1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 203 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و چهارم روز یکشنبه هجدهم فروردین ماه 1398 هجریشمسی مطابق با اول شعبانالمعظم1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
2 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه حفاظت از خاک. (اعادهشده از شورای محترم نگهبان 2).
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش)، (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان خصوصیسازی.
5 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق جزء «ز» به بند «ه« ماده (6) قانون اصلاح موادی به قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری شرکت ماشینسازی تبریز و املاک مربوطه و همچنین شرکت آذرچلیک توسط سازمان خصوصیسازی.
7 ـ انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر بر اقدامات سازمان امور مالیاتی کشور در اجرای ماده (37) قانون مالیات بر ارزش افزوده.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مسعود پزشکیان
(آیات 44 ـ 42 از سوره مبارکه «نور» توسط قاری محترم آقای سیدمهدی تاجزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ إِلَى اللَّهِ الْمَصِیرُ * أَ لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یُزْجِی سَحاباً ثُمَّ یُؤَلِّفُ بَیْنَهُ ثُمَّ یَجْعَلُهُ رُکاماً فَتَرَى الْوَدْقَ یَخْرُجُ مِنْ خِلالِهِ وَ یُنَزِّلُ مِنَ السَّماءِ مِنْ جِبالٍ فِیها مِنْ بَرَدٍ فَیُصِیبُ بِهِ مَنْ یَشاءُ وَ یَصْرِفُهُ عَنْ مَنْ یَشاءُ یَکادُ سَنا بَرْقِهِ یَذْهَبُ بِالْأَبْصارِ * یُقَلِّبُ اللَّهُ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ إِنَّ فِی ذلِکَ لَعِبْرَةً لِأُولِی الْأَبْصارِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادرمان سیدمهدی تاجزاده تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و فرمانروایی آسمانها و زمین از آن خدا است و بازگشت همه به سوی خدا است. آیا ندانستهای که خدا است که ابر را به آرامی میراند، سپس میان اجزاء آن پیوند میدهد، آنگاه آن را متراکم میسازد. پس دانههای باران را میبینید که از خلال آن بیرون میآید و خدا است که از آسمان از کوههایی از ابر یخزده که در آنجا است تگرگی فرو میریزد و هرکس را بخواهد بدان گزند میرساند و آن را از هرکه بخواهد باز میدارد. نزدیک است روشنی برقش چشمها را ببرد. خدا است که شب و روز را با هم جابجا میکند، قطعاً در این تبدیل برای دیدهوران درس عبرتی است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! در اولین جلسه سال 1398 امروز تأخیر غیرموجه نداریم. من از همه همکاران تشکر میکنم.
3
بیانات نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی بهمناسبت فرارسیدن سال جدید و حادثه سیل و مشکلات ناشی از آن در مناطق سیلزده

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
«یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال».
من ضمن تبریک ایام و سال جدید خدمت همه مردم عزیز کشورمان و نمایندگان محترم، از خداوند متعال بهترین حال و احوال را برای همه مردم کشور و مملکتمان مسئلت دارم، ولی سیلی که در این ایام اتفاق افتاد حال بسیاری از مردم کشور ما را تلخ کرد و گرفتاریها و مشکلاتی که مردم در مناطق سیلزده پیدا کردند در حقیقت برای هر انسان آگاه و دردمندی که به عنوان یک انسان زندگی میکند احساس تلخی را به وجود میآورد. باران رحمت خدا بود، بارید و خیلی از مناطقی را که در حقیقت بیآب بودند سیراب کرد، اما جایی سیل آمد و خرابیهایی به بار آورد، جانهایی را گرفت و زندگیهایی را بهم زد و تخریب کرد.
چیزی که به ذهن من میرسد و تصور میکنم ما مجلس میتوانیم در یک چنین وضعیتی کمک بکنیم، حالا ساعت (10) قرار بوده دولت بیاید و مسئولین گزارش بدهند، گویا مسئولین الان در منطقهاند، ولی ساعت (10) انشاءالله ما اینجا از نمایندگان محترم شهرستانها از این عزیزانی که سیل در آنجا خرابیهایی به بار آورده یک گزارشی خواهیم داشت، مسئولین کمیسیونهای مربوطه یک گزارشی میدهند. چیزی که به ذهن من میرسد اینجا خدمت شما نمایندگان عزیز و ملت شریف ایران اعلام بکنم؛ خود به خود فکر میکردم، سوره «بلد» را وقتی آدم مرور و نگاه میکند «لا أُقْسِمُ بِهذَا الْبَلَدِ * وَ أَنْتَ حِلٌّ بِهذَا الْبَلَدِ * وَ والِدٍ وَ ما وَلَدَ * لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِی کَبَدٍ * أَ یَحْسَبُ أَنْ لَنْ یَقْدِرَ عَلَیْهِ أَحَدٌ * یَقُولُ أَهْلَکْتُ مالاً لُبَداً * أَ یَحْسَبُ أَنْ لَمْ یَرَهُ أَحَدٌ * أَ لَمْ نَجْعَلْ لَهُ عَیْنَیْنِ * وَ لِساناً وَ شَفَتَیْنِ * وَ هَدَیْناهُ النَّجْدَیْنِ * فَلاَ اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ * فکُّ رَقَبَةٍ» خدا شهر را مطرح میکند، شهری که رسول خدا آنجا زندگی میکند، انسان را مطرح میکند، انسانی که با سختیها روبهرو است و رو در رو خواهد شد مطرح میفرمایند، بعد چشم، گوش و ذهنیت انسان را میدهد، اعلام میکند اینها در سختیها از آن گردنه عبور نکردند. گردنه چه بود؟ «فَکُّ رَقَبَةٍ * أَوْ إِطْعامٌ فِی یَوْمٍ ذِی مَسْغَبَةٍ * یَتِیماً ذا مَقْرَبَةٍ * أَوْ مِسْکِیناً ذا مَتْرَبَةٍ * ثُمَّ کانَ مِنَ الَّذِینَ آمَنُوا» یعنی وقتی ما توانستیم گردنهها را از گرفتاری و زنجیر آزاد کنیم، کسانی را که در حقیقت به سختی افتادند نجاتشان بدهیم، یتیمهایی را که در حقیقت نزدیکند دستشان را بگیریم و کسانی که به خاک افتادند بلندشان بکنیم، تازه از آنهایی میشویم که ایمان آوردیم و باور داریم.
بنده تصور میکنم اگر قرار است مجلس و دولت کاری بکنند، حالا آن کارهایی که دولت دارد انجام میدهد دستش درد نکند، سپاه، بسیج، ارتش و نیروهایی که الان در منطقهاند، کمیته امداد، هلالاحمر خدا به این عزیزان کمک بکند و دستشان هم درد نکند، ولی همانگونه که سیل آمده و خراب کرده و همهچیز را با خود برده تنها سیل است که میتواند این خرابیها را نجات بدهد و اصلاح بکند و این سیل، سیل مردم است، نه سیل یک اداره، سازمان و یک دسته و گروه. شنیدم دولت اعلام میکند ما مشکل را حل خواهیم کرد، بنده معتقدم و اعلام میکنم امکان ندارد دولت به تنهایی این مشکل را بتواند حل بکند.
مجلس میگوید ما مشکل را میتوانیم حل بکنیم، بنده معتقدم مجلس به تنهایی نمیتواند این مشکل را حل بکند، تنها مردمند، اگر ما بتوانیم همه مردم را بسیج کنیم، همه در صحنه بیایند، هرکس مدعی است و ادعا میکند این گوی و این میدان، (10) تا خانه، دو تا محله را به هر گروه و NGO و یک دستهای بدهند و آنجا برویم مشکل مردم را در منطقه علناً و عملاً حل کنیم.
اگر حل کردیم میتوانیم از پشت تریبون ادعا کنیم، وگرنه ما مدام بیاییم اینجا بنشینیم بگوییم فلانی فلان کار را نکرد، الان سیل آمده و مشکل برای مردم ما ایجاد کرده. پیشنهاد بنده این است که سیلی از مردم درست بشود، محلهها، شوراها، هیئات مذهبی، دانشگاهها، مدارس و هرگروه NGO و انجمنی را دولت سازماندهی بکند، هرکسی بیاید مسئولیت بپذیرد (10) تا خانه را برود درست بکند، دولت هم برود زیرساختها را درست بکند.
اگر ما در مجلس تصمیمی بگیریم که مشکل مردم را حل بکنیم هرکسی بیاید بگوید ما رفتیم دو تا خانه را درست کردیم، وگرنه اینجا بیاییم بنشینیم بگوییم فلانیها فلان کار را نکردند، دولت هم ادعا بکند این کار را کرده مشکل مردم حل نخواهد شد. بیایید از این تهدیدی که مملکت ما برایش در این سال نو ایجاد شد فرصتی ایجاد بکنیم، همدلی، هماهنگی و حضور مردم را در تمام صحنهها جشن بگیریم و با کمک و یاری به مردم عزیز کشورمان جشن بگیریم.
حالا انشاءالله در ساعت (10) که برنامه گذاشته شده بوده دولت بیاید و مسئولین گزارش بدهند، هم نمایندگان، هم مسئولین کمیسیونها، فرصتی بشود، فکری بکنید و کار عملیاتی انجام بدهیم. نیاییم بگوییم ما نوشتیم آنها اجرا نکردند. بیایید با هم اجرا کنیم. هرکس اگر یک مسئولیت ساده بپذیرد به نظر من مشکل را خواهیم توانست حل بکنیم. امیدوارم انشاءالله خداوند امسال را سال همدلی و همیاری و کمک و مشارکت برای حل مشکلات و همدردی مردم عزیز کشورمان قرار بدهد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم، سال همگی انشاءالله به خیر و سلامتی و آبادانی. آقای رئیس! ما امروز در ضمن بررسی موضوع بارندگیها و سیل اخیر را هم در دستور داشتیم که وزرای مربوطه که دعوت شده بودند ظاهراً توسط آقای رئیسجمهور مأموریتی به آنها برای استانهای سیلزده داده شده، قرار شد به جای آن برنامه که ساعت (10) وارد دستورش میشویم، انشاءالله در خدمت نمایندگانی از استانهای در خطر باشیم بیایند صحبت کنند. آقای دکتر وکیلی در حال مدیریت هستند، اگر اجازه بفرمایید ما دستور اول را (وارد شویم) که گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم است که ایراداتی توسط شورای محترم نگهبان گرفته شده است و کمیسیون ویژه گزارش خودش را ارائه کرده من اصلاحات کمیسیون را جهت بررسی و رأی قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی
اصلاح اول: «در ردیف (14) ماده (1) عبارت «اتاق» بعد از عبارت «مختصراً» بهعبارت «اتاق ایران» اصلاح گردید». آقای رئیس! یک اصلاح عبارتی است، اگر لطف کنید به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 251 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاحیه اعلام بفرمایید. هنوز (77) نفر از نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام نفرمودند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اصلاح دوم: «یک تبصره بهشرح زیر به ماده (2) الحاق میشود:
تبصره الحاقی ـ عدم شمول احکام این قانون نسبت به دستگاههای زیر نظر مقام معظم رهبری با اذن ایشان مجاز است». آقای دکتر! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 251 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (نجفی ـ پیشنهاد داریم میخواهیم صحبت کنیم)، (قاضیزادههاشمی ـ روی متن اعاده شده پیشنهادی وجود ندارد) پیشنهادی وجود ندارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«با توجه به الحاق تبصره به ماده (2) ایراد بندهای «الف» و «ب» در ماده (3) مرتفع گردید». آقای دکتر! این دیگر نیاز به رأیگیری ندارد.
«در تبصره جزء (3) بند «الف» ماده (4) عبارت «ابلاغ میشود» به عبارت «به تصویب هیأت وزیران میرسد» اصلاح شد». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 251 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نظر خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در جزء (4) بند «الف» ماده (4) بعد از عبارت «اقدام نماید» عبارت «آییننامه» حذف و بعد از عبارت «موضوع این قانون،» عبارت «براساس ضوابط سطح تحصیلات اعضای هیأتمدیره و مدیرعامل، سوابق کاری شرکت، توان مالی و فنی و امکانات نرمافزاری و نیروی انسانی متخصص تعیین میشود. آییننامه اجرایی این جزء» اضافه میشود». ایراد شورای نگهبان این بوده که مبنای آییننامه مشخص بشود، بر این اساس این جمله را اصلاح کردند. (مصری ـ ضوابط چه؟) ضوابط مثلاً شامل سطح تحصیلات، سوابق کاری. آقای فولادگر! یک «شامل» اینجا لازم دارد، آقای مصری درست میگویند. «براساس ضوابط شامل» میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. آن ابهاماتش را هم درست بکنید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (73) نفر از عزیزان نظر خودشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در تبصره (1) بند «ب» ماده (4) بعد از عبارت «نیازهای دفاعی» عبارت «و خلاف امنیت و مصالح عمومی» اضافه گردید». یک توضیح اضافه هم دادند که «با این اصلاح ایرادهای اجزای (1) و (2) این بند رفع میشود». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (65) نفر از نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«یک تبصره به بند «الف» ماده (5) الحاق شد:
تبصره الحاقی ـ عدم رعایت حکم این بند در جایی که مصالح امنیتی ـ دفاعی وجود داشته باشد منوط به مجوز شورای عالی امنیت ملی کشور است». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم، بیزحمت به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در آن اصلاح قبلی ظاهراً آقای فولادگر میفرمایند یک کلمه «موارد» هم باید اضافه بشود.
«در تبصره (5) ماده (5) عبارت «ابلاغ میگردد» به عبارت «بهتصویب هیأتوزیران میرسد» اصلاح شد». اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«تبصره (8) ماده (5) حذف شد». آقای دکتر! آقای کاتب یکسری پیشنهاد دارند، البته چاپ نشده. میفرمایند من به کمیسیون در زمان مقرر ارائه کردم. (مصری ـ در زمان مقرر در آییننامه نبوده، بعد از آن زمان مقرر بوده) بعد از آییننامه بوده؟ پس پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 251 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«تبصره (9) ماده (5) بهشرح زیر اصلاح شد:
تبصره 9 ـ پیوست فناوری قرارداد، جزء لاینفک قرارداد محسوب میشود و دستگاههای موضوع ماده (2) این قانون موظفند این پیوست را در کلیه طرح (پروژه)ها و ارجاع کار موضوع این قانون مبتنی بر «سند چشم انداز»، «نقشه جامع علمی کشور»، سیاستهای «علم و فناوری» و «اقتصاد مقاومتی» تهیه و همراه با سایر مستندات فنی و اقتصادی طرح (پروژه) برای تصویب به شورای اقتصاد ارائه نمایند. بالاترین مقام دستگاه اجرایی موظف به نظارت بر حسن اجرای پیوست مزبور برای هر یک از قراردادهای موضوع این قانون میباشد». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 252 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در بند «ب» ماده (6) بعد از عبارت «طرح (پروژه)های خود را» عبارت «با رعایت تبصره (1) بند «ب» ماده (4) و تبصره الحاقی ماده (2) این قانون» اضافه شد». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 252 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«بند «الف» ماده (9) به شرح زیر اصلاح شد:
الف ـ به منظور ارائه انواع ابزارهای تضمین مورد نیاز بخش تولیدی و خدماتی کشور اعم از ضمانتنامه شرکت در مناقصه، پیشپرداخت، حسن انجام کار، حسن انجام تعهدات، کسور وجهالضمان و سایر ضمانتنامههای تعهدات قراردادی، دولت مکلف است زمینههای قانونی لازم را برای تأسیس و شکلگیری فعالیت مؤسسات تضمین غیردولتی را ظرف مدت شش ماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون فراهم آورد. شرکتهای بیمهگر ایرانی غیردولتی مجازند نسبت به تأسیس مؤسسات تضمین براساس ضوابط و مقررات قانونی اقدام نمایند». اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در ماده (12) عبارت «آزمون» جایگزین عبارت «تست» و عبارت «نگهداری و تعمیر» جایگزین عبارت «سرویس و نگهداری» شد». آقای دکتر! به رأی بگذارید. (قاضیپور ـ آقای پزشکیان پیشنهاد دارم) آقای قاضیپور عزیز! آییننامه را بخوانید، باید به کمیسیون پیشنهادتان را میدادید کمیسیون چاپ میکرده، (قاضیپور ـ دادم) اینجا من ندارم.

مسعود پزشکیان
حضار 249 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. آقای قاضیپور! گزارش اصلی را چاپ کردند. آقای قاضیزاده! اعادهشده است؟ (قاضیزادههاشمی ـ نه، آقای دکتر! پیشنهادشان روی اصل گزارش بوده) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در تبصره ماده (12) بعد از عبارت «منحصراً» عبارت «حق بیمه» اضافه شد و عبارت «روش نسبت مزد به کل کار انجامیافته خواهد بود» به عبارت «روش مذکور بر مبنای صورت مزد یا حقوق ماهیانه عمل نگردیده و براساس روشهای قانونی مربوطه محاسبه خواهد شد» اصلاح شد». آقای دکتر! اینجا آقای کوهکن میفرمایند یک ابهامی دارند با حضرتعالی صحبت کردند. آقای کوهکن! ابهامتان را بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت دوستان و بزرگواران سلام عرض میکنم. دوستان دقت کنید! شورای محترم نگهبان وقتی که ایرادی را میگیرد رافع ایراد شورای محترم نگهبان این نیست که بگوییم «براساس روشهای قانونی مربوطه محاسبه» میشود. پس اگر قانونی وجود دارد ضرورتی بر جعل قانون مجدد نیست و این یک کار اضافه است. اصل بر این است که قانونگذار حکیم است و کار زائد نمیکند. آقای دکتر! فلذا پیشنهادم این است که اگر قانونی وجود دارد شما این را حذف بکنید، نظر شورای محترم نگهبان تأمین میشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر شما ابهام را قبول دارید؟

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای مصری مخالف هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت داشته باشید! در این تبصره دو موضوع مطرح شده؛ یک موضوع آن بستگی به کارهایی دارد که در یک کارگاهی تولید میشود و در جای دیگری باید نصب بشود. چون در یکجا کار دارد تولید میشود، نصب در محل جغرافیایی دیگری صورت میگیرد اینجا ما داریم اصلاح میکنیم. میگوییم که همان پرسنلی که دارند کار انجام میدهند حق بیمه همانها پرداخت بشود، کفایت میکند. بخش دوم که به قانون ارجاع میدهیم که منظور ما ماده (41) قانون تأمیناجتماعی است ما در آنجا تصرف و تغییری نمیخواهیم انجام بدهیم. در آن بخشی که نمیخواهیم تغییر انجام بدهیم داریم میگوییم برابر قانون، در آن بخشی که داریم تغییر انجام میدهیم صراحت تغییر را در اینجا آوردیم. ضمناً شورای محترم نگهبان ایرادی بر این معنا نگرفته. ایراد لغتی بوده، یعنی «نگهداری و تعمیر» با «سرویس و نگهداری» جایگزین شده. اصلاً ربطی به این موضوعی که برادر عزیزمان فرمودند ندارد. لذا به نظر من هیچ ابهامی در کار نیست، بخش اول را گفتیم قانون را اصلاح میکنیم، بخش دوم گفتیم همان قانونی که جاری است، همان ضوابط اجرایی بشود.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عبدالهی موافق هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بحث من این است که ما مشکلی که در قانونگذاری در کشور داریم اشکالش در آن است که بعضی وقتها قوانین تکراری و زائد تصویب میکنیم و این برای کشور و مردم ما هزینه دارد. علاوه بر اینکه هزینه دارد، اصولاً اشکال کار ما است که اگر بخواهیم قانون اضافه کنیم، بگوییم براساس قوانینی که بوده است. وقتی ما قانون داریم چه لزومی دارد دوباره میخواهیم مثلاً به آن قانون ارجاع بدهیم و این قانون را قطعاً حقوقدانها و کسانی که کار میکنند بر ما ایراد میگیرند. بنابراین ما این اشکال را در قانونگذاری داشتیم. خواهش من از نمایندگان محترم این است که این کار را دوباره نکنیم، یعنی کار تکراری، کاری که برای کشور و مردم ما هزینه دارد و مشکلاتی را در اجرا برای کسانی که میخواهند این قانون را اجرا کنند ایجاد میکند.
بنابراین خواهش من از نمایندگان محترم این است که به این پیشنهادی که برادرمان اعلام کردند رأی مثبت بدهند و من با این پیشنهادی که دوستان داشتند موافق هستم و کار تکراری و هزینهای برای کشور ایجاد نکنیم و کار موازی انجام ندهیم، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
سال جدید و اعیاد شعبانیه را به دوستان گرامی و ملت عزیزمان تبریک میگوییم. امیدواریم انشاءالله برای حل مشکلات مناطق سیلزده هم تدبیرات لازم اندیشیده بشود و این نعمت الهی بارندگی انشاءالله به نعمت تبدیل بشود و نقمتی در کنارش نباشد.
ببینید! این اصلاحی که در ماده (12) انجام شد، یعنی قانونی که در کمیسیون وضع شد مبنایمان اگر خاطرتان باشد ما به بحثهای دو ماه قبل برگردیم. ما مبنایمان را بر این قرار دادیم که کارگاهها و شرکتهای پیمانکار و تولیدی، اینهایی که میآیند در این سامانه تولید داخل شرکت میکنند اگر کارگاههایشان ثابت هست مبنای محاسبه حق بیمه پیمانها روش فهرست باشد، یعنی براساس لیست کارگرها باشد. اما اگر کارگاهها غیرثابت است و این امکان برای تأمیناجتماعی نیست که بیاید بازرسی کند با همان روش قبلی، اسم روش قبلی روش نسبت مزد به کار است که در ماده (41) است. آن موقع برادرمان آقای کوهکن و تعدادی از همکارها نظرشان این بود که ما همه را بیاییم براساس روش فهرست عمل بکنیم، ولی با جلسات زیادی که با مسئولین تأمیناجتماعی وقت که خدا رحمتشان کند و بقیه کارشناسها و کارشناسهای مختلف دستگاههای اجرایی داشتیم به این جمعبندی رسیدیم که ما فعلاً یک مرحله در این قانون میآییم و کارگاههای ثابت را فعلاً براساس روش فهرست عمل میکنیم که خیلی از پروژهها شاملش میشود و بقیهای که الان کارگاه ثابت ندارند با همان روش قبل.
ایرادی که شورای نگهبان گرفته را دقت کنید! ایراد شورای نگهبان این است که «تبصره ماده (12) از این جهت که معلوم نیست در مقابل روش نسبت مزد به کار انجامیافته آیا خدماتی ارائه میشود یا خیر و چگونگی ارائه آن ابهام دارد و پس از رفع ابهام اظهار نظر خواهد شد». پس یک ابهامی شورای نگهبان گرفته که آیا این روش نسبت به مزد به کار در مقابلش خدماتی انجام میشود؟ نحوه آن خدمات چیست؟ ما اینجا آمدیم به این نحو رفع ابهام کردیم که گفتیم این روش مزد به کار بر مبنای قانون است، قانون آنجا در ماده (41) قانون تأمیناجتماعی مشخص کرده که این روش به چه شکل است؟ یعنی روشی که میآیند ضریب روی کل قرارداد حساب میکنند. بعضی از دغدغههای دوستان روی این موضوع را ما هم خودمان قبول داریم، اما الان فعلاً برای رفع ابهام ما مستند را روشهای قانونی قرار دادیم. روشهای قانونی یعنی همان که الان بر مبنای قانون است و عمل میشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 254 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این ابهام اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! خود متن اصلاح و تبصره ماده (12) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 253 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (95) نفر از نمایندگان محترم اعلام نظر نکردند. هنوز (67) نفر از نمایندگان رأی خودشان را اعلام نکردند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«بند الف ماده (13) به شرح زیر اصلاح شد:
الف ـ به دولت اجازه داده میشود اقدام قانونی لازم برای تشویق بیمهای فعالیتهای تحقیق و توسعه، نحوه محاسبه حقبیمه، معافیتهای بیمهای و مفاصاحساب کلیه قراردادهای تحقیقاتی و پژوهشی با دانشگاهها یا مراکز علمی و پژوهشی دارای مجوز قطعی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را انجام دهد». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 254 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (92) نفر از نمایندگان هنوز نظر خودشان را اعلام نفرمودند (48) ثانیه هم از فرصت گذشته. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«بند «ب» ماده (13) به شرح زیر اصلاح شد:
ب ـ در بند «س» ماده (132) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/12/1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن مرجع تشخیص قرار داشتن فعالیتهای تحقیقات پژوهشی مذکور در چهارچوب نقشه جامع علمی کشور، وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 254 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. آقایان: وقفچی، بیگدلی و دکتر رضایی لطفاً نظر خودتان را اعلام بفرمایید. (90) نفر از نمایندگان هنوز نظر خودشان را اعلام نفرمودند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند «د» تبصره (13) به شرح زیر اصلاح میشود:
در مورد تهیه اقلام و نیازهای قراردادهای پژوهشی، آزمایشگاهی و تحقیقاتی فناورانه دانشگاهها یا مراکز علمی و پژوهشی دارای مجوز قطعی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طبق قوانین و مقررات مربوط به آن عمل میشود.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«یک تبصره بهشرح زیر به ماده (13) الحاق میشود و ایرادهای بندهای «الف» و «ج» مرتفع شد:
تبصره الحاقی ـ احکام این ماده در مورد مؤسسات حوزوی دارای مجوز از شورای عالی حوزه مجری خواهد بود». بعد از «حوزه» یک ویرگول میخواهد.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در سطر انتهایی ماده (14) حرف «و» از قبل از عبارت «جریمههای مربوط» حذف شد». آقای دکتر! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 250 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده (15) به شرح زیر اصلاح شد:
ماده 15ـ افزایش سرمایه یا بهای ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای اشخاص حقوقی، تابع حکم مقرر در تبصره (1) ماده (149) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/12/1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن میباشد و افزایش سرمایه از این محل مشروط بر این است که ظرف مدت یک سال پس از تجدید ارزیابی به حساب سرمایه افزوده شده و این امر فقط یک بار در هر پنج سال انجام شود». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم. بله، یک «که» اضافه است آقای فولادگر! انشاءالله گزارشات بعدیتان کمتر مشکل ویرایشی و نگارشی داشته باشد.

مسعود پزشکیان
حضار 248 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در صدر ماده (22) بعد از عبارت «عدم رعایت» عبارت «عمدی» و بعد از عبارت «محکوم میشود» عبارت «و ارتکاب موارد غیرعمدی (ناشی از اهمال و بیاحتیاطی) مشمول حداقل مجازاتهای مقرر در این ماده و یا ماده (598) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مصوب 2/3/1375 خواهد بود» اضافه شد.
اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 246 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این اصلاح اعلام بفرمایید. آقایان نانواکناری و ادیانی عزیز! نظر خودتان را اعلام بفرمایید. ما به رأی شما نیاز داریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه حفاظت از خاک (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعد گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد لایحه حفاظت از خاک است. این هم برای دومین بار از شورای نگهبان اعاده شده. اگر اجازه بفرمایید من اصلاحات را جهت رسیدگی قرائت کنم. آقای دکتر! آقای محجوب در همین موضوع اول یک ابهامی دارند، حالا من قرائت میکنم.

مسعود پزشکیان
این را بفرمایید منظور از مرجعیت قضائی چیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«به منظور رفع ایراد ماده (15)، یک بند بهشرح زیر بهعنوان بند «ع» به ماده (1) الحاق میشود:
ع ـ وضعیت اضطرار: مواقعی است که آلودگی خاک، موجب آلودگی منابع آب (سطحی و زیرزمینی) شود، به گونهای که سلامت انسان و محیط را دچار مخاطره جدی کند». آقای محجوب! من با خودتان صحبت کردم، نمیدانم ابهامتان چیست؟ آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب اعیاد شعبانیه، روز پاسدار را به تمام امت ایران اسلامی تبریک عرض میکنم. از زحمات کلیه مردم و مسئولین، ارتش، سپاه و کل امت ایران اسلامی در جبران سیل که زحمت میکشند و زحمت خواهند کشید طبق فرمایشاتی که آقای پزشکیان فرمودند، مصیبت بعد از این در بازسازی است، از بنیاد مسکن میخواهم همه کمک کنیم تا بازسازیهای سیل هرچه سریعتر تا پاییز حل بشود، تشکر میکنیم.
اما موضوع، موضوع آب و خاک از زمین تا آسمان فاصله دارد. اینجا یک تعریف ساده کردند. همکاران عزیز! نوشتند آلودگی خاک را با آب پاک کنیم. مستحضر هستید این به گونهای تعریف شده که آلودگی آب با آلودگی خاک قابل تعمیم به یکدیگر هستند و این امر میتواند آلودگیهای آبی را به آلودگیهای خاک تعمیم داده، بدین ترتیب آلودگی با منشأ آبی به عنوان شرایط اضطراری آلودگی خاک تعریف و تلقی شود. آقای پزشکیان! در حالی که تعریف شرایط اضطراری آلودگی خاک شاخصهای متفاوتتری از پارامترهای آلودگی آب دارد.
لازم است این تعریف دقیقتر صورت بگیرد و شاخصهای اختصاصی به روز شرایط اضطراری آلودگی خاک را بیان کنند. آقای پزشکیان! تعریف بسیار ناقصی انجام شده است، آلودگی آب خیلی خطرناکتر از آلودگی خاک است، آلودگی خاک تنها با آب پاک نمیشود. تعریف وضعیت اضطراری خاک باید طوری تعریف بشود، تمام منشأها و انرژیهای اتمی، فیزیولوژیکی و غیره تعریف بشود.
آقای قاضیزاده! حضرتعالی که زحمت میکشید و دقیقاً مطالعه میفرمایید دقت نظر داشته باشید. آیا خاک را میشود با آب پاک کرد یا آلودگی آب بیشتر خاک را آلوده خواهد کرد، امراض جدیدی اضافه خواهد کرد؟ لذا تعریف جامع باشد. آقای رحیمی عزیز! اجازه بدهید، آقای پزشکیان! از حضرتعالی خواهش میکنم این به کمیسیون برگردد، آلودگی اضطراری و وضعیت اضطراری خاک را دقیقاً (19)، (20) مورد است، با کمک جهاد دانشگاهی، دانشگاه تهران و مرکز پژوهشها تعریف بکنند تا بتوانیم این را جامع و مانع بنویسیم تا مجریان عزیز در این موارد با اشکال مواجه نشوند. آقای پزشکیان! در خاتمه هم از همه شما نمایندگان عزیز میخواهیم آمریکا که سپاه را تحریم کند ارتش آمریکا را ما تروریسم معرفی کنیم تا خواستههای رهبری فرزانه را اجابت کنیم، به عشق امام حسین، یا حسین.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای شریعتنژاد مخالف هستند که وقتشان را به جناب آقای سلیمی دادند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ایام شعبانیه را خدمت همه نمایندگان محترم و ملت عزیز ایران تبریک عرض میکنم و همانطور که رئیس محترم جلسه هم فرمودند انشاءالله در بحث سیل یک همبستگی ملی را مشاهده کنیم برای اینکه این مسئله و خسارتهایی که حقیقتاً در سطح ملی است پوشش داده بشود.
اما در رابطه با بحثی که برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور فرمودند من دو تا نکته را میخواهم عرض کنم. نکته اول این است؛ ببینید! ما در اینجا صرفاً آمدیم یک تعریف را، بحث تعاریف است. وضع اضطرار را خواسته تعریف کند، در خود لایحه در ماده (1) تعاریف را داشت، تخریبکننده، فرسایش خاک، حفاظت خاک، اصول فنی، کاربری خاک، آلودگی خاک، ماده آلاینده خود خاک چیست، اینها را تعریف کرد. یکی از مواردی که باید تعریف میشد و جا مانده و مغفول واقع شده بود بحث وضعیت اضطرار است. وضعیت اضطرار را اینجا آمده تعریف کرده. بنابراین به دلیل اینکه وضعیت اضطرار مغفول باقی مانده بود اینجا آمدیم این را تعریف کردیم، عنوان را آورده.
نکته دوم این است که علاوه بر اینکه عنوان را آورده حالا این عنوان را تعریف کرده. تعریف عنوان وضعیت اضطرار چیست؟ گفته مواقعی است که آلودگی خاک موجب آلودگی منابع آب بشود. این با متخصصین فن، جهادکشاورزی و سایر متخصصین مشورت شده این وضعیت اضطرار را به این نحو تعریف کردند. اگر ما این را حذف کنیم اینجا خلأ است. برای پوشش این خلأ و این امری که مغفول مانده بود این را اینجا اضافه کردند.
آقای رئیس! بنده اینجا یک تذکری هم خواهم داشت و آن اینکه آمریکاییها آمدند بحث سپاه پاسداران را به عنوان یک گروه تروریستی گفتند. کاش حضرتعالی هم همینجا نظر مجلس را اشاره میفرمودید و همه مجلس و ملت ما از سپاه محترم حمایت میکنند. (نایبرئیس ـ جایش اینجا نیست، خیلی ممنون) اگر آمریکاییها غلطی بکنند قطعاً همه نیروهای آنها را در منطقه و سایر جهان ما به عنوان هدف قرار خواهیم داد. (نایبرئیس ـ متشکرم) بنده تقاضایم این است که حضرتعالی در این رابطه حتماً نظر مجلس که مجلس یکپارچه از نیروهای مسلح به خصوص سپاه محترم... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
آقای سلیمی عزیز! شما نباید در وسط کار تذکر بدهید، این خلاف آییننامه است. خیلی وقتها به ما اعتراض میکنید که آییننامه را مراعات نمیکنید، خودتان مراعات نمیکنید. کار درستی نیست، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای صباغیان موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت همه نمایندگان محترم و تبریک سال نو و همچنین عرض تسلیت به حادثهدیدگان و سیلزدگان. جناب آقای پزشکیان و نمایندگان محترم! بحث کمک و امدادی که الان محور برای سیلزدگان قرار گرفته امیدواریم که انشاءالله کوتاهیها و قصوری که در مورد ساخت و سازها صورت گرفته در این میان فراموش نشود که مشکل اصلی ما این است.
و اما علت موافقت من؛ ببینید! وضعیت اضطرار را تعریف کرده. مواقعی که آلودگی خاک موجب آلودگی منابع آب بشود. طبیعتاً این احساس میشود که تعریف کامل و جامعی نیست. ما باید اگر که تعریفی برای وضعیت اضطرار داشته باشیم حداقل آن تعریف جامع و کامل باشد. من فکر میکنم در مورد خود خاک هم اگر یک تعریفی داشت، آلودگی خود خاک را تعریف میکرد بهتر بود. اینجا من فکر میکنم که باید این وضعیت اضطرار به نحوی تعریف بشود که جامع و کامل باشد. خیلی وقتها خاک میتواند دچار آلودگی باشد، ولی برای آب ضرر نداشته باشد. این تعریف نمیتواند کامل باشد و بعداً ما دچار مشکل هستیم. من فکر میکنم اگر این به کمیسیون برگردد و اصلاح بشود برای تعریف ما بهتر خواهد بود.
اینجا من از نمایندگان محترم تقاضا دارم به این رأی ندهند و این موضوع برگردد. به هر حال تعریف کامل و جامعی نیست که ما فقط آلودگی خاک را موکول به آلودگی آب بکنیم. این دفعه وضعیت اضطرار میشود، این را کارشناسها باید روی آن نظر بدهند و بیشتر بررسی بشود، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان
کمیسیون بفرمایید. آقای دکتر! این وضعیت اضطرار و به اضافه اینکه اگر خاک آلوده شد اما آب را آلوده نکرد اضطرار است یا نیست؟ چون اینجا وضعیت اضطرار را که نوشتید آن ابهام وجود دارد، ناقص است. چون تعریف کردید منابع آب سطحی زیر را آلوده کند. حالا خود خاک تخریب شد ولی منابع آب را هم آلوده نکرد، اضطرار است یا نه؟

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران ارجمند و میهمانان گرامی و تبریک سال نو در سال رونق تولید و اظهار همدردی با سیلزدگان و خانوادههای محترمی که عزیزان خودشان را در این سانحه در سراسر کشور از دست دادند.
با توجه به ابهامی که همکار ارجمندمان جناب آقای قاضیپور مطرح کردند من در پاسخ باید مطالبی را عرض بکنم. همانطور که استحضار دارید این موضوع و رفع ابهامی که به وسیله شورای محترم نگهبان انجام شد مربوط به لایحه حفاظت از خاک است. در آن لایحه حفاظت از خاک کاملاً آلودگی خاک و آلایندههایی که خاک را آلوده میکنند شرح داده شد و چون در فرازهای مختلف این لایحه صحبت از اضطرار شرایط و وضعیت اضطراری شده بود شورای محترم نگهبان تأکید فرمودند که این موضوع باید باز بشود و در تعریفی جداگانه ارائه بشود که وضعیت اضطرار به چه معنا است.
همانطور که استحضار دارید ما آلودگی خاک داریم، آلودگی خاک وقتی که ایجاد شد بیشترین اثر را در جذب گیاهان از آن موادی که از خاک جذب میکنند دارد، ولی وقتی که این خاک شسته بشود و آلایندههایی که در خاک هستند وارد آب بشود، چه آب سطحی و چه آب در اعماق زمین و چه دریاها، در حقیقت این مشکل چندبرابر و مضاعف میشود و حالت اضطرار ایجاد میکند. چون آلودگی که در آب وجود دارد هم از لحاظ آب آشامیدنی و آبی که گیاهان و محصولات زراعی و باغات را آبیاری میکنند و همچنین دریا و دریاچهها که آبشان مورد استفاده گیاهان آبزی قرار میگیرد این مسأله، مسأله اضطرار پیدا میکند.
بنابراین تعریفی هم که اینجا از وضعیت اضطرار شد بیشتر تأکید به آلودگی آب شد که آن آلودگی خاک یک مسأله معمولی بود که در لایحه کاملاً توضیح داده شده بود، ولی مسأله اضطرار برمیگردد و به آلودگی آب تأکید میشود که در اینجا آورده شد مواقعی است که آلودگی خاک موجب آلودگی منابع آب، چه سطحی و زیرزمینی شود به گونهای که سلامت انسان و محیط را دچار مخاطره جدی کند.
بنابراین با توجه به اینکه ارگانهای مختلفی، از جمله مؤسسه تحقیقات آب و خاک و همچنین سازمان محیطزیست و سایر ارگانهای متخصص در جلسهای که این وضعیت اضطراری مورد تعریف قرار گرفته حضور داشتند من فکر میکنم که تعریف وضعیت اضطرار میتواند یک تعریف جامع و کاملی باشد و ابهام خاصی در آن وجود نداشته باشد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، حضار 245 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این ابهام اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای پژمانفر یک ابهام دیگری دارند. میفرمایند که این موضوع در رابطه با حفاظت از خاک است، در موضوع اضطرار اشاره به آلودگی آب شده است، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ارادت خدمت همه همکاران بزرگوار و ملت شریف دارم. عرض تسلیت به بازماندگان این حادثه سیل دارم و امیدواریم همه کسانی که در این مسیر دارند تلاش میکنند، علیالخصوص نیروهای نظامی انشاءالله بتوانند در اسرع وقت امدادرسانی مناسبی به این عزیزان سیلزده داشته باشند.
جناب آقای رئیس! اشکالی که بنده در ارتباط با این موضوع دارم، ابهامی که وجود دارد این است که تعریف باید تعریفی باشد که جامع باشد و منشأ سوءاستفاده و برداشتهای سلیقهای از مجری نسبت به قانون گرفته بشود. طبق این تعریفی که آقایان اعلام کردند، همکاران بزرگوار ملاحظه بفرمایید! تعریف در ارتباط با وضعیت اضطراری در خاک است، وضعیت اضطراری در خاک با وضعیت اضطراری در آب متفاوت است. آب یک موجود سیال است که دائماً در حرکت است، اگر آلوده باشد میتواند این بیماری و آلودگی را منتقل به جاهای مختلف بکند. اما خاک اینطور نیست، اگر یک خاک در محیطی باشد که آلوده باشد ما این آلودگی را در همان محیط به راحتی میتوانیم از بین ببریم.
ببینید! تعریفی که آقایان کردند در واقع اضطرار خاک را تعریف نکردند، مستحضر هستید اضطرار خاک با اضطرار آب متفاوت است. اینجا آقایان آمدند گفتند مواقعی که آلودگی خاک موجب آلودگی منابع آب، چه آبهای سطحی و چه زیرزمینی شود به گونهای که سلامت انسان و محیط را دچار مخاطره بکند این وضعیت اضطرار است. سؤال ما این است؛ الان شما دارید اضطرار آب را تعریف میکنید یا اضطرار خاک را؟ این معنای اضطرار آب است.
عزیزان! اگر در یک محیطی وضعیت اضطراری در خاک ایجاد بشود اما آبی آنجا وجود نداشته باشد آنجایی که آب نیست در بیابانها یا محیطهایی که به هیچوجه آب وجود ندارد آیا آنجا آلایندگی در خاک وجود داشته باشد شامل میشود یا نمیشود؟ ببینید! این تعریف نه جامع افراد است، نه مانع اغیار است.
مطلب دوم این است؛ ما که نباید برویم دوباره از ابتدا چرخ را اختراع بکنیم. ببینید دنیا در رابطه با اضطرار خاک چکار کرده، آیا به همین کلیات موضوع را بسنده کرده یا اینکه تعریف دقیق ارائه کرده؟ شما نگاه بکنید، خیلی از کشورها که در این موضوع تجربه زیادی دارند، مثل استرالیا، خیلی از کشورها، حتی خود آمریکا. اینها را نگاه بکنید در تعریف خاکی که آلوده شده و به وضعیت اضطراری رسیده دقیقاً آمدند تعریف کردند که منابع آلاینده چه چیزهایی هستند و این منابع از چه مرزی و از چه دوزی بیشتر بشود این وضعیت اضطراری میشود. ما نباید قانون را طوری بنویسیم که موجب بشود هرکسی به سلیقه خودش تفسیر بکند. ما باید قانون را طوری داشته باشیم که مخصوصاً امروز در شرایطی که کار و تولید و اشتغال در معرض بیشترین آسیبها هست و موانع زیادی دارد شما ببینید یکی از اشکالاتی که سازمان محیطزیست وظیفه دارد مراقبت بکند، اما خیلی از واحدهای ما به همین ایرادهای جزئی سازمان محیطزیست با اینکه هنوز قانونی وجود ندارد تعطیل شده.
عزیزان! ما این قانون را اگر با همین وضعیت کلی بدون اینکه تفسیر شده باشد بیاییم مصوب بکنیم فردا خودمان به دست خودمان چوب لای چرخ تولید کردیم و مانع تولید هستیم. لذا خواهش میکنم عزیزان نسبت به این پیشنهادی که ارائه شده کمک بکنید. آقای رئیس اگر این ایراد را وارد میدانند برگردانند. چون این تعریف نه جامع افراد است و نه مانع اغیار. ضمن اینکه اشکال دیگری هم دارد، اشکال دومش این است که اینجا گفته تعیین خسارت باید بشود. این تعیینکننده خسارت کیست؟ تعیینکننده خسارت آیا دستگاه قضائی است، سازمان محیطزیست است؟ نسبت به تمدید مهلت گفتند اگر من الان نسبت به این دستگاه ایرادی دارم، گفتند شما فقط تمدید مهلت بکنید. آقای دکتر! تمدید مهلت که مشکل را حل نمیکند، من اصلاً نسبت به اصل مسأله اشکال داشته باشم هیچجایی در این مادهای که دوستان مصوب کردند پیشبینی نشده که در این موضوع بخواهند این مسأله را مطرح بکنند.
و آخرین مسألهام، من این را هم عرض بکنم؛ آمریکا واقعاً غلط میکند که بخواهد نیروهای نظامی ما را تروریست معرفی بکند. ما در مقابل آمریکا واقعاً آنها تروریست هستند، ارتششان تروریست است، شاهدش هم این است که اینها در تمام دنیا الان اینها حضور دارند و به تمام ملتهای دنیا دارند ظلم میکنند. لذا خواهش میکنم این موضوع را وارد بدانید تا به کمیسیون برگردد انشاءالله اصلاح بشود تا ما قانون نامناسب وضع نکنیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، البته این بحث آمریکا که اعلام کردند ما تروریست اعلام میکنیم، آمریکا (40) سال است از این کارها میکند، هرچقدر هم بخواهد از این حرفها بزند، بزند ملت با قدرت ایستاده است و از نیروهای مسلح و سپاه مقتدر کشورمان با قدرت دفاع خواهند کرد و خواهیم کرد. مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای شریعتنژاد مخالف هستند، بفرمایید.

شمس اله شریعت نژاد
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان مستحضرند که بحث لایحه حفاظت خاک از دو منظر مورد اهمیت است، یکی بحث آلودگی خاک و یکی هم بحث تغییرات فیزیکی خاک است. در حوزه تغییرات فیزیکی جابجایی، برداشت و مباحث مختلف وزارت جهادکشاورزی مسئول است و در حوزه آلودگی محیطزیست مسئول است. این بحث وقتی مجدداً برگشت با حضور عضو محترم شورای نگهبان به اشکال مختلف بررسی شد، نهایتاً جمعبندی این شد که ما از طریق خاک است که موجبات آلودگی آب را فراهم میکنیم، یعنی اگر چنانچه مواد آلاینده وارد خاک بشود به اندازهای که خاک را آلوده کند که این آلودگی به آبهای سطحی و زیرزمینی که همهجای کشور ما این آبها را داریم، حجمش کم و زیاد و عمقش متفاوت است به اعتبار آن یک تهدید جدی است و تشخیصدهندهاش هم سازمان حفاظت محیطزیست است که در جلسه حضور داشتند، خودشان هم مدافع این مطلب بودند، من فکر میکنم که این پیشنهاد که این بحث آلودگی آب است پیشنهاد درستی نباشد، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای یوسفنژاد موافق هستند که وقتشان را به جناب آقای محجوب دادند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک ایام نوروز و همدردی با همه هموطنان عزیز سیلدیده و تقبیح و دشمنی با دشمنی که آمریکا علیه نیروی مسلح ما خصوصاً سپاهیان عزیز پاسدارمان اتخاذ کرده. نکتهای را باید خدمت شما عرض کنم عنایت بفرمایید! همانطور که همکار محترم در بحث ابهام فرمودند ما وقتی داریم راجع به موضوعی تعریفی را انجام میدهیم، قاعدتاً آنچه که میگوییم باید در حول و حوزه آن تعریف باشد. اینکه ما بیاییم لایحه راجع به خاک و حفاظت از خاک بنویسیم آب را تعریف کنیم عیب ندارد، ولی اینکه موضوع را گم بکنیم ابهامآفرین میشود. شخصاً تصور من این است؛ آنچه که اینجا انجام گرفته گم کردن اصل موضوع است. همکار محترم جناب آقای پژمانفر خواستند این نکته را تصریح کنند که کمیسیون محترم اصل موضوع را گم کرده. ما میخواهیم خاک را حفاظت کنیم، یک جایی با آب تصادم دارم، حتماً خاک با آب یا خیلی چیزهای دیگر تصادم دارد، ولی این تصادم باعث نمیشود ما یک تعریف جدیدی از آب که یک موضوع دیگری است و موضوع مستقلی است بیاوریم. این هر دو را گم میکند.
بنابراین آنچه که به نظر میرسد کاملاً دقیق و روشن است حل این ابهام است که ما متأسفانه با اینکه آخر کار هم هستیم این ابهامات را هنوز کمیسیون پاسخ نداده. وقتی ابهامات به جای خودش باقی باشد این وقتی برای اجرا به دستگاه اجرایی فرستاده میشود این ابهامات چند بار بزرگتر میشود. من خواهش میکنم همکاران محترم دقت بفرمایند به رفع ابهامی که همکار محترم جناب آقای پژمانفر پیشنهاد کردند رأی بدهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

احمدعلی کیخا
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عرض سلام و تبریک سال نو را محضر همه همکاران محترم دارم. دوستان! اتفاقاً من میخواهم با همین دلیلی که خود حاجآقای پژمانفر و آقای محجوب فرمودند بگویم لازم است ما این تعریف را داشته باشیم. در قانونی که ما مصوب کردیم و شورای نگهبان فرستادیم دو، سه جا عنوان شده بود وضعیت اضطرار. در وضعیت اضطرار این کارها باید صورت بگیرد. واقعیتش این بود که ایراد هم درست بود، از طریق مجمع به شورای نگهبان ارجاع شده بود. این وضعیت اضطراری که شما میگویید چیست. اینطور نیست که ما آلودگی آب را با آلودگی خاک ادغام کرده باشیم و اینجا فرصتی فراهم شده باشد بخواهیم در مورد آلودگی آب یک کاری انجام بدهیم. واقعیتش این است که وقتی آلودگی در خاک صورت میگیرد زمانی حالت اضطرار و فوریت پیدا میکند که این آلودگی بلافاصله امکان انتقالش به منابع آبی و در نتیجه نشر آن باشد. اگر این را بپذیریم این نوع از آلودگی خاک مشمول شرایط اضطرار میشود و باید سریعتر مورد رسیدگی و بررسی و تصمیمگیری قرار بگیرد، وگرنه اگر قرار باشد قابل انتقال و نشر نباشد و در یک موضعی از خاک این اتفاق افتاده باشد قطعاً شرایط اضطرار ندارد و میتواند در فرصت زمانی باقیمانده مورد رسیدگی قرار بگیرد. بنابراین خواهشمان این است که با این ابهام مخالفت بفرمایید.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 247 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نظرتان را راجع به این ابهام اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خود پیشنهاد کمیسیون را اگر لطف کنید به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 248 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصلاح کمیسیون اعلام بفرمایید. آقایان: دکتر امیریخامکانی، اسماعیلی، علوی، ساداتینژاد، پورابراهیمی لطفاً رأی بدهید. هنوز (71) نفر رأی ندادند. نظر مثبت یا منفی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در سطر اول ماده (3) بعد از عبارت «هرگونه بهرهبرداری از خاک باید با رعایت» عبارت «قوانین و مقررات مربوطه و» اضافه شد». آقای رئیس! اصلاح عبارتی است، به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 248 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به این اصلاح اعلام بفرمایید. (85) نفر از نمایندگان عزیز نظر خودشان را اعلام نفرمودند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در سطر اول ماده (6) بعد از عبارت «وزارت موظف است» عبارت «با رعایت مصالح امنیتی و نظامی مطابق قوانین مربوطه» اضافه شد.

مسعود پزشکیان
حضار 247 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. هنوز (70) نفر از نمایندگان محترم در رأیگیری مشارکت نکردند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«در تبصره ماده (15) بعد از عبارت «آلودهکننده» عبارت «به حکم مرجع قضائی» اضافه شد». آقای دکتر! به رأی بگذارید. (قاضیپور ـ رفع ابهام داریم) این رفع ابهامی که به ما دادید در رابطه با وضعیت اضطرار بود.

مسعود پزشکیان
حضار 246 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به این اصلاح اعلام بفرمایید. (قاضیپور ـ رفع ابهام داریم) آقای قاضیپور! به نظر من ابهام ندارد، خیلی ممنون. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آخرین اصلاح: «ماده (17) به شرح زیر اصلاح شد:
ماده 17ـ ادامه فعالیت و یا بازگشایی واحدهای موضوع مواد (15) و (16) این قانون که بطور موقت فعالیت آنها متوقف شده است، منوط به حکم مرجع قضائی است». این را هم به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 246 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اصلاح تبصره (17) اعلام بفرمایید. (67) نفر از عزیزان نظر خودشان را اعلام نفرمودند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: محمد خدابخشی، احد آزادیخواه، یحیی کمالیپور، قرجه طیار و مهرداد لاهوتی

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر صلاح میدانید با توجه به اینکه موضوع بررسی سیل را هم داریم وارد نطقها بشویم که انشاءالله به آن برسیم.

مسعود پزشکیان
ناطقین را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد خدابخشی نماینده محترم الیگودرز.
ـ آقای احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر.
ـ آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای قرجه طیار نماینده محترم گنبدکاووس.
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر محمد خدابخشی نماینده محترم الیگودرز برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه دعوت میکنم، بفرمایید.

محمد خدابخشی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران عزیز و ارجمند، ملت سرافراز ایران و مردم شریف شهرستان الیگودرز. ضمن عرض تبریک سال نو امیدوارم در سال 98 به رغم ناگواریهای اخیر ناشی از سیل در مناطق مختلف کشور که موجب اندوه تمامی هموطنان گردید روزهای پرخیر و برکتی پیش رو داشته باشیم.
عرایض خود را در سه بخش به استحضار شما میرسانم؛
بخش اول سیل در لرستان و الیگودرز
سیلاب در استان لرستان و شهرهای پلدختر، خرمآباد، دورود، کوهدشت، نورآباد و روستاهای تابع الیگودرز را بیرحمانه در هم نوردید و زندگی بسیاری از مردم را نابود کرد و جان (15) نفر از هماستانیها و سه نفر از همشهریهای الیگودرزی را گرفت. هرساله با کمترین بارش برف و باران راههای مواصلاتی دو منطقه زرومارو ذلقی شهرستان الیگودرز که فاصله مراکز بخشهای آنها از مرکز شهرستان بیش از (100) کیلومتر است به علت کوهستانی و صعبالعبور بودن مسدود میگردد. امسال نیز قبل از وقوع سیل به خاطر بارش سنگین برف و رانش زمین مسدود بودن راه دسترسی منطقه زرومارو به مرکز شهرستان بیش از دو ماه به طول انجامید، به گونهای که هیچگونه راه دسترسی در حوزه جغرافیایی الیگودرز به مرکز شهرستان نداشتند.
اما بارشهای اخیر این مشکلات را به شدت تشدید کرد و همزمان راه دسترسی (290) روستا از مجموع (417) روستای شهرستان مسدود گردید. علیرغم خسارت زیادی که در روزهای مختلف به این مردم محروم وارد شد به دلیل قطع راه ارتباطی و تخریب زیرساختهای مخابرات امکان ارسال تصویر، عکس، فیلم و بیان مشکلات خود در فضای مجازی نیافتند و صدای آنها به گوش مسئولین نرسید و آنچنان که باید در رسانهها منعکس نشد.
در جلسه بررسی خسارت وارده به حوزه راههای مواصلاتی در ستاد بحران شهرستان الیگودرز با حضور معاون محترم وزیر راه و شهرسازی و پس از بازدیدهای میدانی ایشان و مسئولین حمل و نقل جادهای استان لرستان خسارت وارده به زیرساختهای جادهای شهرستان الیگودرز بالغ بر (169) میلیارد تومان برآورد شد.
سیل (350) کیلومتر از جادههای شهرستان را تخریب نموده است و همچنین به الیگودرز که قطب پرورش ماهیان سردآبی است و بخش مهمی از اقتصاد این منطقه از این حوزه تأمین میشود خسارت شدیدی وارد کرد، به گونهای که با تخریب مزارع پرورش ماهی حدود (3000) تن ماهی پرورشی از بین رفتند. از مجموع (10) هزار و (500) واحد مسکونی روستایی در شهرستان الیگودرز بالغ بر (6000) واحد آنها غیرمقاوم بوده که نزدیک به (3000) واحد مسکونی تخریب شده و مابقی برای سکونت ناایمن میباشند. از مجموع (400) رشته قنات شهرستان بیش از (200) قنات دچار خسارت شده است. دامهای سبک و سنگین بسیاری بر اثر سیل و نداشتن علوفه در روستاهایی که راههای مواصلاتیشان مسدود شده بود از بین رفتهاند، خسارات زیادی هم در حوزه زیرساخت برق، آب و مخابرات و سایر حوزههای کشاورزی برآورد گردیده است.
مردم صبور و نجیب این مناطق آسیبدیده چشم امید به کمکهای دولت دارند تا بار دیگر زندگی را از سر بگیرند و از دولت میخواهند علاوه بر جبران خسارتها در حوزههای مختلف که بیش از (1500) میلیارد تومان برآورد میشود برای حل دائمی مشکل جادهای این مناطق صعبالعبور نسبت به ایجاد دو اداره راهداری و حمل و نقل جادهای مستقل در مراکز بخشهای زرومارو ذلقی با نیروی انسانی مناسب و ماشینآلات مورد نیاز اقدام نموده. جاده الیگودرز ـ شولآباد ـ پیرامام ـ مرگسر را به جاده اصلی ارتقاء دهند.
بخش دوم، برخی موارد در سطح کلان
دیروز که از الیگودرز راهی تهران بودم تا در مجلس حضور یابم پیرمردی نکتهسنج درخواستی مطرح کرد و گفت میخواهم از جانب ما مطلبی را به گوش نمایندگان ملت برسانی. در مجلس به نمایندگان بگو خیالتان راحت، ما فهمیدیم که شما درد ما را میدانید، بارها در مجلس، سخنرانیها، صدا و سیما، روزنامهها و همه جا خطاب به این و آن داد زدید که کجایید که مردم زیر بار تورم و بیکاری کمر خم کردهاند. بیزحمت اگر بعد از این وقتی پیدا کردید به فکر چارهای باشید، اینجا ما به اندازه کافی غمخوار داریم.
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و مسئولین محترم قوا! من امروز اینجا هستم تا صدای نه فقط آن پیر دانای همشهریام، بلکه صدای همه مردم ایران از زن و مرد، پیر و جوان، شهری و روستایی باشم. حرف امروز همه مردم این سرزمین این است که ما شما را به مجلس، دولت و اینجا و آنجا نفرستادیم که برای دردهایمان اشک بریزید و تأسف بخورید، باید برای دردهای ما چارهای بیندیشید. بر اسب سرکش تورم مهار بزنید، فکری برای جوانان رشیدی کنید که بیکاری آنها را در برابر خانوادههایشان شرمنده کرده است. فکر محرومینی باشید که دیوار فقر بر سرشان خراب شده است. بنده به سهم خود نکاتی را عرض میکنم که اعتقاد دارم در شرایط فعلی میتواند التیامی برای بخشی از دردهای اجتماع و نه حل تمام مسائل کشور باشد:
1 ـ اگر دشمن چنان جری شده است که حاضر نیست دشمنیها را کم کند و از طریق تحریم و ارعاب عزت ملت را نشانه رفته است بیایید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و از این طریق کشور را در مسیر درست قرار دهیم.
2 ـ تبعیض و عدم شفافیت آفت اصلی و پاشنه آشیل کشور است که همه کیان کشور را در معرض خطر قرار میدهد. در کشوری که از (15) میلیون نفر زیر خط فقر مطلق صحبت میکنیم که حداقل (20) درصد دارندگان و ثروتمندان آن از پرداخت مالیات که میتواند خرج فقرا شود فرار میکنند، از کسری بودجه (100) هزار میلیارد تومانی و مشکل افزایش حقوق کارگران و کارکنان زحمتکش دولت و بازنشستگان حرف میزنیم در حالی که در تبعیضی آشکار حداقل (40) درصد دارندگان درآمد از پرداخت مالیات معافند. برای فقرا دل میسوزانیم و (50) هزار میلیارد تومان رانت ارزی را به حلقوم واردکنندگان رانتخوار میریزیم.
3 ـ امروز وقت عمل است تا از شر تبعیض و فساد در این مملکت که مزین به پسوند اسلامی است خلاص شویم. بارها فریاد برآوردیم که چرا جلوی فرار مالیاتی و فساد را نمیگیرید؟ زمانی میگفتند نمیشود، امروز اما اگر اراده باشد طی شش ماه میتوان فرار مالیاتی را به صفر رساند و منابع حاصل از آن را صرف فقرا و محرومین، بیکاران و بازنشستگان کرد. چرا از این همه اطلاعات و سامانههای اطلاعاتی کشور آنطور که در ماده (169) قانون مالیاتهای مستقیم اشاره شد و شامل اطلاعات پولی و اعتباری هم میشود برای جلوگیری از فرار مالیاتی استفاده نمیشود؟ در دنیا هیچ پولی جابجا نمیشود، مگر آنکه مشخص شود مالیات آن قبلاً پرداخت شده باشد. چرا ما که ادعای برابری و عدم تبعیض داریم از این امکان استفاده نمیکنیم تا بیش از این شرمنده اقشار آسیبپذیر نباشیم؟
4 ـ آیا اگر روزی به عدهای به جای آن نابجا گفتیم که از مالیات معاف هستید امروزه بگوییم کشور در شرایط تنگنا است و لازم است مثل سایرین مالیات بدهید کار خطایی کردهایم یا خدایناکرده باید عذاب وجدان بگیریم؟ چطور به کارگران، کارمندان و بازنشستگان میتوانیم بگوییم علیرغم تورم بالا فقط امکان افزایش (20) درصدی حقوق داریم، اما در این معافیتها نمیتوانیم بازنگری کنیم و آن را خرج همین اقشار کنیم؟ اعتقاد دارم که الان زمان بازنگری در بسیاری از معافیتهای نابجای مالیاتی است، هرچند آنهایی که به جاست لازم است ادامه یابد.
بخش سوم، شعار سال
از آنجا که سال 98 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال رونق تولید نامگذاری شده است بر همه ما لازم است که تمام توان خود را برای تحقق این هدف ارزشمند صرف کنیم. تولید در ایران با مشکلات عدیدهای مواجه است که بدون تردید مهمترین آنها اولاً نبود چشمانداز روشن در اقتصاد است. هر سرمایهگذار باید چشمانداز روشنی از دوره سرمایهگذاری خود داشته باشد. برای این منظور هماهنگی میان قوای مختلف و اعلام سیاستها و برنامهها ضروری است. ثانیاً برای رونق تولید ارتقای مدیریت اجرایی لازم است. واقعیت این است که با توجه به محدودیتهایی که در کشور داریم ضروری است که از منابع خود به نحو بهینه استفاده کنیم. در حال حاضر در کشور طرحهای زیادی توسط دولت و یا بخش خصوصی تعریف شده یا نیمهکاره هستند. لازم است که با مدیریت صحیح و هوشمندانه در اجرا و تکمیل این طرحها تسریع شود.
به عنوان مثال در شهرستان الیگودرز برخی پروژهها تصویب شده و با توجه به توان بالای اشتغالزایی آنها از مسئولین مربوطه که در تولید هستند تقاضا میکنیم که در پیشبرد هرچه سریعتر عملیات اجرایی این پروژهها اقدام نمایند. (نایبرئیس ـ متشکریم) از جمله این پروژهها میتوان به کارخانه لاستیکسازی باری و اتوبوسی (50) هزار تنی بارز، کارخانه تولید کاغذ از سنگ اشاره کرد که با توجه به ظرفیتهای بالقوه این منطقه تعریف و تصویب شدند. از وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تسریع در اجرای این پروژهها را خواستارم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
متشکریم، ناطق بعدی را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر خدابخشی تشکر میکنیم. از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای احد آزادیخواه نماینده محترم ملایر دعوت میکنیم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

احد آزادی خواه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی هب لی کمال الانقطاع الیک و انر ابصار قلوبنا بضیاء نظرها الیک. الهی حول حالنا الی احسن الحال».
سال جدید را به هموطنان عزیزم، مردم شریف و سیلزده ملایر تبریک عرض میکنم. فرارسیدن ماه شعبان، روز پاسدار و روز جانباز را به جامعه پاسداران و جانبازان افتخارآفرین تبریک و تسلیت به داغدیدگان عزیز سیل اخیر. همکاران گرامی! رهبر معظم انقلاب امسال را سال رونق تولید نامیدند. رونق تولید محقق نمیشود مگر اینکه ما سه تا نکته را توجه کنیم:
یک، مبارزه با قاچاق، نمایندگان مجلس! تا زمانی که ریشه قاچاق در این کشور خشکانده نشود تولید رونق نمیگیرد و اشتغال سامان نمییابد. جناب آقای رئیسجمهور! در بحث قاچاق کالا و مبارزه با قاچاق کالا گرچه اقدامات خوبی را ستاد مربوطه گزارش کردند، اما من یاد یک آیه شریفه قرآن افتادم که فرمود: «و لم نجد له عزما» انگار دولت عزمی برای بریدن دست قاچاقچی در این کشور ندارد. دست قاچاقچی که متأسفانه اینها یک مافیای تعریفشده هستند و دمشان به جاهایی وصل است که قابل انکار نیست. رهبر معظم انقلاب هم فرمودند مراد از قاچاق کولهبرها نیستند، مراد آن مافیای تعریفشده است. انگار دولت عزمی برای خشکاندن ریشه این مافیا ندارد.
نکته دوم توسعه صادرات است. ما باید به فکر توسعه صادرات باشیم. همکاران گرامی! در این پنج سالی که به جای تلاش برای توسعه صادرات دولت محترم تمام تلاشش معطوف به برجام نافرجام شد. برجامی که قرار بود یکشبه سایه تحریمها را از سر کشور بردارد، برنداشت. برجامی که قرار بود مردم را از یارانه (45) هزار تومانی بینیاز کند بینیاز نکرد و برجام و دهها وعده توخالی، آقای رئیسجمهور! ایکاش به جای هزینه کردن وقت کشور برای اینگونه معاهدات توخالی تلاش میکردید صادرات را توسعه ببخشید. سفر اخیر شما به عراق نشان داد که آمدی جانم به قربانت، ولی حالا چرا؟
الان که همه زمان از دست رفته، آقای رئیسجمهور! اما از باب «إقض ما فات» کمر همت را ببند، تلاش کن با استفاده از کشورهای دوست و همسایه به جای وعدههای نشدنی برجامی و FATF و CFT و خیلی از معاهداتی که فقط رنگ قشنگ دارند صادرات را توسعه ببخش که تولید رونق بگیرد.
حمایت از تولیدکننده رکن سوم است. نمایندگان محترم! همه ما و شما خبر داریم بسیاری از تولیدکنندههای ما با بانکهای دولتی درگیرند، دارند نابود میشوند، چه رونقی بر تولید زمانی که از تولیدکننده حمایتی نمیکنیم؟
نکته دوم، مشکلات کشور ربطی به آمریکا ندارد. مردم ایران اسلامی! آمریکا و ترامپ سگ که باشد که بخواهد برای کشور ما مشکل درست کند؟ ترامپ غلط میکند سپاه پاسداران ما را تحریم کند، سپاه پاسداران مشغول خدمترسانی در گلستان است، دیروز در زلزله کرمانشاه، امروز در سیل گلستان و در سیل لرستان و فردا حتماً در سنگرهای دیگر است. من یاد آن شعر افتادم که «مه فشاند نور و سگ عو عو کند» آمریکا سگ که باشد که بخواهد کشور ما را تحریم و تهدید کند.
هموطنان عزیز و نمایندگان مجلس! مشکل کشور ما از خود ماست. ما باعث مشکل شدیم. آقای رئیسجمهور! در کنار اینهمه نیروی مخلصی که شما دارید بعضاً نیروهای خائن دارید، نیروهایی که نمیخواهند کار کنند، نیروهایی که بنا ندارند مشکلات کشور را حل کنند. اگر میخواهید در باقیمانده دولتت این شکستهای اقتصادی که سفره مردم خالی شد، گوشت کیلویی (120) هزار تومان شد، پیاز کیلویی (15) هزار تومان شد و خیلی از ما باور نکردیم اینها ترمیم و درست بشود مدیرانت را اصلاح کن.
مدیری که نگاهش به آنطرف مرزها است، خانوادهاش آنطرف مرزها هستند، دوتابعیتی هستند اینها انگیزه حل مشکلات این کشور را به خدا ندارند. ما در کشور نیروی با روحیه انقلابی کم نداریم، مگر آدم قحطی است؟ آقای روحانی! اگر احساس میکنی در بدنه دولتت انسانی که انگیزه کار ندارد، حتی خود شما را هم قبول ندارد وجود دارد این را طردش کن و دستش را قطع و نیروی انقلابی را جایگزین کن.
آقایان محترم، همکاران گرامی! من یک جمله از کلام امیرالمؤمنین را خدمت شما عرض میکنم. از رئیسجمهور انتظار داریم همه کارها را به قوه قضائیه نسپارد. قوه قضائیه زمانی که تخلف بیّن است و اتفاق میافتد وارد میشود. همه دستگاههای دولتی نظارت دارند، حراست دارند، بازرسی دارند، دیوان محاسبات نظارت میکند، خود مجلس نظارت میکند، امیرالمؤمنین به آن حاکم و فرماندار خودش فرمود «کیف تسیغ شراباً و طعاماً و انت تعلم انک تأکل حراماً و تشرب حراماً» چطور حرام میخوری؟ «من اموال الیتامی و المساکین» امیرالمؤمنین این جمله را فرمود، فرمود «والله لو ان الحسن و الحسین فعلا مثل الذی فعلت ما کانت لهما عندی هواده» به خدا قسم اگر این تخلفها را پسران خودم حسن و حسین هم انجام میدادند جلویشان را میگرفتم. آقای رئیسجمهور! از شما میخواهیم اگر تخلفها را برادر خودتان انجام میدهد جلویش را بگیرید، از بیتالمال دفاع کنید، از این مردم دفاع کنید.
و جمله پایانی؛ همکاران گرامی! ما نمایندگان هم کمکاری کردیم. دولت محترم جدا، ما نمایندگان هم رهبر عزیز انقلابمان روز عید فرمود از شما گلایه دارم. بهتر نبود به جای در دستور قرار دادن استانی شدن انتخابات یک دستور در حوزه اقتصادی را در کار میگذاشتیم و مشکلات را حل میکردیم؟ کمکاری کردیم، امسال را کمر همت ببندیم، وکیل مردم باشیم نه وکیل دولت، نماینده ملت باشیم، نه نماینده دولت و آخرین عرضم؛ سیل اخیر در استان همدان و شهرستان ملایر من شش نفر تلفات داشت. همکار عزیزم جناب آقای دکتر حاجیبابایی به نمایندگی از بقیه اعضای محترم مجمع نمایندگان، حقیر خودم سه شبانهروز کنار مردم نوکری کردیم، انتظار داریم دولت محترم در کمترین زمان امکانات را در اختیار بنیاد مسکن بگذارد، فقط بگوید بنیاد مسکن کار کند که فایده ندارد. مخصوصاً وامهای مقاومسازی روستایی و حل مشکل ضمانت، ضمانتی که همه روستانشینها دارند انشاءالله بخشی از آن خرابیها را جبران کند.

علی مطهری
خیلی ممنون، متشکرم. ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای آزادیخواه تشکر میکنیم. از جناب آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد دعوت میکنم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای سخن به روح و روان همه جانباختگان در راه حق و حقیقت سلام و درود میفرستم. یاد امام عزیز را گرامی داشته و برای سعادت و سربلندی رهبر فرزانه انقلاب دست دعا بلند میکنیم. سال جدید را به محضر همه ملت بزرگ ایران، رهبر فرزانه انقلاب و شما همکاران عزیز و ارزشمند عرض تبریک و تهنیت دارم و توجه مسئولین کشور را به شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری بیان شد جلب مینمایم. با توجه به افزایش قیمت ارزهای خارجی و به تبع آن کاهش واردات و قاچاق اکثر کالاهای خارجی فرصت طلایی برای دولت ایجاد شده است تا بتواند با تدابیری دقیق و تحقق شعار سال کمک کند. به عنوان مثال دولت اهتمام ویژهای برای تأمین مواد اولیه کارخانجات و نهادههای کشاورزی و دامی به کار ببندد و حداقل اینکه مواد اولیه کشور صادر نشود و از خامفروشی پرهیز شود.
دوم، در داخل کشور نقدینگی در بانکها که انباشته شده است جز برای تولید و مسائل ضروری کشور اختصاص داده نشود و در سنوات گذشته ما شاهد بودیم که اعظم تسهیلات کشور صرف فعالیتهای کاذب شده است.
سوم، ما (15) کشور همسایه داریم که به کالاهای ایرانی نیاز دارند، اگر ما به جای چشم دوختن به آمریکا و اروپا به کشورهای همسایه توجه میکردیم امروز وضعیت بهتری داشتیم و الان هم هنوز دیر نشده است. بیاییم روابط خودمان را با کشورهای همسایه تحکیم ببخشیم که زمینه صادرات و رونق تولید فراهم بشود و در این خصوص وزارت خارجه ما که این روزها در حوزه مسائل اقتصادی نقش چندانی را ایفا نمیکند با استفاده از متخصصین بتواند کانون رصد بازارهای خارجی برای هدایت تولیدات داخلی و نهایتاً صادرات باشد.
در حوزه مسائل خارجی اخیراً مجلس سنای آمریکا قصد دارد که سپاه پاسداران را به عنوان گروه تروریستی معرفی نماید. من از پشت این تریبون که تریبون خانه ملت و متعلق به همه ملت ایران است اعلام میکنم که همه ارکان دولت آمریکا تروریست هستند. سازمان سیا که آثار جنایات، کودتاها و آدمکشیهای آن در همهجای دنیا وجود دارد یک سازمان تروریستی است. ارتش آمریکا که جغد شوم کشتار و کودککشی است یک ارتش تروریستی است و زمان آن رسیده است که مجلس شورای اسلامی اینها را تروریست اعلام بکند و با قاطعیت هرچه تمامتر از ارتش انقلابی خود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حمایت کند.
آنچه ما درخصوص تلفات سیل و خسارات ناشی از آن مشاهده کردیم نتیجه بیتدبیری متولیان امر است. اگر در حوزه سدسازی، آبخیزداری، آبخوانداری و پروژههای مرتبط اقدام کارشناسی میشد ما امروز شاهد اینهمه گرفتاری نبودیم. چه کسی میتواند و با چه قیمتی این آلام را از دوش مردم شریف ما بردارد و برطرف کند؟ در اینجا جا دارد از همه عزیزانی که کمک کردهاند، سپاه پاسداران، ارتش، نیروی انتظامی، بسیج، نیروهای مردمی و دولت نهایت تشکر و قدردانی را به عمل بیاورم.
اما در بحث مسائل حوزه انتخابیهام شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد ابتدائاً به نجابت و شرافت همه مردم شریف که خدمتگزار خود را تا به امروز همراهی کردهاند سلام و درود میفرستم و از درگاه احدیت برای آنان سعادت و سربلندی را مسئلت دارم.
تذکر جدی و اساسی من به وزیر محترم راه و شهرسازی است. آقای وزیر! روزی که آمدی رأی اعتماد گرفتی مردم امیدوار بودند که میتوانی گرههای کور اتفاقات افتاده در وزارت عریض و طویل راه و شهرسازی را باز کنید، اما متأسفانه در فاصلهای کوتاه این امید به یأس تبدیل شد. آیا خبر از ریلی که فرمان عملیاتش را در جیرفت صادر کردید دارید؟ آیا میدانید که باید چهارساله تمام شود و هنوز پیشرفت چندانی ندارد، آیا میدانید راههای مواصلاتی تعطیل، پلهای سرجاز و جنگلآباد که واقعاً برای مردم مشکلساز شده است تعطیل هستند؟
تذکر دیگر من به وزیر محترم جهادکشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت است. آقایان وزرا! اگر نمیتوانید مسأله را حل بکنید چرا صورتمسأله را پاک میکنید؟ اگر نمیتوانید مدیریت بازار را تنظیم بکنید، اگر نمیتوانید بر بازار داخلی کنترلی داشته باشید، اگر نمیتوانید با دلالها و واسطهها برخورد بکنید چرا مرزها را میبندید که چوب آن به سر کشاورزان و تولیدکنندگان مظلوم ما بخورد؟ هرچه سریعتر از شما میخواهم که مرزها را باز بکنید، اما بازار داخل را مدیریت بکنید.
وزیر محترم ورزش! در سفرت به استان کرمان اعلام کردید برای هر شهرستان (10) چمن مصنوعی میسازید، اما میدانید که حتی یک چمن ایجاد نشد و جوانان ما هنوز منتظر وعدههای بلاعمل شما هستند.
وزیر محترم کار و رفاه اجتماعی! جنوب کرمان را میشناسید؟ چرا نگاهت را از جنوب کرمان برداشتهای؟ آیا میدانید که در هر خانه از مردم جنوب کرمان دو، سه فارغالتحصیل لیسانس و فوقلیسانس بیکار وجود دارد؟ این آمارهایی که اعلام میکنید و این درصد کاهش بیکاری را در کجای کشور شما ایجاد کردهاید که ما اینهمه گرفتاری داریم؟
ضمن تشکر از وزیر محترم نفت از ایشان میخواهم که در عملیات گازرسانی به شهرها و روستاهای تابعه تسریع نمایند و برای آخرین بار به وزیر محترم نیرو تذکر میدهم. آقای وزیر! شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد در محاصره سه رود اصلی و فصلی قرار دارند. اگر به داد آنها نرسید قطعاً سرنوشتی غمانگیزتر از شهرهای خوزستان و شهرهای شمالی کشور خواهند داشت. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) امیدوار هستم که هرچه سریعتر کاری برای این مردم عزیز و نجیب با ساماندهی رودخانهها انجام دهید.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای کمالیپور متشکریم. از جناب آقای قرجه طیار نماینده محترم گنبدکاووس دعوت میکنیم. برای ارائه نطق اضطراری به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

قرجه طیار
نطق 5دقیقه ای
السلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
سال نو را تبریک عرض میکنم. قبل از هر سخنی اجازه میخواهم از حضور نماینده مقام معظم رهبری در اولین ساعات سیل اخیر در استان گلستان و شهرستان گنبدکاووس و دستور ویژه رهبر معظم انقلاب به نیروهای مسلح تقدیر و تشکر نمایم و سپس از تمامی مسئولین لشکری و کشوری به ویژه هلالاحمر، سپاه پاسداران، ارتش و سایر نهادها و مخصوصاً مردم قهرمان ایران که ایثارگرانه به کمک سیلزدگان گلستان و سایر نقاط ایران شتافتهاند صمیمانه تشکر و قدردانی میکنم.
اما روی دیگر حادثه سیل اخیر کاستیهای مزمنی است که اگر به آنها پرداخته نشود حوادث مشابه آینده به مراتب جبرانناپذیرتر خواهد بود که هم از نظر مادی و هم معنوی باید آسیبشناسی کرد. باران رحمت خدا است، اما چرا این رحمت برای مردم ما زحمت شد، چرا رودها طغیان کردند، آیا رود بر ما ظلم کرد، آیا خانههای ما را غصب کرد؟ نه، این ما بودیم که خانه رود را غصب کردیم و باعث شوریدن آن بر نفس تمامیتخواهمان شدیم.
جنگلها را غارت کردیم، بستر رودخانه را غصب کردیم، کوهخواری و بسترخواری و جنگلخواری رواج پیدا کرد، در مسیر رودخانه راه و خانه ساختیم یا حداقل بر بنا شدنش چشم بستیم. شهرداریها حریم فروختند، این پول، پول خون زن و بچه مردم بود که قرار بود در آینده سیل آنها را با خودش ببرد. پروانه ساختمانها و پایانکارهای اینچنینی سند بیتدبیری بروکراسی اداری ما است. آقای رئیسجمهور، نمایندگان محترم! همه ما متهم هستیم. اگر به خود نیاییم و درصدد اصلاح روش و امور نباشیم سیل ما را هم با خود خواهد برد. شاخهای که رویش نشستهایم با بیتدبیری و سهلانگاری تماشا میکنیم که موریانههای فساد و بیبصیرتی چطور دارند میجوند و میخورندش، اما هنوز هم مشغول توجیه تقصیرات خودمان هستیم. هرکس سعی میکند از زیر بار مسئولیتی که حقوق برای انجامش میگیرد شانه خالی کند، آنوقت ادعای مسلمانی ما گوش فلک را پر کرده است.
بحران مدیریت است که امروز هزینه بحران طبیعت را اینقدر بالا برده است. امور آب منطقهای تقصیر را گردن لایروبی نشدن نهرها، سدها و موارد مشابه دیگر میاندازد، در حالی که متولی این کار خودش بوده است. این فرافکنیها دیگر نمک بر زخم مردم پاشیدن است. مسئولینی که کار نکردهاند باید مورد بازخواست قرار بگیرند. مردم میگویند ما مسئولین را انتخاب نکردیم که بیل و کلنگ دست بگیرند و کیسه پر کنند. خودمان این کار را بلدیم، نشان هم دادیم که بلد هستیم. ما مسئولین را انتخاب میکنیم پیشگیری، برنامهریزی و مدیریت کنند تا چنین وضعی پیش نیاید که مجبور بشویم در مقابل سیلاب سنگر بسازیم. مردم ما جهادی عمل کردن را به مسئولین نشان دادهاند. در گنبد، آققلا، گمیشتپه و استانهای دیگر حماسه آفریدند و اسطوره شدند، جنگیدند و شهید دادند باید از آنها یاد گرفت.
مردم ما چون بعضی از مسئولین مدیریت بحران بلد نبودند در جریان سیلاب خانهخراب شدند. آیا میدانید خانهخراب شدن مردم و قشر آسیبپذیر جامعه یعنی چه؟ یعنی به این زودیها نخواهند توانست زیر بار جبران خسارتش کمر راست کنند. آنوقت ما به جای بالا بردن کمکهای بلاعوض او را برای تسهیلات به بانکها معرفی میکنیم تا هرچه در آینده در میآورد پول قسط بدهد تا شاید بعد از سالها وضعیتش به همان جایی برگردد که قبل از سیلاب قرار داشت. این چه کمکی است؟ مشکل مردم با ارجاع آنها به بانکها و بدهکار کردنشان حل نمیشود، اکنون مناسبترین زمان است که کمکهای بلاعوض متناسب با آسیبشان به مردم خسارتدیده پرداخت شود. صندوق ذخیره ملی برای همین روزها است، این کمترین حقی است که مردم به گردن نظام و دولت دارند.
آقای رئیسجمهور و همکاران محترم! مشکلات استان و منطقه ما زیاد است، اما امروز اصلیترین اولویت ما جبران خسارات مادی و مدیریتی استان است. مردم انتظار جبران مافات دارند، هم راجع به تعمیر خانهها، اماکن و زیاندیدگیهای مربوطه و خسارات مربوط به مزارع و باغات و اموال غیرمنقولشان و هم جبران سوءمدیریتها و ترمیم ساختار مدیریتی استان، مردم انتظار عمل انقلابی و جهادی از دولت، مجلس و قوه قضائیه دارند. امیدواریم حداقل با بذل عنایت به این موضوعات تشفی خاطر رنجدیده و رنجیده مردم باشیم. مردم کوچکترین تردید نداشته باشند که به حول و قوه الهی مجلس و نمایندگان مردم بر عهدی که با آنها بستهاند ایستادهاند و پیگیر تحقق مطالبات برحق مردم قهرمان ایران خواهند بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای طیار نماینده محترم گنبدکاووس تشکر میکنم. جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود را دعوت میکنیم، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای قاضیپور! ابتدا عرض ادب، سلام و تبریک سال نو خدمت همه ملت بزرگ ایران و همکاران محترم. حوادث اخیر سیل همه ملت ایران را نگران کرد. پیشنهاد بنده این است فرصت پرداختن به علل قصور و اینها زیاد است، فرصت داریم. الان باید همه دست به دست هم بدهیم، دولت، مجلس، ارتش، سپاه و همه مردم. برادر خوب ما جناب آقای پزشکیان صبح مطالب زیبایی را فرمودند. همه باید دست به دست هم بدهیم، امروز مردم گرفتار هستند، از این گرفتاریهایی که به وجود آمده انشاءالله نجات پیدا کنند.
مطلب دوم بنده اقدام اخیری است که آمریکاییها در اقدامات نابجایی که در (40) سال اخیر همینطور مکرر دارند انجام میدهند نقش سپاه پاسداران براساس اصل (150) قانون اساسی نقش نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای این انقلاب است. آمریکاییها اگر نمیدانند این را بدانند.
اما آنها بدانند که سپاه پاسداران از انقلاب اسلامی و دستاوردهای انقلاب دارد صیانت میکند، اما آمریکاییها! شماها و سازمان سیا، موساد، ارتش آمریکا اینها تروریست هستند. آثار جنایت ارتش آمریکا در عراق، آثار جنایت آمریکا در سوریه، پاکستان، (17) هزار شهید تروری که در ایران داریم. شما هواپیمای مسافربری ما را بالای آسمان زدید، به فرمانده ناو خودتان مدال افتخار دادید، بدانید شما و جنایات شما را همه دنیا میدانند و نمیتوانید این جنایات خودتان را با این اقدامات پنهان بکنید. ما اقدام متقابلی را با قید دوفوریت انجام خواهیم داد تا هیأت حاکمه آمریکا از اقدام بیجا و احمقانه خود پشیمان گردد.
نکتهای درخصوص حوزه انتخابیه حقیر؛ جناب آقای حجتی! فصل برداشت چای است. برادر خوب ما جناب آقای دکتر امیری عزیز و دوستداشتنی و خوب، معاون محترم رئیسجمهور هم اینجا تشریف دارند، در آستانه برداشت چای هستیم. جناب آقای امیری! هر هکتار باغ چای با این قیمت هکتاری پنج، شش میلیون تومان واقعاً چه تضمینی وجود دارد که این چایکار بتواند به این تولید خودش ادامه بدهد؟ ما راهی جز این نداریم. آقای امیری! من از شما خواهش میکنم، آقای دکتر حجتی باید مکلف بشود، آقای ساعی و دوستان عزیز! وزارت جهاد ارز (4200) تومانی را از واردات چای باید حذف بکند. خود این یک راه نجات چای است، من از شما عاجزانه خواهشمندم، من نمیخواهم شما یارانه اختصاص بدهید، همین ارز (4200) تومانی که من نمیخواهم بگویم پشت این واردات چای چه مافیایی خوابیده، چه گرانی خوابیده نمیخواهم بپردازم. اول سال است کام ملت ایران و شما عزیزان را نمیخواهم تلخ بکنم، اما این ارز (4200) تومانی را حذف بکنید.
آقای امیری! ما با آقای حجتی نشستیم برای تعرفه واردات ابریشم (40) درصد توافق کردیم، من خدمت جناب آقای دکتر رحمانی رسیدم، خدمت خود جنابعالی هم من عرض کردم باید تعرفه واردات ابریشم به (40) درصد حداقل برسد. من خواهش میکنم انشاءالله عنایت داشته باشید. بحث آبخیزداری واقعاً بحثی است که باید نظارت بیشتر بشود، واگذاریهایی در منطقه حقیر صورت گرفته، بارها و بارها با دستگاههای نظارتی صحبت کردیم، اولاً چرا واگذار شده؟ دو، مگر میشود واگذاری صورت بگیرد مسئولین منطقه در جریان نباشند؟ سه، اگر واگذار کردید، حالا میگویید باند و مافیا نبودند، ازمابهتر نبودند، حالا کار انجام ندادند، قراردادهایشان را لغو بکنید. از دستگاه قضائی، سازمان بازرسی و دیگر دستگاهها، وزارت اطلاعات من خواهشمندم بارها و بارها من نامه نوشتم، خواهش میکنم این آدمهایی که زمین گرفتند و کار انجام ندادند قراردادهای آنها را لغو بکنید.
از جناب آقای دکتر نمکی هم در سفری که به شهرستان لنگرود داشتند تشکر میکنم، خواهشمندم با توجه به اینکه بیمارستان (137) تختخوابی لنگرود آماده بهرهبرداری است انشاءالله کمک بکنند که این بیمارستان زودتر تجهیز بشود، بیمارستانی که الان ما داریم استفاده میکنیم بیمارستانی است که با عمر (80) ساله دارد خدمات ارائه میکند و دیگر امکان ارائه خدمات وجود ندارد. انشاءالله در تجهیز این بیمارستان هرچه سریعتر ما را یاری بکنید که مردم هم بتوانند از این بیمارستان جدید بهرهمند بشوند، متشکرم.

علی مطهری
7
گزارش تعدادی از نمایندگان استانهای سیلزده درمورد وضعیت و مشکلات مناطق سیلزده و علل وقوع سیل

علی مطهری
جناب آقای وکیلی! دستور بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
با توجه به اینکه اعلان شده بود که امروز مجلس میزبان وزرای مرتبط با سیل اخیر میباشد و به همین دلیل هم نمایندگان حوزههای سیلدیده مقرر بود که صحبت کنند، ولی به دلیل بحرانی که در خوزستان هست و ضرورت حضور وزرای مربوطه در خوزستان ما امروز میزبان آقایان دولتی نیستیم، ولی به دلیل اهمیت موضوع بنا شد که نمایندگان محترم مناطق سیلزده فرصت داشته باشند توصیفی از وضعیت را به اطلاع ملت ایران برسانند. انشاءالله جلسه با حضور دولتیان در وقت مقرر برگزار خواهد شد. به همین جهت با همفکری اعضای محترم هیأترئیسه بنا شد ما سه استان اصلی سیلدیده شامل استانهای گلستان، خوزستان و لرستان هر استان (15) دقیقه، جمعاً (45) دقیقه بین خودشان با توافق این وقت را توزیع بکنند و همچنین هفت استان شامل استانهای فارس، مازندران، ایلام، کرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و همدان هر استان پنج دقیقه آقایان عضو مجامع استانی بین خودشان تقسیم وقت بکنند که اسامی را تعدادی از مجامع دادند و چند تا از مجامع هنوز اسامی را ندادند. خواهشمان است که اسامی را بدهند. از گلستان جناب آقایان: دکتر نورقلیپور، دکتر تربتینژاد و دکتر کوسهغراوی اسامیشان را دادند. از جناب آقای دکتر نورقلیپور دعوت میکنیم که در ظرف زمان پنج دقیقه گزارش خودشان را به اطلاع ملت ایران برسانند.

علی مطهری
از استان گلستان آقای کوسهغراوی بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر کوسهغراوی بنا شد که صحبت بفرمایند.

علی مطهری
از استان گلستان جناب آقای غراوی میفرمایند، دوستان لطف کنند وقت را رعایت کنند، چون اگر اضافه صحبت کنید از وقت دوستان خودتان گرفته میشود، بفرمایید.

شهرام کوسه غراوی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
من ابتدائاً سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه همکاران عزیزم دارم، سال جدید را هم خدمت همه عزیزان تبریک میگویم. متأسفانه سال را به این شکل آغاز کردیم. انشاءالله با خوشی به پایان برسانیم. من روند سیل را نمیخواهم توضیح بدهم، متأسفانه سیل را در استان خیلی جدی نگرفتند. اگر جدی میگرفتند شاید این اتفاق برای استان نمیافتاد.
متأسفانه آمار تخریب و خرابیها اینقدر زیاد است که خسارت بالغ بر (3000) میلیارد تومان است. شاید اگر مدیریت میشد به این شکل این اتفاق نمیافتاد. شاید اگر سدهایی که نیمهکاره است، سدهایی که الان تمام میشد این اتفاق رقم نمیخورد. سد نرماب چهلچای که در استان وجود دارد اگر (100) تا (150) میلیارد تومان هزینه میشد شاید اینهمه خرابی نمیشد. اگر سد چایلی مراوهتپه تمام میشد شاید این اتفاق نمیافتاد. من جا دارد از همه کسانی که در سیل کمک کردند، مخصوصاً از مقام معظم رهبری باید تشکر کنم، از سپاه، ارتش و همه دولتمردان و مخصوصاً مردم عزیز که واقعاً در این سیل در کنار هم بودند. اگر مردم نبودند شاید این اتفاق نمیافتاد.
آمار خانههای تخریبی بالغ بر (17) هزار تا است، آمار تخریب مزارع بالغ بر (300) هزار هکتار است. عزیزان! متأسفانه ما همیشه در بحرانها مدیریت نکردیم، قبل از بحران را مدیریت نکردیم، حین بحران مدیریت نکردیم، بعد از بحران که اصلاً مدیریت نمیکنیم. سیل در سال 81 در استان گلستان آمد، هنوز آثار این سیل در استان وجود دارد. چرا مدیریت نکردیم؟ مگر تجربه سیل 81 روی کاغذ نوشته نشد، چرا کاراییاش صفر بود، چرا آن تجربه به کار گرفته نشد؟ آیا مردم باید وضعیتشان اینگونه میشد؟ هنوز که هنوز است آققلا و گمیشان متأسفانه زیر آب است. شایسته نیست که مردم به این شکل در فشار باشند. ضمن اینکه از همه باید تشکر بکنم، عدم مدیریت دقیق، من خدمت آقای اردکانیان عرض کردم یک گروه و تیم کارشناسی را حتماً باید به استان گسیل بکنید و مسائل را واکاوی بکنند. متأسفانه ما کارشناسی ندیدیم، آیا برای سیل به این عظمت نبایستی چند تا کارشناس به استان گسیل میشد؟ کارشناسانی که هوایی، زمینی و میدانی باید میآمدند و بررسی میکردند که متأسفانه این اتفاق رقم نخورد.
من آماری که دادم متأسفانه آمار واقعیت است و برای مردم بعد از سیل باید ویژه تمهیدات دیده بشود. یکی از تمهیدات تسهیلاتی است که باید به مردم داده بشود. عزیزان من! در استان گلستان اهل سنت وام را قبول نمیکند، از لحاظ شرعی میگوید مشکل دارد، بنابراین وامهایتان حتماً باید بلاعوض بشود. این یکی از پیشنهادات من است که حتماً بلاعوض باید به آنها پرداخت بشود. عزیزانمان که الان پشت کنکور هستند خانه ندارند، حتماً باید برای این عزیزان سهمیه ویژه در نظر گرفته بشود. اگر سهمیه ویژه در نظر گرفته نشود مطمئناً به مشکل برمیخوریم.
یکی از راهکارهای مهمی که حتماً باید در شورای عالی هماهنگی سران قوا به آن پرداخته بشود لایروبی است. متأسفانه در استان به علت پناهگاههایی که حیات وحش مناطق حفاظتشده و تالابها اجازه لایروبی نداده، اجازه نمیدهند که آنجا یکسری دستگاهها بتوانند پهلو بگیرند و بیل مکانیکی آنجا بیاید. هنوز مصب تالابها رسوب گرفته، آب هدایت نمیشود، این باید تمهید بشود. اگر این اتفاق نیفتد تا یک ماه مطمئناً آب در شهرهای آققلا و گمیشان خواهد ماند.
عزیزان من! در کنار سد چایلی مراوهتپه هشت تا روستا هشت سال است بلاتکلیفند. سیل آمده خانههایشان را خراب کرده، الان هیچ کمکی از هیچ طرف انجام نمیشود. گناه این مردم چیست؟ هیچکس کمکشان نمیکند، دولت باید تمهید بکند مشکل این عزیزان هم حتماً حل بشود. جا دارد من از همه کسانی که دوباره به استان کمک کردند، از همه همکارانم که دلجویی کردند به تکتک نمایندگانی که زنگ زدند تشکر میکنم. از همکاران خودم در استان گلستان مخصوصاً چون آقای دکتر علیرضا ابراهیمی که امروز نمیتوانند صحبت بکنند من باید ویژه از ایشان هم تشکر بکنم. من بیشتر از این وقت عزیزان را هم نمیگیرم، انشاءالله که سریعاً مشکل مردم کل کشور، آنهایی که سیلزده هستند حل بشود، خیلی متشکرم.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید. اینجا تذکر نداریم وقت دوستان گرفته میشود.

محمد علی وکیلی
نفر بعد از استان گلستان جناب آقای دکتر نورقلیپور هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
با توجه به تعداد عزیزانی که صحبت میکنند وقت محدود است، لطفاً وقت را رعایت کنید.

علی مطهری
نیستند، آقای تربتینژاد شما بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام به ارواح پاک و طیبه شهدا، ملت شهیدپرور ایران اسلامی و با عرض سلام و تبریک سال نو، سال رونق تولید خدمت شما همکاران ارجمند و میهمانان گرامی. با اظهار تأسف از وقوع سیل و اظهار همدردی با خسارتدیدگان مخصوصاً خانوادههای جانباختگانی که در نقاط مختلف کشور در این واقعه عزیزان خود را از دست دادهاند. از فرصت استفاده میکنم، مطالبی را پیرامون سیل اخیر استان گلستان مخصوصاً شهرستان آققلا خدمت شما همکاران ارجمند ارائه مینمایم. سامانه بارشی که از روز یکشنبه بیست و ششم اسفند 97 وارد استان گلستان شد در طول کمتر از (48) ساعت در کل سطح استان با بارشی حدود (70) درصد کل بارندگی سال، باعث بالا آمدن و طغیان آب رودخانهها و پر و سرریز شدن سدهای استان شد. میزان بارش در برخی از ایستگاههای هواشناسی استان به (315) میلیمتر هم رسید و این درحالی است که کل بارندگی متوسط استان در شرایط نرمال در سال (450) میلیمتر بود. سرریز سدهای استان باعث شد که ابتدا شهر گنبدکاووس، سپس شهرهای آققلا و گمیشان و روستاهای اطراف زیر آب روند و وضعیت برای این مناطق بغرنج و بحرانی شود. در این بین مردم زیادی شهر و روستاهای خود را ترک کردند و در مدارس، مساجد و حسینیهها و در منازل سایر هموطنان استانی ساکن شدند. به دلیل اینکه رودخانههای گرگانرود و قرهسو در پاییندست سدهای مذکور ظرفیت کافی برای عبور این حجم آب را نداشتند شهر آققلا و بسیاری از روستاهای آن در حاشیه گرگانرود و رودخانه قرهسو درگیر سیل و در بعضی از نقاط تا بیش از دو متر دچار آبگرفتگی شدند.
شهرستان آققلا هماکنون هجدهمین روز بحران سیلزدگی خود را میگذرانند و منازل مسکونی این شهر و روستاهای سیلزده با تمام امکانات در این مدت به ارتفاع تا دو متر در سیل غوطهور هستند و آسیبهای جدی به زندگی مردم وارد شده است که از آن جمله آسیب به راهها و ابنیه فنی، زیرساختهای زیربنایی نظیر خطوط انتقال آب، گاز و برق، تولیدات زراعی، واحدهای تولیدی دامپروری و همچنین واحدهای تولیدی و صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی، آسیب به منازل مسکونی با تمام امکانات و وسایل منزل، آسیب ناشی از ورود سیلابها به مخازن سدها و کاهش حجم آبگیری آنها، آسیب به معابر عمومی شهرها و ابنیه فنی موجود در آنها و طرحهای هادی روستاها میباشد.
این سیل بدون شک سؤالات بسیاری را برای مردم پدید آورده است که از جمله این سؤالات عبارتند از اینکه: آیا سازمان هواشناسی وظیفهاش را درست انجام داده است و آیا اساساً این سازمان به تجهیزات مدرن و کافی مثل رادارهای هواشناسی مجهز بوده است؟ آیا هشدارهای معتبر، کافی و با پوشش جمعیتی هدف مناسب ارائه شده بود؟ آیا مدیریت سدها و سایر سازههای مؤثر در مدیریت سیلاب به خوبی انجام شده است؟ آیا همه دستگاههای دولتی و عمومی چون مدیریت امور آب، شهرداریها و فرمانداریها، راه و شهرسازی و نظامیان کارشان را به درستی و مطابق پروتکلهای مدیریت بحران انجام دادهاند؟ آیا قوانین و مقررات مربوط به ساخت و ساز در محدوده سیلابخیز به درستی رعایت شدهاند؟ آیا اعضای ستاد مدیریت بحران استان و شهرستان به وظایف خود به خوبی عمل کردهاند؟ آیا رسانههای عمومی و در صدر آنها صدا و سیما به درستی با مسأله سیل مواجه شدهاند؟ خسارات واردشده به جنگلها، مراتع و پوشش گیاهی در چنددهه گذشته چه نقشی در بروز سیلاب و خسارات داشته است؟ چه بخشی از خسارات وارده قابل اجتناب بوده و چه بخشی از آنها به دلیل بزرگی سیلاب غیرقابل اجتناب بوده و به عنوان بخشی از ضعف انسان در برابر طبیعت باید آن را پذیرفت؟
پیشنهاد میشود برای پاسخ به این سؤالات کمیته ملی وقوع سیل تشکیل شود و ظرف دو ماه گزارش خود را ارائه نماید تا براساس آن نارساییها و کارهای زیربنایی مورد نیاز بعد از سیل سهلانگاریهای احتمالی و مقصرین شناسایی و برخورد قانونی به عمل آید. اگر سیل گلستان و سایر نقاط کشور بررسی نشود سؤالهای بیپاسخ بسیاری در ذهن مردم خواهد ماند و جز فرسودن اعتماد عمومی نتیجهای حاصل نمیشود. (رنجبرزاده ـ متشکرم، وقت شما تمام شد) در پایان چند پیشنهاد مختصر دارم که خدمت شما عزیزان ارائه مینمایم:
1 ـ برآورد خسارات سیل دقیقتر انجام شود تا منابع کافی در اختیار مناطق سیلزده قرار داده شود. از مقام معظم رهبری تقاضا میکنم از محل صندوق توسعه ملی مبلغ قابل توجهی جهت جبران خسارت سیل اختصاص دهند. مردم شریف مناطق سیلزده از جمله شهرستان آققلا نگرانیهای زیادی از جمله به تعویق انداختن زمان برگزاری کنکور کارشناسی ارشد به مدت یک ماه دارند، لذا از وزیر محترم علوم و تحقیقات میخواهم که این درخواست خانوادههای محترم سیلزده را مورد توجه قرار دهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم. نفر بعد جناب آقای نورقلیپور هستند، بفرمایید.

رامین نورقلی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه همکاران عزیز و مردم عزیز ایران اسلامی سلام عرض میکنم و سال جدید را تبریک عرض میکنم و آرزو دارم انشاءالله روزهای بسیار خوبی را در سال جدید در پیش داشته باشیم. همکاران عزیز، مردم بزرگ ایران! ابتدا اظهار همدردی میکنم با تمام سیلزدگان عزیز در اقصینقاط کشور عزیزمان که همزمان با سال جدید شاهد سیل بسیار بزرگ، مخرب و ویرانگری در نقاط مختلف کشور اسلامیمان بودیم، منجمله استان گلستان که آثار تخریب بسیاری از خود برجای گذاشت. جا دارد من از تلاشهایی که دولت محترم، سپاه پاسداران، ارتش جمهوری اسلامی ایران و تمام دستگاههایی که به نحوی در خدمترسانی و امدادرسانی و کمک به آسیبدیدگان و سیلزدگان عزیز همکاری و مساعدت داشتند تشکر کنم. از جناب آقای دکتر لاریجانی تشکر میکنم که در روزهای سیل بازدیدی از مناطق سیلزده استان گلستان داشتند و خدمت ایشان بودیم، رهنمودهایی را هم ارائه فرمودند.
چیزی که بسیار مهم و حائز اهمیت است حضور بسیار گسترده مردم جهت مقابله با این سیل ویرانگر در استان گلستان هست. مردم عزیز این استان همزمان با آغاز این سیل جانانه در برابر سیل ایستادند و مقاومت کردند، در روستاها، شهرها با ایجاد سدها و موانع مصنوعی، خاکریزها و همچنین کیسههای شنی و خاکی جانانه در برابر سیل ایستادند. قطعاً مطمئنم که اگر این حرکت بسیار بزرگ مردم عزیز استان گلستان نبود قطعاً خسارات ناشی از سیل، خسارات جانی و مالی قطعاً بسیار بسیار بیشتر از اینها میبود. در این سیل ما شش نفر از عزیزان خدمتگزارمان را در حال خدمت و کمکرسانی و در حال ایجاد موانع در شهر گمیشان از دست دادیم و یادشان را گرامی میداریم. بنده خواهش میکنم، البته این پیشنهاد را بنده در حضور رئیسجمهور محترم هم ارائه کردم، مجدداً پیشنهاد دادم از طرف دولت محترم پیگیری بشود که این عزیزان از دست رفتهمان به عنوان شهدای خدمت حتماً شناخته بشوند.
یکی از مسائلی که در بحث سیل در استان گلستان بسیار مهم است عدم برقراری حقآبه زیستمحیطی در آبراهه بزرگ گرگانرود هست. گرگانرود سالها است که از نعمت داشتن حقآبه زیستمحیطی و حداقل آب در این مجرا محروم است. در طول سدههای مختلف گذشته این رودخانه بزرگ همواره دارای آب بوده، در کنار اینکه شرایط اکوسیستم منطقه را تعدیل میکرد و آبراهه بسیار مناسبی برای عبور سیلابهای بزرگ بوده، در جهت تأمین منابع آبزیان دریای خزر هم نقش بسیار مثبتی داشته است. از بیش از یک دهه گذشته که ما شاهد عدم حضور حقآبه زیستمحیطی و یک آب پایه در این آبراهه بسیار مهم در استان گلستان هستیم، متأسفانه در کنار از دست دادن منابع آبزیان دریای خزر در ساحل شرقی دریای خزر که به اشتباه متأسفانه به صید بیرویه ماهیان و صیادان غیرمجاز در منطقه نسبت داده شده، در کنار این معضل شاهد از دست رفتن این بستر بسیار مهم عبور آب و سیلاب که هر از چندگاهی در استان گلستان به وقوع میپیوندند، هستیم. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) لازم است که ما یک حقآبه زیستمحیطی و آب پایه را در این آبراهه شاهد باشیم، در کنار این واقعیت که سه سد بزرگ در بالا به صورت طولی در روی این آبراهه احداث شده است. (رنجبرزاده ـ متشکر) اگر اجازه بفرمایید یکی، دو دقیقه صحبت کنم.

اکبر رنجبرزاده
یکی، دو دقیقه خیلی زیاد است.

علی مطهری

رامین نورقلی پور
عدم اتصال زهکشهای منتهی به دریای خزر که آب و سیلاب را به دریای خزر منتقل میکنند، متأسفانه یک معضل بزرگی بوده که قطعاً باید پیگیری کنیم و این آبراههها به خود دریا متصل شوند. متأسفانه تا الان از اتصال آنها به دریا به دلایل مختلفی ممانعت شده. (نایبرئیس ـ متشکریم، آقای نورقلیپور! وقتتان تمام شد) لایروبی گرگانرود به قرهسو در کنار برقراری حقآبه زیستمحیطی قطعاً یکی از موارد بسیار مهم است. مطالب برای اینکه بتوانم خدمتتان ارائه کنم بسیار زیاد است، به خاطر کمبود وقت به همین مقدار بسنده میکنم. خیلی متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از استان خوزستان جناب آقای دکتر یوسفی بفرمایید.

علی مطهری
دوستانی که صحبت میکنند لطف کنند نیازهایی که در منطقه خودشان وجود دارد را هم بگویند. الان نماینده وزارت کشور هم در اینجا حضور دارند، نیازهایی که الان هست را در اینجا بیان بفرمایید.

همایون یوسفی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت ملت شریف ایران و همچنین همکاران محترم عرض سلام و وقتبخیر دارم و سال جدید، سال رونق تولید را خدمت همکاران محترم تبریک عرض میکنم. همچنین جانباختن تعدادی از هموطنان عزیزمان در حادثه سیل اخیر را تسلیت عرض میکنم و همچنین از همه ارکان خدمتگزار دولت، مجلس، نیروهای نظامی و انتظامی و همه آحاد مردم تشکر میکنم که در صحنه حضور داشتند و باعث شدند که در این حادثه سیل ما یک انسجام ملی را شاهد باشیم.
در فضایی که ملغمهای از حواشی سیاسی، رسانهای و اجتماعی است، به نظر میرسد مسبب اصلی سیل در کشور به نوعی مورد غفلت قرار گرفته و چه بسا بررسی علت اصلی سیل در کشور در زمان بعد از سیل یکی از نکات ضروری کشور باشد.
عزیزان! وقوع همزمان سیل در شمال، جنوب و غرب کشور نشاندهنده تغییر اقلیم است. تغییر اقلیمی که ما به واسطه تغییر کاربری اراضی، تخریب پوشش گیاهی و عدم لایروبی سدها زمینهساز خسارات بیشتر سیل شدیم. الان طبق نقشههای جهانی مشخص شده که خیلی از وقایعی مثل سیل و خشکسالی به علت تغییر اقلیم اتفاق افتاده و تغییر اقلیم هم بیشتر در مناطق شمال آفریقا و غرب آسیا اتفاق افتاده و بیشتر در کشورهایی که در عرضهای جغرافیایی میانی قرار دارند تغییر اقلیم اتفاق میافتد و کشور ایران به واسطه حضورش در عرضهای میانی جغرافیایی بیشترین تأثیر را از تغییر اقلیم متأثر است و تغییر اقلیم طبق نقشههای جهانی از جنوب غرب و غرب ایران در حال ورود به کشور است و ما به این دلیل شاهد هستیم که خشکسالی و سیلاب به توالی در کشور ما به وقوع میپیوندد.
متأسفانه سیاست در کشور همه جوانب زندگی مردم ما را درگیر کرده و وفور سیاست عرصه را بر زندگی مردم تنگ کرده است. یکی از مصادیق دخالت سیاسیون درخصوص مشکلات مردم، مشکلات حوزه محیطزیست و از جمله حوضه آب است. متأسفانه سیاسیون به علت عدم اشرافیت علمی بر مسائل و همچنین تقلیل و سادهسازی مسائل اغلب باعث میشوند که به قول معروف مسائل در حوزههای مختلف از جمله آب درست پیگیری نشود. تغییرات اقلیمی که الان در ایران دارد اتفاق میافتد مطمئناً منجر به مرطوب شدن بیشتر ایران نخواهد شد و ما حداقل تا سال 2050 شاهد خشکتر شدن ایران خواهیم بود و باید آینده را براساس خشکتر شدن فلات ایران برنامهریزی کنیم و سیلابهای اخیر ما را به غفلت در نوع برنامهریزیمان برای آینده ایران دچار نکند.
همچنین موضوعات سیلاب اخیر نباید بر سیاستهای کلان انتقال آب در کشور ما تأثیرگذار باشد و باید بدانیم که استانهایی که الان درگیر سیلاب هستند چه بسا سال آینده در همین موقع دچار خشکسالی باشند و نباید موضوعات انتقال آب به واسطه سیلابهای اخیر تحت تأثیر قرار بگیرد.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که سیلابهای اخیر منجر به افزایش آبهای زیرزمینی در کشور ما نخواهد شد و همچنین به هر حال در سیل اخیر نکتهای که در کل کشور شاید نیاز به تأمل دارد این است که عدم تخلیه مخازن سدها و طمع ذخیرهسازی آب در پشت سدها چه بسا زمینهساز سیلابهای اخیر شد.
نکتهای که باید به آن توجه کنیم پرهیز از بزرگنمایی و سیاسیکاری در موضوع سیل و حوادث طبیعی است که ما بعضاً شاهد بودیم که بعضی بزرگنماییها و سیاسیکاریها در موضوع اتفاق افتاد، که این اصلاً به صلاح مردم نیست.
موضوع دیگری که باید به آن توجه کنیم دستور تخلیه شهرها باید با یک ظرافت و دقت خاصی مطرح شود. منِ مسئول نمیتوانم بدون توجه به شواهد و قرائن مختلف دستور ترک شهرها را بدهم، هرچند که باید اقدامات لازم پیشگیری انجام شود، ولی باید جوانب مختلف چنین دستوراتی بررسی شود.
نکته بعدی که نیاز به بررسی دقیقتری دارد این است که مبنای محاسبات آورده و خروجی سدها و پیشبینیهایی که از سیلابها است، متأسفانه به نظر میرسد خیلی دقیق و کارشناسی در کل کشور نباشد. (نایبرئیس ـ متشکریم).
در نهایت درخصوص استان خوزستان عرض کنم، الان تقریباً بیشتر نقاط استان خوزستان به خصوص شهرستانهای شوشتر، شوش، اهواز، حمیدیه، بستان، هویزه و مناطقی که بیشتر برادران و خواهران عزیز عرب من در این مناطق ساکن هستند دچار مشکلات هستند. باید دولت درخصوص این مناطق انشاءالله به امید خدا اقدامات ویژهای داشته باشد.
نکته آخر؛ (نایبرئیس ـ وقتتان تمام است) تقاضایی که ما از دولت درخصوص کمک به سیلزدگان داریم؛
1 ـ کمک به تجهیز کمپها و اردوگاهها.
2 ـ تأمین ماشینآلات مناسب.
3 ـ جبران خسارات سنوات گذشته و خسارت فعلی. (وکیلی ـ آقای دکتر! وقتتان تمام شد).
4 ـ اطلاعرسانی مستمر و آرامبخشی از سوی دستگاههای ذیربط.
5 ـ نکته آخر، حضور منظم و مستمر نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی. خیلی ممنون و متشکرم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر نوری بفرمایید. آقای گیلانی! شما هم آماده باشید.

علی مطهری
اضافه که صحبت میکنید از وقت دوستانتان کم میشود. جناب آقای نوری بفرمایید.

سیدراضی نوری
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ و صلی الله علی محمد و علی آله الطیبین الطاهرین
عرض سلام و تبریک سال نو و ایام شعبانیه به تمام همکاران عزیز و تمام ملت ایران. امیدوارم که سالی پر از خیر و برکت و موفقیت باشد. همانطوری که در سالهای پیش ملت و مردم ما در ایام جبهه و جنگ، در ایام سختیها به سراغ ملت و مردم خوزستان آمدند، انتظار داریم در شرایط خاص و ویژهای که متأسفانه در اثر بیتدبیری بعضی از مسئولین در وزارت نیرو یا ستاد مدیریت بحران کل کشور وجود داشته، این مسأله و سیلاب را برای خوزستان رقم زده است.
در تاریخ 11/12/97 بود که هواشناسی اعلام کرده که در اوایل سال 98، اینقدر میلیمتر بارش خواهیم داشت و این مسأله میتواند خطرساز باشد. آیا در آن زمان نتوانستند برنامهریزی کنند و این آب را مدیریت کنند؟ رهاسازی را مدیریت کنند و باران که رحمت است و در نهایت هم رحمت است آن را به عنوان یک ماتم و عزا و نقمت برای مردم استان خوزستان در بیاورند. مردم استان خوزستان با تخلیه روستاها و شهرهای خود و آواره شدن حدود (400) هزار نفر در جایجای استان و خارج از استان زندگی عادی خودشان را از دست دادهاند. نه تنها مدارس و دانشگاهها تعطیل است، بلکه کل زندگی مردم استان خوزستان تعطیل است و یک عزم ملی و ورود تمام نیروهای دلسوز انقلاب و نظام و همانطور که در ابتدای جنگ تمام ملت ایران با تمام وجود پای مردم خوزستان حاضر شدند، انتظار داریم ورود کنند.
اگر ما رهاسازی آب را مدیریت میکردیم، اگر امروز به جای (2500) مترمکعب در ثانیه را از سدهای دز یا کرخه داشته باشیم، آن را در مدت چند روز مدیریت میکردیم، این بلا برای مردم ما پیش نمیآمد. اگر (50) درصد از تمام امکاناتی که امروز در اختیار سیلزدگان است قرار داده میشد، لایروبی رودخانهها را انجام میدادیم، سدسازیهای مخزنی مثل سد بختیاری را بالاتر از سد دز انجام میدادیم، این مشکل امروز برای ملت و مردم خوزستان به وجود نمیآمد. اگر از قبل اندیشیده میشد کمپهای ثابت و موقت و تجهیز آنها برای مردم در نظر گرفته میشد امروز شاهد آوارگی این مردم به خانههای دیگر عزیزانشان در استان خوزستان نبودیم. اگر امروز سپاه پاسداران را به عنوان نظامی در نظر میگرفتند که فقط کار نظامی را انجام میدادند، همه امروز شاهد بودیم که در استان گلستان و خوزستان نیروهای بسیج و سپاه و هلالاحمر بودند که توانستند به کمک مردم بشتابند. مردم زحمت کشیدند، مردم پای کار آمدند، ولی متأسفانه ظرفیتی برای پیگیریهای مردم وجود ندارد؟ ما انتظار داریم تمام امکانات کشور برای استان خوزستان و خطری که در پیش داریم و در آخر همین برج بارشهای شدیدی که باز به این مصیبت اضافه خواهد شد، مشکل ما را دوچندان خواهد کرد، در نتیجه انتظار داریم چند پیشنهادی که خدمت عزیزان گفته میشود، این مسائل را در صدر خود در نظر بگیرند و مجلس وظیفه خودش را به نحو احسن انجام بدهد.
آقای رئیس! ما انتظار داریم مجلس با تشکیل کمیسیونهای تخصصی در مسأله ورود کند و همراه دولت و قوه قضائیه و بازرسی مسائل مختلف حقیقتیابی و مشکلات را ببینند و با پیگیری راهاندازی گروهی بتوانند فوریت طرح تأمین مالی از طریق صندوق توسعه ملی و إذن گرفتن از مقام معظم رهبری برای تأمین (1) میلیارد دلار تا بتواند حداقل خسارتهای بسیار شدیدی که به زیرساختهای کشاورزی، جادههای مواصلاتی و زندگی مردم وارد شده را جبران کند.
راهاندازی ستاد بازسازی مناطق سیلزده و فعال شدن کمیته ارزیابی. آقای رئیس! جبران خسارت فوری کشاورزان (نایبرئیس ـ متشکریم) از سال 95، انتظار داریم که در اسرع وقت انجام شود. اعزام امکانات از سراسر کشور، گسیل داشتن کمکهای مردم به منطقه. مردم منطقه نیازهای فوری به چادر، کانکس، حمام و دستشویی و قایق دارند. انتظار داریم که تقسیم کار در مدیریت بحران باعث شود تا کار به نحو احسن انجام شود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) جا دارد من اینجا از تمام عزیزانی که در این مدت کمک شایان خودشان را به مردم داشتند تشکر کنم و به رئیسجمهور میگویم که مردم گرفتارند، مردم را دریابید. مردم گرفتارند، مردم را دریابید. مردم گرفتارند، مردم را دریابید. والسلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر گیلانی بفرمایید.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
جناب آقای حاجی! الان جای تذکر نیست. این تذکرات تبدیل به نطق میشود، الان دارند نطق میکنند. آقای گیلانی بفرمایید.

سهراب گیلانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام و تبریک سال نو بر ملت بزرگ ایران و مردم خوزستان قهرمان و شوشتر و گتوند و شعیبیه عزیز و صبور.
سیل در خوزستان شهرها و روستاهای بسیاری را در هم کوبید و به زیر آب برد و ادامه دارد و مردم آن مناطق را آواره کمپها و منازل و مزارع آنان را تخریب و گذران زندگی آنان را سخت و پرمشقت کرده است. از صبر و تحمل و همراهی مردم خوزستان و شعیبیه شوشتر صمیمانه تشکر میکنم. البته خدا را شاکرم با این همه وسعت سیل، اما تلفات جانی در بر نداشت.
منشأ سیل امسال در خوزستان و سیل سال 95 شعیبیه شوشتر از آب پشت سدهای دز، کارون و کرخه است. با توجه به میزان بارندگی در بالادست این سدها و سرریز آنها به پاییندست که شهرهای اندیمشک، دزفول، شوش، شوشتر، شعیبیه شوشتر، اهواز، دشتآزادگان، خرمشهر، آبادان و شادگان را در هم نوردیده، این سیل در خوزستان در دستان مدیریت سدها و وزارت نیرو است که با میزان بارش و با ورود آب به مخزن سدها دریچههای خروجی سدها به پاییندست تنظیم میشود. مدیریت سدها باید براساس هشدارهای سازمان هواشناسی از تابستان سال 97 بطور جدی اقدام میکرد.
ستاد بحران باید اقدام پیشگیرانه را از تابستان 97 قویاً برنامهریزی و اقدام میکرد. در هر دو مورد ضعیف عمل شد و آمادگیهای کامل با این وسعت و برای مقابله با این سیل بزرگ قبل از وقوع سیل به وجود نیامده است. مردم عزیز سیلزده خوزستان و بلکه کل ملت ایران از دولت و مجلس و سایر نهادها و سازمانهای کشوری و لشکری انتظارات اقدامات اساسی و آنی را برای برطرف کردن این سیل خسارتبار دارند تا زندگی این عزیزان به وضع بهتر از قبل برگردد. این انتظارات عبارتند از:
یک؛ کمبودهای فعلی سیلزدگان مانند تجهیز کمپها، چادرها، پتوها، تجهیزات سنگین و حمل و نقل و غذا است.
دوم؛ رئیسجمهور محترم، معاون اول، رئیس مجلس و سایر وزرا به خوزستان آمدند، قولها، وعدهها و مصاحبههایی در بین مردم داشتند. من به همه آن عزیزان که تشریف آوردند تأکید میکنم، اولاً تشکر میکنم، ثانیاً بر وعدهها و قولها و مصاحبههایتان عمل کنید. مردم را امیدی تازه دادید، اما عمل کنید. این بسیار مهم است. عمل نکردن به این وعدهها، قولها و مصاحبههای شما بیاعتمادی و واگرایی را صدچندان میکند.
غرامت سیل خسارتبار سال 95 شعیبیه هنوز پرداخت نشده است. رئیسجمهور و معاون اول قول پرداخت را از روز اول کاری یعنی امروز دادهاند. تأکید دارم که این غرامت سال 95 را به شعیبیه شوشتر پرداخت کنند.
از هماکنون عادلانه و با کار کارشناسیشده خسارات وارده بر مناطق سیلزده را تعیین و ثبت کنید و با پایین آمدن آب در روستاها و شوشتر و شهرها و به خصوص جادههای روستایی را شروع به اصلاح، تعمیر و تکمیل نمایید. وزارتخانههای نیرو، راه و شهرسازی، بهداشت، درمان و آموزش و پرورش، بنیاد مسکن، بنیاد برکت، وزارت کشور و وزارت جهادکشاورزی با اولویت بطور جهادی اقدامات خود را برای برطرف کردن این خسارات شروع کنند. (نایبرئیس ـ تشکر میکنیم، وقتتان تمام شد) نهایتاً از ستاد بحران خوزستان، شوشتر و به ویژه از سپاه، بسیج و ارتش تشکر و قدردانی مینمایم. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. جناب آقای دکتر ساری بفرمایید.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
آقای حاجی! چه تذکری میخواهید بدهید؟ (حاجیدلیگانی ـ در دستور است) این الان دستور به آن معنی طرح و لایحه نیست، دارند اظهارنظر میکنند.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید در پایان نطق آقایان آقای حاجی تذکرشان را بدهند.

علی مطهری
بله، در پایان نطقها بفرمایید.

محمد علی وکیلی

علی ساری
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب.
بحث را در دو قسمت تقسیم میکنم. قسمت اول قسمت مناطقی است که هنوز سیل به آن سمت نرفته و در آستانه سیل هستند، نبود ماشینآلات سنگین به تعداد کافی. تعداد روستاهایی که در حوزه انتخابیه خودم جدای از سایر روستاهایی که در سایر نقاط استان وجود دارد و درگیر سیل هستند، (50) درصدشان در کنار بستر رودخانه هستند و متأسفانه ماشینآلات سنگین به اندازه کافی وجود ندارد. مضاف بر اینکه در داخل شهرهای کارون، اهواز، حمیدیه و باوی هم به ماشینآلات نیاز داریم. آیا خدایی تهیه ماشینآلات سنگین خیلی سخت است، اما تهیه گونی برای شما خیلی سخت بود؟
به رهاسازی آب میپردازم، رهاسازی آب در این شرایط از آذرماه، از رئیسجمهور محترم میخواهم در این خصوص تحقیق کند که چرا تا اسفند رهاسازی آب صورت نگرفته است. خروجی به سمت تالابهای هورالعظیم و تالاب شادگان کماکان که دارم با شما صحبت میکنم هنوز در بخش تالاب شادگان، نهر مالح، نهر بحره و سایر نهرها برقرار نشده، به این دلیل که ماشینآلات سنگین وجود ندارد.
اگر ماشینآلات سنگین نیست، چرا در سفر رئیسجمهور محترم اعلام نمیکنید؟ چرا در حضور معاون اول ایشان اعلام نمیکنید؟ در مجاورت تالاب هورالعظیم تأسیسات نفتی ما وجود دارد، وزیر محترم نفت برای گسیل آب به آنجا منعی نکردند. چرا ستاد بحران اجازه نمیدهد که آب به آنجا گسیل شود؟
پخش سیلاب فقط در نقاط ساده صورت میگیرد، چون کار سادهای است، ولی حاضر نیستند که ماشینآلات سنگین گسیل کنند. پس حتماً ندارند. اگر ندارید به ریاست محترم جمهور اعلام کنید.
درخصوص لایروبی رئیس محترم مجلس اشاره فرمودند که نمایندگان اهواز کی دنبال کردند؟ کی دنبال کردیم؟ در حضور وزیر محترم نیرو، در جلسهای که مجمع با ایشان داشت اعلام کردم، صحبت کردم، شرکتی از هلند به ایران آمد، باور کنید حتی اجازه ندادند که عمق رودخانه را در اختیار آنها قرار بدهند. آقای رئیس مجلس! عدهای در تضعیف مجلس گام برمیدارند، سیلبند و لایروبی از وظایف وزارت کشور است، آیا به یاد دارید که چرا درخصوص عملکرد آنها اعتراض کردیم؟ در مناطق سیلزده ضرر برای مسکن و زمین کشاورزی وجود داشت، دستمریزاد، دولت گفت جبران ضرر خواهم کرد. الان دنبال آن نیستیم. الان به ما بگویید، ستاد بحران استان در داخل استان در مدیریت امکانات آیا توانسته برای همه چادر تهیه کند؟ آیا تهیه مواد غذایی سخت بود؟
دقت کنید! سال 1384 دبی رودخانه در مقطع اهواز (3400) مترمکعب بر ثانیه، الان با (2800) لبریز شده است. خودتان قضاوت کنید.
اما تأکید میکنم با توجه به ضیق وقت از ریاست محترم جمهوری نسبت به گسیل امکانات از طریق هلالاحمر، امکاناتی نداریم. از نمایندگان محترم تقاضا دارم در هر شهری که هستند نسبت به گسیل امکانات به صورت خودجوش به نقاط سیلزده اقدام کنند.
نکته آخر؛ آیا میدانید که چرا شهرهای حمیدیه، سوسنگرد، ابوهویزه، کوت سیدنعیم، بستان و رفیَّع، مردم با دولت در تخلیه از محل سکونت خود همکاری نمیکنند؟ چون دیدند دولت آن همه اعلام کرد، ولی در سیل منطقه بامدرنه در رساندن خدمات به آنها ناتوان بود. بنابراین دیگر جرأت نمیکنند که از مناطق خود خارج شوند، به خدا جرأت نمیکنند که از مناطق خود خارج شوند. سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
آقای ساری ممنونم. مجمع نمایندگان محترم استان لرستان (15) دقیقه را بین آقایان تقسیم کردند، دکتر کاظمی نماینده محترم پلدختر بفرمایید.

سیدحمیدرضا کاظمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران به خصوص مردم مظلوم و سیلزده شهرستان پلدختر و بخش معمولان. در مطلع سخن اگر میدانستم این جلسه با حضور دولت برگزار نمیشود حتماً مردم سیلزده پلدختر و معمولان را رها نمیکردم و به تهران نمیآمدم و پس از نطق سریعاً به پلدختر خواهم رسید.
اما وظیفه دارم از فرماندهی معظم کل قوا مقام معظم رهبری تشکر کنم که به محض شنیدن موضوع سیل در استان لرستان و شهرستان پلدختر، دستور اکید به ستاد و فرمانده نظامی سپاه و ارتش جهت کمک به سیلزدگان دادند.
وظیفه میدانم گزارشی خدمت شما عزیزان در رابطه با وضعیت سیل بدهم. اما قبل از آن از رئیس محترم مجلس جناب آقای دکتر لاریجانی، اعضای محترم هیأترئیسه مجلس و نمایندگان محترم که حضور پیدا کردند یا تلفنی با بنده تماس گرفتند، وزرا و کلیه مسئولین کشوری تشکر کنم. بیشترین بارندگی در روز (12) فروردین در پلدختر با (167) میلیمتر بوده، در پلدختر دبی آب رودخانه کشکان (5000) متر مکعب در ثانیه بود که این سیل خروشان را تشکیل داد. سیل باعث ویرانی و تخریب نصف شهر پلدختر و معمولان، (20) روستا که (10) روستا کاملاً محو شده و دیگر روستایی وجود ندارد. خانههای مردم، وسایل زندگی مردم، خودرو، مغازه و همه و همه را از دست دادند و همه سیلزدگان غیر از لباس تن خود الان هیچ چیز در بساط ندارند.
برادران عزیز، نمایندگان محترم مجلس! الان بیش از (30) هزار نفر در حوزه انتخابیه بنده حتی کفش جهت پوشیدن ندارند. تمام اموال زندگی خودشان را از دست دادهاند. دست یاری به همه نهادها، دستگاهها، مردم نجیب ایران جهت کمک به سیلزدگان پلدختر را دارم.
ارتباط شهرستان پلدختر، بخش معمولان و روستاهایی که آمار آن را دادم با مرکز استان و دیگر نقاط کشور قطع و الان ارتباط از جادههای روستایی با بیش از (70) کیلومتر با تحمل سختی انجام میگیرد. تاکنون ارتباط بیش از (60) روستا قطع است و به وسیله بالگرد کمکهای غذایی به آنها انجام میگیرد. کلیه زیرساختها مانند آب، برق، گاز و تلفن قطع است که با تلاش دستگاههای مربوطه یکی پس از دیگری در بخشی از قسمتها انجام گرفته یا در حال انجام است.
در بخش کشاورزی، باغات، مزارع، پمپاژهای آب، موتورپمپها، ترانسهای برق، خطوط انتقال و دامداریها را کاملاً آب برده و چیزی باقی نمانده است.
دوستان به من گفتند یک آماری از خسارت بدهم، اصلاً هنوز دستگاههای اداری (نایبرئیس ـ متشکریم) راه ارتباطی جهت تعیین خسارت ندارند، به مردم هزاران میلیارد خسارت وارد شده است. کمکرسانی به سختی به مردم انجام میگیرد و تا این لحظه که بنده در خدمت شما هستم بخش عمدهای از مردم پلدختر و معمولان و روستاهای اطراف دسترسی به امکانات اولیه ندارند. مردان، زنان و کودکان در کوهها و اطراف روستاها بدون چادر و پتو و بدون امکانات گرمکننده و بعضاً حتی بدون غذا زندگی میکنند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون وقتتان تمام شده) بعد از یک هفته انتظار این بود که همه دستگاهها، من اینجا عرض میکنم از هلالاحمر انتقاد جدی دارم. انتظار داشتم ریاست محترم جمهور شخصاً در پلدختر حضور پیدا میکرد و از نزدیک با مشکلات مردم پلدختر و معمولان و روستاها آشنا میشد.

محمد علی وکیلی
آقای دکتر ملکشاهیراد بفرمایید.

سیدحمیدرضا کاظمی
آقای دکتر! دو شهر از بین رفته، ما در چهار دقیقه بگوییم؟ من هزاران کیلومتر آمدم و دارم برمیگردم.

علی مطهری
حالا بفرمایید دوستانتان بگویند.

سیدحمیدرضا کاظمی
من انتظار داشتم مجلس امروز دستور خودش را به سیلزدگان و اینکه چه بلایی سر مردم آمده، دستگاههای اداری چه برنامهای برای مردم دارند... (نایبرئیس ـ ما امروز اختصاص دادیم) سه دقیقه و چهار دقیقه، بعد هیچکسی هم پاسخگو نیست. چرا اینطور برخورد میکنیم؟ چرا اجازه نمیدهید راهکار بگوییم. (نایبرئیس ـ آقای کاظمی! قرار بود چهارتا از وزرا) بنا نبود آنهایی که بدبخت و گل به سر شدند. بدانید تا سه متر خانه مردم زیر گل است با پل شناور نظامی هم نتوانستند ارتباط (60) روستا را وصل کنند. چرا باید چهار دقیقه؟ (30) هزار نفر خانمان ندارند. آقایان هیأترئیسه شاهد بودند، رئیس مجلس شاهد بود، نمایندگان مجلس شاهد بودند، وزرای دولت شاهد بودند چه بلایی سر مردم آمده است. چرا باید چهار دقیقه صحبت کنیم؟
درخواست پل شناور از نیروهای نظامی داشتیم که به منطقه آوردند، ولی سریعتر ارتباط (70) روستا را وصل کنند و از مرگ مردم جلوگیری کنیم. اگر از بیعرضگی ما، مردم تلف شوند، بدون چادر و پتو، خدا شاهد است نه مردم ما را خواهند بخشید و نه خدا ما را خواهد بخشید.
از سپاه و ارتش تشکر ویژه دارم که با تمام توان خود به صحنه آمدند و آنچه داشتند را در طبق اخلاص گذاشتند. برادران عزیز! اگر کار به همین منوال پیش برود بدانید تا چند ماه دیگر لجن و گل و لای کوچه و خیابان هم جمع نخواهد شد. بیاییم دستگاههای مختلف را مأمور کنیم، بیایند به داد مردم برسند. زن و بچه مردم تا سینه در گل است. داد مردم در آمده است. بعد ما انتظار داریم مجلس شورای اسلامی بیاید در رابطه با تبصره فلان در رابطه با ثبت احوال، تبصره فلان در رابطه با بند فلان تبصره. آقا! به داد مردم برسید، از قوه مقننه انتظار دارم، مردم میخواهند، به دستگاه فشار بیاورید بروند به داد مردم برسند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، تشکر).
اما راهکارهای درازمدت؛ یکی احداث دیوارههای ساحلی، علمی و تخصصی جهت نجات جان مردم. اگر دوباره اتفاق بیفتد مردم ما را نخواهند بخشید، خدا هم ما را نخواهد بخشید.
اما جانمایی مناسب برای مناطقی که آب گرفته، دوباره اینها را اینجا نسازیم، دوباره رودخانه بعدی و سیل بعدی زندگی مردم را بیخانمان کند. بازسازی جاده پلدختر به معمولان، با پنج تا تونل مشکل مردم اساسی حل میشود. آیا این مردم، (80) هزار نفر حق ندارند برایشان چهار تا تونل بزنند که نجات پیدا کنند (وکیلی ـ آقای دکتر کاظمی! ما جلسه مجدد با دولت داریم) و ایجاد سدهای بنلار، چولهول و پاعلم حق این مردم است. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر ملکشاهیراد بفرمایند.

علی مطهری
آقای دکتر وکیلی اجازه بدهید، ببینید! صحبتی که آقای کاظمی فرمودند، اولاً بنا بود که در مجلس امروز چهار تا از وزرا، وزیر کشور، وزیر راه، وزیر نیرو و وزیر جهادکشاورزی بیایند اینجا صحبت کنند، به خاطر وضع خاص استان خوزستان آقای رئیسجمهور دیشب دستور دادند که هر چهار وزیر به خوزستان بروند، لذا آن برنامه منتفی شد. بنابراین با توجه به اینکه جناب آقای کاظمی اضافه صحبت کردند، به هر حال وقت استان لرستان یک مقدار محدود شد. الان شما تقریباً هفت دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

محمدرضا ملکشاهی راد
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هر چیز از مردم شریف استان لرستان به خصوص مردم خرمآباد و چگنی به خاطر همه کاستیها عذرخواهی میکنم.
جناب آقای مطهری! این سیل یک حادثه طبیعی نبود، بلکه سیل بیتدبیری مسئولین و تبعیض و ناعدالتی وزارت نیرو بود. سالهاست که میلیاردها مترمکعب آب از لرستان بدون مهار آن جاری است و امروز وارد خوزستان شده و خوزستان را گرفتار کرده است. جناب آقای مطهری! خسارات وارده از توان دولت خارج است. باید از صندوق توسعه ملی استفاده کنیم.
به مردم شهرستانهای خرمآباد، چگنی، سپیددشت، ویسیان و زاغه بیرانشهر در این سیل خسارت زیادی وارد شده است. مقصر اصلی هم وزارت نیرو و وزارت راه است. با بیان چند تومان بلاعوض نمک بر زخم مردم نپاشید، چون پول اثاثیه ساده یک خانوار فقیر (50) میلیون تومان است. با (3) میلیون تومان که حل نمیشود، خسارات مردم باید کاملاً پرداخت شود، چون مقصر دولت است. دولت خانههای مردم را ویران کرده، بیتدبیری مسئولین خانههای مردم را ویران کرده، بیتدبیری مسئولین و شاید امروز اگر خوزستان زیر آب است، من میگویم توطئه دشمن و نفوذیها در طول (30) سال کارشناسی غیرصحیح و شاید تعمدی باشد. روی این مطلب فکر کنیم. مدیریت بحران خود بحران آفرید. چون نظاممند و ساختارمند نبود. با این همه تجربه در نقطه آغازین عملیات هم نیست. باید برای آینده فکری کرد.
مجلس! برای جلوگیری از مشکلات باید وزارت نیرو را وادار کرد دست از لجاجت بردارد، به نظرات کارشناسی تن بدهد. امروز اگر در لرستان آبها مهار میشد، اگر آبخیزداری و آبخوانداری میشد، اگر سدها زده میشد، هم لرستان امن بود، هم خوزستان امن بود.
من به عنوان نماینده مردم از وزارتخانه نیرو و وزارت راه قطعاً به قوه قضائیه شکایت خواهم کرد. خیانت این دو وزارتخانه آشکار و مشهود است و باید به خیانت خائنین در این موضوع حتماً رسیدگی شود.

محمد علی وکیلی
متشکرم. جناب آقای عباس گودرزی بفرمایید، انشاءالله رعایت وقت شود که به وقت بقیه نمایندگان محترم برسیم.

عباس گودرزی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز، ملت شریف ایران و مردم عزیز استان لرستان و مردم بانجابت شهرستان بروجرد سلام عرض میکنم. وقت بسیار کم است، فرصت نیست به همه مطالب بپردازم. ابتدا من از دستگاههای اجرایی تشکر میکنم که پای کار بودند و تلاش کردند. از سپاه عزیز و زحمتکش و همیشه در صحنه، از ارتشیان غیور، از بسیجیان عزیزی که کمک کردند و همه کسانی که احساس مسئولیت کردند. چه زیبا بود که امروز رئیس محترم جمهور در این جلسه حضور داشته باشد. اگر حضور پیدا نکرد لااقل معاون اولش را در این جلسه میآورد و پاسخگوی نمایندگان استانهای درگیر با سیل بود. معاون محترم رئیسجمهور حضور دارند، اجازه بدهید حرفها را بشنوند، منتقل کنند و پاسخ بدهند و ما انشاءالله نتیجه میخواهیم.
من میخواهم یک نکتهای را عرض کنم، چرا همواره تعریف مدیریت بحران مقابله با آثار بحران است؟ این یعنی سوءمدیریت. مدیریت بحران یعنی پیشگیری از بحران. چرا در شهرستان بروجرد که سه سد در دستور کار داشتند، سد گلهرود را به دلایل واهی از دستور کار خارج کردند، به سد آبسرد قطرهچکانی اعتبار میدهند، سد شهید بروجردی را ممنونیم که فعلاً احیا کردند، اما باز هم نیاز به جدیت بیشتر دارد. اگر سدهای شهرستان بروجن مدیریت میشد امروز سیلاب در دورود و دیگر شهرستانها و نهایتاً در خوزستان کنترل میشد. وزارت نیرو باید پاسخگو باشد و دولت محترم عزمش را جدی کند.
هزینههای ما در استان و شهرستان بروجرد زیاد است. کشاورزان ما آسیب دیدهاند. منازل زیر باران و سیلاب رفته، از نزدیک شاهد بودیم، اما چون فرصت کم است من اشاره کنم. بعضی از استانها درگیرند، در استانها شدت و ضعف است، برای بعضیها فرصت بیشتر برای رسیدگی است به جایی مثل پلدختر باید اورژانسی رسیدگی شود. (وکیلی ـ خیلی ممنون آقای گودرزی) اگر این گل و لای خشک شود دیگر قابل انتقال نیست و من درخواست دارم دستگاههای اجرایی با روحیه جهادی ورود کنند و به داد مردم عزیز سیلزده برسند. فرصت کم است، آخرین جمله، من از آقای رئیسی قوه قضائیه، این چه نظارت و بازرسی است که در کشور وجود دارد؟ با افراد متخلف در صدور مجوز و یا هر اقدام دیگری برخورد شود و انشاءالله درس عبرتی برای دیگران باشد. عذرخواهی میکنم، فرصت کم است، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
آقای رستمیان! شما بفرمایید. این دو دقیقهها لطفاً رعایت شود که وقت به بقیه دوستان برسد.

علی رستمیان
بسم الله الرحمن الرحیم
در شهر دلفان یکسوم شهر زیر آب رفت و بیش از (450) روستا در بخشهای کاکاوند، ایتیوند، میربکر، خاوه و بخش فیروزآباد در محاصره سیل قرار گرفتند. بیش از (4000) منزل روستایی و (2000) منزل شهری و (2000) مغازه در سیل اخیر بین (10) تا (70) درصد دچار خسارت گردیدند.
در دلفان چهار روستا به خاطر رانش تخلیه شدند و اکنون در کمپهای چادر به سر میبرند. ابنیه فنی بیش از (300) روستا تخریب شده و در شهر دلفان و سلسله در سرفصلهای مسکن روستایی و شهری، کسبه و بازار، آب و فاضلاب شهری، آب و فاضلاب روستایی، راهها و ابنیه فنی، برق و شبکه برقرسانی، کشاورزی و شهرداریها و تأسیسات شهری بیش از (1100) میلیارد تومان در شهر دلفان و (450) میلیارد در شهر الشتر برآورد خسارت اولیه شده است.
اما مهمترین مشکلات استان لرستان یکی ظلم و تبعیض در تخصیص بودجه و عدم توجه به زیرساختهای استان لرستان نسبت به سایر شهرها و استانهای توسعهیافته است. جناب آقای رئیسجمهور! آیا استان لرستان جزء نقطه جغرافیایی ایران اسلامی هست یا نیست و اگر هست چه کسی باید پاسخگوی این تبعیضها باشد؟
وزارت نیرو به عنوان کسی که مسبب اصلی سیلها، قتلها و تنشهای آبی و محاصره سیل روستاها است باید وزارت نیرو را به عنوان عامل اصلی محاکمه کرد، چه وزرای فعلی و چه وزرای دولتهای قبلی.
اما در بحث جهادکشاورزی هم متأسفانه در بحث آبخیزداری و آبخوانداری (وکیلی ـ خیلی ممنون) بزرگترین کمبود و مشقات را داریم. اما باید از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در بحث جادهرسانی و انسداد جادهها و بازگشایی جادهها کمک کرد و از ارتش باید تشکر کرد.
جناب آقای رئیس مجلس! از شما توقع داشتیم (نایبرئیس ـ سپاسگزاریم) که امروز وقت اول کشور را در بحث سیل میگذاشتید. چهار، پنج استان ما دچار سیل شده، چرا شما امروز وقت مجلس را با بحثهای بیهوده و کماهمیت هدر دادید و حق استانهای سیلزده را نادیده گرفتید.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
جناب آقای دکتر ملکشاهی بفرمایید.

الهیار ملکشاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
متأسفانه سیل ویرانگر چند روز گذشته خسارات جانی و مالی فراوانی در استان لرستان ایجاد کرد. در اثر سیل متأسفانه (15) نفر از هماستانیهای ما کشته شدند و در شهرستان کوهدشت دو نفر در این سیل جان خودشان را از دست دادند. در شهرستان کوهدشت (54) کیلومتر از جادههای اصلی و روستایی تخریب شد و (33) دهنه پل کاملاً تخریب شده است. (11) روستای منطقه رودبار به لحاظ بیتدبیری وزارت نیرو در حال غرق شدن در دریاچه سد سیمره هستند. (26) روستا در منطقه کوهدشت شمالی، وزکور و رودبار هیچگونه ارتباط زمینی الان هم ندارند. جاده اصلی مواصلاتی بخش طرهان کاملاً قطع میباشد و مردم شریف این بخش با تحمل سختی باید مسیرهای طولانی برای دسترسی به مرکز شهرستان را داشته باشند. خسارات فراوان به اراضی کشاورزی و باغات وارد شده است، مجموعاً قریب به (1000) میلیارد تومان خسارات به شهرستان کوهدشت و رومشکان وارد شده است. مقصر اصلی در سیل استان لرستان وزارت نیرو است.
ما مجمع نمایندگان استان از وزارت نیرو به دادگستری قطعاً شکایت خواهیم کرد، چون وزارت نیرو سدهای مختلف استان را متوقف و معطل نمود. اگر وزارت نیرو سد معشوره که همه مطالعات انجام شده بود و در دولت قبل شروع به اجرای آن گردید و بیش از (40) میلیارد تومان در آن سد هزینه شد بر رودخانه کشکان احداث میشد، امروز این سد (1) میلیارد و (200) میلیون مترمکعب از سیلابها را جمعآوری میکرد و اگر (1) میلیارد و (200) میلیون مترمکعب از سیلابهای رودخانه کشکان جمعآوری میشد، این سیل ویرانگر که بخش شاهیوند را نابود کرد و همچنین شهرستان چگنی و پلهای تاریخی و پلهای مواصلاتی ما و بخش معمولان و شهرستان پلدختر را با این مشکلات مواجه کرد، این را نداشتیم. بنابراین مقصر اصلی (وکیلی ـ متشکر) در سیل استان لرستان هم خسارتهای جانی و مالی وزارت نیرو است و قطعاً مجمع نمایندگان و نمایندگان استان به وظیفه خودشان عمل خواهند کرد.

محمد علی وکیلی

علی مطهری
آقای بیرانوندی! دو دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

محمد بیرانوندی
به نام خدای قوم فراموششده لر که حتی مردنشان نیز دیده نمیشود.
بهار را خدمت مردم شریف ایران اسلامی تبریک و به هماستانیهای عزیزم تبریک و تسلیت عرض میکنم. از همه امدادگران و کسانی که شبانهروز زحمت کشیدند و از همه دولتمردان، معاونین محترم رئیسجمهور که به استان آمدند و با مردم همدردی کردند، سپاسگزارم.
ایهاالناس، ای گوشهای شنوا و ای مسئولین نظام! سیلی که در کتابها خوانده و یا در فیلمها دیدهاید با سیل خانمانسوز و بنیانبرافکن استان لرستان بسیاربسیار متفاوت است. ای اصحاب رسانه، ای صدا و سیما! هنوز تعدادی از مردم ایران و برخی از همکاران مجلسی بنده از عمق فاجعه لرستان بیخبرند. از آوارگان پلدختر، معمولان، دمرود و دوآب، از بیخانمانهای چگنی و از کسانی که در روستاهای چگنی آواره شدند، از مردم صاف و صادق شاهیوند، از بیسرپناهان درمره، چمخوشه، چمدانه و چمپلک، از تنگهفت، تنگپنج و چمسنگر و از بسیاری از روستاهای سپیدشت. از آوارگی مردم بیشه، از گرسنگان ویسیان و دوآب و قالبی، از شیرمردان و شیرزنان روستاهای بیرانشهر که اینک به خاک سیاه نشستهاند.
آقای وزیر نیرو! بارها طی سال گذشته هر دو هفته یک بار آمدم، حتی تهدید کردم که سد، حق و ضرورت است، حق مردم لرستان و ضرورتی برای این استان. اما ای دریغ از اینکه کسی حتی کوچکترین اعتنایی کند. تهدید به استیضاح کردیم، سدهای کاکاشرف.، داربلوط، شبیخون و حتی سد بختیاری را به کرات برای هزارمین بار پیگیر شدم.
آقای وزیر جهاد! از آبخیزداری در استان لرستان خبری نیست و این مساوی با سیل است.
اما چهار، پنج پیشنهاد دارم؛
1 ـ همکاران عزیز مجلس! پیشنویس طرح دوفوریتی را آماده کردیم، توقع داریم کمکمان کنید با إذن رهبری از محل صندوق توسعه بتوانیم اینها را جبران کنیم وگرنه چیزهایی که دولت وعده کرده جبرانکننده نخواهد بود.
2 ـ اموال تملیکی که در اختیار دولت است را به چه کسانی میدهند؟ اینها را امروز به مردم آواره لرستان و سیلزدگان بدهند و همچنین معافیت مالیاتی برای اشخاص حقیقی که کمکهای قبلی خودشان را به نام سیل واریز میکنند و عزیزان وزارت بهداشت و درمان! در پی برهنگی و گرسنگی مردم حواستان باشد امراض و بیماریها در راه است، مواظبت کنید و حواسمان باشد.
وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش! دانشآموزان استان لرستان فردا میخواهند در رقابت سنگین کنکور شرکت کنند، این را به تعویق بیاندازید.
نکته آخر اینکه آقایان دولت! چاپ اوراق، امروز برای زیربناهای استانهای سیلزده ضروری است، نه دیروز که در رفاه بودیم. توقع داریم به تمام و کمال کمکمان کنید تا این مردم بیچاره بیش از این، سد بختیاری (5) میلیارد مترمکعب آب را ذخیره میکند، حواسمان باشد، بارها به کرات گفتم، باز در پایان از همه امدادگران و همه کسانی که ابراز همراهی و همدردی کردند سپاسگزارم، به ویژه برادر عزیزم جناب آقای دکتر امیری و دکتر جهانگیری تشریف آوردند و همدردی کردند. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. استان ایلام، جناب آقای دکتر کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا سال نو و فرا رسیدن اعیاد شعبانیه را تبریک عرض میکنم. بیشک خسارتبارترین سیل استان ایلام و به ویژه در مناطق جنوبی استان ایلام و شهرستانهای دهلران، درهشهر، آبدانان، بدره، سیروان و مهران و خصوصاً شهرستان درهشهر و بخش ماژین رقم خورد. خوشبختانه اول خدا را شاکریم که در استان تلفات جانی نداشتیم و جا دارد که از زحمات و اقدامات پیشگیرانه همه اعضای ستاد بحران استان و به ویژه استاندار محترم ایلام جناب آقای سلیمانی که همه اقدامات پیشگیرانه را با تخلیه روستاهای در معرض خطر به عمل آوردند، تشکر کنم.
اما عزیزان! این چه ادبیاتی است؟ استان اصلی و فرعی نداریم. استانی در کشور که همه اقدامات را انجام داده و تلفات جانی را نداشته و خسارتبارترین خسارت ناشی از سیل را داشته، معنا ندارد که عزیزان ادبیاتی را به عنوان استان اصلی و استان فرعی بیان کردند. اگر استان اصلی معنا دارد استان ایلام هم مثل خوزستان و لرستان، در بین این دو استان، استان اصلی خسارتدیده از مصائب سیل و سیلزدگی است.
عزیزان! فقط در سه روز نزدیک به (400) میلیمتر در هر کجای دنیا بارش بیاید خسارت است. در سه ساعت بالای (60) میلیمتر بارندگی طوفان است. بالاترین بارشها در استان ایلام بوده، میزان خسارت ناشی از سیل در استان ایلام بیسابقه است.
من اینجا عرض کنم بخشی کارهای پیشگیرانه خوب شد، بخشی اقدامات خوب توسط دولت انجام گرفت، اما بخشی کارهای معطلمانده و حقخوریها و تظلم و حقکشیها همچنان وجود دارد. سد میمه که جهت مهار آبهای مرزی با پیشرفت بالای (50) درصد پارسال به بهانه عدم تکمیل مطالعات از (800) میلیون دلاری که از محل صندوق توسعه ملی توسط مقام معظم رهبری به إذن ایشان مشخص شده بود، ریالی پرداخت نشد. معلوم نیست اگر مطالعات این سد تکمیل نشده چرا بالای (50) درصد پیشرفت دارد. اگر مطالعات تکمیل شده و بالای (50) درصد پیشرفت فیزیکی دارد چرا این سد پارسال ریالی دریافت نکرده است؟ سد سیکان هم همینطور، رقم بسیار کمی پارسال به این سد تخصیص پیدا کرد و حرکت کندی در ایجاد این سد برای مهار آبها بود. واقعاً بیتدبیری در اقدامات پیشگیرانه در موضوع احداث زیرساختها کاملاً معلوم بود.
بدعت نگذاریم، سیل، سیل خروشان بود، همه چیز مردم را برد و این را تأکید کنم، مثل موضوع مناطق جنگی حقوق شهرستانهای استان ایلام، مثل درهشهر، آبدانان، بدره و سیروان را بیش از این تضییع نکنیم.
اما خسارتهایی که در استان ایلام در اولین برآوردهایی که انجام شده بیش از (1200) میلیارد تومان است. زیر آب رفتن و خسارت به اراضی حدود (60) هزار هکتار از محصولات کشاورزی و تخریب اراضی، خسارت و تخریب فقط (750) هکتار از باغات، تخریب کامل (27) عدد پل بالای (20) متر دهانه و آسیب جدی به (750) دهانه پل، تخریب سه پل بزرگ گاومیشان، پلی که شهرستان درهشهر، دهلران، آبدانان، بدره و کلاً استان ایلام را از طریق شهرستان پلدختر به استان لرستان و خوزستان وصل میکند، تخریب پل وحدتآباد با دهانه بالای (150) متر، پل گاومیشان با دهانه بالای (150) متر، پل میدانخلف با دهانه بالای (120) متر. اینها نشان از تخریب بالایی بود که به این مناطق وارد آمد، قطع آب بالای (116) روستا، سه تا شهر درهشهر، پهله و سراب باغ کاملاً آب قطع شد، قطع برق (11) روستا، ریزش و رانش زمین در (300) نقطه از محورهای اصلی و فرعی استان ایلام در راههای اصلی، قطع آب، برق، گاز، راه و تلفن بخش ماژین در شهرستان درهشهر، تخریب بیش از (1000) کیلومتر از راههای عشایری، بین مزارع، روستایی و راههای اصلی، خسارت شدید به سیلبندها، کانالهای شهری، روستاها علیالخصوص در شهرستانهای جنوب استان علیالخصوص درهشهر، آبدانان، بخش ماژین (وکیلی ـ خیلی ممنون) اجازه بدهید، حداقل آن (15) دقیقه را کامل باید صحبت کنم بدانند که چه شده. من همینجا گلهمندی هم بکنم، بخشی از عزیزان زحمت کشیدند، ولی در صدا و سیما اگر استان ایلام جزع و فزع نکردند بزرگواری خودشان را مثل زمان جنگ نشان دادند، اما خسارتها بیداد میکند. تخریب (350) ایستگاه پمپاژ آب کشاورزی در شهرستان درهشهر، در پاییندست سد سیمره، در بالادست سد سیمره، زیر آب رفتن روستاهای چم روته، چم شیر در شهرستان سیروان و دیگر روستاهای این شهرستان، تخریب کامل روستاهای شوره، ورکمره، هوادول، دمرود و دیگر روستاها در شهرستان درهشهر بخش ماژین، غرق شدن روستاها در آب.
اما عزیزان! کشاورزان درهشهر تمام مایملک اعم از زمین، موتورپمپ، پمپاژ، ایستگاههای پمپاژ و دولت تا الان حتی در مصوبات چیزی را ندیده. من از هیأت محترم دولت میخواهم (نایبرئیس ـ متشکریم) که در مصوبات هیأت دولت برای این عزیزان که زمینهای کشاورزی و ایستگاههای پمپاژشان تخریب شده، ضرورت دارد که احداث پل گاومیشان برقراری و تسریع بشود که مردم بخشی از محصولات کشاورزیشان که مانده را بتوانند به فروش برسانند.
نیاز به چادر برای مردم بخش ماژین، نیاز به کمکهای بلاعوض به خانههای آسیبدیده، خانههایی که تازه احداث شده بود کاملاً تخریب شدند. این خانهها در ماژین نه میتوانند وام بگیرند، بلکه به تسهیلات جدید نیاز دارند، تمدید وامهای ساخت مسکن و وامهای کشاورزی، تسهیلات ارائهشده. من اینها را هم در نهایت عرض کنم از مردم منطقه، مسئولین کشوری، استانی و شهرستانی اعم از سپاه، ارتش و هلال احمر، همه مسئولان اجرایی که در کاهش آسیبهای وارد شده (وکیلی ـ متشکرم) تشکر میکنم، به ویژه از سرداران محترم سپاه پاسداران و تلاش گسترده عزیزان در بخش ماژین تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
سه دقیقه جناب آقای جاسمی دو دقیقه جناب آقای استاد سلیمانی دارند. جناب آقای جاسمی بفرمایید.

سیدقاسم جاسمی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
بنده هم از همه عوامل اجرایی تشکر و قدردانی دارم که در سیل اخیر حمایتهای خودشان را متوجه رفع مشکلات مردم داشتند، به خصوص مردم استان کرمانشاه و عزیزانی که در استان کرمانشاه به خصوص نیروهای مسلح، سپاه نبیاکرم استان کرمانشاه، قرارگاه نجف و قرارگاه منطقه غرب ارتش و همچنین لشکرها و تیپهای تحت امر که واقعاً اگر نبودند مشکلات سیلزدگان استان کرمانشاه کمتر از استانهای خوزستان و لرستان نبود، اما با توجه به فرصت کمی که وجود دارد این نعمت الهی و این فرصتی که در اختیار مردم و دولتمردان ما باید قرار میگرفت متأسفانه به صورت یک تهدید درآمد و شرایط بسیار سختی را برای مردم کشور ما رقم زد که شما در کلیپهای مختلف و در صدا و سیما کاملاً شاهد این قضیه بودید.
عزیزان! استان کرمانشاه که به گفته مقام معظم رهبری سینه ستبر در دفاع مقدس بود، در بازسازی و سازندگی سینه ستبر در مقابل مشکلات و سازندگی کشور بود. در زلزله دو سال گذشته سینه ستبر بود و استقامت و مقاومت کرد در مقابل ناملایمات و نامهربانیهایی که مسئولین ما داشتند و الان هم متأسفانه هنوز ادامه دارد.
من خدمت شما عرض بکنم که در استان کرمانشاه بیش از (72) ساعت بارندگی شدید داشتیم، یعنی این موج پرفشار و این شرایط نگرانکننده از منطقه غرب کشور به کشور ما وارد شد و اولین خسارات را به استان کرمانشاه وارد کرد. ایکاش هیأترئیسه محترم تصمیم میگرفت که مقامات و مسئولین از رئیسجمهور، معاونینش و وزارتخانهها اینجا حضور میداشتند و حرف نمایندگان که حرف آن ملت و مردم زجرکشیده است که الان واقعاً سرپناهی از خودشان ندارند، مشکلات بسیار زیادی، نه آب، برق، گاز و نه امکانات رفاهی و بهداشتی دارند. عزیزان ما در خوزستان و لرستان هم اشاره کردند.
لذا خدمت شما عرض بکنم که اگر این دولت عزمش را جزم میکرد و اراده میکرد در ساختمان پلاسکو که چند سال پیش تخریب شد متأسفانه هنوز هیچ نتیجهای نداده. من نا امیدم، من امیدوار به این نیستم که دولت بتواند به این مردم کمکرسانی بکند. شرایط مردم را در آینده بهبود ببخشد، چرا که در زلزله غرب کشور و در شهرستانهای مختلف استان کرمانشاه هنوز هیچ اتفاق خاصی نیفتاده.
مجلس باید یک برنامهریزی دقیق و صحیح انجام بدهند، این برآوردها برآوردهای درستی نیست که (1500) میلیارد تومان خسارت رسیده، فقط در منطقه اورامانات بیش از (1000) میلیارد تومان بنا بر نظر نماینده محترمش به آن منطقه خسارت وارد شده و به همه عزیزان شهرستانهای مختلف که انشاءالله مجلس یک برنامهریزی داشته باشد و همه دستگاهها را مجاب بکند. مردم در عسر و حرج و نگرانی بسیار شدیدی قرار دارند.

علی مطهری

محمد علی وکیلی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! دو تا بیانیه داریم.

علی مطهری
اجازه بدهید آقای سلیمانی صحبتشان را بکنند، بفرمایید.

حسن سلیمانی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از حوصلهای که عزیزان به خرج دادند تشکر میکنم و از مردم شریف ایران ممنونم که در این مباحث همراهی کردند، از دولت محترم، دستور مقام معظم رهبری برای نهادهای نظامی، انتظامی، سپاه، ارتش و نیروهای انتظامی که همه واقعاً درگیر این مباحث بودند و تلاش کردند به مباحث کمک کنند. عزیزان! آنچه را که باید به عنوان کلی در بحثهای عزیزان و همکاران ما در استانهای شمالی و جنوبی گفته بشود گفته شد، ما بیاییم واقعبینی کنیم و مباحثی که تا الان این عوامل را به وجود آورده است را مورد تجزیه و تحلیل قرار بدهیم، بگوییم چه شده است، چه باید بکنیم تا این مشکلات حل بشود.
الان در زمانی که فقط بگوییم چرا شده است نیستیم، شد، ماضی تمام. سیل آمد، خرابی به بار آمد، خرابی را چطور باید درست کرد؟ همه ما یک ماه نیست بودجه را تصویب کردیم، واقعاً اعتباراتی که برای حوادث غیرمترقبه در اجرای مواد (10) و (12) وجود دارد چقدر است؟ اصلاً ممکن است که دولت بتواند اگر همه بودجه کشور را بدهد این امکانات را جبران کند، میشود؟ یعنی ما هر امر عمرانی داریم تعطیل، این را جبران کنیم؟ نه، در همه استانها از جمله استان کرمانشاه، باغات، اراضی کشاورزی، پل، زیرساختهای مواصلاتی همه از بین رفت. در کرمانشاه از آخرین اقدامات قبلی ما، اورامانات، پاوه، جوانرود، نوسود، گیلانغرب، قصرشیرین، سرپلذهاب، کرمانشاه، اسلامآباد و شهر دالاهو و بعد شهرهای خود من در شرق، صحنه، هرسین، بیستون، دینور، کنگاور در ابعاد مختلف دچار آسیب شدند. بیش از (1500) میلیارد تومان فقط زیربنا خراب شده، باید چکار کنیم؟ (وکیلی ـ استاد متشکرم) من یک لحظه فقط عرض کنم. بیاییم واقعبینی کنیم و مشکلات کشاورزی و بخشهای تخریبی را براساس امکانات صندوق توسعه با اجازه مقام معظم رهبری استفاده کنیم انشاءالله مشکلات حل بشود.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکرم، از استان فارس جناب آقای دکتر پارسایی بفرمایید.

بهرام پارسائی
بسم الله الرحمن الرحیم
رواق منظر چشم من آشیانه تو است
کرم نما و فرود آ که خانه خانه تو است
ابتدا من از حضور انساندوستانه و میهماننوازی بینظیر مردم شریف فارس و شیراز که فرهنگ ایران و ایرانی را به رخ جهانیان کشیدند تشکر میکنم. موضوعاتی را من در یک فیلم و چند عکس تهیه کردم که اگر دوستان پخش کنند خدمت عزیزان عرض خواهم کرد.
با شروع سیل در استان فارس و شهر شیراز خوشبختانه شاهد حضور مدیران در کنار مردم و با هم بودیم که واقعاً یک وفاق و همدلی بین مردم و دولت را نشان داد که جا دارد از اینها تقدیر و تشکر بشود و این همدلی و همراهی دولت و ملت را ارج بنهیم و به واسطه کمکاریها یا به هر حال مشکلاتی که وجود دارد خدشه به این انسجام وارد نکنیم.
دوستان تصاویری که میبینند منطقه سعدی و دروازه قرآن است که دچار سیلگرفتگی شد. آمار تلفات متأسفانه جانباختگان (21) نفر در دروازه قرآن بود که (105) نفر مجروح داشتیم. کل خسارات وارده به استان فارس (700) میلیارد تومان بود، آن تکه فیلم را از دروازه قرآن لطف کنند نشان بدهند من این را به صورت کلی میخواهم عرض کنم. اولاً که فارس، شیراز، لرستان، کرمانشاه، خوزستان و آققلا و همه و همه ایران است و همه ما ایرانیان از مشکلات پیش آمده اندوهگین هستیم و انشاءالله دست در دست هم برای حل مشکلات پیش خواهیم رفت. علت سیل در شهر شیراز بدون شک دخالتهای انسانی و دستکاریهایی بود که دوستان در این فیلم مشاهده میکنند. عرض رودخانه بالغ بر (40) متر با عمق بسیار زیاد که به واسطه اینکه در سال 67 و 68 تغییر کاربری در اینجا ایجاد شد کل حجم تقریباً (100) متر مکعب در ثانیه باید از یک خروجی کمتر از (18) متر مکعب خارج میشد که این غیرممکن است.
این دستکاریهایی که انجام شد مقصر از مدیریت شهری آن زمان، وزارت نیرو، عدم نظارت و حفاظت و حراست از حریم رودخانه در داخل و خارج از شهر در آن زمان و کمیسیون ماده (5) که اجازه چنین تغییر کاربری را داده وجود دارد.
من میخواهم این را عرض کنم؛ این تهدید بدون شک در همه شهرها و کلانشهرها وجود دارد، شهر شیراز با بقیه شهرها فرق نمیکند، من خواهشم این است که در این فرصت کوتاهی که به ما دادید دوستان ورود بکنند و واقعاً یک ریشهیابی بکنند که این مسائل چطور در کل کشور و بقیه شهرها تکرار نشود، ضمن اینکه رسیدگی به آسیبدیدگان و افرادی که در سیل گرفتار آمدهاند را در اولویت قرار بدهیم.
کمیسیون اصل (90) بدون شک به این موضوع ورود خواهد کرد و همت خواهد کرد. در شیراز واقعاً الگوی انسجام مردم، دولت، نیروهای نظامی، انتظامی، نهادهای مردمی، شهرداری و همه را شاهد بودیم که جا دارد من از مدیریت استان و حضور معاون و تیم دولت در استان فارس تشکر کنم که بسیار گرهگشا و مؤثر بود. اما دغدغه اصلی من که دوست دارم و خواهش میکنم مجلس و مخصوصاًٌ کمیسیون اصل (90) ورود کند که ورود هم کردند این مسأله در کل کشور رسیدگی بشود. همین تهران به صورت خفته چنین تهدیدهایی در کمین مردم و شهروندان استان است. خواهش من این است که کل کشور را یکجا ببینیم، شهرها را از هم تفکیک نکنیم، اما حمایتهایمان را جانانه از مردم آسیبدیده انجام بدهیم.

محمد علی وکیلی
ممنونم، جناب مهندس رجبی بفرمایید.

فرج اله رجبی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
کی شعر تر انگیزد خاطر که حزین باشد
یک نکته از این معنی گفتیم و همین باشد
دوستان گرامی! شما به هزار و یک دلیل در جریان سیل شیراز قرار گرفتید. ماشینهایی که به هم پیچیدند، انسانهایی که پای این ماشینها له شدند و سیل سعدی را که منطقه سعدی در شهر شیراز به قول ما شیرازیها مرغ عیش و عزا است. یعنی مردم محله سعدی اگر خشکسالی بشود دچار یک نوع مضیقه و بدبختی و مصیبت و بیچارگی هستند و اگر سیل بیاید دچار یک مضیقه دیگر هستند.
توجه بفرمایید! در شهر شیراز در دروازه قرآن در کمتر از یک ساعت صد و چهل و چند هزار متر مکعب روانآب آمده. توجه بفرمایید که در شهرک سعدی شیراز در طی دو روز (1) میلیون متر مکعب روانآب آمده و (470) هزار روانآب منطقه سعدی در کمتر از پنج ساعت اتفاق افتاده. دوستان عزیز من! آنچه که اتفاق افتاده در یک ابعاد ملی است، منتها چون در شیراز تلاش مجموعه دستگاهها که من همینجا هم تشکر میکنم، تلاش کردند که در اسرع وقت وضعیت را به حالت عادی برگردانند مبادا از یاد برود. شهرک سعدی شیراز نیازمند اعتبارات کلان ملی است تا بتواند از این وضعیت نجات پیدا کند. از یک طرف در حوضه آبریز جاده خرامه و از طرف دیگر در خطالقعر منطقه آبریز خودش قرار دارد. باید به داد این مردم برسیم، مردم فقیر، بیچاره، ناتوان و بسیار کمبضاعتی که دچار آسیبهای جدی شدند. از تمام اعتبارات استانی، از تمام اعتبارات شهرداری برای جبران، چنین چیزی برخاسته نیست. صدها میلیارد خسارت به مردم خورده، همانطور که گفتند مردم بیچاره آنجا تمام زندگیشان از بین رفته، اما یک جمله دیگر را بگویم.
«و لا یجرمنکم شنئان قوم علی الا تعدلوا اعدلوا هو اقرب للتقوی». من وظیفه خودم میدانم از اینکه دیدم در حضور جناب آیتالله دزگام امامجمعه و استاندار محترم تشکر میکنم که لازم نیست گفته بشود. خسارات بسیاری از خسارتدیدگان در شیراز به صورت نقدی در روز ششم پرداخت شد و من از این بابت از دولت تشکر میکنم و در آخر از سربازان گمنام و بینام و نشان شهرداری که آنها هم مرغ عیش و عزا بودند تشکر میکنم. کارگران صبور و زحمتکشی که هیچجا نامشان برده نشده در اینجا از ایشان تشکر میکنم، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، آقای مهندس کرمپور بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران دارم. قبل از اینکه بخواهم به سیل شیراز بپردازم، چون در صحنه سیل حضور داشتم از رئیسجمهور محترم تقاضا دارم به جای اینکه در تهران بنشینند در استان خوزستان با وزرای خود حضور پیدا کند، مدیریت بسیجی و میدانی را آنجا انجام بدهد، همه امکانات کشور را بسیج کند تا فاجعه بزرگتری برای کشور و ملت ما و مردم بزرگ استان خوزستان پیش نیاید.
ابتدا از مردم خوب شیراز عزیز که خود سیلزده بودند، اما به سیلزدگان کمک کردند، از مردم استان فارس تشکر و قدردانی دارم. برادران عزیز! اگر میخواهیم به موضوع سیل بپردازیم نیاز است که در سه مرحله به سیل پرداخته شود. قبل از وقوع سیل، حین وقوع سیل و بعد از سیل باید یک بررسی کارشناسی صورت بگیرد. ابتدا انتظار دارم مسئولین مربوطه دستگاههایی که میبایست قبل از وقوع سیل وظایف خودشان را در جهت پیشگیری از هرگونه خسارت جانی و مالی به مردم انجام میدادند بررسی کنند. اگر دستگاه و مسئولی خطایی کرده در چهارچوب قانون با او برخورد جدی به عمل آید، سپس در زمانی که سیل انجام شد خود شاهد بودم از حضور دلسوزانه امامجمعه، استاندار و دادستان محترم و نیروهای امدادی، نیروهای نظامی، انتظامی، سپاه پاسداران، ارتش، هلالاحمر و شهرداری در کمکرسانی تقدیر و تشکر بشود. در پایان از مسئولین به ویژه رئیسجمهور محترم تقاضا دارم خسارتهایی که به مردم وارد آمده را به دقت بررسی و تعیین کنند، نسبت به تأمین و پرداخت آن در کمترین زمان ممکن اقدام کنند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
آقای دکتر گودرزی! شما هم دو دقیقهتان را بفرمایید. ولی خواهشاً دو دقیقه را رعایت کنید.

مسعود گودرزی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً خدمت عزیزان خودم عرض بکنم که برادران و نمایندگان محترم در استانهای مختلف مطالبی را راجع به سیل فرمودند. شاید سال گذشته همه ما گله از این میکردیم که سال بیآبی و خشکسالی است. گله از تأمین خسارتهای ناشی از خشکسالی میکردیم. امسال راجع به حوادث باران است، این سؤال و این موضوع را برای خودمان حل بکنیم که باران بیاید مشکل داریم، نیاید هم مشکل داریم. مسئولان! به این توجه بفرمایید.
نکته دوم درخصوص بحران سیل در استان فارس است. از استاندار محترمی که از بدو کار در صحنه حضور داشتند تشکر میکنم، از شورای تأمین، از شورای محترم مدیریت بحران و اداری و از مسئولانی که زحمت کشیدند تشکر میکنم، اما عزیزان به نکتهای اشاره کردند. ما در یکی، دو سال اخیر درخصوص مدیریت و مهار منابع آب به کرات در وزارت نیرو با عزیزان جلسه گذاشتیم، در دولت اول آقای روحانی و وزیر قبلی بارها خدمت ایشان رسیدیم و عرض کردیم، کارشناسانی همراه بودند گفتند این دورهها را ما در (50) سال گذشته داشتیم، دورههای خشکسالی، ترسالی و شما تمهیدات لازم را برای مدیریت و مهار منابع آب بیندیشید، واقعاً توجه نکردند. البته آقای دکتر اردکانیان توجهی به این موضوع دارند. آقای دکتر اردکانیان! این بحث مدیریت و مهار منابع آب را جدی بگیرید.
نکته دیگری که خدمت شما عرض بکنم؛ در این سیل خسارتهای فراوانی وارد شد، هم خسارتها پرداخت بشود و هم اینکه در حوضه آبخیزداری توجه بشود تا انشاءالله چنین بارشها و بارندگیهایی که باید برای مردم ما نعمت و فرصت باشد تبدیل به تهدید نشود. از همه شما سپاسگزارم.

محمد علی وکیلی
ممنونم، از استان مازندران جناب آقای ادیانی هستند.

علی مطهری
آقای وکیلی! یک لحظه اجازه بدهید. اولاً الان آقای مسعود گودرزی صحبت کردند و با آقای گودرزی لرستان اشتباه نشود.
8
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تسلیت به بازماندگان حادثه سیل و قدردانی از اقدامات دستگاههای اجرایی

علی مطهری
آقای امیرآبادی دو تا بیانیه کوتاه دارند بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در آغازین روزهای سال جدید، بارش باران این رحمت الهی در برخی از مناطق کشور موجب سیل و خساراتی گردید و جان تعدادی از هموطنان را گرفت، ضمن عرض تسلیت به بازماندگان قربانیان این حادثه و طلب رحمت و غفران الهی برای جانباختگان از اقدامات همه دستگاههای دولتی، نیروهای مسلح، هلالاحمر، کمیته امداد و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام قدردانی نموده و ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی آمادگی خود را برای کمک به دولت جمهوری اسلامی ایران برای حل مشکل سیلزدگان در سراسر کشور اعلام نموده و آماده پذیرش لوایح دولت برای تصویب بودجه لازم میباشیم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، حسن خستهبند، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه ذوالقدر، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
9
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص اعلام آمادگی جهت اقدام متقابل علیه آمریکا در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از دستاوردهای بزرگ ملت ایران و برآمده از متن ملت ایران میباشد و براساس اصل (150) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یکی از نیروهای مسلح پرقدرت و پرتوان در کنار ارتش جمهوری اسلامی ایران بوده و در طول عمر با برکت خود از جمله هشت سال دفاع مقدس، سازندگی و کمک مستشاری به دولتها و ملتهای منطقه برای مبارزه با تروریست، برگ زرینی است که در تاریخ انقلاب اسلامی میدرخشد.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن حمایت همهجانبه از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به خصوص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام میداریم امنیت ملی ملت ایران و نیروهای مسلح آن جزء خطوط قرمز نمایندگان ملت بوده و در صورت اقدامی از سوی رئیسجمهور آمریکا یا هر نهاد دیگر بر علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اقدام متقابلی با قید دوفوریت انجام خواهیم داد تا هیأت حاکمه آمریکا که خود عامل تشکیل و حامی گروههای تروریستی در منطقه بودهاند از اقدام بیجا و احمقانه خود پشیمان گردند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، حسن خستهبند، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه ذوالقدر، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
این دو بیانیه به امضاء (255) نفر از همکاران که در حقیقت همه نمایندگانی است که حضور داشتند رسیده است.