1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 193 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هشتادم روز سهشنبه چهاردهم آبان ماه 1398 هجریشمسی، مطابق با هفتم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری.
3 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم.
5 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه چهارچوب تسهیل تجارت بدون کاغذ فرامرزی در آسیا و اقیانوسیه.
7 ـ سؤال آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر از وزیر محترم جهادکشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حبیب صداقت
(آیات 105 ـ 102 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای حبیب صداقت تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ وَ لا تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ * وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا وَ اذْکُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ إِذْ کُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْواناً وَ کُنْتُمْ عَلى شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَکُمْ مِنْها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمْ آیاتِهِ لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ * وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ * وَ لا تَکُونُوا کَالَّذِینَ تَفَرَّقُوا وَ اخْتَلَفُوا مِنْ بَعْدِ ما جاءَهُمُ الْبَیِّناتُ وَ أُولئِکَ لَهُمْ عَذابٌ عَظِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان حبیب صداقت تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ایکسانی که ایمان آوردهاید! از خدا آنگونه که حق پروا کردن از او است پروا کنید و زینهار جز مسلمان نمیرید و همگی به ریسمان خدا چنگ زنید و پراکنده نشوید و نعمت خدا را بر خود یاد کنید، آنگاه که دشمنان یکدیگر بودید. پس میان دلهای شما الفت انداخت تا به لطف او برادران هم شدید و بر کنار پرتگاه آتش بودید که شما را از آن رهانید. اینگونه خداوند نشانههای خود را برای شما روشن میکند، باشد که شما راه یابید و باید از میان شما گروهی مردم را به نیکی دعوت کنند و به کار شایسته وا دارند و از زشتی باز دارند و آنان همان رستگارانند و چون کسانی مباشید که پس از آنکه دلایل آشکار برایشان آمد پراکنده شدند و با هم اختلاف پیدا کردند و برای آنان عذابی سهمگین است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: حسنیجوریابی نماینده محترم رشت، درازهی نماینده محترم سراوان، کاظمنسب و یوسفی نمایندگان محترم اهواز.
3
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقای علی میرزایی نماینده ادوار

مسعود پزشکیان
باخبر شدیم آقای علی میرزایی نماینده دوره هشتم مجلس ادوار شهرستانهای فومن و شفت دیروز به رحمت خدا پیوستند. به خانواده ایشان و مردم شریف فومن و شفت و همکاران مجلس خصوصاً نمایندگان گیلان تسلیت عرض میکنیم.
4
تصویب لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و صبحبخیر دارم. دستور اول گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت است. آقای مهندس بدری بفرمایید. آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید. دو مخالف و دو موافق میتوانند صحبت کنند.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: قاضیپور و محجوب و موافقین هم جناب آقایان: کوچکینژاد و حاجی هستند.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون عمران به مجلس شورای اسلامی
لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت به شماره چاپ (890) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 23/2/1397 با حضور مسئولان اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مادهواحده با الحاق یک تبصره بهاتفاق آراء بهتصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬شود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی اقتصادی و قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضاییکوچی
تبصرهای که به مادهواحده الحاق شده در اجرای مواد (16) و (17) این موافقتنامه رعایت اصول (77) و (139) قانون اساسی الزامی است. یک توضیحی در مورد این لایحه خدمت همکاران عزیز عرض کنم. با توجه به اهمیت توسعه روابط حمل و نقل هوایی و ضرورت تحکیم و پایدارسازی این روابط از طریق تنظیم اسناد و معاهدات حقوقی بینالمللی در این زمینه و در راستای تأسیس و بهرهبرداری از سرویسهای هوایی بین و ماورای سرزمینهای دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت به عنوان اعضای اصلی کنوانسیون هواپیمایی کشوری بینالمللی این لایحه تهیه و به مجلس ارائه شده است.
پیشنویس این موافقتنامه بین جمهوری اسلامی ایران و دولت کویت در جریان سفر امیر آن کشور و هیأت همراه به تهران در خردادماه سال 1393 توسط جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امور خارجه و معاون اول نخستوزیر و وزیر امور خارجه کشور کویت به امضای اولیه طرفین رسیده. طبق آخرین یادداشت تفاهم همکاریهای دوجانبه هوانوردی که در سال 93 منعقد و به امضا رسیده، شرکتهای هواپیمایی ایرانی ایرانایر، ایرتور، آسمان، ماهان، کیشایر، کاسپین، تابان، زاگرس، قشمایر، معراج و آتا به عنوان شرکتهای هواپیمایی معینه طرف ایرانی و شرکتهای هواپیمایی کویتایر، کویتایرویز و جزیره ایرویز و الوطنیه به عنوان شرکتهای هواپیمایی معینه طرف کویتی تعیین گردیده و تعدادی از این شرکتها همچنان بین این دو کشور نسبت به حمل بار و مسافر فعالیت میکنند، ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب به ارواح شهدا، امام شهدا، عرض ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر مقتدر فرزانه و نیروهای مسلح و مدافعین حرم. همکاران محترم! اشکالات عمدهای در این لایحه تقدیمی دولت وجود دارد. مشخص نیست چرا دولت در تنظیم لوایح خود خصوصاً در مورد موافقتنامههای دوجانبه با کشورهای خارجی اصلاً توجهی به اسناد و قوانین بالادستی ندارد. در همه موافقتنامهها به کرات خلاف قوانین اجرایی کشور عمل شده است. همانطور که مستحضر هستید صرفهجویی در هزینههای عمومی، اصلاح نظام درآمدی دولت و همچنین قطع وابستگی بودجه به نفت تا پایان اجرای قانون برنامه پنجساله ششم در ماده (6) قانون تأکید شده.
آقای پزشکیان! مشخصاً در بند اول این ماده برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای اخیر قانون برنامه ممنوع است و در نتیجه این دوسوم رأی میخواهد. لیکن طبق ماده (7) موافقتنامه براساس عمل متقابل برای پرداخت حقوق گمرکی، سود بازرگانی، مالیاتها و هزینههای بازرسی و سایر عوارض مربوطه درخصوص سوخت، روغنموتور و سایر موارد مصرفی و فنی، مسافران، اثاثیه مسافران باری مورد نظر شرکتهای هواپیمایی که در مسیر ترانزیت مستقیم هستند معافیتهای مختلفی در نظر گرفته است.
کشور کویت حدوداً (17) کیلومتر مربع وسعت دارد، عملاً تأثیری در سرویسهای هوایی ایران ندارد، از طرفی این کشور در سالیان گذشته از دادن سوخت به هواپیمای ایرانی جلوگیری کرده و همراستا با سیاستهای تحریمی ضد ایرانی حرکت نموده است. حال مشخص نیست چرا مسئولین ما قصد دارند به عنوان پاداش، وسعت و خطوط پروازی کشور را در اختیار کشور سه میلیون نفری قرار دهند تا از طریق سرویسهای هوایی ایران بدون پرداخت عوارض مربوطه، بهرهمندی از معافیتها که الزامی به آن نیست...
همکاران عزیز! مزیت این لایحه برای کشور ایران مشخص نیست. نمایندگان عزیز! براساس بررسیهای بهعمل آمده اتباع خارجی مایل به انجام فعالیتهای تجاری و صدور کالا به کویت را باید از طریق یک تبعه کویتی اقدام کنند. به عبارت دیگر فقط شرکتهای کویتی یا شرکتهایی که در کویت به ثبت رسیدند اجازه واردات دارند. سهم صادرات ایران به کویت کمتر از (1) درصد است. ایران عملاً جایگاهی در کشور کویت برای استفاده از سرویسهای هوایی این کشور ندارد. یکی از دلایل کاهش سهم ایران از بازار حمل و نقل هوایی نبود پایداری و استمرار بار قابل حمل و همچنین نبود بار قابل حمل از مقاصد پروازی است. این موضوع درخصوص کشور کویت بیشتر نمایان میشود.
عدم کاربرد این موافقتنامه برای کشور عیان میشود، حال با این موضوع وقتی شرکتهای ایرانی به راحتی قادر به فعالیت در کشور کویت نیستند چرا مزیتهای مختلف کشور را رایگان در اختیار کشور دیگر قرار دهیم؟ چنین به نظر میرسد که این قراردادها کاملاً یکطرفه است، هم پول میدهیم و هم التماس میکنیم و هم امکانات در اختیارشان قرار میدهیم و هم فضای امن هوایی کشور را رایگان در اختیارشان میگذاریم. آیا سهم ایران فقط دادن معافیت و به حراج گذاشتن حق قانون عوارض است؟ آیا مجدداً ترکمانچای جدیدی پس از یکی دیگری منعقد خواهد شد؟
هرچند در زمان هشت سال دفاع مقدس این کویت کوچولو چه پولی به صدام داد و زمین و هوای خود را در اختیار صدام قرار داد تا به ایران حمله کند، کاری ندارم. ولی بعد از خروج ترامپ از برجام در بسیاری از کشورهای منطقه امکان سوختگیری برای شرکتهای هوایی ایران وجود ندارد. در برخی از کشورهای اروپایی نیز به هواپیمای ایرانی سوخت داده نمیشد، برای حل مشکل شرکتهای هواپیمایی ایران چه رویکردی در این موافقتنامه اتخاذ شده است؟ دولت و نماینده کمیسیون توضیح بدهند.
همکاران محترم! پژوهشها نشان میدهد برای تحقق اهداف چشمانداز با توجه به رشد تقاضای سفر و جابجایی بار، کشور نیاز به حداقل (581) فروند هواپیما دارد. وضعیت ناوگان هوایی کشور بهگونهای نیست که انعقاد چنین قراردادی آب در دهان ما جاری کند، ولی برخلاف بند «ب» ماده (106) قانون پنجساله ششم توسعه که صریحاً به توسعه و تقویت توان ناوگان هوایی اشاره شده عمل میشود. حمایت از ساخت هواپیماهای ایران توسط دولت صورت نمیگیرد، با کدام توجیه اقتصادی به سمت چنین معاهدههای بینالمللی ترکمانچای حرکت میکنیم؟
امروز میبایست ریاست جمهوری، دولت، وزرای دفاع و راه باید لایحه ساخت هواپیمایی داخلی را به مجلس ارائه میدادند، نه قراردادهای یکطرفه. هواپیماسازی داخلی خود را تحریم کردیم، از خرید هواپیماسازها تحریم هستیم، از سهم مزیت صادرات به کشور مقابل کویت خبری نیست، اما تأکید دولت بر امضای تعهداتی است که تنها به سود کشورهای خارجی است، علت چیست؟ شاید باور کردن این موضوع عجیب باشد، ولی این واقعیت تلخ وجود دارد. در حال حاضر سالانه حدود (5) میلیارد دلار سهم شرکتهای ترکیهای، قطری، اماراتی از بازار ایران است، در حالی که ایران تقریباً هیچ سهمی از بازار ندارد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، (46) ثانیه هم از پنج دقیقه بیشتر صحبت کردید. موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کوچکینژاد موافق هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از مخالف محترم تشکر میکنم، اولاً من رحلت همکاران عزیز آقای مهندس خصوصی، همکار ما در مجلس نهم و آقای مهندس میرزایی همکار ما در مجلس هشتم نمایندگان صومعهسرا و فومن را به مردم شهرهای صومعهسرا و فومن و همچنین به خانواده عزیزان تسلیت عرض میکنم. آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من یک تذکری داشتم. (نایبرئیس ـ تذکر را الان نمیدهند، راجع به موضوع بفرمایید) از همین وقت خودم استفاده میکنم. ما یک مصوبهای داشتیم اصلاح ماده (17)، چندین بار هم این.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید، اگر اینطور باشد دیگر هرکس میخواهد صحبت خودش را بکند، شما موافقتتان را اعلام بفرمایید، تذکر را انشاءالله آخر میدهید، متشکرم.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
موافق
دولت یک مصوبه دارد، کل مصوبات مجلس را باطل کرده این را من درخواست دارم که در رابطه با پیشدبستانیها واقعاً پیگیری کنید. در رابطه با بحث سرویس هوایی بین کشور ایران و کشور کویت برادر من آقای قاضیپور مخالفتی داشت و مخالفت ایشان بیشتر در بحث تخفیف مالیاتی بود و بحثهای دیگری که مطرح کرد شاید ربطی به این موافقتنامه نداشت. به هر حال ما در بخش حمل و نقل هوایی، ریلی و دریایی نیاز به کشورهای دیگر داریم. یعنی هواپیما، کشتی و ریل ما در یک جاهایی ایستگاههای مشترک با کشورهای دیگر دارد. الان بسیاری از خطوط هوایی ما با دبی است، حالا آن سیاستهایی که امارات نسبت به نظام جمهوری اسلامی دارد که کویت اصلاً ندارد و بحث سرویسهای هوایی است. این سرویسهای هوایی هم برای کشور ما و هم برای کشور کویت سودآور است. این نیست که ما یکجایی تخفیف مالیاتی بدهیم و جای دیگر سود نبریم. ایستگاههایی که باید در بخش سوختگیری هم در کشور ما و هم در کشور کویت استفاده بکنند.
این بخش نظامی که آقای قاضیپور گفتند هیچ بحث نظامی اینجا مطرح نیست، سوار و پیاده کردن مسافرین در کشورهایی که با ما یک روابط یا سرویس هوایی دارند و این جزء ضروریات است. تعمیرات هواپیما به سود هر دو کشور است، هواپیماهایی که پرواز میکنند نیاز به تعمیرات دارند، در این توافقنامه و کنوانسیون بینالمللی به اینها هم اشاره شده هزاران سود دیگر این مراودات و موافقتنامه دارد که به نفع هر دو کشور است. همکاران به این توافقنامه انشاءالله یک رأی بسیار بالایی میدهند.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف بعدی جناب آقای محجوب هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن گرامی داشتن روز (13) آبان و تشکر از همه دانشآموزان و آحاد ملت که در این حرکت نمادین و باشکوه حاضر شدند بر خودم میدانم که اولاً به جهت نکات ریز و توجه دقیق برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور از ایشان تشکر بکنم به خاطر اشاره به این موارد خاص و جزئی که به نظر من مجلس باید دقت کند، در عین حال اگر دوستان گزارش را ملاحظه بفرمایند به جای کمیسیون ادارهکل قوانین زحمت کشیده کار محققانهای روی این قرارداد یا موافقتنامه انجام داده. در دو بند مستندات و مغایرتهای مربوطه را ادارهکل تدوین قوانین ارائه کرده؛ یکی معافیتها است که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور به جزء اشاره کردند که عمدتاً در ماده (7) موافقتنامه مغایر با بند «الف» ماده (6) قانون برنامه ششم است.
آقای رئیس! اگر عنایت بفرمایید اینجا یک نکتهای دارد که اداره قوانین هم آورده، اگر جنابعالی عنایت بفرمایید مغایر بند «الف» ماده (6) قانون برنامه ششم دانسته شده آنچه که به عنوان معافیتها دیده شده. اینجا اگر عنایت بفرمایید در پیوست آمده، اداره قوانین این را در بند «الف» به عنوان مغایرت این سند یا موافقتنامه با قانون برنامه ششم عنوان کرده. اگر عنایت بفرمایید حداقل، ماده (7) این موافقتنامه دوسوم رأی مطالبه خواهد کرد.
نکته دیگری که اینجا هست ایرادات فراوانی است که بر ترجمه وارد شده، (12) مورد ایراد و اشکال اداره محترم قوانین به نوع ترجمه، جا انداختن بعضی از مطالب، نیاوردن بعضی از مطالب وارد کرده که این نیازمند این بوده که کمیسیون محترم اگر خود فرصت نداشته، با نگاه عمیقتری نظرات ادارهکل تدوین قوانین را در نظر میگرفته و اینها را اصلاح میکردند یا حتی عودت به دولت میدادند و بعد از اصلاح اینها در مجلس مطرح میشد. درست نیست که یک مادهواحدهای با (21) بند در (12) بند آن ما ایراد ترجمه و اشکالات جا انداختن مواردی از ترجمه را شاهد باشیم. حتی در امضاها هم آنطور که در بند (12) اشکالاتی اداره قوانین وارد کرده اسم طرفهای امضا نیامده، در حالی که زیر موافقتنامه حتماً اسم و عنوان صاحبان امضا باید آورده بشود. غیر از این عبارتهای مهمی مثل عبارت «متعاهد» و یا «یکسانی»، «مجدد»، «دبیرکل ایکائو» و بسیاری از عناوین دیگر در این متن جا افتاده، یا غلط ترجمه شده بعضی از عبارتها مثل عبارت «به ترتیب» یا «مناسب» یا «سود بازرگانی» بدون اینکه در متن وجود داشته باشد مورد نظر مترجمین یا نگارندگان آورده شده.
باید توجه داشته باشیم موافقتنامهها آثار ترجمه افراد نیستند که به دلخواه بتوانند دستکاری کنند. در هر صورت حتی ترجمه یک کتاب یا رمان باید با دقت انجام بگیرد، عبارات باید با دقت آورده بشود. موافقتنامه را نقل به مضمون نمیکنند که اینجا نقل به مضمون فرمودند. آنچه که باید انجام بگیرد دقت در آن چیزی است که وظیفه دارد، دستگاه وزارت خارجه مسئول اصلی ما با دستگاههای خارجی است بخش ترجمه و ادبیاتش اگر ضعیف است تقویت بکند.
واقعاً به نظر من مجلس باید دقت بکند، این مورد هم با توجه به اینکه در 93 منعقد شده و امروز شرایط کاملاً متفاوت است، یعنی همانطور که برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور گفتند امروز آنچه که در اینجا آمده جنبه عملی و واقعیت به خودش نخواهد گرفت. علاوه بر اینکه ما امتیازات متعددی دادیم، امتیازات طرف مقابل معلوم است و امتیازات ما اصلاً مبهم است، اما صرفنظر از این الان کشوری که اجازه نمیدهد هواپیمای ما آنجا بنشیند و سوختگیری کند، آیا ما به این باید معافیت بدهیم؟ او به ما معافیت خواهد داد؟ یک وظیفه معمول، ساده و متداول را انجام نمیدهند، متشکرم و انشاءالله دوستان به این مطالب عنایت کنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حاجی موافق هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً از ملت بزرگ ایران خصوصاً جوانان عزیز تشکر میکنم که دیروز در راهپیمایی ضداستکباری حماسه دیگری را از خودشان به یادگار گذاشتند و همچنین تشکر از همکاران که دیروز مصوبه بسیار خوبی را در جهت شناساندن جنایات آمریکا در کتب درسی مصوب کردید.
اما عزیزان! ملت ایران صلحطلبترین ملت در منطقه و جهان بوده و هست. از این جهت با توجه به شرایطی که در منطقه وجود دارد و آن تحریفهایی که استکبار جهانی علیه ایران مرتب انجام میدهد، خوب است که این موافقتنامه هوایی که بین ایران و یکی از کشورهای مهم حوزه همیشه فارس، خلیجفارس است را با تصویب و رأی بالا پیام مثبتی را عملاً به منطقه هم به صورت آشکار ارسال کنیم.
آنچه که در این متن ملاحظه شده به نظر میرسد، اولاً آنچه امتیاز داده شده امتیاز هم گرفته شده. یعنی یک مواردی در آن آمده و حالا به آن اشاره خواهم کرد طرفینی هست و اتفاقاً حق شرط هم برای هر دو طرف محفوظ است که میتوانند هر موقع که خواستند بخشی از این موافقتنامه را لغو بکنند. این موافقتنامه باعث ارتباطات و مبادلات بیشتر بین ما و کشور کویت خواهد شد و طبیعتاً باعث پایداری امنیت بیشتر در منطقه خلیجفارس میشود. این موافقتنامه پرواز هواپیماها را از آسمانهای همدیگر تسهیل میکند و اتفاقاً در رابطه با سوختگیری هم که همکار بسیار عزیزم آقای محجوب اشاره کردند در این آمده که هر دو طرف میپذیرند که این هم یکی از امکانهایی است که در این پیمان آمده.
تسهیل در خدمات پروازی بین دو کشور، مبادلات کالایی بین ایران و کویت را تسهیل میکند و خود این پیمان باعث استفاده از ظرفیتهای هوایی دو کشور خواهد شد.
عزیزان! از طرفی یکی از حلقههای پیوندی بین ما و کشورهای جنوبی خلیجفارس از جمله همین سرویس هوایی است. این پیمان باعث توسعه و اضافه شدن و تسهیل شدن توریست زیارتی به مشهد مقدس و قم خواهد شد و همچنین باعث افزایش توریست پزشکی به ایران که بحمدالله هم سرمایهگذاریهای خوبی در کشور ایران صورت گرفته میشود و هم متخصصین خوبی در کشور ما وجود دارند و آن اتباع کویت و کشورهای خلیجفارس هم راغب هستند که درمانهای سختشان را در ایران انجام بدهند.
از طرفی در کل روابط سیاسی و اقتصادی بین دو کشور را ارتقاء میدهد، هر چند که آمریکای جنایتکار با تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران فکر میکرد که این تحریمها یک سلاح برنده خواهد بود، الان خودشان متوجه شدند که اینچنین نیست و این سلاح کندتر از آن است که آنها تصور میکردند. اما عزیزان! همین پیمان هم باز میتواند در جهت شکستن و خدشه به آن تحریمهای ظالمانه کمک بکند، از طرفی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان در حال تمام شدن است) وقت دارم، (10) دقیقه دیگر وقت دارم.

مسعود پزشکیان
(10) دقیقه وقت ندارید، ما به هم (5) دقیقه وقت میدهیم. حداکثر (15) دقیقه برای دولت است، جمعبندی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
چشم، شما که قانونمند بودید، اما قانون را شما قطعاً رعایت بکنید (15) دقیقه وقت است. (نایبرئیس ـ آن را هم چشم) احسنت، از نکاتی هم که دیروز فرمودید متشکرم.
آقای پزشکیان! در ماده (12) این پیمان قوانین ملی هر دو کشور در حوزه سرزمینی خودشان کاملاً به رسمیت شناخته، پس بنابراین این هم مبنای خوبی است. از طرفی معافیتهای حقوقی گمرکی، سود بازرگانی و سایر عوارض از طرفین را هم بر عهده طرفین گذاشته و براساس قوانین ملی هر کشور گذاشته.
پرداخت تسهیلات برای طرفین، توسعه فرودگاهی، دفاتر نمایندگی فنی و بازرگانی و فروش را هم به رسمیت شناخته و از این جهات کار بسیار خوبی است که دارد اتفاق میافتد، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) همکاران رأی قاطعی به آن بدهند.

مسعود پزشکیان

مراد اسماعیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر نمایندگان شریف عرض سلام، ادب و احترام دارم، قبلاً از عنایت و توجه شما به مفاد این موافقتنامه حمل و نقل هوایی کمال تشکر و امتنان را دارم. در ارتباط با موافقتنامه حمل و نقل هوایی همانگونه که عزیزان استحضار دارند این موافقتنامه در جهت تسهیل و تسریع روابط حمل و نقل هوایی بین دو کشور تسهیل شده. به عبارت دیگر روابط حمل و نقل هوایی را بر پایه یک قاعده و نظمی که مورد توافق دو کشور است، تدوین میکند.
در حال حاضر هم ما بین دو کشور کویت و جمهوری اسلامی ایران پرواز داریم، در حال حاضر پنج پرواز شرکتی کویتی و هفت پرواز شرکتهای هواپیمایی ما به کشور کویت دارند. اما این موافقتنامه در واقع مزایایی که دارد ما بخش و پارهای از حقوق را به صورت متقابل به کشور کویت اعطا میکنیم. یکی از مزیتهای این موافقتنامه این است که پروازهای عبوری بر فراز خاک دو کشور است. دوستان استحضار دارند که در شبانهروز به طور متوسط عدد (1000) پرواز از فضای ما فقط عبوری پرواز میکند، این هواپیماها با توجه به وزن و مسافری که در کشور ما طی میکنند تا حدود (2000) دلار هزینه عبوری پرداخت میکنند. یکی از مواردی که در اینجا پیشبینی شده این است که از فضای کشور ما با این موافقتنامه تسهیل میشود که هواپیماهای کویتی استفاده بکنند، به علاوه توقف هواپیماها در صورتی که اشکال و ایرادی از نظر فنی پیش بیاید در خاک ما میتوانند فرود بیایند یا هواپیماهای ما بالعکس میتوانند از فرودگاههای کویت در مواقع اضطراری و خاص استفاده بکنند.
اما حقوق ترافیکی که تحت آزادیهای حمل و نقل هوایی ما به کشور کویت دادیم، دقیقاً براساس عمل متقابل است. اولاً ما کشور بزرگی هستیم، هم از نظر فرودگاهی و هم از نظر حمل و نقل هوایی قابل مقایسه با کویت نیستیم. بنابراین ما در سطح بسیار بالاتری در همه امور نسبت به کشور کویت هستیم. حقوق ترافیکی که در واقع به داخل خاک کشور انجام میشود، هم براساس یک قاعده و نظمی است که سازمان هواپیمایی کشوری در چهارچوب یادداشت تفاهمنامهها و در قالب همین موافقتنامه حمل و نقل هوایی انجام خواهد داد.
درخصوص ایراداتی که برادر عزیزمان جناب آقای محجوب گرفتند، ما میتوانیم جهت رفع اشکال این عزیزمان عبارت «با رعایت اصول (77) و (139) قانون اساسی» به مادهواحده اضافه کنیم که این مشکل هم برطرف بشود. اما درخصوص معافیتهایی که جناب آقای قاضیپور اشاره کردند من به استحضار ایشان برسانم که همه این معافیتها به صورت متقابل است. ما وارد حوزه واردات و صادرات کالاها نمیشویم، آنها جایگاههای خاص خودش را دارد و قوانین گمرکی حاکم بر آنها است، اینها فقط موادی است که داخل هواپیما است، مثلاً سوختی که داخل باک هواپیما و روغنی که داخل موتور هواپیما و کترینگ یا خواروباری که داخل هواپیما است یا برخی از تجهیزات فنی که داخل هواپیما است منظور از معافیتها هستند و اینها در هر بند قید شده که به صورت متقابل است. مثلاً شرکت هواپیمایی میخواهد فعالیت بکند، بخشی از دفاتر کاغذهای اداریاش را وارد کشور میکند، ما میخواهیم بگوییم اینهایی که جنبه اداریکاری برای این شرکت هواپیمایی دارد و در داخل هواپیما حمل میشود به صورت معافیت و آن هم به صورت متقابل برخوردار هستند. از عنایت شما خیلی متشکر هستم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

صدیف بدری
از نظرات موافقین و مخالفین محترم استفاده شد، یک سری نکاتی من در راستای تکمیل توضیحات نماینده محترم دولت عرض کنم. معافیتهای گمرکی و امتیازاتی که در ماده (7) اشاره شده متقابل است، لوازم یدکی، سوخت، لوازم مصرفی یا خوراکی در هواپیماها است و متقابل است، وسایل وارداتی به خارج از فرودگاه نیست و این امتیازات را متقابلاً هر دو شرکت هواپیمایی دو کشور میتوانند استفاده کنند. این بهترین شرایط برای کشور و حمل و نقل هوایی میتواند ایجاد کند، در شرایط تحریمی از فرصتهای کشورهای مختلف، مخصوصاً کشورهای همسایه میتوانیم استفاده کنیم.
در ماده (8) تسهیلات و هزینههای فرودگاهی برای شرکتهای هواپیمایی طرفین به صورت شفاف و مشخص قیده شده است و آن ابهاماتی که مخالفین عزیز اشاره کردند، در ماده (8) صراحتاً مشخصشده است. این موافقتنامه اولین بار نیست که با یک کشور خارجی و کشور همسایه منعقد شده، بلکه کشورهای متعدد و مختلفی از جمله کشور مالزی هم موافقتنامه مشابهی داشتیم که این میتواند برای ترانزیت و همچنین حمل بار و مسافر بین کشورهای همسایه و مختلف این موافقتنامه میتواند کمک شایانی بکند. لذا از همکاران محترم خواهش میکنم، که با رأی بالا به این موافقتنامه رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت
مادهواحده ـ موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت مشتمل بر یک مقدمه و (21) ماده و یک پیوست به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره الحاقی ـ در اجرای مواد (16) و (17) این موافقتنامه، رعایت اصول (77) و (139) قانون اساسی الزامی است.

مسعود پزشکیان
حضار 208 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به کلیات این لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کویت اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. یک رأی شما را ما مثبت حساب میکنیم، متشکرم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
رد تقاضای سلب یکفوریت از دوفوریت طرح تقلیل مجازات حبس تعزیری

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیزی است که کمیسیون رد کرده. آقای دکتر! قبل از اینکه وارد بحث بشویم جمعی از همکاران طبق ماده (158) آییننامه درخواست سلب یک فوریت از دوفوریت را دارند. اجازه طرحش را میدهید؟ (یوسفنژاد ـ تصویب شده است) ماده (158) آییننامه اجازه میدهد قبل از ورود به کلیات و مادهواحده میتوانند درخواست سلب فوریت بکنند. دوفوریت رأی آورده، حالا درخواست سلب فوریت کردند. (15) نفر از نمایندگان میتوانند درخواست بدهند. آقای حاجی به عنوان نماینده متقاضی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده از همکار زحمتکشمان آقای فتحی تشکر میکنم. آقای فتحی! از زحمات و دلسوزی جنابعالی تشکر میکنیم، عزیزان! منتها بحثی که درخصوص.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عذر میخواهم، ثبتنام موافق و مخالفت ندارد، یک نفر مطرح میکند و رأیگیری است، دیگر کسی گفتگویی پیرامونش نمیکند.

حسینعلی حاجی
همکاران ببینید! بنده عرض نمیکنم که این ضرورت ندارد، منتها بحثی که هست همان روز رأیگیری برای فوریت هم بحث بود که یکفوریت یا دوفوریت رأیگیری بشود. اصل موضوع بحث درستی است، باید بررسی بشود، اما پیشنهادی که اینجا به این دلایلی که عرض میکنم است این است که ما یکفوریتش را که سلب کنیم حداکثر (10) روز فرصت پیدا میشود که مجدداً همکاران نظرات کارشناسی و پیشنهاداتشان را هم ارائه بدهند. دلایلی که هست؛ یکی اینکه این کاری بسیار مهم است، یعنی تمام نظام مجازاتها را دارد تحت تأثیر قرار میدهد و این لازم است که با تأمل و دقت بیشتری انجام بشود. ما روز یکشنبه دوفوریت را تصویب کردیم و دیروز هم طبیعتاً کمیسیون مربوطه آن را جمعبندی کرده، این یک نکته.
نکته بعدی؛ به نظر میرسد فرصت نبوده که نظرات کارشناسی، قضات شریف، نظرات جامعهشناسان ناشی از اثرات این مصوبه ما بر مسائل جرم در جامعه چگونه ممکن است اثر داشته باشد و باعث کاسته شدن یا افزایش بشود. از آن طرف فرصت نبوده که از وکلاء و حقوقدانان نظراتشان گرفته بشود. بالاخره این قانون برای قوه قضائیه است، بنده فکر میکنم که خود رئیس قوه هم آنطور که شنیدم آیتالله رئیسی که الان سکاندار قوه قضائیه هستند با این فوریت و این موضوع به نوعی مخالفت کردند. بالاخره قوه قضائیه میخواهد آن را اجرا بکند، حداقل این است که ما نقطهنظرات قوه قضائیه را در این رابطه گرفته باشیم، از آن طرف بالاخره الان مبارزه با فساد و برخی جرایم خشن دارد اتفاق میافتد. پیشنهاد من این است که خواهران و برادران گرامی فقط از لحاظ فوریت، وارد بحث محتوایی نمیخواهیم بشویم، این فقط یکفوریت فرصت (10) روزه داده بشود تا بررسی بیشتری بتوانید انجام بدهید، از حقوق نمایندگیتان هم بتوانید استفاده کنید. والسلام

مسعود پزشکیان
حضار 205 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
6
تصویب کلیات طرح تقلیل مجازات حبس تعزیری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از سخنگوی کمیسیون قضائی دعوت میکنم، آقای دکتر یوسفنژاد اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین رد طرح جناب آقایان: نوروزی، یحیی کمالیپور و فتحی هستند و موافقین رد طرح هم جناب آقایان: حاجی، قاضیپور و موسویلارگانی هستند.

الهیار ملکشاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش رد
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح دوفوریتی تقلیل مجازات حبس تعزیری به شماره چاپ (1633) که پس از تصویب دوفوریت آن در مجلس به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 13/8/1398 با حضور کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و سایر دستگاههای ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و کلیات آن رد شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (161) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
عزیزان! توجه بفرمایید الان بحثی هم که جناب آقای حاجی داشتند که دوفوریت از این طرح برداشته بشود به خاطر این بود که بررسی بیشتر و پخته بشود. چون این طرح حقیقتاً قوانین فعلی ما را که من خواهش میکنم همکاران عزیز دقت بکنند و ایراداتی که بر این طرح است من چند موردش را فقط اشاره میکنم. اولاً قوانین فعلی کشور ما همه ظرفیتهای لازم را برای قضات محترم در جهت تخفیف مجازات و هر نوع ارفاق دیگری را ایجاد کرده، ما در سالهای گذشته چه در آیین دادرسی کیفری و چه در قانون مجازات اسلامی تأسیساتی را ایجاد کردیم که قضات میتوانند از جایگزینهای حبس استفاده بکنند و هیچ محدودیتی ندارند.
شما دیدید اخیراً یکی از قضات محترم درخصوص کسی که صید غیرمجاز و شکار کرده بود او را محکوم کرد که دو سال علوفه وحوش را در زمستان تهیه بکند.
بنابراین دست قضات باز است و اینکه آیا این را عمل میکنند یا نمیکنند آن یک بحث مدیریتی است که قضات شریف را ما باید هماهنگ بکنیم که ظرفیتهایی که در قوانین فعلی ما است استفاده بکنند. بنابراین الان ما نقصی برای جایگزین حبس نداریم، قضات ما در اکثر مواردی که قانون ما مجازات حبس تعیین کرده میتوانند، مجازات جایگزین قرار بدهند. در شهرستانهای کوچک من دیدم برخی از قضات محترم با دقت لازم مثلاً کسی که یک مشکل اخلاقی داشته و محکومیت حبس دارد از این خواسته که هر روز خودش در نماز جماعت فلان مسجد به مدت سه ماه حضور پیدا بکند. بنابراین دست قضات ما باز است و میتوانند هر نوع جایگزین حبسی را بدهند. حالا من تعجب میکنم، بالاخره اینکه قضات عمل نمیکنند، آن یک بحث دیگری است.
منطق خاصی که مبتنی بر آمار و ارقام و تأثیرگذاری قوانین فعلی ما باشد که بگوییم قوانین فعلی ما چون حبس هستند تأثیر ندارند اینها را به مجازاتهای دیگر تبدیل بکنیم واقعاً چنین مطالعهای صورت نگرفته. عزیزان! توجه بکنید همین الان که ما خدمت شما هستیم بسیاری از مسئولین امنیتی و انتظامی و حتی قضائی و خود مردم ما را مورد اعتراض قرار میدهند که چرا بعضی از مجازات جرایم پایین هستند؟
در همین یک ماه گذشته در همین مجلس شما آمدید طرح تشدید مجازات اسیدپاشی را تصویب کردید، چرا؟ چون جامعه زنان و نصفی از جامعه کشور ما اعتراض داشتند که مجازات اسیدپاشی پایین است و خود شما تصویب کردید که تشدید بشود.
حالا به یکدفعه میخواهید با این مصوبه تمام سیستم قانونگذاری کشور در طول (40) سال بعد از انقلاب و حتی قبل از انقلاب با این یکی، دو ماده را به هم بریزید و بگویید تمام مجازاتهایی که در قوانین، ما تعیین کردیم به نصف تقلیل پیدا بکند! این از نظر منطق حقوقی بسیار اشکال دارد. ما نباید بر اراده قانونگذار تأثیر بگذاریم، ما اراده خودمان را بر مجری باید تحمیل بکنیم. مجری قضات و دولت هستند. این قانون موجب میشود که بعداً مجلس نتواند حبس تعیین بکند و هر حبسی تعیین بکند نصف آن میشود. یک مورد دیگر را اشاره بکنم، ببینید! براساس قانون اساسی تهیه لوایح قضائی با رئیس قوه قضائیه است و این قطعاً با مخالفت شورای محترم نگهبان مواجه میشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
مخالف رد جناب آقای حسن نوروزی هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
اولاً من از ملت بزرگ ایران نسبت به راهپیمایی روز ملی مبارزه با استکبار متشکرم و از این حضور باشکوه، خدمات و تلاشهای دلسوزانه و مشفقانه حضرت آیتالله رئیسی تشکر میکنم و واقعاً ممنون هستیم. اما من مخالف با رد این طرح بسیار مترقی و باارزشی هستم که در مجلس شورای اسلامی دوفوریت آن تصویب شد.
سروران محترم! من خواهش میکنم به مطالب من به دقت توجه بفرمایید. عنوان طرح تقلیل مجازات حبس تعزیری است. آقایان عزیز و سروران محترم! ما اصولاً در قانون مجازات اسلامی دارای چهار مجازات هستیم؛ مجازات حدود، مجازات قصاص، مجازات پرداخت دیه و بعد یکی هم مجازات تعزیری است. ما به حد کار نداریم «الحد و من لم یحکم بما انزل الله فاولئک هم الفاسقون».
بحث قصاص نص شرع مقدس اسلام است «و لکم فی القصاص حیات یا اولیالالباب» ما به دیه کار نداریم. دیه نص حکم اسلامی است و هیچکس حق ندارد دیه را تغییر بدهد.
بحث تعزیرات است، تعزیر «بما یراه الحاکم» آن هم حاکم شرع مقدس اسلام است. سروران محترم! این چند مادهای که در آخر کتاب قانون مجازات اسلامی آمده است مربوط به تعزیرات است. تعزیرات یعنی چه؟ یعنی مجازاتی که برای مصالح جامعه در نظر گرفته میشود. یک قاضی در نظر میگیرد برای عبور از خط راهنمایی مثلاً طرف را ما تنبیه بکنیم، حالا چند روز زندان باشد. مثلاً فرض بفرمایید که قاضی تصمیم میگیرد که در مورد ورشکسته به تقصیر، استفاده از سفیدامضا، خیانت در امانت، در سوزاندن یک دوچرخه سه سال، دو سال زندان باشد. اصلاً این قانون تعزیرات از کجا آمده؟
همکاران محترم! قانون تعزیرات در زمان طاغوت اینها ترجمه قوانین فرانسه بوده و از قوانین فرانسه بر ما دیکته شده. در زمان حضرت آیتالله شاهرودی (رحمهاللهعلیه) که روی قانون مجازات، کمیسیون ما کار کرد روی مجازات شرعی آن مباحث اولیه کار کردند و روی تعزیرات کار نکردند.
از اول انقلاب هم روی تعزیرات دقت نشده است و چون دقت نشده است روح آن جبر و استبداد حاکم بر دادگاههای غربی، زندانها و حبسهای طویلالمدت بر دادگاههای کیفری ما سیطره افکنده. لذا شما میبینید میگویند این حبس تعزیری بین سه تا هفت سال، دو تا چهار سال، شش ماه تا دو سال، اکثر قضات به طرف دو سال میروند و به طرف آن مجازات شدید میروند. سروران محترم و نمایندگان انقلابی و عزیزان من! این در حالی است که اول انقلاب کل زندانیان ما (30) هزار نفر با (30) میلیون جمعیت بوده.
امروز اگر شما جمعیت ما را (90) میلیون حساب کنید که نیست اگر مقایسه با طاغوت بکنیم که نباید با طاغوت مقایسه بکنیم، ما باید با حکومت امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) مقایسه بکنیم، باید زندانی (90) هزار تا بشود، نه (230) هزار تا بشود، نه جای زندان داریم و بعد رأفت اسلامی است. لذا این قانون میخواهد روحیه عفو و گذشت و مجازات جایگزین را به قضات تلقین بکند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق رد طرح جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان! بنده نمیگویم که چرا میخواهیم کاهش بدهیم، میگویم شما چند وقت پیش قانون تصویب کردید که کسی که اسیدپاشی میکند اینطور مجازات بشود، امروز میخواهید نصفش کنید؟ کسی که اسید به صورت دختر و ناموس مردم میپاشد و کسی که آدمربایی میکند را شما میخواهید مجازاتش را نصف کنید، شما میخواهید کسی که از دیوار مردم بالا میرود مجازاتش را نصف کنید، بنده میگویم یک فرصت بگذارید بررسی بیشتری صورت بگیرد. (2000) عنوان مجرمانه هست، این (2000) عنوان یک به یک بررسی بشود و کاهش پیدا بکند، چه کسی مخالف است؟ چرا ما با این مصوبه سهروزهمان میخواهیم مجازات کسی که مال مردم را کلاهبرداری کرده را نصف بکنیم. اینها مشکلاتی را درست میکند،کل نظام مجازاتهای کشور را به هم میریزد، آیا راجع به اثرات اجتماعی چنین مصوبهای فکر کردیم آیا همان مقداری که برای قانون بودجه یکساله کشور وقت میگذاریم، دو ماه دولت و دو ماه مجلس برای یک سال، چرا برای چنین قانونی که میخواهد کل نظامات را تحت تأثیر قرار بدهد فقط سه روز وقت بگذاریم؟ آیا این انصاف است؟ بیاییم بیشتر بررسی بکنیم.
از آن طرف از نظر ماهوی ابهاماتی دارد، مثلاً اینکه گفتیم یکهشتم حقوق را کسر بکنیم، حقوق چه کسی؟ حقوق یک فرهنگی یا حقوق آنهایی که حقوقهای آنچنانی بزرگ میگیرند حقوق آنها را محاسبه بکنیم؟ از طرفی همانطور که دوستان گفتند نظام جایگزین حبس وجود دارد، تعلیق، تعویق، آزادی مشروط، تبدیل حبس به نیمهباز و باز وجود دارد. در سالهای أخیر هم قضات کمکم دارند به سمت مجازاتهای جایگزین میروند، از آن طرف ما شک نداریم که اگر اینطور قانون تصویب بکنیم باعث افزایش برخی از جرایم در جامعه خواهیم شد که سه تا چهار سال آینده خودش را نشان میدهد.
چرا ما باید برای جرایم خشن مثل تجاوز به عنف تقلیل قائل بشویم. الان همه داد از مبارزه با مفاسد اقتصادی میزنیم و همه دنبال این بحث بودیم کسی که مفسد اقتصادی است مجازات بشود، چرا الان مجازاتش باید کم بشود؟ الان آقای رئیسی که آمدند این بحث را شروع کردند چرا ما یک مانع جلوی راهش بگذاریم و نگذاریم که این حرکت ادامه پیدا بکند؟ چه کسانی بالاخره منافعشان در این بحث است؟ البته من نمیخواهم اتهامی به همکاری وارد بکنم، اما قطعاً بدانید که بدون مطالعه و بررسی این کار درستی نیست.
از آن طرف یک کسی چاقوکشی میکند، چرا ما اینجا بیاییم نصفش بکنیم؟ این فردا جریتر میشود، مگر شما مجرمین به عادت را نشنیدید؟ قطعاً شنیدید، یک کسانی هستند که اگر از زندان آزاد بشوند اینها عادتشان بر این است که در جامعه کار مجرمانه انجام بدهند، چرا میخواهیم امنیت مردم را در کوچه و بازار از آنها بگیریم؟ حالا مشکلات اقتصادی که وجود دارد، قیمت نان را که افزایش میدهیم، یارانه را که افزایش نمیدهیم و حاملهای انرژی را که قبلاً افزایش دادیم، اما حداقل امنیت را از جامعه نگیریم. اگر میگوییم زندانها، زندانها ساخت و سازش برای (50) سال پیش است، آیا به اندازهای که جمعیت افزایش پیدا کرده به همان میزان هم فکر زندان بودیم؟ این هم نکته بعدی است، لذا خواهشم این است که با رد این موافقت کنید تا بررسی بیشتری صورت بگیرد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کمالیپور مخالف رد طرح هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به محضر همه همکاران ارزشمند دارم و از حماسه بهیاد ماندنی ملت بزرگ ایران در روز (13) آبان و همچنین مردم شریف حوزه انتخابیهام شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد تشکر دارم. باید خدمت همه شما همکاران عزیز عرض بکنم قبل از هر چیزی به دلایلی که عزیزان ما در موافقت با رد این طرح اعلام کردند توجه بفرمایید. اعلام کردند که وجود قوانین مرتبط و عدم نیاز به قانونگذاری جدید پیشبینی نهادهای تخفیف مجازات در قوانین اخیرالتصویب مجلس.
من به عنوان یک کسی که (20) سال کار قضائی کردم میخواهم خدمت شما بزرگواران عرض کنم ما (2000) عنوان مجرمانه در قوانین جزائی کشورمان داریم و برای هر عنوان مجرمانه حبس تعیین کردیم. شما به عنوان نمایندگان این مردم و ملت بروید بررسی بکنید از میزان حبسهای تعیینشده برای مجرمین چند درصد اجرایی و عملیاتی شده؟ آیا در اسلام و قوانین مرتبط با شرع اینقدر به حبس که ما توجه کردیم توجه کردند؟
دین ما حبس را به عنوان آخرین راهحل قرار داده است و فلسفه وجودی مجازاتها هم غیر از این نیست که حبس باید باعث اصلاح و تهذیب مجرم بشود. آیا این حبسهای طویلالمدتی که ما در قانون مجازات داریم توانسته است این مشکل را برطرف کند؟ از طرفی درصد اعظمی از کسانی که زندان را یکبار تجربه کردهاند عقل حکم میکند که به سمت بازگشت مجدد نروند، اما میدانیم که درصد اعظمی از زندانیان بعد از برونرفت از زندان باز به زندان برمیگردند. آیا این مجازاتهای حبس توانسته است کارآمد و کارساز باشد؟
چرا ما وقتی میخواهیم یک قانونی را اصلاح بکنیم بلافاصله به سمت مسائلی میرویم که در قانون هم پیشبینی شده؟ همینجا هم ما استثنائاتی داریم که در جرایم خشن، امنیتی و سیاسی این قاعده مستثنی است. همانطور که برادر عزیزم جناب آقای نوروزی اشاره کردند تعزیر «بما یراه الحاکم» است. یعنی به عهده حاکم گذاشته است که بنا به مصلحت جامعه میزان آن را مشخص بکند. اگر قرار است ک تعزیر «بما یراه الحاکم» باشد اینهمه حبسها و الزامها برای چیست؟
بزرگواران! آنچه امروز ما تجربه کردیم این است که این میزان از حبسها با فلسفه وجودی مجازاتها تعارض و تفاوت گسترده و اساسی دارد، حالا ما با این حجم از عناوین مجرمانه و با این حجم از زندانها که جمعیت کیفری زندانها را الان شما نگاه بکنید من نمیخواهم کشور خودمان را با یک کشور دیگری مقایسه بکنم، اما ما باید از تجربه دنیا استفاده بکنیم، در هلند زندانهایشان را دارند خراب میکنند، اما ما داریم زندان میسازیم. دین ما برتر از اینها است و آنها سرمشق میگیرند، اما ما به آن توجه نمیکنیم.
دوستان، عزیزان و بزرگواران! ما به جای اینکه بیاییم پیشگیری کنیم و از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده بکنیم و برای اینکه از آسیبهای اجتماعی که با زندانی شدن سرپرست خانواده اتفاق میافتد جلوگیری بکنیم دنبال حبس هستیم، تازه این با قوانین بالادستی ما هم سازگاری ندارد که ما اینقدر به حبسها اضافه بکنیم. ما باید دنبال حبسزدایی باشیم که ریاست محترم قوه قضائیه و دستگاه قضاء هم دنبالش هستند. من حرفی ندارم، ممکن است این طرح ایراداتی هم داشته باشد که دارد، باید بنشینیم این ایرادات را برطرف بکنیم. عزیزان و بزرگواران! شما خودتان میدانید و حتماً حوزه انتخابیه شما هم این را تأیید خواهند کرد که این حجم از مجازاتها و حبس به نفع کشور نیست.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نادر قاضیپور موافق رد هستند که به جای ایشان آقای کاظمی صحبت میکنند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همکار بسیار عزیزم جناب آقای قاضیپور که وقتشان را دادند من خدمت دوستان عزیز صحبت داشته باشم. عزیزان ببینید! بعد از پیروزی انقلاب در تمام دورههای مجلس شورای اسلامی ما سیستم قضائی و جزائیمان مورد بررسی قرار گرفته و براساس اصول قانون اساسی آنچه که ما در طول این چند دوره به عنوان قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین به تصویب رساندیم با موازین اسلامی توسط شورای نگهبان تطبیق داده شده. در طول این چند سال ما به کرات در مورد نوع مجازاتها و جرایمی که مجازات باید برای آنها تعیین کنیم تا بتوانیم نظم در جامعه ایجاد کنیم همه اینها مورد بررسی کارشناسانه قرار گرفته. ما تمام آنچه را که در طول این چند دوره در مجالس مختلف مورد بررسی قرار گرفته و مجازاتها در کمیسیونها توسط مرکز پژوهشها کارشناسان و اساتید بررسی شده و برای هر جرم یک مجازاتی تعیین کردیم با یک تبصره و یک طرح تمام این زحمات را میخواهیم نادیده بگیریم و مجازاتها را با یک کار غیرکارشناسی کم کنیم.
دوستان عزیز ببینید! امروز هم اگر قاضی در دادگاه مشاهده کرد که میتواند در مورد یک مجازات و متهم تخفیف اعمال کند به راحتی این اختیار را دارد. ما در سال 92 در قانون مجازات اسلامی تصویب کردیم که قاضی به جای حبس میتواند جزای نقدی تعیین کند، به جای جزای نقدی میتواند مجازات را تعلیق کند، به جای تعلیق مجازات میتواند متهم را محکوم کند که در شهرداری کار کند یا به قول رئیس محترم کمیسیون در نماز جماعت شرکت کند.
امروز همه این اختیارات تخفیف در مجازات به قاضی در محکمه داده شده، ما برای تشخیص قاضی آمدیم مجازاتها را در سال 92 درجهبندی کردیم، حداقل را انتخاب کردیم و حداکثر را تعیین کردیم و به قاضی اختیار دادیم که براساس فقدان سابقه متهم و براساس وضعیت شخصی و خانوادگی متهم، متهم را محکوم به اقل مجازات یا اشد مجازات کند. سزاوار نیست امروز ما مجازات کسی را که مرتکب آدمربایی و تجاوز به نوامیس مردم شده به این دلیل که ممکن است در زندان جا نباشد محکومیتش را کم کنیم. سزاوار نیست در این شرایطی که همه ما از مسائل امنیتی، اقتصادی و سرقتها نالان هستیم و مردم نگران هستند بگوییم آقای سارق! دست شما درد نکند، شما که قرار بود به شش ماه زندان محکوم بشوی این شش ماه را به شما نمیدهیم، دو ماه، یک ماه میدهیم بفرمایید بروید بیرون دوباره سرقت کنید.
دوستان عزیز! ما در مقابل مردم و نظم و امنیت در جامعه مکلف هستیم و مسئولیت داریم. اگر تشخیص این بود که یک فردی برای اولین بار مرتکب جرمی شده قاضی به راحتی میتواند مجازات را در مورد ایشان تعلیق کند.
دوستان عزیز! با سابقه (30) سال در دستگاه قضائی عرض میکنم تصویب این طرح به معنای بهمریختگی و ایجاد آشفتگی در کل سیستم قضائی کشور خواهد بود. ما صدها هزار پرونده را در صورت تصویب این طرح باید مجدداً رسیدگی کنیم و مجازاتها را کم کنیم.
دوستان عزیز! به عنوان یک کارشناس عرض میکنم تصویب این طرح یعنی ازهم پاشیدگی و بهمریختگی سیستم قضائی کشور. در مورد مقررات جزائی و قضائی کشور به اندازه کافی در طول سالیان گذشته کار کارشناسی شده، ما نیاییم براساس احساسات خودمان یک چیزی را تصویب کنیم که قطعاً شورای محترم نگهبان هم آن را تصویب نخواهد کرد.
رئیس محترم قوه قضائیه هم نظرش بر تقلیل مجازاتها و کم کردن جمعیت کیفری زندانها هست، اما نه با یک طرحی که واقعاً کارشناسیشده نیست و مستند به مسائل کارشناسی نیست. من استدعا دارم عجالتاً اگر بنا است این طرح مورد رسیدگی قرار بگیرد اجازه بدهید به کمیسیون برگردد و در کمیسیون یک کار مجددی شود و با حضور مرکز پژوهشها، حقوقدانها و نمایندگان قوه قضائیه این موضوع دقیق بررسی بشود. ما نیاییم روی احساساتمان تصمیمی بگیریم که فردا نظام قضائی کشور دچار مشکل بشود. والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای فتحی مخالف رد طرح هستند، بفرمایید.

محمد جواد فتحی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از عزیزان خواهش میکنم این پنج دقیقه را به عرایض بنده توجه بفرمایند. دوستان ببینید! اولاً من تعجب میکنم که در این (48) ساعت چه گذشت که برخی از دوستانی که موافق بودند و فریاد «چهار، چهار» آنها برای تصویب دوفوریت بلند بود نظرشان منفی شد و از آقایان: کمالیپور و نوروزی دو عضو کمیسیون تشکر میکنم که در مخالفت رد صحبت کردند. این دو عزیز را دوستان میدانند هشت سال حبس را در زندانهای عراق تحمل کردند و میفهمند حبس یعنی چه که دارند مخالفت میکنند.
اما پاسخ این دوستانی که صحبت کردند؛ اولاً جناب آقای ملکشاهی میفرماید که مردم دنبال تشدید مجازات هستند، آقای ملکشاهی این حرف را از کجا میگویید؟ رفراندوم یا رأیگیری در این مورد کردید، از کجا فهمیدید که مردم به دنبال تشدید مجازات هستند؟ میفرمایید (40) سال قانونگذاری را با این طرح ما به هم میریزیم.
من میخواهم عرض کنم در سال 57 نزدیک به (8500) زندانی را ما از رژیم ستمشاهی تحویل گرفتیم، الان (240) هزار زندانی داریم. باید این نظم به هم بریزد، این نحو قانونگذاری فشل باید به هم بریزد. این تکلیف شرعی ما است.
آقای حاجیدلیگانی! اسیدپاشی و آدمربایی، آقای کاظمی! میفرمایید که تجاوز به نوامیس مردم، شما فرق حدود الهی با قصاص و تعزیرات را نمیدانید؟ این طرح چه ربطی به حدود و قصاص دارد؟ این مجازاتهای تعزیری را دارد تخفیف میدهد. برادران من! ما نیامدیم تجاوز به نوامیس مردم را سهل و ممتنع کنیم، نیامدیم مجازات آن را آسان کنیم، آنها به قوت خودشان باقی است، آنها جزء حدود الهی است، نیامدیم مجازات آدمربایی را تقلیل بدهیم. دوستان ببینید! اگر عاقل هستیم و با منطق بشری میخواهیم برخورد کنیم بدانیم مجازات حبس در دنیا دارد به سمت منسوخ شدن میرود، جایگزینهای حبس دارد اعمال میشود. اگر متشرع هستیم قال الله الحکیم فی محکم کتابه «و لا تزر وازره وزر اخری» حبس مجازات مرتکب نیست، حبس خانواده مرتکب را مجازات میکند، آسیبهای اجتماعی و طلاق را زیاد میکند، خانوادهها را درهم میپاشد. چرا ما از تغییر و اصلاح میترسیم؟ تغییر و اصلاح هزینه دارد، این طرح ما حتماً ایراداتی هم خواهد داشت، مگر این قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری پر از ایراد نیست؟
این قانون آیین دادرسی کیفری که در مجلس نهم تصویب شد بنده به عنوان استاد آیین دادرسی کیفری دانشگاه تهران یکبار خواندم (199) تا ایراد به آن گرفتم، الان با همان ایرادات دارد اجرا میشود. این هم یک طرح بزرگ است، قانون حذف مجازات اعدام و حبس ابد مواد مخدر را که ما تصویب کردیم چقدر اعتراض کردند که چه میشود، آقایان مسئولین در کمیسیون آمدند گزارش دادند، بعد از یک سال از اجرای آن قانون (1) درصد به جرایم مواد مخدر اضافه نشد، فقط سالی (4500) تا (5000) اعدامی نجات پیدا کردند. این برای نظام جمهوری اسلامی یک برند در دنیا شد. سازمانهای بینالمللی احسنت گفتند، از فروپاشی بسیاری از خانوادهها جلوگیری شد.
دوستان! ما پیشنهادات اصلاحی داریم. من دیروز در جلسه کمیسیون پیشنهادات اصلاحی دادم. ببینید! این پیشنهادات انشاءالله مطرح میشود. (نایبرئیس ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شده) آقای دکتر! پس من این را هم عرض کنم که کمیسیون دیروز با نه نفر تشکیل شد، پنج نفر رأی مخالف داد و چهار نفر رأی موافق دادند. ملت متوجه باشند که این کمیسیون (20) عضو حقوقدان نداشت که بنشینند مخالفت کنند، نه نفر و با پنج مخالفت صورت گرفت.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق آخر را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای موسویلارگانی موافق رد طرح کمیسیون هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت یازدهمین اختر تابناک امامت و ولایت امام عسگری (علیهالسلام) را تسلیت عرض میکنم و همچنین آغاز امامت حجتبنالحسن امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) را تبریک عرض میکنم.
نکته اول اینکه لازم میدانم عرض بکنم مغایرت این طرح با اصل (158) قانون اساسی است. بند دوم اصل (158) میفرماید یکی از وظایف ریاست محترم قوه قضائیه آوردن لوایح است و تا آنجایی که اطلاع داریم ریاست محترم قوه قضائیه حضرت آیتالله رئیسی در صدد آوردن لایحهای هستند که همین مجازات را میخواهند کاهش بدهند و در دستور کار دارند.
نکته دومی که لازم میدانم عرض بکنم، همانطور که بعضی از همکاران هم اشاره فرمودند ما همین الان قانون مورد نیاز را داریم، یعنی دست قاضی باز است، هم میتواند به مجازات تخفیف بدهد و هم میتواند حتی جایگزین مجازات در نظر بگیرد. لذا با توجه به اینکه ما این قانون را داریم نباید بیاییم وقت مجلس را بگیریم و مشکلاتی را ایجاد بکنیم. در این طرح همه محکومین بجز دو مورد را که اشاره فرمودند مجازاتشان به نصف تبدیل میشود. سؤال اینجا است که چرا کمتر از نصف نه، چرا بیشتر از نصف نه، چرا همه محکومین را ما آمدیم بالسویه گفتیم مجازاتشان نصف بشود؟ این حقیقتاً یک مقدار جای بحث دارد.
نکته سوم اینکه وقتی ما مجازات کیفری را کم میکنیم بالطبع چون زیرساخت وقوع جرم در کشور وجود دارد باعث میشود مجرمین باسابقه تمایل بیشتری به تخلف و جرم پیدا کنند. این را باید مد نظر داشته باشیم و نکتهای که خیلی اهمیت دارد و من خواهشم این است که همکاران توجه بکنند ما بهتر است به جای این مسکنهایی که بینتیجه هم هست و مشکل جرم را حل نمیکند با جامعهشناسی دقیق و رفع مشکلات اقتصادی، اخلاقی، اجتماعی و بیکاری که الان در جامعه هست یک برنامهریزی بکنیم که آمار وقوع جرم کاهش پیدا بکند، نه اینکه ما بیاییم و مدت مجازات را کاهش بدهیم، از آن طرف مجرمین حریصتر به انجام جرم بشوند.
نکته دیگری که باز لازم میدانم عرض بکنم اینکه این طرح باعث هرج و مرج میشود، اشاره هم فرمودند، چون شامل تمام پروندههای حداقل بعد از انقلاب میشود، یعنی قضات ما که الان بعضی از آنها را شما بروید بررسی بکنید ماهیانه (300) الی (350) پرونده را باید بررسی بکنند دو مرتبه باید برگردند تمام پروندههایی که قبلاً بررسی شده را بررسی بکنند و حکم جدید را صادر بکنند. حالا بعضی از محکومینی که مثلاً چهار سال زندانی داشته و سه سالش را طی کرده ما میخواهیم نصفش کنیم باید اینجا بیاییم بگوییم شما یک سال اضافه محکومیتت را طی کردید. حقیقتاً این یکمقدار مشکل است، در این طرح نیامده افرادی که جرمهای خشن انجام میدهند، افرادی که آمدند در پارکها (با کسانی که) امر به معروف و نهی از منکر کردند، با چاقو به جانشان افتادند، حتی یکی، دو نفر را به شهادت رساندند، یک قانونی در کشور بوده که آیا این افرادی که جرمهای خشن را انجام میدهند باز این شامل حالشان میشود یا نه؟ و نکته آخری که میخواهم عرض بکنم؛ تا آنجایی که بنده اطلاع دارم، ریاست محترم قوه قضائیه مخالف این طرح هستند. حالا وقتی قوه قضائیه را که امیدی در دلها ایجاد کرده اجازه بدهیم این مشکل ایجاد بشود.

مسعود پزشکیان

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، با عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم، رئیس و اعضای محترم هیأترئیسه و تشکر از نمایندگان محترمی که دغدغه زندان و زندانیان را دارند و با این طرح بخشی از مشکلات زندانیان را مورد توجه قرار دادند. ولی به نظر میرسد اجرای این طرح در وضع موجود فقط موجب کاهش بسیاری از زندانیان فعلی بشود و یک شباهتی مثل عفو داشته باشد، آنهایی که حکم دارند بعد از قطعیت این قانون از زندان آزاد بشوند یا مجازاتهایشان کاهش پیدا بکند یا موجب آزادی مشروط آنها بشود یا بالاخره خیلیها آزاد بشوند.
البته از طرفی دولت محترم هم به استناد بند (9) سیاستهای نظام قانونگذاری مقام معظم رهبری به لحاظ عمومیت طرح و نیاز واقعی کشور و از طرفی بند (64) قانون برنامه ششم در کاهش مجازات حبس با این طرح موافق است، اما همانطور که بعضی از نمایندگان محترم فرمودند و در شبکههای اطلاعرسانی ریاست محترم قوه قضائیه نظرشان را ایراد فرمودند در آینده اگر کلیاتش با همین طرح پیش برود موجب کاهش مجازات حبس نخواهد شد. قوه قضائیه در مورد اینکه زندانی کاهش پیدا کند و زندانها خلوت بشود نقدی ندارد، بلکه نقد به طرح است که آینده طرح موجب کاهش نمیشود و چون قوه قضائیه درصدد اصلاح قانون مجازات اسلامی و حذف حبس در بعضی مجازاتها و جرایم است با کلیات طرح مخالفت کرده، البته اگر موضوع پیشرفت کرد پیشنهادهای خوبی هم مطرح شده که شاید بعضی از دغدغههایی که مخالفین محترم فرمودهاند مثل وجود مجرمینی که جرایم خطرناک انجام دادند که طرح گفته اگر کسی مثلاً جرم درجه (5) به بالا مرتکب شده اگر شاکی خصوصی دارد از این طرح مستثنی باشد و یا موارد و قیود دیگری که میتواند بعضی نگرانیها را مرتفع کند، متشکرم.

مسعود پزشکیان

فرهاد تجری
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز یک لحظه عنایت داشته باشید! همان تأکیدی که برادر عزیزمان جناب آقای دکتر فتحی فرمودند راجع به این موضوع که موضوع خطیر و مهمی است و دوستان هم در رد و تأیید موضوع اشاره کردند و گفتند ما راجع به لایحه بودجه یک بحث اعتباری و مالی برای یک سال کشور است، میآییم کلی در دولت و مجلس وقت میگذاریم حداقل سه، چهار ماه روی این موضوع کار میشود، اما شما ساختار مجازاتهای کشور را در یک طرح دوفوریتی غیرکارشناسی امروز میخواهید تصمیم بگیرید و همه اینها را بهم بریزید.
خود بنده از افرادی بودم که در لحظه اول با عنوان طرح که خیلی زیبنده است کاهش زندان موافق بودم، فکر کنم تکتک نمایندگان مجلس خواهان کاهش حبس هستند، هیچکس موافق افزایش حبس نیست.
اشارهای هم به آقای ملکشاهی فرمودند، آقای ملکشاهی یکی از شخصیتهای متعادل مجلس، رئیس محترم کمیسیون است و ایشان هم به شدت خواهان کاهش مجازات حبس است و کمیسیون قضائی عموماً خواهان کاهش مجازات حبس هستند، اما این طرح آن هدف و مقصدی که شما همکاران عزیز دنبالش میگردید را تأمین نخواهد کرد، ضمن اینکه این طرح به جهت اینکه نافی حقوق شخصی افراد است و به جهات متعدد هم با شرع و هم با حقالناس متعارض و متباین است قطعاً اگر ما هم تصویب کنیم در شورای نگهبان دچار مشکل خواهد شد.
ما با یک اقدام شتابزده نباید یک تصمیم مهم و یک حکمت قانونگذاری که سالیان سال روی آن کار شده را نادیده بگیریم و این را کنار بگذاریم. هرکدام از مجازاتهایی که در قانونهای مجازات چه قبل و چه بعد از انقلاب تصویب شده، فلسفه و حکمتی در پشت آنها است. یک آدمربایی مسلحانهای که قانونگذار به تجربه با بررسی و برگرفته از نظر کارشناسی مرکز پژوهشها، قوه قضائیه و خود دولت است مثلاً یک مجازات پنج تا (15) ساله برای آن در نظر میگیرد را چطور میخواهید تا سطح پنج سال کاهش بدهید؟
راهش این نیست، اگر ما میخواهیم مجازاتهای حبس را کم بکنیم در مجلس هشتم خود بنده در آن زمان افتخار داشتم و عضو کمیسیون قضائی و حقوقی بودم، ما شاید یک مسیری رفتیم که احساس میکنیم آن مسیر امروز نیاز به بازنگری دارد. ما در قانون مجازات اسلامی سابق ماده (22) را داشتیم که اختیار تخفیف مجازات را به قاضی داده بود. قاضی میتوانست از هر نوع مجازاتی از جزای نقدی، شلاق و حبس برای متهم تعیین کند و یک سقف و کفی داشت. اما ما در قانون جدید آمدیم درجهبندی مجازاتها را تعیین کردیم و اجازه تخفیف مجازات به قاضی نمیدهیم.
تخفیف مجازات فقط در دو درجه است، دو درجه پایینتر دیگر مجازات را نمیتوانیم تخفیف بدهیم و این باعث میشود که امروز رسوب زندانیان در زندان داشته باشیم و خیلی جاها بالاخره ما بیاییم نظام قضائی را هماهنگ کنیم و قانون تصویب کنیم که از اختیارات و ظرفیتهای قانونی استفاده کند.
نه اینکه مجازات حبس را که طرف آمده دختر مردم را مسلحانه سرقت کرده و برده و آنچه که از تعرض جنسی و همه چیز نسبت به این روا داشته، بعد ما در اینجا چشمبسته حکم میدهیم مجازات این به نصف تقلیل پیدا کند.
طرف اسیدپاشی کرده، دوستان اشاره کردند، ما امروز با اینهمه فضایی که ایجاد شد مجازات اسیدپاشی را با یک حدی که احساس میکنیم امروز بازدارندگی دارد و میتواند اثرگذار باشد یک سقفی را به عنوان مجازات اسیدپاشی تعیین کردیم. همین الان با یک حکم کلی همه اینها را تقلیل میدهیم و باعث میشویم که همه این مجازاتها به نصف تبدیل بشود.
لذا برادران و خواهران! این بحث فوقالعاده مهم و تعیینکنندهای است، من از محضر شما خواهش دارم این موضوع با فوریت و با این شرایطی که هست قطعاً نه تنها گرهگشا نیست، اگر یک حوزه را سامان بدهد صدها حوزه دیگر را نابسامان خواهد کرد. من از محضر دوستان خواهش دارم، هیأترئیسه تدبیری بیندیشد، بنده هم همسو، همگام و همکلام آقایان: فتحی، نوروزی و کمالیپور و دوستان دیگر هستم و خواهان تقلیل مجازات حبس هستم، اما نه به این رویه و شیوه. باید یک فرصتی داده بشود، این کار یک کار کارشناسی میطلبد و حالا تدبیری از سازوکار آییننامه ببینید چه راهی پیشبینی میکنید که کار مطالعاتی بیشتری بشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 198 نفر، نمایندگان محترم! ما خود طرح را به رأی میگذاریم، نظر کمیسیون را به رأی نمیگذاریم. آنهایی که موافق طرح هستند «چهار» و آنهایی که مخالف هستند «دو» رأی بدهند. اصل طرح را به رأی گذاشتیم. کمیسیون مخالف و دولت موافق است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! با توجه به اینکه هم متن گزارشی از طرف کمیسیون به ما داده نشده و ابهاماتی هم وجود دارد و به حضرتعالی مراجعه کردند و پیشنهادات هم مورد رسیدگی قرار نگرفته اگر مصلحت میدانید متن را مجدد به کمیسیون ارجاع بدهیم رسیدگی بشود و پیشنهادات هم رسیدگی بشود.

مسعود پزشکیان
حضار 198 نفر، ما پیشنهاد را به رأی میگذاریم، اگر به کمیسیون برود (نعمتی ـ خلاف آیین¬نامه است) خلاف آییننامه نیست. چرا خلاف آییننامه است؟ ارجاع میدهیم که پیشنهادات آنجا برود و بیاید. اینکه به کمیسیون ارجاع بشود بررسی کند و بیاورد، باز همان فوریت هست، ولی نظر خودتان را اعلام بفرمایید. جهت ارجاع به کمیسیون است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهادات هم هنوز وارد سیستم نشده.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای پایگاه مقاومت بسیج صاحب¬الزمان شهرستان آران و بیدگل استان اصفهان که میهمانان جناب آقای دکتر ساداتینژاد نماینده محترم کاشان، آران و بیدگل هستند.
ـ جمعی از دهیاران بخش سربند شهرستان شازند استان مرکزی که میهمانان برادر عزیزمان جناب آقای ابراهیمی نماینده محترم شازند هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران.
ـ جمعی از فرزندان شاهد و ایثارگر شهرستان بیجار استان کردستان که میهمانان جناب آقای حمدالله کریمی نماینده محترم بیجار هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه نیایش از منطقه (18) تهران.
ـ جمعی از دانشجویان رشته علومسیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهرانمرکز که میهمانان جناب آقای دکتر کواکبیان نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هستند که به همه عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
7
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال منطقهای جناب آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت تخلفات مالی و ضعف مدیریت در دانشگاه علومپزشکی آذربایجانشرقی بدین وسیله اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی آقایان: محمدرضا نجفی و محمدجواد فتحی نمایندگان محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم نفت درخصوص عدم اقدام عملی برای جلوگیری از سوزانده شدن گازهای همراه نفت و عدم پیشرفت مناسب در اجرای بخشهای مربوط به بهینهسازی مصرف سوخت اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج از وزیر محترم راه و شهرسازی درخصوص بیعدالتی در توزیع اعتبارات و امکانات و بیتوجهی به وضعیت نابهنجار راههای مواصلاتی بینشهری و روستایی اعلام وصول میگردد.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود از طرح سؤال خود از وزیر محترم دادگستری درخصوص اقدامات صورتگرفته درخصوص جزء (1) بند «پ» ماده (113) قانون برنامه ششم توسعه اعلام انصراف دادند که بدین وسیله اعلام وصول میگردد.
9
طرح سؤال آقای احمد مرادی نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی و نظر مجلس مبنی بر قانع کننده نبودن پاسخ وزیر

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر از وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای مهندس حجتی در مورد علت اعطای مجوز صید به صورت صنعتی به کشتیهایی با مالکیت چین در آبهای خلیجفارس و عمان مطرح است، از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی جناب آقای ابراهیمی دعوت میکنم، برای قرائت گزارش کمیسیون بفرمایید.

علی ابراهیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت ملت بزرگ ایران، همکاران و میهمانان گرامی حاضر در جلسه دارم.
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم؛ با احترام، بازگشت به نامه شماره (329323) مورخ 13/5/1397، گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص سؤال ملی آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر از وزیر محترم جهادکشاورزی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ احمدعلی کیخا
خلاصه سؤال:
علت اعطای مجوز صید به صورت صنعتی به کشتیهایی با مالکیت چین در آب¬های خلیجفارس و عمان
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 17/7/1397 با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم، مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم جهادکشاورزی، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آیین¬نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
آقای ابراهیمی متشکرم، از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی دعوت میکنم، برای پاسخ سؤال شما (15) دقیقه وقت دارید که میتوانید در دو نوبت هم صحبت بکنید، بفرمایید.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، با تشکر از سؤالکننده محترم جناب آقای مرادی، من چند نکتهای را خدمت عزیزان عرض بکنم انشاءالله که مفید فایده واقع بشود و بتواند یک مقدار سؤالی که مطرح شده است را پاسخگو باشم در حد وسع، توان و محدودیت وقتی که هست. من لازم میدانم قبل از اینکه وارد محتوای سؤال بشوم یکی، دو جمله راجع به شیلات عرض کنم و از این تریبون به اطلاع شما عزیزان برسانم که خوشبختانه یکی از افتخارات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کاری است که در امر شیلات و آبزیپروری در طول (40) سال گذشته انجام شده.
روزی که انقلاب شد کل تولیدات شیلاتی کشور براساس آماری که موجود است (30) هزار تن بوده، امروز که ما در خدمت شما هستیم بیش از (1) میلیون و (200) هزار تن محصولات شیلاتی کشور است، چه در ارتباط با آبزیپروری و چه صید و صیادی در آبهای شمال، جنوب و داخل سرزمین. یعنی (40) برابر تولید ما در شیلات اضافه شده. این واقعاً یک دستاوردی است که نظام مقدس ما داشته و جای تشکر از همه آنهایی دارد که در طول این (40) سال گذشته در این صنعت کار کردند، خصوصاً صیادان و آبزیپروران علیرغم همه مشکلات و محدودیتهایی که وجود داشته و وجود دارد.
نکته دوم، الحمدلله و المنه ظرفیتهای مغفول خیلی زیادی هم داریم که جای توسعه دارد و هنوز آنطور که باید و شاید ما از آنها نتوانستهایم استفاده کنیم، خصوصاً در آبهای ساحلیمان چه در دریا به عنوان کشت ماهی در قفس که نزدیک (1) میلیون تن حداقل برآوردی است که امکان دارد و عزیزان کم و بیش با این موضوع آشنا هستند و در سالهای اخیر به آن پرداخته شده و متجاوز از (450) تن امروز قفس ما در داخل دریاهای شمال و جنوب داریم که عمده اینها در دریاهای جنوب است و روز به روز دارد توسعه پیدا میکند.
در بحث آبزیپروری خصوصاً کشت میگو در دریاهای جنوب و میزانی هم در گمیشان در حال توسعه است، ظرفیت بالایی را داریم. الحمدلله این محصولات هم بهداشتیترین محصولی است که صرف تغذیه انسان میشود و هم بازارهای جهانی خواهان اینها است. توفیقات زیادی هم در ارتباط با کشورهای دوست و همکارمان در ارتباط با صادرات داشتیم که آخرینش چین بود که یکی، دو ماه گذشته این توافق به عمل آمد که ما محصولات شیلاتیمان خصوصاً میگویمان را بتوانیم مستقیماً به چین صادر کنیم که اولین محمولههای میگوی ما به صورت مستقیم الان در مسیر است و اینطور که گفتند (10)، (20) تا کانتینرش در بنادر چین در هفته گذشته تخلیه شده، همینطور در ارتباط با روسیه که بازار بزرگی است و اینها ظرفیتهایی است که انشاءالله با کمک هم باید به آن بپردازیم.
در ارتباط با محتوای سؤالی که اشاره کردند من به چند نکته اشاره کنم، چون در متن سؤال در ارتباط با خلیجفارس و دریای عمان آمده که اصلاً صید فانوسماهیان که باز یکی از ظرفیتهای خدادادی است که در دریای عمان وجود دارد، نزدیک (2) تا (2/2) میلیون تن پیشبینی ذخایر فانوسماهیان است این ماهی را عمدتاً برای پودر ماهی صید میکنند و تبدیل به پودر ماهی با ضریب شش، هفت به یک میشود و میدانید پودر ماهی یکی از محصولاتی است که ما نیاز به وارداتش داریم و هنوز هم محدود وارد داریم، اگر آبزیپروریمان خصوصاً در بحث میگو و ماهیان خاویاری که طرحهای توسعهای داریم توسعه پیدا کند تقاضا برای پودر ماهی در کشور که امروز حدود (100) هزار تن است افزایش پیدا خواهد کرد و ما از این ذخایر که خداوند متعال در داخل دریای عمان در عمق بین (200) متر تا (400) متر زیر آب سطح دریا این ماهی قرار دارد انشاءالله می¬توانیم صید کنیم و بیاییم از آن بهره بگیریم.
بنابراین در خلیجفارس هیچ مجوزی وجود نداشته، داده نشده و فانوسماهی را هم ما در خلیجفارس نداشتیم و نداریم. در دریای عمان همینطور که اشاره کردم این ماهی میانزی است، در وسط آب دریا در منهای (200) تا منهای (400) محل زیست این است و کشتیها، صید و مهارت مخصوص برای اینها لازم است. حدود (120) کشتی تا حالا برای این صید توانستند مجوز بگیرند با خصوصیات و پیچیدگی خاص خودش که داشته.
آنچه که راجع به کشتیهای چینی گفته میشود، من یک اشارهای بکنم که این بحث انشاءالله برای همیشه بتواند ذهن ما را نسبت به موضوع روشن بکند. قراری که دوستان ما در شیلات داشتند این بود که کشتیهایی میتوانند مجوز صید بگیرند که پرچم ایران را داشته باشند و مجوزها به کشتیهایی داده شد که پرچم ایران را داشته باشند. در این فرآیند مشخص شد حدود (10)، (16) تا کشتی که مالکیتشان از آن چینیها بوده، ولی پرچم ایران داشتند موفق به گرفتن این مجوز صید فانوسماهیان در دریای عمان شدند، تحت عنوان کشتی چینی اگر چیزی گفته میشود مربوط به اینها است که خوشبختانه با پیگیریهای بعدی که به عمل آمد میدانید اجازه نصب پرچم را سازمان بنادر و دریانوردی میدهد. کارگروه ویژهای که شورای امنیت کشور تعیین کرد و نهایتاً مصوبهای داشتند مشخص شد که به کشتیهایی حق پرچم داده بشود که یا مالکیتش از آن ایرانی باشد و یا اجاره به شرط تملیک باشد که این (10)، (16) تا کشتی متأسفانه بعداً به عمل آمد که این خصوصیت را ندارند. لذا آن اجازه حق پرچم که داشتند لغو شد و این بحث کشتی چینی امروز الحمدلله در این بحث کشتیرانی وجود ندارد.
البته ما در ارتباط با این حدود (90) کشتی که در داخل دریای عمان الان مجوز صید دارند و مالکیتشان با ایرانی است به خاطر پیچیدگی صید و آشنایی کمتری که با صید اینگونه ماهی آن هم در عمق منهای (200) متر داریم در بعضی از این کشتیها حدود چهار تا پنج نفر خدمه غیرایرانی هستند که نزدیک حدود (500) نفر افراد خارجی بودند که این روزها خیلی کاهش پیدا کردند و الان به تعداد کمتر از (100) نفر رسیدند، خدمهای که روی این کشتیها هستند و دارند کار میکنند.
صید این ماهی از نظر فنی صید ترال است، من بعضی وقتها در بعضی گزارشهایی که گوشه و کنار در مطبوعات و رسانهها گفته میشود با این روبهرو میشویم که گفته میشود صید ترال تمام کف دریا را جارو میکند، این صید، صید کف نیست، اصلاً امکان صید کف ندارد و آن ماهی هم همانطور که عرض کردم میانزی است و کفزی نیست.
لذا صید به روش ترال در دریای عمان انجام میشود، عمده ماهی هم که صید میشود حدود وضعیتی که دارد طبق قراردادهایی هم که دارند و دوستان ما دارند نظارت میکنند و هنوز نظارتشان را باید بیشتر کنند هم در ارتباط با کنترل نوع و میزان صید و فاصله از ساحل که خدایناکرده آسیبی به صیادان بومی ما نرسد حدود (80) درصد این صید فانوسماهیان است که برای پودر ماهی میرود و (20) درصد آن صید ضمنی است که طبیعت برداشت این صید درونشبکه است و همانطور که اشاره کردم همان فاصله (12) مایلی هم که باید حفظ بشود که هم با دستگاهها و سیستمهای کنترل نظارت وی.ام.اس و هم گشت دریایی خود شیلات و الحمدلله هم دوستان سپاه هم که آنجا دریا را حفاظت میکنند در این زمینه هم کمک میکنند که خدایناکرده کسی در این ارتباط تخلف نکند و قطعاً اگر تخلف کرد با او برخورد بشود. قطعاً تعدادی تخلف هم داشتیم که من گزارش دقیقش را نمی¬دانم.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر حجتی! زمان را مدیریت بفرمایید، چون شما سه دقیقه وقت دارید تا بعد از سؤالکننده بتوانید جواب بدهید.

محمود حجتی
عرض من تمام شد. این کشتیها حدود (10)، (15) تایشان تخلف داشتند که با آنها برخورد قانونی شده و مجوز آنها لغو شده، البته ما در این ارتباط هنوز ظرفیت برای اعطای مجوز در چارچوب شرایطی که اشاره شد داریم، ظرفیت هست، سازمانهای بینالمللی و مراکز تحقیقاتی این را تأیید کردهاند، نیاز کشور هم هست و امیدوار هستیم که سرمایهگذاران داخلی را پیدا کنیم و انشاءالله بتوانیم این صید را توسعه بدهیم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای احمد مرادی به عنوان نماینده سؤالکننده در خدمتتان هستیم.

احمد مرادی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با تشکر از آقای وزیر، مهندس حجتی و توضیحاتی که دادند. گرچه توضیحات ایشان بسیار ناقص بود و انتظار بود که امروز گزارشی بهتر از جلسه قبل میدادند. گزارشی که من محضر نمایندگان و ملت شریف ایران اسلامی ارائه میدهم برگرفته از نظرات کارشناسان و گزارش مرکز پژوهشهای مجلس است. در سالهای اخیر موضوع فعالیت کشتیهای صیادی خارجی بالاخص کشتیهای چینی در آبهای خلیجفارس و دریای عمان افزایش چشمگیری داشته است. این امر باعث نارضایتی شدید صیادان به طور مستقیم در استانهای هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان و غیرمستقیم همه صیادان ما در سراسر کشور و آبهای داخلیمان شده است. بیش از (300) هزار خانوار در این استانها از طریق صیادی ارتزاق میکنند. برخی از این افراد بیش از (20) سال به دنبال مجوز صید هستند، ولی موفق نشدهاند. حضور کشتیهای چینی که به شکل ترال و با شیوههای بیرحمانه در آبهای ایران صید میکنند بارها از سوی شیلات ایران مورد تکذیب قرار گرفت تا با پیگیریهای بعدی و اعلام نظر صریح سازمان بنادر و دریانوردی حضور این شناورها مورد تأیید قرار گرفت و امروز خوشحالم که جناب آقای وزیر تأیید میکنند که این اتفاق افتاده و در کنارش هم تخلفات بوده است. تعداد کشتیها از دو فروند در سال 1387 به حدود (120) فروند در حال حاضر رسیده است، به طوری که فقط در سال 96 نسبت به سال 95، (500) درصد افزایش نشان میدهد و مشخص نیست با چه ضابطهای این مهم صورت گرفته است. این افزایش باعث شد تا علاوه بر فانوسماهیان، سایر ماهیان با ارزش اقتصادی بالاتری که روش صید آنها با روش صید فانوسماهیان متفاوت است صید گردند و نتیجه آن کاهش صید و افزایش قیمت آبزیان و اعتراض گسترده همه صیادان سنتی و بومی را فراهم آورد. من در این قسمت به سخنان خودم پایان میدهم و انشاءالله شروع صحبتهایم در قسمت دوم با پخش یک کلیپی در خدمت شما هستیم. ادامه صحبتها در حضور جناب آقای وزیر محترم هستیم.

عبدالرضا مصری

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از نماینده محترم و حسن نیتشان تشکر مجدد میکنم. دوستان، عزیزان! این مجوزها و این ظرفیتهایی که اعلام میشود هم مراجع بینالمللی تأیید کردهاند، همین آثاری که اشاره میکنید هم از نظر زیستمحیطی، هم از نظر فشار به بیوماس، همه ملاحظات عمل میشود و بعد آن میزان ظرفیت آزاد میشود. یعنی گفته میشود (2) میلیون و (300) هزار تن بیوماس این ماهی در دریای عمان است، گفته میشود تا (300) هزار تن اجازه برداشت است، بدون اینکه آسیبی به جایی زده شود. ما در چارچوب (200)، (300) هزار تن داریم عمل میکنیم. یا در ارتباط با کشت ماهی در دریا میگوید (2) میلیون تن ظرفیت امکانسنجی شده، (1) میلیون تن قطعی است، محیطزیست امروز به من (400) هزار تنش را ظرفیت داده، من امروز در این ظرفیت (400) هزار تن دارم عمل میکنم. یعنی مجوزهایی که داده میشود در چارچوب ظرفیتهایی با لحاظ تمام مسائلی که جناب آقای مرادی نماینده محترم با همه دلسوزی که داشتند ارائه دادند، اینها همه لحاظ میشود، در آن چارچوبی که توصیه میکنند مراکز تحقیقاتی به خصوص در ارتباط با بحث آبزیان و مسائل صید و صیادی داخل دریاها، میدانید که سازمانهای بینالمللی هم ناظر هستند، پروتکلها هست، در آن چارچوب عمل میشود.
از این زاویه من این را خدمت شما عزیزان عرض کنم، ما الان هنوز روی (20)، (30) هزار تن هستیم، تا (200)، (300) هزار تن هنوز (10) درصد آن را داریم عمل میکنیم که اجازه مسجل داده شده است. لذا هر وقت به آن کرانهها رسیدیم آن موقع این نگرانیها میتواند موضوعیت داشته باشد، با توجه به دادههایی که مراکز تحقیقاتی و مراکز بینالمللی دارند و ما هم در خدمت شما و توصیه این مراکز هستیم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای مرادی شما (11) دقیقه و (30) ثانیه فرصت دارید که قسمت دوم فرمایشاتتان را در مورد سؤال داشته باشید، بفرمایید.

احمد مرادی
اگر همکاران عنایت بفرمایند یک کلیپی را در حد سه دقیقه پخش کنند، اگر به اتاق فرمان دستور بفرمایید.
(در این هنگام فیلمی درخصوص حضور کشتیهای صیادی بیگانه در خلیجفارس در صحن علنی مجلس پخش گردید)
من از عنایت همه نمایندگان تشکر میکنم و خواهش میکنم توجه مجددی به گزارشات بنده حقیر داشته باشید، چون موضوع بسیار مهمی است. جناب وزیر چند ماه قبل در همین رابطه کارت زرد گرفتند و من انتظار داشتم بعد از آن مسائل و مشکلات برطرف شود، ولی متأسفانه دیدیم که هنوز به قوت خودش باقی است.
جهت استحضار نمایندگان محترم مجلس و ملت شریف ایران عرض کنم عموماً فانوسماهیان دارای جایگاه مهمی در زنجیره غذایی دریاها هستند و بسیاری از آبزیان دیگر از آنها تغذیه میکنند. پس کاهش جمعیت فانوسماهیان میتواند بر جمعیت دیگر ماهیان باارزش اقتصادی تأثیر منفی داشته باشد. البته باید گفت که در حاضر صید فانوسماهیان کمتر از میزان حد مجاز است، ولکن افزایش یکباره صید سقوط این ذخایر طی چند سال اخیر را فراهم ساخته است. یکی از مشکلات پیشروی صید که غیرهدف در این نوع صید است ابزار یا روش صیادی دارای صید ضمنی و دورریز زیادی است. این ابزار مخربترین روشهای صیادی محسوب میشوند و برخی مواقع لطمه آنها به ذخایر جانبی بسیار زیاد و غیرقابل جبران است. صید ترال به این شکل در مناطق گرمسیری از این جمله است که صید ضمنی آن تا (80) درصد صید اصلی است.
بررسیها نشان میدهد که صید عمدتاً از ماهیان درشت و غیر میکروفید تشکیل یافته که بیانگر این است که به دلیل جابجایی مکان صید و تداخل در صیدگاه صیادان سنتی عملاً از صید هدف بیشتر است. درست است که طبق برنامه ششم توسعه و تا پایان برنامه (70) هزار تن فانوسماهیان پیشبینی شده است، ولکن به علت نداشتن تجربه و دانش فنی کافی و بروز تخلفات متعدد تاکنون به هدف نرسیدهایم و از طرفی نیز به علت برداشتهای غیراصولی باعث شده ماهیان با ارزش اقتصادی دیگری که عمدتاً در ترکیب صیادان خرد قرار دارد صید گردند و با صادر کردن آن به کشورهای چین، تایلند و ویتنام باعث افزایش نارضایتی و افزایش قیمت ماهیهای خوراکی شدهاند.
جناب آقای وزیر! از مجموع این کشتیها (35) فروند کشتی چینی بوده که تماماً در قالب قرارداد اجاره به شرط تملیک در اختیار شرکتهای ایرانی که برخی از آنها از مدیران ارشد و بازنشسته شیلات هستند قرار دارد.
جناب آقای وزیر اعلام کنند نحوه صدور مجوز و میزان تخلفات و برخوردها به چه شکل بوده است؟ این در صورتی است که هیچ قراردادی بین دولت ایران، چین و یا حتی مشارکت بین شرکتهای خصوصی و غیردولتی ایرانی و چینی برای صید منعقد نشده است و ارتباطات کاملاً پنهانی و غیرشفاف بوده است. مهمتر اینکه این رفتار خارج از قراردادها و معاهدات بینالمللی صورت پذیرفته است. ترکیب نیروی انسانی نیز به شکل کاملاً غیرقانونی بوده، به گونهای که تمامی این نیروها فاقد مجوز کار در کشور ایران بودهاند.
جناب وزیر! این سؤال هم مطرح است که چنین روندی تا کی بایستی ادامه داشته باشد؟ آیا میخواهید تا نابودی کامل آبزیان و ایجاد خسارتهای غیرقابل جبران بر محیطزیست پیش بروید؟ آیا اطلاع دارید که هیچکدام از این شناورها به ابزار کاهنده صید ضمنی یا ابزار حذف لاکپشتان دریایی مجهز نیستند؟ آیا از اعتراضات اجتماعی فعالان محیطزیست حاصل از اقدامات مخرب ناشی از کشتیهای چینی که بیرحمانه به دریا افتادهاند خبر دارید؟ آیا از این موضوع اطلاع دارید که این شناورها مدتها با پرچمهای غیرایرانی در آبهای ایران صید میکردند؟ پس غیرت ملی کجا رفته است؟ آیا مطلع هستید که بیش از (50) میلیارد تومان یارانه سوخت به این کشتیها از جیب بیتالمال و مردم ایران پرداخت شده است؟ این در صورتی است که دولت امسال یک ریال یارانه نگهداری معلولین را پرداخت نکرده است. آقای وزیر! شما مسلمان و ایرانی هستید و ادعای تجربه کافی دارید. دو روز گذشته سه نفر از جوانان ایرانی در بندرعباس به علت گازگرفتی در همین کشتیهای چینی جان خودشان را از دست دادند. برای مرگ مظلومانه این افراد بیگناه در محضر خدا چه پاسخی دارید؟
نمایندگان محترم! اگر نیروهای مقتدر سپاه و موضعگیری قاطع ریاست محترم دستگاه قضائی در حمایت از صیادان زحمتکش بومی نبود معلوم نبود تا الان این مردم به چه سرنوشتی گرفتار میشدند. بیش از (184) نفر از همکاران خودم در مجلس از این حرکت سپاه در توقیف کشتیهای چینی و برخورد قاطع دستگاه قضائی با رانتخواران و مفسدان تشکر کردند. جا دارد که این حرکت انقلابی باز هم ادامه داشته باشد. در خلیجفارس و دریای عمان همانطور که در برابر قدرتهای زورگو و متجاوز با توکل به خدا و پشتوانه رهبر فرزانه و حکیم و نیروهای مسلح بالاخص سپاه ثابتقدم هستیم، بیاییم از تمام کشاورزان، صیادان و دامداران خود حمایت کنیم و جناب وزیر بدانند که مردم چنین پشتوانهای در مجلس و از سوی نمایندگان خود دارند که به حق وکیل ملت هستند نه وکیل دولت. جناب آقای وزیر! در پایان صحبتهایم میخواهم عرض کنم متأسفانه در وزارتخانه جهادکشاورزی حواشی زیادی ایجاد شده و نمیدانیم در این وزارتخانه چه خبر است و به هر طریق ممکن این انتظار هست که به این وضعیت پایان بدهید.
در پایان خدایا! تو خود شاهد باش به طور شفاف مواضع خودم را در حمایت از صیادان عزیز، دلسوز و زحمتکش اعلام کردم و انتظار دارم همه نمایندگان مجلس این حرکت را در تاریخ مجلس به نام پشتیبانی از تمامی صیادان دلسوز کشور به ثبت برسانند. «افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد». والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم. حضرتعالی قانع شدید؟

احمد مرادی

عبدالرضا مصری
حضار 194 نفر، پاسخ آقای وزیر به رأی گذاشته میشود، دوستان عنایت بفرمایید. کسانی که قانع شدند عدد «چهار» و کسانی که از پاسخ وزیر قانع نشدند عدد «دو» بدهند. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، قانع نشدند. مجلس از توضیحات جناب آقای حجتی قانع نشد. از حضور حضرتعالی و همکاران تشکر میکنیم.
10
ناطقان جلسه آقایان: محمدرضا امیرحسنخانی، علی نوبختحقیقی، حمدالله کریمی، حبیباله دهمرده و عباسعلی پوربافرانی

عبدالرضا مصری

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، سرایان، طبس و بشرویه.
ـ آقای علی نوبختحقیقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای حمدالله کریمی نماینده محترم بیجار.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی نماینده محترم نایین، خور و بیابانک.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای محمدرضا امیرحسنخانی نماینده محترم فردوس، سرایان، طبس و بشرویه دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند. بفرمایید.

محمدرضا امیرحسنخانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا. ضمن عرض سلام و ادب و احترام محضر ملت شریف ایران به ویژه مردم شهرستانهای فردوس، سرایان، طبس و بشرویه. امروز در کشور که با گذشت بیش از (40) سال از پیروزی انقلاب اسلامی شرایط برای تبدیل ایران به کشوری قدرتمند و اثرگذار در دنیا فراهم است و اگر براساس نظرات رهبری و دلسوزان نظام انقلاب اسلامی عمل میکردیم یقیناً رضایتمندی مردم بیشتر بود و مردم فشار کمتری را در شرایط تحریم تحمل میکردند. اگر در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی هستیم چرا نباید کار و تلاش مضاعف و مدیریت جهادی و انقلابی و تولید داخلی و رونق تولید مورد توجه قرار گیرد؟ چرا نباید به مردم اعتماد کرد و بسیاری از تصدیگریهای دولت به مردم واگذار شود؟ دستگاههایی که با مردم بیگانهاند را بایستی با مردم همراه کنیم. چرا در دستگاهها و وزارتخانههای مختلف مردم حتی برای ورود بایستی از گیتهای مختلف عبور کنند؟ چرا گیتهای مختلفی که سبب جدایی مردم از مسئولین شده است را جمع نمیکنید؟
چرا اختیارات استانداران و فرمانداران برای گشایش کار مردم افزایش نمییابد؟ تا کی میخواهیم متمرکز عمل کنیم و همه تصمیمات را در تهران برای استانها و شهرستانها بگیریم؟
در اینجا لازم است مواردی از مشکلات شهرستانهای فردوس، سرایان، طبس و بشرویه را متذکر شوم:
وزیر محترم کشور، جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! از تبدیل فرمانداری فردوس به فرمانداری ویژه که چندین بار حضرتعالی دستور مساعد دادهاید هنوز خبر قابل قبولی نداریم. فردوس تنها شهرستان تکبخشی در کشور است. بعد از تبدیل دو بخش آن به شهرستان ایجاد سه بخش مرکزی، اسلامیه و باغستان مورد درخواست مردم و تأیید کارشناسان است. چرا موضوع به دلایل مختلف عملیاتی نمیشود؟ شهرستان سرایان با توجه به حدود (15) سال از شهرستان شدن آن هنوز فاقد بخش مرکزی است.
جناب آقای دکتر نوبخت، جناب آقای دکتر اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! هر چند بایستی از توجه و تلاشتان تشکر نمود، ولی عدالت بایستی حرف اول را در جمهوری اسلامی بزند. چرا بودجه سال 97 در مورد اتصال شهرستانهای فردوس و سرایان به ریل سراسری کمترین تخصیص را داشت؟ در سال 98 نیز علیرغم شروع پروژه ریل و داشتن ردیف اعتبار (18) میلیارد تومانی، تخصیص مناسبی ندارد. چرا در راههای حوزه انتخابیه و حتی استان خراسانجنوبی حتی یک متر بزرگراه نداریم؟ چرا با توجه به اینکه بیش از (50) درصد وسعت خراسانجنوبی را حوزه انتخابیه اینجانب تشکیل میدهد و علیرغم وسعت بسیار زیاد آن، متأسفانه در شهرها و روستاهای فردوس و بشرویه علیرغم نرخ بالای مهاجرت، زمین برای احداث مسکن به جوانان و حتی مددجویان نهادهای حمایتی نداریم؟
چرا راههای فردوس، سرایان، طبس و بشرویه علیرغم اینکه مرتب ساکنان و زائران امام هشتم در آن دچار حادثه میشوند و با تأیید پلیس راهور پرخطرترین راههای استان است کمتر مورد توجه قرار میگیرد؟ چطور بعد از سالها بشرویه که یکی از بزرگترین شهرهای خشت و گلی کشور است که ظرفیت ثبت جهانی دارد در بنبست قرار دارد و علیرغم تلاش همه مسئولین هنوز راهکار خروج از بنبست آن و اصلاح جادههای آن و شروع مسیرهای جدید مورد توجه قرار نگرفته است؟
چطور میشود که سیتیاسکن بیمارستان فردوس چند ماه است که خراب است؟ متأسفانه هنوز از سیتیاسکن جدید خبری نیست. علیرغم داشتن نرخ بالای سرطان در شهرستان فردوس، متأسفانه فاقد مرکز غربالگری در شهرستان فردوس هستیم. چرا بیمارستان دوم طبس علیرغم عدم ظرفیت و قولهای متعدد مسئولین هنوز اجرایی نشده است؟ ضمناً از اختصاص بودجه به ساخت بیمارستان بشرویه هم تشکر و قدردانی میکنم.
ضمن تشکر از هیأت محترم دولت به خاطر انتصاب استانداری جهادی و انقلابی در خراسانجنوبی، درخواست نگاه متوازن و عدالتمحور کلیه مدیران استان به همه شهرستانهای استان را دارم. شغل اکثریت مردم در خراسانجنوبی کشاورزی است. تا به حال حدود (40) درصد حقآبه مردم کسر شده است و مجدد نیز تصمیم بر کسر حقآبه مردم داریم. بایستی بررسی گردد که مردم معیشت و ارتزاق خود را چگونه تأمین میکنند. متأسفانه با توجه به کاهش حقآبه، علیرغم اتمام مطالعات آبهای ژرف هنوز برداشت از آبهای ژرف عملیاتی نشده است که از وزارت نیرو درخواست تسریع در عملیات برداشت از آبهای ژرف را دارم.
متأسفانه شهرستان فردوس فاقد ردیف اعتباری برای منابع پایدار آب شرب است. درخواستم این است که حتماً این ردیف اعتباری را برای آن بگذارند. علیرغم کاهش درآمد کشاورزان به دلیل کاهش حقآبه، متأسفانه محصولاتی چون زعفران و انار خرید تضمینی و حتی خرید توافقی ندارند که سبب ضرر و زیان فراوان کشاورزان میشود. بسیاری از طرحهای هادی روستایی در روستاها متوقف است که نیازمند تأمین اعتبار برای اجرا و تکمیل است.
چطور میشود در هیچیک از شهرستانهای فردوس، سرایان، طبس و بشرویه یک طرح بزرگ با سرمایهگذاری ایدرو یا ایمیدور علیرغم جلسات متعدد و قولهای مساعد هنور عملیاتی نشده است. اگر خواهان پایداری جمعیت در خراسانجنوبی به عنوان استان مرزی هستید، بایستی به زیرساختهای معادن نیز در این استان توجه شود.
متأسفانه علیرغم کار بسیار خوب و زیادی که جمعی از همکاران برای اصلاح مشکلات اصلی کشور مانند اصلاح نظام بانکداری و رسیدگی به وضعیت معیشت مردم با توجه به شرایط تحریم انجام دادهاند، نمایندگان محترم دولت با حضور در مجلس به نمایندگان قول ارسال لوایح مختلف را دادهاند که هیچکدام عملیاتی نشد و مردم همچنان در فشار روزافزون در اثر تحریمها هستند.
آخرین نکته این است که درخواستم این است، گزارش کاملی را دیوان محاسبات از ارز اختصاصیافته (14) میلیارد دلاری به مجلس ارائه کند که این رقم را دولت چگونه هزینه کرده است؟ تشکر میکنم، ممنون، خدانگهدار.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. از ناطق بعدی جناب آقای علی نوبختحقیقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند.

عبدالرضا مصری

علی نوبخت حقیقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
لایق نبود قطره به عمان بردن
خار و خس صحرا به گلستان بردن
اما چه کنم عادت موران این است
پای ملخی نزد سلیمان بردن
با عرض سلام و ابراز ارادت به خدمت ملت بزرگوار ایران، نمایندگان عالیقدر و فهیمشان در مجلس دهم، ریاست و اعضای محترم هیأترئیسه. سالروز شهادت امام حسن عسکری (صلواتالله و سلامه علیه) را به محضر همگان تسلیت عرض میکنم. فکر میکردم چه چیزی به ملت بزرگوار ایران و نمایندگانشان ارائه بدهم در این آخرین نطقی که در مجلس دهم دارم انجام میدهم، با مشاورین ارجمندم مشورت کردم، یکی از مشاورین برجسته گفتند که بهتر است همان کارهای تخصصی که در کمیسیون بهداشت و درمان و مسائل مربوط به درمان مردم انجام دادید، یک گزارشی داده شود.
عزیزان! بنده با توجه به اینکه در کارهای پزشکی مشغول بودم چند مسأله باعث شد افتخار خدمتگزاری در مجلس را پیدا کنم. یکی اینکه شرمندهام اعلام کنم من نفوذ و ردپای نااهل و نامحرم را در جایجای این نظام دیدم، که قرار این نبود. در این راستا آن چیزهایی که به بخش بهداشت و درمان ارتباط پیدا میکند، فقط نتیجه را خدمتتان عرض کنم که به همت بقیه همکاران عضو کمیسیون بهداشت و درمان و حمایتهای شما بزرگواران دربست به شما عرض کنم با کلیه مفاسد این رشته در دارو، در ابعاد درمانی و به خصوص مسائل آموزشی و دانشجویی که اخیراً چیزهایی را شنیدید، کمیسیون بسیار حساس بود و برخوردهای اصلیاش را انجام داد و به ملت ایران این اطمینان را میدهیم که در این بُعد خدماتی انجام شده است و به خصوص برای بیماران خاص، بیمارانی که مادامالعمر با آن دست به گریبان هستند، مثل بیماران دیالیزی، از آن طرف تالاسمی و هموفیلی که تحت پوشش بودند کمک کردیم بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس که به M.S مشهورند و E.B و S.M.A و سرطانیها، همه اینها تحت پوشش آمدهاند و انشاءالله یک خدماتی بشود که چون اینها تمام عمرشان با اینها گرفتارند.
کار اصلی که انجام شد کمک به مدیریت منابع طرح تحول نظام سلامت بود. این طرح با اهداف بشردوستانه و با کمک به مردم محروم به خصوص آنهایی که میآیند در بیمارستانها خدمت میخواهند، خدمات ارائه میکرد، منتها چون قانون را رعایت نمیکرد، با اینکه برنامه پنجم تکلیفش را روشن کرده بود، ما آمدیم این را در برنامه ششم تدوین کردیم که مسائل از چه مسیری باید برود، ریلکشی کردیم و ضربالاجل گذاشتیم و اینکه همینطور قانون را رها کنیم نیست. دو سال وقت داده بودیم که این کارها باید انجام شود که لااقل الان وزیر فعلی و کمک آقای رئیسجمهور را میبینید که آمدند پرونده سلامت الکترونیک را دارند درست میکنند و الان (600) مورد راهنمای بالینی ابلاغ کردهاند، همه اینها در راستای مدیریت منابع محدودی است که در راستای اقتصاد مقاومتی داریم. دیروز خوشبختانه طرح ملی نظام سلامت که کارهایش انجام میشد، مدیرعاملش اعلام کرد که قسمتی از نظام ارجاع که انجام شده، پروندههای سلامت که الکترونیک شده و نسخهنویسی الکترونیک، عزیزان! الان حدود (25) درصد صرفهجویی داریم. یادتان است که در گذشته چه میگفتند و خود شما مدام دنبال پول بیمه سلامت بودید. ما که در مجلس دهم آمدیم برای ترمیم بودجه 95، برنامه که اینجا آمده بود، شما بزرگواران و کمک کمیسیون برنامه و بودجه و بهداشت و درمان (8000) میلیارد تومان مجبور شدیم به بیمه سلامت بدهیم. این پولها از نظر من قابل صرفهجویی بود، کمااینکه الان گرانی پیش آمده، تازه سازمان بیمه سلامت میگوید من توانستهام (25) درصد صرفهجویی کنم و مدیریت منابع در اینجا بسیار برای ما مهم بوده است.
یکی از مسائل بسیار مهم این بود که جسد ملت بزرگوار و بیپناه و محروم ایران در بیمارستانهای دولتی گروگان گرفته میشد. عزیزان! دیروز متأسفانه یکی از آقایان افاضهای فرمودند، که دولت و مجلس نمیتواند مصالح نظام را تعیین کند. چرا نمیتواند؟ مصالح نظام در قسمت بهداشت و درمان را شما میخواهید تعیین کنید یا ما باید در کمیسیون بهداشت تعیین کنیم یا دولت باید انجام بدهید؟ آن زمانی که جسد را گروگان میگرفتند شما کجا بودید که تشخیصدهنده مصالح نظام هستید؟ این برای نظام ننگ بود، ما این ننگ را از دامن نظام پاک کردیم و ما مصلحت نظام را اینجا تشخیص دادیم. مجلس نمیتواند مصلحت نظام را تشخیص بدهد؟ شما که هستید؟ چه کردید؟
موضوع واردات دارو را جلویش را گرفتیم، به کمک همین آقای دکتر نمکی وزیر اندیشمند و مبارز وزارت بهداشت (900) میلیارد تومان از این پولهای محدود دارو وارد میشد، در صورتی که کارخانههای تولید داخل داشتند بیچارگی میکشیدند و این به (60) میلیارد تومان تقلیل پیدا کرده است. این مصلحت نظام در اقتصاد مقاومتی نیست که این همه توصیه میشود؟
ما برای اولین بار کمک کردیم مؤسسه بهداریرزمی دفاع مقدس و مقاومت درست کردیم. عزیزان! در کادر پزشکی کسانی بودند نزدیک به (100) ماه در جبهه بودند. بعدها اینها دیگر رها شده بود. ما برای تقویت فرهنگ ایثار و شهادت با کمک همان بزرگوارانی که تمام زندگیشان را در جبهه گذاشته بودند، مؤسسه بهداریرزمی دفاع مقدس و مقاومت را در جهت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایجاد کردیم. بعد از اینکه این سامانه معروف به تیتک مربوط به وزارت بهداشت بود و خارج از وزارتخانه بود آوردیم، مقدار زیادی صرفهجویی شد و جلوی مفاسد زیادی هم گرفته شده است. (نایبرئیس ـ تشکر میکنیم)
من فقط در اینجا یک نکته عرض کنم که الحمدلله قوه قضائیه در مورد مبارزه با فساد گامهای بلندی برداشته، ولی دارد با معلول برخورد میکند. علتش را ما باید برخورد کنیم. خواهش من از نمایندگان محترم این است که برای اینکه ساختارهای مفسدهبرانگیز در این کشور که آن افراد را فاسد کرده است، آن را هم کنار بگذاریم فرد دیگری ممکن است چند سال دیگر نمایندگان مجلس یازدهم را با همین دردسر مواجه کند. پس دوش به دوش قوه قضائیه باید ساختارهایی که این فساد را بر این کشور تحمیل کرده و آبروی نظام را برده اصلاح کنیم که حرکات انقلابی قوه قضائیه پاسخ بدهد و جبران شود.
از اینکه در این فاصله کاری نکردم شرمندهام و از همه شما خداحافظی میکنم. انشاءالله در مجلس یازدهم دوستان بهتری خواهند آمد و اقدام خواهند کرد، دوباره آن رباعی که خواندم را میگویم در تأیید اینکه در محضر شما کاری نتوانستم کنم:
لایق نبود قطره به عمان بردن
خار و خس صحرا به گلستان بردن
اما چه کنم عادت موران این است
پای ملخی نزد سلیمان بردن

عبدالرضا مصری
آقای دکتر تشکر میکنیم، خیلی ممنون. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از ناطق بعدی جناب آقای حمدالله کریمی نماینده محترم بیجار دعوت میکنیم، برای ارائه نطق سالیانهشان به مدت هفت دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

حمداله کریمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام خداوند جان و جهان. به شهدا درود و سلام میفرستم، آن ستارگان آسمان عقیده و ایمان. درود بر دلهای پاک کردستان، سلام بر بیجار عمود خیمه اتحاد و جهاد در کردستان، سرزمین عشق، خلوص و رادمردی.
حضور ملت شریف ایران در راهپیمایی (13) آبان نشان داد تکیه بر تشک بادی و دیوار شکسته و دل بستن به بیگانه عقلانی نیست. آنها روزی قرآن هدیه میدهند و فردایش توپ و پیاله. در روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، آن استکباری که در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل هم از صلح و آرامش دم زد و هم از حق مالکیت اسلحه. دیدیم که خمینی و خط خمینی حق است. آری! آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، این برخی از مسئولان ما هستند که خیلی غلطها میکنند و مردم را در تنگناهای معیشتی قرار دادهاند. آیا آمریکا و اسرائیل و فساد هزارفامیل، امروز در آستینها پنهان نیستند؟ امروز با (270) هزار زندانی، اختلاس، تورم و گرانی نمیشود زیر پوست جامعه رفت و با لبخند بیرون آمد. احوال مادی مردم رو به وخامت است، خیلی از مسائل از فرط تکرار نخنما شده است. مردم از خطابه و تصویرهای سیاه و سفید خسته شده و به تنگ آمدهاند. جریانات سیاسی دم خروس را با حاتمبخشی بین همباندیهای خود پنهان میکنند. مردم دیگر از اصلاحطلب و اصولگرا رضایت ندارند و آنها را در راستای خدمت به خود نمیدانند. مافیای قدرت و ثروت امانشان را بریده است. وقتی هم ریاست محترم قوه قضائیه به درستی با مفسدان اقتصادی برخورد میکند، صدای خیلیها در میآید. اما وقتی یادگار شهید، آن وارث اصلی انقلاب در آتش کملطفی تاجرمسلکان و سفتهبازان سوخت، پرنده پر نزد. کردستان نیز از این اجحاف مستثنی نیست. کردستان به خوبی میداند میزان هزینهکرد همان میزان توجه و ارزشگذاری است. این است ارزش کردستان که میزان سرمایهگذاری در آن (50) درصد کاهش یافته است و خانه به خانه آن بابت بیکاری جوانانشان در رنج و عذاب است.
اما حکومت، زمام امورشان را به دست کسانی داده که قدرت به زبانشان مزه کرده است. پس کو آن عدالت علوی؟ مردم کردستان زن هستند و مرد، پیر هستند و جوان، بیدرآمد و کمدرآمد، اما علیرغم تمام کاستیها و نبودها و تبعیضها، با نظام و در چهارچوب نظام ماندند. اما بدانیم تاریخ به کرات به ما تخفیف نخواهد داد، به انسان بودنشان اکتفا کنیم و در برابر حق مردم تسلیم باشیم و با عقل و خرد، سعادتشان را به احساسی آنی نبازیم. بدون منت رفاه و آسایش را حق مردم بدانیم و با کار و تلاش در میدان عمل به اعتماد آنها پاسخ مناسب دهیم.
و اما پارهای مسائل و مشکلات حوزه انتخابیهام؛
بیجار! تو زادگاه مادری منی، تو در ما جان گرفتی و ما در تو معنا شدیم. بیجار! درود بر تمام زنان نجیب و مردان زحمتکشت، درود بر غیرت جوانانت، تو و تمام تمدن کهنت، تو و تمام فتوت و شرفت، کوههای سر به فلک کشیدهات ستودنی است. بیجار! تاریخ، تو را خوب میشناسد، وسعتت را فهمید، اما حسادت به عظمتت کاری کرد که در همان تاریخ بمانی. فرزندان رشیدت زمانوند و نیازی، بیدوند و فولادی، زنگنه و جباری، قائمپناه و شهبازی، یگانه و افشاری، الوندیان و اسدی، یزدانپناه و کلهری، بیاتقیاسی و مظفری، حیدراوقلی و طهماسبی، رادور و مطلبی، تابشصراف و عبدالحسینیها، راستقامتانی که توسط بانکها به صلابه کشیده شده و اقتصاد ناسالم امانشان نمیدهد. اما باز جانشان به تو بسته و نگاهشان به تو دوخته تا از درد و رنج بیکاری اندکی بکاهند.
جناب آقای رئیسجمهور، وزرای محترم کابینه! طبق وعده، میهمان دلها شوید و به بیجار سفر کنید. مدیران ارشد استان یا نخواستند و یا نتوانستند، شما تکلیف پروژههای زنجیره فولاد کردستان و پتروشیمی را روشن کنید و عملیات اجرایی آن را در شهرستان آغاز کنید.
مردم منتظر اقدام دولتمردان درخصوص تخصیص و افزایش حقآبه شهرستان از سدهای سیاهزاغ تلوار و پرداخت حقوق قانونی مالکان و حمایت از کشاورزان و صدور مجوز حفر چاههای عمیق و نیمهعمیق و آغاز عملیات اجرایی سد شیخ بشارت و همچنین عملیاتی نمودن مصوبه مجلس و کمیسیون اقتصادی درخصوص منطقه ویژه اقتصادی بیجار هستند.
همچنین توجه جدی دستگاههای ذیربط به تعریف ردیف بودجه جهت احداث جاده یاسوکند در لایحه 99، تسریع و اتمام عملیات اجرایی پل و کنارگذر چنگیزقلعه، تسریع در واگذاری و احیای شرکت گچ کردستان، خروج زندان از مرکز شهر، حمایت از واحدهای تعطیل و نیمهفعال و اجرای مصوبات ستاد تسهیل از جمله اسب آهنین آریا مورد تقاضا است. تخصیص و تأمین بودجه جهت تولیدات فاخر فرهنگی، رسیدگی به وضعیت اسفبار شهرداریها و حقوق کارگران و کارکنان، عدم اعمال نرخ تصاعدی گازبها به علت سرمای زودرس، اختصاص زمین به تعاونی تاکسیرانی در قالب طرح ملی، توجه به معیشت معلمان و اختصاص سهمیه جذب نیروهای حقالتدریسی و نهضتی، رسیدگی به وضعیت نامناسب پوشش شبکههای تلویزیونی و همراه اول و افزایش ظرفیت سیلوهای گندم در شهرستان، واگذاری زمین جهت احداث هتل امیرنظام گروسی و ساماندهی صنوف آلاینده از دیگر مطالبات بهحق مردم شریف شهرستان بیجار میباشد.
جا دارد از زحمات و خدمات شرکتهای صبانور، سیمان کردستان، شرکت گاز، توزیع نیروی برق، ادارات بهداشت و درمان، ورزش و جوانان، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی، آموزش و پرورش و نوسازی مدارس به ترتیب بابت تخصیص اعتبار جهت مشارکت اجتماعی، اجرای طرح طبقهبندی پرسنل سیمان، صدور مجوز گازرسانی به (79) روستای شهرستان، تکخوانی برق کلیه روستاهای تابعه، تجهیز بیمارستان به میزان (14) میلیارد تومان، بازسازی و احداث استادیوم، سالن ورزشی و دو استخر، اتمام عملیات اجرایی جاده بیجار ـ همدان و شروع مطالعات راهآهن بیجار تقدیر و تشکر نمایم.
در پایان باید عرض نمایم، نقد جامعه را به اندازه نقد دولت مهم میدانم. این ننگ را برای خود نخواهم خرید که باشم و ببینم و دم نزنم. بیجار وارث اسمهای بزرگی است، نگذاریم پیر و محافظهکار شود. بیجار وارث روحهای بزرگی است، آن را به مشتی خرافه نبازیم. اما مردم چه کنیم؟ ما ماندهایم و کسانی که تحت لوای دین از دروغ و ریا پذیرایی میکنند و نامش را تقیه میگذارند. چه کنیم؟ برخی چوب کافرکوب دست گرفتهاند و خود را امام حسین و دیگران را خولی و حرمله مینامند.
آقایان مدعی! اسلام رسالت کرد، نه تحکم و تجسس. ما همه در شمار آدمیان هستیم، همیشه قدمی هست که ناخواسته به راه شیطان میرود. امیدواریم در سالروز آغاز امامت حضرت ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) به دور از تحجر و تندروی همه در کنار هم با شمشیر تواضع و ادب بر قلبها مسلط شویم و با حفظ وحدت به عنوان بخشی از کل از مشکلات بکاهیم و زمینهساز ظهورش باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. از ناطق بعدی جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
تسلیت و تعزیت شهادت امام حسن عسکری (علیهالسلام)، تشکر ویژه از فرمایشات حضرت آقا ولیامر مسلمین جهان. تشکر از خلق حماسه مردم بزرگوار در روز مبارزه با استکبار. تشکر از آیتالله رئیسی که امید را در جامعه به همراه داشته، درخواست بهحق مردم بزرگوار از رئیس قوه قضا برخورد با دانهدرشتها است. تشکر از نیروهای مسلح به ویژه سپاه، وزیر محترم رفاه، سردار طلایینیک، معاون پارلمانی که همیشه در صحن حضور دارند.
مسئولان بزرگوار! دانشجویان در روز (13) آبانماه 58 از دیوار استکبار بالا رفتند. متأسفانه امروز دیوار استکبار مسائل اقتصادی است، معیشت، گرانی، بیکاری، مسکن، آستانه تحمل مردم را بریده است. مسئولان! به وظیفه ذاتی خود عمل نمایید. اجازه ندهید بیش از این مردم بزرگوار در مضیقه باشند.
وزرای محترم نیرو و جهاد، استاندار محترم! با لایروبی انهار، تهدید را به فرصت تبدیل کنید. استاندار عزیز! رهاسازی آب جهت کشاورزی، اجرایی نمودن مصوبات ستاد بحران، لایروبی انهار هر چه سریعتر عملیاتی گردد. چرا این همه تأخیر و انفعال؟
وزیر محترم آموزش و پرورش! مطالبات فرهنگیان، حقالتدریسان، نهضتیها، پاداش پایانخدمت، رتبهبندی معلمان، اعمال مدرک مجدد فرهنگیان، دانشگاه فرهنگیان، خرید خدمتیها، کمبود سهمیه دانشگاه و تبعیض و کمبود سهمیه استخدامی از مطالبات جدی است.
وزیر محترم نیرو! آب شرب، انتقال آب از دریای عمان، حقآبه رودخانه هیرمند از افغانستان، آب ژرف، فاضلاب، جلوگیری از تبخیر و رسوبگذاری، خشکیدن دریاچه هامون، ریزگردها، نیروگاه بادی میرنادر طبق قول دادهشده در صحن علنی مجلس عمل فرمایید.
وزیر محترم ورزش! از جنابعالی در صحن سؤال نمودم و به رأی نگذاشتم، به قول شما اعتماد نمودم، امیدوارم این اعتماد و ارادت یکطرفه نباشد.
رئیسجمهور بزرگوار! تقسیم استان به عنوان یک ظرفیت، سازمان عمران، کمبود پروازهای زابل، فاضلاب، بسته شدن مرز، فیبر نوری، مالیات مضاعف، عدم پرداخت خسارت توسط بیمه، فشار غیرقانونی بانکها، کاهش و قطع سوخت، ریزگردها، نبود بنگاه ریز و درشت، نبود زیرساختها از قبیل گاز، راهآهن، راه مناسب، بیکاری و گرانی، خشکسالی و مطالب دیگر خواسته یا ناخواسته عملاً باعث کوچ و پیوستن به حاشیهنشینی و تخلیه مرز و عملاً عقبنشینی و انتقال مرز افغانستان به سمنان و قم (میشود) و این خیانتی جبرانناپذیر است.
وزرای محترم ورزش، ارشاد، نیرو، امور خارجه و صنعت، معدن و تجارت! به قول دادهشده شما در صحن علنی مجلس اعتماد کردم، به رأی نگذاشتم. امیدوارم این اعتماد یکطرفه نباشد.
آخرین نکته را عرض کنم و رفع زحمت از دوستان. عزیزان! اربعین یک ظرفیت برای تمام آزادیخواهان بشریت است، نه فقط برای مسلمانان. از مهماننوازی مردم شریف عراق که توفیق داشتم در این اربعین نایبالزیاره همه شما باشم، همه جا پیاده رفتم، از همه آنها تقدیر و تشکر کنم. اما مسئولان عزیز! زیرساختها را فراهم کنید، حقیقتاً این در شأن نظام و زوار عزیز نیست. تلفن همراه هم اشکالات فراوانی به همراه داشت، در ابعاد مختلف و گلایه زوار را به همراه داشت و این امانت را به دوش من گذاشتند که در این خانه ملت عرض ارادت را به همه برسانم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
تشکر از رعایت وقت. از آخرین ناطق جناب آقای عباسعلی پوربافرانی نماینده محترم نایین، خور و بیابانک دعوت میکنیم برای ارائه نطق اضطراریشان به مدت پنج دقیقه تشریف بیاورند، بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
از عدالت گر تو میخواهی دلیل
یاد کن از آتش و دست عقیل
جان مولا حرف حق را گوش کن
شمع بیتالمال را خاموش کن
این تجملها که بر خوان شماست
زنگ مرگ و قاتل جان شماست
با تسلیت شهادت امام حسن عسکری (علیهالسلام) و تشکر از حضور پرشکوه مردم عزیز در راهپیمایی روز ملی مبارزه با استکبار جهانی به ویژه دانشآموزان عزیز در شهرستانهای نایین و خور و بیابانک و تشکر ویژه از موکبداران اربعین حسینی در کربلا به ویژه موکبهای نایین و خور و بیابانک و همچنین موکب علی بن موسیالرضا (علیهالسلام) در نایین که میزبان شیعیان عزیز پاکستان بود.
امروز در شرایطی که مردم با مسائل و مشکلات موجود، همهجانبه در صحنههای مختلف حضور دارند، وظیفه مجلس، دولت و سایر نهادها در حمایت از این مردم سنگینتر است. چرا باید بسیاری جاها مردم را با فلان مصوبه امیدوار کنیم، ولی در اجرا با مشکل مواجه شویم؟ چرا نمیتوانیم برنامه ششم توسعه که یک سند بالادستی است و منطبق با قانون اساسی و سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری است، علیرغم گذشت حدود سه سال هنوز در برخی از ابعاد هیچ اقدامی نکرده باشیم؟ نظارت مجلس یک وظیفه مهم و حساس است که با هیچ گزینهای قابل انکار نیست. امروز اگر بخواهم از مشکلات مردم سخن بگویم مثنوی هفتاد من کاغذ است که در اثر بیتدبیریها ایجاد شده است. اما از مشکلات حوزه انتخابیهام که یکسوم مساحت استان اصفهان را تشکیل میدهد، اگر بخواهم سخن بگویم در این چند دقیقه امکان اشاره به همه آنها نیست.
از مسئولین محترم که در حوزههای مختلف در دو شهرستان منشأ خیر و اثر بودهاند تشکر میکنم، اما راههای مواصلاتی نایین و خور و بیابانک به عنوان مسیر ترانزیت کشور نیازمند توجه ویژه است. راههای اصلی دو شهرستان و راههای روستایی بیش از (300) روستا نیازمند توجه است. چرا با داشتن (35) هزار کیلومتر مربع وسعت سرزمینی در نایین و خور و بیابانک، امروز باید جوانان در نبود زمین و مسکن گلایه کنند؟ برای چندمین بار به مسئولین تذکر میدهم تمرکز امکانات در مرکز استان و یا در نزدیکی مرکز استان جز خسارت و آلودگی و مشکلات عایدی به همراه ندارد. بندر خشک باید در یکسوم مساحت استان که نایین و خور و بیابانک است ایجاد شود. چرا توجه ویژه فقط به شاخصه جمعیت در اختصاص اعتبارات است؟ جمعیت تنها در شاخصها ظلم مضاعف به کویر و مردم کویر است. در حالی که مردم حدود یک سال است با تکمیل شبکههای داخلی گاز در شهرهای انارک، فرخی و جندق و روستاهای چوپانان و چاهملک منتظر اقدام جدی برای اتصال شبکه به ایستگاه سیانجی هستند، متأسفانه علیرغم فرا رسیدن فصل سرما و سرمای جانسوز کویر نه تنها اتصال انجام نشده، بلکه به بهانههای مختلف در تأمین نفت سفید و حتی کپسول گاز مایع نیز با مشکلات عدیده مواجه شدهاند. بروکراسیهای غیرضرور این حق مردمی است که در کویر زندگی میکنند. آقای عبادی هم التماس دعا داشتند. مردمی که در کویر بیتوقع زندگی میکنند و سختیهای کویر.
جناب آقای مهندس زنگنه! خواهشمند است دستور اکید صادر فرمایید قبل از اینکه مردم طعم تلخ سرمای جانسوز کویر را بچشند از طعم شیرین استفاده از شبکه گاز خانگی بهرهمند شوند. صفهای طولانی برای تأمین کپسول گاز، نبود سامانه مناسب برای رساندن به موقع سوخت به مردم حق مردم در حوزه تولید و مصرف خانگی در کویر نیست. معلمی که با سرطان دست و پنجه نرم میکند، معلمینی که برای تأمین جهیزیه فرزندانشان با مشکل مواجه هستند مشمول مصوبه ماده (30) قانون ششم برنامه توسعه برای اینکه دولت مکلف است برقراری عدالت در نظام پرداخت، رفع تبعیض، متناسبسازی دریافتها و برخورداری از امکانات برای شاغلین و بازنشستگان را فراهم کند. چرا تفاوتهای فاحش در دریافتیها در ادارات مختلف، آیا این قانون مدیریت خدمات کشوری است؟ فرهنگیان قشر عظیم جامعه هستند، نظام رتبهبندی معلمان جزء (2) بند «الف» ماده (63) قانون برنامه ششم توسعه و همچنین تأمین نیروی انسانی حتی در پرداخت حقوق معلمین ماندهاند.
برقدار کردن چاههای کشاورزی، بند «چ» ماده (35) بخش (8) قانون برنامه ششم توسعه، طرح الگوی کشت برای تمام نقاط کشور در سال اول برنامه که قرار بود تعریف شود. متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران در حوزه تأمیناجتماعی کجا رفته؟ اگر یک فرد با (300) هزار تومان در حوزه تأمیناجتماعی بازنشسته شود مشمول خدمات حمایتی نمیشود، چون مستمری میگیرد. آیا قرار نیست که یک فرد در حداقل معیشت زندگی کند؟ بانکداری اسلامی کجاست؟ مگر قرار نبود طبق ماده (3) قانون ششم برنامه توسعه فاصله بین سود تسهیلات با سود سپردهها کم شود؟ به بهانههای مختلف با بند کردن بخشی از تسهیلات سود سپردهها را به رقمهای نجومی میرسانند. (20) درصد از منابعی که قرار است در اختیار تولید قرار بگیرد با بهانههای واهی در حوزه بانکی بسته میشود، آیا این مشمول ماده (35) برنامه ششم توسعه و ماده سوم قانون توسعه کشور نیست؟ من از همکاران محترم خواهش میکنم که انشاءالله در حوزه نظارت بر برنامه ششم توسعه همه نیروهای لازم را به کار گیریم تا حق مردم ادا شود، متشکرم.

عبدالرضا مصری
11
اعلام وصول تقاضای استعفای آقای کاظم جلالی نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس

عبدالرضا مصری
قبل از فرمایش آقای دکتر، استعفای جناب آقای دکتر جلالی نماینده محترم تهران که قرار است در سنگر دیگری خدمت کنند اعلام وصول میشود، هفته آینده در دستور مجلس قرار خواهد گرفت.
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

محمد علی وکیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم خطاب به دستگاههای اجرایی:
ـ آقای قلی الهقلیزاده (کلیبر، خداآفرین و بخش هوراند) به وزرای امور خارجه و نیرو درخصوص اینکه علیرغم تذکرات متعدد متأسفانه کشور ارمنستان همچنان با رهاسازی و هدایت پسآب صنعتی و فاضلاب کارخانجات و معادن مس به رودخانه ارس باعث آلودگی آب ارس و محیطزیست شده است.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه حدود (3000) کودک واجبالتعلیم در شهرستان زاهدان نتوانستند در مدارس راه پیدا کنند و آن وزارتخانه همچنان سر خود را در لاک فرو برده است.
به وزیر نیرو و رئیسجمهور محترم درخصوص قربانی هوتک¬ها مجدداً در چابهار تکرار شد. دو کودک چابهاری در چند روز اخیر غرق شدند، وزارتخانه تحت مسئولیت حضرتعالی باید پاسخگو باشد.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به وعدهای که فرمودید بخشداران و معاونان فرمانداران شهرستانهای استان تهران در شهر حوزه خدمتی خود ساکن شوند عمل نمیشود؟
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا در قبال أخذ و تصرف بخشی از زمین باشگاه ورزشی کارگران رباطکریم تساهل نمودهاید؟
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تکمیل پروژه جاده خلخال ـ کلر و آببر.
به وزیر نیرو درخصوص مهار آبهای استان¬های گیلان و مازندران و اجازه برداشت آب از بالادستها.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تعیین تکلیف پسماند شرکتهای روی زنجان بعد از (20) سال.
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر نیرو درخصوص لزوم توجه جدی به کمبود جدی آب شرب و قطعی مکرر آن در مناطق روستایی و شهری.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم استخدام معلمان حقالتدریس و پیشدبستانی و عدم جذب و بهکارگیری نیروهای نهضتی در شهرستانهای رامهرمز.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در تأمین اعتبار طرح مهم مرمت و بازسازی انهار سنتی و تثبیت سرابهای کشاورزی شهرستانهای رامهرمز.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص یکسانسازی حقوق فرهنگیان با سایر ارگانها، اجرای طرح رتبهبندی و بازگرداندن جایگاه و شأن معلمان. همچنین درخصوص لزوم رعایت ماده (88) قانون برنامه ششم توسعه در مورد بهرهمندی ایثارگران و رزمندگان از یک درجه تحصیلی. همچنین درخصوص تسریع در یکسانسازی حقوق فرهنگیان با سایر ارگانها، اجرای طرح رتبهبندی، بازگرداندن جایگاه و شأن معلمان.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل استرداد لایحه قانون مدیریت خدمات کشوری علیرغم تصویب کلیات.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم آنتندهی تلفن همراه در مرز خسروی.
به وزیر نفت درخصوص دلایل عدم بکارگیری افرادی که با بورسیه آن وزارتخانه نسبت به کسب مدرک تحصیلی مرتبط اقدام نمودهاند.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت استفاده از ابزار خرید تضمینی محصولات توسط وزارت جهادکشاورزی برای پایین نگاه داشتن قیمت و اعمال خسارت به تولیدکنندگان.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم و وزرای دادگستری، راه و شهرسازی و کشور درخصوص تسریع در حل مشکل سهامداران پدیده شاندیز که (136) هزار سهامدار دارد.
به وزرای امور خارجه، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در صدور مجوز محصولات کشاورزان آذربایجان به خارج از کشور.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نفت درخصوص تسریع در تعیین تکلیف کارمندان و کارکنان قراردادی و شرکتی زیرمجموعه نفت.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت عدم استقرار دفتر صدا و سیما در شهرستان بهارستان.
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت دعوت از تئوریپردازان خارجی راهبردهای خصمانه علیه ایران در کنفرانس و همایشهای دانشگاهی.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر نیرو درخصوص تسریع در انتصاب مدیرعامل توزیع برق استان سیستان و بلوچستان علیرغم گذشت شش ماه از سال.
ـ آقای محمد حسینی (تفرش، آشتیان و فراهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه علیرغم گذشت هفت ماه از سال 1398، علت عدم مبادله موافقتنامهها و طرحهای ملی استانی که مغایر قانون است.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه با توجه به شروع فصل کاشت گندم، کمبود کود شیمیایی یکی از مشکلات مهم کشاورزان است.
ـ آقای علی قربانی (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به وزیر جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه در راستای حمایت از باغداران زمینه صادرات محصول انگور به کشورهای همسایه فراهم گردد.
به وزرای امور اقتصادی و دارایی و راه و شهرسازی درخصوص علت عدم اجرای بند «ک» تبصره (16) قانون بودجه سال 98، تأمین مسکن خانوارهای دارای حداقل دو عضو معلول چیست؟
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر نیرو درخصوص علت رکود شدید در اجرای طرحهای آبفای شهری و روستایی در استان آذربایجانغربی.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر نیرو درخصوص عدم توجه آن وزیر محترم نسبت به تعیین تکلیف شهروندان شهر پلدشت واقع در حریم بستر رودخانه ارس که مورد بازدید فیزیکی قرار گرفتهاند.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا اعتبار اجرای فاضلاب شهر سیهچشمه مرکز شهرستان چالدران علیرغم درج در بودجه 98 صفر شده است؟
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در ابطال واگذاری سیلوی همدان که با مذاکره، نه مزایده و با یکدهم قیمت واگذار شده و غیرقانونی است.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت اعطای مجوز چاپ آثار مسألهدار الیف¬شافاک که مروج اسلام رحمانی، ابتذال و تخریب بنیادهای ادیان ابراهیمی میباشد؟ همچنین علت اعطای مجوز به نمایش چشم به راه میرغضب که توهینهای جدی به ساحت مقدس حضرت ولی¬عصر با نمادپردازی از عنصر میرغضب و نفی مقوله مهدویت و فرهنگ انتظار انجام داده و توسط قوه قضائیه در مرحله رسیدگی به اتهام توهین به مقدسات است چیست؟
13
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
اما تذکرات شفاهی نمایندگان محترم، جناب آقای محمدرضا ملکشاهیراد نماینده محترم خرمآباد بفرمایید.

محمدرضا ملکشاهی راد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از هیأترئیسه محترم ممنون و متشکرم. تذکرم به جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم است. در رسانهها و فضای مجازی آمده بود که جناب آقای روحانی فرمودهاند من به مردم میگویم چه کسی مملکت را تعطیل کرده است. من میخواهم بگویم جناب آقای روحانی! براساس اصل (26) قانون اساسی رئیسجمهور مسئولیت امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور را مستقیماً بر عهده دارد. اگر اعتقاد دارید مملکت تعطیل است مسبب آن غیر از رئیس دولت و اعضای دولت چه کسی میتواند باشد؟ چرا با این مطالب میخواهید اقتدار نظام اسلامی که به حول و قوه الهی همه دشمنان و دوستان نظام اسلامی بر آن اذعان دارند را زیر سؤال ببرید؟ مملکت مشکلات اقتصادی و مدیریت دارد، مسئولیت آن هم مستقیماً متوجه شما میباشد و آن هم به خاطر ضعف مدیریت است.
مجلس به وظیفه قانونی خود عمل کرد و با سؤال از ریاست جمهوری مسائلی که موجبات رنجش مردم و مشکلات اقتصادی همانند اشتغال، تورم، اخلال در نظام اقتصادی را مطرح کرد و به جناب آقای رئیسجمهور متذکر شد. ولی شما جناب رئیسجمهور! همان مسیری که دولت محترم برای شما ترسیم کردهاند را طی میکنید.
تذکر دومم به وزیر محترم آموزش و پرورش است. (وکیلی ـ متشکر) تمام شد؟

محمد علی وکیلی
بله، از محبت شما متشکرم. جناب آقای سیدفرید موسوی نماینده محترم تهران و شمیرانات بفرمایید.

سیدفرید موسوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای عرایضم لازم میدانم از حضور حماسی، گسترده و هوشمندانه همه هموطنان عزیز به ویژه جوانان و نوجوانان در راهپیمایی باشکوه (13) آبان تشکر و قدردانی کنم. تذکر اول بنده به وزرای محترم علوم و بهداشت است. اخیراً متأسفانه شیوهنامه انضباطی جدیدی به دانشگاهها ابلاغ شده و آنقدر آش شور بوده که معاون محترم حقوقی رئیسجمهور اعلام کردند که مفاد این شیوهنامه را با مفاد قانون اساسی، قوانین عادی و منشور حقوق شهروندی تطبیق خواهند داد و مغایرتهایش را اصلاح خواهند کرد که از این اقدام و ورود به موضوع تشکر میکنم، ولی انتظار است که اجرای این شیوهنامه هم تا زمان نهایی شدن بررسیها به تعویق بیفتد و در اصلاح امر تسریع شود تا از دستاندازیهای نامربوط به حریم دانشجویان جلوگیری شود. واقعاً چرا میخواهیم برخلاف تأییدات مقام معظم رهبری نگاه نقادانه و دغدغهمند را از دانشجویان دانشگاه بگیریم؟ مگر نشنیدید که فرمودند دانشجو باید کاستیها را ببیند؟ مگر نباید دانشجو کجیها را ببیند؟ مگر نباید دانشجو عیوب را ببیند و سؤال کند؟ انتظار است راه برخوردهای سلیقهای با دانشجویان مسدود شود تا دانشگاه و دانشجو بتواند به نقش اصلی خود در قبال جامعه که شهید بهشتی فرمودند دانشگاه مؤذن جامعه است عمل کنند، انشاءالله.
تذکر دوم من به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی آقای شریعتمداری است. متأسفانه امروز سرگردانی و بلاتکلیفی کودکان مستقر در مراکز نگهداری موقت بهزیستی وجدان هر انسان آزادهای را به درد میآورد. بسیاری از کودکان در این مراکز ماهها بلاتکلیف رها شدهاند و حتی از حق تحصیل هم محروم هستند. وزارتخانه شما وزارتخانه توزیع عدالت، توانمندسازی و ثروت در میان اقشار جامعه است که محروم کردنشان از خدمات را تذکر جدی میدهم و انتظار است هرچه سریعتر نسبت به ساماندهی کودکان این مجموعه اقدام لازم صورت پذیرد، انشاءالله.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون و متشکرم. جناب آقای سیدحمزه امینی نماینده محترم هشترود بفرمایید.

سلام امینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت شهادت مظلومانه امام حسن عسکری (علیهالصلاه والسلام) و عرض تبریک آغاز امامت منجی عالم بشریت حضرت ولیعصر (عجلالله تعالی فرجه الشریف). جا دارد از حضور حماسی مردم شریف و بزرگوار ایران اسلامیمان در یومالله (13) آبان تشکر کنم.
تذکر بنده به وزیر محترم راه و شهرسازی است. جناب آقای اسلامی! جاده میاندوآب ـ میانه حدود (24) سال است شروع شده، بالغ بر (300) میلیارد تومان خرج شده، به خاطر (20) میلیارد تومان این جاده بدون استفاده مانده است. دیروز هم به یکی از همکارانمان قول دادهاید که تا امروز ظهر مسأله بودجه تأمینشده این جاده حل شود.
تذکر دومم دوباره به وزیر راه و شهرسازی است. ضمن تشکر از احداث بزرگراه هشترود ـ مراغه در پنج قطعه، ولی قطعه چهارم، احداث این قطعه خیانت است، خیانت است، خیانت است و در چهارمین مرحله جنایت است، اول برای دولت و بعد مردم هشترود و مراغه. ساخت این قطعه به خاطر مسیرهای پرپیچ و خم و برفگیر واقعاً خیانت است. باید بازنگری شود و تغییر مسیر داده شود.
تذکر بعدی بنده باز دوباره به وزیر محترم راه و شهرسازی است. پلهای هشترود را در سال 95 آب برد و اکنون هیچ عملیاتی در این پلها انجام نشده است. چندین روستا در مضیقه میباشند که مردم هشترود از این بابت گلهمندند. تشکر.

محمد علی وکیلی
جناب آقای افتخاری بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تقدیر از ملت عزیز و همچنین در حماسه (13) آبان. بنده اولاً درگذشت جناب آقای مهندس میرزایی نماینده دوره هشتم مردم فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی را به خانواده محترمشان و همه مردم عزیز حوزه انتخابیه تسلیت عرض میکنم. انشاءالله که خداوند به خانوادهشان صبر بدهد و در جوار رحمت الهی قرار بگیرند.
من یک تذکر به وزیر جهادکشاورزی دارم، با توجه به دستوراتی که درخصوص لایروبی و همچنین بتنریزی انهار داشتند، متأسفانه با توجه به تخریبی که ما در سیلابها داشتیم بسیاری از این سردهنهها تخریب شده و دستور فوری بدهند که انشاءالله انجام کار شود و همچنین با توجه به اینکه در مورد زمین (12) هکتاری پیشهحصار که دستور آقای وزیر بود، درخصوص بهرهمندی از آن فضا برای شهرداری شهرستان فومن، متأسفانه تاکنون به دستورشان عمل نشده و من خواهش میکنم پیگیری میکنم.
یک موضوع را هم مجدداً من درخصوص راه عرض میکنم، وضعیت راههای روستایی بسیار نگرانکننده است و همچنین در این سیلاب پلهای بسیار زیادی تخریب شده است. من از وزارت راه و شهرسازی و وزیر محترم درخواست دارم پیگیری کنند. خیلی ممنون از لطفتان.

محمد علی وکیلی
متشکر از محبت و رعایت وقت. جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من اخطار اصل (88) دارم. ببینید! سؤال از وزیر یک فرآیند است، مادامی که مجلس قانع نشده یا سؤالکننده بر سؤال خودش اصرار دارد، قطعاً این سؤال مطرح است. آقای وزیر خارجه میانه سؤال رها کردند و رفتند، حتماً باید این سؤال دوباره مطرح شود.
آقای ظریف! جنابعالی در مورد پولشویی صحبت کردید و فرمودید من در این راستا یل میدان هستم. سؤال ما این است، از جنابعالی سؤال میکنم، آقای ظریف! چند نفر را به قوه قضائیه معرفی کردید؟ اگر اطلاع دارید چرا معرفی نکردید؟
آقای ظریف! در مقابل خارجیها لبخند میزنید، در مقابل داخلیها در مجلس اینطور با غلاظ و شداد صحبت کردید. آقای ظریف! پولشویی در کدام دولت اوج گرفته است، در دولتی که جنابعالی وزیر آن هستید. آقای رئیسجمهور! چرا باید (3) میلیون تن گندم امسال وارد شود؟

محمد علی وکیلی
14
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهور محترم درخصوص اختصاص هفتدهم درصد از بودجه عمومی کشور به سازمان صدا و سیما

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه (222) نماینده مجلس خطاب به جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهور در مورد اجرای ماده (93) قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر اختصاص (7/0) درصد از بودجه عمومی کشور به سازمان صدا و سیما در بودجه سال 99 کشور، بدینوسیله اعلام میشود.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، سیدهادی بهادری، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیکی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، کارن خانلری، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، ولی داداشی، محمد دامادی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، سیدحسین نقویحسینی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، خدیجه ربیعیفرادنبه، زهرا ساعی، زهرا سعیدیمبارکه و سمیه محمودی).

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! اخطار و تذکر داریم.

کوروش کرم پورحقیقی
چرا قانون را رعایت نمی¬کنید؟ مگر شما قسم نخوردید که قانون را رعایت کنید چند بار باید بیایم؟

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کورش کرمپور اخطار دارند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
آقای کرمپور! بیهوده عجله فرمودید، الان هم دارید وقت را تلف میکنید. از وقت شما دارد گرفته میشود.

کوروش کرم پورحقیقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار من اصل (3) بند (9) قانون اساسی است. اجرای عدالت، مبارزه با تبعیض، قبل از اینکه بخواهم تذکرم را به دولت بدهم، به همکارانم، به عزیزانی که هیأترئیسه هستند تذکر میدهم چرا وظایف خودشان را به موقع انجام نمیدهند؟ آمدم خواهش کردم، استدلال آوردم، با پوزخند مرا رها کردید.
آقای رئیسجمهور، آقای دکتر جهانگیری و آقای دکتر اردکانیان و آقای دکتر نوبخت! سد؟ با بیش از صدها میلیارد تومان هزینه ساخته شده، سه سال از آبگیری آن میگذرد، چرا آبگیری نمیشود؟ چرا زمینهای حوضچه سد را تملک نمیکنید؟ چرا حق و حقوق حقآبهداران را تعیین تکلیف نمیکنید؟ چرا آب مورد نیاز کارخانه کربنات سدیم را تأمین نمیکنید؟ چرا به طور دقیق تخصیص آب شرب و کشاورزی و صنعتی دهستان جایدشت، دهستان هنگام و بخش ده¬رم را تعیین نمیکنید؟
آقای رئیسجمهور! در مورخ 12/07/98 طوفان و تگرگ به زندگی کشاورزان و باغداران بخش مرکزی شهرستان قیر و کارزین به طور صددرصد خسارت وارد نموده، علیرغم دستور انقلابی و شفاف حضرتعالی در مورخ 22/7/98 متأسفانه هیچ اقدام عملی در جهت جبران خسارت این عزیزان به عمل نیامده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

عبدالرضا مصری
قبل از تذکر من خدمت دوستان عزیز عرض میکنم اخطار قانون اساسی که در دستور روز درج میشود نسبت به دستور است. عزیزان ما اخطار را میزنند، بعد مسائل استانی و منطقهای را مطرح میکنند، رعایت آییننامه و رعایت قانون اساسی وظیفه همه نمایندهها است. نه اینکه من اخطار بزنم، اخطار دستور یعنی هیأترئیسه خلاف دستور عمل کرده باشد. ما خواهش میکنیم چون این دو ردیف قرار شد دیگر فقط مواردی که به دستور جلسه مربوط میشود مطرح شود، اگر دوستان تذکر دارند در این سامانه تذکر، اگر به مسئولین کشور تذکر دارند آن در جایگاه خودش است. در سامانه تذکر ثبتنام میکنید، در سیستم قرعهکشی میشود و اجازه تذکر داده میشود. اما اگر کسی اخطار قانون اساسی زد و تذکر داشت، حق آن تذکردهندهها ضایع میشود. لذا من خواهش میکنم رعایت قانون اساسی و آییننامه را به دوستان تذکر میدهم. جناب آقای کرمپور هم اسمش در اخطار قانون اساسی اول بود، یعنی چه تشریف میآوردید، چه تشریف نمیآوردید ایشان مسئولیت آقای رنجبرزاده را که تشریف ندارند پذیرفت، قرار شد که اسم شما را بیاورند. این نیست که اگر برادری هم خدایناکرده عصبانی شد به او وقت داده شود. حق شما بود، اما اخطار شما را وارد نمیدانم، چون ربطی به دستور جلسه نداشت، مسألهای که فرمودید مسأله درستی است.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، تذکر آییننامهای، جناب آقای قاسم میرزایی بفرمایید. تشریف ندارند.

عبدالرضا مصری
15
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (8) صبح روز یکشنبه نوزدهم آبانماه 1398 است. پایان جلسه را اعلام میکنم.