1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هفتاد و هشتم روز سهشنبه دوم بهمنماه 1397 هجریشمسی مطابق با پانزدهم جمادیالاولی 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
2 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان امور عشایر ایران.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «ح» تبصره (11) قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه قیمتگذاری و واگذاری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان.
5 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درمورد لایحه مدیریت حوادث غیرمترقبه کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد لایحه تمدید مدت اجرای آزمایشی قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد.
7 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد عدم اجرای قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی مطهری
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حسین فردی
(آیات 110 ـ 107 از سوره مبارکه «کهف» توسط قاری محترم آقای حسین فردی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ کانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلاً * خالِدِینَ فِیها لا یَبْغُونَ عَنْها حِوَلاً * قُلْ لَوْ کانَ الْبَحْرُ مِداداً لِکَلِماتِ رَبِّی لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَنْ تَنْفَدَ کَلِماتُ رَبِّی وَ لَوْ جِئْنا بِمِثْلِهِ مَدَداً * قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ یُوحى إِلَیَّ أَنَّما إِلهُکُمْ إِلهٌ واحِدٌ فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی مطهری
از جناب آقای حسین فردی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بیگمان کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند باغهای فردوس جایگاه پذیرایی آنان است. جاودانه در آن خواهند بود و از آنجا درخواست انتقال نمیکنند. بگو اگر دریا برای کلمات پروردگارم مرکب شود پیش از آنکه کلمات پروردگارم پایان پذیرد قطعاً دریا پایان مییابد، هرچند نظیرش را به مدد آن بیاوریم. بگو من هم مثل شما بشری هستم، ولی به من وحی میشود که خدای شما خدای یگانه است، پس هرکس به لقای پروردگار خود امید دارد باید به کار شایسته پردازد و هیچکس را در پرستش پروردگارش شریک نسازد».
راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: ابراهیمی نماینده محترم رامیان، کیخا نماینده محترم زابل، نیکزادیپناه نماینده محترم بم و یوسفی نماینده محترم اهواز.
آقای رئیس! در ضمن (36) نفر از همکاران در کمیسیون تلفیق هستند.

علی مطهری
متشکرم. علت تأخیر اندک ما هم تشکیل جلسه کمیسیون تلفیق بود.
3
ادامه رسیدگی به طرح ساماندهی صنعت خودرو و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. در ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو ماده (1) مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید. آقای دکتر! یک الحاقی به ماده (1) داریم. آقای آزادیخواه پیشنهادشان این هست که «واردات خودروهای با حجم موتور بیش از (2400) سیسی ممنوع میباشد».

احد آزادی خواه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر به محضر شریف ملت عزیز ایران اسلامی و همکاران گرامی. ایام غمبار فاطمیه را تسلیت عرض میکنم. همکاران محترم! در ماده (1) طرح ساماندهی صنعت خودرو موضوع حقوق ورودی خودروهای سواری را ماده (1) بر سه اساس تعریف کرده؛ یک، حجم موتور. دو، میزان مصرف سوخت و سه، میزان آلایندگی. یعنی مبتنی بر این سه اصل، حکم صادر شده. پیشنهاد حقیر راجع به اصل شماره (1) یعنی حجم موتور هست. ما این پیشنهاد را دادیم که «واردات خودروهای با حجم موتور بیش از (2400) سیسی ممنوع است». علت چیست که این پیشنهاد را عرض کردیم؟ علت این است که امروز ما با یک چالش جدی اجتماعی و صنعتی مواجه شدیم. دیروز همکاران گرامی ما در صحن توضیح دادند که امروز صنعتگران ما با چالش (80) هزار میلیاردی در حوزه صنعت خودرو مواجه هستند، قطعهسازان طلبکارند و مشکلاتی که به تبع پیش خواهد آمد یا پیش آمده.
از آن طرف ثبتنامهایی که انجام شده توده مردم ثبتنام کردند. یعنی آن اکثریتی که نیازمند یک دستگاه خودرو هستند برای حل مشکل زندگی و روزمرهشان، آنها الان ثبتنامهایشان را انجام دادند، خیلیها موعد تحویلشان رسیده، اما شرکتهای محترم و خودروسازان به هر شکل این امکان برایشان مقدور نبوده که خودرو را تحویل بدهند. این یعنی اینکه ما مشکلی برای بطن و اکثریت جامعه که خودرو را به عنوان یک قلم مصرفی میخواهند استفاده بکنند پیش آمده و نتوانستیم این مشکل را برایشان حل کنیم.
غالب قریب به اتفاق این افراد خودروهای زیر حجم (1800) سیسی را ثبتنام میکنند. خودرویی که با (2400) سیسی به بالا ما تعریف بکنیم حتماً خودروی لوکس حساب میشود. حتماً برای توده مردم دیگر قابل استفاده نیست، افراد بسیار خاصی که مشکل شماره (1) زندگیشان هم حتماً این نیست. برای رفاه بیشتر ممکن است اقدام بکنند و این طرح ساماندهی هم اسمش رویش است، ما میخواهیم ساماندهی کنیم، یعنی مشکلات و گرفتاریهای اساسی مردم عزیز را حل کنیم. هیچکجای مشکلات اساسی ملت ما با وارد کردن خودروهای لوکس پیشرفته میلیاردی بالای (2400) سیسی حل نمیشود.
البته ممکن است مشکل (1) یا نیم درصد از مردم حل بشود، ولی مهم برای ما اکثریت مردم است. لذا ما عرض کردیم مبتنی بر آن سه اصل یعنی حجم موتور، میزان مصرف سوخت و میزان آلایندگی خودروهای وارداتی ما عمدتاً آلایندگی ندارند. مصرف سوخت بالا هم ندارند، یعنی آن دو فاکتور خود به خود حلشده است. خودروی وارداتی بیشترین احتمال از این سه اصل برایش این است که قدرت موتور بالا داشته باشد.
پیشنهاد ما بر این است که اشکال ندارد، حالا که ما میخواهیم واردات داشته باشیم و حقوق ورودی تعریف بکنیم به مجری قانون مبتنی بر این قانون اجازه بدهیم که خودروی بالای (2400) سیسی را وارد نکند و عملاً ما این را ممنوع اعلام میکنیم.

علی مطهری
متشکریم. البته آقای آزادیخواه همین الان هم میدانید که ممنوع است، ولی شما میخواهید که دائمی بشود. مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و قبولی عزاداری ایام فاطمیه. آقای مطهری! حضرتعالی فرمودید، الان سران سه قوه ممنوع کردهاند، ولی آن موقت است. ما قانون را برای طول زمان مینویسیم. همکار زحمتکشمان حاجآقای آزادیخواه فرمودند (2400) سیسی به بالاتر ممنوع، آقای آزادیخواه! الان (2450) سیسی در ایران تولید میشود، نیازی به واردات نیست. ولی آقای مطهری! ضمن تشکر از نماینده عزیز خوزستان جناب آقای قاسم ساعدی زحمتکش کمیسیون انرژی مجلس که وقتشان را به حقیر دادند صحبت کنم به علت اینکه کمیسیون صنایع و معادن هستم عرض میکنم ما معادنی در بالای کوهها داریم، منابع طبیعی میخواهد بالای جنگلها برود، سازمان آب میخواهد به رودخانهها و منابع آبی دسترسی پیدا کند، عشایر ما کوچ میکنند. با این ماشینهای (2400) سیسی تولید بدون کمکدار نمیتوانند. ما برای اینکه نفت را حذف کنیم معادن را جایگزین نفت کنیم حتماً باید معادن خودمان را فعال کنیم و تردد کنیم. به قول آقای قربانی عزیز نماینده استان گیلان آیا مشکل اسلام (100) سیسی است؟ من عرض میکنم خودروهای قشنگ و زیبایی جمهوری اسلامی تولید میکند، زیر (2450) سیسی، حالا آقای مطهری! بعضیها تقلباتی در واردات خودرو انجام دادهاند مجرم هستند و باید برخورد بشود، ولی حقیر هم مثل آقای آزادیخواه مخالف سرسخت خودروهای لوکس و شکاری هستم. ولی ما در این وسط میخواهیم خودروهای کاری برای معادنمان، سازمان محیطزیستمان، منابع طبیعی خودمان که کمکدار باشد. آقای مطهری! در زمستان وقتی که برف میآید راهبندان ایجاد میشود ماشینهای (2450) سیسی به پایین نمیتوانند در کولاک بالای برف (15) سانتیمتری راه بروند. ماشینهای کمکدار با موتورهای قوی (3800)، (4500)، (6000) سیسی میخواهد.
آقای آزادیخواه! در مناطق کوهستانی وقتی که برف میآید اولین فردی که باید بالای محور برود برادران عزیز راهدارها، جمعیت هلالاحمر است، اورژانس کشور است، آیا این برادران با این ماشینهای (2500) سیسی میتوانند در این برف بالای نیم متر حرکت کنند؟ البته نمیتوانند. الان تولید نداریم، یک مقدار از اینها را برای اورژانس، هلالاحمر، راهداریها، منابع طبیعی، حفاظت محیطزیست و سازمان آب باید بخریم تا حفاظت کنند از اماکن قرقشده حفاظت یا منابع طبیعی از جنگلها یا برادران راهدار برای حفاظت از جادهها تردد کنند. اینها اولین آدمها و پیشمرگهایی هستند که میروند، برادران عزیزی که پیشتاز به جاده میروند این راهداری عزیز است. این که نمیتواند با یک پراید یا پژو تردد کند. آن باید ماشین قوی، چهارچرخ و هشت سیلندری داشته باشد تا بتواند برف را بشکاند.
همکاران! در زمان سیل هم ستاد حوادث باید ماشینهای زیادی داشته باشند. در زمان زلزله هم ستاد حوادث باید ماشینهای بزرگی داشته باشند که اگر راههای معمولی بسته شد از بیراههها با این ماشینهای سنگین حرکت کنند. دیروز بحث بود، از (40) بلای طبیعی (31) بلا در ایران شناخته شده است. ما برای حوادث، نیروهای حوادث باید ماشینهای قشنگ و زیبا داشته باشیم.
همکاران! هماکنون من و شما در این جای امن که مدیون رزمندگان هستیم، در کوههای حاجیابراهیم پیرانشهر، شهیدان ارومیه، ارتفاعات (3500) متر به بالا یکی، دو متر برف است. مرزبانان عزیز، نیروی انتظامی، برادران عزیزمان، ارتش مکتبیمان در آن کوهها نگهبانی میدهند، جادهشان باریک است، نه اتوبان دارند و نه آسفالت. در نتیجه ماشینهای بزرگ با موتورهای قوی برای نیروهای مسلح ما لازم است تا در مرزها حضور داشته باشند. لذا به پیشنهاد حاجآقای آزادیخواه همکار بسیار زحمتکشمان رأی ندهید تا در مواقع اضطراری دست دولت باز بشود برای ارتش و سپاه و نیروی انتظامی و مرزبانی و ارگانها ماشین وارد کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
جناب آقای موسویلارگانی موافق هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام فاطمیه را خدمت مسلمانان تسلیت عرض میکنم، مخصوصاً خدمت همکاران عزیز. بحثی که جناب آقای آزادیخواه مطرح کردند؛ ببینید! درست است که جناب آقای قاضیپور مخالف محترم موارد استثنائی را عنوان کردند که ما نیاز داریم برای راهداری، آمبولانس، برای مواقعی که سیل و زلزله میآید. بله، ما نیاز داریم، شاید آن را بتوانیم با اجازه خاصی بعضی از نیازها و واردات ضروری را انجام بدهیم، بحثی که جناب آقای آزادیخواه مطرح کردند؛ ما الان باید حدود و ثغور این قانونی که داریم تصویب میکنیم مشخص بکنیم که چه نوع خودروهایی قرار است وارد بشود. با وجود اینکه ما آزادراهها و بزرگراههای زیادی را در کشورمان احداث کردیم، اما حجم ترافیکی که هست حتی این خودروهای زیر (2400) سیسی هم نمیتوانند با این سرعتی که برایشان در نظر گرفته شده در این خیابانها تردد بکنند. شما بعضی مواقع حوادثی که همین خودروهای بالای (2400) سیسی در استان تهران، استانهای دیگر به وجود آوردند، ویراژهایی که میدهند، این برنامههایی که در تونلها، جاهای دیگر بعضی مواقع سیمای جمهوری اسلامی ایران به نمایش گذاشته و میگذارد که چگونه این خودروهای چند میلیارد تومانی آسایش را از مردم گرفته. بالاخره خیابانهای ما گنجایش سرعت بالا را ندارد. اگر (2400) سیسی به بالا بخواهند واردات انجام بدهند میخواهند از سرعت و قدرتش استفاده بکنند. اگر قرار باشد آسایش مردم را بگیرد، اگر قرار باشد خودروهای داخلی با مشکل در خیابانها روبهرو بشوند لذا به نظر من برای آن مواردی که همکار عزیزمان جناب آقای قاضیپور فرمودند میتوانیم بعد اجازهای را از محضر مقام معظم رهبری یا از جای دیگر اجازهای بگیرند که ما تعدادی برای راهسازی و جاهای دیگر خودروی (2400) سیسی به بالا نیاز داریم.
الان سران قوا، این شورای هماهنگی که تشکیل شده خیلی از موارد را دارند تصویب میکنند. اگر ادامه داشته باشد در آینده هم میتوانند در موارد استثناء این کار را انجام بدهند. لذا نیاز ضروری است که ما اینجا یک حد و حدودی مشخص بکنیم که اگر واردات بخواهد انجام بشود چه خودروهایی وارد بشود، نه اینکه خودروهایی با قدرت بالا، با این امکانات کمی که وجود دارد، با این خیابانهایی که استاندارد نیست ما خودروهایی را بیاوریم که حادثهخیز باشد و مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد بکند.
لذا درخواستم از همکاران محترم این است که به این بند الحاقی که جناب آقای آزادیخواه پیشنهاد دادند رأی بدهید و برای آن استثناءها ما میتوانیم راههای دیگری را در نظر بگیریم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! قبل از اینکه دولت تشریف بیاورند آقای دکتر فرهنگی ظاهراً با حضرتعالی هم مطرح فرمودند. آقای آزادیخواه عزیز! ماده در رابطه با خودروهای سواری هست، آیا منظور شما از این تبصره فقط خودروهای سواری است؟ چون اگر نه، حکم تبصره مستقل از ماده میشود. آقای دکتر! پس بنابراین احتمالاً مرادشان فقط درمورد خودروهای (2400) سیسی سواری است.

علی مطهری
در اصل ماده میگوید خودروهای سواری، طبعاً اینجا هم شامل خودروهای سواری است، منتها حالا باید بحث کنیم. آقای آزادیخواه ببینید! قاعدتاً منظور شما خودروهای غیرامدادی باید باشد. خودروهای سواری، خودروهای شخصی که طبعاً شامل خودروهای امدادی نمیشود، بفرمایید.

فرشاد مقیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه نمایندگان محترم. توضیحاً خدمت شما عرض بکنم که با پیشنهادی که مطرح هست دولت مخالف است به دلیل اینکه این اختیار الان جزء اختیارات دولت هست و دولت با توجه به شرایطی که در کشور حاکم است و نیازهایی که برای کشور احصاء میشوند میتواند تصمیم بگیرد برای اینکه واردات ممنوع بشود. چهبسا که همین الان هم این کار را انجام دادیم.
در شرایط بعدی ممکن است فرضاً نیازهایی وجود داشته باشد، اگر ما این را در شرایط قانون قرار بدهیم و برایش قانون مصوب بکنیم آنوقت برای هربار تغییر در شرایط پیرامونی کشور که نیاز به واردات داریم باید بیاییم استثناء بکنیم و این فرآیند استثناء کردن آن هم زمان بسیار طولانی میبرد. به نظرم میرسد که این اختیار همچنان در اختیار دولت باشد و دولت براساس شرایطی که در کشور حاکم هست، نیازمندیهایی که احصاء میشود بتواند تصمیم بگیرد، چهبسا که در شرایط فعلی هم این تصمیم را گرفته و اجرایی هم میشود. با این تفاسیر دولت با پیشنهاد مطرحشده علیرغم احترامی که قائل هستیم مخالف هست.

علی مطهری
متشکریم، کمیسیون صنایع بفرمایید.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! توجه بکنید در اینجا نه سنگین مطرح شده است، نه خودروهایی که حتی با سوخت گازوئیل و اینها استفاده میشود، یعنی از اول طرحی که مطرح شد شما دارید مدام سؤال میکنید سواری مطرح است، خودروهای امدادی در آن هست یا نه؟ از اول دارای ابهام بوده، ولی به نظر من این بحث قابل طرح نبوده. دوستان دقت بکنند! از طرف دیگر همینطور که دولت مطرح کردند عملاً این اتفاق افتاده، امروز هیچگونه خودروی خارجی وارد نمیشود. براساس زمان و شرایط این در اختیار دولت است، هر زمان تشخیص بدهد، حالا خودروی امدادی لازم هست، (2400) سیسی به بالا بنا به شرایطی در زمانی لازم هست برای مسائل خاص.
بنابراین کمیسیون اعتقاد دارد که این در اختیار دولت باشد، چراکه اگر تبدیل به قانون دائمی بشود باید برای هربار نیاز لازم و نیازی که در مملکت مطرح میشود یک قانونی را بیاوریم در اینجا وضع بکنیم. پس کمیسیون به این دلایلی که عرض کردم با این پیشنهاد مخالف است، انشاءالله همکارمان که پیشنهاد دادند نتیجه حاصل است، دیگر اصرار نورزند، تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم. حضار 208 نفر، به پیشنهاد آقای آزادیخواه رأی بدهید. پیشنهاد آقای آزادیخواه این است که واردات خودروهای با حجم موتور بیش از (2400) سیسی ممنوع شود که منظور خودروهای سواری است، چون تبصره ماده (1) است مقصود خودروهای سواری غیر امدادی است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ماده (2) را باید قرائت کنند.

بهرام پارسائی
تذکر دارم. من پیشنهادم را باید مطرح کنم. هیأترئیسه باید قانون آییننامه را رعایت کنید.

علی مطهری
ماده (2) را بفرمایید.آقای پارسایی ببینید! شما باید به موقع مطرح میکردید. بعد از تصویب ماده (1) الان قابل طرح نیست. حالا شما هم باید یادآوری میکردید، گذشته، الان قابل طرح نیست، متشکرم، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ به منظور افزایش رقابتپذیری باید بهگونهای برنامهریزی شود که حقوق ورودی خودروهای وارداتی با لحاظ حمایت از تولید داخل حداقل سالانه (5) درصد کاهش یابد تا در سال پایانی سند چشمانداز بیستساله جمهوری اسلامی ایران (1404ه.ش) میزان حقوق ورودی خودروهای سواری حداکثر به (20) درصد برسد.
آقای دکتر! اینجا ماده (2) پیشنهادات زیاد داریم. یک ابهامی هست که بعضی از دوستان مطرح کردند که این فقط شامل خود خودرو میشود یا قطعات کامل خودرو C.K.Dهم شامل میشود؟ حالا کمیسیون باید توضیح بدهد.

علی مطهری
خیر، ابهام که ندارد، میگوید خودروهای وارداتی، شامل نمیشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای پارسایی پیشنهاد برگشت به طرح اولیه را دادند، بفرمایید.

بهرام پارسائی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اول من تذکر به هیأترئیسه دارم که اصلاً آییننامه را رعایت نمیکنند. دیروز قبل از تصویب ماده (1) بنده پیشنهاد دادم و آنجا جلوی چشم هیأترئیسه بود. قرار نیست که من شخصاً دنبال این بیفتم که این مطرح بشود یا نشود. اول هیأترئیسه این را برای من یک پاسخ مشخص بدهد. قرار نیست هر نمایندهای از پشت صندلیاش بلند بشود برود آنجا به هیأترئیسه بگوید پیشنهاد من را مطرح کنید. این که نمیشود، ما یک سال روی این طرح کار کردیم بعد آقایان میگویند دیروز آخر وقت بود ما گذشتیم. این جواب برای ما شد؟ به هر حال قانونی که (80) میلیون نفر با آن سر و کار دارد شما به خاطر کمبود وقت بیایید این کارکرد یک سال را زیر پا بگذارید از آن عبور کنید؟

علی مطهری
متشکریم، ببینید! تذکر شما بطور کلی وارد است، ولی وضع آن مسئولی که در هیأترئیسه هست را در نظر بگیرید. پیشنهاد متعددی هست، بعضی افراد منصرف شدند و تمایلی ندارند مطرح بکنند. قاعدتاً شما هم باید یک یادآوری بکنید و تذکری بدهید.

بهرام پارسائی
آقای دکتر ببینید! دیروز دو تا تخلف در هیأترئیسه بوده. یکی اینکه از پیشنهاد من عبور کردند، یکی اینکه طبق ماده (149) من بازگشت به کل طرح دادم، طبق ماده (149) هم میتوانیم، صحبت هم کردم، بعد از اینکه صحبتها و عرایضم تمام شده میگویند اصلاً امکان آن نیست.

علی مطهری
حالا آن دیگر به تشخیص رئیس جلسه است.

بهرام پارسائی
اصلاً نباید اجازه طرح میداد که ما صحبت بکنیم. تشخیص هیأترئیسه بود که باید همان اولش اجازه نمیداد.

علی مطهری
بعداً به این نتیجه رسیدند و اعلام کردند. حالا صحبتتان را بفرمایید.

بهرام پارسائی
آقای دکتر! پیشنهاد اولی روی ماده اول را همچنان اص

علی مطهری
ما گذشتیم، وقتی ماده تصویب شد شما دیگر نمیتوانید پیشنهاد اصلاحی بدهید. شما راجع به ماده (2) بفرمایید.

بهرام پارسائی
به هر حال امیدوارم خدا یک صبری به نمایندگان با این هیأترئیسه و نحوه مدیریت بدهد. پیشنهاد من در ماده دوم بازگشت به طرح اولیه است. یعنی میزان مشخصی که سالی بین (5) تا (10) درصد از تعرفه واردات کاهش پیدا بکند تا به سقف نرمال در کل دنیا برسیم، ولی اولاً که تصویب یا عدم تصویب ماده اول هیچ فرقی نمیکرد چون سقف مشخص نیست. یعنی قانون کاملاً مبهمی ما گذاشتیم که دولت یک روز میتواند این را کاهش بدهد، یک روز افزایش بدهد. کمااینکه سال گذشته این کار را انجام داد و باعث ایجاد تنش در بازار شد.
هدف ما از پیشنهاد این طرح شفافسازی در این موضوع بود که به راحتی هیأترئیسه از آن گذشت. در ماده دوم پیشنهاد ما این است که سالی بین (5) تا (10) درصد از تعرفه واردات کاهش پیدا بکند که به یک رنج طبیعی در دنیا برسیم و بتوانیم یک فضای رقابتی برای خودروسازهایمان ایجاد بکنیم. یعنی از این فضای کاملاً انحصاری که چهار، پنج دهه است که باعث شده این صنعت فشل بماند و احساس نیاز به ارتقاء کیفیت نمیبیند از آن بگذریم و حقوق مردم در این راستا رعایت بشود. این است که پیشنهاد من کاهش تدریجی سالیانه (5) تا (10) درصد است.
اما دوستان عزیز! شما ببینید این کاهش (5) تا (10) درصد یا همان (10) درصدی که خود کمیسیون صنایع پیشنهاد داده وقتی اثر دارد که در ماده (1) سقف تعرفه مشخص باشد. وقتی سقف تعرفه مشخص نیست من نمیدانم این بند دوم کاهش سالیانه (7) درصد یعنی چه؟ یعنی داریم یک قانونی تصویب میکنیم که کاملاً مبهم، گنگ و هیچ گرهی از مشکلاتمان باز نمیکند. بنابراین من باز اصرار میکنم آن ماده (1) ما تا وقتی شفاف نشود مواد بعدیاش هیچ اثری نخواهد داشت. حالا دوستان هیأترئیسه یک تجدید نظری در این موضوع بکنند من ممنون میشوم.

علی مطهری
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم ایام فاطمیه را تسلیت عرض میکنم. ببینید! پیشنهادی که در طرح اولیه بود و الان هم جناب آقای دکتر پارسایی صحبت کردند در حقیقت یک شیب تندی برای تعرفههای واردات خودرو داشت که اگر مبنا را (10) درصد قرار بدهیم معنیاش این بود که در یک زمان، چون آخرش هم گفتند (20) درصد. اگر الان مثلاً مبنا را (55) درصد فعلی یا (50) درصد فعلی قرار بدهیم یعنی در طول یک سه سال این تعرفهها میتوانست (10) تا بشود و کاهش پیدا بکند و زمینهای برای واردات فراوان خودرو بشود. اما من از یک دریچه دیگری به موضوع میخواهم نگاه کنم. اصلاً با این نوسانات ارزی، با این حوادثی که در ماههای گذشته اتفاق افتاده شرایط کاملاً تفاوت کرد. یعنی الان وضعیت طوری است که به خاطر مدیریت منابع ارزی کشور مسئولین تصمیم گرفتند فعلاً اصلاً ثبت سفارش انجام نشود. این قطعاً موقتی است و به خاطر شرایط فعلی کشور است، اما دیدگاه ما حالا چه در کمیسیون صنایع و چه در کمیسیون ویژهای که پیشنهاد حذف این ماده را دادیم، بعد از این مطرح میکنیم، اصلاً اعتقاد ما این است که در بحث تعرفهگذاری مجلس نباید ورود بکند. من مخالفتم بیشتر به این دلیل است، حالا آن (5) تا (10) درصد را کمیسیون صنایع آمدند تعدیل کردند (5) درصد کردند. این باز متعادلتر شد، قابل دفاعتر است، اما اصلاً پیشنهاد ما حذف است که حالا بعداً مطرح میکنیم.
اما اینجا در مخالفت من این را عرض بکنم؛ برادرهای گرامی، خواهران بزرگوار دقت کنید! اصلاً به اعتقاد من مجلس نباید در موضوع تعرفهگذاری ورود قانونگذاری بکند. یعنی باید هر سال هر مشکلی سر بحث خودرو پیش میآید، واردات خودرو، تعرفهگذاری خودرو مجلس پاسخگو باشد و هر سال مجلس در این میدان وارد بشود که تعرفه را (1) درصد بالا ببرد و (2) درصد پایین بیاورد. هر سال نُقل و نَقل محافل هر دویش این میشود که امسال تعرفه خودرو چطور میشود، برویم مجلس که ببینیم تعرفه خودرو چطور میشود. مثل برخی مواردی است که مجلس ورود کرده، جایگاه مجلس نبوده، جایگاه دولت بوده، مجلس باید جایگاه نظارتی خودش را حفظ میکرده، جایگاه سیاستگذاری، ریلگذاری و قانونگذاریاش را حفظ میکرده، در عرصههای اجرایی ورود کرده و هر روز با پاسخگویی و انتظارات و مطالبات مردم مواجه است.
بنابراین بحث، بحث مبنایی است، ما میگوییم اصلاً مجلس را وارد عرصه تعرفهگذاری روی کالاها، آن هم روی کالاهای مصرفی، ولو مصرفی بادوام نکنید. ما همین هفته قبل با رأی خود شما تصویب کردیم که دولت هم میتواند تا پایان برنامه پنجم کالاهای مصرفی، مصرفی بادوام که مشابه داخلی با کیفیت مناسب دارند را ثبت سفارش نکند، هم میتواند مدیریت واردات کند. مدیریت واردات با موانع تعرفهای، با موانع فنی مثل استاندارد و اینها، یک اختیاری به دولت به عنوان دستگاههای اجرایی میدهیم آن به عنوان مجری خودش بیاید سیاستگذاری کند، مجلس هم نظارتش را بکند. دلیل مخالفت من بیشتر این است که اصلاً مجلس را وارد موضوع تعرفهگذاری نکنید، مجلس را گرفتار میکنید، هر سال و هر ماه باید پاسخگوی (2)، (5) درصد بالا و پایین شدن تعرفههای خودروهای وارداتی بشوید، خیلی متشکرم.

علی مطهری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مقدسی موافق هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز دقت بفرمایید! ما نوع نگرشمان به موضوع خودرو باید تغییر پیدا کند. در شرایط فعلی با توجه به مشکلاتی که کشور داشته کلاً واردات خودرو ممنوع شده، ولی ما برای یک حالت چندماهه، که قانون تصویب نمیکنیم. ما برای یک دوره بلندمدت (50)، (100) ساله حالا تا زمانی که ضرورت تغییر پیدا نکند میآییم قانون را اصلاح میکنیم. بنابراین شرایط بحرانی فعلی نباید بر تصویب قوانین سایه بیفکند.
نکته دوم این است که واردات خودرو زیر (10) درصد بوده، ولی چون در این شرایط منع کردیم الان یک التهاب و اثر روانی روی قیمت خودرو داشته. اما مطلبی که مخالف محترم فرمودند را دقت بفرمایید! دولت در اختیاری که داشته یک انحرافی ایجاد شده، آمده در تعرفه خودروهای تمامبرقی و هیبریدی که تمام دنیا دارند به آن یارانه و سوبسید میدهند آن را هم تغییر داده. آمده در سال گذشته تعرفه خودروهای هیبریدی را از (4) درصد به (25) درصد و از (4) درصد به (35) درصد و تمامهیبریدی را (4) درصد به (65) درصد افزایش داده. یعنی منطقی بر این رفتار نبوده.
پیشنهاددهنده نظرش این است ما منطق اقتصادی بر رفتارمان در صنعت خودرو باشد. اگر بیمبالاتی بکنیم همین وضعیت آشفتهبازاری که در صنعت خودرو داریم هم خریدار و هم تولیدکننده نگران و ناراحت است همچنان استمرار پیدا میکند.
بنابراین تعرفه برای شرایط عادی است، اولاً الان در شرایط بحرانی دولت گفته ممنوع، ما هم قبول داریم، ولی شرایط که عادی شد دولت تعرفهاش را متناسب با سیاستها باید میگذاشته. همه دنیا دارند تشویق میکنند خودروی هیبریدی که سوخت فسیلی را تا (25) درصد کاهش میدهد، در ایتالیا، چین و انگلستان یارانه میدهند، مشوق میگذارند، اینجا داریم تنبیه میکنیم. تمام سیاستگذاری خودروسازی مطرح دنیا به سمت و سوی تولید خودروهای تمامبرقی رفته. در ایران اسلامی اکثر کلانشهرها و شهرهای ما آلاینده هستند، بنابراین باید جهتگیری خودروسازیمان به سمت خودروهای برقی برود. شاید بفرمایید این تعرفه شامل همه خودروها میشود؟ بله، درست است، ولی واقعیت امر این است که اگر ما فضای رقابتی را بگیریم همین خودروهای با بدترین کیفیت به صورت رانتی را میخواهیم با قیمت بالا و یکطرفه به مردم ارائه بکنیم.
بنابراین ما تعرفه را در شرایط عادی با شیب ملایم کاهش میدهیم، کل واردات (6)، (7) درصد بیشتر نبوده. جنگ روانی در این قضیه درست نکنیم واردات خودرو آزاد میشود. اولاً برای الان نیست، برای شرایط عادی نیست، بعد هم در دنیا منطق دارد، اگر رقابتی بین خودروسازان ما و دنیا و مقایسه کیفیت صورت نگیرد اصلاً توجه نمیشود. شما دقت کنید خودروسازان ما بخش آلایندگیشان، تحقیق و توسعهشان، حداقل ممکن است بحث استفاده از ظرفیت دانشگاه در ارتقای کیفیت، استفاده از شرکتهای دانشبنیانی که میتوانند تحول در صنعت خودروسازی ایجاد بکنند در حداقل ممکن است. بنابراین اگر ما میخواهیم کیفیت خودرو را ارتقاء بدهیم در یک فضای رقابتی میتوانیم انجام بدهیم، نه اینکه ماشینی ارائه بکنیم از روز اول خریدار دغدغه تعمیرش را داشته باشد.
بنابراین اولاً قانون برای الان نیست، نگویند الان ما ارز نداریم، هیچکس در شرایط فعلی موافق واردات خودرو با ارز نیست. یک وقتی خلط مبحث صورت نگیرد. در شرایط عادی بعد از بحران است، بعد هم شیب کاهش ملایم است. اگر فضا رقابتی نشود این انحصار و رانت ما را به قهقرا میبرد. بنابراین خواهشم این است که به این پیشنهاد رأی بدهید، البته دوستان دیگر پیشنهادات اصلاحی دادند و در متن میتوانیم اصلاح کنیم. رویکرد بنده بیشتر بحث خودروهای تمامبرقی و هیبریدی است که متأسفانه برعکس دنیا علیرغم آلودگی ما داریم یک مسیر انحرافی را میرویم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم. دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

ولی ملکی
به نام خدا
من تعجب میکنم همکار ارجمندمان جناب آقای دکتر مقدسی خودشان به این بند رأی دادند. شما به این بند رأی دادید و درمورد ماده (3) صحبت کردید. ماده بعدی درمورد خودروهای هیبریدی است، هم در طرح اولیه و هم در طرح کمیسیون صنایع هیبریدی کاملاً معاف شده است، هیچربطی هم ندارد. اما اینکه تغییراتی که کمیسیون داده این است که به جای (5) الی (10) درصد گفته شده که همان پایه را در نظر بگیریم. یعنی ما (5) درصد را در نظر گرفتیم، و الا دست دولت باز است. میتواند (5) درصد بگیرید یا اینکه (10) درصد بگیرد، در هر دو حالت یکی است. خواستم بگویم الان هم نظر آقای مقدسی در اینجا تحصیل حاصل است، هیچ مشکلی برای هیبریدیها پیش نمیآید. هیبریدی در ماده (3) معاف از هرگونه حقوق ورودی هست، تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم، ببینید! تفاوت پیشنهاد آقای پارسایی با اصل ماده این است که در ماده میگوید، سالانه حداقل (5) درصد، ایشان گفته که (5) تا (10) درصد، یعنی برایش یک سقف گذاشته.
حضار 205 نفر، پیشنهاد آقای پارسایی را به رأی میگذاریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. چون مخالف برنامه هست دوسوم رأی میخواهد. ما در برنامه تعیین تعرفه را به عهده دولت گذاشتیم، الان میخواهیم عدد تعیین بکنیم مخالف برنامه است، لذا دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. آقای قاضیزاده! پیشنهاد دیگری دارند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد حذف داریم. کمیسیون ویژه پیشنهاد حذف داده، آقای لاهوتی از طرف کمیسیون ویژه پیشنهاد حذف را مطرح میکنند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند! در ماده (2) اینطور آمده که ما تعرفهها را کاهش بدهیم، در نهایت در افق 1404 به یک تعرفه (20) درصد برسیم. جناب آقای دکتر مطهری به خوبی اشاره کردند. دوستان ببینید! ما این اختیار را به دولت محول کردیم، کمیسیون ماده (1) شامل (9) تا وزیر است. ما این اختیار را به دولت محول کردیم، دولت متناسب با شرایط و زمان بتواند تعرفهها را مشخص بکند. الان که ما پیشاپیش نمیتوانیم، ممکن است سال آینده ما اتفاق و شرایطی در مملکت داشته باشیم تعرفه را الزاماً باید بالا ببریم، یا شرایطی داشته باشیم الزاماً تعرفه را پایین بیاوریم. ما به خاطر همین این اختیار را به کمیسیون ماده (1) دولت دادیم. دولت متناسب با شرایط کشور، زمان بیاید و بتواند تصمیم بگیرد. کمیسیون ماده (1) را هم شما خودتان میدانید شامل (9) تا وزیر است. حالا ما برای تعرفه واردات تا افق 1404 بیاییم تصمیمگیری بکنیم، آیا این کار درستی است؟ قطعاً کار عبثی است.
من خواهش میکنم دوستان عنایت بفرمایید! ما الان مسئولیت کاهش تعرفه را هرگز در قانونگذاری نداشتیم بیاییم تعرفه را خودمان دخالت بکنیم. الان بیاییم مسئولیت تعرفه، تعرفهگذاری را به عهده بگیریم بعد فردا، سال آینده اگر آمدیم شرایطی در کشور به وجود آمد مجدداً باید قانون در مجلس بگذرانیم، دولت یا لایحه بدهد یا ما طرح بدهیم، تعرفه را بالا و پایین بکنیم. من از شما میپرسم، آیا این امکان وجود دارد که مجلس در هر شرایطی بیاید تعرفه را بالا و پایین بکند، دولت لایحه بدهد، شما طرح بدهید؟ امکان این وجود ندارد.
عاقلانهترین تصمیم همان تصمیمی بوده که ما در قوانین گرفتیم و این اختیار را به دولت محول کردیم، نه درمورد خودرو، درمورد همه کالاها. درخصوص واردات همه کالاها ما این اختیار را به کمیسیون ماده (1) دولت محول کردیم که شامل (9) تا وزیر است. متناسب با شرایط بیایند تصویب بکنند.
خواهش من از دوستان این است که عنایت بفرمایند، اولاً آقای دکتر مطهری! حتماً اصل این هم همانطور که جنابعالی فرمودید نیاز به رأی دوسوم دارد. خواهش من از دوستان این است که حتماً عنایت بفرمایند به حذف این رأی بدهند. من دارم از طرف کمیسیون ویژه مطرح میکنم، ما ساعتها نشستیم، جناب آقای دکتر فولادگر ریاست محترم کمیسیون امر فرمودند ما ساعتها نشستیم روی این بحث شد. همه دوستان به این جمعبندی رسیدند که این به صلاح مملکت نیست که ما این اختیار را از دولت بگیریم و در هر زمانی اصلاً نمیتوانیم قانونگذاری مجدد داشته باشیم. من خواهش میکنم دوستان به حذف ماده (2) رأی مثبت بدهند.

علی مطهری
متشکریم، مخالف صحبت کند؟ به نظرم صحبتها انجام شده.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدمهدی مقدسی بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
مخالف
ضمن تشکر از اظهارات برادر عزیزم جناب آقای لاهوتی، اولاً من آن فرمایش همکار عزیزم جناب آقای ملکی را اصلاح کنم، بنده با ایشان درخصوص اصلاح جدول تعرفه توافق شد، در مرحله بعد متأسفانه تغییرش دادند. ببینید! بحث ما این است؛ اولاً آن بحث مخالف برنامه بودن را ما به نظر جناب آقای مطهری احترام گذاشتیم که جناب آقای فرهنگی فرمودند، ولی اینجا یک تغییر سیاستگذاری است، بار مالی نبود که دوسوم میخواهد. البته حالا از این میگذریم، دیگر شما رأیگیری کردید، آنجا (105) تا رأی آورد، اگر دوسوم نبود مصوب بود.
اما استدلالی که بنده دارم. همکاران عزیز دقت کنید! خودروسازان الان وابسته به دولت هستند. الان دخالت دولت کل صنعت خودروسازی را به این روز انداخته. اگر تعرفه، خودروسازی دست دولت است به جای نظارت دخالت بکند کار به کجا میانجامد؟ عرض کردم ما در شرایط فعلی که نمیخواهیم تصمیم بگیریم. قانون برای (50) سال است، دقت بفرمایید! دولتی که صنعت خودرو را حاضر نیست رقابتی بکند خودش تعرفه میگذارد. عرض کردم در تعرفه آمده (65) درصد برای خودروی برقی آورده. این مخالف لایحه قانون هوای پاک است. بنده با تمام وجودم از تولید داخلی، از کارگران باشرافت حمایت کردم و حمایت میکنم، ولی مفهوم حمایت از خودرو این نیست که بلا را سر خریدار در بیاورید. سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده «سازمان حمایت از تولیدکننده» شده. ما هم از تولید در جای خودش در قانونگذاری باید حمایت کنیم، مصرفکننده جایش کجا است؟
فقط (6) درصد واردات قبلاً بوده، الان هم نمیخواهد وارد بشود. حدوداً در شرایط عادی است، فضا را رقابتی نکنید خودرو درجا میزند. ما خودروسازیمان را با کرهجنوبی شروع کردیم، آنها به کجا رسیدند ما داریم درجا میزنیم. بنابراین وقتی که اختیار خودرو دست دولت است، تعرفهاش هم دست دولت است. بنابراین فرآیند غلط و اشتباه است.
خواهش من این است که به حذف این ماده رأی ندهید، اما در متن اگر دغدغه منطقی وجود دارد با هم مشورت کنیم، متن ماده (2) را مطابق با نیاز کشور اصلاح کنیم، ولی در ردش رأی ندهید، سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای احمد سالک موافق هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
موافق
سلام علیکم
ایام فاطمیه را تسلیت عرض میکنم. مخالف محترم مطلبی را مطرح کردند که در تأیید حذف بود. اشاره داشتند که باید اصلاحاتی در آن صورت بگیرد، ولی به چند نکته باید توجه کرد. نکته اول، ابزار مدیریتی نباید از دست دولت در کلان بحث گرفته بشود. آن باید بتواند کنترل و مدیریت در این بحث بکند. برادر عزیزمان اشاره داشتند که مشکلاتی پیش میآید، مجلس ابزار نظارتی بر دولت دارد. حتی عدم کفایت سیاسی رئیسجمهور را میتواند براساس اصل (89) قانون اساسی رقم بزند. بنابراین نظارتش را تقویت کند.
نکته بعد، باید اصلاح ساختار خودروسازی برای رشد رقابت هم در داخل و هم در خارج انجام بگیرد که کمیسیون ویژه مجلس دنبال اصلاح است تا از انحصار دو دستگاه خودروسازی بیرون بیاید. نکته بعد، در کشور ما به نوسانات ارزی نگاه کنید، در یک مرحله از این ابزار ارزی چه بلایی سر مردم و کالاهای اساسی مردم آمد و این مسأله مهمی است. اگر مدیریت دولتی با جلوگیری از جزائر متعددی که در آنجا هست وحدت رویه داشته باشند نباید این مسأله پیش بیاید. این اشکال وارد هست، اما نباید ابزار مدیریتی را از دست دولت گرفت. علاوه بر همه اینها ما در سالی هستیم که تکیه بر کالاهای ایرانی هست و باید از ظرفیتهای داخلی کشور که شرکتهای دانشبنیان هستند و ظرفیت جوانان ما هست برای این مسأله استفاده کنیم.
بنابراین میتوانیم با اینکه اعلام کردند ورودی دیگر نداریم، ولی میتوانیم جلوی این مسأله را بگیریم و با تکیه بر ظرفیت داخلی در راستای (24) سیاست اقتصاد مقاومتی به خصوص بند (6) این اقتصاد در جهت خودکفایی و بند (1) قوانین دیگر در این جهت، بند (4) سیاستهای کلی نظام به سمت خودکفایی هست ما باید جهت بدهیم. حدود (800) هزار شغل در داخل کشور هست، گردش مالی در داخل کشور بسیار قوی و بالا است. باید به سمت رشد داخلی ملت هدایت بشود. بنابراین من اگرچه در کلیات بحث کردم و همانجا هم موافقت خودم را با کلیات اعلام کردم، همانجا هم اعلام کردم در جزئیات باید وارد بشویم و مسائل را مطرح کنیم، ولی شما به ماده (2) به منظور افزایش رقابتپذیری تا پایان مسأله که به (20) درصد برسد توجه کنید. این پیشنهاد میتواند یک حرکتی را به وجود بیاورد.

اکبر رنجبرزاده

علی مطهری
خیلی ممنون، راجع به همین دستور است بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای کوچکینژاد بفرمایید. آقای عباسی! شما هم آییننامهای دارید، چشم. بعد از اخطار.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ماده (2) بودجهای است، براساس اصول (52) و (126) قانون اساسی بودجه توسط دولت تنظیم میشود. تعرفهگذاری در قانون بودجه هرساله میآید و دولت براساس شرایط کشور تعرفهگذاری میکند.

علی مطهری
البته این منحصر به بودجه نیست میتواند بیاید. ما در یک قانون دائمی میتوانیم تعرفه را تعیین بکنیم، اشکال ندارد، مخالفتی با اصل (52) ندارد، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده
آقای عباسی تذکر ماده (75) دارند، اجازه میفرمایید؟

علی مطهری

اسداله عباسی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! خواهش من این است که حضرتعالی مشروح مذاکرات و اظهارنظرهای همکاران را توجه داشته باشید، ریاست جلسه را به عهده دارید. جناب آقای پارسایی در پیشنهاد خودشان هیأترئیسه را زیر سؤال بردند. منظور از هیأترئیسه کدام هیأترئیسه است؟ (نایبرئیس ـ ماده چند را میفرمایید؟) آقای دکتر! (75) است. (نایبرئیس ـ به عنوان عضو هیأترئیسه میفرمایید؟) بله، باید دفاع بکنیم. آقای دکتر! خوب دقت بفرمایید. آقای پارسایی فرمودند در انتقاد به جنابعالی خدا یک صبری به نمایندگان بدهد با این هیأترئیسهای که هست.

علی مطهری
البته انتقادشان فقط به من نبود، به شما هم بود.

اسداله عباسی

علی مطهری

اسداله عباسی

علی مطهری
به کل هیأترئیسه بود، تازه ناظر به دیروز و امروز بود.

اسداله عباسی
به هر حال اداره جلسه هست، یا یکی از آقایان دبیرها هست، این مشخص بشود ابهام ایجاد نشود، این یک.
دوم، جناب آقای دکتر مطهری! این طرحی که الان تصویب شده کمیسیون صنایع چکشکاری لازم را نکرده اینجا آمده پر از ابهام هست.

علی مطهری
این دیگر به تذکر شما مربوط نمیشود، خیلی ممنون.

اسداله عباسی
از دیروز ما هنوز یک ماده را بیشتر تصویب نکردیم، اگر اینطور پیش برود من فکر میکنم چهار، پنج ماه ما باید روی این طرح باشیم.

علی مطهری
حالا دوستان اگر از بعضی پیشنهاداتشان بگذرند که ما سریعتر جلو برویم، متشکرم. پیشنهاد حذف مطرح است. مطلب روشن است نیاز به توضیح نیست، اصرار دارید؟ بفرمایید.

فرشاد مقیمی
ضمن عرض سلام و تشکر و خدا قوت مجدد خدمت عزیزان، شما نمایندگان محترم در قوانین بالادستی این اجازه را به دولت دادید که دولت با محوریت تعرفهگذاری در بحث مدیریت واردات و صادرات بتواند در شرایط حاکم بر کشور کمک بکند که در جاهایی اگر ساخت داخل ما بیش از نیاز هست بتواند تعرفهگذاری بکند و در بحث جاهایی که کمبود داریم اولویتهای کمبودها با تعرفهگذاری براساس اطلاعات پیرامونی محیط آن زمانی که میخواهد تصمیمگیری بکند. این را هم توسط کارگروهی که در دولت شکل میگیرد نهایتاً به تصویب دولت میرسد و دولت هم براساس آن تعرفهگذاری میکند.
دوستان به یک نکتهای اشاره کردند که در بحث خودروهای هیبریدی و خودروهای برقی تعرفه (65) درصد دارد، من میخواهم عرض بکنم که پنج، شش سال هست که تعرفه این خودروها صفر هست. حتی سرمایهگذاری برای بحث تولید خودروهای هیبریدی و برقی هم با توجه به نیازی که کشور به این شرایط دارد جزء اولویتهای دولت بوده. با این تفاسیر ما با پیشنهاد حذف این ماده موافق هستیم.

علی مطهری
متشکریم. حضار 217 نفر، پیشنهاد آقای فولادگر حذف ماده (2) هست. در واقع میخواهیم ببینیم این تعرفهگذاری خودرو به عهده دولت باشد یا مجلس، طبق ماده (2) مشخص بشود. دولت موافق حذف است و کمیسیون مخالف حذف است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. باز هم پیشنهاد داریم؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد اصلاحی داریم. هرکدام از مواد تعداد زیادی پیشنهاد دارد.

علی مطهری
حالا یکی از اصلاحیهها را مطرح بکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای آزادیخواه! بله، نوبت شما است. بعضی از کمیسیونهای محترم روی طرح اولیه پیشنهاداتی دادند. چون گزارش کمیسیون متفاوت با طرح اولیه است ما طبیعتاً پیشنهادات کمیسیونهای فرعی را اگر مراجعه نکنند و به شباهتش اشاره نکنند طرح نمیکنیم، پیشنهادات روی گزارش نهایی کمیسیون را طرح میکنیم. تشریف بیاورند، چون روی طرح اولیه است، گزارش عوض شده، آقای آزادیخواه بفرمایید.

محمدحسین قربانی
این برخلاف آییننامه است.

غلامرضا کاتب
این خلاف ماده (144) آییننامه است.

علی مطهری
پیشنهاداتی که روی متن نهایی است آنها را مطرح کنید.

احد آزادی خواه
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام مجدد. جناب آقای رئیس! همانطور که همکاران عزیز هم در این پیشنهاد و رأیگیری بخش عمدهای از آنها اثبات کردند موضوع تعرفهگذاریها محل بحث، جرح و تعدیل است. ثانیاً ما میخواهیم مشکل مردم با این طرح حل بشود. ما نمیخواهیم واردات خودرو را بدون هیچ قید و شرطی گسترش بدهیم و از تولید داخلی دست حمایتمان را برداریم. اگرچه امروز همه ما نمایندهها از نوع برخورد خودروسازان واقعاً گلایهمند هستیم و مردم گرفتار هستند، گرفتاری مردم را داریم میبینیم. بخشی از هموطنان ما مقابل همین مجلس آمدند اعتراض کردند. بالاخره کسی که ثبتنام کرده، پول به حساب ریخته، موعد تحویل خودرویش رسیده و خودرو تحویلش نمیشود حق دارد و این مظلوم واقع شده و ما و شما اگر واقعاً نماینده مردم هستیم باید به داد اینها برسیم. این یک واقعیت غیرقابل انکار است.
اما صرفاً راهحل این نیست که بگوییم حالا که خودروساز داخلی پنج ایراد عمده در کارش هست پس ما کلاً اینها را تعطیل کنیم، هزاران نفر را بیکار بکنیم و واردات را رونق بدهیم. این هم حتماً در آینده مشکل را چندبرابر خواهد کرد. لذا حقیر پیشنهادی دارم که در واقع ماده (2) اینگونه اصلاح بشود.
ما به جای آنکه تعرفهگذاریها را با این مهندسی که در متن ماده (2) آمده تعریف کنیم بیاییم و قطب رقابتپذیری را به جریان بیندازیم. اگر امروز هموطنان ما از کیفیت پایین خودرو گلایهمند هستند، اگر از سوءمدیریت گلایهمند هستند و اگر ناراحتیهای دیگر دارند شاید علت این باشد که ما نتوانستیم یک میدان رقابتی در بازار خودرو ایجاد بکنیم. اگر این میدان رقابتی ایجاد بشود قدرت تصمیمگیری مردم بالاتر میرود، بهتر میتوانند انتخاب کنند و حتماً خودروسازان هم به سمت ارتقاء کیفیت خواهند رفت و استانداردهای بینالمللی را بیشتر از الان رعایت میکنند و مدیریتشان را بهینه میکنند.
لذا پیشنهاد حقیر این است که ماده (2) به این شکل اصلاح بشود. «به منظور افزایش رقابتپذیری، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است برنامهای برای حمایت از شکلگیری قطب سوم خودروسازی کشور تدوین و اجرا نماید». یعنی ما بیاییم به جای اینکه مرزها و ورودیها را باز کنیم و خودروی وارداتی داشته باشیم بیاییم یک میدان رقابتی در داخل ایجاد بکنیم، هم اینهمه جوان بیکار سر کار خواهند رفت و مشغول به کار خواهند شد، هم به تولید داخلی که یکی از منویات رهبر عزیز و فرزانه انقلابمان است، توجه داده شده، هم رقابت ایجاد میشود و هم مشکل اساسی مردم عزیزمان حل خواهد شد.

علی مطهری
متشکریم، البته آقای آزادیخواه! پیشنهادتان خیلی کلی است. مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نقویحسینی بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام محضر هیأترئیسه

علی مطهری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای علیرضا سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان میدانند اصلاً هدف از این طرح افزایش رقابت و همچنین حمایت از افزایش کیفیت خودرو در داخل کشور بوده. سؤال این است، آیا اساساً افزایش کیفیت خودرو منوط به این است که ما واردات را رها کنیم یا نه، مسیرهای جایگزین دیگری نیز وجود دارد؟ متأسفانه گاهی از اوقات فضا به سمتی حرکت میکند که تصور عمومی این است که ما برای افزایش کیفیت خودرو و ایجاد رقابت باید گمرکات و واردات بیرویه در داخل کشور را رها کنیم.
برادران عزیز و خواهران گرانقدر! همه میدانیم صنعت خودروسازی امروز مورد طمع دشمنان ما واقع شده. همه ما این مسأله را میدانیم، آیا ما باید در این شرایط مسیری را انتخاب کنیم که خودروسازان با مشکل جدیتری مواجه بشوند؟ یا نه، باید به هر کیفیت تمهید شرایطی بکنیم که بالاخره ضمن افزایش کیفیت، ضمن اینکه فضا رقابتی بشود مردم هم آسیب نبینند؟ به نظر میرسد این ماده (2) مشکلات جدی دارد، ما میخواهیم سالانه (5) درصد برای افزایش رقابتپذیری حقوق ورودی را کاهش بدهیم.

علی مطهری
جناب آقای سلیمی اجازه بدهید! شما راجع به پیشنهاد آقای آزادیخواه صحبت کنید، شما راجع به اصل ماده دارید صحبت میکنید. پیشنهاد ایشان این است که قطب سوم تشکیل بشود. یعنی در مقابل سایپا و ایرانخودرو قطب سومی به وجود بیاید. شما راجع به این صحبت کنید.

علیرضا سلیمی
به هر نحو ببینید! در این پیشنهاد بحث رقابتپذیری را مطرح کرده. ما الان دو قطب تولید عمده خودرو داریم، این را افزایش بدهیم، این خودروسازان از انحصار خارج بشوند، به خودی خود وقتی که انحصار برداشته بشود رقابتپذیری افزایش پیدا میکند. اینجا درمورد درآمدهای حاصل از واردات هم پیشبینی شده که ما بیاییم سرمایهگذاری کنیم قطبهای سوم و چهارم، افزایش رقابتپذیری به نظر میرسد هم جلوگیری از انحصار کردیم، هم مشکل کیفیت را حل کردیم، هم میتوانیم بحث خودروسازان که امروز واقعاً در باتلاق گیر کردند، هم مردم ناراضی هستند، هم بانی، هم مستمع، هم ذاکر، همه و همه ناراضی هستند، هم دولت، هم مجلس و هم خود خودروسازان را انشاءالله نجات بدهیم. به نظر من پیشنهاد خوبی است رأی بدهید، متشکرم.

علی مطهری
دولت مخالف است، کمیسیون بفرمایید.

ولی ملکی
دوستان ببینید، توجه کنید! همکار عزیزمان که بحث قطب سوم را مطرح کردند اصلاً ما میگوییم چرا قطب سوم؟ قطب دهم، الان هم تعداد خودروسازهای ما به (20) تا بیشتر میرسد. الحاقی داریم که خیلی از این کاملتر هست. من الحاقی را میخوانم که نه قطب سوم، نه چهارم، بلکه آزاد میشود.
این الحاقی است، بعد از این مطرح میشود. این است که «دولت موظف است طی مدت سه سال از لازمالاجرا شدن این قانون با اجرای صحیح سیاستهای کلی اصل (44) و قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) و اصلاحات بعدی آن و سیاستهای کلی تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی زمینه رقابتپذیری در صنعت خودرو را به نحوی فراهم نماید که تصدیگری دولت خاتمه یافته و صرفاً اقدامات نظارتی و سیاستگذاری و تنظیمگری انجام دهد». آنجا در پیشنهاد همکار عزیزمان هم تحصیل حاصل میشود، یعنی کلاً دولت باید از تصدیگری دست بردارد، فقط در بعد نظارتی دخالت بکند. این کاملتر است و قطعاً همکار عزیزمان هم قانع خواهند شد، تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم، حضار 200 نفر، پیشنهاد آقای آزادیخواه برای تشکیل قطب سوم خودروسازی را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون هر دو مخالفند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
اگر اجازه بدهید ما دیگر عبور کنیم. به این ترتیب ما با این پیشنهادها به جایی نمیرسیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان: حاجی و حسینزاده پیشنهاد دارند. آقای دکتر! آقایان الحاق به کل دادند. حالا نوع ارائه پیشنهادتان الحاق به ماده نیست، الحاق به کل مواد هست.

حمیدرضا فولادگر
آقای مطهری اجازه بدهید آن پیشنهاد الحاقی چون جا و موضوعش اینجاست آن را مطرح کنیم.

علی مطهری
آقای فولادگر! الحاق بعد از تصویب اصل ماده است. اگر اصل ماده رأی بیاورد. اینکه جایگزین نیست. اصل ماده باید رأی بیاورد. ببینید! الحاق یعنی بعد از اینکه ماده رأی آورد الحاق کنیم، الان نمیشود، قابل طرح نیست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فولادگر! وقت جلسه دارد گرفته میشود، اجازه بفرمایید. آقایان: حاجی و حسینزاده پیشنهاد اصلاحی جزء دارند، آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاد بنده این هست که در این ماده (2) که (5) درصد برای اینکه هرساله کاهش پیدا بکند پیشبینی کرده، (2) درصد هست. چرا؟ چون این (5) درصد به نظر میرسد که شیبش تند باشد و رقابت باید در شرایط و وضعیت یکسان و عادلانهای هم برای تولیدکننده داخلی، هم برای واردکنندگانی که اینجا به آنها میخواهد امتیاز بدهد باشد. اما به اعتقاد ما (5) درصد زیاد است، اگر (2) درصد بشود یک مقداری شرایط رقابت بین تولیدکننده داخلی و واردکننده نزدیکتر میشود، الان وزنه بیشتر به سمت واردکننده هست و از آن طرف ما نباید دست دولت را ببندیم. بالاخره دولت (نایبرئیس ـ الان شما دارید میبندید) نه، ما داریم کمش میکنیم. ما داریم به نفع دولت صحبت میکنیم، اینجا در متن گفته آن میزان گمرکی که دولت باید بگیرد هرساله (5) درصد کاهش پیدا بکند، ما میگوییم که این به (2) درصد کاهش پیدا بکند. یعنی یک مقداری شیبش ملایم باشد. نمیدانم اگر شما شیب ملایم را قبول ندارید، اما اجازه بدهید! دولت باید بتواند قدرت مانور برای اجرا داشته باشد. ما نباید اختیارات دولت را از یک طرف بگیریم و محدود بکنیم و تمرکزگرایی بکنیم. این هم خودش یک نوع تمرکزگرایی است. چطور میگوییم که ما باید از تمرکز بپرهیزیم، خود این یک نوع انحصار گرفتن در دست مجلس هست و دولت خودش نمیتواند اختیار داشته باشد.

علی مطهری
متشکریم، پیشنهاد آقای حاجی این است که (5) درصد، (2) درصد بشود. مخالف انشاءالله صحبت نمیکنند.

اکبر رنجبرزاده
آقای کمالیپور مخالف هستند، بفرمایید.

علی مطهری
فقط تغییر آن درصد است، مطلب روشن است، خیلی ممنون.
حضار 200 نفر، دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. چون مخالف برنامه هست این هم دوسوم رأی میخواهد، این هم تعیین تعرفه است. آقای حاجی! البته اگر رأی بیاورد آن (20) درصد هم باید تغییر کند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حسینزاده میفرمایند (5) درصد را (7) درصد بکنیم، بفرمایید.

عبدالکریم حسین زاده
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت

علی مطهری
متشکریم، مخالف صحبت میکند یا نه؟

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

علی مطهری
آقای قاضیپور اگر اجازه میدهید دیگر صحبت نکنید، مطلب خیلی روشن است، الان ما هیچ پیشرفتی نداشتیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای نادر قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! از حساسیت حضرتعالی در دفاع از تولید داخل تشکر میکنیم، اصل ماده هم دو سوم خواهد آورد. پیشنهاد همکار عزیزم فرزند شهید جناب آقای حسینزاده این است که تعرفهها را (7) درصد سالیانه کاهش بدهیم، این مغایر با سال تولید ملی است. این یعنی فلج کردن تولید ملی، ما هم هیچ دل خوشی از خودروسازان داخلی نداریم، ولی (800) هزار نفر در آنجا کار و فعالیت میکنند. همکاران عزیز من! گردش بسیار سنگین مالی دارد. ما باید به تولید ملی عشق و علاقه داشته باشیم، کارگر ایرانی ناموس ماست، تولید ملی ناموس ماست. ما باید به تولید ملی اهمیت خاصی بدهیم.
اولاً با سیاستهای کلی مغایرت دارد. درست است ما منتقد دولت هستیم، ولی نباید دست دولت را بست. همکاران عزیزم، آقای نقویحسینی نماینده ورامین فرمودند ما منتقد دولت هستیم، ولی نباید دست دولت را ببندیم. دولت هرچه قوی و مقتدر باشد افتخار نظام است. ما دیروز تذکر دادیم، به هیچ عنوان توهین به رئیسجمهور از تریبون مجلس را قبول نداریم. بله؛ انتقاد داریم. آقای حاجیبابایی رئیس فراکسیون اصولگرایان ولایی انتقادات علمی و رقمی را بر بودجه دارد، همین جای شکر است، ولی با احترام. آقای حاجیبابایی در صحبتهایشان با احترام صحبت کردند، آقای نقوی با احترام صحبت کردند، این دولت، دولت جمهوری اسلامی است.
دولت هرچه مقتدر باشد، وزرای ما هرچه اختیار داشته باشند تفویض اختیار به استانداران عزیز کنند، مشکلات را حل نمایند.
آقای رحیمی عزیزم! من از لطفی که به حقیر داشتید تا الان اجازه دادید تشکر میکنم. به آقای لاریجانی عزیز خیرمقدم عرض میکنم، خوشآمدید. انشاءالله با سرعت عملی که حضرتعالی دارید عشق به تولید ملی را بگیرید.
آقای لاریجانی هم کمیسیون ویژه که آقای فولادگر آنجا صحبت میکند، هم آقای اکبریان عزیز رئیس کمیسیون صنایع ملی عشق و علاقه در این دو کمیسیون تولید داخلی است. در سال تولید ما از رهبر عزیز فرزانه تشکر میکنیم، به سران سه قوه که اختیارات خاص دادند تا مشکلات را حل کنند، با تحریم ظالمانه آمریکا برخورد کنند. امسال اولویت اول ما در این اوضاع آشفتهای که اروپاییها و آمریکاییها میخواهند بر سر ملت ایران بیاورند همدلی و حمایت از همدیگر و یکدست بودن و تابع ولایت بودن است. چهلمین سال پیروزی انقلاب را پیشاپیش به کل ملت و رئیس محترم مجلس تبریک عرض میکنم. به پیشنهاد همکار عزیزم جناب آقای حسینزاده فرزند عزیز شهید رأی ندهید، این به ضرر تولید است. تولید داخل، کارگر داخل ناموس ما است. بنده به عنوان نایبرئیس فراکسیون کارگری میگویم، هرچه طرح و لایحه علیه تولید داخل بخواهد ما مخالفت خواهیم کرد. به عشق خانم فاطمه زهرا، یا زهرا.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای پارسایی موافق هستند، بفرمایید.

بهرام پارسائی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
یک جدول من داشتم اتاق پخش لطف بکنند این را نشان بدهند من توضیحاتم را خدمت دوستان عرض میکنم.
دوستان عزیز ببینید! شما همه اختیار را میگویید به دولت واگذار کنیم، اصلاً اینجا به گفته دوستان تضاد منافع به وجود میآید. دولت خودش سهام در خودروسازی دارد. طبیعتاً باعث ارتقائش نخواهد شد. این جدولی که الان روی صفحه مانیتور دوستان نگاه میکنند دقت بفرمایند.
اولی تعرفه سال 96 است، دومی تعرفه سال 97 است. مگر سال 96 با این تعرفه خودروساز مشکلی داشت که الان دوستان نگران کاهش تعرفه به این سمت هستند؟ همان سال 96 با این تعرفهای که دوستان ملاحظه میکنند و الان در بعضی جاها دولت (1500) درصد افزایشش داده خودروساز نتوانست تقاضا و بازار تقاضا را پاسخگو باشد. دوستان در کمیسیون اصل (90) شاهد هستند که خود خودروسازها میگویند اگر واردات خودرو را کاملاً آزاد هم بکنند به ما لطمهای نمیزند. این را چندین بار در کمیسیون اذعان کردند و به حق هم میگویند، چون واقعاً نمیتوانند پاسخگوی تقاضای بازار باشند. الان حدود (500) هزار خودرو خودروسازان پیشفروش کردند، تا سه سال هم نمیتوانند این را برآورده بکنند. من نمیدانم نگرانی دوستان از اینکه به تولید داخل لطمه میخورد چیست. آن حق مصرفکننده کجا میرود؟ آیا ما اینجا فقط مدافع خودروساز شدیم یا وکیل کل ملت هستیم و باید از حق و حقوق ملت دفاع بکنیم؟
دوستان عزیز! وقتی خود خودروسازان اذعان میکنند واردات خودرو به ما لطمهای نمیزند ما اینجا کاسه داغتر از آش شدیم. چه پشت این دفاع ماست؟ دوستان عزیز! رأی دیوان عدالت اداری بوده که این تعرفه به سال قبل برگردد. یعنی تعرفه 97 که میبینیم به 96 برگردد. این هرگز اجرایی نشد، ما همهچیز را به دولت واگذار کردیم. آن بعد نظارتیمان را هم رها کردیم، چگونه است؟ باز تعرفهگذاری را در دست دولت بگذاریم. همین تعرفه چون در اختیار دولت بود پارسال با این تغییر تعرفهگذاری و بستن و باز کردن سایتها آنچنان تنشی به بازار وارد کرد که دلالان صدها میلیارد به جیب زدند. پس بعد نظارتی ما چه میشود؟ واقعاً من احساس میکنم در بخش خودرو همهچیز را رها کردیم و اصلاً خودروسازان خودشان یکهتاز شدند.
آقای دکتر لاریجانی! جنابعالی دیروز تشریف نداشتید، ما آماری دادیم، خودروسازها بالغ بر (80) هزار میلیارد تومان بدهی دارند. خودروساز را ما تا کی باید اینقدر حمایت کنیم؟ یک فضای (80) میلیونی در اختیارشان گذاشتیم هرکاری میخواهند با این ملت میکنند. الان از سال 84 مصوبه دولت کاهش تدریجی تعرفه بوده، هرگز اجرا نشده. من احساس میکنم مجلس باید روی بعد نظارتیاش مصمم باشد و این کاهش تعرفه هیچ لطمهای به خودروساز داخلی نمیزند، شاید بتواند باعث ارتقای کیفیتی بشود که امروز شاهد هستیم هر روز کیفیت خودروسازی ما بدتر از روز قبل میشود. این را کسی نمیتواند انکار بکند، من با پیشنهاد آقای مهندس حسینزاده موافق هستم و از دوستان میخواهم به خاطر ملتی که امروز (24) ساعتی که ما اینجا نشستیم (60) نفر در جادهها دارند تلف میشوند و به گفته وزارت بهداشت که دوستان انکار میکردند دیروز وزارت بهداشت اعلام کرده مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا بیشتر از تلفات جادهای است. اینها واقعاً زیانبار و اسفبار است و ما در مقابل خون و عزت ملت مسئول هستیم و من خواهش میکنم که حمایت کنید که این طرح که کاهش تدریجی پلکانی مثل کل دنیا، شاید (10) سال دیگر به تعرفه دنیا برسیم رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 195 نفر، پیشنهاد جناب آقای حسینزاده این است که این (5) درصد، (7) درصد سالانه بشود. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اگر اجازه بدهید اصلش را رأی بگیریم، امروز خیلی معطل شدیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای حاجی پیشنهاد حذف جمله آخر را «تا 1404 به (20) درصد برسد» دادند، مطرح نمیکنند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 196 نفر، ماده (2) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 196 نفر، حذف ماده (2) را رأی میگیریم. وقتی پیشنهادها آمد رأی نیاورد باز باید حذفش را رأی بگیریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
بنابراین این را به کمیسیون ارجاع میدهیم که اصلاحش بکند. نه اصلش رأی آورده، نه حذفش، این پیشنهادات هم رأی نیاورد. الان دو راه داریم؛ یکی اینکه پیشنهادهایی اگر در جلسه هست بفرمایید، یکی اینکه به کمیسیون برگردد. پیشنهاد آقای فولادگر را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقایان: فولادگر، اکبریان و باستانی پیشنهاد الحاقی داده بودند، میگویند به عنوان جایگزین این ماده مطرح کنند، آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
شماره چاپ (1196) تاریخ 7/9/ صفحه آخر آن است. البته این پیشنهاد را هم جناب آقای اکبریان رئیس کمیسیون صنایع و هم بنده به عنوان کمیسیون ویژه و هم جناب آقای باستانی امضا کردیم. در کمیسیون صنایع هم مطرح شد، ولی چون بعد از اتمام کار گزارش بود چاپ شد. دوستان دقت بکنید! من یک مروری بر بحثهایی که صبح تا حالا انجام شد بکنم و این را باز عرض میکنم، من از جناب آقای پارسایی که نقطهنظراتی داشتند خواهش میکنم عنایت بکنند، جناب آقای قاضیپور هم عنایت بکنند.
ببینید! بحث ما در رابطه با صنعت خودرو این هست؛ اولاً از صبح تا حالا ما مخالف هرگونه پیشنهاد تعرفهای از طرف مجلس هستیم، این صحبت منطق هم دارد. ما میگوییم مجلس را وارد بحث تعرفهای نکنید، چاه ویل است. شما امروز دیدید پنجتا پیشنهاد مطرح شد، (1)، (2)، (5)، (7)، (10) درصد، اگر مجلس وارد این تعرفهگذاری بشود هر سال این مسائل را شما خواهید داشت، این بحث اول.
اما اینکه بگوییم مجلس وارد تعرفهگذاری نشود آیا معنیاش این است که وارد نظارت هم نشود؟ هرگز این نیست، باید نظارت کند. ما همین دو، سه ماه پیش گزارشمان اینجا خوانده شد. گزارش مشترک کمیسیون صنایع و اصل (44)، قبلش هم اصل (90) کار کرده بود. درخصوص این فاجعهای که در ثبت سفارشها اتفاق افتاد. ما الان تحقیق و تفحص خودرو را تصویب کردیم کمیسیون صنایع دارد کار میکند. بنابراین بحث نظارتی آن باید باشد.
سوم، اگر ما میگوییم بحث تعرفه در اختیار مجلس نباشد معنیاش این است که دولت خودروسازی را تصدیگری کند، هرگز بحث ما این نیست. ما یک بحث کاملاً روشنی داریم، ما میگوییم دولت کارش سیاستگذاری، رگولاتوری، ایجاد زمینه برای تولیدکنندگان است، خود دولت نباید تولیدکننده باشد. این حرف آقای پارسایی، نجفی و دوستانی که در کمیسیون صنایع هم دارند من قبول دارم، دولت تضاد منافع دارد، خودش نمیتواند هم سهامدار خودروسازی باشد، هم برای خودروسازی قیمت تعیین کند. همین مشکلی که الان اتفاق افتاده به خاطر همین است. دولت خودش سهامدار است، خودش مدیر تعیین میکند، بعد میخواهد بیاید قیمتگذاری هم بکند. همین اتفاقاتی که الان دارد میافتد افتاده.
بنابراین دولت باید به نقش اصلی خودش برگردد. یعنی سیاستگذاری، رگولاتوری و تنظیم مقررات و بگذاریم خودروسازی ما به صورت واقعی رقابتپذیر بشود. رقابتپذیری یعنی اصلاح ساختار خودروسازی ما، عزیزان! بنده عذر میخواهم این را میگویم. چهار دوره است اینجا مجلس کمیسیون صنایع هستیم، سه دوره است کمیسیون ویژه تولید ملی، با ریزترین مسائل خودرویی سر و کار داشتیم، این را به عنوان یک نظر کارشناسی از کوچکترین همکارتان بپذیرید. تا مادامی که صنعت خودروی ما اصلاح ساختار نکند همه این مسائلی که امروز داریم هر سال خواهیم داشت، هم بحث قیمت، هم بحث تعرفه، هم بحثهای دیگر، بحث تغییر و تحول متعدد مدیریتها، یک مدیریت در همین امسال در یکی از این شرکتها سه بار عوض شد. اینها به دلیل تصدیگری دولت است. بگذارید دولت کار خودش را انجام بدهد.
پیشنهادی که ما داریم را یکبار دیگر قرائت میکنم. این پیشنهاد یا جایگزین این ماده (2) بشود مسأله را حل کند، اگر کمیسیون هم برگردد مشکل حل نمیشود. حالا برگردانید کمیسیون دوباره سر درصد بحث میشود. بگذارید این پیشنهاد تصویب بشود مشکل حل بشود. برادران و خواهران عنایت کنید «دولت موظف است طی مدت سه سال از لازمالاجرا شدن این قانون با اجرای صحیح سیاستهای کلی اصل (44) و قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) و اصلاحات بعدی آن» اصلاحات بعدیاش را تأکید کردیم چون بحثهای رگولاتوری و رقابتپذیری است «و سیاستهای کلی تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی» که آنجا هم حمایت از تولید را و هم رقابتپذیری را میگوید. هم تولید داخل را و هم کیفیت را میگوید. «زمینه رقابتپذیری در صنعت خودرو را به نحوی فراهم نماید که تصدیگری دولت خاتمه یافته و صرفاً اقدامات نظارتی و سیاستگذاری و تنظیمگری انجام دهد».
خواهش ما این است که از این پیشنهاد حمایت بکنید انشاءالله این آینده خوشی را برای صنعت خودرو تا سه سال آینده رقم خواهد زد. این پیشنهادات دفعهالوقتی و یکمرتبهای و اینها مشکلی را حل نخواهد کرد، استخوان در زخم دولت است، چند ماه دیگر تکرار میشود. اجازه بدهید این پیشنهاد رأی بیاورد از این مسأله خارج شویم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای فرجالله رجبی مخالف هستند، بفرمایید.

فرج اله رجبی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان گرانقدر ببینید! ما یک چهارچوبهای داریم، آن چهارچوبه را اول باید با همدیگر به یک تفاهمی برسیم، بعد همه پیشنهادات در آن چهارچوب میتواند قابلیت بحث پیدا کند. چهارچوبهای که داریم این است که ما در شرایط فعلی میخواهیم از تولید داخلی حمایت کنیم و اشتغال را نگه داریم، اما حقوق بهرهبردار ایجاب میکند که سطح کیفی تولیدات ما به استانداردهای جهانی نزدیک بشود. ما بر این مبنا و قاعده ورود به این قانون بکنیم.
آنچه که در اصل طرح آمده در واقع تعرفهگذاری نیست. دقت بفرمایید! یک موقع ما تعرفهگذاری را به معنای مداخله در یک عملیات اجرایی میبینیم، اما در این مورد سیاستگذاری است، یعنی میخواهد به من و شما بگوید که ما میخواهیم به صنعت خودروسازی خودمان هفت سال فرجه بدهیم که در طی این هفت سال با حفظ سطح اشتغال فعلیاش بتواند از نظر فناوری به سطح استاندارد برسد و بتواند خودرو را با کیفیت تولید کند. آنچه که جناب آقای فولادگر فرموده است، وقتی ما راجع به رقابتپذیری و اصلاح ساختار میگوییم، اگر نتوانیم مکانیزمش را روشن کنیم در حد شعار میماند. همان شعارهایی که قبلاً گفته شده و همان موارد که در قانونهای مشابه داریم.
ضمن اینکه جناب آقای رئیس! الان که نمیگذارند شما توجه کنید اساساً این خلاف قاعده است که پیشنهاد الحاقی را به عنوان پیشنهاد جایگزین بپذیریم، اما از این مطلبی که عدول میکنیم باید جناب آقای فولادگر بفرمایند که این شعار رقابتپذیر کردن و اصلاح ساختار را اگر ما نتوانیم از ابزارهای قانونی که یکی از آنها همین ماده (2) است استفاده کنیم چطور محقق میشود؟ دوستان گرامی ما! ما در ماده تعرفه (2) نمیگذاریم، بلکه یک جهتگیری میدهیم، میگوییم که با کاهش تعرفهها برای خودروی ورودی صنعت تولید خودرویمان را در واقع متقاعد و مجبور کنیم که سطح تولیدش را برود با کیفیت افزایش بدهد. آقای دکتر! بنابراین من عرض میکنم؛ یک، این پیشنهاد هیچ چیز جدیدی ندارد. دو، کلیگویی است. سه، هیچگونه کمکی به ایجاد رقابتپذیری و اصلاح ساختار نمیکند و من با کمال احترامی که نسبت به همکار عزیزم جناب آقای دکتر فولادگر دارم از دوستان میخواهم که به پیشنهاد ایشان رأی منفی بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای مصطفی کواکبیان موافق هستند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید من قبل از ورود به بحث این را عرض بکنم که در شرایط فعلی اگر کمیسیون صنایع را موظف بکنید واقعاً وضعیت فعلی را یک ساماندهی بکند. ما داریم طرح اساسی مینویسیم، اما الان بسیاری از مردم طلا و جواهر خانوادهشان را فروختند ماشین پیشخرید کردند قیمت را دارند بالا میبرند به آنها تحویل نمیدهند. لذا خواهش من این است که قبل از هر چیزی به خودروسازان تکلیف بشود که با کمک و حمایت وزارت صمت این مشکلات حل بشود.
اما درمورد این مسأله، عزیزان اجازه نمیدهند آقای رئیس گوش بدهند. درمورد این مسأله دوستان توجه بکنند! ما از صبح تا حالا داریم بحث میکنیم، نهایتاً هم باز پیشنهاد میشود حالا که اصل ماده رأی نیاورده به کمیسیون برگردد. کمیسیون میخواهد چه معجزهای بکند؟ همان پیشنهاد قبلی را میخواهد نهایتاً تعرفه مثلاً (5) درصدی را (6) یا (7) درصد بکند، بالا و پایین.
من خواهشی که از عزیزان همکار دارم این است که پیشنهاد جناب آقای فولادگر یک جامعیتی دارد، یعنی هم حمایت از تولید داخلی فراموش نمیشود و هم رقابتپذیری جدی که خواسته بسیاری از اقشار جامعه است که کیفیت بالایی را داشته باشند، خودروی مناسب داشته باشند و هم نظارت مجلس بر سر این تعرفهگذاریها میماند و هیچوقت نمیشود که ما رها و یله بگذاریم که بدون نظارت مجلس باشد و دولت را هم از وظیفه ذاتیاش خارج نمیکند. بالاخره معنا ندارد ما هر سال بیاییم بگوییم (1)، (2) درصد تعرفه این چنین. وظیفه دولت این است که با کار کارشناسی و در نظر گرفتن شرایط روز، شاید در شرایطی که وضعیت تحریم است یکطور باید تصمیم بگیرند، در یک شرایطی که وضعیت عادی است طور دیگر. لذا خواهش من از همه عزیزان این است که این پیشنهاد جامعیتی دارد و به این رأی بدهیم که صبح تا حالا لااقل یک کاسبی کرده باشیم. ما از صبح تا حالا مدام داریم صحبت میکنیم، آخر هم میگوییم به کمیسیون برگردد. انشاءالله عزیزان عنایت کنند این رأی بیاورد، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
دولت موافق است، کمیسیون کوتاه صحبت کنید.

ولی ملکی
همکاران ببینید! این همان پیشنهاد الحاقی بود که بحثش را کردیم. مگر نه این است که همه میگوییم دولت تولیدکننده خوبی نیست. دولت متصدی خوبی نیست، این پیشنهاد این است که در ظرف سه سال دولت از تصدیگری دست بردارد و خودروسازی را فقط نظارت داشته باشد، خودش کار خودش را مثل دنیا انجام بدهد. من معتقد هستم در این پیشنهاد اهداف طراحان محترم هم مستتر است.
بنابراین به این پیشنهاد رأی بدهیم، تمام این بحثهای (2)، (5) درصد و همه اینها در دل این جا میگیرد و دیگر خودروسازی دست بخش خصوصی میافتد، این انتقادهایی که امروزه مطرح میشود متوجه ما هم نخواهد شد. مثل دنیا، خود کسانی که تولیدکننده هستند خودشان تصمیم میگیرند، دولت بعد نظارتیاش را عمل میکند، تشکر میکنم، به این پیشنهادی که قبلاً هم گفتیم رأی بدهید تا انشاءالله بتوانیم به اهداف دست یابیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
کسی از مجلس خارج نشود، عدد ما لب مرز است. یکی از آقایان که بیرون رفته برگردد تا عدد داشته باشیم. ما باید عدد داشته باشیم تا بتوانیم مذاکرات را ادامه بدهیم. (قاضیپور ـ اخطار دارم) اخطار هم نمیتوانیم گوش بدهیم، به خاطر اینکه باید عدد داشته باشیم. آقای قاضیپور اجازه بدهید. متن را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دولت موظف است طی مدت سه سال از لازمالاجرا شدن این قانون با اجرای صحیح سیاستهای کلی اصل (44) و قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) و اصلاحات بعدی آن و سیاستهای کلی تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی زمینه رقابتپذیری در صنعت خودرو را به نحوی فراهم نماید که تصدیگری دولت خاتمه یافته و صرفاً اقدامات نظارتی و سیاستگذاری و تنظیمگری انجام دهد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 194 نفر، پیشنهاد آقای فولادگر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای اتحادیه انجمنهای اسلامی و دانشآموزان شهرستان قرچک میهمانان جناب آقای نقویحسینی نماینده محترم ورامین، پیشوا و قرچک هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای جامعه اسلامی مهندسان استان گیلان میهمانان جناب آقای کوچکینژادارمساداتی نماینده محترم رشت هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه حضرت نبی اکرم از منطقه (5) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه نصر از منطقه (7) تهران میهمانان جناب آقای دکتر اسمعیلی نماینده محترم سروستان، خرامه و کوار هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه ارس از منطقه (6) تهران میهمانان جناب آقای خانلری نماینده محترم مسیحیان ارمنی شمال کشور هستند.
ـ جمعی از وکلای درگزیهای مقیم تهران میهمانان جناب آقای حاتمیان نماینده محترم درگز هستند.
خدمت همه عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیزاده دستور را ادامه بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ واردات خودروهای سواری تمام هیبریدی و برقی مشمول سود بازرگانی میباشد و وضع هرگونه حقوق گمرکی به این خودروها ممنوع است. دولت موظف است زمینه تولید داخلی خودروهای برقی یا هیبریدی را در مدت پنجسال فراهم نماید.
آقای دکتر! پیشنهاد حذف دارند اگر اجازه بدهید. کمیسیون آموزش پیشنهاد حذف داده، آقای لاهوتی هم به عنوان فرد پیشنهاد حذف دادند.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون آموزش و تحقیقات مطرح میکنند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند! در ماده (3) ما واردات خودروهای هیبریدی و برقی را از سود بازرگانی معاف کردیم. همین چند وقت پیش در همین مجلس شورای اسلامی شما خودروهای برقی را معاف کردید. دوستان عنایت بفرمایند! به جهت شرایط خاص و آلودگی هوایی که امروز ما در کشور داریم سالیانه یک چیزی حدود (5000) نفر در این کشور جان خودشان را دارند از دست میدهند، (3000) نفر در تهران، (2000) نفر در دیگر کلانشهرهای کشور. به همین علت ما خودروهای برقی را معاف کردیم، الان خودروهای هیبریدی را، حالا اینجا ممکن است موافق محترم بیاید بگوید خودروهای هیبریدی هم بخشیاش بنزینی هست، بخشیاش برقی هست. این یعنی واردات خودرو به معنای دور زدن این قضیه.
حالا انشاءالله شما ماده (3) را حذف بکنید، ما از طرف کمیسیون ویژه رفع موانع برای این کار پیشنهاد داریم. ما برای تولید خودروهای هیبریدی برای دولت تعیین تکلیف کردیم که دولت در یک زمان معین بیاید خودروهای هیبریدی را در کشور ساماندهی بکند. اما خودروهای برقی زمان میبرد، با این سرعت خودروهای برقی را در کشور نمیتوانیم تولید بکنیم. ما در قانون هوای پاک گفتیم اگر کسی خودروی برقی وارد کرد از حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است، اما اگر همین خودرو را در داخل کشور تولید کرد او را از مالیات و ارزش افزوده معاف کردیم. شما ببینید چقدر جالب و خوب در همین مجلس با درایت شما همکاران محترم این تصمیم گرفته شد، الان با یک فاصله کوتاه چه معنی دارد؟ ما یک قانونی وضع میکنیم، هر شش ماه یک بار این قانون را در کشور میخواهیم عوض بکنیم، برای چه؟ خودمان هم بدانیم داریم چکار میکنیم. اگر نیاز بود ما خودروهای هیبریدی را با خودروهای برقی اضافه میکردیم همین شش ماه پیش اضافه میکردیم، لزومی نداشت.
دوستان! ما که حالا داریم طرح ساماندهی خودرو را ساماندهی میکنیم، حالا دیگر خودروسازان داخل کشور را نابودشان نکنیم. یکمرتبه یک وام و شرایطی هم بگذاریم امکان رقابت برای آنها هم بتوانیم به وجود بیاوریم، آنها هم در یک شرایط مساوی بتوانند رقابت بکنند. به نظر من در قانون هوای پاک ما خودروهای برقی را معاف کردیم، نیازی نیست که ما خودروهای هیبریدی را به خودروهای برقی اضافه بکنیم. من خواهش میکنم دوستان به حذف ماده (3) رأی بدهند تا انشاءالله ما پیشنهاد کمیسیون رفع موانع را خدمت دوستان عرض خواهیم کرد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای یحیی کمالیپور مخالف هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خستهنباشید دارم خدمت همه همکاران عزیز و ارزشمند. دوستان پیشنهاد حذف ماده (3) را دادند، این مادهای که پیشنهاد حذفش را دادند و برادر عزیزم جناب آقای لاهوتی هم مواردی را به عنوان استدلال حذف مطرح کردند شاید گویای این واقعیت کلی نباشد که ما بیاییم یک نظر کارشناسیشدهای که اعضای محترم خود کمیسیون و کارشناسان مرتبط با این موضوع مدتها رویش کار و بحث کردند پیشنهاد حذف را بدهیم. اگر همین پیشنهاد حذف را دوستان شما در کمیسیون مطرح میکردند و رویش کار میشد و اگر نقطهنظر و یا نهایتاً استدلالی بود که میتوانست به موضوع کمک بکند شاید مؤثر در مقام بود، اما علیرغم اقدامات بسیار مؤثری که انجام شده و کارشناسیهای دقیقی هم که شده، من فکر میکنم محلی برای حذف این ماده وجود نداشته باشد. ماده بسیار خوب و اثرگذاری است و الان هم در دنیا صنعت، تکنولوژی و فناوری دنیا به این سمت و سو دارد میرود که ما بتوانیم از ظرفیتهای روز دنیا استفاده بکنیم و این ماده هم مبتنی بر همین ظرفیتها و شرایط روز دنیا است و من فکر میکنم که حذف این ماده نتواند کمکی به ما بکند و بودنش بسیار مناسبتر از حذفش است، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
موافق آقای بروجردی هستند که وقتشان را به آقای قاضیپور دادند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت و تقدیر و تشکر از همکار بسیار زحمتکشم جناب آقای دکتر علاءالدین بروجردی که با توجه به تخصص کمیسیون ما وقتش را به من داد تشکر میکنم. آقای لاریجانی! امروز دوم بهمن سالروز حمله تانکهای ارتش شاهنشاهی به مسجد اعظم بود این را گرامی میداریم. مردم قهرمان ارومیه در چنین روزی مقابل تانکهای ارتش شاهنشاهی مقاومت کردند و آزادی، مقاومت و شجاعت خود را نشان دادند.
اما موضوع، جناب آقای لاهوتی! همکار عزیزمان به واضح توضیح دادند. ما قانون را برای برقیها نوشتیم، الان هیبریدیها مشخص نیست. آقای لاریجانی! تعدادی از ماشینها ظاهرشان هیبریدی است، بعد از (20) کیلومتر بنزین مصرف میکنند. در ظاهر هیبریدی است، (40) کیلومتر میرود، ولی بینشهریشان با بنزین خواهد رفت. ما اینجا تفکیک نکردیم، به پیشنهاد آقای لاهوتی رأی بدهید. همکاران! فردا هزاران نوع ماشین میآید بدون اینکه در ایران قطعه داشته باشد. اوراق ماشینهای جهان میشود، ظاهرشان هیبریدی است، (20)، (30) کیلومتر هیبریدی کار میکنند بقیه بنزین مصرف خواهد کرد. قطعات نخواهند داشت، خدمات پس از فروش نخواهند داشت. کشورهایی که ما را تحریم کردهاند این ماشینها را خواهند داد، ولی قطعات را نخواهند داد و مشکلات عدیدهای به وجود خواهد آمد.
مردم عزیز ایران اسلامی! ما باید بگوییم که ماشینی بتواند بخرد حداقل خدمات پس از فروش و قطعات داشته باشد. به ظاهر (10)، (20) کیلومتر هیبریدی کار میکند، بقیه را به مقدار زیاد بنزین مصرف خواهد کرد. لذا به پیشنهاد همکار زحمتکشمان آقای لاهوتی رأی بدهید تا این هم ممنوع و حذف بشود.
ما قانون نوشتیم، قانون جدید، کلیه ماشینهای برقی بدون اینکه أخذ پول گمرک بدهند وارد بشود، ولی هیبریدی را اینجا اضافه کردند. هیبریدی یک نوع کلاهبرداری است برای اینکه در هیچجای دنیا هم این به اثبات نرسیده. شما کشوری پیدا کنید تمام ماشینهایشان هیبریدی باشد، نیست. همه آنها بنزینی مصرف میکنند. به خاطر آن هر روز قیمت و مصرف بنزین بالا میرود. لذا به پیشنهاد آقای لاهوتی رأی بدهید. به عشق خانم فاطمه زهرا، یا زهرا.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 194 نفر، پیشنهاد آقای لاهوتی را به رأی میگذاریم. پیشنهاد ایشان حذف ماده (3) است. دولت و کمیسیون مخالف حذف است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
آقای اکبریان! میخواستم از جنابعالی و نمایندگان محترم یک خواهشی کنم. ببینید! ماده (2) که تغییر کرد یک تغییر ماهوی ایجاد کرد. یعنی خیلی از مواد دیگر باید متناسب با این تغییر کند. در همین ماده (3) که ما الان داریم وقت میگذاریم، در قانون هوای پاک خودروهای هیبریدی و برقی از سود بازرگانی معاف شدند و درمورد حقوق گمرکی اینجا حقوق گمرکی را معاف کرده، آنجا سود بازرگانی را، شما اینجا جابهجا کردید و این ممکن است مشکل اصل (75) هم پیدا بکند و باید یک تغییراتی بکند. من فکر میکنم ماده (2) که تغییر ماهوی ایجاد کرد بقیه بندها باید متناسب تغییر کند، اگر موافق باشید ما این را به کمیسیون ارجاع بدهیم اصلاحش کنند. چون اصلاح ماده (2) ساده نبود. بعد از سه، چهار ساعت بحث به یک نتیجهای رسیدید، بقیه را کاملاً متأثر میکند و من فکر میکنم برای حل این وقت ما اینجا تلف میشود و ساده هم حل نمیشود. اگر موافق باشید ما کلش را به کمیسیون ارجاع بدهیم تنظیم بشود، چون کاملاً مواد دیگر متأثر شده. اگر آقایان موافق هستند ارجاع به کمیسیون بقیه مواد را به رأی بگذاریم. ظرف مدت یک ماه بدهند. میخواهید توضیح بدهید؟ بفرمایید. (پارسایی ـ اجازه بدهید توضیح بدهم، برای آن مدت تعیین بکنید) مشکل پیدا شده، چون ماده (2) ماهوی تغییر کرد، حل نمیشود، سخت حل میشود، من در فاصله سخنرانها دیدم حلش در صحن راحت نیست، آقای پارسایی بفرمایید.

بهرام پارسائی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! از پیشنهاد جنابعالی تشکر میکنم. من فقط یک موضوع را عرض کنم. با این وضعیتی که در ماده (1) پیاده شد کل هدف پیشنهاددهندگان اصلاً لغو شد، یعنی هدفی که پیشنهاددهندگان دنبالش بودند در همان بند (1) حذف شد. من با پیشنهاد جنابعالی موافق هستم، اما از جنابعالی این درخواست را دارم که یکفوریت این 2/2/ رأی آورد، 1/7/ کمیسیون به صحن آورد. یعنی بعد از شش ماه. دوباره 1/7/ تصویب شد که یک ماه بعد در صحن بیاید، الان حدود چهار ماه گذشته. آقای دکتر! به این شرط که یک شرط بگذاریم. به شرطی که هیأترئیسه واقعاً اجرایش بکند اولین دستوری باشد که بعد از بودجه در دستور کار بیاید و همینطور کمیسیون صنایع و معادن با نمایندههای پیشنهاددهندهها و مرکز پژوهشهای مجلس. من هر وقت آن جلسه میآیم میبینم جامعه خودروسازی آنجا را اشغال کرده که اصلاً جای ما نمیشود. من میگویم خودروسازان یک نماینده را بفرستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای اکبریان! پیشنهاددهندهها و مرکز پژوهشها را هم دعوت بکنید با تغییری که در مواد (1) و (2) شده، مخصوصاً (2).

بهرام پارسائی
آقای دکتر! کل طرح را آنجا اجازه بدهید اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
بله، اصلاح بشود، این دو تا تصویب شده ما کاریاش نمیتوانیم بکنیم. براساس این دو تا ماده اصلاحات بعدی صورت بگیرد. ممکن است بعضی از مواد تغییر جدی بخواهد بکند. نمایندگان محترم پیشنهاداتشان را به کمیسیون بدهند، کمیسیون هم ظرف یک ماه بررسی بکند به ما بدهد، پس از اینکه بودجه را بحث کردیم و یک مقدار فاصله شد این را بررسی میکنیم.
حضار 194 نفر، ارجاع مواد دیگر این طرح به کمیسیون را با این دو مصوبهای که صبح داشتیم به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
بنابراین بقیه مواد را ما به کمیسیون ارجاع میدهیم، مثلاً دو تا ماده تصویب شده، نکتهای را آقای پارسایی گفتند آن را هم کمیسیون رعایت بکند. طراحان را دعوت بکنند و مرکز پژوهشها کاملاً پختهشده متناسب با این تغییری که شده تنظیم بکنند دوباره بیاورند.

علیرضا رحیمی
دوتا اعلام وصول هم داریم.
ـ جناب آقای عبدالله سامری نماینده محترم خرمشهر از طرح سؤال خود از وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص بیتوجهی به سوءمدیریت دانشگاه علوم و فنون خرمشهر و کم شدن اعتبارات سال 97 آن دانشگاه، انصراف دادند که اعلام وصول میشود.
5
اعلام وصول (1) فقره سؤال

علیرضا رحیمی
سؤال ملی جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان از وزیر محترم آموزش و پرورش با موضوع علت کوتاهی در نظارت بر مدارس غیرانتفاعی اعلام وصول میشود.
6
ناطقان جلسه آقایان: اصغر سلیمی، ولی ملکی، حبیباله دهمرده، حسن کامراندستجردی و علی اسماعیلی

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای اصغر سلیمی نماینده محترم سمیرم.
ـ آقای ولی ملکی نماینده محترم مشکینشهر.
ـ آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر اصغر سلیمی نماینده محترم سمیرم دعوت میکنیم، بفرمایید.

اصغر سلیمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به ملت بزرگ ایران اسلامی و مردم فهیم شهرستان سمیرم. امروز کشور در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی قرار دارد. انقلابی که بدخواهان فکر نمیکردند چهار دهه با تمام توطئهها و تحریمهای مستمر دوام بیاورد و تبدیل به قدرت اول منطقه گردد. دستاوردهای عظیم در بخشهای مختلف منجمله استقلال سیاسی، دفاعی، نفوذ منطقهای، پیشرفتهای علمی و فناوری با هدایت مقام معظم رهبری با قدرت ادامه مییابد. در این چند سال دشمنی آمریکا نه تنها کم نشده، بلکه عمیقتر و شدیدتر شده که نشان میدهد نظام اسلامی راهش را درست و محکم طی نموده است.
خروج یکجانبه آمریکا از برجام ماهیت درونی و بدعهدی آمریکا را آشکار کرد. ساز و کار مالی اروپا هم اجرایی نشد. مگر میشود تمام محدودیتهای برجامی را داشته باشیم، ولی از مزایای آن بیبهره باشیم؟ اینها وقتکشی میکنند و ما را سرگرم مذاکرات بینتیجه میکنند. کشور را معطل اروپاییها نگذارید، نگاه ما باید به درون کشور باشد و نیازمند صدای واحد هستیم. امروز ارتباطات، جهان را تبدیل به یک دهکده کوچک نموده است و نباید به خاطر برخی آسیبهای فضای مجازی صرفاً به راهحل ساده فیلترینگ اقدام کنیم، زیرا در حقیقت فرصت را از جوانان ارزشی خود گرفته و میدان را دو دستی در اختیار دشمن قرار دادهایم.
جان مردم از گرانی به لب آمده، هر طور که دوست دارند بدون هیچ واهمهای قیمتها را بالا میبرند. با بالا رفتن ارز قیمتها را سه برابر کردهاند و با کاهش آن تغییر در قیمتها حاصل نشد. مگر مواد غذایی، آهن، سیمان، قیر از تولیدات خودمان نیست؟ قیمت محصولات چندبرابر شده، ولی حقوق ناچیز کارگران ثابت مانده.
چرا آنطور که شایسته است با فساد برخورد نمیشود؟ گاهاً شاهد اختلاسها هستیم، این در حالی است که برای گرفتن یک وام پنج میلیونی چه دردسرهایی به مردم وارد میشود و انواع و اقسام ضمانتها گرفته میشود، اما بعضی به راحتی میلیاردها تومان تسهیلات با وثیقههای نامعتبر میگیرند و ترسی از مجازات عدم پرداخت ندارند.
فشارهای زیادی در ابتداییترین نیازهای مردم وارد میشود، ولی ما همچنان شاهد حقوقهای چندده میلیونی هستیم. باید ریشههای فساد را خشکاند تا سلطانها شکل نگیرند. شاهد کشف و ضبط انبارهای میلیاردی بودیم، قرار بود این اجناس قیمتها را بشکند، نه تنها تأثیری در کاهش قیمت بازار نداشت، تازه گران و گرانتر هم شد. موبایلهایی که قرار بود به گفته وزیر ارتباطات (30) تا (40) درصد قیمت را کاهش دهد کجا رفت؟ وقتی در هر خانه چند تحصیلکرده وجود دارد و شرایط کار مهیا نیست دولت چگونه ادعا میکند اشتغال را رونق بخشیده؟
مردم امیدی به شعار دولت و نسخههای آن برای رفع بیکاری ندارند. تا کی پدران و فرزندان شرمنده هم باشند، جوانان با چه امیدی ازدواج کنند؟ میدانید تهیه جهیزیه و مسکن چندین برابر شده و سن ازدواج بالا و بالاتر میرود؟ تا کی بیتوجهی به صنعت باید ادامه داشته باشد و صنعت فدای زیادهخواهی و رانتخواری عدهای شود؟ سالها است خودروهای بیکیفیت مردم را به کام مرگ و معلولیت میکشاند، این چه فلسفهای است که مواد اولیه هنوز استخراج نشده، اما خودرو پیشفروش شده. تازه معلوم نیست چه بسازند و با چه قیمتی و زمانی تحویل دهند. در همین دوران تحریمها نیروهای مسلح ما با کمترین امکانات موشکهای آر.پی.جی را به موشکهای چندمتری نقطهزن تبدیل کردند، اما ما در صنعت خودروسازی، هنرمان تولید پراید از ردهخارجشده است که قیمت را از (7) میلیون به (37) میلیون در (10) سال گذشته رساندیم. به نظر شما پراید برای مصرفکننده کیلویی چند در میآید؟
بالاترین سرمایه اجتماعی تربیت نسلهای آینده است و این اهمیت نقش معلم در کشور است که متأسفانه این قشر زحمتکش و تأثیرگذار از دیدگاه مسئولین مغفول مانده است که حتی نسبت به معیشت معلمان به استخدام نیروهای حقالتدریسی بیتوجهی شده است. بازنشستگان که سرمایههای معنوی کشور ما هستند این روزها حال و روز خوبی ندارند. توجه به کرامت و عدالت برای آنها و همسانسازی حقوقشان باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
سمیرم شهرستانی غیربرخوردار در استانی به ظاهر برخوردار، محروم از زیرساختهای اساسی توسعه و درگیر با خشکسالیهای چندساله و عدم توجه مسئولان استان با موقعیت جغرافیایی خاص و ظرفیتهای کشاورزی، خصوصاً سیب درختی مرغوب، گردشگری و نیروی انسانی توانمند در صورت توجه میتواند محور توسعه قرار گیرد. جا دارد از وزارتخانههای راه و شهرسازی، بهداشت و درمان و ارتباطات جهت نگاه خوب به شهرستان تشکر نمایم و تقاضا دارم پروژههای نیمهتمام را با تزریق اعتبارات لازم به اتمام برسانند. از وزارت نیرو میخواهم شهرستان سمیرم که خود دارای منابع آبی میباشد را از مواهب آن برخوردار نمایند و سدهای دوهان، شهید انتقال آب از تنگآب به باغات سمیرم و پایداری سدهای حنا و قره قاچ را در اولویت قرار دهند.
هر روز صحبت از شیرین کردن آب دریاها است، چرا تدبیری نمیشود که آب شیرین داخلی به دریا نریزد؟ امروز باید با تصمیمات درست و کارشناسی از منابع آبی کشور استفاده بهینه شود و از اختلافات استانی و یکجانبهنگری پرهیز شود. از وزیر محترم جهادکشاورزی میخواهم نسبت به استمهال و بخشودگی وامهای کشاورزی و تسریع در پرداخت بیمه محصولات که جزء مطالبات به حق کشاورزان میباشد اقدام عاجل نمایند.
از سازمان برنامه و بودجه و مدیریت بحران کشور تقاضا دارم در جهت جبران خسارت کشاورزان اعتبار ویژهای را منظور فرمایند و از عزیزان همکار در کمیسیون تلفیق خواهشمندم به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند. در خاتمه عرایضم یادآور میشوم که هیچ امیدی به آن سوی مرزها نیست و آنچه میتواند اقتصاد ما را سامان دهد کار و تولید و وحدت و همدلی است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر سلیمی نماینده محترم سمیرم تشکر میکنیم. از جناب آقای دکتر ولی ملکی نماینده محترم مشکینشهر دعوت میکنم، بفرمایید.

ولی ملکی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر امام شهدا و سلام بر شهدا، سلام بر ایثارگران و آزادگان و خانواده آنها، سلام بر مدافعان حرم و فرمانده رشید آنها سردار سلیمانی. سلام بر رهبرم، سلام بر استقلال، سلام بر آزادی، سلام بر جمهوری اسلامی.
در آستانه بودجهریزی سال 98 هستیم، بودجه نشانگر روابط بنیادین قدرت در یک جامعه است. بودجه عکسی از جریان مدیریت کشور در طی هفت سال گذشته میباشد. بودجه سال 98 را بودجه مقاومت تلقی میکنیم، برای بودجهریزی واقعی نیاز به امنیت اقتصادی داریم. دوستان توجه بفرمایید! امنیت اقتصادی یعنی ثبات نرخ ارز، در کشوری که نرخ ارز ثبات نداشته باشد امنیت اقتصادی نخواهد بود. امنیت اقتصادی یعنی برگشت ارز حاصل از صادرات به کشور به صورت روان. امنیت اقتصادی یعنی حضور فعال در بازارهای جهانی، امنیت اقتصادی یعنی انجام گشایش اعتبار به صورت راحت و به بهترین وجه، مثل دنیا. امنیت اقتصادی یعنی نداشتن رانت، پرداخت وام بانکی مثل دنیا به رقم (1) درصدی زیر (5) درصد، یعنی مشارکت بانکها در امور سرمایهگذاری به شرط مشارکت در سود و زیان. این را امنیت اقتصادی میگویند، آیا در کشور ما چنین است؟ امنیت اقتصادی یعنی داشتن انصاف و مروت در بازرگانان، توزیعکنندگان و کسانی که در امر مایحتاج مردم فعالیت میکنند. اینها انصاف و مروت داشته باشند.
امنیت اقتصادی یعنی عدم دخالت دولت و صاحبان قدرت در کار تولیدکنندگان. آیا کشور ما چنین است؟ تولیدکننده امروز پشیمان از تولید خودش است. این برای ما امنیت نمیآورد. همین باعث میشود که امروز ما در چنین شرایطی قرار گرفتهایم. امنیت اقتصادی یعنی عدم اخذ رشوه و نبودن ربا در جامعه. بانکهای ما ربوی است، ربح مرکب میشود. با این شرایط انتظار رشد و توسعه اقتصادی را باید داشته باشیم؟ ما امنیت اقتصادی نداریم، وقتی که بانک هم جریمه میکند، سود به جریمه هم تعلق میگیرد این مشارکت نیست. امنیت اقتصادی در یک کلام یعنی ثبات قیمت کالا و خدمات.
آخر کلام، همکاران ارجمند! امنیت اقتصادی یعنی بودجهریزی واقعی. با کسری بودجه آشکار و نهان اداره کشور سامان نخواهد گرفت. این امنیت اقتصادی نخواهد بود و همین باعث میشود که اگر چنانکه ما بتوانیم ایجاد امنیت اقتصادی بکنیم تولید ناخالص داخلی افزایش پیدا میکند. رشد اقتصادی و اشتغال پایدار محقق میشود و تورم کاهش و فقر به حداقل میرسد و جی.دی.پی کمتر و عدالت اجتماعی دستیافتنی خواهد شد. باید بدانیم که در چه وضعیتی قرار گرفتیم. دروغ، تزویر، بیعدالتی، رشوه موجب سستی باورهای دینی مردم میشود و ولنگاری، کمکاری بهرهوری را پایین خواهد آورد و در جامعه ولنگاری و کمکاری درز پیدا خواهد کرد و مردم به این جهت سوق پیدا میکنند و در این صورت است که جوانان ما و نیروهای کاری ما به صورت بدهی تلقی خواهند شد، نه سرمایه. وقتی که بیکاری حاکم بشود از سرمایه خود استفاده نکردیم. بیکاری یا درآمد کم جامعه کارگری را تهدید میکند. امروزه ببینیم که در صنایع مختلف چه وضعیتی داریم، به جای اینکه اشتغال پایدار ایجاد بکنیم اشتغالهای پایدار ما یکی پس از دیگری دارد نیروهایش را تعدیل میکند و آسیب میبیند، به اینها بیندیشیم. صنایع در وضعیت بدی قرار دارد و امنیت شغلی از بین رفته و کارگران امنیت ندارند. به اینها باید بپردازیم. این بخش اول صحبت من.
بخش دوم صحبتم درمورد فرهنگیان عزیز و معلمان است. مگر نه این است که امام عزیز ما فرمودند معلمی شغل انبیاء است؟ ما با کسانی که شغل انبیایی دارند چه میکنیم؟ ببینید! جای سؤال است، آیا از معلمی که برای امرار معاش و یا تأمین درمان همسر و یا بچهاش کلیه خود را میفروشد یا معلمی که در شیفت صبح تدریس و در شیفت عصر مسافرکشی و در شب نگهبانی میدهد میتوان انتظار داشت که در امر آموزش و یا پرورش دانشآموزان نقش تعیینکنندهای ایفا بکند؟ این یکی از اساسیترین وظایف ما است که به امنیت فرهنگی خودمان بیندیشیم. تا ساختارها درست نشود امکان انگیزه پیدا نخواهند کرد و نیروهای ما نیروهای باورمدار نخواهند بود.
برای حل مشکل تعلیم و تربیت همینطور که قبلاً تذکر دادم رتبهبندی کامل معلمان که کسری (12) هزار میلیارد تومانی دارد میتواند این مشکل را حل بکند. معلمان باید احساس آرامش داشته باشند و برای این طرحی داریم و اگر چنانچه نمایندگان محترم حمایت بکنند منبع طرح کاملاً دستیافتنی است. راهحل درآمدی برای این پیشبینی شده است.
برای ارج نهادن به فرهنگیان عزیز بازنشسته پیشنهاد میکنم که حداقل این امتیاز را قائل بشویم که یک فرهنگی بازنشسته این امتیاز را داشته باشد فرزندش بعد از خودش به آن امتیاز بتواند در آموزش و پرورش اولویتدار و جذب بشود. آیا این کار را در حقشان کردیم؟ اینها که اینهمه برای فرزندان ما تلاش میکنند و آیندهسازان را پرورش میدهند چه در حقشان کردیم؟ باید اینها را مد نظر قرار بدهیم، اگر به این باورها توجه نکنیم روزی خواهد رسید که نوشدارو پس از مرگ سهراب خواهد بود.
تذکری به وزیر محترم نیرو دارم، ضروری است به دستورات خود وفادار بمانید، سد سبلان را اعتبار تأمین نمایید، پروژه آبرسانی سبلان در بخشهای لاهرود، رضی و مرادلو که روستاهای اینها (120) روستا است، بلاتکلیف ماندند.
و همچنین به وزارت بهداشت یادآور میشوم نسبت به تأمین ردیف ملی برای بیمارستان (100) تختخوابی مشکینشهر اقدام نماید. در پایان همه عزیزان را به وحدت دعوت میکنم. قوه قضائیه، مجریه و مقننه همه باید در یک جهت حرکت بکنند. آخر کلام صحبت خود را در این شعر خلاصه میکنم:
گر قدم رنجه کند یار به میهمانی ما
رشک فردوس شود محفل روحانی ما
کار ما گر نشود حیله و تزویر و ریا
میرسد بر همهجا بانگ مسلمانی ما
هر مشکلی داریم از تزویر و ریا است. خلاصه آقایان! وحدت داشته باشیم، با تزویر و ریا راه به جایی نمیبریم. انشاءالله روزی برسد به اینها جامه عمل بپوشانیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
آقای ملکی متشکریم، از جناب آقای دکتر حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون دعوت میکنیم، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به روان پاک شهدای بزرگوار، امام شهیدان، بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و آرزوی موفقیت و بهروزی برای مقام عظمای ولایت ولیامر مسلمین جهان حضرت آیتللهالعظمی الامام خامنهای (حضار صلوات فرستادند) و توفیق روزافزون برای همه خدمتگزاران به نظام مقدس. ایام منتسب است به شهادت بیبی دوعالم حضرت زهرا (سلامالله علیها) خدمت سروران تسلیت و تعزیت و پیشاپیش دهه مبارک فجر را تبریک و تهنیت عرض مینمایم. سروران عزیز! رمز پیروزی ما وحدت کلمه است. از زنده باد، مرده بادهای بیحاصل جداً پرهیز و یأس و ناامیدی سم مهلکی برای جوامع است.
و اما در رابطه با آقای ترامپ، صهیونیستهای جعلی، بدخواهان بشریت، مستکبرین و مرتجعین منطقه از تاریخ عبرت بگیرید. تاکنون هرچه از دست فکر شیطانیتان برآمده علیه این ملت بزرگ از جنس کودتا، ترور، تحریم، جنگ تحمیلی، داعش و صدها توطئه دیگر کم نگذاشتید و همیشه سیلی محکم و تودهنی خوردهاید. یادتان باشد تا زمانی که به فضل الهی سه عنصر: رهبری بینظیر و منحصر به فرد حضرت آقا، حضور در صحنه مردم شریف و بزرگوار و توکل به خدای بزرگ در میان باشد شما هیچ غلطی نمیتوانید بکنید. پس حیا کنید و بیش از این لجاجت نکنید و بر ما است که با وحدت کلمه از تمام ظرفیتهای خدادادی استفاده نموده و کشور را به فضل الهی آنطور که در شأن نظام مقدس و مردم شریف است بسازیم.
مسئولان! در کجای دنیا چنین مردم شریف، بزرگوار و نجیبی وجود دارد که همه کاستیها و ندانمکاریها را تحمل و در دفاع از ارزشها همیشه با حضور به موقع در صحنه خلق حماسه نمایند؟ قدر بدانید، کفران نعمت نکنید، تا دیر نشده در رابطه با خدمت بیمنت به آنها مسابقه بندید.
گرانی در اثر بیتدبیری مسئولان بیداد و آستانه تحمل مردم را بریده. ضمن تشکر از قوه قضائیه ضرورت دارد با حرامخواران دانهدرشت نیز به شدت برخورد نموده، شبیه مرحوم خلخالی.
کشور منابع فراوان دارد، متأسفانه در اثر توزیع نامناسب و بیتدبیری روز به روز فاصله نقاط برخوردار و محروم بیشتر، فقرا فقیرتر و اغنیاء غنیتر و شاهد مسأله زشت و نامیمون فاصله طبقاتی میباشیم.
برای اجرای عدالت دولت مکلف است حذف یارانههای دهکهای پردرآمد را در دستور کار جدی قرار داده و صرف اقشار ضعیف و کمدرآمد نماید. اشتغال و معیشت مردم بسیار مهم است، اقدام جدی و عملی میطلبد. با حذف و فشار اتفاقی رخ نمیدهد و مردم را نسبت به مسئولان بیش از این بدبین نکنید.
و اما چند نکته در حوزه انتخابیه
جناب آقای رئیسجمهور بزرگوار! علیرغم کارهای بسیار خوب نظام مقدس که بر هیچ منصفی پوشیده نیست، ولی در اثر عدم مدیریت و فرصت و تهدیدها مردم مظلوم به چنین سرنوشتی دچار شدند که حقیقتاً نه در شأن نظام مقدس است و نه در شأن مردم بزرگوار آن دیار. همانطور که مستحضر هستید سیستان در ابعاد مختلف دارای استعداد و ظرفیت فراوان است، ضرورت دارد زیرساختها فراهم شود.
جناب آقای دکتر عزیز! برای برونرفت از این وضع، برنامههای علمی و کارشناسی فراوان در قالب کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خدمت شما تقدیم، بارها و بارها قول، ولی متأسفانه کمتر عملی و اجرایی میشود. پیوسته خدمت شما عرض ارادت تا حداقل در تاریخ ثبت و مدیون مردم و نظام مقدس نباشیم. جناب آقای رئیسجمهور بزرگوار! ضمن تشکر از مصوبه دولت در رابطه با خشکسالی ویرانگر سیستان پیگیری فرمایید چند درصد عملیاتی شده، به تمام مقدسات قسم هیچ نقطهای در ایران چنین شرایطی را ندارد. برای جلوگیری از کوچ و تخلیه به فرموده رهبری تنگه احد یک اقدام جدی در قالب برنامه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت یکبار و برای همیشه صورت گیرد.
وزیر محترم نیرو! برای آب مردم سیستان و زاهدان با جمعیت بیش از (5/1) میلیون نفر چه طرح و برنامهای دارید؟ مستحضرید که قریب نیم قرن است که افاغنه به قرارداد پایبند نبوده و زندگی مردم به شدت دچار اشکال و بحران گردیده و آن نقطه استراتژی در حال تخلیه است.
جناب وزیر! انتقال آب از دریای عمان، آب ژرف، جلوگیری از تبخیر، مدیریت یکپارچه همزمان با حقآبه ایران از افغانستان ظرفیتهای منطقه است. طبق قولهای دادهشده عمل فرمایید. سرانجام کلنگ نیروگاه بادی میل نادر پس از سه سال تأخیر توسط آقای مهندس حائری به زمین زده شد که جای تشکر دارد. دستور فرمایید عقبماندگی آن جبران گردد. اشکالات جدی و اساسی در فاضلاب وجود دارد که مورد بازدید جنابعالی واقع که جای تشکر اقدام عملی صورت گیرد.
جناب آقای دکتر ظریف! حقآبه رودخانه هیرمند و دریاچه هامون افغانستان به کجا رسید؟ متأسفانه بارها و بارها قول دادید، ولی عملی مشاهده نمیشود. در رابطه با مرزهای سیستان و بلوچستان با آزادسازی گروگانها طبق وظیفه ذاتی عمل کنید، این وضع حقیقتاً قابل تحمل نیست.
وزیر محترم جهادکشاورزی! ضمن تشکر از سفر جنابعالی خواهشمند است دستور فرمایید در رابطه با خشکسالی سیستان طبق مصوبه دولت در زمینه خسارت به علوفه دام اقدام جدی صورت گیرد. وزیر نفت! گاز به یک آرزویی برای مردم سیستان تبدیل شده، طبق قول دادهشده توسط رئیسجمهور محترم در جمع مردم در اسرع وقت اقدام شود.
وزیر محترم کشور! مرز یک فرصت است، طبق مصوبه عمل شود. تقسیم استان یک ظرفیت و فرصت است و اقدام عملی میطلبد. برای مسائل شهرداریهای سیستان به ویژه شهر زابل علیرغم دستورات ویژه جنابعالی اقدام ملموسی صورت نگرفته. پس از چند سال حاشیهنشینی سیستان که به عنوان یک پایلوت در نظر گرفته شد هنوز روی زمین ننشسته، اقدام عملی میطلبد. وزیر محترم اقتصاد و دارایی! متأسفانه اکثر بانکها در رابطه با پرداخت تسهیلات بخشودگی سود و دیرکرد و استمهال وامها و مالیات سلیقهای عمل نموده و بیش از حد مردم را در مضیقه و تنگنا قرار میدهند، رسیدگی جدی فرمایید.
وزیر محترم راه و شهرسازی! در رابطه با محور چابهار ـ میلک زابل، راهآهن چابهار ـ زاهدان ـ زابل ـ بیرجند یک ظرفیت است، اقدام جدی میطلبد راههای روستایی از میانگین کشوری خیلی پایینتر است و پروازهای زابل پیوسته با جمعیت قریب نیم میلیون نفر با آن بعد و مسافت لغو میشود. آیا این است معنای عدالت؟
وزاری محترم صنعت و کار! مستحضر هستید که به غلط زندگی مردم صرفاً براساس کشاورزی و دامپروری بنا شده، متأسفانه آب رودخانه هیرمند توسط افاغنه قطع، بنابراین از نظر بیکاری رکورددار است و کارخانه و صنعت قابل توجهی وجود ندارد. چند سال قبل کلنگ تنها کارخانه یعنی لاستیک زابل به زمین زده شد، ولی تاکنون اقدام ملموسی صورت نگرفته و به یک مطالبه جدی مردمی تبدیل شده و برای اشتغال و جلوگیری از مهاجرت و تخلیه مرز کارخانههای ریز و درشت به قولتان عمل فرمایید. در رابطه با میراث فرهنگی به اعتقاد باستانشناسان و دانشمندان معروف جهان سیستان، لندن شرق و به بهشت باستان شناسان لقب گرفته، ولی در اثر عدم توجه به زیرساختها اکثر بناها از بین رفته یا در حال تخریب است. برای استفاده از این ظرفیت اقدام جدی و لازم میطلبد.
جناب آقای کلانتری عزیز! ضمن تشکر از سفر به منطقه طبق مذاکرات حضوری و قول جنابعالی در رابطه با دریاچه هامون و ریزگردها اقدام لازم کنید. جناب آقای دکتر نوبخت عزیز! ضمن تشکر از قولهای داده شده انشاءالله عملیاتی شود و در رابطه با آمایش سرزمین و سازمان عمران سیستان دستور فرمایید اقدام شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از جناب آقای دکتر حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
دیروز ما سه استان جلسه در کمیسیون امنیت داشتیم. همه به دو چیز تأکید کردند؛ یکی آمایش سرزمین، یکی اجرای قانون. وزارت نیرو! همین کار را شما انجام بدهید. اصلاً بنده به عنوان نماینده اصفهان دخالتی در پروژهها نمیکنم، هرطور وزیر تشخیص میدهد، اما بارها در این میکروفن گفتم حقآبه حقالناس است. از حالا نیست، از زمان شاه طهماسب است، سندش هست. بعد از آن روی دعوای خود اصفهان شیخبهایی حقآبه را تنظیم کرده که کاملاً هم آمایشی است. شما میخواهید (20) روز آب رها کنید، اصلاً نکنید. در بهمن گندم یخ میکند، این چه عقلی است؟ شما بیایید حق و حقوق مردم را بدهید.
آقای لاریجانی! من بارها اینجا عرض کردم، حقالناس را احدی نمیتواند بگیرد. قانون خودتان هم بارها اینجا گفتم (44) توزیع عادلانه آب، خسارت هم نمیدهید. بارها گفتم دفترچه (500) تومان هم برای خاله من و عمه شما خوب است. چرا میدهید؟ اصلاً اینها صدقه نمیخواهند، نرخ آب را قیمت کنید، یک کمیته حقیقتیابی از این نمایندهها، هرکس میخواهید، از هرکس تشخیص میدهید تشکیل بشود، اگر حرفهای بنده ناحساب بود بگویید کامران! تو هم بیخود حرف میزنی.
اگر من میگویم به صنایع آب دادید سودش در همین خزانه میآید. آب من را برده، پولش را هم نمیدهد. اشتغالش هم ترکیب جمعیت اصفهان را بهم زده. من عرضم بر این است که آلودگی اصفهان یکطوری شده که ریزگردها در اصفهان میآید. دومین شهر آلوده است. مهاجرین هم روی چشم من جا دارند، اتفاقاً ما در اصفهان با همه رفیق هستیم، با خوزستانی، شهرکردی، من اصلاً این بحثها را ندارم. من که برای یک لقمه رأی اینجا حرف نمیزنم، من شش دوره که در این مجلس هستم هیچوقت برای یک لقمه رأی حرف نزدم. (80) درصد هم میافتند، دوباره هم از نو میشود. چه میگویی عزیز من؟ خوب حالا من هم برای یک لقمه رأی حرف میزنم، آقای خادمی خوب است؟
مورد بعد، در آستانه دهه فجر هستیم، امام ساده زندگی میکرد، سیبزمینیاش عوض نشد. فرمود «یک موی کوخنشینان را به همه کاخنشینان نمیدهم». آقای دولت! در این بودجهای که شما دادید جایگاه فقرا کجا است، جایگاه کلاهنمدیها کجا است، چه معیشتی برایشان خواب دیدید؟ شما که در این بودجه، حتی برای کمیته امداد و بهزیستی (20) درصد کارمندان را هم افزایش ندادید. حتی رزمندههای معسر را (20) درصد افزایش ندادید، (9) درصد افزایش دادید. واقعاً خداوکیلی تا به حال بودجه دو قسمتی بوده، متمم میآوردید. امام (رحمهاللهعلیه) حزن و خوف نداشت. وقتی هواپیمایش دوازدهم وارد آسمان ایران شد گفتند چه حالی به شما دست میدهد، گفت هیچ. بعضیها گفتند امام ایران را دوست ندارد، خیر. چه به امام بدهید، چه بگیرید یکسونگر است، توپر است، اینطور نیست یک مدیری بیعرضه میگذاریم، تا ریاست را از او میگیریم دستمال به کله میبندد، تا میگذاریم شنگول میشود، این است که در بودجه نتوانستید رشد (8) درصد را برسید. (85) درصد جاری را زیاد کردید، (15) درصد عمرانی است، (36) میلیارد بنزین است، (36) میلیارد گازوئیل است، در آینده هم بنزین را وارد میکنیم، کسریات هم (70) میلیارد تومان است. این زاویه با امام ندارد؟ شما در این بودجه شرکتهای صوری را سودده نشان بدهید پاداش بگیرید. حقوقهای نجومی بگیرید، این کجا با فرهنگ امام (رحمهالله علیه) (هماهنگ است)؟
خانمها و آقایان! چرا ما با فرهنگ امام (رحمهالله علیه) زاویه گرفتیم؟ امام مگر رهبر نبود؟ شما جلوی یک رئیس پلو عدس بگذارید قهر میکند، میگوید چربی دارم، مریض هستم. مگر تو آمدی چربی و قندت را در پوشش ریاست درست کنی؟ همین مردم این حکومت را نگه داشتند، همین شهدا نگه داشتند، آنوقت شما حتی دفاع که مربوط به امنیت است در دوسقفی آوردید. در کجا بوده، در کدام قوطی عطاری؟ مگر ما نمیگوییم دور و برمان بیش از هر کشوری همسایه داریم؟ فرهنگ امام (رحمهالله علیه) این است؟ باور کنید اگر سال 58 بشویم، مردم ما بسیار خوب هستند، مردم ما از تبعیض، دم از امام نزنید، دم از رهبری نزنید، رفتارمان را باید اصلاح کنیم. آقای لاریجانی! بارها در همینجا گفتم ما اربابی برخورد نکنیم. هرکدام فیس و پوز، این مردم چکار کنند؟ مردمی که هنوز یار امام و رهبریاند. در مواقع خطر همینها به دادتان میرسند. بارها همین کارگرها گفتند همسانسازی ما چه شد؟ بازنشستههای کشوری و لشکری گفتند متناسبسازی ما چه شد؟ فولادیها چقدر ایستادند؟ اینها با فرهنگ امام میخواند؟ شما اینهمه میگویید بالای (50) درصد بودجه در این شرکتها است. (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام است) (من تمام کردم) پس چرا نمیآییم آنهایی که ضررده هستند و خرج و مرج برای این مردم و این پابرهنههایی که امام بارها سفارش کردند فکری کنیم. انشاءالله در بودجه تلفیق یک مصوبه بیخودی هم داشت، واردات بدون انتقال ارز، این پولشویی است، تلفیق هم باید از این مصوبات پرهیز کند.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای دکتر علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد بفرمایید.

علی اسماعیلی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و خاطره شهیدان و امام شهیدان انقلاب را در آستانه چهلمین سال انقلاب اسلامی گرامی میداریم و برای سلامتی رهبر عزیزمان و همه خدمتگزاران صدیق نظام از خداوند سبحان طلب سلامتی و تندرستی داریم. همکاران عزیز و ملت بزرگ ایران! بحرانهای بزرگ اقتصادی و زیستمحیطی امروز کشور عزیزمان را تهدید میکند. برای حل این بحرانهای بزرگ نیاز به عزم ملی و هماهنگی همه قوا با هم داریم. برای حل بحرانهای اقتصادی شورای عالی هماهنگی اقتصادی تشکیل شده و تا حدودی این بحران مهار شده است، اما برای حل بحران زیستمحیطی هیچ اقدام عملی و اجرایی انجام نشده است.
نمایندگان محترم مجلس و ملت بزرگ ایران! بحران آب کشور جدی است، امنیت ملی کشور ما را تهدید میکند. طبق گزارش ناسا کشور ما از هشت سال پیش وارد دوره (30) ساله خشکسالی شده است. سطح آب در بسیاری از شهرهای کشور پایین رفته است. در جهرم (570) متر، در رفسنجان (450) متر و در شهریار (300) متر، این یعنی خطر بسیار، بسیار جدی است و تمام سرزمین ایران را تهدید میکند. فلذا باید تصمیمات کارشناسی گرفت و از سخنان و تصمیمهای غیرکارشناسی پرهیز کرد.
سخنان اخیر رئیسجمهور محترم در جمع مردم شریف سمنان غیرکارشناسی بوده است، فلذا مورد مخالفت مردم، کارشناسان محیطزیست و نمایندگان محترم در خانه ملت قرار گرفته است. آقای رئیسجمهور محترم! آیا آثار زیانبار زیستمحیطی این پروژه بزرگ را در نظر گرفتهاید؟ آیا هزینههای اجتماعی این طرح بزرگ را در این شرایط حساس کشور در نظر گرفتهاید؟ آیا در پروژهای به این بزرگی با مسئولین استانهای شمالی کشور و نمایندگان آنها در خانه ملت نباید مشورت میشد؟ جناب آقای رئیسجمهور محترم! چرا به افکار عمومی مردم و نظرات کارشناسان محترم توجه نمیشود؟
اما طبیعت سبز ایران، بررسیها نشانگر آن است که (500) سال پیش مساحت جنگلهای کشور (80) میلیون هکتار، (70) سال پیش (18) میلیون هکتار و در حال حاضر (12) میلیون هکتار هست. اگر روند به همین شکل پیش برود (80) سال آینده جنگلهای کشور صفر هکتار خواهد شد. این به معنای انهدام پوشش گیاهی، نابودی خاک، ویرانی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی، هجوم سیلابهای ویرانگر، قحطی، فقر و انهدام سرزمین است. خلاصه اینکه نابودی حیات در یک کلمه.
نمایندگان محترم ملت! جنگل یک سرمایه ملی و متعلق به عموم مردم ایران است. پیش از این نباید نظارهگر نابودی حیات نسل حاضر و آیندگان باشیم. همه آحاد ملت در قبال حفاظت از این منابع مسئولند. دولت به تنهایی نه میتواند و نه ابزار و امکانات لازم را برای حفاظت از جنگلها در اختیار دارد.
مشکل دیگر استانهای شمالی کشور به ویژه مازندران عزیز پسماند است که بلای جان مردم عزیز و شریف این خطه و دیار شده است. بر همگان روشن است که مازندران با وجود شرایط اقلیمی و طبیعت سرسبز و زیبای آن نباید و نشاید و نمیتواند هیچ مکانی از آن در محل دفع و دپوی زبالههای درهمتنیده و خطرناک باشد. اگر در گذشته تصمیم بر آن شد تا زبالههای شهرها و روستاها را در جنگلهای الیمالات شهرستان نور، عمارت آمل و سواحل دریای خزر مدفون کنند، امروز شیرآبههای سمی و نتایج وحشتناک حاصل از آن در برابر دیدگان همه مردم این سرزمین است. اخیراً زمزمههایی مبنی بر دفن زبالهها در منطقه حفاظتشده البرز مرکزی به ویژه بلده طیبه شنیده میشود. تعجب من از سازمان حفاظت از محیطزیست است که برای فعالیتهای اقتصادی صنایع تبدیلی در بلده مجوز صادر نمیکند، اما برای دپوی زباله در بلده مجوز صادر میکند.
اینجانب به عنوان وکیل مردم مخالفت خودم را برای دفن زباله با چنین روشی در منطقه سرزمینی بلده و یا در هر جای دیگر استان مازندران اعلام میکنم و اجازه نخواهم داد آلودگی به همه سرزمین برسد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از آقای دکتر اسماعیلی نماینده محترم نور متشکریم.

علی اردشیرلاریجانی
7
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
تذکر کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیداحسان قاضیزادههاشمی (فریمان، سرخس، بخشهای احمدآباد و رضویه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم تکمیل باند دوم پروژه جاده مشهد ـ فریمان که منجر به کشته شدن (9) نفر در هفته گذشته شده است.
همچنین عدم پیشبینی اعتبار مناسب توسط شرکت توسعه زیرساخت راههای کشور برای راه مشهد ـ سرخس.
ـ آقای محمد قمی (پاکدشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص رعایت عدالت در سفرها و تسریع در سفر به شرق تهران، شهر پاکدشت و ورامین.
به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تکمیل فاز دوم تصفیهخانه سد ماملو به منظور تأمین آب آشامیدنی شهرستان پاکدشت.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم افزایش حقوق کارگران در سال 98 از طریق پرداخت یارانه تولید به کارفرمایان به میزانی که کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ تورم را تا حدی جبران نماید.
همچنین لزوم تأمین پزشک مورد نیاز برای مرکز درمان درمانبستر بخش قهدریجان با بیش از (40) هزار نفر جمعیت و همچنین تأمین دارو و مسائل مورد نیاز، داروخانه این درمانگاه برای کسب رضایت مردم شهیدپرور بخش قهدریجان شهرستان فلاورجان.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم تأمین کاغذ مورد نیاز روزنامههای کشور برای شرکت تعاونی مطبوعات ایران از طریق شرکت چوب و کاغذ مازندران به صورت مستقیم و با حذف واسطهها و دلالان جهت تنظیم بازار کاغذ و خروج مطبوعات از بحران فعلی و کاهش واردات کاغذ روزنامه.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دلیل عدم اختصاص سهمیه استخدامی دستگاههای اجرایی به شهرستان مهاباد چیست.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا به مشکلات کارخانجات دخانیات، خصوصاً ضعف مدیریت مدیرعامل دخانیات رسیدگی نمیشود؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر نیرو درخصوص دستور انعقاد قرارداد خرید از شرکت صبانیرو اولین سازنده انحصاری نیروگاههای بادی کشور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ساماندهی اشتغال در بخش مسکن برای جلوگیری از بیکاری فزاینده کارگران ساختمانی.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص رسیدگی دقیق از طریق بازرسیهای متناسب و منظم از کارگاههای ساختمانی برای جلوگیری از اشتغال اتباع بیگانه و شهرکهای صنعتی از جمله عباسآباد تهران.
ـ آقای محمد عزیزی (ابهر، خرمدره و سلطانیه) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه دلیل عدم راهاندازی دانشکده فنی شهرستان ابهر علیرغم اهدای مکان دانشکده توسط خیرین چیست؟
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت پیشبینی و تخصیص اعتبار مورد نیاز در بودجه سال 98 آن وزارتخانه جهت تأمین و تخصیص قیر یارانهای به شهرداری قزوین.
همچنین درخصوص ضرورت تأمین و تخصیص بودجه و اعتبار مناسب جهت بهسازی، مرمت و آسفالت راههای اصلی روستایی در استان قزوین.
همچنین درخصوص ضرورت تأمین و تخصیص اعتبار و تسریع در اجرای پروژه دوبانده نمودن محور ارتباطی زیاران ـ طالقان در استان قزوین.
به وزیر دادگستری درخصوص ضرورت تسریع در پرداخت مطالبات و حق و حقوق کارکنان شریف شوراهای حل اختلاف سراسر کشور.
ـ آقای محمد عزیزی (ابهر، خرمدره و سلطانیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه بیمارستان الغدیر ابهر از نبود پزشک متخصص در رنج است.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه تا کنون هیچ اقدام مؤثری در تأمین نیروی انسانی در آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان صورت نپذیرفته است.
ـ آقایان: سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) و فرهاد تجری (قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص عدم حمایت و پشتیبانی از تجار و بازرگانان کشور برای سرمایهگذاری و ارزآوری به کشور.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در پرداخت مطالبات قطعهسازان به منظور جلوگیری از تعدیل نیروها.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه جناب آقای روحانی! در حالی که در حمایت از رسانه آزاد و آزدی بیان میگویید که دولت شما رکورددار محرمانهها لقب دارد و بالاترین تعداد شکایت از مطبوعات و حتی نمایندگان مردم توسط شما صورت گرفته است. کدام را باور کنیم؟
همچنین آقای روحانی! (5/4) میلیون بیکار در کشور کار میخواهند یا رفع فیلتر از پیامرسانهای خارجی؟
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص توضیح علت آسفالت نشدن راههای روستایی اهر و هریس.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا اقدامی در رابطه با تنظیم رابطه متقابل تحقیق با اشتغال و متناسبسازی سطوح و رشتههای تحصیلی با نقشه جامع علمی کشور اقدامی ننمودهاید؟
ـ آقایان: شهابالدین بیمقدار (تبریز، آذرشهر و اسکو) و سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور دستور به بانک مرکزی جهت تسریع در پرداخت (4000) میلیارد تومان براساس مصوبه دولت به خودروسازان برای پرداخت طلب قطعهسازان.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه چرا برای دستیابی به رتبه اول منطقه در علم و فناوری اقدامی جدی ننمودهاید؟
به وزیر نفت درخصوص اینکه چقدر ارزآوری و درآمدهای نفت و گاز را به منافع و سرمایههای زاینده اقتصادی اختصاص دادهاید و از شرکتهای غیردولتی برای سرمایهگذاری و اکتشاف چقدر دفاع نمودهاید؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه سکوت و برخورد انفعالی جنابعالی نسبت به شرایط اقتصادی جامعه به عنوان بالاترین مقام وزارتخانهای که وظیفه ساماندهی امور اقتصادی کشور را دارد هیج توجیهی ندارد.
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا کود شیمیایی برای کشاورزی به مردم فروخته نمیشود، ولی در بازار آزاد به وفور یافت میشود؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا نیروهای قراردادی و شرکتی تبدیل وضعیت نمیشوند؟
همچنین چرا همسانسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران با تورم انجام نمیشود؟
ـ خانمها: ناهید تاجالدین (اصفهان) و سهیلا جلودارزاده (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اعتبار لازم در بودجه 98 جهت همسانسازی حقوق بازنشستگان.
همچنین تخصیص اعتبار لازم در بودجه 98 جهت اجرای قانون حمایت از معلولان.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا کالاهای گوناگون در گمرک قرار دارد و ترخیص نمیشود یا اجازه ترخیص نمیدهند؟
ـ آقایان: محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم تدوین سند ملی کار شایسته و صیانت از نیروی کار منطبق با بند «ز» ماده (4) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقای محسن کوهکنریزی (لنجان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص دلیل ساخت و پخش کلیپ مربوط به کشت برنج در لنجان که باعث تشویش اذهان عمومی شد. لازم است در منطقه و با توجه به کشاورزان مطابق با واقعیت امر که تضییع حقوق آنها است تهیه نمایند.
ـ آقای حیدرعلی عابدی (اصفهان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص انتشار فیلم آبگیری اندک شالیزاریهای بایر لنجان با طرح نادرست کاشت برنج براساس تحلیلی ناقص و مبهم که دلایل خشکی زایندهرود را به مسائل بیربط نسبت میدهد و موجب تشویش اذهان عمومی و فضاسازی علیه مردم شهیدپرور استان اصفهان گردیده است.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص حل مشکل استخدامی آموزگاران و دبیران خریدخدمت آموزشی.
ـ آقای سیدراضی نوری (شوش) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در انجام زیرگذر چهارراه شوش ـ دانیال.
ـ آقای شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص تبدیل وضعیت و عقد قرارداد دائم با کارگزاران مراکز مخابرات روستایی.
8
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

اکبر رنجبرزاده
تذکرات شفاهی، جناب آقای ابوالفضل ابوترابی نماینده محترم نجفآباد، تیران و کرون بفرمایید.

ابوالفضل ابوترابی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در سالروز سومین سال تصویب برجام هستیم. شاهدیم تاریخ دوباره تکرار شد و کسانی که به ابوموسی اشعری رأی دادهاند امروز طلبکار علی شدند.
تذکر به رئیسجمهور میدهم، الان که به برکت جانفشانی عزیزانمان وقت محصول چیدن اقتصادی از سوریه است چرا وزارت خارجه و دولت در تصاحب بازار (500) میلیارد دلاری بازسازی و فروش محصول در سوریه حضور پیدا نمیکند؟ این در حالی است که به لحاظ رکود در ساخت و ساز انبارهای فولاد، سنگ، کاشی، سرامیک و غیره دپو شده و مشتری ندارد. با رابطه اقتصادی با سوریه و عراق میتوانیم بازار بزرگ و مهمی درخصوص صادرات داشته باشیم که متأسفانه وزارت خارجه و شخص رئیسجمهور مثل همیشه منفعل است و با دوقطبیسازی کاذب در فضای مجازی به جای پاسخگویی درخصوص گرانی، بیکاری و بیتدبیری دولتمردان فرار رو به جلو انجام میدهند.
آقای رئیسجمهور! شما باید با توجه به گرانیهایی که در حال حاضر شاهد هستیم، چه در خودرو، چه در گوشت و به خصوص قاچاق گوشت تدابیر لازمی به خرج بدهید و از این وضعیت نابسامانی که کشور را درگیر خودش کرده و به خصوص فضای مجازی که امروز شاهد هستیم این فضای مجازی یا به تعبیر مقام معظم رهبری بمبی شبیه به بمب شیمیایی که مردم را ناامید میکند به جای ساماندهی به این موضوع بپردازید به تخطئه کردن فیلترینگ میپردازید. واقعیت این است که امروز یکی از ابزارهای بسیار مهمی که دشمن دارد از آن استفاده میکند فضای مجازی است. اگر ما دم از تولید داخلی میزنیم و اگر سالی که در آن هستیم حمایت از تولید داخل نامگذاری میشود و اگر اخیراً قانونی که در مجلس شورای اسلامی به نام حمایت حداکثری از تولید داخلی میشوند باید به این موضوع دقت کنیم.

اکبر رنجبرزاده
متشکریم، جناب آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نمین، نیر و سرعین بفرمایید.

رضا کریمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده خطاب به وزیر محترم آموزش و پرورش است. جناب آقای بطحائی! از زمان صدارت جنابعالی در وزارت آموزش و پرورش نه تنها وضعیت فرهنگیان از جهات مختلف مدیریتی، آموزشی، معیشتی و اقتصادی سامان و بهبود نیافته، بلکه روز به روز شرایط نامطلوبی را موجب شده و سبب نارضایتی حداکثری در میان فرهنگیان کشور شده است. اگر قادر به همسانسازی حقوق و دریافتیهای این عزیزان نیستید حداقل در امورات خدمات رفاهی، آموزشی، درمانی و بیمهای حداقلها را مراعات نمایید.
حذف سهم وزارت و افزایش نرخهای جدید باعث فشار مضاعف اقتصادی به خانوادههای فرهنگیان جامعه شده است که تأخیر چندماهه در بازپرداختها نیز به آن دامن میزند. عدم پوشش بیمه درمانی متناسب و معطوف نبودن آن به پیشگیری و اقلامی چون دندان و عینک و غیره، همچنین نرخگذاری دوگانه بدون هیچ برتری خدمات و دوگانه دیدن فرهنگیان شاغل و بازنشسته در ارائه خدمات از جمله مشکلات ایجادی است.
بنابراین بازبینی موارد مذکور به ویژه لحاظ سهم (50) درصد وزارت در حمایت از بیمه تکمیلی فرهنگیان مورد تأکید است. بازنگری مجدد در تعیین تکلیف مربیان پیشدبستانی در استان اردبیل منجر به تضییع حق برخی از مربیان شده و مورد تأکید است که بازنگری انجام گیرد.
به وزیر محترم جهادکشاورزی تذکر میدهم به عنوان متولی بخش کشاورزی حامی کشاورزان زحمتکش باشد و وامگیرندگان را از بلاتکلیفی و سرگردانی و رفت و آمدهای مکرر به شعب بانک کشاورزی سراسر کشور رهایی بخشد و در عملیاتی شدن مصوبه امهال سه سال تسهیلات خسارتدیدگان بخش کشاورزی اهتمام نموده و با تعیین سقف حداقلی هشت میلیون تومانی موجب نارضایتی مردم نشود.
تذکر سوم بنده به وزیر محترم اقتصاد و دارایی است. با توجه به موارد و مباحث مطروحه در روزهای اخیر در رسانه ملی درخصوص واگذاری کشتارگاه و مجتمع صنعتی گوشت اردبیل توسط بانک ملی به بخش خصوصی از وزیر محترم جناب آقای دژپسند درخواست میکنم فرآیند واگذاری، نحوه قیمتگذاری و نحوه تأدیه ثمن معامله و بهای واگذاری را برای تنویر افکار عمومی منتشر نموده و شفافسازی کنند، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای بشیر خالقی نماینده محترم خلخال و کوثر بفرمایید.

بشیر خالقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) و تقدیر و تشکر از بسیج سازندگی استان به جهت اشتغالزایی و کمک به طرحهای عمرانی دولت و گروههای جهادی، اجتماعی و اقتصادی که در عرصههای مختلف استان حضور دارند و فعالیت میکنند.
تذکر به وزیر راه درخصوص توجه به کوهستانی بودن استان و صعبالعبور بودن راهها اکثر فصول سال به دلیل نامناسب بودن شرایط جوی آسفالت راهها خصوصاً راههای روستایی به سال بعد موکول میشود و این امر باعث از بین رفتن زیرسازی انجام گرفته و حیف و میل اموال میگردد. لذا لازم است یک اعتباراتی تخصیص داده بشود.
تذکر به وزرای محترم راه و شهرسازی و کشور درمورد رانش راه گیوی ـ خلخال و دستور بازسازی و احداث راه خلخال به طرف گیوی.
تذکر به وزیر راه و شهرسازی احداث و تکمیل راه سرچم ـ هشجین که با توجه به اعتبارات استانی و کمکهای وزارت انجام بگیرد و باعث نارضایتی عمومی بخش خورش رستم خلخال گردیده است.
تذکر به وزیر محترم نیرو درمورد عدم اجرای پایاب سد گیوی و کاهش تخصیص آب و سدهای کوچک معیشتی دیگر. تشکر از سرمایهگذار کارخانه نئوپان که بالاخره درمورد اشتغالزایی در خلخال نقش مهمی دارد.
کاهش حمایت از سرمایهگذاری فرش و تذکر به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این مورد باید برای اشتغالزایی حمایت کنند. البته روستاها دارد تخلیه میشود و نهایتاً به عنوان آسایشگاه سالمندان تبدیل شد که امیدوارم دولت در این مورد اصلاح و کارهای اساسی انجام بدهد.
تذکر به وزیر نفت درخصوص علیرغم اینکه سه فقره درمورد گازدار بودن روستاها دستور دادند، ولی به جهت اجرا نوعی مقاومت احساس میشود.
تذکر دیگری به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت دارم. واقعیت اینکه معدن در این دو شهرستان علیرغم اینکه قطبهای معدنی کشور است ولی رها شده. امیدواریم بالاخره به جهتی این معادن که باعث تخریب جادهها شده توجه بشود.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، از جناب آقای قاسم میرزائی نماینده محترم دماوند و فیروزکوه دعوت میکنیم، بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در ایام شهادت بانوی مهربان حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (سلامالله علیها) بانویی که آب مهریهاش بود و نامردمان آن را از طفل شیرخوارش دریغ کردند. خلافت و حکومت حق مسلم علی آن رادمرد تاریخ بود و ولایت فقیه میراث بنیانگذار و معمار انقلاب حضرت امام است و ما امروز بعد از (40) سال باید به نسل جوان پاسخ دهیم که چه کردهایم. با عدالتی که به نام امیرالمؤمنین از آن دم زدهایم با میراث پیامبر اعظم چه کردهایم؟
و اما چند تذکر؛ عزیزان نماینده! در آستانه اعداد و ارقام بودجه هستیم. یادمان نرود که معلم سرمایه و باغبان نسل فردا است. وضعیت حقوق، پاداش بازنشستگی، حق بیمه، صندوق فرهنگیان این قشر فرهیخته را دریابید. چرا افزایش حقوق فرهنگیان را با اتکای به مدرک تحصیلی استثنا میکنیم؟
دو، کارگران خسته با رنج شرم از دسترنجی که با آن نمیشود حتی زندگی ساده را گذراند و هر روز از روز قبل زندگی آنان سخت و مشقتآور آنان را در وضعیت دردناکتری قرار داده است. اولویت اول ما حذف دیگر اولویتها و پرداختن به حقوق آنان است.
سه، کشاورزان؛ وزارت محترم کشاورزی! یکبار برای همیشه تکلیف وضعیت کشاورزان به ویژه دماوند و فیروزکوه را با بیش از (300) هزار تن تولید میوه، از گیر و دار اداری برهانید. در استمهال وام کشاورزی هرکدام سلیقهای عمل میکنند. مجوز استقرار تبصره ماده (1) ماهها معطل است.
جناب آقای وزیر! آبیاری تحت فشار در طول هشت سال با میلیونها مجموعه زیر خاک، خاک میخورد. خواهشاً این موضوع را دریابید و اما وزیر محترم نیرو! تشکر از حضرتعالی، متأسفانه سد نمرود که میرود با موفقیت کارهای آن به اتمام برسد متأسفانه متوقف شده است.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سیدتقی کبیری نماینده محترم خوی و چایپاره بفرمایید.

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً ایام شهادت حضرت زهرای مرضیه (سلامالله علیها) را تسلیت عرض میکنم. ابتدا از ریاست محترم جمهور و دولت محترم درخواست میکنم اقدامات لازم جهت همسانسازی حقوق نیروهای قراردادی را انجام داده تا این عزیزان بیش از این دچار مشکلات اقتصادی نشوند. به وزیر محترم آموزش و پرورش متذکر میشوم که نیروهای خدمات آموزشی یعنی معلمان حمایتی مطالباتشان از پارسال مانده و هنوز پرداخت نشده و از طرفی برای این عزیزان بیمه کامل پرداخت نمیشود و تا الان هم قراردادی بسته نشده.
از دولت محترم درخواست میکنم با توجه به مشکلات عدیده بازنشستگان عزیز و فشار اقتصادی بر این عزیزان اقدامات لازم را در راستای همسانسازی حقوق بازنشستگان انجام دهند. از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکر میکنم که پیگیری لازم را جهت افتتاح بیمارستان امیرالمؤمنین تأمیناجتماعی خوی انجام داده و انشاءالله با حضورشان در دهه مبارک فجر شاهد افتتاح این پروژه باشیم.
به وزیر محترم ورزش و جوانان متذکر میشوم و درخواست میکنم که دستورات لازم را برای اتمام استادیوم (5000) نفری شهرستان خوی صادر بکنند و همچنین دستورات لازم جهت ارتقای ورزشی و امکانات ورزشی شهرستان چایپاره را انجام بدهند و نهایتاً از وزیر محترم راه و شهرسازی درخواست میکنم که به راههای مواصلاتی شهرستان چایپاره یعنی قرهضیاءالدین به چالدران، قرهضیاءالدین به خوی و همچنین سهراه قرهضیاءالدین توجه ویژه و دستورات لازم را صادر بکنند، ممنون و تشکر.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای حسن بهرامنیا بفرمایید.

حسن بهرام نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همه همکاران و ملت شریف و بزرگ ایران اسلامی و تسلیت ایام فاطمیه. بنده پیشنهادی دارم به دولت محترم و همکاران عزیزم در مجلس شورای اسلامی برای احقاق حق حداقلی فرهنگیان و بازنشستگان آموزش و پرورش. جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم و همکاران عزیز! استحضار دارید که فرهنگیان عزیز شاغل و بازنشستگان محترم آموزش و پرورش هم در دوران خدمت صادقانه و هم در دوران بازنشستگی در مقام مقایسه با سایر کارکنان دولت هم از نظر حقوق دریافتی ماهیانه و هم از نظر خدمات رفاهی کاملاً در حقشان اجحاف شده است. قطعاً این قشر زحمتکش انتظار دارند به منظور کاهش این تبعیض ناروا قدمی از سوی دولت و مجلس برداشته شود. در شرایط فعلی این اقدام به منظور جبران و کاهش این نابرابریها میتواند در قالب استخدام یکی از فرزندان بازنشسته فرهنگی با یک اولویتبندی و یا سهمیه خاص از سوی دولت و مجلس به منظور دفاع از حقوق واقعی این قشر زحمتکش مصداق پیدا کند.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، جناب آقای اسداله عباسی بفرمایید.

اسداله عباسی
تذکرات شفاهی
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت و عرض تسلیت ایام فاطمیه محضر همه همکاران عزیز. تذکر و درخواست اولم از شورای محترم اقتصاد است. خواهش من این است که آقای دکتر لاریجانی هم به آقای رئیسجمهور متذکر بشوند در ارتباط با تعیین هرچه سریعتر نرخ تضمینی خرید برگ سبز چای که در سال گذشته فقط (4) درصد افزایش داشته در حالی که مردم و کشاورزان عزیز چایکار بیش از (30) درصد تورم را لمس کردند و بر اینها تحمیل شد. بنابراین تقاضا میکنم جهت جبران سال گذشته و واقعبینی و نظر کارشناسی سال آینده برای خرید برگ سبز چای درجه (1)، (4500) و درجه (2)، (3500) تومان پیشنهاد کارشناسی هست که خواهشم این است توجه بشود و کشاورزان عزیز الان باید باغات چای را آماده بکنند تا فصل بهار برداشت بکنند.
جناب آقای دکتر لاریجانی! ما (32) هزار هکتار باغ چای داشتیم، الان به (19) هزار هکتار کاهش پیدا کرده. فقط به خاطر غفلت و بیتوجهی مسئولین اقتصاد و جهادکشاورزی هست.
نکته دوم تعیین تکلیف استخدام ناظرین چای است که به مدت شش ماه از سال در زمان برداشت محصول بیمه و حقوق میگیرند. شش ماه از سال را هم بیکار هستند و بیمه نمیگیرند. آیا با چنین شیوهای میتوانیم جهت افزایش و تولید یکی از محصولات استراتژیک به نام چای قدمی مثبت برداریم، چرا و به چه دلیل وزارت جهادکشاورزی در این خصوص بیتفاوت بوده و حق و حقوق حدود (500) نفر از جوانان متعهد و متخصص را نادیده میگیرد؟ روز یکشنبه هم انشاءالله در سؤالی که از وزیر جهادکشاورزی خواهم داشت آنجا هم نکات دیگری من به عرض همکاران عزیز و ملت شریف ایران اسلامی خواهم رساند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، وزارت جهاد هم این موضوع پیشنهادی قیمت برگ سبز چای را پیگیری بکند.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! الان بنده تذکرم به آقای شریعتمداری وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، اما دیروز هم خدمت حضرتعالی عرض کردم و جنابعالی هم اگر دنبال بفرمایید ممنون میشوم.
ببینید! الان یک ضرورت فوری برای تعیین تکلیف رئیس تأمیناجتماعی کشور وجود دارد، با توجه به اینکه سرنوشت بیش از (40) میلیون نفر جمعیت با این صندوق و این سازمان گره خورده، از طرفی لازم هست که برای ریاست آن از افراد داخل تأمیناجتماعی، افراد توانمند و پختهای که وجود دارد استفاده بشود. الان در بودجه 97 گذاشتیم که (50) هزار میلیارد تومان بدهی دولت به تأمیناجتماعی داده بشود، یک ریالش تا الان انجام نشده. از آن طرف همه لشکری و کشوری به یک نوعی یک ترمیمهایی در بحث بازنشستگی صورت گرفته، اما خدا شاهد است این کارگران بازنشسته دارند بالبال میزنند از اینکه این بحث متناسبسازی که در ماده (12) قانون برنامه ششم مصوب کردیم اجرا نکرده. تأمیناجتماعی میگوید طلب من را دولت نداده و واقعاً اینها مظلوم واقع شدند. (30) سال زحمت کشیدند، کار کردند، الان یک چیز خیلی جزئی دارند دریافت میکنند. تازه آقای رئیس! حق بیمه تکمیلی که میپردازند این ماه که از آنها کسر میشود چهار ماه بعد تأمیناجتماعی نسخههایشان را نقد میکند آن پول را به بیمه میدهد. واقعاً نیاز هست که جنابعالی یک دخالتی بکنید این دو، سه تا مسأله حل بشود. متناسبسازی حق اینها است. قانون مجلس است، تصویب شده، پای این بایستید و انشاءالله اجرا بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
بله، در بودجه امسال بندی خیلی صریح آمده بود که بدهیهای سازمان تأمیناجتماعی و سایر صندوقها از این طریقها تأمین بشود. (قربانی ـ درست انجام نشد) این درست اجرا نشد و به نظر من حتماً سازمان برنامه باید توضیحی بدهد که چرا این اجرا نشده؟ برای سال آینده هم محکمتر این مسأله را باید پیگیری کرد که صندوقهای ما مشکلشان حل بشود. در بودجه من به آقای تاجگردون هم عرض کردم بندی را انشاءالله بیاورند که یکقدری روشنتر، مسئول و فرد مشخصی را برای این کار بگذارند.
9
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص بیمه تکمیلی فرهنگیان

علیرضا رحیمی
نامهای خطاب به رئیسجمهور محترم با امضای (150) نفر از نمایندگان تنظیم شده که خلاصه نامه قرائت میشود.
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای دکتر روحانی
با سلام و احترام
ضمن آرزوی توفیق روزافزون به استحضار میرساند شرایط نامطلوب بیمه تکمیلی فرهنگیان سبب نارضایتی حداکثری در میان فرهنگیان کشور شده است. در این خصوص اعتراضات متعددی از کانالهای مختلف به دست اینجانبان رسیده است که اهم آن شامل موارد زیر است:
حذف سهم وزارت و افزایش نرخهای جدید باعث فشار اقتصادی به خانواده فرهنگیان جامعه شده است.
عدم پوشش بیمه درمانی متناسب و معطوف نبودن آن به پیشگیری.
نبودن نظارت نمایندگانی از فرهنگیان عضو بیمه تکمیلی بر چگونگی اجرای روند بیمه.
به رسمیت نشناختن حق ادارات، فرهنگیان، تشکلهای صنفی و شرکتهای تعاونی ایشان برای بستن قرارداد با شرکتهای بیمه.
نرخگذاری دوگانه در سال جدید بدون هیچ برتری خدمات.
دوگانه دیدن فرهنگیان شاغل و بازنشسته در ارائه خدمات.
لذا خواهشمند است درخصوص موارد مطروحه دستورات لازم را امر به ابلاغ بفرمایید. در این خصوص پیشنهاد میشود بیمه قبلی برای همه فرهنگیان به مدت یک ماه تمدید شود. سهم (50) درصدی وزارت در حمایت از بیمه تکمیلی فرهنگیان همانند بسیاری از ارگانهای دیگر لحاظ شود، متشکرم.
(امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ابوالفضل ابوترابی، علی اسدیکرم، محمدمهدی افتخاری، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، قلی الهقلیزاده، محمدرضا امیرحسنخانی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، صدیف بدری، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، شهابالدین بیمقدار، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، سیدحسن حسینیشاهرودی، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، حسن خستهبند، رسول خضری، ولی داداشی، یوسف داودی، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، غلاممحمد زارعی، سیدجواد ساداتینژاد، احمد سالککاشانی، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، اصغر سلیمی، علیمحمد شاعری، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، سیداحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، جواد کاظمنسب، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، رضا کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، محمدرضا نجفی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، عبدالرضا هاشمزائی، حسین هاشمیتختینژاد، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علیم یارمحمدی، همایون یوسفی و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیدهحمیده زرآبادی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری و طیبه سیاوشیشاهعنایتی).

اکبر رنجبرزاده
چهار، پنج نفر یک دقیقهای قرار بود صحبت کنند. آقای رئیس! آقای حاجیدلیگانی نفر اول هستند صحبت کنند، بقیه برای بعداز ظهر بمانند.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
ما به آخر جلسه رسیدیم. بعد از ظهر ساعت (2) در خدمتتان هستیم، جلسه بعدی ما خواهد بود. ختم جلسه را اعلام میکنیم.