1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 206 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هشتاد و سوم روز دوشنبه بیستم آبان ماه 1398 هجریشمسی مطابق با سیزدهم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح الحاق دو تبصره به بند «د» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمهالله علیه).
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان.
4 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح اساسنامه شرکت ملی گاز ایران طبق اصل (85) قانون اساسی.
5 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در مؤسسه بینالمللی تحلیل سامانههای کاربردی.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد آسیبشناسی، چالشها و راهکارهای رونق تولید در سال 1398.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در شرکت بینالمللی نقدینگی اسلامی.
8 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آییننامههای قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان.
9 ـ گزارش تکمیلی کمیسیون عمران در مورد سانحه ریلی مورخ 5/9/1395 در بلاک گرداب هفتخوان استان سمنان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حسن موحدی
(آیات 156 و 157 از سوره مبارکه «اعراف» توسط قاری محترم آقای حسن موحدی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اکْتُبْ لَنا فِی هذِهِ الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ إِنَّا هُدْنا إِلَیْکَ قالَ عَذابِی أُصِیبُ بِهِ مَنْ أَشاءُ وَ رَحْمَتِی وَسِعَتْ کُلَّ شَیْءٍ فَسَأَکْتُبُها لِلَّذِینَ یَتَّقُونَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ الَّذِینَ هُمْ بِآیاتِنا یُؤْمِنُونَ * الَّذِینَ یَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِیَّ الْأُمِّیَّ الَّذِی یَجِدُونَهُ مَکْتُوباً عِنْدَهُمْ فِی التَّوْراةِ وَ الْإِنْجِیلِ یَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهاهُمْ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ یُحِلُّ لَهُمُ الطَّیِّباتِ وَ یُحَرِّمُ عَلَیْهِمُ الْخَبائِثَ وَ یَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلالَ الَّتِی کانَتْ عَلَیْهِمْ فَالَّذِینَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِی أُنْزِلَ مَعَهُ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان جناب آقای حسن موحدی تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید. جزاک الله انشاءالله.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و برای ما در این دنیا نیکی مقرر فرما و در آخرت نیز، زیرا که ما به سوی تو بازگشتهایم. فرمود عذاب خود را به هرکس بخواهم میرسانم و رحمتم همه چیز را فرا گرفته است و به زودی آن را برای کسانی که پرهیزگاری میکنند و زکات میدهند و آنان که به آیات ما ایمان میآورند مقرر میدارم. همانان که از این فرستاده پیامبر درسنخوانده که نام او را نزد خود در تورات و انجیل نوشته مییابند، پیروی میکنند. همان پیامبری که آنان را به کار پسندیده فرمان میدهد و از کار ناپسند باز میدارد و برای آنان چیزهای پاکیزه را حلال و چیزهای ناپاک را برایشان حرام میگرداند و از دوش آنان قید و بندهایی را که بر ایشان بوده است برمیدارد. پس کسانی که به او ایمان آوردهاند و بزرگش داشتند و یاریاش کردهاند و نوری را که با او نازل شده است پیروی کردند آنان همان رستگارانند» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، داداشی نماینده محترم آستارا، دهقانیفیروزآبادی نماینده محترم تفت، عثمانی نماینده محترم بوکان، علوی نماینده محترم لامرد و ملکشاهی نماینده محترم کوهدشت.
3
رد طرح اصلاح بند «د» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را ادامه میدهیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح الحاق دو تبصره به بند «د» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است. من ضمن اینکه از سخنگوی محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی برای ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب آقای دکتر یوسفنژاد اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: کبیری، کاتب و حاجی و موافقین آقایان: مرادی، سالک و لاهوتی هستند.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک هفته وحدت و میلاد نبی اکرم محمد مصطفی (صلیالله علیهوآلهو سلم) محضر همه همکاران و ملت عزیز ایران.
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مجلس شورای اسلامی
طرح الحاق دو تبصره به بند «د» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به شماره چاپ (872) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 2/5/1397 با حضور کارشناسان دستگاههای ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن با اکثریت آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
طرح اصلاح جزء (7) بند «د» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه به این شکل اصلاح شده:
7 ـ درصورت إذن فرماندهی کل قوا عین همانچه که در برنامه آمده با رعایت بند (3) ماده (45) قانون خدمت وظیفه عمومی اصلاحی مصوب 22/8/1390:
ـ فرزندان رزمندگان با سابقه حضور در جبهه به ازای هرماه حضور از (12) روز کسر خدمت برخوردار میشوند.
ـ فرزندان آزادگان به ازای هر ماه اسارت از (12) روز کسرخدمت برخوردار میشوند.
ـ فرزندان جانبازان به ازاء هر درصد جانبازی از (12) روز کسر خدمت برخوردار میشوند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدتقی کبیری مخالف هستند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
ضمن عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران اسلامی، عنایت کنید! در بند «د» ماده (88) آنچه که در برنامه ششم مصوب شده این است که به ازای هر درصد جانبازی و یا هر ماه مدت حضور در جبهه و یا هر ماه سابقه آزادگی یک ماه کسر خدمت نظام وظیفه را ما مصوب کردیم. اولاً این را عنایت بکنید که این طرح و پیشنهاد و مصوبه خلاف برنامه است و دوسوم رأی میخواهد، از طرفی آنچه که هدف از تصویب این ماده بوده یک کمکی برای مجموعه خانواده آزادگان و رزمندگان و جانبازان عزیز بود و آنچه هم که مصوب شده به اعتقاد ما حداقل تشکر از زحمات جامعه ایثارگری بوده. آنچه که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی آمده درباره آن دو تبصره پیشنهاد داده حتی از (50) درصد هم پایینتر آورده، آنچه که در طرح بوده مجموعاً این بوده که به دلیل مشکلی که ستاد کل نیروهای مسلح داشته برای سالهای 97 و 98 یک کسری در حد (15) روز مطرح کرده که ستاد کل نیروهای مسلح بتواند آن مشکل کمبود را جبران بکند. اما همکاران عزیز دقت بکنید! آنچه که در کمیسیون امنیت تصویب شده این از (50) درصد آن چیزی که برای جامعه ایثارگران و فرزندان آنها مصوب شده بسیار اندک است، یعنی آنچه که ما در هدف از تصویب این ماده برای کمک به خانواده ایثارگرانی که زحمات متعددی را در دوران دفاع مقدس کشیدند داشتیم این حداقل امتیاز برای آنها بود. کسر کردن این مقدار، یعنی از یک ماه به (12) روز کسر کردن به نظر میرسد اجحاف باشد و لذا بنده مخالف این اصلاح هستم و به همان طرح و مصوبهای که قبلاً ما داشتیم برگردد، ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای احمد مرادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
هفته وحدت و میلاد باسعادت نبی اکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) را محضر همه مسلمانان عالم تبریک و تهنیت عرض میکنم و عرض سلام و ادب محضر ملت شریف ایران اسلامی دارم. موضوع و این طرحی که دو تبصره به قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران الحاق میشود و اینکه همه ما موظف هستیم توجه ویژهای را به ایثارگران عزیز، آزادگان و جانبازان داشته باشیم. مواردی که برادر عزیزم جناب آقای کبیری اشاره کردند، خوشبختانه ایشان مخالف نبودند و به نوعی موافق هستند که خدماتی را به این عزیزان بدهیم و قانون هم تصریح بکند و تأکید داشته باشد.
اگر در این پیشنهاد و این موضوعی که در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مطرح شده دقتی داشته باشیم باز تسهیلاتی است که قائل شدند به رزمندگان، ایثارگران و جانبازان ما و آزادگان عزیز و سرافراز بدهند. به همین لحاظ تأکید همه ما نمایندگان مجلس قطعاً بر این است که هر امکانات، تسهیلات و هر توجهی به این عزیزان باشد که بهترین سرمایه عمر خودشان را در خدمتگزاری به نظام مقدس جمهوری اسلامی گذاشتند و اینکه ما برای ارج نهادن و تقدیر و تشکر از زحمات این عزیزان بیاییم یک کاری را انجام بدهیم که یک؛ فرزندان رزمندگان با سابقه حضور در جبهه به ازای هرماه حضور (12) روز کسر خدمت داشته باشند و برای فرزندان آزادگان هم به ازای هر ماه اسارت باز (12) روز کسر خدمت و فرزندان جانبازان هم به ازای هر درصد جانبازی باز (12) روز کسر خدمت داشته باشیم. من فکر میکنم تصمیمی که کمیسیون امنیت گرفتند و امروز هم ما وظیفه داریم به رزمندگان عزیز و جانبازان و اسرا توجه بکنیم به نظر میآید تصمیم خوبی است و مورد نظر و موافقت همه نمایندگان عزیز و محترم قائل بشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای غلامرضا کاتب بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک آغاز هفته وحدت و ولادت نبی گرامی اسلام و امام جعفر صادق محضر تکتک همکاران عزیز و سربلند و ملت بزرگ ایران اسلامی.
ببینید! خواهش من از همکاران عزیز این است که ما چند سال گذشته آمدیم قانون برنامه ششم توسعه را تصویب کردیم و هنوز دو سال از این موضوع نگذشته. این چه مبحثی است که ما هر روز بیاییم قانون را تغییر بدهیم؟ این واقعاً براساس بند (9) سیاستهای اصول قانونگذاری که مقام معظم رهبری فرمودند، قانون باید ثبات داشته باشد و باید یک نگاه ملی و بزرگ داشته باشد و از انسجام بالایی برخوردار باشد و قانون باید شفافیت و عدم ابهام داشته باشد و متناسب با نیازهای واقعی کشور باشد. چطور میشود که ما خودمان در برنامه ششم توسعه یک قانونی را تصویب کنیم و مدت کوتاهی مجدداً این قانون را بیاییم اصلاح بکنیم، اگرچه طراح عزیزم جناب آقای حاجیدلیگانی که طراح اصلی هستند خودشان خوشبختانه باز به عنوان مخالف سوم اسمشان درآمده در واقع مخالفت صحبت میکنند. این نشان میدهد که حتی طراحان عزیز هم موافق با تصویب این طرح نیستند و حتی برادر عزیزم جناب آقای مرادی که به عنوان موافق صحبت کردند خودشان توجه به ایثارگران و خانواده جانبازان عزیز را مورد تأکید قرار دادند. فرمودند که کمک به این اقشار در واقع یک نکته اصلی و اساسی انقلاب اسلامی است. مگر ما چه خدمتی تا به امروز به ایثارگران عزیز کردیم که میخواهیم این را به سرعت تغییر بدهیم؟
نکته دومی که میخواهم عرض کنم اینکه تا الان ما در قانون برنامه آوردیم إذن مقام معظم رهبری داشته، إذن مقام معظم رهبری یعنی چه؟ یعنی ستاد فرماندهی کل قوا میتواند خودش میزانش را کاهش بدهد، حتی اجرا نکند. همین الان هم دارد این کار را انجام میدهد.
نکته بعدی، اینها آمدند یک ماه را تبدیل به (12) روز کردند. این (12) روز از کجا آمده و بر چه مبنایی است؟ براساس چه کارشناسی انجام شده؟ ما از همکاران عزیز خواهش میکنیم بگویید در تصویب برنامه ششم از ستاد کل و بنیاد همه بودند و حضور داشتند و پشتیبانی کردند، الان چطور میشود که دوباره ما بیاییم یک موضوع جدیدی را مطرح بکنیم به خاطر اینکه اجرای آن ممکن نیست؟
خوشبختانه کمیسیون برنامه و بودجه هم این را رد کرده به دلیل اینکه عدم امکان اجرای این طرح به نیاز مبرم بخش دفاعی باعث میشود که ما مشکلات متعددی داشته باشیم، ضمن اینکه اینجا نیاز بخش دفاعی نیروهای انسانی وزارتخانه در إذن مقام معظم رهبری مستتر است و کاهش رشد جمعیت نیز در نتیجه کاهش نیروی انسانی که دلایل رد اینکه کمیسیون برنامه و بودجه آن را ذکر کرده است.
خواهش من این است که امروز ما اگر تکلیفی را در قانون برنامه ششم توسعه ایجاد کردیم، اجازه ندهیم که به طور مستمر و مکرر هر روز شاهد این باشیم قانون برنامه ششم توسعه تغییر پیدا بکند. همین قانون برنامه ششم توسعه را شما همکاران بزرگوار و عزیزان من تصویب کردید. چطور آن زمان ما توجه نکردیم، یقیناً توجه کردیم. من خواهش میکنم عزیزان به این پیشنهاد رأی ندهند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای سالک کاشانی به عنوان موافق دوم بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
ایام را به ویژه خجسته میلاد نور حضرت محمدبنعبدالله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و امام صادق (علیهالسلام) و هفته وحدت را تبریک عرض میکنم. دوستان عزیز! دلایل موافقت حقیر چند مطلب است که تقاضا میکنم دقت بشود.
نکته اول اینکه ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران گردشکاری را خدمت مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) ارائه داده و دلایل این مسأله را ذکر کرده، از جمله مسأله کمبود نیرو برای برنامههایی که در نیروهای مسلح است. موافقتی از آن حضرت گرفتند و به تصویب معظمله رسیده است. همین مطلبی که الان بحث قانونی آن است، این نکته اول.
نکته دوم بند «د» ماده (88) قانون برنامه ششم توسعه این است که بندی به ماده (45) قانون خدمت وظیفه عمومی الحاقی میشود که مصوب سال 63 است و بند (7) این است که در صورت إذن فرماندهی کل قوا، وقتی این إذن را گرفتند بنابراین ستاد کل باید عملی کند، چرا به شکل یک طرح و قانون درآمده؟ میخواهند این مسأله را قانونی کنند. بعد در آنجا دارد فرزندان رزمندگان با سابقه حضور در جبهه به ازای هر ماه حضور یک ماه کسر خدمت از نظام وظیفه است. همچنین فرزندان آزادگان و همچنین جانبازان عزیز و بزرگوار. آنچه که مسأله است این نکته است، خواهش میکنم دقت بکنند! نکته سوم این است که براساس قانون وظیفه عمومی کشور هرکسی که (30) ماه جبهه داشته است، (25) درصد جانبازی داشته است و (24) ماه اسارت داشته است فرزندان این عزیزان معاف هستند و این قانون در کشور اجرا میشود. آن چیزی که الان اینجا مطرح است این است که کمتر از (30) ماه جبهه و (25) درصد جانبازی و (24) ماه اسارت طبق برنامه ششم هر یک ماه کسر خدمت داشت. الان این مطلب قانونی شده، به ازای هر ماه (12) روز کسر خدمت است، این ربطی به اصل قضیه ندارد. دوستان، عزیزان، همه ملت و جانبازان و آزادگانی که میشنوند دقت کنند، (30) ماه جبهه، (25) درصد جانبازی و (24) ماه اسارت، فرزندانشان معاف هستند. قانون عمل میشود، ولی اگر کمتر از این مسأله باشد به ازای هر یک ماه قرار بر (12) روز است که در هر سه قسمت کسر خدمت (12) روز خواهد بود، ضربهای به اصل قانونی که در ارتباط با سرمایههای این انقلاب به عنوان جانبازان و عزیزان ما باید اجرا بشود نخواهد زد. این مطلب ذیل (30) ماه، (25) درصد و مسائلی از این مقوله است، این هم نکته سوم در این جهت.
نکتهای که باید به رئیس بنیاد شهید تذکر بدهم همینجا تذکر میدهم؛ جانبازان و عزیزان ما در شرایط سخت کمبود دارو و پرستار و مشکلاتی هستند، من از جناب آقای شهیدی خواهش میکنم که مدیریت و به این مسأله رسیدگی کنند. بنابراین این نکته را هم تذکر بدهم که اینها سرمایههای انقلاب هستند و مسائل اینها باید به صورت زیبا و عالی حل بشود. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، مخالف بعدی جناب آقای حسینعلی حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! بنده خودم به کمک دیگر دوستان طراح این طرح بودم، اما چه زمانی؟ زمانی که موعد و زمان مناسب این بحث بود، زمانی که برای اعمال این کسر خدمت مشکل پیش آمده بود. به شما گزارش بدهم الان آن مشکل حل شده و اگر این متنی که کمیسیون ارائه داده بخواهد مصوب بشود به ضرر ایثارگران خواهد بود و در حال حاضر آنچه که بنده خبر دارم، حالا دوستان ستاد کل آقای مطهر هم اینجا هستند و حتماً میفرمایند. خود ستاد کل دارد عمل میکند. بنابراین از این جهت که زمان گذشته نیاز به قانونگذاری جدید نیست. این مشکل تقریباً برای دو سال و نیم و سه سال پیش بود، ولی الان دیگر این مشکل وجود ندارد.
نکته بعدی اینکه آنچه در این قانون برنامه ششم است آن بهتر از گزارشی است که الان کمیسیون امنیت ملی داده. نکته بعد اینکه عزیزان! ما بعضی از وقتها میآییم یک سری مصوبات و مطالبی که بحق است راجع به برخی از اقشار از جمله ایثارگران مطرح میکنیم، ولی چون عمل نمیشود هم یک منتی سر ایثارگران به طور کلی اعم از رزمندگان، آزادگان، جانبازان عزیز و خانواده معزز شهدا گذاشتیم و هم از آن طرف کاری نشده و این را در جامعه نشر دادیم که چنان خدمتی را به آنها ارائه دادیم، در حالی که چنین چیزی نیست. حرفش بیشتر از آن چیزی است که عمل میشود.
لذا همین خانوادههای ایثارگران و جانبازان میگویند حداقل حرفش را نزنید. اگر عمل نمیشود حرفش را هم نزنید که سر ما منت باشد، مثل بحث فرهنگیان، الان من راجع به رتبهبندی فرهنگیان جمعبندی کردم دهها قول از سطح رئیس قوه تا معاون وزیر تا داخل مجلس، از مسئولین مجلس داده شده، ولی هیچوقت هم عمل نشده. عزیزان فرهنگی میگویند حداقل نگویید ما عمل میکنیم و نگویید که ما این را مصوب کردیم، چون وقتی بیان میکنید همه میگویند بهبه، شما که دیگر نانتان در روغن است، در حالی که به آنچه که باید عمل میشده، عمل نشده. این بحث رتبهبندی چندین سال است مطرح است. بنده وقتی این مطالب را جمعبندی کردم حدود (40) صفحه قول و مصاحبهای شد که در این رابطه بوده، راجع به ایثارگران هم همینطور است.
عزیزان! الان هم ببینید برخی با ضعف عملکردی که دارند منتظر هستند، یعنی بودجه لازم برای درمان جانبازی که جانش را گذاشته و رفته از این کشور، انقلاب و اسلام دفاع کرده درمانش داده نمیشود. مسلمان! کجا این حرف را بزنیم، والله و بالله برای همه ما باعث خجالت است. من نمیدانم چه اتفاقی افتاده، آقای رئیسجمهور! اگر میدانید آقای شهیدی نمیتواند مدیریت منابع بکند برش دار، اختیارش با شما. اگر اختلاف بین سازمان برنامه (نایبرئیس ـ آقای حاجی! راجع به موضوع صحبت کنید) چشم، الان برمیگردم، از شما تشکر میکنم که به مطلب توجه میکنید. اما اگر اختلافی بین سازمان برنامه و بنیاد شهید است که آقای رئیسجمهور شما حل کنید. بنابراین یکی از مواردی که به نظر میرسد ما نباید قانونگذاری بکنیم همین مورد است. چرا ما پول درمان جانباز، بیمار و پدر و مادر شهید و همسر شهید را نمیپردازیم، آنوقت بعد منتظر هستیم که فوت کند، منتظریم شهید بشود اعلامیه بدهیم؟ تا زنده هستند قدرشان را بدانیم، چرا حقشان را در عمل ادا نمیکنیم؟

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای مهرداد لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! مطالبی را که برادر خوب ما جناب آقای حاجی فرمودند اصلاً در موضوع نبود، یعنی واقعاً ایشان درد دلهایی داشتند که درد دلهایشان هم درست بوده، بحث درمان عزیزان جانباز که به درستی اشاره کردند. اما موضوعش اینجا نیست، اینجا اصلاً ما بحث درمان نداریم. انتقادی به آقای رئیسجمهور داشتند، آقای حاجی! این لایحه نیست، این طرح است. یعنی خود ما در داخل مجلس این را طرح کردیم، یعنی اگر ایرادی به این طرح وارد است ربطی به آقای رئیسجمهور ندارد ما خودمان این طرح را تهیه کردیم.
دوستان ببینید! اینجا دو تا بحث وجود دارد؛ یکی بند (3) ماده (45) است. بند (3) ماده (45) کاملاً دارد اجرا میشود، یعنی اگر کسی (25) درصد جانبازی داشت، (30) ماه حضور در جبهه داشت، (24) ماه اسارت داشت فرزندش از سربازی معاف است و دوستان عنایت بفرمایند که ما تفکیک بکنیم. یک، بند (3) ماده (45) کسی اگر (25) درصد جانبازی، (30) ماه حضور در جبهه و (24) ماه اسارت داشت فرزندش معاف میشود، اما یک اختلاف نظری در قانون برنامه ششم وجود داشت. ما گفته بودیم که اگر مازاد این به غیر از بند (3) ماده (45) اگر با اذن فرماندهی کل قوا موافقت کردند مازاد بر این اگر فرزند دوم داشت یا کمتر از این (30) ماه و (25) درصدی که من خدمتتان عرض کردم در قبال هر درصد یک ماه، در قبال هر ماه حضور در جبهه یک ماه یا در قبال هر ماه اسارت ایشان یک ماه کسر میشود، اما اینجا الان آقای سردار طلایینیک حضور دارند. آنها نپذیرفتند، پس اگر ما به قانون برنامه ششم استناد بکنیم دوستان نپذیرفتند. آنها میگویند آن یک ماه شما را ما در حد (12) روز قبول داریم، پس معنیاش این است که اگر کسی (40) ماه حضور در جبهه داشت فرزند اولش (30) ماه معاف خواهد شد. آقای سردار طلایینیک که به نمایندگی آمدند اگر من اشتباه میکنم ایشان اصلاح بکنند. اگر کسی (24) ماه اسارت داشت یک فرزندشان معاف خواهد شد، اما آمد و (30) ماه اسارت داشت و اگر (30) ماه حضور در جبهه داشت (40) ماه داشتند، در قبال آن (10) ماه اضافه حضور در جبهه در مقابل بالاتر از (24) ماه اسارتی که داشتند اگر فرزند دومی داشتند آن فرزند دوم در مقابل هر ماهش (12) روز است، ما گفته بودیم یک ماه که آقایان میگویند (12) روز است. این اختلاف فیمابین را باید یک طوری جمع بکنیم، نباید همینطور بلاتکلیف باشد.
بنابراین عکس این قضیه هم هست. یعنی افرادی هستند کمتر از آن سقفهایی که بنده خدمت جنابعالی به استناد بند (3) ماده (45) خدمت شما بزرگواران عرض کردم کمتر داشتند (12) روز میشود. من خواهش میکنم دوستان عنایت بفرمایند اگر بعداً ما مجدداً بخواهیم یک طرح دیگری را تهیه بکنیم خود من هم دلم میخواهد واقعاً امتیازاتی داده شود، چون خود من از جنس این عزیزان و جانباز هستم و بیش از (50) ماه در جبهه بودم. من هم دلم میخواهد این امتیاز داده بشود، اما این اختلاف فیمابین قانون برنامه ششم و این دوستان و اذنی که ما بخواهیم بگیریم باید حل بشود.
من خدمت دوستان جمعبندی بکنم؛ خلط مبحث نشود، بند (3) ماده (45) دارد اجرا میشود، چون الان در جامعه اینطور دارند مطرح میکنند که مجلس میخواهد آن معافیت عزیزانی که آزاده بودند، جبهه رفتند و جانبازی دارند را حذف بکند. آن معافیت یک فرزند به قوت خودش باقی است، اما اگر مازاد آن را داشتند ما که گفته بودیم یک ماه، آن مازاد را دوستان ما در ستاد میگویند که (12) روز است. من خواهش میکنم دوستان عنایت بفرمایند یک رأی مثبت بدهند که انشاءالله این اختلاف فیمابین حل بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان

رضا طلایی نیک
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمه الله
با تبریک اعیاد ماه ربیع و هفته پر برکت وحدت. از عنایت و حساسیت نمایندگان محترم، مخالفین و موافقین گرامی که با عنایت خاص به این موضوع پرداختند از طرف نیروهای مسلح و دولت تشکر میکنم. اجازه بفرمایید یک مقدمه خیلی کوتاه بگویم که شأن این اصلاح قانون مشخص بشود. مجلس محترم در بند «د» ماده (88) قانون برنامه ششم آمد گفت که به ازای هر ماه حضور در جبهه یا (1) درصد جانبازی یا یک ماه سابقه آزادگی یک ماه کسر خدمت به ایثارگران عزیز داده بشود، منتها در همان قانون مصوب مجلس گفته شد در صورت اذن، یعنی نیازهای دفاعی کشور باید برآورد بشود، میزان مشمولین آمارش برآورد بشود و به تناسب نیاز نیروهای مسلح بخش نظامی و انتظامی کشور اگر شرایط ایجاب کرد این اجرا بشود، یعنی شما قانون را مشروط به کسب اذن کردید. اذن برای این موضوع داده نشد، به دلیل اینکه با ساختار و روند آمار جمعیتی کشور میزان مشمولین کاهش پیدا کرده.
پس ما از یک طرف باید نیاز دفاعی کشور را تأمین کنیم و از یک طرف ایثارگران عزیز که سابقه ارزشمند ایثارگری دارند بتوانند از این مزیت و مزایای قانونی برخوردار بشوند. تعادل بین این دو موضوع را شما به درستی در ماده (88) قانون برنامه ششم، در صورت اذن فرماندهی معظم کل قوا فرمودید، اذن هم مستحضر هستید که برآوردها صورت میگیرد، ستاد کل نیروهای مسلح گردش کار را انجام میدهد، سردار مطهر نماینده ستاد کل اینجا حضور دارند، وقتی بررسی شد اذن به ازای یک ماه داده نشد. جلساتی در دفتر آقای دکتر لاریجانی و در کمیسیون امنیت ملی مجلس مشترکاً با حضور ستاد کل و نمایندگان محترم که دنبال این موضوع بودند و فراکسیون ایثارگران مجلس گذاشته شد در آنجا برای دو مسأله جمعبندی شد؛ یکی اینکه یک شبههای وجود داشت. آیا کسی بالای (24) ماه آزادگی، بالای (25) درصد جانبازی یا (30) ماه جبهه دارد مسأله کسری خدمت برایش مطرح است؟ نه، این باید از خدمت معاف بشود.
بنابراین در این گزارشی که کمیسیون محترم داده در صدر بند (7) مادهواحده آمده که با رعایت بند (3) ماده (45) قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب مجلس. مفهومش این است که اگر کسی بالای (24) ماه آزادگی داشت قطعاً یک فرزندش معاف است، اگر (48) ماه داشت دو فرزندش معاف است، اگر بیشتر داشت فرزندان بیشتری از ایشان معاف میشود، معاف کامل میشود. اگر (25) درصد جانبازی داشت به ازای هر (25) درصد یک فرزندش کامل معاف میشود، این رعایت بند (3) ماده (45) قانون وظیفه عمومی یعنی همین یا اگر (30) ماه سابقه جبهه داشت فرزندش معاف میشود، (60) ماه داشت دو فرزندش معاف میشود، اما اگر کسی هم جانباز، هم آزاده و هم رزمنده بود اینها قابل جمع است، در همین ماده (45) که امروز شما تصویب می¬فرمایید این ابهام برطرف میشود. در آنجا تصریح شده که قابل جمع است، یعنی درصد جانبازی با میزان آزادگی و میزان جبهه جمع میشود، جمعش ملاک معافیت قرار میگیرد. پس مجلس محترم در قانون خدمت وظیفه عمومی معافیت را تعیین تکلیف کرده، عین قانون شما با تصویب امروز عیناً اجرا میشود و هیچگونه اشکالی به آن وارد نیست. ستاد کل و فرماندهی معظم کل قوا هم اذنش را دادند. اما اگر کسی یا بیشتر از این مقدار سابقه جبهه، آزادگی و جانبازی دارد یا کمتر اگر بیشتر باشد به ازای آن ارقامی که عرض کردم معاف میشود، مابقیاش را یک بچه و فرزند دیگرش کسر خدمت میگیرد. اگر کمتر از این بود باز کسر خدمت میگیرد. بنابراین به مازاد آن میزان سابقه ایثارگری و به میزان مابهالتفاوتش کسر خدمت به او تعلق میگیرد، اگر کمتر از (24) ماه، یا (25) درصد جانبازی یا (30) ماه جبهه داشت فقط کسر خدمت به او تعلق میگیرد، منتها این کسر خدمت در قانون فعلی برنامه ششم که شما از سال 96 تصویب فرمودید اجرا نمیشود، چون اذن داده نشده. اگر شما امروز این را مصوب نکنید حکم قانونی دارد که خودتان مشروط کردید، «در صورت اذن» اذن باید باشد، چون نظام دفاعی مستلزم اذن است. چون اذن به آن مصوبه قبلی داده نشده با مصوبه امروز به ازای هر ماه جبهه (12) روز، به ازای هر درصد جانبازی (12) روز و به ازای هر ماه سابقه آزادی (12) روز علاوه بر معافیت تعلق میگیرد که مشکل حل بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نماینده کمیسیون برنامه و بودجه که رد کرده اگر میخواهند صحبت کنند بفرمایند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر نقوی اجازه بدهید کمیسیون برنامه که رد کرده اول صحبت کنند. آقای دکتر! ظاهراً داوطلب نیستند.

مسعود پزشکیان

سیدحسین نقوی حسینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من سه نکته را محضر همکاران عرض بکنم؛ نکته اول اینکه این مصوبه مربوط به زمان ریاست آقای فلاحتپیشه در کمیسیون امنیت ملی بود، من ذیل مصوبه را نخواندم. ریاست محترم کمیسیون امنیت ملی، حشمتاله فلاحتپیشه.
نکته دوم اینکه چون بعضی از همکاران به استدلالات کمیسیون برنامه و بودجه اشاره کردند من فکر میکنم کمیسیون اصلاً متن طرح را نخواندند، چون استدلالاتشان به نفع آن طرح بود، یعنی طرح را باید تصویب میکردند، نباید رد میکردند. این را عرض کردم که کمیسیونهای فرعی دقت بکنند و نکته سوم اینکه واقعاً استدلال همکاران که حالا من سخنگوی کمیسیون امنیت ملی هستم و باید از مصوبه کمیسیون دفاع کنم، برخلاف نظرم واقعاً چطور دفاع بکنم؟ من خودم مخالف هستم و اصلاً نیاز نبوده این طرح بیاید، الان همین دارد اعمال میشود، اصلاً نیاز نبود مجلس ورود پیدا کند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
آقای نقوی عزیز شما نباید میگفتید ولی دیگر گفتید.
حضار 218 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این طرح اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد، اصلاح برنامه است) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
4
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمهاللهعلیه)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضا تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمهاللهعلیه) در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است. من از سخنگوی کمیسیون عمران دعوت میکنم، بفرمایید.

حسین هاشمی تختی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم هفته وحدت و میلاد رسول گرامی اسلام و فرزند برومندش حضرت امام جعفر صادق را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم؛
با احترام، بازگشت به نامه شماره (79810/4) مورخ 12/10/1395 درخصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم برای «تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمه الله علیه)» به استحضار میرساند:
در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدائاً اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در تاریخهای 16/9/1396 و 27/8/1396 در اختیار متقاضیان تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهار مورخ 28/1/1398 متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائهشده کمیسیون، موضوع در جلسه رسمی مورخ 15/2/1398 کمیسیون که با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، متقاضیان تحقیق و تفحص و جناب آقای علی رستمی مدیر عامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (رحمه الله علیه)، مطرح و پس از استماع نظرات طرفین، ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید.
محورهای تحقیق و تفحص:
1ـ بررسی نحوه رعایت صرفه و صلاح عمومی در قراردادهایی چون cip، پارکینگها، هتل، غرف، صرافی، تابلوهای تبلیغاتی، محوطهسازی ترمینال سلام، برفرویی و واگذاری اراضی.
2 ـ نحوه وصول و هزینهکرد درآمدها و منابع شرکت.
متقاضیان: محمدعلی پورمختار، ابوالفضل ابوترابی، سیدعلاءالدین خادم، نادر قاضیپور، محمدرضا ملکشاهیراد بودند، متشکرم.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضاییکوچی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سپاسگزارم، آقای پورمختار به عنوان نماینده متقاضیان بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم هفته وحدت و میلاد مبارک پیامبر اعظم خاتمالانبیا حضرت محمد (صلیالله علیه و آله و سلم) را تبریک عرض میکنم. از اینکه کمیسیون محترم عمران بعد از بررسی مفصل موضوع تحقیق و تفحص از شرکت شهر فرودگاهی امام (رحمهالله علیه) را تصویب کردند جا دارد تشکر بکنم و به نمایندگی از سایر متقاضیان تحقیق و تفحص آقایان: ابوترابی، خادم، قاضیپور و ملکشاهیراد مطالبی را عرض بکنم. گرچه تقاضایی که ما دادیم قریب به دو سال پیش برمیگردد، حدود یک سال و هفت، هشت ماه گذشته این تقاضا داده شده، تغییر و تحولاتی در مدیریت این شرکت اتفاق افتاده و اخیراً چند ماهی هم هست که جناب آقای رستمی آمدند مشغول شدند و ایشان یک گزارشی همین الان دادند که اصلاحاتی را به عمل آوردند، ولی در عین حال این موضوع که موضوع عملکرد مدیران قبل است باید به نوعی مورد مداقه قرار بگیرد.
همکاران عزیز عنایت بفرمایید که قراردادی را (23) ساله بستند که cip آنجا را که بحثهای خدماتی، فروشگاهی، پارکینگ و سایر امور خدماتی آنجا محوطهسازی، تابلوهای تبلیغاتی به مبلغ (11) میلیارد تومان در طول (23) سال که یکی از کارکنان این شرکت که البته بازنشسته شده و رفته بوده طرف قرارداد بوده. آمدند این قرارداد را (11) میلیارد تومان بستند، فقط یک قلم درآمد در سال 97، (90) میلیارد تومان این درآمد داشته. ببینید! (11) میلیارد برای (23) سال، یک سال فقط (90) میلیارد تومان درآمد شده. یا فقط (10) میلیارد تومان در سال 96 پارکینگش درآمد داشته. عنایت بفرمایید! این قراردادی که منعقد شده و ایراداتی که به آن وارد است از یک طرف و از طرف دیگر آن چیزی که مطرح بوده و گزارشات متعددی که به دست ما رسیده و آقایان تحقیق و تفحصکنندگان هم مستحضر هستند این بوده که نحوه واگذاری به شدت زیر سؤال است که این قرارداد روی چه اصلی (23) ساله بسته شده و چرا صرفه و صلاح این شرکت که شرکتی دولتی است رعایت نشده؟
در یک مقطعی هم آمدند همین آقایان از طرف قراردادشان برای پارکینگ خلع ید کردند که ایشان حاضر بود (11) میلیارد تومان برای یک سال پرداخت بکند و آنقدر ضعیف عمل کردند که درآمدش را به سه میلیارد تومان رساندند. یعنی یک مدیریت کاملاً ناکارآمد و به تعبیر ما مدیریت دولتی که اهمیتی نداشت. از طرف دیگر شاهد هستیم که سایر بخشها اعم از واحدهای متعدد فروشگاهی که آنجا است، واحدهای خدماتی، نظافتی، تعمیر و نگهداری آنجا تابلوهای متعدد و فراوان تبلیغاتی و محوطهسازی ترمینال هم واقعاً مبهم بوده. گرچه حالا امروز ممکن است با مدیریت جدید اینها اصلاح شده باشند، حالا میفرمایند، ولی کمیسیون عمران خواستهاند و مدیریت جدید هم آنجا تشریف بردند توضیحات کافی را دادند ولی کمیسیون هم قانع نشده و بر این مبنا قراردادهایی که با این بخشها هم بسته شده و اشخاصی که آمدند نیازمند بررسی ریز و مفصلی است که جزئیات آن استخراج بشود.
موضوع بعدی این است که درآمدهایی که دارد حاصل میشود ببینیم کجا دارد هزینه و صرف میشود، آیا خزانه به اینها تسلط دارد، آیا گزارش عملکرد هزینهای این درآمدها معلوم است که ما اطلاعاتی نداریم. آخرین باری که این تقاضای تحقیق و تفحص داده شد و یک پاسخ بسیار اجمالی از شرکت شهرک فرودگاهی امام (رحمهالله علیه) به دست ما رسید در یکی، دو صفحه و آن هم به صورت بسیار کلی دستمان آمد که به هیچوجه قانعکننده نبود، نه تنها نبود، اصلاً به هیچوجه این عملکردی که شرکت فرودگاهی داشته قابل تشخیص نبود. روی همین مبنا میبینیم که خود این ترمینالی که ساخته شده با آن ترازی که به عنوان یک فرودگاه بینالمللی است همه ما آنجا میرویم و واقعاً انسان احساس حقارت میکند، یک ساختمان اینچنینی که به هیچوجه زیبنده نیست ببینیم این شرکت در طول چندین سالی که نزدیک به دو دهه است فعال شده و کار را شروع کرده چرا تا این حد ضعیف عمل کرده. هتلی که آنجا ساخته شده، نحوه واگذاری، قراردادش، اجارهای که دارد میگیرد و خدماتی که ارائه میدهد روی این مبنا این درخواست داده شد و با وجود اینکه کمیسیون عمران داشت این موضوع را بررسی میکرد و مسئولین وقت شرکت البته قول داده بودند که در قرارداد (23) ساله به مبلغ (11) میلیارد تومان تجدید نظر بکنند باز هم اعضای محترم کمیسیون عمران اعلام کردند که این را اصلاح نکردند و همچنان این ساری و جاری است، قراردادی کاملاً یکطرفه و به ضرر شرکت و دولت است.
روی همین مبنا امیدوار هستیم که با نظر مثبت شما نمایندگان عزیز این طرح تحقیق و تفحص که به تصویب کمیسیون عمران هم رسیده تصویب بشود، بررسی صورت بگیرد، ایرادات و اشکالاتی که وجود دارد استخراج بشود، حالا موانع و مشکلاتی هم ممکن است وجود داشته باشد، ممکن است از حیث تأمین بودجه عنایت نشده باشد و مشکلات مدیریتی وجود داشته باشد و مدیریت جدید را ما بتوانیم کمک بکنیم. بالاخره مدیریت جدید منصوب وزارتخانه است و ممکن است در اقدامات و دیدگاههای اصلاحی که دارد نتواند آنچنان کار را پیش ببرد و لذا مجلس به طور قطع به یقین میتواند به جناب آقای رستمی کمک کند. از این جهت خواهش من این است که عنایت بفرمایید در تأیید گزارش کمیسیون عمران و برای بررسی بیشتر موضوع انشاءالله رأی مثبت بدهید، تقدیر و تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
حضار 210 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این تحقیق و تفحص اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح الحاق یک تبصره به ماده (5) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از اینکه دستور را ادامه بدهیم جمعی از همکاران درخواست بررسی خارج از دستور و با اولویت طبق ماده (100) آییننامه در رابطه با طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی کردند. اگر اجازه بفرمایید موضوح مورد بحث قرار بگیرد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر نقویحسینی به عنوان نماینده متقاضیان اولویت موضوع را مطرح بفرمایید. اگر شما در دستور جاری توجه بفرمایید شماره (10) این است، عزیزانی که میخواهند و مخالف و موافق ثبتنام کنند در کلیات میتوانند ثبتنام کنند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً محضر همکاران عزیز عرض سلام و ادب دارم. بحث مطرحشده طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی است. همه همکاران که هم مدافع قشر کارگر و قشر زحمتکش جامعه هستند و توجه هم به شرایط سازمان تأمیناجتماعی دارند و نقش بانک رفاه کارگران را در خدمت به سازمان تأمیناجتماعی کاملاً واقف هستند، مصوبهای که کمیسیون اصل (44) مصوب کرده با رعایت همه موارد قانونی اصل (44) قانون اساسی، سیاستهای کلی حاکم بر فعالیتهای ابلاغی مقام معظم رهبری هست. فکر میکنم هم مشکل بانک رفاه کارگران حل میشود و هم به سازمان تأمیناجتماعی کمک میشود. همکاران میدانند که سازمان تأمیناجتماعی امروز با مشکلاتی در نقدینگی روبهرو است، دولت قادر به پرداخت مطالبات آن نیست و بانک رفاه به عنوان تنها منبع مالی دریافت حق بیمهها و پرداخت مستمریها است. مستمری حدود (40) میلیون جمعیت تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی را به عهده دارد، اگر خللی در فعالیت این بانک ایجاد بشود قطعاً (40) میلیون جمعیت کشور تحت تأثیر قرار میگیرد و این قشر را هم همه شما میشناسید، به هر حال یا قشر کارگری است که بیمه کارگری را به بانک پرداخت میکند و یا اینکه مستمریبگیر قشر ضعیف جامعه است که مستمریبگیر است. بنابراین اگر همکاران با مصوبه اصل (44) موافقت بکنند هم مشکل بانک حل میشود و به فعالیتش ادامه میدهد و هم قانون اصل (44) رعایت میشود و به بانک پنج سال فرصت داده شده تا در آن چهارچوب بتواند به نقش مالی خودش به عنوان یکی از ابزارهای مهم مالی عمل بکند.
بانک رفاه کارگران نقش ابزار مالی مهم سازمان تأمیناجتماعی است و باید به تأمیناجتماعی کمک بکند. اگر خدایناکرده خللی در فعالیت ایجاد بشود قطعاً قشر عظیمی از جامعه دچار مشکل میشوند و نارضایتی در آنها به وجود میآید. در عین حال که سازمان تأمیناجتماعی خودش امروز با بحران نقدینگی روبهرو است و گرفتاریهایش را شما میدانید، مطالباتش قابل پرداخت نیست، در هر ماه سازمان بیش از (10) هزار میلیارد تومان ترنول مالی دارد که از طریق بانک رفاه انجام میشود. در حوزه پرداخت مستمریها تسویه بدهیهای حوزه درمانی تحت پوشش تأمیناجتماعی است. امیدوارم که امروز مجلس شورای اسلامی با این مصوبه این مشکل را از سر راه بانک رفاه بردارد و یک خدمت بزرگ در هفته دولت و هفته مبارک و جشن مسلمانان یک هدیه خوبی را به جامعه کارگری بدهد تا هم سازمان تأمیناجتماعی بتواند به فعالیتهای خودش با بانک رفاه ادامه بدهد و هم بانک بتواند در چهارچوب قوانین مصوب و سیاستهای کلی به فعالیتهای خودش ادامه بدهد. انشاءالله همه همکاران با هم به این طرح رأی بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدحسین قربانی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدحسین قربانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خود هم هفته وحدت و هم ایام پیش رو را عرض تبریک دارم. از طراحان محترم مخصوصاً برادر عزیزم جناب آقای نقوی تشکر میکنم و از مخالفین محترم هم که ثبتنام کردند و برادر عزیز من جناب آقای جعفرزاده که نوبتش را به بنده داده بسیار ممنون هستم.
مسألهای که دوستان عزیز ما مطرح کردند، دوستان عزیز و همکاران ارجمند ببینید! اولاً درخواست فوریت شد. من میخواهم با قاطعیت اعلام بکنم اولاً این موضوع الان در فوریت مجلس قرار ندارد، آقای دکتر نقوی! به هر حال الان شما ببینید با (50) نفر از همکاران شما و همکاران ما درخواست کردید که این خارج از نوبت در دستور کار قرار بگیرد و آییننامه داخلی مجلس هم همین اجازه را داده و من فکر میکنم این روال آییننامه خاص خودش را دارد، ولی الان با این شرایط بانک رفاه که یکی از امیدهای تأمیناجتماعی است، یعنی تأمیناجتماعی برای همین موضوعی که شما اشاره کردید برای رفع مشکلات منابع درمان الان تنها امید تأمیناجتماعی برای اینکه مشکلات خودش را برطرف بکند میآید از همین بانک رفاه به عنوان وام دریافت میکند و آن هم با فوریت وام دریافت میکند. اگر ما میخواهیم این را از حوزه تأمیناجتماعی بگیریم من فکر میکنم بعداً (نایبرئیس ـ شما مخالف یا موافق هستید؟) آقای دکتر! بنده مخالف هستم. (نایبرئیس ـ شما که دارید موافقت صحبت میکنید) جناب آقای دکتر پزشکیان! بنده دارم مخالفت صحبت میکنم.

مسعود پزشکیان
الان بحث این است که نگیریم، شما باید بگویید بگیرید، الان میگویید نگیرید، متشکرم. نفر دوم صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
نفر بعدی آقای گلمرادی هستند که تشریف ندارند، آقای بهروز نعمتی بفرمایید.

بهروز نعمتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم از هیأترئیسه محترم خیلی

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای محمد محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ستارهای بدرخشید و ماه مجلس شد
دل رمیده ما را رفیق و مونس شد
نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مسألهآموز صد مدرس شد
ایام میلاد باسعادت پیامبر اکرم را عرض تبریک دارم. همکاران محترم! به دو، سه نکته حساس توجه بفرمایید. اولاً این بحث موضوع مطرح مربوط به بانکی است که دولتی نیست، سازمان تأمیناجتماعی یک بخش عمومی غیردولتی است، این نکته اول.
نکته دوم اینکه اصلاً بحث واگذاری مطرح نیست که دوستان اصرار به این دارند که بحث واگذاری است. ببینید! بحث نگرش این است که اگر این اتفاق یکباره بیفتد یک ضربه سنگینی به بدنه تأمیناجتماعی وارد میشود، طبق روش و شیوهای که مطرح است انشاءالله ظرف پنج سال به مرور زمان این به یکسوم خواهد رسید. ضمن اینکه در این شرایطی که موجود است واگذاری سهام بانک رفاه یک تجربه شکست قدیمی هم دارد، یکبار این کار شده و مجبور شدند تدریجی صددرصد این را برگردانند. عزیزان من! این بحث فوریت، یکفوریت و دوفوریت نیست، بالاخره آییننامه یک راهی را برای اولویت دادن مشخص کرده. تعداد زیادی از دوستان ما که بیش از (50) نفر هستند امضا کردند که به این طرح اولویت داده شود، منجمله برادرم حاجحسن کامران که اینجا میفرمایند که ایشان هم از دوستان خواهش دارند که رأی بدهند. ببینید! در هر صورت این موضوع دادن اولویت به این طرح این است که ما میخواهیم یک شوکی که به بانک بخش عمومی غیردولتی است و به کارگران است تمام سهامدارش یا مستمریبگیر یا کارگر هستند از این شوک خارج بشویم. بگذارید که یکروشهای منطقی داشته باشیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای شاهنشین عذر میخواهم، آقای جواهری نماینده تأمیناجتماعی! جلو تشریف بیاورید.

محمد محمودی شاه نشین
شرکتهای زیادی که دولت در قبال بدهیاش به تأمیناجتماعی داده که اکثریتشان در حال ورشکستگی یا ورشکسته هستند، سازمان خودش دارد ورشکست میشود. الان دوباره یک شکل دیگر در آنی میخواهیم به آن وارد بکنیم و دچار یک تنش و گرفتاریهایی بشود. تنها بانکی که پای سازمان تأمیناجتماعی ایستاده و نمیگذارد این مباحث روزمره گرفتارش بکند و نمیگذارد تنش ایجاد بکند و نمیگذارد این سازمان تأمیناجتماعی وعدههایش را حداقل بتواند به موقع عمل بکند و از آسیبپذیریاش جلوگیری میکند ما به دست خودمان داریم آسیبپذیرش میکنیم. ما میخواهیم با (40) میلیون کارگر و سهامدار بانک و مستمریبگیر دولت را درگیر بکنیم و این راه آنی، راه غلطی است، انشاءالله باید به مرور زمان ظرف پنج سال بحث سیاستهای کلی هم انجام بشود، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اولویت طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان است.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالفین جناب آقایان: صباغیان و قاضیپور هستند و موافقین آقایان: علیاصغر یوسفنژاد و مهرداد لاهوتی هستند.

علیم یارمحمدی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران ارجمند دارم. زلزله آذربایجانشرقی که منجر به فوت و مصدومیت تعدادی از هموطنان عزیز شهرستان میانه گردید دل همه مردم عزیز ایران را به درد آورد. این ضایعه را به مردم مناطق زلزلهزده تسلیت عرض مینمایم و برای جانباختگان رحمت و مغفرت و آرزوی طول عمر باعزت برای بازماندگان و شفای عاجل مصدومین حادثه را از پیشگاه خداوند متعال خواستارم. ایام هفته وحدت را خدمت تمامی همکاران تبریک عرض میکنم و امیدوارم وحدت عملی در سایه رهنمودهای هوشمندانه مقام معظم رهبری در تمامی سرزمینهای اسلامی بالاخص کشور عزیزمان جاری و ساری گردد. و اما گزارش یکشوری کمیسیون عمران؛
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی
لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان به شماره چاپ (731) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه مورخ 24/10/1396 با حضور مسئولان اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مادهواحده با الحاق یک تبصره ذیل آن به اتفاق آراء تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میگردد.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی اقتصادی و قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضاییکوچی
و اما لایحه؛ بسمهتعالی
لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان
مادهواحده ـ موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان مشتمل بر یک مقدمه و (21) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصل (139) قانون اساسی در حل و فصل اختلافها موضوع ماده (17) و رعایت اصل (77) قانون اساسی در اصلاحهای بعدی آن، موضوع ماده (18) موافقتنامه الزامی است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای صباغیان مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم و همچنین عرض تسلیت به مناسبت زلزله اخیر به هموطنان گرامی دارم. همچنین عرض تشکر از سفر ریاست محترم جمهور و هیأت دولت به استان یزد دارم که امیدواریم انشاءالله این سفر همراه با خیر و برکت باشد.
لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری بین ایران و قزاقستان است. هدف این موافقتنامه همانطور که عزیزان مستحضر هستند گسترش فعالیتهای تجاری است که اگر این موافقتنامه صورت بگیرد و انجام بشود طبیعتاً ما توسعه بیشتری در زمینه رشد اقتصادی خواهیم داشت و یک فرصتی است و اما بحثی که مطرح است و علت مخالفت من این است که اولاً ما کنوانسیون از سال 1352 داریم که اندازهگیری ظرفیت کشتیها و نحوه مبادلات ما را در این زمینه مشخص کرده، دیگر لزومی نیست. سؤال من از نماینده محترم دولت این است که آیا به توافقات و موافقتنامههای قبلی توجهی میشود که این موافقت ما نوشته میشود یا خیر؟
یکی دیگر از دلایل مخالفت؛ گرچه در این لایحه رعایت اصول (77) و (139) مطرح شده، ولی اصل (125) مطرح نیست در اصل (125) هم به نوعی ما نمیتوانیم اختیار خودمان را به غیر بدهیم و همچنین در ماده (14) هم بخشودگی عوارض را مطرح میکند، این هم با بند «الف» ماده (6) برنامه توسعه مغایرت دارد که دوسوم رأی میخواهد. در ارتباطات و معاملات فیمابین این به بحث عوارض معافیت میدهد. همچنین ماده (18) با اصل (77) مغایرت دارد که ما اینجا میآییم و به طرف و کشور مقابل اختیار میدهیم که میتواند مفاد را تغییر بدهد. این قانونگذاری در اختیار مجلس است و دادن این اختیار مغایرت با قانون اساسی دارد.
نمایندگان محترم! و اما موضوع آخری که میخواهم عرض کنم این است که آیا ما مرزهای دریاییمان در دریای خزر مشخص شده است یا خیر؟ آیا اینکه ما مالک (50) درصد از دریای خزر هستیم چطور شد؟ به هر حال هر نوع قرارداد و موافقتنامهای باید روی بیس این کار صورت بگیرد. اینکه حالا ما در این قراردادها داریم موادی را مصوب میکنیم آیا حقوق اصلی ما رعایت میشود یا نمیشود؟ اگر هم واقعاً یک قراردادی بعداً بسته شده که مرزهای دریایی تغییر کرده این را هنوز اعلام نکردند، ما نمایندگان مجلس نمیدانیم، حالا مردم که هیچ، به نظر من قبل از اینکه ما در دریای خزر هر نوع موافقتنامهای را امضا کنیم ما از دولت میخواهیم، نماینده دولت محترم هم الان گزارش بدهند که قرارداد اصلی در چه مرحلهای است و چه توافقاتی صورت گرفته و ما بعداً قراردادهای بعدی را امضا کنیم. بنابراین من از نمایندگان محترم میخواهم که همانطور که عرض کردم هم ما قبلاً کنوانسیون داشتیم و هم وضعیت دریای خزر نامشخص است. بنابراین رأی مخالف بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای یوسفنژاد موافق هستند، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
این لایحه که به نام موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر است بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان است. حتماً همکاران و همه ما مطلع هستیم که دریای خزر ظرفیت بسیار مناسبی در زمینههای مختلف گردشگری، حمل و نقل، شیلات، نفت و دیگر موارد را به عنوان یک امکان خدادادی در اختیار ما قرار داده، منتها ما از این ظرفیت تاکنون کمتر استفاده کردیم. از جمله در زمینه حمل و نقل کالا و مسافر که کمتر استفاده کردیم، دلیلش به خاطر عدم وجود بستر قانونی است که این نقش مجلس امروز دارد بروز پیدا میکند. بنابراین اگر ما میخواهیم در زمینه فعالیتهای تجاری در دریای خزر تسهیلات ایجاد کنیم، اگر میخواهیم در زمینه اقتصاد در دریای خزر استفاده کنیم، زمینهسازی از این شرایط مناسب کنیم و دستاورد مناسب در زمینه مراودات با دیگر کشورها داشته باشیم نیاز به قانون داریم. حدود پنج کشور ساحلی در دریای خزر هستند، الان ما بیشترین حجم واردات و صادراتمان را در زمینه حمل و نقل دریایی با قزاقستان داریم. در بندر امیرآباد که بزرگترین بندر شمال کشور است ما نیم میلیون تن مراودات تجاری داریم. اگر بخواهیم این توسعه پیدا کند و ترانزیت در حمل و نقل و اقتصاد ملی اثر گذار باشد و از این ظرفیت کشورهای آسیایی که با ساحل ارتباط دارند از بنادرشان استفاده بکنیم حتماً موافقتنامه دوطرفه باید داشته باشیم. با این کاری که امروز دولت دارد انجام میدهد به توسعه و بهبود کارایی کشتیرانی تجاری در دریای خزر میتواند بسیار کمک بکند. اگر دنبال تحکیم و گسترش مناسبات بین دو کشور در زمینه اقتصادی هستیم زمینهاش همین حمل و نقل دریایی برای سرمایهگذاری و توسعه است. برنامهریزی و گسترش روابط اصولی و استفاده متقابل از منافع دو کشور، مخصوصاً در بنادر برای تبادل اطلاعات و برای اینکه روابط ثمربخش داشته باشیم نیازی به موافقتنامه دوطرفه دارد. این شرایط مناسب برای استفاده مناسب از بنادر شمال کشور مثل نوشهر، بندر فریدونکنار، انزلی و امیرآباد میتواند به ایمنی و امنیت در دریا برای کشورها کمک بکند. این حفظ محیطزیست در دریای خزر جز با لایحه موافقتنامه اینچنینی نیست. ضمن اینکه در این لایحه موافقتنامه برنامههای آموزشی برای فعالیتهای بندری و کشتیرانی و توسعه روابط در زمینههای اقتصادی، علمی و فنی و حمل و نقل دریایی مشاهده میشود.
بنابراین به نظر من این یک موافقتنامه مترقیانه است که زمینههای حضور ما را در سازمانهای منطقهای و بینالمللی کشتیرانی در سطح منطقه که ذیربط امر کشتیرانی باشند کمک میکند. اگر به دنبال ارتقای مشارکت شرکتهای کشتیرانی برای جلوگیری از دریانوردی کشتیهای خارج از استانداردها هستیم به این موافقتنامه اینچنینی که یک مجوز برای روابط بین دو کشور است باید رأی بدهیم. اگر به دنبال رویکرد مناسب و واحد برای أخذ هزینهها و عوارض بندری بین دو کشور هستیم و دسترسی مناسب به خدمات و تسهیلات دو بندر در ایران و قزاقستان هستیم حتماً باید به یک چنین مواردی در این موافقتنامه مساعدت و کمک بکنیم که استفاده بشود.
بنابراین برای توسعه اقتصادی و روابط اقتصادی و صادرات که در شمال کشور الان ما در بسیاری از زمینهها از جمله محصولات باغی و زراعی و محصولات کشاورزی نیاز به توسعه صادرات و ایجاد اشتغال و سرمایهگذاری و به این داریم که اتاق بازرگانی دو کشور زمینه و شرایطی را که قبلاً در موافقتنامههای فیمابین ایجاد کردند حمل و نقل جادهای و دریایی و تجاری را تقویت بکند و از این زمینهها اقتصاد منطقه و کشور و اشتغال و سرمایهگذاری را میتوانیم تسهیل ببخشیم و تقویت بکنیم، چیزی که در این زمینه به آن اعتقاد داریم. مخالف محترم نکاتی را اشاره کردند که البته مربوط به قبل و عملکرد میشود، به نظر من با کلیات مخالفتی نداشتند و تأکید داشتند که تأکید بکنیم در این موافقتنامه زمینههای اجرایی و عملیاتی با دیدن زوایای کار تحکیم بشود.
بنابراین من فکر میکنم که دریای خزر نیاز به کمک از نظر قانونی، مقررات و ایجاد بستر و ارائه راهکارهای مناسب برای تسهیل امور در زمینههای اقتصادی و تجاری و کشتیرانی دارد و این یکی از وظایف و تکالیف مجلس است که زمینههای مناسب را تسهیل بکند و رشد اقتصادی را در کشور و شمال کشور برای فعالیتهای تجاری در زمینه حمل و نقل دریایی به ویژه کالا و مسافر برای استفاده از ظرفیتهای دریای خزر فراهم بکند و من از دولت و کمیسیون عمران و کمیسیونهای اقتصادی، امنیت ملی و سیاست خارجی و قضائی و حقوقی متشکرم که به این مسأله توجه کردند و انشاءالله با رأی بالا شرایطی ایجاد کنیم که فعالیتهای تجاری در دریای خزر تسهیل بشود و توسعه و بهبود کشتیرانی در شمال کشور در دریای خزر را ما شاهد باشیم. سرمایهگذاری و توسعه فعالیتهای اقتصادی را ما سبب بشویم و زمینه و فرآیند انجام این کار را برای سرمایهگذاران و تجار و اقتصاد دو کشور و اتاقهای بازرگانی و زمینههایی که ما میتوانیم محصولاتمان را به دیگر کشورها صادر بکنیم و برای بخش خصوصی اتفاقاً فراهم بکنیم، کاری که مجلس در حال انجام است. این میتواند زمینه حضور ایران را در سازمانهای بینالمللی و کشتیرانی در سطح منطقه و استفاده از ظرفیتهای متقابل کشورها فراهم بکند. انشاءالله قزاقستان برای موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین ایران و قزاقستان اولین کشور نباشد و وزارت راه و شهرسازی، برادرمان جناب آقای راستاد و دیگر عوامل مربوط به وزارت راه و شهرسازی کمک بکنند و شرایط فراهم بکنند که با دیگر کشورها که ما تاکنون از این ظرفیت استفاده نکردیم این موافقتنامهها را امضا بکنیم. من خواهش میکنم که انشاءالله مجلس برای اینکه به انجام چنین کاری کمک بکند با رأی بالا به این موافقتنامه رأی بدهد.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر و فرزانه انقلاب، نیروهای مسلح و مدافعین حرم. هفته وحدت را به تمام مسلمین ایران، شیعه و سنی به خصوص کلیه ماموستاهای عزیز که شبانهروز برای جشن هفته وحدت زحمت میکشند تبریک میگویم. آقای پزشکیان! از حضرتعالی هم که دیروز فرمودید نیاز زلزلهزدگان آذربایجان کانکس است خواهشمند است حضرتعالی جلسهای در محضرتان برگزار کنید تا به داد آذربایجان و زلزلهزدگان در امر نگهداری مردم و بازسازی فوری قبل از بارش برف در آذربایجان برسیم، از فرمایشات دیروزتان متشکرم.
اما موضوع؛ جناب آقای یوسفنژاد! قبل از فروپاشی شوروی دو کشور ایران و شوروی در دریای مازندران هممرز بودند، پس از فروپاشی پنج کشور ترکمنستان، قزاقستان، روسیه، آذربایجان و ایران اسلامی هممرز آبی شدند. همکاران عزیز! هنوز خط مبدأ، آب داخلی، آب سرزمینی و منطقه اقتصادی بین این دو کشور مشخص نیست. هنوز بین این پنج کشور تعیین حدود مرز دریایی نشده است، هنوز تحدید حدود مانده است، یعنی این پنج کشور در دریای خزر خط مبدأ دارند، ولی مشخص نیست. سازمان جغرافیای کشور دقیقاً روی نقشه مبدأ و حدود کشور را مشخص کرده، ولی دولت هنوز به توافق نرسیده. ما به (11) درصد اعتقاد نداریم، حدود ما بیش از (11) درصد دریای خزر است.
همکاران عزیز! حدود و مبدأ نوار مرزی آبی در دریای خزر مشخص نیست، چطور موافقتنامه کشتیرانی امضا کنیم؟ آقای پزشکیان! از نگاه دیگر اخطار اصل (125) قانون اساسی دارد. آقای قاضیزاده! اصل (125) قانون اساسی قید نشده.
از منظر سوم خلاف برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی است. در بند (3) ماده (14) این قانون آوردند معافیت بند (3) ماده (14) کلیه حقوق گمرکی، عوارض و مالیاتها آمده. آیا این خلاف برنامه، یعنی بند «الف» ماده (6) نیست؟ دوسوم رأی میخواهد و خلاف برنامه است. بند «الف» ماده (6) برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای آخر قانون برنامه ممنوع است. اگر میخواهید اقتصاد بدون نفت را تجربه کنید تنها راهحل أخذ عوارض و مالیات و گمرک است. شما هنوز این قانون مالیاتها و عوارض را هر روز سوراخ میکنید و دنبال اوراق هستید، اجازه ندهید کاهش درآمد باشد. با چاپهای بیحساب و کتاب اوراق مملکت را اوراق کنند. چرا معافیتها را هنوز تصویب میکنید؟ در چند ماه گذشته چندین قانون معافیتها را تصویب کردیم، قانون مالیاتها و عوارض و گمرک را آبکش کردید. به نسلهای آینده اینقدر ظلم نکنید. (80) میلیون جمعیت ایران اسلامی چشمشان به درآمدهای عوارض مالیاتی گمرک است. ما نمیتوانیم نفت بفروشیم و پولش را بیاوریم. مملکت را با مالیات و عوارض گمرکی اداره میکنیم. آقای دکتر یوسفنژاد عزیز، نماینده زحمتکش ساری! این موافقتنامه به گفته حضرتعالی باید پنججانبه باشد و پنج کشور عضو دریای خزر همه با هم امضا کنند و درآمد آن به بنادر استانهای سرسبز گیلان عزیز و مازندران ورزشکارپرور و گلستان محترم و ترکمنهای عزیز کشورمان نخواهد رفت، چون معافیتها را در بند (3) ماده (14) آوردید.
آقای یوسفنژاد عزیز! درآمد ملی کاهش مییابد. ما برای درآمدها هزینه تراشیدیم، اگر این درآمدها را لغو رفع کنید هزینهها از کجا جبران میشود؟ با چاپ اوراق؟ تا کی اوراق چاپ کنیم و اوراقی شویم؟ رئیسجمهور آینده هرکس باشد یک رجال سیاسی است، ما نباید خزانه خالی را به رئیسجمهور آینده تحویل بدهیم. همکاران عزیز! دولت کسی است که خزانه را پر کند و به رئیسجمهور آینده بدهد. آقای پزشکیان! هرکس دوره بعد رئیسجمهور باشد و خاک را طلا کند فقط میتواند بدهیهای اوراق، سودهای اوراق بدهد.
اینجا مخالفت من با کشتیرانی دو بحث است؛ یکی اینکه پنج کشور بعد از تعیین حدود بیایند امضا کنند. حدود ایران اسلامی مشخص نشده، ما بالای (11) درصد داریم. دوماً چرا معافیت؟ من که کشتی و درآمد دارم باید مالیات بدهم، من را معاف میکنید، کشور را معاف میکنید. آقای یوسفنژاد! ما چندتا کشتی داریم و قزاقستان چند تا کشتی دارد؟ کشتیهای ما نسبت به کشتیهای آنها ناچیز است، در نتیجه آنها بیشتر منفعت میکنند، ما پول (80) میلیون مردم مسلمان، کارگران، کشاورزان و روستاییان را میخواهیم به خاطر چند نفر فدا کنیم. با این اصل ما مخالف هستیم، آقای پزشکیان! اصل (125) هم قید کردم و خلاف برنامه است. خواهش من این است که ما قانون را برای مستضعفان بنویسیم. خیلی از آقایان در شهرستانها کاندید شدند، دو دوره نماینده مجلس بودند، یک قدم برای کارگر و مستضعفان بر نداشتند. در زمان انتخابات خواهیم بود، ما به کسانی و طرحها و لوایحی رأی میدهیم که منافع مستضعفان، کارگران و کشاورزان در آن باشد. به خاطر آن میگوییم زندهباد کارگر! در رأیگیری قبلی هم شما به خاطر حفظ کارگران به طرح پیشنهادی رأی دادید و از همه شما متشکریم. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مهرداد لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! دو مخالفی که صحبت کردند یکی در مورد سهم دریای خزر صحبت کرد که اصلاً بحث این یک بحث جدایی است و بنده خودم هم یکی از مدعیان هستم. اما اینجا بحث کشتیرانی کشورهای حاشیه دریای خزر است. برادر دیگر هم در مورد خزانه دولت صحبت کرد. اصلاً این هم ربطی به خزانه دولت ندارد، اصلاً این دو بحث متفاوت هستند.
دوستان ببینید! در کشورهای حاشیه دریای خزر چهار کشور هستند. در شمال شرق ایران کشور ترکمنستان و قزاقستان است، در شمال غرب ما آذربایجان و روسیه است. استاد بنده جناب آقای قاضیپور که شما بهحق سروری و استادی به گردن بنده دارید عرایض بنده را دقت بفرمایید. همین الان که من با شما دارم صحبت میکنم ما سالیانه چیزی حدود (6) میلیون تن حمل بار با این چهار کشوری که خدمتتان عرض کردم در شمال شرق و شمال غرب ایران وجود دارد داریم. بنابراین ما (6) میلیون تن ظرفیت حمل بار الان داریم انجام میدهیم، اما ظرفیت بنادر ما چقدر است؟ ظرفیت بنادر ما در حال حاضر چیزی حدود (30) میلیون تن است. یعنی الان در همین استان گیلان ما بندر انزلی، کاسپین و چمخاله هم در حال احداث بندر است، بندر امیرآباد، بندر نوشهر هم هست. شما تصور بفرمایید ما (30) میلیون تن ظرفیت بندر داریم، اما چقدر از این ظرفیت بندر داریم استفاده میکنیم؟ (6) میلیون تن و این بحث مستضعفهایی که اشاره کردند همین است. اگر ما بخواهیم حمل بارمان را از طریق زمینی انجام بدهیم میدانید یعنی چه و چقدر وحشتناک است؟ دنیا به ما غبطه میخورد که ما دریا و حمل و نقل دریایی را داشته باشیم و با این بتوانیم حمل و نقل بار و مسافرمان را جا بجا بکنیم و بعد بخواهیم در استفاده از حمل و نقل دریایی مخالفت بکنیم.
من چند نکته را عرض بکنم، ببینید! یکی تسهیل تجارت دریایی است. واقعاً یکی از نکاتی که این معاهده و توافقنامه دارد در تجارت دریایی ما تسهیل میکند، رونق اقتصادی دارد. همین که خدمت شما عرض کردم ظرفیت بنادر ما الان (6) میلیون تن است و به (30) میلیون تن قابل افزایش است رونق اقتصادی است. بعد توسعه روابط با کشورهای ساحلی دریای خزر است. این در توسعه روابط اقتصادی که در کنارش توسعه روابط سیاسی و حتی توسعه روابط امنیتی هم در کنار خودش میتواند داشته باشد. شما فقط همین توسعه روابط کشتیرانی را فقط از ابعاد اقتصادی نبینید، در توسعه روابط سیاسی هم ببینید. وقتی ما توسعه روابط اقتصادی داشته باشیم الزاماً معنیاش این است که ما توسعه روابط سیاسی هم داریم.
رونق ترانزیت، افزایش سهم حمل و نقل است که خدمت دوستان عرض کردم. دوستان! پس ما ارتقای مشارکت شرکتهای کشتیرانی را در حمل کالا و مسافر از ویژگیهای این توافقنامه است و جلوگیری از دریانوردی خارج از استاندارد هم هست. دریا است، قرار نیست که هرکسی کشتی داخل دریا بیندازد و به هر شکلی خودش میخواهد تردد بکند. این دارای یک ضوابط و مقررات بینالمللی است. اگر هرکسی بخواهد خارج از استاندارد در این دریا دریانوردی بکند باید در چهارچوب آن استانداردهای لازم بکند. استفاده از تسهیلات بندری برای حمل و نقل هم دارد، دو کشور به همدیگر در بحث تسهیلات میتوانند کمک بکنند. در بحث ماده (12) همین توافقنامه اگر شما بیایید مطالعه بکنید حفاظت از محیطزیست یکی از ویژگیهای مهم است. هرکسی که میخواهد از بحث کشتیرانی و دریانوردی استفاده بکند باید قوانین محیطزیست را رعایت بکند. بحث تجسس و نجات دریا هم هست. آمدیم در دریا برای این کشتیها اتفاقی افتاد، این (4) تا کشوری که من خدمت شما عرض کردم باید با همدیگر تابع یک شرایط و ضوابطی باشد. همینطور که نمیتوانند، ما باید حتماً توافقنامه داشته باشیم و به همدیگر باید کمک بکنیم. توسعه و ارتقای بندری و دریانوردی، آموزش و تبادل اطلاعات دریایی هم آخرین نکتهای است که من خدمتتان عرض بکنم است. امروز در عرصههای علمی شما میدانید به روز هستند. دنیا در حال رشد و ترقی است و نیاز است ما اطلاعات علمیمان را با همدیگر تبادل بکنیم. من خواهش میکنم دوستان به این تفاهمنامه عنایت بفرمایند که واقعاً آثار بسیار مثبتی درد رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان

محمد راستاد
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم. من قبل از اینکه مواردی را که مخالفین محترم جناب آقایان: صباغیان و قاضیپور اشاره فرمودند اجازه میخواهم که مقدمتاً خدمت نمایندگان محترم عرض بکنم که ما موافقتنامه کشتیرانی تجاری مشابه را با (18) کشور تاکنون منعقد کردیم و در مجموع سایر موافقتنامههایی که با کشورهای مختلف داریم و مربوط به بخش دریایی است (37) کشور را دربر میگیرد و قاعدتاً اولویت ما این است که بتوانیم با کشورهای پیرامونی و همسایه این موافقتنامهها را توسعه بدهیم. موافقین محترم هدف را اشاره فرمودند، من فقط میخواهم تأکید بکنم که در رابطه با دغدغههایی که مخالفین محترم اشاره فرمودند اولاً این موافقتنامه هیچ ارتباطی با رژیم حقوقی دریای خزر و مباحث پیرامون این رژیم حقوقی ندارد. همانطور که در ماده (19) توافقنامه کار اگر نمایندگان محترم عنایت بفرمایند تصریح شده که «هیچیک از مفاد این موافقتنامه به نحوی تعبیر نخواهد شد که پیشداوری نسبت به نتایج مذاکرات مربوط به وضعیت حقوقی نهایی دریای خزر تلقی شود. این موافقتنامه خدشهای به حقوق و تعهدات طرفهای متعاهد ناشی از سایر موافقتنامههای بینالمللی که کشور آنها عضو آنها میباشند، وارد نخواهد کرد». بنابراین از بابت رژیم حقوقی و تأثیرش در اینجا کاملاً تصریح شده که هیچ ارتباطی برقرار نیست.
نکته دیگری که هم جناب آقای قاضیپور و هم جناب آقای صباغیان به عنوان نگرانی به آن اشاره فرمودند بند (3) ماده (14) است. نمایندگان محترم عنایت بفرمایید! این نکتهای که به مباحث مربوط به عوارض و حقوق و مسائل گمرکی اشاره شده صرفاً موارد مربوط به کشتیهایی است که دچار اضطرار و حادثه میشوند. عنایت بفرمایید! صدر همین بند (3) تأکید میشود که مقامهای صلاحیتدار یک طرف متعاهد در صورت بروز سانحه یا وضعیت اضطراری برای کشتی، این مثل این است که یک کشتی ما خدایناکرده در بندر آکتای قزاقستان دچار اضطرار بشود ما احتیاج داشته باشیم که به آن کمک، امداد و لوازم یدکی برسانیم. این نباید مشمول حقوق و عوارض و هزینههای بندری بشود، به خاطر اینکه وضعیت اضطراری است، اصلاً طبق کنوانسیونهای بینالمللی و کنوانسیون جستجو و نجات دریایی مسائل اضطراری و کمک و نجات مشمول هزینه نیست. بنابراین این صرفاً مربوط به اضطرار، کمک و امداد در دریا است.
نکته دیگر هم جناب آقای صباغیان اشاره فرمودند پیرامون سایر کنوانسیونها و تعهدات از جمله کنوانسیون اندازهگیری ظرفیت کشتیها خدمت نمایندگان محترم و جناب آقای صباغیان عرض میکنم که ما در مجموع بالغ بر (30) کنوانسیون بینالمللی متعاهد شدیم و عضو هستیم. به عنوان یک عضو سازمان بینالمللی دریانوردی این تعهدی است که کشورها به طور کلی برای رعایت قوانین و الزامات بینالمللی دریایی دارند و هیچگونه اشکالی در موافقتنامه دوجانبه بین کشورها به وجود نمیآورد، کما اینکه در جاهایی که ما اشاره کردیم شناسایی مدارک و گواهینامههای صادره ناظر بر کنوانسیونهایی است که قبلاً به آنها ملحق شدیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، سخنگوی کمیسیون نمیخواهند صحبت کنند؟ قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان
مادهواحده ـ موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری قزاقستان مشتمل بر یک مقدمه و (21) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصل (139) قانون اساسی در حل و فصل اختلافها موضوع ماده (17) و رعایت اصل (77) قانون اساسی در اصلاحهای بعدی آن، موضوع ماده (18) موافقتنامه الزامی است.

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به این لایحه موافقتنامه کشتیرانی تجاری دریایی در دریای خزر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت قزاقستان اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
رد تقاضای رسیدگی به طرح اساسنامه شرکت ملی گاز ایران طبق اصل (85) قانون اساسی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد در اجرای ماده (164) آییننامه داخلی تقاضای جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر ارجاع طرح اساسنامه شرکت ملی گاز ایران به کمیسیون انرژی جهت رسیدگی طبق اصل (85) قانون اساسی است. آقای دکتر ادیانی به عنوان نماینده متقاضیان موضوع را مطرح میکنند، جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید. دو نفر مخالف و دو نفر موافق میتوانند صحبت کنند.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بدواً میلاد نور و رحمت الهی، قطب عالم امکان پیامبر اعظم و میلاد حجت بالغه الهی حضرت امام صادق (علیهالسلام) را به همه شهروندان کره زمین تبریک میگویم. همکاران محترم! این پیشنهاد و این طرح بدون تردید یکی از مهمترین طرحهای تصویبی مجلس دهم و به عنوان یکی از کارنامههای فاخر در روند و حوزه تقنینی برای این دوره مجلس تلقی خواهد شد. همکارها به استدلالی که بیان میکنم عنایت کنند! آقای دکتر عزیز! باعث انسداد رؤیت حضرتعالی هستند، گفتیم جنابعالی و هیأترئیسه را نگاه کنیم. مقدمه کار با چند نکته به عرض و سمع عزیزان و همکاران محترم میرسد.
دوستان عنایت کنند! اساسنامه شرکت ملی گاز ایران، آخرین اساسنامه و اساسنامه موجود در سال 56 به تصویب مجلس قبل از انقلاب رسید. (42) سال با خلأ قانونی از منظر شورای نگهبان روبهرو هستیم. هیچیک از دولتها به رغم تکالیف قانونی از مصوبه شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران بگیرید تا قوانین عادی و بودجههای سنواتی، لایحه اساسنامه شرکت ملی گاز را تقدیم نکرد و مجالس محترم هم جدی نگرفتند. کمیسیون انرژی در مجلس دهم با اولویتی که برای کار خودش قرار داد با همت بلند همکاران شما در کمیسیون انرژی کمیتهای را تحت عنوان «کمیته تدوین اساسنامه شرکت ملی گاز کشور» شکل داد که با مسئولیت این حقیر دو سال این طرح کار کارشناسی شده، با حضور کارشناسان زبده مرکز پژوهشها، سازمان بازرسی کل کشور، سازمان برنامه و بودجه و دیوان محاسبات و سازمان پدافند غیرعامل و نمایندگان بخش خصوصی و دانشگاهی حسب مورد. این طرح در چهارچوب موانع قانونی و اسناد بالادستی شکل گرفت. یعنی به استناد قانون اساسی، سیاستهای کلی ابلاغی، قانون نفت مصوب مجلس هشتم، قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت مصوب مجلس هشتم، قانون اساسنامه شرکت ملی گاز نفت ایران مصوب مجلس نهم که آن هم در حقیقت هشتاد و پنجی بود. این شاکله و پایه این کار است.
اما چرا هشتاد و پنجی؟ جناب آقای دکتر پزشکیان! استدعا میکنم این را کمافیالسابق راهنمایی و مدیریت بفرمایید، مخالفین محترم هم در رد هشتاد و پنجی بیان کنند، چون بهتر از من میدانید الان نه بحث فوریت و کلیات و جزئیات این طرح است. بنا به ظرفیت قانون اساسی ما تقاضای اعمال اصل (85) را داریم، چرا؟ دلیلش واضح است. دلیل اول، مشابه این طرح در قالب ارائه طرح اساسنامه شرکت ملی نفت در مجلس نهم تقدیم مجلس شد و مجلس نهم با هشتاد و پنجی آن موافقت کرد و شورای نگهبان تأیید کرد. دلیل دوم خود شورای نگهبان است. مخالفینی اگر میخواهند اظهار نظر کنند در این چهارچوب و حوزه سخن برانند، خود شورای محترم نگهبان (42) سال است که اساسنامه شرکت گاز مصوب 56 را بنا به مشرب و ممشای فقهی و حقوقی خودش رد کرده نمیپذیرد. نشانه آن این است که در طول این (42) سال هرگاه شما در قوانین عادی نوشتید «شرکت ملی گاز»، شورای محترم نگهبان این را خط زد و گفت من به حکم قانون شرکت ملی گاز نمیشناسم.
یک نمونه را تقدیم میکنم؛ این نظر شورای نگهبان است، همکاران محترم عنایت کنند؛ در تاریخ 19/4/98 در موضوع طرح الحاق یک تبصره به ماده (182) قانون آییننامه داخلی آنجا اشاره به اسم اساسنامه شرکت گاز شد. شورای محترم نگهبان نوشت از جهت اینکه اساسنامه شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پتروشیمی ایران ابهام دارد و دارای خلأ قانونی است خط زد و ما به ناچار به روال سابق نوشتیم شرکتهای تابعه وزارت نفت. این نشان از خلأ قانون و نگاه شورای نگهبان دارد.
دلیل دیگر، شورای محترم نگهبان اساساً با مشرب فقهی و حقوقی، اساسنامه فعلی را قبول ندارد، دلیل هم دارد. دلیلش هم درست است. ما در شعارها میگوییم ما نفت را ملی کردیم، من شفاف عرض میکنم، برابر اساسنامه قبل از انقلاب در کشور نفت ملی نشد، حتی دولتی هم نشد. نفت و گاز مالکیتش مختص به شرکت ملی نفت بود، یعنی برابر واژگان حقوقی مالکیت نفت و گاز از آن دولت ایران نبود، از آن ملت ایران هم نبود. الان در قانون هست، مالکیت نفت و گاز از آن شرکت ملی نفت است، در صورتی که قانون اساسی ما میگوید نفت جزء انفال است و از آن حکومت اسلامی است. یکی از دلایلی که شورای نگهبان رد میکند به نظر من همین نکته است.
دلیل دیگر اینکه اساساً ممکن است مخالفین بگویند لایحه نگهبان را شورای نگهبان رد کرد و هشتاد و پنجی نشد، این نظر شورای محترم نگهبان در مورد لایحه تجارت است، شورای محترم نگهبان اخیراً آنجایی هشتاد و پنجی را میپذیرد که؛
1 ـ با خلأ قانونی روبرو بشود.
2 ـ شورای نگهبان آن قانون موجود را به رسمیت نشناسد. دلیلش را در نظر خودش در مورد لایحه تجارت بیان میکند. میفرماید: «با توجه به اینکه قانون تجارت فعلی قانون دائمی است و امور مربوط به طور طبیعی و عادی جریان دارد و خلأ قانونی به نحو کلی که جبران آن ضروری باشد در این خصوص وجود ندارد». در صورتی که در مورد اساسنامه شرکت ملی گاز، شورای محترم نگهبان معتقد است که خلأ قانون وجود دارد.
دلیل پنجم هشتاد و پنجی شدن این طرح را خدمت عزیزان عرض میکنم. همکاران محترم! مجلس دهم اگر بخواهد این طرح مطول را که فوقالعاده فنی، حرفهای و واژگانش کاملاً تخصصی است بخواهد بررسی کند عمر مجلس دهم وقت نمیدهد و کفاف رسیدگی عادی آن را ندارد و این خسران است. بهتر از من میدانید وظیفه اصلی ما تدوین قانون است، مخصوصاً تدوین قوانینی در آنجاهایی که خلأ قانون وجود دارد. ما همین الان هم زیر سؤال هستیم که چرا (42) سال سکوت؟ چرا (42) سال به این مسأله مهم توجه نشد؟
امروز همگان میدانند پیشران توسعه اقتصاد کشور نفت است و شاهبیت توسعه نفت در گاز است. امروز کشور دارد گازپایه اداره میشود، من استدلال برخی از مخالفین را در مورد این طرح و هشتاد و پنجی شدن دیدم، به عنوان یک کارشناس دارم عرض میکنم که دوستان هیچ اشرافیتی بر اسناد بالادستی نداشتند. البته آن بحث جزئی است و الان من ورود نمیکنم، قطعاً جواب آنها داده خواهد شد.
لذا این را عرض میکنم که ما فرصت نداریم به روال عادی این را رسیدگی کنیم، به نظر من این طلب میکند. نکته دیگر را هم عرض بکنم که دوستان مخالفین محترم در مورد هشتاد و پنجی بیان کنند، این طرح قطعاً اشکالاتی دارد و ما هم میپذیریم، آن اشکالات احتمالی با نظر نمایندگان محترم که انشاءالله هشتاد و پنجیاش رأی آورد و در کمیسیون تخصصی انرژی برای رسیدگی آمد از نظرات تکتک نمایندگان محترم، دستگاههای اجرایی و نظارتی که دلسوزانه مسائل کشور را رصد میکنند و نظرات کارشناسان دانشگاهی و بخش خصوصی استفاده خواهیم کرد. چون خلأ قانون داریم کمیسیون این را بر این باور بود که پیشنهاد هشتاد و پنجی بدهد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر و جناب آقای مهرداد لاهوتی مخالف هستند و موافقین جناب آقایان: دلخوش و حسن کامران هستند. سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت ملت شریف ایران و همکاران گرامی و گرامیداشت هفته وحدت و همینطور سالروز میلاد حضرت محمد (سلام الله علیه) را گرامی میدارم. در مورد این درخواست که همکاران محترم از کمیسیون انرژی دادند؛ همکاران محترم ببینید! درخواست (85) بارها برای خیلی از لوایح و طرحها داده شده و اکثراً هم با مخالفت شورای نگهبان مواجه بوده. در مورد ضرورت اساسنامه شرکت ملی گاز و اینکه حتماً باید بعد از (42) سال تصویب بشود هیچ شکی نیست و قطعاً از ضروریات است و مجلس هم مخالفتی ندارد که این اساسنامه برای برطرف کردن ابهاماتی که موجود است مخصوصاً با شورای نگهبان این اساسنامه هرچه زودتر تصویب بشود، ولی ما اینجا میآییم استناد اصل (85) میکنیم و درخواست میدهیم که این به کمیسیون برود و آنجا تصویب بشود و بعد در مجلس بیاید، در حالی که عین همین کار با روح اصل (85) مخالفت دارد و اینجا میگوییم سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به شخص دیگری نیست.
یعنی ما نمایندگان محترم مخصوصاً با توجه به اهمیت این اساسنامه و موادی که قرار است در این اساسنامه تصویب بشود، از جمله مقررات استخدام، مناقصهها، مزایدهها قطعاً ما نمایندهها هم باید اطلاع و اشراف داشته باشیم. داریم یک قانونی را تصویب میکنیم، مانند اساسنامه وزارت ورزش که ما در صحن آوردیم و با همکاری همه نمایندهها که پیشنهاد دادند و استفاده کردیم اساسنامه وزارت ورزش را که حدود (60) ماده بود اینجا در صحن تصویب کردیم و این هم همینطور است. ما میخواهیم که روال عادیاش را داشته باشد و در صحن بیاید و انشاءالله هم که به همین دوره برسد با توجه به اهمیت مواضعی که در آن مطرح است و اینکه باز مانند قانون تجارت شورای نگهبان ممکن است باز این را ایراد بگیرد و بگوید که در صحن مجلس باید به تصویب برسد.
با در نظر گرفتن این موارد و اینکه ما نمایندهها هم قطعاً باید در تصویب این اساسنامه بسیار مهم شرکت ملی گاز بعد از (42) سال شرکت داشته باشیم به خاطر همین ما میخواهیم که همینجا در صحن بررسی بشود. من از آقای دکتر ادیانی به خاطر دغدغهشان و از کمیسیون انرژی تشکر میکنم و قطعاً این باید تصویب بشود، ولی اجازه بدهند که روال عادیاش را داشته باشد و ما نمایندههای مجلس هم شرکت داشته باشیم و پیشنهاد بدهیم و اظهارنظر داشته باشیم. طبق همین اصل (85) در تصویب این اساسنامه بسیار مهم نقش فعال داشته باشیم. امیدوارم که رأی مخالف و منفی به این درخواست داده بشود، سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای سیدکاظم دلخوشاباتری موافق هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً هفته وحدت را به همه مردم خوب ایران، خصوصاً مردم عزیز اهل تسنن و تشیع تبریک عرض میکنم. دوستان ببینید! قانون اساسی اختیاراتی را برای مجلس و کمیسیونها مشخص کرده که مجلس میتواند در حیطه وظایف خودش براساس اصول متعدد قانون اساسی و مواد مختلف آییننامه داخلی اقدامات لازم را انجام بدهد. اگر قانون اساسی این اجازه را نمیداد حرف مخالفین محترم قابل تأمل بود، از آنجایی که الان نزدیک به (42) سال است متأسفانه ما خلأ قانونی داریم، الان بنده خودم چند دوره در مجلس هستم کراراً مجلس تأکید کرده که این اساسنامه چهار، پنج شرکتی که وابسته به وزارت نفت است را چرا نمیآورند؟
اگر اساسنامه نباشد قطعاً میدانید حیف و میل بیتالمال وجود دارد و دستگاهها وظیفه خودشان را به درستی عمل نمیکنند. مجلس هم نمیتواند آنطور که باید نظارت بکند، نظارت بکند. در طی این سالهای گذشته با فشاری که مجلس آورد در سال 90 قانون نفت و اساسنامهاش نوشته شد و این جای تقدیر و تشکر دارد بعد از سالها مجلس خودش ورود کرد. در سال 92 قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت اساسنامه و این مواردش و در 93 قانون اساسنامه شرکت ملی نفت تدوین شد و الان هم بحث اساسنامه شرکت ملی گاز است.
قطعاً کار بسیار مهمی است و بعد این هم ما پتروشیمی و پالایش و پخش را داریم که باید به دنبالش برویم لااقل بتوانیم آن چیزی که وظیفه دستگاههای اجرایی است انجام بشود و مجلس هم بتواند به نظارت قانونی خودش عمل بکند. به هر حال اعتقاد ما این است که یکی از بخشهایی که در شرایط فعلی میتواند، ببینید! الان شما شاید بیش از (50) طرح دوفوریتی در دستور کار دارید، بیش از (50) طرح یکفوریتی و بیش از (50) طرح عادی در دستور کار دارید، قطعاً شما نمیتوانید حتی یکدهم این طرحها که الان در دستور است را در مجلس بیاورید و رسیدگی بکنید. باز برای دورههای بعد میماند و این باعث میشود که این کار درست و اصولی انجام نشود، در آن اساسنامههای قبلی هم اختیار به کمیسیون مربوطه داده شد. ما یک مقدار هم باید اعتماد داشته باشیم، هرکدام از شما عزیزان در کمیسیونهای تخصصی خودتان جایگاهتان مشخص است، تلاش میکنید کمیته و کارگروه درست میکنید، به نظر من میشود در ارتباط با اساسنامه شرکت ملی گاز ایران این اختیار را به کمیسیون مربوطه کمیسیون انرژی داد و این اطمینان را از این کمیسیون بگیریم که انشاءالله این را آماده بکنند و مجلس به امید خدا بتواند روند کار را در این مهلت کوتاهی که وجود دارد به درستی پیگیری بکند. من ممنون میشوم اگر دوستان رأی مثبت بدهند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای مهرداد لاهوتی به عنوان مخالف بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید چه اتفاقی در حال انجام است. ببینید! برادر خوب ما جناب آقای ادیانی فرمودند که ما (42) سال اساسنامه نداشتیم و این شرکت را بدون اساسنامه اداره کردیم. ایهاالناس، ملت بزرگ ایران و همکاران محترم! عنایت بفرمایید که (42) سال ما غفلت کردیم.
ملت بزرگ ایران، آنهایی که بیرون هستید و دارید عرایض بنده را دقت میفرمایید، آقای ادیانی! بگذارید من صحبت بکنم. (42) سال ما غفلت کردیم، بعد از (42) سال میخواهیم در عرض اختیار یک اساسنامهای که دارای معایب فراوان است، شما صفحه (35) این اساسنامه را مطالعه بکنید، اداره قوانین مجلس ایرادهایی که به این اساسنامه وارد کرده است و بعد هم میخواهیم بگوییم ما نخواندیم و نیاز نیست بخوانیم، خدا برکت بدهد، بدهیم کمیسیون مربوطه براساس اصل (85) پنج سال این قانون را آزمایشی بکند و بعد براساس آییننامه داخلی مجلس شما میدانید قانونی را که شما آزمایشی کردید دولت مکلف است دائمی کردنش را ظرف شش ماه بیاورد.
من از شما میپرسم کدام قانون است که دولت ظرف شش ماه توانست لایحه دائمی شدن قانون را ارائه بدهد؟ شما یک نمونه را به عنوان همکار به بنده بگویید، بنده سه دوره مجلس دارم تمدید میکنم، یک مورد نداریم که دولت سر موقع دائمی شدن لایحه را ارائه بکند.
برادر من! مسأله مهمی است، چرا این حق را از صحن میخواهید بگیرید؟ وضعیت کمیسیونهای مجلس را شما میدانید الان مخصوصاً با این ابتکاری که هیأترئیسه به خرج داده که بیشتر لوایح پشت خطی را بیاورد ما کمیسیون نداریم. اعضا در کمیسیونها شرکت نمیکنند. شما با سه نفر آدم با شرکت ملی گاز میخواهید بنشینید این اساسنامه را تصویب بکنید.
به نظر من این کار سخت و دشواری است و شما ببینید در ماده (19) این اساسنامه اداره قوانین آمده گفته درخصوص تخلفات هیأت مدیره و بازرس به ماده (35) ارجاع شده و اینجا سکوت کرده. باز هم گفته در بند (3) ماده (27) در مورد عزل هیأت مدیره مورد توجه قرار نگرفته. در ماده (30) التزام و وفاداری به قانون اساسی و ایرادهای الیماشاءالله دیگری که وجود دارد. خواهش من از دوستان این است که من هم مثل آقای ادیانی نگران هستم، درست میفرمایند، تمام فرمایشات ایشان را من تأیید میکنم، نگرانی که ایشان داشتند. اما چرا این حق را از شما سلب بکنیم، چرا باید نخوانده این اساسنامه را تأیید بکنید؟ شما امروز نخوانده و مطالعه نکرده این اساسنامه را دارید تأیید میکنید و اختیارش را دارید واگذار به کمیسیون میکنید. دوستان! من خواهش میکنم عنایت بفرمایید و اجازه بدهید کمیسیون این را رسیدگی بکند مثل همه طرحها و لوایح در صحن بیاید ما ایرادات آن را برطرف بکنیم، سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسن کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته وحدت را به همه مسلمین تبریک میگویم. شیعه انگلیسی و سنی آمریکایی سبب اختلافات است و الا شیعه علوی و سنی واقعی به وحدت، عمق و وسع میدهد. ما باید به سرّ مکتوب پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) یعنی قرآن کریم عمل بکنیم.
اما در رابطه با این بحث که مطرح است. جناب آقای لاهوتی! این از قدیم اساسنامه داشته، نه اینکه بگویید نداشته. ما میخواهیم دستکاریاش بکنیم. اولین بار است که من از یک هشتاد و پنجی دفاع میکنم، همیشه مخالفت کردم، چرا؟ برای اینکه کمکم دم انتخابات میشود، کامران دیگر حضور قلب ندارد. اگر یک لقمه رأی هم نیاورد هیچی، در صورتی که آقا فرمودند «اول و آخرتان یکی باشد». آنوقت چرا پس هشتاد و پنجی بشود؟ برای اینکه اوضاع فعلی در این شرایط با عدم حضور قلب روبرو میشویم. حالا در کمیسیون به هر حال کمیسیون هم جمع میشوند، درست است و راهکارش هم این است که این خلأ قانونی را واقعاً ما برطرف بکنیم. چون نفت و گاز اهمیت خاصی دارد، حالا نفت که انجام شد، ولی گاز هم که مانده و همیشه هم شورای محترم نگهبان در رفت و آمد بوده و ایراد گرفته منطقی و عقلی است که بیاییم این را رأی بدهیم، چون اگر این کار را نکنیم در این مجلس که تمامشده است، در مجلس آتی هم تا بیاید سر و سامان بگیرد دوباره کالاول. پس عاقلانهاش این است که خواهران و برادران به این رأی بدهند، کمااینکه جناحین من آقایان: محمودیشاهنشین، قوامی و دیگر دوستانی که دور و بر من هستند همه همراهی دارند و تأیید میکنند. به هر حال همه دوستان، آقای ملکشاهی و دوستان دیگر این خلأ را حس میکنند، البته جناب آقای لاهوتی! خلاف قانون اساسی هم نیست. یعنی در راستای همان است، چه بهتر است که ما در هفته وحدت در ایام میلاد پیامبر اکرم و حضرت امام جعفر صادق (علیهالسلام) نوعی عیدی به حکومت است، یعنی حکومتیها به حکومتیها هم میتوانند در بحثهای کلان عیدی بدهند و چون بنده احساس کردم این ضرورت دارد اولین بار است که من یک هشتاد و پنجی را دفاع میکنم و ضرورت هم دارد و اگرکه خواهران و برادران این کار را بکنند کلی از مشکلات اجرایی هم کمک میشود، چرا؟
چون هر وقتی که ما در ایران هم بحث گاز داریم، چه در مناطق مختلف، به خصوص شرق ایران به ویژه سیستان و بلوچستان و گاهی هم به یک شکلی همین اساسنامهها هم اگر خلأهای قانونیاش رفع نشود به اجرا هم میآید. چقدر ما میگوییم گاهی ریخت و پاش وجود دارد، سفرهای غیرضروری و آن هم نه دلار، یورو است. یا خیلی از این ریخت و پاشهایی که هنوز ادامه دارد و سفرههای رنگینی که هست و اگر واقعاً این اساسنامهها دقیق بشود و قفل و بند داشته باشد از جهات مختلفی به نفع است، هم از نظر قانونگذاری و هم از نظر نظارت و هم از نظر اینکه توجهی به برنامه و اینکه میشود ما آیندهنگری بکنیم، و الا من یادم است ما این شش دوره که مجلس هستیم راجع به این اساسنامه به بهانههای مختلف این دست و آن دست شده. این است که این را رأی بدهید به صواب است و حتماً هم به نفع مسائل حکومتی است، خیلی ممنون از توجهی که همه دوستان دارند و اینکه در پایان دوره بعید است که ما به این مسائل برسیم، تازه آنها هم که در دستور است هرباری بنده خودم در دستور سفرهای خارج دارم که بعضی بدون اجازه میروند و اجازه نمیگیرند، هنوز نوبت این طرح نرسیده که به نفع بیتالمال و همه است، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
حضار 204 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان جهت رسیدگی به طرح اساسنامه شرکت ملی گاز ایران اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. میهمانان را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا، بخشداران، شهرداران و فرماندار محترم شهرستان کرمانشاه که میهمانان برادر عزیزمان جناب آقای صفری نماینده محترم کرمانشاه هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهدای مؤتلفه اسلامی از منطقه (12) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه دکتر هشترودی از منطقه (2) تهران.
ـ جمعی از دهیاران بخش رحیمآباد شهرستان رودسر استان گیلان که میهمانان جناب آقای دکتر عباسی نماینده محترم رودسر و املش هستند.
ـ میهمانان عزیزی از وزارت جوانان جمهوری آذربایجان در این جلسه هستند که به همه عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
8
ناطقان جلسه آقایان: سیداحسن علوی، محمد حسننژاد، سلمان خدادادی، یحیی کمالیپور و منصور مرادی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران.
ـ آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا.
ـ آقای سلمان خدادادی نماینده محترم ملکان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
ـ آقای منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای سیداحسن علوی نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران برای ارائه نطق دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیداحسن علوی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به ارواح مطهر اولیا و انبیای الهی، بالاخص مقتدای اولیا حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) (حضار صلوات فرستادند) نام و یاد شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و امام شهدا را گرامی میدارم و آرزوی طول عمر با صحت و سلامت برای رهبر معظم انقلاب از خدای سبحان مسئلت دارم. ماه ربیعالاول و هفته وحدت یادآور میلاد آخرین رسول خدا و پیامبر صلح و دوستی است که به حقیقت ایامی پر فروغ برای عمل به سیره آن مقام آسمانی بوده و بیتردید هفته دولت که از یادگاران حضرت امام (رحمهاللهعلیه) است نماد پیام صلح و دوستی برای پیروان راستین و حقیقی دین و مکتب انسانساز اسلام است. میلاد حضرت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و آغاز هفته وحدت را به همه مسلمین جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم.
طی روزهای اخیر شاهد هستیم متأسفانه یکبار دیگر در اثر زلزله، بخشی از ایران عزیزمان در آذربایجانشرقی، مردم دچار خسارت شدند و چند هموطن نیز متأسفانه جان خود را از دست دادند. جا دارد در اینجا با خانواده¬های این عزیزان از طرف خود و مردم بزرگوار کردستان ابراز همدردی کنم و امیدوارم مسئولان محترم با تمام توان به فکر جبران خسارت وارده باشند تا بخشی از آلام آنها تسکین یابد. و اما فرصت را مغتنم شمارم، معطوف به رفتارها و شعارهای جنجالخیز در مسابقه فوتبال شهر تبریز که دو هفته قبل اتفاق افتاد، اعلام کنم مردم کردستان هرگز فریاد یک اقلیت و محتملاً وابسته به بیگانگان که پرچم کشور دیگری را به جای پرچم پرافتخار کشورمان برافراشتند و شعارهای ساختارشکنانه سر دادند به حساب مردم عزیز آذربایجان نمینویسند. لذا تردیدی نیست گسیل گروههای امداد و سیل پیامهای همدردی مردم کرد به سان دیگر ایرانیان با هموطنان آذریشان مؤید این ادعا است.
و اما موضوع بعدی، جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم! طبق اطلاع در ادامه بازدیدهای ادواریتان احتمالاً عنقریب به استان کردستان سفر خواهید کرد. پیشنهاد میکنم قبل از عزیمت به کردستان دیدار با مردم رنجکشیده آن استان مروری بر وعدههای انتخاباتی و بازخوانی عملکرد دولت تدبیر و امید در کردستان را مد نظر قرار دهید.
چنانچه استحضار دارید از همان ابتدای انتخابات ریاست جمهوری با دادن وعدههای بسیار به مردم کشور به خصوص ملت کرد کوشیدید دل و صدالبته رأی آنها را در دو انتخابات پیاپی به دست آورید.
دادن وعدههایی چون عملیاتی کردن منشور حقوق شهروندی، شایستهسالاری، افزایش استفاده از نخبگان و فارغالتحصیلان گروههای مختلف مذهبی و قومی از جمله وعدههای دولت تدبیر و امید بود.
اسفا اکنون پس از گذشت شش سال از این دولت و در حالی که در هر دو انتخابات رأی کردها و اهل سنتی کشور در پیروزی آقای دکتر روحانی نقش کلیدی و حیاتی ایفا کرد ملاحظه کنیم چقدر از آن وعدهها عملیاتی شد. چرا پس از شش سال دولت شما هنوز یک کرد اهل سنت در کابینه شما چه در قامت وزیر یا معاون رئیسجمهور حضور ندارد و اصولاً چنین فکر و ایدهای اصلاً از سوی شما و اعضای دولت مطرح نشد؟ چرا حتی در سطح پایینتر و در معاونین وزرا و مدیران کل کشور شما به این وعدهها عمل نکردید؟
ما طی این سالها فقط یک معاون وزیر کرد و آن هم در وزارتخانه غیراستراتژیک کار و تعاون داشتیم که متأسفانه به رغم عملکرد قابل دفاع ایشان اما حضور او را نیز برنتافتند. چرا در سطح شرکتهای بزرگ و هلدینگهای مختلف هیچ نشانهای از وفا به وعدههای رنگارنگ انتخاباتیتان دیده نشد؟ اما برعکس بسیاری از نزدیکان شما اعم از نزدیکان حزبی و باندی در مصدر و گلوگاه بسیاری از مراکز حساس اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و سیاستگذاری کشور حضور دارند.
جناب آقای رئیسجمهور! واقعاً اینگونه خواستید اصل شایستهسالاری و استفاده از جوانان برومند، تحصیلکرده و خوشفکر کشور را عملیاتی کنید؟
چرا با چنین رویکردی باعث یأس و ناامیدی اینهمه نیروی مخلص، وطنپرست و تحصیلکرده شدید، چرا باید در استانی که بنده و پنج نفر همکاران محترم دیگر آن را نمایندگی میکنیم جوانان پراستعداد و خلاقی نظیر نخبه ریاضی اهل مریوان مجبور شود جلای وطن کند و آنگاه مشاهده کنیم او برجستهترین مدال جهانی را در زمینه ریاضی در کشور و دانشگاه خارجی باید کسب کند؟
چرا باید شش سال اخیر تعداد جوانان تحصیلکرده کرد که به دلیل فقدان سرمایهگذاری شرایط کار باید بیکار و چه عرض کنم که به کولهبری با دهها خطر تن دهند و هر روز تعداد بیشتری از فارغالتحصیلان ما با داشتن مدارج عالی، حتی در سطح فوقلیسانس و دکتری از بهترین دانشگاههای کشور به کورهراههای پرخطر و کوهستانهای صعبالعبور اضافه شوند تا شاید لقمهنانی با هزاران مشقت و با خطر از دست دادن جان بر سر سفره خانواده بیاورند و آنها که آهی ندارند تا با ناله سودا کنند ناگزیر و از فرط فقر و تنگدستی در جایی چون نایسر سنندج، منطقه محروم و فراموششده دست به خودکشی و حرکت انتحاری بزنند؟ در هفته گذشته متأسفانه شش جوان دست به چنین اقدامی زدند. به راستی این تاوان اعتماد و صداقتی است که جوانان کرد باید بپردازند تا میخی بر تابوت باور مردم و عدالت باشد.
جناب آقای دکتر روحانی! سؤالات و چراهای بیشماری مطرح است که ساعتها وقت میخواهد تا بازگو کنم، اما به دلیل ضیق وقت به آنها نمیپردازم. به راستی وقت آن نرسیده به خود بیایید و در این دو سال باقیمانده از عمر دولتتان به بخشی از وعدههای پرطمطراق عمل کنید؟ این مسئولیت تاریخی شما است و نمیتوانید از زیر آن شانه خالی کنید. شما به یکایک آحاد ملت باید پاسخگو باشید و ما نیز به عنوان نمایندگان مجلس قطعاً قاطعانه¬تر از گذشته پیگیری مطالبات بحق مردم از جمله مردم شریف و صبور کردستان خواهیم بود.
در پایان ناگزیرم از مباحثی چون شاخص فلاکت و فقر چندبعدی، عدم بهرهمندی از سهم سرمایهگذاری خارجی، وضعیت نابسامان محیط کسب و کار، نرخ تورم، نرخ بیکاری و کاهش تسهیلات بانکی به نسبت بسیاری از استانهای دیگر کشور و نامشخص بودن تبدیل وضعیت کارکنان قراردادی بیشتر ادارات کردستان عبور کنم و آن را به زمان دیگری موکول کنم و فقط به دو تذکر به وزرای نیرو و نفت بسنده نمایم.
جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو! اعتراض شدید مردم کردستان و انعکاس آن توسط رسانههای محلی در مورد وضعیت اسفناک آب شرب در غالب شهرهای کردستان به قصه پرغصهای تبدیل شده که هر روز موج جدیدی از این اعتراضات به گوش میرسد. شما در برابر سلامت آب شرب مردم مسئول هستید و این سوءمدیریت در شرکت آبفای شهری کردستان به هیچوجه قابل تحمل نیست، لطفاً در این مورد تعجیلاً اقدام نمایید.
جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت! عدم تحویل مواد اولیه قیر، احتکار یا صادر نمودن آن موجب کمبود شدید قیر و تعطیلی پروژههای راهسازی در کشور شده است. چرا فکری به حال این وضعیت نابسامان ندارید؟ آیا بهتر نیست به جای دلسوزی به حال کشورهای همسایه به فکر داخل باشید؟
اندکی پیش تو گفتم غم دل ترسیدم
که دلآزرده شوی ورنه سخن بسیار¬ست
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت متشکرم، از جناب آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و ارادت خدمت مقام معظم رهبری حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای و ملت شریف ایران و شما نمایندگان عزیز ملت و به خصوص ولینعمتان عزیزم در جایجای شهرستانهای مرند و جلفا و عرض تسلیت بابت زلزله آذربایجان. آذربایجان باشین ساغ اولسون.
نطق امروزم را در چهار بخش خدمت ملت شریف ایران عرض میدارم.
بحث اول شفافیت؛ مردم عزیز! این روزها شفافیت بحث داغ رسانه ملی شده و بهگونهای مطرح میکنند که انگار کل مشکل شفافیت و شفاف نبودن کشور ریشه در مجلس دارد، در حالی که مجلس پیشروترین نهاد در شفافیت و دنبال شفافیت بودن است. آنهایی که میگویند با رأی نمایندگان اگر شفاف شود مشکل حل میشود درست میگویند، اما معجزه اتفاق نمیافتد.
معجزه زمانی اتفاق میافتد که قوانین مجلس درخصوص شفافیت اجرایی شود. قانونی که همین مجلس درخصوص صندوق مکانیزه فروش گذاشته اگر اجرایی شود قاچاق و فرار مالیاتی ریشهکن میشود. قانونی که همین مجلس درخصوص مالیات گذاشته تا دسترسی به حسابهای شخصی افراد و اداره ثبت اسناد و املاک داشته باشند اگر اجرایی شود دیگر کسی نمیتواند دزدی کند و مال نامشروع به دست بیاورد. قانونی که همین مجلس گذاشته تا صورتهای مالی شرکتهای دولتی افشا شود، اگر آنها افشا شود مدیران ناکارآمد از بین خواهند رفت و جا را به مدیران کارآمد خواهند داد. دوستان! اگر دنبال شفافیت هستیم دنبال قوانین مجلس باشیم، نه بازی با کلمه شفافیت.
دومین بحث، بحث آربیتراژ به عنوان مادر فساد است؛
از آیتالله رئیسی به خاطر مبارزه با فساد تشکر میکنم، اما دوستان! کاری که الان ما داریم میکنیم مبارزه با معلولها است، نه با علتها. انگار ما در یک مخزن آب یک لاشه متعفنی افتاده به جای اینکه آن لاشه متعفن و منبع آلودگی را برداریم مدام این آب آلوده خروجی را داریم پالایش میکنیم. تا زمانی که آربیتراژ یعنی یک کالا دو نرخ داشته باشد، تا زمانی که دلار (4200) و (12) هزار تومانی داریم کسی دنبال فاسد نبودن نباشد، چون همه دنبال این هستند دلار (4200) تومانی بگیرند و (12) هزار تومان بفروشد و کسی دنبال تولید نخواهد رفت و خروجی آن این دادگاههای مبارزه با فساد میشود.
وقتی خودرو دو قیمت کارخانه و بازار دارد، فساد میشود. شما حساب بکنید تفاوت نرخ سراتو روزی در کارخانه و بازار (200) میلیون بود، یک نماینده و یک معاون وزیر حقوق سالیانهاش (100) میلیون است، یعنی یک ماشین با رانت میفروختی حقوق دو سال یک وزیر بود. آیا این میشود که گوشت را جلوی گربه بگذاریم و بعد انتظار داشته باشیم گربه دست نزند؟ کسی اگر (15) ماشین از رانتی استفاده میکرد حقوق (30) ساله کارمندیاش میشد. خروجی همین آربیتراژها دادگاه مفاسد ایرانخودرو و سایپا میشود.
پول یک کالا است، نرخ آن پول نرخ سود است، تا نرخ سود (4) درصدی و (24) درصدی داریم خروجیاش همین دادگاه مفاسد کلان اقتصادی میشود. پس اگر میخواهیم فساد ریشهکن شود آربیتراژ را ریشهکن کنیم، بگذاریم هر چیزی یک نرخ داشته باشد. نرخی که دولت یا بازار انتخاب میکند، اما یکی باشد.
بحث سوم بحث عدالت منطقهای است؛
عزیزان! ایران متعلق به همه ایرانیان است. همان قدر تهرانیها در ایران سهم دارند که آن بلوچ مرزنشین در مرز پاکستان از ایران سهم دارد. دوستان! ما یک زمانی که مرکز ایران احتیاج به آزادراه و زیرساخت داشت با پول مرزنشین و منِ آذربایجانی و بلوچ آزادراه ساختیم گفتیم وظیفه دولت است، حالا که سهم منِ مرزنشین شده تا زیرساخت ایجاد شود میگویم بخش خصوصی. روزی که با پول نفت من داشتند در مرکز ایران کارخانه میساختند و اشتغال ایجاد میکردند وظیفه دولت بود، حالا که میخواهیم برای ما اشتغالزایی بکنید و مرزها را آباد بکنید اصل (44) و خرج از پول ملت حرام میشود. الان که نفت میخواهیم از سفرهها برداشته بشود و مملکت را با مالیات اداره بکنیم مالیات آن کارخانههایی که با پول من در مرکز کشور ساخته شده میگویم باید استانی بشود. چگونه وقتی با پول من در مرکز کارخانه میساختید برادر بودیم، ولی حالا که شد برادر بزرگتر. باید برای زیرساخت من پول بدهید غریبه شدیم؟
دوستان! این کارها باعث شده که ما یک رشد کاریکاتوری داشته باشیم که دودش آخر سر به چشم همان مرکزنشینان خواهد رفت، نمونهاش آمایش سرزمین را رعایت نکردیم، فولاد مبارکه و ذوبآهنی که سهم بندرعباس بود به اصفهان آوردیم و الان بلای جان اصفهانیها شده. آوردیم صندوق توسعه ملی راه انداختیم که همه جا را توسعه بدهیم، چون مرزها زیرساخت نداشتیم مرکز داشت، باز این صندوق توسعه ملی هم سهم مرکزنشینها شد و سهم ما حاشیهنشینها حسرت شد. برای نمونه شاید خیلیها فکر کنند آذربایجانشرقی خیلی پیشرفته است، تولید ناخالص سرانه آذربایجانشرقی (70) درصد میانگین تولید ناخالص داخلی سرانه کشور است. یعنی از میانگین کشور فقیرتریم. رشد جمعیت آذربایجانشرقی در سه دوره آخر نصف میانگین رشد جمعیت کشور بوده، یعنی زیرساخت نیست و مردم مهاجرت میکنند. برق ندارم به صنعتم بدهم. دوستان! اگر میخواهیم ایران رشد بکند بیایید همه با هم رشد بکنیم.
اما بحث چهارم، ایران برای همه اقوام؛
عزیزان! من فرزند آذربایجانم، اما کدام آذربایجان؟ آذربایجان ایران، آذربایجانی که بنا به فرموده مقام معظم رهبری سر ایران است. آذربایجان جانباز که خامنهای دن آیریلماز. آذربایجان که اویاخدی انقیلابا دایاخدی، آذربایجانی که در طول تاریخ برای ایران بیش از هر جایی جان داده و میدهد و خواهد داد. پس بدون ایران آذربایجان اصلاً معنی ندارد.
عزیزان! من یک ترک هستم، اما ترک ایران، ترک برادر فارس، کرد، عرب، بلوچ، لر و ترکمن. ترکی که در طول تاریخ برای تمامیت ارضی ایران در گوشه گوشههای مرز ایران جان داده. میدهد و خواهد داد، ترکی که برای نام فارس خلیج همیشه فارس جان داده و میدهد. اما عزیزان! ایران یک کشور چند¬قومیتی است، همان¬قدر فارس از ایران سهم دارد که من، کرد، بلوچ، عرب و ترکمن سهم دارد.
من انتظار دارم همان¬قدری که من برای برادر فارسم میمیرم برادر فارسم نیز برای من تب کند. آنقدر که من برای نام خلیج همیشه فارس تعصب دارم برادر فارسی من نیز به اسامی ترک مناطق آذربایجان تعصب داشته باشد. همانقدری که من از مالیاتم برای توسعه و پالایش زبان شیرین فارسی هزینه میکنم، انتظار دارم شما نیز از مالیات خودم و خودتان برای تدریس زبان ترکی، کردی و بلوچی هزینه نمایید. قانون اساسی که میثاق ملی ما است نگفته ایران یک زبان دارد، گفته یک زبان رسمی دارد و تعدادی زبان اقوام که باید پاس داشته شوند و تدریس شوند.
دوستان! خانواده خود من و مردمی که نمایندگی آنها را دارم بیشترین رشادتها را برای تمامیت ارضی ایران به خرج دادهاند، تعداد بالایی شهید تقدیم این مرز و بوم نمودهاند، خانه ابدی افتخار آذربایجان سردار شهید باکری خلیج همیشه فارس میباشد. بعد از این نطق باز عدهای ناجوانمردانه به بنده تهمت پانترک و تحریک قومیتها خواهند زد، همانگونه که قبلاً در موضوع استیضاح وزیر راه و ورزش این تهمتها را زدند.
اما دوستان! من پانترک و تحریککننده قومیتی نیستم، آن کسی تحریککننده قومیتی است که با تخریب یک قوم با محروم داشتن یک قوم از حقوق اولیه تصریحشده در قانون اساسی برادرها را نسبت به یکدیگر بدبین میکنند. تفرقهافکن و نفوذی کسی است که در یک فیلم پخششده از رسانه ملی سریال «گیلهوا» با آوردن یک سکانس غیرضروری و نامرتبط با فیلم به ترکها توهین میکند تا شاید بتواند فتنهای در کشور بپا کند.
دوستان! به خدا ما ترکها از هر ایرانی ایرانیتر هستیم و تاریخ ثابت کرده بیش از هرکسی برای تمامیت ارضی ایران و پیشرفت اقتدار ایران زحمت کشیدهایم و این مطالب را از روی دلسوزی بیان کردم. بیایید با دادن ابتداییترین حق اقوام یعنی تدریس زبان اقوام به خود اقوام وحدت ملی را تقویت نموده و بهانه را از دست بدخواهان بگیرید. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین مرند و جلفا، یاشاسین شما نمایندگان مجلس که بیش از هرکسی زحمت میکشید و دلسوز هستید، اما بیش از هرکسی مورد بیمهری قرار میگیرید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
متشکرم، از ناطق بعد جناب آقای سلمان خدادادی نماینده ملکان برای ارائه نطق دعوت میکنیم، بفرمایید.

سلمان خدادادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
درود و صلوات به روح تمام شهدای انقلاب اسلامی میفرستم که برای اعتلای اسلام و انقلاب با اخلاص و آگاهی تمام جنگیدند و امروز این اقتدار و آرامش و امنیت را به ارمغان آوردند. سلام و درود به امام و شهدا میفرستم که انقلاب به این عظمت را بنیان نهادند، آرزوی سلامتی و طول عمر برای رهبر عزیز انقلاب دارم که این انقلاب بزرگ را پاسداری کردند و در عالیترین شرایط رهبری میکنند. هفته وحدت و ولادت باسعادت پیامبر رحمت و مهربانی و اخلاق را به تمام مسلمانان عالم تبریک عرض میکنم. ابراز همدردی با مردم عزیز آذربایجان خصوصاً مردم فهیم و عزیز شهرستانهای میانه و سراب میکنم و از تلاش بسیار خوب مجریان استان تشکر میکنم. از دولت انتظار دارم با توجه به شرایط آب و هوایی استان در رفع مشکلات تسریع به عمل بیاورند.
همکاران محترم، خانمها و آقایان! بر هیچکس پوشیده نیست آنچه نظام مقدس اسلامی را به اینجا رسانیده و از همه فراز و نشیبها و ناملایمات حفظ کرده تدابیر حکیمانه رهبری و حمایت و دفاع جانانه ملت بوده و بس. اگر انقلاب توانسته از توطئه تجزیهطلبی دشمنان از اوایل انقلاب سالم بیرون بیاید و با هشت سال با سربلندی در جنگ تحمیلی مقاومت کند و نهایتاً پیروز شود و در طول (40) سال از همه فتنهها با بصیرت عبور کند آگاهی و بیداری مردم بوده و این ملت بوده است که به همه ما توفیق خدمتگزاری ایجاد کرده است.
و اما امام عزیز (رضوانالله تعالیعلیه) چه زیبا میفرمایند که برای تذکر برای خودم و به همه کارگزاران عین کلام امام را میخوانم که امام میفرمایند «خطر بزرگ امروز این است که ممکن است آن خطر برای ما باشد که یکوقت ملت از حکومت برگردد». اگر دولت با این مردمی که در صحنه بودند چه از بازرگانانشان و چه دیگر مردمشان و چه کسبههای جزئشان کاری بکند که همه اینها را ناراضی کند از حیث اینکه مالیاتها را زیاد کند بدون وجه، از حیث اینکه جرم برای مالیات بدون وجه، از اینکه جریمه برای یک مسائل بدون وجه قرار بدهد، اگر خدایناخواسته طریقشان را یک نحوی قرار بدهند که مردم کمکم به اینها شک بکنند آنوقت است که برای ما مصیبت پیش میآید، آنوقت است که نه جنگ میتواند پیروز بشود و نه مجلس موفق میشود و نه دولت. آنوقت باید فاتحه را بخوانیم. اگر دولت بخواهد اینطور مشی که گاهی وقتها کاری انجام بدهد که مردم را در فشار قرار بدهد و بازار را در فشار قرار دهد یا سایر کسبههای جزء را در فشار قرار بدهد آنوقت باید بداند فاتحه آن دولت خواندهشده است.
جلب نظر مردم از اموری است که لازم است. پیامبر اکرم نظر مردم را جلب میکرد، دنبال این بود که نظر مردم را برای حق جلب کند. شما هم باید دنبال همین معنا باشید. ارتش باید دنبال همین معنا باشد، پاسدارها هم باید همینطور باشد. شما گمان نکنید که قدرت و نظام شما را نگه داشته است، قدرت ایمان شما را نگه داشته است و آن پشتیبانی ملتها شما را نگه داشته است. این پشتیبانی ملتها را باید حفظ کنید. اگر این پشتیبانی خدایناکرده از بین برود همه ما از بین خواهیم رفت و اسلام هم دستخوش بازی سیاسی دیگری میشود.
پس همکاران محترم! این ملت مستحق این نیستند که امروز بعد از (40) سال در فشار باشند. این ملت نباید دغدغه اشتغال فرزندان خود را داشته باشند. در شأن این ملت نیست (4) میلیون خانوار آن تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد باشد. واقعاً این ملت شایسته نیست (3) میلیون نفر معتاد یا (3) میلیون نفر زن سرپرست خانواده داشته باشد.
در آستانه تنظیم بودجه سال 1399 قرار گرفتیم. انتظار میرود دولت در تنظیم بودجه شرایط حاد عمومی کشور را لحاظ کند، از اعمال عوارضات بیشتر و مالیات بیشتر شدیداً پرهیز نماید، چرا¬که ملت توان رفتن زیر فشار بیش از وضعیت فعلی را ندارند. ملت بعد از (40) سال انتظار رفاه عمومی را دارند، چرا¬که در تأمین رفاه عمومی است که امنیت ملی یک کشور تضمین خواهد شد. همه کشور در تأمین امنیت ملی به رفاه عمومی نیازمندند، هیچ کشوری امنیت ملیاش تأمین نمیشود مگر اینکه رفاه عمومیاش تأمین شود. اگر رفاه تأمین گردد نباید از هیچ توطئه و حرکتهای دشمنان آن ترسید. امیدوارم دولت این مهم را درک کند. چون امروز نگاه ما باید به داخل باشد، اگر داخل کشور از حیث مدیریت، وحدت و رضایت مردم اصلاح شود آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و نیاز به برجام و حمایت غرب نخواهیم داشت، چنانچه در (40) سال تکیه به مردم و اطاعت از رهنمودهای رهبری ما را حفظ کرده است و بس.
همکاران محترم! در خاتمه یک جمله نیز درخصوص مسائل حاشیهای که به وجود آمد عرض میکنم. هرچند قصد نداشتم چیزی بگویم، چون ارزش ورود را نداشت، ولی جا دارد از این جایگاه برای حفظ کیان مجلس و نمایندگان از همه نیروهای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی، عزیزان حراست مجلس در نهایت قضات بسیار دقیق قوه محترم قضائیه به خاطر کشف حقایق و صدور رأی بسیار دقیق تشکر و قدردانی کنم. همه آنهایی که همه اصول اخلاقی را زیر پا گذاشتند و هرچه میتوانستند نوشتند و گفتند و از خدا نترسیدند به خدای بزرگ واگذارشان میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت متشکرم، از جناب آقای یحیی کمالیپور

یحیی کمالی پور
نطق 5دقیقه ای
به نام خداوند لوح و قلم
حقیقتنگار وجود و عدم
خدایی که داننده رازها¬ست
نخستین سرآغاز آغازها¬ست
ابتدائاً ضمن عرض سلام و ادب و احترام به محضر همه شما بزرگواران سالروز ولادت نبی اکرم و هفته وحدت را به محضر رهبر فرزانه انقلاب، امت اسلامی و مردم بزرگ و نجیب ایران و مردم حوزه انتخابیهام شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد عرض تبریک دارم. در ثانی قبل از ورود به بیان مطالب موضوعی خودم باید عرض کنم علیرغم احترامی که به جایگاه حقوقی و حقیقی ریاست محترم جمهوری اسلامی دارم باید بگویم هفته وحدت و انسجام که یادگار امام راحل است و در ایامی که همه امت اسلامی این روزها را جشن میگیرند و با اینکه ارادهای پیش¬آمده در قوه قضائیه برای مبارزه با فساد امید در آحاد مردم ایجاد کرده است برای برقراری عدالت و مساوات، سخنان یأسآلود بالاترین و والاترین مقام رسمی کشور که مطابق قانون اساسی شخصیت دوم محسوب میگردد برازنده و پسندیده نیست.
اما امروز مصادف با سفر رئیسجمهور محترم و جمعی از کابینه به قسمتی از استان پهناور کرمان است. همکاران ارزشمندم، خواهران و برادرانم! در یاد و خاطر دارم در روزهای سخت اسارت وقتی که با تنگنایی روبهرو میشدیم یک دعای فتح و فرج گرهگشای مشکلات و برطرفکننده غمهایمان بود. وقتی برنامه سفر ریاست محترم جمهور را مشاهده کردم و در آن برای مردم نجیب و شریف و دوستداشتنی حوزه انتخابیهام سهمی ندیدم ابتدای صبح امروز بعد از نماز دعای فرج را خواندم به یاد روزهای اسارت و گفتم خدایا شرایطی فراهم کن که امروز مصادف با این سفر که مردم نجیبم جنوب استان کرمان مورد بیمهری ریاست محترم جمهور قرار گرفتهاند در خانه ملت فریاد مظلومیتشان را سر دهم تا امنای خانه ملت این مظلومیت را بشناسند و رئیس محترم مجلس و هیأترئیسه آن برای برونرفت مشکلات جنوب کرمان طرحی نو دراندازند.
آقای رئیسجمهور! شنیده بودیم هرکس به شما رأی ندهد در کابینه شما جا ندارد، اما باور نداشتیم اگر مردمی به شما رأی ندادند در محاسبات شما به حساب نمیآیند.
آقای رئیسجمهور! قطعاً جنوب کرمان را میشناسید، اگر بگویید نه که جفای بزرگی در حق خودت و ملت بزرگ ایران است و اگر بگویید آری، با اینهمه بیمهری خطایی را مرتکب شدهاید که نابخشودنی است. حوزهای که با تمدن هفت هزار ساله و الواح گلی به دست آمده ثابت کرده که از بینالنهرین قدیمیتر است و منشأ تحول در تاریخ دنیا شده است را شما نادیده گرفتید. هند ایران را که سالانه (4) میلیون و (500) هزار تن محصولات کشاورزی تولید میکند و نقش کلیدی در سبد غذایی کشور دارد را شما نادیده گرفتید.
آقای رئیسجمهور! آیا تا به حال به این فکر افتادهاید که باید جلوی توسعه ناموزون و نامتوازن استان کرمان را بگیرید؟ نه تنها فکری نکردید، بلکه با سفرهای تکراری خود به این توسعه نامتوازن دامن زدید.
آقای رئیسجمهور! کمکهای میلیاردی شما به انتقال آب هلیلرود که همه هستی (1) میلیون جمعیت جنوب استان کرمان را به نابودی کشانده است از حافظه تاریخی این مردم پاک نخواهد شد (رئیس ـ متشکریم) مسئولین سیاسی و اجرایی استان کرمان نه تنها عزم و ارادهای برای توسعه جنوب کرمان ندارند که با سیاسیکاری و انتصابات حاشیهدار و لجبازی دنبال به هم شکستن وحدت مردم هستند. (رحیمی ـ متشکرم) استاد اجازه بدهید. آخرین حرف من؛ آقای رئیسجمهور! برای اینکه در این فرصت باقیمانده آبروی خود و کابینهتان را حفظ بکنید دو پیشنهاد دارم؛ با سفر به جنوب کرمان و انتزاع جنوب کرمان از استان کرمان اعلام فرمایید تا ما بتوانیم به عنوان یک استان مستقل به درد و رنجمان توجه شود و قاطعانه جلوی انتقال آب هلیلرود را بگیرید.
آنچه شرط بلاغ بود با تو گفتیم
تو خود خواه پند گیر خواه ملال
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
متشکریم، از آخرین ناطق جناب آقای منصور مرادی نماینده محترم مریوان و سروآباد دعوت میکنیم برای ارائه نطقشان تشریف بیاورند به مدت پنج دقیقه بفرمایید.

منصور مرادی
نطق 5دقیقه ای
یا رسول الله ناوت چن خوشه
عارهقت گوله و بونت وه نه و شه
یا رسول الله یا شای مدینه
هر کس عاشقته دلی مشکینه
ماه مبارک مولود بر مسلمانان جهان پیروز باد.
با سلام و درود خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران به خصوص مردم فرهیخته شهرستانهای مریوان و سروآباد. فقط اتاق فرمان لطف بفرمایند CD بنده را پخش کنند.
(در طول مدت نطق نماینده مریوان گزارش تصویری درخصوص مشکلات شهرستان مریوان و کولهبران و وضعیت حاشیه سدها پخش گردید)
همکاران و ملت شریف ایران همه شما قطع به یقین دیدهاید که حجم مظلومیت کولهبران چقدر عظیم است کولهبر مجبور است پرمشقتترین راه کوهستانی را طی کند و با این وجود نیز هیچ کولهبری وجود ندارد که پس از خروج از خانه از برگشت خود مطمئن باشد. زیرا همواره خطر سقوط از کوهستان و تیراندازی مأموران در کمین افراد زحمتکش است. شهرستان مریوان و سروآباد با جمعیتی بیش از (240) هزار نفر با پتانسیلهای زیادی که دارد حتی یک کارخانه و کارگاهی که (100) نفر را مشغول به کار کند وجود ندارد. زیرساختهای اقتصادی توسعه و شغل پایدار نیز وجود ندارد. مرز رسمی باشماق نیز آنقدر وضعیت مناسبی ندارد که شغل کثیری ایجاد کند و بارها درخواست کردهایم که درصدی از سود مرز باشماق صرف ایجاد زیرساختها، اشتغال و توسعه پایدار در مریوان و سروآباد بشود، اما هیچ اعتنایی نشده است و سهم ما از (6) میلیارد دلار صادرات مرز باشماق فقط نا امن شدن جادهها توسط تانکرهای سوخت و ترانزیتهایی که هر روز خانوادههای ما را داغدار میکنند شده است.
کولهبری که اجارهنشین و صاحب چندتا بچه است با این هزینههای سرسامآور تنها درآمدش کولهبری است، اما این معابر نیز بسته شده است.
جناب آقای رحمانیفضلی، وزیر محترم کشور! به جای پرداختن به مراسم مولودیخوانی همراه با استاندار و مسئولین محترم استانی لطفاً مشکل کولهبرهای مریوان و سروآباد را حل کنید. بارها مقام معظم رهبری فرمودهاند که منظورشان از قاچاق، کولهبری نیست. یکی دیگر از موضوعات مهمی که در حوزه انتخابیه اینجانب وجود دارد راههای بینشهری و راههای روستایی است که متأسفانه جادههای ما جادههای پرپیچ و خم زمان جنگ است و همان جادههایی که در زمان جنگ ساخته شده است.
تصویری که همکاران عزیزم میبینند این مربوط به جاده ترانزیتی بینالمللی مرز باشماق مریوان است که روزانه ما شاهد حوادث جانباختن، مصدوم شدن و حتی آتش گرفتن تانکرها در مسیر سنندج ـ مریوان هستیم. سالانه تعداد کشتههایی که در اثر سانحه تصادف در استان کردستان پیش میآید روزی یک نفر است، یعنی سالانه (365) نفر از مردم عزیز کردستان در این مسیرها فوت میشوند. جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی حداقل مشکلات مردمی که در بحث جاده ترانزیتی سنندج ـ مریوان است و مردم سالهای سال است انتظار دارند که این جاده افتتاح شود اقداماتی انجام شود.
موضوع بعدی ما بحث مربوط به سدهای استان کردستان است. سدهایی که سالها است ساخته شده اما مسائل حاشیهای و مشکلات حاشیه سدهای ما همچنان برقرار است. در طی بازدیدهایی که از روستاهای رودبار در چند ماه پیش با حضور مسئولین داشتهایم متأسفانه مشکلات ابتدایی روستاهای ما که در حاشیه سدها است انجام نشده است. وضعیتیکه شما الان در تصویر میبینید مربوط به باغهای انار روستای رودبار است. دوستان اگر صدای عزیزمان را پخش کنند ممنون میشوم اتاق فرمان! صدایشان را پخش کنید.
عزیزان اتاق فرمان صدای عزیزانی که دارند توضیح میدهند پخش کنند که مسؤولین محترم یا حداقل نمایندگان بشنوند.

علیرضا رحیمی
آقای مرادی عزیز بفرمایید.

منصور مرادی
نطق 5دقیقه ای
این وضعیت حاشیه سدها است که در جادههای فرعی تانکرها و همچنین کامیونهایی که رد میشوند و روزانه خسارتهای زیادی را بر مردم عزیز شهرستان مریوان و سروآباد داشتند متأسفانه جادههای ما هنوز فرعی است و این جادهها به جادههای اصلی تبدیل نشده است. عزیزان! صدای عزیزانی که در شهر مریوان توریست هستند حداقل پخش کنند.
عزیزان! یکی از مشکلاتی که ما در شهرستان مریوان و در شهر توریستی مریوان داریم با وجود دریاچه زیبایی که از اول در تصویر دیدید مربوط به دریاچه مریوان بود و این هم وضعیت پسماندی که ما در شهرستان مریوان داریم. چون مریوان یک شهری است که به مرز بینالمللی به عنوان مرز باشماق دارد مریوان دارای سدی است به اسم سد گاران و همچنین دریاچه زیبای زریوار مریوان ما جای خاصی فقط برای ریختن پسماند و زباله در شهر مریوان نداریم، متأسفانه مسئولین کشوری و استانی هیچ اقدامی جهت امحاء یا بازیافت این زبالهها در شهر مریوان نداشتهاند و عزیزانی که به عنوان توریست در شهر مریوان حضور دارند متأسفانه مجبور هستند که بوی بد زبالهها را در شهر مریوان تحمل کنند.
با توجه به اینکه بارها و بارها مسئولین قول دادند که این مشکل را حل کنند و موضوع آخر هم مربوط به آموزش و پرورش است با توجه به فرسودگی که ما در مدارس شهرستانهای مریوان و سروآباد داریم و بیشتر مدارسمان به صورت دو شیفت دارد مدیریت میشود و همچنین ساختمان مدارسمان کلاً (60) درصد یا بیشتر از (60) درصد فرسوده هستند متأسفانه آنچنان اقدام خاصی که باید انجام شود انجام نشده است و همچنین یکی دیگر از مشکلات مربوط به رتبهبندی معلمان است که متأسفانه با وجود به قولهایی که مسئولین دادهاند بازهم مشکل حل نشده است و آقای دکتر لاریجانی! یکی از موضوعاتی که امروز در کل کشور گریبانگیر ما هست بحث سند مالی پیشدبستانیهایی است که بارها و بارها مراجعه کردیم با توجه به رأی دیوان عدالت اداری که آنهایی که مشکل سند مالی دارند بهکارگیری نمیشوند به عنوان حقالتدریسی، حداقل دستور بفرمایید که وزیر محترم پیگیری کنند و این مشکل مربوط به پیشدبستانیها هم حل بشود، با تشکر.
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای وکیلی تذکرات کتبی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات نمایندگان محترم خطاب به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا اعتبار لازم جهت بیمه تکمیلی جانبازان و خانواده معظم شهدا در اختیار بنیاد شهید قرار نمیگیرد.
به وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا آنچه در ماده (23) قانون شورای حل اختلاف نسبت به پرداخت حداقل حقوق به آنان از درآمد خود آنها است عمل نمیشود.
به وزیر کشور درخصوص دستور جدی جهت شهرستان شدن گلبهار و بخش شدن مناطق گلمکان، سیدآباد و رادکان.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به همه اعضاء کابینه درخصوص تسریع در تعیین تکلیف کارکنان زحمتکش دانشگاههای علمی ـ کاربردی وابسته به دستگاهها و وزارتخانهها و نهادهای عمومی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به رئیسجمهور محترم و وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در ارسال کانکس برای زلزلهزدگان آذربایجان تا در این سرما بتوانند اسکان موقت پیدا کنند.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در ساماندهی کارخانه سیمان ارومیه توسط شستا.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درخصوص ضرورت دستور فوری برای احداث سایت گردشگری برجهای کبوترمحله ولاشان شهر درچه.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم اجرای نظام رتبهبندی معلمان با وجود صراحت قانون و تأمین اعتبار.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تعیین تکلیف و جذب نیروهای شرکتی دانشگاه علوم پزشکی.
همچنین درخصوص جذب معلمان مدارس غیرانتفاعی.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم پخش بازیهای فوتبال در شهرستان سروآباد از شبکه سه سیما و شبکه ورزش.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم برخورد قاطع با توهینکنندگان به مادر شهید در ورزشگاه آزادی در جریان بازی تیمهای فوتبال پرسپولیس و ماشینسازی تبریز.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر کشور درخصوص تسریع در ارتقاء دهستان قرهبوته به بخش و تصویب ارتقاء روستای گیلوان به شهر.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر نفت درخصوص اینکه بعد از واگذاری جایگاهها به بخش خصوصی متأسفانه نیروها را بعد از چندین سال سابقه جایگاهداران اخراج کردهاند.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در تعیین تکلیف اجرای رتبه بندی معلمان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه منطقه حفاظتشده حیدری شهرستان نیشابور جزء چهار شکارگاه برتر کشوری میباشد که نیازمند نگاه ویژه است.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم تأمین اعتبار برای اتمام طرح راهآهن کرمانشاه به خسروی.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم پیگیری تخصیص اعتبار برای خسارتهای وارده ناشی از سیل به راههای روستایی استان کرمانشاه.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم تخصیص اعتبار برای خسارتهای وارده ناشی از سیل به راههای روستایی استان کرمانشاه.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه آقای وزیر! ساختمان جدید زندان کاشمر بعد از (10) سال با بیش از (30) درصد پیشرفت فیزیکی در حال تخریب است.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی (کرمان و راور) به وزیر صنعت و معدن درخصوص وضع تعرفه صادرات بر مواد معدنی در حوزههایی که فرآوری وجود ندارد براساس چیست؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل عدم ایفای تعهدات وزارتخانه درخصوص معادن ذغالسنگ کرمان.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نیرو درخصوص قبض برق مصرفی مردم را حداقل شش ماه یک بار به صورت کاغذی به متقاضیان تحویل دهید.
به رئیسجمهور محترم درخصوص هزینه بیمه و درمان جانبازان دفاع مقدس و خانواده محترم شهدا به چه دلیل پرداخت نمیشود.
همچنین درخصوص ضرورت شفافسازی عاملین توزیع (3/21) میلیارد دلار در حدفاصل بین بیست و یکم فروردین تا شانزدهم مردادماه.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت آنتندهی ضعیف همراه اول در مناطق غرب کشور و ایجاد هزینههای رومینگ در مناطق مرزی.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه برابر اصل (28) قانون اساسی دولت موظف است برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید لازم است ضمن پرهیز از مسائل غیرضروری در انجام تکلیف قانونی اهتمام داشته باشید.
به وزیر صنعت درخصوص افزایش بیضابطه قیمت خودرو نتیجه عدم نظارت جامع و مدیریت صحیح این بازار توسط وزارت تحت مدیریت جنابعالی است.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر اقتصاد درخصوص اینکه وام بافتهای فرسوده (40) میلیون تومان است، مرحله دوم پرداخت را پس از پیشرفت (30) درصدی اجرا میکنند، چگونه مردم حاشیهنشین و مستضعف با (12) میلیون تومان تا مرحله اسکلت کار را انجام دهند. ضرورت دارد تجدید نظر انجام گیرد.
10
تذکر شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
اما تذکرات شفاهی همکاران؛ سرکار خانم سیدهحمیده زرآبادی نماینده محترم قزوین بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته وحدت را گرامی میداریم و تبریک عرض میکنم و امیدوارم وحدت ما نه بر زبان بلکه در کردار ما نمود داشته باشد.
تذکر به وزیر محترم علوم، آقای دکتر غلامی! شیوهنامه انضباطی ضد دانشجویی شما دانشجویان و جامعه فرهیخته دانشگاهی را ناامید کرده است. این سکوت دردآور را بشکنید تا دانشجویان و جامعه فرهیخته دانشگاهی بدانند وزیری هم دارند که تصمیم بگیرد.
تذکر به ریاست محترم جمهور و جناب آقای نوبخت؛ من ضمن اینکه تشکر میکنم برای تهیه بودجه سال 99 که سختیهایی را هم دارد، ولی جناب آقای نوبخت و وزرای محترم کابینه! قوانینی که مجلس تصویب میکند به دلیل عدم وجود اعتبارات به صورت قوانین کاغذی درآمده و اجرای آن را مردم مشاهده نمیکنند.
رانندگان تاکسی قشر زحمتکشی که این روزها وضعیت معیشتی خوبی ندارند و بیمه آنها به دلیل نبود اعتبارات اجرایی نمیشود؛ لطفاً این را در بودجه سال 99 لحاظ کنید.
بحث موضوعات و قوانینی که ما در حوزه پرستاران عزیز و مهربان داشتیم و متأسفانه به دلیل عدم اعتبارات اجرایی نشد.
قانون حمایت از معلولین را مصوب کردیم و لبخندی بر لب این قشر عزیز و دوستداشتنی نشست، ولی لبخندشان زیاد طول نکشید چون اعتباراتی برای اجرایش دیده نشد. بودجه سال 99 فرصت خوبی است، برای پاسخ دادن به مطالباتی که بهحق است و قوانین آن مصوب شده. درخصوص رتبهبندی معلمان حقالتدریس وعده دادیم، ولی به دلیل عدم اعتبارات محقق نشد. این موضوعات را در دستور قرار بدهید و بررسی کنید.
و تذکر آخر به وزیر محترم کشور درخصوص هموطنانی است که در استان آذربایجان دچار زلزله شدند. در کمکرسانی و مدیریت این حادثه سرعت، دقت و تلاش بیشتری نیاز است که امیدوارم در دستور قرار دهید، ممنونم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان بفرمایید.

محمد خالدی سردشتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته وحدت را خدمت ملت ایران تبریک عرض میکنم.
تذکرم به وزیر محترم بهداشت است، جناب آقای دکتر نمکی! به نظر میرسد هنوز نمیدانید یا نادانسته وزیر شدهاید. هنوز نمیدانید کرسی وزارت، کرسی خدمت و خدمتگزاری است. کرسی وزارت، کرسی خدمت و نوکری به مردم ستمدیده و زجر کشیده است، آقای وزیر! راه را بسیار اشتباه آمدهاید، البته ما هم سهمی در این اشتباه داریم که برای رسیدن شما به این جایگاه تلاش کردهایم. جمهوری اسلامی رودخانه شفاف و خروشانی است که هر ناپاکی را کنار خواهد زد و هیچکس مستثنی نیست.
آقای وزیر! هر کرسی در نظام مقدس جمهوری اسلامی مدیون و ثمره خون هزاران شهید گلگونکفن است. شما به عنوان وزیر در اشل جمهوری اسلامی متأسفانه هنوز متوجه ارزش این جایگاه نشدهاید. توصیه میکنم تا دیر نشده است از مردم ستمدیدهای که به راحتی با ندانمکاری با آبروی آنها بازی کردهاید و بیگناهان زیادی را متهم کردهاید عذرخواهی کنید و بین آنها حضور پیدا کنید تا افتضاحاتی که به دلیل مدیریت ناکارآمد استان و بیتدبیری تمامعیار سیستم شما به بار آورده است از نزدیک ببینید و اما آقای وزیر! بدانید استیضاح ابزار قدرتمندی در دست مجلس است که میتواند و مطمئناً تمام افتضاحاتی که یک وزیر ممکن است در سیستم خود به بار آورده باشد را دنبال کند و پاسخی برای آنها به دست آورد. والسلامعلیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
خیلی متشکر، جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
قهرمانی تیم ملی فوتبال ساحلی جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بین قارهای را به مردم عزیز تبریک عرض میکنم. این جوانان عزیز که در اوج مظلومیت و با افتخار داشتن سرمربی ایرانی توانستند افتخارآفرین شوند انتظار میرود وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال به طور شایسته از این عزیزان قدردانی کند.
لازم میدانم آقای گلی مسابقات را به امیرحسین اکبری عزیز که اعجوبه فوتبال ساحلی دنیا است و افتخار شهرستان فلاورجان و بخش پیربکران است را به ایشان تبریک عرض بکنم. در تاریخ مردم اصفهان روز بیست و پنجم آبانماه سال 61 روزی است که هرگز از ذهنها زدوده نمیشود و مردم اصفهان بر این روز به خود میبالند. حال جای تعجب دارد که دولت هیچ برنامهای برای گرامیداشت این روز بزرگ ندارد و حتی این روز در تقویم سالیانه ثبت نشده است. مردم انقلابی استان اصفهان از دولت انتظار دارند از انفعال و ضدیت با اصفهان خارج شده و تلاش کند تا استان اصفهان بزرگ به جایگاه گذشته خود برگردد.
مردم استان اصفهان از مسئولین اصفهانی حاضر در دولت به خصوص وزرای اصفهانی و رئیس دفتر رئیسجمهور انتظار بیشتری دارند. خبر پیوستن ایران به اتاق بینالمللی جوانان با رأی صد درصدی تمامی اعضای این اتاق بسیار مسرتبخش بود. این جوانان نخبه که الحمدالله از افتخارات استان اصفهان هستند بدون پشتوانه دولتی توانستند این افتخار را برای ایران اسلامی در عرصه دیپلماسی کسب کنند که لازم است وزارت خارجه، کمیسیون اقتصادی و امنیت ملی مجلس و فراکسیونهای مرتبط از این ظرفیت مهم به نفع کشور استفاده کنند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای محمود بهمنی نماینده محترم ساوجبلاغ بفرمایید.

محمود بهمنی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام؛ ادب و احترام خدمت همه همکاران عزیزم عرض تبریک ولادت حضرت رسول اکرم و هفته وحدت را خدمت همه دارم. امیدوارم بهجای دوقطبی کردن کشور به شعار هفته توجه ویژه داشته باشید. جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری! معیشت مردم شدیداً در مخاطره است، بازنشستگان با حقوقهای اندک چه کار کنند؟ فاصله طبقه ضعیف و قوی بیشتر شده است. ضریب جینی شدیداً افزایش یافته است. افزایش حقوق طبقه متوسط و ضعیف پاسخگوی تورم لجامگسیخته نیست. حقوقبگیران تحت پوشش بیمههای اجتماعی سخت در مضیقه هستند.
جناب آقای رئیسجمهور! سعی کنید از مدیران جوان، نخبه، لایق، تصمیمساز و کاردان بیشتر استفاده کنید فارغالتحصیلان دانشگاهی در صف انتظار جذب کار هستند تا بتوانند ازدواج کنند. حتماً مطلع هستید میانگین سن ازدواج شدیداً افزایش یافته است.
جناب آقای رئیسجمهور! خوب میدانید علاوه بر مبارزه با فساد باید زمینههای ایجاد فساد را از بین برد. عدم نظارت کافی، صف، چند نرخی بودن ارز، کالاها، امضاء طلایی و غیرسیستمی بودن سازمانها زمینه ایجاد فساد را افزایش داده است.
برای رونق تولید باید نیاز نقدینگی واحدهای تولیدی را با نظارت بر مصرف و نرخهای مناسب تأمین نمود، برای رونق سرمایهگذاری باید به ثبات اقتصادی توجه شود، باید برای مابهالتفاوت نرخ ارز که به طرحها تحمیل شده توجه شود. برای سود مرکب و سود از سود و جریمه از سود فکری کنید. برای رونق کشاورزی توصیهام این است که محصولات کشاورزی تضمینی را حتماً با نرخهای مناسب خریداری کنید.
تذکر دیگرم به وزیر محترم آموزش و پرورش در گزینش مدیران لایق و دلسوز است و دیگر این که به مشکلات کارکنان آموزش و پرورش رسیدگی کنند و به سرانه مدارس توجه نمایند.
تذکر دیگر به وزیر محترم مسکن و شهرسازی درخصوص استفاده بهینه از سرمایهگذاریهای انجامشده علیالخصوص (1000) میلیارد تومانی مترو هشتگرد و همچنین جاده طالقان پس از (22) سال و (17) سال که راکد مانده توجه بیشتری معمول نمایید.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان همکار! نکته مهمی را خدمت شما عرض میکنم و آن مربوط به آموزش و پرورش است. مطابق آماری که هست امسال تعدادی، سال آینده و سالهای بعد تعداد قابل توجهی از فرهنگیان بازنشسته میشوند. بخش قابل توجهی از کسری امسال را با فراخوان بازنشستگان تأمین کردهاند که ضمن احترامی که برای بازنشستگان قائل هستیم، اما این نمیتواند ادامه پیدا کند. نیروهای خریدخدمت و نیروهایی که تحت عناوین دیگر با آموزش و پرورش ارتباط دارند باید سازوکاری را پیدا کرد که اینها با امید، همکاری با آموزش و پرورش را شروع کردند روی ریل صحیح ارتباط با آموزش و پرورش قرار گیرند که نکته مهمی است.
مطلب آخر این است، من یک کلیپ تصویری را از جناب آقای دکتر ظریف گوش میکردم یک جمعی نشسته بودند و ایشان صحبت میکنند، این کلیپ را دارم، ایشان در مزایای مذاکره این که در دنیا زبان هم را نمیفهمند، با حرف زدن خیلی از مشکلات را ما میتوانیم حل کنیم. حالا امکان دارد یک نفر بدبینانه به این کلیپ نگاه کند و بگوید به صورت مطلق میخواهد بگوید که مذاکره چیز خوبی است. من نمیخواهم این برداشت را بکنم، اما میخواهم بگویم؛
جناب آقای ظریف! «لم تقولون ما لا تفعلون؟!» اگر شما معتقد هستید که با مذاکره و مفاهمه خیلی از مشکلات را میشود حل کرد اولین پایبند باید خود شما باشید، نه اینکه در مقابل پاسخگویی به نماینده مردم، مجلس را ترک بکنید. تشکر میکنم.
آماری را هم که دادند دوستان عنایت بکنید تا سال 1400 بیش از (300) هزار نفر از فرهنگیان ما بازنشسته میشوند، باور کنید اگر همه کارها را مجلس کنار بگذارد و برای جایگزینی درست معلم خوب، فکر بکند و به کار بگیرد کار اشتباهی نکرده است.

محمد علی وکیلی
از رعایت وقت خیلی ممنونم، جناب آقای شهاب نادری بفرمایید.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
سلام و عرض ادب خدمت نمایندگان محترم دارم. ضمن عرض تسلیت به مردم آذربایجان و خانوادههای داغدارشان در واقعه زلزله، هفته وحدت بر وحدتآفرینان مبارک باد.
تذکر اولم به جناب آقای رئیسجمهور درخصوص امهال وامهای مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه آن است که تسریع بفرمایند در این قضیه، چون بانکها به دنبال آزار و اذیت مردم هستند.
جناب آقایان: دکتر روحانی، دکتر نمکی وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اعضای محترم شورای عالی بیمه! همانطور که استحضار دارید طرح تحول نظام سلامت از سال 93 در دولت شما استارت خورد. طرحی که مهمترین هدف آن ارائه خدمت درمانی ارزان و با کیفیت برای مردم بود اجرای این طرح با افزایش مراجعه بیماران به مراکز دولتی منجر به تحمیل بار سنگین نظام سلامت بر دوش پرستاران عزیز گردید، درحالی که با دیده نشدن این پیشقراولان عرصه سلامت نه تنها کیفیت خدمات افزایش نیافت، بلکه توزیع ناعادلانه درآمد بیمارستانها و نارضایتی پرستاران را به همراه داشت.
آقای دکتر نمکی! در آستانه ولادت حضرت زینب کبری روز پرستار هستیم. تعرفهگذاری خدمات پرستاری سال 86 به تصویب مجلس رسیده، قانونی که هدف اول آن کاهش هزینههای درمانی برای مردم و بیمهها بود. قانونی که بعد از (12) سال خاک خوردن اجرا نشده است. این قانون سبب کاهش هزینههای درمانی مردم و بار مالی بیمهها و افزایش رضایت شغلی قشر خدوم منجر به ارتقای کیفیت مراجعین خواهد شد و این تعرفهگذاری پرستاری از اولویتهای مهم در کشور است که انشاءالله اجرایی بشود.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای بروجردی بفرمایید.

علاءالدین بروجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک میلاد پر برکت پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) و امام جعفرصادق (سلامالله علیه) و هفته وحدت و ابراز همدردی و تسلیت به خانوادههای مصیبتزده زلزله آذربایجان و عرض سلام خدمت همه همشهریان گرانقدر در بروجرد، اشترینان و روستاهای تابعه، به وزیر محترم آموزش و پرورش اعلام مینمایم که به جای نشستن در اتاق کار خود و شرکت در جلسات متعدد و متنوع، شخصاً به استانهای محروم و مردمی که مشکلاتشان کمتر از زلزلهزدهها نیست سر بزنید. وضعیت و شرایط تحصیل دانشآموزان بروجرد بهخصوص در روستاها تأسفبار است. برخی از مناطق از جمله شهرک شهید کشوری در آب و هوای سرد بروجرد فاقد سیستم گرمایش است. از (400) مدرسه بروجرد (60) درصد فرسوده است و (123) مدرسه مشکل ایزوگام دارد، مدرسه ابتدایی فردوسی بروجرد با (350) دانشآموز در خطر تخریب است و این در شرایطی است که بروجرد زلزلهخیز است و در سال 85، (10) هزار خانه به دلیل زلزله تخریب شد.
آقای وزیر! علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد. هنوز بعد از گذشت دو ماه از سال تحصیلی کتابهای درسی به طور کامل توزیع نشده و هنرستانهای بروجرد فاقد امکانات لازم (وکیلی ـ متشکرم) یک دقیقه و نیم شد، من وقت گرفتم. اجازه بدهید دو دقیقه ما تکمیل بشود (وکیلی ـ یک دقیقهای است) در چنین شرایطی معلمین به دلیل عدم انجام رتبهبندی، عدم دریافت اضافهکاری و تبعیضهای متعدد ناراضی هستند و شما جناب آقای وزیر! مسئول هستید.
من آنچه شرط بلاغ است با شما گفتم
تو خواه از سخنم پند گیر و خواه ملال

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای همایون یوسفی نماینده محترم اهواز بفرمایید.

همایون یوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران عرض سلام و وقتبخیر دارم. تذکر اول بنده به وزیر محترم کشور درخصوص مشکلات امنیتی است که اخیراً در شهرستانهای مختلف استان خوزستان پیش آمده و این لزوم نظارت بیشتر و پیگیری بیشتر را میطلبد. همچنین تذکر دوم بنده هم باز به وزیر محترم کشور درخصوص تکمیل متروی اهواز و تخصیص اعتبارات مورد نیاز و پرداخت مطالبات پرسنلی است که متأسفانه مدتها است حقوق خودشان را نگرفتند و علیرغم پیگیریهای ما هم کار اجرایی مترو هنوز به پیگیری مؤثر نرسیده و هم پرداخت حقوق این عزیزان.
تذکر بعدی به وزیر محترم راه درخصوص ادامه و پیگیری آزادراه اهواز ـ ایذه ـ اصفهان و همچنین تکمیل و دوبانده کردن جاده اهواز به سمت شیراز و دوبانده کردن جاده اهواز ـ مسجدسلیمان و اهواز ـ خرمشهر است که پیگیریهایش انجام شده و فقط تسریع لازم دارد.
بحث بعد بحث مهم و استراتژیک راهآهن اهواز به اصفهان است و همچنین بحث شهر فرودگاهی اهواز است. همچنین از وزیر محترم بهداشت خواستار این هستیم که بحث بیمارستان (1000) تختخوابی اهواز که امسال برایش اعتبار قرار داده شده انشاءالله امسال کلنگزنی بشود، خیلی متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای مصطفی کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ضمن عرض تسلیت به مردم آذربایجان به خاطر زلزله اخیر امیدوارم که مسئولین ذیربط همت کنند مشکلات مردم را کاهش بدهند.
آقای دکتر لاریجانی! من یک تذکر کوتاه به هیأترئیسه دارم. هفته وحدت است و همه واقعاً باید دنبال وحدت باشیم، از جمله سران سه قوه در سخنرانیها به صورت علنی میتوانند علیه همدیگر حرف نزنند، اما امروز دیدم در مجلس یک ورقهای توزیع شده که رهبری و رئیسجمهور را درست نقطه مقابل همدیگر... با اجازه اعضای هیأترئیسه.
واقعاً شما اجازه ندهید که اینطور بیایند سخنانی تقطیعشده از رئیسجمهور را در مقابل مقام معظم رهبری بگذارند و بگویند اینها دارند ضد همدیگر عمل میکنند. من خواهش میکنم این تذکر را شما دستور بفرمایید رعایت بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حالا اینها را در هیأترئیسه بررسی میکنیم.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
ما به اذان ظهر رسیدیم. جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا سهشنبه بیست و یکم آبان ماه است و دستور جلسه هم خدمت عزیزان تقدیم شده. ختم جلسه را اعلام میکنم.