1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 196 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هشتاد و سوم روز یکشنبه چهاردهم بهمنماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم جمادیالاولی 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه مدیریت حوادث غیرمترقبه کشور.
3 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه پیشگیری و نظارت بر کاهش آسیبهای اجتماعی با اولویت خانواده.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست در مورد عدم اجرای قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی.
6 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد.
7 ـ سؤال آقای اسداله عباسی نماینده رودسر و املش (1) فقره، خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و تعدادی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی (1) فقره از وزیر جهادکشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی مطهری
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

اسماعیل حیدری
(آیات 129 ـ 125 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای اسماعیل حیدری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
بَلى إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا وَ یَأْتُوکُمْ مِنْ فَوْرِهِمْ هذا یُمْدِدْکُمْ رَبُّکُمْ بِخَمْسَةِ آلافٍ مِنَ الْمَلائِکَةِ مُسَوِّمِینَ * وَ ما جَعَلَهُ اللَّهُ إِلاَّ بُشْرى لَکُمْ وَ لِتَطْمَئِنَّ قُلُوبُکُمْ بِهِ وَ مَا النَّصْرُ إِلاَّ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ * لِیَقْطَعَ طَرَفاً مِنَ الَّذِینَ کَفَرُوا أَوْ یَکْبِتَهُمْ فَیَنْقَلِبُوا خائِبِینَ * لَیْسَ لَکَ مِنَ الْأَمْرِ شَیْءٌ أَوْ یَتُوبَ عَلَیْهِمْ أَوْ یُعَذِّبَهُمْ فَإِنَّهُمْ ظالِمُونَ * وَ لِلَّهِ ما فِی السَّماواتِ وَ ما فِی الْأَرْضِ یَغْفِرُ لِمَنْ یَشاءُ وَ یُعَذِّبُ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
از جناب آقای اسماعیل حیدری قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
«آری، اگر صبر کنید و پرهیزگاری نمایید با همین جوش و خروش بر شما بتازند همانگاه پروردگارتان شما را با پنج هزار فرشته نشاندار یاری خواهد کرد و خدا آن وعده پیروزی را جز مژدهای برای شما قرار نداد تا بدین وسیله شادمان شوید و دلهای شما بدان آرامش یابد و پیروزی جز از جانب خداوند توانای حکیم نیست، تا برخی از کسانی را که کافر شدهاند نابود کند یا آنان را خوار سازد تا ناامید بازگردند. هیچ یک از این کارها در اختیار تو نیست، یا خدا بر آنان میبخشاید یا عذابشان میکند، زیرا آنان ستمکارند. و آنچه در آسمانها و آنچه در زمین است از آن خداست. هرکه را بخواهد میآمرزد و هرکه را بخواهد عذاب میکند و خداوند آمرزنده مهربان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: داداشی نماینده آستارا، درازهی نماینده سراوان، علیزاده نماینده ورزقان و مقصودی نماینده سبزوار و سرکار خانم الماسی نماینده دیّر.

علی مطهری
3
بیانات نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
دهه مبارک فجر را در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی به شما نمایندگان محترم و ملت بزرگ ایران و رهبر گرامی انقلاب تبریک میگویم. جایگاه امروز ایران در دنیا و منطقه خاورمیانه قابل قیاس با قبل از انقلاب اسلامی نیست. امروز دنیا در اکثر تصمیمات جهانی و منطقهای نمیتواند ایران را نادیده بگیرد، در حالی که قبل از انقلاب، ایران فرمانبر آمریکا بود و به حساب نمیآمد. امروز کشور جعلی اسرائیل که در جنگ 1973 با مصر و سوریه هواپیماهایش در ایران سوختگیری میکردند و سودای نیل تا فرات را داشت در مرزهای ساختگی خود محصور شده و در کابوس به سر میبرد.
بالاتر از همه امروز اسلام در دنیا مطرح است و سخن از فراگیری آن میگویند، امروز ایران در استقلال سیاسی سرآمد کشورهای جهان است، زیرا خودش برای خودش تصمیم میگیرد و تابع سفیر آمریکا، انگلیس و غیر آن نیست، همینطور در استقلال فرهنگی و عدم خودباختگی نسبت به فرهنگ غربی.
امروز فاصله رشد علمی ما با مغربزمین به مراتب کمتر از این فاصله پیش از انقلاب اسلامی است. اعتماد به نفسی که ملت ایران در حوزههای مختلف، از جمله صنعت هستهای و صنایع دفاعی و فناوری نانو، پزشکی و مهندسی به دست آورده است دستاورد کوچکی نیست. بالاتر از اینها راه جدیدی است که انقلاب اسلامی پیش روی بشریت قرار داده است، چرا که این انقلاب یک انقلاب پیامبرانه است و با فطرت انسانها سر و کار دارد و سودای هدایت بشر به سوی سعادتش را دارد. ما اسلام را یک حقیقت میدانیم، نه یک مصلحت. حقیقتی که تنها راه سعادت بشر است.
ملت ایران از چنان رشد اجتماعی و سیاسی برخوردار شده است که هیچگاه دست از این دستاوردها به خاطر تنگی معیشتی که بیشتر ناشی از خباثت دشمن است برنمیدارد. مردم ایران به عظمت کاری که کردهاند آگاهند و آن را به هدف نهایی خود یعنی حکومت واحد جهانی به رهبری حضرت ولیعصر (علیهالسلام) خواهند رساند. اما همیشه لازم است نگاهی به راه طیشده داشته باشیم و میزان سیر به سوی اهداف را ارزیابی کنیم. روشن است که هدف کلی ما همانطور که امام (رحمهالله علیه) بارها تکرار میکردند اسلام بوده و هدفهایی مثل عدالت و آزادی در قالب مفاهیم اسلامی مورد نظر بوده است و همین است که انقلاب ما را از انقلاب کبیر فرانسه و انقلاب اکتبر روسیه متمایز میکند.
در موضوع عدالت قطعاً پیشرفتهایی داشتهایم، از جمله میتوانیم ادعا کنیم که فاصله روستاها و شهرها از نظر برخورداری از امکانات رفاهی نسبت به قبل از انقلاب بطور محسوس کاهش یافته است. اما باید قبول کنیم که شکاف طبقاتی موجود در جامعه ما که ناشی از ضعف مدیریت دولتها از جمله در اجرای اصل (44) قانون اساسی و واگذاری بنگاههای اقتصادی به بخش خصوصی است، چیزی نیست که با عدالت اسلامی سازگار باشد. انقلاب صدر اسلام بیشتر در اثر تبعیض در تقسیم بیتالمال و مناصب به انحراف کشیده شد. شهید مطهری چند روز بعد از پیروزی انقلاب فرمود: «اگر دولتها به عدالت اجتماعی اهمیت ندهند انقلاب ما شکست خواهد خورد».
اما در موضوع آزادی، در مجموع کارنامه قابل قبولی داریم، ولی باید بدانیم که انقلاب ما از پایگاه اجتماعی محکمی برخوردار است و نیازی به برخی سختگیریها بر منتقدان و مخالفان به بهانه حفظ نظام نیست. آیتالله مطهری در همان روزهای اول انقلاب فرمود: «از اسلام فقط با یک نیرو میتوان دفاع کرد و آن آزادی دادن به افکار مخالف و پاسخگویی صریح به آن است».
مسأله مهم در شرایط امروز ما مسأله وحدت است. به یاد داریم که وحدت کلمه ترجیعبند سخنان امام (رحمهاللهعلیه) بود و حقاً انقلاب ما با وحدت کلمه به پیروزی رسید و هیچ قشری نمیتواند پیروزی انقلاب را به خود نسبت دهد. به تعبیر فلاسفه علت موجده شیء علت مبقیه آن هم هست. همانطور که انقلاب اسلامی و جنگ را پشت سر امام (رحمهالله علیه) با وحدت کلمه به پیروزی رساندیم، امروز نیز باید با وحدت کلمه پشت سر رهبر انقلاب حرکت کنیم. ملتی که برای خدا قیام کرده است شکست ندارد. ما با تلاش و مقاومت آمریکا و اسرائیل را به زانو در خواهیم آورد و از شرایط فعلی عبور خواهیم کرد. این وحدت را باید در جهان اسلام نیز جاری و ساری کنیم. ما فلسطین را در سایه وحدت کشورهای اسلامی آسانتر آزاد خواهیم کرد، باید از فرقهگرایی و بزرگ کردن موضوع شیعه و سنی به شدت پرهیز کنیم. شعار ما باید اسلام باشد. در سالهای گذشته، خصوصاً پس از تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری 96 وحدت کلمه ما، خصوصاً میان سیاسیون آسیب دید. مصلحان باید این آسیب را ترمیم کنند. باید به تقوا و خلوص نیت اول انقلاب برگردیم.
اما ثبت ساز و کار مالی موسوم به ابزار حمایت از تبادلات تجاری (اینستکس) از طرف سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس با حمایت اتحادیه اروپا حاکی از اراده اروپا برای حفظ برجام است و از این نظر مثبت به نظر میرسد. اما قضاوت نهایی زمانی است که ما اجرای آن را نظاره کنیم. این گام اول است و اروپا باید به همه تعهدات خود طبق بیانیه ماه می 2018 وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی عمل کند.
اینکه در خبرها آمده بود که یکی از این وزرا اجرای این ساز و کار را مشروط به پیوستن ایران به معاهده بینالمللی FATF دانسته است نوعی دخالت در امور داخلی ایران است و وزارت خارجه باید عکسالعمل مناسب نشان دهد. این دو موضوع را نباید به هم پیوند داد. البته این ساز و کار از نظر استقلال اروپا در مقابل آمریکا و از نظر تلاش برای شکست سلطه دلار برای اروپا نیز نافع است.
مسأله دیگر تشکیل دولت لبنان پس از نه ماه است که کارشناسان آن را پیروزی حزبالله در صحنه سیاسی لبنان ارزیابی کردهاند و سخن آخر اینکه ملت ایران در روز (22) بهمن با حضور خود در راهپیمایی پاسخ روشنی به آقای ترامپ و پمپئو خواهند داد. والسلام علیکم و رحمه الله
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور هست. آقای رئیس! این در راستای رسیدگی به اشکالات شورای محترم نگهبان در جلسه قبل، بعضی از پیشنهادات اصلاحی کمیسیون رأی نیاورد، مجدداً به کمیسیون ارجاع شد جهت تهیه گزارش جدید. سه عنوان اصلاح است، اگر اجازه بفرمایید مورد به مورد جهت رأیگیری قرائت بشود.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند 6 مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد:
6 ـ متن زیر به عنوان بند «ق» به تبصره (6) قانون الحاق میشود:
ق ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است حداقل (50) درصد سود سهام و مالیات علیالحساب پیشبینی شده در پیوست شماره (3) این قانون را تا پانزدهم بهمنماه سالجاری پرداخت نماید و براساس عملکرد مطابق مفاد حکم ماده (4) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) تسویه نماید.
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ظاهراً محتوای حکم تغییر نکرده. بعدی دوسوم میخواهد.

علی مطهری
به هر حال ماده (4) برنامه میگوید «بانکها» بانکها هم شامل بانک مرکزی نمیشود. لذا اینجا دوسوم رأی میخواهد.
حضار 226 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. برای تأمین نظر شورای نگهبان است (حاجیدلیگانی ـ آقای مطهری! دوسوم نمیخواهد) ما دفعه قبل هم همین دوسوم گرفتیم. به نظرم میخواهد. حالا انشاءالله دوستان رأی میدهند. اینها با حضور نماینده شورای نگهبان هم بوده، بنابراین انشاءالله به مشکلی برنمیخوریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جزء «ب» بند (7) مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد.
ب ـ متن زیر به انتهای بند «الف» تبصره (14) قانون اضافه میشود:
به سازمان برنامه و بودجه کشور اجازه داده میشود از محل منابع جدول تبصره (14) نسبت به تأمین و پرداخت حق بیمه سهم دولت کلیه رانندگان حمل و نقل عمومی درون و برون شهری تا مبلغ (22) هزار میلیارد ریال اقدام نماید.
آقای دکتر! این چون مصارف جدول شماره (39) ماده (39) قانون برنامه را تغییر داده به همین خاطر این هم دوسوم رأی میخواهد.

علی مطهری
آقای کاتب شما اخطار دارید؟ آقای وکیلی اخطار را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاتب اخطار دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! اخطار من هم اخطار اصل (75) و هم اصل (52) است. آقای دکتر! ما در بحث بند «الف» تبصره (14) قانون بودجه ردیف و درآمدی را که مشخص کردیم دقیقاً برای آن هزینهاش را هم مشخص کردیم. ما الان در قانون بودجه آن هزینهای که مشخص کردیم را نمیتوانیم دوباره بیاییم در طرح بیاوریم. یک موقع هست لایحه پیشنهاد میآورد، میگوییم که لایحه است و دولت این اختیار را دارد و میتواند هزینه را جابهجا بکند. اما الان در قالب طرح اصل (75) است و بار مالی دارد، ضمن اینکه دوسوم رأی هم میخواهد.

علی مطهری
ببینید! ایراد اولیه شورای نگهبان هم همین بوده که باید به صورت لایحه متمم یا اصلاح بودجه باشد، ولی چون این جلسه با حضور نماینده شورای نگهبان بوده و در واقع شورا هم این را پذیرفته من فکر میکنم ما در اینجا مشکلی نداریم و نخواهیم داشت. (کاتب ـ نظر شورای نگهبان تأمین نمیشود) بالاخره با توافق شورای نگهبان بوده، (فرهنگی ـ آقای مطهری! این اجازه است) بعد هم تکلیف نیست و اجازه است، میگوید که اجازه داده میشود. دوسوم را فکر نکنم.

محمد حسینی
هم «اجازه» هست گفتیم هم اینکه گفتیم از جدول، ما نگفتیم منابع جدید، دقیقاً در یک جدولی ما یکسری اطلاعات داریم، از همانجا گفتیم تقسیم بکنید، سهم دولت است. مغایرت ندارد، صحبت کردیم.

علی مطهری
حضار 227 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. برای تأمین حق بیمه سهم دولت رانندگان حمل و نقل عمومی (درونشهری و برونشهری) است. (کاتب ـ اعلام کنید که دو سوم میخواهد) آقای کاتب! دوسوم نمیخواهد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چون مصارف جدول را عوض میکند، دوسوم میخواهد.

علی مطهری
ببینید! ما در تبصره (14) در آن جدول به دولت حق دادیم که اگر اشتباه نکنم (10) درصدی حق جابهجایی دارد، بنابراین من فکر میکنم مشکلی ایجاد نمیکند. آقای قاضیزاده میگویند که چون عنوان جدید وارد کردیم دوسوم میخواهد. اجازه بدهید مادهاش را ببینیم. یک عنوان اضافه شده، همان دوسوم رأی میخواهد، متشکرم. لطفاً همه رأی بدهند، دوسوم میخواهد. چون ما اینجا یک عنوان در جدول اضافه کردیم، خلاف برنامه میشود و به نظرم دوسوم میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با رأی خوبی تصویب شد. قسمت بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند (8) مادهواحده به شرح زیر اصلاح شد:
8 ـ بند «و» تبصره (16) به شرح زیر اصلاح شد:
و ـ در راستای حکم ماده (23) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، کلیه بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری دولتی و خصوصی مکلفند براساس قراردادهای منعقده از تاریخ 1/2/1394 کلیه تسهیلات پرداختی موضوع حکم فوق را در صورت پرداخت اصل و سود.
آقای مفتح! اینجا فکر کنم یک ویرگول میخواهد، درست است؟ «سود، جریمهها و وجه التزام تأخیر تأدیه دین را بخشوده و سود را به صورت ساده برای این تسهیلات از زمان مذکور تا تاریخ تسویه محاسبه و دریافت نمایند». آقای دکتر! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

علی مطهری
البته این عبارت یک مقدار به نظرم مغلق است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! با اجازه شما یک ویرگول بین «سود» و «جریمهها» گذاشتیم درست شد.

علی مطهری
«پرداخت اصل و سود، جریمهها و وجه التزام تأخیر تأدیه دین». آن «را» هم اضافه است. «بخشوده و سود را به صورت» قبلش «را» آمده. سطر قبل را نگاه کنید. (فولادگر ـ ساده یعنی غیرمرکب) بله دیگر، ساده یعنی غیرمرکب، معلوم است. حالا میشود در پرانتز «غیرمرکب» را هم بیاوریم، ولی آن «را» اضافه است. دقت کنید.

محمد حسینی
چون اصل موضوع را ما در بودجه 98 آوردیم، حداقل بانکها این کار را انجام بدهند، با نگاهی که داشتیم.

علی مطهری
آقای حسینی! شما به عنوان کمیسیون یک توضیحی بدهید. شاید ابهام رفع شود.

محمد حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران. دوستان توجه بکنند! آن حکمی را که ما در بند «و» تبصره (16) قانون بودجه برای اصلاحیه سال 97 نوشته بودیم که مورد تأیید شورای محترم نگهبان قرار نگرفت عیناً در بودجه 98 آوردیم. لذا با توجه به جلسهای که بین بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه گذاشته شد قرار بر این شد که ما در راستای ماده (23) قانون رفع موانع تولید حکم بند «و» تبصره (16) را که الان در قانون بودجه وجود دارد و به تأیید شورای نگهبان رسیده سر جایش هست. این به عنوان یک تبصره اضافه میشود، مبنی بر توضیح اینکه قرارداد اولیه کدام قرارداد است؟ قرارداد اولیه را در راستای ماده (23) قانون رفع موانع تولید آوردیم، گفتیم برای آن دسته از قراردادهای تسهیلاتی که در این تاریخ به نوعی ایجاد شدند و جدید هستند از 1/2/94 به بعد بانکها بتوانند در همین یکماهه اخیر وجه التزام تأخیر تأدیه دین را هم ببخشند و بعضی از تولیدکنندگان ما بتوانند انشاءالله تسویهحساب کنند. به آن رأی مثبت بدهید.

علی مطهری
خیلی ممنون، این تاریخ ضروری بوده بیاورید؟ (حسینی ـ چون باید بنویسیم از تاریخ اجرای حکم) این تاریخ تصویب قانون است، خیلی ضرورت نداشته تاریخ را بیاورید. (حسینی ـ میخواهید من ماده 23 را بخوانم) حالا آقای بحرینی یک توضیحی بدهند، آقای بحرینی بفرمایید ابهام کجا است.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری دقت کنید! اولاً کلمه «وجه التزام» یعنی سود به علاوه جریمه. اینجا در بالا میگوید سود را پرداخت کنند، در ادامه میگوید وجه التزام را ببخشند. اینها با همدیگر قابل جمع نیست. اگر منظور کمیسیون این بوده که هم سود و هم جریمه را ببخشند باید تصریح کند، اما در صدر یک پاراگراف میگوید سود را پرداخت کنند، ذیل همان پاراگراف میگوید وجه التزام را ببخشند. خوب، تعریف وجه التزام این است، سود مندرج در قرارداد بعلاوه جریمه. بنابراین تکلیف سود این وسط نامشخص است، قرار است بخشیده شود یا نه؟ نکته دوم که خود شما اشاره فرمودید، ببینید! ایراد شورای نگهبان یک ایراد شکلی بود، اصلاً شورای نگهبان راجع به این بند اظهار نظر نکرده است که نگارش این غلط است، حکم آن خلاف شرع است یا خلاف قانون اساسی است. دوستان در کمیسیون برنامه و بودجه نگارش کل حکم را عوض کردهاند. اشکال شورای نگهبان این بود که مصوبات مجلس باید در قالب متمم و اصلاحیه بودجه بیاید. کمیسیون به درستی تشخیص داد که این بند جنسش جنس بودجهای نیست، یعنی ما حتی میتوانستیم این را در یک قانون عادی هم بیاوریم و نیازی به قانون بودجه نبود.
بنابراین این تغییراتی که الان کمیسیون محترم برنامه و بودجه دادهاند نه ایرادات شورای نگهبان را برطرف کرده و نه آن فوایدی که مجلس میخواست به مردم برسد میرسد. با مصوبه قبلی که (3/93) درصد همکاران رأی داده بودند مشکل مردم حل میشد، الان مشکل مردم حل نمیشود و داریم یک حکم مبهم و بیخاصیتی را به بانک مرکزی میدهیم مطمئن باشید از این چیزی در نخواهد آمد. من خواهش میکنم این اصلاح شود.

علی مطهری
بله، ببینید جناب آقای بحرینی! آن ابهامی که فرمودید به نظر من هم درست است، چون وجه التزام شامل آن سود هم میشود، اما ایراد دومتان وارد نیست چون ایراد شورای نگهبان این بود که خلاف اصل (52) است و باید به شکل لایحه بیاید. در واقع شورا اصلاً وارد جزئیات نشده و یک ایراد کلی به کل این طرح گرفته، دوستان هم آمدند آنجاهایی را که احساس میکردند آن ایراد را رفع میکند رفع کردند ولی حالا آن ابهامی که شما فرمودید، آقای بحرینی برای رفع ابهام پیشنهادی دارید؟

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای بحرینی در نوبت لوح نبودند.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
اگر اجازه میفرمایید چند دقیقهای را باید فرصت بدهید من پیشنهاد را بنویسم، پیشنهاد صریح من عین آن چیزی است که قبلاً تصویب شده و الان در گزارش کمیسیون عیناً آمده است. اگر همان را دوستان میپذیرند اصرار کنیم بر همان و فکر میکنم شورای نگهبان رد نمیکند. به نظر بنده اصرار بر مصوبه قبلی مجلس بهترین پیشنهاد است، اما این پیشنهاد خوب نیست.

علی مطهری
اجازه بدهید اگر مخالف نظر آقای بحرینی هست صحبت کنند، مخالف نداریم؟

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای دکتر! پیشنهاد چاپی داریم. به چه نوبتی حرف زدند؟ مخالف نمیتواند صحبت کند.

علی مطهری
اشکال ندارد میتوانند در ابهام هم مخالف صحبت کنند، خیلی خوب اگر پیشنهاد جدیدی است، (حاجیدلیگانی ـ آقای وکیلی تذکر دارم) اجازه بدهید ظاهراً آقای بهمنی برای رفع ابهام پیشنهاد دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
آقا! چرا دارید این کار را میکنید؟

علی مطهری
ایشان میتواند اینجا برای رفع ابهام صحبت کند.

محمود بهمنی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقایان توجه بفرمایید! وقتی قراردادی در بانکداری اسلامی سررسید میشود بعد از آن شما نمیتوانید جریمه را با جریمه مرکب بگیرید، از سود، سود بگیرید و از جریمه، سود بگیرید. بنابراین تنها راه این است که شما بگویید از تاریخ سررسید، سود به صورت ساده و جریمه تأخیر نه وجه التزام، آن (6) درصد بخشوده و تسویه حساب صورت میگیرد. اگر قراردادی در طول مدت بستند آخرین قرارداد ملاک محاسبه سود خواهد بود.

علی مطهری
پس شما عبارتتان را دقیق بفرمایید.

محمود بهمنی
ببینید! از تاریخ انعقاد قراداد یعنی سررسید وقتی میشود بایستی اصل و سود را تا تاریخ تسویه به صورت ساده، نه مرکب از سود، سود نگیرند و از جریمه هم سود نگیرند. یعنی سود را به صورت ساده از تاریخ سررسید حساب بکنند و بدهی را تسویه بکنند.

علی مطهری
متن را کلمه به کلمه بگویید، از تاریخ سررسید...

محمود بهمنی
از تاریخ سررسید بدهی تا تاریخ تسویه، سود به صورت ساده محاسبه شود و آنچه که در طول سررسید پرداخت شده این را بایستی از بدهی کم کنند و مطالبات را تسویه کنند و در انتهایش اضافه شود و از هرگونه سود مرکب و سود از جریمه خوداری شود که حتماً شبهه ربوی دارد.

علی مطهری
بسیار خوب نظر آقای بهمنی را به رأی بگذاریم، (وکیلی ـ آقای رئیس! مخالف دارد) مخالف صحبت میکند؟

محمد علی وکیلی
مخالف وقتشان را به آقای پورابراهیمی دادهاند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقت بخیر دارم خدمت همکاران، فرارسیدن ایامالله دهه فجر را به مردم فجرآفرین ایران اسلامی، رهبر معظم انقلاب، خانوادههای معزز شهدا و همکاران عزیز و بزرگوارم تبریک عرض میکنم.
آقای دکتر مطهری! همانطور که آقای دکتر بحرینی به خوبی اشاره کردند مصوبهای که همکاران ما در صحن علنی به آن رأی دادند حذف ربح مرکب در حوزه نظام بانکی کشور بود. برای این موضوع مدتها تصمیم گرفته شد و کار کارشناسی انجام شد. من سابقه را خدمت همکاران ارائه بکنم متأسفانه نظام بانکی کملطفی و عهدشکنی کردند، در نشست مشترک رؤسای بانکهای کشور با حضور ریاست محترم مجلس در همین یکی، دو ماه أخیر که برگزار شد جمعبندی بر این شد که ما نحوه سود مرکب را حذف کنیم، این ربح مرکبی که مراجع عظام تقلید هم به آن اشاره کردند و الان به عنوان یکی از مشکلات فعالان اقتصادی در بحث تسهیلات بانکی مطرح میشود این حذف شود، قرار هم همین بود و توافق شد، ما متن را نوشتیم خوشبختانه کمیسیون تخصصی در صحن آوردند و با (93) درصد شما رأی دادید که این کار انجام شود، خوب شورای نگهبان هم ایراد گرفتند.

علی مطهری
آقای پورابراهیمی! شما مخالف رفع ابهام آقای بهمنی هستید؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بله، من میخواهم برگردیم به متن قبلی مصوبه همان چیزی که قبلاً بوده و آن را اصلاح کنیم، آقای دکتر بهمنی همکار بزرگوار ما یک اصلاحاتی را پیشنهاد کردند، درخصوص اصلاحات ایشان به دلیل اینکه اصل موضوع مصوبه قبلی ما کامل و جامع است نیازی به این اصلاحات ندارد. من میخواهم بگویم آقای دکتر مطهری! ما الان صحبتمان این است، این پیشنهادی که الان همکاران دارند مطرح میکنند شاید یک مقدار اصلاحات روی موضوع انجام بدهد اما اصل موضوع مصوبه قبلی ماست. مصوبه قبلی ما چه بوده؟ ما گفتیم دوستان، عزیزان! نظام بانکی به جای سود روی سود بیاید مبنای محاسبهاش را...

علی مطهری
آقای پورابراهیمی ببخشید، شما دارید یک پیشنهاد جدید را مطرح میکنید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نه خیر، من پیشنهاد جدید مطرح نمیکنم، شما به عرض من برسید.

علی مطهری
شما مخالف این پیشنهاد هستید؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بله، شما اجازه بدهید من مخالفتم را اعلام کنم، وسط صحبت من نیایید، من که نتوانستم صحبت کنم.

علی مطهری
ولی پیشنهاد جدید مطرح نکنید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
خیر، من صحبتم این است که دلیل مخالفتم را توضیح میدهم، شما به من اجازه بدهید. در ارتباط با پیشنهادی که مطرح شده اگر چه یک اشکالات جزئی را میتواند اصلاح کند و من از این جهت با این رویکرد رفع اشکالات جزئی مخالف نیستیم، اما صحبت ما این است که اگر این پیشنهادی که الان مطرح کردند بخواهد رأی بیاورد آن پیشنهاد جامع و کاملی که قبلاً با نظام بانکی کشور توافق کرده بودیم و جلسه گذاشته بودیم سود روی سود را در حوزه قراردادهای بانکی حذف کرده بودیم که هم مشکل شبهه ربوی دارد و هم موضوع مشکلاتی است که برای فعال اقتصادی ایجاد میکند. اگر آن جایگزینی که قبلاً گفته بودیم همانطور که آقای دکتر بحرینی هم فرمودند مبنا قرار بگیرد بهتر از این پیشنهادی است که الان دارد مطرح میشود. لذا من خواهش میکنم دوستان و همکاران عنایت کنند مصوبه قبلی را ما اصرار کنیم و پیشنهادات جدید را اجازه ندهیم، بگذاریم برای بعداً و بعد شورای محترم نگهبان اگر باز هم نظر محتوایی داشتند عمل کنیم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون، (حاجیدلیگانی ـ آقای رئیس! تذکر دارم) پس شما با این پیشنهاد مخالف هستید به این دلیل که میگویید پیشنهاد بهتری وجود دارد، موافق یک مقدار خلاصه صحبت بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به آقای قوامی دادهاند.

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش سالگرد انقلاب اسلامی را تبریک عرض میکنم، یکی از اهداف انقلاب اسلامی این بود که نظام بانکداری غیر ربوی بتواند جانشین نظام بانکداری ربوی شود، منتها متأسفانه آنچه که در عمل الان دارد اتفاق میافتد با آنچه که در ذهنیت و در خود قانون هست تفاوت دارد.
آقای دکتر مطهری و همکاران محترم! پیشنهاد آقای دکتر بهمنی پیشنهاد خوبی است. من با مثال پیشنهاد آقای بهمنی را عرض کنم، پیشنهاد آقای بهمنی این است که اگر کسی وامی با نرخ (12) درصد گرفته و سررسید شده، الان بانک مجاز است که فقط همان (12) درصد را سالیانه بگیرد و دیگر نمیتواند بیاید از سود، سود بگیرد و از جریمه هم سود بگیرد. من تعجب میکنم چرا برادر عزیزم با این موضوع مخالفت میکند؟ این اتفاقاً خوب است.
در واقع آقای دکتر مطهری! ما نمیتوانیم سود را حذف کنیم، قرارداد، یک قرارداد مشارکتی است، یک قرادادی است در یکی از قالبهای عقود اسلامی که (12) درصد سود دارد، الان سررسید شده بانک میآید همان (12) درصد را به صورت ساده حساب میکند، دیگر نمیآید از این سود دوباره (12) درصد سود بگیرد یا مثلاً (6) درصد هم جریمه بگیرد بشود (16) درصد، از این مجاز نیست، از سود، سود بگیرد و از جریمه، سود بگیرد. فقط موظف است همان نرخ سود ساده (12) درصد سالیانه را حساب کند. یعنی اگر (10) میلیون تومان وام گرفته است، سالی (1) میلیون و (200) مجاز است سود بگیرد و دیگر نمیآید از (1) میلیون و (200) هم (12) درصد سود و از جریمه هم سود بگیرد. این پیشنهاد کاملاً واضح و شفاف است، همکاران به این رأی بدهند تا حل بشود انشاءالله.

علی مطهری
خیلی ممنون، دولت نظری دارد بفرمایید، لطفاً کوتاه صحبت کنید.

علی حیدر نوری
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران و خواهران عزیز توجه داشته باشید! در این اصلاحیه چهار بحث مهم داریم، بحث مطالبات طرحهای عمرانی در قالب بند «ح» دوستان رأی دادند، بحث شهرداریها این همه ما آنجا مشکل داریم، بحث تأمین نقدی طرحهای عمرانی از محل سود سهام و مالیات بانک مرکزی و بحث بیمه رانندگان. من خواهش میکنم این بحثی که الان مطرح است در بودجه 98 بطور کامل دیده شده است و فرصتی هم وجود ندارد. لذا دوستان به این رأی ندهند تا حذف شود، برای یک ماه آن برود حل شود، حتی اگر این تصویب شود قابلیت اجرایی نخواهد داشت، اجازه بدهید اول سال در بودجه 98 ما خواهیم دید، دوستان در تلفیق دیدند، دولت با این طرح مخالف است، باید این حذف شود تا آن مشکلات بزرگ ما حل شود، خیلی ممنون.

محمد علی وکیلی

علی مطهری
کمیسیون نظری دارید؟ آقای مفتح بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! این مطالبی که به عنوان پیشنهاد اصلاح آمده است، مطالب درستی است. همانطور که نماینده محترم دولت گفتند ما در بودجه سال 98 این را در کمیسیون تلفیق تصویب کردیم، در گزارشی که خدمت شما همین چند روز آینده تقدیم خواهد شد و بعد از تعطیلات (22) بهمنماه در مجلس رسیدگی میکنیم این حکم با تفصیل آمده است، موضوع این است که آیا ما این را در اینجا بگذاریم به این شکل یا با ادبیات دیگری تصویب بکنیم؟ شورای محترم نگهبان احتمالاً همان ایرادی را که در ابتدا داشت اگر به این مجدد ایراد گرفت دیگر احکامی را که ما در این اصلاحیه تصویب کردهایم آنها هم معطل خواهد ماند، آن احکام دیگر هم اجرایی نخواهد شد، باتوجه به این که کمتر از یک ماه بعد از ابلاغ این تا پایان سال باقی خواهد ماند و زمان اجرایش کوتاه است، بر فرض اینکه تصویب هم شود امکان اجرا در کمتر از یک ماه نخواهد داشت.
بنابراین وقتی پیشنهاد کمیسیون رأی نیاورد، بنده خواهشم این است، از طرف کمیسیون عرض میکنم برای اینکه دیگر احکام ما که برخی از مواردش را نماینده محترم دولت فرمودند، آن (32) هزار میلیارد تومان شهرداریها و بقیه موارد آنها پایان سال عملیاتی شود و مشکلات دستگاههای اجرایی برطرف شود استدعای من این است که به این پیشنهاد رأی ندهند، این حذف شود، ما این مواردی را که مد نظر دوستان است در بودجه سال 98 آوردهایم در موقع رسیدگی شما به آن رأی بدهید و از سال 98 انشاءالله این اجرایی و عملیاتی شود.

حسینعلی حاجی

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. آقای حاجی تذکر راجع به همین موضوع است، کوتاه بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس اول اخطار، آقای قاضیپور اصرار دارند.

علی مطهری

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی. آقای رئیس محترم جلسه! (نایبرئیس ـ بفرمایید) حضرتعالی بدون اینکه نماینده به عنوان مخاطب، آقای دهقان، آقای مطهری! کسی که نه مخالف بود، نه موافق و نه تذکر اجازه دادید صحبت کنند.
دوم اینکه حضرتعالی میخواهید مسأله را حل کنید باید به بطن قضیه هم برسید. آقای مطهری عزیز! من هم اخطار اصول (52) و (75) قانون اساسی را در این رابطه دارم. شما میدانید ما در قانون بودجهای که نوشتیم بر درآمدها هزینهها را تراشیدیم. این طرحی که آوردیم برای شهرداریها بود که (7) ماه است کارگران عزیز شهرداریها از جمله شهرداری ارومیه حقوق نگرفتند، رانندگان بودند که در متن اول اصلاح کردیم. آقای مطهری قانون را که نمیشود اجرا کرد. آقای مفتح به عنوان سخنگوی کمیسیون میگوید به این رأی ندهید، پس چطور کمیسیون تصویب کرده و اینجا میگویند رأی ندهید؟ این مغایرت دارد. از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه میخواهم نظم و انظباطات جلسه را تذکر بدهید آقای مفتح به موجب کدام قانون میگویند که به این رأی ندهید؟ ایشان سخنگوی کمیسیون بود باید میگفت به این رأی بدهید. من از حضرتعالی میخواهم به این موارد دقت کنید. به عشق امام حسین یا حسین.

علی مطهری
متشکرم. ببینید آقای قاضیپور! این اخطار شما به اصول (52) و (75) وارد نیست چون ایراد اولیه شورای نگهبان همین بوده ولی این اصلاح با حضور خود عضو شورای نگهبان انجام شده و به هر حال مشکلی از این نظر ندارد. آقای مفتح هم با مصوبه کمیسیون مخالفت نکرده است، ایشان با نظر رفع ابهام آقای بهمنی مخالفت کردند، آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! تشکر میکنم از مطالب خوبی که پیش از دستور بیان کردید اما تذکر بنده بند (7) ماده (22) است: «مسئولیت و نظارت بر رعایت اوقات و مهلتهای قانونی مذکور در این آییننامه». جنابعالی و بقیه هیأترئیسه سوگند به قرآن یاد کردید که براساس آییننامه عمل کنید، ببینید! ما در مجلس هم نمایندهتر نداریم، ما میبینیم یک مرتبه میگویید مثلاً فلان برادری که بسیار هم عزیز است برود توضیح بدهد، توضیح چی رو بدهد؟ بعد میگویید آقای بهمنی پیشنهاد رفع ابهام بدهد درحالیکه بنده احتمال زیاد میدهم که اصلاً هیچ متن کتبی به جنابعالی نیامده ارائه بدهد و درحالیکه ما بعضی وقتها یا دیگر همکاران یک متنی را میآورند مورد قبول واقع نمیشود. اگر ملاک آییننامه است پس قبول کنید که خلاف انجام دادید. (نایبرئیس ـ نه، خلاف نبوده) چرا دیگر؟ آقای بحرینی تاج سر ما ولی به چه صورت و بر چه اساسی صحبت کردند، کجای آییننامه گفته شده؟ ببینید! اینکه مشکل در این بند پیدا شد من بارها تذکر دادم کسی توجه نکرد. ببینید دادستان دیوان محاسبات آمد. (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شد) اجازه بدهید، آقای مطهری وقتم هنوز هست.

علی مطهری
وارد محتوا نشوید، تذکرتان را من جواب میدهم، خیلی ممنون، ببینید! این تذکر شما وارد نیست، برای اینکه وقتی ابهامی وجود دارد هر کسی میتواند این ابهام را مطرح کند و اگر پیشنهادی نداشته باشد هر فرد دیگری میتواند فیالمجلس پیشنهاد بیاورد. ما هم الان همین کار را انجام دادیم، آقای بحرینی گفتند ابهام وجود دارد ولی خودشان پیشنهاد نداشتند و آقای بهمنی فیالمجلس پیشنهادشان را پیش من آوردند اینجا ارائه کردند ما اجازه دادیم ایشان صحبت کند بنابراین هیچ خلاف آییننامه انجام نشده است.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای مطهری ما پیشنهاد چاپ شده داشتیم، باید پیشنهاد چاپی داشته باشد همینطوری که نمیشود. ما هم پیشنهاد داشتیم. این چه کاری است؟ من هم پیشنهاد چاپی دادم.

علی مطهری
پیشنهاد رفع ابهام آقای بهمنی را به رأی میگذاریم. حضار 228 نفر، پیشنهاد رفع ابهام آقای بهمنی این است که «از تاریخ سررسید بدهی تا تاریخ تسویه سود به صورت ساده محاسبه میشود و بدون احتساب جریمه (6) درصد تسویه میگردد، ضمناً کلیه پرداختهای در طول سررسید و تا تاریخ تسویه از بدهی کسر میگردد». این پیشنهاد رفع ابهام جناب آقای بهمنی است. دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید، لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. حالا اصل مصوبه را به رأی میگذاریم، اگر اصل آن رأی نیاورد آن وقت پیشنهاد آقای دلخوش قابل مطرح شدن است.
حضار 231 نفر، مصوبه کمیسیون را به رأی میگذاریم، دولت نظرشان موافق است و کمیسیون طبعاً موافق، دوستان در رأیگیری شرکت بفرمایید، (امیرآبادیفراهانی ـ آقای کوسهغراوی، رضایی (جهرم)، حاج آقای افتخاری بفرمایید لطف کنید رأی بدهید) ما مصوبه کمیسیون را با اصلاحی که الان انجام شد به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون هردو موافق هستند. لطفاً اعلام رأی بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علی مطهری
متشکریم. یک متن مصوبهای که در اصلاح بودجه 97 داشتیم قرائت نشده بود، الان قرائت کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! برای درج در مشروح مذاکرات آن آخرین تبصرهای که بحث شد:
«الحاق یک تبصره به بند «و» تبصره (16) قانون بودجه سال 1397 کل کشور:
تبصره ـ در راستای حکم ماده (23) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقاء نظام مالی کشور کلیه بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری دولتی و خصوصی مکلفند براساس قراردادهای منعقده کلیه تسهیلات پرداختی موضوع حکم فوق را در صورت پرداخت اصل و سود، به نرخ ساده از تاریخ سررسید تا تاریخ تسویه محاسبه و بدون احتساب جریمه (6) درصد تسویه شود و دریافت سود به صورت مرکب سود از سود و سود از جریمه ممنوع است».

علی مطهری
5
ادامه رسیدگی به لایحه مدیریت بحران کشور

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر یک درخواست دوفوریتی هم جمعی از همکاران داده بودند و با حضرتعالی گفتگو کردند، آن را مطرح بکنیم، بحث اعاده اموال نامشروع که از یک سال قبل در بحث بود.

علی مطهری
اجازه بدهید دستور بعدی را یک کم جلو برویم بعد از آن انشاءالله.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر دستور بعدی گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد لایحه مدیریت حوادث غیرمترقبه کشور است که ما تا ابتدای ماده (15) رسیدگی کردیم و ماده (15) را حالا میخواهیم به بحث بگذاریم.

محمد دهقانی نقندر
آقای مطهری! این دوفوریت چه شد؟

علی مطهری
آقای دهقانی! این را مطرح میکنیم بگذارید چند ماده جلو برویم، چشم، میرسیم، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر به ماده (14) البته با اینکه رسیدگی آن تمام شده بعضی از عزیزان الحاقی دارند و اصرار هم دارند که الحاقیهایشان را مطرح کنند. در ماده (14) اجازه طرح الحاقی ماده (14) را میدهید؟

علی مطهری
اگر مخالف متن مصوبه نباشد، جناب آقای بهادری آدرسش را هم بفرمایید.

سیدهادی بهادری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! سه تا ماده الحاقی ما در نظر گرفتیم بندهای (40)، (49) و (53). اگر بخواهیم اولویت بگذاریم من میخواهم بند (49) را مطرح کنم. آقای رئیس! در بند (49) ما به وظایف وزارت راه و شهرسازی یک موضوع بسیار مهم را سعی کردیم اضافه کنیم. بعد از زلزله بم کارهای زیادی در بحث ارزیابی آسیبپذیری لرزهای شریانهای حیاتی و ساختمانهای حساس کشور شروع شد و مقاومسازی ساختمانها هم آغاز شد که متأسفانه بعد از گذشت یک مدت این موضوع مهم مورد غفلت قرار گرفت. اگر ما موادی را در بند (49) گنجاندیم که به بند «ث» ماده (14) الحاق شود خیلی از این مواد میتواند جنبه قانونی بگیرد و وزارت راه و شهرسازی به این موارد پرداخت کند.
یکی از موضوعات تعیین حریم گسلها است. همکاران عزیز توجه بفرمایید! در اکثر شهرها و کلانشهرهای ما هنوز محدوده گسلها مشخص نشده است و سازوکار گسلها، سن گسلها، محل گسلها، نوع گسلها و نحوه فعالیت آنها تعیین نشده است. نقشههای پهنهبندی لرزهای خیلی از شهرهای ما تهیه نشده و براساس آن طرحهای تفصیلی هم تدقیق نشدهاند. شتابنگارهای ما در اکثر موارد در سطح کشور ناقص است. خطرات فروریزش و فرونشست را که امروز یکی از چالشهای بزرگ است هیچ جایی در قوانین ما کسی موظف نیست اینها را تجزیه و تحلیل کند. ارزیابی لرزهای ساختمانهای مهم، همین ساختمان پلاسکو که پارسال آن وضعیت برایش اتفاق افتاد، اینکه مجموعه مرکز تحقیقات راه و شهرسازی کشور موظف باشد وضعیت آسیبپذیری ساختمانهای مهم کشور را ارزیابی کند، هم از نظر زلزله، هم از نظر آتشسوزی و سایر تهدیدات، یکی از موارد نقصی است که امروز داریم.
همینطور در شریانهای حیاتی، شریانهایی مثل گاز، برق، آب و فاضلاب تمام اینها نیاز به ارزیابی لرزهای دارند. ما در بند (49) پیشنهادات در صفحه (11) یک ماده را پیشنهاد دادیم که اگر همکاران کمک کنند، در کمیسیون عمران این موارد بحث شده، همه اعضای کمیسیون عمران تأکید دارند، با آقای کولیوند هم صحبت شده و خود دوستان کمیسیون شوراها هم موافق هستند که این موضوع به مجموعه وظایف بخش مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی اضافه بشود.
ببینید! بزرگترین تهدیدی که شاید ما امروز داریم مسألهای مانند زلزله تهران است. (250) میلیارد دلار ارزیابی خسارات ناشی از این زلزله برآورد شده. هرچقدر بتوانیم در طرحهای پهنهبندی لرزهای و پیشگیری از زلزله، دستگاههای اجرایی را موظف کنیم قطعاً در آینده در مدیریت بلایا میتواند به ما کمک کند. زلزله بم از یک طرف یک فرصتی شد که خیلی از ساختمانهای حیاتی ما ارزیابی لرزهای بشوند منتها بعد از مدتی فراموش شد. اخیراً که زلزله کرمانشاه اتفاق افتاد و تأکیداتی که مردم، مسئولین و مهندسان بر مباحث رعایت آییننامه زلزله و مباحث فنی داشتند میتواند این نوید را بدهد که ما در قانون هم یک رد پایی در وظایف وزارت راه و شهرسازی اضافه کنیم که از این به بعد موظف باشد در شهرهای مختلف این نقشه گسلها و پهنهبندی و ورود اینها به طرحهای تفصیلی را در دستور کار خودش قرار بدهد.
من از تمام عزیزان خواهش میکنم، درست است که موضوعات بسیار مهمی در مجلس در حال بررسی است ولی یکی از اساسیترین مشکلات کشور ما آسیبپذیری است که از طرف زلزله و موارد زمینشناختی مانند فرونشست، روانگرایی، زمینلغزش و امثال اینها داریم. خواهش میکنم تمام همکاران با الحاق این بند به مجموعه وظایف وزارت راه و شهرسازی موافقت کنند که انشاءالله مجموعه مدیریت بحران کشور بتواند در پیشگیری از حوادث لرزهای از این به بعد موفقتر عمل کند، خیلی متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، پس شما میفرمایید که یک سلسله ارزیابیهای تخصصی اضافه بشود، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید! مطلبی که برادر عزیز ما فرمودند کاملاً مطلب درستی است، یعنی به یک بحث و موضوعی برمیگردد که ایشان اشاره داشتند پیشگیری بکنیم. ما که نمیتوانیم همه موارد پیشگیری را تکتک در این قانون بیاییم نام ببریم. دوستان عنایت بفرمایید! ما اینجا یک قانونی را تحت عنوان قانون مدیریت حوادث غیرمترقبه داریم تشکیل میدهیم، اینجا برایش شورای عالی، ستاد و سازمان تعریف کردیم، اصلاً همه این شورای عالی، ستاد و سازمانی که تعریف کردیم یکی از وظایف عمدهاش پیشگیری است. عمده وظایفش پیشگیری است. حرف درستی است، ما بیاییم مثلاً بمانیم حادثهای در کشور رخ بدهد بعد دنبال این برویم که چگونه این حادثه را مدیریت بکنیم. (90) درصد وظیفه این قانون پیشگیری هست، پیشگیری و پیشگیری، اما اگر اینطور باشد بیاییم بگوییم مثلاً در مورد نحوه پیشگیری از سیل هم مواردش را اینجا ذکر بکنیم. موارد مربوط به زلزله، آتشسوزی را هم بیاییم ذکر بکنیم. شما میدانید (37)، (38) نوع بلایای طبیعی که در دنیا داریم (31)، (32) نوع آن در ایران رخ داده. ما که نمیتوانیم بیاییم تکتک اینها را در قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران نام ببریم و برای همه اینها راهکار بدهیم. این راهکار را اگر ما بخواهیم در قانون بدهیم پس شورای عالی چکاره است، پس چرا شورای عالی گذاشتیم که شورای عالی اینجا بیاید سیاستگذاری بکند و بعد ستاد و سازمان گذاشتیم؟
جناب آقای حضرتی هم دارند به عرایض بنده دقت میفرمایند، قطعاً عرایض بنده را به عنوان یک استاد تأیید میکنند. واقعاً این از وظایف شورای عالی و ستاد سازمان است و ما نباید ریز بشویم، در عین اینکه مطلب ایشان واقعاً مطلب درستی است من خواهش میکنم دوستان حتماً رأی مخالف بدهند.

علی مطهری
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی موافقند که وقتشان را به آقای قاضیپور دادند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام مجدد، تشکر از همشهری خودم آقای دکتر بهادری که طرحی پیشنهاد کردهاند که از الزامات است. آقای مطهری! فرمایشات مخالف محترم آقای لاهوتی رد نبود، بلکه تأیید این مطلب بود. میگفت این را جزء نکنیم، ولی در زلزله این را باید جزء کنیم. ما الان مشکلات عدیدهای در تعیین حریم گسلها، عدم ساخت بیمارستانها، مدارس و تأسیسات بر روی آنها و اطراف آنها داریم. اگر ما این الحاقیه را اضافه کنیم حتماً وزارت راه و شهرسازی مخالفت خود را با این انجام خواهد داد. ما الان در تهران بزرگ هفت گسل جوان فعال داریم، سرکار خانم پروانه مافی نماینده محترم اینجا تأکید دارند که باید به تهران و مسائل زیرساخت تهران که راهآهن و فرودگاه است زیاد دقت کنیم تا در زمینهای خوب و خارج از گسلها ساخته شود. آقای رئیس! اگر ما نتوانیم شناسنامه زمین را داشته باشیم چطور میتوانیم سرمایهگذاری کنیم؟ ما باید در زمینهایی سرمایهگذاری کنیم که عاری از گسل باشد.
همکاران عزیز! مشکلات عدیدهای پس از زلزله به وجود میآید. همکار عزیزمان آقای شهروز برزگر نماینده محترم سلماس هم میگوید این مطالعات انجام نیافته، اگر هم یافته پراکنده بوده. ما باید اینها را توسط وزارت راه و شهرسازی مجتمع کنیم. آقای مطهری عزیز! ژئوفیزیک دانشگاه تهران مطالعه میکند، معاون معدن وزارت محترم صنعت و معدن مطالعه و اکتشاف میکند، همه در وزارت راه و شهرسازی باید تجمیع بشود. میلیاردها میلیارد بابت مطالعات پول خرج میشود ولی همه پراکنده میشود که یکجایی باید مسئول باشد. بهترینجا وزارت راه و شهرسازی است که باید این کار را انجام بدهند، همکار زحمتکشمان آقای حاجی هم میگویند تمام هزینههایی که انجام میشود باید تجمیع و بهرهبرداری بشود. اینقدر پایاننامه نوشته میشود و صحبت میشود، تلویزیون و صدا و سیما فقط نقاط منفی اینها را نشان میدهد. بیاییم نقاط مثبت را هم نشان بدهند، بگویند در فلان منطقه گسل نیست، سرمایهگذاری در آن منطقه بکنید و کارخانه بزنید. نشستهای زمین که در کرج و شیراز انجام شده باید وزارت راه و شهرسازی احساس مسئولیت بکند.
همکاران! به پیشنهاد آقای بهادری رأی بدهید تا وزارت راه و شهرسازی زیر مسئولیت تعیین گسلها برود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری
متشکریم، دولت نظری دارد؟ بفرمایید.

محمد شكرچيزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت نمایندگان محترم و تبریک ایام دهه فجر. من به نمایندگان محترم تبریک میگویم که این لایحه جدید گام بسیار خوبی به سمت جلو برای مقوله مقابله با بحران هست ولی مسأله مهم این است که ما مصادیق و دو مصداق مهم که یکی از آنها بحث گسلها است را تصریح نکردیم.
دوستان عزیز! گسلهای موجود در کشور ما به اندازه محیط کره زمین است و تجارب نشان داده که بیشترین خطرپذیری در موقعیت گسلها است. ما در بم زلزله داشتیم ولی باز بیمارستان جدید یا بیمارستانی که در حال ساخت بود کماکان در پهنه گسل بروات بم هست و همینطور در تهران در پهنه گسلهای اصلی تعداد زیادی از سازههای مهم از جمله بیمارستانها را داریم. همینطور سامانه پاسخ سریع که براساس همین الحاقیه ایجاد خواهد شد لازم هست که ما در شهرهای مهممان با گسترش شتابنگارها سامانههای پاسخ سریع را ایجاد بکنیم و مثلاً در شهر استانبول ترکیه این سامانهها را داریم. ما که قبل از کشور ترکیه دستگاههای شتابنگار در کشور داشتیم حتماً باید سامانهها را نصب بکنیم و پیشبینی میشود که با استقرار این سامانهها مثلاً در شهر تهران (30) درصد خسارتها را برای زلزلههای بزرگ کاهش بدهد. علاوه بر آن موضوع فرونشست است که این فرونشست مثل یک زلزله آرام دارد بخش مهمی از فلات ایران را تحتالشعاع خودش قرار میدهد.
مجموعه اینها، کاهش خطرپذیری در شریانهای حیاتی در راههای مواصلاتی به صورت مصداقی اینجا آمده و انشاءالله با رأی شما، من از آقای دکتر بهادری و همینطور کمیسیون عمران تشکر میکنم که به این موضوع مهم اهتمام کردند و این تکملهای بر لایحه موجود خواهد شد. همینطور نماینده محترم آقای دکتر لاهوتی که فرمودند این یک تصریح مسأله است و خود ایشان هم فرمودند که با اصل موضوع مخالفتی نداشتند. انشاءالله امیدوار هستیم که با رأی نمایندگان محترم بتوانیم این کار مهم را برای کشور انجام بدهیم، متشکرم.

علی مطهری
متشکرم، کمیسیون نظری دارید؟ موافق هستید. پیشنهاد جناب آقای بهادری الحاق به ماده (14) هست. یک سلسله کارهای تخصصی هست که پیشنهاد دادند اینها را وزارت راه و شهرسازی انجام بدهد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید متن پیشنهادی قرائت هم بشود؟ ایشان فقط توضیح دادند.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک بند به ماده (14) به شرح زیر الحاق شود:
و ـ وزارت راه و شهرسازی، مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی موظف است:
1 ـ نقشه حریم گسلها با اولویت کلانشهرها به همراه ضوابط ساخت و ساز در حریم گسلها را تهیه نماید.
2 ـ نقشههای پهنهبندی خطر زلزله، خطرپذیری، ریسک لرزهای در سطوح ملی، استانی و شهری تهیه، تصویر و نقشههای طرحهای تفصیلی شهری را بر آن اساس مورد بازبینی قرار دهد.
3 ـ سامانه پاسخ سریع زلزله را از طریق توسعه شبکه ملی شتابنگاری کشور در کلانشهرها راهاندازی کند.
4 ـ زونهایی با خطر فروریزش و فرونشست را با در نظر گرفتن اثرات قنوات، گودبرداری، حفاریهای زیرسطحی و مواردی از این قبیل در حوزههای شهری و در مسیر سامانههای حمل و نقل جادهای و ریلی و در فرودگاهها و بنادر تعیین و تمهیدات مهندسی درخصوص مقابله با فروریزشهای شهری و فرونشست زمین با هدف تدوین ضوابط، آییننامههای مرتبط تعیین کند.
5 ـ ارزیابی ایمنی ساختمانهای مهم و بلندمرتبه با کاربریهای مختلف را با اولویتبندی کلانشهرها در برابر آتشسوزی، زلزله، فرونشست و فروریزش زمین انجام دهد.
6 ـ ارزیابی آسیبپذیری و اولویتبندی المانهای حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و جادهای را از طریق خطر زلزله، فرونشست و فروریزش زمین با هدف شروع اقدامات اجرایی، ارتقای تابآوری آنها انجام دهد. (البته این «المانها» طبق اصل (15) قانون اساسی باید «نشانهها» بشود).
7 ـ با همکاری وزارت نفت، نیرو و مخابرات قرارگیری شریانهای حیاتی و مجموعههای مرتبط به سازمانهای دولتی و شرکتها در حریم گسلها و زونهای با خطر بالای زلزله، فرونشست و فروریزش زمین ارزیابی نموده و موارد را جهت شروع اقدامات اجرایی ارائه نماید.

علی مطهری
متشکریم. حضار 229 نفر، همه دوستان رأی دادند؟ (امیرآبادیفراهانی ـ هنوز 73 نفر رأی ندادهاند) این دوستان که این جلو جمع شدهاند، آقای حضرتی بفرمایید. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای گودرزی بفرمایید رأی بدهید)، (وکیلی ـ آقای ساداتینژاد بفرمایید رأی بدهید)، (امیرآبادیفراهانی ـ آقای علیرضا ابراهیمی بفرمایید، آقای مختار)، (وکیلی ـ آقای کشتزرع) پیشنهاد جناب آقای بهادری الحاق به ماده (14) است. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. (امیرآبادیفرهانی ـ آقای رئیس! هنوز 56 نفر رأی ندادند) دیگر کاری نکنید که ما اسامی را اینجا اعلام کنیم. لطفاً دوستان رأی بدهند. (وکیلی ـ آقای گلمرادی بفرمایید رأی بدهید) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با رأی خوبی تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دوتا الحاقی دیگر پیشنهاد داریم، یکی آقای کولیوند و یکی آقای حاجی هستند.

علی مطهری
اصرار دارید؟ (حاجیدلیگانی ـ بله) آقای حاجی! حالا اگر مهم نیست بگذریم. (حاجیدلیگانی ـ چند تا پیشنهاد داشتم، یکی را مطرح میکنم) پیشنهادهای شما همیشه مهم است، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! آقای کولیوند در شماره (8) پیوست (2) جایگزین (1) میفرمایند اجازه بدهید من قرائت کنم. الحاق یک بند انجام بشود. «مسئولیتهای سازمانهای نیروهای مسلح در حوادث غیرمترقبه» را فرمودید اینجا باید به «مدیریت بحران» اصلاح بشود «و نحوه ورود و نقشآفرینی میزان و چگونگی بهکارگیری نیروی انسانی و منابع و امکانات آنها در حوادث مذکور مبتنی بر اصل (147) قانون اساسی مطابق آییننامهای خواهد بود که توسط ستاد کل نیروهای مسلح با هماهنگی دولت تهیه و به تصویب فرمانده معظم کل قوا میرسد». آقای کولیوند بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که مستحضرید ما یک وظایفی را در این قانون برای ستاد نیروهای مسلح گذاشتیم. وقتی که این قانون چاپ شد بعد از آن نیروهای مسلح آمدند یک بحثهایی انجام دادند که ورودشان به حوادث غیرمترقبه و بحث بحران باید مبتنی بر اصل (147) باشد. اصل (147) قانون اساسی میگوید: «دولت باید در زمان صلح از افراد و تجهیزات فنی ارتش در کارهای امدادی، آموزشی، تولیدی و جهاد سازندگی، با رعایت کامل موازین عدل اسلامی استفاده کند در حدی که به آمادگی رزمی ارتش آسیبی وارد نیاید». لذا ما اینجا با توجه به اینکه برای ستاد نیروهای مسلح تکالیفی وضع کردیم و باید انجام بدهد این الحاقی را آماده کردیم که بر مبنای این اصل بتواند آییننامهای را تنظیم کند که به تصویب مقام معظم رهبری هم برسد که فضای کار برایشان با توجه به اینکه زیر نظر مقام معظم رهبری هستند و از آن طرف هم اصل (110) را بعضی از دوستان اخطار دادند اینجا دیگر از این اخطار خارج بشویم.
لذا عزیزان دقت بفرمایید! این الحاقی برای تعیین تکلیف مسئولیت سازمانهای نیروهای مسلح است که اینجا پیشنهاد شده. من خواهش میکنم که دوستان به این الحاقی رأی مثبت بدهند.

علی مطهری
متشکریم. البته آقای کولیوند! ما در جلسه قبل هم درباره این موضوع بحث کردیم که آن اذن کلی در بند سوم سیاستهای کلی در مورد همین حوادث غیرمترقبه آمده. حالا لزومی دارد باز اینجا ذکر بشود؟ من بعید میدانم. یعنی ما یک گردش کار اضافه ایجاد میکنیم. حالا مخالف و موافق صحبت کنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید، ببینید! همانطور که جناب آقای دکتر مطهری هم فرمودند نقش نیروهای مسلح در حوادث کاملاً مشخص هست، در یک شرایط اضطرار ما از وجود آنها استفاده میکنیم. معنیاش این نیست که در هر حادثهای ما نیروهای مسلح را مکلف بکنیم. فرمایش جناب آقای کولیوند این است، نیروهای مسلح که وظیفه حفظ و صیانت امنیت کشور را به عهده دارند در هر حادثهای بگوییم نیروهای مسلح! مکلف هستید بیایید در حوادث، حتی شده حادثه جزئی، حادثهای که نیاز به ورود نیروهای مسلح وجود ندارد بیاییم بگوییم چون شما براساس قانون مکلف هستید باید بیایید در این پیشگیری حوادث یا در مدیریت حوادث نقش مؤثری داشته باشید یا حضور داشته باشید. شما میبینید در حوادث بزرگی مثل سیل، زلزله و حوادث دیگری که در کشور رخ میدهد نیروهای مسلح نقشآفرینی بسیار بزرگی دارند.
به نظر من ضرورتی ندارد که ما تکلیف قانونی برای نیروهای مسلح ایجاد بکنیم، بعد این تکلیف قانونی میتواند مشکلاتی را در زمان خود حوادث برای سازمان مدیریت بحران ایجاد بکند که از آن طرف نیروهای مسلح ممکن است تمکین نکند و درست هم هست، وظایف و رسالت آنها چیز دیگری هست. من خواهش میکنم دوستان عنایت بفرمایند به این پیشنهاد دادهشده رأی مخالف بدهند.

علی مطهری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاتب موافق هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک چهلمین سالگرد فجر انقلاب اسلامی محضر همکاران و ملت بزرگ ایران اسلامی. همکاران عزیز دقت بکنید! آنچه که برادر عزیزم جناب آقای کولیوند پیشنهاد دادند دو تا مزیت دارد. یک مزیتش این است که شما میدانید در این قانون اسم همه نیروهای مسلح ذکر نشده، مثلاً سپاه، بسیج، ارتش، نیروی هوایی و زمینی تکلیفش چیست و همه این تکالیفی که در زمان بحران بر روی دوش نیروهای مسلح در زمان غیرجنگ هست واقعاً ذکر نشده. این باعث میشود که دقیقاً در آییننامه تکالیف همه مشخص بشود و همه نیروهای مسلح در زمان بحران بدانند تکالیفشان چه خواهد بود.
نکته دوم اینکه این پیشنهاد کمک میکند در زمان بحران مسئولیت هماهنگی، ساماندهی و نقشآفرینی همه نیروهای مسلح در اینجا روشن و شفاف میشود و مخصوصاً اینکه آییننامهاش با هماهنگی دولت تهیه میشود و به تصویب فرماندهی معظم کل قوا میرسد و این جامعیت را ایجاد میکند که میتواند بسیار مؤثر باشد، اگرچه رئیس جلسه فرمودند که ممکن است روند اجرایی را کند بکند، اما در زمان بحران اگر یک هماهنگی سازماندهیشده بین نیروهای مسلح و دستگاههای اجراکننده جبران خسارت و کمک به خسارتدیدگان یک هماهنگی و ساختار مشخصی وجود نداشته باشد ما به شدت درگیر خدمات نامناسب و نامطلوبی خواهیم بود و این ناهماهنگی باعث میشود یک آسیب جدی به کشور ایجاد بشود. من خواهش میکنم همکاران عزیز به پیشنهاد برادر عزیزم جناب آقای کولیوند رأی مثبت بدهند.

علی مطهری
متشکریم. حضار 233 نفر، پیشنهاد جناب آقای کولیوند را به رأی میگذاریم. دولت مخالف است و کمیسیون موافق است. (قاضیپور ـ هزینهاش چه میشود؟)آقای کولیوند! آقای قاضیپور میفرمایند نیروهای مسلح که کمک میکنند آیا دولت هزینهای هم به اینها پرداخت میکند یا نمیکند؟ آقای نجار میگویند پرداخت میشود، به هر حال در صورتجلسه بیاید.

محمد علی وکیلی
آقایان گودرزی، حسینی، رضایی، سلیمی، بفرمایید رأی بدهید. استاد حیدری، استاد هاشمزائی و سبحانیفر.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقایان: ساداتینژاد، بیگدلی، اکبریان، امیریخامکانی، انارکی و محمدی بفرمایید رأی بدهید. اسامی که خوانده میشود رأی ندادهاید. الان مانیتور اسامی کسانی که مشارکت ندارند نشان میدهد. من یکییکی قرائت میکنم. (حاجیدلیگانی ـ بخوان) آقایان: حیدری، هاشمزائی، گودرزی، کاظمی، بنیادی و بیگدلی. آقای رئیس! هنوز (52) نفر رأی ندادهاند.

علی مطهری
دوستان لطفاً در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی اصرار دارید؟ آقای دکتر! آقای حاجی هم یک الحاقی دارند. «سازمان حفاظت محیطزیست با همکاری سازمان جنگلها و مراتع و وزارت نیرو نسبت به پیشگیری و کنترل کانونهای گرد و غبار و ریزگردها اقدام نماید». آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً این حرکت کور تروریستی که دیروز در نیکشهر توسط تروریستهای کوردل و مزدور انجام شد و یکی از پاسداران انقلاب اسلامی و از پاسداران مدافع حرم را به شهادت رساند محکوم میکنیم و از وزیر محترم اطلاعات انتظار هست که اشرافیت خودش و مجموعهشان را بر اینگونه مسائل برای پیشگیری از اینگونه حوادث کوری که در برخی از نقاط کشور، تعدادش هم بسیار محدود هست، اما یکی از آن هم زیاد هست انشاءالله انجام بدهند.
اما عزیزان و همکاران عزیز! پیشنهادی که دارم مربوط به همه استانها است، خصوصاً استانهایی مثل خوزستان عزیز، سیستان و بلوچستان عزیز و دیگر استانهایی که ما مرتب مواجه با کانونهای گرد و غبار و ریزگردها هستیم. در این پیشنهادی که بنده اینجا آوردم به سازمان حفاظت محیطزیست گفتیم با همکاری سازمان جنگلها و مراتع، یعنی همان منابع طبیعی و همچنین وزارت نیرو تلاش بکنند که پیشگیری از این کانونها بشود که برای سلامت انسانها زیانبار هست. لذا خواهشم این است که همکاران رأی بدهند که این وظیفه هم در این قانونی که بحمدالله قانون جامعی شد بیاید و به انجام برسد انشاءالله همت بگمارند و مشکلی از این جهت نداشته باشیم.

علی مطهری
متشکریم، البته وظیفه ذاتی سازمان حفاظت محیطزیست هم واقعاً هست. (کاتب ـ لوح را پاک نکردند، مال قبلی است) قاعدتاً مخالف ندارد.
حضار 235 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به پیشنهاد جناب آقای حاجی اعلام بفرمایید. پیشنهاد آقای حاجی این است که سازمان محیطزیست با ریزگردها مبارزه بکند. دولت مخالف است، کمیسیون هم نظری ندارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
آقای قاضیزاده! ماده (15) را هم بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 15 ـ در شرایط اضطراری و پاسخ به بحران، چنانچه خدمات و امکانات دستگاهها و نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی به تنهایی کافی نبوده و یا ارائه آنها زمانبر بوده به نحوی که احتمال وقوع خسارات جانی و مادی وجود داشته باشد، بخشهای خصوصی و تعاونی موظفند خدمات و امکانات موجودشان را به درخواست رئیس ستاد ارائه دهند. در این موارد، هزینه خدمات ارائهشده طبق تعرفههای قانونی و در صورت عدم وجود، براساس عرف، از سوی دستگاه سفارشدهنده پرداخت میشود.
آقای صباغیان پیشنهاد حذف دادند.

علی مطهری
آقای صباغیان! اگر اصرار ندارید ما رأی بگیریم. پیشنهاد حذف کل است یا جزء؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب مطهری! اگر اجازه بفرمایید من یک نکته را قبل از پیشنهادم عرض کنم. ما هفته آینده هم تعطیل هستیم و حوزه انتخابیه هستیم. واقعاً وضعیت گرانیها خیلی به مردم دارد فشار میآورد. اگر محبت کنید جلسه غیرعلنی بگذارید (نایبرئیس ـ این مربوط به دستور نیست) حالا من پیشنهاد دارم فردا، پسفردا جلسه غیرعلنی گذاشته بشود یکخرده این موضوع بررسی بشود (نایبرئیس ـ حالا این را در هیأترئیسه مطرح میکنیم، شما پیشنهادتان را بفرمایید) پیشنهاد من در ارتباط با ماده (15) هم اخطار اصل (47) هست، هم پیشنهاد حذف است.
آقای مطهری ببینید! در این ماده داریم مطرح میکنیم در شرایط اضطرار و بحران همه دستگاهها و نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی باید از همه امکانات برای کمک به رفع بحران وارد عمل شوند. هم این لازم است، هم قانونی هست، ولی در ماده (15) اضافه میکند میگوید بخشهای خصوصی و تعاونی هم موظف هستند. اگر اجازه بفرمایید، در ماده (15) علاوه بر بخشهای دولتی و عمومی غیردولتی تأکید میکند «بخشهای خصوصی و تعاونی هم موظف هستند خدمات و امکانات موجودشان را به درخواست رئیس ستاد ارائه دهند». این جای سؤال است، آیا اصلاً قابل اجرا هست؟ آیا ضمانت اجرایی دارد و اصلاً «الناس مسلطون علی اموالهم»، مردم بر اموالشان مسلط هستند. چطور میشود یک کسی را به اجبار بگوییم شما باید این کار را انجام بدهید؟ من فکر میکنم نه قابل اجرا هست و نه از لحاظ شرع و قانون درست است، بلکه ما یک قانونی را داریم مینویسیم که بعداً دچار مشکل خواهیم شد و مشخص نیست چه امکانات و خدماتی... من فکر میکنم اگر این ماده حذف بشود مشکل خاصی ایجاد نمیکند، ضمن اینکه...

علی مطهری
آقای صباغیان! اخطار شما براساس اصل (47) وارد نیست. در شرایط اضطراری دولت اسلامی...

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای مطهری! در شرایط اضطراری که بخش خصوصی هست.

علی مطهری
اشکال ندارد، ببینید! در شرایط اضطراری دولت اسلامی حتی بخش خصوصی را هم میتواند الزام بکند، این اختیار را دارد. در شرایط عادی حرف شما درست است، مالکیت مردم محترم است و نمیتوانیم برای بخش خصوصی الزام ایجاد کنیم ولی در شرایط اضطرار مثل زلزله و اینگونه حوادث دولت باید از همه امکانات کشور استفاده بکند. به نظر من مخالف اصل (47) نیست. حالا پیشنهاد شما پیشنهاد حذف است؟

محمدرضا صباغیان بافقی
بله، آقای مطهری ببینید! ما چه قانونی داریم که الان میگوید مردم باید در زمانی که دولت از آنها خواست ولو شرایط اضطرار، شما به چه استنادی میفرمایید مردم را میشود اجبار کرد؟

علی مطهری
آقای صباغیان! این در فقه ما مطرح است. دولت اسلامی در شرایط اضطراری اختیارات خاص پیدا میکند، این اشکالی ندارد. حالا مخالف اگر صحبت نمیکند ما پیشنهاد آقای صباغیان را به رأی بگذاریم.
حضار 231 نفر، پیشنهاد آقای صباغیان حذف ماده (15) هست. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون هم مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 229 نفر، اصل ماده (15) را به رأی میگذاریم. لطفاً رأی خودتان را درباره اصل ماده (15) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. هنور (70) نفر رأی ندادهاند، آقایان ذوالنور و نوروزی علمای اعلام مجلس لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (امیرآبادیفراهانی ـ هنوز 59 نفر رأی ندادهاند) دوستانی که رأی ندادهاند مشغول چه کاری هستند؟ لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. آقای یارمحمدی و آقای ساداتینژاد بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
اعلام وصول طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل (49) قانون اساسی با قید دوفوریت و تصویب یکفوریت آن

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران درخواست دوفوریت برای طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل (49) قانون اساسی دارند. آقای دکتر دهقانی به نمایندگی از جمع همکاران پیشنهاددهنده فوریت موضوع را مطرح میکنند، بفرمایید.

علی مطهری
آقای وکیلی کجا هستند؟ لوح را پاک کنید.

محمد دهقانی نقندر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همه سروران عزیز، ملت شریف ایران و نمایندگان محترم سلام و عرض ادب دارم و دهه فجر انقلاب اسلامی را به همه ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم. یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی حضور مردم در صحنه است. مردم از ما تقاضا دارند که همه اصول قانون اساسی اجرا بشود. یکی از این اصول که روی زمین مانده اصل (49) قانون اساسی است. اصل (49) قانون اساسی در این طرحی که الان خدمت همه سروران هست نوشته شده. یک اصل مطلقی است برای همه زمانها است، گفته دولت موظف است ثروتهای فلان و فلان و کلیه موارد غیرمشروع را گرفته و به صاحب حق یا به بیتالمال برگرداند. این اصل (49) قانون اساسی است، متأسفانه در سال 63 یک قانونی تصویب شده که این اصل (49) را مقید به قبل از انقلاب کرده. گفته این اصل (49) به این گونه اجرا بشود، در (14) ماده و در ماده (5) آن قانونی که در سال 63 تصویب شده آمده تعدادی از مسئولین قبل از انقلاب را برشمرده، وزرای قبل از انقلاب، نمایندگان قبل از انقلاب، امرای ارتش قبل از انقلاب، رؤسای گمرک و فلان و اینها قبل از انقلاب و همه را قبل از انقلاب گفته و البته (13) بند هست و عناصر ساواک قبل از انقلاب، معلوم است، ساواک بعد از انقلاب نداشتیم.
لذا همه را قبل از انقلاب گفته، در حالی که همه شما به عنوان بزرگان کشور تصدیق میکنید که اصل (49) مطلق است، مربوط به قبل از انقلاب نبوده. همینگونه که قبل از انقلاب ممکن است هژبر یزدانیها درست شده، این هژبر یزدانیها بعد از انقلاب هم ممکن است درست شده باشد، ممکن است امروز باشد، ممکن است فردا هم باشد، اصل (49) مطلق بوده. لذا کل این طرحی که الان خدمت دوستان هست من خواهش میکنم یک دقیقه بیشتر وقت نمیخواهد، این خیلی خلاصه است. من به آقای دکتر مطهری هم عرض کردم، دوستان دو خط اول ماده اولش را بخوانند مطلب گرفته میشود، یک دقیقه وقت میخواهد.
دوستان! من خواهش میکنم، چون اکثر دوستان این را خواندند. دوستانی که نخواندند من خواهش میکنم این متن را بخوانند. ما گفتیم این قانونی که در سال 63 برای بازگرداندن اموال غیرمشروع تصویب شده و متأسفانه در آن زمان قانون اساسی را به قبل از انقلاب مقید کردند این برای بعد از انقلاب هم تسری پیدا بکند. کل مطلب این است. بقیه توضیحاتی برای این یکی، دو جمله است، و الا اصل و لُب مطلب این است که قانون سال 63 فقط برای مسئولین قبل از انقلاب نباشد. آنچه که برای دیگران میخواهید برای خودتان هم بخواهید، مسأله این است و این اصل (49) متأسفانه روی زمین مانده و ما خواهش میکنیم، دوستان خیلی مطلب روشن و کوتاه است. دویست و چند نفر از دوستان قبلاً این طرح را امضا کرده بودند، میدانید چندین ماه است دوفوریت این طرح در دستور هیأترئیسه بوده. برخی از بزرگان مجلس به ما گفتند این را ببرید با همان طرح مبارزه با جرایم اقتصادی ادغامش کنید. ما بردیم این کار را کردیم، گفتیم حالا که دوستان میگویند وقت مجلس گرفته نشود با همان طرح ادغام کنیم. ما همین کار را کردیم، با طرح مبارزه با جرایم اقتصادی ادغام کردیم، برخی از دوستان اینجا گفتند ما با سازمان مبارزه با فساد اقتصادی مخالف هستیم. آن طرح از دستور خارج شد گفتند بار مالی هم دارد، ما دوباره همان چیزی که در کمیسیون قضائی، من از هیأترئیسه کمیسیون قضائی و نواب رئیس و همه عزیزان تشکر میکنم که کمک کردند بالاتفاق این موادی که الان ما آوردیم در کمیسیون تصویب شده، یعنی اینهایی که ما الان به عنوان دوفوریتی آوردیم چون قبلاً کار شده، اولاً برای هشت، نه ماه پیش است و کار شده، بعد در کمیسیون رفته چکشکاری شده، چندین جلسه با مسئولین ذیربط در قوه قضائیه و غیره گذاشته شده، کاملاً چکشکاری شده و آماده شده. دیدیم آن سازمان به نتیجه نمیرسد این متن را از آن طرح جدا کردیم به صورت خلاصه در پنج ماده، یک مادهاش هم راجع به رانت است که در ماده (6) آمده که آن هم دهها سال است در کشورهای دنیا راجع به رانت قانونگذاری و جرمانگاری کردند، ما نیاورده بودیم، اینجا آوردیم.
من خواهش میکنم، در دهه فجر انقلاب اسلامی برای امیدآفرینی به ملت، برای اینکه ما ثابت کنیم، نمایندگان ملت ثابت کنند که کشور ایران و اکثریت قریب به اتفاق مسئولین کشور انسانهای سالمی هستند، اگر خدایناکرده کسی بعد از انقلاب هم با سوءاستفاده از موقعیت خودش و رانتخواری و ارتکاب بعضی از کارهای غیرقانونی ضربهای به اعتماد مردم زده این قانون برای او است. برای این است که ما ثابت کنیم اصل (49) فقط برای زمان شاه نیست، برای بعد از انقلاب و برای هرکسی که سوءاستفاده کند، چه حال و چه آینده هم خواهد بود.
من خواهش میکنم، چون کار دقیق شده همین امروز انشاءالله دوفوریتش را رأی بدهید، چون ما کار کردیم، کمیسیون تصویب کرده، از این جدا کردیم. لذا دوفوریتش را رأی بدهید که انشاءالله در همین دهه فجر این به تصویب نهایی برسد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، پس این طرح فعلی شما نسبت به طرح قبلی اصلاح کلی پیدا کرده و خلاصهتر هم شده. خیلی ممنون، مخالف صحبت میکند؟

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! دو مخالف دارد، مخالف اول وقتشان را به جناب آقای علیجانیزمانی دادهاند، بفرمایید.

محسن علی جانی زمانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدای صحبتم دهه فجر انقلاب اسلامی را تبریک میگویم. انشاءالله که به جای چهلسالگی انقلاب نسلهای آتی چهارصدسالگی انقلاب، این شجره طیبه را خواهند دید.
دوستان توجه بفرمایند! الان بحث راجع به دوفوریت این طرح هست و راجع به اصل موضوع نیست. اولاً اصل (49) قانون اساسی نگفته که رسیدگی به اموال برای قبل از انقلاب یا بعد از انقلاب است. هر زمان طبق قانون اساسی امکان رسیدگی به این اصل وجود دارد و از این جهت مشکلی وجود ندارد.
دوماً اینکه آیا ما برای برخورد با فساد امروز مشکل قانون داریم و قانون کم داریم؟ آیا الان مردم میپرسند کسانی مثل بابک زنجانیها که اموال نامشروعی کسب کردند به خاطر مشکل قانون الان هنوز تعیین تکلیف نشدهاند یا کسانی که به عنوان سلاطین مختلف یا سلطانها در عرصه اقتصادی مطرح هستند به خاطر کمبود قانون، به آن نمیتوانیم رسیدگی کنیم؟ آیا ما در قانون آییندادرسی کیفری که نحوه شکایت و رسیدگی از جرایم را مشخص و پیشبینی کرده امکان ورود نداریم؟ آیا قانون مجازات اسلامی که امکان ورود به قوه قضائیه و ضابطین داده که اگر گزارشهایی حتی با منشأ نامشخص، نه از نهادهای اطلاعاتی و نظارتی، اگر دادستان با یک گزارش با منشأ نامشخص، یعنی یک گزارش مهمی برای دادستان بیاید و روی یک برگه یا پاکت سیگار هم گزارشی بشود که خلافی یا رشوهای یا مال نامشروعی جابهجا شده است، به خصوص در مسئولین کشور آیا امکان ورود وجود ندارد که ما بخواهیم این بحث را به فوریت مطرح کنیم؟
ما معتقد هستیم و سؤال این است ضرورت بحث دوفوریتی چیست؟ ضرورت جلوگیری از وقوع خسارت احتمالی و فوت فرصت. چه چیزی باعث شده که ما بعد از (40) سال بخواهیم دو روزه طرح دوفوریتی بدهیم و بگوییم بحث اعاده اموال نامشروع و مردم بگویند چه اتفاقی افتاده است؟ دوستان! توجه کنیم، این بحث، بحث زیبایی است، اما این القاء فساد سیستماتیک و فراگیر در مسئولین خدوم کشور را ایجاد میکند و بدانید قطعاً کسی که خواسته و ناخواسته بخواهد این جریان را ایجاد کند، مقام معظم رهبری با این خط مخالف هستند که کسانی به اسم فساد بخواهند بگویند در مسئولین یک جریان فساد فراگیر سیستماتیک وجود دارد و باید از اول انقلاب تا به اکنون همه مسئولین را به خط کنیم و بگوییم که چه اتفاقی افتاده و چه اتفاقی نیفتاده. قطعاً هر لحظهای قوه قضائیه و دادستان بخواهد ورود کند ضابطین مگر منعی برای ارائه گزارش دارند؟ ضابطین ما هر لحظه میتوانند مسائل را گزارش کنند و نیازی نیست بگوییم مرکز خاصی به قوه قضائیه میتوانند گزارش کنند. مگر تعریف اموال نامشروع نامشخص است که ماده (3) این طرح دوفوریتی بخواهد اموال نامشروع را تازه بعد از (40) سال تعریف کند و هیچ منعی برای رسیدگی وجود ندارد. امروز مردم برخورد قاطع را میخواهند، نه کمبود قانون. امروز قانون داریم و میتوان رسیدگی کرد و مردم بدانند مسئولین ما خادم هستند و البته آنچه که میتواند اعتماد مردم را جلب بکند ارزان اداره کردن کشور است، نیکی کردن به مردم است. حضرت علی (علیهالسلام) میفرمایند «اگر والیان بخواهند اعتماد مردم را جلب کنند باید شهر و کشور را ارزان اداره کنند که فشار تورم و معیشتی به مردم نیاید». دوستان عزیز! مراقب باشیم برخورد با فساد برخورد کارشناسی است، چون آثار فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دارد. از امشب این خوراک برای رادیوهای بیگانه میشود که اینها خودشان هم اعتراف دارند و تازه بعد از (40) سال میخواهند اعاده اموال نامشروع کنند. این را به عنوان یک طرح عادی رسیدگی کنید، سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکرم، موافق اول را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجیبابایی موافق اول هستند، بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همه کسانی که تلاش

علی مطهری
دوستان لطفاً در جای خودتان مستقر بشوید، آقای بیگدلی، آقای کوچکینژاد، آقای سامانی، آقای احمدیلاشکی، آقای حاجیبابایی بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
ملت ایران امروز بدانند که چه تصمیمی در مجلس دارد گرفته میشود. بعد از (40) سال در این کشور هیچکس نمیتواند انکار کند که کسانی در این نظام جمهوری اسلامی (40) سال کارمندی کردند، مسئولیت داشتند و امروز هزاران میلیارد تومان سرمایه دارند. اگر کسی در این کشور یا در این مجلس شک دارد بگوید.
عزیز مخالفمان خوب صحبت کردند، من تشکر میکنم. در واقع ایشان هم موافق اصل کار هستند، اما قانون کجا وجود دارد؟ اگر کسی از محل ربا هزاران میلیارد تومان در این کشور به دست آورد این جرم نیست، جرم عمومی نیست که دادگستری سراغش برود. کسی که زمین موات را هزاران هکتار گرفته و فروخته و به ظاهر هم قانونیاش کرده قوه قضائیه نمیتواند با این برخورد بکند. چرا ما باید از این خوف داشته باشیم که در این کشور جلوی کسانی را که، ما در این کشور میبینیم خانوادههایی پنج، شش شهید و کل خانواده شهید و مجروح هستند، (40) سال برای این انقلاب زحمت کشیدند، اما کسانی کوچکترین زحمتی برای این انقلاب نکشیدهاند، مردم را ناراضی کردهاند، زندگیشان متحول شده، هزاران میلیارد تومان سرمایه به هم زدند، اگر مجلس شورای اسلامی تصمیم نگیرد چه کسی باید تصمیم بگیرد؟ بر فرض اینکه قانون هم هست. امروز مجلس شورای اسلامی بر این قانون تأکید کند، اشکال دارد؟
مجلس شورای اسلامی امروز باید در رأس امور بودن خودش را نشان بدهد، در رأس امور بودن در قانون اساسی است. زمانی مجلس در رأس امور قرار میگیرد که نماینده بر رأس امور باشد. این هم مثل قضیه گرانیها نشود، هر روز قیمتها تغییر میکند، ما امروز اینجا نشستیم یک چیزهایی تصویب میکنیم که هیچ نفعی برای مردم ندارد. حداقل یک قانونی مصوب کنیم، امروز اگر درد مردم از گرانیها است صد برابر دردشان از محل فساد و دزدیها و اختلاس است. دزدیها و اختلاسی که بعضیها دارند، نه نظام. این نقطههای سیاه را از روی آیینه انقلاب بردارید، کسانی که با این کارها مخالفت میکنند اصل آیینه را میخواهند سیاه کنند. کسانی که در این کشور کمکاری میکنند میخواهند نظام را سیاه بکنند. هم کمکاری میکنند، هم اجازه نمیدهند که با مفسدین برخورد بشود، هم نظام را زیر سؤال میبرند. اگر واقعاً نمیخواهیم نظام را زیر سؤال ببریم، اگر نمیخواهیم اصل نظام را زیر سؤال ببریم چه اشکالی دارد در این کشور ما قانون مصوب کنیم بگوییم آقای قوه قضائیه! کسی که از اول انقلاب تا الان زمینخواری کرده، ولو برادر، پدر و فرزند هرکس باشد این را بیاورد و با او برخورد کن.
ما امروز باید ضرورت اصل این کار را بدانیم. امروز این کار ضرورت دارد. (80) میلیون نفر در این کشور با این اختلاسها مخالفند. چپ و راست ندارد، سیاسی نیست. والله هرکسی این را سیاسی کند خیانت کرده. اجازه بدهید در کشور مردم یک مقدار سر و سامان بگیرند. علما! آیا میدانند یا نمیدانند در این کشور بعضیها به نان خوردنشان محتاجند، اما بعضی آدمها در این کشور شهر جابهجا میکنند، خیابان جابهجا میکنند، این را نمیدانیم، اطلاع نداریم؟ اگر نمایندهای این را اطلاع ندارد قطعاً نماینده مردم نیست. در کدام حوزه انتخابیه این وجود ندارد؟
من استدعا میکنم و میدانم شما همه دلسوزتر از امثال بنده هستید، از شما خواهش میکنم یک حرکت انقلابی به برکت خون شهیدان به پشتیبانی از خون شهیدان امروز مجلس رأیی بدهد که دل تمام کسانی که در کشور اختلاس کردند بلرزد و مجلس شورای اسلامی آن برتر بودن و در رأس امور بودن خودش را نشان بدهد. مردم! اصل (49) قانون اساسی این را میگوید؛ «دولت موظف است ثروتهای ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوءاستفاده از موقوفات، سوءاستفاده از مقاطعهکاریها» و الی آخر را بررسی بکند. امروز با رأی قاطع به این دوفوریتی رأی بدهید که انشاءالله جایگاه مجلس را حفظ بکنید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، مخالف دوم را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای خدری مخالف دوم هستند، بفرمایید.

عبدالحمید خدری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه همکاران و اعضای هیأترئیسه محترم و رئیس محترم جلسه. دهه مبارکه فجر را به همه فجرآفرینان تبریک عرض میکنم. جناب آقای مطهری و اعضای هیأترئیسه و همکاران محترم ببینید! من نسبت به فرمایشات عزیزانم و طراح جناب آقای دهقانی گلایه دارم. جناب آقای دهقانی! شما چند دوره به عنوان نماینده مجلس هستید، این طرح را به عنوان دوفوریت امروز ارائه کردید، بعد از (40) سال پس از پیروزی انقلاب، اگر ما برای مبارزه با مفسدین قانون نداشتیم، یعنی شما امروز احساس فوریت کردید؟ یعنی در سالهای قبل این قانون نباید اجرا میشد؟
اولاً قوانین موجود و اصل (49) قانون اساسی را من به عنوان کسی که در دادگاه اصل (49) قانون اساسی کار کردهام، قاضی دادگاه اصل (49) قانون اساسی بودم، این اصل (49) وافی و کافی برای مبارزه با مفسدین و اختلاسگران و رشوهگیران است. آیا قانون مجازات ما برای مبارزه با مفسدین کفایت نمیکند؟ آیا ما در مبارزه با ثروتهای نامشروع مشکل خلأ قوانین داریم؟ عزیزان! متأسفانه نباید امروز در چهلسالگی پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی برای دشمنان خوراک تهیه بکنیم. حرفهای دوستان بسیار قشنگ هست، اما عزیزان! امروز ما سختترین قوانین را برای مبارزه با ثروتهای نامشروع، مفسدین و اختلاسگران داریم. اگر در این زمینه خلأیی احساس میشد قوه قضائیه باید به عنوان لایحه این را تقدیم مجلس میکرد، نه به عنوان طرحی که دوستان احساس میکنند دوفوریت دارد. همه ما و همکاران برای مبارزه با مفسدین و اختلاسگران و کسانی که غصب و رشوه میگیرند مخالف هستیم و خواهان شدت مبارزه با اینها هستیم، اما قوانین موجود برای مبارزه با اینها کفایت میکند و به عقیده ما این تحصیل حاصل است. جناب آقای مطهری! حضرتعالی که آشنایی با قواعد، اصول، منطق و فلسفه دارید این طرحی که جناب آقای دهقانی، آن هم به عنوان دوفوریت تقدیم مجلس کرده است به نوعی تحصیل حاصل است. قوانین ما وافی و کافی برای مبارزه با ثروتهای نامشروع و اختلاسگران هست. اصل بر برائت است، عزیزان! قاعده تسلیط «الناس مسلطون علی اموالهم» وجود دارد. مسئولین نظام جمهوری اسلامی نوعاً مسئولین پاکدستی هستند، با این قوانین و این حرفهایی که رنگ و بوی قشنگی به آن میدهیم خدایناکرده این انگیزه را از مسئولین خوب و پاکدست نگیریم.

علی مطهری
از رعایت وقت متشکریم. موافق دوم صحبت میکنند؟

علیرضا رحیمی
آقای کواکبیان موافق هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله الحکیم فی محکم کتابه الکریم: «لا تُظلِمون و لا تُظلَمون»
عزیزان! من دهه مبارک فجر را به همه فجرآفرینان و خانوادههای معزز شهیدان و ایثارگران تبریک و تهنیت عرض میکنم. خواهش میکنم لحظاتی را توجه بفرمایید. فکر میکنم مصوبه امروز ما در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی میتواند یک عیدی خیلی خوبی برای همه آحاد ملت باشد. عزیزانی که به عنوان مخالف این طرح صحبت کردند عمدتاً دو تا نکته را بیشتر نگفتند. یک نکته اینکه ما قانون داریم، چرا باز قانون بنویسیم؟ نکته دوم هم اینکه گفتند اصلش خوب است، ولی فوریت ندارد و دستگاه قضائی و مسئولین میتوانند عمل کنند.
لذا دوستان ببینید! خود این عزیزانی که صحبت کردند در حقیقت با روح حاکم بر این طرح موافق هستند. فقط با فوریتش و اینکه نکند قانون روی قانون بشود و باز اجرا نشود. دوستان توجه بفرمایید که هیچچیز جدیدی نیست، اتفاقاً من میخواهم اعلام بکنم که برادر عزیزمان آقای حاجیبابایی که لطف کردند و وقت آقای ملکشاهی را به بنده دادند و توصیه کردند و عزیز ما آقای سلیمی محلات و دیگران همه گفتند خدمتتان عرض بکنم که ما میخواهیم بگوییم بحث مبارزه با فساد بحث اصولگرا و اصلاحطلب نمیشناسد. مبارزه با فساد برای ما تفاوت نمیکند فلانی فلان خویشاوندی با فلان مقام حکومتی دارد یا فلان خویشاوندی با مقام دولتی دارد، هیچ فرقی نمیکند. عزیزان در این طرح آمدند منسوبان مقامات هم، میدانید که خیلی از مقامات خودشان ممکن است سالم باشند، ولی گرفتاری برای فرزندان و خویشاوندانشان است. در این طرح دیده شده که منسوبان، حتی دیده شده که افراد نظامی، سرتیپ دو به بالا آنها را هم شامل بشود. حتی کسانی که در نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری هستند و از رهبری حکم دارند دیده شده که آنها را هم شامل بشود.

علی مطهری
آقای کواکبیان! راجع به دوفوریتش هم صحبت کنید.

مصطفی کواکبیان
لذا دوستان! ملت ما از نداشتنهای طبیعی و تنگدستیهای معیشتی، تحریمهای اقتصادی امروزه چندان ناراحت نیستند، از رانتخواریها، ویژهخواریها، تبعیضها و فسادهای مالی و از بیعدالتی ناراحتند. آقای مطهری عزیز! چه چیزی فوریتش بیشتر از اجرای عدالت است؟ اجرای عدالت دوفوریتی و سهفوریتی میطلبد. خواهش من این است که توجه بکنید روایات و آیات ما تأکید کرده، حضرت علی (علیهالصلاه و السلام) میفرماید: «یأکلون مال الله کأکل الابل» مثل شتر که خیلی چیزهای سبز و خشک را میخورد عدهای به جان بیتالمال افتادند. ما میخواهیم بگوییم که مجلس شورای اسلامی در رأس امور است و از حلقوم ظالمان میخواهد از هر جناحی باشد بیتالمال را بیرون بکشد.
طرح اصل (49) قبلاً فقط شامل طاغوتیها و عناصر قبل از پیروزی انقلاب میشد، این طرح میگوید بیاید شامل همه کسانی که خدایناکرده اموالی را مصادره کردند بشود، در فضای مجازی میگوید یکی در کاخ هویدا نشسته، یکی در لویزان چقدر ویلا ساخته و یکی چطور، هر کسی. ما میخواهیم بگوییم که این طرح شامل همه کسان بشود و دوفوریت دارد. من خواهشم این است که عزیزان توجه داشته باشید که این طرح شعاع قدرت را در نظر بگیرد. از افراد زیرمجموعه دولت، قوه قضائیه، قوه مجریه و حتی نهادهای زیرمجموعه مقام معظم رهبری، این است که دوستان یک همدلی و هماهنگی را بین جریانات داخل مجلس در اعاده اموال نامشروع امروز به اثبات برساند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
خیلی ممنون، حضار 229 نفر، دوفوریت طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل (49) قانون اساسی را به رأی میگذاریم. دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دوفوریت رأی نیاورد. یکفوریت را به رأی بگذاریم؟
حضار 230 نفر، یکفوریت طرح اعاده اموال نامشروع و اجرای اصل (49) قانون اساسی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشآموزان آموزشگاه دخترانه قدس از منطقه (8) تهران میهمانان جناب آقای دکتر شوشتری نماینده محترم قوچان و فاروج هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه طاهره از منطقه (8) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه ندای آزادی از منطقه (4) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه سمیه از منطقه (4) تهران همگی میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه ثنا از ناحیه (3) کرج میهمانان جناب آقایان: کولیوند و اکبریان نمایندگان محترم کرج، فردیس و اشتهارد هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه علوی اسلامی از منطقه (12) تهران میهمانان جناب آقای ساعدی نماینده محترم دشتآزادگان هستند.
ـ جمعی از اعضای جامعه اسلامی فرهنگیان شهرستان شازند میهمانان جناب آقای ابراهیمی نماینده محترم شازند هستند.
ـ جمعی از موکلین حوزه انتخابیه جناب آقای دکتر کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، فارسان و کوهرنگ چهارمحال و بختیاری هستند که خدمت همه عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم.
7
طرح سؤال خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

علی مطهری
دستور بعدی ما سؤال از وزیر هست. ناطقان محترم عذرخواهی ما را بپذیرند، به خاطر اینکه آقای وزیر جلسهای دارند که باید زودتر بروند. نطق دوستان یککمی به تأخیر میافتد. وزیر آمده، آقای رحیمی سؤال را مطرح کنید.

علیرضا رحیمی
دو سؤال از وزیر محترم کشاورزی مطرح شده. خدمت جناب آقای حجتی وزیر محترم کشاورزی خیرمقدم عرض میکنیم. سؤال اول سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری و اسلامشهر هستند با موضوع اخلال در زندگی و فعالیت صیادان ایرانی. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخواست میکنیم گزارش کمیسیون را قرائت بفرمایند، جناب آقای دکتر تربتینژاد بفرمایید.

علی مطهری
چون یک مقدار کمبود وقت داریم، لطف کنید خلاصه بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت مردم شریف ایران اسلامی، همکاران ارجمند و میهمانان گرامی. بدین وسیله گزارش شماره (60630/1092) مورخ 21/7/1397 قرائت میگردد.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم؛
با احترام، بازگشت به نامه شماره (44162/1092) مورخ30/5/1397، گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درخصوص سؤال ملی و مشترک سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر، نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و (39) نفر از نمایندگان محترم از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ احمدعلی کیخا
خلاصه سؤال:
علت ایجاد اختلال در فعالیت و زندگی صیادان ایرانی در آبهای دریای عمان به واسطه قرارداد رسمی بلندمدت سازمان شیلات با کشتیهای چینی برای صید در عمق (200) متری دریای عمان چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 17/7/1397 کمیسیون با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای حجتی تشریف بیاورید، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب وزیر! (15) دقیقه در خدمت شما هستیم. میتوانید وقتتان را در دو نوبت استفاده کنید.

محمود حجتی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
من قبل از هر چیزی تشکر کنم از سرکار خانم ذوالقدر به خاطر حساسیتی که در ارتباط با مشکلاتی که برای صیادان ساحلی ما در منطقه جاسک ایجاد شده بود از خودشان نشان دادند. امیدوارم بتوانم با توضیحاتی که میدهم این نگرانی که پیش آمده را مرتفع کنم.
دوستان، عزیزان و سروران میدانند این بحث ماهی فانوسماهیان یک ظرفیت خدادادی است که خداوند متعال در دریای عمان به ودیعه گذاشته و این ماهی عمدتاً برای پودر ماهی صید میشود و ما هم در ارتباط با پودر ماهی نیاز به واردات داریم، خصوصاً در ارتباط با آبزیپروری ناچار هستیم که آن را اگر در داخل تولید نکنیم بتوانیم وارد کنیم. این ماهی نورگریز است، در عمق (200) تا (400) متری زیر سطح آب زندگی میکند و به حیات خودش ادامه میدهد. ذخایر این ماهی هم در دریای عمان میلیون تنی است، در طول سال تخمریزی میکند، اواخر تابستان و زمستان پیک تخمریزی این ماهی است. حداقل ظرفیتی که توصیه شده ما میتوانیم به راحتی، بدون اینکه مشکلی برای ذخایر پیش نیاید از این ماهی صید بکنیم حدود (300) هزار تن است. میزان صیدی که امروز ما در آبهای ساحلیمان تحت عنوان صید سنتی یا آبهای دور داریم حدود (700) هزار تن است.
ما در سال 96 از این ماهی فانوسماهیان کل صیدی را که داشتیم متأسفانه رقم خیلی ناچیزی از ظرفیت پیشبینی شده است، حدود (17) هزار تن بوده است. همینطور که اشاره کردم این ماهی را ما برای پودر ماهی و برای تغذیه در آبزیپروری صید میکنیم. میزان پروتئین پودر این ماهی (73) درصد است و اگر با سویا مقایسه کنیم که یک محصول وارداتی است که بین (37) تا (40) درصد پروتئین دارد یعنی نزدیک دوبرابر این پروتئین دارد. از سال 87 به خاطر مشکلاتی که صید این ماهی دارد، همانطور که اشاره کردم در عمق (200) متری به پایین هست، تکنیک و ابزار خاص میخواهد. متأسفانه ما در کشورمان کمتر این تکنیک و ابزار و روش صید را داشتیم، ولی از سال 87 که شروع شده (3600) تن بوده، آرام آرام در سال 96 به (17) هزار تن رسیده. البته در کنار این صید یک صید ضمنی هست که عمده آن غیرمأکول است که حدود (30) درصد صید غیرضمنی ایجاد میشود، یک درصد محدودی تا (2)، (3) درصد هم ماهیان مأکول صید میشود.
تا اینجای مسأله که من توضیح دادم عمدتاً یکسری اطلاعات عمومی بود. در ارتباط با ضرورت، چگونگی پرداختن، حجم ذخائری که وجود دارد و نیازمندی که ما داریم. ما باید روشی را اعمال کنیم که خدایناکرده صید اینگونه ماهی که فوقالعاده اهمیت دارد و چگونگی صیدش تعارض با منافع صیادان بومی و محلی ما نداشته باشد. یعنی نگرانی که برای سؤالکننده محترم وجود دارد از همینجا شروع میشود که یا به خاطر سوءتدبیر، یا به خاطر تخلف این نگرانیها ایجاد شده و ایجاد میشود.
من پاسخی که میتوانم به این سؤال بدهم؛ اگر ما دستورالعملها و نظارتها را به خوبی رعایت بکنیم و بتوانیم نظارت و کنترل بکنیم قطعاً هیچنوع تعارضی نباید وجود داشته باشد. آنجایی مشکل ایجاد میشود که مشکل هم بوده. من این را اینجا اشاره بکنم، من گروه بازرسی را که آنجا فرستادم بررسی کردند، گزارش آوردند این بوده که متأسفانه بعضی از بهرهبرداران این روش صید احیاناً آن چهارچوبهایی را که باید رعایت میکردند رعایت نکردند. لذا بعد از این مشکلاتی که پیش آمد ما یک تعلیق دوماههای را آنجا اعمال کردیم، یک مقدار دستورالعملهای صادره را اصلاح کردیم، یکسری اقداماتی هم به عمل آوردیم برای جلوگیری از اینکه خدایناکرده تخلفی بخواهد صورت بگیرد این دستورالعملها را ابلاغ کردیم و این مکانیسمها را پیشبینی کردیم که انشاءالله من در بخش دوم عرایضم به آن بیشتر اشاره میکنم.
مشخصاً یکی از عواملی که خیلی باعث شده بود این نگرانی ایجاد بشود محدوده بود. محدوده (10) مایلی را به (14) مایل افزایش دادیم که اصلاً فاصله به حدی زیاد بشود که این تعارض دیگر معنیدار نباشد، بعد مسائلی مثل رهگیری صید و نصب تجهیزات، واگذاری موضوع رسیدگی به تخلفات صیادی که کمیسیونهایش قبلاً به صورت متمرکز بود، اینها به شهرستان جاسک و استان هرمزگان واگذار شد. افزایش اختیارات استان در پیگیری این مسأله بود و همچنین هماهنگی با دادستان محترم استان هرمزگان جهت ایجاد یک واحد ویژه برای تخلفات احتمالی که این مکانیزمها را در دور دوم صحبتم همانطور که اشاره کردم اگر لازم بود من بیشتر راجع به آن خواهم پرداخت، عذر میخواهم.

علی مطهری
جناب آقای حجتی! متشکریم، خیلی ممنون. سرکار خانم ذوالقدر بفرمایید. خانم ذوالقدر! ما یککمی کمبود وقت داریم، اگر از همه وقتتان هم استفاده نکنید اشکالی ندارد.

سیده فاطمه ذوالقدر
من میخواهم از تمام وقتم استفاده کنم.

علی مطهری
حالا خلاصه کنید، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران گرامی و ملت شریف ایران. ایام مبارکه دهه فجر و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را تبریک عرض میکنم. مستحضرید انقلاب اسلامی انقلابی برای ایفای حقوق ملت بود که پس از انقلاب مسئولین تمام تلاش خود را برای استیفای آن در عرصههای بینالمللی و داخلی به کار بستند تا حقی پایمال نشود، اما به هر حال کاستیهایی نیز وجود دارد که ابزارهایی برای نظارت و رفع آنها تعریف شده و امروز در راستای ایفای حق نظارتی نمایندگی خود و مسئولیتی که در برابر مردم شریف ایران برای مطالبه حقوق آنها دارم سؤال از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص صید فانوسماهیان و ابهامات و مشکلاتی که ایجاد کرده که به امضای (40) نفر از نمایندگان خانه ملت نیز رسیده است را بیان میکنم.
آقای وزیر! صید بیرویه انواع گونههای ماهی توسط صیادان صنعتی با شناورهای ترال آسیبهای اجتماعی، زیستمحیطی و اقتصادی بسیاری را برای سرمایه ملی کشور و معیشت صیادان سنتی ایجاد کرده، مطالبهای که امروز داریم مطالبه ملی است، چرا که بین آنچه که هدف تعریف شده و آنچه که در عمل شاهد آن هستیم فاصله بسیار وجود دارد، فاصلهای که در آن مشکلات معیشت و امرار معاش صیادان سنتی و بیکاری آنها و غارت سرمایههای ملی کشور و عدم تولید و خودکفایی را میبینیم. مطالبه امروز، مطالبه نسل حاضر و نسل آینده این کشور است که با صدور مجوز بیرویه در صیادی ترال سرمایه کشور و زیستبوم دریایی را مورد هجوم قرار داده است.
آقای وزیر! کشتیهای چینی یا فانوسماهی چه منفعتی برای کشور دارند؟ هدف اصلی از فعالیت کشتیهای چینی اعلامی توسط سازمان شیلات که هماکنون شما هم به آن اشاره کردید بهرهبرداری از ذخایر فانوسماهیان بوده. این ذخایر حدود (2) میلیون تن تخمین زده شده و گفته میشود فانوسماهیان ماده اولیه کارخانههای تولید پودر ماهی را تأمین میکنند، اما براساس گزارش آن وزارتخانه در سال 96 با (90) شناور فعال (17) هزار تن صید فانوسماهی بوده که ارزش آن (10) میلیارد تومان است و براساس گزارش وزارت کشور در همین سال مبلغ (28) میلیارد تومان سوخت یارانهای تخصیص یافته. این چه توجیه اقتصادی دارد که برای درآمدزایی (10) میلیاردی هزینه سوخت (28) میلیاردی داشته باشیم؟
بنابراین به وضوح روشن است که صید و فروش فانوسماهی به تنهایی صرفه اقتصادی ندارد. آقای وزیر! با توجه به ارزیابیهای علمی مبنی بر اینکه صید ترال کف آسیب جدی به ذخایر ماهی، زیستبوم آنها و دیگر گونههای دریایی وارد میکند، دلیل صدور (261) موافقت اصولی که هماینک (111) مجوز آن فعال است چیست و چه استدلال منطقی دارد؟ در شرایطی که ممنوعیت ترال کف به دلیل آسیبهای آن در ایران و بسیاری از کشورها ممنوع اعلام شده، اگر در این مورد دلایل قانعکنندهای دارید برای تنویر افکار عمومی و برای پاسخگویی به این همه تبلیغات مسموم بر علیه دولت و در کل بر علیه حکومت که در کوچه و بازار، در رسانههای داخلی و خارجی و در گفتوگوی روزمره مردم میشنویم پاسخگو باشید. اقدام شما معیشت صیادان و زندگی آنها را مختل کرده، زیستبوم دریا و سرمایه ملی را مورد هجوم قرار داده که قابل کتمان نیست.
شما در گزارش شیلات دلیل صدور مجوز را نبود فناوری اختصاصی ذکر کردید، چه فناوری خاصی میخواهد؟ فانوسماهی میانزی است، برای صیدش یک ترال میانآبی و یک دستگاه نتساندر برای عمقیابی کافی است که این کار را یک ناخدای باتجربه هم میتواند انجام بدهد و نیازی نیست که این کشتیهای چینی در دریای خلیج فارس و سواحل عمان راه بیفتند. ما (9) فروند کشتی فردوس داریم که مجهز به این امکانات هستند. چرا از آنها استفاده نمیشود؟ لنجهای تجاری مرزنشینان و کشتیهای تجاری دارند از سوخت غیریارانهای استفاده میکنند، با قیمت نزدیک به فوب خلیج فارس، در حالی که کشتیهای خارجی از سوخت یارانهای بهرهمند هستند و گزارش قاچاق سوخت هم به گوش میرسد. با توجه به افزایش نرخ ارز در سال جاری حدوداً (100) میلیارد تومان یارانه سوخت اختصاص داده شده. آقای وزیر! طبق گزارشات شیلات تنها با یک قابلمه میتوان سامانه کنترل تردد آنلاین را از کار انداخت. ناظران شیلات در این زمینه موفق نبودند و دلیل آن (107) پرونده تخلف در یک سال است که به هیچوجه عدد کوچکی نیست و این نشان میدهد که کشتیها دائماً در حال تخلف هستند.
آقای وزیر! اگر مدعی ارزآوری هستید این ارزها کجا هستند و به چه درد مردم منطقه میخورد؟ درآمد حاصله را بگویید، کجا هزینه شده؟ همکاران محترم! جالب است بدانید که مقرر شده مرکز پژوهش اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان درخصوص میزان ذخایر صید فانوسماهی و سایر ذخایر دریای عمان یک کار تحقیقاتی انجام بدهد، اما تا امروز سازمان شیلات برای کشتی تحقیقاتی مرکز پژوهشهای اکولوژی خلیج فارس مجوز را صادر نکرده چون نمیخواهند آسیبی که به زیستبوم دریا و گونههای ماهی وارد کردهاند مستند و علمی شود. دریا با ترال کف جارو شده، سنگها، مرجانها، گونههای گیاهی دریایی همه آسیب دیدند. (90) درصد اکوسیستم مرجانی خلیج فارس از بین رفته، جلبکهای مفید آسیب جدی دیدند، آبهای سواحل جنوبی در وضعیت قرمز قرار دارند، به نام صید فانوسماهی همهنوع ماهی صید شده و کف دریا را جارو میکنند و گونههای کمیاب در معرض انقراض هستند. مرگ دلفینها که به (154) عدد رسید اتفاقی نبوده. صید لاکپشتها و نهنگها تهدیدی برای زیستبوم دریا است.
نکته مهمتر میزان ذخایر آبزیان دریای عمان در محدوده ساحل مکران تنها جوابگوی صیادان سنتی میباشد، اما در سال گذشته بارها کشتیهای چینی به محدوده صیدگاه صیادان سنتی در فاصله کمتر از (12) مایل وارد شدند و حتی با صیادان بومی درگیر و آنها را تهدید کردند. مشکلاتی برای رزق و روزی این زحمتکشان به وجود آوردند.
همکاران محترم! در شرایطی که تلاش داریم از اقتصاد وابسته به نفت خارج شویم و مالیات به عنوان یکی از منابع درآمدزای دولتی در این تنگنای اقتصادی به شمار بیاید استفاده کنیم، ولی سالها است که این شناورهای تجاری، اعم از داخلی و خارجی به تبعیت از قانون معافیت مالیاتی در بخش صیادی، ریالی مالیات پرداخت نکردند و این معافیت فقط برای صید و صیادی است، نه برای تردد این کشتیها. آقای وزیر! حمایت از تولید ملی در بخش صنایع وابسته به صید و صیادی در فعالیت شما چه جایگاهی دارد؟ آنچه که ما به عنوان عملکرد در بخش حمایت از تولیدات وابسته به صید و صیادی شاهدیم، تعطیلی کارخانجات تولید پودر ماهی در قشم و جاسک است. عدم رونق در فعالیتهای وابسته به تولید تور و لنج در جنوب است و عدم بهکارگیری نیروهای بومی بر روی شناور و استفاده از خدمه خارجی. آنچه که مسلم است برداشت غیرعلمی و کارشناسی از ذخایر فانوسماهیان با انگیزه سودآوری، نه برای کشور، بلکه برای منافع گروه خاصی بوده است. چرا وزارت جهادکشاورزی علیرغم اینهمه اعتراض از جانب جامعه صیادی، خبرگان، کارشناسان شیلاتی، زیستمحیطی، جراید، روزنامهها و شبکههای مجازی بیتفاوت بوده است؟
جناب آقای وزیر! یک جمله، مورد کیلکا ماهیان هم در زمان وزارت شما انجام گرفت که هم باعث خسارتهای زیستمحیطی به دریای خزر شد و هم هزینههای هنگفتی را روی دست دولت گذاشت و امروز صید فانوسماهیان بدون کار کارشناسی ادامه دارد. باز هم تأکید میکنم این سؤال (40) نماینده از استانهای سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان، فراکسیون محیطزیست، کمیسیون کشاورزی و عزیزان زیادی که دوست داشتند این دفاعیات را انجام بدهند من از طرف آنها صحبت کردم و امیدوارم وزیر توضیحات قانعکنندهای را ارائه بدهد.

اکبر رنجبرزاده
از وقتتان (6) دقیقه باقی مانده.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای وزیر در قسمت دوم وقتتان هفت دقیقه و نیم فرصت دارید، اگر کوتاهتر بفرمایید ما ممنون میشویم، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای وزیر! هفت دقیقه و (30) ثانیه از وقتتان استفاده کردید، هفت دقیقه و (30) ثانیه دیگر باقی مانده.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام مجدد دارم، من دو، سه تا نکته را اشاره کنم در ارتباط با مسائلی که مطرح شد. آنچه که انجام میشود و در دستور کار داریم براساس مطالعاتی است که در طول سالیان متمادی انجام شده. گزارشهای اولیه را فائو داده، بعد هم بخش تحقیقات خود شیلات مطالعاتی را در طول سالیان متمادی انجام داده، نمونهگیری کرده، رفت و آمد کردند، کشتی تحقیقاتی در منطقه حضور داشته، بررسی شده و همینطور که اشاره کردم ظرفیتی که اشاره کردم ظرفیتی است که حداقل توصیههای مؤسسات تحقیقاتی است که (300) هزار تن حداقل برداشتی است که میشود انجام داد. این یک ظرفیتی است که وجود دارد. ما به خاطر اینکه یک مشکلی که حالا احیاناً یک تخلفی یک کشتی صیادی یا کس دیگر کرده ظرفیت خدادادی که خدا در اختیارمان قرار داده است را که نباید نادیده بگیریم. این کار هم که امروز شروع نشده، سالیان متمادی مطالعه و تحقیق شده، از سال 87 با حدود (3500) تن در سال شروع شده و پارسال توانسته است به (17) هزار تن برسد. این فاصله خیلی زیادی دارد با آنچه که باید انجام بشود و محصولی هم که تولید میشود همانطور که اشاره کردم برای پودر ماهی میرود. امروز هر کیلو پودر ماهی قیمتش در بازارهای جهانی حدود (3/1) دلار است. یعنی یک غذای باکیفیت و به قول معروف با ارزش خیلی بالایی هم هست و ما این را در صنعت آبزیپروریمان در صنعت میگو با بقیه آبزیپروری که در سطح کشور داریم این پودر ماهی را داریم مصرف میکنیم. لذا اگر تولید نکنیم باید از خارج بیاوریم. این اشارهای که میشود نمیدانم به عنوانی، اگر به عنوان بوده و رفتند گونه نایاب را صید کردند این تخلف است، حداقل در طول سال 97 هشت مورد به دادگاه معرفی شدند. تخلفاتی انجام میشود، باید برای تخلفات روشهایی را اتخاذ کرد که به حداقل خودش برسد که در بخش قبلی عرایضم تمهیداتی که در این زمینه به عمل آمده بود و در طول این سه، چهارماهه اخیر اعمال شده فاصله از ساحل که از (10) مایل به (14) مایل افزایش پیدا کرده، رهگیری صید، از آنجایی که (صیاد) تور را از دریا بالا میکشد تا آنجایی که تحویل میدهد و نداشتن مغایرت در این ارتباط و همینطور بحث شعبه ویژه ایجاد کردن، رسیدگی به این تخلفات را به خود منطقه واگذار کردیم که خود منطقه بتوانند این کار را انجام بدهند و به قول معروف درگیر این گیر و دار اداری نباشند.
اگر هم از صیادان محلی هرکسی میتوانند این کار را انجام بدهند ما که مشوق هستیم و پشتیبانی میکنیم، اتفاقاً ما در صید محلی محدودیت داریم و با فشار تقاضایی که هست هر روز جواب منفی میدهیم که ظرفیت نیست. یک سفره محدود است، نمیتوانیم افراد بیشتری را سرش بنشانیم ولی در ارتباط با این صید اتفاقاً سفره باز است و هرکسی با اولویت همان صیادان محلی که شما میفرمایید این آمادگی وجود دارد که ما مجوز این صید را در اختیار صیادان محلی قرار بدهیم و انشاءالله بتوانند از این استفاده کنند.
اینکه میفرمایند ناظران شیلات موفق نبودند، محدودیتهایی داشتند. همانطور که اشاره کردم در شیوه نظارت بازنگری شده، در شیوه پیگیری و نصب تجهیزاتی که لازم است روی شناورها باشد، زمان را (24) ساعته کردند و همه این کارها را دست به دست هم دادیم تا بتوانیم انشاءالله با اشراف بیشتر و آرام آرام این ظرفیت خداداد را که به نفع کشور هست، اگر هم شما فکر میکنید افرادی هستند که میتوانند این صید را انجام بدهند من الان از این تریبون اعلام میکنم، ما آمادگی داریم، این ظرفیت را در اختیار آنها بگذاریم، بیایند این کار را انجام بدهند، در ساحلیشان با شناور صیادی موجودشان انجام بدهند. اینکه یک شناور صنعتی میخواهد این را بتوانند تهیه کنند در تأمین و تهیه و تسهیلاتش پشتیبانی میکنیم بیایند این کار را انجام بدهند. ما که مخالف نیستیم، ما از همه این پیشنهادهایی که به آن اشاره کردید استقبال میکنیم، من در خدمت هستم.

علی مطهری
متشکریم، سرکار خانم ذوالقدر بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
خانم ذوالقدر شش دقیقه از وقتتان باقی مانده است.

سیده فاطمه ذوالقدر
من تشکر میکنم، آقای رحیمی! خواهش میکنم فیلمی که گفتم الان پخش بشود. یک دقیقه آخرش هم یک توضیح تکمیلی دارم، ممنونم.

علیرضا رحیمی
خانم ذوالقدر یک فیلمی را به اتاق فرمان ارائه دادند. خواهش میکنم پخش کنند.

سیده فاطمه ذوالقدر
همانطور که همکاران محترم مشاهده کردند، این صیدی که الان با تور ترال دارد انجام میشود و کف دریا را دارد جارو میکند و مشکلات محیطزیستی فراوانی به بار آورده. این کشتیها دارند از سوخت یارانهای استفاده میکنند و تردد میکنند، از خدمه غیرایرانی دارند استفاده میکنند، طبق آماری که وزارت کار منطقه داده متأسفانه شیلات منطقه هیچگونه کمکی نمیکند، اصلاً به نفع صیادان نیست و همیشه جانب این کشتیدارها و ناخداها و آنهایی که این مجوز را دارند میگیرند. لذا من این را میخواهم به رأی بگذارم. حق لنجداران ما نیست که بروند سواحل سومالی آنجا صیادی کنند و به اسارت گرفته بشوند. چرا سواحل ما باید خالی از ماهی باشد؟ این از وضعیت گوشت، مردم جنوب کشور ماهی هم که ندارند، استانهای بوشهر، سیستان و بلوچستان و هرمزگان و اثرات تخریبی که محیطزیست به وجود میآورد و همینطور بحث مالیات که اینها فرار میکنند و عدم نصب نتساندر، فقط به عمقیاب اکتفا میکنند. تخلفاتی که شده، آقای وزیر! (107) تخلف در یک سال کم نیست. اینها نشاندهنده این است که برای اینها صرف نمیکند. میآیند نزدیک ساحل و ماهیهای دیگر را صید میکنند بعد میبرند به عمان و کشورهای دیگر میفروشند، چون دلار بالا رفته و برایشان ارزآوری دارد. اینهمه تخلفات، ما میخواهیم اینجا واقعاً خود نمایندگان مردم قضاوت کنند و واقعاً من قانع نشدم، چون کل بازرسان شیلات در مرز (1200) کیلومتری فقط پنج نفر هستند. آیا این پنج نفر میتوانند بیایند اینهمه تخلفی را که دارد انجام میشود با آن برخورد کنند و حق این صیادان را بگیرند که شما در فیلم شاهد بودید؟ لذا من قانع نشدم و به رأی میگذارم، خیلی ممنون.

علی مطهری
متشکریم. حضار 211 نفر، سؤال سرکار خانم ذوالقدر را به رأی میگذاریم. در واقع قانعشدن از پاسخ وزیر را به رأی میگذاریم. سؤال خانم ذوالقدر علت ایجاد اختلال در فعالیت و زندگی صیادان ایرانی در آبهای دریای عمان به واسطه قرارداد رسمی بلندمدت سازمان شیلات با کشتیهای چینی برای صید در عمق (200) متری دریای عمان است. پاسخ آقای وزیر را به رأی گذاشتیم. دوستانی که قانع شدند نظر موافق میدهند و دوستانی که قانع نشدند نظر مخالف میدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. نمایندگان محترم از پاسخ آقای وزیر قانع نشدند، متشکریم.
8
طرح سؤال آقای اسداله عباسی نماینده رودسر و املش از آقای محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی

علی مطهری
سؤال بعدی را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
سؤال دوم، سؤال جناب آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش از وزیر محترم کشاورزی با موضوع عدم ساماندهی محصولات کشاورزی است. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخواست میکنیم که گزارش کمیسیون را قرائت بفرمایند.

علی مطهری
جناب آقای تربتینژاد خلاصه بفرمایید، یک مقدار وقتمان کم است.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت مردم شریف ایران اسلامی، همکاران ارجمند و میهمانان گرامی. بدین وسیله گزارش شماره (98365) مورخ 10/11/1396 قرائت میگردد.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (76434/256) مورخ 11/9/1396 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش از جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
خلاصه سؤال:
1 ـ چرا محصولات کشاورزی مانند چای، مرکبات، سیب، کیوی و غیره در بخش تنظیم بازار ساماندهی نمیشود؟
2 ـ نقش آقای وزیر و معاونین و مدیران ستادی در شرکتهای اقماری چگونه است؟
3 ـ چرا ناظرین کشاورزی از جمله ناظرین کشت چای پنج ماه از سال بدون حقوق و بیمه میباشند؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به نامه شماره (76434/256) مورخ 11/9/1396 هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی، به استحضار میرساند:
سؤال مذکور در جلسه روز سهشنبه مورخ 3/11/1396 با حضور جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی مطرح گردید.
جناب آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش در توضیح سؤال خود اظهار نمودند:
با توجه به گزارشات تلفیق بودجه، شما به غیر از محصول گندم هیچ برنامهای برای ساماندهی دیگر محصولات کشاورزی در بخش تنظیم بازار ندارید. در سالهایی که افزایش تولید داریم شاهد فاسد شدن محصولات بودهایم و هنگام کمبود تولید ضمن ضرر کشاورز شاهد قیمتهای بالا برای مصرفکننده میشویم.
شما در شرکتهای زیرمجموعه از جمله شرکت پشتیبانی امور دام، شرکت بازرگانی دولتی و سازمان تعاون روستایی نظارت ندارید، موارد متعدد تضییع حقوق بیتالمال در اثر بستن قراردادهای بدون پشتوانه و تضمین قانونی و یا عدم نظارت بر مناقصههای شرکت پشتیبانی امور دام که بدون رعایت تشریفات رقابتی انجام شده است را میتوان نام برد.
شرکت جهاد نصر که زیرمجموعه وزارتخانه جهادکشاورزی است در بخش پرورش ماهی در قفس ورود کردهاند و بخش خصوصی هیچوقت نمیتواند با امکانات زمین و سرمایهای که آنها دارند رقابت کنند. چرا شما نظارت ندارید و از بخش خصوصی حمایت نمیکنید؟
به علت فقدان آمادگی لازم در سازمانها و شرکتهای زیرمجموعه در مقابله با حوادث و بیماریهای دامی مثل عدم مهار بیماری آنفلوآنزا تاکنون (13) تا (14) میلیون قطعه مرغ معدوم شدهاند. لذا وضعیت را نگرانکننده میبینیم و باعث از بین رفتن سرمایه تولیدکنندگان هستیم.
درخصوص سازمان چای وزیر محترم بفرمایند که نقش این سازمان بخشی است یا فرابخشی؟ آیا رئیس سازمان فقط وظیفهاش این است از دولت پول بگیرد و به کشاورز آن هم با تأخیر بدهد؟ یا کار ساماندهی بازار، سیاستگذاری برای صادرات و واردات را هم پیگیری کند و انجام بدهد؟
ناظرین که بر کیفیت چای نظارت دارند و (10) تا (12) سال سابقه دارند فقط شش ماه از سال حقوق و بیمه دارند و شش ماه بعد کار آزاد دارند تا فراخوان مجدد بدهند، آیا اینطوری میتوانیم کیفیت برگ سبز چای را تضمین کنیم؟
در پایان با توجه به عدم اقناع سؤالکننده از توضیحات وزیر، کمیسیون تخصصی قلمرو سؤال را «ملی» تشخیص داده و مراتب را جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی تقدیم مینماید.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای حجتی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
البته نماینده محترم وزارت کشاورزی این تذکر را هم دادند که سؤال مربوط به آنفلوآنزا نبوده، مربوط به محصولات کشاورزی است حالا آقای وزیر هم توضیح میفرمایند، جناب آقای حجتی بفرمایید (15) دقیقه زمان دارید که میتوانید دو قسمت بفرمایید.

محمود حجتی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤالاتی که مطرح بود؛
1 ـ چرا محصولات کشاورزی مانند چای، مرکبات، سیب، کیوی ساماندهی نمیشود؟
2 ـ نقش آقای وزیر و معاونین و مدیران ستادی در شرکتهای اقماری چگونه است؟
3 ـ چرا ناظرین کشاورزی از جمله ناظرین چای پنج ماه از سال بدون حقوق و بیمه میباشند؟
بحثهایی که در سؤال بود اینجا بود، حالا توضیحاتی که سخنگوی محترم کمیسیون اعلام میکردند یک بحثهای دیگر هم در کنارش بود، منتها حالا دو نکته است که من فکر میکنم مطرح کردند، در ارتباط با آنفلوآنزا، آنفلوآنزا فوقحاد بود. سال گذشته اصلش هم از پرندگان مهاجر بود، شیوعش هم از منطقه جویبار مازندران بود. متأسفانه یک بیماری ویروسی واگیردار آمد و خیلی هم مشکل برای تولیدکنندگان ما در مرحله اول و صنعت مرغداری، خصوصاً مرغ تخمگذار و هم در ارتباط با مصرفکنندگان ما مشکلاتی را از نظر کمبود عرضه خصوصاً در ماههای پایانی سال گذشته ایجاد کرد که خوشبختانه با اقداماتی که همکارانمان در سازمان دامپزشکی و اقدامات مراقبتی فوقالعاده زیادی که خود تولیدکنندگان به عمل آوردند علیرغم آن ضربه سنگینی که صنعت مرغ تخمگذار سال گذشته دید امسال این روزها ما در وضعیتی هستیم که همکارانمان در سازمان حمایت این روزها اعلام میکنند که امروز قیمت تخممرغ از قیمت تعیینشده که سازمان حمایت تعیین کرده کمتر هست. یعنی توانستند هم بر مشکل فائق بیایند و هم الحمدلله تولید را جایگزین کنند با اقدامات تأمینی که به عمل آمد.
در ارتباط با کشت ماهی در دریا هم باز نمیدانم، گفتند فلان شرکت باعث شده که بخش خصوصی رغبت نکند. امروز که ما در خدمت شما هستیم متجاوز از (450) قفس در دریا هست و ربطی هم به دولت ندارد. عمده قریب به اتفاق اینها مربوط به بخش خصوصی است، یک بخشیاش هم مربوط به بخشهای عمومی است که یک کار اقتصادی است که الحمدلله این سالها شروع شد و این هم یکی از ظرفیتهای بالقوهای بود که وجود داشت و دارد خوب به آن پرداخته میشود.
اما در ارتباط با سؤالاتی که سؤالکننده محترم داشتند در مورد محصولات که چرا ساماندهی نمیشود؟ دوستان و عزیزان! وقتی که کشاورزی از تولید معیشتی به تولید انبوه میرود کشاورزی یا باید قراردادی بشود یا زنجیره بشود. امروز روی هر دو محور ما داریم کار میکنیم، منتها اینها بحث یک روز و دو روز نیست که فکر کنید امروز شروع میکنیم فردا تمام میشود. سالهای متمادی طول میکشد تا ساختارهای این ایجاد بشود. امروزه در خیلی از حوزهها آرام آرام کشاورزی قراردادی دارد شکل میگیرد. حالا یک حوزهای که ذهن دوستان بیشتر با آن آشنا هست به عنوان مثال بحث چغندرقند یک نوع کشاورزی قراردادی است که کشاورز با کارخانه قند قرارداد میبندد و در زمان کاشت کارخانه قند محصولش را متعهد میشود که بیاید ببرد. در بعضی از گیاهان دارویی مثل زعفران ما سالها شاهد بودیم شرکتها و مؤسساتی که با متجاوز از (3000) تولیدکننده در هنگام کشت محصول را قرارداد میبندند. محصول را تحت یک ضوابطی دریافت میکنند و بعد هم فرآوری میکنند، حالا در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی عرضه میکنند.
نوع دومش زنجیره است، زنجیره بهترین شکلش این است که تعاونی باشد. کشورهای توسعهیافته غربی مثل فرانسه، ایتالیا و هلند در بخش کشاورزیشان تولید محصولات کشاورزیشان به صورت زنجیره در چهارچوب تعاونی است. تعاونی یعنی مردم، یعنی ما و شما و همه مردم به کمک هم و خود تولیدکنندهها باید این هستههای اقتصادی و مدیریتی را ایجاد کنیم. این هم با شکل نوینش، متناسب با بازار روز، متناسب با مقتضیات زمان و مکان بتوانیم ایجاد کنیم که بتواند نهادهها را در اختیار کشاورز قرار بدهد، بذر، سم، کود و داروی دامی را میخواهد یا نهالی میخواهد در اختیارش قرار بدهد و بتواند محصولش را هم دریافت کند و با یک قیمت منطقی و منصفانه فرآوری کند به بازارهای داخلی و خارجی بفروشد. این یک کاری است از کارهای اساسی که بنده همیشه این بحث مزرعه تا سفره را که داشتم جزء کارهای اساسی است که در کشور ما باید انجام بشود، یک برنامه بلندمدت هم هست. این در دستور کار ما است، داریم انجام میدهیم و به آن هم پرداختیم و داریم میپردازیم.
حالا در بعضی شاخهها این زنجیره ممکن است به صورت تعاونی نباشد. امروز متجاوز از (35) درصد تولید مرغ ما در زنجیره است و این باعث میشود که واسطهها حذف بشوند، هزینه تمامشده کاهش پیدا کند و مرغدار هم یک ایمنی از دریافت نهادههایش و عرضه محصولش به موقع و در زمان خودش داشته باشد. این کار را شروع کردیم، اینها نبود، عزیزان و بزرگواران! نبود، سخت هم هست، کار فرهنگی میخواهد، تأمین منابع اقتصادی میخواهد، توانمند کردن بنیانهای اقتصادی این زنجیرهها را میخواهد که بتوانند از عهدهاش بربیایند، توانایی مدیریتی باید داشته باشند که بتوانند از عهده این بربیایند.
به نظر من صنعت چای یک مقدار اقتصادش آرام آرام این سالها شکل گرفته و دارد شکل میگیرد از آنهایی است که میتواند در چهارچوب کشاورزی قراردادی عمل کند و این کاری است که میشود انجام داد و ما در دستور کارمان قرار دادیم که آن را هم انجام دادیم.
سؤال دیگر در ارتباط با بحث مربوط به عزیزان و دوستانی هستند که از سازمان نظاممهندسی معرفی میشوند و میآیند در زمان عرضه برگ سبز چای نظارت میکنند که تشخیص بدهند کیفیت برگ را که درجه یک، دو و سه هست و خدایناکرده اجحافی به کشاورزان نشود. این کار به صورت یک کار برونسپاری انجام میشود. براساس ماده (16) قانون بهرهوری ما ملزم شدیم، خود مجلس تصویب کرد. این کار را از همان زمان برونسپاری کردند، یک شرکتی میآید طرف قرارداد میشود، در مناقصه شرکت میکند، یک خدماتی را ارائه میدهد، مشمول بر همین مضمونی که اشاره کردم. این موظف میشود پرسنلی را که نیاز دارد از سازمان نظاممهندسی که آن هم یک ان.جی.او (N.G.O) هست به آن معرفی میکند و همین فارغالتحصیلها که بروند این نظارت را در یک دوره خاصی انجام بدهد.
من نمیدانم حالا آنچه که به دولت برمیگردد منظور چیست، ما باید چکار بکنیم؟ کار هم برونسپاری شده. اگر منظور این است که آنها استخدام بشوند، قطعاً اینهمه استخدامی در این موضوع و در آن منطقه خاص نیاز نیست. اگر نیاز هم باشد، اصلاً ضرورت هم داشته باشد، اختیار من نیست، اختیار مجلس محترم است که اینها باید استخدام بشوند، مجوز استخدام چندصد نفر، حدود (400) تا (500) نفر بعضی وقتها اتفاق میافتد. اینها باید استخدام بشوند. مشکلاتی را از نظر بیمه و اینها دارند، ما هم دنبال این بودیم یک راهکارهایی پیدا کنیم که اینها کمتر نگرانی بیمه داشته باشند، ولی با مقدوراتی که در اختیار داشتیم هنوز موفق نشدیم، هنوز هم مأیوس نیستیم، امیدوار هستیم یک روزی بتوانیم این مسائل جانبی اینها را به شکلی حل کنیم، ولی اساسش اصلاً اینها طرف قرارداد دولت نیستند و همانطور که اشاره کردم یک کار برونسپاری است که انجام میشود.
در ارتباط با بحث شرکتهای اقماری که یکی از سه سؤال سؤالکننده محترم جناب آقای دکتر عباسی بود من به این اشاره کنم. ما در طول این دوره موفق شدیم (44) شرکت که سهام کلی و یا جزئیاش دولتی بوده واگذار کنیم و بخش عمده اینها شرکتهایی بودند که در مؤسسه جهاد توسعه بودند، مؤسسه غیرانتفاعی بوده، مؤسسه جهاد نصر و مؤسسه تحقیقات بودند، در چهارچوب مکانیزمها و مقررات خودش هم سهام اینها در یک سبد همگون واگذار شده است به دهها هزار نفر از ایثارگرانی که در طول هشت سال دفاع مقدس رفتند در جبهههای حق علیه باطل جنگیدند و این شرکتها ما در زیرمجموعه مؤسسه جهاد توسعه که یک هلدینگ بود امروز هیچ شرکتی را نداریم، فقط خود مؤسسه به عنوان یک پوسته به عنوان مجری طرح توسعه آب و خاک غرب کشور دارد مدیریت خودش را انجام میدهد. تمام شرکتهای زیرمجموعهاش واگذار شده، همینطور در مورد شرکت جهاد تحقیقات این اتفاق افتاده. علاوه بر این چند تا شرکت هم بوده مثل شرکت توسعه منابع آب و خاک، شرکت مغان که اخیراً در جریان هستید و شرکت حمل و نقل خلیج فارس اینها در اختیار سازمان خصوصیسازی بوده. این تعدادی که اسم بردم واگذار کرده، بقیه آن هم تعدادی از شرکتهای کشت و صنعت بوده، هنوز در اختیار سازمان خصوصیسازی است.
اینکه معاونین چکار میکنند در یکی، دو شرکت طبق قانون معاونین باید رئیس هیأتمدیره آنها باشند. شرکت پشتیبانی امور دام، رئیس هیأتمدیرهاش معاونت امور دام است.

علی مطهری
جناب آقای حجتی! سه دقیقه و نیم فرصت دارید، اگر میخواهید برای دور بعدی بگذارید بفرمایید.

محمود حجتی
الان عرضم را تمام میکنم، و همینطور شرکت خدمات حمایتی که تأمینکننده خصوصاً کود شیمیایی برای کشاورزها هست یکی از معاونین طبق اساسنامهاش آنجا باید در هیأتمدیرهاش باشد. معاون همسنخ این فعالیت بیشتر معاونت زراعت بوده است که ما اعلام کردیم. مؤسسه جهاد نصر در اساسنامهاش نبود، ولی مقررات این امکان را به ما اجازه میداد که معاون آب و خاک با توجه به اینکه آن مسئولیت طرحهای آب و خاک خوزستان را به عهده داشت رئیس هیأتمدیرهاش بگذاریم که نظارت کند یک همگونی و همراهی بیشتری از نظر سیاستگذاری به عنوان غیرموظف در شرکت باشد. حالا من انشاءالله اگر مطلبی بود در باقیمانده وقتم در خدمتم.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر متشکرم، جناب آقای عباسی سؤالکننده محترم بفرمایید.

اسداله عباسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت محضر همه همکاران عزیز و تبریک ایامالله دهه مبارکه فجر. یاد و خاطره همه شهدا، امام شهدا (رضوانالله تعالی علیه) را گرامی میداریم و درود میفرستیم به روان پاکشان.
من قبل از اینکه عرایضم را خدمتتان تقدیم بکنم آن نکتهای که آقای دکتر رحیمی اشاره فرمودید در ارتباط با اینکه آنفلوآنزای مرغی و اینها جزء این برنامه نبوده، من سؤال میکنم، آقای دکتر رحیمی! این بنده خدایی که به شما این تذکر را داده شرکت پشتیبانی امور دام وظیفهاش چیست؟ شرکت بازرگانی دولتی ایران وظیفهاش چیست؟ آیا وظیفهاش این است که بنشیند و به عنوان یک واسطه عمل بکند یا اینکه از مشکلات دامداران و کشاورزان و مانند آنها پیشگیری بکند؟ و من حالا آن قسمت را توضیح خواهم داد.
همانطور که همکاران عزیز مستحضر هستند بخش کشاورزی به دلیل اتکا به منابع داخلی و همافزایی با اقتصاد مردمی در شرایط بحرانی از ثبات بیشتری برخوردار و تأثیرپذیری آن از تحولات بیرونی کمتر است و از این رو نقش اساسی در اقتصاد مقاومتی ایفا میکند، اما کاهش سرانه اراضی قابل کشت، افزایش اکولوژیکی، تخریب منابع پایه، پایین بودن راندمان تولید و کاهش صرفه اقتصادی، پیرسنی جمعیت بهرهبردار و عدم رغبت جوانان بر فعالیت در بخش کشاورزی سبب ناپایداری این بخش مهم اقتصادی شده است. رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی با آگاهی کامل از تمرکز دشمن بر مقوله اقتصادی و طراحی سناریوی جنگ اقتصادی علیه ملت ایران جهت مقابله با این فشار، اقتصاد مقاومتی را به عنوان نقشه راه حرکت امت در پیچ تاریخی و حساس کنونی ابلاغ فرمودند.
تکیه اصلی در سیاستهای اقتصاد مقاومتی بر روی ظرفیتهای داخلی شامل ظرفیتهای علمی، انسانی، طبیعی، مالی، جغرافیایی و اقلیمی هست. بدون شک بخش کشاورزی در ایران مزیتهای تولید داخلی را دارا هست و تمرکز و تقویت سرمایههای داخلی، تحقق اقتصاد مقاومتی در سایه تقویت بخش کشاورزی میسر میشود. امنیت غذایی بخش جداییناپذیر از امنیت اقتصادی ملی هر کشور است. کشورهای قدرتمند در بسیاری از موارد از مواد غذایی به عنوان حربه سیاسی علیه کشورها بهره گرفته و امنیت ملی و سیاسی آنها را در معرض تهدید قرار دادهاند. خودکفایی در تولید محصولات راهبردی در چنین شرایطی لازمه تأمین امنیت غذایی و حفظ امنیت و عزت و اقتدار ملی است. امنیت اقلام راهبردی و اساسی در درجه اول غذا و دارو از الزامات اقتصاد مقاومتی بیان شده است و باید تولید داخل کشور طوری شکل بگیرد که کشور در هیچ شرایطی در زمینه تغذیه و دارو دچار مشکل نشود.
اما آقای وزیر! برنامهها و جهتگیریهای وزارت جهادکشاورزی نشانهای از مهیا شدن برای تحقق این امر مهم دارد یا ندارد؟ و ما شاهد روزمرگی ناامیدکنندهای در لایههای مختلف وزارتخانه، چه در ستاد و چه در صف هستیم. وزارت جهادکشاورزی بستری برای خلق ثروت در فرآیند تولید، مصرف و اشتغال پایدار است. (90) درصد ارزش مواد غذایی مورد نیاز و (19) درصد اشتغال مولد کشور و (26) درصد تولید ناخالص داخلی و (26) درصد صادرات غیرنفتی را بر عهده دارد.
امنیت غذایی با اتکای به تولید داخلی از مفاد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است که در سیاستهای کلی بخش کشاورزی حاکم بر برنامه ششم توسعه و همچنین اصل (43) قانون اساسی مورد تأکید قرار گرفته است.
خالی شدن روستاهای کشور بطوری که سرشماری سال 95 جناب آقای دکتر مطهری! جمعیت روستایی ما به (25) درصد رسیده و سن بالای افراد ساکن در روستاها به بیش از (40) سال رسیده و با اجرای مزرعه تا سفره شما سفره این قشر از جامعه کوچکتر شده. علیرغم برخورداری روستاها از خدماتی چون آب، برق، راه، تلفن و گاز، امروز ما شاهد این هستیم به خاطر نبود درآمد، به خاطر کاهش تولید و به خاطر بعضی از مشکلاتی که وجود دارد منجر به مهاجرت قشر جوان و آماده به کار به شهر و حاشیهنشینی شهرها هست.
آقای دکتر حجتی! آیا خبر دارید همه کسانی که از روستاها به شهرها مهاجرت کردهاند و جویای کار میباشند و قشر زحمتکش و مولد کشاورز بودهاند و یک روزی در کنار سفره پررنگ با عزت و افتخار زندگی میکردند، امروز ناچارند در حاشیه شهرها سکونت برگزینند و فرزندانشان هم در مسیر چهارراهها شیشهشور خودروی من و شما به دنبال لقمهنانی هستند و اینها را چه کسی باید پاسخ بدهد؟
همکاران عزیز! در مورد تراژدی غمبار چای و چایکاری و چایسازی سازمان چای یک روزی سازمان چای با بیش از (1500) پرسنل در سراسر کشور احاطه داشت، چه در تولید، چرخه تولید تا مصرف. آقای وزیر! حافظه تاریخ از یاد نبرده است که همین معاون باغبانی جنابعالی در دولت اصلاحات با طرح ساختار چای و خود جنابعالی مبادرت به انحلال سازمان چای کردید و در سال 79 طومار سازمان چای و دوران طلایی چای این محصول استراتژیک را درهم پیچیدید و امروز حق دارید بگویید که اینها بایستی از نظام مهندسی ابلاغ بگیرند بیایند یک چند روزی نظارت بکنند. آیا ما واقعاً به این شکل میتوانیم معضل چای را حل بکنیم؟
اگر جنابعالی و معاون باغبانیتان که هماکنون نیز همان سمت را بعد از (18) سال بر عهده دارند فراموش کرده باشید مردم عزیز و زحمتکش و غیور گیلان به ویژه چایکاران زحمتکش و عزیز شمال فراموش نکردهاند. ضجه و ناله چایکاران که زمینگیر شده بودند و هستند را هرگز فراموش نخواهیم کرد، جناب آقای حجتی! و من خودم فرزند همان چایکاری هستم که یک روزی با تصمیمات نادرست شما به روز سیاه کشیده شدند. چه پاسخی دارید؟ روزی که سازمان چای مدیریت چرخه تولید، مصرف، گمرک، واردات، صادرات، بستهبندی، کیفیت و بهرهبرداری همه را بر عهده داشتند امروز با (155) پرسنل از (1500) پرسنل دارد اداره میشود در گوشهای از گیلان منزوی شده به عنوان ادارهکل حداقل اختیارات را ندارد با این وضع میخواهیم مشکل چای را که یک محصول استراتژیک هست برطرف بکنیم؟ آیا خبر دارید (60) هزار تن تولید چای ما به کمتر از (25) هزار تن رسیده؟ همکاران عزیز! آیا خبر دارید که (32) هزار هکتار باغات آباد چای ما امروز به کمتر از (18) هزار هکتار رسیده؟ دلیلش چیست؟ دلیلش همین نگاه نادرست و غیرکارشناسانه و غلطی است که بعضی از دستاندرکاران تصمیمگیری در بخش کشاورزی دارند انجام میدهند و امروز فرزندان همان کشاورزان چایکار باید در تهران به دنبال لقمه نانی در شهرستانها بگردند و مهاجرت در شهرستان املش به عنوان یکی از شهرهای مهاجرتخیز به شهرهای دیگر شده، چرا؟ (رحیمی ـ جناب آقای عباسی! هفت دقیقه از وقتتان گذشته) من الان جمعبندی بکنم.
بنابراین اگر بنا داشتید که مشکل چای و چایکاری و کشاورزی و برنجکاری و اینها را حل میکردید امروز من سؤالم را به این شکل مطرح نمیکردم. یک سال است که سؤال من در صحن مطرح است، کدامیک از معاونینتان آمدند سری به ما زدند بگویند درد شما به عنوان نماینده کشاورزان چیست؟ آقای وزیر! سال 97 با کدام کارشناسی و منطق شما فقط (4) درصد افزایش در محصول چای داشتید؟ آیا کشاورزان عزیز ما تورم (4) درصدی را لمس کردند و حس کردند یا بالای (40) درصد را؟ چه کسی آمد به کشاورز اعلام بکند که آقای کشاورز! حالا که تو داری این تورم را زجر و رنج میکشی و میپذیری بیا و این پنج تومان هم بابت جبران آن و امسال هم متأسفانه من دارم میبینم که به این شکل که دارد تصمیمگیری میشود، به جای اینکه افزایش قیمت با کارشناسی باشد و درجه (1)، (4000) تومان و درجه (2) باید (3000) تومان باشد کمتر از این موارد است و این باعث میشود که دیگر هیچ باغدار کشاورزی وارد باغات نشود.
آقای مهندس حجتی! آنقدر برنج نامرغوب و بیرویه وارد کشور شده که متأسفانه برنجکاران ما گیلانی و مازندرانی ناامیدانه وارد مزارع خودشان میشوند و متأسفانه ای کاش جنابعالی و مدیران ارشد ستادی جنابعالی لحظهای درد و رنج آن مادر و پدر قدخمیده برنجکار را که در باتلاق مزارعشان تا زانو در گل فرو رفتند و به امید به دست آوردن رزق و روزی حلال میکوشند را حس میکردید و در واردات برنج اینگونه توسط عدهای دلال سودجو در گمرک و مرزها را باز نمیکردید. حداقل جنابعالی مدافع میشدید و ما هم حمایت میکردیم.
آقای وزیر، جناب آقای حجتی، همکاران عزیز! من اگر صحبتی میکنم براساس مستندات صحبت میکنم، همین هفته گذشته آقای دکتر عادل آذر که اینجا آمدند در ارتباط با محصولات کشاورزی صحبت کردند شما شاهد بودید یکی از بندهایی که صحبت شد در ارتباط با امحا، ببینید! براساس ماده (2) تصویبنامه شماره (3921) هیأت وزیران مورخ 2/2/1394 وزارت جهادکشاورزی مکلف به تأمین و حفظ ذخایر راهبردی (7) میلیون و (773) هزار تن بوده که عملکرد (3) میلیون و (445) هزار تن انحراف منفی معادل (44) درصد بود که سهم عمده آن مربوط به کنجاله، سویا، جو، گوشت قرمز و ذرت بود و بررسیها حاکی است که (154) هزار و (167) تن از کالاهای ذخایر راهبردی نظیر برنج، روغن، گندم، ذرت، کنجاله، سویا به ارزش تقریبی (497) میلیارد تومان دارای کسری یا امحاء یا منقضی شده.
اینها مشکلاتی هست که شرکتهای اقماری شما همان شرکتهایی که بنده نام بردم آنها دارند. آقای دکتر حجتی! اینها را سر و سامان بده. با شایستهسالاری، جلوگیری از رانتهایی که دارد ایجاد میشود. هدف از سؤال ما این نیست که خدایناکرده اینجا بخواهیم بیایید کارت زرد، قرمز یا از این حرفها بگیرید. خدا را شاهد و گواه میگیرم فقط به خاطر رفع موانع تولید و رفع مشکلاتی که در سد راه تولیدکنندهها به ویژه کشاورزان قرار دارد.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون، جناب آقای حجتی صحبت میفرمایید؟ دو دقیقه فرصت دارید، ولی ظاهراً آقای عباسی هم نمیخواهند به رأی بگذارند. حالا اگر اجازه بدهید.

اسداله عباسی
آقای مطهری عزیز! من که به شما اعلام نکردم.

علی مطهری
ما از قیافه شما حرفهایتان را اینطور فهمیدیم.

اسداله عباسی
آقای دکتر ببینید! من جملات آخری که عرض کردم به خاطر رفع مشکلات است. وقتی که من راجع به ناظرین چای اعلام میکنم که (400)، (500) تا جوان به امید اینکه یک روزی استخدام میشوند و در آن روز آقای حجتی نبودند که اعلام بکنند شما استخدام نمیشوید. الان میگویند از نظام مهندسی، بقیه روزها باید چکار بکنند؟ بعضی از این بچهها تغییر رشته دادند، رفتند دانشگاه تحصیل کردند، مهندسی کشاورزی گرفتند و آیا ما میتوانیم مشکل چایکاران را به یک شکل حل بکنیم؟ آقای حجتی! شما حرکت بکنید، به دنبال مجوز اینها باشید، ساماندهی بکنید ما هم در مجلس حمایتت میکنیم. اگر میخواهید این محصول استراتژیک، مشکلات چای را حل بکنید شما باید این کار را میکردید و این کار را بکنید، اختیار بیشتری به سازمان چای بدهید. وضعیت را سر و سامان بدهید، شما وقتی که در رابطه با قیمت بهای چای حرکتی نمیکنید من باید چکار بکنم؟ معاون باغبانی شما پریروز تماس گرفته من میگویم باید برای این ناظرین چای چکار بکنیم؟ به من میگوید که باید فلان روستا فلانجا گلخانه تأسیس بکنیم گل محمدی تولید بکنیم، این را برداریم نمیدانم تبدیل بکنیم و چکار بکنیم. آیا در روستاهای گیلان ما آنقدر زمین داریم که شما در اختیار این بچهها بگذارید و اینها شش ماه از سال بخواهند گل تولید بکنند، آن هم شش ماه از سالی که زمستان و پاییز است گل تولید بکنند؟ شما به فکر آنهایی باشید که دارند تولید میکنند، به خاک سیاه ننشینند، نه اینکه اینهایی که الان دارید میگویید. من میخواهم اینها برطرف بشود.

علی مطهری
آقای عباسی! اجازه بدهید. اگر بنا است آقای حجتی از دو دقیقهشان استفاده کند الان باید صحبت کنند. صحبت میفرمایید؟ حالا ببینیم آقای عباسی چه میگویند.

اسداله عباسی
آقای مطهری عزیز ببینید! اسناد و مدارکی هست، من در وهله اول خود آقای وزیر، خودشان شخصاً، هیچکس هم نمیخواهد حضور داشته باشد، من محرمانه اسناد و مدارک را در اختیارش میگذارم، چون آقای حجتی را در بحث اعتقادات و باورها و ارزشها بنده قبولشان دارم، اما در بحث شرکتهای اقماری که اینجا نام و اسم بردم مثل مؤسسه رازی، سازمان امور عشایری و شیلات که امروز فشل شده، این خانم شاهد بودند، مشکلات اساسی دارد، مثل شرکت پشتیبانی امور دام، مثل شرکت بازرگانی دولتی اینها را سر و سامان بدهند و شایستهسالاری حاکم بکنند، وگرنه آقای دکتر مطهری! سؤال کردن و استیضاح کردن وظیفه ما هست، ولی هدف از سؤال و استیضاح این است که رفع مشکل بشود و اصلاح امور است.

علی مطهری
خیلی ممنون، از جناب آقای عباسی تشکر میکنیم و جناب آقای حجتی هم حتماً این سه مورد را انشاءالله پیگیری میفرمایند. پس دیگر ما به رأی نمیگذاریم.
9
اعلام وصول (1) فقره طرح

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! یک اعلام وصول داریم.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
تعداد (1) فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح اصلاح قانون جرم سیاسی.
10
ناطقان جلسه آقایان: محمدعلی وکیلی، علی کاظمیباباحیدری و یعقوب شیویاری

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدعلی وکیلی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار.
ـ آقای یعقوب شیویاری نماینده محترم میانه.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان.
ـ آقای محسن کوهکنریزی نماینده محترم لنجان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر محمدعلی وکیلی نماینده محترم تهران دعوت میکنیم در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
امروز بر بام چهلسالگی انقلاب ایستادهایم. همان انقلابی که میشل فوکو گفتند «ایران پساانقلاب همچون روحی است در جهان بیروح».
هرچند به گذشته انقلابی خویش افتخار میکنیم، اما باید پذیرفت که دیگر انقلابی جوان و خام (40) سال پیش نیستیم. رفتار اکنون ما باید شایسته تجربه چهلساله انقلاب باشد. ما تاریخ بلندی از سیاست را از سر گذراندهایم و در این مقطع سرنوشتساز باید درسهای آن را برکشیم و در پرتو آن تصمیم گزیده و جویده بگیریم. در هنگامهای هستیم که تصمیمات مردممحورانه هنوز امیدزا و مشروعیتآفرین است. حکومتها در دوره بحران از مقطعی به بعد هر نرمش و انعطافی که به خرج بدهند تعبیر به ضعف و عقبنشینی میشود، اما شرایط جمهوری اسلامی به رغم مشکلات هنوز با شرایط بحرانی فاصله دارد. از این روی اقدامات اصلاحگرایانه و رفتارهای رحیمانه مانند عفو عمومی در قاموس ملت ترجمه به تدبیر و رأفت نظام میشود و پایههای مشروعیتش را قویتر میکند. لذا تسامح بیشتر حکومت به جای تعبیر به تزلزل و تذبذب ترجمه به تدبیر و عقلانیت خواهد شد. عفو عمومی میتواند شور عمومی برانگیزد و حکومت و مردم را گامی دیگر به هم نزدیک کند.
نمیدانم مخالفان چهره متبسم نظام چه خیری در رفتارهای تنگنظرانه، طرد، حصر، فیلتر، اجبار و انزوا دیدهاند که همچنان بر آن اصرار میورزند و با فتنهنمایی و دشمنپنداری از نیروهای انقلاب و خودی، هر روز عرصه را تنگتر میکنند و عجیبتر اینکه آنچنان این مسابقه فتنهنمایی شدید شده که حتی برای سخنرانی رئیس مجلس جمهوری اسلامی که از چهرههای شناسنامهدار اصولگرای مملکت است، برای (22) بهمن در کرج شرط میگذارند و طومار نهی امضا میکنند. این سطح از مخالفت و مقاومت در برابر اصلاح رویهها آدمی را حیران میکند.
خوشمان بیاید یا نیاید با برخی از رویکردهای موجود دیگر نمیتوان کشور را اداره کرد، جامعه رخت نو به تن کرده و قدرت ورق خورده است. دیگر با برخی از روشهای کهنه و با سختجانی در مقابل تغییر و اصلاح نمیتوان با این جامعه و این تلقی از قدرت جمعپذیر افتاد. به رغم تمام مصائب ما همچنان اصلاحطلبیم و باور داریم که در برابر سایر بدیل و بدلها با وقوف بر وجه ممیزه رفو با رفورم باید ذهن و وطن را به رفورم سپرد. نباید گذاشت عدهای در زیر ادعای انقلابیگری کشور را زمینگیر کنند و عرصه تصمیم را بر حکومت تنگ کنند. در کوران حوادث ناخوش این سالها و فشارهای بیامان دشمنان برای همه مشخص شد که چه کسی پای نظام میایستد و هزینه میپردازد. نوک پیکان فحاشیهای اپوزیسیون سخت نظام را ببینید که به کدام سمت است. دشمنان نظام هوا برشان داشته بود و برق طمعی به چشمشان افتاده بود که میتوانند به هوس براندازی برسند و وقتی با سد محکم و دفاع بیتعارف و جانانه اصلاحطلبان برخورد کردند سرشان شکست و تیرشان به سنگ خورد. میدانند ایده اصلاحطلبی آخرین، محکمترین و مهمترین سنگر دفاع از نظام است و تا ایده اصلاحطلبی در درون حاکمیت زنده است به آرزویشان نخواهند رسید. اصلاحطلبان در دفاع از نظام و انقلاب شوخی و تعارف ندارند و از جان مایه خواهند گذاشت، آنچنان که گذاشتهاند. دیماه پارسال نشان داد که اصلاحطلبها در دفاع از نظام و انقلاب در جای خودش لکنت ندارند، در صحنه خصومتورزی آمریکا اصلاحطلبان دست و دلشان در دفاع از ایران و انقلاب نلرزید و نمیلرزد. جانشان را ارزانی اعتلا و استقلال ایران و عزت انقلاب میکنند.
البته که آنان هنوز پیگیر امکان صلح و تنشزدایی هستند و خیر و صلاح کشور را در صلح و سازش عزتمندانه میبینند. تجربه هم نشان داده است که هیچکدام از انقلابینماهای مخالف صلح امام حسن در صحنه عاشورا حضور نداشتند. از این روی به انقلابینماهای مخالف اصلاح کشور مشکوکیم، شک داریم که همه بانگهای آنان برای ایران و انقلاب باشد. شک داریم که همه تحریمدوستان در موعد تنگی و سختی با انقلاب و ملت دوستی کنند. شک داریم که منافع ملی در هیاهوی مقاومت در برابر تغییر لحاظ شده باشد.
اما وضع کنونی؛ وضع کنونی معیشت ملت غیرقابل پذیرش، غیرقابل تحمل و غیرقابل توجیه است. اینکه این وضع محصول کدام رویکرد، سهم این دولت در چنین وضعیتی چقدر است، چه مقدار از شرایط کنونی محصول رویههای غلط گذشته است، در جای خودش قابل بحث است. آنچه که مهم است وضع کنونی به لحاظ معیشت غیرقابل تحمل است. اگر به ملت و منافع فعلی فکر میکنیم، برای برونرفت از شرایط فعلی اجماع ملی لازم است. اینکه برای دستمال کاغذی سال 98 (نایبرئیس ـ آقای وکیلی متشکریم) قیصریه را به آتش بکشیم، این خلاف مروت است. اگر میخواهیم کشور راه نجات پیدا کند، اگر میخواهیم برای بیکاری جوانان فکری شود، اگر میخواهیم برای معیشت ملت علاجی شود، راه آن مچگیری و بزرگنمایی نیست، راهش این است که تمام ظرفیتهای کشور در همه قوا و بخشهای حاکمیت تجمیع شود تا شاید برای گرهگشایی از شرایط کنونی انشاءالله راهی پیدا شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
خیلی ممنون. راجع به این اتفاقی که برای سخنرانی رئیس محترم مجلس در کرج افتاد، بعضی از دوستان هم میخواستند تذکر بدهند منتها نوبتشان نبود، آقای وکیلی هم الان اشاره کردند، بنده عرض میکنم انشاءالله مقامات مسئول قضائی این موضوع را دنبال کنند. ما به عنوان هیأترئیسه وظیفه داریم از اقتدار و شأن و منزلت مجلس دفاع کنیم. انشاءالله مقامات مسئول هم این موضوع را پیگیری کنند. دیگر نخواستیم اسم بیاوریم. خیلی ممنون، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی کاظمی باباحیدری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود خدا بر فجر و فجرآفرینان انقلاب اسلامی در رأس آنها امام شهیدان. عرض سلام و ادب دارم به حضور ملت سرافرازمان، مردم شریف استان چهارمحال و بختیاری، خصوصاً حوزه انتخابیهام شهرستانهای اردل، فارسان، کیار، کوهرنگ و دهستان دستگرد و خدمت شما همکاران عزیزم خداقوت میگویم. مطالبم را در بخشهای بینالمللی، ملی و استانی حضورتان عرضه میدارم.
1 ـ همانطوری که مستحضرید و نیک میدانید در دوران سیاسی مدرن موازنه قدرت دولتها در حال دگرگونی است. قدرت انحصاری دولتها با گسترش حوزه فناوری اطلاعات شکسته شده، پس در چنین شرایطی به تعبیر علمای علوم سیاسی دیگر نمیتوان بدون قدرت هوشمند بر اوضاع منطقه تسلط داشت و قطعاً در قدرت هوشمند، قدرت سخت و قدرت نرم را به صورت متوازن و بنا به شرایط زمان و مکان با مهارت لازم در مدیریت به کار برد.
اهتمام داشته باشیم همانطوری که قدرت سخت قابل اهمیت است، قدرت نرم هم چه بسا پراهمیتتر میباشد و قطعاً تضعیف قدرت نرم به فرسایش قدرت سخت میانجامد و امروز هم در کشور ما اگر قدرت سخت ما که همان دکترین نظامی ماست در سردار سلیمانی تجلی مییابد و همیشه مورد تحسین و تجلیل هم قرار میگیرد، بدانیم به همان نسبت قدرت نرم ما یا دکترین دیپلماسی ما که نشاندهنده تمدن ایران و فرهنگ و رحمانیت دین اسلام است در چهره دکتر ظریف است و بایستی به همان میزان آن را مورد تجلیل و تحسین قرار دهیم. البته تأکید میکنم به منزله عدم نقد این قدرت با رعایت مصالح و منافع ملی نیست.
2 ـ در آستانه (40) سالگی انقلاب هستیم. ضمن اینکه لازم است آسیبشناسی گذشته را داشته باشیم، اما نیک بدانیم میراث بزرگی که بنیانگذار کبیر انقلاب از بدو پیروزی و بعد از آن برای ما به یادگار گذاشت سرمایه عظیم اجتماعی اعتماد بود. همان سرمایهای که کارکرد آن را در جنگ دیدیم، همان سرمایهای که بعد از جنگ خلق حماسه کرد. امروز هم اگر ما در یک جنگ تمامعیار اقتصادی قرار داریم باید بدانیم برای برونرفت از این جنگ بایستی راههای تقویت سرمایه اجتماعی اعتماد را دنبال کنیم و آن زمانی یافت میشود که تمام یاران انقلاب، وفاداران به میثاقنامه خون شهدا همان قانون اساسی، تحت رهبری معظم انقلاب بر روی یک میز بنشینند و برای موفقیت در این جنگ تصمیم واحدی بگیریم. آن زمان میتوانیم با اختلال و اختلاس که امان مردم را بریده در هر سطح و ردهای مقابله کنیم. آن زمان شاهد برگشت افسارگسیخته نقدینگی به پشتوانه اقتصادی و بانکهایمان خواهیم بود. آن زمان مطمئن باشید اندک قلیل دلواپسان در جهت حذف سخنرانی شخصیتی مثل دکتر لاریجانی قدم بر نخواهند داشت. پس بایستی راههای افزایش اعتماد را پیگیری کنیم.
3 ـ حال که در موسم تصویب بودجه 98 هستیم و اوضاع اقتصادی کشور ما هم مناسب نیست، ضمن تشکر از همکارانمان در کمیسیون تلفیق، بایستی بدانیم همه تلاش ما و خروجی بودجه از مجلس در جهت کاهش فشارهای کمرشکن بر اقشار کمدرآمد ما شامل کشاورزان، کارگران، کارمندان و بازنشستگان باشد و آن هم با افزایش حقوق متناسب با تورم، با افزایش حقوق برای عشایر هم خواهیم گفت و تقویت قدرت خرید مردم چه به صورت بستههای حمایتی، چه با کاهش قیمت ارزاق عمومی. امیدوارم این تحقق پیدا کند و قطعاً اجرای رتبهبندی معلمان، رفع منع اعمال مدرک و تکمیل بیمه تکمیلی آنها برای کارکنان و کارمندان دولت در هر ردهای خصوصاً برای معلمین و فرهنگیان عزیز ما سبب انگیزه و تقویت آنها خواهد شد، خصوصاً معلمینی که برای رفتن به سر کلاس بعضی وقتها مجبور هستند چندین ساعت پیادهروی کنند.
اما درخصوص استانم چهارمحال و بختیاری و قصه پرغصه آب. همکاران عزیز، هیأترئیسه محترم! این طومار مردم محروم و مظلوم منطقه بیرگان ما است. مردمی که قوت لایموتشان را در اطراف (13) چشمه، آن هم چشمه مروارید با دِبی آب (1400) لیتر بر ثانیه تأمین میکردند. اما در اثر پروژه غیرکارشناسی انتقال آب سبب شد که (13) چشمه خشکیده شده و مردم این منطقه در حاشیه شهرها قرار بگیرند و چگونه برای آنها اشتغالی به ارمغان آوریم و این نه تنها سبب شده برای این منطقه، بلکه استانهای چهارمحال و بختیاری و خوزستان را هم لحاظ شده و مشکلات عدیدهای ایجاد کرده است.
اجازه داده نمیشود به (33) طرح کشاورزی مجوزدار که با آورده خود مردم است و میتواند اشتغال اساسی را جبران کند و ایجاد نماید اجرا شود. حال که کمیسیون امنیت ملی زحمت کشیدند و برنامه آب را در دستور کار خودشان قرار دادند و از حضورشان در استان چهارمحال و بختیاری تشکر میکنم، خصوصاً رؤسای کمیسیون قبل و فعلی، خواهش میکنم همانطوری که در آخرین جلسه مطرح گردید کمیته کارشناسی جهت تعیین منابع و مصارف، نیازها، پروژههایی که ایجاد شده آیا مجوز دارند یا ندارند (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون) و بحث کشاورزی را مشخص کنند.
جناب آقای دکتر روحانی! مردم استان چهارمحال و بختیاری در انتخابات ریاست جمهوری با (60) درصد آرا به جنابعالی توانستند سیاستهای جنابعالی را تأیید کنند، اما متأسفانه انتظار بود که نیروهای این استان در ردههای مختلف ملی به کار برده شود، اما باید بگویم اندک نیرویی هم که در سطح معاون وزرا داشتیم را هم برکنار کردند و انتظار است که جبران مافات انجام شود. (نایبرئیس ـ تشکر میکنیم) یکی دیگر را هم بگویم. (نایبرئیس ـ نه، وقتتان تمام شده).
جناب آقای دکتر روحانی! در تاریخ پرافتخار قوم بختیاری نام انسانهای بزرگی به چشم میخورد که با استبداد و استعمار مبارزه کردند. برای آزادی و آزادگی و دفاع از تمامیت ارضی میهن عزیزمان از جان شیرین خود گذشتند تا کشور و مردمم سربلند باشد، نمونهاش در مشروطه، در (20) بهمن که بیعت با امام بود و دلاوریهای تیپ قمر بنیهاشم در دفاع از کشور (نایبرئیس ـ متشکریم، خیلی ممنون). امیدوارم همانطور که در تهران از مفاخر هست، ما هم بتوانیم بهنام مفاخری از چهارمحال و بختیاری در تهران چیزی ثبت کنیم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر کاظمی. از جناب آقای دکتر یعقوب شیویاری نماینده محترم میانه دعوت میکنم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

یعقوب شیویاری
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«ربنا لا تزغ قلوبنا بعد از هدیتنا و هب لنا من لدنک رحمه انک انت الوهاب».
محضر مولایمان آقا امام زمان (عجلاللهتعالیفرجهالشریف)، مقام معظم رهبری، ملت شریف ایران عزیز در اقصینقاط گیتی، مردم شریف آذربایجان و علیالتخصیص حوزه انتخابیهام، همشهریان عزیزم در اقصینقاط شهرستان میانه عرض سلام دارم.
قبل از شروع عرایضم وظیفه میدانم از تشریففرمایی و حضور ارزشمند جناب آقای دکتر لاریجانی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در شهرستان میانه که جهت شرکت در همایش «نیمکتهای سوخته» که به مناسبت سالگرد شهادت مظلومانه جمعی از دختران مدرسه زینبیه میانه و دبستان ثارالله به شهادت رسیده بودند حضور پیدا کردند. همچنین از حضور ارزشمند جناب آقای دکتر بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش و هیأت همراه این دو عزیز جناب آقای مهندس ایزدی معاون پارلمانی جناب حاجآقای شهیدی، جمعی از همکارانم جناب آقای دکتر میرزاده، دکتر داودی، آقای دکتر وحدتی و عزیزانی که در این شهرستان حضور به هم رساندند.
عزیزان! (12) بهمن سال 65 مصادف بود با بمباران هوایی شهرستان میانه که عدهای از دختران مظلوم میانهای به شهادت رسیدند. در اینجا فرصت را غنیمت شمرده و به منظور گسترش زوایای پنهان این جنایت بزرگ تاریخی و کشتار دانشآموزان بیدفاع حین تعلیم و تربیت را به کمک و پشتیبانی سردمداران مدعی حقوق بشر توسط رژیم منحوس صدام انجام گرفت، پیشنهاد ارتقای این همایش به کنگره بینالمللی و شناساندن زوایای پنهان این جنایت به جهانیان و طرح شکایت در سازمانهای حقوق بشر را داشته و از وزارت آموزش و پرورش و سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران به عنوان متولیان اصلی این موضوع خواستارم در اسرع وقت ساز و کارهای این مهم را عملیاتی و اجرایی نمایند.
در دهه چهارم انقلاب نهادهای تولیدکننده معرفت و عقلانیت در جمهوری اسلامی، لازم است برای بسط عقلانیت در حاکمیت و در میان عموم مردم تلاش کنند و اندیشههای انقلاب اسلامی را رشد و گسترش دهند. انقلاب در قالب احساسات و هیجانات سطحی نمیتواند برد و عمر زیادی داشته باشد. عقلانی شدن هر مکتب و تفکر است که باعث طول عمر آن میشود. وابسته کردن جمهوری اسلامی به علایق و احساسات ملی، اشعار، سرودههای وطنپرستانه، مصرف کردن نام و یاد شهدا، خرج کردن از حساسیتهای مذهبی مردم، یادآوری مکرر مخاطرات و تهدیدها و دشمنیهایی که در محیط پیرامون جمهوری اسلامی ایران جریان دارد، همگی ناکافی و دارای طول عمری محدود هستند.
وابسته شدن نظام سیاسی به برانگیختن احساسات مردم در ایام انتخابات، بحرانها و تلاطمات سیاسی ـ اجتماعی در بلندمدت آسیبزا است و کمکم اثربخشی خود را از دست میدهد. عقلانی شدن روندها و اقناع فکری مردم است که میتواند تضمینکننده ثبات نظام سیاسی در آینده شود.
اما اتحادیه اروپایی روز پنجشنبه گذشته اعلام کرد مکانیزم جدید مالی با ایران را به عنوان «اینستکس» ثبت کرده است. این مکانیزم مالی در واقع ابزار دارای هدف خاصی است که اروپاییها گفتهاند هدف آن پشتیبانی از معاملات مشروع ایران است. در همین آغاز کار، نگرانیهای بسیار مهمی وجود دارد که اگر به آنها پرداخته نشود این مکانیزم نه تنها کمکی به سبک کردن فشار ناشی از تحریمهای آمریکا نخواهد کرد، بلکه به سرعت به مکمل تحریمهای آمریکا تبدیل خواهد شد و همان اهداف آمریکا را از مسیر دیگری تأمین خواهد کرد.
با توجه به اصرار اروپاییها به کامل شدن برنامه اقدام FATF در ایران به عنوان پیششرط عملیاتی شدن این مکانیزم دو نگرانی فوقالعاده وجود دارد:
1 ـ اروپاییها تازه این مؤسسه را ثبت کردهاند و شواهد نشان میدهد میخواهند آغاز به کار عملی آن را مشروط به تصویب نهایی CFT و پالرمو در ایران کنند. در این صورت اینستکس نه تنها سبککننده فشارها نخواهد بود، بلکه خود به ابزار فشاری جدید بر ایران به منظور گرفتن امتیازهای بیشتری بدل خواهد شد.
2 ـ از این مهمتر احتمالاً اینستکس فقط با آن دسته از مؤسسات مالی و شرکتها در ایران کار خواهد کرد که استانداردهای مقابله با تأمین مالی تروریسم و پولشویی مدنظر اروپا را کامل اجرا کنند و این یعنی این مکانیزم جدید خود به چشمهای جدید برای تزریق پرفشار خودتحریمی و قطع همکاری بخش خصوصی با نهادهای مردم هدف در ایران تبدیل خواهد شد.
اصرار بر انباشت هر چه بیشتر تجارت خارجی به ویژه پول ناشی از فروش نفت ایران در اینستکس خدمتی بزرگ به رژیم تحریمهای آمریکا است، چراکه اساساً امکان هر گونه دور زدن تحریمهای آمریکا را از ایران سلب کرده و به شناسایی کامل هویت مشتریان ایران از سوی آمریکا که بر این مکانیزم اشراف کامل دارد میانجامد.
برای آمریکا خبری خوشتر از این نیست که ایران به دست خود اطلاعات مالی حساس مربوط به شرکای تجاری خارجی خود را در اختیار نهادی بگذارد که در هماهنگی تنگاتنگ با خزانهداری آمریکا قرار دارد. از این جهت اینستکس کمککار و تسهیلکننده تحریمهای آمریکا خواهد بود، نه مقابلهکننده با آن. یک بار دیگر به خود آییم و فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر احیای اقتصاد مقاومتی را سرلوحه برنامهریزیهای اقتصادی کشور قرار داده و بیشتر از این خود را وابسته به آمریکا و ایادیاش نکنیم.
عزیزان! صدای زنگولههای برجامک به گوش یک عدهای گوشنوازانه میآید. نظر شخصی بنده این است، ما برای این قرارداد مهریه زیادی نبریم، زیر بار مهریه سنگینی به نام FATF نرویم که هماکنون آوازههای جدایی میآید که بعد از این تعهدات و زیر بار رفتن آن موضوع، قطعاً در قدمها و فرصتهای بعدی این جدایی امکانپذیر خواهد بود.
در مورد مسائل و مشکلات کشور عزیزمان؛
جناب آقای دکتر روحانی! برازنده این نظام و مردم نیست که با گذشت (40) سال از پیروزی انقلاب اسلامی با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم کنند. برازنده این مردم و این نظام نیست که در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی افرادی زنبیل به دست برای خرید گوشت چندینهزار تومانی ساعتها در صف بایستند. واقعاً برازنده این مردم نیست. برازنده این نظام نیست که معلمش که صادقانه برای این مردم و تربیت نسل این مملکت زحمت کشیده است در آژانس تاکسی تلفنی منتظر مسافری باشد. کارگران عزیز، فرهنگیان عزیز، تمامی آحاد مردمی که برای این نظام زحمت کشیدهاند، برازنده آنها این است که روز به روز از نظر معیشت و مدیریت در جامعهمان ارتقا داشته باشیم. جناب آقای دکتر روحانی! استدعای من این است مدیریت کنید تا مشکلات پیشروی مردم حل و فصل شود.
در مورد استان آذربایجانشرقی؛ «آذربایجان اویاخدی، انقلابا دایاخدی». بزرگواران! استان آذربایجانشرقی پیشرو در برخی از مسائل مهم کشوری است. از انقلاب مشروطه، از پیروزی انقلاب اسلامی، (29) بهمن قیام مردم تبریز، حضور در جبهههای نبرد، (رنجبرزاده ـ تشکر) در تمامی مسائل معمولاً پیشرو بودهاند. استان ما مورد بیمهری قرار گرفته است، بیشترین پروژههای نیمهکاره و رهاشده را داریم، قطار میانه ـ تبریز به سرانجام نرسیده است، بیکاری بیداد میکند، مهاجرتفرستی متأسفانه به اوج خود رسیده است.
در مورد حوزه انتخابیهام میانه؛ شهر مظلوم میانه مثل شهدای زینبیه مظلوم واقع شده است. (نایبرئیس ـ آقای شیویاری متشکریم) چشم، استدعای من از وزرای متعدد وزارتخانهها این است، تذکراتم را دادهام، خواهشاً برای حل مشکلات گوش شنوا داشته باشید. حوزه آب، حوزه بهداشت و درمان، حوزه راه، حوزه صنعت و معدن، آموزش، ورزش و همه و همه مشکلات عدیدهای دارد. تذکرات متعدد دادم، استدعایم این است برای رفع مشکلات میانه حتماً انشاءالله اهتمام ویژه داشته باشید. بقیه مسائل را انشاءالله در اختیار رسانهها قرار خواهم داد تا به سمع مردم عزیزمان برسد. «و صلی الله علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم».
11
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص قدردانی از اجرای رزمایش اقتدار هوایی فدائیان ولایت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران

علی مطهری
یک بیانیه داریم، آقای یوسفنژاد بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه تقدیر و تشکر نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص اجرای رزمایش اقتدار هوایی فدائیان ولایت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دیماه سال 97 که به امضای (233) نفر از نمایندگان نیز رسیده است.
هشتمین رزمایش اقتدار هوایی فدائیان حریم ولایت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقای آمادگی رزمی و نمایش توان دفاعی و بر مبنای ارسال پیام صلح و دوستی به کشورهای منطقه در منطقه عمومی اصفهان و به مدت دو روز از تاریخ 18/10/97 الی 20/10/97 ادامه داشت که ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز به نام ملت ایران اسلامی به مصداق حدیث شریف «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» از تلاشهای صادقانه و مجاهدت خستگیناپذیر فرماندهان، افسران، درجهداران و سربازان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به خصوص فرمانده محترم آن نیروی راهبردی در برگزاری موفقیتآمیز رزمایش اقتدار هوایی فدائیان ولایت نیروی هوایی قدردانی مینماییم و امید داریم با توکل به خدا و عنایت خاصه حضرت ولیعصر (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و تحت فرماندهی معظم کل قوا حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای همواره در انجام وظایف سربازی و خدمتگزاری به میهن اسلامی موفق و منصور باشند.

علی مطهری
متشکریم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ژرژیک ابرامیان، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، محمدمهدی افتخاری، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، غلامرضا تاجگردون، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، کاظم جلالی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، محمدجواد جمالینوبندگانی، عبداله حاتمیان، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، کارن خانلری، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، حسن خستهبند، رسول خضری، ولی داداشی، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، فرجالله رجبی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدصادق طباطبایینژاد، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، هادی قوامی، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، عباس گودرزی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، سیامک مرهصدق، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، علی مطهری، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، رامین نورقلیپور، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا لایحه منطقه آزاد امیرآباد بهشهر را به مجلس شورای اسلامی ارائه نمیکنید؟
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص بیتوجهی به دانشآموزان مناطق زلزلهزده اورامانات و نبود امکانات آموزشی و رفاهی و ورزشی.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص بیتوجهی به توسعه جادههای اورامانات.
به وزیر کشور درخصوص لزوم ساماندهی مرزهای شوشمی، شیخصله، تیلهکوه، دروله، قیطول در حوزه اورامانات.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه ما و جامعه اسلامی همچنان منتظر شنیدن پاسخ شما در ارتباط با بیکاری جوانان و رفع آن با رفع نیاز کشاورزان، کمبود آب و ضعف مدیریت آن در استانها به ویژه اصفهان و با رکود اقتصادی و معیشتی مردم و با وضعیت معلمان و دهها مسأله در حالی که سخنرانیهای شما مسیر دیگری را طی میکنند.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا پستبانک توجهی به مشکلات مردم شهرستانهای اهر و هریس ندارد؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا وزارت راه و شهرسازی اداره راه و شهرسازی شهرستان هریس را بعد از سه دهه تعلیق نموده است؟ آیا این ظلم به شهرستانهای کمترتوسعهیافته نیست؟ چرا مردم را ناامید میکنید؟
ـ آقایان: محمداسماعیل سعیدی و محمدحسین فرهنگی (تبریز، آذرشهر و اسکو) به وزیر امور خارجه درخصوص ضرورت حمایت از تولیدکننده داخلی طرف قرارداد با شرکتهای روسی.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه تکلیف تأمین دان و واکسن برای مرغداریها و دامداریها را مشخص فرمایید.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه معاونین محترم آن وزارتخانه به شرح وظایف خود عمل نمیکنند و پیگیری تحقق اعتبارات مربوطه را به نمایندگان مجلس واگذار مینمایند.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر کشور درخصوص استقلال هر چه سریعتر ستاد حوادث غیرمترقبه در کشور.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه خصوصیسازی باشگاهها را در اولویت کارهای خود بگذارید.
ـ آقای حمید گرمابی (نیشابور و فیروزه) به وزیر نفت درخصوص عدم رعایت شایستهسالاری در انتصاب مدیران مجموعه جنابعالی.
ـ آقای سیدمحسن علوی (لامرد و مهر) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص جذب نیروهای غیربومی در منطقه ویژه اقتصادی هژوه و زیرمجموعه شرکت ایمیدرو.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به وزیر کشور درخصوص تسریع در رسیدگی به سیلابها و خسارتهای وارده حاصل از آن به روستاهای شهرستانهای شوش دانیال و کمک به مدیریت بحران استان خوزستان.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا منطقه آزاد تجاری شهرستان نوشهر را به مجلس ارائه نمیدهید؟
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص عدم توجه به مکاتبات و تذکرات متعدد قبلی درخصوص رسیدگی به رفع مشکلات شهرستان میانه.
همچنین درخصوص عدم پرداخت بیمه محصولات کشاورزی و باغداران.
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اهتمام جدی به وضعیت تولید گوشت و مرغ در کشور و رسیدگی به مشکلات مردم.
ـ آقای اکبر ترکی (فریدن، چادگان و فریدونشهر، بویین و میاندشت) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا علیرغم بارندگیهای خوب در کشور و سرریز شدن به سدها و رودخانههای سرچشمه گرفته از شهرستانهای حوزه انتخابیه اینجانب، ولی مردم شهرستانها و روستاهای حوزه انتخابیه اینجانب از حق مسلم استفاده از آب شرب محروم هستند؟
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم تخصیص بودجه مورد نیاز برای احیای قناتهای کشاورزی در شهرستان فریدن، فریدونشهر، چادگان و بویین و میاندشت.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا علیرغم داشتن ردیف بودجه و همچنین اعتباری بالغ بر (48) میلیارد ریال در سال 97 برای احداث سد توله طاق در بودجه سال 98 بودجهای اختصاص نیافته است؟
ـ آقای سیدمحمدباقر عبادی (بیرجند، درمیان و خوسف) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تأخیر در مناقصه راهآهن بیرجند.
ـ آقای سیدحمایت میرزاده (گرمی) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا بانک ملی ایران بعد از (20) سال هنوز هم در بخش مرزی شهرستان گرمی هیچ شعبه و باجهای ایجاد ننموده است؟
ـ آقای سیدحسین نقویحسینی (ورامین، پیشوا و قرچک) به وزیر امور خارجه درخصوص تذکر به سفرا جهت همکاری با بازرگانان ایرانی بدون توجه به گرایشات سیاسی و جناحبندی.
ـ آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص رسیدگی به وضع آشفته بازار گوشت و سایر اقلام غذایی و جلوگیری از ایجاد رانت و فساد در این عرصه.
به وزیر امور خارجه درخصوص علت بهکارگیری کسانی که به عنوان سفیر در برخی از کشورهایی که دارای نظرهای ضد مصالح ملی و منافع عمومی میباشند، مانند جناب آقای ماجدی در کشور آلمان.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت ایجاد آشفتگی و تغییرات در تعهدات آموزش و پرورش در مورد دانشجویان دانشگاه فرهنگیان.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص مجمع ورزشی انقلاب نیشابور که در دوران ریاست جمهوری مرحوم هاشمیرفسنجانی به اسم مجموعه (30) هزار نفری کلنگزنی شده است، امروز بعد از گذشت سالها در دوران ریاست جمهوری دکتر روحانی مجدداً پروژه به اسم مجموعه (5000) نفری شروع شده است. کی قرار است افتتاح و بهرهبرداری گردد؟

علی مطهری
خیلی ممنون جناب آقای یوسفنژاد، ما داریم به اذان نزدیک میشویم. فقط این را عرض کنم که ناطقان اضطراری جلسه علنی امروز جناب آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان و جناب آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان، اگر برسیم فردا بعد از رأی اعتماد به وزیر و اگر نرسیدیم به روز سهشنبه منتقل شد.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ساعت (8) صبح فردا دوشنبه پانزدهم بهمن 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.