1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 238 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هفدهم روز سهشنبه هفدهم اردیبهشتماه 1398 هجریشمسی، مطابق با اول رمضانالمبارک1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح یکفوریتی حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهرهبرداران بناهای تاریخی ـ فرهنگی.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه تشکیل و خرید ساختمانها و جذب نیرو و دادن وام توسط بانک شهر.
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح اصلاح ماده (60) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیطزیست کشور از سال 1392 تاکنون.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین جمهوری اسلامی ایران و دوکنشین اعظم لوکزامبورگ.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 185 ـ 186 از سوره مبارکه «بقره» توسط قاری محترم آقای ابوالفضل قدیانی تلاوت گردید)

ابوالفضل قدیانی
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَیِّناتٍ مِنَ الْهُدى وَ الْفُرْقانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْکُمُ الشَّهْرَ فَلْیَصُمْهُ وَ مَنْ کانَ مَرِیضاً أَوْ عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَیَّامٍ أُخَرَ یُرِیدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَ لا یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ وَ لِتُکْمِلُوا الْعِدَّةَ وَ لِتُکَبِّرُوا اللَّهَ عَلى ما هَداکُمْ وَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ * وَ إِذا سَأَلَکَ عِبادِی عَنِّی فَإِنِّی قَرِیبٌ أُجِیبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْیَسْتَجِیبُوا لِی وَ لْیُؤْمِنُوا بِی لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای قدیانی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ماه رمضان همان ماهی است که در آن قرآن فرو فرستاده شده است، کتابی که مردم را راهبر و دلایل آشکار هدایت و میزان تشخیص حق از باطل است. پس هرکس از شما این ماه را درک کند باید آن را روزه بدارد و کسی که بیمار و یا در سفر است باید به شماره آن تعدادی از روزهای دیگر را روزه بدارد. خدا برای شما آسانی میخواهد و برای شما دشواری نمیخواهد تا شماره مقرر را تکمیل کنید و خدا را به پاس آنکه شما را راهنمایی کرده است به بزرگی بستایید و باشد که شکرگزاری کنید. و هرگاه بندگان من از تو درباره من بپرسند بگو من نزدیکم و دعای دعاکننده را به هنگامی که مرا بخواند اجابت میکنم. پس آنان فرمان من را گردن نهند و به من ایمان آورند باشد که راه یابند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه علنی امروز عبارتند از آقایان: پارسایی نماینده محترم شیراز، دامادی نماینده محترم ساری، طباطبائینژاد نماینده محترم اردستان، عثمانی نماینده محترم بوکان، کریمی نماینده محترم بیجار، محبینیا نماینده محترم میاندوآب و هزارجریبی نماینده محترم گرگان.
3
ادامه رسیدگی به طرح حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی (ثبت 314)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. آقای رئیس! در ادامه بررسی گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح یکفوریتی حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ما سه ماده را بررسی کردیم، اگر اجازه بفرمایید بنده ماده (4) را جهت رسیدگی قرائت کنم.
«ماده 4 ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است از طریق سازمان فنی و حرفهای با استفاده از امکانات موجود و با مشارکت سازمان نسبت به آموزش و تربیت استادکاران و کاردانهای تجربی در زمینههای حفاظت و احیای بناها و اماکن تاریخی ـ فرهنگی اقدام کند.
تبصره ـ سازمان موظف است سازوکار طراحی و اجرای فعالیتهای مرتبط را به گونهای برنامهریزی، تنظیم و تدوین کند که استفاده از نیروهای موضوع این ماده در اولویت قرار گیرد». حاجآقای سلیمی نماینده محترم محلات پیشنهاد حذف دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک حلول ماه پربرکت رمضان و آرزوی قبولی طاعات برای همه عزیزان. ببینید! در این ماده (4) محتوا را بنده اینکه استادکاران وکاردانهای تجربی در زمینههای حفاظت و احیای بناها و اماکن تاریخی ـ فرهنگی تربیت بشوند در این بحث و بخش بنده مخالفتی ندارم، ولی بحث، بحث شکلی است. در بحث شکلی آن به نظرم میرسد حتماً باید توجهی بکنیم.
دوستان ببینید! در بندهای «پ» و «ث» ماده (100) قانون برنامه پنجساله ششم اینطور آمده. در بند «پ» ما دولت را مکلف کردیم که در جهت امور مرتبط با صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری مدیریت یکپارچه را لحاظ و در این راستا اقدام بکند. در بند «ث» همین ماده (100) گفتیم امور تصدیگری و اجرایی اگر بنا است واگذار هم بشود مدیر مسأله سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باشد. در این ماده (4) ما چه کار کردیم؟
در ماده (4) اصل و فرع جابجا شده. ما گفتیم اصل باید سازمان میراث فرهنگی باشد و میراث فرهنگی باید مدیریت کند، در این ماده (4) ما وزارت تعاون را مبسوطالید کردیم، یعنی اختیار را به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دادیم. اگر عکس آمده بود که میراث فرهنگی مدیریت و سیاستگذاری کند، مجری وزارت تعاون، کار و رفاه باشد بحثی نبود، الان اصل و فرع جابجا شده. مضافاً به اینکه این ماده با بند «پ» قانون برنامه که عرض کردم مغایرت دارد و در تبصره نکتهای است که به نظرم این هم باز حتماً باید ملاحظه بشود.
در تبصره گفتیم که سازمان موظف است سازوکار طراحی و اجرای فعالیت مرتبط را به گونهای برنامهریزی، تنظیم و تدوین کند که استفاده از نیروهای موضوع این ماده در «اولویت»، بحث اولویت اینجا مطرح است. بسیاری از موارد ما بحث اولویت را آوردیم و هیچ اقدامی در بحث حقالتدریسها نشد. شما دیدید بحث اولویت را که ما آوردیم اقدام خاصی نشد، یعنی این خروجی ندارد. نتیجه و ثمره عملی ندارد، اگر ما به صورت معین اقدام قطعی مکلف کنیم، نه به صورت اولویت، باز قابل هضم است. خواهش من این است که دوستان به این رأی ندهند و به کمیسیون برگردد، از نظر محتوایی بحثی ندارم، به کمیسیون برگردد از نظر شکلی اصلاح بشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همکاران. توضیحاتی که حاجآقای سلیمی دادند توضیحات مخالف نبود، چون بخش آموزش هم یکی از بحثهای جدی در حوزه گردشگری و بخش میراث است و آقای رئیس! اگر شما مواد (4) و (5) را نگاه بکنید هر دو در مورد آموزش است. این پیشنهادی که آقای سلیمی دادند منظورش این است که مواد (4) و (5) با هم ادغام بشوند. اینکه در ماده (100)
قانون برنامه ششم ما سیاستهای حوزه میراث و گردشگری را روشن کردیم و هم در حوزه آموزش و هم در حوزه سرمایهگذاری و هم فعالیتهای بخش خصوصی اینکه سازمان فنی ـ حرفهای میتواند از طریق دستگاهها و بخشهای غیرخصوصی که در بخش آموزش دارند کمک میکنند به سازمان کمک بکند.
پیشنهاد ما این است که مواد (4) و (5) را با هم ادغام بکنید یک ماده بشود که دستگاههای آموزشی مثل وزارت علوم، آموزش و پرورش و کار اینها در حوزههای آموزشی هر کدام براساس وظایفی که دارند در بخش میراث بتوانند به تعهدات خودشان عمل بکنند چه در سرفصل دروس چه در آموزشهای عمومی و چه در آموزشهای تخصصی زیر دیپلم که وظیفه وزارت کار است. اگر این ادغامها انجام بگیرد به اعتقاد من روند قانونگذاری شفافتر میشود و دستگاه اجراکننده هم میتواند راحتتر قانون را اجرا بکند. به این شکل ما یک مقدار سردرگرمی و مشکل در اجرای قانون ایجاد میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای کاتب دادند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر توجه بفرمایید من اول یک اخطاری محضر حضرتعالی بدهم. آقای دکتر ببینید! در ماده (4) ما در طرحها نمیتوانیم دولت و وزارت تعاون و کار را مکلف بکنیم که این کار را بکنند، چون هرگونه تکلیفی را شورای نگهبان مغایر قانون اساسی میگیرد. من خواهش میکنم حضرتعالی به این دقت بفرمایید که دوباره برنگردد.

علی اردشیرلاریجانی
این تکلیف ایراد قانون اساسی ندارد. آنجا ایراد شورای نگهبان نیست، شما به قوه مجریه و دولت نمیتوانید تکلیف کنید لایحه بدهد، ولی اینکه ما بگوییم وزارت کار مکلف است این کار را بکند اشکالی ندارد.
کاتب ـ آقای دکتر! اگر ما دولت را مکلف بکنیم خارج از آن شیوهای که دارد مثلاً رشتههای جدید ایجاد بکند و اگر آن چیزی که روالش است دارد انجام میدهد.

علی اردشیرلاریجانی
خارج از وظایفش نیست، به هر حال اشکال قانون اساسی ندارد. شما موافقتتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر اگر شما شیوه جدید را بخواهید به آن تکلیف بکنید حتماً بار مالی و (75) دارد، چون دارید میگویید وزارت کار! یک کار دیگری بکن. (رئیس ـ لایحه است) اگر آن کاری که وظیفه فنی حرفهای را دارد انجام میدهد این صد درصد بار مالی و (75) و اخطار قانون اساسی دارد. من استدعا میکنم حضرتعالی یکبار مطالعه بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
مطالعه کردم، به نظر من اشکال قانون اساسی ندارد، حالا شما موافقتتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
همکاران دقت بکنند! آنچه که برادر عزیزم جناب آقای سلیمی اشاره کردند این چیزی که وزارت تعاون، کار و رفاه
اجتماعی در رابطه با سازمان فنی حرفهای انجام میدهد یک کار روتینی است که دارد انجام میدهد، یعنی در بخش آموزش و مهارتها و صنایع گردشگری یک فعالیت و کاری است که خود به خود انجام میدهد. امروز با این حکم چه اتفاقی میافتد؟ اتفاقی که میافتد یقیناً باعث میشود که ما بخش خصوصی را محدودتر میکنیم، باعث میشود که اگر یک دانشگاه و مجموعه دیگر در بخش خصوصی، در بخش صنایع گردشگری و تربیت استادکاران و کاردانان تجربی بخواهند یک فعالیتی انجام بدهند میگوییم که در قانون پیشبینی شده که این وظیفه وزارت کار و سازمان فنی و حرفهای است. در نتیجه اینجا نه تنها کار مثبت انجام ندادیم بلکه با این کار یک ظلمی به تربیت استادکاران و کاردانان تجربی انجام میدهیم. چرا؟ براساس سیاستهای کلان نظام اداری و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری بیاییم بخش خصوصی تربیت بکنیم، توسعه بدهیم، محدودیتها را کم بکنیم تا دستگاههای اجرایی بتوانند در بحث کلان سیاستگذاری انجام بدهند. ما عملاً میآییم کار تصدیگری که بخش خصوصی هم میتواند انجام بدهد اینجا مکلف میکنیم که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی براساس سازمان فنی حرفهای انجام بدهد.
ضمن اینکه دو تا نگاه وجود دارد؛ اگر کار روتینش باشد که نیاز به قانون ندارد، استقبال هم میکند انجام بدهد، اگر کار روتینش نباشد باید رشته جدیدی تصویب و طراحی بکند، حتماً نیاز به تأمین منابع مالی دارد و این تأمین منابع مالی هم یقیناً مغایر اصل (75) است. ضمن اینکه در بحث برنامهریزی و تدوین که در تبصره در آن اصلاح آمده استفاده از نیروهای فوق هم در اولویت قرار بگیرد این هم باز بار مالی دارد و تبعیض ناروا است. یعنی اینکه ما میآییم اجازه میدهیم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موظف بشود سازوکاری را برای اجرای فعالیتهای مرتبط با خودش تهیه بکند به گونهای برنامهریزی و تدوین نماید که استفاده از نیروهای فوق در اولویت قرار بگیرد.
اگر کسی امروز در سازمان فنی حرفهای نرفت آموزش ببیند، در دانشگاه و در نهادهای دیگری آموزش دیده شد، اینکه میگویید استفاده از نیروهای فوق در اولویت قرار بگیرد باز هم این یک تبعیض ناروایی است که برای ملت ایجاد میکنیم. من از همکاران خواهش و استدعا میکنم دقت بکنید که ما داریم قانونی تصویب میکنیم که مغایر با تقاضای ملت و ایجاد تبعیض در میان جامعه است. من از همکار بسیار خوبم جناب آقای سلیمی که پیشنهاد حذف را دادند تشکر میکنم. همکارها دقت بکنند، اگر هم به پیشنهاد حذف نمیخواهید رأی بدهید حداقل این تبعیض را اجازه ندهید انجام بشود و این تبعیض موجب میشود در سیستم اداری که دنبال راهکارهای واسطهگری هستند این واسطهگری را در نظام اداری افزایش بدهیم. خواهش میکنم به پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای سلیمی رأی بدهید.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحیسن طالبیان
جناب آقای رئیس و
نمایندگان محترم! سلام عرض میکنم. این موضوع آموزش است، اصلاً وزارت تعاون، کار و رفاه پیشنهادش این است که ما میدان کار را در اختیارش بگذاریم و کمکش کنیم برای استادکارها و غیره که مهارت بالاتری پیدا بکنند، الان هم دارد انجام میدهد.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین شما مخالف حذف هستید.

محمدحیسن طالبیان
بله، خیلی خوب است، ما تقریباً دو سال راجع به این کار کردیم که این درست است و امضا هم کردند، وزارت علوم هم همینطور.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
حلول ماه بندگی و عبودیت، ماه رمضان را تبریک عرض میکنم. آقای رئیس! سه تا نکته حقیر عرض میکنم. ادله سهگانه مبنی بر عدم نیاز به حذف ماده (4)؛ اولاً پیشنهادکننده محترم همکار گرامی خودم جناب حاجآقای سلیمی عزیز استناد به بند «ت» و «ث» ماده (100) قانون برنامه ششم توسعه فرمودند، اگر شما ملاحظه بفرمایید این آدرسی که پیشنهاددهنده عزیز ما فرمودند از نظر محتوا کاملاً مغایر با ماده پیشنهادی که در این طرح قرار دارد است. آن یک مسأله دیگری دارد پیشنهاد میدهد، این ماده چیز دیگری دارد میگوید و بینهما بون بعید. همکاران عزیز! در ماده (100) سخن از واگذاری است، در ماده (4) که ما الان داریم قانون میکنیم سخن از آموزش است، خیلی با هم متفاوتند. این یک نکته.
نکته دوم، فرمودند که این اولویت فایده ندارد و در واقع نادیده گرفتن فارغالتحصیلان دانشگاهها است، جناب آقای دکتر کاتب عزیز ما فرمودند. باز این هم پاسخ دارد، آقای دکتر کاتب! ماده بعدی دقیقاً همین سؤال شما را جواب داده. ببینید! در ماده بعد سهم وزارت علوم هم مشخص میشود، معنای اولویت این نیست که ما در واقع تحصیلکردههای دانشگاه را نادیده بگیریم و تبعیض ناروا و از این صحبتها ایجاد بشود. آنها را ما در ماده (5) دیدیم، اینجا سخن از این است که استادکارانی که تجربه دارند، اما مدرک تحصیلی رسمی بینالمللی ندارند، همکاران! این نکته مهم است، سازمان فنی حرفهای مدارکی که صادر میکند مدارک بینالمللی است، یعنی اگر گردشگر خارجی بیاید نگاه کند بگوید چه کسی این بنا را مرمت کرده میگویند فلان فرد و استاد که مدرک رسمی بینالمللی هم دارد و خود این هم وقاری به این کار میدهد.

علی اردشیرلاریجانی
پس نظر شما این است که قطعاً بماند و مخالف حذف هستید، متشکریم. حضار 234 نفر، پیشنهاد جناب سلیمی این است که ماده (4) حذف بشود. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور میخواهند تبصره را حذف کنند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای قاضیپور! شما درخواست دادید، آقای محجوب پیش من نیامده بودند. شما گفتید قاضیپور، نگفتید آقای محجوب. آقای محجوب بفرمایید.

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحیم
از همکار محترم جناب آقای قاضیپور تشکر میکنم که وقتشان را به من دادند، ببینید! اصل ماده مطلب بسیار مفیدی است، یعنی یک جهتگیری است برای اینکه استادکاران و افراد مجرب و تربیتشدهای به کار احیاء و بازسازی، به حفاظت یا اقدامات حفاظتی تأسیساتی از این اماکن اقدام بکنند و سازمان آموزش فنی حرفهای مرکزی است که با سابقه طولانی و مطابق قانون کارآموزی و ماده (14) بود که مکلف است این کار را دنبال کند، همینطور در ماده (14) مکلفند بخشهای مختلف از نیروهای آنها استفاده بکنند. این تبصره الان هم یک محدودیت درست میکند، هم سازوکار عوض شده. در گذشته ما فقط مراکز فنی حرفهای را داشتیم و آن هم مراکز دولتی، الان هم ما مراکز فنی حرفهای خصوصی داریم، هم مراکز متعددی که آموزشهای متعدد در این زمینه میدهند، هم دانشگاهها و مراکز که کاردان تربیت میکنند، یا هنرستانهایی که کار تخصصی در این زمینه انجام میدهند، نیروی ماهر تربیت میکنند، همه اینها هستند.
به این جهت اولاً که ماده (14) قانون کارآموزی موجود است، نیازی به این تبصره نیست، ثانیاً این محدودیت برای بقیه بخشها، دانشگاهها، آموزش و پرورش و مراکز خصوصی است که اقدام به تربیت نیرو میکنند، ما که راه تربیت نیرو را نباید ببندیم. در ماده (14) هم نگفته حتماً اینها آموزشدیده فنی حرفهای باشند، گفته اینها حتماً باید آموزشداده باشند و این چه فرقی میکند چه کسی آموزشدیده باشد، اولویت باید با آموزشدیدهها باشد، این هم در ماده (14) قانون کارآموزی تأمین است. اینجا که شما الزام میکنید با این الزام راه را بر دیگران میبندید، در حالی که همه هستند، من خودم طرفدار آموزش مهارتی فنی حرفهای هستم، آن را بهترین میدانم، اما اینکه بهترین است نباید از بقیه شانس و امکان را سلب کنیم، به این جهت چون محدودیت و مضیقه برای اشتغال درست میکند و قانون اساسی هر نوع مضیقه و محدودیتی برای اشتغال را که باعث عدم احراز مساوی مشاغل بشود ممنوع دانسته، خواهش میکنم این تبصره را حذف بفرمایید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد ایشان این است که تبصره حذف بشود. اگر مخالف و موافق صحبت نکنند، چون دیگر عین بحثهایی است که قبلاً انجام شد. اجازه بدهید رأی بگیرم، چون عین بحث قبلی است که ماده را میخواستند حذف کنند.
حضار 234 نفر، پیشنهاد جناب محجوب حذف تبصره ماده (4) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خیر، ماده (4) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 234 نفر، اصل ماده (4) و تبصره آن را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (50) نفر هنوز رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (5) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 5 ـ وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و آموزش و پرورش مکلفند با مشارکت سازمان، سرفصل، محتوای دروس و شیوه آموزش رشتههای مرتبط با حفاظت و احیای بناها و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی با رویکرد مهارتآموزی در این تخصصها را اصلاح و یا تکمیل کنند».

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجیدلیگانی اصلاح جزء دارند، میخواهند «پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی» را اضافه کنند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! نکته بسیار مهمی است که اینجا آمده و آن هم بحث محتوای آموزشی در سطح دانشگاهها و همچنین مدارس است. اینجا در ماده (5) گفته که این دو وزارتخانه مکلفند با مشارکت سازمان سرفصل، محتوای دروس و شیوه آموزش رشتههای مرتبط با حفاظت و احیای بناها و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی با رویکرد مهارتآموزی در این تخصصها را اصلاح و تکمیل کنند. کار بسیار خوبی است، یعنی واقعاً آنهایی که متن این ماده (5) را نوشتند، باید از آنها تشکر کرد. اما یک نکته دارد و آن اینکه ما یک مجموعه اسناد بالادستی داریم که این آموزشها باید در ذیل آنها تنظیم بشود. چه سندهایی؟ خود شما همکاران بهتر میدانید، مثلاً نقشه جامع علمی کشور، ما باید آموزشهایمان در ذیل این نقشه جامع و علمی کشور باشد. یا سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، باید براساس این سند ما دروسمان را از لحاظ محتوا و دیگر جهاتش تنظیم بکنیم و یا سند مهندسی فرهنگی کشور و امثالهم.
همکاران عزیز! لذا پیشنهادی که داریم این است که اینجا قبل از کلمه «اصلاح یا تکمیل» بیاوریم «پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی» که مسئولیت این شورا هم با رئیس محترم جمهور است که هرچه بنا است اینجا به عنوان سرفصلها و محتوا تدوین بشود در چهارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی باشد که ما آن سندهایی که قبلاً خودمان مکلف کردیم برود تهیه و مصوب بشود به آنها اینجا تعدی نداشته باشیم. این پیشنهادی است که از همکاران دعوت میکنم که همه به آن رأی
مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اگر مخالف صحبت نمیکند، چون پیشنهاد ایشان اصلاح جزء است، عبارت «پس از تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی» را میگویند اضافه کنیم. خودش ضابطه دارد، حالا یک شورای برنامهریزی آموزش و پرورش و یک شورای گسترش داریم. حالا اگر اصرار دارید مخالف صحبت کند، میخواستم آقای حاجی پس بگیرند که نشد. اگر اجازه بدهید از آن عبور کنیم، چون خودش ضابطه دارد. من دو تا چیز را با هم اشتباه کردم، ولی مطلب شما برای انقلاب فرهنگی را لابلای اینها گوش میدادم. اجازه میدهید عبور کنیم؟ مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای احمدیلاشکی مخالف هستند، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من فکر کنم یکی از بهترین موادی که برای این موضوع بحث حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی آورده شد همین است که ما بتوانیم از ادغام بین فضای تحقیق و پژوهش و علوم با موضوع مرتبط یک ارتباطی ایجاد کنیم و مشکل اساسی که امروز در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری است را حل کنیم. اتفاقاً مهمترین موضوع اینجا آورده شد که بتوانیم رویکرد مهارتآموزی را در حوزههای سیلابس دروسی که وزارت علوم مشخص میکند در این حوزه مدنظر قرار بگیرد.
ببینید! جناب حاجآقای دلیگانی عزیز که اشاره فرمودند و من از اینکه دقت نظر دارند تشکر میکنم، قرار نیست در حوزههایی که مجلس ورود میکند باز شورای عالی انقلاب فرهنگی دخالت کند. ما کارهایمان را تقسیم کردیم، کار شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه سیاستگذاریهای کلان است، نه در حوزههای جزء. اصلاً اینجا ضرورتی ندارد با نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی اتفاق بیفتد، طبیعتاً آنچه که امروز در وزارت علوم ما مشخص کردیم، ماهیت کار وزارت علوم هم مشخص شده است، کمیسیونها و شوراهای مرتبط هم که دارد اصلاً این موضوع صلاح نیست اضافه بشود و من فکر کنم ماده (5) موضوعات را کامل دیده و مهمترین موضوعات هم همان که با رویکرد مهارتآموزی که امروز غفلت وزارت علوم در این حوزه است به نظر من نیازی به اصلاح نمیبینیم و تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای آزادیخواه موافق هستند وقتشان را به جناب آقای ساداتینژاد دادند، بفرمایید.

سید جواد ساداتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات و تبریک حلول ماه مبارک رمضان به همه عزیزان و مردم عزیزمان. در مورد این موضوع هرچند که شورای عالی انقلاب فرهنگی اسناد بالادستی را در کشور در حوزههای مختلف تنظیم میکند و عموماً اگر ما هر برنامهای را با
اسناد بالادستی تطبیق بدهیم کار مفید و درستی هم هست، ولی طبیعتاً اگر ما بخواهیم شورای عالی انقلاب فرهنگی را هم بیاوریم این میتواند یک مقدار کار را در بوروکراسی هم قرار بدهد.
لذا علیرغم اینکه این کار درست و صحیحی است، ولی با توجه به اینکه عموماً وزارتخانهها خودشان متولی اجرا هستند، میشود اغماضی هم نسبت به این مسأله داشت.

علی اردشیرلاریجانی
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت بکنید، ببینید! شأن شورای انقلاب فرهنگی چیست؟ شأن شورای انقلاب فرهنگی سیاستگذاری کلان است. همانطور که برادر عزیزم جناب آقای احمدیلاشکی اشاره کردند واقعاً شأن شورای انقلاب فرهنگی تصویب دروس و محتوا نیست. ما داریم میآییم در قانونگذاری یک کاری را که شأن قانونگذاری یا نهایت شأن هیأت وزیران یا شأن دستورالعمل یک وزارتخانه است را میخواهیم به شورای عالی انقلاب فرهنگی بدهیم که یک کار عبثی است که ما داریم انجام میدهیم، ضمن اینکه مغایر قانون اساسی هم هست. ما خودمان اعتقاد داریم قانونگذاری از نظر جایگاه جزء وظایف مجلس یا در نهایت طبق اصل (85) جزء وظایف هیأت وزیران است که در آییننامه تصویب میشود. من خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 242 نفر، پیشنهاد جناب آقای حاجیدلیگانی این است که یک عبارتی به متن اضافه بشود که مطابق مصوبه شورای انقلاب فرهنگی بشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (5) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 242 نفر، اصل ماده (5) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (72) نفر هنوز رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (6) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 6 ـ سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است با همکاری سازمان، وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ظرف مدت یکسال پس از تصویب این قانون نسبت به تهیه نظام فنی و اجرائی اختصاصی مربوط به بناها و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی اقدام کرده و به تصویب هیأت وزیران برساند». آقای کاتب از پیشنهادشان منصرف هستند. آقای دکتر! ماده (6) را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 241 نفر، ماده (6) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در
رأیگیری مشارکت بیشتری بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (7) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 7 ـ بانکها و مؤسسات اعتباری مکلفند اسناد مالکیت مربوط به بناهای ثبتشده در فهرست آثار ملی را که مالکیت آنها قابل انتقال باشد به عنوان وثیقه أخذ تسهیلات مرمت و احیاء بپذیرند». آقای دکتر! این را هم به رأی بگذارید.

غلامرضا کاتب

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! پیشنهاد حذفتان را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! خواهش میکنم دقت بکنید، جناب آقای دکتر لاریجانی! من چند تا اخطار هم محضر حضرتعالی در اینجا بدهم. آقای قاضیزاده عزیز هم دقت بکند که مدام سؤال نکند. اگر ما پیشنهاد نمینوشتیم که مطرح نمیکردیم و یا نمینوشتیم.
آقای دکتر لاریجانی! این پیشنهاد مصوبهای که آمده دقت بکنید! آمده کلیه بانکها، مؤسسات اعتباری، چه دولتی و چه غیردولتی همه اینها را مکلف کرده که اسناد مالکیت بناهای ثبتشده را به عنوان وثیقه قبول بکند. طبق ماده (16) قانون برنامه ششم توسه طبق تبصره (1) ماده (14) حضرتعالی اگر دقت کنید تبصره (1) ماده (14) قانون برنامه میگوید که مسئولیت بازپرداخت کلیه تعهدات و بدهی مؤسسات مذکور برعهده هیأتامنای (رئیس ـ حالا اخطارش چیست؟ خلاف قانون اساسیاش چیست؟) ببینید! ماده (181) میگوید اگر خلاف قانون برنامه باشد دوسوم رأی میخواهد (رئیس ـ آن بحث دیگری است، شما الان خلاف قانون اساسی را بفرمایید کجا است؟) شما برای بخش خصوصی نمیتوانید تکلیف ایجاد بکنید. وقتی که برای بخش خصوصی اینجا میخواهید تکلیف بکنید خلاف قانون اساسی است.

علی اردشیرلاریجانی
برای بانکها کلی به نحو عام که میتوانیم بگوییم ضابطه اینطور بگذارد. اشکال قانون اساسی ندارد، شما پیشنهاد حذفتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! ماده (16) قانون برنامه را هم حضرتعالی نگاه بکنید. ماده (16) قانون برنامه هم میگوید برای حصول اطمینان از اجرای صحیح عملیات بانکی بدون ربا، در نظام بانکی کشور جهت نظارت بر عملکرد نظام بانکی اظهارنظر نسبت به رویهها، ابزارهای رایج، شیوه عملیاتی، دستورالعملها و بخشنامهها.

علی اردشیرلاریجانی
آن مربوط به رویهها و بخشنامههایی است که شورای فقهی باید نظر بدهد، ربطی به قانون ندارد. 53

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! هم تبصره (1) و هم مواد (16) و (17) که اینجا باز ما گفتیم هرگونه تکلیف بر بانکها که چطور از
منابعشان استفاده بکنند، ممنوع است، ماده (17) قانون برنامه هم باز همین است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! در آن تکلیف ماده (17) گفته با سود کمتر، اینجا که نگفته با سود کمتر. گفته شما میخواهید وثیقه بگیرید از بناهایی که قابل انتقال است میتوانید وثیقه بگیرید، سود کمتر ندارد. اشکال قانونی ندارد، حالا شما پیشنهاد حذف دارید بدهید، اشکال قانونی ندارد.

غلامرضا کاتب
علیایحال من خواهش میکنم همکارها دقت بکنند! آنچه که امروز در ماده (7) نوشتیم تکلیفی برای مؤسسات مالی ـ اعتباری و بانکها است که کار نشدنی است. اگر میخواهید یک کاری بکنید که قانون فقط روی کاغذ باشد یک بحث دیگری است که ما رأی بدهیم یک مطلبی روی کاغذ نوشته بشود، اما هیچ بانکی و مؤسسه دولتی و غیردولتی نمیآید بنای تاریخی را به عنوان وثیقه قبول بکند. کجای دنیا به بانک اجبار میکنند میگویند شما بیا برو بنای تاریخی را که امروز نمیتوانید بفروشید و تملک بکنید اگر در اینجا گفته شده قابل انتقال، این را بیایید و بروید وثیقه قلمداد بکنید.
عزیزان من! واقعاً ما براساس سیاستهای کلان اقتصادی در برنامه ششم توسعه چند تا حکم داریم؛ یکی در تبصره (1) ماده (14) که ما تکلیفی را بر روی دوش خود هیأت مدیره و هیأت مؤسس گذاشتیم، که مسئولیت بازپرداخت کل بدهیها به عهده آنها است، از آن طرف میآییم میگوییم هیأت مدیره، هیأت مؤسس! مسئولیت بازپرداخت طلبها به عهده شما است، از آن طرف میآییم میگوییم برو سند مالکیت بناهای تاریخی را به عنوان وثیقه قلمداد بکن. این چه اشتباه بزرگی است که ما داریم در قانونگذاری انجام میدهیم؟
ضمن اینکه ما در ماده (16) هم گفتیم دستورالعملها و شیوهنامهها را براساس حقوق فقهی و شرعی این را بنویسیم. شما میآیید اینجا یک قانونی مینویسید که در واقع کار و وظیفه بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار را در قانون دارید انجام میدهید که بنای تاریخی را به عنوان وثیقه قلمداد بکنیم. عزیزان من! من خواهش میکنم کاری نکنیم که این میزان مطالبات بانکها هم ده برابر بشود، مشکلات اقتصادی هم بیشتر بشود و کاری هم هست که هیچوقت انجامشدنی نیست.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکرم، آقای رئیس! اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد ایشان حذف ماده (7) است. حذف که اخطار ندارد. به اثبات ماده رسیدیم اخطار بدهید، الان پیشنهادشان حذف است. اگر مخالف صحبت نمیکند، دولت و کمیسیون مخالف هستند.
حضار 239 نفر، پیشنهاد آقای کاتب حذف ماده (7) است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (49) رأی آورد. اگر پیشنهاد دیگری نداریم ماده را به رأی بگذاریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (7) را به رأی بگذارید.

نادر قاضی پور
اخطار اصل هشتاد و سوم را دارم.

علی اردشیرلاریجانی
در ماده (7) اخطار دارند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! اخطار اصل

علی اردشیرلاریجانی
آمده، نوشته در فهرست آثار ملی که مالکیت آن قابل انتقال باشد. ضمناً اینها نمیخواهند بفروشند، میخواهند وثیقه بگذارند.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! در خیلی از قوانین استناد اصول مختلف را قید کردیم، به خاطر اینکه فردا مشکل نباشد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اشکالی ندارد، آن را هم میتوانستند قید کنند.

نادر قاضی پور
شما بگویید طبق اخطار اضافه بشود.

علی اردشیرلاریجانی
ما اخطار را وارد نمیدانیم که بخواهند وارد کنند. اصل فرمایشتان درست است، اخطار وارد نیست، متشکریم. حضار 238 نفر، اصل ماده (7) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (63) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (8) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 8 ـ در مواردیکه حریم بناها و محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی موضوع این قانون در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری موضوع «قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری» مصوب12/10/1389 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن قرار داشته باشد، به نسبت سهم مساحت این بناها و بافتها از کل مساحت بافتهای فرسوده، اعتبارات، تسهیلات و امتیازات موضوع قانون مذکور با رعایت ضوابط حفاظت از بافتهای تاریخی ـ فرهنگی به حریم بناها و محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی نیز اختصاص مییابد.
تبصره ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از طریق بانکهای عامل موظف است، به نسبت مذکور در این ماده تسهیلات بانکی موضوع ماده (15) «قانون حمایت از احیاء، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری» را به امر احیاء و حفاظت بناها و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی اختصاص دهد». آقای لاهوتی میخواهند ماده (8) را حذف کنند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند، ببینید! ما یک قانون بافتهای فرسوده و ناکارآمد را در مجلس شورای اسلامی به جهت اهمیتی که داشت در مجلس به تصویب رساندیم. امروز هم بافتهای فرسوده و ناکارآمد همه شما در شهرهایتان دارد به نوعی رنج میدهد و نگرانیهایی که در همین شهر تهران ما داریم. بافتهای فرسوده و ناکارآمد که خدایناکرده اگر حوادثی مثل زلزله در آن بخواهد بیاید و چه فاجعه عظیمی را میتواند برای ما ایجاد بکند و بافتهای ناکارآمد بافتهای باارزش شهر هستند و اگر ما بخواهیم اینها را بهسازی بکنیم چه آثار مثبتی را در شهرها میتوانند برای ما ایجاد بکنند.
الان ما آنجا در آن قانون بافتهای فرسوده و ناکارآمد آمدیم یک تسهیلاتی را به جهت اهمیتی که داشت منظور کردیم، یک امتیازاتی را منظور کردیم. الان همین امتیازات را میخواهیم به بافتهای تاریخی تسری بدهیم. من مخالف این نیستم که ما امتیازات جداگانهای ندهیم، باید امتیازات جداگانهای برای حفظ آثار تاریخی و بناهای با ارزش بدهیم. من خودم از جمله طراحان این اصل بودم، من عضو کمیسیون مشترک بودم، ابتدا این موضوع در مجلس قبل در کمیسیون مشترک مطرح شد و آنجا ما به تصویب رساندیم. دوستان! ما بیاییم یک امتیاز جدایی را برای این امر قائل بشویم، نه اینکه هم یک شرایطی برای این فراهم بکنیم، هم یک دوگانگی به وجود بیاوریم، هم بافتهای تاریخی و آثار و بافتهای با ارزش از این امتیازات برخوردار نشوند، هم بافتهای فرسوده که امروز واقعاً یکی از ضروریات مهم است که ما به این بافتهای قدیمی و فرسوده بپردازیم، که در موقعیتهای با ارزش شهرها هستند که هر آن اگر ما حوادثی مثل زلزله و حوادث دیگری داشته باشیم میتواند برای ما فاجعهای به بار بیاورد به آن قانون هم لطمه وارد نکند.
من خواهش میکنم دوستان به حذف این ماده (8) رأی مثبت بدهند، بعد ما انشاءالله برویم یک فکری و یک راهحلی پیدا بکنیم. اولاً که من اعتقاد دارم یک آثار و بنای تاریخی هرجایی که بنا شده باشد، اگر بخواهیم قصد بهسازی آن را داشته باشیم و امتیازاتی از قبیل تسهیلات و موارد دیگر بدهیم من فکر میکنم مشکلی هم وجود نداشته باشد. دوستان! شما الان بروید در شهرهای خودتان بررسی بکنید، همین تسهیلاتی که براساس همان قانون ما آن یارانهای را که برای ساخت مسکن مشخص کردیم هنوز که هنوز است وزارت کشور، بانک مسکن، جناب آقای وکیلی! تذکر شما درست است، دارم تمام میکنم، همین هنوز هم که هنوز است مردم اندر خم یک کوچه هستند و تسهیلات خودشان آن یارانه مورد نظر را نمیتوانند دریافت بکنند. من خواهش میکنم دوستان به حذف ماده (8) رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد جناب لاهوتی حذف ماده (8) و تبصره آن است. مخالف و موافق صحبت میکنند؟

محمد علی وکیلی
بله، جناب آقای عبدالهی مخالف هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به نظر من این ماده قابل حذف نیست، یعنی در این ماده (8) به بافتهای تاریخی ـ فرهنگی اهمیت داده. ما در بافتهای
فرسوده و ناکارآمد شهری یکسری بافتهای تاریخی ـ فرهنگی داریم، آمده به آنها اولویت و اهمیت داده، بعد چکار کرده؟ گفته نسبت به سهم مساحت بافتها، یعنی اینها بیایند اعتبار در اختیارشان قرار بگیرد. اگر بخواهیم، چه اشکالی دارد به اینها تسهیلات داده بشود، بعد بانک مرکزی هم موظف شده که در این زمینه همکاری کند. به نظر من بسیار کار ارزنده و خوبی است. اگر بیاییم این قسمت و این ماده را حذف کنیم در واقع کل این قوانین که به بافتهای تاریخی ـ فرهنگی کشور بها داده اینها نقص و مشکل پیدا میکنند و بنابراین همان است. یعنی هم بافتهای فرسوده و ناکارآمد یک مشکلشان از این طریق حل میشود، یعنی چیزی بر مشکلات آنها اضافه نمیشود. به نظر من اولاً به احیاء و بهسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد کمک میکند، به خصوص اولویت داده و گفته به بافتهایی که تاریخی ـ فرهنگی است تسهیلات داده بشود، به خصوص نسبت به سهمشان که به نظر من خواهش من این است که نمایندگان محترم به این ماده رأی بدهند و به این مخالف رأی ندهند، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاظمزاده موافق هستند، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
در این ماده آنچه که مشخص است ما چیز جدیدی را نمیتوانیم استفاده کنیم، چون بحث بافتهای فرسوده و کارآمد کردن بافتهای فرسوده یک بحث مشخصی است و میراث فرهنگی و بناهای تاریخی موضوع دیگری است.
اگر ما میخواهم میراث فرهنگیمان را حفظ و کمک کنیم ضوابط و موارد قانونی خاص خودش را دارد و اینجا اختلاط این دو موضوع با هم دوگانگی را پیش میآورد که ما آن نتیجهای را که مدنظر داریم نخواهیم گرفت و درضمن اگر قرار است برای احیای بناهای تاریخی تسهیلات بدهیم، در مواد دیگر همین قانون که داریم بررسی میکنیم آمده و نیاز به این موضوع نیست. این موضوع در اجرا باعث دوگانگی و اختلاف نظر خواهد شد، چون اگر بنا بنای تاریخی هست مشخص است و بافت فرسوده هم جدا است. به هرحال چون اینها دو موضوع جدا از هم هستند قرار دادن اینها و مشترک کردن اعطای تسهیلات برای ترمیم این دو موضوع با هم دوگانگی ایجاد میکند و نتیجهای نخواهد داشت. از همه عزیزان میخواهم که به حذف این ماده رأی بدهند، تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 234 نفر، پیشنهاد حذف ماده (8) را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد حذف تبصره را برادران قاضیپور و محجوب دادند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ، رهبر فرزانه، نیروهای مقتدر به خصوص کارگران و معلمان عزیز. همکاران عزیز! در تبصره ماده (8)، (آقای وکیلی! بگذارید آقای لاریجانی گوش کنند)، اولاً آقای لاریجانی! شما با یک تبصره نمیتوانید متمم قانون بودجه بنویسید، این باید در بودجه سنواتی بیاید، شما چطور اجازه میدهید در یک تبصره بودجه سنواتی را زیر سؤال ببرید، با یک طرح متمم بدهید، این لایحه میخواهد که لایحه نیست.
دوماً همکاران! قید نشده است آیا تسهیلات ارزی یا ریالی؟ ما در بودجه سال جاری (14) میلیارد دلار برای ارزاق عمومی کل ایران گذاشتیم. باید سیستم کوپنی را اجرا کنیم تا روستاییان، کشاورزان و کارگران بتوانند از کالاهای یارانهای استفاده کنند. تا امروز هیچ روستای مرزی محروم، شهرهای کوچک از این توزیع گوشت یارانهای برخوردار نشدهاند. همکاران! اینجا قید نشده است.
آقای لاریجانی! نماینده دولت توضیح بدهد، آقای قاضیزاده! شما که به ما متلک میگویید، نماینده دولت توضیح بدهد ریالی است یا ارزی؟ درصدش مشخص نیست. ما اولویتبندی داریم، چند درصد را به اینها بدهند؟ آیا ارزی که ما تخصیص دادیم برای ارزاق عمومی این را ببرند به اینها بدهند؟ این سه تا شرط میخواهد. (رئیس ـ میآیند توضیح میدهند) نماینده دولت، کمیسیون باید دقیقاً اعلام بکنند چند درصد را بانک مرکزی از بانکهای دولتی، شبه دولتی، خصوصی به این امر اختصاص دادند.
سوماً و چهارماً، آقای لاریجانی! شهرها مشخص نیست. آیا تمام این اعتبارات در پایتخت ایران امالقرای مسلمین یا اصفهان است یا نسبت به آثار باستانی در کل کشور.

علی اردشیرلاریجانی
مربوط به کل آثار باستانی است.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! قید نشده است. قانون باید شفاف و روشن قید بشود. قانون مینویسیم، دیکته نمینویسیم.

علی اردشیرلاریجانی
روشن است، جناب آقای قاضیپور ببینید! در این که این مربوط به کلیه بناهای تاریخی ـ فرهنگی کل کشور است روشن است. الان ما در اینجا میگوییم روشن است.

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
احسنت، آقای لاریجانی! بحثهایی که در مجلس است باید مشخص بشود. از حسن نظر حضرتعالی به روستاییان و کشاورزان تشکر میکنیم. قید بشود فقط «ریالی» است، ارزی نیست.

علی اردشیرلاریجانی
مشخص است، ریالی است، اگر اجازه بدهید، عبور کنیم؟ (قاضیپور ـ ممنون) متشکریم، پیشنهاد دیگر است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 237 نفر، ماده (8) و تبصره آن را به رأی میگذاریم، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایید، اصل ماده به رأی گذاشته شده است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (9) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 9 ـ کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن مکلفند برنامههای خود را در ارتباط با رفع نیازهای موجود در حوزههای خدماتی، تجهیزاتی و نیز زیرساختهای مورد نیاز برای ارتقای کیفیت زندگی در بافتهای تاریخی ـ فرهنگی هر شهر روستا را ظرف مدت ششماه پس از تصویب شورای برنامهریزی و توسعه استان به مورد اجرا گذارند. اجرای برنامه فوق باید بهگونهای باشد که براساس بودجه سنواتی حداکثر ظرف مدت (10) سال از تصویب این قانون، سطح خدمات و تأمین زیرساختهای مورد نیاز این محدودهها از سطح میانگین شهر روستای ذیربط پایینتر نباشد.
تبصره ـ شوراهای برنامهریزی و توسعه استانها موظفند به نسبت اعتبارات اختصاصیافته به بافتهای تاریخی ـ فرهنگی هر شهر روستا موضوع ماده (8) این قانون، اعتبارات مورد نیاز را برای ساخت و تجهیز فضاها و ساختمانهای عمومی و خدماتی در محدوده مصوب بافتهای تاریخی ـ فرهنگی آن شهر روستا از محل اعتبار توزیعی در سهم دستگاه ذیربط با اولویت تأمین کنند».
آقایان: حاجی و سلیمی پیشنهاد حذف دادند. حاج آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید قبل از پیشنهاد اخطار بدهم بعد مطرح کنم. این ماده (9) مغایر اصول (75) و (52) قانون اساسی است، یعنی دو تا اخطار دارم. در مورد اصل (75) ببینید! در اینجا چون طرح است و لایحه نیست آمده است «دستگاههای اجرایی مکلفند برنامههای خود را» یعنی ما داریم به دستگاهها تجویز میکنیم و اجازه میدهیم برای اینکه در امور بودجهای دخالت کنند، برنامههایشان را به نحوی حالا در ارتباط با رفع نیازهای موجود در حوزههای خدماتی، تجهیزاتی و زیرساختهای مورد نظر در بافتهای فرسوده به مورد اجرا بگذارند. بعد هم گفتیم به گونهای که تا (10) سال سطح خدمترسانی در این بافتها مانند سایر نقاط شهری باشد. یعنی قطعاً بار مالی دارد، مغایر اصل (75) است. این اخطار اول، اگر محبت کنید نظرتان را در مورد اخطار بفرمایید تا اخطار دوم را عرض کنم.

علی اردشیرلاریجانی
اینجا یک مقدار مبهم نوشته، نوشته «به گونهای باشد که براساس بودجه سنواتی».

علیرضا سلیمی
آقای رئیس نوشته «(10) سال»، اینجا بار مالی دارد.

علی اردشیرلاریجانی
بار مالی که «براساس بودجه» نوشته، حالا هرچقدر دادند. نوشته «براساس بودجه سنواتی حداکثر ظرف (10) سال از تصویب این قانون سطح خدمات و تأمین زیرساختهای مورد نیاز این محدوده از سطح میانگین شهر و روستای ذیربط پایینتر نباشد».

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! چقدر پول میخواهد؟

علی اردشیرلاریجانی
معلوم نیست اصلاً چقدر هست.

علیرضا سلیمی
چقدر پول میخواهد؟ بعد هم (10) سال، آیا واقعاً این سامان پیدا میکند، یعنی به این طراز که آقایان گفتند میرسیم یا نمیرسیم؟ به طور قطع بار مالی دارد، حالا نظر حضرتعالی چیست؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا برای من خیلی روشن نیست.

علیرضا سلیمی
اما اخطار دوم اینکه مغایر اصل پنجاه و دوم هم هست. آقای رئیس! حالا اخطار اول را که فرمودید ابهام دارد. ببینید! بودجه سنواتی باید در قالب لایحه به مجلس بیاید. اینجا این طرح است. ما در طرح داریم دولت را موظف میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
اشکالی از این جهت مترتب نیست. حالا اگر شما پیشنهاد حذف دارید بفرمایید.

علیرضا سلیمی
به هر نحو این دو تا اخطار، اما اگر اخطارها را وارد ندانید بنده دلایل مخالفت خودم را عرض میکنم. دوستان ببینید! حالا اخطار را آقای رئیس به هر کیفیت مصلحت ندانستند هرچند فرمودند ابهام دارد، اما ما گفتیم در عرض (10) سال شورای برنامهریزی استان و همچنین دولت باید مبالغی را اختصاص بدهد برای اینکه سطح خدمترسانی در بافتهای تاریخی ـ فرهنگی مانند سایر نقاط شهرها باشد. حرف بسیار خوبی است، اما چقدر پول میخواهد، آیا قابلیت اجرا دارد؟ ما الان چه مقدار نیاز داریم، برآورد شده یا برآورد نشده؟
الان در مواردی که ما ردیف خاص و پول در لایحه بودجه میگذاریم. اجرای این موارد با اما و اگر مواجه میشود. شما دیدید در مورد ریل ما گفتیم (1) درصد نفت را برای احداث خطوط ریلی در کشور بدهیم. خیلی شفاف و روشن، اما دیدید اجرا نشد، تا چه برسد به این نحو قانونگذاری و قانوننویسی که هیچ شفافیتی ندارد، در تاریکی حرکت کردن نتیجهای جز به بیراهه رفتن نخواهد داشت. من خواهش میکنم اجازه بدهید این به کمیسیون برگردد و اصلاح بشود. هم ابهامی که در مورد مغایرت با قانون اساسی دارد و هم شفافتر، روشنتر و واضح نوشته بشود ما بفهمیم بالاخره داریم سر چه کسی را میتراشیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد ایشان حذف ماده (9) است. مخالف صحبت میکند؟

محمد علی وکیلی
مخالف اصرار دارد، جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای سلیمی عنایت بفرمایند، ببینید! در ماده (9) دو تا موضوع را عنوان کردند، یکی اینکه عنوان کردند افرادی که در این بافتها دارند زندگی میکنند ما شرایط ارتقای زندگی آنها را فراهم بکنیم. نمیشود که یک کسی مثلاً در یک بافتی زندگی بکند بگوییم همان فرسودگی هم به حال خودش باید حفظ بشود.
نکته دوم که ایشان خیلی نگران بودند تأمین منابع اعتباری است. اگر ما بخواهیم تأمین منابع اعتباری نداشته باشیم عملاً این طرح بیهویت میشود و اصلاً معنی ندارد. جناب آقای سلیمی! بنابراین ما از دو زاویه و مسیر باید تأمین منبع بکنیم، یکی از محل منابع ملی است، در اینجا همین اهداف تأمین شده. یکی هم در شوراهای برنامهریزی استانها است. یعنی حتی ما شوراهای برنامهریزی را مکلف نکردیم به شورای برنامهریزی گفتیم اگر در شهرستانی یک ساختمان و بافت باارزشی وجود داشته باشد، تصمیم و ضرورت داشته باشند از آن محل هم بتوانند به این طرح کمک بکنند. به نظر من کار بسیار باارزشی است، مخصوصاً این ماده (9) یکی از مواد مهم این طرح است. اگر ما منابع مالی این را تأمین نکنیم عملاً همین ساختمانها را شما بروید در شهرهای خودتان ببینید چقدر این آثار تاریخی و بافتهای ارزشی به جهت نداشتن پول، آقای طالبیان میدانند، الان در شهرستان خود بنده ساختمان منجمباشی یکی از ساختمانهای باارزش و مهم تاریخی است که به جهت نداشتن منابع مالی که سازمان میراث فرهنگی ندارد این ساختمان فرسوده شده و در حال تخریب است. این قانون و این ماده (9) این راهحل را دارد ایجاد میکند که این نوع ساختمانها را ما خریداری بکنیم و تبدیل به موزه و کتابخانهشان بکنیم. همان افرادی که آنجا هستند و قدرت نگهداری ندارند ما به آنها کمک بکنیم که این بافتها از بین نرود. من خواهش میکنم با حذف ماده (9) مخالفت بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور موافق هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! اخطار اصل (75) را حضرتعالی قبول ندارید، منابع مشخص نیست، شورای محترم نگهبان رد میکند. کمیسیون نگفته این منابع از کدام ردیف بودجهای. اگر منظورتان کل بودجه میراث فرهنگی است، این آثار تاریخی از بین خواهد رفت. در اصفهان میدان عالیقاپو بازسازی نیاز ندارد؟ در قزوین این آثارهای تاریخی پول نیاز ندارند؟ در ارومیه مسجد جامع، سهگنبد، تپه حسنلو نقده. من از حساسیت حاجآقا سلیمی نماینده محترم محلات تقدیر و تشکر میکنم، همکاران عزیز! اینگونه قانوننویسی کار خوبی نیست. منابع مشخص نیست. آقای سلیمی دلیجان! منابع را مشخص نکردهاند. باید کمیسیون دقیقاً اعلام میکرد اعتبارات این از کدام ردیف بودجه است. الان بودجه ابلاغ شده است، الان برای بودجه سال 98 میخواهید متمم بنویسید، هنوز امضای رئیسجمهور خشک نشده، بعد به شورای محترم نگهبان برود ایراد بگیرد و به مجلس برگردد، انتخابات هیأترئیسه مجلس شروع شود، وسط میماند. در وسط سال همین که میخواهند بودجه میراث فرهنگی را اجرایی کنند سریعاً این پولها به
جای حفظ میراثهای غنی فرهنگی برای بافتهای فرسوده هزینه شود.
همکاران عزیز! منابع مشخص نیست، به این نوع پیشنهاد، مواد و طرح رأی ندهید. بهتر بود دولت لایحه میآورد و منابع را هم قید میکرد، ردیف بودجه را قید میکرد. همه نمایندگان در حین اجرا با مشکل مواجه خواهند شد. تمام آثار تاریخیتان را جلوی چشمتان از بین خواهند برد. با این ماده، ده سال پول میراثها به بافتهای فرسوده خواهد رفت. اکثر شهرهای ما بناهای تاریخی ثبتشده دارند.
همکاران، نمایندگان عزیز ملت در خانه ملت! اجازه ندهید با یک ماده قوانین بودجه سنواتی از بین برود. فردا به آثار تاریخی نمیرسند، خراب میشوند و از بین میروند، مانند پلهایی که از قدیم بر روی رودخانهها مانده است. (وکیلی ـ متشکر) آقای وکیلی! من چند دقیقه صحبت کردم که میگویید متشکرم؟ من از شما متشکرم. همکاران عزیز! من خواهشم این است به این مواد رأی ندهید. به عشق امام حسین، یا حسین.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون. آقای رئیس! آقای کوهکن اصرار بر اخطار دارند، البته در لوح آقای کوهکن نفر آخر هستند. اگر بنا باشد باید از آقای قاضیپور اجازه بگیریم.

علی اردشیرلاریجانی
راجع به این موضوع است؟ اگر راجع به این موضوع نیست بگذاریم من این را رأی بگیرم و بعداً صحبت کنید. دولت مخالف است، کمیسیون کوتاه بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خواهش من این است که حضرتعالی ملاحظه و توجه بفرمایید. حقیر دو تا نکته را عرض میکنم، نکته اول اینکه اولاً اصلاً سیاست دولت محترم در حوزه بافتهای تاریخی است، خود آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم بارها این را اعلام فرمودند که برای توزیع عادلانه خدمات در مناطق و بافتهای فرسوده کلی برنامه دارند. این یک نکته.
(در این هنگام آقای مسعود پزشکیان «نایبرئیس اول» ریاست جلسه را بهعهده گرفتند)
دو؛ اینکه فرمودند بحث بودجهریزی، اصل (75) و موارد مشابه، سطر دوم از صفحه (6) را همکاران محترم ملاحظه بفرمایند. آقای رئیس! ما عرض کردیم «پس از تصویب شورای برنامهریزی و توسعه استان». یعنی شورای برنامهریزی و توسعه استان جرح و تعدیل کند، نقض و ابرام کند، اولویتها را بسنجد، اگر آنجا تصویب شد بعد این حکم جاری شود. کجای این مخالف است؟ اتفاقاً بودجه این خیلی دقیق ملحوظ شده، حرمت شورای برنامهریزی توسعه استان دیده شد، اولویت استان ملاحظه شده و هیچ منعی هم ندارد و باز در سطر آخر همین ماده ما اینطور گفتیم که «از محل اعتبار توزیعی در سهم دستگاه ذیربط با اولویت»، یعنی اگر دستگاه اجرایی خودش پول و ردیف اعتبار دارد، برنامه و پروژه هم دارد و میخواهد اجرا کند، فقط اولویت را در بافتها لحاظ
کند. یعنی ما چیزی را جابجا نکردیم، بار مالی برای دولت به هیچ عنوان قبول نمیکنیم، کاملاً مشخص و شفاف، مبتنی بر فرآیند مالی دولت یک اولویت خواستیم. همکاران گرامی حتماً دقت بفرمایند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 233 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. همکاران محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ضمن عرض احترام، جناب آقای قاضیپور! شما مطرح میفرمایید یا جناب آقای محجوب؟ جناب آقای محجوب بفرمایید.

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحیم
در تبصره ماده (9) الان هم توضیح فرمودند، در توضیحات کمیسیون هم بود، اما باید دقت کنیم ببینیم عیناً همینطور است. الان شما در تبصره شورای برنامهریزی استان را موظف کردید که اعتبارات تخصیصیافته به بافتهای تاریخی و فرهنگی را خرج چه کند؟ «ساخت و تجهیز فضاها و ساختمانهای عمومی و خدماتی». یعنی باید از روی نگهداری و مرمت اثر تاریخی برداریم، به طور مثال عرض میکنم برویم آنجا سرویس عمومی درست کنیم. نمیگوییم سرویس عمومی در آنجا لازم نیست، ولی آیا میشود از پولی که ما میخواهیم بافت را حفظ کنیم، نگهداریم و برای اصل بافت است برداریم و هزینه این امور کنیم؟ این است اینجا که فرمودید اولویت و رعایت بقیه موارد، شما عملاً جهت توزیع، یعنی محل مصارف منابع را عوض کردید. پس منبع وجود دارد، اما از محل منبع به جای اینکه ما اثر تاریخی را نگه داریم، بافت تاریخی را نگه داریم، کار نگهداری و مرمت و ترمیم انجام بدهیم، میآییم به فضای عمومی و خدماتی تخصیص میدهیم. این غلط است، این باعث میشود منابع در جای خودش هزینه نشود. ما منبع میبینیم، یا همکار محترم ما یا دستگاه محترم بروند مثلاً فلان اثر، فلان محدوده و محوطه تاریخی را حفظ کنند. بعد به جای حفظ آن میرویم یک ساختمان در آن میسازیم. منابعی که برای حفظ است، برای احداث ساختمان جدید که نه فقط جنبه تاریخی ندارد، بلکه چه بسا جنبه تاریخی ساختمان را هم به هم میزند، صرف هزینه آن میکنیم. به این جهت من تصور میکنم آنچه که کمیسیون در تبصره ماده (9) آورده است اگر حذف شود اولی است، به این جهت که باعث انحراف در هزینهکرد منابع میشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید عزیزان! این مطلبی که در تبصره آمده مکمل اصل ماده است. یعنی اگر ما اصل ماده را حذف نکنیم و باشد ولی تبصرهها را حذف کنیم خود ماده نمیتواند آن مسئولیتی که برای آن قائل شدیم را انجام بدهد. در این تبصره چه گفتیم؟ گفتیم «شورای برنامهریزی و توسعه استانها موظفند نسبت به اعتبارات اختصاصیافته به بافتهای تاریخی و فرهنگی هر شهر موضوع ماده (8) این قانون برای ساخت و تجهیز فضاهای ساختمانهای عمومی و خدماتی در محدوده مصوب بافت تاریخی ـ فرهنگی آن شهر اعتبار توزیع کنند». ما که نمیتوانیم بگوییم برای اماکن اختصاصی، نمیتوانیم برای منازل، دستگاههای دیگر را مکلف کنیم. چرا؟ چون اینجا چه کسانی را مکلف کردیم؟
گفتیم «کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری». یعنی وزارت بهداشت، یعنی وزارت نیرو و هر دستگاهی که الان در کشور به عنوان دستگاه اجرایی محسوب میشود وظیفه دارند بیایند نسبت به آن قسم کارهایی که بر عهده آن وزارتخانه یا دستگاه ذاتیشان است برای کارهای عمومی اقدام انجام بدهند، نه کارهای اختصاصی و کارهایی که مربوط به یک فرد یا اشخاص حقیقی میشود. لذا به نظر بنده این تبصره بایستی باشد تا بتواند آن اصل ماده (9) عملیاتی شود.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
سرکار خانم الماسی موافق هستند، بفرمایید.

سکینه الماسی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران، همکاران محترم و به مناسبت بزرگداشت مقام معلم، هفته معلم را خدمت معلمین و فرهنگیان عزیز و بزرگوار تبریک و تهنیت عرض میکنم و همچنین حلول ماه مبارک رمضان، انشاءالله که همه مسلمین جهان از برکات آن به نحو احسن بهرهمند شوند.
اما درخصوص تبصره ماده (9)؛ همکاران عزیز! از آنجایی که شورای برنامهریزی و توسعه استان درخصوص بودجهریزی و برنامههایی که در شهرستانها و استانها مدنظر است، اگر صرفاً بخواهد اعتباراتی که درخصوص بافتهای تاریخی و فرهنگی است را به بناهای تاریخی اختصاص بدهد، درخصوص حوزههای فرهنگی باید چکار کنیم؟ پس اینکه دوستان مدنظرشان است که هر اعتباری که هست را فقط و فقط به بافتهای تاریخی اختصاص بدهند، واقعاً شدنی نیست. از همکاران محترم میخواهم به این تبصره که؛ شورای برنامهریزی و توسعه استانها موظفند به نسبت اعتبارات اختصاصیافته به بافتهای تاریخی و فرهنگی هر شهر، موضوع (8) این قانون اعتبارات مورد نیاز را برای ساخت و تجهیز فضاها و ساختمانهای عمومی و خدماتی در محدوده مصوب بافتهای تاریخی ـ فرهنگی آن شهر از محل توزیعی در سهم دستگاه ذیربط با اولویت تأمین اعتبار کنند.
واقعاً از همکاران میخواهم که رأی مثبت بدهند و اینطور نباشد که این تأمین اعتبارات فقط و فقط به بافتهای تاریخی
اختصاص پیدا کند، موارد و کارهای فرهنگی هم در استانها مدنظر است. از دوستان میخواهم که رأی موافق بدهند، با تشکر.

مسعود پزشکیان
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادکننده عزیز ما جناب آقای دکتر محجوب در واقع بیشتر استدلالشان بر این است که این تبصره رقمی که برای اختصاص به بافتهای تاریخی است را مثلاً میخواهد برای ساختمانهای عمومی و خدماتی هزینه کند و این وضع در غیرموضع است. جواب کمیسیون و حتماً همکاران عزیز سازمان میراث بر این است که ما میخواهیم آن عدالت در توزیع هم رعایت شود. یعنی اگر در یک محدوده بافتی قرار است بافت ترمیم شود و اهالی آن منطقه برای اینکه مظلوم واقع نشوند نیاز به یک شرایط خدماتی هم دارند، کنار آن ترمیم خدمات هم برایشان دیده شود که بافت جامع و کامل بتواند خدمات فرهنگی و بقیه خدمات را به ساکنین منطقه ارائه کند. لذا نظر کمیسیون بر ابقای تبصره است.

مسعود پزشکیان
حضار 225 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پیشنهاد آقای محجوب مطرح است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک نکتهای است که در تبصره «شوراهای برنامهریزی و توسعه هر استان» صحیح است، اگر لطف کنید ماده (9) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 223 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (9) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 10 ـ واردات وسایط نقلیه امدادی و خدماتی دستگاههای خدماترسان از جمله آمبولانس، خودروهای امداد و نجات، آتشنشانی، جمعآوری زباله که متناسب با ابعاد معابر و گذرگاههای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی طراحی شده پس از تصویب هیأت وزیران با منظور کردن در حساب جمعی ـ خرجی و لحاظ در بودجههای سالیانه امکانپذیر است».
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد حذف وجود دارد و الان هم این واردات و اینها را با مصوبه هیأت وزیران انجام میشود، حالا چرا دوستان کمیسیون این ماده را آوردند، حاجآقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید اول اخطار را در رابطه با ماده (10) عرض کنم. (نایبرئیس ـ بفرمایید) اخطار این است؛
ببینید! در بند «الف» ماده (6) قانون برنامه ما گفتیم هرگونه تخفیف، ترجیح یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای اجرای قانون برنامه ممنوع است. در این ماده (10)، (نایبرئیس ـ شما اخطار قانون اساسی ندارید، تذکر دارید) در بند «الف» ماده (6) قانون برنامه این است که هر نوع معافیت مالیاتی جدید ممنوع است. اجازه بدهید توضیح بدهم. (نایبرئیس ـ این مالیاتی نیست جمعی خرجی است) در این ماده (10) ما آمدیم گفتیم واردات وسایل نقلیه امدادی و خدماتی مجاز است. اینجا بحث پرداخت حقوق، عوارض و حقوق گمرکی و اینها نیامده، یعنی یک نوع معافیت جدید را ما داریم لحاظ میکنیم. بنابراین اخطار بنده این است. با توجه به این نکته این ماده باعث کاهش درآمد دولت میشود، مغایر اصل (75) است. اگر اخطار را وارد میدانید فبها (نایبرئیس ـ وارد نیست) اگر وارد نمیدانید این ماده به نظر میرسد دوسوم رأی نیاز دارد و مغایر بند «الف» ماده (6) قانون برنامه است.

مسعود پزشکیان
شما مخالفتتان را اعلام بفرمایید. این چیزی نمیگوید، میگوید ما جمعی ـ خرجی میکنیم، خلاف قانون نیست.

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! در رابطه با بحث پرداخت حقوق و اینها چیزی نیامده.

مسعود پزشکیان

علیرضا سلیمی
این نحوه قانوننویسی ابهام دارد. آیا اینها باید حقوق گمرکیشان را بدهند، نباید بدهند؟ آقای دکتر! ما مجاز دانستیم اینها را وارد کنند، اگر حقوق گمرکیاش را میخواست بدهد که نیاز به قانون جدید نداشت. الان هم میتوانند.

مسعود پزشکیان
آقای سلیمی! شما مخالفتتان را بفرمایید.

علیرضا سلیمی
پس من مخالفتم را عرض کنم. دوستان ببینید! ما بدون وجود این ماده هم میتوانستیم این دستگاهها و وسایط نقلیه را وارد کنیم، این ماده را برای چه آوردیم؟ روح این ماده این است، اصلاً فلسفه درج این ماده در این طرح و قانون این است که بالاخره از معافیتهای ویژهای واردات این وسائط نقلیه برخوردار باشند. اگر بنا باشد اینها از معافیتهای ویژهای برخوردار باشند قطعاً باعث کاهش درآمدهای دولت میشود، مغایر اصل (75) است و به نظر میرسد با بند «الف» ماده (6) قانون برنامه هم مغایرت دارد. بر این اساس بنده پیشنهاد حذف دارم، مگر اینکه اصلاح بشود و توضیح داده بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، اگر مخالف صحبت نکند، کمیسیون و دولت بفرمایید. اصلاً این چیزی که نوشتید نیاز به قانون دارد؟

نادر قاضی پور

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! مخالف اصرار دارد.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید یک تذکر بدهند، این یک ماده اضافه است، شما از هیأت دولت میخواهید مصوبه بگیرید، بگیرید، قانون میخواهد؟

محمدحیسن طالبیان
این یکی از بهترین موادی است که اینجا وجود دارد، به دلیل اینکه اینها نیازمند طراحی ویژه برای خودروهای خاص که در داخل بافتها میتوانند انجام بدهند و ما مرتب باید مجوزهای لازم را بگیریم.

مسعود پزشکیان
الان منع دارید این کار را بکنید؟ الان مشکل دارید؟

محمدحیسن طالبیان
یک مقدار تسهیلات و بودجههایی که برایش باید گذاشته بشود.

مسعود پزشکیان
شما هرچه میگذارید بگذارید، هیأت وزیران تصویب بکند. اصلاً نیازی به قانون ندارید، اصلاً هیأت وزیران تصویب میکند، منعی ندارد، حذف کنید. اجازه بدهید، کمیسیون! حذف کنند؟
حضار 222 نفر، کمیسیون و دولت موافق حذف هستند. نمایندگان محترم! نظر خودتان را راجع به حذف ماده (10) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. نیاز به این قانون نیست، همین الان هم دولت و وزارتخانه میتواند این کار را بکند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 11 ـ در رسیدگی به تخلفات ساختمانی املاک واقع در حریم آثار و محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی، کمیسیونهای موضوع مواد (99) و (100) قانون شهرداریها، مکلفند منحصراً قلع و قمع مستحدثات بدون پروانه و یا مازاد بر پروانه ساختمانی صادرشده را در صدور رأی لحاظ کنند». آقای لاهوتی پیشنهاد حذفتان را بفرمایید. آقای لاهوتی! آقای کاتب به صورت مکتوب پیشنهاد حذف دادند.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
ما با آقای کاتب مشکلی نداریم. (قاضیزادههاشمی ـ هیچکس با آقای کاتب مشکلی ندارد. آقای لاهوتی بفرمایید) ما با آقای کاتب یکی هستیم، مثل آقای قاضیپور و آقای محجوب. دوستان ببینید! در ماده (11) یک اتفاق خیلی بزرگی دارد میافتد. اینجا ما یک کمیسیونی به نام کمیسیون ماده (100) داریم. کمیسیون ماده (100) ترکیبش چیست؟ یک نفر از شورای شهر، یک نماینده از وزیر دادگستری و یک نماینده از وزیر کشور است. اینها اعضایی هستند که تخلفات ساختمانی را رسیدگی میکنند و رأی میدهند. ما اینجا آمدیم گفتیم اگر هر پروندهای آنجا مطرح شد آقای نماینده قوه قضائیه، نماینده وزیر کشور! تو الزاماً باید رأی قلع و قمع بدهی. این چه اجباری است؟ پس اعضای کمیسیون ماده (100) چکاره هستند؟ آنها میآیند با قانون تطبیق میدهند، ممکن است یک جایی تصمیم بگیرند اقدام به جریمه بکنند. این چه حرفی است؟
جناب آقای دکتر پزشکیان! ما اعضای کمیسیون را در واقع داریم سلب اختیار میکنیم از این اعضایی که آنجا به عنوان اعضای
قانونی نشستند. پرونده من در کمیسیون میرود، آنجا دارد رسیدگی میکند، آنها دو تا اختیار دارند؛ یک رأی قلع و قمع. دو، رأی اقدام به جریمه. ما اینجا گفتیم اگر هر پروندهای آنجا مطرح شد شما رأی به قلع و قمع بدهید. این اجحاف است، تحمیل و سلب اختیار از اعضای کمیسیون ماده (100) است. من عاجزانه از دوستان خواهشمندم عنایت بفرمایید این را حتماً رأی بدهید که حذف بشود. اعضای کمیسیون ماده (100) تصمیم بگیرند، اگر تصمیم گرفتند که رأی قلع و قمع بدهند که بدهند، سمعاً و طاعتاً همه اطاعت میکنیم. نه اینکه اینجا به صورت تحمیلی بگوییم شما حتماً رأی تخریب بدهید. به نظر من کار غلطی است، خواهش میکنم دوستان حتماً به حذف ماده (11) رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای عباسی مخالف هستند، بفرمایید.

اسداله عباسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت و آرزوی قبولی طاعات و عبادات محضر همه همکاران عزیز. من خواهشم این است که کاملاً دقت بفرمایید! نظر کارشناسی است. دوستان عزیز عنایت داشته باشند در ماههای اخیر سیلاب چقدر خسارت به ما وارد کرده و یکی از دلایلش این بوده که مجوزهای بدون کارشناسی با گرفتن عوارض و جریمه برای ساخت و ساز دادند و متأسفانه مانع از عبور آب رودخانهها یا آبهای جاری شده و خسارت جبرانناپذیری به کشور ما وارد کردند، آیا این اختیارات در اختیار همان اعضای گروه مواد (100) و (99) نبود؟ اینجا بحث بناهای اضافی است، اصلاً خود بناهایی که تاریخی است که نیست.
آقای دکتر پزشکیان! در این ارتباط اگر بیایند و تخلف بکنند و مازاد بر آن چیزی که هست بخواهند درست بکنند دیگر لزومی ندارد که بخواهند بیایند برایش جلسه بگذارند بگویند جریمهاش بکنیم عوارض بگیریم. یعنی خلاف بیّن و آشکار است و اینجا باید قلع و قمع بشود و این قانون باید اجرا بشود. ما دیگر برای قانون نمیتوانیم انعطاف نشان بدهیم بگوییم یک حالتی باشد که هرکس به دلخواه خودش تفسیر از قانون بکند. قانون شفاف و روشن است و اگر تخلفی صورت بگیرد بلافاصله به صورت قاطع با آنها برخورد بشود.
من خواهشم از همکاران عزیز این است که به این رأی ندهند و مخالفت بکنند تا خدایناکرده باعث این نشود که بناهای تاریخی ما از بین برود و با یکسری موادی که برقرار میدهیم باعث بشود که با جریمه اینها بخواهیم مشکل را برطرف بکنیم. این اختیار را بدهید که بروند قلع و قمع بکنند و از بین ببرند.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای کاتب دادند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از محضر برادر بسیار عزیزم جناب آقای لاهوتی که پیشنهاد حذف را دادند. آقای دکتر! من قبل از موافقت اخطار اصل یکصد و پنجاه و ششم قانون اساسی را دارم که این اخطار را هم حاجآقای سلیمی و هم آقای دکتر کریمی هردو بزرگوار هم گفتند از زبان ما هم مطرح کنید. من از طرف سه بزرگوار این اخطار را میدهم.
آقای دکتر! مستحضر هستید که مواد (100) و (99) شبهقضائی است، یعنی قاضی در آنجا شرکت میکند. وقتی قاضی شرکت میکند قاضی حکم میدهد که یا جریمه یا قلع و قمع بشود و یا هیچ جریمه و هیچ چیز نشود یا ممکن است اصلاً در محدوده شهر نباشد و ماده (99) خارج از محدوده شهرها هم میشود و مربوط به دهیارها میشود. در نتیجه وقتی که اینجا ما قاضی را در مواد (100) و (99) گذاشتیم عملاً این مغایر قانون اساسی است. آقای دکتر! من خواهش میکنم اخطار اصل یکصد و پنجاه و ششم قانون اساسی که وظایف قوه قضائیه است و قاضی در اینجا باید حکم بدهد این اخطار را حضرتعالی به رأی بگذارید، اگر اخطار رأی نیاورد من پیشنهاد موافقت خودم را مطرح کنم.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب وارد نیست، شما موافقتتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
تشخیص آقای رئیس این است که اخطار وارد نیست، علیرغم اینکه صراحت قانون اساسی این است.

مسعود پزشکیان
آنجا میگوید کسی که خلاف کرده و پروانه ندارد جلویش را بگیرند، وارد نیست.

مسعود پزشکیان
آنجا میگوید کسی که خلاف کرده و پروانه ندارد جلویش را بگیرند، وارد نیست.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! شما که نظرتان را دادید، اما ما حقمان این است که نظر خودمان را بدهیم.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب وارد نیست، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
عیب ندارد، ما هم در موافقت داریم حرفهایمان را میزنیم.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
علیایحال من عرض میکنم، ببینید! مواد (99) و (100) یک مجموعه شبهقضائی است، همه دوستان هم میدانند. وقتی که شبهقضائی است قاضی در آنجا شرکت میکند، یعنی این نیست که امروز شهرداری و شورای شهر فقط به تنهایی این کار را انجام بدهند. حالا تشخیص رئیس جلسه این است، آن قابل احترام است، چون آییننامه گفته «تشخیص»، باید این مشکل را هم یک روزی حل کنیم.
علیایحال من خدمت همکاران عرض میکنم، ببینید! چند تا مشکل اساسی دارد؛ یکی اینکه اختیارات شهرداری و شورای شهر را سلب میکند و شورای شهر و شهرداری یک وقتی نظرش این است که اینجا جریمه بشود. سلب و قلع و قمع نشود، حتی بنایی است که اصلاً قابل استفاده نیست. شما یک بنایی که مزاحمت دارد و در یک مجموعهای مشکلات برای شورای شهر و شهرداری ایجاد میکند با این کار دارید حقی ایجاد میکنید که عملاً دست شهرداری و شورای شهر را میبندید. من استدعا میکنم همکاران عزیز دقت بکنید که این چه قانونی است که دارید تصویب میکنید.
نکته بعدی، ماده (99) موضوع تخلفات صرفاً شهرداریها نیست، مجموعه خارج از محدوده شهرداریها هم شامل حالش میشود. استدعا میکنم که همکاران عزیز به این حذفش به این پیشنهادی که برادر عزیزمان جناب آقای لاهوتی دادند رأی بدهند و این به نفع مجموعه شورای شهر است.

مسعود پزشکیان

محمدحیسن طالبیان
بسم الله الرحمن الرحیم
شما اگر وضع بافتهای تاریخی و روستاها و جاهای مختلف را ببینید میبینید چه اتفاقی افتاده. تقریباً هیچ بافت سالمی نمانده، برای اینکه خلاف میکنند، ماده (100) میروند جریمه میدهند و بعد بعدی دوباره اعتراض میکند چرا قبلی را دادید؟ من بعدی را باید انجام بدهم. اگر این اتفاق نیفتد تقریباً ما هیچ مرکز تاریخی دیگر نخواهیم داشت. بنابراین خواهش میکنم، این مهم است. کسی که دارد تخلف میکند دیگر تخلف در بافت تاریخی که ثروت عام است و اگر یک منظر آنجا را بهم بزند، اشکالاتی آنجا انجام بشود دیگر این گسسته میشود و یکپارچه نیست. بنابراین خواهش میکنم که به این رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
این اصل یکصد و پنجاه و ششم که حضرتعالی وارد ندانستید من ممنونم، چون تشخیص هم درست بود. همکاران محترم! راجع به ماده (11) ببینید! ما به منطوق کلام یکبار باید قضاوت کنیم، این منطوق مفهومی هم دارد که نظر کمیسیون بیشتر ناظر بر آن مفهوم است تا منطوق. ببینید! در منطوق این حکم مندرج در ماده (11) آمده که در کمیسیونهای موضوع مواد (99) و (100) قانون شهرداریها که (99) خارج از حریم شهری است و روستایی را شامل میشود، (100) شهری است، مکلفند منحصراً قلع و قمع را فقط در دو مورد اعمال بکنند؛ یک، بدون پروانهها. دوم، مازاد بر پروانهها.
همکاران گرامی! در حرایم و محدودهها، در برخی از بناهای تاریخیمان از بس که برجهای بلند بدون قانون بالا رفته ما باید با ذرهبین میراث معنوی خودمان را پیدا بکنیم، این را چه کسی میخواهد جواب بدهد؟ ما برای اینکه میراث معنوی، فرهنگی و اجتماعیمان را نگه بداریم، میراث مشهود باشد، بتوانیم از آنها استفاده کنیم باید آن قواعدی که در حریم لحاظ بشود لحاظ بکنیم و اگر همکار گرامی هم تذکر یا اخطار قانون اساسی میدهد من میخواهم یک پاسخ عرض بکنم و در جرایم، حدود، دیات قبل از آنکه قاضی اعمال بکند قانون تعریف دارد. این چه ربطی دارد؟ قانون باید بیاید بگوید که اعدام کجا، حد کجا، قصاص کجا. ما داریم میگوییم تخریب کجا، بعد تشخیص این مصداق که آیا این جزء مصداق تخریب است یا نه، به عهده کمیسیون باشد، ماده (100) باشد یا نباشد، و الا ما صددرصد با حذف این ماده مخالف هستیم. همکاران رأی مخالف بدهند.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، لطفاً نظر خودتان را راجع به این پیشنهاد اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی! پیشنهاد شما تقریباً شبیه به همین حذف است، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من خواستم یک تشکری داشته باشم که بحمدالله به دنبال تصمیم خیلی خوبی که دیروز مجلس شورای اسلامی درخصوص جلوگیری از گران شدن بنزین گرفت امروز هم تصمیم خوبی گرفت که درخصوص نحوه توزیع یارانه (14) میلیارد دلاری که برای کالاهای اساسی مردم است (نایبرئیس ـ حالا شما پیشنهاد را بفرمایید) دو جلسه یکی در کمیسیون برنامه و بودجه و یکی هم در صحن علنی مطرح بشود و به هر حال میخواهیم این خبر را مردم داشته باشند که مجلس در این جهت دارد تلاش میکند، از همکاران هم تشکر بکنیم.
اما پیشنهادی که بنده دارم، جمع بین دو نظری است که موافقین حذف ماده و مخالفین حذف داشتند. این پیشنهاد چیست؟ پیشنهاد ما این است اگر آن ساختمانی که ساخته شده علاوه بر قوانین دیگری که هست مغایر ضوابط، قوانین و مقررات مربوط به سازمان میراث فرهنگی است الزاماً قلع و قمع بشود، و الا ما اگر که مغایر ضوابط سازمان نباشد، جای دیگر هم قانون به مواردی اجازه داده که جریمه بشود، این حق را از مردم سلب بکنیم. به هر حال برخی از جاها یک خطای کوچکی صورت میگیرد آن کمیسیون مواد (100) یا (99) میآید رأی به جریمه میدهد یا رأی به برائت میدهد. آن تشخیص آن سه نفری است که در کمیسیونهای بدوی و تجدیدنظر حضور دارند. فرماندار شهرستان به عنوان نماینده وزارت کشور است، رئیس دادگستری عموماً یا دادستان به عنوان نماینده قوه قضائیه است، رئیس شورای اسلامی شهر یا نماینده شورای شهر یا در ماده (99) باز مسئولین دیگری که حضور دارند.
بنابراین ما حق نداریم که جرایمی که تخفیف یافته است را اینجا حذف بکنیم، البته آن نگرانی که مسئولین میراث دارند و طراحان عزیز داشتند و کمیسیون گزارش کرده درست است. لذا پیشنهادی که بنده دارم این است که جایگزین آن مادهای که الان قرائت شد و برای حذفش تعدادی از همکاران رأی دادند این بیاید. گفتیم در رسیدگی به تخلفات ساختمانی املاک واقع در حریم آثار و محدوده بافتهای تاریخی و فرهنگی که مغایر ضوابط میراث فرهنگی باشد و قابلیت اصلاح نداشته باشد کمیسیونهای موضوع مواد (99) و (100) قانون شهرداریها مکلفند رأی به قلع و قمع مستحدثات صادر نمایند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت میکند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای بهرامنیا مخالف هستند، بفرمایید.

حسن بهرام نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک حلول ماه مبارک رمضان خدمت همه همکاران و ملت بزرگ ایران اسلامی. جناب آقای دکتر پزشکیان! من اجازه میخواهم یک عرض کوچکی را داشته باشم بعد راجع به این مسأله ورود پیدا کنم. اولاً من هم به سهم خودم از اقدام مشترک خوب مجلسیان در روز گذشته با دولت درخصوص جلوگیری از افزایش نرخ بنزین تشکر میکنم. (نایبرئیس ـ موضوع را بحث کنید، متشکرم) من از حضرتعالی تقاضا دارم مشابه همین اقدام مشترک روز گذشته را در دستور کار برای جلوگیری از این رشد بیرویه گرانی و ثبات اقتصادی در کشور قرار بدهید، چون واقعاً همه ما تحت فشاریم و هیچ پاسخی را برای مردم نداریم بدهیم. (نایبرئیس ـ حالا مخالفت بفرمایید)
جناب آقای دکتر! در ارتباط با حریم بافتهای تاریخی یکی از بافتهایی که هویت کشور ما را در ارتباط با تمدن و فرهنگ میرساند همین بناهای تاریخی است که ما باید برای حفظ و صیانت این بافتهای باارزش و تاریخی واقعاً از همه ظرفیتها استفاده بکنیم. فلذا اگر یک قانونی نباشد و هرکس بخواهد به حریم این بافتهای تاریخی و با ارزش تجاوز بکند دیگر چیزی باقی نمیماند. یعنی اگر ما یک مجازاتهای سخت و سنگینی را در قانون نبینیم قطع و یقین این بافتهای با ارزش و تاریخی یکی پس از دیگری تخریب میشود و از بین میرود و این یک نوعی دهنکجی به هویت کشور و مردم ما است.
لذا این قانونی که در واقع انشاءالله به وسیله عزیزان تصویب میشود بسیار ماده خوب و سنجیدهای است که مانع از هرگونه تجاوز به حریم بافتهای با ارزش و تاریخی میشویم و اگر این را بخواهیم خیلی تقلیلش بدهیم به جریمه و امثال جریمه واقعاً ما یک مجوزی را داریم صادر میکنیم که نهایت بافتهای با ارزش و تاریخی ما یکی پس از دیگری از بین برود. لذا من با این طرح مخالفم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! من خلاصه عرض بکنم. در بخش اول خدمتتان عرض کردم که کمیسیونهای ماده (100) باید دارای اختیار باشند. حالا دوستان رأی ندادند، مگر میشود یک قاضی یکجا بنشیند، بعد اگر اینطور باشد ما همینجا در ماده قانونی مینوشتیم که هرکسی تخلف کرد دیگر پروندهاش هم کمیسیون ماده (100) ندهند، رأساً تخریب بکنند. ما کمیسیون ماده (100) داریم، خدمتتان عرض کردم ترکیبی از نماینده شورای شهر، وزیر کشور و نماینده قوه قضائیه است اینها تشخیص میدهند. پیشنهاد برادر خوب ما جناب آقای حاجی این موضوع را حل میکند. دوستان دقت بفرمایید! پیشنهاد ایشان این است؛ میگوید در رسیدگی به تخلفات املاک در حریم آثار و محدوده بافتهای تاریخی و فرهنگی که مغایر ضوابط میراث فرهنگی باشد و قابلیت
اصلاح نداشته باشد. آقای طالبیان! شما هم این نکته را دقت بفرمایید. شما هم دفاع بکنید، ببینید! میگوید املاک واقع در آثار و محدوده بافتهای تاریخی و فرهنگی که مغایر ضوابط میراث فرهنگی باشد و قابلیت اصلاح نداشته باشد کمیسیونهای مواد (99) و (100) مکلفند رأی به قلع و قمع صادر بکنند. یعنی الان نظر سازمان میراث آقای طالبیان! نظر جنابعالی را هم تأمین میکند. شما چه میخواهید؟ شما میخواهید اگر به حریم شما تجاوز شد و این تخلفی که فرد انجام داد قابلیت اصلاح نداشت کمیسیونهای ماده (100) مکلف بشوند رأی به قلع و قمع صادر بشود، اما در موارد اصلاح ما مردم را هم نادیده نگیریم، مردم را هم مچاله نکنیم، مردم را هم به حساب بیاوریم. این چه حرفی است؟ الان ساختمانهایی را سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور رفته ثبت کرده میگوید من نه پول دارم خریداری بکنم نه کسی هم حق دارد این را دست بزند. اینطور هم که نیست. ما میگوییم اگر تجاوزی شده و به آثار تاریخی هم دارد لطمهای وارد میشود کمیسیون ماده (100)! شما رأی تخریب بده. اما اگر امکان اصلاح داشته باشد کمیسیون ماده (100) بگوید تخریب بشود، از نظر ارتفاع یک طبقه این تخریب بشود، (500) متر ساخته، (100) مترش را تخریب بکنیم بقیهاش را جریمه بدهد. من خواهش میکنم دوستان به پیشنهاد جناب آقای حاجی رأی مثبت بدهند که این یک پیشنهاد جامع و کاملی است. آن نگرانیهایی که میراث فرهنگی دارد میتواند برطرف بکند، متشکرم.

مسعود پزشکیان

محمدحیسن طالبیان
آقای دکتر و نمایندگان عزیز! قابلیت اصلاح دوباره دستهایی ما در آن میگذاریم که دوباره فساد ایجاد بشود. یعنی اینکه ما با هر تغییراتی اجازه میدهیم که بگویند اصلاح بکنید و بعد دوباره همین وضعی است که الان وجود دارد. بنابراین ما مخالف هستیم، همان باشد. وقتی مغایر میراث فرهنگی است هم در روح قانون وجود دارد.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 215 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای حاجی اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (11) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (11) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را قرائت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مقدم میهمانان عزیز اعضای انجمن بینالمللی علمی آییندادرسی مدنی ایران از کشور فرانسه را به مجلس شورای اسلامی گرامی میداریم.
»we warmly be welcome dear guest members of international scientific society of iran procedure from france to
the Islamic republic of iran«.
مقدم میهمانان عزیز گروهی از دانشجویان خارجی دانشگاه بینالمللی اهلالبیت (علیهمالسلام) را به مجلس شورای اسلامی
گرامی میداریم. دانشجویان عزیز مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه اهلالبیت.
»we warmly be welcome dear guest foreign students from international ahlalbeit university to the Islamic republic of iran«.
(نرحب بضیوف الکرام من جامعه الاهلالبیت فی مجلس الشوری الاسلامی)
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه عماد از منطقه (13) تهران میهمانان جناب آقای دکتر بیگدلی نماینده محترم خدابنده هستند.
ـ جمعی از اعضای مؤسسه جوانان تالاسمی شهرستان ساری میهمانان جناب آقای یوسفنژاد نماینده محترم ساری و میاندورود هستند.
ـ میهمانانی از شهرستان اراک میهمانان جناب آقای دکتر مقدسی نماینده محترم اراک و خنداب هستند، که خدمت همه عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم.

مسعود پزشکیان
ماده بعد را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 12 ـ سازمان مکلف است با همکاری وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ظرف مدت یکسال پس از لازمالاجراء شدن این قانون، نسبت به تهیه تدابیر و اقدامات قانون نظام فنی مهندسی در حوزه تخصصی حفاظت و احیای بناها، اماکن و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی اقدام کند.
جناب آقای صباغیان پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای پزشکیان! من نکتهای را قبل از مخالفت عرض کنم. آقای پزشکیان و نمایندگان عزیز! مجلس واقعاً باید ستاد فرماندهی در این جنگ اقتصادی بشود و جای تقدیر و تشکر از جلسه غیرعلنی دیروز و تصمیمی که مجلس گرفت. در همه مواردی که ما ببینیم واقعاً معضل است، حالا چه گرانی و تورم و چه بحث یارانه، مجلس جلسه علنی و غیرعلنی بگذارد و اینجا مسائل را ببرد. از انفعال بیرون بیاید، مردم هم استقبال میکنند، شأن و جایگاه مجلس هم به جای خودش برمیگردد.
و اما در ارتباط با حذف این ماده (12) دوستان ببینید! این ماده خیلی ابهام دارد و احساس میشود که یک پیچیدگی است که باید این اصلاح یا حذف بشود. میگوید «سازمان مکلف است با همکاری وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ظرف مدت یک سال پس از لازمالاجراء شدن این قانون»، اگر ما داریم برای این قانون ماده را تصویب میکنیم، اگر ما قانون داریم که اصلاً نیاز به این ماده نیست که بگوییم یک سال دیگر این کار انجام بشود، اگر هم قانون نداریم و میخواهیم به وزارت راه و شهرسازی بنیاد مسکن اختیار بدهیم خود این هم مخالف اصل (85) است. بنابراین من فکر میکنم همینکه کلمه «تهیه تدابیر» چه تدابیری؟ هیچ چیز مشخص نیست، یا «اقدامات قانون نظام فنی مهندسی در حوزه تخصصی» اگر ما قانون داریم که الان دارد اجرا میشود و باید اجرا بشود، اگر هم نیست حالا چرا ما به یک سال دیگر حواله کنیم؟ و داریم حق مجلس را واگذار میکنیم که آن اصل (85) میشود. بنابراین پیشنهاد من این است که این حذف بشود و خیلی هم احساس میشود این ماده خاصیتی ندارد و نمیتواند کارایی داشته باشد، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای احمدیلاشکی مخالف هستند که صحبت نمیکنند، جناب آقای مسعودی بفرمایید.

اصغر مسعودی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالف محترم در واقع پیشنهاددهنده محترم فرمودند که این ماده ابهام دارد. اگر ابهام دارد باید اصلاح بشود نه اینکه حذف بشود. ماده (12) «سازمان مکلف است با همکاری وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ظرف مدت یکسال پس از لازمالاجراءشدن این قانون، نسبت به تهیه تدابیر و اقدامات قانون نظام مهندسی در حوزه تخصصی حفاظت و احیای بناها، اماکن و بافتهای تاریخی ـ فرهنگی اقدام کند». در واقع روشن شده که براساس قانون نظام فنی مهندسی بحث حفاظت و احیاء بناها را تهیه و مشخص کنند که باید چه کاری انجام بشود؟ اگر این ماده ابهام دارد پیشنهاددهنده محترم باید بگوید کدام قسمت از این ماده ابهام دارد. لذا هیچ ابهامی در این ماده وجود ندارد، کمیسیون بحث مفصلی در این رابطه انجام داد و با همکاری وزارت راه و شهرسازی میتوانند حفاظت کنند و احیاء بناها، اماکن و بافتهای تاریخی را حفظ کنند. مهم این است که بناهای تاریخی حفظ و حراست بشود. با حذف کردن این ماده نسبت به بناها، بافتها و اماکن تاریخی ما متضرر خواهیم شد. لذا حذف این ماده به نفع بناهای تاریخی نمیباشد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! قبل از اینکه موافق محترم صحبت کنند، ما در ماده (6) تقریباً همین محتوا را به سازمان برنامه و بودجه سپردیم. الان در ماده (12) باز سازمان میراث فرهنگی را داریم تکلیف میکنیم، که تقریباً همین کار را انجام بدهد. حالا دوستان کمیسیون باید توضیح بدهند.

مسعود پزشکیان
اگر دولت موافق باشد و کمیسیون هم موافق باشد نیاز ندارد، حذف کنیم.

احد آزادی خواه
آقای رئیس ببینید! یک حکمی در ماده (6) به سازمان بودجه محول شده، تقریباً مشابه آن. البته صد درصد مشابه آن نیست، اگر ماده (12) بماند هم آسیبی نمیرساند. اما مشابه آن سازمان میراث مکلف شده که اگر قرار بر ادغام یا حذف باشد ماده (12) حذف بشود ماده (6) این را جبران میکند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای آزادیخواه عزیز! چون این در اجرا تناقض با ماده (6) پیدا میکند و آن قبلاً مصوب است ما باید این را حذف کنیم.

مسعود پزشکیان
کمیسیون و دولت موافق حذف است.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! موافق صحبت نکردند.

مسعود پزشکیان
دیگر اینها موافق حذف هستند. داریم حذف میکنیم، میخواهید حذف نشود؟ اینها میگویند حذف بشود.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! پس اجازه بدهید موافق هم صحبت کند، چون مخالف صحبت کرد.

مسعود پزشکیان
دیگر موافق، موافق حذف است. کمیسیون و دولت موافق هستند، اگر اجازه بدهید موافق صحبت نکند. حضار 215 نفر، نمایندگان محترم لطفاً نظر خودتان را راجع به حذف این ماده (12) اعلام بفرمایید. تکراری است، دولت و کمیسیون موافق حذف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید، مشارکت پایین است، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 13 ـ دولت مکلف است از طریق نهادهای ذیربط در تعیین مقررات مربوط به طرحهای توسعه و عمران، تدابیر و اقدامات جبران محدودیتهای اعمالشده از قبیل تراکم درخصوص املاک واقع در محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی موضوع این قانون را پیشبینی کند.
آقای صباغیان پیشنهاد حذف دارند. آقای دکتر! این بند هم صراحتاً بار مالی برای دولت دارد و شبهه اصل (75) را دارد مدنظر باشد. جناب صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
بسم الله الرحمن الرحیم
ماده (13) هم همینطور که جناب آقای قاضیزادههاشمی فرمودند هم اخطار اصل (75) دارد و هم احساس میشود یک حالت توصیهای دارد و خیلی با قانونگذاری متناسب نیست. میگوید «دولت مکلف است از طریق نهادهای ذیربط»، اینجا نهادهایی را مشخص نکرده «در تعیین مقررات مربوط به طرحهای توسعه و عمران تدابیر و اقدامات جبران محدودیتهای اعمالشده» کدام اقدامات و محدودیتها و نهادها؟ هیچچیز مشخص نیست «درخصوص املاک واقع در محدوده بافتهای تاریخی ـ فرهنگی موضوع این قانون را پیشبینی کند». اصلاً یک موضوع گنگی است، یک حالت سفارش و توصیه دارد. هیچچیزی نمیتواند قانون جامع، مانع و کاملی باشد که بعداً قابل اجرا باشد. حالا اگر کسی این را اجرا نکرد، سؤال من از آقای طالبیان این است؛ اگر این ماده قانونی اجرا نشد، الان ابزار و سؤال ما چگونه خواهد بود؟ شما این را برای ما توضیح بدهید.
من فکر میکنم یک توصیه و سفارشی است که ما شأن و جایگاه قانونگذاری را داریم تنزل میدهیم. قوانین هست، مقررات هم در زمینه بافتهای تاریخی و میراث هست. فکر میکنم لازم نباشد که حالا ما احساس میکنیم چون یک طرحی را دادیم مدام برایش قانون تصویب کنیم. پیشنهاد من حذف است، اگر نمایندگان محترم صلاح بدانند اگر این تصویب نشود، اتفاق خاصی نمیافتد.

محمد علی وکیلی
جناب آقای آزادیخواه مخالف هستند، بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران گرامی، حلول ماه رمضان را از این جایگاه خدمت همکاران عزیز، هموطنان ایران اسلامی و همه مسلمین جهان عرض تبریک و تهنیت دارم.
آقای رئیس! در ماده (13) موضوع بار مالی را من میخواهم توضیح بدهم، حکمی که در ماده (13) مندرج است صرفاً دنبال تعیین مقررات است. یعنی ما آمدیم دولت را مکلف کردیم از طریق نهادهای ذیربط که وقتی میگوییم نهاد ذیربط درست است شائبه ابهام وجود دارد، اما وقتی مأموریت را تعریف میکنیم نهادهای ذیربط خود به خود پازلوار به دست میآید که چه کسانی که کدام دستگاههای اجرایی هستند. یکسری مقررات برای طرحهای توسعه و عمران باید اعمال بشود. به نظر من این بار مالی ندارد. اگرچه توصیه هم نیست، از آنجایی که ممکن است ما در رابطه با توسعه و عمران بافتهای فرسوده و تاریخی خلأهای قانونی داشته باشیم که اتفاقاً همین طرح هم به خاطر این مسأله دنبال شده و در دستور مجلس قرار گرفته. اگر خلأیی وجود دارد دولت بیاید در حوزه مقررات این را جبران بکند که ما بتوانیم برای مهندسی بناهای پیرامون بافت یک قانون و مقررات درست و حسابی داشته باشیم. تصریح ماده هم همکاران محترم لحاظ کنند که فرموده از قبیل تراکم، این موضوع تراکم یک مثال است که ما باید مراقب باشیم برخی از اتفاقاتی که در حرائم و محدودههای بناهای تاریخی میافتد اصل بنا را واقعاً زیر سؤال برده و ما را از میراثی که در اختیار داریم محروم میکند. ما را از خدمات جذب گردشگر، خدمات اقتصادی و آوردههای ارزی که میتوانیم داشته باشیم محروم میکند و این سزاوار نیست. خیلی وقتها میشود این اتفاقات را در قالب تهاتر انجام داد، نیاز به تأمین اعتبار نیست. همین املاکی که قابل معوض است، میشود کارهایش را به این شکل انجام داد، یا ساماندهی باید انجام بشود و نیاز به اعتبار و حجم مالی و ریالی وجود ندارد. لذا تقاضایم است که همکاران ماده (13) را حذف نکنند و تأیید کنند و رأی
بیاورد.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، موافق وقتشان را به جناب آقای کریمی دادند، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیزم خواهش دارم عنایت کنید! این بحث مهمی است که میتواند مشکلات جدی را برای شهرداریها ایجاد کند.
استحضار دارید که حریم بناهای تاریخی با توجه به اینکه بعضاً گسترده هم پیشبینی میشود میتواند صدها پلاک املاک مردم را در بر بگیرد. در این حریم گسترده و پلاکهایی که مشمول محدودیتهای پیشبینیشده برای حریم آن بناهای تاریخی در نظر گرفته میشود مثل ارتفاع کمتر بنا یا سطح اشغال کمتر یا تراکم کمتر، یا نوع کاربریهای محدودی که برای املاک مردم در نظر گرفته میشود اینها مردم را از بخشی از حقوقشان محروم میکند. اینکه ما بیاییم در اینجا حکمی را ذکر کنیم که دولت مکلف است از طریق نهادهای ذیربط، این نهادهای ذیربط اشاره کردند واقعاً مشخص نیست کیست.
مخاطب این ماده و اینکه چه کسی میخواهد این هزینه تحمیل شده به مردم را جبران کند. طرف اصلی این موضوع شهرداریها هستند که در موقع أخذ پروانه املاکی که در حریم بناهای تاریخی قرار دارند به شهرداری مراجعه میکنند و انتظار منطقی به ویژه با این حکم میرود که شهرداریها یک اقدامی برای جبران آن محدودیتهایی که برای املاک مردم ایجاد شده بکنند و این میتواند شهرداریها را با مشکل جدی مواجه کند.
اگر واقعاً قرار است این اقدام صورت بگیرد بار مالی ناشی از این موضوع و شرایطی که دارد باید در جای دیگر مثل طرحهای جامع و تفصیلی شهرها دیده بشود و آنجا مشخص بشود تا چنین باری به شهرداری تحمیل نشود. خواهش من است که به این موضوع و حذفش رأی بدهید.

مسعود پزشکیان

محمدحیسن طالبیان
جناب آقای رئیس! این یکی از موضوعاتی است که الان ما دچارش هستیم. مثلاً در گذشته طرحهای توسعه عمرانی یک زمینی را در حریم برای فرهنگیان اختصاص دادند. ما رفتیم با کلی چک و چانه با مسکن و شهرسازی یک زمین معوض دادند، ولی همه استانها این کار را نمیکنند. اگر قانون باشد که این از طریق تهاتر مثل تراکم و زمین معوض انجام بشود بسیاری از مشکلات مردم حل میشود و به عدالت کمک میکند، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به حذف ماده (13) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (13) را لطف کنید به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (13) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
ناطقان جلسه آقایان: اکبر ترکی، محمدرضا نجفی، علی بختیاری، احمد بیگدلی و ضیاءاله اعزازیملکی

مسعود پزشکیان
ناطقین را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای اکبر ترکی نماینده محترم فریدن، چادگان و فریدونشهر، بویین و میاندشت.
ـ آقای محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علی بختیاری نماینده محترم بافت، رابر و ارزوئیه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده.
ـ آقای ضیاءاله اعزازیملکی نماینده محترم بناب.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر اکبر ترکی نماینده محترم فریدن، چادگان و فریدونشهر، بویین و میاندشت دعوت میکنم، بفرمایید.

اکبر ترکی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله و السلام علی رسولالله و علی اهلبیته الطیبین الطاهرین»
سلام و درود به روح پرفتوح حضرت امام، شهدای انقلاب اسلامی، شهدای جنگ تحمیلی، شهدای عزیز مدافعین حرم میفرستیم. عرض سلام و ادب به پیشگاه مقام عظمای ولایت داریم، حلول ماه مبارک رمضان را تبریک عرض میکنم.
استکبار جهانی در طی (40) سال پیروزی انقلاب اسلامی از هر حربهای علیه نظام جمهوری اسلامی فروگذاری نکرده است و با تشدید تحریمها و اعلام اخیر مبنی بر لغو معافیتهای خرید نفت فشارهای اقتصادی را بر ملت ایران اسلامی فزونی بخشیده. ملت سرافراز ایران با تقدیم شهدای عزیز نشان داده که زیر بار ظلم، ستم، استعمار و استثمار نخواهد رفت و تهدید روانی و یاوهگویی جان بولتون مبنی بر اعزام ناو آمریکایی به سمت خلیج فارس و ایجاد شائبه جنگ را به سخره میگیریم و اعلام میکنیم که سالها است که ناوهای شما در خلیج فارس در رفت و آمد هستند و سربازان رشید ارتش، سپاه و بسیج آنها را تحت نظر داشته و نمیگذارند آسیبی به ملت ایران برسد.
اعلام میکنیم اگر تنگه هرمز برای منافع ملت ایران امنیت نداشته باشد هیچ کشوری در تنگه هرمز امنیت نخواهد داشت. در این ایام حساس و جنگ تمامعیار استکبار جهانی علیه ملت ایران بایستی قوای سهگانه با اتحاد و انسجام همراه با ملت شریف و آزاده ایران پشت سر رهبری و تبعیت از فرامین ایشان رو به جلو برویم و با تکیه بر منابع سرشار داخلی و بهکارگیری نیروهای جوان، مؤمن، شجاع، انقلابی و جهادی با تخصصهای فنی لازم بر مشکلات اقتصادی فائق آییم و طرح مذاکره با دشمن مستکبر به مفهوم تسلیم و پذیرش ذلت در برابر دشمن نابکار و استکبار جهانی است. از فرهنگ عاشورا یاد گرفتهایم که «هیهات منا الذله».
ریاست محترم جمهور! امروز وضع معیشتی مردم و مشکلات زندگی بر آنها سخت شده، گرانی و تورم لجامگسیخته در بخش خودرو و مسکن و تأثیرگذاری آن در معاش مردم و مخصوصاً در کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و بالاخص در ماه مبارک رمضان میطلبد که یک کار اساسی انجام گیرد. مبلغ (4) میلیارد دلار تخصیصیافته برای کالاهای اساسی به دست رانتخواران و واسطههای نورچشمی افتاده است، برای استفاده بهینه از این اعتبار همفکری کمیسیونهای تخصصی و مجلس شورای اسلامی باید چارهای اندیشید و یارانه کالاهای اساسی به صورت نقدی یا کالا برگ در اختیار آحاد مردم قرار گیرد که هم عدالت به دست آید و هم کالاهای اساسی به دست اقشار نیازمند برسد.
دولت باید بداند با گرانی حاملهای انرژی به ویژه بنزین نه تنها نمیتواند درآمد مؤثر کسب کند، بلکه
با توجه به اینکه دولت بزرگترین بنگاه خریداریکننده اجناس، حاملهای انرژی و بنزین است با گرانی اجناس ضرر اصلی متوجه دولت خواهد شد. پس دولت به خرد جمعی و به ویژه به نظرات مجلس شورای اسلامی در مخالفت با افزایش قیمت بنزین احترام بگذارد تا شاهد گرانی بیشتر و عنانگسیخته ناشی از این تصمیم نباشیم و بیشتر از این فشار به اقشار ضعیف جامعه حاصل نشود.
آب مسأله ملی است، باید تحت مدیریت واحد در کشور مدیریت شود. بارندگیها و سیلهای اخیر چراغ روشنی برای مدیریت آب در مسیر آینده را پیش روی همگان گذاشت. چهار شهرستان حوزه انتخابیهام سرچشمه چهار رود اصلی و بزرگ در کشور است. بیعدالتی در تخصیص آب مردم ما از تشنگی و کشاورزان ما از آب کشاورزی محرومند. با تخصیص (5/6) میلیون متر مکعب آب برای شرب چهار شهرستان و دستور جناب آقای دکتر نوبخت با تخصیص (50) درصدی بخش خصوصی امیدواریم هرچه زودتر این پروژه به نتیجه برسد.
پروژه آبرسانی به پنج روستای دهکلبعلی، علیعرب، معروفآباد، قرقر و انالوجه با تخصیص (6) میلیارد از طرف جناب آقای دکتر نوبخت و قول مساعد آقای مهندس جانباز امیدواریم در ماههای آتی به بهرهبرداری برسد. سد بلطاق حق مردم شهرستان بوئین و میاندشت است و با دستور اخیر جناب آقای دکتر نوبخت و وزیر محترم نیرو امیدواریم که پروژه هرچه زودتر اجرایی شود.
از وزیر محترم کشور خواهانیم که بخش پیشکوه و پشتکوه بخشداری و همچنین بخش رزوه از توابع چادگان را تسریع بفرمایند. شهرستان فریدن سالها محروم بوده، با تغییر در شاخصهای توسعهیافتگی متأسفانه از حالت محرومیت خارج شده، درخواست ما و نامهای که به معاون اول رئیسجمهور نوشتیم و توافق کردند انشاءالله در ردیف شهرستانهای محروم قرار بگیرد. بحث گازرسانی پیشکوه و پشتکوه را از وزیر محترم تقدیر و تشکر میکنیم و امیدواریم که در هفتههای آینده عملیات اجرایی آن شروع بشود.
با سفر معاونین محترم وزیر بهداشت و درمان، ریاست محترم کمیسیون بهداشت و درمان و اعضای محترم کمیسیون تصمیمهای خوبی گرفته شد. (5/2) میلیارد برای توسعه بیمارستان شهید رجایی و پانسیونها داده شده که انشاءالله انجام بشود. اما تعویض سی.تی.اسکن بیمارستان شهید رجایی و راهاندازی ام.آر.آی و تجهیز و راهاندازی سی.سی.یو هنوز اتفاق نیفتاده که تسریع بشود. ساخت بیمارستان درمانبستر و محلی بوئینمیاندشت که تصویب شده باید اجرایی بشود. تجهیز و راهاندازی بخش دیالیز بیماریستان بوعلی چادگان و تکمیل و راهاندازی مرکز سلامت شهدای شهر فریدونشهر از خواستههای مردم است.
در بخش راه باید عرض بکنم چهاربانده شدن داران ـ رزوهداران ـ قلعهشاهرخ که پولی معادل (6/3) میلیارد در سال 97 و (25) میلیارد در سال 98 هنوز اجرایی نشده، خواسته مردم است. تکمیل باند دوم داران ـ دورود، ورودیها و خروجیهای شهر داران، بوئینمیاندشت، اصلاح پل نهرخلج، احداث زیرگذر ازلوله و راههای بینشهری که روستاهای چغا ـ نقادگان، دهق ـ میلاگرد، چیگان ـ قودجانک، انالوجه ـ قرقر و پل اورگان و گشنیزجان، راههای روستایی پیشکوه و پشتکوه و روکش آسفالت داران ـ تیران را که خودشان آمدند و از نزدیک دیدند، اینجا از جناب آقای وزیر راه دعوت میکنیم که از شهرستانهای محروم فریدن، فریدونشهر و چادگان از نزدیک دیدن بکنند.
در بخش کشاورزی عرض بکنیم قیمتی که برای گندم تعیین شده الان خرید گندم را دلالان برای صادرات به خارج از کشور رقم زدند. ما باید از بخش کشاورزی حمایت کامل بکنیم، با این قیمت گندمی که تهیه شده قطعاً مشکلاتی را پیش روی کشاورزان خواهیم داشت.
در بحث ورزش اعلام بکنم که استخر شنای شادگان و بوئینمیاندشت که نیمهکاره است و سالنهای ورزشی روستای مشهدکاوه، سفیجان و نهرخلج انشاءالله به بهرهبرداری برسد و در قسمت شهرک صنعتی، مشکل ناحیه صنعتی انالوجه بعد از دو سال تسریع بشود و تسریع در ایجاد شهرک صنایع غذایی دشت دامنه در شهرستان فریدن و تسریع در راهاندازی شهرک گلخانهای دامنه، ایجاد شهرک صنعتی شهر رزوه و همچنین بوئین و میاندشت را خواهانیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر ترکی متشکریم، از جناب آقای مهندس محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدرضا نجفی
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام خدمت ملت شریف ایران به ویژه هموطنان عزیز آسیبدیده سیلاب اخیر و با تبریک ایام مغتنم ماه مبارک رمضان توجه مسئولان ارشد نظام را به نکاتی چند خواهانم. خواهران و برادران و مسئولان محترم! میخواهم از درسها و فرصتهای سیل اخیر و تشابه آن با شرایط کلی کشور نکاتی را شفاف کنم.
یک روی سکه بلایی کمسابقه است، دهها نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند، صدها نفر مجروح شدند. برای نخستینبار (25) استان ایران، یعنی بخش عظیمی از کشور درگیر بحران شد. هزاران منزل آسیب دید و صدها هزار نفر به نحوی درگیر آسیب شدند. حدود (40) هزار میلیارد تومان خسارت به کشور وارد شد که یکسوم آن مربوط به تخریب زیربناها و تأسیسات زیربنایی است. ابعاد فاجعه فارغ از میزان تلفات انسانی شبیه جنگ است. بلایی که پهنه عظیمی از ایران عزیز را همچنان میآزارد.
خواهران و برادران و مسئولان محترم! سوی دیگر ماجرا اما عبرتانگیز است. مصائب مردم آسیبدیده یکباره به آگاهی عمومی ایرانیان راه یافت. همه ایران به معمولان، گمیشان، آققلا، پلدختر، رفیع، هویزه، حمیدیه و دهها شهر و روستای دیگر تبدیل شد. گویی ملتی یکپارچه از دل تنوع و تکثر بسیار مجدد زاده و متولد شد. بلای آسمانی همبستگی اجتماعی مردم ایرانزمین را افزون کرد و ملتی دوباره قد برافراشت. اولویتهایمان از مسائل و منافع فردی به امری جمعی بدل گشت و گوشههای آسیبدیده این دیار که کمتر از آن خبر داشتیم در اذهان جمعی ایرانیان حاضر شد. میل به عمل جمعی همه را به میدان آورد. در این میانه همه به رسمیت شناخته شده بودند. سطح مشارکت و کمکهای مردمی خود سندی بر این مدعا است.
خواهران و برادران و مسئولان محترم! بحران اخیر به خوبی نشان داد که هیچ دستگاه و گروهی به تنهایی نمیتواند معضلی ملی را حل کند و گره مشکلات و بلایا جز با وفاق ملی و مشارکت عمومی گشوده نمیشود. اگر هم در اوایل کسانی از طرفین به وسوسه بهرهگیری جناحی افتادند زود معلومشان گشت که به بیراهه رفتهاند. بلای اخیر به نیکی نمایان ساخت که حکومت نیازمند فراهم آوردن زیرساخت مناسب و کارآمد برای مشارکت عمومی و بسیج ملی است. بر همگان روشن شد که ساختار و سازمان مدیریت بحران به شکل مرسوم یارای مدیریت بحران را ندارد. همبستگی ملی به سازوکاری متناسب نیاز دارد، بلای اخیر به خوبی نشان داد که در صورت پذیرفتن تکثر و مشارکت عمومی و بدون حذف اقشار مختلف مردم هر بحرانی میتواند به شکلگیری و فزونی یافتن فعالیت جمعی، اخلاق جمعی، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی و نهایتاً مشروعیت سیاسی منجر شود. این پیامی برای تصمیمگیران و دلسوزان کشور است.
خواهران و برادران و مسئولان محترم! جنگ اقتصادی دولت آمریکا با ایران وارد مراحل جدیدی شده است. فارغ از نقایص ما آمریکا و متحدینش خود نمادهای نقض حقوق بشر، تروریسم دولتی و نابودی نظام حقوق بینالملل هستند. چه کسی باور میکند ائتلافی متشکل از دولتهای بدوی عربستان، امارات، بحرین و رژیم اشغالگر قدس به رهبری ترامپ نگران آزادی، حقوق بشر و تروریسم باشند. عملکرد دموکراسیگریز و انسانستیز این ائتلاف در فلسطین، مصر، لیبی، بحرین، یمن و اره کردن مخالفان شبههای در استفاده ابزاری این ائتلاف از دموکراسی و حقوق ملتها و مبارزه با تروریسم باقی نمیگذارد.
تکمیل فشار سیاسی با تشدید فشار اقتصادی از طریق ممانعت از فروش نفت ایران و تشدید تحریمها تنها یک هدف دارد. جنگ اقتصادی، آشوب داخلی و در نهایت فروپاشی ایران. تنها راه مقابله با سناریوی طراحیشده برای کشور وفاق ملی و فراهم کردن بستری برای همبستگی ملی و استفاده از تمامی ظرفیتهای کشور در جهت رفع تهدیدات است.
تجربه تلخ سیلاب اخیر درسی گرانبها دارد. کثرت ایرانیان را به رسمیت بشناسیم، حقوق سیاسی و شهروندی و حق مشارکت همگان را به رسمیت بشناسیم، در صورت کنار گذاشتن تنگنظریها و افزایش اعتماد به مردم این کثرت در هنگام بلا یکپارچه به پا میخیزد. مشارکت ملی قدرت ملی را افزایش میدهد. باور کنید قدرت ملی مکمل قدرت حکومت است، رقیب آن نیست. از حذف و حصر و تهدید سلیقههای مختلف دست برداریم و زمینه را برای مواجهه با بحرانهای پیشرو آماده کنیم. در این جهت مواردی را پیشنهاد مینمایم:
1 ـ اقدامات اخیر در احضار یکباره بخشی از موکلان بنده در تهران، اعلام مبهم بررسی تخلفات فضای مجازی دانشجویان در کمیتههای انضباطی و برخورد با فعالان مدنی و صنفی حوزههای مختلف همه اقداماتی است که اگر مشکوک نباشد، حداقل به دور از تدبیر است. از آنجا که ناراضیتراشی پروژه مشترک همه دشمنان ایران است شورای عالی امنیت ملی باید پیشاپیش تمهیدات لازم را برای عدم تکرار اقداماتی ازایندست تدارک ببیند.
2 ـ از مهمترین اولویتها بازسازی سریع دولت و جایگاه آن و کارآمدسازی ستاد اقتصادی است. جنگ اقتصادی ترامپ و شرایط پیشرو سازوکار و سازمانی متناسب با روزهای سخت میطلبد. برای افزایش توان کشور و نظام سیاسی در مقابل رقبا نیازمند تقویت اعتماد عمومی به رویکردهای راهبردی کشور، سلامت و کارآمدی نظام هستیم. توسعه هماهنگی و همکاری میان همه ارکان حکومت، مبارزه ساختاری با فساد موجود، رسیدگی عاجل به وضعیت بنگاههای دولتی و حاکمیتی،
رفع سریع موانع کسب و کار، تقویت جایگاه وزارت خارجه و پذیرفتن اصل شایستهسالاری در عمل گامهای اولیه بازگشت امور کشور به مسیر صحیحاند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای مهندس نجفی تشکر میکنیم. از جناب آقای علی بختیاری نماینده محترم بافت، رابر و ارزوئیه دعوت میکنیم، بفرمایید.

علی بختیاری
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به پیشگاه مقدس یگانه منجی عالم بشریت حضرت ولیعصر امام زمان و سلام و درود به روان پاک شهدای سرافراز ایران اسلامی و امام شهدا و عرض سلام و احترام به محضر مبارک مقام معظم رهبری.
هفته کارگر و روز معلم را به کارگران عزیز و معلمان گرانقدر تبریک عرض میکنم. حلول ماه مبارک رمضان را خدمت ملت شریف ایران و شما همکاران گرامی تبریک عرض میکنم و سلام و درود به مردم شریف حوزه انتخابیه شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه.
«عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد». رفتار خصمانه و توهینآمیز رئیسجمهور آمریکا به سپاه پاسداران باعث شد که ملت شریف ایران یکبار دیگر وحدت و اتحاد ارزشمندی را به نمایش بگذارند. همه گروهها و سلایق سیاسی و اجتماعی به میدان آمده و با وحدت کلمه حول محور سخن گهربار امام امت که فرمود «اگر سپاه نبود کشور هم نبود» حمایت همهجانبه خود را از سپاه پاسداران اعلام کردند.
آقای رئیسجمهور! مردم از گرانیهای افسارگسیخته به شدت نگرانند و قدرت خرید مردم شدیداً کاهش پیدا کرده است. از حضرتعالی تقاضا دارم به هر شکل ممکن جلوی این گرانیها گرفته شود. آقای رئیسجمهور! علیرغم پیگیریها و مکاتبات متعدد اینجانب به دفتر حضرتعالی و وزارت راه و شهرسازی و شرکت راهآهن جمهوری اسلامی پاسخ روشنی برای مردم شهیدپرور شهرستان بافت درخصوص خط ریلی سیرجان ـ بافت ـ کرمان داده نشده است. خواهشمند است با توجه به اعلام آمادگی کارخانه فولاد شهرستان بافت که هماینک در آستانه افتتاح و بهرهبرداری است دستور فرمایید احداث خط ریلی مذکور با مشارکت فولاد بافت در دستور کار اجرا قرار گیرد.
امسال سال رونق تولید توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شد، امیدوارم هرچه زودتر زمینه رونق تولید فراهم شود که یکی از این موارد اصلی رونق تولید تغییر ساختار، بانکها و تسهیلات بانکی و
جلوگیری از قاچاق است که میتواند در تولید مؤثر باشد.
وزیر محترم راه و شهرسازی! متأسفانه پروژههای احداث و تکمیل باند دوم محورهای ارتباطی حوزه انتخابیه اینجانب از جمله بافت و رابر به کرمان و بافت به ارزوئیه و بافت به سیرجان و سوقان به ارزوئیه و حاجیآباد به دلیل عدم تخصیص اعتبارات مورد نیاز بعضاً متوقف و یا از روند مطلوب و مناسبی برخوردار نیست و فرسودگی آسفالتهای جادههای بینشهری موجب نگرانی مردم منطقه و بروز حوادث جادهای و خسارت جانی و مالی شده است.
وزیر محترم آموزش و پرورش! معلمین عزیز و گرانقدر سالهای متمادی عمر گرانمایه خود را صرف آموزش و تربیت ما و شما نمودهاند و امروز با مشکلات عدیدهای روبهرو هستند. از جنابعالی درخواست مینمایم نسبت به پرداخت مطالبات فرهنگیان از جمله حقالزحمه امتحانات، پاداش پایانخدمت بازنشستگان و حقالتدریس و نیروهای آموزشی اقدام لازم صورت گیرد و رتبهبندی معلمین عزیز عملیاتی شود و اعمال مدارک معلمان گرانقدر که متحمل هزینههای زیادی شدند اقدام لازمی صورت بگیرد. ضمن تشکر از آقای دکتر رخشانیمهر رئیس سازمان نوسازی مدارس که در این مدت کوتاه اقدامات مناسبی را انجام داده است امیدوارم که در جهت تکمیل و بهرهبرداری مدارس نیمهتمام اقدام شایستهای را انجام دهد.
وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی! شرکت معدنی اسفندقه واقع در شهرستان ارزوئیه بخش سوقان دارای وسعت وسیع و معادن غنی است، اما نظام مدیریتی حاکم بر آن سالهای متمادی طوری اداره شده که هرساله رقم قابل توجهی به زیان آن اضافه شده است که صحبت از (80) الی (90) میلیارد تومان زیان انباشته میباشد و عملاً در پرداخت به موقع حقوق کارگران و سنوات بازنشستگان عاجز است. آیا شرکت با این وضع نیازمند یک تشکیلات و هیأتمدیره و مشاوران مستقر در تهران و یک مجموعه تشکیلاتی و اداری در شهر کرمان و یک مجموعه در شهرستان بافت و مجموعهای در ارزوئیه میباشد؟ تشکیل مجامع این شرکت در تهران که حضور صاحبان سهام که تعداد زیادی از کارگران میباشد به سختی صورت میگیرد. با استقرار هیأتمدیره در تهران و کنترل از راه دور آیا انتظار غیر از این میباشد؟ چه اصراری بر ماندن مدیرانی است که سالها این وضعیت را به وجود آوردند؟ از وزیر محترم درخواست میکنم هرچه سریعتر یک تیم بازرسی جهت بررسی اوضاع این شرکت اعزام و نهایتاً اگر سیستم مدیریتی قادر به ساماندهی نمیباشد آن را واگذار کنند. در حالی که (49) درصد از سهام
متعلق به بخش خصوصی است که به وسیله صندوق اداره میشود این زیانی است که به بخش خصوصی تحمیل شده است.
وزیر محترم جهادکشاورزی! اگرچه امسال خداوند نعمت بارندگی را عنایت کرد، اما خشکسالیهای پی در پی باعث خشکیدن و کمآب شدن قنوات شده است. با توجه به استقبال مردم از سیستمهای آبیاری کمفشار لازم است در این خصوص اقدام لازم صورت پذیرد.
درخصوص خرید تضمینی گندم به دلیل عدم افزایش قیمت خرید گندم اخیراً واسطهها گندم را با قیمت بالا پیشخرید میکنند. لازم است وزارت جهاد، کشاورزان را دریابد و درخصوص افزایش قیمت خرید تضمینی تصمیم مناسبی گرفته شود، در غیر این صورت خودکفایی گندم دچار آسیب خواهد شد.
با توجه به محدودیتهای عدم صدور اسناد کشاورزی در مساحتهای کمتر از (5/2) هکتار باغی و (5/7) هکتار زراعی این موضوع عملاً صدور اسناد کشاورزی را در مناطق کوهستانی و خردهمالکی غیرقابل اجرا نموده است. پرداخت غرامت بیمه به خسارتدیدگان بسیار ناچیز است، به خصوص باغات گردو در حالی که استان کرمان به ویژه شهرستانهای حوزه انتخابیه اینجانب رتبه اول کاشت گردو را در کشور دارد. لازم است اقدامات مناسبی برای مبارزه با آفات و اصلاح باغات گردو صورت پذیرد.
وزیر محترم نیرو! بیشتر مناطق حوزه انتخابیه اینجانب منطقه کوهستانی است که چاهکهای بعضاً زیر (10) متر در سالهای گذشته و بعضاً پیش از (50) سال حفر شده که در این (20) سال خشکسالی نجاتبخش باغات در مناطق کوهستانی و در عین حال به عنوان آب آشامیدنی هم استفاده میکردند. بدون مطالعه به عنوان مناطق ممنوعه اعلام شده و اخیراً اقدام به پلمپ آنها مینمایند که به شدت موجب نگرانی مردم شده است.
وزیر محترم ورزش و جوانان! لازم است وزارت ورزش همه ورزش را در یکی، دو تیم یا ورزش خلاصه نکند و همه شهرستانها به نسبت نیاز به تعداد جوانان مستعد براساس عدالت اجتماعی امکانات توزیع نماید.
وزیر محترم ارتباطات! ضمن تشکر از اقدامات صورتگرفته اما تعداد زیادی از روستاهای حوزه انتخابیه اینجانب از امکانات ارتباطی و حتی تلفن ثابت برخوردار نیستند.
وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی! ضمن تشکر از حضور حضرتعالی در شهرستان بافت خواهشمند است دستور فرمایید طرحهای نیمهتمام حوزه انتخابیه تکمیل و مورد بهرهبرداری قرار بگیرد. والسلام
علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای بختیاری نماینده محترم بافت، رابر و ارزوئیه تشکر میکنم. ناطقان اضطراری از جناب آقای دکتر احمد بیگدلی نماینده خدابنده دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد بیگدلی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود فراوان به روح امام (رضوانالله تعالیعلیه) و روح شهدا، سلام به محضر مقام معظم رهبری و آرزوی طول عمر باعزت رهبر عزیزمان. تبریک حلول ماه مبارک رمضان و آرزوی قبولی طاعات و عبادات مردم شریف ایران اسلامی و شما نمایندگان.
انبیاء و اولیای الهی برای یک هدف مشترک مبعوث شدهاند و آن ساختن جامعه مطلوب است، جامعهای که به دور از خشونت، تزویر، ریاکاری، جهل، نادانی، فقر، تنگدستی، تبعیض و فاصله طبقاتی باشد. جامعهای که در آن حقوق شهروندان و حقوق فردی و مدنی رعایت گردد و شهروندانی آگاه و قانونمدار داشته باشیم و در نهایت باعث ایجاد عدالت و جامعه اخلاقمدار گردد. برای رسیدن به ایجاد جامعه مطلوب که از منویات مقام معظم رهبری و تأکیدات قانون اساسی است که بیش از (230) هزار شهید و هزاران جانباز و آزاده و ایثارگر در این مسیر جانشان را تقدیم نمودهاند با دو چالش اساسی روبهرو هستیم. دشمن خارجی که به دلیل مخالفت با اعتقادات و ارزشهای اصیل انقلاب و اسلام این دشمنیها را ادامه خواهد داد و تکلیف ما در مقابل آنها مشخص است، اما دشمن داخلی مانند اختلاسگران، لابیگران، رانتها، رشوهخواریها و بیقانونیها و افراد و سیستمهایی که در امور جاری مردم پیچیدگیهایی ایجاد نمودهاند و مردم را با مشکلات فراوان مواجه نمودهاند.
اما در شرایط فعلی و مشکلات معیشتی، اقتصادی و بیکاری که خانوادههای ایرانی را گرفتار نموده است و مردم به شدت تحت فشار میباشند و با توجه به سیاستهای غیرانسانی دشمنان و با توجه به انتخابی که کردیم و باید در مقابل این سیاستهای غیراصولی و غیرانسانی مقاومت نماییم چاره کار در سه نکته اساسی است:
1 ـ پناه بردن به دامان اسلام و جاری و ساری نمودن دستورات الهی و پیامبران و ائمه اطهار و عمل نمودن به اسلام است که تنها راه نجات بشریت در همین نکته است و در این برهه از زمان همه باید با اتحاد و انسجام و همدلی و پیروی از منویات مقام معظم رهبری به دامان اسلام پناه ببریم.
2 ـ برگشت به قانون اساسی، یکی از دلایلی که باعث ایجاد مشکلات و بحرانها و مسائلی که مردم را
نگران نموده است و دچار نارضایتی و دلخوریها گشته دوری از قانون اساسی و عمل ننمودن به قانون است که تمامی مسائل به طور واضح در قانون اساسی بیان شده است و بازنگری در قانون اساسی یکی از نیازهای روز جامعه است.
3 ـ رجوع به مردم و خواستههای بهحق مطالبات قانونی مردم میباشد که قانون اساسی نیز براساس نیازها و خواستههای مردم تدوین شده است. پس اصل مردم و مشکلات و مسائل مردم است که تحت هر شرایطی باید به خواستههای بهحق و مطالبات قانونی مردم اهمیت داده شود و به بهانههای مختلف و واهی مانع تحقق مطالبات مردم نشویم. در بارندگی فروردینماه که باعث تخریب بیش از (2000) منزل مسکونی و بیش از (5000) واحد نگهداری احشام در شهرستان خدابنده شده است لازم است هرچه سریعتر نسبت به اعطای تسهیلات و کمکهای بلاعوض اقدام گردد.
هفته هلالاحمر را تبریک عرض میکنم و از عزیزان هلالاحمر تقدیر و تشکر دارم که در این زمینه بینهایت فداکاری فرمودند. (قاضیپور ـ یاشاسین) آقای قاضیپور یاشاسین.
در هفته بزرگداشت مقام معلم و شهید بزرگوار استاد مطهری هستیم. خدمت فرهنگیان عزیز تبریک و تهنیت دارم، اما جناب آقای وزیر راه و شهرسازی! هدیه خوبی به فرهنگیان ندادید. جادههای غیراستاندارد شهرستان خدابنده که به قتلگاه تبدیل شده است جامعه فرهنگی شهرستان را داغدار نمود و یکی از پاکترین و بااخلاقترین معلمان عزیز را از ما گرفت. جناب آقای مهندس اسلامی! جنابعالی هم از لحاظ شرعی و هم از لحاظ قانونی باید پاسخگوی خانواده این معلم عزیز و فرهنگیان باشید. وزیر محترم آموزش و پرورش! خدمت جنابعالی و همکارانتان بارها تذکر دادهام درصد بالای مدارس تخریبی شهرستان خدابنده، عدم پرداخت معوقات و مطالبات فرهنگیان شهرستان باعث نارضایتی این عزیزان شده است. مردم و فرهنگیان شهرستان خدابنده منتظر سفر جنابعالی به شهرستان و رفع مشکلات هستند.
وزیر محترم نیرو! وضعیت آب شرب و تیرهای برق که در حریم پیادهروها و مانع طرح هادی روستاییان هستند بسیار نامناسب است و تعیین تکلیف سد سهرورد زادگاه شیخ اشراق مطالبه قانونی مردم است. سد تالوار با اهداف اولیه تأمین آب (32) هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان خدابنده مخصوصاً بخش افشار احداث شده است. از سال 92 آبگیری شده و در حال حاضر حدود (160) میلیون متر مکعب در سد ذخیرهسازی شده است. لذا شایسته است با حضور حضرتعالی از این سد بهرهبرداری
شود.
اما وزیر محترم کشور! خواهش میکنم نسبت به مطالبات مردم شریف بخشهای بزینهرود، سجاسرود و افشار در مورد تقسیمات کشوری و ارتقای بخش به شهرستان اقدام عاجل فرمایید، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر بیگدلی متشکرم، از جناب آقای ضیاءاله اعزازی نماینده محترم بناب دعوت میکنم، بفرمایید.

ضیاداله اعزازی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک ماه مبارک رمضان به محضر مبارک مردم فهیم ایران اسلامی و آرزوی توفیق عبادت برای تمامی مسلمانان جهان، متأسفانه وقت تنگ است و مطالب زیاد.
1 ـ از دولت محترم بهجد میخواهم به قوانین اقدام متقابل در مقابل آمریکا درخصوص برجام با قاطعیت عمل کند تا بیش از این آمریکا پررو نشود.
2 ـ از دولت محترم میخواهم به مسائل بازار نظارت جدی داشته باشد. مردم انتظار دارند قیمتها کنترل شود. واقعاً معلوم نیست چه کسانی مدیریت میکنند، همهروزه قیمتها بالا رفته و مردم توان خریدشان را از دست میدهند. از کمیسیونهای قضائی و اقتصادی مجلس میخواهم بیش از پیش نظارت خود را بر تیم اقتصادی دولت زیاد کنند، از طریق سازمان تعزیرات قیمتها نظارت جدی بکنند، البته متأسفانه بعضاً دولت خودش هم عامل گرانی میگردد، مثلاً در بحث قیمت خودرو. از آقای وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت انتظار داریم درخصوص گرانی بازار خودرو اقدام جدی بنماید.
3 ـ امسال را رهبر معظم انقلاب سال رونق تولید نامگذاری کردند. لذا باید از تولیدکنندگان واقعاً حمایت کنیم. ایجاد اشتغال در اولویت قرار گیرد، ولی بعضاً مواردی مشاهده میگردد عملاً این اتفاق نمیافتد. سرمایهگذاران در پیچ و خم اداری کلافه شدهاند. واقعاً متضرر میشوند، وامهای بانکی خودش با بهرههای سرسامآور یک مانع جدی در رونق تولید شدهاند. واقعاً باید فکری به حال تولیدکنندگان کرد. این بهرههای سرسامآور بانکی با شأن و منزلت نظام اسلامی ناسازگاری دارد.
به وزیر نیرو باید عرض کنم آقای وزیر نیرو! در ایران اسلامی استانی به نام آذربایجانشرقی هم وجود دارد، سری به این استان هم بزنید. واقعاً متأسفم چندین بار آقای وزیر نیرو از طرف مسئولین استان و بنده حقیر دعوت شدند، هنوز جواب مثبتی نتوانستیم بگیریم. آقایان منتظر قدوم مبارک این وزیر
هستند تا واحدهای (3) و (4) نیروگاه سهند بناب را کلنگ بزنند تا اجرای پروژه شروع شود. آقای وزیر! واقعاً متأسفم.
و اما وزیر محترم راه و شهرسازی! از لطف و عنایت حضرتعالی متشکریم، ولی آقای وزیر! پل میدان معلم زبانزد مردم شده است. مردم وقتی میخواهند جوک درست کنند و یا تئاتری بازی کنند پل میدان معلم را مثال میزنند. واقعاً برای این وضعیت متأسفم. معاون محترمتان هم اخیراً آمدند و جای تقدیر و تشکر دارد و مشاهده کردند. کجای دنیا پروژه به این مهمی که (5) درصد مانده تمام شود تعطیل میکنند؟ آقای وزیر راه! گرچه محضرتان خیلی احترام و ارادت دارم، ولی نمیدانم با چه زبانی بگویم تا واقعاً متوجه شوید که مردم از این قضیه خیلی ناراحت هستند.
4 ـ آقای وزیر محترم آموزش و پرورش! معلمین عزیز از حضرتعالی انتظار دارند درخصوص معوقات و مطالبات این عزیزان فقط مصاحبه نکنید، پیگیر مطالباتشان باشید و در عمل ثابت کنید که پرداخت شود. واقعاً شأن و منزلت معلم را حفظ کنید، معلمین عزیز از این قضیه خیلی ناراحتند و انتظار دارند مطالبات این عزیزان را با مصاحبه پاسخ ندهید. واقعاً شأن و منزلت معلم ایجاب میکند که مصاحبه نفرمایید. البته آقای رئیسجمهور بایستی اراده کنند، دستور ویژه صادر نمایند تا سازمان برنامه و بودجه را در اولویت ویژه قرار دهد، تا مطالبات و معوقات معلمین عزیز پرداخت گردد.
معلمین عزیز از نظام اسلامی سؤال دارند، چرا فقط معلمین معوقات دارند و همیشه مطالباتشان مسألهساز میشود؟ چه میشود مثلاً کارکنان وزارت نفت و یا سازمانهای دیگر هم معوقه داشته باشند؟ امید است مجلس و دولت به این درخواست معلمین عزیز جواب مناسبی داشته باشد.
از وزیر محترم کشور میخواهم درخصوص تبدیل روستاهای قرهچیق قراء پنجگانه، خانهبرق و چلقایی و آخوند قشلاق پیگیری جدی نمایند تا انشاءالله نتیجه موردنظر مردم روستاهای فوق درخصوص تبدیل به شهر محقق شود. بر خود وظیفه میدانم مراتب تشکر مردم شهر خوشهمهر را از وزارت کشور اعلام نمایم.
از دولت و مجلس میخواهم درخصوص تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و پیمانی در تمامی دستگاههای مختلف نظام اقدامات لازم را انجام داده، باعث ایجاد عدالت در میان کارکنان نظام جمهوری اسلامی شوند.
از وزارت ورزش و جوانان میخواهم درخصوص احقاق حق تیم تراکتورسازی اقدامات جدی انجام داده
تا باعث خوشحالی حامیان این تیم گردد.
اما مطلب آخر و واقعاً متأسفم که امروز در رسانهها مشاهده کردم خبری منتشر شده است که (3) میلیارد یورو ارز (4200) تومانی و نیمایی در اختیار شرکتهای وابسته، فقط به دو خانواده مشهور قرار دادهاند. از قوه قضائیه و نهادهای نظارتی میخواهم بررسی کنند که آیا این خبر صحت دارد یا نه؟ اگر صحت داشته باشد بررسی نمایند که آیا کالاهایی که با این ارز به کشور وارد شده، در اختیار مردم با همین قیمت قرار دادهاند یا نه؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم) انتظار دارم جواب مثبت و شفاف در این خصوص به مردم اطلاعرسانی شود. والسلام. یاشاسین آذربایجان.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای اعزازی نماینده محترم بناب.
5
قرائت نامه سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حمایت از سپاه

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر ارجمند جناب آقای دکتر علی لاریجانی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با صلوات بر محمد و آل محمد و با عرض تبریک حلول ماه ضیافت الهی رمضان و بهار آیات روحبخش الهی قرآن، صمیمانه از اقدام انقلابی و شجاعانه نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مقابل اتهام منفعلانه آمریکا به این نهاد مقدس سپاسگزاری میکنم.
همچنین از پیام تبریک نمایندگان عزیز در پاسخ به اعتماد کریمانه رهبر عظیمالشأن انقلاب اسلامی حضرت آیتالله امام خامنهای در سپردن امانت الهی سپاه به این حقیر تشکر و قدردانی میکنم.
ما به إذن خداوند اراده کردهایم بیرق پیروزی را بر فراز قلههای رفیع عالم برافرازیم و دشمنان ایران اسلامی را با شکستها و تحقیرهای فراموشناشدنی تا قبرستان تاریخ بدرقه کنیم. به نصرت الهی ایمان داریم و به وعدههای تخلفناپذیر او اطمینان که در گام دوم انقلاب شکوهمند تمدن اسلام چشمان شرق و غرب عالم را به خود خیره خواهد نمود، ایران عزیز اسلامیمان سربلندتر از هر زمان همچون خورشید
عالمتاب بر میانه آسمان پیشرفت و عظمت جهان خواهد درخشید. ما تا پیروزی نهایی در میدان جهاد و شهادت میمانیم.
برادر شما، خادم سپاه و بسیج و ملت ایران
سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
6
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
تذکرات را قرائت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای مجتبی ذوالنوری (قم) به رئیسجمهور محترم درخصوص ضعف مدیریت جنابعالی در مدیریت کشور که باعث آشفتگی شدید اقتصادی گردیده است و مردم احساس میکنند هیچ کنترلی بر قیمتها وجود ندارد. به وظیفه خود عمل کنید.
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تعلل و بدقولی درخصوص مطالبات فرهنگیان عزیز و معلمین دلسوز که باعث آزردگیشان گردیده است.
به وزرای نیرو و جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا درخصوص تکمیل پایابهای سد آیدوغموش شهرستان میانه اقدام اساسی صورت نمیگیرد؟
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم و وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه بارها تذکر داده شده و مکاتبه گردیده که حقوق دریافتی پرسنل جهادکشاورزی نسبت به سایر وزارتخانهها پایینتر است و نیاز به اصلاح و برقراری عدالت است، اما تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.
به وزرای صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی درخصوص گرانی افسارگسیخته به ویژه در اقلام خوراکی، مردم مستضعف کشورمان را نگران نموده است. به نظر میرسد که دولت برنامه خاصی ندارد و امید است برنامههای منسجم، کارآمد و عملیاتی برای جلوگیری از گرانی تدوین و اجرایی گردد.
ـ خانم طیبه سیاوشیشاهعنایتی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (9) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تهیه و تصویب سند آمایش سرزمین ملی و استانی، عدم تشکیل شورای عالی آمایش در سال 1397.
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص لزوم رسیدگی
جدی و فوری به مشکلات و مطالبات معلمان نیروی آزاد مدارس غیردولتی که باعث عدم وجود امنیت شغلی و نارضایتی گسترده در بین این عزیزان شده است.
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در پرداخت اعتبارات احداث، مرمت و بازسازی راههای روستایی حوزه انتخابیه از محل اعتبارات عمومی و قیر رایگان.
به وزیر نیرو درخصوص تسریع در رسیدگی به وضعیت تصفیهخانه فاضلاب شهری هرسین و صحنه.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسریع در تأمین و تحویل دو دستگاه سیتیاسکن به بیمارستانهای صحنه و هرسین و تحویل پنج دستگاه آمبولانس به حوزه انتخابیه صحنه.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تأمین اعتبار مورد نیاز احداث کانالهای سیمانی انتقال آب کشاورزی و احداث جادههای بین مزارع مورد نیاز در حوزههای انتخابیه.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص تأمین امکان استفاده از اینترنت و تلفن همراه و ثابت در حوزههای انتخابیه.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص تسریع در تأمین تجهیزات و امکانات ورزشی در بخشهای مختلف شهری و روستایی و تأمین نیازهای ورزشی روستایی.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در تأمین فضای آموزشی مورد نیاز حوزههای انتخابیه، تأمین تجهیزات و امکانات و توزیع عادلانه سرانه آموزشی.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دستور سریع نسبت به کالاهای اساسی شکر و گوشت در ماه مبارک رمضان و مقابله با گرانی این کالاها را صادر و نظارت جدی بر باندهای دلال کالا داشته باشید.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم احیا و جلوگیری از انحلال دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت از محیطزیست که در چارت سازمانی جدید به دلایل نامعلومی از سوی این سازمان حذف گردیدهاند.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا با گرانی کمرشکن اقدام جدی صورت نمیگیرد؟ تا کی و چه زمانی مردم بایستی تاوان این
سوءمدیریت را بپردازند؟
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در احداث پالایشگاه نفت آناهیتا در کرمانشاه.
ـ آقایان: سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) و علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به وزیر دادگستری درخصوص تعیین تکلیف قبولیهای آزمون استخدامی قوه قضائیه سال 1396.
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص جذب دانشجو در رشتههای مصوب مجتمع آموزش عالی سلامت ورامین.
ـ آقای محسن کوهکنریزی (لنجان) به اتفاق (35) نفر از همکاران به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه علت عدم اجرای سند بنیادین تحول به منظور تربیت دینی و تقویت هنجارهای ملی که بهجای آن در مواردی به رویکرد ترویج رقص و آوازها رویآورده و اجرای بخشی از سند 2030 در مدارس اقدام کردید، چیست؟ در صورت عدم اقدام عاجل در جلوگیری از این حرکات سخیف، برخورد لازم صورت میپذیرد.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به رئیسجمهور محترم درخصوص موضوع پرداخت یارانه نقدی برای متولدین جامانده برای ساماندهی عملیاتی نمیشود. چرا این حق در مورد واجدین شرایط پرداخت نمیشود؟
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص بازسازی و احداث مرکز جامع سلامت شهر بازرگان، شهر نازکعلیا، بیش از (20) هزار نفر و (10) هزار نفر جمعیت ساکن و تحویل آمبولانس.
به وزرای کشور و راه و شهرسازی درخصوص اینکه با گذشت بیش از یک دهه از تأسیس بخش قرهقویون از توابع شهرستان شوط و ارس از توابع شهرستان پلدشت، بازرگان از توابع شهرستان ماکو و آواجیق از توابع شهرستان چالدران، مجتمع اداری احداث نمیشود.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت بیتوجهی نسبت به عدم مدیریت کارآمد دانشگاههای علوم و فنون شهرستان محروم خرمشهر.
به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت عدم پایبندی مدیریت دانشگاه علوم و فنون خرمشهر نسبت به ارزشهای دفاع مقدس و شهدای عزیز.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت بیتوجهی نسبت به چهاربانده نمودن مسیر مواصلاتی خرمشهر ـ اهواز.
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص واگذاری اماکن ورزشی به هیأتهای ورزشی استانها و عدم دخالت در انتخابات رؤسای فدراسیونها و رؤسای هیأتهای ورزشی استانها.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت پیگیری تخلفات انجامشده در حوزه مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور و لزوم حمایت و تشویق افرادی که تخلفات مذکور را افشا کردهاند.
همچنین ضرورت جلوگیری فوری از واگذاری امر نظارت مدارس توسط ادارات کل توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس به بخش خصوصی که موجب فساد و ایجاد رانت میشود.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص تأکید و تکمیل سالنهای ورزشی روستاهای کریمو و مصبعی که توسط خیرین احداث شده است.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق پنج نفر از همکاران به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت استقرار پزشک دائم و تأمین آمبولانس برای خانههای بهداشت روستاهای استان تهران.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص تسریع در تکمیل پروژههای استادیوم ورزشی زنجان و پیست اسکی دوچرخهسواری و تکمیل و ترمیم سالنهای سرپوشیده شهری و روستایی.
به وزرای جهادکشاورزی و نیرو درخصوص دلایل عدم توجه به ساخت دیوارهای ساحلی برای مزارع مستقر در حاشیه رودخانههای قزلاوزون چیست؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص دلایل عدم توجه به ساماندهی بازار زنجان چیست؟
ـ آقای هادی قوامی (اسفراین) به رئیسجمهور محترم درخصوص مجوز بهرهبرداری از معدن سرب و روی آلبلاغ اسفراین در منطقه حفاظتشده ساریگل.
ـ آقای محمدمهدی مفتح (تویسرکان) به وزیر دادگستری درخصوص تسریع در بکارگیری و اشتغال
کادر متقاضی اشتغال در قوه قضائیه که بعد از طی کلیه مراحل استخدامی، بیش از یک و نیم سال است که مشغول نشدهاند.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم تأمین خسارت باغداران ناشی از سرمازدگی در حوزه خلخال و کوثر.
7
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای بهروز بنیادی بفرمایید.

بهروز بنیادی
بسم الله الرحمن الرحیم
حلول ماه مبارک رمضان را به همه ملت بزرگ ایران و نمایندگان محترم تبریک عرض میکنم. آقای رئیسجمهور! قریب یک سال است که آمریکا از برجام خارج شده است و متأسفانه سایر اعضای برجام یعنی اروپا، روسیه و چین به تعهدات خود عمل نمیکنند. برجام عملاً خاتمهیافته است و اصرار بر ماندن دشمن را جریتر میکند. تدبیری نو باید اندیشید.
آقای دکتر روحانی! سفره معیشت مردم آنقدر کوچک شده است که بنیان خانواده، فرهنگ و سیاست کشور با خطر جدی مواجه شده است. بازار رها شده است و عملاً ما وزیر صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی نداریم. هرچه سریعتر کابینه خود را مطابق با شرایط جنگ اقتصادی ترمیم کنید.
تذکر بعدی به آقای مهندس اسلامی وزیر راه و شهرسازی؛ پیرو سیل اخیر آسیب زیادی به زیرساختهای جادههای روستایی شهرستان بردسکن و خلیلآباد ما وارد شده است. همچنین کنارگذر شهر بردسکن با طول عمر بیش از یک دهه ناتمام باقی مانده است. دستور ویژهای جهت بازدید و تخصیص منابع ابلاغ فرمایید.
تذکر بعدی به وزیر محترم ارشاد؛ جناب آقای دکتر صالحی! قیمت کاغذ که در همه جهان در نهایت کیلویی یک دلار میباشد، متأسفانه در کشور ما بالای (30) هزار تومان قیمتگذاری شده که به حوزه نشر و کتاب که ستون و فرهنگ کشور است آسیب جدی وارد نموده است. لطفاً تدبیری بیندیشید.
همچنین سالنهای اجتماعات و ادارات ارشاد سه شهرستان ما فاقد سیستمهای سرمایشی و گرمایشی مناسب بوده، همچنین در شهرستان خلیلآباد ما مردم منتظر تجهیزات سینمایی میباشند و بسیاری از هنرمندان عرصه نمایش در کاشمر تقاضای احداث یک بلکباکس را دارند که علیرغم بارها مکاتبه هنوز نتیجهای حاصل نشده است. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم است. بیتدبیری که صورت گرفت، همه ما میدانیم اگر قرار است در بنزین افزایشی صورت بگیرد براساس قانون برنامه ششم باید به مجلس بیاید تصمیم گرفته شود. ما اختیار تام و چک سفید به کسی ندادیم.
در جلسه غیرعلنی هم که داشتیم نمایندگان نظر خودشان را دادند. امسال داستان افزایش بنزین منتفی است، علیرغم اینکه ممکن است استدلالهای کارشناسی وجود داشته باشد، اما به چه قیمتی؟ آقای وکیلی! ما چیزی حدود (53) هزار میلیارد تومان داریم در همین تفاوت ارز (14) میلیارد دلار با ارز (4200) تومان داریم یارانه پرداخت میکنیم. درآمد (11) هزار میلیارد تومان بنزین دردی را دوا نخواهد کرد.
نکته دوم؛ درخواستی که عزیزان سیلزده داشتند. اینها مدعی هستند، وزیر محترم علوم و سازمان سنجش سریع وضعیت اینها را مشخص کنند. توقع این عزیزان این است که ما دچار حادثه شدیم، کتابهای ما از بین رفت، دچار فشار روحی و روانی هستیم، اگر امکان دارد کنکور را به تعویق بیندازید. واقعاً اگر نشدنی است به آنها بفرمایید، اگر این امکان هم هست کمک بفرمایید.
وزیر محترم جهادکشاورزی حواسش باشد، (3000) هکتار زمینهای برنج ما رفت، ما را که الان همه نوع دارند تحریم میکنند، حداقل به قوت ما آسیب وارد نشود. جلوی واردات بیجای برنج باید گرفته شود. آقای دکتر حجتی! دنبال خودکفایی برنج برو، (400)، (500) هزار تن تأمین برنج کار سخت و دشواری نیست.
نکته دیگر، آقای دکتر نمکی در سفری که داشتند دستور تجهیز بیمارستان (137) تختخوابی لنگرود مورد استدعای بنده است که جنابعالی هم دستور دادید.
آخرین نکته هم سازمان تعزیرات حکومتی، آقای بنیادی درخصوص گرانفروشی فرمودند، من از یک زاویه دیگر نگاه میکنم، ما سازمان تعزیرات حکومتی داریم، اگر قرار است سازمان تعزیرات حکومتی سر جایش بنشیند، طرف برود شکایت کند و اینها به شکایت مردم رسیدگی کنند، دردی را دوا نمیکند. شما سازمانی هستید، متولی برخورد با گرانفروشی در کشور هستید. دنبال آن بروید، بیشتر این
گرانفروشیها توجیه ندارد و باید جلوی اینها گرفته و برخورد شود. متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علی کرد نماینده محترم خاش و میرجاوه بفرمایید.

علی کرد
بسم الله الرحمن الرحیم
حلول ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خدا، ماه سوخته شدن گناهان، ماه عفو و بخشش خداوند و ماه شب قدر را به همه امت اسلامی و هموطنان مسلمان و شما برادران و خواهران همکار تبریک و تهنیت عرض میکنم و از خداوند منان آرزومندم همه ما را در پناه خویش سالم و تندرست و موفق و مؤید نگه دارد.
پشتیبانی قاطع ملت ایران و آزادگان جهان از نیروی مردمی و جهادگر سپاه پاسدران انقلاب اسلامی را که همیشه در همه حال در کنار ملت ایران و محرومان ایران بودند را میستایم که با این پشتیبانی عظیم و قاطع تصمیم ترامپ را بر باد دادند و عربدههای توخالی او را آب بر هاون کوبیدن نامیدند.
دو؛ بر اثر رحمات الهی و نزولات آسمانی امسال استان ما از خشکسالیهای هفده ساله نجات یافت و برکات خداوند شامل حال مردم در همه جای استان گردید و بسیاری از منابع آبی خشکشده احیا شدند و از طرفی به همه در حوزه انتخابیه بنده خسارات زیادی وارد گردید که از ستاد بحران کشور و استان تقاضا دارم در اسرع وقت صورت کمکهای بلاعوض خسارات وارده را پرداخت نمایند. ضمناً از اقدامات فوری و بجای ستاد بحران استان در مساعدت به روستاییان و اسکان آنها تقدیر و تشکر میشود.
از شما همکاران گرانقدر در مورد تصمیم قیمتگذاری فرآوردههای نفتی که به نفع اقشار مردم که با اقدامی بیسابقه و قاطع انجام گرفت نیز از طرف خودم به عنوان همکار و خدمتگزار مردم و از طرف مردم استان سیستان و بلوچستان تقدیر و تشکر مینمایم.
به وزیر آموزش و پرورش تذکر میدهم از اینکه در آستانه اوج سال تحصیلی و امتحانات پایان سال تحصیلی قرار داریم و از طرفی کنکور سراسری دانشگاهها در پیش است، برای اداره کل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان علیرغم تذکرات و تأکیدات هنوز مدیرکلی انتخاب نشده است. لذا از ایشان درخواست میشود با عنایت به رعایت ضوابط لازم نسبت به انتصاب مدیری توانمند، بومی، ماندگار، خلاق و باانگیزه اقدام فرمایند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم) و نسبت به افت تحصیلی و بروز مشکلات فراروی آموزش و پرورش استان جلوگیری به عمل آورد.
به وزارت نیرو تذکر میدهم، گرچه بهتر است نزولات آسمانی و رحمات الهی که در استان سیستان و بلوچستان به خصوص در حوزه انتخابیه بنده به هدر میروند و کشور همسایه از آن بهره میبرند... (قطع میکروفن).
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (14) عصر امروز سهشنبه هفدهم اردیبهشت 1398و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.