1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 209 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هفتاد و نهم روز دوشنبه سیزدهم آبانماه 1398 هجریشمسی مطابق با ششم ربیعالاول 1441 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم.
2 ـ گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد بررسی علل و مصادیق تخلفات در حوزه اراضی و املاک.
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
4 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد حادثه آتشسوزی مدرسه دخترانه در زاهدان.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح اصلاح ماده (133) قانون مالیاتهای مستقیم.
6 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از قراردادهای منعقده برای تأمین هواپیما و نوسازی سیستمهای ناوبری هوایی توسط وزارت راه و شهرسازی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید.

منصور قصری زاده
(آیات 33 ـ 30 از سوره مبارکه «فصلت» توسط قاری محترم آقای محمدحسین قصری¬زاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنْتُمْ تُوعَدُونَ * نَحْنُ أَوْلِیاؤُکُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ فِی الْآخِرَةِ وَ لَکُمْ فِیها ما تَشْتَهِی أَنْفُسُکُمْ وَ لَکُمْ فِیها ما تَدَّعُونَ * نُزُلاً مِنْ غَفُورٍ رَحِیمٍ * وَ مَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّنْ دَعا إِلَى اللَّهِ وَ عَمِلَ صالِحاً وَ قالَ إِنَّنِی مِنَ الْمُسْلِمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از دانشآموز عزیزمان برادر محمدحسین قصریزاده تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در حقیقت کسانی که گفتند پروردگار ما خدا است سپس ایستادگی کردند، فرشتگان بر آنان فرود میآیند و میگویند هان! بیم مدارید و غمگین مباشید و به بهشتی که وعده یافته بودید شاد باشید. در زندگی دنیا و در آخرت دوستانتان ماییم و هرچه دلهایتان بخواهد در بهشت برای شما است و هرچه خواستار باشید در آنجا خواهید داشت. روزی آمادهای از سوی آمرزنده مهربان است. و کیست خوشگفتارتر از آن کس که به سوی خدا دعوت نماید و کار نیک کند و گوید من در برابر خدا از تسلیمشدگانم؟» راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: خدری نماینده محترم بوشهر، درازهی نماینده محترم سراوان، محجوب نماینده محترم تهران، میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و همتی نماینده محترم سمنان و سرکار خانم ساعی نماینده محترم تبریز.
3
تصویب طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم. آقای دکتر! ما یک درخواست تغییر دستور داریم، ولی ظاهراً تا دوستان سامانه را راهاندازی بکنند اگر اجازه بفرمایید من دستور اول را ذکر بکنم. دستور اول گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم است. من از سخنگوی کمیسیون اقتصادی دعوت میکنم گزارش را ارائه کنند. آقای دکتر یوسفنژاد! یک مخالف و یک موافق در مورد استفساریه میتوانند صحبت کنند، اسامیشان را بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی به شماره (5148/42/د) تاریخ 29/1/1397
طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم به شماره چاپ (758) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، در جلسات متعدد با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 28/1/1397 به اتفاق آراء بهشرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس وقت کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
من توضیحی درخصوص این استفساریه بدهم که ابهام و اختلافی فیمابین هلالاحمر و سازمان مالیاتی بود که از منابع دولتی و بودجهای که به این سازمان داده میشد سازمان مالیاتی این را مشمول درآمد میکرد و به آن مالیات تعلق میگرفت. اختلافاتی بین آنها بود که در کمیسیون مطرح شد و سازمان مالیاتی هم بر این اذعان داشت که اشتباه است، ولی ابهامی در قانون است که منجر به این استفساریه شد که بند (2) ماده (2) میگوید «اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات در موضوع این قانون نیستند: وزارتخانهها و مؤسسات دولتی و کلیه دستگاههایی که بودجه آنها به وسیله دولت تأمین میشود». یکی از دستگاههایی که بودجه جاریاش را دولت دارد تأمین میکند هلالاحمر است، البته این استفساریه به این معنا نیست که دیگر درآمدهای هلالاحمر از جمله اقدامات اقتصادی که میکند، شرکتهایی که فعالیت اقتصادی دارند آنها مشمول مالیات میشوند، صرفاً بودجهای که دولت به آنها دارد میدهد مشمول مالیات نخواهد شد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای علیرضا محجوب مخالف هستند و جناب آقای پوربافرانی موافق هستند. این دو ماه قبل ثبتنام و قرعهکشی شده بود، بنابراین قبلی است. (قاضیپور ـ من صحبت میکنم) آقای علیرضا محجوب بفرمایید، نفر دوم سرکار خانم زهرا سعیدی هستند.

زهرا سعیدی مبارکه
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران، رئیس و هیأترئیسه محترم و همکاران بزرگوارم عرض سلام و ادب دارم و (13) آبان را به همه دانشآموزان، فرهنگیان و همه ملت فهیم و فرهیخته ایران تبریک عرض میکنم. من چون خودم عضو کمیسیون اقتصادی هستم و در جریان کامل تصویب این استفساریه هستم از باب مخالفت میخواهم یک موضوع بگویم. این چه روالی شده که ما مواردی که مشخصاً میتوانیم اصلاً به واقعیتها استدلال بکنیم، اصلاً با اهتمام به استانداردهای جهانی میآییم وقت مجلس را میگیریم و استفساریه میدهیم. من بیش از (10) سال استخدام در جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران بودم و از نزدیک در جریان فداکاریهای اعضا، داوطلبان و امدادگران خوب جمعیت هلالاحمر و پرسنل خوبشان هستم. هلالاحمر از (100) سال گذشته همیشه معاف از مالیات بوده، اصلاً نیازی به استفساریه نداریم و همچنین جمعیت هلالاحمر و صلیب سرخ یک خیریه است و اصلاً از نظر اسناد بینالمللی هم معافیت مالیاتی وجود دارد. هلالاحمر اصلاً کار اقتصادی نمیکند. حتماً خودتان در جریان هستید که یک سرمایه اجتماعی است و جذب افراد در جامعه تابآور و ایمن برای اینکه بتوانیم یک جامعه تابآور و ایمن بسازیم کاری است که انگیزه میخواهد. به نظر من سازمان امور مالیاتی بیش از این باید مراقب باشد که اصلاً نیازی به استفساریه نداشته باشد.
این توضیح را هم بدهم که شرکتهایی که دارند فعالیت اقتصادی انجام میدهند مالیاتشان را دارند پرداخت میکنند. من اصلاً احساس میکنم چرا استفساریه و چرا این روند را ما در مجلس ایجاد میکنیم آنچه که مسلم است و به راحتی میشود با سازمان مالیاتی صحبت کرد و اتفاقاً من دارم همین را میگویم که اصلاً نیازی به استفساریه نیست. حالا آمدیم یک استفساریه رأی نیاورد، یعنی اینکه جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران باید مالیات بدهد؟ بعد این با استاندارد جهانی همخوان است؟ اعتراض من به مجلس از باب این است مواردی که ما قانونی با مرکز قوانین مجلس و سازمان مالیاتی میتوانیم بنشینیم حل و فصلش بکنیم (نایبرئیس ـ خانم سعیدی! شما مخالفت نمیکنید، شما میگویید این نیاید، کسی که مخالف این پیشنهاد است باید صحبت بکند) آقای دکتر پزشکیان! من اصلاً میگویم چرا استفساریه باید در مجلس بیاید برای مواردی که مشخص است؟ اگر استفساریه رأی نیاورد به نظر شما یعنی مالیات بدهد؟ سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای پورابراهیمی موافق هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
آقای یوسف نژاد این اخطار و تذکر را باز کنید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت همه همکاران عرض سلام و ادب و احترام دارم. روز (13) آبان را به ملت قهرمان و شهیدپرور و استکبارستیز جمهوری اسلامی ایران تبریک عرض میکنم که به فضل الهی در مقابل دشمن همچون کوه ایستادند. امروز دستوری که در جلسه به عنوان استفساریه در دستور کار قرار گرفته موضوع شمول یا عدم شمول مالیات است در ارتباط با حکم بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم که طبیعتاً با توجه به توضیحاتی که همکار محترم ارائه کردند من فکر میکنم ایشان هم تأیید کردند. اصلاً مخالفتی اعلام نشد، طبیعتاً همین نکاتی که مطرح شده در ارتباط با حوزه مالیات هست. سازمان هلالاحمر و جمعیت هلالاحمر در کشور در حوزههای مختلف مأموریتهای ویژهای را ایفا میکند، این سازمان امروز یکی از سازمانهایی است که افتخار نظام جمهوری اسلامی است و بحمدالله در مجموعهای از حوزهها در بحث مسائل و موارد مربوط به آسیبها و مشکلات مربوط به حوادث طبیعی و موضوعات مربوط به آن و اخیراً هم در حوزه مسائل مربوط به آسیبهای اجتماعی من دیدم کار بسیار ارزشمندی را در استانها شروع کردند، اقدامات مربوط به این بخش را پیگیری کردند و خوشبختانه این مسیر حرکت در خدمترسانی به مردم به فضل الهی امروز یک جایگاه ویژهای برای خودش اختصاص پیدا کرده.
این موضوع در طی سالهای اخیر مبنای اختلاف بین سازمان مالیاتی و جمعیت هلالاحمر کشور بوده که آیا درخصوص بودجهها باید مالیاتی پرداخت بکند یا خیر؟ سازمان هلالاحمر دو مجموعه منابع برای خودش دارد، یک مجموعه منابع مربوط به بنگاههای اقتصادی و مجموعه فعالیتهایشان است که البته من از این وقت استفاده میکنم و انتظار داریم سازمان هلالاحمر شفافیت لازم را در حوزه بنگاههای اقتصادی همانند همه مجموعهها فراهم بکند. صورتهای مالی بنگاههایش را ایجاد بکند، مراکزی که در خارج از کشور دارند لازم است حتماً شفاف بشود. آنها مشمول مالیات هستند و قانون هم درخصوص آنها صدق میکند، بعضی وقتها در کشور موضوعاتی هم مطرح میشود که آیا جایی در کشور داریم مالیات بر عملکرد بنگاهها را ندهد؟ ما در کشور هیچجا نداریم. خوشبختانه قانون صریح آمده، سازمان در این مجموعه جمعیت هلالاحمر هم مشمول است.
اما درخصوص بحث بودجهها گزارشی را همین الان همکار عزیز و بزرگوارم جناب آقای دکتر شکری که مسئول کمیته مالیاتی کمیسیون اقتصادی مجلس هم هستند ارائه کردند که در طی سالهای گذشته موارد مربوط به پرداختهایی که در حوزه مالیات در موضوعات بحث بودجهای بوده متأسفانه انجام شده. این از نظر ما قابل قبول نیست، این استفساریه به این دلیل انجام شد که ما به سازمان و مجموعه جمعیت هلالاحمر کمک بکنیم که عین قانون اجرا بشود. همانطور که همکارم فرمودند اصلاً این ابهام نداشت، اما به هر دلیل سازمان مالیاتی در این قضیه ورود کرده بود، احکامی را صادر کرده بود و مشکلاتی را برای مجموعه هلالاحمر در کشور ایجاد کرده بود.
در این جلسات متعدد در کمیسیون اقتصادی بحث و جمعبندی و تصمیمگیری شد که ما در این قضیه به جمعیت هلالاحمر در کشور کمک بکنیم. خوشبختانه با رأی بالا هم در کمیسیون رأی آورد و این موضوع کاملاً بررسی شد، از این جهت من خواهش میکنم همکاران به این استفساریه که مطرح شده رأی بدهند و اجازه بدهیم براساس همین تفسیری که ارائه میشود ما به جمعیت هلالاحمر کشور که امروز یکی از ستونهای حمایت از مظلومین و محرومین در اقصینقاط کشور است کمک بکنیم. شما عملکرد هلالاحمر را در سال گذشته و در ابتدای همین امسال در بخشهای مختلف در سرتاسر کشور در استانهای مختلف دیدید و قطعاً این کمک شما باعث میشود منابع این سازمان برای خدمترسانی به مناطق مختلف کشور، حوزههای کاری خود شما عزیزان انشاءالله فراهم بشود. انشاءالله به این پیشنهاد رأی بدهید تا بتوانیم کمکی را به جمعیت هلالاحمر کشور داشته باشیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اگر اصراری راجع به تذکر به این موضوع دارند بفرمایید. دولت بفرمایید.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی دارم. استفساریهای که مطرح شد و کمیسیون محترم گزارش آن را ارائه کرد و به درستی موضوع منابع سازمان جمعیت هلالاحمر کشور را به چند نوع درآمد و منابع تقسیم کرد یک بخشی که از حوزه منابع دولتی بهره میگیرد که طبیعتاً معاف از مالیات است، یک بخشی از منابع آن از محل درآمدها کمکهای نقدی و غیرنقدی است که در مشارکتها به جمعیت هلالاحمر ارائه میشود. یک بخشی از منابع آن به فعالیتهای بنگاهها و شرکتهای اقتصادی وابسته به سازمان هلالاحمر برمیگردد.
دوستان اگر به نص صریح بند «ب» ماده (139) قانون مالیاتهای مستقیم مراجعه بکنند به طور صریح کمکهای نقدی و غیرنقدی از محل کمکهایی که به سازمان و جمعیت هلالاحمر میشود معاف از مالیات دانسته. منابع عمومی آن هم که طبیعتاً معاف است. بخش درآمدهای اقتصادی آن، بخشی که مربوط به تجهیزات خود سازمان هلالاحمر نیست مشمول مالیات است و هماکنون هم در حال انجام است. من فکر میکنم که این استفساریه در حقیقت تکرار بخشی از قانون است که به طور مستقیم معافیت را برای سازمان هلالاحمر در قانون مالیاتهای مستقیم پیشبینی کرده. آن دیگر اختیارش با مجلس است که به این تفسیر رأی بدهد، اما قانونگذار صراحتاً در بند «ب» ماده (139) قانون مالیاتهای مستقیم این معافیت را برای کمکهای نقدی و غیرنقدی جمعیت هلالاحمر تصویب و تأیید کرده و در حال اجرا است.
دغدغهای که دوستان در قالب این استفساریه دارند که سازمان هلالاحمر کشور برای معافیت از پرداخت مالیات در بحث درآمدها مد نظر قرار داده را من فکر میکنم در قانون به صراحت اشاره شده، اما اختیار اینکه این استفساریه هیچ تکلیف جدیدی ایجاد نمیکند، این تکلیف هماکنون در حال انجام است و قانونگذار و مجری قانون، سازمان امور مالیاتی در بحث معافیتها این اقدام را هماکنون انجام میدهد.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
حرف نماینده محترم دولت با عملشان تطبیق نمیکند. جناب آقای جلیلی درست فرمودند که درآمدهای عمومی شامل نمیشود، صرفاً درآمدهای اختصاصی مشمول میشود، اما میخواهم بگویم این اسناد چیست؟ جناب آقای جلیلی! در سال 88 آمدید (65) میلیارد تومان هلالاحمر را مشمول مالیات، آن هم مالیات بر درآمدهای عمومی و اختصاصی کردید. یعنی پولی که از دولت گرفته به آن مالیات بستید، همین الان ذیحسابی آمده یک رقم بابت درآمدهای عمومی (19) میلیارد تومان کسر کرده، برای درآمدهای اختصاصی (27) میلیارد تومان کسر کرده به خزانه سازمان مالیاتی ریخته و برای سنوات قبلش (8) میلیارد تومان که اگر به نرخ امروز محاسبه بکنیم بالغ بر (200) میلیارد تومان ما باید بدهیم. دولت چقدر به هلالاحمر پول میدهد، چقدر در این حوادث غیرمترقبه کمک کرده که این میزان میخواهد مالیات از آن بگیرد؟ یک سازمانی که تمام آن خدمات است، خدماتی که ما در حوزه زلزله و سیل مشاهده کردیم بیاییم بابت خدماتی که خود دولت پول داده از آن باز مالیات کسر بکنیم؟ این با صحبتهایشان مغایر است، همین ابهام بود که در مجلس مطرح شد، در کمیسیون مطرح شد و ما این ابهام را برطرف کردیم و این استفساریه دارد میگوید به بودجههایی که دولت دارد به آن میدهد مالیات تعلق نخواهد گرفت. دولت و جناب آقای جلیلی رسماً عنوان کردند، ولی در عمل این اتفاق نیفتاده. ما میخواهیم در عمل این اتفاق بیفتد و در حقیقت مشمول مالیات نشود، اینکه رأی مثبت انشاءالله بدهید.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم
موضوع استفساریه:
آیا جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران مشمول حکم بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب 27/11/1380 میباشد؟
پاسخ:
بلی، جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران مشمول حکم بند (2) ماده (2) قانون مذکور میباشد.

مسعود پزشکیان
حضار 216 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این استفساریه اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح الزام دولت به تعیین سرفصل «جنایات آمریکا» در کتب درسی مدارس و دانشگاه ها

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! جمعی از همکاران برای طرح الزام دولت در تعیین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی در مدارس و دانشگاهها درخواست اعمال اولویت قرار گرفتن در دستور روز کردند. اگر اجازه میفرمایید مطرح بشود. آقای دکتر زاهدی به عنوان نماینده متقاضیان اولویت، موضوع را مطرح کنند، بفرمایید.

محمدمهدی زاهدی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا یاد و خاطره همه شهدا به ویژه شهدای دانشآموز روز (13) آبان سال 57 را گرامی میداریم و امروز چون در تاریخ کشور به عنوان روز مبارزه با استکبار قرار گرفته یقین دارم امروز انشاءالله همه نمایندگان مجلس به اتفاق برای مقابله با توطئهها و دسیسههای آمریکا خواهشمان این است که حضور جدی در رأیگیری برای این اولویت قرار دهند.
موضوع اصلی این است که تعداد زیادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی را تحت عنوان طرح الزام دولت به تعیین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی مدارس و دانشگاهها ارائه نمودند. این طرح حدود دو ماه قبل در کمیسیون آموزش و تحقیقات مصوب شد، با یک اصلاح کوچک چاپ شده و در اختیار همکاران است. امروز با توجه به روز مبارزه با استکبار و روزی که ما خاطره تبعید امام عزیز را از کشورمان داریم، روزی که لانه جاسوسی به تسخیر جوانان برومند دانشجوی کشور قرار گرفت، درخواست اولویت این طرح را داریم که انشاءالله با رأی قاطع همه نمایندگان مجلس تصویب بشود و بعد وارد جزئیات بشویم.
دلایل اولویت این است که امروز (13) آبان است، دقیقاً روز مبارزه با استکبار، وقتی در چنین روزی نمایندگان ملت ایران به تبع ملت بپا خاستند و امروز در تظاهرات میلیونی سراسر کشور شرکت میکنند، نمایندگان آنها همگام با آنها برای اعلان برائت آمریکا از آمریکا و برای همراهی با ملتهای ستمدیده در منطقه و جهان از جور و ستم استکبار به ویژه آمریکا امیدواریم که در این روز این رأی قاطع را برای اولویت بدهند که بعداً در آن مادهواحده جزئیات آن انشاءالله تشریح خواهد شد، ممنون.

مسعود پزشکیان
حضار 218 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اولویت طرح الزام دولت در تأمین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی مدارس و دانشگاهها اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با اکثریت قاطع رأی آورد.
5
تصویب کلیات طرح الزام دولت به تعیین سرفصل «جنایات آمریکا» در کتب درسی مدارس و دانشگاهها و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! با توجه به اینکه این طرح اولویتش رأی آورد اگر اجازه بفرمایید در همین جلسه که روز سیزدهم آبانماه هم در حال برگزاری است موضوع طرح بشود. من از سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات دعوت میکنم برای ارائه گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات پیرامون طرح الزام دولت در تعیین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی مدارس و دانشگاهها تشریف بیاورند.

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به مجلس شورای اسلامی
طرح الزام دولت در تعیین سرفصل «جنایات آمریکا» در کتب درسی مدارس و دانشگاهها به شماره چاپ (1479) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در روز سهشنبه مورخ 2/7/1398 با حضور مسئولان دستگاههای اجرایی و کارشناسان مرکز پژوهشها مورد بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در متن تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی فرهنگی تاکنون واصل نشده است.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری ـ محمدمهدی زاهدی
«طرح الزام دولت به تعیین سرفصل «جنایات آمریکا» در کتب درسی مدارس و دانشگاهها»
البته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم این طرح را تصویب کرده و اعلام وصول میشود.
«مادهواحده ـ وزارتخانههای «آموزش و پرورش»، «علوم، تحقیقات و فناروی» و «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» مکلفند سرفصل جنایات استکبار به ویژه دولت آمریکا را در برنامهها و کتب درسی مدارس و دانشگاههای کشور بگنجانند».
همکاران عزیز و ملت شریف ایران! همانطور که استحضار دارید (13) آبانماه سالروز تبعید حضرت امام در سال 43 و شهادت دانشآموزان در مقابل دانشگاه تهران در سال 57 و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سال 58 که روز ملی مبارزه با استکبار جهانی نام گرفته برای ملت ایران روز مهمی است. روزی که تحمل یک سخنرانی امام را نداشتند و (15) سال از کشور تبعید کردند. روزی که پاسخ ندای مظلومانه و حقطلبانه دانشآموزان کشور با گلوله داده شد و روزی که دانشجویان پیرو خط امام برای جلوگیری از طرح براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران در سفارت آمریکا چارهای جز تسخیر آن را نداشتند.
در کتابهای درسی ما از جنایاتی که در طول تاریخ بر حق مظلومین به عمل آمده تا حدودی در قالب داستان، شعر، مقاله، تصاویر و مطالب زیادی است، اما از سرکرده اصلی این جنایتکاران که یک نمونه از مظلومکشی آنها را اگر به عنوان مثال بگوییم سرنگونی هواپیمای مسافربری در کشورمان در فضای خلیج همیشه فارس میباشد که مطالب زیادی نیامده است. فلذا طرح الزام دولت به تعیین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی مدارس و دانشگاهها در این راستا است. البته این مادهواحده و کلیت موضوع است، قطعاً سازمان پژوهش و برنامهریزی درسی و دفاتر مربوطه در وزارت علوم و بهداشت و درمان با کسب نظر معلمین محترم و اساتید ارجمند و صاحبنظران بزرگوار کشور محتوای علمی متناسب با پایهها و دورههای تحصیلی و رشتههای مورد نظر که حاصل یافتههای پژوهشی باشد انشاءالله تدوین خواهند نمود. لطفاً رأی بزرگوارانه و بالایی در (13) آبانماه در روز ملی مبارزه با استکبار جهانی خواهید داد، انشاءالله به نظر کمیسیون آموزش و همچنین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی رأی مثبتی بدهید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
مخالف و موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! جناب آقای ادیانی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت کنند! اولاً من از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تشکر میکنم که این را به عنوان کمیسیون فرعی تأیید کردند، به ویژه از کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری هم تشکر دارم. عزیزان من! الاکرام بالاتمام، شما وقتی قرار است قانونی ضد استکباری وضع کنید و وقتی قرار است قانونی وضع کنید و دولت را ملزم به تعیین سرفصل جنایت آمریکای پلید و پلشت در کتب درسیمان در آموزش عمومی و عالی قرار بدهید چرا به سه وزارتخانه محصور کردید؟ علت مخالفت من روی اصل موضوع نیست، روی حصر موضوع است. شما چرا محصورش کردید و فقط به وزارتخانههای آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحصیر کردید؟ جناب آقای دکتر پزشکیان، برادران هیأترئیسه محترم، جناب آقای دکتر زاهدی ریاست محترم کمیسیون آموزش و تحقیقات! این نکته را عنایت کنید. اینجا این ابهام در این طرح وجود دارد. (میرزاده ـ وزارت علوم تأیید میکند) سؤال اینجا است که اگر قرار است سرفصل کتب درسی محصور فقط به آموزش و پرورش، بهداشت و آموزش عالی بشود کتب درسی مربوط به دانشگاههای تحت نظر وزارت اطلاعات، دفاع و دستگاههای مشابه این کجا است؟ حداقل این را رفع ابهام کنید. اگرچه چون که صد آمد نود هم پیش شما است، این را دوستان اصلاح کنند. اگر این ابهام را برطرف کنند من هم مخالفتم را مطرح نمیکنم، شما این را توسعه بدهید و حصر ایجاد نکنید. اگر این از باب تمثیل است، یعنی مثل وزارتخانهها، اشکال ندارد، اگر وزارت علوم تعیین میکند چرا آموزش و پرورش و بهداشت را آوردید؟ ببینید! شما قانون را باید جامع و مانع وضع کنید. بحث من این است که جنایت آمریکا نباید فقط محدود به کتب درسی آموزش عمومی ما در مدارس و آموزش عالی ما آن هم فقط در وزارت علوم و بهداشت بشود. کل دانشگاهها، کل دروس کتب درسی را باید شامل بشود.
ظاهراً آنجا بین علما اختلاف افتاد. جناب آقای دکتر پزشکیان به عنوان رئیس محترم جلسه! اگر این ابهام را برطرف کنید موضوع منتفی است. دوستان محبت کردند و دستمریزاد میگوییم و کار بسیار لازمی است با توجه به اینکه ما نزدیک به (70) جلد کتاب از اسناد لانه جاسوسی داریم قطعاً آن سرفصلها را نسل جدید و تاریخ ایران باید بدانند، اما این ناقص است، محصور به آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت کردند. سؤال اینجا است که کتب درسی وزارت دفاع، اطلاعات و مشابه آن را هم باید شامل بشود، این ابهام وجود دارد. آقای دکتر زاهدی ظاهراً نسبت به این موضوع موافق هستند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اگر اجازه بدهید ما کلیات این را تصویب کنیم به کمیسیون بفرستیم، کمیسیون پیشنهادات مختلف را اعمال میکند. آقای ادیانی! اجازه بدهید. ما کلیات را تصویب میکنیم به کمیسیون برود، چون الان مدام میآیند پیشنهاد و نظر دارند، فردا شما تمام پیشنهادات را جمعبندی کنید به صحن بیاورید. ما کلیات را به رأی میگذاریم، پیشنهادات و ابهامات و هر موضوعی که هست را به کمیسیون ارجاع میدهیم کمیسیون جمعبندی بکند فردا به صحن بیاورد. موافق هم صحبت کند، اینها هم مخالف نیستند، نظر دارند. موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علیرضا سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز و برادران ارجمند! همه ما لیست بلند جنایات آمریکا علیه ملت بزرگ ایران را میدانیم. همه میدانیم که اسناد لانه جاسوسی بیش از (70) جلد امروز چاپ شده و در اختیار ما است. آیا نسل جدید و نسلهای آینده نباید از این لیست بلند جنایات اطلاع داشته باشند؟ آیا بررسی و کنکاش در این اسناد به ما درسهای فراوانی که برخی را عرض میکنم نمیتواند باز القا بکند؟ برادران عزیز! ما دیدیم سفارت آمریکا در ایران اتاق فرماندهی آشوب بود، ما مشاهده کردیم آمریکاییها در ایران به دنبال نفت ایران بودند و چیز دیگری از ما نمیخواستند. ما دیدیم آمریکاییها در کاپیتولاسیون ما را به عنوان شهروندان درجه (2) حساب کردند. ما مشاهده کردیم آمریکاییها به هیچوجه قابل اعتماد نبوده و نیستند و نخواهند بود. گذشته آینه آینده است. مؤمن از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود.
برادران عزیز! دیدید آمریکاییها با این جاسوسخانهای که در ایران راه انداختند یک سلسله نفوذیها را جذب کردند و آنها را آموزش دادند و گاهی از اوقات آنها را در مراجع حساس به کار گرفتند و اطلاعات کشور ما را سرقت کردند. آیا ما میتوانیم فراموش کنیم هواپیمای مسافربری که در آسمان نیلگون خلیج فارس به دست این جنایتکاران سرنگون شد و دهها نفر انسان بیگناه شهید شدند؟ آیا ما میتوانیم فراموش کنیم آمریکاییها بودند که تروریستها را پرورش دادند و تربیت کردند و آنها را پناه دادند؟ تروریستها و منافقینی که (17) هزار نفر حداقل از مردم کوچه و بازار ما را شهید کردند چرا این مباحث باید فراموش بشود؟
دیروز رهبر معظم انقلاب اشاره کردند: بعضیها به دنبال تحریف تاریخ هستند. باید مراقبت کنیم، ممکن است در آینده بعضی باز دوباره درصدد تحریف تاریخ بر بیایند، برای اینکه ما اجازه ندهیم تاریخ تحریف بشود و دوباره سلطه آمریکاییها بر این کشور تحمیل بشود، برای اینکه اجازه ندهیم آشوب و ناامنی در این کشور گسترش پیدا کند باید با این جنایات حتماً آشناتر بشویم، نسل جوان ما باید آشناتر بشوند.
برادر عزیزم جناب آقای ادیانی هم مخالفتی نداشتند، یک ابهام داشتند که به نظر میرسد ابهامی ندارد. آقای ادیانی همه دانشگاهها زیر نظر این دو وزارتخانه یعنی وزارت علوم و بهداشت هستند.
بنابراین به نظر میرسد که از این جهت هیچ ابهامی اینجا ندارد. ما باید همه بیش از گذشته بدانیم زیر این دستکش مخملین همان دست چدنی است. ما باید بیش از گذشته بدانیم پشت این لبخند زهرآگین آمریکاییها خنجر مخملین است. قطعاً در حوزههای علمیه هم این مباحث طرح شده و طرح خواهد شد. مشکلی از این جهت به نظر میرسد که وجود نداشته باشد. برادران ارجمند، خواهران عزیز و نمایندگان محترم! ما امروز به مسئولیت تاریخی خود عمل میکنیم و یک نه بزرگ به آمریکاییها در عمل خواهیم گفت. یعنی نسل آیندهمان را قطعاً بیش از گذشته با این توطئهها آشنا خواهیم کرد، متشکرم.

مسعود پزشکیان
اگر کسی تذکر دارد تذکرها را گوش میدهیم، مخالف دیگر نداریم، البته آقای ادیانی هم مخالف نبود پیشنهادش این بود که برود در کمیسیون پیشنهادات مطرح بشود. (ادیانی ـ ابهام داشتیم یعنی باید کتب حوزه علمیه هم بشود) اگر راجع به این موضوع تذکر هست بفرمایید، چون الان میخواهیم رأی بگیریم. به کمیسیون بفرستیم و کمیسیون پیشنهادات و ابهامات را رفع بکند به صحن بیاورد. قبول است؟ نمایندگان محترم به کلیات رأی بدهند، دولت بفرمایید.

علی عسگری
بسم الله الرحمن الرحیم
«لاترکنوا الی الذین ظلموا و فتمسکم النار»
به مصداق آیه شریفه قرآن کریم و همچنین اسناد بالادستی نظام، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای کلی نظام، فرمایشات امام راحل و سخنان تعیینکننده مقام معظم رهبری همانطور که نمایندگان ما در کمیسیون هم به این مسأله به زیبایی پرداختند و همسویی و همراهی خودشان را با مجلس و امت اسلامی بیان داشتند ما هم طرح الزام دولت به تعیین سرفصل جنایات آمریکا در کتب درسی مدارس و دانشگاهها را تأیید میکنیم و با کلیات آن موافق هستیم و امیدوار هم هستیم که در چنین روزی یک رأی تعیینکنندهای نمایندگان محترم به این طرح بدهند که از سوی خودشان پیشنهاد شده.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای جبار کوچکینژاد تذکر دارند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم (13) آبان روز مبارزه با استکبار جهانی را به ملت ایران و دانشآموزان و دانشجویان تبریک عرض میکنم. یاد و خاطره شهدای این روز را هم گرامی میدارم. البته شاید دوستان تذکراتی که دارند (نایبرئیس ـ تذکر ماده چند دارید؟) اخطار یعنی بند «ج» اصل دوم و بند (2) اصل سوم و اصل (67) قانون اساسی ما که قسم خوردیم در رابطه با استقلال کشور همه تلاش بکنیم. (نایبرئیس ـ مگر ما کار خلاف داریم انجام میدهیم؟) نه، کار خوب داریم انجام میدهیم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
نفر بعد جناب آقای تابش هستند، بفرمایید.

محمدرضا تابش
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
من عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و ارجمند دارم. با رأی بالایی که به این طرح دادند روز مبارزه با استکبار جهانی و روز دانشآموز را گرامی میداریم. من در بخش تذکر ثبتنام کرده بودم، متأسفانه به من بر اثر بیتوجهی هیأترئیسه محترم وقت ندادند مجبور شدم در مخالف ثبتنام کنم و در مخالف هم وقت ندادند. تذکر من ماده (100) بود که ترتیبات دستور هفتگی است که باید به ترتیب وصول طرحها و لوایح از کمیسیونها باشد اعلام میکند و بعد هم میگوید اگر طرحی در دستور نبود حداقل (50) نفر از نمایندگان میتوانند از رئیس جلسه مجلس تقاضا کنند گزارش چاپشده کمیسیون خارج از نوبت در دستور کار جلسه علنی قرار بگیرد. قبل از اینکه این موارد اتفاق بیفتد در تابلوی دستور روز این را درج کردیم و این خلاف آییننامه است.
ما داریم با تصویب قوانینمان چهارچوبی برای جامعهمان تعیین میکنیم که در این چهارچوب حرکت بکند و مخالفتم برای این بود که با این حجم اقدامات خصمانه آمریکا نسبت به انقلاب اسلامی ما انتظار داشتیم از مجلس امروز در روز تاریخی (13) آبان اقدامات بازدارندهتر و قویتری بر علیه آمریکا در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی تصویب کند، در همین حدش هم برگ سبزی است تحفه درویش، عرضه به ملت شریف ایران میکنیم و اعلام میکنیم که در مقابله با استکبار جهانی و از جمله آمریکا همه ملت ایران متحد و یکپارچه ایستادهاند. انشاءالله این کار خوب تلخ نشود با عدم رعایت قانون در مجلسی که رکن اساسی و منحصر بهفرد قانونگذاری است.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ما هم قبل از جلسه تا جلسه رسمی بشود یک استمزاج کردیم و موضوع را مطرح کردیم و هم در جلسه درخواست اولویت را به رأی گذاشتیم و همانگونه که حضرتعالی هم فرمودید همه در این مورد موافق هستند و رأی قاطع هم به این داده شد که این اتفاق بیفتد. اشکالات یا تذکراتی هم که بود بیشتر به خاطر این بود که پیشنهاداتی هم عزیزان داشتند، همانگونه که حضرتعالی هم پیشنهاد داشتید به همین خاطر ما گفتیم دوشوری میکنیم. امروز اصل کلیات این را به رأی میگذاریم، بعد به کمیسیون میفرستیم، کمیسیون هر پیشنهاد دیگری هم که باشد آنجا جمعبندی بکند و دوباره به صحن بیاورد و ما قطعاً رأی خواهیم داد.
حالا یک عده از عزیزان هم اینجا میگفتند که ما باید اول جلسه راجع به امروز صحبت میکردیم، من چون دیروز ریاست محترم جلسه راجع به (13) آبان و موضعگیری مجلس اعلام موضع کرده بود بنده نخواستم اینجا دوباره راجع به این مسأله حرف بزنم، واقعیت این است که هیچ انسان آگاه و آزادهای سر در مقابل زور، ظلم و ستم خم نمیکند. آمریکایی که میخواهد قلدری بکند خیال خام است که تصور بکند ایران ما و آزادگان مملکت ما به این راحتی در مقابلش کوتاه بیایند. کشوری که چهره واقعی خودش را روشن کرده و تمام تعهدات بینالمللی را راحت و یکطرفه زیرش میزند و اجرا نمیکند و بعد میگوید بیا با هم مذاکره کنیم. شما که اهل مذاکره هستید چرا همین چیزهایی که نوشتند را زیرش میزنید؟ آنوقت چنین آدمی میگوید باز ایران بیاید مذاکره بکند، ایران که مذاکره کرده، ایران که به تعهد خودش عمل کرده، از کجا معلوم ما دوباره با شما حرف بزنیم شما دوباره زیرش نزنید؟ در نتیجه ما با قاطعیت همه آن انسانهایی که آزاد و آگاه هستند، در مقابل ظلم، ستم و قلدری خواهند ایستاد و خواهیم ایستاد و سر خم نخواهیم کرد. اجازه بدهید ما کلیات را به رأی میگذاریم.
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به کلیات این طرح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با اکثریت قاطع آراء رأی آورد.
دبیر (قاضیزادههاشمی) ـ آقای دکتر! جزئیات به عنوان شور دوم به کمیسیون ارسال میشود، حالا انشاءالله کمیسیون هم سریعتر گزارش بدهد.
6
قرائت گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی درخصوص بررسی علل و مصادیق تخلفات در حوزه اراضی و املاک از قبیل تغییر کاربری، تملک اراضی دولتی، ساخت و ساز غیرمجاز، تصرف و سایر بر مبنای پروندههای مطروحه در کمیسیون

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی در مورد بررسی علل و مصادیق تخلفات در حوزه اراضی و املاک است. من از سخنگوی کمیسیون اصل (90) آقای دکتر پارسایی دعوت میکنم برای قرائت گزارش تشریف بیاورند.

بهرام پارسائی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام، در اجرای قانون نحوه گزارش کمیسیون اصل (90) قانون اساسی مصوب 3/9/1396 مجلس شورای اسلامی و ماده (101) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، به پیوست گزارش «بررسی علل و مصادیق تخلفات در حوزه اراضی و املاک از قبیل تغییر کاربری، تملک اراضی دولتی، ساخت و ساز غیرمجاز، تصرف و سایر بر مبنای پروندههای مطروحه در کمیسیون» که در جلسه عمومی کمیسیون برای قرائت از تریبون مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده به همراه خلاصه آن تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی ـ داود محمدی
مقدمه: زمین و مباحث مربوط به آن از گذشته همواره یکی از مسائل مهم و پیچیده در روابط حقوقی و اجتماعی جوامع و ملتها بوده و همواره منشأ بروز دعاوی مختلف و زمینه ارتکاب جرائم متعدد را فراهم آورده است چراکه در اعصار مختلف تاریخ، زمین به عنوان یکی از عناصر اصلی سرمایه در مسیر تولید، توسعه و رفاه اشخاص ایفای نقش نموده است و کشور جمهوری اسلامی ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست.
تخلفات در حوزه اراضی طی سالیان اخیر بنا به دلایلی از قبیل: توسعه شهرها و فرهنگ شهرنشینی، رشد جمعیت و نیاز به مسکن، محدودیت اراضی قابل سکونت برای تملک، افزایش ارزش افزوده اراضی به ویژه در موارد تغییر کاربریها و غیره رشد چشمگیر و قابل توجهی داشته است و از آنجا که اراضی دولتی در مقایسه با اراضی با مالکیت خصوصی به دلایلی مانند گستردگی اراضی و عدم پیگیری و احساس مسئولیت جدی، نداشتن اسناد مالکیت بطور کامل، عدم دفاع متناسب در محاکم و غیره از نظارت و مراقبت کمتری برخوردار میباشند، بیشتر مورد توجه سودجویان قرار گرفته و سعی کردهاند با حیله و تقلب و با هدف کسب سود بیشتر نسبت به سندسازی و تملک این اراضی اقدام نمایند. از طرف دیگر برخی اراضی دارای جاذبههای طبیعی و گردشگری و نیز اراضی که در محدوده اجرای سیاستگذاریها و طرحهای توسعه شهری و روستایی واقع شدهاند به دلیل ارزش افزوده بالای حاصل از اجرای طرح، به تدریج زمینه دیگر جرائم مربوط به اراضی و املاک از قبیل ساخت و ساز غیرمجاز، تملک اراضی دولتی، بلاصاحب یا مجهولالمالک و نیز تغییر کاربری را فراهم آورده است.
در حال حاضر در کشور، غالب تخلفات در اراضی و املاک ذیل واژه «زمینخواری» رواج یافته این در حالی است که در قوانین موضوعه جرمی تحت عنوان «زمینخواری» جرم انگاری نشده و بیشتر به عنوان اصطلاحی عرفی بین عموم شایع شده است. در واقع زمینخواران ثروتی را تصاحب میکنند که هیچگاه آن را تولید نکرده و نقشی در به وجود آمدن آن نداشتهاند و صرفاً با روشهای ناصواب و با تمسک به حیله و ترفندهای غیرقانونی، اراضی را به فروش رسانده و در نهایت عدهای را در مقابل دولت، دستگاه قضایی و مالکین قرار میدهند. از جمله خصایص زمینخواری این است که غالباً از اجتماع و ارتکاب جرائم دیگر از قبیل جعل اسناد و مدارک، تغییر کاربری املاک و اراضی با کاربری کشاورزی و باغ، قطعهبندی و تفکیک غیرقانونی، نقل و انتقالات، فروش و در نهایت کلاهبرداری در املاک به وجود میآید.
خلاصه اقدامات کمیسیون در بررسی موضوع زمینخواری:
با عنایت به اهمیت ویژه پروندههای زمینخواری و منویات و تأکیدات صریح مقام معظم رهبری در مقابله با پدیدههای شوم زمینخواری، کوهخواری و ساختوساز غیرمجاز در ارتفاعات و با توجه به شرح وظایف این کمیسیون مصرح در اصل نودم قانون اساسی و قوانین موضوعه، جلسات و مکاتبات عدیدهای با دستگاههای متولی در امر نظارت از قبیل: وزارت جهادکشاورزی، سازمان بازرسی کل کشور، قوه قضائیه، سازمان حفاظت محیطزیست، وزارت نیرو، وزارت راه و شهرسازی، برخی شهرداریها و سایرین انجام و بسته به موضوع پروندههای مطروحه بازدیدهای میدانی و بازرسیهای منظمی در استانهای مختلف کشور انجام شد. همچنین در راستای تبصره ماده (5) قانون نحوه اجرای اصل نودم قانون اساسی (مصوب 25/8/65) این مرجع رأساً و یا از طریق دستگاههای متولی، خاطیان را به مراجع قضایی معرفی و تا حصول نتیجه مطلوب و صدور رأی، موضوع را پیگیری نموده که در موارد عدیدهای توقف تغییر کاربریها، تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز، اعاده زمین به وضع سابق و... را به دنبال داشته است.
در این گزارش که نتیجه بررسی بیش از (100) جلد پرونده در حوزه تخلفات مربوط به اراضی است کوشش شده مهمترین علل رواج پدیده شوم زمینخواری شناسایی و در خاتمه گزارش نیز پیشنهادات لازم به منظور توقف این فرایند زیانآور و مقابله جدی با سودجویان به نمایندگان محترم و مردم شریف ایران ارائه گردد.
چند نمونه از پروندههای تشکیل شده در کمیسیون و اقدامات انجامشده توسط کمیسیون:
1 ـ رفع تصرف از (2050) هکتار از اراضی ملی واقع در شهرستان تهران از تصرفات غیرمجاز که توسط اشخاص حقیقی صورت گرفته بود.
2 ـ پیگیری و اقدام در راستای رفع تصرف از (400) هکتار از اراضی شهر جدید هشتگرد.
3 ـ پیگیری و اقدام در راستای رفع تصرف از (277) هکتار از تصرفات غیرمجاز اشخاص حقیقی در اراضی ملی شهرستان ساوجبلاغ استان البرز.
4 ـ اقدام به توقف عملیات اجرایی (تغییر کاربری) و الزام شهرداری و یکی از بانکها درخصوص (2) هکتار اراضی شهری تهران موسوم به باغ معنوی.
5 ـ توقف عملیات تغییر کاربری و اعاده به وضع سابق در بیش از (100) هکتار از اراضی زراعی و باغی حریم شهر آبسرد شهرستان دماوند.
6 ـ توقف عملیات و پیشگیری از تغییر کاربری و تفکیک بیش از (858) هکتار از اراضی زراعی در منطقه موسوم به مشاء شهرستان دماوند.
7 ـ پیگیری و اقدام در رابطه با برخورد قانونی با قصور و تعلل اداره منابع طبیعی شهرستان شمیرانات درخصوص تصرفات غیرقانونی اشخاص حقیقی در (5/5) هکتار از اراضی ملی شمیرانات.
8 ـ پیگیری درخصوص تعیین تکلیف تغییر کاربری و ساخت و سازهای غیرمجاز در (5/41) هکتار از اراضی زراعی شهرستان طرقبه استان خراسانرضوی توسط شرکت سرمایهگذاری پدیده شاندیز.
9 ـ پیگیری درخصوص رفع تصرف از تصرفات غیرقانونی اشخاص حقیقی در (730) هکتار از اراضی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در شهر تهران که در این خصوص (4000) پرونده قضایی تشکیل و تاکنون (1000) پرونده منجر به صدور رأی شده و الباقی در حال رسیدگی قضایی میباشد.
10 ـ پیگیری درخصوص تصرفات غیرقانونی اشخاص حقیقی در اراضی ملی و تجاوز به حریم و بستر رودخانه جاجرود واقع در محدوده پارک ملی خجیر.
11 ـ اقدام درخصوص تعیین تکلیف، تغییر کاربری و ساخت و سازهای غیرمجاز تعاونی مسکن برخی از دستگاهها در (36) هکتار از اراضی واقع در منطقه موسوم به هفتسنگان قزوین که منجر به معرفی برخی از مدیران به هیأت رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت و تشکیل پرونده قضایی در دادسرای عمومی و انقلاب برای تعدادی دیگر شده است.
12 ـ پیگیری و اقدام درخصوص تعیین تکلیف تغییر کاربریها و ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانهها و جاده در بیش از (1000) قطعه زمین (7000 واحد مسکونی) واقع در محدوده روستای زیارت و جنگل ناهارخوران استان گلستان توسط اشخاص حقیقی و برخی تعاونیهای مسکن ادارات.
13 ـ پیگیری درخصوص آزادسازی بیش از (1000) هکتار از اراضی بالای خط تراز (1800) در شمال شهر تهران و دامنه جنوبی البرز به مالکیت تعاونیهای مسکن سی و سه گانه دستگاههای اجرایی.
14 ـ پیگیری و اقدام درخصوص رفع تصرف و اعاده به وضع سابق در بیش از (30) هکتار از اراضی زراعی و شالیزار واقع در بخش خشکبیجار شهرستان رودسر استان گیلان که توسط اشخاص حقیقی قطعهبندی، تغییر کاربری و ساخت و ساز غیرمجاز صورت گرفته شود.
15 ـ پیگیری و اقدام درخصوص رفع تصرف و اعاده به وضع سابق در بیش از (3400) هکتار تصرفات غیرقانونی اشخاص حقیقی در اراضی ملی شهرستان دماوند.
16 ـ رفع تصرف و صدور سند به نام دولت در بیش از (3200) هکتار از تصرفات غیرقانونی اشخاص که در (4500) هکتار از اراضی ملی شهرستان ورامین استان تهران صورت گرفته است.
17 ـ پیگیری و اقدام درخصوص رفع تصرف از (750) هکتار اراضی ملی و جنگلهای تصرف شده توسط اشخاص حقیقی در اشترکان انزلی و خصیبدشت املش استان گیلان.
18 ـ پیگیری و اقدام درخصوص تعیین تکلیف تغییر کاربری و عدم رعایت مفاد قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها توسط اشخاص حقیقی در حدود (50) هکتار از اراضی موسوم به دشتمزار (سرخه پلنگان) شهرستان دماوند.
19 ـ پیگیری درخصوص رفع تصرف و اعاده به وضع سابق درخصوص (168) فقره تصرف غیرقانونی اشخاص حقیقی در بیش از (2000) هکتار از اراضی ملی واقع در مناطق مختلف استانهای البرز و تهران.
20 ـ پیگیری درخصوص فسخ قرارداد و استرداد حدود (3000) هکتار از اراضی ملی استان گیلان که جهت اجرای طرح گیاهان دارویی به شخص حقیقی واگذار شده بود.
21 ـ پیگیری در جهت جلوگیری و برخورد با تغییر کاربریهای غیرقانونی صورت گرفته توسط اشخاص حقیقی در اراضی موسوم به گردنه حیران واقع در استان اردبیل که (51) فقره پرونده قضایی تشکیل که از این تعداد (31) پرونده منجر به رأی قلع و قمع و شش فقره منتج به رأی منع تعقیب و (13) فقره پرونده در حال طی فرآیند دادرسی میباشد.
22 ـ رفع تصرف حدود (600) هکتار از تصرفات غیرقانونی اشخاص حقیقی در اراضی ملی واقع در پاکدشت استان تهران.
23 ـ رفع تصرف (47) هکتار از اراضی ملی واقع در شهرستان شهریار که توسط اشخاص حقیقی تصرف شده بود.
24 ـ پیگیری و اقدام درخصوص تشکیل بیش از (19) فقره پرونده درخصوص تصرفات غیرقانونی اشخاص در (90) هکتار از اراضی ملی واقع در شهرستان رباطکریم.
لازم به ذکر است که در این موارد بیش از یکصد جلد پرونده در کمیسیون مطرح شده که تنها به بخشی از آنها در این گزارش اشاره شده است.
آسیبشناسی علل وقوع با تسهیل فرآیند زمینخواری در پروندههای مطروحه در کمیسیون:
در بررسی پروندههای مطروحه در این کمیسیون در حوزه زمینخواری و تغییر کاربری اراضی، عوامل عدیدهای در وقوع یا تسریع در فرآیند زمینخواری اثرگذار بوده که اهم آن به شرح ذیل است:
الف ـ آسیبها در حوزه قانونگذاری:
1 ـ عدم وجود بانک اطلاعاتی رقومی و حقوقی از وضعیت اراضی ملی به دلیل کندی اجرای طرح کاداستر که علیرغم تصویب در مجلس شورای اسلامی، اجرای کامل این طرح به دلایلی از قبیل عدم تخصیص بودجه متناسب صورت نگرفته است. لازم به ذکر است بخشی از بودجه توسط مجلس شورای اسلامی کسر و به سازمان هلال احمر تخصیص یافت.
توضیح اینکه براساس اطلاعات ارائهشده تا پایان شش ماهه اول سال 96 حدود (8/25) میلیون هکتار از (140) میلیون هکتار اراضی ملی حدنگاری شده و با درنظر گرفتن بودجههای تخصیصی در این خصوص پیشبینی میشود تا دهها سال دیگر نیز این طرح به اتمام نرسد و مشکلات این حوزه و سوءاستفاده متخلفین از این خلأ کماکان ادامه خواهد داشت. لازم به ذکر است جهت تحقق این موضوع، پرونده مستقلی در کمیسیون اصل نود تشکیل شده و بهطور مجزا علل و موانع عدم اجرای قانون جامع حدنگار (کاداستر) و همچنین پیگیری تا اجرای صحیح قانون توسط دستگاههای مسئول پیگیری میشود.
2 ـ سوءاستفاده از قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن و گاز به ویژه ماده (4) و تبصرههای ذیل آن قانون توسط متخلفین و ادارات خدماترسان.
3 ـ عدم بازدارندگی مجازاتهای مصرح در قوانین در جلوگیری از زمینخواری و تغییر کاربریهای غیرمجاز.
4 ـ سکوت و نقض برخی متون قانونی از جمله ماده (56) قانون حفظ جنگلها که درخصوص مهلت اعتراض به آراء صادره سکوت کرده و منشأ اختلاف نظر و برخی از سوءاستفادهها را فراهم آورده است.
5 ـ برخی از قوانین سبب خرد شدن اراضی و عدم صرفه اقتصادی جهت فعالیت کشاورزی میشود مانند قانون ارث.
6 ـ علاوه بر موارد فوق، خلأها و نارساییهای موجود در قوانین نیز گاهی بستر اینگونه زمینخواریها را فراهم کرده است که در این خصوص میتوان به مواد (147) و (148) قانون ثبت، قابل واگذاری بودن زمینهای ملی و عمومی به موجب تبصره (54) قوانین بودجه سالهای 1373 و 1374 و بند (1) و (2) ماده (84) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت مصوب سال 1373، نبود ضمانت اجرا برای شماری از قوانین و مقررات از جمله منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره کرد.
ب ـ آسیبها در حوزه قضایی:
1 ـ عدم برخورد قاطع و متناسب با تخلفات صورتگرفته توسط مأموران دولتی در برخی موارد که در انجام وظیفه نظارت، قصور و تعلل نمودهاند.
2 ـ اطاله فرآیند دادرسی که موجبات جری شدن متخلفان را فراهم آورده است. این اطاله به دلایلی از قبیل کمبود قضات متخصص، تراکم پروندهها، محدود بودن شعب رسیدگیکننده به ویژه در شهرهای مستعد در حوزه زمینخواری میباشد.
3 ـ عدم اجرا یا اطاله نامتعارف در اجرای آراء قطعی صادره اعم از آراء محاکم قضایی یا کمیسیونهای مربوطه از قبیل کمیسیونهای ماده (100) و (99).
4 ـ تخلف برخی دفاتر اسناد رسمی و ادارات ثبت اسناد و املاک در عدم استعلام وضعیت و کاربری اراضی از دستگاههای متولی در زمان نقل و انتقالات.
ج ـ آسیبها در حوزه اجرایی:
1 ـ عدم تناسب تجهیزات، بودجه و توان انسانی لازم برای دستگاههای متولی (از قبیل جهادکشاورزی، محیطزیست، منابع طبیعی و دهیاریها و شهرداریها) با وسعت محدوده تعریفشده در قانون که دستگاه موظف به نظارت بر آن بوده است و همچنین فقدان روشهای کنترل با استفاده از ابزارهای نوین.
2 ـ عدم توجه به امر پیشگیری از وقوع جرائم و تخلفات و عدم برخورد به موقع در صورت وقوع جرم و تخلف از سوی دستگاههای اجرایی و سهلانگاری و قصور در ایفای وظایف سازمانی.
3 ـ عدم استفاده از ظرفیت تشکلهای مردمنهاد و غیردولتی در حفظ و حراست از اراضی ملی و منابع طبیعی.
4 ـ عدم تناسب درآمد و هزینه برخی از شهرداریها و نداشتن درآمدهای پایدار که منتج به فروش تراکم و عدم مقابله جدی با تغییر کاربریها که حتی در مواردی سبب تسهیل در فرایند تغییر کاربری بدون طی تشریفات قانونی شده است.
5 ـ عدم اجرای دقیق و قاطعانه مفاد قانون حفظ کاربری اراضی زراعی مبنی بر ممنوعیت ارائه خدمات آب، برق و غیره در تغییر کاربریهای غیرمجاز.
6 ـ ضعف در لوایح و دادخواستهای حقوقی ارائهشده توسط مسئولان حقوقی دستگاههای ناظر در مورد تحت تعقیب قرار دادن متخلفین که به دلایلی از قبیل فقدان بنیه علمی و تجربی، حقوق و دستمزد پایین به ویژه در مقایسه با وکلای طرف مقابل و غیره صورت گرفته است.
7 ـ عدم نظارت و مراقبت کافی بر متراژ اراضی دولتی که در اجرای طرحها و غیره به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار و موجب دستاندازی ایشان به اراضی ملی و دولتی همجوار شده است.
8 ـ بکارگیری سیاستهای نادرست در امور زراعی و باغی (از قبیل واردات بیرویه و بیموقع) و صرفه اقتصادی بالای تغییر کاربری که ارزش افزوده قابل توجهی نصیب باغدار و کشاورز میکند و با حقوق زارعانه چندین ساله وی برابری میکند.
9 ـ خشکسالی و به تبع آن کاهش حقابه و گاهی اختصاص قدرالسهم آب کشاورزان به منظور تأمین آب شرب مناطق مسکونی که عملاً کشت محصولات را با مانع مواجه میسازد و زمینه تغییر کاربری اراضی را ایجاد مینماید.
10 ـ عدم نظارت بر تصاحب اراضی ساحلی بهویژه در سواحل دریای خزر که به دلیل پسروی آب دریا به وجود آمده و اراضی بلاصاحب ایجاد کرده است.
11 ـ عدم رعایت محدوده حریم در شهرها، رودخانهها، معادن و غیره و عدم برخورد و واکنش مناسب توسط دستگاههای ذیربط.
11 ـ تصرف برخی اراضی ملی توسط دستگاهها و نهادهای نظامی و انتظامی و نیز فقدان قدرت و ابزار لازم به منظور استرداد اراضی توسط دستگاههای ناظر و متولی. (نایبرئیس ـ جمعبندی بفرمایید) آقای دکتر! ما حداقل نیم ساعت طبق آییننامه وقت داریم. (نایبرئیس ـ حالا طبق آییننامه هم باشد تمام شده، جمعبندی بفرمایید) من این را در پرانتز عرض کنم که این گزارش بیشتر از شش ماه است که به هیأترئیسه ارجاع شده، طبق قانون گزارش کمیسیون اصل (90) باید خارج از نوبت به صحن ارائه بشود. (نایبرئیس ـ حالا وقت را از دست ندهید، بفرمایید)
13 ـ عدم توجه به اراضی همجوار و تأثیرپذیری آن از تصویب طرحهای توسعه، گردشگری و غیره توسط شورای عالی شهرسازی و معماری، کمیسیونهای ماده پنج و غیره.
18 ـ سوءاستفاده متخلفین از مدیریت و مالکیت دوگانهی سازمان حفاظت محیطزیست و ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری در محدوده مناطق حفاظت شده و پارکهای ملی و غیره.
19 ـ عدم رعایت قوانین و مقررات مربوط به اراضی زراعی و منابع طبیعی به خصوص قانون حفظ کاربری زراعی و باغها در مناطق آزاد به دلیل ماهیت اقتصادی بودن این مناطق.
20 ـ اطلاع برخی از مسئولین از موقعیت مکانی اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی و تصرف و خریداری اراضی ملی از مجریان که موجب گسترش رشوه، فساد اداری و استفاده از رانت اطلاعاتی توسط زمینخواران و سوداگران میگردد.
نتیجهگیری و پیشنهادات:
همانطور که استحضار دارید در راستای اجرای ماده (5) قانون نحوه اجرای اصل نودم قانون اساسی، این کمیسیون پس از احراز تخلف اعم از تغییر کاربری یا تصرف غیرمجاز و غیره با تکمیل مستندات از دستگاههای ذیربط از طریق مکاتبه، برگزاری جلسه، بازدید و نسبت به ارسال پرونده به مراجع قضایی اقدام که در بسیاری از موارد نیز منتج به اعاده اراضی تغییر کاربری شده به وضع سابق و نیز رفع تصرف از اراضی ملی تصرفی شده است.
با این حال طبق پیگیریهای این کمیسیون و براساس گزارش سازمان بازرسی کل کشور طی سالهای 84 تا 95، (177) هزار و (416) فقره پرونده در حوزه تصرفات غیرقانونی در اراضی ملی اعم از جنگلها، مراتع و مناطق حفاظتشده چهارگانه با مساحتی بالغ بر (550) هزار و (932) هکتار تشکیل شده که براساس پیگیریهای سازمان جنگلها و ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری استانها مساحتی بالغ بر (277) هزار و (112) هکتار از اراضی ملی خلع ید صورت گرفته است. علاوه بر آن حسب اعلام وزارت جهادکشاورزی از مجموع (41) هزار هکتار از اراضی که طی بازه زمانی صدرالذکر بصورت غیرمجاز تغییر کاربری داده شده تاکنون (13) هزار هکتار به وضع سابق اعاده و الباقی نیز در حال پیگیری از طریق مراجع قضایی است.
بررسی این آمار بیانگر آن است که اقدامات مفیدی در راستای اعاده اراضی تغییر کاربری دادهشده یا تصرفی طی سالهای اخیر انجام شده لیکن اقدامات به عمل آمده کافی نبوده و نتیجه مطلوب کمیسیون و دستگاههای ناظر در این خصوص حاصل نگردیده است.
پیشنهادات:
1 ـ با توجه به اینکه یکی از مهمترین عوامل پیشگیرانه از زمینخواری، توسعه ثبتی رسمی و الزامی کردن ثبت رسمی معاملات مربوط به اموال غیرمنقول است، لذا میبایست کلیه دستگاهها نسبت به ثبت رسمی اموال غیرمنقول خود اقدام لازم را به عمل آورند.
2 ـ توجه به پیشگیری از جرم و جلوگیری از تصرفات، ساختوسازهای غیرمجاز، تغییر کاربریها و تخریب مراتع و جنگلها قبل از وقوع جرم و ایفای وظایف سازمانی توسط دستگاههای متولی.
3 ـ تجهیز و تأمین اعتبار دستگاههای ناظر و متولی در حوزه اراضی از حیث نیروی انسانی متخصص اعم از مدیران و کارشناسان مربوطه، ابزارآلات مدرن، بودجه مناسب و متناسب با حجم وظایف محوله و مسئولیتپذیر نمودن ایشان درخصوص تکالیف قانونی.
4 ـ با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران جزء معدود کشورهایی است که در آن طرح کاداستر به طور کامل اجرا نگردیده لذا میبایست بودجه و اعتبار مورد نیاز طرح جامع حدنگار در لایحه تقدیمی از سوی دولت پیشبینی شده و مجلس شورای اسلامی در تصویب آن نیز همکاری لازم را در این خصوص داشته باشد، به نحوی که با توجه به قانون جامع حدنگار (کاداستر)، این طرح حداکثر ظرف مدت سه سال تکمیل و به طور کامل اجرا شود که البته این اقدام مستلزم تعامل و همکاری کامل قوای سهگانه است.
5 ـ کاهش فرآیند دادرسی در محاکم قضایی از طریق بکارگیری قضات مجرب در حوزه اراضی و افزایش تعداد شعب و تخصیص شعب ویژه و ایجاد مجتمعهای قضایی تخصصی بویژه در مناطق دارای جاذبه زمینخواری.
6 ـ اجرای دقیق و کامل قوانین و بخشنامههای صادره در حوزه اراضی به ویژه قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و تعیین مسئولیت هریک از دستگاههای مسئول و نیز جرمانگاری تسامح و قصور مأموران و دستگاههای متولی در انجام وظایف قانونی.
7 ـ اتخاذ سیاستهای کلان و متناسب در حوزه کشاورزی که سبب ترغیب کشاورزان به امور زراعی و عدم ترغیب به تغییر کاربری گردد.
8 ـ مسئولیت حفاظت از مناطق چهارگانه (مناطق حفاظتشده، پناهگاههای حیات وحش، پارکهای ملی و آثار طبیعی ملی) طبق قانون که شامل حدود (8) درصد از اراضی ملی با مساحتی بالغ بر (12) میلیون هکتار بر عهده سازمان حفاظت محیطزیست بوده، لیکن اسناد اراضی مذکور به نام سازمان جنگلها و مراتع کشور و ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری میباشد. لذا بهمنظور پیشگیری از سوءاستفادههای ناشی از عدم هماهنگی ادارات فوق رعایت دو نکته ضروری است:
الف ـ استعلام از سازمان محیطزیست در هنگام واگذاری اراضی محدودههای مذکور.
ب ـ همکاری و تعامل محاکم قضایی و ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری درخصوص پروندههایی که از سوی سازمان حفاظت محیطزیست درخصوص متصرفین و متخلفین در محدوده این اراضی تشکیل میشود.
9 ـ ارائه لایحه راجع به قانون جامع منابع طبیعی از سوی دولت با توجه به تعدد قوانین و مقررات مربوط به امور اراضی و منابع طبیعی با همکاری کمیسیونهای مربوطه در مجلس شورای اسلامی.
بهروز کردن نقشه اراضی ساحلی، دریاچهها و سواحل جنوبی و شمالی کشور با آخرین وضعیت پیشروی آب و اجرای دقیق قانون اراضی مستحدثه ساحلی مصوب سال 1354 و تهیه و تصویب آییننامه اجرایی آن.
11 ـ بازنگری در برخی قوانین که موجب تسهیل در امر تغییر کاربری اراضی شده از جمله قانون وصول برخی از درآمدهای دولت مصوب سال 1373، قانون و مقررات منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، برق، گاز، تلفن و فاضلاب.
12 ـ بازنگری در ماده (4) قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز به نحوی که مانع از سوءاستفادهی سودجویان در تغییر کاربریها شده و صرفاً محدود به ساخت و سازهای موجود در زمان تصویب قانون مصوب 31/3/96 گردد.
13 ـ تعیین تکلیف اراضی واگذارشده توسط دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی بهمنظور اجرای طرحهای پیشنهادی از سوی بهرهبرداران حداکثر ظرف مدت ششماه و ارسال گزارش اقدامات انجامشده توسط دستگاه مربوطه در این خصوص توسط بالاترین مقام مسئول دستگاه تا انقضای مهلت به کمیسیون اصل (90).
14 ـ با توجه به مشکلات بهوجودآمده در پیشبینی بعضی طرحها در نقاط مختلف کشور که زمینهساز تغییر کاربریها و تصرفات شده و همچنین طرحهای پیشبینیشده محقق نگردیده است، لذا شایسته است استانداران برای پیشگیری از این موضوع، طرح آمایش سرزمین هر استان را براساس نیازمندیهای واقعی مورد بررسی قرار داده و ظرف مدت ششماه گزارشی از بررسیهای به عمل آمده و تصمیمات متخذه در این خصوص به کمیسیون اصل (90) ارسال نمایند.
در خاتمه ضمن تشکر از کلیه دستگاههایی که در روند بررسی پروندهها همکاری لازم و مؤثر با این کمیسیون داشتهاند، مراتب در راستای اجرای قسمت اخیر اصل نودم قانون اساسی به استحضار نمایندگان محترم و ملت شریف ایران میرسد. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، اعلام وصولها و میهمانان را قرائت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه گویا از منطقه (7) تهران که میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند، به این عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.
7
اعلام وصول (4) فقره طرح

علی اصغر یوسف نژاد
تعداد (5) فقره طرح و لایحه به صورت عادی اعلام وصول میشود.
1 ـ طرح اعمال سهجانبهگرایی در ارکان عالی سازمان تأمیناجتماعی.
2 ـ طرح ممنوعیت ضبط و پخش اعترافات اشخاص از صدا و سیما و دیگر رسانههای گروهی.
3 ـ طرح تشکیل استان مازندران غربی با مرکزیت شهرک نمکآبرود.
4 ـ طرح تشکیل و اداره مناطق آزاد زیارتی و سیاحتی.
8
اعلام وصول (1) فقره لایحه

علی اصغر یوسف نژاد
لایحه موافقتنامه حمل و نقل بینالمللی جادهای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس.
9
ناطقان جلسه آقایان: حسین رضازاده، شهاب نادری، صدیف بدری، غلامرضا کاتب و ابوالفضل حسنبیکی

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسین رضازاده نماینده محترم کازرون و کوهچنار.
ـ آقای شهاب نادری نماینده محترم پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی و روانسر.
ـ آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای غلامرضا کاتب نماینده محترم گرمسار و آرادان.
ـ آقای ابوالفضل حسنبیکی نماینده محترم دامغان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از اولین ناطق جناب آقای حسین رضازاده نماینده محترم کازرون و کوهچنار دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسین رضازاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
به نام خداوند بخشنده مهربان، حمد و سپاس مخصوص خداوندی است که پروردگار جهانیان است. با سلام بر ملت شریف ایران و مردم عزیز استان فارس و شهرهای کازرون، قائمیه، خشت، کنارتپه، لودان و والاشهر و روستاهای تابعه. درود به روح ملکوتی شهدا میفرستم و یاد و خاطره شهدای دانشآموز و سالروز (13) آبانماه را که نماد غیرت، شجاعت، قدرت ملت ایران در به زانو درآوردن استکبار جهانی است، گرامی میدارم.
عرض سلام محضر همکاران عزیز، نمایندگان ملت شریف ایران. به وکالت از مردم عزیز استان فارس از رئیسجمهور محترم، معاونین ایشان، هیأت محترم دولت، استاندار محترم فارس و کارکنان به خاطر ارتقای فرمانداری شهرستان کازرون به فرمانداری ویژه که مطالبه (20) ساله مردم بوده و ارتقای دو بخش چنارشایجان، کهمرهنودان به شهرستان کوهچنار و ارتقای شش منطقه در این استان به شهرستان که باعث خوشحالی حدود یک میلیون نفر گردید، تقدیر و تشکر میکنم. اگرچه در راه رسیدن مردم عزیز این مناطق به مطالبات خود دستهای پنهان و آشکاری مشکلاتی ایجاد نمودهاند که باعث مکدر شدن روحیه مردم عزیز و شهیدپرور و انقلابی کازرون و دلسوزان نظام گردید، ولی اقتدار نظام و دولت محترم اجازه نداد که صاحبان زر و زور و تزویر باعث تضییع حقوق عامه گردند و ثابت نمودهاند که نظام مقدس جمهوری اسلامی با اقتدار تمام حامی و مدافع حقوق مردم در داخل و خارج از کشور بوده و اجازه نخواهد داد که فرصتطلبان از صداقت مردم سوءاستفاده نموده و باعث ایجاد تنش و نفاق بین مردم گردند، بلکه به امید خداوند بزرگ زمینه اتحاد، انسجام، همدلی و برادری بین مردم شریف این دیار فراهم گردید و مردم هر دو شهرستان ضمن تحکیم برادری خود در راه توسعه و پیشرفت همهجانبه گام بردارند.
ملت شریف ایران! استکبار جهانی با پیروزی انقلاب اسلامی جنگ را بر این مردم مظلوم تحمیل کرد و با تحریمهای ناجوانمردانه و اخیراً ظالمانه که مصداق تروریسم اقتصادی است استقلال و آزادی شما ملت عزیز را نشانه رفته است. لذا لازم است که مسئولین محترم نظام، احزاب، گروهها، فعالین سیاسی و اجتماعی، مردم عزیز با ایجاد اتحاد و انسجام ملی همانند حضور در جنگ تحمیلی که از هرگونه گرایشی پیر و جوان دست در دست هم دادند و حماسه آفریدند و در این عرصه که استکبار جهانی در رأس آن دولت آمریکا با ابزار اقتصادی به جنگ آمده با کنار گذاشتن اختلافات گروهی و حزبی یکدل و یکصدا در این جنگ تمامعیار با همت مردم عزیز و برنامهریزی صحیح و جامع از سوی مسئولین و دولتمردان از جمله برنامههای اقتصادی کارآمد و مبارزه همهجانبه با فساد و دعوت از نخبگان علمی و صاحبنظران در راستای فرامین مقام معظم رهبری با اتکا به تواناییهای داخلی در چهارچوبه اقتصاد مقاومتی و با تدبیر و درایت و ارتباط با کشورهای دوست با رعایت مصالح ملی و قوانین بینالمللی و پرهیز از هر اقدامی که باعث سوءاستفاده دشمن و بسیج کشورهای ضعیف و ناآگاه و بعضاً وابسته به استکبار میگردد راه پیشرفت ایران اسلامی را هموار نموده و چشم امید به کشورهای غربی در رأس آنان آمریکا برای مصالحه و تفاهم نداشته، زیرا روحیه استعماری و استکباری آنان اجازه نخواهد داد حقوق ملتهای مظلوم را محترم شمارند و ارتباط با آمریکا فقط با مخدوش شدن استقلال و آزادی این ملت همراه خواهد بود و چشم امید بستن به آمریکا و اعتماد به آن سرابی بیش نیست.
ملت ایران با این شعار تاریخی که «میجنگیم، میمیریم، سازش نمیپذیریم» به هیچ قیمتی استقلال خود را که خونبهای هزاران شهید و جانباز میباشد از دست نخواهد داد. لذا ضرورت دارد که دولتمردان ما با باور قدرت این ملت و توانایی فرزندان این مرز و بوم و با برنامهریزی صحیح به دنبال حل مشکلات مردم عزیز باشند که با تمام توان رنج و مشقت استقلال را تحمل مینمایند و چشم امید به بیگانگان نداشته که تاریخ ما مملو از این اعتمادها است که حاصلی جز خیانت نداشته است. ما میتوانیم اگر به خودباوری برسیم که بحمدالله این باور در جامعه حاکم است.
ملت شریف ایران! فرزندان شما در خانه ملت اجازه نخواهند داد این انقلاب به دست نااهلان، فرصتطلبان و مزدوران و خودفروختگان بیفتد، همانطور که تعداد کثیری از این عزیزان بازماندگان شهدا که با جان و مال خود از این کشور دفاع کردند اکنون نیز در این سنگر با تمام توان از استقلال و آزادگی این ملت دفاع خواهند کرد و با تمام قدرت اعلام مینماییم که استکبار جهانی در رأس آن آمریکا آرزوی مخدوش کردن استقلال این ملت و استعمار آن را باید به گور ببرد.
متذکر میگردیم به سوگندی که با شهدا یاد نمودیم، کسانی که گمان میکنند با توطئه، تحریم و تخریب خادمان و دلسوزان واقعی این ملت را از صحنه خارج میکنند، کور خواندند. ما تا آخرین قطره خون با پیمانی که با شهدا و امام شهدا بستیم ایستاده و در راه اجرای عدالت توجه به حقوق عامه، مبارزه با فساد، تملق، ریا، خودخواهی، قدرتطلبی و انحصارطلبی مبارزه خواهیم کرد.
رئیس محترم جمهور و هیأت محترم دولت! اگرچه از مشکلات فراروی شما آگاهی داریم، ولی در حوزه انتخابیه اینجانب مشکلاتی است که با مدیریت و برنامهریزی و اولویتبندی حل خواهد شد. از جمله سد نرگسی که حدود (70) درصد پیشرفت داشته و در حال حاضر فعال بوده، ولیکن در صورت بهرهبرداری سریع علاوه بر اینکه بیش از هزاران هکتار زمینهای دیم منطقه محروم بخش جرهبالاده را زیر کشت برده دریاچه زیبای پریشان را احیاء کند و آب شرب شهرستان کازرون را تأمین نموده و عواید آن ظرف دو سال برابر با تمام هزینههای ساخت آن است.
جادههای ترانزیتی شهرستان کازرون چهار استان را بههم متصل میکند، همچنان غیرایمن، پرترافیک، غیراستاندارد است که سالانه جان تعداد زیادی از عزیزان را میگیرد و عمدتاً پروژههای مذکور پیشرفت بالای (80) درصد را داشته و بعضاً در سه سال گذشته در سه هفته دولت قول بهرهبرداری دادند، ولی هنوز عملی نشده است. تونل محرم بعد از گذشت حدود نه سال حدود (50) درصد حفاری شده و با این ترتیب تا (10) سال دیگر تکمیل نخواهد شد. جادههای بینشهری منطقه فامور عملیاتش اجرا شده، (250) متر باقی مانده، هشت سال طول کشیده و مردم منطقه به خاطر (250) متر (40) کیلومتر مسافت را طی میکنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای شهاب نادری نماینده محترم پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر دعوت میکنیم، بفرمایید.

شهاب نادری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام خدمت نمایندگان محترم ملت بزرگ ایران و سلام بر مردم فهیم استان کرمانشاهان و منطقه اورامانات. نمایندگان محترم! عرایض خود را در دو بخش ملی و منطقهای تقدیم میکنم. سروران گرامی! امروز (13) آبان روز ملی دانشآموز و روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و استکبارستیزی است، ولی به نظر میرسد با اوضاع و احوالی که این روزها به عینه و آشکارا از عدهای میبینم باید روز ملی مبارزه با استکبار داخلی و درونی نیز نامیده شود، روزی جهت جلوگیری از خودکامگی، خودرأیی و تبعیض افسارگسیخته عدهای که به مقام و منصبی رسیدهاند که به امانت در اختیار آنها گذاشته شده است و متأسفانه در عمل به هیچوجه امانتدار خوبی نیستند و با نگاه تبعیضآمیز آلوده به بغض و حتی شائبه تسویهحساب شخصی به برخی مناطق مینگرند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کرمانشاه را بهتر از کرمانشاهیان میشناسد. عزیزان نماینده! ما هم دندان خوردن داریم. با عنایت به اینکه در بودجه سالانه کشور استان کرمانشاهان را در قیاس با سایر استانها بدون در نظر گرفتن محرومیت مضاعف حاصل از سالها خون، حادثه و بازسازی میسنجند.
نمایندگان فهیم که مطمئناً اگر فارغ از مسائل جناح و جناحبازی شوید میتوانید با رایزنیهای اصولی و منطقی و جاانداختن این نکته که کرمانشاهان باید دارای بودجه مضاعفی باشد نسبت به استانهایی که بیکاری پنهان آنها کمتر از (3) درصد است و دشمنان باتدبیر ما این شیوه را متداول ساختهاند که در استانهای مرزی نباید سرمایهگذاری کرد که با عزمی راسخ و توجیهات و توضیحات اصولی گفت که امروزه جنگ تکنولوژی و کامپیوتر است، با فشار دادن یک دکمه دورترین نقاط دنیا را میتوان مورد هدف قرار داد. فرقی نمیکند شما قصرشیرین، گیلانغرب، اورامانات یا اصفهان یا تهران و یا شیراز باشید. اگر بخواهند آن را به شیوه درست مصرف نمایند باید در راه محرومیتزدایی و از بین بردن تبعیض طبقاتی و رساندن قشر محروم به طبقه متوسط مصرف نمایند.
نمایندگان محترم! در فرهنگ قوم کرد انحصارطلبی جایگاهی ندارد، ملت کرد هر جای دنیا باشد ایرانی هستند و به ایرانی بودنشان افتخار میکنند. نظام اسلامی مبتنی بر وحدت و عزت اسلامی کلیه اقوام در قانون اساسی از حقوق برابر برخوردارند. لذا نباید عزت ملی، افتخار ملی، اتحاد ملی و امنیت ملی توسط افراد، دستجات، گروهها دانسته یا ندانسته، آگاهانه یا ناآگاهانه یا به هر نحوی مورد خدشه قرار گیرد. از این جهت افراد معلومالحالی که در رابطه با اهانت به قوم کرد و فارس در جریان یک مسابقه ورزشی اقدام میکنند محکوم است و این عده حتماً نمیدانند در سرزمینی زندگی میکنند که دلاورانی چون ستارخان و باقرخان در آن پای نهاده است و پرچم هیچ کشوری بهجز پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران نباید به اهتزاز درآید. همه اقوام ایرانی از جمله فارس، کرد، عرب، لر، آذری، ترکمن و بلوچ با هم برادر هستیم و این حرکت تفرقهافکنانه به نفع هیچ گروهی نیست و چنین اقدامی به صرفه و صلاح نظام هم نیست.
وزیر ورزش و جوانان مکلف و دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی موظف هستند براساس مقررات قانونی اهانتکنندگان شناسایی و مورد تعقیب و مجازات اداری و قضائی قرار گیرند. قوم کرد فدای ایران و اسلام، قوم ترک فدای اسلام و ایران. یاشاسین ایران، یاشاسین کردستان، یاشاسین آذربایجان، هر بیژی ایران، هر بیژی کردستان، هر بیژی آذربایجان.
در بعد سیاسی ضرورت دارد توجه داشته باشیم براساس آنچه که ترامپ مورد اقرار قرار داده است هرکس در سوریه بر علیه مردم آن کشور و تمامیت ارضی آن اقدام نماید عامل آمریکا برای تسهیل دستیابی آمریکا به نفت سوریه است. لذا اقدام ترکیه برای لشکرکشی به سوریه نیز از این قاعده مستثنی نیست و ترکیه نقش معاون و تسهیلکننده اقدامات آمریکا را در جغرافیای کردی انجام میدهد، این اقدامات نه به اختیار ترکیه، بلکه به تکلیفی که در مقابل آمریکا دارد انجام میپذیرد.
چون در آستانه سالگرد زلزله قرار داریم ضرورت دارد از توجه بهموقع و بجا و دلسوزی مقام معظم رهبری در منطقه زلزلهزده و تشریففرمایی ایشان تقدیر و تشکر نمایم و همچنین از قوای سهگانه، سپاه پاسداران، ارتش جمهوری اسلامی ایران، هلالاحمر، نهادهای مردمی، مردم نوعدوست و ولایتمدار کشور.
نمایندگان محترم! ولی به جمیع جهات عمق خسارت حاصل از زلزله، ناتوانی مردم به نحوی بوده است که انجام مراتب فوق صددرصد نیازهای مردم را برآورده نکرده است. هنوز اقدامات اساسی و زیربنایی در بخشهای مختلف توسعهای باقی مانده است که باید مورد توجه جدی دولت قرار گیرد. توسعه اشتغال، سرمایهگذاری، رفع بیکاری در منطقه باید جدی گرفته بشود. خواسته بحق مردم زلزلهزده استان کرمانشاهان امهال یکساله وامهای بانکی است. با توجه به بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی که تعداد زیادی از مردم زلزلهزده هنوز نتوانستند برای خود سرپناهی تهیه کنند از همکاران محترم، ریاست محترم جمهوری تقاضا دارم نسبت به موافقت این مهم که خواسته بحقی است دستور مقتضی صادر فرماید.
تسریع در گازرسانی به شهرهای نودشه، نوسود، ازگله و روستاهای اطراف آن شهرها تا با توجه به رسمی شدن مرزهای شوشمی و شیخصله و امضای تفاهمنامه فیمابین چگونه است هنوز ادارات مرتبط حضور پیدا نکردند؟ جناب آقای وزیر! غارت آبهای اورامانات اصلاً پذیرفتنی نیست، چرا به سفر پربار مقام معظم رهبری بیتوجهی کردید؟ حتی آبیاری باغات پاوه را انجام ندادید. آبرسانی به دشت حر، زمینهای مرغوب هلول، میرآباد، حاشیه رودخانه زمکان بعد از (13) سال چه شد؟ جذب نیروهای بومی به کجا رسید؟ از همین تریبون جا دارد که از حضور وزیر محترم ورزش و استاندار محترم و پرتلاش، مدیرکل محترم ورزش و جوانان که خیلی زحمت کشیدند و در توسعه ورزش اورامانات مناطق مرزی خیلی زحمت کشیدند، تشکر کنم.
درخصوص ثبت جهانی اورامانات و ارسال پرونده به سازمان یونسکو از همه دستاندرکاران تشکر ویژه دارم، خاصه از گروه مردمی و ثبت جهانی و مردم فهیم اورامانات که همراهی کردند. جا دارد از آقای دکتر مختاری ریاست محترم دانشگاه مذاهب بابت ایجاد دانشگاه مذاهب به خاطر ماموستا، امامجمعه و جماعات عزیز منطقه اورامانات که صبوری به خرج دادند با اینهمه وقتکشیها تشکر ویژهای داشته باشم. البته از آقای دکتر محمدی کمیسیون اصل (90) به خاطر عدم همکاری وزارت راه و بنیاد مسکن شکایت دارم که این را تسریع بفرمایند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
ناطق بعدی جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین هستند، بفرمایید.

صدیف بدری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام محضر ملت بزرگ ایران، مقام معظم رهبری، مردم غیور و ولایتمدار استان اردبیل به ویژه شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین. سالروز سیزدهم آبانماه، سالروز تسخیر لانه جاسوسی و روز دانشآموز را گرامی میدارم. جناب آقای روحانی رئیسجمهور محترم! مقدمتاً عرض میکنم که از (18) ماه پیش خبر سفر جنابعالی به اردبیل در استان ما پیچیده است، اما هنوز هم که هنوز است به استان ما تشریففرما نشدهاید. استدعا دارم در اسرع وقت در این خصوص اقدام کنید تا مردم استان اردبیل با مطالبات و انتظارات بحق خود بیش از این چشمانتظار نمانند.
جناب آقای دکتر روحانی! هشت سال از تصویب و ابلاغ سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش کشور میگذرد، سندی که چشمانداز، اهداف و برنامههای تعلیم و تربیت کشور را مبتنی بر اهداف راهبردی جمهوری اسلامی ایران تبیین کرده است. فصل ششم از این سند به ارتقای منزلت اجتماعی و جایگاه حرفهای منابع انسانی با تأکید بر نقش الگویی و جایگاه معلم میپردازد و طرح رتبهبندی معلمان بر همین اساس تهیه شد. بعد از پایان دولت یازدهم و در شرایطی که دولت دوازدهم هم به نیمه راه رسیده است. رتبهبندی معلمان به کلاف سردرگم تبدیل شده و پنج وزیر و سرپرستی که به نوبت وارد گردونه مدیریت عالی وزارت آموزش و پرورش گردید نیز در این میان گرفتار شدند و وعدههای توخالی بدون پشتوانه و نافرجام از خود به یادگار گذاشتند. زمان اجرای رتبهبندی معلمان، روزها، ماهها و سالها را یکی پس از دیگری در نوردید و آنچه بر جای گذاشته سرمایهسوزی و سلب اعتماد فرهنگیان کشور است. آقای روحانی! بیش از این فرهنگیان کشور را آزار ندهید.
جناب آقای حاجیمیرزایی وزیر محترم آموزش و پرورش! به قولی که به نمایندگان مردم دادهاید، عمل کنید. روابط خوب و نزدیکتان با کابینه و نفوذتان در هیأت دولت که قرار بود باری از دوش آموزش و پرورش کشور بردارد، چه شد؟ رتبهبندی معلمان قرار بود از اول مهر اجرا شود، اما اخیراً از اجرای آن در نیمه دوم سال خبر دادهاید. مگر در نیمه چندم سال هستیم؟ نکند قصد دارید اجرای آن را به نیمه سوم سال موکول کنید! کاری نکنید مجلس رأی اعتمادی که به جنابعالی داده است را با همان دست پس بگیرد.
جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی! همانگونه که مستحضرید گندم به عنوان یک کالای راهبردی در جهان مطرح است و نقشی بیبدیل در تأمین امنیت غذایی کشورها دارد. امروزه کشورها با صرف یارانهها و مشوقهای کلان تلاش میکنند تا نیاز گندم خود را در داخل تولید کنند، چراکه این محصول بعضاً حتی به مسألهای فراتر از امنیت غذایی تبدیل میشود و برخی کشورهای سلطهگر از آن به عنوان تهدید سیاسی دیگر کشورها استفاده میکنند.
در سالهای اخیر و با اهتمام کشاورزان زحمتکشمان کشور در تولید گندم خودکفا شده، اما منصفانه نبودن قیمت خرید تضمینی گندم نتایج نامطلوبی به بار آورده است. در شرایط فعلی علیرغم خودکفایی اعلامشده از سوی دولت کشاورزان گندمکار هیچ انگیزهای برای تحویل گندم تولیدشده در سال زراعی گذشته به دولت را ندارند و با وجود خاک خوردن چندین میلیون تن گندم در انبارها دولت به واردات روی آورده تا در شرایطی که آب در کوزه است تشنهلبان گرد جهان بگردیم.
همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران! یکی از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی تأمین امنیت غذایی کشور با فعال کردن ظرفیتهای داخلی است و دولت باید با توجه به بسترهای قانونی موجود از تولید داخلی حمایت کند. دولت طبق قانون موظف است قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی از جمله گندم را متناسب با نرخ تورم اعلام کند، ولی اغلب خلاف این مسأله اتفاق میافتد. در شرایطی که هزینههای تولید کشاورزان هرساله افزایش پیدا میکند دولت مطالبات کشاورزان را متناسب با نرخ تورم پرداخت نمیکند. قیمت نازل تعیینشده برای خرید تضمینی محصولات استراتژیک گندم در سال زراعی 99 ـ 98 هم در راستای حمایت از تولید داخل نیست و انگیزه تولیدکنندگان را کم میکند. با توجه به هزینه بسیار بالای دستمزد کارگر، اجاره ماشینآلات و نهادههای تولید، قیمت گندم در مقایسه با سال گذشته حداقل باید (50) درصد افزایش پیدا میکرد، اما با سیاستهای فعلی دولت باید منتظر تداوم اتفاقات ناخوشایند در این حوزه باشیم. جناب آقای حجتی! نیاز کشور به واردات گندم علیرغم دستیابی به خودکفایی نتیجه سوءمدیریت در زمینه قیمتگذاری گندم است. چرا برای خرید مناسب تضمینی گندم از کشاورزان زحمتکش کشور پول ندارید، ولی برای واردات آن دست و دلبازی میکنید؟ تا کی مصالح دلالان و واردکنندگان باید بر حقوق مسلم کشاورزان و تولیدکنندگان عزیز بچربد؟
آقای وزیر! آیا خبر دارید در استان اردبیل ارزش ریالی یک سبد خالی میوه از پنج کیلوگرم سیب هم بیشتر است؟ بعد از تراژدی سیر نوبت به سیب رسید و شما و دوستانتان همچنان ارادهای برای ورود به موضوع و مدیریت بازار ندارید. باغداران مظلوم اردبیلی یا از قهر طبیعت و سرمازدگی در عذاب و مشقت هستند یا در آتش بیتدبیری و بیبرنامهریزی برای بازاریابی، فروش و صادرات محصولات خود میسوزند، به مرغ عزا و عروسی بدل شدهاند و روی آرامش و حمایت نمیبینند، دامداران نیز وضعیتی مشابه زارعان و باغداران دارند. با تمام این اوصاف شما اصرار و اشتیاق زایدالوصفی بر حفظ جایگاه خود دارید. البته اکثریت همکاران من در مجلس نیز که هم در مقابل استیضاح جنابعالی مقاومت کردند و هم رأی اعتماد چندینباره به شما دادهاند هم باید پاسخگو باشند.
آقای حجتی! تنها خبر خوشی که اخیراً از حوزه شما به گوش رسید استعفای جنابعالی بود، که متأسفانه آن هم به سرعت تکذیب کردید. ضمناً از جناب آقای مهندس آذریجهرمی وزیر محترم ارتباطات به خاطر برخورد اخیرشان با کلاهبرداریهای فضای مجازی و دفاع از حقوق مردم عزیز تشکر و قدردانی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از جناب آقای غلامرضا کاتب نماینده محترم گرمسار و آرادان دعوت میکنیم، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تبریک یومالله (1

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از آخرین ناطق جناب آقای ابوالفضل حسنبیکی نماینده محترم دامغان دعوت میکنیم، بفرمایید.

ابوالفضل حسن بیگی
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله و الصلاه و السلام علی رسولالله و علی اله آل الله»
خدا را شاکر و سپاسگزارم که قرعه به نام من در روز (13) آبان افتاد که از این تریبون هم از دانشآموزان عزیز و هم از همرزمان امام امت و هم از دانشجویان عزیزی که لانه جاسوسی را تسخیر کردند و آمریکا را به زانو درآوردند در خدمت شما عزیزان باشیم. (13) آبان روز قیام و ایستادگی، مقاومت، شهامت و شجاعت و به همه ملت ایران این روز بزرگ را تبریک عرض میکنم. امام فرمود شعار مرگ بر آمریکا تا مبارزه در هر کجای جهان علیه مستکبران است ما نیز هستیم. مقام معظم رهبری فرمودند «(13) آبان نماد حضور نسل جوان در میدان و پیشگامی آنان در صحنه است». از جناب آقای دکتر لاریجانی که دعوت مردم، مسئولین و علمای شهرستان و همچنین مسئولین استان سمنان و شهرستان دامغان را پذیرفتند و با حضور پربرکتشان در شهرستان دامغان در جمع این ملت به سخنان عظیم و بزرگی ما را خوشحال کردند کمال تشکر و سپاسگزاری را دارم.
رهبر معظم انقلاب در همه مقاطع و امور مجلس شورای اسلامی، دولت خدمتگزار و قوه قضائیه را حمایت نموده و در مواقع مختلف راهنمایی و هدایت کرده و همواره مجلس را در رأس امور میخوانند. از عنایت ویژه ایشان سپاسگزارم، امیدوارم که مجلس و دولت و قوه قضائیه و دیگر ارکان این نظام عنایت ویژه ایشان را قدر بدانیم و در این زمینه بتوانیم وظایف خودمان را به گونهای انجام بدهیم که در شأن نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران باشد.
رهبر معظم انقلاب در چنین شرایطی که قدرت آمریکا رو به افول است اما رسانهها و غول رسانهای او همواره سعی میکند که آمریکا را سر پا نگه دارد و جهان را تکقطبی معرفی کند و او را به عنوان کدخدایی که میتواند جهان را در سلطه خود قرار دهد با هوشیاری و هدایتهای پیامبرگونه خودش همواره این کشور را هدایت فرمود و در یک جمله در این مقطع بسیار حساس و مهم فرمود «آمریکا توبه کند و آقای ترامپ به برجام برگردد، همه تحریمها را کنار بگذارد، (1+5) میتوانند جلسه برجام را تشکیل دهند».
اما آن روباه مکار و این واسطهگر همدست آمریکاییها تلاش مذبوحانهای انجام دادند برای اینکه بتوانند با رئیسجمهور ما یک عکس یادگاری بگیرند و با استفاده از غول رسانهای بینالمللی علیه نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران غوغا به پا کنند. ما مشاهده کردیم با پذیرش این سخن و اجازه ندادن رئیسجمهور محترم به سران این کشورها برای ملاقات با آنها درب اقامتگاه را به روی سه رهبر سه کشور دارای حق وتو باز نکرد. یکی از متفکرین بزرگ آمریکاییها اعلام کرد سه کشور حق وتو نتوانستند اجازه دخول از رئیسجمهور ایران بگیرند و رئیسجمهور ایران آنها را وتو کرد و درخواست آنها را زیر پای خود له کرد. این است عزت، عظمت، قدرت و اقتدار ملت و کشور ایران و این ملت و مردمی که همواره در همه زمینهها به عنوان مرید، سرباز و مقلد رهبر معظم انقلاب اسلامی در مقابل آمریکا ایستادهاند و همچنین مجلس شورای اسلامی امروز با فریاد بلند مرگ بر آمریکا طرحی را تصویب کرد که انشاءالله در آینده نتایج آن به گوش آمریکاییها خواهد رسید.
رهبر معظم انقلاب در دانشگاه خاتمالانبیاء فرمودند «تخریب محاسبات، نفوذ بدافزاریهای دشمن در سیستم مدیریت کشور حائز اهمیت است، راهبردی فراوان است». به نظر بنده باید به آن توجه ویژه شود، زیرا امروز مشاهده میکنیم عزیزترانی که به عنوان عزیز ما هستند گاهاً در کنار ما حکم یک جاسوس را دارند و دیدیم که خانم زم هم امروز این مطالب و مسائل را به زبان ساده میگوید که از درون جامعه ایرانی ما اطلاعات ویژه و سری و طبقهبندی را دریافت میکردیم و این کلامی که همواره مقام معظم رهبری به همه ما تذکر داده و تذکر میدهد. از نیروهای امنیتی، نظامی و اطلاعاتی و انتظامی به ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، (55) ثانیه بیشتر صحبت کردید. ما به خاطر روز (13) آبان جلسه را ختم میکنیم که نمایندگان محترم بتوانند در راهپیمایی (13) آبان شرکت بکنند.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا سهشنبه چهاردهم آبانماه 1398 است و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی خواهد بود. در نتیجه پایان جلسه را اعلام میکنم.