1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 201 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هفتاد و پنجم روز چهارشنبه نوزدهم دیماه 1397 هجریشمسی مطابق با دوم جمادیالاولی 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درمورد طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی.
2 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح دوفوریتی اصلاح تبصره (1) و حذف تبصرههای (2) تا (4) بند «الف» و اصلاح بند «ب» ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان امور عشایری ایران.
5 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
6 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار.
7 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مسعود موحدی راد
(آیات 50 ـ 46 از سوره مبارکه «سبأ» توسط قاری محترم آقای مسعود موحدیراد تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنى وَ فُرادى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا ما بِصاحِبِکُمْ مِنْ جِنَّةٍ إِنْ هُوَ إِلاَّ نَذِیرٌ لَکُمْ بَیْنَ یَدَیْ عَذابٍ شَدِیدٍ * قُلْ ما سَأَلْتُکُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلاَّ عَلَى اللَّهِ وَ هُوَ عَلى کُلِّ شَیْءٍ شَهِیدٌ * قُلْ إِنَّ رَبِّی یَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلاَّمُ الْغُیُوبِ * قُلْ جاءَ الْحَقُّ وَ ما یُبْدِئُ الْباطِلُ وَ ما یُعِیدُ * قُلْ إِنْ ضَلَلْتُ فَإِنَّما أَضِلُّ عَلى نَفْسِی وَ إِنِ اهْتَدَیْتُ فَبِما یُوحِی إِلَیَّ رَبِّی إِنَّهُ سَمِیعٌ قَرِیبٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای موحدیراد قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو من فقط به شما یک اندرز میدهم که دو، دو و به تنهایی برای خدا به پا خیزید، سپس بیندیشید که رفیق شما هیچگونه دیوانگی ندارد. او شما را از عذاب سختی که در پیش است جز هشداردهندهای بیش نیست. بگو آنچه من از شما مزد رسالت خواستم آن هم برای شما باشد. تنها پاداش رسالت من بر خدا است و بس و او بر هر چیزی دانا و گواه است. بگو بیگمان پروردگارم حقیقت را القاء میکند. اوست دانای نهانها، بگو حق آمد و دیگر باطل از سر نمیگیرد و برنمیگردد. بگو اگر گمراه شوم فقط به زیان خود گمراه شدم و اگر هدایت یابم چیزی است که پروردگارم به سویم وحی میکند که اوست شنوای نزدیک». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: بنیادی، بیگدلی، جلیلی، حسننژاد، خدری، داداشی، دامادی، ذوالقدر، ملکشاهی و ملکشاهیراد.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی بهمناسبت سالروز قیام مردم قم در (19) دیماه 1356

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز نوزدهم دیماه سالروز قیام مردم قهرمان قم در سال 56 است که پس از اهانت وقیحانه احدی از مسئولین رژیم ستمشاهی به ساحت مقدس امام (رحمهالله علیه) مردم انقلابی قم به منازل مراجع عظام رفتند و با شعارهای انقلابی صحنه اجتماعی ـ سیاسی قم را به میدان مبارزه با رژیم سفاک پهلوی بدل نمودند و همین حضور آگاهانه مبدأ انقلاب شکوهمند اسلامی گردید و این حرکت آگاهیبخش، بیداری در سایر استانها را باعث شد و چهلم شهدای قم در تبریز و سایر شهرها جوشش جدید انقلابی را به وجود آورد.
در کالبدشکافی این قیام و سابقه تاریخی سایر قیامهای یکصدساله اخیر در ایران میتوان به این امر دستیافت که بطن فرهنگ ملت ایران تفکر دینی و تعلق به میراث گرانقدر اهل بیت عصمت و طهارت است و هرگونه اصلاحات سیاسی ـ اجتماعی اگر بر ستونهای تفکر دینی استوار گردد چه از نوع ایجابی و چه سلبی به دلیل باورهای عمومی ـ اجتماعی موفق خواهد بود و در غیر اینصورت نمیتواند در تودهها حرکتآفرین باشد و این نکته اساسی همیشه مورد توجه مصلحین واقعی در تاریخ ایران بوده است، اما سلاطین جور به دلیل عدم لیاقت و نداشتن درک درست جامعهشناختی گاه با این مبنا مبارزه کردند. چه رضاخان و چه محمدرضا این درک را نداشتند و به جای آن تکیه بر آمریکا و انگلیس نمودند و به خود و کشور لطمات جبرانناپذیر زدند.
برخی گروههای سیاسی مخصوصاً مارکسیستها نیز با گرتهبرداری از سایر قیامها که متناسب با شرایط کشورهای دیگر بود مسیری را طی کردند که توفیق نیافتند. اما امام (رحمهالله علیه)، مدرس، کاشانی، علمای صدر مشروطه و سیدجمال از مصلحان واقعی بودند که با شناخت درست از صحنه اجتماعی ایران بنای حرکت خود را بر تفکر دینی و البته روشنبینانه قرار دادند و نتیجه آن انقلابی شکوهمند گردید. این درس بزرگی است که اصلاحات واقعی در ایران اگر از ماده اصلی تفکر دینی فاصله بگیرد نمیتواند جریانی موفق باشد. در ایران عرفی نمودن همه حقایق، چه در عرصه معرفت و چه سیاست نه وجه عقلی دارد و تجربه توفیقی برای آن ثبت نموده است.
اینکه رهبر معظم انقلاب از سالها پیش درمورد تهاجم فرهنگی تذکار داشتند به همین دلیل است که پایه تغییرات و اصلاحات واقعی و حرکت به جلو، چه در حدوث و چه در بقای انقلاب منوط به رونقبخشی به تفکر دینی و غناء یافتن در این عرصه است.
امروز نیز آمریکا ممکن است در علن فضای مبارزه امنیتی، سیاسی و اقتصادی علیه ایران را مطرح نماید، اما اصل ماجراجویی آنان با مبانی دینی است که نشانه گرفتهاند و عدم توفیق آنان علیرغم همه فشارهای اقتصادی به همین جهت است که ملتی که فرهنگ حسینی و علوی دارد میراث قلبی خود را به حراج نمیگذارد و تحمل سختیها را سنگر صیانت از آیین خود میپندارد.
یاد شهدای بلندمقدار قیام (19) دی قم را گرامی میداریم و بر ارواح مطهر آنان درود میفرستیم. والسلام علیکم و رحمه الله
4
رد تقاضای مسکوت ماندن طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی به مدت سهماه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی دارم. دستور اول گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درمورد طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی است. آقای دکتر! قبل از اینکه کلیات مورد بحث قرار بگیرد یک درخواست مسکوت ماندن برای سه ماه واصل شده و یک درخواست سلب فوریت.

علی اردشیرلاریجانی
درخواست سلب فوریت وجهی ندارد، چون اولویتش را روز گذشته نمایندگان محترم رأی دادند، اما مسکوت ماندن را میتوانند مطرح کنند. (ذوالنوری ـ چرا سلب فوریت نمیشود؟) سلب فایدهای ندارد، چون شما اولویت را رأی دادید، اولویت در دستور قرار گرفت. سلب فوریت خاصیتی ندارد، نمیتوانیم عقب بیندازیم، ولی مسکوت ماندن را میتوانیم بگذاریم. (ذوالنوری ـ بهصورت عادی میرود) عادی آمده، (ذوالنوری ـ آن یکبار رأیگیری شده الان میخواهیم سلب فوریت کنیم) سلب فوریت زمانش گذشته الان دیگر نمیتوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جمعی از همکاران طبق ماده (193) قانون آییننامه داخلی درخواست سه ماه مسکوت ماندن را داشتند.

قاسم احمدی لاشکی

علی اردشیرلاریجانی
اولویت چون رأی آورده مسکوت ماندن را میتوانند مطرح کنند. دوستان ببینید! اولویت دادن یعنی تعیین تکلیف کردن این قانون، معلوم نیست رأی بیاورد یا نیاورد. اولویت دادن معنیاش این نیست که ما رأی مثبت بدهیم. یعنی در دستور قرار بگیرد تعیین تکلیف بشود. مسکوت ماندن را میتوانند، ولی سلب فوریت را نمیتوانند مطرح کنند. (فولادگر ـ باید فوراً در دستور بگذارند) اشکال ندارد، بلافاصله میخواهند بگذارند، ما در دستور گذاشتیم، ولی حالا مسکوت ماندن را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! چونکه بحث ب

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
لذا بنا به دلایل و نکاتی که عرض کردم پیشنهاد میکنیم که اجازه بدهید فقط سه ماه این طرح مسکوت بماند، بعد مجدداً میتواند به صحن بیاید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالف وقتشان را به بنده حقیر دادند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با اینکه جناب آقای حاجی میدانستند که موضوع بحث مسکوت گذاشتن این طرح است، اما وارد محتوای طرح شدند. من از دوستان و همکاران اجازه میخواهم به چند تا نکته توجه کنند. اولاً گلایه دارم از اینکه هر موضوعی در دستور قرار میگیرد ما سریع به معیشت مردم پیوندش میزنیم و با طرح یک مسأله مهم که جزء مطالبات مردم است تلاش میکنیم اصل آن موضوع را به حاشیه ببریم و این یک نوع عوامفریبی هست و نوعی اقدام پوپولیستی است. ما نباید از معیشت مردم نردبان برای برخی از خواستهها بسازیم.
معیشت مردم بهحق است، مطالبه معیشت به حق است، اما باید اجازه بدهیم کدام ساختار، روش و کدام شکل از روشهای ما میتواند به معیشت مردم کمک بکند. حتماً معیشت مردم در شرایط فعلی محصول ناکارآمدی برخی از ساختارهای فعلی است. آقای حاجی عزیز! اگر نخواهیم تجدید نظر در برخی از ساختارهایمان بکنیم، اگر نخواهیم در عوامل پیدایش شرایط کنونی به صورت بنیادی تجدید نظر بکنیم حتماً این زنجیره معیشت پرمشکل مردم تکرار خواهد شد. پس اجازه بدهید به دلیل همین احترام به خواست مردم به برخی از ساختارها که گاهاً تأمین حقوق مردم نمیکند توجه داشته باشیم. یکی از آن ساختارها ساختار اراده مردم در اداره کشور است. ساختار اراده مردم در اداره کشور به هر دلیلی با شکل کنونی مورد اعتراض است. سالها است مورد اعتراض است، از مجلس چهارم تا به اکنون مورد اعتراض بوده و شاهدش هم این است که طرحهای مختلف برای اصلاح ساختار انتخابات به صحن مجلس آمده، به شورای محترم نگهبان رفته و در این رفت و برگشت دور خورده و همچنان مطالبه مغفول بر زمین مانده است. پس نشان میدهد که ساختار انتخابات میتواند در کارآمدی نظام تأثیرگذار باشد. پس نشان میدهد که ساختار انتخابات برای تجلی بخشیدن به اراده مردم در نحوه حکمرانی میتواند تأثیرگذار باشد.
آقای حاجی، دوستانی که من نمیدانم با چه استدلالی خواهان این هستید که به نحوی امروز این مطالبه تعویق سهماهه بیفتد! این مطالبه وجود دارد، شورای محترم نگهبان استدلال میکند میگوید که همیشه دلیل مهم در رد این مصوبه این بوده که مجلس ورودش به اصلاح ساختار انتخابات را برای سال آینده میگذارد. اگر بنا باشد این اقدام بهحق، این مطالبهای که هم مطالبه نخبگان جامعه است، هم مطالبه سیاسیون جامعه است، هم مطالبه بخشهای مختلف جامعه و هم مطالبه نمایندگان ملت است، اگر بنا باشد به نتیجه برسد چه بهتر که امروز به نتیجه برسد، چه بهتر در فرصت مناسبی که هنوز وارد صحنه انتخابات نشدیم به نتیجه برسد.
رهبری معظم در سیاستهای کلان انتخاباتی به یک نکته مهمی اشاره کردند، فرمودند «مهم این هست که ساختار انتخابات ما به گونهای باشد که به شایستهگزینی منجر بشود، مهم این هست که ساختار انتخابات ما به نخبهگزینی منجر بشود، مهم این هست که ساختار انتخابات ما به ملیگزینی منجر بشود». یکی از آفات مهم قانونگذاری ما قانونگذاری محلی است. یکی از آفات مهم قانونگذاری ما این هست که قانون را نه در قامت ایران، نه در قامت ملت ایران، در قامت آن حوزه انتخابیه ما تصویب میکنیم و یکی از آفات شرایط کنونی عدم توازن در توزیع منابع هست. چون توزیع منابع تابع وزن نمایندگان حوزه به حوزه است و رعایت توازن در یک استان تابع این هست که این انتخابات را استانی کنیم. همه ما خودمان را نماینده ملت ایران بدانیم، همه ما خودمان را در مقابل منابع، در مقابل تکتک ایرانیان مسئول بدانیم و من فکر میکنم اگر اجازه بدهیم انشاءالله این ساختار اصلاح بشود یک گام به طرف توسعه و یک انتخابات ملیگزینی است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 222 نفر، پیشنهاد آقای حاجی این هست که به مدت سه ماه مسکوت بماند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من از سخنگوی کمیسیون دعوت میکنم که گزارش کمیسیون را قرائت کنند. آقای دکتر سلیمی بفرمایید. مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکارانی که ثبتنام کردند (52) نفر به عنوان موافق ثبتنام کردند، (21) نفر به عنوان مخالف. مخالفین آقایان: نادر قاضیپور، رمضانعلی سبحانیفر و مجید کیانپور و موافقین آقایان: رضیان، کاتب و ادیانی هستند. گزارش کمیسیون را استماع میکنیم و بعد مخالف اول بفرمایید.

اصغر سلیمی
بسم الله الرحمن الرحیم
روز (19) دیماه هست، یاد و خاطره شهدای عملیات کربلای پنج را گرامی میداریم و به روح پرفتوح شهدا و امام شهدا درود میفرستیم.
گزارش یکفوریتی
گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها به مجلس شورای اسلامی
طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی به شماره چاپ (1151) که به این کمیسیون به عنوان اصلی ارجاع شده بود در جلسات متعددی در کمیسیون با حضور مسئولان و کارشناسان ذیربط دستگاههای اجرایی و پژوهشگران مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد رسیدگی قرار گرفت و با اصلاحاتی به تصویب رسید.
اینک گزارش آن مطابق ماده (143) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی فرهنگی و قضائی و حقوقی تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها ـ محمدجواد کولیوند
با تشکر.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
مخالف اول جناب آقای نادر قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، به خصوص شهرستان قم. امروز سالگرد قیام (19) دیماه 1356 قم است. این روز را به نمایندگان عزیز قم تبریک میگویم. الحمدلله (41) سال از این قیام میگذرد، ولی شعارهای حسین، حسین مردم قم هنوز هم در گوشها نواخته میشود. به عشق امام حسین، یا حسین.
اما موضوع؛ بنده به عنوان مخالف اول انتخابات استانی صحبت میکنم. آنچه که از قسمت دوم اصل (62) قانون اساسی برمیآید این است که شرایط انتخابشوندگان و انتخابکنندگان و کیفیت انتخاب را قانون معین میکند. روال انتخابات در ایران بعد از مشروطیت و درک نمایندگان ادوار مختلف قانونگذاری طی (110) سال این بوده که تعریف حوزه انتخابیه مجموعه یک محدوده کمتر از ولایت و استان بوده است که معمولاً بهتر است که مطابق محاسبات حوزهای برای هر حدود جمعیت مشخص، نماینده معلوم گردد و سپس ملاک جمعیت را به حوزه جغرافیایی تعریف کرد.
تقریباً از مشروطیت تا امروز ترتیب تعیین حوزه بر پایه میزان جمعیت و سپس محدوده جغرافیایی بوده. بودهاند حوزههایی که در گذشته حوزه انتخاباتی بودند، به جهت شهرت با وجود نداشتن جمعیت حداقلی انتخابات مستقلی داشتند، همچنین بودهاند و هستند. حوزههای بزرگی همچون تهران که نمایندگان زیادی داشتهاند اصولاً ملاک گرفتن حوزه جغرافیایی توضیح ضعیفی است. حقیر از این منظر با تقسیم استانی حوزهها براساس روح قانون اساسی جمهوری اسلامی، براساس مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی مخالف هستم. این پیشنهاد را ماهیتاً مغایر با قانون اساسی، حقوق ملت و حقوق رأیدهندگان میدانم.
مگر میشود با (10) درصد رأی حوزه، نماینده حوزه باشیم؟ جمهوری اسلامی بر مردم تکیه دارد، نه فدراتیو است، نه فدرال است. نه قوه متمرکز و مستبد که بخواهد با یک عده وکیل فرمایشی مسیر قانونگذاری را اداره کند. نظام میخواهد مردم در کوچکترین اجزاء نماینده مجلس داشته باشند اگر همکاران عزیز طرحی را تهیه مینمودند که بعضی از حوزهها مانند حوزه تهران کوچکتر و نمایندگان در آن توزیع میشد مانند؛ شهر قدس، ملارد، شاهعبدالعظیم، شهر ری و غیره با روح قانون اساسی و ماهیت جمهوری اسلامی قرابت داشت، ولی به نظر من از اساس جمهوریت نظام را زیر سؤال میبرد، یعنی به جای مردم، سازمان و تشکیلات حزبی استانی جایگزین میشود. آقای وکیلی! یعنی نماینده به جای نماینده ملت نماینده نیست، بلکه وکیل حزب میشود. نماینده رابط بین نظام و ملت است و این باید تقویت بشود. با استانی شدن تضعیف میشود، جناب آقای وکیلی نماینده تهران! منبعد پول و قدرت، زر و زور و تزویر حاکم میشود، نماینده بنده پول و قدرت میشود. مشکلات عدیده امنیتی ایجاد میشود، دسترسی مردم به نمایندگان از بین میرود، چالشهای عمیق قومیتی و گویشی و مذهبی ایجاد میشود. نمایندگان به تناسب قوم و مذهبی انتخاب نمیشوند.
همکاران عزیز! شما اولویت را رأی دادید، هرچند آقای وکیلی به همکار عزیزمان آقای حاجی اعتراض کرد، ولی اقتصاد مقاومتی و معیشت مردم هم اولویت دارد. وکیلی عزیز، نماینده تهران! شما اگر یک آدم خبرنگار و صاحب رسانه هستید بدان، حق ملت را نمایندگان ملت در مجلس باید بگیرند.
همکاران عزیز و دوستان گرامی! ما نوکر ملت هستیم، نوکر احزاب نیستیم. ما نوکر مردم هستیم، نوکر صاحبان پول و قدرت نیستیم. ما میخواهیم مستقلاً برای حفظ اسلام، قانون اساسی و خونبهای شهدا و مدافعین حرم قانون بنویسیم، نه برای احزاب قانون بنویسیم. آقای رحیمی! عجله نکن، شما هم ذینفع هستید، تذکر میدهم، شما چرا تعداد مخالفین و موافقین را قرائت کردید؟ (رئیس ـ متشکریم) آقای لاریجانی! عرضم را توجه کن بعد تمام کن. آقای رحیمی عزیز بر چه استنادی تعداد مخالفین و موافقین را برای اولینبار قرائت کرد؟ آقای لاریجانی! اصول (15) و (19) قانون اساسی اعلام میکند از هر قوم و قبیله همه میتوانند به مجلس بیایند و یکسان هستند. همکاران! به این طرح رأی ندهید. آقای لاریجانی! شما هم با این طرح موافق هستید، میخواهید زور بگویید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! من خواهش میکنم در بیانتان دقت بفرمایید. من لفظی را مطرح کردم که موافقت یا مخالفت در آن وجود داشته باشد؟ شما حرفی را همینطور پشت میکروفن میزنید. موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق اول جناب آقای رضیان هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همه همکاران ارزشمند و ملت بزرگ ایران. این طرحی که دوستان عزیز ارائه کردند حاوی یکسری اصلاحات مناسبی در موضوع انتخابات مجلس است که یکی از مهمترین محورهای آن که مورد مناقشه بسیاری از شما همکاران و شاید افکار عمومی جامعه هست بحث استانی شدن انتخابات است که هریک از موافقین و مخالفین نقطه نظرات متفاوتی را دارند، اما آن چیزی که اهمیت دارد ما در طول سالهای بعد از انقلاب به جهت ارتباط نزدیکی که بین مردم و حاکمیت و خصوصاً مردم و مجلس وجود داشته چالشهای زیادی را ما در نوع و نحوه انتخاب نماینده مجلس داشتیم که در کارکرد نماینده مجلس تأثیر بسزایی میتواند داشته باشد. فلذا در جهت ارتقا و بالا رفتن کارکرد مجلس و افزایش ظرفیت مجلس و حل مشکلاتی که خود نماینده مجلس در ارائه کارکرد مثبت دارا است و ارتقاء سطح دموکراسی و اعتبار بخشیدن به فرهنگ سیاسی کشور، افزایش شأنیت نماینده مجلس، ما ناگزیر به این تغییرات هستیم. خصوصاً موضوع استانی شدن انتخابات مجلس و افزایش مشارکت گروههای سیاسی و مردم در استان میتواند در تعیین نمایندگان پارلمان تأثیر بسزایی داشته باشد.
یک نکته مهمی که وجود دارد، در گذشته این تغییرات عمدتاً در پایان دوره عزیزان نمایندگان تقریباً سالهای آخر مطرح میشد، ولی این دوره بحمدالله در زمانی مطرح شده که زمان مناسبی است، دیگر این شائبه و ذهنیت به وجود نمیآید که این دوستان عزیز نماینده برای اینکه مشکل خودشان را حل بکنند این طرح را ارائه کردند.
نکته دیگری که وجود دارد و مهم است این است که در طی سه دهه اخیر گذشته طول عمر انقلاب اسلامی بسیاری از دغدغهها و مشکلات منطقهای و محلی بوده، مشکلاتی که مردم در آبشان، برقشان و مشکلات منطقهشان داشتند، بوده. اما در حال حاضر مهمترین چالشهایی که ما در کشور داریم مشکلات اقتصادی کشور است، بحث روابط ما با دنیا است و اینها موضوعی است که موضوع کلان است و باید ما کلاننگری داشته باشیم و نیاز به این داریم که نمایندگان مجلس ما از یک شأنیت و وزانت بیشتر و بهتری برخوردار باشند. نماینده مجلس به اعتقاد بنده در حال حاضر یک نوع اجیر و فرمانبر تعدادی افراد خاص در حوزههای انتخابیه است به جهت نیازی که هم نماینده مجلس به رأی دارد، هم نیاز متقابلی که مردم دارند. در حال حاضر کارکرد نماینده مجلس اینطور است و موضوع زیادی که در خود حاشیه انتخابات مجلس وجود دارد، از جمله خرید رأی یا شائبه تقلب یقیناً با این راهکار این مشکل میتواند تا حدود زیادی برطرف بشود و کاهش زیادی ما در این سوء جریانی که در انتخابات وجود دارد ایجاد بکنیم.
ما در ماده (2) این طرح محدوده جغرافیایی حوزه انتخابیه را در انتخابات مجلس استان قرار دادیم، بدون اینکه تغییری در تعداد خود نمایندگان مجلس در حوزه انتخابیه در شهرستانها ایجاد بشود و در واقع در همان شهرستانها تعداد نمایندگان وجود دارد، اما نوع انتخاب، انتخاب استانی میشود و یک شأنیت استانی برای خود نمایندگان مجلس در هر استان به وجود میآید، افرادی که میتوانند وارد عرصه انتخابات بشوند از یک وزانت و اعتبار بیشتری برخوردار میشوند. به هر جهت هرکسی با هر شرایطی نمیتواند وارد این عرصه بشود و این امر دارای مزایای زیادی است که میتواند قسمت زیادی از خود امر نمایندگی را برطرف کند. البته اگر ما بتوانیم یک ساختار حزبی و پاسخگویی را توسط نمایندگان محترم از طریق اعضا چاشنی کار قرار بدهیم، این میتواند شرایط را بهتر بکند. فشارهای زیادی که بر خود همکاران نماینده وجود دارد و بیشتر تلاش آنها برای موضوعات جزئی و کار افراد و کار محلی صرف میشود این میتواند به مسائل ملی و توسعه استانی و موضوعات کلان سوق داده بشود و این فضا را به وجود بیاورد تا افرادی بتوانند وارد کارزار انتخابات بشوند که ظرفیت، شأنیت و صلاحیت این کار را داشته باشند و به هر جهت هر راهگمکردهای هوس نمایندگی مجلس نکند و چالش جدی که در حال حاضر وجود دارد قسمت زیادی از آن برطرف بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف دوم را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف دوم جناب آقای سبحانیفر هستند، بفرمایید.

رمضانعلی سبحانی فر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! داریم تصمیم بسیار مهمی را برای کشور میگیریم، خواهش دارم به صحبتهای موافقین و مخالفین گوش بدهیم و یک تصمیم درستی انشاءالله برای کشورمان بگیریم. در جریان هستیم که چند دوره است این طرح توسط نمایندگان به مجلس میآید و نهایتاً رد میشود. اینکه دیروز هم همکاران رأی به فوریتیبودنش دادند بسیار سپاسگزاریم به خاطر اینکه هرچه سریعتر تعیین تکلیف بشود، اما عزیزان و بزرگواران! بنده هم موافق هستم، اما کی؟ زمانی که ما یک سازوکاری داشته باشیم که پاسخگویی به مردم را یک مرجعی به عهده بگیرد. در جامعهای که احزاب ما فعال نیستند، احزاب ما پاسخگوی به جامعه نیستند، به مردم پاسخگو نیستند، سازوکار طوری نیست که احزاب نمایندگان را مشخص و تعیین بکنند. این مردم هستند که نمایندگان را انتخاب میکنند و از مردم سؤال میکنند، پاسخ میخواهند و شما میآیید وزیر را به استیضاح میبرید، سؤال میکنید، مطالبات مردم را پیگیری میکنید. عزیزان! دیروز که فوریت این موضوع را ما به تصویب رساندیم چندین پیامک از روستاها آمد، برادران عزیزی که شهرستانی هستید، نمایندگان شهرستان هستید و هر هفته در حوزه انتخابیه حضور پیدا میکنید! دیروز پیامکها آمدند آیا ما بعد از این انتخاباتی که استانی بشود نمایندهای را در روستاها، در بین قشر محروم خواهیم دید یا نه؟
عزیزان! طبیعی هست که وقتی ما (10) درصد آراء را در حوزه اصلی خودمان قرار میدهیم، مسلم است که ما نخواهیم رفت. عزیزان، بزرگواران! من میدانم به خاطر اینکه بخش عمده وقت ما برای پاسخگویی به مردم و مطالبات مردم از ما گرفته میشود، ولی اگر ما هم پاسخگو نباشیم چه کسی میتواند پاسخگو باشد؟ عزیزان! در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری آمده است که حوزه انتخابیه شوراها و مجلس طوری انتخاب شود که مردم حداکثر شناخت را از نمایندگان خود داشته باشند. عزیزان! حلقه ارتباط با مردم قطع میشود، ما باید حلقه ارتباط بین مردم و حاکمیت و نظام باشیم، ولی این حلقه ارتباط قطع میشود. برادران من! نخبهکشی شروع خواهد شد.
برادر عزیز من! شما عزیزانی که از شهرستانها راه پیدا کردید، به این مجلس آمدید آیا دورههای دیگر کسی از شهرستانها میتواند به مجلس راه پیدا کند؟ ابداً کسی راه پیدا نخواهد کرد. کسانی راه پیدا میکنند که صاحبان پول و ثروت باشند و بتوانند به کانونهای قدرت وصل باشند، ولی افرادی که از کف جامعه بخواهند نمیتوانند بالا بیایند، پس گردش نخبگان کجا؟ ما داد و فریاد میزنیم که گردش نخبگان را باید داشته باشیم. آیا این اتفاق خواهد افتاد؟ ابداً، فقط پولدارها خواهند آمد. عزیزان! انسجام، وحدت آیا با این قانون انتخابات به وجود میآید؟ قطعاً بدانید اختلاف بین قومیتها، مذاهب بیشتر از همیشه خواهد شد. من از دولت میخواهم که لایحه جامع انتخابات را به مجلس بیاورد تا اصل (75) هم نشود. ما یک طرحی را داریم میآوریم که هم اصل هفتاد و پنجی هست و هم جامع و کامل نیست. الان در این قانون افرادی را به مجلس اضافه کردیم که به مرکز استان اضافه میشود، نه به شهرستانها اضافه بشود. ما باز داریم شیوهای را به کار میبریم مثل دوران گذشته که فقط از مراکز استانها و کشور، از کانونهای قدرت باید به مجلس راه پیدا کنند و طبقات پایین جامعه حذف میشود. نمایندگان شهرستانها! من از شما میخواهم به این طرح رأی ندهید. (رئیس ـ تشکر میکنیم، وقتتان تمام است) به مردمی که به شما رأی دادند شما به ندای مردم روستاها لبیک بگویید و به این طرح رأی ندهید که ارتباط مردم با شما بسته نشود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق دوم جناب آقای کاتب هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ارادت محضر همکاران عزیز. امروز که روز اخلاق و مهرورزی در راستای اولیا و انبیاء خدا است را گرامی میداریم. همه مخالفین عزیزی که مطالبی را فرمودند یقیناً دغدغه مسائل کلان نظام را دارند. خواهش من فقط این هست که مخالفین عزیزم چند دقیقه به این نکاتی که من عرض میکنم دقت بکنند، حتماً برای این امر بسیار ارزشمند و تحول بزرگ در نظام جمهوری اسلامی همراهی خواهند کرد. همکاران ببینید! من سابقه این طرح را میگویم؛ ابتدا سابقه این طرح توسط برادر بسیار عزیزم جناب آقای دهقانی نماینده طرقبه در مجلس هفتم با سه نگاه تهیه شد. یک بحث ارتقاء کارآمدی شوراهای شهر و روستا که آنها بتوانند تکالیف خدمات شهری آب، برق و پاسخگویی ملت را داشته باشند و امروز این نگاه در کمیسیون شوراها جمعبندی شده و آماده ارائه به صحن علنی است و نکته دوم بحث شکلگیری و تقویت احزاب که موجب کارآمدی نظام جمهوری اسلامی است و تجربه دنیا نشان داده برای اینکه ما بتوانیم یک نظام کارآمد داشته باشیم میباید تفکر ملی را در نظام جمهوری اسلامی نهادینه بکنیم.
سوم تقویت، ارتقاء و افزایش قدرت مجلس شورای اسلامی است. عزیزان من! در تمامی دیدارهایی که در سالگرد مجلس با مقام معظم رهبری داشتیم معظمله در چند نکته تأکیدات مستمری را داشتند. یک بحث انضباط در صحن، کمیسیونها، اقتدار مجلس، کیفیت قانونگذاری، شما مجلس اول را با مجلسی که امروز مجلس دهم هستیم نگاه کنید، در بحث اقتدار و انضباط مجلس مقایسه بکنید و نگاه بکنیم ببینید این تذکرات را چه کسی باید حل بکند؟ آیا ما هر سال برویم محضر مقام معظم رهبری و مردم عزیز هم از ما مطالبه بکنند، نخبگان عزیز هم از ما مطالبه بکنند، چه کسی باید پاسخ این ملت بزرگ و پاسخ رهبری را بدهد؟
عزیزان من! امروز راهی نداریم که تفکر ملی را در کشور نهادینه بکنیم، نگاه ملی را در کشور نهادینه بکنیم. اگر بخواهیم نگاه ملی نهادینه بشود کانون تصمیمگیری نظام که مجلس هست میباید تبدیل به یک تفکر ملی بشود. باید نگاه بخشی، منطقهای، قومی، قبیلهای و سلیقهای از درون این نظام برچیده شود تا ما بتوانیم مسیر رشد، تعالی و توسعه ملت بزرگ را پاسخ بدهیم. عزیزان من! امروز در درون شهرستانها هریک از نمایندگانی که ما هستیم میرویم در مسائل اجرایی کوچک دخالت میکنیم، چرا میرویم دخالت میکنیم؟ به خاطر اینکه مردم از ما مطالبه دارند و ما را مجبور میکنند در مسائل جزئی و اجرایی دخالت بکنیم. چند تا صدمه میخوریم؛ اول همین مسئولین اجرایی میگویند چرا نمایندگان در مسائل اجرایی دخالت میکنند.
نکته دوم، ما از مأموریت اصلی خودمان که قانونگذاری و نظارت بر قانون میشود غافل میشویم. ما نمیتوانیم به مسائل اصلی خودمان بپردازیم. دوستان من! من میدانم همکاری که روز یکشنبه صبح در صحن علنی میآید، نتوانسته است قبلاً طرح و لایحه را مطالعه بکند، فرصت نداشته، فشارهای بیرونی بر روی دوش او برای مسائل اجرایی به اوج خودش رسیده، چطور ما میخواهیم کیفیت قانونگذاری را در این مملکت افزایش بدهیم، تا کی میخواهیم شعار بدهیم که کیفیت قانونگذاری افزایش پیدا بکند اما عملاً کیفیت قانونگذاری کاهش پیدا میکند؟
نکته بعدی، دوستان من! فرمودند امنیت ملی ما آسیب میبیند. من به شما اینجا با ضرس قاطع بگویم، خود من در چندین شهرستان اول انقلاب فرماندار بودم، امروز وقتی که نماینده یک شهرستان در استان میخواهد فکر بکند و یقیناً مسائل شهرستانی برچیده میشود، اختلافات شهرستانی کاهش پیدا میکند، اختلافات قومی، قبیلهای کاهش پیدا میکند، مسائل اجتماعی کاهش پیدا میکند، باعث تقویت جامعه حتی اقلیتها، اهل سنت، شیعه میشود اینها موجب استحکام نظام جمهوری اسلامی میشود. (رئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شد) جناب آقای دکتر! من یک نکته را عرض بکنم، بحث هزینهای را هم یک عرضی بکنم.
فقط در ماده (19) تا ماده (23) برای اینکه از ظرفیت بزرگ رسانه ملی استفاده بشود، مانند ریاست جمهوری ما آمدیم ستاد تبلیغاتیها را استانی و کشوری تشکیل دادیم که هزینههای جاری کشور و هزینههای انتخابات را کاهش بدهیم. از همه همکاران بسیار ممنون و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، مخالف بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف آخر جناب آقای کیانپور هستند، بفرمایید.

مجید کیان پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
عرض سلام، ادب و احترام حضور ملت شریف ایران و همکاران گرامی. درخصوص مخالفت با بخشی از طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی که در ماده (4) پیشنهادی به نظر میرسد مواردی به دلیل اهمیت، خدمت همکاران گرامی اعلام میکنم که لازم و ضروری است مورد دقت نظر قرار گیرد.
دغدغه نمایندگان محترم موافق طرح، تعمیم مسئولیت نماینده به استان و خروج نماینده از انحصار و بخشینگری است، در حالی که منطوق و مفهوم اصل (84) قانون اساسی مؤید همین است که ملحوظ نظر واضعین و شارحین قانون اساسی در بدو امر بوده است. مسئولیت نماینده در برابر تمام ملت در قبال حق دخالت و اظهار نظر است که اصل (84) این امر و اختیار را به نماینده تفویض نموده است و قانونگذار حکیم عمل لغو و بیهوده انجام نمیدهد. بنائاً ورود مجلس به این امر کاری بدون سرانجام خواهد بود.
این طرح چندبار در دورههای قبلی توسط مجلس شورای اسلامی مطرح و مصوب و بارها از سوی شورای محترم نگهبان مورد تأیید قرار نگرفته است. درخصوص این طرح بهتر است به صورت متمرکز تلاش گردد برای نظام جامع انتخابات توسط دولت محترم لایحه جامع تهیه و ارسال گردد، البته برش زدن به انتخابات استانی بدون توجه به دیگر ضرورتها از جمله شرایط تبلیغات استانی، منابع مالی و زمان تبلیغات و مدت آن و سایر موارد که باید مورد توجه قرار گیرد ناقص است. هزینه انتخابات به شدت بالا میرود و برای نامزدها عملاً غیرممکن است که بتوانند براساس شرایط مالی موجود و با اتکا به خود در انتخابات شرکت نمایند. انگیزه حضور مردم به دلیل نبود امید به انتخاب فردی که بیشترین آراء را در حوزه انتخابیه آورده کم میشود و سبب میشود که رقابتهای محلی و مشارکت کم شود. نحوه مطالبات حوزه تغییر میکند و دیگر نماینده انتخابشده ممکن است پاسخگو نباشد. این با بند (9) اصل (3) قانون اساسی به نظر میرسد مغایرت داشته باشد، چرا که این موضوع سبب میشود افرادی که در سطح استانی و ملی مشهور میباشند، از شرایط بهتری برخوردار شوند و افراد و چهرههای جدید نخبهای که شناختهشده نیستند نتوانند برنامههای خود را مطرح کنند و از شرایط برابری استفاده نمایند.
حداقل حد نصاب رأی (10) درصد در نظر گرفته شده، ولی اگر کسی درصد خیلی بیشتری از آراء حوزه فرعی را به دست آورد، ولی نتواند رأی حداکثری در استان را به دست بیاورد باز هم در حوزه انتخابیه فرعی باعث ناامید شدن مردم و کم شدن مشارکت مردم خواهد شد. بر این اساس شرایط حوزه انتخابیه فرعی به هم میخورد و مراجع قدرت اعتبار پیدا میکنند و ممکن است افرادی که وابسته به گروهها و جناحها هستند از شانس بیشتری برخوردار باشند، چرا که به ابزارهای مالی قدرتمند و مراکز قدرت متصل میشوند.
بخش اعظمی از توسعه مناطق محروم به همت و پیگیری نمایندگان شهرستانی همین مناطق کمبرخوردار است و در صورت تصویب استانی روند توسعه مناطق محروم ممکن است به تأخیر بیفتد و در آخر، نمایندگان در حال حاضر نمایندگان ملت هستند، رابط بین نظام و مردم، ولی با تصویب این طرح ممکن است نمایندگان مراکز قدرت، پول و احزاب باشند و از تمرکز و رسیدگی به مسائل حوزه فرعی یا همان شهرستانی غافل شوند. با عنایت به موارد اعلامشده از همکاران محترم تقاضامندم به هر صورت ممکن با این موضوع مخالفت فرمایند و شرایط مساوی را برای همه نامزدهای انتخاباتی در هر شهرستان و حوزههای فرعی قائل شوند و از ایجاد هرگونه تبعیض ناروا برحذر باشیم. والسلام

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق آخر را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین موافق جناب آقای ادیانی هستند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً از نظرات موافقان و مخالفان محترم متشکریم، صادقانه و کارشناسانه عرض میکنم من استدلال محکمی از زبان و لسان مخالفان محترم نشنیدم، سه نکته عرض میکنم، همکاران عنایت کنند.
یکی مقدمه است، اولاً این طرح مطابق قانون اساسی و اصل (64) قانون اساسی است، قانون اساسی در اصل (64) به مجلس اجازه میدهد که حوزه انتخابیه و محدودهاش را تعیین کند. طبق این اصل محدوده حوزه انتخابیه میتواند ملی باشد، میتواند استانی باشد، میتواند منطقهای باشد، میتواند شهرستانی باشد.
نکته دوم، ما نباید مروج استانداردهای دوگانه در کشور باشیم، نمیشود گفت: «نؤمن ببعض و نکفر ببعض» برادران و خواهران من! ما همین الان هم داریم استانی انتخابات برگزار میکنیم. نمایندگان محترم استان قم، از جمله رئیس ارزشمند ما در مجلس آقای لاریجانی منتخب نظام انتخاباتی استانی استان قم است. تهران و کلانشهرها شبهاستانی است. فقط به شهرستانها میرسد باید این نظام تسری کند و به قوتش باقی بماند؟ ضمن اینکه نظام انتخاباتی موجود ناعادلانه و عقیم است و دارای اشکالات جدی است که من ورود نمیکنم، اما مزایای استانی شدن را عرض میکنم دقت کنید.
اولاً، مطابق قانون اساسی است. ثانیاً، موجب ارتقاء سطح مجلس و تقویت شایستهگزینی است برادران من! مجلس ترازش ملی است. نماینده حدود و ثغور وظایف و اختیاراتش هم ملی است. چطور ما مسئولیت و نشانههای وظایف اختیارات را ملی میبینیم، اما آدرسها را روستایی، شهرستانی و منطقهای میدهیم؟ این در تغایر با قانون اساسی و رسالت و نظام مبتنی بر اینکه مجلس در رأس امور باشد قرار دارد.
دلیل و مزیت سوم این است که اگر مجلس استانی و ملی باشد از حرکات و رأیهای پوپولیستی در امان است.
مزیت چهارم، استانی شدن منجر به این میشود که توجه نمایندگان به مسائل ملی استانی ایضاً حوزه انتخابیه. نه اینکه فقط چسبندگی نمایندگان به حوزه انتخابیه باشد.
دلیل و مزیت پنجم تقویت احزاب و تشکلهای مردمی است. دلیل ششم کاهش مظنه و گمان و سوءظن تقلب، شامدهیها و خرید و فروش آراء در سطح استانی است. این مؤلفههای زشت و پلشتی که بعضاً ولو اندک در جاهایی پیدا میشود کاهش پیدا میکند.
مزیت هفتم کاهش هزینههای سیاسی برای دستگاههای نظارتی است. در مجلس دهم بیش از (10) هزار نفر شرکت کردند، شورای نگهبان چطور احراز صلاحیت کند؟ این موجب کاهش هزینه دستگاههای نظارتی است.
مزیت هشتم موجب کاهش هزینه امنیتی و دعواهای بین شهری است. در نظام انتخابات فعلی بین دو، سه قبیله، دو شهر به جان هم میافتند. استانی شدن این را کمرنگ میکند.
مزیت نهم کمرنگ شدن روابط قبیلهای، فامیلی تعلقات شهری در انتخاب نمایندهها است.
مزیت دهم تقویت پشتوانه آراء مجلس است، رئیسجمهوری در همین مجلس آمده در ادوار گذشته گفته من بیست و خردهای میلیون رأی دارم. تو با (7000) رأی در مقابل من چه میگویی؟ رأی استانی پشتوانه آراء مجلس را بالا میبرد ضمن اینکه مزیت بزرگ این طرح حفظ سهمیه حوزههای انتخابیه موجود در استانها است.
و اما اشکالات رو سریع بگویم، برخی از دوستان اشکالاتی گرفتند. اشکال اول اینکه، نمایندگان! اگر استانی شود نماینده از حوزه انتخابیه فاصله میگیرد، سلمنا، برادران گل من! نماینده مسئولیت ملی دارد، منتخب خبرگان رهبری هم مسئولیت ملی دارد. آن که بالاتر است، او در انتخاب رهبری باید نقش ایفا کند. ما نماینده مجلس در قانونگذاری و نظارت هستیم، چطور انتخابات خبرگان رهبری برای انتخاب رهبری انقلاب استانی است؟ مسئولیت با شما که مهمتر از آن نیست. آن را میپذیریم، این را نمیپذیریم؟ «نؤمن ببعض و نکفر ببعض» چنین چیزی امکان ندارد.
نکته دیگر هم اینکه فاصله میافتد، پولکی میشود. اصلاً اینطور نیست. الان هم نماینده شهرستان با رأی حوزه انتخابیه و پایگاه و خاستگاه اولیه در حوزه انتخابیه است. اشکالاتی جزئی که بعضاً دوستان اشاره کردند طرح را خوب مطالعه نکردند. شما بهتر از من میدانید، کلیات را رأی بدهید، در جزئیات اشکالاتی که در ذهن دوستان است قابل حل است، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

سيدسلمان ساماني
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
سلام عرض میکنم خدمت نمایندگان محترم ملت شریف ایران. اساساً انتخابات یک امر سیاسی است. ما هرچه بتوانیم فرآیندهای برگزاری انتخابات و نتایج آن را مؤثر از مؤلفههایی از جنس سیاسی قرار بدهیم، یقیناً به کیفیت و اثربخشی نتایج حاصل از انتخابات در اداره کشور کمک خواهیم کرد. هرچه بتوانیم سایر مؤلفههای تأثیرگذار در انتخابات را محدود و کماثر کنیم نتیجه آن این است که به هدفمند شدن و انطباق برآیند نهایی آراء با مصالح کشور کمک کردیم. این دغدغه جدی بوده که در ابتدای شروع به کار دولت توسط ریاست محترم جمهور مطرح شد، وزیر محترم کشور دستور دادند که لایحه نظام جامع انتخابات در وزارت کشور تدوین بشود. این کار انجام شد، چهار انتخابات سراسری ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر و روستا و مجلس خبرگان رهبری در قالب یک لایحه دیده شد. پیشنویس این آماده شد، در کمیسیون سیاسی دولت این موضوع مصوب شد و در صحن دولت مطرح است و در حال رسیدگی است.
علیرغم اینکه این لایحه در دولت اقدامات اساسی و نهاییاش انجام و انشاءالله به زودی به مجلس ارسال خواهد شد با توجه به اینکه طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس امروز در مجلس با اولویت دارد رسیدگی میشود این موضوع امروز در جلسه هیأت وزیران مطرح شد. در آنجا مقرر شد که هیأت وزیران موافقت خودش را با کلیات این طرح امروز اعلام بکند، منوط به اینکه در کمیسیون موضوعات مختلف از حیث ملزومات اجرایی و بودجهای که باید برای این طرح دیده بشود و مخالفتهایی که امروز نمایندگان محترم اعلام کردند نکات و مسائل بسیار مهمی هست که باید در پیشنویس نهایی این طرح که به صحن علنی مجلس ارائه میشود لحاظ بشود. علیایحال آنچه که ما درخواست داریم این است که حتماً مجدداً در کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، کمیسیون بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! چون بحث کلیات این طرح هست خواهش میکنم توجه بفرمایید. خانمها و آقایان دقت بفرمایید! در رقابتهایی که در حوزههای انتخابیه اتفاق میافتد براساس اصل (64) قانون اساسی که حوزهها را قانون تعیین میکند مبنا را بر این گذاشتیم که حوزههای انتخابیه فعلی در این طرح باقی میماند. یعنی شرایطی را تعریف کردیم که نمایندگان و نامزدهای محترم باید از حوزه انتخابیه خودشان ثبتنام کنند با شرایطی که گفته شده و رقابتی که در استان دارد انجام میشود، این رقابت با سایر نمایندگان استان نیست. آن نمایندگانی که در حوزه خودشان دارند رقابت میکنند، آن میزان نصاب رأیی را که در حوزه میآورند بین خودشان رقابت دارد در استان اتفاق میافتد.
دوم، در حقیقت ما آمدیم بند (1) سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری را با حفظ حوزهها رعایت کردیم. نکته بعدی حلقه مفقوده این کار شوراهای اسلامی شهر و روستا هستند که در کمیسیون قوانین مربوط به انتخابات شوراها هم رسیدگی شده و براساس ظرفیت قانون اساسی شوراهای اسلامی هم باید مکمل این طرح اصلاح بشوند. تبلیغات، جرایم، هیأتهای اجرایی برابر بند (8) سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، شیوههای جدید تبلیغاتی پیشبینی شده. در رابطه با هزینههای انتخاباتی بند (4) سیاستها کمیتهای در این قانون گذاشته شده، هزینههای متعارف هر استان باید اعلام بشود و در حقیقت کنترل و نظارت بر هزینههای انتخاباتی برابر بند (4) سیاستها باید اتفاق بیفتد.
احزاب، تشکلهای سیاسی، اشخاص حقیقی در بند (9) سیاستها در این طرح دیده شده و موجبات فعالیتشان پیشبینی شده. اجرای انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و خبرگان رهبری ترکیب هیأتهای اجرایی در سیاستهای ابلاغی بند (17) استانی و شهرستانی پیشبینی شده که ما این را در اینجا رعایت کردیم. هشتم؛ بهرهگیری از فناوریهای نوین جهت شفافسازی، سرعت و سلامت در أخذ و شمارش آراء در بند (12) سیاستها پیشبینی شده. لذا من خواهشم این است که در حال حاضر کلیات طرح مطرح است و این کلیات در حقیقت این طرف سال باید نهایی و با ابعادش تمام بشود. خواهش من این است که چون تقاضا کردیم برای یک هفته هم به کمیسیون برگردد و اصلاحاتی هم که مد نظر است انجام شود دوستان به کلیات انشاءالله رأی بدهند و مجدد در کمیسیون رسیدگی خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم. حضار 232 نفر، کلیات این طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! کمیسیون یک نامهای به ما دادند که آقای کولیوند هم توضیح دادند که مواد نیاز به بعضی از اصلاحات دارد و ابهاماتی هست. با توجه به مطالبی که دولت محترم فرمودند و شورای نگهبان، اگر صلاح میدانید مواد را به کمیسیون ارجاع بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
بعضی از موارد را میخواهند اضافه کنند قانون کاملتر بشود. قبلاً با من هم صحبت کردند، اینجا هم توضیح دادند. باید به رأی بگذاریم، اگر آقایان موافق هستند یک هفته باید به کمیسیون برود، کمیسیون یک هفته از نظر آییننامه بیشتر وقت ندارد. اگر رأی آورد ظرف یک هفته باید بررسیشان را انجام بدهند و به مجلس بدهند. لذا به رأی میگذاریم.
حضار 230 نفر، ارجاع به کمیسیون مطابق آییننامه برای یک هفته که بررسی کنند را به رأی میگذاریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. اگر در یک هفته کارشان را انجام بدهند جلسه بعد در دستور خواهد آمد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب طرح اصلاح ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسین نقوی حسینی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح دوفوریتی اصلاح تبصره (1) و حذف تبصره (2) تا (4) بند «الف» و اصلاح بند «ب» ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران هست. از سخنگوی محترم کمیسیون اجتماعی جناب آقای مختار دعوت میکنم برای ارائه گزارش تشریف بیاورند. آقای دکتر رحیمی! اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
(62) نفر از همکاران به عنوان موافق ثبتنام کردند و هیچ مخالفی ثبتنام نکرده. آقای قاضیزاده! مخالف ندارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موافق هم طبیعتاً صحبت نمیکند. جناب آقای مختار بفرمایید.

جلیل مختار
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب و احترام دارم خدمت هموطنان عزیز و همکاران ارجمند. طرح دوفوریتی اصلاح تبصره (1) و حذف تبصرههای (2) تا (4) بند «الف» و اصلاح بند «ب» ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران به شماره چاپ (1265) که به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود با حضور طراحان، نماینده سازمان اداری و استخدامی و بنیاد شهید و امور ایثارگران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در جلسه مورخ 18/10/1397 با اصلاحاتی به شرح زیر به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون اجتماعی ـ سلمان خدادادی
با توجه به مشکلات عدیدهای که درخصوص درمان ایثارگران و خانوادههای آنها به وجود آمده است نیاز فوری وجود داشت تا سریعاً مشکل بررسی و حل گردد. نظر به ضرورت حل آن و وجود اولویت نسبت به بسیاری از موضوعات مطروحه در مجلس و ضرورت بازدارندگی و جلوگیری از وقوع خسارتهای جبرانناپذیر به ایثارگران و خانوادههای آنها طرح زیر به قید دوفوریت به مجلس شورای اسلامی تقدیم گردید.
«طرح اصلاح ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران
ماده واحده ـ بند «الف» و «ب» ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران به شرح زیر اصلاح گردید:
1 ـ در بند «الف» بعد از عبارت «هرساله»، عبارت «براساس تعداد و سرانه» و بعد از عبارت «بودجه سنواتی» عبارت «به صورت صددرصد تخصیصیافته» اضافه میشود و تبصرههای (1) تا (4) آن حذف میشود. یعنی ماده (13) بدین صورت اصلاح میگردد: «تأمین صددرصد هزینه بهداشتی، درمانی به صورت بیمه سلامت، بیمه همگانی، بیمه مکمل و بیمه خاص یا خدماتی که مشمول قوانین بیمه همگانی و تکمیلی نمیگردد، خانواده شاهد، جانبازان، آزادگان و افراد تحت تکفل آنها به عهده دولت بوده و اعتبارات آن هرساله براساس تعداد و سرانه در قوانین بودجه سنواتی به صورت صد درصد تخصیصیافته منظور میگردد.
2 ـ با اجرای حکم این ماده خدمات بهداشتی و بیمه درمانی مکمل آزادگان، جانبازان، ایثارگران شاغل و غیرشاغل، بازنشسته و افراد تحت تکفل آن و والدین، همسران و فرزندان شهدا بر عهده بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
در این زمینه تعهدات دستگاههای اجرایی و بیمههای ذیربط از تاریخ 1/8/1397 تا زمان تصویب این قانون و تا پایان سال 1397 به بنیاد شهید و ایثارگران منتقل میشود.
اجرای احکام این ماده مانع خدمات درمانی و تکمیلی برای کارکنان شاغل ایثارگر در دستگاههای اجرایی ذیربط نیست. این قانون از تاریخ تصویب لازمالاجرا میباشد»، با تشکر.

علی مطهری

محمدباقر نوبخت
بسم الله الرحمن الرحیم
من از نمایندگان محترم و شریف مردم به ویژه عزیزانی که جایگاه ایثارگران را تقدیس میکنند استدعا دارم. بحث بسیار مهمی الان مطرح هست، نیازمند به مشاورت فکری و رأی شما در اجرا هست. ابتدا تقدیر میکنم از اینکه این طرح آماده شد، قطعاً هدف از ارائه این طرح رفع مشکلی هست که برای بیمه تکمیلی خانواده بزرگ ایثارگران به وجود آمده. اما واقعاً رفع این مشکل با همین یکی، دو تا اصلاحی که فرمودید، ما تبصره (1) ماده (13) قانون جامع ایثارگران را حذف بکنیم، «سالانه» را به «ماهانه» تبدیل بکنیم، اینها اگر بود چقدر خوب بود، چقدر خود دولت احساس آرامش میکرد از اینکه مشکل این عزیزان حل شده.
اجازه بفرمایید بنده به عنوان کسی که مثل شما، البته شاید در این حد نتوانم با جرأت بگویم، ولی به عنوان یک فرد ایرانی که خودم را مسئول و مدیون در برابر خون شهدا میدانم و متواضع در برابر ایثارگران هستم عرض بکنم. حالا شاید لازم نباشد در ایامی که خود بنده نماینده بودم برای نخستین بار تغییراتی که برای مستمری خانوادههای معظم شهدا بود از همین تریبون چه پیشنهادی ارائه شد. اما الان به عنوان مسئول سازمان برنامه و بودجه که موظف هستم نسبت به رفع مشکل این خانوادهها و بیمه درمانی عمل بکنم خدمتتان عرض میکنم، استدعا میکنم به عرایض من توجه داشته باشید.
الان آنچه که قانون هست برای بیمه تکمیلی خانواده بزرگ ایثارگران در این قانون جامع تصویبشده است. حتماً التفات دارید، من ماده (13) را قرائت میکنم. «تأمین صددرصد هزینه بهداشتی ـ درمانی به صورت بیمه سلامت، بیمه همگانی، بیمه مکمل و بیمه خاص خانواده شاهد، جانبازان، آزادگان و افراد تحت تکفل آنها بر عهده دولت میباشد و اعتبارات اینها هرساله در قوانین بودجه سنواتی منظور میگردد».
تبصره (1) را استدعا میکنم مجدداً التفات داشته باشید. قانونگذار اینطور برای رفع مشکل بیان کرد که «کلیه دستگاههای اجرایی موظفند از محل اعتبارات مصوب و در قالب تخصیص اعتبار ابلاغی نسبت به تأمین و پرداخت کسورات بیمه درمانی و مکمل اقدام کنند». پس شما نمایندگان محترم برای اینکه این مشکل حل بشود به هر دستگاهی گفتید شما موظفید همانطور که به همه سرویس میدهید و حقوق اینها را میدهید جانبازان و ایثارگران عزیزی که در حوزه دستگاه شما هست از محل اعتبارات آنها را هم باید تحت پوشش قرار بدهید.
این کار در حال انجام بود، قطعاً به قصد خیر، چون یکی از برادران ایثارگر مجلس پیشنهادی در سال 93 ارائه کرد. به جای اینکه تکتک دستگاهها این کار را انجام بدهند که هرکدام یک تعداد معدودی بودند و به نحو شایسته هم آنها را انجام میدادند اینها متمرکز در بنیاد شهید بشود و بنیاد شهید همه را انجام بدهد. مثل این میماند که هرکدام یک یا دو نفر به ما میگویند که از اینها پذیرایی بکنید، به راحتی در سفره ما با یکخرده افزایش آنها را هم میتوانیم پذیرایی بکنیم، اما اگر قرار باشد بگوییم که اینهمه جمعیت را شما یک نفر بیایید پذیرایی بکنید حتماً باید آذوقه کافی داشته باشد، حتماً باید برای او امکانات فراتری دیده بشود. واقعیت امر این است؛ (نایبرئیس ـ متشکریم) خواهشم این است که اجازه دهید این را باز کنم (نایبرئیس ـ خلاصه بفرمایید) با (142) میلیارد تومان دریافت ردیف امروز این به (2570) میلیارد تومان رسید. بنیاد شهید قادر به انجام این کار نیست، ضمن اینکه سازمان برنامه و بودجه برای اینکه این مشکل بتواند حل بشود (1800) میلیارد تومان در این رابطه دیده، (1250) میلیارد تومان این است که قبلاً (142) میلیارد بوده (1250) میلیارد تومان پرداخت کرده.
الان بنیاد شهید از ما تخصیص در خزانه دارد، اما قادر به انجام این کار نیست. ما برای اینکه حرمت این خانواده را حفظ بکنیم و وظیفهمان را انجام بدهیم همه دستگاههای دولت را بهخط و بسیج کردیم که شما باید پشتیبانی بکنید، در کنار بنیاد شهید باشید. اعتباراتی که دارید هرکدام یک جزئی از اعتباراتتان را بدهید مشکل بنیاد شهید حل میشود که ما بتوانیم این بیمه تکمیلی را انجام بدهیم. الان این بیمه از طرف بیمه دی در حال اجرا و انجام است، منتها من خواهشم این است که اصلاً ایثارگران عزیز نباید نسبت به این مسأله مشکل داشته باشند. مشکل در درون خانواده دولت است، آیا با بیمه دی فقط بنیاد شهید برود تسویه بکند یا همه دستگاهها؟ به نسبت آن تعدادی که دارند و سرانهشان محدود است آنها بروند مشارکت بکنند؟
استدعای من این است، ما الان داریم مدیریت هم میکنیم، خود سازمان برنامه و بودجه موظف شد که از این دستگاهها آن مقدار تخصیصات را بردارد و در این رابطه اعمال بکند. آقای دکتر التفات داشته باشید! من از ساعت (5/6) صبح آمدم و در خدمت اعضای محترم فراکسیون بودم، از ساعت (7) جلسه ما برگزار شد. قرار شد در همین بودجه امسالی که الان تقدیمتان کردیم برای هر دستگاه یک برنامهای بگذاریم و اعتباری را که برای آن تعداد از افرادی که هست از سرجمع اعتبار خودشان بگذاریم. با توجه به محدودیت اعتبار خود سازمان برنامه و بودجه در تخصیص هم مدیریت بکند خاص برای این کار. استدعای من این است؛ ما که علاقهمند هستیم حل بشود، اما واقعاً اینکه این تبصره را حذف بکنیم، آن جمله را کم و زیاد بکنیم مشکل ایثارگران عزیز را حل نمیکنیم. اجازه بدهید که ما به همین ترتیبی که عرض کردم مدیریت بکنیم، عذرخواه هستم.

علی مطهری
متشکریم، خواهش میکنیم. کمیسیون بفرمایید.

جلیل مختار
با سلام مجدد خدمت همکاران عزیز. اینکه دولت این موضوع را بیان کرده که به صورت پراکنده این بحث تخصیص اعتبارات را در نظر بگیرد یکی اینکه تقریباً (10) ماه از سال گذشته، دولت بیاید ارزیابی بکند که چقدر را دستگاههای دولتی توانستهاند به این جانبازان پرداخت کرده باشند. بیاییم یک مبلغ، تخصیص و اعتباری که اعلام کردند را به دستگاههای دولتی که این دستگاههای دولتی توانستند پاسخگوی مردم و خود جانبازان و خود ایثارگران بودند، چقدر از این تخصیصها واقعاً اجرایی شده و پاسخگو بودند و بیایند رضایتمندی این جانبازان و ایثاگران عزیز را از نحوه خدماترسانی و پرداخت اعتباراتی که درخصوص درمان این قشر و جامعه هدف شده ارزیابی بکنند.
ثانیاًَ درصد خاصی برای بودجه در نظر بگیریم که به صورت پراکنده برای دستگاههای دولتی اگر در نظر گرفته شده بیاییم به خود بنیاد جانبازان و ایثارگران متمرکزش بکنیم. از این طریق میشود این کار را انجام داد.
لذا کمیسیون اجتماعی با توجه به بررسیهایی که انجام داده، نظر بر حذف و اصلاحات این ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران بوده و توان دستگاههای دولتی در حال حاضر برای خدماترسانی به ایثارگران واقعاً ضعیف ظاهر شدند و دارند ضعیف کار میکنند. لذا کمیسیون اجتماعی هم اصرار بر اصلاح ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران را دارد، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم. حضار 218 نفر، کلیات طرح اصلاح ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران را به رأی میگذاریم. دولت مخالف و کمیسیون موافق است. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. رأی بالایی هم آورد. آقای قاضیزاده! مادهواحده را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
البته آقای خدادادی رئیس محترم کمیسیون یک اصلاحیهای دادند گفتند در چاپ ظاهراً اشتباهی اتفاق افتاده، با ذکر اصلاحیه ایشان من قرائت میکنم.

علی مطهری
این اصلاحیه مصوب کمیسیون است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بالاخره با امضای رئیس کمیسیون آمده. آقای خدادادی میگویند مصوبه کمیسیون چیز دیگری بوده، چیز دیگری چاپ شده.
طرح اصلاح ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران
ماده واحده ـ بندهای «الف» و «ب» ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب 2/10/1391 با اصلاحات و الحاقات بعدی به شرح زیر اصلاح میشود:
1 ـ در بند «الف» بعد از عبارت «هرساله»، عبارت «براساس تعداد و سرانه» و بعد از عبارت «بودجه سنواتی» عبارت «به صورت صد درصد تخصیصیافته» اضافه میشود و تبصرههای (1) تا (4) آن حذف میشود.
2 ـ بند «ب» به شرح زیر اصلاح میشود:
ب ـ با اجرای حکم این ماده خدمات بهداشتی و بیمه درمانی مکمل آزادگان، جانبازان، ایثارگران شاغل و غیرشاغل، بازنشسته و افراد تحت تکفل آنان و والدین، همسران و فرزندان شهدا بر عهده بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
تعهدات دستگاههای اجرایی و بیمههای ذیربط در این خصوص از تاریخ 1/8/1397 تا زمان تصویب این قانون و تا پایان سال 1397 به بنیاد شهید و امور ایثارگران منتقل میشود.
اجرای احکام این ماده مانع ارائه خدمات بیمه درمانی و تکمیلی توسط دستگاههای اجرایی ذیربط به کارکنان شاغل موضوع این ماده نیست. این قانون از تاریخ تصویب لازمالاجرا میباشد.
آقای رئیس! پیشنهادی نداریم.

علی مطهری
این بند (1) مادهواحده چون گفته که «به صورت صددرصد تخصیصیافته» قاعدتاً این دوسوم رأی میخواهد. چون میگوید «به صورت صددرصد تخصیصیافته» خلاف برنامه است، دوسوم میخواهد (شاعری ـ بعد از سال 97 است) (مختار ـ اینکه چاپ شده) اشکال دارد. مگر این نبود؟ (مختار ـ من این را خواندم، اصلش را خواندم، چاپی که شده اشتباه است) این چیزی که قرائت شد همین بود؟ (مختار ـ نه، این نبود) (شاعری ـ برای بعد از سال 97 است) نه، از تاریخ تصویب است. دوسوم میخواهد.
حضار 213 نفر، ما الان بند (1) مادهواحده را رأی میگیریم. دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
حالا بقیه مادهواحده را میتوانیم رأی بگیریم. آقای قاضیزاده! راجع به این سال 97 پیشنهادی بود؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد چاپی نداریم، بعضی از دوستان در صحن میگویند که حذفش کنید، ولی چاپی نیست و در صحن کسی پیشنهادی به ما نداده. آقای دکتر! پیشنهادی وجود ندارد.

علی محمد شاعری

علی مطهری
پیشنهاد چاپی وجود ندارد. لذا ما الان کاری نمیتوانیم بکنیم. این یعنی تا پایان سال 97 اجرا میشود. حالا بقیه آن را هم که آقای نوبخت فرمودند ما در بودجه 98 پیشبینی میکنیم. (شاعری ـ آقای دکتر! نمیآورند) حالا آقای شاعری الان کاری نمیتوانیم بکنیم.
حضار 210 نفر، ما بقیه مادهواحده را هم به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. این دوسوم نمیخواهد، رأی معمولی میخواهد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
مجلس روی قولی که آقای نوبخت دادند هم حساب میکند. انشاءالله در بودجه 98 تلاش کنید، موافقت میفرمایید که این ادامه پیدا بکند، که در اختیار بنیاد شهید باشد، دولت هم انشاءالله تأمین میکند، خیلی ممنون.
7
ادامه رسیدگی به طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی ادامه رسیدگی به کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم و طرح حمایت از فرهنگ مصرف محصولات ایرانی. در مواد ارجاعی در ماده (12) پیشنهاد حذف کل رأی نیاورد، در پیشنهادهای چاپشده آقای حاجی منصرف شدند، آقای قاضیپور به عنوان نفر دوم پیشنهاددهنده مراجعه کردند گفتند من پیشنهاداتم را میخواهم ارائه کنم. آقای قاضیپور! شما دو تا پیشنهاد اینجا دارید، کدامش را مطرح میکنید؟

نادر قاضی پور
سه تا را یکجا مطرح میکنم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یعنی باز میخواهید با هم رأیگیری بشود.

نادر قاضی پور
بله، بهخاطر وقت با هم رأیگیری بشود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه انقلاب و نیروهای مسلح مقتدر جمهوری اسلامی و کارگران عزیز، خواهران و برادران نیروی کار که شبانهروز در سه شیفت کار میکنند تا مملکت عزیز ما رشد و شکوفایی داشته باشد.
همکاران عزیز! صندوق تأمیناجتماعی (60) سال است بدون نیاز به بودجه دولتی اداره میشود. در این سه دورهای که ما در خدمت آقای مطهری و آقای قاضیزاده بودیم ما دورههای هشتم، نهم و دهم تکالیف هزینهای فراوانی را برای تأمیناجتماعی تصویب کردیم، ولی منابع مالی و درآمدی آن را مشخص نکردیم. شما عصاره ملت در خانه ملت مستحضر هستید زیرمجموعه تأمیناجتماعی حدوداً (40) میلیون جمعیت است. ما باید برای ادامه حیات صندوق تأمیناجتماعی منابع جدید پایدار را تعریف کنیم، نه اینکه از محل درآمدهای این سازمان بکاهیم.
آقای مطهری! این باعث خواهد شد درآمدهای فراوان سازمان تأمیناجتماعی را کاهش بدهد. یقیناً ما قوانینی مانند بیمه قالیبافان و کارگران ساختمانی و دهها موارد دیگر را به تأمیناجتماعی تحمیل کردیم، ولی منابع آن را ندیدیم. آقای رئیس! ما چهار تا صندوق داریم، دولت سالانه (190) هزار میلیارد کمک میکند زیانده هستند. مثل صندوق فولاد، بازنشستگان دیگر، ولی این صندوق تأمیناجتماعی تکریالی نیاز به بودجه دولتی ندارد. تأمیناجتماعی سر پا است، نباید به هم بزنیم، یقیناً شما نمایندگان عزیز بیشتر و بهتر از من به روز قیامت اعتقاد کامل دارید. شاید در این روزگار کارگران عزیز نیروی کارهای زن و مرد زیرمجموعه تأمیناجتماعی نتوانند اعتراضات خود را انجام دهند، ولی ما نباید کاری کنیم روز قیامت آه و ناله و گریه آنها ما را فرا بگیرد.
همکاران! در این پیشنهادات حقیر و تعدادی از همکاران این است؛ «پیمانکاران طراحی» حذف بشود، «خدمات» حذف بشود، در آخر تبصره (12) «محاسبه و مطالبه حق بیمه براساس روش نسبت مزد به کل کار انجامیافته در این قراردادها به پیمانکاران ممنوع است» حذف بشود. آقای مطهری! الان (60) سال است قانون تأمیناجتماعی پی در پی اجرا میشود و هیچ نیاز ریالی به بودجه مملکت ندارد. ما اگر این منابع را قطع کنیم صددرصد تأمیناجتماعی با مشکل مواجه خواهد شد، مشکل تأمیناجتماعی سر این کارگران و بازنشستگان عزیز میافتد. مشکلات عدیدهای به وجود میآید. شما مستحضر هستید اعتراضکنندگان تأمیناجتماعی کمترین اعتراضات مردمی را دارند. لذا باید کمک کنیم تأمیناجتماعی به زمین نخورد. از حضرتعالی میخواهیم محکم پیگیری کنید، توضیح از نماینده دولت و تأمیناجتماعی بخواهید. اگر این تصویب بشود آیا تأمیناجتماعی زمین میخورد یا نه. آقای مطهری! شما بودجههای جاری و عمرانی را به تأمیناجتماعی بدهید بلند نخواهد شد. از حضرتعالی میخواهم، شما فرزند شهید هستید، آزاده هستید، آزادانه به این رأی بدهند تا بتوانیم حق و حقوق تأمیناجتماعی را بدهیم. به عشق خانم فاطمه زهرا یا زهرا.

علی مطهری
آقای قاضیپور! شما اینجا گفتید «پیمانکاران طراحی» حذف بشود.

نادر قاضی پور
و «خدمات» و آخر هم دو سطر آخر «محاسبه، مطالبه حق بیمه» تا آخر.

علی مطهری
اینجا هم که میفرمایید «پیمانکاران طراحی» ادامه دارد «و ساخت» آن هم باید حذف بشود؟

نادر قاضی پور
نه، «پیمانکاران طراحی» را پیشنهاد کردیم. آقای دکتر! میخواهم بخش درآمد تأمیناجتماعی، کلاً ما پیشنهاد حذف دادیم همکاران رأی خوبی دادند. تعدادی از همکاران متوجه نشدند و رأی ندادند، به خاطر آن رأی نیاورد. این کلاً به ضرر تأمیناجتماعی است. تشکر، خیلی ممنون.

علی مطهری
فقط «طراحی»، متشکریم. مخالف را بفرمایید. دوستان لطفاً از صحن مجلس خارج نشوند، ما رأیگیری داریم.

محمد علی وکیلی
یک نفر مخالف ثبتنام کرده. جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از اینکه همکاران محترم به کلیات انتخابات استانی و لایحه مربوط به ایثارگران رأی مثبت دادند سپاسگزارم. ببینید! برادر خوب ما جناب آقای قاضیپور خودشان از اعضای کمیسیون رفع موانع تولید هستند. دوستان ببینید! آن چیزی که ایشان تقاضای حذف کردند من خدمتتان توضیح میدهم.
ببینید! ایشان عبارت «پیمانکاران» را در هر صورت میخواهند از این ماده (12) حذف بکنند. آقای فولادگر هم قطعاً توضیح تکمیلی را خواهند داد. «طراحی» را میخواهند حذف بکنند، شما استحضار دارید که طراحی و ساخت با همدیگر هستند. شما نمیتوانید طراحی را حذف بکنید، ساخت را جدا بکنید. پس بنابراین طراحی و ساخت دو تا عبارت با همدیگر هست، نمیشود طراحی تابع یک ضوابطی باشد، ساخت تابع یک ضوابط دیگری باشد.
نکته دیگر، فرمودند «محاسبه مطالبه حق بیمه براساس روش مزد» تا انتها «ممنوع است» حذف بشود. معنی این هم این است که همه ماده (12) را با این قضایا هوا کردند. یعنی دیگر لیست معنی ندارد. دوستان عنایت بفرمایید! در ماده (12) چه اتفاقی افتاده؟ ما همهجا را گفتیم لیست، این افراد و پیمانکاران و دستگاههای خدماتی و تولیدی همه اینها لیست بدهند. کارگر دارند لیست بدهند، تأمیناجتماعی هم براساس آن لیست خودشان محاسبه بکند و مبالغ مورد نیاز را دریافت بکند. فقط در تبصره ذیل این کارگاههای غیرثابت را، آقای وکیلی! فرمودید که یک نفر ثبتنام کرده دغدغه وجود دارد. آقای وکیلی! شما هم عنایت بفرمایید. کارگاههای غیرثابت را اینجا فقط جدا کرده، یعنی کارگاههایی که ماهیت ثابت دارند باید کارفرمایش لیست بدهد، سازمان تأمیناجتماعی هم براساس لیست کارگرهایی که آنجا دارند و عملاً به صورت واقعی دارند فعالیت میکنند حق بیمهشان را دریافت میکنند، این اتفاق بزرگی است.
فقط کارگاههای غیرثابت را اینجا جدا کردیم. دغدغهای در ماده (11) وجود داشت که همکاران اصلاح کردند، ماده (12) ارجاع شد. آقای فولادگر توضیح خواهند داد، ما ساعتها در کمیسیون نشستیم روی این بحث کردیم. فقط «کارگاههای غیرثابت» را ما اینجا جدا کردیم که یعنی تأمیناجتماعی براساس آن ضرایبی که مد نظر هست عمل بکند. من خواهش میکنم دوستان عنایت بفرمایید! رأی مخالف به این حذف بدهید. یک، دستگاههای تولیدی را که ما طبق قانون رفع موانع تولید جدا کرده بودیم، اینجا اگر خدماتی، طراحی ساخت و پیمانکاران را اگر بخواهیم جدا بکنیم عملاً دیگر آن چیزی که ما در جهت حمایت از تولید شعارش را دادیم این قانون را وضع کردیم، این قانون در همین ماده (12) هست و با حذف این چند تا کلمه بلااثر خواهد شد. خواهش من از دوستان این است که به این پیشنهاد استاد و سرور بنده که بنده احترام خاصی به جناب آقای قاضیپور قائل هستم و از نمایندگان بسیار فعال مجلس هستند من خواهش میکنم رأی مخالف بدهید.

علی مطهری
متشکریم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای حسنپور موافق هستند، بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم به واسطه مصوبات بسیار خوبی که امروز داشتند، مخصوصاً از همکاران عزیزم عصاره ملت در خانه ملت به واسطه رأی (80) درصدی به ایثارگران عزیز که پیام بسیار شفاف و روشنی داشت به همه ایثارگران که نمایندگان ملت همانگونه که سوگند یاد کردند خادم ملت، مخصوصاً ایثارگران عزیز هستند.
و اما در بحثی که برادر عزیزم جناب آقای لاهوتی فرمودند تعجب من از جناب آقای لاهوتی و سرور عزیزم آقای فولادگر هست که فرمودند توافق کردیم. برادران عزیز! توافق بر چه موضوعی؟ بله، بنده هم جزء حامیان اصلی تولید هستم، نه در شعار، بلکه در عمل همیشه از تولید حمایت کردیم و باید حمایت کنیم، اما به جای اینکه بیاییم از جیب کارگران کسر کنیم دولت بیاید از تولید حمایت کند. بودجه سال 1398 در دستور کار دولت هست، جناب آقای لاهوتی کمک بفرمایید، به شما و آقای فولادگر ارادت داریم، اما بیایید کمک بکنید، اگر قرار است به کارگران و تولید کمک بکنیم از خزانه کشور، نه از جیب (40) میلیون کارگر مستضعف و محروم کشور شرایط کشور را میدانید. خیلی از کارگاهها متأسفانه رو به تعطیلی هستند، ما باید بیمه کارگران را بپردازیم. کارگران عزیز ما چشمانتظارند که مجلس در بودجه 98 چه گلی به سر آنها خواهد پاشید و فراموش نفرمایید، سروران عزیز! در مجلس هشتم، نهم و دهم تکالیف زیادی را بر تأمیناجتماعی تحمیل کردیم، دوستان عزیز زیادی جزء مخالفین هستند، برادر عزیزم جناب آقای نیکزادی نماینده محترم و موفق بم فرمودند داد بزنید که از جیب کارگرها به بهانه حمایت از تولید چیزی کسر نشود. نماینده محترم وزیر صنعت و معدن در جلسه جناب آقای سیدهادی تشریف دارند. باید اینجا بیایند از کارگران دفاع کنند، چون بعضی از دوستان فرمودند دولت موافق است. اگر دولت موافقتی دارد باز هم تأکید میکنم در بودجه 98 بیاید از خزانه کشور بحث تولید را مورد حمایت جدی قرار بدهد.
و اما دوستان عزیز! این جمله جای بسی تأسف دارد که ما امروز شاهد وضعیت اسفباری در تعدادی از شرکتهایی هستیم که تابع شستا هستند و اینها همه به نوعی بر تأمیناجتماعی کشور تحمیل شدند. ما به دنبال این هستیم و از وزیر محترم صمت درخواست جدی و قاطعانه داریم هرچه سریعتر تکلیف این شرکتها را مشخص کند، بیاید به جهت کمک به تولید و امروز تولید مملکت نیاز به حمایت جدی و اساسی دارد. تولیدکنندگان، کارآفرینان و صادرکنندگان واقعی ما همه انتظارشان از مجلس و دولت حمایت جدی از تولیداتی است که میتواند چرخهای اقتصادی کشور را در این شرایط حساس به تحرک بیشتری وا دارند.
جمله آخر، وضعیت تأمیناجتماعی را حضرتعالی بهتر از بنده میدانید، در جلسات غیرعلنی جناب آقای لاریجانی جلسات مفصلی برای بحث تأمیناجتماعی برگزار کردند، در جهت حمایت از کارگران و (40) میلیون نفری که تحت پوشش تأمیناجتماعی هستند و امروز در چهلمین سال انقلاب باید خدا را شاکر باشیم بیش از (51) درصد از جمعیت ملت ما تحت پوشش همگانی بیمه تأمیناجتماعی هستند و نیاز هست براساس اسناد بالادستی انشاءالله هر سال این وضعیت افزایش پیدا کند و ما آرامش را به ملت عزیزمان هدیه نماییم.

علی مطهری
متشکریم، دولت مخالف هستند. همکاران از صحن مجلس خارج نشوند، ما رأیگیری داریم.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن گرامیداشت نوزدهم دی و یاد شهدای عزیز قم در (19) دی 1356. برادران گرامی، خواهران بزرگوار دقت بکنید! ضمن احترام کاملی که به برادر عزیزمان جناب آقای قاضیپور قائل هستم که عضو همین کمیسیون هم هستند این سه تا پیشنهادی که آقای قاضیپور دادند یک معنی خیلی روشن و واضح دارد، یعنی بلااثر کردن کل این ماده (12). دیگر ما چند دوره است مجلس هستیم همدیگر را خوب میشناسیم. یعنی با سه تا پیشنهاد میآیید کل ماده را بلااثر میکنید، این مطلب اول.
مطلب دوم، برادر عزیزمان جناب آقای حسنپور که فرمودند چرا میگوییم توافق، اینجا مجلس است و شما هرچه بخواهید رأی بدهید میتوانید رأی بدهید، ما هم مطیع نظر اکثریت مجلس هستیم، اما این توافق معنیاش این بود که این متن کمیسیون را چون نشستیم ساعتها با دولت و تأمیناجتماعی صحبت کردیم قرار شده متن کمیسیون حمایت بشود. هیچ پیشنهاد حذفی، چه این پیشنهادی که آقای قاضیپور دادند، چه پیشنهادی که ممکن است بعداً نقطه مقابلش داده بشود، هیچ پیشنهاد حذفی را دوستان حمایت نکنند که این متنی که توافق شده به هم نخورد، این مطلب دوم.
مطلب سوم محتوایی، ببینید! آقای قاضیپور سه تا پیشنهاد دارد که مطرح کردند. پیشنهاد اول آقای قاضیپور این است که بیاییم و «پیمانکاران طراحی» را حذف کنیم. این عبارت «پیمانکاران طراحی و ساخت» یک ترم و واژه است، ای.پی.سی (E.P.C) پیمانکاران طراحی ساخت، اصلاً نمیشود نصفش را حذف کنیم و نصفش را بگذاریم. طراحیاش را حذف کنیم دیگر معنی نمیدهد. پیمانکار ساخت یعنی چه؟ بنابراین پیمانکاران طراحی و ساخت اتفاقاً اینهایی هستند که در این قانون تحت پوشش این سامانه آمدند میخواهند بیایند تولید داخل انجام بدهند. پس این الان حذف طراحی را اصلاً بیمعنا میکند.
دومیاش گفتند «خدماتی» را حذف کنیم. ما قبلاً در قانون رفع موانع، تولیدیها را استثناء کردیم. اینجا داریم خدماتیهایی که در این قانون دارند کار ساخت داخل انجام میدهند و در کل این فرآیند قرار میگیرند اینها هم شاملش میشوند. پس خدماتی را حذف کردن باز به نوعی بیاثر کردن این است.
سومش هم که آن جمله آخر است. جمله آخر هم که میگویند «نسبت محاسبه مطالبه حق بیمه براساس روش مزد به کل کار در این قراردادها ممنوع است» اینجا ما میگوییم پس وقتی با روش فهرست بنا شد اینها انجام بشود، دیگر با روش نسبت مزد به کار حساب نشود. در تبصرهاش گفتیم کارگاههای ثابت، اگر غیرثابت خواست باشد باز با همان روش نسبت مزد به کار، چون تبصره را آوردیم دیگر نیازی به حذف این نیست، اصلاً دوباره بیمعنی میکند. ما آنجا گفتیم اگر کارگاه غیرثابت باشد با همان روش ضریب و نسبت مزد به کار. پس اگر این جمله اینجا حذف بشود باز دوباره کل ماده را بیاثر میکند. خواهش میکنیم که با حذف آن مخالفت کنید.

علی مطهری
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را به پیشنهاد آقای قاضیپور درخصوص حذف کلمات «پیمانکاران طراحی»، «خدماتی» در سطر دوم و سوم (قاضیزادههاشمی ـ آقای دکتر! پیشنهاد محاسبه و مطالبه حق بیمه هم هست) و جمله آخر در فراز اول ماده (12) اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کوهکن! شما هم دو تا پیشنهاد دارید، کدام را مطرح میکنید؟ یکجا بفرمایید، آقای قاضیپور کار خوبی کرد یکجا مطرح کرد، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
سروران من، عزیزان همکار! خواهش و استدعا میکنم چند دقیقه به عرایض بنده توجه کنید. شما بزرگواران ماده (11) را با نزدیک به (170) رأی حذف کردید. پیامش این بود که نخواستید حق بیمه را براساس یک اختیاری که به تأمیناجتماعی میدهید او تعیین کند. دقت کنید! در ماده (12) در تبصرهای که آوردند عملاً همانکار انجام میشود. نکتهای که مطرح هست این است؛ ما پیشنهاد کردیم در صدر ماده (12) آنجایی که میگوید «مهندسی ثابت»، «و غیرثابت» را هم بیاوریم. عزیزان! چه اصراری دارید حق بیمه را تأمیناجتماعی براساس (30) درصد حقوق نگیرد؟ آقای قاضیپور! تأمیناجتماعی برود بدهیهایش را به دولت بدهد. یقه تأمیناجتماعی را بگیرید بگویید من مدرک دارم. میگوید سرمایهگذاریهایم با (6) درصد بهرهوری است. کسری تأمیناجتماعی را میخواهید از جیب پیمانکاری که دارد کار میکند و او هم نهایتاً محاسبه میکند و از دولت میگیرد از آنجا میخواهید بگیرید؟ آقای فولادگر! شما متشرع هستید، من مستمریبگیر تأمیناجتماعی هستم. شما میخواهید از ماه آینده بنده پول شبههناک بگیرم؟ من این پول را نمیخواهم.
خوب دقت بکنید! این ماده (12) و تبصرهاش چه میگوید؟ ببینید! ما میگوییم کارگاههای غیرثابت هم به فرض به خوداظهاریاش اعتماد کنید، بگوید این لیست کارگران من است، این هم (30) درصد آن. من دفعه قبل در ارتباط با حذف ماده (11) عرض کردم، شما در این کشور به دو تا مطلب؛ به خوداظهاری مردم اعتماد کردید، ما ضرر کردیم؟ در قضیه گمرکات آمدیم خوداظهاری گذاشتیم، ارزیابی آیا منفی است؟ والله مثبت است. برای مالیات آمدید خوداظهاری گذاشتید، منفی است؟ در مالیات طرف مطابق خوداظهاری میگوید بعد هم کنترل میکنند. چه اشکالی دارد که ما این کار را انجام بدهیم؟
عزیزان! ما قانون داریم، ماده (28) میگوید، پیمانکار باید کارفرما سرجمعش (30) درصد حقوق را حق بیمه بدهد. برادر عزیزی یک مطلبی را در مجلس پخش کردند، سرور من جناب آقای مصری توجه کنید! شما نماینده دوره هفتم بودید، امضای شخص شما را برای حذف ماده (41) دارم. شما وزیر دولت آقای احمدینژاد بودید، شاهد دارم در دو جلسه خود شما حق را به ما دادید. بعد شما این را میآیید پخش میکنید؟ دو جلسه حق دادید. حرف ما این است؛ دوستان! حرف ما شفاف است. والله بنده نه پیمانکاری در این کشور دارم نه هیچ سهامی دارم. حرف را گوش بدهید و در مقابل استدلال، استدلال بکنید. بیایید بگویید فلانی وکیل است، نان وکلا در این است که قانون غیرشفاف بنویسیم، بین مردم و دستگاهها اختلاف پیش بیاید، آنوقت وکلا جلو بیایند. اگر ما بگوییم قانون را شفاف بنویسید یعنی اختلافی به وجود نیاید، یعنی وکیلی پیدا نشود بخواهد وکالت بگیرد.
عزیزان! به خاطر خدا، برادر عزیزمان میآید میگوید کارگر، والله، والله تضمین حقوق کارگر در لیست است. شما وقتی ضریب تعیین میکنید اسم کارگر کجا مطرح است؟ شما وقتی که لیست میدهید، اسم کارگر را میدهید، (30) درصد حقوقش را میدهید. برادر عزیزمان میگوید اگر این را حذف کنید (20) هزار میلیارد تومان از درآمد تأمیناجتماعی حذف میشود. تأمیناجتماعی درآمدش را میخواهد افزایش بدهد لایحه و طرح بیاورد. شما (30) درصد را اضافه کنید، (30) درصد را (35) درصد بکنید نه اینکه ریش و قیچی را دست تأمیناجتماعی بدهید. آقای فولادگر رئیس کمیسیون! چرا از شما سؤال میکنم به من میگویی چقدر در مجلس هفتم و هشتم قانون تصویب کردید و تأمیناجتماعی تمکین نکرده؟ به من میگویید چکار کنیم، تصویب بکنیم عمل نمیکنند؟ این راهش است، واقعاً این درست است؟
دوستان! پیام پیشنهاد ما مشخص است، آمدید میگویید غیرثابت، کجای قوانین غیرثابت را تعریف کردید؟ ریش و قیچی را دست تأمیناجتماعی میدهید، غیرثابت را تأمیناجتماعی تعریف کند، فردا جوابگو هستید. پیشنهاد صریح ما این است که براساس لیست باشد، باز هم تأکید میکنم، والله، بالله و تالله هیچ منفعت شخصی من ندارم.

علی مطهری

محمد علی وکیلی
مخالف وقتشان را به جناب آقای مصری دادهاند، بفرمایید.

عبدالرضا مصری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همه عزیزانی که دارند با دقت نسبت به این موضوع و دفاع از حقوق کارگرانی که هیچ پناهی در این کشور به غیر از خانه ملت ندارند عنایت میکنند تشکر میکنم. کارگرها چه کسی را دارند، کدام تشکل قدرتمندی دارد از کارگرها دفاع میکند؟ خود آن تشکلها هم مستضعف هستند. چه کسی باید از حقوق کارگر در این کشور دفاع بکند؟ جناب آقای کوهکن عزیز! حضرتعالی پیمانکار نیستید، ولی وکیل هستید. باید از حقوق یک کارفرما، (10) تا کارفرما، (100) تا کارفرما پروندهای به شما ارجاع میشود باید دفاع بکنید، اینها حق شما است و حق شما است که به سمتی باشد در محافل و محاکم شما برنده باشید. این حق شما است، اما امروز من اینجا میخواهم شهادتی به نمایندگان محترم بدهم به عنوان کسی که عامل این کار بودم. بعد از (3000) سال در این کشور بیمه کارگران روزمزد ساختمانی را ایجاد کردم، بیمه رانندگان تاکسی، وانت، کامیون، قالیبافان، خادمین مساجد، آقای کامران یادش هست، پیشنهاد داد، بیمه باربرها، اینهمه بیمه کردیم اگر از یک طرف بیمه بکنیم، از یک طرف منابعش را در این کشور از بین ببریم یعنی همانهایی که بیمه کردیم یکییکی باید از تحت پوشش بیمه خارج بکنیم همه را تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد ببریم.
برادران عزیز! این قضیه دو تا بحث است؛ یک، آنکه کارگاه ثابت دارد میشود رفت حق کارگر را گرفت ببینیم کدام کارگر حق بیمهاش را داده، کدام کارگر حق بیمهاش را نداده. گفتیم براساس (27) درصد خودش. آنکه کارگاه غیرثابت دارد، یعنی به او میگویید چند تا کارگر دارید؟ نمیگوید، به او میگویید کارگاههایت کجا است؟ نمیگوید. به او میگویید من چطور شمارش بکنم؟ نمیگوید. لیست کارگرها را نمیدهد، کارگرها را بیمه نمیکند. چه کسی از حقوق کارگر در این مملکت باید دفاع بکند؟ هیچکس نباید از حقوق کارگر دفاع بکند؟
حالا اینجا قانون آمده گفته عیب ندارد، شما که کار حجمی میکنید، کارگاه ثابتی هم ندارید، اما یک عدهای دارند کار شما را انجام میدهند، (N) درصد از کل آن قرارداد به حساب بیمه بریز، هرچقدر لیست کارگر خواستی بدهی، بده. اینجا کارفرما دیگر اسمها را حذف نمیکند، وقتی که مجبور میشود درصد، یکجا بدهد، حتی اسم پسرخالهاش هم برای بیمه شدن مینویسد. تأمیناجتماعی حرفی ندارد، تأمیناجتماعی دنبال این است که نکند کسی بیمه نشود، اصلاً نگران نیست که مردم بیشتر بیمه بشوند. بیشتر بیمه بشوند، نگرانی ما این است که کارگاههای غیرثابت کارگران زیادی را دارند اینها را بیمه نمیکنند، بعد از یک مدتی من و شما در همین مجلس مینشینیم میگوییم پشت نوبتی کمیته امداد (600) هزار تا، پشت نوبتی بهزیستی (200) هزار تا.
یک توجه هم به دوستان بدهم، نظام بیمهای جلوی ریزش به نظامهای حمایتی را میگیرد، نظام بیمهای یک شخصیت به افراد میدهد. حقوقبگیر بیمه میشود، حقش را میگیرد، صدقهبگیر نمیشود. هرچقدر نظام بیمهای را در این کشور ضعیف بکنیم مجبور هستیم که بیاییم از منابع بودجه کشور برای حمایت از محرومین بگذاریم، در صورتی که اینجا یک ریال بودجه دولتی نمیخواهد بگذاریم.
من خواهش میکنم نگذاریم بیمه کارگران روزمزد از بین برود، نگذاریم بیمه رانندگان از بین برود، آقای کامران! نگذاریم بیمه باربرها، خادمین مساجد، قالیبافان از بین برود. اینها با زحمت در این کشور درست شد. خواهش میکنم به این پیشنهاد رأی ندهید. کارگاههای غیرثابت حق کارگر ضایع نشود و ما باید حق کارگر را امروز بگیریم، نظر کمیسیون هم همین بوده. بیمه غیرثابت را حذف نکنیم، این مصوبه کمیسیون است، بنده با مصوبه کمیسیون موافق هستم که شما به پیشنهاد جناب آقای کوهکن عزیز رأی ندهید که حق کارگرها محفوظ باشد، ممنونم.

علی مطهری
متشکریم، موافق را اعلام بفرمایید.

محمد علی وکیلی
موافق جناب آقای پورابراهیمی هستند که وقتشان را به آقای کاتب دادهاند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهشم از همکاران عزیز این است، سؤالم این است؛ چرا ما قانون کار را در یک قانون حمایت از کالای ایرانی میخواهیم اصلاح کنیم؟ حرف ما از کمیسیون ویژه این است. سؤال ما از کمیسیون ویژه این است که آیا همه مباحثی مثل صندوق، بیمه کارگری، قوانین کار و اینها را باید اینجا بیاییم اصلاح کنیم؟ دوستان من! ما مباحث مربوط به حقوق کارگر و در لیست که برادر عزیزم جناب آقای مصری گفتند بحث حمایت از کارگر و همه اینها در جای خودش باید پرداخته بشود، نه در اینجا. در آنجا محفوظ، همه مباحث آنجا محفوظ باشد، من استدعایم این است؛ نکتهای که طراح عزیز ما میگوید عملاً یک کاری را ما داریم میکنیم؛ قانون بیمه کارگری و قانون حقوق کارگر و مباحث مربوط به تأمیناجتماعی را داریم در اینجا میآوریم اصلاح میکنیم. دوستان من! استدعا میکنم اول از این به کل ماده (12) رأی ندهید، دوم از این اگر میخواهیم رأی بدهیم به گونهای بشود که ما قوانین مربوط به تأمیناجتماعی را در اینجا اصلاح نکنیم. استدعا میکنم که دوستان یا به این پیشنهاد رأی بدهند یا کلش را حذف بکنیم که دیگر در مباحث کلی ما اینقدر ورود نکنیم.

محمد علی وکیلی
متشکرم، آقای رئیس! اخطار دارند.

علی مطهری

محمدحسن زدا
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
ابتدا میخواهم به عنوان یک جانباز (55) درصد از مجلس حامی ایثارگران و از مجلس حامی جانبازان تشکر بکنم به خاطر مصوباتی که امروز مجلس محترم داشتند.
لازم میدانم یک توضیحی راجع به کارگاههای ثابت و غیرثابت بدهم. خیلی مختصر که دوستان در جریان قرار بگیرند. کارگاههای ثابت کارگاهی است که ما امکان بررسی داریم و لیست ارائهشده توسط کارفرمای محترم را میتوانیم نظارت و کنترل بکنیم. اینجا جایی هست که تولید در آن انجام میشود و ما حامی هستیم و اعتماد به کارفرمای محترم کردیم. هر لیستی که کارفرما بیاورد برای ما قابل قبول و تمام است. اما کارگاههای غیرثابت کارگاههایی هستند که در بیابان و دریا و زیر دریا، بالای کوه و کارگاههایی که به عنوان شاید مدتزمان کوتاه تشکیل میشوند و ما هیچ امکان نظارتی را بر آنها نداریم. قانونگذار محترم به همین دلیل ماده (41) قانون را ایجاد کرد که ما با ایجاد ضریب بتوانیم نظارت بر این لیست داشته باشیم.
الان پیشنهادی که مطرح است معنیاش این است که امکان نظارت را از سازمان تأمیناجتماعی برای لیستهایی که کارگاههای غیرثابت میآورند از بین میبرد و ما دیگر هیچگونه امکان نظارتی بر لیست نداریم. معنی مشخصش این است که دارد بیمه اجباری به بیمه اختیاری تبدیل میشود. بنده نمیتوانم کارگران پیمانکاری شهرداری که شب تا صبح دارند زحمت میکشند و همه ما مدیون زحماتشان هستیم را کنترل بکنم که ببینم آیا لیست این عزیزان مرتب و کامل میآید یا نه؟ کسانی که پیمانکاری در زیر دریا دارند، در سطحی که (50) کیلومتر مربع وسعتش هست، چطور من نمیتوانم امکان این را داشته باشم که بروم لیستهای اینها را کنترل و بررسی بکنم ببینم آیا حقی از کارگر عزیز من رفع شده یا نه. قبلاً این موضوع در کمیسیونهای بهداشت و اجتماعی مطرح شده و به اتفاق آراء در آنجا رد شده.
در نتیجه خواهش میکنم به دلیل اینکه مطمئن هستم اگر نظارت ما بر کارگاههای غیرثابت از بین برود و بیمه اجباری تبدیل به بیمه اختیاری بشود سازمان بخش مهمی از درآمدهایش را از دست خواهد داد و (5/1) میلیون نفر کارگری که در این بخش غیرثابت مشغول هستند نظارت ما از بین خواهد رفت خواهش میکنم برای حذف این پیشنهاد دوستان رأی بدهند و محبت بفرمایند تا سازمان بتواند وظایف خودش را انجام بدهد. عزیزمان برادر بزرگوارمان فرمودند که سازمان به فکر ایجاد درآمد جدید هست. اصلاً اینطور نیست، شما میخواهید رویه و درآمدی که همین الان جاری هست و ما مشکلات نقدینگی داریم همین را میخواهید با این از ما سلب بکنید که خواهش میکنم دوستان و عزیزان همت بفرمایند و رأی به حذف این پیشنهاد بدهند، خیلی متشکرم. البته با اصل ماده (12) موافقت خودمان را اعلام میکنیم.

علی مطهری
متشکریم، حالا آن را به موقع میگویید. کمیسیون هم که مخالف هستند، بفرمایید. جناب آقای زارع لطف کنید این کارگاه ثابت و غیرثابت را هم یک تعریفی بکنید.

رحیم زارع
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز و ارجمند! اینجا بحث حمایت از تولید ملی است. اصل حرف آقای کوهکن درست است، اما ما هیچ زیرساختی نداریم. زیرساختهایی که بیاید آن کارگاهها و کارخانهها و کسب و کار ثابت را از غیرثابت تشخیص بدهد. اما برای ثابت زیرساختها فراهم و مشخص است و نظارت هست. این کارگاههای ثابت یعنی جایی که آدرسش مشخص است و نیروی تأمیناجتماعی و بازرس مستقیم به آن آدرس میرود و لیست بیمه را نگاه میکند، تعداد کارگر را نگاه میکند و مشخص است. اما غیرثابتها را میدانید که امروز سوءاستفاده هم زیاد شده. مثلاً مکان و جای مشخص ندارند، تأمیناجتماعی نمیداند حرف اینها درست است یا نادرست؟ ما همانطور که مالیات را از علیالرأس به خوداظهاری آوردیم که از سال آینده اجرا میشود حتماً دنبال این هستیم که بیمه تأمیناجتماعی هم به صورت خوداظهاری بیاورد. اما موقعی که زیرساخت نظارت برای کارگاههای غیرثابت مشخص نیست، کسانی که تخلف میکنند و درآمد دولت را کاهش میدهند، حق بیمهگزاران تأمیناجتماعی را کاهش میدهند امروز مخالف هستیم و هیچ ابزار کنترلی نیست. از عزیزان میخواهم که به پیشنهاد همکار عزیزمان رأی ندهند.

علی مطهری
متشکریم. یک جملهای در صحبت جناب آقای مصری در ارتباط با جناب آقای کوهکن بود که فرمودند به اقتضاء شغل جناب آقای کوهکن که وکالت هست ایشان دارند این پیشنهاد را مطرح میکنند، میدانید وقتی که یک وکیلی نماینده مجلس میشود باید وکالت خودش را تودیع بکند و دیگر در دوره نمایندگی نمیتواند شغل وکالت را انجام بدهد. بنابراین آقای کوهکن احساس میکردند که تعریضی به ایشان بوده، حالا این توضیحی که ما میدهیم انشاءالله ایشان هم قانع شدند و دیگر نیازی به تذکر نباشد. آقای عباسی! شما راجع به همین موضوع اخطار دارید؟ اگر نوبتتان هست بفرمایید.

محمد علی وکیلی
بله، نوبتشان هست، جناب آقای عباسی بفرمایید.

اسداله عباسی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت. جناب آقای دکتر مطهری! انتظار ما این بود که با توجه به پیشنهادی که آقای کوهکن دادند و اخطاری که ما بلافاصله اعلام کردیم اول شما قطع مذاکره میکردید و اخطار را اولویت میدادید. چون احتمال دارد که مغایر با قانون اساسی باشد که هست.
جناب آقای مطهری ببینید! اصول بیست و هشتم و بیست و نهم را ملاحظه بفرمایید! هرکسی حق دارد که شغل داشته باشد و ما هم براساس نیاز جامعه اشتغال ایجاد میکنیم. گاهی اوقات این اشتغال ثابت هست و در یک کارگاه و مجموعه ثابت هست که مشخص است، گاهی اوقات شاغلین در صحرا، جاهایی که بدی آب و هوا دارد و در جاهایی که قابل دسترس کارشناسان بیمه نیست و در آنجا ما منتظر باشیم خوداظهاری بشود همین الان ما نمایندهها گاهی اوقات مواجه میشویم. بعضیها مراجعه میکنند بیمهشان را رد نکردند، بعد از بازنشستگی میخواهد (30) سال بازنشسته بشود میگویند شما چهار سال کم دارید. میگوید من چهار سال فلان منطقه کار کردم، منطقه صعبالعبور بوده، راهسازی بوده، راهآهن و چه بوده.

علی مطهری
آقای عباسی ببخشید! شما مغایرتش با اصل (28) را بفرمایید.

اسداله عباسی
مغایرتش این است که «برخورداری از تأمیناجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بیسرپرستی، در راهماندگی، حوادث، سوانح و نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی به صورت بیمه و غیره حقی همگانی است».

علی مطهری
شما میخواهید شامل غیرثابتها هم بشود.

اسداله عباسی
دولت مکلف است که طبق قوانین از محل درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، همین نکته مشارکت مردم، خدمات و حمایتهای مالی فوق را برای یکیک افراد کشور تأمین کند. الان خیلی از افراد هستند که در راهآهن دارند کار میکنند، در راهسازی دارند کار میکنند، در بیابانها دارند کار میکنند دسترسی به تأمیناجتماعی ندارند. اینها غیرثابت میشود، سیار هستند.
آقای دکتر! نمیتوانیم این پیشنهاد را بدهیم. اصلاً این پیشنهاد مغایر با قانون اساسی است. چرا این باید به رأی گذاشته بشود، پیشنهادی که با اصول (28) و (29) قانون اساسی مغایرت دارد؟ خواهش من این است که بر این اساس شما اخطار را وارد بدانید و این پیشنهاد را شما به رأی نگذارید.

علی مطهری
ببینید! اخطارتان به نظر من وارد نیست. اینجا توضیح دادند که اگر کارگاههای غیرثابت را ما اضافه بکنیم احتمال سوءاستفاده وجود دارد. اسامی را که واقعاً کارگر نیستند اضافه میکنند، اگرچه به نفع تأمیناجتماعی است، ولی مشکلاتی را ایجاد میکند و این مادهای که الان ما میخواهیم تصویب بکنیم به این معنا نیست که تکلیف آن کارگاههای غیرثابت در جای دیگری مشخص نشده باشد. بنابراین اینطور نیست که اینها نادیده گرفته شده باشند. آن حالا در جای خودش باید حل بشود. حالا ما فعلاً میخواهیم به این ماده رأی و نظر بدهیم، متشکریم.
حضار 196 نفر، دوستان رأی خودشان را نسبت به پیشنهاد حذف از طرف جناب آقای کوهکن اعلام بفرمایند. پیشنهاد این است که کلمه «غیرثابت» در سطر پنجم بعد از کلمه «ثابت» اضافه بشود و همینطور تبصره ماده (12) هم حذف بشود. دولت و کمیسیون هردو مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 195 نفر، اصل ماده (12) که دولت و کمیسیون هردو موافق هستند را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
آقای رحیمی! میهمانان را اعلام کنید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق ثبتی دانشگاه علمی ـ کاربردی واحد مشاورین املاک تهران.
ـ جمعی از دانشجویان رشته هتلداری دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی واحد کاراد تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان شیروان میهمانان جناب آقای عزیزی نماینده محترم شیروان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شاهد میثاق از منطقه (8) تهران به دعوت جناب آقای کواکبیان میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه حضرت زینب از منطقه (6) تهران به دعوت جناب آقای مازنی و سرکار خانم سعیدی نمایندگان محترم تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند. خدمت همه عزیزان خیرمقدم و خوشآمد عرض میکنیم.

علی مطهری
متشکریم، همکاران از مجلس خارج نشوند. ما باز هم رأیگیری داریم. دوستان لطف کنند حضور داشته باشند ما یکی، دو تا رأی دیگر هم بگیریم حالا بعدش اختیار با دوستان است.

علی مطهری
آقای قاضیزاده! بفرمایید، یکی، دوتا ماده را هم رأیگیری کنیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
4 ـ بند «ب» ماده (13) به شرح زیر اصلاح گردید:
ب ـ به منظور حمایت مالی از فعالیتهای تحقیق و توسعه، هزینههای تحقیقاتی و پژوهشی دستگاههای موضوع ماده (2) این قانون به اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی در واحدهای تولیدی و صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارتخانههای ذیربط که در قالب قرارداد منعقده با دانشگاهها یا مراکز علمی و پژوهشی دارای مجوز قطعی از وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا مراجع ذیصلاح قانونی که در چهارچوب نقشه جامع علمی کشور به تشخیص این دستگاهها انجام میشود، همچنان مشمول معافیت مالیاتی بند «س» ماده (132) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن است.
آقای دکتر! پیشنهاد نداریم، ولی خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد.

علی مطهری
حضار 195 نفر، بند «ب» ماده (13) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. چون خلاف برنامه است و مسأله معافیت مالیاتی است دوسوم رأی میخواهد. به هر حال در متن این ماده آمده. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، متأسفانه تصویب نشد.
آقای قاضیزاده بفرمایید!

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم، دوسوم رأی نیاورده. مگر اینکه کمیسیون دوباره رسیدگی بکند و گزارش جدید به ما بدهد. حذفش کنیم؟ آقای دکتر! آقای فولادگر خودشان پیشنهاد حذف دارند، حذف را به رأی بگذارید.

علی مطهری
حضار 195 نفر، پیشنهاد حذف بند «ب» ماده (13) را به رأی میگذاریم. کمیسیون و دولت مخالف هستند. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
چون پیشنهاد جایگزین الان ما نداریم، دارید؟ (فولادگر ـ در چهارچوب برنامه ششم) بگوییم «در چهارچوب برنامه ششم» که آنوقت شامل این میشود که معافیت مالیاتی هم نباید داشته باشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر فولادگر! کل حکم شما برای معافیت مالیاتی است. در چهارچوب برنامه ششم یعنی چه؟

علی مطهری
یعنی اینکه معافیت مالیاتی نباشد، خلاف این بند میشود. (فولادگر ـ در چهارچوب برنامه ششم) در چهارچوب یعنی اینکه معافیت نباید باشد. آقای فولادگر! این دیگر بازی با کلمات میشود، در واقع معافیتی نباید باشد. (کاتب ـ آقای رئیس! ارجاع بدهید) ما میتوانیم ارجاع بدهیم. (فولادگر ـ نه همینجا تعیین تکلیف کنید) دیگر فکر نمیکنم قابل اصلاح باشد.
حضار 195 نفر، ارجاع بند «ب» ماده (13) به کمیسیون را به رأی گذاشتیم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پس به کمیسیون ارجاع میشود.
8
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به آقای رسول خضری نماینده سردشت و پیرانشهر و همچنین گرامیداشت سالروز قیام (19) دی ماه و سالروز ارتحال آیتالله هاشمیرفسنجانی

علی مطهری
ما به جناب آقای دکتر خضری نماینده محترم سردشت و پیرانشهر به مناسبت رحلت پدر بزرگوارشان تسلیت عرض میکنیم و مجمع نمایندگان کردستان، آذربایجانغربی و سیستان و بلوچستان هم به ایشان تسلیت گفتند.
امروز همانطور که مناسبت (19) دیماه بود که در واقع اولین قیام مردم ایران در سال 1356 در قم بود که منجر به شهادت پنج نفر شد که یکی از آنها هم فرزند مرحوم آیتالله خزعلی بودند و نقطه شروع نهضت اسلامی در دوره جدید بود و منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد.
همینطور امروز روز رحلت مرحوم آیتالله هاشمیرفسنجانی هست که نقش ایشان از سال 1341، 1342 تا پیروزی انقلاب و تا مراحل مختلف بعد از انقلاب اسلامی ایشان سه دوره رئیس مجلس بودند و بعد دو دوره ریاست جمهوری، ریاست مجمع تشخیص مصلحت، فرماندهی کل نیروهای مسلح در دوره جنگ و غیره. به هر حال ما یاد ایشان را هم گرامی میداریم.
9
ناطقان جلسه آقایان: سیدحمیدرضا کاظمی،احمد همتی، شهابالدین بیمقدار، محمدرضا پورابراهیمیداورانی و حمیدرضا حاجیبابایی

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی نماینده محترم پلدختر.
ـ آقای احمد همتی نماینده محترم سمنان، مهدیشهر و سرخه.
ـ آقای شهابالدین بیمقدار نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور.
ـ آقای حمیدرضا حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
در خدمت جناب آقای کاظمی نماینده محترم پلدختر هستیم.

سیدحمیدرضا کاظمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به ارواح پاک و مطهر شهیدان و امام شهیدان و سلام و ارادت به محضر رهبر فرزانه انقلاب و همچنین ملت رشید ایران اسلامی و درود فراوان بر مردمان باوفا، صدیق، غیرتمند، دلاور، شریف، زحمتکش و انقلابی، دردمند و محروم، قانع و فهیم لرستان به ویژه مردان و زنان ولایتمدار و سربلند حوزه انتخابیهام پلدختر و معمولان. سلام بر قدمت تاریخ ایران، سلام بر قوم لر قوم شیران.
همکاران گرامی! همانگونه که مستحضرید امروز ملت ایران به واسطه تحریمهای ظالمانه جبهه استکبار جهانی در شرایط ویژهای قرار دارد. به نظر میرسد برای خروج از این شرایط بایستی الزامات خاصی را مد نظر قرار دهیم. در شرایط فعلی به نظر میرسد صرف نظر از شعار باید به تدوین سیاستهای دوران ویژه و بحران پرداخت که در چنین شرایطی میتوان به اتخاذ سیاست تولید داخلی روی آورد. کشور ما با مواهب طبیعی و خدادادی میتواند یکی از کشورهای توسعهیافته باشد، ولی هزینههایی که نهاد دولت برای ملتمان ایجاد کرده بار گرانی بر دوش همه ما است. نگاهی به بودجه جاری و عمرانی کشور طی سالها گویای این حقیقت است که دولت ما بیش از اندازه فربه شده و مردم نحیف.
چرا اینهمه ریخت و پاش وجود دارد، چرا میلیونها نفر بیکارند، چرا میلیونها نفر زیر خط فقر زندگی میکنند؟ به راستی چرا برای ایجاد اشتغال و رونق تولید اینهمه موانع وجود دارد؟ چرا دلالبازی و واسطهگری اینهمه سودمند و تولید اینهمه زیانده و دردسرآفرین است، چرا سرمایهگذاران را فراری میدهیم، چرا برای خدمتگزاران واقعی میهن اسلامی جهت تولید و اشتغال اینهمه موانع ایجاد میکنیم؟
راه نجات کشور در شرایط فعلی توجه به اقتصاد مقاومتی است. اقتصاد مقاومتی یعنی کار و تلاش مضاعف و بهرهبرداری، اقتصاد مقاومتی یعنی استوار و سترگ در مقابل دشمنان با قامتی رسا به ملتمان تعظیم کنیم. اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه ولینعمتانمان ملت بزرگ ایران دغدغه نان و آب نداشته باشند. اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه سلطانهای ارز و سکه زندگی مردم را دستخوش طوفانهای سهمگین ننمایند. اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه تحریمها را به فرصت تبدیل کنیم.
استانی مثل لرستان میتواند با تقویت زیرساختها و گسترش فرهنگ و کار تولید نیازهای غذایی جمعیت انبوهی از مردم ایران را تأمین کند. هدایت و پشتیبانی سرمایهگذاری در مناطق محروم میتواند در راستای عدالت اجتماعی بسیار مفید باشد. با ادامه وضعیت فعلی، تخصیص اعتبارات استانهای توسعهنیافته به صورت قطرهچکانی همچنان در دام دور باطل پیشرفت گام خواهند برداشت. از دولت میخواهیم به مشکلات استانهای کمتر توسعهیافته مانند لرستان توجه ویژه نماید. با توجه به تحریمهای ظالمانه استکبار علیه ملت ایران وزارت خارجه با انسجامبخشی همپیمانان و همچنین کشورهای ستمدیده از آمریکا و متحدینش و با جذب روشنفکران، نخبگان و فعالین سیاسی ـ مدنی در عرصه جهانی گفتمان بیاعتبار کردن تحریمها از منظر اخلاق انسانیت را در سطح جهانی پیگیری نماید.
تذکر به دستگاههای اجرایی؛ جناب آقای دکتر روحانی، ریاست محترم جمهور! همانگونه که مستحضر هستید حوزه انتخابیه اینجانب یعنی شهرستان پلدختر و معمولان طی هفتههای گذشته در مواجهه با سیلی که گستره نسبتاً وسیعی از شهرستان را در بر گرفته بود متحمل آسیبهای جدی به مرکز شهرستان، روستاها، عشایر و راههای ارتباطی، مزارع و باغات گردید. ضمن تشکر از آقای نجار بابت حضور در منطقه سیلزده با عنایت به اهمیت موضوع و حجم بالای خسارات برآوردشده میطلبد که حضرتعالی به عنوان ریاست جمهور دستورات لازم را به وزارتخانههای کشور، جهادکشاورزی، نیرو و راه و شهرسازی و سازمان مدیریت و سایر دستگاههای ذیربط صادر فرمایید.
شهر پلدختر به عنوان پشتیبانی رزمندگان اسلام در هشت سال جنگ تحمیلی بیش از (70) بار مورد شدیدترین بمبارانهای هوایی رژیم صدام قرار گرفت، به گونهای که این شهر به ویرانهای تبدیل شد و هویزه ثانی نام گرفت. افتخار مردم پلدختر این است که در تقدیم تعداد شهید به نسبت جمعیت مقام دوم کشور را دارد. گرچه خدمتگزاری برای مردم شهیدپرور این شهرستان را افتخار خود میدانم، اما وظیفه بنده را سنگینتر کرده است.
یکی از خواستههای به حق مردم شهرستان پلدختر با اینهمه خسارات وارده که جزء مناطق جنگی حساب شده اکنون هم مانند استانهای همجوار مرزی کارکنان دستگاههای اداری، خصوصاً فرهنگیان عزیز از مزایای مناطق جنگی بهرهمند شوند.
وزیر محترم راه و شهرسازی! طراحی خط راهآهن دورود ـ خرمآباد ـ پلدختر ـ اندیمشک با پیگیری زیاد اینجانب و نظر مثبت کارشناسان آن وزارتخانه با توجه به حساسیت پلدختر که از نظر جغرافیایی در منطقه حساس واقع شده خواستار تسریع در اجرای این پروژه ملی میباشم. با توجه به موقعیت شهرستان پلدختر و حادثهخیز بودن چهارخطه (100) کیلومتری پلدختر به خرمآباد دستور تسریع در اجرای پروژه را صادر فرمایید.
شهرستان پلدختر و بخش معمولان با (267) روستا سومین شهرستان استان لرستان از نظر وسعت است دستور فرمایید اجرای آسفالت جادههای روستایی در دستور کار قرار گیرد. عوارض سنگین آزادراه خرمزال مشکلات جدی برای ساکنین روستاها و عشایر حاشیه آن ایجاد کرده که طی نامهای به آن وزارتخانه درخواست حل مشکلات آن را داشتم، علیرغم دستور تاکنون حل نشده است. خواستار رسیدگی و حل مشکل هستم.
وزیر محترم نیرو! همانگونه که مطلع هستید در جریان سیل اخیر در حوزه انتخابیه اینجانب گزارشها حاکی از آن است که عدم انجام پروژه دیوارهای ساحلی در شهرستان پلدختر و بخش معمولان و روستاهای حاشیه رودخانه یکی از دلایل اصلی ورود خسارت جدی به این دو شهر و مناطق روستایی بوده است. از شما میخواهم ضمن بررسی علت تأخیر در اتمام این پروژهها دستور تسریع و تکمیل دیوارههای ساحلی پلدختر و معمولان را صادر فرمایید.
دستور مطالبه و اجرای پروژههای سدهای زال، چولهول و بنلار و تسریع در اجرای سد بختیاری را صادر فرمایید و با توجه به گرمسیری بودن شهرستان پلدختر و بخش معمولان و فقر و تنگدستی مردم و مراجعه مکرر اینجانب قریب به سه سال به آن وزارتخانه و شرکت توانیر اجرای تعرفه برق گرمسیری شهرستان را خواستارم.
جناب آقای دکتر رحمانی! با گذشت حدود دو سال از کلنگزنی کارخانه آهک هیدراته پلدختر توسط شرکت ایمیدرو و ایجاد امید و انتظار در مردم شهرستان، ولی متأسفانه اقدام علمی درخصوص اجرای پروژه صورت نگرفته. انتظار دارم دستور فرمایید با توجه به محرومیت منطقه ایمیدرو نسبت به اجرایی کردن طرح به صورت ویژه و جهاد سازندگی نسبت به هر آبخیزداری در شهرستان اقدام شود. وزیر اقتصاد! با توجه به پیگیری جدی، بانک ملی تاکنون هیچگونه همکاری در جهت اجرای کارخانه سیمان نداشته و از وزیر ارتباطات درخواست دارم با توجه به مشکلات ارتباطی در شهرستان هم تلفن همراه و هم اینترنت، درخواست تسریع با توجه به دعوت اینجانب بیش از سه ماه گذشته، ولی تاکنون اقدامی صورت نگرفته. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای احمد همتی نماینده محترم سمنان، مهدیشهر و سرخه بفرمایید.

احمد همتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با سلام به ملت رشید و شریف ایران و به ویژه مردم عزیز حوزه انتخابیهام شهرستانهای سمنان، مهدیشهر و سرخه.
یکی بر سر شاخ و بن میبرید
خداوند بستان نظر کرد و دید
بگفتا که این مرد بد میکند
نه با من، که با نفس خود میکند
سالها است که موجی در کشور ایجاد شده است که سعی دارد مردم و مسئولین را در دو طیف کاملاً متفاوت و جدا از هم نشان دهد که البته در ماههای اخیر به شکل ناباورانهای تشدید شده است. عوامل آنکه عدهای محدود و درصد اندکی از جامعهاند برای رسیدن به این مقصود از تمام ابزارهای تخریبی و انواع تهمتها و شایعات و ترفندهای رسانهای و تبلیغی استفاده میکنند. اگرچه متأسفانه عملکرد برخی از مسئولان بر این مسأله صحه میگذارد، ولی برآیند آنچه که منعکس میگردد با واقعیتهای موجود متفاوت است. کسانی که دست به این جوسازیها میزنند یا اطلاعات و تحلیلهای درستی نداشته و یا با انگیزه منافع شخصی دست به این کار زده و منافع ملی و نظام را قربانی آن میکنند. در اینجا به دسته دوم یعنی منفعتطلبان و قدرتطلبان میپردازم. کسانی که عملاً تئوری ماکیاول را در داخل کشور به کار میبندند و میخواهند با هر روشی و از هر راهی به قدرت برسند. حتی به قیمت زیر پا گذاشتن اصول دینی و انسانی و ارزشهای انقلاب اسلامی و هرچه به زبان و قلمشان جاری است نشر میدهند بیتوجه به آیه شریفه «و لا تقفُ ما لیس لک به علم ان السمع و البصره و الفؤاد کل اولئک کان عنه مسئولا».
در مهر سال گذشته نیز طی نامهای محضر مقام معظم رهبری به اینگونه روشها اشاره داشتیم و برخی مصادیق آنها تبیین گردید و خطر تنشها و خیزشهای اجتماعی ناشی از آن پیشبینی شد که متأسفانه حوادث دیماه سال گذشته بر آن صحه گذاشت. اکنون نیز اعلام میکنیم کسانی که دست به تخریب نهادهای منتخب مردم زده و پروژه تسخیر مجلس و سپس ریاست جمهوری و بعد رهبری را آغاز کردند بدانند که به بیراهه میروند و ملت عزیز و رشید ایران سالها است دست آنها را خوانده و چهره واقعی آنها را شناخته است.
در واقع مردم ما میدانند شعارهای تند و تخریبی بدون راهکار عملی برای حل مشکلات مردم یا ناشی از منفعتطلبی است یا عوامفریبی. این نوع تفکرات قوانین ملی و بینالمللی را برنمیتابند و به هر بهانهای و با هر دستاوردی فضای کشور را متشنج کرده و اتحاد ملی و ارتباطات بینالمللی را مخدوش میسازند. حتی استراتژی نظام و رهبری که ارتباط با شرق و غرب عالم بجز رژیم صهیونیستی و آمریکا آن هم درمورد لوازم مصرفی را در نظر دارد نمیپذیرند و در هر فرصتی آن را خدشهدار کرده و عملاً در جهت خواستههای ترامپ و دشمنان ما حرکت میکنند.
جالبتر اینکه همینها تریبون به دست گرفته و یا قلمفرسایی کرده که مسئولین چکار میکنند و چرا تلاش نمیکنند. این مدعیان بدانند قاطبه مسئولین نظام در ردهها و قوای مختلف تلاشهای بیوقفهای دارند. آنها بیشتر ساعات شبانهروز را میدوند، ولی روی تردمیلهایی که شما روشن کردهاید. تردمیلها را خاموش کنید تا حرکت رو به جلوی آنها علیرغم همه موانع و مشکلات دیده شود.
در شورهزار هیچ محصولی به عمل نمیآید، نمک بر کشتزار مدیریت کشور نپاشید تا مردم از میوه آن بهرهمند شوند. در این رابطه همه مسئولند، تریبونداران، قلم به دستان، رسانهها به ویژه رسانه ملی. هیچ فرد، نهاد و ارگانی نباید خود را صرفاً مطالبهگر بداند و همه در حد خود و طبق قانون و شرع باید پاسخگو باشند. در این بین رسانه ملی نقش اساسی دارد و اگرچه بدنه این سازمان را کارکنان صادق و پرتلاش تشکیل میدهند، ولی متأسفانه در آنجا هم درصد کمی برخی سیاستگذاریهای حساس را به عهده دارند که اهداف خاص خود را دنبال میکنند و تهمت زدن و تخریب رقبا و مجلس و دولت برنامه اصلی آنها است. به همین خاطر برای شفافسازی و ارتباط بیشتر مردم و مسئولین و خنثی کردن این دسیسهها مدتها است به مدیریت سازمان صدا و سیما کتباً پیشنهاد ایجاد شبکه مردم را دادهایم، ولی متأسفانه هیچگونه پاسخی اعلام نشده است و این مسأله خود سؤالبرانگیز است که آیا صدا و سیما میخواهد مردم در جریان عملکرد و وضعیت مسئولین قرار بگیرند و به عنوان رسانه ملی زبان همه ملت ایران باشد یا کماکان چهره و وجهه آنها را آنطور که میخواهد و میخواهند ترسیم نماید؟ در آن صورت باید به فرمایش رهبر معظم عنایت کرد که تخریب ارکان نظام انقلابیگری نیست، بلکه ویرانگری است. ارکانی که قاطبه آن از خانواده معظم شهدا و ایثارگران میباشند.
نکته قابل توجه و مهم در کنار این مسائل شرایط دشوار اقتصادی مردم است که علیرغم تلاشها و اقداماتی که مجلس انجام داده است به دلایلی که بخشی از آن ذکر شد هنوز این مشکلات وجود دارد و تشدید شده است. از جمله اقدامات مجلس افزایش پلکانی به نفع حقوقهای پایین، افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوقهای پایین، همسانسازی حقوق بازنشستگان، تعیین سقف برای پاداش پایانخدمت برای حقوقهای بالا، تسهیلات کمبهره برای اشتغال روستایی و عشایری، افزایش صفر درصد برای حقوقهای بالای پنج میلیون تومان، افزایش سه برابری دریافتی مددجویان کمیته حضرت امام و بهزیستی، قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، کمک به اجرای طرح تحول نظام سلامت، استخدام معلمین حقالتدریسی که البته باید ردیف برای بودجه 98 ایجاد شود.
در واقع هنوز هم کشور ما جزء کشورهایی است که ناعادلانهترین شیوه پرداخت رسمی را دارد و تفاوت دریافتیهای رسمی بسیار بیشتر از متوسط جهانی است و باید اصلاح شود و کماکان اکثر دریافتیها بسیار پایینتر از خط فقر است.
در کنار مسائل اقتصادی باید وضعیت سیاسی ـ اجتماعی کشور نیز اصلاح گردد و بسیاری از اصول قانون اساسی و قوانین جاری که مغفول ماندند اجرا شود که فرصت بیان آنها نیست. بازداشتهای سؤالبرانگیز و مبهم به ویژه درمورد اعتراضات صنفی شامل کارگران، معلمان، کارمندان و فعالان سیاسی ـ اجتماعی قانونمندتر شود و در صورت بازداشتهای قانونی بیدرنگ پرونده به مراجع قضائی ارجاع شده و برابر قانون اساسی عمل شود که اعتماد مردم به قانون سست نگردد.
نکته دیگر مسأله مهم آب است. آب یکی از چالشهای جدی کشور ما است که باعث مشکلات جدی در برخی استانها شده است که در این رابطه باید به چند نکته توجه داشت. اول افزایش بهرهوری آب در همه بخشها است که وزارت نیرو با اجرای ضوابط مربوط میتواند به این هدف دست پیدا کند. دوم، باید موارد اختلافی را با مراجعه به قانون اساسی و قانون توزیع عادلانه آب و بحثهای کارشناسی و علمی حل کرد و از برخوردهای احساسی و منطقهای خودداری نمود. (نایبرئیس ـ وقت شما تمام است)
نکته آخر، خلیج فارس، دریای عمان و خزر آبهای سرزمینی ما هستند و کشورهای حاشیه آنها از این آبها بهرهبرداری میکنند. بنابراین با خودتحریمی میدان را برای آنها خالی نکنیم و از این منبع لایزال برای توسعه کشور استفاده کنیم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای شهابالدین بیمقدار نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو بفرمایید.

شهاب الدین بیمقدار
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به شهیدان و درود و رحمت به روان پاک امام خمینی که وحدت کلمه شعار اصلی ایشان بود و سلام و درود خدمت رهبر عظیمالشأن حضرت آیتالله خامنهای و نثار رحمت به روان پاک آیتالله هاشمی، مطهری، بهشتی، منتظری، قاضی طباطبائی، مدنی و همه بزرگانی که در شکلگیری و پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نقشی اساسی داشتند.
سلام عرض میکنم خدمت مردم نجیب، فهیم حوزه انتخابیهام تبریز، آذرشهر و اسکو و آذربایجان ایران اسلامی. به (40) سالگی انقلاب اسلامی نزدیک میشویم، بنده خود یک انقلابی بوده و هستم و جان بر کف در خدمت این انقلاب و مردم عزیز بوده و هستم، ولی حالا انقلابیگری طور دیگری تعریف میشود. کوبیدن دیگران و خود را آتشی دانستن، شعارها، مرثیهها، نوحهها، در جهت از بین بردن وحدت است. یعنی مخالف شعار وحدت امام خمینی. حتی بر مرده هم رحم نمیشود، اخیراً عدهای نافهم شعار مرگ بر هاشمی از دنیا رحلت کرده را دادند که به حق امیرکبیر زمان بود.
یکی از همکاران ما در پشت این تریبون اتهامات ناروایی را متوجه مرحوم آیتالله هاشمی، خاتمی، کروبی و موسوی کرد که باید جوابیه آنها در مجلس قرائت شود.
بدین وسیله سالگرد رحلت ایشان حضرت آقای هاشمی را به خانواده محترم و انقلابیهای واقعی تسلیت عرض میکنم و از خداوند منان علو درجات ایشان را خواهانم. امروز (19) دی سالروز قیام مردم قم است که مردم تبریز در (29) بهمن، چهلم شهدای قم، تخم پیروزی انقلاب اسلامی را کاشتند. خدا رحمت کند شهدای قم و تبریز را. یا شاسین تبریز، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین ایران.
حضرت آیتالله مطهری که بنده افتخار شاگردی ایشان در زمان شاه را داشتم میفرمایند: «معتقد بوده و هستم هر مقام غیرمعصومی که در وضع غیرقابل انتقاد قرار گیرد هم برای خودش خطر است و هم برای اسلام. اینها نمیدانند انتقاد اصلاح و رفع عیوب است. اگر عیوب دستگاهی انتقاد نشود امید اصلاح در آن نیست و اگر اصلاح نشد مانند پیکر بیماری که بیماریاش معالجه نشود آن بیماری آن پیکر را از پا در خواهد آورد».
ما چه میکنیم؟ تلگرام را فیلتر میکنیم، به فکر محدود کردن فضای مجازی و رسانههای جمعی هستیم، گرچه نمیتوانیم، چون پیشرفت فنون سریع است. صدا و سیما را انحصاری میکنیم، خودی و غیرخودی به وجود میآوریم و اخلاق جامعه را خراب میکنیم. نترسیم، همانطور که دانشمند فقیه فرمودند اجازه بدهیم مورد انتقاد قرار بگیریم.
بخشی از کتاب پشتپرده ریاکاری: «قفل برای این است که روی در قرار داده شده که آدم درستکار را درستکار نگه دارد. یک درصد از مردم ریاکار و دزد هستند، اینها به دنبال باز کردن قفلها و دستبرد به خانهها هستند و یک درصد از مردم همیشه درستکار هستند و تحت هیچ شرایطی ریاکاری نمیکنند. مردم زمانی که حس میکنند به آنها از سوی حکومت ظلم میشود یا حق آنها در جایی خورده میشود، هر جا که دستشان برسد سعی خواهند کرد تا با ریاکاری و دزدی این حق خوردهشده را جبران نمایند. در واقع ریاکاری در همه جوامع به نوع تعامل حکومتها با مردم باز میگردد. رفتار دولتها به شدت روی شکلگیری اخلاق در جامعه تأثیرگذار بوده و به سادگی میتواند مرزهای اخلاق را جابهجا کند. قانونگذار باید در وضع قوانین، قوه مجریه در اجرا و سیستم قضائی در قضاوت، منافع لایهها و طبقات اجتماعی مختلف را مورد نظر قرار دهد تا احساس مورد ظلم واقع شدن در میان هیچکدام از اقشار جامعه احساس نشود. با این کار اخلاقمداری در جامعه پررنگ میشود. اما در صورتی که الگوی رفتاری حاکمیت به شکلی باشد که مردم احساس ظلم کنند، مردم خود را محق به نادیده گرفتن هنجارهای اخلاقی خواهند دانست و ریاکاری در جامعه پررنگ شده و بعد از یک دوره زمانی از اخلاق تنها نامی میماند».
خواهران و برادران نماینده، دولتمردان عزیز، ادارهکنندگان حاکمیت، قوه قضائیه! بیایید با راستگویی، شفافیت، رعایت حق شهروندی، محترم شمردن همه مردم، ایجاد سیستمهای درست، ازخودگذشتگی، به فکر حفظ پست و مقام نبودن، اخلاق نیکو را در جامعه حاکم کنیم و حلال مشکلات باشیم تا منجر به اصلاح شود.
مسئولین محترم، خصوصاً آنهایی که در فرهنگ کشور نقش دارید، فرزندانتان را از ینگه دنیا فرا بخوانید، در اخلاق مردم تأثیر بد میگذارد و حرفهایی که این روزها در فضای مجازی میچرخد مردم تبریز را عصبانی کرده است. «آذربایجان باشین ساغ اولسون».
درگذشت مهندس توکلی پیر صنعت آذربایجان، پدر صنایع نوین آذربایجان و ایران را به صنعتگران، کارگران، مردم آذربایجان و خانواده ایشان تسلیت عرض میکنم.
حال که ترامپ در سال نو میلادی منقوش بر میز هیأت دولت به زبان جدیدالاختراع فیلمهای علمی ـ تخیلی آمریکایی مبنی بر تحریمهای ایران و شعاری را گذاشته است، آیا فقط با شعار دادن و محکوم کردن میشود کاری کرد؟ ما میتوانیم، بیایید بودجه را براساس نفت صفر بنویسیم، چون صادرات خدمات و کالای ما (54) میلیارد دلار در سال 96 بوده است و اگر هم حمایت کنیم بیشتر میتوانیم انجام بدهیم و او که گفته است من با نخ ایران را خفه خواهم کرد، مشت محکمی در دهانش بزنیم و نفت را خود نفروشیم. منت دیگران را نکشیم، بر علیه استقلالمان کار نکنیم که این دوستان به ما منت بگذارند، ترامپ منت بگذارد که مهلت شش ماهه دادهام.
بیایید صنعت را دریابیم، صنعت ما واقعاً صنعتی قوی است، دانشبنیان پیشرفت کرده است و اگر اینها را دریابیم میتوانیم با نفت صفر اداره کنیم.
یک خواستهای هم که برای وحدت ملت ایران است دارم، دوستان! اصل (15) قانون اساسی را اجرایی کنیم، این قومیتهایی که همیشه در دفاع از ایران پیشقدم بودهاند (یوسفنژاد ـ متشکر) بتوانند به زبان محلی خود در مدرسهها ادبیات خود را تدریس کنند. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محمدرضا پورابراهیمیداورانی نماینده محترم کرمان و راور پنج دقیقه وقت دارند، بفرمایید.

علی مطهری
قبل از نطق جناب آقای پورابراهیمی من نکتهای را که در نطق آقای بیمقدار بود توضیح بدهم. ایشان راجع به نطق یکی از همکاران در دو هفته پیش که نسبتهای سوئی به چند تن از شخصیتهای انقلاب و کشور دادند، گفتند که مجلس باید عکسالعمل نشان میداد. حرفشان درست است، یعنی در ماده (74) آییننامه آمده: «چنانچه به تشخیص هیأترئیسه نمایندهای در سخنان خود در جلسه علنی به کسی نسبت ناروا داده و یا هتک حرمت نماید فرد مزبور میتواند در دفاع از خود به صورت مکتوب به اتهام وارده پاسخ گوید. پاسخ ارسالی در صورتی که بیش از دو برابر اصل مطلب اظهارشده نبوده و متضمن توهین و افترا نباشد، در اولین فرصت در جلسه علنی قرائت خواهد شد». اگر این افرادی که مورد اتهام واقع شدند نامهای بفرستند در هیأترئیسه بررسی میشود، مسئولش هم آقای یوسفنژاد است، اگر هیأترئیسه تشخیص بدهد در مجلس قرائت میشود، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای دکتر پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت همکاران خودم و مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی سلام عرض میکنم. همکاران عزیز و بزرگوار! امروز سالروز عملیات کربلای پنج است. یاد و خاطره شهدای عزیز و گرانقدر عملیات کربلای پنج را گرامی میداریم که با نثار خون خودشان امروز عزت و افتخار را برای نظام اسلامی ایجاد کردند. از شهید عزیز و بزرگوار شهید سیدعباس حسینیداورانی یاد میکنیم که جزء شهدای این عملیات بود.
اقدامات اخیر بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز کشور قابل تقدیر است، اتفاقات بسیار مثبتی در طول هفتههای اخیر بعد از مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور رقم خورده که جا دارد از اقدامات بانک مرکزی در تغییر سود روزشمار به ماهشمار، در تغییر حذف عبارتی «چکهای حامل»، تعیین سقف برای تراکنشهای بانکی و اقداماتی که اخیراً برای ساماندهی نظام بانکی کشور در دستور کار گذاشته تقدیر و تشکر کنیم.
اما جا دارد از دولت در ارتباط با قیمت کالاهای اساسی گلایه کنیم. همکاران محترم! امسال و همچنین در بودجه سال آینده، دولت برای یک سال (14) میلیارد دلار منابع ارزی با نرخ ترجیحی را در نظر گرفته که قیمت کالاها براساس قیمتهای پایان سال 96 در اختیار مردم قرار بگیرد. متأسفانه وضعیتی که ما براساس گزارشهایی که در کمیسیون اقتصادی در طول همین چند هفته اخیر که موضوع بررسی تنظیم بازار را در دستور کار قرار داده بودیم این گزارشها أخذ شد، بیانگر آن است که قیمت کالاهای اساسی علیرغم ارز ارزان اما گران به دست مردم میرسد و این به هیچ عنوان برای ما قابل قبول نیست. عددی که تقریباً برآورد ما است این است که حدود (100) هزار میلیارد تومان در سال معادل تقریباً یکسوم بودجه عمومی کشور امروز دارد به باد فنا میرود، به دلیل عدم نظارت بر قیمتها توسط دولت. این برای ما قابل قبول نیست.
الان پیشنهادی را در ارتباط با این موضوع مطرح کردیم که اگر دولت میخواهد در این (100) هزار میلیارد تومان منابع، برای اینکه به هدف اصابت کند و به دست مردم برسد و نظارت و کنترل کند، باید سامانههای اطلاعاتی گمرک، وزارتخانههایی که مثل اقتصاد، وزارت صنعت و معدن و همه فعال شوند تا کالاهای اساسی از مبادی ورودی تا خردهفروشی که مردم میخرند بتواند تحت نظارت باشد. اگر دولت نتواند نظارت خودش را بر کالاهای اساسی انجام بدهد پیشنهاد مشخص ما طرحی تحت عنوان تخصیص اعتبار مابهالتفاوت یارانه ارزی براساس کارتهای اعتباری به خود مردم است که براساس سرانه انجام شود. قیمتهایی که امروز براساس کالاهای اساسی با نرخ (4200) دارد انجام میشود، این مجموعه قلم کالاها را با مشکل جدی مواجه کرده است. تولید این کالاها در کشور رو به نابودی است. دوستان دولت حتماً این را باید ملاحظه کنند و بدانند. لذا بازنگری در این خصوص امری ضروری است و مجلس در این موضوع ورود خواهد کرد.
موضوع بعدی بحث وامهای کشاورزی است. آقای دکتر نوبخت! قرار بود ما در حوزه بخش کشاورزی شاهد این باشیم که بعد از ابلاغ منابعی که بابت امهال وامهای کشاورزی در کشور بود، اتفاق مثبتی برای کشاورزان بیفتد. متأسفانه این کار انجام نشده است. درخواست ما رسیدگی و تسریع و افزایش سقف اعتباری است که برای این موضوع است.
نکته بعدی در ارتباط با بحث فرهنگیان است. روز گذشته و در این روزهای اخیر نشست رؤسای کارکنان و فرهنگیان بازنشسته کشور در تهران برگزار شد. در این جلسه موضوعات مهمی بحث شد. جا دارد من از این کانون بازنشستگان فرهنگیان کشور تشکر کنم. از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکر میکنم که حضور پیدا کردند. بنده هم در این جلسه اعلام کردم ما باید بازنشستگان و فرهنگیان را کمک کنیم، این کار را هم پیگیری خواهیم کرد. بخشی از مطالبات فرهنگیان در ارتباط با بازنشستگیشان متأسفانه برای سال 97 مشخص نیست. بخشی از حکمهای قانونی که ما در برنامه ششم توسعه مد نظر قرار داده بودیم، در ماده (63) برنامه ششم توسعه اشاره کرده بودیم که باید درخصوص رتبهبندی معلمان اقدامات جدی انجام شود. عددی که امسال گذاشته شده (2000) میلیارد تومان است، آن هم در سقف دوم بودجه. چه چیزی میخواهد نصیب معلمان شود ما خبر نداریم. درخواستمان از دولت این است به صورت عاجل به این موضوع رسیدگی کند.
بحث بعدی که بسیار مهم است موضوع مدیریت سوخت در کشور است. بنابراین براساس شرایطی که در کشور داریم یک پیشنهادی را در کمیسیون اقتصادی آماده کردیم، با عدم افزایش قیمت سوخت در سال آینده و فقط وضع عوارض بر مصرف و پرداخت عوارض در پایان دورههای سهماهه و ششماهه که اجزای آن را در قالب گزارشی انشاءالله ارائه خواهیم کرد، (یوسفنژاد ـ متشکر) موضوع مدیریت سوخت انجام شود.
جمله پایانی؛ بنده اعلام میکنم، آقای وزیر کشور، عزیزان بزرگوار! از استاندار محترم کرمان که اخیراً منصوب شدهاند انتظار داریم حتماً در حوزه مباحث اقتصادی ورود جدی پیدا کنند که خوشبختانه ورودهایی هم داشتهاند. اما در بحث تغییر مدیران شاهد تغییراتی هستیم که بدون مجمع نمایندگان دارد انجام میشود، این گلایه ما از استاندار محترم و وزیر کشور است. اگر قرار باشد درخصوص مسائل استانی با هم تعامل داشته باشیم طبیعتاً این موضوع حتماً درخواست ما از استاندار محترم این است که مد نظر قرار بدهند. ممنون و متشکر. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، ناطق بعد جناب آقای حمیدرضا حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین که پنج دقیقه وقت دارند، در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود خدا بر ملت بزرگ ایرا

علی مطهری
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر از اقدامات آقای سیدحسن قاضیزادههاشمی در زمان تصدی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

علی مطهری
آقای یوسفنژاد! یک بیانیه هم داریم، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
(241) نفر از همکاران در ارتباط با اقدامات جناب آقای دکتر سیدحسن قاضیزادههاشمی بیانیهای نوشتهاند که قرائت میشود.
حضور مؤثر، مستمر و خالصانه جنابعالی به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اقصینقاط کشور به ویژه مناطق مرزی و محروم، حلاوت به ثمر نشستن طرحها و پروژههای متعدد نظام سلامت را در کام مردم شریف ایران نشاند و خاطرات حرکتهای جهادی اوایل انقلاب را در اذهان زنده کرد. خدمتگزاری بیمنت توأم با صداقت و تلاش خستگیناپذیرتان موج عظیمی از امید و رضایت را در بیماران و آحاد جامعه فراهم نمود.
در این قریب شش سال که به عنوان خادم ملت و معتمد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سنگر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حضور داشتید، به وضوح حرکت به سمت آرمانها و اهداف و سیاستهای کلان در نظام سلامت مشهود بوده، در دوران وزارت جنابعالی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هر طرحی چنان بدیع در جهت ارتقای سلامت هموطنان درانداخت که افقی درخشان در برابر ملت شریف ایران قرار داد و آحاد ملت ایران آثار بیبدیل آن را در زندگی خویش درک و لمس نمودند. تاریخ گواهی خواهد داد که از کوران تنگناها و ناملایمات اقتصادی و تحریم همهجانبه جهان استکبار، خدمات درخشان وزارت بهداشت و درمان با مدیریت جهادی آن جناب منجر به وقوع انقلابی عظیم در عرصه سلامت شد.
شما در مسیر خدمت پایمردی کردید و الگویی مثالزدنی از مدیریت جهادی را به جوانان این مرز و بوم معرفی نمودید. لذا براساس آموزه دینی و مصداق عبارت شریفه: «من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق» و به واسطه خدمات و زحمات زیادتان از درگاه خداوند منان سلامت، سعادت و موفقیت روزافزون برای آن برادر بزرگوار را مسألت داریم.

علی مطهری
متشکریم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، محمد آشوریتازیانی، ژرژیک ابرامیان، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، علی اسدیکرم، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، سیدحسین افضلی، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، رضا انصاری، عبدالغفور ایراننژاد، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، عباس پاپیزادهبالنگان، بهرام پارسایی، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، غلامرضا تاجگردون، فرهاد تجری، اکبر ترکی، جمشید جعفرپور، عبداله حاتمیان، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، کارن خانلری، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، رسول خضری، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، غلاممحمد زارعی، علی ساری، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، عیناله شریفپور، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، ناصر شریفی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، سیدمحمدباقر عبادی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، رضا علیزاده، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، هادی قوامی، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، حمدالله کریمی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، ، حمید گرمابی، علی گلمرادی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، داود محمدی (قزوین)، جلال محمودزاده، جلیل مختار، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، علی مطهری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا منصوری، سیدفرید موسوی، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، عدل هاشمیپور، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
11
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص ایثارگران

علی اصغر یوسف نژاد
همچنین یک بیانیه دیگری درمورد ایثارگران به جناب آقای دکتر روحانی است که (150) نفر از همکاران امضا کردهاند.
جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
از آنجایی که خدمات درمانی ایثارگران امری تخصصی است، انتظار میرود به دلایل زیر دولت محترم خدمات درمانی جانبازان و ایثارگران را متمرکز در بنیاد شهید انجام دهد:
1 ـ دولت در حالی به استناد ماده (13) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران از ابتدای آبان 97 این رویه منظم و مدون بیمه تکمیلی شاغلین را به دستگاههای اجرایی محول نمود که زیرساختهای آن را تهیه و فراهم نکرده بود. این موضوع موجب از بین رفتن آرامش روحی و روانی ایثارگران شاغل و بازنشسته گردیده است. همچنین این امر باعث تبعیض در درمان ایثارگران و جانبازان در دستگاههای گوناگون شده است. سردرگمی ایثارگران و جانبازان بازنشسته با توجه به وضعیت خاص صندوقهای بازنشستگی به لحاظ شأن و مقام والای ایثارگران، دستور فرمایید خدمات درمانی جانبازان و ایثارگران در بنیاد شهید و ایثارگران متمرکز گردد و آنچه از بودجه که قرار است از هر منبعی در اختیار وزارتخانهها و دوایر مربوطه قرار گیرد به بنیاد شهید اختصاص یابد تا سردرگمی و دغدغهها مرتفع گردد.

علی مطهری
متشکریم.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، فریدون احمدی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، علی اکبری (شیراز)، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، محمد بیرانوندی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، اکبر ترکی، محمدجواد جمالینوبندگانی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، رحیم زارع، علی ساری، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، سیدکمالالدین شهریاری، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، محمود صادقی، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، حیدرعلی عابدی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، بیتاله عبدالهی، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، غلامرضا کاتب، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، حبیباله کشتزر، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، محمدجواد کولیوند، حسن کامراندستجردی، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، احمد مازنی، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی و پروانه مافی).
12
اعلام وصول (2) فقره طرح

علی مطهری
اعلام وصول داریم، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
طرح ساماندهی کارکنان قراردادی دانشگاه پیامنور.
ـ طرح اصلاح قانون شوراهای حل اختلاف.

علی مطهری
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر کشور درخصوص اینکه استاندار شما در استان کرمانشاه به دلیل عدم شناخت نسبت به عزل و نصب مدیران، کارشناسیشده، عالمانه و عاقلانه اقدام نمینماید.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه از هر جایی جلوی ضرر را بگیرید نفع است. تا دیر نشده هر چه سریعتر نسبت به انتصاب مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان کرمانشاه تجدیدنظر نمایید.
ـ آقای محمدقسیم عثمانی (بوکان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در صدور احکام فرهنگیان آذربایجانغربی جهت اعمال امتیاز مناطق عملیاتی و جنگی و اعمال آن از دیماه سال جاری.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا علیرغم خرید زمین و نقشهبرداری و طراحی بیمارستان (96) تختخوابی تأمیناجتماعی مهاباد شروع نمیشود؟
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل جلوگیری از صادرات محصولات مازاد کشاورزی از جمله گوجهفرنگی، نخود و خوراک دام و طیور.
ـ آقای محسن علیجانیزمانی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت نظارت و کنترل بر فرآیند تأمین و توزیع محصولاتی که با استفاده از ارز دولتی تأمین شدهاند.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم پرداخت حق بیمه کشاورزان خسارتدیده از سرمازدگی در شهرستانهای اهر و هریس.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر کشور درخصوص ضرورت بازنگری در کارت ملی هوشمند و حذف گزینه «و سایر» در کارت مذکور که موجب به رسمیت شناخته شدن فرقههای ضاله میباشد.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا برای بیمه تکمیلی فرهنگیان با شرکتهای بیمهای مانند آیندهسازان و حافظ قرارداد میبندید که در پرداخت هزینههای درمانی فرهنگیان تأخیر دارند؟
14
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی خارج از دستور، جناب آقای روحالله بابائیصالح بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم. تذکر اول بنده به دولت محترم و همکاران عزیز درخصوص حق و حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تأمیناجتماعی است و همسانسازی این عزیزان که در این خصوص با توجه به نوسانات قیمتها و بالا رفتن قیمت ارز در داخل کشور، سابقاً مبلغ (3) میلیون حقوق زیر خط فقر بود، الان با توجه به این شرایطی که در داخل کشور داریم حقوقهای زیر (6) میلیون واقعاً زیر خط فقر هستند که امیدوارم همکاران محترم در مجلس و دولت محترم در این خصوص اقدامات لازم را انجام دهند.
تذکر دوم به دولت محترم درخصوص ضریب بازنشستگی مالیاتی کمتر از (25) درصد به استان قزوین میباشد. با عنایت به اینکه استان قزوین جزء استانهای دارای رتبه برتر در کسب درآمد برای کشور است، این اختصاص ظلم به مردم، صنعت و کشاورزی و قطب گردشگری استان قزوین میباشد.
تذکر بعدی به دولت محترم و وزیر آموزش و پرورش جناب آقای دکتر بطحایی درخصوص اعمال مدرک تحصیلی و ادامه تحصیل فرهنگیان محترم میباشد که امیدوارم در این خصوص با توجه به اینکه آموزش و پرورش خودش مهد علمآموزی است و معلمان سر کلاس به دانشآموزان توصیه میکنند که ادامه تحصیل بدهید، از این طرف دولت و آموزش و پرورش مدارک تحصیلی این عزیزان را اعمال نمیکنند و با عنایت به اینکه خیلی از این عزیزان و همکاران محترم در دانشگاههای آزاد با هزینهکرد از جیب خودشان مدرک گرفتهاند و تحصیل کردهاند، امیدوارم که در این خصوص معاون محترم رئیسجمهور و وزیر اقدامات لازم را انجام بدهند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای سیدتقی کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا سالروز عملیات کربلای پنج و یاد و خاطره (64) شهید شهرستانهای خوی و چایپاره را در این عملیات گرامی میداریم. از جمله شهدای این عملیات شهیدین حجازیفر، کربلایی خلیلی، بهفر، سودی، معصومی، بختبیدار، شهید حسین صمدلویی، سهراب مهدیزاده و شهید طایفه باقرلو.
من دو تا تذکر دارم، تذکر اول من؛ ضمن تشکر از وزیر محترم نفت، درخواست میکنم دستور تسریع در احداث خط انتقال گاز بخش قطور به ترکیه را صادر کرده و پیگیریهای لازم را انشاءالله انجام دهند.
از وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخواست میکنم، جناب آقای وزیر! بیمارستان تأمیناجتماعی این شهرستان قرار بود در آبانماه امسال با حضور ریاست محترم جمهوری افتتاح شود. ولی متأسفانه با درگذشت مرحوم دکتر نوربخش این افتتاح عقب افتاده، لذا درخواست میکنم دستور ویژهای را برای افتتاح این بیمارستان صادر فرمایید. ممنون و تشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محمد بیرانوندی بفرمایید.

محمد بیرانوندی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر ملت بزرگ ایران. تذکر اول به ریاست محترم جمهور؛ آقای رئیسجمهور! جوانان غیرتمند لر، آریوبرزنهای ایران در حمایت از حضرتعالی قلعه روزگار دیده فلکالافلاک را گواه گرفتند و فریادتان زدند تا در گاه نیاز به فریادشان برسید. همان جوانان میخواهند تا با سفر به لرستان و تشکیل کارگروه ویژه متشکل از وزرا و کارشناسان به درد مزمن و خانمانسوز بیکاری ناشی از کملطفیهای دولتهای مختلف رسیدگی کنید. آقای رئیسجمهور! این جوانان امیدوار درس خواندند تا شغل بیابند، ازدواج کنند و خوب زندگی کنند، اما کار پیدا نکردند و سوختند و اینک ناامید از یافتن شغل در میانه راه ایستاده و تدبیر دولت تدبیر و امید را میپایند.
تذکر به وزیر نیرو؛ آقای وزیر! به پیر و به پیغمبر تحصن و تجمع راه درست و خوبی برای دریافت حقوق و اجرای عدالت نیست، بارها به گونههای مختلف به سمع و نظرتان رسانده شد که استان لرستان یکی از پنج استان پرآب کشور است که متأسفانه میانگین کشتهای آبی آن نصف میانگین کشور است، چرا رسیدگی نمیفرمایید؟ لطفاً با قید فوریت پیش از آن که دیر شود با تشکیل جلسه کمیته فنی به این خواسته بهحق مردم لرستان پاسخ دهید.
به عنوان خادم قشر فرهیخته فرهنگیان در مجلس شورای اسلامی در آستانه بررسی بودجه سال 98 از دولتمردان و کمیسیون تلفیق میخواهم معلمان عزیز را دریابید و بودجه لازم برای اجرای کامل رتبهبندی معلمان دیده شود تا این طرح به تمام و کمال اجرا شود. همکاران عزیز تلفیق بودجه! اجرای بهکارگیری نیروهای حقالتدریس را فراموش نکنید.
تذکر به وزیر محترم کار؛ بازنشستگان کشوری، لشکری و تأمیناجتماعی، شناسنامه و هویت اداری و کارگری این مملکت هستند، روا نیست که در مسیر پرسنگلاخ بخش سوم زندگی بیکس و بیپناه رهایشان کنیم. انتظار داریم هم دولت و هم مجلس کمک کنند تا طرح همسانسازی دستمزدها برای این قشر اجرا شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محمدرضا بادامچی بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت مردم شریف ایران و حضار محترم و نمایندگان عزیز. مهمترین الزام حقوقی و عقلانی کشور جهت شفایت نظام اقتصادی و تصمیمگیری و حرکت به سوی حکمرانی خوب، یکپارچگی خزانهداری برای شروع اصلاحات اقتصادی برابر اصل (53) قانون اساسی است که به تغییر رفتار نهادهای عمومی حکومتی و مدیران دولتی منجر میشود. تمام درآمدهای کشور باید به حساب خزانهداری واریز شود تا بتوانیم دخل و خرج و نحوه هزینهکرد و تورم و فساد را کنترل کرده و با مدیریت از پرداختهای سلیقهای و بدون برنامه جلوگیری کنیم.
آیا وقت آن نرسیده که ردیفهای رانتی و غیرکارآمد که در طول ادوار بودجهنویسی کشور ایجاد شده حذف و ضرورتهای اقتصادی عینی جامعه مورد توجه قرار گیرد؟ مجلس محترم باید با توجه به مصالح ملی کشور و همچنین کاهش نارضایتی و فشار کمتر به سفره مردم، بودجه سال 98 کشور را بررسی و در برابر تخصیص بودجه به نهادهای خاص که از شفافیت و پاسخگویی لازم برخوردار نیستند تصمیمگیری نماید. بدیهی است از الزامات مهم بودجه امسال، ساماندهی معافیت مالیاتی و حذف برخی یارانههای پنهان و مهار فرار مالیاتی در شرایط رکود اقتصادی کشور است.
همچنین دستگاه دیپلماسی بایستی با استراتژی عملیاتی مشخص هرچه سریعتر نسبت به طراحی نقشه راه نفوذ دیپلماتیک و اقتصادی در بازار (500) میلیون نفری همسایگان اقدام نماید. یادآوری مینماید عقلانیت در بهبود دیپلماسی خارجی کشور و بهبود روابط تجاری و معنوی با همسایگان و جلوگیری از تشتت تصمیمگیری سیاستگذاران با همراهی و اعتماد مردم بزرگ ایران، کشور را در آوردگاه تصمیمات بزرگ و اقدامات لازم از خطر نجات خواهد داد، انشاءالله. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
خیلی متشکر، جناب آقای مصطفی کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش پنجم جمادیالاولی سالروز ولادت شیرزن قهرمان کربلا حضرت زینب کبری (سلاماللهعلیها) و روز پرستار را تبریک عرض میکنم و همچنین دومین سالگرد رحلت یکی از استوانههای اصلی انقلاب و نظام و فرمانده هشت سال دفاع مقدس، سردار صلح و سازندگی حضرت آیتالله هاشمیرفسنجانی را گرامی داشته و از برخی جناحهای سیاسی که هنوز هم دست از تخریب این شخصیت بیبدیل انقلاب نکشیدند میخواهم که شما مراسم تشییع برخی از علما و بزرگان دیگر را با تشییع پیکر ایشان مقایسه کنید و جایگاه رفیع ایشان در میان مردم را بهتر بفهمید. آری! هاشمیرفسنجانی همچنان زنده است و به همین دلیل است که برخی افراطیون هنوز هم شعار «مرگ بر هاشمی» را سر میدهند.
در اینجا به کشورهای اروپایی متذکر میشوم هر چند ما با شما قطع رابطه نمیکنیم، اما مطمئن باشید ملت رشید ایران منتظر شما نمیماند لذا تعلل شما برای کانال مالی SPV غیرقابل قبول برای مردم است.
در اینجا انتخاب شایسته استاندار تهران جناب آقای دکتر محسنیبندپی و شهردار عزیز آقای دکتر حناچی را مجدداً تبریک عرض میکنم و امیدوارم که مردم نجیب تهران شاهد حل نابسامانیهای خودشان باشند و البته در زمینه بودجه 98 در این زمینه مباحثی است که انشاءالله به موقع خودش عرض خواهم کرد. مشکلات عدیدهای که پایتخت ایران اسلامی به عنوان امالقرای کشورهای اسلامی دارد حقیقتاً بخشی از آن باید از طریق بودجه 98 حل شود که انشاءالله به موقع عرض میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای حبیباله دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی میداریم. جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر لاریجانی، دولتمردان، همکاران شریف! فصل، فصل بودجه است، برای جبران عقبماندگی تاریخی استان سیستان و بلوچستان ضرورت دارد توجه ویژهای صورت گیرد.
جناب آقای دکتر روحانی دستور فرمایید، هرچه سریعتر خسارت ناشی از فاجعه خشکسالی سیستان به مردم شریف پرداخت شود.
وزیر محترم کشور! به این ناامنیهای سیستان و بلوچستان پایان داده و زمینه آزادسازی گروگانها را هرچه سریعتر فراهم نمایید. حقیقتاً این وضع قابل تحمل و در شأن و تراز نظام مقدس نمیباشد و خدمت خانواده معظم شهدا تبریک و تسلیت میگویم و این حرکت کور و زشت اشرار را به شدت محکوم میکنم.
وزیر محترم نیرو! حقآبه رودخانه هیرمند، آب ژرف و انتقال آب از دریای عمان بارها و بارها مطرح شده، انشاءالله امید داریم طبق قولهای داده شده زمینه اجرایی آنها فراهم شود.
وزیر محترم راه! محور شرق، محور چابهار ـ میلک ـ زابل شامل بزرگراهها، راهآهن چابهار ـ زاهدان ـ زابل ـ بیرجند از ظرفیت بسیار بالایی برای توسعه شرق کشور برخوردار است.
جناب آقای دکتر روحانی عزیز! در سفر به سیستان که جای تشکر دارد در سخنرانی خود به مردم قول دادید که اول مهر سیستان گازدار میشود. آیا در جریان هستید که تاکنون متأسفانه این فرمایش و قول عملیاتی نشده است؟
جناب آقای دکتر زنگنه بزرگوار! گاز برای مردم سیستان به یک آرزو تبدیل شده است.
جناب آقای دکتر روحانی بزرگوار! تقسیم استان یک ظرفیت است.
جناب آقای رئیسجمهور، وزرا و مسئولان! در رابطه با معیشت مردم شریف در قالب برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت یک بار و برای همیشه اقدام شود. تا کی مردم بزرگوار بایستی هزینه این همه سوءمدیریت را پرداخت نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محسن علوی بفرمایید.

سیدمحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی. همانگونه که مستحضر میباشید دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران سعی دارند با فشارهای ناشی از تحریمهای ظالمانه و نیز با تخریب دولت و دولتمردان، مجلس و نمایندگان مجلس، نهادها و سازمانهای حاکمیتی و کتمان خدمات این نظام، اعتماد ملت ایران را به نظام و مسئولان خدمتگزار سلب نمایند و دل مردم را از امید تهی سازند.
متأسفانه در شرایطی که مسئولان نظام جهت رفع مشکلات ناشی از تحریمهای ناجوانمردانه آمریکای جنایتکار در تلاش میباشند، انتشار اخبار کذب و تخریبی از سوی دشمنان نظام در فضای مجازی با هدف ایجاد خلل و وقفه در روند خدمترسانی در حال وقوع است، جای تأسف دارد که شاهد این دست اقدامات در برخی از رسانهها و سخنرانیهای اصحاب تریبون در سطح ملی و محلی میباشیم. بدیهی است این اقدامات تخریبی با نزدیک شدن به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تشدید خواهد شد، تا جایی که برخی از آن به عنوان فتنه 98 یاد میکنند. غافل از اینکه این دست از اقدامات کاملاً در جهت اهداف دشمنان انقلاب بوده و اسباب نارضایتی مردم را فراهم خواهد نمود که در شرایط فعلی به هیچ عنوان به صلاح کشور و نظام نمیباشد.
برادرانه این عزیزان و رسانهها را به تقوای الهی توصیه میکنم و بدانند که ملت عزیز ایران امروز تشنه صداقت، اخلاق اسلامی و کرامت انسانی است و قطعاً به کسانی که با توسل به سخنان کذب و دروغ و تخریب دیگران به دنبال اهداف سیاسی میباشند هیچگاه روی خوش نشان نخواهند داد.
از قوه قضائیه درخواست مینمایم جهت جلوگیری از فضای ناپسند فعلی، رسالت قانونی خود را فارغ از نگاههای سیاسی و در راستای استقلال قوه قضائیه انجام دهد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مهرداد لاهوتی! در حد یک دقیقه در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم سالگرد عملیات کربلای پنج را گرامی میدارم و شهدای کشورمان و شهدای شهرستانمان که در این راه ایثارگری و فداکاری کردند، یاد و خاطره همه شهدا به ویژه این عملیات را گرامی میدارم. سالگرد رحلت حضرت آیتالله رفسنجانی را خدمت ملت بزرگ ایران تسلیت عرض میکنم.
آقای دکتر مطهری! یک نکتهای است که لازم است جنابعالی عنایت داشته باشید. استحضار دارید که ما روی قانون بودجه یک اصلاحی انجام دادیم، شامل بند «و» بود که همه تولیدکنندگان الان منتظر اصلاح آن هستند. اتفاق خاصی روی این قانون رخ نداده، ما همان قانونی که تا پایان شهریورماه اعتبار داشته را گفتیم تا پایان اسفندماه، اگر این خلاف قانون اساسی یا خلاف شرع بوده باید شورای نگهبان همان موقع به آن ایراد وارد میکرد. بنابراین خلاف شرع و قانون اساسی نبوده، ما گفتیم همان قانون را تا پایان اسفندماه. (3200) میلیارد تومان طلب مربوط به شهرداریهای کشور بود که یک اشتباهی رخ داده بود و اصلاحات دیگر. الان شورای محترم نگهبان یک ایرادی به آن وارد کرده که شما نمیتوانید اصلاح داشته باشید، دولت در لایحه خودش متمم را اصلاح بدهد. من خواهش میکنم جنابعالی این بسته اصلاحی که یک بسته مهمی هم بوده، الان شما باید یک اظهارنظر بفرمایید. این نباید بلاتکلیف باشد. کمیسیون برنامه و بودجه الان باید وارد عمل شود، الان چشم همه تولیدکنندگان ما به این نکته است. (یوسفنژاد ـ متشکر).
نکته آخر را هم بگویم تا آقای دکتر مطهری عنایت بفرمایند. پل املش به اتاقور در حوادث سیل، آسیب دیده که پل بسیار بزرگی است، ارتباطات بیناستانی است، از یک اهمیت بالایی برخوردار است. دولت خیلی راحت از این موضوع میگذرد. من همین جا از آقای رئیسجمهور، معاون رئیسجمهور و وزیر محترم راه میخواهم که عملیات ساخت این پروژه انشاءالله تکمیل شود.

علی مطهری
خیلی ممنون. اجازه بدهید من یک توضیحی راجع به صحبت آقای لاهوتی بدهم. راجع به این اصلاح بودجه همانطور که فرمودید شورای نگهبان گفته دولت باید لایحه بدهد و مجلس نمیتواند این کار را کند، حالا باید آن را حل کنیم. البته موارد مشابه قبلاً بوده که ما از این اصلاحات کردیم، حالا برای من هم سؤال است که چطور بوده است. حالا ما انشاءالله این را بررسی میکنیم. آقای خدری! شما بفرمایید.

عبدالحمید خدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم، هیأترئیسه و رئیس محترم جلسه عرض سلام و ادب و احترام دارم. جناب آقای دکتر مطهری! تذکر من بند (11) ماده (22) آییننامه داخلی مجلس است که در بحث وظایف و اختیارات هیأترئیسه به حفظ شأن، منزلت و اقتدار مجلس و دفاع از حقوق و جایگاه قانونی نمایندگان اشاره دارد. آقای دکتر مطهری! همانطور که عرض کردم بند (11) حفظ شأن و منزلت و اقتدار مجلس از وظایف هیأترئیسه است. متأسفانه اخیراً حرکتهایی در زمینه تضعیف و وهن مجلس شروع شده و در یک برنامه زنده تلویزیونی یک روحانی که خود دانشآموخته حوزههای علمیه و تحصیلکرده علوم ادیان است و ابوی گرامشان چهار دوره نماینده مجلس بودند و گوشت، پوست و استخوانش از حقوق و مزایای مجلس رشد کرده است، جناب آقای حاجآقای زائری، به راحتی نقد میکند که شرم بر مجلس باد.
ببینید! اگر ما نسبت به یک نماینده نقد یا انتقاد داریم حق نداریم این را به یک نهادی تعمیم بدهیم که به عصاره فضائل ملت تشبیه شده است. ما از هیأترئیسه محترم انتظار داریم در بند (11) آن وظایفی که برای هیأترئیسه برشمرده است در باب دفاع از شأن و اقتدار مجلس و جایگاه قانونی نمایندگان دفاع کند. در حالی که خود صدا و سیما طبق قوانین داخلی با این روحانی ظاهراً برخورد کرده است، اما مجلس و هیأترئیسه مجلس حالا متأسفانه یا خوشبختانه در این باب ورودی نکرده است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکرم. ببینید جناب آقای خدری! به خاطر همین مطلب، یعنی به خاطر نوع رفتار صدا و سیما درباره مجلس، هیأترئیسه جلسهای با رئیس محترم سازمان صدا و سیما و بعضی از معاونان آنها داشت و در آنجا همه این مسائل مطرح شد. هم این موضوع مطرح شد، هم مسائل دیگری که بود. به هر حال تا حد زیادی قبول کردند که یک مقداری قصور شده است. البته معتقد بودند که تعمدی در کار نیست و به هر حال قرار بر نوعی اصلاح رفتار شده و راجع به این موضوع خاص هم عرض کنم چون اعلام شده بود گویی هیأترئیسه درخواست کرده که ایشان ممنوعالتصویر شود و اینطور شود، نه اصلاً چنین بحثهایی مطرح نبوده است. ما هیچ درخواستی از آنها نکردیم، فقط شرح ماوقع را گفتیم که چنین برنامههایی پخش شده، آنها هم جوابهایی داشتند و به هر حال چنین درخواستی از طرف مجلس نبوده است. ولی انشاءالله ایشان هم این رویه خودشان را تغییر میدهند، خیلی ممنون. جناب آقای علوی! در یک دقیقه کوتاه بفرمایید.

سیداحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به ارواح مطهر شهدا بالاخص شهدای کربلای پنج و امام شهدا درود میفرستم.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر نوبخت! طبق مندرجات جدول شماره (10) سهم اعتبارات استان کردستان در تصویر کلان بودجه استانی سال 98 در بخش اعتبارات هزینهای، سهم اعتبارات این استان از (81/2) سال 97 به (63/2) در سال 98 کاهش یافته است. جالب است در سال 98 رشد اعتبارات هزینهای کشور (51/32) درصد بوده، در حالی که برای کردستان (24) درصد افزایش پیشبینی شده است. در بحث تملک داراییهای سرمایهای استان کردستان، از (1/3) درصد در سال 97 به (93/2) درصد در سال 98 کاهش یافته است.
جناب آقای رئیسجمهور! کردستان برای سومین ماه متوالی در تورم نقطه به نقطه خانوارهای روستایی بدترین وضعیت را در میان استانهای کشور دارد، به نحوی که این تورم (25/13) بیشتر از آخرین استان کشور است. تا کی این تبعیض و ناعدالتی باید ادامه داشته باشد؟
وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات، جناب آقای مهندس آذریجهرمی! مشکلات حوزه ارتباطات در استان کردستان بالاخص حوزه انتخابیه اینجانب سنندج، دیواندره و کامیاران و عدم پوشش در شبکه تلفن همراه و اینترنت پرسرعت همواره مطرح کردیم و اسفا که توجهی نشده و به یک عامل کاملاً نارضایتی در استان کردستان مبدل شده است.
وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای مهندس اسلامی! بارها درمورد وضعیت نابسامان پروازهای کردستان در فرودگاه سنندج تذکر دادیم و معالأسف علیرغم مشکلات متعددی که وجود دارد (نایبرئیس ـ متشکریم) متأسفانه در این مورد هنوز تصمیم و تدبیر اساسی گرفته نشده است. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
تشکر میکنیم. دو نفر هم در دستور روز صحبت کنند. جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری خواهش میکنم دقت بفرمایید! اخطار بنده بند (9) اصل سوم قانون اساسی است، «رفع تبعیضهای ناروا». این بحث سهام عدالت که اخیراً میدانید اعلام شد برخی از سودهایش داده شود، باعث این شد که الان برخی از افراد متوجه شوند که مثلاً نامشان قبلاً ثبت نشده و یا به نامشان عددی از سهمشان واریز نشده است. آقای مطهری! الان یک حالت دوگانگی بین مردم پیش آمده، یعنی افرادی که ذینفع و دارای شرایط هستند، مثلاً کارگری است، یک تعداد کارگرها در زمانی ثبتنام کردند، الان سایت بسته شده، اینها را نمیگذارند ثبتنام کنند و یا خانوادههایی که مستضعف هستند، یعنی واجد شرایط این موضوع هستند. خواهش من این است که جنابعالی اینجا یک تأکیدی داشته باشید که دولت برای این موضوع یک تدبیری بیندیشد، بالاخره یک احساس بیعدالتی در بین اینها است. همچنین درخصوص سبد کالا، آقای مطهری! الان آنهایی که هیچ شغل و درآمدی ندارند هنوز همین (200) هزار تومان را دریافت نکردهاند و این هم باز یک نوع بیعدالتی است.
نکتهای که همکارمان اشاره کردند و جنابعالی هم به درستی اشاره کردید، راجع به بحث اصلاح قانون بودجه، میدانید مشکل از کجا شروع شده؟ مشکل از آنجایی شده که اکثریت این مجلس به این اصلاح رأی داده است، اما آقای شجاعی دادستان دیوان محاسبات هم مصاحبه تلویزیونی علیه این مصوبه مجلس داشته و هم یک نامهای را در رد این مصوبه نوشته و در مجلس هم از ایشان توضیح خواسته نشده شما که خودت بایستی طرف مجلس باشید، به چه علت توپ در دروازه خودی زدی.
آقای مطهری! این الان باعث شده که هم حقوق کارگران شهرداری که (3200) میلیارد تومان در اینجا حقشان تضییع شده پرداخت نشود و هم این سود مرکب بانکی که همه علما آن را چیز نادرستی میدانند رأی نیاورد که در این اصلاح بودجه رفع شود. واقعاً این اصلاح بودجه یک چیز لازمی بود. (نایبرئیس ـ متشکرم) خواهش من این است که از کمیسیون هم بخواهید در دستور بیاید و مشکل حل شود.
آقای مطهری! نکته آخر هم بحث قیمت گوشت است. گوشت زنده دارد قاچاق میشود، مردم الان با (10) هزار تومان میخواهند بروند گوشت بخرند و واقعاً مشکل دارند. گوشت کیلویی (90) هزار تومان شده است. یک بنده خدایی با (10) هزار تومان میرود میخواهد گوشت بخرد چند ماه است خیلی از افراد نتوانستهاند گوشت بخرند.

علی مطهری
بله، حالا راجع به هر سه مطلبی که فرمودید، سهام عدالت، بحث بودجه، انشاءالله که باید پیگیری کنیم، یعنی خود مجلس باید پیگیری کند. متشکریم. آقای پوربافرانی بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از هیأترئیسه محترم. تذکر من بند (12) ماده (22) است. آقای مطهری! اشاره کردند که اصرار بر حفظ قیمت کالاهای اساسی بدون نظارت از بین بردن منابع کشور است. در همین مورد گوشتی که اشاره شد الان علیرغم اینکه دولت دارد به بعضی از دامداران یارانه میدهد، اما هیچ کنترلی بر قیمت کالا وجود ندارد. مردم هر قیمتی که در بازار ارائه شد مجبورند تهیه کنند، حالا یا باید سفرهشان را خالی نگه دارند، یا باید به هر قیمتی شده تهیه کنند. امیدوارم یک تدبیری از سمت مجلس اندیشیده شود که این یارانهای که اختصاص پیدا میکند نظارت لازم هم بر آن قیمت وجود داشته باشد که ما هم منابعمان را ندهیم و هم مردم بروند گوشت گران بخرند و سایر کالاها.
یک تذکر هم به وزرای مسئول در حوزه تهیه قیر دارم. آقای دکتر مطهری! بسیاری از پروژههای عمرانی، جادههای اصلی و روستایی ما هم در کشور و هم در حوزه انتخابیه نائین، خور و بیابانک که یکسوم مساحت کل استان اصفهان را تشکیل میدهد مدتها است که مصداق کبریت، قیر و قیف شده است. یک مدتی پول نبود، مردم صبر کردند که حداقل اعتبار اختصاص پیدا کند. الان مدتی است که حداقل اعتبار اختصاص پیدا کرده، حالا مدتها است که ما باید دنبال قیر بدویم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) مردمی که در این جاده هم خودشان آسیب میبینند، هم جسمشان و هم جانشان هم خودرویشان یک نفر باید به دادشان برسد. متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون. ما داریم به اذان نزدیک میشویم. آقای همتی تذکر ماده (75) داشتند، ظاهراً میگویند در نطق آقای احمدیلاشکی یک اشارهای به سلسله سمنانیها بوده و از این قبیل. حالا آقای احمدی برای ما توضیح دادند، به هر حال قصد توهین در کار نبوده است. آقای همتی دیگر همین را قبول کنند که دیگر تذکری نباشد. آقای انارکی هم چون نوبتشان از قبل مانده بود بفرمایید.

احمد انارکی محمدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب حضور نمایندگان محترم و مردم خوب ایران اسلامی. من فردا را به عنوان سالگرد ارتحال حضرت آیتالله هاشمیرفسنجانی به عنوان نماینده زادگاه این مرد بزرگ، گرامی میدارم.
تذکر من به بانک مرکزی و وزیر محترم اقتصاد درخصوص بحث امهال وامهای کشاورزی است که مدتی کشاورزان عزیز منتظر هستند و بسیاری از این کشاورزان به بانکها بدهکار شدهاند و عملاً حسابهایشان بسته شده و این بلاتکلیف مانده است. من تقاضا دارم که هر چه سریعتر بخشنامهها و دستورالعمل لازم اعلام شود و تکلیف بدهی کشاورزان که روز به روز دارد دیرکرد آن اضافه میشود مشخص شود.
دوماً از ریاست محترم جمهور و هیأت دولت میخواهم که انشاءالله اگر گشایشی در بحث بودجه داشتیم بتوانیم استان کرمان که استان پهناور و بخش زیادی از آن استان محروم است، انشاءالله بتوانیم امسال از این محل گشایش به ویژه در بحث راههای استان کرمان حداکثر مشکلاتمان را رفع کنیم. متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون. ما دیگر به اذان رسیدیم، به دوستانی که قصد تذکر داشتند نمیرسیم، خلاف آییننامه میشود.

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه سیام دیماه 1397 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.