1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
ـ بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 220 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و بیست و نهم روز یکشنبه نوزدهم خردادماه 1398 هجریشمسی مطابق با پنجم شوال1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح یکفوریتی تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه یکفوریتی موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو.
3 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد عملکرد ایالات متحده آمریکا در حوزه حقوق بشر در سال 1397.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه همکاری و کمک متقابل اداری در موضوعات گمرکی بین گمرک جمهوری اسلامی ایران و ادارهکل گمرک جمهوری سوسیالیستی ویتنام.
5 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد عملکرد دولت در اجرای ماده (22) قانون برنامه ششم توسعه درباره بهبود وضعیت ایران در شاخصهای محیط کسب و کار.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه اصلاح بند (3) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366 با اصلاحات بعدی آن.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق.
8 ـ ارائه گزارش مسئولین ذیربط در مورد طرح ملی مسکن.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

منصور قصری زاده
(آیات 21 ـ 20 از سوره مبارکه «حدید» توسط قاری محترم آقای منصور قصریزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَیاةُ الدُّنْیا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ زِینَةٌ وَ تَفاخُرٌ بَیْنَکُمْ وَ تَکاثُرٌ فِی الْأَمْوالِ وَ الْأَوْلادِ کَمَثَلِ غَیْثٍ أَعْجَبَ الْکُفَّارَ نَباتُهُ ثُمَّ یَهِیجُ فَتَراهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ یَکُونُ حُطاماً وَ فِی الْآخِرَةِ عَذابٌ شَدِیدٌ وَ مَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَ رِضْوانٌ وَ مَا الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاَّ مَتاعُ الْغُرُورِ * سابِقُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِیمِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای قصریزاده قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بدانید که زندگی دنیا در حقیقت بازی و سرگرمی و آرایش و فخرفروشی شما به یکدیگر و فزونجویی در اموال و فرزندان است. مَثَل آنها چون مَثَل بارانی است که کشاورزان را رستنی آن به شگفتی اندازد، سپس آن کشت خشک شود و آن را زرد بینی، آنگاه خاشاک شود و در آخرت دنیاپرستان را عذابی سخت است و مؤمنان را از جانب خدا آمرزش و خشنودی است و زندگانی دنیا جز کالای فریبنده نیست. برای رسیدن به آمرزشی از پروردگارتان و بهشتی که پهنایش چون پهنای آسمان و زمین است و برای کسانی آماده شده که به خدا و پیامبرانش ایمان آوردند بر یکدیگر سبقت جویید، این فضل خدا است که به هرکس بخواهد آن را میدهد و خداوند را فزونبخشی بزرگ است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین جلسه امروز عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی نماینده محترم رامیان و آزادشهر، احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده، عباسعلی پوربافرانی نماینده محترم نائین، خور و بیابانک، ابوالفضل حسنبیکی نماینده محترم دامغان، احمد حمزه نماینده محترم کهنوج و قلعهگنج، محمد خالدیسردشتی نماینده محترم لردگان، ولی داداشی نماینده محترم آستارا، علی رستمیان نماینده محترم سلسله و دلفان، مهدی شیخ نماینده محترم تهران، حشمتاله فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو، حمدالله کریمی نماینده محترم بیجار، عامر کعبی نماینده محترم آبادان، مسعود گودرزی نماینده محترم ممسنی و رستم، مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان و اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد و سامان.
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت عید سعید فطر، راهپیمایی باشکوه مردم در روز قدس، مسئله مسکن و سخنان ناشیانه رئیسجمهور فرانسه و تقدیر و تشکر از موضعگیری درست و سنجیده رئیسجمهور عراق و دولت سوریه در کنفرانس عربستان

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم و آرزوی قبولی طاعات، عید سعید فطر را به محضر عزیزان همکار و ملت بزرگوار تبریک عرض میکنم. لازم میدانم از حرکت گسترده و هوشمندانه ملت عزیز در روز قدس سپاسگزاری نمایم که در مقابل دسیسه شیطانی اخیر رژیم صهیونیستی و آمریکا نسبت به سرنوشت ملت فلسطین غیرت دینی و انقلابی خود را نشان دادند و معامله بزرگ قلابی قرن را به معادله بیهویتی رژیم صهیونیستی بدل کردند.
سالها پیش رهبری معظم در مسأله فلسطین راهحل دقیقی را ارائه نمودند و چند روز پیش نیز آن را مجدداً طرح کردند و آن رجوع به آراء ملت فلسطین است که از چند جزء تشکیل شده:
1 ـ در مسأله فلسطین همه اطراف و سازمان ملل به راهحل دموکراتیک همهپرسی تن در دهند.
2 ـ همه آوارگان فلسطین به وطن اصلی خود بازگردند.
3 ـ در یک رفراندوم همه فلسطینیها اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی نسبت به حکومت آتیه خود اعلام نظر نمایند.
4 ـ در حکومت مورد نظر ملت فلسطین که با آراء اکثریت آنان تشکیل میگردد نسبت به یهودیان انتقالیافته به این سرزمین تصمیمگیری شود.
آمریکاییها و رژیم صهیونیستی اگر دنبال حل مسأله مزمن در منطقه هستند راهحل دموکراتیک این است و اگر دنبال کلاهبرداری سیاسی هستند بدانند با مقاومت قوی در منطقه مواجه میباشند.
لازم است وزارت خارجه این نظریه را در مجامع بینالمللی دنبال کنند. بیانات حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای (دامتبرکاته) (حضار صلوات فرستادند) در روز (14) خرداد و به مناسبت سالروز رحلت پیشوای بزرگ انقلاب حضرت امام (رحمهالله علیه) عمیق، استوار و راهگشای حرکت ملت در شرایط فعلی بود. ایستادگی و مقاومت هوشمندانه و عاقلانه و شجاعانه و مبتکرانه در ابعاد سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و دیپلماتیک راهبرد دقیقی است که علاوه بر اینکه طراحی موذیانه دشمن را خنثی میکند، به افزایش قدرت ملی کشور مدد میرساند.
توجه به اولویت نخست کشور که موضوع اقتصادی است و توجه جدی به استقلال اقتصادی و کارآفرینی و تولید ملی و رفع موانع آن مهمترین وظیفه دولت و مجلس است. در این زمینه یکی از موضوعات مهم، مسأله مسکن در کشور است که در بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس بین (50) تا (80) درصد درآمد متوسط افراد را دربرمیگیرد و این رقم بسیار غیرمتعادل است. یکی از روشهای کاهش قیمت مسکن بیرون کشیدن زمین از بورسبازی است و البته داشتن طرح فراگیر در ساخت و ساز مسکن نیز ضروری است و یکی از مسائل و چالشهایی که نمایندگان محترم بدان میپرداختند همین موضوع بوده است. کمیسیون عمران مجلس در این زمینه جلساتی را با مسئولین مربوطه برگزار نمود و نهایتاً در جلسهای با حضور وزیر محترم مسکن، رئیس محترم بانک مرکزی، رئیس محترم بنیاد مسکن و رئیس محترم مرکز پژوهشهای مجلس و رئیس محترم کمیسیون عمران ابعاد آن بررسی شد که تحقق ایده (1) میلیون مسکن در هر سال از سطح روستا تا شهرهای کوچک و متوسط و بزرگ چگونه میتواند انجام پذیرد و نحوه پشتیبانی دولت و تسهیلات بانکی در سطوح مختلف و حجم کلان تسهیلات بانکی در این زمینه مشخص گردید و امروز ابعاد آن در این جلسه مطرح و از آراء نمایندگان محترم استفاده خواهد شد. به هر تقدیر این موضوع یکی از مسائل مهم جامعه، مخصوصاً برای جوانان است که مجلس روی آن تمرکز نموده است و قطعاً تا حصول نتیجه آن پیگیری و نظارت خواهد شد.
سخنان اخیر رئیسجمهور فرانسه در دیدار با آقای ترامپ تأسفآور و ناشیانه بود. اینگونه مطالب از زبان آقای ترامپ بعید نیست و بر ایشان حرجی نیست، اما این مطالب از زبان آقای مکرون هیچ سنخیتی با محتوای مطالبی که در مذاکرات متعدد حضوری و تلفنی با آقای روحانی رئیسجمهور محترم منتقل مینمودند، نداشت. ظاهراً ایشان با هرکس ملاقاتی یا مذاکرهای دارد مطابق میل او سخن میگوید. اگر آقای مکرون اینقدر در حل مسائل بینالمللی و در خط و نشان کشیدن برای سایر ملتها متبحر است بهتر نیست مشکلات داخلی خود را سر و سامان دهد که اینقدر کشته و زخمی روی دست ملت فرانسه نگذارد؟
از رئیسجمهور محترم عراق که در کنفرانس اخیر در عربستان با درایت و فهم درست از شرایط منطقه از جایگاه ملت رشید عراق پرده از مسألهسازی سعودی برداشت و از ملت ایران حمایت نمود تشکر میکنم و همچنین از دولت محترم سوریه در این زمینه سپاسگزاری مینمایم.
والسلام علیکم و رحمه الله
4
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای اکبر رنجبرزاده نماینده اسدآباد

علی اردشیرلاریجانی
ضمناً مطلع شدیم ابوی گرامی جناب آقای رنجبرزاده نماینده محترم اسدآباد و عضو هیأترئیسه مجلس به رحمت ایزدی پیوستند، مصیبت وارده را به ایشان و خانواده محترمشان تسلیت میگوییم و برای آن مرحوم طلب مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت میکنیم.
5
گزارش مسئولین ذیربط در مورد طرح ملی مسکن و بحث و بررسی درخصوص آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب و تبریک عید سعید فطر را دارم. آقای رئیس! در اولین دستور ما اگر همکاران اجازه بفرمایند با توجه به طرح ملی مسکن که اخیراً توسط وزیر محترم مسکن و شهرسازی ابلاغ شده است یک جلسه ارائه گزارش و بررسی پیرامون آن است. من ابتدائاً از جناب آقای مهندس محمد اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی دعوت میکنم یک گزارشی ارائه بکنند، بعد انشاءالله در خدمت بقیه مدعوین خواهیم بود. همکاران گرامی و عزیزانی که دعوت شدند خواهشاً وقت را هم رعایت کنید، چون ما دستورهای بعدی هم داریم، آقای وزیر! (10) دقیقه خدمتتان هستیم، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
نمایندگان محترم! ثبتنام کنند.

علیرضا رحیمی
همکاران محترم! در ستون موافقین ثبتنام بفرمایند تا قرعهکشی انجام بشود و پنج نفر به قید قرعه مشخص خواهند شد.

محمد اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
عید سعید فطر را خدمت شما عزیزان، خواهران و برادران گرامی تبریک و تهنیت عرض میکنم و از خدای متعال میخواهم که به همه ما توفیق بدهد که در امتداد ماه بندگی بتوانیم بنده خالص او باشیم و در جهت خدمت بیمنت به این آب و خاک و این مردم از هیچ کوششی فروگذار نکنیم. از هیأترئیسه محترم که این فرصت را برای ما فراهم کردند و شما عزیزان و نمایندگان محترم تشکر میکنم.
ما در بحث وضعیت مسکن در وزارت راه و شهرسازی از بدو ورود، مهمترین اقدام و توجهمان روانسازی، ایجاد گشایش در تولید و عرضه مسکن بود، به گونهای که ما بتوانیم تولید مسکن را به جریان پایدار تبدیل بکنیم و در جهت پاسخگویی به نیاز واقعی جامعه، اعتمادسازی لازم را بین توسعهدهندگان، انبوهسازان و مردم ایجاد بکنیم. مهمترین دغدغه همه ما این بوده که بتوانیم به ویژه، شرایط را برای خانهدار شدن خانهاولیها مساعد و هموار بکنیم.
موضوع مهمی را که در دستور کار خودمان قرار دادیم ابتدا این بود که ما بتوانیم برای مسکن مهر نیمهتمام تعیین تکلیف بکنیم و این پروژه را به اتمام برسانیم که به یاری حقتعالی به این کار مبادرت کردیم و بجز مواردی که دارای مسائل حقوقی و قضائی است سایر موارد تعیین تکلیف شده، اگرچه تعدادی وجود دارد که فاقد متقاضی بوده و باید برای آنها در ساز وکار متفاوتی تصمیمگیری میکردیم که این را در جریان قرار دادیم.
نکته دوم این بود که ما بتوانیم براساس یک آمار واقعی از تعداد نیازی که رو به ورود به بازار تقاضا است را شکل بدهیم و در همین رابطه ما توانستیم برنامه تولید (400) هزار واحد مسکونی را برای سالهای 98 و 99 در کنار تکمیل مسکن مهر در برنامه قرار بدهیم. عزیزان مستحضر هستند که با توجه به اینکه نرخ نیاز را اگر با چند شاخص مورد توجه قرار بدهیم شاخص مهم آن تعداد ازدواجهایی است که صورت میگیرد. مزید استحضار شما بزرگواران ازدواجهای صورتگرفته از سال 92 تا سال 97 که سال گذشته بوده اگر آمارش را مرور بکنید ازدواج ثبتشده در سال 97، (533) هزار فقره ازدواج ثبت شده. اگر فرض ما این باشد که (20) درصد این تعداد ازدواج جزء خانوادههایی هستند که به نوعی دارای تمکن و این امکان هستند که بتوانند برای خانهدار شدن فرزندان خودشان با بضاعت درونی خودشان به صورت درونزا اقدام بکنند به طور طبیعی ما باید برای (80) درصد برنامهریزی بکنیم و به موجب تکلیف قانونی خودمان که وظیفه ما تعادلبخشی به عرضه و تولید مسکن است بتوانیم این را به یک جریان پایداری تبدیل بکنیم که این برنامه در راستای این اهداف کمی تعریف شده.
نکته مهم دیگر بحث توانمندسازی برای ساخت در دو محور مشخص بوده؛ اولین محور مشخص زمین بوده که ما بتوانیم با ایجاد گشایش در مسیر فراهم ساختن دادن جواز برای کسانی که میخواهند مسکن احداث بکنند ما عرصه زمین را روانسازی بکنیم که این کار را هم در شهرهای جدید و هم در شهرها این را به عنوان یک ابلاغ به واحدهای استانی تکلیف کردیم و سازمان ملی زمین و مسکن مأموریت پیدا کرده که در جهت پشتیبانی از اینها برای عرصه زمین اقدام بکند. در شورای عالی شهرسازی و معماری این سیاست را روانهسازی کردیم که در مکانهایی که دارای زیرساخت است و معابر آن اجازه میدهد اگر افزایش تراکمی لازم باشد انجام بدهیم، یا اگر در جایی به خصوص در شهرهای کوچک کمبود عرصه وجود دارد بتوانیم عرصههایی را برای تولید مسکن در حریم، حالا یا در قالب ایجاد شهرکها که توسط شرکت شهرهای جدید احداث میشود، یا به صورت الحاق بتوانیم انجام بدهیم و همین کار را هم بنیاد مسکن در جهت طرحهای هادی بتوانند اقدام بکنند.
نکته مهمی که در این راستا وجود داشته بحث تسهیلات است که با هماهنگی که در شورای پول و اعتبار صورت گرفت منابع مالی مورد نیاز که سازندگان در اختیار بگیرند و بعد قابل واگذاری به خریدار باشد افزایش قابل ملاحظهای در شورا داده شد و با تدابیری که ریاست محترم بانک مرکزی دارند ما بتوانیم حجم منابع مالی را برای ساخت و ساز افزایش بدهیم که در سال 97 بانکها (100) هزار میلیارد تومان به حوزه مسکن و ساختمان تخصیص دادند و یک عدد فرضی سالانه حدود (27) هزار میلیارد تومان را برای پشتیبانی این برنامه که بتواند (60) درصد مبلغ ساخت را به عنوان معدل قیمت تمامشده در شهرها تأمین بکند فراهم بکنیم. بنابراین هم در بحث زمین و هم در بحث مجوزها و هم در بحث تسهیلات پشتیبان این یک اقدام زنجیرهای کامل است که توسط شهرهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن و بنیاد مسکن در شهرها در دست اجرا قرار گرفته و در خیلی از شهرها برنامه آنها یا شروع شده یا زمین آن تعیین شده و در حال تهیه نقشه هستند که بتوانند پروژههای خودشان را آغاز بکنند.
شرایطی را که در کشور به لحاظ اقتصادی ما با آن مواجه هستیم اگر که ما دور تسلسلی تحولات قیمت مسکن را در بازار مشاهده بکنیم یک رابطه معناداری با تحولاتی که در نرخ ارز اتفاق افتاده و ریشه در تبدیل پول به دارایی دارد را ما مشاهده میکنیم و در این دوره هم به طور مشخص ما متأثر از این نرخ تسعیر ارز در بحث قیمت مسکن و اجارهبها با آن مواجه شدیم. در بحث اجارهبها هم ما براساس ماده (2) قانون ساماندهی و براساس ماده (2) آییننامه اجرایی آن ایجاد مؤسسات اجارهداری که بتوانند به صورت حرفهای یک ساماندهی بکنند و انسجام ایجاد بکنند و هم از طریق استارتآپهایی که میتوانند رابطه مالک و مستأجر را معنادارتر بکنند و واسطهگری را کاهش بدهند که به قشر مستأجر آسیب کمتری وارد بشود را ما در دستور کار قرار دادیم و انشاءالله آن را به منصه ظهور خواهیم رساند.
موضوع آخر که بحث بسیار بااهمیتی در شرایط کنونی است ما باید توجه داشته باشیم که التهاباتی که در بازار است که در گروههای مختلف کالایی و خدماتی دارد اتفاق میافتد و متأثر از حرکتی است که دشمن ما، بیگانگان آن را ترویج میکنند و بسیار زیاد هم روی آن ایجاد عملیات روانی میکنند جریان تخریب ارزش پول ملی و کاهش ارزش پول ملی است که این جریان دامن حوزه مسکن و ساختمان را هم گرفته و ما باید بتوانیم به یاری خدا با هوشیاری از این مرحله عبور بکنیم و با پایدار کردن تولید که با اراده قاطع به یاری حقتعالی آن را محقق خواهیم کرد بتوانیم تولید حداقل (500) هزار واحد مسکونی را هم در بافتهای فرسوده، هم در بافتهای جدید و هم در شهرهای گوناگون پایهگذاری بکنیم و مسکن روستایی را هم به سقف (200) هزار واحد در سال بتوانیم انشاءالله برسانیم و از این طریق اطمینان حاصل بکنیم که جریان تولید یک جریان پایداری است. این موضوع هم در بحث رونق تولید امسال که ما هم در بخش مسکن و ساختمان، هم در بخش حمل و نقل برنامههای مفصلی را تهیه کردیم و آن را گام به گام داریم به اجرا در میآوریم. من بیش از این تصدیع اوقات نمیکنم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
از رعایت وقت خیلی تشکر میکنیم. دوستان! یک مقداری همهمه وجود دارد، این بحث مهمی است، خواهش میکنم با دقت توجه داشته باشید. آقای قاضیزاده! نفر بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از وزیر محترم کشور جناب آقای دکتر عبدالرضا رحمانیفضلی دعوت میکنم برای ارائه گزارششان تشریف بیاورند. جناب رحمانیفضلی! در (10) دقیقه اگر زحمت نیست بفرمایید. (رحمانیفضلی ـ پنج دقیقه) پنج دقیقه؟ خدا خیرتان بدهد، هرچه کمتر بهتر است، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای رحمانیفضلی! نکته مهم این است که شوراهای برنامهریزی در استانها باید در این زمینه کمک بکنند که محدودههای مربوطه را مورد توجه قرار بدهند، چه از بنیاد مسکن برای روستاها، چه شهرها که این را توضیح بفرمایید متشکر میشویم.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
از هیأترئیسه محترم، شخص جناب آقای دکتر لاریجانی تشکر میکنم که انصافاً پیگیر این نوع مباحث تولیدی و اشتغالزا در سطوح استانها هستند.
در بحث مسکن همانطور که در توضیحاتی که برادر عزیزم جناب آقای اسلامی اشاره داشتند مسکن واقعاً به عنوان یکی از پیشبرندههای امر اقتصاد و تولید است، چون خودش به تنهایی ضمن اینکه رفع نیاز میکند برای کسانی که بحث مسکن به عنوان یکی از اولویتهای هر زندگی است، میتواند در فعال کردن و به حرکت در آوردن بقیه بخشها هم بسیار مؤثر باشد. متأسفانه با توجه به عدم تعادلی که الان در حوزه مسکن ما داریم چند سال است که مسکن در رکود است و این رکود دلایل مختلفی دارد از جمله دلایلی که میتوان برایشان برشمرد مثل افزایش قیمت مصالح، قیمت ارز و کاهش ارزش ریال و موضوع بعد عدم رقابت و فعالیتی است که این بخش با بقیه بخشها در حوزه سوددهی دارد. همه اینها موجب شده که الان ما در مسکن با مشکلاتی مواجه هستیم که این مشکلات مستقیماً روی دوش مردم، به ویژه کسانی هستند که فاقد مسکن هستند.
در بررسیهایی که انجام شده در خوشبینانهترین حالت (50) درصد از درآمدهای خانوار الان باید صرف مسکن بشود که این رقم بسیار بالایی است. با افزایشی که قیمت مسکن در سال 97 و در فروردین 98 ما با آن مواجه بودیم و عدم تعادلی که بین عرضه و تقاضا و همچنین افزایش قیمت مصالح است پیشبینی میشود که اگر به همین صورت ما پیش برویم ضمن افزایش قیمت مسکن موجب رکود بیشتری خواهد شد. بنابراین باید مجموعهای از اقداماتی صورت بگیرد که این اقدامات مسأله مسکن را به عنوان اولویت در نظر داشته باشد و آن را به حرکت در بیاورد.
رئیسجمهور محترم به عنوان یکی از اصلیترین طرحهایی که داشتند روی موضوع بافتهای فرسوده و احیاء آنها بوده، برای این منظور هم سیاستهایی را هم در تخصیص زمینهای ارزانقیمت و هم بحث تسهیلات بانکی و هم تخفیفهایی که در حوزههای مختلف است اتخاذ کردند.
رئیس محترم مجلس با توجه به جلسهای که داشتند و توصیههایی هم که به بنده داشتند نظرشان این بود که وزارت کشور از همه ظرفیتهای قانونی خودش استفاده بکند که ما بتوانیم به کمک وزارت مسکن و بقیه نهادهایی که مرتبط با این حوزه هستند سهم خودمان را در فعال کردن حوزه مسکن ایفا کنیم. مطابق این موضوع اختیارات و ظرفیتهایی که وزارت کشور دارد و میتواند در اختیار قرار بدهد اینهایی هستند که الان عرض میکنم. مطابق ماده (55) قانون شهرداریها که به شرح وظایف شهرداریها میپردازد علاوه بر صدور پروانه ساختمانی برای کلیه ساختمانهای شهر براساس ضوابط و مقررات طرحهای جامع و تفصیلی میتواند در ساخت خانههای ارزانقیمت هم مشارکت داشته باشد و تسهیلات ویژهای را در اختیار قرار بدهد. وفق آییننامه اجرایی این قانون، یعنی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، شهرداریها میتوانند و موظف هستند که برای متقاضیان مسکن تسهیلات مسکن اجارهای، پروانه ساختمانی و گواهی عدم خلاف و پایان کار را با عنوان مدت اجاره ساختمان درج کنند و بدهند. یعنی اگر ساختمانهایی را بخواهند برای این منظور بسازند، شهرداریها موظف هستند که کمک کنند. وفق همین آییننامه شهرداریها موظف هستند که فهرست اراضی بایر دارای کاربری مسکونی واقع در محدوده شهرداریها را شناسایی و مشخصات آن را از طریق فرم یا روشهای تعیینشده از سازمان امور مالیاتی کشور به سازمان یادشده اعلام بکنند.
همچنین تسهیلاتی را میتوانند در برابر مجوزهای قانونی برای واحدهای فرسوده ارائه بکنند که در این زمینه برای حوزههای بازآفرینی شهری تسهیلات تشویقی خوبی را در نظر گرفتند، از جمله (50) درصد بخشودگی عوارض، تراکم تشویقی، تسهیلات ساخت مسکن و با توجه به اینکه بناهای بالای (30) سال جزء بناهایی هستند که باید شامل این طرح بشوند ما در ترغیب مالکان برای نوسازی این واحدها توسط شهرداری میتوانیم این مشوقها را اعمال کنیم.
همچنین در حوزه مالیات شهرداریها میتوانند به سازمان مالیاتی در أخذ مالیات با توجه به شناسایی که از وضعیت این ساختمانها دارند کمک برای أخذ مالیات و بهکارگیری آن مالیات در احیاء و رونق تولید مسکن بکنند. این از اختیاراتی است که اگر به ما داده بشود میتوانیم کمک کنیم.
همچنین اعطای زمینهای ارزانقیمت به سازندگان مسکن باز جزء وظایفی است که شهرداریها باید آن را انجام بدهند. با بررسیهایی که الان انجام شده بیش از (1) میلیون هکتار زمینهای دولتی در سراسر کشور وجود دارد که اینها میتوانند امکانات و ظرفیتهای خوبی باشند که وزارت کشور اینها را در اختیار واحدهای مسکنساز بدهد.
همچنین ما میتوانیم با کمک وزارت راه و مسکن و شهرسازی در جلسات و کمیسیونهای مرتبط با این موضوع در جاهایی که واقعاً با کمبود زمین مواجه هستیم، چه در روستاها و چه در شهرها با تغییر حوزه شهرها و روستاها فضای مناسبتری را در حریم و در محدوده شهرها به اینها اضافه کنیم و این اختیار را در محدودههای قانونی و حریم شهر در اختیار شهرداریها و واحدهای مسکنساز بدهیم.
علیایحال وزارت کشور چه به صورت مستقیم وظایفی را که به عنوان حاکمیت به عهده دارد در جهت هماهنگی بخشهای مختلف در امر تولید و منجمله مسکن و با توجه به اختیاراتی که در توزیع منابع در استانها دارد و با توجه به اختیاراتی که به صورت ویژه و اولویتدار در استانها و شهرستانها میتواند اعمال بکند کاملاً آمادگی دارد که با وزارت راه و مسکن و شهرسازی، با بنیاد مسکن و با پیمانکاران در این خصوص ایفای نقش بکند.
علیایحال اگر مجلس محترم هم به دنبال تأمین منابع لازم به خصوص برای مسکن ارزانقیمت باشد ما آمادگی این را داریم که با مجموعه امکاناتی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار استانداری و فرمانداریها هست، حتماً به این امر کمک کنیم و از مجلس محترم و رئیس محترم مجلس هم تشکر میکنیم که چنین مسائلی را در دستور کار قرار میدهند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای رحمانیفضلی! ما خیلی متشکریم. من فکر میکنم اگر جنابعالی به استانداران تأکید بفرمایید که با بنیاد مسکن و وزارت مسکن برای محدودههایی که مورد نیازشان است همکاری بکنند یکی از مشکلات عمده اینها مرتفع خواهد شد، تشکر میکنیم. نفر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از جناب آقای دکتر همتی ریاست محترم بانک مرکزی دعوت میکنم، بفرمایید.

عبدالناصر همتي
بسم الله الرحمن الرحیم
از ریاست محترم و نمایندگان عزیز تشکر میکنم. بحث مسکن همانطور که میدانید یکی از بخشهای مهم تولید کشور است، امسال هم که بحث رونق تولید مطرح است و با توجه به میزان ارتباطی که بخش مسکن با بقیه صنایع و همچنین اشتغال دارد برای ما به عنوان بانک مرکزی اهمیت ویژهای دارد، جلسات مبسوطی هم در مجلس خدمت جناب آقای دکتر لاریجانی و همچنین کمیسیون داشتیم. فکر میکنم با برنامههایی که دوستان ما در دولت برای رونق این بخش در سال 98 دارند و اقداماتی که سیستم بانکی برای پشتیبانی اعتباری از این طرح انشاءالله خواهد کرد، ما شاهد رونق هرچه بیشتر مسکن در امسال باشیم.
سال گذشته خوشبختانه اعتباراتی که سیستم بانکی به بخش ساخت و مسکن داد تقریباً صددرصد نسبت به سال 96 افزایش داشته. سال 96 نزدیک به (50) هزار میلیارد بوده، سال 97 به (103) هزار میلیارد تومان رسید مجموعه اعتباراتی که ما در بخش ساخت و مسکن داشتیم و این نشان میدهد که صنعت ساختمان ما قدرت جذب منابع را دارد و سیستم بانکی ما هم تمایل دارند که انشاءالله در این زمینه حرکت بکنند. در سال گذشته طبق آخرین آماری که داریم (5/13) درصد اعتبارات ما در بخش ساختمان و مسکن هزینه شده و امسال برنامه داریم که انشاءالله این (5/13) درصد را به رقمهای بالاتری افزایش بدهیم.
یک نکته را من باید عرض بکنم؛ اینکه بالاخره قیمت مسکن هم مثل سایر کالاها و داراییهایی که در جامعه وجود دارد تحت تأثیر قیمتهای نسبی و قیمت سایر کالاها تغییر پیدا میکند. بنابراین ما نباید به این اشتباه بیفتیم که علت اینکه قیمت مسکن بالا رفته حتماً و قطعاً به خاطر افزایش تقاضا و کاهش عرضه است، البته ما نیاز داریم عرضه را تقویت بکنیم، ما باید بازار را به تعادل برسانیم، ولی بخش قابل توجهی از افزایش قیمت مسکن به خاطر قیمتهای نسبی و تمایل مردم به خرید مسکن و حفظ ارزش داراییهای خودشان در مجموعه جامعه بود.
الحمدلله با سیاستهایی که برای تثبیت اقتصادی پیش گرفته شده و شواهدش را این روزها در بازار و کاهش قیمت خیلی کالاها میبینیم ما امیدواریم که انشاءالله با برنامه طرح ملی مسکن که دولت محترم دارد و با پشتیبانی که سیستم بانکی از این قضیه خواهد کرد شاهد کنترل قیمت مسکن و ارائه مسکن به بخشهای مختلف باشیم.
یکی از کارهای مهمی که اواخر سال گذشته شورای پول و اعتبار کرد افزایش وام ساخت بود با این ویژگی که این وام ساخت را ما به وام خرید تبدیل بکنیم. یعنی کسانی که این وام را میگیرند در پایان ساختشان این را میتوانند به خریدارها منتقل بکنند، سقفش هم به (10)، (15) سال بردیم. بنابراین قدرت خرید مردم را انشاءالله ما از این طریق بتوانیم افزایش بدهیم. این کار را ابلاغ کردیم و با حرکتی که وزارت مسکن و شهرسازی در مجموعه کشور برای تولید و پشتیبانی از تولید (400) هزار واحد مسکونی دارد، سیستم بانکی هم براساس برنامهریزی که ما داریم، ما معتقد هستیم که بانک مسکن به تنهایی نمیتواند این را پشتیبانی کند، همه سیستم بانکی باید این پروژه و این طرح ملی را حمایت بکنند و انشاءالله در روزهای آینده برنامهریزی و با هدف تعیین سهم هریک از بخشهای مختلف بانکی برای پشتیبانی از این طرح ملی آغاز خواهیم کرد. من امیدوارم با این شروعی که مجلس محترم کرده و دولت هم به طور جدی دنبالش است که رونق را در بخش مسکن به عنوان یکی از اساسیترین بخشهای تولیدی کشور راه بیندازد ما شاهد اتفاقهای مهمی در بخش مسکن در سال 98 باشیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای همتی! شما آن مسأله سقف تسهیلات برای مسکن را که در جلسه فرمودید، فرمودید؟

عبدالناصر همتي
بله، خدمت عزیزان عرض کردم که فرض کنید برای زوجین قبلاً (100) میلیون تومان بود، الان سقفش را (160) میلیون تومان در شهرهایی مثل تهران کردیم، در شهرهای دیگر هم همینطور، یعنی تقریباً یک چیزی نزدیک به (60) درصد سقف وام مسکن را به بانکها افزایش دادیم و ابلاغ کردیم و مهمترین ویژگیاش را عرض کردم این نه تنها وام ساخت است، بلکه بعداً هم تبدیل به وام خرید میشود و به خریدار منتقل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
حجم کلی تسهیلات مسکن را هم همانطور که آن روز فرمودید بفرمایید.

عبدالناصر همتي
عرض کردم سال گذشته (103) هزار میلیارد بود، ما امیدواریم که به سمتی حرکت بکنیم که انشاءالله سهم مسکن در مجموعه اعتبارات به حدود (20) درصد برسد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای همتی! خیلی تشکر میکنیم. آقایان! خواهش میکنم در صندلیهایتان مستقر باشید، این جلو خیلی تجمع است، آقایان بفرمایید در صندلیهایتان مستقر باشید، آقای سبحانیفر بفرمایید. بعد وقت هست که با آقایان صحبت کنید، نفر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از آقای مهندس علیرضا تابش ریاست محترم بنیاد مسکن دعوت میکنم، بفرمایید. جناب تابش! پنج دقیقه خدمتتان هستیم، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای تابش! یکی از مسائلی که مهم است و من فکر میکنم انتظار از شما است که روشن بفرمایید این است که در برخی از روستاها به خاطر جمعیت که زیاد شده زمین برای جوانهایی که ازدواج میکنند کم هست، حالا همه روستاها نیست، ولی برخی هست. اینجا جایی است که جنابعالی و وزارت جهاد با کمک استاندارها باید این را سریعتر حل بکنید، در این زمینه توضیح بفرمایید که چکار میخواهید بکنید.

علیرضا تابش
سم الله الرحمن الرحیم
با کسب اجازه از رئیس محترم جناب آقای دکتر لاریجانی و نمایندگان محترم حاضر در جلسه، وظیفه قانونی ما مسکن روستایی و عمران روستا است. اجازه بدهید من یک خلاصهای از وضعیت مسکن روستایی کشور ترسیم بکنم.
طبق سرشماری نفوس و مسکن سال 97 تعداد آبادیهای ما (62) هزار است که روستاهای بالای (20) خانوار ما حدود (39) هزار روستا را با جمعیت (20) میلیون و (730) هزار نفر تشکیل میدهد که این جمعیت (26) درصد جمعیت کل کشور است. تعداد واحد مسکونی روستایی ما (5) میلیون و (378) هزار واحد مسکن است که الان موجود است. عملکرد مسکن روستایی ما از سال 74 تا 84 فقط (200) هزار واحد بوده که این عملکرد در سال 84 به بعد در قالب طرح جامع بهسازی مسکن روستایی با تولید سالی (200) هزار واحد مسکن در قالب مصوبات دولت و قانون ساماندهی رشد و توسعه پیدا کرده.
هدف از طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی افزایش تابآوری سکونتگاههای روستایی در برابر سوانح طبیعی است. اهم اقدامات انجامشده در این بخش عبارت است از: (1) میلیون و (692) هزار واحد مسکونی مقاوم در سراسر کشور به غیر از تعدادی از واحدهای مسکونی که در اثر سیل و حوادث بازسازی شده، آن را هم عرض میکنم. این آمار را اگر نگاه بکنیم وضعیت مسکن آسیبپذیر در نقطه شروع طرح جامع مسکن (7) درصد بوده، در پایانش که پارسال بوده و ما اندازهگیری کردیم (5/42) درصد مسکن ما مقاوم است و این افزایش تابآوری سکونتگاهها عملی شده. ببینید! تعداد عقد قراردادهایی که بستیم (1) میلیون و (891) هزار واحد بسته شده، از اعتبارات بانکی ما (16) هزار و (825) میلیارد تومان وام دادیم. (16) هزار میلیارد تومان از منابع داخلی بانکها رقم قابل توجهی است که به این امر اختصاص داده شده. تعداد پایان کار ما (169) هزار پایان کار داریم. عملیات بازسازی از سال 84 تا 98، (403) هزار واحد، مجموعاً تعداد (2) میلیون و (96) هزار واحد بهسازی، نوسازی و مقاومسازی شده. در صورتی که این واحدها قبل از سال 84، (187) هزار واحد در طول آن (10) سال انجام شده. ما در مجموعه مسکن مقاوممان در کشور (2) میلیون و (283) هزار واحد است، اگر این رقم را از مسکن (5) میلیون و (377) هزار واحد در نظر بگیریم، (5/42) درصد مسکن ما در روستاها امروز مقاوم است و طرح بسیار مناسبی انجام شده و حرکت خوبی است که تا الان داشتیم.
و اما نیاز به مسکن در روستاها تا افق 1405 اینطور است:
واحدهای مسکونی موجودمان (5) میلیون و (377) هزار واحد، کمبود مسکن نسبت به خانوار، یعنی کمبود مسکن انباشتشده (678) هزار واحد است، نیاز ناشی از مسکن افزایش جمعیتمان طی دوره 95 تا 1405، (95) هزار واحد است. اگر (1) میلیون و (585) هزار واحد هم ما مقاومسازی بکنیم، یعنی (70) درصد واحدهای موجود مسکن روستاییمان در آن افق 1405 مقاومسازی خواهد شد، به (2) میلیون و (358) هزار مسکن در روستاها نیاز داریم. این مطلب یعنی سالی (200) هزار مسکن نیاز داریم. خوشبختانه در سال 97 هر سال این مصوبه سالی (200) هزارتا صادر میشود، سال 97 مصوبه (200) هزار واحد تأمینش صادر شده، به بانکها ابلاغ شده، بانکها هم توسط بانک مرکزی این را به بانکهای عامل ابلاغ و تقسیم اعتبار کردند که مجموعاً سقف اعتبارمان (8000) میلیارد تومان برای امر مسکن در روستاها اختصاص داده شده، سقف فردی هم از (25) میلیون تومان به (40) میلیون تومان افزایش پیدا کرده. با رعایت این موضوع که این تسهیلات کمبهره است، (5) درصد است، تضمینش را دولت میدهد و سفته زنجیرهای هم تضمیننامهای است که مردم میدهند و مجریاش هم بنیاد مسکن است این توسط بانک مرکزی به بانک ابلاغ شده و سازمان مدیریت هم تضمیننامهاش را هم در 11/3/98 صادر کرده، بانکها هم تقسیم اعتبار کردند. ما مشکلی در زمینه مسکن روستایی نداریم.
و اما موضوعی که من علاقمند هستم که در مورد بازسازی سیل و آبگرفتگی 98 هم در (21) استان کشور نکتهای را عرض بکنم. آقای وزیر کشور هم حضور دارند (قاضیزادههاشمی ـ جناب تابش! جمعبندی بفرمایید) آقای دکتر همتی هم هستند؛ برای (70) هزار واحد مسکن ما تأمین اعتبار کردیم و این ابلاغ اعتبار هم به واحدهای استانی انجام شده، اعتبارات مصوب شامل (2500) میلیارد تومان قرضالحسنه است و این عملیاتی شده و مشکلی در این زمینه ندارد.
اما موضوعی که جناب آقای دکتر لاریجانی فرمودند، جلسهای خدمتشان داشتیم، پیشنهاد دادند که یک قدری ما به قول خودشان گرهها را باز بکنیم، روستاها را توسعه بدهیم، ما هم با کمال میل این کار را انجام میدهیم، منتها نیاز به یک جلسهای است که دستور فرمودند در کمیسیون عمران تشکیل بشود و در آن بحث بشود و هماهنگی بین وزارت کشور که الان آقای وزیر کشور قول دادند و وزارت جهاد سازندگی و دستگاههای نظارتی انجام بشود به عوض اینکه طرحهای هادی بازنگری بشود که حدود (8000) روستا ما داریم که دوره طرح هادیاش تمام شده و باید بازنگری بشود با الحاق تلههایی از حاشیه طرح به درون طرح ما این مشکل را حل بکنیم و این مشکل هم قابل حل است. ما قول میدهیم که تأمین زمین در روستاها بکنیم برای افرادی که حاضر هستند سرمایهگذاری در مسکن روستایی بکنند و این مشکل هم به امید خدا حل بشود. من از وقتی که اختصاص دادند تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای تابش! خیلی ممنون، این موضوع را پس دیگر خودتان هم پیگیری کنید، حالا کمیسیون عمران هم جلسه را با اطراف قضیه خواهد گذاشت. نفر بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر جلالی ریاست محترم مرکز پژوهشها بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر افشین بفرمایید.

حسین افشین
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم عرض سلام خدمت هیأترئیسه محترم، جناب آقای دکتر لاریجانی و نمایندگان محترم مجلس و میهمانان گرامی دارم. من عرضم را به این صورت میخواهم شروع بکنم که مشکلات مسکن را تقسیمبندی بکنم. دسته اول به کمبود عرضه برمیگردد؛ ما در پنج سال اخیر، یعنی از سال 92 تا 97، (50) درصد عرضه مسکنمان با کاهش روبهرو شده و یکی از دلایلی که قیمت مسکن افزایش پیدا کرده این مورد است. مواردی که دولت محترم برای اصلاح اعلام کردند شاید بتواند این قسمت را جبران کند، ولی دو مشکل بزرگتر داریم؛ یکی افزایش بیرویه قیمت مسکن به طوری که از سال 97 نسبت به سال 92 قیمت مسکن در تهران (3) برابر و در شهرهای دیگر بین (5/1) تا (2) برابر افزایش پیدا کرده. سؤال اینجا است که آیا با تولید مسکن این مشکل را میتوانیم حل بکنیم یا خیر؟ ببینید! به آمار برگردیم، ما در سال 95، یعنی از سال 85 تا 95، (5/10) میلیون مسکن تولید کردیم، آنچه که خانوارهایمان دارای مسکن شدند (5/2) میلیون خانوار بیشتر صاحب مسکن نشدند. یعنی یک چیزی حدود (77) درصد مسکن تولیدیمان غیرمصرفی بوده، یعنی بیشتر جنبههای سرمایهگذاری و سوداگری داشته. آیا اگر الان با روشهایی که هست، با دادن زمین، با (400) هزار دستگاه چه تضمینی وجود دارد که این مسکن به صاحب اصلیاش برگردد؟ یعنی میخواهیم بگوییم که افزایش قیمت مسکن یکی از دلایلش این است که به صاحبان اصلیاش نمیرسد.
مسأله بعدی هم افزایش اجارهبها است. آیا در این طرحهایی که اتفاق افتاده ما روشی داریم که اجارهبها را که سهم زیادی از سبد خانوار را دارد بتوانیم هدایت کنیم؟ تقریباً بین (50) تا (80) درصد سبد خانوار را بحث مسکن دارد، حالا چه به شکل اجارهبها و چه به شکل خرید اشغال میکند. نکتهای که در این قسمت وجود دارد؛ اگر به جراید برگردیم سال 90 یکسری تصمیمات گرفته شده؛ اینکه آمدند قیمتگذاری و منطقهبندی کردند هیچکدام موفق نبوده. یعنی تجربهای که سالهای قبل انجام شده اگر مجدد بخواهد در این قسمت انجام بشود امکانپذیر نیست، ولی خوشبختانه شما با یک مسألهای روبهرو هستید که سدهها است در دنیا حل شده. یعنی یک تکه رونق تولید است، اگر بنا به این است که میخواهیم اشتغال ایجاد کنیم بحثهایی که دوستان در دولت فرمودند به نظر ما خیلی خوب و عالی است، ولی اینکه آیا مشکل مسکن مشکل قیمت را حل میکند به نظر یک کم با واقعیت فاصله دارد.
حالا دنیا چکار کرده؟ ببینید! ما باید به سرعت مالیات بر عائدی را گسترش بدهیم، دلیلش هم این است؛ اگر اجازه بدهند من مثالش را بزنم. ببینید! میگویند کسانی که میخواهند خانه بخرند، اگر خانه مال خودشان باشد و به اسم خودشان ثبت شده باشد تا دو سال مبادله نکنند، بعد از دو سال معاف از مالیات است، ولی اگر خانهای قبل از دو سال معامله بشود (25) درصد آن تفاوت قیمت را به عنوان مالیات باید به دولت بدهند. آن میتواند یک صندوق باشد، دولت با آن یکسری خانههای استیجاری حالا یا خودش و یا بخش خصوصی از این محل داشته باشد و آن را به صورت رگلاتوری با آن بتواند بازار را تنظیم کند.
بحث دوم بحث این است که اگر کسی خانهای اضافهتر داشته باشد تا (10) سال اجارهاش بدهد تحت قوانین بعدش دوباره مالیات نمیخواهد بدهد، ولی اگر زودتر خواست سالانه مثل شرکتداری باید مالیات بدهد و یا اینکه اگر خرید و فروش کرد (25) تا (30) درصد و حتی در بعضی از قسمتها (40) تا (50) درصدش را باید مالیات بدهد. ببینید! ما تا وقتی که مسکن را از حالت سرمایهگذاری خارج نکنیم مشکل مسکن و اجاره حل نمیشود، باز من یک مثال بزنم؛ اعدادی که هست سرمایهگذاری در دو دهه اخیر افزایش قیمت مسکن نسبت به سایر بازارها و هزینهها زمین دو برابر افزایش داشته، یعنی اگر هر سرمایهگذاری کسی در (20) سال اخیر میکرده سودش صددرصد بوده، در زمین (200) درصد بوده، در مسکن (4/1)، در اجارهبها (7/1) افزایش پیدا کرده و این به سوداگری برمیگردد که در این بازار وجود دارد. تا این سوداگری حذف نشود مشکل مسکن با ایجاد و تولید مسکن مهر، تولید مسکن (400) هزار تا، با طرحهایی که حالا اجاره به شرط تملیک هست حل نمیشود، البته ما گزارش مفصلی در این زمینه داریم من بیشتر مصدع نمیشوم، ولی خواهشم این است که مسکن را به صورت یکپارچه در نظر بگیرید، فقط صرف تولیدش کمک نمیکند، باز تأکید میکنم (77) درصد مسکن تولیدی در کشور صرف غیرمصرفیها شده، دست شما درد نکند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از آقای دکتر محمدرضا رضایی ریاست محترم کمیسیون عمران برای اظهارنظرشان دعوت میکنم، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
قبل از اینکه آقای دکتر رضایی بفرمایند، آقایان نمایندههای محترمی که باید صحبت کنند جناب آقایان: مازنی، مقصودی، لاهوتی، فولادگر و کریمی (اراک) هستند.

محمدرضا رضایی کوچی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت مردم شریف ایران، به نمایندگان عزیز و وزرایی که برای این جلسه دعوت شدند. ابتدائاً از رئیس محترم مجلس به خاطر ورودشان به بحث مهم مسکن تشکر و قدردانی میکنم.
عزیزان! امروز با بحران مسکن روبهرو شدیم به گونهای که افراد متوسط به پایین جامعه برای خانهدار شدن اساساً دچار بحران هستند بهگونهای که باید بگوییم افراد متوسط جامعه به پایین خانهدار شدن دیگر برایشان به رؤیا تبدیل شده. یعنی اساساً با این شرایط افراد ضعیف جامعه نمیتوانند صاحب خانه بشوند. برای اینکه ما یک تحلیل درستی راجع به مسکن داشته باشیم و بدانیم که در چه شرایطی هستیم من به بعضی آمارهایی که در سال 1395 توسط مرکز آمار ایران و مرکز پژوهشهای مجلس در اختیار ما قرار گرفته شما را به بعضی از این آمارها توجه میدهم؛ تعداد خانوارهایی که سرشماری کردند (24) میلیون و (200) هزار خانوار است. تعداد واحدهای مسکونی که الان در کشور وجود دارد (22) میلیون و (800) هزار واحد است، (2) میلیون و (600) هزار واحد از (22) میلیون و (800) هزار واحد خانههای خالی هستند، معنیاش این است که در سال 1395 براساس آمار و گزارش مرکز پژوهشهای مجلس ما بیش از (4) میلیون واحد خانه در کشور نیاز داریم، با احتساب سالهای 96 و 97 که حداقل سالی (700) هزار واحد به نیاز ما اضافه میشود معنیاش این است که در حال حاضر بیش از (5) میلیون و (100) هزار واحد در کشور نیاز به واحد مسکونی داریم.
عزیزان! موضوع مهمی است، در کشور در حال حاضر حداقل بیش از (5) میلیون واحد مسکونی باید بسازیم که یک تعادلی بین عرضه و تقاضای مسکن شکل بگیرد. در یک سال گذشته حداقل قیمت متوسط در شهرهای کشور بیش از (5/6) میلیون تومان افزایش پیدا کرده و در شهر تهران نزدیک به (12) میلیون تومان متوسط ما افزایش قیمت داریم. خیلی بالا است، (5/6) میلیون تومان در شهرهای کشور و متوسط نزدیک به (12) میلیون تومان در شهر تهران افزایش قیمت داریم، فقط (5/1) میلیون تومان از این قیمتی که افزایش پیدا کرده مربوط به ساخت و ساز و مصالح است، یعنی هزینه ساخت فقط (5/1) میلیون تومان در یکسال گذشته افزایش پیدا کرده. این مابهالتفاوت قیمت افزایشی که پیدا کرده عمدتاً ناشی از قیمت زمین است.
راهکارهایی که ما برای تأمین زمین میتوانیم به آن اشاره بکنیم؛ امروز عمده نگاه وزارت راه و شهرسازی برای تأمین مسکن به شهرهای جدید است. عزیزان! شهرهای جدید متقاضیان خاص خودش را دارد، خیلی از مردم تمایلی برای اسکان در شهرهای جدید ندارند. مهمترین جایی که دولت باید سرمایهگذاری بکند و متأسفانه از آن غافل شده بحث بافتهای فرسوده است. ما بیش از (140) هزار هکتار بافت فرسوده در کشور داریم، جمعیتی نزدیک به (19) میلیون نفر در بافتهای فرسوده و حاشیهنشینی شهرها دارند زندگی میکنند. بافتهای فرسوده مهمترین جایی است که دولت باید برای اشتغال تولید و تأمین مسکن که از آن غافل شدیم روی آن سرمایهگذاری بکند.
علیرغم اینکه ما در برنامههای بالادستی اشاره کردیم، دولت باید سالی (10) درصد از بافتهای فرسوده را احیاء بکند متأسفانه هیچ اقدامی در بازسازی بافتهای فرسوده انجام نشده است. طبیعی است که در بافتهای فرسوده شهرداریها به مردم نقش مهمی دارند، ما در گذشته آمدیم با شهرداریها توافق کردیم که اگر شهرداریها به پروانه ساخت (50) درصد تخفیف بدهند دولت میآید این (50) درصد را به شهرداریها پرداخت میکند، متأسفانه دولت به تعهد خودش عمل نکرد، همچنین مردم که در بخش بافتهای فرسوده نقش مهمی دارند ما به مردم گفتیم شما بروید وام بگیرید، (50) درصدش را دولت تسهیلات سود بانک را میپذیرد که متأسفانه دولت هم به این عهد خودش عمل نکرد و نهایتاً این است که امروز بافتهای فرسوده ما رها شدند.
عزیزان! به لحاظ زیرساختها، استقبال مردم در بافتهای فرسوده برای زندگی اگر آنها را احیاء بکنیم بهترین مکانی است که دولت باید آنجا سرمایهگذاری بکند که متأسفانه رها شدند. امروز از مسکن به عنوان لکوموتیو اقتصاد کشور نام برده میشود، (30) درصد اقتصاد کشور به مسکن برمیگردد و جالب است با وجود اینکه اقتصاد ما (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر رضایی عزیز! وقت تمام شد) هرکس (30) درصد در اقتصاد نقش دارد، فقط (8) درصد تسهیلاتی که بانکها دارند پرداخت میکنند در حوزه مسکن دارد مصرف میشود. راهکارهایی که باید به آن توجه بکنیم بحث افزایش سقف تسهیلات است. عزیزان! در شهر تهران حداکثر تسهیلاتی که بانکها میدهند (160) میلیون تومان است، (160) میلیون تومان یعنی حداکثر (10) تا (15) مترمربع از یک ساختمان میشود از تسهیلات استفاده کرد، در صورتی که در همه کشورهای دنیا حداقل تسهیلاتی که پرداخت میشود باید بالای (60) درصد هزینه یک ساختمان باشد. خواهش من از بانکها این است که در بحث پرداخت تسهیلات حتماً توجه بیشتری داشته باشند.
عزیزان من! اگر ما مسکن را فقط متوجه یک وزارتخانه کنیم، فقط بگوییم وزارت راه و شهرسازی مسئول این موضوع است حتماً به نتیجه نمیرسیم، باید همه ارکان و اجزاء دولت در این موضوع خودشان را دخیل بدانند. وزیر کشور، بانکها، وزیر نیرو به لحاظ دادن حق انشعابات اینها نقش دارند. من خواهش میکنم که توجه بکنید.
یکی از موضوعات مهمی که باید به آن اشاره بکنیم بحث زمینهای رهاشده که در شهرها داریم باید ساماندهی بشوند، بحث قانون مالیات بر خانههای خالی که متأسفانه رها شده و بحث تأمین مسکن است. امروز خیلی از روستاهای ما برای تأمین زمین به لحاظ محدودیتهایی که ما گذاشتیم و محدودیتهایی که در طرح هادی روستاها وجود دارد مجبور هستند روستاها را رها کنند به سمت شهرها بیایند. تقاضای من از بنیاد مسکن این است که برای تأمین زمین در روستاها یک کم دیدشان را بازتر بکنند، در شهرها هم همین است، شورای برنامهریزی استان، کمیسیون ماده (5) و شورای عالی شهرسازی درخواستم این است که براساس سرانه جمعیت بیایند محدوده شهرها را افزایش بدهند. (رئیس ـ متشکریم) این موضوع هم در روستاها و هم در شهرها باید مورد توجه قرار بگیرد که ما بتوانیم تولید زمین بکنیم. عرض کردم یکی از مباحث مهم که باعث افزایش قیمت مسکن شده به خاطر محدودیت زمین است. اگر ما بتوانیم در شهرها و روستاها زمینه تأمین و تولید زمین را فراهم کنیم طبیعی است که در کاهش قیمت مسکن میتواند نقش داشته باشد.
یک موضوع دیگری که باید به آن توجه بکنیم بحث اجارهبها است. متأسفانه امروز خیلی از مردم اصلاً امکان اجاره کردن یک واحد مسکونی را ندارند. یعنی مردم مجبورند به سمت حاشیه شهرها بروند و استفاده از واحدهایی که اصلاً مقاوم نیستند، واحدهایی که فقط به عنوان سرپناه است، خانه که از آن نمیشود نام برد. لازمهاش این است که همه دوستان بیاییم کمک بدهیم، بانک مرکزی، بانک مسکن که وظیفه تأمین مسکن را دارد من خواهش میکنم سرمایهگذاری عمدهاش را بیاید در بخش مسکن انجام بدهد، تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر بعد جناب آقای مازنی هستند، بفرمایید.

احمد مازنی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، جناب آقای دکتر لاریجانی! از اینکه یکی از موضوعات مهم مبتلابه امروز جامعه را در دستور کار قرار دادید تشکر میکنم، اما دو انتظار از حضرتعالی دارم؛ یکی اینکه مدیریت بفرمایید که همکاران ما، وزرای محترم و مسئولینی که اینجا تشریف دارند حضور قلب داشته باشند.

علی اردشیرلاریجانی
مرتب تذکر میدهیم، حضور قلبشان دیگر دست ما نیست، فقط نظمش دست ما است. آقایان و دوستان! در صندلیهایتان مستقر باشید که حرفهای عزیزان به درستی فهم بشود، بفرمایید.

احمد مازنی
مسألهای که انتظار است این است که در پایان این بحثها حضرتعالی یک جمعبندی بفرمایید که خروجی این جلسه منجر به امید مردم در جهت حل این مشکل باشد. روند رو به رشد جمعیت کشور و جابهجایی گسترده آن مشکلاتی در زمینه مسکن پدید آورده که از آن به عنوان بحران مسکن یاد میشود. سؤال بنده این است که آیا دولت و به صورت ویژه وزارت راه و شهرسازی، جناب آقای دکتر اسلامی! شما در مورد این بحران به روش علمی عمل کردهاید؟ اگر چنین اقدامی انجام شده گزارشی از آسیبشناسی و بررسی این مسأله و دستاوردهای این کار عملیتان را ارائه بدهید که مردم مطلع بشوند که شما چگونه وارد این حوزه شدهاید و این حوزه را چگونه میخواهید مدیریت بکنید.
یعنی آیا آسیبشناسی از وضع موجود، سیاستهای گذشته و ریشهیابی این بحران انجام شده یا خیر و همچنین سؤال دیگر این است که آیا از تجارب کشورهای دیگر با لحاظ فرهنگ بومی جامعه ایران استفاده شده یا نه؟ چون به هر حال این مسأله، مسألهای نیست که تازه از ابتدا ما با آن مواجه شده باشیم، دنیا با این مسأله مواجه بوده و این بحران را در بسیاری از موارد حل کردند.
مسأله دیگر اینکه الان ما شاهد افزایش چندبرابری قیمت مسکن هستیم که در گزارشهای رئیس کمیسیون عمران و مرکز پژوهشها مطرح بوده، خود مقامات محترم دولتی که الان در حال گفتگو با هم هستند، آقایان وزرا و رئیس بانک مرکزی به حرفهای من گوش نمیدهند، در گزارش همین آقایان مطرح بوده که قیمت مسکن هم در بخش اجاره و هم در بخش ساخت و هم در بخش خرید و فروش طی یک سال اخیر چند برابر افزایش پیدا کرده. سؤال این است که آیا این وضعیت قابل پیشگیری نبود؟ آیا امیدی به حل این مسأله وجود دارد؟ چه پاسخی به جوانانی بدهیم که با توصیههای مقامات، مسئولین، علما و خانوادهها اقدام به تشکیل خانواده کردند و به نظر میرسد امیدی به حل این مشکل ندارند؟ آقای رئیس! بافتهای فرسوده مسألهای است که هم به لحاظ فرهنگی، هم اجتماعی و هم ساخت و ساز نیاز به مدیریت ویژه دارد. بسیاری از این خانههایی که در مناطق روستایی در زلزله و سیل تخریب شده خانههای خشت و گلی بوده که حتماً برای مقاومسازی اینها دولت باید برنامه داشته باشد. سؤال این است که چه برنامهای دارد.
و آخرین نکتهای که من عرض میکنم این است که به نظر میرسد ضعف مدیریت تیم اقتصادی دولت و بانک مرکزی منجر به هدایت نقدینگی به بخش مسکن شده. این وضعیت اگر مدیریت و کنترل همهجانبه نشود «تا ثریا میرود دیوار کج» و هیچ امیدی به حل مسأله وجود نخواهد داشت.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای مقصودی بفرمایید.

حسین مقصودی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم
ابتدا یک نگاه کلی به دولت یازدهم و دوازدهم در بحث مسکن داشته باشیم. در این دو دوره به خصوص قبل از جناب آقای دکتر اسلامی دولت و وزارت متأسفانه برنامهای برای مسکندار شدن جوانان و به خصوص نظارتی هم بر قیمت و کنترل قیمتها و مبارزه با زمینخواری نداشتند. در برنامه ششم قرار بود دولت هرساله (900) هزار مسکن داشته باشد که عملیاتی نشد و متأسفانه در حد شعار باقی ماند و اما بعد از آمدن آقای دکتر اسلامی به عنوان وزیر راه و شهرسازی بارقه امید برای تحقق شعارها ایجاد شده که لازم است به عنوان نمایندهای که تجربیات بنده در شهرداری و عضو شورای شهر و دهیاری روستا بوده از زحمات و برنامههای ایشان تشکر کنم. من برای اینکه اشارهای به برنامهها و راهکارها داشته باشم به چند نمونه به عنوان تجربیات خودم اشاره میکنم؛ جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر میخواهید مشکل مسکن در حد شعار باقی نماند و حل شود کنسرسیومی باید از وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، بانک مرکزی، نظام مهندسی، بنیاد مسکن و قوه قضائیه تشکیل بدهیم.
یک، با مسکن احتکارشده که حدود (2) میلیون و (600) هزار مسکن خالی داریم، طبق آماری که بحث خود سال 95 دادند، برای این مسکنهای احتکارشده و خالی دولت چه برنامهای دارد؟ از جناب آقای دکتر رحمانی این سؤال را دارم؛ با افزایش قیمتهای سرسامآور جرایم شهرداریها در اضافهبناها و کمیسیون ماده (100) وقتی هر متر مربع جریمه اضافهبنا در مشهد یا تهران از (6) تا (15) میلیون تومان است چگونه مسکن را میخواهیم کنترل بکنیم؟ جناب آقای رحمانیفضلی، وزیر محترم کشور! بافت فرسوده شهری که زیرمجموعه شهرداریها و حضرتعالی هستند کاملاً رها شده، با پروانه رایگان یک مخروبه تبدیل به برج نمیشود. جناب آقای رحمانی! زیرساختها را در بافت فرسوده حل کنیم، کوچهها را بازگشایی بکنیم، فضای سبز بدهیم و در طبقات ارتقاء بدهیم.
از رئیسجمهور و وزیر محترم کشور و وزیر رفاه این سؤال را دارم؛ عملکرد تأمیناجتماعی در بحث پروانه و مسکن و پولهای مفت و مجانی که از مردم میگیرند و هیچ خدماتی نمیدهند و فقط مسکن را گران میکنند چه برنامهای دارند؟ جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر میخواهیم قدمی برای کاهش قیمت مسکن برداریم باید سایه تأمیناجتماعی را از ساخت و سازها برداریم. شهرهای بزرگ و کلانشهرها به صورت افقی در حال پیشرفت هستند، خانهها گران و اراضی داخل شهر قابل خرید و فروش نیست. از طرفی در اطراف شهر اراضی ملی وجود دارد که دولت توان نظارت و کنترل این اراضی را ندارد. این اراضی توسط دلالان در بنگاههای غیرقانونی در کوچه و پسکوچهها طبق یک نقشه خودساخته شده با قیمت ارزان به محرومین فروخته میشود، در نتیجه زمین ارزان و غیرقانونی باعث میشود سکونتگاههای غیررسمی افزایش پیدا کرده است. دولت باید این اراضی را مدیریت و کنترل و بر مبنای اصول شهرسازی قطعهبندی و در اختیار کسانی قرار دهد که بر مبنای قانون و اصول شهرسازی بسازند.
نکته بعدی؛ از وزیر محترم راه و شهرسازی سؤال دارم برای کاهش قیمتهای ناظرین نظاممهندسی که در زمان آقای آخوندی با قیمت عجیب و سرسامآور افزایش پیدا کرد چه کردهاند؟ مهندسین ناظر ساختمانی باید حق و حقوق خود را بگیرند، اما بر مبنای عدالت و منصفانه. (وکیلی ـ متشکرم) دو، سه تا پیشنهاد دیگر دارم. در شهرهای بزرگ جمعیت حاشیهنشینی افزایش پیدا کرده، این جمعیت به کجا سرریز بشوند؟ باید شهرکهای اقماری بسازیم. ضمن تشکر از بنیاد مسکن، جناب آقای تابش! اکثر جوانان میخواهند در روستا بمانند، اما مشکل اصلی خود بنیاد مسکن است. در (63) هزار روستا طرح هادی یا باید بازنگری بشود یا اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
همین را گفتند که باید بازنگری بشود، متشکریم.

حسین مقصودی
انشاءالله که با یک راهکار عملی و تشکیل کنسرسیوم بتوانیم این مشکلات را حل بنماییم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای مقصودی متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر بعد وقتشان را به جناب آقای کریمی نماینده اراک دادند، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از رویکرد مثبت جدیدی که در وزارت راه و شهرسازی با حضور جناب آقای مهندس اسلامی اتفاق افتاد و فعال شدن این وزارت در حوزه مسکن که یک نیاز جدی کشور بوده و هست تشکر میکنم و اینکه به هر حال دولت جناب آقای روحانی بعد از شش، هفت سال یاد مسکن افتاد و این فعالیت را انشاءالله میخواهد استارت بزند جای تقدیر و تشکر دارد، اگرچه خسارات بسیار زیادی به این بخش ناشی از این تأخیر در طی این سالها وارد شد.
در فرمایشات عزیزان بود؛ یکی از مهمترین مسائلی که همواره باعث افزایش قیمت تمامشده مسکن در کشور میشود بحث موضوع زمین است، ما در خیلی از شهرهایمان متأسفانه با کمبود زمین مواجه هستیم و این باعث گرانی و افزایش قیمت تمامشده مسکن میشود، یکی از مسائل جدی بحث پیشبینی زمین در توسعه شهرها است. متأسفانه ما فرآیند توسعه شهرها در طرحهای جامع و تفصیلی را داریم که با تأخیر زیاد انجام میشود. ما در برنامه ششم حکمی را آوردیم که شهرهای زیر (50) هزار نفر بتوانند طرحهای جامعشان در شورای توسعه و برنامهریزی استان تصویب بشود. جناب آقای اسلامی! متأسفانه این حکم الان نافذ نیست و همچنان طرحهای جامع میآید و ماهها در دبیرخانه و پشت درهای شورای عالی شهرسازی و معماری معطل میماند.
ما انتظار داریم حکمی که در قانون برنامه ششم برای این موضوع آمده اجرا بشود و بتواند مشکل شهرهای حداقل زیر (50) هزار نفر برای توسعه و تأمین زمین حل بشود. در بحث روستاها هم ما همین مشکل را داریم، جناب آقای مهندس تابش عنایت بفرمایند! واقعاً فرآیند بازنگری در طرحهای هادی بسیار طولانی است، یک روستایی میخواهد دو تا اتاق برای یک جوانش که ازدواج کرده بسازد، میخواهد یک قطعه زمینی را الحاق به یک محدوده قانونی طرح هادی روستا بکند، ماهها باید در بنیاد مسکن و سایر ادارات دوندگی کند. این واقعاً شایسته نیست، ما باید بتوانیم مشکل زمین روستاییمان را حل کنیم و چه درخصوص بازنگریهای کلی در طرحهای هادی و چه الحاقهای جزئی که این موضوع انشاءالله باید حل بشود.
بحث شهرهای جدید هم این مشکل را دارند که میتوانند محل خوبی برای سرریز جمعیت شهرهای بزرگ باشند، ولی به علت نبود زیرساختها استقبالی از حضور در این شهرهای جدید نمیشود و از این جهت مشکل داریم. بحث اولویت نوسازی بافتهای فرسوده هم برای جبران زمین و افزایش تراکم در شهرها میتواند راهکار مناسبی باشد که این اولویت را دولت محترم خوشبختانه دارد. امیدواریم سیاستهای تشویقی برای این موضوع داشته باشد. (رئیس ـ متشکریم)
نکته آخر را هم من در رابطه با مدلی که الان دولت دارد مطرح میکند بگویم. جناب آقای اسلامی! این مدل چند تا ایراد اساسی دارد: اولاً در این مدل ما میخواهیم زمین را بدهیم سازنده به صورت مشارکتی بسازد، هیچ نظارتی بر قیمت و مدت ساخت در این مدت اعمال نمیشود. موضوع بعدی در بحث قیمتگذاری واحدهای سهم دولت است که اگر اینها بخواهد زیر قیمت بازار به مردم عرضه بشود، رانت و تبعیض و مشکل ایجاد میکند. نظر ما مدل سهجانبهای است که در مسکن مهر بود، سازنده، بانک و متقاضی که سازنده به عنوان پیمانکار عمل میکرد، نه طرف مشارکت، میتواند بهترین مدل با نظارت راه و شهرسازی باشد که کنترل درخصوص قیمت، کیفیت ساخت و زمان اجرای قرارداد اعمال بشود، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
دوستان! عنایت بفرمایید بنده از مقدمات پرهیز میکنم، نیاز مسکن در کشور ما بین (1) تا (1) میلیون و (500) هزار واحد است. یعنی یک چیزی حدود (700) هزار واحد برای زوجهای جوان و مابقی هم برای دیگر نیازها است. حالا ببینید که این (1) میلیون تا (1) میلیون و (500) هزار واحد مسکن چه میزانش را ما داریم تأمین میکنیم، جناب آقای دکتر و دوستان! آمار صدور پروانههای ما (700) تا (800) هزار واحد در کشور تجاوز نکرده، معنیاش چیست؟ معنیاش این است که ما (50) درصد نیاز مسکن کشورمان را داریم تأمین میکنیم، اما باید چکار بکنیم؟
دوستان ببینید! اگر دهکهای مختلف جامعه را بخواهیم تقسیم بکنیم ما در مورد دهکهای بالای جامعه هیچ تعهدی نداریم، آنها زمین و تسهیلات خودشان را تأمین میکنند. دهکهای متوسط جامعه را ما با یارانه سود تسهیلات میتوانیم حل بکنیم،
اما دوستان! آقای دکتر اسلامی دهکهای پایین جامعه را با این روش نمیتوانیم حل بکنیم. بعضی از دوستان تجربههای جهانی را گفتند، ما برگردیم تجربههایی که در کشور خودمان تمرین شده همان تجربهها را با هم مرور بکنیم. دولت سازندگی، زمینشهری آن موقع زمین در اختیار دهکهای پایین جامعه قرار داد، در دولت اصلاحات اجاره به شرط تملیک تمرین و اقدام شد. من کاری به نقاط ضعف و قوت ندارم، در دولت آقای احمدینژاد مسکن مهر دنبال شد، حالا ممکن است کسی بیاید به هرکدام اینها ایرادی وارد بکند، ولی اقدام شد. اما این را قبول داشته باشیم در دولت جناب آقای دکتر روحانی برادر خوب ما سرور بنده جناب آقای آخوندی که واقعاً جا دارد من از زحمات ایشان در بخش حمل و نقل و بخشهای دیگر تشکر بکنم بحث مسکن اجتماعی را اینجا مطرح کردند، اما در مسکن اجتماعی قدمی برداشته نشد.
دوستان ببینید! ما راهی جز این نداریم؛ یک، سهم تسهیلات و تسهیلات ارزان را در کشور افزایش بدهیم. شما در قانون برنامه ششم هم همین موضوع را تأکید کردید. دو، تأمین زمین ارزان، جناب آقای اسلامی! تأمین زمین ارزان که ما خدمت جنابعالی داشتیم صحبت میکردیم در همه دولتها هم عرض کردم و خواهش من از جنابعالی هم هست. من مصاحبههای شما را دیدم، دارید به درستی حرکت میکنید، تأمین زمین ارزان برای تأمین مسکن دهکهای پایین جامعه تنها راهحل است. من خواهش میکنم به همدیگر کمک بکنیم. من نمیگویم حتماً از روش مسکن مهر برویم از روشهای مختلفی که در همین کشور تمرین شده استفاده بکنیم.
آخرین نکته هم عرض بکنم، جناب آقای دکتر اسلامی! ما در قانون برنامه چهارم آوردیم، باید (20) درصد ساختمانهای کشور صنعتیسازی بشود، آقای دکتر لاریجانی! صنعتیسازی (10) تا (15) درصد قیمت مسکن را کم میکند و عمر متوسط حداقل ساختمانهای ما را دوبرابر خواهد کرد. در پایان هم از بنیاد مسکن جناب آقای تابش اینجا تشریف دارند. دوستان! ما در روستاها مشکل خاصی نداریم، بنیاد مسکن به وظیفه خودش در قبال آن (2) میلیون واحد مسکن عمل کرد. ما از ایشان تشکر میکنیم، الان همه باید عزممان را جزم بکنیم در شهرها یک اراده جدی ایجاد بکنیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر آخر جناب آقای فولادگر هستند، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و تبریک عید سعید فطر، خدمت مسئولین و همکاران خستهنباشید عرض میکنم. جناب آقای مهندس اسلامی و جناب آقای دکتر رحمانیفضلی و جناب آقای دکتر همتی و همه عزیزان و مهندس تابش! من دو، سه تا نکته در این پنج دقیقه فرصتی که هست عرض بکنم، اولاً برای هدفگذاری بحث مسکن ما باید بین این چندتا هدفی که هست با روش تصمیمگیری صحیح بهینهسازی بکنیم. از یک طرف به نقش مسکن در رونق و اشتغال معتقدیم و معتقدیم اگر مسکن فعال بشود به رونق تولید کمک میکند، صدها عنوان شغل و دهها هزار و صدها هزار اشتغال را حل میکند، از طرف دیگر بحث رفع نیاز مسکن جامعه و مخصوصاً در بحث زوجهای جوان، طبقات کمدرآمد حاشیههای شهرها است. بنابراین این هدفگذاری مسأله اول است که بین رونق تولید و اشتغال و بهرهوری و از آن طرف هم رفع نیاز مسکن تصمیمهای بهینه گرفته بشود.
دوم اینکه ما از تجربیات قبل استفاده کنیم، آنهایی که موفق بوده و آنهایی که ناموفق بوده. مسکن مهر در یکسری شهرهای کوچک و یکسری روستاها موفق بود، اما در یکسری شهرهای بزرگ، حاشیه شهرها مسکن مهرهایی ایجاد کردند که الان (80)، (90) درصد خالی است. باز نیاییم به سمتی برویم که مصرف و نیاز فعلی را نادیده بگیریم، به سمت سرمایهگذاری برویم و نقدینگی سرگردانی که الان در جامعه است و پارسال هشدارش داده شد که نقدینگی دارد از قضیه ارز، سکه و اینها به سمت زمین و ساختمان میآید و مثلاً خودرو و هم همین اتفاق افتاد. یکی از دلایل اصلی بالا رفتن قیمت مسکن بالا رفتن تقاضا بود، مخصوصاً در بحث زمین، در بحث ساختمان علاوه بر تقاضا بحث افزایش قیمت مصالح ساختمانی بود.
موضوع سوم موانع موجود است، الان بحث بیمه باید درست حل بشود، ما بیمه کارگران ساختمانی را داریم که بعضی وقتها خوب اجرا نمیشود و خودش افزایش قیمت میآورد. بیمه خود قراردادهای بیمه کارکنان است که آقای دکتر لاریجانی! الان با اینکه تأمیناجتماعی نهی شده از اینکه بیاید حسابرسیهای (10) سال قبل را بکند، سراغ شرکتهای انبوهساز و خیریههای مسکنساز آمده و دفاتر (10) سال قبلشان و بدهیهای بزرگ بیمهای را میآورد. بحث مالیاتی که ثبات نظام مالیاتی است، بحث تسهیلات بانکی، تسهیلات (18) درصد برای مسکن بالا است، پیشنهاد مشخص ما این است که این (18) درصد را سیستم بانکی یک یارانهای برای زوجهای جوان و مسکناولیها بدهد. برای مسکناولیها و زوجهای جوان این یارانه داده بشود.
آخرین بحثم روی بحث روستا و شهر است. در روستاها ما موفقیتمان برای حل مسأله مسکن بیشتر بوده، الان گزارش هم دادند. بالاخره برای روستاها و شهرهای زیر (20)، (25) هزار نفر در مسکن موفقیت بیشتری داشتیم، در شهرها باید بحث بازآفرینی شهری، احیاء بافتهای فرسوده و مسأله حاشیهنشینی اولویت پیدا بکند و اصل (44) که در بحث مسکن از ابتدا بوده. چیز جدیدی نیست، از ابتدا مردم و انبوهسازان مسکن را میساختند، واقعاً آنجا عمل بکند. الان انبوهسازان مسکن میگویند ما را به خیر تو امیدی نیست، شر مرسان، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی متشکرم. نفر بعد را دعوت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جناب آقای دکتر سیدمازیار حسینی معاون محترم وزیر در امور مسکن و ساختمان را دعوت میکنیم هم مطالب خودشان را ارائه بکنند، هم نکاتی که در صحبت همکاران ما بود را پاسخ بدهند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
عزیزانی که این جلو هستند، در صندلیهایتان مستقر بشوید، بفرمایید. اگر مطلبی دارید بفرمایید.

سید مازیار حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم، ریاست محترم مجلس، اعضای محترم هیأترئیسه دارم و از اجازهای که دادند که صحبت بکنیم تشکر میکنم. صحبتهای وزرای محترم، ریاست محترم بانک مرکزی صحبتهایی که شد همه دال بر این است که موضوع مسکن در حال حاضر به عنوان مهمترین موضوع دولت در دست بررسی و اقدام است. موضوع مهم دیگری که به نظر من بود در صحبتهای ریاست محترم مجلس و جلساتی بود که در کمیسیون محترم عمران گذاشته شد و صحبتهایی که الان نمایندگان محترم هم فرمودند، موضوع مسکن به عنوان موضوع جدی و اثرگذار، به خصوص در شرایط حاضر میتواند مطرح بشود. بحث تحریمها، بحث مهمی است و عملاً میشود گفت خوشبختانه صنعت ساختمان با حدود (130) صنعت وابسته به خودش میتواند نقش مهمی را در راهاندازی هم حوزه صنعت و هم حوزه خدمات بر عهده بگیرد و عموماً به غیر از برخی از ساختمانهای خاص که اصلاً جامعه هدف ما هم نیست، ما تقریباً میشود گفت ما در حوزه صنعت ساختمان به خارج از کشور وابستگی نداریم.
نکته مهمی که وجود دارد این است که این موضوع یک موضوع فرابخشی و فرادستگاهی است. به هر حال وزارت راه و شهرسازی به عنوان محور موضوعات در متن قضیه وجود دارد، اما هماهنگی و همراهی که هیأت دولت به خصوص وزارتخانههای محترم کشور و نیرو میتوانند در این موضوع داشته باشند و همافزایی که در اینجا میتواند وجود داشته باشد، میتواند کمککننده باشد و علاوه بر آن بحث مهم منابع بانکی است. به خصوص منابع بانکی برای راه افتادن این جریان و به غلتک در آوردن این چرخ بسیار مهم است که خوشبختانه مورد تأکید قرار گرفت و جناب آقای دکتر لاریجانی هم دستوراتی دادند که حداقل تا (20) درصد سقف تسهیلات در کشور به حوزه مسکن راه بیابد.
آنچه که در حوزه وزارت راه و شهرسازی در اختیار ما است، هم در بحث سیاستگذاری که سیاستها سیاستهای انبساطی است، البته با این توجه و دقت که سقف جمعیتپذیری و طرح جامع مسکن ملاک عمل خواهد بود. یعنی ما نباید در جایی مسکن تولید کنیم که متقاضی نداشته باشد و برعکس در جایی که متقاضی وجود دارد مسکنی تولید شود که متناسب با سطح توقع و نیاز نباشد. این یکی از استراتژیهای مهم ما است که مسکنی که تولید میشود مسکن متناسب با نیاز باشد. مسکن هم در تمامی شهرها برآورد شده، آنچه که برای ما و دولت مهم است این است که دهکهای یک تا هفت دهکهایی هستند که باید مورد حمایت قرار بگیرند. دهکهای پایین در سطح بیشتری و به خصوص از طریق سازمانهای حمایتی و دهکهای سه تا هفت هم با روشهای متعدد.
یکی از مسائلی که وجود دارد بحث سهم وام در تولید است و اینکه این وام خودش منجر به افزایش تورم نشود. چیزی که در دستور کار قرار گرفته این است که ما بتوانیم عرضه و تقاضا را به صورت توأم تحریک کنیم، یعنی وام به صورت وام ساخت در اختیار سازنده معتبر و خوشنام قرار بگیرد و بلافاصله در قالب فروش اقساطی قابلیت تقسیط داشته باشد. این به این کمک میکند تا اثرات مخربی که در پایه پولی است به حداقل ممکن برسد و عملاً تولید و عرضه را هم به همدیگر متصل کند.
آن چیزی که مشخص است این برنامه (1) میلیون و (100) هزار واحدی که ما تحت عنوان اتمام مسکن مهر در کل کشور و طرح اقدام ملی که در قالب (400) هزار واحد مسکونی دارد شکل میگیرد و (200) هزار واحدی که در قالب طرح عمران روستایی است، بتوانیم زنجیره تولید مسکن را راه بیندازیم و این چرخ برای سالهای متمادی بتواند روی پای خودش بچرخد.
بخش خصوصی در این موضوع به صورت ویژه مورد تأکید قرار گرفته، در تمامی استانها، اختیاراتی که لازم بوده به استانداران محترم تفویض شده و ما از مدیران کلمان در استانها خواستیم که این موضوع را به کمک استانداران و شورای برنامهریزی استان به صورت جدی در دستور کار خودشان قرار بدهند. سازندههای بنام و خوشنام کار داشته باشند و سعی کنیم در کنار ساخت بحث کیفیت، صرفهجویی در مصرف انرژی، مقاومت در برابر زلزله و معماری ایرانی و اسلامی را در دستور کار خودمان قرار بدهیم. به هر حال شما میدانید که ما بحث محرمیت و مشرفیت برایمان در بحث معماری بسیار مهم است. هیچ طرح جدیدی نباید ساخته شود که از این نظر دچار اشکال باشد و ضوابط شهرسازی و معماری ما این پتانسیل را دارد، معماری سنتی ما این پتانسیل را دارد که ما خانههایی داشته باشیم که آرامش و آسایش در کنار یکدیگر باشند. (رئیس ـ خیلی ممنون) در گذشته بحث آرامش در خانههای سنتی ما وجود داشت، در خانههای مدرن هم بحث آسایش وجود دارد، اما ترکیب آن دو تا چیزی است که در دستور کار ما در این دوره قرار گرفته است. من امیدوار هستم با حمایتی که مجلس محترم میکنند و مجموعه حمایتی که دولت انجام میدهد بخش مسکن حرکت انقلابی و جهادی را در خودش شروع کند و شروع کرده و انشاءالله در آینده نزدیک اثرات این موضوع هم حتماً قابل لمس و ملموس برای آحاد جامعه خواهد بود، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون آقای حسینی. دوستان عزیز توجه بفرمایید! یکی از مسائل مهم برای شرایط فعلی ما مسأله مسکن است، ممکن است مسکنهای زائد هم داشته باشیم، آمارهایی که مرکز پژوهشها هم ارائه کرده نشان میدهد که ما در تهران حدود (500) هزار و در کل کشور حدود (2) میلیون مسکن اضافی داریم. البته ممکن است خیلی از اینها مسکنهای لوکس باشد که این هم یکی از مسائلی است که شهرداریها این اجازه را برای ساخت این مسکنها میدهند و بعد هم افراد بیبضاعت یا طبقات متوسط نمیتوانند آنها را بخرند. ضمناً مسکن متناسب با خودشان هم وجود ندارد. این یکی از این عویصههایی است که باید به آن توجه کرد.
اصل مسأله این است که دولت محترم توجه داشته باشد، یکی از موضوعات مهم برای شرایط فعلی این است که مردم از نظر وضعیت مسکن یک برنامه روشنی برایشان وجود داشته باشد. باید قبول کرد که طبق قانون برنامه ششم حدود (900) هزار مسکن در سال باید ساخته میشد، در سالهای اخیر این کار انجام نشد و یکی از مسائلی که امروز از نظر وضعیت قیمت مسکن با آن مواجه هستیم این است که در سالهای قبل به این امر توجه کافی نشد. حالا دولت آمده و میخواهد این قانون برنامه ششم را انجام بدهد. در قانون برنامه ششم هم برای شهر و هم برای روستا سقف گذاشته شده که هر سال این مقدار باید مسکن ساخته شود.
از نکات مهمی که هم مرکز پژوهشهای مجلس و هم آقایان در دولت روی آن توجه داشتند، این است که هم برای روستاها باید توجه داشت که مسکن ساخته شود، الان در بسیاری از روستاها به خاطر حریمی که برای آن قائل شدند، این ازدیاد جمعیت باعث شده که زمین متناسب برای این کار نیست. آقای تابش رئیس محترم بنیاد مسکن گفتند یک بازنگری در این کار انجام خواهند داد. آقای رحمانیفضلی وزیر محترم کشور باید به استانداران این را تأکید کنند که در شورای برنامهریزی استان این موضوع را برای روستاییان حل کنند. اول مهم روستاها هستند که مهاجرت از آنجا صورت نگیرد.
نکته بعدی این است که شهرهای کوچک و متوسط ما تعداد زیادی است، بیش از (1000) تا و ممکن است در داخل شهر برای اینها زمین برای واگذاری وجود داشته باشد و اگر نباشد هم محدوده این شهرها میتواند افزایش پیدا کند، مشکلی هم نیست. در اینجا وزارت مسکن در این زمینه نظر دارد، باز وزارت کشور و شورای برنامهریزی باید برای شهرهای کوچک و متوسط کمک کنند و این مشکل را از جلوی پای مردم بردارند.
همانطور که بعضی از آقایان نماینده هم تذکر دادند شهرهای بزرگ احتیاج به شهرکهای اقماری است که در طرح وزارت مسکن هم به این امر توجه شده است. اگر این مجموعه راه بیفتد و هر چه سریعتر محقق شود میتواند مشکل را ظرف چند سال آینده کاملاً مرتفع کند، به شرط اینکه همین پیشنهاد (1) میلیون مسکن اعم از روستا و شهر در سال محقق شود.
یکی از مسائل، موضوع وام است که یک تقسیمبندی در سطح روستا، برای هر نفر (40) میلیون، در شهرهای کوچک و متوسط (60) میلیون، شهرهای بزرگ (80) میلیون انجام شد. از مسائل مهم این است که افراد پشت نوبت قرار میگیرند، چون سهم کلان تسهیلات بانکی برای وام مسکن (5/8) درصد بوده که آقای دکتر همتی پذیرفتند این را به (20) درصد برسانند که گشایشی در زمینه تسهیلات برای کسانی که میخواهند مسکن بسازند فراهم شود.
البته این مجموعه، مجموعه خوبی است و میتواند زمینه حل مسأله باشد، به شرطی که در مقام اجرا همه بخشها، چه جهادکشاورزی، چه بنیاد مسکن و چه وزارت مسکن یک فکر را برای حل مسأله دنبال کنند. ملاحظاتی هم در این زمینه وجود دارد، یعنی ریزهکاریهایی هست، منجمله در همین زمینه مسکنهایی که خالی افتاده، اگر نظام مالیاتی برای آنها وضع شود که برای مسکنهای خالی مالیات سنگینی گذاشته شود و اگر اجاره بدهند، همین پیشنهادی هم که مطرح شد ظرف چند سال معاف شوند، این انگیزه ایجاد میکند که اینها به سمت اجاره بروند.
یک مسأله دیگری که باز باید به آن توجه کرد در بسیاری از کشورها از این سهمی که دولت زمین را میدهد و انبوهسازان خانه میسازند، درصدی که مالکیت آن مربوط به دولت میشود را در اختیار شهرداریها میگذارند که بتوانند اجاره بدهند. از این امکان هم میتواند استفاده شود و در طرح مورد توجه قرار بگیرد. اصل مسأله این است که در این طرح زمین از حالت بورسبازی خارج شود، اما باید توجه کرد اگر این خانههایی هم که ساخته میشود اسنادش فوری منتقل شود، خود این خانهها وارد بورسبازی خواهد شد.
لذا باید به این موضوع هم توجه کرد که یک زمانی برای نقل و انتقال در نظر گرفته شود. لذا من فکر میکنم این مجموعه اقدامات میتواند مؤثر باشد، هم مجلس و هم دولت روی این مسأله همصدا هستند. من حتماً به آقای دکتر اسلامی تأکید میکنم که برای شهرکهای اقماری امکانات شهری را از قبل در نظر بگیرید، مثل مسکن مهر نشود که در بعضی از جاها امکانات شهری در آن دیده نشده، باید از قبل مسجد، مدرسه و امکانات اداری در نظر گرفته شود.
خواهش من این است که کمیسیون عمران این مجموعه مباحثی که مطرح شد را سریعاً پیگیری کنند که در زمینه اجرا گام به گام با دقت نظر کار جلو برود و مجلس هم انشاءالله در آینده باز جلساتی برای نظارت بر این امر خواهد داشت. عزیزان دولت توجه داشته باشند که این موضوع بسیار مهمی برای ما است، مخصوصاً زوجهای جوان که ازدواج میکنند احتیاج به مسکن دارند و باید کار به نحوی انجام شود که آنها بتوانند در زمان معقول و سنجیده صاحب مسکن شوند. برای عزیزان آرزوی توفیق میکنم، این موضوع مهم را انشاءالله کمیسیون عمران پیگیری میکند.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! درباره همین موضوعی که الان تمام شده تذکر دارم.

علی اردشیرلاریجانی
چشم، تذکر را هم گوش میدهیم. اگر راجع به این موضوع تذکر دارید بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید آقای رئیس! تذکر بنده ماده (100) است، «دستور هفتگی مجلس باید به ترتیب وصول طرحها و لوایح از کمیسیونها و سایر موضوعات طبق این آییننامه توسط هیأترئیسه مجلس تهیه و پس از چاپ و توزیع بر تابلوی مخصوص نصب شود».
ببینید! این مطلبی که امروز جنابعالی در دستور قرار دادید اصل دغدغهتان کار بسیار پسندیده و درستی است، یعنی واقعاً یکی از آن مسائل مهم کشور است. یعنی بعد از معیشت اصلیترین بحث این موضوع است.
آقای رئیس! اما سؤال من این است، شما آن هفته، یعنی جلسه قبلی مجلس تازه سوگند یاد کردید. این آییننامه، ظرفیت هم که دارد، چرا چاپنشده، در دستور قرار گرفته است؟ ای کاش از ظرفیت آییننامه استفاده میکردید، به کمیسیون میرفت و گزارشی میآمد، راجع به آن گزارش تصمیمگیری میشد. الان چه چیزی تحویل ما شد؟ هیچ چیز مکتوبی در اختیار ما نیست. نتیجهاش چه میشود؟ اینکه جنابعالی زحمت کشیدید، جلسه گذاشتید، وزرا آمدند و صحبت شده، نمایندگان صحبت کردند، اما خروجیاش چه؟ کجا ثبت و درج میشود؟ در کجا ما نمایندگان فردا میتوانیم دنبال کنیم که بعد از این جلسه چه شد؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی! اولاً که از نظر آییننامه هیچ اشکالی ندارد، آییننامه میگوید در مسائل مهم هیأترئیسه میتواند افراد را دعوت کند و موضوعات مهم را مطرح کند. پس خلاف آییننامه نیست. خودتان الان فرمودید مهمترین مسأله کشور بعد از بحث معیشت مسأله مسکن است و رهبری هم تأکید کردند. بنابراین موضوع مهمی است و خلاف آییننامه نیست.
اما اینکه میفرمایید کمیسیون جلسه بگذارد، کمیسیون جلسه گذاشته است، به جمعبندی با دولت رسیدند، ملاحظاتی دارند. اینکه ما در مجلس بدانیم این عقبافتادگی در ساخت مسکن که طبق برنامه ششم باید انجام میشد، الان دولت باید سالی حدود (1) میلیون مسکن هم در روستا و هم در شهر بسازد، تمهیداتی باید اندیشیده شود. جمعبندی این است، این طرحی که الان ارائه شده که حدود (200) هزار مسکن در روستا و (800) هزار تا در شهرها بخواهد انجام شود، در شهرهای کوچک، متوسط، بزرگ و در روستاها چگونه باشد؟ مشکلاتی دارند برای اینکه باید حریمها را تغییر بدهند. ما وزیر کشور را هم خواستیم برای اینکه در این زمینه کمک کند، اینجا مصوبه قانونی نیاز نداریم، هماهنگی نیاز داریم برای اینکه دولت این مجموعه اقدامات را انجام بدهد و چون زمانبندی لازم دارد، اصل موضوع مورد توجه است، کمیسیون عمران برود پیگیری کند. ما قانون داریم، فقط باید اجرا کنند.
6
تصویب طرح تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن (ثبت 379)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح یکفوریتی تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن است که برخی از مواد به کمیسیون ارجاع شده، اگر اجازه بفرمایید من گزارش کمیسیون را بند به بند جهت رسیدگی قرائت کنم.
تبصره الحاقی به ماده (1):
تبصره الحاقی ـ در مواردی که اسیدپاشی به قصد ارعاب و ایجاد ناامنی در جامعه باشد به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد، اقدام مرتکب، افساد فیالارض محسوب و به مجازات آن محکوم میشود.
سرکار خانم حسینی پیشنهاد جایگزین داشتند، بفرمایید.

سیده فاطمه حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و آرزوی قبولی طاعات همه همکاران ارجمند. همانطور که در پیشنهاد اصلاحی اینجا بنده مطرح کردم، تفاوت اندکی با پیشنهاد کمیسیون دارد، منتها این مسأله که به لحاظ ضوابط راجع به تقنین قوانین به این اشاره داریم که بهتر این است دوباره تعریف نکنیم آنچه را که در قانون مجازات اسلامی پیش از این تعریف شده است.
همانطور که در تبصره الحاقی در گزارش کمیسیون آمده، در خط اول اشاره شده «در مواردی که اسیدپاشی به قصد ارعاب و ایجاد ناامنی در جامعه باشد به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد»، این مورد تعریف شده است. تعریف محاربه و تعریف افساد فیالارض در قوانین روشن و واضح است. لذا پیشنهاد بنده این بود که در «مواردی که اقدام مرتکب، یعنی اقدام اسیدپاشی مصداق محاربه و افساد فیالارض باشد مرتکب به مجازات جرایم مذکور حسب مورد محکوم خواهد شد».

علی اردشیرلاریجانی
خانم حسینی! این جمله را ملاحظه بفرمایید، فرمودید در مواردی که اقدام مرتکب مصداق محاربه باشد مجازات میشود. معلوم است که اگر مصداق محاربه باشد مجازات آن محاربه است. آن پیشنهادی که الان داده شده گفته در چه زمینههایی محاربه محسوب میشود، همان افساد فیالارض است. به نظرم این دقیقتر است، چون بحثی که شما مطرح کردید یک حالت دوری است، اگر مصداق محاربه باشد مجازاتش هم محاربه است.

سیده فاطمه حسینی
آقای دکتر! یک مقدار در تبصره الحاقی و گزارش کمیسیون شاید بشود گفت تعریف را قابل تفسیر میکند، از جهت اینکه «ایجاد ناامنی در جامعه باشد، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد». این قابل تفسیر است، اما تعریف افساد فیالارض و تعریف محاربه در قوانین وجود دارد. نیازی به بیان مجدد آن به نظر نمیرسد که وجود داشته باشد.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای کمالیپور مخالف هستند، بفرمایید

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر همه همکاران عزیز و ارزشمند عرض سلام و ادب و احترام دارم. با تشکر از سرکار خانم حسینی، باید به عرض برسانیم وقتی که ما برای یک موضوعی مجازاتی را در نظر میگیریم باید مبانی آن مجازات را با مصادیق مبین قانونی تطبیق بدهیم. آنچه که ما امروز به عنوان یک مجازات برای اسیدپاشی در نظر گرفتیم معنا و مفهوم و مصداق آن کاملاً مشخص است. اینکه همکار ارزشمند اعلام کردند، در اینجا میتوان تفاسیر متعددی را از موضوع داشت، برعکس در محاربه و افساد فیالارض که ما میخواهیم مجازات اعدام را برای آن در نظر بگیریم، واقعیت اساسی و کلی آن همان اخافه و ایجاد ناامنی در جامعه است. ما نمیتوانیم در حالی حکم محاربه برای موضوعی را در نظر بگیریم و بعد بیاییم مصادیق آن را مشخص نکنیم. این در قانون هم تعریف شده که محاربه و افساد فیالارض با چه شرایطی تحقق پیدا میکند، چه موضوعاتی میتواند در دامنه شمول محاربه و افساد فیالارض قرار بگیرد. با این وضعیت و مفاهیمی که ما از محاربه و افساد فیالارض داریم، پرواضح است که معنا و مفهوم کاملاً مشخص است و ما در اینجا آمدیم یک نوآوری جدیدی را در بحث مجازاتها ایجاد کردیم که صرفاً اختصاص به قصاص ندارد. آنجایی که بحث قصاص است با گذشت شاکی خصوصی هم منتفی میشود و حالا همین جنبه عمومی جرم است. اما ما اینجا آمدیم از باب اینکه این جرم خشن میتواند در جامعه آثار زیانباری را بر جای بگذارد، از این عنوان استفاده کردیم که چنانچه اقدامات مجرم به این منتهی شود که ناامنی در جامعه ایجاد کند، منتهی به ترساندن مردم شود، به این منتهی شود که روح انسانها و جامعه را مکدر کند، ما این مجازات محاربه و افساد فیالارض را که غیرقابل گذشت هم است برای آن در نظر بگیریم و آن را به مجازات برسانیم. احساس میکنم پیشنهاد، پیشنهاد مناسبی نیست و از همکاران میخواهم که به آن رأی ندهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای ابطحی دادهاند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
موافق
سلام علیکم و رحمه الله
با تشکر از خانم چنارانی. (نایبرئیس ـ خانم حسینی، نه خانم چنارانی) (وکیلی ـ خانم چنارانی وقت دادهاند) دوستان خیلی دقت کنید! بحث محاربه و افساد فیالارض و باغی و یاغی تعاریف خودش را در قانون مجازات ما دارد. پیشنهادی که در کمیسیون است «در مواردی که اسیدپاشی به قصد ارعاب و ایجاد ناامنی در جامعه باشد»، این قصد را باید تشخیص داد. آیا مجرد قصد و نیت مجرمانه، جناب آقای کمالیپور! شما که الحمدلله حقوقدان برجسته هم هستید، آیا مجرد قصد مجرمانه باعث تعریف محارب خواهد شد؟ به هیچ وجه. ممکن است برای قصد مجرمانه مجازاتی ببینیم، ولی نه به عنوان مجازات محارب. شما بنیانهای حقوقی را دارید دگرگون میکنید.
پیشنهادی که خانم حسینی دادند به درستی به این نکته اشاره کرده، چنانچه مصداق محارب باشد. نه اینکه اگر کسی به قصد ارعاب و ناامنی در جامعه باشد، این محارب است؟ شما میدانید که تفسیر قضائی حجت است، تفسیر قضائی هر قاضی برای رأی دادنش حجت است. این تفسیر قضائی موجب نیست که یک قاضی دیگری حتماً این تفسیر را بپذیرد. این باعث یک از هم گسیختگی از نظام جرم و مجازات است. بنابراین من معتقدم آقایان و خانمهای همکار حتماً به پیشنهاد خانم حسینی رأی بدهند و الا ما مبانی حقوقیمان را دچار اختلال خواهیم کرد و پسفردا همانطور که آقای کمالیپور هم فرمودند از جرایم غیرقابل گذشت به مجرد این قصد ما بعد باید چاره بیندیشیم که چه کنیم قانون را اصلاح کنیم. ما قانون داریم. اگر واقعاً این کار اسیدپاشی مصداق محاربه است، مجازاتش هم معلوم است. اما «به قصد» را دقت کنیم. ما در بحثهای حقوق جزا مخصوصاً جزای اختصاصی این بحثها را مفصلاً مرور کردهایم. آیا نیت عامدانه عام وجود دارد؟ آیا نیت عامدانه خاص وجود دارد؟ ما یک راهی را باز میکنیم که بعد نمیتوانیم جمعش کنیم. ممکن است شما الان با یک رأی دادن این مسئولیت را از سر خودتان رفع کنید، ولی در هر صورت جامعه ما دچار مشکل خواهد شد. آقایان! هر قصدی مجرمانه نیست و جزای هر قصد مجرمانهای به عنوان جرم تام نیست. بنابراین عزیزان دقت کنند و به پیشنهاد خانم حسینی رأی مثبت بدهند. والسلام

محمد علی وکیلی

مسعود پزشکیان

علی فرهادی
سلام علیکم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و عرض تبریک عید سعید فطر خدمت نمایندگان محترم، رئیس و اعضای محترم هیأترئیسه. عرض کنم قانون یا طرح تشدید مجازات اسیدپاشی بدون این الحاقیه به هیچ وجه عنوان تشدید نسبت به قانون متروک سابق ندارد. ببینید! ما در طرح قبلاً که مجازات اعدام دیده شده بود را به قصاص تبدیل کردیم و ید قوی حکومت را به ید ضعیف اولیای دم که با تهدید و با مشکلاتی مجبور و تهدید به رضایت شوند را به قصاص تبدیل کردیم.
از طرفی میدانید که قصاص شرایطی دارد، مثلاً نسبت به خانمها که بیشترین آسیبپذیر این حادثه هستند، اجرای قصاص، پرداخت فاضله، رعایت شرایط تساوی در مورد سایر اشخاص جامعه و یا ادیان، مشکلاتی را در اجرای قصاص ایجاد میکند و حتماً با نگاهی که این طرح دارد قانون متروک سابق را تخفیف داده است. درخواست من از نمایندگان محترم این است، اگر نگاهمان تشدید مجازات است، با وحشتی که اسیدپاشی دارد، با وحشتی که این جرم در جامعه ایجاد میکند، صرفنظر از اینکه منجر به قتل یا منجر به حوادث است، با همین نگاه محاربه که تشدید به نسبت قانون سابق است، با نگاه مثبت به قانون و این الحاقیه رأی بدهند تا بتوانیم عنوان تشدید مجازات را نسبت به این طرح اعمال کنیم و الا چنین نگاهی به طرح نیست، متشکرم.

نادر قاضی پور

مسعود پزشکیان
اگر اخطار قانون اساسی مربوط به موضوع است اجازه بدهید صحبت کنند.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
آقای پزشکیان! (نایبرئیس ـ راجع به موضوع باشد) عرض ادب و سلام. موضوع ما هیأترئیسه است، اخطار و تذکر ما اصل (88) قانون اساسی به هیأترئیسه است. آقای هیأترئیسه! شما یک تصمیمی به ضرر ملت و نمایندگان گرفتید. روزهای یکشنبه هیأت دولت جلسه علنی دارد، شما کمیسیون گذاشتید، برای سؤال نمیآیند. روز دوشنبه بعدازظهر (نایبرئیس ـ اصل 88 که مربوط به رئیسجمهور است) بله، موضوع سؤال است. (نایبرئیس ـ رئیسجمهور چه ربطی به ما دارد؟) آقای پزشکیان! یک دقیقه حوصله کن بگذار عرضم تمام شود، فرمایشات شما را بشنویم. شما یکشنبه کمیسیون گذاشتید، دوشنبه بعدازظهر صحن علنی گذاشتید.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکرم. اولاً از تو سؤال کردم راجع به موضوع است، گفتی راجع به موضوع است. (قاضیپور ـ من هم راجع به موضوع گفتم) متشکرم، خیلی ممنون. کمیسیون هم موافق است.
حضار 240 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد خانم حسینی اعلام بفرمایید. دولت مخالف و کمیسیون موافق هستند. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. آقایانی که این جلو نشستهاند قبل از اینکه نام ببرم بفرمایید رأی بدهید. آقای رضایی رأی میدهید؟ آقای احسان قاضیزاده رأی بدهید. هنوز (85) نفر رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (80) نفر در رأیگیری مشارکت نفرمودید، ما (64) ثانیه هم نگه داشتیم. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! متن قرائتشده کمیسیون را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
متن کمیسیون را به رأی میگذاریم. حضار 245 نفر، نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (125) نفر در رأیگیری مشارکت نفرمودهاند! لطفاً نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (65) نفر هنوز رأی ندادهاند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره الحاقی به ماده (5):
تبصره الحاقی ـ هزینههای موضوع این ماده در بودجه سالانه با درخواست صندوق تأمین خسارتهای بدنی، پیشبینی و اختصاص مییابد.
سرکار خانم حسینی پیشنهاد حذف دادهاند، بفرمایید.

سیده فاطمه حسینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! همانطور که بسیاری از شما بزرگواران در رأی به کلیات این طرح، مدنظرتان هم این بود که تشدید مجازات اسیدپاشی صورت بگیرد و هم حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن مطرح بوده است. اساس نظر طراحان همین بوده و نمایندگان محترم و قانونگذار هم این است که از بزهدیدگان ناشی از اسیدپاشی حمایت شود. یکی از موارد در ماده (5) است که میگوید در کلیه موارد مذکور در این قانون مرتکب علاوه بر جبران خسارتهای مقرر در ماده (14) قانون آیین دادرسی کیفری ملزم به پرداخت هزینههای درمان بزهدیده میشود. در جرایمی که در آن اسیدپاشی صورت میگیرد، قربانی اسیدپاشی تا مدتها بعد هزینههای بسیار بسیار بیشتر از هزینه دیه را باید هزینه درمان کند و این واقعاً برای بسیاری از این افراد اصلاً قابل تأمین نیست. لذا اینجا پیشبینی شده «در صورتی که مرتکب متمکن از پرداخت هزینههای درمان نباشد، هزینههای مربوطه از محل صندوق تأمین خسارتهای بدنی پرداخت میشود» و بعد در تبصره آن اشاره شده که در موارد موضوع این ماده و تبصره (1) صندوق میتواند بعد از پرداخت این هزینهها برای دریافت هزینههای پرداختشده به مرتکب رجوع کند. ولی تکلیف قربانی اسیدپاشی اینجا مشخص است، از محل صندوق تأمین خسارتهای بدنی بایستی این هزینهها پرداخت شود.
در کمیسیون آنچه که به عنوان الحاق به این تبصره تصویب شده این است که هزینههای موضوع این ماده در بودجه سالانه با درخواست صندوق تأمین خسارتهای بدنی پیشبینی و اختصاص مییابد. در صورتی که اساساً ممکن است این صندوق یا درخواست نکند و یا اگر درخواست کند در بودجه سالانه به هر دلیلی ردیف جداگانهای برای این موضوع دیده نشود. اما این صندوق همچنان بایستی برای انجام این و پوشش هزینههای درمان قربانیان اسیدپاشی تکلیف داشته باشد.
لذا پیشنهاد بنده این است که این تبصره الحاقی حذف شود و تکلیف صندوق برای پرداخت هزینههای درمان قربانیان اسیدپاشی با توجه به اینکه تعدادشان هم سالانه تعداد کمی است، لذا در صورتی که تبصره بند الحاقی حذف نشود عملاً تمام زحمت مجلس برای حمایت از قربانیان اسیدپاشی به هدر میرود و به یک تبصرهای بند میشود که آیا آن تبصره را دولت اجرا کند یا نکند. الان که قانونگذار میتواند در این زمینه تصمیم بگیرد باید تصمیم قاطع بگیرد و انشاءالله این حمایت را از بزهدیدگان ناشی از اسیدپاشی داشته باشد. آقای دکتر خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
مخالف وقتشان را دادهاند به جناب آقای کاظمی نماینده ملایر بفرمایید.

محمد کاظمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در واقع پیشنهاد خانم دکتر حسینی به نظرم مشکل را حل نمیکند. ببینید! ما در این طرح که کار مفصلی را هم کارگروه و هم کمیسیون روی آن انجام داده اینطور پیشبینی کردیم که اگر فرد زیاندیده نتوانست عامل جنایت را پیدا کند هزینهاش از بیتالمال پرداخت میشود و بعد پیشبینی کردیم بخشی از هزینهها هم از صندوق تأمین خسارتهای بدنی پرداخت شود. مسئولین این صندوق در دوره قبل که هفته قبل موضوع مطرح بود، مدعی بودند که این صندوق برای منظور خاص و برای هزینههای خاص پیشبینی شده و ما بدون مصوبه قانونی و بدون تأمین بودجه و اعتبار نمیتوانیم برای این منظور چیزی را پرداخت کنیم. ما در کمیسیون به ذهنمان رسید که هر سال در لایحه بودجه علاوه بر آنچه که به این صندوق اختصاص داده میشود تا برای حوادث ناگوار و تصادفات رانندگی پرداخت شود، یک اعتباری را هم بدین منظور پیشبینی کنیم که اگر فرد آسیبدیده دسترسی پیدا نکرد، اگر هزینه درمانش افزایش پیدا کرد، ما از محل این صندوق بتوانیم پرداخت کنیم و در واقع پرداخت از این صندوق را ما با این تبصره الحاقی قانونی میکنیم. در واقع هر هزینهای که زیاندیده بخواهد پرداخت کند یا از فرد جانی دریافت میشود (اگر تمکن مالی داشته باشد) یا از بیتالمال و یا در شق سوم از صندوق تأمین خسارتهای بدنی. این تبصره در واقع تضمینکننده پرداخت این هزینهها است و من معتقدم که تصویب آن یاریرسان افرادی است که از این جنایت به خصوص آسیب جسمی میبینند و سلامتشان به خطر میافتد. انشاءالله دوستان و همکاران عزیز به ماندن این تبصره و الحاق این تبصره رأی مثبت بدهند. والسلام

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای فرهنگی دادهاند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
سم الله الرحمن الرحیم
از همکاران محترم درخواست دارم به خاطر اهمیت موضوع عنایت ویژهای داشته باشند. ببینید! در این تبصرهای که الحاق شده همه زحماتی که کمیسیون محترم و همکاران گرامی در تصویب این موضوع بسیار مهم یعنی تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزهدیدگان ناشی از آن داشتند، این زحمات با همین مصوبه از بین میرود. یعنی شما همه تصمیماتتان را به این معلق میکنید که در لایحه بودجه برای این منظور پیشبینی وجود داشته باشد. در حالی که وظیفه ذاتی صندوق تأمین خسارتهای بدنی، تأمین خسارتهایی از این قبیل است و آمار اینها در کشور عدد مهمی نیست، از نظر اهمیت ذاتی این موضوع بسیار مهم است، نه از نظر کمی. تعداد بسیار محدودی در طول سال آسیب میبینند، به بهانه همین الحاقی دولت و صندوق عمل نمیکند، میگوید در بودجه هم که پیشبینی نشد.
وظیفه ذاتی صندوق تأمین خسارتهای بدنی حمایت از چنین آسیبدیدگانی است. مشروط نکنید، در ماده (5) که داشتیم پیشبینی شد که صندوق این کار را انجام بدهد. در تبصره دیگر هم گفتند که میتواند به مرتکب مراجعه کند و اگر الان امکان تأمین ندارد در آینده آن را تأمین کند. اما اینکه آن را معلق کنید به اینکه در بودجه سنواتی به این نام و تحت این عنوان اتفاق بیفتد، یعنی همه زحماتی که کشیدید و مصوباتی که داشتید و بسیار هم باارزش بوده و در جامعه هم بازتاب و بازخورد مثبتی داشته، همه اینها را به موضوعی تعلیق میفرمایید که ممکن است اتفاق نیفتد. ما در سایر موارد، مواردی که مثلاً برای دانشگاه آزاد مصوب کردیم که اگر تأمین اعتبار شد چکار کند و چه تخفیفاتی بدهد، نمیدهد، به دلیل اینکه در بودجه پیشبینی معین و مشخص نشده است. این صندوق از نظر ذاتی چنین اختیاراتی را دارد و همه زحماتی که تا الان کشیدید با آمدن این تبصره به حالت تعلیق در میآید و عملاً اتفاقی نمیافتد.
لذا من خواهشم این است که به پیشنهاد حذف رأی موافق عنایت بفرمایید، از ریاست محترم جلسه هم درخواست دارم که همکاران را به این توجه بدهند که در رأیگیری شرکت کنند، موضوع بسیار مهم است. چندین جلسه وقت صرف شده، اینها هوا نشود و آثار آن از بین نرود. لذا همکاران به پیشنهاد حذف رأی موافق عنایت بفرمایند، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
دولت بفرمایید. شما سر جای خودتان نیستید، فکر کنم گوش هم نمیدهید چه میگویند. نظرتان را بگویید.

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
درخصوص موضوع، جلسه قبل رأیگیری شد و نمایندگان محترم به همین الحاقیهای که مصوب شد رأی دادند. اینکه بخواهد از محل صندوق پرداخت شود، اولاً وضعیت درمان مشخص نیست که صندوق با چه مبلغی مواجه است، این درمان چقدر است. در کشور است، خارج از کشور است، فلان پزشک حاذق است، فلان پزشک مدنظر مصدوم است؟ هیچ سقف و کفی، سر و تهی، ورود و خروجی، شامل اقامت میشود، شامل پرواز میشود، بلیط میشود، در کدام کشور خارجی یا داخلی میشود، اینها همه ابهام در مورد هزینه پرداختی است. آن هم صندوق که محل و منابع آن مشخص است. به لحاظ اینکه با چه عددی باید مواجه شود، ابهام در عدد دارد، اولاً مخالفیم با اینکه فقط محل صندوق باشد یا این الحاقی حذف شود.
ثانیاً اینکه دولت را مکلف کرده که در بودجه سالیانه ببیند، به هر حال تنها راهی است که میشود اگر مبالغ و شرایط پرداخت مشخص باشد نسبت به آن موافقت کرد. ولی پرداخت از محل صندوق هم به لحاظ ابهام مبلغ، هم به لحاظ منابع محدود صندوق مورد موافقت نیست. درخواست میکنم که با محل صندوق مخالفت بفرمایید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون موافق است. حضار 241 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد سرکار خانم دکتر حسینی اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ پیشنهاد حذف بند الحاقی به ماده 5 است) نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
متشکرم. آقای رئیس! خانم سیاوشی یک پیشنهاد الحاقی دارند، اصرار دارند مطرح کنند.

مسعود پزشکیان

طیبه سیاوشی شاه عنایتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
در طرح پیشنهادی موارد حمایتی و موارد مجازات دیده شده، ولی بحث پیشگیری در آن دیده نشده است. بحثی که براساس تحقیقات انجامشده در کشورهایی که بیشترین آسیب را در حوزه اسیدپاشی داشتند در واقع نتیجه مثبتی داشته، به خصوص کشورهایی مثل بنگلادش، هند و پاکستان که متأسفانه این آسیب مثل ایران در آنها هم دیده میشود با قوانین و مقرراتی که جهت پیشگیری تنظیم شده توانستهاند (30) درصد این آسیب بزرگ اجتماعی را کاهش بدهند.
البته یک فیلم و کلیپی تهیه شده که در حدود دو دقیقه و (40) ثانیه است که امیدوارم در این فرصتی که من دارم صحبت میکنم این هم آماده پخش شود. بحث این است که این مقررات سختگیرانه برای فروش اسید میتواند مهمترین راه برای مبارزه با اسیدپاشی باشد. به دلیل اینکه در کشور ما خرید اسید به راحتی انجام میشود و متأسفانه قیمت آن بسیار ارزان است و به دلیل همین سهولت دسترسی، بسیاری از کسانی که قربانیان اسیدپاشی هستند از ما درخواست داشتند که در این زمینه هم اقدام عاجل انجام شود.
براساس پیشنهاد الحاقی ما کسانی که مایل به خرید اسید هستند، حالا در حوزههایی که مشغول به کار هستند باید حداقل یک مدرک هویتی را ارائه بدهند و امیدواریم در صورتی که این مدرک هویتی ارائه نشود قاعدتاً اینها با مجازات...

محمد علی وکیلی
لطفاً فیلمی را که گفتند پخش کنید، چون صحبتشان روی فیلم است.

طیبه سیاوشی شاه عنایتی
اگر صدای فیلم بلندتر شود قابل استفاده است. آقای وکیلی وقت دارم؟

محمد علی وکیلی
کوتاه در حد (30) ثانیه بفرمایید.

طیبه سیاوشی شاه عنایتی
همچنان که در فیلم هم دیده شد متأسفانه در کشور ما مواد اسیدی با قیمت بسیار ارزانی در دسترس مردم قرار دارد. در حالی که این با ثبت حداقل یک کد ملی میتواند به نوعی به مردم اخطار بدهد که این موادی که در دسترس شما است میتواند چه آسیبی بزند. در عین اینکه مکانهای صنعتی مثل جواهرسازیها و تعمیرگاهها هستند که از این مواد اسیدی دارند در حوزه کاریشان استفاده میکنند. ولی در عین حال مهم است که برای مردم به نوعی این قانون تصویب شود و یک نوع فرهنگسازی شود و در حوزه آسیبهایی که اسید به ویژه به قشر خانمها میزند پیشگیری شود.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از عنایت و توجه خواهر خوبمان سرکار خانم دکتر سیاوشی سپاسگزارم، واقعاً ایشان دغدغهای داشتند، دغدغهشان هم درست است. اما من جهت استحضار ایشان و همکاران محترم عرض کنم ما در این طرح همه دغدغهها را برطرف کردیم. دوستان ببینید! ما در این قانون گفتیم اگر کسی عمداً مرتکب این جرم شد مفسد فیالارض شناخته میشود، یعنی من فکر میکنم دیگر بالاترین اشد مجازات را ما قائل شدیم. این خودش پیشگیری است.
خواهر خوبمان فرمودند که ما بیاییم برای خرید اسید در جامعه، اسید که فقط صرفاً برای اسیدپاشی در بازار عرضه نمیشود که ما بگوییم حالا کسی میخواهد برود در یک بقالی یا داروخانهای اسید دریافت کند، ما بگوییم حتماً این به یک جایی مراجعه کند، یک هویتی را برای آن مشخص کنند، بعد او برود در بازار خریداری کند. به نظر من ضمن احترام به دغدغهای که ایشان داشتند و دغدغه درستی هم است، بحث پیشگیری که عنوان کردند، پیشگیری بحث درستی است. اما این نسخهای را که ایشان ارائه کردند اصلاً قابلیت اجرا ندارد. شما ببینید! کسی میخواهد برود یک شیشه محدود اسید برای مصارف صنعتی، مصارف خاص و مصارف دیگر نیاز زندگی خودش تهیه کند. ما ایشان را بفرستیم، بگوییم شما ابتدا به ساکن بروید یک پزشکی، حالا این هویتی که ایشان عنوان کردند، این هویت اصلاً برای بنده مفهومی نداشت. به نظر من قابلیت اجرا ندارد، من خواهش میکنم ایشان پیشنهاد خودشان را پس بگیرند و خواهش میکنم دوستان با توجه به اینکه این قانون قابلیت اجرا ندارد به آن رأی مثبت ندهند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای کاظمی نماینده ملایر دادهاند، بفرمایید.

محمد کاظمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان و همکاران عزیز توجه بفرمایند! یکی از دلایل ارتکاب جرم اسیدپاشی با این مشکلاتی که برای زیاندیده فراهم میآورد این است که این ماده خطرناک به وفور در جامعه وجود دارد و تهیه آن هم خیلی سهلالوصول است. هیچ منعی هم در خرید و فروش اسید در جامعه نیست. فردی از طرف مقابلش به هر دلیلی، به دلیل عاطفی و احساسی عصبانی میشود، به مرز دیوانگی که میرسد تصمیم میگیرد به طرف مقابلش صدمه بزند و راحتترین چیزی که دم دست هست، اسید است که به راحتی از مغازهای خرید میکند و مشکلات عدیدهای را به وجود میآورد و مرتکب جنایت میشود.
در پیشنهادی که سرکار خانم سیاوشی دادند کار سختی نیست، خواسته شده کسانی که مجوز فروش اسید را دارند اگر مشتری و خریداری به آنها مراجعه کرد اجالتاً یک هویت اولیهای که شامل کارت ملی و ثبت شماره کارت ملی است، مشخص شود که این فرد این اسید را در این ساعت و این مقدار خریداری کرده که اگر بعداً خدایناکرده اتفاقی افتاد و آن فرد صدمهدیده دستگیر شد و این فرد ضارب و جانی دستگیر نشد، اجالتاً این یک راه و قرینهای باشد برای اینکه در اطراف و اکناف بگردند که کدام مغازهها اسیدفروشی دارند و اسیدفروش هستند و مثلاً در ظرف (24) ساعته گذشته به چه اشخاصی اسید فروختند. به راحتی این یک قرینه و ردی است برای اینکه بشود آن فرد ضارب و جانی را دستگیر کرد.
امروز مستحضر و مطلعید که متأسفانه در بسیاری از پروندههای اسیدپاشی عامل اسیدپاش شناسایی و دستگیر نمیشود، موارد زیادی را در اواخر در اصفهان داشتیم که مأموران انتظامی و امنیتی هم تلاش زیادی را کردند، ولی نتوانستند آن فرد را پیدا کنند. اگر ما این تدبیر را داشته باشیم و انشاءالله این مصوبه را داشته باشیم، این یک قرینه خوبی برای این میشود که هم اسیدفروشها یک مقدار دقت و مراقبت کنند که به چه کسی اسید میدهند و واقعاً اسید را برای مصارف صنعتی و اشتغال و مصارف مختلف میفروشند یا خدایناکرده یک جوانی وارد میشود و فرد اسیدفروش هم نمیتواند بگوید که من نمیتوانم بفروشم، ولی وقتی که قانون باشد میگوید من به تو اسید میفروشم، اما مشخصات تو را هم ثبت میکنم. به نظرم این یک راه پیشگیری است و پیشگیری هم بهتر از درمان است و یک راهی است که ما بتوانیم در این اتفاقات و پروندهها به عامل اقدام و جنایت دسترسی پیدا کنیم. خواهش من از همکاران این است که به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علی فرهادی
بسم الله الرحمن الرحیم
آن چیزی که الان خرید و فروش آن محدود به ارائه کارت ملی یا کارت هویت شده یک موضوع تکبعدی و یکفرمولی نیست که بگوییم مردم همین مورد را میخواهند، یا فرد خاصی میخواهد برود کارت ملی بدهد یا کارت هویت بدهد. انواع محلولهای صدمهزننده که مصرف مشترک دارد و غالب مردم هم استفاده دارند، کشاورز استفاده دارد، باغدار استفاده دارد، خانگی استفاده دارد، تهیه خانگی آن ممکن است. چیز خیلی سخت یا فنی نیست که نشود تهیه کرد. به نظر من مقید کردن آن به کارت به جز زیرزمینی کردن و سیاهبازار درست کردن و این موارد کار دیگری را حل نمیکند. ما با این شیوه و وضعیت مطلق مخالفیم.

مسعود پزشکیان

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! عید سعید فطر که گذشت را به محضر شما عزیزان و سروران تبریک عرض میکنم. در رابطه با پیشنهاد همکار گرامیمان سرکار خانم سیاوشی که کلیه کارخانجات و مراکز عمده صنعتی و بهداشتی که به عرضه و فروش اسید و سایر ترکیبات شیمیایی میپردازند موظفند این ترکیبات را صرفاً به ذینفعان واقعی به منظور مصارف مورد نیاز نظیر صنعتی و بهداشتی ارائه دهند و بعد به مجازات ماده (20) قانون مجازات اسلامی. من میخوانم، مجازات ماده (20):
1 ـ انحلال شخص حقوقی.
2 ـ مصادره کل اموال.
3 ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی. ممنوعیت از دعوت او برای افزایش سرمایه.
ممنوعیت از اصدار بعضی از اسناد تجاری.
جزای نقدی.
انتشار حکم محکومیت به وسیله رسانهها و مخصوصاً اینجا مصادره کل اموال.
سروران محترم! ما با این یک مقداری در میان جامعه به جای اینکه فرهنگسازی کنیم، در واقع یک مقدار اینجا داریم با قانونگذاری و اعمال مجازاتهای شدید این جریان را زیرزمینی میکنیم. اسید ساختن خیلی ساده است، انسان در اینترنت وارد میشود آنجا نوشته فلان ماده با جوهرنمک قاطی میشود و اسید میشود. اگر ما بخواهیم برای این جریان مجازاتهای غلاظ و شداد ماده (20) را قرار بدهیم یک مقدار در جامعه بحران ایجاد میکند. ما داریم به طرف جرمزدایی میرویم، ما داریم به طرف این میرویم که عناوین مجرمانه را بکاهیم. اگر بحث ممانعت از اسیدپاشی است، همان بحث دیه و بحث مجازات محاربه و افساد فیالارض که بیان شد کافی است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) اگر ما بخواهیم یک مقدار شدت ایجاد کنیم، با احترامی که به سرکار خانم سیاوشی و همکار عزیزمان جناب آقای کاظمی عزیز داریم، با صحبتی که شد مخالف هستیم.

مسعود پزشکیان
حضار 242 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
7
بحث و بررسی درخصوص لایحه موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو (ثبت 537)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه یکفوریتی موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو است. سرکار خانم دکتر سعیدی! برای ارائه گزارش تشریف بیاورید، در خدمتتان هستیم.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله النور
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران عزیز و ملت بزرگ و شریف جمهوری اسلامی ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. تبریک عید گذشته فطر و تشکر ویژه از ملت عزیز ایران به دلیل حضور باشکوهشان در راهپیمایی روز قدس. قبل از ارائه گزارش یک تشکری از هیأترئیسه محترم به خاطر رسیدگی ویژه و جدی به بحث مسکن کنیم و امیدوارم که به قضیه مسکن نگاه کاملی شود، چراکه تمام کشورهای موفق در این زمینه سمت تقاضا را هم در کنار بحث عرضه به طور ویژه نگاه میکنند و بر آن مالیات میبندند. انشاءالله که بتوانیم بر آن بحث مالیات بر عایدی که همکاران عزیز ما در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی کلیات آن را تصویب کردند، تصویب نهایی مجلس را بگیریم که گام مهمی در حل مشکلات مسکن برای ملت عزیزمان خصوصاً جوانان باشد.
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی شماره (15045/42/د) تاریخ 30/2/1398.
لایحه یکفوریتی موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو به شماره چاپ (1285) که جهت بررسی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه تاریخ 12/12/1397 با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و نهایتاً با اصلاحاتی در مادهواحده به شرح ذیل به اتفاق آرا به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نشده است.
لایحه موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو
مادهواحده ـ موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو بهشرح پیوست تصویب و به دولت اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره 1 ـ رعایت اصل (77) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد هرگونه اصلاح موافقتنامه الزامی است.
تبصره 2 ـ رعایت اصل (139) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد هرگونه ارجاع به داوری موضوع فصل (8) موافقتنامه الزامی است.
تبصره 3 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است گزارش سالانه عملکرد این موافقتنامه را با هدف توسعه بازارهای صادراتی و جلوگیری از بروز زیان به تولیدکنندگان داخلی به کمیسیونهای اقتصادی، صنایع و معادن و کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مجلس شورای اسلامی ارائه نماید.
تبصره 4 ـ در اجرای مفاد این موافقتنامه و نیز فهرست کالایی پیوست موافقتنامه مذکور، رعایت کلیه اسناد و قوانین بالادستی از جمله بندهای دوم، ششم، هفتم، دهم، یازدهم، پانزدهم و هجدهم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و مواد (31) و (46) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 و مواد (8)، (21) و (43) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1/2/1394 و ماده (60) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور الزامی است.
محمدرضا پورابراهیمیداورانی ـ رئیس کمیسیون اقتصادی
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! اسامی مخالفین و موافقین جهت اعلام آمادگی، جناب آقای قاضیپور و جناب آقای صباغیان به عنوان مخالف و جناب آقای کریمی نماینده اراک و جناب آقای کیانپور به عنوان موافق آماده باشند. جناب آقای قاضیپور اولین مخالف بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای پزشکیان! اخطار قانون اساسی دارم، اصول یکم، دوم و سوم. نظام جمهوری اسلامی ایران است، در این مقدمه در موافقتنامه «جمهوری اسلامی» را حذف کردهاند، کلمه «ایران» را قید کردهاند. گفتهاند منبعد «ایران» قید شود. آیا این اخطار از نظر حضرتعالی وارد است یا نیست؟ چرا به این آسانی جمهوری اسلامی، خونبهای شهدا، اصول یکم، دوم و سوم قانون اساسی را حذف کردهاند. در این مقدمه دولت آورده که منبعد «ایران» آورده شود. حضرتعالی اظهارنظر بفرمایید تا من بقیه عرایضم را بگویم.

مسعود پزشکیان
حالا «ایران» را «جمهوری اسلامی ایران» میکنیم، مشکلی ندارد. بفرمایید.

نادر قاضی پور
نه، اینجا در مقدمه این لایحه آوردهاند که «جمهوری اسلامی ایران» نباشد، فقط کلمه «ایران» قید شود.

مسعود پزشکیان
در متنش نوشته «جمهوری اسلامی»، یعنی لایحه موافقتنامه تشکیل منطقه آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و بقیه را هم خلاصه کردهاند

نادر قاضی پور
آقای دکتر! شما بروید موافقتنامه را باز کنید، در پیوستها است.

مسعود پزشکیان

نادر قاضی پور
مخالف
همکاران عزیز! در اینجا در (9) ماده (141) جزء آوردهاند. کشورهایی که عضو این هستند ارمنستان است، بلاروس است، قزاقستان و جمهوری قرقیزستان و فدراسیون روسیه هستند. کشورهایی که ما با آنها بیشتر تجارت داریم مانند آذربایجان، ترکمنستان و افغانستان جزء این اتحادیه نیست.
واقعیت امر حقیر و تعدادی از اعضای محترم فراکسیون کارگری نگران این هستیم که با این موافقتنامه تهدیدات جدی برای تولیدات داخلی به عمل آید. وزارت صنعت، معدن و تجارت در تبصره (3) مکلف به گزارش سالانه عملکرد این موافقتنامه با هدف توسعه صادراتی، جلوگیری از ضرر و زیان تولید داخلی شده است. اجازه بدهید به این توافق با چشم بدبینی نگاه کنیم، چون در اکثر موارد شاهد بودیم، مثل قرارداد ترجیحی ایران و ترکیه که باعث شد نساجیها و پوشاک ایران کلاً تعطیل و دچار مشکلات اساسی شوند. یا مناطق آزاد تجاری که به عنوان سکوی صادرات اجرا شد، عملاً به سکوی واردات تبدیل شده است.
بنابراین به عنوان عضوی از فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی نمیتوانم به بیکار شدن هزاران کارگر در اثر این توافق ایجاد مناطق آزاد تجاری بیتفاوت باشم. خصوصاً در تبصره (5) این مادهواحده گفته پس از پنج سال امکان لغو تعرفههای ترجیحی پدید خواهد آمد. معنی آن این است که ما باید در آینده شاهد به جریان افتادن یک تجارت یکطرفه علیه اشتغال نیروهای خودمان در ایران اسلامی و تولیدکنندگان عزیز داخلی و اقتصاد ملی باشیم. بنابراین با وجود تبصرههای (1) و (2) و اصول (77) و (139) قانون اساسی به نظر میرسد در اجرا همانطور که در موارد مختلف شاهد بودیم ممکن است اتفاق دیگری بیفتد و این به ضرر تولید باشد. هزاران مهندس ایرانی، سرمایه ایرانی تعطیل و بیکار شوند. بنابراین حقیر و تعدادی از همکاران عزیزم در فراکسیون کارگری با وجود همه دقتی که کمیسیون محترم اقتصادی و دستگاههای تخصصی دولتی اعمال کردهاند، مخالفت خودمان را با انعقاد این موافقتنامه اعلام میکنیم.
آقای پزشکیان! درگذشت یکی از همکاران صدیق ادوار مجلس شورای اسلامی، پدر شهیدان بیدکی را به جامعه و به کارکنان مجلس تسلیت میگوییم.
همکاران! یک روزی سیمان ارومیه در عراق خواهان داشت، آقای پزشکیان! با وجود این موافقتنامه الان کشور عراق واردات سیمان ایران را ممنوع کرده است. ما موافقتنامه و قرارداد داریم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) یک دقیقه مانده، از اخطار محاسبه کنید. لذا یک روزی سیمان ایران در آنجا طلا بود. لذا همکاران! به این رأی ندهید، بگذارید به کمیسیون برگردد، (141) بند دارد. به عشق امام حسین، یا حسین

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای کریمی نماینده اراک موافق هستند، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز عنایت بفرمایید! لایحه موافقتنامهای که الان محل بحث است، موضوع بسیار مهمی است. این اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در سال 2015 توسط پنج کشور روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان تأسیس شده، (20) میلیون کیلومتر مربع مساحت جغرافیایی و (183) میلیون نفر جمعیت را پوشش میدهد. این ظرفیت اقتصادی بسیار بزرگی است که در خدمت اقتصاد ایران میتواند قرار بگیرد.
در سالهای 2015 و 2016 در این محدوده اتحادیه اقتصادی اوراسیا (274) میلیارد دلار واردات ثبت شده، در حالی که تنها (534) میلیون دلار واردات به این محدوده داشتیم و همچنین (384) میلیارد دلار این اتحادیه صادرات داشته که ما (1/2) میلیارد دلار از این صادرات سهم داشتیم. این نشان میدهد که ظرفیت بسیار گستردهای در این محدوده اتحادیه وجود دارد و ما میتوانیم از این ظرفیت به شایستگی استفاده کنیم.
موضوع دیگری که هست ما داریم تمرین میکنیم که با اقتصاد جهانی تعامل کنیم و پیوستن ما به سازمان تجارت جهانی (WTO) که سالهاست داریم دنبال میکنیم، این یک مدل کوچکی است که میتوانیم تمرین کنیم که به یک اتحادیه منطقهای وصل شویم و لوازم و الزامات آن را در اقتصادمان ساری و جاری کنیم و بتوانیم از مزیتهای آن بهرهمند شویم. این موضوع علاوه بر ثمرات اقتصادی قطعاً آثار اقتصادی و سیاسی هم در روابط بینالملل برای ما دارد.
از طرف دیگر ما ظرفیت بسیار بزرگی در اقتصاد روسیه داریم که با توجه به تعاملات نزدیک ما با این کشور میتوانیم با پیوستن به این اتحادیه و انعقاد موافقتنامه با آن، از ظرفیتهای اقتصاد بزرگ روسیه و تعاملات مثبتی که این کشور در مقابله با تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا بر علیه ما دارد استفاده کنیم.
موضوع بعدی اتفاقی است که در مناطق آزاد ما میافتد. علاوه بر مزیتی که الحاق به این موافقتنامه برای ایجاد گسترده اشتغال در کشور ما دارد، در بحث جذب سرمایهگذاریهای خارجی هم در مناطق آزادی که ما در شمال و جنوب کشور داریم زمینههای خوبی را فراهم میکند و بازار هدفی که ما در این محدوده اتحادیه داریم با استفاده از تعرفههای ترجیحی میتواند برای ما مزیت زیادی داشته باشد و اولویت استراتژی کلی کشور ما در حال حاضر توسعه روابط با کشورهای همسایه است و این موافقتنامه میتواند ما را در رسیدن به این هدف یاری کند.
نکته بعدی هم بحث این است که همانطور که من عرض کردم ما با کشورها به صورت انفرادی قبلاً موافقتنامههای زیادی را امضا کردیم. اما اینکه با یک اتحادیه منطقهای یک موافقتنامه اینچنینی امضا کنیم یک چیز جدید و اولین تجربه ما است و میتواند همانطور که عرض کردم مزایای خوبی را برای ما به همراه داشته باشد و از طرف دیگر این اتحادیه اتحادیهای رو به رشد است. حدود (40) کشور در فرآیند امضای این موافقتنامه با اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستند و این میتواند یک قطب عظیم اقتصادی منطقهای و جهانی در آینده باشد و در حالی که ما جزء اولین کشورهایی باشیم که به آن میپیوندیم، از مزایای این برخوردار میشویم. من انتظار دارم انشاءالله عزیزان با دید مثبت به این لایحه رأی بدهند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
مخالف آخر جناب آقای صباغیان هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکر قانون اساسی
سم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای پزشکیان! اگر اجازه بفرمایید من قبل از مخالفت یک تذکری را دارم که عرض کنم. (نایبرئیس ـ حالا مخالفتتان را بفرمایید) وقتی به من بدهید.

مسعود پزشکیان
تذکر را برای وقت تذکر بگذارید، چون جزء وقت خودتان است، الان شما فقط پنج دقیقه وقت دارید که مخالفت کنید.

محمدرضا صباغیان بافقی
ماده (102) است، (79) نفر برای جلسه غیرعلنی امضا کردهاند، منتها هنوز هیأترئیسه پاسخی به ما نداده است. آقای پزشکیان! حداقل در این زمینه راهنمایی بفرمایید، ممنون میشویم.

مسعود پزشکیان
حالا نگاه میکنیم، شما مخالفتتان را بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
دلیل مخالفت من با این موافقتنامه، از یک طرف میدانیم که ما هر چقدر بتوانیم فضای اقتصادی را طوری ساماندهی کنیم که فعالتر و پویاتر باشیم قابل تحسین است و همه ما هم باید حمایت کنیم، به ویژه اینکه این اتحادیه شامل کشورهای روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس است و کشورهایی هستند که تقریباً با ما دشمنی ندارند و میتوانیم در عرصه اقتصاد با آنها همکاری کنیم.
ولی یک نکتهای که هست اینکه الان در همین موضوع فهرستی را که به عنوان امتیازات اعطایی ایران به اوراسیا داده (502) قلم کالا است و متقابلاً اوراسیا به ایران (360) قلم کالا را اعطایی داده است. این در اول که موازنه برقرار نیست، ضمن اینکه بعضی از موارد مبهم است، مثلاً نوشته «سایر کالاها». سایر کالاها میتواند شامل کالاهای مختلفی شود که واردات آن برای ما باعث شود اقتصاد داخلی ما را تحت شعاع قرار بدهد، کارخانهها و کارگاههای ما را تعطیل کند. خصوصاً اینکه همه میدانیم اقتصاد ما آسیبپذیر و شکننده است، به محض اینکه ما وارد این اقتصادها خصوصاً اقتصاد قدرتمندی مثل روسیه شویم اگر تدبیری اندیشیده نشود طبیعتاً ما به سرعت بازارهای داخلی را از دست خواهیم داد، نه اینکه بازارهای خارجی را پیدا نخواهیم کرد، بلکه بازار خودمان را هم از دست خواهیم داد.
یک نکته دیگر، ما الان میبینیم در این لیست اجازه واردات تراکتور را هم به آنها دادیم که آنها میتوانند به کشور ما تراکتور یا واگن وارد کنند. ولی متقابلاً ما خودمان سازنده تراکتور و واگن هستیم. چرا ما در این فهرستی که داده شده نتوانیم اینها را صادر کنیم؟ من خواهش میکنم که نماینده دولت این موضوع را توضیح بدهد که چرا حداقل تولیداتی را که ما داریم و میتوانیم بازارهای خارجی را خصوصاً در این اتحادیه به دست بیاوریم، این دیده نشده است؟
به هر حال در این قضیه باید یک ارزیابی صورت بگیرد که ما اگر وارد اقتصاد این کشورها میشویم، حداقل ضمانتهایی باشد که ما یک دفعه اقتصاد خودمان را از دست ندهیم، باعث نشود که ما میخواهیم در این زمینه دستاوردی داشته باشیم، دستاوردهای خودمان را هم از دست بدهیم. چون میبینید که الان هم در کشور ما قاچاق کالا به انحاء مختلف وارد ایران میشود. طبیعتاً به محض اینکه ایران وارد این مجموعه شود ورود کالاها به کشور ما توسعه خواهد یافت و اینجا میتواند خطراتی را به اقتصاد کشور ما وارد کند. فقط خواهش من این است که اینجا توضیح بفرمایند چه تدبیری اندیشیده شده، چه ملاحظاتی دیده شده که ما بتوانیم در این بازار موفق باشیم؟
در مجموع ضمن اینکه ما این موافقتنامه را دارای نکات مثبت و خوبی هم ارزیابی میکنیم، ولی اگر این چند تا نکتهای را که عرض کردم در آن دیده نشده که ما الان در آن نمیبینیم، میتواند برای ما خطرساز باشد. من خواهش میکنم دولت در این زمینه توضیح بدهد و اگر این رعایت نشود، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای پزشکیان! من هنوز (40) ثانیه دیگر وقت دارم. (نایبرئیس ـ بفرمایید) اگر در این زمینه تدبیری اندیشیده نشود طبیعتاً ما دچار مشکل خواهیم شد. این را من میخواهم دولت توضیح بدهد و اگر غیر از این باشد من از دوستان میخواهم به این لایحه نظر مخالف بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق آخر صحبت کند.

علیرضا رحیمی
موافق آخر جناب آقای کیانپور هستند، بفرمایید.

مجید کیان پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران.
درخصوص لایحه موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو، مخالفین و موافقین محترم فرمایشات خودشان را عنوان فرمودند. مخالفین خیلی مخالفت جدی با این موضوع نداشتند و شاید تأکید بر تعادل و موازنه در جهت استفاده مشترک و بهینه از این لایحهای که ارائه شده است و در سند چشمانداز 1404 و سیاستهای اقتصاد مقاومتی هم بر این موضوعی که افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیبپذیری اقتصاد کشور از طریق توسعه پیوندهای راهبردی و گسترش همکاری و مشارکت با کشورهای منطقه و جهان به ویژه همسایگان تأکید شده است و استفاده از دیپلماسی در جهت حمایت از هدفهای اقتصادی یکی از ظرفیتهایی است که در این لایحه میتواند مورد توجه قرار بگیرد و استفاده از ظرفیتهای سازمانهای بینالمللی و منطقهای که این موافقتنامه و منطقه آزادی که ایجاد میشود میتواند یک ظرفیتهای مناسبی را ایجاد کند.
همانطور که استحضار دارید حدود (183) میلیون نفر جمعیت این منطقه است و ظرفیتی که برای داد و ستد و صادرات ایجاد کرده حدود (274) میلیارد دلار در سالهای 2015 و 2016 است که سهم ایران تنها (534) میلیون دلار بوده است. در حالی که وارداتی که این اتحادیه داشته حدود (384) میلیارد دلار و سهم ایران از این واردات (1/2) میلیارد دلار است که میبینید سهم صادرات ما سهم بسزایی نیست و این موافقتنامه میتواند سهم ایران را به تدریج افزایش بدهد و باید از این ظرفیت در جهت توسعه صادرات و بهکارگیری ظرفیتهای اقتصادی که وجود دارد و سرمایهگذاریهای مشترکی که میتواند در این مناطق صورت بگیرد، در مناطق آزاد شمالی و جنوبی کشور میتواند ظرفیت مناسبی را برای ما ایجاد کند.
موافقتنامهای که انعقاد آن میتواند موافقتنامه موقت تجاری بیانگر این واقعیت است که اقتصاد ایران به یک سطح جدیدی از همکاریهای اقتصادی منطقهای رسیده و میتواند زمینه را برای پیوند اقتصاد ایران با اقتصاد منطقه فراهم کند و بتواند سهم ایران را از بازارهای منطقه به دست بیاورد و یک ظرفیت مناسبی را برای تولید و ارائه خدمات و در نهایت صادرات آن به کشورهای منطقهای که عضو این اتحادیه هستند ایجاد کند و میتواند زمینه را برای ورود ایران به سازمان تجارت جهانی WTO فراهم کند و یک درهمتنیدگی اقتصادی را برای ایران ایجاد کند که علاوه بر ثمرات اقتصادی میتواند دستاوردهای سیاسی مناسبی به دنبال داشته باشد و ظرفیت ایران را در بازارهای منطقه هم افزایش بدهد و یک ظرفیت قابل توجهی برای اشتغال کثیر نیروی کار کشورمان و سرمایهگذاریهای مشترک و توجه مناسبی برای بخش خصوصی، فعالینی که میتوانند در این منطقه فعالیت کنند و چشمانداز مناسبی را در جهت اقتصاد کشور در این لایحه داشته باشد و برای ایران یک ظرفیت مناسب ویژهای ایجاد کند. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون موافق است. دولت بفرمایید.

رضا رحمانی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
با تشکر از همه سروران، مخالفین و موافقین محترم و کمیسیون اقتصادی که انصافاً روی این موافقتنامه خیلی تلاش کردند و بررسی کردند و کاملش کردند، ممنون هستیم.
من خدمت عزیزان عرض کنم در حال حاضر مستحضرید که جمهوری اسلامی ایران بنا به تأکیدات مقام معظم رهبری، ما در دولت گسترش روابط با همسایهها را خصوصاً در اولویت گذاشتیم. امسال یکی از برنامههای محوری ما تقویت صادرات است، آن هم با تمرکز روی کشورهای همسایه و منطقه که یک پتانسیل خوبی داریم.
این توافقی که امروز انشاءالله دوستان عنایت میکنند مفصلترین و جامعترین توافق تجاری است که تا حالا کشور عزیز ما جمهوری اسلامی ایران منعقد کرده است، این یک مطلب. البته دوستان نکاتی را فرمودند، من یک توضیح عرض کنم. تصویب این لایحهای که امروز در دستور است به معنی عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا نیست، دوستان توجه کنند. بلکه این یک توافق تجاری است، در واقع ما ورود میکنیم، یک توافق تجارت ترجیحی است. دوستان فرمودند پنج سال، ما سه سال عضویت خواهیم داشت، در طول سه سال ارزیابی میشود، مذاکرات ادامه دارد. بعد از سه سال ما مختاریم یا عضو شویم، یا تمدید کنیم، یا خارج شویم، یا اینکه این عضویت را دائمی کنیم. در هر حال در سالهای آتی این یک ظرفیتی است که میتواند حتی تبدیل به تجارت آزاد هم شود. امروز البته تجارت آزاد به آن معنی نیست، بلکه تجارت ترجیحی است.
ما در حال حاضر آخرین آماری که از سال گذشته داریم، دوستان واقعاً عنایت کنند! (2/0) درصد واردات این کشورهای اتحادیه اوراسیا، بیس یعنی هسته اولیه آن با حضور کشور روسیه، فدراسیون روسیه، قزاقستان و بلاروس تشکیل یافته است. بعداً به این کشورها به این دو تا عضو اضافه شده، تعدادی از کشورها مثل ویتنام و مثل ما به تعرفه ترجیحی پیوستهاند. پنج، شش تا کشور هم در حال مذاکره هستند. در حال حاضر (2/0) درصد واردات این کشورها از طرف جمهوری اسلامی ایران است، یعنی در سال گذشته و (3/0) صادرات اینها به جمهوری اسلامی ایران. یعنی علیرغم اینکه ما در همسایگی این کشورها هستیم، سه تا از پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا با جمهوری اسلامی ایران مرز دارند، یا مرز خاکی یا آبی. لذا این یک پتانسیلی است که متأسفانه در حال حاضر این ظرفیت در سالهای گذشته فعال نشده، یعنی سهم ما (2/0) درصد از واردات اینها است. یعنی صادرات ما به اینها (2/0) درصد وارداتشان بوده است. در حالی که ما خیلی پتانسیل و ظرفیت داریم، مخصوصاً امسال این را بیشتر میتوانیم فعال کنیم.
دوستان عنایت کنند! در کل دنیا هم حدود (50) درصد صادرات جهانی تحت پوشش همین توافقات بینالمللی بین کشورها یا اتحادیهها و قراردادهای بینالمللی است. در حالی که سهم ما از این حدود (4) درصد است، خیلی ناچیز است. ما در حال حاضر فقط با یک کشور تجارت آزاد داریم، با پنج کشور توافقنامه تعرفه ترجیحی داریم، با برخی از کشورها هم الان در حال مذاکره هستیم. از مهمترین اتحادیههای جهانی که تعدادی کشورها را تحت پوشش قرار میدهد، ما با اکو و کشورهای اسلامی هم قبلاً همکاریهایی داریم. در واقع این جدیترین توافقنامهای است که ما تا حالا در آن ورود کردیم. این هم یک مطلب در حال حاضر.
اما در واقع توافقی که ما الان انجام میدهیم کانّه با پنج تا کشور که عضو اینجا هستند وارد این توافق میشویم. البته دوستان در مورد ظرفیتها و اقلام کالایی که اینها به ما تخفیف دادند یا ما به اینها تخفیف دادیم. البته دوستان عنایت کنند! در مورد اوراسیا و هر توافقنامه ترجیحی دیگر، اینها وحی منزل که نیست، بالاخره توافق طرفین است. ما میتوانیم روی اقلام کالایی دائم مذاکره داشته باشیم. کم کنیم، زیاد کنیم، در گذشته هم اینطور بوده، همین الان هم ما با ترکیه توافق ترجیحی داریم، اتفاقاً در حال مذاکره هستیم و داریم اقلام را جابجا میکنیم، کم میکنیم، زیاد میکنیم، مطابق با منافع خودمان.
اینجا هم همین است، در حال حاضر (360) قلم ما به اینها تعرفه ترجیحی را دادیم، (32) درصد به اینها تخفیف دادیم، یعنی اگر این موافقتنامه اجرایی شود. در حالی که اینها به ما (502) قلم، ما توانستیم در مذاکرات (502) قلم کالا را از اینها موافقت بگیریم، با تخفیف تعرفه (3/56) درصد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) یعنی میخواهم بگویم دوستان و همکاران ما در طی سه سال گذشته که مذکرات با اینها ادامه داشته، بالاخره برای ما مهم منافع ملیمان است و یقیناً اینجا یک ظرفیتی است.
آقای دکتر! یک مطلب را هم خلاصه عرض کنم. در حال حاضر شرایطی که ما داریم در حوزه واردات هم اینجا یک مزیتی برایمان است، یعنی با توجه به مباحث تحریم که دوستان بیشتر استاد هستند، ورود ما در این توافقنامه یک جاهایی هم یک گشایشهایی ایجاد میکند. ممنون هستم که دوستان انشاءالله با رأی بالایی عنایت کنند، مجالس همه این پنج کشور هم تصویب کرده، فقط مجلس محترم شورای اسلامی باید عنایت کند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر. تذکر را هم بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکاران محترم عنایت داشته باشند! متن ترجمه ایرادات مختصری داشت که اداره کل تدوین قوانین ایرادات را اصلاح کرده و ملاک اصلاحات اداره کل تدوین قوانین است.

مسعود پزشکیان
حضار 220 نفر، نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایند. هنوز (60) نفر از عزیزان رأی ندادند. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را قرائت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق محیطزیست و مدیریت برنامهریزی آموزش محیطزیست دانشگاه علوم و تحقیقات تهران میهمانان جناب آقای دکتر تابش همکار محترم و استاد همان دانشگاه هستند که خدمت همه این عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم.
8
ناطقان جلسه آقایان: سیدحسین افضلی، اسداله عباسی، عبدالحمید خدری، صدیف بدری و سیدکمالالدین شهریاری

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدحسین افضلی نماینده محترم اقلید.
ـ آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش.
ـ آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
ـ آقای سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای سیدحسین افضلی در خدمت شما هستیم.

سیدحسین افضلی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
با درود و سلام به پیشگاه ملت بزرگ ایران علیالخصوص مردم شریف شهرستان اقلید در شهرهای اقلید، سده، دژکرد، حسنآباد و روستاهای زیبای سرحد چهاردانگه.
آنچه این روزها به صورت مشهود در سطح بعضی از شهرستانها و استان مشاهده میشود وجود یک فضای پویا جهت ایجاد رونق در تولید و انگیزه قوی همراه با خلاقیت جهت رهایی از وابستگی به کالاهای وارداتی در بخشهای مختلف میباشد. به گونهای که فضای یأس و ناامیدی که به دلیل واردات بیرویه انواع کالاها و متأسفانه فساد حاکم بر آن در بین تولیدکنندهها وجود داشت در حال تغییر و حرکت امیدوارانه به سمت تولید و توانمندی میباشد. همچنین به دلیل بارندگیهای اخیر علیرغم خسارات زیاد ناشی از سیلابها، خوشبختانه بخشی از سرمایهها به جای دلالی به سمت کشاورزی سوق پیدا کرده و سطح زیر کشت به صورتی ملموس افزایش یافته است.
همین دو مورد اگر درست هدایت شود یک تحول اساسی در اقتصاد کشور ایجاد میکند. لذا لازم است تا همه مسئولین به صورت جهادی اراده کنند و تنها با حذف موانع ناشی از بروکراسی پیچیده و بیهوده حاکم بر ادارات و پیشروی تولیدکنندگان کشاورز و صنعتگر، تهدید تحریم را به فرصت تولید تبدیل کنند و اراده مردم را برای تبدیل معضل تحریم به حماسه تولید ببینند. الان زمان واقعی درک صنعتگر و کشاورز و شناخت و حل مشکل آنها است. اگر زمان را از دست بدهیم گاهی خسارات جبرانناپذیر است. همانگونه که لازم بود با توجه به تجربه سال قبل درخصوص خسارات ناشی از قطع برق در فصل کار کشاورزان، پیشبینیهای لازم جهت تأمین کمبود برق و تجهیزات مورد نیاز صورت میگرفت تا امسال دوباره مجبور به قطع برق نشویم.
در شهرستان اقلید به دلیل شرایط آب و هوایی تنها امکان یک نوبت کشت وجود دارد و لذا قطعی چندساعته برق در اقتصاد و زندگی کشاورزان منطقه که اکثراً خردهمالک میباشند و به دلیل خشکسالیهای اخیر همگی به بانکها مقروض میباشند به شدت اثر منفی دارد و لذا همین جا از وزارت نیرو میخواهم در راستای کمک به این عزیزان حداقل نسبت به تعویق زمان اجرای خاموشی به مدت یک ماه در سطح استان فارس اقدام نمایند.
صنعتگران منطقه درگیر بخشنامههای بعضاً متناقض علیالخصوص در سیستم بانکی هستند. متأسفانه مصوبات کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید نیز ضمانت اجرایی ندارد. بهرههای رباگونه وامهای بانکی بزرگترین عامل شکستن ستون فقرات تولید در کشور شده و لذا نمیتوان انتظار داشت تولیدکننده با وجود چنین بهرههای بانکی توان تولید و رقابت داشته باشد.
متأسفانه تخلف بانکها با این قوانین توسط خود بانکها بررسی میشود و نمیتوان انتظار کارایی داشت. لذا نیاز است مقررات حاکم بر بانکها علیالخصوص بانکهای خصوصی بازنگری شود.
گاهی به نظر میرسد وضع چنین بهرهها و بخشنامههای دست و پاگیری به عمد در راستای نابودی تولید و نهایتاً وابستگی کشور صورت گرفته و البته ایجاد یک فرصت برای عدهای خاصهخوار و چپاولگر است که بعضاً وابسته قدرت هستند.
مورد مهم دیگر عدم تصمیمگیری بهموقع و متناسب با حجم مشکلات مسئولین باعث سردرگمی تولیدکنندهها گردیده است. برای مثال عدم تعیین قیمت چغندرقند و همچنین عدم تناسب قیمتها با میزان تورم و هزینههای تولید باعث گردیده سطح زیر کشت چغندرقند در شهرستان اقلید به یکسوم تقلیل یابد که خود این موضوع فعالیت کارخانههای قند را نیز تحت شعاع قرار داده است.
مورد دیگری که باید به همه مسئولین در سطوح مختلف هشدار داده شود مشکلات مربوط به عدم وجود یک برنامه منسجم و عملیاتی برای ایجاد اشتغال جهت جوانان علیالخصوص در شرایط اقتصادی موجود و گرانی افسارگسیخته همه کالاها میباشد. بخش عمدهای از مردم علیالخصوص جوانان برای تهیه نان شب مشکل دارند. بارها از مسئولین در بخشهای مختلف درخواست کردیم که برنامههای خود را جهت ایجاد رونق در تولید و تأمین شغل ارائه نمایند. نه تنها اقدامی جدی صورت نگرفت، بلکه تکلیف عده زیادی هم که سالها بخشی از عمر خود را در قسمتهای مختلف گذراندند و صادقانه مطابق دیگر کارکنان زحمت کشیدهاند، مانند نیروهای شرکتی، کارمعینی، کارحجمی، حقالتدریسی و یا کسانی که آزمونهای استخدامی را دادهاند هنوز مشخص نگردیده است. لازم است سریعاً این بخش نیز برای آنها اقدام جدی صورت پذیرد. بلاتکلیفی و دغدغه عدم وجود امنیت شغلی در شرایط اقتصادی فعلی از کارایی افراد کاسته و زندگی خانوادگی اکثر آنها را تحت شعاع قرار داده است.
همچنین عدم وجود تناسب بین حقوق اکثر حقوقبگیران علیالخصوص معلمان، کارگران و کارمندان با میزان تورم و گرانی برای اکثر خانوادهها مشکل ایجاد کرده و میطلبد همه مسئولین به فوریت راهکاری برای حل این مشکل پیدا کنند.
اگرچه ملت بزرگ ایران جهت حفظ استقلال کشور از همه چیز خود گذشتند و میگذرند، اما همین گذشت و ایثار آنان رسالت مسئولین را چند برابر میکند تا ضمن مبارزه با رشوهخواری، آقازادگی و خاصهخواری، با ایجاد یک عدالت مخصوص و ملموس نسبت به حل مشکل معیشت مردم توجه بیشتری داشته باشند. قطعاً با تکیه بر توان علمی افراد عالم و دلسوز و با استفاده از راهکارهای علمی آنان میتوان در اکثر نقاط کشور تنها با تکیه بر توانمندیهای خود منطقه قریب به اتفاق مشکلات مردم را حل کرد.
شهرستان اقلید میتواند قطب گردشگری منطقه جنوب کشور باشد. دشتهای حاصلخیز شهرستان اقلید توان تولید محصولات مورد نیاز چند استان را دارد. با ایجاد صنایع بالادستی و پاییندستی تنها در بخش کشاورزی کل مشکلات اشتغال و بیکاری شهرستان اقلید حل میشود. کافی است با وجود جوانهای مستعد، خلاق، صادق و پرتلاش شهرستان، مسئولین و به طور کلی حاکمیت حامی و تسهیلگر باشد.
در پایان مطمئنم که مردم بزرگ ایران دست در دست هم کشور عزیز ایران را همسنگ با عظمت ملتش خواهند ساخت.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر از جناب آقای افضلی برای رعایت وقت. جناب آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش بفرمایید.

اسداله عباسی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علکیم
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک عید سعید فطر و تقدیر و تشکر از شما همکاران عزیز که برای سومین بار به اینجانب اعتماد کردید و به عنوان عضو کوچک هیأترئیسه انتخاب نمودید.
همکاران گرامی! (30) سال از رحلت جانسوز معمار و بنیانگذار انقلاب اسلامی گذشت. او همانند مراد و مقتدای خود پیامبر مکرم اسلام که توانسته بود در طول حکومت (11) ساله خود در مدینه بنای عظیم حاکمیت الهی را پایهریزی کند، توانست در طول (11) سال رهبری پیامبرگونه خود شکوه و جلال را به آن بنای مبارک که در گذر حوادث روزگار، از ناحیه دوستان ناآگاه و دشمنان فرصتطلب صدمه دیده بود برگرداند. در همان حال (30) سال از رهبری داهیانه مقام معظم رهبری (ادام الله ظلهالعالی) میگذرد. دوست و دشمن تأیید میکنند که ایشان توانسته با قدرت و قوت از بنای حاکمیت الهی که به دست رسول گرامی اسلام بنیان پذیرفت و در روزگار حاضر به دست امام عظیمالشأن راحل تجدید حیات یافت صیانت کند. ایشان توانست همانند ناخدایی خردمند کشتی انقلاب را در گذر توفانهای بیامان دشمنان به سلامت عبور دهد.
فیض روحالقدس ار باز مدد فرماید
دیگران هم بکنند آنچه مسیحا میکرد
دنیای استکبار به رهبری آمریکا مصممتر از گذشته تمام سرمایه خود از جمله حیثیت خود را برای به چالش کشیدن نظام اسلامی ایران به میدان آوردند. از برجام خارج شدند و با هدف قطع کامل شریان اقتصاد ایران هر چه توانستند کردند و به این همه عربدههای نظامی خود را نیز افزودند. اما هنگامی که با سد آهنین امام و امت مواجه شدند اینگونه مفتضحانه به دست و پا افتادند و دست به دامن میانجی شدند.
آنها که سودای تغییر نظام را در سر داشتند اکنون لااقل در لفظ آن را کتمان میکنند و شرطهای گذشته را برای مذاکره نادیده میگیرند. آنها به خیال خام خود میخواهند آنچه را که با هیاهو و ارعاب نتوانستند به دست آورند، بیسر و صدا از طریق مذاکره دنبال کنند. فراموش نمیکنیم که اگر اقتدار نظام به قوت نیروهای مسلح از جمله قدرت موشکی ایران نبود، آنها اینچنین به لابه نمیافتادند. هیچ ملت هوشمندی روی عنصر قوت و قدرت خود مذاکره نمیکند.
همکاران عزیز! از جلوههای مهم توفیق الهی حضور تمامقد مردم در طول این مدت برای دفاع از حاکمیت الهی است. از نمونههای اخیر آن باید به حضور گسترده مردم در راهپیمایی روز قدس اشاره کرد. پیام مهم این حضور برای دنیا به ویژه سران استکبار آن بود که با وجود مشکلات اقتصادی مردم پای آرمانهای انقلاب تا پای جان ایستادهاند و این درس را از مکتب شهدا آموختهاند. آنها به روشنی گفتند همانطور که امام فرمود و مقام معظم رهبری تکرار و تأکید فرمودهاند مسأله فلسطین مسأله اول جهان اسلام است و اجازه نمیدهند مظلومیت این ملت به فراموشی سپرده شود.
طرحهایی همچون معامله قرن که به قول خود قرار است به هزینه و پشتوانه حاکمان بیغیرت برخی کشورهای منطقه اجرا شود چیزی جز تنفس مصنوعی برای رژیم رو به اضمحلال صهیونیستی نیست. تاریخ طرح معامله قرن را به عنوان افتضاح قرن در حافظه خود ثبت خواهد کرد. این طرح ننگین به دنبال از بین بردن مقاومت مقدسی است که توسط جوانان فلسطینی علیه رژیم غاصب صهیونیستی به راه افتاده و امان را از آنها بریده است و روز به روز ابعاد گستردهتری مییابد. سرنوشت مردم فلسطین را هم همین مقاومت مقدس تعیین میکند. اگر حاکمان برخی کشورهای منطقه راضی شوند بر هویت و شرافت خود چوب حراج بزنند، ملت مظلوم فلسطین روی عزت و شرافت خود معامله نخواهد کرد.
حضور مردم در عرصههای انقلاب را باید به حساب عهد الهی و وفاداری آنان به آرمانهای انقلاب و پیروی آگاهانه از ولایت نوشت. این حضور تکلیف مسئولان را برای خدمترسانی به ملت و مردم صدچندان میکند. هیچ مسئولی حق ندارد این وفاداری را به نفع خود مصادره کند و آن را به عنوان رضایت مردم از عملکرد خود به حساب آورد.
مردم از حیث معیشت به شدت در مضیقه هستند، قیمتهای بیحساب و کتاب و به دور از چشم مسئولان نظارتی رو به افزایش است. هزینه آب، برق و گاز و سایر ملزومات زندگی بسیار بالاست. قاچاق بیرویه کالا به همراه نظام معیوب اداری و سیستم ناکارآمد بانکی نفس تولیدکننده را به شماره انداخته است. در چنین وضعیت دشواری هیچ چیز به اندازه شنیدن خبر اختلاس، حیف و میل بیتالمال، رانت و مفاسد اقتصادی، حراج ذخایر طلا و ارز برای آحاد ملت آزاردهنده نیست. مردمی که برای اشتغال فرزندان تحصیلکرده بیکار خود با پاسخهای سرد و دربهای بسته مسئولان اجرایی کشور مواجه میشوند. برخورد با چپاولگران بیتالمال وقتی مؤثر است که قبل از آنها با مسئولان اجرایی و نظارتی مرتبط با اشد وجه برخورد شده باشد، زیرا به دلیل غفلت و یا به علت همدستی با مجرم چشم از جرم برگرفتند.
در این میان فرهنگیان عزیز که کارشان به آینده و سرنوشت کشور گره خورده است با انبوهی از وعدههای تحققنیافته مواجهند. آنها مطالبات چندساله خود را دریافت نکردهاند. به راستی اگر دولت اکنون مطالبات را بپردازد آیا حق آنها را با توجه به کاهش ارزش پول پرداخت کرده است؟ آیا این امر موجب ضمان شرعی نیست؟
طرح رتبهبندی که از الزامات سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است سالها است که مسئولان اجرای آن را به فرهنگیان وعده میدهند، ولی هیچ خبری از اجرای آن نیست. یعنی ارادهای بر انجام آن وجود ندارد. بسیاری از فرهنگیان بازنشسته شدهاند، در حالی که چشم برای اجرای این طرح داشتند و اکنون منتظر اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان هستند.
مسئولان اجرایی مراقب سخنان خود باشند، مخاطب آنان قشری است که صحیح و سقیم را خوب تشخیص میدهند. دولت محترم با قیچی کردن سر و دم لایحه (14) هزار میلیارد تومانی که برای اجرای این طرح لازم بود به (2000) میلیارد تومان کاهش داده است. اگر اندک امیدی هم به اجرای درست، دقیق و کامل این طرح بود با استعفای غیرمنتظره وزیر محترم آموزش و پرورش به باد رفت.
به راستی در جایی که جامعه بزرگ بیش از هر زمان دیگری به افت و خیز وزیر برای پیگیری مطالبات خود نیازمندند، استعفا چه توجیهی دارد؟ به نظر نمیرسد کاندیداتوری مجلس شورای اسلامی دلیل مناسبی برای این اقدام باشد. بیان ناگفتههای این تصمیم حق فرهنگیان عزیز میباشد.
اقتصاد حوزه انتخابیه اینجانب شهرستانهای رودسر و املش با (8) درصد جمعیت استان گیلان بر پایه کشاورزی، دامداری، صیادی و گردشگری استوار است. چای، برنج، مرکبات، گل و گیاه، فندق، گلگاوزبان از جمله محصولات تولیدی منطقه هستند. هزینههای تولید به شدت بالا رفته و در حقیقت کشاورزان عزیز زحمتکش بار افزایش هزینههای تولید و هزینههای زندگی را با هم به دوش میکشند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) قیمت تضمینی خرید برگ سبز چای به هیچ وجه متناسب با هزینههای تولید نمیباشد. ناظران چای منتظر اقدام دولت برای تبدیل وضعیت استخدامی میباشند. متأسفانه شش ماه از سال حقوق دریافت نمیکنند. خسارت سرمازدگی به باغات فندق و گردو و سیل کاکرود و رانش (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آزارکی و روستای لیلیم جبران نشده است. در سه سال گذشته مکاتبات، تذکرات و جلساتی درخصوص نیازهای حوزه انتخابیه اینجانب با مسئولان اجرایی صورت گرفته است. امیدوارم که رسیدگی کنند.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم بفرمایید.

عبدالحمید خدری
نطق 7 دقیقه ای
ای دوست بنای ظلم آباد مکن
وینسان دل دشمنان ما شاد نکن
بشنو سخن ای دولت تدبیر و امید
زشت است به جای داد، بیداد مکن
با نام خدای دردمندان و به یاد نوزادان نگونبخت عسلو که ناقص میآیند و زود میروند و قسم به جانهای عزیزی که سرطان عسلویه از ما میگیرد که این ننگ از ما دور است. از دیوار همیشه کوتاه بوشهر پیاده شوید.
برادران و خواهران! کدام وجدان بیدار میپذیرد که حق این کودکان مظلوم، قربانی زیادهخواهی همسایههای ما شود، کدام خداشناسی میگوید منافع ملی، فدای مطامع استانی شود؟ دست از تعرض بردارید مگر نه اینجا کشور ایران و سرزمین آزادگان است. سرگذشت دشمنستیزی و از جان گذشتگی و میهنپرستی ما را اگر نمیدانید بخوانید، این صدایی که امروز از تریبون خانه ملت بلند میشود صدای مرد، زن، پیر و جوان مردم استان بوشهر است، صدای نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری حضرت آیتالله حسینیبوشهری است، صدای نماینده محترم ولیفقیه در استان و امامجمعه بوشهر حضرت آیتالله صفاییبوشهری است، صدای ائمهجمعه استان از شمالیترین شهر استان، دیلم تا جنوبیترین شهرستان استان، عسلویه است، صدای استاندار بوشهر و صدای مجمع نمایندگان استان است.
هیأت محترم دولت، رئیس محترم مجلس، نمایندگان و امنای ملت! میگویم و حجت را بر همه تمام میکنم، به آزار بوشهر و بوشهریها بر نخیزید. ما که بزرگنانآور خانههای شماییم ما را ایستاده در آستان مپسندید و صاحبان دریا را تشنه نخواهید.
گرگها خوب بدانند که در این شهر بزرگ
گر پدر مُرد، تفنگ پدری هست هنوز
گر چه مردان قبیله خیلیها کشته شدند
توی گهواره چوبین پسری هست هنوز
من به عنوان وکیل مردم نخواهم گذاشت گروهی طمّاع و زیادهخواه پا روی بدن نیمهجان این مردم بگذارند و این کمترین بهره ما از دریای ثروتمان که در واقع پول خون ما است را هم از ما بگیرند، این ننگ از آن مردم دلاور دور است. اما برادران و خواهران عزیز! شهرهایی که امروز به ناحق از ما طلب حق آلایندگی میکنند کیلومترها از ما دور هستند و زاگرس بین ما است و به بلندای هزار متر که مانع تبادل آن آلودگی خیالی است که دوستان ادعا میکنند و از همه گذشته اصلاً هیچ سنجش آلودگی در آن منطقه انجام نشده، بنابراین برادران ما از روی هیچ و بیاساس و به ناحق حق ما را میخواهند.
جناب آقای دکتر روحانی! فوراً دستور دهید این موضوع از دستور کار معاونینتان خارج و اساساً منتفی شود و اگر غیر از این شود و این ظلم مضاعف خدایناکرده بر ما روا داشته شود عواقب آن هر چه که باشد بر عهده ایشان است.
صبر به سر آمده مردم و جان به لب رسیده آنها را مشورانید، به حق خود قانع باشید و همسایه نجیبتان را بیش میازارید.
هر چند که بینی در دیزی باز است
ای گربه حیا کن که خدا دم ساز است
تا جیب شما پر شود از برکت آن
اینجا عسلو نه بلکه خودپرداز است
جناب آقای دکتر روحانی نمیدانم صدای شکسته شدن استخوان مردم زیر بار سنگین فقر را شنیدهاید یا نه؟ نمیدانم اطلاع دارید که مردم محروم و مظلوم از فقر به فلاکت غلطیدهاند و آیا میدانید که از دامان نامبارک فقر چه بالیده و مادر محرومیت چگونه فرزند ناامیدی پرورده است و آیا میدانید که وضعیت معیشتی مردم به گونهای است که خواست به حق زندگی کردن و خوب زندگی کردن به دست و پا زدن برای زنده ماندن بدل شده است. والله شأن و منزلت شایستگی این مردم صبور و زجرکشیده و نجیب و قانع هیچ نسبتی با زندگی امروز آنها ندارد.
برادران و خواهران نباید چنین باشد که مردم برای تأمین حداقلهای زندگی ساعتها در صف بایستند و نباید از آینده خود و فرزندان خود این اندازه بیمناک باشند، نباید چشمانداز مردم از سالهای آینده به امروز و فردا بدل شود، چارهای بیندیشید.
جناب آقای صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، جناب آقای رحمانی وزیر محترم صنعت و معدن! نمیدانم از افزایش دهبرابری قیمت کاغذ و مهمتر از آن احتکار کاغذ اطلاع دارید یا خیر؟ این افزایش دهبرابری قیمت با کدام شیوه مدیریتی شکل گرفته است، عاملان گرانی ظالمانه کاغذ، روزنامه و کتاب چه کسانی هستند؟ و چه مقامی مسئول پاسخگویی است؟ اکثر نشریات کشور یا تعطیل شده و یا در آستانه تعطیلی زودهنگام قرار گرفته که نتیجه آن ورشکستگی صاحبان رسانه و بیکاری جمع کثیری از روزنامهنگاران، خبرنگاران و اصحاب رسانه است. آیا زیبنده دولت است که شاهد ورشکستگی و بیکاری قشری فرهیخته و فرهنگی باشد؟
برادران و خواهران عزیز! مطبوعات مکتوب یعنی تاریخ، یعنی هویت، یعنی فرهنگ جامعه. لطفاً این تاریخ، هویت و فرهنگ جامعه را به مسلخ نبرید و تماشاگر ذبح آن نباشید. با دلالان و محتکران کاغذ برخورد جدی داشته باشیم.
و اما فرهنگیان ما این جهادگران بی مزد و منت عرصه دانش با زخمهای کهنه خود همچنان از دولتی به دولتی و از وزیری به وزیری در انتظار درماناند. وزرای آموزش و پرورش دولت تدبیر و امید! وعدههای شما در روز رأی اعتماد این نبود. اجرای طرح رتبهبندی معلمان (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) تعیین تکلیف حقالتدریسها و پاداش بازنشستگان باز هم به آیندهای نامعلوم موکول شد. عجیب است که گوش شنوا و مرد صاحب همتی یافته نمیشود تا این کمترینها را برآورده کند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای خدری عزیز. ناطق بعدی را دعوت کنید بیاید صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
ناطق بعدی جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین هستند که پنج دقیقه وقت دارند.

مسعود پزشکیان

صدیف بدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام به محضر مقام معظم رهبری، ملت بزرگ ایران و مردم شریف شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین و عرض خداقوت و خسته نباشید خدمت شما همکاران گرامی و آرزوی قبولی طاعات و عبادات.
همانگونه که مستحضرید بخش کشاورزی به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور طی یک دهه اخیر از رشد مناسبی برخوردار بوده است، اما علیرغم حرکت رو به جلو این بخش، هنوز چالشهای اساسی پیشروی مدیران و فعالان آن قرار دارد، چالشهایی که بعضاً با عدم برنامهریزی و مدیریت صحیح مدیران ارشد این بخش به بحران تبدیل میشوند و کام کشاورزان زحمتکشمان را تلخ میکند.
یکی از مهمترین مسائل این حوزه عدم توازن در تولید محصولات کشاورزی است که گاهی سبب افزایش ناگهانی قیمتها در بازه کمبود تولید میشود و گاهی منجر به کاهش ناگهانی قیمتها در بازه مازاد تولید میشود. بحرانی که روزی دامن بازار گوجهفرنگی را میگیرد و روز دیگر بازار سیبزمینی را میبلعد، روزی پیاز نایاب میشود و قیمتش سر به آسمان میساید و روز دیگر برداشت هندوانه و سیب توجیه اقتصادیش را از دست میدهد و کشاورز بیچاره را به این نتیجه میرساند که محصولات خود را که با هزاران زحمت به بار نشانده، خود با دستان خود به زیر شخم ببرد، مسئول این خسران و زیان کیست؟
جز این است که مسئولین جهادکشاورزی باید پاسخگوی این فجایع باشند؟
ریشه مدیریت ناکارآمد در شرایط کمبود با مازاد تولید محصولات کشاورزی، ناآگاهی از میزان تولید و ذخایر موجود کشور در مورد محصولات مختلف کشاورزی است. در صورتی که اطلاعات بهروز و دقیق از میزان تولید و ذخیرهسازی محصولات وجود داشته باشد میتوان با برآورد نیاز جامعه، اقدام به ذخیرهسازی بیشتر و حتی صادرات در مواقع مازاد تولید و همچنین واردات در مواقع کمبود تولید نمود. در چنین شرایطی است که کمترین آسیب به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان وارد خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی با اشراف به درجه اهمیت این موضوع، گامهای اساسی در اینخصوص برداشته است، بستر ایجاد زیرساختهای لازم در این حوزه از جمله ایجاد سامانههای اطلاعاتی که در طول ذخیره تأمین محصولات کشاورزی، امکان رصد تولید، حمل، انبار، واردات و صادرات را در اختیار مدیران و مسئولان این بخش قرار دهد، برای دولت فراهم کرده است. اما متأسفانه شاهدیم اطلاعات مورد استفاده جهت برنامهریزی و سیاستگذاری وزارت جهادکشاورزی با واقعیات حوزه کشاورزی فرسنگها فاصله دارد، همین شکاف، زمینه نوسانات شدید قیمت محصولات مختلف کشاورزی و به تبع آن، ضرر و زیان گسترده کشاورزان عزیز کشورمان را از یکسو و مصرفکنندگان را از سوی دیگر ایجاد میکند.
جناب آقای مهندس حجتی، وزیر محترم جهادکشاورزی، کشاورزان زحمتکش استان اردبیل به توصیه مدیران شما اقدام به کشت سیر کرده بودند، در زمان برداشت و عرضه محصولات خود به بازار با مازاد عرضه و قیمت بسیار پایین مواجه شدند. قیمت سیر به زیر (1000) تومان رسیده و شاید این جمله برای شما و همکارانتان صرفاً یک خبر خشک و خالی باشد اما برای یک کشاورز سیرکار اردبیلی، چیزی فراتر از فاجعه است.
آقای حجتی! مدیرانی که تا دیروز سیر را محصولی با سوددهی بالا معرفی کرده و کشاورزان را به کشت آن ترغیب مینمودند امروز سکوت پیشه کردهاند. چرا باید نعمت الهی که با تلاش شبانهروزی کشاورزان حاصل میشود با سوء مدیریت و بیتدبیری مجموعه جنابعالی به نقمت و عذاب جانکاه تبدیل شود به ویژه در شرایطی که محدودیتهای بینالمللی و تحریمها طبقات پایین جامعه همچون کشاورزان را دچار انواع مشکلات کرده جایی برای اینگونه سوء مدیریتها باقی نمیماند. آقای حجتی! به این بیبرنامگیها پایان دهید. والسلامعلیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جنابآقای سیدکمالالدینشهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان که پنچ دقیقه وقت دارند. بفرمایید.

سید کمال الدین شهریاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدا، روح بلند و ملکوتی امام (رضوانالله تعالیعلیه) و با عرض سلام به پیشگاه آقا امام زمان (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و نایب برحقش مقام معظم رهبری، خانوادههای معظم شهدا، جانبازان، رزمندگان، آزادگان و همه بسیجیان جان برکفی که برای دفاع از اسلام و انقلاب تا پای جان از هیچ کوششی دریغ نمینمایند.
ضمن عرض سلام خدمت نمایندگان محترم و تبریک به مناسبت عید سعید فطر و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همکاران محترم در ماه مبارک رمضان و همچنین تبریک به ریاست محترم مجلس و هیأترئیسه محترم که برای یکسال دیگر از طرف نمایندگان محترم انتخاب شدهاند و برایشان آرزوی موفقیت دارم.
با عنایت به اینکه روز سهشنبه پسفردا نیز نطق سالانه خود را به مدت هفت دقیقه از تریبون مجلس ارائه خواهم نمود، لذا در این فرصت پیشآمده اجازه میخواهم در مورد مسائل کلان و بینالمللی و عملکرد دولتمردان آمریکا به خصوص رئیسجمهور فعلی آمریکا از منظر تعامل با جامعه بینالملل و یکی از اعضاء جامعه بینالملل یعنی ایران، عرایضی را تقدیم نمایم.
اقدامات یکجانبه آمریکا درخصوص زیر پا نهادن استانداردها و هنجارهای بینالمللی در زمینههای مختلف از قبیل محیطزیست، تجارت، مهاجرت، نژادپرستی و حقوق بشر، نشانههایی از بروز دیکتاتوری و فاشیسم جدیدی است که قرن بیست و یکم را دچار بحران سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی نموده و سیاستمداران کهنهکار را به این فکر انداخته که مبادا آنچه حدود یک قرن پیش، جهان را به آشوب و جنگ و کشتار میلیونها انسان بیگناه دچار نمود در این قرن نیز تکرار خواهد شد.
آنچه امروز دولت آمریکا و شخص ترامپ در قبال ایران انجام میدهد نمونه کوچکی از ایجاد ناامنی و آشفتگی بینالمللی است که این دولت خودکامه در پیش گرفته است. تکلیف ایران که با این رفتار هنجارشکنانه کاملاً روشن است، ایران در طول تاریخ چند هزار ساله و بخصوص بعد از انقلاب اسلامی خود نشان داده که همواره پشتیبان راههای مسالمتآمیز و مذاکره و منطق برای رفع مسائل و مشکلات دوجانبه و چند جانبه در سطح روابط بینالملل بوده و هیچگاه طرفدار جنگ و استفاده از زور برای سلطهطلبی نبوده و نیست، لکن در هر زمان که جنگی بر این کشور تحمیل شده تسلیم نگردیده و تا آخرین نفر و آخرین نفس از استقلال و تمامیت ارضی دفاع نموده است که نمونه بارز آن هشتسال دفاع مقدس در قبال جنگ تحمیلی صدام میباشد و همانگونه که همه مسئولین و قوای سهگانه و رهبر معظم انقلاب و نیروهای مسلح یکصدا اعلام نمودهاند، ایران اسلامی در مقابل عهدشکنیها و زیادهخواهیها و تحریمها و تهدیدهای آمریکا مقاومت خواهد کرد که نشانههای آثار مثبت این مقاومت، پدیدار شده است. ما که تکلیف خود را با این پدیده روشن کردهایم ما سالها با جامعه بینالملل و گروه (1+5) مذاکره کردهایم که حاصل آن توافقنامهها و مصوباتی بوده که حتی شورای امنیت سازمان ملل نیز آنها را تصویب کرده و دولت ایران به عنوان یکی از طرفهای این موافقتنامهها به تعهدات خود پایبند بوده و عمل کرده است، آنکه مذاکرات چندین ساله و دولت خود را نادیده گرفته و موافقتنامهها را زیر پا نهاده و به تعهدات خود عمل ننموده، آمریکا و دولت ترامپ است که باید پاسخگوی هنجارشکنی و بدعهدی خود باشد و مذاکره مجدد با دولتی که به هیچ یک از تعهدات خود پایبند نیست به هیچ وجه عقلانی نخواهد بود.
اما بدعهدیها و هنجارشکنیهای آمریکا و شخص ترامپ بیش از آنچه به ایران لطمه بزند باعث تحقیر جامعه بینالملل بخصوص اروپا شده که بهعنوان اعضاء دیگر گروه (1+5) دچار سردرگمی و انفعال شده و نمیدانند با این پدیده نوظهور چگونه رفتار کنند، اتحادیه اروپا و سایر کشورهای عضو گروه (1+5) چگونه میپذیرند که یک دولت و یک شخص به نام ترامپ تمام تلاشهای آنها را نادیده گرفته و با افتخار، زیر پا نهادن موافقتنامهها و خروج از برجام را در مقابل دوربین رسانهها به نمایش بگذارد و ژست دیکتاتور مآبانه خود را به رخ جهانیان بکشد.
اینجانب بهعنوان نماینده مجلس شورای اسلامی از دولت جمهوری اسلامی ایران به جامعه بینالملل و اتحادیه اروپا هشدار میدهم که نشانههایی از بروز یک دیکتاتوری و فاشیسم نو ظهور در دولتمردان آمریکا به چشم میخورد که یادآور دیکتاتوری و فاشیسم قرن بیستم است. با این تفاوت که اگر در قرن بیستم این پدیده باعث کشتار بیش از (2) میلیون انسان بیگناه و ویرانی اروپا گردید، اما چنانچه جامعه بینالملل در مقابل آن نایستد، در قرن بیست و یکم باعث کشتار (20) میلیون نفر و ویرانی بخشهای زیادی از پنج قاره خواهد شد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
9
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! خیلی ممنون، متشکرم. تذکرات را گوش میدهیم.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر دادگستری درخصوص وضعیت استخدامی کادر اداری بیش از هفت هزار و ششصد نفر از قبولشدگان سال 1396 تعیین تکلیف نمیگردد.
ـ آقای محمد فیضیزنگیر (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص خودسری دانشگاه تهران در دریافت شهریه از مربیان پذیرفته شده از طریق آزمون سراسری در مقطع دکتری.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص وضعیت اقتصادی و حقوقی معلمین مدارس غیرانتفاعی وخیم است، بایستی قانون مربوطه اجرایی گردد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به ریاست محترم جمهور جناب آقای روحانی درخصوص تسریع در احداث مدارس دولتی در استان آذربایجانغربی به جای مدارس، کانکسها و اجارهها.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به ریاست محترم جمهور جناب آقای روحانی درخصوص دستور تأمین آب شرب شهرستان پاکدشت و روستاها از محل سرما.
به وزیر نیرو درخصوص تأمین آب آشامیدنی شهرها و روستاهای پاکدشت از محل سرما.
به وزیر بهداشت و درمان درخصوص تأمین و تجهیز بیمارستان شهدای پاکدشت از نظر ام.آر.آی و سی.تی.اسکن.
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی (مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص، چرا اجرای قانون کار در قراردادها، حقوق، دستمزد و بیمه برای بعضی از مشاغل و بخشی از کارگران، درست اجرا نمیشود.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص، چرا نظارت مناسبی بر بستهبندی مواد غذایی صورت نمیگیرد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در اجرای ماده (96) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تحویل زمین برای احداث و توسعه اماکن فضاهای ورزشی روستایی.
به وزرای امور اقتصاد و دارایی، نفت و راه و شهرسازی درخصوص تسریع در حل مشکل قیر شرکتهای راهسازی کشور.
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی (مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص چرا نظارت مناسبی بر محصولات تراریخته وجود ندارد. همچنین درخصوص اینکه چرا خاک که یکی از منابع با ارزش و ضروری برای کشور به شمار میرود توسط افراد سودجو به صورت قاچاق و یا حتی رسمی در قالب صادرات گل و گیاه و یا کانی غیرفلزی از ایران به کشورهای حاشیه خلیجفارس فرستاده میشود.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا به رغم سرانه بسیار پایین و پزشک و دندانپزشک به خصوص پزشک متخصص در کشور و محرومیت مردم در دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، و وظیفه دولت در تأمین بهداشت و درمان در اصل (29) قانون اساسی و تأکید بند (113) (3 ـ 2) سیاستهای کلی سلامت بر توسعه آموزش پزشکی و ارتقاء شاخصها برای دستیابی به جایگاه اول منطقه وزارت بهداشت ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی و دندانپزشکی به خصوص در مقطع تخصصی را متناسب با نیاز کشور توسعه نمیدهد.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا علیرغم ضرورت پیادهسازی آییننامه اجرای مصوب نظامنامه پیوست فناوری و توسعه توانمندیهای داخلی در قراردادهای بینالمللی و طرحهای ملی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، پیگیریهای اجرایی و جلسات شورای راهبردی نظامنامه از سوی معاونت نوآوری و فناوری آن وزارتخانه متوقف شده است.
به ریاست محترم جمهور درخصوص چرا ماده (29) قانون برنامه ششم مبنی بر ایجاد سامانه شفافیت حقوق و دستمزد در مهلت مقرر اجرایی نشده است.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه چرا دانشگاه تهران هزینه اجرای قانون مصوب مجلس و رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال دستورالعمل دانشگاه تهران درباره حد نصاب نمره مرحله دوم آزمون دوره دکتری تخصصی برای داوطلبان متضرر طفره میرود و درخواست مجدد وضعیت داوطلبان متضرر آزمونهای سال 1396 و 1397 را به سازمان سنجش ارسال نمیکنند؟
به وزیر امور اقتصاد و دارایی درخصوص اینکه چرا ارز مورد نیاز مواد اولیه متالورژی، پودر و قطعات وابسته آن از نیمایی خارج و به ارز آزاد تغییر پیدا کرده است که این موضوع باعث غیر اقتصادی شدن تولید داخل و وابستگی به واردات را افزایش میدهد.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا ارز مورد نیاز مواد اولیه متالورژی، پودر و قطعات وابسته به آن از نیمایی خارج و به ارز آزاد تغییر پیداه کرده است که این موضوع باعث غیر اقتصادی شدن تولید داخلی و وابستگی به واردات را افزایش میدهد.
ـ آقایان: محسن علیجانیزمانی و ابوالفضل سروش (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به ریاست محترم جمهور درخصوص اینکه برنامه دولت برای حمایت از مستأجران چیست؟ چرا دولت بر افزایش بیرویه نرخ اجاره بها نظارت ندارد و آن را کنترل نمیکند.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر امور اقتصاد و دارایی درخصوص تدوین و اعمال تصمیم غیراقتصادی، غیرقانونی و غیرعلمی بر أخذ مالیات در معاملات سکه مغایر با اقتصاد سالم است.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر نفت درخصوص اینکه مشکلات قیر در آذربایجانشرقی علیرغم محدودیت فصل کار حل نمیشود.
ـ آقای علی مطهری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نیرو و ریاست سازمان میراث فرهنگی درخصوص اینکه هنجارشکنیهای اخلاقی و دینی در دریاچه سد لفور مازندران نظارت وجود نداشته است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به ریاست محترم جمهور درخصوص اینکه چرا برابر قانون نسبت به استخدام معلمان حقالتدریس و پرداخت به موقع حقوق آنها اقدام نمیکند.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه سازمان تأمیناجتماعی در مدت حضور در جبهه رزمندگان دفاع مقدس چرا به عنوان سابقه خدمت سخت و زیانآور منوط به داشتن حداقل یکسال سابقه اشتغال در مشاغل سخت و زیانآور میداند چیست؟
به ریاست محترم جمهور درخصوص بیتوجهی به مدارس ابتدایی و عدم تأمین مشاور، مربی بهداشت، معلم ورزش، مربی پرورشی خلاف فرمایشات حضرت امام (رحمهالله علیه) که فرمودند ابتدایی را دریابید که دانشگاه دیر است، اسناد بالادستی میباشد.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به درج برخی مطالب خلاف واقع و مغایر منافع مردم در جراید و رسانهها لازم است در اعمال و اجرای وظایف قانونی خود مبنی بر نظارت بر خبرگزاری و مطبوعات اهتمام بیشتر شود.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تعریض و اصلاح پیچهای تند و خطرناک مسیر بروجرد به پیرانشهر که سالانه موجب خسارات متعدد جانی مالی شده و سالها است که متأسفانه مورد بیتوجهی قرار گرفته است در حالی که جان مردم مخصوصاً اهالی محترم روستاهای مسیر آبسرده در حوزه انتخابیه اینجانب در خطر است و اخیراً در یک تصادف دردناک شش نفر از خانوادهای جان خود را از دست دادهاند، شایسته است با اقدام به موقع، از وقوع حوادث مشابه پیگیری شود.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر کشور درخصوص عدم مدیریت شایسته در جاده کندوان توسط پلیس راه و مشکلات جدی را برای مردم شریف منطقه و مهمانان در روزهای گذشته به همراه داشته است لطفاً به فوریت بررسی و اقدام بایستهای صورت پذیرد.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت کندی اجرای پروژههای چهار بانده شدن محور مرزنآباد به دزبن در جاده کندوان چیست؟ چه کسی پاسخگوی مردم عزیز شهر مرزنآباد و پنجاه روستای بخش میباشد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به ریاست محترم جمهور درخصوص تسریع در اجرای جزء یک و جزء دو ماده (51) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
تقدیر مجمع نمایندگان استان اصفهان از نیروی انتظامی استان اصفهان به نمایندگی از مردم قدرشناس استان اصفهان از مساعی شبانهروزی نیروی انتظامی استان اصفهان برای حفظ و ارتقاء امنیت و مقابله با پدیدههای ناامنساز و عناصر تهدیدکننده نظم و امنیت اجتماعی در استان قدردانی مینماییم، لازم است از سوی فرمانده محترم ناجا نیز مراتب قدردانی صورت پذیرد.
10
اعلام وصول (1) فقره لایحه

مسعود پزشکیان
اعلام وصولها را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
لایحه موافقتنامه انتقال محکومین بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت فدراسیون روسیه به صورت عادی اعلام وصول میگردد.
11
اعلام وصول (2) فقره طرح

علیرضا رحیمی
همچنین طرح استفساریه ماده (5) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی.
همچنین طرح تبدیل وضعیت شاغلین دستگاهای دولتی دارنده گواهینامه قبول شرکت در آزمون ادواری از سال 1380 تا 1396 به صورت عادی اعلام وصول میگردد.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
همچنین طرح استفساریه ماده (5) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی.
همچنین طرح تبدیل وضعیت شاغلین دستگاهای دولتی دارنده گواهینامه قبول شرکت در آزمون ادواری از سال 1380 تا 1396 به صورت عادی اعلام وصول میگردد.