1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 195 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هفتاد و ششم روز یکشنبه سیام دی ماه 1397 هجری شمسی مطابق با سیزدهم جمادیالاولی 1440 هجری قمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
2 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه حفاظت از خاک (اعادهشده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان امور عشایری ایران.
4 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (اعادهشده از شورای محترم نگهبان 2).
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار.
6 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد لایحه یکفوریتی موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه به نمایندگی از سازمان ملل متحد درباره تأسیس مرکز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا.
7 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
8 ـ انتخاب دو نماینده از کمیسیون اجتماعی و آموزش و تحقیقات به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در هیأت عالی گزینش.
9 ـ سؤالهای آقایان: رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت (1) فقره و احمد سالککاشانی نماینده محترم اصفهان (1) فقره از وزیر محترم نفت.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی عادلی
(آیات 23 ـ 22 از سوره مبارکه «شورا» توسط قاری محترم آقای مهدی عادلی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
تَرَى الظَّالِمِینَ مُشْفِقِینَ مِمَّا کَسَبُوا وَ هُوَ واقِعٌ بِهِمْ وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ فِی رَوْضاتِ الْجَنَّاتِ لَهُمْ ما یَشاؤُنَ عِنْدَ رَبِّهِمْ ذلِکَ هُوَ الْفَضْلُ الْکَبِیرُ * ذلِکَ الَّذِی یُبَشِّرُ اللَّهُ عِبادَهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى وَ مَنْ یَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فِیها حُسْناً إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَکُورٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای عادلی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در قیامت ستمکاران را از آنچه انجام دادهاند هراسناک میبینی و جزای اعمالشان به آنان خواهد رسید و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند در باغهای بهشت آنچه را بخواهند نزد پروردگارشان خواهند داشت، این است همان فضل عظیم. این همان پاداشی است که خدا بندگانی را که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند بدان مژده داده است. بگو به ازای آن رسالت پاداشی از شما خواستار نیستم، مگر دوستی درباره خویشاوندان و هرکس نیکی به جا آورد و اطاعتی اندوزد برای او در ثواب آن خواهیم افزود. قطعاً خداوند آمرزنده و قدرشناس است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: جعفرپور، جلیلی، حسنپور، حسنیجوریابی، دامادی، درازهی، رحیمیجهانآبادی، شرفی، کاظمنسب، حمدالله کریمی و کعبی.
آقای رئیس! ضمناً (33) نفر از همکاران هم در کمیسیون تلفیق حاضر هستند.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز شهادت حضرت فاطمهزهرا (سلاماللهعلیها) و محکومیت اقدام غیرقانونی دولت آمریکا در دستگیری خبرنگار پرس تیوی و همچنین سقوط هواپیمای ارتش جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت دخت گرامی پیامبر عظیمالشأن حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) را به ملت عزیز و نمایندگان محترم تسلیت و تعزیت عرض میکنم. فاطمهزهرا از زنان بلندمقداری است که در تاریخ بشریت نظیر نداشته و به قول شیعه و سنی آیه تطهیر در شأن پنجتنی نازل شد که فاطمه زهرا نیز جزء آنان بود.
مرحوم جلالالدین سیوطی در تفسیر خود در «الدرالمنثور» روایت میکند، از راههای مختلف این روایتها نقل شده که مراد از اهلبیت این پنج تن یعنی: پیامبر، امام علی، فاطمه زهرا و حسنین بودهاند و احمدبن حنبل در «مسند» خود از امالسلمه نقل میکند که گفت: رسولالله به فاطمه فرمود: «همسر و دو فرزند خود را بیاور و وقتی آنها آمدند پیامبر کسائی فدکی به آنها انداخت، دست خود را بر آنان گذاشت و فرمود: خدایا! اینها آل محمد هستند، پس صلوات و برکات خود را بر محمد و آل محمد قرار ده» (حضار صلوات فرستادند) «که تو را باید ستایش و تمجید نمود» و آیه تطهیر «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا» نازل گردید و درمورد آیه مودت «قل لا اسئلکم علیه اجراً الا الموده فی القربی» در تفسیر مجمعالبیان درمورد این آیه حدیثی از رسولالله نقل شده است که فرمود: «خداوند متعال انبیاء را از درختهای مختلفی آفرید و من و علی را از یک درخت خلق کرد و من ریشه درخت بوده و علی تنه آن و فاطمه مایه و حسنین میوه و پیروان ما برگهای آنانند. پس هرکه به شاخههایی از شاخههای این درخت دست یازد نجات یافته و هرکه آن را ترک کند هلاک گردد. اگر بندهای از بندگان خدا هزار سال خدا را عبادت کند، سپس هزار سال دیگر و باز هم هزار سال دیگر به عبادت بپردازد، ولی دوستدار ما نباشد خداوند او را با صورت در جهنم میاندازد» و سپس این آیه را تلاوت فرمود: «قل لا اسئلکم علیه اجراً الا الموده فی القربی».
بزرگی مقام آن بانوی برگزیده خدا به حدی است که آیه ابرار در مقام ایشان و اهل بیت نازل گردید: «ان الابرار یشربون من کأس کان مزاجها کافوراً عیناً یشرب بها عباد الله یفجّرونها تفجیراً * یؤفون بالنذر» الی آخر. و زمخشری در تفسیر کشاف از ابن عباس نقل میکند در داستان بیماری حسنین و سفارش پیامبر به امام علی که جهت شفای این دو عزیز نذر نمایند و فاطمه زهرا سه روز نذر روزه میکند و هر بار موقع افطار مسکین یا یتیم یا اسیری آمدند و افطار را به آنها اهدا کردند و روز سوم پیامبر وارد شد و حال آنان را دید که فاطمه در محراب است و آیه ابرار نازل گردید.
بزرگی در مکتب فاطمی به گذشت و فداکاری حاصل میگردد. سختیها کلید پیروزیها است. تحمل ناگواریها در زندگی آن بزرگوار صحنههای تاریخی را برای پیروان آن حضرت ورق زد و امروز ملت ایران که شیفته آن حضرت هستند، سربلندی خویش را در صراط فاطمی میدانند.
نکته دیگر که باید متذکر شویم رفتار سبعانه رژیم آمریکا نسبت به خبرنگار پرستیوی است. برخورد غیرقانونی با این خبرنگار نشانگر آن است که آمریکا حقوق بشر را برای دیگران میسراید و خود به سبک دولتهای پیرو خود در برخورد با خاشقچی ملتزم است. اگر حوادث بسیار ضعیفتر از سنخ آنچه در آمریکا نسبت به این خبرنگار، یا در فرانسه نسبت به تظاهرکنندگان در ایران رخ داده بود کوس دفاع از حقوق بشر گوش عالمیان را کر میکرد. این هم نمونه دیگری از سیاستورزی دروغین در صحنه بینالمللی است که خشونت حکمرانی خود را در لفافه الفاظ فریبکارانه مخفی مینمایند.
نکته دیگر سقوط هواپیمایی است که در جهت خدمت به همنوعان رخ داد. حادثه سوزناک و متأثرکنندهای بود. به همه خانوادههای داغدار تسلیت عرض میکنیم و از خداوند متعال علو درجات برای آن عزیزان آرزومندیم و لازم است کمیسیون عمران رسیدگی به این امر و علت سقوط را بطور جدی دنبال کند و برای پیشگیری از این حادثه پیشنهادات لازم را با دستگاههای اجرایی پیگیری نماید. والسلام علیکم و رحمه الله
4
تصویب طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور اول گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم و طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی است که ما در جریان رسیدگی در مواد ارجاعی به ماده (17) و تبصره آن رسیدیم که اگر اجازه بدهید من جهت بررسی قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده (17) و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح گردید:
ماده 17 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است ثبت سفارش کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام خارجی دارای مشابه ایرانی که با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده باشد را تا پایان مدت قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ممنوع نموده و یا براساس ماده (22) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور از موانع تعرفهای و فنی جهت مدیریت واردات استفاده نماید.
تبصره 1 ـ مصادیق کالاهای ایرانی مشمول این ماده براساس معیارهای متناسب با شرایط اقتصادی و تجاری کشور از قبیل ارزشآفرینی، سهم ساخت داخل، حقالامتیاز، اشتغالزایی، انتقال دانش فنی، زنجیره ارزش، مزیتهای نسبی و غیره ظرف مدت دو ماه پس از لازمالاجراء شدن این قانون توسط کارگروهی با مسئولیت وزارت صنعت، معدن و تجارت و با عضویت نمایندگان وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، جهادکشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان برنامه و بودجه کشور و اتاقهای مرتبط تعیین خواهد شد و در مواقع ضروری و نیز در اسفندماه هر سال این فهرست توسط کارگروه مذکور مورد بازنگری قرار خواهد گرفت و حداکثر تا (15) روز بعد ابلاغ خواهد شد.
تبصره 2 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت و حسب مورد وزارت جهادکشاورزی مکلفند نسبت به نصب برچسب نشاندهنده درصد عمق ساخت داخل در کالاهای صنعتی و یا بستهبندیشده مشمول این ماده توسط تولیدکنندگان پیگیری و نظارت لازم را اعمال کنند.
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 208 نفر، ماده (17) و دو تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (13) را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بند «ب» ماده (13) به علت اینکه مخالف برنامه بود، دوسوم رأی را أخذ نکرد، مجدد کمیسیون گزارش کرده. آقای دکتر! آقای کاتب یک پیشنهادی داده بودند که به موقع چون چاپ نشده الان در اختیار ما هست، ولی چاپ و توزیع نشده. مطرح بکنند؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پس اجازه بدهید من متن را قرائت کنم.
بند «ب» ماده (13) به شرح زیر اصلاح شد:
ب ـ به منظور حمایت مالی از فعالیتهای تحقیق و توسعه، هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی دستگاههای موضوع ماده (2) این قانون و اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی در واحدهای تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارتخانههای ذیربط که در قالب قرارداد منعقده با دانشگاهها یا مراکز علمی و پژوهشی دارای مجوز قطعی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا مراجع ذیصلاح قانونی که در چهارچوب نقشه جامع علمی کشور به تشخیص شورای پژوهشی دانشگاهها و یا مرکز تحقیقاتی مربوطه انجام میشود، همچنان مشمول معافیت مالیاتی بند «س» ماده (132) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن است. آییننامه اجرایی این بند توسط وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حداکثر ظرف مدت سهماه از ابلاغ این قانون تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آقای کاتب پیشنهادتان را مطرح میفرمایید؟ بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت ایام سوگواری حضرت زهرا (سلامالله علیها). جناب آقای دکتر! حضرتعالی یک دقت بفرمایید. من هم اخطار دارم، هم تغییری که در آییننامه انجام شده را عرض بکنم. در این بخشی که به کمیسیون ارجاع شد چون دوسوم رأی میخواست در صحن دوسوم رأی نیاورد و ارجاع شد که این بحث معافیت مالیاتی را حل بکند. بند «س» به استناد ماده (6) معافیت مالیاتی نباید ایجاد میشد، دوسوم رأی میخواهد. تغییری که دوستان ما دادند چیست؟ یک تغییر، «دستگاه ذیربط» را برداشتند، اتفاقاً چه کردند؟ «به تشخیص شورای پژوهشی دانشگاهها یا مراکز تحقیقاتی» گذاشتند که در واقع از یک چالهای در آمدیم در یک چاهی افتادیم که مشکلاتش بیشتر خواهد شد.
نکته دومی که اضافه کردند؛ صرفاً یک آییننامه اجرایی این بند را گفتند وزارت اقتصاد و دارایی و علوم و تحقیقات بنویسند. یعنی عملاً آن چیزی که مجلس ایراد گرفت به کمیسیون که این مغایرت با قانون برنامه ششم توسعه دارد و معافیت مالیاتی که ما امروز همه باید تلاش بکنیم که انسجام در دریافت مالیاتی در این شرایط سخت اقتصادی داشته باشیم و همکاران خوب ما هم به این کلیات رأی ندادند، الان مشکل را نه تنها کمتر نکردند، بلکه مشکل را بیشتر کردند.
آقای دکتر! من دوتا اخطار دارم؛ یک اخطار اصل (75) دارم، یک تذکر ماده (181) دارم. در اخطار اصل هفتاد و پنجم در هر شرایطی که شما معافیت مالیاتی را افزایش بدهید درآمد کشور را کاهش میدهد، حالا میزان این چقدر هست آن بحثی است که مراکز تحقیقاتی و علمی باید بگوید که چقدر اینجا معافیت مالیاتی شامل حالشان میشود. در هر صورت این اخطار اصل (75) بر آن وارد است، بار مالی را کاهش میدهد و دولت هم در این راستا یقیناً خودش، من از معاونت ریاست جمهوری سؤال کردم اینها در این بخش مخالفت دارند.
نکته دوم در واقع تذکر ماده (181) است. چون ما در قانون برنامه ششم توسعه دو تا نکته را تذکر دادیم: یکی ماده (6) است که معافیت مالیاتی را ما گفتیم به هیچوجه نداشته باشیم. نکته دوم هم در برنامه ششم گفتیم که همه تحقیقات در سامانه وزارت علوم ثبت بشود و با وزارت بهداشت و درمان و سامانه وزارت علوم ثبت بشود. حالا الان میآییم میگوییم که تشخیص اینکه از معافیت مالیاتی استفاده بکند به عهده شورای پژوهشی دانشگاه یا هر مرکز تحقیقاتی که در وزارتخانههای جهادکشاورزی، راه و شهرسازی و شما میدانید که امروز همه وزارتخانهها مرکز تحقیقات دارند. اگر بنا باشد که همه مراکز تحقیقات وزارتخانهها بیایند تشخیص بدهند و از این معافیت مالیاتی استفاده بکنند حجم این را شما نگاه بکنید که چقدر خواهد شد. من از همکاران عزیز خواهش میکنم ضمن اینکه تشکر میکنم، دور قبل به معافیت مالیاتی که منجر به بیانضباطی نظام مالی کشور میشد، شما رأی ندادید و موجب شد که این رأی نیاورد، استدعا میکنم اینکه الان کمیسیون اصلاح کرده مشکلاتش بیشتر از قبلی هست. حتی اگر ما عین قبلی را میآمدیم تصویب میکردیم، بهتر از این بود.
نکته آخری که میخواهم محضر همکاران عرض بکنم؛ چرا ما در یک موضوعی تحت عنوان حداکثر حمایت از کالاهای ایرانی همه مسائل مربوط به مالیاتها، حقوق گمرکی، تعرفهها و همه مباحث را در یک قانون میآوریم تجمیع میکنیم که این تجمیع بیانضباطی در قانونگذاری باعث میشود که افرادی سوءاستفاده از این قانونهای پراکنده بکنند و مشکلات کشور را هم زیاد میکنیم. استدعا میکنم همکاران عزیز به این رأی ندهند و اگر هم میخواهید رأی بدهید پیشنهادم این است که آن تشخیص شورای پژوهشی دانشگاهها حداقل همان دستگاههای ذیربطی که قبلاً بود بهتر از این است که این پراکندگی را اضافه بکنیم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، مخالف را بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ تذکر دارم).

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
آقای قاضیپور صحبت میکنند.

علیرضا رحیمی

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، ایام فاطمیه را به فاطمیون عزیز تسلیت عرض میکنم. از صحبتهای ریاست محترم مجلس هم تقدیر و تشکر میکنیم.
همکاران عزیز! همکار زحمتکشمان آقای کاتب مطالبی فرمودند که به نظر حاجآقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات و به نظر آقای دکتر محجوب طرفدار دانشمندان جوان این پیشنهاد ایشان برخلاف سیاستهای کلی نظام و دولت است، زیرا ما به دانشگاهیان اعتقاد داریم، ما دانشجویان، دانشمندان و نخبگان عزیزمان را دوست داریم، باید به ایشان امکانات بدهیم تا بتوانند یافتههای خود را عملیاتی کنند.
در کمیسیون تولید ملی آقای فولادگر عزیز با حضور مسئولین عالیرتبه سازمانهای مختلف و دانشگاهیان این بحث را انجام دادیم. از وزارت امور اقتصادی و دارایی، مرکز پژوهشها، دیوان محاسبات، سه اتاق اصناف، اتاق بازرگانی، اتاق تعاون دعوت به عمل آوردیم و چندین جلسه با حضور نمایندگان وزارتخانههای بهداشت و درمان و علوم داشتیم.
همکاران عزیز! اگر بحث این است که ما به دانشمندان و نخبگان عزیز ارزش قائل بشویم باید کمک کنیم تا بتوانند با دانشمندان غیرایرانی رقابت کنند. آن چیزی که در ذهنشان تعاطی میکند به عمل و ظهور برسانند. همکاران عزیز! دانشمندان بسیار جوانی در ایران شب و روز مطالعه و تحقیق میکنند، آقای دکتر لاریجانی! حضرتعالی از چندین دانشگاه، جهاد دانشگاهی بازدید داشتید، دیدید که جوانان ما چقدر کارهای بسیار خوبی انجام دادهاند. حتی در نمایشگاههای اختصاصی رهبر عزیزمان که جانمان فدای او باد اینها را مورد تقدیر قرار داده است.
همکاران! این بند ماده (13) حمایت صرف از مغزها و نخبگان ایرانی است، این حمایت از تولید داخل در مقابل خارج است. خیلی از این دانشمندان عزیز با کارهای بسیار خوبشان تولیداتی انجام دادهاند. دشمنان ایران و اسلام هیچ فکر نمیکردند ما به این یافتهها دست پیدا کنیم. لذا ما از تحقیقات دانشمندان عزیز جوان، مرکز تحقیقات دانشگاهها تقدیر میکنیم که کارهای بسیار خوبی در امر نفت و گاز انجام دادهاند. در خیلی از موارد علم پزشکی به چیزهایی دست یافتند که ما فکر میکردیم (20) سال آینده به آن خواهیم رسید. لذا جهت حمایت از دانشمندان عزیز جوان، از این نخبگان عزیز از این یافتههای نظام مقدس هم که سرمایههای ما هستند، یکی از افتخارات نظام مقدس جمهوری این است که با همت این دانشمندان در سال 1350 امید به زندگی ایران (49) بود، در 1357 امید به زندگی (55) بود، ولی در سایه این علم پزشکی ایران اسلامی طول عمر امید ما (78) شده است که جزء کشورهای نادر جهان هستیم.
لذا جهت حمایت از دانشمندان عزیز به پیشنهاد همکار زحمتکشم که شبانهروز زحمت میکشد جناب آقای کاتب رأی ندهید تا مصوبه کمیسیون که حمایت از جوانان پرشور ایران اسلامی است رأی بیاورد. به عشق خانم فاطمه زهرا، یا زهرا.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق صحبت بکند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم دارم و ایام شهادت بیبی دوعالم را تسلیت عرض میکنم. همکاران محترم! همانطور که برادر محترم من آقای کاتب فرمودند اصلاً بحث حمایت و یا عدم حمایت از پژوهش و تحقیق در کشور نیست، بحث این است که دغدغه ما این است که بیانضباطی مالی در کشور ایجاد نشود. آیا واقعاً با بهانه و یا هدف حمایت از تحقیق و توسعه و تحقیق و پژوهش در کشور باید برویم موادی که ساعتها رویش وقت گذاشتیم در برنامه ششم توسعه نوشتیم تغییرش بدهیم؟ این یک بحث است.
بحث دوم این است که آیا وظیفه مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و دغدغه آنها مسائل مالی و اداری آنها است، مسائل مدیریتی آنها است یا مباحث فنی و تخصصی است که باید به آن بپردازند؟ افراط و تفریط در قانونگذاری حمایت از پژوهش نباید منجر به بیانضباطی مالی کشور بشود. این چیزی که از کمیسیون خواسته شده بود بحث رفع مغایرت بود، نه تغییر اسم. اینکه با تشخیص شورای پژوهش دانشگاهها و یا مراکز تحقیق مربوطه را برای این معافیت عنوان شده هیچ رفع نقصی نشده. نه تنها نقص تازه نامفهومتر و مبهمتر شده، بلکه مغایرتش با برنامه ششم مشهود است و من خواهش دارم که یا به کمیسیون برگردد، یا متن مناسبی گذاشته بشود. ضمن اینکه همه ما معتقد هستیم که باید از مراکز پژوهشی و تحقیقاتی حمایت بکنیم، باید از جوانان عزیزی که مباحث مربوط به دانشبنیان، سازمانهای دانشبنیان را دارند رسیدگی و انجام وظیفه میکنند حمایت بکنیم، اما مرجع تشخیص معافیتهای مالیاتی مراکز پژوهشی و تحقیقاتی نیست و تصویب این مورد ضمن اینکه دوستانمان را در مراکز تحقیقاتی وادار به این میکند که بروند بنشینند برای خودشان آییننامه تعیین بکنند، دنبال مباحث مالیشان بروند و از اصل موضوعاتی که تحقیقات تخصصی خودشان است باز میمانند. من خواهش دارم که به پیشنهاد برادرم آقای کاتب رأی بدهید و این برگردد و اگر نیاز هست در کمیسیون اصلاح بشود.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. تذکر دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی اخطار دارند.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت حضرت زهرا (سلامالله علیها) را تسلیت عرض میکنم. تذکر بنده ماده (144) هست که میگوید «پس از توزیع گزارش نهایی کمیسیون اصلی توسط هیأترئیسه مجلس کمیسیونهای فرعی در مواد ارجاعی و نمایندگان میتوانند ظرف مدت (10) روز از تاریخ توزیع گزارش پیشنهادات خود را ارائه دهند» (رئیس ـ مربوط به ارجاع این نیست) اجازه بدهید. بحث گزارش کتبی منظور هست. الان بحثی که همکار عزیزمان آقای کاتب پیشنهاد دادند هیچ متنی در اختیارمان نیست. اگر چاپ شده بگویید که این متن است، اگر چاپ نشده به چه صورت در دستور قرار میگیرد که راجع به آن ما نظر بدهیم؟ چیزی که متنش در اختیارمان نیست، نمیدانیم محتوایش چیست، بالاخره قانونگذاری در کشور است. چرا وقت مجلس اینطور گرفته بشود و جنابعالی و همکاران سوگند یاد کردید که به آییننامه عمل بکنید. الان اینجا گزارش چاپی وجود ندارد، هنوز هم ردش رأی نیاورده که خالی از پیشنهاد باشیم که آن موقع بتوانیم پیشنهاد شفاهی بپذیریم. لذا بنده نظرم این هست (رئیس ـ ما پیشنهاد رد نداشتیم، حذف نداشتیم) عرضم این است؛ آقای رئیس! زمانی شما پیشنهاد شفاهی در صحن میپذیرید که از قبل چاپ نشده باشد که یک متنی رأی نیاورد و رد بشود.

علی اردشیرلاریجانی
الان خدمتتان توضیح میدهم.

حسینعلی حاجی
حاجآقا! خواهش من الان این است؛ اگر واقعاً یکی از همکارهای دیگر بود آیا به شما این نحو قبول میکردید؟ فکر نمیکنم قبول میکردید.

علی اردشیرلاریجانی
قبول میکردیم. ببینید! مادهای که الان مورد استناد هست مربوط به ماده (149) است که بند (6) آن مواد ارجاعی است. کمیسیون دیروز عصر نظرش را داد، آن موقع چاپ شد. یعنی الان (12) ساعتش گذشته، آقای کاتب هم مطلبشان را در همین فاصله دادند ما گفتیم تکثیر کنند، منتها فرقش فقط یک کلمه است، حالا تکثیر هم میشود. همین متن موجود هست، فقط گفتند با موافقت وزارتخانه مربوطه، یک کلمه «با موافقت وزارتخانه مربوطه» را به آن اضافه کردند. آنجا که گفتند «با هماهنگی مراکز تحقیقاتی» بعدش نوشتند «با موافقت وزارتخانه مربوطه» این است، وگرنه متن عین متن قبلی است. اشکالاتی که ایشان گفتند از نظر اصل خلاف قانون اساسی و اینها به پیشنهاد خودشان هم وارد است، منتها ایشان گفتند فقط «با موافقت وزارتخانه مربوطه» را بعد از «مراکز تحقیقاتی» اضافه کنید، پیشنهاد دیگری ندارند، همین است. دولت بفرمایید.

فرشاد مقیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه نمایندگان محترم و بنده هم به نوبه خودم ایام سوگواری را عرض تسلیت دارم. با پیشنهادی که جناب آقای کاتب دارند با توجه به اینکه در بحث مربوط به مراکز دانشگاهی اصلاً کل هزینههای معافیت مالیاتی که برای این گونه قراردادها در کشور انجام میشود عدد خیلی بالایی نیست، به واسطه اینکه از این واحدها و کسانی که دارند این کار تحقیقاتی را میکنند حمایت بشود با کلیت معافیتش موافقت داریم، از بحث اینکه پیشنهادی که با تشخیص شورای پژوهشی دانشگاهها و مراکز نقشه جامع علمی با توجه به همان قانون برنامه پنجم توسعه که در آنجا تکلیف کرده که مراکزی که طرحهای پژوهشی اجرا میکنند در آن سامانه باید درج بکنند، به واسطه همان قانون کسانی که آنجا میخواهند اعلام نظر هم بکنند باید از همان مرجع استفاده بکنند. پس با این تفاسیر این متن با آن نظر جناب آقای کاتب هم کاملاً موافقت دارد و به نظر ما نظر دولت هم این هست که این متن، متن مناسبی است که میتواند آن اهداف را محقق کند.

علی اردشیرلاریجانی
بنابراین با پیشنهاد آقای کاتب مخالف هستید یا موافق؟

فرشاد مقیمی
عرضم این است که با پیشنهاد با توجه به شرایطی که اینجا حاکم هست آن محقق میشود، طبیعتاً با پیشنهاد آقای دکتر کاتب مخالفت داریم.

علی اردشیرلاریجانی

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت دارم به مناسبت شهادت حضرت زهرا خدمت همکاران عزیز. این بندی که الان مطرح شد دارد در عمل اجرا میشود. ما در بند «س» ماده (31) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر این را آوردیم، اما سازمان امور مالیاتی حرفش این است که مرجع تشخیص کسی که در چهارچوب نقشه جامع علمی کشور باشد چیست؟ آقای کاتب میفرمایند دستگاه، اگر ما در اختیار دستگاه بگذاریم هیچوقت این بند اجرا نمیشود. اینجا آوردیم شورای پژوهشی دانشگاهها یا مراکز تحقیقاتی. عزیزان ببینید! همه ماها در مصوباتمان و حرفمان از R&D دفاع میکنیم و اگر تحقیق و توسعه نباشد قطعاً پیشرفتی هم نیست. تولید به دانایی نخواهد رسید.
در اینکه معافیت مالیاتیاش مخالف برنامه ششم است ما قبول داریم، اما همکاران! این دوسوم رأی میخواهد و از شما خواهش میکنم که با پیشنهاد آقای کاتب مخالفت کنید، با اصل این چیزی که در کمیسیون آمده و دوسوم آراء را هم میخواهد موافقت کنید حتماً به نفع دانشگاههای کشور هست، حتماً به نفع تحقیق و توسعه است که زیربنای هر توسعهای که ما تعریف میکنیم هست و این مبلغ هم در مقابل آن مبلغ کل درآمدهای مالیاتی ما در بودجه که بیش از (150) هزار میلیارد تومان هست، این حالا (40)، (50) میلیارد تومان هم بار مالیاتی داشته باشد. یعنی مبلغ ناچیزی است و واقعاً خوب نیست که ما بخش تحقیق و توسعه را برای یک مبلغ ناچیزی اینجا نادیده بگیریم و در ماده (31) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر هم آمده، اما حد و مبلغی برایش مشخص کرده. حرف سازمان امور مالیاتی این است که دستگاه تشخیصدهنده چه کسی باشد. اگر ما خود دستگاه را بگذاریم که همه چیز را قفل میکند. باید شورای پژوهشی دانشگاهها باشد و با رأی مثبتتان به اصل این ماده بخش تحقیق و توسعه کشور که در خدمت پیشرفت کشور خواهد بود انشاءالله یاری کنید و با پیشنهاد آقای کاتب مخالفت و با اصل ماده که دوسوم هم میخواهد موافقت فرمایید، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 196 نفر، پیشنهاد آقای کاتب را به رأی میگذاریم. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
متن را که قرائت کردید، پیشنهاد دیگری که نداریم؟ (قاضیزادههاشمی ـ آقای رئیس! پیشنهاد دیگری نداریم)
حضار 197 نفر، بند «ب» ماده (13) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان تشریف داشته باشند رأیگیری داریم. چون خلاف برنامه هست دوسوم رأی میخواهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مثل اینکه یک بند ماند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای فولادگر یک پیشنهاد الحاقی به همین ماده (13) دارند، اجازه طرحش را میدهید؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، چاپ شده است. البته در چاپ ذیل ماده (17) بود، اما میفرمایند که این ذیل ماده (13) هست. آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم و رحمه الله
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها و السر المستودع فیها».
با تسلیت ایام شهادت حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (سلامالله علیها). خواهران و برادران دقت بکنید! البته معمول نیست که ما به عنوان مسئول کمیسیون پیشنهاد الحاقی هم بدهیم، ولی حقیقت قضیه این است که این پیشنهاد یک مقدار بعد از بررسی اولیه در کمیسیون به دست ما رسید و مجبور شدیم به عنوان پیشنهاد نماینده خدمت عزیزان بدهیم. ولی مسأله خیلی مهمی است، خواهش میکنم دقت بکنید. در ارتباط با نیازهای دفاعی کشور است.
دقت بکنید پیشنهاد چیست، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای تأمین اقلام دفاعی خودش از یکسری معافیتهایی برخوردار است. یعنی اگر شرکتهای وابسته به وزارت دفاع، صنایع دفاع اقلام دفاعی مورد نیاز کشور را تأمین بکنند یکسری معافیتهای مالیاتی و بیمهای از اینها دارند. الان در راستای سیاستهای کلی نظام و به خاطر کاهش تصدیگریهای دولتی و برونسپاریهایی که انجام میدهند یکسری شرکتهایی هستند، مخصوصاً شرکتهای دانشبنیان، این را شاید عزیزان در بازدیدهایشان دیده باشند. هم دوستان کمیسیون امنیت ملی، کمیسیون صنایع و کمیسیونهای دیگر الان در نمایشگاههایی که میگذارند در شهرهای خودتان قطعاً دیدید الان وزارت دفاع موفق شده که یک تعداد زیادی از شرکتهای دانشبنیان را جذب بکند و اینها بیایند و اقلام مورد نیاز صنایع دفاعی کشور را تولید بکنند. اشکال اینجا است که خود آن شرکت وابسته به وزارت دفاع، مثلاً صاایران یا شرکت الکترواپتیک لیزر یا شرکتهای مختلف اینها معافیت دارند، ولی آن شرکت دانشبنیان، شرکت مهندسی که میآید برای اینها با بهترین کیفیت قطعات تولید میکند اینها از آن معافیت برخوردار نیستند. درخواست ما این هست؛ متنش را میخوانم در این پیشنهادات الحاقی چاپ شده، پیشنهاد با شماره چاپ (1263) آخرین پیشنهاد هست. «یک تبصره به شرح زیر به ماده (13) الحاق میگردد:
تبصره ـ اشخاص حقیقی یا حقوقی و نیز پیمانکاران طراحی و ساخت طرف قرارداد با نیروهای مسلح و سازمانها و شرکتهای وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای تأمین اقلام و نیازمندیهای صنایع دفاعی» اینجا «خدمات» اضافی است، «خدمات» نیست. «برای تأمین اقلام و نیازمندیهای صنایع دفاعی با تأیید وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از اولویتها، معافیتها و امتیازات مصرح در قوانین و مقررات مربوط به حوزه نظامی و صنایع دفاعی برخوردار میشوند».
پس اولاً معافیتها، اولویتها و امتیازات آنهایی است که تصریح قانونی دارد در حوزه نظامی و صنایع دفاعی باشد، آن شرکتهایی هم که کار میکنند باید دقیقاً نیازمندیهای دفاعی را تأمین بکنند. با این قید من خواهش میکنم دوستان از این پیشنهاد حمایت کنند. بسیار کار مثبتی در جهت پشتیبانی از فعالیتهای صنایع دفاعی است که واقعاً یکی از افتخارات کشور ما در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی است و از آن جایی که میتوانیم بدون هیچ شبههای بگوییم واقعاً یکی از افتخارات نظام حوزه صنایع دفاعی است. ما در حالی که اول انقلاب بیش از (90) درصد اقلام دفاعیمان وابسته به بیرون بودیم، الان کمتر از (10) درصد وابستگی هست و بیش از (90) درصد به خاطر تلاش عزیزانی که در عرصه صنایع دفاعی بودند توانستیم خودکفا بشویم و انشاءالله این یک حکم حمایتی خیلی خوبی برای تأمین نیازهای دفاعی کشور میشود و قاعدتاً چون دوسوم هم میخواهد خواهش میکنیم که همه صحن انشاءالله حمایت کنند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف صحبت میکند؟ بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای کاتب مخالف هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران دقت بکنید ببینید! خواهش من این است، شما دارید تصمیمی میگیرید که معافیت مالیاتی را در کشور شمولیتش را به شدت دارید افزایش میدهید. در بحث قبل هم من عرض کردم. شما همچنان دارید نظام را در بخش مالیاتی به سمت این میبرید که همه وابستگی ما به نفت باشد. وقتی که مالیات را در کشور حذف کردیم بعد چه میماند؟ حالا تحت عنوان اقلام دفاعی باشد، کارهای پژوهشی باشد و عملاً در بحث پیشنهاد قبلی آمدید مرکز تحقیقات همه وزارتخانهها را شامل حالش کردید. الان هم عملاً ما میخواهیم به یک موضوعی رأی بدهیم که همهگونه معافیت مالیاتی را در درون کشور توسعه میدهیم. من اصلاً نوع معافیت مالیاتی را کاری ندارم، من اصل موضوعی که ما در قانون برنامه گفتیم معافیت مالیاتی ممنوع است همچنان این را گسترش میدهیم.
جناب آقای رئیس! این هم دوسوم میخواهد، خواهش میکنم همکارها دقت بکنند که دارید به موضوعی حکم میدهید که دوسوم رأی میخواهد و مغایر قانون برنامه هست.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای نقویحسینی موافق هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا (سلامالله علیها) و ایام فاطمیه. همکاران محترم! افتخار نظام جمهوری اسلامی حوزه دفاعی کشور است و الحمدلله پیشرفت ما در حوزه دفاعی باعث یأس و ناامیدی دشمنان و معاندین نظام است. بنابراین به هر راه و روشی که میتوان از حوزه دفاعی حمایت و کمک کرد باید همه توان و ظرفیتمان را بگذاریم. آقای کاتب هم حتماً با تقویت و حمایت از بنیه دفاعی موافق هستند. همه دوستان استحضار دارند که امروز حوزه دفاعی بخش عمدهای از امور تولید قطعات و نیازهای فنی خودش را واگذار به شرکتها میکند، به ویژه شرکتهای دانشبنیان که اغلب دانشمندان و متخصصان و فارغالتحصیلان ممتاز دانشگاه هستند، بچههای انقلابی، مؤمن و تلاشگر هستند و کارهای خیلی ارزندهای را ارائه میکنند. هدف این پیشنهاد هم توسعه و تسری نیست، دقیقاً اقلام و قطعاتی است که مورد نیاز وزارت دفاع است و در حال حاضر تولید میشود.
پیشنهاد هم بسیار فنی و دقیق ارائه شده، «خدمات» آن هم حذف شد تا دیگر «تأمین اقلام و نیازمندیهای صنایع نظامی و دفاعی کشور» محسوب بشود و این به تأیید وزیر محترم دفاع هم میرسد. یعنی همه جوانب کار در نظر گرفته شده، خدمات این شرکتها صرفاً و صددرصد در خدمت حوزه دفاعی کشور هست، هم تقویت شرکتهای دانشبنیان هست و هم اقلام و امور مورد نیاز حوزه دفاعی تأمین میشود. دوستان! همه با هم رأی بدهید، هم این رأی پیام دارد و دفاع از حوزه دفاعی کشور هست و هم انشاءالله این شرکتهای دانشبنیان تقویت بشوند بتوانند قطعات مورد نیاز حوزه دفاع را تأمین بکنند.

علی اردشیرلاریجانی

رضا طلایی نیک
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از پیشنهاددهنده محترم جناب آقای فولادگر. این پیشنهاد در کمیسیون منتها بعد از موعد قانونی چون بررسی شد جزء گزارش کمیسیون نیامده، ولی دستگاههای ذیربط دولت در جلسهای که با کمیسیون داشتند به اتفاق با این پیشنهاد موافقت داشتند به دلایل روشنی که نمایندگان محترم در فرمایشاتشان اشاره داشتند. ما در صنایع دفاعی سیاستمان این هست، رویکرد جدید وزارت دفاع این هست که ما تا نهایت امکان از ظرفیتهای ساختار دولتی کم بکنیم و از ظرفیتهای بخش خصوصی و بخشهای غیردولتی حداکثر استفاده را برای تأمین اقلام دفاعی کشور داشته باشیم.
در واقع هرچه ما بتوانیم به سمت اجرای سیاستهای اصل (44)، حتی در حوزه صنایع دفاعی حرکت بکنیم این به اقتصاد مقاومتی، به پیشبرد اشتغال و رونق بخش خصوصی هم کمک خواهد کرد. ما در حال حاضر (5000) شرکت شناساییشده و تأییدشده داریم، جناب آقای دکتر مظفرینیا معاون تحقیقات صنعتی وزارت دفاع الان در جلسه حضور دارند، ما یک سازمانی داریم اینها را تعیین صلاحیت میکند، از ابعاد فنی، از نظر صلاحیتهای عمومی بررسی میکند، اگر مورد تأیید قرار گرفت گواهینامه برایشان صادر میشود. این گواهینامه مجوز میدهد شرکتهای دانشبنیان بخش خصوصی بتوانند با نیروهای مسلح برای تأمین اقلام نظامی هم ساخت داشته باشند، هم طراحی داشته باشند و هم در فعالیتهای پژوهشی طرف قرارداد بشوند، هم در تأمین اقلام حتی از داخل و خارج کشور فعال بشوند. این هم لزوماً فقط برای صنایع نظامی است، نه سایر نیازمندیهای عمومی نیروهای مسلح. یعنی فقط آن چیزی که به تسلیحات و تجهیزات مربوط میشود. بنابراین این (5000) شرکت که الان (2700) شرکت فعال هستند، یعنی قرارداد دارند. چیزی در حدود (6000) میلیارد تومان ما با شرکتهای بخش خصوصی با این (2700) تا شرکت که بخش قابل توجهی از آنها شرکتهای دانشبنیان هستند طرف قرارداد هستیم برای صنایع دفاعی کشور. بنابراین اگر این پیشنهاد تصویب بشود یک تحول بسیار اساسی خواهد بود و یک سنگبنای محکمی را مجلس محترم از این به بعد خواهد گذاشت که بخش خصوصی هم از امتیازات و حمایتهایی که در این قانون پیشبینی شده برای بخش دفاعی برخوردار بشود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون هم که موافق است. میخواهید توضیح بدهید؟ کوتاه بفرمایید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران! هماکنون این وظایف را وزارت دفاع خودش انجام میدهد و معافیت مالیاتی دارد، یعنی ما نمیخواهیم یک بار معافیت مالیاتی به وجود بیاوریم و چیزی که وزارت دفاع الان دارد انجام میدهد و میخواهد برونسپاری کند. مردمی کردن اقتصاد، توانمندسازی بخش خصوصی همین هست که این باعث افزایش بار مالیاتی و آن معافیتهای مالیاتی به تنهایی نمیشود، البته برخی معافیتهای دیگر هم هست. خوشبختانه وزارت دفاع دارد به سمت اقتصاد دانشبنیان حرکت میکند و راهبردی که طراحی شده این راهبرد را میخواهد بخش خصوصی برایش اجرا کند، حالا چه حقیقی و چه حقوقی و الان هم وضعیت بودجهای حوزه دفاعی را همه ما که در تلفیق هستیم، عزیزانی که در صحن هستند میدانند که علیرغم اینکه ما توان بسیار بالایی داریم و حرف برای گفتن در دنیا داریم، به ویژه در حوزه بازدارندگی واقعاً این بار مالی جدید ندارد و همان وظایف و معافیتی که وزارت دفاع داشته میخواهد از آن معافیت برای تولیداتش در حوزه بخش خصوصی و توانمندسازی بخش خصوصی و مردمی کردن اقتصاد در کل استانها هم خوشبختانه این (5000) شرکتی که فرمودند در همه استانهای کشور هم این شرکتهای دانشبنیان هستند. از همکاران میخواهم به پیشنهاد آقای دکتر فولادگر رأی مثبت بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 195 نفر، پیشنهاد آقای فولادگر که قرائت کردهاند را به رأی میگذاریم. خلاف قانون برنامه است دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
یک بند هم باقیمانده، بخوانید که این بحث هم تمام بشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! ماده (25) قرائت شد. «ماده 25 ـ از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون کلیه مواد قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1/5/1391 بجز ماده (12) آن نسخ میگردد». آقای دهقانیفیروزآبادی پیشنهاد حذف داده بودند.

علی اردشیرلاریجانی
مطرح میفرمایید؟ جنبه تنقیحی دارد، بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! در جلسه قبل هم این بحث مطرح شد، همانطور که استحضار دارید و همه نمایندگان محترم هم استحضار دارند الان که بحث بودجه مطرح هست مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی، مناطق ویژه که سازمان مسئولشان بعضاً بخش خصوصی هستند یک ریال بودجه اینها بر دولت تحمیل نمیکنند، خودشان دارند به موجب قانون چگونگی اداره مناطق آزاد این بار عمرانی و توسعه فعالیتهای عمرانی را به دوش میکشند و هیچ باری هم بر دولت تحمیل نمیکنند و دارند خوب کار میکنند. الان این موضوعی که ما اینجا در قانون برایمان در طرح اصلاح ایجاد شده که جا دارد من از برادر عزیزمان جناب آقای فولادگر و همکاران ایشان تشکر بکنم، زحمت کشیدند، ولی به شکلی پیش نرود که تصویب این قانون هم مغایر با سیاستهای اقتصادی مقاومتی، هم مغایر با برنامه توسعه ششم و هم قانون قبلی که در مجلس وضع شده است، همه و همه را بیاید به چالش بکشد.
ما میخواهیم یک قانونی درست بکنیم و اینجا تصویب بکنیم که در حقیقت اشتغال ایجاد بکنیم، ولی به قانون و قوانین دیگر و حتی اصولی مثل اقتصاد مقاومتی، اسناد بالادستی مثل سیاستهای مقاومتی و برنامه توسعه ششم هم آسیب نرسد. به نظر من الان هم زمانی است که مناطق ویژه و مخصوصاً آزاد برای توسعه روابط با کشورهای همسایه در این شرایط تحریمی میتواند کمککار ما باشد، ما بیاییم این را به کمیسیون برگردانیم و به موجب ماده (25) مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه را به شکلی از شمول این قانون خارج بکنیم. این پیشنهاد من است که به کمیسیون برگردد و ما به موجب یک استثنائی که میگذاریم قانون چگونگی اداره مناطق آزاد.

علی اردشیرلاریجانی
این شامل مناطق آزاد نیست، چون مناطق آزاد حذف شد.

کمال دهقانی فیروزآبادی
آقای دکتر! ما بخواهیم یا نخواهیم ماده (2) مناطق آزاد را شامل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
نه، آنجا اسم برده، شامل سازمانهای مناطق ویژه اقتصادی است، شامل مناطق آزاد نیست.

کمال دهقانی فیروزآبادی
من سؤال میکنم، شما نگاه کنید سیاستهای اقتصاد مقاومتی اشاره به توسعه حوزه عمل مناطق میکند، نگفته مناطق آزاد و ویژه.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث دیگری است، میخواهم بگویم در بیانتان فرمودید منطقه آزاد، شامل منطقه آزاد نیست، ولی منطقه ویژه را شامل میشود، درست است.

کمال دهقانی فیروزآبادی
پیشنهاد ما این است که به شکلی بیاوریم، چون ما قانون چگونگی اداره مناطق آزاد داریم، در ماده (25) بیاییم اشاره بکنیم که چون مناطق آزاد و ویژه قانون دارند از شمول این قانون مستثنی بشوند. در حقیقت به کمیسیون برگردد تا استثنا بشود.

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما پیشنهاد حذف این را میدهید، مخالف بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای محجوب! یک لحظه اجازه بدهید. آقای دهقانی! اگر ما این را حتی با نظر شما ارجاع به کمیسیون هم بدهیم نمیتواند شامل مناطق ویژه بشود، چون ما این را رأی گرفتیم، دوباره نمیتوانیم استثنایش کنیم. یعنی این حذفی که شما فرمودید الان وقت ما را میگیرد، ولی آن نظری که دارید ارجاع بشود قابل ارجاع نیست. حالا ما بحث را ادامه بدهیم یا پس میگیرید؟ بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
آقای دکتر! پیشنهاد من این است؛ اگر ما نتوانیم استثنا بکنیم حداقل این را حذفش بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
نمیتوانیم استثنا کنیم، حذف بکنیم دردی را دوا نمیکند، این تنقیحی است. به آن مسأله تأثیر نمیگذارد.

کمال دهقانی فیروزآبادی
پس این ایراد همچنان باقی میماند.

علی اردشیرلاریجانی
بعدها مگر قانون را عوض کنند. پس میگیرند.
حضار 196 نفر، اصل ماده (25) را به رأی میگذاریم. این آخرین ماده این طرح است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
از کمیسیون ویژه برای گزارش طرحی که دادند تشکر میکنیم، طرح مهمی در شرایط فعلی کشور بود.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه حفاظت از خاک (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه حفاظت از خاک هست که اعاده شده از شورای محترم نگهبان است. اگر اجازه بفرمایید اصلاحات را دانه دانه جهت رسیدگی قرائت کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«کمیسیون در ماده (3) بر مصوبه قبلی مجلس اصرار ورزید». آقای دکتر! پیشنهادی هم نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 199 نفر، پیشنهاد کمیسیون درمورد ماده (3) اصرار بر موضع قبلی است که به رأی گذاشته میشود. نظر کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اصلاح بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«کمیسیون در ماده (6) بر مصوبه قبلی مجلس اصرار ورزید».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 199 نفر، نظر کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید.

مسعود پزشکیان
پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بند بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تبصره ماده (9) بهشرح زیر اصلاح شد:
تبصره ـ عدم رعایت دستورالعملها و مقررات این ماده جرم محسوب میشود و مرتکب با حکم مراجع قضائی علاوه بر جبران خسارت و پرداخت جزای نقدی تا دو برابر ارزش کالا مکلف است مواد مزبور را جمعآوری، مرجوع و یا با نظارت وزارت با هزینه خود معدوم کند.
آقای رئیس! اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را نسبت به تبصره ماده (9) اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«از ابتدای ماده (21) عبارت «فروش و» حذف شد». اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در سطر اول ماده (26) بعد از کلمه «آییننامههای» کلمه «اجرایی» اضافه شد. اینجا هم پیشنهادی نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این ماده اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعدی.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! این دستور تمام شد.
6
ارجاع لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم به مجمع تشخیص مصلحت نظام

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی ما گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان امور عشایری ایران هست، منتها نفر اول تقاضاکنندگان تحقیق و تفحص دچار کسالت شدند امروز نیامدند. من نمیدانم، سایر دوستانی که امضاکننده تحقیق و تفحص اگر بودند اجازه بدهند این در یک مرحله دیگری بررسی بشود.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم هست که اگر اجازه بفرمایید من اصلاحات کمیسیون را جهت بررسی قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
کمیسیون یک اصلاح دارد و آن این هست که «کمیسیون بر مصوبه قبلی مجلس شورای اسلامی در شروط (1)، (2) و (6) ذیل مادهواحده اصرار ورزید». پیشنهاد چاپشده هم نداریم.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. کمیسیون در این مصوبه به نظرات خودش اصرار دارد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ظاهراً در این مصوبه یک بند دیگر در انتهای کنوانسیون آوردند، آن را باید به رأی بگذاریم. عذرخواهی میکنم، معمول نبود در متن کنوانسیون چیزی بیاید.
«کمیسیون بر مصوبه قبلی مجلس شورای اسلامی در جزء «ب» بند (1) ماده (2) مواد (4)، (5)، (6)، (7)، (8) و (9)، بند (1) ماده (10)، بندهای (1)، (2)، (3)، (4) و (5) ماده (11)، بندهای (1)، (2) و (5) ماده (12)، مواد (13)، (14) و (15)، بند (1) ماده (16) و مواد (17)، (18) و (19) کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم اصرار ورزید».

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. اصرار کمیسیون بر نظر خودشان در رابطه با این کنوانسیون هست. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
گزارش بعدی گزارش تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار هست. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی دعوت میکنیم، بفرمایید. لطفاً محورهای تحقیق و تفحص را ذکر کنید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت مردم شریف ایران اسلامی، همکاران ارجمند و میهمانان گرامی و با عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) بدین وسیله گزارش بررسی تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار به شماره (607/67) مورخ 14/7/97 قرائت میگردد.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام
بازگشت به نامه شماره (53468/4) مورخ 2/7/1397 درخصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم برای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی در رابطه با «چگونگی اجرای قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی اصلاحی مورخ 12/11/1390» و «واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار» به استحضار میرساند:
در اجرای ماده (212) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدا اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در مورخ 7/8/1397 در اختیار متقاضیان تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهار مورخ 13/8/1397 تعدادی از متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائهشده کمیسیون، موضوع در جلسه رسمی مورخ 13/8/1397 کمیسیون که با حضور نمایندگان عضو کمیسیون و تعدادی از متقاضیان تحقیق و تفحص و مسئولین مرتبط دستگاه اجرایی ذیربط مطرح و پس از استماع نظرات طرفین، ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید.
محورهای تحقیق و تفحص به شرح زیر میباشد:
سؤال اصلی:
به چه دلیل تعداد حدود (2000) نفر از افراد ناظر واجد شرایط با سابقه بالای (30) ماه تا زمان تصویب قانون هنوز در سطح کشور جذب نشدهاند، ولی مشاهده میگردد که تعدادی از افراد جذب شدهاند که فاقد مستندات لازم و سوابق نظارت بودهاند و جهادکشاورزی اعلام مینمایند که همه (10) هزار نفر را طبق قانون جذب نموده است؟ این در حالی است که در هنگام تنظیم قانون تعداد ناظرین کشور کمتر از (10) هزار نفر بودهاند. از طرفی در واردات محصولات کشاورزی و دامی و تنظیم بازار براساس بررسی دیوان محاسبات، تخلفات گستردهای صورت گرفته است که باید مسئولین وزارت جهادکشاورزی پاسخگو باشند.
سؤالات فرعی:
1ـ دلیل عدم اجرای دقیق قانون استخدام مهندسین ناظر کشاورزی چیست و چرا علیرغم ادعای وزارت جهادکشاورزی مبنی بر اتمام جذب ناظرین واجد شرایط هنوز حدود (2000) نفر با سابقه بالای (30) ماه جذب نشدهاند و ناظرین با سابقه زیر (30) ماه هم تعیین تکلیف نشدهاند؟
2ـ چه تعداد از افراد که سابقه نظارت نداشته و یا دارای مستندات کافی نبودهاند از طریق رانت و استفاده از این قانون جذب شدهاند و دقیقاً چه تعداد از افراد ناظر مطابق این قانون تا به حال جذب شدهاند؟
3ـ آیا وزارت جهادکشاورزی جذب تعداد (10) هزار نفر ناظر ذکرشده در قانون را رعایت کرده است؟ چرا آییننامه این قانون بسیار دیرتر از مدت قانونی تهیه شده است. آیا وزارت جهادکشاورزی تعلل کرده است؟
4 ـ چرا واردات محصولات کشاورزی و دامی که با ارز دولتی میبایست انجام میشد، علیرغم تحویل ارز دولتی، توسط تعدادی از شرکتهای وارداتی صورت نگرفته و با ارز دولتی در بخش کشاورزی به واردات سایر محصولات غیرکشاورزی اختصاص داده شده است و به چه دلیل در تنظیم بازار تضمین کافی از شرکتها دریافت نشده و در حال حاضر میلیاردها تومان اموال بیتالمال توسط افرادی بازگردانده نمیشود، چرا برخورد جدی با مدیران آن مجموعهها صورت نگرفته است؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست ـ احمدعلی کیخا

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نفر اول متقاضیان تحقیق و تفحص جناب آقای محمودزاده نماینده محترم مهاباد لطف بفرمایید موضوع را به عنوان نماینده درخواستکنندگان تحقیق و تفحصکنندگان بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای محمودزاده (10) دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

جلال محمودزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. همچنان که همکار عزیزمان از کمیسیون کشاورزی مطرح فرمودند موضوع تحقیق و تفحص در دو محور پیشنهاد شده است که محورها عبارتند از بررسی تخلفات گسترده در امر جذب و بهکارگیری ناظرین کشاورزی و همچنین واردات و صادرات محصولات کشاورزی و دامی با ارز دولتی در کشاورزی است. این تحقیق و تفحص با اکثریت رأی نمایندگان محترم کمیسیون کشاورزی تصویب شد.
عزیزان! مستحضر هستید که در مجلس هشتم قانون جذب ناظرین کشاورزی توسط مجلس محترم تصویب شد. در زمان تصویب قانون استخدام ناظرین، کلیه ناظرینی که در سطح کشور فعال بودند زیر (10) هزار نفر بودند. حدود (9000) نفر ما ناظر بخش کشاورزی داشتیم. بعد از اینکه این قانون اجرایی شد و حالا که نمایندگان محترم به حوزههای انتخابیه مراجعه میکنند میبینند که بیش از (2000) نفر از ناظرین کشاورزی که بالای (30) ماه سابقه دارند هنوز جذب نشدهاند و اختلاف آماری که ایجاد شده دلایل مختلفی دارد که در این تحقیق و تفحص ما به این موضوع پرداختیم.
عزیزان مستحضر هستند که ناظرین بالای (30) ماه میبایست مطابق این قانون جذب میشدند، اما چرا جذب نشدند؟ چرا این عزیزان پشت درهای بسته جهادکشاورزی هنوز منتظر هستند؟ بررسیها نشان میدهد که متأسفانه تعدادی از افراد که دارای رانت بودند، تعدادی از افرادی که دارای قوم و خویش در مجموعه وزارت جهادکشاورزی بودند که حتی سابقه نظارت نداشتند، حتی یک ساعت ناظر نبودند برایشان پروندهسازی کردند و به عنوان ناظر استخدام کردند، ولی ناظرین واقعی از قافله جا ماندند. ما بررسی کردیم کسانی هستند که در حین اینکه گواهی نظارت برایشان صادر کردند امریه یا سرباز بودند، یا اینکه در حال تحصیل بودند، یعنی زمان نظارت و زمان تحصیلشان با زمان سربازیشان با هم همخوانی دارد، یعنی هماهنگ بوده، یعنی در زمانی که اینها اصلاً مدرکی نداشتند اصلاً کارشناس کشاورزی نبودند، اصلاً سربازی نداشتند برای اینها به عنوان ناظر برایشان پروندهسازی کردند. تعدادی از مسئولین مربوطه متأسفانه از نزدیکان خودشان را به عنوان ناظر و در قالب این قانون استخدام کردند، ولی ناظرین واقعی هنوز تعداد (2000) نفر در سطح کشور باقی ماندند که جذب نشدند. بنابراین ما از عزیزان درخواست کردیم که با تحقیق و تفحص و بررسی شیوه استخدام ناظرین کشاورزی ما جلوی حقکشی و رانت تعدادی از این برادران را بگیریم.
از طرفی مستحضر هستید که وزارت جهادکشاورزی اعلام کرده ما همه (10) هزار نفر را جذب کردیم، در صورتی که براساس بررسیهایی که انجام شده وزارت جهادکشاورزی آمار واقعی از جذب و استخدام ناظرین ارائه نمیدهد و متأسفانه آمار واقعی خیلی کمتر از اینها است که وزارت جهادکشاورزی ادعا میکند.
بحث بعدی درمورد تحقیق و تفحص از تخلفات گسترده در صادرات و واردات محصولات کشاورزی و دامی در جهادکشاورزی با اختصاص ارز دولتی به نام محصولات کشاورزی است. عزیزان! ما در بحث واردات محصولات کشاورزی و تنظیم بازار دو تا مقوله داریم؛ یکی از آنها شرکتهایی هستند که با رانتی که در وزارت جهادکشاورزی ایجاد کردند سالانه میلیاردها تومان درآمد دارند و از ارز (4200) تومانی استفاده میکنند، ولی به جای اینکه محصول کشاورزی، گوشت، ذرت و سویا وارد بکنند میروند موبایل وارد میکنند. یا اینکه ارز دولتی گرفتند و به جای اینکه محصول کشاورزی را برای تنظیم بازار وارد بکنند این ارز دولتی را بردند در موبایل یا سایر محصولات الکترونیکی هزینه کردند.
از طرفی براساس بررسیها و گزارشهای دیوان محاسبات و بازرسی کل کشور از صادرات و واردات محصولات کشاورزی متأسفانه تخلفات گستردهای در این رابطه و در مجموعه بخش بازرگانی و پشتیبانی امور دام جهادکشاورزی صورت گرفته. البته از سال 95 و در زمان مسئولیت قبلی این تخلفات به شدت صورت گرفته که منجر به ضایع شدن میلیاردها تومان اموال بیتالمال شده است. در حالی که بیش از (20) نفر از کارکنان آن مجموعه پشتیبانی دستگیر، ولی اموال بیتالمال هنوز برگشت داده نشده است. همکاران محترم! تعجببرانگیز این است که مسئولی که در پشتیبانی امور دام فعالیت داشته در زمانی که ایشان مدیر آن تشکیلات بوده میلیاردها تومان بیتالمال ضایع شده، دیوان محاسبات این مسأله را تأیید کرده، بازرسی کل کشور تأیید کرده. این مسئول را برداشتند، به جای اینکه با او برخورد بکنند مجموعه دیگری با هشت شرکت در اختیارش قرار دادند. یعنی ایشان را از یک شرکتی که تخلف کردند برداشتند و مدیر هشت شرکت دیگر جهادکشاورزی کردند.
برای مثال من خدمت همکاران محترم عرض بکنم؛ در یک فقره فردی که متأسفانه از منسوبین یکی از وزرای دولت است با تشکیل یک شرکت در مورخ 7/11/94 یک روز بعد در مورخ 8/11/94 با تنظیم سه قرارداد بابت فروش و عرضه گوشت جهت تنظیم بازار به مبلغ (275) میلیارد اقدام میکند. تضمینی که ایشان ارائه داده است متأسفانه فاقد قیمت واقعی بوده و نامههای قیمت کارشناسی نیز جعل شده و از کل مبلغ مربوطه از سال 94 تا حالا فقط (5) میلیارد تومان را به بیتالمال برگردانده، یعنی (270) میلیارد تومان بیتالمال را این فرد متأسفانه ضایع کرده.
براساس گزارشات سازمان بازرسی کل کشور در رابطه با انحصار و رانت واردات محصولات کشاورزی و تخصیص ارز به شرکتهای خاص واقعاً جای تعجب دارد. برای مثال سقف نیاز ارزی کالاهای اساسی براساس صورتجلسه 7/1/1392 وزارت صمت (10) میلیارد دلار تعیین شده است که از این میزان (10) درصد یا (1) میلیارد دلار آن فقط به یک شرکت خاص براساس رانت و انحصار تحت عنوان شرکتهای مدلل اختصاص پیدا کرده است. براساس همان گزارش و در واردات ذرت از مجموع (49) فقره ثبت سفارش در مجموع (202) هزار و (313) هزار تن، (43) درصد مربوط به یک شرکت به نام «سپیداستوار» بوده و (46) درصد مابقی به سایر شرکتهای همان مجموعه اختصاص پیدا کرده که در مجموع (90) درصد واردات ذرت توسط یک شخص به عنوان شرکتهای متعدد وارد شده است. وزارت صنعت، معدن و تجارت این مورد را تأیید کرده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در گزارشی که ارائه داده از همه مسائل و این موارد صورتجلسه تهیه کرده است، اما مطابق بخشنامه و صورتجلسات متعدد علیرغم اینکه در ششماهه اول سال 92 شرکت پشتیبانی امور دام دارای بیشترین موجودی کنجاله به مقدار (477) هزار تن در انبارها بوده، ولی در اقدامی تعجببرانگیز واردات کنجاله نسبت به سال 91 به میزان (23) درصد افزایش یافته است.
همکاران محترم و عزیزان بزرگوار! بنابراین اگر ما این موضوع را جمعبندی بکنیم همچنان که من عرض کردم در وزارت جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت این موارد بارها صورتجلسه شده. تخلفات گستردهای در امر استخدام ناظرین کشاورزی و جذب ناظرین صورت گرفته. همچنین در واردات محصولات کشاورزی به نام محصولات کشاورزی سایر محصولات وارد شده و یا ارز دولتی اختصاص به سایر محصولات داده شده و همچنین در توزیع محصولات و تنظیم بازار متأسفانه تعدادی از شرکتها که ارتباط خاصی با وزارت جهادکشاورزی داشتهاند تضمین کافی در اختیار وزارت جهادکشاورزی قرار ندادند و بعد از فروش محصولاتشان هنوز اموال را به بیتالمال بازنگرداندند. بنابراین من از همکاران محترم درخواست دارم که به این تحقیق و تفحص رأی مثبت بدهند که ما برویم و این موضوع را بررسی کنیم و با کسانی که بیتالمال را ضایع کردند، برخورد قانونی کنیم. متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 194 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را راجع به این تحقیق و تفحص اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ گزارش تصویب تحقیق و تفحص است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
انتخاب آقایان: سیدحمزه امینی و سیدمحمدباقر عبادی به عنوان ناظر در هیأت عالی گزینش

اکبر رنجبرزاده

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! انتخاب دو نفر از نمایندگان محترم کمیسیون اجتماعی و آموزش و تحقیقات به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در هیأت عالی گزینش را داریم. موضوع بند (4) ماده (4) قانون گزینش معلمان و کارکنان آموزش و پرورش مصوب 14/6/1374 هست که طبق نامهای که معاونت نظارت به ما داده از کمیسیونها، کمیسیون آموزش حجتالاسلام والمسلمین آقای محمدباقر عبادی فقط معرفی شدهاند، یک نفر معرفی شده و از کمیسیون اجتماعی هم جناب آقای سیدحمزه امینی هستند. یعنی برابر تعداد مورد نیاز معرفی شدهاند. از کمیسیون اجتماعی جناب آقای سیدحمزه امینی و از کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری جناب حجتالاسلام والمسلمین آقای محمدباقر عبادی برای انتخاب در هیأت عالی گزینش هستند.

مسعود پزشکیان
کارتها را بدهید نمایندگان رأی خودشان را اعلام کنند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

مسعود پزشکیان
میهمانان را قرائت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از مدیران و کارشناسان اداره آموزش و پرورش منطقه سربند شهرستان شازند میهمانان جناب آقای ابراهیمی نماینده محترم شازند هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه رسالت از ناحیه (3) کرج میهمانان مجمع نمایندگان البرز هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهید قدوسی از منطقه (18) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه علامه امینی کیانشهر از منطقه (15) تهران میهمانان جناب آقای دکتر نقویحسینی هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شاهد محسنین از منطقه (14) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهید پارساییان از منطقه (10) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند که خدمت عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم و همگی خوشآمدید.
9
ناطقان جلسه آقایان: محمدحسین حسینزادهبحرینی، ابوالفضل سروش، جلال میرزائی، سیدمصطفی ذوالقدر و امیر خجسته

مسعود پزشکیان
ناطقین را قرائت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات.
ـ آقای ابوالفضل سروش نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای جلال میرزائی نماینده محترم ایلام، ایوان، چرداول، مهران، ملکشاهی و شیروان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد.
ـ آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر محمدحسین حسینزادهبحرینی نماینده محترم مشهد و کلات دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها».
ایام حزن و اندوه اهل بیت ایام شهادت حضرت صدیقه طاهره (سلامالله علیها) را به همه شما همکاران عزیزم و همه محبین اهل بیت تسلیت عرض میکنم. ما در ایام تدبیر مجلس برای مهمترین سند مالی کشور در سال 1398 هستیم. همین دقایق و لحظاتی که با هم گفتگو میکنیم همکاران ما در کمیسیون تلفیق مشغول بررسی لایحه پیشنهادی دولت محترم هستند. امسال در تلفیق و بعداً در صحن مجلس ما با چند سؤال اساسی مواجه هستیم. من تقاضا میکنم برای اینکه ذهنهایمان برای بررسی گزارش کمیسیون تلفیق در صحن علنی آماده بشود به این مباحث یکبار توجه کنیم و با عنایت به حساسیت زمان اینها را مرور کنیم.
اولین بحث بسیار مهمی که ما در بودجه سال 98 با آن مواجه هستیم بحث معیشت مردم عزیز ما است. شما میدانید بودجه یک برش یکساله از برنامه توسعه کشور است، یعنی مهمترین سؤالاتی که در یک قانون بودجه دولت و نمایندگان مجلس که بودجه را تصویب میکنند باید به آن سؤالات پاسخ بدهند این است که ما چگونه باید اهدافی را که در برنامه توسعه برای پنج سال پیشبینی کردهایم بخشی از آن را که مربوط به سال 98 میشود محقق کنیم. بنابراین قانون بودجه ماهیتاً یک قانون توسعه است. گاهی به اشتباه تصور میکنیم قانون بودجه اهداف توسعهای ندارد. اتفاقاً قانون بودجه برنامه عملیاتی توسعه کشور است. بنابراین اصالتاً ما در یک قانون بودجه نباید نگران معیشت مردم باشیم. اما به دلیل شرایط ویژهای که امروز بر کشور ما و بر اقتصاد کشور ما حاکم است از باب ضرورت باید دغدغه اصلی من و شما در تدوین بودجه سال 1398 معیشت مردم عزیز ما باشد. اگر مردم نگران معیشتشان باشند، گامهای توسعه را نمیشود محکم برداشت. مردمی که نگران قوت خودشان هستند اینها کارگزاران خوبی برای توسعه کشور نیستند.
بنابراین ما در بودجه 98 اولویت یک خودمان را باید معیشت مردم قرار بدهیم. این حرفی است که دولت محترم هم به آن اذعان دارند، رئیسجمهور محترم مکرر این حرف را تکرار کردهاند، اما اختلاف اساسی که بین ما و دولت محترم الان برجسته شده این است؛ دولت محترم و به خصوص شخص آقای رئیسجمهور معتقدند که اگر ما بخش قابل توجهی از بودجه و درآمد حاصل از فروش نفت را در مبدأ زنجیره توزیع به کالاهای اساسی اختصاص بدهیم مردم به آنچه که باید برسند میرسند.
الان (14) میلیارد دلار، برادرها و خواهرها! عدد خیلی بالا است، در شرایط ارزی ما این عدد بسیار زیاد است. (14) میلیارد دلار را دولت محترم دارد با قیمت دولتی هزینه میکند با این هدف که روغن، برنج، گوشت و مرغ به مردم ارزان برسد، اما نتیجه چیست؟ آن اختلافی که عرض کردم دقیقاً همینجا است. شخصاً با مسئولین محترم دولتی مکرر این بحث را مطرح کردم که ما هزینه را به عنوان یک هزینه قطعی متحمل شدهایم، (14) میلیارد دلار از منابع ارزی کمیاب خودمان را هزینه کردیم، اما مردم ما این کالاهای اساسی را به قیمت ارزان دریافت نمیکنند، مشکل کجا است؟ این آن سؤال اساسی است که من و شما باید در قانون بودجه 98 به آن جواب بدهیم.
من متأسفم عرض کنم دولت محترم از این مسأله بسیار مهم در لایحه بودجه سرسری عبور کرده، در واقع به این سؤال پاسخ نداده است، حتماً منتظرند که من و شما جواب بدهیم. اگر من و شما هم از خودمان رفع مسئولیت کنیم، من بعضاً در کمیسیون تلفیق از همکارانم این را شنیدهام، به صراحت میگویند اگر دولت میخواست کاری انجام بدهد باید در لایحهاش میآورد، اگر دولت نیاورده است ما دخالت نکنیم. من و شما حق نداریم اشتباه دولت را تکرار کنیم. ما مسئول معیشت و آسایش مردم هستیم، مسئول بهرهور کردن آن منابعی هستیم که در اختیار ما است. این (14) میلیارد دلار را میشود بهینه استفاده کرد. ما نباید این را در ابتدای زنجیره توزیع هزینه کنیم، چون زنجیره توزیع در اختیار ما نیست. مگر شما میدانید روغن که قوت مردم است در زنجیره توزیع چگونه دارد حرکت میکند؟ مگر شما میدانید برنج چگونه در این زنجیره دارد حرکت میکند؟ اینها در اختیار دولت نیست.
مادامی که ما مابهالتفاوت این (14) میلیارد دلار را ابتدای زنجیره توزیع میدهیم معنایش این است که ما اختیار خودمان و معیشت مردم را به عواملی دادیم که در زنجیره توزیع هستند. اینها چه کسانی هستند؟ واردکننده است، بنکدار است، عمدهفروش است، توزیعکننده است، خردهفروش است، روی هیچکدام از این حلقههای زنجیره توزیع ما نظارت نداریم. عرضم تمام است، دوستان، برادران و خواهران! من خواهش میکنم این بحث حتماً در صحن علنی مطرح خواهد شد، ذهنهایمان را متوجه کنیم. معیشت مردم امروز وابسته به این است که ما نسبت به این (14) میلیارد دلار عاقلانه تصمیم بگیریم که انشاءالله این کار را خواهید کرد. عذرخواهی میکنم، خیلی متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر محمدحسین حسینزادهبحرینی تشکر میکنیم. از جناب آقای دکتر ابوالفضل سروش نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

ابوالفضل سروش
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم».
ایام فاطمیه اول و شهادت بانوی بینظیر جهان خلقت را به همه مسلمین جهان تسلیت عرض میکنم و در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب چهل و یکمین فجر انقلاب را به تمام آزادیخواهان جهان تبریک عرض مینمایم که چشم دشمنان ما به ویژه در رأس آن آمریکا کور باد.
برادران و خواهران! دوست دارم با هم کلیدواژههایی را مرور کنیم: بیمه سلامت ایرانیان، مسکن مهر، یارانه (45) هزار تومانی به همه ملت، پاداش پایانخدمت کارکنان، بیمه قالیبافان و رانندگان، بیمههای تکمیلی کارکنان، (720) میلیارد دلار درآمد نفتی دولتهای نهم و دهم، طرح تحول سلامت، تأسیس بنیادهای مختلف با بودجههای دولتی، ارز (4200) تومانی، گسترش ساختمانها و ساختارهای دولتی، نیروهای اضافی مازاد در سازمانها و شرکتها و شهرداریها، نوع نظام بانکداری کشور و دهها عناوین دیگر.
با این واژهها چه چیزی در ذهنتان تداعی میشود؟ قطعاً اولین مطلبی که در ذهن متبادر میشود گران اداره کردن کشور و به نوعی ناکارآمدی دولت میباشد. آیا نمیتوانستیم اقتصاد و کشورمان را مؤثرتر، ارزانتر و بدون اتکا به فروش نفت بعد از گذشتن (40) سال از انقلاب اداره کنیم و به اینجا نرسیم که با تحریم ظالمانه آمریکا بخش اقتصادی و از جمله قیمت ارز در کشور تلاطم پیدا کند؟ قطعاً میتوانستیم. سؤال مشخص من از شما عزیزان این است؛ آیا مؤلفههای مذکور لازم نبوده؟ قطعاً لازم بوده، اما به چه قیمتی؟ با قیمت اتکا به اقتصاد نفتی و نظام بودجهریزی مسرفانه.
به این تحقیق مرکز پژوهشهای مجلس توجه بفرمایید. (2700) فعال اقتصادی سراسر کشور از میان (21) مؤلفه امنیت و سرمایهگذاری در ایران تحریم خارجی را نوزدهمین عامل اختلال در امنیت سرمایهگذاری ارزیابی کردند. با این گزارش و تحقیقهای مشابه، تحریم در نوسانات اقتصادی ما درصد کمی مؤثر است. ما خود تحریم هستیم. تصمیمهای غیرکارشناسی ما در مجلس و دولت عین تحریم است، اگر ما مدبرانه با پارامترهایی که در مطلع سخنم نام بردم برخورد میکردیم الان قطعاً تکانهای شدید اقتصادی را نداشتیم.
برادران و خواهران عزیز! ما با نظام سیاسی که داریم و البته مبتنی بر مکتب امام است این وضع اقتصادی مختص به این روزها نیست، نبوده و نخواهد بود. لذا باید طوری تصمیم بگیریم، تصمیم میگرفتیم مقطعی نباشد و بدانیم که تا با این ایدئولوژی سیاسی حرکت میکنیم آمریکا هست، استکبار هست، ظالم هست، تحریمها هم خواهد بود، فقط در سالهایی کم و زیاد خواهد شد. عزیزان! مردم عظیمترین سرمایه نظام هستند و بر همگان عیان است که شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور از نگاه بخش عمدهای از جامعه محل انتقاد است و این مهم در ناآرامیهای دیماه سال گذشته به کرات عیان شد.
لذا موضوعی را با شما وکلای ملت و دولتمردان و مردم میخواهم در میان بگذارم. ما در این (40) سال حقیقتاً دستاوردهای مهمی در همه حوزهها داشتهایم، اما از یک نکته همواره غافل بودهایم و آن تورم و معیشت اقشار ضعیف جامعه است. ما اگر چند سالی فرودگاه، جاده و پل نسازیم هیچ اتفاقی نمیافتد، ولی تورم ماهیانه و سالیانه باعث رنج و گرفتاری مردم و فاصله آنها از نظام خواهد شد. لذا بیایید مدتزمانی از شدت هزینهکردها بکاهیم و هزینهها و بودجههای سالیانه کشور را فقط متمرکز بر حل تورم و معیشت مردم بکنیم و بعد از چهاردهه کار در دهه پنجم انقلاب کارهایمان را مرور و اصلاح کنیم.
لذا چند محور پیشنهادی را ارائه میدهم:
1 ـ در رأس برنامههای دولت ارائه بستههای حمایتی به اقشار ضعیفتر جامعه اولویتی حیاتی است تا این بخش جامعه در زیر تورم افسارگسیخته فعلی له نشوند.
2 ـ استفاده از تجربه دولت خدمتگزار دوران دفاع مقدس و تجربههای مشابه دیگر کشورها برای عبور از چنین بحرانهایی بسیار مؤثر و راهگشا است.
3 ـ نسبت به گشایش و امن کردن فضا برای بازگشت سرمایههای خارج از کشور باید راهی اصولی و اطمینانبخش پیدا کرد که این اقدام نیازمند همکاریهای نهادهای خاص هست.
4 ـ بخشی از مشکلات فعلی واقعی و تهدیدی معنیدار است که کل نظام و کشور را تحت تأثیر قرار میدهد. لذا انتظار میرود همه قوا و نهادهای کشور به کمک دولت برای عبور از این بحران بشتابند و شکاف و رقابتهای سیستمی را کنار بگذارند.
و در آخر از شرایط فعلی میتوان به نفع انسجام و وحدت ملی و بسیج امکانات استفاده کرد و با برنامههای صحیح بخشی از بحران را کنترل نمود. میتوان با مردم شریف ایران صادقانه و صریح سخن گفت و در اقدامی بسیار مهم از مردم برای عبور از این شرایط اقتصادی کمک گرفت. اگر مردم بدانند عزم جدی برای اصلاح امور وجود دارد بسیاری از مردم با از خودگذشتگی سرمایههای خود را برای اصلاح زخمهای فعلی کشور مرهم خواهند کرد و مانع التهابات خواهند شد.
مردم صاحبان اصلی انقلاب و کشور و علاقهمند به عزت آن هستند. قدر این مردم را بدانید که در هیچ مقطع زمانی و مکانی دیگری نمیتوان مردمی چنین با ظرفیت، نجیب و باشرافت یافت. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
با تشکر از جناب آقای دکتر ابوالفضل سروش، از جناب آقای دکتر جلال میرزائی نماینده محترم ایلام، ایوان، چرداول، مهران، ملکشاهی و شیروان دعوت میکنیم، بفرمایید.

جلال میرزائی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف، همکاران ارجمند! اکنون که در آستانه ورود به دهه پنجم حیات انقلاب اسلامی قرار داریم جا دارد با نگاهی معطوف به آینده و با هدف توسعه و اعتلای کشور روی چالشهایی که با آن مواجه هستیم تمرکز نماییم. در این مجال فرصت را غنیمت شمرده به مواردی از این چالشها اشاره مینمایم.
اولین چالش ناکارآمدی سیستم اداری است که برخورد سلیقهای با آن موجب استمرار این ناکارآمدی شده به گونهای که نگاهها را متوجه نظام سیاسی نموده است. در این میان نمیتوان نقش مدیران را در به وجود آوردن این وضعیت نادیده گرفت. متأسفانه در فقدان نهادی ناظر که مدیران را از حیث توانمندی اجرایی و صلاحیت حرفهای و تناسب تخصص با حوزه مسئولیت مطابقت نماید اکنون وارث مدیرانی هستیم که هنرشان تنها بیان مسأله است. آنی از موقعیت خود غافل نمیشوند، در وعده دادن گوی سبقت از همدیگر میربایند، به جای به حرکت درآوردن مجموعه تحت امر خویش در راستای کارآفرینی و یا حل مشکلات، به کارهای نمایشی روی میآورند و در این سیستم کارمندان و کارشناسان به جای توجه به وجدان کاری باید بخشی از انرژی خود را صرف تعریف و تمجید از مدیران کنند. در این ساختار ضدتوسعه ارتقاها نه براساس شایستگی و تجربه و سوابق ارزنده کاری که در احکام به آن اشاره میشود، بلکه بر معیار قرابت با نزدیکان و دار و دسته مدیر انجام میگیرد. جا دارد مجلس در راستای انجام وظیفه نظارتی خود و با هدف اصلاح امور و حتی مبارزه با فساد که از اینجا آغاز میشود ساز و کاری برای نظارت بر انتصابات نظیر آنچه که در برخی از پارلمانهای دنیا وجود دارد تعریف نماید.
و اما چالش دوم؛ چالش دوم چالش ناشی از افزایش سطح انتظارات و دامن زدن به آن است. سخن گفتن از ایجاد فرصتهای شغلی، کاهش نرخ تورم و وعده فراهم نمودن امکانات رفاهی بیشتر و همچنین سر دادن شعارهایی نظیر افزایش وام ازدواج و تسهیلات کمبهره در حالی که رشد اقتصادی کشور منفی است خیلی عجیب است. برخی با بهرهگیری از مشکلات مردم و با امید جلب توجه آنان مسابقهای در زمینه بیان مشکلات به راه انداختهاند، غافل از آنند که استمرار این رفتارها منجر به افزایش بیش از پیش شکاف میان سطح انتظارات و توقعات با امکانات محدود فعلی شده، راه برای تشدید احساس محرومیت نسبی را فراهم میسازد و این خود میتواند به تشدید نارضایتی اجتماعی که زمینههای آن الان آشکار است، منجر گردد.
چالش سومی که با آن مواجه هستیم نه در عرصه اقتصادی، بلکه در حوزه سیاسی است. واقعیت آن است که بعد از گذشت چهار دهه هنوز نتوانستهایم مشارکت توأم با رقابت سیاسی را در کشور نهادینه سازیم. در این رابطه اصلاح قانون انتخابات میتواند نقش مؤثری در اصلاح وضع موجود ایفا نماید. خوشبختانه طی یکی، دو سال اخیر شاهد اظهاراتی در این رابطه بودیم، به گونهای که بر نقش احزاب سیاسی در جامعهپذیری سیاسی و آموزش کادر موردنیاز سیستم اداری تأکید شد.
از تفوق نگاه محلی و رویکرد محلی در برخی از مراکز تصمیمگیری انتقاد شد و از اینکه شایستهگزینی نیست سخن به میان رفت. نتیجه آن شد که به تدریج گفتمانی به وجود آمد که به نظر میرسید فراجناحی است و بر تغییر و اصلاح قانون انتخابات با هدف کارآمد ساختن قوه مقننه و بعد اجرایی عزمی راسخ دارد و به این ترتیب بود که اصلاح قانون انتخابات با تمرکز بر استانی شدن حوزههای انتخابیه آن هم پس از اخذ نظرات کارشناسی در دستور کار مجلس قرار گرفت.
اما متأسفانه برخی موضعگیریها و تحلیلهایی که یکی، دو هفته اخیر صورت گرفت نشان میدهد آنچه که پیش از این در ضرورت اصلاح گفته شد در راستای بیان مسأله بوده، نه حل مسأله. حالا برخلاف رویکرد پیشین گفته میشود که این طرح ضربات بزرگی بر عدالت و جمهوریت میزند. به نظر میرسد اصلاح قانون انتخابات با موانعی جدی روبهرو است.
و اما چالش آخر در حوزه روابط خارجی است. واقعیت آن است که خروج ترامپ از برجام و متعاقب آن برگشت تحریمهای آمریکا گفتمان درست دولت روحانی در عرصه روابط خارجی را با مشکل مواجه ساخته است و بیم آن میرود که اصل و اهمیت دیپلماسی به عنوان یکی از ابزارهای کمهزینه برای نیل به توسعه را به حاشیه ببرد. فقدان چهارچوبهای نظری و نداشتن راهبرد در حوزه دیپلماسی نه نتها برنامه توسعه کشور در حوزه استراتژی را با مشکلاتی مواجه میسازد، بلکه مشکلات دیگری نظیر بنبست در حوزه استراتژی را به وجود خواهد آورد. متأسفانه ما هنوز هنر استفاده از ظرفیتهای بینالمللی برای توسعه کشور را نیاموختهایم و لذا از ابزارها استفاده درست نمیکنیم.
همکاران ارجمند! اکنون که در فصل تدوین بودجه هستیم انتظار مردم نجیب و همیشه در صحنه استان ایلام این است که در کنار دولت، مجلس توجه ویژهای در تخصیص ارتباطات مناسب در جهت ارتقای شاخصهای توسعه بالاخص فراهم نمودن زیرساختها در حوزه راه، بهداشت و آب داشته باشد. در پایان به نیابت از مردم خوب ایران جا دارد از زحمات و اهتمام آقای مهندس زنگنه در توسعه طرحهای مربوط به نفت، گاز و پتروشیمی در ایلام قدردانی کنم و همچنین مردم ایلام قدردان زحمات آقای مهندس حجتی وزیر جهادکشاورزی هستند و انتظار تسریع در تکمیل سامانه گرمسیری را دارند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون از مراعات وقت و حفظ وقت. قبل از اینکه ناطق بعدی را اعلام بفرمایید نتیجه آراء انتخاب ناظر در هیأت عالی گزینش را خدمت شما عرض میکنم: آراء اخذشده (144) رأی، جناب آقای سیدحمزه امینی با (100) رأی و جناب آقای محمدباقر عبادی با (92) رأی به عنوان ناظر در هیأت عالی گزینش انتخاب شدند. ناطق بعدی را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی ذوالقدر نماینده محترم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قال رسولالله (صلی الله علیه و آله و سلم): «کمل من الرجال کثیر ولکن من النساء اربع: آسیه بنت مزاحم و مریم بنت عمران و خدیجه بین خویلد و ابنتی فاطمه و هی سیده نساء العالمین» قیل یا رسولالله اما کانت مریم؟ قال «هی کانت فی زمن حیاتها ولکن ابنتی فاطمه سیده النساء اولین و الآخرین الی یوم القیامه».
با سلام و درود به روح امام و امید سلامتی رهبر. ایام دهه فجر است. انقلاب باشکوه، نزدیک بیش از (40) سال است که این انقلاب به ثمر رسیده از برکت وجود امام که امام بود در سال 41، 42 وقتی که سفارت اسرائیل در تهران بازگشایی شد گفت: «ای شاه! مگر تو یهودی هستی؟ اگر یهودی هستی به ما بگو تا تکلیفمان با تو مشخص بشود، اگر مسلمان هستی چرا اجازه دادی سفارت اسرائیل در ایران افتتاح بشود؟» نه تنها امام در ایران انقلاب کرد، بلکه جهان کمونیسم را نابود کرد. پیامی که امام به گورباچف دادند، فرمودند: «ای گورباچف! دیگر صدای شکستن استخوانهای کمونیسم به گوش هوادارانش میرسد. دیگر کمونیسم را در مزبله تاریخ پیدا کنید». به دنبال این پیام بود که کشورهای کمونیست یکی، یکی بعد از هم فروپاشی نمودند.
اما من امروز چه بگویم، چه درد دل کنم؟ امامی به این خوبی که تمام دنیا برعلیه امام بودند، روزنامههای آمریکا، شوروی، کشورهای مختلف هر روز بر علیه امام مقاله مینوشتند، ولی روز بیست و سوم بهمن همان روزنامهها یکدفعه نوشتند «انتصرالخمینی انتصرالخمینی» خمینی غالب شد. امام خمینی فرمودند «به این روستاییها برسید، به این محرومین برسید و من یک موی این کوخنشینان را به هزاران کاخنشینان عوض نمیکنم». اما امروز ما مشکل جاده داریم، از این تریبون فریاد میزنیم به داد محرومین برسید. (40) سال از انقلاب ما گذشته، ما داریم جشن انقلاب میگیریم، ولی من یادم نمیرود که شورای سیریک در همین مجلس سابق خدمت آقای خاتمی آمدند و گفتند ما اسکله نداریم تا حالا در سیریک. فرمود اگر من خودم اسکله باشم برای شما اسکله میسازم، ولی وای بر ما که الان نزدیک (10)، (15) سال میگذرد و برای آن اسکله کاری نکردند، نه اینکه هیچ کار، کارهایی شده، اما مردم هیچ استفادهای از این اسکله نکردند. آقای وزیر راه! قبلاً آقای آخوندی چندین بار به من قول داد که من این اسکله را به اتمام میرسانم، الان هم قول دادند که دهه فجر کلنگ میزنیم، ولی من رفتم کنار اسکله دیدم هیچکاری نکردند و از کلنگ زدن هم هیچ خبری تا حالا به ما ندادند.
جناب آقای سلطانیفر! بنده نزدیک (30) سال است با شما دوستم، به شما هم در این مجلس رأی دادیم، به شما علاقه هم داریم، ولی سالن (10) هزار نفری ورزش میناب به کجا رسیده؟ همه قول دادید سالن ورزش، اما خبری نیست و از آن طرف ما صدها روستا داریم که سالن ورزشی ندارند، یک زمین چمن هم ندارند، آیا بیانصافی نیست که بعد از (40) سال از این انقلاب مردم بگویند چرا ما زمین چمن نداریم؟
آقای وزیر جهادکشاورزی! شما خودت به من گفتی فلانکس را فلانجا بگذارید، قبول کردیم، ولی باز چندین بار من از اینجا داد زدم که دارند نسل ماهی را گم میکنند و دو، سه ماه هم تعطیل کردند، ولی شنیدهام دوباره اقدام کردند و آن کشتیهای غولپیکر چینی تا ساحل هم میآیند ماهیها را صید میکنند، غارت میکنند و اگر این کار ادامه پیدا کند دیگر در آینده ماهی در دریای جاسک، دریای سیریک، دریای تیاب وجود نخواهد داشت.
من به وزیر راه تذکر میدهم این جاده (14) روستا صد بار گفتیم، ولی کار به کندی دارد پیش میرود. بیمارستان دوم میناب، گازرسانی به شهرستان میناب والله برای ما عیب است، برای جمهوری اسلامی عیب است که بعد از (40) سال مردم رودان، میناب هنوز باید کپسول گاز روی دوش بگذارند و همان گاز هم پیدا نمیشود. خدا میداند داد میزنند گازفروشان در آنجا که اصلاً سهمیه گاز هم به ما نمیدهند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای ذوالقدر متشکریم، از جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین دعوت میکنیم، بفرمایید.

امیر خجسته
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام و عرض خداقوت به همکاران محترم. شهادت امابیها فاطمه زهرا (سلامالله علیها) را تسلیت عرض میکنیم و انشاءالله چهلمین سال سالگرد جمهوری اسلامی را با قدرت و قوت جشن میگیریم و توهمات دشمن را خنثی و بیاثر میکنیم و انشاءالله در حرکت انقلابی که رهبرمان، مردممان و دولت ما خواهند داشت این جشن منجر به ناامیدی دشمن خواهد شد.
دوستان! دشمن هدف اصلی را معیشت مردم قرار داده است، تمام تیرهایی که داشت شلیک کرده، تنها راهش معیشت مردم است، معیشت مردم اصل هست و امروز با تمام قدرت در رابطه با معیشت مردم کار میکنند. ما در بودجه از دولت محترم انتظار داشتیم معیشت مردم را شفاف ببینند. دوستان عرض کردند در بودجه دیده نشده، همکاران عزیز! امروز مجلس در معرض یک آزمایش بزرگ است در رابطه با معیشت مردم. تصمیم بگیریم و انشاءالله سال 98 معیشت مردم را به نحو احسن و مطلوب مدیریت کنیم.
دوستان عزیز! در رابطه با معیشت شاید بحثهایی باشد، از کجا، به چه طریقی؟ این مشخص هست، همانطور که فرار مالیاتی به اندازه مالیاتی که میگیریم منابع داریم همانطور که عوارض گمرکیهایی که میروند و فرار عوارض داریم امروز میتوانیم بگوییم که شرکتهای دولتی یکی از آن منابع است. اگر شفافسازی کنیم قطعاً منابع خوبی داریم، شرکت ملی نفت، شرکت پخش فرآوردهها و شرکت گاز و پتروشیمی، دوای درد بودجه سال 98 عدالت و شفافسازی است و انشاءالله همانطور که در هدفمندی یارانهها پیگیری شد (31) هزار میلیارد تومان بود و با پیگیریها (36) هزار میلیارد تومان شد و امروز با شفافسازی میبینیم که (142) هزار میلیارد تومان گذاشته شده که (7000) میلیارد تومان آن برای محرومین هست، ما میتوانیم از شفافسازی و از منابعی که مجلس میتواند بیرون بیاورد انشاءالله معیشت مردم را حل کنند.
دوستان! رتبهبندی معلمان یکی از مواردی است که بارها گفتیم. از این منابع و (7000) میلیارد تومان بودجه، مسئولین وزارت آموزش و پرورش اعلام کردهاند، (2000) میلیارد تومان مجلس گذاشته، (5000) میلیارد دیگر بگذاریم بحث رتبهبندی معلمان در بودجه 98 حل خواهد شد. این را باید عملی کنیم. ما باید به فرهنگ و فرهنگیان برسیم، بحث بازنشستگان، همسانسازی را از همینجا حل کنیم. بحث اقشار آسیبپذیر، کمیته امداد، بهزیستی و بحث مردمی که در حاشیه شهر و روستا هستند از همین منابع ببینیم. همکاران عزیز! شرایط سختی را مردم دارند سپری میکنند، در بودجه 97، 98 از این شرایط عبور کنیم. این یکی از مواردی است که بنده اشاره کردم.
مورد دوم در رابطه با بحث خودروسازان هست. دوستان! خودروسازان سایپا و ایرانخودرو (270) هزار خودرو متعهد هستند عملی کنند. به یک اعتبار (400) هزار تعهد دارند، انجام نمیدهند، سهنرخی کردهاند، مردم را اذیت میکنند، آقایان جوابگو نیستند، در کمیسیون اصل (90) جواب ندادهاند. آقای وزیر، آقای رحمانی! شما که از جنس مجلس هستید، مسأله را حل کنید. (5) درصد زیر قیمت بازار آزاد یعنی دادن به دلالها و دلالها مدیریت کردن.
دوستان عزیز! بحث بعدی در رابطه با بحث قاچاق دام و طیور است. قاچاق فوج، فوج دارد به خارج از کشور میرود. آقای وزیر کشاورزی! کنترل کنید. مسئولین نظام، مسئولین کشور، دولت! نیازهای اولیه مردم دارد به خارج از کشور میرود. الان قاچاق صادرات شده، کنترل کنید. نگذارید گوسفند مولد خارج بشود و هیچکس هیچ حسی هم نداشته باشد. این چه نوع مدیریت است، این شد مدیریت و کشورداری؟ نیاز اولیه مردم به خارج از کشور برود و ما سکوت کنیم، پس چه کسی دارد مدیریت میکند؟ مردم نمیپذیرند، بعد برویم از خارج گوشت بیاوریم؟ گوشتمان، دام و طیورمان، شیرمان، لبنیات دارد میرود، آقایان کنترل کنید، اینکه دیگر آمریکا نیست، این خود ما هستیم. پس به مردم چه کسی میخواهد جوابگو باشد؟
و نکته آخر هم اینکه بحث وزیر محترم کشاورزی در بحث دامداری سنتی وامها را اعطا کنند، جلوی وامها را نگیرند. جلوی وامها را گرفتید، اینها را ما نیاز داریم، اینکه کار درستی نیست. بحث وامهای (دامداری) سنتی را به استانهایی که نیاز دارند پرداخت کنید. آقای دکتر پزشکیان! من یک نکتهای بگویم، من از آقای دکتر لاریجانی کتباً خواسته بودم یک جلسه محرمانهای داشته باشند، بنده به عنوان رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی بحثهای گمرک، فسادهایی که هست، آقازادهها و بانکها و اتفاقاتی که افتاده من آنها را گزارش کنم. من آمادگی کامل دارم. و صلی الله علی محمد و آل محمد

مسعود پزشکیان
متشکرم، خیلی ممنون. میهمانان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانها را خواندیم، یک مورد تازه تشریف آوردند:
ـ جمعی از مدیران و کارشناسان اداره آموزش و پرورش منطقه سربند شهرستان شازند میهمانان جناب آقای ابراهیمی هستند که خیرمقدم خدمتشان عرض میکنیم.
10
اعلام وصول (3) فقره طرح

علیرضا رحیمی
چند مورد هم اعلام وصول داریم.

مسعود پزشکیان
اعلام وصولها را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تعداد (4) فقره طرح و لایحه به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح استفساریه جزء (4) بند «ب» تبصره (2) ماده (76) قانون تأمیناجتماعی.
ـ طرح سهمیهبندی بنزین.
ـ طرح استفساریه بند «ب» ماده (159) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران.
11
اعلام وصول (1) فقره لایحه

علیرضا رحیمی
لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری هند به منظور اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرار مالیاتی درمورد مالیاتهای بر درآمد به انضمام پروتکل الحاقی.
12
طرح سؤال آقای احمد سالککاشانی نماینده اصفهان از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده بودن پاسخ وزیر

مسعود پزشکیان
سؤال از وزیر را مطرح بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
مجمع نمایندگان استان اصفهان ارتحال سردار سرتیپ دکتر احمد فضائلی رئیس سابق دانشگاه امامحسین را تسلیت گفتند.

علیرضا رحیمی
دو سؤال از وزیر محترم نفت جناب آقای زنگنه مطرح شده که خیرمقدم عرض میکنیم خدمت جناب آقای وزیر. سؤال جناب آقای سالک نماینده محترم اصفهان با موضوع تخلف عزل و نصب در هیأتمدیره شرکت نفت ستاره خلیج فارس مطرح است، از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش به جایگاه تشریف بیاورند که آقای قرهخانی تشریف ندارند، جناب آقای امیریخامکانی بفرمایید، رئیس محترم کمیسیون بفرمایید. یک نفر از کمیسیون بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای خدری (5) دقیقه وقت دارید.

عبدالحمید خدری
بسم الله الرحمن الرحیم
بسمهتعالی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (53645/1145) مورخه 2/7/97 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای احمد سالک نماینده محترم اصفهان از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند
خلاصه سؤال:
1 ـ دلیل عمل خلاف قانون معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش در عزل و نصب هیأتمدیره شرکت نفت ستاره خلیج فارس چیست؟
2 ـ چرا با وجود تولید (24) میلیون لیتر بنزین شرکت نفت ستاره خلیج فارس همچنان شاهد ورود بنزین به کشور هستیم؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخه 10/7/97 کمیسیون با حضور (20) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند

مسعود پزشکیان
متشکرم، جناب آقای زنگنه وزیر محترم لطفاً تشریف بیاورید.

اکبر رنجبرزاده
(15) دقیقه وقت دارید، بفرمایید.

بیژن نامدارزنگنه
سلام علیکم
خانمها و آقایان! خستهنباشید. در سؤالی که جناب آقای سالک مطرح فرمودند طبق محتوایش من بخشی از آن را الان پاسخ میدهم، بخشی از آن هم در بخش بعدی. فرمودند که دلیل عمل خلاف قانون معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش در نصب و عزل هیأتمدیره شرکت ستاره خلیج فارس چیست؟
من با عرض معذرت به ایشان باید عرض بکنم بالاخره بعد از (30) سال شرکتداری من یک کمی قانون تجارت و شرکتداری را بلد هستم. شرکت پالایش ستاره خلیج فارس مشمول همین قانون تجارت است. مستحضر هستید اعضای هیأتمدیره یک شرکت طبق قانون تجارت میتوانند هم حقیقی باشند، هم حقوقی. اعضای هیأتمدیره شرکت ستاره خلیج فارس پنج عضو حقوقی بودند، دو تا عضو حقوقی توسط شستا انتخاب شده، دو تا توسط صندوق بازنشستگی نفت و یکی هم توسط شرکت پالایش و پخش.
هیچ تغییری در هیأتمدیره صورت نگرفته، اعضای حقوقی که بودند همچنان بودند، همچنان هم هستند. هیچ تغییری پس در اعضای هیأتمدیره اتفاق نیفتاده. اما طبق قانون تجارت هیأتمدیره میتواند مدیرعامل را هر وقت که خواست تغییر بدهد، هر وقت که خواست عزل بکند. انتخاب مدیرعامل با هیأتمدیره است. در جلسهای که گذاشته میشود در تاریخ مهرماه 96 هیأتمدیره با سه عضو از پنج عضوش تصمیم میگیرد، یعنی با اکثریت تصمیم میگیرند مدیرعامل را عوض کنند و مدیرعامل را عوض میکنند و این صورتجلسه در ثبت شرکتها هم ثبت میشود.
جناب آقای سالک در کمیسیون مطرح فرمودند که باید مدیرعامل را مجمع عمومی عزل و نصب بکند که من خدمت ایشان عرض کردم اینطور نیست. مدیرعامل را طبق قانون تجارت هیأتمدیره عزل و نصب میکند، تنها در یکجا است که مجمع دخالت میکند. در صورتی که بخواهند مدیرعامل همزمان رئیس هیأتمدیره بشود، در آن حالت طبق ماده (124) قانون تجارت باید به مجمع عمومی برود، مطرح بشود و سهچهارم اعضای مجمع تأیید بکنند. ماده (124) اصلاح قانون تجارت این را میگوید: هیأتمدیره باید اقلاً یک نفر شخص حقیقی را به مدیریت عامل شرکت برگزیند. حدود اختیارات و مدت تصدیاش هم تعیین میکند. در صورتی که مدیرعامل عضو هیأتمدیره باشد دوره مدیریت عامل او از مدت عضویت او در هیأتمدیره بیشتر نخواهد شد. مدیرعامل شرکت نمیتواند در عین حال رئیس هیأتمدیره همان شرکت باشد مگر با تصویب سهچهارم آراء حاضر در مجمع عمومی.
مدیرعامل قبلی چون تصمیم بر این شده بوده که رئیس هیأتمدیره بشود میبرند یک مجوز مجمع میگیرند که رئیس هیأتمدیره بشود، نه به عنوان مدیرعامل. الان مدیرعامل را با تصویب هیأتمدیره تغییر دادند، بحث ریاست هیأتمدیره هم بحث دیگری هست. لذا این بخش از سؤالشان که فرمودند خلاف قانون شده، کار خلاف قانونی اتفاق نیفتاده بوده، هیأتمدیره هم تصمیمگیری کرده، نه معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش. بقیه را برای بعد میگذارم، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر، سه دقیقه و (30) ثانیه از وقتتان استفاده کردید.

مسعود پزشکیان

احمد سالک کاشانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
ابتدائاً شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلامالله علیها) را عرض تسلیت دارم و انشاءالله در طریق و صراط توحید و ولایت آن حضرت گام برداریم.
سؤالی را که بنده مطرح کردم بهخاطر اصول قانون اساسی و نظارتی که بر عهده نمایندگان هست و سؤال از این مقوله است که چرا این تغییرات خلاف قانون بوده. این مطلب اصلی بنده بود که حالا توضیحاتی جناب آقای وزیر دادند که منافاتی با قانون تجارت ندارد. اعضای حقوقی و حقیقی را در این قضیه مطرح کردند و بعد اشاره کردند که بعد از یک عمر که در مسائل قانونی بودیم بلد هستیم چطوری عمل کنیم. من هم همین را میخواهم عرض بکنم که حضرتعالی که بلد هستید و حرکتی را انجام دادید چرا برخلاف قاعده و قانون عمل کردید؟ البته تغییر مدیریتها در زمان جنابعالی بارها و بارها اتفاق افتاده و این مسیر با برکناری مدیران قبلی و حتی همین مدیر سهماهه بدون پاسخگویی باقی ماند. تغییری که تنها پس از هفت روز از روی کار آمدن شاگرد جوانتان در شرکت ملی پالایش و پخش طی یک اقدام بیسابقه در روز تعطیلی، من خواهش میکنم برادرها و خواهرها دقت کنند! در یک روز تعطیلی بدون رعایت قانون و مقررات و اساسنامه و اطلاع سهامداران عمده، یعنی شرکت شستا و با دخالت در کار صندوق بازنشستگی نفت که گویا خصوصی است و اموالش منفک از نفت است به صورت غیرمعمول انجام گرفت و منجر به برکناری مدیریت سهماهه از این پروژه ملی شد، تا جایی که رسانههای موافق و مخالف شما به آن عنوان شبهکودتا دادند.
جناب وزیر! باید پرسید چرا مدیریت پروژه شما هم پنج سالی است پالایش ستاره خلیج فارس را معطل گذاشته؟ سالهایی که دیگر خبری از تحریم نبود، پول هم به میزان کافی به پروژه تزریق کردید، پروژهای که قرار بود (48) ماهه با هزینه (2) میلیارد و (600) میلیون یورو راهاندازی بشود با صرف زمان و هزینه بیشتری در دولتهای یازدهم و دوازدهم با مدیریت شما بر وزارت نفت همچنان اندر خم یک کوچه است و هر از گاهی اخباری از آن منتشر میشود که فاز سوم پالایشگاه ستاره تا پایان سال تکمیل میشود و ظرفیت تولید در این پالایشگاه به (40) میلیون لیتر بنزین یورو پنج میرسد، البته بدون تأیید هیچ پایش و نظارتی از سوی نهادهای بازرسی. در حالی که خودتان بهتر از هرکس میدانید چه در پالایشگاه ستاره میگذرد که مجبور شدید برخلاف عرف و اخلاق، مدیر منصوب خودتان را پس از سه ماه برکنار کنید تا فساد و ناکارآمدی سیستمی حاکم بر پالایشگاه برهمگان مشخص نگردد و با تدبیر شاگرد جوانتان مدیری به نام دادور که چهار سال عملیات ساخت پالایشگاه را با هزینه هنگفت به دست داشت و خود جنابعالی خواستار برکناری و پاسخگوییاش در حیف و میل میلیونها دلار بودجه ساخت پروژه شده بودید را دوباره به پروژه بازگرداندید تا از معاون جدید و جوانتان قهرمانی در رسانهها بسازید که یک شبه تحول عظیمی در ساخت پالایشگاه و انقلابی در تولید بنزین به پایان برسد.
بدون بیان این واقعیت که امروز مدیرانی که در پالایشگاه کار را به دستشان سپردهاید همان کسانی بودند که چهار سال پیش هم با بیتدبیری مدیریت پالایشگاه را به عهده داشتند، آنچه نگرانیهای مرا افزون کرد حذف این مسائل بود که حالا من به کارت سوخت نمیپردازم، این را به موقعاش میگذارم عرض میکنم.
جناب وزیر! معاون جوان شما چه اقدام بیسابقهای که پیشکسوتان صنعت نفت آن را مردود و خلاف اخلاق و قانون میدانند شبانه به بندرعباس رفته و ادعا میکند با کسب اختیار از شما سه عضو هیأتمدیره را عزل و افراد جدید را فیالمجلس نصب میکنند و حتی مدیرعامل جدید را نیز شخصاً معرفی میکنند و مدیر جدید نیز شبانه، کتباً و بدون أخذ مجوز مجمع، تکرار میکنم، بدون أخذ مجوز و ضوابط قانونی و مصوب هیأتمدیره خود را مدیرعامل و رئیس هیأتمدیره معرفی و دستور میدهد دفاتر تهران را ببندند، گرچه معلوم میشود ایشان حکم ندارد. همین رفتار و کردار غیرقانونی طی دو فقره مکاتبه بیپاسخ از سوی شستا به اعتراض قانونی روبهرو و معاون شما چنان عنانگسیخته عمل میکند که در پاسخ به دعوت رئیس هیأتمدیره شستا میگوید شنیدیم.
این تعجیل و این رفتار و بستن و برخوردها به چه دلیل صورت گرفته است؟ چه ماجرای مگویی وجود داشته و چه اسراری که باید پالایشگاه دفاتر اسناد را با شبهکودتایی در اختیار میگرفت؟ به دستور معاون جوان شما در آستانه زمستان سال قبل بیش از (100) نیرو، دوستان دقت کنند! بیش از (100) نیرو عمدتاً جوان، شاغل، متخصص و باتجربه و با پیشینه کاری در بزرگترین پروژههای نفتی و گاز کشور را که همه خانواده و زندگی داشتند و به روایتی از حامیان دولت شما هم بودند و برای کمک و تسریع کار، گرد هم جمع شده بودند را به جرم همراهی با آن مدیر از ورود به محل کار منع و اخراج کردید و این قابل توجه و دقت است. تصمیمی گرفته شده بود که ساده میشد با انجام یک جلسه به صورت منطقی و بدون بستن و محدود کردن کار انجام شود. این تعجیل و رفتار بدون حضور مدیران عامل شستا و صندوق بازنشستگی از چه جهت بوده است؟ نکند مسائلی وجود داشته که البته داشته و من از آن مطلعام و همینجا درخواست میکنم نهادهای نظارتی و قانونی تحقیق و تفحص کنند که در این شرکت چه گذشته است و موضوع چه بوده است که بایستی دانشجویی مورد وثوق شما آنها را مسدود و در اختیار بگیرد؟
چطور اجازه یافتند مبلغی معادل (25) میلیارد تومان را از دو حساب و با امضای مدیرعاملی که مدتها قبل از کار برکنار شده و سمتی نداشته است برداشت نمایند؟ البته اینکه وزارت اطلاعات و بازرسی کل کشور و بقیه وظایفشان در کشف علت این تعجیل را انجام ندادند یا سکوت کردند نکته دیگری است که در فرصت دیگر بیان خواهد شد.
جناب وزیر! بیایید و مسائل مربوطه را که در طول این مدت صورت گرفته است گزارش کنید و این حرکت یکشبه غیرقانونی و عزل و نصبهایی که صورت گرفته واقعاً باید دقت کرد و بیان نمود و این مسأله، مسأله مهمی است که باید دقت کنید.
جناب وزیر! ما موافق جوانگرایی هستیم، من میدانم شما الان اشاره خواهید کرد که جوان آوردید، ما موافق جوانگرایی شما هستیم، اما اداره دستگاههای دولتی قاعده دارد و شخصی نیست. ما موافق جمع کردن دانشجویان خود که اعتماد کردید و در چهار دستگاه دانشجویان خودتان را قرار دادید فقط بله قربان گویند و بعد به شما و هرکسی که اعتماد ندارند قدرت انتقاد هم پیدا نکنند. آنها فقط آنچه شما دستور میدهید و میخواهید عمل کنند.
مگر نفت تهی شده از نخبگان و جوانان متخصص و جوانهایی که سالها است خاک پروژههای نفتی را میخورند و انقلابی و بیواسطهاند؟ دانشجویان صنعت نفت، مدیران جوانی که مراتب اداری قانونی را طی کردند و نه مراتب ارادت و پایاننامهنویسی را، مگر وزارت نفت آییننامه و مقررات استخدامی ندارد؟ این روش جوانگرایی هیچ تناسبی با سیاستهای پایدار و حفظ و رشد منابع انسانی ندارد.
آقای وزیر! آیا شاگرد شما حاضر بود شما را نقد کند، آیا ایشان پالایشگاه و جزئیات را میشناخت؟ اگر میشناخت در همین مدت کوتاه خسارتهای واردهای که من مطلعام گزارش میکرد. من بسیار میدانم و شما نیز بسیار میدانید که در این موضوع سیاه و سفید، سرباز و دیگر هم بودند و هستند.
جناب وزیر! معاون جوانتان دو جمله کلیدی در حین اقدامش که اقدام غیرقانونی بوده و قابل انکار نیست بیان کرده. ایشان گفته مهندس زنگنه مسئولیت اتمام و تعیین تکلیف پروژه را به من دادهاند و با این اختیار سه عضو هیأتمدیره را برکنار و اعضای جدید را نصب میکنم. آن چیزی که شما به قانون تجارت اتکا کردید در این بیان ایشان خلاف قانون است. ایشان جایگاهش در بخش خصوصی و این شرکت چه بوده؟ مگر یک سهامدار کوچک شما چه مسألهای دنبال میکرده؟
جناب آقای زنگنه! ایشان به نقل از شما در جمع مدیران نیز گفته در پروژه ستاره خلیج فارس آبروی جمهوری اسلامی رفته است. جناب وزیر! آبروی وزارت نفت شاید، اما آبروی جمهوری اسلامی هرگز نخواهد رفت. این آبروی مدیران بیکفایتی است که میرود. به نظر جنابعالی مسئول این بیآبرویی که وی بر آن صحه گذاشت کیست؟ آقای وزیر! آبرویی که گفتهاند رفته، آن سهماهه نبوده که همه به فرمان شما حرکت کردند. مطلب زیاد هست، چرا افرادی که سالها به ملک و ملت خسارت زدند دوباره باید به کار بازگردند؟ چرا جوانی بیکفایت دستگاهش و نظام مقدس جمهوری اسلامی را بیآبرو بخواند؟ والسلام

اکبر رنجبرزاده
دو دقیقه و (15) ثانیه از وقت شما باقی ماند. جناب آقای زنگنه (11) دقیقه و (30) ثانیه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان، من را میشناسند و با دأب و روش کاریام هم آشنا هستند. برای من در این موضوع مهمترین هدف بالا رفتن تولید بنزین بوده، چراکه زمزمههای تحریم مجدد ایران توسط آمریکا این ضرورت را ایجاب میکرد که نگذاریم بار دیگر آمریکا از مسأله عدم توانایی ما برای تولید بنزین به وارد کردن فشار به ما استفاده کند، همانکاری که دور قبل کرد.
من در کارم با هیچکس عقد اخوت نبستم، کسی را ممکن است نصب بکنم دو ماه بعد بفهمم اشکال دارد کنارش بگذارم. هیچ هم برایم اهمیت ندارد دوستم باشد دلخور بشود یا دلخور نشود. با کمال احترام فرد را کنار میگذارم، هیچ ضرورتی هم نمیبینم که برای تغییر و عوض کردن یک فرد اول فسقش را ثابت بکنیم. نه، یک نفری بهتر از آن، قویتر از آن میتواند کار کند ما جای او میگذاریم.
درمورد راهاندازی سریع و فنی فازهای (train)های مختلف ستاره خلیجفارس ما در اردیبهشت 1396 تولید مستمر بنزین را شروع کردیم، ولی این تولید به ظرفیت (12) میلیون لیتر در روز نرسیده بود. مدیرعامل جدید وقتی رفت همین مدیرعاملی که آقای سالک اشاره میکردند ایشان نامه رسمی نوشت که خطرات آتشسوزی، انفجار و اینها دارد و پالایشگاه را باید تعطیل کنیم و یک پول کلان چندصد میلیون دلاری هم به من بدهید تا من کار را انجام بدهم.
من وقتی که معاون جدیدم را گذاشتم، مرتب ایشان گفتند شاگرد من بوده، مگر شاگرد من بودن جرمی دارد؟ بسیاری از رهبران انقلاب ما شاگرد امام بودند، این جرم است؟ جرم نیست، این میتواند مزیت باشد. من یک فردی را آوردم گذاشتم جوان بوده، بالاخره من تکلیفم را بفهمم، جوان خوب است گذاشت یا خوب نیست؟
میگویند جوان باتجربه بگذار، اگر باتجربه باشد که دیگر جوان نیست. یعنی یک نفر من آوردم که (12)، (13) سال در کار پالایش و اینها سابقه داشته، گذاشتم، در فوقلیسانس شاگرد من بوده، یک درس با من داشته. این جرمی است؟ و یک فرد (35) ساله، من ریسک کردم، من نیروسازی برای آینده انقلاب و کشور کردم و این جوان هم در این مدت واقعاً موفق بوده. شما از نمایندگان بندرعباس بپرسید. شاید در یک سال اخیر ایشان بیش از (40) بار به آنجا سفر کرده. هفتهای نیست که برای پیگیری نرود و ما هم توانستیم فاز (1) و فاز (2) را بحمدالله به ظرفیت کامل برسانیم، و فاز (3) در حال راهاندازی نهایی است. الان ما (30) میلیون لیتر بنزین در آنجا تولید میکنیم و اگر سر پایمان ایستادهایم که بعد توضیح خواهم داد با افتخار به خاطر این است که ستاره خلیج فارس خوب کار کرده.
این انصاف نیست که ما به جای اینکه از یک جوان با انرژی استفاده و تشویقش کنیم اینهمه حرفها را پشت سرش بزنیم. البته بین یک پیرمرد (66) ساله با یک جوان (35) ساله تفاوت در رفتار هست. جوان آنچه که دارد تهور، جسارت، ریسکپذیری، نوآوری، ابداع و اینها است. ما احتیاطات داریم، یا یک کاری را من یکطور دیگر بکنم او یکطور دیگر بکند، باید اینها را زیر پر و بالمان بگیریم، نه اینکه با آنها برخورد بکنیم و تا حتی یک اشتباه هم کردند حذفشان بکنیم. اما کاری که شد من مسئولیت راهاندازی فنی و سریع واحدهای فازهای (2) و (3) پالایشگاه ستاره خلیج فارس را از مدیرعامل جدید خواستم. گفتم شما بروید دنبال کنید، ایشان هم قبول مسئولیت کردند و واقعاً هم مسئولیت را به خوبی پذیرفتند، پس از مدتی معلوم شد که ایشان مدیرعامل قبلی را مناسب نمیدانند. هیچ هم دلیلی ندارد که آن مدیرعامل باید همانطور که عرض کردم فسقش را ثابت کنیم. نمیتوانند کار کنند، مرتب آقای سالک فرمودند اقدام غیرقانونی، آقا! تعیین مدیرعامل از وظایف هیأتمدیره است. هیأتمدیره هیچ فرقی نکرده، هیأتمدیره اشخاص حقوقی بودند، هیچ فرقی نکردند. همان اشخاص بودند، سه نفر عضو هیأتمدیره به تغییر مدیرعامل رأی دادند، شستا رأی نداده، آن دو عضو داشته.
این قانونی است، قرار نیست در هر چیزی اتفاق آراء باشد، شستا به من گله کرد، گفتم در روش عملی اگر من بودم طور دیگر عمل میکردم، عملی، روش، نه اینکه اصل تصمیم. من با اصل تصمیم موافق بودم، ولی این دلیل نمیشود بگوییم تصمیم غیرقانونی باشد. اگر تصمیم غیرقانونی بود دهها مرجع داشتند که رسیدگی میکردند. آقای سالک مرتب فرمودند دستگاههای نظارتی، این گزارش دستگاه نظارتی در 27/1/97 سازمان بازرسی کل کشور است؛ این گزارش میگوید «پس از تغییرات مدیریتی نهایتاً در نیمه دوم سال 96 فاز اول این پالایشگاه با تولید روزانه (12) میلیون لیتر بنزین با کیفیت بالا بطور کامل راهاندازی و تثبیت گردید که این امر قابل تقدیر میباشد». از مدیرعامل ما و مجموعه کار که کردند تقدیر کرده. ما نتیجه را میخواهیم، نتیجه این است که من گیر نکنم وقتی که تحریم میشوم برای کمبود بنزین که الحمدلله گیر نکردیم و بنزین دارد به خوبی تولید میشود و جلو میرود.
اما من یک گزارشی از وضعیت بنزین بدهم و از فرصت استفاده کنم؛ خانمها و آقایان! بنزین الان برای ما مثل نان شب میماند. مردم کشورمان نمیتوانند دو ساعت نبودن بنزین را تحمل بکنند، در نتیجه ما در شش ماه اول سال با زحمات زیاد توانستیم تعادل را برقرار کنیم. ما سال گذشته (12) میلیون لیتر در روز بنزین وارد کردیم، امسال من به شما عرض میکنم از مهرماه به این طرف الحمدلله هیچ بنزینی وارد نکردیم، ما خودکفا شدیم، ذخایرمان هم بهتر شده. سال آینده هم در بودجه هیچ چیزی برای واردات بنزین ندیدیم.
تولید بنزین در سال 91 حدود (52) میلیون لیتر بوده، آقای سالک، خانمها و آقایان! ما در این مدت (43) میلیون لیتر اضافه کردیم، به (52)، (43) اضافه شده، (95) میلیون شده. (83) درصد افزایش در تولید بنزین پایه داشتیم. چنین چیزی در تاریخ کشور ما بیسابقه است. الان وضعیت تولید بنزینمان بسیار خوب است، دلیلش هم بخش ستاره خلیج فارس است، خود پالایشگاه دیگر بندرعباس است. الان تولید بنزین ما در این ماه به حدود (95) میلیون لیتر در روز رسیده و مصرف بنزینمان در این فصل بالاتر از تقاضایمان هست و من خوشحال هستم که چنین چیزی اتفاق افتاد. بنزین باکیفیت خوب ما میتوانیم برای کشور و مردممان تولید کنیم.
اما فرمودند اقدام بیسابقه بدون رعایت مقررات و قانون، من همه را توضیح دادم باز ایشان فرمایشات خودشان را میکنند. هیچ عضوی از هیأتمدیره که اشخاص حقوقی بودند عوض نشدند و این اصلاً در اختیار مدیرعامل نیست و اگر خلاف کرده بود ثبت شرکتها صورتجلسه را ثبت نمیکرد. صورتجلسه ثبت شده، مرجعش آنجا هستند یا خود شستا میرفت شکایت میکرد، چرا میآیند مسأله را در صحن مجلس و وقت مجلس را میگیرند؟ شستا ممکن است ناراضی بوده در آن موقع، الان راضی هستند، به خاطر اینکه بنزین تولید شده، ثروت دارد تولید میشود، درآمد تولید میشود. من باید از قرارگاه هم تشکر بکنم، قرارگاه زحمت پیمانکاری این طرح را به عهده داشته، طول کشیده، طولانی شده، من واقعاً برای این در این چهارسال اول دوره وزارتم وقت گذاشتم، ولی در یک سال اخیر همه زحمات را مدیرعامل جدید کشید و من کمتر برای این کار وقت گذاشتم.
این عباراتی مثل کودتا و اینها به نظر من خوب نیست به کار برده میشود، اینها یک مقداری غیرطبیعی است. اما اینکه گفتند دفتر تهران را بستند، کار خوبی کردند، کار ستاره خلیج فارس در تهران چیست؟ (100) تا (150) نیرو اینجا حقوق میگیرند، این را تعطیل کردند، کار بدی نیست که دفتر تهران را تعطیل کردند، اتفاقاً دفاتر بقیه جاهایی هم که شرکتهایشان در استانها هستند باید تعطیل کنند بروند در استانهای خودشان کار بکنند، اینجا کاری ندارند.
لذا من عرض میکنم که وضع تولید بنزین کشور خوب است، آنچه که انجام شده در جهت افزایش تولید بنزین در کشور و راهاندازی این بوده است. واقعاً وقت گذاشتند، من از ایشان تشکر میکنم و اینها را به دل نگیرند اگر عباراتی گفته میشود و با همان قدرت کارشان را بکنند. من اینجا هم این بشارت را بدهم؛ فاز چهارم ستاره خلیج فارس را هم ما تصویب کردیم، خود مجمعش هم قرار گذاشتند، خوراکش را تأمین کردیم که (120) هزار بشکه دیگر هم در کنار اینجا ساخته بشود و زمانش هم خیلی کوتاه خواهد بود، به خاطر اینکه زیربناها و خوراک و اینهایش هست.
آقای مرادی هم به من یک یادداشت دادند و گفتند که نمایندگان هرمزگان هم از عملکرد آقای صادقآبادی و آقای دادور مدیرعامل جدید راضی هستند. انشاءالله که همه در کنار هم بتوانیم کار کنیم و البته این را هم بگویم که طبق اساسنامه ستاره خلیج فارس هم که اینجا من دارم طبق ماده (32) اساسنامه میگوید «مدیرعامل شرکت توسط هیأتمدیره با توجه به ماده (124) قانون تجارت انتخاب میشود. مدیرعامل میتواند عضو هیأتمدیره باشد یا خارج از اعضا انتخاب شود». بالاخره مهم این است اینکه خدمت آقای سالک گزارش دادند که مدیرعامل را مجمع باید انتخاب بکند این حرف درستی نیست، نه با اساسنامه میخواند نه با قانون تجارت. والسلام

مسعود پزشکیان
متشکرم، حاجآقای سالک بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای سالک دو دقیقه و (15) ثانیه وقت دارید.

احمد سالک کاشانی
البته من خوشحال هستم جناب آقای وزیر بخشی از صحبتهایی را که در این قضیه بنده کردم تأیید کردند. گفتند آن مدیرعامل آمده میگوید که باید پالایشگاه را بست و چنین و چنان.
جناب آقای وزیر! اگر یک مدیر بیاید خطراتی که بعداً اتفاق خواهد افتاد به شما اعلام کند این مدیر باید تشویق بشود یا باید تنبیه بشود؟ احساس خطر برای پالایشگاه ستاره خلیجفارس کرده، آمده به شما اعلام خطر کرده. بنابراین باید تشویق بشود. اعتراف کردید این جوان که تشریف آوردند، انشاءالله موفق هم باشند، اما خودتان فرمودید اگر بنا باشد انسان باتجربهای باشد دیگر جوان نیست و بعد باید نیروسازی در کنار اینها کرد. کسی مخالف این مسأله شما نیست، یکی از اشکالات ما در کشور این است که نیروسازیمان در بخشهای مختلف کم هست، ولی این نکتهای که شما اشاره کردید باید این تجربه و تخصص داشته باشد حرف ما همین بود. مسأله بعد، من جواب نگرفتم که روز تعطیلی یکشبه خلاف قانون همه این عمل شده و عزل و نصبها از کجا به کجا و در همانجا نصب و عزل کنند در این قضیه آیا ضوابط قانونی رعایت شده یا نشده؟
نکته بعد، اشاره به تولید بنزین کردید، ما هم خوشحالیم و میدانیم که استکبار جهانی دنبال این هست که از هر نقطهای فشار بر جمهوری اسلامی ایران بیاورد، نفت ما، مشکلاتی که در پالایشگاهها و مسائل هست فشار بیاورد. این معانی و بحثهایی که ما اینجا میکنیم از باب اصلاح امور هست، نه از باب خدایناکرده شما فکر کنید که چنین و چنان. بنده را همه میشناسند، اطلاع هم در این قضیه دارم، اطرافیها و بعضی دوستان شما هم حرفهایی در خبرگزاریها علیه ما زدند که مثلاً روحانیت مگر نفت میفهمد، یا مسائلی. بله، روحانیت هم نفت میفهمد، اگر آیتالله کاشانی نبود امروز معلوم بود انگلیس در این کشور چکار میکرد. او ایستاد و صنعت ملی شدن نفت را اعلام کرد. ما هم میفهمیم، به اطرافیانتان اخلاق یاد بدهید و مسائلی که در این جهت هست.

مسعود پزشکیان
حاجآقا خیلی ممنون، وقت شما تمام شده. ما به رأی بگذاریم؟

احمد سالک کاشانی
من میخواستم اعداد و ارقام همین بحثهای پولهای یورو و مسائل و مطالب را بگویم میگویید وقتتان تمام شده. من تابع ضوابط و آییننامه هستم. اگر اجازه میدهید اضافه صحبت کنم وگرنه بنده قانع نشدم.

مسعود پزشکیان
نه، دیگر وقت شما تمام شده. به رأی بگذارم؟ (سالککاشانی ـ من قانع نشدم) حضار 198 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. اگر پاسخ وزیر قانعکننده بود «چهار» و اگر قانعکننده نبود «دو» بدهید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. نمایندگان از پاسخ وزیر قانع شدند، جناب آقای زنگنه خیلی ممنون.
13
طرح سؤال آقای رضا انصاری نماینده داراب و زریندشت از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! آقای انصاری بنای انصراف داشتند که ظاهراً از انصرافشان منصرف شدند. آقای انصاری مطرح میکنید؟ مطرح میکنند.

مسعود پزشکیان
سخنگوی کمیسیون انرژی بفرمایید.

عبدالحمید خدری
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (66471/141) مورخ 9/8/1396، گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی جناب آقای رضا انصاری نماینده محترم داراب و زریندشت از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
خلاصه سؤال:
اولویتها، استراتژیها، برنامهها و اقدامات اجرایی وزارت نفت برای ارتقای ارتباط صنعت و دانشگاه و تغییر رویکرد صنعت نفت کشور از تولید منهای تکنولوژی به تولید به علاوه تکنولوژی چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 30/8/1396 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمروی سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
فریدون حسنوند ـ رئیس کمیسیون انرژی

علیرضا رحیمی

مسعود پزشکیان
آقای وزیر! لطفاً شما بفرمایید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر میکنم از جناب آقای دکتر انصاری که با سؤال خودشان این فرصت را به من دادند که درباره اولویتها، استراتژیها، برنامهها و اقدامات اجرایی وزارت نفت برای ارتقای ارتباط صنعت و دانشگاه اینجا توضیح بدهم.
من در اینجا لازم است اول اشاره بکنم که مهمترین اولویت در سیاستها، استراتژیها و برنامههای ما در صنعت نفت چون این را فرصت پیدا کردم عرض میکنم، توجه به افزایش بازیافت نفت از مخازن نفت و گاز است. خانمها و آقایان توجه بفرمایید! من نماینده شما و مورد اعتماد شما هستم در وزارت نفت برای اینکه از اموال دولت حفاظت کنم والاترین اموالی که در اختیار من دادند و ملت در اختیار شما داده منابع مادی نفت و گاز ما هست. من یک توضیحی خدمتتان عرض میکنم کل ذخایر درجای هیدروکربوری ما (836) میلیارد بشکه براساس برآورد است. دقت بفرمایید! اما مقداری که میتوانیم با تکنولوژیهای در دسترسمان برداشت کنیم (239) میلیارد بشکه است، یعنی (29) درصد. معنیاش چیست؟ (71) درصد آن بلااستفاده در زیر زمین باقی میماند. تا الان ما (85) میلیارد بشکه برداشت کردیم و با همین ضریب بازیافت (154) میلیارد بشکه زیر زمین داریم. خانمها و آقایان! هر (1) درصد افزایش بازیافت (8) میلیارد بشکه است، (8) میلیارد بشکه یعنی (500) میلیارد دلار ثروت با (1) درصد ضریب بازیافت پایین و بالا میشود. هیچ چیزی مهمتر از ضریب بازیافت نیست. ما این آثار اقداماتمان را نمیبینیم. یعنی وقتی که داریم در یک معدن سنگ برداشت میکنیم، قدیمها با دینامیت برداشت میکردند، (30)، (40) درصد این ذخیره یا معدن از بین میرفت و خرد و غیرقابل استفاده میشد. الان دارند با سیم برشی این کار را میکنند، ما (1) درصد هم اتلاف نداریم. ما به دلیل مشکلات تکنولوژیک (29) درصد از مخازنمان را برداشت میکنیم و (71) درصد آن غیرقابل استفاده میماند. البته هیچ جا (100) درصد نمیشود، هر مخزن به مخزن ماهیت، وضعیت و متناسب با خودش میشود برداشت کرد ولی برداشت ما به دلیل تکنولوژی پایین است.
مهمترین کاری که در بخش نفت قصد داریم اولویت اول، دوم، سوم و دهم ما تلاش برای افزایش بازیافت نفت از مخازن است. ما برای این کار پروژههای پژوهشی مفصلی را با دانشگاهها ترتیب دادیم که فکر کنم در مانیتورهای شما قابل رؤیت باشد. ما تلاش کردیم با (9) دانشگاه معتبر کشور آمدیم قرارداد بستیم که میدانهای مهم نفتیمان را به اینها واگذار کردیم و اینها این میدانهای نفتی را برای افزایش بازیافت نفت از آنها مطالعه کنند که دانشگاه تهران، امیرکبیر، سهند تبریز، شیراز، پژوهشکده ازدیاد برداشت، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه نفت، پژوهشگاه نفت و مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی است و بعد یک قراردادی که بستیم ده ساله است و پول اینها را هر سال متناسب با پیشرفت برایشان تأمین میکنیم، حتی ما گفتیم دلار تأمین میکنیم تا آزمایشگاههایشان را تأمین کنند. پیشرفت این قراردادها هست، اگر دوستان بیاورند، اینجا پیشرفتها هست که آزادگان چقدر پیشرفت کرده، سروش، دارخوین منصوری، کوپال، گچساران، اهواز، بیبی حکیمه و کرج و همینطور قراردادهایی برای حوزه اکتشاف بستیم که دوباره با دانشگاه شهید بهشتی، فردوسی مشهد، صنعتی شاهرود، خوارزمی و چمران اهواز بوده که اینها هم پیشرفتهای خیلی خوبی داشتند.
پس اولین کار ما این بود که در دانشگاههایمان بیاییم انستیتوهای نفت برای بخش بالادستی که در آن جوان هستیم درست کنیم و اینها در بهترین دانشگاههای ایران که واحد مهندسی نفت داشتند ایجاد شده، در واقع با این کار ما نه تنها میتوانیم افزایش بازیافت میادین را بدهیم، بلکه دانشجو و استاد در جریان عملیات واقعی توسعه صنعت نفت در حساسترین بخش اولویتدار آن قرار میگیرند.
اقدام بعدی که ما داشتیم این بود که بیاییم و از طریق ایجاد و تقویت شرکتهای ایرانی اکتشاف و تولید یا (E&P Exploration & production) بتوانیم این کار را کنیم. من از سال 76 در ادامه اقدامی که در وزارت نیرو برای تشکیل و فعال کردن شرکتهای پیمانکار عمومی یا GC شده بود، برای اجرای یکپارچه و به هم پیوسته مگاپروژهها که شرکتهای مپنا و فراب تجربههای موفق آن بود، من آمدم در نفت شرکت پتروپارس را درست کردم، خوشبختانه این توانست خوب عمل کند، شرکت مهندسی ساخت و تأسیسات نفت یا OI هم تجربه موفقی در اینها داشت، در فازهای (9)، (10)، (20)، (21) و (19) و البته شرکتهای دیگری هم در این مسیر کار کردند.
اما کاری که ما جدید در جریان قراردادهای نفتی کردیم، در ماده (4) مدل جدید قرارداد نفتی الزام کردیم هر شرکت خارجی که میخواهد به ایران بیاید حتماً باید یک شرکت ایرانی E&P در کنار آن قرار بگیرد و این آموزشهای کافی را در کنار آن پیدا کند و در حین عمل تقویت شود. یعنی بالاترین ثروتی که شرکتهای E&P بزرگ دنیا دارند، بیش از هر چیز دانش فنی و توانمندی مهندسی و مدیریت مخزن است که اینها در کنار آنها این کار را یاد بگیرند. ما (17) تا شرکت ایرانی را تشخیص صلاحیت کردیم، اینها را اعلام کردیم که خارجیها میتوانند از بین اینها برای خودشان شریک انتخاب کنند.
بخش سوم پروژههای پژوهشی ما در بخش پاییندستی نفت و گاز بود، اینهایی که عرض کردم در بالادستی بود. در پاییندستی اصل را بر این گذاشتیم که تکنولوژیهای پرتکرار یا پروسسینگ تکنولوژیها، یعنی فناوریهای خط تولید را که برای ما پرتکرار است بیاییم در داخل تولید کنیم. اگر هست اینها را ملاحظه بفرمایید، ما در شرکت پتروشیمی تدوین دانش متانول را گذاشتیم، تدوین دانش فنی پلیالفین را گذاشتیم، فنی زنجیره پروپیلن را گذاشتیم، دوباره پلیاولفین را گذاشتیم، با دانشگاههای شیراز، تربیت مدرس، پژوهشگاه شیمی، مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، همینطور در زمینه پالایش ما دانش فنی ارتقای نفت سنگین و باقیماندههای سنگین نفت را گذاشتیم، ایزومریزاسیون را گذاشتیم، تبدیلات کاتالیسی را گذاشتیم، برای همه اینها با دانشگاههای درجه یک قرارداد منعقد شد و قراردادها پیشرفت داشته است. در بخش گاز هم انستیتوی تحقیقاتی LNG در دانشکده فنی دانشگاه تهران قرار است احداث شود و احداث شده، تحقیق و تصفیه و شیرینسازی گاز در پژوهشگاه صنعت نفت است، توربینهای گازی در دانشگاه علم و صنعت بوده است.
بخش چهارمی که ما به آن پرداختیم تقویت و ارتقای فناوری از طریق ساخت کالاها و تجهیزات راهبردی مورد نیاز است. ما ده خانواده کالایی راهبردی داشتیم که اینها را جدا کردیم، برای بخش مهم اینها قرارداد بستیم. قراردادهایی که ما برای اینها بستیم (51) فقره است، (432) میلیارد تومان و (575) میلیون یورو تجهیزات سرچاهی است، پمپهای درون چاهی و سرچاهی است، شیرهای کنترل و ایمنی و تجهیزات جانبی است، انواع لولهها است، الکتروموتورهای ضدانفجار و لولههای فولادی به خصوص لولههای CRA است که من قبلاً هم توضیح دادم. قرارداد اینها هست و در این اسلایدها هم نشان میدهد.
یک کاری که ما اضافه بر اینها کردیم این است که به موجب مصوبه شورای اقتصاد در سال گذشته قرار شد بیش از (6) میلیارد دلار کار در بخش داخلی فقط به پیمانکاران داخلی بدهیم، فقط از پیمانکاران داخلی دعوت کردیم. همین هفته هم حدود (1) میلیارد دلار از این قراردادها امضا و اعلام میشود. ما در اینجا تکلیف و الزام کردیم که یک لیست مفصلی از کالاها را الزاماً باید از ایرانیها بخرند و حق ندارند تحت هیچ شرایطی از خارج وارد کنند تا برای نیروهای داخلی ایجاد اشتغال کنیم، ظرفیتهای داخلیمان تقویت شوند و تکنولوژی داخلی ما تقویت شود. این عناوینی از سیاستها برای توسعه فناوری در بخشهای بالادستی و پاییندستی نفت و همینطور عناوین طرحها و پروژههایی بود که نفت در ارتباط با دانشگاهها و ارتباط با حرفه چه پیمانکاران GC و چه E&P و چه سازندگان و پیمانکاران EPC و EPD که من انشاءالله اگر سؤالی بود بعداً دوباره توضیح خواهم داد. خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای دکتر انصاری بفرمایید.

رضا انصاری
بسم الله الرحمن الرحیم
من در ابتدای سخن خودم لازم میدانم ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) را خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران تسلیت عرض کنم.
از آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت هم تشکر میکنم، به هر حالت امروز به بهانه این سؤال فرصتی در مجلس پیدا کردند که رویکردهای پژوهش و فناوری مجموعه وزارت نفت را در اینجا تبیین کنند.
آقای مهندس زنگنه! من میخواهم ضمن تشکر از همه زحمات این نکته را اشاره کنم که یک نقیصه اساسی در وزارت نفت حاکم است و آن این است که نگاه حاکم بر مدیریت صنعت نفت کشور از بدو تولد تا امروز عمدتاً نگاه به خارج و به یک نوعی میشود گفت تعبیر آمادهخوری برای آن داشت. شرکتهای نفتی توانمندی که در دنیا شکل گرفتند، غولهای نفتی که در خارج شکل گرفتند، در این سالها باعث شده که مدیران ما در صنعت نفت همیشه یک نوع شیفتگی به خارج از کشور در حوزه صنعتسازی و تکنولوژی داشته باشند و من میخواهم تعبیری به کار ببرم، یک نوع خودباختگی در کشور در داخل این مجموعه حاکم شده است. این علاقه به خرید خارج که به اعتقاد من تا حد زیادی نهادینه شده باعث شده که صنعتسازی و توسعه تکنولوژی در صنعت نفت کشور ما جایگاه خودش را پیدا نکند.
آقای مهندس زنگنه! وقتی که من صحبت از توسعه تکنولوژی و صنعتسازی در صنعت نفت کشور میکنم، منظورم توانمندی خلق تکنولوژی در داخل صنعت نفت کشور است. آقای مهندس زنگنه! انتظار من از حضرتعالی این است وقتی دارید در حوزههای بالادست و پاییندست که اشاراتی داشتید و همینطور در حوزه تجهیزات و کالاهای پرمصرف اقدامات عملی و به یک نوعی نتایج اقدامات در حوزه پژوهش و فناوری را برای ما تبیین کنید.
آقای مهندس زنگنه! صحبتهای شما عمدتاً دلالت بر این داشت که دغدغه اصلی خودتان و مدیران تحت مجموعه شما بر بالادست است. اشارهای داشتید که دغدغه ما بر ازدیاد برداشت است، دنبال این هستید که ضریب بازیافت (Recovering factor) را افزایش بدهید، آقای مهندس زنگنه! در این حوزه واقعاً ما در طول این سالها چه اقداماتی انجام دادیم؟
آقای مهندس زنگنه! حضرتعالی در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون بالغ بر (12)، (13) سال سکاندار وزارت نفت بودید، الان هم انتظار ما این است که شما بفرمایید توان تولید داخل کشور در حوزه بالادست و پاییندست و همینطور تجهیزات و کالاهای پرمصرف چطور شده است؟ واقعاً شما بفرمایید برای ارتقای توان تولید داخل، بهرهگیری از حداکثر توان پیمانکاران، رشد ظرفیتهای داخلی کشور، ارتقای توان یادگیری تکنولوژیک چه کردهاید؟
من یک اشارهای کنم، دوست دارم حضرتعالی این را هم توضیح بدهید، اخیراً یک جملهای از وزیر نفت قطر در رسانهها آمد، شما بفرمایید این حرفی که وزیر قطری زده تا چه حد صحت دارد. ایشان میگوید که در میدان مشترک ایران و قطر دیگر نفتی برای ایران نمانده است و فناوریهایی که آمریکاییها در اختیار ما گذاشتهاند به لطف دوستان آمریکاییمان توانستهایم ما همه این نفت را برداشت کنیم. آقای مهندس زنگنه! من میخواهم این را بگویم، در طول این سالها با این همه پتانسیل جوان نخبهای که در داخل کشور داریم، نیروهای انسانی توانمندی که داریم، واقعاً تا چه حد از آنها برای خلق تکنولوژی استفاده شده است؟ من باز هم تأکید میکنم، ما چکار کردیم؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) من فکر کنم این زمان وزیر بود. من سه دقیقه صحبت کردم.

مسعود پزشکیان
بله، زمان وزیر را اشتباهی محاسبه کردیم، بفرمایید.

رضا انصاری
صحبت من این است، در این راه اطلاعاتی که بنده به عنوان یک استاد دانشگاه از صنعت نفتمان در اختیار دارم این است که ما هنوز توانایی ساخت یک توربین را نتوانستیم به دست بیاوریم و هنوز پالایشگاهها و میادین نفتیمان لنگ این تکنولوژیها هستند. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی همه ما میدانستیم و میدانیم با آن مسیری که انقلاب اسلامی داشت، با آن مسیری که امام برای ما طراحی کرد و براساس آرمانهای انقلاب اسلامی آن اهداف در تعارض با اهداف و منافع دشمنان ما به خصوص آمریکاییها قرار داشته است. انتظار همه ما و نیروهای دلسوز این است که در صنعت نفت دغدغه اساسی بر خلق تکنولوژی و توانمندی توسعه تکنولوژی در داخل باشد.
آقای مهندس زنگنه! در مواد (48) و (65) برنامه ششم توسعه کشور دو حکم به عنوان دو مأموریت برای وزارت نفت در حوزه توسعه فناوری مشخص کرده، افزایش و ارتقای توان علمی، فناوری و نوآوری در صنعت نفت که در این راستا برای ما ایجاد ظرفیت جذب تکنولوژی مهم است. امروز مراکز فناوریمان تا چه حد ظرفیت جذب پیدا کردهاند که در همکاری با شرکای خارجیشان بتوانند این فناوری را جذب و همینطور توسعه بدهند؟ این برای ما مهم است که بتوانیم در کشور صاحب فناوری شویم. ما چقدر توانستهایم در حوزه ارتقای فناوریهای موجود و بومیسازیشان تلاش کنیم؟ وزارت نفت چقدر توانسته با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ایجاد شرکتهای دانشبنیان در حوزههای مختلف صنعت نفت نقشآفرین باشد؟ آنچه که برای ما مهم است این است که شرکتهای دانشبنیان ما در طراحی، مهندسی، ساخت و خلق تکنولوژی در حوزههای مختلف چه بالادست و چه پاییندست نفت و گاز و همینطور چه در تولید کالاها و تجهیزات پرمصرف در صنعت نفت موفق باشند.
آقای مهندس زنگنه! انتظاری که ما داریم این است که از منابعی که از بودجه در اختیار شما قرار میگیرد، گرچه میدانیم متناسب با نیازهای شما و آنچه که صنعت نفت ما احتیاج دارد نیست، این را خود ما میدانیم، ولی انتظار ما این است که بخشی از این منابع در حوزه فناوری هزینه شود، با این هدف که در خریدهای خارجیمان و در قراردادهای انتقال تکنولوژیمان بتوانیم در کشور ظرفیت یادگیری تکنولوژیک ایجاد کنیم.
آقای مهندس زنگنه! به تجربه خود کشور عربستان در صنعت پتروشیمیشان اشاره میکنم که در سالهای قبل از ما خیلی عقب بودند، ولی شرکت سابیک عربستان موفق شد با همین برنامهریزی صحیح به موفقیتهایی در دستیابی به تکنولوژی دست پیدا کند. ولی ما در همین صنعت پتروشیمیمان مثالهایی از سالها قبل داریم و من گزارش مکتوب آن را دارم که یکی از واحدهای ما رفت تکنولوژی را در قالب خریدهای خارجی به داخل کشور آورد که بعد از مدتی برای همه محرز شد که آن تکنولوژی یک تکنولوژی فرسوده و خارجشده از چرخه عمر خودش بوده است. حرف ما این است، اگر ما در خوشبینانهترین حالت بخواهیم نگاه کنیم میتوانیم بگوییم که خارجیها سر ما کلاه گذاشتند، میتوانیم بگوییم به تعبیری تکنولوژیشان را به ما انداختهاند، چون هزینههای تولید با تکنولوژیهای جدید کاهش پیدا میکند و کشوری میتواند صاحب مزیت رقابتی و در خلق ثروت موفق باشد که خودش توانمندی ارتقا و توسعه تکنولوژی را پیدا کند. ما چقدر از شرکای خارجیمان در طول این سالها خواستیم و برایشان الزام کردیم که در ایران یک ضلع سوم با آنها همکاری داشته باشند. شما اشاره کردید که ما در برنامهریزیهایمان شرکتهایی را ارزیابی کردیم و به خارجیها گفتیم میتوانند شریک انتخاب کنند. اتفاقاً یکی از اشکالاتی که من از منظر مدیریت توسعه تکنولوژی میخواهم به حرف شما بگیرم این است که ما نباید بگوییم میتوانند، باید در قراردادهای خارجی الزام کنیم. شما تجربه کشورهای موفق دنیا را نگاه کنید، همین چینیها را نگاه کنیم، چینیهایی که خودشان استفادهکننده از لایسنس تکنولوژیهای کشورهای غربی بودند، پس از یک مدت زمانی توانستند خودشان لایسنسور و صاحب تکنولوژی شوند.
سخن اصلی من این است که مسیر شما و سیاستگذاری در وزارت نفت چرا در جهتی نبوده است که ما بتوانیم خودمان صاحب تکنولوژی و شرکتهایی شویم که از محل تکنولوژی صاحب مزیت رقابتی شویم؟
آقای مهندس زنگنه! سخن اصلی من این است که نفت به عنوان یک منبع طبیعی از نظر علم اقتصاد برای کشور ما مزیت نسبی است. آن چیزی که ما به عنوان هنر مدیریت و تکنولوژی مدیریت صنعت نفت به آن نیاز داشتیم و داریم این است که بتوانیم با استفاده از این مزیت نسبی برای کشور مزیت رقابتی ایجاد کنیم. معلوم است که به لطف منابع خدادادی ما برای هر بشکه نفتی که استخراج میکنیم کمتر از (10) دلار هزینه میکنیم، همین الان که مثلاً شما فرض کنید میانگین (60) دلار میفروشیم، (50) دلار پول رایگان است. الماس هم بهتر از این نیست، چی بهتر از این؟ ولی از (50) دلار، صحبت من این است که این یک مزیت نسبی برای ما بوده، چرا برای خلق تکنولوژی و ایجاد بنگاههای فناوریمحوری که خودشان بتوانند برای ما فناوری خلق کنند، خودشان بتوانند در دنیا برای ما پالایشگاه بزنند، خودشان بتوانند برای ما واحدهای پتروشیمی بزنند، خودشان بتوانند در توسعه این واحدها به ما کمک کنند نشدیم. بحث من این است. آنچه که پیوست فناوری برای ما که ابلاغ هم شده و پیوست فناوری اهمیت دارد این موضوع است.
من اینجا میخواهم به سخنان رهبر معظم انقلاب اشارهای کنم که در دیدار نخبگان جوان در سال گذشته فرمودند، صنعت کشور دچار آفت مونتاژکاری است و این باعث عدم تحقق ارتباط صنعت و دانشگاه میشود. رویکرد صنعت کشور از مونتاژ به نوآوری تغییر پیدا کند.
آقای مهندس زنگنه! بحث من این است آنچه که در بنگاهها و به خصوص در صنعت کشور ما حاکم شده به خاطر همان بحث مقدماتی که اشاره کردم، علاقه به خرید خارجی بالا بوده است. به همین خاطر رویکرد، رویکرد خرید است، رویکرد، رویکرد این است که آقای خارجی! بیا برای ما انجام بده. بدیهی و واضح است، یک فرزندی هم وقتی متولد میشود میخواهد راه رفتن را یاد بگیرد در ابتدا برایش سخت است، باید صبور باشیم، باید کمکش کنیم، البته کمکهای هدفمند.
آقای مهندس زنگنه! شما به این اشاره فرمودید که یکی از مأموریتهای حضرتعالی به عنوان اینکه ما نمایندگان مجلس به شما رأی دادیم حفاظت از اموال است، بحث من این است، یکی از موارد کلیدی که برای حفاظت از اموالمان باید به کار میگرفتیم این بود (رنجبرزاده ـ آقای انصاری! حدود دو دقیقه از وقتتان باقی مانده است) این نفت را میتوانستیم کاری کنیم که برای ما ثروت خلق کند. یعنی خود این نفت بیاید در چرخه تولید شرکتهای دانشبنیان قرار بگیرد و بتواند برای ما خلق ثروت کند. من بقیه صحبتهایم را برای وقت پایانیام میگذارم.

اکبر رنجبرزاده
یک دقیقه و (30) ثانیه از وقتتان باقی مانده است.

مسعود پزشکیان
آقای وزیر! خواهش میکنم بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
چهار دقیقه و (30) ثانیه از وقتتان باقی مانده است.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
من از نگاه باز و مؤثر و مفید جناب آقای دکتر انصاری و تلاشی که دارند برای اینکه ما و همه را به این توجه بدهند که ضرورت دارد از ظرفیتهای دانشگاهی و دانشبنیان کشور برای توسعه کشور استفاده کنیم متشکرم.
یک نکته هم بگویم، این مسألهای که از قول وزیر قطر دیروز نوشتند، اولاً از قول ایشان که نوشتند، دو ماهی است وزیر نیست. ولی کل این حرف غلط است، به خاطر اینکه اصلاً آمریکاییها در بخش لایه نفتی قطر نبودند، دانمارکیها بودند، قرارداد دانمارکیها هم یک سال و نیم، دو سال پیش تمام شد، قرارداد را (25) ساله به صورت امتیازی با توتال تمدید کردند و دوباره برای (25) سال، (300) هزار بشکه در آنجا برداشت کنند. حالا ما هم این طرف کارهایی کردیم، الان داریم بخشی را برداشت میکنیم، اما کم است و باید بیشتر برداشت کنیم که این قطعاً به تکنولوژی نیاز دارد.
من فقط یک اشارهای هم به صنعت پتروشیمی کنم که آقای انصاری اشاره فرمودند. ما هیچوقت از سابیک جلو نبودیم، ولی امید این را داشتیم که از سابیک عربستان جلو بزنیم. من در سال 76 که وارد صنعت نفت شدم کل تولید پتروشیمی ایران که تازه بندر پتروشیمی امام هم بازسازی شده و راه افتاده بود، ظرفیت تولیدمان به زحمت به (1) میلیارد دلار میرسید، الان من خوشحالم خدمت شما بگویم که این ظرفیت با کارهایی که شد به (20) میلیارد دلار رسیده است و ما پارسال (17) میلیارد دلار تولید کردیم، امسال برنامه ما این است که (5/17)، (18) میلیارد دلار تولید کنیم. البته تحریمها به ما به خاطر صادرات فشار میآورد و مهمتر از آن این است که از این (5/17)، (18) میلیارد دلار، (5/5) میلیارد دلار به داخل عرضه میشود، یعنی مواد اولیه کارخانههای پاییندستی پتروشیمی میشود.
دوستان مجلس! ما با یک پشتیبانی و در صورتی که یک اقدامات دیگری هم در صحنه بینالمللی داشته باشیم راحت ظرفیت تولید ایران را میتوانیم دو برابر کنیم و به (40) میلیارد دلار تولید برسیم و این عملی است. ما در یک مقاطعی دچار بحران، مشکل و وقفه شدیم، یعنی کار چندانی نکردیم. من نباید آن را جواب بدهم، ولی بالاخره کشور آسیب آن را دید.
ببینید! بخش میل به خرید خارجی را من رد نمیکنم، چون این مربوط به فرد من نیست، مربوط به یک بدنه است. اما ما الان در وضعیتی هستیم که چندهزار میلیارد تومان به سازندگان داخلی هم بدهکاریم. فکر کنم آقای قوامی الان در اینجا تشریف ندارند، کمیسیون تلفیق هستند، هر روز دنبال این هستند که پول لولهسازی اسفراین را بدهید. ما الان برای پرداختها گرفتاری داریم، این برنامهای که برای ساخت داخل گذاشتیم، الان موتوری که این را تکان بدهد این است که ما طرح و منابع داشته باشیم تا اینها حرکت کنند و اینطوری فکر کنید الان یک پولی است که میتوانیم برویم خارجی خرید کنیم و از داخل نمیکنیم، چنین چیزی نیست. یعنی اصلاً اینطور امکانی وجود ندارد.
ما ضعف داریم، در تکنولوژی ضعف داریم، همه آنچه که آقای دکتر انصاری گفتند درست است، باید برای رفع ضعفهایمان دنبال کنیم، زمان هم میبرد و برنامه هم میخواهد. برنامهای که من توضیح دادم، یعنی وقتی که انستیتوی نفت در دانشگاه اصلی ما برای بالادستیاش تشکیل شود، انستیتوهای پاییندستی درست شود، مسئولیت داشته باشند، تحقیق برای تحقیق نباشد، تحقیقی باشد که در مقابل آن مسئولیت باشد و در مقابل آن دانشگاه باید کار تحویل بدهد، رشد میکنیم و این کاری است که شروع شده، از دانشگاهها پرسیده شود تا ببینید چقدر آنها خودشان رضایت دارند یا ندارند و چقدر من خودم وقت گذاشتم و معاونت فناوری و پژوهش و مهندسی وزارت نفت وقت گذاشته که ما برای این کار گذاشتیم.
ما ضعف داریم، اما خودمان را هم نباید دست کم بگیریم. ببینید! من هیچ قصد این را ندارم که از این حرفهایی که دل یک عدهای خوش میشود را بزنم، ولی من به شما به ضرس قاطع میگویم، توان تکنولوژی امروز ایران در صنعت نفت با (20) سال پیش اصلاً قابل مقایسه نیست. آقایان و خانمها! ما در (20) سال پیش یک متر نمیتوانستیم در دریا لولهگذاری کنیم. امروز توانایی داریم روزی یک کیلومتر لولهگذاری در دریا بکنیم. ما در ساخت ماشینآلات دوار هیچ چیزی در بخش صنعت نفت نمیتوانستیم بسازیم، الان تقریباً همه ماشینآلات دوار کشور را که برای خطوط و شبکههای انتقال میخواهیم در داخل یا مپنا یا OTC میسازد و این یک ظرفیت بزرگی است. پیچیدهترین پروژهها را ما میتوانیم نصب و راهاندازی بکنیم. سکوها و عرشههای دریایی که ما یک چهارچوبه پایهاش را در ایران نمیتوانستیم بسازیم الان پیچیدهترین سکوها در ایران ساخته میشود. لولههای مقاوم به خوردگی را برایش برنامه کردیم، تجهیزات پیچیده قابل ساخت است، اینها باید ادامه پیدا بکند و انشاءالله آن اهدافی را که آقای دکتر انصاری با نیت خیر گفتند و درست هم بود همه با هم تلاش کنیم به آن برسیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، جناب آقای انصاری! شما یک دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید، بفرمایید.

رضا انصاری
خیلی ممنون و متشکرم. آقای مهندس زنگنه! باز هم خسته نباشید میگویم، شما فرمودید توان تکنولوژیک ما با (20) سال پیش قابل مقایسه نیست، من هم (100) درصد تأیید میکنم. ولی ملت شریف ایران، همه سیاستگذاران! واقعاً بدانیم رقبای ما هم بیکار نیستند، خودمان را باید با رقبایمان مقایسه کنیم و گزارش بدهیم، این یک نکته.
نکته دیگر این که آقای مهندس زنگنه! شما بهتر از بنده میدانید، من اخیراً گزارشی را راجع به تقاضای نفت میخواندم، در سال 2024 اوج تقاضای نفت است و در نقطه عطفش منحنیاش نزولی خواهد شد، این گزارش به ما میگوید که تا سال 2040 روند آینده نفت در دنیا دیگر یک کالای استراتژیک نیست. شما خودتان میدانید با تکنولوژیهایی که غربیها بهخصوص آمریکاییها در استخراج سنگهای نفتی شیل از کف اقیانوسها به دست آوردند و این تکنولوژی را صاحب شدند، آینده صنعت نفت ما تحت تأثیر این سنگهای نفتی شیل دارد قرار میگیرد. انتظار من این است که همانطوری که خودتان فرمودید و در صحبتهایتان تأکید کردید که باید دنبال این مسائل برویم، ما وقت کمی داریم. آقای مهندس زنگنه! اگر از این مزیت نسبیمان برای شکلگیری بنگاههایی که برای ما خلق ثروت کنند و ارز بیاورند و درآمد تولید کنند استفاده نکنیم، بعداً در تاریخ محکومیم، ممکن است ما نباشیم، ولی تاریخ ما را در این دوران محکوم میکند.
آقای مهندس زنگنه! آخرین نکته ام با توجه به اینکه وقتم به پایان میرسد میخواهم این را بگویم، تجربه علمی دنیا این را میگوید، آقای مهندس زنگنه! خواهشم این است که نکته پایانی من را توجه بفرمایید. همه آنچه که ما در عرصه تکنولوژی به دست میآوریم تکنولوژیهای سخت نیست، یک بخش از آن تکنولوژیهای نرم است و آن تکنولوژیهای مدیریت و سیاستگذاری است.
آقای مهندس زنگنه! سیاستگذاری نیاز به اتاق فکر دارد، برای اینکه ما بتوانیم چرخه سیاستگذاری از سیاستسازی، اجرا، ارزیابی و یادگیری سیاست را خوب طی کنیم. آقای زنگنه! پیشنهاد من به حضرتعالی این است که شما یک یادگاری از خودتان در وزارت نفت به جا بگذارید و آن هم این است که یک اتاق فکر برای سیاستگذاری در جهت توسعه تکنولوژی و تغییر پارادایم از تولید منهای تکنولوژی به تولید به اضافه تکنولوژی دست پیدا کنیم و اگر این قول را به ما بدهید که این کار را کنید من از شما خیلی ممنون هستم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، قولش را که میدهند و در این روند هم هستند. پس با این حساب سؤال را به رأی نگذاریم.

رضا انصاری
آقای دکتر پزشکیان! اگر آقای مهندس زنگنه همانطور که در صحبتهایشان فرمودند ما صحبتها را (100) درصد ادامه میدهیم و یک اتاق فکر برای توسعه تکنولوژی برای بهبود این چرخه سیاستگذاری تشکیل بدهند، من دنبال این هستم، دنبال این نیستم که اینجا بخواهم به رأی بگذارم. دنبال بهبود وضعیت تکنولوژی در صنعت نفت هستم.

مسعود پزشکیان
جناب آقای وزیر، آقای زنگنه! اتاق فکر را که تشکیل میدهید؟ متشکرم.
14
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
تذکرات را ارائه بفرمایید، چند دقیقهای گوش بدهیم.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ خانم زهرا سعیدیمبارکه (مبارکه) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص رسیدگی ویژه و فوری به مشکلات مالباختگان درخصوص پروژه سکه ثامن.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر دادگستری درخصوص علت عدم برخورد قاطع سازمان تعزیرات حکومتی با گرانفروشان.
به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم پرداخت مطالبات سال 96 بازنشستگان ادارات دولتی استان کرمانشاه.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا پس از گذشت حدود یک سال هنوز مدیریت شرکتهای آبفای شهری و روستایی استان تعیین تکلیف نشدهاند؟
ـ آقای سهراب گیلانی (شوشتر و گتوند) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه علیرغم اعزام معاونین آن وزارتخانه به شوشتر و گتوند و بازدید از پروژهها، لیکن اقدام جدی بر اجرای پروژهها نشده است.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه سکوت شما به افزایش قیمت خودروهای داخلی جفایی بزرگ به مردم ایران است. کشور را از این لگاریتم تصاعدی نجات بدهید.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه مردم نیشابور این روزها منتظر نگاه ویژه شما برای اتمام پروژهها میباشند تا ورزشگاه انقلاب بعد از (20) سال انشاءالله با پیگیریهای مجدانه شما در عید نوروز افتتاح گردد.
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر نیرو درخصوص تشنگی مردم روستاهای شهرستانهای سربیشه و نهبندان و عدم توجه به آبرسانی به روستاها و حرکت کند ایجاد مجتمعهای آبرسانی در این شهرستانهای مرزی.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت عدم رسیدگی به مشکلات واحدهای تولیدی شرکتهای صنعتی استان کرمانشاه که منجر به ورشکستگی و تعطیلی واحدهای آنان شده است.
ـ آقای احد آزادیخواه (ملایر) به وزیر کشور درخصوص لزوم دستور عاجل برای پرداخت حقوق معوقه کارکنان شهرداری ملایر.
ـ آقای ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا در انتقال آب شرب از سد البرز تلاش نمیکنید که مردم شهرستانهای بابلسر و فریدونکنار و میهمانان عزیز سراسر کشور که به این منطقه سفر میکنند در مضیقه باشند؟
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم نظارت و توجه بیشتر به الزامات واگذاری سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر کشور درخصوص اعلام نظر قاطع درخصوص وضعیت فعلی روستای نصرتآباد و پیگیری و تسریع در شهر شدن روستای نصرتآباد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص جلوگیری از واردات نخود به کشور در حالی که کشاورزان آذربایجان به اندازه کافی تولید داخلی داشتند.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت ضعف و عدم عملکرد وزارتخانه جنابعالی در حوزه آبخیزداری در استان خوزستان.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص تسریع در اقدام در جهت پرداخت حقوق کارکنان شهرداری کشور به واسطه عدم ایفای تعهدات دولت.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص هلدینگ قطعات اتومبیل ایران که چرا مصوبه هیأت مدیره سال 88 را اجرا نکرد و کارخانه کاتالیست را در نیشابور افتتاح نکرده که امروز موجب نارضایتی و اخراج (200) کارگر را در پی داشته باشد؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه شرکت اگزوز خودرو خراسان که از هلدینگهای قطعهسازان قطعه اتومبیل ایران میباشد، نارضایتی و اخراج کارکنان را در یک ماهه گذشته در پی داشته است. این محصول و نتیجه خاندان مونسان است، بطور ویژه ورود فرمایید.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در واردات مواد اولیه کارخانجات و صادرات تولیدات داخل در گمرکات کشور.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم اجرای قانون پرداخت (25) درصد مناطق جنگی و درگیر در رابطه با کارکنان شبکه بهداشت، پست، هلالاحمر، برق، مخابرات، جهادکشاورزی، فنی و حرفهای و دانشگاهها.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه به چه دلیل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی سختی کار خبرنگاران و اهالی رسانه را نمیپذیرد؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه به چه دلیل (25) درصد افزایش احکام مناطق عملیاتی و درگیر جنگ شامل کارمندان بازنشسته و قراردادی نشده است؟
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه چرا پذیرش دانشجو در بهمنماه در مراکز علمی کاربردی دانشگاه علمی کاربردی لغو شده است؟
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا بر قیمت خودروهای داخلی نظارت ندارید؟
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص لزوم عذرخواهی وزیر ارتباطات از مردم استان اصفهان بابت انتشار یک کلیپ نادرست در فضای مجازی علیه کشاورزان استان و زایندهرود که منجر به جوسازی ناعادلانه بدخواهان شده است.
همچنین به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص الزام ایرانخودرو و سایپا مبنی بر عمل به تعهدات خود به مردم برای خودروهایی که پیشفروش نمودهاند.
به رئیسجمهور محترم و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص لزوم اجرای قانون بخشودگی جرایم بانکی تسهیلات کشاورزی با توجه به مصوبه مجلس.
به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم مبارزه با قاچاق دام زنده از کشور و برخورد قاطع با قاچاقچیان و تلاش برای کاهش قیمت گوشت قرمز.
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی (نوشهر، چالوس و کلاردشت) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص علت عدم پیشرفت و توقف ساخت استادیوم ورزشی شهرستان چالوس.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه در حالی که میلیونها جوان ایرانی بیکار میباشند، اشغال میلیونها فرصت شغلی توسط اتباع خارجی چه توجیهی دارد؟
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص افزایش بیرویه و بیضابطه قیمت خودرو و حفظ حقوق مردم اقتضاء میکند با برنامهای جامع بر عملکرد صنایع خودروساز نظارت داشته باشید.
به وزیر کشور درخصوص ضرورت برخورد با آزمون گواهینامه رانندگی در مراکز آموزشی شهرهای کوچک.
به رئیسجمهور محترم درخصوص پرداخت هزاران میلیارد تومان از بیتالمال به عنوان یارانه کالای اساسی، در حالی که بخش عمدهای از آن قاچاق و یا توسط افراد فرصتطلب و دلالان خریداری میگردد که حاکی از عدم نظارت و برنامهریزی مناسب توسط دولت جنابعالی است.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا قانون تسری فوقالعاده خاص کارمندان سازمانهای پزشکی قانونی کشور و انتقال خون به کارمندان سازمان دامپزشکی کشور و سازمان زندانها اجرایی نشده است؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت نصب گاردریل مسیر جاده کمربندی در اطراف مسکن مهر خمینیشهر و احداث سیلبند مسکن مهر و همچنین ضرورت تصویب و اجرای طرح ترمینال غرب اصفهان.
به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت اجرای بند (2) ماده (9) قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم و اجرای سیاستهای کلی اصل (44)، معافیت (20) درصد سهم بیمه کارفرمایان.
ـ آقای محمد کاظمی(ملایر) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص عدم توجه به همراهی شعب بانک صادرات ملایر نسبت به پرداخت تسهیلات اشتغال به خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (رحمه الله علیه) و بهزیستی.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزرای امور اقتصادی و دارایی و جهادکشاورزی درخصوص استمهال وامهای مأخوذه توسط کشاورزان با توجه به سرمازدگی سال جاری و عدم امکان پرداخت اقساط و دیون معوق.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل عدم احتساب (25) درصد مناطق جنگی برای سایر ادارات و بازنشستگان آن.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا بیمه آتیهسازان به تعهدات خود در قبال برگشت هزینه درمانی فرهنگیان مخصوصاً بازنشستگان درست عمل نمیکند؟
ـ آقای علی نجفیخوشرودی (بابل) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضعف عملکرد مدیرکل آموزش و پرورش استان مازندران که نارضایتی فرهنگیان را موجب شده است.
ـ آقای کورش کرمپورحقیقی (فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جاده فیروزآباد و فراشبند و لزوم تسریع در اتمام این جادهها با (92) درصد پیشرفت فیزیکی که در هفته گذشته نیز جان سه نفر از هموطنان عزیز را گرفته است. همچنین درخصوص تسریع در اتمام عملیات آسفالت قطعه (1) و (2) شیراز ـ کوار ـ فیروزآباد ـ عسلویه که در ششماه منجر به جان باختن (25) نفر از عزیزان هموطن شده است.
به وزیر کشور درخصوص مبنای قانونی نامه مدیرکل دفتر امور سیاسی و انتخابات استان فارس دایر بر تشکیل کمیته انتصابات استانی. آیا این عمل نافی استقلال وزارتخانه و ادارات کل در انتصابات نمیباشد؟
ـ آقای عباس پاپیزادهبالنگان (دزفول) به وزیر کشور درخصوص اظهارات کذب و غیرواقعی و تنشزای استاندار اصفهان درخصوص انتقال آب از سرشاخههای کارون بزرگ.
15
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی، جناب آقای حسن لطفی بفرمایید.

حسن لطفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام محضر ملت شریف ایران، علیالخصوص مردم شریف و بزرگوار شهرستان رزن، قروه درجزین، منطقه سردرود و شهر کرفس. ایام سوگواری شهادت حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) را به همه عزیزان علیالخصوص همکاران محترم تسلیت عرض میکنم.
تذکر اول من به وزیر محترم آموزش و پرورش است. وزیر محترم آموزش و پرورش! فرهنگیان عزیز را مانند خانواده خود بدانید و دلسوزانه برای رفع مطالبات بهحق و قانونی آنان تلاش کنید. حتماً وعدههایی که در موقع رأی اعتماد دادید خاطرتان هست. متأسفانه دریغ از عملی شدن آن وعدهها.
جناب آقای بطحایی! باید به حال این وضعیت گرمایشی مدارس گریست. چرا فقط منتظر هستید تا اتفاق ناخوشایندی برای فرزندان مردم بیفتد و در مراسم عزاداری آنها شرکت نمایید؟ تا کی باید شاهد قربانی شدن دانشآموزان سرزمینمان در مدارس به دلیل سوءتدبیر و سوءمدیریت باشیم؟
آقای وزیر! این همه حیف و میل در آموزش و پرورش و تزریق پول به برنامههای پرطرفدار تلویزیونی برای تبلیغ شما چیست؟ آیا به نظر شما راهاندازی نرمافزار سینا توسط اطرافیان شما که به نفع عدهای خاص میانجامد ظلم به فرهنگیان نیست؟ چرا اطرافیان شما با فشار تمام اطلاعات مدارس و فرهنگیان را جهت سوءاستفاده در اختیار این عده قرار میدهند؟
تذکر دوم من به وزیر محترم جهادکشاورزی است. وزیر محترم! چرا هر سال یک معضل و مشکل به مشکلات کشاورزان اضافه میکنید؟ چرا به جای کمک به کشاورزان و رسیدگی به امور آنها، آنها را با مشکل مواجه میکنید؟ دلیل نبود کود شیمیایی و کاهش (50) درصدی آن که کشاورزان را آواره کرده است چیست؟ (یوسفنژاد ـ متشکر) بیمه محصولات کشاورزی به چه درد کشاورزان میخورد؟ تضمین قیمت محصولات کشاورزی به عهده چه کسی است؟ چرا از ثبات قیمتها هیچ خبری نیست؟ به جنابعالی تذکر میدهم که در اسرع وقت به مشکلات این عزیزان رسیدگی نمایید، متشکریم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای عبداله رضیان نماینده قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی بفرمایید.

عبداله رضیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
شهادت بیبی دو عالم حضرت زهرای مرضیه را تسلیت عرض میکنم.
تذکر اول من وضعیت معیشتی نابسامان بازنشستگان و مشکلات عدیده این زحمتکشان کشور است که حقوق فعلی آنها امکان زندگی شرافتمندانه را برای آنها سخت کرده و ضرورت اجرای همسانسازی مطابق قانون برنامه ششم در قانون بودجه سال 98 وجود دارد و ریاست محترم جمهور و سازمان برنامه و بودجه باید در این جهت توجه لازم را برای این قشر بزرگوار و زحمتکش داشته باشند.
تذکر دوم من؛ در این شرایط سخت و افزایش قیمتها بسیاری از خانوادهها و جوانان ما متأسفانه در موضوع ساماندهی ازدواج خصوصاً تهیه جهیزیه خانوادهها برای فرزندانشان که در حال ازدواج هستند یا نامزد کردند ناتوان شدهاند و واقعاً مشکلات جدی را دارند و در این شرایط بسیار سخت لازم است که دولت یک فکر اساسی برای این خانوادهها کند، پیشنهادی را در جهت اینکه در لایحه بودجه یا جداگانه داده شود که اگر نیاز به قانون هم دارد به صورت قانونمند شود تا مشکلات این خانوادهها در این شرایط سخت را به شکلی برطرف کند.
تذکر سوم من درمورد آمار بسیار بالایی که الان در فقر وجود دارد که بالا رفته، چه کمیته امداد و چه بهزیستی در این جهت مراجعاتی که شده نشان میدهد میزان کسانی که برای مراجعه جدید برای ثبتنام دارند زیاد شده است. دولت باید در این جهت فکری کند، یا ما به صورت اضطراری در مجلس بیاییم برای افزایش بودجه کمیته امداد و بهزیستی توجه کنیم و مبلغی را تخصیص بدهیم تا این افرادی که میخواهند تحت پوشش قرار بگیرند برای این قشر عظیم صورت بگیرد.
آخرین تذکر من هم به وزارت صمت است، افزایش قیمت کالاها و خدمات بیرویه شده، کنترل آنها به هر جهت نیاز دارد که وزارت صمت به کسانی که به هر شکلی که دلشان خواست قیمتها را افزایش میدهند و موجب نارضایتی مردم شده به وظیفه خودش عمل بکند و در این جهت تلاش بکند، ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای بیتاله عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
با تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) به هموطنان عزیز و مسلمانان. آقای رئیس! من بند (9) اصل (3) قانون اساسی را تذکر دارم. در بند (9) اصل سوم قانون اساسی آمده است «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی». ما امروز شاهدیم میلیونها جوان بیکار هستند، ولی متأسفانه بعضیها چندین شغل دارند. یعنی برداشت من این است که اگر ما این اصل و شعار را داشته باشیم و اجرایی کنیم که هر ایرانی یک شغل دولتی داشته باشد قطعاً اینقدر مشکل بیکاری نخواهیم داشت. مردم از ما میپرسند چرا بعضیها در مناصب دولتی، قضائی، مقننه، شرکتهای دولتی و وزارتخانهها شغلهای متعدد دارند، از قبیل مشاور، مشاوره، هیأتمدیره، مدیرعامل، هیأتمدیره پژوهشی و از چندین جا حقوق میگیرند و بعضیها، به خصوص جوانان تحصیلکرده که مدارج بالای دانشگاهی را دارند اینها شغل ندارند. آیا این عدالت است؟ چرا نمیتوانیم اقدام کنیم، چرا عمل نمیشود، چرا صاحبان قدرت به این موضوع بها نمیدهند، کی میخواهند به خود آیند اجازه دهند جمهوری اسلامی برای همه باشد؟ این خیلی مهم است.
تذکر بعدی من به سرپرست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، درمورد تأمین ام.آر.آی بیمارستان اهر که وزیر قبلی خیلی قول دادند و رفتند و عمل نشد، چندین دستور دادند.
آقای دکتر نمکی! انشاءالله شما به این عمل کنید، آقای دکتر نمکی! سی.تی.اسکن بیمارستان اهر که اهر معمولاً شهر هر بیمارستان است به بیش از چندصد هزار نفر ارسبانی خدمات درمانی میدهد خراب شده است. مردم برای سی.تی.اسکن بعد از چندین سال (90) کیلومتر راه پیموده و به تبریز میروند. همچنین بیمارستان هریس مرتب درخواست اکو و ماموگرافی دارند که متأسفانه توجه نمیشود.
تذکر بعدی من به آقای بطحائی وزیر محترم آموزش و پرورش است. آقای وزیر! چرا به جای استفاده از بازنشستگان در مدارس از نیروهای تحصیلکرده بیکار استفاده نمیکنید؟ این بچههای دانشگاهی که تحصیل کردهاند چکار کنند؟ اینها منتظر هستند که آموزش و پرورش آنها را جذب نماید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، دو نفر باقی ماندند برای جلسه بعد.
16
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
چون وقت اذان هست، جلسه بعد ما ساعت (8) صبح فردا دوشنبه یکم بهمنماه 1397 است و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی خواهد بود. من پایان جلسه را اعلام میکنم.