمیته اجرایی و نایبرئیس اتحادیه بینالمجالس از سال 1395 بودم و همچنین (5/9) سال، حدود (10) سال عضو کمیته حقوق بشر بینالمجالس جهانی بودم که این هم به انتخاب آسیاپاسیفیک انجام شد و نهایتاً در مجمع عمومی آی.پی.یو این هم به تصویب رسید.
همچنین به مدت (18) سال عضو کمیته اجرایی و شورای بینالمجالس اسلامی بودم. در دوره هشتم، نهم و دهم ریاست گروه روابط پارلمان اروپا با پارلمان جمهوری اسلامی ایران را بر عهده داشتم، در مقاطعی رئیس گروه پارلمانی ایران و روسیه، سوریه و همچنین فرانسه، رومانی، مالی، نامیبیا و ساحل عاج هم به تناوب بودم و همچنین در مقطعی به عنوان رئیس گروه اجرایی پارلمانی ایران که الان خانم دکتر حسینی هستند این مسئولیت را در دورهای بر عهده داشتم و همچنین عضو شورای اجرایی بودم. در مذاکرات مربوط به دریای خزر هم در مجلس ششم در هفت مرحله از مذاکرات مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر را حضور داشتم و همچنین الان به عنوان عضو گروه عالی مشورتی ضد تروریسم آی.پو.یو هم هستم.
در دو دورهای که در مرکز پژوهشها خدمتگزار شما بودم شاید برای اولین بار که انتخاب شدم خیلی از دوستان تردید داشتند که شاید دو تا نکته در مرکز اتفاق بیفتد، یکی سیاسی شدن مرکز و دوم عدم توانایی من در اداره مرکز بود که خود شما هم امروز میتوانید قضاوت بکنید و بحمدالله ما افتخار داریم که عبارتهای مقام معظم رهبری را همه شما شنیدید که در سال گذشته فرمودند که «خوشبختانه مرکز پژوهشهای مجلس مرکز خوبی است، گزارشهایی که بنده از این مرکز پژوهشها دارم خبرهای خوبی را از آنجا به ما منتقل میکند، امکان کارشناسی خوبی در آنجا متراکم و متمرکز است. حداکثر استفاده را از آن باید کرد» که ما در این حوزه تلاش کردیم کارهایی را انجام بدهیم.
مطلب بعدی اینکه بعضی از بزرگان مجلس هم میدانند من در طول این چهار سال و حتی چهار سال قبلی برخی مسئولیتهایی را در دولت به من پیشنهاد میدادند، ولی همیشه نگاهم این بوده که خصوصاً دوره قبل به دلیل اینکه نماینده شهرستان بودم و این دوره هم اینکه من نمایندگی را بتوانم به پایان برسانم. الان هم شما در جریان باشید اگرمان و پذیرش ما در مردادماه از ناحیه کشور روسیه صادر شده و استوارنامه من هم در شهریورماه صادر شده بود. اما من تصمیم داشتم که این را به تأخیر بیندازم و دیرتر بروم. جناب آقای ابطحی! اما یک حادثهای که همه شنیدیم و بسیار حادثه تأسفباری است و آن هم مرحوم شدن دختر تنها فرزند جناب آقای دکتر سنائی سفیر محترممان است که این اتفاق افتاد و مقامات کشور هم اعتقاد دارند که روسیه بدون سفیر کارها را نمیشود پیش برد، لذا به ما تسریع کردند که هرچه سریعتر بتوانیم این استعفا را ارائه بکنیم و این مسئولیت را بتوانیم بپذیریم. من چند نکته را هم در مورد روسیه خدمت شما عرض بکنم و بعد نکات پایانی.
در مورد روسیه شما میدانید ما یک گذشتهای از روابط را داریم که به دلیل ذهنیتهای تاریخی و عدم شناخت کافی از واقعیتهای دو کشور، روابط، روابط مناسبی نبود. بحمدالله طی سالیان اخیر به دلایل زیادی اعتمادسازی شکل گرفت و روابط دو کشور تقویت شد و همانطور که میدانید براساس منویات مقام معظم رهبری این روابط باید به سمت روابط راهبردی شدن پیش برود. الحمدلله هم کشور روسیه و هم ایران از ظرفیتهای همکاری بسیار زیادی برخوردار هستیم و در مسائل عمده منطقهای و بینالمللی اشتراک نظر داریم. در بخش نظامی و امنیتی هم روابطمان امروز روابط خوبی است، اما متأسفانه باید اعتراف کنیم که در بخش اقتصادی روابطمان به موازات مسائل سیاسی، امنیتی و نظامی نتوانسته رشد بکند. در سال 2018 مجموعه مبادلات تجاری دو کشور حدود (1) میلیارد و (740) میلیون دلار بود که از این میان بالغ بر (1) میلیارد و (200) میلیون دلار آن را روسها کالا به ما صادر کردند و بالغ بر (500) میلیون دلار ما صادر کردیم. ما پنجاهمین شریک تجاری روسیه هستیم، یعنی این متوازن با آنچه که ما به عنوان شراکت در امور استراتژیک داریم نیست. برخی به مشکلات ساختاری اقتصاد داخلی ما برمیگردد که من اینها را مطالعه کردم و شما هم میشناسید و وقت شما را نمیگیرم. بخشی از آن واقعاً به مشکلات ساختاری اقتصادی ما برمیگردد. تلویزیون اخیراً چند برنامه از روسیه پخش کرد، برخی از مشکلات ساختاری اقتصاد داخلی را میتوانیم ببینیم که من در برنامههایی که دارم بعضی را ذکر میکنم.
این برنامههایی که بنده فکر کردم بخشی از رئوسش را خدمتتان ذکر میکنم؛ یکی اینکه ما باید یک نقشه راه همکاری بین روسیه و ایران را تدوین بکنیم. این نقشه راه باید جامعیت داشته باشد و همه دستگاههای داخلی با این برنامه راه همکاری بکنند. متأسفانه ما در داخل کشور چون یک نگاه غربگرایانه و یا شرقگرایانه داریم یک نگاه متعادل نداریم که با یک چهارچوب و برنامه در این خصوص پیش برویم.
برادران و خواهران عزیز! مسأله بعد که میخواهم خدمت شما عرض کنم مسأله بسیار مهمی است و بحث اتحادیه اوراسیا است. شما میدانید ما موافقتنامه تجاری با اتحادیه اوراسیا را امضا کردیم، مجلس شورای اسلامی تصویب کرد و از چهار آبانماه اجرایی شده. این اتحادیه و این اتفاقی که افتاد اتفاق بسیار مهمی از جهات مختلف است. اولین جهتش این است که این کشورها که پنج کشور هستند حدود (180) میلیون نفر جمعیت و بازار دارند و حدود (20) میلیون متر مربع مساحت دارند، رتبه اول گاز و استفاده از نفت، رتبه چهارم انرژی، سوم خط آهن، چهارم تولید آهن، پنجم تولید فولاد را دارند. ما فکر میکنیم که مهمترین اتفاقی که الان در جمهوری اسلامی ایران در مقطع کنونی در بحث اقتصاد افتاد این موافقتنامهای است که ما با این اتحادیه بستیم. شرایط دیگری هم در اینجا وجود دارد از لحاظ تولید ناخالص ملی، یک و نهدهم تریلیون دلار اینها تولید ناخالص داخلیشان است و خود روسیه (250) میلیارد دلار انواع محصولات کشاورزی، غذایی و دارویی وارد میکند که این تا (300) میلیارد دلار هم در طی سالیان آینده به پیش خواهد رفت. سهم جمهوری اسلامی ایران چرا در این بازار باید حداقلی باشد؟ شما میدانید برای اتحادیه اوراسیا الان (40) کشور تقاضای امضای توافقنامه کردند که توافقنامه ویتنام و ایران پذیرفته شد. از این (40) کشور هند و چین و همچنین رژیم صهیونیستی هستند. دلیلش نگاه به همین بازار عظیم این منطقه است.
برادران و خواهران! ما فکر میکنیم در شرایط تحریمی که ما قرار گرفتیم بزرگترین راهکاری که الان ما داریم نگاه به این اتحادیه اوراسیا است. از چهار آبان این اجرایی شده، من دیروز آخرین خبر را گرفتهام تا الان نه یک کالا صادر شده و نه یک کالا وارد شده. خوف من این است که این سه سال هم بگذرد و ما از این بازار استفاده نکنیم. این بازار نقطه رهایی ما از تحریمها است. در زمانی که تحریمها در داخل کشور دارد انجام میشود ما باید نسبت به این بازار توجه کنیم. خواهش من از جناب آقای دکتر لاریجانی و همه نمایندگان مجلس این است که در مجلس هم یک کارگروهی تشکیل بشود و نسبت به این مسأله نظارت داشته باشد. وزارت صمت باید کارگروههای خودش را که در بندهای مختلف این موافقتنامه آمده تشکیل بدهد که تا الان تشکیل نداد. نقش سازمان توسعه تجارت در این مورد بسیار مهم است و من خوف دارم که ما این فرصت تاریخی را از دست بدهیم. این فرصتی است که ما میتوانیم اصلاحات ساختاری اقتصاد داخلی بکنیم.
ببینید! یکی از مشکلات اقتصاد ما این است که اقتصاد صادراتمحور نیست، اقتصاد ما درونگرا است، ما چه چیزی را صادر میکنیم؟ محصولات مازاد خودمان را صادر میکنیم. این صادر کردن محصولات مازاد هیچگاه یک امنیتی را در کشور دیگر ایجاد نمیکند که احساس بکند میتواند از ایران به عنوان یک بازار مطمئن استفاده بکند، الان ما در فضایی قرار گرفتیم که میتوانیم خیلی از ایرادات اقتصادی خودمان را بفهمیم و اتفاقاً آنجایی که میتواند پایه اقتصاد مقاومتی باشد و آنجایی که مقام معظم رهبری دارند تأکید میکنند یکی از آنجاها همین میتواند باشد. ما وارد فاز جدی همکاری منطقهای و اجرایی شدیم. من در این باب خیلی حرف دارم، ولی خواهشم این است که مجلس شورای اسلامی نسبت به موضوع اتحادیه اوراسیا که یک فرصت بزرگی در دوران تحریم برای ما به وجود آمد مجلس شورای اسلامی نسبت به این مسأله خیلی توجه ویژه بکند، کمیسیونهای مختلف خصوصاً کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی و کمیسیون صنایع و معادن نسبت به این مسأله بسیار توجه بکنند.
مسأله بعدی که داریم این است که باید یک اتحادی بین ایران، روسیه و آذربایجان ایجاد بشود. ببینید! خط ورودی کالای ما به روسیه یکی از خطوط و خط اصلی آذربایجان است و ما فکر میکنیم که باید یک پنجره واحد گمرکی داشته باشیم، یک حمل و نقل منظمی داشته باشیم و یک بحث انرژی و یکسانسازی شبکههای برق سه کشور را داشته باشیم و یک موضوع گردشگری داشته باشیم. این سه کشور باید پیوند در سطوح عالی بخورند که ما بتوانیم این کارهای اقتصادی که باید با روسیه انجام بدهیم را انجام بدهیم.
بحث بعدی که میخواهم تأکید بکنم بحث کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال و جنوب است. من امروز این سخن را به شما به عنوان کسی میگویم که در این موضوع از قبل خیلی مطالعه کردم. بسیاری از کریدورهایی که الان دارد انجام میشود خارج از جمهوری اسلامی ایران است. شما همین یک پهنه راه چین را نگاه بکنید، جمهوری اسلامی ایران تقریباً یک کویری است که این راهها از پایین جمهوری اسلامی ایران یا از بالا عبور میکند، این برای کشور بسیار بد است.
در سال 2000 مسأله کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال و جنوب مطرح شد. این کریدور حدود (800) میلیارد دلار بار را میتواند ترانزیت بکند. اگر این کریدور ایجاد بشود بین (10) و (15) روز مسافت را میتواند تقلیل بدهد. من توضیح بدهم این کریدور سنتی که ما داریم از هند و چین و اینها از دریای سرخ و بابالمندب و اینها به سمت دریای مدیترانه و از آنجا به شمال اروپا میروند، در حالی که این کریدور از شمال و جنوب است از هند، بندر بمبئی، بندر چابهار و از یک طرف بندرعباس در طرف دیگر و بنادر انزلی و امیرآباد دریای خزر، آستاراخان، از آن طرف مسکو و سنپترزبورگ میرود و اتفاقاً الان برخی از بنادر ما مثل بندر انزلی بسیار رشد فزایندهای کرده و ما قابلیت حمل بار تا (25) میلیون تن را داریم و این یک کمکی میتواند باشد. ویژگیهای مثبت این کار یکی سرعتش و یکی هم کاهش هزینهها است. شاخه شرقی این کریدور راهآهن گرمسار ـ اینچهبرون است که وارد جمهوری ترکمنستان میشود، شاخه غربیاش از طریق راهآهن رشت ـ آستارا ـ آستارا است که به جمهوری آذربایجان میرود و شاخه مرکزی هم از دریای خزر است که به بنادر انزلی، نوشهر، امیرآباد و آستاراخان میرود. اگر ما همین کار را بر رویش تمرکز پیدا کنیم که الان تا حدود زیادی خیلی از کارهایش انجام شده، بخشی از کارها هنوز انجام نشده، مثل راهآهن رشت به آستارا را ما باید جدی بگیریم و این کریدور را انشاءالله بتوانیم تکمیلش بکنیم.
بحث بعدی، ما باید مرکز و هاب ترانزیت غلات روسیه در قزاقستان بشویم. دوستان عزیز من! روسیه در سال (110) میلیون تن غلات تولید میکند، (30) میلیون تن از این غلات صادر میشود. قزاقستان هم که شما میدانید مرکز تولید غلات است. اگر ما بتوانیم دو تا کار بکنیم؛ یکی سوآپ غلات بکنیم خط ترانزیت ما درست بشود و این غلات به کشورهای منطقه ما و آسیای جنوب شرقی میخواهد برود از طریق ایران برود میتواند سودآوری بسیار زیادی داشته باشد.
نکته دومش اینجا است که ما میتوانیم این غلات را فرآوری بکنیم. من خدمت شما عرض میکنم که الان ظرفیت آسیابانی کشور فقط (25) درصد استفاده میشود، یعنی (75) درصد ظرفیت آسیابانی کشور خالی است و ما میتوانیم از آن (25) درصد به خوبی به نوعی استفاده بکنیم. توصیه همکاریهای نفتی داریم، برخی از پروژهها را داریم باید پیگیری کنیم، مثل راهآهن سرخس ـ بندرعباس که ضروری است و همچنین برقی شدن راهآهن تهران ـ تبریز، ساخت دوم راهآهن بافت ـ توریان ـ سنگان، ساخت راهآهن چابهار ـ زاهدان ـ بیرجند و اتصال آن به راهآهن مشهد اینها کارهایی است که باید انجام بدهیم، در بخشهای نفتی برنامههایی وجود دارد که آنها را هم انشاءالله باید پیگیری کنیم.
بحث بعدی بحث تحرکبخشی به همکاریهای استانی است. برخی از استانهای ما به روسها تفاهمنامه دارند و فکر میکنم استانهای شمالی کشور است و بسیاری از استانها را شما باید کمک بکنید که ما بتوانیم یک همکاری بیناستانی را در بین کشورها ایجاد بکنیم و همچنین همکاری در حوزه فرهنگ و هنر و با اتاق بازرگانی و بخش خصوصی است. من فکر میکنم مهمترین هدفی که میتوانم ذکر بکنم این است که حرکت به سمت برقراری یک رابطه بلندمدت اقتصادی ـ تجاری با هدف ایجاد (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر جلالی! اگر قرار است دوستان به جای شما صحبت کنند وقت نیست) وابستگی متقابل اقتصادی و به منظور حذف حامل ثالث و خروج از نگاه صرف به روابط دوجانبه است.
من چند نکته را عرض بکنم؛ اولاً از مقام معظم رهبری سپاسگزارم و امیدوارم از ارشادات و دعای خیر ایشان برخوردار باشم، از ریاست محترم جمهور، معاونین ایشان، معاون محترم اول و معاونین محترم پارلمانی وزرا و همه زحمتکشان مدیریت اجرایی کشور، از ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، هیأترئیسه محترم و همکاران عزیز و محترم من در مجلس شورای اسلامی، همکاران اجرایی در مجلس، خبرنگاران بزرگوار و رسانهها و همچنین همکاران من در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و از رؤسا و اعضای محترم سه فراکسیون اثرگذار مجلس شورای اسلامی و همکاران عزیزم در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی قدردانی میکنم.
شاید این آخرین لحظاتی است که فرصت سخن گفتن از تریبون مقدس مجلس شورای اسلامی را دارم، لذا جا دارد ابتدا از مردم گرانسنگ و شهیدپرور شهرستانهای شاهرود و میامی، شهر معلمان دین و اخلاق به تعبیر مقام معظم رهبری تشکر بکنم و همچنین از مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس که در این دوره من را انتخاب کردند و مردم شاهرود که در چهار دوره پشت سر هم بنده را انتخاب کردند تشکر میکنم. اینجانب روستازادهای بیش نیستم که اگر انقلاب اسلامی و این نظام مقدس و خون شهیدان و ایثارگری ایثارگران و رهبری حضرت امام و مقام معظم رهبری نبود امثال من نام و نشانی نداشتیم. هرچه داریم به برکت خون شهدا است و باید پاسدار خون شهیدان باشیم. هر آنچه در مجلس انجام دادم براساس فهم از موضوعات و مسائل کشور و جهان و عرصه منطقهای و بینالمللی بود و تلاش کردم در مسیر عقلانیت و اعتدال حرکت بکنم. در پیشگاه خداوند متعال و ملت شریف ایران به خاطر همه کمکاریها، کاستیها، کجفهمیها، قصورها و تقصیرها عذرخواهی میکنم و امیدوارم مورد عفو و رحمت الهی و بخشش خداوند و دعای خیر مردم قرار گیرم.
خدایا! چنان کن سرانجام کار
تو خشود باشی و ما رستگار
همتم بدرقه راه کن ای طایر قدس
که دراز است ره منزل و من نوسفرم
دست همه شما را میبوسم و از شما تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا ببینیم رأی چه میشود بعد دست ببوسید.

کاظم جلالی
اگر رأی هم ندادید میبوسیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان: تاجگردون و کوهکن هستند، آقای دکتر! دو تا سه و نیم دقیقه میتوانند صحبت کنند. آقای تاجگردون بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
به حضور همکاران محترم سلام عرض میکنم، سه دقیقه بیشتر وقت نیست، شاید فرصتی در ارتباط با جناب آقای دکتر جلالی دوستان عزیزمان نشود که صحبت کنم. من در دولت بودم ایشان از دوره ششم نماینده جوان و خوشفکری بودند که البته هنوز هم جوان هستند و تقریباً با همین خصوصیاتی که الان دارند در همان دوره شرایط بسیار پختهتری را دارند طی میکند.
جناب آقای جلالی من ابتدا یک شوخی خدمت شما عرض کنم. حالا که مردم زورشان به شما نرسید، شورای نگهبان زورش نرسید، اجازه بدهید نمایندگان مجلس یک همت کنند و ایشان را از مجلس بفرستیم برود. اما به عنوان یک کارشناس یا نماینده مجلس واقعاً در برخی از کشورها که حضور پیدا میکنیم و میبینیم که برخی از سفرا در تراز جمهوری اسلامی نیستند یا کارکردشان در این تراز نیست من مطمئن هستم جناب آقای دکتر جلالی یکی از کسانی هستند که در تراز بسیار بالا به خصوص در کشورهای استراتژیک ما هستند. روسیه، چین و هند کشورهایی هستند که ما باید سفرای بسیار کاردان، مجرب و مقتدر و ملی یعنی کسانی که خیلی کشورشان را دوست دارند بفرستیم که آقای دکتر جلالی تمامی این خصوصیات را دارد. البته سوابقشان را گفتند، کاملاً یک فرد تحصیلکرده متناسب با این هستند. (20) سال از جوانی و عمرش را در عرصه دیپلماسی بینالملل مجلس گذراندند، بنده فقط اینجا حضور پیدا کردم که یک شهادتی بدهم. در دو دوره از همراهی ایشان در مجلس در هیأت پارلمانی ایران و اروپا که در دو دوره برجام و پس از برجام خدمت ایشان بودیم و ایشان ریاست هیأت را داشتند. در تمامی جلسات مذاکراتی که با گروههای اروپایی، رئیس پارلمان یا گروههای مختلف داشتیم دو ویژگی را من اینجا به عنوان یک صفت بارز ایشان در مواجهه با مسائل بینالمللی آنجا که خط قرمز ایران بود را شهادت بدهم. اولاً ایشان با سیاستورزی که داشتند عزت ایران را در هیچ مجمعی از بین نمیبردند و واقعاً من وقتی که میدیدم در پارلمان اروپا نماینده انگلیس در برابر حقوق بشر نکات بدی را در مورد ایران مطرح کردند جناب آقای دکتر جلالی چنان صحبتهای سنگین، متین و باصلابتی را مطرح میکردند که اثراتش کل صحن پارلمان اروپا را تحت تأثیر قرار میداد و بعد از آن و پس از برجام و نگرانیهایی که به وجود آمد که در سال گذشته بود باز هم اقتدار ایشان در این زمینه زبانزد بود.
من از همکاران خودم درخواست دارم با توجه به اینکه شرایط پارلمان ما طوری است که تا چند ماه آینده مجلس تمام میشود خروج ایشان ضرری برای ما نخواهد داشت و مرکز پژوهشها هم حتماً با مدیریت خوب رئیس محترم مجلس تصمیمگیری مناسب خواهند کرد. من خواهش میکنم نمایندگان عزیز به این استعفای این عزیز رأی بدهند. ایشان در یک عرصه مهمتری از الان که اینجا حضور دارند حتماً خدمت خواهند کرد. به هر صورت برای ایشان آرزوی موفقیت دارم. چون یکی از عزیزان دیگر که مثل اینکه آقای کوهکن باید صحبت بفرمایند انشاءالله صحبت میفرمایند و عرایض بنده را تکمیل خواهد کرد. آرزوی موفقیت برای ایشان داریم، انشاءالله که ایشان بتواند آن شرایطی را که برادر عزیزمان جناب آقای سنائی نماینده محترم اسبق مجلس که از همین پارلمان رفتند و چند سال با افتخار کار کردند و مصیبتی عایدشان شده و باید برگردند را انشاءالله ایشان راهش را بتواند با موفقیت و صلابت بیشتری ادامه بدهد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کوهکن! در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان همکار توجه بفرمایید! اگر پروسه انتخاب سفیر شروعش پس از پذیرش استعفا بود و این استعفا رأی نمیآورد مشکلی نبود، به هر جهت بازتاب بیرونی انتخاب یک فرد برای سفیر و طی پروسه آن اگر چنانچه مجلس رأی ندهد یک پیام عدم همگرایی بین قوا را نشان خواهد داد و این برای ما صحیح نیست.
دو، تجربه ما میگوید آن تعداد از سفیرانی موفقتر بودند که قدرت برقراری ارتباط را داشته باشند. ما سفرایی در بعضی از کشورها داریم که شاید یک دستگاه بوژی نیاز داشته باشیم برای اینکه اینها را جابجا کنیم. حتماً شما در سفرها دیدید و نهایتاً از سفارت آن پک و پوز سفارت را دارد. بینی و بینالله برای کشوری که روابط استراتژیک و مهمی با آن داریم و بسیار بسیار نزدیک داریم با همدیگر کار میکنیم وجود یک نفر که تحرک لازم را داشته باشد مهم است.
سه، دوستان! در دولتهای مختلف برای بعضی از منصبها دولتها از مجلس نیرو گرفتند. من یک بررسی که کردم این یک تجربه ناموفق نیست و این یک تجربه تقریباً موفقی است که باید به این توجه کنیم. شاید در صحبتها نبود، من اینجا اشاره بکنم ارادتم به آقای دکتر جلالی از این جهت است که شاهد و ناظر بودم که اگر یکجا مصلحت نظام، مصلحت انجام یک کار صحیح اقتضا بکند حاضر است فداکاری بکند و خودش را قربانی بکند. من در این بخش بیشتر از این صحبتی نمیکنم.
نکته بعدی این است که سفیری که در یکجا فرستاده میشود اگر چنانچه از یک عقبه علمی و تجربی برخوردار باشد قطعاً موفقتر خواهد بود. کارمند وزارت خارجه، تحصیلات مرتبط، چندین دوره کار در کمیسیون امنیت ملی از یک فرد یک انسان پختهای میسازد و قطعاً هم تصمیمگیری ما و شما تصمیمگیریای خواهد بود که نفع حاکمیت را در آن میبینیم. امیدوار هستم که عزیزان به این استعفا رأی بدهیم و کاری را که دولت محترم در این زمینه انجام داده با توجه به شرایطی که وجود دارد انشاءالله معطل نماند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، ظاهراً مخالفین نه نفر هستند و نیم ساعت هم بیشتر وقت نیست. اگر هرکدام سه دقیقه صحبت کنند میشود، آییننامه مشخص نکرده، اگر همه میخواهید صحبت کنید سه دقیقه باید صحبت کنید، اگر میخواهید پنج، شش نفر صحبت کنند. اگر موافق هستید هرکدام (5) دقیقه صحبت کنند که کلام منعقد بشود شش نفر صحبت کنند. (حاجیدلیگانی ـ قرعهکشی شده) اگر اجازه بدهید ما یک قرعهکشی بکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! قرعهکشی شده، جناب آقای علیرضا رحیمی، مهرداد لاهوتی، حسینعلی حاجی، موسویلارگانی، کوچکینژاد و قاضیپور هم به عنوان مخالف هستند. هرکدام پنج دقیقه فرصت دارند، جناب آقای رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند و عرض خستهنباشید. من قبل از اینکه مخالفتم را درخصوص رأی به استعفای جناب آقای دکتر جلالی اعلام بکنم لازم میدانم درخصوص شخصیت ارزنده ایشان به عنوان یک همکاری که در کمیسیون امنیت ملی حداقل بیش از سه سال در خدمت ایشان بودیم و از نزدیک شاهد اثرگذاری ایشان در طرحها و لوایحی که در کمیسیون مطرح بود و به خصوص در حوزه دفاع از منافع ملی، رویکردهای افراطی که بعضاً در جاهای مختلف مطرح میشد در مقابل این رویکردهای افراطی یک مواضع مستقل و قابل قبولی در حوزه دفاع از منافع ملی داشتند را شهادت بدهم.
خصوصیات فردی ایشان را اکثر همکاران مطلع هستند، تواضع، صداقت، لابیگری و بازیسازی ایشان در حوزه سیاسی این خصوصیات و ویژگی را از ایشان در مجموع درست کرده که به نوعی صحن مجلس خیلی تمایل ندارد که رأی به موافقت و عدم همکاری ایشان در کسوت نمایندگی بدهد. منتها همکاران عزیز و آقای دکتر جلالی! یک نکته را عرض بکنم که خوشبختانه شما در بیاناتتان اعلام کردید. تشکر میکنم که از مردم شریف تهران در کنار مردم شریف شاهرود هم قدردانی کردید. خاستگاه رأی آقای دکتر جلالی در دوره دهم خاستگاه اصلاحطلبی بود، اگرچه در تشکیل فراکسیون مستقلین واقعاً موفق بودند، منتها آنچه برای ما مهم است منافع ملی کشور است که شخصیتی مثل آقای دکتر جلالی که پنج دوره نماینده و ریاست مرکز پژوهشها را داشتند از پختگی لازم در لایههای مختلف کارشناسی برخوردار شدند قاعدتاً این بازگشتش باید به سمت خود مجلس و سیستم قانونگذاری باشد. مرکز پژوهشها یک نکته است، حالا همکاران باید تصمیم بگیرند که آیا واقعاً برای یک مهلت هفتماهه به صلاح است در آنجا یک مدیر یا سرپرست منصوب بشود و این همه خدمات ارزشمندی که ذیل مدیریت آقای جلالی در آنجا شکل گرفت، ساختارهای ارزشمندی که متناسب با سه قوه در مرکز پژوهشها شکل گرفت این ساختار به نوعی تضعیف بشود؟
نکته بعد درخصوص جناب آقای دکتر سنائی سفیر محترممان که الان در روسیه حضور دارند، سنائی اولین سفر ما بودند که مسلط به زبان روسی بودند، در تاریخ مناسبات ایران و روسیه که در روسیه حضور داشتند و قبلاً هم رایزن فرهنگی بودند، به دلیل تأثیرگذاری که توانستند سطح روابط را ارتقاء بدهند و مناسبات ایران و روسیه را متحول بکنند قاعدتاً کارنامه موفقی داشتند. من فراموش نمیکنم، در سفری که در خدمت آقای دکتر ظریف در مسکو بودیم، در مسیر برگشت یک رضایت کاملی از خدمات و وجود آقای دکتر سنائی را آقای ظریف ابراز کردند و این به دلیل موفقیت آقای سنائی بود.
نکته بعد را که من بخواهم خدمتتان عرض بکنم درخصوص مناسبات ایران و روسیه است. آقای دکتر ظریف و رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی به نوعی با یک ظرافت و تیزهوشی آقای دکتر جلالی را برای روسیه انتخاب کردند. ذکاوت آقای دکتر جلالی، برنامهریزی آقای دکتر جلالی، همکاران محترم اجازه بفرمایید! من میخواهم اهمیت روسیه را عرض بکنم، مناسبات راهبردی که الان بین ایران و روسیه است، هم در حوزه تجاری و هم در حوزه منطقهای منجر به این شد که ما موفق بشویم اتحادیه اوراسیا را شکل بدهیم و عضو در آن اتحادیه بشویم. قاعدتاً در این مسیر ما باید کسی را جایگزین برای سفارتمان در مسکو و روسیه بکنیم که بتواند این خط درستی که در مناسبات بین ایران و روسیه برنامهریزی و پایهگذاری شده را حفظ بکند و آقای دکتر جلالی علیرغم اینکه میفرمایند صاحب برنامه برای مناسبات ایران و روسیه هستند منتها ترجیح ما این است که در حوزه منافع ملی در کشور بتوانیم از خدمات ایشان انشاءالله بیشتر بهره ببریم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
بنده هم خدمت همکاران محترم عرض ادب و سلام دارم. دوستان ببینید! همه شما میدانید بنده یکی از ارادتمندان جناب آقای دکتر جلالی در سه دوره که افتخار همکاری با ایشان را داشتم بر کسی پوشیده نیست، اما ضرورت وجود ایشان در مجلس شورای اسلامی را بنا به دلایلی خدمت شما بزرگواران عرض میکنم.
دوستان ببینید! از نظر آداب اداری سفرا در کشور ما ردهشان در حد استاندار است، یک سفیر از نظر تشکیلات اداری، رتبه اداریاش را بپرسید در حد و معادل استاندار است، نماینده در حد وزیر است، آن هم نمایندهای مثل آقای دکتر جلالی که ایشان پنج دوره به عنوان یکی از نمایندگان برتر در این کشور بودند. شما الان مقایسه بکنید، من واقعاً به عنوان یک دوست، خیرخواه و به عنوان یک برادری که واقعاً دوستشان دارم و به توانمندی ایشان اعتقاد دارم، پنج دوره نماینده مجلس بوده. آقایان! اگر آقای دکتر روحانی به آقای دکتر جلالی اعتقاد داشتند کسی که سبقه پنج دوره نمایندگی را دارد و همه، بنده و جنابعالی به توانمندی ایشان اعتراف داریم چرا در کابینه دولت از وجود ایشان به عنوان وزیر یا معاون رئیسجمهور استفاده نکردند که در حد سفیر و آن هم رده سفیری که در حد استاندار است و بعضی از دوستان ممکن است بیایند به من بگویند بین سفارتها تفاوتهایی وجود دارد و من هم قبول دارم که بین سفارت روسیه و یک سفارتی که ما روابط اقتصادی و سیاسی کمتری داریم تفاوتهایی وجود دارد، اما روابط اداری ما همانطور که خدمتتان عرض کردم، من برای آقای دکتر جلالی این را تنزل میدانم و ارتقا نمیدانم.
نکته دوم نقش ایشان در فراکسیونها است، واقعاً شما در شکلدهی فراکسیونها ببینید. الان فراکسیون مستقلین که ریاست فراکسیون با ایشان است واقعاً بینظیر عمل کردند و در نوع خودشان بینظیر است و عملکردش بسیار بالا است که واقعاً نقش فراکسیون مستقلین را در مجلس شورای اسلامی میشود به عنوان نقش اول لحاظ کرد. نکته دوم اینکه خود ایشان هم اشاره داشتند. اولاً ما از آقای دکتر لاریجانی باید تشکر بکنیم که ایشان را به عنوان ریاست مرکز پژوهشهای مجلس انتخاب کردند، نقش ایشان در مرکز پژوهشهای مجلس برای اولین بار توسط رهبری معظم انقلاب به عنوان یک نقش مؤثر از ایشان یاد کردند. این عملکرد رضایت باید تداوم داشته باشد. واقعاً الان من به عنوان یک نماینده و همکار در این هفت ماه آینده نگران هستم، این هفت ماه یک مرکزی که مغز متفکر مجلس و ایران است و خود رهبری معظم انقلاب میفرمودند که من از مطالب مرکز پژوهشها که مطالب بسیاری خوبی است دارم استفاده میکنم. یک مرکزی که به عنوان مغز متفکر این کشور دارد عمل میکند ما حتماً این را دست چه کسی باید بدهیم؟
نقش ایشان در کمیسیون امنیت ملی که آقای ادیانی هم عرایض بنده را دارند تأیید میکنند، آقای ادیانی! من هم عرض کردم، حضور ایشان در کمیسیون امنیت ملی و در سیاست خارجی حضور بینظیری است که همه شما اعتراف دارید. بنابراین من به جهت ارادت و ضرورت وجود ایشان از اینکه ایشان در سفارت روسیه به عنوان سفیر انتخاب بشوند و نقشآفرینی که در آنجا خواهند کرد، من آنجا را هم کتمان نمیکنم، چون با تواناییهایی که دارند آنجا میتوانند به عنوان موفقترین سفیر هم عمل بکنند، اما به عنوان وظیفه، وظیفه خودم میدانستم که خصوصاً شما به جایگاه مجلس اهمیت بدهید. آیا آقای دکتر جلالی دارند ارتقا یا تنزل پیدا میکنند؟ اگر دارند ارتقا پیدا میکنند همه ما کمک بکنیم ایشان ارتقا پیدا بکنند، به نظر من آقای دکتر روحانی در حق ایشان جفا کردند، باید از تواناییهای ایشان در کابینه و در پستهای بالاتر، در حد وزارت در جاهای مختلف از وجود ایشان استفاده میکردند، نه در حد سفارت، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، نفر بعدی جناب آقای حسینعلی حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده ابتدا وظیفه دارم از همه کارشناسان و مدیران زیرمجموعه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که انصافاً و عمدتاً انسانهای زحمتکش، افراد انقلابی و دلسوز کشور هستند، تشکر کنم. اما از مدیریت جناب آقای جلالی در مدتی که در مرکز پژوهشها مسئولیت داشتند راضی نبودم و فکر میکنم با این عملکرد اگر ایشان سفیر هم بشوند، عملکرد مورد رضایتی نداشته باشند.
ببینید! مسئولیت مرکز پژوهشها مسئولیت کمی نبوده و نیست، تنها جایی که بنا است نقطهنظرات کارشناسی به مجلس ارائه بدهد برای اینکه مجلس بتواند درست حرکت بکند. عزیزان! اگر امروز در برخی از محورها مجلس شورای اسلامی مورد سؤال قرار میگیرد و مطالبی راجع به آن گفته میشود به خاطر برخی از اشکالات در اشتباهات و تصمیمگیریهایش به اعتقاد بنده بخش عمدهای از مسئولیتش متوجه مرکز پژوهشها است. شما همین روزها نقش مرکز پژوهشها را در اظهار نظرها ببینید. آقای رئیس! در گذشته خودتان یادتان هست، عمده نمایندگان وقتی صحبت میکردند در موافقت و مخالفت با لوایح، طرحها و مباحث دیگر مستنداتشان کار کارشناسی بود که مرکز پژوهشها انجام داده، راجع به همین تقلیل مجازات چرا ما الان اینطور یکمرتبه رأی بالایی به دوفوریت میدهیم و الان مجدد میآید و اشکالاتی وارد میدانیم؟ به اعتقاد بنده اینها به آن مرکز فکر و تفکر مجلس که مرکز پژوهشها است، برمیگردد.
در بسیاری از موارد ما اشکال وارد میدانیم، هرچند در برخی از موارد هم کار خوبی توسط همکاران شما وقتی صورت گرفته درست منعکس شده، اما در بسیاری از موارد ما شاهد شفافسازی نبودیم. ببینید! در موضوع برجام چرا کشور دچار این مشکل شد؟ یک بخش عمدهای از آن مربوط به مجلس میشود، مرکز پژوهشها چه گزارش شفافی راجع به برجام داد، چگونه پیشبینی و برآورد کرد؟ مگر چشم بیدار تحقیقاتی ما مرکز پژوهشها نیست؟ چه گزارشی داد که مجلس درست بتواند تصمیم بگیرد؟
تصمیمی نگیریم که الان بعد از اینهمه ضرر و زیانی که به کشور وارد شده، بعد از آن هم نقدهایی که صورت گرفت کسانی که مطالعه کرده بودند و پیامدهای برجام را پیشبینی میکردند به آنها میگفتند شما بیجهت دارید این حرفها را میزنید، شما دلواپس هستید، ولی شما همین دیروز ببینید آقای عراقچی آمد چه گفت، گفت از برجام هیچچیزی گیر ما نیامد. چه کسی مسئول اینها است؟ یک بخشیاش دولت است، ولی یک بخشی از آن مرکز پژوهشهای مجلس ما است. بگویند چه گزارشی دادند و چگونه این مسائل را درست تبیین کردند، مجلس به اشتباه رفته، آقای جلالی به (9) بندی که مقام معظم رهبری راجع به برجام ابلاغ کردند گزارش بدهند چه زمانی پیگیری کردند، کدامش اجرا شد و کدامش نشده و چه گزارشی دادند، چرا انجام نشد؟ شش بند از آن نه بند حداقل اجرایی نشد، آنوقت تمام این ضررها را میبینیم و بعد هم مرتب دم از مقام معظم رهبری میزنیم؟ کجا عمل کردیم؟ اگر کشور ما به فرمایشات آقا عمل میکرد آیا الان ما دچار این مشکلات بودیم؟ نه، اگر آن اخطارهایی که آقا راجع به اقتصاد مقاومتی، برخی از مسائل دیگر دادند توجه میکردیم، الان وضعیت ما اینطور نبود. اینها مشکلات ما است، ببینید! راجع به بحث FATF چه گزارش روشنی مرکز پژوهشها داد؟ ما منتظر بودیم، بالاخره کار کارشناسی آنجا باید صورت بگیرد. ما اینها را هیچ گزارشی ندیدیم، لذا نسبت به عملکرد مدیریت مرکز پژوهشها نقدی داریم. اگر شفاف آمده بودند میگفتند و مجلس درست تصمیم میگرفت الان اینهمه هزینه برای کشور ایجاد نمیکردند. بالاخره شنیدهها حاکی است (رئیس ـ وقتتان تمام شده) آقای رئیس! هنوز پنج دقیقه نشده.

علی اردشیرلاریجانی
پنج دقیقه شده، نفر بعد را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
نفر بعد جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
لازم میدانم آغاز هفته وحدت میلاد باسعادت خاتمالانبیا پیامبر اسلام و فرزند بزرگوار ایشان امام صادق (علیهالسلام) را خدمت مسلمانان جهان تبریک عرض بکنم. نکته اولی که در ارتباط با استعفای برادر عزیزمان جناب آقای دکتر جلالی میخواهم عرض بکنم این است که دولت اول تصمیمش را گرفته، اگر در فرمایشات جناب آقای دکتر جلالی هم گوش داده باشید و توجه کرده باشید فرمودند اعتبارنامه بنده در شهریورماه امضا شده، رایزنیها و بررسیها همه انجام شده، پس ما اینجا تقریباً یک کاری که انجام شده در مقابل یک عمل انجامشده مجلس قرار گرفته و قطعاً دولت تصمیمش را گرفته و این کاری که ما میخواهیم انجام بدهیم نظرخواهی جدی از مجلس نیست. همانطور که جناب آقای حاجی اشاره فرمودند، در مباحثی که انتظار بود مرکز پژوهشهای مجلس که البته من تقصیرها را به گردن جناب آقای دکتر جلالی نمیاندازم، ایشان رئیس آن مرکز بودند، همکاران زیادی دارند و انتظار میرفت که ایشان در بحث برجام و FATF و این چهار لایحهای که حقیقتاً اعتراضات زیادی مردم دارند پیگیری میکردند و نظرات شفاف و لازم را مرکز پژوهشها اعلام میکردند.
نکته دیگر اینکه باز جای تأمل دارد همانطور که اشاره فرمودند، دولت دوازدهم تقریباً سالهای پایانیاش را دارد سپری میکند و این برنامهای که دولت داشته که از وجود ایشان به عنوان سفیر استفاده بکند و سفیر از جایگاهی که الان جناب آقای دکتر جلالی دارند جایگاهشان تنزل هم پیدا میکند، یعنی جایگاه بالاتری به ایشان داده نمیشود و من این را یک اجحافی در حق مردم شریف استان تهران میدانم که مردم استان تهران در پایان دوره مجلس دهم از یکی از نمایندگانی که رأی دادند محروم میشوند و اگر قرار بود حداقل از وجود ایشان استفاده بشود این حق را به مردم تهران میدادند که در میاندورهای بتوانند از نماینده دیگری استفاده بکنند. الان ما در آستانه بررسی بودجه سال 99 هستیم. بررسی بودجه سالانه کار بسیار سنگینی است و وظیفه مرکز پژوهشها در بررسی لایحه بودجه وظیفه بسیار مهمی است که باید ماهها و شاید حتی قبل از اینکه دولت لایحهاش را به مجلس بدهد مقدمات کار را برای بررسی لایحه بودجه فراهم بکند. الان در آستانه بررسی لایحه بودجه مرکز پژوهشها بدون رئیس میشود و شاید آن توجه ویژه و بررسی لازمی که باید برای بودجه 99 بشود که حقیقتاً ما در سالهای گذشته هم که بودجه را تصویب کردیم گزارشاتی که خود دیوان محاسبات داده انحرافاتی در آن بوده و اینجا وظیفه مرکز پژوهشها سنگین است و باید ببیند که چه دلیلی دارد که دولت در اجرای بودجه سالیانه کوتاهی میکند و انحرافات زیادی در اجرای بودجه سالیانه دارد.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای کوچکینژاد بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من قبل از اینکه مخالفت خودم را با استعفای آقای دکتر کاظم جلالی اعلام بکنم صبح هم خدمت شما عرض بکنم. صبح خدمت حضرتعالی رسیدم، یک یادآوری داشتم. در رابطه با مصاحبهای که همین امروز صبح از صدا و سیما پخش شد و آقای وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد که رتبهبندی فرهنگیان را ما داریم اجرا میکنیم، آقای رئیس ببینید! ماده (63) قانون برنامه ششم میگوید، دولت مکلف است نظام رتبهبندی فرهنگیان را به مجلس ارائه بدهد. من از حضرتعالی به عنوان رئیس مجلس سؤال میکنم، بارها وزرا در صدا و سیما آمدند حرفی زدند که این حرف هیچگونه پایه و اساسی ندارد، هیچ لایحهای را دولت به مجلس در مورد رتبهبندی فرهنگیان ارائه نداده که مجلس این را در قانون برنامه آورده.

علی اردشیرلاریجانی
این بحث مربوط به این موضوع نیست، ولی حالا چون مطرح کردید کمیسیون آموزش و تحقیقات این موضوع را رسیدگی کنند که اگر ندادند، حتماً باید لایحه بدهند که مسأله مطابق قانون انجام بشود، شما مطلبتان را بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
من از شما تشکر میکنم. در رابطه با برادرمان آقای کاظم جلالی که پنج دوره نماینده مجلس بود و سه دوره هم ما خدمت ایشان در همین مجلس بودیم و با توجه به اینکه تجربه بسیار خوبی در حوزه قانونگذاری دارد و از یک طرف دیگر با تحریمها و ارتباطی که ما با کشور روسیه داریم و این ارتباط هم در بخش سیاسی و هم در بخش امنیتی و هم در بخش اقتصادی برای کشور ما بسیار مهم است و یک نیروی باتجربهای که کارآمدیاش در مجلس خوب بود و این به سمت سفارت در این کشور میرود، از عمر دولت تقریباً دو سال باقی است و اینکه در دولت بعدی ایشان بتواند ادامه خدمت بدهد با توجه به حساسیتی که در کشور روسیه وجود دارد و ارتباطی که با شمال کشور باید برقرار بکنند به اعتقاد من یک سفیر دوساله برای این کشور مناسب نیست. حالا آقای رحیمی گفتند ایشان رفتار اصلاحطلبی دارد، من به آقای رحیمی میگویم ما سه دوره خدمت ایشان هستیم، ایشان این رفتار را به آن شکل ندارد. دولت بعدی پیشبینی میشود دولت اصولگرایی است، اینکه ایشان بتواند این ارتباط خودش را واقعاً برقرار بکند و به آن اعتقاداتی که در مجلس هشتم و نهم داشت برگردد و بتواند یک دوره چندینسالهای را سفیر روسیه باقی بماند، وگرنه به اعتقاد من برای دو سال این هم یک آسیبی به مجلس است. یک فردی که پنج دوره سابقه دارد و قطعاً هم باز کاندید بشود به خاطر رفتار و اخلاق خوبی که دارد مردم به ایشان رأی میدهند، حیف است که ما از ایشان محروم بشویم و ایشان بتواند کار خودش را در مجلس همچنان ادامه بدهد. به خاطر همین ما با استعفای ایشان مخالف هستیم.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! اخطار را اجازه میفرمایید؟

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای کواکبیان اخطار دارند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم هفته وحدت را تبریک میگویم. جناب آقای رئیس! حضرتعالی و اعضای محترم هیأترئیسه (رئیس ـ اصل چندم را اخطار میدهید؟) من ماده (16) آییننامه را تذکر میدهم. ما هیأترئیسهای داریم که سوگند یاد کردند به این آییننامه وفادار بمانند. واقعیتش من در مباحث عزیزان مخالف هیچ مخالفت جدی ندیدم. البته من خودم موافق هستم، هم جهت هماستانی بودن و هم نماینده تهران بودن و هم همکمیسیونی بودن، اما یک عده که آمدند از FATF و برجام و مباحث اینطوری حرف میزنند. یک عده که آمدند از وزرای آموزش و پرورش حرف میزنند. واقعاً ما میخواهیم تصمیم بگیریم یک مخالفت جدی اگر میشد بهتر بود از اینکه این مباحث بشود. من این تذکر را میدهم که شما هم باید تذکر میدادید.

علی اردشیرلاریجانی
درست است، باید در موضوع صحبت کنید، نفر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
نفر آخر جناب آقای قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر فرزانه، نیروهای مسلح به خصوص مدافعین مظلوم حرم. هفته وحدت را به کلیه مسلمین به خصوص برادران و خواهران شیعه و سنی ایران اسلامی تبریک میگویم و از روحانیت اهل سنت استان آذربایجانغربی که همهساله جشنهای هفته وحدت را در شهرها و روستاها باشکوه برگزار میکنند تقدیر و تشکر میکنم.
همکاران عزیز و آقای جلالی! مخالفت من به دلایل زیر است. آقای کواکبیان! از آنجایی که یک نمایندهای را سفیر معرفی میکنند، آن هم نماینده تأثیرگذار، رئیس فراکسیون مستقلین جای تأمل و تفکر دارد، جایگاه مجلس بالاتر از سفرا است. نقش مجلس و مصوبات مجلس خیلی بالاتر از سفیر است. نقش پژوهشهای مجلس در صحن علنی و کمیسیونها چشمگیر است. آقای جلالی! یادت نرود به کجا میروید، به کشوری میروید که یک روزی مادران و خواهران ما در آذربایجان ایران اسلامی، تبریز قهرمان طلا و جواهر خود را به روسها دادند تا مملکت ایران اسلامی را آزاد کردند، عهدنامههای ننگین گلستان، ترکمانچای یادت نرود. روسیه مار خوابیده است، چشم طمع به آبهای ما دارد.
آقای جلالی! حضرتعالی حتماً در مجلس موفق بودید، چرا میروید؟ مخالفت ما از اهمیت حضرتعالی در مرکز پژوهشهای مجلس است. آقای جلالی! این روسها یکبار کشور را با انگلیس تقسیم کردند، شمال را خودشان برداشتند، جنوب را به انگلیس دادند و روسها به گیلانیها و آذربایجانیها شناسنامه دادند. آقای جلالی! در پیروزی انقلاب شکوهمند ایران اسلامی نقش حزب منحله کثیف توده از یادتان نرود. آقای جلالی گوش کن، آقای کامران! بگذار گوش کند. حزب کثیف توده از یادت نرود، مواظبت کنید این حزب کثیف به طرق دیگر بازماندگانش به سیستم ما نفوذ نکند. آقای جلالی! روسیه جای عادی نیست، آقای نوری معاون اجرایی! بگذار گوش کند، آقای جلالی! گوش کن. آیا روسها باز هم کمونیست را تبلیغ میکنند یا نه؟ البته میکنند، به شیوههای مدرن. آیا کمونیستها در دانشگاههای ما فعال هستند یا نیستند؟ حضرتعالی بدانید به کجا میروید. شما فرمودید ما از لحاظ قرارداد کشور پنجاهمی هستیم. آیا در این تحریمها از ما نفت خریدند، یک بشکه نفت فروختند؟
همکاران عزیز و هیأترئیسه! این وصیتنامه سیاسی حضرت امام (رحمهالله علیه) بنیانگذار نظام نوین جمهوری اسلامی ایران است. در اینجا (33) مرتبه «لاغربی، لاشرقی» آمده، آقای جلالی! میروید بدانید مسئولیت بسیار حساسی دارید. ما قدر شما را در مرکز پژوهشها میدانیم، مخالفت ما با آن است که به روسیه میروید بدانید که روسیه چه کشوری است. خواهشمند است وصیتنامه حضرت امام را همیشه مد نظر داشته باشید و فرمایشات رهبر معظم انقلاب را به گوش و چشم پذیرا باشید. همکاران عزیز! من مخالفتم از این باب است که آقای جلالی نمیتواند با ترفندهای روسها برخورد کند. میترسم حزب منحله توده فعال باشد. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 221 نفر، استعفای جناب آقای جلالی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. کسانی که موافق هستند رأی مثبت بدهند و مخالفین رأی منفی بدهند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
برای آقای جلالی آرزوی توفیق میکنیم، از زحمات ایشان در مجلس تشکر میکنیم، همانطور که دوستان گفتند از نمایندگان فعال مجلس در دورههای مختلف بودند و در مرکز پژوهشها هم زحمت زیادی کشیدند. امیدواریم که در این مأموریت جدیدی که در سفارت ایران در مسکو بر عهده ایشان گذاشته میشود با توجه به اهمیت روابط راهبردی ایران و روسیه بتوانند نقش مؤثری در توسعه روابط دو کشور داشته باشند. حالا دیگر معانقات را هم خاتمه بدهید به سلامتی تشریف ببرند.
5
ارجاع طرح تشکیل وزارت بازرگانی به کمیسیون مربوطه (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی است. آقای رئیس! قبل از اینکه من اصلاحیه کمیسیون را در مورد ایراد شورای نگهبان بخوانم جمعی از همکاران درخواست مسکوت ماندن را دادند.

علی اردشیرلاریجانی
نمیتوانیم مسکوت بگذاریم، به خاطر اینکه اصلاح شورای نگهبان است باید انجام بدهیم. ما اصلش را تصمیم گرفتیم، شورای نگهبان ایراد گرفته که باید ایرادش را رفع کنیم، نمیتوانیم مسکوت بگذاریم. متن را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره (1) به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره 1 ـ از تاریخ ابلاغ این قانون کلیه وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه هر یک از وزارتخانههای صنایع و معادن و بازرگانی مطابق وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه آنها در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت مصوب 8/4/1390 مجلس شورای اسلامی میباشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده! به نظر من برای اینکه اشکالی نداشته باشد این عبارتش باید «دستگاههای تابعه» بشود. وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی، چون اینها صنایع و معادن و بازرگانی را با هم آوردند. «وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی» بشود. پیشنهادی داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 223 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. تبصره اصلاحی کمیسیون برای رفع ایراد شورای محترم نگهبان مطرح است. (28) نفر هنوز رأی ندادند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حالا باید اصلاحش کنیم، متن اصلاحی برای آن بدهید. ایراد شورای نگهبان این بود که وظایف را مشخص کنید. جهادکشاورزی در تبصره (4) آن آمده. روی صندلیتان بنشینید، اینجا راه نروید. میشود «از تاریخ ابلاغ این قانون» را حذف کرد، میشود «کلیه وظایف و اختیارات دستگاههای تابعه وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی مطابق وظایف و اختیارات دستگاههای تابعه آنها در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن تجارت مصوب 8/4/1390 مجلس شورای اسلامی میشود» آن استثناء میشود و در تبصره (4) میآید. ما «از تاریخ ابلاغ این قانون» را میتوانیم حذف کنیم و عبارت هم غلط بود. باید بنویسیم کلیه وظایف و اختیارات دستگاههای تابعه وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی مطابق این میشود. میتوانیم اصلاح اینطوری انجام بدهیم. اگر دوستان موافق هستند ما این را به رأی بگذاریم.
حضار 218 نفر، تبصره (1) اینطور میشود «کلیه وظایف و اختیارات دستگاههای تابعه وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی» تا آخر. شورای نگهبان یک ایراد مختصری داشته که تفکیک این را باید بنویسید. اصلش تصویبشده است ما نمیتوانیم کاری بکنیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. ایراد شورای نگهبان فقط این بود که تعیین وظیفه برای هر وزارتخانه بکنید. (26) نفر رأی ندادند. این اصلاح جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
(یکی از نمایندگان ـ دستگاه ما خراب بود)
اگر یکی هم اضافه کنیم باز هم نشد، (221) نفر بودند، یکی کم دارد. حالا پیشنهاد اصلاحی بدهید. ایراد شورای نگهبان این بود که برای اینکه کلی نوشتید وزارتخانه ذیربط روشن کنید به کدامها میرود. ایرادش شکلی است. (یکی از نمایندگان ـ ما عضو کمیسیون هستیم. در کمیسیون رأی نیاورده) به هر حال ما نظر رئیس کمیسیون را میبینیم. ما این مصوب تاریخ فلان آخرش هم حذف میکنیم یکبار دیگر رأی بگیریم.
حضار 220 نفر، آقای جلالی را حذف کردیم، دیگر نمیتوانند رأی بدهند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. شورای نگهبان ایراد شکلی داشته، (قاضیپور ـ حذف کنید) ما راجع به اصلش نمیتوانیم برگردیم. دوستان مساعدت بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
اصلاً تبصره را حذف کنیم مشکل را حل کنیم که قالش کنده بشود و ایراد شورای نگهبان هم منتفی میشود. کلیه وظایفش را در مادهواحده گفته. اگر این حذف بشود به نظر من مشکل میتواند حل بشود.
حضار 220 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به حذف اصل تبصره (1) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. حالا دیگر میخواهید چکار بکنید؟ شما پیشنهاد بدهید. چکار کنیم؟ (رنجبرزاده ـ بفرستید کمیسیون) کمیسیون نمیتواند کاری بکند، ما یک متنی را تصمیم گرفتیم یک ایراد شکلی شورای نگهبان دارد، شما پیشنهاد بدهید. (ابطحی ـ آقای دکتر پیشنهاد حذف داریم) اصلش رأی آورده نمیتوانیم حذف کنیم. اشکال شورای نگهبان را باید رفع کنیم. آقای محبینیا پیشنهاد دارید؟ در جلسه میشود حل کرد، (پژمانفر ـ برود مجمع) مجمع نمیتواند برود، ما اصرار نکردیم. (پژمانفر ـ اصرار داریم) اصرار در کلش دارید؟ باید آن هم رأی بیاورد، شاید اصلاح کردیم. حالا آقای محبینیا یک پیشنهادی دارند. «کلیه وظایف و اختیارات دستگاههای تابعه وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی مطابق قانون وظایف، اختیارات و دستگاههای تابعه آنها در قبل از قانون تشکیل دو وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت مصوب 8/4/1390 مجلس شورای اسلامی میباشد».
حضار 221 نفر، نمایندگان نظرشان را نسبت به این اصلاح اعلام بفرمایند. (25) نفر رأی ندادند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حالا چکار کنیم؟ باید یک راهحل بدهید. میخواهید به کمیسیون ارجاع بدهیم، راهحل نداریم. کسی پیشنهادی دارد؟ اینکه اصلاً نمیشود، چون اصل هدفشان این است که بازرگانی متمرکز بشود. (پاپیزادهبالنگان ـ برای ارسال به مجمع رأیگیری کنید) یعنی روی مصوبه اصرار کنیم مجمع برود؟ وقتی که خودمان نتوانیم، میتوانیم اصرار بکنیم. اگر اجازه بدهید یکبار به کمیسیون بفرستیم، اگر کمیسیون نتوانست حل بکند ارجاع میدهیم.
حضار 223 نفر، ارجاع به کمیسیون برای اصلاح را به رأی میگذاریم، دیگر راهحلی در جلسه پیدا نکردیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
پس کمیسیون یکقدری سریعتر این اشکال شورای نگهبان را رفع کند مجدداً بیاورند، نظرات نمایندگان را هم أخذ کنید که دیگر اینجا معطل نشویم. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور استان قم که میهمانان جناب آقای امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه صابرین شاهد از منطقه (1) تهران میهمانان جلسه علنی امروز هستند که به همه عزیزان خوشآمد میگوییم.
6
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص زلزله آذربایجان شرقی

علی اردشیرلاریجانی
من در مورد زلزلهای که در میانه و سراب در آذربایجانشرقی رخ داد و تعدادی از هموطنان عزیزمان مرحوم شدند و بعضی زخمی شدند و خسارتهای زیادی به مردم وارد شد، مخصوصاً در شرایط هوای سرد زمستان لازم است هم بنیاد مسکن و هلالاحمر تلاش جدی داشته باشد و هم وزارت کشور با دقت نظر وظایف خودش را انجام بدهد. من قبلاً هم به کمیسیون عمران گفته بودم حتماً یک هیأتی را بفرستند که نیازها را بررسی کنند و از طریق وزارتخانهها دنبال بشود که زودتر سرپناهی برای عزیزان ساخته بشود.
7
ناطقان جلسه آقایان: فردین فرمند، سیدکاظم دلخوشاباتری، احمد سالککاشانی، حسن نوروزی و حمیدرضا فولادگر

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای فردین فرمند نماینده محترم میانه.
ـ آقای سیدکاظم دلخوشاباتری نماینده محترم صومعهسرا.
ـ آقای احمد سالککاشانی نماینده محترم اصفهان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان.
ـ آقای حمیدرضا فولادگر نماینده محترم اصفهان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای فردین فرمند نماینده محترم میانه دعوت میکنیم، بفرمایید.

فردین فرمند
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
«واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا».
«والعصر* ان الانسان لفی خسر * الا الذین آمنوا و عملوا الصالحات * و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر *» (صدقالله العلی العظیم)
پیغمبر رحمت به این سوره خیلی سفارش داشت، چون آیه «و اعتصموا بحبل الله» را تکمیل میکند. هفته وحدت است، عزیزان به من میگویند این مصائب که در میانه آمده شما یک تشکری بکنید، همینطور صحبتها را با حالت خاص شروع نکنید.
نمایندگان محترم، آقای نوری! میخواهید بنشینید صحبت کنید یا همینطور طبق معمول کارچاقکنیها در صحن علنی مجلس؟ آقای عسگری! کاری که برای آموزش و پرورش نمیکنید، یا بروید بنشینید یا بروید بیرون بگذارید با این نمایندهها صحبتمان را بکنیم، کار داریم، اینجا بیکار نیستیم. شوی تبلیغاتی راه ننداختم، یا الله، برو بنشین بینیم بابا.
میخواهیم تشکر کنیم، ببینید تیتر روزنامههای خارج چه نوشته؟ نوشته: "pompeo slams iran intimidation of IAEA inspector as outrageous" از آمریکا تشکر میکنیم، ببینید چه قشنگ منافع خودش را دارد حفظ میکند. چه دارد میگوید؟ میگوید آقای پمپئو ارعاب ایرانیها را میکوبد، به خاطر چه؟ به خاطر آن بازرس سازمان مللی که داشت یک کارهایی میکرد و یک چیزهایی در کیفش بود و اسمش را ظالمانه میگذارد. مثلی در فارسی است میگوید یک قورت و نیمش هم باقی است، ولی من از آنها هم تشکر میکنم که اگر آنها نبودند این ملت بیدار نمیشد. این مردم از ما چه میخواهند؟ نمایندگان مجلس! دارید میروید که دوباره نماینده بشوید، این مردم از ما چه میخواهند؟ آمریکاییها کارشان درست است، فکر میکنند منافع خودشان را دارند حفظ میکنند، ما چکار میکنیم؟ بنده خدا وزیر خارجه را در مجلس میکشیم اعصابش را خرد میکنیم آن حرکت پیش میآید.
پس حالا یواش یواش بگویم چطور باید حساب کنیم. از خدا تشکر میکنم، الحمدلله، چون اگر به خاطر عشق به او نبود یک عده بسیجی، جوانهای خالص میانه نمیرفتند به داد این بیچارهها برسند، چون دولتیها که کاری نمیکنند. اینها عشق به خدا دارند، از خدا تشکر میکنم که عشق جوانهای ما را به خودش گرفته که به خاطرش بلند شدند رفتند دارند کمک میکنند.
روزنامه کیهان ببینید چه نوشته، ملت! نوشته «بسیج سریع امکانات بومی و کشوری برای کمک به زلزلهزدگان میانه». بسیج کجا عملی شد؟ خبر دارید دارد چه میشود، میدانید چه اتفاقی دارد میافتد؟ مگر زلزله بم را نداشتیم، چه یاد گرفتیم؟ مگر زلزله ورزقان را نداشتیم؟ مگر زلزله اخیر کرمانشاه را نداشتیم؟ چه یاد گرفتیم؟ آقایان بلند میشوند برای بازدید میروند، یک چیزی تازگیها یاد گرفته بودند، در همین قضیه کرمانشاه گفتند اینقدر مسئولین نیایند، سر ما را گرم میکنند به کار مردم هم نمیتوانیم برسیم، دنبال پذیرایی و اینها و فلان هستیم. تا این اتفاق افتاد راه افتادند بیایند تهران، بدبختی ما در این مملکت این است که همه چیز را اینجا جمع کردیم. فیلمبازیهایمان هم اینجا است، بلند شدند بیایند تهران، آقای دکتر پزشکیان در مسیر به من زنگ زد، اول صبح بود فرمودند برگرد برو آنجا ببین چه خبر است. دودل شدم، ناگهان دیدم تلفن زنگ زد، یک بابایی گفت دکتر فرمند! دستت درد نکند نیامدی، آمدند سلفیهایشان را گرفتند رفتند. گفتم به تهران ادامه بدهید. وزیر جوان به تلفن چند دقیقه بعد زنگ زد، گفتم آقای وزیر جوان! یادت است به من میخندیدی به شما میگفتم به این روستاها موبایل بده، گفتم در آمریکا سرخپوستها آتش روشن میکنند، آتش را خاموش میکنند با پتوهایشان به وسیله خاموش و روشن کردن آتش یا دودش علامت میدهند، مردم من در میانه بلد نیستند با دود علامت بدهند.
این را با او شوخی کردیم و چندین جا گفتیم ولی خط موبایلها درست نشد، راههایمان هم که صعبالعبور است، روستایی زنگ زد گفت اینها خبر ندارند، کل روستا داغون شد. گفتم از کجا زنگ میزنید؟ با شما تماس میگیرم، خط نمیدهد. گفت بالای کوه آمدم. (170)، (180) تا ساختمان از بین رفت. از پیغمبر رحمت تشکر میکنم که یک نفر در آن روستا آمد سنتش را اجرا کند، آن شب ازدواج میکرد، آنها یک رسمی دارند که معمولاً بعد از ساعت یک و نیم، دو شام میدهند، تمام روستا آنجا به خاطر آن ازدواج جمع بودند، وگرنه حداقل چندصد تا کشته در آن روستا داشتیم، ولی روستایشان کامل از بین رفت. آنوقت چکار کردند؟ همه رفتند در یک روستای دیگر منطقه من زوم کردند. آن روستای ورانکش من است، اکثر کسانی که در تهران قنادی دارند ورانکشیها را میشناسند، تندیسسازهای عجیبی هستند، تمام این کیکهای خوب را آنها میسازند. اکثر خانههایشان بسیار مقاوم است، ولی چه اتفاقی آنجا افتاد؟ آن بیچارهها و آن کمدرآمدها خانههایشان ویران شد. آنجا آن خانهها از بین رفت و این فاجعه را به بار آورد.
وقتم دارد تمام میشود، عذرخواهی میکنم. با یک داستان همه این مسائل را میگویم؛ یک دختر کوچک که در این دو روز آتش به قلب همهمان زده داشت مصاحبه میکرد، از وضع مدارس خودش در همان روستا عصبانی بود، اسم دخترم زهرا عابدی بود، مصاحبهاش را مدام دارند پخش میکنند، این را میگویم و تمام میکنم. میدانید چه گفته؟ ترکیاش را ترجمه میکنم؛ گفتش من مشکل دارم، مشکل مدرسه دارم، یک مقدار تند حرف میزد. برای دو سال پیش است، آن موقع هفت، هشت سالش بود. مجری برنامه به او گفت چرا اینقدر عصبانی حرف میزنید و حرارتی هستید؟ گفت مملکتم را میخواهم درست کنم، اولین کسی که از زیر آوار درآوردند ایشان بود. میخواست مملکتش را درست کند، چکار کردیم؟ (رحیمی ـ متشکرم) سه، چهار ثانیه میخواهم، عذرخواهی میکنم. این همه بیل بکهو، این همه بابکت و فلان. هنوز به روستاهای من چیزی نرسیده. خبری نیست، به داد میانه برسید، دیگر از این محرومتر چه میخواهید؟ والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای سیدکاظم دلخوشاباتری هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله تبارک و تعالی فی القرآن الکریم «یسئلونک عن الانفال قل الانفال لله و الرسول فاتقوا الله و اصلحوا ذات بینکم و اطیعوا الله و رسوله ان کنتم مؤمنین».
اولاً واقعه زلزله چند روز اخیر را در آذربایجانشرقی و غربی به آن کسانی که در این حادثه آسیب دیدند به خانوادههای داغدار و کسانی که مصیبت دیدند و همچنین در سیلهای اخیر که خصوصاً در استان و شهر ما در حادثه سیل فوتی هم داشتیم تسلیت عرض میکنم.
از طرفی امروز بعدازظهر موقع نماز ظهر دو همکار دوره هشتم و نهم جناب آقای میرزایی نماینده فومن و جناب آقای خصوصی نماینده صومعهسرا در دوره نهم مراسمشان برگزار میشود. از شما دعوت میکنیم افتخار بدهید.
در ارتباط با استان گیلان و مسأله رنج و برنج نکاتی را چون در آستانه بودجهنویسی کشور هستیم به شما عزیزان عرض میکنم. خواهشم این است که به این بخش اقتصادی کشور کمک بفرمایید. گفتم؛
منتظر هستیم تا که چارهای پیدا شود
چهره استان ما با طرح نو زیبا شود
قطرههای کوچک باران این شهر قشنگ
جمع گردد با تدابیر شما دریا شود
صنعت و چای و برنج و کرم ابریشم یقین
شک ندارم با تلاش جمعتان پویا شود
کام مردم معتقد هستم که شیرین میشود
گرکه وعدهها تحقق یابد و اجرا شود
بخش کشاورزی مخصوصاً برنج و چای سابقه طولانی در نقشآفرینی به عنوان موتور توسعه در کشورهای گوناگون اعم از توسعهیافته و در حال توسعه داشته، ولی آنچه مسلم است بنا به دلایل فراوان این نقش به طور بالقوه در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای در حال گذار به ویژه ایران بسیار مهمتر است. بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخشهایی است که میتوانند در تحقق اهداف متعالی، اسناد بالادستی، به خصوص سیاستهای برنامههای مختلف و برنامه ششم و دستیابی به رشد و بالندگی کشور نقش بسزایی را ایفا نمایند.
در حقیقت کشاورزی به عنوان یک فعالیت اقتصادی ابزار تأمین معاش و تأمینکننده خدمات محیطزیستی در فرآیند توسعهای مؤثر است و این ویژگیهای بخش کشاورزی را به یک ابزار منحصربفرد تبدیل کرده است. در بخش کشاورزی از آنجایی که کشور دارای مزیت نسبی جهانی است و این بخش در دین مقدس اسلام نیز مورد تأکید و اهتمام اساسی قرار گرفته یکی از اصلیترین لوازم تحقق جهاد اقتصادی ایجاد تحول اقتصادی و عملی در بخش کشاورزی است.
تحول اساسی و عملی در بخش کشاورزی باید بهبود همهجانبه اقتصادی، اجتماعی و محیطزیستی را مد نظر خود قرار داده، چرا که به دلیل نگرشهای تکبعدی با وجود رشد نسبتاً مطلوب سطح تولیدات کشاورزی منابع پایه تولید به شدت در حال تخریب هستند. از آنجایی که امروزه دانش به عنوان عامل اصلی تولید محسوب میشود، لذا ایجاد تحول اساسی در بخش کشاورزی جز از طریق حرکت به سمت کشاورزی دانشبنیان امکانپذیر نخواهد بود.
کشاورزی دانشبنیان کشاورزی است که فرآیندهای آن بر مبنای بهکارگیری یافتههای پژوهشهای مربوط به مدیریت میباشد. لذا راهکار کلیدی افزایش پایدار بهرهوری عوامل تولید به خصوص نیروی کار تحقق کشاورزی دانشبنیان و اطلاعاتمحور خواهد بود. در مواجهه با هریک از پیشآمدهای احتمالی کشور نیازمند طراحی، برنامهریزی و ایجاد آمادگی است. در صورت تغییر شرایط سیاستهای غلط حاکم بخش کشاورزی و کاهش وابستگی به واردات در پیش گرفتن راهبرد تأمین امنیت غذایی متکی بر تولید داخلی میتوان به کاهش واردات و افزایش صادرات، حتی به ایجاد تراز مثبت تجاری در حوزه کالاهای کشاورزی امیدوار بود، شرایطی که ضمن افزایش امنیت غذایی و بهبود وضعیت تولیدکنندگان محصولات کشاورزی به ویژه در مناطق روستایی کشور به کاستن آثار تحریم بر اقتصاد کشور، این چالش به فرصت تبدیل میشود.
کشاورزی جایگاه مهمی در اقتصاد ایران دارد بهگونهای که در ایران در سالهای اخیر (14)، (15) و (16) درصد تولید ناخالص داخلی، (25) درصد ارزش صادرات غیرنفتی و بیش از (20) درصد اشتغال نزدیک به (80) درصد از عرضه غذا و (90) درصد از مواد اولیه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشور را تأمین نموده است. با عنایت به نقش و جایگاه کشاورزی در اقتصاد و اشتغال کشور و علیرغم سهم بسزای کشاورزان عزیز خصوصاً برنجکاران، چایکاران، گندمکاران و زیتونکاران و محصولات باغی و دامی استانهای شمالی خصوصاً گیلان و با توجه به اینکه روستاییان عزیز با مشقت و رنج به امر تولید و اشتغال در محصول برنج این محصول استراتژیک برای سفره ملت ایران تلاش میکنند متأسفانه عدم توجه به این قشر محروم که با کمبود زمین کشاورزی و هزینه بالای کاشت، داشت و برداشت مواجه هستند نمیتوانند به کوچکترین خواستههای خانوادههای خود در تأمین مایحتاج روزمره برسند و از طرف دیگر از آنجایی که رویدادهای طبیعی خسارتزا و مخاطرات مختلف در کشور مستمراً تولیدات کشاورزی را تهدید میکند این پدیدهها از مهمترین عوامل بازدارنده سرمایهگذاری در بخش کشاورزی هستند و بعضاً فاجعه خسارات به کشاورزان در کشور براساس گزارش فائو جزء (10) کشور اول دنیا محسوب میشود. (رحیمی ـ متشکرم)
نکته دیگر بیمه کشاورزان است، مجلس به بیمه کشاورزان (1000) میلیارد تومان کمک کرده و ردیف ایجاد کرده، ولی دوستان! این کافی نیست. مشکل کشاورزان حل نمیشود. آقای رئیس! نکته آخرم، استانهای دیگر سیل آمد استان گیلان در کمک کردن پیشگام بود. سیل به مردم و شهر ما آسیب زده. آقای رئیس! چند بار هم گفتم، خواهش میکنم پشت این تریبون جنابعالی بفرمایید که به استان ما توجه کنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، چند بار گفتید، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب احمد سالککاشانی ناطق بعدی دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
«و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا»
درود و سلام به پیشگاه امام زمان، حضرت امام، مردم شریف و به ویژه پیشکسوتان حوزه انتخابیهام و عرض تسلیت به بازماندگان زلزله اخیر دارم. فرخندهمیلاد باسعادت حضرت رسول اکرم (صلیالله علیه و آله و سلم) و خجستهمیلاد حضرت امام صادق (علیهالسلام) را تبریک عرض میکنم. هفته وحدت بر همه مسلمین جهان مبارک باشد و انشاءالله در صراط توحید و ولایت با عزت و اقتدار گامهای پیشرفت، عدالت و اخلاق را با وحدت کلمه حول محور حاکمیت دینی یعنی حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) با هدف بسترسازی برای حکومت جهانی به سرپرستی حضرت حجتبنالحسنالعسکری (علیهالسلام) فراهم آورید.
در (41) سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد دو اتفاق مهم در سطح جهان هستیم؛ اولی که قابل توجه است اینکه جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی با پشتیبانی ملت و رهبریهای داهیانه مقام معظم رهبری در اوج عزت و اقتدار رو به کمال با هدف دستیابی به قلل جهان است. دوم، استکبار جهانی بالاخص آمریکا و صهیونیست و اذناب آنها در حضیض ذلت و التماس هستند. جای اقتدار و التماس نباید عوض شود.
لذا باید مراقبت ویژهای داشته باشیم، بر این اساس رسالت ما حفظ امانت الهی است و آن عبارت است از وجود رهبری، قرآن و عترت و مردم بابصیرت، یعنی انقلاب اسلامی. لذا سه کار بزرگ را باید پیگیری کرد؛
1 ـ حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی که اوجب واجبات است مسئولیت سنگینی را بر عهده ما گذاشته است. تفرقه، اختلاف، نفوذ بیگانگان آفت این حرکت بزرگ است.
2 ـ تلاش برای استحکام درونتشکیلاتی نظام با اصلاح ساختارها و سازماندهی دقیق و علمی و بهکارگیری جوانان و نخبگان در راستای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و سیاستهای ابلاغی معظمله ضامن این حرکت است.
3 ـ امروز بعد از (41) سال از پیروزی انقلاب اسلامی مقولهای به نام شرق و غرب در عالم وجود ندارد. بلکه در حال حاضر نبرد سنگین بین اسلام ناب محمدی و استکبار و سلطه جهانی است. باید با تکیه بر فرامین الهی، اعتصام به خداوند بزرگ و ریسمان الهی به عترت پاک پیامبر اعظم و همچنین در زمان غیبت کبری به جانشینی آن حضرت مقام معظم رهبری چنگ زد. یعنی تطبیق با محتوای قرآن و عترت در زمینههای اخلاق، احکام، سیاست، فرهنگ، اقتصاد، حکومت عمل جدی داشت. خداوند وعده داده است بر «بل نقذف بالحق علی الباطل فیدمغه فاذا هو زاهق» بیتردید و با اعتقاد راسخ عرض میکنم در این نبرد سنگین بین اسلام و استکبار، اسلام بر کفر جهانی پیروز است، انشاءالله.
اما تذکرات؛ جناب آقای رئیسجمهور! کشور را معطل دشمنان نکنید و برای حل معضل بیکاری، معیشت مردم، گرانی، تورم، اقتصاد به ظرفیتهای جوانان، نخبگان، مردم و سیاستهای ابلاغی از ناحیه مقام معظم رهبری از جمله اقتصاد مقاومتی توجه بیشتری کنید. در مقابل فشار حداکثری آمریکا و اروپای خبیث سر خم نخواهیم کرد. دو؛ آقای وزیر نیرو! با اقتدار برای مصوبات نه مادهای و مصوبات جلسات دهم، سیزدهم و بیست و چهارم شورای عالی آب با رعایت حقآبههای کشاورزان و جلوگیری از بارگذاری در استان بالادستی و اقدام برای انتقال آب براساس قانون توزیع عادلانه آب به فلات مرکزی اقدام جدی کنید.
آقای وزیر صمت! بیتردید بخشی از رفع بیکاری در راستای تحقق رونق تولید، حمایت و تقویت صاحبان صنایع خواهد بود. با شدت در پرهیز از بروکراسی با هدف جذب سرمایهگذاری تلاش کنید و به جلوگیری از تعطیل شدن کارخانهها با قدرت و برخورد با واردات بیرویه عمل نمایید.
چهارم، آقای وزیر بهداشت! مردم در شرایط بسیار سخت عدم تأمین دارو هستند. تأمین دارو برای بیماریهای خاص که شاهد دارم و موارد هم زیاد است و بیمارستانها ضروری است، اقدام نمایید.
آقای رئیسجمهور و حجتالاسلام والمسلمین آقای شهیدی! ضعف شدید مدیریت در بنیاد شهید و امور ایثارگران موجب شده است که سرمایههای گرانسنگ انقلاب اسلامی یعنی شهدا و خانوادههای شهیدان، جانبازان، ایثارگران، رزمندگان و آزادگان در شرایط سختی برای تأمین دارو و پرستار هستند و در رسیدگی به جانبازان بالای (50) درصد اجازه ندهید این عزیزان در پیچ و خم زندگی گرفتار شوند.
شش، وزیر محترم اقتصاد! در هفته وحدت و میلاد پیامبر عرض میکنم، به سازمان مالیاتی دستور دهید که اجرای سیاست مدارای اسلامی را با مردم با هدف رشد تولید ملی تعقیب کنند. مردم سخت گرفتارند.
هفتم، آقای وزیر آموزش و پرورش! بالاخره براساس سند تحول آموزش و پرورش باید مسأله رتبهبندی فرهنگیان، خریدخدمتها، حقالتدریسیها و امثال اینها را سرعت بیشتری ببخشید.
نکته بعد، هشتم؛ ضمن تقدیر و تشکر از ریاست محترم قوه قضائیه حضرت حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای رئیسی اقدامات انقلابی ایشان موجب رشد اعتماد به نظام مقدس شده است. تقاضای تأمین قاضی برای دادگستری اصفهان را از این منظر خواهم داشت (نایبرئیس ـ متشکرم، بقیه را به رسانهها بدهید) با اجازه دوستان عزیز اینکه وزارت تعاون حقوق بیمهها را بدهند، بیمارستانها در مشکل هستند و آقای شهیدی! بیمه دی را حل کنید، جانبازان با مسائل و مشکلات مواجه هستند. والسلام علیکم و رحمه الله

علیرضا رحیمی
متشکرم، ناطق بعدی جناب آقای حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و اعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا»
با تبریک هفته وحدت به رهبر معظم انقلاب اسلامی و آحاد ملت ایران و همکاران گرامی به ویژه پیشکسوتان جهاد و شهادت. سؤالی است و آن اینکه علت پیشنهاد استان تهران جنوبی در استان تهران به چه دلیلی است؟ واقعاً از آنجایی که شهرستانهای ما به خاطر سایه بزرگ استان (14) میلیونی تهران که (5/17) درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است مشکلات عدیدهای را باید تحمل کند ما به این پیشنهاد روی آوردهایم. بهارستان با (750) هزار نفر جمعیت که (120) هزار تای آن دانشآموز هستند و رباطکریم با (450) هزار نفر جمعیت که (77) هزار تا دانشآموز دارد با فرمانداریهای درجه (2) و نداشتن خیلی از ادارات دارای مشکلات عمیقی هستند.
هنوز شهرستان بهارستان از کمبود ادارات مثل هلالاحمر، سازمان انتقال خون و غیره رنج میبرد. رباطکریم با اینکه شش پایگاه نظامی دارد دادسرای نظامی و دادگاه در خود ندارد.
شهر پرند با (300) هزار نفر جمعیت نه فرمانداری و نه بخشداری دارد. با اینکه ماده (9) قانون شهرهای جدید میگوید آنگاه که در شهر جدید طرح تفصیلی آن تصویب شد همه وزارتخانهها و نیروی انتظامی باید دوایر و ادارات خود را در آن شهر مثل شهرستانهای مشابه ایجاد کنند. هنوز ادارات خدمترسان و امنیتی در آن مستقر نشده با توجه به اینکه ماده (10) قانون شهرهای جدید میگوید کلیه وزارتخانهها و نیروی انتظامی و مؤسسات و شرکتهای دولتی و مؤسسات مکلف هستند که بسان سایر شهرهای مشابهی که در همان محدوده جغرافیایی قرار دارند خدمت ارائه نمایند.
دو تا نکته، چون من هم نماینده رباطکریم و بهارستان هستم که از همشهریان عزیز و مردم عزیز حوزه انتخابیه تشکر میکنم و از طرفی هم بنده وکیل و نماینده معین شهرستانهای طرقبه و چناران هستم چند نکته هم از آنجا عرض بکنم. شهر جدید پرند پایتخت اول مسکن مهر با (300) هزار نفر جمعیت فعلی است که به (700) هزار نفر افزایش خواهد یافت. شهر جدید گلبهار پایتخت دوم مسکن مهر با (150) هزار نفر جمعیت در شهرستان چناران، هر دوی این دو شهر جدید هنوز آرامستان ندارند، هنوز بیمارستان ندارند، مترویشان با هزاران میلیارد هزینهکرد بودجه هنوز راهاندازی نشده است. پرند نه فرمانداری و نه بخشداری دارد. گلبهار بخشداری دارد، ولی ماهها است که بخشدار ندارد.
شهرستان چناران، طرقبه و شاندیز؛ در بخش مرکزی چناران (15) روستا، در بخش گلبهار (40) روستا هنوز گاز ندارند با اینکه در چند کیلومتری مشهد مقدس هستند. در شهرستان طرقبه و شاندیز (15) روستا هنوز گاز ندارد، در شهرستان چناران (10) روستا و در شهرستان طرقبه و شاندیز چهار روستا جاده آسفالتی ندارد. با اینکه الان شهرستان طرقبه و شاندیز در دل مشهد مقدس هستند، ولی چهار روستا هنوز جاده آسفالتی بعد از (41) سال انقلاب ندارد و در شهرستان چناران عرض کردم که (10) روستا هنوز جاده آسفالته ندارد. در چناران با اینکه صدها چاه آب شرب مشهد مقدس در این شهرستان واقع شده است و سد ارداک بر روی رودخانههای کشفرود این منطقه واقع شده است خیلی از روستاهای آنجا، شش روستای آنجا آب شرب ندارند و آب کشاورزی هم ندارند، با اینکه در قانون برنامه ششم توسه آمده است که آن سدها اول باید آب کشاورزی و آب شرب روستاهای آن منطقه را تأمین کنند، ولی علیایحال آبفای مشهد مقدس نه تنها (رحیمی ـ متشکرم) فکری برای آب شرب این مناطق نمیکند، حتی حاضر نیست پسآب آن منطقه را به این منطقه سرازیر کند و تعدیهای شهرداری مشهد به شهرستان طرقبه و شاندیز از معضلات آن منطقه است. والسلام علیکم و رحمه الله

علیرضا رحیمی
متشکرم، از جناب آقای حمیدرضا فولادگر نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین» «الصلاه و السلام علی رسولالله و آله الاطهار»
با تبریک سالگرد آغاز ولایت و امامت امام عصر مهدی موعود (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و ایام ولایت حضرت ختمیمرتبط رسول اکرم پیامبر اعظم محمد مصطفی (صلیالله علیه و آله و سلم) (حضار صلوات فرستادند) هفته وحدت را به همه مسلمین جهان تبریک و تهنیت عرض نموده و از خداوند متعال تعجیل در فرج امام زمان (علیهالسلام) در جهت برپایی حکومت جهانی واحد را مسئلت داریم.
شرط اصلی وحدت مسلمین پایبندی به تعالیم دین مبین اسلام و اسلام ناب محمدی و آنگاه زمینهسازی ظهور منجی جهانی و دعوت فطرتهای الهی مردم به ندای انسانساز اسلام است و این وحدت حتی به مسلمین هم محدود نمیگردد و همه ادیان الهی مخاطب این ندای الهی هستند که «قل یا اهل الکتاب تعالوا الی کلمه سواءٍ بیننا و بینکم الا نعبد الا الله و لا نشرک به شیئاً و لا یتخذ بعضنا بعضاً ارباباً من دون الله».
یعنی وجه اشتراک همه ادیان الهی عبودیت خداوند، پرهیز از شرک و قرار نگرفتن تحت سلطه هیچ اربابی جز الله ربالعالمین است و شرط وحدت مسلمین نیز اعتقاد به اصول دین و قرار گرفتن در حوزه ولایت الهی و اعتصام به حبلالله است و این موضوع هم با تبعیت از ولی فقیه و رهبری جهان اسلام در عصر حاضر و در دوران مقاومت در منطقه کاملاً تجربه شده است و هرجا شاهد تفرقه هستیم آنجایی است که یا رهبری وجود ندارد و یا تبعیت نمیگردد.
با تأکید بر ادامه راهبرد مقاومت هم در سطح منطقه و سیاست داخلی و خارجی و تشکر از برداشتن گام چهارم در فعالیتهای هستهای و نیز ادامه همین راهبرد مقاومت در اقتصاد، یعنی توجه به ظرفیتهای داخل کشور به جای انتظار از برجام و پسابرجام و اینستکس و تولید داخل در عین استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی کشور و توسعه روابط تجاری با دولتها و حمایت از صادرات و رفع موانع تولید و بهبود فضای کسب و کار و اجرای صحیح سیاستهای اصل (44) امید است شاهد گشایش در امور اقتصادی و معیشتی مردم و ایجاد زمینههای خروج از رکود و اشتغال در کشور باشیم.
و اما با تسلیت به جانباختگان زلزله شمالغرب و آرزوی حل مشکلات این عزیزان در این سرمای زمستان مطالبی را درخصوص حوزه انتخابیه یعنی اصفهان و بخشهای مرکزی، کوهپایه و جلگه، جرقویهسفلی و علیا و بنرود به عرض میرسانم. استان و شهرستان اصفهان امروز در سه بخش اقتصادی و کسب و کار طرحهای نیمهتمام عمرانی و توسعه نامتوازن و نیز آب و کشاورزی با چالشهای جدی مواجه است. با وجود زمینههای مساعد پیشرفت و توسعه در استان اصفهان همچنان شاهد بالا بودن نرخ بیکاری بالاتر از نرخ متوسط کشور و وجود موانع متعدد کسب و کار هستیم. امروزه مشکل اشتغال و مسکن از مهمترین مشکلات اقتصادی مردم و اولین و دومین مانع ازدواج جوانان میباشد. در بخش دوم یعنی با توجه به رکودی که در پروژههای عمرانی و ساخت و ساز و تولید شاهد هستیم راهی جز اجرای قوانین و طرحهای خروج از رکود و ایجاد رونق نداریم و با توجه به محدودیت بودجه پروژههای عمرانی راهی جز به میدان آوردن بخش غیردولتی و مشارکت دادن آنها در اتمام طرحهای فراوان نیمهتمام نداریم که آن هم مستلزم بهبود فضای کسب و کار است.
و اما در موضوع آب و کشاورزی؛ عزیزان همکار و مردم عزیز در سرتاسر میهن اسلامی! اصفهان با حضور در همه صحنههای انقلاب چه مبارزات قبل از انقلاب و چه دوران تثبیت نظام و امنیت مرزها در اول انقلاب و چه دوران هشتساله دفاع مقدس و چه دوران سازندگی همواره پیشتازی و نقشآفرینی خویش را به اثبات رسانده.
چند روز آینده (25) آبان سالگرد شهدای عملیات محرم و روز شهدای اصفهان است که با تقدیم (1000) شهید در آن عملیات (370) نفرشان فقط در یک روز تشییع شدند و عصر همان روز بزرگترین کاروان کمکهای مردمی به دفاع مقدس اعزام گردید و امام راحل آن جمله تاریخی را فرمودند که «در کجای دنیا شهری مثل اصفهان سراغ دارید» حال اگر همین مردم استان برای احقاق حق خویش علیرغم چندین سال سکوت و صبر و تحمل و به انتظار تصمیم مسئولین نشستن خود وارد عرصه شدند و در دفاع از حقوق خویش اعتراضاتی را بیان کردند و اجازه استفاده ضدانقلاب و بدخواهان را در اجتماع خویش ندادند به جای برخورد و محکومیت بهتر است عدالت و انصاف را در تصمیمهای خویش حاکم سازیم و حقآبههای شرعی و سهمآبههای عرفی و قانونی را و قراردادهای اشتراکی در امور آب را به رسمیت بشناسیم و همینجا از تصویب و تشکیل ستاد احیای زایندهرود و ساماندهی کارون که با تأخیر یکساله، ولی بالاخره با قرار گرفتن تحت مسئولیت معاون اول رئیسجمهور به صورت فرابخشی شکل گرفت تشکر میکنیم و یادآور میگردیم که اگر این ستاد بخواهد در کار خویش موفق باشد باید با رعایت مصوبات قانونی و ارائه طرحهای قانونی جدید زمینه احیاء دائمی زایندهرود و خارج ساختن زایندهرود از رودخانه موسمی و فصلی را فراهم نماید. والسلام علیکم و رحمه الله
8
تصویب تقاضای دوفوریت درخصوص لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! تقاضای دوفوریت برای طرح درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها است که از سرکار خانم مافی به عنوان نماینده امضاکنندگان و تقاضاکنندگان خواهش میکنیم بیاناتشان را بفرمایند.

پروانه مافی
بسم الله الرحمن الرحیم
آغاز هفته وحدت، میلاد مسعود ختمالمرسلین و پیامبر رحمت محمد مصطفی (حضار صلوات فرستادند) را به مسلمانان جهان، هموطنان عزیز، موکلین خودم در حوزه انتخابیه و همکاران محترم تبریک و تهنیت عرض میکنم. همچنین به آذربایجان غیور تسلیت عرض میکنم به جهت مصیبت زلزله که هنوز از کمکرسانیها اخبار قانعکنندهای به ما نرسیده.
اما دلایل دوفوریت بررسی لایحه درآمد پایدار، شهرداریها، همکاران محترم! همانطور که مستحضر هستید در سالهای اخیر چالشهای فراوانی گریبانگیر مدیریت شهری و شهرداریهای کشور شد. در شرایط اینچنینی پیشبینی منابع مالی پایدار اصل و بنیانی غیرقابل انکار برای اداره شهرها است. امری که از سال 1362 براساس تصمیم اتخاذشده بنا بوده که لایحهای برای آن تنظیم بشود. هرچند براساس بند «ب» تبصره (52) بودجه سال 62 وزارت کشور مکلف بوده به مدت شش ماه لایحه درآمدهای پایدار را تقدیم کند، ولی تاکنون طول کشید. یعنی گذشت (36) سال و مجلس دهم و نمایندگان مجلس دهم بر آن شدند که رأساً با ارائه طرح درآمد پایدار شهرداریها در اسفند 95 موضوع را در دستور کار خود قرار بدهند. در همین راستا براساس تصمیم هیأترئیسه محترم مجلس طرح مذکور به کمیسیون مشترک که از نمایندگان کمیسیونهای شوراها و امور داخلی کشور، اقتصاد، عمران و برنامه و بودجه بود ارجاع و کمیسیون مشترک با وسواس پس از برگزاری جلسات زیاد به متن قابل دفاعی رسید. از طرف دیگر قوه مجریه در این شرایط به منظور تکلیف قانونی خودش لایحه درآمدهای پایدار شهرداریها و دهیاریها را به مجلس تقدیم کرد. با توجه به سابقهای که از فعالیت در کمیسیون مشترک وجود داشت هیأترئیسه محترم لایحه را هم به کمیسیون ارجاع داد تا پس از بررسی و مطابقت با متن طرح جمعبندی نهایی صورت بگیرد و به هیأترئیسه تقدیم شود، اما اینکه چرا ما اینجا میخواهیم دوفوریت این لایحه را از همکاران عزیز بخواهیم اتفاقاتی است که اخیراً رخ داده.
همکاران محترم! متأسفانه براساس شواهد و قرائن موجود سازمان برنامه و بودجه کشور اخیراً طی نامهای به تاریخ 15/7/98 خطاب به رئیسجمهور خواهان استرداد فوری لایحه شده که این عملاً موجب به هدر رفتن تلاشهای صورتگرفته مجلس در کمیسیونهای مختلفی که این لایحه را بررسی کردند خواهد شد. این در حالی است که لایحه موصوف به استناد الزامات قانونی متعددی همچون بند «ب» تبصره (52) قانون بودجه سال 62، تبصره (50) قانون برنامه اول توسعه، ردیف «ش» بند (2) قانون بودجه 1389 و مواد (174) و (175) قانون برنامه پنجم توسعه بعد از (36) سال وقفه با اعلام عمومی به عنوان دستاورد دولت و با نظر مساعد رئیس محترم جمهور تهیه و به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.
همکاران محترم! مهمترین دستاورد این لایحه ضمن تحکیم احکام قبلی و ساماندهی عوارض محلی، اصلاح و تقویت منابع موجود درآمدی شهرداریها و دهیاریها و تأمین منابع جدید برای آنها، شفافسازی و نظاممند نمودن وضع عوارض توسط شورای اسلامی شهرها، تسهیل و اصلاح فرآیند پرداخت اعتبارات پیشبینیشده در قوانین مختلف و سیاستگذاری و نظارت بر هزینهکرد اعتبارات شهرداریها میباشد. اما دلیل اصلی سازمان برنامه و بودجه برای ارائه درخواست استرداد لایحه به ماده (9) لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها برمیگردد. این ماده اشعار میدارد که منابع موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده (نایبرئیس ـ متشکرم) به نسبت (50) درصد به عنوان سهم درآمد عمومی کشور و (50) درصد سهم شهرداریها تعیین شود و این موضوع باعث نگرانی در دولت است. من خیلی از صحبتهایم مانده، بندهای دیگر باقی مانده، اصلاً توضیح داده نشد.

علی اصغر یوسف نژاد
خانم مافی متشکرم، مخالفین جناب آقایان: علی گلمرادی و احمد سالککاشانی و موافقین جناب آقایان: احد آزادیخواه و علیرضا سلیمی هستند. جناب آقای گلمرادی بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ ایران و شما همکاران عزیزم عرض سلام و احترام دارم. لازم میدانم یک تشکر صمیمانه از عوامل سامانه پدافند ارتش جمهوری اسلامی ایران داشته باشم که در منطقه استراتژیک بندر امامخمینی یک فروند پهپاد ناشناس خارجی را سرنگون کردند. برای این همت در صیانت از ظرفیتهای اقتصادی منطقه بسیار سپاسگزارم.
همکاران عزیزم ببینید! به حقیقت امروزه با توجه به شناخت نسبتاً عمیقی که به وضعیت شوراها و شهرداریها به خاطر سابقه کاری دارم وضعیت اسفناکی در این حوزه وجود دارد که نیاز به ساماندهی آنها است. اما آیا اولویت مجموعه شورا و شهرداریها این مطلبی است که امروزه ما با قید فوریت میخواهیم به آن بپردازیم؟ بله، این موضوع درآمد پایدار و مدیریت هزینه به عنوان اساس کار مهم است، اما قبل از آن اصلاح ساختارها و فرآیندها در مدیریت شهری اولویت بیشتری دارد. دولت برای حل مسائل و مشکلات مدیریت شهری باید قبل از این موضوع درآمد و هزینه در بحث ساختار و فرآیندها با جدیت عمل کند. برای انتخابات (11) هزار عضو شورا ما پنج نفر در مجلس نظارت میکنیم و این موضوع را مدیریت میکنیم. نتیجه، این وضعیتی میشود که ما در شوراها داریم. شوراها امروز به جای اینکه براساس توانمندی بتوانند کمکحال کشور باشند عملاً مخل امور شهری هستند و باعث مشکلات در حوزه مدیریت شهری میشوند برای اینکه ما نتوانستیم انتخابات شوراها را با یک نظارت دقیق و درست انجام بدهیم. آیا این مهم نیست، آیا وجود شوراهای ناکارآمد، همین درآمدهایی که با هزار مکافات از محلهای مختلف ایجاد میشود به چه شکلی هزینه میکنند؟ این یک مطلب.
ما چگونه برای انتخاب (290) نفر نماینده مجلس (11) هزار عضو شورای نگهبان داریم، بعد برای (11) هزار عضو شورا پنج نفر نماینده این مسئولیت را میخواهند انجام بدهند؟ چرا ما در مسائل کشور بیتدبیری میکنیم؟ معقولانه رفتار نمیکنیم، احساساتی برخورد میکنیم، موضوع مدیریت شهری یا مهم است یا نیست، اگر مهم است باید اساسی کار کنیم. من پیشنهاد مشخصم این است که این فوریتی که عزیزان مطرح میکنند به نظر من ضرورت ندارد. ما ابتدائاً در موضوعات (یوسفنژاد ـ متشکرم) زیرساختی و اساسی شوراها و شهرداری اقدام کنیم. همین امروز شهرداران ما نمیتوانند کارهای معمولی خودشان را انجام بدهند. برادر من اجازه بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای گلمرادی! وقتتان تمام شده. جناب آقای احد آزادیخواه موافق هستند، بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته افتخارآفرین وحدت را که شعاری توأم با شعور بین جامعه و مذاهب حقه اسلامی است تبریک عرض میکنم و افتخار میکنیم در انقلابی قرار داریم که بنیانگذار آن انقلاب یک چنین نگاه ویژهای بین آحاد اسلامی داشت و مجلس شورای اسلامی ما امروز نماد وحدت، تعامل، اخوت و برادری بین همه مذاهب، زنان و مردان، عرب و عجم، سفید و سیاه و همه اقطاب ملت عزیز ایران اسلامی است. این معنای آزادی مشروع دینی است، همه ما باید آزادیخواه باشیم.
اما موافقت بنده حقیر؛ من نظر همکاران گرامی خودم را ضمن تشکر از همکاران عزیزی که خیلی تلاش کردند و فرمودند که حقیر وقت را در اختیار آنها بگذارم، اما من این کمترین از جناب آقایان: ابطحی عزیز و لاهوتی و بنائی نماینده محترم گناباد و نوری و خیلی از رفقای دیگر اجازه خواستم عرض کنم (75) درصد از جمعیت کشور ما جمعیت شهری هستند، هذا اول الکلام. البته این لایحه در واقع درآمد پایدار برای شهرداریها و دهیاریها است. یعنی آن (25) درصد جمعیت روستایی هم دهیاریها آن امر را مدیریت و تمشیت میکند، عملاً این قانون این لایحه (23) مادهای میخواهد برای کل جمعیت کشورمان یک امری را تعیین تکلیف بکند.
نکته دومی که من عرض میکنم، ما مجموعاً در کل کشور حدود (1300) شهرداری داریم. همکاران عزیز! قریب (1300) شهرداری که قریب به اتفاق آنها عملاً ورشکسته هستند، حقوقها معوق مانده، شرکتهایی که به صورت پیمانکاری با شهرداریها کار میکنند الان اینها از جیب خودشان دارند حقوق نیروهای شرکتی و قراردادی را پرداخت میکنند، اعتباراتی که برای شهرداریها ما میگیریم، آقای لاهوتی! از این آماری که من از شما گرفتم ممنونم، بالاخره آدم باید قدردان باشد. (50) درصد مستقیم برای ساخت و سازها است.
ملت شریف ایران اسلامی! معنی این کار این است که امروزه کمیسیون ماده (100) منبع درآمد برای شهرداریها شده و ما این را هم میتوانیم بگوییم چرا این اتفاق افتاده و هم میتوانیم جواب بدهیم. شهرداریها چارهای ندارند وقتی منبع دیگری ندارند. کمیسیون ماده (100) که باید مهندسی معماری شهری بکند و بازدارندگی ایجاد بکند و جلوی تخلفات ساخت و ساز را بگیرد مجبور است به خاطر درآمد شکل دیگری کار را تمشیت کند. (20) درصد از مالیات بر ارزش افزوده و نهایتاً سهم دولت از اعتبارات شهرداریها حدود (5)، (6) درصد است.
همکاران عزیز! بسیاری از همکاران گرامی من در صحن مجلس سابقه شهرداری دارند، اگر من بخواهم اسم ببرم اسم خیلیها را میخواهم بیاورم، شرمنده هستم که فرصت نیست. شماها میدانید اگر این لایحهای که در کمیسیون مشترک با حضور نمایندگان و مرکز پژوهشها و نماینده محترم دولت آمده و این لایحه را تدوین کرده نهایی و تبدیل به قانون بشود یکبار برای همیشه، دهیاران عزیز! مشکل شما حل خواهد شد. ما و شمایی که به روستاها برای پل شکسته، تیر برق میرویم دهیار بیچاره گرفتار است، مانده از کجا درآمد کسب بکند این لایحه آن را تعیین تکلیف کرده، هم شهرداریها و هم دهیاریها به یک سامانی خواهند رسید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، مخالف بعدی جناب آقای احمد سالککاشانی هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
من دلایل مخالفتم را خدمت طراحان محترم و موافقین محترم عرض میکنم اما مقدمتاً یک جملهای را عرض کنم و آن اینکه وضع شهرداریها و دهیاریها را همه عزیزان ما در مجلس شورای اسلامی واقف هستند. همین مشکلاتی که آقای آزادیخواه اشاره کردند همه میدانیم در این مسأله مشترک هستیم. باید مشکل شهرداریها و دهیاریها را به نحو مطلوب حل کرد، اما مطلب اول اینکه در بند (2) ماده (152) آییننامه در ارتباط با فوریتها این مطلب مطرح است که آیا وقوع یک خسارت یا فوت وقت در این قضیه است؟ این طرح کجایش برای کشور خسارت است و کجایش فوت وقت است؟ خلاف این آییننامه نباید عمل کرد.
نکته دیگر که قابل توجه است، در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری (حفظهالله) بند نهمش تعداد (10) شرط را بیان میکند و یکی از آن شهرها ثبوت قانونگذاری در کشور است. قانونگذاری متین و منطقی و با دیدن همه جوانب آن میتواند بحث درآمد پایدار برای شهرداریها و دهیاریها و دیگر جاها مسأله را تأمین کند. دلیلی برای این دوفوریتی نمیبینیم که حتماً دوفوریتش رأی بیاورد. میتواند به شکل عادی در مسیر خودش قرار بگیرد.
نکته سوم، از کدام منبع شما برای اینها میخواهید منابع پایدار تأمین کنید؟ منابعتان را بفرمایید. از کدام منابع میشود این مسأله را تأمین کرد، آیا از منابعی که دولت برای آن برنامه ریخته است از آن منابع میتوانیم برداریم و در اینجا تضمین کنیم یا از تجارتخانهها یا پزشکان و مسائل دیگر بگیریم. برای همه آنها دولت برنامه ریخته است. بنابراین منابع کجا است؟
نکته بعد، طراحان محترم در مورد وضعیت روستاها و مشکلات و مسائل هیچگونه مطلبی را بیان نکردند. اگر به روستاهای زلزلهزده آذربایجانغربی قبلاً رسیدگی میشد نباید اینهمه خسارت و مسأله داشته باشد و برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور این مسأله را در ارتباط با منطقه و مسائلی که اشاره کردند اگرچه در نظر خود من هم بود که مسأله است.
نکته آخر اینکه این طرح به شهرداریهای شهرهای کلان و کلانشهرها کمک میکند. مسأله قابل توجهی است و به این سادگی نباید از آن گذشت. میدان فعالیتهای شهرداریها و دهیاریها به تناسب وضعیت جغرافیایی و نرخ رشد جمعیتی و منبع درآمدی و دهها مسأله دیگر بستگی دارد. به همین راحتی بگوییم یک طرح دوفوریتی برای پایدار کردن نیازمندیهای شهرداریها و دهیاریها میدهیم؟ اگرچه این مطلب قابل توجه است و عرض کردم ثبات قانونگذاری را در آن (10) شرط سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری باید دقت کرد. بنابراین با توجه به این مسائل بنده مخالف هستم و پیشنهاد میکنم که یا طراحان پس بگیرند و یا به شکل دیگری که مجلس تشخیص داد عمل شود. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند و نمایندگان عزیز! الان ما در آستانه یک تصمیم واقعاً مهم قرار داریم. من برای اینکه این تصمیم روشن بشود تا چه اندازه تأثیر دارد و مهم است خواهش میکنم که عزیزان به این آماری که میدهم دقت کنند. الان سرانه درآمد شهرداریهای کل کشور (900) هزار تومان است. در شهرهای زیر (50) هزار نفر سرانه درآمد شهرداریها (407) هزار تومان است، بالاترین درآمد را در کشور شهرداری مشهد دارد که سرانه درآمدیاش (3100) تومان است. بعد تهران است، سرانه درآمد شهرداری تهران (2000) تومان است. شما بفرمایید اگر شهرداریها درآمد پایدار نداشته باشند با این آماری که الان عرض کردم اینها چطور میخواهند رتق و فتق امور کنند؟ در امور خدماتی و سایر ساخت و ساز، عمران شهری، مبلمان شهری و سایر موارد اینها چطور میخواهند به حیات خودشان ادامه بدهند؟
عزیزان من! الان ترکیب درآمد شهرداریها به این سبک است که خدمتتان عرض میکنم، از ساخت و ساز شهرداریها (50) درصد درآمد دارند، (20) درصد درآمد شهرداریها مالیات بر ارزش افزوده است، کمک دولت صرفاً (6) درصد است، از نوسازی (2) درصد درآمد دارند. سرمایهگذاری یعنی همین درآمدهای پایدار (2) درصد است. سایر هم (14) درصد است، زمانی که شهرداریها (50) درصد درآمدشان از طریق ساخت و ساز است شما قضاوت کنید اگر ساخت و ساز مثل این سالهای اخیر با مشکل مواجه بشود میدانید شهرداریها با چه چالشی مواجه میشوند؟ همین مسأله است که باعث شده رونق و آبادانی در بسیاری از شهرهای کوچک و بزرگ با مشکل مواجه بشود، بسیاری از نمایندگان ارجمند شهردار بودند، از جمله برادر بسیار عزیزم جناب آقایان: لاهوتی، بنائی نماینده محترم گناباد. آقای کواکبیان فرمودند بنده هم موافق هستم، عزیزان من همه روی این نکته تأکید داشتند. زمانی که شهرداری درآمد ندارد و با مشکل مواجه میشود مجبور میشود این شهرداری سراغ امور خلاف ضابطه و تراکمفروشی خلاف برود و شما میدانید همین الان ما با مشکل آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها مواجه هستیم. اگر کارها اصولی پیش رفته بود آیا ما اینجا با این مشکل مواجه میشدیم؟
برادر عزیزم جناب آقای عبادی میفرمایند این وضعیتی که در شهرداریها است باعث شده شهرداریهایی مثل شهر ایشان بیرجند هم با مشکل مواجه بشوند. الان ما با گسترش شهرها مواجه هستیم. مهاجرت بیرویه به شهرها دارد بیداد میکند، بیش از (70) درصد جمعیت کشور در شهرها هستند. از سال 62 قرار بود دولت محترم در مورد درآمد پایدار شهرداریها تدبیری بیندیشد، تدبیر نیندیشیدند. ما روز به روز با مشکل بیشتر و بیشتر از (1280) شهرداری کشور (90) درصد ورشکسته هستند (نایبرئیس ـ متشکرم) بعضی از شهرداریها الان دارند تعدیل نیرو میکنند. چرا ما نباید به داد این شهرداریهای ورشکسته برسیم؟
درآمد پایدار درآمدی است که هم تداوم دارد و هم مطلوب است. من خواهش میکنم اجازه بدهید امور سلیقگی پیش نرود. امروز عوارض را دارند سلیقهای میگیرند. بسیاری به دلیل اینکه شهرداری با چالش مواجه میشوند. به هر کیفیت مجبور میشوند سراغ امور خلاف بروند. برادر عزیزم آقای زاهدی هم میفرمایند کرمان هم همینطور با این مشکل مواجه است. من خواهش میکنم دقت بشود.

مسعود پزشکیان
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
اعلام وصول طرح اصلاح ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری با قید دوفوریت و تصویب یکفوریت آن

علی اصغر یوسف نژاد
طرح دوفوریتی اصلاح ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری مطرح است. از جناب آقای مفتح دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد خجسته پیامبر اعظم و هفته وحدت را خدمت ملت بزرگوار ایران و شما همکاران عزیز تبریک عرض میکنم. نکته بسیار مهمی را امروز میخواهیم مطرح کنیم، من خواهشم این است که همکاران محترم و دوستان توجه بفرمایند. آن راجع به بحث اولویت اشتغال و استخدام بومیها در استخدامهای دولتی است. دوستان مستحضر هستند اخیراً دو آگهی استخدام کشوری در سطح کشور توسط دولت محترم ابلاغ و منتشر شد. حدود (10) هزار نفر برای وزارت بهداشت و تعدادی هم برای وزارت آموزش و پرورش آگهی شد که افرادی که واجد شرایط هستند در آن آگهیها ثبتنام بکنند و بعد از طی مراحل استخدام بشوند و آن وظایف محوله را انجام بدهند. چون در حوزه انتخابیه حقیر شهرستان تویسرکان (100) نفر برای بیمارستان در سهمیه برای استخدام است من در جریان جزئیات این موضوع قرار گرفتم.
به رغم و برخلاف آگهیهای قبلی که دولت برای استخدام داشت و در آنها بومیهای هر شهری اولویت داشتند در این آگهیهای استخدام دولت اولویتی برای بومیها قائل نشدند. من این موضوع را با دانشگاه علومپزشکی همدان با کارشناسان ذیربط صحبت کردم، با معاون پشتیبانی وزارت بهداشت آقای تقوینژاد صحبت کردم، با آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم جلسه داشتیم و بررسی کردیم، با جناب آقای دکتر انصاری معاون محترم رئیسجمهور و رئیس محترم سازمان اداری و استخدامی جلسه مفصلی داشتیم و این را بررسی کردیم. با توجه به آنکه دیوان عدالت اداری اینطور که دوستان میگفتند با عنایت به اینکه تصریح قانونی برای اولویت بومی ما در قانون نداریم با ذکر شرط بومیگزینی برای دولت مخالفت کرده.
بنابراین برای اینکه این موضوع حل بشود ما باید یک مصوبه قانونی داشته باشیم. با جناب آقای انصاری رئیس محترم اداری و استخدامی مطلب را بررسی کردیم و متنی که الان خدمت شما است متنی است که با همکاری ایشان تنظیم شده، یعنی میخواهم خدمت نمایندگان محترم عرض بکنم که این دو، سه سطری که اینجا نوشته شده و مشکل بومیگزینی را در سطح کشور انشاءالله حل خواهد کرد دو، سه سطری است که کارشناسانه نوشته شده. با توجه به نظرات مسئولین ذیربط نوشته شده. ضمن اینکه به کمیسیون هم خواهد رفت و کمیسیون محترم هم اگر نواقص و اصلاحاتی لازم باشد انجام خواهد داد، اما چون استخدامها جریان افتاده و ثبتنام انجام شده قرار است سیام آبانماه آزمون برگزار بشود اگر ما این دوفوریتی را تصویب نکنیم از این آزمون که (10) هزار نفر برای وزارت بهداشت و تعدادی آموزش و پرورش استخدامی خواهند داشت بومیهای شهرستان متأسفانه محروم خواهند شد. این متعلق به سراسر میهن اسلامی ما است. در حوزه انتخابی همه شما برادران و خواهران محترم این موضوع وجود دارد.
بنابراین استدعای ما این است برای اینکه بتوانیم با این وضعیت مالی که دولت دارد و میخواهد استخدام کند، راندمان انجام کار توسط کارمندان محترم و استخدامیها را اضافهتر بکنیم، این بومیگزینی باید انجام شود. دقت بفرمایید! اگر در یک شهرستانی فردی بومی نباشد، از شهر دیگری بیاید، با فاصله دور بیاید، از همان فردای استخدام به دنبال این خواهد بود که به شهر خودش منتقل شود. از فردا به نماینده، به امام جمعه، به فرماندار و استاندار مراجعه میکند که به شهر خودش منتقل شود. از طرف دیگر آن جوانی که در آن شهرستان است و تحصیل کرده چون اولویت بومی نبوده و نتوانسته از این امتیاز و یا امکان استفاده کند، سرخورده خواهد شد. این دو مشکل اساسی برای استخدامی که بومی در آن ذکر نشود و اولویت نداشته باشد وجود دارد. مگر ما برای استخدام نمیخواهیم خدمات بهتری به مردم ارائه کنیم؟
دولت محترم میخواهد خدمات بهتر با راندمان بالاتر ارائه کند. یکی از مهمترین ارکان ارائه خدمات آن نیروی انسانی است که باید این کار را انجام بدهد، آن کارمندی است که باید انجام بدهد، آن روحیه کارمند است که باید آن خدمات را به درستی ارائه بدهد. وقتی کارمندی بومی نباشد نمیتواند این کار را به درستی انجام بدهد. گرفتاریهای خانوادگی دارد، فاصله دوری با شهر خودش دارد و از آن طرف نیروی جوان بومی در آنجا به مشکل خواهد خورد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد) بنابراین خواهشم این است که دوستان به دوفوریت این رأی بدهند، قبل از آزمون استخدامی که ده روز دیگر خواهد بود این رأی بیاورد و در همین آزمون استخدامی این بومی انشاءالله بتواند اعمال شود و استخدام بر مبنای اولویت بومی باشد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
اسامی مخالفین: جناب آقایان علیرضا محجوب و سیدمرتضی خاتمی و موافقین: آقایان محمد کاظمی و سیدتقی کبیری هستند. جناب آقای محجوب در خدمت شما هستیم.

علیرضا محجوب
آقای قاضیپور صحبت میکنند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، فرا رسیدن میلاد پیامبر عظیمالشأن را به مسلمین عزیز تبریک عرض میکنم. آقای پزشکیان! من یک عرض دارم، ماده (134) آییننامه میگوید دولت در رابطه با استخدام، ما کلیات قانون مدیریت خدمات کشوری را در صحن علنی تصویب کردیم، دولت میخواهد پس بگیرد. خواهشمند است هیأترئیسه ادامه کار را بیاورد. حضرتعالی در جریان باشید ما طبق آییننامه قسم خوردیم که این را اجرا کنیم.

مسعود پزشکیان
حالا شما مخالفتتان را اعلام بفرمایید، بحث میکنیم، چشم. این مسأله، اتفاقاً مسأله مهمی هم است.

نادر قاضی پور
مخالف
آییننامهای که قسم خوردیم، ماده (158) دوفوریت ضرورت جلوگیری از وقوع خسارت احتمالی و فوت فرصت. ضمن احترام خاصی که به آقای مفتح عزیز فرزند شهید دارم، این با اصول قانون اساسی مغایرت دارد. اصل سوم، تبعیضات ناروا است.
جناب آقای پزشکیان! ما در ایران اسلامی چه ترک، بلوچ، لر، کرد، ترکمن و گیلکی، همه زیر یک پرچم ولایت هستیم. آقای وکیلی نماینده تهران! همه که تهران نیست، شما میخواهید فقط در انتخاب آزمونها بومیها باشند، غیربومیها نباشند. این انحصار میشود. تعدادی از شهرهای ما تحصیلکردههایی دارند که در آنجا جذب ندارند. در ارومیه خانوادههای بسیاری داریم که دختر و پسر فوقلیسانس و لیسانس هست، ولی در ارومیه جذب نیست، اینها منتظرند. در استان اصفهان، در استان خراسانرضوی، در جنوب، امتحان و آزمون است، شرکت میکنند و قبول میشوند. با این قانون شما آنها را محروم میکنید.
آقای پزشکیان! یعنی محرومیت جوانان با استعدادهای بالا، کسانی که با معدل (20)، ما در ارومیه خانوادهای داریم پنج تا فوقلیسانس معدل بالای (19) از دانشگاه دولتی تمام شدهاند، آیا آنها نتوانند شرکت کنند؟ آقای مفتح این نخبهکشی میشود، شما میخواهید نخبهها را بکشید، اجازه ندهید. همکار عزیز و زحمتکشم میگوید بند (9) اصل سوم قانون اساسی، این تبعیض ناروا است.
همکاران عزیز! این دوفوریتیها برای استخدامها به ضرر سازمان است. ممکن است شخصی در یکی از استانهای جنوبی کارمند شود، بعد رشد کند، بعد به استان ما بیاید و مدیرکل شود. همکاران عزیز! به این نوع کارها رأی ندهید، به ضرر تحصیلکردهها، نخبگان، اسلام و مسلمین است. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمد کاظمی موافق هستند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ولادت باسعادت پیامبر عظیمالشأن اسلام و گرامیداشت هفته وحدت، دوستان عزیز میدانند که خمیرمایه انقلاب ما برقراری عدالت در همه ابعاد و به خصوص عدالت اجتماعی، عدالت شغلی، عدالت قضائی و عدالت اخلاقی است و معتقدم طرحی که جناب آقای مفتح با مشورت دولت و سازمان امور استخدامی تهیه کردهاند طرح کاملاً جامع و کارشناسیشدهای است. همه ما میگوییم چراغی که به خانه فرض است، به مسجد حرام است. وقتی که ما در شهرستانها نیروهای بومی و نخبه و بااستعداد داریم که میتوانند در مشاغل دولتی در همان شهرستانها یا در مرکز استانها به خوبی از عهده کار بربیایند، چرا این موقعیت را از شهرستانها و کسانی که در شهرستانها زندگی میکنند و بومی هستند بگیریم؟
بله، در این طرح الحمدلله تهران استثنا شده، تهران پایتخت کشور است و همه کسانی که میتوانند در مشاغل دولتی حضور پیدا کنند در تهران هم میتوانند، اما چرا ما در شهرستانها این موقعیت را به دیگران بدهیم؟ وقتی که ما در خود شهرستانها افرادی را داریم که توانمند هستند و از عهده کار بر میآیند، چرا این کار را نکنیم؟ همه عزیزان محل مراجعه کسانی هستند که غیربومی هستند، آمدهاند در یک شهرستانی استخدام شدهاند، ولی هنوز کار را شروع نکردهاند و مرکب ابلاغشان خشک نشده، سراغ ما میآیند که ما باید به مرکز استان و تهران منتقل شویم و مشکلات خانوادگی داریم. واقعاً نگهداری نیروهای غیربومی در شهرستانها به خصوص شهرستانهای کوچک کار سختی است. مدیران استانها هم که دستشان برای استخدامها باز است عموماً از نیروها و کادر مرکز استان استفاده میکنند و حتی نیروی استانی هم که به شهرستان میآید و مال خود آن استان است، دوام نمیآورد و عازم مرکز استان میشود.
این طرحی که تهیه شده و فوریت آن هم به این دلیل است که الان دولت در حال استخدام در وزارت بهداشت و آموزش و پرورش است، واقعاً فوریت دارد، عدم تصویب آن خسارتبار است و ما نبایستی فوت وقت را داشته باشیم. خواهش من این است که با توجه به اینکه این طرح دقیقاً عدالت اجتماعی و شغلی را در کشور برقرار میکند و واقعاً در شرایط فعلی نیروهای بومی به دلایل سوءمدیریتها، پارتیبازیها و وساطتها حقشان دارد ضایع میشود، استدعا دارم که به فوریت این طرح که واقعاً فوریت هم دارد رأی بدهند و انشاءالله ما بتوانیم با تصویب این طرح به کمک نیروهای بومی بااستعداد و نخبه برویم. جناب آقای قاضیپور فرمودند که حق نیروهای نخبه از بین میرود، نه امروز هم بیشترین قبولی دانشگاهها را ما از بچههای شهرستان داریم، واقعاً عموماً نخبگان ما در شهرستانها حضور دارند و بایستی انشاءالله از وجود اینها در مشاغل دولتی استفاده کنیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
مخالف دوم جناب آقای حسن لطفی هستند، بفرمایید.

حسن لطفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم محضر همکاران محترم سلام و عرض ادب دارم و هفته وحدت و ولادت باسعادت پیامبر عظیمالشأن اسلام را به ملت شریف ایران و همکاران محترم تبریک عرض میکنم و به مردم شریف آذربایجان به مناسبت اینکه عزیزان خودشان را در آنجا از دست دادند عرض تسلیت دارم و همدردی خودم را با مردم شریف آذربایجان اعلام میکنم.
آقای پزشکیان! بنده اول تذکر ماده (134) آییننامه را به هیأترئیسه محترم دارم. همانطور که همکاران محترم مستحضر هستند لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری (نایبرئیس ـ آقای لطفی! فوریت را صحبت کنید) (آقای پزشکیان! در همین خصوص است) به مدت یک سال و نیم در کمیسیون مشترک بررسی شد، همه این استخدامها، بازنشستگی و شرکتها، همه اینها در آنجا تدوین و پیشبینی شده، به صورت کارشناسی ساعتها کار شده، من نمیدانم مجلس محترم و دولت آیا ارادهای بر درست شدن کشور و قانون مدیریت دارند یا ندارند. یک سال و نیم کار شد، متأسفانه دولت به راحتی این را دارد استرداد میکند و هیأترئیسه محترم هیچ جلسهای در این خصوص نگذاشته و بیخیال این لایحه است.
دوم؛ آقای پزشکیان! دلایل مخالفتم، آقای مفتح و آقای کاظمی! اصلاً استخدامی وجود دارد که بیاییم بومیگزینی کنیم یا نه؟ متأسفانه دولت درب استخدام را کاملاً به روی ملت بسته و پنجره آن را باز کرده است. استخدامی وجود ندارد که ما بیاییم به بومیها حق و امتیاز بدهیم. متأسفانه شرکتیها به انحاء مختلف حجمی، قراردادی، همه اینها آنجا چکار میکنند؟ به صورت غیررسمی وارد بازار کار میشوند و دریغ از اینکه یک مورد استخدام وجود داشته باشد. استدعایی که ما از محضر حضرتعالی و همه همکاران داریم این است که اول ما بیاییم قانون مدیریت را اصلاح کنیم، اصلاً مو به مو وضعیت استخدام کشور را بررسی کنیم، ببینیم اصلاً ما از چه طریقی میخواهیم استخدام کنیم.
آقای پزشکیان! همه مستحضر هستید، بازنشستههای محترم در لایحه پیشبینی شده بود که حق و حقوق آنها در پنج سال متوالی دیده شود. چه شد؟ آیا استخدامهایی که الان صورت میگیرد، به صورت قانونی انجام میشود؟ ما در شهرستانها و استانها فقط در حوزه آموزش و پرورش میتوانیم نیرو بگیریم. آیا در سایر ادارات میتوانیم نیرو بگیریم؟ ما آمدیم همه استخدامها را به یک عده خاص منحصر کردیم و متأسفانه این بیعدالتی باعث شده که همه مردم دارند از این قضیه رنج میبرند. شما بیایید بررسی کنید، ما استانی داریم، که شرکتی میخواهد استخدام کند، (200) نفر را از مرکز استان استخدام میکند، ده نفرش را از سایر شهرستانها و متأسفانه این در تمام استانها قابل لمس است که همه خدمات را به مرکز استانها میدهند. خواهشی که داریم جلوی اینگونه استخدامهای بیرویه گرفته شود.
آقای پزشکیان! دوماً وقتی ما این را در قانون مدیریت به صورت کامل، جامع، مانع و شفاف داریم چه لزومی دارد که دوباره ماده به ماده قانون مدیریت را بررسی کنیم؟ خواهشی که من از عزیزان دارم به این موضوع رأی ندهند، بگذارند لایحه قانون مدیریت که به طور کامل و کارشناسیشده، بررسی شده به صحن علنی بیاید و همه اینها در آنجا پیشبینی شده است، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق آخر را معرفی کنید.

اکبر رنجبرزاده
موافق دوم جناب آقای سیدتقی کبیری هستند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً به مناسبت هفته وحدت و ایام میلاد پیامبر عظیمالشأن اسلام به همه مسلمانان عالم عرض تبریک و تهنیت دارم و همچنین حادثه اخیری که زلزله شهرستان میانه و بخشی از مردم و همشهریانمان را مورد آزار و اذیت قرار داد ابراز همدردی میکنم و امیدوارم هر چه سریعتر نسبت به رفع مشکلات این عزیزان اقدامات لازم انجام بگیرد.
اما در مورد عنوان طرحی که مطرح شده، همکاران عزیز دقت کنند، اینکه عنوان شد موضوع تبعیض یا مسائل دیگر یا اینکه از عزیزان در شهرهای مختلف سکونت دارند و طبیعتاً نیاز است در اشتغال آنها، من این را خدمت همکاران عرض میکنم. اولاً به دلیل کثرت ثبتنامکنندگانی که ما امروز در آزمونهای استخدامی داریم و در شهرهایی که این استخدام مطرح میشود مثل گذشته نیست. در هر رشته و تخصص دهها نفر شرکت میکنند که شایستگی حضور در آن موضوع استخدام را در همان شهرستان دارند. چرا ما باید این ظرفیتی که امروز در شهرستان در تخصصها و رشتههای متعدد ایجاد شده، بومیگزینی را در بحث استخدامها مورد توجه قرار ندهیم؟
دو؛ هزینه زیاد رفت و آمدهایی که ما در جذب و استخدام غیربومیها داریم موضوعی است که بعد از استخدام مشکل میشود برای همان عزیزانی که غیربومی هستند و نکته سوم همین مسأله هزینه و دور شدن از خانواده باعث میشود بخش اعظم این عزیزانی که به شکل غیربومی استخدام شدهاند، در اولین فرصت اقدام به موضوع انتقال کنند و خود نمایندگان عزیز همین الان با این مشکل روبرو هستند، که عدهای درخواست میکنند به دلایل مشکلات عدیدهای که این عزیزان دارند به شهر خودشان منتقل شوند. لذا اگر ما در بحث استخدام بومیگزینی را لحاظ کنیم، طبیعتاً موضوع نقل و انتقالهایی که آثار هم دارد، گاهی برخی از تخصصها وقتی از آن شهر خارج میشود خلأ ایجاد میشود، اما در موضوع بومیگزینی این وضع نخواهد بود و لذا اگر ما بحث بومیگزینی را در این امر انجام بدهیم طبیعتاً خلأها هم از بین خواهد رفت.
نکته چهارم؛ اینکه عزیزان موضوع فوریت را مطرح کردند، از قضا این مسأله فوریت دارد و در تبصره همین طرح این بحث مطرح شده است. الان دهها هزار نفر مسأله جذب و استخدامشان مطرح شده، ثبتنام هم کردهاند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر ببخشید، من وقت دارم. اگر این اقدام سریعاً انجام نگیرد، این فرصت از بین خواهد رفت.
نکته آخر؛ ببینید عزیزان! الان در برخی از شهرستانها گاهی در کارخانهای فرصتهای شغلی اتفاق میافتد، ما مورد انتقاد برخی از مردم هستیم، به دلیل اینکه این فرصتهای شغلی زمینه اشتغال افرادی که غیربومی هستند را ایجاد میکند، به اینها آثار مختلفی را در حوزههای سیاسی و در بخشهای اجتماعی ایجاد میکند. لذا به نظر میرسد این فوریت انجام بگیرد و عزیزان به این دوفوریت رأی بدهند که بتوانیم بومیگزینی را در بحث استخدامها انجام بدهیم. ممنون و تشکر.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نظر خودتان را راجع به این دوفوریت اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (تعدادی از نمایندگان ـ یکفوریت را به رأی بگذارید). حضار 208 نفر یکفوریت را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نسبت به یکفوریت این طرح نظر خودتان را اعلام بفرمایید. طرح اصلاح ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
تذکرات نمایندگان محترم خطاب به دستگاههای اجرایی.
ـ آقای نصراله پژمانفر مشهد و کلات به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا سازمان ثبت احوال کشور در اقدامی غیرکارشناسانه و در مغایرت آشکار با سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری در طراحی لگوی جدید این سازمان الگوی آسیبزای کمفرزندی و تکفرزندی را ترویج نموده است؟
ـ آقایان: محمدعلی پورمختار (بهار و کبودرآهنگ)، اکبر رنجبرزاده (اسدآباد)، احد آزادیخواه (ملایر) و امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص رسیدگی و نظارت بر عملکرد مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر دادگستری درخصوص علت عدم استقرار اداره تعزیرات در شهرستان بهارستان.
همچنین چرا پرونده سرانههای شهرداری شهر گلستان تجدید نظر تهران معطل مانده است؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا برای ساخت بیمارستان (600) تختخوابی در کیلومتر (14) مشهد ـ چناران که (42) سال از کلنگزنی آن میگذرد اقدامی نمیکنید.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه پیرو مذاکرات و مکاتبات متعدد لزوم صدور دستور ابلاغ (60) میلیون دلار از بابت (3) درصد واردات به پیلهوران بازارچه ساریسوی ماکو و صنمبلاغی پلدشت با اولویت شناور نمودن ابلاغ؟
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا به سوءمدیریت و مشکلات اساسی دانشگاه فرهنگیان توجه نمیشود؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا به مشکلات مدیریت شرکت دخانیات توجه نمیشود؟
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در اسکان مردم زلزلهزده آذربایجانشرقی و حل مشکل احشام آنان و تسریع در بازسازی زلزلهزدگان.
ـ آقایان: محمد قمی (پاکدشت) و محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تکمیل احداث طرح قطار شهری پاکدشت.
ـ آقای محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم تنظیم بازار با توجه به نوسانات افزایش قیمت کالاهای اساسی و کمبود و گرانی آنها.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم نظارت بر برنامه و عملکرد حوزه مسئولیت و دقت در عزل و نصب مدیران.
به وزیر نیرو درخصوص ضرورت اجرای هرچه سریعتر شبکه فاضلاب و تصفیهخانه شهرستان پاکدشت.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت صدور مجوز پرواز به هواپیمای مسافربری آنتونوف در کشور.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در بهسازی جادههای بندپی غربی و محور بابل به کیاکلا و جلوگیری از تصادفات روزافزون مرگبار در این محورها.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم پیگیری درخصوص هزینههای سنگین تلفن همراه زائران در راهپیمایی اربعین حسینی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه تعطیلی کارخانه آسفالت شهرستان خلخال که هیچگونه آلودگی زیستمحیطی نداشت موجبات عدم آسفالت شدن جادههای روستایی شده است.
همچنین درخصوص اینکه بیتوجهی به محیطزیست استان و شهرستان در مورد جاری شدن فاضلاب به رودخانه شهر خلخال.
ـ آقای حمیدرضا فولادگر (اصفهان) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص رسیدگی و توجه به ضعف داوری در مسابقات فوتبال لیگ برتر خصوصاً در دو بازی اخیر تیم سپاهان.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در افزایش تعداد قطار مسافربری ارومیه به تهران و مشهد مقدس.
ـ آقای محمداسماعیل سعیدی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص ضرورت جلوگیری از ناداوریها مسابقات فوتبال و عذرخواهی رسمی از مربی تیم ماشینسازی و مادر دو شهید که در مسابقات روز پنجشنبه مورد توهین قرار گرفتند.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
و اما در تذکر شفاهی جناب آقای علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل و فارسان بفرمایید.

علی کاظمی باباحیدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب حضور مردم شریف استان چهارمحال و بختیاری. آغاز هفته وحدت و میلاد نبی اکرم و فرزند بزرگوار ایشان را تبریک عرض میکنم. تذکر اول به وزیر نیرو است. جناب آقای دکتر اردکانیان! چه زمانی آوارگی مردم مظلوم بیرگان باید تمام شود؟ این چه قانونی است برای پروژهای که هنوز مجوزهای قانونی ندارد اعلام میشود که پول و اعتبار برای اجرای پروژه وجود دارد، اما برای رفع محدودیت مردم مظلوم این منطقه اعتبار و پول وجود ندارد.
آقای دکتر اردکانیان! پروژه سد غدیر باباحیدر با پیشرفت نزدیک به (90) درصد امسال قرار بود با اعتباری که برایش دیده شده به اتمام برسد، اما تخصیص برای این پروژه لحاظ نشده، ولی برای پروژههای غیرقانونی اعتبار وجود دارد، این چه قانونی است؟
دوم، به وزیر آموزش و پرورش، جناب آقای دکتر حاجیمیرزایی! قول دادید لایحه نظام رتبهبندی را که هم در برنامه سنواتی است و هم بودجه برایش دیده شده به مجلس ارائه دهید، امیدوارم که براساس قولت هرچه سریعتر این را انجام بدهید و همچنین کمک کنید تا رفع محدودیت اعمال مدرک برای فرهنگیان و مشکلی که دارند رفع شود.
سه، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی جناب آقای دکتر شریعتمداری! یارانه مراکز توانبخشی چند ماهی است لحاظ نشده و برایش تخصیص ارائه نشده است و مشکلات عدیدهای برایشان ایجاد شده، آقای دکتر! همچنین در کارخانه شیر پگاه نوزاده شهرکرد و استان ما چه خبر است که اخراج نیروها را در دستور کارشان قرار دادند؟
تذکر بعدی به وزیر ارتباطات جناب آقای مهندس جهرمی، هنوز بخشهای زیادی از استان چهارمحال و بختیاری نه پوشش اینترنت دارند و نه حتی به شبکههای تلفن همراه. قولهای زیادی برای مردم مخصوصاً جوانانی که کارهای I.T دارند داده شده، ولی لحاظ نشده است. تذکر بعدی به خود آقای دکتر روحانی است، چند وقتی است که اعلام کردید سفر کاروان دولت را در استان ما داشته باشید، اما این امر هم محقق نشد و حتی آقای دکتر جهانگیری هم قرار بود برای رفع مشکلات به این استان سفر کنند. امیدوارم این سفر را در دستور کار قرار دهید.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای علی بختیار نماینده محترم گلپایگان و خوانسار بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول در رابطه با همسانسازی حقوق بازنشستگان است که (5000) میلیارد تومان از طرف مجلس برای این موضوع اختصاص پیدا کرد، اما هنوز وضعیت بازنشستگان به لحاظ معیشت وضعیت خوبی نیست. دولت در این رابطه تدبیر کند و مجلس هم آمادگی دارد که در این زمینه کمک کند.
دوم، در رابطه با سال رونق اقتصادی مشکلات عدیدهای وجود دارد و ما احساس نمیکنیم که در سال رونق اقتصادی دستگاهها به شکلی در جهت رونق اقتصادی کار کنند. امروز در گلپایگان و خوانسار شهرک صنعتی خصوصی، نخل خوانسار، پالایشگاه «جی.تی.ال»، دامداری صنعتی (10) هزار رأسی، شرکت کشت و صنعت پگاه، کارخانه فرازباطری خوانسار، پروژههای کمپرسورسازی، ایجاد پلتفرم مستقل در دیارخودرو و کارخانه لامپ شمس خوانسار همه معطل هستند که یا منابع طبیعی مشکل دارند، یا محیطزیست و یا تأمین آب یا تأمین منابع ارزی یا تأمین زمین و یا تأمین گاز و دولت در این زمینه باید فکری بکند. در زمینه ورود کارخانجات خودروسازی بزرگ که میآیند بلبرینگ را از خارج از کشور از شرکتهای چینی مثل «C&U» وارد میکنند اینها واقعاً خلاف است و کمیسیون ویژه حمایت از تولید ما هم باید این موضوع را جدی بگیرد.
دخالت دادستانها در امور اجرایی مغایر اصل (57) است و تحت عنوان حقوق عامه دخالت در امور اجرایی میکنند و باعث شدند که حرکت اجرایی کشور کند بشود. وزارت آموزش و پرورش به ما قول داده که مرکز تربیت معلم گلپایگان که جزء اولین مراکز تربیت معلم کشور بوده را احیاء بکند. به هر حال به دلیل تغییر رؤسای دانشگاههای فرهنگی این کار انجام نشده، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، به علت نزدیک شدن به اذان ظهر من جلسه را پایان میدهم، البته قبل از پایان جلسه آن دغدغههایی که برادرمان آقای قاضیپور داشتند و برادرمان آقای شاعری راجع به زلزلهای که در منطقه رخ داده و عرض تسلیت به همه آن عزیزان داریم و درخواست ما از دولت و وزارت کشور و مجموعه دستاندرکاران رسیدگی سریع و آنی است. در این وضعیت سرما نیاز به کانکس دارند، دامها و احشامی هم که آنجا هستند نیاز به پناهگاه است، که مثل آن زلزله ورزقان رسیدگی بشود.
در رابطه با شهرستانهای گلوگاه و بهشهر هم که سیل آمده وزارت کشور از این مسأله غافل نباشد و جهادکشاورزی مشکل این عزیزان را حل بکنند. نمایندگان استان هم نسبت به این مسأله به همه عزیزانی که در این حادثه صدمه دیدند تسلیت عرض میکنند.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (14) امروز یکشنبه نوزدهم آبانماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.