1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 196 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و هجدهم روز سهشنبه هفدهم اردیبهشت ماه 1398 هجریشمسی (نوبت بعدازظهر)، مطابق با اول رمضانالمبارک 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح یکفوریتی حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهرهبرداران بناهای تاریخی ـ فرهنگی.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه تشکیل و خرید ساختمانها و جذب نیرو و دادن وام توسط بانک شهر.
4 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح اصلاح ماده (60) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست کشور از سال 1392 تاکنون.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین جمهوری اسلامی ایران و دوکنشین اعظم لوکزامبورگ.
7 ـ سؤال آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و سه نفر دیگر از نمایندگان محترم از وزیر محترم نیرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 42 و 43 از سوره «اعراف» توسط قاری محترم آقای سیداحمد مقیمی تلاوت گردید)

سيداحمد مقيمي
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لا نُکَلِّفُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَها أُولئِکَ أَصْحابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِیها خالِدُونَ * وَ نَزَعْنا ما فِی صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهِمُ الْأَنْهارُ وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی هَدانا لِهذا وَ ما کُنَّا لِنَهْتَدِیَ لَوْ لا أَنْ هَدانَا اللَّهُ لَقَدْ جاءَتْ رُسُلُ رَبِّنا بِالْحَقِّ وَ نُودُوا أَنْ تِلْکُمُ الْجَنَّةُ أُورِثْتُمُوها بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مقیمی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند هیچ کسی را جز به قدر توانش تکلیف نمیکنیم آنان همدم بهشتند که در آن جاودانند. و هر گونه کینهای را از سینههایشان میزداییم از زیر قصرهایشان نهرها جاری است و میگویند ستایش خدایی را که ما را بدین راه هدایت نمود و اگر خدا ما را رهبری نمیکرد، ما خود هدایت نمییافتیم. در حقیقت فرستادگان پروردگار ما حق را آوردند و به آنان ندا داده میشود که این همان بهشتی است که آن را به پاداش آنچه انجام میدادید میراث یافتهاید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه عصر امروز عبارتند از آقایان: پارسایی نماینده محترم شیراز، حسینزاده نماینده محترم نقده، خانلری نماینده محترم مسیحیان ارمنی شمال ایران، خدری نماینده محترم بوشهر، داداشی نماینده محترم آستارا، دامادی نماینده محترم ساری، دهقانیفیروزآبادی نماینده محترم تفت، رستمیان نماینده محترم دلفان، زارعی نماینده محترم بویراحمد، ساری نماینده محترم اهواز، شیخ نماینده محترم تهران، شوشتری نماینده محترم قوچان، عثمانی نماینده محترم بوکان، فرشادان نماینده محترم سنندج، قرهخانی نماینده محترم علیآباد، کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، کریمی نماینده محترم بیجار، گودرزی نماینده محترم ممسنی، محبینیا نماینده محترم میاندوآب، مقصودی نماینده محترم سبزوار، موسوی نماینده محترم یزد، نادری نماینده محترم پاوه، ناصرینژاد نماینده محترم شادگان، هاشمیتختینژاد نماینده محترم بندرعباس و وحدتیهلان نماینده محترم بستانآباد. جناب آقای موسوی نماینده محترم یزد تشریف دارند.

علی اردشیرلاریجانی
3
ادامه رسیدگی به طرح حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی ـ فرهنگی (ثبت 314)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت ه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 14 ـ کلیه اقدامات مرمت و احیاء (تعمیرات اساسی) و استفاده از املاک تاریخی ـ فرهنگی ثبت شده و واجد ارزش تاریخی ـ فرهنگی واقع در بافتهای تاریخی مصوب موضوع این قانون در صورت استقرار فعالیتهای مجاز (مطابق با ضوابط میراث فرهنگی) از تخفیف صد درصدی کلیه هزینههای عوارض و ارزش افزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری (جامع، تفصیلی و سایر طرحهای مصوب) برخوردار میشوند.
تبصره ـ صددرصد هزینههای عوارض تخفیفدادهشده موضوع این ماده با اعلام شهرداریها یا دهیاریهای ذیربط و تأیید سازمان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور در بودجههای سالیانه کل کشور محاسبه و به شهرداریها یا دهیاریهای ذیربط پرداخت میشود. دولت موظف است برای آن دسته از تخفیفهایی که به دلیل اتمام اعتبارات مندرج در قوانین بودجه سنواتی در هر سال امکان پرداخت آن وجود ندارد، اعتبارات لازم را مستقیماً به عنوان مطالبات شهرداریها و دهیاریها در لایحه بودجه سال بعد منظور کند.
آقای دکتر! ضمن اینکه پیشنهاد حذف هست، به نظر میرسد مخالف اصل (75) باشد، بار مالی دارد، چون طرح است و خلاف برنامه هم هست. آقای کاتب پیشنهاد چاپشده حذف دارند. بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر! اخطار اول من اصل (75) قانون اساسی است، چرا که وقتی میگویید از (100) درصد کلیه ارزش افزوده، عوارض شهرداری باز یک موضوع دیگری است که مغایر قانون برنامه است، اما وقتی که میگویید از (100) درصد ارزش افزوده معاف میشوند، اینجا مغایر اصل (75) است، بار مالی دولت.

علی اردشیرلاریجانی
در قانون فعلی معاف هستند یا نیستند؟

غلامرضا کاتب
نخیر، آقای دکتر! نیستند. ارزش افزوده باید پرداخت کنند، در نتیجه اینجا باعث میشود درآمد دولت کاهش پیدا کند.

علی اردشیرلاریجانی
معاونت قوانین اینجا هستند، ببینند در ارزش افزوده فعلی هستند یا نه.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! بنده دقیقاً نظر معاونت قوانین و مرکز پژوهشها را گرفتم، هر دو اعلام کردهاند که این بار مالی برای دولت ایجاد میکند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر این قانون ارزش افزوده فعلی نباشد. اشکال اخطار اصل (75) درست است، یعنی خلاف قانون اساسی و اصل (75) است.

ولی ملکی
آقای دکتر! گفته این در بودجه سنواتی بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
نه، این الان گفته که در بودجه سنواتی هم بیاید.

ولی ملکی
اینها از زمانی لازمالاجرا است که تصویب شود و به ش

علی اردشیرلاریجانی
مخالف قانون اساسی است، من اخطار را وارد میدانم، اخطار را به رأی میگذارم. حضار 197 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به وارد بودن اخطار اعلام بفرمایید. اخطار این است که ماده (14) خلاف اصل (75) قانون اساسی است، اخطار به رأی گذاشته شده است، دوستان نظرتان را راجع به وارد بودن اخطار اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. این ماده را حذف میکنیم، چون ماده و تبصرهاش هر دو اشکال اصل (75) دارند. ماده (15) را بخوانید.

نصراله پژمان فر
آقای دکتر! دولت در این قضیه در کمیسیون اعلام موافقت کرده است. اصل (75) مصداق ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
دولت باید رسماً اعلام کند، نفر دوم ملاک نیست، هیأت وزیران باید بگوید. به هر حال نمایندگان اخطار را وارد دانستند، نمیشود کاری کرد.

نصراله پژمان فر

علی اردشیرلاریجانی
نه، اشکال قانونی اصل (75) دارد. در کمیسیون میخو

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 15 ـ دستگاههای اجرایی و نهادها مکلفند هزینه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب هم پیشنهاد چاپشده دارند، آقای صباغیان

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! این مخالف قانون برنامه است.

علی اردشیرلاریجانی
چرا؟ حالا ایشان پیشنهاد حذف دارد، خلاف برنامه بحث دیگری است.

غلامرضا کاتب

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! آقای صباغیان هم پیشنهاد حذف دادهاند،

محمدرضا صباغیان بافقی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. ماده (15) میگوید: «دستگاههای اجرایی و نهادها مکلفند هزینههای مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبتشده در فهرست آثار ملی و آثار واجد ارزش تاریخی ـ فرهنگی و فهرستهای ذیربط مربوط به آثار در اختیار و یا در حیطه موضوع تخصصی همان دستگاه را از محل اعتبارات خود تأمین کنند». اینجا خیلی مرزی را بین هزینههایی که سازمان و دستگاهها میخواهند انجام بدهند مشخص نکرده است و همچنین هیچ ضمانت اجرایی ندارد. حالا اگر مکلف میکنیم دستگاهها را هزینه کنند، حالا اگر فردا دستگاهها هزینه نکردند چه اتفاقی میافتد؟ مشخص نیست و تقریباً ما میخواهیم مدیریت را برای میراث چندگانه کنیم. من فکر میکنم با توجه به اینکه دستگاهها خودشان مشکل مالی دارند طبیعتاً این بار مسئولیت میراث را بر دوش دستگاههای دیگر گذاشتن، خود به خود حالت همان دو کدبانو میشود و آن اتفاق و هدفی که ما از این کار مدنظرمان است محقق نمیشود و همان وضعیت قانون موجود کافی است و مشکل خاصی ندارد. من فکر میکنم اگر ما این ماده قانونی را هم تصویب کنیم اتفاق خاصی نمیافتد و قطعاً همین هم حالت توصیه و سفارش دارد که من پیشنهاد حذف را میدهم، اگر نمایندگان صلاح بدانند ما اینقدر قانونگذاری نکنیم، قانونهایی که به نوعی فکر میکنیم با نوشتن این قانون موضوع و مشکل حل میشود، در صورتی که اتفاق خاصی هم نمیافتد. عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهادشان حذف ماده (15) است. مخالف صحبت کند.

محمد علی وکیلی
آقای احمدیلاشکی مخالف هستند، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
آقای پژمانفر صحبت میکنند.

محمد علی وکیلی

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
آرزوی قبولی طاعات و عبادات یکایک همکاران را داریم. همکاران بزرگوار! این ماده (15) در واقع نه بار مالی دارد و نه هزینه و تکلیفی را بر کسی اضافه میکند. فقط نظاممند کردن موضوع نگه داشتن، پژوهش کردن، مرمت آثاری که میراثی است را اینجا آمدیم به صورت نظاممند تعیین تکلیف کردیم. ما خیلی از ابنیه و ساختمانهایی را داریم که در اختیار دستگاههای مختلف است، اینها به صورت یکنواخت و متوازن نسبت به نگهداری و حفظ و مرمت این آثار با همدیگر همکاری نمیکنند، یکنواخت نمیشود، بعضی از دستگاهها این امر و تکلیف قانونی را جدی میگیرند، بعضیها به آن بیتوجهی میکنند.
ما اینجا فقط گفتیم دستگاههای اجرایی و نهادهایی که هستند این ساختمانها و مراکزی که میراثی هستند، حفاظت آن و اگر پژوهشی لازم دارد کار پژوهشی آن، مرمت و کارهایی که در ارتباط با حفظ ارزش تاریخی و فرهنگی آن بنا وجود دارد، کارش را انجام بدهند. ما که نیامدیم باری بر دوششان بگذاریم. در قانون اینها مکلف هستند این کار را انجام بدهند، یعنی اگر مثلاً راهآهن یک ساختمانی دارد که ساختمان میراثی است، مکلف است این را مراقبت کند. وزارت امور خارجه، وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش، همه اینها تکلیف دارند این کار را انجام بدهند. ما منتها اینجا آمدیم برای حفظ این کار و انجام این تکلیف گفتیم آثارشان را ثبت کنند، خود دستگاهها با نظارتی که میراث فرهنگی دارد این کار را انجام بدهد، اعتباراتش هم برای خود آن دستگاهها باشد. ما نرویم از جای دیگر این کار را انجام بدهیم.
لذا دوستانی که پیشنهاد حذف را دادند، این پیشنهاد حذف یک پیشنهاد نامناسبی است، حتماً دوستان بگذارند این بند در کنار باقی بندها که کمکی به حفظ آثار و ابنیهای که به عنوان سرمایه فرهنگی کشور ما است، این در کنار باقی بندها حفظ شود. قطعاً با این حذف مخالفت شود.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
موافق آقای قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب. ضمن عذرخواهی از همکار زحمتکشم آقای کاتب، آقای پژمانفر! ارادت خاصی به حضرتعالی داریم، ولی شما اینجا آمدید اعتبارات پژوهشی را برمیدارید. همکاران! ما برای پژوهش ارزش قائل هستیم، اعتبارات دستگاههای اجرایی زیر نظر ریاست جمهوری، آقای دکتر ستاریفر و آقای وحدت هزینه میشود. میخواهیم این را قطع کنیم، پژوهش را قطع کنیم و بیاییم مرمت و بازسازی هزینه کنیم. کدام عقل سلیم این را به ما اجازه میدهد که نوآوری و پژوهش را تعطیل کنیم، بیاوریم در اختیار تمام پولهای پژوهشهای تمام وزارتخانهها مانند وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، حفاظت محیط زیست و دهها واحد دیگر مانند وزارت راه، بنیاد مسکن و غیره را که باید پژوهش انجام بدهند و به دستاوردهای نوین دست پیدا کنند، به سازمان میراث فرهنگی بدهیم؟ او بودجه خودش را دارد.
آقای قاضیزاده! این هم اخطار اصل (75) دارد، چون که هزینه تحمیل میکنیم، چون که ردیفها مشخص نیست. آقای لاریجانی! حضرتعالی هم یک لحظه توجه کنید، این ردیف بودجه نیست، اخطار هفتادوپنجی دارد، باید دقیقاً مشخص شود از کدام ردیف و بودجه.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! این عین قانون برنامه است، اشکال قانون اساسی ندارد.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! شما اعتبارات پژوهش را...

علی اردشیرلاریجانی
اصلاً اگر این را هم نیاورند، در قانون برنامه عین همین آمده، هیچ مشکلی ندارد.

نادر قاضی پور
نه، پولهای پژوهش را که قبلاً برنامه شده و مشخص شده چطور میخواهید هزینه کنید، با کدام مجوز؟

علی اردشیرلاریجانی
من میگویم در قانون برنامه آمده، همه دستگاهها ملزم به اجرا هستند، عین همین آمده است. اجازه بدهید! شما اصلاً چرا این را آوردید، عین قانون برنامه است؟ این را حذف کنید.

نصراله پژمان فر
برای اینکه قانون برنامه، پنجساله است، این قانون دائمی است، ما داریم قانونگذاری میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
باشد، به هر حال در قانون پنجساله است، یک کلمه «نهادها» را به آن اضافه کردید، چیز دیگری ندارد، عین همان است.

نادر قاضی پور
آقای پژمانفر! شما که آدم فرهنگی هستید پول پژوهشها را چرا بدهیم؟ چرا نخبهکشی میکنید؟

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
بله آقای دکتر، به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
دولت مخالف است. کمیسیون بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران گرامی. از اینکه امروز از صبح همکاران در صحن غیرعلنی و علنی بودند و امروز هم تا عصر در خدمت شما هستیم ممنونیم و خداقوت عرض میکنیم.
آقای رئیس! همانطور که خود حضرتعالی هم اشاره فرمودید ماده (98) قانون برنامه این حکم را تصریح دارد و از بابت همراهی این حکم با برنامه ششم توسعه این یک پوئن مثبت برای ما حساب میشود. منتها جواب این سؤال که حالا در برنامه است پس چرا شما اینجا آوردید، این است که اَمَد برنامه دو سال دیگر منقضی میشود. ما آمدیم در یک حکم کلی و دائمی که این قانون بماند و آنکه مندرج در ماده (98) قانون برنامه است دو سال دیگر تمام میشود و ما دوباره نیاز داریم قانون طراحی کنیم، اما در این طرحی که هم تناسب حکم و موضوع دارد، ما آمدیم این حکم را دادیم.
همکاران گرامی! اولاً من این را خدمت شما عرض کنم، این حکم را گفتیم در سطر چهارم ماده دستگاههای اجرایی آثار در اختیار خودشان را فقط، خواهش میکنم همکاران دقت کنند. یک دستگاه اجرایی یکی از آثار ملی را در اختیار دارد، دارد استفاده میکند، ما گفتیم هزینه نگهداریاش را هم خودش انجام بدهد. اگر پژوهش هم میخواهد خودش انجام بدهد و در حیطه موضوع تخصصی خودش.
نکته دوم اینکه خیلی وقتها میراث واقعاً این همه حجم هزینه را از کجا بیاورد؟ ندارد که برای همه هزینه کند. دستگاههای دیگر پول دارند، اختیار ندارند، سازمان میراث اختیار دارد، پول ندارد. این دو را در هم ادغام کنند، از اختیار سازمان میراث دستگاههای دیگر آنچه را که برای هزینه تعمیر، نگهداری، مرمت و پژوهش میخواهند انجام بدهند دستشان باز باشد. لذا خواهشم این است که همکاران با قاطعیت آرا به اصل ماده رأی بدهند، نه به حذف آن.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد حذف ماده (15) مطرح است، حضار 195 نفر، نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. تذکر در این زمینه دارند، بفرمایند.

محمد علی وکیلی

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! تذکر بنده ماده (108) است، در ابتدایش میگوید: «ترتیب و مدت نطق بدین شرح است»، بعد در تبصره ذیل بند «ه» آورده «در کلیه مواردی که در این آییننامه نمایندگان میتوانند به عنوان موافق یا مخالف صحبت کنند و به موقع در لوح یا دستگاه الکترونیک ثبتنام کردهاند اسامی آنان توسط یکی از اعضای هیأترئیسه به قید قرعه». الان ما زمانی که بودجه را تصویب میکردیم این سیستم قرعهکشی مشخص بود که درست عمل نمیکند. الان هم همین حالت را دارد، یعنی برخی از اوقات برخی از اسامی را بالا میآورد، برخی از اسامی را به هیچ وجه نمیآورد.
لذا زحمتی که من شنیدم دوستان فناوری کشیدهاند، آقای رئیس! یک برنامه بهتری که خالی از این عیب باشد تهیه کردهاند، با آقای وکیلی هم صحبت کردم، اگر جنابعالی هم موافق باشید آن برنامه نصب شود که حق همکاران تضییع نشود. (رئیس ـ برنامه را به قسمت انفورماتیک بدهند رسیدگی شود) الان این اشکال وجود دارد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. در مورد ماده (15) پیشنهاد خاصی داریم؟ حضار 194 نفر، اصل ماده (15) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (16) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 16 ـ شهرداریها و شورای اسلامی شهرهای دارای بافت تاریخی ـ فرهنگی مصوب، مکلفند در تخصیص بودجه عمرانی سالانه شهر، بافتهای مذکور را در اولویت قرار دهند.
آقای صباغیان پیشنهاد حذف دارند.

علی اردشیرلاریجانی
این چیز مهمی نیست، اولویت میدهیم. اجازه میدهید از آن عبور کنیم، چون چیز مهمی ندارد، میگوید در اولویت بگذاریم. پیشنهاد حذف داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، هم پیشنهاد حذف و هم اصلاح داریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمدرضا صباغیان بافقی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای لاریجانی و نمایندگان محترم ببینید! ما داریم شهرداریها و شوراهای اسلامی را مکلف میکنیم که این طرحهای میراث را در اولویت قرار بدهند. حالا بعضی از شهرها از جمله یکی از شهرستانهای حوزه خود من بیش از (50) درصدش در میراث قرار گرفته است. طبیعتاً اگر شهرداری بخواهد این (50) درصد را در اولویت قرار بدهد اصلاً چطور میتواند شهر را اداره کند؟
من فکر میکنم این قوانینی که ما داریم تصویب میکنیم همه با نگاه میراث است و خیلی از مسائل را مدنظر قرار نمیدهیم و اصلاً فکر کنم با برنامه توسعه هم موافق نباشد که ما شهرداریها و شوراها را برای این کار مکلف کنیم که در اولویت برای اعتباراتشان قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
اولویت گفتند، مکلفند در اولویت بگذارند.

محمدرضا صباغیان بافقی
اگر قانون است که باید انجام شود.

علی اردشیرلاریجانی
حالا خیلی اثر مهمی ندارد، اجازه بدهید عبور کنیم، متشکریم. پیشنهاد دیگری نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دو نفر از همکاران پیشنهاد اصلاحی دارند. آقای کاتب «مکلفند» را «میتوانند» تبدیل کردند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
جناب آقای دکتر! من خواهش میکنم حضرتعالی دقت کنید! ماده (23) قانون احکام دائمی برنامه توسعه میگوید هرگونه تخفیف و بخشودگی و بار مالی برای شهرداریها توسط دولت.

علی اردشیرلاریجانی
این بخشودگی نیست، در تخصیص بودجه اینها را اولویت بدهند.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! من عرض میکنم شما یک تکلیفی بر روی دوش شهرداریها میکنید، شهرداریها که الان حقوق خودشان را ندارند، بعد وقتی در حقوق و مزایا الان تمام شهرداریهای کشور در حقوق ماهانهشان ماندند، (50) درصد شهرداریهای کشور الان در حقوقشان ماندند.

علی اردشیرلاریجانی
این را نگفته که الزام است، گفته اگر بودجه داشتید.

غلامرضا کاتب
الزام کردید، شما حداقل بگویید میتواند.

علی اردشیرلاریجانی
گفته اگر شما بودجه داشتید اولویت بدهید. به هر حال الان پیشنهاد شما چیست؟

غلامرضا کاتب
پیشنهادم این است که حداقل اگر میخواهید اینجا یک حکمی هم بیاورید شهرداریها و شورای شهر در بافت تاریخی میتوانند براساس بودجهای که به دست آوردند اولویت بگذارند. یک متنی مینویسیم هم شدنی است (رئیس ـ الان پیشنهادتان چیست؟) پیشنهاد مکتوبم این است که به جای «مکلفند» بشود «میتوانند» حداقلش این است که هم قانون را میتواند کمک کند، هم ما اختیار شورای شهر و شهرداریها را نگرفتیم. ما هم میتوانیم به شورای شهر و شهرداریها اختیار بدهیم، هم اینکه بار مالی برایشان ایجاد نمیکند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا خیلی مسأله مهمی نیست. پیشنهادشان این است که جای «مکلفند» بنویسند «میتوانند». اگر مخالف صحبت نمیکند دولت و کمیسیون مخالف هستند. حضار 194 نفر، پیشنهاد جناب آقای کاتب را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک پیشنهادی است که آقای حاجی مطرح نمیکنند، ماده را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 196 نفر، اصل ماده (16) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنوز (50) نفر رأی ندادند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (17) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 17 ـ سازمان مکلف است ظرف مدت دوسال با بررسی و پایشهای مقتضی، بناهای واجد ارزش برای ثبت در فهرست آثار ملی و فهرستهای ذیربط را رسماً اعلام و در اختیار عموم قرار دهد». این ظرف دو سال احتمالاً از زمان لازمالاجرا شدن قانون مد نظرشان است.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! انشاءالله دوستان از پیشنهاداتشان منصرف هستند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اجازه بدهید رأی بگیریم. حضار 194 نفر، اصل ماده (17) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (18) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 18 ـ سازمان اداری و استخدامی کشور مکلف است با همکاری وزارت کشور و سازمان، تدابیر و اقدامات لازم جهت ایجاد ساختار مناسب اداری را در شهرداریهای شهرهای دارای بافت تاریخی ـ فرهنگی مصوب انجام دهد.
آقای دکتر! آقای کاتب اینجا پیشنهاد حذف دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد حذفتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! ابتدا اخطار را عرض بکنم، اگر اخطار را حضرتعالی وارد دانستید. اولاً اخطار اصل (75) است به جهت اینکه ساختار مناسب اداری در شهرداریها وقتی بخواهیم ایجاد بکنیم در واقع یک بار مالی برای شهرداریها ایجاد میکنیم که یک ساختاری درست کنند و نیرو جذب کنند.

علی اردشیرلاریجانی
بار مالی برای دولت که ایجاد نمیکند، اصل (75) ندارد.

غلامرضا کاتب
برای شهرداریها ایجاد میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
اشکال اصل (75) برای دولت است.

غلامرضا کاتب
مغایر با ماده (16) سیاستهای ابلاغی است که مقام معظم رهبری میگوید که ما باید تلاش بکنیم دولت و مجموعه را کوچک بکنیم، مغایر با بند (16) سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری هم هست، مغایر با بند «الف» ماده (28) قانون برنامه هم هست. بند «الف» ماده (28) را اگر حضرتعالی دقت بکنید میگوید که ما سالانه باید (15) درصد از مجموعه دولت را کاهش بدهیم. وقتی که در راستای اصلاح نظام اداری موضوع صرفهجویی در هزینههای عمومی کشور با تأکید بر تحول اساسی و ساختار منطقیسازی اندازه دولت برای دستگاههای اجرایی موازی و غیرضرور و هزینههای زائده اقدامات زیر را انجام بدهند، از جمله کاهش حجم، اندازه و ساخت مجموعه دستگاههای اجرایی به استثناء مدارس دولتی، به طوری که حداقل به میزان (15) درصد نسبت به وضع شرایط موجود کاهش پیدا بکند. جناب آقای دکتر! اولین مطلبم این است که این مغایر با بند «الف» ماده (28) است دوسوم رأی میخواهد.
نکته دوم اینکه من از همکاران خواهش میکنم که به پیشنهاد حذف رأی بدهند. دوستان دقت بکنید! امروز شهرداریهای کشور ما با یک مشکل اساسی به نام پرداخت حقوق و مزایا در کشور مواجهند، وقتی که شهرداریهای کشور امروز نمیتوانند بار مالی خودشان را تأمین بکنند ما چگونه از آنها انتظار داریم که یک ساختار جدیدی هم درست بکنند و برای موضوع بافتهای تاریخی نیرو جذب بکنند؟ این یقیناً یک بار مالی سنگینی بر روی دوش شهرداریها است، البته آقای رئیس جلسه میفرمایند این بار مالی روی دوش دولت نیست، اما دوستان عزیز! ماها که در شهرها با مشکل شهرداریها مواجه هستیم یقین بدانید امروز هرگونه ایجاد بار مالی بر روی دوش شهرداریها واقعاً مشکلاتی است که برای شهرداریها ایجاد میکنیم. خواهش و استدعای من این است دوستان کمک بکنند و به مجموعه شهرداریهای کشور اجازه ندهند که بار مالی شهرداریها این اندازه افزایش پیدا
بکند و هزینههای جاری شهرداریها افزایش پیدا بکند، ضمن اینکه اگر ریالی هم شهرداریها کسب میکنند امروز ما باید کمک بکنیم که در بخش عمرانی هزینه بکند، نه صرفاً برود در بخش جاری. به همین خاطر پیشنهاد من حذف این ماده است. از همکاران عزیز استدعا میکنم که کمک بکنند و به حذف این ماده رأی بدهند
.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهاد ایشان حذف ماده (18) است. مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای محمودیشاهنشین مخالف هستند، بفرمایید. (ملکی ـ تذکر داریم)

محمد محمودی شاه نشین
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض عصربخیر و خستهنباشید خدمت دوستان دارم. همکاران محترم توجه بفرمایید! در اکثر شهرهای ما تعداد زیادی از این اماکن وجود دارد، به واسطه اینکه میراث فرهنگی نتوانسته برای آنها اعتبار قائل بشود و در سنوات مختلف بازسازیشان کند دارند رو به فرسودگی و ویرانی میروند. در صورتی که شهرداریها میتوانند با توانمندیهایی که مشارکت بکنند و از اینها استفاده بهینه بکنند، هم بتوانند درآمدزایی برایشان ایجاد بکنند، هم میتوانند این برنامهها را به سمتی ببرند که این اماکن و ساختمانها حفظ، بازسازی و نوسازی بشوند. در خود حوزه برادر عزیزم آقای کاتب که آثار تاریخی ـ فرهنگی هم البته کم نیست، مستحضر هستند که بسیاری از این اماکن قابلیت بهرهبرداری و جذب توریست و مسافر شهرهای دیگر را هم دارند. اجازه بفرمایید که شهرداریها ورود بکنند، انشاءالله شهرداریها با شکلگیری پارلمانهای محلی از توانمندیهای منطقهای و محلی در جهت حفظ و صیانت از اینها استفاده بکنند. این کمکی برای حفظ اماکن و ساختمانهای میراث فرهنگی است. به نظر من هیچ بار مالی که نخواهد داشت، یک نوع سرمایهگذاری هم هست. سرمایهگذاری فرهنگی و درآمدزا هم خواهد بود. من خواهش میکنم که به این حذف رأی ندهید، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، موافق را بفرمایید، (کبیری ـ تذکر داریم) چشم، تذکر را هم گوش میدهیم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عباس گودرزی موافق هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز سلام عرض میکنم و آرزوی قبولی طاعات و عبادات دارم. هفتهای که پشت سر گذاشتیم هفته گرامیداشت مقام معلم و مقام کارگر بود. این ایام را گرامی میدارم و ورود به ماه مبارک رمضان را هم تبریک عرض میکنم و امیدوارم که طاعات و عبادات همه عزیزان مورد قبول خدای متعال قرار بگیرد.
همکاران عزیز! عنایت داشته باشید همه شما مستحضرید که شهرداریهای ما هشتشان گروی نهشان است. گفت:
بر احوال آن مرد باید گریست
که دخلش بود نوزده و خرج بیست
شهرداریها که توان پرداخت حقوق پرسنل و کارکنان و کارگرانشان را ندارند و دولت هم توان تأمین مالی ندارد که بخشی از مشکلاتشان حل بشود شهرداریها که ساختار فعلیشان اضافهتر از آن حدی است که مورد نیاز است و با همین نیروی انسانی میتوانند بیایند پیشبینی بکنند، بخشی را هم برای گردشگری و خانههای تاریخی و این آثار تاریخی اختصاص بدهند چه ضرورتی دارد که ما قانون مالایطاق تصویب بکنیم که سازمان امور استخدامی بیاید مجوز بدهد تعدادی نیرو بخواهند برای مناطق بافت تاریخی بگیرند. یعنی بیاییم یک مجوزی برای این بدهیم که بدنه شهرداری را بزرگ بکنیم، مشکلاتشان را بیشتر از گذشته بکنیم.
تقاضای من این است، قبلاً هم گفتم، در پایان سال 97 هم در نطق اضطراری عرض کردم دولت و مجلس محترم و همکاران عزیز و هیأترئیسه بیاید روی اولویتهای کشور وقت بگذارد. من نمیدانم کجای ضرورت کشور است که حالا شهرداری را ما مکلف بکنیم در ماده قبلی مثلاً بیاید اولویت را به کارهای عمرانی در مناطق تاریخی یا غیرتاریخی بدهد. اصلاً مگر شهرداریها به حرف شما گوش میدهند؟ شهرداریها که تخلف در آنها سرسامآور است، هرچه هم تذکر میدهیم وزارت کشور رسیدگی بکند به جایی نمیرسد این قانون کدام درد را قرار است درمان بکند؟ کجای شهرداری تحت نظارت مجلس عمل کرده حالا بیاییم برایش این ماده را هم تصویب بکنیم که یک بخش جدیدی در آن برای مناطق بافت تاریخی ایجاد بکند؟ به نظر من جز اینکه ساختار شهرداری را بزرگ میکند و تورم قانون است و این ماده قانونی هیچ خروجی ندارد، کمااینکه بقیه بندهایش هم خیلی خیری نداشت، درخواستم این است که دوستان با حذف این ماده موافقت بکنند و اجازه ندهند قانونهای بدون سود و بهره تصویب بشود، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی متشکرم، تذکر دارند، در همین زمینه است؟ چون میخواهم رأی بگیرم، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کبیری تذکر دارند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقای دکتر لاریجانی تشکر هم میکنم. اصل (75) را با بحث سیاستهای کلی من اخطار دارم (رئیس ـ ماده چند را تذکر میدهید؟) من هم اصل (75) و هم بحث مخالفت با سیاستهای کلی مبنی بر چابکسازی دولت را تذکر و اخطار دارم. آقای دکتر! در اینجا هم ایجاد ساختار، بار مالی دارد و هم دولت، خصوصاً شهرداریها که مشکلات مالی عدیده دارند به نظر میرسد این طبیعتاً مخالفت شورای نگهبان را خواهد داشت. اگر وارد میدانید این را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن چابکسازی به کلیت دولت مربوط است، معنیاش این نیست که اگر در یک جای دیگر چیزی اضافه کردند. میتواند قابل قبول باشد. تذکر دیگر را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! من اخطار اصل (75) دارم. شما اینجا میآیید تشدید میکنید بدون اینکه منبع مالی و ردیف بودجه مشخص کنید.

علی اردشیرلاریجانی
اصل (75) مربوط به دولت است این شهرداری است.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! بدون اینکه منبع مالی تعیین کنید و ردیف بودجه بگذارید تکلیف تعیین میکنید. ما برای تأمیناجتماعی مظلوم دهها قانون تکلیف کردیم، ولی منبع مالی پیدا نکردیم. الان شهرداریها مشکلات جدی دارند، چند شهر است حقوق ندادند، ساختار جدید وزارتخانه حداقل منبع مالیاش را هم مشخص بفرمایید. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نظر دولت چیست؟

محمدحیسن طالبیان
جناب آقای دکتر! این در واقع یک بسته است، یک ساختار مناسب گفته در چهارچوب امکاناتی که دارند، الان هم بسیاری از جاها این نیروها وجود دارند، منتها اگر.

علی اردشیرلاریجانی
بحث بیمه نیست، ماده (18) را دارند میگویند.

محمدحیسن طالبیان
ماده (18) اگر ساختار مناسب نباشد که اصلاً نمیشود انجام داد. همه بافتهای خوب جهانی ساختار دارند، شهرداریها هم دارند ادارهشان میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
پس مخالف حذف هستید، متشکریم. کمیسیون بفرمایید. آقای آزادیخواه! کوتاه صحبت بفرمایید.

احد آزادی خواه
چشم، کوتاه صحبت میکنم. آقای رئیس! کمیسیون صددرصد مخالف است، من چند تا نکته را تیتروار عرض بکنم. اولاً اصل (75) که اینجا شهرداریها نهاد عمومی غیردولتی هستند. همکاران گرامی توجه بفرمایید! ثانیاً یک نکته فنی را ما باید دقت بکنیم. ما میگوییم سازمان اداری و استخدامی برای شهرداری این امکان را فراهم بکند که شهرداریهایی که دارای بافت هستند یک پست سازمانی، مثلاً در حد کارشناسی، کارشناسی مسئول، اداره، آقای همکاران اصفهان و تبریز! آیا شما مخالف این هستید که در شهرداریتان که اینهمه بنا دارید یک پست مصوب کارشناسی در شهرداری باشد؟ بعد از این همه نیروهای مازادی که الان ما در شهرداری داریم، امکانات موجود است از آنها در این پستها استفاده کنید. لذا من تقاضایم است همکاران عزیز همه به حذف رأی منفی بدهند و به اصل ماده (18) رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 201 نفر، پیشنهاد حذف ماده (18) را جناب آقای کاتب دادند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. (50) تا رأی آورد.
حضار 199 نفر، اصل ماده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (19) را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 19 ـ دولت مکلف است تدابیر و اقدامات لازم برای بیمه بناهای تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی و فهرستهای ذیربط را انجام دهد.
آقای کاتب! اجازه میدهید عبور کنیم؟ آقای کاتب پیشنهاد حذف دادند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! حالا دیگر بس است، بگذارید رد شویم. خیلی مشکلی ندارد، گفته تدابیر لازم بیمهشان را انجام بدهید. بگذارید رد شویم، لابد اصل (75) را میخواهید بگویید. مشکلی ندارد، میگوید طبق قانون تدابیرش را انجام بدهید، مشکل ندارد.
حضار 200 نفر، اصل ماده (19) را به رأی میگذاریم. آقای کاتب هم همراهی میکنند، مخالف نیست. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
آقای قاضیزاده! فقط یک مادهاش ظاهراً ارجاع شده، پس کمیسیون سریعتر این را بررسی کنند بدهند که این مسأله تمام بشود، از کمیسیون فرهنگی تشکر میکنیم.
4
تصویب کلیات لایحه مالیات بر ارزش افزوده و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (ثبت 252)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده است. من از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی دعوت میکنم برای قرائت گزارش تشریف بیاورند، جناب آقای دکتر رحیمی! اسامی مخالفین و موافقین را لطف کنید اعلام بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف و موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین جناب آقایان: عابدی، لاهوتی و حاجی هستند و موافقین جناب آقایان: کاظمزاده، حاجیبابایی و دلخوش هستند.

علی اردشیرلاریجانی

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی للناس و بینات من الهدی و الفرقان».
عرض سلام و ادب محضر ملت شریف ایران عزیز، همکاران بزرگوار و هیأترئیسه محترم و قبولی طاعات و عبادات عزیزان را دارم.
گزارش کمیسیون اقتصادی
شماره (93049/42/د) تاریخ 25/10/1397
لایحه مالیات بر ارزش افزوده به شماره چاپ (460) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسات متعدد با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و دیوان محاسبات مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 2/10/1397 با اصلاحاتی در متن به شرح پیوست به اتفاق آراء تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی برنامه و بودجه و محاسبات، قضائی و حقوقی و ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی تا زمان ارسال این گزارش واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای عابدی مخالف هستند، بفرمایید.

حیدرعلی عابدی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود خدمت نمایندگان معزز و ملت شریف ایران. فرصت را غنیمت شمرده روزهای باشکوه معلم، کارگر، شوراها و همچنین روز ماما را تبریک عرض نموده و همچنین حلول ماه مبارک رمضان، ماه غفران و رحمت را تبریک عرض میکنم. در ابتدا از راهنماییهای جناب آقای کواکبیان و سرکار خانم مافی در تنظیم این مطالب قدردانی نموده، با عنایت به اینکه در تاریخ 24/12/95 این لایحه به کمیسیون اقتصادی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده و بیش از دو سال در دستور کار کمیسیون بوده و جلسات مکرر تشکیل شده است در جلسات معدودی از نمایندگان شورای عالی استانها و شهرداریها دعوت شده نظرات و دیدگاهها را مطرح نموده، ولی متأسفانه ترتیب اثر داده نشده است.
از سوی دیگر با توجه به دریافت اعلام وصول لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها در تاریخ 11/6/97 تحت عنوان بررسی طرح درآمد پایدار شهری به کمیسیون مشترک از نمایندگان چهار کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور، اقتصادی و برنامه و
بودجه ارجاع شد که در قالب جلسات متعدد هنوز به نتیجه نرسیده است.
نهایتاً با تفاوت فاحش دیدگاهها در نحوه مواجهه با جایگاه مدیریت محلی در وصول عوارض و امثال آنها این گزارش که امروز شما مشاهده میکنید به علت سبقه زمانی ارسال گردیده که اشکالات زیر را دارا میباشد.
اولین اشکالی را که من اشاره میکنم توجه به بیانیه کمیسیون معاونان برنامهریزی و توسعه شهرداریهای کلانشهر در تاریخ 10/2/98 است که چالشهای پیش روی مدیریت شهری به ویژه کلانشهرها را در ارتباط با گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس مورد بحث قرار داده است و مغایرت برخی مواد مصوب کمیسیون با اصول قانون اساسی، قانون برنامه ششم توسعه و قانون احکام دائمی برنامههای توسعه نشان میدهد که در این مصوبه ضمن از بین رفتن اختیارات شوراها و شهرداریها بنای عوارض شهری که پایه درآمد است را هدف قرار داده و با تغییر عنوان عوارض به مالیات ضمن خروج از حوزه درآمدهای مستقیم اختیار کنترل و هزینهکرد آن را تحتالشعاع قرار میدهد. ضروری است مشابه قانون فعلی عوارض شهرداریها و دهیاریها از مالیات تفکیک شود.
دوم اینکه به موجب مصوبه این کمیسیون با لغو اختیارات شوراهای اسلامی، شوراهای اسلامی صرفاً به مجموعه اطلاعرسانی محدود شده است.
سه، ردیفهای هزینهای جدید برای سهم شهرداریها لحاظ شده که به محدودیت بیشتر منابع منجر خواهد شد. ضمناً رئیس محترم شورای عالی استانها نیز اعتراض کرده و در این اعتراض اشاره میکند همچنان که عوارض به عنوان مالیات منظور شده و شوراهای اسلامی نیز از وضع هرگونه عوارض و بهای خدمات و اموال غیرمنقول منع گردیدهاند که اگر این مواد در صحن شورای اسلامی به تصویب برسد بدون شک شهرداریها و دهیاریها از نهادهای عمومی و غیردولتی به نهادهای دولتی تبدیل شده و با کسب بودجه سالانه بیش از (60) درصد مواجه خواهند شد و شورای اسلامی کشور نیز به مجموعه بیاختیار تبدیل خواهد شد.
در بندهای متفاوت ما میبینیم که به طور کلی اختیارات شوراها گرفته شده و متأسفانه هر روز این اختیارات محدودتر میشود. مثلاً در ماده (38) گزارش کمیسیون قبل از آنکه حساب رابط مربوط به واریز عوارض مشخص شود نحوه توزیع بیان گردیده، در حالی که طبق ماده (39) قانون مالیات بر ارزش افزوده ابتدا باید حسابهای رابط شهرداریها و دهیاریها مشخص شود. در ماده (38) گزارش در نحوه توزیع عوارض با بند «ب» ماده (6) قانون برنامه ششم مغایرت دارد.
در این ماده هم عوارض به عنوان مالیات منظور گردیده که در این صورت دیگر اختیارات از شوراهای اسلامی شهر گرفته میشود و مسلماً همکاران من در این مجلس شورای اسلامی به این توجه دارند که شوراهای اسلامی از ما انتظار دارند قوانینی را وضع بکنیم که این قوانین باعث تضعیف شورای اسلامی شهر نشود. از طرف دیگر، آقای دکتر لاریجانی! الان طرح درآمدهای پایدار هنوز به نتیجه نرسیده.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن موادی که شما فکر میکنید اشکال دارد را یا حذف کنید یا به کمیسیون ارجاع بدهید.

حیدرعلی عابدی
اشکالاتش زیاد است و من خواهش میکنم که به این لایحه رأی ندهند به کمیسیون برگردد و با آن لایحه قبلی ترکیب بشود، ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای شادمهر کاظمزاده موافق هستند، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک ایام، هفته معلم و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان. آنچه که مخالف محترم فرمودند شاکله درخصوص موضوع مخالفت با این قانون از جهت هزینهها و عوارضی که به شهرداریها باید پرداخت بشود ما هم موافق هستیم، منتها اگر در قانون جاهایی نیاز است اصلاح خواهد شد. اما در قانون فعلی مالیات بر ارزش افزوده ایراداتی دارد که در این لایحه و این قانون جدید وجود نخواهد داشت. اول اینکه تولیدکننده در وضع موجود مالیات مضاعفی پرداخت میکند. یعنی علاوه بر اینکه مالیات اصلی را پرداخت میکند مالیات دیگری تحت عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت میکند، در حالی که موضوع پرداخت مالیات مضاعف باعث فشار بیشتر بر تولیدکننده، کاهش تولید، کاهش اشتغال و کوچکتر شدن بنگاهها میشود. البته عزیزانی هم مطالعه کردند، خود آقای دکتر قوامی بر روی (600) بنگاه در سه تا خراسان مطالعه کردند و خروجی این بوده این قانون موجود باعث شده که بنگاههای خدماتی و تولیدی روز به روز کوچکتر شدند و تولید و اشتغالشان کاهش پیدا کرده. در خود قانونی که الان هم هست خیلی از مطالبات شهرداریها لحاظ شده، چیزی که در صحن پیگیری خواهد شد، اما آن جاهایی که باز نیاز به اصلاح دارد قطعاً اصلاح خواهد شد، عزیزان پیشنهادات خودشان را خواهند داد، اما در قانون موجود نگاه سازمان امور مالیاتی أخذ مالیات به هر قیمتی است که در این قانون گاهی جرایم مالیات بر ارزش افزوده چند برابر خود مالیات بر ارزش افزوده میشود و این ایرادی است.
از دیگر ایرادات قانون موجود این است که پیمانکارانمان ابتدا میآیند مالیات بر ارزش افزوده را برای طرحهای عمرانی به دولت پرداخت میکنند، در حالی که مطالباتشان را چند سال بعد از دولت دریافت میکنند و این موضوع اثر منفی خاص خودش را دارد، ولی در قانون موجود این مشکل رفع شده. ایرادی هم که باز در قانون فعلی وجود دارد این است که از یک کالا در چند مرحله مالیات بر ارزش افزوده أخذ میشود که این درست نیست و تبعات منفی خودش را دارد، ولی در قانون جدید این موضوع حل شده و از مصرفکننده نهایی برای یک بار مالیات بر ارزش افزوده دریافت میشود. شما مثلاً هماکنون اگر خرید و فروش طلا را نگاه کنید مالیات ارزش افزوده برای هر بار اخذ میشود، در حالی که در قانون جدید فقط از کارمزد ارزش افزوده مالیات دریافت میشود.
در قانون جدید برخی از فعالیتها که نیاز به حمایت داخلی دارند مثلاً فعالیتهای کشاورزی و یا خدمات آموزشی و موارد اینطوری از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شدند و در قانون قبلی نرخ مالیات بر ارزش افزوده صرفاً (9) درصد بود، در حالی که در این قانونی که جدیداً میخواهیم تصویب کنیم نرخ برای بعضی از کالاها صفر درصد و (3) درصد و نهایتاً (9) درصد است که خود این باعث میشود برخی از کالاها که نیاز به حمایت داخلی دارند قیمت تمامشده آنها افزایش پیدا نکند و کمک به این شیوه و افزایش و رونق تولید بکنیم. من از عزیزان تشکر میکنم که به کلیت رأی مثبت بدهند. انشاءالله که موارد جزئی علیالخصوص در حوزه شهرداریها هست اصلاح خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف بعد جناب آقای لاهوتی است، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان! عنایت بفرمایید. یک مالیات بر درآمد داریم، آن هم قانون مالیاتهای مستقیم تعیین تکلیف کرده که ما بحثی در مورد آن نداریم، اما قانون بعدی ما در مورد وصول مالیات، قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده که قانونش آزمایشی بود. معنیاش این بود که اگر این قانون نقاط ضعف و قوتی دارد براساس ماده (167) آییننامه ما نقاط ضعف و قوتش را برطرف بکنیم. اما کجای این قانون دارای ضعف بود؟ همه ما و شماها نگران این بحث بودیم که در همهجای دنیا مالیات بر ارزش افزوده در حلقه نهایی از مصرفکننده دریافت میشود. آقای قوامی که اقتصاددان هم هست بارها و بارها ایشان همین مسأله را حتی در قانون بودجه اشاره داشتند. از حلقه نهایی، یعنی از مصرفکننده باید وصول شود، ولی الان در حال حاضر در کشور ما مالیات بر ارزش افزوده از حلقههای مختلف دارد وصول میشود، شما بروید از همه تولیدکنندگان در کشور بپرسید، از آنها مالیات ارزش افزوده وصول میشود. آن تولیدکننده به عمدهفروش میفروشد به او وصول میشود، آن به یک خردهفروش میفروشد از آن وصول میشود، در نهایت از حلقه آخر، از مصرفکننده وصول میشود.
برادران و خواهران عزیز! این (9) درصدی که قرار است از مالیات بر ارزش افزوده (4) تا (9) درصد دارد وصول میشود از چه کسی دارد وصول میشود؟ این در حلقه نهایی به قیمت کالا افزوده میشود. والله و بالله، خدا و پیغمبر این دو عرضی را که من خدمتتان دارم عرض میکنم واقعاً اجحاف و ظلم بزرگی است.
ما انتظار داشتیم کمیسیون اقتصادی این موضوع را برطرف میکردند. متأسفانه برطرف نشد چه اتفاق وحشتناکی در کشور دارد میافتد؟ در شرایطی که ما میخواهیم این اقتصاد کشور را درست بکنیم، بستری فراهم بکنیم تولیدکننده در این کشور در یک شرایط و یک بستر آرامتر بتواند به اقتصاد این کشور کمک بکند ما اسم مالیات بر ارزش افزوده را مالیات بر فروش گذاشتیم.
من از آقای پناهی استاد بنده که سرپرست سازمان مالیاتی کشور هستند از ایشان پرسیدم، ایشان به من گفتند آقای لاهوتی! ما (65) هزار میلیارد تومان را در این لایحه به گونهای تنظیم کردیم که (95) هزار میلیارد تومان پول از آن دارد در میآید. من
هم اعتقاد دارم باید ما کشور را از طریق مالیات اداره بکنیم، اما پول درآوردن به چه قیمتی؟ والله امروز همه اینها را ما داریم ظلم به مردم میکنیم، داریم داد گرانفروشی در کشور میدهیم، خود ما داریم محصولات را گران میکنیم. همین امروز اگر این تصویب بشود ناآگاهانه ما قیمت محصولات و کالاها را در کشور داریم گران میکنیم. به این رأی ندهید، من خواهش میکنم.
حالا آن بحث شهرداریها را که اشاره کردند مثلاً من یک نمونه مثال میزنم، دوستان ببینید! اینجا در ماده (4) اشاره شده شما از پیمانکاران عوارض بگیرید. دقت بفرمایید! پیمانکار که مالیات خودش را دارد پرداخت میکند (رنجبرزاده ـ تشکر) آقای رنجبرزاده اجازه بفرمایید وقتم تمام نشده. پیمانکار که مالیات خودش را دارد پرداخت میکند، مالیات بر درآمد خودش را دارد پرداخت میکند، تمام محصولات از آهن و محصولاتی که دارد مصرف میکند مالیات بر ارزش افزوده اینها را هم شما وصول کردید. دوباره چه بودجهای به شما دادند پرداخت بکنید. شما اینجا آمدید گفتید خودروهایی که آلاینده است از آن عوارض بگیرید، معنیاش این است که شما خودروهای خارجی را دارید معاف میکنید. بعد شما به چه استنادی خودروهای آلاینده را دارید اجازه میدهید در همین تهران دارد آلودگی هوا مردم را نابود میکند، سالی (5000) نفر مردم دارند میمیرند و جناب آقای دکتر مطهری! بحث مربوط به شهرداریها، ما از طلا گشتن پشیمان گشتهایم لطفاً ما را مس کنید. ما عوارض (3) درصد داشتیم دریافت میکردیم، الان ظاهر قضیه گفتند (50) درصد مالیات را من محاسبه کردم، عوارض شهرداریها به (5/2) درصد رسیده. من خواهشم از دوستان این است که خدمت شما عرض کردم با این شرایط حساسی که در کشور وجود دارد به این لایحه رأی مثبت ندهید. آقای پورابراهیمی هم قطعاً رأی مثبت نخواهد داد.

علی مطهری
تشکر میکنم، موافق بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق بعدی جناب آقای قوامی هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من ابتدا یک تذکر بدهم. یک معدنی در شهرستان اسفراین معدن آلبلاغ است که هر روزه بیش از (1000) نفر آنجا به صورت غیررسمی دارند برداشت میکنند، معدن روی قطعاً به تخریب میانجامد و برای مردم هم هزینههای زیادی درست میشود. من خواهشم از جناب آقای رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست این است که در شورای عالی محیط زیست اجازه بدهند به صورت محدود این در اختیار شرکت تعاونی شهرستان گذاشته بشود که برداشت بکنند و این آسیب جدی وارد نشود.
اما در مورد این قانون، لایحهای که نهایی شده و تحت عنوان گزارش نهایی کمیسیون اقتصادی درباره لایحه مالیات بر ارزش افزوده به صحن آمده تلاش کنید کلیات این تصویب بشود و اگر مواردی است که قطعاً هم هست و ایراد دارد ما اینها را به کمیسیون ارجاع بدهیم یا پیشنهادهایی که نمایندگان عزیز دارند این را تعیین تکلیف بکنیم. همکاران عنایت داشته باشند که اگر این لایحه به تأخیر بیفتد ملاک آن قانون گذشته است که به صورت آزمایشی دارد اجرا میشود و در آن قانون گذشتهای که الان در سال 98 هم ما در بودجه تمدید کردیم تا زمان تصویب این قانون آن حاکم خواهد بود حداقل (34)، (35) اشکال را خود دولت در آن لایحه قانون قبلی آورده که در این اصلاحیه و لایحه جدید مد نظر است. ضمن اینکه کمیسیون اقتصادی هم تلاشهای زیادی کرده، جلسات زیادی گذشته و اصلاحات مد نظر انجام شده. البته این تمام مطلوب ما نیست، ولی بهتر از قانون موجود است. یعنی همکاران عنایت داشته باشند که حتماً به کلیات این لایحه رأی بدهند که این تصویب بشود که مشکلات موجود مرتفع بشود. مشکلاتی که قانون موجود دارد همانطور که برادر عزیزم جناب آقای کاظمزاده هم فرمودند ما مطالعهای را در سه تا (استان) خراسانشمالی، رضوی و جنوبی انجام دادیم، قانونی که الان دارد اجرا میشود باعث شده اندازه بنگاهها کوچک بشود، تولید کاهش پیدا کند و اشتغال کم بشود و صرفاً به دنبال اخذ درآمد هستند و از تولیدکنندگان مالیات مضاعف میگیرند، ولی در این اصلاحیه جدید که حتماً ما باید کمک کنیم و انشاءالله با رأی قاطعی هم به تصویب برسد در جزئیات نکات مد نظر عزیزان را لحاظ خواهیم کرد این عیبها را ندارد و اگر به تأخیر بیفتد آن قانون قبلی قطعاً در سال 98 که ما با یک مشکلات اقتصادی هم مواجه هستیم شرایط را برای بنگاههای تولیدی بدتر خواهد کرد. لذا از این حیث همکاران و جناب آقای عابدی و اینها همه کمک کنند به این رأی بدهند این اصلاح بشود، جناب آقای عابدی! رفت و آمد این باعث میشود قانون موجود حاکم بشود، قانون موجود تولید را نابود کرده. شرایط اشتغال را خراب کرده، لذا اجازه بدهید که انشاءالله کمک کنید این اصلاحات کمیسیون اقتصادی و اصلاحاتی که دولت در لایحه جدید آورده تصویب بشود.
در اصلاحیه جدید ما حتماً از عوارض شهرداریها و دهیاریها دفاع خواهیم کرد و این به عنوان یک درآمد پایدار در حوزه شهرداریها و دهیاریها تعریف شده. در بند (3) ماده (38) اگر دقت بکنید گفته باقیمانده این مالیات چون (9) درصد شده و (4) درصد اتفاقاً به روستاها و دهیاریها و شهرداریها داده خواهد شد که در واقع به نسبت مساوی به عنوان سهم درآمد عمومی و سهم شهرداریها و دهیاریها به ترتیب به حساب درآمد عمومی و حساب تمرکز وجوه وزارت کشور که سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور است و حساب تمرکز وجوه کل امور مالیاتی استان واریز خواهد شد. البته اینجا باز یک غفلتی کردند سهم عشایر را نیاوردند که آن (1) درصد مربوط به سهم عشایر هم در اینجا وجود خواهد داشت.
نکته بعدی که من میخواستم عرض بکنم این است که مالیات پیمانکاری (نایبرئیس ـ وقتتان تمام است) جناب آقای مطهری! من این نکته را بگویم، خیلی مهم است. در قانون موجود پیمانکار مالیات میدهد چهار سال بعد پولش را میگیرد، ولی در این اصلاحیه و در قانون بودجه سال 98 هم که ما این اصلاحیه را آوردیم مالیات ارزش افزوده از پیمانکاران گرفته نمیشود تا وقتی که کارفرما که دولت است سهم مالیات ارزش افزوده را به پیمانکار بدهد یا میتوانند از اسناد اوراق خزانه به این جهت استفاده کنند. لذا این در مجموع خوب است، عزیزان کمک کنند به این لایحه مهم رأی بدهند تا ما بتوانیم یکی از اصلاحاتی که
مربوط به فضای کسب و کار است که در واقع اصلاح قانون مالیات ارزش افزوده است انجام بدهیم. جناب آقای جعفرزاده عزیز! جامعه با این قانون موجود مریض شده. ما باید کاری بکنیم که کل کشور انشاءالله عزیز بشود.

علی مطهری
متشکرم، تذکر دارند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاتب تذکر دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! تذکر من ماده (100) است، حضرتعالی یک منتی بگذارید من مطالعه میکنم. خواهش میکنم کمک بکنید، چون حضرتعالی و همکاران عزیز من که خودتان خیلی مقید به آییننامه هستید استدعا میکنم آییننامه مراعات بشود. ماده (100) میگوید دستور هفتگی مجلس باید به ترتیب وصول طرحها و لوایح از کمیسیونها از زمانی که کمیسیونها طرح و لوایح را میفرستند باید وصولش براساس آن زمان باشد و سایر موضوعات طبق این آییننامه توسط هیأترئیسه مجلس، هیأترئیسه هم موظف است طبق این پس از چاپ و توزیع بر تابلو مخصوص نصب بشود. رعایت ترتیب مذکور الزامی است. این آییننامه در اینجا برای کلیاتی است که هرچه اولویت دارد باید رعایت بشود. مگر اینکه یکفوریتی و دوفوریتی باشد که آییننامه خاص خودش را دارد که اینجا نمیآید.
حالا اگر اولویت خواست انجام بشود دو راه وجود دارد، آقای دکتر! یک راهش حداقل تبصره (1) است. (نایبرئیس ـ آقای کاتب! حالا کجا خطا رخ داده؟) همین را میخواهم عرض بکنم. دو راه برای اولویت وجود دارد: یک راه در همین بخش انتهاییاش است که اگر (15) نفر از نمایندگان یا دولت تقاضا کنند هیأترئیسه در اولویت بیاورد قرار بدهد، یک راهش هم که در قالب تبصره (1) گفته حداقل (50) نفر از نمایندگان میتوانند از رئیس جلسه مجلس تقاضا کنند گزارش چاپشده کمیسیون خارج از نوبت در دستور قرار بگیرد.
آقای دکتر! من تاریخ چاپ این گزارشهایی که امروز در این برگه سبز خدمت شما است من بندها را میخوانم. بندهای (28)، (29)، (30)، (26) و (25) تاریخ چاپشان 29/7/ است، تاریخ چاپ کمیسیون اقتصادی 18/12/ است. از اینکه این موضوع اقتصادی است ما هم تمکین میکنیم روی چشممان، اصلاً در اولویت بیاید. اما بحث من این است که اگر یک مورد باشد قدیمیها گفتند ما برایش گاو میکشیم، اما اگر آییننامه را شما بخواهید ذبح بکنید تاریخ چاپ طرح آقای کوهکن که 29/7/ کمیسیون آییننامه، 3/1/ در ردیف (28) طرحی که خود حضرتعالی دادید، آقای دکتر! اینها را من خواهش میکنم حداقل اولویتها را لحاظ بکنید، استثنائاً حالا شما میگویید این مورد بخش اقتصادی است ما هم تمکین میکنیم روی چشممان، اما بقیه را مراعات بکنید.

علی مطهری
آقای کاتب ببینید! همانطور که خود شما هم فرمودید دو راه دارد؛ یکی اینکه (15) نفر از نمایندگان امضا کرده باشند و در هیأترئیسه تصمیم گرفته بشود که در اولویت قرار بگیرد، یا اینکه (50) نماینده امضا کرده باشند و در صحن مجلس به رأی گذاشته بشود و رأی بیاورد در همان جلسه یا جلسه بعدی مطرح میشود. این لایحه که شما هم به این اعتراض ندارید از نوع اول بوده، یعنی (15) نماینده امضا کردند در هیأترئیسه تصمیم گرفته شده که جلو بیفتد، ولی آن موارد بعدی که میفرمایید ما باید آن را ببینیم و بررسی کنیم، به ترتیب تاریخ باید باشد این حرف درستی است. آقای قاضیزاده! به ترتیب تاریخ در دستور هفتگی اینها آمده؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! بله، به ترتیب تاریخ است، منتها همانطور که اشاره فرمودید در هیأترئیسه مصوب شد که مالیات بر ارزش در اولویت قرار بگیرد. طبق ماده (100) آییننامه است، حالا جناب آقای کاتب اعتراض دارند.

علی مطهری
ایشان موارد بعدی را میگویند. حالا یک بررسی بکنید، خیلی ممنون.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
روال آییننامهایاش رعایت میشود.

علی مطهری
مخالف بعدی را هم بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف بعد جناب آقای حاجی هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس و همکاران عزیز ببینید! ما قبلاً هم عرض کردیم که واقعاً تعداد طرحها و لوایحی که در کمیسیون اقتصادی است با توجه به شرایط جامعه هم ضرورت دارد زودتر رسیدگی بشود زیاد است و پیشنهاد هم شد که ما دو کمیسیون اقتصادی داشته باشیم. الان که شما این لایحه بسیار مهم را دارید بررسی میکنید گزارشی که از کمیسیون آمده اشکالاتی هست، اگر ما کلیاتش را مخالفت نکنیم، بعداً در جزئیات هم یک نحوههایی همانجاهایی که اشکال دارد میگویند رد بشویم برویم. لذا مشکلاتی به وجود میآورد، از این جهت ناچار هستیم که با کلیاتش مخالفت بکنیم.
الان خبری هم که داریم (اگر غیر از این است که کمیسیون اصلاح بکند) خبری که ما داریم این است که این گزارشی که الان در دستور است در صحن علنی کمیسیون ماده به ماده و بند به بند بررسی نشده. بلکه اینطور که گفته میشود نمایندگان عضو کمیسیون گفتند ما به یک کمیته سهنفره اختیار میدهیم، کمیته سهنفره بررسی کرده و این گزارش را به صحن آورده و این طبیعتاً خلاف قانون است و اینطور نمیتواند باشد.
نکته بعدی، عزیزان! بالاخره شهرداریها قبلاً خودشان عوارض دریافت میکردند، بعداً قانون تجمیع عوارض آمد، بعد گفتند اداره مالیاتی سهم عوارض شهرداریها را برای اداره شهرداریها و دهیاریها دریافت بکند و به آنها پرداخت بکند. در این لایحه عوض اینکه ما تمرکززدایی بکنیم آمدیم طوری جهتگیری پیدا کردیم که شهرداریها را دارند دولتی میکنند. اختیارات را از
شوراهای روستا و شهر میگیرند و در اختیار دستگاههای دولتی قرار میدهند. این واقعاً درستش نیست، اگر میخواهیم که شهرداریها و دهیاریها یک شهر را با وجوهی که از خود مردم میگیرند اداره بکنند باید اختیار هم به آنها داده بشود. اگر بنا است که آنها هم دولتی بشوند و از بودجه دولت استفاده بکنند به صراحت بیاییم بیان بکنیم که اینها اختیاری ندارند پس منحلش میکنیم که مسئولیت نداشته باشند. از آن طرف آمده عوارض حاصل از همین مالیاتی که سهم عوارضش گرفته میشود برای روستاها در اختیار بنیاد مسکن قرار داده شده.
عزیزان! بنیاد مسکن الان کار خودش را هم نمیتواند انجام بدهد. یک تغییر کاربری در یک روستا چندین ماه بیشتر از یک شهر تهران مثلاً فرصت میبرد. به خاطر اینکه بنیاد مسکن هم کارهای دیگری دارد، در رابطه با بازسازیهای ناشی از حوادث غیرمترقبه نمیرسد کار مردم را انجام بدهد، چرا تازه بار اضافی بر عهدهاش میخواهید بگذارید؟ از آن طرف پیشبینی ما این است که یک افزایش قیمت و تورمی با این لایحه احتمالاً پیش میآید که فشارش به مصرفکننده نهایی که مردم هستند به وجود میآید. حالا اگر که دستگاههای ناظر و بازرسی بودند و کمک میکردند حرفی نبود، ولی شما الان در بازار میبینید یله و رها است، یعنی معلوم نیست که سازمان حمایت از مصرفکنندگان، تعزیرات، بازرسین خود اتحادیهها، صنوف و بازرسین خود اداره صمت کجا هستند که هرکسی هر قیمتی میخواهد میگذارد. طبیعتاً از این ناحیه هم بعداً یک چنین مشکلی برای مردم به وجود میآید.
از آن طرف آمدند بیان میکنند که ساختار و سازمان یک اداره مالیاتی در یک استان یا در یک شهرستان براساس میزان وصولی مالیاتیاش باشد. بنابراین برخی از استانها در این جهت میآیند کوتاهی میکنند به خاطر اینکه وصولی کمتری داشته باشند، میگویند اشکالی ندارد، ما اداره کوچکتری را ترجیح به این میدهیم که مالیات بیشتری بخواهیم بپردازیم و این هم یک اشکالی است که در این است.
نکته بعدی راهکار درستی برای أخذ مالیات از کسانی که فرار مالیاتی دارند از راه دلالی و ثبت شرکتهای کاغذی پولهای زیادی را به جیب میزنند در این لایحه باز در این گزارش پیشبینی نشده و با تصویب این لایحه واقعاً شهرداریها مشکلات عدیدهای برایشان به وجود میآید، دهیاریها همینطور، اینها دولتی میشوند و مشکلات عدیدهای به وجود میآید.

محمد علی وکیلی
متشکرم، موافق آخر جناب آقای پورابراهیمی هستند، بفرمایید.

علی مطهری
جناب آقای پورابراهیمی! یک لحظه اجازه بدهید. این دوستانی که این جلو جمع شدند لطفاً در جای خودتان مستقر بشوید. جناب آقای جعفرزاده! لطفاً در جای خودتان مستقر بشوید که دوستان بتوانند گوش بدهند، چون موضوع مهمی است، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی للناس و بینات من الهدی و الفرقان».
حلول ماه مبارک رمضان را خدمت همه مسلمانان و مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی تبریک عرض میکنم. موضوع بحث اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده یا مالیات ارزش افزوده به دلیل مشکلات اساسی که ما در اجرا و محتوای قانون داشتیم توسط دولت حدود بیش از دو سال و نیم قبل به مجلس ارائه شد. همکاران مستحضر هستند در اجرای این موضوع مشکلات متعددی برای فعالان اقتصادی ایجاد شده بود. قانونی که براساس آن باید موضوع مصرف را مبنا قرار میداد متأسفانه در فرآیند اجرا به تولید اصابت کرده و الان بخش زیادی از مشکلات ما در اجرای موضوع قانون ارزش افزوده مشکلات واحدهای تولیدی است.
همکاران شما در کمیسیون اقتصادی بعد از ارائه لایحه از طرف هیأترئیسه کار را شروع کردند، مبنایمان هم این بود که همه کسانی که در این حوزه درگیر هستند را ما در این تصمیم در مجموعه قرار بدهیم. این موضوع لایحه دو بخش دارد؛ یک بخش موضوع اخذ مالیات است، یک بخشش نوع توزیع مالیات است. آن چیزی که الان بعضی از همکاران در صحن مطرح کردند عمدتاً اشاره به نحوه توزیع در بحث مالیات دارند که در آنجا هم موارد کاملاً به سرفصل خودش در زمان رسیدگی به مواد، ما صحبت و بحث خواهیم کرد و توضیح خواهیم داد. درخصوص أخذ مالیات الان مشکلات اساسی بخش عمدهای از فعالان اقتصادی براساس سرفصلهایی که میخواهم خدمتتان عرض بکنم برطرف شده.
اولین نکته شفافیت اقتصادی به دلیل اجرای طرح نظام جامع که براساس پایه این حوزه شکل گرفته است. ما الان مبنای قضاوتمان در اینجا سامانه اطلاعاتی است که باید در حوزه تعیین مالیات قرار بگیرد و مبنای ممیزمحوری اساس تغییرات در قانونی است که ما در حوزه مالیات ارزش افزوده و در سایر حوزه قوانین مبنا قرار دادیم. من خواهش میکنم همکاران عنایت بکنند.
اصلاح فرآیند دادرسی، عزیزان و بزرگواران! الان در حوزه فعالان اقتصادی مشکلات متعدد دادرسی پروندههای مالیاتی وجود دارد. تمام تلاش ما این شد که در کمیسیون اقتصادی موضوع بحث فرآیند دادرسی را حل و در این خصوص تصمیمگیری بکنیم. کمک به وصول عادلانه مالیات، موضوعات مربوط به کمبرآوردی یا بیشبرآوردی یکی از موضوعات مهمی بوده که الان طی اجرای این قانون دامنگیر فعالان اقتصادی و سازمان مالیاتی شده. دقیقاً با این رویکرد چهارچوب تنظیم و اصلاح قانون به این سمت حرکت کرده. حذف تشخیص علیالرأس در نظام مالیاتی یکی از موضوعات مهمی بوده که ما مبنا قرار دادیم و براساس یک نگاه مهم در بحث استرداد مالیاتی بارها فعالان اقتصادی در جلسات شما و در صحن علنی و دوستانی که چه از اتاق بازرگانی و اصناف و تعاون به کمیسیون میآمدند، من این را خدمت شما عرض بکنم، ما یک ماده در کمیسیون تصویب نکردیم مگر با حضور فعالان اقتصادی.
عزیزان و دوستان شهرداریها مطرح میکنند که نکات و مسائل مربوط به آنها در نظر گرفته نشده، معاون پارلمانی شهردار تهران هم در صحن هستند، همین الان قبل از اینکه من صبحت بکنم اشاره کردند بخش عظیمی از موارد برطرف شده و نکاتی که نسبت به این موضوع مطرح میکنند مبنای قضیه نیست. تمام تلاش ما این بود که همه ذینفعان در این حوزه، چه در اخذ و چه در توزیع مالیات در ارتباط با این موضوع عمل بکنند. برادر بزرگوارمان یکی از مخالفین فرمودند بعضی از استانها مالیات بیشتری میگیرند، بعضی از استانها کمتر، این باعث شده جذابیت اخذ و توزیع مالیات برطرف بشود. این اصلاً به مالیات ارزش افزوده ارتباطی ندارد. موضوع توزیع مالیات براساس جداول مالیاتی قوانین در نظر گرفته شده، دولت عمل نمیکند. به مالیات ارزش افزوده ارتباطی ندارد.
بنابراین نگاه ما در این خصوص حل مشکل مسائل اقتصادی تا الان بوده. استرداد مالیاتی یکی از مشکلات خاصی بوده که بحمدالله در این قانون دیده شده و در این متن مصوب خدمت شما هست. حمایت از تولید داخلی در بخشها و ظرفیتهای مختلف در این متن مصوبه کمیسیون مد نظر قرار گرفته، ساماندهی وضع عوارض توسط شهرداریها، من به این اشاره بکنم، همکاران در نظر بگیرند. ما الان پروندههای متعددی در دیوان عدالت اداری بابت شکایت مردم از شوراها در طول دهههای مختلف داریم، وقتی بررسی میکنیم چهارچوب ضابطهمندی برای وضع عوارض نبوده. الان چه اتفاقی افتاده؟ در این متن مصوب کمیسیون که الان خدمت شما هست چهارچوب مشخصی را فراهم کرده که در آن چهارچوب شما بتوانید موضوع بحث عوارض را به شکلی برطرف کنید که هم مشکلاتی برای مردم پیش نیاید، هم شهرداریها که مصوباتشان باید به تصویب دولت، فرمانداریها و استانداریها برسد براساس آن حرکت بکند. درخصوص دهیاریها هم ما با معاون وزیر کشور جلسه داشتیم، ایشان با صراحت اعلام کردند موارد مربوط به حوزه دهیاریها در متن قانون را توافق و اصلاح کردیم و امروز دولت هم نگاه و نظر خودش همین است. بنابراین تلاش ما این بوده آنچه که به عنوان مشکلات مربوط به این قضیه است را برطرف کنیم، البته در حین بررسی اگر نکات و مطالبی باشد حتماً میتوانیم مجدداً مورد بررسی قرار بدهیم، این فرصت برای همکاران هست، ارجاع به کمیسیون هست. من خواهش میکنم همکاران به کلیات رأی بدهند تا انشاءالله براساس آن بتوانیم تصمیمگیری کنیم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی

علی مطهری

محمد علی وکیلی
آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل هشتاد و پنجم را دارم. اگر اجازه بفرمایید نحوه مورد اخطار را توضیح بدهم. آقای رئیس ببینید! ما در ماده (45) آییننامه وظایف کمیسیونها را مشخص کردیم، گفتیم هر یک از کمیسیونهای تخصصی مجلس این وظایف را دارند، یکی از وظایفشان در بند «الف» ماده (45) گفته «بررسی طرحها و لوایح ارجاعی و گزارش آن به مجلس شورای اسلامی است». ببینید! کمیسیون باید بررسی کند، اگر یک کمیتهای هم در کمیسیون بررسی کرد باید حتماً در کمیسیون رأی گرفته بشود. براساس بعضی از گزارشات این لایحه را یک کمیتهای سهنفره بررسی کرده، یعنی کمیسیون اختیار را به یک کمیته داده، مجلس میتواند به یک کمیته اختیار را بدهد ولی خود کمیسیون نمیتواند. اگر واقعاً بعد از آن مجموع اعضای کمیسیون رأی داده باشند و گزارش کمیسیون براساس رأی اعضا باشد مشکلی نیست ولی گزارشی که ما داریم اینطور نیست. اگر بفرمایید شفاف بیان کنند ممنون میشوم.

علی مطهری
جناب آقای سلیمی! تذکر شما وارد نیست، چون در اینطور موارد نظر رئیس کمیسیون ملاک است. آنچه که رئیس کمیسیون گزارش میدهد و تأیید میکند ما همین را میپذیریم و تا حالا هم رویه همین بوده. بالاخره گاهی از این اختلافات پیش میآید ولی آنچه که رئیس کمیسیون گزارش میکند آن مورد قبول هیأترئیسه است. تذکر بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحیم ـ اللهم بارک لنا شهر رمضان
با آرزوی قبولی طاعات عزیزان. آقای رئیس! من مواد (45) و (143) آییننامه را تذکر دارم و اصول هفتم، صد و یکم، صد و دوم، صد و سوم، صد و چهارم، صد و پنجم و صد و ششم قانون اساسی را اخطار دارم. (نایبرئیس ـ یک دفعه بگویید کل قانون اساسی) بله، یعنی از (101) تا (106) است. بحث ما این است که ما هنوز یک هفته بیشتر نیست که روز ملی شوراها را پشت سر گذاشتیم. من هم واقعاً مایلم به خاطر اینکه واقعاً جلسات متعددی (نایبرئیس ـ آقای کواکبیان! ربطی به موضوع دارد؟) بله، عرض بنده این است که جلسات متعددی بیش از دو سال است با اتحادیههای مختلف داشتیم. من مایلم واقعاً این بحث مالیات بر ارزش افزوده به نفع اصناف انجام بشود، اما متأسفانه کمیسیون آن بخش مربوط به شهرداریها و شوراها را به کلی نادیده گرفته. شهرداری همینطور درآمد پایدار ندارد، باید شهرفروشی و تراکمفروشی بکند تا سر پا بماند. ما اینجا آمدیم بیشتر دولتیشان کردیم، به دولت بدهیم که دولت به آنها بدهد و عوارض و این حرفها. حالا من با آقای دکتر لاریجانی هم صحبت کردم ایشان فرمودند شما به کلیات رأی بدهید ما قول میدهیم آن (10) تا مادهای که مربوط به آنها است مجدداً به کمیسیون شوراها ارجاع بشود. من میگویم واقعاً در کشورهای دیگر حتی شهردار را هم مستقیم مردم انتخاب میکنند، چرا ما میخواهیم شوراها را دولتی کنیم؟ شوراها واقعاً باید بماند، من خواهشم این است که این را به کمیسیون اقتصادی ارجاع بدهید و آن موارد را اصلاح بکنند ما همه رأی میدهیم، مگر اینکه شما تصمیم بفرمایید که همین الان هم این قول را دادند و ارجاع میشود، خیلی ممنون.

علی مطهری
متشکرم. آقای کواکبیان! اولاً شورای عالی استانها میتواند به شکل لایحه به مجلس ارائه بکند. یعنی طرحش را به دولت بدهد و دولت به مجلس ارائه بکند و یا مستقیم هم میتواند ارائه بکند، یعنی راه برای اینها باز بوده. اما در مورد این لایحه خاص همانطور که شما فرمودید بعضی موادش مورد بحث است، ما هم قبول داریم مورد بحث است. ما اینجا میتوانیم اینها را به کمیسیونها ارجاع بدهیم و دوباره مورد بحث واقع بشود. فعلاً بحث کلیات اینها است. (کوهکنریزی ـ این مطالب که مطرح میکنند در قالب تذکر آییننامهای است نباید اجازه طرح داده شود) تذکر ایشان راجع به شورای عالی استانها بود. به هر حال راه برای ما باز است، الان بحث ما راجع به کلیات است، موادی مورد بحث است، ما اینها را انشاءالله به کمیسیون ارجاع میدهیم، ولی شما توجه داشته باشید که این لایحه دو سال است که به مجلس داده شده و این مقدار طولانی شده، بعضی از صنفها الان مشکل دارند و منتظر تصویب این لایحه هستند. به هر حال انشاءالله دوستان نظر خودشان را اعلام خواهند کرد. منتها این مواردی که مورد بحث است ما اینجا همه را مشخص میکنیم و به کمیسیون ارجاع میدهیم، از جمله موارد مربوط به شهرداریها. (قاضیپور ـ آقای دکتر! مسکوت بودن را درخواست کردیم، قانون است) حالا اجازه بدهید دولت هم نظرش را بدهد، دولت بفرمایید.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام محضر نمایندگان محترم دارم. در ابتدا از مخالفین و موافقین محترم تشکر میکنم که در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده نکات اساسی را که مد نظر بود و در موقعیتهای مختلف نمایندگان محترم با شرایط مبتلابه حوزه مالیات به خصوص مالیات بر ارزش افزوده مواجه بودند نکاتی را اشاره کردند. در پاسخ و توجیه دلایلی که دولت لایحه اصلاحیه را بعد از هشت سال عملیات آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده که در سال 1395 به تصویب رساند و در سال 96 تقدیم مجلس شد (مطالبی) را به استحضار نمایندگان محترم میرسانم.
همانطور که استحضار دارید رویکردی که در لایحه ارزش افزوده مد نظر دولت بوده برای تعیین درآمدها و پایداری آن و از طرفی تعیین مصارفی که به طور خاص نمایندگان محترم در حوزههای انتخابیه و شرایط کشور برای تأمین منابع با آن مواجه هست را ارائه کرد. رویکردی که در مالیات بر ارزش افزوده مورد توجه قرار گرفت در اکثر کشورها که مجری قانون در حوزه ارزش افزوده هستند و همواره هم با چالش مواجه بودند، اما اثرات مفید آن را به خصوص در حوزه شفافسازی در فرآیند فعالیتهای اقتصادی و فعالیتهایی که کسبه، اصناف و بخشهای مختلف تولیدی و حتی سرمایهگذاری با آن مواجه هستند را نادیده نگرفتند.
امروز در مجلس شورای اسلامی رویکردی برای تصویب قانونی که قریب به دو سال توسط نمایندگان محترم در کمیسیون اقتصادی با حضور بخش خصوصی و گروههایی که در حوزههای مالیاتی خبره، در حوزه علمی، در مجموعه مالیاتی، سازمان مالیاتی، حوزه ارزش افزوده صاحبنظر هستند و مجموعه کسانی که پیشنهادات و نظرات متفاوتی را در این حوزه داشتند در کمیسیون مطرح، بررسی و جمعبندی شد. هرچند دغدغههایی هم مطرح است، به درستی دوستان نکاتی را هم به خصوص مخالفین محترم اشاره کردند، اما به رویکرد ریاست محترم جلسه جناب آقای دکتر مطهری اشاره کردند. نگاه به تصویب کلیات برای رویکردی که ما در ادامه جزئیات به بخشهای مختلف آن بپردازیم وجود دارد. نگاه به بحث شهرداریها مورد نگرانی دوستان بود. چند ماده در این لایحه در کمیسیون مورد توجه بود و احیاناً ممکن است در حوزه شهرداریها مورد مناقشه باشد که قابلیت این را دارد که مجدداً هم در صحن و هم در کمیسیون به آنها پرداخته بشود، هرچند تا به امروز از محل مالیات بر ارزش افزوده در سال 95 که قریب به (65) هزار میلیارد مالیات بر ارزش افزوده و عوارض حاصل شد، بازتوزیع شد، در شهرداریها، دهیاریها، بحث بهداشت و درمان و آموزش و پرورش و همه بخشهایی که مصارف آن به حکم قانون باید انجام میشد بازتوزیع گردید. در سال 98 هم مجموعه مجلس در بودجه سال 98 تکلیفی را در مالیات بر ارزش افزوده و عوارض ایجاد کردند که حدود (95) هزار میلیارد باید درآمد حاصل بشود. قطعاً رویکردی را که مجلس و دولت نیز مد نظر دارند تلاش برای وصول این درآمد است. حتماً همکاری نمایندگان محترم در تصویب این قانون کمک خواهد کرد و فرآیندهایی که شروع شده در طول سالهایی که اجرای قانون بوده و در این فرآیندها یک پایداری برای نحوه وصول و شناسایی آسیبها و راهکارهای برونرفت آن را تعیین کردند و در لایحه هم پیشنهاد و در کمیسیون هم باز توسط نمایندگان محترم، چه کمیسیون اقتصادی و چه کمیته مالیاتی مطرح و پیشنهادات مختلف مرکز پژوهشها، دیوان محاسبات نظرات خود را ارائه کردند نهایتاً به یک جمعبندی رسید که آن جمعبندی در قالب گزارش کمیسیون تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.
رویکردهایی را هم ما مد نظر داریم، هرچند کلی است اما در بحث جزئیات انشاءالله به آن پرداخته خواهد شد، اما دوستان بدانیم دغدغهها هم برای مجلس و هم دولت مشترک است. هدف ارائه خدمات است، مبانی و منابع آن باید از محلی به دست بیاید، برای به دست آوردن آن مالیات ارزش افزوده که رویکرد دولت هم کاهش فشار به تولیدکنندگان و سرمایهگذاران است و از طرفی فرآیند را به سمتی ببرند که بتوانند از محل این ارزش افزوده ضمن اینکه فشار جدی به حوزه کسب و کار و اقتصاد وارد نشود به تأمین منابع برای پاسخگویی به اهداف و برنامههایی که چه شما نمایندگان و چه دولت در برنامه خود ارائه کردهاید، دست پیدا بکنند.
سه نکته اساسی را هم عرض بکنم که مورد توجه است و تقاضای بنده به عنوان نماینده دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی از دوستان است را به استحضار شما میرسانم.
نکته اول این است که در بحث معافیتها رویکرد مجلس باید کمک بکند که از توسعه معافیتهای بیش از حد پیشگیری بشود. اگر قرار است فشار ما در بحث درآمدی بر حوزه مالیاتی افزایش پیدا بکند حتماً توسعه مالیاتها و معافیت مالیاتها در
تضاد با این هدف است. در حوزه رسیدگیها هم تلاش مجموعه مالیاتی وزارت اقتصاد و تمام کسانی که دستاندرکار حوزه مالیات هستند این است که در دادرسیها تلاش بکنند که حق و حقوق هیچکسی نادیده گرفته نشود و فرآیند را به گونهای تصویب بکنند که امکان رسیدگی به حقوق حقه افراد باشد.
و نکته سوم، رئیس محترم! بحث محدودیتهایی است که ما با آن مواجه هستیم. رویکردهای مالیاتی که در مکانیزاسیون، اتوماسیون و سیستم جامعه مالیاتی به عنوان یک سیستم یکپارچه امروز در دستور کار قرار گرفته کمک میکند که ما بخشهای حسابرسی رسیدگیهای خودمان را نادیده نگیریم. (رنجبرزاده ـ سپاسگزارم وقت شما تمام است) دوستان! فرآیند سیستمی شده، اما اجازه بدهید که حسابرسیها به صورت حرفهای توسط دستگاههای مجری انجام بگیرد. در پایان ضمن تشکر مجدد از هیأترئیسه محترم، کمیسیون اقتصادی و نمایندگان عزیز تقاضای بنده این است که انشاءالله به کلیات رأی موافق بدهند، متشکرم.

علی مطهری
متشکرم، کمیسیون بفرمایید. آقای بحرینی! در مورد این موادی که در ارتباط با شهرداریها مورد بحث است یک توضیحی بدهید. دوستان در جای خودشان مستقر بشوند، لطفاً اطراف آقای وزیر را خالی بکنید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
از توجهی که به عرایض کوتاه بنده میفرمایید بسیار متشکرم. بحث بسیار مهمی است، برادران و خواهران! مسأله مالیات بر ارزش افزوده بالاخره در جغرافیای اقتصادی ایران جا خوش کرده، یعنی مسألهای نیست که بتوانیم پاکش کنیم. باید مدیریتش کنیم، مدیریت مسأله مالیات بر ارزش افزوده باید از مسیر اصلاح قانون عبور کند. آنکه وظیفه من و شما است این است که یک قانون منظم و کارآمد تهیه بکنیم بگوییم مالیات بر ارزش افزوده باید براساس این قانون اخذ بشود. قانونی که الان در اختیار ما است سازمان امور مالیاتی بر آن اساس دارد کار میکند یکسری اشکالات دارد، همه شما در مراوداتی که با فعالان اقتصادی و با مردم داشتید این اشکالات را حس کردید.
بنده امروز میخواهم عرض بکنم با لایحه خوبی که دولت محترم آورد و کار سنگین و فشردهای که در کمیسیون اقتصادی انجام شد این اشکالات تا حد زیادی مرتفع شده، من خیلی به اختصار توضیح میدهم چه اتفاقی افتاده، به این نکات دوستان عنایت کنید! حتماً در تصمیمگیری شما مؤثر است.
اولاً ببینید! ما قبل از این بخشی از این لایحه را تحت عنوان قانون سامانه مؤدیان جدا و تقدیم کردیم و شما پذیرفتید، تصویب و نهایی شده. در شرایط فعلی یک ایراد اصلی نظام مالیاتگیری در ایران این است که حاکمیت با ممیز سازمان امور مالیاتی است. اصل را بر این گذاشته بودند، این ایراد قانون فعلی است، من دارم آسیبشناسی قانون موجود را عرض میکنم. مؤدی اصل را بر این گذاشته بود که فعال اقتصادی دروغ میگوید مگر اینکه خلافش اثبات بشود. شما در قانون اخیرالتصویبتان این رویه را عوض کردید. گفتید اصل بر صحت اظهارات مؤدی است، مگر خلافش اثبات بشود.
بنابراین ما در این قانون که در واقع مکمل قانون قبلی شماست که اخیراً تصویب و رویهها را عوض کردیم. یکی از مشکلات همین قانون موجود این است که وقتی مؤدی و فعال اقتصادی ما به حرفی که ممیز میگوید اعتراض میکند باید در یک سیکل بسیار طولانی دادرسی بیفتد و معمولاً هم حرفش را به کرسی نمیتواند بنشاند. متأسفانه یک مسیر فساد اداری درست کردیم و کسی که قربانی میشود فعال اقتصادی است. آنچه که از بین میرود فعالیت اقتصادی است.
عزیزان! در این قانونی که الان در این گزارش کمیسیون تقدیم شما شده این رویهها اصلاح شده، دیگر هیأتهای حل اختلاف مأمور سازمان نیستند، اینها هیأتهایی هستند که منصفانه عمل میکنند، ترکیبش را تغییر دادیم.
دو تا نکته دیگر من عرض میکنم خیلی مهم است. ببینید! یک بحث این است که در قانونی که الان هست فرض کنید فعال اقتصادی ما یک کالایی را میفروشد، اما این کالا را نسیه فروخته. فرض کنید یک پیمانکار رفته برای یک دستگاه اجرایی و یک جایی کار کرده، فعلاً که آن دستگاه به این پول نمیدهد. اما سازمان امور مالیاتی میگوید چون شما فاکتور دارید باید به من مالیات بدهید. پولی که از کارفرما نگرفته باید مالیاتش را بدهد، ما در این قانون این رویهها را عوض کردیم، گفتیم مالیات از پولی گرفته میشود که به پیمانکار داده شده، یعنی پولی که این فعال اقتصادی نگرفته چرا باید مالیات بدهد؟ هر وقت گرفت حق دولت است، مالیاتش را هم باید بگیرد. این رویهها در قانون جدید عوض شده و از نظر من یک انقلاب در نظام مالیاتگیری کشور است. اینها چیزهای کوچکی نیست، دوستان ما در سازمان امور مالیاتی در وزارت اقتصاد خیلی کمک کردند، مرکز پژوهشها خیلی کمک کردند که این اتفاقات مبارک رقم بخورد.
یک اشکالی را بعضی از دوستان راجع به شوراها و عوارض و اینها مطرح کردند. من این را به اختصار بگویم؛ واقعاً مسأله آنطور که بیان میشود نیست. ببینید! نگرانی دوستان چیست؟ عزیزانی که الان این مسأله در ذهنشان است دقت کنند! نگرانی دوستان این است که میگویند دولت، سازمان امور مالیاتی میآید این مالیات را میگیرد، همهاش را در خزانه دولت میریزد، بعد ما باید برویم بدویم سهم عوارض شهرداریها را بگیریم. این حرف غلط است، اصلاً در گزارش کمیسیون چنین چیزی نیست. برعکس ما تصریح کردیم، گفتیم سهم دولت که مالیات است به خزانه واریز میشود، سهم شهرداریها و دهیاریها به حساب متمرکز، در خزانه نمیرود. اصلاً تصریح کردیم، من نمیدانم این شبهه را چه کسی و از کجا پیدا کرده که مطرح میکند.
از این مهمتر من همینجا اجازه بدهید از زبان شما و شوراهای شهر و روستا و دولت محترم تشکر کنم، (نایبرئیس ـ متشکریم) آخرین جمله من است، دولت یک اقدام انقلابی کرد، میدانید مالیات ارزش افزوده و عوارضی که الان وصول میشود پنج قسمتش برای دولت و سه قسمتش برای شهرداریها و دهیاریها است. دولت خودش اعلام کرد گفت این را بالسویه تقسیم
کنید، نصفش را به من بدهید، نصفش را به شهرداریها و دهیاریها بدهید.
اگر انشاءالله این قانون تصویب بشود، درآمد پایدار شهرداریها و دهیاریهای ما افزایش پیدا میکند. این دقیقاً بر خلاف آن مطلبی است که بعضی از عزیزان مطرح کردند، یک شبههای در ذهنها انداختند که وضع شهرداریها خراب میشود، اتفاقاً این برای این است که وضع شهرداریها را خوب کند. من عرض میکنم این قانون، قانون خوبی است، دوستان! کمک کنید کلیاتش رأی بیاورد، جزئیات و اشکالاتش را مطرح کنید انشاءالله با هم حل کنیم، خیلی متشکرم.

علی مطهری
متشکرم، دوستان توجه بکنید! با توجه به اینکه برخی مواد این لایحه مورد بحث است ما فعلاً میتوانیم کلیات را رأی بگیریم ولی این لایحه را دوشوری بکنیم، بعد به کمیسیون ارجاع بدهیم که بیشتر روی آن مواد کار بشود، یا اینکه همان مواد مورد بحث را صرفاً ارجاع بدهیم. به هر حال این لایحهای است که دو سال است در مجلس مانده و خیلی از اصناف هم منتظر لایحه هستند. به تشخیص نمایندگان است و هیأترئیسه میتواند دوشوری بکند. یعنی اگر کلیات رأی بیاورد ما به کمیسیون ارجاع میکنیم. رئیس کمیسیون اقتصادی و دولت هم موافق این نظر هستند.
حضار 195 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به کلیات لایحه مالیات بر ارزش افزوده اعلام بفرمایید. میتوانیم دوشوری بکنیم، میشود کل مواد را به کمیسیون ارجاع بدهیم. جناب آقایان: سلام امینی و جعفرزاده رأی دادید؟ من دو بار گفتم کلیات رأی بیاورد به کمیسیون ارجاع میشود و دوشوری خواهد شد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
برای رفع مشکلاتی که در بعضی مواد وجود دارد به کمیسیون ارجاع میشود، متشکرم.
5
طرح سؤال آقای علیرضا محجوب نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سؤال آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و سه نفر دیگر از نمایندگان محترم از وزیر محترم نیرو است که اگر اجازه بفرمایید مطرحش کنیم.
خلاصه سؤال عدم روشنشدن وضعیت اپراتورهای برق است که جناب آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران و سه نفر از همکاران دارند، از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی جناب آقای قرهخانی برای ارائه گزارش دعوت میکنم.

اسداله قره خانی آلوستانی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه شما عزیزان همکار.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (28294/979) مورخ 11/4/1397، گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی و مشترک جناب آقای علیرضا محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، اسلامشهر، ری و پردیس و سه نفر از نمایندگان از وزیر محترم نیرو، جناب آقای اردکانیان به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند
گزارش کمیسیون انرژی
خلاصه سؤال:
علت روشن نشدن وضعیت اپراتورهای برق با وجود توافقات قبلی چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 28/5/1397 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
اسامی سایر سؤالکنندگان:
1 ـ آقای نادر قاضیپور، نماینده محترم ارومیه.
2 ـ آقای محمدرضا رضایی، نماینده محترم جهرم.
3 ـ آقای ذبیح نیکفر، نماینده محترم لاهیجان و سیاهکل.

علی مطهری
جناب آقای اردکانیان تشریف بیاورید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب اردکانیان (15) دقیقه فرصت دارید.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم و آرزوی قبولی طاعات و همچنین تشکر از جناب آقای محجوب بابت طرح سؤال که توجه به یکی از مسائل مهم که نه تنها در ارتباط با اپراتورها، بلکه به طور کلی با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری درخصوص تعمیم عدالت در برخورد با مجموعه کارگزاران مسأله مهم و قابل توجهی است. به طور خلاصه عرض کنم که بر مبنای قانون اجرای
سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی بهرهبرداری از پستهای انتقال و فوقتوزیع از اوایل دهه (80) تا سال 89 از طریق بخش خصوصی، یعنی شرکتهای پیمانکار صورت میپذیرفت و در سال 90 براساس تفاهمنامهای که بین وزارت نیرو و سازمان مدیریت و برنامهریزی صورت گرفت، براساس مصوبات هیأت وزیران با گروهی از کارکنان شرکتهای پیمانکار از جمله اپراتورهای بهرهبرداری از پستهای انتقال فوقتوزیع قرارداد انجام کار معین منعقد شد. این تقاضای آنها بود و دولت وقت هم بر این موضوع تأکید داشتند، منتها پس از این در سال 93 این گروه مطالباتشان را در راستای بهبود وضعیت حقوق و مزایا در عین حالی که حمایتهایی مثل برقراری کمک رفاهی و اینها هم انجام شده بود و امنیت شغلی مطرح کردند.
من اینجا توضیح بدهم که علاوه بر اپراتور و نگهبان کارشناسان اداری، مالی و فنی هم قرارداد کار مشخص دارند که در صنعت برق شاغلند، منتها وزارت نیرو از سال 53 این پیشنهاد را برای تبدیل وضعیت اپراتورهای کار مشخص به پیمانی و در سال 94 برای متعادلسازی حقوق و مزایایشان به معاونت رئیسجمهور و رئیس سازمان منعکس کرد و نهایتاً با پیگیریهایی که صورت گرفت، در سال 96 سازمان امور اداری و استخدامی کشور پستهای لازم را اختصاص دادند، منتها یک شرط گذاشتند و آن شرط رعایت ماده (124) قانون مدیریت خدمات کشوری است که ناظر بر محدود شدن در سقف پستهای سازمانی است، یعنی باید پستهای خالی وجود داشته باشد و بعد بشود از آن برای این کار استفاده کرد. به هر تقدیر این موضوع دنبال شد، جلسات متعددی را برگزار کردیم، خود بنده از حدود یک سال و نیم که در این مسئولیت هستم پیگیریهای مکرری را با جناب آقای انصاری در سازمان امور اداری و جناب آقای محجوب و نمایندگان محترم در کمیسیونها داشتیم و نهایتاً به اینجا رسیدیم که ما هرچند در وزارت نیرو مشکلی برای تأمین منابع مالی این همسانی نداریم اما در سطح دولت طبیعتاً آنها به دنبال راهکاری هستند که بتوانند مجموعه افرادی را که در سطح کشور در سازمان دولت مشمول این امر هستند که بالغ بر (400) هزار نفر حدوداً خواهند بود چارهجویی بکنند.
به هر تقدیر در عین حالی که مصوبه در دستور کار دولت است و دارد مسیر خودش را طی میکند اما ما هم متوقف به این معنا نشدیم، جناب آقای محجوب و سؤالکنندگان محترم در جریان هستند. از سازمان امور اداری خواستیم که چون اینها شناسه در سامانه دارند اجازه بدهند که تبدیل وضع بشوند، منتظر این اجازه هستیم، اما در داخل صنعت برق هم سعی کردیم حداکثر پستهای لازم را تدارک ببینیم و خوشبختانه الان ما در وضعیتی هستیم که به اطلاع نمایندگان محترم برسانیم که انشاءالله حداکثر تا دو ماه آینده تعداد (1122) نفر از این همکاران مشکلشان حل خواهد شد. خود اپراتورهای عزیز در جریان هستند، مشارکت دارند، این کار را شروع کردیم، به صورت پایلوت از یکی شرکتهای برق منطقهای موضوع دارد دنبال میشود. امیدوار هستیم که برای بقیه هم بتوانیم چارهجویی بکنیم، این چارهجویی به یکی از این اشکال هرکدام زودتر محقق شد عملی خواهد شد.
یکی این است که انشاءالله آن مجوز را از سازمان امور اداری بتوانیم بگیریم، دوم طرحی که خود جناب آقای محجوب و
تعدادی از نمایندگان محترم برای همسانسازی حقوق اپراتورهای مدت معین با کارکنان پیمانی تقدیم مجلس محترم کردند میتواند بخش عمدهای از مسأله را حل بکند و سوم هم اینکه ما به تدریج در دستور کار داریم که متناسب با پستهایی که بر اثر بازنشستگی خالی میشود، انشاءالله بتوانیم این اختصاص را بدهیم.
درخصوص امنیت شغلی هم که موضوع دوم درخواست این همکاران بوده من میخواهم عرض بکنم که در عین حالی که این قراردادها، قراردادهای یکسالهای بوده، ولی به هیچوجه جای نگرانی نیست. به لحاظ توسعهای که صنعت برق دارد و نیاز مستمر رو به تزایدی که به این همکاران و شغلهای اینچنینی هست حتی یک مورد هم ما تا به حال در طول این سالها حذف پست نداشتیم، این قراردادها مستمراً تمدید شده، اما ترتیباتی را هم داریم انجام میدهیم که انشاءالله این مشکل هم رفع بشود و از حیث امنیت شغلی هم ترتیبات حکم کارگزینی آنها به گونهای باشد که ایجاد نگرانی نکند. من همینجا به عرایضم خاتمه میدهم تا چنانچه توضیحات بیشتری نیاز بود در نوبت دوم تقدیم بکنم.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
(7) دقیقه و (30) ثانیهتان باقی ماند.
6
اعلام انتخاب آقای محمداسماعیل سعیدی و خانم طیبه سیاوشیشاهعنایتی بهعنوان ناظر در کمیته ملی پارالمپیک

علی مطهری
جناب آقای محجوب! یک لحظه توقف بفرمایید.

علی مطهری
دوستان لطفاً صحن مجلس را ترک نکنند، ممکن است رأی

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحیم
از کمیسیون محترم انرژی و هیأترئیسه محترم و رئیس محترم جلسه به خاطر تخصیص وقت به این سؤال و از همکاران عزیز که در جریان این سؤال قرار خواهند گرفت تشکر میکنم. همینطور از جناب آقایان: قاضیپور، رضایی و نیکفر نمایندگان محترم ارومیه، جهرم و لاهیجان و سیاهکل تشکر میکنم که در این سؤال بنده را همراهی کردند و در بسیاری از مراحل کمک کردند، خصوصاً همکار محترم جناب آقایان: قاضیپور و نیکفر که بسیار همراهیهای متعددی در اجرا و عمل داشتند با دوستان و برادرانی که پیگیر موضوع بودند، خصوصاً اپراتورهای محترم برق.
من آنچه که لازم است خدمت همکاران محترم و وزیر محترم انرژی و همکاران ایشان، مدیرعامل محترم توانیر که بارها با هم صحبت کردیم و از جلسات متعددی که گذاشته شد تشکر میکنیم، اما آنچه که باعث شد متأسفانه علیرغم اینکه من عادت و اساسم این است که بتوانیم سؤال را حل کنیم و به صحن و وقت همکاران موضوع را نگذاریم، اما به دلایلی که توضیح میدهم این موضوع عملی نشد و ما امروز ناچاریم که در باب جزئیات سؤال گفتگو کنیم.
تقریباً حدود ابتدای این دوره دوستانی حدود هشت، نه بار مقابل مجلس از شهرهای مختلف جلوی مجلس به عنوان اپراتور برق اجتماع کردند، نگران بسیاری از مسائل بودند و درخواستشان از مجلس محترم تعیین وضعیت آنها بود. ما قانون را رسیدگی کردیم، دیدیم در بند (8) ماده (2) قانون الزامات اجرایی اصل (44) شبکه توزیع از خصوصیسازی مستثنی شده. علاوه بر این در قانون مدیریت خدمات کشوری برای مشاغلی که جنبه حاکمیتی دارد که منجمله این شغل است کاملاً روشن و مشخص نحوه ارتباط کارکنان و دستگاهها بیان شده.
بر همین اساس وزیر محترم وقت این وزارتخانه حدوداً هشت، نه سال پیش نامه نوشته و درخواست مشاغل ستارهدار از سازمان اداری و استخدامی برای حل این معضل کرده. بنابراین سابقه موضوع طولانی است و بارها هم در دورههای گذشته این موضوع پیگیری شده. حداقل موضوع مورد گفتگوی سه دوره مجلس است، ما هرگز هم تلاشمان این نبوده که با هم راهی را برویم که منتهی به سخت و سلب شدن موضوع بشود. الان هم امیدواریم که آقایان در حل مشکل تسریع کنند و به حل مشکل سرعت بدهند.
اما واقعیت این است که ما راجع به حقوقی صحبت میکنیم که قانون این حقوق را به رسمیت شناخته، از حقوق کسانی صحبت میکنیم که همه قبول داریم. سازمان اداری ـ استخدامی که بیش از چهار نوبت به اتفاق آقایان رفتیم و با هم جلسه گذاشتیم آنجا این حق را قبول داشتند. بحث در باب نحوه تخصیص و اجرای این کلیات و اصل بوده که متأسفانه ما هنوز حتی شاهد اجرای بخش اول کار هم نبودیم و نیستیم، اگرچه اینطور که فرمودند و بعضی مکاتبات که در دو روز اخیر واصل شده نشان میدهد که اقدامات اولیه به جریان افتاده، ولی هنوز من صورت خاصی ندارم. به طور مشخص عرض میکنم، خواهش کردم برای من قراردادهایی را بیاورند که بر این اساس تنظیم شده. من این قرارداد همراهم است و میتوانم نشان بدهم اگر کسی بخواهد. در
این قرارداد نوع استخدام با اینکه باید رسمی نوشته بشود قراردادی نوشته شده. طبیعتاً یا هنوز وقت نکردند متن را خوب تنظیم کنند، یا آنکه آنچه اینجا نوشته شده نشان میدهد هنوز کاری را که همکارهای محترم ما در وزارت محترم نیرو و شرکت توانیر انجام بدهند کار دارد.
من میتوانم جزئیات این قرارداد را هم خدمت رئیس محترم و اعضای محترم جلسه قرائت کنم، ولی برای جلوگیری از اتلاف وقت این متن را نمیخوانم. این متن را هرکسی دوست دارد بیاید بخواند، من به کارشناسان هم نشان دادم. استنباطشان این نبود که این یک کار پختهای است و کار انسجامیافتهای است. امیدواریم آنچه که میفرمایند و آنچه که اراده کردند عملیاتی و اجرا بشود همانطور که در بند (8) ماده (2) قانون الزامات اجرایی اصل (44) و مواد متعدد قانون مدیریت خدمات کشوری آمده، خصوصاً در باب مشاغل حاکمیتی این اتفاق را ما شاهد و ناظرش باشیم. آقای رئیس! من بقیه مطالبم را در قسمت دوم عرایضم عرض خواهم کرد.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای اردکانیان بفرمایید.

ژرژیک ابرامیان
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جناب آقای محجوب تشکر میکنم، همانگونه که انتظار هم میرفت به درستی و منصفانه اشاره کردند که وزارت نیرو در یک همراهی مستمر سعی کرده که این مسأله را که مسألهای سادهای هم نبوده از ابتدا در جهت حلش حرکت بکند، منتها بحثی اگر هست در ارتباط با سرعت پیش بردن کار و حل این موضوع است که مراحل مختلفش دارد طی میشود. (قاضیپور ـ شما تعهد میکنید مشکل را حل کنید؟) جناب آقای قاضیپور! حتماً این کار را میکنیم، فقط من اینجا اشاره بکنم خوشبختانه همین روزها و در پی همین پیگیری که انجام شد همکارهای ما موفق شدند که همین موضوع حکم کارگزینی را که جناب آقای محجوب اشاره کردند در جهت ایجاد احساس بهتری از یک امنیت بالاتر شغلی اصلاح بکنند با موافقتی که با مراجع مسئول شده و دیگر این استخدام، استخدام قراردادی نخواهد بود و من امیدوار هستم که رضایت بیشتری را از این حیث جلب بکند. انشاءالله مراحل بعدیاش را همانطور که وعده شده با همکاری سؤالکنندگان محترم جلو خواهیم برد و امیدواری ما این است که در وهله اول بتوانیم این بیش از (1000) نفر را مسألهشان را حل بکنیم و بعد هم با کمک همدیگر مجوزات لازم برای حل و فصل موضوع مابقی هم به مرور فراهم بشود.
من یکبار دیگر از توجهی که به این مسأله شده، به ویژه در فضای فعلی میدانید وزارت نیرو یک وزارتخانه بسیار مهم از حیث سروکار داشتن با آحاد مردم است و خدمتی که در زمینه آب و برق ارائه میدهد بر پایه تلاش شبانهروزی همه نیروهای فنی و اداری آن در اقصینقاط کشور است، عرصه خدمترسانی در همین سیلاب اخیر یکی از نمونهای بود که جا دارد من از همه نمایندگان محترم تشکر بکنم که به اشکال مختلف از تلاش شرکتها در استانهای مختلف قدردانی کردند. انشاءالله این موضوع
را هم همانطور که مورد تأکید جناب آقای قاضیپور هم بود بتوانیم در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه رضایتبخش برسانیم، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای محجوب بفرمایید.

علیرضا محجوب
بسم الله الرحمن الرحیم
مجدداً خدمت شما همکاران محترم سلام میکنم. از مطالبی که گفته شد تشکر میکنم. آقای رئیس! من باید یک جملهای یادآوری کنم آقای وزیر هم بشنوند. ما متأسفانه شاهد اتفاق بودیم، در کمیسیون هم اعضای محترم کمیسیون میتوانند تصدیق کنند. آن اتفاق متأسفانه هنوز دامنهاش تمام نشده، آقای رئیس! جنابعالی هم بشنوید. این مسأله حفظ حرمت افراد و رعایت حقوق و آزادیهای کارگران و آحاد جامعه است. الان که ما از مجلس هم گلهمند هستیم به خاطر آنچه که در مقابل مجلس متأسفانه اتفاق افتاد و بعضی بازداشت شدند آنچه که در وزارت نیرو باعث تشدید این بحث شد این بود که دخالتهایی شد با بعضی افراد برخوردهای خاص انجام گرفت به خاطر حرکت حقطلبانهای که داشتند، اپراتورهای محترمی که در بعضی استانها میتوانم نام هم ببرم با حدود (60) نفر برخورد شد.
در این برخوردها حیثیت افراد مورد بیحرمتی قرار گرفت. من جزئیاتش را در کمیسیون گفتم اینجا مناسب نمیبینم که اذهان عمومی را در این شرایط حساس، حساس کنم. ولی من انتظار دارم کارگران معترض و کارگرانی که باب اعتراضی دارند همهجا طرف احترام باشند. البته این متأسفانه مخصوص وزارت نیرو نیست، در بسیاری از دستگاهها در همین مجلس که من اشاره کردم این بیحرمتی ادامه دارد. اعتراض حق نیروی کار و کسی که کار میکند است. در قانون کار این حق در فصل پیمانهای دستهجمعی تصریح شده.
بنابراین ما حقوق مصرح قانونی کارگرانی را که معترض حقوقی میشوند یا درخواست حق و مطلبی را دارند مطالبه میکنیم. در شرکت متانیر ما یک شورای اسلامی داریم که از شرکتهای وابسته به برق تهران است. رئیس شورای اینجا که رئیس اتحادیه کارگرهای انرژی برق، آب و نفت همه کارگرها با او سر و کار دارند الان مدت چند هفته است که برخوردهای غیراخلاقی مرتب جریان دارد. مرتب او که حق دارد و عضو ماده (22) غرب تهران هم هست، او که شکایات را باید رسیدگی بکند با او برخوردهایی عجیب میشود. اگر کسی از رفتار یک عضو شورای اسلامی کار طبق قانون اساسی شکایت دارد شکایت مرجع دارد. طبق قانون شوراهای اسلامی کار مرجع دارد، حراست یک دستگاه، مسئولین یک دستگاه حق برخورد با اشخاص ندارند، عنایت بفرمایید ما حقوق نیروی کار و کارگران را از همه کارفرمایان و همه دستگاههای دولتی، کارفرمایان خصوصی و دولتی و تعاونی مطالبه میکنیم. احترام به کارگر بگذارند تا کارگر به آنها احترام بگذارد. تنها چیزی که ما مطالبه میکنیم این حق است. من خواهش
میکنم وزیر محترم نیرو اگر گوش نمیکنند همراهانش گوش کنند که مجدداً ما این مباحث را پیدا نکنیم، رسیدگی به نحوه برخورد مدیران با کسانی که نماینده قانونی هستند بفرمایند و کارگرانی که حقی را مطالبه میکنند، حقخواهی پاسخش اگر پاسخ مناسب نیست حداقل توهین و اهانت نباید باشد. هرکسی در موضع خودش حرف بزند.
آقای رئیس محترم! خواهش من این است، من عادت ندارم سؤالها را به رأی بگذارم. سؤال را هم به رأی نمیگذارم، اما دقت بفرمایید، حقوق انسانها، کارگر و نیروی کار را متعهد بفرمایید کارفرمایان با هر نوع شخصیت دولتی و خصوصی رعایت کنند. اعتراض، حقخواهی، مطالبه حق، اعمال حق نمایندگی حق رئیس شورای شرکتی مثل شرکت متانیر است. حق کارگران اپراتور است که بیایند حقشان را مطالبه بکنند. بابت این حقخواهی نباید بازخواست و محاکمه و مؤاخذه بشوند. مقابل مجلس اگر آمدند نباید مؤاخذه بشوند.
عرض من این است که این حقخواهی را همه ما چه آنهایی که اینجا نشستید، چه آنهایی که در دستگاههای دولتی نشستند، چه کارفرماهای خصوصی به رسمیت بشناسند. من باز هم از کمیسیون محترم انرژی، سؤالکنندگان محترم جناب آقایان: قاضیپور، رضایی، نیکفر تشکر میکنم که این امکان را برای سؤال فراهم آوردند. از سخنگوی محترم کمیسیون که متن سؤال را دفاع و ارائه کردند و همینطور وزیر محترم که متعهد شدند انشاءالله موضوع کارگران اپراتور و رعایت حقوق بقیه کارگران این صنعت را اعمال کنند، متشکرم.

علی مطهری
از جناب آقای محجوب خیلی متشکریم. امیدواریم که مشکل استخدامی این کارکنان حل بشود و جناب آقای اردکانیان! نمایندگان پیشنهاد آوردند که نیروهای شرکتی آب و فاضلاب هم یک چنین مشکلی دارند، اگر این را هم انشاءالله در دستور کارتان قرار بدهید ممنون میشویم.
7
قرائت نامه استاندار آذربایجانغربی در پاسخ به نطق یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
یک پاسخی است که استاندار محترم آذربایجانغربی به دنبال نطق یکی از نمایندگان این استان طبق ماده (74) آییننامه مجلس ارسال کردند که باید قرائت بشود، جناب آقای یوسفنژاد بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
مردم فهیم و شریف استان آ

علی مطهری
از جناب آقای شهریاری خیلی ممنون هستیم.
8
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری
آقای یوسفنژاد تذکرات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای مجتبی ذوالنوری (قم) به رئیسجمهور محترم درخصوص سیاستهای نادرست فرهنگی شما باعث ترویج ابتذال در مدارس گردیده است و نسل آیندهساز کشور را در معرض آسیب و تهدید جدی اخلاقی و فرهنگی قرار داده است.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا نیروهای پذیرفته شده به علت کمبود اعتبار جذب میشوند، اگر نیاز نبود چرا آزمون گزینش برگزار شده و بعد از طی مراحل مختلف استخدام نزدیک به (7000) نفر بلاتکلیف میباشند؟ چرا قبل از آزمون و صرف وقت جوانان به فکر اعتبار نبودید؟
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص دلیل افزایش قیمت کتاب و افت قابل توجه فروش کتاب.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه دستور فرمایید تعزیرات حکومتی میداندار و قویتر به جنگ احتکار برود.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا بیمه کارگران ساختمانی در این شرایط حساس (50) درصد افزایش پیدا کرده است.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص وضعیت بسیار نامساعد شبکه مخابرات و اینترنت روستایی و همراه اول کشور.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تأخیر بیش از اندازه در اجرای نظام رتبهبندی معلمان توسط دولت موجب سلب انگیزه معلمان و در نتیجه کاهش کیفیت آموزشی گردیده است، علت چیست؟
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به نابسامانی مدیریت شهری رشت پایان نمیدهید؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به نیروی دستگاهها توجه نمیکنید و در پرداختها تبعیض قائل میشوید.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا بیمه منازل مسکونی ساماندهی نمیشود؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دادگستری درخصوص رسیدگی فوری و پیگیری موضوع بازداشتشدگان روز کارگر و تلاش برای آزادی بیگناهان.
به وزرای امور اقتصادی و دارایی و کشور درخصوص تسریع در اجرای پنجره واحد، مدیریت واحد گمرک در گمرکات جمهوری اسلامی.
ـ آقای محمد وحدتیهلان (بستانآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم رعایت عدالت و اجرای دستورات وزارتخانه توسط زیرمجموعه آن وزارتخانه.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم رعایت عدالت در تقسیم و توزیع وسایل دندانپزشکی از جمله توزیع کارپول.
همچنین علت عدم رعایت موازین قانونی در جذب هیأتعلمی دانشگاهها.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص پرداخت خسارت باغداران ناشی از سرمازدگی فروردینماه سال جاری و سال قبل.
به وزیر نیرو درخصوص عدم تخصیص آب به سدهای معیشتی کوثر و خلخال.
ـ آقای اسداله قرهخانیالوستانی (علیآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا منابع طبیعی استان گلستان در سالی که حفاظت از جنگلها و مراتع به منظور جلوگیری از سیلهای مخرب در سرلوحه کار نظام است با اخراج نزدیک به (500) نفر محافظین و قرقبانان جنگل، جنگلهای گلستان را بیدفاع و دست غارتگران را باز گذاشته است؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا با گذشت چندین سال از شروع عملیات ساخت پل روی کمربندی علیآباد کتول متأسفانه این طرح با پیشرفت نزدیک به (75) درصد چندی است متوقف و شاهد تصادفات خطرناک منجر به فوت هستیم؟
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر نفت درخصوص گازرسانی به منطقه اورامانات از برنامه توسعه ششم خدمات گازرسانی خیلی عقب است.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص بیتوجهی به جادههای اورامانات که قتلگاه شده و نبود تجهیزات در حوزه انتخابیه.
به وزیر نیرو درخصوص علت عدم جذب جوانان بومی در سدهای داریان، هواسان و آزادی.
ـ آقایان: علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) و علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص جلوگیری از اتفاقات نامیمون رخداده در مدارس که منشأ آنها اجرای سند (2030) است و برخورد با خاطیان احتمالی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تعیین تکلیف جذب کارکنان قوه قضائیه که امتحان داده و مصاحبه شدهاند.
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به وزیر کشور درخصوص تأمین قراردادها و اعتبارات مورد نیاز شهرستانهای حوزه انتخابیه.
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه بانک مرکزی در قبال طراز منفی بانکها چه پاسخی دارد.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص علت عدم پذیرش کارت یارانه به عنوان ضمانت بازپرداخت وام ازدواج توسط بانکهای عامل چیست.
ـ آقای علیمحمد مرادی (قروه و دهگلان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل عدم استفاده از نیروهای توانمند شهرستانهای قروه و دهگلان توسط مدیران کارخانه لاستیک بارز مستقر در شهرستان دهگلان چیست.
ـ آقای محمدجواد کولیوند (کرج، اشتهارد و فردیس) به اتفاق پنج نفر از همکاران به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه علیرغم هماهنگی با حضرتعالی سرپرستی دانشگاه علومپزشکی استان البرز تصمیمات غیراصولی راجع به تغییر مدیران دانشگاههای علومپزشکی اخذ نموده و یک نابسامانی در این دانشگاه به عمل آمده.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه پیرو مکاتبات و تذکرات سالهای 1396 و 1397 چرا مجتمع فرهنگی و هنری شهر نازکعلیا توابع شهرستان پلدشت احداث نمیشود.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه پیرو تذکرات شفاهی و کتبی قبلی چرا اسناد مالکیت اماکن مسکونی ساکنین شهرستان ارس از توابع شهرستان پلدشت تحویل نمیگردد.
آقای محمدمهدی مفتح (تویسرکان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توجه بیشتر مسئولان ذیربط و پیگیری جهت اتمام هرچه سریعتر پروژههای چهارخطه جوکار ـ تویسرکان و چهارخطه تویسرکان ـ کنگاور و اصلاح راهآهن باباکمال در حوزه انتخابیه.
ـ آقایان: شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) و علیرضا ابراهیمی (رامیان و آزادشهر) به وزیر
جهادکشاورزی درخصوص اینکه علت اخراج گروهی نیروهای حفاظتی طرح جنگل توسط اداره کل منابع طبیعی استان گلستان که تعدادشان حدود (500) نفر میباشد چیست؟
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به رئیسجمهور محترم پاسخگوی اینهمه بیخانمانها و نابودی کشاورزی خوزستان که همگی بر اثر سوء مدیریت سازمان آب و برق آن استان است کیست؟
ـ آقای سیدحمزه امینی (هشترود و چاراویماق) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص اینکه چرا به شکایت باشگاه تراکتورسازی رسیدگی نمیشود؟ عدم رسیدگی موجب نارضایتی یک ملت است و بازی با احساسات یک ملت عواقب خوبی ندارد.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر کشور درخصوص علت بسته شدن گذرگاههای مرزی سیستان چیست؟ دستور فرمایید هرچه سریعتر بازگشایی شود.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در بازسازی نقاط حادثهخیز راههای اصلی و فرعی شهرستان بابل به ویژه جاده بابل به سیمرغ.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر کشور درخصوص لزوم ممنوعیت قانونی ورود سگ به پارکها و اماکن عمومی در سراسر کشور.
ـ خانمها: سمیه محمودی (شهرضا و دهاقان) و سکینه الماسی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به وزرای صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی درخصوص دلیل عدم حل مشکلات و مسائل رانندگان زحمتکش را بیان فرمایید. بیتوجهی به خواستههای بهحق مطرح شده توان این عزیزان را گرفته و چرخ محرک کشور در حال توقف است. اقدام سریع در تحقق خواستههای مطرحشده مورد انتظار است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم هماهنگی بین سلایق شخصی و منافع برخی از گروهها باعث ناهماهنگی بین دستگاههای دولتی و آسیب آن به مردم شده است.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص اینکه چرا در مقابل تخریبهای گسترده اسطوره فوتبال ایران و جهان آقای علی دایی توسط مدیران باشگاه ورزشی سایپا و شبکه (2) صدا و سیمای کشور اقدامی انجام نمیگیرد.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص دلیل ضعف گسترده در مدیریت سازمان بهزیستی کشور چیست.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه براساس ماده (87) قانون برنامه ششم توسعه فرزندان شهدا میتوانند با هشت سال سنوات ارفاقی بازنشسته شوند. چرا تأمیناجتماعی از اجرا و اعمال این قانون استنکاف میکند.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه مردم از گرانی کالا و خدمات گلهمند میباشند. از ستاد تنظیم بازار انتظار میرود در ماه مبارک رمضان نسبت به تأمین کالاهای اساسی اقدام جدی به عمل آورد.
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر کشور درخصوص تسریع در شناسایی و برخورد شدید قانونی با عاملین قتل مرحوم طاهر دارنگ.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص ضرورت اتصال فیبر نوری به امامزاده عظیمالشأن سیدمحمد شهرستان خمینیشهر با توجه به مذاکرات حضوری و مکاتبات متعدد.
ـ آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت فوری در اجرای بخشنامه (5/180) 31/1/98 درخصوص اجرایی نمودن قانون الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدام معلمین حقالتدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش مصوب 13/6/90 بدون تصویب آییننامه اجرایی قانون مذکور.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر کشور درخصوص اینکه آیا نظارتی بر مصوبه شبههانگیز و ناهمسو با آرمانها و ارزشهای اسلامی شورای شهر تهران وجود دارد. تغییر اسم عجیب برخی معابر شهر تهران به نام اهانتکنندگان به اسلام و ائمه متأسفانه الگو برای تغییر اسامی دیگر معابر کلانشهرهای کشور شده است. لذا وزارت کشور باید توجه بیشتری بر مصوبات شورای شهر علیالخصوص تهران داشته باشد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص رسیدگی به تخلفات و جلوگیری از راهپیمایی روز کارگر و اشکالتراشی براساس اجتماعات کارگری که توسط فرمانداران و استانداران انجام شده است.
به وزرای کشور و دادگستری درخصوص برنامهریزی برای جلوگیری از روزهخواری در ملأ عام و برخورد با متجاهرین به روزهخواری و بیحجابی.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص صیانت از آزادی کارگران براساس برگزاری راهپیمایی و اجتماعات آنان در روز کارگر.
ـ آقای علی بختیار (گلپایگان و خوانسار) به وزیر دادگستری درخصوص دخالت دادستان شهرستان خوانسار در امور اجرایی.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص عدم تأمین تجهیزات ان.آی.سی.یو علیرغم تأمین هزینههای ساختمان
توسط خیرین.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزرای صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی درخصوص نظارت بیشتر بر تصمیمات ستاد تنظیم بازار و کنترل قیمت و مقابله با گرانی به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان.
9
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
آقای یوسفنژاد! تذکرات شفاهی را هم بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی جناب آقای نصراله پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من هم تذکر دو دقیقهای دارم، هم تذکر روز نفر اول هستم. اجازه بدهید من بتوانم توضیح بدهم. عرض تبریک حلول ماه مبارک رمضان را دارم. اولاً تذکر اول من به جناب آقای رئیسجمهور است که ما در قانون بودجه سال 98 مصوب کردیم که دولت این (14) میلیارد یورو را موظف است در دو قالب به صورت اختیاری پرداخت بکند. یکی این است که به صورت نقدی پرداخت بکند یا به صورت سهمیهبندی، کالاهای ضروری مردم را تهیه بکند. این کار صورت نمیگیرد، آقای دکتر! اینکه مردم را در سر چهارراهها در صف بکنند، مردم با بیاحترامی به شئوناتی که نسبت به آنها میشود دلیلش چیست؟ قانون که به آنها چنین چیزی را اجازه نداده، چرا چنین رفتاری را دارند انجام میدهند؟
نکته دوم در ارتباط با موضوع پروژه شرکت پدیده است. شرکت پدیده متأسفانه روندش کند شده، بررسی این پروژه فرسایشی شده. موجب این شده که به مطالبات مردم توجه نمیشود، نارضایتی و اعتراضات مردم رو به شدت است. باید مردم را قانع کرد، مردم که مقصر در این موضوع نبودند. باید نسبت به این موضوع توجه جدی صورت بگیرد و هیچکاری صورت نگرفته، رئیسجمهور هم به معاون اقتصادیشان دستور دادند که (1000) میلیارد تومان نسبت به این موضوع تعیین تکلیف بکنند. چرا گزارش نمیدهند؟
مطلب بعدی در ارتباط با موضوع این است که (95) درصد سپردهگذاریهایی که صورت گرفت وضعیتشان مشخص شده. اما در چهار تا تعاونی بدر توس، الزهرا و فرشتگان که زیرمجموعه کاسپین هستند اینها بلاتکلیف ماندند. ما از اینها خواهش میکنیم که سران سه قوه نسبت به این موضوع بنشینند و تعیین تکلیف بکنند.
مطلب آخر این است که در ارتباط با آماری که ما داریم بخشی از حمل و نقل از طریق ترانزیت بینالمللی استان خراسان دارد صورت میگیرد. امروز ما مشکلاتی را برای حمل و نقل به ترکمنستان و آسیای میانه داریم. وزارت راه باید برای اینکه حمل و نقل یک وضعیت روانی پیدا بکند و ما بتوانیم از فرصت ترانزیت برای انتقال کالا استفاده بکنیم برنامه مشخصی داشته باشد. خواهش میکنم وزارت راه و شهرسازی نسبت به این موضوع اقدامی بکند.
مسأله بعدی کارگران تراورز است که اینها تعدادی هستند که هفت سال بلاتکلیف ماندند که وضعیت اینها باید روشن بشود.
یک مسأله شرعی را من خدمت شما عرض بکنم شما اگر مصلحت میدانید تأکید بکنید. امروز دختربچههایی که به سن تکلیف رسیدند روزه میخواهند بگیرند، خیلی از اینها طاقت ندارند. من خواهش میکنم مثل سنوات گذشته آموزش و پرورش یک برنامهای بگذارد یک مقداری ساعت شروع کلاس را با تأخیر یا یک مقداری ساعتها را کاهش بدهد که این بچهها بتوانند روزه بگیرند. متأسفانه در این آموزش و پرورش دیگر امروز تشویق به روزه گرفتن نمیشود و این اشکال را من خواهش میکنم به آن داشته باشید.
آخرین عرضم تشکر از رئیس قوه قضائیه نسبت به ابلاغی که در ارتباط با شفافیت اموال مسئولان صادر کردند است که متأسفانه در دورههای قبل مانده بود دستور دادند که این اجرایی بشود که این کار هم به نظر من خیلی برکات زیادی دارد. کارگران ساختمانی امروز بیپناهترین کارگران قشر جامعه ما هستند که به اینها بیتوجهی میشود.
من یک کارگری را دیدم در یک ماه سه روز کار گیرشان آمده بود. (80) هزار تومان هم که مزدشان است به دلیل تعداد زیادی که اینها دارند گاهی به اینها (50) هزار تومان و گاهی زیر (50) هزار تومان پرداخت میکنند. همکاران ما نسبت به این موضوع همه اعتراض دارند، بیمه اینها پرداخت نمیشود. درخصوص موضوع پدیده تذکرات زیادی داده شده و من خواهش میکنم به این موضوع دوستان توجه جدی داشته باشند.

علی مطهری
ممنون، اما راجع به آن مسأله کم شدن ساعات کار دبستانها در ماه رمضان من شخصاً خودم با وزیر آموزش و پرورش صحبت کردم و از ایشان خواستم که این کار حتماً بشود و ایشان هم قول داد که ما یک ساعت و نیم ساعت کار دبستانها و دبیرستانها را کم میکنیم، ولی حالا اگر نشده باید دنبال کنیم، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به مردم رشید ایران. هفته گذشته بزرگداشت مقام دو طیف زحمتکش و فرهیخته کارگران و معلمین بود. لذا روز معلم و روز جهانی کارگر را بر همه کارگران و معلمین و مردم مولد و محروم کشور تبریک عرض میکنم. همچنین تبریک این جشن بر همه اهل کار و رنج، تولید و شکوفایی و همه کنشگرانی که همچنان به آرمان توسعه موزون و پایدار باور دارند و به امکان تغییر و تحول در راه ساختن جهانی بهتر و انسانیتر میاندیشند بر همه مسئولین کشور فرض است که رسیدگی به مشکلات این دو قشر جامعه را در اولویت تصمیمات خود قرار دهند.
اینجانب با احترام به همه آموزگاران کشور به مسئولین محترم هم تذکر میدهم به داد آموزش و پرورش تهران، شمیرانات،
ری، اسلامشهر و پردیس برسید. در تهران به ظاهر با انباشت عظیم منابع و سرمایه ملی روبهرو هستیم و از آن طرف نیز تهران رتبه اول بزهکاری، جرم و جنایت را دارد. گستره وسیع حاشیهنشینی به عنوان مهمترین عوامل آسیب اجتماعی بیداد میکند. چه پاسخی به مردم داریم؟
فضای آموزش در مدارس تهران (8000) کلاس تخریبی دارد که ایمن نیستند، (6800) بنا قرار بود از سال 84 تحت بازسازی قرار گیرد، (8000) کلاس درس دیگر باید مقاومسازی شود. میانگین تراکم کلاسهای ابتدایی در تهران (33) نفر است، مدارس تهران به شدت به منابع انسانی کارآمد نیاز دارد و کمبود بودجه برای تأمین سرویس مدارس و سایر ملزومات آموزشی و پژوهشی و مطالبات معلمین از عمده دغدغههای مدیران آموزش و پرورش تهران است. لذا از وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان برنامه و بودجه میخواهم فوراً به این معضلات رسیدگی کنند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم. جناب آقای علی ابراهیمی بفرمایید.

علی ابراهیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
حضور هممیهنان عزیز و هم

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای نوبخت بفرمایید.

علی نوبخت حقیقی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ابراز ارادت به محضر ملت بزرگوار ایران، اعضای محترم هیأترئیسه و نمایندگان عالیقدر مجلس. عزیزان! این روزها به کرات گفته شد که ما در یک جنگ اقتصادی تمامعیار هستیم. از طرفی مطالبی که گفته میشود نوعی افشای اسرار جنگی است. اگر ما در جنگ اقتصادی هستیم چگونه نمایندگان محترم ملت و یا بعضی از دولتمردان مطالبی را عنوان میکنند که دشمن منتظر شنیدن آن است. این نوعی افشای اسرار است و از آن طرف مأیوس کردن ملت بزرگوار است. مردم امیدشان نمایندگانشان هستند. وقتی خود نماینده وا داده است و میترسد و مطالبی را میگوید که حاکی از ضعف و فتور این کشور است این درد را ما به کجا ببریم؟ در نتیجه بنده خواهشمندم مطالبی که اینجا گفته میشود بیشتر اگر امکانپذیر باشد در جلسات غیرعلنی باشد و آن چیزهایی که از رسانهها و میکروفنهای مختلف گفته میشود مردم را از یأس و افسردگی در بیاورد. بعضی از آمارها از افسردگی مردم خبر میدهد، افسردگی هم ریشه خیلی از آسیبهای دیگر اجتماعی است که در این مقوله نمیگنجد، ولی بنده بنا به دلایلی که مطالبی شنیدم وظیفه دانستم این نکته را اینجا عرض کنم.
از طرف دیگر اگر ما در یک جنگ اقتصادی هستیم امکان برنامهریزی باید در اختیار مجلس، دولت و سران سه قوه باشد.
از طرف دیگر میبینیم دلالان داخلی و خارجی عرصه را بر مردم تنگ کردند و آقای پژمانفر دو روز پیش همینجا اعلام کرد که ساعت بین (3) تا (4) بامداد دیدیم قیمت دلار در این کشور رقم خورده. این کارها را چه کسی دارد انجام میدهد؟
نشان میدهد که نظارت کامل ما نداریم، وادادگی داریم و در نتیجه میلیونها انسان در فشار گرانی و این برنامهریزیهایی که برایشان دارد انجام میشود له میشوند و دائم به ما مراجعه میکنند که شما دارید چکار میکنید، آیا در این کشور هستید یا خیر؟
در نتیجه استدعای عاجزانه من این است که از نمایندگان ما در شورای نظارت بر صدا و سیما مطالبی از صدا و سیما گفته بشود که یک مقداری نشاط اجتماعی ایجاد بکند، چه از نظر دعای ربنایی که استاد شجریان میخواند آن میتواند منتشر بشود، این اخراج آقای عادل فردوسیپور هم یک مقدار زیادی در جوانان افسردگی ایجاد کرده. چرا ما این کارها را میکنیم، چرا افراد
کجسلیقه را در جاهایی میگذاریم؟ باید هر کاری میکنیم یادمان باشد که دشمن برای مردم ما و روی مردم ناراضی برنامهریزی کرده و ما هم در ناراضی کردن مردم داریم نقش بازی میکنیم. خواهش میکنم اینها را رعایت کنید.

علی مطهری
تشکر میکنم، جناب آقای کامران لطف کنید کوتاه صحبت کنید، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
آقای مطهری! در رابطه با آب است. محیط زیست باید پاسخ بدهد که چرا مانع احداث سدها شد؟ وزارت نیرو هم پاسخ بدهد که چرا با کارهای غیرکارشناسی برخورد نکرد و سکوت کرد و واقعاً چرا پروژههای مانده اصفهان همینطور رها شده و حالا که خدا به داد وزارت نیرو رسید آیا زمان آن نرسیده تجدید نظر در این اقدامات بشود؟ جناب استاد مطهری! امیدوار هستیم که کلاً با این وضعیت جدید تجدید نظری صورت بگیرد.
دومین مورد تفحص از مجلس است. جناب مطهری! ما پارسال که تفحص را انجام دادیم این تفحص ماند. امسال هم هنوز کلید نخورده، بالاخره این کمیسیون بودجه یا باید تفحص را رد کند یا باید تأیید کند. نمیشود همینطور نگه بدارد، ما باید یک سوزن به خودمان بزنیم یک جوالدوز به دیگران، راجع به تفحص مجلس است. در پایان هم که البته اظهار نظر روی تفحص بکنید، من هفته کارگر را تبریک میگویم و همسانسازی کارگران را تذکر میدهم. یکی هم هفته معلم و رتبهبندی معلمین. یادتان باشد وزیر آموزش و پرورش اینجا گفت انجام میدهم روی هوا شد. این است که واقعاً حرفهایی که اینجا میزنند در واقع تجدید نظر بشود، از شما هم تشکر میکنم ولی روی تفحص... (قطع میکروفن)

علی مطهری
متشکرم، جناب آقای عباسی بفرمایید.

اسداله عباسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت و آرزوی قبولی طاعات و عبادات محضر همه همکاران عزیز و تقدیر و تشکر. آقای دکتر مطهری! تذکر من به آقای دکتر بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش است. آقای دکتر بطحایی! این جریانی که اخیراً در فضای مجازی پخش شده خلاف شئونات اسلامی و انقلابی اینها چیست که در بعضی از مدارس یا مهدکودکها مشاهده میشود؟ دغدغه دوستان عزیز کمیسیون فرهنگی هم هست، آقای پژمانفر هم پیگیر بودند. این را سریعاً جنابعالی دستور بدهید بررسی بشود ببینیم علت این اتفاقی که افتاده چیست.
نکته دیگر اینکه در ارتباط با بحث طرح رتبهبندی معلمین و همچنین ساماندهی حقالتدریسیها و آموزشیاران و پیشدبستانیها بوده. چرا آقای الهیار ترکمن معاون آقای وزیر دستورالعملی میدهد که این دستورالعمل باعث نگرانی قاطبه فرهنگیان عزیز میشود؟ این را سریعاً تجدید نظر و اصلاح بکنند و براساس قانون، آن چیزی که مجلس مصوب کرده انشاءالله وضعیت حقالتدریسیها و پیشدبستانیها را ساماندهی بکنند و به فکر رتبهبندی معلمان و معیشت فرهنگیان و همسانسازی
بازنشستگان و بیمه تکمیلی فرهنگیان باشند که بسیار نگران هستند و هفته معلم را پشت سر گذاشتیم این انتظار است. ممنون و متشکرم.

علی مطهری
متشکرم، اما موضوع اول شما مطلب مهمی است. اینکه در بعضی مدارس ما بیایند و یک ترانهای که یک محتوای بسیار سخیفی دارد را با ساز و آواز و بزن و بکوب این را اجرا بکنند و دانشآموزان را وادار به حرکات خاصی بکنند در ساعات رسمی مدرسه این واقعاً قابل قبول نیست و وزیر آموزش و پرورش باید پاسخ بدهد.
به نظر من مدیران این مدارس بلافاصله باید برکنار بشوند و این قابل تحمل نیست، خصوصاً با توجه به محتوای این اشعاری که میخوانند معلوم است این برنامهریزی شده و چطور مدیران مدارس و آموزش و پرورش ما این مقدار غافل است. به هر حال حتماً باید اقدام بشود، ما منتظر جواب آقای وزیر آموزش و پرورش هستیم. آقای گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی متشکرم، خیلی کوتاه عرض میکنم، نکته اول اینکه بارها عرض کردیم که با توجه به شرایط فعلی کشور جلسات مجلس را تعدادی از جلسات به صورت مکفی صبح و عصر برگزار بشود، هیأترئیسه محترم این فرمان را با این روشی که دارند مجلس را اداره میکنند تغییر بدهد. جلسات صبح و عصر برگزار بشود، مسائل کشور آنالیز بشود، کمیسیون به کمیسیون یک مأموریتی به آن داده بشود. اینکه الان ماهها است برای صنعت خودرو چند دقیقه این سامانه ثبتنامش تکمیل میشود برای مردم علامت سؤال است. لااقل وزارتخانه اینجا بیایند تشریح بکنند، ما مسائل را بررسی دقیقتری داشته باشیم. این قیمتهایی که هر روز در حال تغییر است شایسته این کشور نیست.
من قبل از پایان سال عرض کردم گفتم در ورود به سال جدید وزرا بیایند اینجا مسائل جدید را وقت بگذاریم، نه اینکه وزیر چند دقیقه گزارش بدهد و نمایندهها هم مسائل و مشکلات و گلایههایی را اعلام کنند والسلام.
آقای مطهری! جلسه را محبت بکنید سلسلهوار ادامه داشته باشد. من این را تقاضا میکنم در دستور کار هیأترئیسه قرار بدهید، روش جلسات علنی را قدری تغییر بدهیم، چند جلسه صبح و عصر غیرعلنی مسائل کشور را بررسی کنیم، مردم از مجلس انتظار دارند که برای دولت ریلگذاری بکند.
یک نکته دیگر من در مورد حوزه انتخابیه عرض بکنم. ونایی ما را تغییر به شهر دادند، تغییر دادن به شهر صرف اینکه تغییر بدهند و تبدیل وضعیت کفایت نمیکند. باید تیم بفرستند زیرساختش را تأمین بکنند. مشکل فاضلاب، راه دسترسی دارند، شیروان یک منطقهای است که چند سال است میگویند میخواهد به بخش تبدیل بشود، هنوز پروندهاش بر زمین مانده و آخرین مطلب مطالبه اشترینان بروجرد است که بارها گفتند اینجا استعداد دارد تبدیل به شهرستان بشود، اما وزارت کشور این مسأله را گزارش به ما نمیدهد. جهانآباد هم که قرار است به بروجرد وصل بشود متأسفانه پروندهاش بر زمین مانده. وزارت کشور
این مسأله را بهجد ورود بکند وضعیت تقسیمات کشوری در شهرستان بروجرد را تعیین تکلیف بکند تا در نهایت برآیندش انشاءالله ارتقای شهرستان بشود، خیلی متشکرم.

علی مطهری
سپاسگزاریم. موضوع جلسات علنی حالا قابل بحث است، در هیأترئیسه میتوانیم مطرح کنیم. جناب آقای نادری شما هم بفرمایید.

شهاب نادری
سلام و عرض ادب دارم خدمت ملت بزرگ ایران و قبولی عبادت و طاعت به همکاران محترم. هفته کار را به کارگران عزیز و هفته معلم را به معلمان تبریک میگویم. طرح رتبهبندی معلمان حتماً در دستور کار وزارتخانه است.
جناب آقای دکتر مطهری! شما هیأترئیسه قسم خوردید که براساس قانون آنچه هست ما انجام بدهیم، ولی من یک تذکری در بحث وظایف و اختیارات هیأترئیسه به شما دارم. بند (11) ماده (22) حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان. جناب آقای مطهری! الان جناب آقای یوسفنژاد هیأترئیسه محترم یک انشائی در مجلس خواند، واقعاً این به نظر موقعی که یک مسألهای است که خارج از مجلس است و ما الان به خاطر یک دقیقه وقت التماس میکنیم که یک دقیقه وقت بدهید مشکلات منطقهمان را بگوییم، ولی اینجا حداقل چهار، پنج دقیقه وقت مجلس را به خاطر مشکلی که یک نمایندهای با یک استاندار داشته لزومی ندارد اینجا وقت مجلس را بگیریم که اصلاً ربطی ندارد. اینجا جایگاه نماینده و مجلس است و اقتدار مجلس باید حفظ بشود. متأسفانه تذکر من به هیأترئیسه است که واقعاً این کار را انجام ندادند.

علی مطهری
آقای نادری ببینید! طبق ماده (74) اگر در ضمن نطق یکی از نمایندگان به کسی در بیرون از مجلس توهینی بشود این میتواند دو برابر آن زمان را جواب بدهد. طبق آییننامه انجام شده، حالا ممکن است شما به متن آن پاسخ ایراد داشته باشید که آن یک بحث دیگری است، خیلی ممنون. اگر اجازه بدهید ما دیگر جلسه را ختم کنیم، آقای دهمرده اجازه میدهید؟ یک دقیقه بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
آقای رئیس! تش

علی مطهری
از رعایت وقت تشکر میکنم، آقای کواکبیان شما هم آخ

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از جناب آقای دکت

علی مطهری
خیلی ممنون، اما راجع به قانون صدا و سیما انشاءالله یکشنبه اولویتش مطرح خواهد شد.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
خیلی ممنون. جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح روز یکشنبه بیست و دوم اردیبهشت 1398 است. دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنیم.