1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 222 نفر از نمایندگان محترم رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هشتاد و ششم روز شنبه بیست و هفتم بهمنماه 1397 هجریشمسی مطابق با دهم جمادیالثانی 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح تمدید قانون شوراهای حل اختلاف.
2 ـ گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1398 کل کشور در مورد لایحه بودجه سال 1398 کل کشور.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح استفساریه جزء (6) بند (3) ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد عدم اجرای قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی.
6 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی در مورد طرح یکفوریتی الحاق جزء «ز» به بند (5) ماده (6) قانون اصلاح موادی به قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.

علی مطهری
من یک توضیحی عرض بکنم؛ علت اینکه جلسه ما با تأخیر زیاد شروع شد، جلسه غیرعلنی بود که ما با حضور برخی از وزرا و رئیس کمیسیون تلفیق داشتیم و مسائلی در مورد بودجه 98 و مسائل اقتصادی کشور مطرح شد.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی مطهری
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مجید ایمانی
(آیات 57 ـ 53 از سوره مبارکه «یوسف» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ ما أُبَرِّئُ نَفْسِی إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ ما رَحِمَ رَبِّی إِنَّ رَبِّی غَفُورٌ رَحِیمٌ * وَ قالَ الْمَلِکُ ائْتُونِی بِهِ أَسْتَخْلِصْهُ لِنَفْسِی فَلَمَّا کَلَّمَهُ قالَ إِنَّکَ الْیَوْمَ لَدَیْنا مَکِینٌ أَمِینٌ * قالَ اجْعَلْنِی عَلى خَزائِنِ الْأَرْضِ إِنِّی حَفِیظٌ عَلِیمٌ * وَ کَذلِکَ مَکَّنَّا لِیُوسُفَ فِی الْأَرْضِ یَتَبَوَّأُ مِنْها حَیْثُ یَشاءُ نُصِیبُ بِرَحْمَتِنا مَنْ نَشاءُ وَ لا نُضِیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِینَ * وَ لَأَجْرُ الْآخِرَةِ خَیْرٌ لِلَّذِینَ آمَنُوا وَ کانُوا یَتَّقُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
از جناب آقای مجید ایمانی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
«و من نفس خود را تبرئه نمیکنم، چرا که نفس قطعاً به بدی امر میکند. مگر کسی را که خدا رحم کند، زیرا پروردگار من آمرزنده مهربان است. پادشاه گفت: او را نزد من آورید تا وی را خاص خود کنم، پس چون با او سخن راند، گفت تو امروز نزد ما با منزلت و امین هستی. یوسف گفت: مرا بر خزانههای این سرزمین بگمار که من نگهبانی دانا هستم و بدینگونه یوسف را در سرزمین مصر قدرت دادیم که در آن هرجا که میخواست سکونت میکرد، هرکه را بخواهیم به رحمت خود میرسانیم و اجر نیکوکاران را تباه نمیسازیم و البته اجر آخرت برای کسانی که ایمان آورده و پرهیزگاری مینمودند بهتر است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی غائبین جلسه امروز آقایان: برومندی نماینده مرودشت، تجری نماینده قصرشیرین، حاتمیان نماینده درگز، رستمیان نماینده دلفان، زارعی نماینده بویراحمد، سامری نماینده خرمشهر، کریمی نماینده بیجار، گلمرادی نماینده بندرماهشهر، ملکشاهیراد نماینده خرمآباد، ناصرینژاد نماینده شادگان و یارمحمدی نماینده زاهدان.

علی مطهری
3
بیانات نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص حادثه تروریستی جاده زاهدان ـ خاش و شهادت جمعی از جوانان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت (27) تن از بهترین جوانان رشید کشور از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حین خدمت به اسلام و کشور را به ملت بزرگ ایران، خانوادههای بزرگوار این شهدا و رهبر گرامی انقلاب اسلامی و نمایندگان محترم، خصوصاً نمایندگان استان اصفهان تبریک و تسلیت عرض میکنم.
اینگونه اقدامات بیش از هر چیز نشانه ضعف دشمن است. این اقدام انتقامگیری آمریکا و اسرائیل از ملت ایران به خاطر راهپیمایی عظیم و حمایت گسترده از انقلاب اسلامی در چهلمین سال پیروزی این انقلاب الهی بود، ولی کور خواندهاند. ملت مؤمن و انقلابی ایران به راه خود ایمان دارد و با نیروی بیشتر همچنان پایدار و مقاوم خواهد بود و آمریکا و صهیونیسم را به زانو در خواهد آورد.
4
تصویب طرح تمدید مهلت اجرای آزمایشی قانون شوراهای حل اختلاف به مدت یکسال

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب داریم خدمت همکاران گرامی. آقای رئیس! قبل از اینکه وارد بحث بودجه بشویم دو مورد درخواست قانونی گزارش کمیسیونهای قضائی و حقوقی و اجتماعی داریم که چون مهلت قانونیشان تمام شده است عزیزان اصرار دارند که سریعتر قرائت بشود. قرار بود اگر مخالفین منصرف بشوند و صحبت نکنند موضوع انشاءالله طرح و رأیگیری بشود و وارد بودجه بشویم. اجازه طرح میفرمایید؟

علی مطهری
آقای کاتب! تذکرتان راجع به همین دستور است؟ کوتاه بفرمایید.

غلامرضا کاتب
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت شهادت پاسداران عظیم انقلاب اسلامی و عرض تشکر از رئیس محترم جلسه. جناب آقای دکتر! تبصره (1) ماده (100) را حضرتعالی اگر منت به بنده بگذارید و یک لحظه دقت بکنید میگوید «حداقل (50) نفر از نمایندگان میتوانند از رئیس جلسه تقاضا نمایند گزارش چاپشده کمیسیون خارج از نوبت در دستور کار جلسه علنی قرار گیرد. رئیس درخواست متقاضیان را پس از یک صحبت مخالف به رأی میگذارد»، انتهایش مهم است. «در صورت تصویب رسیدگی به گزارش مورد تقاضا در همان جلسه یا جلسه بعد شروع میشود». با اعمال مجدد این تبصره نمیتوان آن را متوقف کرد. آقای رئیس! وقتی که قانون انتخابات در دستور بوده و وسط دستور جلسه داریم کار را انجام میدهیم، شما به استناد یک ماده دیگری نمیتوانید آن را متوقف بکنید به این عنوان که میخواهید قانون آزمایشی که مهلتش تمام شده را بیایید اصلاح بکنید. در نتیجه مغایر آییننامه است، حضرتعالی که مقید به قانون هستید من از حضرتعالی استدعا و خواهش میکنم که اجازه ندهید خلاف آییننامه انجام بشود. چرا تبصره (1) ماده (163) که همکاران خوب من به استناد این آمدند استناد کردند چون زمان این تمام شده در دستور کار آوردند گذاشتند از نظر آییننامه خلاف است. گفته این را دولت شش ماه قبلش بیاورد، نه اینکه ما الان در دستور قرار داریم، شش ماه قبل دولت، کمیسیون و نمایندگان کوتاهی کردند و نیاوردند، وسط دستور کاری که قانون انتخابات استانی در دستور کار است و طبق تبصره (1) ما (50) تا امضا جمع کردیم و در اولویت قرار گرفته و همکاران رأی دادند شما دوباره میآیید دستور را عوض میکنید. استدعا میکنم به عنوان رئیس جلسه به حرمت آییننامه اجازه ندهید خلاف آییننامه عمل بشود. آییننامه صراحت دارد، به هیچوجه نمیشود این را مجدداً متوقف کرد.

علی مطهری
آقای کاتب ببینید! اگر ما فقط همین تبصره (1) ماده (100) را ملاک قرار بدهیم حرف شما درست است، یعنی تذکرتان وارد است، یعنی تا یک اولویت از دستور خارج نشده ما نمیتوانیم وارد اولویت بعدی بشویم. اما ماده (163) میگوید آن قوانینی که دارای مهلت هستند، قبل از تعیین مهلتش حتماً باید تعیین تکلیف بشود. یعنی ما بالاخره اینجا طبق ماده (163) میتوانیم وارد بشویم. (کاتب ـ آقای دکتر! شش ماه قبل باید میدادند) درست است دولت باید زودتر اقدام میکردند، ولی معمولاً متأسفانه این اتفاق میافتد. (همایون هاشمی ـ به خدا این فاجعه است) حالا اگر شما مخالف هستید رأی نمیدهید، مشکلی نیست. طبق ماده (163) این کار را میتوانیم انجام بدهیم. سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گزارش اول گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح تمدید قانون شوراهای حل اختلاف هست.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین»
من هم به نوبه خودم شهادت مظلومانه (27) تن از پاسداران انقلاب اسلامی را تسلیت عرض میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
حاجآقای نوروزی اجازه بفرمایید. مخالفین منصرف نشدند؟ باید از دستور خارج کنیم. حاجآقا نوروزی! اجازه بدهید ما وارد بودجه بشویم، چون قرار بود آقایان منصرف بشوند، به این شرط در دستور قرار دادیم.

حسن نوروزی
آقای پژمانفر منصرف هستند.

علی مطهری
آقای نوروزی! وارد آن استفساریه بشوید. دستور بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای کاتب جزء مخالفین هستند. ظاهراً منصرف نیستند.

علی مطهری
آقای کاتب! منصرف نیستید؟ پس صحبت نمیکنید. پس وارد بودجه بشویم.

حسن نوروزی
منصرف هستند. بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح تمدید قانون شوراهای حل اختلاف به شماره چاپ (1294) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 15/11/1397 با حضور کارشناسان و مسئولان دستگاه مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ الهیار ملکشاهی
سروران محترم عنایت بفرمایید! این طرح دائمی شدن قانون شوراهای حل اختلاف قبل از مدت شش ماه آمده بود، در کمیسیون مطرح بود، ولی وقتی متوجه شدیم که حضرت آیتالله رئیسی قرار است که به جای آیتالله آملیلاریجانی سکاندار قوه قضائیه بشوند و متوجه شدیم که ایشان نظرهای خاصی در رابطه با قانون شورای حل اختلاف دارند ما مجبور شدیم برای مدت یک سال این قانون را درخواست تمدید بکنیم موقتاً اجرا بشود.
بنده از طرف کمیسیون قول میدهم آنچه را هم که جناب آقای حاجی نظر دارند ما تا شش ماه دیگر، قبل از شش ماه انشاءالله ما قانون دائمی را میآوریم و این قانون، (پژمانفر ـ آقا! ششماه بیشتر میشود، من مخالف هستم) قبول داریم، روی چشممان، ما تا شش ماه، حتی قبل از شش ماه هیأترئیسه و اعضای کمیسیون تکتک این کار را انجام خواهیم داد و انشاءالله این قانون را دائمی خواهیم کرد.
سروران عزیز! 22/11/ فرصت این قانون تمام شده. اگر شما امروز رأی ندهید شوراهای حل اختلاف که (43) درصد از پروندههای حقوقی این مملکت را دارند کار و رسیدگی میکنند این شوراها باید متوقف شوند و اعتبار قانونی ندارند.
من از آقای دکتر فتحی عزیز خواهش میکنم به محاسن سفید بنده رحم بکنند، اجازه بدهند انشاءالله این طرح تمدید امروز اجرا بشود و قانون شورای حل اختلاف انشاءالله این مدت موقت را اجرایی باشد. والسلام

علی مطهری
متشکرم. حضار 219 نفر، کلیات طرح تمدید قانون شوراهای حل اختلاف را به رأی میگذاریم که اگر نباشد در واقع قانون نخواهند داشت. دولت و کمیسیون موافق هستند. (پژمانفر ـ پیشنهاد ششماه را داریم) حالا میتوانیم آن را یک الحاقی بیاوریم. در متن شش ماه نیامده، ولی میتوانید پیشنهاد الحاقی شش ماه بیاورید. آقای دلخوش! شش ماه در متن نیست، حالا در متن الحاق میکنیم، مشکلی نیست. (دلخوشاباتری ـ الحاق کنید) به این راحتی نیست که ما بگوییم الحاق بشود، ما هرچه بگوییم برعکس میشود، نمیشود. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مادهواحده را قرائت کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ مهلت اجرای آزمایشی قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 16/9/1394 از تاریخ انقضاء آن (22/11/1397) به مدت یک سال تمدید میشود.
آقای دکتر به رأی بگذارید.

علی مطهری
حضار 221 نفر، دوستان رأی خودشان را به ماده واحده اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. (قوامی ـ دو سوم میخواهد) خیر، دوسوم برای چه؟ نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! این الحاقی آقای حاجی مطرح بشود؟

علی مطهری
الحاقی چاپشده دارند، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
میفرمایند «تبصره الحاقی ـ دولت و قوه قضائیه تمهیدات لازم را برای اصلاح و دائمی نمودن این قانون ظرف مدت شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون به عمل آورند». جناب آقای حاجی! اگر اجازه بدهید به رأی بگذاریم.

علی مطهری
مطلب روشن است. حضار 220 نفر، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (پورابراهیمیداورانی ـ تذکر دارم) آقای پورابراهیمی! موقع رأیگیری تذکر نداریم. مهلت شش ماهه دادیم، چه مشکلی دارد؟ موقع رأیگیری نمیشود تذکر گوش بدهیم، باید زودتر میگفتید. دولت و کمیسیون هم موافق هستند، انشاءالله عمل بکنند. دولت را ملزم کردند که ظرف شش ماه آن قانون دائمی را ارائه بکند. قاعدتاً مخالفی ندارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
تصویب کلیات لایحه بودجه سال 1398 کل کشور

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! شما از مخالفت با استفساریه منصرف هستید؟ منصرف نیستید؟ پس از سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه آقای دکتر مفتح دعوت میکنیم که گزارش اولیهشان را در رابطه با کلیات بودجه ارائه کنند. آقای مفتح! شما سرجمع (30) دقیقه فرصت دارید.

علی مطهری
میتوانید یک ربعش را الان صحبت کنید، یک ربعش را بعد.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1398 کل کشور به مجلس شورای اسلامی
لایحه بودجه سال 1398 کل کشور به شماره چاپ (1247) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود و طی (29) جلسه رسمی با حضور مدیران و کارشناسان دستگاههای مختلف اجرایی با محوریت سازمان برنامه و بودجه کشور، کارشناسان مرکز پژوهشها و دیوان محاسبات، اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی و تعاون مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاحات و الحاقاتی به این شرح به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (143) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1398 کل کشور ـ غلامرضا تاجگردون
اجازه بفرمایید که بنده ابتدای عرایضم چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و راهپیمایی باشکوه مردم عزیزمان در اقصینقاط کشور را تبریک عرض بکنم و همچنین شهادت پاسداران عزیزمان را تسلیت عرض بکنم و عرض بکنم که بیانیهای که مقام معظم رهبری در گام دوم در پنجمین دهه پیروزی انقلاب اسلامی بیان و صادر فرمودند راهکار بسیار روشنی است برای اینکه بتوانیم در دهه آینده مسیر کارهای اجرایی و کشورمان را بر آن مبنا انشاءالله سامان بدهیم و پیش ببریم.
در رابطه با بودجه عرض بکنم که امروز ما به لطف خداوند متعال وارد مهمترین گام و جزء از فرآیند بررسی بودجه قرار گرفتیم و آن بررسی در صحن علنی مجلس است. کمیسیون تلفیق در (29) جلسه و با حدود (120) ساعت کار گزارشی که شما عزیزان در کمیسیونهای تخصصی لایحه بودجه را بررسی کرده بودید، پیشنهادات نمایندگان محترم را بررسی کرده بودید و گزارش به کمیسیون تلفیق داده بودید، ما در کمیسیون تلفیق این را بررسی کردیم و نهایتاً با اصلاحات احتمالی توانستیم جمعبندی کنیم و گزارش آن را در اختیار شما عزیزان قرار بدهیم. اینجا لازم است که از زحمت تمامی دستاندرکارانی که از ابتدای تنظیم بودجه در این راستا زحمت کشیدند، کارشناسان محترم دولت در سطوح مختلف، سازمان محترم برنامه و بودجه، اعضای محترم هیأت دولت، رئیسجمهور محترم و دیگر دستگاههایی که در این خصوص زحمت کشیدند، معاونین و ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه و دیگر عزیزان در هیأت دولت و دستگاههای اجرایی تشکر بکنیم.
ما در بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق ابتدائاً کلیات بودجه را بررسی کردیم. من فکر میکنم با توجه به جلسه غیرعلنی که صبح داشتیم و اهم اجزاء درآمدی بودجه در جلسه صبح مطرح شد و با توجه به کوتاهی فرصتی هم که داریم من از این قسمت عبور بکنم و گزارش درآمدی را متناسب با شرایطی که ما داریم و به ویژه شرایط اقتصادی خاصی که داریم، تحریم اقتصادی که علیه کشور ما آغاز شده است و در آن قرار داریم با مجموع شرایطی که داریم توانستهایم درآمدهای بودجه را در این قسمتی که میبینیم و خدمتتان عرض خواهم کرد در مجموع تنظیم بکنیم و خدمت شما عرض بکنیم.
مستحضر هستید، حتماً مطالعه فرمودید که دولت محترم لایحه بودجه را با عددی بالغ بر (1703) هزار میلیارد تومان به مجلس تقدیم کرده بود که (407) هزار میلیارد تومان از این رقم منابع عمومی است، (1274) هزار میلیارد تومان بودجه شرکتها است و (71) هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی است. البته اگر به لایحه بودجه مراجعه بفرمایید، دولت در انتهای مادهواحده پیشبینی کرده در صورتی که منابع عمومی نسبت به ارقامی که در متن لایحه پیشبینی شده اضافهتر وصول بشود و همچنین اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی داده بشود تا (40) هزار میلیارد تومان دیگر بتوانیم به سقف لایحه بودجه اضافه بکنیم. در رابطه با دو موضوع کلی؛ یکی اجرای ماده (106) قانون برنامه ششم که در لایحه بودجه اگر دقت بکنید وجود دارد و همچنین مواردی را که در جدول شماره (21) در پیوست بودجه اگر مراجعه بفرمایید در آنجا موجود بود. برای این دو مصرف و کارکرد (40) هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بودند. البته ما در کمیسیون تلفیق همچنان که آقای دکتر تاجگردون در جلسه صبح هم خدمت شما گزارش دادند، نهایتاً در یک سقف گزارش را خدمتتان تقدیم کردیم که الان خدمت شما هست. در سقفی در حد (1739) هزار میلیارد تومان این گزارش تقدیم شما شده است که منابع عمومی از این مبلغ آنچه را که کمیسیون تلفیق تصویب کرده بالغ بر (442) هزار میلیارد تومان است، چیزی حدود (6/8) درصد رشد دارد و بودجه شرکتها را بدون تغییر تقدیم کردیم و درآمد اختصاصی هم با مختصری رشد نسبت به لایحه دولت در رقمی حدود (4/71) هزار میلیارد تومان تقدیم شده است.
نکته مورد توجه این است که با توجه به محدودیتهایی که ما در رابطه با منابع داریم و وظیفه و رسالتی را که داریم که در قسمت درآمدها واقعاً درآمدها را به نحو صحیح برآورد بکنیم بیشبرآورد نداشته باشیم، این اضافه درآمدها از کجا تأمین شد؟ کمیسیون تلفیق چگونه این درآمدها را در نظر گرفت و به آن نتیجه رسید که در لایحه دولت وجود نداشت؟
لیستی در خدمت شما عزیزان در گزارش وجود دارد بطور خلاصه، چون شنوندگان محترم هم ممکن است این سؤال برایشان باشد بنده اینجا عرض بکنم که به نظرمان میرسد از معوقات مالیاتی (4000) میلیارد تومان سازمان امور مالیاتی میتواند وصول بکند. (6/5) هزار میلیارد تومان حقوق ورودی خودروها قابل تحقق هست، (7/9) هزار میلیارد تومان با تغییر سهم دولت و شهرداری در مالیات ارزش افزوده قابل اضافه شدن هست، (8/13) هزار میلیارد تومان برداشت از صندوق توسعه ملی پیشبینی میشود، (3/2) هزار میلیارد تومان، (1) درصد هزینه شرکتهای دولتی است که ما پیشبینی کردیم و در لایحه دولت وجود نداشت. برای مشمولان غیبت سربازی که بیش از هشت سال غیبت داشتند و در سال 97 و به قبل غیبت را خریداری کرده بودند و به صورت اقساطی پرداخت میکردند، این میزان اقساطی که در سال 98 باید پرداخت بکنند حدود (1000) میلیارد تومان پیشبینی میشود. (2000) میلیارد تومان پروندههای معوق تعزیرات هست که میتواند قابل وصول باشد و (6/1) هزار میلیارد تومان بدهی شرکتهای ایدرو، ایمیدرو و پتروشیمی به دولت و مقداری هم سایر موارد (4/1) هزار میلیارد تومان است. در مجموع رقمی معادل (8/39) هزار میلیارد تومان با این ترتیب میتواند به درآمدهای دولت اضافه بشود که این کار انجام شد.
نکته مهمی که کمیسیون تلفیق اضافه کرد این بود؛ دوستان مستحضر هستند طبق قانون برنامه ما در سال 98 باید از درآمدهای نفتی کشور (34) درصد برای صندوق توسعه ملی برداشت بکنیم. (34) درصد وارد صندوق توسعه ملی بشود، بقیه وارد هزینهها و بودجه جاری کشور بشود، در صورتی که در لایحه دولت (20) درصد دیده شده، به دلیل مضایق و مشکلات اقتصادی که وجود دارد. ما در کمیسیون تلفیق حکمی آوردیم که این مابهالتفاوت به عنوان بدهی دولت به صندوق توسعه ملی منظور بشود، یعنی آن حکم (34) درصدی که امسال داریم آن حکم همچنان باقی باشد، چون شرایط اقتصادی خاصی داریم این (20) درصد که برداشت (14) درصد به عنوان بدهی دولت منظور بشود، انشاءالله در سالهای آینده این برگشت بخورد و این روند صندوق توسعه هم که در برنامه پیشبینی شده میزانی که باید از درآمد نفت داشته باشد همچنان اضافه بشود.
همچنین در بند «د» تبصره (4) اجازه داده شده است که در مواردی که دولت فاینانس خارجی میکند و از خارج منابع مالی تأمین میکند آن (15) درصد سهم داخلی را که باید تأمین بشود از صندوق توسعه ملی قابل تأمین باشد که این هم میتواند کمک خوبی به مجموعه درآمدهای لایحه بکند.
کمیسیون تلفیق مقرر کرده است که آن ارزهایی که از صندوق توسعه ملی برداشت میشود به قیمت نیما تبدیل به ریال بشود که البته حالا بنده عرض میکنم در رابطه با دارو و کالاهای اساسی ما همچنان ارز یارانهای و قیمت ترجیحی را تصویب کردیم. این علاوه بر آنها است، موارد دیگری که از صندوق توسعه ملی برداشت میشود و باید تبدیل به ریال بشود با نرخ نیما این کار انجام بشود.
در رابطه با فروش نفت همچنان که وزیر محترم نفت هم اشاره کردند در کمیسیون تلفیق یک انعطافها و راههای جدیدی پیشبینی شده. ما در بند «ب» تبصره (1) تصویب کردیم که ماهیانه حداقل (2) میلیون بشکه نفت خام سبک و (2) میلیون بشکه نفت خام سنگین و (2) میلیون بشکه میعانات گازی پارس جنوبی به صورت منظم و مستمر با امکان تسویه صددرصد ریالی یا ارزی در رینگ بینالمللی صادراتی بورس انرژی هر ماهه ارائه بشود و ما در بورس انرژی بتوانیم به این میزان نفت و نفت خام سبک، سنگین و میعانات را بفروشیم.
همچنین در مناطق مرزی کمیسیون تلفیق تصویب کرده است که امکان فروش حاملهای انرژی به قیمت کشور همسایه وجود داشته باشد، البته برای ساکنین آن مناطق قیمت معمول که در کشور وجود دارد انجام خواهد شد.
در مصوبه دیگری به دولت اجازه داده شده تا مبلغ (40) هزار میلیارد تومان از خالص بدهیهای قطعی خود که در چهارچوب مقررات تا پایان سال 97 ایجاد شده با مصوبات قانون به صورت نفت خام با قیمت منطقهای تحویل بدهد و این بدهیهایش را تسویه بکند. حکمی در رابطه با رد دیون و ادای بدهی دولت به سازمان تأمیناجتماعی و صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری تا سقف (50) هزار میلیارد تومان از چهار طریقی که بنده به دلیل کوتاهی وقت عرض نمیکنم و در گزارش وجود دارد داده شده.
نکته مهم دیگر گلایهمندی است که معمولاً از بررسی بودجه در مجلس در محافل مختلف نسبت به بررسی بودجه شرکتها میشده و میشود که مجلس کأنه فرصت لازم را برای بررسی بودجه شرکتها نگذاشته و نمیگذارد. ما در کمیسیون تلفیق فرصت خوبی را به این کار دادیم و بررسی خوبی را انجام دادیم، به ویژه راهکارهایی برای اینکه این کار بعداً بهتر و مناسبتر انجام بشود و کنترلهای بیشتری بر شرکتهای دولتی وجود داشته باشد تصویب شده. اهم آنها این هست که مقرر شد یک سامانه یکپارچه اطلاعات شرکتهای دولتی توسط سازمان برنامه و بودجه تا پایان تیر 98 ایجاد بشود و کلیه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت موظف باشند برای سالهای برنامه ششم، حتی سالهای قبل که برنامه ششم حاکم بوده است کلیه اطلاعات درخواستی را در سامانه مذکور وارد و ثبت بکنند، از جمله این اطلاعات میزان سرمایهگذاری، تعداد کارکنان، حقوق و مزایای پرداختی و اینگونه موارد هست که باید تا پایان شهریور 98 این کار انجام بشود.
همچنین کمیسیون برنامه و بودجه دولت را مکلف کرد که دستورالعملی تهیه بکند تا شرایط احراز پستهای مدیریتی کلیه مدیران عامل و اعضای هیأتمدیره شرکتهای دولتی و وابسته به دولت و نمایندگان صاحبان سهام در شرکتها به عنوان عضو هیأتمدیره تنظیم بشود و بر آن مبنا به افراد حکم داده بشود.
همچنین دولت ملزم شد حقوق و مزایای مدیران عامل و اعضای موظف و غیرموظف هیأتمدیره را در سه سطح شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ تنظیم بکند و از ابتدای سال 98 پرداخت حقوق به مدیران بر این مبنا صورت بگیرد.
در حوزه مالیات کمیسیون تلفیق اقداماتی را انجام داد که انشاءالله با تصویب شما عزیزان این کار به قانون تبدیل بشود. دولت محترم معافیت مالیاتی را سالیانه (276) میلیون ریال پیشبینی کرده بود، یعنی کسی که تا (2) میلیون و (300) هزار تومان در ماه حقوق میگیرد از مالیات معاف باشد، بالاتر از آن را مالیات بگیرد، کمیسیون تلفیق این را به (2) میلیون و (750) هزار تومان ارتقاء داد و تا حقوق (2750) میلیون تومان از مالیات معاف است، اضافه بر آن با آن مکانیزمی که تعیین شده است مالیات تعلق میگیرد.
همچنین مقرر شد که کلیه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی از پایانه فروشگاهی استفاده بکنند. کلیه مراکز درمانی مکلف شدند که (10) درصد از دستمزد پزشک را به صورت علیالحساب مالیات پزشک به سازمان امور مالیاتی واریز بکنند تا در زمان تسویه مالیاتی پزشکان محترم این پرداختها جزء مالیات پرداختی آنها محسوب بشود.
از پیمانکاران محترم در زمان پرداخت مالیات ارزش افزوده حمایت به این معنا شد که در زمانی که صورتوضعیت اینها پرداخت میشود، از زمان پرداخت صورتوضعیت اینها مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده باشند. همچنین آستان قدس رضوی و مؤسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، به استثناء مواردی که صراحتاً مشمول اذن صریح مقام معظم رهبری هستند باید مالیاتشان را واریز بکنند و این مالیات به آموزش و پرورش تخصیص داده شد، در آموزش و پرورش هزینه بکنند.

علی مطهری
آقای مفتح! (15) دقیقهتان تمام است، بقیهاش را میخواهید الان بفرمایید یا در جلسه بعدازظهر؟

محمدمهدی مفتح
اگر اجازه بدهید من تیترها را بیان کنم، بقیهاش را بعدازظهر تمام کنم.
ما در شفافیت تراکنشهای مالی احکامی را گذاشتیم، در حوزه حمایتی از اقشار مردم از افزایش تسهیلات قرضالحسنه ازدواج که به هریک از زوجین (30) میلیون تومان قرضالحسنه داده بشود، تا تصویب سازوکاری برای تسویه بدهی وامگیرندگان از بانکها و تخصیص (14) میلیارد دلار با نرخ (4200) تومان برای کالاهای اساسی، دارو و نهادههای دامی گرفته و اعداد و ارقامی که برای نظام رتبهبندی معلمان داده شده است، حمایتهایی که از معیشت عمومی در کشور صورت گرفته و موارد دیگری در رابطه با رشد اقتصادی و بودجههای عمرانی مواردی هست که حالا چون وقت نزدیک به اذان هست و شاید هم اذان شده باشد بنده اگر اجازه بفرمایید عرایضم را تمام کنم، انشاءالله برای جلسه بعد فرصت بعدی که پیدا بکنم بقیه موارد را خدمت عزیزان عرض میکنم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اجازه میفرمایید مخالفان و موافقان را بگویم؟

علی مطهری
اجازه بفرمایید اسامی مخالفان و موافقان را که برای بعدازظهر صحبت خواهند کرد بخوانند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالفین آقایان: کریمیقدوسی، محمود صادقی، حسننژاد، کاتب و خدابخشی. موافقین آقایان: اسدی، شریفپور، تابش، نوریان و سرکار خانم الماسی. ضمناً وقتها هم قابل واگذاری هست، ولی قابل تقسیم نیست.

علی مطهری
جناب آقای قاضیزاده! دستور جلسه را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1398 کل کشور گزارش کمیسیون را سخنگوی محترم ارائه کردند، مخالفین و موافقین باید صحبت کنند.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر مفتح (16) دقیقه و (30) ثانیه صحبت کردند، (13) دقیقه و (30) ثانیه از وقتشان باقی مانده.

علی مطهری
میتوانند الان صحبت کنند یا اینکه آخر سر صحبت کنند. اولین مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولین مخالف جناب آقای کریمیقدوسی هستند، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای کریمی! (15) دقیقه وقت دارید، قابل واگذاری نیست. هر مخالف و موافق فقط خودش میتواند صحبت کند.

قاسم احمدی لاشکی
در اصلاحیه آییننامه (10) دقیقه است.

علی مطهری
(10) دقیقه وقت دارند، آییننامه میگوید (10) دقیقه وقت دارند، قبلاً (15) دقیقه بود، الان ماده (108) میگوید (10) دقیقه است، بفرمایید.

جواد کریمی قدوسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بدواً عرض تسلیت دارم به مناسبت شهادت دستهجمعی جوانان رشید ملت در دفاع از امنیت، استقلال و آزادی کشور و همچنین عرض تبریک و تهنیت به مناسبت خلق حماسه عظیم و سرنوشتساز و تاریخساز ملت غیور، قهرمان و انقلابی در (22) بهمن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی. فرازی از پیام گام دوم رهبر معظم انقلاب اسلامی که با بحث امروز متناسب است را عرض میکنم.
میفرمایند «اگر بیتوجهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی در برهههایی از تاریخ (40) ساله نمیبود، که متأسفانه بود و خسارتبار هم بود بیشک دستاوردهای انقلاب بسی بیشتر و کشور در مسیر رسیدن به آرمانهای بزرگ بسی جلوتر بود و بسیاری از مشکلات کنونی وجود نمیداشت».
گام دوم را یا باید تجربه کرد یا با تجربه گذشته گام دوم را برداشت. ملت عزیز در آستانه بررسی لایحه بودجه و مصوبه کمیسیون تلفیق در ضمن این راهپیمایی به نمایندگان پیام میدادند. پیامشان این بود؛ خواهش میکنیم حقوقها را افزایش ندهید، ولی جلوی تورم و کاهش ارزش پول ملی را بگیرید. ما نمیخواهیم حقوق را افزایش بدهید، قدرت خرید ما را حفظ بکنید. یکی از تکالیف مهم دولت تنظیم لایحه بودجه برای اداره کشور در تمام حوزهها است. اگر دولت در این شش سال، سالی پنج لایحه انقلابی در حوزه تجارت، کسب و کار، سیاست خارجی، تولید، قدرت پول ملی و قسعلیهذا میداد امروز در بهترین شرایط لایحه بودجه ارائه میشد و کشور را بر مبنای تصویب مجلس میتوانست اداره بکند.
در بخش اول به عنوان مخالف با لایحه ارائهشده و مصوبه کمیسیون تلفیق نقدم را از حوزه قانون و سند بالادستی بودجه 98 که برنامه ششم هست آغاز میکنم. براساس این برنامه، کشور باید پنج گام برمیداشت تا به آن مرحلهای که برنامه تعیین کرده برسد. ما الان میخواهیم گام سوم را برداریم، از 1/1/96 که مجلس فعلی قبلش این را تصویب کرد گام اول 1/1/96 بود، الان وارد 98 میشویم. این لایحه با این قانون برنامه ششم چه تطبیقی دارد؟ در حوزه قواعد حاکم بر بودجه و مالیه عمومی (73) درصد قواعد حاکم در برنامه ششم لحاظ نشده، در حوزه ارتباط و فناوری (80) درصد احکام برنامه ششم در لایحه بودجه دیده نشده، در حوزه اقتصاد کلان (75) درصد احکام برنامه ششم در لایحه بودجه دیده نشده، در حوزه ایثارگران که جزء سرمایههای اصلی این کشور هستند (72) درصد احکام برنامه در بودجه 98 و لایحه دیده نشده. در حوزه آموزش عالی و فناوری که یک حوزه بسیار مهم و سرنوشتساز در تولید قدرت هست (69) درصد احکام برنامه در لایحه بودجه دیده نشده، در حوزه بیمه و عدالت اجتماعی و برنامههای رفع آسیبهای اجتماعی (75) درصد احکام برنامه رعایت نشده. در حوزه حمل و نقل و مسکن (75) درصد احکام بودجه رعایت نشده، در حوزه محیطزیست (75) درصد نادیده گرفته شده، در حوزه کسب و کار خصوصی (50) درصد، در حوزه کشاورزی (54) درصد، در حوزه فرهنگ و هنر (53) درصد احکام بودجه دیده نشده. در حوزه دفاع و امنیت (56) درصد، در حوزه توازن منطقهای و اجرای عدالت، توسعه روستایی، توانمندسازی اقشار آسیبپذیر (65) درصد احکام بودجه رعایت نشده. در موضوع آب که یک بحث اصلی است، اگر خاطرتان باشد آقای نوبخت موقع ارائه لایحه برنامه ششم میگفت یک محور عمده ما آب است (57) درصد احکام برنامه در این لایحه دیده نشده. در صنعت و معدن (50) درصد دیده نشده. اینها براساس کار پژوهشی معاونت امور قوانین مرکز پژوهشها است که گزارش آن به همه نمایندگان ارائه شده.
اما در حوزه بحثهای ریزتر در ارقام و اعداد مورد توجه این لایحه وابستگیاش به نفت نسبت به سال 97، (3) درصد، نسبت به عملکرد 97، (35) درصد افزایش دارد. در حوزه مالیات (8) درصد و در حوزه عملکرد مالیات (19) درصد رشد دیده میشود. در سود شرکتهای دولتی (50) درصد نقشش در بودجه 98، کاهش پیدا کرده، در حالی که بودجه شرکتها (51) درصد رشد پیدا کرده. در حوزه بودجه عمومی (8/7) درصد نسبت به عملکرد (25) درصد رشد دارد، در منابع استقراض، یعنی آیندهفروشی (12) درصد رشد دیده میشود. برآورد قیمت نفت واقعبینانه نیست، عربستان در بودجه سال آیندهاش نفت را (80) دلار دیده، در آمریکا (66) دلار، ایران در بودجه (54) دلار. واگذاری اموال منقول و غیرمنقول (76) درصد افزایش هست و در حوزه مسائل مربوط به اوراق و کسری بودجه بدون نفت و یکی از سرفصلهای مهم نگاه لایحه بودجه به بحث حوزه زندگی فقرا است که متأسفانه با توجه به کاهش شدید ارزش پول ملی و تقلیل قدرت خرید اقشار آسیبپذیر به یکسوم این وضعیت هیچ توجهی در بودجه دیده نشده، به جز اهدای این بستههای خواربار و بستههای اینطوری که آن هم باز در حوزههای مختلف به دست جمعیت زیادی از اقشار آسیبپذیر این مسائل نرسیده است.
اما در حوزه مسائل کلان که از بعد نگاه به بودجه یکی از مسائل مهم قدرت اقتصاد هست. متأسفانه باید گفت یکی از عواملی که میتواند در قدرت اقتصاد ملی مؤثر باشد مدیریت واردات هست، جلوگیری از واردات بیرویه است. قریب (6000) قلم کالا وارد کشور میشود که صبح جناب آقای وزیر در همین جلسه به نمایندگان گزارش میدادند. شنیدیم که چند روز قبل همان (1350) قلم کالایی هم که وارداتش ممنوع شده بود آن را هم برداشتند. آقای وزیر صنعت اگر در اتاقش بنشیند هیچکجا هم بازدید نکند، هیچ کاری را انجام ندهد، فقط مدیریت کند واردات بیرویه را سامان بدهد، مخالفت کند، ممنوعیت ایجاد بکند فینفسه (50) درصد مشکلات حوزه تولید حل میشود.
اما در یکی از بحثهای مهم دیگری که به قدرت اقتصاد و بودجه هم به آن قدرت وابسته میشود حوزه نفت و گاز، پتروشیمی و میعانات گازی است. جناب آقای زنگنه خوب است بیایند گزارش بدهند در این شش سال گذشته به چند کشور از این کشورهایی که شرکای سنتی ایران در تمام شرایط بودند سفر کرده است بابت توسعه حوزه تجارت نفت و گاز و بازگشت پول؟ ولی متأسفانه کمترین تحرک را از ناحیه ایشان میبینیم. ولی بیشترین توجه ایشان به اروپا و ارتباط با شرکتهای اروپایی بود. در چین، هند،کرهجنوبی، ترکیه و روسیه کمکارترین وزرا در این مدت جناب آقای زنگنه بودند.
و اما در آخرین وضعیتی که باز این وضعیت که مربوط به حوزه برجام و مذاکرات اروپایی است کاملاً میتواند روی حوزه بودجه 98 سایه بیندازد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای کریمی، وقتتان تمام است) آخرین اعلام موضع اروپایی آب پاکی روی دست همه کسانی که فکر میکردند با اروپاییها میشود اقتصاد را در مرحله آینده هم مدیریت کرد اعلام برنامهای بود که به قول آقای ظریف «ساحات» که نفت در برابر غذا هم نیست، زعفران، فرش و پسته و اینها را بفروشید، به جایش بیایید شکر بخرید بدون جابهجایی یک یورو. همین مقدار اقلام غذایی را هم به شرطی با شما کار میکنیم که دست از قدرت موشکی و منطقه بردارید و این لوایح استعماری را هم در مجمع تشخیص به تصویب برسانید. امیدواریم که آقایان دولتمرد دیگر تمام امیدشان را از این حوزه ببندند و بیایند با نگاه به درون و اقتصاد مقاومتی با این انقلابی که مردم بار دیگر در (22) بهمن برپا کردند راه پیشرو را مدیریت کنند. بنده از مخالفین کلیات این برنامه هستم و درخواست رأی منفی دارم. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
جناب آقای اسدیکرم نماینده محترم شهربابک موافق هستند، بفرمایید.

علی اسدی کرم
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و العاقبه لاهل التقوی و الیقین»
ابتدا شهادت جمعی از فرزندان این مرز و بوم در دفاع از مرزها و امنیت کشور را تسلیت عرض میکنم و از خداوند بزرگ برای آنها طلب آمرزش و مغفرت دارم و به همه شهدای انقلاب اسلامی درود میفرستم و به مردم خوب و شریف حوزه انتخابیه شهرستان شهربابک و مردم دیار کریمان استان کرمان عرض ادب و ارادت دارم.
لایحه بودجه سال 98 کشور اگرچه با انتقاداتی از سوی کارشناسان اقتصادی و برنامهای مواجه شد، ولی آنچه که حائز اهمیت هست رسالت بودجه دولت در سال 1398 ایفای نقش مؤثر برای ایجاد و حفظ ثبات اقتصادی کشور، مقابله فعالانه با تحریمها، مهار تورم، صیانت از تولید و اشتغال، تأمین معیشت مردم و کاهش فقر و تخفیف پیامدها و چالشهای اقتصادی مذکور به رغم کاهش درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام است.
آنچه حائز اهمیت است تلاش دولت و سازمان برنامه و بودجه برای تطبیق بودجه با شرایط جدید و نیازها و اولویتهای کنونی کشور است. بودجه کل کشور به عنوان یک سند مالی که پشتوانه برنامههای اجرایی دولت را در طی یک سال مشخص میکند تأثیر مستقیمی بر معیشت مردم و عملکرد فعالان اقتصادی دارد و در نتیجه تمام امور اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار میدهد و لذا ما باید مبنای عملکرد را براساس درآمدهایی که بطور واقعی در کشور تحقق پیدا میکند هزینهها را بر این مبنا در نظر بگیریم. باید واقعگرا و عملگرا بود. اگر بخواهیم پیشبینی درآمدها را غیرواقعی جلوه دهیم قطعاً با مشکلات بیشتری روبهرو خواهیم شد.
از ویژگیهای مثبت بودجه سال 98 میتوان به بهبود نظام بودجهنویسی، ارتقای سطح کارشناسیها و نگرش جامع به مسائل کلی کشور، شفافیت در بودجهنویسی بر مبنای عملکرد، تخصیص منابع برای محیط کسب و کار و اشتغال از ویژگیهای مثبت و قابل توجه در بودجهریزی و عملکرد سازمان برنامه و بودجه در سالهای اخیر دانست، اما ما هنوز به بودجهریزی بر مبنای عملکرد به معنی واقعی کلمه نرسیدهایم و برای رسیدن به یک بودجهنویسی ایدهآل به کارشناسانی متخصص و اهل فن نیاز داریم که باید با قدرت این کار را دنبال کنند و عدالت بودجهای را در کشور حاکم کنند.
با توجه به اینکه آمریکای سلطهگر تمام توان خود را به کار گرفته تا به زعم خودش نظام جمهوری اسلامی را از طریق جلوگیری از فروش نفت به زمین بزند، باید تمام تلاش خود را مصروف کنیم تا این توطئه خنثی شود و از این مرحله پر پیچ و خم عبور کنیم و این عملاً با همدلی همه مسئولین و مردم امکانپذیر است. تخصیص حداکثری منابع از محل منابع در دسترس به صنعت برق به منظور مقابله با اثرات تحریمها و افزایش توان نیروگاهها و برنامههای جامع مدیریت مصرف و فروش بخشی از نفت از طریق بورس انرژی به بخش غیردولتی و ذخیرهسازی راهبردی نفت برای بازاریابی و فروش و کاهش اثر تحریم بر تولید و اجرای طرحهای اقتصاد مقاومتی از جمله حمایت از طرح ساخت داخل کالاهای اساسی مورد نیاز صنعت نفت و حمایت از شرکتهای دانشبنیان برای ساخت و تجاریسازی قطعات مورد نیاز صنعت و پیشبینی منابع لازم برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر از طریق بخش غیردولتی و خرید تضمینی برق حاصل از تبدیل پسماندههای عادی انرژی در اجرای ماده (5) قانون خدمات از صنعت برق که میتوان گفت مدیریت بر منابع تا آنجا که امکان دارد در نظر گرفته شده و هزینههای زائد و غیرضروری کاهش یافته تا بخشی از فشار کاهش درآمد را جبران کند.
با توجه به اینکه پیچیدگیهای تحریم در این دوره برخلاف دورههای گذشته سختتر است، لذا باید با واقعنگری و پرهیز از زیر سؤال بردن همدیگر به نحوی دولت و مجلس عمل نماید که بتوان از منابع و امکانات موجود کشور حداکثر استفاده را کرد. با توجه به تلاش قابل تحسین وزارت نفت در افزایش تولید بنزین برای داخل کشور باید این واقعیت را در نظر گرفت که روند مصرف بنزین و سوخت در کشور افسارگسیخته و روند روبهرشدی را دارند. لذا لازم است که در تولید خودرو و مصرف سوخت مدیریت لازم را اعمال نماییم که خودروهای باکیفیت و استانداردهای جهانی تولید کنیم و شرایط را به نحوی پیش ببریم که صرفهجویی لازم در مصرف سوخت صورت بگیرد. در حمایت از معیشت عمومی و عدالت اجتماعی و تأمین کالاهای اساسی بالاخص دارو و تجهیزات پزشکی و نهادههای دامی و کشاورزی و پرداخت یارانه نقدی و افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت که با رشد (20) درصدی مواجه هستیم و همچنین همسانسازی حقوق بازنشستگان و طرح استمرار مقابله با فقر مطلق و اجرای طرح سلامت و اجرای طرح توسعه و توازن منطقهای از نکات قابل دفاعی است که در بودجه 98 دیده میشود، اگرچه باید تورم را هم با توجه به آنچه که در کشور اتفاق افتاده است در نظر گرفت تا خدایناکرده این افزایشها با توجه به تورم مشکلی برای مردم خوب و بالاخص بازنشستگان به وجود نیاید.
هدفمند کردن توزیع اعتبارات یارانهها از طریق حذف یارانه ثروتمندان به دهکهای بالا و اختصاص منابع آن برای رفع فقر و اتمام طرحهای نیمهتمام میتواند نکات مثبتی باشد که در بودجه 98 دیده شده است. ارائه بسته خدمات بیمه پایه سلامت به صورت رایگان برای اقشار کمدرآمد، سقف وام ازدواج برای زوجین به مبلغ (15) میلیون تومان با بازپرداخت پنجساله و تسهیلات قرضالحسنه مددجویان کمیته امداد و بهزیستی و ارائه بسته خدمات بیمه پایه تعریفشده از طریق نظام ارجاع و پزشک خانواده برای اقشار کمدرآمد که مورد حمایت قرار میگیرند مورد تقدیر است.
ضمن اینکه قیمت بنزین در بودجه 98 تغییری نکرده است و اذهان عمومی درگیر این موضوع نمیشود (رنجبرزاده ـ وقتتان را مدیریت بفرمایید) و از این ناحیه احساس ناامنی اقتصادی وجود ندارد و قطعاً میتوانیم بگوییم که این احساس ناامنی به جامعه منتقل نخواهد شد.
در بخش حمایت از تولید و اشتغال میتوان به تحریک رشد اقتصادی و تولید با استفاده از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و افزایش نقش بخش خصوصی در اقتصاد و حمایت از محصولات استراتژیک (نایبرئیس ـ جناب آقای اسدی وقتتان تمام شده است) و حوزه انرژی و حمل و نقل و ارتباط به خصوص در حوزه صنعت و معدن که کلید رفع بیکاری در کشور است و دولت باید بطور جدی بخش خصوصی را وارد فضای توسعه معادن و سرمایهگذاری در این بخش کند که حقیقتاً میتواند اشتغال فراوانی ایجاد کند. رشد اقتصادی و تولید با استفاده از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای میتوان به این نکته اشاره کرد که درآمدها کم شده، ولی اعتبارات هزینهای (9) درصد افزایش پیدا کرده و اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ثابت مانده و این نشان میدهد طرحهایی که پیشرفت فیزیکی بالایی دارند میتوانند در سال 98 مورد بهرهبرداری قرار بگیرند و از طرحهایی که میتوان نام برد تأمین و انتقال آب میتوان اشاره کرد، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
متشکرم. مخالف بعد جناب آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند، بفرمایید.

محمود صادقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و تقدیر و تشکر از مردم فهیم و انقلابی ایران که بسیار باشکوهتر از سالهای گذشته در گرامیداشت این روز و در راهپیمایی پرشکوه (22) بهمن حضور پیدا کردند و بار دیگر توطئههای بیگانگان را خنثی کردند.
از رهبر معظم انقلاب سپاسگزاری میشود به خاطر بیانیه راهبردیشان که افق پیشرو را در گام دوم انقلاب برای جامعه به نیکویی ترسیم کردند و امیدوار هستیم که همه دستگاهها در قوای سهگانه این بیانیه و راهبردها را آویزه گوش خودشان بکنند که راهحلهای اساسی برای حل معضلات کشور در آنجا ارائه شده است.
شهادت پاسداران و مرزبانان جانبرکف را در حادثه تروریستی سیستان و بلوچستان به عموم ملت ایران، به خصوص خانوادههای شهدا تسلیت عرض میکنم و از مسئولان اطلاعاتی و امنیتی و انتظامی کشور انتظار دارد با هوشیاری بیشتری مراقب تحرکات این گروهها باشند که با حمایت ارتجاع عرب و اربابان آمریکاییشان دست به این تحرکات زدهاند.
اما درخصوص لایحه بودجه دلایل بنده برای مخالفت با کلیات این لایحه از این جهت هست که بطور کلی این لایحه کشور را در شرایط ویژه نگاه نکرده است. در حقیقت ما به تعبیری در یک شرایط جنگ اقتصادی هستیم، ولی لایحه به گونهای تنظیم شده است که در این وضعیت تلاش میکند برای پنهان کردن واقعیت موجود در کشور. با توجه به شرایط ویژه کشور و تنگناهای ناشی از تحریمهای ظالمانه و احتمال زیاد تشدید این فشارها در سال آینده انتظار میرفت که دولت در تنظیم لایحه بودجه فراتر از یک سند شبیه اسناد حسابداری عمل بکند. انتظار میرود که در این لایحه از طریق تنظیم سیاستهای پولی، مالی، ارزی و درآمدی از ظرفیت قانون بودجه برای انجام اصلاحات اقتصادی بهره میگرفتیم و در واقع در شرایطی که دشمن فشار خودش را بر درآمدهای نفتی کشور متمرکز کرده کاهش درآمدهای نفتی را به عنوان فرصتی برای کاهش وابستگی بودجه و اقتصاد کشور به نفت تبدیل میکردیم و در واقع این تهدید را تبدیل به یک فرصت میکردیم.
در حالی که در لایحه بودجه 98 منابع حاصل از صادرات نفتی بسیار بیشتر از واقعیت پیشبینی شده، با توجه به اینکه مخارج پیشبینی شده هم براساس این درآمدهای غیرواقعی و موهوم تنظیم شده است به نظر میآید که در سال آینده ما با کسری بودجه بسیار زیادی مطابق برآورد کارشناسان مرکز پژوهشها تا حدود (100) هزار میلیارد تومان کسری واقعی بودجه پیشبینی شده مواجهیم. اما دولت سعی کرده این کسری بودجه را پنهان بکند. اگر دولت مصلحت را در آن دیده که برای کنترل فضای روانی جامعه میزان صادرات نفت را بیش از حد قابل پیشبینی در حدود (5/1) میلیون بشکه نفت برآورد بکند منطقی این بود که با روشهای دیگری مانند افزایش سهم صندوق توسعه ملی یا کمبرآوردی عمدی قیمت نفت در سال آینده معادل ریالی منابع استفادهشده در بودجه را به رقم واقعی و قابل تحققش نزدیک بکند. ما در جلسهای که با جناب آقای دکتر پورمحمدی در فراکسیون شفافسازی داشتیم عرض کردیم و کارشناسان آنجا گزارش دادند که این لایحه بسیار غیرشفاف هست و در واقع عدم شفافیت در ارقام اصلی بودجه که منابع درآمدی بودجه است این عدم شفافیت را به کل ارقام بودجه تسری داده.
در وضع فعلی پیامد این بیشبرآوردی منابع موجب میشود که مابهازای آن در سمت مصارف بودجه درج بشود و لزوماً اختصاص به مصارفی عملاً پیدا کرده که اینها با توجه به اینکه پیشبینی میشود آن منابع قابل تحقق نیست توجیه ندارند. از جمله پیامدهای چنین روشی که در واقع به نظر میرسد که دولت دست خودش را میخواهد باز بگذارد و در طول سال براساس منابعی که حاصل میشود از طریق تخصیصها مدیریت بکند پیامد چنین روشی این است که شأن تقنینی و نظارتی مجلس به شدت زیر سؤال رفته. اگر قرار بود که مجلس بیش از دو ماه از وقت خودش را صرف بررسی و تصویب بودجه بکند و بعد در مقام عمل دولت به صلاحدید خودش در حد منابع وصولی به تخصیص منابع بپردازد چه نیازی بود به این همه تقدیم بودجه، تشکیل کمیسیون تلفیق و اختصاص اینهمه زمان؟
این شیوه بودجهریزی آفتهای مختلفی دارد که در گزارشهای مختلف مرکز پژوهشها به آنها اشاره شده که من به بعضی از آنها اشاره میکنم. اولاً مسئولان دستگاهها و بدنه اجرایی کشور را در برنامهریزی هزینهها به اشتباه میاندازد و موجب میشود که آنها برای کاهش هزینهها تلاش نکنند. در واقع مسئولان اجرایی براساس این سندی که دولت تنظیم کرده کشور را در شرایط بحرانی یا ویژه اقتصادی تصور نمیکنند. اگر منابع تحقق پیدا نکند هیچ تلاشی برای کاهش هزینهها انجام نمیدهند. در سطح عموم جامعه هم مردم عادی هم به اشتباه میافتند و در واقع موجب افزایش توقعات بودجهای خارج از ظرفیت کشور میشود. در لایحه بودجه اثری از اقدامات اصلاحی برای منابع و مصارف متأسفانه به چشم نمیخورد. اقدامات اصلاحی مانند ساماندهی معافیتهای مالیاتی و حذف معافیتهای غیرضرور چندان جدی گرفته نشده. مسأله تفکیک حسابهای بانکی شخصی و تجاری برای جلوگیری از فرار مالیاتی و رفتارهای سوداگرایانه میتوانست مورد توجه جدیتر دولت قرار بگیرد. حذف موازیکاری بین دستگاهها اقدامی هست که میتواند به کاهش هزینهها منجر بشود. در حوزه بازنشستگی و بیمهای اقدامات اصلاحی انجام نشده، ما میتوانستیم اصلاحات پارامتریک را در این حوزه شروع بکنیم. در حوزه شرکتها افزایش بازدهی شرکتها و سرمایههای در اختیار صندوقها در واقع هیچ اقدامی بر آن صورت نگرفته و منابع شرکتها متأسفانه در خزانه متمرکز نشده است. در حوزه مربوط به هدفمندی یارانهها بررسی جداول مربوط به منابع و مصارف هدفمندی یارانهها نشان میدهد که به قانون هدفمندی یارانهها بیتوجهی شده و از اهداف واقعی خودش، یعنی واقعی کردن قیمت حاملهای انرژی دور شده و دولت در لایحه بودجه 98 هیچ اقدامی برای واقعی کردن قیمتهای حاملهای انرژی نکرده و درآمدهای حاصل از صادرات فرآوردههای نفتی را به عنوان منبع اصلی تأمین یارانههای نقدی مورد استفاده قرار داده.
برداشت از صندوق توسعه ملی متأسفانه بسیار قابل توجه شده، مطابق بند «الف» تبصره (1) لایحه بودجه 98 سهم صندوق توسعه ملی (20) درصد منابع حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی و خالص صادرات در نظر گرفته شده، در حالی که مطابق برنامه ششم این سهم باید (34) درصد باشد. بگذریم از اینکه متأسفانه همواره برخلاف اساسنامه صندوق توسعه ملی منابعی که اسماً در سالهای گذشته به نام صندوق اختصاص پیدا کرده در غیر مورد خودش مورد استفاده قرار میگیرد. گزارشی که اخیراً مرکز پژوهشها منتشر کرده حاکی از وضع نابسامان این صندوق هست.
دولت ساز و کاری را برای مدیریت هزینههای خودش متأسفانه انجام نداده. ما حتی در همین صحن مجلس هم هیچ اثری از صرفهجویی هزینهها نمیبینیم، در کشورهای دیگر به محض اینکه قیمت نفت اندکی بالا میرود تأثیرش را در زندگی روزانه دستگاههای حاکمیتی مشاهده میکنیم، اما به هیچوجه تأثیری از صرفهجویی متأسفانه در رفتار حاکمیت دیده نمیشود. (وکیلی ـ متشکر) من فقط یک مورد دیگر را فهرستوار بگویم؛ بحث انتشار اوراق مالی است که متأسفانه در لایحه بودجه 98 بسیار اتکای زیادی به انتشار اوراق مالی شده است که فرصت تفصیل آن دیده نمیشود. با توجه به مجموعه عواملی که عرض کردم انتظار میرود که همکاران گرامی به کلیات لایحه بودجه رأی مخالف بدهند، متشکرم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای شریفپور نماینده محترم ماکو، چالدران، پلدشت و شوط موافق هستند، بفرمایید.

عین اله شریف پور
موافق
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
عرض تسلیت دارم شهادت تعدادی از پاسداران جانبرکف را محضر حضرت ولی عصر (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) مقام معظم رهبری و خانوادههای این عزیزان.
گروهکهای تکفیری بدانند حسب مأموریت محوله از سوی مقام معظم رهبری به سپاه پاسداران عزیز دیری نخواهد پایید که گروهک بزدل به سزای اعمال مذبوحانه خود خواهد رسید. تقدیر و تشکر دارم از ملت بزرگ، بصیر و در خط ولایت که در (22) بهمن شگفتی آفریدند و پیام دندانشکنی به استکبار، منافقین کوردل و غافلین داخلی و اذناب مستکبران در منطقه دادند. تقدیر و تشکر از پیام رهبری که الحق جانی دیگر در پیکره امت ولایی مخصوصاً جوانان این مرز و بوم دمیدند، امید آن میرود در آغازین دهه پنجم انقلاب کماکان آرمانهای انقلاب امام شهیدان، شهدای امام و رهنمودهای رهبری را نصبالعین خود قرار دهند.
همکاران محترم! همگان نیک میدانیم امروز دشمن از همدلی، همسویی، همافزایی قوای سهگانه و مردم ما هراس دارند، پس حسب وظیفه جا دارد از دولت محترم به خاطر ارائه بودجه سال 1398 در موعد مقرر تقدیر و تشکر نمایم.
تشکر ویژه از سازمان محترم برنامه و بودجه در تدوین پیشنویس بودجه به ویژه اینکه دولت ملاحظات مقام معظم رهبری را که در پنج محور داشتند نصبالعین خود قرار دادند و تقدیر و تشکر از ریاست و اعضای محترم کمیسیون تلفیق مجلس که با تلاشهای شبانهروزی امروز شاهد طرح این لایحه در صحن مجلس هستیم. آقایان و خانمها! همگان میدانیم بودجه پیشنویس پیشبینی درآمد و هزینه یکساله است که توسط دولت تهیه و جهت تصویب به مجلس ارائه مینماید. ما نمایندگان بدانیم کشور در شرایط خاص و ویژه از بعد اقتصادی قرار گرفته، پس تصمیمات مجلس نیز باید ویژه و متناسب با شرایط ایجادشده باشد. رویکرد مجلس در این عرصه باید براساس مقاومت باشد، یعنی تصویب بودجه مقاومتی. بدانیم که منابع نه تنها برای ما، بلکه برای همگان براساس تعریفی که در علم مدیریت آمده محدود است. بهترین منبع در بین منابع، انسان است، آن هم از جنس انسانهای پاکسرشت، مستکبرستیز و حامی مظلومان که خداوند آن را در بطن این نظام مقدس قرار داده است.
1 ـ اما منابع درآمدی در بودجه؛ همکاران محترم! ما به جز پنج منبع، منابع دیگری را به عنوان منابع درآمدی نداریم. اولین منابع درآمدی ما از محل صادرات نفت است. وابستگی بودجه به نفت مشکل امروز این مملکت نیست، بلکه این بیماری از قبل از انقلاب ریشه در منابع درآمدی این کشور داشته و از بعد از انقلاب مهمتر آنکه ارادهای در رفع بودجه از آن را داشتهایم، ولی شیطنتهای استکبار در طی (40) سال مانع از این رهایی شده است.
نیک میدانید در فروش نفت با فشارهای بیرونی مواجه هستیم و اگر بتوانیم میزان پیشبینی در بودجه را محقق کنیم کاری بس بزرگ انجام دادهایم.
2 ـ درآمدهای مالیاتی است؛ اگر در صورت کاهش صادرات نفت دست به افزایش مالیات بزنیم و این افزایش را جایگزین کاهش صادرات نفت بنماییم به این سؤال باید پاسخ دهیم که آیا واقعاً جامعه تحمل این افزایش را خواهد داشت؟ راهکاری که در این رابطه خدمت همکاران خودم ارائه میدهم مبارزه با فرارهای مالیاتی است. ما باید وزارت امور اقتصاد و دارایی را موظف بکنیم به جای افزایش مالیات جلوی فرارهای مالیاتی را بگیرند که فشارهای زیادی را بر جامعه ما خواهد آورد.
3 ـ منابع خاص یا درآمدهای خاص که محل هزینههای آن براساس تعریف مشخص شده است.
4 ـ منابع مالی از محل فروش اسناد و اوراق که در حقیقت میتوان از آن به عنوان پیشخور نقدینگیهای آتی یاد برد. دولت محترم و کمیسیون تلفیق در حقیقت با عنایت به منابع فوقالاشاره یک راهبرد بینابین و به دور از افراط و تفریط را برگزیدهاند. فلذا اینجا از همکاران خودم میخواهم ضمن احترام به نقدهای مخالفین به کلیات این لایحه رأی مثبت بدهید.
برقراری یک راهبرد بینابین و به دور از افراط و تفریط را برگزیدهاند. برقراری تعادل و توازن بین منابع فوقالاشاره هنر مدیریت دولت و مجلس را در تصویب بودجه در شرایط کنونی طلب مینماید. فلذا مخالفت با کلیات این بودجه منطقی نمیباشد، هرچند مفاد تبصرههای بودجه پالایششده کمیسیون تلفیق مجلس توسط نمایندگان محترم جای تأمل دارد.
موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد عکسالعمل مردم و توزیع عادلانه و منصفانه به دور از تبعیض منابع میباشد که در بررسی بودجه باید به آن توجه خاصی داشت.
و اما مزیتهای بودجه سال 1398؛
1 ـ پیشبینی (14) میلیارد دلار از محل (21) میلیارد دلار درآمد صادرات نفت به تأمین کالاهای اساسی خصوصاً دارو و نهادههای کشاورزی با نرخ حمایتی نشان از رویکرد بودجه به معیشت مردم، خصوصاً اقشار آسیبپذیر دارد و موجب ایجاد آرامش و امید در جامعه خواهد شد. این یعنی کمک به امنیت روانی و تأمین حداقلهای معیشتی مردم با وصف موافقت در کلیات دولت و مجلس با عنایت به چندنرخی بودن ارز باید مراقبت کنند، احتکار را شاهد نبوده و کالاهای تأمینشده با نرخ حمایتی مجدد صادر نگردد. باید مراقبت نماییم این کنترل زمینه افزایش حجم دولت در بستر نظارت را موجب نگردد. یعنی انضباط مالی و تقویت نظارت دستگاهها و سازمانهای ناظر بر عملکرد بودجه را مراقبت نماییم.
2 ـ از جمله مزیتهای لایحه بودجه افزایش اعتبار از (7000) میلیارد تومان به (8400) میلیارد تومان با هدف رفع فقر مطلق در حد سازمانهای حمایتی میباشد که این خود میتواند وفاق مجلس و دولت را در کمک به اقشار آسیبپذیر نشانگر باشد.
3 ـ تعیین و افزایش سقف معافیت مالیاتی برای حقوق دستمزد تا (2) میلیون و (750) هزار تومان پیشنهاد میگردد نمایندگان محترم در محل خود عنایت ویژهای به آن داشته و تا (3) میلیون تومان را هدفگذاری نمایند.
4 ـ توجه و پیشبینی اعتبار به منظور متناسبسازی حقوق و دستمزد و پیشبینی افزایش (1000) میلیارد تومانی از محل افزایش (40) هزار میلیارد تومانی در بند «ج» تبصره (12).
و اما همکاران محترم توجه داشته باشند پیشبینی (400) هزار میلیارد ریال در قالب جدول (21) تحت عنوان مصارف پیشبینی شده افزایش سقف بودجه سال 1398 به منظور تحقق ماده (106) قانون برنامه ششم توسعه با هدف افزایش توان دفاعی کشور در تراز قدرت منطقهای و تأمین منافع و امنیت ملی از جمله توسعه و تقویت توان موشکی، پدافند هوایی در سطوح مختلف، هوشمند و متحرکسازی برخی سامانههای تسلیحاتی متناسب با تهدیدات، تقویت کمی و کیفی بسیج مستضعفان و حضور بیشتر مردم در صحنههای امنیت و دفاع از کشور، مقابله با جنگ نرم، جذب و به کارگیری بسیج دهها میلیونی با رویکرد فرهنگی، اجتماعی، علمی و اقتصادی، توسعه و مشارکت بسیج سازندگی، کمک به دولت در امر محرومیتزدایی و سازندگی کشور از دیگر مزیتهای این لایحه میباشد.
پیشبینی (500) میلیارد ریال جهت خرید ماشینآلات برای شهرداریها و دهیاریهای کشور، پیشبینی افزایش (1000) میلیارد تومانی مازاد بر سقف مندرج در بودجه به منظور متناسبسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری در بند الحاقی (3) تبصره (1)، فروش حاملهای انرژی در مناطق و بازارچههای مرزی از جمله مزیتهای لایحه بودجه سال 1398 میباشد. انتظار دارم همکاران محترم با رأی مثبت خود به لایحه بودجه سال 1398 دولت را یاری نماییم. والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته

علی مطهری
متشکرم، مخالف بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا مخالف بعد هستند، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت مردم بزرگ ایران و همکاران محترم. من قبل از اینکه وارد بودجه بشوم اول لازم میدانم از مردم به خاطر حضور حماسی در راهپیمایی یومالله (22) بهمن و جواب دندانشکنی که به دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی دادند تشکر بکنم و تسلیت عرض میکنم خدمت کل خانوادههای معظم شهدا، به خصوص پاسداران عزیزی که چند روز پیش در طی یک عملیات تروریستی کور در مسیر زاهدان ـ خاش شهید شدند.
دوستان! این مخالفتی که من با کلیات بودجه دارم نافی زحمات سازمان برنامه و بودجه و دوستان کمیسیون تلفیق نیست، نمیگوییم بودجه بدی هست، اتفاقاً از آقایان: پورمحمدی، دکتر نوبخت، دکتر نوری، دکتر کردبچه و همکارانمان در کمیسیون تلفیق تشکر میکنم، هم در شورای اقتصاد و هم در کمیسیون تلفیق شاهد زحماتشان بودم، اما من مخالفتی که دارم؛ بودجه چیست؟ ما اول باید این بودجه را تعریف بکنیم ببینیم این چیزی که دولت به ما داده اصلاً بودجه هست یا یک برگ تسهیم درآمدها است.
بودجه باید یک برشی از قوانین بالادستی باشد، یعنی یکبیستم سند چشمانداز و یکپنجم قانون برنامه توسعه کشور باشد. این بودجهای که به ما دادند کجایش نوشته که چه قسمتی از چشمانداز (20) ساله کشور را میخواهد تحقق ببخشد یا کدام (20) درصد سند برنامه ششم توسعه میخواهد تحقق پیدا بکند؟ یعنی چنین چیزی اصلاً نیست، یا قوانین بالادستی و سیاستهای کلان کشور و اقتصاد مقاومتی و عدم وابستگی به نفت که حضرت آقا مدام اشاره میکنند یا بحث قانون هدفمند کردن یارانهها یا بحث کوچک شدن دولت و اصل (44) کجا دیده شده؟ کجای این قوانین بالادستی در بودجه دیده شده؟ این بودجه باید یک دخل و خرج شفاف در مملکت باشد که حاکمیت به نمایندگی از ملت چقدر درآمد دارد و کجا میخواهد خرجش بکند.
دوستان! من چند تا عدد میخواهم به شما بگویم، شما ببینید این شفافیت کجا است. دوستان به ما میگویند که ما (1) میلیون و (700) هزار میلیارد تومان بودجه داریم. دستشان درد نکند، همین عدد را من اگر قبول بکنم، کلاً (1) میلیون و نزدیک (260) هزارتا برای شرکتها است و (440) هزار تا بودجه عمومی دولت است، (900) هزار تا هم یارانه پنهان است، یعنی در اصل (2) میلیون و (600) هزار میلیارد تومان حجم بودجه ما است. از آن چقدرش را شما بررسی میکنید؟ (440) هزار میلیارد تومان، یعنی (25) درصد بودجه را بررسی میکنید، (75) درصد بودجه را اصلاً شما نمیبینید چه هست. ما قسم خوردیم، ما نماینده ملت هستیم، شما از (2) میلیون و (600) هزار تا (440) تا را بررسی میکنید، (2) میلیون و (200) هزار تا را اصلاً نمیبینید چه هست. یک عدد میگذارند (1) میلیون و (260) هزار تا درآمد شرکتهای دولتی، (1) میلیون و (260) هزار تا هزینه شرکتهای دولتی. آیا این بودجه بستن شد، این شفافیت شد؟ (900) هزار میلیارد تومان یارانه پنهان چیست؟
دوستان! ما کل بودجه کشور را روی (5/1) میلیون بشکه نفت میبندیم، یعنی هم بحث مناطق محروم، هم عمرانی، هم حقوق و دستمزد، هم سهم صندوق توسعه ملی، هم سهم شرکت نفت را روی (5/1) میلیون بشکه نفت میبندیم، بعد (2) میلیون و (200) هزار بشکه نفت به پالایشگاههایمان میدهیم اصلاً از عددش خبر نداریم. چقدر میفروشیم، چقدر میخریم، کجا خرجش میکنیم. یعنی (5/1) برابر کل نفتی که رویش بودجه میبندیم آن نفت گم است. تازه وقتی من این دو عدد را با هم جمع میکنم، (5/1) میلیون بشکه به اضافه (2200)، (3700) میشود. کل دنیا میگوید ما (5) میلیون بشکه و کاندنسیت (Condensate) تولید میکنیم، (1300) تای بقیه کجا است؟ هیچجا دیده نمیشود. اگر اسم این بودجه شد، این کجای بودجه است که ما خبر نداریم؟
تازه ما اینجا چه هستیم؟ ما کارگزار ملت هستیم، من میگویم مثل دولت با مثل ملت این است که یکی مغازه بگیرد، جنس برای مغازه بگیرد، یک پولی به آن فروشنده بدهد تا برای صاحب مغازه جنس بفروشد. مردم (2) میلیون و (600) هزار میلیارد تومان به ما پول دادند که برای آنها (62) هزار میلیارد، یعنی (3) درصد کل بودجه کشور را کار عمرانی بکنیم؟ آیا دولت را تعطیل بکنیم به نفع این مردم نیست؟ (97) درصد بودجه را میخوریم که (3) درصد برای مردم کار بکنیم؟ این کجای انصاف و مملکتداری است؟
دوستان! یک روش غلطی از قدیم راه افتاده، دست هم به آن نمیزنیم به بهانه اینکه نارضایتی میشود. مگر مردم خیلی از ما راضی هستند؟ جلوی ضرر را از هرکجا بگیریم سود است. حضرت آقا هم دستور فرمودند بازنگری ساختاری در بودجه. دوستان میگویند اگر ردش بکنیم چه میشود، هیچ اتفاق خاصی نمیافتد. یک، دودوازدهم تصویب میکنیم بروند بودجه را شفاف بنویسند بیاورند. دوستان! فقط سال بعد روزانه قرار است (100) میلیون لیتر بنزین مصرف بشود. قیمت بنزین را (1000) تومان دیدیم، بهای تمامشده بنزین برای خود دولت (6000) تومان است، یعنی به ازای هر لیتر بنزینی که مردم در خیابان دور دور میزنند دولت (5000) تومان از جیب مردم دارد به آنهایی میدهد که ماشین دارند. روزانه (500) میلیارد تومان میشود. فقط سوبسید بنزین سالی (180) هزار میلیارد تومان میشود. حقوق و دستمزد کارکنان (95) هزار میلیارد تومان است. یعنی من این قیمت را واقعیسازی بکنم میتوانم حقوق کارمندان را سه برابر بکنم. کل بودجه عمرانی کشور (60) هزار میلیارد تومان است، اگر من فقط قیمت بنزین را واقعیسازی کنم میتوانم بودجه عمرانی کشور را چهاربرابر بکنم. آیا به نظر شما این خدمت است ما برای اینکه صدای مردم در نیاید پول مردم و ملت را به بنزین بدهیم که در خیابانها بسوزانیم و برای خودمان سرطان بکنیم، این کجای مملکتداری است؟ خود سازمان برنامه و بودجه میگوید که من (900) هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دارم، یعنی گاز، برق و فلان و بهمان، به جمعیت تقسیم کنیم سالی (11) میلیون تومان میشود برای هر ایرانی، ماهی (1) میلیون تومان، یک خانواده چهارنفره (45) میلیون تومان میشود، شما (45) میلیون به مردم بده، آن خیلی بهتر از ما بلد است مملکت را چطور اداره بکند. شما فکر میکنید خدمت کردید؟ آقای پورمحمدی! شما آمدید (14) میلیارد دلار با دلار (4200) تومانی میخواهید به کالای اساسی بدهید، به من بگویید این کالای اساسی که تا حالا دادید چکار کردید؟ تورم کالایی که با دلار آزاد آمده (40) درصد است، تورم کالای اساسی (48) درصد است، یعنی این دلاری که من به دلال دادم به جیب مردم نرفته و به جیب دلال رفته. ما کارگزار دلال هستیم یا کارگزار مردم، این چه مدل حاکمیتی است؟
(100) هزار میلیارد تومان مابهالتفاوت ارزی این است، برای هر خانواده ایرانی بالای (1) میلیون تومان میشود. مگر من چقدر میخواهم گوشت بخورم که تازه میخواهم به هر نفر اینقدر بدهم، یکی لپه میخواهد بیاورد یا نخود میخواهد بیاورد؟ همه اینها رانت و فساد است، خلاف قانون هم هست. مگر ما در قانون برنامه نگفتیم باید سیستم مدیریت ارز کشور شناور مدیریتشده باشد. شما با چه حقی آمدید سیستم نرخ ثابت اعمال کردید؟ خلاف قانون اعمال کردید، یا وقتی وارد بحثهای دیگر میشویم، طبق قانون شما کارفرمای کارمند هستید، باید قدرت خرید مردم را حفظ بکنید، تورم (50) درصد است، بعد آمدی حقوق کارمند را (20) درصد بالا بردی، چون حقوق کارمند را (20) درصد بالا بردم حقوق کارگر هم (20) درصد بالا میرود. یعنی (30) درصد سفره مردم را کوچک کردید. تورم ایجاد شده، کارفرما جنسش را (50) درصد گرانتر فروخته، سرمایهگذار سودش را برده، هزینهاش را کارمند و کارگر باید بدهد؟ دوستان میگویند اگر زیادش بکنیم تورم و نقدینگی ایجاد میشود. شما (1) میلیون و (700) هزار میلیارد تومان حجم نقدینگیات است، کل حقوق و دستمزدت (100) هزار میلیارد تومان نمیشود. اگر اینها رابطه معنیدار داشتند پارسال (5)، (10) درصد حقوق کارمندها را بالا بردیم، چرا تورم (50) درصد شد؟ پس این نشان میدهد هیچ رابطهای بین تورم و حقوق کارمندها نیست.
ثانیاً من نماینده و شمای دولت لیاقت و کفایت نداریم تورم را کنترل بکنیم باید کارگر هزینهاش را بدهد؟ باید کارمند هزینهاش را بدهد؟ این کجای انصاف است؟ بعد ما قانون همسانسازی حقوقها را برای شما تکلیف کردیم، میگویید نمیتوانیم. چطور مثلاً برای من حسننژاد و شمای نوبخت حقوق (10)، (15) میلیون پول دارید، ولی برای آن معلمی که در فلان روستا است و (1) میلیون و (500) حقوق میگیرد پول ندارید که حقوقش را (2) میلیون بکنید؟ اگر نیست هیچکدام نخوریم، اگر هست دور هم بخوریم، همه مردم بخورند. چرا برای یک عده پول هست برای یک عده پول نیست؟
اینها اصلاً با هیچ منطقی سازگار نیست، دوستان من! اینها بودجه نیست که ما نوشتیم، اینها خیانت است که ما داریم انجام میدهیم. قیمتها سه برابر شده، یک یارانه (40)، (50) هزار تومانی میدهیم که سالی (42) هزار میلیارد تومان میشود و مدام به ملت سرکوفت میزنیم که ما به تو یارانه میدهیم. این پول است که میدهیم؟ این کل یارانهای که شما میدهید پول رانت یک واردکننده سویا، گوشت و سلطان سکه نمیشود، یا وقتی براساس عدالت اجتماعی حساب و کتاب میکنیم یک نفر سهتا ماشین دارد، ماهی (200) لیتر بنزین میسوزاند، (1) میلیون تومان یارانه بنزین میگیرد، اما کسی که فقیر است و ماشین ندارد هیچچیز نمیگیرد. آیا قانون هدفمند کردن یارانهها این بود؟
دوستان! این بودجه یک بودجهای مثل بودجههای سالهای قبل است، هیچ اتفاقی برای مملکت نخواهد افتاد، یک پولی میگیریم این طرف میخواهیم خرجش بکنیم، تازه نفت و همه چیز سرمایه آینده را فروختیم کفاف نداد، (51) هزار میلیارد تومان میخواهیم قرض بگیریم، (25) تا تسویه کنیم، (26) هزار میلیارد تومان هم تازه نسلهای بعدی را میخواهیم بدهکار بکنیم. از این بودجه در نمیآید، خواهشاً ردش بکنید دودوازدهم بدهیم بروند بودجه شفاف بنویسند، آنوقت در آن فساد و دزدی هم اتفاق نمیافتد، ممنونم.

علی مطهری
متشکرم، موافق بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای تابش موافق بعد هستند، بفرمایید.

محمدرضا تابش
موافق
به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد
عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران ارجمند، اعضای محترم کمیسیون تلفیق و اعضای محترم هیأت دولت و تشکر ویژه از همکار گرانقدر جناب آقای اکبریان نماینده محترم کرج که وقت موافق خویش را به اینجانب واگذار نمودند. در شرایط بسیار حساس و خطیری قرار گرفتهایم، اما ملت شریف ایران در سایه وحدت، همدلی و مقاومت شرایط خطرناکتر از وضعیت امروز را از سر گذراندهاند. ایمان داریم که این شرایط را نیز طی خواهند کرد. همکاران عزیز! ملت پرافتخار ایران در عین وفاداری به نظام و تعهد به آرمانهای انقلاب از همه دستاندرکاران امر گلایهمندند. این گلایهها بهحق است و باید برای رفع آنها با تدبیر و همدلی چارهاندیشی کرد. مردم باید به این باور برسند که مجلس و دولت برای حل مشکلات آنها اهتمام دارند. اعتماد مردم به مجموعه حاکمیت کلید رفع تمامی مشکلات است و کشور را در مقابل تمامی توطئهها بیمه میکند. حوادث تروریستی که آخرین آنها حادثه شهادت مرزبانان غیورمان در سیستان و بلوچستان بود و توطئههای بینالمللی همچون اجلاس شکستخورده ورشو و گسترش تحریمها و تشدید جنگ اقتصادی حاکی از عمق کینه قدرتهای استکباری و دنبالهروهای ضعیف و زبون آنها در منطقه است که موجودیت انقلاب اسلامی را که در تضاد با منافع خویش میدانند هدف گرفتهاند.
همکاران مخالف با برخی از موارد مطروحه در بودجه، همچنین نخبگان اقتصادی و افکار عمومی نسبت به برخی هزینهها به مصارف و منابع بودجه اعتراضات بهحقی دارند که میتوان این جزئیات را در حین بررسی جزء به جزء بودجه پس از رأی به کلیات اصلاح کرد. در شرایط حساس امروز کشور این بودجه صرفاً یک سند مالی نیست، بلکه به نظرم رد یا تأیید کلیات بودجه از نظر امنیت ملی هم حائز اهمیت است. بنابراین به دلایلی که توضیح خواهم داد استدعایم رأی به کلیات بودجه است.
در تقویت بنیه دفاعی ما منطبق بر سیاستهای کلی که اختصاص (5) درصد بودجه عمومی کشور را تکلیف میکند بالغ بر (24) هزار میلیارد تومان در بودجه لحاظ کردیم. بسیار شفاف، هیچکجای دنیا با این شفافیت بودجه دفاعی را اعلام نمیکنند. در مبحث نفت احکام خاصی دیده شده، اجازه عرضه نفت در بورس، پرهیز از تمرکزگرایی، پیامد آن هدایت جریان نقدینگی به سمت بورس هست به جای هجوم آن به طرف سکه و مسکن. اگر بخش خصوصی از دولت طلب دارد میتواند به جای وصول طلبش معادل آن نفت بگیرد.
معیشت مردم؛ رشد حقوق کارمندان به میزان (20) درصد. در جدول هدفمندی سال قبل (7000) میلیارد تومان برای کمک به اقشار کمدرآمد اختصاص یافته بود، امسال (20) درصد افزایش برای افراد تحت پوشش کمیته امداد حضرت امام و بهزیستی اعمال شد و این رقم به (8400) میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. (14) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی برای تأمین کالاهای اساسی، افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوق کارمندان به (2) میلیون و (750) هزار تومان. دولت رقم مالیات معوق را (90) هزار میلیارد تومان اعلام کرده، مکلف شده که در سال 98 حداقل (30) درصد آن را وصول بکند.
بودجه عمومی؛ افزایش بودجه عمرانی از (62) هزار میلیارد به (66) هزار میلیارد، صدور مجوز (100) هزار میلیارد تومان تهاتر بدهی بخش خصوصی به بانکها، تأمیناجتماعی و گمرک کلی مشکلگشا است و در این عرصهای که ما با تنگنا مواجه هستیم در اجرای امور بسیار گشایش میدهد. توجه به مشارکت عمومی ـ خصوصی که اثرگذاری اعتبارات دولتی را چندین برابر میکند. توجه به شفافسازی، بودجه شرکتهای دولتی، گفتم به شفافسازی بودجه شرکتهای دولتی توجه شده. شش حکم انضباطی برای اعمال نظارت در کمیسیون تلفیق آورده شده، برای اولین بار بودجه شرکتهای دولتی شفاف، بودجه بانکها به بانک مرکزی شفاف، بودجه مناطق آزاد به صورت کامل شفاف در بودجه آمده.
ما میتوانیم هرآنچه را که خوب میدانیم در بودجه لحاظ کنیم، اما باید به پیامدهای منفی رشد نقدینگی و افزایش تورم که در نهایت موجب تضعیف پول ملی میشود و قدرت خرید مردم را کاهش میدهد توجه داشته باشیم. این بودجه در شرایط بسیار سخت و خطیری تدوین شده است. نه اینکه اشکال و ایرادی بر آن وارد نیست، ما هم صدها اشکال و ایراد داریم، این بودجه در شرایطی تدوین شده که بیش از (1) میلیون بشکه در روز کاهش درآمدهای حاصل از صادرات نفت را داریم. کاهش درآمدهای ارزی از (27) میلیارد دلار به (21) میلیارد دلار را مواجه هستیم. امکان افزایش درآمدهای مالیاتی و گمرکی به خاطر جلوگیری از فشار به مردم و تولید میسر نبوده، ما برای اولین بار بودجهریزی مبتنی بر عملکرد در کل بودجه را طبق تبصره (20) پیشبینی کردیم. تفویض اختیار بیشتر به استانها شده، بودجه عمرانی را عرض کردم افزایش داده.
حالا تصور کنید این بودجه تصویب نشود، چه پیامدی دارد؟ طبق آییننامه این بودجه باید به دولت برگردد، حدوداً یک و نیم، دو ماه کشور معطل میماند تا دولت بودجه جدید بدهد، یا به قول آقای قاضیپور بودجه سهدوازدهم یا دودوازدهم بدهیم چه اتفاقی میافتد؟ بودجه سهدوازدهم باید بر مبنای بودجه سال 97 تدوین بشود، یعنی آن معافیتها هیچ، آن (20) درصد افزایش حقوق کارمندان هیچ، یک بلاتکلیفی عجیب و غریبی در بنگاههای اقتصادی، بخش تولید، صنعت، اجرایی کشور حادث خواهد شد و همه دچار یک تشتتی خواهند شد.
من ضمن اینکه به اصلاح ساختار بودجه که مورد تأکید مقام معظم رهبری هم هست تأکید دارم که باید انجام بشود، تصمیمات اساسی در آن مقطع اتخاذ بشود را باید توجه بدهم به اینکه دولت بدون تردید در تدوین بودجه با محدودیتهای پنهان و آشکاری دست به گریبان بوده که باید آنها را درک کنیم. بودجه در شرایط فعلی فراتر از آنکه یک سند ملی است عرض کردم رد و تأیید آن از نظر منافع ملی حائز اهمیت هست. علیرغم آنکه همراه با مردم به بخشهایی از بودجه انتقادهای جدی داریم و اصلاح آن را متناسب با مشی اصلاحگرانه ضروری میدانیم، از همکاران ارجمند استدعا دارم با رأی به کلیات بودجه و لحاظ کردن اصلاحات در بررسی جزئیات کشور و همراه با دولت مردم را از سرگردانی نجات بدهند تا توقفی در روند اجرایی کشور، مردم و بنگاههای تجاری، اقتصادی و دولتی پیش نیاید.
در آخر میخواهم عرض کنم، مردم عزیز! ما از پیشگاه شما عذرخواهیم که نتوانستیم متناسب با اختیاراتمان عمل کنیم و در مقابل شما پاسخگو باشیم. ما صدای شکستن استخوانهای طبقات ضعیف زیر فشار اقتصادی را میشنویم، چهره تکیده و پریشان آنها در مقابل اعضای خانواده را در نظر مجسم میکنیم، به مقوله آسیبهای اجتماعی حساس هستیم، رنج فارغالتحصیلان بیکار دانشگاهی را درک میکنیم، مشکلات بازنشستگان، فرهنگیان، کشاورزان و اصناف و صنعتگران را خبر داریم، اما در شرایط فعلی رأی به کلیات بودجه استدعای من از همکاران عزیز و ارجمند است که همت کنند در جزئیات انشاءالله مقاصد و منظورهایی که دارند تا حد امکان عملی خواهد شد. ما به لطف و عنایت و حمایت شما دل بستهایم.
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید
هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
والسلام.

علی مطهری
متشکرم، خیلی ممنون، مخالف بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
متشکرم که رعایت وقت را کردید. مخالف بعد جناب آقای کاتب نماینده محترم گرمسار و آرادان هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از اتاق فرمان خواهش میکنم محبت بکنند پاورپوینت را خدمت همکاران ارائه بدهند. همکاران عزیز! من صبح بخشی از گزارش را محضر همکاران ارائه دادم. من استدعا میکنم چند دقیقه آخرین وضعیت کشور را شما نگاه بکنید. هر تصمیمی که شما بگیرید یقیناً به نفع نظام خواهد بود.
ابتدائاً شهادت فرزندان انقلاب در حادثه تروریستی سیستان و بلوچستان و بازگشت سرافرازانه شهید والامقام آقای نداف را به میهن اسلامیمان گرامی میداریم.
عزیزان من! این تصویر اول تصویر ارقام کلان بودجه است، یعنی استفاده از مجموعه صادرات نفت خام (1) میلیون و (544) هزار بشکه سهم شرکت ملی نفت (5/14)، سهم مناطق نفتخیز (20) درصد، کاهش ارز سهم صندوق توسعه (20) درصد به اضافه (3) درصد سهم مناطق نفتخیز و قیمت هر بشکه (54) دلار.
همکاران ببینید! آنچه که امروز بسیار در بودجهریزی مهم است و آقای حسننژاد همکار عزیز من هم اشاره کردند پیشبینی دقیق و صحیح از درآمدها و هزینههای کشور است. ما وقتی یک پیشبینی صحیح و دقیق از ارقام بودجه نداشته باشیم یقیناً نمیتوانیم به مردممان صادقانه بگوییم که سال آینده مملکت را چگونه میخواهیم اداره کنیم. بیاییم در این خانه ملت با خدا عهد ببندیم که آنچه صادقانه میدانیم با ملتمان در میان بگذاریم و شرایط کشور را ملت هم بیشتر از ما درک میکنند تا بتوانیم با شرایط موجود کشور مملکت را اداره بکنیم.
صفحه بعد را اگر دقت بکنید از سال 1392 ما سالانه حدوداً نزدیک به (30) هزار میلیارد تومان به بودجه کشور در هزینههای جاری کشور اضافه کردیم. امسال که همه ما داریم میگوییم شرایط جنگ هست و بحرانی هست آیا این (30) هزار میلیارد تومان را باید صفر میکردیم یا (30) هزار میلیارد تومان را به (54) هزار میلیارد تومان میرساندیم؟ من از همکارها سؤال میکنم؛ یقیناً ملت ما این را قبول ندارند که کشوری را که در شرایط سخت هست (30) هزار میلیارد تومان را به (54) هزار میلیارد تومان اضافه بکنیم.
اگر همکاران صفحه بعد را دقت بکنند واگذاری سرمایهای ما (37) درصد رشد دارد، یعنی چه؟ درآمد نفتی ما (37) درصد رشد دارد. واقعاً بینی و بینالله ما درآمد نفتیمان (37) درصد رشد نشان میدهد؟ درآمد مالیاتی ما واقعاً میتواند پاسخگوی واقعی درآمدهای کشور ما باشد؟ شما میدانید یقیناً که این غیرممکن است. عزیزان من! ما وقتی که نمیتوانیم (150) هزار میلیارد تومان درآمد نفتی داشته باشیم، (150) هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی داشته باشیم (50) هزار میلیارد تومان اسناد را به استقراض داریم انجام میدهیم، فقط همین سه رقمش نزدیک (200) هزار میلیارد تومان هست چگونه میتوانیم واقعبینانه هزینههای کشوری را که در بخش دوم میرسد آنها را پیشبینی و عملیاتی بکنیم؟
اگر صفحه بعد را دقت بکنید من در جلسه صبح این بحث را گفتم که واقعاً ما برای صندوقهای بازنشستگی فقط دو رقم داریم: یکی از آنها (40) هزار میلیارد تومان، یکی (30) هزار میلیارد تومان. سرجمع نزدیک به (70) هزار میلیارد تومان است.
بطور مکرر همیشه میگوییم باید تکلیف بحث صندوقها را مشخص کنیم، باز الان در بودجه 98 شما میبینید که ما (70) هزار میلیارد تومان منابع کشور را داریم به صندوقهای بازنشستگی میدهیم، (61) هزار میلیارد تومان برای هزینه آب، برق و خدمات و ماشین دستگاههای اجرایی داریم مصرف میکنیم، مدام هم میگوییم حقوق و دستمزد. حقوق و دستمزد صرفاً (95) هزار میلیارد تومان است. در این بخش دقت بکنیم که یک کار بسیار مهمی است که ماها باید دنبال کاهش هزینههای جاری کشور میشدیم.
بخش بعد را اگر دقت بکنید، اگر بودجه ما اصلاً نفتی نداشت که ما در برنامه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، در سیاستهای کلان ابلاغی همیشه گفتیم که بودجه را بدون نفت اداره کنیم. اگر در این شرایط بودیم چقدر کسری بودجه داشتیم، الان نگاه کنید (6/46) درصد در شرایطی که اگر بودجه (نفت) را نداشتیم کسری بودجه داشتیم. حالا با بودجه نفت هم در جلسه صبح من محضر همکاران عرض کردم که چقدر کسری بودجه خواهیم داشت.
نکتهای که لازم است همکاران بدانند اتفاقاتی که در کمیسیون تلفیق انجام شده و همکار بسیار خوبم جناب آقای تاجگردون و همکاران کمیسیون تلفیق زحمت کشیدند. ببینید! دولت (171) بند به کمیسیون تلفیق داده، از (171) بند ما به (243) بند در تلفیق تبدیل کردیم، (68) بند الحاقی اضافه کردیم، (28) جزء الحاقی، (24) بند هم حذف کردیم. دقت بکنید! از مجموعه کلیه همکاران ما در سامانه این دوره (4000) پیشنهاد در سامانه ثبت شد. من از تکتک همکارها سؤال میکنم؛ از (4000) تا اگر یک دانهاش تصویب شد بگویید کاتب هیچچیز نمیداند، اما دوباره همه الحاقیهایی که انجام شده با فشاری که دستگاههای اجرایی پشت کمیسیون تلفیق آمدند نشستند و این (243) تا را به آن اضافه کردند.
عزیزان! اگر بنا باشد که دولت یک لایحه بیاورد، باز دستگاههای اجرایی هم بیایند یک بندهایی به این اضافه کنند این چه بساطی است که ما در مجلس داریم انجام میدهیم؟ علیرغم اینکه خود سازمان برنامه و بودجه تکلیف میکند که دستگاههای اجرایی این کار را نکنند.
نکته بعد، همکارها دقت کنند! ما واریز به صندوق توسعه ملی را از (33) درصد به (20) درصد کاهش دادیم. این را اذن گرفتیم، این اتفاقی است که در شرایط تحریم گفتیم انجام بدهیم. علاوه بر آن اگر دقت بکنید (5/2) میلیارد دلار هم دوباره از صندوق توسعه ملی برداشتیم. آیا نمیشد که در سیاستهای کلانی که در قانون بودجه وجود دارد به عنوان مثال آقای پورمحمدی عزیز هم هست، چه حجتی وجود دارد که همیشه ما (5/14) درصد به حساب شرکت ملی نفت بریزیم؟ حکم خدا است؟ در این قانون کجا آمده؟ شما میدانید بودجه شرکت ملی نفت حدوداً (600) هزار میلیارد تومان است که هیچکس هم رسیدگی نمیکند. چرا نمیآییم (5/14) درصد را (10) درصد بکنیم، چرا (10) درصد را نمیآییم (15) درصد بکنیم؟ کم و زیاد نمیکنیم، فقط میآییم از صندوق توسعه ملی که بحث سرمایهگذاری است و توسعه ملی کشور است آنجا میرویم رویش دست میگذاریم. عزیزان من! بدانید این مسیر غلطی که داریم میرویم به ناکجاآباد است و این مسیر را باید اصلاح بکنیم و نمیتوانیم با همین روندی که داریم مملکت را اداره بکنیم.
نکته بعد که من خواهش میکنم همکارها دقت بکنند بحث کالاهای اساسی است. دوستان ما یک بند الحاقی در ماده (7) آوردند که برای کالاهای اساسی (5/14) میلیارد دلار برداریم، عزیزان من! در همین شرایط موجود، ارز (4200) برای کالاهای اساسی دادیم، هم تورم را به مردم تحمیل کردیم، هم ارز (4200) دادیم، نتیجهاش چه شد؟ هم منابعمان را هدر دادیم، هم برای مردم نتوانستیم معیشت ایجاد بکنیم، چرا؟ به خاطر اینکه در مملکت ساختار نظارت و کنترل کالاهای اساسیمان را نداریم. مدام نیاییم پول را هدر بدهیم و نتیجه آن هم هیچ بشود. در این بندی که همکاران من در کمیسیون تلفیق آوردند هیچ قانونی دیده نشده است. جناب آقای تاجگردون صبح گفتند که ما گفتیم که لیست کالاهای اساسی را ظرف (15) روز به ما بدهند، بدهند که چه؟ اینکه (15) روز ندهند، (20) روز به ما بدهند، لیست کالاهای اساسی دادنش به مجلس شورای اسلامی آیا کنترل نظارت کالاهای اساسی ما را حل میکند؟ یقین بدانید هیچ اتفاق جدیدی نخواهد افتاد.
در بحث تبصره (18) که بحث اشتغال است، دوستان! بزرگترین چالش کشور اشتغال ما است. چه اتفاقی افتاده است؟ هیچ اتفاقی در اشتغال و حمایت از تولید در تبصره (18) نیفتاده، در تبصره (18) چه نوشتیم؟ پول را که برای وام قرضالحسنه کمیته امداد و بهزیستی اینجا آوردیم، پولی که به دهیاریها میدهیم اینجا آوردیم، پولی که به عشایر میدهیم اینجا آوردیم، اینکه حکم اشتغال نیست. یک ریال برای اشتغال اگر دیدیم بیاییم بگوییم که ما پیشبینی کردیم که A ریال برای اشتغال کشور هزینه بکنیم، در نتیجه ما هیچ حکمی نه برای تولید، نه برای اشتغال ندیدیم. (نایبرئیس ـ آقای کاتب متشکریم، وقتتان تمام شد) چشم، بحث تثبیت شغل موجود را هم ندیدیم، چرا؟ اگر موافقت برای شرایط تثبیت شغل موجود نگاه میکردیم حداقل باید سرمایه در گردش را میدیدیم.
من آخرین جملهام را هم عرض بکنم؛ همکاران! نباید بحث تخصصی بودجه را به مسائل امنیت ملی گره بزنیم بعد بیاییم بگوییم چون امنیت ملی است رأی بدهیم، این چه حرفی است؟ خداوند به ما عقل داده است، براساس منطق تصمیم بگیریم، براساس منطق رأی بدهیم. اینکه در جزئیات اصلاح میکنیم این چه حرفی است؟ مگر ما در سنوات گذشته توانستیم در جزئیات اصلاح بکنیم که امروز میآییم میگوییم که اینها را در جزئیات برویم اصلاح کنیم؟ استدعایم این است: یک، به خاطر ملت؛ دو، به خاطر نظام به بودجهای که به نفع این مملکت نیست رأی ندهید.

علی مطهری
متشکرم، موافق بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق بعد آقای نوریان نماینده محترم شهرکرد هستند، بفرمایید.

اردشیر نوریان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و به نستعین»
بدواً از ملت عزیز ایران تشکر میکنیم به خاطر حضور حماسی در ایام مبارک دهه فجر، (22) بهمن و تسلیت عرض میکنم به مناسبت شهادت جمعی از عزیزان سپاه و انشاءالله به زودی شاهد انتقام سختی از گروههای تروریستی ـ تکفیری به دست رزمندگان غیور اسلام خواهیم بود.
من راجع به بودجه چون قرار بود که به عنوان موافق صحبت کنم به دقت فرمایشات عزیزان مخالف را هم رصد کردم، تعدادی از همکاران عزیزم که اینجا صحبت کردند من هم با دقت به فرمایشاتشان دقت کردم و سعی کردم که به فرمایشات آقایان با حساسیت گوش بدهم. البته خدا کمک میکند، همه ما نطق انتخاباتی هم نمیکنیم، این نطق بودجه است و مصالح کشور برای یک سال و طوری عمل میکنیم که انشاءالله با عقل خودمان به پیشرفت برنامههای کشور کمک میکنیم.
قبل از اینکه به نکات خودم اشاره بکنم لازم است یک گریز کوتاهی به محورهای اصلی بزنم که بعضی از مخالفین عزیز و همکاران محترم گفتند. اشاره کردند که مثلاً عربستان نفت (80) دلار دیده ما (54) دلار، این را یک نکته منفی تلقی فرمودند، اتفاقاً من معتقد هستم این نکته مثبت برای بودجهمان است، واقعبینانه و بااحتیاط عمل کردیم. اشاره فرمودند که وابستگیمان به نفت زیادتر شده. دوستان عزیز، همکاران! استحضار دارید (27) میلیارد دلار در سال 97 سهم دولت از صادرات نفت بوده، این عدد در سال 98، (21) میلیارد دلار است، یعنی کاهش است و معنی این وابستگی نیست و اتفاقاً (14) میلیارد دلارش هم براساس تبصرههای بودجه به کالاهای اساسی اختصاص پیدا کرده، با ارز (4200) که به نظرم نقطه قوت بودجه است.
من فکر میکنم عزیزانی که استدلال کردند، مثلاً همکار عزیزم فرمودند که درآمدها شفاف نیست، عدم شفافیت منابع درآمدی دولت اعلام شده، اینها به عنوان یک نقطه ضعف و نگران هستند که این درآمدها محقق نشود، اگر اینطور بود ما در کمیسیون تلفیق نباید اینها را افزایش بدهیم، در صورتی که روند کلی بررسی افزایش درآمدها بوده، ما لایحه دولت را افزایش دادیم. معنی آن این است که اعتقاد همکاران منتخب شما در تلفیق این است که این درآمدها محقق شود و بعد پیشنهادهای دیگری داشتند.
اما یک نکتهای را بگویم و بعد وارد بحث خودم شوم. عزیزانی که اینجا با دیده تردید به لایحه بودجه نگاه میکنند، مخالفین عزیز، کسانی که نظر موافق نداشتند، شما چه کاری میخواهید انجام بدهید که نمیتوانید انجام بدهید؟ میخواهید با لایحه بودجه چه کار کنید که نشده؟ چه مانعی وجود دارد؟ شما میخواهید چه تغییراتی بدهید؟ چه منویاتی را میخواهید در بودجه قرار بدهید که امکان آن را ندارید؟ مجلس است دیگر، واقعاً به این سؤال پاسخ بدهیم. چرا نمیخواهیم خودمان مسئولیتهای آن جراحی اقتصادی که به آن اعتقاد داریم، را بپذیریم؟ این یک دعوای مرغ و تخممرغ است. یک وقتی ما بگوییم دولت انجام بدهد، یک وقتی دولت بگوید مجلس. ما که بالاخره منتخب مستقیم مردم هستیم، اگر اعتقاد داریم که این جراحیها باید صورت بگیرد، چرا خودتان پیشقدم نشدید؟ چه میخواستید در لایحه بودجه کنید که دولت نکرد و اگر میخواهید بکنید چه مانعی وجود دارد که ما بگوییم این لایحه را به صورت کلی رد کنیم، دودوازدهم یا سهدوازدهم کنیم و یک سیگنال منفی هم به جامعه بدهیم و هم یک بهانه به بدخواهان نظام و انقلاب بدهیم. این چه حرفی است؟
از یک طرف میگوییم دهکهای بالا را حذف کنیم، از آن طرف مکانیزم حذف آن را رأی نمیدهیم. از این طرف میگوییم حاملهای انرژی باید افزایش پیدا کند، چند بار در تلفیق، دوستان تلفیق در این جلسه حضور دارند، چند مرتبه ما راجع به بنزین، اصلاح قیمت بنزین و حاملهای انرژی پیشنهادهای مختلف به انحای مختلف با سناریوهای متفاوت آوردیم و رأی ندادید؟ از این طرف میگویید چرا این را افزایش ندادید و درآمد بالا نرفته، از آن طرف میگویید که ما جلوی گرانی را گرفتیم. تا کی میخواهیم این چرخه را با مردم بازی کنیم؟ باید مردانه و روراست بایستیم، مسئولیت بپذیریم و کارهایی که باید انجام بدهیم را خودمان انجام بدهیم.
از یک طرف درآمدهای غیرواقعی را میگوییم، از آن طرف ایده پیشنهاد بالا بردن هزینهها در لایحه. به نظر من اینها برخورد منطقی، صریح و شفاف با بودجه نیست. ما اگر اصلاحاتی مدنظرمان است الزامات آن اصلاحات را هم باید بپذیریم که بعضاً متأسفانه اینطور نیست.
دوستان! اما این لایحه به نظر میآید با توجه به شرایط و مقتضیات کشور در حد مقدور و میسور تلاش شده که به صورت عملیاتی تنظیم شود. فشار سنگینی که الان از ناحیه بدخواهان روی ما است، تلاش دشمنان برای ناکارآمد کردن کشور، اخیراً همین اجلاس ورشو، (60) تا کشور جمع شدند که اقداماتشان را علیه ما هماهنگ کنند. تلاش دولت و مجلس در بخش تلفیق به صورتی پیش رفت که تا حد امکان این لایحه را که به عقیده من با توجه به تجربه اندکی که در این موضوع دارم به عنوان سختترین لایحه بودجه در سنوات گذشته به خوبی به صورت بالانس تنظیم کرده که اگر هم اشکالاتی باشد انشاءالله در روند جزئیات باید به آن توجه کرد.
همه گفتید، در این تریبون همه اعلام کردند که کشور در حال جنگ است، جنگ تمامعیار هم هست، کشته ندارد، زخمی ندارد، خونی ریخته نمیشود، اما خون اقتصاد کشور است که دارد ریخته میشود. باید همت کنیم و اصلاحات لازم را مردانه انجام بدهیم.
بنابراین با این مقدمه به نظر من رد کردن لایحه بودجه یک سیگنال منفی به جامعه و فضای بیرونی است که خدایناکرده از آن سوءاستفاده میشود.
نکته دوم در مورد مزیت ویژه لایحه است. به عقیده بنده بهترین کار یا ممتازترین امتیاز این لایحه بودجه اقدامی است که دولت در مورد بودجهریزی بر مبنای عملکرد انجام داده است. دوستان! (93) درصد از بودجه 98 بودجهای است که مبتنی بر عملکرد بسته شده است. ما حدوداً (945) تا دستگاه و ردیف داریم، (870) تا از این دستگاه و ردیفها بر مبنای عملکرد تنظیم شده، (7) درصد بر مبنای عملکرد نیست. البته در کمیسیون تلفیق ما آن جزء (3) بند «ج» تبصره (20) را حذف کردیم که حالا انشاءالله در روند رسیدگی به آن بایستی برسیم.
هفت تا فصل بودجه به لحاظ اقتصادی تقسیمبندی میشود، از نظر عملیاتی هم فصول مختلفی داریم. در طبقهبندی اقتصادی ما در فصل (1) و (6) که حقوق و مزایا و مستمریها است و بخش رفاه و خدمات است، (75) درصد بودجه را به خودش اختصاص میدهد. چگونه میخواهیم صرفهجویی کنیم؟ دوستانی که راجع به صرفهجویی صحبت کردند. از این (75) درصد کجایش را میخواهیم بزنیم؟ کجایش را میخواهیم کم کنیم؟حقوق، مزایا، مستمریها، بازنشستگان. به نظر میآید که این مسأله به ما دیکته میکند که چارهای نداریم جز اینکه بودجهمان را بر مبنای عملکرد تنظیم کنیم.
ویژگی و یا نکته بعدی که من فکر میکنم در لایحه بودجه تلاش شده به خوبی به آن توجه شود بحث معیشت مردم است. تأمین ارز کالاهای اساسی، (14) میلیارد دلار برای این منظور در نظر گرفته شده، (10) میلیارد برای کالای اساسی، (4) میلیارد برای دارو و تجهیزات پزشکی. افزایش حقوق و دستمزدها تقریباً رشد (20) درصدی داشتند، در حالی که رشد بودجه پیشنهادی (8) درصد است. این آن بخشی است که من اعتقاد دارم دولت و مجلس و کمیسیون تلفیق نسبتاً تلاش خوبی کردند و توانستند رشد غیرمنطقی بودجه را کنترل کنند.
حمایت از اقشار آسیبپذیر یکی دیگر از ویژگیهای این بودجه است، (13) درصد اعتبارات با هدف حمایت از مستمندان و افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی صورت گرفته است. (8400) میلیارد تومان از محل منابع تبصره (14) برای حمایت از افراد تحت پوشش در نظر گرفته شده است. این همان حرفهایی است که شما میزنید، پشت این تریبون گفتند که ما فشار سنگین بر سفره مردم، فشار بر استخوانهای مردم، شکستن صدای استخوانهایشان را میشنویم. خوب، میشنویم باید تدبیر کنیم، باید در بودجه اعداد و ارقامی را تنظیم کنیم که بتواند به این مسائل کمک کند. (2000) میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه که برای این جامعه هدف در نظر گرفته شده، توجه ویژهای که به جوانان در این بخش شده قابل تقدیر است، در تبصره (18) وام (15) میلیونی به (30) میلیون، تسهیل وثایق آن و یا ضمانتهایش و موضوعاتی ازایندست همه و همه نشان میدهد که به اقشار آسیبپذیر در جامعه تلاش شده هم در لایحه دولت و هم در کمیسیون تلفیق تا آنجایی که امکانپذیر بوده این دقت و توجه بشود.
در مورد همسانسازی حقوق بازنشستگان مسألهای که بارها و بارها در طول سال 97 شاهد بودیم، اعتراضاتی که شاهد بودیم، داد و فریادهایی که همکاران ما و نمایندگان محترم پشت همین تریبون در مورد این مسأله انجام دادند، در حد امکان پیشبینی شده و این همسانسازی دیده شده است. نوسازی مدارس همینطور رشد قابل توجهی داشته، همینطور به بیمه رانندگان توجه شده، به وضعیت زنان سرپرست خانوار. اینها همه بخشهایی از تأمیناجتماعی و رفاه اجتماعی مردم است. همان اقشار آسیبپذیری که ما همه راجع به آنها صحبت میکنیم و دقت نظر داریم، وضعیت ایثارگران هم همینطور.
دوستان! نگاه واقعبینانه به بودجه در تبصره (18) در مورد اشتغال تا حد ممکن و میسور انجام شده است. سرمایهگذاری (170) هزار میلیارد تومانی شرکتهای دولتی، (66) هزار میلیارد تومانی بحث بودجه. (وکیلی ـ متشکر) عزیزان، دوستان، کسانی که میگویند این بودجه را رد کنیم، میخواهند رد کنند و چه پیامی بدهند؟ به چه چیزی برسند؟ میخواهند چه اقدامی را جایگزین کنند؟ فرض بفرمایید دودوازدهم یا سهدوازدهم. وضعیت کشور، وضعیت صادرات نفت، وضعیت درآمدهای ارزی، مگر ما بیگانه و بیاطلاع هستیم؟ با مردم شعاری برخورد کردن و حرفهایی بزنیم که فقط در حد حرف و گفتاردرمانی باشد آیا درد مردم را دوا میکند؟ بر فرض که این اتفاق هم بیفتد، چه اتفاقی برای لایحه بودجه میافتد؟ از همکارانم خواهش داریم، انشاءالله با یک دید واقعبینانه براساس آنچه که در مورد وضعیت کشور و وضعیت درآمدی و ارزی گفته شد و بحث شد انشاءالله با دقت نظر یک لایحهای را تنظیم کنیم که بتواند حداقلها را برای مردم تأمین کند و انشاءالله در خلال بررسی لایحه بودجه در جزئیات دقت نظرهای لازم را انجام بدهیم. متشکرم، خیلی ممنون.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
مخالف آخر جناب آقای خدابخشی نماینده محترم الیگودرز هستند، بفرمایید.

علی مطهری
قبل از اینکه جناب آقای خدابخشی صحبت کنند، من دوباره این مسأله تغییر آییننامه را برای دوستان یادآوری میکنم. ببینید! در گذشته اگر مجلس کلیات را رد میکرد به کمیسیون تلفیق برمیگشت و کمیسیون تلفیق ملزم بود که ظرف سه روز گزارش جدید بیاورد. اما امروز با تغییر آییننامه اگر ما کلیات را رد کنیم به دولت میرود، دولت ظرف دو هفته باید یا بودجه سالانه و یا بودجه چنددوازدهم بیاورد که ممکن است عواقب داخلی و خارجی داشته باشد.

غلامرضا کاتب

علی مطهری
نه، مخالف نبود، من آییننامه را گفتم.

غلامرضا کاتب

علی مطهری
چون شما خودت آییننامه را تغییر دادی بلدی، خیلیها نمیدانستند.

علی مطهری

محمد خدابخشی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت سربلند ایران اسلامی و همکاران عزیز و ارجمند و بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب و تجلیل از حضور چشمگیر هموطنان عزیز در راهپیمایی (22) بهمن، به ویژه مردم فهیم شهرستان الیگودرز که پرشورتر از سالهای قبل به خیابانها آمدند تا با آرمانهای انقلاب تجدید بیعت کنند.
قبل از ورود به بحث بودجه لازم میدانم شهادت فرزندان دلیر وطن و حافظان امنیت و آرامش کشور در حادثه تروریستی اخیر در زاهدان را به رهبری معظم انقلاب، ملت شهیدپرور و خانوادههای معزز این عزیزان مخصوصاً دو پاسدار شهید استان لرستان، عبدالرضا بروجردی و علی خادم تسلیت عرض نموده و این اقدام تروریستی را محکوم نمایم.
مخالفت من با بودجه 98 به معنای نادیده گرفتن زحمات دوستان سازمان برنامه مخصوصاً جناب آقای دکتر نوبخت، آقای دکتر پورمحمدی و اعضای کمیسیون تلفیق نیست. من شاهد زحمات این عزیزان بودهام و از زحماتشان هم تقدیر و تشکر میکنم.
اما محورهای مخالفت من در راستای منافع ملی است و انتظار دارم به این محورها توجه شود که این محورها عبارتند از:
1 ـ عدم انطباق با احکام برنامه ششم توسعه.
2 ـ عدم مدیریت مناسب منابع ارزی.
3 ـ عدم استفاده مناسب از فرصتهای ایجادشده ناشی از شرایط تحریم.
4 ـ عدم توجه کافی به واقعیتهای اقتصادی موجود در جامعه.
5 ـ عدم توجه به گزارش دیوان محاسبات کشور درخصوص حذف تبصرهها و یا احکام فاقد عملکرد در بودجههای سنوات گذشته.
و نهایتاً کمتوجهی به وزارت آموزش و پرورش در بودجه 98 و انفعال وزارت آموزش و پرورش در این خصوص.
اما عدم انطباق با احکام برنامه ششم توسعه؛ تعداد کل احکام قانون برنامه ششم توسعه عبارت است از (1229) حکم که تعداد کل احکام تکلیفی قانون برنامه (1172) حکم است که از مجموع این تعداد حکم (261) حکم ماهیت بودجهای دارد و نزدیک به (70) درصد از این احکام که در آستانه شروع سال سوم اجرای برنامه هستیم معطل مانده و توجهی به اینها نشده است.
هدفگذاریهایی که در برنامه ششم داشتیم، مانند کاهش نرخ بیکاری (8/0) درصد در سال، رشد اقتصادی سالانه (8) درصد، کاهش ضریب جینی، اینها به میزانی که آن الزامات فراهم شده بود تحقق پیدا نکرده است. من به تفکیک حوزههای مختلف و احکامی که معطل مانده و در بودجه سنواتی باید دیده میشد به آن اشاره میکنم یا این احکام کلاً مغفول مانده و یا اینکه به شکل مطلوبی اجرا نشده و اعتبار کافی برای آنها منظور نشده است.
در حوزه بودجه و مالیه عمومی، مواد (6) و (7) برنامه ششم توسعه، اختصاص و توزیع (30) درصد از اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای کشور جهت عملیاتی کردن رویکرد تمرکززدایی به شورای برنامهریزی استانها که به شکل مطلوبی اجرا نشده است. در حوزه نظام اداری، شفافیت و مبارزه با فساد، بیتوجهی به مواد (28) و (29) قانون برنامه ششم توسعه، کاهش حجم، اندازه و ساختار مجموعه دستگاههای اجرایی به استثنای مدارس دولتی، حداقل به میزان (15) درصد نسبت به سال 95 که در سال دوم باید حداقل (5) درصد کاهش پیدا میکرد. تجمیع کلیه پرداختها به مقامات، رؤسا، مدیران دستگاههای اجرایی که این هم مغفول واقع شده است. در حوزه آموزش عمومی، آموزش عالی و علم و فناوری، مواد (63)، (64) و (65) برنامه ششم توسعه. استقرار نظام پرداختهای فرهنگیان براساس تخصص، شایستگیها و عملکرد رقابتی مبتنی بر نظام رتبهبندی معلمان. تخصیص معادل ریالی (3) میلیارد دلار از محل حساب ذخیره ارزی برای اتمام طرحهای نیمهتمام آموزش عالی، مقاومسازی مدارس و موارد مشابه. در حوزه انرژی، صنعت و معدن، مواد مرتبط، ماده (46) قانون برنامه ششم توسعه، پیشبینی ساز و کار لازم برای پوشش خطرات افزایش سالانه بیش از (10) درصد نرخ ارز در بودجه سنواتی که این هم مغفول مانده است.
در حوزه فرهنگ، هنر و ورزش لحاظ و تخصیص سهم دولت در تأمین بودجه سازمان صدا و سیما حداقل به میزان (7/0) درصد از بودجه عمومی دولت که این هم به شکل خیلی ناقص اجرا شده است.
در رابطه با ایثارگران مواد (86) تا (89)، پیشبینی اعتبار کافی در بودجه سنواتی برای اجرای صحیح و به موقع قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران. ماده (125) قانون مدیریت خدمات کشوری، افزایش حقوق و دستمزد متناسب با نرخ تورم، باید متناسب با تورم حقوق و دستمزد کارکنان دستگاههای اجرایی افزایش پیدا کند، نه (20) درصد. اعتقاد داریم که (20) درصد کافی نیست. ماده (12) قانون برنامه ششم توسعه متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران با شاغلین، اعتباراتی که در لایحه بودجه 98 پیشنهاد شده و همینطور در گزارش کمیسیون تلفیق، این اعتبار برای اجرای حکم متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلین کافی نیست. ماده (30) قانون برنامه ششم توسعه، رفع تبعیض و برقراری عدالت در پرداخت شاغلین، بازنشستگان و مستمریبگیران.
اما محور دوم، عدم مدیریت مناسب منابع ارزی، از مجموع حدوداً (21) میلیارد دلار سهم دولت از منابع ارزی، (14) میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص داده شده است. تجربه نشان میدهد به دلیل عدم نظارت بر زنجیره واردات، تولید، واحدهایی که نهاده وارد میکنند و برای خرید نهاده ارز (4200) تومان دریافت میکنند و توزیع کالاهایی که ارز (4200) تومان میگیرند، اهداف تخصیص ارز (4200) تومانی تحقق پیدا نمیکند. نرخ رشد تورم کالاهای اساسی وارداتی در آذر 97 نسبت به اسفند 96، (42) درصد بوده است، در صورتی که شاخص قیمت مصرفکننده که در بر دارنده همه کالاها و خدمات است حدوداً (38) درصد رشد کرده و این نشاندهنده عدم تحقق کامل اهداف تخصیص ارز ترجیحی است. پیشنهاد میشود که رویکرد ارزی موجود اصلاح شود، به صورتی که هم فساد و رانت برداشته شود و هم کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم برسند و از مصرفکنندگان حمایت کافی صورت گیرد. در صورتی که در روش فعلی هم فساد هست، هم رانت هست و هم مصرفکننده حمایت نمیشود.
اما محور سوم؛ عدم استفاده مناسب از فرصتهای ایجادشده ناشی از شرایط تحریم، تجربه سالیان گذشته نشان میدهد که در زمان وفور منابع نفتی دولتها به سمت اصلاحات ساختاری حرکت نکردهاند. انتظار میرفت در شرایطی که کشور با مضیقه مالی و کمبود منابع مواجه شده است این رویه متوقف شده و اصلاحات ساختاری در بودجه انجام شود که این موضوع مورد تأکید مقام معظم رهبری هم بوده است. یکی از مصادیق عدم استفاده از فرصتهای به وجود آمده عدم توجه به خلق منابع جدید و همچنین عدم مدیریت بهینه به منظور کاهش هزینهها بوده است. این در حالی است که در کشور فرار مالیاتی گسترده، معافیتهای مالیاتی غیرضروری و پایههای مالیاتی محدودی داریم که با انجام اصلاحاتی منابع زیادی بدون فشار به بخش تولید و بدون فشار به اقشار آسیبپذیر قابل دستیابی است. برآوردها نشان میدهد (20) درصد از مجموع (100) درصد اقتصاد کشور دارای فرار مالیاتی است که رقم آن حدوداً (78) هزار میلیارد تومان است. (40) درصد از مجموع (100) درصد اقتصاد کشور دارای معافیتهای مالیاتی است که رقم آن (178) هزار میلیارد تومان است و ضرورت دارد در این خصوص بازنگری صورت گیرد.
مطابق ماده (23) احکام دائمی برنامههای توسعه، در بند «پ» جایگزینی نرخ مالیات صفر با معافیتهای مالیاتی باید انجام شود. مالیات بر عایدی سرمایه که برآوردها نشان میدهد (6000) میلیارد تومان منابع خلق میکند، مالیات بر خانههای خالی، وجود (2) میلیون خانه خالی در کشور که هر واحد بیش از (500) میلیون تومان ارزش دارد، در صورتی که (1) درصد مالیات أخذ شود نزدیک به (10) هزار میلیارد تومان منابع ایجاد میکند.
و اما محور بعد عدم توجه کافی به واقعیتهای اقتصادی موجود در جامعه است. یکی از واقعیتهای جامعه بیکاری جوانان و به ویژه بیکاری جوانان تحصیلکرده است که نرخ بیکاری آنها به ترتیب حدوداً (12) و (18) درصد است. برای این موضوع تدابیر عملیاتی مناسبی دیده نشده است. اگرچه تبصره (18) سعی کرده به این موضوع بپردازد، اما به دلیل ضعف منابع و عدم برنامهریزی مناسب، اهداف پیشبینیشده محقق نشده است.
کاهش قدرت خرید مردم و به ویژه اقشار آسیبپذیر، خط فقر برای مناطق مختلف کشور براساس چهار خوشه به صورت زیر تعریف میشود، در خوشه اول برای استانهایی مانند مرکزی و آذربایجانغربی خط فقر (1) میلیون و (489) هزار تومان برآورد میشود. در خوشه دوم برای استانهایی مانند اردبیل و خوزستان (1) میلیون و (330) هزار تومان برآورد میشود. در خوشه سوم استانهایی مانند کرمانشاه، البرز و قم (1) میلیون و (800) هزار تومان و در خوشه چهارم شهرستان تهران خط فقر برابر (2) میلیون و (700) هزار تومان برآورد میشود. خانوادههای زیر خط فقر حتی امکان خرید گوشت یارانهای را ندارند، به دلیل اینکه عرضه آن ناکافی است و توزیع آن هم نامناسب است. سیاستهای حمایتی فعلی نمیتواند به صورت واقعی و عادلانه از اقشار آسیبپذیر و زیر خط فقر حمایت کند و این منجر به افزایش شکاف طبقاتی میشود.
اما ضرورت حق احکام فاقد عملکرد و یا اصلاح این احکام. به عنوان نمونه در بند «د» تبصره (3) حکمی آمده که تجویزی است و عملکرد آن صفر بوده است. در بند «ج» تبصره (3) باز حکم مشابهی داریم که فاقد عملکرد بوده است. این احکام یا باید حذف شود و یا اصلاح شود. (وکیلی ـ خیلی ممنون).
اما انتقاد از عملکرد وزارت آموزش و پرورش؛ وزارت آموزش و پرورش (8000) میلیارد تومان کسری منابع نسبت به نیازش داشته که اقدام درخوری انجام نشده است. برای رتبهبندی فرهنگیان (2000) میلیارد تومان در سقف دوم پیشنهاد شده که یعنی عملاً تحقق پیدا نکند و مهمترین کاری که صورت گرفته و روی آن مانور داده میشود این است که (10) درصد آموزش و پرورش را بفروشیم و معلمان اجارهای با حقوق (500) هزار تومان بگیریم. یعنی خرید خدمات آن هم در کمیسیون تلفیق حذف شد. (نایبرئیس ـ آقای خدابخشی متشکریم) متأسفانه به جای آنکه نظام رتبهبندی معلمان که جایگاه معلمان را ارتقا میبخشد در بودجه 98 پیشبینی شود، فروش مدارس و معلم اجارهای و ارزانقیمت در بودجه 98 پیشنهاد شده است، در صورتی که باید جایگاه و شأن معلم ارتقا پیدا کند.
والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
موافق آخر جناب آقای تاجگردون نماینده محترم گچساران و باشت و رئیس کمیسیون تلفیق هستند، بفرمایید.

غلامرضا تاج گردون
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
من مجدداً از این پوزش میطلبم که وقت عزیزان را میگیرم، اما به دلیل برخی از نکاتی که مخالفین محترم مطرح فرمودند که تشکر میکنم از این که در این مورد اظهارنظر فرمودند، چند نکتهای را عرض میکنم.
دوستان عزیز، نمایندگان محترم! اول، جناب آقای مطهری فرمودند، آییننامه داخلی مجلس تغییر کرده، اگر صحن علنی مجلس بودجه را رد کند بودجه به دولت برمیگردد، نه مثل قبل که به تلفیق برمیگشت و دولت باید یا بودجه دیگری بدهد که احتمالاً همان بودجه سهدوازدهم را تقدیم مجلس میکند.
من در صحبتهای برخی از عزیزان که در پایین صحبت میکردند و نقطهنظراتشان را میفرمودند، دوستان! منظور از سهدوازدهم، سهدوازدهم بودجه 97 است، نه سهدوازدهم لایحه، چون اصلاً لایحه تصویب نشده است، سهدوازدهم بودجه 97. این یعنی چه؟ جناب آقای دکتر تابش و برخی از دوستان نکاتی را مطرح کردند، من اول این را بگویم که یعنی چه اتفاقی میافتد. در بودجه سال 1397 ما (2) میلیون و (700) هزار بشکه نفت صادرات میکردیم، الان (5/1) میلیون بشکه است. سهدوازدهم یعنی یکچهارم (2) میلیون و (700) هزار بشکه را ما به دولت میدهیم، میگوییم تو در سه ماه خرج کن. این چه مقیاسی است که بخواهیم دولتی را که ما باید به نظم واداریم و تذکرات بر این منوال بود، بعد میگوییم دولت! تو اجازه داری سهدوازدهم بودجه سال 97 را سهماهه بخوری، هیچکس هم روی او نظارت نمیکند، یعنی قابل نظارت نیست که بخواهد عمل کند. بعد چه اتفاقاتی صورت میگیرد؟ اول از همه فشار همه مردم که بر گرده ماست، کارکنان و مصرفکنندگان و از این قبیل که به همه آنها گفتیم (20) درصد، تازه با (20) درصد افزایش حقوق به ما حمله میکنند. حالا ما اول فروردین به اینها بگوییم که حقوقتان (10) درصد افزایش یافته است، چون دولت اجازه ندارد. بعد بگوییم حالا اجازه بده، ببینیم برج چهارم پول و بودجه میآید و ما چه عددی را تصویب میکنیم، این یک نکته.
نکته بعدی در ارتباط با بحث یارانهها و مسائلی از این قبیل و بهزیستی و کمیته امداد است که ما (20) درصد افزایش دادیم. دوستان! حواسمان باشد، اینها برمیگردد. ما در مورد بودجه خیلی نمیتوانیم سیاسی صحبت کنیم، بحث دخل و خرج مردم است. برخی از دوستان برخی از واژگان سیاسی را اینجا به کار میبرند، ما اینجا اصلاً موضوع سیاسی نداریم. موضوع زندگی مردم است، با زندگی مردم چطور رفتار میکنیم؟
ببینید دوستان عزیز! من دوست ندارم این کلمه را به کار ببرم، ولی دشمن دنبال یکسری چیزها و فشارهایی بر ماست. هدفشان از این فشارهایی که به ما میآورند چیست؟ اول از همه فشار بر معیشت مردم که مردم ما اذیت شوند و تحت فشار قرار بگیرند. ما مردم را چطور میتوانیم نگه داریم؟ ما قبول داشته باشیم یا نداشته باشیم دولت گفته من میخواهم (14) میلیارد دلار کالای اساسی را با همان قیمت بدهم. من میگویم نه. پس فشار معیشت مردم را میخواهیم چکار کنیم؟ چگونه میخواهیم با این موضوع روبرو شویم؟
دوم اشتغال و بیکاری است. وقت نمیشود من تمام این احکام مربوط به اشتغال و بیکاری که در تمامی عرصههای نفت و گاز، اشتغال، تبصره (18)، بازآفرینی شهری، بافت فرسوده و مسائلی از این قبیل که اختیارات بسیار خوبی به دولت و بانکها داده شده که بخواهیم وارد کنیم، این کار را انجام بدهیم. اختیارات این نیست، ما در بودجه 98 این را گذاشتیم که بشود عمل کرد و به آن پرداختیم.
در بحث بعدی که هدف دشمن برای تحریمها است بحث محدودیتهای علمی است. ما یک دفعه فضا را باز کردیم، اجازه بیرون رفتن و محدویتهای علمی برای دانشگاه را برداشتیم، بعد دوباره بیاییم این را ببندیم، بگوییم نه، باید به سال 97 برویم. اگر سال 97 خیلی «بهبه» بود که وضع ما این نبود، ما باید یک ساختارهایی را انجام بدهیم.
در آخر هم بحث دفاع است، تعارف نداریم، این بخش دفاع یک گوشه مهمی در کشور است، حالا شاید یکی خوشش نیاید، یکی بدش بیاید، اصلاً من کاری به این ندارم. من میگویم دفاع هم یک بخش مهمی در کشور ماست که باید به آن توجه کنیم، اگر خلأیی است اصلاح کنیم، آن خلأ را درست کنیم. نه اینکه بعضی جاها را رها کنیم.
در بحث ساختارها، ببینید! برخی از دوستان نکاتی را مطرح میفرمایند که اصلاح ساختار باید انجام شود. مگر اصلاح ساختار را چطور میشود انجام داد؟ باید انجام بدهیم. اگر این بود که ما بودجه را تعطیل میکردیم، میگفتیم داریم اصلاح ساختار میکنیم. (40) سال است داریم اصلاح ساختار میکنیم. حالا رهبری فرمودند ما باید این کار را بکنیم. دوستان عزیز، بالاخص دوستانی که واقعاً به آرمانهای انقلاب و نظام و ارزشهای این جامعه دقت میکنند، مقام معظم رهبری در آخرین پیامی که به جوانان این مملکت دادند چه بود؟ مگر نفرمودند، یعنی عملاً به جوانان ما میگویند به (40) سال بعدتان توجه کنید. بعد ما مجلسیان در اولین حرکتمان میگوییم یک سال را هم نگاه نکن، سه ماه را نگاه کن. کجا میشود نگاه به آینده کرد یا به کجا عمل کرد؟ این وضع ماست. دوستان! پس افق را نگاه کنید، وضعیت بیرون را نگاه کنید، مقدورات جامعه را نگاه کنید. شما تعارضات و تفاوت سلیقهها در برخی از امور را نگاه کنید. برادر عزیزم جناب آقای حسننژاد، دوست عزیزمان مطالبی را فرمودند که از ایشان تشکر میکنیم.
ببینید دوستان! اصلاح حاملهای انرژی بدون افزایش قیمت بنزین و فرآوردهها نیست. افزایش قیمتهای نفت و بنزین و گازوئیل و از این قبیل هم بدون افزایش نرخ تورم امکانپذیر نیست. نمیشود دوگانه حرف بزنیم، نمیشود بگوییم هم تورم نباشد، هم قیمت بنزین بالا برود. اینها با هم جمعشدنی نیست. مکتوب بگوییم، سخنرانی کنیم یا هر چیزی، در ته آن باید عدد باشد. در این مورد دقت کنیم که داریم چه میگوییم.
برادر عزیزم جناب آقای کریمیقدوسی مطالبی را فرمودند، حالا آن بخش سیاسیاش را من کاری ندارم، بخش عدد و رقمش را میفهمم. تکلیف ما را مشخص کنید، ما نفت بفروشیم یا نفروشیم؟ نفت کم بفروشیم یا زیاد بفروشیم؟ میفرمایند قیمت نفت در دنیا (80) دلار است، ما (50) دلار گذاشتیم. فبهاالمراد، این حسن بودجه است، نباید قبح بودجه باشد، باید بگوییم که بله، ما احتیاط را رعایت کردیم. اقتصاد جنگی و بودجه جنگی یعنی همین، اگر (80) دلار شد که ما نمیگوییم بیا نفت من را (50) دلار بخر، نه نفتم را (80) دلار میفروشم، به خزانهام میفرستم، پولش یا به صندوق میرود، یا خرج بودجه میشود و بودجه از کسری خارج میشود. ولی اینکه من بگویم یا نه نمیشود، حالا یا باید قیمت را زیاد کنم، یا باید تولید را زیاد کنم، یا قیمت حاملها را زیاد کنم. ما میخواهیم چه چیزی را انجام بدهیم؟
حالا بعضی جاها یکسری اتفاقاتی میافتد، برخی نگرانیها در لایحه بود که مجلس و کمیسیون تلفیق حذف کرده، مثل واگذاریها، مسائلی مثل مدارس، آموزش و پرورش. شما در همین بودجه تصویب کردید، میخواهید رتبهبندی معلمان را انجام بدهید، میخواهید همسانسازی را انجام بدهید، میخواهید مسائلی از این قبیل را که تصویب کردید، حقالتدریسیها را انجام بدهید، قانون معلولین را میخواهید انجام بدهید، ما برای همه اینها عدد گذاشتیم، بعد چطور میخواهید همه اینها را انجام بدهید وقتی که میگویید سهدوازدهم است؟ دوباره مردم و مملکت و این اقشاری که متوجه ما هستند را رها کنیم. دوستان! من یک کلام دارم، اصلاً بحث دولت و مجلس نیست، بحث این است در شرایط کنونی که اتفاقات متوجه کشور است ما چگونه میخواهیم این مطالب را با هم جلو ببریم؟ میگویید که اصلاح ساختاری بفرمایید. ببینید! حداقل از این هفت، هشت سالی که بنده در بودجه و سازمان هستم، آقای کاتب عزیز! چرا میگویی (5/14) درصد را یک کاری کن؟ (5/14) درصد یک عددی ضرب در یک عدد دیگری میشود، عدد قبلی (30) میلیارد دلار بود، جهت ریاضی دارم عرض میکنم، عدد قبلی (30) میلیارد دلار ضرب در (5/14) بود، عدد بعدی (20) میلیارد دلار ضرب در (5/14). (5/14) عدد نسبت است، نه عدد مطلق، (5/14) درصد یک عدد. عدد خود به خود کاهش پیدا میکند. به خاطر اینکه بدانید این عدد یعنی چه، عدد (5/14) درصد در بودجه سال 97 (6)، (7) میلیارد دلار بود، در بودجه سال 98 (5/3) میلیارد دلار میشود. عزیزان ما! اگر میگوییم که نفت نباشد و به نفت (5/14) درصد ندهید، من در بودجه هم عرض کردم، کسی که دارد به ما نان میدهد تا ما حقوق معلم را بدهیم میگوییم بزنش، چه میشود؟ به ما نان نمیدهند، پولی هم گیر ما نمیآید که بخواهیم آن را عمل کنیم.
دوستان عزیز! به همین خاطر من خواهش میکنم با این روشی که اصلاح ساختار در آن شکل گرفته، گامهای مهمی در بحث شرکتهای دولتی برای اصلاح گذاشته شده که چگونه جلو برویم و اصلاح ساختاری را انجام بدهیم و فرمان رهبری را عمل کنیم و با نگاهی که یک کلام و ختم کلام، درست نیست ما سر تسلیم فرود بیاوریم، درست نیست با اولین جایی که میتوانیم برای یک سال آیندهمان حرف بزنیم، سر تسلیم فرود بیاوریم و بگوییم فایده ندارد. نه، ما با عزت این کارمان را انجام میدهیم، اگر مشکلی هم باشد در روند کار با دولت به جلو میرویم و انشاءالله بتوانیم به نتیجه کافی برسیم. من خواهش میکنم دوستان عزیز به کلیات بودجه توجه کنید و رأی مثبت بدهید. اگر اصلاح ضروری دارید که ما هم تشکر میکنیم، من صبح در جلسه غیرعلنی چند نکته مهمش را گفتم که کمک کنید آن اصلاحات انجام شود، اصلاحات ضروری دارد انجام بدهیم و نگذاریم کشور معطل شود. دشمنان ما دوست دارند که ما معطل چیز دیگری باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! چند نفر از دوستان تذکر و اخطار دارند.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
احتمالاً. آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
آقای مطهری! عرض من درخصوص دستور روز است، نه دستوری که الان در آن هستیم.

محمد علی وکیلی
دوستانی که دستور جاری دارند، جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار اصل (52) را دارم. اصل (52) این است، بودجه سالانه کشور به ترتیبی که در قانون مقرر میشود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس میرسد. آقای رئیس! میخواهم سه تا نکته را عرض کنم که انشاءالله از محضر حضرتعالی استفاده میکنیم.
نکته اول در رابطه با این اصل این است، آقای رئیس! بودجهای که از طرف دولت به مجلس ارائه شده حدود (160)، (170) بند است، مجلس تغییر داده، یعنی این لایحه را تبدیل به طرح کرده، بیش از (240) بند دارد. بنابراین اولاً بودجه لایحه است که تبدیل به طرح شده، شصت و اندی هم ماده الحاقی دارد. این نکته اول، ببینید! باید از طرف دولت تهیه شود، نه از طرف مجلس.
نکته دوم؛ جناب آقای رئیس ببینید! واقعیت این است که ما بودجه شرکتهای دولتی را، ما از کمیسیون تلفیق تشکر میکنیم، بخشی از ردیفها و جداول را آوردند و گزارشش را امروز به ما دادند، بخشی هم هنوز به ما داده نشده است. یعنی تغییرات کامل نیست، چون بعضی از تغییراتی که من نمیخواهم اشاره کنم هنوز نیامده است. ولی بودجه شرکتهای دولتی به صورت مبسوط گزارش کمیسیون تلفیق در رابطه با بودجه شرکتهای دولتی در اختیار ما نیست، ما چطور میخواهیم در این راستا تصمیمگیری کنیم؟ بنابراین باز از این جهت بودجه سالانه کل کشور، یعنی اعم از بودجه عمومی و بودجه شرکتهای دولتی. از این جهت باز به نظر میرسد که مراعات اصل (52) قانون اساسی نشده است.
آخرین نکتهای که میخواهم عرض کنم، آقای رئیس! بنا بود بودجه سالیانه براساس قانون برنامه ششم، بنا بود ما سال به سال به صورت پلکانی به سمت تصویب و مکتوب کردن بودجه عملیاتی حرکت کنیم، هر سال چند درصد. متأسفانه از این جهت باز قانون برنامه ششم رعایت نشده و به نظر میرسد با توجه به این نکاتی که خدمت عزیزمان جناب آقای رئیس عرض کردم، این گزارش به هر کیفیت جای اما و اگر دارد. والامر الیکم. متشکرم.

علی مطهری
جناب آقای سلیمی! راجع به مطلب اولتان اینکه میفرمایید لایحه دولت تبدیل به طرح شده، البته در حد معمول هر سال بوده، اگر هم ایرادی باشد شورای نگهبان معمولاً براساس اصل (74) ایراد میگیرد. ولی این مقدار که بنده ملاحظه کردم در همان حدود هر سال است. بودجه شرکتهای دولتی اتفاقاً امسال ورود پیدا کردند، اگر اطلاع داشته باشید برای اولین بار در تلفیق وارد این موضوع شدند، مخصوصاً به بودجه شرکتهای اصلی دولتی وارد شدند و انشاءالله که گزارش آن را تا پایان تصویب گزارش لایحه به مجلس خواهند داد.
اما بحث اینکه یک مقداری با برنامه ششم به خاطر عملیاتی بودن میفرمایید که منافات دارد، حالا این بحثی است که ممکن است نظرات مختلف است، این خیلی روشن نیست، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی تذکر دارند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری عنایت بفرمایید! بنده ماده (182) آییننامه را تذکر دارم، آقای دکتر مطهری عنایت بفرمایید! استحضار دارید که جداول و ردیفها امروز پخش شده، آن هم آقای سلیمی برادر خوب ما فرمودند، آن هم بخشی پخش شده است. باید هیأترئیسه یک فرصت مناسبی تنظیم کند، این را با احکام قاطی نکنند و فرصت را تمامشده تلقی کند. من خواهش میکنم آن فرصتی را که از امروز ما در مورد جداول و ردیفها میتوانیم پیشنهاد داشته باشیم، من خواهش میکنم جنابعالی عنایت بفرمایید، این یک نکته.
دوستان عنایت بفرمایند، ببینید! در همین جداول و ردیفها، صبح جناب آقای دکتر نوبخت فرمایش بسیار جالبی داشتند، فرمودند منابعی را که ما تشخیص دادیم همان منابع را میتوانیم وصول کنیم. بودجه (407) هزار میلیاردی دولت را کمیسیون تلفیق (447) هزار میلیارد تومان کردند، هم فروش نفت را اضافه کرده، هم مالیات بر ارزش افزوده را اضافه کرده است. شما از آن طرف به بخش هزینهها برگردید. دولت در این شرایط خاص گفته من این هزینهها را میتوانم پرداخت کنم.
آقای دکتر مطهری! جالب این است که دولت به جای اینکه ما بیاییم در کمیسیون تلفیق، هزینههای جاری دولت را محدودتر کنیم، هزینههای جاری دولت را هم اضافهتر کردیم. یعنی آن (320) هزار میلیارد تومان هزینه جاری دولت را (340) هزار میلیارد تومان کردیم.
دوستان! حتماً در بحث جداول و ردیفها دقت لازم را همه ما داشته باشیم، آن بلای (3200) میلیارد تومانی که لحظه آخر در این ردیفها چپاندند و از ما یکجا آمدند رأی گرفتند، آن اتفاق سال گذشته مجدداً تکرار نشود، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم. جناب آقای لاهوتی ببینید! این ردیفها و جداول در تاریخ 24/11/ منتشر شده و شما تا 3/12/ هم فرصت دارید که پیشنهاداتتان را به هیأترئیسه بدهید. بنابراین از این جهت مشکلی ندارید. اما راجع به مطلب آخرتان که میفرمایید (40) هزار میلیارد اضافه کردند، حالا من دقیق نفهمیدم و متوجه نشدم ایراد شما دقیقاً چه بود. خلاصه بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
آقای دکتر! عرضم حضورتان، اولاً که من ممنونم که جنابعالی به تذکرات دقت نظر دارید. عرض بنده این بود که دولت با توجه به این محدودیت منابعی که دارد، خودش آمده هزینههای جاری را مدیریت کرده است. آقای دکتر! ولی شما بروید به جداول و ردیفها نگاه کنید، اضافاتی را که کمیسیون تلفیق اضافه کرده بر آن هزینههای جاری و هزینهها. آقای دکتر مطهری! واقعاً یک فاجعهای است.
آقای دکتر کاتب فرمودند، هر سال (30) هزار میلیارد تومان هزینه جاری ما بوده، امسال (54) هزار میلیارد تومان اضافه کردند. دولت اضافه نکرده، ما اضافه کردیم. آقای دکتر نوبخت صبح اشاره داشتند، من هیچ وقت فراموش نمیکنم، ایشان بودجه سال 1396 (320) هزار میلیارد تومان داده بودند، ما (347) هزار میلیارد تومان کردیم. درست همان وصولی دولت وصول شد، یعنی ما باید بیشتر دقت میکردیم، آقای تاجگردون هم رئیس بنده هستند، هم سرور بنده هستند. واقعاً ما باید آن بیدقتیها را در اینجا اصلاح کنیم.

علی مطهری
آقای لاهوتی ببینید! اولاً آن (40) هزار میلیارد تومان را دولت به صورت مشروط اضافه کرده، یعنی گفته اگر ما درآمدی داشتیم صرف این هزینهها خواهد شد. یعنی یک اگر دارد. هزینههایی هم که میفرمایید در تلفیق اضافه کردند، در صحن میتوانیم اصلاح کنیم. به هر حال دستمان باز است میتوانیم اصلاح کنیم، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
متشکر، جناب آقای حاجیبابایی بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده تذکر مواد (22)، (23)، (24)، (182)، (183)، (184)، (185) و اخطار اصول (52) و (53) را دارم. من خواهش میکنم، آقای رئیس! شأن مجلس ایجاب میکند، جنابعالی براساس هیچکدام از مواد آییننامه نمیتوانید جواب نماینده را بدهید. هر نمایندهای که صحبت میکند شما چند دقیقه پاسخ او را میدهید. آییننامه چنین پیشبینی را نکرده است، این یک نکته.

علی مطهری
نه، اگر ایراد آییننامهای باشد باید جواب بدهیم.

حمیدرضا حاجی بابائی
حرفش را میزند، شما فقط باید بگویید وارد است یا وارد نیست. دیگر اینکه شما توضیح بدهید و تفسیر کنید.

علی مطهری
نه، دلیلش را هم باید بگوییم.

حمیدرضا حاجی بابائی
نه، دلیلش را شما نباید بگویید، موافق و مخالف باید بگویند.

علی مطهری
نه، باید بگوییم که چرا وارد است یا وارد نیست.

حمیدرضا حاجی بابائی
حالا دیگر من گفتم، شما هم فرمودید، استفاده میکنیم. من میخواهم امروز خدمت عزیزانمان عرض کنم، شأن مجلس را باید رعایت کنیم. این بودجه را توفیق نشد و قرعه به نام بنده در نیامد که در سر جای خودش صحبت کنم، اما براساس آییننامه هیچجای آییننامه نگفته که اگر ما بودجه را تأیید یا رد کنیم آمریکا خوشش میآید یا بدش میآید، این ربطی به آمریکا ندارد. مقام معظم رهبری هیچوقت در اینگونه امور دخالت نمیکنند، مجلس شأنی دارد، این مجلس چیزی را که مصوب کرد فردا باید در تمام مساجد به آن جواب بدهد. حجم بودجه غیرشفافی که در عرض دو هفته (40) هزار میلیارد تومان میشود افزایشش داد و قدرت افزایش (100) هزار میلیارد دیگر را هم دارد، نشان میدهد که مصوبه مجلس کارساز نیست.
براساس اصول (52) و (53) قانون اساسی بودجه باید شفاف و روشن باشد. شما به من بگویید ببینیم این ماده واحدهای که الان به مجلس ارائه شده آیا سقف درآمد و منابع دولت (442) هزار میلیارد تومان است؟ من با دلیل متقن به شما اثبات میکنم که از (600) هزار هم بیشتر است. اما کجا؟ تبصره (14) شما با (140) هزار میلیارد تومان، کجای این مادهواحده است؟ چرا پیشبینی نشده است؟ مگر نباید در مادهواحده بیاید؟ مالیاتها این همه افزایش پیدا کرده، فردا در خیابان یقه همه ما را میگیرند، اینها را چه کسی باید جواب بدهد؟ چه کسی این را مصوب کرده است؟
اگر کمیسیون تلفیق اینها را مصوب کرده است، جواب بدهد. در رابطه با بودجه شرکتهای نفت (50) درصد افزایش پیدا کرده و معنایش این است که (50) درصد هم جاری افزایش پیدا میکند (نایبرئیس ـ شما دارید مخالف صحبت میکنید) من مخالف صحبت نمیکنم، من دارم در رابطه با اصل (53) عرض میکنم (نایبرئیس ـ اخطار بدهید) اشکالات را دارم میدهم. میخواهم بگویم ما قسم خوردیم طبق آییننامه باید بودجه را اینجا بیاوریم مصوب کنیم، این بودجهای که امروز هنوز همهاش به دست ما نرسیده، عدد و رقم نداریم، جدول نداریم، حساب و کتاب نداریم، نمیتوانیم.
آقای رئیس! عذر میخواهم، این اشکال آییننامهای به شما است. یک ماه است این نمایندگان عزیز منتظر شما هستند، شما برایشان جلسه غیرعلنی نمیگذارید، صبحی که میخواهید رأیگیری بکنید و این بودجه به حلق ما ریخته بشود همه را اینجا دعوت میکنید برای ما مصیبت روز عاشورا میخوانند، که چه؟ که هرچه که هست این بودجه را شما تصویب بکنید. آیا ما میتوانیم پاسخگو باشیم؟ این صدا و سیمای عزیز ما هم یک برنامهای که دو نفر واقعاً نقد و مباحثه جدی از بودجه داشته باشند نگذاشت که این مردم بدانند وضعیت بودجه چگونه است؟ خواهش میکنم رعایت بکنید، این بودجه هم قابل طرح نیست، باید برود بررسی بشود.

علی مطهری
خیلی ممنون، مطابق روش خود شما عرض میکنم که اخطار شما وارد نیست، چون گفتید، دیگر توضیح هم ندهیم. تذکر بعد را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نفر بعد جناب آقای کواکبیان هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس توجه بفرمایید! ما در تصویب (نایبرئیس ـ کدام ماده است؟) بنده هم اصل (110) قانون اساسی را تذکر دارم، هم اصول (52) و (53) قانون اساسی را اخطار دارم، همچنین بحث ماده (24) آییننامه را تذکر دارم. اجازه بفرمایید، ببینید! من صبح هم در جلسه غیرعلنی خدمت عزیزان نماینده عرض کردم، بالاخره یک پیامی از طرف رهبری رسیده، باید ساختار بودجه اصلاح بشود. عرض بنده این است که حالا ما چرا بگذاریم برای سال 99 اصلاح بکنیم؟ اگر قرار است آن که آقای لاریجانی بیان کرده، من هنوز ندیدم، به هر حال حالا اگر هم باشد خدمت رئیس مجلس است، عرض من این است که ما باید واقعاً همین فرصتی که الان داریم بررسی بکنیم، بسیاری از انتقاداتی که عزیزان دارند شما به جزئیات احاله میدهید. من میتوانم قسم بخورم که این چندصد پیشنهاد تجربه چندساله مجلسی به من میگوید که ما نمیتوانیم در صحن علنی کاری بکنیم.
لذا ساختار بودجه واقعاً معیوب چیده شده و تعبیری که بعضی از دوستان گفتند به بسیاری از قسمتها آب بستند، همین مالیات بر ارزش افزوده را اضافه کردند، دوستان میگویند که ما فعلاً اضافه کردیم، بعداً قرار است قانونش بیاید. چطور آنجا میتوانیم صبر بکنیم، بر فرض اینجا هم صبر بکنیم یک بودجه واقعاً متناسب با شرایط جنگ اقتصادی بنویسیم. (نایبرئیس ـ شما دارید مخالفت میکنید) لذا من هم معتقدم اگر یک تحملی در این ساختار بشود حتماً به نفع طبقات ضعیف و محروم جامعه است، به نفع مردم است و ما هم در بین مردم سرافراز حاضر میشویم. (900) هزار میلیارد تومان دولت میگوید بودجه پنهان است، (1260) هزار میلیارد تومان پول شرکتهای دولتی است که ما اصلاً خبردار نمیشویم، این بودجهای که ما (440) هزار میلیارد را میخواهیم بررسی بکنیم آن هم کلی مشکلات دارد. لذا اگر یک بررسی جدی بشود من هم ممنون هستم، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی
خیلی متشکرم، آقای رئیس! تکلیف چیست؟

علی مطهری

محمد علی وکیلی
نه، تکلیف چیست، به تذکر ادامه بدهیم؟

علی مطهری
اجازه بدهید یکی، دو تا دیگر هم تذکر بدهند.

محمد علی وکیلی

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، آقای مطهری! این طرف را اگر توجه بفرمایید. البته امروز باعث تعجبمان شد که چطور شده که فرصت به تذکرات میدهید، حالا پشتش هدفی هست یا نیست کمکم روشن میشود، اما من ابتدائاً میخواهم شهادت (27) تن از پاسداران و بسیجیان لشکر (14) امامحسین استان اصفهان را تبریک و تسلیت عرض بکنم، چون همکارانی که تذکر دادند فقط از شهدایی که در زاهدان به شهادت رسیدند یاد کردند.
اما همکاران چون سؤال میکنند که اینها چطور شده است، فقط اصفهان؟ بله، اینها عزیزانی هستند که راه شهدای دیگر را ادامه دادند و همانطور هم که در گذشته اصفهان در خوزستان، (نایبرئیس ـ الان تذکرتان را بفرمایید) چشم، و همچنین کردستان عزیز و بقیه جاها ایثار کردند، این نوبت هم در سیستان و بلوچستان این ایثار را انجام دادند.
اما هم تذکر بند (11) ماده (22) را دارم، هم اصل (52). در اصل (52) میگوید بودجه سالانه کشور تابع مقررات مقرر در قانون هست. در قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر آمده که دولت هنگامی که بنا هست لایحه بودجه را ارائه بدهد جداول بدهیها و مطالبات خودش را هم به همراه لایحه ارائه بدهد. بنده این تذکر را سهشنبه 18/10/97 به رئیس دادم، گفتند که انجام میشود. 1/11/ باز مجدد تذکر دادم گفتند انجام میشود، ولی ما الان که میخواهیم تصمیم راجع به بودجه سال 97 بگیریم هنوز این جدول در اختیارمان قرار نگرفته. حالا جنابعالی بفرمایید که باید چه کرد؟

علی مطهری
ببینید! ردیفها و جداول را که عرض کردم، آنکه چاپ شده. آقای حاجی! بفرمایید کدام جدول را میفرمایید.

حسینعلی حاجی
ببینید! ماده (1) است، ماده (1) قانون رفع موانع تولید گفته که همراه با لایحه باید جداول مطالبات و بدهیهای دولت بیاید. این به دست ما نرسیده.

علی مطهری
ببینید! این جداول در کمیسیون تلفیق ارائه شده. یعنی اعضای تلفیق این جداول را دیدند، بررسی کردند و نظر دادند.

حسینعلی حاجی
ما الان در مجلس میخواهیم تصمیم بگیریم، الان نمیدانیم.

علی مطهری
میگوییم تکثیر کنند خدمت شما هم بدهند، مشکلی ندارد. نماینده دولت هم بیایند صحبتشان را بکنند. آقای نعمتی هم آخرین نفر بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اسمشان در لوح نیست.

علی مطهری
نوبتشان هست یا نیست؟ اگر نوبتشان نیست نمیشود. جناب آقای نوبخت بفرمایید، شما هم (20) دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

بهروز نعمتی

محمد علی وکیلی
آقای نعمتی بفرمایید، لوح نوبتی است (نعمتی ـ به شما ربطی ندارد).

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز مجلس محترم در یک ج

علی مطهری
جناب آقای نوبخت ببخشید! دوستان عزیز! از صحن مجلس خارج نشوند. به احتمال قوی رأیگیری داریم، بفرمایید.

محمدباقر نوبخت
من از ریاست محترم جلسه این استدعا دارم، واقعاً با توجه به شرایط کشور اگر احساس میشود برای تصمیمگیری نمایندگان شاید نیاز باشد ما یک مقدار صحبتهای بیشتری را در جلسه بعدی انجام بدهیم، این را شما منعش نفرمایید. بحث بسیار مهمی است، پیامی که قبل از بودجه به مردم داخل خودمان، به مردم بیرون، رسانههای خارجی میدهد، به دشمنانمان و بازار ارزمان میدهد این پیام، پیام خوبی نیست. من به عنوان یک خدمتگزار کوچک که بیش از اینکه دولتی باشم خودم را مجلسی میدانم دارم از شما استدعا میکنم در این خصوص یک رأی بسیار مهمی الان قرار است اتخاذ بشود و این رد کلیات قطعاً کمکی به بهبود وضع نمیکند.
بعضی از دوستان اشاره کردند که این را بگذاریم یک فکر اساسی، یعنی اصلاح ساختار بکنیم. ما اصلاح ساختار را آماده کردیم، سؤال من از آن دوستان این است که اصلاح ساختار این واژه زیبا میدانید یعنی چه تصمیمات مهمی؟ شما راجع به بنزین کوتاهمدت نتوانستید تصمیم بگیرید و نهایتاً حلش نکردید، بعد میخواهید (934) هزار میلیارد تومان را که در یارانههای پنهان وجود دارد و بخشی از مفاسد آنجا است این را با اصلاح ساختار انجام بدهید؟ شما حاضر نشدید دو تا دستگاهی را که موازی هستند در تبصره (21) حذف بکنیم، قصد من این نیست که مجلس محترم را در این ارتباط بگویم که همکاری نخواهد داشت، اما اینکه بگوییم این را بگذاریم یک فکر اساسی بکنیم، تازه آنچه که (نایبرئیس ـ لطفاً از مجلس خارج نشوید) مقام معظم رهبری بیان کردند این بود که ما بتوانیم صرفهجویی در منابع بکنیم.

علی مطهری
اجازه خروج ندهید، بعضی دوستان متأسفانه میخواهند که رأیگیری نشود، میخواهند از مجلس خارج بشوند، لطفاً از مجلس خارج نشوید. آن کسانی که بیرون رفتند برگردند، بفرمایید. این دوستان چرا اجازه خروج دادند، آن مسئول مربوطه چه کسی است که اجازه خروج داده؟ آقای امیرآبادی! شما چرا اجازه خروج دادید؟

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای مطهری! من به هیچکس اجازه خروج ندادم.

علی مطهری
پس چطوری بیرون رفتند؟ ما سپرده بودیم کسی بیرون نرود.

احمد امیر آبادی فراهانی
ما به کسی اجازه خروج ندادیم.

علی مطهری
دوستانی که بیرون رفتند برگردند، آقای نوبخت بفرمایید. (نعمتی ـ مذاکرات را نمیتوانید انجام بدهید، عدد ندارد، مذاکرات متوقف است) اشکال ندارد. اتاق فرمان اسامی این افراد را بعد از اینکه ما اعلام کردیم کسی بیرون نرود و در این (10) دقیقه بیرون رفتند اسامیشان را اینجا بدهند ما اعلام کنیم. دیگر اجازه خروج ندهید، آقای دکتر نوبخت بفرمایید. (حسنپوربیگلری ـ آقای دکتر! ما 10 دقیقه بیشتر وقت نداریم) تا (5:15) دقیقه وقت داریم، بفرمایید.

محمدباقر نوبخت
به هر تقدیر با این توضیحی که خدمت سروران محترم عرض کردم موضوع کلیات یعنی اجازه ورود. اجازه ورود به اصلاحاتی که مورد نظر هست. با این توضیح تمامی تلاش و مساعی بر این شد که ما از طریق مساعدتی که میتوانیم در ارتباط با ارقامی که مرتبط با کالاهای اساسی مردم هست نسبت به (14) میلیارد دلار که آن را همچنان با ارز (4200) تومان برای هر دلار محاسبه میکنیم با یک اصلاحی که در بودجه و در مجموعه دولت توافق شد که از بدو تا ختم این کنترلها صورت بگیرد. به هر تقدیر اگر قرار بر این باشد که ما نسبت به این کلیات رأیگیری نکنیم و باز هم به سمت آنچه که گفته است چنددوازدهم برویم در این خصوص هم دچار دشواری خواهیم شد.
یا در ارتباط با حقوق کارکنان، خانوادههای معظم شهدا، مستمریها و آنچه که راجع به افراد تحت پوشش است همانطور که عرض کردم ما فقط میتوانیم نسبت به وضع فعلی اقدام بکنیم. بنده دارم عرض میکنم الان فرهنگیان محترم که دولت به احترام آنها برای اینکه رتبهبندی کردن را به عنوان یک گامی در جهت احقاق حق و ترمیم حقوق قائل بشود ما یک عددی را پیشنهاد کردیم. اگر این اتفاق نیفتد و برگردد در حالی که هم فرهنگیان و هم ما انتظارمان این است که مجلس محترم هم با توجه به منابع دیگر عددی را مثل آنچه برای همسانسازی است به آن اضافه بکند. راجع به همسانسازی حقوق بازنشستگان الان اگر این بخواهد برگردد از اول فروردینماه همین عدد فعلی را میتوانیم بدهیم، در حالی که ما (2000) میلیارد تومان که حداقل (3400) میلیارد تومان برای سال آینده است اضافه میکنیم. این اضافه نخواهد شد، نه به بازنشستگان میتوانیم اضافه بکنیم، نه به فرهنگیان میتوانیم اضافه بکنیم، نه حقوق کارکنان دولت را میتوانیم اضافه بکنیم، نه آنچه که مربوط به نیروهای مسلح است را میتوانیم اضافه بکنیم، شما خودتان میگویید نیروهای مسلح نیاز به یک واقعبینی دارد. انتظار نیروهای مسلح این بود که مجلس محترم بنشیند این را واقعبینی بکند. لایحه دو هفته به دولت برگردد ما فرض بکنیم این اعداد را تغییر بدهیم، باز شما باید آن اعداد اصلی را تعیین بکنید، کاری که الان میشود انجام داد. چرا ما این را دو هفته برای دولت و بعد دوباره دو هفته تأخیر برای کمیسیون تلفیق بیاندازیم؟ نهایتاً این یک نابسامانی و پیامهای نامساعد خودش را خواهد داشت.
من استدعا میکنم که مجلس محترم در این شرایط حساس مثل همیشه با واقعبینی و مساعی و کمک به دولت نسبت به این اصلاحات اعداد و ارقام را تصمیم بگیرد، نسبت به اصلاحات ساختاری هم که ما برنامهمان را در چهار سرفصل آماده کردیم بعد از آن خواهیم آورد، بحث و بررسی میشود، مقام معظم رهبری رسیدگی به آن اصلاح ساختار بودجه و نظام مالی را به شورای عالی هماهنگی اقتصادی واگذار فرمودند و باید در آنجا بحث بکنیم مطلع باشند و نهایتاً مجلس محترم تصمیم بگیرند و بتوانند اجرا کنند. آن هیچ ربطی به این بودجه ندارد، ما میتوانیم این بودجه را با این اعداد و ارقام که انشاءالله ظرف روزها و چند هفته آینده شما میتوانید در رسیدگی به همین گزارش کمیسیون تلفیق عمل بکنید آن را اصلاح بکنید. من امیدوارم انشاءالله با توجه به این شرایط سخت و حساسی که در کشور وجود دارد مجلس محترم مثل همیشه تصمیم سنجیده و درستی به نفع مردم و نظام داشته باشد.

علی مطهری
جناب آقای نوبخت خیلی ممنون. سخنگوی کمیسیون (14) دقیقه فرصت دارند، آقای مفتح بفرمایید. (نعمتی ـ آقای دکتر! اخطار دارم) آقای نعمتی ببینید! اگر نوبتتان هست ما اجازه بدهید، دوستانی که جلوتر از شما هستند اگر راضی هستند بفرمایید. آقای وکیلی قضیه چطور هست؟

محمد علی وکیلی
قضیه این هست که اول نوبت آقای سلیمی است که فرمودند، آقای مازنی، بعد آقای کواکبیان است که فرمود.

علی مطهری
بالاخره نوبت به ایشان میرسد یا نه؟

محمد علی وکیلی
بعد از آقای مازنی نوبت خانم سعیدی است، بعدش آقای حاجیبابایی که فرمودند، آقای برزگر صحبت نمیکنند، آقای رجبی صحبت میکنند.

علی مطهری
آقای رجبی! اگر اجازه بدهید دیگر سخنگو صحبت کنند. آقای مفتح! آقای رجبی اگر اجازه بدهند ما ممنون میشویم.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان محترم! بنده در جلسه پیش از ظهر مقداری از ویژگیهای لایحه بودجه، در حقیقت گزارش کمیسیون تلفیق را خدمت عزیزان عرض کردم. برخی از مواردش باقی ماند که با توجه به مطالبی که دوستان در موافقت و بعضاً در مخالفت بیان فرمودند و همچنین مطالبی که جناب آقای دکتر نوبخت اشاره و بیان فرمودند فکر میکنم که آن مواردی که مد نظر حقیر بود بیان شده است. من داشتم ویژگیهای مثبت و مورد توجه گزارش کمیسیون را خدمت دوستان عرض میکردم. چند سرفصل دیگرش را علاقهمند بودم بیان کنم که در بیانات دوستان مطرح شده و بنده از آن عبور میکنم.
اینکه ما چه حمایتهایی از معیشت عمومی در کشور در کمیسیون تلفیق و گزارش لایحه بودجه در نظر گرفتیم که عمدتاً آن (14) میلیارد دلار چندبار بحث شد که با نرخ (4200) تومان از این نکته از این دیدگاه مثبتش مورد توجه قرار گرفته است. پرداخت یارانه نقدی بعد این مواردی که عرض کردم با توجه به اینکه فرصت نیست بنده از اینها عبور میکنم، ما در رابطه با رشد اقتصادی کشور با تمام مشکلاتی که وجود دارد، چه اعتباراتی در لایحه دولت پیشبینی شده است و در گزارش کمیسیون تلفیق باز این نکته قابل توجهی هست آنچه را که در لایحه دولت بود در کمیسیون تلفیق به آن اضافه شد چیزی بالغ بر (66) هزار میلیارد تومان اعتبار تملک داراییهای سرمایهای است که در سال آینده در صورتی که تخصیص مناسب باشد میتواند چرخهای عمرانی کشور را به چرخش در بیاورد. با همه مشکلهایی که ما در رابطه با شرکتهای دولتی داریم، اینکه چگونه توجه بشود و بررسی میکنید که من توضیحاتی در صبح عرض کردم (175) هزار میلیارد تومان شرکتهای دولتی در سال آینده براساس بودجهای که در پیوست لایحه بودجه است باید سرمایهگذاری بکنند و در کشور کارهای تولیدی انجام بدهند و اشتغالی که از این بابت ایجاد بشود، بازآفرینی فضای شهری اینها مواردی است که در گزارشی که ما خدمت شما عرض کردیم و مبتنی بر لایحه دولت بود و سرفصلهای دیگری که بنده از اینها عبور میکنم قابل توجه است.
عرض میکنم که مخالفین و موافقین محترم، همکاران محترم بیاناتی بیان فرمودند، بنده هم تلاش کردم که تمام این بیانات را توجه بکنم، بعضاً یادداشتهایی بردارم، ولی فرصت اینکه به تکتک این موارد از نظر کمیسیون تلفیق، خصوصاً دوستانی که نکات و مخالفتهایی داشتند عرض بکنم الان جای این اینجا نیست. من این نکته را عرض میکنم؛ خود من هم سالها بعضاً به عنوان موافق و مخالف صحبت کردم، اینکه بگوییم کسی که با تمام این جزوه بودجه و گزارش کمیسیون مخالف است، یا کسی که موافق است با تمام موارد موافق است معمولاً اینگونه نیست. کسانی که موافق هستند حتماً با برخی از موارد مخالف هستند و نظر اصلاحی دارند و یا کسانی که در قالب مخالف صحبت میکنند حتماً نکات مثبتی را هم دارند. اینکه ما فرصت شور دوم را در آییننامه قرار دادیم که در شور دوم پیشنهادات تکتک نمایندگان محترم طبق آییننامه قابل طرح است برای همین است که آنچه آن مواردی را که فکر میکند باید حذف یا اصلاح بشود و یا به نکات مثبت اضافه بشود این فرصت وجود داشته باشد و این فرصت طبق آییننامه برای عزیزان وجود دارد.
بنابراین نکته اول اینکه ما به این ترتیب نگاه نکنیم که واقعاً دوستانی که مخالف هستند هیچ نقطه مثبتی را در این لایحه نمیبینند.
نکته دوم اینکه قانون بودجه یک قانون یکساله است، ظرفیت یکساله در این قانون است که ما باید توجه بکنیم. در ضوابط بودجهنویسی هم این هست که ما معمولاً باید از یک حکم دائمی پرهیز کنیم، حکمی که بیش از یک سال زمان خواهد داشت و زمان ببرد. قاعدتاً اینها نباید در زمان بررسی بودجه مطرح بشود، این را سالها مطرح کردیم، بعضاً ما در کمیسیون تلفیق برای تصویب اینگونه احکام و حکمها دوسوم و بعضاً سهچهارم و اینها پیشبینی میکردیم اگر مغایر برنامه هم بود و بیش از یک سال هم زمان داشت.
اینکه ما بخواهیم در قانون بودجه بیاییم قانون دائم را تغییر بدهیم واقعاً این با هیچ منطق بودجهنویسی درست نیست. ما ممکن است در رابطه با یارانه بنزین، یارانه حاملهای انرژی، یارانهها و بحثهای دیگر، بحث (5/14) درصد شرکت نفت و اینها مطلب داشته باشیم. اینها را برای یک سال میخواهیم این کار را بکنیم، اگر این را تصویب بکنیم فقط یک سال این کار انجام خواهد شد. اینکه هر کدام از اینها چه منطقی پشت سرش بوده که به (5/14) درصد رسیده یا چه منطقی پشت سرش بوده که به این اعداد رسیده است مواردی که در لایحه بودجه گزارش کمیسیون تلفیق هست، اینها را ما بیشتر به استمرارش نگاه میکنیم. ما همیشه فرصت داریم که بیاییم اینها را در یک فرصت کافی بررسی کنیم، قانون اصلی را اصلاح بکنیم. همواره و همهساله این مطلب بیان شده است. امسال هم بنده در پاسخ برخی از دوستان که به این موارد اشاره کردند میخواهم بطور کلی این نکته را عرض بکنم که اگر این ایرادات و اشکالات وارد هست که بعضاً هم وارد هست جای طرحش در لایحه بودجه و قانون بودجه نیست. جای طرحش ما بیاییم در فروردین و اردیبهشت و در هر ماهی که میخواهیم آن اصلاح را تصویب کنیم، از همان زمان هم حکم کنیم که ارقام بودجه اصلاح بشود مانعی ندارد وقتی وارد خزانه میشود کار خودش انجام میشود، اما یک کار پخته انجام بدهیم.
یکی از ضررهایی که ما در اقتصاد کشور با آن مواجه هستیم همین کارهایی است که انجام میدهیم، کارهای تکهتکه و خردخرد است. قطعاً اصلاح حاملهای انرژی یک کار وسیع و سنگینی است، ابعاد مختلف دارد. من خاطرم است وقتی هدفمندی یارانهها در مجلس مطرح بود مقام معظم رهبری فرمودند که باید هماهنگی هر سه قوه باشد. ما در کمیسیون ویژه ماهها روی این کار کردیم که هر سه قوه و مسئولین کشور بر این معنا متفقالقول باشند تا بتواند یک کار اصلاحی به این ترتیب انجام بشود. قطعاً اقتصاد ما نیاز به اصلاحات دارد، اصلاحات اقتصادی باید انجام بشود، اما نه با پنج دقیقه موافق و پنج دقیقه مخالف در یک بحث بررسی بودجه که خیلی کوتاهمدت باید انجام بشود. برادران و خواهران عزیز! اینها فرصت خودش را میخواهد که ما هم در کمیسیون با اینها به هیچ ترتیب مخالفتی نداریم، زمان بررسیاش در اینجا نیست. مواردی در این حول و حوش بین فرمایشات دوستان مطرح بود که بنده از اینها هم عبور میکنم و وقت دوستان را بیش از این نگیرم.
عرض میکنم دوستان بیان فرمودند و بنده هم نظر کمیسیون را عرض میکنم؛ ریاست محترم کمیسیون آقای دکتر تاجگردون هم به خوبی این مطالب را بیان کردند. اگر ما به کلیات لایحه گزارش کمیسیون تلفیق رأی ندهیم این به دولت ارجاع خواهد شد. دولت مهلت دارد ظرف دو هفته این کار را انجام بدهد. اما وقتی به مجلس برگشت چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مجدداً فرآیند بررسی در مجلس از صفر آغاز میشود، (10) روز فرصت نمایندگان هست که روی گزارش و لایحه جدید دولت پیشنهاد بدهند. (15) روز کمیسیونهای تخصصی فرصت دارند که مجدد این را بررسی کنند. کمیسیون تلفیق بعد از آن فرصت قانونی خودش را خواهد داشت، دو تا چهار هفته که بررسی کند و بعد گزارش به صحن علنی بیاید. حالا چه تغییراتی در این فرصت انجام خواهد شد؟ ما با این ترتیب قطعاً امسال را از دست خواهیم داد، بیان کردند باید چنددوازدهم بودجه سال 97 انجام بشود و تمام نقاطی که دوستان به گزارش کمیسیون تلفیق ایراد دارند در بودجه سال 97 اینها دیده نشده، چون شرایط با سال 98 فرق میکرده.
بنابراین خواهش من از دوستان این هست که به کلیات رأی بدهید، ما برای تکتک موارد، جمله به جمله طبق آییننامه امکان ارائه پیشنهادات اصلاحی داریم. در صحن علنی پیشنهادات مطرح خواهد شد و نسبت به آنها رأی گرفته خواهد شد. بنابراین بنده از دوستان و همکاران محترم استدعا دارم که با توجه به شرایط ویژهای که ما داریم، توضیحاتی که دوستان عزیز در اینجا دادند انشاءالله کلیات را رأی مثبت بدهیم، در بررسی شور دومی در هر موردی دوستان پیشنهاد دارند ارائه بکنند قطعاً در صحن علنی مطرح و رأیگیری خواهد شد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
متشکرم، دوستان ببینید! البته ما نمیخواهیم خلاف آییننامه عمل بکنیم، من این توضیح را خدمتتان بدهم. بعضی از نمایندگان پیشنهاد میکنند که فراکسیونها مایل هستند که یک مقدار بیشتر راجع به این موضوع بحث کنند رأیگیری برای فردا بیفتد. من گفتم اگر میخواهید راجع به اینکه رأیگیری فردا بیفتد یا نه رأی بگیریم اگر میخواهید. رأی بگیریم به نظرم اشکال ندارد.
حضار 210 نفر، راجع به اینکه رأیگیری به فردا بیفتد یا نه رأی میگیریم. کسانی که موافق هستند عدد «چهار» بدهند، استمزاجی است. (وکیلی ـ موافقین فردا «چهار» و مخالفین «دو» بدهند) (ادیانی ـ این خلاف آییننامه است، شما قسم خوردید که مأمور به انجام آییننامه باشید، این کار را نکنید) استمزاجی است اشکالی ندارد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (ادیانی ـ خلاف آییننامه است) ما به عهده مجلس میگذاریم، استمزاجی اشکال ندارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پس ما الان کلیات را رأیگیری میکنیم.
حضار 212 نفر، لطفاً درباره کلیات لایحه بودجه سال 1398 رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان به هر حال مصالح کشور را در نظر میگیرند و هرچه رأیشان هست اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. خیلی ممنون، متشکرم.
6
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص قدردانی از راهپیمایی باشکوه مردم در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و تسلیت شهادت جمعی از فرزندان میهن اسلامی به دست تروریستهای تکفیری

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! بیانیه را بخوانم؟

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی که به امضای (221) نفر رسیده را قرائت میکنم.
بسم الله الرحمن الرحیم
در حالی که حضور حماسی و پرشکوه مردم در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب و جشنهای چهلسالگی نظام جمهوری اسلامی ایران بار دیگر حقانیت و اقتدار نظام و انقلاب را به جهانیان اثبات نمود و پیام مهم رهبری معظم مبنی بر گام دوم انقلاب و فراخوان مردم، به ویژه جوانان عزیز در تداوم مسیر روشن انقلاب اسلامی امید به آینده را در جامعه بارور نموده است، استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و عوامل منطقهای آن توطئه دیگری را به دست تروریستهای پرورشیافته خویش علیه مردم و نظام جمهوری اسلامی تدارک دیده و جمعی از بهترین فرزندان این سرزمین و یادگاران دفاع مقدس را که وظیفه پاسداری از مرزها و امنیت در جنوبشرق کشور را بر عهده داشته و تعدادی از آنها از فرزندان شهدا و ایثارگران بودند را ناجوانمردانه به شهادت رساندند، تا به نحوی کینهتوزی خویش را علیه مردم عزیز میهن اسلامی نمایش داده باشند.
ما نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از حضور باشکوه مردم در راهپیمایی عظیم (22) بهمنماه شهادت این عزیزان را به پیشگاه مقام معظم رهبری و مردم شریف و خانوادههای معظم آنان تبریک و تسلیت گفته و برای مجروحان این حادثه آرزوی شفای عاجل داشته و از مسئولین نظامی، انتظامی و امنیتی و قوه قضائیه درخواست هوشیاری و مراقبت بیشتر و نیز برخورد قاطع و قانونی با عوامل این جنایت بزرگ را داریم. والسلام علیکم و رحمه الله
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، غلامرضا تاجگردون، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، کاظم جلالی، محمدجواد جمالینوبندگانی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، فریدون حسنوند، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، محمد دامادی، سیدکاظم دلخوشاباتری، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضایی، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، قاسم ساعدی، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، قرجه طیار، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، ولی ملکی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، قاسم میرزائینیکو، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، علی نوبختحقیقی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی و خانمها: سکینه الماسی، ناهید تاجالدین، هاجر چنارانی، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا سعیدیمبارکه و پروانه مافی).

علی مطهری
7
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت رحلت حجتالاسلام والمسلمین علی زادسر نماینده اسبق مردم جیرفت و عنبرآباد

علی مطهری
رحلت حجتالاسلام علی زادسر نماینده ادوار و نماینده اسبق مردم جیرفت و عنبرآباد را به نمایندگان محترم و خانواده محترم ایشان و مردم ایران تسلیت عرض میکنیم. نمایندگان استان کرمان هم تسلیت گفتند.
8
قرائت بیانیه مجمع نمایندگان استان اصفهان به مناسبت شهادت جمعی از پاسداران جوان، مؤمن و عزتمند استان اصفهان

علی مطهری
بیانیه مجمع نمایندگان اصفهان را هم بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت جمعی از پاسداران جوان، مؤمن و عزتمند استان اصفهان به دست دشمنان کوردل انقلاب را به پیشگاه مقدس ولیعصر (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) ملت شریف ایران به خصوص مردمان نجیب استان اصفهان، خانواده شهدا، پاسداران و فرماندهان معزز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تبریک و تسلیت عرض مینماییم. لازم است وزارتین کشور و امور خارجه دولت پاکستان را ملزم نمایند تا حل و فصل نهایی حضور تروریستها در خاک این کشور را در دستور کار قرار دهد.
مجمع نمایندگان استان اصفهان

علی مطهری
متشکرم. اعلام تنفس میکنیم، ادامه جلسه علنی ساعت (14) امروز است و دستور جلسه ادامه بررسی لایحه بودجه سال 1398 خواهد بود.
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری
ادامه جلسه علنی صبح را داریم، جناب آقای یوسفنژاد! تذکرات کتبی و شفاهی را اعلام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تعیین تکلیف مدیریت آموزش و پرورش استان زنجان.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز، مرغ و برخی اقلام لبنی به شدت افزایش یافته است، به قسمی که اقشار مستضعف قادر به خرید نیستند. لطفاً برنامهریزی و چارهجویی نمایید.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص قیمت خودروهای داخلی در روزهای اخیر افزایش یافته است. انتظار است که نظارت و کنترل بیشتری اعمال گردد.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه ضمن تسلیت و تبریک به خانوادههای محترم شهدای حادثه تروریستی سیستان و بلوچستان و محکوم نمودن این حرکت بسیار زشت توسط مزدوران کوردل، تا کی باید شاهد این اعمال تروریستی و ناامنی از داخل کشورهای همسایه باشیم شما در این زمینه چه اقدام مؤثری انجام دادید؟
ـ آقای محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص اینکه با وجود اینکه شغل آتشنشانی در کشور بسیار سخت و زیانآور است و آثار زیانبار ناشی از این شغل جان آتشنشانان و امدادگران را تهدید میکند و تعداد زیادی از این افراد جان خود را در جریان مأموریتها از دست میدهند، متأسفانه سازمانهای آتشنشانی و امدادی سراسر کشور هنوز توجه به ایمنی آتشنشانان در جریان کار را مورد توجه قرار ندادند و شغلی به نام افسر ایمنی در این سازمانها وجود ندارد.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص استثمار نیروهای قراردادی معین پرستاری که بیش از (15) سال سابقه کار دارند و قراردادهای ایشان یک سال و بدون سابقه است، در عین حال باید انگیزه خدمت بالا داشته باشند. تا کی باید در بیمارستانهای دولتی ادامه یابد.
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر نیرو درخصوص عدم آبگیری سد آمادهشده شهریار میانه یا استور چیست. چرا تکلیف روستاییانی که جهت مساعدت در ساخت و شکوفایی منطقه، زمینهایشان را به قیمت نازلی به شما فروختند را مشخص نمیکنید؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص پاسداری از شعائر اسلامی و انقلاب اسلامی توسط شهرداریهای کشور به مناسبت ایامالله دهه فجر که متأسفانه از تبلیغات ابتدایی خودداری کرده است.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم درخصوص گرانی و افزایش روزافزون کالاهای مصرفی به ویژه خوراکی موجب نارضایتی عمومی شده است. میطلبد که با قدرت جلوی آن گرفته و نسبت به کاهش و تثبیت قیمتها اقدام گردد.

علی مطهری
جلسه ما با حضور 196 نفر رسمی است. ادامه جلسه صبح است.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا یکشنبه بیست و هشتم بهمن 1397 است. دستور جلسه ادامه بررسی لایحه بودجه سال 1398 کل کشور است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.