1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 267 نفر از نمایندگان رسمی است. ما امروز از ساعت هشت صبح راجع به همین مباحثی که این روزها مطرح است جلسه داشتیم و در مورد بحث یارانهها جناب آقای شمخانی دبیر محترم شورای عالی امنیت ملی حضور داشتند و گزارشی از وضعیت ارائه کردند و نمایندگان محترم هم نظراتی داشتند مطرح کردند آنچه مهم است این است که اولاً این منابعی که مابه التفاوت در نظر گرفته شده در اسرع وقت دولت به حساب مردم واریز کند و این نشان بدهد که پای عهدش ایستاده و این کار را کمیسیون مربوطه حتماً باید پیگیری کنند.
نکته بعدی اینکه نگرانی که در مردم هست این است که این تصمیم تبعاتی در سایر قیمتها داشته باشد، کمیسیون اقتصاد هم قرار شد جلساتی را با ستاد تنظیم بازار و تعزیرات و قوه قضائیه و مسئولین ذیربط نظارت جدی شود که قیمتها کنترل شود و هم در زمینه اصلاح روشها هم مرکز پژوهشها و کمیسیون اقتصادی هم بررسیهای لازم را کنند و در این زمینه همه باید همداستان باشیم تا آنچه فشار روی مردم است برداشته شود و به مردم کمک شود.
دغدغه اصلی نمایندگان محترم هم همین است، انشاءالله در مسیر بحثهایی که روزهای بعد کمیسیونها دارند مشکلات حل شود. قطعاً در فضای آرام اصلاحات در این زمینه سامان خواهد یافت و ما احتیاج داریم فضای آرامی برای تصمیمات درست فراهم کنیم. دستور جلسه را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هشتاد و پنجم روز یکشنبه بیست و ششم آبانماه 1398 هجریشمسی مطابق با نوزدهم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی.
2 ـ گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه دوفوریتی درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد لایحه اصلاح مواد (20) الی (23) قانون برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، تنفیذی در ماده (30) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه تجارت (کتاب اول ـ قراردادهای تجارتی)، (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 2).
5 ـ گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد آسیبشناسی قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و بررسی طرز کار دستگاههای متولی در اجرای قانون انتخابات کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه یکفوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
7 ـ انتخاب سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان عضو شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
8 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، یک نفر از کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری و یک نفر از کمیسیون اجتماعی به عنوان ناظر در شورای عالی آموزش و تربیت فنی و حرفهای و مهارتی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عليرضا مهديزاده
(آیات 11 ـ 7 از سوره مبارکه «محمد» (صلیالله علیه و آله و سلم) توسط قاری محترم آقای علیرضا مهدیزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ * وَ الَّذِینَ کَفَرُوا فَتَعْساً لَهُمْ وَ أَضَلَّ أَعْمالَهُمْ * ذلِکَ بِأَنَّهُمْ کَرِهُوا ما أَنْزَلَ اللَّهُ فَأَحْبَطَ أَعْمالَهُمْ * أَ فَلَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَیَنْظُرُوا کَیْفَ کانَ عاقِبَةُ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ دَمَّرَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ لِلْکافِرِینَ أَمْثالُها * ذلِکَ بِأَنَّ اللَّهَ مَوْلَى الَّذِینَ آمَنُوا وَ أَنَّ الْکافِرِینَ لا مَوْلى لَهُمْ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مهدیزاده قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای کسانی که ایمان آوردهاید اگر خدا را یاری کنید یاریتان میکند و گامهایتان را استوار میدارد. و کسانی که کفر ورزیدهاند نگونساری بر آنان باد و خدا اعمالشان را بر باد داد. این بدین سبب است که آنان آنچه را خدا نازل کرده است خوش نداشتند و خدا نیز کارهایشان را باطل کرد. مگر در زمین نگشتند تا ببینند فرجام کسانی که پیش از آنها بودهاند به کجا انجامیده است. خدا زیر و زبرشان کرد و کافران را نظایر همین کفرها در پیش است چراکه خدا سرپرست کسانی است که ایمان آوردهاند ولی کافران را سرپرست و یاری نیست» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! امروز همه همکاران به موقع آمدند و تأخیرکنندهای نداشتیم که من از آنها تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب طرح الحاق یک تبصره به ماده (5) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. دستور اول گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی است. در جلسات گذشته در مادهواحده پیشنهاد اصلاح کل آقای حاجی مورد رسیدگی قرار گرفت که مصوب نشد. آقای کاتب! شما پیشنهادتان را مطرح میفرمایید؟ پیشنهاد آقای کاتب این است که «پنج سال» بشود «یک سال».

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیزم. جناب آقای دکتر لاریجانی! قبل از اینکه وارد بحث پیشنهادم شوم ابتدائاً اخطارم را محضر حضرتعالی عرض میکنم و بعد وارد بحث میشوم. اولین اخطارم اخطار اصول (110) و (57) قانون اساسی است. آنچه که در لایحه آورده بود برای اینکه این موضوع را مستثنی کنند فقط برای سه سال در لایحه آورده است. این سه سال را در طرح به پنج سال تبدیل کردند، این مغایر با اصل (57) قانون اساسی است. اصل (110) هم به خاطر اینکه یک نوع عقبنشینی در بحث اصول جزءهای (1) و (3) و بند «ه» سیاستهای کلی اصول (44) قانون اساسی است و مغایرت جدی با اصل (44) قانون اساسی است. وقتی که ما الان داریم یک سیستم بانکی که براساس اصل (44) قانون اساسی بنا بود که این را واگذار کنیم، بعد آمدیم این را باز پنج سال اجازه دادیم، اخطار اصل (44) و (110) قانون اساسی را دارم، من خواهش میکنم حضرتعالی ابتدائاً اخطار را به رأی بگذارید، بعد پیشنهادم را مطرح میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! اخطار برای من خیلی روشن نیست، بنابراین شما پیشنهادتان را مطرح کنید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید عزیزان من! سیاستهای کلی نظام اصلاً برای چه نوشته شد؟ سیاستهای کلی نظام یقیناً برای منافع ملی نظام نوشته میشود. برای منافع بخشی نوشته نمیشود. اگر بنا باشد برای هر منافع بخشی سیاستهای کلی نظام که منافع ملی نظام و منافع ملت را دنبال میکند زیر سؤال ببریم، عملاً اینکه ما یک بیثباتی در نظام قانونگذاری و سیاستهای کلان نظام داریم. این بزرگترین آسیب کل نظام است.
نکته دوم؛ عزیزان من! خیلی از همکاران میگویند که این بانکی که متعلق به کارگران است واگذار نشود. حرف ما این است، همکاران بگویند یک نفر از اعضای هیأتمدیرهای که الان عضو این بانک است از اعضای کارگران کشور هستند. عملاً بانک رفاه کارگران یک صندوقی در اختیار تأمیناجتماعی است، نه اینکه ما بگوییم که این بانک در اختیار کارگران است. چرا شعار کارگر را میدهیم و برخلاف نظر کارگران عمل میکنیم؟
جناب آقای دکتر لاریجانی! اتفاقاً ما بیاییم ظرف مدت یک سال به جای پنج سال، یک سال وقت بدهیم، به چه کسی؟ به دولت. دولت چکار کند؟ همین سهام را ظرف مدت یک سال به کارگران تأمیناجتماعی واگذار کند. این بزرگترین خدمت به کارگران تأمیناجتماعی خواهد شد، وگرنه بزرگترین آسیب و چالشی برای اقتصاد کشور است و برای اینکه ما برای رسیدن به یک پرداختیها منافع اصلی نظام را زیر پا بگذاریم، واقعاً برای من بسیار جای سؤال است.
اینکه گفته میشود هر یک از شروط ذیل نقض شود، عزیزان من! تشخیص این شروط امروز به عهده چه کسی است؟ شما گفتید اگر شروط نقض شد و دوباره مدت پنج سال کاهش پیدا میکند، اصلاً اینجا روشن هم نکردیم که تشخیص این شروط به عهده چه کسانی است.
در بحث اصل (44) قانون اساسی همکاران دقت کنند. یکی از نکاتی که بسیار مؤثر است قواعد کنترلی درخصوص شکل نگرفتن انحصار در بازار پولی است و نیز ضروری بوده که در قانون قبلی مورد توجه قرار نگرفت و به عبارت دیگر در قانون مصوب سال 1386 این امکان وجود داشت که سهامدار یک بانک در سایر بانکها نیز سهامدار باشند و از این طریق انحصار در شبکه بانکی شکل میگرفت. در صورتی که اگر ما میخواهیم مالکیت واحد را داشته باشیم در همه دنیا حداقل مالکیت واحد برای سهم بین (30) تا (40) درصد است. ما الان برای بالای (10) درصد میخواهیم مالکیت واحد ایجاد کنیم. اینها آسیبهای جدی بر اقتصاد کشور است.
من از همکاران عزیزم استدعا میکنم برای یک منافع بخشی که همکاران یقیناً نظراتشان قابل احترام و ارزش است اجازه ندهند که یک موضوع اساسی که اقتصاد کشور ما را رقم میزند زیر سؤال ببرد. استدعا میکنم به این پیشنهاد یک سال جایگزین مدت پنج سال را بدهند تا انشاءالله با این پیشنهاد بتوانیم بخشی از این مشکلات را حل کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. پیشنهاد آقای کاتب مطرح است، اگر مخالف صحبت میکند بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آنچه که به نظر من میرسد در وهله اول خدمت همکاران محترم عرض کنم، دقت بفرمایید که بانک رفاه کارگران بانکی است که تا به حال دو بار به آن ظلم شده، یعنی به کارگران ظلم شده است. این بانک از ابتدا نه بانک خصوصی بوده، نه بانک دولتی بوده، از ابتدا که تأسیس شده یک بانک بوده با سرمایه تأمیناجتماعی، یعنی حق بیمههایی که از کارگران وصول شده و به عنوان ذخیره آنها نگهداری شده یا میشده، در این بانک صرف وام و حمایت از آنها میشده است. در آستانه پیروزی انقلاب و بعد از اینکه قانون اساسی مصوب شد این بانک را به همراه بقیه بانکها ملی یا دولتی اعلام کردند. ما هر چه گفتیم و نوشتیم که این بانک ملی است، سهامش متعلق به عموم است، سهام خاص ندارد، سالها بلکه تا هماکنون بدون این موضوع که آقای کاتب میگویند من تعجب میکنم ایشان عضو کمیسیون برنامه و بودجه هستند و اطلاع ندارند، همین الان هم مصوب کنید بگویید هیأتمدیرهاش کارگری است، ما از خدا میخواهیم هیأتمدیرهاش کارگری و کارفرما شود، اصلاً سهجانبه شود. ادارهاش سهجانبه شود. تا همین الان دولت تحویل نداده، مال ملت را که نمیشود به آنها تحویل نداد، این مال ملت است، مال کارگرها است. مال کارگرها از ابتدا تا حالا تحویل نشده است. حالا هم میگوییم به بخش خصوصی بدهیم. خصوصیتر از کارگر هست؟ خصوصیتر از (10)، (12) میلیون سهامدار هست؟ اگر مراد شما خصوصی است، کدام بانک است که اینقدرخصوصی باشد؟ اگر منظورتان از خصوصی افراد خاص و بانکداران خاص هستند اسم ببرید، بگویید ما اینها را به چه کسی باید بدهیم.
من خواهش میکنم آقایان در پیشنهاد دقت بفرمایند، غرض ندارند، حتماً التفات دارند، اما دقت بفرمایند که ما مورد ظلم و ستم واقع شدیم، کارگران طرف ستم بودند، در مسائل مختلف مورد ستم هستند، شما دیگر اینجا ستم نفرمایید. بانکی که فعلاً به نام آنهاست بگوییم آن را واگذار کن، سهامش را ببر در بازار عرضه کن. اگر شما میخواهید تکلیف خوب بدهید بنویسید سهامش را به اسم همه اعضای تأمیناجتماعی شاغل و بازنشسته کنند. آن بهترین سهامدار است. چرا این پیشنهاد را نمیکنید؟ چرا میگویید زود باش، یک ساله واگذار کن؟ بنابراین در این پیشنهاد حداقل این فرمایش که ما راجع به این مال تحقیق نکردیم، میگوییم چرا مال در اختیار آنها نیست؟ ما میگوییم مراکز اجرایی بودند که نگذاشتند این مال دست صاحباختیار باشد. همین الان هم بفرمایید، پیشنهاد بدهید دست صاحباختیار بدهند، ما از خدا میخواهیم. من خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای محمدرضا صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. قبل از موافقت عرض کنم، با توجه به جلسه غیرعلنی که مطرح شد، آقای لاریجانی! انتظار ما نمایندگان این است با توجه به اینکه مردم تحت فشار هستند حداقل با نظارت خیلی خوبی انشاءالله این قانون اجرا شود. در ارتباط با پیشنهاد جناب آقای کاتب، ببینید دوستان! من احساس میکنم این طرح و پیشنهادی که الان داده شده خیلی هدفمند نیست. شما اگر دقت بفرمایید اصلاً با هم تناقض دارد. گرچه طراحان عزیز نیت خیر داشتند، ولی وقتی ما یک قانونی را تصویب میکنیم که آن قانون اعلام میکند همه مؤسسات و بانکهای غیردولتی باید ظرف چند سال خصوصی شوند، منتها بعد میآید صندوقهای قرضالحسنه را استثنا میکند.
یک دفعه ما میگوییم بانک رفاه هم استثنا شود. آن هم مثلاً ظرف مدت پنج سال این اتفاق بیفتد و این شروطی را هم که ما گذاشتیم اصلاً احساس میشود که این شروط الان هم است، دیگر لزومی ندارد ما بیاوریم و یک نگاه احساسی به بانک رفاه کارگران داریم و قانون خیلی مشخص و متقنی را اینجا داریم لغو میکنیم و بعداً در اجرا حتماً دچار مشکل خواهیم شد. هم سردرگمی در واگذاری ایجاد خواهد شد، هم ادامه کار بانک رفاه دچار مشکل خواهد شد و طبیعتاً آن اهدافی هم که دوستان مدنظرشان است محقق نخواهد شد.
اگر شما دقت بفرمایید اینجا اشاره میکند سازمان تأمیناجتماعی با تعریف مالک واحد موضوع تبصره (1)، اصلاً سازمان تأمیناجتماعی یک موضوع حقیقی است، اینجا به حقوقی اشاره کرده، اصلاً دقیقاً یک نقضی است. تبصره (1) برای اشخاص حقیقی است، اینجا سازمان تأمیناجتماعی حقوقی است، چه لزومی داشته اصلاً به این تبصره اشاره شود؟
من این را از دوستان در کمیسیون و نماینده دولت میخواهم توضیح بدهند، چطور میشود که در تبصره (5) میگوید سازمان تأمیناجتماعی با تعریف مالک واحد موضوع تبصره (1) برای اشخاص حقیقی. آقای لاریجانی! مگر سازمان تأمیناجتماعی حقوقی نیست؟ (رئیس ـ خیلی ممنون) من خواهش میکنم اجازه بفرمایید، واقعاً احساس میشود در کنار نیت خیر، ما داریم واگذاری بانک رفاه را دچار مشکل میکنیم و نتیجهای هم که دلخواه دوستان است گرفته نخواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد سالاری
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان محترم عرض سلام و احترام دارم. نظر دولت در لایحهای که تقدیم کرده و هماهنگ با طرحی است که در مجلس نمایندگان محترم تدوین کردهاند و در کمیسیون طرح شده، حداقل دو سال مستثنی شدن است. یک سال مستثنی شدن واقعاً مشکل سازمان تأمیناجتماعی با مشکل کارگران و بازنشستگان که اراده نمایندگان محترم حل مشکل آنها است را در پی ندارد. لذا دولت با پیشنهادی که مطرح شد مخالف است و برگشت به طرح نمایندگان پیشنهاد ماست. تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! چند نکته را خدمتتان عرض میکنم که اول بسترسازی این واگذاری در بورس مهیا نشده، اگر میشد انجام داد دیگر نیاز به یک سال مهلت هم نداشت، ظرف یک سال اگر مهلت میخواست اگر تا حالا باید انجام میشد شده و شرایط مهیا نیست و درخصوصیسازی نباید عجله کنیم، همانطور که برخی از بنگاهها با عجله واگذار شدهاند و اگر این پنج سال اجازه داده شود و کار کارشناسی و زیرساختی انجام شود حتماً موفقتر خواهد بود. همانطور هم که آقای محجوب فرمودند الان هم این بانک به صورت خصوصی، عمومی و مردمی و سهامدارش قشر کارگری هستند که باید این پروسه برای مابقی تکمیل شود و با دولت هم توافق پنجساله شده، پس کمیسیون مخالف است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 249 نفر، پیشنهاد جناب آقای کاتب را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. کمیسیون و دولت مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. آقای قاضیزاده! پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله آقای رئیس، آقای حاجی میفرمایند تشخیص بانک مرکزی نیاز است. بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
سطر چهارم تبصره (5) را میفرمایید که به تشخیص بانک مرکزی باشد؟ (حاجیدلیگانی ـ بله) بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
ببینید! در این تبصره (5) گفته شده «که سازمان تأمیناجتماعی با تعریف مالک واحد موضوع تبصره (1) این ماده به عنوان سهامدار بانک رفاه کارگران، با رعایت شروط ذیل تا پنج سال پس از تصویب این تبصره از شمول حکم این ماده مستثنی خواهد بود؛ در صورتی که هر یک از شروط ذیل نقض شود» ما میگوییم بانک مرکزی به عنوان متولی امر مسئول باشد و تشخیص بدهد که این شروط نقض شده یا نشده است. لذا یک مرجعی برای این موضوع وجود داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. مخالف صحبت میکند؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدمهدی مقدسی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بحثی را که ما در رابطه با کارگران عزیز داریم اولین نکته این است که واقعاً وضع کارگران در کشور چگونه است. الان اکثر قراردادهای کارگری، قراردادهای موقت است که دچار مشکل هستند. ما شرایط پرداخت حقوق کارگران را چگونه داریم؟ چگونه الان داریم از جامعه کارگری دفاع میکنیم که میخواهیم موضوع یک حمایت جزئی بانک رفاه را هم از آنها بگیریم یا محدود کنیم. واقعیت این است که بانک رفاه فلسفه شکلگیریاش این بوده که بتواند خدماتی به جامعه کارگری بدهد. حالا اگر این بانک به وظایف خودش به درستی عمل نکرده این یک موضوعی است که ما باید نظارت کنیم و بانک رفاه را در مسیری بگذاریم که به وظایف خودش در ارائه خدمات مناسب به کارگران عزیز و باشرافت اقدام کند. ولی در کنار این موضوع نبایستی موضوع بانک رفاه را که یک خدمتی را به جامعه کارگری ارائه میکند و الان در شرایط ویژه کمک تأمیناجتماعی برای پرداخت حقوق است و در مناسبات مختلف به عنوان یک پشتوانه جدی جامعه کارگری و تأمیناجتماعی است، این را محدود کنیم. بنابراین بنده نظر مخالف دارم.
یک ایراد اساسی هم به هیأترئیسه داریم. ببینید! امروز ما مشکلاتی در جامعه داریم، توقع و انتظار این بود بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری ما الان بررسی میکردیم تا ببینیم تصمیماتی که در رابطه با این موضوعات گرفته شده آیا هیأترئیسه مجلس، ریاست مجلس توضیح بدهند که قبلش نظرات مجلس را گرفتهاند یا نگرفتهاند؟ اگر نظر مجلس را گرفتهاند چگونه این نظر مجلس را در جلسات متعدد منعکس کردند.
بنابراین انتظار است ما به موضوعات مهمی برگردیم که امروز در جامعه مطرح است و برای آرامش مردم و آرامش جامعه تصمیم منطقی بگیریم، با مشارکت و همراهی و از همه مهمتر از ایجاد التهاب در قیمتها جلوگیری کنیم، از بحث افزایش تورم جلوگیری کنیم و در رابطه با این موضوع مدیریت لازم صورت بگیرد. یکی از موضوعاتی که جامعه کارگری را رنج میدهد این تناسبی است که بین درآمدها و پرداختهای جامعه کارگری وجود ندارد و ما به قراردادهای موقتشان هم توجه نکردیم. حدود (85) درصد قراردادها موقت است، اینها حتماً باید تعیین تکلیف شود.
بنابراین خواهشم از همکاران محترم این است که به این موضوع بحث محدود کردن مدت مستثنی شدن بانک رفاه رأی ندهند، چراکه بانک رفاه بایستی به جامعه کارگری خدمت کند و این را نباید محدود کنیم. استثنایش کنیم، سایر بانکها قوانین خاص خودش را دارد، ولی بانک رفاه باید زمینهای را داشته باشد که به جامعه کارگری خدمت کند. اما اگر ایراداتی در وظایف و عملکردش دارد مجلس و دولت باید نظارت کنند که بانک رفاه به وظایف اصلی خودش عمل کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احد آزادیخواه بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران گرامی. اگر آقای رئیس اجازه بفرمایند، من اول تذکری دارم. آقای رئیس! برابر با ماده (39) قانون برنامه ششم توسعه، اگر موضوع حاملهای انرژی تکانی بخورد باید در قالب بودجه سنواتی انجام شود. این تصریح ماده (39) برنامه ششم توسعه است. این اتفاق دو روز پیش برابر با این ماده انجام نشد، نمایندگان در جریان کار قرار نگرفته بودند و این خلاف برنامه است. ما نسبت به این مسأله اعتراض داریم.
اما موافقت حقیر با پیشنهاد همکار گرامی خودم جناب آقای حاجی که «تشخیص بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» را اضافه میکند، همکاران! ما در رابطه با سهام بانک رفاه داریم صحبت میکنیم، در بحث مستثنی شدن آن که یک امر مفروغ عنه است، همه ما این را به یک شکلی پذیرفتیم و به کلیاتش هم رأی دادیم، اما اینکه بانکها برابر با حدود و ثغوری که خود ما تعریف کردیم باید با مدیریت واحد مدیریت و تمشیت بشوند و بانک مرکزی به عنوان مرجع و محور شورای پول و اعتبار هرگونه مصوبهای در حوزه بانکی و پولی را مدیریت کند، این کار، کار پسندیدهای است. در واقع این پیشنهاد نه چیزی را میخواهد حذف کند، نه حکمی را میخواهد اضافه کند، فقط میخواهد یک توضیحی بدهد، آن توضیح هم این است که بانک مرکزی به عنوان نهاد بالادستی متخصص کارشناس این امر نظر بدهد و این مصوبه و تبصره با شروط و حدود و ثغور برابر با نظر بانک مرکزی انجام شود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای رنجبرزاده نفر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! موافق و مخالف صحبت کردند.

علی اردشیرلاریجانی
دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 251 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجی را به رأی میگذاریم، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایید، دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! شما طبیعتاً چون پیشنهاد اولتان رأی نیاورد دو پیشنهاد بعدیتان قابل طرح نیست. پیشنهاد حذف بند «ب» را میتوانید مطرح کنید، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! من قبل از ورود به این بحث یک خواهشی از حضرتعالی داشته باشم، انتظار همکاران ما این است که حضرتعالی در مراکز تصمیمگیری که به نیابت از مجلس حضور پیدا میکنید نظرات مجلس را به خوبی اگر آنجا اعمال شود ما یقیناً در تصمیمگیری نظام بسیار میتوانیم فواید زیادی داشته باشیم. الان هم خواهش همکاران از شما این است، که این بخش بعدی برای کنترل قیمتها بتواند نظام را کمک و به دولت تذکرات لازم داده شود که واقعاً آسیب کمتری را مردم محروم و عزیزمان ببینند.
نکته دوم، خواهشم این است که تشخیص اینکه چه پیشنهاد حذفی مطرح میشود یا نه به عهده جناب آقای قاضیزاده عزیز ما نیست. اما تشخیص خودم هم این بود که بند «ب» را پیشنهاد حذف بدهم.
ببینید همکاران عزیز! در همه دنیا و کشورهای پیشرفته، من نمیدانم ما تا چه زمانی میخواهیم مملکت را براساس یک نگاه بسته اداره کنیم؟ آیا میخواهیم اقتصادمان را متناسب با اقتصاد جهانی کنیم یا نه؟ آیا میخواهیم اقتصاد را براساس الگوی پیشرفت ایران اسلامی اداره کنیم یا نه؟ یا میخواهیم همچنان اقتصاد ایران اسلامی را براساس نگاه بخشی اداره کنیم. در تمام دنیا این است که عمده کشورها سقف مالکیت سهام واحد حداقل بین (30) تا (40) درصد است، سهم مالکیت واحد را (5) یا (10) درصد تعیین نمیکنند. اگر چه ما الان داریم این تصمیم را برای مدت پنج سال میگیریم و میدانیم که باید بعد از پنجسال این واگذار شود. اما در طول مدت پنجسال هم مدت کمی نیست.
عزیزان من! یک بانکی که باید بتواند در تحول اقتصادی نقش ایفا کند، پنج سال بر خلاف نظر کارشناسی اقتصادی جهان امروز حرکت میکند. این به نفع اقتصاد ما نیست. ما به مستثنی کردن بانک رفاه از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی داریم رأی میدهیم، حداقل اینکه حداکثر تا (10) درصدش را برداریم. اجازه بدهیم اگر توانست بیشتر از (10) درصد، (20) درصد، یا (30) درصد در طول همین مدت پنج سال رشد سالانه داشته باشد اجازه بدهیم این اتفاق بیفتد. یقین بدانید اگر امروز تصمیماتی را که میگیریم نگاه بخشی در آن حاکم باشد و نگاه منافع ملی در آن حاکم نباشد، این آسیب جدی به اقتصاد کشور است و این آسیب به اقتصاد کشور آسیب به منافع ملت عزیز ما و منافع ملی کشور ما خواهد بود. من از همکاران عزیز استدعا میکنم که اجازه ندهید که این رعایت سقف رشد سالانه مانده بدهی سازمان تأمیناجتماعی با تعریف مالک واحد در موضوع تبصره (1) بانک رفاه کارگران در سطح حداکثر (10) درصد باقی بماند، اجازه داشته باشیم که بیشتر از این را هم عمل کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ، فداکار، مؤمن، ولایتمدار و شجاع ایران اسلامی و رهبر مقتدر فرزانه و نیروهای مسلح به خصوص مدافعین حرم.
همکاران عزیز! پیشنهاد همکار عزیزم جناب آقای کاتب پرتلاش این است که ما در عرض یک سال یعنی تا آخر این چهار ماه بانک کارگران را به افراد شاخصی که پشت در ایستادهاند، واگذار کنیم. با حذف بند «ب» یعنی این واگذاری انجام شود.
همکاران! حقیر به عنوان احدی از فراکسیون کارگران مجلس که شعار ما «زنده باد کارگر» است اعلام مخالفت میکنم. همکاران عزیز! ما در واگذاریهای بیحساب و کتاب هپکو دیدیم چه بلایی سر کارگران مظلوم هپکو آوردند، یا ماشینسازی تبریز قهرمان یا نیشکر هفتتپه خوزستان یا شرکت ملی فولاد اهواز شهیدپرور یا آقای لاریجانی! انواع و اقسام واگذاریهای بیحساب و کتاب پتروشیمیها و پالایشگاهها.
حقیر با همکاران عزیزمان جهت حمایت از کارگران مظلوم و زحمتکش، بسیجیان بیادعای تولید این طرح را آوردیم، در عرض یک سال واگذار نشود. بنده و آقای محجوب با واگذاری صددرصد مخالف هستیم، ولی به مردن گرفتیم که به تب راضی شدیم، به پنج سال راضی شدیم، در پیشنهادات آینده اگر عمری باقی باشد آن را حذف خواهیم کرد. ما میخواهیم بانک کارگران در دست کارگران باشد.
آقای کاتب! صراحتاً بفرمایید چه کسانی با خصوصیسازی هماهنگ شدهاند تا حق و حقوق کارگران را مفت مثل هپکو بخرند؟
همکاران عزیز! شما به آییننامه و قانون اساسی قسم خوردید، در حوزههای انتخاباتیتان هزاران بار قول دادید از حقوق مستضعفان، پابرهنگان، گرسنگان و کارگران دفاع کنید. ما نتوانستیم اصول قانون اساسی را رعایت کنیم، در اصول (3)، (30) و (31) تحصیل رایگان است، در اصل (31) مسکن برای کارگران و روستاییان در اولویت اول است. دولت این کار را انجام بدهد. جدا از اینکه به بچههای محصل کارگران نمیرسیم، با پول به مدرسه میفرستند، مسکنشان را نمیدهیم، یک بانک چندرغازی دارند میخواهیم از دست کارگران بگیریم. یقیناً این را هم مخالفت میکنیم. اعضای کمیسیونهای مختلف مخالفت کردهاند، فراکسیون کارگری نمود حمایت از کارگران مخالفت میکنیم، ما به این پیشنهاداتی که بر علیه کارگران است رأی نمیدهیم، مخالفت میکنیم. از کارگران عزیزمان، بسیجیان بیادعا دفاع میکنیم. آقای دکتر لاریجانی! بانکی در شهرستان ارومیه است، این بانک رفاه کارگران به کارگران با معرفی اتحادیههای کارگری و خانه کارگر وام میدهد، میخواهیم یک چیزی که دست کارگر را ول کنیم، نخواهیم گذاشت. به عشق امام حسین، یا حسین. زنده باد کارگران ایران اسلامی.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای رنجبرزاده نفر بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احد آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی! پیشنهاد آقای دکتر کاتب حذف بند «ب» است. بند «ب» چه میگوید؟ بند «ب» میگوید در این واگذاریهای سهامی که ما به آن رأی دادیم، من از همکار ارجمند خودم جناب آقای قاضیپور تقاضامندم توجه بفرمایند، وقتی خود ما و خود شما به این موضوع واگذاری سهام رأی دادیم، الان بحثمان روی درصد واگذاری است، دیگر برنگردیم بگوییم آیا واگذاری سهام به صلاح است یا نیست. به صلاح بوده باشد یا نبوده باشد شما نمایندگان رأی دادید، تمام. الان بحث ما این است که آیا در بحث مالکیت واحد سقف (10) درصد ملاک باشد یا آزاد بگذاریم؟ این بحث است. نظر پیشنهاددهنده عزیز ما بر این است که اگر سهم (10) درصد را برداریم میتوانیم و در واقع امکان گشایش اقتصادی برای سهامداران بانک رفاه است که برای کارگران و برای یک قشر آسیبپذیر جامعه دارد خدمات ارائه میکند، فرصت ایجاد کنیم بتوانند کار اقتصادی انجام بدهند.
همکاران گرامی، اعضای محترم کمیسیون اقتصادی، اقتصاددان عزیزی که در کشور صدای ما را میشنوید! اگر یک سهامداری در بانک رفاهی که ما واگذاریاش را تمام کردیم، مثلاً (30) درصد، (20) درصد سهام داشته باشد، او بیشتر انگیزه خدمت در کار اقتصادی دارد یا آن کسی که (10) درصد سهام دارد؟ طبیعتاً اگر ما این قید (10) درصد را حذف کنیم، حتماً انگیزه بیشتر به سهامداران میدهیم، خدمت صادقانهتر، کار اقتصادی قویتر و نتیجه این کار اقتصادی قویتر سود بیشتر میشود، تجارت بهتر میشود که سود این به جیب کارگران برود، که کارگران از یک سفره متنعمی بتوانند بهره بگیرند، بالاخره بانک رفاه کارگران بانک رفاه کارگران است. ما هم که گفتیم واگذاری انجام شود، اما چرا (10) درصد، چرا (15) درصد نباشد؟ کسی که اگر نهادهای نظارتی و خود بانک مرکزی، مجلس شورای اسلامی، وزارت اقتصاد دست به دست هم بدهند، صلاحیت آن را واقعاً تأیید کنند، محرز بشود که رابطه، رانت و واسطه در کار نبوده، کسی سفارشش را نکرده، اما میخواهد بیاید (20) درصد سهامش را در اختیار بگیرد، خب بگیرد، کار بهتر انجام بدهد. با نظارت اجازه بدهیم این موقعیت را همکاران عزیزی که میخواهند از این فرصت استفاده کنند به نحو مطلوب بهرهگیری لازم را داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای رنجبرزاده بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده

علی اردشیرلاریجانی
دولت موافقند. کمیسیون آقای بحرینی بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی

حمیدرضا فولادگر
آقای رئیس! دولت مخالف است.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
مگر میتواند؟ دولت که نمیتواند با لایحه خودش اعلام مخالفت کند.
دوستان دقت کنید! این پیشنهاد همکار عزیزمان جناب آقای کاتب اصلاً چیست. مطلب چیست؟ در این شلوغی حس میکنم، مطلب گم شده است. در گزارش کمیسیون که من هفته قبل عرض کردم، مورد اتفاق کمیسیون، دولت و بانک مرکزی است، آنجا یک پیشبینی شده است. ببینید! بانک رفاه به این دلیل که بانک کاملاً متعلق به تأمیناجتماعی است در معرض یک خطری است. من در آن جلسه عرض کردم بزرگترین مشتری بانک رفاه سازمان تأمیناجتماعی است. آقای سهامیان مدیرعامل بانک فکر میکنم در جلسه نیست، الان شما بپرسید بزرگترین سپردهگذار شما چه کسی است؟ به شما میگویند سازمان تأمیناجتماعی. بپرسید بزرگترین تسهیلاتگیرنده چه کسی است؟ میگویند سازمان تأمیناجتماعی.
من در آن جلسه عرض کردم این ریسک تمرکز را برای بانک رفاه ایجاد میکند. بانک رفاه در معرض خطر است. به همین دلیل کمیسیون، دولت، بانک مرکزی، سازمان تأمیناجتماعی اتفاق نظر دارند که باید طی یک پروسه زمانی، مالکیت تأمیناجتماعی بر بانک رفاه کاهش پیدا کند.
اما پیشنهاد آقای کاتب چیست؟ ببینید! ما در اینجا گفتیم در این دوره زمانی که قرار است مالکیت بانک رفاه کاهش پیدا کند باید مقررات بانک مرکزی توسط بانک رفاه عمل شود. متأسفانه الان عمل نمیشود و همین عمل نشدن، بانک رفاه را در معرض ریسک قرار داده است.
بند «ب» که آقای کاتب پیشنهاد حذف آن را دادهاند خلاصهاش این است، دقت کنید من بند «ب» را بخوانم ببینید چرا نباید حذف شود. بند «ب» میگوید، رعایت سقف رشد سالانه مانده بدهیهای سازمان تأمیناجتماعی با تعریف واحد (الی آخر) به بانک رفاه حداکثر میتواند (10) درصد باشد، علاوه بر رعایت سایر مقررات بانک مرکزی.
این تدبیر حتماً باید در مصوبه ما باشد. اگر جلسه غیرعلنی بود من برای شما توضیح میدادم که الان رابطه تأمیناجتماعی با بانک رفاه چیست، هر ماه چقدر دارد برداشت میکند؟ برداشتی که نمیتواند برگرداند. اینها واقعیات ارتباط تأمیناجتماعی با بانک رفاه است. در جلسه علنی مصلحت نیست اینها مطرح شود، بنابراین بند «ب» جز ضروری مصوبه شماست، من خواهش میکنم به پیشنهاد پیشنهاددهنده محترم جناب آقای کاتب که میخواهند بند «ب» را حذف کنند رأی ندهند تا انسجام این مصوبه حفظ شود.

مسعود پزشکیان
حضار 234 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را نسبت به پیشنهاد برادرمان آقای کاتب اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. (حسینزادهبحرینی ـ دولت موافق است) ما نفهمیدیم دولت چند نفر نماینده دارد؟ هرکسی یک چیزی میگوید، دولت موافق است؟ یک دولت میگوید مخالفم، یک دولت میگوید موافقم. مخالفید یا موافقید؟ دولت موافق است. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. به موافقت دولت هم (37) نفر رأی دادند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حرفشان را پس میگیرند که با لایحه متفاوت است، آقای محجوب! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

علیرضا محجوب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از همه دوستانی که در این بحث شرکت کردند، آنچه که در این مورد از ابتدای انقلاب بوده، یکی از مطالبات کارگران که باید در فصل مطالبات عمومی و مطالبات کارگران دیده شود، همین بانک رفاه بوده است. حالا که ما ترتیباتی را پیش گرفتیم، ما با قسمت اول بند «ب» که مخبر محترم کمیسیون هم توضیح دادند و جناب آقای بحرینی هم توضیح دادند مخالفت نکردیم، اما علاوه بر سایر مقررات بانک مرکزی، یعنی تمهیدات اضافی. نوشتید سقف رعایت رشد سالانه مانده بدهیها، میگوییم با شما موافقیم، ما بانکی را نمیخواهیم که سهامدار آن بدهکار اصلیاش باشد. این حرف درستی است، با آن مخالفت هم نکردیم، اگر هم مخالف بودیم برادر عزیزم آقای قاضیپور که انصافاً دلسوزند و دلسوزانه صحبت میکنند با کل موضوع مخالفت فرمودند.
آنچه که اینجا گفتیم قسمت پایانی بند «ب»، یعنی «علاوه بر رعایت سایر مقررات بانک مرکزی» است. ما میگوییم این یعنی چه؟ یک چیز مبهمی را اینجا تعریف میکنید. اگر مقرراتی باشد که بانک مرکزی دارد، همه بانکها منجمله بانک رفاه مکلف به رعایت تصریح و تأکید این چه تمهید و فشار اضافی را میخواهید به این مجموعه بیاورید؟ میگویید سقف مانده بدهیهای سازمان از (10) درصد بیشتر نباشد، باشد. اما میگویید «علاوه بر رعایت سایر مقررات بانک مرکزی» مگر بناست بانک رفاه مقررات بانک مرکزی را رعایت نکند؟
من از کمیسیون محترم تعجب میکنم، طرح و پیشنهادی مینویسیم که در این طرح و پیشنهاد این موضوع را طرف توجه قرار میدهیم، یعنی طوری مینویسیم انگار بانک رفاه یا این مصوبه میخواهد مقررات بانک مرکزی یا سایر مقررات بانک مرکزی را رعایت نکند. اینجا استثنا معلوم است، مستثنیات معلوم است، تازه برای یک استثنایی که حق مجموعه بوده، حق کارگرها و بانک آنها است، هزار تا استثنا و هزار تا شرط و شروط گذاشتید، باز هم میآیید تأکید میکنید که مبادا چیزی از قلم افتاده باشد.
من خواهش میکنم با نگاه دیگری به کارگران و اموال آنها نگاه کنید. من این حرف را تکرار میکنم و باور فراکسیون کارگری بر این است که از منافع کارگران دفاع شود، چه به زیان یک طرفی باشد و چه به نفع آن. آنجا که به نفع است میگویید (10) درصد تجاوز نکنید میگوییم باشد، ولی اینجا تحمیل اضافی است، این تحمیل اضافی را لطفاً حداقل بردارید، مدیران این بانک بتوانند کار و فعالیت خودشان را به خوبی انجام بدهند. من امیدوار هستم که به حساسیت زندگی کارگران و به مشکلات و معیشت کارگران دقت کنیم و دوستان ادارهکننده، این بانک را یک بانک خدمتگزار برای کارگران قرار بدهند، وام آسان به آنها بدهند، زندگی و رفاه آنها را آسان کنند و این با دخالتهای مکرر نمیشود اتفاق بیفتد، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
آقای علی گلمرادی مخالف هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت بزرگ و همکاران عزیزم عرض سلام و احترام دارم. جناب آقای رئیس، ببینید عزیزان! من قبل از اینکه به اصل موضوع بپردازم یک گلهمندی شدیدی از دولت در ارائه نظرات غیرکارشناسی برای ایجاد مشکلات در کشور داشته باشم، این یک مطلب. حالا انشاءالله به موقع و در جای خودش به اتفاق برخی از دوستان که به حقیقت دلسوز ملت، مردم و مقام معظم رهبری هستند حتماً پیگیری خواهیم کرد و حتماً هم مردم و هم همه مسئولین متوجه خواهند بود، برای اینکه جایگاه مجلس یک جایگاه رفیع است، امید مردم به مجلس است. کسانی که به نیابت از مجلس نظرات را ارائه میکنند باید متوجه باشند که نظرات مجلس باید به عنوان نظرات کارشناسی ارائه شود، چراکه نمایندگان مردم در مجلس عصاره فضائل ملت هستند و تضعیف مجلس یعنی تضعیف نظام.
بنابراین دولت مراقب نظراتی که در جایگاههای تصمیمگیری اتخاذ میشود باشد و حواسش را جمع کند. بیشتر از این به این نظام و مملکت آسیب نزند و با نظرات غلط، بیجا و غیرکارشناسی جایگاه مجلس را تنزل ندهد. هر وقتی هم ما انتقاد میکنیم میگویند برای خودنمایی و رأی است، اما وقتی خودشان کمکاری و بداخلاقی میکنند هیچ مانعی وجود ندارد. (نایبرئیس ـ آقای گلمردای! راجع به موضوع صحبت کنید) عذر میخواهم.
اما در رابطه با این موضوعی که برادر عزیزم جناب آقای محجوب پیشنهاد دادند، عزیزان! ما که نمیتوانیم یک بام و دو هوا را در دستور کار داشته باشیم. همه باید تابع ضوابط و قواعدی باشند که به صورت مادر تعریف شده است. بنابراین بانک رفاه هم باید تابع ضوابط حاکم بر بانک مرکزی باشد. امروز ما نباید با الفاظ شیرین ساختارهایی را تعریف کنیم که به نام جامعه کارگر و جامعه فرهنگی باشد، اما به کام نورچشمیهای ما در مجلس و دولت باشد.
ما باید گزارش بدهیم چقدر از این امتیازها به نفع جامعهای که ما از آنها نام میبریم استفاده کردیم شما میخواهید به یک کارگر بدبخت (5) میلیون وام بدهید، (1000) تا شرایط سخت جلوی پای آن میگذارید. بعد کسانی هستند که میلیاردی از همین صندوقهای ذخیره و بانکهای مختص جوامع موردنظر و مخاطب ما استفاده میکنند. اما چون به ما وابسته هستند هیچ مشکلی ندارد.
بنابراین خدمت به جامعه کارگری در وهله اول اصلاح قانون کار و کارگری است. امروز کارفرمایان ظالم در حق کارگران اجحاف میکنند. یکجانبه نظر میدهند، آنها را اخراج میکنند، حق و حقوق آنها را ضایع میکنند. اختلاف طبقاتی حقوق یکی از مواردی است که باید اولویت مجلس باشد. ما این موارد را رها کردهایم، بعد به دنبال یک مراکز و یک تشیکلاتی برای سوءاستفاده دار و دسته خودمان هستیم. ضمناً این واگذاری سهام هم موضوع مهمی است که حتماً از این طریق میتوانیم مداخله در جامعه داشته باشیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید دوستان! در این پیشنهادی که برادر عزیزمان جناب آقای محجوب دادند، در ذیل بند «ب» دارد که علاوه بر رعایت سایر مقررات بانک مرکزی، مطلب روشن است، در مورد همه بانکها ما یک حکم داریم و آن حکم این است که تصمیمات شورای عالی پول و اعتبار در مورد همه بانکها جاری و ساری است، نیازی به این قید نیست. اگر این قید یک بار معنایی اضافی داشت و یک حکم جدیدی را القا میکرد، این قید را میآوردیم. روشن است که اصل در قیود و شرایط این است که باید اینها احترازی باشند، نه توضیحی.
با توجه به اینکه تصمیمات شورای پول و اعتبار در مورد همه بانکها جاری و ساری است و ما نیاز به این عبارت در ذیل بند «ب» نداریم، این قید، قید توضیحی میشود نه قید احترازی و این با سبک و سیاق قانونگذاری مغایرت دارد. قانونگذار حکیم است، در هر کلمه و جملهای که مینویسد باید یک معنای جدیدی را القا کند. بنا نیست ما مطالبی را بنویسیم و همینطور لیست کنیم پایین بیاید، بدون اینکه بار معنای اضافی داشته باشد. ما نمیخواهیم اینجا انشاء توصیفی داشته باشیم، یک مسأله طبیعی را توصیف کنیم که حالا عبارتپردازی کنیم. در مقام تقنین هستیم و قانونگذار باید حکیم باشد. البته در مورد مواردی که جناب آقای گلمرادی گفتند بنده هم عرض میکنم، مجلس در جریان بعضی از امور نبوده و مردم در جریان باشند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 238 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای سلیمی! حذف بند «ج» را مطرح میکنید؟

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
در مورد بند «ج» من خواهش میکنم دوستان دقت کنند. ببینید! بند «ج» اینطور است، تأمین شرایط پذیرش بانک رفاه کارگران در بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس حداکثر تا دو سال. اصلاً فلسفه استثنا، بانک رفاه کارگران چه بود؟ ما عرض کردیم، فلسفه استثناء بانک رفاه کارگران این است که این بانک به عنوان بانک عامل سازمان تأمیناجتماعی دارد عمل میکند. بانک مرکزی سازمان تأمیناجتماعی هرگاه سازمان تأمیناجتماعی یک مشکلی پیدا کرد الان در پرداخت حقوق و مزایا و حقوق بازنشستگی کارگران عزیز این بانک پشتوانهای برای سازمان باشد آن هم با این شرایطی که ما الان در آن قرار داریم. فلسفه استثنای آن این بود، اگر بنا باشد ما تا دو سال بحث شرایط را، این هم به این سبک قانونگذاری است، میگوید ما شرایط پذیرش را فراهم کنیم. اولاً مبهم است، ثانیاً این بند با فلسفهای که عرض کردم، فلسفه استثنا بانک رفاه کارگران مغایرت دارد، به همین دلیل پیشنهاد ما حذف بند «ج» است، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. اگر مخالف صحبت نکند موافق هم صحبت نمیکند. دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 238 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟ مطرح نمیکنند. حاجآقای سلیمی! پیشنهاد حذف بند «د» را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! این بند «د»، من خواهش میکنم در نحوه نگارش، برادر بسیار عزیزم جناب آقای فولادگر هم حتماً توجه دارند، ببینید در صدر تبصره (5) ما چه گفتهایم، در صدر تبصره (5) به صراحت گفتیم بانک رفاه کارگران تا پنج سال از شمول حکم واگذاری مستثنی باشد. در این بند «د» ابتدا گفتیم ما (33) درصد آن را در سال سوم و چهارم واگذار کنیم. نباید اینقدر متناقض باشد، اگر آنجا شما اشاره کردید تا پنج سال مستثنی باشد، اینجا به هر کیفیت آمدید، میگویید در سال سوم و چهارم (33) درصدش واگذار شود. در ذیل دارد که (34) درصد آن تا حداکثر پنج سال. ما آنجا حداکثر نگذاشتیم، گفتیم اگر ما تا پنج سال بحث استثناء را داشتیم به نظر میرسد صدر این ماده که میگوید (33) درصد را در سال سوم و چهارم واگذار کند، با آن مغایرت دارد و رعایت ترتیبات قانونگذاری در این نحو نگارش نشده، به همین دلیل پیشنهاد میکنم حذف شود یا به کمیسیون برود اصلاح شود. متشکرم.

مسعود پزشکیان
اگر مخالف صحبت نکند موافق هم صحبت نمیکند. حضار 237 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اگر سایر دوستان از پیشنهاداتشان منصرف شوند مادهواحده را بخوانیم. آقای قاضیپور! شما پیشنهادتان را بفرمایید. آقای قاضیپور میگویند سال چهارم را در این بند حذف کنیم.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد. اولاً از حاجآقای سلیمی نماینده محترم دلیجان و محلات کمال تشکر را داریم. آقای پزشکیان! اجازه میدادید مخالف و موافق صحبت میکرد تا مطلب باز میشد.

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
نه، قرعهکشی نشد، آقای رنجبرزاده نیامده بود.

اکبر رنجبرزاده
نه، قرعهکشی شد، آقای فولادگر بود.

نادر قاضی پور
نه نشد، دیر آمدید. آقای پزشکیان! من به هیأترئیسه محترم تذکر دارم. (نایبرئیس ـ حالا لطفاً راجع به موضوع صحبت کنید) برای آذربایجان مهم است، بگذارید تذکر بدهم. آقای قاضیزاده با چه مبنایی گزارش کمیسیون عمران را برای کسانی که (پزشکیان ـ خیلی ممنون) حذف کرده است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. آقای قاضیپور! در هیأترئیسه تصمیم گرفته شد چون قبلاً این گزارش اینجا مطرح شده بود (قاضیپور ـ آقای پزشکیان! ناقص بود) کمیسیون نباید ناقص میآورد، کمیسیون خودش آورده، مطرح کرده، هیأترئیسه گفت دو بار یک موضوع را نمیشود مطرح کرد، خیلی ممنون.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
آقای پزشکیان! آن زمان قوه قضائیه پرونده تشکیل نداده بود، ناقص بود.
اما موضوع؛ همکاران! ما به خاطر اینکه از کارگران حمایت کنیم، نگذاریم حق و حقوق کارگران ضایع شود، زمان میدهیم، به بانک کارگران عزیز میگوییم در سال چهارم این اقدامات انجام شود. یعنی یک سال تأخیر میاندازیم. «سوم» را «چهارم» میکنیم تا درصدهایی که الزامات قراردادهای ننگین گلستان و ترکمانچای است، کارگران را محدود کردید، میخواهیم یک سال عقب بیندازیم.
آقای پزشکیان! میخواهیم سال «سوم» را «چهارم» کنیم، در سال چهارم واگذاریها انجام شود تا کارگران عزیز حداکثر استفاده را از بانک کارگران داشته باشند. آقای فولادگر! این بانک برای کارگران است، دولت و مجلس چه اختیاری دارند در حق ملت دخالت میکنیم؟ ما از کدام قانون اساسی، از کدام قانون مدنی و از کدام قانون مجازات اسلامی حق دخالت و تصمیمگیری در اموال مردم و کارگران را داریم؟
از جان کارگران چه میخواهیم؟ بگذارید کارگران صاحب بانک باشند، بانک را از کارگران نگیرید، به کارگران ظلم نکنید، خانه و مدرسه نمیدهیم، باشگاه نمیدهیم، چرا بانک را از آنها بگیریم؟ بگذاریم یک سال تأخیر بیفتد تا در آن سال کارگران بتوانند بیشتر استفاده کنند، سوددهی بیشتر شود. کارگران صاحب این بانک هستند، چرا معاف میکنیم؟
کشاورزان؛ بانک کشاورزی، صنعتگران؛ بانک صنعت و معدن و بقیه بانکها برای تجار. یک بانک برای کارگران است. همکاران عزیز! خواهشمند است، آقای پزشکیان! اجازه ندادند ما از بانکها تحقیق و تفحص کنیم که مشخص شود، ولی به راحتی بانک کارگران را میخواهیم در عرض سه سال حداکثر آن را واگذار کنیم. آقای قاضیزاده! یک سال عقب بیندازیم تا در سال چهارم تعیین تکلیف شود. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
مخالف وقتشان را به آقای حسینیکیا دادهاند، بفرمایید.

سیدجواد حسینی کیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از اینکه مخالفتم را اعلام کنم یک تذکری هم عرض کنم، جناب آقای دکتر پزشکیان! هزینههایی که بابت همین قضایایی که پیش آمده، چه کسی میخواهد پیگیری کند؟ (نایبرئیس ـ شما موضوع را مطرح بفرمایید) آقای رئیسجمهور میپذیرد این همه بانکها و مؤسسات آتش زده شده است؟ برای این هم رئیسجمهور باید پاسخگو باشد که این بیتدبیری صورت گرفته است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، موضوع را بحث کنید).
اما در موضوع؛ رعایت سقف رشد سالانه، اگر قرار باشد ما آن بخش چهارم را حذف کنیم چیزی نمیماند. یک بخشی از کل را داریم حذف میکنیم، این بخشی که حذف میشود عملاً ناقص میشود، خود به خود قانونی که باید کامل باشد کامل نیست و خود به خود ظرفیتی ایجاد میشود برای اینکه قانون خدشهدار شود. ممنونم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای حسن کامران موافق هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
این بانک، بانک رفاه کارگران است، نه بانک کارمندان و مدیریتی که اعمال شده تا به حال حق و حقوق کارکنان تضییع شده است. صحبت قبلی درست بود، وقتی ما میگوییم پنج سال، چرا میآییم خرد میکنیم؟ حالا در واگذاری وقتی سال چهارم را ملاک بگیریم، صاحبان ملک یعنی کارگران به حق و حقوقشان بهتر میرسند. چرا ما میآییم در کار مردم دخالت میکنیم و کارگرانی که امام (رحمهالله علیه) از پیامبر اکرم آموختهایم تا عرقشان خشک نشده حق و حقوقشان را بدهید. اعتقاد من این است که از سال چهارم بهتر است و در این اوضاع و احوال، لعنت بفرستیم بر آنهایی که هنوز اشرافی زندگی میکنند و با مردم اربابی برخورد میکنند، باید نفرینشان کرد که سرطان بدخیم بگیرند و بمیرند. خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان دقت کنید، ببینید! ما یک بستهای توافق کردیم که کاملاً به هم وابسته است. این که یک جزء آن را برادرمان بگویند بند «د» است، یکی بگوید بند «ج» است، یکی بگوید سه سال، چهار سال شود، آن توافق کلی به هم میخورد. توافق هم این است، دوستان! باز هم دقت کنید، دو سال اول مازاد سهام در بورس نخواهد رفت، فقط زمینهسازی و مقدمهسازی میشود و شرایط فراهم میشود. این دو سال اول که در لایحه دولت هم همین است. از سال سوم تا پنجم سه سال به تدریج عمل میشود که نهایتاً در پایان سال پنجم (67) درصد واگذار شده باشد. این بحث مسائل کارگریاش را هم که همه ما معتقدیم، ما خودمان هم الان تحت بیمه تأمیناجتماعی هستیم، همه ما اینطور هستیم، اتفاقاً بحث ما این است که این بانک باید حفظ شود، به خاطر همان که به کارگران تعلق دارد. ضمن اینکه بانک عامل یا بانک دولتی هم نیست، بانک غیردولتی است. این باز آن نظم پذیرفتهشده در کمیسیون با توافق دولت را به هم میزند، همین روشی که اعمال شده را دوستان رأی بدهند و با این پیشنهاد موافقت نکنند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 229 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای قاضیپور اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! مادهواحده را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
مادهواحده را به رأی میگذاریم. حضار 230 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به مادهواحده اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
بحث و بررسی درخصوص لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون مشترک در مورد لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها و طرح درآمد پایدار شهرداری کشور است که من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون مشترک دعوت میکنم برای ارائه گزارش تشریف بیاورند، آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم مخالفین: جناب آقای قاضیپ

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر یوسفنژاد! گزارش را شما ارائه میکنید؟

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
من اولاً در این مسأله بسیار مهم برای دهیاریها و شهرداریها که بعد از یک سال و نیم کار کارشناسی و جلسات مختلف انجام شده از کمیسیونهایی که در کمیسیون مشترک مشارکت داشتند، مثل کمیسیون اقتصادی، کمیسیون عمران، کمیسیون شوراها و کمیسیون بودجه باید تقدیر و تشکر داشته باشم. این پیشنهاداتی که مطرح میشود تلفیقی از لایحه دولت است که مربوط به شهرداریها است و طرحی که مربوط به شهرداریها و دهیاریها با توافق دولت، این پیشنهاد کمیسیون مشترک است که سرکار خانم مافی ریاست این کمیسیون را به عهده داشتند و از ایشان هم ممنون هستیم، به صحن علنی ارائه شده است.
فلسفهاش هم به این خاطر است که رشد روزافزون جمعیت و نیازهای شهرداریها و دهیاریها و مطالباتی که الان در این دو حوزه وجود دارد، نیاز بوده که ما قانونی داشته باشیم که بتواند به شهرداریها و دهیاریها کمک کند. الان شرایطی که ما در مملکت داریم این است که (53) درصد از جمعیت در شهرها و حدود (12) درصد در کلانشهرها و در روستاها هم حدود (35) درصد. این تناسب، تناسب درستی نیست. رشد بیرویه جمعیت روستایی به شهرها باعث حاشیهنشینی و باعث این شده که مشکلاتی برای جامعه شهری به وجود بیاید و امکان خدمات و کمک را برای مردم و شهرداریها سخت کرده است، این طرح و مصوبه به این کمک میکند که روستاها ملاک قرار بگیرند، پشتیبانی شوند، تقویت شوند و شهرها هم بتوانند وظایف و تکالیف خودشان را انجام بدهند.
از جمله مسائلی که در ارتباط با ارائه خدمات در شهرداریها الان وجود دارد هم مسائل پرسنلی، هم مسائل مالی این است که شهرداریها نیازهایشان را با توجه به منابع غیرمستمری که دارند امکان خدمات مناسب وجود ندارد. در این پیشنهاد کمیسیون به مسأله درآمدهای پایدار و مستمر و قابل اتکا اشاره شده، حکم داده شده، برای شهرداریها وظایفی مشخص کرده که شهرداریها میتوانند از عوارض محلی و عوارضی که غیرمحلی است و ساماندهی توزیع عوارض به نحو مناسب برای ارائه خدمات استفاده کنند. حتی واگذاری داراییهای مالی یا داراییهای سرمایهای یا حتی سرمایهگذاری به صورت کامل و مشترک با بخش غیردولتی و حتی دولتی را به عنوان یک عامل مهم سرمایهای در تأمین منابع خودشان ببینند. ضمن اینکه در این مورد میتوانند از انواع و اقسام ابزارهای مالی مناسب در بحث اقتصادی و برای اجرای پروژههای مصوب استفاده کنند، روشهای نوین سرمایهگذاری و تأمین منابع از بورس، از مشارکت و استفاده از بخش خصوصی که برای همه اینها آییننامه مشخص شده است. حتی برای وضع عوارض هم مشخصاً در تکالیفی که قبلاً وجود داشته مسائل و موارد مختلفی را در این مصوبه دیده است.
به نظر میرسد این میتواند هم به دهیاریها و هم به شهرداریها کمک کند و هم برای ساماندهی منابع آنها، هم برای ساماندهی نیروی انسانی که الان بیش از حد در شهرداریها وجود دارد، هم برای شوراهای استان، هم برای شورای شهر، برای آموزش و ساماندهی فکری آنها، در این مصوبه نقطهنظرات مناسبی داریم که میتواند به کاهش مهاجرتها کمک کند، به اینکه روستا به عنوان یک منبع برای کمک به مردم باعث میشود که حتی مهاجرت معکوس شود، این چیزی است که حتی در سیاستهای کلی هم به آن اشاره شده است.
در مورد مطالبات شهرداریها و در مورد اینکه چطور شهرداریها میتوانند از شرایط و مناسبتهای مختلف مالی استفاده کنند و به شهرداریها کمک شود، در مورد ساماندهی پسماند، در مورد صدور پروانههای ساختمانی که حتی برای عوارض و توافقاتی که نوعاً الان وجود دارد، بدون برنامه است. بعضی از توافقات هم واهی است، بعضی از این شرایطی که اتفاق میافتد ممکن است منجر به گرفتاریهایی برای اعضای شورای شهر یا برای شهردار شود. اینها را ما در این مصوبه ساماندهی کردیم، با توجه به نقطهنظراتی که دولت در این ارتباط داشته است. یکی از موارد مهمی که در این مصوبه است این است که شهرداریها باید در ارتباط با هزینهها مخصوصاً هزینههای جاریشان کاهش داشته باشند. در زمینه نیروی انسانی هم ما ساماندهی داشته باشیم، مقررات بهکارگیری و مقرراتی که در مورد استخدام وجود دارد، در مورد نیروی انسانی در شهرداریها و در مورد شوراها انصافاً در اینجا به نحو مناسب و مؤثر پرداخته شده که البته در جزئیات است.
آخرین نکته من این است که در این مصوبه هم به دهیاریها، هم به شهرداریها، هم به اصول و قواعدی که در شهرداریها وجود داشته، به قوانین و مقرراتی که در قبل وجود داشته توجه شده، برای تقویت شهرداریها و دهیاریها مصوبات و احکام مناسبی وجود دارد که میتواند به بهرهوری و راندمان و اثربخشی بیشتر شهرداریها و دهیاریها برای ارائه خدمات بیشتر و بهتر کمک کند.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر، مخالف صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ، روستاییان عزیز، کارگران عزیز. این طرح به کام شهرداریها است. ولی در نام آن شهردار و دهیار ذکر شده، ولی اصلاً علیه دهیاریها و روستاییان عزیز است که تولیدکنندگان اکثر مایحتاج عمومی شهرها هستند. چرا به روستاهای عزیز ظلم میکنیم؟ فقط میخواهیم به کلانشهرها و شهرهای بزرگ صنعتی برسیم.
ملت بزرگ ایران اسلامی! سیل مهاجرت از دهه 40 و اجرای اصلاحات ارضی شاه ملعون تا امروز چرخه مهاجرت از روستاها به شهرها است. علت اصلی آن هم بزرگ شدن شهرها است. تا کی میخواهیم روستاییان عزیز را به شهرها مهاجرت بدهیم؟ اگر ما طرفدار مهاجرت معکوس هستیم، طرفدار بزرگ شدن شهرها هستیم که البته حقیر صددرصد مخالف آن هستم، باید مهاجرت معکوس شود. یعنی از شهرها به روستاها بروند. این اقدام شما درست است، ولی اگر طرفدار روستاییان و کارگران هستید، آیا میخواهیم روستاها را حفظ کنیم، این مخالف این موضوع است.
طبق اصول متعدد قانون اساسی باید اساس خدمت ما به روستاها باشد. مسکن را با اولویت به روستاییان و کارگران طبق اصل (31) قانون اساسی بسازیم که متأسفانه تا امروز به روستاییان عزیز و زحمتکش نرسیدیم، حتی به کارگران هم اولویت قائل نشدیم، قانون اساسی را عمل نکردیم. اگر میخواهیم بهداشت و درمان را درست کنیم اول باید از روستاها شروع کنیم، نه اینکه پول دهیاریها را برداریم. آقای پزشکیان! بیش از شش ماه است این بحث استخدام دهیاریها در سرفصل دستور جلسه هم میآید، عقب میافتد. چرا هیأترئیسه با دهیاریها و روستاییها منصفانه برخورد نمیکند؟

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور عزیز! اصلاً مگر میشود ما با کسی برخورد دوستانه یا غیردوستانه داشته باشیم؟ این چه حرفی است میزنید؟ راجع به مخالفت صحبت بفرمایید.

نادر قاضی پور
آقای پزشکیان! امروز بحث روستاییها و دهیاریها اس

مسعود پزشکیان
راجع به همان صحبت بفرمایید، آقای قاضیپور! ما هم طرفدار روستا و دهیار هستیم، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
اگر امروز میخواهیم بهداشت درست کنیم اول از روستا شروع کنیم، اگر میخواهیم مدرسه درست کنیم از روستا شروع کنیم. نخبهها در روستاها خیلی بیشتر از شهرها هستند. در روستاهای ما آدمهای زحمتکش و عادلی هستند. اگر میخواهیم بهترین حکام عادل و وکلای ملت را شناسایی کنیم باید به سوی روستاها برویم، در روستاها سرمایهگذاری کنیم تا شیرمردان و شیرزنان ایران اسلامی را در روستاها پرورش بدهیم، مسئولیتهای کلان را به آنها بسپاریم، نه اینکه از جیب روستاییان و دهیاران که ما هنوز استخدام آنان را مشخص نکردیم، شهرها را آباد کنیم. از جیب شهرها باید برداریم، روستاها و حاشیه شهرها را آباد کنیم تا حاشیهنشینها کم شود، از بین برود، روستاها را آباد کنیم، شهرها را کوچک کنیم تا به وضع روستاییان عزیز برسیم.
همکاران عزیز! هر کدامتان در حوزهتان چندصد روستا دارید، اگر روستایی آباد است مردم مهاجرت معکوس داشتند، ولی اگر ما به روستا نرسیدیم، آب کشاورزیشان را ندادیم، آقای رئیس! مهاجرت به شهرها شده است. آقای پزشکیان! نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به حکم حکومتی رهبر فرزانه میلیاردها دلار از صندوق توسعه برای اشتغال روستاییان برداشتیم، ولی به کام شهرها رفت. خواهش من این است اجازه ندهید پول روستاها به شهرها بیاید. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مهرداد لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم خدمت همکاران محترم عرض خداقوت و خستهنباشید دارم. مخالف محترم برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور مخالفت نداشتند، اما دغدغههایی در مورد روستاها داشتند که دغدغه درستی بود. جناب آقای قاضیپور! ما مشابه همین درآمد پایدار را انشاءالله برای روستاها هم حتماً باید تهیه کنیم.
ببینید دوستان! براساس آخرین سرشماری جمعیتی حدود (75) درصد مردم دارند در شهرها زندگی میکنند. این آمار، آمار خوبی نیست، ولی واقعیتی است که باید قبول داشته باشیم. بیش از (1250) شهر، امروز در شهرداریهای ما توسط شهرداریها دارند شهرها را اداره میکنند. (85) درصد این شهرداریها زیر (50) هزار نفر هستند، این آماری که من خدمت دوستان عرض میکنم، (85) درصد زیر (50) هزار نفر هستند. دوستان! ترکیب درآمدی شهرداریها واقعاً وحشتناک است، برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور، که شما حق استادی به گردن بنده دارید، عنایت بفرمایید ببینید! (50) درصد درآمد شهرداریها از ساخت و ساز است، یعنی چه؟ یعنی امروز کمیسیونهای ماده (100) به جای اینکه بازدارنده باشند رافع شدهاند. من هم شهردار باشم چارهای جز این ندارم. پایان ماه میخواهم حقوق بدهم، این فردی را که تخلف کرده، باید ساختمانش به کمیسیون ماده (100) برود، تخریب شود، ولی به جهت اینکه منابع درآمدی پایدار ندارم مجبورم بروم در کمیسیونهای ماده (100)، آقای هاشمی از شهرداری تهران هم اینجا تشریف دارند، عرایض بنده را تأیید میکنند. امروز کمیسیونهای ماده (100) رافع هستند، به جای اینکه بازدارنده باشند. از محل مالیات بر ارزش افزوده (20) درصد، نوسازی، حالا ما عبارت «نوسازی» را میگوییم، همین عوارض پسماند است، یعنی شهرداریها (2) در هزار دارند میگیرند. یعنی این عوارض نوسازی ترکیب درآمدی در سبد درآمد این شهرداریها چیزی در حدود (2) درصد است. سرمایهگذاری چیزی حدود (2) درصد است، کمک دولت (6) درصد است. دوستان ببینید! دولت به شهرداریها فقط (6) درصد اعتبار میدهد، آن هم معلوم نیست که اعتباری که داده شده تخصیص پیدا کند. واقعاً آمارها وحشتناک هستند.
من سرانه درآمدی شهرداریها را برایتان عرض میکنم. بالاترین سرانه درآمدی شهرداریها را شهرداری مشهد با (3100) تومان دارد، من عددها را رند کردهام، شهرداری تهران چیزی حدود (2000) تومان، شهرهای کمتر از (50) هزار نفر (400) تومان، عنایت بفرمایید. چطور یک شهرداری شهر کمتر از (50) هزار نفر با سرانه (400) تومان میخواهد یک شهر را اداره کند؟ متوسط شهرداریهای کشوری چیزی حدود (980) تومان، کلانشهرها که واقعاً یک شرایط بهتری از شهرداریهای دیگر دارند سرانه درآمدی آنها چیزی حدود (1200) تومان است.
دوستان! من این را از این بابت عرض کردم، حتی شهرداری تهران، حتی شهرداری مشهد، شما ببینید با سرانه درآمدی (2000) تومان کسی که شهردار یک شهر زیر (50) هزار نفر است چطور باید خودش را اداره کند؟ قطعاً امکان اداره شهرداریها با این سرانه درآمدی وجود ندارد.
شما میتوانید، الان ایام بودجه است، بسمالله، ما برویم از دولت به شهرداریها کمک کنیم. امکان ندارد، امکان بیش از (6) درصد کمک دولت به شهرداریها وجود ندارد. چه باید کنیم؟ ما باید یک منابع درآمد پایدار که سالها در همین مجلس داریم حرف آن را میزنیم، جا دارد من از سرکار خانم مافی که ریاست کمیسیون مشترک را داشتند، از کمیسیونهای مجلس که همه با هم جمع شدند و این تصمیم مشترک را گرفتند سپاسگزاری کنم.
ببینید دوستان! سهم مالیات بر ارزش افزوده (50) درصد شده، شما میدانید سهم مالیات بر ارزش افزوده، استحضار دارید که الان شهرداریها چیزی حدود (3) درصد دارند میگیرند، ما (9) درصد مالیات بر ارزش افزوده، خود دولت در لایحه خودش آورده که (50) درصد. البته این (50) درصد از (9) درصد مالیات بر ارزش افزوده (1) درصد متعلق به سلامت است، در بخش مابقی چهار به چهار بین شهرداریها تقسیم خواهد شد. یا عوارض کالاهای وارداتی، آقای قاضیپور! کسی که از این کالاهای لوکسی که دارد در کشور وارد میشود، کسی که دارد از آن کالاها استفاده میکند پیشبینی شده (یوسفنژاد ـ آقای لاهوتی متشکر) 2 در هزار یا در بعضی از شهرها اجازه وضع عوارض داده شده که من خواهش میکنم دوستان به این لایحه رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
بقیه را بعداً بحث میکنیم.
5
ناطقان جلسه آقایان: حسین مقصودی، محمد دامادی، غلاممحمد زارعی، عیناله شریفپور و سیدحمیدرضا کاظمی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، جغتای و جوین.
ـ آقای محمد دامادی نماینده محترم ساری و میاندورود.
ـ آقای غلاممحمد زارعی نماینده محترم بویراحمد و دنا.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو و چالدران.
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی نماینده محترم پلدختر.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای حسین مقصودی دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

حسین مقصودی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان عزیز عرض سلام دارم. نمایندگان مظلوم که همانند مردم عادی و کوچه و خیابان از افزایش قیمت بنزین هیچ اطلاعی نداشتند. درود و سلام بر مردم حوزه انتخابیهام، دیار بزرگ سربداران و سبزوار بزرگ.
نمایندگان عزیز، نمایندگان مجلس در خانه ملت! این روزها صدای اعتراض مردم را در کف خیابانها به اوضاع اقتصادی به خصوص در حاشیهها و جنوب شهر به راحتی میشنوید. فقط این مردم مظلوم و کارگر و معلم و حقوقبگیر نمیدانند که چگونه به شرایط اقتصادی کشور اعتراض کنند که متهم به همسویی با نقشههای استکبار جهانی نشوند و چه بگویند که متهم نشوند آب به آسیاب دشمن ریختهاند. چگونه صدای اعتراض خود را به جلسه سران قوا برسانند که دل عربستان سعودی را شاد نکنند و چگونه صحبت کنند که به عنوان تندرو و آشوبگر و فتنهگر دستگیر نشوند.
نمایندگان عزیز! همه مردم را توصیه به صبر و استقامت و امید و تقوا میکنیم، اما صبر و استقامت حد و اندازهای دارد. استخوانهای مردم در زیر بار این همه فشار در حال شکسته شدن است، به خدا کارت حقوقی و یارانه مردم مثل کارت حقوقی وزرا و سران قوا و مجلس شارژ نمیشود که برای همه مصیبتها صبر کنند. چرا قبول نمیکنیم تیم اقتصادی دولت ناتوان است؟ چرا قبول نمیکنیم و به مردم نمیگوییم که مجلس در رأس امور نیست؟ آهای مردم! بدانید که نمایندگان از افزایش قیمت بنزین هیچ اطلاعی نداشتند و هیچ قانونی در این زمینه مصوب نکردهایم.
آهای مردم! مصوبه سران قوا درخصوص افزایش قیمت بنزین خلاف قانون بودجه سال 98 مجلس است. چرا قبول نداریم که مردم صاحب این مملکت هستند، نه سران قوا و مجلس. جناب آقای رئیسجمهور، نمایندگان عزیز! گویا سخن خمینی کبیر را فراموش کردهاید که فرمود این انقلاب پابرهنگان است.
جناب آقای روحانی! شما در سال 94 اعلام کردید چون بنزین دونرخی است ایجاد فساد کرده است. اگر طبق گفته شما دونرخی بودن بنزین در سال 94 فساد ایجاد میکند، پس چرا فساد میکنید؟ چرا شرایط تورمی ایجاد میکنید؟ به دلیل اختلاف صحبتهای شما در سال 94 و اعمال امروز شما، این حدیث را دوباره مجدد روایت میکنم که بزرگان میفرمایند اگر تمام گناهان را در یک اتاق زندانی کنید، قفل بر درب آن اتاق بزنید، کلید آن دروغ است و شما با کلید آمدید، اما کلید دروغ، کلید نفاق، کلید دورویی و تزویر.
در شب میلاد رسول اکرم با کلید دروغگویی و عوامفریبی و پوپولیستی و با این کلید کلاه سر مردم گذاشتید. شما در سخنرانی خود در دارالمؤمنین یزد زیرکانه همسو با رسانههای بیگانه و در تضاد با فسادستیزی قوه قضائیه، مردم را دعوت به حضور در کف خیابانها کردید که فتنه اول در هفته وحدت بود و بخواهید و نخواهید فتنه جواب نداد، اما کوتاه نیامدید و فتنه دوم را در شب بهترین عید مسلمانان با افزایش (300) درصدی قیمت بنزین انجام دادید.
جناب آقای دکتر روحانی! با این کلید دروغ و پوپولیستی به جنگ با مردم آمدهاید. نمونه بارز آن افزایش قیمت بنزین نسبت به سال 92 در این روزها (300) درصد. نتیجه این جنگ شما و این کلید واهی شما در افزایش قیمت (239) درصدی مسکن در سالهای اخیر. (62) تن طلا و ذخایر این مملکت را با همین کلید طلایی برای هیچ به آب دادید. رشد قیمت طلا (295) درصد، رشد نقدینگی در دولت شما به (75) درصد رسیده است، رشد نرخ ارز و طلا (287) درصد با این کلید طلایی بوده است. در قوانین کسب و کار (11) پله سقوط کردهایم و متأسفانه فاصله طبقاتی، تورم، اعتیاد و بیکاری در دولت شما رکورد زده، رکوردی که از هخامنشیان تا امروز بیسابقه است.
جناب آقای دکتر روحانی! چرا مردم را محرم نمیدانید؟ چرا نمایندگان مجلس را محرم نمیدانید؟ با وجود تکذیب فراوان یکباره خبر سهمیهبندی بنزین را اعلام میکنید که حتی نمایندگان مجلس غافلگیر میشوند. در کمال تأسف و در کمال غرور دو طرح سهمیهبندی بنزین و طرح شبنم را که از بهترین اقدامات در دولت قبل بود، کنار گذاشتید که طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس این طرح سهمیهبندی (100) میلیارد دلار منفعت اقتصادی برای کشور داشته است.
اما سؤال من به عنوان نماینده مردم شریف سبزوار این است که براساس کدام عقل و منطق جلوی این منفعت را گرفتید و امروز دوباره با یک مدیریت نابخردانه و مغرورانه جنابعالی و تیم ارزی شما (18) میلیارد دلار را به صورت ارز مداخلهای و طلا به باد دادید و امروز با لجبازی و غرور داد میزنید که با فساد مبارزه میکنید و دونرخی شدن بنزین را که عامداً غلط میدانستید و کارهای غلط خود را احسنالامور میدانید.
جناب آقای دکتر روحانی! اگر به اعتراضها نگاه کنید اعتراضها، کشتهها و تخریبها در نقاط مستضعفنشین است. (رحیمی ـ تشکر میکنیم) اگر به جای شما بودم برای یک بار هم که شده است انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری برگزار میکردم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و یا حداقل کابینه خود را اصلاح میکردم. امیدوارم که انشاءالله قوه قضائیه و وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه عاملین... (قطع میکروفن)

علیرضا رحیمی
تشکر آقای مقصودی. از ناطق بعدی جناب آقای محمد دامادی نماینده محترم ساری و میاندورود دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

محمد دامادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و افوض امری الی الله إن الله بصیر بالعباد»
ضمن عرض سلام به پیشگاه رهبر فرزانه انقلاب و شهدای سرافراز کشورم و ملت صبوری که در طی (40) سال گذشته از دعوای چپ و راست خسته شده و از شعارهای تریبونداران بیعمل چیزی نیافتند. لازم میدانم از این فرصت برای تشکر از تلاش منجر به نتیجه سپاه قهرمان ایران در دستگیری سرکرده کانال تلگرامی آمدنیوز تشکر کنم، آمدنیوزهایی که رسالتشان خصوصاً با تمرکز بر نسل جوان، القای مسأله فروپاشیانگاری انقلاب است و در گام دوم از حضرت آیتالله رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه که شعارها در حوزه عدالت را به عمل بدون تعارف تبدیل کردهاند متشکرم. اینکه فسادستیزی را ابتدا از دامان قوه قضائیه آغاز کردهاید پیامش حتماً این است که دوران لابیها برای گریز مفسدان از قانون گذشته است و از کسانی که تریبون دارند تقاضا داریم که روند فعلی را کند نکنند، چرا که در این روزگار قحطی رونق اقتصادی و فراوانی شعارهای تهی، تنها نسیم عدالت است که از نور امید در دلها مراقبت میکند. امیدی که میگوید پایان کاسبان تحریم، کاسبان ارزشها، کاسبان زباله و کاسبان جان و آبروی مردم آغاز شده است و سرانجام به دولتی میرسم بحرانزا که انگیزهای برای بهبود اوضاع ندارد و بدون تعارف دولت وعدههای سر خرمن.
تأسفبار است که رئیس یک دولت پس از شش سال تجربه اجرا، علاوه بر ناامید کردن طرفدارانش در برآورده کردن ابتداییترین وعدههای انتخاباتی، هنوز به دنبال نام بردن از افراد در ورزشگاهها است تا برایش سوت و کف بزنند و همچنان با بیعملی و بعضاً در این اواخر با تصمیمات نیمهشبی آتش به انبار کاه میاندازد. این پیامهای رفتاری نشان از استیصال و به بنبست رسیدن دولت دارد. مشخص است که مسیر اجرایی کشور با این شیوه رانندگی تا 1400 چشمانداز روشنی ندارد.
آقای رئیسجمهور! به چشمهای مردم نگاه کن تا از دلهای آنها خبردار شوی. زبان چشمها را فهمیدن کار سختی نیست، کافی است جنس غم را بلد باشی. آیا آن بیرون و در کف خیابان تورم، بیکاری، سفرههای کوچکشده و نابودهشده، طلاق و هزاران معضل دستساختهای که با بیتدبیریها شکل گرفتهاند را نمیبینی؟ امروز مجلس در صف مقدم اعتراضها نسبت به تصمیمات غلط دولت قرار گرفته و بیشتر از دولتمردان با اقشار مختلف ملت در ارتباط است. حتماً دولت نمیتواند مدت زیادی پشت مجلس سنگر بگیرد تا مردم مقصر اصلی را تشخیص دهند.
بازنشستگانی که هنوز حقوقشان همسانسازی نشده، آموزش و پرورشیها، کارگران و غیره به ما میگویند شما آنجا چه میکنید؟ آقای دولت! مخاطب این سؤال شما هستید، اگر نمیتوانید کنار بروید و اجازه بدهید همین جوانان انقلابی و خلاق برای مدیریت کشور دوشادوش مردم به صحنه بیایند.
اما نکتهای که بحث روز است در رابطه با بحث بنزین، امروز با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری که برای همه ما لازمالاجرا است و فصلالخطاب است و ما هم اجرا خواهیم کرد، تصمیم سران سه قوا که در هر صورت در رابطه با بحث افزایش قیمت بنزین تصمیمگیری شده، حضرت آقا هم فرمودند که باید به تصمیم سران سه قوه خوشبین باشیم و قطعاً هم انشاءالله همینطور خواهد بود. اما من باید چند تا نکته را عرض کنم، نکته اول اینکه ما روی بحثهای کارشناسی که اتفاق افتاد حرف داریم، ای کاش مجلس را واقعاً محرم میدانستید، ای کاش ما هم با شما همنوا بودیم و این نکات را با هم در جریان همدیگر بودیم، این نکته اول. میتوانستیم راهکارهای بهتری را انتخاب کنیم، اگر میخواستید الگوی مصرف در نظر بگیرید میتوانستید قیمت بنزین (1000) تومانی را (700) تومان کنید و مازاد بر الگوی مصرف را اضافه میکردید، نه اینکه آن (1000) تومان را (1500) تومان کنید.
نسبت به نحوه اجرایی که دارد اتفاق میافتد حتماً حرف داریم، همین الان هم از گوشه و کنار کشور افزایش قیمت است. ما به دولت هشدار میدهیم همانطور که مجلس نسبت به تصمیم سران سه قوا تمکین میکند، شما هم باید به فرمایشات رهبر معظم انقلاب گوش جان بسپارید و تمام دولت را مأمور این کنید که نسبت به افزایش قیمت جدی باشید. خدا نکند که سفره مردم کوچک شود، خدا نکند که بازنشستهای که (1) میلیون و (200) هزار تومان حقوق میگیرد سفرهاش دچار مشکل شود. پیکهای موتوری جوانهای تحصیلکرده بیکار این کشور هستند، خدا نکند اینها دچار مشکل شوند. ای رئیس دولت! مواظب و مراقب باش، خدایناکرده اگر خوب نتوانی مدیریت کنی شما از همه کشور هزینه کردی، دولت همه در اختیار شماست. البته مجلس هم کمک خواهد کرد، ما هم وظیفه داریم کمک کنیم. ما درمورد زمان اجرا بحث داشتیم، ای کاش زمان اجرا در شب نبود، در یک زمان بهتری بود، از قبل آمادگیهایی اتفاق میافتاد. ما قبلاً یارانه را اجرا کردیم، قبلش آمادگی دادند، با آمادگی یارانهها اجرا شد. ای کاش شما این را رعایت میکردید. البته امیدواریم که نسبت به معیشت مردم دقت بیشتری داشته باشید.
در رابطه با حوزه انتخابیهام چند نکته را عرض کنم، از وزیر محترم راه و شهرسازی تشکر میکنم، در رابطه با جاده گهرباران که عملیاتش آغاز شد، ممنونم. اما جاده ساری ـ تاکام، جناب آقای دکتر نوبخت! بارها تقاضا کردیم، متأسفانه این فرصت را ندادید که ما با هم حرف بزنیم. لنگ (20) میلیارد تومان است، خانوادههای زیادی مثل من قربانی جادهها شدند، بهترین عزیزانشان را در کف جاده از دست دادند، چرا نسبت به ساری به تاکام بیتفاوتید؟ آقای وزیر محترم راه و شهرسازی قول دادند آبانماه تمام میشود، آبان هم گذشت و هنوز هم اتفاق نیفتاد. این همان وعدههایی است که دارم عرض میکنم، ما نسبت به اجرای دولت حرف داریم یکی از آنها همین مباحث است.
بحث زبالهای که مردم را عاصی کرد، من میگویم دولت! شما بحرانزا هستی، یکی از آنها بحث زباله است. شما زباله مازندران را حل نکردید، این یعنی بحران و مصیبت ایجاد کردن برای مردم.
در رابطه با جاده سرتاجناسم اینها موارد مغفولمانده دولت است. هشت سال است که داریم این موارد را فریاد میزنیم. سد فریم، سد چرگت، اینها نکاتی است. ما مازندرانی هستیم، شما وقتی اعلام کردید که انتقال آب دریای خزر را میخواهید انجام بدهید بحران ایجاد کردید و من مطمئنم از نظر کارشناسی به عنوان یک کارشناس عرض میکنم این طرح اجرا نخواهد شد. اما استرسی که شما به کشاورز وارد کردید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون). یک جمله دیگر عرض کنم، مربیان حقالتدریس، بازنشستههای فولاد، طرح رتبهبندی و همسانسازی حقوق. سپاسگزارم، انشاءالله موفق و مؤید باشید.

مسعود پزشکیان
برادرمان آقای امیری نسبت به نطق برادرمان آقای مقصودی که متضمن اهانت و توهین به مقامات نظام بود اعتراض داشتند. من خدمت ایشان هم عرض کردم که دولت میتواند متنی را بنویسد. از برادرها هم خواهش میکنم متن و گفتارشان نسبت به همدیگر توهینآمیز نباشد، نقد کنید، اعتراض کنید، ولی توهین کردن کار درستی نیست. بعد از اینکه مقام معظم رهبری، در جلسه غیرعلنی هم مطرح شد، حالا حتی اگر ایشان نمیفرمود هم توهین کردن به همدیگر هیچ جایی از گفتگو را ندارد. برادران عزیز و خواهران گرامی در صحبتهایشان نقد کنند، اعتراض کنند، ولی توهین کردن و افترا زدن و تهمت زدن برازنده مجلس و نمایندگان عزیز نیست. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای غلاممحمد زارعی نماینده محترم بویراحمد و دنا هستند که دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان تشریف بیاورند. بفرمایید.

غلام محمد زارعی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و افوض امری الی الله إن الله بصیر بالعباد»
با سلام به پیشگاه مقدس منجی عالم بشریت امام عصر (علیهالسلام) و با سلام و درود به ارواح پاک شهیدان و امام شهیدان و با آرزوی طول عمر باعزت برای رهبر عزیز انقلاب. ابتدا میلاد سراسر نور و رحمت پیامبر بزرگوار اسلام، پیامبر اخلاق و مهربانی و نجاتدهنده بشریت از ظلمت و تاریکی و میلاد فرزند برومندشان امام صادق (علیهالسلام) را به همه مسلمانان، شیعیان و مخصوصاً ملت بزرگوار ایران صمیمانه تبریک و تهنیت عرض مینمایم.
متأسفانه جنگ اقتصادی و دشمنی همیشگی دشمنان این نظام شرایط سختی را از نظر اقتصادی معیشت و اشتغال بر این ملت صبور و عزیز حاکم کرده است که لازم است در این شرایط خطیر مردم بزرگوارمان که همواره در کنار نظام و مسئولان و تابع ولایت و رهبری بوده و هستند بیش از این در سختیهای زندگی قرار نگیرند.
جناب آقای دکتر لاریجانی ریاست محترم مجلس! آیا بهتر نبود که جنابعالی که در جلسه سران قوا حضور دارید حداقل به صورت استمزاجی نظر نمایندگان ملت را درخصوص افزایش قیمت بنزین میشنیدید و دریافت میکردید؟ چرا نمایندگان باید از رسانهها اطلاع پیدا کنند که چنین تصمیم مهمی گرفته شده است؟ چرا پیوست اجتماعی و اقناعی این طرح قبل از اجرا وجود نداشته است؟ بدون شک موج گرانی ناشی از افزایش قیمت بنزین، کالاها و خدمات مورد نیاز مردم را در بر خواهد گرفت و لازم است که مسئولان نه در عمل و نه در شعار تمهیدات و اقدامات لازم را درخصوص جلوگیری از افزایش قیمتها بیندیشند. نباید شاهد تشدید و افزایش قیمتها بود، خدا نکند کمر خمشده مردم در این مشکلات بشکند. زیرا وقتی توزیع عادلانه منابع ارزش خواهد داشت که فشار جدیدی را بر زندگی مردم وارد نکند.
آیا وعدههای دولت در واریز درآمدهای ناشی از افزایش قیمت بنزین تحقق پیدا خواهد کرد؟ آیا کمکها، هزینههای جدید را پوشش خواهد داد که به صورت طبیعی پوشش نخواهد داد. البته مردم عزیز به درستی میدانند امنیت پایدار در یک کشور میتواند بستر عبور از مشکلات را فراهم کند و تجربه نشان داده است که دشمنان و بدخواهان همواره در پی ناامنی برای جلوگیری از پیشرفت کشور بودهاند. امروز ملت و مسئولان در آزمون مهمی قرار دارند. البته مردم بابصیرت همواره در آزمونها سربلند بوده و این بار نیز انشاءالله سربلند خواهند بود. اما امیدوارم که مسئولان مردود نشوند که تاریخ آنها را نخواهد بخشید.
آقای رئیسجمهور! اگر امروز مجلس به تصمیم سران قوا تمکین کرده است، در صورتی که قیمتها کنترل نشود در اسرع وقت دولت مورد بازخواست قرار خواهد گرفت و مجلس از حق مردم نخواهد گذشت.
آقای وزیر آموزش و پرورش! تکلیف (2) میلیارد و (300) میلیون تومان برای اجرایی شدن طرح رتبهبندی معلمان به کجا رسید؟ چرا همچنان این مصوبه بلاتکلیف است؟ آقای رئیسجمهور! طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان که در قانون برنامه و از مصوبات مجلس و هزینههای مربوطه پیشبینی شده است چرا مورد بیتوجهی قرار میگیرد؟ شرایط اقتصادی بازنشستگان نگرانکننده و اسفبار است. از مجمع تشخیص مصلحت نظام درخواست میکنم اجازه ندهید بیش از (70) روز که از مصوبه مجلس در مجمع میگذرد، مصوبهای که در مورد جلوگیری از ادامه سود مرکب است و مطالبه جدی مردم و تولیدکنندگان است، این مصوبه در مجمع بلاتکلیف بماند. درخواستمان این است که هر چه سریعتر این مطالبه مورد توجه قرار بگیرد.
ملت بزرگ، نمایندگان عزیز! قریب به دو سال از حادثه دردناک سقوط پرواز (3704) تهران ـ یاسوج میگذرد. لازم میدانم از صبوری، همراهی و نمایش اوج احساسات و عواطف مردم و خانوادههای حادثهدیده مجدداً تشکر کنم و برای درگذشتگان طلب مغفرت بنمایم. با پیگیریهای انجامشده تعدادی از مسئولین ذیربط عزل و خوشبختانه پرونده مسببین این حادثه از سوی قوه قضائیه مورد رسیدگی قرار گرفت و کیفرخواست لازم صادر گردیده که لازم میدانم از ریاست محترم قوه قضائیه و قضات محترم این پرونده تشکر کنم و تقاضا نمایم با تسریع در ادامه رسیدگی به این پرونده و مجازات عادلانه عاملین به بخشی از خواستههای بهحق خانوادههای آسیبدیده جامه عمل بپوشانند.
جناب آقای مهندس اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! به خاطر پیگیریهای گوناگون جنابعالی جهت افزایش پروازها به عنوان حداقل خواسته مردم متشکرم، اما متأسفانه این درخواستها تحقق پیدا نکرده و همچنان مردم استان ناچارند مسافرتهای هوایی خود را با صرف هزینه و وقت زیاد از سایر فرودگاههای دیگر انجام دهند که امیدوارم هرچه سریعتر این مشکل به صورت جدی و اساسی مرتفع شود.
جناب آقای صالحی وزیر محترم ارشاد! متأسفانه مجتمع فرهنگی و هنری یاسوج با پیشرفت (60) درصد که بزرگترین مجتمع جنوب کشور است سالیانی است به دلیل عدم توجه وزارت ارشاد راکد مانده است. این مطالبه فرهنگیان و هنرمندان و همه است، چرا به این مطالبه مردم توجهی نمیشود؟ امیدوارم که انشاءالله این مطالبه مورد توجه قرار بگیرد. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای عیناله شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، شوط و پلدشت هستند که دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند.

عین اله شریف پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده امروز قصد ندارم از این وقت گرانبها در حق خود و یا خدایناکرده به عنوان تبلیغات سوءاستفاده کنم. من آمدهام به شما در این نطق بگویم که عزیزان، برادران و خواهران! ما امروز یک دشمن مشترک داریم، از هر قشر، جناح و حزبی که میخواهیم باشیم، اما یک دشمن مشترک داریم و آن استکبار جهانی به سرکردگی آمریکای جنایتکار و اذنابش در منطقه است.
سلام و صلوات خدا بر ارواح پاک و طیبه شهدای انقلاب، امام راحل و از خداوند منان برای مقام عظمای ولایت آرزوی طول عمر بابرکت داریم.
سخنی با تصمیمگیرندگان در ارتباط با افزایش قیمت بنزین؛ آیا قبول دارید بنزین یک کالای استراتژیک و تأثیرگذار در سایر قیمتها میباشد؟ آیا برای اجرای این طرح پیوست امنیتی و اجتماعی داشتهاید؟ آیا برای اجرای این طرح ایجاد فضا در سطح جامعه را پیشبینی نموده بودید؟ آیا از تجربیات اجرایی هدفمندی یارانههای گذشته استفاده کرده بودید و آیا در این تصمیم تبعات اجتماعی این افزایش را تحلیل کرده بودید؟
سؤال دیگرم از تصمیمگیرندگان این است، مکانیزمهای این تصمیم چه بوده و برای اجرایی شدن آن مقرر بوده از چه روشهایی استفاده شود؟ مگر در قانون هدفمندی یارانهها در برنامه ششم تصویب نشده بود افزایش در قیمت حاملهای انرژی به صورت تدریجی باشد؟ قبول داریم موضوع مصرف در کشور غیرنرمال میباشد و موجب مشکلات زیستمحیطی نه تنها در کلانشهرها، بلکه در دیگر شهرها شده است. در تصمیم کلان تردیدی نداریم، ولی سؤال در نحوه اجرا از بعد زمانی، فضا و افکار عمومی و میزان همراهی مردم و غیره و ذلک میباشد. در اجرای خیلی بد عمل شد، حتی مدیران میانی و پایینی به عنوان مدیران صف نیز از آن بیاطلاع بودند.
بحث دیگر عدم آموزش مجریان و عدم اقناع مردم از اهداف طرح بوده و میباشد. نظرسنجی کردید که چنددرصد مردم با اجرای آن همراه خواهند شد و مسئولین بدانند از بعد زمانی اجرای طرحتان قابل دفاع نیست. روز جمعه مصادف با میلاد بزرگ پیامآور خداوند اصلاً مناسب نبود.
آقای رئیس مجلس! پیام مردم را دریافت فرمودید، مردم نمیخواهند پولشان را از یک جیب برداریم و به جیب دیگرشان بگذاریم. دریابید، مردم نگران هستند، نگران افزایش قیمت، تورم و گرانی میباشند. مردم عزیز! شما صفتان را از آنهایی که میخواهند نظم عمومی را برهم زنند جدا کنید. نقد حق هر یک از آحاد جامعه است، اما نه با تخریب، نه با حیف و میل اموال عمومی.
اما در پایان ضمن اطاعت محض از مواضع مقام معظم رهبری، از دولت میخواهیم، دولت باید مراقبت کند، دولتمردان باید مراقبت کنند که قیمت دیگر کالاها افزایش نیابد. دولت باید تورم را کنترل نماید، دولت باید گرانی را کنترل نماید، دولت باید در اسرع وقت نسبت به واریز یارانه سوخت اقدام جدی و عملی با هدف ایجاد اعتماد بنماید.
اما تذکرات؛ تذکر در مورد کاهش عوارض خروج از کشور برای مرزنشینان با عنایت به اینکه بودجه سال 1399 در سازمان برنامه و بودجه در حال ویرایش میباشد، برای کلیه ساکنین شهرها و روستاهای واقعشده در مرز.
تذکر به وزیر محترم جهادکشاورزی؛ پیرو دستور حضوری حضرتعالی به قائممقامتان که اجرایی نشده، پروژه با (95) درصد پیشرفت فیزیکی در چالدران، یعنی پروژه پایاب سد بابااحمد معطل (4) میلیارد تومان اعتبار میباشد. علیرغم پیگیریهای متعدد کتبی و حضوری و تذکرات شفاهی و کتبی، هنوز اسناد زمینهای دشت زنگنه تعیین تکلیف نشدهاند، نه اسناد آنها داده شده و نه زمین تحویل این زارعین مظلوم گردیده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، ناطق بعدی را دعوت کنید.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. ناطق بعدی جناب آقای سیدحمیدرضا کاظمی نماینده محترم پلدختر هستند که دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند.

سیدحمیدرضا کاظمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت ملت شریف ایران اسلامی و مردم شریف حوزه انتخابیهام پلدختر و معمولان و عرض سلام خدمت شما نمایندگان ملت و آرزوی توفیق و سلامتی برای مقام عظمای ولایت و مرجعیت.
بنده با توجه به مشکلات جدی حوزه انتخابیهام درخصوص سیل فروردین 98 قصد داشتم در رابطه با سیل صحبت کنم، اما به جهت اینکه نطق هفت دقیقهای خود را در هفتههای آتی دارم، نطق آتی را به سیل اختصاص خواهم داد. اما مشکلات جدی مردم در رابطه با موضوع سوخت و بیتوجهیهایی که تصمیمگیران درخصوص درست اجرا کردن این تصمیم گرفتند، بنده این وقت را به موضوع سوخت اختصاص میدهم.
در مطلع سخن وظیفه دارم از مقام عظمای ولایت و مرجعیت تقدیر و تشکر داشته باشم که حمایت ویژهای از تصمیمگیران و سران قوا درخصوص این تصمیم مهم که باعث مشکلات جدی در بین مردم شد حمایت فرمودند. قدر این رهبری، این مرجعیت و ولایت را بدانیم که در زمانهای سخت به کمک تصمیمگیران آمده و خواهد آمد.
اما وظیفه دارم در رابطه با ریاست محترم مجلس که به عنوان یکی از سران قوا در جلسه سران قوا حضور پیدا میکند عرض کنم، جناب آقای دکتر لاریجانی! چرا درخصوص این موضوع مهم با نمایندگان ملت مشورت نفرمودید و به عنوان رئیس قوه مقننه نظر نمایندگان مردم را در آن جلسه بجد پیگیری نکردید؟ چرا نمایندگان مردم از طریق رسانههای جمعی نسبت به افزایش قیمت سوخت بایستی مطلع شوند؟ این را به عنوان نماینده مردم گله میکنم و قطعاً این صحبت همه نمایندگان ملت است.
اما درخصوص دولت بایستی عرض کنم با بیتدبیری تمام نسبت به اجرای این موضوع مهم که همه مردم را درگیر خود نموده است، بدون بسترسازی و فضاسازی در جامعه، بدون اینکه بیاییم مردم را نسبت به این موضوع مهم توجیه کنیم، بدون اینکه بستههای فرهنگی و تبلیغاتی و اجتماعی، امنیتی و دیگر موضوعات، بدون اینکه صدا و سیما را به پای کار بیاوریم و مسئولین و صاحبنظران و کارشناسان را بیاوریم و با مردم صحبت کنند. آیا نمایندگان مردم به اندازه کارشناسانی که در این جلسات نظر میدهند صاحبنظر نیستند؟ یقیناً هستند، ولی چرا نمایندگان مردم از طریق جراید بایستی افزایش قیمت را مطلع شوند؟
اما عزیزان من! مسئولین کشور، وزرا، استانداران، فرمانداران، ائمه جمعه و روحانیت بایستی از ماهها قبل نسبت به این موضوع مهم توجیه میشدند و مردم را از تریبونهای مختلف توجیه میکردند.
اما عزیزان من! مردم بدانند مجلس در تصمیمگیری افزایش بنزین هیچ سهمی نداشته است. افزایش قیمت بنزین بایستی با شیب ملایم انجام میگرفت، نه رشد (300) درصدی. اما بدانید با جلوگیری از حیف و میل، با مدیریت درست میشد بخشی از این صرفهجویی را هزینه فقرا، ضعفا و مستمندان کرد که اعتماد مردم نسبت به دولت و صداقت دولت در اجرای قوانین مهم به دست بیاید.
اما عزیزان من! همین آقایانی که نشستند، کارشناسان را آوردند، نظر کارشناسی گرفتند و همه را به زعم خودشان قانع کردند، منتقدین اجرای یارانه در گذشته بودند و این را به عنوان گداپروری مطرح میکردند. چرا خود الان مدافع این موضوع شده و دارند به همین شیوه عمل میکنند؟ گذشتگان آمدند توجیه کردند، ولی شما حتی مردم را هم نسبت به این موضوع مهم توجیه نکردید.
اما عزیزان من! قشر آسیبپذیر جامعه قطعاً بیشترین خسارت را (رحیمی ـ تشکر میکنیم) از این فضا خواهند دید. لذا انتظار میرود اولاً توجه به خواسته قشر آسیبپذیر، دوماً سریعاً نسبت به پرداخت حق مردم از یارانهها و اشکالات روش فعلی را با نظر نمایندگان و کارشناسان بگیرید (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و لزوم درخواست آرامش از مردم شریف ایران و همکاری با مجریان جهت اجرا و تشکر ویژه از... (قطع میکروفن)
6
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقای فریبرز انصاری نماینده ادوار

مسعود پزشکیان
مطلع شدیم جناب آقای حاج فریبرز انصاری نماینده ادوار مربوط به دوره پنجم شهرستانهای ممسنی و رستم به رحمت ایزدی پیوستند. این مصیبت را به خانواده داغدار ایشان تسلیت عرض میکنیم و برای آن مرحوم غفران واسع از خداوند تبارک و تعالی را مسئلت داریم.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مجمع نمایندگان خوزستان سالروز آزادی سوسنگرد، این حماسه بزرگ را تبریک گفتهاند و بر این نکته تأکید مینمایند که دشمن خیال خام خود را مبنی بر ایجاد فتنه در خوزستان به گور خواهد برد.
7
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی را قرائت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان:
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر کشور درخصوص علت عدم انتصاب بخشدار برای شهر گلبهار.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به تبصره (35) بند «ب» ماده (39) قانون برنامه ششم توسعه در راستای شفافیت عملکرد یارانهها و مالیات بر ارزش افزوده عمل نمیکنید؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص صدور دستور انجام مطالعات لازم برای انتقال فرودگاه هاشمینژاد به شهرک فرودگاهی چناران در حاشیه کوههای اللهاکبر چناران.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و نادر قاضیپور و روح الله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص توجه و دقت لازم در مورد مسائل و مشکلات اعضای تعاونیهای شهرداریها به خصوص مسکن کارگران شهرداری.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص مساعدت به هنرستانهای کشور توسط گروه خودروسازی سایپا و ایرانخودرو.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دستور توجه به مسکن بازنشستگان، کارگران و روستاییان به استناد اصل (31) قانون اساسی.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص تسریع در تبدیل وضعیت اساتید دانشگاههای آزاد و پیامنور.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه اقدامات دولت در کاهش تعهدات برجامی متناسب با عدم انجام تعهدات طرفهای مقابل نیست. چرا به استناد بند (3) قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام مصوب 21/7/94 مجلس شورای اسلامی همکاری با (1+5) را متوقف نمیکنیم؟ همچنین برابر اصل (10) قانون اساسی همه برنامهریزیهای مربوط باید در جهت آسان کردن تشکیل خانواده باشد. دستور فرمایید با توجه به افزایش سرسامآور قیمت کالاها، وام قرضالحسنه تهیه جهیزیه به خانوادههای نیازمند پرداخت گردد.
به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه لازم است نسبت به انجام وظایف قانونی خود به استناد تبصره بند (9) قانون اقدام متناسب و متقابل جمهوری اسلامی در اجرای برجام مبنی بر ارسال گزارشات و روند اجرای برجام اقدام نمایید.
ـ آقای احمد علیرضابیگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به اتفاق (24) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستورات لازم برای جلوگیری از در اختیار گذاردن ماده اولیه قیر به افراد خاص و خریداران خارجی و لزوم تحویل قیر مورد نیاز وزارت راه و شهرسازی.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص پرداخت یارانه مراکز توانبخشی غیردولتی برابر تعرفه مصوب سال 1398. همچنین عقد قرارداد مستقیم با پرسنل قراردادی و شرکتی در دستگاههای دولتی و شهرداری.
به وزیر دادگستری درخصوص حل مشکلات پرسنل شورای حل اختلاف دادگستری و توجه به حقوق آنها.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جادههای نیشابور به تربتحیدریه و نیشابور به کاشمر که متأسفانه بسیار نامناسب میباشد. همچنین عدم روشنایی صحرانورد تا پلیس راه نیشابور که قتلگاه مسافران زیادی شده است. همچنین درخصوص اینکه شهرستان نیشابور به تنهایی دارای (512) روستا میباشد که تعداد روستاهای آن از خیلی از استانها بیشتر است.
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر نفت درخصوص دلیل انتصاب فردی خارج از کارکنان دولت در سمت مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی شازند که شرکتی دولتی محسوب میشود چیست؟
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به اتفاق (64) نفر از نمایندگان به رئیسجمهور محترم درخصوص جلوگیری از تضییع حقوق قانونی دهها هزار نفر از کارکنان شاغل و بازنشسته صنعت نفت کشور، با تصویب اساسنامه جدید صندوق بازنشستگی نفت با ابهامات حقوقی و مالی در هیأت وزیران.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به رئیسجمهور محترم درخصوص دستور جنابعالی مبنی بر امحاء (150) هزار تن ذرت آلوده واردشده به کشور که تاکنون اجرایی نشده است.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم ساماندهی و نظارت بیشتر بر فضای مجازی جهت جلوگیری از تزریق التهابات اقتصادی.
ـ آقایان: بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) و سعید باستانی (تربتحیدریه، مهولات و زاوه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تأخیر در پرداخت یارانه مراکز توانبخشی غیردولتی کشور به مدت هشت ماه که سبب بحران در این مراکز شده است.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه چرا سازمان اوقاف و امور خیریه بدون سند قانونی املاک مردم را وقفی اعلام مینماید؟ همچنین چرا سازمان اوقاف با استناد به مدارک نه چندان مستند مالکیت مردم را در شهرستانهای اهر زیر سؤال برده است؟
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اقدام جدی و عملی در رابطه با جلوگیری از سختیهای متحمله جانبازان عزیز از حیث گرانی دارو و درمان و پرستاری و صدور دستور تسریع در حل مشکل بیمهای.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به وزیر نیرو درخصوص علت پنج برابر شدن قیمت تعرفه آببهای آب کشاورزی که سبب فلج شدن بخش کشاورزی در خوزستان شده است.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در بهسازی جادههای اصلی و روستایی شهرستانهای نایین، خور و بیابانک به ویژه محور اصفهان ـ نایین.
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر کشور درخصوص اینکه با گذشت ماهها از سیل اخیر، متأسفانه تاکنون جبران خسارات کشاورزان خوزستان پرداخت نشده است.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص رسیدگی فوری به رفع وضعیت بحرانی آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان.
ـ آقایان: سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) و سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم اتخاذ تمهیدات لازم و ایجاد عدالت درخصوص بازنشستگی معلولان کارگر.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (14) عصر امروز یکشنبه بیست و ششم آبان ماه 1398 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.