1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 200 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هشتاد و دوم روز یکشنبه نوزدهم آبان ماه 1398 هجریشمسی (نوبت عصر) مطابق با دوازدهم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در مورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای نگهبان).
2 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم.
4 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه.
6 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمهالله علیه).
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

داود لاچيناني
(آیات 47 ـ 45 از سوره مبارکه «انفال» توسط قاری محترم آقای داود لاچینانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا لَقِیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُوا وَ اذْکُرُوا اللَّهَ کَثِیراً لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ * وَ أَطِیعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ رِیحُکُمْ وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ * وَ لا تَکُونُوا کَالَّذِینَ خَرَجُوا مِنْ دِیارِهِمْ بَطَراً وَ رِئاءَ النَّاسِ وَ یَصُدُّونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ وَ اللَّهُ بِما یَعْمَلُونَ مُحِیطٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای لاچینانی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای کسانی که ایمان آوردهاید! چون با گروهی برخورد میکنید پایداری ورزید و خدا را بسیار یاد کنید باشد که رستگار شوید. و از خدا و پیامبرش اطاعت کنید و با هم نزاع نکنید که سست شوید و مهابت شما از بین برود و صبر کنید که خدا با شکیبایان است. و مانند کسانی نباشید که از خانههایشان با حالت سرمستی و صرف نمایش به مردم خارج شدهاند و مردم را از راه خدا باز میداشتند و خدا به آنچه میکنند احاطه دارد» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی نوبت عصر امروز عبارتند از آقایان: امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، رحیمیجهانآبادی نماینده محترم تربتجام، قرهخانی نماینده محترم علیآباد، کوچکینژاد نماینده محترم رشت، مازنی نماینده محترم تهران، محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، میرزائی نماینده محترم ایلام، نوروزی نماینده محترم رباطکریم و هاشمیپور نماینده محترم بهمئی.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و عصربخیر دارم. دستور اول تقاضای طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است که کمیسیون آییننامه داخلی مجلس پیرامون ایرادات شورای محترم نگهبان گزارش داده است. آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من اصلاحات کمیسیون را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (202) اصلاحی قانون موضوع ماده (3) گزارش:
عبارت «، سلب اعتماد، عزل، استعفاء، فوت یا کاهش» حذف و عبارت «یا تغییر» جایگزین آن میشود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را برای این اصلاح اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. چون اصلاح آییننامه است و دوسوم رأی میخواهد مشارکت بیشتری داشته باشید. این اصلاح جهت رفع ایراد شورای نگهبان صورت گرفته است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (6) به شرح زیر اصلاح شد:
ماده 6 ـ یک ماده به شرح زیر بهعنوان ماده (234 مکرر) به قانون الحاق میشود:
ماده 234 مکرر ـ هر یک از کمیسیونها، گزارش موضوع مرتبط با مواد (211)، (214) و (234) این قانون را تهیه و فوراً از طریق هیأترئیسه حسب مورد به قوه قضائیه یا مراجع قانونی ذیربط ارسال میکند. گزارشهای ارسالی به قوه قضائیه به صورت خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار میگیرد. معاونت نظارت مجلس ملزم به پیگیری اداری موارد مذکور است و گزارش پروندهها را هر سه ماه یکبار به اطلاع نمایندگان میرساند.
تبصره 1 ـ موارد مذکور در مواد (215) و (234) این قانون طبق ماده (576) قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم ـ تعزیرات) مصوب 2/3/1375 با اصلاحات و الحاقات بعدی مورد رسیدگی قرار میگیرد. عزل یا برکناری مقاماتی که در قانون اساسی احکام خاصی دارد، مطابق همان قانون اقدام میشود.
تبصره 2 ـ گزارش ماده (234) در مورد رئیسجمهور، براساس بند (10) اصل (110) قانون اساسی مورد رسیدگی قرار میگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
عرض شود این گزارش در سطر دوم و سوم، گزارش موضوع مرتبط با مواد (211)، (214) و (234) این قانون را باید عبارت «پس از نظر مجلس» باشد. این باید اضافه شود، چون بعضیهایش ممکن است بیاید مجلس رأی بدهد. پیشنهادی نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! «پس از تصویب در مجلس»؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 208 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایند. این هم دوسوم رأی میخواهد، خواهش میکنیم در رأیگیری مشارکت بیشتری داشته باشید، اصلاح آییننامه است. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
قرائت گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان است، در اجرای تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ارائه میشود. من ضمن اینکه از آقای دکتر میرزاده سخنگوی محترم کمیسیون برای ارائه گزارش دعوت میکنم، آقای دکتر یوسفنژاد! شش نفر از همکاران میتوانند در این زمینه صحبت کنند، اسامیشان را اعلام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران جناب آقای قاضیپور، جناب آقای دلخوش، جناب آقای صباغیان، جناب آقای حاجی، آقای کاتب و علیاصغر یوسفنژاد شش نفری هستند که در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان میتوانند صحبت کنند.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
«پر میزند مرغ دلم با یاد آذربایجان». با عرض تسلیت جانباختگان عزیز حادثه زلزله آذربایجان و آرزوی صبر و شکیبایی برای بازماندگان عزیز و شفای عاجل مجروحین و درخواست بسیج امکانات برای تسریع در امدادرسانی، با توجه به سرمای بسیار زودرس آذربایجان.
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درخصوص حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه زاهدان
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت
احتراماً به استحضار میرساند در پی وقوع حادثه اسفناک آتشسوزی در دبستان دخترانه زاهدان و جانباختن چهار نفر از دانشآموزان این مدرسه، کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به بررسی این موضوع پرداخت که گزارش آن مستند به تبصره (1) ماده (45) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی برای قرار گرفتن در دستور کار مجلس ارسال میشود.
رئیس وقت کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدرضا عارف
بخش اول
طرح مسأله:
در تاریخ 27/9/1397 (یعنی حدود یازده ماه پیش) مقارن ساعت (9) صبح به دلیل واژگونی بخاری فیتیلهای نفتسوز قابل حمل در کلاس اول دبستان دخترانه اسوه حسنه زاهدان، کلاس درس دچار حریق میشود. در این آتشسوزی، چهار نفر از دانشآموزان به نامهای «مانا خسروپرست (پیشدبستانی)»، «صبا عربی»، «مریم نوکندی» و «یکتا میرشکار» (هر سه از پایه اول دبستان)، دچار سوختگی شدید شده و جان خود را از دست میدهند.
بخش دوم
اقدامات کمیسیون و بیان نتایج حاصله از بررسیها:
کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری بلافاصله پس از این رخداد موضوع را فوراً در دستور کار خود قرار داد و با اعزام تیمی از اعضای کمیسیون به زاهدان در تاریخ 30/9/1397، تشکیل جلسه با حضور معاونان و مدیران وزارت آموزش و پرورش در محل کمیسیون و دعوت از وزیر آموزش و پرورش به بررسی همهجانبه موضوع پرداخت.
ساختمان این مدرسه یک طبقه و فاقد سیستم حرارتی استاندارد بوده است و برای گرمایش کلاس از بخاری غیر استاندارد و نفتسوز استفاده شده است. (در حقیقت چراغ والوری که ما قدیمها داشتیم، نفتی و خوراکپز و قابل حمل است که از آن استفاده میشد که ما به چشم دیدیم) کف اتاقها با موکت پوشیده شده و به دلیل وجود اشیاء قابل احتراق و پخش شدن نفت، آتش به سرعت به کلیه نقاط ساختمان سرایت کرده است.
بررسیهای کمیسیون از مجموع مشاهدات، دریافت گزارش نهادهای ذیربط و استماع توضیحات مسئولان آموزش و پرورش ستادی و استانی، ذیل سه بخش بیان میشود:
الف ـ شرایط مدرسه اسوه حسنه
مدرسه غیردولتی دخترانه اسوه حسنه زاهدان در سال 1390 مقطع پیشدبستانی خود را تأسیس و در سال 1397 برای پایه اول دبستان نیز دانشآموز میپذیرد. عوامل اجرایی مدرسه عبارتند از: مدیر مدرسه (نیروی پیمانی شاغل در اداره آموزش و پرورش ناحیه 2 زاهدان)، معاون مدرسه، معلم پایه اول، سه نفر مربی پیش دبستانی و خدمتگزار که به جز مؤسس، باقی عوامل از نیروهای آزاد هستند.
در سال تحصیلی جاری (یعنی سال تحصیلی گذشته 98 ـ 97) جمعاً (69) نفر دانشآموز (7 نفر پایه اول و 62 نفر در مقطع پیشدبستانی) در این مدرسه مشغول به تحصیل بودهاند. ساختمان مدرسه در زمان وقوع حادثه استیجاری بوده است و حدود یک ماه قبل (یک ماه قبل آبان ماه سال گذشته میشود)، این ملک در اختیار مدیر مدرسه قرار گرفته است. پیش از آن و تا اوایل آبانماه سال 97، مدرسه در محل استیجاری دیگری بوده که به دلیل عدم همکاری مالک و اتمام مدت قرارداد، فضای مدرسه به محل جدید انتقال پیدا میکند. مستند به گزارش مورخ 1/10/1397 اداره کل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان، عوامل اجرایی مدرسه مکاتباتی را برای انتقال ملک با اداره آموزش و پرورش انجام میدهند و بلافاصله بدون کسب مجوز، مدرسه به فضای جدید که هیچگونه مجوز تحکیم بنا یا مقاومسازی را دارا نبوده است، منتقل میشود.
لازم به ذکر است، فضای قبلی مدرسه نیز با وجود دارا بودن مجوز استحکام بنا، مجوز ایمنسازی و رعایت موارد ایمنی را نداشته است. در بازدیدی که در تاریخ 2/2/1397 از محل قبلی مدرسه به عمل میآید، اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سیستان و بلوچستان همزمان با صدور تأیید استحکام بنا، اعلام میکند که استفاده از سیستم گرمایش و سرمایش استاندارد و نصب کپسول اطفای حریق در مدرسه الزامی است. عدم نصب کپسول اطفای حریق در مکان بعدی مدرسه نیز ادامه پیدا میکند. لازم به ذکر است اداره کل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان در گزارشی در مورخ 1/10/1397 اعلام کرده بود که علیرغم وجود کپسول آتشنشانی، عوامل مدرسه به دلیل دستپاچگی و اضطراب، موفق به اقدام به موقع برای اطفای حریق نشدند که این موضوع مورد تأیید نمیباشد.
محل جدید مدرسه در خیابان مصطفی خمینی شهر زاهدان است که در فاصله چندصد متری اداره آموزش و پرورش ناحیه (2) زاهدان قرار گرفته و عدم توجه به فعالیت مدرسهای بدون مجوز در همسایگی اداره آموزش و پرورش، محل تأمل جدی است.
سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، همانطور که ذکر شد اعلام داشت که این مدرسه فاقد مجوز لازم برای فعالیت بوده است. لکن مدارک موجود در اداره آموزش و پرورش ناحیه (2) زاهدان حاکی از آن است که تاریخ بازرسی مجدد مدرسه، 1/10/1397 مقرر شده است. (یعنی در برنامه بازدید آموزش و پرورش که در دیوار دیدیم نوشته شده بود که از 1/10/97 از این مدرسه نوبت بازدید است و بازدید انجام خواهیم داد، از آن طرف هم میگویند این مدرسه فاقد مجوز بوده است) این موضوع نیز بایستی مورد بررسی نهادها و مراجع ذیصلاح قرار گیرد.
ب ـ کیفیت وقوع حادثه
کلاس درس دانشآموزان با قفسهبندی چوبی از دفتر مدیر جدا شده بوده و درب ورودی کلاس حدود (40) سانتیمتر عرض داشته است. (مدرسهای که ما رفتیم باید وارد اتاق مدیر مدرسه شوی، در اتاق مدیر مدرسه یک پارتیشن چوبی که در ورودیاش به این صورت مستقیم که اگر آدمهایی که یک مقدار از نظر جثه بزرگتر باشند نتوانند و باید کج وارد میشدند، با آن پارتیشن کلاس درس این بچههای معصوم میشد که با چراغ علاءالدینی که ما به دستمان برداشتیم به داخل ببریم و بیاوریم، مستقیم نمیتوانستیم، باید کج میشدیم تا میشد وارد کلاس شد یا بیرونش کرد که در حالت روشنش خیلی سخت بود). بررسی کمیسیون حاکی از آن است که احتمالاً به دلیل دستپاچگی و همچنین عرض بسیار کم درب ورودی، مربی نتوانسته است چراغ نفتسوز را از محل حادثه خارج کند و در هنگام آتشسوزی محل را ترک میکند. مدیر و معاون مدرسه نیز در لحظه حادثه در محل حضور نداشتهاند. ظاهراً کیف یا پای یکی از دانشآموزان به چراغ نفتی برخورد کرده و با واژگون شدن آن و با توجه به وجود میز و نیمکت و همچنین ریزش نفت روی موکت کلاس، آتش بیدرنگ محیط کلاس را در بر میگیرد و دود غلیظ ناشی از آتشسوزی منتشر میشود. (علت دقیق واژگونی بخاری و احتمال قصور کادر مدرسه در این موضوع، توسط مراجع قضائی در حال پیگیری است). (آن آقایی که از همسایگی آمده بود این بچههای جانباخته را نجات بدهد میگفت من دود را که در آن حالت دیدم فکر کردم کسی داخلش نیست، بعد یک لحظه دیدم که یکی، دو تا بچه میگویند عمو، عمو ما اینجا هستیم که در داخل آن تاریکی من توانستم آنها را پیدا کنم، چون پنجره خاصی هم به غیر از آن پنجرهای که بالا بود این کلاس متأسفانه نداشت) چهار نفر از دانشآموزان که به دلیل ترس و سرایت آتشسوزی به درب ورودی و حجم دود ناشی از آن به انتهای کلاس پناه برده بودند، از چشم عوامل به دور مانده و دچار سوختگی شدید میشوند. دانشآموزان «مانا خسروپرست» و «صبا عربی» حدود ساعت (14) مورخ 27/9/1397، دانشآموز «یکتا میرشکار» حدود ساعت (8) صبح و دانشآموز «مریم نوکندی» حدود ساعت (23) مورخ 28/9/1397 از شدت جراحات وارده، جان خود را از دست میدهند.
ج ـ اقدامات نهادها و سازمانها پس از حادثه
پس از وقوع حریق، آتشنشانی و اورژانس زاهدان بلافاصله در محل حاضر شدند و سانحهدیدگان به بیمارستان امام علی (علیهالسلام) زاهدان انتقال یافتند.
تیم پزشکی اعزامی از تهران در محل حادثه حاضر شده و روند درمان مجروحان را تحت نظارت قرار دادهاند.
مدیر آموزش و پرورش ناحیه (2) زاهدان ضمن پذیرش مسئولیت و عذرخواهی از سمت خود استعفا داده است.
مدیر مدرسه و معلم پایه اول با دستور دادستان استان بازداشت شدهاند.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرده است: برای (12) نفر از مسئولان آموزش و پرورش که در این حادثه مقصر بودهاند حکم آماده به خدمت صادر شده است تا هیأتهای تخلفات اداری رأی خود را صادر کنند.
بخش سوم
جمعبندی و ارائه پیشنهاد:
کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ضمن تسلیت مجدد به خانوادههای داغدار اعلام میدارد:
مستند به قانون «تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» اینگونه مدارس تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش تأسیس میشوند و فعالیت میکنند و مطابق ماده (4) همین قانون شورای سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت مرکزی به ریاست وزیر آموزش و پرورش تشکیل و تعیین میگردد. تقصیر و قصور مجموعه آموزش و پرورش در این حادثه واضح است. مدرسه مذکور به هیچ وجه اجازه فعالیت نداشته است و اهمال در بازرسی و نظارت بر مؤسسه فوق منجر به بروز این حادثه شده است و مسئولان ذیربط در مجموعه ستادی و استانی وزارت آموزش و پرورش مسئولیت این حادثه را برعهده دارد.
همچنین لازم است وزارت آموزش و پرورش با ارائه گزارش اقدامات انجامشده در سالهای گذشته درخصوص ایمنسازی مدارس، موانع و اختلالات موجود را شناسایی و اعلام کند تا در مسیر تقنین و نظارت در حوزه مجلس شورای اسلامی، این موانع مرتفع گردند. متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. نماینده دولت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نماینده دولت باید برای صحبت تشریف بیاورند، بفرمایید.

علی عسگری
بسم الله الرحمن الرحیم
بنیآدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
با تبریک میلاد نبی مکرم اسلام و هفته وحدت که از امروز شروع میشود و همچنین اعلام همدردی با حادثهدیدگان این مدرسه که چهار دانشآموز دختر در آن به نحو مظلومانهای دچار حریق آتش شدند و همچنین ابراز همدردی با حادثهدیدگان حادثه زلزله اخیر در ارتباط با حادثه آتشسوزی دبستان دخترانه غیردولتی اسوه ناحیه (2) آموزش و پرورش زاهدان، مقدمتاً عرض میکنم مرکز و مدرسه مذکور در سال 1390 با أخذ مجوز از اداره کل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان توسط خانم نرگس ملکی ابتدا به عنوان مرکز پیشدبستانی و در ادامه با أخذ مجوز فعالیتهای فرهنگی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با رویکرد قرآنی شروع به فعالیت کرده و مؤسس مدرسه بعدها مجوز آموزش و پرورش را هم به عنوان دبستان دریافت کرده است. دارای شش نفر کادر بوده و سه نفر مربی پیشدبستانی و یک نفر آموزگار و یک نفر هم سرپرست مدیریت مدرسه و یک نفر سرایدار و خدمتگزار.
عوامل مؤثر در گزینش اینها به صورت آزاد چون جذب شدند زیاد تأثیر نظارتی و گزینشی خاص نداشته و مدرسه استیجاری بوده و همانطور که در گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات هم آمد این خانم بعدها به جهت اینکه در ملک قبلی با مشکل مواجه شده بود بدون اجازه تغییر مکان داده و بعدها هم به وسیله دیوار چوبی (پارتیشن) دفتر مدرسه و یک کلاس را به نوعی مجزا از هم کرده و همانطور که اشاره شد با توجه به اینکه ابلاغ شده بود بخاری نفتی مورد استفاده قرار نگیرد، متأسفانه از والور سولان استفاده کرده و این اتفاق همانگونه که اشاره شد پیش آمده که در شرایط زنگ تفریح یکی از دانشآموزان داخل کلاس میشود، که شیئی از وسایل خودش را برداشت کند و ظاهراً پای او به چراغ اصابت میکند و بعد از منهدم شدن چراغ و جاری شدن نفت، کلاس مشتعل میشود و در نتیجه آتشسوزی صورت میگیرد.
اقدامات انجامشده بعد از حادثه در سه محور اقدامات درمانی و پشتیبانی، اداری، نظارتی و انضباطی و اقدامات قضائی به انجام رسیده که من به اختصار عرض میکنم.
وزارت آموزش و پرورش ضمن قبول مسئولیت این اتفاق با هماهنگی استاندار و مدیرکل ستاد بحران، فرماندار شهرستان و رئیس دانشگاه پزشکی استان و گروه اعزامی درمان از مرکز تشکیل جلسه میدهند و اعزام تیم پزشکی باعث میشود که به فوریت دانشآموزان مورد مداوا قرار بگیرند و معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس غیردولتی به فوریت حضور به هم میرساند و بعدها هم آقای استاندار و معاون امنیتی ایشان و دیگر مسئولین در محل حادثه حضور به هم میرسانند و در اقدام اولیه پیجوییهای لازم برای بهرهمندی از تمام ظرفیت پزشکی برای مداوا انجام میشود و از اقدامات مهم دیگر هماهنگی با بیمه طرف قرارداد بوده که بعد از اتفاقی که پیش آمد و آن عزیزان فوت کردند اقدام به پرداخت دیه دانشآموزان فوتشده میشود پیگیری خسارت بیمه حوادث دانشآموزی به والدین پرداخت میشود. وزیر محترم آموزش و پرورش جناب آقای دکتر بطحایی هم حضور به هم میرسانند و در میان خانه دانشآموزان و در میان اهل خانه حضور و تفقد اخلاقی خودشان را به انجام میرسانند.
به جز مراسم و تشییع و تدفین و مراسمهای دیگری که برگزار شد، حادثه از نظر پیجوییهای اداری و انضباطی مورد پیجویی قرار میگیرد و در ارتباط با اقدامات اداری، انضباطی و نظارتی بعد از اینکه شورای تأمین استان تشکیل جلسه میدهد و رئیس ناحیه (2) زاهدان اقدام به استعفا میکند، اتخاذ تدابیری در راستای آرامشبخشی به فرهنگیان و دانشآموزان به انجام میرسد و جلسه اضطراری و فوقالعاده شورای نظارت بر عملکرد مدارس و مراکز غیردولتی فعال میشود و همانطور که در گزارش کمیسیون آمد براساس ماده (35) قانون تأسیس مدارس غیردولتی محرومیتهایی برای مؤسس و همچنین عوامل مدرسه و همکاران مؤسس به انجام میرسد و پرونده آنها به هیأت تخلفات اداری فرستاده میشود که آنها به تناسب جرمشان در هیأت تخلفات اداری محکومیتهای خودشان را دریافت میکنند و یکی از اتفاقاتی که بعد از این جریان پیش آمد اجرای طرح «همه برپا» جهت جلب مشارکت عمومی در جهت تدوین تفاهمنامه با استانداریهای سراسر کشور درخصوص جمعآوری بخاریهای غیراستاندارد بوده که این به خوبی به انجام رسیده است. پیگیری جهت تصویب و ابلاغ آییننامه استقرار مدارس و مراکز غیردولتی موضوع ماده (33) قانون تأسیس اداره مدارس و مراکز غیردولتی که در ارتباط با این حادثه به نحوی احساس مسئولیت جدیتری به مسئولین داده میشود، در اسفند 97 در هیأت وزیران تصویب میشود و در پنجم فروردین 98 امسال اقدام میشود.
لغو تفویض اختیار صدور مجوز تأسیس و راهاندازی مدارس و مراکز غیردولتی به شورای نظارت استانها و مناطق و ساماندهی و تجمیع این امور در شورای نظارت استان به انجام میرسد و با توجه به اینکه عوامل مدرسه، یعنی مدیر مدرسه و سایر عوامل به عنوان متخلف اول شناخته شده بودند، به اضافه بعضی کسانی که در بعد نظارتی مشکلآفرین شده بودند و یا کاهل در انجام وظیفه بودند، (18) نفر از مجموع عوامل آموزش و پرورش به هیأتهای تخلفات اداری معرفی میشوند که معاون اجرایی آموزشگاه خانم مریم ملکی، آموزگار پایه اول خانم اسما ساجی به مجازات محرومیت از اشتغال در مدارس غیردولتی محکوم میشوند و بقیه عوامل هم بنا به همان شرایطی که در قانون مشخص شده بود، محکومیت در موردشان به انجام میرسد. ولی در عین حال هم اولیا و هم خود آموزش و پرورش موضوع را برای اقدامات قضائی دنبال کردند که پس از حادثه در 28/9/97 شکایتی به طرفیت خانم نرگس ملکی مؤسس و مدیر آموزشگاه و عوامل مرتبط تقدیم دادستان محترم زاهدان شد و به دستور مقام قضائی، نامبردگان مورد بازجویی و بازداشت قرار میگیرند و پرونده تحقیقاتی به شعبه سوم بازرسی ارجاع میشود که در جریان تحقیقات و بررسیهای لازم کلیه عوامل آموزشگاه که اشاره و ذکر نام شد و همچنین عوامل اداری ناحیه دو زاهدان، آقای ملکمحمد سنجرانی و خانم زهرا رهنورد معاون آموزشی، آقای ملک کفاش کارشناس مسئول مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی تفهیم اتهام میشوند و تأمین مناسب کیفری صادر میشود.
از سوی مراجع قضائی موضوع برای برآورد میزان تقصیر به کارشناسی ارجاع میشود و کارشناسان حوادث در طی گزارشی که اعلام کردند، مؤسس و مدیر آموزشگاه (40) درصد مسئول شناخته میشود، معلم مربوطه (5) درصد، خدمتگزار (5) درصد، مدیر آموزش و پرورش ناحیه دو (15) درصد و کارشناس مسئول مشارکتهای مردمی (15) درصد، معاون آموزش ابتدایی (10) درصد و کارشناس آموزش پیشدبستانی (10) درصد تعیین میشود که هم مورد اعتراض خود اینها و هم اولیای دم قرار میگیرد و ضمن مراجعه به بازپرسی شعبه سوم نسبت به مطالعه پرونده و انجام تحقیقات میدانی از سوی مسئولین قضائی در ارتباط با وقوع این حادثه شکات، متهمین و افراد مطلع اقدام به نظر و کارشناسی که مجدد شده، همان کارشناسی مورد تأیید قرار گرفته و در ادامه پرونده به لحاظ عدم صلاحیت جهت رسیدگی به دادسرای کارکنان تهران ارجاع گردیده که تاکنون حکمی صادر و ابلاغ نشده است.
در همین تاریخ یعنی تاریخ 18/8/98 که من موضوع پرونده را پیجویی کردم هنوز ابلاغی برای آن متهمین از طریق مراجع قضائی در تهران صادر نشده و تأکید ما هم بر این است که انشاءالله این پرونده در قوه قضائیه هر چه زودتر به سرانجام برسد.

علی اردشیرلاریجانی
تشکر میکنیم. نمایندگان محترم بفرمایند.

علی اصغر یوسف نژاد
نفر اول آقای قاضیپور هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور بفرمایید. نمایندگان پنج دقیقه صحبت کنند.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، ابتدا ضمن تسلیت به آذربایجان در پی زلزله اخیر، انتظار داشتیم رئیسجمهور و معاون اول و حداقل وزیر کشور در محل حاضر میشدند. جان آذربایجانیها عزیز است. امروز کانکس مورد نیاز واقعی زلزلهزدگان است.
همکاران عزیز! اخطار اصل (30) قانون اساسی؛ دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.
بند سوم اصل سوم هم میگوید: آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح و تسهیل و تعمیم آموزش عالی.
رهبر فرزانه و مقتدر نظام در بیانات حکیمانه خود هزینه در آموزش و پرورش را سرمایهگذاری و دارای ارزش افزوده قلمداد کرده است.
همکاران عزیز! قطعاً شما بهتر میدانید که در مدارس ما آموزش به هیچ عنوان رایگان نیست، لیکن گویا جان دادن کودکان در مدارس به خصوص روستاهای دورافتاده رایگان است. طبق گفته آقای یارمحمدی نماینده محترم زاهدان پس از حادثه مدیر و مدیر ناحیه هر دو ارتقا یافتند.
همکاران عزیز! آتشسوزی در مدرسه شینآباد پیرانشهر آذربایجانغربی را هنوز فراموش نکردهایم، ولی متأسفانه برخی مسئولین فراموش کردهاند. چرا دانشآموزان مدرسه شینآباد پس از هزینههای سنگین درمانی بر آمدند، هزینههایی که در پی اهمالکاری مسئولان در تأمین حداقل نیازهای یک مدرسه به وجود آمده است. هماکنون نیز هر از چندگاهی از کشته شدن کودکان عزیز این مرز و بوم میشنویم که میتوان به ریزش دیوار مدرسه در روستای گرمایش سنندج اشاره کرد. قطعاً اگر مسئولین آتشسوزی شینآباد را از یاد نمیبردند شاهد آتشسوزی در مدرسه زاهدان نبودیم. دانشآموزان مناطق روستایی و کمبرخوردار تا کی بسوزند و تاوان ندانمکاری مسئولین را در تأمین امنیت بدهند؟ هماکنون تأمین امنیت مدارس توسط مسئولان آموزش و پرورش از تأمین امنیت مرزهای کشور سختتر شده است. چرا با وجود اینکه از اولیای دانشآموزان هزینههای مختلف دریافت میکنیم، مدارسی باید وجود داشته باشند که حتی از داشتن کپسول آتشنشانی و اطفای حریق بیبهره باشند؟
همکاران عزیز! هم هزینه تحصیل از مردم گرفته میشود، هم بودجه لازم توسط مجلس شورای اسلامی برای تجهیز و نوسازی مدارس در نظر گرفته میشود و هم تخصیص بودجه دادیم، ولی در آخر باید شاهد کشته شدن و عدم تجهیز مدارس باشیم. یک مسئول آموزش و پرورش بیاید توضیح بدهد پولهای این بودجههای ابلاغی کجاست؟ آیا برای توسعه اینترنت و رفاه مدارس پایتخت و کلانشهرها استفاده شده یا برای مناطق محروم و روستایی؟
آماری که بنده حداقل در پنج سال اخیر درخصوص اختصاص بودجه به ساخت فضای آموزشی شهرکها، مناطق حاشیهشهرها و بافتهای فرسوده استان آذربایجانغربی دارم این است که ریالی به این موضوع از پولهای مجلس تخصیص داده نشده است. قطعاً هم در کشور همینطور است.
در پنج سال اخیر هم افزایش تراکم جمعیت دانشآموزشی داشتیم، هم زیرساختهای مدارس فرسوده شدند، ولی عدم تأمین و تخصیص اعتبار دولتی بلای جان دانشآموزان شده است.
همکاران عزیز! تا امروز تکریالی به سرانه مدارس ابلاغ نشده، مدیران محترم در مضیقه هستند، به طور مثال سرانه پرداختی دانشآموزان برای مدارس متأسفانه برابر اطلاعات موجود در اعتبارات تخصیصیافته برابر یکبیستم مبلغ در نظر گرفته شده، در سال 98 ـ 97. یعنی به جای (40) هزار تومان برای هر دانشآموز (2000) تومان، ولی در سال 98 و 99 تا این موقع تکریالی به مدارس پرداخت نشده است.
همکاران عزیز! به داد آموزش و پرورش، زیرساخت نظام برسید، به آموزش و پرورش توجه داشته باشید. رئیسجمهور، معاون اول، وزیر کشور! به آموزش و پرورش برسید، آموزش و پرورش مظلوم است، (رئیس ـ متشکریم) رتبهبندی معلمان را پرداخت کنید. به داد مردم برسید. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً من این حادثه دلخراش را تسلیت عرض میکنم، خصوصاً به مردم خوب زاهدان و برادر خوبم آقای یارمحمدی که پیگیر هستند و همچنین سیلهای اخیر. سیل اخیر استان گیلان و بعضی از استانها را هم خواهشم این است که واقعاً پیگیری شود، مردم گرفتارند، مردم بیچاره در این فصل سرما که دارد شروع میشود در حادثه سیل و زلزله آذربایجانشرقی، باید به اینها توجه شود. ما در سابق میگفتیم:
از حادثه لرزند به خود کاخنشینان
ما خانه به دوشان غم سیلاب نداریم
ولی الان باید بگوییم:
از حادثه لرزند به خود کوخنشینان
ما کاخنشینان غم سیلاب نداریم
خواهشم از مجلس، دولت و دستگاههای اجرایی این است، هم در نظارت و هم در استانداردسازیها، الان ما مدیریت بحران در کشور را داریم، ولی منابع لازم برای مدیریت بحران نداریم. دوستان! کشور ما در خط حوادث قرار دارد، آتشسوزیها، سیلها، زلزلهها، حوادث جادهای و حوادث دیگر هر روز دارد تکرار میشود. این نشان میدهد که باید مدیریت بحران در همه دستگاهها مستقر شود. مخصوصاً در دستگاههای آموزشی و پرورشی و دانشگاهها. ما حادثه شینآباد را یادمان نرفته، در کردستان و پیرانشهر عزیز، ما حادثه بروجن را یادمان نرفته که این دختران عزیز این مملکت و آن شهر دچار حادثه شدند. ما بچههای زاهدان را یادمان نمیرود. خواهش من این است، دوستان ببینید! آقای قاضیپور عزیز در راستای موافقت مطالب خوبی را فرمودند، بحث ما این است که توجه به اعتبارات و امنیت زندگی مردم باید به عنوان سرلوحه وظیفه حکومت در بخش اعتبارات از طریق دولت و مجلس توجه شود. نظارت بر مدارس غیردولتی به شدت ضعیف است. ما قوانینی را نوشتیم و کمک کردیم، همین بحث سرمایشی و گرمایشی و بحثهای دیگر در ارتباط با استانداردسازی مدارس و امثال اینها، مجلس قوانین خوبی نوشت. ولی در بعد نظارتی این ضعف از جنبههای مختلف کاملاً مشهود است. فضای فیزیکی که در این زمینه بحث بسیار شده است. کمیسیون آموزش و تحقیقات توجه کرده که اگر نظارت بود این اتفاقات نمیافتاد. ستاد مدیریت بحران و ایجاد مدیریت بحران در مناطق و فضاهای مختلف که تأکید کردم، متأسفانه در این فضاها عدم استفاده و بهرهمندی از کادر آموزشی مجرب و توانا در این مدارس علیرغم بحث مشکلات در ساختمان و ساخت و ساز و امکانات اولیه و تجهیزات، مدیر و مربی در اینطور مکانها و مؤسسات غیرانتفاعی متأسفانه به چشم نمیخورد. کمتر از افراد مجرب دارد استفاده میشود. باید اینها را توجه کرد. به نظر من مجلس اینجا باید دقت کند، کمیسیون آموزش و تحقیقات باید طرحی بیاورد و قانونی نوشته شود که کسی جرأت نکند شدیدترین برخورد، یک بار و دو بار نیست، مردم هم همه از چشم مجلس و دولت میبینند.
خواهش من این است، وزارت آموزش و پرورش باید به عنوان متولی ورود کند. وزارت آموزش عالی باید به عنوان متولی ورود کند، برای این فضاها و تجهیزات این فضاها باید برنامه داشته باشند. اعتقاد من این است که مدیران شهرستانی و استانی باید به این گونه مسائل نظارت کنند. مگر میشود بغل آموزش و پرورش مدرسه بوده، این مدرسه استاندارد نبوده، کیفیت آموزشی و امکانات آن برای بچههای مردم کاملاً مشهود بوده، همینطور به فعالیت خودش ادامه بدهد؟ الان بنده در شهر خودم واقعاً بعضی از مدارس را دارم که غیراستاندارد هستند. من خواهش میکنم از این فرصتی که مجلس به وجود آورده وزارت آموزش و پرورش برای سرمایشی و گرمایشی استفاده کند، تابستان را از دست دادیم، لااقل برای زمستان بچههای مردم فکر کنند. من هم از آقای رئیس مجلس که پیگیر هستند و تذکر لازم را به کمیسیونهای مربوطه دادند، اختیارات را دادند و از همکاران بسیار خوبم که توجه لازم را داشتند تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
نفر بعدی جناب آقای شهریاری هستند، بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک میلاد باسعادت پیامبر گرامی اسلام، پیامبر رحمت و مهربانی حضرت محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و هفته وحدت و تسلیت به خانواده جانباختگان حادثه زلزله آذربایجانشرقی و آرزوی شفای عاجل برای مجروحان این حادثه.
متأسفانه بعد از حادثه دلخراش شینآباد علیرغم تمام تلاشهایی که وزارت آموزش و پرورش و مجلس شورای اسلامی انجام داد، باز ما شاهد اتفاق جدیدی در شهر زاهدان بودیم. متأسفانه سه نفر از این عزیزان جانباخته ما پیشدبستانی بودند، فقط یک نفر کلاس اول دبستان بود که جان عزیزشان را از دست دادند.
با توجه به سوختگی بالای (80) درصد در کودکان از ابتدا مشخص بود که امکان نجات جان این عزیزان وجود ندارد، ولی علیرغم این معاونت درمان وزارت بهداشت و درمان و یک تیم از وزارتخانه و تمام عوامل دانشگاه علومپزشکی زاهدان بسیج شدند و تمام تلاششان را انجام دادند، ولی متأسفانه نتوانستند جان این عزیزان را حفظ کنند و این عزیزان جان نازنینشان را از دست دادند. در بین این عزیزان یک فرزندی بود که بعد از (16) سال خداوند این فرزند را به این عزیزان داده بود که متأسفانه در این حادثه دلخراش این فرزند را به زور مدیر مدرسه که آشنا با این خانواده بود به این مدرسه غیرانتفاعی برده بودند که به اصطلاح آموزش بهتری ببینند و مراقبت بیشتری از این عزیز ما به عمل بیاید.
متأسفانه به همت دولت بیتدبیر و ناامید هنوز گازکشی در استان سیستان و بلوچستان انجام نشده، پس ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم و بگوییم مدارس را گازکشی کنند، چون متأسفانه هنوز خانهها هم گازکشی ندارند، بیش از (95) درصد استان سیستان و بلوچستان گازکشی نیست، پس انتظار نمیرود که بگوییم مدارس مشکلشان را حل کنند.
استان سیستان و بلوچستانی که بالاترین بازمانده از تحصیل را دارد، استان سیستان و بلوچستانی که نرخ بیسوادی بالاترین در کشور است، استان سیستان و بلوچستانی که متأسفانه هنوز تعداد قابل توجهی از مدارس آن استاندارد نیست، علیرغم تلاشهای زیادی که انجام شده است. پس وقتی در استان ما وضعیت به این صورت است لااقل انتظار میرود که نظارتهای جدیتری در استان انجام شود و استفاده از بخاریهای استاندارد توصیه شود و دائم مراقبت شود.
متأسفانه علیرغم اینکه در اصل (30) قانون اساسی میگوید تا پایان دیپلم باید افراد تحصیل رایگان داشته باشند و استفاده کنند و اصل (3) قانون اساسی، متأسفانه باید به زبان عامیانه گفت که خیلی از مدارس غیرانتفاعی به دکان و دستگاه تبدیل شده و علیرغم تمام تلاشهایی که شده شما میبینید در کنکور و جاهای خوب تمام افرادی که در مدارس غیرانتفاعی با هزینههای بسیار بالا که برای یک پیشدبستانی و یا دبستان (18) میلیون تومان، (20) میلیون تومان هم در تهران و بعضی از شهرها میگیرند، ولی مدارس دولتی به امید خدا رها شده و مشکلات زیادی را در این مدارس متأسفانه داریم و وجود دارد و علیرغم تمام تلاشهایی که مسئولین انجام دادهاند هنوز نتوانستهاند مشکلات مناطقی مثل سیستان و بلوچستان که از ابتدا به عنوان یک استان غیربرخوردار بوده، فاصلهاش را با استانهای برخوردار کم کنند و یا بتوانند سطح سواد را بعد از (40) سال به متوسط کشور برسانند و یا نتوانند مدارس غیراستاندارد را به طور کامل برطرف کنند.
باز هم میگویم که در نوسازی مدارس اگر (50) درصد را افراد پولدار بدهند، (50) درصد را توسعه و نوسازی مدارس میدهد، معلوم است که افراد متمولی که در رابطه با توسعه مدارس کار میکنند بیشتر در استانهای برخوردار هستند و در جاهایی هستند که پول دارند. باز هم در اینجا میبینید که بیشتر توسعه و نوسازی مدارس به مدارسی که در کلانشهرها و جاهای آباد است میپردازد و مشکلشان را حل میکند. ما امیدواریم در جمهوری اسلامی ایران که همیشه حرف از رفع تبعیض و بیعدالتی میزنیم، روزی برسد که مشکل مناطق غیربرخوردار هم حل شود و تبعیض از بین برود و عزیزان ما هم در این مدارس بتوانند از وضعیت خوب و کیفیت مناسبی بهرهبرداری کنند و انشاءالله هر چه سریعتر دادسرای کارکنان دولت تکلیف این پروندهها را روشن کند، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
نفر بعدی جناب آقای دکتر امینیفرد هستند، بفرمایید.

محمد نعیم امینی فرد
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا از آقای دکتر یوسفنژاد تشکر کنم که این فرصت را به بنده دادند و یادی کنیم از چهار غنچه پرپر شده، چهار فرشته اهورایی، مانا خسروپرست، یکتا میرشکاری، مریم نوکندی و صبا عربی که در آتش هرمان و تبعیض سوختند. امنای ملت! این چهار نفر از خانوادههای زحمتکشی بودند، وقتی از مدارس غیرانتفاعی صحبت میکنیم، مدرسه زعفرانیه و آجودانیه ممکن است در ذهن متبادر شود، متأسفانه با یک پدیدهای در مرکز استان مواجهیم که حداقل معیارها را رعایت نکردند و این یک ریشهای در نابرابری و بیعدالتی دارد که تمام استان را فرا گرفته است. حقیقتاً کارهای بزرگی انجام شده، ولی متأسفانه به دلیل عمق عقبماندگیهای تاریخی، استان به لحاظ شاخصهای آموزشی به خصوص فضاهای آموزشی به شدت در یک تبعیض مضاعف به سر میبرد. آمار کاملاً گواه است که (30) درصد مدارس استان کاملاً غیرایمن هستند، علیرغم اینکه برای بارها و بارها مدارس کپری و خشتی و گلی را جشن گرفتیم که دیگر نداریم، ولی متأسفانه همچنان امروز در اقصینقاط استان، در راسک، سرباز و لاشار مواجه با این پدیده مدارس غیرایمن میشویم. ضعف شدیدی که ما در ارتباط با گزینش مدیران داریم و نوع نگاهی که برای این گزینش مدیران داریم شاید ریشه اصلی این حوادث باشد.
مسأله دیگری که وجود دارد و لازم است که من توجه آقای دکتر لاریجانی و امنای ملت را به آن جلب کنم مسأله این است که واقعاً فضاهای آموزشی استان با این نوع برنامهریزی که الان در آن هستیم و نوع نظام بودجهبندی، ما به هیچ عنوان نخواهیم توانست بر این تبعیض فائق شویم. امنای ملت! توجه داشته باشیم در یک شهری مثل ایرانشهر نرخ رشد دانشآموزی حدود (8) درصد است و حالا آن عقبماندگیهای مضاعفی که وجود دارند را حساب کنید.
مسأله دیگری که باید حتماً به آن بپردازیم این است که واقعاً باید یک عزم ملی به وجود بیاید. ما قبل از این حادثه، شهادت شهید گنگوزهی را داشتیم که با آن شهامت مثالزدنی خودش جلوی یک فاجعه را گرفت و جان خودش را فدا کرد. قبلتر از آن مسأله شینآباد را داشتیم و مسائل دیگری از این دست که اگر به این مسأله به طور ریشهای نپردازیم ما همچنان با چنین فاجعههایی روبهرو خواهیم بود.
مسأله دیگری که در این ارتباط لازم است حتماً ذکر بکنم این است که حال این فاجعه اتفاق افتاده، بالاخره یک مسأله مهمی که وجود دارد تغییر مبلمان ساختاری مدارس ما است. ما یکباره از مدارس پنجکلاسه وارد مدارس ششکلاسه شدیم و این عملاً باعث میشود یک فضاهای غیرایمنی را به عنوان یک کلاس اضافی در نظر بگیرند. آقای دکتر رخشانی! جنابعالی که بچه آن استان هستید و زحمت میکشید این مسأله را باید به خاطر بسپارید که واقعاً در تدوین جدید این فضاها و استانداردسازی فضاها مسأله ششکلاسه بودن را حتماً در نظر بگیریم، ضمن اینکه من از مجلس برای آن بحث اعتبارات گرمایشی که سال گذشته اختصاص دادند تشکر میکنم، مسأله نظارت در این میان فراموش شد. واقعاً چه میزان از این اعتباراتی که برای گرمایش و سرمایش در نظر گرفته شده بود در جای خودش هزینه شد؟
نکته آخری که من مایل هستم مجدد تکرار بکنم این است که هم وضعیت نیروی انسانی در آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان و هم فضاهای آموزشی در یک وضعیت نابرابری بسر میبرد. حتی در داخل استان هم این عدالت رعایت نشده. متوسط فضای آموزشی ما در کشور حدود (3/5) متر است، در استان (2/3) متر و در بعضی از نقاط استان مثل دشتیاری و بعضی نقاط ایرانشهر و لاشار ما به یک رقمی در حدود (8/1) متری میرسیم که خود این میتواند عمق فاجعه را برای ما آشکار بکند. نهایتاً اینکه در ارتباط با اجرای نظاماتی هم که برای مدارس غیرانتفاعی باید معمول میشد کوتاهی آشکاری صورت گرفته که طبعاً باید حتماً رسیدگی کامل در این ارتباط انجام بشود و خواهش نهایی بنده این است که امنای ملت و خود آقای دکتر لاریجانی و کمیسیون آموزش و تحقیقات در ارتباط با اجرای عدالت آموزشی در استان سیستان و بلوچستان انشاءالله تدبیر شایستهای را مبذول کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
نفر بعد جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من خواهشم این است که تذکری درخصوص همین بند (7) ماده (45) که الان در دستور است عرض بکنم. ببینید اگر ما اشتباه میکنیم جنابعالی به عنوان رئیس (رئیس ـ بند چندم؟) بند (7) ماده (45) همین گزارشهای موردی است. ببینید! خود جنابعالی در این مجلس حاضر بودید، به درستی دستور دادید که مثلاً درخصوص مسائل دیگری هم بررسی بشود. مثلاً درخصوص حادثه قطار تبریز ـ مشهد که حدود (50) نفر از هموطنان عزیزمان کشته شدند، یا بحث سقوط هواپیمای یاسوج که باز تعدادی از هموطنان کشته شدند. ما بارها تذکر دادیم، چرا گزارش این دو مورد در صحن علنی مطرح نمیشود؟ اگر ما اشتباه میکنیم جنابعالی بفرمایید، اگر ما اشتباه نمیکنیم این خواسته را بهحق داریم میگوییم شما دستور بدهید (رئیس ـ حالا پیگیری میکنیم) تا حالا چند بار فرمودید ولی باز نشد. ببینید اصلاً بعد از مدتها منتشر نشده. (رئیس ـ باید بررسی کنیم. آقای قاضیزاده! شما پیگیری کنید) متشکرم، آقای رحیمی! وقت من را درست بفرمایید، تذکر بود و آقای رئیس هم پذیرفتند.
به خانواده مصیبتدیدگان این مدرسه در زاهدان و همچنین مدرسه شینآباد پیرانشهر تسلیت عرض میکنم و از گزارشی که داده شد تشکر میکنم. همکاران عزیز ببینید! ما باید زمینههای به وجود آمدن این حوادث را بررسی بکنیم. یکی از زمینههایی که این حادثه رخ داده این است که بالاخره در استان سیستان و بلوچستان هنوز گازکشی نشده، در زاهدان الان بخشهایی شروع شده، ولی بقیه شهرها نشده. این در حالی است که ما اینهمه گاز اضافی داریم چرا چنین اتفاقی افتاده؟ این محرومیت را مسئولین امر، وزرات نفت باید از بین ببرد.
ساختمان نامناسب برای مدارس غیرانتفاعی هم یکی از مشکلات است، از آن طرف دولت باید زمینه مناسب، اگر میخواهد غیرانتفاعیها کارشان را انجام بدهند زمین دولتی و وام باید داده بشود که ساختمان متناسب با مدرسه بسازند. به قول آقای احمدیلاشکی همکار عزیزمان فرمودند ما آنجا رفتیم یک دهنه ورودی و خروجی از محلی که کلاس در آن بود بخاری از آن بیرون نمیآمد. این حوادث ناشی از اینگونه مسائل است. نظارت بهموقع هم بر اینگونه مسائل بعضی وقتها درست نیست، اما عزیزان! ما باید از این حوادث عبرت بگیریم. چه بکنیم که آینده این حوادث را نداشته باشیم. حالا در بخش غیردولتی مشخص است، اما در بخش دولتی چکار میخواهیم بکنیم که این مشکلات را نداشته باشیم؟
ببینید! همانطور که همکار عزیزمان اشاره کردند الان سیستم ساختمانسازی، تیپ ساختمان مدارس ما پنج، سه و چهار است، یعنی پنج کلاس ابتدایی، سه کلاس راهنمایی و چهار کلاس متوسطه است. الان ما آمدیم چه کردیم؟ با شش، سه و سه این را بهم زدیم. جبرانش به چه صورت میشود؟ الان آنجاهایی که کلاس کم دارند چکار بکنند؟ یا کانتینر میگذارند که خودش میتواند محل حادثه باشد، یا نمازخانه و یا کتابخانه را میآیند اشغال میکنند و از فعالیتهای دیگر کاسته میشود، این را باید تدبیر بکنیم.
نکته بعدی، عزیزان ببینید! برای حدود (150) هزار مدرسه یعنی حدود (500) هزار کلاس درس ما یک ریال برای تعمیر و نگهداریاش در بودجه سرانه مدارس نگذاشتیم، در حالی که یک اداره ثبت احوال یا ثبت اسناد و غیره در سال در شهرستانها بین (10)، (15) و (30) میلیون هرساله برایش دارد کمک و بودجه از اعتبارات استانی گذاشته میشود. ولی این تدبیر را نکردیم و این بودجه گذاشته نشده که این مشکلات به وجود میآید. برای اطفای حریق و مسائل ایمنی بودجه در مدارس پیشبینی نشده. خوشبختانه ما الحمدلله شاهد افزایش جمعیت دانشآموزان در مدارس هستیم، اما الان دولت برای لایحه 99 باید اینها را پیشبینی بکند. الان اگر حدود (5000) میلیارد تومان بودجه برای نوسازی مدارس است حداقل دو یا سه برابر باید بشود. در همه جای کشور مشکل داریم، در خود حوزه ما مشکل بیشتر از خیلی نقاط دیگر است، در خود همین تهران مشکل است و در نقاط محروم مشکل است. بودجه این را باید اضافه بکنیم، باید یک ردیف مستقل برای سرانه مدارس بگذاریم، چطور ما هزینه دارا بودن مدرسه را از لحاظ پرسنلی میدهیم، (حالا با آن مشکلاتی هم که دارد و من الان اینجا کاری ندارم) اما (1) میلیون تومان در ماه به یک مدیر مدرسه نمیدهیم که مدرسه را بتواند درست اداره بکند؟ به این جهت باید فکری بکنیم. بسیاری از پروژههای مدارس الان نیمهساز است. اینها بودجه میخواهد کامل بشود، خیرین آمدند سهم بخشی از پروژهها را انجام دادند، اما سهم دولت باقی مانده. این باعث دلسردی خیرین مدرسهساز میشود، به این جهت هم باید توجه داشته باشیم و همچنین به وزیر محترم آموزش و پرورش و رئیس نوسازی عرض بکنم که مدارس برخوار را دریابید، مدارس شاهینشهر که هرساله (3000) نفر جمعیت دانشآموز دارد اضافه میشود و اینها مدرسه میخواهند، دریابید. مدارس بخش میمه را دریابید که آنجاها چنین حوادثی را شاهد نباشیم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
نفر آخر جناب آقای غلامرضا کاتب هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر همکاران عزیزم عرض تبریک هفته وحدت را دارم و از گزارش دقیق و صحیح و جامع کمیسیون آموزش و تحقیقات تشکر دارم که دو نکته بسیار اساسی در آن وجود داشت. اولاً اینکه این مدرسه غیرانتفاعی در مجاورت و (100) متری یک مدرسه دولتی و در نزدیکی منطقه آموزش و پرورش (2) واقع شده بود که واقعاً جای تأمل است که سه ماه این مدرسه بدون مجوز فعالیت میکرده و حتی کارشناس اداره آموزش و پرورش بازدید میکند و از تخلفات این مدرسه هیچ گزارشی را نمیدهد که واقعاً جلوگیری بشود. اما آنچه که امروز برای من و شما همکاران عزیز و دولت تکلیف وجود دارد این است، تذکر به خود ما است اگر کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی و خود مجلس شورای اسلامی نظارت اصلی خودش را به خوبی انجام بدهد و اگر دولت و سازمانهای بازرسی بتوانند به خوبی نظارت اصلی خودشان را انجام بدهند یقیناً شاهد این حوادث تلخ و ناگواری که امروز دل ملت عزیز ایران را میآزارد نخواهیم بود.
عزیزان من! استان سیستان و بلوچستان یقیناً از بعد امکانات آموزشی در تنگنا قرار دارد و وزارت آموزش و پرورش باید در این زمینه توجه لازم را بکند و همکاران خوب من در این موضوع صحبت کردند. از وزیر آموزش و پرورش و همچنین ریاست محترم قوه قضائیه یک انتظار میرود، حرف این مجلس شورای اسلامی این است؛ (11) ماه از این حادثه دلخراش میگذرد، وظیفه قوه قضائیه برخورد با متخلفین است، وظیفه آموزش و پرورش برخورد با متخلفین است، حداقل یک گزارشی را برای ملت عزیز ما و مجلس شورای اسلامی ارائه بدهند. عزیزان من! دانشآموزان ما امروز امانتهای الهی هستند، معلمین و مربیان ما سرمایههای عظیم نیروی انسانی کشور ما هستند که در اختیار بزرگترین وزارت آموزش و پرورش قرار گرفتهاند. این وزارتخانه باید با جدیت و تلاش مضاعف به این سرمایههای عزیز و اصلی توجه کند. نمیشود که این امانتها را در یک جای ناامن قرار بدهیم و بعد بیاییم گزارش آن را در این مجلس بشنویم.
خواهش و استدعای من از همه عزیزان مخصوصاً سازمان نوسازی و تجهیز مدارس این است که اولاً در مجوز مدارس غیردولتی دقت بکند و به مسائل رابطه که انجام میشود دقتی نداشته باشد. ما در همین مسألهای که در سیستان و بلوچستان شاهد بودیم یقین این را نشان میدهد که مسئولین آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان به جای پرداختن به وظیفه اصلی خودشان به مسائل حاشیهای و سیاسی و غیر وظیفه اداری خودشان میپردازند و نتیجهاش این میشود. یقیناً اگر نوسازی و وزارت آموزش و پرورش ما هم در ساخت مدارس ایمن و مجهز با امکانات بسیار درست دقت و تلاش بکند و برای مدارس غیردولتی بدون توجه به اینکه چه کسی است میخواهد مجوز بدهد این نکات را رعایت بکند یقیناً ما شاهد این حوادث تلخ و ناگوار نخواهیم بود. امیدواریم که همانطور که همکاران خوب من در گزارش و مطالبشان بود انشاءالله دولت و مجلس نظارت بیشتری داشته باشد ما شاهد این حوادث دلخراش که دل ملت عزیز ایران اسلامی را میرنجاند نباشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دستور بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم است. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون اقتصادی دعوت میکنم گزارش کمیسیون را ارائه بکنند اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید. آقای رئیس! این طرح با توجه به اضافه کردن مشمولین و معافیت مالیاتی احتمال مخالفت با اصل (75) را دارد.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اشکال اصل (75) داشته باشد قابل طرح نیست. شما توضیح بفرمایید و این نکته را بفرمایید. طبق قانون اساسی اگر اشکال اصل (75) داشته باشد قابل طرح نیست، در آییننامه هم همین آمده، برداشت خودتان این است که اشکال اصل هفتاد و پنجی داشته باشد؟ معاونت قوانین هم این را گفته، این اشکال را دارد و دیگر قابل طرح نخواهد بود. (حسینیشاهرودی ـ به این موضوع کمسیون توجه نکرده) به هر حال بار مالی دارد، پس قابل طرح نیست. معاونت قوانین هم این نظر را دارد، (حسینیشاهرودی ـ قطعاً دارد) پس این را باید بروید در کمیسیون حل بکنید و بعد به مجلس بیاید، متشکریم.
دستور بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعد هم ظاهراً تحقیق و تفحص است، قرار شد مطالب سازمانها گرفته بشود و دو هفته بعد انشاءالله بررسی بشود.
5
تصویب لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد باز گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه که آقای دکتر حسینیشاهرودی بفرمایند. موافقتنامه را بفرمایید ارائه کنید. اسامی مخالفین در کلیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: سلیمی، کمالیپور و قاضیپور هستند و موافقین هم سرکار خانم چنارانی و جناب آقایان: حاجی و صباغیان هستند.

سیدناصر موسوی لارکانی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی به شماره (113400/42/د) تاریخ 21/12/1397.
لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه به شماره چاپ (822) که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 12/12/1397 با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و نهایتاً با اصلاحاتی در مادهواحده بهشرح زیر به اتفاق آراء تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا زمان ارسال این گزارش واصل نگردیده است.
رئیس وقت کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
این لایحهای است که در شرایط فعلی که بسیار شرایط خاصی است که در آن هستیم در اوضاع و احوال تحریم به ما کمک خواهد کرد که ما مبادلات تجاریمان را با کشورهای آسیا و اقیانوسیه تسهیل ببخشیم و به عنوان لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی، یعنی به نوعی تجارت دیجیتال و ورود در عرصه اقتصاد دیجیتال در کشورهای عضو انشاءالله ما با انجام این موافقتنامه بتوانیم امورمان را در مسائل پولی، مالی، ارزی و تجاری و اقتصادی و واردات و صادرات تسهیل بکنیم. انشاءالله عزیزان به این لایحه رأی مثبت بدهند که سریعتر دولت اقدامات عملی را در این زمینه بتواند داشته باشد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای علیرضا سلیمی به عنوان اولین مخالف بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم آغاز هفته وحدت را خدمت همه پیروان پیامبر اعظم تبریک عرض میکنم، اما یک تذکری هم تا رئیس عوض میشود میدهم. ببینید! این بحث حقوق و پاداش نجومی که در یکی از بانکها مطرح شده یکمقدار دغدغهزا است. اینکه یک عدد میلیاردی پاداش پایانسال به بعضی از افراد هیأتمدیره بدهند و بعداً بگویند یک نقطه جابجا شده واقعاً چه مصیبتی است، این نحوه دفاع آنچه در بانک که یک نقطه اشتباه شده، (6) میلیارد تومان و (600) میلیون تومان یک نقطه است، اما چه نقطهای! (نایبرئیس ـ حالا در مورد موضوع بفرمایید)
اما در مورد موضوع من چند نکته را عرض کنم. ببینید! لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی آسیا و اقیانوسیه است. اولاً واقعاً اگر بحث تجارت بدون کاغذ برای تسریع مطرح است ما هنوز زیرساختها را در داخل کشور خودمان تهیه نکردیم. چراغی که به خانه روا است به مسجد حرام است. وقتی ما هنوز داخل کشور مشکل داریم چطور میخواهیم در آسیا و اقیانوسیه آنجا برویم و این موافقتنامه را امضا کنیم؟ آیا این مسأله یک چیزی شبیه شوخی نیست و آیا ممکن نیست برخی بعداً به ما خرده بگیرند؟
نکته دوم این است عزیزان من! که شما دارید میبینید اگر هک بشود چه اتفاقی میافتد. من خواهشم این است همه مواد این لایحه را یکبار دوستان بخوانند، در این رابطه هیچ تضمینی در این لایحه وجود ندارد. نکته سوم، در ماده (20) بحث اصلاحیه این موافقتنامه آمده، اصلاحیه هم چطور است؟ اصلاحیه در بند (4) ماده (20) نحوه اصلاحیه موافقتنامه را صریح اشاره کرده. میگوید با دوسوم آراء طرفهای حاضر و رأیدهنده در جلسه شورای تجارت اصلاحیه صورت میگیرد. ما در اینجا سازوکاری تعریف نکردیم که اگر فرض این اصلاحیه با قواعد داخلی ما سازگار نبود ما چگونه این اصلاحیه را میتوانیم بپذیریم؟ در مقدمه این لوایح به صورت عام مینویسند رعایت اصول (77) و (139) قانون اساسی لازم است. برادران من ببینید! در ماده (21) دارد: اینجا هیچنوع حق تحفظی را قبول نکرده، یعنی اختیار حق تحفظ را از ما سلب کرده، یعنی ما نمیتوانیم صرفاً و صرفاً به امید اینکه در مقدمه نوشتیم رعایت اصول (77) و (139) لازم است شانه از بار مسئولیت خالی کنیم. من عین ماده (21) را میخوانم، در ماده (21) در مورد هیچیک از مفاد این موافقتنامه قیود تحدید تعهدی را نمیتوان در نظر گرفت، به صراحت میگوید ما غیرتحدیدی و محدودکننده را نمیتوانیم بپذیریم. وقتی اینجا تصریح دارد چطور میتوانیم با اشاره به دو اصل قانون اساسی در مقدمه از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنیم؟ (نایبرئیس ـ متشکرم) آقای دکتر من وقت دارم، آییننامه را ملاحظه بفرمایید.

مسعود پزشکیان
وقت شما تمام شده و در ضمن طبق آییننامه هم نباید وسط مخالفتتان تذکر میدادید.

علیرضا سلیمی
میخواهید صحبت نکنیم مشکلی نیست.

مسعود پزشکیان
چه کسی گفته شما صحبت نکنید؟ خیلی ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای پورابراهیمی موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران دارم. ایام هفته وحدت، سالروز ولادت پیامبر عظیمالشأن اسلام حضرت محمدبن عبدالله (حضار صلوات فرستادند) را تبریک عرض میکنم. نکاتی که در ارتباط با این موضوع که موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در حوزه آسیا و اقیانوسیه مطرح میشود چند نکته است که من خدمت شما عرض میکنم.
همکاران و عزیزان بزرگوار! ما امروز با تحریمهای ظالمانه آمریکا در عرصه اقتصادی مواجه هستیم، هرگونه اقدامی که در این عرصه بتواند فضای تعاملات خارجی ما را در حوزه اقتصادی بیشتر بکند به نفع کشور است و به نحوی مبارزه و مواجه با جریان استکباری دشمن در محدود کردن انقلاب اسلامی در عرصه اقتصادی است. بنابراین هرگونه تفاهمنامه و همکاری مشترک اقتصادی کمک به یأس دشمن و موفقیت جمهوری اسلامی ایران در حوزهها و تعاملات تجاری بینالملل میکند. این موضوع که در اینجا مطرح شده به نظر میرسد براساس موافقتنامهای که در این حوزه شکل خواهد گرفت موضوع اساسی ما موضوع کشورهای آسیایی هستند.
شما مستحضرید مقام معظم رهبری موضوع راهبرد به شرق به عنوان مسیر حرکت و همراهی در توسعه اقتصادی را همیشه گوشزد کردند. امروز که یک ظرفیت مهمی تحت عنوان کشورهای آسیایی و کشورهای شرقی در اختیار نظام جمهوری اسلامی ایران است و متناسب با این شرایط امروز ما در عرصه اقتصادی ظرفیتهایمان را به سمت همکاری با کشورهای آسیایی و اقیانوسیه سوق دادیم. چیزی که در ارتباط با حوزه اقتصادی در اروپا شما شاهد بودید چه در بحث مسائل برجام و قبل از موضوعات برجام همکاری اروپاییها در عرصه اقتصادی کمترین میزان همکاری با جمهوری اسلامی ایران بود. در بحث برجام هم موضوعاتی همانند اینستکس، اس.پی.وی و امثال اینها هیچگونه خروجی برای اقتصاد ما در کشور نداشت. این موافقتنامهای که امروز در دستور کار مجلس است و زحمات همکاران ما در کمیسیون اقتصادی است مسیر راهبرد به شرق که مسیر و حرکتی است که رهبر معظم انقلاب بارها به آن اشاره کردند را در دستور کار قرار میدهد. یکی از موضوعات مهم این است که زیرساخت قانونی در تجارت الکترونیکی برای کشور فراهم میشود، چیزی که باعث کاهش هزینهها در حوزه اقتصادی خواهد شد. من خواهش میکنم همکاران به این موضوعات عنایت و توجه بکنند.
برادر بزرگوارم مطالبی را مطرح کردند؛ رعایت مواد قانون اساسی تمام این نکات را در بر دارد، حالا نکات و بحثهای مهم ما در این حوزه به نحوی است که طبیعتاً همه این موارد را پوشش میدهد. بنابراین موضوع اساسی ما ایجاد زیرساخت قانونی برای تجارت الکترونیکی در منطقه است و از این ظرفیت برای فعالسازی و همراهی در حوزه اقتصادی و تجارت بینالملل میتوانیم استفاده بکنیم. بزرگترین مزیتی که ما در این موافقتنامه میتوانیم مطرح بکنیم جایگزینی تبادل دادهها به جای کاغذ است که در متن و عنوان این موافقتنامه هم مطرح شده. یعنی در اینجا فقط اطلاعات داده مبادله میشود، نظارت بر حوزه دادهها شکل میگیرد، امکان نظارت فرامرزی را فراهم میکند. همکاران محترم! یکی از زمینههای مهم در کاهش میزان فساد در تجارت منطقهای و جهانی این است که ما مسیر حرکت را براساس دیتاها و دادههایی تعریف بکنیم که این تبادل دادهها میتواند به جای کاغذ باشد و این موافقتنامه براساس این شکل گرفته. امکان صحت اسناد را براساس موافقتنامه ما میتوانیم تعریف بکنیم. یعنی در اسنادی که قبلاً صوری تعریف میشد، امروز در تجارت براساس رابطهای بین جایگزینی دادهها به جای کاغذ امکان صحت اسناد را هم میتوانیم فراهم بکنیم.
مسیر حرکتی هم که در این حوزه فراهم شده جلوگیری از فضای تحریمی دشمن، استفاده از ظرفیت سرمایهگذاری خارجی، استفاده از رویکرد و راهبرد توسعه شرق مهمترین مؤلفههای این موضوع هستند. لذا من خواهش میکنم همکاران به این موافقتنامه بسیار مهم اقتصادی که دولت پیگیری کرده و امروز در دستور کار است و با امضا و تأیید آن ما میتوانیم مسیر حرکت را برای موفقیتهای اقتصادی بیشتر بکنیم رأی بدهند.
نکته پایانی بنده هم سفر آقای رئیسجمهور به استان کرمان است. من از هیأت وزیران و از شخص آقای رئیسجمهور هم درخواست میکنم موضوعات مناطق مختلف را بررسی بکنند. حضور آنها حتماً باید براساس شرایطی باشد که ما بتوانیم مصوبات قبلی که مطالبه مردم کرمان و راور بوده را عملیاتی بکنیم. آقای رئیسجمهور! انتظار ما این است که با این حضور شما شرایطی فراهم بشود که هم مصوبات قبلی عملیاتی بشود و هم شرایط امروز ما در حوزه مسائل اقتصادی برطرف بشود. امروز در بحث توسعه سرمایهگذاری منابع لازم در بخشهای مختلف اقتصادی را ما لازم داریم. آقای رئیسجمهور! انتظار ما این است که اساساً مشکلات و محدودیتها را برطرف کنیم. برگزاری نشستی که فقط یک سخنرانی باشد طبیعتاً چیزی از آن خارج نخواهد شد و امیدواریم این حضور با مسئولین ارشد و وزرای محترم حل مشکلات مردم عزیز و بزرگوار استان کرمان به ویژه شهرستانهای کرمان و راور را در بر داشته باشد و خروجی آن حل مشکلات مردم باشد. از همه شما عزیزان و بزرگواران در این همراهی هم تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، مخالف بعدی جناب آقای یحیی کمالیپور هستند که تشریف ندارند. مخالف بعد جناب آقای نادر قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد و تبریک هفته وحدت. آقای دکتر پزشکیان! اخطار اصل (139) قانون اساسی را دارم که میگوید: «صلح دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی یا ارجاع آن به داوری در هر مورد موکول به تصویب هیأت وزیران است و باید به اطلاع مجلس برسد. در مواردی که طرف دعوی خارجی باشد و در موارد مهم داخلی باید به تصویب مجلس نیز برسد. موارد مهم را قانون تعیین میکند» کمیسیون محترم این اصل (139) را در اینجا نیاورده اضافه بکند. اصل (125) را آورده، ولی حضرتعالی مستحضر هستید در تمامی موافقتنامهها ما اصل (139) را اضافه کردیم. در سال جاری (12)، (13) تا موافقتنامه آمده، ما همه را اصل (139) قانون اساسی در تبصرههایشان الزام کردیم. حضرتعالی نظر بدهید تا من مخالفت کنم

مسعود پزشکیان
حالا شما مخالفتتان را ادامه بدهید، اصولاً اگر باشد اینها باید این اصل را مراعات بکنند.

نادر قاضی پور
آقای پزشکیان! در همه موافقتنامهها میآید.

مسعود پزشکیان
درست است، قانون باید رعایت بشود.

نادر قاضی پور
آقای پزشکیان! اخطار دادیم و این اضافه بشود.

مسعود پزشکیان
اضافه میکنیم، اشکال ندارد.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیزاده! اصل (139) هم در متن اضافه میشود، چون قید نشده. در تمامی موافقتنامهها اصل (139) قانون اساسی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! در تبصره (2) آمده، بخوانید.

نادر قاضی پور
من تبصره را اشتباه کردم، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان
حالا شما مخالفتتان را بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
اما مخالفت ما؛ تکنولوژی ما از لحاظ الکترونیکی توسط بسیاری از کاربران داخلی که مخاطب نهایی این موافقتنامه میشوند دسترسی به این فناوری را در اختیار ندارند. پس بسیاری از مردم نمیتوانند از این موافقتنامه بهرهمند شوند. یعنی باعث تحریم تعدادی از متقاضیان خواهیم بود. از آنجایی که در داستان تحریم مشاهده کردیم به خاطر اشرافیت آمریکاییها به شبکه اینترنت و شبکه پولی، مانع بسیاری از دسترسیهای ما شدند.
موضوع بعدی تعاریفی است که در این موافقتنامه در مورد تجارت بدون کاغذ فرامرزی براساس ارتباطات الکترونیک تعریف شده است. این تعریف فعالیتها را محدود میکند. ارتباطات الکترونیک، پیام الکترونیک و سایر موارد طرحشده عموماً ابهاماتشان بیشتر از اطلاعاتی است که به ما میگوید. در ماده (4) این موافقتنامه هر نوع تفسیر به طور مبهم به مراجع بینالمللی، خصوصیت بینالمللی که نیاز به ارتقای یکپارچه دارد ارجاع شده است.
همکاران عزیز! در ماده (11) کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای آسیا و اقیانوسیه (اسکاپ) به عنوان مرجع شناسایی شده است. یعنی سازمان اجتماعی سازمان ملل متحد تصمیمگیر است و عملاً از این موافقتنامه سلب استقلال و اختیار شده است. امروز با وجود قراردادهای سهنسخهای کاغذی امضاشده ما نمیتوانیم در دادگاههای بینالمللی بهحق و حقوق خود برسیم، تا برسد به اعتراضات الکترونیک که امضای طرفین نیست. در هر لحظه با هجوم هکرها میتوان تمام مطالب را یکطرفه نشان داد.
آیا ما الان که سه امضا میآورند و سه نسخه میکنند و امضا میکنیم و داورها امضا میکنند و مکتوب مینویسند و آنجا قید میشود که معنی انگلیسی یا فرانسوی آن معتبر است، در این موافقتنامه اینطور قید نشده است. ترس من این است که این به ضرر ملت، مردم ایران بزرگ اسلامی باشد. تا زمانی که اینترنت دست شیطان بزرگ است این برای ما مشکلزا است. اگر اینترنت جدیدی مابین خودمان و در آسیا است بلامانع است، از آنجایی که هنوز ما به این فناوری نرسیدیم این نوع موافقتنامهها به ضرر ملت است. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حاجی موافق هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده (15) دقیقه وقت دارم و (20) نکته هم در محاسن این پیمان دارم.

مسعود پزشکیان
شما حداکثر هفت دقیقه وقت دارید،

حسینعلی حاجی
چرا؟ شما که قانونگرا هستید.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! تشخیص شما به درد خودتان میخورد.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
آییننامه هرچه هست بخوانید، متن آییننامه را بفرمایید.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! بیخود میگویید، اشتباه میکنید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از ادبیاتی که به کار میبرید، متشکرم.

حسینعلی حاجی
آییننامه صراحت دارد، دیگر انگلیسی که نیست، فارسی است.

مسعود پزشکیان
حالا هفت دقیقه بفرمایید، ولی بهتر است با ادبیات بهتر بفرمایید.

حسینعلی حاجی
با ادبیات مثل شما صحبت میکنیم. آییننامه (15) دقیقه میگوید.

مسعود پزشکیان
من به شما نگفتم بیخود کردید، ولی شما ادبیاتی به کار میبرید که برازنده مجلس و شما نیست.

حسینعلی حاجی
وقتی شما حق نماینده را میخواهید نادیده بگیرید.

مسعود پزشکیان
حالا حرفتان را بفرمایید بزنید، هفت دقیقه فرصت دارید.

حسینعلی حاجی
شما نمیتوانید، اگر اینطور است اصلاً در اعتراض به این موضوع صحبت نمیکنم، چرا شما حق نماینده را میخواهید از بین ببرید؟

مسعود پزشکیان
شما هفت دقیقه را صحبت بکنید.

حسینعلی حاجی
موافق
من هرچه که مطالبم طول کشید صحبت میکنم. عزیزان ببینید! به همان اندازه که با پیمانها و موافقتنامههایی مثل FATF و برجام ما مخالف هستیم چون علیه منافع کشور بوده و هست با این نوع موافقتنامهها موافق هستیم، چرا؟ چون آنها برای ملت زحمت درست میکند، ولی این نوع موافقتنامهها برای ملت گشایش اقتصادی ایجاد میکند، لذا موافق هستیم. ببینید! چه محاسنی در آن آمده؛ یک، توسعه صادرات کشور را میتواند باعث بشود و تبادل کالا را افزایش بدهد. کمک به راهی به سمت تجارت بینالمللی را بیشتر میکند، باعث کاهش هزینههای تجاری میشود، چون از سیستم الکترونیکی استفاده میکند. از آن طرف افزایش صادرات را باعث میشود، ورود ارز به کشور را بیشتر میکند، افزایش ظرفیت تجاری کشور را توسعه میدهد، افزایش همافزایی اطلاعات تجاری در سطح بینالملل. سازگاری سامانه یکپارچهسازی که پیشبینی شده برای تجارت براساس قوانین ملی جمهوری اسلامی ایران است. یعنی ما سامانهمان را براساس آن ملاحظات ملی که داریم میتوانیم سامان و شکلش بدهیم. مشارکت مؤثر در زمینه تجارت بینالمللی را توسعه میدهد، اکنون هم بدانیم برخی از کشورهای آسیایی و اقیانوسیه سامانه مورد نیاز این را براساس قوانین ملی خودشان تهیه کردند و ما هم براساس قوانین ملی خودمان باید ایجاد بکنیم.
نکته بعدی حل و فصل اختلافات است، در ماده (17) آمده که براساس مذاکره صورت میگیرد و تحمیلی نسبت به همدیگر نیست و اگر در مذاکره هم به نتیجه نرسد باز راه سازش را گذاشته و ممنوع کرده و پیشبینی نکرده که به دادگاه داوری یا بینالمللی بخواهد احاله بشود.
لذا از این جهت هم نگرانی وجود ندارد. موانع تجاری را برمیدارد و به انجام تجارت در سطح بینالمللی برای تجار کشور ما سرعت میدهد. در کل دنیا تلاش برای سهلتر شدن مبادلات تجاری وجود دارد و این پیمان و موافقتنامه میتواند کمک بکند. کمک به رونق تولید اگر از ظرفیت صادرات درست استفاده بشود میتواند باعث افزایش اشتغال ملی ما بشود و تحریمهای ظالمانه را بیاثر و یا کماثر بکند. تجارت بدون کاغذ یعنی شفافسازی، یعنی اعمال نظارت بیشتر، یعنی ایجاد یک بانک اطلاعاتی درست برای گزارشگیری، گزارشدهی و رصد صادرات و واردات آن کالاهایی که نیاز است و آن کالاهایی که نیاز نیست صادر بشود همه اینها را در این پیمان ما میتوانیم اعمال بکنیم. موجب برنامهریزی برای درست و متناسب صادرات و واردات کردن کشور از بعد تجاری است، میتواند باعث همگرایی با کشورهای اوراسیا و شانگهای و سازمانهای تجاری منطقهای بشود و همچنین موجب گردش کالا و ارز در دو قاره آسیا و اقیانوسیه است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
یک ایراداتی را بعضی از مخالفین مطرح کردند که لازم است ما توضیح بدهیم روشن بشود، یکی اینکه دوستان موافق مزایای این لایحه و موافقتنامه را برشمردند که اهم آن استراتژی کشور و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در توسعه روابط تجاری منطقهای و فرامنطقهای خصوصاً در آسیا و علیالخصوص کشورهای دوست است که این موافقتنامه دقیقاً در راستای همین امر است، از مزایایش جلوگیری از انزوای اقتصادی ایران، همچنین گسترش مناسبتهای تجاری با کشورهای منطقه و دوست است، شکلگیری چهارچوب قانونی و فنی در این حوزه است که ما ورود پیدا نکردیم. عزیز مخالف فرمودند که ما زیرساختش را نداریم، ما تا موقعی که قانونی نداشته باشیم و الزامی به ارتباط الکترونیکی با دیگر کشورها در حوزه تجاری نداشته باشیم طبیعتاً زیرساختش را هم ایجاد نمیکنیم. وقتی قانون و الزام باشد ما مجبوریم این زیرساخت را ایجاد بکنیم که در موافقتنامه همه قید شده، حتی کشورهای فقیر. ما که در حوزههای I.T غنی هستیم، کشورهای فقیر هم تدبیری شده که دیگر کشورها کمکشان بکنند.
در بحث صحتسنجی اسناد بسیار مهم است. خیلی از مشکلات تجار ما اسناد تقلبی است که به آنها داده میشود و بعداً در گمرک، سازمان مالیاتی و دیگر جاها با مشکل مواجه میشود. این صحتسنجی را به صددرصد میرساند. مبارزه مؤثر با قاچاق کالا و ارز از طریق جعل اسناد تجارت خارجی است که به این وسیله ما جلوگیری از مبارزه با قاچاق خواهیم کرد و استحکامبخشی روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است.
شبهه دیگری شده بود که حق شرط یا حفظ شرط در اینجا نشده، در بند (7) ماده (17) این قید شده، همچنین در مواد (18)، (19) و (20) اگر دوستان مطالعه کرده باشند حقوق بسیاری برای اشخاصی که عضو میشوند دیده شده، یعنی اگر این موافقتنامه عوض بخواهد بشود باید با دوسوم آراء عضو عوض بشود، به سازمان ملل باید اعلام بشود، دبیرکل سازمان ملل باید به کشورهای پذیرنده اعلام بکنند، اگر مورد پذیرش آنها واقع شد آن موقع اجرایی و عملیاتی خواهند کرد، این حق شرطی است که برای ما و کشورهای عضو دیده شده، این است که خواهش میکنیم در جهت تسریع در امر تجارت انشاءالله آراء خوبی به این لایحه بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، برای رأیگیری قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه
مادهواحده ـ موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه مشتمل بر یک مقدمه و (25) ماده به شرح پیوست، تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره 1 ـ هرگونه اصلاح موافقتنامه موضوع ماده (20) و اجرای ماده (12) و بند (6) ماده (11) موافقتنامه درخصوص جمهوری اسلامی ایران، رعایت اصول (77) و (125) قانون اساسی الزامی است.
تبصره 2 ـ در اجرای ماده (17) موافقتنامه درخصوص جمهوری اسلامی ایران، رعایت اصل (139) قانون اساسی الزامی است.
تبصره 3 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است تبادل اطلاعات تجاری با خارج از کشور را از طریق سامانه نرمافزار جامع یکپارچهسازی و نظارت بر فرآیند تجارت (سامانه جامع تجارت) موضوع بند «الف» ماده (6) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ساماندهی، مدیریت و نظارت کرده و گزارش آن را به کمیسیونهای «امنیت ملی و سیاست خارجی» و «اقتصادی» مجلس شورای اسلامی ارائه نماید. کلیه دستگاههای اجرایی مرتبط با تجارت خارجی کشور موظفند صرفاً از طریق سامانه مذکور نسبت به تبادل اطلاعات با خارج از کشور اقدام نمایند.

مسعود پزشکیان
حضار 192 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
اعلام وصولها را اعلام بفرمایید.
7
اعلام وصول (2) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
طرح تشکیل هیأت هماهنگی و نظارت بر زندانها.
ـ طرح الزام به رعایت حق بر اشتغال و آموزش برابر برای همه ایرانیان به این وسیله اعلام وصول میشود.
8
ناطقان جلسه آقایان: محسن کوهکنریزی، محمداسماعیل سعیدی، سیدحسین نقویحسینی، شادمهر کاظمزاده و محمدرضا بادامچی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان نوبت عصر جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محسن کوهکنریزی نماینده محترم لنجان.
ـ آقای محمداسماعیل سعیدی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره.
ـ آقای محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان دعوت میکنیم، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمهالله و برکاته
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز شاید مطالبات حوزه انتخابیه میطلبید که به مشکلات حوزه بپردازم، اما هرچه بررسی کردم دیدم مشکلات حوزه انتخابیه ریشه در یک سری مشکلات کلانی دارد که ناگزیر هستیم به آنها بپردازیم. نظام جمهوری اسلامی دارای دو بال است؛ بال اسلامیت و بال جمهوریت. در (40) سالی که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد، بال اسلامیت نظام به خوبی عمل کرده، آنچه امروز نظام کارآمدی خودش را نشان داده از این ناحیه است، اما بال جمهوریت چطور؟ آنچه که انتخاب است و مردم انتخاب میکنند و امان از انتخاب بد، نتیجه آن ناکارآمدی است. حدود یک ماه قبل در یک نطق دو دقیقهای اشاره کردم که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با دولتهای مختلفی توفیق داشتم در این خانه ملت بوده و کار کردم و دولتی را به ناکاربلدی و ناکارآمدی دولت آقای روحانی سراغ ندارم.
آقای رئیسجمهور در همان روز در جایی سخنرانی میفرمودند، فرمودند کسانی که نظام و دولت را به ناکارآمدی متهم میکنند در زمین دشمن بازی میکنند، بنده هم معتقد هستم اگر کسی نظام را به ناکارآمدی متهم بکند حتماً در زمین دشمن بازی میکند. اما جناب آقای رئیسجمهور! دولت را مترادف نظام تلقی نکنید، دولت نتیجه انتخاب مردم است، ما اصل را بر این قرار دادیم کسانی که تراز خودشان را در حد ریاست جمهوری میبینند و داوطلب برای این پست میشوند و در زمان تبلیغات با ظرفیت همین قانون اساسی که حتماً مطالعه کردند وارد صحنه میشوند و برای حل مشکلات کلید ارائه میدهند، نباید چند سال اول کار را فقط و فقط به بستن دولت قبلی به توپ انتقاد اکتفا کنند. این چیز خوبی نیست، البته متأسفانه در کشور نهادینه شد و از نیمه دولت دوم هم به فرافکنی بپردازند.
آقای رئیسجمهور! شما مسئول هستید، اگر بنده میگویم دولت شما دولت ناکارآمد است دلیل دارم، (500) هزار تن ذرت آلوده را وارد کشور میکنید، این یک چیز محرزی است، رئیس کمیسیون کشاورزی اینجا هستند، این اتفاق میافتد، در فضای مجازی پخش میشود، دولت کارآمد با این میآید برخورد میکند، سکوت میکنند. دولت کارآمد برای منتخبین مردم احترام قائل است.
آقای روحانی! مجمع نمایندگان استان اصفهان نزدیک به (20) نفر هستند، در این مدت نزدیک به (10) بار از شما تقاضای ملاقات کردند ملاقات ندادید. مگر چه میخواهند بگویند؟ میخواهند بیایند بگویند آقای رئیسجمهور! زیرمجموعهها، قوانین بالادستی را مراعات نمیکنند، به داد برسید.
آقای روحانی! من نماینده که چهار سال باید برای تغییر واریانت یک قطار شهری بدوم و بعد از چهار سال لاکپشتیوار (20) درصد کار انجام بشود آیا حق ندارم بگویم این دولت ناکارآمد است؟
من صحبتهای امروز شما را در یزد شنیدم، چرا فرافکنی میکنید؟ اگر هر سه قوه با هم هستیم الان که قوه قضائیه عزمش را جزم کرده در کنار قوه قضائیه قرار بگیرید و کمک بکنید. اینکه شما میگویید (2) میلیارد در آمریکا نتیجه چه بود؟ نتیجه یک تصمیم مدیریتی دولت قبل بود، یا به غلط تشخیص داد و یا درست تشخیص داد که اوراقی را که خریده زمان فروشش نیست و بعد این اتفاق افتاد. در همین مجرا شما هم تصمیم مدیریتی گرفتید و بیش از (20) میلیارد دلار را (4200) در اختیار قرار دادید. دولتی ناکارآمد است که وقتی برای ارز این کشور میخواهد تصمیم بگیرد نداند ذخایر ارزی چقدر است، مطالعه نکند که در (40) سال بعد از انقلاب در چه مقاطعی وقتی عطش برای گرفتن ارز رفته چطور آن را کنترل کردند. میدانستید چقدر ارز دارید، میدانستید چقدر نقدینگی در دست مردم است، سوابق را میدانستید که در چند مقطع پس از پیروزی انقلاب این نقدینگی سراغ ارز رفت. این هم یک تصمیم مدیریتی است، دستگاه قضائی وارد بشود؟
ما همین اندازه به دستگاه قضائی کمک کنیم که اگر دستگاه قضائی سراغ نزدیکان ما، برادر و خواهرزاده و برادرزادهها آمد بیطرفی خودمان را حفظ کنیم و بگوییم رسیدگی بکن. ما انتظار نداریم، این چه مشکلی است که در همه ادوار رؤسای جمهور وقتی که به دو سال آخر دوره دومشان میافتد به اپوزیسیون نظام تبدیل میشوند. حرفهای امروز آقای رئیسجمهور را در یزد گوش بدهید، ببینید اینها طریقه اداره کردن مملکت است؟ آن هم در سالی که شما در دوم اسفند انتخابات دارید و همه شما میگویید باید دست به دست همدیگر بدهیم جو را آرام و مردم را امیدوار بکنیم و به مردم امید بدهیم برای اینکه پای صندوقهای رأی حضور پیدا بکنند و یک مجلس مقتدری از رأی مردم بیرون بیاید، این نحوه اداره است؟
با عرض معذرت باید بگویم گاهی اوقات حرفهایی زده میشود که این حرفها در تراز ریاست جمهوری نیست، به هیچ عنوان نیست. آقای رئیسجمهور! از شما انتظار داریم در این مدتی که باقی مانده به مردم امید بدهید، امید دادن به مردم کار الهی است. به نوعی صحبت کردن که مردم را مأیوس کند کار شیطان است، این روش صحیح نیست. البته در آخر باید عرض کنم «آبادی میخانه ز ویرانی ماست».
برادران عزیز! اگر امروز مینالیم که (نایبرئیس ـ متشکرم) (500) هزار تن ذرت آلوده را وارد کردیم همین آقای وزیر در اینجا استیضاح میشود، تفاهم بینفراکسیونی انجام میشود با قدرت ورود پیدا بکنیم، اما برخورد سیاسی و جناحی باعث میشود روز استیضاح یک طرف یک بخش را زمین میگذارند و استیضاح میماند. «و صلی الله علی محمد و آل محمد»

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از دومین ناطق جناب آقای محمداسماعیل سعیدی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد اسماعیل سعیدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام بر پیامبر عظیمالشأن اسلام، پیامآور وحدت حضرت ختمیمرتبت محمدبن عبدالله (صلوات الله و سلامه علیه) و با تبریک هفته وحدت و ایام ولادت حضرت نبی اکرم و با عرض تسلیت مصیبت وارده جهت زلزله به عزیزانمان در روستای ورنکش و سایر روستاهای شهرستانهای میانه و سراب در آذربایجانشرقی. امیدواریم مسئولین، ریاست محترم جمهور و وزیر محترم کشور به سخنان دردمندانه برادر عزیزمان جناب آقای دکتر فرمند نماینده محترم مردم شریف میانه که به شدت در این رابطه گلایه کردند و از وضعیت زلزلهزدگان گزارشی ارائه فرمودند توجه جدی نموده و با حضور در آذربایجان به آلام آنان مرهمی بگذارند.
در هفته وحدت توجه به یک نکته ضروری است و آن حفظ وحدت و پرهیز از هرگونه حرکت و سخن تفرقهآمیز. آمریکا و رژیم صهیونیستی و همپیمانان آنان به دنبال تأمین امنیت رژیم غاصب در منطقه و حفظ منافع نامشروع خودشان با شعلهور کردن آتش تفرقه در بین مسلمانان هستند. فلذا در داخل کشور در شرایطی که آمریکا از تمامی ابزارها به خصوص تحریکات مذهبی و قومی و تلاش در جهت دوقطبی نمودن جامعه استفاده میکند صفوف بهم فشرده ملت، وحدت و همدلی بیش از گذشته تقویت شده و از هرگونه حرکت اختلافی جلوگیری شود. در شرایط فعلی هرگونه اقدام و حرکات تفرقهافکنانه و بازی در زمین دشمن، آب به آسیاب دشمنان نظام و مردم ریختن است و برخلاف منافع ملی بوده و مردم از آن بیزار هستند.
نیاز است نکتهای را متذکر شوم، آذربایجان در طول قرون گذشته همیشه پرچمدار وحدت ملی و تمامیت ارضی ایران بوده و حتی شکلگیری ساختار سیاسی مجدد به نام ایران بعد از چندین قرن حکومتهای نامشروع اموی، عباسی و ملوکالطوایفی توسط یکی از دلاوران خطه آذربایجان به نام شاهاسماعیل از تبریز شروع و به یک حاکمیت و ساختار سیاسی قوی تبدیل گردید. در دوران مشروطه نقش آذربایجان و تبریز در انقلاب مشروطیت و حفظ آن حتی به قیمت جان بسیاری از مردان و زنان در تبریز و همچنین تحولات مربوط به دو جنگ جهانی اول و دوم که منجر به اشغال قسمتهایی از سرزمینهای عزیزمان توسط قوای روس و انگلیس گردید و خطر تجزیه شمالغرب ایران توسط عناصر وابسته به شوروی سابق کاملاً مشهود بود این مردم غیرتمند آذربایجان و تبریز بودند که با جانفشانی و تقدیم شهدای بنام، تجزیهطلبان و فرقه دموکرات را جمع کرده و به زبالهدان تاریخ ریختند.
در اوایل انقلاب نیز جریانات مشکوک با استفاده از موقعیت ممتاز آذربایجان و نقش آن در انقلاب اسلامی میخواستند آذربایجان را تبدیل به عرصه فتنه جدیدی بکنند که باز هم همین مردم بودند که به قول حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) پاسخ وحدتشکنان و فتنهگران را به خوبی داده و این حرکت خطرناک را به کلی از صحنه سیاسی حذف و ترک کردند. از دیدگاه مردم آذربایجان هرگونه شعار و حرکت تجزیهطلبانه محکوم و شعار محوری آنان در طول (40) سال گذشته این بود.
آذربایجان او یاخدی انقلابا دا یاخدی
آذربایجان آیریلماز
دشمن مرامه چاتماز
آذربایجان جانباز
خامنهای دن آیریلماز
آذربایجان جانباز
خمینی دن آیریلماز
برخی حرکتهای تعدادی از افراد در اماکن ورزشی ناشی از تحریکات جریانات معاند از خارج کشور و بیتوجهی مسئولین و اعمال برخی از افراد و مسئولین است و متأسفانه تبعیضها هم همراهی کرده که باید اصلاح و رسیدگی شود. از همین فرصت استفاده کرده و از وزیر محترم ورزش و جوانان میخواهم نسبت به این مسأله اهمیت داده و با حضور در کمیسیون، گزارش بدهند که چرا جلوی اینگونه اتفاقات و مشابه آن گرفته نمیشود و به صورت ریشهای به علاج آن پرداخت نمیگردد؟ خاطرتان باشد در سال گذشته در کمیسیون بنده به جنابعالی عرض کردم که احتمال بروز این مسائل در صورت عدم تدبیر اساسی وجود دارد، ولی متأسفانه توجهی نشد. مبارزه با فساد و کوتاه کردن دست مفسدان اقتصادی، حرکتی است که خوشبختانه توسط ریاست محترم قوه قضائیه به خوبی دارد پیگیری میشود و این باعث شده صدای برخیها بلند شده و گاهی با کنایه و گاهی به صورت مستقیم صحبت از برخورد با ریشه سخن بگویند و طوری وانمود کنند که این برخوردها برخورد با شاخ و برگ بوده و ریشهها فراموش شده. اما مردم به این حرکت انقلابی قوه قضائیه امیدوار شدند و حمایت میکنند.
پرونده دانهدرشتها در دستور کار قرار گرفته، افرادی که میلیونها دلار ارز با ثبت سفارشهای صوری و با همکاری برخی مسئولین برای واردات مواد اولیه و کالا ثبت سفارش کرده بودند، الان دستگیر و دادگاه در حال رسیدگی به پروندهشان است. اگر مسئولین ردهبالا برای مردم سخن از غارت بیتالمال میکنند باید گزارش آن را به صورت مستند و شفاف هم به مردم و هم به قوه قضائیه بدهند. صحبت کردن کافی نیست، افکار عمومی را مشوّش کردن در شرایط فعلی به مصلحت مملکت نیست و مشکلی را حل نخواهد کرد. آقای رئیسجمهور! شما بر طبق وظیفه قانونی خود هرگونه تخلفی را که دیدهاید، گزارش نمایید.
جناب آقای رئیسجمهور! این چندمین بار است که بنده پیشنهاد میکنم و تذکر میدهم که برای حل مشکل تولید و رفع موانع آن این تمرکز اختیارات را در تهران به استانها تفویض کنید. اگر به مدیران استانی و استانداران اعتماد دارید، تفویض اختیار کنید تا این مهم اتفاق نیفتد، قطعاً مشکلات برطرف نخواهد شد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای سیدحسین نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به شهدا و جانبازان، امام شهیدان و درود و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری، هفته وحدت را به همه مسلمانان جهان تبریک عرض میکنم. همکاران محترم و ملت بزرگ ایران! چهره ریاکارانه، سلطهگرایانه و جنایتکارانه آمریکا در رأس استکبار جهانی امروزه بر کسی پوشیده نیست. ملت ایران انواع و اقسام توطئهها، جنایات، دخالتها، خیانتها، نفوذها و کودتاها و اقدامات خصمانه آمریکا از جمله تحریمهای ظالمانه و عهدشکنانه مکرر آمریکاییها در حق خود را هرگز فراموش نخواهند کرد.
آمریکایی که با بیشرمی تمام از چپاول و غارت نفت و سایر سرمایههای کشورهای اسلامی سخن میگوید نه قابل اعتماد است و نه لایق مذاکره و در عجب هستم که برخی همچنان بر طبل مذاکره میکوبند. در چنین شرایطی کدام وجدان بیدار و انسان آگاه و آزاده و ایرانی غیرتمند راضی به مذاکره با آمریکا میشود که نتیجهای جز ذلت و خواری ملت ایران نخواهد بود. آمریکا با برجام یا بدون برجام در حال افول و فروپاشی است و اگر توانایی دارد، خود را نجات دهد.
همکاران گرامی و ملت بزرگ ایران! مقاومت سازنده و اقتصاد مقاومتی و تکیه بر سرمایهها و ظرفیتهای خودی و داخلی تنها راه عزت و اقتدار ملت ایران در مقابله با آمریکا است و دولت و مجلس و قوه قضائیه و همه نهادها و دستگاهها با تمام قوا با پیروی از منویات مقام معظم رهبری مقاومت قهرمانانه را در دستور کار خود قرار دهند.
آقای رئیسجمهور! شما در یزد اشاره کردید که اقتصاد مقاومتی و مقاومت به مذاکره ختم میشود، این غلط است، این اشتباه نادرستی است. مقاومت ملت ایران به پیروزی ملت ایران و عدم مذاکره با آمریکا ختم خواهد شد، برای مردم اشتباه تحلیل نکنید. در این مسیر، مبارزه با مفاسد اقتصادی نقش مهمی را ایفا میکند و لازم است از اقدامات اعتمادساز و امیدبخش حضرت آیتالله رئیسی و همکاران ایشان در قوه قضائیه تقدیر و تشکر کنم.
آقای رئیسجمهور باز امروز در یزد این اقدام اعتمادساز را اشتباه تحلیل کرد و گفت با کشاندن چند نفر به دادگاه، مبارزه با مفاسد اقتصادی نیست. آقای رئیسجمهور! مفاسد اقتصادی در دستگاههای جنابعالی اتفاق میافتد. شش سال است مبارزه میکردید، کشاندن افراد به دادگاه، مبارزه اقتصادی نیست؟ جنابعالی مبارزه با مفاسد کنید. از برادر خودتان شروع کنید. آقای رئیسجمهور! حقآبه سال 96 به نحوی که (70) هزار تومان بود امروز (280) هزار تومان به کشاورزان فروخته میشود. کود شیمیایی (30) هزار تومانی امروز (62) هزار تومان به کشاورزان فروخته میشود. سم کشاورزی لیتری (30) هزار تومان در سال 97 به لیتری (105) هزار تومان به کشاورزان فروخته میشود. بذر ذرت کیلویی (10) هزار تومان در سال 97 به کیلویی (28) هزار تومان به کشاورزان فروخته میشود. بذر گندم، هزینه تراکتور، هزینه برق موتورهای آب کشاورزی و سایر نهادههای کشاورزی و نهادههای دامی امروز چندین برابر شده. آقای رئیسجمهور و آقای وزیر جهادکشاورزی! هزینههای کشاورزان و دامپروران (200) الی (300) برابر افزایش پیدا کرده. شما سخن از اقتصاد مقاومتی میگویید؟ چگونه با افزایش (30) درصدی قیمت خرید محصولات کشاورزی به رونق تولید میتوانیم فکر کنیم؟
آقای رئیسجمهور! شما کجای راههای کشور هستید؟ امروز راههای کشور موجب قتل عام مردم میشود، بیش از بسیاری از مرگ و میرها امروز مردم ما در شهرهای تکتک شهرستانها و استانهای این کشور قتل عام میشوند. همه نمایندگان محترم از این کشتارهای خیابانی و جادهای نگران هستند و تذکر میدهند. کجای اصلاح این راهها هستید؟
دولت محترم، همکاران عزیز! از این تریبون مقدس امروز فریاد مظلومیت بازنشستگان لشکری و کشوری و تحت پوشش تأمیناجتماعی را به گوش شما میرسانم. بازنشستگانی که هرکدام با بیش از (30) سال کار خالصانه و صادقانه در سنگرهای مختلف به این ملت و کشور خدمت کردند، بازنشستگان مظلومی که اغلب آنها در دوران دفاع مقدس به عنوان رزمنده یا فرمانده برای عزت و سربلندی این ملت و کشور جانفشانی کردند. بیادعا برای رونق تولید، ارتقای علم، فرهنگ و دانش فرزندان این کشور تلاش کردند. امروز گرفتار اجارهخانه، بیکاری فرزندان تحصیلکرده، دختر و پسر بیکار مجرد، تأمین جهیزیه فرزندان عقد کرده، انواع بیماریهای دوران کهولت و خانهنشینی هستند. چرا دولت اراده لازم برای اجرای قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان را ندارد؟ اگر به فریاد بازنشستگان نرسید چگونه میتوانید به شاغلین امید به آینده بدهید؟
آقای رئیسجمهور! چرا قانون همسانسازی بازنشستگان اجرا نمیشود؟ آقای رئیسجمهور! بارها حضرتعالی، معاون محترم جنابعالی، وزرای سابق آموزش و پرورش، از جمله وزیر فعلی آموزش و پرورش به طور مکرر در مورد رتبهبندی فرهنگیان سخن گفتید، تاریخ اجرا دادید، ولی اجرا نشد. چرا چیزی را که اعلام میکنید اجرا نمیکنید؟ آقای رئیسجمهور! وضعیت بیمارستانها و حوزه بهداشت و درمان کشور خوب نیست. روز جمعه یک معلم به من مراجعه کرد، در مورد بخیه پیشانی دختر خودش که (10) سانت شکافته شده بود اشاره کرد و گفت بیمارستانهای ورامین، قرچک، پیشوا و چندین بیمارستان شهر تهران را از ساعت (12) شب تا (5/2) نصف شب دوندگی کردم یک پزشک متخصص در این بیمارستانها برای بخیه کردن یک بخیه ساده (10) سانتی پیدا نشد.
آقای رئیسجمهور! ارتقای احترام پاسپورت ایرانی، ارتقای ارزش پول ملی، توانمندسازی مردم در حدی که نیاز به یارانه نباشد پیشکش جنابعالی و دولت جنابعالی باشد. جلوی افزایش لجامگسیخته قیمتها در بازار، آشفتگی در قیمتگذاری کالاها را بگیرید. مردم دچار مشکلات جدی هستند، قیمتها را تثبیت کنید، قیمتهای سرسامآور مسکن و اجاره مسکن را کنترل کنید. مردم نمیتوانند زندگی خود را اداره کنند، هشتشان به نهشان گرو است. آقای رئیسجمهور! برای اشتغال دختران و پسران تحصیلکرده فکری کنید. در هر خانواده چندین دختر و پسر تحصیلکرده با لیسانس، فوقلیسانس و دکتری با تخصصهای بالا بیکار هستند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای شادمهر کاظمزاده نماینده محترم دهلران، درهشهر و آبدانان و بدره دعوت میکنیم، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه نمایندگان و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب دارم. امروز نمیخواهم صرفاً از کمبودها و مشکلات حوزه انتخابیهام بگویم که بارها گفتهام و این گلهمندی تاریخی است که علیرغم اینکه حوزه انتخابیهام دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره از مزیتهای اقتصادی آب، خاک، نفت، گاز و فرصتهای بینظیر مرز و مزیتهای دیگر برخوردار است، ولی آنچنان که بایسته و شایسته است به سرانجام نرسیدند. اما تأکید و توصیه مقام معظم رهبری در بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی را یادآوری مینمایم که میفرمایند «علاج مسأله تحریم همین اقتصاد مقاومتی است و تکیه عمده اقتصاد مقاومتی روی مردم و روی تولید داخلی است».
در همین راستا استفاده از ظرفیتهای داخلی در فعال نمودن بخشی از مزیتهای اقتصادی حوزه انتخابیه دهلران، درهشهر، بدره و آبدانان که در حال اجرا است از جناب آقای زنگنه وزیر محترم نفت و هیأت محترم دولت به خاطر همکاریهای لازم در پاسخ به پیگیریهای اینجانب در فعال نمودن و سرمایهگذاریهای مهم همچون N.G.L (3100) دهلران، پتروشیمی دهلران، سرمایهگذاری (1) میلیارد و (17) میلیون دلاری در میدان نفتی آبان و پایدار غرب. سرمایهگذاری (1200) میلیارد تومانی در میدان نفتی دانان، همچنین سرمایهگذاری (152) میلیون یورویی در احداث ایستگاه تقویت فشار خطوط انتقال گاز تشکر میکنم و همچنین انتظار میرود که حال که پیگیریها و مساعدتهای لازم درخصوص موافقت اولیه با تأمین خوراک پتروشیمی درهشهر به عمل آمده است و همچنین سرمایهگذار توانمند، شرکت ماهتاب نیز پای کار میباشد، وزارت نفت همکاری لازم را به منظور شروع فعالیت پتروشیمی درهشهر تحت عنوان پتروماهتاب سیمره به عمل آورند و در گازرسانی به بخشهای محروم میمه، زرینآباد و دشتعباس تسریع لازم را به عمل آورند. همچنین پالایشگاه (90) هزار بشکهای دهلران منتظر اقدامات اقتصاد مقاومتی است.
اما در بخش راههای ارتباطی گرچه به دنبال پیگیریها اقدامات اولیه امیدوارکنندهای در چند سال اخیر همچون شروع احداث باند دوم جاده دهلران به اندیمشک، شروع احداث باند دوم جاده درهشهر پلدختر، شروع احداث باند دوم جاده درهشهر به بدره، اتمام مطالعات به منظور احداث آزادراه پل زال به چیلات دهلران و اتمام حفاری تونل طویل کویرکوه و أخذ ردیف ملی برای راههای بدره به میمه، دهلران به مورموری، آبدانان به میمه، بدره به لومار صورت گرفته است، اما به علت عدم سرمایهگذاری تاریخی در راههای جنوب استان ایلام و عدم شروع در بخشی از پروژهها جای نگرانی دارد و میطلبد ضمن تسریع در اجرای پروژههای شروعشده در اجرای پروژههای دیگر مثل جاده چمسرخ به حاضرمیل، باند دوم دهلران به مهران، جاده مطالعهشده درهشهر به رومشکان لرستان، دولت و وزرات راه و شهرسازی اقدامات عاجل را به عمل آورند.
در بخش کشاورزی به عنوان یکی از مزیتهای بیبدیل اقتصادی حوزه انتخابیهام بهرهبرداری از فاز اول شبکههای آبیاری دشتعباس به وسعت (40) هزار هکتار جای تشکر دارد و مردم منتظر اجرای فاز دوم به میزان (10) هزار هکتار زمین کشاورزی میباشند، اما ایستگاههای پمپاژ تأمین آب کشاورزی زمینهای کشاورزی که نقش مهمی در سکونت ایستگاههای جمعیتی دارند مثل پمپاژ شهرک ولیعصر بدره، زید و تلخاب و زرانگوش بدره، گلگلاب بدره، دشت خالصه درهشهر به وسعت (4000) هکتار، سد ورگر آبدانان به وسعت (1500) هکتار منتظر اعتبار و اقدامات وزارت جهادکشاورزی هستند. مرز چیلات دهلران به عنوان یک فرصت استثنائی برای کشور علیرغم مصوب شدن در هیأت دولت به عنوان مرز مجاز گمرکی هنوز مرز رسمی و عبور و مرور معین نشده و عدم استفاده از این مرز در مراودات اقتصادی و تعاملات اجتماعی عین بیتدبیری است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب و احترام به ملت رشید ایران و به ویژه مردم شریف حوزه انتخابیهام تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن هفته وحدت و میلاد پیامبر اعظم و تسلیت به خانوادههای مصیبتدیده زلزله اخیر آذربایجانشرقی.
همکاران محترم! موضوع حکمرانی خوب نه فقط به عنوان یک آرمان، که باید راهکار ما برای امروز باشد. پشتوانه این مهم ظرفیتهای قانون اساسی و تجربه چهار دهه اجرایی کشور است. ما حتماً باید بتوانیم کشور را بهتر از وضعیت کنونی اداره کنیم.
1 ـ از آغاز سال گذشته و با شتاب گرفتن روند فزاینده نرخ تورم به میزان (40) درصد و برای اقلام خوراکی و دارویی به مقدار (60) درصد همواره در ردیف نخست افزایش قیمت قرار داشته و با وجود تصمیم دولت مبنی بر کنترل قیمت، اعطای ارز دولتی و در نظر گرفتن ممنوعیتهای صادراتی همچنان این روند متوقف نشده است و کار را برای مردم مشکل کرده است. تورم و رشد اقتصادی منفی تأثیر مخربی بر واحدهای تولیدی و خصوصاً خدمات آموزشی، بهداشتی و شهری داشته است و بسیاری از کسب و کارها را به سوی تعدیل نیرو و تعطیلی پیش برده است. ناوگان حمل و نقل عمومی هم از این مشکلات خسارت دیده است و مجموعه این معضلات موجب شکلگیری موج جدید بیکاران خواهد شد.
توجه به این نکته ضروری است که در شرایط رکودی و تورمی حمایت دولت از تولیدکنندگان مواد غذایی و مردم کاهش مییابد و احتمال میرود که ناامنی غذایی تشدید شود. پژوهشگران اجتماعی میگویند که افزایش (1) درصدی در نرخ بیکاری و تورم باعث افزایش (5/0) درصدی ناامنی غذایی میشود.
2 ـ بحران کمآبی و تغییر اقلیم کشور به دلیل خشکسالیهای مداوم و کاهش بارندگیها همچنان حیاتیترین مسأله امروز محیطزیستی پیش روی کشور است. براساس تصمیم هیأت وزیران کارگروه ملی سازگار با کمآبی تشکیل شده و وزیر نیرو موظف به تعیین چگونگی توزیع آب بین مصارف مختلف، تعیین الگوی کشت مناسب به هر منطقه و بهینهسازی الگوی مصرف آب شهروندان ایرانی شده است. اما این مهم تاکنون مورد غفلت مسئولین و رسانهها از جمله رسانه ملی قرار گرفته است. به نظر میرسد که باید گفتمان بهینهسازی مصرف آب هرچه سریعتر شکل بگیرد.
3 ـ در حالی که بسیاری از کشورهای پرجمعیت و کممساحتتر از ایران مشکل آلودگی هوا را حل کردهاند اما هنوز نتوانستهایم مدیریت و سیاستگذاری در چگونگی مواجهه با محیطزیست را تغییر بدهیم. متأسفانه در اکثر شهرهای کشور از جمله تهران بزرگ شاهد گسترش آلایندهها و افزایش ذرات معلق آسیبزای ناشی از سوخت ناقص موتوری هستیم و خصوصاً در تهران، شهر ری، اسلامشهر پسماندهای خانگی، بیمارستانی و پسآبهای تولیدی در کانونهای جمعیتی و شهری، مراکز دفن زبالهها و در کهریزک و چندین کانون تولید بوی تعفن و فاضلابهای جاری و آلوده در شهرهای واوان، رباطکریم، ری، مسیر فرودگاه امام، تصفیهخانههای منطقه پردیسان تهران و غیره همچنان سلامتی شهروندان را تهدید میکند.
4 ـ بررسی آمار بازار کار سهماهه بهار امسال نشان میدهد طی سه سال اخیر جمعیت فعال هر سال به طور متوسط (985) هزار نفر افزایش داشته، اما در بهار 98 نسبت به فصل مشابه سال قبل، جمعیت فعال (43) هزار نفر کاهشی بوده و این کاهش بیشتر در جمعیت فعال زنان مشاهده میشود.
به نظر میرسد کاهش جدی آمار جمعیت فعال به دلیل خروج افراد از بازار کار و دلسردی از یافتن شغل مناسب رخ داده است. علاوه بر آن میزان خروج جوانان به ویژه نخبگان از کشور نیز قابل تأمل است. همچنین مطالعه میزان اشتغال سهماهه تابستان 98 حاکی از آن است که از هر (10) نفر که در سن کار هستند چهار نفر شاغل و دارای درآمد و شش نفر بیکار هستند و بدون درآمد و نرخ بیکاری سنین (18) تا (35) سال در حدود بیش از (18) درصد است که باعث تأسف و نگرانی است. از مهمترین دغدغههای بازار کار کشور وضعیت فارغالتحصیلان و نداشتن زیرساختها و ظرفیت لازم برای جذب تحصیلکردههای دانشگاهی است. البته فراموش نکنیم یکی از عوامل بحران بازار کار ناشی از غفلت برنامهریزان و سیاستگذاران از گسترش مهارتآموزی جوانان است که مهمترین علت انباشت انبوهی از فارغالتحصیلان دانشگاهی در صف بیکاران کشور است.
در خاتمه عرض میکنم هدف از بیان درخواستهای مردم و تحلیل و برجسته کردن وضعیت اجتماعی کشور به هیچ عنوان تخریب دولت نیست، چرا؟ اینکه تخریب دولت برابر با تخریب نظام است و هم دولت و هم نظام، منتخب مردم هستند. شما نمایندگان مردم بهتر میدانید دولت وارث پریشانیهای گستردهای است که نه تنها این دولت، بلکه چندین دولت بعدی هم قادر به رفع این تخریبها و بیمبالاتیهای دولت قبلی نخواهد بود. (نایبرئیس ـ بقیه را به رسانهها بدهید) هنوز بعد از چندین سال از هزینهکرد فروش بیش از (700) میلیارد دلار نفت این ملت در جهت توسعه کشور گزارشی دریافت نشده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
نطق 5دقیقه ای
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولین دستگاههای اجرایی کشور
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به اتفاق سایر نمایندگان سیستان و بلوچستان به وزیر جهادکشاورزی درخصوص مقابله با هجوم مجدد ملخها در شهرهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان نیاز به اقدام عاجل دارد.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در جذب و استخدام پرستاران مورد نیاز بیمارستانهای جدید و درمانگاههای شبانهروزی استان آذربایجانغربی.
ـ آقایان: قاسم ساعدی (دشتآزادگان و هویزه) و سیدراضی نوری (شوش) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا با گذشت (45) روز از سال تحصیلی جاری خیلی از کلاسهای درس خوزستان و استانهای دیگر خالی از معلم میباشد و فرزندان مردم بلاتکلیف هستند.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر نیرو درخصوص علت بیتوجهی به ساماندهی طرح آبشوران کرمانشاه.
ـ آقای محمدرضا رضاییکوچی (جهرم) به وزیر کشور درخصوص علت حذف عنوان معاونت استانداری از حکم انتصاب فرمانداران ویژه برخلاف مصوبه هیأت وزیران.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا نسبت به استقرار ادارات در شهرهای جدید پرند و گلبهار وفق ماده (10) قانون شهرهای جدید دستور نمیدهید.
همچنین چرا نسبت به تکمیل پروژه مترو در شهر پرند و گلبهار مشهد دستور لازم صادر نمیکنید؟
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به اتفاق (11) نفر از نمایندگان به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه به چه دلیل فدراسیون فوتبال نسبت به برخورد با تیمها و بازیکنان و تماشاچیانی که تحرکات قومی و نژادپرستانه انجام میدهند اقدامی نمینماید؟
ـ آقای محمدنعیم امینیفرد (ایرانشهر، سرباز، دلگان، بخشهای بنت، فنوج، آشار، لاشار و آهوران) به اتفاق نمایندگان سیستان و بلوچستان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه مسئولیت آمار بالای تلفات جادهای در استان سیستان و بلوچستان که ناشی از شاخصهای پایین زیرساختهای ارتباطی است با چه کسی است؟
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه مسئولیت حوادث مکرر جانباختن دانشآموزان معصوم در تردد در مسیرهای دوردست که ناشی از فقدان فضاهای آموزشی مناسب و سرویسهای مطمئن جهت تردد دانشآموزان در مراکز و جنوب استان سیستان و بلوچستان است با چه کسی است.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت کوتاهی در تعیین تکلیف مدارک هویتی مردم کشور بالاخص در استانهای مرزی و به ویژه در استان سیستان و بلوچستان که مصوبات شورای عالی امنیت ملی به ریاست حضرتعالی بر این معضلات دامن زده است.
ـ آقای حسینعلی شهریاری (زاهدان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم شروع به تحصیل حدود (300) نفر از داوطلبان دانشگاه فرهنگیان سیستان و بلوچستان که سازمان سنجش اعلام قبولی کرده و مصاحبه شدهاند، ولی بلاتکلیف ماندهاند.
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در ابلاغ رفع ممنوعیت صادرات خوراک دام و طیور از کارخانجات طیور استان خراسانجنوبی که در مجاورت کشور افغانستان قرار دارند.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه متأسفانه در طی هفتههای اخیر چندین مورد تصادف در مسیر جاده نهبندان ـ سربیشه رخ داده که باعث فوت تعدادی از هموطنان به خصوص داغدار شدن اهالی روستای خانشرف است.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا نقاط حادثهخیز جادهای در استان سیستان و بلوچستان تعیین تکلیف نمیگردد.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به اتفاق نمایندگان سیستان و بلوچستان به وزیر راه و شهرسازی درخصوص رسیدگی فوری به جادههای استان سیستان و بلوچستان با توجه به تصادفات وحشتناک اخیر جنوب استان.
ـ آقای قاسم ساعدی (دشتآزادگان و هویزه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم تأمین معلم و خالی ماندن کلاسهای درس از معلمان، علت عدم تأمین کتب درسی بعضی پایههای درسی و علت عدم اجازه تشکیل کلاسهای کنکوری و فوقبرنامه در دبیرستانهای متوسطه دخترانه.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم و وزرای آموزش و پرورش و امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در اختصاص سرانه مدارس دولتی کل کشور.
به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در بهروز کردن وسایل مورد نیاز هنرستانهای کشور برای پیوند علم و صنعت.
ـ آقای قاسم میرزائینیکو (دماوند و فیروزکوه) به وزرای دادگستری و نفت درخصوص اینکه با توجه به صدور حکم بابک زنجانی و تأیید آن چرا یک سال است که این حکم اجرا نمیشود.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر کشور درخصوص اینکه لطفاً دستور فرمایید استاندار آذربایجانغربی درخصوص مستقل شدن هنگ مرزی چالدران تسریع گردد.
ـ آقای سیدحسن حسینیشاهرودی (شاهرود، میامی و بسطام) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در بیمه نمودن رانندگان تاکسی و حمل و نقل شهری و بینشهری.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم رسیدگی به اشتغال غیرمتوازن در سیستان و بلوچستان در مقایسه با نرخ اشتغال در کشور.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل عدم حمایت از گوجهکاران استان کردستان.
به وزیر کشور درخصوص علت عدم همکاری آن وزارتخانه در استان و شهرستان جهت حمایت از دانشگاه فنی ـ حرفهای چیست.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق سایر نمایندگان تهران به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت عدم برگزاری آزمون تکمیل ظرفیت پذیرش دانشجو در مقطع دکترای تخصصی غیرپزشکی.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم شروع طرح زارمرود و سد چهاردانگه در ساری.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم تعیین تکلیف مسکن مهر (2000) واحدی اهواز علیرغم تذکرات مکرر.
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا علیرغم تذکرات قبلی درخصوص پسماند شهرهای اهواز، کارون، باوی، حمیدیه اقدامی صورت نگرفته.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص رفع مشکلات مراکز اسقاط و اجرایی کردن مصوبات مجلس و دولت در جمعآوری خودروهای فرسوده و جلوگیری از بیکاری.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا علیرغم مکاتبات وزیر کشور درباره اهمیت و لزوم تشکیل شورای راهبردی جمعیت براساس پیگیریهای صورتگرفته و شواهد موجود در دو سال گذشته شورای راهبردی جمعیت در اغلب استانهای کشور برگزار نمیشود.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم صیانت کافی از سرمایههای مادی و معنوی حوزه مسئولیت با توجه به تأثیر گستردهای که در زندگی مردم و شرایط کشور خواهد داشت.
ـ آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه (5/1) میلیارد تومان ابلاغ اعتبار برای راههای مواصلاتی منتهی به اسدآباد شده است و پس از بازدید جنابعالی مقرر شد محل تردد کامیونهای بینشهری از حاشیه شهر اسدآباد آسفالت شود که به علت سوءمدیریت محقق نشده، راههای روستایی به طول (5/8) کیلومتر سه سال است پیگیری میشود.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم جلوگیری از استمرار ناداوریها و تصمیم فدراسیون فوتبال علیه تیم سپاهان اصفهان و برخورد قاطع با توهینکنندگان به این باشگاه پرافتخار.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت لغو بخشنامه وزارت بهداشت درخصوص افزایش بدون منطق هزینه آزاد نمودن مدارک کارشناسیارشد و دکتری.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به موضوع انتقال آب غیرقانونی از خزر به سمنان تأکید دارید.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تأخیر در تصویب و ابلاغ ساختار سازمانی راهآهن کرمانشاه.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت افزایش بیرویه قیمت خودرو و عدم نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت.
ـ آقای محمود شکری (طوالش، رضوانشهر و ماسال) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه پل شهر اسالم بیش از سه هفته است در اثر سیل شکسته و تردد کلاً قطع گردیده است.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه توقع ما این است که قانون در کشور اجرا شود، تقاضامندیم سریعتر دستور قانون حمایت از معلولان کشور صادر شود.
ـ آقای علی اسماعیلی (نور و محمودآباد) به وزیر نیرو درخصوص علت توقف طرح انتقال آب برای (16) هزار مشترک.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا کمربند شرقی محمودآباد (45) روز پس از افتتاح همچنان بسته است.
ـ آقای ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد، تیران و کرون) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم تعیین تکلیف مصوبه هشتاد و پنجمین ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در شورای پول و اعتبار.
ـ آقای محمد حسینی (تفرش، آشتیان و فراهان) به وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخصوص عدم انجام هیچ اقدامی در راستای اهداف آن وزارتخانه در شهرستان تفرش درخصوص طرح گردشگری و بومگردی و احیای شهر زیرزمینی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم اجرای جزء (6) بند «ط» تبصره (2) قانون بودجه سال 98 کل کشور.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا به قانون استخدام پیشدبستانیها و خریدخدمتیها و نهضتیها عمل نمیکنید.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه چرا در پرداخت یارانه سایتها و روزنامهها تبعیض قائل میشوید.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه با وجود تأکید حضرتعالی به تسریع در تکمیل بیمارستان فوقتخصصی تنکابن چرا روند ساخت آن کند است.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم و وزرای آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص ضرورت ارائه توضیح درخصوص علت عدم قرار دادن اسناد لانه جاسوسی در کتب درسی مدارس و دانشگاهها.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا دستور حضرتعالی درخصوص استثناء شدن باغات از تعدیل پروانه چاههای کشاورزی توسط مدیرکل امور آب استان اصفهان اجرا نمیشود.
ـ آقای عبداله رضیان (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص صدور دستور درخصوص تسریع در صدور کارت بازی چهار بازیکن تیم نساجی مازندران توسط فدراسیون فوتبال.
ـ آقای محمد خدابخشی (الیگودرز) به رئیسجمهور محترم درخصوص سوءمدیریت در وزارت جهادکشاورزی و نارضایتی مردم از عملکرد سازمان منابع طبیعی.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر کشور درخصوص اینکه لطفاً دستور دهید در اسرع وقت نسبت به جبران خسارت سیل دوازدهم آبانماه سال جاری در شهرهای گلوگاه و شرق مازندران اقدام شود.
ـ آقای حمیدرضا فولادگر (اصفهان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه کمیسیون تنظیم مقررات رادیویی درخصوص اپراتورهای بزرگ حوزه مخابرات و فناوری اطلاعات بخشنامه کمیسیون تنظیم مقررات انجام نشده است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر کشور درخصوص اینکه ضروری است با خودروهای شوتی که اقدام به حمل قاچاق کالا مینمایند برخورد قانونی و جدی نمایید.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به رئیسجمهور محترم درخصوص کاهش پروازهای بندرعباس ـ ابوموسی و بالعکس باعث نارضایتی مردم شده است.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور خرید و تحویل گرفتن شلتوک و برنج کشاورزان استان خوزستان.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به وزیر کشور درخصوص صدور دستور سریع جهت اقدام برای ارتقای شهرستانهای شرق اصفهان.
ـ آقای نورمحمد تربتینژاد (گرگان و آققلا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم جلوگیری از قاچاق چوبهای درختان جنگلی در برخی از جنگلهای کشور.
به وزیر کشور درخصوص لزوم تسریع در لایروبی رودخانهها، مدیریت آب سدها و بازسازی مناطق سیلزده شهرستان آققلا.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر نیرو درخصوص جابجایی دکلهای برق از داخل شهر زنجان.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به اتفاق نمایندگان سیستان و بلوچستان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا به وضعیت بحرانی آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان رسیدگی نمیشود.
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر کشور درخصوص تسریع در حل مشکلات فعالیت تیمهای ورزشی در باشگاه شهرداری اراک.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در پرداخت مطالبات یکساله آبداران روستایی.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه با توجه به اعتراضات مردمی مبنی بر کمبود برنج پاکستانی در بازار دستورات لازم را مبذول فرمایید.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه پیرو انعکاس مطالبه مردمی در سفر جنابعالی به بابل در رابطه با زمین اهدایی دونسر لطفاً جهت تحویل زمین به دانشگاه صنعت نوشیروانی بابل تسریع فرمایید.
ـ خانم زهرا سعیدیمبارکه (مبارکه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم رعایت عدالت در صدور مجوزهای صادرشده از سوی آن وزارتخانه.
ـ آقای محمد خدابخشی (الیگودرز) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در راهاندازی درمانگاه فرهنگیان الیگودرز.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم رسیدگی به رفع موانع ترافیکی محور ورامین، قرچک و پیشوا به تهران.
ـ آقای الهیار ملکشاهی (کوهدشت و رومشکان) به وزیر نیرو درخصوص اینکه علیرغم پیگیریها و مصوبات خسارات ناشی از سد سیمره به روستاهای رودبار کوهدشت به خصوص خسارات ساختمان و ابنیهها جبران نشده است.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان
تذکرات شفاهی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکرات شفاهی براساس نوبت قرعهکشیشده زمان دو دقیقهای خواهند داشت. از همکاران محترم درخواست داریم زمان را رعایت بفرمایند. آقایان: خالدی نماینده محترم لردگان و مسعودی نماینده محترم نیریز و استهبان که نیستند، آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم. من خدمت جناب آقای رئیسجمهور که قرار است فردا به استان کرمان بیایند خیرمقدم عرض میکنم، البته در این خصوص اخطار هم دارم. براساس بند (9) اصل سوم قانون اساسی که موضوع بحث مباحث مرتبط با تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه که در آنجا برای کشور مطرح شده چند نکته را عرض میکنم. آقای رئیسجمهور! انتظار ما این است که در سفر شما موضوعات اساسی استان مد نظر قرار بگیرد. اصلیترین موضوع استان ما بحث اتباع خارجی است، بیش از (10) درصد از جمعیت استان کرمان را امروز اتباع خارجی تشکیل داده و یک شرایط بسیار خاصی برای مردم ایجاد کرده. هیچ خبری از این مصوبات نه در سفر قبلی شما بود و نه در این سفر است. موضوع آب شرب مردم، آقای رئیسجمهور! امسال در شهر کرمان آب جیرهبندی بوده، انتظار ما این است که در برنامه کاری شما حل مشکل آب، عقد قرارداد آب شربی که از خلیجفارس همه کارهای آن انجام شده و وزیر دستور داده و شرکت طرف قرارداد همه کارها را انجام داده آب خلیج فارس (30) میلیون متر مکعب الان آماده عقد قرارداد است از امروز نهایی بشود. اما خبری از اینها نیست.
موضوع بحث ما وضعیت جادههای ما، راهآهن ما است. آقای رئیسجمهور! امروز شما در شهر یزد بودید، مردم استقبال کردند، وضعیت راهآهن یزد را با کرمان مقایسه کنید که مردم کرمان در یک شرایط سخت در این وضعیت راهآهنی که متوسط سرعتش (35) کیلومتر است تردد بکنند.
انتظار این بود که این مصوبات را عملیاتی کنید. جاده اصلی کرمان به خراسانجنوبی، شهداد به نهبندان هنوز از فروردینماه بسته است. آقای رئیس جلسه! اینها اخطار و تذکر ما است. جاده اصلی که باید دوبانده میشده، محور جاده کرمان، راور و دیهوک هنوز که هنوز مشکل اعتبارات آنها علیرغم همه پیگیریهایی که دادیم انجام نشده. انتظارمان این بود که این مصوبات در دستور کار قرار بگیرد.
مشکل مربوط به کشاورزان، وضعیت و مسائلی که امسال و سال گذشته ما در بحث بهبود محصولات کشاورزی داشتیم انتظار میرود که در این خصوص (رحیمی ـ متشکرم) اجازه بفرمایید من جمله آخرم را بگویم و عرضم را تمام کنم. موضوع بحث بعدی ما موضوع بحث تعرفهای است که در حوزه معادن... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید، نفر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای مسعودی نماینده محترم نیریز و استهبان بفرمایید.

اصغر مسعودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته وحدت و میلاد پیامبر رحمت مبارک باد. پیامبری که بر دستان پینهبسته کارگران بوسه میزد بر حرمت محرومان، تحقق عدالت اجتماعی، توسعه علم و دانش، رفع فقر و نداری، وحدت و نوعدوستی تأکید داشتند. وحدت مایه رحمت و تفرقه موجب عذاب است. تقابل سیاسی سران قوا به تحلیل و ضعف قوا منتهی میشود.
رئیسجمهور محترم! امروز دغدغه کارگران، کارمندان، معلمان و بازنشستگان گرانی و درد جوانان بیکاری است که کمر مردم را شکسته و مایه شرمساری و سستی بنیاد خانوادهها است. محرومانی که انقلاب کردند امروز زیر چرخ گرانی منقلب، مقلوب و مغموم میشوند. با وجود ظرفیتهای بزرگ کار و اشتغال، فقر و محرومیت و بیکاری گریبان مردم را گرفته، تحریم را به فرصت تبدیل کنید، گفتاردرمانی کافی است.
مدتی گفتار بیکردار کردی مرحمت
روزگاری هم به ما کردار بیگفتار ده
وزیر محترم نیرو! مشکل آب شرب (10) میلیون پایتختنشین تأمین میشود، چگونه برای حل مشکل آب شرب (10) خانوار روستایی که سالها از نعمت آب شرب محرومند از کمبود اعتبار دم میزنید و همزمان اختلاسهای میلیارد تومانی و میلیارد دلاری مطرح میشود؟ رهاسازی حقآبه بختگان گفتار بیکردار است. دو سال آب سد چشمه عاشق بدون انتقال تبخیر میشود. وزیر محترم کشاورزی! امروز محصول انار کشاورزان نیریزی با قیمت ناچیز به تاراج میرود.

علیرضا رحیمی
متشکرم، نفر بعد جناب آقای ابراهیمی نماینده محترم رامیان و آزادشهر هستند، بفرمایید.

علیرضا ابراهیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم به خانوادههای داغدار عرض تسلیت دارم و آرزوی شفاعت و سلامت برای حادثهدیدگان زلزله آذربایجان غیور دارم. هفته وحدت را به همه مسلمانان تبریک عرض میکنم، انشاءالله به برکت پیامبر رحمت، صلح و آرامش به جهان اسلام برگردد.
تذکر اول من به آقای رئیسجمهور؛ مردم امروز در گرفتاری معیشت سخت گرفتار و درگیر هستند. فقر در بین مردم و فساد مالی و رشوه در برخی از سطوح مدیریتی جامعه وجود دارد. آقای رئیسجمهور به فکر گرانی، فقر و فساد در جامعه باشید و مردم را از این وضعیتی که هست نجات بدهید، به ویژه به حوزه کشاورزان.
قیمت نهادههای کشاورزی سرسامآور شده، هر لیتر سم قیمتش (150) تا (200) هزار تومان و هر کیسه کود (200) الی (250) هزار تومان رسیده. هزینههای مصرفی برق چاههای کشاورزی افزایش پیدا کرده، سوخت برای چاهها پیدا نمیشود، قیمت محصولات هم که پایینتر از همیشه است. با این شرایط میخواهیم سفره کشاورزان رنگارنگ بشود که این کاری سخت و دشوار است.
تذکر به وزیر بهداشت؛ فکری به حال و روز نیروهای شرکتی، بهورزان و پرستاران کنید. طرح نظام ارجاع فقط به نفع پزشکان جامعه است. بهورزان با سختی کار زیاد روبهرو هستند و پرستارها هم با کلی مشکلات روبهرو هستند. پرستارهای استان گلستان یک سال حقوق عقبافتاده دارند، اضافهکار نگرفتند و پول مسکن و لباس دریافت نکردند. با این شرایط واقعاً وضعیت اسفناکی است، انشاءالله به این وضع رسیدگی بشود. تذکری هم دارم که حالا من این را از خود همکاران عزیز درخواست دارم یک طرحی را ما خواستار تعیین تکلیف برای معلمان مدارس سما و غیرانتفاعی هستیم. همه معلمان در مدارس سما و غیرانتفاعی معلمان باسواد و متعهد هستند. خواهان این هستیم که مجلس در جهت تعیین تکلیف اینها هرچه سریعتر اقدام کند.

علیرضا رحیمی
متشکرم، نفر بعد جناب آقای مرادی نماینده محترم مریوان بفرمایید. زمان را رعایت کنید به بقیه همکاران هم وقت خواهد رسید.

منصور مرادی
تذکرات شفاهی
متشکرم، نفر بعد جناب آقای مرادی نماینده محترم مریوان بفرمایید. زمان را رعایت کنید به بقیه همکاران هم وقت خواهد رسید.

علیرضا رحیمی
متشکرم، نفر بعد سرکار خانم اولادقباد نماینده محترم تهران هستند، بفرمایید.

فریده اولادقباد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران. وقوع زلزله و جان باختن شماری از هموطنانمان را به ملت شریف ایران اسلامی و به ویژه هموطنان عزیز در استان آذربایجانشرقی تسلیت عرض مینمایم و ضمن ابراز همدردی برای آسیبدیدگان و بازماندگان بهبودی، صبر و بردباری را مسئلت مینمایم. همچنین آغاز هفته وحدت، میلاد مسعود پیامبر مهر و رحمت را به همه مسلمین جهان به ویژه مردم عزیز کشورمان تبریک و تهنیت عرض مینمایم.
تذکر اول من خطاب به وزیر محترم آموزش و پرورش است. جهت عدم اجرای طرح رتبهبندی معلمان دلسوز و فرهیخته کشور که به رغم پیگیریهای مکرر و وعدههای اجرا از سوی مسئولین متأسفانه همچنان اقدامی صورت نگرفته، در صورتی که این یکی از مهمترین مصوبات برنامه ششم توسعه بوده.
مورد دوم درخصوص حذف دفتر امور زنان و تبدیل آن به پست مشاور زنان در وزارتخانه آموزش و پرورش است که مجدد علیرغم تذکرات همچنان بدون هیچ اقدامی به وضعیت سابق باقی مانده و امیدوارم آقای حاجیمیرزایی یک اهتمام ویژهای را در رابطه با احیای دفتر امور زنان داشته باشند. (رحیمی ـ متشکرم) اجازه بدهید در پایان از آقای رئیسجمهور هم این درخواست را داشته باشم که در ارسال لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت که چندی پیش از سوی قوه قضائیه به دولت تقدیم شده انشاءالله به مجلس شورای اسلامی بتوانند تسریع ببخشند، سپاسگزارم.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای کرمپور هستند، بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم، جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت! دلیل حذف پتروشیمی فراشبند که مصوبه هیأت دولت در سال 86 بوده چیست؟ چرا فاز دوم پالایشگاه فراشبند که دارای پیشرفت فیزیکی خوبی میباشد و دارای توجیه فنی و اقتصادی میباشد تعطیل شده است؟ چرا پتروشیمی الفین فیروزآباد بعد از (12) سال فقط بیش از (14) درصد پیشرفت فیزیکی دارد، دلیل عدم اجرای این پروژه مهم چیست؟ پاسخگوی وعدههای دروغین مسئولین به مردم فهیم و محروم فیروزآباد کیست؟
جناب آقایان: دکتر روحانی و دکتر اردکانیان! در اجرای عدالت و رفع تبعیض چرا برنامهای جهت تأمین آب شرب و کشاورزی بخش میمند از سد سلمان فارسی قیر و کارزین و سد تنگابه فیروزآباد همانند شهر جهرم انجام نمیشود؟ مگر مردم شریف میمند جزء مردم شریف ایران اسلامی نیست؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
بفرمایید، تا اذان چهار دقیقه وقت داریم.

حبیب الله دهمرده
متشکرم، آقای دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
متشکرم، وزیر محترم آموزش و پرورش! مطالبات فرهنگیان، حقالتدریسان، نهضتیها و پاداش پایانخدمت و رتبهبندی معلمان، اعمال مدرک مجدد فرهنگیان، دانشگاه فرهنگیان، خریدخدمتیها، کمبود سهمیه دانشگاه و تبعیض و کمبود سهمیه استخدامی است.
وزیر محترم نیرو! حقآبه رودخانه هیرمند، فاضلاب، تبخیر و رسوبگذاری، خشکیدن دریاچه هامون، ریزگردها، نیروگاه بادی میل نادر و مطالبی از این دست و هزینه تمدید پروانه چاهکها در سیستان و از آقای مهندس جانباز جهت بازدید از سیستان در این زمینه متشکرم.
وزرای محترم ورزش، ارشاد، نیرو، امور خارجه و صمت! به قولهای دادهشده در صحن اعتماد نمودم، امیدوارم آن اعتماد یکطرفه نباشد. آقای رئیسجمهور! تقسیم استان به عنوان یک ظرفیت سازمان عمران، کمبود پروازهای زابل، بسته شدن مرز، فیبر نوری، مالیات مضاعف، عدم پرداخت خسارت بیمه، فشار غیرقانونی بانکها، کاهش و قطع سوخت، ریزگردها، نبود بنگاه ریز و درشت، نبود زیرساختها از قبیل گاز، راهآهن، راه مناسب، بیکاری و گرانی، خشکسالی و...

علیرضا رحیمی
متشکرم، جناب آقای پژمانفر نماینده محترم مشهد بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
یک تذکری به آقای رئیسجمهور دارم. آقای روحانی! وظایف دولت را در مسأله حل مسائل گرانی، بیکاری و تورم که تمام خانوادههای کشور را آزرده کرده و رنج میدهد با دوقطبی کردن در موضوعات دیگر نمیشود حل کرد. شما از وظایفتان فرار نکنید. شما هرچه بگویید مردم از شما به عنوان رئیسجمهور کار، شغل، حل مسائل اقتصادی خودشان را میخواهند.
جناب آقای روحانی! یک نگاهی به مطالبات مردم که جلوی شما امروز گرفته شده بود اگر میکردید و چشمتان را مثل گذشته نمیبستید میدیدید مردم از شما چه میخواهند.
مردم از شما نسبت به سفرههای کوچکشدهشان سؤال دارند، مردم نسبت به مشکلات اقتصادیشان از شما سؤال دارند، مردم که چند تا فرزندشان تحصیلکرده است و بیکار است و در منزل است از شما سؤال دارند.
آقای روحانی! حاشیهها را رها کنید، به داد مردم برسید. معیشت، اقتصاد، ازدواج، شغل و نان شب جوانهای مردم مسأله است. واقعاً که ما باید چکار بکنیم؟ تا کی میخواهید بگویید دولت قبل؟ برفرض هم که دولت قبل مشکلاتی داشته، شما در آستانه اتمام هشت سال خودتان هستید. شما بگویید با سفره مردم چکار کردید، مدام گفتید برجام و برجام، برجام برای مردم آب و نان شد و اقتصاد مردم را حل کردید؟
بس است، آقای روحانی! خواسته ملت ما این است که اختلاسگران بیتالمال و دزدان بیتالمال را باید بگیرند و برخورد جدی بشود، هرکس باشد، ولو برادر شما باشد، چرا با این کار شما اینطور برخورد میکنید، چرا مخالفت با برخورد با مفسدین میکنید؟ والله به خدا آدم خجالت میکشد که شما این حرفها را میزنید، در حالی که دو، سه بچه در خانه دارند که شغل و کار ندارند و آن پدری که در نظام هماهنگ حقوق بازنشسته شده و باید حقوقش را میدادند... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
متشکرم، اگر قرار باشد همینطور صحبت کنید به هیچکس وقت نمیرسد.

علیرضا رحیمی
متشکرم، جناب آقای کوسهغراوی بفرمایید.

شهرام کوسه غراوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک هفته وحدت و میلاد پیامبر رحمت به همه مسلمانان جهان و علیالخصوص مسلمانان ایران اسلامی. به مردم داغدار آذربایجان تسلیت میگویم. تذکر من به آقای حجتی است. بعد از سالها خشکسالی در استان گلستان به لطف الهی امسال سال پرآبی را داشتیم، ولی متأسفانه مشکلاتی برای کشاورزان زحمتکش ایجاد شده که کشت پاییزهشان حدود (650) هزار هکتار است و امسال نتوانستند کشت بکنند به علت نبود کود فسفات و پتاس از این نعمت بیبهره هستند. اگر اقدام سریع در تحویل کود نشود تأخیرش خسارت جبرانناپذیری را خواهد داشت.
همچنین تذکر من به آقای زنگنه است، تغییر ناگهانی دریافت سامانه سوخت و وضع دستورالعملهای دست و پاگیر باعث شده که گازوئیل در استان نباشد و کشاورزان از نعمت گازوئیل بیبهره باشند و این واقعاً قابل توجیه نیست، کشاورزانی که کشتشان عقب افتاده و متحمل هزینههای زیادی شدند. همچنین تذکر من به وزیر آموزش و پرورش است. نزدیک به شش سال است که از وعده دولت برای اجرای طرح رتبهبندی گذشته، سه سال از برنامه ششم توسعه گذشته، متأسفانه هیچ خبری از این موضوع نیست.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
متشکرم، پایان جلسه را اعلام میکنم، جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا دوشنبه بیستم آبانماه 1398 است. دستور جلسه ما ادامه دستور هفتگی خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنم.