1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و بیست و هفتم روز شنبه چهارم خرداد ماه 1398 هجریشمسی مطابق با نوزدهم رمضانالمبارک 1440 هجریقمری:
1 ـ سخنرانی سردار سرلشکر پاسدار غلامعلی رشید فرمانده محترم قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء ستاد کل نیروهای مسلح به مناسبت سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
3 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق جزء «ز» به بند (5) ماده (6) قانون اصلاح موادی به قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1)
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه حفاظت از خاک. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 3)
5 ـ گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر عدم اجرای قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر.
6 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها.
7 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

علی خشنود
(آیات 8 ـ 1 از سوره مبارکه «دخان» توسط قاری محترم آقای علی خشنود تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
حم * وَ الْکِتابِ الْمُبِینِ * إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنْذِرِینَ * فِیها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکِیمٍ * أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنَّا کُنَّا مُرْسِلِینَ * رَحْمَةً مِنْ رَبِّکَ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ * رَبِّ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما إِنْ کُنْتُمْ مُوقِنِینَ * لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ یُحْیِی وَ یُمِیتُ رَبُّکُمْ وَ رَبُّ آبائِکُمُ الْأَوَّلِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای خشنود قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«حم، سوگند به کتاب روشنگر که ما آن را در شبی فرخنده نازل کردیم، زیراکه ما هشداردهنده بودیم. در آن شب هرگونه کاری به نحوی استوار فیصله مییابد، این کاری است که از جانب ما صورت میگیرد. ما فرستنده پیامبران بودیم و این رحمتی از پروردگار تو است که او شنوایی دانا است. پروردگار آسمانها و زمین و آنچه میان آن دو است اگر یقین دارید. خدایی جز او نیست، او زندگی میبخشد و میمیراند، پروردگار شما و پروردگار پدران شما است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: تاجگردون نماینده محترم گچساران، جعفرپور نماینده محترم لارستان، حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد، خادمی نماینده محترم ایذه، خدری نماینده محترم بوشهر، دامادی نماینده محترم ساری، ساری نماینده محترم اهواز، ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، شهریاری نماینده محترم دشتی، کاظمنسب نماینده محترم اهواز و هزارجریبی نماینده محترم گرگان. آقای خادمی هم تشریف آوردند، البته با تأخیر.
3
سخنرانی سردار سرلشکر پاسدار غلامعلی رشید فرمانده قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء به مناسبت سوم خرداد روز آزادسازی خرمشهر و چهارم خرداد روز ملی مقاومت و پایداری مردم دزفول

علی اردشیرلاریجانی
امروز ما در دستور به مناسبت فتح خرمشهر سوم خرداد و همچنین روز مقاومت مردم مقاوم دزفول که چهارم خرداد است از برادر عزیزمان سردار سرلشکر رشید دعوت کردیم که در خدمت ایشان باشیم.
ایشان از زبدهترین و برجستهترین فرماندهان نظامی جمهوری اسلامی در طول دفاع مقدس بودند و هم قبل از پیروزی انقلاب یکی از مبارزین در مقابله با رژیم سفاک پهلوی بودند و هم پس از انقلاب در طول هشت سال دفاع مقدس در تمامی صحنهها و عملیاتهای مختلف حضوری فعال داشتند و به عنوان فرمانده عملیات در کنار فرمانده کل سپاه طراح تمامی عملیاتهای سپاه بودند و مخصوصاً در نبرد بیتالمقدس علاوه بر نقش طرحریزی، فرماندهی قرارگاه فتح را هم بر عهده داشتند. همتای ارتشی ایشان شهید تیمسار نیاکی بودند که مشترکاً عملیات بیتالمقدس را هدایت کردند تا خرمشهر آزاد شد.
امروز توفیق داریم از محضر ایشان که از بلندپایهترین فرماندهان نظامی در دفاع مقدس هستند استفاده کنیم. ایشان امروز هم فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء هستند که بالاترین قرارگاه نظامی کشور هست و مسئولیت آن را بر عهده دارند. از ایشان تقاضا میکنیم که تشریف بیاورند صحبتهایشان را آغاز کنند.

غلامعلی رشید
بسم الله الرحمن الرحیم
«انا فتحنا لک فتحا مبینا» «لقد رضیالله عن المؤمنین اذ یبایعونک تحت الشجره فعلم ما فی قلوبهم فانزل السکینه علیهم و اثابهم فتحاً قریباً و مغانم کثیره یأخذونها و کان الله عزیزا حکیماً».
صلوات و رحمت خدا بر روح مطهر حضرت امام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران. سخن خود را با نام و یاد شهدای عظیمالشأن هشت سال دفاع مقدس و شهدای مظلوم مدافع حرم و شهدای عزیز مدافع وطن آغاز میکنم که در صحنههای پرشکوه دفاع مقدس و در جنگ با گروههای تکفیری و ضد انقلاب فداکاری کردند و جان عزیز خودشان را تقدیم اسلام، قرآن و ایران عزیز کردند.
فرارسیدن سوم خرداد سالگرد فتح خرمشهر و چهارم خرداد روز ملی مقاومت و پایداری مردم شریف دزفول را به ملت عزیز ایران و به همه شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تبریک عرض میکنم. از برادر عزیز و بزرگوارم ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر علی لاریجانی هم تشکر میکنم. در این فرصت کوتاه اشارهای به برجستگی فتح خرمشهر و توجه به درسها و تجربیات تاریخی در مواجهات راهبردی و در شرایط سرنوشتساز کنونی خدمت عزیزان عرض میکنم. در آستانه سه مناسبت مذهبی، تاریخی و سیاسی قرار داریم. یکی مناسبت مذهبی و عبادی است که در ماه مبارک رمضان قرار داریم که ورود به ضیافت الهی و آزمون ارادهها و تطهیر روح است و تقدیر انسان در لیالی مبارکه قدر در ماه مبارک رمضان رقم میخورد و تلاقی آن با شهادت مولای عدالتطلب و ظلمستیز است که اسوه حقطلبان عالم است.
مناسبت دوم مناسبت تاریخی است. در (37) سال قبل در حالی که عملیات بزرگ فتحالمبین را با پیروزی به پایان رسانده بودیم عملیات بیتالمقدس را در یازدهم اردیبهشتماه سال 61 آغاز کردیم و در روزی مثل سوم خرداد، دیروز، خرمشهر بعد از (24) شبانهروز نبرد به دست رزمندگان اسلام فتح شد. تأکید قرآن حکیم بر یادآوری ایامالله برای این است که ما همیشه به یاد داشته باشیم که در چه وضعی بودیم و خداوند چگونه نصرت خود را نازل فرمود و به ملت و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران عزت داد.
باید به جوانان و فرزندان خود حقیقت جنگ را بگوییم، بگوییم که فرماندهان بزرگ ارتش و سپاه چه دل و روح بزرگی داشتند. فرماندهان شهید و زنده ارتش و سپاه انسانهای بزرگی بودند که شخصیت و سعه وجودی آنها نقطه ثبات، تعادل و جمع شدن پراکندگیها و نقطه ساماندهی و رفع التهابها بود. وقتی عملیات آغاز میشد زمین زیر پای رزمندگان اسلام به لرزه در میآمد و دشمن از وحشت و هراس قدرت تهاجمی رزمندگان ما سراسیمه میشد و فرو میپاشید.
فرماندهان ارتش و سپاه حماسه میآفریدند، حماسه در جنگ بدون روح بزرگ و ارادههای آهنین و رجزهای حماسهآمیز معنا ندارد. فرماندهان شهید و زنده ارتش و سپاه حماسهسرای بزرگی بودند که از پشت بیسیم و در وسط میدان و معرکه جنگ با صدای رسای الهی جانهای به پناهآمده به درگاه احدیت را از این عالم خاکی برمیکندند و به لقاء حق میرساندند و خیلی از فرماندهان عزیز ارتش و سپاه جان خودشان را در میدان جنگ تقدیم خداوند کردند. البته در رأس همه رزمندگان و فرماندهان آن حماسهسرای بزرگ تاریخ انقلاب اسلامی حضرت امام بود که میفرمود «من دست و بازوی کسانی را که در عالم گلوله بار مبارزه را بر دوش میکشند میبوسم» و تعارف نمیکرد. فرماندهان و شهدا و رزمندگان ما نسلی حماسهساز، متعهد، آرمانخواه، مسئول و بیادعا بودند.
مناسبت سوم مناسبت سیاسی است که همه عزیزان مستحضر هستند. قرار گرفتن در یک موقعیت خاص با یک رویارویی سرنوشتساز در برابر سیاستهای زیادهخواهانه آمریکاییهای متجاوز و تروریست و متحدین آنها رژیم صهیونیستی و سعودیها است. این رویارویی به این دلیل سرنوشتساز است که دشمن ما را مخیر میان بیثباتی و جنگ و یا تسلیم قرار داده است. پرسش این است که برای تصمیمگیری در برابر رویارویی سرنوشتساز چه باید کرد؟ برای تصمیمگیری علاوه بر رصد و ارزیابی تحولات پیش رو و آینده باید به ماهیت اقدامات دشمن و تجربه تاریخی از جمله دوران دفاع مقدس توجه کرد. تجربه دفاع مقدس هشتساله ناظر بر چه ملاحظات راهبردی است که برای امروز و آینده باید مورد توجه قرار بگیرد؟ امسال این تلاقی سهگانه میان سالگرد فتح خرمشهر و ماه مبارک رمضان و تهدیدات امنیتی، سیاسی و اقتصادی دشمن را چگونه بنگریم که روشن سازد ما چه مسیری را طی کردهایم و در برابر چالشهای کنونی و آینده چه باید کرد.
جنگ بر ملت ایران در شرایطی تحمیل شد که مسأله ملت ایران استقرار نظام برآمده از یک انقلاب بود و هیچگونه آمادگی مناسب دفاعی نداشت و کشور درگیر اختلافات سیاسی بود و میتوان همینجا پرسشی را مطرح کرد؛ اگر ما درگیر اختلافات سیاسی نبودیم و اگر نیروهای مسلح کشور آماده و منسجم بودند آیا دشمن جرأت حمله به ایران را میکرد؟ اهمیت این پرسش در شرایط کنونی درسآموزی در برابر بحرانهای پیشرو و آینده است. در عین حال ملت ایران چگونه با رهبری امام بر تهدید و تجاوز دشمن غلبه کرد و موجب شکست دشمن شد؟ دلیلش حضور مردم در صحنه و دفاع بر پایه باور به انقلاب و ضرورت حفظ نظام و تفکر مقاومت و جنگ عاشورایی بود. این عوامل مهم بود که محاسبات دشمن و حامیان منطقهای و جهانی او را تغییر داد.
امروز هم برای غلبه بر محاسبات و توهم دشمن به حضور مردم، انسجام سیاسی و باور به قدرت خدا و استفاده از تدبیر و هماهنگی در برابر دشمن نیاز داریم. بنابراین مسیر طیشده بیانگر ضرورت آمادگی و برخورداری از انسجام سیاسی در کشور و تکیه بر باورهای سیاسی و دینی و انقلابی است. به نمونههایی از بازتولید قدرت دفاعی و ثبات سیاسی متأثر از هشت سال دفاع مقدس میتوان اشاره کرد تا مشخص بشود مشخصههای قدرت کنونی ما چیست و برآمده از چه تجربهای است. ما خسارتهای حاصل از عدم آمادگی و غافلگیری را در آغاز جنگ امروز به هوشیاری دائمی و برخورداری از آمادگی دفاعی و بازدارنده تبدیل کردهایم.
دوم، ما آسیبپذیری مردم در برابر تهاجم موشکی و هوایی دشمن را به شهرها و مردم بیدفاع به قدرت موشکی و پدافند هوایی تبدیل کردهایم. نگرانی و فشار دشمن و بهانهجویی در برابر موشکهای دقیق و نقطهزن و ناوزن ما به این دلیل است که میبیند ایران صاحب قدرت موشکی و به صورت مستقل است. بدین معنی که ایران سیاستهای دفاعی خود را مستقل از منافع قدرتهای بیگانه و سلطهگر تعریف میکند و در چهارچوب منافع ملت ایران و کشور انجام میدهد. دشمن از این سیاستها و قدرت تحقق آن نگران است، نه حجم و شکل موشک و یا شعارهایی که بر روی آن نوشته میشود که آن هم مهم است.
سوم، ما ضعف در برابر حملات دشمن به نفتکشها و کشتیها برای صادرات و واردات را با برخورداری از قدرت دریایی به برتری ایران و ضعف تحقیرآمیز دشمن تبدیل کردهایم. امروز بحث درباره امنیت و ثبات در خلیج فارس و تنگه هرمز بدون در نظر گرفتن منافع ملت ایران از جمله صدور نفت امکانپذیر نخواهد بود. به دشمن هشدار میدهیم درباره قدرت و اراده ملت ایران دچار اشتباه در محاسبه نشود که پرهزینه خواهد بود.
نکته چهارم، ما فقدان پیمانهای دفاعی ـ امنیتی را با دیگر کشورها در آغاز جنگ اکنون با پیوند خوردن با ملتهای منطقه و ایجاد قدرتهای مردمی و دفاعی ملتهای منطقه تبدیل کردهایم و همین امر موجب بازدارندگی برای کشور عزیز ایران در برابر جنگهای احتمالی آینده شده است و عصبانیت آمریکاییهای متجاوز و اسرائیل غاصب از قدرت منطقهای ایران ناشی از همین تدبیر و استراتژی است که ایران هر دو مؤلفه قدرت را برای بازدارندگی در اختیار دارد. یکی داشتن یک نیروی مسلح پرتوان و آماده در درون سرزمین ایران و دوم داشتن قدرت منطقهای است. بر این دو مؤلفه همه متفکرین و اندیشمندان نظامی و استراتژیستهای نظامی برای بازدارندگی از تجاوز خارجی و ممانعت از جنگ صحه میگذارند و آن را امری ضروری و لازم و حیاتی میدانند.
اهداف و سیاستهای منطقهای ایران صلحآمیز، ثباتبخش و حمایت از منافع ملت ایران و ملتهای مظلوم منطقه است. اگر دشمن این سیاستها را برنمیتابد باید هزینههای آن را بپردازد و امروز قدرت ایران در منطقه مرکزیت جهان عرب و جهان اسلام را در برابر تهدیدات تروریستی داعش حفظ کرده است. روزی که آمریکاییهای متجاوز با شکست تحقیرآمیز، سرزمین حضرت امیرالمؤمنین و حضرت سیدالشهدا را ترک کردند کدام نیروی مسلح و شجاع و پرتوان بود که بغداد و دمشق را در برابر داعش حفظ کرد؟ آنهایی که داعش را به وجود آوردهاند و تقویت و حمایت کردهاند با وجود اشراف اطلاعاتی کامل از ضربه زدن به داعش خودداری میکردند. علت اینکه از ضربه به داعش خودداری میکنند به این دلیل است که وجود داعش برای بازگشت آمریکاییها به عراق و سوریه و ماندن آنها در منطقه و فشار به برخی دیگر از کشورهای اسلامی بهانه خوبی بوده و هست.
ما امروز نسبت به ماهیت فشارها و تحریمهای دشمن باید ادراک روشن و مورد اجماع داشته باشیم. همانگونه که عرض کردم تجربه دفاع مقدس ناظر بر چه ملاحظات راهبردی است که برای امروز و آینده ما باید مورد توجه قرار بگیرد؟ کشوری که قدرت ندارد دشمن برای تجاوز به او ریسک حمله را میپذیرد. کشوری که قدرت نداشته باشد سرزمینهایش اشغال خواهد شد و باید تن به خواستههای دشمن بدهد. حضور اشغالگران دشمن در سرزمین ایران و تصرف بیش از (20) هزار کیلومتر مربع به مدت (20) ماه به این دلیل بود که ما قدرت دفاعی و تهاجمی لازم را در آغاز جنگ نداشتیم. در غیر اینصورت دشمن را باید در نقطه صفر مرزی شکست میدادیم و مانع از اشغال سرزمینها میشدیم و یا بلافاصله باید مناطق اشغالی را آزاد میکردیم.
نکته دوم، بدون قدرت نمیتوان دشمن را دچار عزیمت کرد و ثبات سیاسی را در کشور برقرار کرد. آزادسازی مناطق اشغالی و تعداد اسرای دشمن در دو عملیات بزرگ «فتحالمبین» و «بیتالمقدس» که در آستانه پیروزی آن هستیم حاصل برخورداری ایران اسلامی از انسجام و قدرت تهاجمی بود. در غیر اینصورت دشمن تا سالها در این مناطق میماند تا خواستههای خود را بر ما تحمیل کند.
نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مسلح و حضرت امام (رحمهالله علیه) میان مذاکره و تسلیم شدن به دشمن و یا ایجاد قدرت تهاجمی و تهاجم بر دشمن دومی را برگزید و به جای تسلیم شدن در برابر دشمن با تهاجم به دشمن و مقاومت موجب شکست دشمن شد. چه درسهایی را ما میتوانیم از فتح خرمشهر مورد توجه قرار بدهیم و اهمیت فتح خرمشهر چیست؟ فتح خرمشهر نماد مقاومت و پیروزی بر دشمن متجاوز و اشغالگر است که بر اثر اراده و انسجام ملی و حضور همهجانبه مردم در صحنه دفاع و خلاقیت و جانفشانی رزمندگان اسلام با عنایت پروردگار حاصل شد. کسانی که تمام تاریخ چندصد ساله آنها به جنگ و کشتار گذشته است ما را از جنگ نترسانند. ما عزت و بزرگی ملت عزیزمان را از درون خون و حماسه به دست آوردهایم و برای دفاع از منافع ملت و عزتمان برای هر وضعیتی آماده هستیم.
فتح خرمشهر برجستهترین پیروزی نظامی ایران در سال دوم جنگ در مرحله آزادسازی مناطق اشغالی بود که در طی آن خرمشهر به عنوان مهمترین شهرهای اشغالشده ایران در هشت سال دفاع مقدس با اقتدار قوای نظامی ایران، ارتش و سپاه و بسیج آزاد شد. هماکنون پس از (37) سال که از فتح خرمشهر میگذرد این پرسش اساسی وجود دارد که برجستگی فتح خرمشهر را در چه امری باید جستجو کرد. برای تعیین اهمیت فتح خرمشهر شاخصهای متفاوتی وجود دارد. اما به دلیل استفاده از قدرت نظامی برای شکست دشمن بدیهی است که فتح خرمشهر به اعتبار تأثیر و کارکرد قدرت نظامی در مقایسه با سایر موضوعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. در واقع نقطه عزیمت برای ارزیابی فتح خرمشهر را باید با تمرکز بر اهمیت قدرت نظامی ایران و کارکرد سیاسی و اجتماعی آن مورد توجه قرار داد.
در شرایط کنونی و بر پایه تجربه گذشته بیش از همیشه توجه به درسها و تجربیات تاریخی در مواجهات راهبردی و سرنوشتساز ضرورت دارد. حادثه بزرگ و تاریخی فتح خرمشهر را در این شرایط زمانی باید با این ملاحظه مورد تأمل و بازبینی قرار داد، اما آنچه در این مجال کوتاه میتوان بر آن تأکید کرد سه مسأله اساسی است که فراتر از بررسیهای تاریخی و عملیاتی باید با نظر به ضرورت مواجهه با شرایط کنونی و آینده مورد توجه قرار بگیرد:
یک، بازپسگیری خرمشهر به عنوان آخرین و مهمترین منطقه استراتژیک که برای فشار به ایران همچنان در اشغال نیروهای متجاوز بود حاصل بازتولید قدرت جدید تهاجمی بود که امکان طراحی و اجرای استراتژی آزادسازی مناطق اشغالی را فراهم کرد. شالوده قدرت تهاجمی ایران در مرحله جدید پس از حذف بنیصدر از ساختار قدرت سیاسی با ترکیب تمامی مؤلفههای قدرت در سطوح راهبردی و ایجاد همگرایی تمامی نیروهای نظامی و با حمایت و حضور جدی نیروهای بسیج مردمی در صحنه جنگ صورت گرفت و این نکته مهمی است که با این توضیح که آنچه که موجب فتح خرمشهر شد اگر قبل از جنگ وجود داشت حتماً یا موجب بازدارندگی دشمن از حمله و تهاجم به ایران میشد و یا قوای نظامی دشمن در نقطه صفر مرزی با شکست همراه میشد.
نکته دوم، تولید قدرت دفاعی و تهاجمی برآمده از این اصل بنیادین است که تنها با برخورداری از قدرت میتوان در برابر دشمن و از منافع ملت ایران دفاع کرد. دستیابی به این امر مهم و اساسی نیازمند قدرت نظامی در هر دو بعد دفاعی و تهاجمی و تأمین اهداف است. هماکنون قدرت بازدارندگی و دفاعی و تهاجمی کشور برآمده از تجربه هشت سال دفاع مقدس به ویژه فتح خرمشهر است.
و نکته پایانی، مواجهه با تهدیدات پیش رو در ابعاد سیاسی، اقتصادی، روانی و نظامی ناظر بر این ملاحظه است که باید بر پایه شناخت از ماهیت اقدامات و تهدیدات دشمن و احتمالات آینده از تمامی مؤلفههای قدرت دفاعی و تهاجمی کشور در زمینههای مختلف است و به صورت هماهنگ باید استفاده کرد. اعتماد به نفس ملی حاصل از برخورداری از قدرت دفاعی و تهاجمی در برابر تهدیدات همراه با انسجام ملی و هوشمندی در هدفگذاری و روشهای دستیابی به آن بخشی از سرمایه و میراث ملی است که برای مدیریت برونرفت از شرایط کنونی باید مورد توجه قرار بگیرد. البته برخورداری از قدرت نظامی و برتریهای میدانی و نظامی اگر از طریق دیپلماسی به ابزار تفهیم و تحمیل اراده و خواستههای ما به دشمن تبدیل نشود بدون نتیجه خواهد بود.
بنابراین محور قدرت ما حضور مردم در صحنه، اعتقادات دینی و انقلابی و سلامت روحی و اخلاقی ما میباشد. در این صورت است که برابر وعده خداوند ما از امداد الهی نیز برخوردار خواهیم شد. مردم شریف ایران بدانند نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران فرزندان جانبرکف شما هستند که همانند سرباز زندگی خود را وقف تأمین ثبات و امنیت در کشور کردهاند. آنچه امروز ایران از آن برخوردار شده است سایر کشورهای مورد حمایت آمریکا فاقد آن هستند و همه تلاشهای دشمن، ایجاد بیثباتی در ایران از طریق عملیات روانی و تحریم و اقدامات تحریکآمیز سیاسی، امنیتی و نظامی است. باید با انسجام، حول محور رهبری و حمایت از دولتمردانمان همانند گذشته برای پیمودن راه دشواری که در پیش رو داریم هماهنگ و با توکل بر خداوند و برای آینده ایران عزیز و اسلام در کنار هم باشیم. والسلام علیکم، بر محمد و آل محمد صلوات (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از سردار سرلشکر رشید تشکر میکنیم که تحلیل بسیار منسجم و جامعی را ارائه کردند. هم از فتح خرمشهر که نقطه اوجی در دفاع مقدس بود و هم مقاومت مردم قهرمان دزفول که امروز چهارم خردادماه روز مقاومت نام دارد و مخصوصاً از درسهایی که امروز در مقابله با سفاکیهای آمریکا میتوان گرفت نکات خوبی را برشمردند. از ایشان تشکر میکنیم.
4
ادامه رسیدگی به طرح ساماندهی صنعت خودرو و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 392)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور بعدی ما گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو است. ما در جلسات گذشته به کلیات و جزئیات رسیدگی کردیم. روز آخر، کمیسیون یک اصلاحیه تحت عنوان ماده (9) مکرر داد که جهت رسیدگی بیشتر به کمیسیون ارجاع داده شد. گزارش جدید کمیسیون آماده است. آقای رئیس اگر اجازه بفرمایید قرائت کنم؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 9 مکرر ـ کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مالک وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک، نیمهسنگین، سنگین و موتورسیکلت مکلفند وسایل نقلیه خود را پس از رسیدن به سن فرسودگی از رده خارج کنند و همچنین تولیدکنندگان این وسایل نقلیه موتوری موظفند با همکاری مراکز اسقاط متناسب با میزان تولید به اسقاط و جایگزینی خودرو یا موتورسیکلت فرسوده اقدام کنند. تعیین سن فرسودگی انواع وسایل نقلیه موتوری موضوع این ماده براساس آییننامهای است که حداکثر ظرف مدت سهماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد مشترک سازمان و وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان ملی استاندارد ایران و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تصویب هیأت وزیران میرسد.
نقل و انتقال، تردد، حمل بار و مسافر و صدور گواهی معاینه فنی وسایل نقلیه موتوری فرسوده در شهرهای بالای (100) هزار نفر ممنوع میباشد. پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران خودروهای فرسوده را به ازای هر روز تردد با عنوان ورود و تردد وسایل نقلیه غیرمجاز در معابر محدودهها و مناطقی که ممنوع اعلام شده است، جریمه میکند.
تبصره ۱ ـ دولت موظف است از محل صرفهجویی حاصل از بهبود و مدیریت مصرف سوخت ناشی از اجرای این قانون، ساز و کار و تسهیلات لازم را جهت جایگزینی خودروهای فرسوده حمل و نقل عمومی با خودروهای نو، فراهم کند.
تبصره 2 ـ تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت در داخل کشور موظفند به ازای تولید هر چهار دستگاه خودرو یا موتورسیکلت، گواهی اسقاط خودرو معادل را از مرکز اسقاط دریافت کنند. شمارهگذاری خودروها و موتورسیکلتها منوط به ارائه گواهی اسقاط توسط خودروسازان و موتورسیکلتسازان معادل (25) درصد تولید ماهانه است. مراکز اسقاط مکلف به ارائه گواهی اسقاط مورد تقاضای تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت هستند.
واردکنندگان خودرو و موتورسیکلت موظفند به ازای واردات هر خودرو به تناسب مصرف سوخت، علاوه بر پرداخت عوارض گمرکی، گواهی اسقاط خودرو معادل را دریافت کنند. تعداد گواهی اسقاط به تناسب مصرف سوخت و قیمت خودروی وارداتی میباشد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای اکبریان تشریف دارند؟ ببینید! در صدر ماده (9) گفتید که «تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مالک وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک، سنگین و نیمهسنگین و موتورسیکلت مکلفند وسایل نقلیه خود را پس از رسیدن به سن فرسودگی از رده خارج کنند» درست است؟ آنوقت در پاراگراف بعدی نوشتید «نقل و انتقال، تردد، حمل بار و مسافر و صدور گواهی معاینه فنی وسایل نقلیه موتوری فرسوده در شهرهای بالای (100) هزار نفر ممنوع میباشد» این تناقض است، چون شما آنجا به نحو عام گفتید هر خودروی فرسوده از رده خارج است. اینجا آمدید تخصیص زدید، گفتید تردد این خودروهای فرسوده در شهرهای بالای (100) هزار نفر ممنوع است، این تناقض است. لذا به نظر میرسد برای رفع ابهام این قسمت نقل و انتقال تردد در شهرهای (100) هزار نفر ممنوع است را حذف کنیم، چه میماند؟ آن صدر ماده میماند که «پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران خودروهای فرسوده را به ازای هر روز تردد با عنوان ورود و تردد وسایل نقلیه غیرمجاز» جریمه میکند، آن تکهاش هم باید حذف بشود. چون دیگر ممنوع هستند، وقتی که خودروهای فرسوده از رده خارج هستند ترددشان در همهجا ممنوع است. به نظر میآید اصلاح رفع ابهام داریم. قبول دارید؟ تناقض صدر و ذیل داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقای دکتر فرهنگی هم در همین جهت درخواست رفع ابهام کردند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فرهنگی هم فرمودند. الان این ابهام وجود دارد.

ولی ملکی
البته بحث ابهام را ما میپذیریم، ابهام را رفع بکنیم، ولی این پیشنهادی که جنابعالی دادید با این روش مشکل خواهیم داشت، چرا که هفته گذشته هم در صحن به طریقی و هم در کمیسیون مطرح شد که یک عده نانشان از اینجا تأمین میشود. با این سرعت هم ما نمیتوانیم برایشان منابعی تهیه بکنیم که سریعاً انجام بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آن راهش این است که زمان بگذارید، بگویید مثلاً ظرف پنج سال.

ولی ملکی
بحث آن خیلی جدی شد و قرار شد که زیر (100) هزار نفر در شهرها اینها بتوانند تردد بکنند. اگر ابهام را بخواهیم رفع بکنیم معنیاش این نیست که ما بگوییم کلیه اینها ممنوع هستند. فردا با یک مشکل اجتماعی مواجه خواهیم شد، یک دفعه میبینید که دهها هزار خودرو صف کشیدند و مسائل اجتماعی هم دارد.

علی اردشیرلاریجانی
پس شما در اصلش حرف دارید، پس صدر ماده را باید درست کنید.

ولی ملکی
آقای دکتر! درست کردن صدر ماده را میپذیریم.

علی اردشیرلاریجانی
صدر ماده «از رده خارج است» را نباید بگویید، مثلاً یا این را بگذارید. حالا صدر و ذیل این تهافت دارد، یا باید آن حکم کلی را از صدر بردارید، مثلاً بگویید «ظرف پنج سال» ما این را حل میکنیم، زمان بگذارید، وگرنه این قسمت پایین مطلب مشکل دارد.

ولی ملکی
ابهام است، نکته ابهام را میشود برطرف کرد.

علی اردشیرلاریجانی
ابهام دارد، ما باید ابهام را برطرف کنیم.

ولی ملکی

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد رفع ابهام را چه کسی دارد؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای دکتر فرهنگی در همین پاراگراف درخواست حذف کردند.

علی اردشیرلاریجانی
پس روشنشده که ابهام چیست.

ولی ملکی
آقای دکتر! این را ظرف پنج سال بنویسیم، یعنی اگر بنویسیم «در ظرف پنج سال».

علی اردشیرلاریجانی

ولی ملکی
مشکلات اجتماعی هم نداشته باشیم، و الا مشکل داریم.

علی اردشیرلاریجانی
اگر موافق باشید، چون این یکقدری ریزهکاری دارد، به کمیسیون برگردانیم درستش کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقای دکتر فرهنگی یک درخواست رفع ابهام و حذف دارند. پاراگراف دوم را درخواست حذف دادند.

علی اردشیرلاریجانی
من هم نکته ایشان را توجه دارم، آقای فرهنگی توضیح دارید؟ بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحیم
من با توجه به مذاکراتی که الان انجام شد پیشنهادم را به این شرح تغییر میدهم اگر صلاح دانستید این را رأیگیری بفرمایید. ببینید! آن بالا که گفتیم «پس از رسیدن به سن فرسودگی» آنجا اضافه بشود «به ترتیب مذکور در ذیل» یعنی به هر ترتیبی که در پاراگراف دوم میخواهد بیاید. یعنی آنجا آن را بیاوریم، در پایین هم آن عبارت «نقل و انتقال» ربطی به نیروی انتظامی ندارد، نقل و انتقال در دفترخانهها صورت میگیرد و اساساً محدود کردن نقل و انتقال به شهرهای بالای (100) هزار نفر هم بیمعنی است. کسی نقل و انتقال را ممکن است در تهران انجام بدهد، اما اجازه عبور و مرور و تردد نداشته باشد. لذا برای اینکه اطاله رسیدگی هم اتفاق نیفتد میتوانیم در آن بالا «پس از رسیدن به سن فرسودگی» «به ترتیب مذکور در ذیل» از رده خارج کنند، در ذیل هم کلمه «نقل و انتقال» را برداریم. در نتیجه آنچه که میماند دیگر تناقضی با هم ندارند و با آن مشکلی هم که جناب آقای دکتر ملکی اشاره فرمودند آن مشکل هم پیش نمیآید، چون واقعاً جمعی از اینها افراد ضعیف و ناتوانی هستند که اگر بالکل این را ممنوع و از رده خارج کنیم ممکن است مشکلات زیادی برای زندگیشان پیش بیاید. اگر صلاح میدانید رفع ابهام به این صورت انجام بشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فرهنگی! پنج سال را میشود بفرمایید کجا بگذاریم؟

محمدحسین فرهنگی
ببینید! بالا سطر سوم «پس از رسیدن به سن فرسودگی» «به ترتیب مذکور در ذیل» یعنی همانها. در پاراگراف هم «نقل و انتقال» را از آنجا برداریم، چون نقل و انتقال غیر از بحث تردد و حمل و اینها است. آن را حذف کنیم بقیهاش بماند. در واقع ما گفتیم که حمل و نقل و تردد و بار و مسافر و امثال اینها

علی اردشیرلاریجانی
آقای فرهنگی! ایرادی که باقی میماند این است که شما در پایین فقط برای شهرهای بالای (100) هزار نفر ممنوع است را گذاشتید، بعد برای چه مدتی؟

محمدحسین فرهنگی
در آییننامه پیشبینی شود.

علی اردشیرلاریجانی
پس باید یک زمانی بنویسیم، یکقدری مبهم است.

محمدحسین فرهنگی
ممکن است تصمیمگیرنده نتواند در آن زمان این را انجام بدهد، آقای دکتر! اجازه بدهید این را باز بگذاریم. یعنی به ترتیب مذکور در ذیل همان ترتیبی است که ترددش در بالای (100) هزار ممنوع است، بقیه در آییننامه میرود.

علی اردشیرلاریجانی
مفهوم این چیزی که میماند این است که وسایل نقلیهای که به سن فرسودگی میرسند به ترتیب مذکور در ذیل از رده خارج شوند، در ذیلش هم گفتیم تردد، حمل و نقل در شهرهای بالای (100) هزار نفر ممنوع است و زیر (100) هزار نفر ممنوع نیست و زمان هم نگفتیم. این خیلی مبهم است.

محمدحسین فرهنگی
یعنی ممکن است مجری اصلاً نتواند در آن زمان بگذارد.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
حالا اگر میخواهید برگردانید، ولی به نظر میرسد با این روش مشکل حل بشود

علی اردشیرلاریجانی
حداقل اگر یک زمانی مثلاً میگذاشتید. (قاضیپور ـ پنج سال خوب است، 100 هزار نفر پنج سال ممنوع است) برای پنج سال؟ برای بقیه چه؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! عوض شود، چون حکم سلبی نوشتند، باید بگویند این حکم در شهرهای زیر (100) هزار نفر پنج سال.

علی اردشیرلاریجانی
به نظر من این را باید بروید درستش کنید، یک قدری وقت ما را در جلسه میگیرد. این ریزهکاری دقیقی دارد. به نظر من اینجا با عجله یک چیزی تصویب نشود. اجازه بدهید این را به کمیسیون ارجاع بدهیم که هم برای شهرهای زیر (100) هزار نفر، بالای (100) هزار نفر احکامش دقیق باشد، مدتزمان داشته باشد، یک قدری با مشورت دولت این کار را انجام بدهید.
حضار 240 نفر، ارجاع ماده (9) با این ابهاماتی که وجود داشت به کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. خواهش میکنم کمیسیون با دقت بررسی کنند، چون موضوع مهمی است، به مردم، افراد و طبقات مختلف، مخصوصاً طبقات پایین مربوط میشود، این متن را با دقت بنویسند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی با اصلاحات و الحاقات بعدی آن (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)، (ثبت 420)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی اصلاح بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی با اصلاحات و الحاقات بعدی است که این مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود، کمیسیون اصلاحاتش را انجام داده، جهت بررسی اگر اجازه بفرمایید من قرائت کنم؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
صدر مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد:
مادهواحده ـ بند (5) ماده (6) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی مصوب 8/11/1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی و تبصرههای (2) و (3) آن به شرح زیر اصلاح و تبصرههای (1)، (4)، (5) و (6) آن ابقاء میشود و شماره تبصرههای (1)، (4) و (5) ابقاء شده به ترتیب به شمارههای (7، 8 و 9) اصلاح میشود.
آقای دکتر! به رأی بگذارید، این اصلاح عنوان است، پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 236 نفر، مادهواحده به نحوی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. این اصلاح جهت رفع ایراد شورای نگهبان صورت گرفته. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصلاح بعد دیگر مرتفع شده، اگر اجازه بدهید بعدی را قرائت کنم؟ (رئیس ـ بفرمایید)
در جزء «د» بعد از عبارت «بقاع متبرکه» عبارت «در صورت عدم مغایرت با وقفنامه رسمی خود» اضافه شد.
اینجا جناب آقای رحیمی همکارمان در هیأترئیسه میفرمایند این کلمه «رسمی» ابهام دارد و تکلیف سایر وقفنامهها روشن نیست.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودتان وقفنامه بوده؟ چون وقفنامه گاهی دستی است، ولی در اوقاف قابل اثبات است. (فولادگر ـ غیررسمی باشد، ممکن است هرکسی بیاید وقفنامه بنویسد، رسمی را برای این آوردیم) ممکن است کسی صوری بیاید وقفنامه بنویسد، توضیح بدهید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای همه عزیزان و التماس دعا در این شبهای قدر. ببینید! ایرادی که شورای محترم نگهبان گرفته بود در بند (2) است. اطلاق جزء «د» بند (5) درصورتی که خلاف مفاد وقف باشد خلاف موازین شرع شناخته شده، البته این مؤسسات وقفی را قبلاً ما در قانون داشتیم، اینبار شورای نگهبان ایراد شرعی گرفتند، نمایندهشان هم در کمیسیون آمدند و ما هم خیلی صحبت کردیم که چرا قبلاً این ایراد را نگرفتند، گفتند ایرادهای شرعی ممکن است در یک زمانی فقهای محترم مثلاً این مورد به نظرشان برسد. به هر صورت آنها اصرار داشتند که این باید حل بشود.
ما این بند را به این شکل آوردیم در مواردی که مفاد خلاف وقفنامه رسمی نباشد علت قید رسمی این است. ببینید! ما اصلاً برای چه میخواهیم این کار انجام بشود؟ ما میخواهیم مؤسسات وقفی که یک شرکتهایی دارند این شرکتهایشان را اعلام بکنند بیایند اطلاعاتشان را به بورس یا مرکز ملی رقابت برای همان بحث شفافسازی بدهند. حالا برای ما اسنادی که وقفنامه رسمی دارند مشخص است، اما ممکن است این راه گریزی ایجاد بشود یک عدهای که نخواهند شفافسازی کنند بیایند شرکتشان را ببرند یک وقفنامهای برایش بنویسند، بعداً این وقفنامه را مبنا قرار بدهند بگویند شرعی هم هست و بعد به همین دلیل نروند اطلاعات لازم را بدهند. این قید رسمی را برای این آوردیم، ولی اگر فکر میکنید باز شورای نگهبان ممکن است این ایراد را مجدد بگیرد ما مخالف اصلاح نیستیم.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین شما وقفنامه رسمی را با این عنوان دادید که سوءاستفاده نکنند (فولادگر ـ دقیقاً به همین دلیل است) پیشنهاد دیگری نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای دکتر رحیمی اصرار دارند رفع ابهامشان را مطرح کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر همکاران و با آرزوی قبولی طاعات. علتی که من این رفع ابهام را تقدیم کردم بیشتر ناظر به این بود که شورای محترم نگهبان مجدداً ایراد شرعی و قانونی به نوعی نگیرد و بتوانیم این مصوبه را داشته باشیم. ایرادی که شورای نگهبان گرفتند در بند (2) ایرادات شورای نگهبان اعلام کردند «اطلاق جزء «د» بند (5) در صورتی که خلاف مفاد وقف باشد» که حالا وقفنامه را آوردند. کلمه «وقفنامه» کفایت میکند، چون به هر حال وقف خودش یک تأسیس شرعی است، اعم از اینکه رسمی یا عادی باشد. در جاهایی که قاعدتاً عادی هم باشد در دادگاه قابل اثبات است، ادله اثبات دعوا را در دادگاه مطرح میکنند، وقفنامه عادی هم آنجا قابل اثبات است، ولی این نکتهای را که جناب آقای فولادگر میفرمایند که از خوف اینکه دیگران نیایند و سوءاستفاده نکنند و وقفنامههای صوری ارائه ندهند این وقفنامه رسمی را اینجا ذکر کردند باعث میشود که وقفنامههای عادی از نظر مای قانونگذار غیرمعتبر تلقی بشود، در صورتی که هم از نظر دادگاه و هم از نظر شرعی وقفنامههای عادی هم قابل اثبات است. حالا بحث وقفنامه صوری اصلاً جداگانه است، لذا من هم خدمت آقای رئیس پیشنهاد رفع ابهام را تقدیم کردم که کلمه «رسمی» را برداریم که مورد ایراد شورای محترم نگهبان قرار نگیرد و همان وقفنامه کفایت میکند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از اینکه مخالفتم را اعلام بکنم جنابعالی دو هفته پیش به ملت ایران قول دادید که راجع به آن (14) میلیارد دلار جلسهای اول در کمیسیون برنامه و بودجه برگزار بشود و بعداً در صحن علنی. الان تقریباً دو هفته از آن قول میگذرد و جلسهای هم که در کمیسیون بودجه بود وزیر محترم اقتصاد نیامد که من هفته قبل هم تذکر دادم (رئیس ـ در جریان هستم) این را یک تدبیری بکنید، بالاخره الان مردم گرفتار هستند (رئیس ـ پیگیری شد) خدا خیرتان بدهد، به هر حال تعیین تکلیف بشود و بیاید روشن بشود، مثل بحث بنزین که مجلس ورود پیدا کرد و یک تصمیم درستی با حضور دولت گرفت در این خصوص هم یک تصمیم درستی بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
ـ این مسأله را پیگیری کردیم، آقای تاجگردون هم چند روز پیش، آن جلسهای که گذاشتند گزارشش را به من دادند. قرار شد جلسهای با مرکز پژوهشها و صاحبنظران دیگر راجع به این موضوع بگذارند سریعتر تدوین و ارائه کنند، مشغول کار هستند، یک قدری پیچیدگی داشت، بحث شد هم راجع به این مسأله و هم راجع به مسکن پیشنهاد مدونی ارائه بدهند، منتظر هستیم.

حسینعلی حاجی
مخالف
اما درخصوص پیشنهادی که برادر عزیزمان دادند اشکالی که به وجود میآید همان اشکالی است که آقای فولادگر بیان کردند. ممکن است برخی از مجموعهها برای فرار از جهات قانونی و احتمالاً مالیات یا بحث شفافسازی یک وقفنامههای صوری بنویسند و اینجا حق مردم و دولت تضییع بشود. البته بهتر بود که ما بنویسیم «براساس آنچه که اداره اوقاف و امور خیریه آن را تأیید میکند». لذا با قید اینکه موضوع کلمه «رسمی» برداشته بشود مخالف هستم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای سلیمی دادند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان ببینید! گاه یک امری وقف است، خود وقف به تعبیر شرعی «تحبیسالاصل و اطلاقالمنفعه» است، حالا با آن کاری ندارم. گاه چیزی وقف است و وقفنامه رسمی دارد، بالاخره اداره اوقاف یا دفترخانه اسناد رسمی میرود و مشخص است، این وقف است. گاهی از اوقات یک موقوفهای است و طرف وصیت کرده این را وقف کنند، وصیتنامه قابل عمل است، یعنی واجب است به وصیت عمل کنیم. گاه ممکن است به صورت شفاهی چیزی را وقف کرده و دو تا شاهد گرفته بشود. ما یک مقام ثبوت و یک مقام اثبات داریم. مقام ثبوت همان مقام واقع است، مقام اثبات طرقش مختلف است. گاه وقف بودن یک شیء با یک اماره اثبات میشود، به همین اندازه که دو تا شاهد عادل آمدند شهادت دادند که این موقوفه است و طرف این را وقف کرده همین کافی است، ولو اینکه از نظر شرعی این اماره حجیت دارد، ولو آنکه به هر کیفیت وقفنامه رسمی نداشته باشد.
الان ایراد شورای محترم نگهبان در اینجا ایراد خلاف شرع بوده، ایراد خلاف شرع یعنی در صورتی که مغایرت با وقفنامه نداشته باشد، اعم از آنکه رسمی یا غیررسمی باشد. اثبات موقوفه بودن صرفاً و صرفاً و صرفاً در دفترخانه یا امور دیگری مثل ثبت در اوقاف نیست، ممکن است با اماره، بینه و ممکن است در وصیتنامه باشد. گاهی از اوقات بعضی از وقفنامهها در بعضی از روستاها است که پیش عالم محل رفته وقفنامه نوشته حالا رسمی هم نیست، ولی شرعی که هست. بحث این است که اگر وقف بودن چیزی از نظر شرعی به هر طریقی ثابت شد حالا میخواهد اثبات بشود، یکی از طرقش وجود سند رسمی وقف است، طرق دیگری دارد، مثل همین اسناد است.
الان شما میبینید این بنچاقهای قدیم را که علمای قدیم مهر میکردند که این ملک برای فلانی است و از کسی به کس دیگر منتقل میشود، الان سازمان ثبت اسناد برای همه اینها حجیت است، من خواهش میکنم دوستان دقت کنند، به نظر میرسد پیشنهاد خوبی است و این کلمه «رسمی» را حذف کنیم دوباره شورای محترم نگهبان نرود برگردد. این نافی وقفنامههای رسمی هم نیست، یعنی وقف بودن با هر ابزاری و وسیلهای اثبات بشود.
نکته آخری هم که میخواهم عرض کنم این است که الان شما ببینید موقوفهخواری متأسفانه فراوان است و رواج هم پیدا کرده. حالا از گذشته بود امروز هم هست. اگر این «رسمی» را حذف کنیم اگر یک عالمی، دو نفر عادل، در وصیتنامهای بود، یک مکتوبهای پیدا شد که حجت هم داشته باشد، نه هر مکتوبهای و حجت شرعی داشته باشد، این وقف بودن با همه این ابزارها اثبات میشود.
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید در پایان یک تذکر هم عرض کنم، تذکر بنده این است، ببینید! در برجام بنا بود شش ماه یکبار به مجلس گزارش بدهند، آقای رئیس! الان مدتها است، نزدیک به یک سال است هیچ گزارشی این کمیسیون خاص به مجلس ارائه نداده، این تذکر اول.
یک تذکر هم در رابطه با صدا و سیما عرض میکنم. ببینید! در پخش زنده افرادی را که صدا و سیما دعوت میکنند انشاءالله افراد عاقل و دوراندیشی باشند که مصالح ملی را رعایت کنند. گاهی اوقات ادبیات بعضی از مجریان کوچه و بازاری است، گاهی از اوقات بعضی از مسائل اختلافانگیز مذهبی را بعضیها از آنتن زنده پخش میکنند که در این شرایط مصلحت نیست، گاهی از اوقات از بعضی از شبهکارشناسان استفاده میشود (رئیس ـ آقای سلیمی! بله درست است ولی الان جای تذکر شما اینجا نیست) تذکر بدهید که این اتفاقات نیفتد. آقای رئیس! گزارش برجام را هم ندادند، این را تذکر بفرمایید. یک سال پیش بود، بنا بود چند ماه یکبار به مجلس گزارش بدهند که هیچ گزارشی ندادند.

علی اردشیرلاریجانی
گزارش برجام را سر موقع دادند و به کمیسیون فرستادند و کمیسیون دارد بررسی میکند که نتیجهاش را به مجلس بدهد. در مورد تذکر آخر هم که فرمودید فرمایش شما درست است، حتماً باید از مسائلی که اختلاف بین مذاهب ایجاد میکند پرهیز بشود، به طور جد صدا و سیما و بقیه رسانهها باید دقت لازم را داشته باشند. حالا پیشنهاد رفع ابهام ایشان این است که این کلمه «رسمی» را بردارند «عدم مغایرت با وقفنامه خود» بشود. مقصود شما وقفنامه قانونی و شرعی است؟ آقای رحیمی! شما برای رفع ابهام میگویید ما «وقفنامه قانونی و شرعی» بنویسیم؟

علیرضا رحیمی
وقفنامه خالی هم باشد کفایت میکند، ولی شرعی و قانونی هم میتواند باشد.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای رحیمی این است که به جای کلمه «رسمی» که ممکن است بعضی وقفنامههای شرعی را پوشش ندهد «وقفنامههای قانونی و شرعی» بنویسیم. این برای رفع ابهام است.
حضار 235 نفر، پیشنهاد آقای رحیمی برای رفع ابهام را به رأی میگذاریم که بعد از «وقفنامه» کلمه «رسمی» برداشته بشود، «وقفنامه قانونی و شرعی» بشود. دولت و کمیسیون موافق هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خود اصلاح را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 236 نفر، متن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. این ابهام جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان در جزء (2) بعد از عبارت «بقاع متبرکه» تا آخر صورت گرفته است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصلاح بعدی هم منتفی شده. آقای دکتر! اصلاح بعد صدرش با توجه به ابقاء تبصرههای (4) و (5) بند (5) مرتفع شده، در انتها در تبصره (1) بعد از عبارت «ثبت شرکتها و پایگاه اطلاعاتی» عبارت «مرجع ثبت شرکتها را فراهم آورد و صرفاً» جایگزین عبارت «خود را فراهم آورد و» گردید.
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 237 نفر، متنی که در تبصره (1) به بعد قرائت شد، آن پاراگراف اولش که مرتفع شده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. کمیسیون در اینگونه موارد آن قسمتی که لازم نیست رأی بگیریم را از قسمتی که باید رأی بگیریم جدا کنند، مخلوط نوشتید. آن قسمت را باید در یک باکس دیگری و در یک مستطیل دیگری میگذاشتید و لزوم به ذکرش هم نبود. آن دو سطر آخر را به رأی گذاشتیم، تبصره (1) بعد از عبارت «ثبت شرکتها و پایگاههای اطلاعاتی» این قسمت. (فولادگر ـ دو تا ایراد است) میدانم، وقتی ایراد اول مرتفع شد لازم نیست توضیح بدهید، مرتفع شده. نیاز نیست اینجا استدلال کنید، آن ایرادهایی که باید اصلاح بشود را در کادر میآورند، بقیه که رفع شده است. (فولادگر ـ در مجلس از این چیزها سرمان آمده) سرتان آمده من نمیدانم، ولی اصلش را آن چیزهایی که باید اصلاح کنیم بیاورید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اصلاح بعد هم عبارت اولیهاش زائد است، «در انتها در تبصره (2) بعد از عبارت «تخلف از اجرای این بند، با اعلام» عبارت «و تشخیص» و بعد از عبارت «حسابهای بانکی اعضای» عبارت «متخلف» اضافه شد». آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 235 نفر، پیشنهاد کمیسیون در آن دو سطر آخر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. یعنی در تبصره (2) بعد از عبارت «تخلف از اجرای این بند» تا آخر را به رأی گذاشتیم، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آنجا «شرعی و قانونی» را دوستان میگویند «شرعی یا قانونی» که «و» به معنی واو وصل نباشد.
اصلاح بعدی «در تبصره (3) بعد از عبارت «بنگاههای اقتصادی و مؤسسات متخلف» عبارت «از احکام این بند مشمول مجازات» جایگزین عبارت «احکام این بند در حکم» شد».
آقای رئیس! این را هم به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 232 نفر، پیشنهادی که در تبصره (3) مطرح کردند و قرائت شد را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. این ابهام جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اصلاح بعدی در تبصره (4) بعد از عبارت «به صورت تضامنی» عبارت «در اجرای احکام» اضافه شد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 234 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. میخواستند این را بگویند تضامنی در اجرای احکام است، این را رفتند حل کردند. آنجا گفته: مقصود از تضامنی روشن نیست، پس از رفع ابهام نظر میدهیم. (فولادگر ـ متعلقش را روشن کردند، در کجا؟) در بخش اجرا گفتند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آخرین ایراد هم باز در صدر است که توضیح دادند، یک ماده الحاقیه اضافه کردند:
«ماده الحاقی ـ متن زیر به عنوان یک تبصره به بند «الف» ماده (21) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی مصوب 8/11/1386با اصلاحات و الحاقات بعدی آن الحاق میشود:
تبصره ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی (سازمان خصوصیسازی) مکلف است دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان استراتژیک و احراز و پایش اهلیت مدیریتی را در واگذاریها رعایت کند. عدم رعایت این بند در حکم تصرف غیرقانونی در اموال دولتی است». آقای دکتر! این در قانونگذاری، قانون را منوط به یک دستورالعمل اجرایی که احتمال تغییرش هست کردند.

علی اردشیرلاریجانی
کجا ایراد شورای نگهبان بوده؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بند (9) را مطالعه بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
ایرادی که شورای نگهبان در بند (9) از ما گرفتند از نوع ابهام است، علتش هم این بوده. این پیشنهادی است که آقای حاجی در جلسه دادند، چونکه به عنوان یک تبصره آورده بودند دوستان اداره قوانین این را به عنوان یک تبصره به خود حکم طرح ما الحاق کردند. ایراد شورای نگهبان این است که آیا این حکم شامل کل این بند میشود یا حکم مستقلی است؟ ما اینجا میخواهیم بگوییم این کاری به آن طرح ما نداشته، این الحاقی بوده، جایش کجا است؟ در ماده (21) به این انتخاب مشتریان استراتژیک اشاره میکند، آنجا در ماده (21) که روش احراز اهلیت و انتخاب مشتریان استراتژیک موضوع ماده (21) است. پیشنهاد این است که دولت آن دستورالعملی که دستورالعمل تصویب شده، مصوبه شورای عالی اصل (44) است.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی تبصره را ذیل ماده (21) قرار میدهید؟

حمیدرضا فولادگر
آنجا قرار میگیرد، منظور آن دستورالعملی است که آنجا به آن اشاره شده. این را گفته که باید رعایت کند، اگر رعایت نکرد در حکم تصرف در اموال عمومی است.

علی اردشیرلاریجانی
«استراتژیک» را هم مثلاً باید «راهبردی» بنویسند.

حمیدرضا فولادگر
در خود قانون هم «استراتژیک» است.

علی اردشیرلاریجانی

حمیدرضا فولادگر
شورای نگهبان اشکال نگرفته.

علی اردشیرلاریجانی
حالا متعارف شده. «راهبردی» بنویسید. (محجوب ـ به هرکس خواستند باید بفروشند) آنجا دستورالعملش برای اهلیت ضوابط خاص دارد. ذیل ماده (21) برود آنجا ضوابط خاص دارد.
پیشنهاد کمیسیون که یک تبصرهای ذیل ماده (21)، یعنی تبصرهای که اینجا ذیل ماده (21) قانون میآید که ابهام شورای نگهبان رفع بشود، «استراتژیک» هم «راهبردی» بنویسید و در پرانتز «استراتژیک» بنویسید که اشکال نداشته باشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چون عنوان قانون «استراتژیک» است اگر اجازه بدهید «راهبردی» را داخل پرانتز بنویسیم.

علی اردشیرلاریجانی
عیب ندارد، به هر حال بیاورید که این ایراد رفع بشود.
حضار 234 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه حفاظت از خاک (جهت تأمین نظر شورای نگهبان 3)، (ثبت 91)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه حفاظت از خاک است که برای دومین بار شورای محترم نگهبان ایراد گرفته. اگر اجازه بفرمایید اصلاحات مربوطه را من قرائت کنم.
«در ماده (3)، عبارت «مربوطه و معیارها و شاخصهای فنی بهرهبرداری پایدار از خاک انجام پذیرد» به عبارت «مربوط باشد» اصلاح شد».
آقای رئیس! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 235 نفر، ماده (3) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. این ابهام جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. (80) نفر رأی ندادند. اگر یک قدری در رأیدادنتان سرعت بدهید کار ما را خیلی جلو میبرید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در ماده (17) بعد از عبارت «این قانون که بهطور موقت» عبارت «یا دائم» اضافه شد.
آقای دکتر! این را هم به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 233 نفر، اصلاح در ماده (17) به نحوی که قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. این ابهام جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان صورت گرفته است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
قرائت گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر عدم اجرای قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و ارجاع آن به قوه قضائیه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون فرهنگی مبنی بر عدم اجرای قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر است که در اجرای ماده (234) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی ارائه میشود. از سخنگوی محترم کمیسیون فرهنگی جناب حاجآقای آزادیخواه دعوت میکنیم تشریف بیاورند استفاده کنیم، بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
«صلی الله علیک یا امیرالمؤمنین، یا علیبن ابیطالب»
تکفیریان از بیعت حق عار میکنند
در کوفه روزه را سحر افطار میکنند
مردی که ذوالفقار ز دستش وضو گرفت
عدل از سر شکسته او آبرو گرفت
عرض سلام، تسلیت و تعزیت به مناسبت ایام شهادت مولیالموحدین یعسوب الدین امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) خدمت همکاران گرامی و هموطنان عزیز ایران اسلامی. آرزومندم اعمال و اذکارتان در لیالی قدر مقبول درگاه الهی قرار گرفته باشد.
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون فرهنگی درخصوص اجرای قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
احتراماً، بازگشت به نامه شماره (81994/4) مورخ 26/9/1396 برای ارجاع درخواست اعمال ماده (234) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به کمیسیون «فرهنگی» درخصوص «عدم اجرای قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر»، کمیسیون پس از بررسی موضوع، گزارش خود را به شرح ذیل ارائه میکند.
رئیس کمیسیون فرهنگی ـ احمد مازنی
من بخشها را به سرعت میخوانم، همکاران گرامی حتماً استماع را با دقت داشته باشند. بخش اول مستندات قانونی است که من میگذرم، دو، سه اسناد قانونی را اینجا اشاره کرده، بخش دوم طرح مسأله است. در تاریخ 22/9/1396، (44) نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی درخواستی، تقاضای اعمال ماده (234) آییننامه داخلی، درخصوص عدم اجرای قانون «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» را تقدیم هیأترئیسه محترم کردند و پس از آن مطابق آییننامه، در تاریخ 26/9/1396 این درخواست، برای بررسی به کمیسیون «فرهنگی» ارجاع شد. کمیسیون، با استخراج احکام قانون و تقسیمبندی آنها براساس دستگاه مجری، احکام را به نهادها، سازمانها و دستگاههای ذیربط ارسال و نحوه اجرای آنها را استعلام نمود. پس از دریافت پاسخها، ارزیابی کارشناسی برای تکتک مواد قانون صورت پذیرفت و کارشناسان، اجرای حکم قانونی، عدم اجرا یا اجرای ناقص آن را تعیین کردند.
از مجموع (51) حکم استخراجشده از مواد این قانون، (23) حکم جنبه اجرایی داشته است، یعنی (23) حکم اجرا شده، حالا یا کامل و یا ناقص. این تعداد از احکام مرتبط با (17) شخصیت حقوقی عضو «ستاد احیاء فریضتین»، مذکور در ماده (19) «قانون» (اعم از نهادها، دستگاههای اجرایی یا اشخاص حقوقی) و هفت دستگاه غیر عضو مرتبط با «قانون» است.
بخش سوم ـ جمعبندی
کمیسیون فرهنگی اعلام میکند:
1 ـ براساس گزارش ستاد امر به معروف و نهی از منکر (پیرو موضوع حکم ماده 21 قانون و تعیین این ستاد به عنوان مرجع دریافت گزارشهای دستگاههای مرتبط با قانون) و گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی (1) تبصره متناظر تبصره ماده (9) قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، در قانون بودجه سالیانه کشور درج نشده و ردیف درآمدی برای آن پیشبینی نشده است. لذا «سازمان برنامه و بودجه»، تکلیف خود را اجرا نکرده است.
2 ـ مستند به گزارشهای «ستاد»، سازمان صدا و سیما، تکلیف مذکور در ماده (10) قانون را ناقص انجام داده است. همچنین از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان بسیج مستضعفین گزارشی درخصوص این حکم قانونی دریافت نشده است.
(در این هنگام آقای مسعود پزشکیان «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
3 ـ وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به تکلیف خود مبنی بر آگاهسازی اتباع خارجی نسبت به قوانین و مقررات و رعایت شؤون اسلامی (مذکور در ماده 12 قانون)، عمل نکردهاند.
4 ـ سازمان امور اداری و استخدامی کشور مطابق ماده (2) دستورالعمل اجرایی قانون موظف به تصویب ساختار سازمانی و تشکیلات تفصیلی لازم بوده است؛ لکن مستند به گزارش «ستاد»، علیرغم تهیه ساختار و تأیید آن توسط رئیس «ستاد»، این سازمان تا بهحال به وظیفه قانونی خود عمل نکرده و این مقرره قانونی اجرا نشده است.
5 ـ ستاد امر به معروف و نهی از منکر در ماده (16) «قانون» مکلف بوده است که گزارش عملکرد خود را سالیانه به مقام معظم رهبری و قوای سهگانه ارسال کند. این حکم قانون، ناقص اجرا شده است و ستاد به تکلیف خود به طور سالیانه عمل نکرده است. همچنین «ستاد» در ماده (22) قانون، مکلف بوده است در هفته احیای امر به معروف و نهی از منکر گزارش عملکرد خود را به «کمیسیون فرهنگی» مجلس ارسال کند. این حکم نیز انجام نشده است. برای موضوع تبصره (2) ماده (17) نیز گزارشی از نحوه اجرای این حکم از سوی ستاد دریافت نشد.
6 ـ درخصوص حکم ماده (17) قانون، گزارشی از سوی سازمان بسیج مستضعفین دریافت نشد.
7 ـ مستند به گزارشهای «ستاد»، بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، شهرداریها، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان برنامه و بودجه کشور (سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق)، حوزههای علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان صدا و سیما، قوه قضائیه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت اطلاعات، وزارت امور خارجه، وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیروی انتظامی، به عنوان دستگاههای اجرایی موضوع قانون، گزارش فعالیت خود (موضوع حکم ماده 21 قانون) را به «ستاد»، ارائه نکردهاند و تکلیف قانونی خود را انجام ندادهاند.
بدین ترتیب با بررسی گزارشهای دریافتی، مشخص میشود دستگاههای مذکور در این هفت بند، من جمله ستاد امر به معروف و نهی از منکر، در موارد بیانشده، حکم قانونی را انجام نداده، ناقص انجام داده و یا علیرغم وظیفه قانونی مبنی بر گزارش به ستاد و یا در پاسخ به استعلام کمیسیون فرهنگی، گزارشی از اجرا به کمیسیون ارائه نکردهاند و بدین ترتیب کمیسیون شمول موارد مذکور در صدر ماده (234) آییننامه داخلی مجلس برای این دستگاهها را وارد میداند.
در پایان، همکاران گرامی! عرض حقیر بر این است، به حساب (44) نفر از همکاران ما در همین دوره اقدامی انجام دادند، درخواست اعمال ماده (234) داشتند. این هم استنادات قانونی که دستگاههای فرهنگی حتی خود ستاد احیاء فریضتین هم به وظایف ذاتی خودش عمل نکرده، من خطاب به هموطنان عزیز ایران اسلامی خودم یک رفع شبهه هم کنم، هموطنان گرامی خودم! مراد از امر به معروف و نهی از منکر صرفاً عفاف و حجاب نیست، اگر چه آن هم یک مصداق بارز و عینی است. مراد مصادیق مختلفی است که در کشور نیاز دارد، این همه کمکاریها، کاستیها، مشکلات و موانعی که البته نسبت به آرمانهایمان زیاد است و الا نسبت به خیلی از کشورها به لطف خدا مشکلات ما بسیار نادر، اما همین نادر را هم ما میتوانیم از درگاه امر به معروف و نهی از منکر به حداقل برسانیم.
از باب «کلکم راع و کلکم مسئول» اگر کسی رشوهای، رانتی، مسأله، مانع و محدودیتی دید تذکر بدهد، بازدارندگی ایجاد کند، دغدغه امروز رهبر عظیمالشأن انقلاب تذکر لسانی است. تعبیر حضرت آقا این است که بگویید و بروید. هر کسی هر کجا مصداق مجرمانه میبیند، مانعی میبیند، منکری میبیند تذکر بدهد. از بس تذکر ندادیم الان گرفتار شدیم. خواهشم این است که ذهنمان این نباشد که صرفاً امر به معروف و نهی از منکر در قالب حجاب و عفاف و یا تذکر به بدحجابی مصداق پیدا میکند. نه، آن یک مصداق است. مصادیق بسیار زیادی دارد.
هموطنان گرامی! شما که بعضاً نسبت به پارتیبازیها، کمکاریها، سوءبرخوردها، این همه مشکلات اجتماعی گلایه دارید، این قانون طبق قانون اساسی میتواند کمک کند که ما به لحاظ اینکه قانون اجرا نشده تقاضای اعمال ماده (234) را داشتیم، از همکاران عزیز هم تقاضامندم به وظیفه ذاتی خودشان که حتماً وظیفه نظارتی است آنگونه که وجدان عزیز خودشان اقتضا میکند عمل کنند. والسلام علیکم و رحمه الله

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
این چون در اجرای ماده (234) است، همکاران باید در رأیگیری شرکت کنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 230 نفر، نمایندگان محترم نظرتان را اعلام کنید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید، گزارش کمیسیون فرهنگی را به رأی گذاشتیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد، به قوه قضائیه ارجاع میشود.
8
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح قانون تعیین محدوده حوزههای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی مصوب 30/1/1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن (ثبت 217)

مسعود پزشکیان
دستور بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها است. (نمایندگان ـ دو، دو) از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنم. آقای دکتر وکیلی! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید بحث شود بعد هرچه دلتان خواست رأی بدهید. لطفاً سکوت مجلس را مراعات بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالفین: جناب آقای حاجی، جناب آقای سلیمی و جناب آقای کوچکینژاد. موافقین: جناب آقای دلخوش، جناب آقای نقویحسینی و جناب آقای کبیری.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای دکتر سلیمی بفرمایید.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها به مجلس شورای اسلامی
طرحهای «اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها» به شماره چاپ (349) «اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها» به شماره چاپ (391) و «افزایش حوزههای انتخابیه و تعداد نمایندگان مجلس شورای اسلامی» به شماره چاپ (487) که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود، طی جلسات متعدد با حضور نمایندگان طراح، اعضای مجامع استانی نمایندگان و مسئولان دستگاههای اجرایی ذیربط، مشاوران و پژوهشگران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد رسیدگی قرار گرفت و با استناد به تبصره (1) ماده (147) به علت تشابه طرحها و موضوع مشترک میان آنها با اصلاحات در عناوین و متون به صورت متن واحد به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و برنامه و بودجه و محاسبات تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ـ محمدجواد کولیوند
نمایندگان عزیز! طبق اصل (64) قانون اساسی هر (10) سال میتوان (20) نماینده به نمایندگان اضافه کرد. در سال 1378 با لایحه دولت تعداد نمایندگان از (270) به (290) نفر رسید. مجلس ششم با (290) نماینده تشکیل گردید. از سال 1378 تا سال 1398 که (20) سال میشود میتوان (40) نماینده به نمایندگان مجلس اضافه کرد. در مجلس هشتم لایحه دولت برای افزایش (20) نماینده به صحن علنی آمد، ولی فوریت آن رأی نیاورد و عادی بررسی گردید و در پایان مجلس به صحن نرسید. در مجلس نهم هم طرحی مطرح شد ولی از دستور کار خارج شد.
با توجه به اینکه در این مجلس دهم (40) نماینده میتوان اضافه کرد سه طرح از طرف نمایندگان به کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ارجاع شد. در کمیته ویژهای با حضور وزارت اطلاعات، کشور و مرکز پژوهشها با در نظر گرفتن شاخصهای جمعیتی، جغرافیا، عوامل امنیتی، سیاسی و توسعه بررسی شد که با این طرح (290) نماینده به (330) نفر افزایش مییابد. از نمایندگان عزیز درخواست دارم به طرح رأی مثبت بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
مخالف اول جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رنجبرزاده! خواهشم این است که این جدول زمانبندی را درست کنید که مشخص باشد. همکاران عزیز! موضوع بسیار مهمی است که خواهشم این است با عنایت توجه داشته باشید. اولاً این طرح و گزارش مغایر اصل (75) است و تازگی هم مد شده که گفته میشود از دولت نامه میگیریم. نامه میگیریم یعنی چانهزنی با دولت، در حالی که در گذشته هم روال همین بود، درست هم این بود که اگر دولت نقطهنظری دارد بایستی لایحه بیاورد. این طرح الان در حالی مطرح است، ببینید! این لایحه جامع انتخابات دولت است که در 11/2/98 منتشر شده، در همان جداولی که در حال حاضر هست، توسط دولت هم همین پیشنهاد شده، یعنی پس دولت نظری در تغییر نداشته، لذا لایحه نیاورده است. بنابراین آقای رئیس! اصلیترین آن این است که مغایر اصل (75) است، چون هزینههای گزافی را به کشور وارد میکند و در این شرایط اقتصادی چه ضرورتی دارد؟ در قانون اساسی هم گفته «میتواند»، تکلیفی در این رابطه نکرده است.
نکته بعدی؛ مغایر بند (10) سیاستهای کلی نظام اداری، ابلاغی سال 89 است، مبنی بر چابکسازی، متناسبسازی تشکیلات نظام اداری کشور که به همه حاکمیت برمیگردد. بنابراین هر چقدر مجلس بزرگتر شود طبیعتاً از چابکی آن کاسته خواهد شد.
همکاران عزیز! آقای لاریجانی در جلسه مشترکی که با قوه قضائیه داشتیم گفتند قوه قضائیه هم نبایستی بزرگ شود، حرف درستی است. اما ما این طرف میخواهیم (40) نفر به تعداد نمایندگان اضافه کنیم و خود این میتواند مجلس را فربه و چاق کند.
از طرفی مغایر اصل (64) قانون اساسی است که گفته در تعداد افزایش نمایندگان ملاحظات انسانی، سیاسی و جغرافیایی بایستی دیده شود. به اعتقاد ما با بررسیهایی که انجام دادیم هیچکدام از اینها درست و کامل دیده نشده، در حالی که این جهات اساسی که در اصل (64) گفته شده لحاظ نشده، اما اعمال سلیقه در تهیه گزارش صورت گرفته است.
از طرفی آمایش سرزمینی رعایت نشده، عدالت در توزیع کرسیهای نمایندگی رعایت نشده، آقای پزشکیان! این چه وضعیتی است که ما در توزیع کرسیها داریم که در یک حوزه انتخابیه (30) هزار نفر در آن حوزه جمعیت ساکن هستند، ولی برخی از حوزهها را داریم که بالای یک میلیون نفر. به چه صورت ارتباطات برقرار شود، مسائل به چه صورت دنبال شود؟ ما بایستی طرحی بیاوریم که اینها را پوشش بدهد.
از طرفی این طرح پخته نیست، توزیع منطقی بر آن صورت نگرفته، کارشناسی نشده، ببینید! بدنه کارشناسی در اختیار دولت است، ای کاش دولت لایحه آورده بود تا براساس آنچه که سوابق است، آنجاهایی که دهها سال است منتظر چنین موقعیتی بودند الان آن انتظارات در این طرح و گزارش دیده نشده است. مغایر با بند (14) سیاستهای کلان و کلی انتخابات است، مبنی بر ثبات قوانین انتخابات. ما هر روز داریم در قوانین انتخابات تجدیدنظر میکنیم، یکی از آنها هم همین است که در این شرایطی که ما الان در کشور داریم، مسائلی که آثار این موضوع میتواند باشد، به هر حال از آن طرف ما شاهد هستیم نظر تکتک نمایندگان هم در این موضوع گرفته نشده است. چه ضرورتی دارد که بار مالی بر اقتصاد فعلی کشور اضافه کنیم. به هر حال مردم مشکلات معیشتی دارند، ما امروز وقتمان را بایستی صرف مسائل اقتصادی کنیم، چرا دوباره آمدیم وقتمان را صرف این موضوع میکنیم که الان اهمیتی ندارد. مجلس بایستی اولویتها را تشخیص بدهد. همکاران دیدید! تقریباً شش ماه وقت کمیسیون و بخشی از مجلس را برای بحث قانون استانی شدن انتخابات صرف کردیم، واقعاً فردای روز قیامت چگونه میخواهیم جواب بدهیم؟ (وکیلی ـ خیلی ممنون).
لذا همکاران! این طرح با این شکلی که آمده بروز اختلافات محلی و منطقی را که حل نکرده، باعث تشدید آنها هم میشود و لذا خواهشم این است که به آن رأی منفی بدهید.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای دلخوش موافق هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات و تسلیت ایام شهادت مولی الموحدین علیبنابیطالب (علیهالسلام). دوستان مستحضرند که اصل (64) قانون اساسی تصریح دارد که هر (10) سال تعداد نمایندگان بازبینی و اضافه شود. اولاً الان براساس گزارش سخنگوی کمیسیون (20) سال گذشته و مجلس باید تصمیمگیری کند، این یک.
دوم اینکه الان ما داریم به کلیات رسیدگی میکنیم، قطعاً اگر اشکالاتی باشد در جزئیات به آن توجه میشود.
سوم اینکه امروز این رسیدگی فوریت دارد، چون زمانبندی انتخابات دارد شروع میشود.
چهارم اینکه دقیقاً این تشخیص مجلس که انشاءالله رأی بیاورد موافق و همراه با سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در مورد حوزههای انتخابیه است و ایشان اعلام فرمودهاند که طوری باید در مورد انتخابات برنامهریزی شود که مردم حداکثر شناخت خودشان را از نمایندگان داشته باشند.
دوستان عزیز ببینید! الان در کشور حضور شما عرض شود با توجه به مهاجرتهایی که در سالهای گذشته به وجود آمده، دوستان مستحضرند جمعیت شهری با روستایی عوض شده، اگر ده سال پیش جمعیت شهری بر فرض (31) درصد و جمعیت روستایی (69) درصد بود، امروز این جمعیت برعکس شده، اکثر جمعیت از روستاها به شهرها آمدهاند، خصوصاً کلانشهرها.
از طرف دیگر اگر میخواهید عدالت در حوزههای انتخابیه باشد و حق مردم به آنها داده شود، ما در جایی داریم که (5/1) میلیون جمعیت دارد. الان در شهرستان بافق، بهاباد، ابرکوه، خاتم و مهریز با (670) کیلومتر از شرق تا غرب، پنج تا فرمانداری، نه تا امام جمعه و بیش از (1000) روستا یک نماینده دارد. یعنی یک شهرستان یک نماینده، پنج شهرستان یک نماینده. ما در پیرانشهر همین مشکل را داریم، در استانهای دیگر مثل شهریار (5/1) میلیون جمعیت و ده شهر با بیش از (200) کیلومتر از ابتدا تا انتهای آن یک نماینده. در مراغه هم همینطور و در شهرهای دیگر، واقعاً این عدالت و انصاف نیست. البته من در شهر خودم جمعیت من متناسب است، ولی در خیلی از شهرها هستند که ما دچار مشکلیم، در ورامین، قرچک و پیشوا با بیش از (1) میلیون، در رباطکریم، بهارستان و پرند. اینها جمعیتشان کشش یک نماینده را ندارد، مردم براساس قانون اساسی و آییننامه داخلی اولاً به نمایندگان احتیاج دارند، شرایط فعلی شرایطی است که در روستاها مردم بیشتر توجهشان به سمت نماینده مجلس است. نماینده مجلس را دلسوز خودشان میدانند. در خیلی از جاها دستگاههای اجرایی حتی بار اجرایی را بر دوش نمایندگان مجلس میاندازند و مردم برای کوچکترین مشکلشان پناهگاهی ندارند. باید به نماینده مجلس مراجعه کنند. مگر میشود یک شهر یا شهرستانی (700) هزار، (1) میلیون جمعیت داشته باشد و با یک نماینده، یک شهر هم (100) هزار جمعیت داشته باشد با یک نماینده.
الان این تقسیمبندی که شده عادلانه است، دوستان! خواهشم این است، شما آدمهای بزرگی هستید، برای مردان بزرگ بنبستی وجود ندارد، یا راهی خواهند یافت و یا راهی خواهند ساخت. انشاءالله این راه را پیدا کنیم. در کمیسیونهای تخصصی هم حتماً برنامهریزی میشود، در کمیسیونهای تخصصی به ریز موارد توجه میشود. دوستان! کمک کنید، اجازه بدهید که این حق مردم که قانون اساسی پیشبینی کرده انشاءالله مردم به آن برسند. ممنون و متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. ناطقین را دعوت بفرمایید، بقیه را فردا پیگیری میکنیم.
9
ناطقان جلسه آقایان: محمدباقر سعادت، حسین مقصودی، حسن نوروزی، نصراله پژمانفر و حسینعلی شهریاری

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدباقر سعادت نماینده محترم دشتستان.
ـ آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن.
ـ آقای حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات.
ـ آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای محمدباقر سعادت نماینده محترم دشتستان دعوت میکنم برای مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

محمد باقر سعادت
نطق 7 دقیقه ای
به نام پروردگار یکتا
به پیشگاه ملت صبور، شایسته و سربلند ایران عرض ادب و احترام دارم و درودها به محضر مردم فهیم و قدرشناس استان بوشهر به ویژه شهرستان دشتستان و عرض سلام خدمت همکاران ارجمندم در خانه ملت. از پروردگار بزرگ میخواهم که از خوان معنویت و رحمت الهی رمضان ما را سلامت نفس، خلق نیکو، صفای باطن، صدق در کلام، صحت در رفتار و عقلانیت در کردار نصیب کند.
امروز که در خانه ملت و در پیشگاه مردم شایسته ایران سخن میگویم ایران اسلامی دچار مشکلات چندوجهی و عمیقی است که همه ملت را به تنگ آورده، اما از ما نمایندگان تا دیگر مسئولان نهادها و دستگاهها گویی کمتر کسی نیاز به پاسخگویی به ملت را در خود احساس میکند. اگر امروز کشور در حوزههای مختلف دچار مشکل شده و به تعبیری همایندی بحرانها را شاهد هستیم، نباید این کلاف درهم پیچیده را به گردن این و آن در داخل و خارج بیندازیم. چراکه این شرایط هرگونه که هست محصول عملکرد ما مسئولین کشور است و آنها که تصدیهای طولانیتری دارند مسئولیتشان بیشتر است.
امروز تحریم شدهایم و از این رو مشکلاتی بر ما عارض شده، اما آیا همه مشکلات ما آورده تحریم است؟ ضعف سیستم بهکارگیری علوم، ناشایستهسالاری، آسیبپذیری تولیدکنندگان و کارآفرینان، ترس و بدبینی نسبت به سرمایهگذاری، فساد سازمانیافته، ضعفهای شدید در مبارزه با رانتخواری و سوءاستفاده که ربطی به تحریمها ندارند.
واردات لجامگسیختهای که کمر تولید ملی را شکسته و حمایت بلاوجه و شائبهبرانگیز از صنایع غیررقابتی و تولیدات بیکیفیت آنها هم همچون خودروسازی که تقصیر آمریکا، اسرائیل و عربستان نیست. اگر نهادها هر کدام به وظایف خود درست عمل کنند، علم را به خدمت بگیرند و وظیفه را معطوف به نتیجه ادا کنند، نه رفع تکلیف، اگر دستگاهها و قوا به جای دخالت در کارهای یکدیگر به کارویژههای خود متمرکز میشدند، امروز دچار وضعیتی نمیشدیم که کارگر و کارمند ایرانی دغدغه نان داشته باشند و جوان ما در حسرت تدارک سادهترین وسایلی که ازدواج و معاشش را تأمین کند، سردرگم و افسرده باشد.
تحریمهای اعمالشده از جانب یک رئیسجمهور بدعهد و بهتر بگویم، یک تاجر اسلحه و خون به نام آقای ترامپ میتواند امنیت روانی و سفرههای کوچک مردمان این مرز و بوم را به تلاطم رکود تورمی و گردباد گرانی بیندازد. ای عجب که همه از دردها سخن میگوییم و از درمان خبری نیست. کشور صحنه نمایش اتهامزنی به یکدیگر شده است و نه از بازخواست قصورها و ناکارآمدیها خبری است و نه از همتی برای خاموش کردن شیپورهای جنگ سیاسی داخلی.
سینه مالامال درد است ای دریغا مرحمی
اگر خواهان برونرفت از شرایط موجود هستیم مجلس باید در تصویب قوانین شفافیت، سلامت اداری و اقتصادی، مبارزه با فساد و پولشویی، حمایت از تولید ملی و رونق آن قدم بردارد و نقش نظارتی خود را در مسیر مبارزه بیرودربایستی با رانت و ویژهخواری قرار دهد.
در قوه قضائیه نیازمند حاکمیت قانون در برداشت ماهوی آن، مبارزه مؤثر و بدون تبعیض با نقض قوانین، قاطعیت و تحقق تمام و کمال فصل سوم قانون اساسی و پایان دادن به رشد قارچگونه سلطانهای سکه و ارز، قیر، نفت، شکر و غیره هستیم و هیچکدام از اینها بدون وجود آزادی افشای تخلفات، آزادی بیان، قلم و رسانه میسر نخواهد شد.
در بعد سیاست خارجی نیازمند انسجام و وحدت هستیم و در سیاست داخلی ما را مساوات، احترام به سلایق سیاسی، احترام به آزادیهای بنیادین و آشتی ملی لازم است.
در دستگاه اجرایی همت مضاعف، بهکارگیری نیروهای متخصص و جوان و بازگرداندن نقش والای علم و علمباوری و سپردن امور به دست دانشمندان در تمامی حوزههای کشور ضرورت دارد. دولت باید این را بپذیرد که اقتصاد مقاومتی از دانشگاه شروع میشود، نه اینکه نام یک تیم را تیم مقاومت بگذاریم و پروژههای خرد و کلان را بدان بسپاریم.
سال گذشته شهرستان دشتستان بر هرم گرما تفتید و فقدان آب کافی از دل مردم خصوصاً اقشار کمبضاعت گداز برآورد و آرامش زندگی و روان مردم را بر هم زد و مردم دشتستان ظلم و ستمی که از سوی وزارت نیرو بر آنان روا داشته شد را هیچگاه از یاد نخواهند برد. اگرچه اقدامات عاجل و مؤثری به همت مسئولین شهرستانی و استانی نه مرکز برای اطفای موقت تشنگی شهرها صورت داده شد و گامهای مهم دیگری نیز در حال انجام است که از این رو قدردانی میکنیم، اما از دولت محترم تقاضا میشود شرایط مناطق خشک و سوزانی چون دشتستان را درک کنند تا در سال پیشرو شرمنده مردم نشویم.
از این رو تصویب برداشت دائم از خط لوله کوثر که به واسطه بارشهای اخیر الحمدلله مشکلی در تأمین بخشی از آب دشتستان را نخواهد داشت را قویاً از دولت محترم خواستارم.
ضمن سپاس از همکاریهای سازمانی دولت، وزیر محترم، سازمان برنامه و بودجه کشور در آبادانی دشستان بزرگ و خدمت به مردم شایسته این شهرستان، از وزارت محترم نیرو تزریق اعتبار و تکمیل پروژه عظیم و مهم سد دالکی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد) تزریق اعتبار و تسریع در تکمیل آبشیرینکنهای وحدتی دالکی و آبپخش سعدآباد.
از وزارت محترم راه و شهرسازی تکمیل محور پل نمازگاه به شهر تنگارم و محور دالکی به کنارتخته و تکمیل قطعات باقیمانده محور مواصلاتی معروف به کریدور جنوب و تزریق اعتبار به پروژههای زیربنایی راهآهن استان بوشهر را خواهانم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، یک دقیقه اضافه صحبت کردید) از وزارت محترم بهداشت و درمان تزریق اعتبار، تکمیل بیمارستان (17) شهریور... (قطع میکروفن).

مسعود پزشکیان
ناطق بعدی را دعوت بفرمایید. یک دقیقه و نیم اضافه صحبت کردید، جناب آقای سعادت متشکرم، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای سعادت نماینده محترم دشتستان تشکر میکنم. از جناب آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن دعوت میکنم، جناب آقای مقصودی! برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

حسین مقصودی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای سخن به ملت بزرگ ایران و مردم فهیم و آزاده حوزه انتخابیهام، دیار بزرگ سربداران عرض ادب و احترام دارم. امیدوارم عذر قصور اینجانب را در دوران خدمت نمایندگی پذیرا باشند.
به مناسبت شبهای قدر و شبهای شهادت حضرت علی (علیهالسلام) رئیسجمهور محترم و نمایندگان عزیز را به یادآوری و عمل این جمله حضرت علی (علیهالسلام) تذکر میدهم. حضرت علی (علیهالسلام) فرمودند: «چهار چیز باعث شکست و سقوط دولتها میشود. ضایع کردن اصول و مسائل کلیدی و مهم، سرگرم شدن به فروع و مسائل کماهمیت، به کار گماردن آدمهای نالایق و کمتوان در پستهای مدیریتی، کنار گذاشتن آدمهای شایسته و فاضل و متخصص».
از قوه قضائیه و وزارت اطلاعات در بحث برخورد مقتدرانه و مبارزه با فساد کلان اقتصادی و دانهدرشتها و اخلالگران اقتصادی و افزایش اعتماد مردم تشکر مینمایم و قطعاً بدانند که این برخوردها مورد حمایت مردم و مجلس و رهبری خواهد بود. دولت و مجلس و مردم باید به اوضاع فعلی جهان، منطقه، ظهور ترامپ، بدعهدی آمریکا در برجام، شکست برجام، پیروزی جریان افراطگرایانه و ضدایرانی اسرائیل، عربستان و آمریکا و تشکیل این مثلث شوم علیه ایران و فضای سیاسی ـ تبلیغاتی جنگ آمریکا علیه ایران نگاه واقعبینانه داشته باشیم. باید همه ما شکست برجام را به هر دلیلی قبول کنیم و براساس منافع مردم و نظام و انقلاب در دوران جنگ اقتصادی تصمیم بگیریم. اتحاد داخلی و استفاده از همه ظرفیتها را به صورت عملی و نه در شعار سرلوحه کار خود قرار دهیم.
جناب آقای رئیسجمهور باید قبول کند که قصه پرغصه برجام از پایه و اساس و ریشه با اصول انقلاب و اندیشههای امام و رهبری و بر مبنای تفکر دهه فجر 57 و مردمداری نبود که شکست خورد. جناب آقای رئیسجمهور! با لجبازی با مردم و مجلس و عدم اجرای مصوبات مجلس و ورود مردودین کابینه سالخورده و انتصاب افراد مردود نمیتوانیم به جنگ اقتصادی برویم.
اما در مورد جنگ آمریکا؛ آمریکا و ترامپ زرنگتر از آن هستند که با ایران، این چهارراه جهانی وارد جنگ شود و همه ما قطعاً با مطالعه تاریخ میدانیم که هیچ کشور و ملت و تمدن، فرهنگ در طول تاریخ از جنگ سود نبرده، جنگ چیزی جز تحقیر ملتها، تخریب اموال عمومی و خصوصی، عقبماندگی و ظهور فساد، زمینه فساد و دزدی و غارت و تجاوز به نوامیس مردم محصول دیگری ندارد. جنگ آمریکا علیه ایران یک شعار و یک شو تبلیغاتی و آدرس غلط و دروغ سال 98 است. آدرس غلط را کسانی میدهند که میخواهند در کشور چپاول و غارت کنند. آنان که نمیتوانند مدیریت کنند، زیرا صدا و اشارات دلسوزانه و پدرانه رهبری در مورد مسائل داخلی، اقتصاد مقاومتی، برجام و FATF را گوش نکردند، امروز زمزمه جنگ و حمله آمریکا را برای آدرس غلط دادن و لاپوشی کردن ضعف مدیریتها اعلام میکنند. تا زمانی که این مدل اقتصاد شکستخورده توزیعی دولتی بر کشور حاکم باشد و اقتصاد خصوصی به نام خصوصیسازی به عدهای خاص و غارتگر اموال بیتالمال واگذار شود، آمریکا نیازی به جنگ و حمله به ایران ندارد.
آمریکا جنگ اقتصادی را سالها است شروع کرده و این روزها هم با ترفندهای مختلف یأس و ناامیدی در جوانان، بزرگتر از قبل شروع کرده است. دشمن بزرگتر از آمریکا آن مدیران و مسئولانی هستند که تفکر انقلابی، تفکر دهه فجر 57، رهبری و امام را در عمل قبول ندارند. دشمن داخلی ما امروز آمریکا نیست، دشمن داخلی و بزرگتر از آمریکا بیکاری جوانان، حاشیهنشینی، فاصله طبقاتی، تورم، یأس و ناامیدی، افسردگی جوانان و فعال شدن گسل اختلافات قومی و مذهبی در کشور است.
جنگ بزرگتر از آمریکا امروز ثروت مدیرانی است که چندهزار میلیارد اندوخته دارند و فرزندان آنها در داخل و خارج فخرفروشی میکنند.
جنگ آمریکا رشد مدیران دوتابعیتی و رشد فرهنگ غربگرایانه در کشور است.
بیایید برای غلبه بر جنگ اقتصادی آمریکا این نظام ناعادلانه مالیاتی، فرار مالیاتی، عدم توجه به مردم و خردهکاسبان را اصلاح کنیم. تا زمانی که شایستگان سر جای خود نباشند، تا زمانی که نگاه مدیران ما لیبرالی و کوبیدن مستضعف و ایجاد فاصله طبقاتی باشد نیازی به حمله آمریکا نیست.
بدتر از حمله آمریکا زمانی اتفاق میافتد که رئیسجمهور و مجلس این مملکت یک لیسانس فقه فارغالتحصیل از دانشگاه آزاد را وزیر صنعت، معدن و تجارت میکنند و اوضاع صنعت و تجارت و تنظیم بازار و کاغذ و ماشین ما میشود آنچه که هست و در شأن مردم ما نیست. آنچه که امروز اتفاق میافتد، جناب آقای رئیسجمهور! آن جمله دانشجو را یادآوری میکنم که فرمود در جنگ هشتساله دفاع مقدس جوانان (20) ساله پیروز شدند، اما در جنگ اقتصادی کابینه سالخورده دولت و (60)، (70) سالهها شکست میخورند و صدای این شکست را از کوچک شدن سفره مردم و خرد شدن استخوان مادران و پدران داریم میشنویم.
دشمن امروز ما قوانین دست و پاگیر منابع طبیعی و بنیاد مسکن و شهرداری و امور مالیاتی است که صدای مردم و درد مردم در روستاها را هیچکس نمیشنود و هیچ فریادرسی ندارند.
جناب آقای دکتر روحانی، جناب آقای دکتر نوبخت، جناب آقای دکتر جهانگیری! دشمن بزرگتر از آمریکا امروز کسانی هستند که در داخل با سیاستهای غلط اقتصادی باعث بیاعتبار شدن پول ایرانی شدند و این خیانت بزرگ در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد.
نظام اقتصادی کشور ما فاقد آیندهنگری و دانش کافی است، مدیران اقتصادی ما اهلیت حرفهای و آیندهنگری ندارند. ما نیازی به دشمنی و حمله آمریکا نداریم، تا زمانی که این مدل فعلی سیستم اقتصادی بر کشور حاکم باشد که نتیجه آن افزایش ویژهخواری، پارتیبازی، لابیگری، باندبازی، رانتخواری، خصوصیسازیهای غیرشفاف، فروش، حراج و غارت اموال دولت و ملت با بهانه خصوصیسازی باشد.
مدیران امروز ما باید به این توجه کنند، جناب آقای دکتر لاریجانی! مجلس در رأس امور نیست، مجلس بر امور نظارت ندارد و از همه مهمتر اینکه آمریکا با مطالعه تاریخ و نتایج جنگ ایران و عراق و حمله مغول به ایران و تجربیات سردار غیرتمند ایرانی، سردار سلیمانی در عراق و سوریه میداند که نباید دست از پا خطا کند.
آخرین جمله من، بشنویم و به یاد آوریم صدای مردم را که در دهه فجر 57 با انواع فسادهای اداری، مالی، اخلاقی و بیعدالتی فریاد زدند. صدای مردم را بشنویم که در راهپیماییها اعلام کردند که به نظام و راه امام و شهدا علاقه دارند، رهبری را دوست دارند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) مردم شایستهسالاری و اجرای قانون و اجرای عدالت اقتصادی و عدالت قضائی میخواهند. مردم از اختلافات داخلی و حزببازی و دروغ مسئولین خسته شدهاند. در سایه این فریاد، در سایه رهبری، در سایه اتحاد و همدلی میتوانیم به اندیشههای امام و رهبری برگردیم و دوباره فریاد بزنیم که فرمودند «آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند».

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای مقصودی تشکر میکنم. از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان دعوت میکنیم، برای هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

حسن نوروزی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ارواح مطهر شهدا و امام راحل و سلام به ملت بزرگ ایران. سوم خرداد سالروز آزادی خرمشهر را گرامی میدارم. برادران و خواهران، ملت بزرگ ایران! امروز سالروز ضربت خوردن لیله القدر الهی، امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) است، همو که در اوایل جوانی پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) کفالت او را عهدهدار شد.
علی را قدر پیغمبر شناسد
بلی قدر گوهر زرگر شناسد
و او به عنوان اولین مسلمان به مقتدای خود ایمان آورد. «سبقتکم فی الاسلام طفلا صغیرا» و او تنها کسی بود که در کوه حرا در کنار پیامبر قرار میگرفت و در دعوتنامه پیامبر تنها کسی بود که به پیامبر ایمان آورد و میفرمود من همانم که در کودکی به مصاف قهرمانان عرب رفتم، «وضعت بکلاکل العرب فی صغر سنی» و ایشان بود که اعلام نمود «ما شککت فی الحق مذ اُریته»، «هیچگاه در حق شک ننمودم» و او جهاد را بابی از ابواب بهشت میداند که خدا آن را برای اولیای مخصوص خود برگزیده است. کسی که در هجرت پیامبر در بستر شهادتی پیامبر میخوابد تا وی به سلامت مکه را به قصد مدینه ترک نماید، «وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ».
امیرالمؤمنین میفرماید: «أ اقنع من نفسی بأن یقال امیرالمؤمنین»، «آیا من قانع شوم که به من امیرالمؤمنین بگویند و در سختیهای روزگار با مردم سهیم نشوم».
من خلق نشدهام که خوردن کالاهای خوب و غذاهای خوب مثل یک حیوان، مرا از خدای من و جامعه من غافل کند و او در باب زهد میفرماید «آنقدر زره خود را پینه زدم که از پینه زدن آن خجالت کشیدم» و در شهادتطلبی میفرماید «والله لألف ضربه بالسیف عندی اهون من میته علی فراش»، «هزار ضربه شمشیر بر من وارد شود آسانتر است که در بستر مرگ بمیرم» و تا اینکه در صبح امروز فرق مبارکش در محراب عبادت شکافت و بر تن پاکتر از گلش قطرات خون چکید که «قتل ابن عمّ المصطفی و قتل علی المرتضی» که نه تنها زمینیان، بلکه آسمانیان عزادار گردیدند.
عزیزان! همین امیرالمؤمنین است که میفرماید راه نجات ما عمل به سیره من، به طریق من، به نهجالبلاغه من و به روش من خواهد بود.
یکی، دو نکته هم در رابطه با مسائل روز عرض کنم. بحث مذاکره با آمریکا؛ رهبر انقلاب اسلامی در دیدار (24) اردیبهشتماه فرمودند امام راحل مذاکره و آمریکا را سم دانستند و به ویژه با این دولت کنونی یک سم مضاعف.
دلایل آن:
1 ـ اولین تجربه، تجربه برجام است. در توافق هستهای ایران امتیازات و تعهداتی درخصوص فعالیتهای هستهای خود داد و آمریکا نیز متعهد شد تحریمهای مرتبط با آن را رفع کند و ایران امتیازات را به طور کامل داد و در عوض آمریکاییها به یک مورد از تعهدات خود پایبند نبودند.
2 ـ هر مذاکره اساساً بر اعتماد است، آنگاه که اعتماد متقابل نیست بهترین راه یا أخذ امتیاز نقدی است، کاری که آمریکاییها در برجام کردند و یا ایجاد تضمین است که آمریکا نه امتیاز نقدی میدهد و نه به تضامین سازمان ملل و شورای امنیت معتقد است.
3 ـ مذاکره یعنی داد و ستد. امروز آمریکا به دنبال مذاکره بر سر نقاط قوت جمهوری اسلامی ایران، یعنی توان موشکی و نفوذ منطقهای ایران است. یعنی اهرم اصلی امنیت پایدار جمهوری اسلامی ایران را نشانه گرفتن. کدام انسان عاقلی است بر روی ابزار قدرت و امنیت خود معامله کند؟
از نظر آمریکاییها مذاکره ابزاری برای گرفتن امتیاز است، چون او خود را ناخدای جهان میداد، نه داد و ستد. ما چطور میتوانیم از چنین رقیب و مذاکرهکنندهای امتیاز بگیریم؟
5 ـ عدهای معتقدند که اگر مذاکره منفعت ایجابی ندارد، حداقل از خصومت آمریکا علیه کشور ما میکاهد و این هم درست نیست، چون در مذاکره آمریکا میپندارد که به فشار و تهدید پاسخ مثبت داده، لذا آنها میگویند حال زمان سخت گرفتن بر ایران است.
6 ـ آمریکا از طرفی دم از مذاکره میزند و از طرفی ناو جنگی خود را به منطقه خلیج فارس، خاورمیانه و غرب آسیا اعزام میکند و در واقع آنان تهدید را ابزاری برای ایجاد ارعاب در ایران و کشاندن ایران پای میز مذاکره میدانند.
7 ـ النهایه مذاکره با آمریکای مستکبر مصداق دوری از وعده نصرت الهی است. یا باید به خدا تکیه کرد، یا باید به وعده الهی و این دو قابل جمع نیست. دل بستن به وعده شیطان جز پشیمانی ندارد.
یک نصیحت هم به دولت؛ ضمن تشکر از استاندار محترم تهران، نسبت به تحولاتی که در هفته گذشته در استان انجام دادند، راه نجات دولت و نظام این است که دولت به نیروهای جوان، متخصص و فهیم تکیه کند. «لاالیمین ولاالشمال»، نه چپ و نه راست، بلکه تکیه کردن به اصل ملت ایران و جوانها. بس است، کسانی که در طول (40) سال امتحان خود را پس دادهاند باید کنار بروند، میدان را برای جوانان، متخصصان و متعهدان باز کنند.
یک نکته هم با رئیس محترم دارم، اگرچه کتباً خدمتشان اعلام کردهام.
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و رئیس محترم جلسه امروز!
بنده به عنوان خدمتگزار فراکسیون ایثارگران از دولت و مجلس گلهمندم. تقریباً طبق آنچه که ما احصاء کردهایم دولت و حتی نظام اداری مجلس به (42) مورد از مصوباتی که مربوط به ایثارگران است عمل نکردهاند. مسائل مربوط به امور تعیین درصد جانبازان، مسائل مربوط به امور درمانی، مسائل مربوط به امور معیشتی، مسائل مربوط به امور رفاهی و مسائل مربوط به امور آموزشی و مسائل مربوط به امور استخدامی ایثارگران، جانبازان و فرزندان شهدا. امیدوارم انشاءالله ریاست محترم دستور بفرمایند که به این مورد عمل شود. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون حاجآقا، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان تشکر میکنم. از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات دعوت میکنم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید

نصراله پژمان فر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا امین الله فی ارضه و حجته علی عباده، السلام علیک یا امیرالمؤمنین»
ضمن عرض تسلیت شهادت مولی الموحدین امیرالمؤمنین به همه هموطنان علیالخصوص مردم شریف حوزه انتخابیه خودم، امیدوارم در دنیا و آخرت این کشور در ذیل عنایات حضرتش همیشه پابرجا باشد.
در این چند سال دشمنان ما تمام همت خود را بر فشار بر مردم و مأیوس کردن آنها قرار دادند. به امید آنکه تابستانی داغ را در ایران تجربه کنند یا (40) سالگی انقلاب را مردم ما نبینند.
اما مردم ما همیشه پای انقلاب و باورهای خود ایستاده و تلاش کردند که این خواب پریشان دشمنان هیچ موقع تعبیر نشود. مناسب است در روزهایی که مجلس در آستانه انتخابات هیأترئیسه خود برای شروع سال چهارم خود است یک نگاهی به گذشته داشته باشیم. جای تردید نیست، مردم شریف ایران! جای تردید نیست که وضع موجود و نابسامانیهای ایجادشده در کشور محصول دو تفکر اصلاحات و اعتدال است که با مشارکت خود با دست گرفتن فرمان مجلس و هم فرمان دولت این وضع را بر کشور تحمیل نمودند. آغاز این اتفاقات تصمیم غلطی بود که در موضوع برجام این اکثریت را هم در مجلس و هم در دولت انجام دادند که نتیجه آن چیزی جز حقارت، خسارت و عقبافتادگی برای کشور ما نبود.
امام (رضواناللهتعالیعلیه) فرمود مجلس باید در رأس امور باشد، اما باید اعتراف کنیم که متأسفانه مجلس دهم به هیچ وجه در جهت حل مسائل ضروری و معیشتی و اساسی مردم اقدامی نکرد و در یک کلام در رأس امور ریلگذاری و نظارتی که منجر به نجات کشور باشد انجام نداد. این امر چیزی نیست که در جایی به غیر از ترکیب مجلس دلیل آن را جستجو کرد. همه ملت ایران میدانند دو طیف اصلاحات و حامیان دولت که امروز هم در تلاش هستند صندلی ریاست مجلس را به دست خود بگیرند تلاش در حل مشکلات مردم نکردند و باز تأکید میکنم، مردم شریف ایران! بدانید که وضع موجود حاصل فکر و تصمیمات آنها بوده است.
دوستان فراکسیون ولایی همیشه در این مجلس که یک اقلیتی بودند، تأکید میکنم، ما اکثریت نبودیم، الان هم نیستیم، یک اقلیتی بودیم، تمام تلاش خود را در تأثیرگذاری و اصلاح وضع موجود به کار گرفته، اما روشن است که نتوانستیم خیلی از این وظایف خود را به صورت تام و تمام انجام دهیم و این دلیلی ندارد الا اینکه ما در مجلس، اقلیت هستیم. ما در مجلس اقلیت هستیم.
مردم باید بدانند که ما ضعف هر دو گروه را در ایجاد وضع موجود مؤثر میدانیم و به هیچ وجه نمیتوانیم به جانبداری از طرفی، وزر و وبال مشی آنها را بر گردن بگیریم. لذا فراکسیون ولایی تا به حال طی تصمیمات اولیه خود تصمیم دارد لیست مستقلی را در مجلس اعلام نماید که تحت عنوان مشترکی با یکی از جریانات قرار نگیرد.
من چند نکته را عرض میکنم، یکی تذکر به رئیس قوه قضائیه که برخورد با دانهدرشتها و رانتخواران را یک ضرورت بدانند. حضرت فرمودند بد از همه قبیح و بد است، اما از شما اقبح و به تعبیری ضرورت و اولویت دارد که جلوی آن گرفته شود. چه معنا دارد یک جوان (100) میلیارد تومان را چیزی نداند و به واسطه خویشاوندی رانت ایجاد کند و با او برخورد جدی صورت نگیرد؟
تذکر به رئیسجمهور که تعلل و دست به دست کردن شما در رساندن (14) میلیارد دلار به صورت سهمیهبندی به مردم که قانون بر شما تکلیف کرده یک امری است که به هیچ وجه قابل بخشش نخواهد بود. امیدواریم تأخیر سهماهه صورتگرفته و خسارتهای ایجادشده شما را متنبه نموده باشد که دست از لجبازی برداشته و بر قانون تمکین کنید. آقای رئیسجمهور! آیا میدانید شما بیشترین قانونشکنی را در دولتهای گذشته جمهوری اسلامی داشتهاید؟ شما بیشترین قانونشکن بودهاید.
با توجه به مشکلاتی که در اثر سیل و بارشهای مکرر در کلات ایجاد شده است، لازم است شورای مدیریت بحران در سطح استان با حضور مسئولین کشوری اقداماتی جدی در این شهر سیلخیز انجام دهد و از مردم و مسئولین محلی خواستارم هر گونه کوتاهی این امر را که موجب کمکاری و کاستی در امر خدمترسانی میشود به ما و دفتر ما اطلاعرسانی فرمایند.
لازم است به صورت عاجل خسارتهایی که به کشاورزان در کلات وارد شده، جبران شود. با توجه به ظرفیتهایی که جوانان ما در حوزههای مختلف دارند لازم است ساز و کارهای مناسبی برای استفاده از ظرفیت آنها ایجاد شود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا، وقت شما تمام شد).
نکته آخر؛ بارش بارانها نباید مسئولین وزارت نیرو را نسبت به تصمیمی که برای نظاممند کردن و برنامهریزی آب شرب مشهد گرفته شد را از مسأله خارج کنند. متأسفانه علیرغم اینکه تأکیدات زیادی نسبت به آب شرب مشهد شد، این موضوع کوتاهی کردند و لزوم پاسخگویی نسبت به نیازهای درمانی و دارویی ایثارگران آخرین نکته بنده است. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای پژمانفر متشکریم. از جناب آقای دکتر حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان دعوت میکنم، برای پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به روان پاک شهدا، امام شهدا و با سلام به پیشگاه مقام معظم رهبری، شما نمایندگان محترم و موکلین عزیزم. ایام سوگواری حضرت علیبنابیطالب را خدمت عزیزان تسلیت گفته و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما را در این ماه مبارک رمضان دارم، انشاءالله مورد قبول درگاه باریتعالی قرار بگیرد.
متأسفانه علیرغم تمام تلاشهای انجامگرفته توسط مسئولین، مشکل معیشتی مردم همچنان به قوت خود باقی است و تورم لجامگسیخته نفس مستضعفین را بریده است. در این ماه مبارک رمضان تعداد زیادی از شهروندان برای گرفتن روزه به علت کمبود مواد غذایی لازم دچار مشکل شدهاند.
مسئولین همیشه در تریبونها مطرح میکنند که مشکلی نیست و مدیریت میکنند. استثنائاً این صحبت آنها درست میباشد، زیرا واقعاً خودشان و اطرفیانشان مشکلی ندارند. ضربالمثل معروفی است که گفته میشود سیر از گرسنه و سواره از پیاده خبر ندارد. واقعاً مسئولین و ما نمایندگان مردم مشکل معیشتی نداریم و نگران نیستیم و هر آنچه که میگوییم بیشتر گفتاردرمانی میباشد.
عملکرد بعضی از دولتمردان روی خیلی از خلفای جور صدر اسلام را در مسائل فساد، رشوه، بیعدالتی و تبعیض سفید کرده است و دائم از مولا علی دم میزنند که آتش بر کف دست برادرش عقیل گذاشت و برای اجرای عدالت در شب بیست و سوم به شهادت رسید.
استان سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ بیکاری را دارد و علیرغم نیروهای تحصیلکرده بالا و نیروی جوان زیاد در استان و بیکار، اکثر پیمانکاران متأسفانه از استانهای دیگر انتخاب میشوند و اگر اعتباری هم برای پروژهها در استان سیستان و بلوچستان پیشبینی میشود به جیب از ما بهتران در استانهای دیگر میرود و این پول در استان نمیماند و فقر و بیکاری همچنان خودنمایی میکند.
آقای رئیسجمهور در انتخابات ریاست جمهوری برای گرفتن رأی مردم در سیستان و بلوچستان قولهای زیادی را دادند. علیرغم اینکه خودش هم به خیلی از قولهایی که داده باور نداشته است و به همین دلیل هم چون قولهای اصلی و بزرگ خود را نتوانسته عملی کند، حتی در مدیریتهای کوچک استان نیز بعضی مواقع دخالت میکند که جای شرمندگی دارد که در این سطح باید در مسائل ریز استان نیز دخالت کرد. اگر شما استاندار انتخاب میکنید این اختیار را به استاندار بدهید که خودش در استان تصمیم بگیرد و مسائل قومی و مذهبی را دامن نزنید که این باعث نگرانی مردم میشود و برای دولت هزینه دارد.
هیچکدام از پروژههایی که در زمان دولت نهم و دهم شروع شده به علت عدم تخصیص بودجه به سرانجام نرسیده است. دولتمردان یقین داشته باشند اگر این روند تبعیض و بیعدالتی در استان ادامه پیدا کند روزی نه چندان دور باید منتظر عواقب خطرناک آن باشند.
متأسفانه مشکل معلمین حقالتدریس، رتبهبندی معلمین و بازنشستگان کشوری و لشکری همچنان به قوت خود باقی است و هیچ اراده واقعی برای رفع مشکل وجود ندارد. وزارت امور خارجه متأسفانه بعد از شش ماه هنوز علیرغم این همه سفر به پاکستان نتوانسته مشکل دو نفر از عزیزان به گروگان گرفته ما را حل کند و دائم در فکر برجامی میباشد که همچنان در جام باقی مانده است. اگر این گروگانها از وابستگان شما میبودند اینچنین رفتار میکردید؟ ما شاهدیم که اگر کوچکترین مسألهای در کشور به وجود میآید اروپاییها سفرای ما را احضار و اخطار میدهند. دریغ از یک تذکر به فرانسه و انگلیس که پلیس آنها چنین وحشیانه با مردم برخورد میکند، در حالی که اینها دائم از حقوق بشر دم میزنند و ما را محکوم میکنند.
با آمدن حضرت آیتالله رئیسی همه مردم امیدوار شدند که ایشان با مفسدین مخصوصاً وابستگان به دولتمردان، شبیه مردم عادی عمل نمایند و ریشه فساد را بخشکانند. از پلیس راهنمایی و رانندگی میخواهیم با توجه به مشکلات عمدهای که موتورسواران دارند و خیلیها معاش خانواده خود را از این راه تأمین مینمایند، با عطوفت بیشتری برخورد نمایند و موتور آنها را ضبط ننمایند و بیشتر از کارهای فرهنگی استفاده نمایند.
متأسفانه اتفاقاتی که اخیراً در اصفهان افتاد که دختری هتاک به علت ثروتمند بودن گفت اگر آن جوان بمیرد جای نگرانی نیست، دیهاش را پرداخت میکنیم، باید واقعاً با این مفسدین برخورد شود و اجازه ندهیم که در جمهوری اسلامی فردی به خود اجازه دهد چون پولدار هست و میتواند دیه بدهد به سادگی بگوید چرا ماشین پورشه من یا متخلف را میبرید، به کجا میبرید، ما دیه این فرد را میدهیم. امیدوارم که انشاءالله برخوردهای جدی با این افراد بشود که به خود اجازه ندهند که اینچنین هتاک باشند و با روحیه انقلابی مردم بازی کنند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر، متشکرم.
10
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات شفاهی نمایندگان، جناب آقای علی نجفیخوشرودی نماینده محترم بابل بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات همکاران محترم و عرض سلام و احترام به مردم شریف. چند نکته را به استحضار میرسانم. عدهای در داخل و خارج امید و اعتماد مردم را نشانه رفتهاند. باید با این مسأله مقابله کرد. مبارزه با فساد و پرهیز از محافظهکاری و مصلحتاندیشی در این خصوص به تحقق هدف فوقالذکر کمک خواهد کرد و سرمایه اجتماعی نظام را حفاظت و حراست خواهد کرد.
تصمیم ایران در رابطه با برجام تصمیم معقولانه و هوشیارانه و مبتنی بر ساز و کارهای حقوقی و بینالمللی و وفق مفاد برجام بوده است. همزمان ایران حق دارد که اقدامات عملی سایر طرفهای برجام را برای حفظ آن و انتفاع اقتصادی ایران از برجام مطالبه نماید. موضعی که بارها از سوی مقام معظم رهبری مورد حمایت و تأیید قرار گرفت و حتی فرمودهاند اینها هم امین و غیور و شجاع هستند و انصافاً غیرت ملی دارند و آنها را متدین میدانم و این را همه بدانند.
بنابراین در شرایط کنونی حمایت از دستگاه دیپلماسی حائز اهمیت است، به ویژه با توجه به تحرک چشمگیر در روابط با همسایگان که جناب آقای دکتر ظریف یکتنه ایستاده است و البته شایسته است سایر وزرای مربوطه از جمله وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، وزیر محترم راه و شهرسازی، وزیر محترم نفت و رئیس محترم سازمان گردشگری و میراث فرهنگی نیز بر تحرک خود در این زمینه بیفزایند که به ویژه با توجه به شرایط اقتصادی کشور و شرایط پیچیده بینالمللی حائز اهمیت است و البته صدای جریانات افراطی در دنیا علیرغم همه تلاشها و جوسازیها برای برجسته کردن گفتمان جنگ، قطعاً راه به جایی نخواهد برد. خیلی متشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محمدمهدی برومندی بفرمایید.

محمدمهدی برومندی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب، آرزو میکنم طاعات و عبادات همه عزیزان انشاءالله مورد قبول درگاه الهی قرار گرفته باشد و پیشاپیش شهادت مولای متقیان حضرت علی (علیهالسلام) را تسلیت میگویم و از همه عزیزان التماس دعا دارم. نکته اولی که میخواهم عرض کنم، امروز چهارم خرداد یادآور مقاومت، رشادتها، پایمردیها و فداکاریهای جوانان غیرتمند و شجاع گردان حضرت امام محمدباقر (علیهالسلام) از لشکر (19) فجر مرودشت است، در تک شلمچه، در سال 67. یاد شهدای عزیز شهرستان و حوزه انتخابیه و گردان حضرت امام محمدباقر (علیهالسلام) را گرامی میداریم و هم این روز را به عنوان روز مرودشت به همه همشهریان عزیزم تبریک و تهنیت عرض میکنم.
نکته دوم اینکه پاسخ ملت ایران و مجلس به آمریکای جنایتکار مواضع مدبرانه و مقتدرانه رهبری معظم انقلاب است که همه ما پشت سر رهبر معظم انقلاب از مواضع قاطع ایشان در مقابله با استکبار همراهی و پشتیبانی میکنیم.
اما در تذکر به مسئولین اجرایی، تذکر اولم به وزیر محترم راه و شهرسازی است. جناب آقای وزیر! متأسفانه در دو هفته گذشته در جاده ارسنجان که به جاده مرگ معروف است یک عروس و داماد که به زودی قرار بود مراسم عروسی و ازدواجشان برگزار شود جان عزیز خودشان را از دست دادند و مردم شهرستان و همه را داغدار کردند. خواهش من این است، این مسیر ده کیلومتری را که در مراحل نهایی خودش قرار گرفته هر چه سریعتر تمام کنید تا ما شاهد این همه تصادفات مرگبار در حوزه انتخابیهمان نباشیم.
ایستگاه راهآهن مرودشت علیرغم اینکه سالها است راهآهن شیراز ـ اصفهان افتتاح شده، هنوز عملیات اجرایی آن آغاز نشده و مسأله تملک زمین آن به عنوان یک معضل روی دست وزارت راه و شهرسازی مانده است. (یوسفنژاد ـ متشکر) من خواهش میکنم، در تذکرات قبلیام هم عرض کردم این مسأله را حل و فصل کنید.
نکته آخر به وزیر محترم کشور، ضمن تشکر از تصمیم شهرداری فاروق، فرمانداری ویژه مرودشت و شهرداری سیوند، فتحآباد، زنگیآباد و کناره مورد استدعا است.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای شهاب نادری بفرمایید.

شهاب نادری
خدمت نمایندگان محترم سلام و عرض ادب دارم. اولین تذکرم به رئیس صدا و سیما است. جناب آقای رئیس مجلس! در صدا و سیما چه خبر است؟ صدا و سیما که قرار بود دانشگاه باشد، نه مروج ادبیات زشت، ناپسند و افتراق بین مذاهب. توهین به خلفای راشدین به چه قیمتی؟ رهبر انقلاب در دیدار چند روز گذشته با مسئولین فرمودند قاطعانه عرض میکنم، اهانت به هر کدام از زوجات پیامبر اهانت به خود پیغمبر است. توهین به سایر زوجات و مطهرات پیامبر نبایستی باشد. زوجات پیامبر محترم هستند، هر کس به اینها اهانت کند، هر کدامشان که باشد به پیغمبر اهانت کرده است. من این را قطعاً عرض میکنم، این از فرمایشات مقام معظم رهبری است.
کشور ایران از اقوام و مذاهب تشکیل شده است و قدرت ما در وحدت ماست. این اقدامات علیه امنیت و تمامیت ارضی کشور است، خلاف قانون اساسی و نقض حقوق عبادی و مذهبی شهروندان است. (یوسفنژاد ـ متشکر) رهبر فرزانه فرمودند هر کس دانسته یا نادانسته به مقدسات اهل سنت یا اهل تشیع توهین کند مزدور دشمن است. لذا لازم است سریعاً صدا و سیما با فرد هتاک برخورد جدی نماید. این خواسته و مطالبات نمایندگان اهل سنت و اهل تشیع در این مجلس شورای اسلامی است.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای آزادیخواه بفرمایید.

احد آزادی خواه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و تسلیت ایام شهادت حضرت علی (علیهالسلام).
تذکر اول حقیر به وزیر محترم نیرو است. وزیر محترم نیرو! شما در حوزه چاههای غیرمجاز که البته در تقسیمبندی داخلی خودتان چند تقسیمبندی دارد، پلمپ کردن را انگار دستورالعمل انحصاری قرار دادید. این هنر نیست، نسخه واحد پیچیدن هم برای همه کشور هنر نیست. به سطح زیر کشت توجه کنید، به محصول کشاورزی توجه کنید، به سابقه چاهها توجه کنید، به مجوزهای گذشته توجه کنید. این شکلی که شما برخورد میکنید کشاورز را نابود میکنید. کمآبیها را ما هم خبر داریم، ما هم قبول داریم، اما شما را به خدا اگر دردی اعلام میشود درمان هم اعلام شود. اینکه اگر چاه آب کشاورز پلمپ شد چکار کند؟ سطح زیر کشت خود را چگونه آبیاری کند مسأله مهمی است، حتماً توجه شود.
تذکر دوم به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سالهاست درباره حدود (20) هزار خیاط ملایری مرتب داریم پیگیری میکنیم، اینها از اولیات هم محروم هستند، از بیمه تأمیناجتماعی هم محروم هستند. آقای وزیر! (20) هزار نفر یعنی چهار پتروشیمی، یعنی اشتغال عالی مولد. یک یا علی بگویید و مشکل اینها حل شود.
تذکر بعدی من به وزیر محترم اقتصاد است، این همه در مجلس مصوبات را داریم، برای تسهیلات ازدواج، تسهیلات اشتغال، تسهیلات مسکن. به ضمانت که میرسند جوانها گیر کردهاند. آقای وزیر اقتصاد! تعامل کنید، با بانکها که صرفاً کارمند رسمی دارای گواهی کسر حقوق را ضامن قبول نکند. ضامن را قانون معین کرده، ضمانت معتبر انواع و اقسام دارد، یکی از آنها ضامن کارمند است.
تذکر بعدی من به وزیر محترم راه و شهرسازی؛ ضمن تشکر از اقدامات گذشته، از اول دوره هم حقیر و هم همکار گرامی خودم جناب آقای کاظمی برای چند تا راه اصلی و راههای روستایی ملایر مرتب پیگیری میکنیم، تا حالا هیچ اقدامی ندیدیم. انشاءالله یک فرجی را در این ماههای آینده شاهد و ناظر باشیم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمودیشاهنشین بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز شهادت شهید محراب امام متقیان علی بن ابیطالب را به حضور تمامی مسلمانان جهان و آزادیخواهان تسلیت عرض میکنم.
همکاران عزیزم! امروز طرح اصلاح جدول توزیع نمایندگان در مجلس شورای اسلامی مطرح شد. تعدادی از دوستان به واسطه دغدغههای خود مخالف این طرح هستند. من خواهش میکنم خودشان را به جای نمایندگانی چون من قرار دهند. چگونه میتوان یک نماینده در یک حوزه (5/1) میلیون نفری با ده شهر، پنج بخش، (103) روستا، روستاهایی که بعضاً مثل امیرآباد، بیدگنه، یوسفآباد، فرارت و اصیلآباد هرکدام جمعیتی بیش از (7000) تا (8000) نفر را در خود جای دادهاند ادای وظیفه کرد.
همچنین جمعیت دانشآموزی این سه شهرستان از جمعیت چند مرکز استان بیشتر است. وجود هزاران مرکز صنعتی کوچک و بزرگ و دهها موارد اینچنینی، این بیعدالتی است. به تنهایی نمیشود مشکلات را پیگیری کرد، نمیشود عملکردها را نظارت کرد، نمیشود حضور مؤثر در جلسات و در بین مردم داشت. آیا قبول ندارید این بیعدالتی است که در یک حوزه انتخابیهای که همکاران ما جمعیتی کمتر از (150) هزار نفر دارند یک نماینده، در یک حوزه دیگر کمتر از (300) هزار نفر دو نماینده، ولی در شهرستان شهریار، قدس، ملارد و مشابه ما در ورامین، اسلامشهر و رباطکریم با این همه جمعیت فقط یک نماینده؟ خواهش میکنم فرداروز کمک کنید که این اصلاح انجام بگیرد. (یوسفنژاد ـ متشکر) بعدی را نگویم؟

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، (11) ثانیه بیشتر نمانده، تذکر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسینیشاهرودی بفرمایید.

سیدحسن حسینی شاهرودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت ضربت خوردن مولا امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) و همچنین تبریک سالروز فتح خرمشهر و یادی کنیم از شهدای عملیات رمضان و عملیات فتح خرمشهر، خصوصاً شهدای شهرستانهای شاهرود و میامی.
از وزیر محترم کشور و رئیس ستاد حوادث کشور میخواهم ضمن تشکر از اقدامات خوبشان در پیگیری حوادث سیل و رانش زمین در حسینآباد کالپوش، در انجام و اعلام نتیجه مطالعات دلایل رانش زمین در حسینآباد کالپوش که منجر به تخریب و آسیب جدی به بیش از (300) خانه مسکونی و بیخانمان شدن ساکنین آن گردید تسریع نمایند.
با تشکر از خدمات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در تأمین اجاره و کمک بلاعوض و وام ساخت برای آسیبدیدگان رانش زمین در حسینآباد کالپوش، از این بنیاد انقلابی میخواهم در تعیین و تأمین زمین مناسب جهت کوچ حادثهدیدگان اقدام جدی و تسریع به عمل آورند.
از وزیر محترم جهادکشاورزی میخواهم پیگیری جدی در کمک به خسارتدیدگان سرمازدگی باغداران شهرستان شاهرود که سه سال متوالی است تمام هستی آنها از بین رفته تسریع کنند، هم در کمکهای نقدی و هم در تأمین و پرداخت بیمه کشاورزان.
به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت تذکر جدی میدهم که علیرغم پایان یافتن زمان پروانه و بهرهبرداری از معدن بوکسیت تاش و اعلام مقامات استانی و تأکید جناب آقای وزیر بر تعطیلی معدن تا تعیین تکلیف آثار مخرب زیستمحیطی و آب و منابع طبیعی این معدن بر منطقه خصوصاً شهرستان شاهرود، علت بهرهبرداری غیرقانونی این شرکت آلومینای ایران از این معدن را اعلام کنند و به شدت جلوی این تخریب را بگیرند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای صفری در حد یک دقیقه بفرمایید.

احمد صفری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای همه همکاران گرامی. عرض تسلیت به مناسبت ایام قدر. تبریک به مناسبت سوم خرداد، سالروز آزادی خرمشهر.
1 ـ از رئیس و هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی انتظار دارم اصلاح بندهای «ث» و «ج» ماده (112) قانون برنامه ششم توسعه و اضافه شدن عبارت «بازنشستگان» به بندهای مذکور برای برخورداری از مزایای منطقه جنگی و نیز اضافه شدن بخشهای تابعه شهرستان کرمانشاه از جمله سرفیروزآباد، بیلوار به منطقه جنگی اقدام گردد.
2 ـ افزایش لحظهای قیمت خرید و اجاره مسکن در تهران و سایر استانهای کشور عرصه را بر مستأجران تنگ نموده است. چرا دولت و وزارت راه و شهرسازی برای این معضل چارهاندیشی نمینمایند؟
3 ـ تسریع در تصویب و ابلاغ چارت سازمانی اداره کل راهآهن کرمانشاه توسط وزارت راه و شهرسازی را خواهانم.
4 ـ رفع موانع در توسعه کشاورزی با توجه به اینکه استان کرمانشاه از قطبهای کشاورزی کشور به شمار میرود.
5 ـ تسریع در بازگشایی مرز خسروی جهت تردد زائرین عتبات عالیات و رفع مشکلات بازارچههای مرزی استان کرمانشاه.
ممنون و سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای فرشادان بفرمایید.

سیدمهدی فرشادان
تذکرات شفاهی
به نام خداوند جان و خرد
این سخنان بنده پیام صریحی است برای کسانی که در این مملکت در حوزه اجرایی و قانونگذاری صاحبنظر هستند. به رئیس مجلس، رئیسجمهور، هیأت دولت و نمایندگان مجلس. اما مخاطب اصلی بنده جناب آقای حسن روحانی است.
جناب آقای رئیسجمهور! حضرتعالی در جایگاه یک سیاستمدار ضروری است بدانید مردم کرد از لحاظ شعور سیاسی بینظیرند و باید به عرضتان برسانم مردم کردستان در انتخاب شما و رأی (73) درصدی به شما اشتباه نکردهاند. کاملاً برعکس، این شما بودید که در تحقق وعدههایتان در برابر مردم کردستان اشتباه استراتژیک مرتکب شدید.
جناب آقای روحانی! قرار بود (4) اردیبهشت امسال به کردستان سفر کنید، اما سفرتان لغو شد. شما بهتر میدانید سفر یک دولتمرد بلندپایه به یک استان طرف سیاسی باید حاوی دستاورد باشد وگرنه سفرش تبلیغاتی و تشریفاتی تفسیر میشود. بنابراین از شما میخواهم به زودی تدارکات این سفر را مهیا کنید و امیدوارم تمام بندهای سند توسعه کردستان اجرایی شود. (یوسفنژاد ـ متشکر) من دو دقیقه وقت دارم. سندی که دو بار از طرف حضرتعالی دستور داده شد، ولی اجرایی نشده است. بنده بارها دولت و وزارتخانهها را مورد انتقاد قرار دادهام، اما به نفع مردم، دولت را همراهی میکنم و به همراهی با دولت هم اعتقاد دارم، چراکه باید رئیسجمهور و اعضای کابینه ایشان هم به صحبتهای نمایندگان به عنوان صدای مردم گوش دهند و نواقص و کاستیها را رفع کنند.
آقای رئیسجمهور! تورم نقطه به نقطه و بیکاری و اقتصاد ورشکسته کردستان اثبات میکند دستگاههای اجرایی و نظارتی در کشور و کردستان به خواب رفتهاند. کمر مردم زیر بار گرانی شکسته شده، گرانی و تورم مردم کردستان را از رأی (73) درصدی به شما پشیمان کرده است. امیدوارم دست پر به کردستان سفر کنید (یوسفنژاد ـ متشکر) و دین خود را به این استان ادا نمایید.
بحث حقآبه و افزایش سهم آب سطح زیر کشت و زمینهای کشاورزی و باغی، بحث توسعه راهها اعم از راه بینشهری، راه روستایی و راهآهن، توسعه پتروشیمی و زنجیره فولاد خوزستان، (یوسفنژاد ـ متشکر) (30 ثانیه) بدون تردید بر رونق تولید در استان کردستان تأثیر خواهد گذاشت. (نایبرئیس ـ چون وقت نیست اجازه بدهید به بقیه هم وقت برسد، وقت نماز است، ما مجبوریم قطع کنیم) موضوع دیگری که این روزها احساسات مذهبی مردم نجیب کرد و اهل سنت کشور را جریحهدار کرده است اهانت بیشرمانه مداح بیسواد به اعتقاد اهل تسنن.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای رحیمیجهانآبادی بفرمایید

مسعود پزشکیان
فقط کاری کنید که به اذان نرسیم، بفرمایید.

جلیل رحیمی جهان آبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت حضرت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (علیهالسلام) را به محضر همه مسلمانان تسلیت عرض میکنم. برادران و خواهران مسلمان! توهین به مقدسات اهل سنت در این کشور تا کی قرار است انجام شود؟ بیحرمتی به ناموس پیغمبر، به صحابه رسولالله کی قرار است در یک کشور اسلامی متوقف شود؟
برادران عزیز! چرا باید صدا و سیمایی که از پول این مملکت، از مالیات این مملکت، از پول نفت این مملکت استفاده میکند اجازه داشته باشد تیشه به ریشه وحدت این مملکت بزند؟ چرا باید به مقدسات اهل سنت و بیش از (1) میلیارد و (400) میلیون مسلمان جهان توهین شود؟
قرآن دارد میگوید «النبیّ اولی بالمؤمنین من انفسهم و ازواجه امهاتهم»، «همسر پیغمبر مادر مؤمنان است». چرا باید صدا و سیما به مادر مؤمنان بیحرمتی کند؟
قرآن میگوید «رضی الله عنهم و رضوا عنه»، از صحابهای که خدا ابراز رضایت کرده چرا شما دارید به صحابه فحاشی میکنید؟ صدا و سیما تحت نظر رهبری است. (یوسفنژاد ـ متشکر) از مقام معظم رهبری درخواست میکنم با صدا و سیما، با فرد هتاک، با فردی که به مقدسات مسلمین بیحرمتی کرده برخورد کند، این کار به امنیت کشور، به تمامیت ارضی کشور و به حیثیت ایران به عنوان یک کشور اسلامی لطمه زده است.

مسعود پزشکیان
البته این موضوع را صدا و سیما جدی پیگیری بفرمایند که در صدا و سیما به همان توصیهای که مقام معظم رهبری فرمودند اختلافاندازی و توهین به فرهنگ و سنتها و ارزشهای یک مذهب، اعتقاد و باوری ضد و سمی است که الان دارند این کارها را میکنند. صدا و سیما مواظب باشد که از این اتفاقات نیفتد
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح فردا یکشنبه پنجم خرداد 1398 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. من از عزیزانی که نتوانستم وقت بدهم شرمندهام، چون یک دقیقه دیگر اذان است. پایان جلسه را اعلام میکنم.