1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و سی و نهم روز دوشنبه سوم تیر ماه 1398 هجریشمسی (نوبت بعدازظهر) مطابق با بیستم شوال 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک.
3 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه کمک به ساماندهی پسماندهای عادی با اولویت استانهای ساحلی و کلانشهرها با مشارکت بخش غیردولتی.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه ماده (36) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد طرح استفساریه بند (2) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم.
6 ـ سؤالهای آقایان: حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان (یک فقره) و محمود شکری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال از وزیر محترم کشور.
7 ـ سؤال آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيدمحمدجواد موسويدرچهاي
(آیات 127 ـ 125 از سوره مبارکه «انعام» توسط قاری محترم آقای سیدمحمدجواد موسویدرچهای تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
فَمَنْ یُرِدِ اللَّهُ أَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ وَ مَنْ یُرِدْ أَنْ یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَأَنَّما یَصَّعَّدُ فِی السَّماءِ کَذلِکَ یَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ * وَ هذا صِراطُ رَبِّکَ مُسْتَقِیماً قَدْ فَصَّلْنَا الْآیاتِ لِقَوْمٍ یَذَّکَّرُونَ * لَهُمْ دارُ السَّلامِ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ هُوَ وَلِیُّهُمْ بِما کانُوا یَعْمَلُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای موسویدرچهای قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«پس کسی را که خدا بخواهد هدایت نماید دلش را به پذیرش اسلام میگشاید و هر که را بخواهد گمراه کند دلش را سخت تنگ میگرداند چنانکه گویی به زحمت در آسمان بالا میرود. اینگونه خداوند پلیدی را بر کسانی که ایمان نمیآورند قرار میدهد. و راه راست پروردگارت همین است. ما آیات خود را برای گروهی که پند میگیرند به روشنی بیان نمودهایم. برای آنان نزد پروردگارشان سرای عافیت است به پاداش آنچه انجام میدادند او یارشان خواهد بود». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه عصر امروز عبارتند از آقایان: انارکیمحمدی نماینده محترم رفسنجان، بروجردی نماینده محترم بروجرد، تجری نماینده محترم قصرشیرین، تربتینژاد نماینده محترم گرگان، حسننژاد نماینده محترم مرند، خدری نماینده محترم بوشهر، زارعی نماینده محترم بویراحمد، ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان، عثمانی نماینده محترم بوکان، کرد نماینده محترم خاش، کوچکینژاد نماینده محترم رشت، گودرزی نماینده محترم ممسنی، مرهصدق نماینده محترم کلیمیان، ناصرینژاد نماینده محترم شادگان، نورقلیپور نماینده محترم کردکوی، نوریان نماینده محترم شهرکرد، هاشمیپور نماینده محترم بهمئی، هزارجریبی نماینده محترم گرگان. همه شما الان تشریف آوردید، با تأخیر تشریف آوردید، کمیسیون را هم گفتیم تعطیل کنید که جلسه علنی به موقع تشکیل شود، به موقع تشریف نیاورید.
3
تصویب لایحه حمایت قضائی و بیمهای از مأموران یگان حفاظت دستگاههای اجرایی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و عصربخیر دارم. دستور اول گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان است که از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنم. آقای دکتر یوسفنژاد! ظاهراً مخالف و موافقی نیستند.

علی اصغر یوسف نژاد
بله، مخالف وجود ندارد، موافقین هم که تعداد خیلی زیاد هستند، ولی نمیتوانند صحبت کنند. دیگر کلیات را رأیگیری کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ لا حول و لا قوه الی بالله العلی العظیم
همکاران محترم! انشاءالله خدا قوتتان بدهد و موفق باشید.
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان به شماره چاپ (565) که جهت رسیدگی به عنوان کمیسیون اصلی به این کمیسیون ارجاع شده بود در جلسه مورخ 3/7/1397 با حضور کارشناسان و مسئولان دستگاههای مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن بهشرح زیر تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
سروران محترم توجه بفرمایید! این مأموران یگانهای حفاظتی دستگاههای اجرایی از جمله محیطزیست، منابع طبیعی، جنگلبانان، مأموران اراضی و غیره که در چارچوب دستورالعمل تشکیل یگانهای حفاظت در دستگاههای اجرایی مسلح میشوند و ضابط خاص قضائی محسوب میشوند، اینها گاهی اوقات برای دفاع از وظیفه خود شهید میشدند. یا مثلاً فرض بفرمایید به عنوان دفاع از آن موردی که به آنها محول شده با کسی درگیر میشدند، چون قانون نبود اینها مورد محاکمه واقع میشدند و مجبور بودند خودشان دیه بپردازند.
لذا این لایحهای که دولت محترم فرستاده لایحهای بسیار ضروری و حساس است برای حفظ جنگل، محیطزیست و امور اراضی کشور و برای کمک کردن به یکسری مأموران ضعیفی که با یک اندک حقوقی میبایست از مأموریتهای بزرگی که به آنها محول شده حفاظت و حراست کنند و تا به الان نبوده و این لایحه، الحمدلله در کمیسیون تصویب شد، خدا را شاکر هستیم که امروز میبینیم این لایحه برای تصویب به محضر شما آمده و مخالفی هم ندارد. انشاءالله همه عزیزان رأی بدهند، ثواب دارد. خدا نگهدارتان باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. مخالف ندارد، موافق هم صحبت نمیکند، دولت و کمیسیون هم که موافق هستند. حضار 199 نفر، کلیات لایحه حمایت قضائی و بیمهای از مأموران یگان حفاظت دستگاههای اجرایی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (1) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای قاضیپور در عنوان پیشنهاد دارند، قابل بحث است؟ پیشنهاد عنوان که رأی ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد ندارید، ماده (1) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ مأموران یگان حفاظت دستگاههای اجرایی از جمله محیطزیست و منابع طبیعی که در چهارچوب دستورالعمل تشکیل یگانهای حفاظت در دستگاههای اجرایی تسلیح و ضابط خاص قضائی محسوب میشوند از حیث تکالیف، وظایف و مسئولیتهای کیفری و مدنی ناشی از بهکارگیری سلاح در انجام وظایف و مأموریتهای سازمانی خود، مشمول قانون بهکارگیری سلاح توسط نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 18/10/1373 میباشند. دستگاه اجرایی مربوطه نیز از حیث تکالیف خود در قبال مأموران مذکور از جمله پرداخت دیه و جبران خسارت در موارد مقرر، مشمول قانون مذکور میباشد.
تبصره ـ دادسراها و دادگاهها مکلفند پروندههای موضوع این ماده را خارج از نوبت رسیدگی نمایند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر آقای حاجی و آقای رحیمی اجازه بفرمایند به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه میفرمایید رأی بگیرم؟ حضار 197 نفر، ماده (1) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! آقای خدری مأموریت کمیسیون بودند که تأخیر اعلام شد، اصلاح میشود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ دستگاههای اجرایی ذیربط مکلفند مأموران یگان حفاظت دستگاه مربوطه خود اعم از کارکنان ثابت، پیمانی و قراردادی را در راستای انجام وظایف و مأموریتهای خود در قبال شهادت، فوت، بیماری صعبالعلاج، نقص عضو، از کارافتادگی و حوادث براساس مقررات این قانون و آییننامه اجرایی آن بیمه نمایند.
تبصره 1 ـ در مواردی که دستگاههای اجرایی براساس قوانین و حسبمورد برای انجام مأموریتهای سازمانی از افرادی غیر از مأموران یگان حفاظت استفاده مینمایند مانند مأموران اجرایی محیطزیست و منابع طبیعی، دستگاه مربوطه موظف است نسبت به پوشش بیمهای این دسته از افراد مطابق این ماده اقدام نماید.
تبصره 2 ـ سازمان محیطزیست و منابع طبیعی موظف به پرداخت هزینههای درمانی، جبران صدمات و خسارات وارده به همیاران طبیعت و محافظان افتخاری و داوطلبان مردمی در اقدامات مرتبط با پیشگیری و اطفای حریق جنگلها و مراتع کشور میباشند.
آقای رئیس! این را هم به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادی نداریم. حضار 198 نفر، ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (3) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 3 ـ آییننامه اجرایی این قانون مشتمل بر نحوه تأمین و پرداخت وجوه موضوع مواد (13) و (14) قانون بهکارگیری سلاح توسط نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 18/1/1373 به مشمولان این قانون و همچنین چگونگی پوشش بیمهای آنها، ظرف مدت شش ماه از تصویب» آقای دکتر! البته طبیعتاً اینجا «لازمالاجرا شدن» صحیحتر است. «این قانون توسط وزارت دادگستری و حسب مورد با هماهنگی دستگاههای ذیربط از جمله سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت جهادکشاورزی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید».
آقای حاجی میفرمایند ما ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع را هم اضافه کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی آییننامهاش توسط وزارت دادگستری و ستاد کل باشد؟

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! اگر اضافه نکنیم شورای نگهبان ایراد میگیرد، درست است.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی میگویید توسط وزارت دادگستری با همکاری ستاد کل؟ کمیسیون قبول دارند، یک کلمهای باید بگذاریم، چون بعداً ممکن است مشکلی را در شورای نگهبان پیدا کند. این را اضافه میکنیم. دیگر پیشنهادی نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
حضار 198 نفر، ماده (3) با این اصلاح که گفته شد به رأی گذاشته میشود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (4) را هم قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 4 ـ سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است همه ساله اعتبارات مورد نیاز اجرای این قانون را به پیشنهاد دستگاههای اجرایی دارای یگان حفاظت در لوایح بودجه سنواتی پیشبینی نماید.
آقای رئیس! پیشنهادی نیست.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 199 نفر، ماده (4) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. عزیزان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. آقای نوروزی! در تبصره ماده (1) این «دادسراها و دادگاهها مکلفند» شامل دادگاههای نظامی هم میشود؟ چون بخشی از اینها به دادگاههای نظامی میرود. اگر مقصود است ذکر کنیم.

حسن نوروزی

علی اردشیرلاریجانی
این شمول دارد، پس ثبت شود که شامل دادسراها و دادگاههای نظامی هم هست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، عرض کردم، ایشان عنوان لایحه را میخواهند اصلاح کنند.

علی اردشیرلاریجانی
عنوان در لایحه دولت فقط در مورد محیطبانان و جنگلبانان بوده، در کمیسیون عامش کردهاند، لذا عنوانش عوض میشود، چارهای نیست. چون در مفادش آمده مأموران یگان حفاظت دستگاههای اجرایی از جمله محیطزیست. بنابراین عنوانش را نمیشود تغییر داد.
4
طرح سؤال آقای حسن نوروزی نماینده رباطکریم و بهارستان از آقای عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی سؤال از وزیر است که از جناب آقای دکتر یوسفنژاد خواهش میکنم موضوع سؤال را مطرح کنند.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال جناب آقای حسن نوروزی نماینده محترم رباطکریم و بهارستان از وزیر محترم کشور جناب آقای دکتر رحمانیفضلی در مورد علت عدم استقرار (95) درصد مسئولان شهرستانهای رباطکریم و بهارستان در شهرستان محل خدمت خود است که از سخنگوی محترم کمیسیون امور داخلی و شوراها جناب آقای سلیمی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای سلیمی! در حد پنج دقیقه در خدمتتان هستیم.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شور

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. (یوسفنژاد ـ آقای رئیس! یک اعلام وصول داریم) حالا اعلام وصول را بگذارید بعداً. آقای دکتر رحمانی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای رحمانی! حضرتعالی (15) دقیقه زمان دارید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
(15) دقیقه زیاد است.
بسم الله الرحمن الرحیم
از مجلس محترم و نماینده عزیزی که این سؤال را مطرح کردند تشکر میکنم. طرح موضوع عدم استقرار مدیران دستگاههای اجرایی، تأکید میکنم دستگاههای اجرایی یعنی همه دستگاههایی که در آن شهرستان مورد اشاره نماینده محترم هستند، نه تنها وزارت کشور که الان در توضیح عرض میکنم. ما الان حجم انبوه و زیادی از تقاضاها از طرف نمایندگان محترم بهحق داریم، در رابطه با تقسیمات کشوری و تبدیل شهر به شهرستان و روستا به شهر که از نظر قانونی هم وقتی ما بررسی میکنیم اغلب و اکثراً متناسب با شرایط قانونی است. اما وقتی در اجرا وارد این موضوع میشویم با مباحث و موضوعات بسیار زیادی در حوزههای اجتماعی، اداری، مالی و متأسفانه در بعضی موارد هم سیاسی مواجه میشویم.
آنچه که مورد نظر نماینده محترم در اینجا است و من میخواهم توضیح بدهم ارتباط موضوع با این مسأله است. در حوزه اداری با توجه به اینکه تبدیل شدن یک شهر به شهرستان یا یک روستا و یک منطقه یا بخش به شهرستان و شهر مستلزم ایجاد شعبههای مختلف اداری است که باید در آن شهرستان ایجاد شود و متناسب با آن، مدیران بخشهای مختلف باید تعیین شود. یکی از جاهایی که الان این سؤال شده و ما جاهای دیگر را هم مشابه این را داریم شهرستان بهارستان است که نماینده محترم چندین بار هم با بنده صحبت کرده، واقعاً آنچه که در حوزه وزارت کشور بوده ما در وزارت کشور توانستیم عمل کنیم. اما سؤال الان اینجا همه حوزهها، یعنی همه دستگاههای اجرایی است که البته باید دستگاههای اجرایی خودشان پاسخگو باشند. ولی بنده از منظر اینکه استاندار در آنجا عامل هماهنگی و پیگیری است میباید کمک کنیم در سطح استان هم این موضوعات پیگیری شود.
شهرستان بهارستان که در سال 1389 تبدیل شد فاقد هم ساختمانهای اداری، هم خانههای سازمانی، هم منابع انسانی و هم تشکیلات مناسب بود. اما با توجه به ضرورت موضوع این مسأله تصویب شد، باید هم میشد، برای اینکه با شرایط قانونی کاملاً منطبق بود. اما ما در اجرا با این مسائل مواجه شدیم که البته زمان بنده هم نبود، ولی امتداد پیدا کرده است. به ناگزیر بخشی از مدیران این شهرستان از چهار شهرستان همجوار بهارستان مثل بهارستان، رباطکریم، اسلامشهر و شهریار، بقیه جاها انتخاب شدند و در این شهرستان باید ایفای نقش کنند. به دلیل همین عدم امکانات و مشکلات که از نظر بنده اینها به معنای توجیه مسأله نیست که باید اینگونه باشد، باید تلاش بشود که اینها مستقر شوند، ولی این عزیزان با فواصل حداکثر پنج تا شش کیلومتری این شهرستان واقع هستند که مدیران در رفت و آمد در اینجا بودند. یکی از مسائلی که باز نماینده محترم حضوری با من داشتند مخصوصاً در مورد فرماندار آنجا بود که من سریع عمل کردم و فرماندار آنجا را جابهجا کردیم.
علیایحال موضوع بحث شهرداران هم مثل همین مسأله، نظارت بر نحوه استقرار اینها به عهده شوراهای شهر است. شوراهای شهر میبایست بررسی کنند و در هر کجایی که لازم بود شهرداری از حدود قانونی خودش تخطی کرد و در اجرای آن وظیفه قانونی یا سلب مسئولیت یکی از ویژگیهای قانونی اتفاقی برای او افتاد، شورای شهر به عنوان ناظر باید به این مسأله نظارت کند و بعد به صادرکننده حکم که استاندار و وزارت کشور است باید ابلاغ کند. ما در این خصوص هم هر وقت که در این نوع موارد، مباحث و موضوعاتی را دریافت کردیم هم تذکر دادیم و هم پیگیری کردیم. درخصوص همین شهرستان هم با استاندار با مدیران دستگاههای اجرایی و وزرای محترم، واقعاً تذکرات و پیگیریهای زیادی انجام شده که علیایحال عرض کردم با توجه به ساختار آنجا و ضرورت تعیین مدیر برای انجام کار و عدم امکانات سکونتی، ما با این مسأله در آنجا مواجه بودیم که البته من در حال پیگیری این مسأله از طریق استاندار هستم که انشاءالله تلاش کنیم که این اتفاق نیفتد.
علیایحال با توجه به اینکه ما در وزارت کشور واقعاً در اجرا و پیگیری قوانین تمام تلاشمان این است که قانون اجرا شود، ببینید! مسأله بازنشستگان را مجلس محترم شاهد بودند، ما بیشترین تعداد بازنشستگان که حدود (15) مورد استاندار، (16) مورد معاون استاندار و فرمانداران مختلف داشتیم، من حتی یکی از استانداران یا معاونین یا فرمانداران و بقیه ردههای مدیریتی را تقاضای بازنشستگی نکردم، چون حسم این بود که این تکلیف قانونی است و ما باید این قانون را اجرا کنیم و الحمدلله اجرا کردیم، در سایر موارد هم کماکان در خدمت هستیم که انشاءالله با اطلاعی که خواهند داد با هماهنگی وزرای محترم و مسئولین بقیه دستگاههای اجرایی این مشکل حل بشود، ولی نهایتاً ما کمبود مسکن و امکانات در داخل این شهرستانها واقعاً داریم. از طرفی با انتخاب شایستگان و افرادی که باید بتوانند این مسئولیت را اجرا کنند مواجه هستیم، از طرف دیگر دستگاههای اجرایی با کمبود امکاناتی در این نوع شهرستانها؛ شهرستانهایی که فاصلهشان زیاد است کمتر با این مسائل مواجه هستیم. اما اینجا وقتی فاصله پنج، شش یا (10) کیلومتر است مدیر میرود و میآید که باز از نظر ما توجیهپذیر نیست و حتماً هم باید پیگیری و اقدام بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای نوروزی در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
«و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین» (حضار صلوات فرستادند)
هفته قوه قضائیه را مجدد به محضر همکاران عزیز و قضات محترم کشور تبریک عرض میکنم. امام خمینی فرمودند: «به حق بهشتی یک ملت بود» مقام معظم رهبری فرمودند: «تصور من از آقای بهشتی این است که گناه نمیکرد، نمیخواهم بگویم معصوم بود، اما برخوردش طوری بود که تصور میکنم ایشان اصلاً گناه نمیکرد».
همکاران محترم! واقعاً توجه بفرمایید من از هیأترئیسه محترم گلایه دارم که این سؤال در تاریخ 16/3/96 طرح شده. طبق آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی باید (10) روز بعد از آن این سؤال با عدم اقناع بنده در مجلس طرح میشد، ولی دو سال طول کشیده است و امروز این سؤال طرح میشود.
من چند نکته را خدمت سروران عزیز عرض بکنم. همکاران محترم توجه بفرمایند که وقتی میگوییم شهرستان بهارستان، یعنی شهرستانی با (750) هزار نفر جمعیت، یعنی برابر با جمعیت استان خراسانجنوبی که (11) شهرستان دارد. یک چیزی بیشتر از استان سمنان و استان ایلام اینجا (700) تا (750) هزار نفر جمعیت شهرستان بهارستان فقط (120) هزار نفر دانشآموز دارد و همچنین شهرستان پرند، رباطکریم، نسیم¬شهر و روستاهای همجوار دارای (400) هزار نفر جمعیت است.
عنایت بفرمایید آنچه را که در رابطه با تهران مطرح میکنیم، چون اکثر عزیزان و همشهریان ما که آنجا زندگی میکنند شاغل در تهران هستند، بنابراین بحث چشمانداز و دستیابی به آرمانها و اهداف و سند چشمانداز هرچه در رابطه با تهران است در این دو شهرستان هم که جزء محوریترین شهرستانهای استان تهران است باید وجود داشته باشد. به هر حال شما میدانید که سند چشمانداز (20) ساله یک الزام است، شما میدانید که تاریخ در آینده قضاوت خواهد کرد که ما نسبت به مدیریت این شهرها و شهرستانها چه کردهایم. ما حتماً باید برای دستیابی به آرمانها و اهداف سند چشمانداز برنامه متناسب داشته باشیم، ما باید تمام تلاش خودمان را برای عملیاتی کردن برنامههای درازمدت استان بکار بگیریم.
سروران محترم! جایگاه و ویژگیهای استان تهران و تأثیرات فراملی و منطقهای این پهنه از جغرافیای سیاسی و اداری کشور لزوم نگرشی برنامهمحور و تعاملات هدفمند و ساختاری در کلیه عرصههای تصمیمگیری و تصمیمسازی را به یک اصل حیاتی تبدیل نموده است. در همین راستا تدوین اسناد استان و شهرستانهای رباطکریم و بهارستان که دو تا از شهرستانهای مهم شانزدهگانه استان هستند باید با همکاری و همسویی و همپیوندی ارکانهای نظام برنامهریزی به عنوان مهمترین معیار و ملاک حرکت به سوی آینده محسوب شود. بیتردید این رخداد ارزشمند و اساسی بدون مساعی و تلاشهای بیوقفه کلیه دستگاههای اجرایی و نهادهای غیردولتی و در رأس آن فرمانداریها و بخشداریها که اینها مدیران عالی نظام محسوب میشوند میسر نمیگردد. بالاخره باید همه مسئولان به ویژه فرمانداران توجه کنند که برای ارتقای شاخصهای اساسی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و قضائی استان باید گام بردارند.
همکاران محترم! حال آیا با اینکه یک فرماندار و یک بخشدار و یک شهردار اینها ساعت (8) صبح از بالای شهر تهران، از شهرک غرب و غیره بخواهند وارد شهرستان بشوند و ساعت (1) و (2) منطقه را ترک کنند و بالطبع همه مسئولین آب، برق، گاز، تلفن، مخابرات و سایر دستگاهها بخواهند چنین رویهای را در خودشان جای بدهند آیا واقعاً میشود شهرستان (750) هزار نفری و شهرستان (400) هزار نفری رباطکریم و بهارستان را مدیریت کرد؟ طبیعتاً مشکلاتی که ما در حوزههای گوناگون داریم، این مردمی که معروف به عنوان مردمان شهرستان شور عاشورایی استان تهران هستند، همه مریدان امامحسین و علیبنابیطالب، ولی آنها را رها کردند و مسئول احساس کند فقط مدیر است، نه یک خدمتگزار، نه یک کسی که باید همسر و فرزندان او از همان مدارس (50) و (45) کلاسه باید استفاده کنند، از همان نانواییهایی که مردم نان میگیرند باید نان بگیرند، از همان امنیتی که مردم آنجا برخوردارند باید آنها هم برخوردار باشند. مگر چه فرقی بین یک مدیری که در این منطقه مدیر میشود است که او بخواهد شهرستان را ترک کند، شبها و عصرها در آنجا نباشد و اینها با وسایل اداری از ادارات گوناگون رهسپار تهران بشوند و باز فردا برگردند.
همکاران محترم عنایت بفرمایید! ما فرماندارانمان از سه معاونی که دارند هیچکدام در شهرستان ساکن نیستند، به لطف و توجه آقای دکتر رحمانی فرمانداران ما عوض شده و مستقر شدند، اما معاونان فرمانداران و بخشداران چه؟ قانون میگوید: شهردار باید در شهر حوزه خدمتی خود مستقر شود، شهردارانی که در حوزه خدمتی شهرداری خود مستقر نیستند. برادران! شهر گلستان (400) هزار نفر جمعیت دارد، این شهرستان بالقوه سالی (200) میلیارد تومان و بالقوه (400) میلیارد تومان درآمد دارند، شهر نسیمشهر (250) هزار نفر جمعیت دارد، آیا پسندیده است منطقه انتظامی و اداره انتظامی در یک مدرسه (50)، (60) ساله مستأجر باشد، آیا پسندیده است ادارات این دو شهرستان همه مستأجر باشند؟ حداقل اگر بخواهم به دقت بگویم (50) درصد مستأجر باشند. آیا پسندیده است مسئولان در این شهر خودشان ساکن نباشند، جایی که باید امنیت و رفاه ایجاد کنند و مشکلات مردم را حل کنند؟ من تشکر میکنم، فرماندار محترم در بهارستان (10) روز است تشریف آوردند، خدا خیرشان بدهد، ایکاش دو سال قبل میآمدند (رحیمی ـ جناب نوروزی! هشت دقیقه از زمانتان گذشته) عیب ندارد، انشاءالله من الباقی مطالب را بعداً عرض خواهم کرد و مستندات خودم را تقدیم خواهم کرد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای رحمانیفضلی در خدمتتان هستیم، وقتتان هم حداکثر نه دقیقه است، بفرمایید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده عرض کردم این مشکلی که جناب آقای نوروزی اینجا اشاره داشتند بررسیهایی که هم در وزارت کشور کردیم حالا نه آن عددی که ایشان اشاره داشتند، عددی است که واقعاً از نظر من هم قابل قبول نیست، منتها عرض کردم این موضوع به مدیران دستگاههای اجرایی مختلف برمیگردد که دلیل عدم این موضوع در آنجا باز مطرح کردم به دلیل عدم وجود هم ساختمانهای اداری، هم خانههای سازمانی و هم واقعاً فقدان منابع لازمی که باید در این خصوص تأمین بشود تا آنها بتوانند خانه اجاره کنند. البته با توجه به فاصله کمی که بین این شهرها هست بیش از حدود (70)، (75) درصد این مدیرانی که آنجا ساکن نیستند در آن چهار شهرستانی هستند که حداکثر فاصله تا شش، هفت کیلومتر در اینجا است و تلاش این است که کار عقب نیفتد. اما من به ایشان حق میدهم، همه دستگاههای اجرایی باید واقعاً تلاش بکنند که مدیرانشان در شهرستانها حتماً استقرار پیدا کنند و خواهشی هم که از مجلس محترم دارم؛ ببینید! در این خصوص هیچگونه تکلیف قانونی به عهده دستگاهها نیست. دستورالعملها و آییننامهها هستند، رئیسجمهور محترم مرتب تأکید دارند و در دولت مصوبه است، اما به عنوان تکلیف قانونی که اگر نشد حالا چه، واقعاً نیست.
اما وزارت کشور با توجه به اعتقادی که بنده به این موضوع دارم از سطوح بخشداران گرفته تا فرمانداران، معاونین، استانداران و معاونین استانداران واقعاً این مسأله را به صورت جدی پیگیر هستیم. در همین شهرستان بهارستان هم که آقای نوروزی پیش من آمدند مسأله را مطرح کردند من پیگیری کردم و به فرماندار گفتم اگر شما اینجا میتوانید ساکن بشوید بفرمایید، در غیر اینصورت جای دیگری ما از شما استفاده میکنیم که فرماندار را ما جابجا کردیم. علیایحال امیدوارم هم مجلس به عنوان یک تکلیف قانونی به همه مدیرانی که در شهرستانهای مختلف هستند برای استقرار و کمک به استقرار، یعنی واقعاً بنده به عنوان وزیر کشور در حدود (432) تا فرماندار دارم، از این طرف آمدیم قانون گذاشتیم که همه خانههای سازمانی را بفروشید و واگذار کنید. از آن طرف منابعی تأمین نشد شما این فرماندار را وقتی میخواهید از یک شهرستان به شهرستان دیگر ببرید برایش یک مسکنی اجاره کنید. واقعاً در هیچجای قانون هم این دیده نشده. با این نوع پارادوکسها در عمل هم مواجه هستیم، پس هم کمک کنیم تکلیف قانونی به دستگاهها شود و هم کمک میکنیم امکان استقرار از نظر خانههای سازمانی یا منابع مالی که این کار انجام بشود انشاءالله انجام بدهیم. از سؤال تشکر میکنم و امیدوارم که انشاءالله با پیگیری مشکل هم حل بشود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای نوروزی! در خدمت فرمایشات پایانی شما در حد شش دقیقه هستیم.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از وزیر محترم و هیأترئیسه محترم میخواهم این را عرض بکنم؛ عزیزان! شهرستانهای رباطکریم و بهارستان که امروز (1) میلیون و (100) هزار نفر جمعیت دارد با فعال شدن شهر پرند که فقط (100) هزار مسکن مهر دارد در سال آتی جمعیت آن به (5/1) میلیون نفر افزایش خواهد یافت. این منطقه که در طی دورههای گذشته از مراکز مهم تمدن و زندگی بوده و آثار باستانی متعددی که داشته آنچه را که از حوالی این دو شهر در طی سالیان متمادی به دست آمده است حکایت از تاریخچه (6000) ساله دارد. این مناطق که تا قبل از سال 1359 از دهستانهای تابعه کرج بود، ولی به لحاظ نزدیک بودن با شهر تهران و پایین بودن هزینههای زندگی این دو شهرستان کانونی برای جذب جمعیت و مهاجران و کرایهنشینان تهرانی شده است و پدیده حاشیهنشینی شکل گرفته است. این دو شهرستان، مثل شهرستان بهارستان گاهی جمعیت آن به مراتب از خیلی از استانها بیشتر است.
سروران محترم! این دو شهرستان درست است جزء شهرستانهای اقماری استان تهران است، اما به لحاظ نزدیکی به فرودگاه بینالمللی که فنس فرودگاه امام خمینی در داخل شهر رباطکریم واقع شده است و حتی دو تا از روستاهای رباطکریم مأمورین و قاچاقاچ همین باند سلامی که هفته گذشته افتتاح شد بر روی همان روستای مأمورین رباطکریم بنا شده است. یعنی در واقع این دو شهرستان دروازه بینالمللی ایران از طریق هوایی است. حال فرودگاه بینالمللی که (1500) هکتار منطقه آزاد و (2500) هکتار منطقه ویژه اقتصادی دارد و این دو شهرستانی که دارای دو نیروگاه برق هستند و این دو شهرستانی که دارای (20) هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ و کارگاههای ساخت کیف و کفش و لباس هستند و دارای سیلوهای گندم مکانیزه به عنوان پشتوانه تهران و ظرفیت مناسب برای گردشگری در این دو شهرستان هستند، آیا واقعاً پسندیده نیست که ما بگوییم مدیران و مسئولان این دو شهرستان در این دو شهرستان مستقر شوند، آیا جایی ندارد از این (1) میلیون و (100) هزار نفر جمعیت که صدها هزار لیسانس، فوقلیسانس و دکتری در آنجا زندگی میکنند خودشان شهر خودشان و منطقهشان را اداره بکنند؟
من از وزیر محترم جناب آقای دکتر رحمانیفضلی به عنوان پیشانی هیأت وزیران که واقعاً در خط مقدم قرار دارند و استانداری و فرمانداریها در استان، استانداری حاکم بر همه ادارات کل است و همچنین فرمانداریها حاکم در ادارات هستند خواهش میکنم دستور بدهند مسئولین از فرزندان همین منطقه انتخاب بشوند. ما در این مناطق از هر حزب و جناح و فکری نیرو داریم و برای ما مهم نیست که باشد، هرکس میخواهد باشد، باشد، اما منزل او آنجا باشد. از همان فرزندان باشد، افرادی که آن منطقه را بشناسند، افرادی که آنجا زندگی کنند، افرادی نباشند که وقتی یک شهردار میرود دیگر نمیشود پیدایش کرد.
بنابراین خواهش، تقاضا و تمنای من این است که اولاً از فرزندان آن منطقه استفاده بشود، حالا اگر فرماندار و غیره میخواهید از جای دیگر با تجربه بیاورید قبول است، اما معاونان و بخشداران و شهرداران چه؟ من خواهش میکنم دقت بشود. ما مشکل داریم، هر بحرانی در شهرستان رباطکریم و بهارستان و شهرستانهای اطراف پیش بیاید بر تهران و پایتخت تأثیر میگذارد. من خواهش میکنم در اسناد فرادست استان تهران شهرستانهای رباطکریم و بهارستان به عنوان مراکز خدمات تخصصی، انبارداری و عمدهفروشی و همچنین پشتیبانی از فرودگاه بینالمللی امام خمینی مطرح شده است، مگر اینجا یک شهرستان (20) یا (40) هزار نفری است؟ این دو شهرستان روی هم رفته (1) میلیون و (100) هزار نفر جمعیت دارد، رباطکریم شش پادگان نظامی دارد، فرودگاه بینالمللی در وسط رباطکریم واقع شده است.
سروران محترم و عزیزان من! خواهش میکنم توجه و عنایت بفرمایید. انشاءالله مسئولین از منطقه باشند، مسئولین و معاونین آنها از منطقه انتخاب شوند، آنهایی هم که تشریف میآورند در منطقه ساکن بشوند. الان فرمانداری که (10) روز قبل تشریف آوردند از این مسجد به آن مسجد، از این محله به آن محله، چه میشود بخشدارها اینطور باشند؟ میفرمایند وقت، تمام شد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای رحمانی! این نکاتی که آقای نوروزی فرمودند را شما دنبال بفرمایید. الان به رأی بگذارم؟

حسن نوروزی
آقای دکتر! چون فرمودند و بعضی از دوستان هم اینجا تشریف دارند و میفرمایند که چون آقای وزیر شفاف فرمودند: ما قبول داریم، بنده هم قبول میکنم. تا یک ماه اجازه بفرمایید که انشاءالله این بخشداران ما یا مستقر بشوند، یا از منطقه خارج بشوند.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله آقای رحمانی توجه میکنند، متشکرم.
5
طرح سؤال آقای محمود شکری نماینده طوالش، رضوانشهر و ماسال از آقای عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال بعدی سؤال جناب آقای محمود شکری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال از وزیر محترم کشور جناب آقای دکتر رحمانیفضلی در مورد این است که چرا در انتصابات مسئولین و مدیران زیرمجموعه آن وزارتخانه رعایت قانون و مصوبات شورای عالی اداری درخصوص دستورالعمل اجرایی شرایط عمومی و اختصاصی نحوه انتخاب و انتصاب فرمانداران و بخشداران را نمینمایید؟ از سخنگوی محترم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها جناب آقای سلیمی دعوت میکنم برای قرائت گزارش کمیسیون در حد پنج دقیقه، جناب آقای سلیمی بفرمایید.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (14676/794) مورخ 16/02/1397، کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درخصوص سؤال ملی جناب آقای محمود شکری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال از جناب آقای رحمانیفضلی وزیر محترم کشور به شرح ذیل تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ـ محمدجواد کولیوند
خلاصه سؤال:
چرا در انتصابات مسئولین و مدیران زیرمجموعه آن وزارتخانه رعایت قانون و مصوبات شورای عالی اداری، درخصوص دستورالعمل اجرایی شرایط عمومی و اختصاصی نحوه انتخاب و انتصاب فرمانداران و بخشداران را نمینمایید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مبنی بر بررسی سؤال آقای محمود شکری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال از وزیر محترم کشور به استحضار میرساند، موضوع در دستور جلسه روز سهشنبه مورخ 16/05/1397 کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها قرار گرفت. با عنایت به عدم حضور وزیر کشور، اتمام مهلت مقرر و درخواست نماینده متقاضی، مستند به تبصره (1) ماده (208) آییننامه داخلی، سؤال مذکور وارد تلقی میشود. مراتب جهت طرح در صحن علنی ایفاد میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای دکتر رحمانیفضلی! در خدمت شما هستیم.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده درخصوص این سؤال واقعاً گفت که «عزیزا! از جان ما میگویی»، من کاملاً موافق و همراه آقای شکری هستم. در این خصوص که ما واقعاً برای انتصابات و تعیین مدیران در کشور باید دستورالعملهای مشخص و معین با شاخصهای مناسب ارزیابی عملکرد داشته باشیم، هم در نصب، هم در عزل و هم در جابجایی متناسب با آن عمل کنیم. واقعاً اینطوری تکلیف همه معلوم میشود، ولی متأسفانه الان شرایط به گونهای است که مداخلات زیاد و ناهماهنگیهای فراوان میشود. بنده در دور قبل در دولت یازدهم که آمدم خدمت همه شما عزیزان، البته بخشی از عزیزان، چون مجلس قبلی بود و در این دوره هم در دولت دوازدهم یکی از محورهای برنامههای بنده این بود که ما عزل و نصب مدیران در وزارت کشور را متناسب با شایستگی و شاخصهای مشخص این کار را میکنیم و بنده این کار را کردم برای اینکه ما دستورالعملی را بردیم و در شورای عالی اداری این دستورالعمل را ما تصویب کردیم و الان هرگونه عزل و نصب در چهارچوب آن دستورالعمل در وزارت کشور واقعاً انجام میشود. البته این به معنای آن نیست که ما در انطباق این دستورالعمل با مصادیق و موارد دچار برخی از عدم هماهنگیها و یا نارضایتیها از طرف نمایندگان محترم نباشیم، چون تعریف این ویژگیها و شاخصها به معنای مطلق کمی آن نیست. ولی ما تمام تلاشمان را کردیم که این کار اتفاق بیفتد.
آنچه را که بنده به عنوان وزیر کشور در عزل و نصبها مورد توجه قرار میدهم اینها قوانین بالادستی است و بنده خودم را موظف میدانم. یکی سیاستهای کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری بندهای (3) و (4) است که به عنوان یک دستورالعمل ما در وزارت کشور به آن عمل میکنیم، قانون مدیریت خدمات کشوری، احکام خاص مندرج در قوانین برنامه توسعه، قانون شوراها، قانون شهرداریها درخصوص شهرداران و مصوبه شورای عالی اداری که خودمان پیشنهاد دادهایم و قانون تقسیمات کشوری است. اینها مواردی است که عمل میکنیم، فرآیند کار به اینگونه است که ما مثلاً درخصوص فرمانداران یک کمیتهای داریم که این کمیته متشکل از معاون سیاسی، مسئول حراست، معاون حقوقی و پارلمانی بنده و معاون اداری ـ مالی است. چهار نفر در آنجا و این افرادی را که معرفی میشوند ضمن اینکه با همه مقررات و قوانین بالادستی و دستورالعملها انطباق میدهند مصاحبه علمی و تخصصی هم با اینها انجام میدهند و تجربه اینها را دقیقاً مشخص میکنند.
ببینید! بنده وقتی آمدم وزارت کشور ترکیب نیروهای وزارت کشوری در مدیریت ترکیب واقعاً غیرقابل قبولی بود، من عرض کنم در وزارت کشور روند بهکارگیری مدیران از اول انقلاب تا الان بهگونهای بود که با توجه به مقتضیات سیاسی، امنیتی و اجتماعی کشور نوسانات زیادی بوده، در همان اوایلی که انقلاب پیروز شد وزارت کشور بالاخره فرمانداران، استانداران، معاونین استانداران و ردههای مختلف سیاسی همه اینها جزء کسانی بودند که از نظر طبقهبندی مدیریتی انطباق با شاخصهای انقلابی نداشتند، یعنی ما در وزارت کشور و برخی از دستگاههای دیگر بیشترین کنار گذاشتن مدیرها را داشتیم تا بتوانیم مدیرانی را با شاخصها و به نسبتهای قابل قبول توقعات انقلاب و جامعه انقلابی تعیین کنیم. این روند در طی این سالها بعد روی مباحث سیاسی آمد، به هر حال یک وزارتخانه کاملاً سیاسی، امنیتی و اجتماعی در امور داخل و بعد با هر نوع گرایشی که در وزارت کشور حاکم شد اینها تلاششان این بوده که نیروها و افرادی را که متناسب با سیاستهای آن جریان فکری و رئیسجمهور حاکم و دولت حاکم انجام بدهند. بنابراین ما بیشترین تغییرات را در وزارت کشور داشتیم.
وقتی بنده وزارت کشور را تحویل گرفتم عدد نیروهای مأمور به خدمت در وزارت کشور واقعاً زیاد بود، یعنی شاید نزدیک به (80) درصد نیروهای مدیریتی در آنجا بیرون از وزارت کشور بودند. یکی از معیارهایی را که بنده در آنجا به عنوان شاخص قرار دادم و پیگیری کردیم این بوده که ما نیروها را از داخل وزارت کشور بگذاریم، چرا؟ برای اینکه وقتی نیرویی از بیرون وزارت کشور میآید از مقتضیات و شرایط وزارت کشور اطلاع ندارد و آشنا نیست، حساسیتهای وزارت کشور را نمیشناسد، با بدنه نمیتواند خوب ارتباط برقرار بکند، تعهدی به وزارت کشور و آنچه که در وزارت کشور است به معنای آن مدیرانی که از داخل وزارت کشور هم باشد نیست و سلسله مراتب مسئولیت، اداری و فرماندهی هم دچار اشکال میشود.
من در اینجا در دولت یازدهم قول دادم که این نسبت را تغییر بدهم. الان به شما نمایندگان عزیز عرض میکنم (83) درصد نیروهای بنده در وزارت کشور، فرمانداران و معاونین استانداران از داخل وزارت کشور هستند. در همین جابجایی استانداران به دلیل اعلام این قانون بازنشستگی شما دیدید که بنده در آنجا از (16) نفری که ما تعویض کردیم حدود (13) نفر را از معاونین سیاسی وزارت کشوری که تجربه کار سیاسی در وزارت کشور را داشتند داشتیم. یعنی هم نیروپروری و هم کادرسازی کردیم و هم بحث عزل و نصب را قانونمند کردیم، حالا در برخی از موارد در انطباق با مصادیق علیرغم اینکه بنده اینجا عرض کردم ما هماهنگیهای لازم را واقعاً داریم انجام میدهیم، اما نسبت این هماهنگیها و تعیین مصادیق در بعضی از جاها منجر به اختلاف هم خواهد شد.
علیایحال این جزء مواردی است که خواهش من از مجلس محترم این است، در مورد قبلی هم من خواهش کردم، الان هم باز خواهش میکنم در مجلس محترم برای همه ردههای مدیریتی کشور میتوانیم شاخصهایی را تدوین بکنیم که شاخصها به صورت کلان، ناظر بر اینگونه عزل و نصبها باشد و همه ما دیگر تابع آن قانون باشیم و دخالتها در حوزه عزل و نصبها را به حداقل برسانیم. علیایحال اگر در مواردی هم باز مواردی باشد که مورد توجه نبود و یا غفلت بوده ما آمادگی داریم انجام بدهیم.
من یک عددی را خدمت نمایندگان عزیز عرض میکنم بدانند که عائله وزارت کشور چقدر و چند نفر است، وقتی ما میگوییم مثلاً چند نفر متناسب با آن آییننامه و دستورالعمل نیست بدانیم بین چند مدیر داریم حرف میزنیم. ما (432) نفر فرماندار داریم، بیش از (1000) نفر بخشدار داریم، (1300) نفر شهردار داریم و (33) هزار نفر ما دهیار داریم. اینها فقط ردههای اول است، شما ردههای معاونتهای استانداری و اینها را وقتی وارد بشوید این عدد نزدیک به (50) هزار نفر در وزارت کشور دائم در حال جابجایی و عزل و نصب هستند که همه اینها مستلزم یک فرآیند دقیقی است که باید کنترل بشود، ولی امکان دارد برخی از مواردی باشد که به آن شاخصها نخواند.
یکی از اشکالاتی که دوستان به بنده میگیرند میگویند شما بیرون از کادر دولت فرماندار و بخشدار میگذارید. ما در موارد بسیار اندک، شاید در این شش، هفت سالی که من خدمت شما بودم، من الان عدد دقیق را نمیدانم، واقعاً شاید از انگشتان دست هم تجاوز نکند، البته این هم اختیاری است. وزیر کشور اختیار دارد و قانون است و میتواند، اما من نه اعتقاد به این مسأله دارم و نه میخواهم اجرا کنم، اما برخی از جاها استاندارهای ما واقعاً با شرایطی روبهرو میشوند که اقتضای اداره استان را اجرای این شرط میدانند، من هم به تبع اینکه استاندار موفق بشود بعضیها را استثنائاً قبول میکنم، ولی علیایحال در خدمت هستیم. از نظرات نمایندگان محترم هم استفاده بیشتری بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
آقای شکری! در حد (15) دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمود شکری
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم هفته قوه قضائیه را به رئیس و معاونین و همه قضات و کارکنان عزیز قوه قضائیه تبریک عرض میکنم. تقدیر و تشکر از رئیس و هیأترئیسه محترم دارم که این زمینه را برای بنده فراهم کردند تا یکی از مطالبات جوانان عزیز کشور را در این جلسه با وزیر محترم و پرتلاش کشور مطرح کنم. آقایان عزیز و خواهران گرامی! همینطور که آقای وزیر کشور فرمودند درست است، در زمان وزیر کشور آقای رحمانیفضلی خیلی از مقررات و قوانین رعایت شد، اما علیرغم همه این مسائلی که فرمودند که درست هم هست، بیش از (83) درصد ما هم آمار گرفتیم نسبت به گذشته که کمتر از (50) درصد از نیروهای خدوم، پرتلاش و متخصص وزارت کشور برای پستهای مدیریتی، فرمانداران، استانداران، معاونین و بخشداران استفاده میشد، الان این درصد را به یک درصد بسیار قابل قبولی رسانده است که واقعاً جای تقدیر دارد.
اما آقای وزیر! اگر این همکاران عزیز اجازه بدهند دو، سه تا نکتهای که واقعاً وجود دارد و الان در جامعه دارد تبدیل به مطالبات جوانان عزیز بیکار ما شده، اگر اجازه بدهند آقای وزیر بشنود که ما میخواهیم کمک کنیم. من اهل سؤال و تذکر هم نیستم، بیش از هفت سال است که شما عزیزان استحضار دارید که من سؤال نمیکنم، به خاطر اینکه کاری را که با وزرا راحت از طریق تعامل میشود مشکلات را حل و قوانین را اجرا کرد چرا از طریقی که هم وقت این عزیزان را بگیریم، مخصوصاً آقای وزیر کشور که امروز مسئولیت بسیار خطیری را هم رئیسجمهور محترم به عهده ایشان گذاشته که خارج از چهارچوب مسئولیت وزارت کشور است.
خواهران و برادران عزیز و آقای وزیر! اگر اجازه بدهند آقای وزیر کشور (رئیس ـ اجازه بدهید که آقای رحمانیفضلی گوش بدهند) آقای وزیر! گلایه من از شما نیست، فقط این ارزیابی عملکردی که شما فرمودید احتمالاً کوتاهی و کمکاری در آنجا است و از بازرسینی که شما ادارهکل بازرسی دارید. احتمالاً این گزارش را به خدمت شما نرساندند، برای اینکه شما آدم قانونمندی هستید. من چند بار خدمت شما رسیدم، شخصاً با شما موضوع را در میان گذاشتم، شما دستور دادید. آقای دکتر لاریجانی! به استناد گزارش دیوان محاسبات (1949) نفر قراردادی خلاف قانون در وزارت کشور سر کار آوردند، خلاف قانون یعنی خلاف ماده (44) قانون مدیریت خدمات کشوری و خلاف بند (2) سیاستهای کلی نظام اداری ابلاغی مقام معظم رهبری است. عدالتمحوری در جذب، تداوم خدمت و ارتقای منابع انسانی دستور مقام معظم رهبری است که در ماده (123) قانون برنامه ششم هم بر آن تأکید شده.
آقای وزیر! از زمان این انحراف ما براساس گزارشی که به دست آوردیم زمانی این انحراف ایجاد شد که شما آمدید به خاطر مشغله کاری بسیار بالا بخشی از این مسئولیت، یعنی انتصاب معاونین فرماندار و بخشداران را به استاندارانتان تفویض فرمودید. این گزارشی که الان من دارم میخوانم را شما یک لحظه اگر دوستان بگذارند توجه بفرمایید! آقای وزیر برخلاف همان دستورالعملی که شما زحمت کشیدید بردید در شورای عالی اداری مصوب و ابلاغ فرمودید (37) نفر از مدیران شما در پستهای مدیریتی بخشدار و معاونین فرمانداری که شما تفویض کردید مدرک تحصیلی کمتر از لیسانس، یعنی فوقدیپلم و دیپلم است که این اصلاً مغایر با قانون و سیاستهای ابلاغی، بخشنامهها و دستورالعملهایی است که معاون اداری ـ مالی و توسعه منابع انسانی شما ابلاغ کرده. آقای وزیر! معاون شما چهار تا بخشنامه به استانداران ابلاغ کرده، دستورات شما را آمده ابلاغ کرده و متأسفانه باز هم استانداران خطا رفتند. استانداران مختص به یک استان نیست، همه نمایندگان عزیز در جریان قرار بگیرند.
آقای وزیر! (94) نفر از ردههای مدیریتی در استانداریهای شما اینها فاقد آن شاخصهایی که شما در مصوبهای که ابلاغ کردید خلاف قانون منصوب شدند و خلاف قانون از کارمندها و غیرکارمند استفاده شده، یعنی بازاری است، طرف مثلاً کبابفروش بوده، برنجفروش بوده اینها را آوردند بخشدار گذاشتند. این مطالبات مردم است، وقتی که مراجعه میکنند همینطور که شما فرمودید برای بخشدار شاخص تعیین کردید. طبق قانون حداقل پنج سال سابقه خدمت اداری یا مدیریتی باید داشته باشد. باید به قانون اشراف داشته باشد، وقتی اربابرجوع مراجعه میکند بتواند پاسخ بدهد و کارهایش را انجام بدهد و قوانین را اجرا کند و اینها متأسفانه هنوز هم در سیستم اداری شما وجود دارد. اگر شما در کمیسیون تشریف میآوردید، میدانم آن روز هم اعلام فرمودید با مشغله کاری نتوانستید همین موضوع را تشریف بیاورید و آنجا با هم صحبت بکنیم این آمار و ارقام و مستندات را خدمت شما ارائه بدهم، هر لحظه هم که واقعاً با توجه به مشغله کاری امکان دسترسی به شما وجود ندارد. آقای وزیر! تعداد نیروهای قراردادی در ردههای مدیریتی آن وزارتخانه (94) نفر هستند، (94) نفر فعلاً تا اینجا گزارشی که به دست ما رسیده است.
اینها است که ما مجبور شدیم مطالبات جوانان بیکار از نمایندگان خودشان که میگویند شما ناظر بر اجرای قانون باشید. ما قانون داریم که جذب باید از طریق آزمون، نشر آگاهی باشد، ماده (44) قانون خدمات کشوری است و دستورالعملی که شما دادید این (1949) نفری که الان بهکارگیری کردند خلاف قانون است. خواهشم از شما این است که در این مورد اگر دستورات خاصی دارید، اگر شما واقعاً به این مسائل رسیدید، مشکلاتی که در زیرمجموعه آن وزارتخانه وجود دارد ما حاضریم در خدمت شما باشیم، همه این قوانینی را که فرمودید در خدمت شما ارائه بدهیم و تیم بازرسی، ارزیابی عملکرد، معاونت نیروی انسانی، توسعه مدیریت و دیوان محاسبات و بازرسی دستگاههای نظارتی و خواهش من از آقای رئیس مجلس آقای دکتر لاریجانی عزیز این است که خود ایشان هم معاونت قوانینش را برای این کار اگر میشود دستور بدهد که این جلسات در حضور معاون محترم قوانین شکل بگیرد تا واقعاً این مغایرتهایی که در زیرمجموعه شما به عنوان بخشدار، فرماندار یا معاون فرماندار منصوب شدند، یا بهکارگیری نیروهایی خارج از آزمون و قانون آمدند جوانان بیکار عزیز ما را تحریک میکنند که چرا این پارتیبازی و رابطهبازی است، آنها واقعاً از این نحوه بهکارگیری ناراحت هستند که این تبعیض در بهکارگیری نیرو در دستگاههای دولتی، مخصوصاً در بخشی که مرتبط با مدیریت شما است وجود دارد.

علیرضا رحیمی
جناب شکری! نه دقیقه از زمان شما سپری شده.

محمود شکری
ممنون و متشکرم، من در خدمت آقای وزیر در این رابطه هستم.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای دکتر رحمانیفضلی در خدمت شما هستیم، جنابعالی شش دقیقه میتوانید پاسخ آقای شکری را بفرمایید.

عبدالرضا رحمانی فضلی
بسم الله الرحمن الرحیم
از آقای شکری تشکر میکنم، به بخشی از موضوعاتی ایشان اشاره داشتند. این عدد و رقمهایی که اینجا فرمودند من واقعاً نمیدانستم، فرمودند (1949) نفر قراردادی طبق گزارش دیوان محاسبات در وزارت کشور است، من اصلاً چنین گزارشی را در دیوان محاسبات که برای بنده چنین چیزی باشد من تا به حال ندیدم، شاید به معاونت رفته. آقای شکری! صددرصد و قطعاً اگر دیوان محاسبات یک موضوع را ایراد قانونی بگیرد ما نه میتوانیم به او پرداخت کنیم و نه واقعاً من میخواهم چنین چیزی باشد. من دو دوره رئیس دیوان محاسبات بودم و کاملاً مسائل مالی و اداری را مقید هستم که اینها را رعایت بکنم، حضرتعالی هم محبت داشتید و در بین فرمایشاتتان اشاره کردید. من این عدد را همین الان هم از معاون پارلمانیام هم پرسیدم قبلاً چنین چیزی به شما دادند که بررسی میکردید گفتند نه، من این عدد را نداشتم. حتماً این عدد را من بررسی میکنم و نتیجه را خدمت شما و به هیأترئیسه میدهم. یقین بدانید هزار و نهصد و چهل و خردهای در وزارت کشور، ما اینقدر قراردادی نداریم، در وزات کشور آن ساختمان وزارت کشور است که ما حدود (1200) نفر کلاً نیرو داریم. اگر وزارت کشور به معنای تمام استانداریها و فرمانداریهای کشور است هر استانداری دستگاه اجرایی مستقل است. دوستان این را بدانند هر استانداری دستگاه اجرایی مستقل است و خود استاندار در مقابل دیوان محاسبات و بازرسی مسئول است و کارها را باید بررسی و پاسخگویی بکند.
پس چنین مسألهای قطعاً در وزارت کشور نیست، چون کل نیروهای وزارت کشور هزار و دویست و خردهای نفر است که از این عدد بیش از (1000) نفرشان نیروهای رسمی، پیمانی یا قراردادی هستند که طی طریق کردند. بقیه اگر استانداریها است اگر من در جریان قرار بگیرم و به بنده بگویند، چون واقعاً اینها مستقلاً با استانداریها است و بدانیم استانداریها دستگاههای مستقل هستند، اگر مربوط به شهرداریها است که شهرداریها کلاً قوانین تشکیلاتی و استخدامی مستقلی دارند و هر شهرداری با توجه به اینکه شوراها را هم که الان شما ایجاد کردید من در پشت این تریبون این را عرض میکنم که واقعاً وزارت کشور مسلوبالاختیار است، بنده به عنوان وزیر کشور وقتی شهرداری را انتخاب میکنند من حکمش را امضا میکنم و نصب میکنم، ولی اگر آن شهردار دچار هر تخلفی باشد بنده اجازه عزل ندارم، حتی اجازه استیضاح هم ندارم. یعنی امضای وزیر کشور یک امضای تکلیفآور واقعاً نیست، چون آن طرفش در عزل یا مؤاخذه و یا بازرسیاش بنده هیچ اختیاری ندارم. اگر این عددی که میگویید شامل شهرداریها است پس مسأله دوباره فرق میکند. خواهش من این است که این مسأله کاملاً روشن بشود و وزارت کشور هم حتماً پاسخگو است و واقعاً نگران هم نباشید.
اما عرض کردم برخی از افراد را استانداران طبق قانون میتوانند خارج از کادر بیاورند، اما انصاف بدهیم، فکر نمیکنم کبابی و رستورانی و چلوکبابی مثلاً دیگر بیاورند. چنین چیزی که ایشان فرمودند باز هم جزء موارد بعیدی است که حتماً یک استاندار که بالاخره میخواهد استان خودش اداره کند امکان دارد آدم و عنصر فعال سیاسی خوب باشد، ولی استخدام دولت نباشد، اینطور مواردی ما داریم که واقعاً آدم لایقی هم هستند. عرض کردم استثنائاً، شاید به اندازه تعداد انگشتان دست هم نرسد. بنده تلاشم بر این دارم که این موارد را نگذارم، اما ما اختیارات را واگذار کردیم، درست است. ایشان میگویند که شما به خاطر کار اختیاراتتان را به استاندارها واگذار کردید.
جناب آقای شکری و نمایندگان عزیز و رئیس محترم مجلس! من الان در شرایط کنونی کشور عرض میکنم راه نجات کشور از شرایط کنونی واگذاری اختیارات در حوزههای مختلف به استانداران و استانداریها و استانها است. به من ایراد میگیرند میگویند شما چنین چیزی را که میگویید از نظر امنیتی چه میشود؟ نمایندگان عزیز! این نکته را از من داشته باشید، به عنوان مسئول امنیت داخلی کشور، وزیر کشور و رئیس شورای امنیت این را میگویم ما غیرمتمرکزترین امری را که در مسئولیتهای جاری کشور داریم مسأله امنیت است. امنیت در کشور غیرمتمرکزترین وظیفهای است که نهاد حاکمیت و دولت دارند انجام میدهند. شوراهای تأمین در استانها و شهرستانها و فرماندهی سپاه، فرماندهی نیروی انتظامی و ارتش همه اینها در اجرای دستورالعملها، اقدامات و تصمیمگیریهای منطقهای در حوزه امنیت متناسب با سیاستهای ابلاغی مختار هستند، اما بعد وقتی ما میخواهیم بیاییم در چهارچوب یک مسأله اقتصادی یا اگر اختیار یک بانک حرف بزنیم بعد نمیتوانیم تصمیم بگیریم، میگوییم مملکت بههم میریزد. پس وقتی بنده معتقد به این مسأله هستم نمیتوانم اختیارات خودم را به عنوان وزیر کشور انجام بدهم؟
بله، من معاونین و فرمانداریها و بخشداریها و همه اینها را به استانداریها واگذار کردم. درست است (10) درصد امکان دارد پرت داشته باشد و برای من هزینه داشته باشد، ولی (90) درصد برای من سود دارد. من چگونه میتوانم بیش از (1000) بخشدار و (1300) شهرداری و به تناسب این دهیاری همه را وزیر کشور باید برای (50) هزار حکم انتخاب بکند که هر روز هم جابجا میشود از صبح تا شب فقط باید حکم امضا بکند. قطعاً من به کارهای اصلیام نمیرسم، ولی هزینههایی که در این زمینه ایجاد میشود را قبول دارم، بررسی میکنیم و اگر واقعاً مشکلی باشد حتماً حل میکنیم. علیایحال نظرات ایشان کاملاً در حوزههایی که فرمودند قابل تأمل و توجه است و حتماً هم توجه میکنیم، اگر هم تخلفاتی در این زمینه باشد حتماً انشاءالله حل خواهد شد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم. جناب آقای شکری! قسمت دوم فرمایشات شما در حد شش دقیقه در خدمت شما هستیم.

محمود شکری
از پاسخ آقای وزیر محترم جناب آقای رحمانیفضلی ممنونم. من خواهش میکنم، باز اگر همکارها اجازه بدهند دو، سه تا نکته است که ایشان باید در جریان قرار بگیرند. آقایان همکارها اگر اجازه بدهند، آقای بدری عزیز! اگر اجازه بفرمایید آقای وزیر بشنود (رئیس ـ دوستان اجازه بدهید آقای رحمانی گوش بدهند) آقای وزیر! سؤال بنده باز هم در این مورد اینکه این گزارش را خدمت شما ندادند درست است، ولی اینکه ما طبق همین قوانین موجود کشور از استاندار شما نمیتوانیم سؤال بکنیم، ولی میتوانیم تعاملاً همینطور که فرمودید خدمتشان میرویم، میگوییم، اما رعایت نمیکنند و میروند بر علیه نمایندگان مصاحبه میکنند. استانداران را وقتی که شما تفویض میکنید اینکه ما مستقیم از شما بیاییم سؤال بکنیم به خدا این کار را نکردیم و اولین کسی که به ایشان مراجعه کردیم خود استانداران هستند، ولی متأسفانه اینها اصلاً ورود و رعایت نمیکنند و تعامل ندارند.
آقای دکتر لاریجانی! سؤال دوم بنده که آقای وزیر باید در جریان قرار بگیرد که دیوان محاسبات هم باید بشنود که هنوز گزارش این قضیه را که بیش از دو سال است حقوق غیرقانونی به این افراد دارد پرداخت میشود گزارش را به بنده که من نامه زدم و هنوز به بنده ندادند این را میگویم که بحث بعدیمان این است که اینها چگونه پرداختی دارند؟ ذیحساب که زیر بار پرداختیهای قانونی نمیرود. آقای دکتر لاریجانی، هیأترئیسه محترم، همکاران عزیز و آقای وزیر! معنیاش این است که این پرداختیهایی که ماهانه به اینها صورت میگیرد خلاف قانون و چهارچوب قانونی دارد پرداخت میشود. این واقعاً اصلاً از نظر شرعی چه جایگاهی دارد؟ قانوناً که خلاف است.
بحث بعدیمان این است که آقای وزیر! من میدانم شما ارادت ویژه به خانواده معظم شهدا دارید، در استان ما، قطعاً در استانهای دیگر هم همکارها بررسی کنند، آقای دکتر لاریجانی! در استان گیلان همین جوانگرایی که میفرمایند آقای وزیر اگر توجه داشته باشند چهار تا معاون فرماندار و بخشدار را به عنوان فرزند شهدا از پستشان عزل کردند. آقای وزیر! من خدمت شما و خدمت معاون شما هم عرض کردم اگر واقعاً اینها چشم و چراغ ما هستند همان استانداری که این را عزل کرد بعد خانه خانواده معظم شهدا را میرود بازدید میکند و بعد میگوید شما چشم و چراغ ما هستید، اینها که نمیشود. با هم همخوانی ندارد. آقای وزیر! فرزندان شهدای مدیر در دولت تدبیر و تابع و طرفدار همین دولت را هم از پست مدیریتی عزل کردند و اینهایی که من عرض کردم.
خواهش من از آقای دکتر لاریجانی است که چون وقت من دارد تمام میشود. آقای لاریجانی! پیشنهاد بنده این است که معاونت قوانین شما اگر شما بپذیرید اینگونه باشد. آقای وزیر معاون توسعهشان میگوید من این آمار را نداشتم، من قطعاً نظرم همین است. همین آمار و گزارشهایی که ما داریم احساس میکنیم مستند است، اگر میفرمایند مستند نیست آقای دکتر لاریجانی یک فرصت یکماهه، دوماهه تعیین بکند معاونت محترم قوانینش اینها را با قوانین تطبیق بدهیم و اینکه ایشان میفرماید که پاسخگویی با من نیست و با استاندار مستقل است این از نظر قانونی برای هیچکدام از نمایندگان عزیزی که قانون مصوب میکنند پذیرفته نیست. ما طبق قانون از استاندار نمیتوانیم سؤال کنیم. شما به عنوان رئیس مجلس راهنمایی بفرمایید، اگر واقعاً قوانینی وجود دارد که ما از زیرمجموعه آقای وزیر میتوانیم سؤال کنیم، قطعاً وقت ایشان را نمیگیریم و این اتفاق نخواهد افتاد. اینها را شما دستور بدهید ظرف یکی، دو ماه و هر زمانی که شما تعیین میکنید ما در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
الان ما به رأی بگذاریم یا بگوییم رسیدگی کنند؟

محمود شکری
آقای دکتر! اگر این رسیدگی را شما میپذیرید.

علی اردشیرلاریجانی
ما به دیوان محاسبات و هم به معاونت قوانین میگوییم رسیدگی کنند، اگر این نکاتی که شما گفتید و آقای رحمانی هم که پشت میکروفن گفتند که ما همه را باید رعایت کنیم.

محمود شکری
آقای رئیس! این کارگروه میخواهد برای اینکه این مسائل برای همه استانها است.

علی اردشیرلاریجانی
کارگروهش متشکل از معاونت قوانین، دیوان محاسبات و وزارت کشور باشد، بررسی کنند، اگر به این نظرات رسیدید آنوقت وزیر کشور حتماً این اصلاحات را انجام میدهند. حالا به رأی بگذارم یا نه؟ (شکری ـ نه) متشکریم. از سؤالکنندگان محترم و آقای رحمانیفضلی تشکر میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
کارگروهش متشکل از معاونت قوانین، دیوان محاسبات و وزارت کشور باشد، بررسی کنند، اگر به این نظرات رسیدید آنوقت وزیر کشور حتماً این اصلاحات را انجام میدهند. حالا به رأی بگذارم یا نه؟ (شکری ـ نه) متشکریم. از سؤالکنندگان محترم و آقای رحمانیفضلی تشکر میکنیم.
6
طرح سؤال آقای حبیباله دهمرده نماینده زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از آقای رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
سؤال بعد، سؤال جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت جناب آقای رحمانی است که در رابطه با بنگاههای کوچک و متوسط ایران چه اقدامی انجام دادید؟ از سخنگوی محترم کمیسیون صنایع و معادن جناب آقای باستانی دعوت برای قرائت گزارش کمیسیون میکنیم، بفرمایید.

سعید باستانی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و عصربخیر خدمت همه همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران دارم.
نامه کمیسیون صنایع و معادن به هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
احتراماً، بازگشت به نامه شماره (27689/960) مورخ10/4/1397، گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص سؤال ملی جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز از جناب آقای رحمانی، وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزیز اکبریان
خلاصه سؤال:
در رابطه با بنگاههای کوچک و متوسط ایران چه اقدامی انجام دادهاید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 8/11/97 کمیسیون صنایع و معادن با حضور (18) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای رحمانی بفرمایید.

رضا رحمانی
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
با عرض سلام و خداقوت خدمت عزیزان و نمایندگان عزیز ملت بزرگ ایران. بحمدالله امروز فرصتی پیش آمد هم از هیأترئیسه محترم و هم جناب آقای دهمرده تشکر میکنم که درخصوص موضوع مهمی به نام صنایع کوچک و متوسط در خدمت دوستان هستیم.
آقای دکتر لاریجانی! من در بخش اول در کلیات موضوع مطالبی را به طور اختصار میخواهم خدمت عزیزان عرض کنم. ما وقتی از صنایع کوچک و متوسط صحبت میکنیم از (92) درصد تعداد واحدهای صنعتی کشور، از نظر تعداد، صحبت میکنیم که اینها (45) درصد اشتغال صنعتی کشور را تشکیل میدهند. سهم و جایگاه اینها در کشور و اینکه امکان ایجاد واحدهای کوچک و مسائل و مشکلات و ظرفیت توسعهشان مخصوصاً در شرایط جدید هم از لحاظ اقتصادی و فناوری اینکه ما یک فرصت استثنائی داریم لذا موضوع مهمی است که ما در وزارت صنعت، معدن و تجارت یعنی به عنوان یک موضوع بسیار مهم جزء برنامههایمان قرار دادیم، هم علمی به موضوع نگاه کردیم، هم میدانی به موضوع ورود داریم و هم اینکه سعی کردیم در این مدت از منابع موجود حداکثر استفاده را بکنیم و با تدوین برنامهها این بخش مهم را انشاءالله به جایگاه حقیقی و آن جایگاهی که باید باشد و در یک مطالعات تطبیقی در کشورهای مختلف دنیا جایگاه و نقشی که این صنایع دارند به آن نزدیک بشویم.
البته حالا اهم برنامهها را بنده توضیح خواهم داد، ادعای بنده این نیست که در مدت چند ماه و حتی چند سال اخیر ما نه امکان و نه فرصت زمانی و امکان از نظر منابع داشتیم که این را به آن جایگاهش برسانیم، ولی آنچه مهم است امروز با اعتقاد به جایگاه و نقش این صنایع جدی هستیم و برنامههایی که علیرغم همه کمبودهای بودجهای و مباحث دیگر دوستان من واقعاً با علاقه و اعتقاد درخصوص این صنایع در جهات مختلف برنامهریزی کردیم و فعالیت لازم را انجام میدهیم.
در این بخش یک مطلب بگویم، دوستان! فقط جهتگیری را میخواهم بگویم؛ ما در وزارت صنعت یک طرحی را به نام طرح رونق تولید داریم و یک تبصرهای امسال و سال قبل مجلس لطف کرد به نام تبصره (18) داد که در واقع شاهبیت کارهای ما در حوزه اشتغالزایی بوده. یعنی دقیقاً به همین دو تا اگر دوستان عنایت کنند اهمیت صنایع کوچک و متوسط و اینکه ما چقدر به آنها بها دادیم معلوم میشود. طرح رونق تولید را که بنده توفیق داشتم مجریاش باشم و این را آغاز کنیم به عنوان یکی از طرحهایی که فقط در حوزه صنایع کوچک و متوسط ورود کردیم. یعنی ما آمدیم و این طرح با مصوبه دولت به عنوان یک بسته تقدیم شد و برای حمایت از واحدها. واحدهای کوچک و متوسط در زمان تحریم و نوسانات و تکانههای اقتصادی زود آسیب میبینند، ضمناً این واحدها میتوانند با برنامههایی و همینطور هم به زودی و با برنامهای که در حد محدود حتی اینها احیاء و دوباره بازفعال بشوند. همینطور که تعطیلی این واحدها هم شوک و تأثیر واحدهای بزرگ را قاعدتاً ندارند.
لذا ما با علم به این آمدیم و این بسته را تدوین کردیم، بسته حمایت از واحدهای کوچک و متوسط. البته این یک امر رایجی است، یعنی شما در اکثر کشورهای دنیا هم دوستان اشراف دارند مطالعاتی که شده این را نشان میدهد؛ متداولترین راه حمایت از صنایع کوچک و متوسط در اکثر کشورهایی که مطالعه شده یکیاش همین تسهیلات بوده، حداقل در یکی از حمایتهای کوتاهمدت این انجام شد، واحدهایی که چک برگشتی و بدهی غیرجاری داشتند اینها مستثنی شد، واحدها از نظر شاخص صورتهای مالی، از نظر رعایت نسبت مالکانه همه اینها مستثنی شد، فقط و فقط به خاطر اینکه از صنایع کوچک و متوسط حمایت بشود و ما در طول سه سال اخیر این طرح را اجرا کردیم و هر سال اینها مورد حمایت قرار گرفتند، ستادهای تسهیل در همه استانها تشکیل شدند، بحمدالله مجلس هم سال قبل این را به قانون دائمی تبدیل کرد و به صورت فعال جلسات دارد و در جهت حمایت از این واحدها است.
این را من در بخش دوم بیشتر توضیح میدهم، در تبصره (18) همینطور، امسال و سال 97 مجلس واقعاً یکی از مصوبات تأثیرگذارش تبصره (18) بوده، ما در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت چهار تا محور را برنامهریزی کردیم و با سازمان مدیریت تفاهمنامه بستیم و این مبادله شد و برنامه اجرایی تدوین شد، به تفکیک استانها و رشتههای صنعتی چهار تا مأموریت را جدی آوردیم که هر چهار مورد شاهبیتش واحدهای کوچک و متوسط بوده. باز عرض میکنم منابع ما محدود بوده، لیکن ما تخصیص بهینه آن را مد نظر داشتیم و در این تبصره (18) تکمیل واحدهای نیمهتمام را در اولویت گذاشتیم، تأمین سرمایه در گردش که عمدتاً این برای واحدهای کوچک و متوسط جزء برنامه بوده، نوسازی و بازسازی صنایع که باز عمدتاً قریب به اتفاق واحدهایی که در برنامه آمده واحدهای کوچک و متوسط بودند و ایجاد کلینیکهای صنعتی که این را در همه استانهای کشور تشکیل دادیم و امسال میخواهم بگویم جهتگیری وزارتخانه در جهت حمایت بوده. البته من باز عرض میکنم ادعا نمیشود کرد که ما این را میتوانیم در عرض چند ماه به اتمام برسانیم، اما شروع خوبی داریم، جهتگیری درست است و انشاءالله در قسمت دوم یک درخواستهایی هم بنده دارم که انشاءالله مجلس هم مثل همیشه کمک بکند سرعت و تأثیرگذاری این برنامهها بیشتر میشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را تبریک و تسلیت میگویم، یاد و خاطره همه شهدا به ویژه شهدای هفت تیر را گرامی میدارم و از فرمایشات ولیامر مسلمین جهان حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای در دیدار نخستوزیر ژاپن با ایشان که در ابعاد مختلف پیامهای بسیار روشن برای داخل و خارج و امید و انرژی فراوان برای دوستان و یأس و ناامیدی برای دشمنان به همراه داشت کمال تشکر را دارم و خداوند را بسیار تا بسیار شاکر و سپاسگزاریم و به خود میبالیم و افتخار میکنیم که چنین رهبری داریم.
از سروقامتان سپاه عزیز در رابطه با سرنگونی پهپاد آمریکایی که اقتدار نظام مقدس را به رخ جهانیان کشید و درس فراموشنشدنی به شیطان بزرگ و مستکبرین عالم و ایادی آنها در منطقه داد و مایه عزت و شرف برای تمام آزادیخواهان بشریت گردید کمال تشکر را داریم.
خیرمقدم خدمت جناب آقای دکتر رحمانی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت، جناب آقای رئیس، همکاران گرامی و وزیر محترم! همانطور که مستحضرید امروزه نشر بنگاههای کوچک و متوسط به واسطه توانمندی و ویژگیهای خاص آنها به عنوان یکی از مؤثرترین عوامل در رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری بر کسی پوشیده نیست.
عموماً در کشورهای توسعهیافته به طور میانگین بیش از نیمی از نیروی انسانی شاغل، نیمی از مشاغل جدید، (46) درصد از تولید ناخالص ملی، (55) درصد از محصولات نوآورانه و جدید، حدود یکسوم تا نیمی از ارزش افزوده توسط این واحدها ایجاد میشود. در ایران نیز نقش آن در ایجاد اشتغال و کاهش فقر غیرقابل چشمپوشی بوده و در دوره 68 تا 94 حدود (94) درصد واحدهای صنعتی را اینها تشکیل میدادند و طبق آخرین دادهها از (87) هزار بیش از (79) هزار واحد جزء صنایع کوچک است و این خود نشان از اهمیت و تأثیر بنگاهها در سودآوری، ارزش افزوده و اشتغال کشور دارد.
از طرف دیگر این واحدها میتوانند جایگاه بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در اقتصاد کشور باشند و نقش بسزایی در صادرات ایفا کنند. متأسفانه و با کمال شرمندگی جایگاه ایران در شاخص سهولت کسب و کار و حمایت از سرمایهگذاران کوچک طبق گزارش بانک جهانی در سال 2019 در بین (190) کشور جهان در ته جدول، یعنی رتبه صد و هفتاد و سوم قرار دارد. آیا معنا و مفهوم تقویت بخش خصوصی، اشتغال، کسب و کار، معیشت و در واقع اقتصاد مقاومتی این است؟ سروران! در اینجا از ضربالمثل معروف «مشت نمونه خروار» کمک گرفته که تا حدودی عملکرد وزارت روشن و حداقل در تاریخ ثبت بشود تا مدیون مردم نباشیم و آن هم در رابطه با سیستان که یک نقطه فوقالعاده مهم و استراتژیک و به فرموده رهبری «تنگه احد ایران» است و برای نگهداشت و جلوگیری از کوچ مردم همه مسئولان اتفاق نظر دارند، از نظر بیکاری تقریباً رتبه اول و نیاز فوقالعاده به کارخانههای ریز و درشت که به کرات مورد بازدید وزرا و مسئولان صمت واقع میشود و بدون استثناء همه بر این اتفاق نظر و تأکید دارند که وزارت باید یک کار انقلابی انجام دهد.
نتیجه؛ تنها شهرک صنعتی ما احمدآباد زابل است که تقریباً همه بنگاهها تعطیل است، بعد از سالها سرانجام کلنگ تنها کارخانه لاستیک در سال 93 به زمین زده شد، هیچ اتفاقی رخ نداد، با اصرار فراوان در خرداد 96 جلسه و همایشی با حضور وزرای محترم نعمتزاده، ربیعی و مقامات استانی و کشوری تشکیل شد که تمام شد و همه چیز حل و با کمک سرمایهگذاران داخلی و خارجی شروع گردید. باز هم حرکت ملموسی صورت نگرفت. تیر 97 آقای دکتر رحمانی به عنوان معاون، بازدید و قول دادند که این عقبماندگی جبران و علاوه بر آن صنایع ریسندگی و بافندگی ایجاد شود. در اسفند 97 هیأتی به سرپرستی آقای دکتر زرندی معاون وزیر بازدید داشت و جلسه با وزیر و قولهای فراوان بود که تمام شد، همه جوانب بررسی و جبران خواهد شد. هنوز که هنوز است اتفاقی رخ نداده است. یک نمونه هم از بخش خصوصی میگویم؛ عنصری یزدی به نام زارعی کارخانه چوب، کاغذ و کاشی را با عشق فراوان، با سرمایه خود شروع کرد و چند میلیارد تومان روی زمین نشست. برای ادامه کار دهها جلسه با وزارت و بانکها انجام شد، علیرغم قول و جلسات فراوان کوچکترین اتفاقی رخ نداد.
عزیزان! این نمونهای از عملکرد وزارت صمت در سیستان بود که از ابعاد مختلف توجیه فراوان دارد، از نظر بیکاری رتبه اول است و صنعتی وجود ندارد. برای نگهداشت مردم و جلوگیری از کوچ مورد تأکید و توجه همه مسئولان است. بازار مصرف کل منطقه و افغانستان و پاکستان. نمونه بارز اقتصاد مقاومتی است، از نظر دور زدن تحریم رتبه اول، تریلی تریلی پیگیری، نامه، بازدید، جلسه، تذکر، نطق و سؤال حاصل چه شد؟ سایر نقاط کشور هم حال خوشی بهتر از این ندارند و روز به روز به تعطیلی بنگاهها اضافه میشود که در قسمت بعد عرایض بدان اشاره خواهد شد.
چرا مردم را نسبت به مسئولان و نظام با وعدههای غیرواقعی و کلنگزنی الکی بدبین و ناامید میکنیم؟ میدانید که ناامیدی سم مهلکی برای جوامع است؟ در آنجا برای اینکه کارایی نظام مقدس از سوی بدخواهان زیر سؤال نرود و سوءاستفاده نشود ضرورت دارد از کارهای خوب هم تشکر شود. از جناب آقای دکتر ستاری معاون علمی در رابطه با اولین چاه آب ژرف ایران در سیستان، از وزارت راه در رابطه با راهآهن زابل، از آقای دکتر نوبخت که قول دادند و عمل کردند و از آقای دکتر واعظی که یک قول داد و عمل کرد متشکرم. جناب وزیر بفرمایید، ممنونم.

عبدالرضا مصری
جناب آقای دکتر رحمانی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! شش دقیقه و (30) ثانیه از زمانتان مانده، بفرمایید.

رضا رحمانی
با سلام مجدد
دوستان اجازه بدهید! چون این را یک فرصتی میدانم یک بخشی از دو، سه تا اقدام که مهم است جهت استحضار نمایندهها در حوزه صنایع کوچک و متوسط است عرض کنم، یک بخشی هم درخصوص فرمایشات برادر عزیزم جناب آقای دهمرده مطالبی را عرض کنم.
دوستان ببینید! کشورهای مختلف دنیا در حوزه صنایع کوچک همین مواردی که اشاره شد مدلهایی را مورد توجه قرار دادند. ما دقیقاً بخشی از اینها را متناسب با شرایط کشور و واحدهایمان شروع کردیم؛ یکیاش خوشههای صنعتی است که بحمدالله حالا نمیدانم دوستان الان میتوانند اسلایدها را نمایش بدهند، ما در طی این سه سال اخیر (67) تا خوشه را به اتمام رساندیم، یعنی در واقع کل خوشههایی که قبل از آن انجام شده بود (36) مورد بوده، این خوشهها واحدهایی هستند که همه جای کشور است، مزیتهایی که مناطق ما دارند، تعدادی از واحدها که در جغرافیای مشترک قرار دارند، محصول یا خدمات مشترک تولید میکنند، مشکلاتشان مشابه است و از همه مهمتر همدیگر را پوشش میدهند، یعنی یک همافزایی یا سینرژی ایجاد میکنند. این را به عنوان یکی از محورهای برنامه قرار دادیم که دارد انجام میشود.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر رحمانی ببخشید! این اسلایدها را به اتاق فرمان دادند؟ اتاق فرمان اگر اسلایدی داده شده نمایش بدهند، بفرمایید.

رضا رحمانی
فکر میکنم دارند، مهم نیست، زمان هم فکر کنم نرسیم. یک مطلب بسیار مهم که در حوزه صنایع کوچک ما مشکل داشتیم و واقعاً لازم بود توجه کنیم بحث ارتباط صنایع بزرگ با کوچک بوده. یعنی یکی از موارد مهمی که در گذشته به صنایع کوچک ما آسیب زده و اینها را آسیبپذیر در مقابل تکانهها کرده عدم قرار گرفتن اینها در زنجیرههای ارزش تولید بوده. حتی نه فقط زنجیرههای ارزش تولید، از تولید تا توزیع و مصرف. یعنی ما نظام نوین توزیع و تجارت را که الان در یک برنامه دیگر پیگیر هستیم دقیقاً با همین مبنا داریم پیش میرویم، ارتباط این واحدها با رشتههای صنعتی برنامه خوبی است که آغاز کردیم. تا این لحظه بالای (1000) واحد شناسایی شده، اینها رشتههای مختلف در تجهیزاتسازی، تجهیزات عمومی، صنایع فلزات اساسی، معدنی، ادوات کشاورزی، ساخت تجهیزات حمل و نقل ریلی، حتی دریایی و بحث برق و نیروگاه، نفت، گاز و پتروشیمی همه اینها این رشتهها شناسایی شدند و دوستان پای کار آمدند و در استانهای مختلف اینها دارد شکل میگیرد. یک قطبهای بسیار قدرتمندی میشوند، واحدهای کوچک کنار هم جمع میشوند و این ارتباط و خدماتی که داده میشود به واحدهای بزرگ وصل میشوند و اینها یقیناً یک تعامل سازندهای بینشان ایجاد خواهد شد و دنیا هم این را انجام داده و این یکی از راهکارهای تقویت واحدهای کوچک و متوسط در دنیا بوده و الحمدلله ما هم این را شروع کردیم و دوستان ما جدی هستند که هم بانک اطلاعاتی را ایجاد کردند و هم اینکه این شرکتها در استانهای مختلف متناسباً شناسایی شدند. اینها به کارفرماهای بینالمللی و ملی معرفی میشوند و برنامههای متنوعی که دارد انجام میشود.
ما در این حوزه غیر از خوشهها و توسعه مبادلات همین پیمانکاری فرعی، مراکز خدمات فناوری را بهجد در برنامه گذاشتیم، (23) مرکز را ما افتتاح کردیم و به بهرهبرداری رساندیم، (13)، (14) مرکز هم از گذشته بوده و یکی از کارهایی است که باز در رشتههای مختلف به این واحدهای کوچک و متوسط از نظر حقوقی و پرسنلی، منابع انسانی، تکنولوژی، مدیریتی، بازاریابی به اینها مشاوره و خدمات داده میشود. البته من یک نکتهای را عرض کنم که این پروژهها اکثراً پروژههای نسبتاً جدیدی هستند، یعنی اینها شروع خوبی است و یقیناً آثارش را در همه جای کشور نشان خواهند داد.
واحدهای صنعتی دانشبنیان را بهجد جزء برنامه گذاشتیم، (591) تا شرکت شناسایی شدند که امسال، یعنی از نیمه سال 97 به بعد میتوانستند دانشبنیان بشوند. (341) واحد اینها دانشبنیان شدند، توانستند بروند و از معاونت علمی ـ فناوری ریاست جمهوری آن مجوز مربوطه را بگیرند و یقیناً اینها از مزایای این بهرهمند خواهند شد و ما هیچ حد یقفی نداریم، تمام شرکتهایی که میتوانند در حوزه دانش ورود کنند مورد حمایت خواهند بود و در این جهت ما فنبازارهای منطقهای را راهاندازی کردیم. دوستان! ما (14) تا از این فنبازارها را الان راهاندازی کردیم،کل کشور (17) تا بوده، سه تایش در معاونت علمی ـ فناوری ریاست جمهوری بوده، به لحاظ پتانسیلی که اینجا بوده و اهمیتی که ما قائل بودیم از (17) تا ما (14) تا را اجرا کردیم. یعنی واحد صنایع کوچک ما پیگیری کرده. شهرکهای فناوری همینطور، سه مورد بوده که سه مورد دیگر هم بهرهبرداری کردیم.
چون زمان کم است من در حوزه مسائل مالی عرض نمیکنم. در مورد مناطق محروم یک کار خوبی را ما شروع کردیم، بنده اصلاً یک واحد ایجاد کردم، ساختار، مدیریت دارد. الان معاونت مربوطه هم اینجا تشریف دارند، یک جمعبندی کاملی کردیم در حوزه اتمام پروژههای موجود، در حوزه طرحهای جدیدی که باید اجرا کنیم و مخصوصاً با تمرکز روی مناطق محروم. اتفاقاً شهرک محمدآباد را که جناب آقای دهمرده فرمودند این شهرک در شهرستان هامون است، بنده توفیق داشتم از این شهرک بازدید داشتم، یکی از خاطرات تلخ و شیرینم همینجا است.
آقای دکتر مصری! واحدی که بانک مزایده گذاشته بود تجهیزاتش را به عنوان آهنقراضه بفروشد. رفتیم، شرکتی به نام تاسوکیبافت بود و این خوشبختانه امروز خوشحالی من از این است که احیاء شد و اسمش عوض شد، اوشیدابافت شد و امروز به خط تولید آمده و تولید انجام میدهد، واحدی که میخواست نابود بشود احیاء شده. البته ما در حوزه سیستان پروژههای متعددی داریم، لاستیک آریا، تایر هامون را داریم، در گذشته یک مقدار سهلانگاری شده بود، بنده این را بهجد به سازمان گسترش مأموریت دادم و الان کارهای اجراییاش دارد شروع میشود. هر کاری لازم بود دوستان انجام میدهند. شهرک صنعتی زابل همینطور، مجوزهای جدید را آنجا داریم (نایبرئیس ـ آقای دکتر! زمان شما تمام شده) چشم، چند ثانیه عرض میکنم. تسهیلات مورد نیاز هم، هم رونق تولید و هم تبصره (18) و هم اشتغال روستایی که یک بخشی از آن مربوط به حوزه ما است همه این اقدامات در حال پیگیری است و قطعاً مردم عزیز ما هم در سیستان و هم در بلوچستان و همهجای کشور من امیدوار هستم که آثار این اقداماتی را که با روحیه جهادی همکاران من شروع کردند خواهند دید.
من آخر عرضم ضمن تشکر از همه سروران، آقای دکتر مصری! اتفاقاً در جلسه غیرعلنی هم عرض کردم در حوزه مالی فقط واحدهای ما نیاز به حمایت بیشتری دارند. این را آقای دکتر لاریجانی به کمیسیون صنایع هم مأموریت دادند انشاءالله با مرکز پژوهشها و دوستان دارد جمعبندی میشود، آنجا هم حتماً دوستان به این موضوع مهم عنایت خواهند داشت. در همه جای کشور بخواهیم تولید، مخصوصاً واحدهای کوچک و متوسط توسعه پیدا کند در همهجا، در کره هم شما بروید اولین حمایتشان وام بانکی بوده. این را عنایت داشته باشید که انشاءالله با حمایت شما سرعت ما بیشتر از این هم خواهد بود و ظرفیتش را هم داریم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای دهمرده! در خدمت شما هستیم، قسمت دوم فرمایشاتتان را حداکثر در حد هشت دقیقه بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
زمان نه دقیقه بود، کم شد؟ برای عمدهترین مسائل و مشکلات پیش روی بنگاهها از قبیل واردات بیرویه محصول و قاچاق و موانع دیگر برخی از راهکارهای حمایتی دولت وجود دارد که جهت صرفهجویی در وقت از آن صرف نظر میشود. کارشناسان اشکالات و نقدهای جدی دارند و سخت بر این باور هستند که تحریم داخلی به مراتب بیشتر از تحریم خارجی مانع تولید و سرمایهگذاری است. به اعتقاد خیلی از کارشناسان (70)، (80) درصد مشکلات ناشی از سوءمدیریت داخلی است و شاید (20)، (30) درصد در اثر تحریم با منشأ خارجی است. در واقع اگر از این ظرفیت درست استفاده میشد این سیل بنیانکن نقدینگی و دلالی و دهها و صدها مصیبت دیگر مهار و به عبارت دیگر تهدید به فرصت تبدیل میشد.
راستی جناب وزیر! چرا در شرایط تحریم دخانیات ایران مصون از تحریمها است؟ خوب است بدانید چهار، پنج کارخانه به (20) کارخانه تولید سیگار ارتقاء و آن هم رشد بیسابقه و (70) درصد تولید توسط سه کارخانه غول تولید سیگار به نام بی.آی.تی انگلیسی ـ آمریکایی و جی.تی.آی ژاپنی و کرهای و در شرایط بد اقتصادی شرکتهای آمریکایی ـ اروپایی بیش از (16) میلیون دلار ارز (4200) تومانی برای واردات کاغذ سیگار دریافت کردند، آن هم تولیدکنندگانی که کالای آسیبرسان تولید میکنند. مستندی است که اگر پخش شود خیلی جالب است، آقای ترامپ هم روی افزایش تولید سیگار در ایران اصرار دارد. مطالب فراوانی وجود دارد، مثل اینکه دریایی را در یک لیوان جای دهند. فوقالعاده سخت است و حق مطلب هم ادا نمیشود، ببخشید. مجبورم به تعدادی فقط فهرستوار اشاره کنم.
از سال 96 به مدت دو سال منشور و سند راهبردی وجود ندارد، بخش اطلاعرسانی که وظیفه انتشار شفاف اطلاعات را دارد به شدت ضعیف عمل کرده و بلاتکلیفند، ساختار شورای اطلاعرسانی وزارت صمت که از جمله مهمترین بخش شفافسازی و اطلاعرسانی و خردجمعی است منحل شده، پروژه سامانه جامع اطلاعرسانی که بنا بود توسط شورای اطلاعرسانی ایجاد و آمار و اطلاعات بینالمللی و آخرین مقررات و مطالب مورد نیاز در شرایط تحریم را اطلاعرسانی کند منحل شده، بلاتکلیفی در نظارت و رها کردن بازار و تولیدکنندگان به دست انحصارگران و قاچاقچیها، وزارت صمت متولی تنظیم بازار است، سیاستهای تنظیم بازار مبهم، بلاتکلیف و سردرگم است، به جز جلسات پرتنش هیچ نظارتی بر بازار وجود ندارد و عملاً میلیاردها دلار ارز تخصیصیافته به کالاهای اساسی بدون نظارت صورت گرفته، وضعیت بازار، گوشت، برنج، خودرو را هم ملاحظه فرمایید، ورود کالا به بازار علیرغم وجود سامانههای طراحی شده فاقد سیاستگذاری و کنترل است. کالایی که از مبادی ورودی وارد قلمروی کشور میشود به دلیل عدم وجود اطلس کالای کشور فاقد نظارت است و عملاً ارزهای (4200) تومانی به دست مصرفکننده نرسیده یا به دلیل وجود نظام دلالی و واسطهگری با قیمتهای ارز آزاد به دست مصرفکننده میرسد.
نتیجه آنکه (14) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی بر سفره مردم ننشست. برای عبور از تحریمها هیچ برنامه مشخصی ارائه و اجرا نگردیده، مرکز مطالعات بازرگانی به عنوان بازوی پژوهشی در شرایط تحریم اقدام عملی ارائه نداده است. سازمان توسعه و تجارت هشت ماه است با سرپرست اداره شده، علیرغم وجود مدیران باسابقه در حوزه بازرگانی و گمرک، توسعه سامانه وزارت صمت از جمله سامانه جامع تجارت، ثبت و سفارش، رصد محموله، جامع انبار بلاتکلیف است. مدیریت واردات براساس آمارهای واقعی تولید و نیاز به واردات کالاهای استراتژیک صورت نمیگیرد و تقریباً هیچ مدیریتی بر بازار در کشور اعمال نمیشود. از دست رفتن فرصتهای صادرات و بلاتکلیفی در حوزههای مختلف وزارتخانه، انفعال حوزه معدنی و ایمیدرو باعث از دست رفتن فرصت ظرفیتسازی صادراتی در بخش معدن است و اقدامات تقریباً روزمرگی است و هیچ گشایشی در توقف روند خاموشفروشی صورت نگرفته. بیتدبیری در مدیریت بازارهای عراق و افغانستان (وجود دارد) در اثر سوءمدیریت میلیونها دلار صادرات به مقاصد سایر کشورها از طریق ترانزیت شده و یا صادرات مجدد از عراق و افغانستان (صورت گرفته) و در نتیجه (باعث) بازنگشتن ارز صادراتی به کشور شده. عملکرد و فرآیندهای کار در وزارت صمت غیرشفاف و پر از امضاهای طلایی است. دلایل عدم انتشار لیست تولیدکنندگان فعال و میزان تولید محصول و سهمیه تولید هر یک چیست؟ چرا شفاف این لیست منتشر نمیشود تا متخصصان تحلیلگران اطلس آماری از ظرفیتهای تولید در کشور تهیه کنند و مطابق نیاز کشور به تولید، خلأها و ظرفیتهای تولیدی به تولید کشور اضافه شود؟
کارشناسان معتقدند به وجود آمدن هزاران امضای طلایی و منفذ فساد در مجوزهای صادرات توسط وزارت صمت به همین دلیل است. انفعال در مقابل مافیای خودرو، در حوزه خودروسازی به شدت منفعل عمل شده و عملاً در هیچیک از تصمیمات خودروسازان وزارت صمت سیاستگذاری نکرده. پراید پرواز میکند و به قیمت (50) میلیون تومان یکشبه اوج میگیرد، آیا این است معنای کنترل قیمت و خدمت به مردم؟ بلاتکلیفی خودروهای وارداتی و فرسودهشده آنها، بسیاری از خودروهای واردشده که برای واردات آنها ارز از کشور خارج شده است تعیین تکلیف نشده و علیرغم اینکه وزیر میتواند برای این حجم کالای وارداتی که سرمایه کشور است تعیین تکلیف کند بسیاری از آنها در حال از بین رفتن است که به دلیل مشکلات ارزی نه امکان مرجوع کردن آنها وجود دارد و نه نگهداری. دولت میتواند با أخذ حق ورودی از این خودروها منابعی را برای حمایت از واحدهای تولیدی به دست آورد و از بین رفتن آنها را هم جلوگیری کند. آقای وزیر! چرا اینهمه انفعال و بیتفاوتی؟ در مورد عزل و نصبها حرف و حدیث است، ضمناً خواهشی در رابطه با اجحافی که در حق خانم دانشمند دکتر لک صورت گرفت دارم، یکطوری جبران کنید و به مسئولیت قبلی برگردد.
آقای رئیس! من از فرمایشات وزیر حقیقتاً قانع نشدم، خداوکیلی و حضرتعباسی اصحاب رسانه به ویژه صدا و سیما نفرمایند دهمرده قانع شد، ملاک کارت زرد هم نیست، روش دیگر هم وجود دارد. جناب آقای رئیس! آقای وزیر مرد و مردانه در خانه ملت قول بدهد که ثبت و ضبط بشود و در رابطه با این مسائل به ویژه منطقه سیستان در یک ماه آینده سر بزند و به مردم قول بدهد، مقداری جبران کند. البته من یک قدری هم از هیأترئیسه محترم گلایهمندم و آن اینکه در صحن، وزرای مختلف قول میدهند، ولی هیأترئیسه پیگیری نمیکند. حداقل من خودم تاکنون درباره چهار وزیر نیرو، ورزش و امور خارجه، ارشاد، آقای دکتر مصری! تجربه قشنگی ندارم. قول میدهند، ولی پیگیری نشده. انشاءالله اگر ایشان قول میدهد که ضبط هم بشود و در یک ماه آینده یک کاری برای آن منطقه که عقبماندگی تاریخی دارد انجام بشود من به رأی نمیگذارم، در غیراینصورت رأیگیری بشود، ممنونم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، جناب آقای دهمرده! هم از دستهبندی موضوعات و هم از پیشنهادات و هم از این گذشتی که فرمودید تشکر میکنیم، انشاءالله جناب آقای دکتر رحمانی قول میدهند که اینها را رعایت بکنند، ما هم اصل را بر خوشقولی وزرای محترم گذاشتیم. ایشان هم که دیگر از جنس مجلس است و حتماً انشاءالله قول میدهند. آقای دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
آقای دکتر مصری! عرض کردم ایشان قول بدهند و ضبط بشود، در غیر اینصورت من قبول نمیکنم و به رأی میگذارم.

عبدالرضا مصری
آقای دکتر رحمانی! آقای دهمرده قول ضبطشده میخواهند، یک لحظه پشت تریبون تشریف بیاورید، مانعی ندارد. ایشان میخواهند قول را بشنوند، در آییننامه ممنوعیت ندارد. همینجا بفرمایید، آقای دهمرده! آقای وزیر قول میدهند. آقای وزیر! چون زمان ندارید خلاف آییننامه است، فقط بفرمایید.

رضا رحمانی
آقای رئیس ببخشید! البته زمان کم بود، این بخشی که آقای دهمرده فرمودند همه را بنده پیگیری کردم و الان هم من حتی اینجا قول که میدهم، ندهم هم انجام میشود. یعنی اگر این واحدهایی که ایشان گفتند ما برای سیستان و بلوچستان برنامه ویژه داریم و همه دارد انجام میشود، یقیناً هم ایشان آثارش را خواهند دید.

عبدالرضا مصری
جناب آقای دکتر رحمانی عزیز تشکر میکنیم. آقای دهمرده به رأی بگذاریم؟

حبیب الله دهمرده
آقای دکتر مصری! من از شما کمک میگیرم، ایشان قول داد. یک ماه آینده به سیستان سر بزند و این مطلب را بیان کند من به رأی نمیگذارم. قبول است.

عبدالرضا مصری
توافق شما است، ایشان اعلام کردند و قول دادند. از دوستان عزیز، آقای وزیر و همراهان محترم تشکر میکنم.
7
تصویب لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک

عبدالرضا مصری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک است. من ضمن اینکه از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی دعوت میکنم جهت قرائت گزارش تشریف بیاورند، جناب آقای دکتر یوسفنژاد! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین و موافقین لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت چک موافقین آقایان: شهروز برزگر و موسویلارگانی هستند و مخالفین جناب آقایان: مهرداد لاهوتی و علیرضا سلیمی هستند.

سیدحسن حسینی شاهرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت همه همکاران دارم و خداقوت میگویم.
گزارش یکشوری کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی به شماره (5636/42/ د) مورخ 29/1/1397
لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک به شماره چاپ (827) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 28/1/1397 به اتفاق آراء عیناً به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آیین¬نامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم می¬شود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس (وقت) کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
خدمت همکاران عزیز عرض بکنم که این موافقتنامه اهمیت بسیار ویژهای در گسترش روابط اقتصادی و تحکیم روابط سیاسی و امنیتی بین ایران و چک دارد. جلب سرمایهگذاریهای خارجی از تکالیف برنامه توسعه ششم به دولت است که یکی از دلایل اصلی عدم دستیابی به سرمایهگذاریها و نرسیدن به اهداف ازپیشتعیینشده در جلب سرمایهگذاری فقدان موافقتنامههای فیمابین و مشترک بین دولتها است، دوم مغایرت قوانین و مقررات در حوزههای سرمایهگذاری خارجی بین دو کشور است و عدم وجود قوانین تشویقی و حمایتی از سرمایهگذاران خارجی در دو کشور است.
مزیت این توافقنامه راهکارها و شیوهنامههای تشویق و حمایت از سرمایهگذاران در دو کشور است، همچنین تنظیم رفتارهای مشترک و مشابه فیمابین در حوزههای حقوقی سرمایهگذاری، مدیریت، اجرا، عملیات و بهرهمندی و فروش و سایر اقسام واگذاری سرمایهگذاریها است. همچنین اقدامات نظارتی مشترک در حوزه سرمایهگذاریها از جمله مزیتهای این موافقتنامه است. همچنین عدم مصادره عواید حاصل از سرمایهگذاریها که چالش جدی سرمایهگذاران در کشورها است به وسیله این موافقتنامه حل خواهد شد. جبران خسارات ناشی از جنگ و مخاصمه مسلحانه و شورش، هرج و مرج و حوادث مشابه، اطمینانبخشی به سرمایهگذاران خواهد داد و همچنین انتقال آزاد ارزی را برای دو کشور و فعالین اقتصادی و سرمایهگذاران دو کشور انشاءالله فراهم خواهد کرد. انشاءالله عزیزان و همکاران گرانقدر با رأی قاطع و مثبتشان موجب تصویب این لایحه خواهند شد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای مصری! بنده هم عرض ادب و خداقوت خدمت جنابعالی و همه همکاران محترم دارم. من دو تا نکته را عرض بکنم؛ جنابعالی ارائه طریق بفرمایید شاید مخالفت محسوب نشود. یکی اینکه ما در این موافقتنامهها، مقاولهنامهها و عهدنامهها استحضار دارید براساس اصل (77) حق تغییر نداریم، یا باید رد بکنیم یا باید تأیید بکنیم. واقعاً این هم یک مشکلی است، نمیدانم، حالا بالاخره یک راهحلی برای برونرفت بفرمایید. در این اگر ما مطالعه بکنیم بعضی از مواد این واقعاً منافع کشور ما در آن لحاظ نشده. نمیشود یک موافقتنامهای که (20) تا ماده دارد و یک مادهاش قابلیت اصلاح داشته باشد ما همه را رد بکنیم. ناچاراً همکاران رأی میدهند، این یک نکته.
نکته دوم، واقعاً همین امروز شما استحضار دارید ما موافقتنامه با چک و اسلواکی را تصویب کردیم، الان با جمهوری چک را داریم تصویب میکنیم، واقعاً در این موافقتنامهها منافعی که عاید کشور ما میشود دوستان دولت تبیین بکنند. واقعاً الان برای من ابهام است، ما چه بهرهای میبریم، هفتهای یکبار و دوبار این موافقتنامهها را اصلاح میکنیم چه منافعی در این راستا میخواهد شکل بگیرد را توضیح بفرمایید.
آخرین نکته هم عرض بکنم؛ جناب آقای دکتر مصری! اصل (80) قانون اساسی را استحضار دارید در این سرمایهگذاریها قطعاً تسهیلاتی اتخاذ خواهد شد. این تسهیلات هیچجا اشاره به اصل (80) نشده. یعنی اگر اصل (139) خوشبختانه در آن لحاظ و درج شده، اما نیاز بود که اصل (80) هم ابتدا در مادهواحده درج میشد که اگر تسهیلات یا وام خارجی در اینجا دریافت میشد اینجا حتماً نیاز به اجازه مجلس بود، متشکرم.

عبدالرضا مصری
خیلی تشکر میکنم به نکته جالبی که فرمودید. اما یک توضیحی به خاطر اصل موضوع بدهم. مستحضر هستید که موافقتنامهها بین دولتین در جلسات متعدد بحث میشود. نقاط مشترک احصاء میشود، یعنی چیزی که هم ما قبول داشته باشیم و هم آن دولت قبول داشته باشد.
اگر این موافقتنامه در مجلس آن کشور یا در مجلس ما بیاید رویش اصلاحی صورت بگیرد دوباره اصلاحات ما باید در مجلس آنها برود رویش بحث بشود، یا اگر اصلاحاتی مجلس آنها انجام بدهد باید بیاید در مجلس ما و بعد ایراداتی بگیریم دوباره اصلاحی صورت بگیرد، اینطوری هیچ موافقتنامهای انجام نخواهد گرفت، چون اوقات مجلس و نوع تشکیل مجالس در دنیا فرق میکند.
این یک موافقتنامهای است که نقاط مشترکی که هر بندش الزام برای دو طرف دارد، یعنی هیچوقت الزام یکجانبه در موافقتنامهها ما نداریم. اگر میگوییم بند (1)، بند (1) هم برای ما و هم برای آن کشور است. اگر (2) میگوییم برای ما هست و برای آن کشور هم هست. چون به صورت مجزا نیست ما اختیار داریم که آیا بپذیریم یا رد کنیم.
الزامی که ما میتوانیم بیاوریم که همیشه میآوریم میگوییم مثلاً فرض کنیم فلان اصل قانون اساسی باید رعایت بشود که مغایرت با قانون اساسی نداشته باشد، اما پیشنهاد حضرتعالی پیشنهاد مفیدی است، امیدواریم در سطح بینالملل یک تمهیدی برای این پیشنهاد ایجاد بشود، خیلی تشکر میکنیم. جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! من یک اصلاحی بکنم، صبح ما مجارستان را تصویب کردیم. نکته دوم، آقای دکتر! اصل (80) را من خواهش میکنم حتماً شما عنایت بفرمایید، در موافقتنامههای دیگر هم بنده تذکر داشتم آقای دکتر لاریجانی عنایت فرمودند. در مادهواحده حتماً اشاره به رعایت اصل (80) هم داشته باشید. نیاز نیست من اصل (80) را قرائت بکنم، اصل (80) میگوید؛ گرفتن و دادن وام یا کمکهای بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد. چون اینجا سرمایهگذاری است رعایت اصل (80) الزامی است. حالا نمیخواهم دولت را متهم بکنم، قطعاً دولت محترم به رعایت اصل (80) عنایت دارد، ولی درجش در مادهواحده به نظر من الزامی است، این را عنایت بفرمایید.

عبدالرضا مصری
اخطار حضرتعالی را بنده وارد میدانم، ما در پایان همه این موافقتنامهها «رعایت اصل (80) قانون اساسی» را اضافه کردیم. این هم که حضرتعالی فرمودید اضافه خواهد شد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای رئیس! به هر حال ایشان به عنوان مخالف صحبت کردند قبول کردید یا مخالف بعدی را دعوت کنم؟

عبدالرضا مصری
جناب آقای لاهوتی! به عنوان مخالف صحبت کردید؟ ایشان میفرمایند به عنوان مخالف صحبت نکردند.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای علیرضا سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و همکاران محترم! من دو، سه تا نکته را به عنوان مخالفت عرض میکنم، نکته اول این است؛ دوستان عزیز! اینگونه موافقتنامهها آقای رئیس هم بیان کردند در جای دیگر کس دیگر اینها را رفته پخت و پز کرده بعد به مجلس آوردند. به مجلس میگویند یا یکجا و دربست و لاک و مهر اینها را قبول کنید یا قبول نکنید. این مغایر با اصل (84) قانون اساسی است. اصل (84) میگوید هر نماینده حق دارد در جمیع امور داخلی و خارجی اظهار نظر کند. حق اظهار نظر را این سطح تصویب از مجلس دارد میگیرد.
آقای رئیس! به نظر میرسد این نحو تصویب معاهدات مغایرت صریح با اصل (84) قانون اساسی دارد، ما باید یک تغییر رویهای در اینگونه معاهدات بدهیم. اگر آقایان وقت ندارند لازم نیست که اینهمه مجلس را تعطیل کنید، آقای رئیس! الان شما بنا است دو هفته مجلس را تعطیل کنید، دو هفته هم بیشتر، (20) روز قرار است مجلس را تعطیل کنید، برای چه مجلس را (20) روز میخواهید تعطیل کنید؟ اجازه بدهید ما اینجا بیاییم و با دقت ماده به ماده این معاهدات را بررسی کنیم. چه ضرورتی این تعطیلات طولانی در این شرایط حاد کشور دارد؟
آقای رئیس! بنا بوده تغییر ساختار بودجه را چهارماهه انجام بدهیم، ما برج چهار هستیم هنوز مجلس نیامده. برای چه مجلس را میخواهیم تعطیل کنیم؟ این معاهدات هم همینطور است. من خواهش میکنم، آقای رئیس! اجازه ندهید شأن مجلس اینطور شکسته بشود و شأن نمایندگان اینطور زیر سؤال برود.
خواهش من این است که حضرتعالی یک تغییر رویهای را دستور بدهید، بالاخره جنابعالی رئیس جدید ما هستید، ببینید! آقای رئیسی الان رئیس شدند تغییرات معناداری را در قوه قضائیه شروع کردند. حضرتعالی هم بالاخره بگویید در این معاهدات ما برویم همانطور که شایسته و بایسته است شأن مجلس رعایت بشود، این نکته اول.
نکته دوم، آقای رئیس! جلوی این رسم غلط را بگیرید. شما دیدید وزیر اقتصاد وقت، سال 94 تشریف بردند و در مورد پالرمو و FATF و اینها قولهایی دادند، بعد چون آقایان قول دادند ظاهر قصه هم ما باید رعایت کنیم، مجلس را هم میترسانند و مثلاً اگر FATF نشود چه میشود و چه میشود. این بحث تهدید و مجلس را هول بکنند یاالله! باید رأی بدهید.
خواهش من این است که در این مباحث اجازه ندهید این اتفاقات بیفتد. مثل اینکه این دارد یک رویه در کشور میشود، هرچه آقایان آنجا قول دادند ما اینجا اگر یک مقدار بخواهیم بررسی دقیق بکنیم فوری با یک تهدیدی مجلس و ملت را از یک مترسکی میترسانند. میگوید اگر این کار را نکنید اینطور میشود. همین لاک و مهر را هم خواهش من این است که اگر خود حضرتعالی الان از بعضی از نمایندگان استفسار کنید میبینید اکثر آقایان همین عنوان را، یعنی رویه، رویه بدی است و سنت غلطی جا افتاده. این هم نکته دوم.
نکته سومی که میخواهم عرض کنم در بحث حل اختلافات درست است ظاهراً گفتند رعایت اصل (139) الزامی است، اما آقای رئیس! بسیاری از مشکلات از همینجا ناشی میشود. در بحث حل اختلافات آن بخشی که مرتبط با امور قضائی است باید براساس فقه اسلامی و قضائی ایران به آن رسیدگی بشود. ما به صورت کلی یک بحث کلی را اینجا میگوییم اصل (139) رعایت بشود، اما در مفاد داریم به دولت اختیار تام میدهیم. یعنی شما هرکجا اختلاف دارید خودتان بروید رسیدگی کنید؟
من خواهش میکنم شما دستور بدهید بررسی بشود، از ابتدایی که این معاهدات در مجلس تصویب شده تا به حال در همه این معاهدات یک بخش مربوط به حل اختلافات است، حتی یک مورد نبوده که اختلافاتی بین ایران و آن دولت معاهد باشد و آن اختلاف دوباره به مجلس ارجاع شده باشد. ما چرا باید حق خودمان را به دیگری واگذار کنیم؟ مگر اصل (85) نمیگوید مجلس حق ندارد قانونگذاری را به دیگری واگذار و تفویض کند؟ چرا ما با دست خود داریم این حق خودمان را در این معاهدات به دیگری واگذار میکنیم.
من بحث محتوایی ندارم، من عمدتاً بحث شکلی دارم، در بحث شکلی ما با این مشکلات مواجه هستیم، بعد هم میآیند میگویند ضرورت دارد و در این شرایط تحریم و همیشه از همین حرفها میزنند. همیشه این قافیه و شعر تکرار میکنند تحریم است و شرایط کشور هم همیشه الحمدلله والمنه میگویند حاد است و بعد هم این مصیبتهایی که ما داریم میبینیم. این هم یک نکتهای که ما داریم میبینیم. این هم یک نکتهای که خواستم عرض کنم. آقای رئیس! و آخرین جملهای که اینجا من به آن اشاره کنم. ببینید! در همین مواد...

عبدالرضا مصری
آقای سلیمی عزیز! وقت تمام است، تشکر میکنیم. من تشکر میکنم. اما چون فقط مخالفت نبود، حضرتعالی مسائل مختلفی مطرح فرمودید اصل هشتاد و چهارم که میفرماید: «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است» تا اینجا که به این لایحه برنمیگردد «و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید» هیچکس هم حق اظهار نظر نمایندهها را نگرفته، هرکسی حق دارد اظهار نظر بکند. در رأی دادن هم همه ما مختار هستیم، هر نمایندهای یک رأی دارد و میتواند رأی خودش را بدهد. یعنی نماینده میتواند این را رد و تأیید کند. پس حقی از نماینده نه اینجا سلب شد، نه از مجلس و ما با اختیار کامل اینجا داریم انجام میدهیم. بحث اصلاح را ما نمیتوانیم، چون اگر ما اصلاح کنیم آن دولت هم باید اصلاح کند و دوباره ما اصلاح کنیم.
موضوع بعدی که در مورد تعطیلات فرمودید که حالا من نمیدانم کجای موافقتنامه بود؟ هرچه میگشتم ببینم تعطیلات مجلس کجای موافقتنامه است پیدایش نکردم. تعطیلات در قانون مجلس یک ماه است، اما هیأترئیسه به خاطر شرایط کشور این تعطیلات را کاهش داده. یک ماه قانون است، یعنی ما باید قانون را رعایت کنیم، آمدیم این را نصف کردیم، آن یک هفتهای که شما باید در حوزه انتخابیه باشید با کمک خود شما آن هم به عنوان تعطیلات منظور شده، یعنی بهترین تعطیلی نماینده این است که در حوزه انتخابیه برود و به امورات مردم برسد که الحمدلله شما این توفیق را دارید. لذا بنده اخطار حضرتعالی را وارد نمیدانم، اما به عنوان یک مخالف تشکر میکنم که اشاره فرمودید، (کواکبیان ـ تذکر دارم) موافق را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
موافق خود بنده هستم که در خدمت شما هستم.

عبدالرضا مصری

علی اصغر یوسف نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس ببینید! ظرفیتهای مختلفی که در کشورهای دیگر است طبیعتاً مورد استقبال و توجه اقتصاد ما هم هست. در بین این کشورها اگر از اهمیت سرمایهگذاری متقابل بخواهیم استفاده بکنیم طبیعتاً باید قوانین و مقررات و مسائلی که مرتبط با سرمایهگذاری است را ما مجلس تصویب بکنیم. سرمایه به سادگی از کشور چک به اینجا نمیآید، یا متقابلاً از ایران به آنجا نمیرود. اگر بخواهیم از توانمندیها و ظرفیتهای دو کشور استفاده کنیم حتماً باید شرایط قانونی ایجاد کنیم که براساس آن قانون سرمایه وارد بشود و سرمایهگذاری انجام بشود.
اگر بخواهیم در مورد سرمایهگذاری یا افزایش سطح داشته باشیم حتماً باید شرایط و ویژگیهای لازم و قانونی را فراهم بکنیم. اگر بخواهیم سرمایهگذاری انجام بشود حتماً باید تشویق، ترغیب و معافیتها را در قانون بیاوریم. احتمالاً ذهنیتهای مشترکی داریم را در قانون بیاوریم و موافقتنامههای اینچنینی که ساعتها در وزارت امور خارجه و دستگاهها و وزارتخانههای مرتبط رویش وقت گذاشته میشود که در اینجا وزارت اقتصادی است به صورت یک نمای کلی در اختیار مجلس میآید قرار میگیرد.
نکاتی که مخالف محترم اشاره کردند رعایت اصول (139) و (77) در مقدمه و اظهار نظری که قطعاً جناب آقای قاضیزاده خواهند داشت به میان خواهد آمد و ذکر خواهد شد و مورد تأیید مجلس خواهد بود.
بنابراین اگر ما بخواهیم در مورد توسعه اقتصادی و مشارکت و مسائل مختلف که اتفاقهایی میافتد که جناب آقای سلیمی هم در مورد حل اختلاف گفتند، در مواد (11) و (12) اختلافهایی که بین دو طرف یا بین دو دولت یا بین سرمایهگذاران به وجود آمده بندهای مختلفی را در آنجا اشاره کرده که معمولاً به صورت تیپ است.
من فکر میکنم وجود چنین لوایحی که با مجوز مجلس انشاءالله تبدیل به قانون بشود، میتواند مجوزی برای سرمایهگذاریها باشد. حتی بسیاری از این لوایح ممکن است شرایط و زمینههای اجرایی را به وجود نیاورد، ممکن است چند سال اتفاق خاصی نیفتد، ولی یک مجوز است برای اینکه در زمانی که نیاز به سرمایهگذاری و تشویق و حمایت از سرمایهگذاری است و دو دولت برای شرایط مساعد و مساوی و بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای خودشان نیاز به قانون داشته باشند در آن زمان مورد موافقت قرار بگیرد.
در این لایحه موارد مختلفی است برای اطمینانبخشی به سرمایهگذاران دو طرف، برای اینکه خسارت احتمالی ممکن است به سرمایهگذار به وجود بیاید، برای جبران آن خسارات و برای اینکه انتقال آزاد ارز و سرمایه در ارتباط با دو کشور به وجود بیاید راهکارها، شیوهها و به وضعیت سرمایهگذاری به روشهای مختلف آن اشاره شده. اگر بخواهیم رفتارهای مشترک دو کشور را در اینجا از نظر حقوقی، سرمایهگذاری، اجرا، مدیریت، عملیات و شرایط مختلفی که مرتبط با هریک از این موارد است مشخص بکنیم در اینجا به آن اشاره شده و همانطور که رئیس محترم جلسه هم اشاره کردند و در اینجا هم آمده ساعتها رویش کار شده، چکشکاری اولیه، اداری و سازمانی در بین دو وزارتخانه و در دولت انجام شده. در دولت هم به صورت یک لایحه به مجلس آورده شده و به صورت تیپ و کلی در مجلس در کمیسیون مربوطه که کمیسیون اقتصادی و کمیسیونهای مرتبط باشد راجع به آن بحث شده.
من فکر میکنم این موافقتنامه میتواند شرایط سرمایهگذاری دو کشور را تسهیل بکند، روشها و تکالیف قانونی دو کشور را مشخص بکند، یک زمینهای برای ارتقای سطح اقتصادی و سرمایهگذاری در دو کشور است و میتواند بسیار مؤثر باشد. کشور چک یک کشوری است که از نظر اقتصادی با شرایط اقتصادی ایران هم سازگاری و هماهنگی مناسب دارد و میتواند زمینه سرمایهگذاری و ورود سرمایه از آن کشور برای ایران اسلامی ما هم باشد.

نادر قاضی پور
اخطار اصل (125) قانون اساسی دارم.

عبدالرضا مصری
متشکرم، آقای قاضیپور عزیز! من اخطار حضرتعالی را وارد دانستم و ثبت کردم. یعنی شما پیشنهاد اصل (77) را داشتید، از اخطاری که فرمودید تشکر میکنیم. (قاضیپور ـ اول 77 و 125 باید باشد) (125) را همیشه میآوریم، (139) و (125) را همیشه میآوریم و (77) که حضرتعالی فرمودید انشاءالله اضافه میشود، متشکرم. نماینده کمیسیون بفرمایید.
جناب آقای موسویلارگانی عزیز معتقدند که چون آقای لاهوتی صحبت کرده به عنوان مخالف تلقی میشود و حق ایشان محفوظ است، بنده این حق را کاملاً بجا میدانم اگر ایشان بخواهند صحبت بکنند. سخنگوی محترم کمیسیون! چند لحظه جلوس بفرمایید که جناب حاجآقای موسویلارگانی صحبت بفرمایند. (کواکبیان ـ تذکر 75 دارم) آقای دکتر! هفتاد و پنجی به شخصی وارد نشده، بنده پاسخ دادم. مجلس در نظر گرفته شده بود، بنده هم به عنوان مسئول جلسه گفتم، به فرد اهانت نشده بود. با عرض معذرت از وجود حضرتعالی بنده نمیپذیرم، جناب آقای لارگانی بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و

عبدالرضا مصری
حضرت آقای موسوی تشکر میکنم، کمیسیون بفرمایید. اگر کمیسیون و دولت محترم یک خرده کمک کنند مختصر باشد ما رأیگیری را انجام بدهیم، بعضی از نمایندگان محترم تعهداتی دارند، انشاءالله صورت بگیرد.

سیدحسن حسینی شاهرودی
چشم، عزیزان ببینید! شبهاتی توسط مخالفین مطرح شد که لازم است توضیح بدهیم. اصل (77) که میگوید: «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد» دارد میرسد، یعنی اگر ما بنا باشد این مقاولهنامهای که ده بار با دولت متقابلمان رفته و برگشته دائم در مجلس بیاید که اصلاً یک موافقتنامه هم در سال ما نمیتوانیم تصویب بکنیم. آنها رفتهاند نشستهاند توافقاتشان را کردهاند در مجلس آمده، مجلس بررسی میکند، خلاف آییننامه و قانون نباشد و تصویب میکند.
دوم اینکه اصل (80) را بعضی از دوستان فکر میکنم قانون را نخواندند. اصلاً این به دولت مربوط نمیشود، دولتها تسهیلگر هستند، بنا نیست دولتها وام بگیرند و وام بدهند، بنا است در سرمایهگذاریهای بخش خصوصی، در حمایتهای قضائی، مالی، تکنولوژی و بازرگانی تسهیل بکنند، خودشان نمیخواهند ورود پیدا بکنند. پس این مغایر اصل (80) نیست. اصول (84) و (85) را که اشاره کردند، ریاست محترم جلسه فرمودند اصل (84) که ارتباطی به موضوع ندارد، هر نمایندهای در برابر ملت مسئول است، حق دارد در مسائل داخلی و خارجی اظهار نظر بکند که دارد اظهار نظر میکند، اصل (85) هم که میگوید: «سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری نیست». ما هیچ چیز را نمیخواهیم واگذار بکنیم، مجلس است که دارد این قانون را مصوب میکند و دولت را مکلف میکند که اقدام متقابلی را انجام بدهد.
عزیزان! در نهایت اینکه ما در تحریم هستیم، خودمان داریم خودمان را تحریم میکنیم، ما با یک کشوری که روابط دوجانبه داریم و هزار و یک مشکل در رفتارهای اقتصادیمان داریم، داریم به یک اشتراک نظر میرسیم، در این اشتراک نظر وجوه مثبتی قرار دارد و طرفین متضامناً متعهد هستند، ضمن اینکه در سرمایهگذاریهای خارجی معمول این است که سرمایهگذاری از خارج به داخل داریم، از داخل به خارج نداریم یا بسیار محدود است. کجا سرمایهگذار ما در چک میرود، سرمایهگذاری بکند؟ ما دنبال جذب سرمایهگذار هستیم، این موافقتنامه دوجانبه است، ولی بیش از (90) درصد منافع آن متوجه ما خواهد بود. انشاءالله رأی مثبت خواهید داد.

عبدالرضا مصری
متشکریم، دولت بفرمایید. از اینکه در وقت کمک میکنید خیلی متشکرم.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خداقوت خدمت نمایندگان محترم، حسب فرمایش ریاست محترم جلسه مختصراً عرض میکنم. دوستان موافق، کمیسیون محترم و سخنگو اشاره کردند، رویکردی که در حوزه سرمایهگذاری، به خصوص در قالب موافقتنامهها صورت میگیرد یک اقدام متقابل و دوجانبه است. سؤالی که مطرح است و پاسخ به آن هم مهم است این است که آیا دولت به عنوان متولی حوزه اقتصاد آیا باید به دنبال ایجاد زمینهها و فرصتهای سرمایهگذاری چه در جمهوری اسلامی ایران و چه در کشورهایی که سرمایهپذیر هستند اقدامی را انجام بدهد، یا خیر؟
نکته دوم، اتباعی که در قالب فعالیت اقتصادی قرار است در سایر کشورها به فعالیت بپردازند آیا باید به امان خدا رها بشوند، رویکرد آنها در یک فضای متلاطمی که در حوزه اقتصادی به دلیل خسارات و اشکالاتی که غیرتجاری است و معمولاً برای فعالین ما ایجاد مشکل میکند دولت نسبت به آنها بیتفاوت باشد؟ موافقتنامهها زمینهساز یک رابطه دوطرفه برای سرمایهگذاری و سرمایهپذیری هستند. دولت تلاش میکند که گستره این موافقتنامهها که هرچه تعداد آن و فرصتهای بیشتری برای سرمایهگذاری ایجاد بشود درجه ریسک ناشی از سرمایهگذاری را در کشور کاهش میدهد را حتماً دنبال بکند و برای اینکه بتواند این فضا را برای سرمایهگذاران خارجی و داخلی ایجاد بکند چارهای ندارد. برای ایجاد یک ضمانت در انجام فعالیتهای سرمایهگذاری به موافقتنامههایی که تعهد دوطرفه هم برای کشور سرمایهگذار و هم سرمایهپذیر ایجاد میکند اقدام به موافقتنامههایی بکند و آنها را مطرح و نهایتاً فرآیند آن طی بشود.
این موافقتنامه، موافقتنامهای که تشویق و حمایت میکند سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری چک میکند از بیستم دیماه سال 96 در هیأت وزیران تصویب شد، در بهمنماه تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، در فروردین 97 کمیسیون محترم اقتصادی و اعضای محترم آن بررسی کردند و به تصویب رساندند، با امضای نمایندگان در صحن در اولویت دستور صحن علنی قرار گرفت و امروز هم نوبت چهارمین موافقتنامه سرمایهگذاری است که عرض کردم در فراز صبح که موضوع سرمایهگذاری مجارستان مطرح بود در دستور قرار گرفت.
قطعاً بعد از تصویب نمایندگان محترم و رأی اکثریت آن قالب اجرا خواهد گرفت و سازمان سرمایهگذاری خارجی، متولی پیگیری مجموعه موادی است که در این موافقتنامه (18) ماده و یک مادهواحده دارد پیگیر باشد و اقدامات سرمایهگذاری چه در داخل و چه در خارج را دنبال بکند. نمایندگان محترم حتماً نسبت به سرمایهگذاران و جذب سرمایه بیشتر دغدغه دارند، حتماً به پوششهای بیمهای برای سرمایهگذاران معتقد هستند، حتماً برای افزایش سرمایهگذاری و کاهش درجه ریسک سرمایهگذاری در کشور معتقد هستند.
برای اینکه این اقدامات، عملی بشود باید یک موافقتنامه دوطرفه بین جمهوری اسلامی و کشور متقابل صورت بپذیرد. امروز موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایهگذاری بین جمهوری اسلامی و جمهوری چک است که تقاضامند هستیم انشاءالله صحن علنی و نمایندگان محترم با رأی اکثریت و توافق با آن برای قانونی شدن این موافقتنامه اقدام فرمایند، متشکرم.

عبدالرضا مصری
تشکر میکنیم، جناب آقای قاضیزاده بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک
مادهواحده ـ موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری چک مشتمل بر یک مقدمه و (18) ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
تبصره ـ رعایت اصول (139)، (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای موافقتنامه توسط دولت جمهوری اسلامی ایران الزامی است».
آقای ابطحی عزیز! (80) را شما میفرمایید، ولی استقراض دولت وجود ندارد. حالا اگر رئیس میفرمایند (80) هم بگذاریم، میگذاریم. استقراض دولت وجود ندارد، اگر لازم باشد در بودجه میآید.

عبدالرضا مصری
حضار 194 نفر، نمایندگان محترمی که آن قسمت آخر ایستادهاند حتماً شرکت بفرمایید، چون تعداد کم هست حتماً رأی شما در این تصمیم مجلس مؤثر خواهد بود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. هنوز (67) نفر رأی ندادند. اسم ببریم دوستانی که رأی ندادند؟ (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! آن اصولی که اعلام شد در اجرای موافقتنامه رعایتش الزامی است) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. متشکریم.
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

عبدالرضا مصری

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم تشکیل جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به انباشت مشکلات فرهنگی و ضرورت تصمیمگیری در این حوزه.
به وزرای صنعت، معدن و تجارت و کشور درخصوص ضرورت اصلاح ارقام و یکسانسازی قرارداد بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار استان اصفهان.
همچنین لزوم رسیدگی نسبت به حضور و سکونت غیرقانونی اتباع بیگانه در شهرستانهای شاهینشهر، میمه و برخوار.
همچنین لزوم جلوگیری از واردات بیرویه و غیرقانونی محصولات نساجی.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم بررسی احتمال عمدی بودن آتشسوزی جنگلهای کشور و برخورد قانونی با متخلفان.
همچنین لزوم تأمین کلاسهای درسی در شهرستان تهران براساس شاخص سرانه متوسط کشور با همکاری خیرین و شهرداری تهران.
همچنین دقت در ایجاد ممنوعیتهای صادراتی برای اقلام تولید داخل با توجه به قراردادهای صادراتی منعقدشده در سالهای گذشته.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در رفع بحران در دریاچه زریوار.
همچنین دلیل عدم اجرای سند توسعه کردستان.
ـ آقای شکور پورحسینشقلان (پارسآباد و بیلهسوار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در برقراری پرواز تهران ـ پارسآباد و بالعکس.
همچنین لزوم پرداخت فوری و بدون قید و شرط مطالبات پیمانکاران جاده مواصلاتی پارسآباد ـ سربند.
به وزیر نفت درخصوص لزوم احداث جایگاه سوخت در فرودگاه پارسآباد و تجهیز و تکمیل فوری بیمارستان شهدای پارسآباد.
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص عدم نظارت بر نحوه توزیع لاستیک کامیونداران و ماشینآلات سنگین و روغنموتور به نرخ دولتی در استان خوزستان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تعیین تکلیف طرحهای مسکن مهر شهرستان رامهرمز.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم رعایت قانون در انتصاب افراد چندشغله و عدم دخالت در امور داخلی شرکتها.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت تجدید نظر در تنظیم بازار کود اوره و محصولات پتروشیمی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روح الله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) به وزرای کشور، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، راه و شهرسازی و نیرو درخصوص لزوم احداث پادگان آموزشی درجهداری ناجا در شهرستان ارومیه.
انتقال یکی از دانشکدههای دانشگاه مالکاشتر به ارومیه.
تسریع در احداث جاده و آسفالتریزی جادههای روستاهای مرزی شهرستان ارومیه در بخشهای سومایی.
تسریع در اختصاص برق به روستاییانی که در خانهباغ زندگی میکنند.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم پیگیری درخصوص احداث و تکمیل زمینهای چمن باشگاههای ورزشی در روستاهای شهرستان بروجرد.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در پرداخت خسارت به کشاورزان بروجرد و اشترینان.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزرای صنعت، معدن و تجارت، امور خارجه و راه و شهرسازی درخصوص پرداخت خسارت کشاورزان بروجرد و توضیح در مورد علت افزایش بیرویه قیمت چادر بانوان و سایر اقسام پوشاک، اقدام لازم و بایسته در مورد رفتار غیردیپلماتیک انگلیسیها در سفر به ایران.
علت افزایش بیرویه قیمت اجارهبها در فصل نقل و انتقالات مستأجرین.
9
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

محمد علی وکیلی
اما در تذکرات شفاهی جناب آقای پورابراهیمی نماینده محترم کرمان بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، وقتبخیر و خستهنباشید خدمت همکاران. آقای رئیس! تذکر اول بنده به وزیر محترم نیرو بابت وضعیت نامناسب آب شرب مردم کرمان و روستاهای اطراف و شهرهای کوچکی است که در شهرستان کرمان است. آقای وزیر نیرو! متأسفانه به دلیل عدم مدیریت صحیح در تأمین منابع آب شرب شهرستان کرمان هم شهر و هم شهرها و روستاهای اطراف کرمان در این چند روز دچار مشکل جدی شدند. الان تعدادی از اهالی مردم در محلههای مختلف پیگیر موضوع هستند. لذا درخواست من این است که انشاءالله با تسریع حل مشکل آب شرب مردم در این گرمای تابستان و شرایط سخت که دیگر حداقل ما باید درخصوص آب شرب آنها نگرانی نداشته باشیم اقدام بفرمایید.
تذکر بعدی به جناب آقای رئیسجمهور در ارتباط با موضوع عدم اجرایی شدن مصوبه شورای حقوق و دستمزد در ارتباط با کارکنان وزارت جهادکشاورزی است. متأسفانه علیرغم مصوبه شورای حقوق و دستمزد تا به امروز افزایش حقوق کارکنان وزارت جهادکشاورزی توسط سازمان برنامه عملیاتی نشده و درخواست ما این است آقای رئیسجمهور به صورت ویژه پیگیری بکنند تا این وزارتخانهای که با مشکلات متعدد و کارکنان خدومی که دارند تلاش میکنند مشکلات مربوط به این بخش انشاءالله با دستور آقای رئیسجمهور و اقدام عملیاتی سازمان برنامه حل بشود. (وکیلی ـ خیلی ممنون)
آقای وکیلی! جمله آخر بنده؛ تذکر بعدی بنده به جناب آقای صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی است. آقای صالحی! اخیراً فیلمی تحت عنوان «ما همه با هم هستیم» از وزارت ارشاد مجوز گرفته که متأسفانه با بیحرمتی به گویشهای محلی باعث رنجش مردم کرمان شده. من از دادستان کرمان تشکر میکنم که دستور توقف این فیلم را صادر کردند و از وزیر محترم میخواهم با قاطعیت نسبت به این موضوع اقدام کنند. (وکیلی ـ خیلی ممنون، زمانتان گذشته) آقای وکیلی! (30) ثانیه جمله من تمام بشود. از برادر بزرگوارم جناب آقای دکتر صالحی درخواست میکنم با قاطعیت نسبت به توقف اکران این فیلم که اهانت به گویشهای محلی و مردم عزیز و بزرگوار و شریف کرمان است اقدام کنند و سریعتر جلوی اکران این فیلم را بگیرند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقایان وکیلی و مصری رئیس جلسه خیلی ممنون. تذکر اول بنده در مورد تأمین قیر پروژههای عمرانی به خصوص راهها است، هم راههای اصلی و هم راههای روستایی است. ما دو سال است مشکل قیر در استان آذربایجانشرقی و شهرستانهای اهر و هریس داریم که معمولاً پروژهها به خاطر قیر یا کند اجرا میشوند، یا اصلاً اجرا نمیشوند. من خواهش میکنم دولت محترم و وزاری محترم نفت و همچنین راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه به این قضیه خاتمه بدهند. این درست نیست، در کشور ما که نفت تولید میکنیم مردم قبول نمیکنند ما مشکل قیر داشته باشیم و پروژههای ما اجرایی نشود، به خصوص فصل کار آذربایجان و شهرستانهای اهر و هریس سه ماه بیشتر نمانده. سال قبل هم سهمیه قیر را زمستان دادند که واقعاً کار درستی نیست و عملاً پروژهها اجرایی نمیشود.
تذکر بعدی من به وزرای محترم نفت، جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت در مورد افزایش قیمت به خصوص کود اوره است. سه برابر افزایش یافته، انصاف نیست در سال رونق تولید و مشکلاتی که کشاورزان ما دارند بیاییم قیمت کود را سه برابر کنیم و انصافاً مشکلات عدیدهای برای کشاورزان که با مشکلاتی از جمله سرمازدگی، سیل و خشکسالی مواجه بودند و هزینه آنها را بالا ببریم و قطعاً مشکل خواهند داشت. بنابراین به این قضیه توجه بکنند.
تذکر بعدی من به آقای غلامی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری است. آقای وزیر! شما در کمیسیون آموزش قول دادید دانشکده فرش هریس را سریعاً راهاندازی کنید. متأسفانه به قول شما عمل نشده، انشاءالله تذکر بنده را میشنوید و خودتان عمل میکنید، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقایان: مسعود گودرزی و صفری تشریف ندارند، جناب آقای ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب. قبلاً هم به وزیر محترم اقتصاد درخصوص منازل کارکنان لولهسازی تذکر دادم. اخیراً بانک گفتند که این منازل متعلق به ما نیست، ولی واقعیت این را نشان میدهد که منازل هنوز در ملکیت بانک ملی است و فقط یک وکالتی به مشتری که با قیمت عجیب و غریبی میدهند. نگاه کنید! سال 93 قیمت کارشناسی (2040) میلیارد ریال، سال 97 بعد از گذشت این پنج سال و اینهمه گرانیها به قیمت (2828) میلیارد ریال این را فروختند. سؤال این است که چرا ظرف این پنج سال بانک ملی برای فروش املاکی که بیش از (10) مزایده برای آنها طبق ماده (8) قانون ساماندهی و حمایت از تولید مصوبه 25/2/1387 برگزار کرده حق را به ساکنین حقیقیاش داده، چرا بانک این اقدام را نمیکند؟
تذکر دوم من به وزیر نیرو درخصوص قطعیهای مکرر آب شرب مربوط به روستاها و مناطق شهری به ویژه در اهواز و مناطق اطراف آن است، سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
اگر یک دقیقه مراعات کنید به بقیه هم میرسد. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به رئیسجمهور که چرا به جلسات تشخیص مصحلت، شورای عالی مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی تشریف نمیبرند.
تذکر به وزرای صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جهادکشاورزی و ریاست جمهوری؛ آقای مصری! تسریع در ترخیص کالاهای رسوبشده در بنادر استان هرمزگان میلیاردها میلیارد دلار کالاهای دولتی و شبهدولتی و بخش خصوصی در بنادر رسوب کرده و بلاتکلیف ماندهاند. اقتصاد کشور راکد مانده. از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه میخواهم هرچه سریعتر رسوب کالاهای مانده در بنادر استان هرمزگان حل بشود. در اقتصاد کشور نقش خواهند داشت. به عشق امام حسین، یا حسین.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای عباس گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی متشکرم، جناب آقای رئیس! نکته اول اینکه شما هفته قبل هم تأکید فرمودید. این تذکراتی که نمایندگان محترم میدهند مشکلات مردم است. دولت مکلف است رسیدگی بکند، بارها از همین تریبون گفتیم، میگوییم، صدبار هم اگر گوش ندهند تکرار میکنیم لااقل مسئولان ناکارآمد پیش مردم رسوا بشوند، مردم خادمشان را از افراد کمکار، شناسایی بکنند. برای مملکت زشت است با وجود تحریم نفتی راههای ما اینقدر کمبود قیر برای تکمیل پروژهها داشته باشد.
من بارها در این تریبون عرض کردم چهارخطه اشترینان ـ نهاوند و همچنین چهارخطه توره ـ بروجرد بخش استان مرکزیاش مشکل برای مردم ایجاد کرده.
آقای وزیر! حرف من را بشنو، آقای اسلامی! ما به شما رأی دادیم، روستاهای بروجرد مشکل دارند، اسدخانی، درباستانی، جوجهحیدر، بد است من اسم بیاورم. (وکیلی ـ خیلی متشکرم) آقای وکیلی اجازه بدهید! این پروژهها را آمدند شروع کردند نیمهتمام رها کردند. اگر میخواهید مردم را ناراضی بکنید بفرمایید. خواهش من این است که وزیر شخصاً به وضعیت بروجرد و روستاها و محورهای اصلیاش نظارت بکند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
جناب آقای دکتر مصری ببینید! من از صبح یک نوبتی داشتم، یک بحثم ماده هفتاد و پنجی است. حالا سعی میکنم هرکدام یک دقیقه بیشتر اگر اجازه بفرمایید من عرض بکنم. (نایبرئیس ـ آقای کواکبیان! یک دقیقه بفرمایید) اصلاً بحث ماده (75) خودش طبق آییننامه پنج دقیقه است. ببینید! بنده احترام خاصی به حاجآقای سلیمی قائل هستم و حتی با نظر ایشان در مورد تعطیلات هم من موافق هستم، یعنی من هم مخالف تعطیلی دو هفتهای مجلس هستم، اما بحثی که بنده دارم این است که ایشان فرمودند میخواهند از ما رأی بگیرند یک مترسکی برای ما درست میکنند و ما مجبور به رأی میشویم. من الان میخواهم بگویم در مورد موافقتنامه که چه کسی به ایشان گفته حتماً رأی بده؟ آزاد است، میتواند رأی بدهد و میتواند رأی ندهد و بعد از FATF و برجام و همه چیز اسم بردند و این توهین است. ما هیچکدام با مترسک رأی ندادیم، آزادانه و با حریت رأی دادیم و الان هم روی رأی خودمان ایستادیم و پشیمان هم نیستیم.
در مورد آن تذکری که بنده میخواستم بدهم یک نکتهای که بحث معاون خارجه انگلستان (وکیلی ـ آقای کواکبیان وقتتان تمام است) آقای وکیلی! اینکه در مورد ایشان بود.

محمد علی وکیلی
در یک فرصت دیگری بفرمایید. آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و نمایندگان محترم! یک عدهای میگفتند ما زبان دنیا را بلد هستیم، زبان دنیا زبان قدرت است. قدرت نداشته باشید آقای ماوس تهران میآید شما را به سخره میگیرد، میگوید وقتی نمیتوانید از میوه درخت برجام استفاده کنید از سایهاش استفاده کنید. آقایانی که میگفتید زبان دنیا زبان گفتگو است، امروز عصر گفتگو است، نه موشک. تجاوز پهپاد آمریکایی را به ما بگویید با کدام گفتگو میخواستید دفع کنید؟
آقایانی که میگفتید ما زبان دنیا را میدانیم و سواد داریم، به ما بگویید با کدام سواد میشود وقتی آمریکاییها برجام را یکجانبه نقض میکنند با کدام گفتگو اینها را میشود سر عهدشان برگرداند؟ ببینید زبان دنیا زبان قدرت است، اگر قدرت نداشته باشید جکاستراو در خاطراتش مینویسد وزیر خارجه وقت ایران به من زنگ زد، من به او گفتم گوشی را داشته باش، رفتم جایی که خودش میگوید شایسته خودش است...

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای کریمی نماینده اراک بفرمایید.

علی اکبر کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزیر محترم بهداشت است برای جبران عقبماندگی طرح بیمارستان حضرت ولیعصر که امید مردم استان برای توسعه فضاهای درمانی استان است.
تذکر دوم به جناب آقای رئیسجمهور است. ما در مجلس قانون استخدام معلمان حقالتدریس را تصویب کردیم، ولی از سال گذشته ماههای زیادی است که اجرای این قانون معطل تدوین و تصویب آییننامه اجرایی آن در دولت است. انتظار داریم این مطالبه بهحق معلمان حقالتدریس سریعاً اجابت بشود.
موضوع بعدی تذکر به وزیر مسکن درخصوص افزایش شدید اجارهبها است که اقشار ضعیف را واقعاً در تمدید قراردادهای اجارهشان در فصل جابجایی تابستان با مشکل جدی مواجه کرده. واقعاً چرا دولت برای ساماندهی بازار مسکن کاری نمیکند؟ این اقدام باید صورت بگیرد و تذکر بعدی به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی است.

محمد علی وکیلی
آقای کریمی متشکرم، جناب آقای شهاب نادری بفرمایید.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
خدمت نمایندگان محترم سلام و عرض ادب دارم. تذکر اولم به جناب آقای رئیسجمهور و هیأت دولت است. مرزهای شیخصله و شوشمی قرار شد که 30/2/98 رسماً باز شود هنوز جوانهای بیکار آنجا منتظر یک دستوری از رئیسجمهور و هیأت دولت هستند. تذکر من به وزیر بهداشت است، چرا دانشگاه پرستاری جوانرود به تأخیر افتاده، چرا تأخیر در ساخت بیمارستان پاوه، روانسر، ثلاث همینطور مانده؟ از وزیر میخواهم کسانی که قصور کردند باید توبیخ بشوند. تذکر بعدی من به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جادههای اورامانات، تسهیل و تسریع در ساخت جادههای اورامانات یک امر ضروری است. از جناب آقایان: دکتر مونسان، دکتر طالبیان، دکتر عزیزی و استاندار محترم کرمانشاه که در جهت پیشبرد اهداف ثبت جهانی که تلاش کردند کمال تقدیر و تشکر را دارم، ولی مسئولین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمانشاه فرصت را غنیمت بشمارند و در قصور و سهلانگاری و بیتوجهی در حق مردم استان کرمانشاه و اورامانات ظلمی مرتکب نشوند.

محمد علی وکیلی

علی اسدی کرم
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب به حوزه انتخابیه شهرستان شهربابک و مردم خوب استان کرمان. تذکر من به سازمان میراث فرهنگی کشور است. با اینکه استان کرمان از پتانسیلهای زیاد گردشگری برخوردار میباشد و میتواند صنعت توریسم را به صورت حرفهای دنبال بکند، ولی متأسفانه در استان کرمان و کشور این صنعت را نتوانستیم معرفی نماییم.
اگرچه در زمینه جذب توریست واقعاً ضعیف عمل کردهایم، همچنین در شهرستان شهربابک با وجود روستای تاریخی میمند به تنهایی میتوانست عامل جذابی در توسعه صنعت توریست باشد که علاوه بر رونق اقتصادی در کشور، اشتغالزایی قابل توجهی را نیز در پی داشت، ولی شهرستان شهربابک زیرساختهای لازم گردشگری را در روستاهای میمند، (وکیلی ـ خیلی متشکر) غار ایوب و دهج و سایر اماکن دیگر وجود داشته.

محمد علی وکیلی
آقای صباغیان نفر آخر هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب مصری! تذکر اول من ماده (102) است که میگوید اگر تقاضای جلسه غیرعلنی بشود باید بررسی بشود و جلسه تشکیل بشود. متأسفانه (79) نفر نامه برای وضعیت معیشتی و اقتصادی امضا کردیم که جلسه گذاشته بشود، هدف غیرعلنی هم این است که بعضی مسائل را شفاف بگوییم. متأسفانه گذاشته نشده. من از جنابعالی که واقعاً قانونمند هستید و امید داریم که انشاءالله تغییر و تحول ایجاد کنید این موضوع را پیگیری کنید. الان نزدیک به دو ماه شد که این تقاضا داده شده، یکی هم در ارتباط با وضعیت معیشت مردم است که واقعاً میگویم توجهی نمیکنیم. من فقط یک شعر میخوانم که میگوید:
ای وای بر اسیری کز یاد رفته باشد
در دام مانده باشد صیاد رفته باشد
احساس میشود که تورم و گرانی را ما فراموش کردیم و مردم را رها کردیم و تذکر آخر من هم به وزیر محترم کشاورزی است. چرا ما میرویم برنج از تایلند و اروگوئه میآوریم، ولی از پاکستان که کنار ما هست نمیآوریم؟ علت این چیست؟ والسلام

عبدالرضا مصری
از نمایندگان محترم و میهمانان گرامی، اصحاب رسانه و کارکنان محترم صحن تشکر میکنم.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

عبدالرضا مصری
جلسه بعدی مجلس ساعت (8) صبح فردا سهشنبه چهارم تیرماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.