1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 226 نفر از نمایندگان رسمی است. قبل از اینکه آقای قاضیزاده دستور را عنوان کنند من این نکته را عرض بکنم از ساعت (9) ما جلسهای را با سردار سرلشکر سلامی فرمانده محترم سپاه داشتیم که بعد از اینکه ایشان مسئولیت فرماندهی را بر عهده گرفتند این جلسه هم برای آشنایی با ایشان و دیدگاههای ایشان برای مسائل آینده سپاه و تقویت سپاه و مخصوصاً استفاده از بدنه وسیع بسیج برای بهبود شرایط داخلی کشور و همچنین تحلیل از شرایط منطقه بود که استفاده کردیم و همکاران ما هم اظهاراتی داشتند. دستور جلسه را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه سیصد و نوزدهم روز یکشنبه بیست و دوم اردیبهشت ماه 1398 هجریشمسی مطابق با ششم رمضانالمبارک 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی.
2 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه تشکیل و خرید ساختمانها و جذب نیرو و دادن وام توسط بانک شهر.
3 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد طرح اصلاح ماده (60) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیطزیست کشور از سال 1392 تاکنون.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایهگذاری بین جمهوری اسلامی ایران و دوکنشین اعظم لوکزامبورگ.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی در مورد نحوه اجرای قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور در حوزه بازارهای مالی.
7 ـ انتخاب سه نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیونهای اقتصادی، امور داخلی کشور و شوراها و قضائی و حقوقی به عنوان ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریست.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.
(آیات 193 ـ 190 از سوره «آلعمران» توسط قاری محترم آقای وحید خزایی تلاوت گردید)

وحيد خزايي
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ فِی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ لَآیاتٍ لِأُولِی الْأَلْبابِ * الَّذِینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَکَّرُونَ فِی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَکَ فَقِنا عَذابَ النَّارِ * رَبَّنا إِنَّکَ مَنْ تُدْخِلِ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَیْتَهُ وَ ما لِلظَّالِمِینَ مِنْ أَنْصارٍ * رَبَّنا إِنَّنا سَمِعْنا مُنادِیاً یُنادِی لِلْإِیمانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّکُمْ فَآمَنَّا رَبَّنا فَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ کَفِّرْ عَنَّا سَیِّئاتِنا وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرارِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای خزائی قاری محترم تشکر میکنیم. ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«مسلماً در آفرینش آسمانها و زمین و در پی یکدیگر آمدن شب و روز برای خردمندان نشانههای قانعکننده است. همانان که خدا را در همه احوال ایستاده و نشسته، به پهلو آرمیده یاد میکنند و در آفرینش آسمانها و زمین میاندیشند که پروردگارا! اینها را بیهوده نیافریدهای، منزهی تو، پس ما را از عذاب آتش دوزخ در امان بدار. پروردگارا! هرکه را تو در آتش درآوری یقیناً رسوایش کردهای و برای ستمکاران یاورانی نیست. پروردگارا! ما شنیدیم که دعوتگری به ایمان فرا میخواند که به پروردگار خود ایمان آوردید، پس ایمان آوردیم. پروردگارا! گناهان ما را بیامرز و بدیهای ما را بزدای و ما را در زمره نیکان بمیران».

علی اردشیرلاریجانی
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای سلمان خدادادی نماینده ملکان

علی اردشیرلاریجانی
مطلع شدیم که والده مکرمه همکار گرامیمان جناب آقای سلمان خدادادی نماینده محترم ملکان به رحمت ایزدی پیوستند. به ایشان و خانواده محترمشان تسلیت عرض میکنیم و برای آن مرحوم هم طلب غفران از خداوند متعال داریم.
4
تصویب کلیات لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی و بحث و بررسی درخصوص جزئیات آن (ثبت 519)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی دارم. دستور اول گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی است که اگر اجازه بفرمایید کلیات آن به بحث گذاشته بشود. من ضمن اینکه از سخنگوی کمیسیون جناب حاج آقای نوروزی دعوت میکنم، جناب آقای دکتر رحیمی! اسامی موافقین و مخالفین کلیات را ذکر بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای رحیمی! سه مخالف و موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالفین آقایان: قاضیپور، تجری و کواکبیان هستند و موافقین جناب آقایان: رحیمیجهانآبادی، مصری و طاهرخانی هستند، همکاران محترم آمادگی داشته باشند بعد از ارائه گزارش اظهار نظر داشته باشند.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و روزبخیر و آرزوی قبولی طاعات همه شما همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران.
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی خارجی به شماره چاپ (1239) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود، در جلسه مورخ 30/10/1397 با حضور کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دستگاههای ذیربط مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی به شرح زیر تصویب شد و جایگزین طرح یکفوریتی اصلاح برخی از قوانین مربوط به تابعیت به شماره چاپ (260) گردید. اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی امنیت ملی و سیاست خارجی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
سروران محترم عنایت بفرمایند! قبلاً طرحی تحت همین عنوان اصلاح قانون تعیین تابعیت به کمیسیون ارجاع شده بود و قبل از این طرحهای قبلی اصلاً در مجلس تصویب شد، شورای نگهبان آن طرحها را که در مجلس تصویب شد و به شورای نگهبان بعد از تصویب همکاران ارجاع شد شورای نگهبان به لحاظ مشکل اصل هفتاد و پنجی قانون اساسی رد کرد. اگر قبلاً هم طرح تابعیت رد شد به همین مبنا بود. به دلیل عدم پیشبینی منابع مالی مورد نیاز اجرای این قانون مغایر با اصل هفتاد و پنجم قانون
اساسی دانسته شد و همچنین اینکه این طرح از وظایف دولت است آنجا چون کار را به قوه قضائیه سپرده بود یک مقداری مورد ایراد و اشکال واقع شده بود که رد شده بود، اما اینک آنچه که الان در اختیار شما همکاران عزیز است لایحه دولت جمهوری اسلامی ایران است. یعنی آنچه را که دولت در هیأت وزیران تصویب کرده آن مصوبه را به عنوان لایحه به مجلس فرستاده و کمیسیون روی آن بحث کرده، اینجا چند نکته است:
1 ـ افرادی که مادر آنها ایرانی هستند و پدر خارجی است قبل از سن (18) سال به درخواست مادر درخواست تابعیت میشود.
2 ـ کسانی که بعد از سن (18) سال هستند که مادر قبل از (18) سالگی درخواست نکرده خودشان میتوانند درخواست تابعیت بکنند.
سومین نکته این است که ما کسی را که پدر او خارجی باشد و مادر ایرانی باشد در شرایطی به او تابعیت میدهیم که مشکل امنیتی نداشته باشد. محور تشخیص عدم مشکل امنیتی کیست؟ وزارت اطلاعات است. اگر وزارت اطلاعات تشخیص داد که او داعشی نیست، جزء منافقین و النصره نبوده یا مشکلات خاص امنیتی دیگر ندارد، وزارت اطلاعات این تشخیص را که او صلاحیت دارد به او تابعیت داده شود او باید اعلام بکند و برای وزارت اطلاعات هم زمان تعیین کردیم، نه اینکه (10)، (20) سال. در طول سه ماه ایشان باید اعلام بکند و نیروی انتظامی مکلف است نسبت به صدور پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی او اقدام کند. حالا در تبصره هم آمده و تبصره این را میفرماید که اگر پدر یا مادر متقاضی در قید حیات نبود برای احراز نسب متقاضی، احراز نسب با دادگاه صالحه است که راهی هم غیر از این نیست.
تبصره دوم هم این است که افراد فاقد تابعیتی که خود و حداقل یکی از والدینشان در ایران متولد شده باشند، میتوانند پس از رسیدن به سن (18) سال تمام شمسی تابعیت ایرانی را تقاضا کنند که در صورت نداشتن مشکل سوءپیشینه کیفری و نیز نداشتن مشکل امنیتی به تشخیص وزارت اطلاعات به تابعیت ایران پذیرفته میشوند.
نکته آخر این است؛ آنچه که در این لایحه، کمیسیون مورد عنایت ویژه قرار داد این است که لازم نیست حتماً مادر در ایران باشد، فقط اگر مادر ایرانی باشد، ولو این مادر و فرزند در خارج باشند خواستار این باشند که به تابعیت ایران در بیایند با تشخیص وزارت اطلاعات میتوانند به تابعیت ایران درآیند.
بنابراین من فکر میکنم بخش زیادی از مشکل افرادی را که در ایران زندگی میکنند یا ایرانیهایی که مادر آنها ایرانی هستند و نمیخواهند تابعیت آن کشوری را که پدرشان تابع آن کشور است داشته باشند اینها میتوانند طبق این لایحهای که امروز شما به آن رأی خواهید داد و انشاءالله بعد از تصویب شورای نگهبان به قانون تبدیل خواهد شد، انشاءالله میتوانند از این قانون استفاده بکنند و تابعیت ایران را دریافت کنند. به هر حال کمیسیون با حضور همه کارشناسان از وزارت اطلاعات، وزارت کشور، نیروی انتظامی، معاونین حقوقی قوه قضائیه و از وزارت دادگستری بحث کردند و این چیزی است که خدمت شما تقدیم شده است. امیدوارم عزیزان به کلیات رأی مثبت بدهند. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. آقای نوروزی خیلی ممنون، مخالف اول را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر رهبر فرزانه، نیروهای مقتدر جمهوری اسلامی، ملت شریف ایران اسلامی از سیستان تا گیلان، از خراسان شمالی تا خوزستان، بالاخص رزمندگان، کارگران و کشاورزان. همکاران عزیز و ملت شریف! این لایحه و طرحی که همکاران دادند در رابطه با تبعیت است. آقای لاریجانی! اولاً تبعیت به خون است، DNA است و به پدر است، بعد خاک است. در این طرح محدودیتها قائل نشده است، آیا ازدواج در داخل کشور ایرانی توسط دختران و زنان ایرانی با خارجیها است، کدام خارجیها؟
همکاران! آنهایی که به طور رسمی وارد ایران شدهاند یا قاچاق به ایران آمدهاند؟ کشورها نام برده نشده است، آیا در کل جهان هر دختر و زن ایرانی با هرکس خارجی از ادیان الهی و غیرالهی ازدواج کند ما باید به بچههای آنها شناسنامه ایرانی بدهیم؟ آقای لاریجانی! حداقل ادیان و کشورها مشخص میشد. حداقل به این موجودیها میگفتند شناسنامه بدهند که بلاتکلیف هستند. اولاً با این کار که قریب به (20) سال است مطرح است و در مجالس مختلف حتی در مجلسهای هشتم و نهم که آقای لاریجانی! حضرتعالی رئیس جلسه بودید قبلاً رد شده.
بنیان امنیت کشور را متزلزل میکنیم، دریچه کشور را برای افراد موهوم، ناشناس، جاسوس برای اعطای تبعیت به شهروندی جمهوری اسلامی که مورد حمله کینه استکبار جهانی است فراهم میکنیم. اینهمه جوانان رشید ایرانی تحصیلکرده بیکار در کشور عزیزمان هست، میخواهید جوانان خارجی ناشناخته را وارد کشور کنید با یک دختر ایرانی ازدواج، صاحب فرزند بشود و سپس طلاق بدهد و این دختر و خانواده دختر نتوانند حق و حقوق را از این خارجی که هیچچیز ندارد طلب کند، چطور طلب کند؟
همکاران عزیز! شما مجوز میدهید، ولی بنیه مالی طرف را هم مد نظر بگیرید. فردا صاحب چهار بچه شد به کشورش برگشت. این زن با این چهار بچه چکار کند؟ آقای لاریجانی! وزارت خارجه، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران عزیز انقلاب اسلامی گزارش دقیقی از خیانت، جاسوسی افراد چندتابعیتی بدهند، کسانی که به کشور خودشان عشق و علاقه ندارند به ایران اسلامی آمدند و دختر و زن ایرانی را گرفتند چه ضمانتی دارد به زن و بچه خود و به ایران اسلامی علاقمند و وفادار بشوند؟ فرآیند بررسی تابعیت در قانون مدنی تعریف شده است، افراد زیادی از این قانون و طریق کسب تبعیت ایران اسلامی را کردند،
چرا از طریق قانون مصوب و معتبر تبعیت نمیکنید، میخواهید دریچهای بیحساب و کتاب باز کنید هر خارجی بتواند تبعیت ایرانی را بگیرد؟ اگر به این فرزندانی که در ایران متولد شدند و شناسنامه ندارند محدود میشد میتوانستیم بگوییم قابل بحث و بررسی است.
همکاران، دوستان و ملت شریف! اینجا قیود، زمان نیامده و فعل و فاعل مشخص بشود، زمان، کف و سقف مشخص بشود، برای پنج سال، (10) سال و دو سال مشخص بشود. آیا به این آسانی میخواهیم دختران و زنان ایران عزیزمان که ناموس ما و عشق و علاقه ما هستند به خارجیها بدهیم، بعد از مدتی رها کنند برگردند اینها بیسرپرست بمانند، تضمین چیست؟ طراحان عزیز، نماینده عالی دولت توضیح بدهند اگر دختر و زن ایرانی با یک خارجی ایران آمده آیا رسمی آمده یا غیررسمی؟ باید مشخص بشود. دوماً مذهبشان مشخص بشود، آیا صاحب ادیان الهی هستند یا بودایی یا بتپرست هستند؟ این هم مشخص بشود تا بدانیم چه ضمانتی است که این به زن و بچه ایرانی نان بدهد، بیکار بماند و بگردد و دولت یارانه کمک کند. من ایران آمدم مسلمان شدم، زن ایرانی باید کمک کند یک آدم دیگری تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد اضافه بشود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای رحیمیجهانآبادی موافق هستند، بفرمایید.

جلیل رحیمی جهان آبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
«انا اعطیناک الکوثر * فصل لربک و انحر * ان شانئک هو الابتر *»
نمایندگان عزیز، خواهران و برادران بزرگوار! کسانی که عنوان میکنند مادر به فرزند خونی را منتقل نمیکند به زندگی حضرت فاطمه زهرا افتخار بشریت و انسانیت و افتخار ما مسلمانها نگاه کنند. سلسله سادات از طریق حضرت فاطمه زهرا تا به امروز پایدار مانده. برکت اسلام و اهل بیت و عزت اسلام و وحدتی که مسلمین بر حول اهل بیت دارند به دلیل وجود مبارک و نازنین حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) رخ داده. چه کسی میگوید از طریق پدر خون منتقل میشود، اما از طریق مادر نمیشود؟
عزیزان و برادران بزرگوار! ما در یک آوردگاه تاریخی و تصمیمساز مجلس دهم هستیم. باید تصمیم بگیریم که در انتقال تابعیت به فرزندی که از وجود آن زن به وجود آمده زن با مرد برابر است، پاره تن آن زن است. در سال 1313 در زمان رضاخان قانونی در این مملکت تصویب شده، زمانی که زن نه عزت و جایگاه داشته، به عنوان یک کالا در این کشور خرید و فروش میشده. اما امروز در نظام اسلامی که زن به کرامت، عزت و جایگاه رسیده بالاترین تحصیلات عالیه را در این کشور دارد، پستهای کلیدی را در این کشور دارد کدام عقل و منطق میپذیرد که ما بگوییم بچه مادر ایرانی که در هرکجای این عالم است یا در داخل کشور افتخار هویت ایرانیاش را میکند ما از هویت ایرانی محروم کنیم؟
دوستان و برادران بزرگوار! دولت، مجلس، طیفهای سیاسی و جناحهای مختلف متحد و یکپارچه ظرف این روزها دارند تلاش میکنند برای احیای یک حق تاریخی مسلم زنان ایران. زنان ایرانی مثل مردان ایرانی عشق آنها به وطن و کشور همیشگی بوده و ابدی خواهد بود، اما چرا ما امروز از این لایحه حمایت نکنیم؟ لایحهای که کار کارشناسی شده. دوستان! خواهش من این است گزارش مرکز پژوهشها را بخوانید. به سهم خودم از مرکز پژوهشها تشکر میکنم. یک گزارش مفصل، مستدل، قانونی و سراسر منطبق با مسائل امنیتی و قانونی این کشور را آورده. ببینید! آنچه را که مرکز پژوهشها میگوید چیست؟ میگوید شش کشور در جهان هستند که این شش کشور تابعیت از طریق مادر را قبول ندارند. شش کشوری که جمعیت هرکدام آنها کمتر از (10) میلیون است.
دوستان و سروران عزیز! خیلی از نمایندههای شاخص این مجلس در تلاش بودند امروز صحبت کنند، من از برادر عزیزم آقایان: پژمانفر، شیران، قاضیزاده و خیلی از نمایندههایی که دوست داشتند در حمایت از طرح امروز صحبت کنند. اما دوستان و عزیزان! گزارش مرکز پژوهشها و دولت را بخوانید. نامه (31) استاندار از همه طیفهای سیاسی که منتشر شده را امروز در مطبوعات بخوانید، ببینید! کار بزرگی که امروز میخواهید انجام بدهید چیست. عزت بزرگی که امروز میخواهید به زنان ایرانی بدهید چیست، قدرتی که امروز به زنان ایرانی میخواهید ببخشید چیست؟ این حرف امروز که میخواهد تصویب بشود این است؛ فرزندان مادر ایرانی حق دارند تابعیت ایرانی را انتخاب کنند. ما اجبار نکردیم، کسی بخواهد تابعیت خارجی انتخاب کند برود، اما کسی که افتخار میکند، ما الان صبح گزارشی را در کمیسیون قضائی دیدیم. فرزندی که پدرش فرانسوی و مادرش ایرانی است سالیان سال منتظر است تا هویت ایرانی بگیرد. چرا داریم کسانی که به هویت و عزت ایرانی و به تاریخ کهن این سرزمین افتخار میکنند و مادر آنها ایرانی است آنها را از تابعیت ایرانی محروم میکنیم؟
دوستان و سروران عزیز! اکثریت قاطع کشورهای جهان بیش از (192) کشور تابعیت از طریق مادر را قبول دارند. امروز ما در معرض این انتخاب هستیم. خواهش من این است رأی مثبت، قاطع و ارزشمند مجلس از همه طیفها و جناحها و زن و مرد امروز به این رأی بدهید تا نشان بدهیم ما برای هویت ایرانی و عزت زن ایرانی و برای جایگاهی که قانون برای آنها در نظر گرفته کمال همکاری و حمایت را خواهیم داشت. من عذرخواهی میکنم، اسامی دوستانی که حامی هستند خیلی زیاد است، نمیتوانم نام ببرم، ولی امروز ما باید ثابت کنیم که قانونی که در 1313 نگاه تبعیض جنسیتی داشته دیگر در این کشور جایگاهی ندارد و زن و مرد ایرانی دارای عزت و سربلندی هستند. درخواست رأی برای این لایحه دولت دارم و تشکر میکنم از دولت آقای روحانی و همه کسانی که کمک کردند به رفع این معضل تاریخی و این مشکل و این درد همیشگی بر جان این ملت.

محمد علی وکیلی
تشکر، مخالف بعد جناب آقای تجری بفرمایید.

فرهاد تجری
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات ملت عزیزمان و همکاران عزیز، من چند نکته را به دور از احساسات متذکر میشوم همکاران انشاءالله عنایت و توجه داشته باشند. اولاً ما قانون اعطای تابعیت داریم مشکل و خلأ قانونی نداریم در این مدت هم به افراد زیادی اعطای تابعیت شده، کسب تابعیت کردهاند و الان به عنوان تابع و شهروند جمهوری اسلامی شناخته شدهاند. لذا بازکردن دریچه کشور در یک شرایطی که امروز مشکل کار جوانانمان را داریم، آیا امروز واقعاً مشکل کشور ما با این وضعیت معیشت اعطای تابعیت به افرادی است که حتی یک روز پایشان را در خاک جمهوری اسلامی نگذاشتهاند؟ افرادی که دارای تابعیت چندگانه هستند، افرادی که امروز در اقصی نقاط کشورهای اروپایی در حال خوشگذرانی هستند ما امروز با این قانون اجازه میدهیم به تابعیت جمهوری اسلامی در بیایند و به راحتی هر اقدامی و هر حقوقی که برای جوانان و برای شهروندان این کشور هست با این همه مشقت و سختی و استکبارستیزی که در طول سالیان اخیر کشیدهاند همین افراد بیایند بر سفره نظام و انقلاب و کشور و مردم ایران بنشینند.
لذا من اعتقادم بر این است که قانون کافی در این حوزه داریم، فرآیند کسب تابعیت فرآیند تعریفشدهای است و الان هم انجام میشود. برادران و خواهران! موظف کردن دستگاه امنیتی کشور و وزارت اطلاعات به بررسی صلاحیت امنیتی بالغ بر (1) میلیون نفر در ظرف (3) ماه آیا با منطق و با عقل همخوانی دارد که در این قانون بر وزارت اطلاعات یک چنین تکلیفی گذاشتیم؟ تعداد افرادی که بخواهند کسب تابعیت کنند تعداد خیلی زیادی هستند، خیلی از افراد انگیزهای ندارند، کسانی که میخواهند کسب تابعیت کنند تعداد معدودی هستند. اینها هم از طریق سیستمی که الان هست میتوانند و دستگاه اجرایی کشور میتواند برای آنها تسهیل کند و فرآیند فوقالعادهای بگذارد تا بتواند کسب تابعیت کند. اما اینکه ما دریچههای کشور، روزنهها و تمام درهای کشور را برای کسب تابعیت افراد موهوم و جعلی که جناب آقای قاضیپور اشاره کردند باز کنیم با هیچ عقل و با هیچ منطقی نمیخواند. تقاضای رد این لایحه را داریم، این لایحه در مجالس متعدد مطرح شده است و با همین استدلال رد شده است. معقول و منطقی نیست، عرض کردم این همه جوان بیکار و تحصیل کرده داریم ما بیاییم یک دریچهای و یک سفرهای را پهن کنیم که افرادی از خارج از کشور که نه عرقی به این کشور دارند و نه وابستگی دارند و بارها و بارها در موضوعات مختلف خیانتهای چنین افرادی ثابت شده، بخواهیم تابعیت کشور را به اینها اعطاء کنیم.
نکته دیگری که من لازم به ذکر میدانم تابعیت در کشور ما و در کشورهای متعدد، دوستانی که اشاره کردند و با احساسات میگویند که مگر زن حقوق ندارد، در خیلی از کشورها تابعیت یا تابع خاک است یا تابع خون. در کشور ما تابعیت غالباً از طریق خون هست و قاعدتاً کسی که پدرش در اینجا است، املاک، زندگی و وابستگی به این آب و خاک دارد قطعاً کسب تابعیت یک روند عادی و روند متعارفی است که در خیلی از کشورهای پیشرفته جهان هم همین است؛ لذا تقاضایی که دارم هیچ ربطی به موضوع اینکه مادر کجایی است، پدرکجایی است ندارد. در جایی هم که پدر، زن خارجی بگیرد باز ما محدودیتهایی را برای اعطای تابعیت به زن خارجی داریم و متقابلاً برای شوهر خارجی هم همینطور؛ لذا تقاضایی که دارم دوستان این موضوع را خلط نکنند، از این موضوع سوء استفاده نکنند.
تمسخر هویت ملی و نادیده گرفتن منافع ملی از تبعات این قانون است که به اصطلاح با تصویب آن ما قطعاً به دنبال خواهیم داشت. افرادی که هیچ عرق و تعصبی نسبت به این آب و خاک ندارند و در سختیها و در روزگاران سخت در کنار مردم ایران نبودند به راحتی منافع مردم ایران را نادیده خواهند گرفت. عرض کردم که مصداقهای آن در پروندههای مختلف و موضوعات مختلف هست که انشاءالله انتظار داریم وزارت اطلاعات یا دستگاه دیپلماسی خارجی ما توضیح بدهند.
ما برای اعطای تابعیت در کشور به دوتابعیتیها روند سختگیرانهای را پیش گرفتیم و از حقوق اجتماعی متعددی اینها را محروم میکنیم. من تعجب میکنم که به راحتی برای افرادی که چندتابعیتی هستند و افرادی که نمیشناسیم ظرف سه ماه کشور را باز میکنیم که به راحتی اینها بیایند در داخل کشور و دارای تابعیت بشوند و از حقوق اجتماعی مختلف برخوردار بشوند. ما در کشور خودمان عرض کردم، برای کسانی که دارای دو تابعیت هستند. خیلی سختگیرانه عمل میکنیم الان دریچه کشور را به این شکل به صورت «open» باز میکنیم برای افراد مختلف.

اکبر رنجبرزاده

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، موافق بعد جناب آقای مصری هستند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
بسم الله الرحمن الرحیم
من قبلاً تشکر میکنم از حضور فرماندهی محترم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تحلیل بسیار قوی و قدرتمندی که ایشان در مجلس درخصوص شرایط کشور ارائه دادند، آرزوی توفیق میکنیم برای همه نیروهای مسلح.
آقای دکتر همکاران عزیز! ما گرفتار ماده (976) قانون مدنی شدهایم. قانون مدنی تابعیت ذاتی را صرفاً از پدر نقل میکند. در صورتی که به اعتقاد بنده این که قانون مدنی تابعیت ذاتی را به پدر منتسب کرده است، مغایر آیه شریف قرآن است، که میفرماید: «یا ایها الناس انا خلقناکم من ذکر و انثی» خدای علی متعال میفرماید: که ما شما را از زن و مرد خلق کردیم نه از مرد که حالا ما تابعیت را مستقیماً و منحصراً به حضور آن مرد تلقی بکنیم، بالاخره تولد یک نوزاد به امر خدای علی متعال خلقت
آن را به دست یک زن و مرد خدا سپرده است اگر اراده باشد؛ لذا در این قضیه به نظر من ما باید تجدید نظر بکنیم.
مسأله دوم که بعضی از دوستان عنایت دارند، کشور ما بیدر و پیکر که نیست که هر کسی که دوست داشت وارد کشور شود، کارت بگیرد، زندگی بکند، ازدواج بکند، بچهدار شود. اینها از فیلترهایی میگذرند، همینطور که وارد کشور نشدهاند. فرض کنیم در جریان جنگ تحمیلی عزیزانی که در لشکر بدر در خط مقدم بودند از ظلم صدام به جمهوری اسلامی پناهنده شدند و اینجا علیه صدام جنگیدند زندگی تشکیل دادهاند همسر ایرانی انتخاب کردهاند و حتی بعد از جنگ یا آنها در ایران ماندند یا همسرشان را با خودشان بردند در کشور عراق، اینها دشمنان کشور ما بودند؟ چقدر ما شهید دادیم؟ چقدر لشکر بدر شهید داد؟ سختترین عملیاتها را حضور داشتند، اینها آدمهایی نبودند که خدای ناخواسته بگوییم جاسوس بودهاند.
موضوع بعد، آیا پدر و مادری که ازدواج کردهاند حالا مادر ایرانی پدر خارجی پدر و مادر الان مشکلی دارند؟ نه، آنها ازدواج شرعی کردهاند و از نظر شرعی هیچ مشکلی ندارند. اینجا به بچههایی که متولد شدهاند ظلم میشود، این بچهها هستند که هیچ هویتی ندارند، مشکل دارند، در مدرسه مضحکه میشوند، این بچهها هستند که شناسنامه ندارند. بعد ما میخواهیم این بچهای که در ایران متولد شده است و تا آخر عمر خود در ایران زندگی خواهد کرد زخم این بیتابعیتی و بیهویتی را با خودش همراه بکشد، آیا این کسی که میگوید من هیچ هویتی ندارم، جامعه برای من هیچ هویتی قائل نیست. این میتواند برای آن جامعه مفید باشد، یا ما خود این را از بدو تولد مقابل آن جامعه قرار میدهیم که بخواهد خدای ناخواسته تلافی بکند آن بیهویتی که این جامعه به او داده است؟
موضوع بعد ما در ارتباط با اینها اگر یک جامعهای وارد ایران شده است، قاعدتاً ممکن است این جامعهای که وارد شده (1) درصدی هم آدم متخلف داشته باشد، حکومت جمهوری اسلامی ایران اینها را از کشور طرد میکند اگر (1) درصد، (2) درصد که در هر کشوری میخواهد باشد. اما من تشکر میکنم هم از وزارت تعاون، هم از مرکز پژوهشها یک پژوهشی انجام دادهاند در مورد (16) هزار خانواری که همسران اینها ایرانی نیستند. جالب است، نرخ طلاق در این ازدواجها بالای (91) درصد پایداری دارد، یعنی برخلاف نرخ طلاق در داخل کشور و متولدین عزیز ایرانی و ایرانیان گرانقدر که نرخ طلاق بالا است نرخ طلاق اینها (91) درصد پایداری داشته است البته (10) درصد به رحمت خدا رفتهاند، (9) درصد طلاق داشتهاند و (81) درصد الان آن ازدواجهایی که صورت گرفته پایدار است با داشتن (2)، (3)، (4)، (5) تا بچه دارند زندگی میکنند. بحث امروز ما این است که این بچههایی که متولد میشوند آیا به خواسته خود دارند متولد میشوند؟ اولاً کجا متولد میشوند؟ داخل کشور جمهوری اسلامی ایران، چه گناهی کردهاند اینها؟ مگر اختیار تولد دست خودش بوده که بگوید این مادر، مادر من نباشد یا اینکه این پدر، پدر من نباشد؟ این از اول عمرش در ایران متولد شدهاست و تا آخر عمرش در این کشور زندگی خواهد کرد.
من نقل میکنم از حضرت حجتالاسلام حاجآقای سالک ایشان میفرمایند: اول انقلاب چنین مشکلی پیش آمد، نامه نوشتند خدمت حضرت امام، حضرت امام نامه نوشتند به حضرت آیتالله (رئیس ـ متشکریم آقای مصری) این را نقل میکنم تمام میکنم. به نقل از حاجآقای سالک حضرت امام فرمودند که عراقیها میهمان ما هستند این مسأله اینها را بروید حل کنید و آقای سالک جزء آن کمیسیون سه نفرهای بودند که رفتند تلاش کردند مشکل اینها را حل کنند. لذا آقای دکتر! من خواهش میکنم دوستان رأی مثبت بدهند به کسانی که در ایران اسلامی متولد شدهاند و مادر ایرانی است.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف آخر جناب آقای کواکبیان هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان توجه بفرمایید که من در حقیقت مخالفتم مخالفت مشروط هست، به این مفهوم که معتقد هستم که در جهت ارتقاء و منزلت زن ایرانی و همچنین حفظ حقوق فرزندان ما اینجا باید برنامهریزی دقیقی داشته باشیم. اینگونه نیست که ما مخالف این باشیم که زنان ایرانی بتوانند تقاضای تابعیت کنند و تابعیت فرزندانشان ایرانی شود. بحث این است که اگر این کار بدون برنامهریزی باشد بدون حساب و کتاب باشد، حتماً ما مشکلاتی داریم.
اولاً بعضی از دوستان بحث را شرعی تلقی نکنند. چون بحث، بحث حقوقی و بحث تابعیت و امثال اینها است، اتفاقاً بسیاری از روحانیون مجلس موافق این لایحه هستند و مخالفتی ندارند و بعضیها میگویند مثلاً از لحاظ شرعی، نه از لحاظ شرعی مشکلی نیست. بحث این است که دوستانی دغدغه دارند در نیروی انتظامی و دوستانی دغدغه دارند در وزارت خارجه، ما اگر بتوانیم این دغدغهها را رفع بکنیم. ببینید! اگر قرار باشد که واقعاً ما به صرف اینکه فرزندان بتوانند تابعیت ایرانی را بگیرند بدون هیچ برنامهریزی ممکن است بعد از یکی، دو دهه (40)، (50) میلیون نفر مهاجر در ایران داشته باشیم که همه آنها مدعی ایرانی بودن هستند و ما نتوانیم برنامهریزی بکنیم.
لذا من عرضم این است که اگر عزیزان کمیسیون قضایی محبت بکنند بعضی پیشنهاداتی که مطرح است و یا در خلال بحث مطرح میشود؛ من جمله اینکه دستورالعمل اجرایی این مصوبه حتماً با مسئولیت وزارت امور خارجه در امر تابعیت باشد، یعنی وزارت خارجه بتواند تدوین بکند و اجراء بکند بحث تابعیت به هم نخورد؛ والا آن که مسلماً ما در جهت حمایت از حقوق زنان و فرزندان باید این موارد را داشته باشیم؛ لذا من علت اینکه بحث کردم میخواهم انشاءالله عزیزان کمیسیون قضایی و سخنگوی محترم این تضمین را بدهند که بلبشویی و بیحساب و کتاب نباشد که به صرف اینکه هر کسی بیاید بگوید چون من مادر ایرانی
دارم تقاضای تابعیت ایرانی بکند، عرض بنده این است انشاءالله عزیزان قول بدهند ما هم موافق هستیم؛ والا ما مخالف رأی میدهیم خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، موافق آخر جناب آقای طاهرخانی هستند، بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همه نمایندگان محترم. ببینید! تحلیلهایی که راجعبه این قانون شد من میخواهم این را عرض کنم که دوستان مستحضرند که از کتاب (2) قانون مدنی در ماده (976) به بعد راجع به تابعیت صحبت میکند. اگر دوستان ما از لحاظ مفهوم و حتی منطوق این ماده به این ماده عنایت بکنند میبینند که این مواد مغایرتی با مادهواحده ندارد.
اولاً که همانطور که فرمودند مباحث مربوط به تابعیت یک مبحث حقوقی است، چندان ارتباطی با مباحث فقهی ندارد. اینکه ما تفکیک سرزمینها را داریم این از باب نظم بینالمللی است والا یک مسلمان در همه جا مسلمان هست و بنابراین میتواند تابعیت داشته باشد اما از باب حفظ نظم عمومی آمدهاند قوانین را تدوین کردهاند که هر کسی وارد یک کشوری میشود شناخته شود چه کسی است و چطور وارد آن کشور شده است. شما اگر به بندهای (7) گانه ماده (976) قانون مدنی هم نگاه بکنید، همین مطالب را به صورت مفهومی در خود دارد؛ لذا آن چیزی که مورد نظر این مادهواحده است شما مستحضرید ما در کشورمان اتباع بیگانه زیاد داریم. دوستان فکر خود را باید به این امر در قانون معطوف کنند که اینجا نگفته است تابعیت به کسانی که آمدهاند به ایران گفته تابعیت به کسانی میدهیم که آنها از مادر ایرانی متولد شدهاند. استحضار دارید که اعطای تابعیت در کشور ما تابع خون است. دو نوع تابعیت داریم: بعضی از کشورها تابع خاک میدانند و بعضی از کشورها تابع خون، در کشور ما این امر تابع خون است.
درست است که گفتهاند در سال 1313 درواقع زنها را در جامعه به حساب نمیآوردهاند، اینطور هم نبوده به هر حال یک مقتضیاتی در آن زمان بوده که این قانون اینطور تصویب شده است. اما امروز با توجه به پیشرفت جوامع و سیستمهایی که قابلیت و این هنرمندی را دارند که جمعیت را کنترل کنند که از کجا وارد میشود و از کجا خارج میشوند، میشود کشور را کنترل نمود؛ لذا اگر ما عنایتی به مباحث مربوط به قانون مدنی داشته باشیم این امر مغایرتی با این مسأله ندارد. ضمن اینکه ما تعداد بسیار زیادی از فرزندان این کشور را داریم که از مادر ایرانی متولد شدهاند، اگر ما به اینها تابعیت ندهیم اینها در آینده ناهنجاری اجتماعی برای ما ایجاد خواهند کرد، در هر حال اینها باید هویت داشته باشند، شخصیت داشته باشند، بدانند چه کسی هستند، تابع چه کشوری هستند. حالا اگر ما به این افراد شخصیت ندهیم، ارزش ندهیم، هویت ندهیم اینها چون احساس پوچی در خود میکنند دچار نوعی الیناسیون میشوند؛ لذا میتوانند بگویند که ما کسی نیستیم و کارهای در جامعه نیستیم، بنابراین میتوانند برای ما در آینده منشأ ناهنجاریهای وسیع اجتماعی باشند.
ضمن اینکه وزارت امور خارجه، وزارت کشور که متولی بحثهای مربوط به تابعیت هستند، اینها میتوانند این مسأله را کنترل کنند، با ایجاد نرمافزار، با ایجاد سیستمهای هوشمند کنترل کنند و به نوعی این برنامه را مدیریت کنند و هدایت کنند که مشکلی برای جامعه در آینده پیش نیاید.
بنابراین عرض بنده این است که اعطای تابعیت به اتباع بیگانه خلط مبحث نشود، با آن چیزی که در این مادهواحده مورد نظر قرار گرفته است، دو امر جدا است. هم از لحاظ مفهومی و هم از لحاظ میدانی و اجرایی برای اینکه اینجا گفته است کسانی که در ایران متولد شدهاند ما از زن ایرانی به این افراد اعطای تابعیت میدهیم؛ لذا این مادهواحده اگر تصویب شود صدمهای به امنیت ما و تمامیت ارضی ما وارد نمیکند. ما اگر از این قانون حمایت بکنیم بخشی از جمعیتی را که در واقع ایرانی محسوب میشوند، چون امروز مستحضرید که در اغلب کشورهای دنیا نوزادان و فرزندانی که از مادران متولد میشوند به هر حال به این افراد تابعیت میدهند، تعداد کشورهای که تابعیت نمیدهند بسیار محدود است. بنابراین اگر اراده عمومی مجلس بر این باشد که ما به این افراد که متولد شدهاند از زنان ایرانی تابعیت بدهیم بخشی از جامعه را نجات دادیم، ممنونم.
نایبرئیس (پزشکیان) ـ خیلی ممنون وقت شما تمام شده است، دولت بفرمایید.
لعیا جنیدی (معاون حقوقی رئیسجمهور) ـ بسم الله الرحمن الرحیم
من تشکر میکنم که بالاخره این لایحه بعد از چند سال توانست مسیر خودش را طی بکند و در دستور مجلس قرار بگیرد و نمایندگان محترم روی آن تأمل و تعمق بکنند. درخصوص این لایحه سه، چهار سالی در دولت کار شده، بحث شده است، البته تغییراتی در کمیسیون کرده است، در این زمانی که گذشته است بیشتر بحثها حول محور دو، سه تا مطلب بود.
من اول نیاز را میگویم بعد جنبههای حقوقی را هم عرض میکنم. ببینید زنان ایرانی چه آنهایی که در درون ایران بالاخره از حق انتخابی که خداوند به آنها داده است و قانون به آنها داده است، از این حق انتخاب استفاده کردند، ممکن است با یک مرد غیر ایرانی ازدواج کرده باشند، حاصل این وضعیت این است که فرزندانی را یا در ایران دارند یا در بیرون ایران دارند که واقعاً به دلیل عرق و علاقهمندی و عشق به این کشور میخواهند که هویت ایرانی داشته باشند.
این حداقلی است که ما هم برای حفظ هویت زن ایرانی و هم برای حفظ هویت آن فرزند نیاز داریم که انجام بدهیم. بسیاری از شماها شاید خبر داشته باشید از زنان فرهیختهای که تا آخرین لحظه عمرشان مثل خانم میرزاخانی تا لحظه مرگشان دنبال این بودند که فرزندشان ایرانی باشد یعنی واقعاً علاقه ایشان و عشقشان به این بوده که این فرزند هویتش را از این آب و خاک بگیرد و بعد شما نسبت به خود فرزندان هم فکر بکنید. یک جمعیتی در ایران از مادر ایرانی متولد میشوند ولی ما اینها را ایرانی
نمیدانیم، اینها به شدت احساس تبعیض میکنند، تحصیلشان نوعاً با مشکلات زیادی روبهرو است. در گذشته که اصلاً شاید برای ثبتنامشان مشکل جدی داشتهاند، الان هم که بالاخره تسهیلاتی شده است ولی هنوز تحصیلشان با مشکلات زیادی مواجه هست، برای پیدا کردن یک شغلی که بتوانند قانونی کار بکنند و در تمام حقوق دیگر اجتماعیشان مواجه هستند. این باعث میشود احساس تبعیض جدی بکنند. کسانی که خیلی احساس تبعیض بکنند خود به خود با یک گذشت زمانی سعی میکنند با آن نظم اجتماعی در بیفتند یعنی در نقطه مقابل نظم اجتماعی قرار میگیرند و حتی میتوانند برای ما خطر امنیتی درست بکنند. یعنی جذب گروههای خشونتگرا بشوند به دلیل اینکه فکر میکنند از کودکی از یک حقوقی محروم شدهاند. پس یک نیاز جدی اینجا وجود دارد که ما در این نیاز نباید تردید بکنیم.
از طرف دیگر برگردیم به قانون، من خواهش میکنم این نکات قانونی را که عرض میکنم را هم توجه بفرمایند نمایندگان محترم، ببینید در قانون مدنی بخشهای زیادی از آن از فقه امامیه از فقه شیعه أخذ شده است. ولی بخشهایی از آن از فقه امامیه نیست. شاید آن بخشی که از فقه امامیه هست یک مقداری تأمل بخواهد ببینیم نظرات اجتهادی جدید چه هست که بخواهیم در آن تغییری ایجاد کنیم ولی چیزی که از فقه امامیه گرفته نشده است از نظامهای حقوق اروپایی مشخصاً از شاخه رومی گرفته شده است، ما تحت تأثیر نظامهای حقوقی شاخه رومی مثل فرانسه و اینها بودیم. من خواهشم این است که واقعاً دقت بکنید این نظامهای حقوقی که صد سال پیش بهطور محدود تابعیت از جانب مادر را و بهطور مطلق تابعیت از جانب پدر را از طریق سیستم خون میشناختند. البته همان موقع اینها تابعیت از جانب مادر را بهطور محدود قبول داشتهاند، ما سختگیری کردیم در قانون، ما تضییق کردیم.
ولی همان نظامها با گذشت نزدیک به یک قرن تمامشان تغییر الگو دادهاند همه آنها قبول دارند که الان سیستم خون هم از جانب مادر و هم ازجانب پدر هر دو کار میکند. ما ولی یک الگوی قدیمی را که از همانها استفاده کرده بودیم همچنان نگه داشتهایم و این باعث میشود که با این وضعیتی که امروز میبینیم مواجه میشویم. من میبینم که گاهی اوقات مثلاً در این مطلب تردید میشود که ما اگر بیاییم و از جانب مادر الان در این صحبتها بود اگر ما از جانب مادر بپذیریم این باعث چندتابعیتی میشود. من خواهش میکنم واقعاً با دقت گوش بدهید! اولاً هیچ دولتی نمیآید اراده خودش را به دلیل اینکه ممکن است که تابعیت مضاعف بهوجود بیاید منوط به اراده دولت خارجی بکند، این خلاف حاکمیت ملی است، یعنی هر دولتی براساس مصالح خودش اعطای تابعیت میکند نه اینکه بیاید ببیند دولت خارجی چه چیزی گفته است که اگر تابعیت مضاعف شد تابعیت ندهد، این نکته اول.
نکته دوم، من خواهش میکنم روی این تأمل کنید، همین الان در سیستم تابعیت از جانب پدر، ما تابعیت خود به خودی برای نسلهای متوالی داریم یعنی ممکن است تا (10) نسل که بگذرد یک کسی که مثلاً پدر پدر بزرگ پدر بزرگش ایرانی بوده اصلاً
ایران هم پا نگذارد ولی آنجا هر بار فرزندی متولد میشود برود کنسولگری ما شناسنامه بگیرد چون شناسنامه بابایش ایرانی است. ما این را اجازه میدهیم (رنجبرزاده ـ تشکر وقت شما تمام شد)، (یک لحظه اجازه بدهید) آن وقت خیلی از اوقات هم این پدر با یک مادر خارجی ازدواج کرده است و در همین سیستم این فرزند از مادر خارجی یک تابعیت دیگر دارد، حتی ممکن است یک پدر ایرانی با یک مادر خارجی از سیستم خون، دو نفر آنها سیستم خونشان باعث دو تا تابعیت میشود، بروند در یک کشوری که سیستم خاک دارد مثل انگلستان مثل آمریکا فرزندی به دنیا بیاورند. ببینید فرزندشان یک تابعیت سومی هم میگیرد ولی ما هنوز به آن میدهیم ما هنوز از جانب چنین پدری که فرزند سه تابعیت دارد میدهیم. بنابراین حتماً نیاز است، روی اینها فکر نکنیم از جانب مادر هم این تابعیت را اعطاء بکنیم.
مسائل امنیتی هم واقعاً خیلی موضوعیت ندارد، به دلیل اینکه بچه زیر (18) سال مادر درخواست میکند، نباید نگران باشند. زیر (18) سال که بچه مسأله امنیتی ندارد که ما بخواهیم نگران باشیم. بنابراین با در نظر گرفتن این ملاحظات من خواهش میکنم که مجلس محترم به کلیات رأی بدهد، یک دستورالعمل اجرایی هم انشاءالله به عهده وزارت خارجه گذاشته شود که نوشته بشود، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم به مطالبی که خدمتتان تقدیم میشود عنایتی بفرمایید! خصوصاً مخالفین توجه کنند. این تعداد فرزندانی که ما درباره آن صحبت میکنیم نه (1) میلیون و نه (500) هزار نفر و نه (700) هزار نفر است. آمارهایی که شما میگویید از کجا آوردید؟ طبق آماری که وزارت خارجه داده (15) هزار زن ایرانی هستند که ازدواج کردند، (40) هزار فرزند ایرانی است. این کلاً، نه (1) میلیون و نه (2) میلیون و (700)، (800) هزار نفر است، تعداد این است. نکته بعدی این است که این (40) هزار نفر در ایران هستند، منتها متأسفانه بیهویت هستند، (25) درصد آنها تحصیل میکنند، الباقی تحصیل ندارند. شما وقتی که بر این اساس این مضایقات را ایجاد میکنید افرادی که در داخل ایران هستند یک عناد، کینه و حقدی در دلشان دارید میکارید و آنها را که در داخل ایران دارند استفاده میکنند بیهوده دشمن جمهوری اسلامی ایران میکنید. اگر اینها شناسنامه بگیرند طبیعتاً حساب مالی، زندگیشان، تراکنشهای مالیشان و همه چیزشان کنترل میشود. معلوم است کجا هستند و کجا نیستند. شما یک عده را بیهویت در ایران رها کردید، نه تحصیل میکنند، نه کسی سر کار میبرد، به هر حال اینها دشمن میشوند، این یک نکته.
نکته بعد این است که شش کشور در جهان هستند که مثل ایران براساس خون مادر به فرزند تابعیت نمیدهند: سومالی، سوازیلند، برونئی، کویت، لبنان و قطر است. الباقی کشورها اینطور نیست. ما جزء آن شش کشور قرار گرفتیم هفت کشور شدیم. بنابراین اگر ما این را تغییر بدهیم که وحی منزل نیست. دهها نفر افراد ایرانی داریم در خارج هستند، مادرهایشان ایرانی است، میخواهند داخل ایران بیایند. خیلی از اینها افرادی هستند که میتوانند بیایند ایران کمک کنند، سرمایه و مالشان، شما فقط به یکسری افراد مستضعف نگاه نکنید که در مرزها هستند و دارند در ایران زندگی میکنند. خیلی افراد هم هستند با خانمهای ایرانی ازدواج کردند، افتخارشان این است که بیایند به ایران کمک کنند، سرمایهشان را به ایران بدهند، در کشورهای غربی هستند. ما چرا آنها را جذب نکنیم؟ این هم یک نکته.
علیایحال سخن من این است این هم که میگویند مهاجرت زیاد میشود از سال 85 تا امروز که این قانون به نحوی تصویب شده و ما داریم مشکلات آن را حل میکنیم شما توجه فرمایید این قانون (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! یک لحظه نگاه کنید. این قانون مهر 85 تصویب شد. علیایحال میخواهم بگویم...
5
رد تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح خطمشی، اداره و نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (ثبت 256)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ما قبل از اینکه وارد جزئیات بشویم یک درخواست اولویت هست که مطرح بشود. با عنوان «خط مشی، اداره و نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران» است که جمعی از همکاران طبق تبصره (1) ماده (100) آییننامه داخلی درخواست در اولویت قرار دادن آن را انجام دادند. سرکار خانم ذوالقدر! شما نفر اول هستید، وقتتان را به آقای دکتر مطهری دادید؟ آقای دکتر مطهری به عنوان نماینده متقاضیان موضوع را مطرح کنند، بفرمایید.

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
اولویت طرح خط مشی، اداره و نظارت بر سازمان صدا و سیما مطرح است. دوستان میدانند که در اصل (175) قانون اساسی آمده است «خط مشی و ترتیب اداره سازمان» یعنی سازمان صدا و سیما «و نظارت بر آن را قانون معین میکند». قبل از بازنگری قانون اساسی در سال 1368 صدا و سیما دارای قانون اداره بود که در سال 1359 به تصویب مجلس رسیده بود. در آن زمان طبق قانون اساسی اولیه صدا و سیما توسط شورای سرپرستی اداره میشد که این شورا مرکب از شش نفر شامل دو نفر از هریک از قوای سهگانه بود و این شورا جنبه و قدرت اجرایی داشت. به طوری که مدیرعامل این سازمان توسط شورای سرپرستی منصوب میشد.
در بازنگری قانون اساسی شورای سرپرستی منتفی شد و در اصل (175) اینطور آمد «نصب و عزل رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با مقام رهبری است و شورایی مرکب از نمایندگان رئیسجمهور و رئیس قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی (هر کدام دو نفر) نظارت بر این سازمان خواهند داشت» بعد هم آمده که «خط مشی و ترتیب اداره سازمان و نظارت بر آن را قانون معین میکند». این در حالی است که قانون اداره صدا و سیما همان قانون مصوب سال 1359 است که متناسب با شرایط قبلی یعنی وجود شورای سرپرستی و تعیین مدیرعامل به وسیله این شورا است و این قانون با قانون اساسی فعلی سازگار نیست و نیاز مبرم به قانون جدید احساس میشود. به همین جهت بود که رهبر انقلاب زمانی که آقای لاریجانی را به ریاست این سازمان منصوب کردند قید کردند که چون این سازمان قانون جدید ندارد اختیارات شورای سرپرستی سابق تا زمان تصویب قانون جدید به شما واگذار میشود و البته هنوز این قانون تصویب نشده.
از زمان مجلس ششم تاکنون این قانون در مجلس مطرح بوده، خود من از مجلس هشتم دنبال تدوین این قانون بودم که موکول به مجلس نهم شد و اکنون در مجلس دهم مطرح است. بنابراین تصویب این قانون برای مجلس و کشور اولویت دارد و باید تکلیف این قانون را مشخص کنیم. خود رهبر انقلاب تاکنون چند بار به این مضمون فرمودهاند که «من در صدا و سیما فقط رئیس معین میکنم و در جزئیات و تحولات آنجا ورود نمیکنم. صدا و سیما مانند نیروهای مسلح نیست که من در جزئیات و اداره آن دخالت داشته باشم». یا در ملاقات با اعضای شورای نظارت بر صدا و سیما در چند سال پیش نکات مهمی گفتند که نشان میدهد ایشان شأن مهمی برای نظارت بر این سازمان قائلند و این نکتهها در طرح فعلی در بخش نظارت منظور شده است.
در این طرح هر سه خواسته قانون اساسی یعنی قانون خط مشی، قانون اداره و قانون نظارت بر صدا و سیما گنجانده شده است و در صورت تصویب این طرح اولاً صدا و سیما قانون اداره پیدا میکند که در واقع از سال 1368 و بازنگری در قانون اساسی تاکنون قانون اداره ندارد. ثانیاً قانون خط مشی قبلی که مربوط به اوایل پیروزی انقلاب است (نایبرئیس ـ آقای دکتر خیلی ممنون) و همینطور قانون نظارت قبلی منتفی خواهد شد. (چند ثانیه اگر اجازه بدهید) اهمیت این طرح که چند سال روی آن کار شده و در واقع تلفیق همه طرحهای مطرح در این باره است و کارشناسان مختلف و حتی برخی رؤسای سابق این سازمان روی آن نظر دادهاند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شده) به هر حال من از دوستان تقاضا میکنم که به اولویت این طرح رأی مثبت بدهند، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
مخالف وقتشان را به جناب آقای ادیانی دادند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بدواً آرزوی توفیق برای همکاران و قبولی طاعات داریم. همکاران محترم من عنایت بفرمایند! طرحی که الان به قید اولویت با استفاده از ظرفیت آییننامه داخلی و با اذن هیأترئیسه محترم در دستور کار قرار گرفته مبنی بر طرح اداره و نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است. اولاً این حق نمایندگان است که طرحی را ارائه و اقامه بکنند و از ظرفیتهای آییننامه استفاده کنند، اما ما یک مخاطبی داریم. طراحان عزیز، برادران و خواهران گرامی، حضرت آقای مطهری! امروز اولویت کشور بنا به اظهار همه نحلههای سیاسی و جریانات سیاسی دلسوز درون کشور اولویتهای اقتصادی است. امروز اولویت کشور مبارزه با فساد و در دستور کار قرار دادن مقولههایی است که اساساً قانون نداریم.
ما در مورد طرحی داریم صحبت میکنیم، این انتشارات مربوط به معاونت حقوقی ریاست جمهوری است، این کتاب به این قطوری مربوط به سازمان صدا و سیما مجموعه قوانین و مقررات موضوعه است. ما قانون نداریم؟ اگر قانون نداریم این چاپ نهاد ریاست جمهوری عبث بود؟ اگر ما قانون نداریم تا الان صدا و سیما بر کدام ریل و مناط داشت اداره میشد؟ جناب آقای مطهری که به عنوان موافق طرح و به عنوان کسی که تقاضای اولویت فرمودید حق قانونی جنابعالی هم هست. مشکل امروز ما گرانی، بیکاری، فساد، رانتخواری و مقولههایی مثل تدوین قانون شرکت ملی گاز است که سالها و سالها و از انقلاب تا الان قانون نداریم و شورای نگهبان آن را رد میکند و بسیاری از قوانین موضوعه مهم کشور است. لذا این اولویت نیست، اصل موضوع اولویت زیر سؤال است.
نکته دوم، جناب آقای مطهری! حضرتعالی به عنوان نایبرئیس گهگاهی جلسه را اداره میکنید، متون مندرج در این طرح سراسر مملو از مغایرت با قانون اساسی است. با اصول (110)، (175) و (44) و نظرات تفسیری شورای نگهبان و دستور حضرت امام (رحمهالله علیه) مبنی بر اصلاح قانون اساسی در لزوم تمرکز مدیریت در صدا و سیما مخالف است. چطور این در اولویت است؟ مواد، مفاد و تبصره و سازوکار آن بدون تردید اگر در صحن بیاید با اخطارهای جدی قانون اساسی نمایندگان فهیم در صحن روبهرو خواهد شد. علاوه بر آن با برنامه ششم و سیاستهای ابلاغی هم در تغایر است. هم اولویتش زیر سؤال و هم محتوایش قابل تأمل و هم رویکرد و تدوین اینگونه قانوننویسی، یعنی بههم ریختگی یک مجموعه عظیم که امروز به عنوان سکاندار و محور و قطب مبارزه با تهاجم فرهنگی در کشور دارد کار میکند، یعنی سازمان صدا و سیما. اشکالاتی هم دارد، کسی
منکر اشکالاتش نیست، اما اشکالات با این کار و طرح نه تنها مرتفع نخواهد شد، بلکه سامان و سازمان، سازمان صدا و سیما را هم به هم ریخت.
مردم قضاوت خواهند کرد، اولویت کشور امروز این است که ما بیاییم این طرحی که هزار اعوجاج حقوقی و مدیریتی در آن موجود است و قرار دارد را در اولویت قرار بدهیم. امروز اگر مردم از ما سؤال کنند مجلس دارد چکار میکند، آیا مسائل اقتصادی، گرانی و دلالبازیها را فراموش کردیم؟ مجلس کجای کار در مدیریت مربوط به مهار بحران گرانی و تورم و کاهش ارزش پول ملی این کشور است؟ (نایبرئیس ـ متشکرم) مجلس اینجاها باید ظهور و بروز پیدا کند، لذا من استدعا میکنم همکاران محترم به این رأی ندهند، خلاف اولویت و مطالبات مردم و قانون اساسی است و اساساً فاقد موضوعیت برای بررسی در دستور کار است. بنا بود بسیاری از همکاران محترم به عنوان مخالف صحبت کنند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را دعوت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
بنده صدا و سیما را یک سازمان بزرگ و اثرگذار در زمینههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میدانم. دوستان محترم! تعجب میکنم چرا از قانونمند شدن صدا و سیما میترسند؟ عین اصل (175) قانون اساسی است، یعنی همان قانون اساسی که برای حفظ آن شهدا خون دادهاند که باید آن را حفظ کنیم بعینه مطرح میکند: خط مشی و ترتیب اداره سازمان و نظارت بر آن را قانون معین میکند.
مردم عزیز و نمایندگان محترم! بعد از چند سال بیش از دو دهه قانون منسجمی که بتواند اداره سازمان صدا و سیما را بر عهده داشته باشد ما نداریم. دوستان میگویند اولویت کشور، اولویت کشور قانونمند کردن دستگاههای دولتی است. اولویت کشور مبارزه با فساد است، چرا دستگاهی که میتواند، صدا و سیما بهترین دستگاهی است که میتواند با فساد مبارزه کند، میتواند نقش داشته باشد. امروز مجلس باید جایگاهی باشد که در کشور مبارزه با فساد بکند و صدایش برای مبارزه با فساد بلند شود. یکی از این دستگاههای مؤثر و اثرگذار صدا و سیمای ما است. صدا و سیمای ما میتواند به عنوان یک دستگاه در مسائل اقتصادی نقش ایفا کند. دوستان! یکی از مشکلات اساسی کشور ما اقتصاد، بیکاری، بیکاری جوانان، عدم رونق کسب و کار است. آیا صدا و سیما، این دستگاه عریض و طویل نمیتواند در این زمینه نقش داشته باشند؟
بنابراین این کار اولویت ما است. صدا و سیما در زمینه وحدت ملی میتواند نقش اساسی داشته باشد. بنابراین همان دستگاه که اینقدر اهمیت دارد آیا گردش مالی صدا و سیما را خبر دارید چقدر است؟ یکی از دستگاههایی است که بیشترین گردش مالی را
در کشور دارد، آیا دستگاهی که این گردش مالی را دارد نباید قانونمند بشود؟
بنابراین بحث من این است که یکی از طرحهایی است که اولویتش کاملاً مشخص است، اولویت اول را برای کشور ما دارد و میتواند در تمام زمینهها برای کشور اثرگذار باشد. دوستان میدانند این شبکههای ماهوارهای ضدانقلاب چه بلایی بر سر فرهنگ، اقتصاد و اعتماد مردم میآورند. اگر صدا و سیمای ما توانمند بشود خیلی راحت میتواند در مقابل شبکههای ضد انقلاب و شبکههای ماهوارهای که (24) ساعته علیه انقلاب اسلامی هستند با اینها بتواند مبارزه کند، بتواند اینها را خفه کند و واقعاً بتواند کارهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ارزنده، سینما، فیلم، حرکت، برنامه و سخنرانیاش مثبت و سازنده باشد و بتواند مردم را جذب کند. آیا این ضعف صدا و سیمای ما نیست که این همه شبکههای خارجی بتوانند دنبال جمهوری اسلامی و فرهنگ ما باشند؟
بنابراین من تعجب میکنم دوستان میگویند این اولویت نیست، بسیار هم اولویت است و میتواند بسیاری از مسائل ما را حل کند. صدا و سیما میتواند نقش بسیار مؤثری در قانونمند کردن بسیاری از مسائل، آموزش، آموزش سبک زندگی اسلامی که همیشه مورد تأیید مقام معظم رهبری است داشته باشد. بنابراین من تعجب میکنم چرا باید با این قانون و چرا اصلاً ما با قانونمند شدن یک دستگاه بعد از دو دهه مخالفت کنیم بگوییم وقتش نیست. وقتش کی است؟ بعد از (60) سال، بعد از اینکه ماهوارهها کشور را جولانگاه خودشان کردهاند، است؟
بنابراین بهترین زمان است، حتی برداشت من به عنوان یک نماینده بهترین زمان است که حالا وقتش هم گذشته ما بیاییم این دستگاه عریض و طویل و اثرگذار و این دستگاهی که میتواند در پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی بسیار مؤثر و اثرگذار باشد را دوستان رأی بدهند و قطعاً نتیجه مثبتی برای کشور و انقلاب ما خواهد شد و بیقانونی هیچ مشکلی را حل نمیکند. ما باید با بیقانونی و فساد بجنگیم و راهش این است که یکی از دستگاههای مؤثر کشور صدا و سیما را قانونمند کنیم تا بتواند کارهایش را بسیار خوب و احسن انجام بدهد، خیلی ممنون، تشکر میکنم. انشاءالله دوستان رأی مثبت بدهند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 227 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به اولویت اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ما وارد رسیدگی به جزئیات لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی بشویم.
«مادهواحده ـ عنوان و مادهواحده و تبصرههای قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب 2/7/1385 به شرح زیر اصلاح میشود:
قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی
مادهواحده ـ فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی که قبل یا بعد از تصویب این قانون متولد شده یا میشوند، قبل از رسیدن به سن (18) سال تمام شمسی به درخواست مادر ایرانی به تابعیت ایران درمیآیند. فرزندان مذکور پس از رسیدن به سن (18) سال تمام شمسی، در صورت عدم تقاضای مادر ایرانی، میتوانند تابعیت ایران را تقاضا کنند که در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات) به تابعیت ایران پذیرفته میشوند. پاسخ به استعلام امنیتی باید حداکثر ظرف مدت سهماه انجام شود و نیروی انتظامی نیز مکلف است نسبت به صدور پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی اقدام کند.
تبصره 1 ـ در صورتی که پدر و یا مادر متقاضی در قید حیات نبوده و یا در دسترس نباشند، در صورت ابهام در احراز نسب متقاضی، احراز نسب با دادگاه صالح میباشد.
تبصره 2 ـ افراد فاقد تابعیتی که خود و حداقل یکی از والدینشان در ایران متولد شده باشند، میتوانند پس از رسیدن به سن (18) سال تمام شمسی، تابعیت ایرانی را تقاضا کنند که در صورت نداشتن مشکل سوء پیشینه کیفری و نیز نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات) به تابعیت ایران پذیرفته میشوند».
پیشنهاد اول که جایگزین کل است را آقای دکتر دهقانی دارند، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار هم دارند.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید، چشم، بفرمایید.

محمد دهقانی نقندر
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! یک طر

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید اخطار هم بگویند.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! راجع به این موضوع است؟ بفرمایید.

نادر قاضی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب مجدد. آقای دکتر پزشکیان! اخطار اصول چهل و یکم و چهل و دوم قانون اساسی دارم. پیشنهاد جناب آقای دهقانی در تبصره (2) صدور پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی افراد موضوع این قانون ضروری است. این با اصول (41) و (42) قانون اساسی صددرصد مغایرت دارد. آقای پزشکیان! قانون اساسی فصلالخطاب ما است. در قانون اساسی همه چیز به وضوح روشن است. این پیشنهادات غیر اصولی (نایبرئیس ـ آقای قاضیپور! کجایش مخالف است؟) آقای پزشکیان! قرائت بکنم؟ (نایبرئیس ـ بفرمایید) میگوید «اتباع خارج میتوانند در حدود قوانین به تابعیت ایران درآیند» ما قانون تابعیت داریم، آنجا شرایطشان مشخص است، همه میتوانند بیاورند. آقای دهقانی! این پیشنهاد شما است. دوم، سلب تابعیت اینگونه اشخاص در صورتی ممکن است که دولت دیگری تابعیت آن را بپذیرد یا خود آن درخواست کند. آقای نوروزی اجازه بدهید! با اصول چهل و یکم تابعیت کشور ایران حق مسلم هر فرد ایرانی است. دولت نمیتواند، اینکه دقیقاً رعایت میشود. در اصل چهل و دوم فقط قانون حاکم است، قانون تابعیت میگوید کسانی میتوانند در ایران اقامت داشته باشند هفت، هشت تا شرایط دارد. خیلیها هم از این طریق قانون تابعیت، تابعیت گرفتهاند. با یک تبصره شما دریچه ایران را برای کلیه خارجیها باز میکنید. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! خیلی ممنون، وارد نیست. اصلاً تابعیت با اقامت کلی فرق دارد. مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف وقتشان را به جناب آقای ملکی دادند، بفرمایید.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خسته نباشید به همکاران ارجمند و همکاری که پیشنهاد دادند. دوستان ببینید! ما در اینجا هدفمان این است کسانی که به هر طریقی از مادر و پدر ایرانی باشند که صددرصد هست، چه در خارج و چه در داخل متولد شدند تعیین هویت بشوند. خودشان درخواست میکنند، میخواهند تابعیت ایرانی را بپذیرند، اگر به مادهواحده و حتی تبصرههای آن دقت بکنیم از جامعیت لازم برخوردار است. پیشنهادی که جناب آقای دهقانی مطرح کردند درست است با حقوق مدنی هم مقایسه کردند، کجای این پیشنهاد با حقوق مدنی مغایرت دارد؟
دوستان عین مادهواحده را یک بار دیگر مطالعه بکنند نوشتند «فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی که قبل یا بعد از تصویب این قانون متولد شده یا میشوند» این بحث تعیین هویت است، اغلب اینها مشکل دارند. اینهایی که در ایران هستند هم هنوز مشکل دارند و زنان ایرانی که در خارج هستند مثالشان هم نابغه ریاضی خانم دکتر مریم میرزاخانی را زدند. این رفته در خارج ازدواج کرده تقاضا کرده بچهاش تابعیت ایرانی پیدا بکند. چه مغایرتی دارد، کجای کار ما به مشکل برمیخورد؟ شما نگاه بکنید! قانون کاملاً از جامعیت برخوردار است.
اینجا طراحان کاری کردند که از جامعیت لازم برخوردار باشد. قبل از رسیدن به سن (18) سال تمام شمسی به درخواست مادر ایرانی به تابعیت درمیآیند. ادامهاش این است، در جای دیگر میفرماید اگر مادرش هم تقاضا نکرده باشد و خود آن بچه تقاضا بکند نسبتش ثابت بشود از نظر خونی میتواند با رعایت مسائل امنیتی و غیره به تابعیت ایران در بیاید. چه مشکلی برای آنها ایجاد میکند؟
همان سهمی که پدر دارد مادر هم برای خود قائل است، یک ایرانی است. ما نمیتوانیم یک ایرانی را از حقوق اصلی خودش محروم بکنیم. قبلاً در موافقت با کلیات یکی از همکاران ما گفتند و مثال زدند. همه ائمه ما نسبشان از حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) به جز علی (علیهالسلام) است. چرا ما این حرفها را میزنیم؟ مگر از مادر نمیتوانیم؟ بحث سادات را مطرح کردند، حیف است قانونی که حتی تبصرههایش را من دقت میکردم که در تبصره (1) وقتی مطرح میکند «در صورتی که پدر و یا مادر متقاضی در قید حیات نبوده و یا در دسترس نباشند، در صورت ابهام در احراز نسب متقاضی، احراز نسب با دادگاه صالح میباشد». مراحل پزشکیاش را طی میکند، دادگاه صالحه خودش تحقیقاتش را انجام میدهد، وقتی که اثبات نسب و هویت شد صادر میشود.
باور من این است که چه در تبصره (2) و چه در تبصره (1) و در خود مادهواحده چنان دقتی شده است که هم میتوانیم از افرادی که بلاتکلیف هستند و افرادی که در خارج هستند میخواهند تابعیت ایرانی را به خاطر نسب مادری بپذیرند از بلاتکلیفی درمیآیند. لذا با رعایت تمامی جوانب و پیشنهاداتی که دوستان صحبت کردند و کسی که موافق آن پیشنهاد هم صحبت میکند آنها را هم لحاظ بکنیم هیچ مغایرتی را ما در این پیشنهاد نمیبینیم. از همه عزیزان میخواهم که به اصل مادهواحده و تبصرههای آن رأی بدهند. پیشنهاد دیگری پذیرفته نباشد، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کمالیپور موافق هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به محضر همه همکاران ارزشمند خود دارم.
آنچه از فحوای کلام همکار ارزشمند و مخالف محترم استفاده کردیم این بود که در مبنا هیچگونه مخالفت اصولی و منطقی با این پیشنهاد ندارند. آنچه در کلام ایشان به وضوح مشاهده میشد و مشاهده کردیم خود ایشان هم قائل به این
بودند که یک عده انسانی که در کشور ما از زنان ایرانی تولد یافتهاند باید واجد هویت بشوند. این طرحی که برادر عزیز و ارزشمندم پیشنهادی که جناب آقای دهقانی دادند با روح قانونگذاری در تطابق است.
آنچه ما از قانون میدانیم این است که قانون باید مستند، مستدل و مستحکم هم از نظر بیان، هم از نظر شکل و هم از نظر مصداق و مفهوم باشد. اینکه ما بیاییم یک اکثریت حروفی را پشت سر هم قرار بدهیم که از آن به یک مراد برسیم قانون نیست. قانون آن است که به اختصار بیان شود و مراد قانونگذار هم معنا و مفهومش در این هویدا باشد.
به نظر من آنچه که در این پیشنهاد آمده است خللی در اجرای طرح ایجاد نمیکند. بلکه طرح پیشنهادی را منسجم و کامل میکند و از این جهت ما میتوانیم به همان مراد طراحان برسیم، البته با یک شکل صحیح قانونگذاری و با یک مبنای مستدل و مستند و برگشت به قانون مدنی، قانونی که سالها است ما آن را تجربه کردیم و یکی از قوانین بسیار مهم، اثرگذار و اصولی در کشور ما است و هرجایی هم که ما از این قانون پا را فراتر گذاشتیم، نه تنها بهتر نکردیم، بلکه اصول آن را هم بههم ریختیم و بدتر شده.
من فکر میکنم این پیشنهاد برادر ارزشمندم جناب آقای دهقانی همانگونه که در اظهارات خودشان هم بیان شد تطابق جدی با ماده (976) قانون مدنی دارد و اگر ما به همان قانون مدنی برگردیم به نظر من تحصیل حاصل است و ما میتوانیم به آن واقعیت کلی در حوزه پیشنهادات عزیزان برسیم، موفق باشید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 210 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای دکتر دهقانی اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اجازه بدهید برای بعد بماند.
6
انتخاب آقایان: قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری و حسین رضازاده به عنوان ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک انتخابات داریم، اگر اجازه بفرمایید من اعلام بکنم بعد انشاءالله سراغ ناطقین برویم.

مسعود پزشکیان
بعد از اعلام انتخابات ناطقین را بفرمایید، میهمانان را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما یک انتخابات در رابطه با انتخاب سه نفر از همکاران به عنوان ناظر در موضوع قانون مبارزه با پولشویی داریم که از طرف کمیسیون اقتصادی آقایان: علیاکبر کریمی و شهاب نادری و از طرف کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها آقایان: قاسم میرزائینیکو و محمدرضا صباغیان و از طرف کمیسیون قضائی و حقوقی آقایان: محمدعلی پورمختار و حسین رضازاده برای شورای مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریست انتخاب شدهاند که اسامی نامزدهای محترم در لوح بارگذاری شده است. باید از بین این شش بزرگوار سه نفر انتخاب بشوند، از هر کمیسیون یک نفر است. یعنی از بین آقایان: دکتر محمدعلی پورمختار و دکتر حسین رضازاده یک نفر، از بین آقایان: قاسم میرزائینیکو و محمدرضا صباغیان یک نفر و از بین آقایان: دکتر علیاکبر کریمی و دکتر شهاب نادری هم یک نفر باید انتخاب بشوند.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه علومپزشکی اصفهان میهمانان جناب آقای دکتر عابدی و سرکار خانم تاجالدین نمایندگان محترم اصفهان هستند.
ـ جمعی از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهید شرافت میهمانان سرکار خانم اولادقباد نماینده محترم تهران و مجمع نمایندگان تهران هستند. شهید شرافت نماینده پرافتخار مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی بودند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه رازی از منطقه (3) تهران میهمانان جناب آقای حسینی نماینده محترم تفرش، آشتیان و فراهان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه آزادگان از شهرستان اشتهارد استان البرز میهمانان مجمع نمایندگان البرز هستند که خدمت همه عزیزان در صحن مجلس شورای اسلامی خوشآمد عرض میکنیم.
7
ناطقان جلسه آقایان: علی مطهری، علیرضا رحیمی، مصطفی کواکبیان، محمدباسط درازهی و حسنبهرامنیا

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی مطهری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمدباسط درازهی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان.
ـ آقای حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر علی مطهری دعوت میکنم برای مدت هفت دقیقه در خدمت ایشان باشیم، بفرمایید.

مسعود پزشکیان

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
تصمیم به موقع جمهوری اسلامی درباره تعلیق برخی تعهدات خود در برجام از یکسو نشان داد که ایران در موضع ضعف قرار ندارد و از سوی دیگر کشورهایی را به نکوهش آمریکا واداشت و از جانب سوم آمریکا را دچار مواضع متناقض کرد به طوری که از یک طرف ناو هواپیمابر ارسال میکنند و از طرف دیگر ترامپ التماس میکند که با من تماس بگیرید. حرف ترامپ این است که مانند رژیم شاه تحت فرمان من باشید و اشغال فلسطین را به رسمیت بشناسید تا من به شما رفاه بدهم. پاسخ ما این است که «هیهات منا الذله» ما تن به خواری نمیدهیم و بدون نیاز به آمریکا با تلاش خود به رفاه هم میرسیم.
آمریکا باید بداند که دوره حکومت بر دنیا برای او به پایان رسیده و قطب اسلامی در حال شکل گرفتن است و آینده خاورمیانه به دست مسلمانان رقم میخورد. غربیها باید قبول کنند که در جنگ صلیبی شکست خوردند و دیگر از راه اشغال فلسطین دنبال انتقامگیری از مسلمانان نباشند.
امروز دو عنصر مقاومت و وحدت میتواند ما را از شرایط سخت کنونی با سرافرازی خارج کند. ترامپ فریب اعتراضات دیماه سال 96 را خورد و خیال میکرد با چند فشار اقتصادی مردم را در مقابل حکومت قرار میدهد، غافل از اینکه آن اعتراضات ریشه در درون خود حکومت داشت و ناشی از رقابتهای سیاسی بود.
امروز ترامپ برای انتخابات آینده خود به شدت نیاز به برگ ایران دارد و مقامات کشور میتوانند از این فرصت به نحو مقتضی و عزتمندانه استفاده کنند. لازم است شورای عالی امنیت ملی نظیر تصمیم شجاعانه و مدبرانهای که درباره برجام گرفت درباره سرنوشت محصوران خانگی انتخابات سال 88 نیز بگیرد که فردا دیر خواهد بود. اگر یکی از آنها در این حال از دنیا برود معضلی برای کشور ایجاد میشود.
توجه مجلس محترم به مسأله هیأت عالی نظارت بر اجرای سیاستهای کلی نظام که به صورت معضلی درآمده است جلب میکنم. اگر این هیأت که در دل مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد به رویه اخیر خود ادامه دهد چیزی برای مجلس شورای اسلامی باقی نمیماند. این هیأت صرفاً میتواند نظرات خود را درباره انطباق یا عدم انطباق طرح یا لایحهای با سیاستهای کلی نظام در حین بررسی آن طرح یا لایحه به مجلس اعلام کند، اما تصمیم با نمایندگان است و آنچه که تصویب میشود صرفاً باید برای بررسی انطباق یا عدم انطباق آن با قانون اساسی و شرع به شورای نگهبان برود، ولی اکنون هیأت مذکور در مجمع تشخیص به مثابه شورای نگهبان دوم مصوبات مجلس را از نظر انطباق یا عدم انطباق با سیاستهای کلی نظام بررسی میکند و مانند شورای نگهبان نامه ارسال میکند که این ماده و آن ماده باید اینگونه اصلاح شود و میدانیم با وجود صدها سیاست کلی هر مصوبهای از مجلس را میتوان مورد ایراد قرار داد و به این ترتیب استقلال و اعتبار مجلس مخدوش و اختیارات آن به شدت محدود میشود.
این آرزوی مجمع تشخیص اگر بخواهد تحقق یابد نیاز به تغییر قانون اساسی و تبدیل مجمع به مجلس سنا دارد و قانون اساسی فعلی چنین اجازهای نمیدهد.
متأسفانه مجلس شورای اسلامی تاکنون عکسالعمل مناسب در مقابل این بدعت آشکار نشان نداده است. لازم است مجلس به این بدعت و تضعیف خود پایان دهد، اساساً عدم انطباق با یک سیاست کلی به معنی عدم انطباق با قانون اساسی نیست. زیرا سیاستهای کلی بخشی از قانون اساسی یا متمم آن نیست. سیاستهای کلی نه عین قانون اساسی است و نه جزء آن.
بنابراین اساساً استناد شورای نگهبان به عدم انطباق با سیاستهای کلی برای مغایرت با قانون اساسی مخدوش و لااقل قابل تأمل و بحث است. پیشنهاد میکنم یک جلسه غیرعلنی با حضور کارشناسان برای تعیین تکلیف این موضوع و تعیین تکلیف هیأت عالی نظارت بر اجرای سیاستهای کلی نظام تشکیل شود.
موضوع دیگر کمتوجهی دولت به مسائل فرهنگی و تربیتی است. یک نمونه آن اتفاقی است که در برخی مدارس تهران افتاد و حاکی از تسامح و تساهل چند مدیر مدرسه در ترویج ابتذال میان نوجوانان به بهانه شادی و نشاط بود و هنوز منتظر پاسخ قانعکننده وزیر آموزش و پرورش هستیم. نمونه دیگر اتفاقات تلخ در ورزشگاه آزادی در جریان مسابقه دو تیم پرسپولیس و سپاهان بود که نشان داد هم وزارت ورزش و هم نیروی انتظامی هنوز نتوانستهاند انتظام لازم و رفتار درست را در ورزشگاهها حاکم کنند و لاتها میداندار میشوند و مثل نقل و نبات دشنام ناموسی میدهند و اموال ملت را تخریب میکنند. وزیر ورزش باید بگوید چه زمانی ورزشگاههای ما مانند ورزشگاههای اغلب نقاط جهان نظم و انتظام پیدا میکند تا مجلس به سؤال و استیضاح نرسد.
نمونه دیگر کمتوجهی دولت به مسائل فرهنگی و تربیتی عدم نظارت آن بر پوشش اسلامی در جامعه است. اجماع همه فقها است که آن مرتبه از امر به معروف و نهی از منکر که مستلزم اعمال قانون است وظیفه دولت اسلامی است و نه مردم. شرایط بد
اقتصادی دلیل نمیشود که موضوع پوشش و حجاب به حاشیه رانده شود. در درجه اول ادارات دولتی و دانشگاهها و سایر اماکن دولتی باید بر این امر نظارت داشته باشند. مسائل مربوط به عفاف از نظر قرآن برخلاف نظر غربیها از اهمیت زیادی برخوردار است. قرآن این مسائل را فرض و واجب شمرده است، چراکه در ابتدای سوره «نور» که درباره این مسأله است میفرماید «سوره انزلناها و فرضناها».
وزارت کشور متولی اصلی مسأله پوشش اسلامی در کشور است و وزیر کشور باید پاسخگو باشد قبل از آنکه مجلس دست به اقدام عملی بزند، اما از مشکلات این دولت ضعف و سستی و تأخیر در تصمیمگیری است. مثلاً لازم بود نرخ بنزین چند سال پیش افزایش یابد، اما دولت آنقدر تعلل کرد که در شرایط امروز کار دشواری است و شاید صلاح نیست. همینطور در تأمین حداقل کالاهای اساسی خانوادهها در قالب کوپن یا کالابرگ یک سال است که تعلل میکند. این کار دو سود دارد؛ یکی اینکه خیال خانوادهها خصوصاً اقشار کمدرآمد از مواد مورد نیازشان راحت میشود و دیگر اینکه دشمن میفهمد که اراده مقاومت ایران برای درازمدت مستحکم است.
در پایان از همه ملت ایران میخواهم که شرایط سخت اقتصادی این روزها را با اخوت و برادری اسلامی آسان کنند. هر خانواده توانمندی دست دو خانواده کمتوان را بگیرند و مثلاً ماهی (1) میلیون تومان به آنها کمک بکنند.
ما در حدیث داریم که یک شخصی خدمت امام کاظم (علیهالسلام) از عراق آمد و گفت در عراق اخوت اسلامی در حد نهایت است، امام فرمود: «آیا اخوت اسلامی شما در این حد هست که وقتی نیاز پیدا بکنید دست در جیب برادر مؤمن خودت بکنی یا نه؟» گفت نه، اخوت ما در این حد نیست. گفت «پس شما اخوت و برادری اسلامی ندارید». والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید. آراء را هم لطفاً جمع کنید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

علیرضا رحیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ماه مبارک رمضان ماه تفکر و عبادت و سخاوت و طهارت نفس و فضیلت و بندگی است. مهمترین بهره این ماه همدلی مسلمین و آسان کردن زندگی برای یکدیگر است. عدول از کینهها و دشمنیها بین مسلمانان و هوا و هوسها و گذشت از داراییها به نفع برادران و خواهران ایمانی و همنوعان مهمترین آموزهها و امتیازات رمضان است. غفران الهی و رحمت واسعه خداوند برای بندگانش نیز زیباترین عطر رمضان است.
پروژه جهانی شدن و یکجانبهگرایی در سیاست و اقتصاد به همت رهبران دانا و واقعنگر و ملتهای رشید و مقاوم با چالشهای جدی مواجه شده و رؤیای سلطنت آمریکا بر جهان تعبیر نشد. گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران و نقش توازنساز در امنیت پایدار منطقه و همچنین رشد اقتصادی خیرهکننده چین و ژاپن دو شاهد عینی در حوزه سیاست و اقتصاد است.
وضعیت تنش حداکثری بدون اقدام نظامی برنامهای است که آمریکاییها گام به گام پس از خروج غیرقانونی خود از برجام آن را اجرا کردهاند. طبیعی است ایجاد چنین تنشهایی خصوصاً همراه با بیعملی و سکوت شرکای آمریکا در برجام با واکنش ایران مواجه شود. اگرچه آمریکاییها سعی در تحریک ایران به نقض برجام یا خروج از آن دارند و در این جهت تحریکات توانستهاند تحرکات و مطالبات افراطیون داخلی را نیز با خود همسو کنند، اما تصمیمگیرندگان محوری در ایران نشان دادند در سایه صبر راهبردی در برابر تنشآفرینی فزاینده ترامپ تصمیمات واقعبینانه و مناسبی اتخاذ نمودهاند. اگرچه تصمیمات و سیاستهای ترامپ همه فرصتهای برجام را برای شرکای خود در برجام مخدوش کرد، اما تصمیم هوشمندانه ایران در مهلت (60) روزه برای محدود کردن اقدامات برجامی خود فرصتی ممتاز را در اختیار اعضای باقیمانده در برجام به ویژه اتحادیه اروپا قرار داده است تا با درک واقعی از شرایط، بهرهمندی همه اعضا از برجام را تضمین نموده و در عمل همه تعهدات و توافقات را به واقعیت مورد انتظار برگردانند و از انحراف بیشتر در اجرای تعهدات برجامی خود با تحریک و زمینهسازی آمریکاییها جلوگیری نمایند.
آقای ترامپ! منتظر تماس تلفنی از ایران نباشید. خودتان شماره چهاررقمی رئیسجمهور روحانی را بگیرید تا از واقعیت ماجرا آگاه شوید.
متأسفانه در مواقعی شاهدیم که انحرافات ذهنی به نظریههای معتبر الصاق و موجب تشویش اذهان و شائبهآفرینی میشود. اخیراً عدهای تئوریسازی کردهاند که «عصمت ظلیه» بخشی از ولایت فقیه است. به این مضمون که ذیل عصمت ائمه طاهرین در اعتقاد شیعی این عصمت به غیر ائمه نیز تسری پیدا میکند و در سایه این نظر افراد عادی نیز به مقام عصمت میرسند. مدعی شدهاند که تاکنون فقط دو نفر به مقام عصمت ظلیه رسیدهاند و سومی هم نخواهد داشت. از رهبری معظم و مراجع عظام و اعاظم حوزههای علمیه استدعا دارم با هوشمندی لازم ساحت حوزه را از اندیشههای انحرافی به نام دین و ولایت فقیه، پاسداری فرمایند و اجازه ندهید خلوص و اصالت نظریههای معتبر اعتقادی مشوب و آلوده به انحرافات مختلف شود.
بیاثر کردن جایگاه و کارکرد هیأت نظارت بر مطبوعات و ورود مستقیم قوه قضائیه به تخلفات مطبوعاتی، برهم زدن ساختار قانونی و ایجاد آشفتگی و نگرانی در حوزه فرهنگ و سیاست است. نمیشود از بلوای بنزینی آفریده نسیم به سکوت و نظاره عبور کرد و تصویر نشریه پرنفوذ صدا را در کسر ساعاتی بهانه توقیف قرار داد. تبعیض در هیچ منصب و فضایی پذیرفته نیست، خصوصاً در فضای قضاء.
البته برای ما روشن است که در سال 98 هرچه به انتخابات مجلس نزدیکتر میشویم چهرهسازی صدا و سیما از یکطرف برای رویش و قطع کانالهای ارتباطی رسانه و ابزار ارتباط جمعی نخبگان با مردم از طرف دیگر برای ریزش به مثابه دو لبه یک
قیچی و یک قیچی فضاساز برای انتخابات عمل میکنند.
در شرایطی که صدای مدیران روزنامهها و نشریات از گرانی کاغذ هنوز طنینانداز است توقیف نشریه صدا چالش جدید فراروی مدیران و سردبیران نشریات و فعالان سیاسی قرار داده است که اگر قانون فصلالخطاب است پس با کدام خطکشی نامرئی و فراقانونی باید تنظیم شویم تا مشمول توقیف یا توقف در نشر و فعالیت نشویم.
در شرایطی که زمینگیر کردن دولت و سیاهنمایی خدمات و چشم بستن به موفقیتهای ملی و منطقهای بینالمللی او در دستور کار مخالفان قرار گرفته تا حدی که زمزمه کودتای مدیریتی علیه دولت نیز شنیده میشود، حمایت از دولت و کمک به رئیسجمهور روحانی را گزینهای معقول و امیدبخش میدانیم همچنان که رهبری معظم نیز به هر دلیل از کلیت دولت حمایت فرموده و نسبت به انشقاق و تفرقه هشدار دادند.
البته که عملکرد برخی وزیران جای نقد و گلایه جدی به جا گذاشته است و با حفظ نقدهای خود به مدیریتهای میانی در دولت به هیچوجه از رأی خود به دکتر روحانی پشیمان نیستیم. به همان دلیل که مجلس لباس سپاه را به تن میکند تا انسجام ملی را به رخ بکشد، به همان دلیل و مصلحت حمایت از دولت و پرهیز از تنش ضرورتی آشکار برای جریانهای سیاسی و مدعیان مدیریت کشور است.
تدبیر و امید همچنان ضرورتی حیاتی برای مدیریت کشور بوده و اصلاحات مستمر و فزاینده در رویکردها و روشها را نیاز همیشگی جامعه و کشور میدانیم. آرزوی سلامتی و سربلندی برای ملت بزرگ ایران ذیل رهبری مقام معظم رهبری و همچنین در طوفانهای فزاینده بینالمللی با حفظ انسجام ملی خود آیندهای درخشان و قوی رو در رو و پیشاپیش ملت بزرگ ایران آرزومندیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از وقت زیادی که گذاشتید و صحبت نفرمودید، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر مصطفی کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لولا ان هدانا الله»
قال الله الحکیم فی محکم کتابه الکریم «و لا تیأسوا من روحالله انه لا ییأس من روحالله الاالقوم الکافرون فلما دخلوا علیه قالوا یا ایها العزیز مسّنا و اهلنا الضر و جئنا ببضاعه مزجاه فأوف لنا الکیل و تصدق علینا ان الله یجزی المتصدقین»
با تبریک ایام ماه ضیافت الهی و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما همکاران عزیز و درخواست مطلوبترین سرنوشت برای ملت سرافراز ایران اسلامی در این فرصت کوتاه دو نکته، یکی در مسائل داخلی و یکی هم در مسائل خارجی عنوان میکنم.
و اما اول از بحث مسائل سیاست خارجی به عنوان یک خادم مردم در سنگر خانه ملت عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و مسئول فراکسیون دیپلماسی و منافع ملی به مثلث نابخرد ترامپ، پمپئو و بولتون میگویم شما با ایجاد رعب و وحشت نمیتوانید مردم مقاوم ایران که در طول (40) سال آبدیدهتر گشتهاند را وادار به تسلیم کنید. ملت صلحدوست ایران هرگز به دنبال جنگ نیست، اما به هرگونه تجاوز بیگانگان پاسخ پشیمانکنندهای خواهد داد. البته شما هم دروغ میگویید، به دنبال مذاکره هم نیستید، بلکه کمپین تبلیغات انتخاباتی راه انداختید. راستی اگر میخواستید از برجام خارج نمیشدید، اگر میخواستید تحریمهای ظالمانه و یکسویه علیه ایران برقرار نمیکردید. سپاه پاسداران ما را تروریست اعلام نمیکردید، معافیت تحریم نفتی ایران را لغو نمیکردید و حتی اخیراً واقعاً آلومینیوم، مس و امثال اینها را در لیست تحریمها قرار نمیدادید.
البته ما در شرایط کنونی و وضعیت فعلی هیچگونه مذاکرهای نداریم، اما در وضعیت مناسب و به صورت مشروط و بازگشت آمریکا به عهدنامه بینالمللی برجام اصل مذاکره را رد نمیکنیم. همین امروز هم (9) میلیون نفر طومار علیه ترامپ در آمریکا امضا کردهاند و درون کنگره مخالفان جدی دارد که ما میتوانیم دیپلماسی پارلمانی را در این زمینه فعال نماییم.
در اینجا به اروپاییها هم میگویم تصمیم شورای عالی امنیت ملی یک تصمیم حداقلی است و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بدعهدیهای شما را فراموش نمیکنند. اگر در زمینه تبادل اقتصادی و تحریمهای نفتی اقدام جدی نکنید حتماً پاسخ قانعکنندهتری به شما خواهیم داد.
و اما در مسائل داخلی بارها گفتهام و باز هم تکرار میکنم اقتدار دیپلماسی و نظامی ما در جهان منوط به رضایت اکثریت مردم ایران است. قرار نیست ما به هیأت حاکمه آمریکا کرنش کنیم، پس بیاییم همگی حتماً به مطالبات مردم به ویژه خواستههای معیشتی مردم کرنش کنیم. در اینجا در مورد سه قوه هرکدام چندتا نکته عرض میکنم؛
و اما در ارتباط با قوه مقننه از خودمان شروع میکنم. عزیزان! نکته اول این است همانطور که برادر عزیزمان آقای دکتر مطهری هم فرمودند وضعیتی که مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با مصوبات مجلس و از جمله مصوبه آخر ما در بحث استانی شدن انتخابات پیش گرفته است تفسیر عزیزان از قانون اساسی است. ما انشاءالله در شرایط مناسب بحث جمهوریت سوم و بازنگری قانون اساسی را در اینجا مطرح خواهیم کرد، اما به مجلسیان عرض میکنیم، عزیزان! باید توجه کنید زمانی خط قرمز ما فقط قانون اساسی و شریعت بود، امروزه گفته میشود مصوبات شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی فرهنگی و رؤسای سه قوه در بحث اقتصادی و سیاستهای کلی، پس یکباره به ما بگویید مجلس چه خاصیتی دارد که در رأس امور قرار است، باشد.
نکته دوم خود عزیزان مجلس هستند. اگر ما حرمت امامزاده را رعایت نکنیم حتماً علیه ما جوسازی میشود. تکتک
نمایندگان باید مواظب اقدامات خودشان باشند. در این زمینه من واقعاً تعجب میکنم عزیزانی که به طرح استانی شدن انتخابات رأی دادند حالا به هر دلیل، شاید هم مخالف بودند، چرا بعد از مصوبه مجلس مخالفت خودشان را اعلام میکنند؟
و اما در مورد قوه مجریه عرض میکنم، عزیزان، آقای رئیسجمهور! مردم ما مردم بسیار خوبی هستند. (24) میلیون به شما رأی دادند و از شما میخواهند لااقل در کابینه دوم تلاش بیشتری برای مطالبات مردم، خواستههایی که شما در انتخابات اعلام کردهاید به عمل بیاورید. خواهش من این است که اولاً این مطالبات مد نظر شما باشد، فقط هم بحث اقتصادی نیست، بحثهای سیاسی و بحثهای مختلفی را که شما در رابطه با رفع حصر و امثال اینها مطرح کردید بیایید بگویید. بالاخره شورای عالی امنیت ملی در این زمینه تاکنون چه اقدامی کرده است.
مسأله بعد، هماهنگی تیم اقتصادی شما است. مردم همهطور تحمل میکنند، اما نمیتوانند ببینند بین کابینه ناهماهنگی وجود دارد. از شما میخواهم که این هماهنگی اقتصادی را انجام بدهید.
مسأله سوم اینکه آقای رئیسجمهور! وضعیت بسیار ناگواری مسأله نشر کتاب و مطبوعات دارند. ما مطبوعاتیها فرصت میدهیم، اگر حل نکردید مجبوریم ناخواسته در این شرایط سخت خود به خود تعطیل بشویم. توجه بکنید! یک نکته در رابطه با قوه قضائیه هم بگویم. (نایبرئیس ـ 17 ثانیه بیشتر صحبت کردید) حالا انشاءالله در فرصت مناسب در رابطه با قوه قضائیه میگویم. فقط این را بگویم، آقای رئیسی! ما انتظار داریم روش شما با آقای آملیلاریجانی فرق بکند. اتفاقاً بارقه امیدی هم دارید ایجاد میکنید. اما باز برخورد دوگانه با مطبوعات یکخرده ما را ناامید میکند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از ناطقان اضطراری از جناب آقای محمدباسط درازهی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان دعوت میکنم، برای مدت پنج دقیقه بفرمایید.

محمد باسط درازهی
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن هدی للناس و بینات من الهدی و الفرقان» صدقالله العظیم
سلام و صلوات میفرستیم بر رسول رحمت و اخوت حضرت ختمیمرتبت محمد مصطفی (صلیالله علیه و آله و سلم) و خاندان پاک و مطهرش. درود میفرستیم به روح بلند و ملکوتی امام راحل بنیانگذار کبیر انقلاب و ابراز ارادت و آرزوی صحت و سلامت و طول عمر با عزت و برکت برای مقام معظم رهبری.
تقدیر و تشکر از دولت محترم تدبیر و امید در جهت تلاش برای ارتقای تمام شاخصها و شرایط کشور. تبریک ماه مبارک رمضان محضر ملت شریف ایران به ویژه موکلین عزیزم در شهرستانهای سراوان، سیب، سوران، مهرستان، بخشهای جالق، بمپشت و هیدوچ و آرزوی قبولی طاعات و عبادات. محضر جناب آقای آیتالله رئیسی ریاست محترم قوه قضائیه تبریک عرض میکنم و تقدیر و قدردانی جهت اولین سفر رسمی ایشان به استان سیستان و بلوچستان و نیز تبریک محضر فرمانده محترم سپاه پاسداران جناب آقای سردار سرلشکر سلامی و تقدیر از حضور امروز ایشان در صحن مجلس شورای اسلامی و ارائه گزارش و نیز سپاس از زحمات ارزشمند جناب آقای سردار جعفری بزرگوار.
امروز روی سخنم به وزارت محترم آموزش و پرورش است و مطالبه عمومی و به جد مردم شریف کشور به ویژه استان سیستان و بلوچستان این است که دولت محترم به ویژه وزارت آموزش و پرورش معلمین عزیز را، به ویژه معلمین زحمتکش و خدوم خرید خدمات آموزشی را تعیین تکلیف نماید و دیگر مطالبه عموم مردم به ویژه دانشآموزان در سراسر بلوچستان و اکثر مناطق محروم و مرزی و پیرامونی ایجاد خوابگاههای شبانهروزی است. بنابر بعد مسافت و شرایط جغرافی جامعه میطلبد که دولت محترم به ویژه وزارت آموزش و پرورش در این بحث تلاش و همکاری لازم را داشته باشند. از وزارت محترم علوم، تحقیقات و فناوری به جد میخواهیم که ارتقای مجتمع آموزش عالی سراوان به دانشگاه سراسری را در دستور کار خود قرار دهد.
از وزیر محترم راه و شهرسازی مطالبه و سؤال میشود. جناب آقای وزیر! دلیل چیست که فرودگاه شهرستان سراوان که بیش از (12) سال از احداث آن میگذرد و امروز بیتالمال در حال خاک خوردن است، اما پروازی را برای مردم عزیز سراوان در شهرستان و در فرودگاه شهرستان سراوان دایر نمیکنید؟ سه سال است که این سؤال را کردهام، اما تاکنون جواب منطقی و عقلایی از دولت محترم، به ویژه از وزارت راه و شهرسازی حاصل نشده است.
باند دوم جاده سراوان ـ خاش و ارتقای جادههای مواصلاتی شهرستان مهرستان به ایرانشهر، مهرستان به سرباز و مهرستان به سراوان ـ کوهک و نیز بازگشایی جاده هیدوچ به مرز و اتمام مطالعات راهآهن سراوان که جا دارد من از نمایندگان محترم سپاسگزاری بکنم که در بودجه 96 این مهم را مصوب کردند.
از وزیر محترم کشور به جد میخواهیم ساماندهی مرز را در دستور کار خود قرار دهد و متأسفانه امروز در سیستان و بلوچستان مرز نه تنها فرصت نیست، بلکه تهدیدی برای مرزنشینان است و مرز فقط برای افراد و گروههای خاص فرصت شده است. میطلبد وزارت محترم کشور و استاندار محترم برای مرز چاره و تدبیری اساسی بیندیشند و ارتقای بخش جالق به شهرستان و بخشهای پسکوه، چاهوک و ناهوک که جزء مطالبات بجد و به حق مردم عزیز حوزه انتخابیه میباشد.
از وزیر محترم نفت میخواهم شروع پروژه انتقال گاز به شهرستانهای حوزه انتخابیه را هرچه سریعتر شروع نماید و ساماندهی سوخت و رفع مشکلات پیش آمده از کدینگ که مشکلات بسیار بزرگی را برای مردم شریف حوزه انتخابیه بنده ایجاد کرده است را مرتفع نمایند.
از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت سؤال میکنم کارخانه سیمان شهرستان سیب و سوران به کجا رسید؟ چندین بار مکاتبه و چندین بار گرفتن دستور از جنابعالی هیچ کمکی نکرده است. (نایبرئیس ـ آقای درازهی وقت شما تمام شده، خیلی ممنون) و از وزیر محترم اقتصاد و گمرک ایران میخواهم که مرز را ساماندهی و ارتقای به مرز بینالمللی بدهند و انتقال آب ماشکید و در نهایت تقدیر از تصمیمات هوشمندانه (نایبرئیس ـ 47 ثانیه بیشتر صحبت کردید) دولت در چهارچوب برجام و حمایت از دولت و درخواست پرهیز از هرگونه تنش داخلی و منطقهای. از تکتک شما سروران عزیز به ویژه جناب آقای دکتر پزشکیان سپاسگزاری میکنم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. نتیجه آراء انتخاب ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم: آراء اخذ شده (176) رأی. جناب آقای قاسم میرزائینیکو با (95) رأی، آقای شهاب نادری با (92) رأی و جناب آقای حسین رضازاده با (91) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم انتخاب شدند. ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای درازهی تشکر میکنم. از جناب آقای دکتر حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند دعوت میکنم، بفرمایید.

حسن بهرام نیا
با سلام و درود به روح بلند و ملکوتی امام راحل، شهدا، سلامتی مقام معظم رهبری و همچنین تبریک حلول ماه مبارک رمضان، ماه بندگی خدا و بهار قرآن بر تمامی مسلمین جهان و تشکر از اقدام مقتدرانه شورای امنیت ملی که روز گذشته شاهد حمایت سرتاسری مردم عزیز ایران اسلامی بودیم که دانشآموخته فرهنگ مکتب انبیاء و شهدا در باب مقابله با عهدشکنیهای اروپاییها از این تصمیم و اقدام بودند که با حضور آگاهانه مردم به منصه ظهور گذاشته شد و همچنین تشکر از فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که امروز با تحلیل آگاهانه و مقتدرانه در حوزه منطقه و آمریکای جهانخوار همگی از این تحلیل بهرهمند شدیم.
عزیزان و بزرگواران! البته این اقدام و حرکتی که توسط مردم عزیز در روز گذشته به منصه ظهور گذاشته شد به معنی تأیید عملکردهای دولت به ویژه در حوزه معیشت نبود. زیرا مردم جداً مشکل دارند، در واقع حرکت دیروز در راستای با تأیید فروپاشی هیمنه پوشالی آمریکا این موجود عظیمالجثه شیطانی بود که دچار پوکی استخوان شده که جامعه جهانی لحظه به لحظه شاهد افول و فروپاشی این نظام خبیثه میباشد. انشاءالله به همین زودی زود با اضمحلال این قدرت پوشالی همه مردم مظلوم جهان به ویژه مسلمین بیپناه کامشان شیرین خواهد شد.
جناب آقای دکتر روحانی! حال که خداوند بزرگ چنین ملتی را به کشور عزیزمان به عنوان یک موهبت الهی که حتی نظیرش هم در صدر اسلام نبوده ارزانی نموده آیا سزاوار است به واسطه سوءمدیریتهای ساری و جاری در کشور که هیچ ربطی هم بعضی از آنها به تحریم ندارد، امروز مردم ما برای تأمین مایحتاج حداقل معیشت خود حتی برای افطار روزه در عسر و حرج باشند؟
آیا سزاوار است مردم عزیز ما امروز برای افطار با خرما، خرما را دانهای (400) تومان بخرند؟ لذا اینها هیچ ربطی به تحریم ندارد. اینها کالاهای داخلی هستند.
آیا سزاوار است برابر قانونی که در مجلس گذراندیم و مبلغ (14) میلیارد دلار برای کالاهای اساسی منظور نمودیم که از جمله این کالاهای اساسی یک قلمش مربوط به گوشت بود و گوشت تا فروردینماه با ارز (4200) تومانی خریداری شد و یکشبه براساس تصمیمی که در دولت رقم خورد و اعلام شد که گوشت باید با ارز نیمایی خریداری شود بفرمایید این گوشتی که با ارز (4200) تومانی خریداری شد فاصله این قیمت با قیمت ارز نیمایی که در واقع دو برابر است به جیب چه کسانی رفت؟ قرار بود ما گوشت را با ارز (4200) تومانی کیلویی (40) هزار تومان به مردم بدهیم، ولی با ارز نیمایی تبدیل به کیلویی (90) هزار تومان شد. صدها میلیارد تومان فاصله این دو قیمت بود، بفرمایید این رانتی که دودش به چشم مردم فقیر و مستمند رفت به جیب چه کسانی رفت؟
و اما جناب آقای رئیسجمهور! دولت باید به مجلس گزارش دهد ارزهای پرداختی برای واردات چه تأثیری در ثبات قیمتها و بازار و معیشت مردم داشت؟ طبق گزارش منتشره (30) میلیارد دلار ارز (4000) تومانی برای واردات به شخصیتهای حقیقی و حقوقی پرداخت شد که کالای ثبتشده با زمینه تخصصی دریافتکنندگان سنخیت نداشت. دولت باید در این زمینه شفافسازی کند و بفرماید بالاخره عایدی این پرداختهای نجومی کجا رفت.
و اما موضوع بعدی در ارتباط با گفتمان دیپلماسی بعضی از دیپلماتهای کشورمان است. لزوم وحدت نظر و یکپارچگی در بیان مواضع در مقابل تحرکات غربیها یک اصل است. چه لزومی دارد معاون وزارت خارجه آقای عراقچی درباره برادران و خواهران افغانی ما موضع بگیرد و تذکر بعدی بنده به جناب آقای سلطانیفر وزیر محترم ورزش و جوانان است.
آقای وزیر! چرا به وعدههای خود عمل نمیکنید و بیتفاوتی را نصبالعین قرار دادید؟ مگر جنابعالی تا به حال دو بار قول افتتاح استخر سرپوشیده سالن چندمنظوره واقع در شهرستان نهاوند را به مردم نجیب و انقلابی ندادید؟ آیا اینگونه وعدههای بیعمل دهنکجی به مردم و ملت عزیز ایران اسلامی نیست، اگر این اصل را قبول دارید پس سریعاً تجدید نظر و از مردم شریف و نجیب شهرستان نهاوند عذرخواهی کنید و از خداوند طلب غفران و رحمت الهی را مسئلت نمایید و اقدام لازم را برای جبران این آسیبی که به اعتماد عمومی مردم وارد شده است را با تسریع در اجرای عملیات استخر فوقالذکر جبران نمایید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم، تذکرات را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر بهرامنیا نماینده محترم نهاوند تشکر میکنیم. جهت استحضار و یادآوری محضر نمایندگان محترم جلسه هماندیشی و تعاملی مشترک بین قوه قضائیه و قوه مقننه با میزبانی قوه قضائیه رأس ساعت (16:45) تا ساعت (19) در محل قوه قضائیه برگزار میگردد.
مجمع نمایندگان استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، اردبیل، زنجان و قزوین و همه نمایندگان درگذشت والده مکرمه همکار عزیزمان جناب آقای سلمان خدادادی نماینده محترم مردم شریف ملکان را تسلیت فرمودند.
8
اعلام وصول (1) فقره لایحه

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
طرحها و لوایح ذیل جهت اعلام وصول به هیأترئیسه ارائه شده است که اعلام میگردد.
ـ لایحه نحوه واگذاری اموال، تأسیسات، ماشینآلات و هرگونه مالکیت مربوط به تأسیسات آب و فاضلات.
9
اعلام وصول (5) فقره طرح

علیرضا رحیمی
طرح اصلاح مواد (323) و (325) قانون مدنی.
ـ طرح احداث سرپناه.
ـ طرح مستثنی شدن بانک رفاه کارگران از سقف مجاز تملک سهام بانکهای تجاری غیردولتی.
ـ طرح اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران.
ـ طرح استفساریه بند «ج» ماده (112) قانون برنامه ششم به صورت عادی اعلام وصول میشود.
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا ماده (85) قانون مدیریت خدمات کشوری برای عزیزان بازنشسته اجرا نمیشود.
ـ آقای علیرضا رحیمی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا نشریه صدا بدون طی تشریفات قانونی در هیأت نظارت بر مطبوعات توقیف شد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور، روحالله حضرتپورطلاتپه و سیدهادی بهادری (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، به وزرای راه و شهرسازی و کشور درخصوص تسریع در تکمیل فوری احداث جاده شهید کلانتری ارومیه به تبریز از آقکندی تا سرای و احداث تونلها.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نیرو درخصوص جلوگیری از پر کردن چاه آب دامداران و کشاورزان عزیز.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر کشور درخصوص تعیین تکلیف وضعیت اشتغال تاکسیرانان و اتوبوسرانان به خصوص در ارتباط با سختی کار.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا قبولیهای آزمون استخدامی قوه قضائیه که از سال 1396 بلاتکلیف ماندهاند را روشن نمیکنید.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به تاکسیداران درخصوص تأمین تسهیلات بانکی کمبهره برای تعویض خودروهای فرسوده و تأمین لوازم یدکی با توجه به کرایههای تعیینشده توجه نمیشود.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا بیش از شش ماه است که محافظین جنگل ریالی حقوق دریافت نمیکنند؟
ـ آقایان: سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر امور خارجه درخصوص ضرورت پیگیری علل و دلایل میهمانی افطاری در سفارت انگلستان و معرفی افراد شرکتکننده در آن و احضار سفیر آن کشور.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه در رابطه با آزادی گروگانهای سیستان و بلوچستان چرا اقدام اساسی و مؤثری صورت نمیگیرد؟
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق پنج نفر از همکاران به وزیر جهادکشاورزی درخصوص شفافسازی در هزینهکرد اعتبار بودجه قنوات برای خرید بلیط هواپیما و اثاث و ملزومات اداری و همچنین طرح موضوع صادرات جوجه یکروزه با توجه به نیاز داخلی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور و روحالله حضرتپورطلاتپه (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در انتقال معلمان نسوان به شهر خودشان که سکونت دارند.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر کشور درخصوص اینکه علیرغم مکاتبات متعدد مبنی بر درخواست ارائه گزارش از چگونگی اجرای دستورالعمل تشکیل شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی استان و شهرستانها متأسفانه تاکنون به غیر از چند استان محدود باقی استانها نسبت به برگزاری جلسات هیچگونه اقدامی نداشتند. چرا وزارت کشور نسبت به این امر مهم هیچگونه اقدام حداقلی را هم انجام نداده است؟
ـ آقایان: نصراله پژمانفر، محمدحسین حسینزادهبحرینی و جواد کریمیقدوسی (مشهد و کلات) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا دولت نسبت به تعیین تکلیف وضعیت سپردهگذاران چهار تعاونی فرشتگان، بدر توس، الزهرا، پیوند و مؤسسات منحله پولی و مالی از طریق الزام سهامداران این مؤسسه برای فروش املاک و تأمین وجه سپردهگذاران و همچنین تسریع در تسویه اقدام لازم نمیکند؟
ـ خانم سکینه الماسی (کنگان، دیر، جم و عسلویه) به اتفاق (10) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص علت اجرایی نشدن بند «ل» تبصره (16) قانون بودجه سال 98 مربوط به بخشودگی سود جرایم تأخیر و تأدیه وامهای زیر (100) میلیون تومان.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر کشور درخصوص پاسخگویی به بیعدالتی و بیقانونی وزارت کشور نسبت به بعضی از انتخابات شوراهای شهرها.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تعیین تکلیف قیمت سیر در شهرستان طارم.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر کشور درخصوص علت کوتاهی آن وزارتخانه در برخورد با مسئولان پروازی در استان مرکزی به خصوص محلات و دلیجان.
ـ آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا هیچگونه نظارتی بر مخابرات و شرکتهای وابسته ندارید و عملاً حقوق کارکنان این مجموعه تضییع میگردد؟ اگر این روند ادامه داشته باشد ناچاریم از طریق ابزارهای نظارتی مجلس با جنابعالی برخورد کنیم.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص ضرورت تسریع در تعیین تکلیف سهامداران عمده شرکت هپکو و تلاش در احیاء و رونق مجدد شرکت مذکور.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت تعلل دولت، وزارت آموزش و پرورش و سازمان اداری و امور استخدامی در تنظیم آییننامه قانون استخدام معلمان حقالتدریس، خرید خدمت، پیشدبستانی و نهضت سوادآموزی. آیا حق معلمان این است؟
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر کشور درخصوص تسریع در ارتقای دهستان شمیل با عنایت به درخواستهای مکرر استانداری و نمایندگان مجلس.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر دادگستری درخصوص بهکارگیری جوانانی که از سال 96 در آزمون استخدامی قوه قضائیه قبول شدهاند اما همچنان سرگردان و بیکار هستند.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا در مورد احداث ایستگاه راهآهن قطار سریعالسیر در حوزه شهرستان دلیجان تعلل مینمایید؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم برخورد با شرکتکنندگان بخش دولتی در مراسم افطاری سفارت روباه پیر (انگلیس)؟
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا حقوق کارکنان شرکت تراورس راهآهن از محل بودجه عمرانی راهآهن کشور و وزارت راه و شهرسازی تأمین میگردد؟ با توجه به اینکه بودجه عمرانی به صورت فصلی پرداخت میشود، متأسفانه این موضوع باعث معوق شدن حقوق (6000) نفر از کارکنان در سراسر کشور شده است.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا تکلیف بیمارستان تخریبشده زلزله 91 شهرستان اهر و هریس مشخص نمیشود؟
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تعیین تکلیف بدهکاران به سیستم بانکی تا سقف (100) میلیون تومان که با مراجعات مکرر و قصد تسویهحساب بدهی را دارند، ولی بانکها پاسخ نمیدهند.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در اجرای قانون خدمات کشوری به منظور تحقق عدالت در پرداخت حقوق و دستمزد.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت بیتوجهی به تعیین تکلیف مهندسین ناظر کشاورزی
بیکار در استان کرمانشاه.
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم تکمیل پروژه اورژانس بیمارستان رازی اهواز علیرغم هزینههای زیاد از بیتالمال.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا سازمان تأمیناجتماعی وزارت کار در سال گذشته رتبه اول شکایت مردمی به دیوان عدالت اداری را با (65) هزار شکایت داشته است؟ این موضوع نشاندهنده موانع فراوانی است که سازمان تأمیناجتماعی و وزارت کار برای رونق تولید ایجاد کردهاند.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم رسیدگی عاجل به مشکلات بانکی زلزلهزدگان شهرستان بروجرد در سال 85 و بخشودگی سود جرایم و پیگیری جهت بخشودگی کامل با توجه به عدم توان مالی مردم در پرداخت اقساطی.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر ورزش و امور جوانان درخصوص اینکه از جنابعالی انتظار میرود در مورد حادثه تلخ دیدار الزورا عراق و ذوبآهن ایران اقدام لازم را در دفاع از هویت ملی ما انجام دهید.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به رئیسجمهور درخصوص اینکه چرا بیمه دی به تعهدات خود در قبال جامعه ایثارگران عمل نمیکند و موجب مشکلات تأمین داروهای مورد نیاز ایثارگران شده است؟
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا قانون بودجه سال 98 را اجرا نمیکنید، خصوصاً تبصره (7) در مورد تهیه کالای اساسی با ارز ترجیحی؟
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم و وزیر دادگستری درخصوص اینکه چرا بعد از گذشت (18) ماه پذیرفتهشدگان نهایی آزمون استخدامی قوه قضائیه به دلیل مشکل اعتبارات مالی تعیین تکلیف نشدند؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه مجدداً متذکر میگردد چرا حق مسکن و مأموریت خارج از کشور فرهنگیان به طور کامل پرداخت نمیشود؟
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
در تذکرات شفاهی جناب آقای شادمهر کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول به وزیر محترم نیرو درخصوص ضرورت تسریع در تخصیص آب برای (2000) هکتار به زمینهای کشاورزی در بخش هنمینی و دشت چشمهشیرین شهرستان بدره. با توجه به اینکه مطالعات تأمین آب و پمپاژ آب از سد سیمره برای این طرح اتمام یافته. نظر به اینکه در زمان احداث مردم عزیز این شهرستان زمینهای کشاورزیشان را برای احداث سد سیمره تقدیم کردند، ولی حقآبه را نفروختند، ضرورت دارد و طبیعی است که حداقل حق طبیعی این عزیزان دریافت تخصیص آب برای این زمینهای کشاورزی است.
اما تذکر دوم باز به وزیر محترم نیرو درخصوص برداشت آب از عقبه سد کرخه با ظرفیت حدود (6) میلیارد متر مکعب برای زمینهای دشت کلات مورموری است. چون دشت کلات مورموری در شهرستان آبدانان ضرورت دارد این زمینها آبیاری بشود و یکی از راههای مهم اشتغال و تولید در شهرستان آبدانان که حجم بیکار بالایی دارد و تولید و اشتغال در این شهرستان را رونق میبخشد استفاده از آب برای آبیاری این زمینهای کشاورزی است و برداشت آب از عقبه سد کرخه است.
تذکر بعدی به وزیر محترم نیرو و کشاورزی درخصوص دستوری که رئیس محترم جمهور برای پرداخت خسارت به پمپاژداران شهرستان درهشهر در پاییندست سد سیمره دستور دادند ضرورت دارد تسریع کنند و خسارت وارده به این کشاورزان را در شهرستان درهشهر در اولویت قرار بدهند.
تذکر بعدی به هیأت محترم دولت و وزیر محترم کشور درخصوص ضرورت گشایش مرز چیلات دهلران است. (نایبرئیس ـ متشکرم، زمان را مراعات کنید همه عزیزان صحبت کنند) با توجه به اینکه مرز چیلات دهلران ضرورتی برای تمام کشور است و گشایش این مرز میتواند به تبادلات اقتصادی دو کشور ایران و عراق کمک بکند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای میرزائینیکو بفرمایید.

مسعود پزشکیان
فقط وقت را مراعات کنید، چون وقت اذان بشود من باید جلسه را ختم کنم.

قاسم میرزائی نیکو
بسم الله الرحمن الرحیم
ثواب روزه و حج قبول آنکس برد
که خاک میکده عشق را زیارت کرد
ماه مبارک مبارک است که هذا شهر رمضان، آنقدر بگوییم که دیگر عیبی در ما نباشد تا با پیامبر رحمت و خاندانش باشیم و بمانیم. اما سناریوی ترامپیسم امروز به سطح تکتک افراد کشیده شده و رسانهها و حرفهایی از جنگ و مذاکره و بستن تنگه و
این تیترها میگویند. اکنون زمان آن رسیده که دلسوزان نظام همدل و یکصدا با تاکتیک معین از اقتدار مسلم مردممان دفاع کنند و با هم یکی برای همه باشند و خواست مردم را در نظر داشته باشند.
تذکر اصلی من به متولیان کشوری و شهرستان است که به داد ساخت و سازهای غیرقانونی برسید. تا کی میخواهید این زمینه و این مجموعه را اداره بکنید. در روستاهای دماوند نور چشمی و قوی و ضعیف نکنید و از انفال مردم حفاظت کنید.
مطلب بعد تذکر به وزیر محترم کشور جناب رحمانی است. پس از حوادث سیل و مشکلات استانداران و سوءاستفادههای مختلف، جناب وزیر! متأسفانه برای سرزمین مادریام دماوند و فیروزکوه که من برآمده از آنها هستم هرچه بر آنها برود باید مقابل مردم بایستید و پاسخگو باشید.
تذکر بعد به وزارت نیرو که حل و فصل دعوای آب منطقه آبفای روستایی و شهری و چندین دستگاه موازی را تا کی قرار است اینگونه اداره کنید. ما برای آب شرب روستای وادان و چند روستا در دماوند و فیروزکوه یک سال است دوندگی میکنیم، اما در گیر و دار بروکراسی اداری داخلی سرگردانیم و این کارها دیگر به تحریم ربط ندارد. البته مطلع شدم جناب آقای دکتر اردکانیان تصمیم گرفته.
تذکر آخر به وزیر محترم کشاورزی است. جناب وزیر! اختیارات تصمیمگیری در مسأله مهم آبیاری تحت فشار را به شهرستان بسپارید که کشاورزان ماهها معطل نمانند و اینکه هنوز زمین دامداری روستای لزور علیرغم دستور صریح جنابعالی نهایی نشده که باید به جناب آقای آقایی آفرین گفت.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای محمود صادقی بفرمایید.

محمود صادقی
بسم الله الرحمن الرحیم
«ان الله یحب الذین یقاتلون فی سبیله صفاً کأنهم بنیان مرصوص»
ملت ایران با کولهباری از تجربیات تاریخی خود به ویژه تجربیات حاصل از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در صفی واحد همچون بنیانی مرصوص در برابر متجاوزان ایستادگی خواهد کرد و هر دشمنی که خیال خام تجاوز را در سر بپروراند پیشمان خواهد ساخت. اما نکتهای که در این فرصت کوتاه در این رابطه متذکر میشوم رعایت اصل نهم قانون اساسی است که به موجب آن آزادی و استقلال و وحدت و تمامیت ارضی کشور از یکدیگر تفکیکناپذیرند و حفظ آنها وظیفه دولت و آحاد ملت است.
از نهادهای ذیربط امنیتی و قضائی انتظار میرود در این شرایط که استحکام صفوف و تقویت وحدت ملی ضرورتی انکارناپذیر است به بهانه امنیت، آزادیهای مدنی، به ویژه آزادی رسانهها را محدود نکنند و با رسانهها برخورد مناسبتری داشته باشند، از جمله با نشریه صدا که متأسفانه به جای اینکه از طریق هیأت نظارت بر مطبوعات تذکر لازم داده بشود اقدام به توقیف سریع آن شد.
در مورد سیل هم ضمن تشکر از مسئولان ذیربط به خاطر اقدام به موقع در مقابله با سیل و پیشگیری از گسترش خسارات آن متذکر میشوم که بعضی از مناطق سیلزده که تماسهایی با ما میگیرند از جمله در دشت آزادگان و همچنین در لرستان و پلدختر و به ویژه روستاهای معمولان کماکان مشکلات عدیده ناشی از سیل گریبانگیرشان است. از مسئولان ذیربط تقاضا میکنم که مردم را تنها نگذارند و مخصوصاً اعتبار لازم را برای بازسازی استان لرستان به موقع تخصیص بدهند، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن آرزوی قبولی طاعات چند تذکر؛ تذکر اول، گفته میشود تعدادی از مسئولین دولتی در ضیافت افطار سفارت انگلیس شرکت کردند. واقعاً جای سؤال و استفهام دارد. این آقایان اگر توان مالی نداشتند و نیاز به یک وعده غذای انگلیسی داشتند میگفتند ما برایشان مجلس صدقه جمع میکردیم.
دیگ پلوی سفارت انگلیس در عصر مشروطه خاطرمان هست چه مصیبتهایی را برای کشور به بار آورد، اگر قبح نداشت چرا مخفیانه رفتند؟ کت و شلوار و پیراهن یقه آخوندی بعضیها میپوشند، اما فکرشان فکر قجری است. آیا اینها هدیه هم گرفتند یا نگرفتند؟ توضیح بدهند. آیا مذاکره هم کردند یا نکردند؟ توضیح بدهند، با این تفکر انگلیسیزده و غربپرست بعضیها مشکلات کشور را میخواهند حل کنند. آقایانی که میگویند شفافیت، چرا شفاف نمیگویند در سفارت روباه پیر بر سر سفره و خوان آنان نشستیم و خوردیم و نوشیدیم، ملت هم در این گرانی دست و پا بزنند؟ این تذکر اول.
تذکر دوم، میزان مصرف برنج ما (3) میلیون تن است. تولید داخلی (2) میلیون و (100) است و حدود (1) میلیون و (700) هم واردات است. یعنی ما (800) هزار تن مازاد داریم. آقای وزیر کشاورزی! چرا مدیریت نمیکنید، چرا قیمت برنج به اینجا رسیده؟
تذکر سوم، حدود (20) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی (نایبرئیس ـ متشکرم، وقت تمام است) توزیع شد، چه کسی این تصمیم را گرفت، چه کسانی پشت صحنه بودند، آیا سادهلوح بودند یا مسائل دیگری است؟ امیدواریم قوه قضائیه ورود پیدا کند، گفته میشود رانت تا حدود (200) هزار میلیارد تومان ایجاد شده... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
حاجآقا! وقت تمام شد، وقت اذان هم هست، خیلی ممنون.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (9) صبح فردا دوشنبه بیست و سوم اردیبهشتماه 1398 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. اگر نوبتی کسی از برادران برای صحبت دو دقیقهای مانده باشد انشاءالله در جلسه بعدی وقتش محفوظ خواهد بود. پایان جلسه را اعلام میکنم.