1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 221 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و بیست و هشتم روز یکشنبه پنجم خردادماه 1398 هجریشمسی مطابق با بیستم رمضانالمبارک1440 هجریقمری:
1ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی و تعداد نمایندگان آنها.
2 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی.
3 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد عملکرد ایالات متحده آمریکا در حوزه حقوق بشر در سال 1397.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی.
5 ـ برگزاری انتخابات هیأترئیسه اجلاسیه چهارم مجلس شورای اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مصطفی یادگاری
آیات 11 ـ 1 از سوره مبارکه «مؤمنون» توسط قاری محترم آقای یادگاری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ * الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِلزَّکاةِ فاعِلُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ * إِلاَّ عَلى أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَکَتْ أَیْمانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ * فَمَنِ ابْتَغى وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ * وَ الَّذِینَ هُمْ عَلى صَلَواتِهِمْ یُحافِظُونَ * أُولئِکَ هُمُ الْوارِثُونَ * الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیها خالِدُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای یادگاری قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«به راستی که مؤمنان رستگار شدند، همانان که در نمازشان فروتنند و آنان که از بیهوده رویگردانند و آنان که زکات میپردازند و کسانی که پاکدامنند مگر در مورد همسرانشان یا کنیزانی که به دست آوردهاند که در این صورت بر آنان نکوهشی نیست. پس هرکه فراتر از این جوید آنان از حق گذشتهاند و آنان که امانتها و پیمان خود را رعایت میکنند و آنان که بر نمازهایشان مواظبت مینمایند، آنان که خود وارثانند. همانان که بهشت را به ارث میبرند و در آن جاودان میمانند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: امینی نماینده محترم هشترود، باستانی نماینده محترم تربتحیدریه، بهادری نماینده محترم ارومیه، پاپیزاده نماینده محترم دزفول، زارعی نماینده محترم بویراحمد، فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآباد غرب و دالاهو، فولادگر نماینده محترم اصفهان (فولادگر ـ من به موقع آمدم) آقای فولادگر میگویند بهموقع تشریف آوردهاند. آقای نجفیخوشرودی نماینده محترم بابل و سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی نماینده محترم تهران.
3
انتخاب اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی (اجلاسیه چهارم)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. اگر همکاران اجازه بفرمایند به عنوان اولین دستور برگزاری انتخابات هیأترئیسه اجلاسیه چهارم مجلس شورای اسلامی باشد.

علی اردشیرلاریجانی
عزیزان در صندلیهای خودتان مستقر باشید چون پشت سر هم رأیگیری داریم و کارتها را بخواهند توزیع بکنند باید در صندلیهایتان مستقر باشید، بفرمایید. اگر در صندلیهایتان مستقر نباشید نمیتوانند کارتها را توزیع کنند، بفرمایید. این کارها را نکنید، این کارها خوب نیست، به نظر من در صندلیهایتان بروید، هرکسی رایزنی کرده دیگر الان موقعش نیست، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با عرض سلام مجدد خدمت همکاران، برای شروع انتخابات عزیزانی که برای ریاست مجلس داوطلب هستند، معرفی شدهاند یا مکتوب درخواست دادند آقایان: دکتر لاریجانی، دکتر عارف و ابطحی برای پست ریاست مکتوب درخواست دادند.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین برای ریاست مجلس اسامی این سه عزیز را خواندند، جناب آقایان: ابطحی، عارف و حقیر هستیم. کارتها اگر آماده است توزیع کنید. حاضرین در جلسه (274) نفر هستند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دلخوش هم منصرف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید که بتوانند کارتها را به شما بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در لوح هم عکس و اسامی گذاشته شده، عزیزان در قسمتی که مربوط به انتخابات است میتوانند ببینند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بفرمایید من سه نفر از همکاران را برای شمارش دعوت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
صبر کنید به موقعش میرسیم. صندوقها را ببرید آراء را جمع کنید. این شناور بودن کار جمعآوری را مشکل میکند، عزیزان در صندلیهایتان مستقر باشید. اگر آراء جمعآوری شده صندوقها را برای شمارش بیاورید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بفرمایید من اسامی سه تا از همکاران را برای شمارش اعلام کنم.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید صندوقها را بیاورند. صندوقها را بیاورید. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید چون برای نایبرئیس هم میخواهیم رأیگیری کنیم. صندوقهای رأی را بیاورید. اسامی ناظرین را هم بخوانید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقایان: میرزائینیکو از فراکسیون امید، لاهوتی از فراکسیون مستقلین ولایی و ساداتینژاد از فراکسیون نمایندگان ولایی برای شمارش آراء و نظارت بر شمارش به جایگاه تشریف بیاورند.

علی اردشیرلاریجانی
دیگر صندوقی باقی نمانده؟ پس شمارش را شروع کنید. دیگر صندوقی پایین نمانده باشد چون دارند شمارش میکنند. عزیزان در صندلیهای خودتان مستقر باشید که برای نواب رئیس هم ما رأیگیری کنیم تا نتایج آراء رئیس مشخص بشود در مورد نواب رئیس هم رأیگیری کنیم. بفرمایید در صندلیهایتان مستقر باشید. نواب رئیس را معرفی بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
همکاران تا به الان چهار تا اسم برای نایبرئیسی به من دادند. جناب آقایان: دکتر مسعود پزشکیان، عبدالرضا مصری، علی مطهری و محمدحسین فرهنگی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
چهار نفر برای نایبرئیسی مطرح هستند. عزیزان در صندلیهایتان مستقر باشید تا بتوانند کارتها را توزیع کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اسامی در لوح گذاشته میشود، آنجا هم هست اگر بخواهند مراجعه کنند.

علی اردشیرلاریجانی
کارتها را برای نایبرئیسی توزیع کنید و آراء را ج

احمد امیر آبادی فراهانی
خانمها: سعیدی نماینده محترم مبارکه، الماسی و ذوالقدر برای شمارش آراء به جایگاه تشریف بیاورند.

علی اردشیرلاریجانی
صندوقهای رأی مربوط به نایبرئیسها را برای شمارش بیاورید. نمایندگان محترم در صندلیهای خودتان مستقر باشید تا بتوانیم کارتها را توزیع کنیم، این تجمعی که این وسط هست بفرمایند بنشینند. میخواهند کارتهای مربوط به ناظرین را توزیع کنند.
نتیجه آراء انتخاب رئیس را اعلام میکنیم؛ آراء أخذشده (274) رأی. جناب آقای دکتر عارف (105) رأی آوردند، جناب آقای ابطحی (9) رأی آوردند و آراء باطله هم (5) رأی و آراء مربوط به حقیر علی لاریجانی (155) رأی است.
از اعتماد مجددی که به این حقیر داشتید تشکر میکنم و امیدواریم که در سال کاری مجلس که در پیش رو داریم با حمایتهای شما عزیزان و تلاشهای شما نمایندگان محترم بتوانیم مخصوصاً مشکلات مهمی که در پیش پای ملت ایران در زمینههای اقتصادی هست، تلاش کنیم اینها برداشته بشود و با حمایت شما برخی از مسائلی که در حوزه مسائل منطقهای و بینالمللی هم هست با تدابیر شما به سرمنزل مقصود برسد و ملت ایران سال پرتوفیقی را انشاءالله داشته باشند. من مجدداً از حمایت و عواطف دوستان عزیز و نمایندگان محترم و حسن نظری که به حقیر داشتید، تشکر و سپاسگزاری میکنم.
کارتهای مربوط به ناظرین را توزیع بفرمایید. حضار (282) نفر هستند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
همکاران عزیز! در مورد ناظرین اسامی عزیزانی که به من داده شده آقایان: اسداله عباسی، عبدالکریم حسینزاده، محمود صادقی، سیدمهدی مقدسی، بهروز نعمتی، محمد آشوریتازیانی، سیدقاسم جاسمی، قاسم احمدیلاشکی و سیدعلی ادیانی هستند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

علی اردشیرلاریجانی
سه نفر از عزیزانی که اسامیشان خوانده شد را در کارتها مرقوم بفرمایید. صندوقها را ببرید کارتها را جمع کنید. خواهش میکنم در صندلیهایتان باشید، نظم را رعایت بکنید که بتوانند کارتها را جمعآوری بکنند. خواهش میکنم تبلیغات اینطوری هم نکنید که از نظر آییننامه درست نیست، هرکسی هر تصمیمی گرفته در کارت خودش نظرش را منعکس میکند. صندوقها را برای شمارش ناظرین بیاورید. دوستان در صندلیهایتان مستقر باشید که میخواهیم کارتهای مربوط به دبیران را توزیع کنیم. آقایان اگر در صندلیهایتان مستقر باشید میتوانیم کارتها را توزیع کنیم، وگرنه نمیتوانیم، بفرمایید. دبیرها را معرفی کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دبیران آقایان: غلامرضا کاتب، محمدعلی وکیلی، احمد امیرآبادیفراهانی، علیاصغر یوسفنژاد، اکبر رنجبرزاده، رسول خضری، علیرضا رحیمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، بهروز بنیادی، رضا کریمی، عباس گودرزی، صباغیان و پورمختار و خانمها: سمیه محمودی و فاطمه سعیدی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
شش نفر از عزیزان را باید انتخاب کنید و در کارتتان مرقوم بفرمایید. کارتها را توزیع کنید. حضار (280) نفر هستند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
صندوقهای رأی را برای شمارش بیاورید. اگر در صندلیهایتان مستقر باشید تا آراء شمارش بشود ما بحث دستور را ادامه بدهیم.
4
رد طرح اصلاح قانون تعیین محدوده حوزههای انتخاباتی مجلس شورای اسلامی مصوب 30/1/1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن (ثبت 217)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مجدداً خدمت همکاران عرض سلام دارم. آقای رئیس! ما دیروز گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح جدول حوزههای انتخابیه مجلس شورای اسلامی را داشتیم. در موضوع کلیات سخنگوی کمیسیون گزارش دادند، یک مخالف و یک موافق صحبت کردند، دو مخالف و دو موافق دیگر باقی ماندند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای وکیلی مخالف و موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران ارجمند و آقای رئیس! مخالف آقای حاجیدلیگانی و موافق آقای دلخوش صحبت کردند. مخالف دوم جناب آقای سلیمی هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! حضور قلبی نیست (رئیس ـ شما که صحبت بکنید حضور قلب آرام آرام به وجود میآید، بفرمایید) ضمن تبریک مجدد به جناب آقای لاریجانی به خاطر انتخاب ایشان برای اجلاسیه چهارم این دوره مجلس، آقای رئیس! اگر کلام منعقد نشود تصمیم مهمی است (رئیس ـ تصمیم مهمی است، دوستان کاملاً توجه داشته باشند) در همین آغاز من یک اخطار در رابطه با همین طرح میدهم. مفاد این طرح افزایش تعداد نمایندگان است. آقای دکتر! طرح است نه لایحه، بار مالی دارد، اخطار اصل (75) را میدهم. اصلاً قابل طرح در صحن نیست، یعنی اگر جنابعالی اخطار را وارد میدانید، همین آغاز اخطار را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! دولت موافقت نکرده بدون هیچ شبههای بار مالی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای سلیمی! چون بحث کلیات است، در جزئیات ممکن است مفری باشد.

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! کلیاتش بار مالی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
کلیات درست است، ولی در جزئیات ما میتوانیم دوشوری کنیم بروند راهحل پیدا کنند. لذا کلیاتش را نمیتوانیم ایراد بگیریم.

علیرضا سلیمی
تذکر قانون اساسی
آقای رئیس! اخطار دوم، ببینید! این طرح مغایر بند (10) سیاستهای ابلاغی است. بحث سیاستهای ابلاغی بحث چابکسازی و متناسبسازی را بیان کرده. بنابراین مغایر اصل (110) قانون اساسی هم هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! این اخطارتان وارد نیست، چون نص است.

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! کلیات بار مالی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
شما توجه نمیفرمایید، بگذارید من پاسخ را بدهم. شما دو تا اخطار دادید.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! دولت هم نپذیرفته، اگر دولت پذیرفته بود ما بحثی نداشتیم. اگر وارد نمیدانید من ادامه میدهم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمی! اخطار دومتان را گوش بدهید.

علیرضا سلیمی
میرود شورای نگهبان برمیگردد، بالاخره حیثیت مجلس مهم است.

علی اردشیرلاریجانی
شما اجازه بدهید عرض من تمام بشود بعد بفرمایید. اخطار شما این است که مخالف سیاستهای کلی است. نص قانون اساسی اصل شصت و چهارم میگوید هر (10) سال باید تعداد افراد.

علیرضا سلیمی
آقای رئیس! گفته «میتواند» آن هم به دولت است، یعنی در صورتی که بار مالی نداشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی
سیاست کلی که خلاف این نمیتواند باشد، چابکسازی برای دستگاههای اجرایی است نه برای ورود به مجلس.

علیرضا سلیمی
تذکر قانون اساسی
اتفاقاً مغایر اصل (64) هم هست که شما فرمودید، چون اصل (64) میگوید (20) نماینده در هر (10) سال، اینها را نمیشود تجمیع کرد.

علی اردشیرلاریجانی
شاید چند سال نشود، آن بحث دیگری است، به هر حال اخطار وارد نیست، اگر جنابعالی مخالفت دارید بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اما دلایل مخالفت را عرض میکنم. همکاران ارجمند! حتماً توجه دارند تصمیم بسیار مهمی است و ما الان هرچند که در هول و ولای بحث انتخابات هیأترئیسه هستیم انشاءالله دوستان توجه کنند. چند نکته را به عنوان مخالفت عرض میکنم؛ نکته اول این است، ببینید! ما همین اخیراً بحث لایحه جامع انتخابات را داریم. لایحه جامع انتخابات را دولت محترم میآورد و قطعاً این مسائل هم در آن باید گنجانده بشود، چرا ما اینها را به صورت مجرد و انتزاعی هرکدام از این مسائل را بگذاریم؟ بحث انتخابات مجلس جدا، بحث افزایش تعداد نمایندگان جدا، مشخص نیست بر چه اساس ما داریم عجله میکنیم.
نکته دوم، همین اصل (64) که حضرتعالی اشاره فرمودید آنجا میفرماید با توجه به عوامل انسانی، سیاسی و جغرافیایی. همکاران عزیز نماینده این جدول را نگاه کنند. مشخص نیست، فقط و فقط آمدند بعضی از فاکتورهایی که در این اصل (64) به این اشاره شده مد نظر قرار گرفته. هرکسی رفته لابی کرده یک اسم را یک شهر اضافه کردند، یک شهر را کم کردند و مشخص نیست براساس چه مبنا و چه منطقی این نمایندگان اینجا اضافه شده؟
نکته بعدی که من در مخالفت عرض میکنم، بر فرض تعداد نمایندگان مجلس (300)، (400)، (500) یا (290) تا بشود، آقای رئیس! یکی مرد جنگی به از (100) هزار. بحث ما این است که ما کیفیت مجلس را بالا ببریم. ما تعداد را بالا ببریم مگر لویهجرگه میخواهیم درست کنیم؟ ما تعداد را بالا ببریم خیلی مهم نیست، کیفیت مجلس، سراغ اثربخشی مجلس برویم.
نکته بعد این است که در این طرح عدالت رعایت نشده، بعضی از نقاط در کشور هستند با (40) هزار نفر جمعیت یک نماینده دارند، نقاطی داریم (400) هزار نفر جمعیت فاقد نماینده هستند. اتفاقاً در این اصلاح هم به این مسأله اشاره نشده. عدالت کجا رفت؟ ما میخواهیم نواقص را جبران کنیم، این طرح کارشناسی نیست به دلیل اینکه مبنای افزایش و کاهش در اینجا مشخص نیست.
نکته بعد این است که وضع موجود کشور تحمل ایجاد تنش جدید را ندارد. وقتی الان شما بیایید به نقطهای نماینده اضافه کنید نقاط دیگر را که مستحق افزایش نماینده بودند اینها را نادیده بگیرید، بدون شک منشأ تنشهای سیاسی جدید در کشور خواهد شد. برادران عزیز! اجازه بدهید خود دولت بیاورد، چرا ما سری که درد نمیکند به آن دستمال ببندیم، مگر الان مشکل کشور این است؟ (رحیمی ـ آقای سلیمی جمعبندی بفرمایید) مشکل کشور بحث اشتغال، بیکاری، تورم و رکود این مباحث است. مشکل کشور این است که ما مردم را اجازه ندهیم کرامتشان در صفها له و ضایع بشود. این مشکل کشور بود؟
نکته بعد این است، (رحیمی ـ آقای سلیمی جمعبندی بفرمایید) اجازه بدهید من دو تا نکته دیگر را هم عرض کنم، خیلی کوتاه عرض میکنم. در همین تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات ببینید، در این طرح هیچ اشارهای نشده مردم ری، اسلامشهر واقعاً باید به کجا بروند و به چه کسی مراجعه کنند؟ خیلی از شهرستانها است که اینها به دلیل اینکه دو شهرستان یک نماینده داشتند منشأ مشکلاتی است.
اتفاقاً در اصل (64) مباحث سیاسی است، یعنی یکی از عواملی که به آن اشاره شده بحث مسائل سیاسی است. مثلاً به عنوان نمونه خوانسار و گلپایگان، محلات و دلیجان، تفرش و آشتیان در کشور، خیلی از این شهرها هستند که اینها را نادیده گرفتیم. اتفاقاً در طرح اولیه هم اینها آمده بود، کمیسیون رفت معلوم نیست چه آشی پخت و پز شد؟ این مسألهای که آمده، نه مردم را راضی میکند، نه مشکلات کشور را حل میکند و منشأ افزایش تنش و مشکلات در کشور است.
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من یک نکتهای هم اشاره کنم و یک تذکر هم بدهم. آقای رئیس! بعضی از مدارس ما گزارشی داشتیم مدارس لاکچری هستند. (80) میلیون از دانشآموزان گرفتند اینها را اردوی خارج از کشور، اردوی سوئد و فرانسه بردند. بالاخره ما در این کشور داریم چکار میکنیم؟ اگر کسی پول دارد مگر حق دارد که اینطور کاری کند که دیگران تحت فشار قرار بگیرند؟ (رئیس ـ آقای سلیمی! سر جایش بفرمایید، متشکرم) من خواهشم این است دوستان در این طرح... (قطع میکروفن)

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، موافق صحبت کند. این نکتهای هم که آقای سلیمی گفتند مسائل مربوط به مدارس خاص است را کمیسیون آموزش و تحقیقات پیگیری کنند.

علیرضا رحیمی
موافق دوم جناب آقای نقویحسینی هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی رئیس محترم! اگر این بحث را در یک فرصت مناسبتر میگذاشتید فکر میکنم حق مطلب بهتر ادا میشد، چون الان فضای صحن را شما میبینید همه به دنبال نتیجه آراء هستند و این طرح هم خیلی مهم است. اگر اجازه بدهید یک مقدار فضای صحن آرامتر بشود، اگر اجازه نمیدهید که من موافقت خودم را مطرح کنم.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان که دارند گوش میدهند، شما هم یک قدری صحبت بفرمایید آرامتر میشود، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
موافق
ممنونم، ضمن عرض تسلیت ایام شهادت مولیالموحدین حضرت علی (علیهالسلام) و قبولی طاعات و عبادات در شبهای قدر. همکاران عزیز و نمایندگان ملت! این طرح در مورد حقوق مردم است، اینجا مجلس شورای اسلامی است. شما وکیل ملتید، باید از حقوق ملت دفاع بکنید، مردم حق داشتن تریبون در مجلس دارند، قانون اساسی این حق را به مجلس داده، مجلس میخواهد حقوق ملت را تصویب بکند. شما نباید این را به دولت ارجاع بدهید، شما وکیل مردمید. این حق مردم است، مردم در مجلس باید تریبون داشته باشند، میخواهیم تریبون مردم را تصویب بکنیم. شما با چه کسی میخواهید مخالفت بکنید؟ «دو» به چه کسی میگویید؟ مگر اینجا حق کسان دیگری مطرح است؟ حق موکلان و مردم مطرح است.
همکاران عزیز! به عنوان همکار شما موضوعاتی را مطرح میکنم توجه بفرمایید. بعضی از حوزههای انتخابیه انصافاً تعداد جمعیتشان، شرایط سیاسی و جغرافیاییشان با نمایندگانشان انطباق ندارد. حضرت آقای سلیمی و برادران عزیزی که مخالفت میکنید! اگر یک اشکالی است و یک منطقهای مطرح نشده در شور دوم بروید مطرح کنید اصلاح کنید، با اصل طرح که نباید مخالفت کنید. مخالفت با کلیات یعنی مخالفت با حقوق مردم. وکلای مردم که نباید با حقوق مردم مخالفت بکنند. شهرستانهای شهریار، ملارد و قدس حوزه انتخابیه بنده هم نیست، شهریار، قدس و ملارد (1) میلیون و (300)، (400) هزار نفر جمعیت یک نماینده دارد. این اصلاً انصاف نیست. چندصد هزار نفر یک نماینده؟ یک محاسبه بکنید، همینطور که ما بگوییم فلانجا در نظر گرفته نشده درست نیست. شهرستانهای رباطکریم و بهارستان (1) میلیون جمعیت یک نماینده دارند. این انصاف است؟ بالاخره آنها هم همکار شما هستند، هر نماینده، نماینده همه ملت ایران است. برای چه بخشی فکر میکنید؟ ما نماینده همه ملت ایران هستیم. شما نماینده بهارستان و رباطکریم هم هستید، نماینده ورامین، قرچک و پیشوا هم هستید. حوزه انتخابیه من ورامین، قرچک و پیشوا (1) میلیون جمعیت دارد، یک نماینده و یک تریبون دارد. این حق مردم نیست، من خواهش میکنم، با حقوق مردم که نباید مخالفت بکنیم. کاشان و آران و بیدگل هم همینطور است، حوزه انتخابیه آقای صباغیان هم همینطور است. مگر حوزه انتخابیه بنده است؟ حوزه انتخابیه آقای صباغیان (670) کیلومتر شرق با غربش فاصله دارد، مردم چطور وکیل و نماینده خودشان را ببینند؟
من خواهش میکنم بخشی فکر نکنید، موضوع ملی است. حالا این تعداد ظرفیت را قانون اساسی اجازه داده، ایکاش اجازه میداد (100) تا نماینده اضافه میشد، ولی ظرفیت قانون اساسی در حال حاضر (40) نفر است. اگر جایی اشکال، ایراد و بیعدالتی شده بروید در شور دوم در کمیسیون مطرح بکنید اصلاح بشود، ولی برای چه با کلیات آن مخالفت میکنید؟ اجازه نمیدهید حقوق مردم رعایت بشود. مرکز استان یزد (700) هزار نفر جمعیت دارد یک نماینده دارد. بالاخره مردم حق دارند وکیل و نمایندهشان را ببینند. من از همکاران خواهش میکنم به کلیات این طرح رأی بدهید، این طرح در مورد حقوق ملت است، شما وکلای ملتید و به آن رأی بدهید، جزئیات و ایرادات و اشکالاتش را در شور دوم حل بکنید. خواهش میکنم به عنوان وکلای ملت از حقوق ملت دفاع کنید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین مخالف جناب آقای کوچکینژاد هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات همه همکاران، برادران و خواهران عزیز و همچنین تبریک به آقای دکتر لاریجانی دارم. دوستانی که به عنوان موافق بودند، اولاً آقای دکتر لاریجانی! اخطار اصل (64) قانون اساسی دارم. شما اصل (64) قانون اساسی را نگاه بکنید میگوید هر (10) سال (20) نماینده، (10) سال قبل اگر انتخاب نشدند یعنی شرایط سیاسی و امنیتی زیاد مهم نبود که حتماً نمایندگان اضافه بشوند، هر (10) سال (20) نماینده. اینکه دوستان آمدند ناگهان (40) نماینده را اضافه کردند خلاف اصل (64) قانون اساسی است، پس نمایندگان از سال 68 تا امروز که اضافه شدند باید بیش از (60) نماینده اضافه بشوند. در نتیجه هر (10) سال (20) نماینده است، این خلاف قانون اساسی و اصل (64) است. اگر واقعاً اخطار را میپذیرید رأیگیری بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کوچکینژاد! روشن نیست، شما مخالفتتان را بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر قانون اساسی
اصل (75) قانون اساسی را باز من مثل بقیه دوستان تأکید دارم. آقای دکتر لاریجانی! اصل (75) قانون اساسی است، بار مالی دولت را به شدت افزایش میدهد و انتظار داریم که این دو اصلی که با این طرح مخالفت دارد رأیگیری بکنید، اگر نه که ما مخالفت را شروع کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
شما مخالفتتان را بفرمایید، چون من در مورد بار مالی عرض کردم کلیات است، ممکن است در جزئیات اگر رأی آورد راهحلی پیدا بشود، میشود دوشوریاش کرد. فعلاً اگر همین باشد بار مالی دارد، ایراد دارد. چون کلیات است نمیشود، شما مخالفتتان را بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
مخالف
اگر این طرحی که با این عجله دارد تصویب میشود مثل همان طرح استانی میشود که بیش از یکی، دو ماه وقت نمایندگان گرفته شد برای اینکه عجله بود و به نظرات دولت هم توجه نشد در نهایت شورای نگهبان کل طرح را ایراد گرفت، این هم مثل آن طرح است. اولاً اینکه اگر تصویب بشود در مجلس یازدهم اعمال نمیشود، برای کسانی که الان دارند استعفا میدهند در حال حاضر که اجرا میشود براساس این قانون است. در نتیجه دوستان موافق که میگویند این سریع تصویب بشود یعنی به مجلس یازدهم نمیرسد. ما میتوانیم در مجلس بعدی با لایحهای که دولت در بخش انتخابات آورده ادغام بکنیم و یک لایحه جامعی برای احقاق حقوق مردم اینجا تصویب بکنیم و این طرح در این شرایطی که ما هستیم یک شرایط سخت اقتصادی است، نظام نیاز به وحدت دارد. این طرح بسیاری از استانها را دچار تشتت میکند، این با روح و روان مردم هم سازگاری ندارد. ما آن طرح را که تصویب کردیم کل جامعه را مشمول کردیم، در این طرح هم باز داریم با روح و روان مردم بازی میکنیم. به اعتقاد من هیچ نیازی نیست در این مقطع زمانی این طرح در اولویت قرار بگیرد، دولت هم اعلام کرده من آمادگی دارم لایحه بیاورم.
دوستانی که میگویند حقوق مردم، من از همکاران عزیز سؤال میکنم امروز حقوق مردم چیست؟ امروز بحث گرانی، ارز، کنترل بازار، اصلاح سیستم بودجهریزی کشور که مقام معظم رهبری مدام به مجلس و دولت تذکر میدهد اینها حقوق مردم است. همین آقای دکتر لاریجانی همین حالا وقتی که رأی آورد گفت که ما باید تلاش بکنیم در حوزه اقتصادی به مردم کمک بکنیم. این طرحها هیچ دردی از مردم ما را دوا نمیکند، امروز شما میدانید که مردم ما به شدت در مشکل هستند، آقای رئیسجمهور به جای اینکه به مشکلات مردم بپردازد بحث اختیارات خودش، رفراندوم و اختیارات دیگر در رابطه با وزارتخانهها را مطرح میکند که حجم دولت را افزایش بدهید. یعنی در حاشیه رفته، به جای اینکه بیاید به بحث اقتصادی و مشکلات اساسی مردم بپردازد. همکاران! امروز بسیاری از خانواده شهدا، پدر و مادر شهدا در تهیه داروی خودشان با مشکل مواجه هستند. انتظار داریم دوستان به این طرح رأی ندهند به سمت اقتصاد مردم برویم، وزرا را اینجا بخواهیم توضیح بدهند که چرا بازار را رها کردهاند و با مردم بازی میکنند؟

علیرضا رحیمی
متشکریم، موافق آخر جناب آقای کبیری هستند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا عرض سلام، ادب و احترام خدمت مردم شریف ایران اسلامی و همکاران عزیز و ارجمند دارم. سالروز شهادت مولای متقیان امیر مؤمنان علیبن ابیطالب (علیه الصلاه والسلام) را تسلیت عرض میکنم، همچنین جناب آقای دکتر لاریجانی! ریاست حضرتعالی را در دوره چهارم تبریک عرض میکنم.
عزیزان ببینید! من چند نکته را در راستای موافقت با این طرح خصوصاً در لابلای عرایضم نکاتی که مخالفان محترم مطرح کردند را عرض میکنم. آقای دکتر لاریجانی! قبل از آن ماده (110) را هم میخواهم تذکر بدهم که این «دو» «دو»هایی که گفته میشود فرصت ارائه مطلب و دلایل را از بین میبرد و حضرتعالی به جا است که یک تذکری را در این راستا بدهید که نمایندگان با احساسات نسبت به این طرحها رأی ندهند.
اما در مورد موافقتم؛ عزیزان! درست است الان لایحه دولت ارائه نشده، اما در اصل موضوع و افزایش نمایندگان دولت هم نظر موافق را دارد، اما در کیفیت یا انتخاب حوزههای انتخابیه شاید نظرات متفاوت دارد. لذا این به این معنا نیست که دولت مخالف است.
نکته دوم، برخی از عزیزان مطرح کردند که این طرح با عدالت سازگاری ندارد. من تعجب میکنم، از قضا این طرح در سال 94 در مجلس نهم اگر رد شد براساس یکسری انتخابهایی بود که در حوزههای انتخابیه روش بیعدالتی را پیشه گرفته بودند. خوشبختانه در طرح جدید این مسأله مرتفع شده و اگر عزیزان مخالف هم در مورد حوزههای انتخابیهای نظر دارند میتوانند در شور دوم بیایند پیشنهاد بدهند. آقای دکتر لاریجانی! جالب است برخی از مخالفان محترم در عین مخالفت حوزههای انتخابیهای را نام بردند که نسبت به آنها اجحاف شده. یعنی اینها در اصل طرح موافق بودند، اشکال و ایرادشان در مورد حوزه انتخابیه خودشان بوده. این را در شور دوم میشود اصلاح کرد، لذا در اصل طرح به عنوان کلیات میشود رأی داد و در شور دوم این را اصلاح کرد. بنابراین در حوزه عدالت از قضا در این دوره و این طرح نکات مورد نیاز عدالتمحوری توجه شده.
عزیزان! ما استانها و شهرهای مختلفی را داریم با بالای (1) میلیون نفر، نیم میلیون نفر، (300) هزار نفر یک نماینده دارد، این اجحاف و بیعدالتی نیست؟ آیا عدالت در این است که ما اصل شصت و چهارم قانون اساسی که تأکید بر افزایش نمایندگان کرده را عملی نکنیم و ادعا کنیم بیعدالتی است؟ در طرح گذشته در سال 94 برای استان آذربایجانغربی هیچ نمایندهای اضافه نشده بود، در این طرح اضافه شده. در همین استان حوزههایی داریم که نزدیک (500) هزار نفر جمعیت دارد، یک نماینده دارد. بالای (300) روستا باز یک نماینده دارد، آیا این بیعدالتی و اجحاف و بیتوجهی به حق مردم نیست که تریبون بیشتری برای اینها عرضه بشود و مطالبات مردم را دریافت بکنند؟ (رحیمی ـ جمعبندی بفرمایید) من وقت دارم، بنابراین در همین استان آذربایجانغربی یا در کرج، مشهد، اصفهان، کاشان، آذربایجانشرقی اینها مطالبه جدی مردم است. در حوزه انتخابیه چایپاره و خوی بالای حدود (500) نفر جمعیت با بیش از (300) روستا یک نماینده دارد. آیا این حق مردم نیست که تریبون بیشتری را داشته باشند؟ در اصفهان و کرج بالای (1) میلیون نفر هستند.
عزیزان و همکاران! بیایید ما این فرصت را برای مردم و حق مردم و عملی کردن اصل (64) ایجاد بکنیم. عزیزان در شهرهای ورامین، قرچک و پیشوا را مطرح کردند با یک میلیون نفر، لذا من درخواست میکنم. همکاران عزیز! این طرح که با عدالت سازگار است و اگر هم همکارانی با حوزههای انتخابیه بخواهند پیشنهاد بدهند اشکالی ندارد. لذا فرصت بیشتر را برای نخبگان، تأثیرگذاران، خادمان و بخشهای مختلف اجتماعی ایجاد بکنیم تا بیایند از این فرصت استفاده کنند، ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. نتیجه آراء انتخاب نواب رئیس را خدمتتان عرض میکنیم؛ آراء أخذشده (280) رأی، جناب آقای پزشکیان (148) رأی و جناب آقای مصری با (143) رأی به عنوان نایبرئیس اول و دوم انتخاب شدند. آراء آقای مطهری (128) رأی و آقای فرهنگی (121) رأی و آراء باطله هم (8) رأی بوده. بنابراین برای آقایان: پزشکیان و مصری تبریک عرض میکنیم و برایشان آرزوی توفیق میکنیم.
دولت در مورد این طرح اگر نظری دارد نظرشان را بفرمایند.

سید سلمان سامانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات و عبادات ملت شریف ایران و نمایندگان محترم را دارم. مهمترین اسنادی که در رابطه با تعیین حوزههای انتخابیه ما باید مد نظر قرار بدهیم یکی از آنها بند (1) سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری درخصوص سیاستهای کلی انتخابات است و یکی هم اصل (64) قانون اساسی است. شاید مهمترین چیزی که در بحث کلیات باید تصمیمگیری بشود انطباق این طرح با سیاستهای کلی و اصول قانون اساسی است. در بند (1) ابلاغ شده که تعیین حوزههای انتخاباتی مجلس بر مبنای جمعیت و مقتضیات اجتنابناپذیر به گونهای که حداکثر عدالت انتخاباتی و شناخت مردم از نامزدها فراهم بشود.
مهمترین بحثی که در این سیاست ابلاغ شده موضوع جمعیت است. دوستان مستحضر هستند که در حال حاضر بین دو حوزه انتخاباتی که هرکدام یک نماینده مجلس دارند ما شاهد هستیم که یک حوزه جمعیتش (31) برابر حوزه دوم است. این به هیچوجه عدالت انتخاباتی را برای ما فراهم نمیکند. متأسفانه در این طرح هم با همین رویکرد و بدون توجه به این اصل مهم سیاستهای کلی انتخابات متون نوشته شده.
در رابطه با اصل (64) سه عنصر انسانی، سیاسی و جغرافیایی به عنوان مواردی که باید مد نظر قرار بگیرد پیشبینی شده. مستحضر هستید که این امکان و شرایط بررسی در اختیار دولت است با استفاده از امکانات و اطلاعاتی که در اختیار دارد میتواند لایحهای را تقدیم بکند. برای افزایش (20) نماینده دولت لایحهای را به مجلس در سنوات گذشته تقدیم کرد، در صحن مجلس این موضوع با مخالفت مجلس مواجه شد. در حال حاضر هم اعتقاد ما این است که این مسیر باید از طریق لایحه انجام بشود، لذا ما با کلیات این طرح مخالف هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. نتیجه آراء ناظران را خدمتتان عرض کنم؛ آراء اخذشده (279) رأی. جناب آقایان: نعمتی (165) رأی، آشوری (144) رأی و عباسی (134) رأی به عنوان ناظران هیأترئیسه انتخاب شدند. به عزیزان تبریک عرض میکنیم.
دولت با این طرح مخالفت کرد، کمیسیون بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت مولیالموحدین حضرت علی (علیهالسلام) را تسلیت عرض میکنم. ضمن تبریک به عزیزانی که برای سال چهارم هیأترئیسه مجلس به خصوص ریاست محترم مجلس. من خواهش میکنم با توجه به اینکه شاید نزدیک به سه دوره در دورههای هشتم، نهم و این دوره دهم بحث افزایش تعداد نمایندگان مطرح شده، در دوره هشتم لایحه دولت ارائه شد، بنا به دلایلی در صحن با مشکل مواجه شد و به دور نهم منتقل شد. در دور نهم که ما خودمان در کمیسیون شوراها بودیم آنجا مجدداً بررسی شد و براساس اینکه دولت لایحهای را که باید ادامه میداد ادامه نداد. ما طرح را آوردیم و متأسفانه در دوره نهم هم مخالفت نمایندگان مجلس براساس بار مالی اتفاق افتاد.
من خواهش میکنم توجه بفرمایید، عزیزان من! جمعیت نظام جمهوری اسلامی ایران از (36) میلیون اول انقلاب امروز نزدیک به (82) میلیون رسیده و بعضاً بسیاری از حوزههای انتخابیه براساس این شاخص در اصل شصت و چهارم قانون اساسی باید الزاماً صاحب نماینده جدید بشوند، و الا اگر این اتفاق بیفتد عمدتاً بعضی از حوزههای انتخابیه ما تعداد جمعیت بسیار بالا و تعداد نماینده مجلس فوقالعاده کم است، حتیالمقدور بعضی جاها یک نفر است.
اعلام کردند در بعضی از حوزههای انتخابیه نزدیک به (5/1) میلیون جمعیت یک نماینده دارد و این خیلی فشار است یا برخی از شهرستانهای ما در استان مثلاً یزد پنج شهرستان یک نماینده دارد که از این حوزه تا آن سر حوزه نزدیک به (500) کیلومتر فاصله دارد.
در رابطه با بحث مغایرت اصلی با اصل (64) که فرمودند عوامل انسانی، سیاسی و جغرافیایی و نظایر اینها که در اصل (64) آمده به دقت بررسی شده. مرکز پژوهشهای مجلس، وزارت کشور و اطلاعات، کمیسیون و بعضاً تعدادی از صاحبنظران در این طرح همکاری داشتند. اینکه بعضی از نمایندگان عزیز میفرمایند که براساس غیرکارشناسی بوده اینطور نیست. واقعاً ممکن است در بعضی از استانها به توافق نرسیدیم، بعضی از استانهای ما هنوز هم اختلافاتی وجود دارد و باید اگر انشاءالله کلیات رأی بیاورد برگردد مثلاً کردستان، سیستان و یا کرمان ما بعضاً براساس شاخصهایی که داشتیم هنوز به توافق و آن قطعیت نرسیدیم، ولی میتوانیم بعد از دوشوری انشاءالله بیاوریم و کار را دنبال بکنیم.
در رابطه با اشکالی که گرفتند مثلاً گفتند هرکس رفته لابی کرده و این اتفاقاً به نظر من یک ظلم به کمیسیون است. واقعاً این نیست، ما در حقیقت براساس شاخصها و اصل (64) کار کردیم و یا نکتهای که گفتند در حقیقت الان مهاجرتهایی که دارد اتفاق میافتد، آن موازنه جمعیتی را دارد به هم میزند، بعضاً مشکلات امنیتی دارد به وجود میآورد و بسیاری از مکانهایی که حالا هم حاشیههای شهرها و روستاها فاقد نماینده میشوند.
خواهش من این است، فرمودند مغایر سیاستهای ابلاغی و چابکسازی است. این به این شکل نیست، جمعیت کشور فوقالعاده، (5/2)، (3) برابر افزایش پیدا کرده است. این مثل امور اداری و اجرایی کشور نیست، این حقوق ملت و مردم است که باید از طریق نمایندگانشان بتوانند آن مشکلات منطقهشان را برسانند. میدانید که هر (150) هزار نفر واجد شرایط رأی باید یک نماینده داشته باشد، الان این اتفاق نیفتاده و گفتند که رفع ابهام از بحث آذربایجانغربی بشود، دوستان! اگر همت کنید و آخرین نکتهای هم که عرض میکنم این است که چون فرمودند در اصل (64)، (20) نفر گفته، (23) سال است که به تعداد نمایندگان مجلس اضافه نشده. از سال 1375 یا 76 تا الان حتی یک نفر نماینده هم به نمایندهها اضافه نشده و بسیاری از نمایندهها الان با مشکلات جدی مواجه هستند. من خواهش میکنم دوستان انشاءالله به کلیات رأی بدهند. در رابطه با اصل (75) و اشکالاتی که عرض کردند انشاءالله بعد از دوشوری میتوانیم با دولت و همچنین با نمایندگان محترم مشکلات را رفع کنیم. من خواهش میکنم همکاران با دقت به کلیات رأی بدهند، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
ممنون، دوستان! یک لحظه اجازه بفرمایید. چون یک ایراداتی را برای اصل (75) بار مالی گرفتند با اعضای هیأترئیسه هم مشورت کردیم، اگر کلیات رأی آورد ما این جزئیات را به کمیسیون ارجاع میدهیم که یک بار دیگر این اشکال را رفع کنند، چون اشکال وارد است باید رفع بشود. کلیات این طرح را به رأی میگذاریم.
حضار 272 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. کلیات این طرح را به رأی گذاشتیم. دولت مخالف و کمیسیون موافق است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین نمایندگان محترم کلیات طرح را رد کردند.
من لازم میدانم از جناب آقای دکتر مطهری هم تشکر کنم، چون در این سه سال گذشته که در خدمتشان بودیم انصافاً هم در هیأترئیسه تلاش کردند و هم در اداره مجلس همکاری سازنده و خوبی داشتند. به هر حال از همت و تلاشهای ایشان سپاسگزاری میکنیم.
5
ـ تصویب طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی (ثبت 390)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی است. ضمن اینکه از آقای دکتر سلیمی جهت ارائه گزارش دعوت میکنم، جناب آقای دکتر رحیمی! اسامی مخالفین و موافقین در کلیات را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
براساس قرعهکشی انجامشده مخالفین به ترتیب آقایان: گلمرادی، مقصودی و کاتب هستند و موافقین جناب آقایان: حسینیشاهرودی، محمدحسین قربانی و علیرضا رحیمی هستند که آقای حسینی انصراف دادند و همکاران محترم برای اظهار نظر آمادگی داشته باشند.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به مجلس شورای اسلامی
طرح اصلاح مواد (1) و (10) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی به شماره چاپ (886) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع گردیده بود طی جلسه مورخ 6/3/1397 با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی ذیربط و پژوهشگران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاحاتی بهشرح زیر تصویب شد.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی امنیت ملی و سیاست خارجی و فرهنگی تا این تاریخ واصل نشده است.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ـ محمدجواد کولیوند

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
اولین مخالف جناب آقای گلمرادی هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت ملت بزرگ ایران و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و عرض تسلیت به مناسبت شهادت مولای متقیان حضرت علی (علیهالسلام). من ابتدا یک تذکر به همکاران مخالف طرح اخیر در رابطه با افزایش نمایندگان، این اقدام شما موضعگیری با قانون اساسی و در تعارض با حقوق ملت بود، این را بدانید.
عزیزان! اما در رابطه با طرح اصلاح قانون فعالیت احزاب، اگر چه وجود احزاب و گروههای سیاسی اصولاً برای موفقیت جوامع مؤثر است اما باید بدانیم در این چهل سالی که از عمر بابرکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میگذرد و گروههای سیاسی هم نقش اول را بازی کردهاند، باید مشکلات امروز کشور در حوزه اقتصاد، معیشت و اشتغال را هم مرتبط با این گروهها و همین احزاب سیاسی بدانیم. چهل سال شما در پایتخت و در مراکز استانها با تشکیل گروهها و احزاب فقط برای منافع گروهی و حزبی تلاش کردهاید و عامه مردم که باعث موفقیت شما بودند و ساختار شما را حمایت کردند مورد غفلت واقع شدند.
بنابراین امروز اولویت مجلس و دولت نباید ساماندهی احزاب باشد بلکه باید اولویتهای کشور در حوزههایی که امروزه مردم در رنج و عذاب هستند باشد. آیا امروز گرانی بازار و مایحتاج مردم و نیازهای اولیه مردم مهم است یا ساماندهی احزاب؟ آیا امروز ساماندهی آموزش و پرورش و حق و حقوق معلمان و رونق آموزش و پرورش به عنوان اساس موفقیت کشور مهم است یا احزاب سیاسی که خود، عامل بدبختی این مملکت شدهاند؟ امروزه این اختلافات و درگیریهای حزبی که فقط در موقع انتخابات رونق دارد و عامل بیرونقی کشور است نباید اولویت مجلس باشد. آیا امروزه وضعیت بازار خودرو و صنعت خودرو که یک پرایدی که شبیه یک قوطی مرگ میماند باید (60) میلیون تومان باشد؟ آیا نباید اولویت مجلس ساماندهی بازار املاک باشد که امروزه مردم توان اجاره یک خانه (50) متری را ندارند؟
پس عزیزان! توجه داشته باشید اینکه عدهای خاص در این کشور با تشکیلات حزبی و گروهی در زمانهای خاص برای منافع خاص و گروهی تلاش میکنند باید توجه و دقت کنند که امروز مردم در رنج و اذیت هستند، مردم نگران هستند، اولویتهای مردم معیشت آنها است، اقتصاد آنها است، آیا ما و شما بیکاری این همه جوان را نمیبینیم؟ آیا اشتغال جوانان اولویت کشور نیست؟ بعد ساماندهی همین گروهها و تشکیلاتی که عامل عقبماندگی کشور هستند میشود اولویت اول مجلس! آقایان خانه ملت و دولتمردان عزیز! به خود بیایید و آنچه که واقعیت امروز کشور است مورد توجه قرار بگیرد.
جای تأسف است که در خیلی از موارد همکاران عزیز براساس احساسات و یا براساس منافع حزبی و گروهی تصمیماتی میگیرند که عاقبت آن این مسائل و مشکلات برای کشور است. بنابراین از همه عزیزان میخواهم که تجدید نظر کنند و اولویتهای کشور را ببینند و مجدداً ابراز تأسف میکنم برای رأی شما عزیزان در رابطه با افزایش تعداد نمایندگان که میتوانست یکی از عوامل موفقیت و رونق در کشور باشد. و السلامعلیکم و رحمه الله و برکاته.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
موافق اول وقتشان را به آقای کواکبیان دادند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده هم انتخاب مجدد شما را تبریک عرض میکنم، انشاءالله سال چهارم عدالت و قانونگرایی هیأترئیسه بیشتر باشد. به برادر عزیزمان آقای دکتر مطهری هم خداقوت میگوییم که ایشان با روحیه آزادگی که دارند انشاءالله منشأ خدمات بیشتری در مجلس هستند و به ملت ایران هم عرض میکنم که مشخص شد که ما اصلاحطلبان اکثریت مجلس نیستیم و مسئولیتها و قضایا نباید به دوش اصلاحطلبان بیفتد.
در مورد این طرح عرض بکنم که توجه بکنند دوستان، آقای دکتر! (رئیس ـ بفرمایید شما) ما قانون احزاب را داریم اما یک اشکال اساسی واقعاً بر قانون احزاب فعلی ما است که انجمنها و اتحادیههایی که صنفی هستند، متأسفانه الان هیچ جایگاهی در وزارت کشور برای صدور پروانه آنها وجود ندارد. اصلاحیهای که هست فقط میخواهد به این عزیزان هم به اتحادیههای صنفی و هم انجمنهای اسلامی که هر واحد اداری و آموزشی و صنعتی و کشاورزی باید داشته باشد اینجا اضافه کرده، لذا هیچ چیز جدیدی نیست. ما در قانون قبل از مجلس نهم داشتیم در وزارت کشور ماده (10) قانون احزاب وجود داشت متأسفانه در قانون مجلس نهم حذف شد و عزیزان در کمیسیون شوراها آمدند همان چیزی که قبل از مجلس نهم وجود داشت مجدداً در دستور آوردند. لذا عزیزان! خواهش بنده این است توجه داشته باشند که حتماً به این رأی بدهند که این نقیصه قانون احزاب اصلاح و درست شود. آقای رئیس! من یک خواهشی داشتم شما به عنوان رئیس محترم مجلس باید از حقوق مجلس دفاع کنید. (5) ماه همین کمیسیون شوراها قانون استانی شدن انتخابات را آوردند الان هم مجلس دارد تعطیل میشود من خواهشم این است که شما بفرمایید، واقعاً این بحثها تمام شد یا اینکه ادامه دارد؟

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال شورای نگهبان ایراد گرفت دادیم به کمیسیون رسیدگی کنند باید گزارش بدهند.

مصطفی کواکبیان

علی اردشیرلاریجانی
بله، وقتی که رسیدگی کنند میآید.

مصطفی کواکبیان
من خواهشم این است که از اصرار شما و دفاع از حق (5) ماه مجلس انشاءالله ما نتیجه بگیریم. که طرح افزایش تعداد هم رأی نیاورد ولی من خواهشم این است که همه عزیزان انشاءالله به این اصلاحیه قانون احزاب رأی بدهید چون دو گروه فعلاً مشکل دارند یکی اتحادیههای صنفی یکی هم انجمنهای اسلامی که اگر شما رأی بدهید اینها میتوانند در وزارت کشور پروانه لازم را کسب بکنند و بتوانند به فعالیتهای قانونمند خودشان ادامه بدهند. من خواهشم این است که عزیزان حتماً به این اصلاحیه رأی بدهند و السلامعلیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف دوم جناب آقای مقصودی بفرمایید.

حسین مقصودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت حضرت علی (علیهالسلام) را تسلیت عرض میکنم و به هیأترئیسه جدید به خصوص جناب آقای دکتر لاریجانی تبریک عرض میکنم و تشکر از همه کسانی که کاندیدا شدند چه آنهایی که رأی آوردند و چه آنهایی که رأی نیاوردند. انشاءالله هیأترئیسه جدید در کنار مردم و ملت باشد، سیاستگذار و ریلگذار دولت باشد نه غلام حلقه به گوش دولت.
من در بحث اصلاحیه قانون احزاب به چند نکته میخواهم اشاره کنم به عنوان مخالف. احزاب و رشد احزاب و رشد سیاسی یک کشور قطعاً مفید خواهد بود. شاید یکی از زیربناهای توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی در هر کشور توسعه سیاسی باشد و این توسعه قطعاً لازمه هر کشور، دولت و مردم باتمدن میباشد اما رشد احزاب و تشکیلات حزبی زمانی مثمرثمر خواهد بود که رشد همهجانبه و همه شاخهها و جریانها را در بعد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کنار همدیگر ببینیم. در موقع بررسی قانون انتخابات و استانی شدن انتخابات مجلس بارها بنده و جمعی از دوستان به هیأترئیسه در کمیسیون و حتی جناب آقای دکتر پزشکیان که ریاست جلسه را بر عهده داشت مراجعه کردم و گفتم نظر کارشناسان و حقوقدانان شورای نگهبان در کمیسیون شوراها با این مدل رد قانون انتخابات است اما دوستان و اعضای مجلس با اصرار ادامه دادند و با این مدل هم مخالفت شد و راه و مسیری که رفتیم و وقت مجلس را گرفتیم در این اوضاع حساس و ماهها و ساعتها وقتی که گرفته شد و هیچ نتیجهای هم نگرفتیم.
جناب آقای دکتر لاریجانی! شما رئیس جلسه هستید آیا انصافاً و بالحق اوضاع و شرایط کشور و اولویتبندیهای کشور و تولد جدید احزاب و بررسی قانون احزاب آن هم در سال انتخابات انصافاً و بالحق عقلی میباشد و با شرایط روز و آنچه که در کشور دارد اتفاق میافتد هماهنگ است؟ چرا ما ایرانیان با قدمت (7000) سال درجا میزنیم یا عقبگرد میزنیم اما دیگران با قدمت چند صدساله تاختند و رفتند و ما عقب ماندیم؟ چون ما در کشور، در مجلس و در دولت اولویتبندی نداریم. مجلس و دولت این روزها دچار روزمرگی شدهاند برنامه و کار خاصی برای آنچه که مشکلات کشور است متأسفانه در عمل ندیدیم و نداریم، اگر میداشتیم قطعاً اوضاع ما روز به روز بهتر میشد.
امروز اولویت کشور و مجلس بحث قانون احزاب نیست. دولت باید به بحث و بررسی مشکلات مسکن و قیمتهای روزافزون مسکن بپردازد و وظیفه امروز مجلس نظارت بر عملکرد سازمان بیبرنامه سازمان مدیریت و برنامهریزی میباشد، نظارت دقیق بر اجرای قوانین مجلس هست که متأسفانه دولت بعضاً مانند حقوق معلمان و حقوق دیگر کارکنان اداره و اجرا نمیکند.
جناب آقای دکتر لاریجانی! اینکه ما دنبال توسعه سیاسی باشیم هیچ شکی در آن نیست، واقعیت و بالحق همکاران عزیز بیایند خدایی این سال آخری که در مجلس هستیم با مشورت و استفاده از اهل نظر و اهل تخصص برای اوضاع و احوال اقتصادی کشور کاری بکنیم برای اوضاع سایپا و ایرانخودرو، برای اوضاع مسکن، برای اوضاع اقتصادی، اوضاع نظارت بر ارزها و دلارهای (4200) تومانی که چه کسانی گرفتند، بردند و خوردند؟ نظارت بر اوضاع جهادکشاورزی و مشکلات روستاییان و منابع طبیعی و خیلی دیگر از مشکلاتی که امروز در وزارت صنعت، معدن و جاهای دیگر داریم. امید دارم که همکاران عزیزم ضمن احترام به قانون احزاب ضمن احترام به رشد و توسعه سیاسی که همه ما به عنوان مبنا و پایه یک کشور با تمدن و با فرهنگ میدانیم این را در اولویت قرار بدهند. سفره مردم کوچک شده انشاءالله به این امر توجهی بشود. امید دارم همکاران عزیز رأی مخالف بدهند نه به این عنوان که با رشد و توسعه سیاسی مخالف هستیم بلکه با این عنوان که کشور اولویتهای مهمتر دیگری دارد که باید در کنار دولت و ریلگذاری برای دولت و مجبور کردن دولت به اجرای قوانین مجلس در کنار همدیگر قدم برداریم انشاءالله خداوند متعال از عملکرد ما و مجلس و دولت خشنود باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق بعدی جناب آقای قربانی بفرمایید.

محمدحسین قربانی
موافق
موافق بعدی جناب آقای قربانی بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی را بفرمایید

علیرضا رحیمی
آخرین مخالف جناب آقای کاتب بفرمایید، منصرف هستند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
مخالف وقتشان را به آقای قاضیپور دادند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و رهبر فرزانه انقلاب بخصوص نیروهای مسلح و آرزوی قبولی نماز و روزه ماه مبارک رمضان. همکاران عزیز! این بحثی که الان مطرح است مربوط به قانون احزاب است. مستحضر هستید انتظار داشتیم دولت محترم از آنجا که مسئول احزاب در وزارت کشور است یک لایحه جامعی را تقدیم میکرد. در این طرح اشکالات عدیده وجود دارد از جمله خانهها نیامده است. آقای لاریجانی! من اخطار هم دارم اخطار من اصل (3) قانون اساسی «تبعیضات ناروا» است. بزرگترین احزاب ما این خانهها هستند. خانه کشاورز، خانه معلم، خانه پرستار، خانه کارگر، خانه معدن و دهها خانه دیگر ازجمله خانه هنرمندان، خانه سینما، خانه تئاتر اینها ذکر نشده است. بهترین اجتماع فرهنگیان عزیز این خانههای معلم است که در انجمن، جمعیت اتحادیه قانون صنفی تشکیلاتی نیامده است، خانه کشاورز ایران اسلامی عشق و علاقهشان به کشاورزی است. خانه کشاورز قید نشده است. آقای حاجیبابایی میگویند خانه معلم بیشترین عضو را دارد. بنده به عنوان فراکسیون کارگری و طرفدار کارگر با این بحث مخالفتم را اینطور اعلام میکنم: آیا خانههای کارگر محل امن کارگران چرا در این لیست نیامده است؟ شما مستحضر هستید که خانههای کارگر بهترین محل برای رجوع کارگران عزیز هستند به خصوص کارگران صنفی و کارگران ساختمانی. لذا آقای لاریجانی! به اخطار اصل (3) هم توجه بفرمایید، خانههای مهم کشور در این طرح نیامده است. من عرض کردم خانه کشاورز، خانه معلم، خانه پرستار، خانه کارگر و دهها خانههای دیگر است.
اجازه بدهید دولت لایحه بدهد. من از کمیسیون شوراها و امور داخلی که دو تا طرحشان طرح خدمات شهریشان که وقت مجلس را گرفته رأی نیاورد، این طرحی که الان (10) دقیقه قبل رأیگیری شد برای تعیین حوزهها رأی نیاورد. یک طرح استانی انتخابات را آورده است آن هم هزار و یک مشکل ایجاد کرده. الحق والانصاف شورای محترم نگهبان ایرادات بسیار اساسی را برای آن طرح نمودند. بگذارید دولت این کار را بکند. جناب آقای کواکبیان، همکار عزیزم، نماینده محترم دولت، همکاران! این کارها مربوط به دولت است. دولت مجری است، معیشت مردم دست دولت است. مجلس بهترین قوانین را تصویب کرده، دولت اجرا نکرده است. ما اکثریت مجلس را نیروهای ولایتمدار و طرفدار نظام میشناسیم اصل ما اصل ولایتپذیری است که قریب به اتفاق نه، صددرصد نمایندگان عزیز ولایتمدار هستند. آقای لاریجانی! من عرض کردم کمیسیون شوراها این را ناقص آورده است اجازه بدهید دولت طرح جامع احزاب را بیاورد تا جامع و کامل باشد. کارگران عزیز، کشاورزان عزیز و معلمان عزیز را حذف نکنیم. جامعه ما بر سه پایه اکثریت است: معلمان، کشاورزان و کارگران هستند. به عشق امام حسین یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق آخر را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر موافق آخر بنده هستم به قید قرعه.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند و خستهنباشید بابت انتخابات. تبریک عرض میکنم خدمت آقای رئیس و همه عزیزانی که به عنوان هیأترئیسه انتخاب شدند و همینجا از زحمات و ابراز اعتماد و حسن ظن همکاران عزیزم صمیمانه تشکر میکنم. من قبل از اینکه محتوایی وارد موضوع بشوم لازم میدانم از زحمات و تلاشهای ارزنده آقای دکتر مطهری در سه سال گذشته در اداره مجلس و حضور در هیأترئیسه صمیمانه تشکر بکنم که با تدبیر و صبوری.

علی اردشیرلاریجانی
هنوز که آراء را نخواندیم شما دارید تشکر میکنید.

علیرضا رحیمی
هنوز که آراء را نخواندیم شما دارید تشکر میکنید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای مطهری بله، درمورد خودتان فرمودید.

علیرضا رحیمی
موافق
نه، از آقای مطهری وظیفه داریم تشکر بکنیم. تشکر بنده از قِبَل جمع بود. آقای دکتر! آقای مطهری بدون تبعیض با درایت و با صبوری اداره کردند امیدواریم که همه ما بتوانیم منشأ خدمت و اثر برای کشور عزیز و ملت بزرگمان باشیم.
درخصوص گزارش کمیسیون امور داخلی و موضوع احزاب! عزیزان استحضار دارند طرحی را که همکاران محترم و کمیسیون امور داخلی و شوراها ارائه دادند یک بخشی از تعاریف قانون احزاب قبلی را تکمیل میکند به این معنا که در قانون قبلی که مصوب مجلس در سال 95 بوده در ماده (1) تعاریف را در آنجا آورده غفلتی ظاهراً انجام شده که انجمنها را در آنجا به شایستگی تعریف نکردند و جامعیت لازم را هم نداشته است. طرحی را که عزیزان ارائه دادند اولاً انجمنها، جمعیتها، اتحادیهها و کانونهای صنفی به عنوان زیرمجموعه و بخشی از احزاب تعریف شدند که این خلأ قانونی را داریم تکمیل میکنیم که همکاران عنایت داشته باشند در این خصوص نگاه، نگاه اصلاح ساختاری قانون احزاب نیست، بخش تعاریفش را اصلاح کردیم. اینکه مخالفین محترم اعلام کردنند وضعیت معیشت اولویت است، اقتصاد اولویت است، رسیدگی به گرانیها اولویت است همه فرمایشات عزیزان فرمایشات درستی است ولی امروز این طرح در مقام اولویتبندی نیست.
هر چیزی در جای خودش قاعدتاً مطرح خواهد شد. قانون احزابی که در حوزه سیاست داخلی رکن اصلی فعالیتهای سیاسی احزاب است و همچنان که پروسه (40) سالهای را بعد از انقلاب طی کردیم تا به خانه احزاب رسیدیم قانون احزاب افت و خیزهای فراوانی را پیدا کرد و نهایتاً به یک خرد جمعی رسیدیم، ذیل خانه احزاب الان احزاب مخالف، موافق با طیف و سلایق مختلف الان به این بلوغ سیاسی و اجتماعی رسیدند که با هم به راحتی همفکری میکنند و انجمن تشکیل میدهند، لذا قاعدتاً به همان نسبت که در حوزه اقتصاد گرانی و معیشت اولویت دارد در حوزه سیاست داخلی رسیدگی به قانون احزاب و منقح کردن این قانون هم جزء اولویتها است. من از زحمتی که دوستان هم در کمیسیون امور داخلی و هم طراحان کشیدند تشکر میکنم و از همکاران محترم خواهش میکنم که به این طرح رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

سيدسلمان ساماني
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
در قانون احزاب گذشته موضوع انجمنهای صنفی و اتحادیهها دیده شده بود، بر مبنای آن قانون تعداد بسیار زیادی از انجمنهای صنفی در کشور شکل گرفتند، حقوق مکتسبهای برای آنها ایجاد شد و فعالیتهای خودشان را در حوزههای مختلف انجام دادند. متأسفانه در اصلاح قانون احزاب که در مجلس انجام شد موضوع انجمنهای صنفی با این تعبیر که قانون خاص خودشان را دارند از قانون احزاب حذف شد. ما قانون خاصی برای انجمنهای صنفی نداریم، از وقتی که از این قانون متأسفانه عبارت «انجمنهای صنفی» حذف شد، حدود (600) انجمن که در اقصینقاط کشور فعالیتهای بسیار ارزشمندی را هم انجام میدادند با خلأ قانونی مواجه شدند و وزارت کشور با توجه به اینکه قانونی برای نظارت و اعطا و تمدید پروانه آنها را نداشت پاسخ مناسب و درخوری را نداشت که به آنها ارائه بکند.
این طرح بسیار خوبی است، ما از نمایندگان محترم درخواست داریم که با این طرح موافقت بکنند که انشاءالله ما بتوانیم انجمنهای صنفی که منتظر ابلاغ این قانون برای ادامه کار هستند خبر خوشی را به آنها بدهیم، ما موافق هستیم

علی اردشیرلاریجانی
بعضی از این موارد است که مربوط به تشکلهای صنفی است و به اتاقها مربوط میشود، آنها را باید جدا کنید. (سامانی ـ آقای دکتر! اتاقهای صنفی جداست، عبارتی که نوشته شده انجمنها، اتحادیهها و کانونهای صنفی است) اتحادیهها شامل اتحادیههای صنفی نیست؟ (سامانی ـ اتاقهای صنفی نیست، اتاقهای کارگری است) آن زیر نوشته «کسب و پیشه و حرفه و تجارت» (سامانی ـ تجارت باید حذف بشود) تجارت ابهام ایجاد میکند. (سامانی ـ آقای دکتر در متنش هر اصلاحی انجام بشود اشکالی ندارد، ولی کلیاتش را موافق هستیم) اصلش را موافق هستید، کمیسیون بفرمایید. (سلیمانی ـ بگویند چه انجمنی تجارت کند) مثل انجمن فولاد، از این انجمنها که زیاد داریم. باید این را ایضاح کنند آنهایی که با اتاقها کار میکنند سر جای خودش هستند. (سلیمانی ـ برداشت سیاسی میکنند) حالا درستش میکنیم، بگذارید کمیسیون نظرشان را بدهند.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت نمایندگان محترم عرض میکنیم که در اصلاح قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی دو ماده بود که حذف شده بود. یکی بحث انجمن، جمعیت، اتحادیه و کانونهای صنفی و یکی هم انجمن اسلامی هر واحد اداری بود. در قانون جدیدی که الان ما داریم این دو مورد حذف شده و قطعاً اگر ما این را اصلاح نکنیم این قانون احزاب دچار مشکل میشود و عزیزانمان که در انجمنها، جمعیتها و انجمنهای اسلامی هستند، دچار مشکل اساسی هستند.
ما انتظار داریم که نمایندگان محترم رأی بدهند که این دو ماده به قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی اضافه بشود، که مشکل این بزرگواران هم انشاءالله حل بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 252 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (1) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 1 ـ دو بند به ماده (1) قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی مصوب 8/8/1395 به شرح زیر با عنوان بندهای (17) و (18) الحاق میشود:
17 ـ انجمن، جمعیت، اتحادیه و کانون صنفی تشکیلاتی است که بهوسیله دارندگان کسب، پیشه، حرفه و تجارت معین تشکیل شده و اهداف، برنامهها و اقدامات آنان به گونهای در جهت منافع خاص مرتبط با آن صنف باشد.
18 ـ انجمن اسلامی هر واحد اداری، آموزشی، صنفی، صنعتی و کشاورزی تشکیلاتی مرکب از اعضای داوطلب همان واحد که هدف آن ترویج فرهنگ اسلامی و دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی به منظور ارتقاء ساختار و نیروی انسانی واحد مربوطه باشد».

علی اردشیرلاریجانی
آقای فولادگر یک رفع ابهامی دادند، من فکر میکنم درست است. مطرح میکنند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! هم آقای قاضیپور و هم آقای تاجگردون هم آقای فولادگر رفع ابهام دادند.

علی اردشیرلاریجانی
هر دو رفع ابهامشان را مطرح کنند. آقای تاجگردون! راجع به تجارت دارند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای تاجگردون میفرمودند این کلمه «تجارت» چون متولی دیگری دارد ابهام دارد. آقای فولادگر هم تقریباً رفع ابهامشان همین است

علی اردشیرلاریجانی
آقای تاجگردون بفرمایید، بعد هم آقای فولادگر بفرمایند.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بگذارید رفع ابهام را بفرمایند، چشم

غلامرضا تاج گردون
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! در متنی که نوشته شده به این حرفهها کلمه «تجارت» را اضافه کردند به نظر من اینجا اشتباه شده. من خواهش میکنم این را حذف کنید، چون اگر این نباشد انجمنها، احزاب و چیزهایی که آنجا عنوان شده پسفردا میتوانند کار تجاری هم انجام بدهند. این کلمه «تجارت» به تنهایی برداشته شود فکرمیکنم رفع ابهام آقای فولادگر هم جواب میدهد، دو تایش یکی است، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
در تجارت چون تشکلهایی که مربوط به تجارت است معمولاً با اتاقها کار میکنند، این ایرادشان وارد است، اگر مخالف صحبت نمیکند ما رفع ابهام را به رأی بگذاریم. مقدار کسب و پیشه مربوط به مثلاً کارگران است یک قسمتی انجمن درست میکنند، این اشکال ندارد، قبلاً هم بوده، ولی تجارت یک قدری مشکل دارد. پیشنهاد رفع ابهام ایشان این است که این تجارت کار را مخلوط میکند، این باید حذف بشود، اگر مخالف صحبت میکند بفرمایید. نوبت شما هم میرسد، الان یک رفع ابهام انجام بدهیم بعد رفع ابهام شما را مطرح میکنیم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای محبینیا مخالف هستند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای تاجگردون در واقع رفع ابهام نیست، پیشنهاد حذف یک واژه است، آقایان که گوش نمیکنند. باز رأیها را گرفتید، خیلی ممنون من صحبت نمیکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای محبینیا! بفرمایید، در خدمتتان هستیم. ظاهراً از صحبت منصرف شدند، اصرار داشتند شما هم گوش بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای محبینیا! گوش میدهیم، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! من خواهش و استدعا میکنم دوستان رعایت کنند. این آقایانی آن بالا میروند ماشاءالله از میدان ونک شلوغتر است. یک مقدار رعایت کنیم، این انعکاس این رفت و آمدها و تجمعها، حالا کاری به آن ندارم.
آقای دکتر ببینید! پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای تاجگردون پیشنهاد رفع ابهام نیست، پیشنهاد حذف واژه «تجارت» است. التفات بفرمایید! ما انجمنهایی داریم که مربوط به تجارت است، مثلاً انجمن صادرکنندگان و واردکنندگان و امثال این بحثها. در حوزه تجارت تشکلها، بعضی از مواقع یک عناوین شبهحزبی را برای توسعه فعالیتهای اقتصادی ـ سیاسی و اقتصادی ـ اجتماعی ما داریم.
من استدعا میکنم، عزیزم جناب آقای تاجگردون اگر دغدغهشان متوجه این بخش از مطلب است این توضیحات حقیر آن دغدغه را رفع میکند منصرف بشوند. واقعاً با حذف واژه «تجارت» نه تنها رفع ابهامی پیش نمیآید، بلکه ابهام بیشتر هم میشود. این را خواستم توضیح بدهم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی شما میفرمایید «تجارت» بماند، ولی برای این رفع ایرادی که برخی از این تشکلها با اتاقها کار میکنند یک امری را اضافه کنیم.

جهان بخش محبی نیا

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای صباغیان موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. در ارتباط با قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی همانطور که مستحضر هستید این قانون سال 1395 نوشته شده، منتها یک مشکلی این قانون دارد و اینکه اکثر انجمنهای صنفی در این قانون مغفول مانده و متأسفانه بسیاری از دستگاهها و به نوعی کسبه و تجارت نمیتوانند انجمن صنفی داشته باشند. این اصلاح و این غفلتی که صورت گرفته اصلاح میکند و متأسفانه صحبتهایی هم که دوستان کردند بعضاً به اصل موضوع نپرداختند.
ما امروز شاهد هستیم که نقش انجمنهای صنفی و تشکلها در دنیا بسیار مؤثر بر پیشرفت و توسعه است، ولی الان در این قانون مغفول مانده و دیده نشده. الان بیش از (600) تشکل در نوبت هستند که بخواهند مجوز بگیرند ولی نمیتوانند مجوز بگیرند، از جمله فرهنگیان.
عزیزان! الان فرهنگیان ما که جمعیت عظیمی را در کشور تشکیل میدهند از داشتن یک تشکل صنفی و انجمن محروم هستند. کجای دنیا اینطور وضعیتی دارد؟ یا بسیاری از اصناف دیگر. اینجا آمده این را اصلاح کرده که همه اصناف و تشکلها که حق قانونیشان هم هست، در اصول قانون اساسی ما هم دیده شده از این قانون برخوردار بشوند.
بنابراین به هیچوجه ایجاد قانون نیست، بلکه اصلاح قانون است. ما از اول انقلاب این قانون را داشتیم، تشکلها و کانونها حق داشتند که نظام صنفی داشته باشند. سال 1395 قانونی که نوشته شد این موضوع مورد غفلت قرار گرفت. الان پیشنهاد شده که اصلاح بشود و من از نمایندگان محترم تقاضا دارم، مردم و اصناف، خصوصاً فرهنگیان هم انتظار دارند. الان خود شما در استانهای خودتان بررسی کنید، این بندگان خدا هر روز اعتراض هم برای حقوقشان میکنند، منتها باید جمع بشوند چند هزار نفر یکدفعه اعتراض کنند، در صورتی که اگر صنف داشتند خیلی راحت میتوانستند بیایند خواستهها و مشکلاتشان را با دستگاههای مسئول مطرح کنند.
من از دوستان عزیز خواهش میکنم که در این زمینه نظر مثبت بدهند که این خلأ قانون برطرف بشود و بتوانند که انشاءالله مشکلشان را حل کنند و آنها هم تشکل داشته باشند، عذرخواهی میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، آقای تاجگردون! آقای فولادگر یک رفع ابهام دادند، یک رفع ابهام دیگر هم داده شده که ما به جای اینکه اینها را حذف کنیم که ممکن است ایراد آقای محبینیا هم مطرح بشود یک عبارتی اینگونه اضافه بشود «مفاد این بند نافی قانون نظام صنفی کشور و قانون بهبود محیط کسب و کار نمیباشد». آقای تاجگردون! این مشکل را حل میکند؟ مطلبتان را بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
آقای دکتر! اگر این پیشنهاد اضافه بشود مشکل من و آقای فولادگر به نظر من حل میشود و مسأله هم حل خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
پس این بند را اضافه کنیم. دوستان ببینید! این مواردی که اینجا آمده انجمن، جمعیت، اتحادیه و کانون صنفی که در مورد کسب و پیشه و حرفه و تجارت است همه این عناوین بعضیهایشان ممکن است به تشکلهای صنفی مربوط بشود که به اتاقها مربوط میشود. لذا اینجا یک ایضاحی باید بشود. که آن مواردی را که مربوط به اتاقها و نظام صنفی کشور و قانون محیط کسب و کار است آن را جدا کند. لذا اگر آقای تاجگردون هم موافق کردند این ماده را به آن اضافه کنیم دیگر مشکل حل خواهد شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خانهها هم هستند، مثل خانه سلامت.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این عبارت را اضافه کنیم.
نتیجه آراء انتخاب دبیران؛ آراء أخذشده (277) رأی، آقایان: قاضیزادههاشمی با (160) رأی، وکیلی با (153) رأی، یوسفنژاد با (151) رأی، رنجبرزاده با (138) رأی، امیرآبادی با (132) رأی و رحیمی با (126) رأی انتخاب شدند. برای عزیزان آرزوی توفیق در مسئولیت دبیری در هیأترئیسه میکنیم.
این رفع ابهام را قبول دارند؟ آقای قاضیزاده! دیگر پیشنهاد دیگری نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
عرض کردم آقای قاضیپور هم خانهها را ذکر کرده بودند که چون از همین سیاق است اگر اجازه بفرمایید خانهها را هم اضافه بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
خانههای کشاورز و اینها هم هست. پیشنهاد دیگری نداریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجیدلیگانی پیشنهاد چاپشده دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
البته پیشنهاد چاپشده بنده در ماده (2) هست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متن زیر به عنوان تبصره (1) به ماده (1) قانون الحاق میشود، مد نظر شما نیست؟ (حاجیدلیگانی ـ آن هست). اگر مطرح نمیکنید بگذریم

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! یک لحظه اجازه بدهید، آقای حاجیدلیگانی بفرمایید. (قوامی ـ آقا سوگند هیأترئیسه اجرا نشد) چشم، سوگند هم میخوریم، بگذارید این مطلب را تمام کنیم.

حسینعلی حاجی
آقای لاریجانی! چون میدانم دغدغه جنابعالی و همه همکاران است یک نکتهای را قبل از اینکه پیشنهادم را بدهم عرض بکنم. آقای رئیس ببینید! دیروز جنابعالی به درستی آن تذکر را دادید که کمیسیون برنامه و بودجه راجع به (14) میلیارد دلار بررسی بکند. من به شما میخواهم خبر بدهم که دیروز بعد از ظهر از قبل در جدول هم آمده بود و از دو تا وزیر دعوت شده بود، هم وزیر اقتصاد و هم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید، آقای قاضیزاده! دوستان را راهنمایی کنید بروند، چون من صدای ایشان را نمیشنوم، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
در جدول دستور کمیسیونها آمده بود که دیروز بعد از ظهر از وزیر اقتصاد و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دعوت شده بود برای اینکه تشریف بیاورند و به اتفاق اعضای کمیسیون این وضعیت نحوه تخصیص احکام.

علی اردشیرلاریجانی
این را شما تذکر دادید که آقای مطهری پیگیری کردند.

حسینعلی حاجی
عرض میکنم، دیروز هم جنابعالی پاسخ دادید، اما دیروز صبح بود. میخواهم خبر بعد از ظهر را بدهم که این جلسه باز دیروز بعد از ظهر برگزار شد، اما هیچکدام از این دو وزیر برای تعیین تکلیف اقلام اساسی و معیشت مردم در کمیسیون حاضر نشدند.

علی اردشیرلاریجانی
این کار خلاف است، یعنی چه؟ کمیسیون برای یک امر مهمی دعوت میکند وزرا موظفند شرکت کنند تا به نتیجه برسد. حالا کمیسیون گزارشش را بدهد.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
آقای تاجگردون! شما دعوت کرده بودید؟ بفرمایید توضیح بدهید.

غلامرضا تاج گردون
آقای دکتر! جهت استحضار حضرتعالی و نمایندگان و انشاءالله دولت محترم هم بشنوند. موضوع مهمی است، چندین جلسه هم خدمت حضرتعالی داشتیم، تذکر هم در صحن دادید و جدا هم بحث شد. یک امر بسیار مهم، (14) میلیارد دلار از منابع که باید در موردش تصمیمگیری بشود به عبارتی این ارز یا یارانه روی سفره مردم بنشیند. من واقعاً از دولت محترم گله دارم، چندین جلسه تا الان گذاشتیم، طرح ما هم آماده است، مرکز پژوهشها هم کار کرده، مجلس هم در قانون بودجه یک تکلیفی را کرده. منابع دارد تلف میشود.
من خواهش میکنم حضرتعالی هم در سطح رئیس قوه تذکری به رئیس قوه مجریه بدهید. این رفتاری که دارد انجام میشود درست نیست، وزرا یا اطلاع ندارند، وزیر محترم اقتصاد که میگوید به من ربطی ندارد، وزیر محترم تعاون هم که هر جلسه نمیآید، معاون ایشان میآید معاونش هم میگوید من اصلاً در جریان نیستم. یک موضوع به این مهمی خلاصه متوقف و معطل شده. من خواهش میکنم که در این زمینه هم شما تذکر لازم را به رئیس محترم قوه مجریه بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا تاج گردون
آقای رئیس ببخشید، دیگر مصافحه با حضرتعالی بود و خدمت شما و کل اعضای هیأترئیسه هم تبریک عرض میکنیم و انشاءالله که در سال چهارم موفق باشید.
آقای دکتر! در هر صورت این موضوع مهمی است. دولت دارد در این قضیه تعلل میکند (رئیس ـ این خیلی اهمیت دارد) آقای دکتر! ما اگر طرح و پیشنهاد بدهیم دولت اینطوری موافقت نکند، باز هم کار ما جلو نمیرود. به نظر من وزرا یا اینجا مسئولیتی ندارند یا احساس مسئولیت یا اختیار ندارند، شما در سطح قوه تذکر بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
مسأله مهمی است، هم آقای تاجگردون تفصیلاً گفتند و هم آقای حاجیدلیگانی گفتند. آقای امیری ببینید! دو، سه تا موضوع مهم الان در حوزه اقتصاد مطرح است، یکی ساماندهی به این یارانهای که برای کالاهای اساسی است، به هر حال در قانون بودجه گفته شده یکی از این راهها را بپذیرید. ما باید برای این یک نتیجهای بگیریم، چون الان هم دولت دارد هزینه میدهد و این کار به دست دلالها میرود.
یکی هم مسأله یارانه سوخت است که به نحو درستی انجام بشود که باز فشاری به طبقاتی که ضرورت دارد نیاید و هم جلوی قاچاق گرفته بشود. یکی هم مسأله مسکن برای زوجهایی است که الان یک مسأله مهمی برای زندگیشان شده. اینکه وزرا شرکت نمیکنند اصلاً معنی ندارد، یعنی با اینها باید برخورد بشود. شما حتماً پیگیری بکنید، این موضوع را هم سازمان برنامه و هم اقتصاد و دارایی و هم وزارت مسکن همه اینها مسئول هستند شرکت بکنند، یک تصمیم پختهای گرفته بشود. لذا آقای تاجگردون! جلسهتان را در اسرع وقت بگذارید از دولت شرکت بکنند که این کار به سامان برسد. آقای دلیگانی! شما پیشنهادی داشتید؟ بفرمایید.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! پیشنهاد در ماده (2) را مطرح میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (2) هنوز مطرح نشده. اجازه بدهید بعد از قرائت بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! مطلبی که جناب حسینی فرمودند، در اساسنامه سازمان تبلیغات جلب مشارکت، هدایت و همکاری مردمی از طریق صدور مجوز تأسیس و ساماندهی کانونها و تشکلهای مذهبی و انجمنهای اسلامی آمده.

علی اردشیرلاریجانی
حذف لازم نیست، ببینید! دارندگان کسب و پیشه و حرفه و تجارت که طبق قانون از اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی و اصناف و تعاون مجوز میگرفتند شامل این بند نمیگردد، روشن است. الان پیشنهاد دیگری مطرح نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خیر، آقای دکتر! این موضوع خانه را هم توضیح فرمودند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! متن قرائت شد، من فقط رفع ابهام را عرض کنم.
«دارندگان کسب و پیشه و حرفه و تجارت که طبق قانون از اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن کشور، اصناف و تعاون مجوز میگیرند شامل این بند نمیگردند» آقای دکتر! این انجمنهای اسلامی را چه بکنیم؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
بند (18) انجمنهای اسلامی در همان اساسنامه سازمان تبلیغات آمده است. این اساسنامه کجا ثبت شده؟ پس این را بگذارید ما یک بررسی بکنیم، چون اساسنامه را مقام رهبری تأیید کرده باشند در این بند (16) آن آمده صدور مجوز تأسیس و ساماندهی کانونهای فرهنگی، تبلیغی، کانونهای قرآنی، تشکلهای مذهبی و انجمنهای اسلامی. بنابراین اینجا دیگر نباید بیاید. یعنی چکار کنیم؟ انجمنها خلاصه اینجا یا آنجا ثبت میشوند؟ اسلامی است، یا بند (18) را کنار بگذاریم. بنابراین بند (18) را باید کنار بگذاریم به خاطر اینکه در اساسنامه سازمان تبلیغات آمده. بند (18) کلاً انجمن اسلامی است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! گفتند اینجا «خانه» را هم اضافه کنیم، چون خانهها هم بلاتکلیف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
خانهها را هم بگذارید. پس ما فقط بند (17) را تصحیح کنیم. پس این دو بند میشود، این دو بند ماده (1) یک بند میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فقط (17) میشود، آقای دکتر! آن بالا هم (17) میشود. آقای دکتر! خانه معلوم نشد.

علی اردشیرلاریجانی
بند (17) را همانطور که با این رفع ابهام قرائت کردید را به رأی میگذاریم. «خانه» را هم اضافه کنید. مجوز میگیرند، اینجا آمده، همین است.
حضار 238 نفر، ماده (1) را به رأی میگذاریم که فقط مربوط به بند (17) میشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. هنوز (100) نفر رأی ندادند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. در ماده (2) پیشنهاد دارند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (2) پیشنهاد هست، اول باید قرائت کنم.
ماده 2 ـ در ماده (10) این قانون عبارت «(، جمعیتها، انجمنهای صنفی و انجمنهای اسلامی» قبل از عبارت «و انجمنهای اقلیتهای دینی» اضافه میشود.
آقای حاجیدلیگانی پیشنهاد دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز ببینید! هر چقدر ما در چهارچوب قانون اساسی بتوانیم مجوز فعالیت قانونی و رسمی به تشکلها، احزاب، انجمنها و خانهها بدهیم که بیایند و حرف آن تشکلهای خودشان را در چهارچوب قانون بزنند این با مردمسالاری دینی کاملاً هماهنگ است.
بنابراین پیشنهادی که بنده دارم این است که علاوه بر آن مواردی که در تبصره ذیل ماده (2) آمده این موارد هم دقت بفرمایید اضافه بشود. انشاءالله با رأی موافق کمک کنید، نماینده محترم دولت هم اعلام موافقت کردند، به این صورت که پیشنهاد ما این است که علاوه بر تشکلهایی که در کمیسیون آورده شد، تعدادی از تشکلها نادیده گرفته شدهاند اینها هم اضافه بشوند، کدامها هستند؟ مثلاً گفتیم واژه «انجمن» که یک واژه عام است، این هم هر انجمنی، انجمن کامیونداران، انجمن صنفی دانشجویان، انجمن صنفی مربوط به تشکلهای دیگر، یعنی هر جمعیتی که خواست یک انجمنی و نمایندهای را به صورت رسمی داشته باشد

علی اردشیرلاریجانی
آقای دلیگانی! انجمنها که آمده، در بند (17) آوردیم. اینجا فقط میخواهند انجمنهای اقلیتهای دینی را اضافه کنند.

حسینعلی حاجی
آقای لاریجانی! باید در ماده (10) آنجایی که مبنا هست بیاید، مبنای همه این مواد به ماده (10) تشکلها برمیگردد. لذا «انجمن» را گفتیم اضافه بشود، به عنوان یک تشکل پذیرفته تا بتوانند فرآیند قانونی را طی بکنند. گفتیم علاوه بر اتحادیهها کانونهای صنفی هم بتوانند حرف آن جامعه هدف خودشان را بزنند. مجوز قانونی برای فعالیتشان بگیرند.
گفتیم جمعیت و انجمنهای اسلامی هم آورده شده باشد. لذا خواهشم از همکاران این است، این را کمک بکنید که حرفهای به حق مردم از مسیر قانونی بتواند به گوش مسئولین، چه مجلس و چه دولت و چه قوه قضائیه و در مجموع حاکمیت برسد و از آنجایی که سخنگو و میکروفن و کسی را ندارند که حرفشان را بزند مجبور نباشند از راههایی بیایند مطالب و خواستههایشان را منتقل بکنند که موجب سوءاستفاده بدخواهان این کشور بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی مطرح شد، اگر مخالف صحبت میکند بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای گلمرادی مخالف هستند، بفرمایید.

علی گلمرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت ملت بزرگ ایران دارم. لازم میدانم صمیمانه انتخاب هیأترئیسه محترم مجلس را خدمت اعضای محترم تبریک بگویم و از حسن مشارکت همکاران عزیزم تشکر بکنم. اتفاق خیلی خوبی بود و این انسجام و همگرایی در بین مجموعه در خانه ملت، در واقع نویدبخش این است که انشاءالله از تجارب عزیزان بیشتر در راستای حل مشکلات کشور بهرهگیری بشود.
اما در رابطه با پیشنهاد برادر عزیزم این دو تا نکته را خدمت شما عرض کنم؛ اول اینکه باز کردن و باز گذاشتن موضوع ایجاد اشکالاتی میکند. اگر ما حسابشده و برنامهمحور و اصولی در ایجاد ساختارها مراقبت نکنیم مشابه تشکیلات شوراها به جای اینکه امروزه برای کشور نقطه قوتی باشند، اما اکثریت شوراها در کشور عامل مزاحمت و عقبماندگی برای توسعه شهرها و روستاها شدند.
عزیزان! اگر ما به دنبال ایجاد ساختار هستیم باید بسترها فراهم بشود، باید زیرساختها مهیا بشود، زیرساختهای فرهنگی و توانمندیها باید فراهم بشود تا این ساختارها مفید فایده بشود. امروز نارضایتی و نگرانی درخصوص شوراهای اسلامی شهر و روستا به خاطر عدم توجه در این ساختارها و عدم توجه به زیرساختهای لازم عملاً تبدیل به تشکیلاتی برای حیف و میل سرمایههای کشور و از دست رفتن سرمایههای اجتماعی و رضایتمندی مردم شدهاند.
بنابراین در این موضوع خاص هم وقتی ما از واژههای خوب و شیرین استفاده میکنیم عواقب آن را هم ببینیم، مردمسالاری دینی باید در عمل مورد توجه عزیزان بشود، نه اینکه تشکلهایی برای باندها و لابیگری و دلالی را ما ساماندهی کنیم و نتیجه امروزی این اصناف و گروهها باشد.
ما باید در بعد نظارتی هم توجه داشته باشیم، اینکه ساختار و تشکیلات ایجاد کنیم، اما در بعد نظارتی در خواب باشیم اینها به جای اینکه کمکحال کشور باشند عملاً ما با مجوزهای قانونی به اینها اجازه دادهایم تا با سرمایهها، منافع ملی و عمومی کشور در تعارض باشند.
اگر شما بررسی کنید و تحقیقات همهجانبه انجام بدهید حتماً متوجه نارضایتی عموم در رابطه با این ساختارها خواهید بود. این چهارچوبهای قانونی هم که اشاره میکنیم، عرضم این بود که ما در چهارچوب قانون خیلی کارها باید انجام میدادیم، اولویتها را رها کردیم و به مسائلی میپردازیم که عملاً به این نابسامانیها در کشور کمک میکند.
پس من خواهش میکنم دوستان توجه داشته باشند و اجازه ندهیم همینطور در رابطه با توسعه این ساختارهایی که عملاً برای کشور ایجاد مشکل میشود باز هم ما مشارکت داشته باشیم، خیلی ممنونم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
از مخالف محترم هم تشکر میکنم، چون در واقع موافقت کردند و مباحثی هم که فرمودند درست است، ولی ارتباط با موضوع نداشت. اما در رابطه با موافقت من چند نکته را عرض میکنم؛ نکته اول این است. ببینید! ما یک سلسله کانونها و انجمنها مثل انجمن صنفی کارگران داریم. این انجمن صنفی کارگران آیا باید برای بیان نظرات خودشان تریبون داشته باشند یا نه؟ جایش خالی است، یا بسیاری از انجمنهای دیگر، مثلاً انجمن کتابفروشان. در بحث انجمن کتابفروشان ما حتماً یک پسوند اسلامی باید به همه چیز اضافه کنیم؟ ببینید! ما در کشور کاری کردیم هرکسی آمده، مثلاً انجمن مکانیکها یا کانون مکانیکها بیایند یک اسلامی به آن اضافه کنند.
مقید به اسلامی نکنیم، این تقییدش به اسلامی باعث میشود همه چیز و بالاخره مسأله لوث میشود. من خواهش میکنم این را اضافه کنیم، هم کلمه «تقیید به غیراسلامی» را نیاز نیست، در بسیاری از مباحث واقعاً نیاز نیست. چه لزومی دارد ما بیاییم بنویسیم مثلاً کانون صنفی مکانیکها، کانون اسلامی مثلاً مکانیکها. تقیید به این قید اسلامی باعث میشود این کارهایی که متعارف در کشور نیست انجام بشود، بعد هم بسیاری از کانونها مثل کانون صنفی کارگران که الان رسمیت دارند اینها تریبون داشته باشند تا حرفشان را بزنند. ما اینها را مقید نکنیم، به نظرم اضافه کردن این دو واژه لازم است.
آقای دکتر! در رابطه با حقوقها هم علیرغم اینکه حضرتعالی دستور دادید هنوز اصلاح نفرمودند. خیلی اعتراض داریم، معلمها، کارمندها دارند اعتراض میکنند. مصوبه مجلس هنوز اجرایی نشده، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، دولت کوتاه صحبت بفرمایید.

سيدسلمان ساماني
بسم الله الرحمن الرحیم
در ماده قبل ما شمول انجمن، اتحادیه، کانونهای صنفی را به این قانون اضافه کردیم و در تعاریف وارد کردیم. الان در رابطه با صلاحیت کمیسیون ماده (10) احزاب داریم بحث میکنیم. وقتی ما قبول کردیم که این انجمنها در قالب قانون احزاب به آنها مجوز داده بشود حتماً باید بپذیریم که کمیسیون ماده (10) احزاب نظارت خودش را بر اینها به عمل بیاورد. این نکته بسیار مهمی است، خواهش من این است که نمایندگان به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند تا کمیسیون ماده (10) احزاب بتواند نظارت خودش را بر این انجمنها و اتحادیهها و کانونهایی که به موجب قانون شکل میگیرند، انجام بدهد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 226 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (2) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 223 نفر، ماده (2) را با اصلاحی که صورت گرفته به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص برگزاری طرح معامله قرن و اهمیت لزوم شرکت در راهپیمایی روز قدس

علی اردشیرلاریجانی
چون الان مراسم سوگند را اعضای هیأترئیسه جدید باید برگزار کنند، من چند تا نکته را خدمت سروران گرامی عرض کنم.
اولاً چون ما در آستانه روز قدس هستیم که اهمیت کانونی برای همه مسلمانان دارد، باید توجه بکنیم در شرایط فعلی یک تحرک بسیار شیطنتآمیزی در منطقه تحت عنوان «طرح بزرگ قرن» دیده میشود و اجلاسی را دارند ترتیب میدهند و متأسفانه یک نقطه ننگینی برای همه کشورهایی است که در این طرح بسیار ناجوانمردانه مشارکت دارند.
در واقع با این طرح آن حقوقی که حتی در تئوریهای صلح قبلی به صورت خیلی ضعیف به حقوق مسلمانها و فلسطینیها پرداخته بود و یک توجه کوچکی داشتند، همه آنها را دارد نادیده میگیرد و تسلط رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری و همچنین اینکه این کشور یک کشور یهودی به معنای صهیونیستی آن خواهد بود و حقوق فلسطینیان کلاً باید از بین برود و آوارگان فلسطین هیچ نقشی در آینده این کشور نخواهند داشت و یک پولی را هم میخواهند به کشورهای دیگر بدهند، حالا حداقل اسماً این حرف مطرح است تا دیگر آنها وطن خودشان را فراموش کنند، یک طرح بسیار خائنانه و رذیلانهای است. در همین شرایط برخی از کشورهای کوچک در خلیج فارس این اجلاس را دارند دنبال میکنند.
در کنار آن طرح ناتوی عربی است که یک جبههگیری خیلی روشن در مقابل جریان مقاومت در منطقه میخواهند شکل بدهند، البته تا به حال خیلی هم موفق نبودهاند. در این شرایط روز قدس یک فریاد رسایی برای حقوق مردم فلسطین، احیاء و دفاع از آن است و لذا خیلی مهم است که همه نمایندگان محترم و ملت عزیز اهتمام به راهپیمایی روز قدس داشته باشند که پاسخی به این رفتارهای ناهنجاری است که در صحنه منطقهای و بینالمللی برای پایمال کردن حقوق فلسطینیان مطرح است.
من مجدداً از همه عزیزانی که در بحث هیأترئیسه، در سمتهای مختلف کاندیدا شدند و یک رقابت سالم و منطقی را شکل دادند و از هر فراکسیونی افرادی کاندید شدند و نمایندگان هم براساس برداشتی که داشتند هیأترئیسه جدید را برگزیدند، من هم از فراکسیونهای مختلف تشکر میکنم و از اهتمام عزیزانی که در این صحنه برای مسئولیت کاندیدا شدند و هم از این روابط دوستانه و برادرانهای که در مجلس مطرح است، البته قبلاً هم بود و خوب است این مدل از رقابت در کل کشور تسری پیدا کند که رقابتها خیلی برادرانه است و بعد هم در یک فضای صمیمانه همه با هم کار میکنند و انشاءالله هیأترئیسه جدید هم مدافع حقوق همه نمایندگان از هر فراکسیون خواهند بود و پیگیر مسائل اصلی که مردم دارند، مخصوصاً امروز در موضوع اقتصادی کشور و معیشت مردم است.
انشاءالله با حمایت همه شما نمایندگان عزیز هیأترئیسه جدید بتواند، البته بعد از چند روز آینده کارشان را شروع کنند، چون تا روزی که قبلاً رأی گرفته شده، هیأترئیسه قبلی باید کارش را دنبال کند و از مراحم همه شما هم تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله
7
انجام مراسم تحلیف اعضای هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی
یک صلواتی ختم کنید تا مراسم تحلیف برگزار گردد. (حضار صلوات فرستادند)
بسم الله الرحمن الرحیم
«من به عنوان عضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن مجید، به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که حداکثر توان خود را برای اجرای آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بیطرفی کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هرگونه اقدام مخالف آییننامه اجتناب نمایم». والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته (حضار صلوات فرستادند)
8
ناطقان جلسه آقایان: قلی الهقلیزاده، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد کاظمی و خانم سکینه الماسی

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از همه همکاران عزیز و حسن اعتمادی که به دوستان و همکارانتان داشتید و دبیران هیأترئیسه و همینطور رئیس را ابقاء کردید و از جناب آقای مطهری تشکر میکنیم و به آقای مصری عزیز تبریک میگوییم. ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای قلی الهقلیزاده نماینده محترم کلیبر، خداآفرین و بخش هوراند
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار.
ـ آقای محمد کاظمی نماینده محترم ملایر.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ سرکار خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه.
نفر دوم هم احتمالاً امروز وقت نشود، به جلسه بعدی موکول میشود، خودشان هم تمایل داشتند، اسمشان را ذکر نمیکنم. از جناب قلی الهقلیزاده نماینده محترم خداآفرین که اینجا بخش هوراند گفته، ولی شهرستان هوراند صحیح است که اصلاح میشود دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر! تذکر دارند، قبل از نطق اجازه میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی
سخنرانی بکنند، بعد تذکرات را گوش میدهیم.

اکبر رنجبرزاده
آقای قلیزاده بفرمایید.

قلی اله قلی زاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام سوگواری حضرت علیبن ابیطالب (علیهالسلام) و سالروز شهادت آن ابرمرد تاریخ را تسلیت عرض میکنیم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات برای همه عزیزان و ملت شریف ایران دارم. یقیناً به خاطر اهمیتی که روز قدس دارد و روز یأس و ناامیدی صهیونیسم جهانی است را فراموش نخواهیم کرد و با حضور گسترده انشاءالله ناامیدترشان خواهیم کرد.
عزیزان! مهمترین درد و معضل این مملکت تنها آمریکا و نوسانات ارزی و کمبودها نیستند، بلکه مادر دردهای ما فساد است و فساد. باید بگویم متأسفانه موریانه فساد از انواع مختلف به ویژه فساد اقتصادی در حال نفوذ به ریشه اعتماد و امید مردم به نظام عزیزتر از جانمان است. نمایندگان محترم! اعتبار، اقتدار و امنیت ملی کشور حاصل رابطه معنوی و عاطفی مردم با نظام است و هربار که نظام با چالشی روبهرو شده است دستان پرقدرت و حضور حماسی ملت بر آن نقطه پایان نهاده است. اما متأسفانه مشکلات و فساد اقتصادی موریانهوار ضمن نابودی منابع و سرمایه ملی کشور اعتماد مردم به نظام را هدف قرار داده است و فساد مالی و اقتصادی به پدیده مزمن و مرموزی تبدیل شده است که قلب و جان نظام ما را نشانه گرفته است. متأسفانه فساد فقط به قلمروی سرمایهگذاری و بنگاههای اقتصادی محدود نگردیده، بلکه امواج آن سراسر جامعه را درنوردیده است و اخلاق و رفتار جامعه را تباه میسازد. کاریترین ضربت فساد بر پیکر اقتصاد به هم ریختن توازن و ترکیب دخل و خرج ملت و کشور و دولت است. متأسفانه باید بگویم سیاستمداران و کارگزارانی که فاسد باشند منابع مالی را بیشتر به جاهایی سوق میدهند که رشوههای کلان و کمیسیونهای آن چنانی عاید آنها میشود.
(در این هنگام آقای مسعود پزشکیان «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
اما چرا فساد و این همه به مسائل فساد اقتصادی تکیه میکنم؟ به خاطر اینکه متأسفانه ریشه همه این گرفتاریها در همین موضوع است که به مواردی از این اشاره میکنم و به استحضار نمایندگان محترم و ملت شریف میرسانم:
1 ـ چندنرخی بودن قیمت کالا، خدمات و ارز اولین و از مهمترین ریشههای فساد است که رانتخواری و قاچاق حاصل این روش جاهلانه اقتصادی است.
2 ـ تنوع، پراکندگی و ناهماهنگی دستگاههای نظارتی که باعث شده است:
الف ـ دچار موازیکاری و تعارض و تضاد در عملکرد بشویم.
ب ـ منابع، امکانات و تجهیزات هیچکدام از دستگاههای نظارتی به تنهایی توانایی پوشش دادن کل کشور و محدوده آنها را نمیدهد. از سوی دیگر در دستگاههای نظارتی ما اکثراً خدماتدهنده و ناظر مثل بازیکن و داور به همدیگر وابسته یا اشتراک منافع دارند و به پدیده خودنظارتی دچار شدهاند و در نتیجه چنین نواقص بزرگی است که ناکارآمدی دستگاههای نظارتی کشور را رقم زده است.
3 ـ وجود انحصار گسترده دولتی، غیردولتی و بخش خصوصی همچنین مافیای پنهان، اما قدرتمند در بخشهای مختلف اقتصادی فضای رقابتی را که خود مهمترین کنترلگر فساد اقتصادی است ناتوان کرده است.
4 ـ امروز شرایط کشور ایجاب میکند که با مردم فداکار که بار گران این جنگ خانمانسوز را بر دوش دارند صادق و شفاف باشیم و بدانیم که ظرفیت و تاب و تحمل مردم در مقابل فشارهای بیامان اقتصادی بیش از این نیست.
5 ـ از نظر بنده آخرین و مهمترین عامل گسترش فساد اقتصادی آن است که با همه دغدغهمندی و تأکیدات مقام معظم رهبری هنوز که هنوز است اخلالگران و غارتگران بیتالمال و حقوق مردم از قانون نمیترسند و چون اعمال قانون در مورد این زالوصفتان بیرحم به موقع، بیملاحظه و متناسب با جرمشان صورت نمیگیرد و به عبارتی هنوز از منظر مجرمان اقتصادی قوانین مبارزه با فساد ترسناک نیست و بوی خون نمیدهد. اجازه بدهید! مجبورم بعضی از مطالب را حذف کنم.
چرا باید اجازه بدهیم این اژدهای هزارسر فساد اقتصادی و اختلاس تا این اندازه آن هم به راحتی شکل بگیرد و کار به فرار، دستگیری، محاکمه، اعدام و حبس ابد بینجامد و یا خیلی از آنها نیز قسر در رفته و به ریش من و شما و ملت بخندند؟ ملت هم حق دارند که از ما عصبانی شوند.
به اعتقاد من اگر نظام پولی، مالی و بانکی شفاف و درستی داشتیم و با بنگاهداری و با أخذ سود و جرایم نزولوار بانکها بیرحمانه مبارزه میکردیم، اگر بیماری پیسی و مسری رانتخواری، رابطهبازی، آقازادهسازی و فرهنگ پلید رشوهخواری را ریشهکن میکردیم، اگر نظام اقتصادی الکترونیکی هوشمند میداشتیم و اجازه دسترسی و امکان دستکاری و جابجایی اطلاعات به کاربران نمیدادیم و اگر نظارتی مستمر، مقتدر و پیشگیرانهای داشتیم یا اگر تسامح و تساهل کسالتآور سیستم نظارتی، کالاهای بنجل و فاقد استاندارد را وارد کشور نمیکردیم، اگر به جای آن تولیدات داخلی و به این منظور محصولات با استاندارد لازم را حمایت میکردیم و کالاهای باکیفیت دست مردم میدادیم و اگر به وقتش کمر انحصارات دولتی و غیردولتی را شکسته و رقابت سالم اقتصادی را جایگزین میکردیم و هزاران اگرها و حسرتهای دیگر، متأسفانه به این روز نمیرسیدیم و به این مشکلات دچار نمیشدیم.
اما دوستان عزیز! اگر همت به خرج دهیم و از فرصتهایی که داریم خوب استفاده کنیم، میتوانم بگویم به همه این مشکلات فائق میآییم. ما رهبری دانا و حکیمی داریم که هوشیارانه و مدبرانه نظام و جامعه را رهبری و ما را به تلاش و همت فرا میخواند. ملتی داریم هوشمند، بردبار، دشمنشناس و پای کار که در حمایت از نظام و تمامیت کشور از ما جلوترند. جوانان اندیشمند، خلاق، پرشور و توانمندی داریم که با حضور موفقیتآمیزشان در عرصههای مختلف بینالمللی توانایی خود را به نمایش گذاشتهاند. علیرغم فشارهای دردناک اقتصادی دشمن، چشماندازهای سیاسی و امنیتی اقتدار کشور از جهات مختلف در محیط پیرامونی و حتی بینالمللی خود روز به روز در حال بهبود و شکوفایی است، هر چند که دشمنی داریم که با پافشاری بر رفتارهای احمقانه خود نشانههای فرسایش درونی و حتی بیرونی نظام سلطهاش را تشدید کرده است (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و از این فرصتها زیاد است.
شرایطی برای فائق آمدن به مشکلات لازم است که به برخی از آنها اشاره میکنم. تورم افسارگسیخته امان مردم را بریده و تعادل دخل و خرج روزمره آنها را بر هم زده است. امروز مردم نگران آینده، تحصیل و اشتغال فرزندانشان هستند. هزینههای سرسامآور بهداشت و درمان و خدمات عمومی مخصوصاً تأمین ارزاق عمومی و مسکن به دغدغه بزرگ معیشتی آنان تبدیل شده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، یک دقیقه اضافه صحبت کردید) بعضی از بیمهها و بانکها که بنا بود پشتیبان و یار مردم باشند متأسفانه به قدری با بیکفایتی و بیمسئولیتی رفتار میکنند که نه تنها یار نشدند، بلکه بار مردم گشتهاند و با خالی کردن جیب مردم از همه جهت به غارت مردم میاندیشند و داد مردم نیز برآمده است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکر، والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته) والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
یک دقیقه و (20) ثانیه اضافه صحبت کردید، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای الهقلیزاده تشکر میکنیم. از جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار دعوت میکنم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید

حسینعلی حاجی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام شهادت مولای متقیان حضرت علی (علیهالسلام) را تسلیت عرض میکنم و تأکید بر راهپیمایی روز قدس به صورت پرشور. فتح خرمشهر یکی از نصرتهای الهی بود، همچنان که شکست آمریکا در طبس هم نصرت الهی بود. نتیجه دفاع مقدس هم نصرت الهی بود. حماسه (9) دی هم نصرت الهی بود. شکست داعش هم نصرت دیگری از نصرتهای الهی بود و دنیا بداند این فتح خرمشهرها و تکرار نصرتهای الهی برای ملت ایران استمرار خواهد داشت. ملت ایران شکستناپذیر است.
در روزهای اخیر همگان شاهد بودیم که رئیسجمهور احمق آمریکا ملت متمدن و بافرهنگ ایران را ملتی تروریستی و سپاه محبوب و مقتدر ما را نیروی تروریستی اعلام کرد و اکنون دم از مذاکره میزند. آمریکایی که (40) سال است از هیچگونه تلاشی علیه معیشت و اقتصاد ملی و مردم ما مضایقه نکرده و راهبردش فشار حداکثری به ملت ایران است، اعلام میکند که به دنبال جنگ با ایران نیست. اما باید پرسید رژیمی که از ابتدای انقلاب هر روز با تحریمهای گوناگون یک جنگ جدید علیه مردم ما شروع میکند چرا امروز دیگر سخن از گزینه نظامی به زبان نمیآورد؟ اینکه ترامپ رسماً علیه مشاور امنیتی خود موضعگیری میکند و رسانههای جمعی آمریکا متحد شده و میگویند که ما خواهان جنگ با ایران نیستیم، عزیزان! علت آن ضربهشستی است که استکبار سه دهه پیش از ملت بزرگ ایران چشید. ثمره دلاوری رزمندگان بسیجی، سپاهی، ارتشی و جهادی و مردمی و مادران و پدرانی است که با دست خود جوانانشان را برای دفاع از دین و انقلاب و میهن به جبهههای دفاع مقدس رهسپار میکردند.
آمریکاییها عاجزتر از آنند که به مرزهای ایران نزدیک شوند، آنها در عراق (7000) میلیارد دلار خرج کردند، اما امروز با هواپیمایی چراغ خاموش شبانه و بدون استقبال رسمی به این کشور قدم میگذارند و پس از گذشت تنها چند ساعت مجبور به ترک این کشور هستند. آمریکاییها عمق دفاع راهبردی ملت ایران را به خوبی میدانند. دولت ما هم به خوبی میداند که برجام به عنوان تصمیم و تجربه او در سیاست خارجی نتیجه اعتماد بیجا به وعدههای آمریکا بود. رئیسجمهور حزب دموکرات آمریکا همزمان در روزهای اجرایی برجام قانون ویزا را علیه ملت ایران تصویب کرد و رئیسجمهور فعلی حزب جمهوریخواهانشان آن را اجرا و ادامه دادند. تحریمها دستاورد مذاکره با دموکراتها بود و تمدیدشان رفتار جمهوریخواهان. تکلیف ایرانی غیرتمند و باشعور با این دو سر باطل و موهوم روشن است.
جناب آقای رئیسجمهور! نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد آن است که ما خود را کاملاً در یک شرایط جنگ اقتصادی میبینیم. رهبری انقلاب فرمودند باید آرایش جنگی گرفت، یعنی آفند و پدافند ما باید علیه آمریکا فعالتر گردد. آرایش جنگی یعنی آنکه دیگر هیچ محصول کشاورزی آمریکایی، این دشمن قسمخورده ایران به خاک ایران وارد نشود و البته این به معنی عدم تعامل با دنیا نیست، بلکه صحبت در انتخاب طرف تجاری است.
ملت ایران به هر گونه تحریم پاسخی سخت خواهد داد و دست چدنی آمریکاییها حتی اگر با دستکش مذاکره و مخملی پوشانده شده باشد را به دردناکترین شیوه ممکن خواهد شکست. ملت ایران حق دفاع از خود در جنگ نابرابر اقتصادی را محفوظ میداند و ایران مقاوم و صبور در برابر رژیمی که هدفش تغییر سیستمی رفتار نظام اسلامی است پاسخی جز آرایش جنگی به هر نوعی که مصلحت بداند نخواهد داشت.
جناب آقای روحانی، رئیسجمهور محترم! اگر معتقدید که در خط مقدم جنگ اقتصادی هستید طبیعتاً باید اقتضائات جنگ اقتصادی را بپذیرید. در جنگ دل بستن و امید به دشمنی که بارها عهدشکنی کرده خطاست. مبادا اروپاییان با وعده اینستکس و امروز و فردا کردن فرصت را از شما بگیرند و آمریکاییها آهنگ خواب و غفلت را در قالب دادن شماره تلفن یا سخنان به ظاهر ملایم و چراغ سبز مذاکره و تعدیل شرایط با تغییر دموکراتها با جمهوریخواهان خوابتان را کوک کرده باشند و باید بپذیرید اگر در این جنگ اقتصادی با اقتدار و شجاعت عمل کنید و اگر هر وزیر و مدیر بیحال و بیانگیزه را برکنار کنید، آقای رئیسجمهور! این جنگ اقتصادی هم به نفع شما تمام میشود و اگر ضعیف، با تردید و لرزان عمل کنید، شکست در انتظار شماست و به یاد بیاورید در جنگ جمل وقتی حضرت علی بن ابیطالب (علیهالسلام) پرچم را به دست فرزندش داد به وی سفارش کرد اگر کوهها از جای خود کنده شوند تو ثابت و استوار باش و هیبت دشمن را از فکرت دور کن و بدان که پیروزی از جانب خداوند سبحان است و در جای دیگر فرمودند کسی که از دشمن غفلت کند حیلهها و کیدهای دشمن بیدارش خواهد کرد. به خدا سوگند من همچون کفتار نیستم که با ضربات آرام و ملایم در برابر لانهاش به خواب رود تا صیاد به او رسد و دشمنی که در کمین اوست غافلگیرش کند.
در شرایط جنگی باید از باقی ماندن در فضای انتخابات و دوقطبی کردن کشور برای بهرهبرداری سیاسی اجتناب کرد و بدانیم سپردن کارها به دست افراد نالایق، تنبل، رفاهزده، دامادپرست، فرزندپرست، اقوام و آشناپرست، پولپرست و از دست دادن فرصتها در اثر تردید و عدم شهامت از آفات فرماندهی این زمان است. یک بار دیگر به شما اتمام حجت میکنم که به صورت واقعی و نه با حرف و شعار، بلکه عملاً به کمک مردم بیایید، در کنار مردم قرار بگیرید. امکانات خوب کشور را درست و برای همه مردم و عادلانه اختصاص دهید که اگر چنین کردید نصرت الهی بار دیگر نصیب ملت ایران خواهد شد.
باید یقین داشته باشید در جنگ اقتصادی مفسدان اقتصادی، محتکران، رانتخواران و ویژهخواران ستون پنجم، خائنین به میهن هستند و نباید آنها را به کار گمارد و زمام مردم را به دست آنها داد.
حضرت آیتالله رئیسی! انتصاب شما را به ریاست عدلیه کشور تبریک میگویم (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) توفیق جنابعالی را به واسطه شهید عدالت در لیالی قدر از دادآر دادگر خواهانم. بدانید هرچند حضور و اقدامات شما بارقههای امید را در دل ملت خداجوی ایران به ویژه جوانان پرشور انقلابی ایجاد کرده است، (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شده، متشکرم) اما فرصتها چون ابر در حال گذر هستند.

مسعود پزشکیان
دستتان درد نکند، متشکرم. ناطق بعدی را دعوت کنید جهت صحبت تشریف بیاورند

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای حاجی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار تشکر میکنم. از جناب آقای محمد کاظمی نماینده محترم ملایر دعوت میکنم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمد کاظمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به ملت عزیز و شریف و صبور ایران اسلامی درود و سلام دارم به خصوص عرض ارادت به مردم قدرشناس و سختکوش حوزه انتخابیهام شهرستان ملایر. قبولی طاعات و عبادات همگی عزیزان را از خداوند متعال خواستارم و در این ایام و لیالی قدر و ایام شهادت مولیالموحدین علی بن ابیطالب (علیهالسلام) دعا میکنم که گشایش در امور حاصل گردیده و خداوند به سرپنجه تدبیر خود اسباب آسایش، رفاه و برونرفت از سختیها را برای مردم فداکار این مرز و بوم مقدر فرماید.
به ریاست محترم مجلس و اعضای محترم هیأترئیسه که امروز برای یک سال دیگر با رأی همکاران محترم عهدهدار امور خانه ملت گردیدند نیز عرض تبریک داشته و برای آنان آرزوی موفقیت دارم. از زحمات سهساله برادر گرانقدرم جناب آقای دکتر مطهری نیز کمال تشکر و قدردانی را دارم.
این روزها سایه تحریمهای ظالمانه آمریکا زندگی مردم را دچار مشکلاتی کرده است. عامل این مشکلات رئیسجمهور آمریکاست که بیاساس داد مذاکره را نیز سر داده است. ترامپ باید به عنوان فردی مذاکرهگریز و تهدیدی برای صلح و ثبات و امنیت جهان معرفی و از سوی همه کشورها مورد سرزنش قرار گیرد. وی به مذاکراتی دقیق و طولانی و کارشناسانه پشتپا زد که در جهان و تاریخ اگر بیسابقه نبود، مسلماً کمسابقه است. مذاکراتی که در آن علاوه بر ایران شش قدرت جهانی حضور داشتند و پای خروجی این مذاکرات دوساله را امضا کردند و پس از آن هم شورای امنیت سازمان ملل به تأیید رسمی برنامه اقدام مشترک پرداخت. کاملاً روشن است که اگر آمریکا توانست از چنین توافق معتبری خارج شود از هر توافق دیگری هم که احساس کند منافع یکجانبه او را تأمین نمیکند خارج خواهد شد، کمااینکه تاکنون در مورد بسیاری از توافقات بینالمللی اینچنین عمل کرده است و با این رفتار عهدشکنانه اساس هر مذاکرهای را سست و بیمعنی و حتی مورد تمسخر قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران با مشاهده این سابقه هرگز تن به مذاکره تفننی و تبلیغاتی با آمریکا نخواهد داد و اعتبار آرمانی خود را به امیال یک رئیسجمهور نامتعارف گره نمیزند. کاخ سفید تنها با بازگشت به برجام است که میتواند از مذاکره دم بزند و در ایجاد اعتمادی بکوشد که خود آن را ویران کرده است. در این زمینه در حال حاضر اختلافی در کشور ما وجود ندارد و هیچکس به مذاکره مبهم، بیمبنا، بیمحتوا و تبلیغاتی توصیه نمیکند. مسئولیت تنشهای کنونی در خلیج فارس و هر تنش دیگری که احیاناً در منطقه ایجاد شود نیز مستقیماً به عهده دولت آمریکا است.
اما ملت ایران به موازات مقاومت مقتدرانه و بزرگوارانهای که بروز میدهد نمیتواند از سوءمدیریتها، تخلفات، خودمحوریها و تنگنظریها عبور کند و اجازه دهد که عدهای از فضای مغشوش کنونی سود برده و هر کس ماهی مقصود خود را صید کند. ما در شرایط عادی هم باید قدردان ملت خود باشیم، ولی در شرایط خطیر کنونی که اصل فشارها و تنگناها متوجه مردم است بیش از هر زمان دیگر باید در مردمنوازی کوشش کنیم. اگر در بعد اقتصادی آنچنان که باید نمیشود به امور مردم رسیدگی کرد، در زمینههای دیگر که میشود بر مردم آسان گرفت مهربان رفتار کنیم، آنچنان که شهروندان در نوع رفتار حکومت رابطه پدری را لمس و احساس کنند. چرا برخی حساسیت شرایط را درک نمیکنیم و در استمرار منویات تنگنظرانه خود تردید به خرج نمیدهیم؟ آیا در این شرایط رواست که بر سر دوچرخهسواری خانمها که هیچ منع قانونی ندارد غائله درست کنیم و هر روز با محدودیتهای سلیقهای که جوانانمان را آزار میدهد کمککار فشارهای اقتصادی علیه مردم باشیم؟
ممنوعیت پخش ربنای روحبخش استاد شجریان و قطع برنامه نود آقای فردوسیپور از صدا و سیما چه معیاری دارد جز اینکه میان مردم چون یک لجبازی کودکانه از ناحیه صدا و سیما تعبیر میشود؟ فیلتر کردن تلگرام چقدر موفقیتآمیز بود؟ جز اینکه اکثریت کاربران فقط مورد ایذا قرار میگیرند و با استفاده از فیلترشکن و بد و بیراهی که نثارمان میکنند همچنان مراجعهکننده به تلگرام میباشند. یک کلیپ میان دانشآموزان به سوژه اصلی داد و فریاد در کشور تبدیل میشود، در حالی که میشد به این موضوع یک رسیدگی خردمندانه و کارشناسانه کرد.
آیا در بعد سیاسی ما نمیتوانیم گشایش ایجاد کنیم؟ کی زمان بلندنظری و شفقت بر خلق و زدودن کینهها فرا میرسد؟ عدهای ادامه حصر بزرگواران و یاران امام را مسأله مردم نمیدانند. در پاسخ باید گفت که هرگز چنین نیست، اولاً کثیری از نخبگان کشور و جمعیت عظیمی از مردم به هر بهانه ممکن و به صورت مکرر خواستار رفع حصر هستند و ثانیاً آیا اگر این مسأله مردم نباشد باید ادامه پیدا کند؟ اگر حصر غیرقانونی است چه مردم بخواهند و چه نخواهند باید برطرف شود و اگر قانونی است و توجه تامی وجود دارد چرا دادگاهی تشکیل نمیشود و برای این زخم زیانبار التیامی خردمندانه جستجو نمیشود؟ چرا یک جریان سیاسی آنقدر مورد کملطفی قرار میگیرد که حتی به کف حقوق خود یعنی آزادی بزرگانش و رفع محدودیت از چهرهای سرشناس یعنی سیدمحمد خاتمی توجه نشود؟
آیا زمان برای تقویت وفاق ملی در حال از دست رفتن نیست؟ آیا باید در دقیقه (90) و هنگام تنگ شدن عرصه به مردم بازگردیم؟ امروز اگر جریانی که معتقد به قانون اساسی است و حداقل (24) میلیون رأی داشته و در شرایط عادی امکان بسیج خیل هواداران خود در دفاع از کشور را داراست همچنان مورد بیمهریهای گوناگون قرار گیرد، باید از فردایی بترسیم که با ندانمکاری و موقعناشناسی و ناامید کردن مردم از تأثیر چهرهها و جریانهای متعهد، براندازانی که حتی اعتنایی به تمامیت ارضی کشور ندارند با حمایت بیگانگان و دلارهای دشمنان خارجی معرکهگردانهای میدانهای سیاسی کشور شوند.
همه استحکام و همبستگی داخلی را راهحل اصلی مشکلات موجود و برگ برنده ایران در مواجه با بیگانگان عنود میدانند که سخنی درست و اساسی است، ولی این استحکام چگونه حاصل میشود؟ آیا جز این است که از راه میدانداری مردم، رضایتمندی آنها و مشارکت مدنی و طرف مشورت قرار گرفتنشان با هر سلیقهای که در کشور دارند؟
مجلس که باید در رأس امور باشد و نواقص احتمالی قوای دیگر را برطرف کند با نظارت استصوابی و عدم امکان حضور همه جریانهای متعهد به قانون اساسی ضعیف متولد میشود و از هر سو پایههای اقتدارش آسیب میبیند. ناگهان علاوه بر شورای محترم نگهبان، هیأت نظارت در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مصوبات مجلس را مورد بررسی قرار میدهد و در رد یا اصلاح آنها برخلاف اصول قانون اساسی اقدام میکند. مردم نگرانند که مشاهده میکنند مجلس از هر سو قدرت، استقلال و نفوذ قانونگذاریاش مرتباً تضعیف میشود، به طوری که حتی از تصویب و اجرایی شدن لوایحی که در این شرایط خاص میتواند مضایق مالی و بینالمللی را تا حدی رفع کند باز میماند.
در پایان میخواهم به ریاست جمهور عرض کنم که بار سنگین این شرایط ویژه به دوش اقشار مستضعف جامعه است. مجلس (14) میلیارد دلار برای تأمین کالای اساسی این اقشار و سایر مردم اختصاص داد و به شما اختیار داد که به گونهای عمل کنید و برنامهای بچینید که در توزیع این کالاها هم به عدالت رفتار شود و هم شأن مردم حفظ شود، ولی امروز که دو ماه از سال گذشته نه مردم و نه نمایندگان آنان نمیدانند سیستم توزیع شما چگونه رقم خورده است. البته از صفهای طویلی که در جایجای این کشور برای دریافت چند کیلو شکر و امثالهم مشاهده میشود به خوبی میتوان استنباط کرد که دولتمردان شما هنوز کاری انجام ندادهاند. پیشنهاد میکنم که لااقل سیستم کوپنی را برای توزیع کالاهای اساسی هر چه زودتر برقرار کنید.
جناب آقای رئیسجمهور! در مورد تحقق شعار رونق تولید در سال 98 نیز همت و حمیت بانکها گرهگشای تولید است که تاکنون دولت در این باره هیچ برنامه مشخصی ارائه نداده است. امید است در این زمینه نیز اقدام عاجلی مبذول فرمایید. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمد کاظمی نماینده محترم ملایر تشکر میکنم. از سرکار خانم سکینه الماسی نماینده محترم دیر، کنگان، جم و عسلویه برای ارائه نطق اضطراری به مدت پنج دقیقه دعوت میکنم، بفرمایید.

سکینه الماسی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران، مردم سرافراز بوشهر و فرهیختگان و عزیزان در شهرستانهای دیر، کنگان، جم و عسلویه. با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه صیام و تسلیت ایام شهادت بزرگمددکار عالم بشریت حضرت علی (علیهالسلام).
آقای رئیسجمهور! عسلویه شبیه گاو شیرده و پتروشیمیها کیف پول آقازادهها هستند. مردم مظلوم ما در عسلویه به خاطر آلایندگیهای شیمیایی جان و خون خودشان را از دست میدهند، به قیمت ایجاد رانتهای چندصد هزار میلیاردی برای آقازادههایی که گاه سر از آمریکا و کانادا در میآورند. شما در برابر تمام مردم استان بوشهر قول تشکیل کمیته ملی بررسی آلایندگیهای عسلویه را دادید و در پی آن این روزها خبر میرسد که عوارض آلایندگی مردمان بوشهر به شهرستانها و استانهای دیگر تعلق میگیرد. این بود تشکیل کمیته ملی؟ دست شما درد نکند. همان چندرغازی هم که در قالب عوارض آلایندگی به عسلویه تعلق میگیرد، با آن لااقل میتوانستند بیمارستانی را بسازند و هم امروز به استانهای همجوار بدهید.
آقای رئیسجمهور! در دیزی باز است، بالاخره بقیهاش چه؟ عوارض آلایندگی حق کسانی است که در زیر فلر زندگی میکنند و ریههای خود را از دست میدهند. بیماریهای پوستی گرفتهاند و در حال جزغاله شدن هستند. محیطزیست خود را تخریب کردهاند، منابع طبیعی خود را از دست دادهاند. عوارض آلایندگی حق مسلم ماست، حق مسلم مردم عسلویه، کنگان، دیر و جم است، نه یک متر جلوتر و نه یک متر عقبتر. طبق قانون به همان شهرستان تعلق میگیرد.
آقای رئیسجمهور! عسلویه زادگاه ماست، خاک ماست، خانه ماست، مردم استان بوشهر در هشت سال جنگ تحمیلی با خون و جان خود از خاک خودشان دفاع کردند. اگر قرار باشد حق مردم عسلویه و فرزندان ما را اینگونه پایمال کنید من اولین نفری هستم که چادر به کمر میزنم و با جان خودم بهای این ظلم را میپردازم. اجازه نخواهم داد.
آقای رئیسجمهور! قریب به یک سال است تعداد زیادی از کارگران بومی در منطقه پارس عسلویه بلاتکلیف شدهاند، همه تلاشها برای بازگشت آنها بینتیجه مانده است.
آقای وزیر نفت! متأسفانه یا خوشبختانه، با مجوز یا بدون مجوز، تعداد (450) نفر از جوانان استان بوشهر از سالها قبل در منطقه پارس جنوبی، در منطقه ویژه تحت عناوین مختلف خدماتی، اداری، کارگری و مهندسی جذب کردهاند. این نیروها هر کدام سرپرست خانوار هستند، زن و بچهدار هستند، در این وضعیت اقتصادی اکنون ماهها است بلاتکلیف هستند و امکان پرداخت حقوق برایشان نیست و بیمههایشان هم پرداخت نشده است. تجمعات هر روز آنان در عسلویه برای جمهوری اسلامی ایران زیبنده نیست و بارها مورد سوءاستفاده در رسانههای معاند قرار گرفته است.
وزیر محترم نفت! خوب است در این ماه مبارک رمضان با همت خود و صدور دستوری صریح دغدغه مردم استان بوشهر را پایان بدهید و آرامش را به پایتخت انرژی برگردانید.
آقای وزیر نفت! دلخوشی مردم جنوب استان بوشهر میزبانان شایسته وزارت نفت این است که آخر هر هفته در استادیوم ورزشی تیم محبوب خود را تشویق کنند، تیمی که جزء داراییهای شرکت ملی نفت است. الان با امتیاز چندده میلیارد تومانی تیم سابق نیست، اکنون سرمایه نفت است.
جناب آقای زنگنه! به خاطر تصمیم بسیار خوبی که در مجموعه وزارتخانه شما به عنوان تشکیل شورای عالی ورزش گرفته شد تشکر میکنم. اما سؤال بنده این است که تصمیم تخصصی در کجا گرفته میشود؟ با صدور بخشنامههای رنگ و وارنگ جلوی هرگونه کمک و مساعدت مالی به تمامی تیمهای ورزشی به خصوص تیم ورزشی جم گرفته شده است. این تیم میتوانست به عنوان بخشی از رسالتهای اجتماعی نفت به محیط پیرامونی خود مورد توجه قرار گیرد. این تیم با سرمایه چندده میلیاردی این روزها بلاتکلیف مانده است نارضایتی مردم محلی در همجواری با شهرکهای مسکونی زندگی میکنند فراهم ساخته است. انتظار میرود درخصوص رفع این بلاتکلیفی دستوری صادر فرمایید مشکلات مالی و ساختاری این تیم مرتفع گردد.
اما موضوع آخر سلامت و بیمارستان کنگان حلقه گمشده در پارس جنوبی، از زمان ساخت و به بهرهبرداری رسیدن بیمارستان کنگان بیش از (25) سال میگذرد. (25) سال از لحاظ زیرساخت تأسیساتی و تجهیزاتی و فضای فیزیکی فرسوده شده، این بیمارستان در حال حاضر به عنوان قطب درمان جنوب بوشهر میزبان بیش از (1) میلیون نفر مراجعهکننده در سال است. بیش از (70) درصد از مراجعین این بیمارستان به صورت مستقیم و غیرمستقیم عزیزان مستقر در پارس جنوبی و خانوادههای آنها هستند. در سال 92 تفاهمنامهای میان وزارتخانههای بهداشت، نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی بسته شد، در قالب حمایت از بیمارستان کنگان منعقد شد. متأسفانه بندهای اصلی آن یعنی بندهای (2) و (3) اجرایی نشده است. در صورت اجرایی شدن این تعهدات موانع موجود (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) برای جذب پزشکان تخصصی و کادر درمانی و همچنین افزایش طول زمان ماندگاری در این منطقه به طور قابل ملاحظه و چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد. از جناب آقای مهندس زنگنه، دکتر نمکی و جناب آقای دکتر شریعتمداری (نایبرئیس ـ خانم! یک دقیقه بیشتر صحبت کردید، خیلی ممنون) خواهان اجرایی شدن این تفاهمنامه هستم و تبریک ویژه به هیأترئیسه محترم به مناسبت انتخاب مجددشان
9
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علیرضا رحیمی
آقای دکتر اعلام وصول داریم.

مسعود پزشکیان
اعلام وصولها را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
سؤال ملی جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان از وزیر محترم ورزش و جوانان با موضوع علت سفرهای متعدد خارجی معاونان وزیر در شرایط ویژه اقتصادی کشور اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی آقایان جبار کوچکینژاد و محمدصادق حسنیجوریابی نمایندگان محترم رشت از وزیر محترم ورزش و جوانان با موضوع تبعیض در پرداخت به تیمهای ورزشی و توزیع ناعادلانه (27/0) درصد ارزش افزوده اعلام وصول میگردد.
ـ سؤال ملی جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان از وزیر محترم ورزش و جوانان با موضوع اداره برخی فدراسیونهای ورزشی توسط سرپرست و عدم برگزاری مجامع فدراسیونها برای انتخابات هیأترئیسه اعلام وصول میگردد.

مسعود پزشکیان
متشکرم. نمایندگان محترم! چون جلسه بعد که تشریف خواهید آورد جاها عوض خواهد شد، لطفاً وسایل خودتان را بردارید که اگر بماند ممکن است مشکل پیدا کنید، متشکرم.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای شهروز برزگرکلشانی (سلماس) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا آییننامه معلمان حقالتدریسی با دریافت زیر (1) میلیون تومان و بدون داشتن کوچکترین مزایا و عدم اعمال افزایش حقوق (400) هزار تومان به این قشر زحمتکش اعمال نمیشود؟
ـ آقای ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه آیا میدانید دانشگاه مازندران به صورت سرپرستی اداره میشود؟ چرا در انتخاب رئیس تعلل میکنید که این امر باعث افت دانشگاه مازندران شده است؟
ـ آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه با کدام حکم قانونی بعضی مدیران کل استانها به خود اجازه میدهند از جیب مردم و نیازمندان اقدام به پولشویی به بهانه لباس فرم که (10) درصد بالاتر از قیمت معمول اعلام نمودهاند شوند؟
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم پرهیز از دخالت در امور داخلی شهرداریها و تعیین شهردار در کلانشهرها توسط عوامل وزارتی.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت تعیین تکلیف پیشدبستانیها، نهضت سوادآموزیها، خرید خدمتیها، حقالتدریسیها و پیمانیها در آموزش و پرورش.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تسریع در توزیع بن ماه مبارک رمضان کارگران به سبد کالا.
به وزیر کشور درخصوص مساعدت نقدی جدی به شهرداران کوچک کشور.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در انتقال معلمان عزیز نسوان به شهرستانهای محل سکونت خودشان.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر دادگستری درخصوص لزوم پیگیری علت استنکاف کانونهای وکلای دادگستری از بارگذاری مراحل صدور پروانه وکالت در پنجره واحد ارائه خدمات و صدور مجوزهای کشور پس از محرز شدن شمولیت این نهاد در قانون اجرای سیاستهای اصل (44) توسط دیوان عدالت اداری.
همچنین با توجه به آییننامه اجرایی ماده (187) قانون برنامه سوم توسعه، مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه مکلف است سالانه نسبت به جذب وکلا، مشاوران حقوقی و کارشناسان رسمی اقدام کند. علت عدم برگزاری آزمون وکالت در سال گذشته چیست؟
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر نفت درخصوص علت اخراج (600) کارگر توسط شرکت ملی حفاری.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم فعالسازی جدی دیپلماسی اقتصادی در عرصه بینالمللی و معرفی محصولات ایران برای رونق اقتصادی.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا بانکهای تخصصی تأمیناجتماعی تنکابن که پنج سال است توسط رئیس وقت تأمیناجتماعی افتتاح شده است هیچگونه خدمات تخصصی ارائه نمیدهد؟
ـ آقای مهرداد لاهوتی (لنگرود) به رئیسجمهور محترم درخصوص انتقال پسماندهای شیمیایی به بهانه تبدیل و بازیافت از استانهای جنوبی به استان گیلان.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه به علت ناهماهنگی بین وزارتخانههای نیرو، جهاد، نفت و ستاد قاچاق کالا و ارز، شالیکاران مازندران به ویژه شهرستان بابل برای تأمین سوخت مورد نیاز موتورپمپها در تنگنای شدید هستند. لطفاً به داد آنها برسید. همچنین درخصوص اینکه کشاورزان شهرستان بابل در سال رونق تولید مورد بیمهری ستاد قاچاق کالا و ارز قرار گرفتند.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا بیمه دی به خانوارهای ایثارگران، شهدا، هزینه درمانی پرداخت نمیکند؟
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه چرا از دانشجویان روزانه که به دانشگاههای دیگر منتقل میشوند شهریه دریافت میکنید؟ چرا از دانشجویان نمره قبولی دروس نمیگیرید، شهریه دریافت میکنید؟
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به وضعیت استخدامی کارشناسان فنی دهیاریها رسیدگی نمیشود؟
به وزرای نیرو، نفت و آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا معافیت هزینههای آب، برق و گاز در مدارس اجرا نمیشود؟ چرا الگوی مصرف آب و گاز بدون اینکه در بودجه سالانه انجام شود مورد عمل واقع نمیشود؟
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا جوانان عزیز که در آزمون استخدامی قوه قضائیه قبول شدهاند تعیین تکلیف نمیشوند؟
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه آموزش و پرورش کشور به ویژه آموزش ابتدایی با کمبود شدید نیرو مواجه است. میطلبد که ردیفهای استخدامی لازم برای آموزش و پرورش داده شود.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای راه و شهرسازی و جهادکشاورزی درخصوص تسریع در حل مشکل زمینهای موسوم به بسیجیان ارومیه پایینتر از پارک جنگلی.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا چندین ماه است که حقالتدریس دبیرانی که به عنوان حقالتدریس کلاس رفتهاند را پرداخت نمیکنید؟ همچنین چرا پاداش پایانخدمت فرهنگیان عزیز را پرداخت نمیکنید؟
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اصلاح احکام حقوقی معلمان براساس مصوبه مجلس به ویژه احکام دانشجومعلمان و معلمان پیمانی خرید خدمت ماده (28).
به رئیسجمهور محترم درخصوص ارسال لایحه رتبهبندی فرهنگیان با توجه به قولهای مکرر دادهشده.
ـ آقای شهابالدین بیمقدار (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر نیرو درخصوص کمبود برق در آذربایجانشرقی که واحدهای تولیدی را در سال رونق تولید دچار مشکل جدی کرده است. لازم است دستور فرمایید سریعاً نسبت به حل مشکل اقدام شود.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا حق بیمه کارگران ساختمانی و خویشفرمایی افزایش سرسامآور داشته است؟
ـ آقای جلیل مختار (آبادان) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا در مناطق مرزی دریایی شهرستان آبادان به خصوص با صیادان و کارکنان شاغل در شناورهای دریایی برخورد بد و غیرقانونی میشود؟ همچنین چرا در روز گذشته مرزبانی در حوزه شهری آبادان سه نفر از پرنسل شهرداری را بدون هیچ دلیلی مورد ضرب و شتم و بازداشت قرار داده است؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تأمین گندم کارخانههای آرد و لغو فوری بخشنامه (4230/36) در 8/2/98، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادههای خوزستان.
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص رسیدگی به وضعیت بیتوجهی سازمان تأمیناجتماعی در احداث درمانگاه در حوزه انتخابیه.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به بخش خصوصی در بحث مدیریت پسماند وفق تکلیف قانونی خود در استانهای ساحلی توجه نمیکنید؟
ـ آقای اسداله قرهخانیالوستانی (علیآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا به پرداخت خسارت به کشاورزان کلزا در استان گلستان به دلیل اینکه در اثر بارندگی مستمر و سیل، برداشت محصولات به یکسوم کاهش پیدا کرده است رسیدگی نمیکنید؟
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت انتصاب معاون آموزش و پرورش استان خوزستان که اهداف انتخاباتی دارد چیست؟
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت توجه و در نظر گرفتن کالا و بن برای اقشار فقیر غیر تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی.
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
سرکار خانم ذوالقدر تذکر شفاهیتان را بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران و همینطور تسلیت شهادت امام علی (علیهالسلام).
تذکراتی که من دارم، اولین تذکرم به وزیر بهداشت راجع به وضعیت خانه بهداشتهای استان تهران و ضرورت رسیدگی و تجهیز خانه بهداشتها به آمبولانس و پزشک و همینطور شهرستان پردیس که علیرغم اینکه تقریباً حدود (350) هزار نفر جمعیت دارد، هنوز فاقد حتی یک تخت بیمارستانی است و با توجه به جمعیتی که قرار است در آینده آنجا زندگی کنند، خواهشمندیم که این مسأله در اولویت قرار بگیرد.
تذکر دومم به وزیر محترم راه آقای اسلامی است، رفع مشکل دسترسی جاده قدیم جاجرود به تهران و کمربندی با توجه به حجم ترافیک ماشینهایی که در آخر هفته در این جاده و محور تردد میکنند.
تذکر بعدیام به وزیر محترم کشور آقای دکتر رحمانیفضلی درخصوص ضرورت استقرار کانکسهای سیار نیروی انتظامی در حاشیه شهر تهران و مناطق حاشیهنشین برای تأمین امنیت شهروندان.
همینطور به وزیر محترم کار آقای دکتر شریعتمداری درخصوص موضوع بازنگری در سبد کالاهای اساسی به خانوادههای تحت پوشش بهزیستی و سبد کالای کارگران و همینطور ضرورت احیای بن کارگری برای این قشر ضعیف. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای افتخاری بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا ولی الله یا حجه الله فی خلقه یا امیرالمؤمنین»
شهادت مولا امیرالمؤمنین را به مؤمنین و مؤمنات تسلیت عرض میکنیم. انشاءالله که همه ملت عزیز ایران در پناه آقا امیرالمؤمنین باشند.
علیرغم منویات مقام معظم رهبری و نامگذاری ایشان در سال 98 به عنوان سال رونق تولید، در مورد تسهیل شرایط أخذ تسهیلات و رفع موانع تولید هنوز بانکها با ایجاد سدها و موانع متعدد همچون ذینفع واحد، ماندهرسوب حساب، أخذ وثایق غیرمعقول سهلالبیع از متقاضی درخواست وام عملاً شرایط دریافت تسهیلات را غیرممکن میکنند.
آقای دکتر پزشکیان! یک تولیدکننده که تمام سرمایهاش را گذاشته، اگر واقعاً رسوب حساب داشت، اگر ماندهای در حساب داشت دیگر نیازی به وام نداشت. این واقعاً در سالی که رونق تولید است مانع ایجاد میکند.
مسأله دیگر مسأله کشاورزی است، با توجه به اینکه الحمدلله امسال خدا به داد کشاورزان در مورد آب کشاورزی رسید، اما باز مشکلات دیگری دغدغه کشاورزان است. مسأله بیمه کشاورزان هنوز حل نشده، بسیاری از کشاورزان هنوز پول بیمه را دریافت نکردهاند. الان یک دغدغه دیگری به عنوان واردات برنج است، باز کشاورزان را رنج میدهد. مسأله معیشت و رفاه، همکاران عزیز، نمایندگان محترم! خواهشاً هنگام غروب و بعدازظهر سری به بازار بزنید، واقعاً مردم حتی برای خرید نان و مایحتاجی که بخواهند افطار بدهند توان ندارند.
آقای دکتر پزشکیان! من مسأله قیر را خواهش میکنم اگر وزارت نفت و پالایشگاهها این مشکل را حل نکنند بسیاری از پروژههای آسفالت راههای روستایی معطل خواند ماند. (یوسفنژاد ـ متشکر).
آخرین نکته در مورد پسماند است که پتروشیمی استانهای جنوبی مثل خوزستان، گیلان را محل دپو و دفن پسماندهای خودشان قرار دادند. من خواهش میکنم، پسماند پتروشیمی باید در خوزستان دفن شود، با این همه مشکلی که هست مشکل پسماند و زباله سراوان هم هست، خیلی ممنون از لطف شما.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای شریعتنژاد نماینده محترم تنکابن، رامسر و عباسآباد به خاطر درگذشت مادر دو شهید حاجیهخانم رزاقی مادر شهید روحانی رزاقی نماینده محترم دوره دوم مجلس شورای اسلامی تسلیتی داشتند.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ایام سوگواری حضرت امیرالمؤمنین علی (علیهالصلاهوالسلام) را تسلیت عرض میکنم.
آقای رئیس! سه تا تذکر کوتاه داشتم، اگر توجه بفرمایید. اولین تذکرم درخصوص برخوردی است که گاهی بعضی شبکههای صدا و سیما انجام میدهند، خوشبختانه ما شنیدیم با عوامل توهین به اهل سنت برخورد شده، من معتقدم که پیشگیری بهتر از درمان است. صدا و سیما باید توجه داشته باشد که باورهای مردم را جریحهدار نکند و از اعضای شورای نظارت هم میخواهیم که بیشتر دقت کنند و تشکر میکنیم که این مورد را پیگیری کردند.
تذکر دوم بنده به شورای عالی امنیت ملی است که درخصوص بعضی شهرستانهای استان تهران، در مورد اجرای آییننامه حریم کمی و کیفی رودخانهها متأسفانه سختگیریهای بیجایی میکنند انشاءالله حتماً دقت کنند.
آخرین تذکر بنده هم این است که انشاءالله همانطور که در بیانیه آمد داغ معامله قرن مربوط به فلسطینیها بر قلب نتانیاهو و ترامپ نشانده خواهد شد و مردم ما در روز قدس نشان میدهند که همچنان حامی فلسطین هستند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به رئیس سازمان حفاظت از محیطزیست کشور و وزیر صنعت است. واقعاً این سؤال برای ما مطرح است، زباله و پسماند شیمیایی خطرناک استانهای جنوبی کشور از جنوب کشور به استان گردشگری گیلان حمل میشود تا در آنجا بازیافت شود! واقعاً نمیتوانیم، این معادله مجهول را جلوی هر کسی بگذارید، در رسانه ملی آن مجری محترم صدا و سیما هم این سؤال را مطرح کرد. این سؤال و ابهام برای مردم استان گیلان ایجاد شده است. چرا پسماند شیمیایی خطرناک استانهای جنوبی کشور، اگر قرار است سرمایهگذاری شود در همان استان جنوبی کشور سرمایهگذاری شود. چرا باید این همه هزینه حمل، آن هم چرا در استان گیلان و آن هم استانی که بحث گردشگری است مطرح است؟ (نایبرئیس ـ متشکرم) من خواهش میکنم، هرچند که جناب آقای استاندار هم، تیمی را برای این موضوع محول کردهاند، انشاءالله حتماً عنایت خواهند کرد. آقای وزیر محترم جهادکشاورزی هم بحث افزایش قیمت برگ سبز چای را انشاءالله پیگیری جدی داشته باشند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدتقی کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان و بقیه هیأترئیسه! ابتدا تبریک عرض میکنم که موفق شدید اعتماد نمایندگان را جلب کنید. من دو تا تذکر دارم، جناب آقای دکتر! یکی از وزیر محترم راه ضمن تشکر از عنایاتی که نسبت به راههای شهرستانهای خوی و چایپاره دارد، این را یادآوری میکنم که جناب آقای مهندس اسلامی، در مورد راههای روستایی متأسفانه در سال گذشته هیچ اقدامی در مورد این دو شهرستان انجام نگرفته، درخواست میکنم که برای تأمین روکش آسفالت آنها دستورات سریع را صادر کنید.
در مورد پایانه مرز رازی که هم نزدیکترین و هم امنترین و راحتترین مرز است و تنهاترین مرز ترکیبی ریلی و زمینی برای ترکیه و اروپا است، متأسفانه فاز دوم آن را دو، سه هفته است که پیمانکار تعطیل کرده است. یک دستور ویژه برای اجرای این فاز دوم را دارم.
آخرین تذکر من به وزیر محترم آموزش و پرورش است که درخواست میکنم برای اعمال مدرک فرهنگیان و همچنین رفع مشکل حقالتدریسیها و نهضتیها به ویژه اجرای مصوبه 95 و یکسانسازی حقوق بازنشستگان و شاغلین اقدام جدی و فوری را به عمل آورند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای منوچهر جمالی بفرمایید

مسعود پزشکیان
سریع بفرمایید که به اذان نرسد.

منوچهر جمالی سوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم سلام عرض میکنم و عرض تبریک محضر هیأترئیسه محترم مجلس، آرزوی موفقیت برای همه عزیزان.
در رابطه با بازیافت پسماند شیمیایی که همکاران بنده هم فرمودند، اگر کوچکترین آلودگی برای آب، خاک، هوا و شهرستان ما داشته باشد به شدت مخالفت میکنیم. با نظر آقای استاندار یک بررسی دقیق دارد صورت میگیرد که اگر کوچکترین آلودگی داشته باشد این موضوع را انشاءالله منتفی اعلام کنند.
از وزارت کشاورزی و نیرو میخواهم زمان کشاورزی و آبیاری زمینها برای نشا و کارهای دیگر کشاورزی است و به سردهنهها و انهار نگاه ویژه کنند و به آنها انشاءالله به صورت فوری برسند.
از وزارت راه و شهرسازی میخواهم در رابطه با راههای روستایی نوده فاراب، لایه ـ فاراب، زکابر، گوورد، دشترز، چیلوانسرا به داماش، پشتهکلاه به سیبن، پشتهکلاه به نوده، ناش، اسطلخکو، لاکه و دوگاهه در شهر رودبار، فرارود در بلوکات، رشتهرود و توسهرود در بخش مرکزی، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) رستمآباد شمالی و همینطور توجه به روستاهای (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، آقای موسوی لارگانی هم فقط یک دقیقه وقت دارید) و راههای روستاییشان انشاءالله.

مسعود پزشکیان
آقای موسویلارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من تذکر بند (11) ماده (22) را دارم. روزی که بحث حقوق و مزایای کارکنان در مجلس تصویب شد همان موقع نماینده دولت اعلام کرد ما عمل نمیکنیم. من به آقای دکتر لاریجانی تذکر دادم، ایشان فرمودند: «بیخود میکنند عمل نکنند، قانون است و باید عمل کنند».
چندین مرتبه دیگر هم جناب آقای حاجیبابایی تذکر داده، خود بنده تذکر دادم، رئیس جلسه هم میگوید ما رسیدگی میکنیم که انجام شود. دولت الان این نحوهای که دارد اجرا میکند، نجومیبگیرها دومرتبه دارند حقوق بالاتری دریافت میکنند و بقیه افرادی که حقوق پایینتر میگیرند کمتر. شما این را خواهشاً، اگر متولی خودش از امامزاده حمایت نکند تکلیف معلوم است. ما نماینده مجلس هستیم، امروز هم شما نیمساعت پیش قسم خوردید برای اینکه به آییننامه و قانون عمل کنید. (نایبرئیس ـ انشاءالله این وظیفه همگانی است) از دولت بخواهید که چرا قانون را در رابطه با حقوق و مزایا اجرا نمیکند؟ قرار شده (400) هزار تومان به همه اضافه شود و تا (10) درصد هم به بقیه. خواهش من این است که این را پیگیری کنید.

مسعود پزشکیان
چشم، این وظیفه همه است، ما قسم خوردیم، شما هم قسم خوردید، باید اجرا کنیم، با هم پیگیری میکنیم.
12
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص فرارسیدن روز جهانی قدس ودعوت برای شرکت در راهپیمایی این روز

احمد امیر آبادی فراهانی
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مناسبت روز جهانی قدس که (252) نفر از همکاران امضا کردهاند.
بسم الله الرحمن الرحیم
روز قدس روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است.
حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه)
حضرت امام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران مسیر تاریخ معاصر را تغییر داد. مهمترین مسأله عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و جهان اسلام فرمان تاریخی خویش مبنی بر تعیین آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به عنوان روز جهانی قدس، مبارزه با رژیم اشغالگر فلسطین را از محدوده جهان عرب و حتی اسلامی به همه جهان گسترش داد و همه مستضعفین جهان را به مبارزه بیامان با مستکبران دعوت نمود.
اینکه شعلههای خشم این جهاد مقدس پس از چهار دهه روز به روز برافروختهتر و عزم مسلمانان در نابودی رژیم صهیونیستی استوارتر شده است، این حرکت تاریخساز امام معادله قدرت را در منطقه حساس فلسطین تغییر داد و پوشالی بودن قدرت رژیم صهیونیستی و حامی بزرگ آن آمریکا را به جهانیان ثابت نمود. به گونهای که در آخرین جنگ این رژیم غاصب علیه مردم مظلوم غزه، با قدرتنمایی جبهه مقاومت و رزمندگان حماس و جهاد اسلامی، در عرض (48) ساعت صهیونیستها تسلیم شدند و این یکی از میوههای پربرکت سیاست راهبردی حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) در عرصه مسأله فلسطین و مرز قدس است.
امروز جمهوری اسلامی ایران با رهبری حضرت امام خامنهای تمام توطئههای آمریکا و رژیم صهیونیستی و اذناب منطقهای آنها به ویژه آلسعود را نقش بر آب نموده، به گونهای که جبهه مقاومت قدرتمندتر از هر زمان دیگری این رژیم تروریستی و نامشروع را به ستوه آورده است.
آمریکا باید بداند که طرح تبلیغاتی و سیاسی معامله قرن، انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس، به رسمیت شناختن جولان و تروریستی اعلام نمودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تلاشهای مذبوحانهای است که راه به جایی نخواهد برد و به بایگانی دهها طرح دهههای گذشته آمریکا در مورد فلسطین سپرده خواهد شد.
آلسعود و کشورهایی مانند امارات و بحرین نیز باید بدانند ننگی ابدی را با برقراری روابط دوستانه با رژیم صهیونیستی که برخلاف صریح دستورات الهی است برای خود رقم زدهاند که موجب نفرت همه امت اسلامی از این سیاستهای ننگین و زبونانه گشته است.
رژیم صهیونیستی نیز باید بداند که شمارش معکوس عمر ننگینش آغاز شده است و نابودی، سرنوشت محتوم این رژیم پوشالی است و جبهه مقاومت که امروز قدرتمندتر از هر زمان دیگری است دیر یا زود طومار ننگین این رژیم را هم در هم خواهد پیچید.
ما نمایندگان ملت بزرگ ایران ضمن اعلام حمایت همهجانبه خویش از مردم مظلوم فلسطین، جنایتهای رژیم صهیونیستی را در غزه و لبنان و سرزمینهای اشغالی محکوم مینماییم و اطمینان داریم که مسلمانان نماز وحدت را در جایگاه مقدس قبله اول مسلمانان و پایتخت سرزمین واحد فلسطین (قدس عزیز) برگزار خواهند نمود و از همه عزیزان برای شرکت در راهپیمایی روز قدس دعوت به عمل میآوریم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اردشیرلاریجانی، علی اسماعیلی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، شهابالدین بیمقدار، مسعود پزشکیان، عباسعلی پوربافرانی، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، کاظم جلالی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، رسول خضری، ولی داداشی، یوسف داودی، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، داود محمدی (تهران)، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، سیدحسین نقویحسینی، علی نوبختحقیقی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیدهفاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، پروانه مافی و سمیه محمودی).
13
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص حمایت از اقدامات سازمان انرژی اتمی جهت مقابله با تحریمها

احمد امیر آبادی فراهانی
بیانیه دوم نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از اقدامات اخیر سازمان انرژی اتمی ایران برای مقابله با تحریمهای اخیر ترامپ.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی از اقدامات اخیر سازمان انرژی اتمی ایران در اجرایی نمودن مصوبات برجامی شورای عالی امنیت ملی کشور و کاهش سطح تعهدات هستهای خود در چارچوب برجام و برداشتن برخی محدودیتهای اعمالشده در صنعت هستهای کشور شامل افزایش چهار برابری نرخ تولید اورانیوم غنیشده و عدم رعایت محدودیتهای مرتبط با آب سنگین و ذخایر اورانیوم غنیشده، حمایت مینماییم.
این بیانیه هم به امضای (146) نفر از همکاران رسیده است. عزیزانی هم که امضا نکردهاند میتوانند برای امضا تشریف بیاورند.
آقای رئیس! اجازه بدهید من از همکاران خواهش کنم چون امروز قرعهکشی صندلیها را براساس آییننامه خواهیم داشت وسایل شخصی خودشان را هم میتوانند جابجا کنند.

مسعود پزشکیان
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه نوزدهم خرداد 1398 و دستور جلسه، دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.