1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 196 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و هفتاد و دوم روز چهارشنبه دوازدهم دیماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و پنجم ربیعالثانی 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
3 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان امور عشایری ایران.
4 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
5 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد وزارت جهادکشاورزی درخصوص چگونگی اجرای قانون اصلاح قانون استخدام مهندسین ناظر تولیدات کشاورزی مصوب 12/11/1390 و واردات محصولات کشاورزی و دامی با استفاده از ارز دولتی و تنظیم بازار.
6 ـ گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درمورد طرح یکفوریتی اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی.
7 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان هر استان بهعنوان عضو هیأت حل اختلاف و رسیدگی به شکایات استان.
8 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان هر استان به انتخاب مجمع نمایندگان استان بهعنوان عضو در شورای فرهنگ عمومی استان.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

هادی موحد امین
(آیات 32 ـ 29 از سوره مبارکه «فاطر» توسط قاری محترم آقای هادی موحدامین تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ یَتْلُونَ کِتابَ اللَّهِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَةً یَرْجُونَ تِجارَةً لَنْ تَبُورَ * لِیُوَفِّیَهُمْ أُجُورَهُمْ وَ یَزِیدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّهُ غَفُورٌ شَکُورٌ * وَ الَّذِی أَوْحَیْنا إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ إِنَّ اللَّهَ بِعِبادِهِ لَخَبِیرٌ بَصِیرٌ * ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْکِتابَ الَّذِینَ اصْطَفَیْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُمْ ظالِمٌ لِنَفْسِهِ وَ مِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَ مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَیْراتِ بِإِذْنِ اللَّهِ ذلِکَ هُوَ الْفَضْلُ الْکَبِیرُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از جناب آقای هادی موحدامین قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در حقیقت کسانی که کتاب خدا را میخوانند و نماز برپای میدارند و از آنچه بدیشان روزی دادهایم نهان و آشکارا انفاق میکنند امید به تجارتی بستهاند که هرگز زوال نمیپذیرد. تا پاداششان را تمام بدیشان عطا کند و از فزونبخشی خود در حق آنان بیفزاید که او آمرزنده حقشناس است و آنچه از کتاب به سوی تو وحی کردهایم خود حق و تصدیقکننده کتابهای پیش از آن است. قطعاً خدا نسبت به بندگانش آگاه و بینا است، سپس این کتاب را به آن بندگان خود که آنان را برگزیده بودیم به میراث دادیم. پس برخی از آنان بر خود ستمکارند و برخی از ایشان میانهرو و برخی از آنان در کارهای نیک به فرمان خدا پیشگامند و این خود توفیقی بزرگ است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
اسامی تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: بیگدلی، حسنپوربیگلری، حمزه، درازهی، طیار، فلاحتپیشه، قرهخانی، حمدالله کریمی، نانواکناری و یارمحمدی و سرکار خانمها: چنارانی و ساعی.
آقایان: فلاحتپیشه و نانواکناری مأموریت هستند، البته به ما ابلاغ نکرده بودند.
3
تصویب لایحه پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی دارم. گزارش اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ارجاع از صحن علنی هست درمورد گزارش کمیسیون اقتصادی در باب گزارش لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی که دو ماده و یک تبصره به کمیسیون ارجاع شده است، آقای دکتر! اگر اجازه بفرمایید من جهت مذاکره قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 15 ـ اطلاعات سامانه مؤدیان محرمانه است و سازمان مجاز به افشای آن، مگر به حکم قانون و یا مرجع قضائی نمیباشد. همچنین کارگروه راهبری سامانه مؤدیان مجاز است درخصوص استفاده از این اطلاعات برای دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 (با اصلاحات و الحاقات بعدی آن) و نیز استفاده از اطلاعات به صورت دادههای ناشناس مشروط به رعایت حریم خصوصی اشخاص برای سایر متقاضیان تصمیمگیری کند.
تبصره 1 ـ سازمان مکلف است در ایجاد و استقرار سامانه نسبت به صیانت و حفاظت از اطلاعات اشخاص و رعایت مقررات امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) اقدام کند.
تبصره 2 ـ متخلفین از مفاد این ماده ضمن جبران خسارت وارده مشمول مجازات موضوع ماده (279) قانون مالیاتهای مستقیم میشوند.
آقای دکتر! ما پیشنهاد چاپشده نداریم، بعضی از همکاران در صحن علنی آمدند پیشنهاد حذف دادند که آییننامه را بررسی کردیم، در موارد ارجاعی شما در صحن علنی نمیتوانید پیشنهاد بدهید. بند (6) ماده (149) را توجه بفرمایید. صحن علنی فقط مربوط به بند (1) است، آقای دکتر! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (15) که ارجاع شده اعلام بفرمایید. ارجاعی از کمیسیون است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 18 ـ تبصره 2 ـ جوایز موضوع این ماده تا میزان معافیت مالیات بر درآمد حقوق موضوع ماده (84) قانون مالیاتهای مستقیم برای هر شخص در سال از شمول مالیات و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوط به این جایزه معاف میباشد.
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد نداریم، ولی چون خلاف برنامه هست دوسوم رأی میخواهد.

غلامرضا کاتب

محمد علی وکیلی

مسعود پزشکیان
اگر مربوط به این ماده است (کاتب ـ بله) بفرمایید.

محمد علی وکیلی

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان! مستحضر هستید که این تبصره (نایبرئیس ـ اخطارتان اصل چند است؟) ماده (181) مغایر برنامه ششم توسعه است. (نایبرئیس ـ این را که گفتیم دوسوم رأی میخواهد) آقای دکتر اجازه بدهید. اخطار ما این است که وقتی ما برگرداندیم بنا شد دوستان بروند این معافیت را اصلاح بکنند و معافیت را حذف بکنند. دوباره همان را آوردند، یعنی این نیست که دوباره اصلاح کردند آوردند.

نادر قاضی پور

مسعود پزشکیان
وارد نیست، سقف گذاشتند، متشکرم. تذکر راجع به چه بندی است؟

محمد علی وکیلی
نوبت آقای برزگر هست. آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، آقای پزشکیان! من ماده (20) آییننامه را به حضرتعالی تذکر میدهم. آقای قاضیزاده، هیأترئیسه محترم و منشی جلسه به ماده (146) آییننامه استناد میکند که ما اینجا نمیتوانیم (نایبرئیس ـ آقای قاضیپور 149 است) (149) چه میگوید؟ آقای پزشکیان! میگوید ما نمیتوانیم (نایبرئیس ـ بند 6 را قرائت کنید میبینید چه میگوید) آقای پزشکیان! آییننامه جدید که اصلاح شده ما هر زمان میتوانیم پیشنهاد حذف بدهیم. در جزء (1) بند «ب» ماده (149) در سطر آخر میگوید «در این مرحله پیشنهاد حذف کل تا قبل از ورود به ماده در صحن علنی پذیرفته میشود» این آمده است، آقای قاضیزاده! این را آییننامه میگوید پذیرفته میشود. جزء (1) بند «ب» ماده (149) است. شما چطور اینجا حکم میدهید و وتو میکنید؟ این پیشنهادات ما باید قرائت بشود. آقای وکیلی! شما بخوانید. جزء (1) بند «ب» ماده (149) در سطر آخر میگوید که نمایندگان میتوانند قبل از اینکه به صحن بیاید پیشنهاد حذف جزء یا کل را بدهند. آییننامه جدیدی که قسم خوردید. آقای قاضیزاده! قسم خوردید وفادار باشید. الان پیشنهاد حذف ما در رابطه با ماده را باید عملیاتی کنید. آقای پزشکیان! ملاحظه فرمودید؟

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! بند (6) ماده (149) میگوید نسبت به آن دسته از مواد که مجدداً به کمیسیون اصلی ارجاع میشود هریک از نمایندگان میتوانند در مهلت مقرر با حضور در کمیسیون پیشنهاد خودشان را بگویند. پس از چاپ و توزیع گزارش کمیسیون اصلی در موارد ارجاعی به کمیسیون هریک از نمایندگان میتوانند تا (12) ساعت پس از توزیع گزارش کمیسیون پیشنهاد خودشان را طرح کنند. در جلسه رسمی دیگر قابل قبول نیست.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! این کی چاپ شده؟ کی به دست ما رسیده؟ دیروز بعد از ظهر به دست ما رسیده.

مسعود پزشکیان
بالاخره (12) ساعت وقت داشتید.

نادر قاضی پور
آقای پزشکیان! دیشب اداره تعطیل بود. قبل از شروع جلسه دادیم. اینها را دیشب در کازیو گذاشتند.

مسعود پزشکیان
آقای قاضیپور! حرفتان را شنیدم، وارد نمیدانم، متشکرم.
حضار 218 نفر، دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از اینکه ماده بعد را بخوانم، آقای قاضیپور! تاریخ چاپ 10/10/ بوده، یعنی (48) ساعت گذشته. شما (12) ساعت را وقت داشتید، اینسری آقای قاضیپور جا مانده.

عبدالرضا مصری
(4) صبح چه کسی در هیأترئیسه بود که ما ارائه بدهیم؟

مسعود پزشکیان
این روند قضیه است. آقای مصری! میگوید تا (12) ساعت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 26 ـ سازمان میتواند جهت حصول اطمینان از عملکرد صحیح مؤدیان درخصوص صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت دقیق معاملات در سامانه مؤدیان، اطمینان از انجام تکالیف قانونی توسط مؤدیان، ارائه آموزش و مشاورههای فنی و غیرمالیاتی به مؤدیان، پشتیبانی و استانداردسازی تجهیزات مورد استفاده مؤدیان و دریافت استعلامات موردنیاز، از جمله گزارشهای الکترونیکی پرداخت، از خدمات شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی استفاده کند.
شرایط، نحوه انتخاب، چگونگی ارتباط با سازمان و مؤدیان، تعیین تعرفهها و سایر مقررات مربوط به شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی به موجب آییننامهای است که ظرف مدت ششماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون توسط کارگروه راهبری سامانه مؤدیان تهیه میشود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد.
نظارت بر حسن اجرای این قانون برعهده کارگروه یادشده بوده و کارگروه مزبور موظف است هر ششماه گزارش عملکرد سازمان را در این خصوص به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
آقای دکتر! پیشنهاد نداریم، یک پیشنهاد رفع ابهام است، حذف قابل طرح نیست.

مسعود پزشکیان
رفع ابهامتان را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای مصری رفع ابهامتان را بفرمایید.

عبدالرضا مصری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! خیلی تشکر میکنم از اینکه اجازه دادید یک مسألهای به این مهمی با ابهام به تصویب مجلس محترم شورای اسلامی نرسد و تکالیف بعداً برای رسیدگی و پاسخگویی روشن باشد. خواهش میکنم دوستان عزیز توجه بکنند! بنده ضمن احترام به کمیسیون محترم اقتصادی و شخص حاجآقای دکتر بحرینی که زحمت زیادی در این رابطه کشیدند خواهش میکنم عنایت بفرمایید.
آقای پزشکیان عزیز ببینید! ما اینجا داریم میگوییم: «سازمان میتواند»، یعنی یک امر صددرصد اختیاری است. بعد چه کارهایی انجام بدهد؟ «برای حصول اطمینان از عملکرد صحیح مؤدیان درخصوص صورتحساب الکترونیکی»، وظایف را محبت بفرمایید دقت کنید! «صورتحساب الکترونیکی، ثبت دقیق معاملات در سامانه مؤدیان، اطمینان از انجام تکالیف قانونی توسط مؤدیان، ارائه آموزش و مشاورههای فنی و غیرمالیاتی به مؤدیان، پشتیبانی و استانداردسازی تجهیزات مورد استفاده مؤدیان و دریافت استعلامات موردنیاز، از جمله گزارشهای الکترونیکی پرداخت، از خدمات شرکتهای معتمد» استفاده کند. همه این وظایف را داریم واگذار میکنیم، بعد هم میگوییم سازمان میتواند. حالا اگر برای همه این وظایف، سازمان دلش نخواست انجام بدهد شما بهعنوان نماینده مجلس فردا چطور میخواهید نظارت کنید بر یک امر نامفهومی که با یک «میتواند» کلی وظیفه را قطار کردید؟
ابهام اینجا است، اگر بنویسد سازمان مکلف است تمام این قانونی که شما تصویب کردید هرجا برای مؤدی و مردم بود گفتیم وظیفه دارد، باید، جریمه میشود، به خطش کنید، حبسش کنید، هرچه تکلیف برای مردم میخواهیم بگذاریم میگوییم مکلف است، هرجا میخواهیم دستگاه اجرایی وظیفه خودش را انجام بدهد میگوییم میتواند یا مجاز است. یعنی اگر انجام داد که داد، اگر انجام نداد که نداد، فردا هم شمای نماینده نمیتوانید از او سؤال بکنید. من استدعا میکنم این مقدار بیتوجه به این الفاظ نباشید. فردا من و شما نیستیم، آنهایی که هستند نوکر لفظ هستند، آن چیزی که در قانون گفته میشود. این (10) تا تکلیف را نمایندههای دوره بعد از هرکدام از این تکلیفها از سازمان امور مالیاتی بخواهند سؤالی بکنند، وزیر اینجا میآید پشت همین تریبون میگوید شما که به ما تکلیف نکردید، شما گفتید میتواند. کجای قانونگذاری اختیاری است؟ اگر داریم قانون میگذاریم شما را به خدا محکم بگذاریم. قانون پرتقال که نیست برود توی بازار دو تا را دوست داری برداری، دو تا را دوست نداری برنداری. خواهش میکنم این رفع ابهام را بپذیرید، این «میتواند» بشود «مکلف است» که براساس تکلیف بتوانیم نظارت بکنیم، آقای رئیس! متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
سرکار خانم آقاپور مخالف هستند، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای مصری عزیز! پیشنهاد رفع ابهام شما چه بود؟

مسعود پزشکیان
«میتواند» را به تکلیف تبدیل بکنیم.

معصومه آقاپورعلی شاهی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم سلام عرض میکنم خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان محترم. در رابطه با این قانون ما باید اختیاراتی را تنظیم بکنیم که بتوانیم شرایط مطلوب را فراهم بکنیم. در رابطه با ابهام آقای مصری، میشود مکلف بودن را هم بگذاریم، اما «میتواند» یک مقدار شرایط آن را بهتر میکند و میتواند در تصمیمگیریها کمی انعطاف داشته باشد. نظر من بر این هست که سعی بکنیم در یکسری از موارد در رابطه با مؤدیان، انعطافی را بتوانیم داشته باشیم و اختیاراتی را به مدیران بدهیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای علوی موافق هستند، بفرمایید.

سیداحسن علوی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر خدمت ملت بزرگ ایران و همینطور همکاران گرامی دارم. دوستان ببینید! تمام اختیاراتی که سازمان امور مالیاتی دارد در واقع در این ماده (26) تجمیع شده. آنچنان که آقای دکتر مصری اشاره کردند ما در واقع تمام این اختیارات را به جای اینکه این سازمان را مکلف کنیم آوردیم گفتیم که به شما اختیار میدهیم هرطور خودت میخواهی با اختیار خودت کار را انجام بده. به آن اهدافی که قانونگذار در نظر دارد واقعاً نمیرسیم و معتقد هستم در همه این قوانین باید تکلیف کنیم و آن سازمان و وزارتخانه را مقید به انجام این کار بکنیم.
اگر ما بخواهیم تمام این اختیارات را براساس وظایف خود آن سازمان یا وزارتخانه قرار بدهیم بیتردید این کار انجام نخواهد شد. همین حالا قوانین مصرح و قوانینی که تکلیف کرده در خیلی جاها انجام نمیشود، وای به حال اینکه ما اختیار را هم در اختیار خود آن وزارتخانه یا سازمان قرار بدهیم بگوییم هرطور که خودت میتوانی کار را انجام بدهی. بنابراین من فکر میکنم چون همه این مسائل در ماده (26)، تجمیع شده، لذا این تکلیف را بر سازمان حتماً اینجا قید کنیم که بالاخره این بداند حتماً این وظایف را باید انجام بدهد. لذا من پیشنهاد آقای دکتر مصری را کاملاً وارد میدانم و درخواست دارم همکاران گرامی به این پیشنهاد رأی مثبت بدهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان

محمدقاسم پناهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت نمایندگان محترم و حضار گرامی. نمایندگان محترم عنایت داشته باشند، نمایندگان محترم اینجا بحث مکلف است را بهعنوان ابهام مطرح کردند. اولاً بنظرم میرسد بین «مکلف است» و «میتواند» در واقع به نوعی فرق وجود دارد که در مکلف قطعاً باید این کار توسط بخش خصوصی انجام بشود. در میتواند، میتواند اگر به هر دلیلی اقداماتی انجام داد بخش خصوصی استقبال نکرد که بیاید این کارهای یک بخش تصدیگری آن را انجام بدهد آیا کار باید روی زمین بماند؟ قطعاً نه، وقتی که تکلیف میکنیم من دیگر خودم هم اگر بخواهم نمیتوانم وارد بشوم. قطعاً ما برای اینکه بتوانیم از توان بخش خصوصی استفاده کنیم در آن مسیر حرکت میکنیم، چهبسا که ماده بعد که ماده (28) بود در همین راستا است. اینها مکمل هم هستند، بنابراین اگر چنانچه میتواند را تبدیل به مکلف بکنیم این نگرانی وجود دارد که اگر بخش خصوصی استقبال نکرد، برایش نصرفید، از بحث هزینه و درآمدش نصرفید و هزینهفایده کرد و نیامد ما بهعنوان نظام مالیاتی آیا نباید این کار را انجام بدهیم؟ اگر نخواهیم این کار را انجام بدهیم اصلاً کل بحث پایانههای فروشگاهی و سامانه زیر سؤال است، یعنی کل قانون زیر سؤال میرود. بنابراین قطعاً ما بهعنوان سازمان مالیاتی به دنبال این هستیم که این بخشهایی که به نوعی یک بخش آن تصدیگری هست را بتوانیم به دیگران محول کنیم، ولی اگر چنانچه تکلیف بکنیم و سازمان نتواند انجام بدهد عملاً قانون نمیتواند اجرا بشود و با مشکل مواجه میشود.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، پس ابهام را نمیپذیریم و مسأله شفاف است. حضار 218 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به اصل ماده اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر این دستور تمام شد.
4
ادامه رسیدگی به طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل (44) قانون اساسی است که ما تا ماده (14) را بررسی کردیم، ابتدای ماده (15) هستیم. اگر اجازه بدهید من سایر مواد را قرائت کنم.
ماده 15 ـ افزایش سرمایه بنگاههای اقتصادی ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای آنها، از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به مدت پنج سال از شمول مالیات معاف است مشروط بر آنکه متعاقب آن به نسبت استهلاک دارایی مربوطه و یا در زمان فروش، مبنای محاسبه مالیات اصلاح گردد و بنگاه یادشده طی پنج سال اخیر تجدید ارزیابی نشده باشد. آییننامه اجرایی این ماده توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه میشود و حداکثر ظرف مدت سهماه پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آقای فولادگر! شما فرمودید که این ظاهراً تکرار بود، قبلاً تصویب شده. (فولادگر ـ اجازه دهید رفع ابهام کنیم) اول ما پیشنهاد حذف داریم، شما دیروز به من فرمودید این تکراری است و نیازی به وجودش نیست. (فولادگر ـ این متفاوت است) متفاوت است؟ پس پیشنهاد حذف را اجازه بدهید اول مطرح کنیم. (کاتب ـ آقای دکتر! تذکر دارم) آقای دکتر رحیمی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر همکاران ارجمند. همکاران استحضار داشته باشند پیشنهاد حذف من هم مبتنی بر قانون اساسی است و هم برنامه ششم. جناب آقای دکتر پزشکیان! از حضرتعالی خواهش میکنم یک عنایت بفرمایید. این مادهای که ارائه شده اخطار قانون اساسی دارد، اخطار اصل (75) است که منجر به کاهش درآمدهای دولت میشود. بخش قابل توجهی از درآمدهای دولت بعد از درآمدهای نفتی، درآمد از محل مالیات هست. در این ماده آنچه که عنوان میکند در واقع معافیت مالیاتی هست که خود معافیت مالیاتی اولاً براساس قانون برنامه پنجساله ششم برای پنج سال آینده ما گفتیم هیچ معافیتی وضع نشود.
به علاوه اینکه در خود این طرح وقتی این معافیتها را برای این شرکتها و مجموعههای مشمول اعمال میکنید منجر به کاهش درآمدهای دولت خواهد شد که محل جبران این کاهش درآمد هم پیشبینی نشده. دو نکته قابل توجه در خود این ماده (15) هست؛ افزایش سرمایه بنگاههای اقتصادی. بنگاههای اقتصادی کجا تعریف شده؟ در ماده (1) هیچ تعریفی مبنی بر بنگاههای اقتصادی نیامده، بنگاههای اقتصادی در ترم و عبارات تجاری و عرفی مشخص هست، منتها اینکه شرکت یا مؤسسه یا شخصیت حقوقی باشد به هیچوجه اینجا ذکر نشده. لذا افزایش سرمایه بنگاههای اقتصادی اولاً اولین ابهام آن است که خود بنگاههای اقتصادی اینجا تعریف نشده.
نکته دوم؛ وقتی افزایش سرمایه را به صورت مشروط دارند معاف از مالیات میکنند شرطش هم مورد ابهام است. گفتند به شرط اینکه متعاقب آن نسبت به استهلاک دارایی اقدام کند. متعاقب آن یعنی کی؟ یک سال بعد از افزایش سرمایه، شش ماه بعد از افزایش سرمایه؟ لذا زمانبندی هم ندارد. به سه دلیل من پیشنهاد حذف دادم که از همکاران عزیز خواهش میکنم استحضار و امعاننظر داشته باشند.
دلیل اول اینکه مخالف اصل (75) قانون اساسی است و منجر به کاهش درآمدهای دولت خواهد شد. دلیل دوم اینکه خلاف برنامه ششم هست که در برنامه ششم همین مجلس تصویب کرد و تصریح کردیم که هیچگونه معافیت مالیاتی وضع نشود و دلیل سوم هم ابهاماتی هست که در متن و نگارش خود ماده هست که بنگاههای اقتصادی هم تعریف نشده اما اگر هم منظور شرکتها هست این یک آشفتگی وسیعی را در حوزه مالیاتی برای همه شرکتها و بنگاههای اقتصادی ایجاد خواهد کرد. لذا من پیشنهاد حذف دارم و از همکاران محترم خواهش میکنم با یک واقعبینی به این ماده رأی ندهند و به حذف این رأی بدهند، تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای مفتح مخالف هستند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
این یکی از موادی است که برای اقتصاد کشور خصوصاً در شرایط فعلی با توجه به وضعیت تورمی که ما داریم بسیار ضروری است. ملاحظه بفرمایید برای اینکه یک بنگاه اقتصادی بتواند به درستی وظیفه و کار خودش را انجام بدهد و سودی را که برایش محقق میشود مالیات بهحقش را پرداخت بکند ما باید آن چهارچوبها و مبانی را به درستی ببینیم تا انتظار داشته باشیم مالیات به درستی داده بشود.
الان بسیاری از بنگاههای اقتصادی ما به دلیل تورمهایی که در سنوات مختلف داشتهایم و افزایش قیمتهایی که حاصل شده داراییهای ثابتی را که دارند قیمتش بسیار فراتر یا به میزان قابل توجهی بیشتر از آن میزانی است که در دفاتر ثبت شده. اگر ما بخواهیم در حوزه اقتصاد به صورت شفاف مسائل و اعداد و ارقام و محاسباتمان را داشته باشیم طبیعی است که باید این داراییهایمان به قیمت مناسبی ارزیابی و تجدید ارزیابی بشود و در دفاتر منعکس بشود.
بسیار یا به میزان قابل توجهی از بنگاههای اقتصادی ما طبق تعریف قانون تجارت حتی مشمول ورشکستگی هستند یا میشوند. در صورتی که داراییهای آنها به میزان قابل توجهی است و در واقع اینها ورشکسته نیستند، چون داراییها به قیمت دفتری ثبت شده، دفاتری که سالها قبل از تورمها بوده است در مجموع ترازنامه آنها به گونهای است که آنها را ورشکسته باید اعلام کنند. اگر بیایند و به این ترتیب این کار انجام بشود داراییها تجدید و متناسب با قیمت روز ارزیابی بشود طبیعتاً این بنگاه اقتصادی از ورشکستگی خارج میشود و میتواند به درستی کار خودش را در حوزه اقتصاد به صورت شفاف انجام بدهد.
نکتهای که معمولاً بنگاههای اقتصادی برای تجدید ارزیابی مانع کار آنها میشود مالیاتی است که باید بدهند. اینها هزینهای نکردند، سرمایهگذاری جدیدی نکردند که بخواهند با افزایش داراییهایشان که با تجدید ارزیابی به صورت دفتری انجام میگیرد و آن منافع را که عرض کردم به دنبال دارد با این تجدید ارزیابی چون قیمت دارایی دفتری بالا میرود میخواهند مالیات بدهند و این بنگاهی که مواجه با اشکال و کمبود نقدینگی است در این شرایط نمیتواند کار عادیاش را انجام بدهد به این ترتیب میخواهد یک رمق تازهای بگیرد و بتواند کارش را انجام بدهد ما میآییم مشمول مالیاتش میکنیم. کاری که ما در این قضیه تجربه داشتیم، در سنوات قبل این را به مدت پنج سال، پنج سال تصویب کردیم یا در قانون بودجه سالیانه این بوده است که اگر بنگاهی بیاید و تجدید ارزیابی بشود با این شرطی که اینجا بیان شده در استهلاکهایی که سالیانه میگیرد طبیعتاً این مستهلک خواهد شد و در آنجا میتواند در طی سنواتی این بحث مالیاتش هم روشن بکند از مالیات معافش بکنیم. اگر ما این را از مالیات معاف بکنیم طبیعتاً این کار میتواند به درستی انجام بشود.
بنابراین حذف این ماده شرایط مناسبی را که در این شرایط اقتصادی وضعیت خاصی که ما داریم میتواند یک رمقی را به بنگاههای اقتصادی بازگرداند، ما داریم این رمق را میگیریم. البته به مدت پنج سال در یک قانون دائم این خیلی معنا ندارد. ما یک قانون دائم را داریم تصویب میکنیم، در ماده (15) که داریم بحث میکنیم این افزایش سرمایه که معاف از مالیات است برای پنج سال گفتیم. اگر قانون برنامه بود این درست بود، در این قانون دائم پنج سال خیلی معنایی ندارد. به این دلیل من بر این قضیه ابهام هم گرفتم، اما الان چون اصلش مطرح است من از همکاران محترم خواهش میکنم به حذف این رأی ندهید. بگذارید اصل این باقی باشد، یک شرایط مناسبی را برای استمرار کار تعدادی از بنگاههای اقتصادی ما میتواند فراهم بکند، بدون اینکه هزینهای داشته باشد. از نظر مالیات هم درست است که یکباره این مالیات پرداخت نمیشود، اما در طی سنوات مختلف این مالیات را دولت میگیرد. بنابراین من خواهشم این است که دوستان به حذف رأی ندهند.

محمد علی وکیلی
متشکرم، جناب آقای سلیمی موافق هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از مخالف محترم، من خواهشم این است برادران عزیز و خواهران گرانقدر نماینده به نکاتی که عرض میکنم توجه بفرمایند. ببینید! چرا این ماده (15) باید حتماً اصلاح بشود؟ من چند دلیل را اینجا عرض میکنم؛ دلیل اول، ببینید! ما در مجلس، دولت و رسانهها پیوسته بحث ویژهخواری را مطرح میکنیم. اگر این ماده (15) حذف نشود بعضی از بنگاههای خاص معاف از مالیات باشند، مثلاً به بهانه افزایش سرمایه، آن هم بنگاههایی که پنج سال اینها تجدید ارزیابی نشدهاند، یعنی بالاخره یک تعللی اینجا صورت گرفته. چه اتفاقی میافتد؟ اتفاقی که میافتد این است که از این مالیاتی که أخذ نشده (5) درصد حق هیأتمدیره میشود. یک ویژهخواری، یعنی خود ما داریم با دست خودمان، ظاهرش هم خیلی زیبا، ظاهر این است که ما به دلیل حمایت از این بنگاهها آمدیم اینها را معاف از مالیات کردیم، ولی باطنش چیست؟ باطنش این است، از این (5) درصدی مجموعه اینها معاف از مالیات هستند و به هیأت مدیره میرسد. یعنی مسیر را ما با دست خودمان برای ویژهخواری تعدادی از افراد باز میکنیم، این نکته اول.
نکته دوم، چرا این ماده (15) حتماً باید حک و اصلاح بشود یا حذف بشود؟ به صراحت مغایر اصل (75) است. حالا آقای رئیس هم اینجا حتماً درمورد وارد بودن اخطار اظهار نظر میکنند، موجب کاهش درآمد عمومی میشود، مغایر اصل (75) است. این هم نکته دوم.
نکته سوم، دلیل سوم که باید به هر کیفیت در این تجدید نظر بشود؛ برادران عزیز و خواهران گرانقدر ببینید! ما نباید قانون را به نحوی بنویسیم که ضعفا زیر تیغ قانون باشند، اما قدرتمندان به راحتی بتوانند مفری پیدا کنند برای اینکه درمورد آنها قانون اعمال بشود. از کارمندان ما مالیات بگیریم، اما شرکتهای بزرگ به هر دلیلی از پرداخت مالیات فرار کنند. یکی از مشکلات کشور که ما بارها و بارها در مجلس به آن اشاره کردیم بحث فرار مالیاتی است. این شرکتهای بزرگ عمده مالیات را پرداخت میکنند، آیا این مفری برای پرداخت از مالیات محسوب نمیشود؟ مضافاً به اینکه مغایر برنامه ششم است. ما در برنامه ششم معافیتهای مالیاتی را محدود کردیم، اینجا میآییم همان قانونی که مصوب شده و هنوز اندکی از زمان تصویبش نگذشته آن قانون را شل و ولش کنیم.
من خواهش میکنم اینجا دقت بشود. قطعاً مشکلاتی را برای همین بنگاهها حتی ایجاد میکند. ما میگوییم اگر پنج سال ارزیابی نکردی، یعنی مسیر را برای تعلل در ارزیابیها هم باز میکنیم. به هر دلیل بنظر میرسد که این ماده اشکالات فراوانی دارد. یا عزیزان رأی به حذفش بدهند یا حداقل به کمیسیون برگردانیم اشکالاتی که به آن اشاره شد را رفع کنیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان

کیومرث فروتني
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم. همینطور که اشاره شد این ماده در ماده (17) قانون موجود نیز گنجانده شده و به ضرورت آن یکبار توسط نمایندگان محترم در قانونی که فعلاً برقرار است اشاره شده. ببینید! ما باید بخش تولید را به انحاء مختلف حمایت کنیم، خصوصاً در زمانی که تولید احتیاج به حمایتهای زیادی دارد. در این زمان ما باید طوری تشویق کنیم که افزایش سرمایه را بتوانند برای توسعه واحدها بیاورند مصرف کنند. ضمن اینکه واحدهای تولیدی برای دریافت تسهیلات جدید معمولاً نیاز به وثیقه دارند. معمولاً وثایق جدید قابل تأمین نیست، ولی چنانچه واحد موجود که روی آن تسهیلات گرفتند و احداث شده بتوانند تجدید ارزیابی کنند، ارزش ملک بالا میرود و میتوانند همین را در اختیار بانک و مؤسسات مالی قرار بدهند و تسهیلات جدید دریافت کنند، چه برای سرمایه در گردش و چه برای توسعه کارخانه استفاده کنند.
من فکر میکنم ما باید واحدهای تولیدی را کمک کنیم. اینجا یک مزیت پنجساله در نظر گرفته شده، دائمی هم نیست. ما ظرف پنج سال مجدداً واحدها را کمک کنیم تا انشاءالله از یک دوره گذاری عبور کنیم و به شرایط عادی برسیم. طبیعتاً بعد از پنج سال در شرایط عادی میتواند ادامه پیدا کند. لذا خواهش من این است که نمایندگان محترم به حذف این طرح رأی ندهند و اجازه بدهند که این ماده تصویب بشود، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران بزرگوار و خواهران گرامی یک دقیقه عنایت بکنید! چون هم در پیشنهاد برادر بزرگوارمان که پیشنهاد حذف دادند و هم در صحبت موافق محترم یک نکتهای اشاره شد به اینکه این قانون در قانون اخیر اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم هست و بنابراین ما اینجا داریم دوباره قانونی که موجود است را تکرار میکنیم. ما این را دیشب با همکاری دوستان مرکز پژوهشهایمان، کارشناس بخشهای مالیاتی، تولیدی و اقتصادی همه بررسی کردیم. الان هم بحث داشتیم، با آنچه که در قانون مالیاتهای مستقیم تصویب شده متفاوت هست. در قانون مالیاتهای مستقیم تجدید بهای ناشی از تجدید ارزیابیها بیان شده، تجدید بها و بعد در ماده (10) آییننامه قانون اصلاح مالیاتهای مستقیم اشاره شده که تجدید سرمایه ناشی از این کار باز همچنان مشمول مالیات خواهد بود. دوستان سازمان مالیاتی میگویند که این میرود حقوق صاحبان سهام مثل اندوخته عمل میشود، اما ما آنچیزی که منظورمان هست چون در قانون قبلی هم بوده، در قانون حداکثر قبلی بوده، پنج سال بوده، این پنج سال تمام شده و چون در قانون اصلاح مالیاتهای مستقیم عملاً نسخ شده بود و پنج سالش هم تمام شده بود در بودجه امسال اگر یادشان باشد در قانون بودجه امسال این را آوردیم.
در قانون بودجه امسال متنی که آمد باز متن دقیقی نبود، ما اینجا داریم قانونگذاری دائمی میکنیم، بنابراین متن را باید با دقت بیشتری مینوشتیم، برایش شرط گذاشتیم. آنکه در قانون بودجه امسال آمده خیلی کلی هست اما اینجا دقیقاً مشروط است. دقت بفرمایید! «افزایش سرمایه بنگاههای اقتصادی ناشی از تجدید ارزیابی دارایی آنها از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به مدت پنج سال از شمول مالیات معاف است».
جناب آقای دکتر قاضیزاده! اولاً اینجا من یک پیشنهاد رفع ابهام دادم. اینجا یک ویرگول میخواهد، «از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به مدت پنج سال، از شمول مالیات معاف است». معنیاش این نیست که پنج سال از افزایش سرمایه معاف است، نه. پنج سال دیگر این قانون اجرا میشود، یکبار تجدید ارزیابی از مالیات معاف میشود. این اولین سؤالی که دوستان داشتند، معنیاش این نیست که پنج سال اینها از مالیات معاف هستند. یکبار، اما طول مدت پنج سال. این یک رفع ابهام هم داریم که البته ویرایشی است. حالا شرایطش را نگاه کنید! و بنگاه یادشده «مشروط بر آنکه متعاقب آن به نسبت استهلاک دارایی مربوطه و یا در زمان فروش، مبنای محاسبه مالیات اصلاح گردد» پس این شرایطش استانداردهای حسابداری است. با این شرایط این قضیه گفته شده «و بنگاه یادشده طی پنج سال اخیر تجدید ارزیابی نشده باشد». این هم باز شرطش است. «آییننامه اجرایی این ماده توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه میشود و حداکثر ظرف مدت سهماه پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به تصویب هیأت وزیران میرسد». پس این مورد اولی که من باید اشاره میکردم. این هم قانون اصلاح مالیاتهای مستقیم که من آوردم، آییننامهاش هم ماده (10) هست که اشاره بکنم این همان قانون فعلی نیست. اینکه حالا آیا مسأله تنقیحیاش چه خواهد شد این با اداره قوانین و کارشناسان ما در اداره قوانین که مسأله تنقیحیاش را بررسی کنند.
اما یک نکته محتوایی هم من عرض بکنم، دقت بکنید! اصلاً چرا این میآید، چه کمکی به تولید میکند؟ عزیزان ببینید! الان در شرایط فعلی اقتصادی کشور که ما این نوسانات شدید اقتصادی و قیمت ارز را داریم مرتب قیمتها در حال افزایش هست این یک امکانی برای بنگاههای اقتصادی و تولیدی هست که بیایند داراییهایشان را تجدید ارزیابی بکنند، با تجدید ارزیابی داراییها یک اصلاح ساختار انجام بدهند. اصلاح ساختار مالی، آن هم کاملاً در چهارچوب استانداردهایی که سازمان مالیاتی عمل میکند. با این کار حسنش این هست که اولاً ساختار مالیشان اصلاح شده، با استانداردهای حسابداری مورد تأیید سازمان مالیاتی، هم از این مشوق معافیت مالیاتی آن هم برای یکبار، این یک مشوقی میشود برای اینکه بروند اصلاح ساختار مالیشان را بکنند و بتوانند شرکتشان را احیاء بکنند. خیلی از شرکتها با همین روش احیاء میشود. در شرایط فعلی اقتصادی میتواند ساختار مالیاش را اصلاح کند، میتواند برود افزایش سرمایهاش را اعلام کند، میتواند برود سرمایه جدید جذب کند، میتواند وارد بورس بشود. یعنی کل این اصلاح ساختار مالی یک شرکت را نجات میدهد. این یک مشوق میخواهد، مشوقش این است که یکبار از این معافیت مالیاتی استفاده کند. بنابراین با قانون فعلی تفاوت دارد، حکم تنقیحی که بعداً اجازه بدهند اداره قوانین با همکاری دولت دربیاورد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
تشکر، پیشنهاد حذف ماده (15) مطرح است.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 216 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به حذف این ماده اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

محمد علی وکیلی

مصطفی کواکبیان

مسعود پزشکیان
مربوط به این ماده است؟ (کواکبیان ـ دستور روز است) با روز کاری نداریم، اگر مربوط به این ماده است بفرمایید، روز را بعداً بحث میکنیم. آقای قاضیزاده بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اینجا دو تا رفع ابهام داریم که خود آقای فولادگر هم در بین صحبتهایشان اشاره کردند که باید «با رعایت استانداردهای حسابداری» اضافه بشود. آقای مفتح این ابهام شما را مرتفع میکند؟ میفرمایند قبل از «پنج سال». ملاحظه بفرمایید! «این قانون با رعایت استانداردهای حسابداری به مدت پنج سال از شمول مالیات معاف است» حل میکند؟ (نایبرئیس ـ حل میکند) آقای دکتر! به رأی بگذارید، چون خلاف برنامه است دوسوم رأی میخواهد.

مسعود پزشکیان
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. با اصلاحاتی که انجام گرفت، دوسوم رأی میخواهد. دولت و کمیسیون موافق هستند، اصلاح است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 16 ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارتخانههای ذیربط در جهت حمایت از تجمیع توانمندی شرکتها و تقویت آنها، با رعایت مواد (2) و (3) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار ظرف مدت ششماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون آییننامه «تشویق به مشارکت» با رویکرد تجمیع توان فنی، مالی، تسهیلاتی و اعتباری و ثبت شرکت برای آن دسته از شرکتهایی که به شکل ادغام و یا گروه اقتصادی با منافع مشترک (کنسرسیوم)، با یکدیگر مشارکت مینمایند را تهیه کند و به تصویب هیأت وزیران برساند.
آقای دکتر رحیمی پیشنهاد دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
همکاران محترم استحضار داشته باشند ماده (16) چه پیامی دارد؟ کل قانون با هدف تشویق به مشارکت و ارائه مشوقهایی برای رونق تولید و کسب و کار هست. این موضوعی که در ماده (16) آمده بیشتر یک توصیهنامه است و قاعدتاً در مواردی که توصیهنامهای را خارج از قانون دارند تهیه میکنند، بیشتر رویه و دستورالعمل است برای مواردی که موضوعیت ندارد. آنچه که موضوعیت دارد همین قانون هست. برای این قانون آییننامههای مشخصی هم ارائه و پیشبینی شده. آییننامههای این قانون به تصویب هیأت وزیران میرسد. اینکه آییننامه تشویق به مشارکت را در این ماده در قالب یک توصیهنامه پیشبینی کرده و بیشتر هم دارد شرکتهای خصوصی، (کنسرسیوم)ها، هلدینگها، جوینتونچرها و اینها را مخاطب و هدف قرار داده این قاعدتاً زحمت مضاعفی را در سیستم دیوانی و اداری برای هیأت وزیران درست میکند. فرض بفرمایید آییننامه تشویق مشارکت نباشد، آیا قانون معطل میشود؟ ابداً، چه اتفاقی میافتد؟ هیچ اتفاقی نمیافتد.
لذا این از آن موارد قانونگذاری مضاعف و زیادی هست که علاوه بر اینکه وقت مجلس را میگیرد به هیأت وزیران هم بار اضافی دارد تحمیل میکند، ضمن اینکه به لحاظ محتوایی هم یک موضوع کاملاً غیرضروری است. لذا بنظر میرسد آییننامه تشویق مشارکت یک توصیهنامه است، نیازی نیست که توصیهنامه به تصویب هیأت وزیران برسد. خود وزارت امور اقتصادی و دارایی در راستای تشویق به اجرای مفاد این قانون میتواند دستورالعملی را غیرالزامآور تهیه بکند و به صورت راهنما یا به صورت توصیهنامه در اختیار هلدینگها، شرکتها و بنگاههایی که مرتبط با این قانون هستند بگذارد. لذا من هم برای پرهیز از قانونگذاری مضاعف و زیادی و هم اقدامات غیرضروری پیشنهاد حذف دادم که همکاران محترم عنایت فرمایند با یک نگاه واقعبینانه رأی به حذف این ماده بدهند، تشکر میکنم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای مرادی مخالف هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
ضمن عرض سلام محضر ملت شریف ایران اسلامی و با عرض تشکر از همه نمایندگان عزیز در خانه ملت. موضوع مهمی را داریم رسیدگی میکنیم و لازم است که دقت لازم را داشته باشیم و انشاءالله آن چیزی که خیر و صلاح مردم است و اینکه مردم ما انشاءالله مشکلاتشان حل بشود بتوانیم تصمیم قاطعانهای را بگیریم. در این ماده (16) به موضوع وزارت امور اقتصادی و دارایی اشاره کرده که موظف است. یک وقتی دوستان تأکید بر این داشتند که به جای اینکه میتواند، تکلیف بشود که باید این کار را انجام بدهد اینجا اشاره شده که موظف است با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی و حتی آن وزارتخانههایی که نقشی در این تصمیمگیری دارند که چه کاری انجام بدهند؟ در جهت حمایت از تجمیع توانمندی شرکتها و تقویت آنها. اینجا موضوع مهمی است برای بهبود وضعیت کسب و کار و اینکه ما حمایت بکنیم از آن شرکتهایی که میخواهند در چهارچوب قانون تصمیم بگیرند و کار را انجام بدهند و به همین لحاظ چون عزیزان و نمایندگان ما در کمیسیون مربوطه کار کارشناسی کردند و آنجا تصمیمات خوبی را گرفتند خواهش من این است که برادر عزیزمان جناب آقای دکتر رحیمی هم توجه و دقت داشته باشند که برای بقای این ماده انشاءالله ما تصمیم بگیریم و رأی بدهیم که این ماده به قوت خودش باقی بماند. والسلام علیکم و رحمه الله

محمد علی وکیلی
جناب آقای ابطحی موافق هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از آقای کولیوند عزیز تشکر میکنم که وقتشان را دادند. همکاران! دقت بکنید اظهاراتی که آقای دکتر رحیمی درخصوص پیشنهاد حذف کردند قابل تأمل هست. الحمدلله حقوقدانهای عزیز و برجستهای در مجلس هستند، از جمله خدمت آقای دکتر میرمحمد صادقی معاونت قوانین مجلس هم هستیم. قانوننویسی سیاق و مهارت خودش را دارد. قانون در محدوده امر و نهی است نه بحث توصیه و تشویق. اگر وزارت اقتصاد و امور دارایی یا هر دستگاه دولتی دیگری مانع کسب و کار است کمیسیون محترم باید این موانع را برطرف بکند. درخصوص تشویق آنچه را که ما در مواد قبل تصویب کردیم در بحث بیمهها، معافیتها این باید اجرا بشود. آییننامه تشویق مشارکت چه گلی به سر شرکتها و مخصوصاً بخش خصوصی میزند؟ شما نگاه کنید! گفتید که شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون آییننامه تشویق مشارکت تهیه بشود و به تصویب هیأت وزیران برسد. آییننامه نوشته شد، تشویق کردند، ولی گیرهای عملی کسب و کار کجا است؟ آنجا که دولتها با بخشنامههای متضاد میآیند جلوی کسب و کار را میگیرند کجا است؟ شما در همین جریان التهاب ارز دیدید در فاصله یک هفته (21) بخشنامه ضد و نقیض صادر شد، جلوی آنها را بگیریم. بگوییم دولت نمیتواند در فاصله اجرای این قانون طرح جدید بیاورد، مجلس طرح جدیدی را ارائه بدهد که نظم و ثبات اقتصادی بازار را برهم بریزد.
ما در برنامه پنجم چقدر به آییننامه اشاره کردیم که دولت بنویسد و ننوشته؟ برنامه پنجساله پنجم شش سال طول کشید و هنوز بعضاً آییننامههایش نوشته نشده. قانون مدیریت خدمات کشوری که اکنون در کمیسیون مشترک مطرح است آییننامههای مربوطهاش هنوز به تعداد کافی نوشته نشده. گزارشی که معاونت نظارت مجلس را درخصوص عدم نگارش آییننامهها دادند شما ملاحظه کنید، حالا مدام بگوییم آییننامه بنویس. این چه دردی را دوا میکند؟ واقعاً این عبارت دلخوشکنک است. یعنی ما آمدهایم یک توصیه غیرعملی دادیم، حالا بر فرض هم که عمل بشود دردی را دوا نمیکند. بنابراین این به عقیده حقوقیین و حقوقدانان اطناب ممل است، اطناب ممل یعنی چه؟ یعنی قانون از حالت ایجاز و اختصار خارج شده راه را هم برای تفاسیر مختلف باز میکند. خواهش میکنم به پیشنهاد آقای دکتر رحیمی توجه کنید و به پیشنهاد حذف رأی بدهید.

اکبر رنجبرزاده

کیومرث فروتني
با عرض سلام مجدد. طبیعتاً این ماده قانونی زمینه را فراهم میکند تا شرکتهای پیمانکاری و شرکتهای تولیدکنندهای که به تنهایی توان شرکت در مناقصات بزرگ کشور را ندارند با هم تجمیع بشوند به صورت کنسرسیوم در بیایند و امکان شرکت در مناقصات را پیدا کنند. ببینید! بطور مثال اگر ما بخواهیم یک پروژه بزرگ نفتی را اجرا کنیم هم نیاز به کار ساختمانی و سیویل دارد هم نیاز به کارهای صنعتی دارد و هم نیاز به کارهای مدیریتی دارد، نیاز به تأمین مالی دارد. شرکتهایی که ما داریم هرکدام ممکن است به تنهایی نتوانند مجموع این کارها را به عهده بگیرند. بنابراین چند تا شرکت که هر کدام در تخصص خودشان هستند میتوانند با ایجاد یک پیمان موقت، یک کنسرسیوم، یک گروه مشترک تشکیل بدهند و با این گروه مشترک در مناقصه شرکت کنند، مناقصه را برنده بشوند، پیمان را اجرا بکنند و بعد از اجرای پیمان دوباره میتوانند از هم جدا بشوند یا ادامه بدهند.
مواردی که دوستان مطرحکننده برای حذف این ماده مطرح کردند عملاً در مخالفت با این کار نبود، بلکه مطرح میشد که چون این احاله به آییننامه هیأت وزیران شده ممکن است به درستی اجرا نشود. دوستان زمانی که ما در کمیسیون برای تدوین این لایحه در خدمتشان بودیم چون مواد و بخشهای مورد نیاز برای چنین مقرراتی را ما موجود نداریم و تدوین آن زمان میبرد به این جمعبندی رسیدم که میتوان با آییننامه دولت این کار را انجام داد. من فکر میکنم که وجود این لازم است، به فضای کسب و کار کمک میکند، به اینکه ما کارها را بتوانیم به شرکتهای داخلی توانمند ارجاع بدهیم کمک میکند. حالا اگر در آینده پس از تدوین آییننامه اجرایی ضرورتی پیدا کرد که این را به صورت قانون بیاوریم بعداً میتوانیم این را به صورت مجزا بهعنوان یک لایحه تقدیم مجلس محترم بکنیم و به صورت قانون دربیاید، ولی در ضرورت آن شکی نیست.
دوستان عزیز به این توجه کنند که این قانون دو بخش دارد؛ یکی بحث ارجاع کار است و یکی خرید داخلی. در ارجاع کار ما باید شرکتهای توانمند داشته باشیم تا بتوانیم به آنها کار ارجاع بدهیم. اگر این کنسرسیومها تشکیل نشوند عملاً شرکتهای توانمند وجود نخواهند داشت، وزارتخانهها و دستگاههای دولتی، شرکتهای دولتی عملاً از زیر بار شانه خالی میکنند به بهانه اینکه شرکت توانمندی وجود ندارد کار را به بخش داخلی نخواهند داد، سراغ خارجی خواهند رفت. لذا خواهش من این است که دوستان به حذف این ماده رأی ندهند و اجازه بدهند که این کنسرسیومها شکل بگیرد، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، کمیسیون بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
همانطور که نماینده محترم دولت از وزارت صنعت، معدن و تجارت توضیح دادند من فقط یک جمله اضافه میکنم وقت جلسه را زیاد نگیریم. ببینید! ما این حکم را قبلاً در برنامه چهارم داشتیم، ولی اجرایی نشد. چرا اجرایی نشد؟ چون فقط یک حکم کلی آورده بودیم، از این حکمهای کلی که خیلیوقتها در برنامه میآوریم و بعد رها میشود. ما اینجا با این شکل آوردیم؛ اولاً یک وزارتخانه موظف شده، وزارت اقتصاد و دارایی، که بیاید با همکاری سازمان برنامه و بانک مرکزی و وزارتخانههای ذیربط یعنی آنهایی که به آن مربوط میشود حالا نفت است، صنعت است، نیرو است و هر وزارتخانهای که هست. بیاید در جهت حمایت از این تجمیع شرکتها آییننامهاش را تنظیم بکند، مواد (2) و (3) قانون بهبود کسب و کار را هم رعایت بکند، یعنی نظر تشکلها را هم بگیرد، تشکلهای کارگری، کارفرمایی و اتاقها، همان رعایت آییننامه مواد (2) و (3) قانون بهبود کسب و کار و بعد نهایتاً به تصویب هیأت وزیران برساند.
همانطور که نماینده دولت توضیح دادند ما الان در عین حالی که از صنایع کوچک و متوسط باید برای اشتغال حمایت بکنیم، اما یکی از نقطهضعفهای ما این است که ما شرکتهای بزرگ نداریم. شرکتهای بزرگ توانمندی که بروند پروژههای بزرگ بردارند، بروند پروژههای سرمایهگذاری بالا بردارند. چه ارزی و چه ریالی بروند، در مناقصات بزرگ شرکت کنند، چه داخلی و خارجی. بیایند وارد عرصههای بینالمللی بشوند. ما شرکتهای قوی نداریم، این یک راهی است برای اینکه ما بتوانیم به شکل کنسرسیوم یا تجمیع شرکتها این کار را انجام بدهیم. خواهش میکنیم که با پیشنهاد حذف مخالف کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فولادگر در ماده (15) یک یادداشت دادند که آنجا «به مدت پنج سال» ظاهراً فقط برای یک بار، در توضیحاتشان هم گفتند، برای یک بار از شمول مالیات معافند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 211 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به حذف ماده اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

اکبر رنجبرزاده
همکارها توجه بفرمایید! در ماده (15) بعضی از عزیزان تشکیک کردند که دوسوم رأی نیاورده. آنچه که آقای رئیس اعلام کردند (214) نفر اعلام کردند که رأیگیری بشود و لذا (143) نفر دوسوم میشود و رأی آورده. بعد از اینکه اعلام شد (214) نفر، یک یا دو نفر وارد شدند، ولی ملاک عمل همان موقعی است که آقای رئیس اعلام میکند که (214) نفر بوده. الان اتاق فرمان هم چک کردیم همان (214) نفر درست است و لذا (143) نفر رأی دادند و ماده (15) دوسوم رأی آورد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! در ماده (25) قانون صندوق مکانیزه فروش «استناد مالیاتی» درست است. آقای دکتر! اصل ماده (16) را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 207 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (16) اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
رد تقاضای غیرعلنی شدن جلسه مجلس شورای اسلامی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! جمعی از همکاران مطابق ماده (102) آییننامه درخواست جلسه غیرعلنی کردند. اجازه طرحش را میدهید؟

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فرمند به نمایندگی از امضاکنندگان موضوع را میتوانند مطرح کنند، بفرمایید.

فردین فرمند
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
«وَ الْعَصْرِ * إِنَّ الْإِنْسانَ لَفِی خُسْرٍ * إِلاَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ»، «امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء».
پروردگارا، خداوند تبارک و تعالی! خودت اینقدر مهربان هستی و محبت داری میگویی وقتی اضطراب دست داد من را صدا کن، میدانی که چندین روز است دارم صدایت میکنم. «امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء» عزیزان، برادران من، خواهران من! از محضر شما عذرخواهی میکنم، به خدا در مراسم پدرم گریه نکردم. از مقام معظم رهبری خرج کردید، دیگر خسته شدم. یکبار این بودجه برگشته، دوباره پیش ما برگشته، دیگر آقا نمیتوانست آنرا برگرداند. دارید چهکار میکنید؟ تقاضای جلسه غیرعلنی درباره بودجه کردم، هر راه قانونی را رفتم قبول نشد، صبح گفتند دوباره امضا جمع کن، دوباره کردم، بخوانید یا به این آییننامه عمل کنید یا بگویید منافقیم، یا بگویید از خدا برگشتیم. قسم میخوریم که یک آییننامه درست کنیم به آن رفتار کنیم، نمیکنید. ماده (102) چه میگوید؟ میگوید (10) تا نماینده حق دارند بیایند تقاضا کنند، تقاضا کردم. حالا آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید میخواهم وارد تقاضایم بشوم. (15) دقیقه وقت دارم، یک مخالف میتواند حرف بزند. نوشته متوالیاً یا متناوباً، اضطرار را باید ثابت کنم. میخواهم جلسه غیرعلنی بشود، چون اگر نشود میترسم دلار بزند به (20) هزار تومان برود. دیگر هیچ نمیتوانم بگویم، چون اگر بگویم خودم دارم تشویش ایجاد میکنم. حالا اگر آقای رئیس اجازه میدهند وقت من برای (15) دقیقه گرفته بشود، شروع کنم؟ یک جایی میایستم مخالف صحبت کند و بعد.

اکبر رنجبرزاده
وقتتان را از اول فرمایشاتتان گرفته شده، بفرمایید.

فردین فرمند
نه عزیز من، شما نمیتوانید دستور کار به من بدهید.

اکبر رنجبرزاده

فردین فرمند
عزیزان! بودجه را که ملاحظه فرمودید من الان سه هفته است خانه نرفتهام. میدانید از یک شهر کوچک آمدم، خدا شاهد است نمیدانم این مردم میانه چه گناهی کردند به من رأی دادند، اینقدر هم از من توقع دارند، ولی هیچوقت از هیچکس چیزی نخواستم، خودتان هم میدانید دنبال این کارها نمیروم، کارچاقکن هم نیستم. مدام دارم این رسانههای غربی را در این سه هفتهای که خانه رفتم به قول شماها مانیتور میکنم. مدام دارم در آمریکا میخوانم هرکسی دوست داشت بعد از جلسه بیاید به شما نشان بدهم که الان وضعیت در آمریکا چیست. صبح اخبار را گوش نکردید؟ (یکی از نمایندگان ـ سانسور کنید) خودم را سانسور کنم؟ چشم، روی چشمم. حالا خودم، خودم را باید سانسور کنم. آقای وکیلی! ممنونم.
صبح قبل از اینکه جلسه شروع بشود، عزیزان! چون (194) نفر ساعت (8) تشریف نیاورده بودید، اینجا داشتند اخبار را پخش میکردند. عجیب است، یک هفته است دنبال یک قضیه هستم، صبح شاهد از غیب رسید. آقای رئیسجمهور آمریکا، آمریکا را به خاطر یک دیوار معطل کرده. یادتان است چه قولهایی داده بود؟ اضطرار را دارم ثابت میکنم، یک لحظه به من گوش بدهید. میدانم هیجانزده شدم، خسته شدم، به خاطر خدا هم گریه کردم، چیز دیگری نیست. اصلاً به من گریه نمیآید، برای زندگی گریه نمیکنم. از آقا که دارید خرج میکنید قاطی میکنم، چون به غیر از او که دیگر نداریم، دیگر یک امام زمان است و یک نایبش، چرا گوش نمیدهید؟
آقایان، عزیزان! آمریکا دارد علیه ما جنگ میکند، خیلی وقت است شروع شده. جنگ برای چه هست؟ وقت ندارم، خیلی خلاصه خدمت شما عرض میکنم؛ گفت من از سوریه بیرون میکشم، بیرون کشید. گفت از افغانستان بیرون میکشم، بیرون کشید. من (16) تا کریسمس را در آمریکا بودم، این روزها برایشان خیلی عزیز است، برای تعطیلی میروند، آقای ترامپ برای تعطیلی نرفت، زنش را برداشت به اروپا رفت. برای چه؟ که بگوید سربازها! من برای شما و آمریکا ارزش قائل هستم. زندگی خودم را مختل کردم، از آنجا هم به عراق رفت، پیغام فرستاد، دارم اضطرار را ثابت میکنم، اجازه بفرمایید مقدمهام تمام میشود.

مسعود پزشکیان
نه، یک دقیقه گوش بده، چیزهایی را که در جلسه غیرعلنی باید بگویید که اینجا نگویید. بگو اضطرار چیست.

فردین فرمند
چه بگویم؟ حداقل باید یک چیزهایی بگویم که بتوانم جمعش کنم.

اکبر رنجبرزاده

فردین فرمند
دوسوم رأی میخواهم، اگر میدهید ول کنم، اگر نه باید دیگر ثابت کنم. آییننامهتان این را میگوید، من پس آخر چکار کنم؟ یک هفته است.

اکبر رنجبرزاده
در بحث بررسی و بحث درمورد بودجه سال 98 فرمودید که درخواست داشتید.

فردین فرمند
بله، عزیز من، جلسه غیرعلنی میخواهم که درباره بودجه 98، الان وقتی که ما تلف میکنیم آمریکا دارد خوشحال میشود، چرا؟ چون میگوید گول من را خوردند. با (1) میلیون بشکه میبندید، یعنی چه؟ مگر میگذاریم که شما نفت بفروشید؟ نمیخواهم حرفها را باز کنم، از شما خواهش میکنم. ببینید! آمریکا الان چکار کرده؟ گفته که من هشت تا کشور را بدون منت مستثنی کردم، (500) نفر را گذاشته دانه، دانه با این کشورها کار کنند تا جایگزین نفتیاش را پیدا کند. بعد نفت ما را قطع کند. صفر میشود، بودجه را با (1) میلیون بشکه نمیشود بست. جلسه را غیرعلنی کنید با هم صحبت کنیم، بعد ببینیم میخواهیم چکار کنیم. من هم اینجا قطع میکنم مخالف صحبت کند جوابش را بدهم.

اکبر رنجبرزاده
شش دقیقه از وقتتان استفاده کردید. مخالف را بفرمایید. ایشان میتواند متناوباً یا متوالیاً (15) دقیقه صحبت داشته باشد.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! تذکر داریم. جناب آقای عباسی تذکر دارند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
جناب آقای کاتب مخالف هستند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
تذکر راجع به چه دارید؟ بفرمایید به هیأترئیسه چه تذکری دارید. آقای عباسی بفرمایید.

اسداله عباسی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر پزشکیان! ماده (22) وظایف و اختیارات ریاست جلسه هست. اگر پیشنهادی برای جلسه غیرعلنی شده فرآیندش مشخص است. ما نبایستی وسط مذاکرات، مذاکرات را قطع بکنیم و بخواهیم بحثهای بودجه و بحثهای حاشیهای ایجاد بکنیم و در صحن علنی مجلس بحثهایی را مطرح بکنیم که هیچ ربطی نه به موضوع جلسه دارد، نه به آن چیزی که پیشنهاد بوده. آقای فرمند با تعدادی از نمایندگان پیشنهاد دادند، هیأترئیسه تصمیم بگیرند، اگر صلاح میدانند جلسه بگذارند. بودجه هم کمیسیون تلفیق، فرآیندش را قانون مشخص کرده. نبایستی ما (15) دقیقه وقت را در این قسمت بخواهیم بگیریم. (ادیانی ـ حالت اضطرار کشور است) ما اضطرار هم نداشتیم، بودجه آمده، خودش مراحلش را طی کرده. آقای رئیسجمهور آمده بودجه را تحویل دادند، من خواهشم این است که در صحن علنی مجلس بدعت نگذاریم.

مسعود پزشکیان
آقای عباسی شما دارید مخالفت میکنید. این طبق آییننامه است. ماده (102) آییننامه را بخوانید حق دارد این حرف را بزند، متشکرم. اگر اجازه بدهید مخالف صحبت نکند، ما رأیگیری کنیم. آقای کاتب! اجازه بدهید. دوسوم رأی میخواهد، مسأله هم روشن است.

اکبر رنجبرزاده
آقای کاتب! الان وقت برای شما است، ولی اجازه بفرمایید صحبت نکنید وقت مجلس گرفته نشود. دوستان شنیدند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم همکاران عزیز یک چند لحظه به بنده منت بگذارید و چندتا نکته را گوش کنید. حاجآقای سلیمی ببینید! ماده (102) که به (10) تا نماینده اختیار داده، من دقیقاً میخوانم. همکاران! نوشته «در صورت اضطرار که رعایت امنیت کشور ایجاب کند» الان ما کجا در درون کشور مشکل امنیتی داریم؟ ما اگر بحث مسائل بودجه و اقتصادی داریم هیچ ارتباطی به ماده (102) ندارد. من از عزیزان استدعا میکنم دقت بکنید.
نکته بعد میگوید که (10) نفر امضا جمع میکنند، بعد میآید درخواستکننده (15) دقیقه مطالب میگوید. نتیجه این کار چه میخواهد بشود؟ میگوید نتیجه این کار این است که پیشنهاداتی آماده بشود و این پیشنهادات با سهچهارم به تصویب برسد. ما الان چه پیشنهادات آمادهای روی میز داریم که با سهچهارم این را در این صحن باید به تصویب برسانیم؟ اگر در یک موضوعی اضطرار داریم ما سه فراکسیون سیاسی منطقی عاقل فهیم ارزشمند قوی داریم. صبح دوستان مینشستند، این سه فراکسیون مطالب آنها را جمعبندی میکردند یک پیشنهاد منطقی میآوردند به همکاران ما به صورت محرمانه میدادند میگفتند ما این پیشنهاد منطقی را داریم، میخواهیم غیرعلنی هم برگزار بکنیم این را تصویب بکنیم. الان چه پیشنهادی روی میز ما است؟ هیچچیز، غیر از اینکه ما بنشینیم با همدیگر حرف بزنیم چه اتفاقی میافتد؟ هیچ اتفاقی برای مجلس نمیافتد.
استدعا و خواهش من این است که ما مسألهای به نام مسأله امنیتی در کشور نداریم. اگر درخصوص مشکلات بودجه مطلب داریم، درخصوص درآمدهای اقتصادی مشکل داریم لازمه همه اینها در کمیسیون تلفیق است. دوستان ما بروند مشارکت بکنند، مطلبشان را بگویند، یقیناً در جهت منافع ملی، این همکاران خوب من در مجلس شورای اسلامی تصمیم خواهند گرفت و این اطمینان را هم من به شما مردم عزیز بدهم، ملت عزیز بداند نمایندگان مجلس دغدغه ملت را دارند و یقین بدانند که این نمایندگان عزیز در هر شرایطی از منافع این ملت دفاع خواهد کرد.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، آقای کاتب! شما رئیس آییننامه هستی که این را اینطور نوشتی. آقای فرمند! بیایید جمعبندی کنید. لطفاً بحث را جمع کنید ما رأیگیری کنیم. اجازه بدهید، وارد بحث نشوید. اضطرار را بگویید.

فردین فرمند
بسم الله الرحمن الرحیم
همکار فهیم بنده عضو یکی از این فراکسیونها! این آییننامهای است که نوشتید. یک هفته است دارم هر طرفش را میروم که به این اضطرار، آقایان، برادران و خواهران! الان همکاران آمدند میگویند دکتر فرمند خواهش میکنم مسائل را باز نکن، جلسه غیرعلنی پس برای چه میخواهی؟ گفتم روی چشمم، ولی یک چیز میگویم؛ آقای کاتب! اگر وقت داشتی قبل از اینکه های و هوی کنی و خودت را مطرح کنی بیا بگو فرمند! چند سال است میشناسمت، چون محال است بدون اینکه دستور کار داشته باشی حرف بزنی. اما اگر دستور کار را بگویم چیست دیگر جلسه غیرعلنی به چه دردتان میخورد؟ میخواهید رأی بدهید یا ندهید خدایا! شاهد باش، گریه کردم از فشار. جلسه را غیرعلنیاش کنید حرف میزنم. والسلام

مسعود پزشکیان
حضار 209 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به غیرعلنی کردن جلسه اعلام بفرمایید. هر کس موافق است غیرعلنی باشد «چهار» و هر کس مخالف است «دو» بدهد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک یادداشتی باز آقای فولادگر دادند، ظاهراً در ماده (8) همان عبارت «محقق شده و محقق نشده» که در متن چاپشده وجود دارد درست است و ظاهراً چیز دیگری قرائت شده بود.
فصل سوم: حمایت از کالای ایرانی و خریدهای مصرفی غیرطرحی (غیرپروژهای)
ماده 17 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است از ثبت سفارش کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی که با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده باشد، تا پایان قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران جلوگیری نماید.
تبصره 1 ـ مصادیق کالاهای ایرانی مشمول این ماده براساس معیارهای متناسب با شرایط اقتصادی و تجاری کشور از قبیل ارزشآفرینی، سهم ساخت داخل، حقالامتیاز، اشتغالزایی، انتقال دانش فنی، زنجیره ارزش، مزیتهای نسبی و غیره ظرف مدت دوماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون توسط کارگروهی با مسئولیت وزارت صنعت، معدن و تجارت و متشکل از وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت جهادکشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان برنامه و بودجه کشور و اتاقهای مرتبط تعیین خواهد شد و در اسفندماه هر سال بر حسب ضرورت این فهرست توسط کارگروه مذکور مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.
تبصره 2 ـ عمق ساخت داخل کالاهای ایرانی توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و حسب مورد وزارت جهادکشاورزی محاسبه و در دسترس عموم قرار میگیرد. وزارتخانههای مذکور مکلفند نسبت به نصب برچسب نشاندهنده درصد عمق ساخت داخل در کالاهای صنعتی و یا بستهبندیشده مشمول این ماده توسط تولیدکنندگان پیگیری و نظارت لازم را اعمال کنند و شرط برخورداری از کلیه معافیتها و سایر حمایتهایی که برای کالای ایرانی در نظر گرفته شده و یا میشود، نصب برچسب مذکور به تناسب افزایش عمق ساخت داخل است.
در ماده (17) آقایان: لاهوتی و نجفی پیشنهاد حذف دادند. آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با اجازه استاد خودم جناب آقای فولادگر که ما عضو این کمیسیون هستیم. آقای فولادگر میتوانند کمک بکنند که این موضوع یکطوری اصلاح بشود. همکاران محترم ببینید! الان ما قانون داریم، دقت بفرمایید. قانون داریم کالاهایی را که امکان تولید آن در داخل کشور وجود دارد نباید وارد بشوند. وزارت صنعت، معدن و تجارت نباید ثبت سفارش بکند. شما بروید ببینید ما چند تا قانون داریم، در چند جا گفتیم کالاهایی را که امکان تولید آن در داخل کشور وجود دارد نباید وارد و ثبت سفارش بشود.
اینجا در ماده (17) دارد چه اتفاقی میافتد؟ عنایت بفرمایید! در اینجا ما داریم یک فرصتی ایجاد میکنیم. من فکر میکنم دستهای از پشت پنهان آمده یک فرصت دیگری دارد ایجاد میکند. گفته: وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است از ثبت سفارش کالاهای خارجی که دارای مشابه کالای ایرانی میباشد تا پایان قانون برنامه ششم جلوگیری نماید. الان ما قانون داریم، آقای رحیمی! الان قانون داریم، نباید این تخلف صورت بگیرد، اما داریم یک فرصتی ایجاد میکنیم که دوباره تا پایان قانون برنامه ششم، یعنی چه؟ یعنی آن قانونی که ما داریم آن قانون را بگذارید. آقای قوامی! شما که استاد اقتصاد هستید، این مباحث را خوب تشخیص میدهید، بیایید آن قانون را کنار بگذارید، ما دوباره داریم یک باب جدیدی را باز میکنیم تا پایان قانون برنامه ششم آقای دکتر هم آوردند گفتند این یک نوع خودتحریمی است، درست میفرمایید. در این شرایط تحریم، ایهاالناس! قانون داریم. ما نباید کالاهایی را که امکان تولید آن در داخل کشور وجود دارد، بارها گفتیم و قانونگذاری کردیم، نباید وارد کشور بشود. دوباره داریم یک فرصت مجددی ایجاد میکنیم. وزارت صنعت، معدن و تجارت! شما اجازه بدهید تا پایان قانون برنامه ششم اینها ثبت سفارش بشوند. این بلااثر کردن قوانین قبلی هست. من خواهش میکنم دوستان! حواستان باشد اینجا دستهای از پشت پرده دوباره آمده آن قوانین ما را دارد باطلش میکند، یا آقای فولادگر اینجا بیاید رفع ابهام بکند، یا اجازه بدهید که این ماده حذف بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای دهمرده مخالف هستند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت شما عرض شود ما پیوسته از این تحریم و مطالب متعددی مطرح میکنیم و تمام بدخواهان بشریت هم میآیند فشار میگذارند، اگر ما شیوه را در پیش بگیریم که پیوسته مقام عظمای ولایت و تمام دلسوزان نظام روی این اصرار دارند، از جنس اقتصاد مقاومتی کاری بکنیم که متاع داخلی ارتقا پیدا بکند. کمک بکنیم که اشتغالی از درون مملکت ایجاد بشود، لازمه این کار این است که تقویت بکنیم. جلوی قاچاق کالا و مطالب بیرویه را بگیریم. میلیاردها دلار قاچاق میشود، جنس نامرغوب وارد کشور میشود، حالا یک قانون مترقی که آرزوی همه بوده، همه هم دنبال میکردند، همه دلسوزان نظام، در حال انجام است. ما بایستی این نشتیها را گل بگیریم، اجازه ندهیم. اگر قرار هست محصولات داخلی تقویت بشود، اشتغالی به وجود بیاید، معیشت مردم رونق بگیرد، شکل و کاری به وجود بیاید از جنس اقتصاد مقاومتی و دهها مزیت دیگر یکی از جاهایی که باید اصرار بکنیم همین قانون است. کجای این اشکال و گیر دارد؟
بنابراین من از دوستان و همه سروران درخواست میکنم روی این قسمت اصرار میکنیم، کمک بکنید که هر شغل، کار و معیشتی برای مردم به وجود بیاید بهعنوان باقیاتالصالحات در کارنامه عمل همه ثبت و ضبط بشود. ورود پیدا بکنیم، اجازه ندهید هر جنسی وارد کشور بشود. وقتی اینجا مطرح میشود جنسی که در درون کشور دارد تولید میشود، کیفیتش هم بالا است، لازمه کار این است که تقویت بکنید و از محصولات نامرغوب جلوگیری بکنید و هزاران گیر و گرفتاری دیگر. دهها و صدها دلیل و استدلال وجود دارد که نمایندگان بزرگوار به این رأی بدهند، این از جنس مقاومتی و تقویت و اشتغال داخلی است. ممنون و سپاسگزار از همه سروران با رأی بسیار بالایی که در این زمینه میفرمایید و انشاءالله برایتان باقیاتالصالحات باشد.

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت متشکرم، جناب آقای مرادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
ضمن عرض سلام و خداقوت محضر ملت سرافراز ایران اسلامی و عرض سلام محضر نمایندگان مردم عزیز در سراسر کشور در خانه ملت و تشکر از موضوعاتی که مخالف محترم اشاره کردند. میخواهم عرض بکنم تأکید بر این باشد که در همه موادی که در این پیشنهاد و طرحی که حالا هم نمایندگان و هم دولت نظر دارند ما باید دقت لازم را داشته باشیم. میخواهم باز به این ماده (17) اشاره بکنم از اینکه همکاران محترم دقت داشته باشند حمایت از کالای ایرانی درست است که وظیفه همه ما هست که باید حمایت بکنیم، در کنار این حمایت هم باید موانع تولیدی که وجود دارد و جلوگیری بکنیم از آن کالاهای بیکیفیتی که بعضاً در سطح کشور تولید میشود و از طرفی هم باید ببینیم که در تعیین ساخت کالاهای ایرانی آن نکاتی که باید مورد توجه قرار بگیرد و مراقبت از این جهت داشته باشیم که نکند خدایناکرده یک تصمیمی بگیریم که مفسدهای را در کشور در باب و یا بهانه حمایت از کالاهایی که تولید داخلی هست داشته باشیم.
از این جهت من میخواهم به چند نکته اساسی اشاره بکنم که یک بحث فقدان شاخص مناسب برای اندازهگیری که در توان داخلی است که این بحث بسیار مهمی است و اینکه همکاران در رأی دادن باید به این موضوع دقت داشته باشند. اشاره کردم که آیا با این موضوع مفسدهای ایجاد نخواهد شد درخصوص تعیین شاخصها که بعضاً توسط افراد با رانت و ارتباطات ناصحیحی که گرفته میشود و اینکه باید دقت و مراقبت بکنیم که عدم پیشبینی یک مکانیزم صحیح برای اندازهگیری سهم توان داخل در عمل راه را باز گذاشته است تا شرکتها به سمت استفاده از تولیدات و توانمندیهای خارجی بروند. اینها نکاتی است که بالاخص در تبصره این ماده (17) ما باید دقت و توجه بکنیم و تأکید مجددم این است که ما تصمیمی نگیریم که انحصاری در کشور ایجاد بکنیم و این انحصار در رابطه با تولید کالاهای نامرغوبی باشد که آن موقع بخواهیم تصمیم مجددی بگیریم. به همین لحاظ همکارانی هم که اشاره کردند ما قوانین متعددی داریم، قوانین زیادی هست که در رابطه با همین موضوع اشاره شده و دیگر ضرورتی ندارد قانون جدیدی بیاوریم و همین را اگر نظارت کافی داشته باشیم مطمئن هستیم که انشاءالله میتوانیم هم حمایت از کالاهای تولید داخل داشته باشیم و هم اینکه مراقبتهای لازم در رابطه با عدم حمایت از آن تولیدات بیکیفیت در سطح کشور، بالاخص در حوزه خودروسازی که مشکلات متعددی را در این زمینه داریم که منجر به از بین رفتن تعداد زیادی از هموطنانمان و شهروندانمان در این رابطه هم شده. پس انشاءالله در رأی دادن دقت لازم را داشته باشیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان

کیومرث فروتني
با عرض سلام مجدد.
درمورد این ماده بنده میخواهم عرض بکنم که این ماده یک مزیتی دارد و چند تا عیب. البته مکانیزم باید طوری باشد که بالاخره هم مزیت را بتوانیم بگوییم، هم معایبش. اینکه بیان شد چنین اختیاری وجود دارد ما که چنین اختیاری سراغ نداریم، مزیتی که این ماده دارد این است که به دولت این اجازه را میدهد که در زمان ضرورت بتواند ثبت سفارش برخی از کالاها را متوقف کند و این با سیاستهای اقتصاد مقاومتی و دیگر سیاستهای کلان نظام همسویی و موافقت دارد. ما این زمینهاش را مناسب میدانیم، ولی با این نحوی که اینجا تنظیم شده چند تا ایراد دارد.
اولاً کالای ایرانی اینجا ذکر کردیم که تعریفی برایش در مفاد قانون نداریم. دوم اینکه وزارت صنعت و این کارگروه را ملزم کرده که سالی یکبار در این فهرست تغییر بدهد. اگر بحث ضرورت است دست دولت باید باز باشد که هر زمان ضرورت را تشخیص داد این ممنوعیت را برای برخی از کالاها ایجاد کند. بنابراین چون سالیانه است عملاً از کارایی و بهرهوری این ماده را میاندازد.
نکته دیگری که وجود دارد بحث عمق ساخت داخل است. اولاً این عمق ساخت داخل را ما در یکی از بندهای ماده (4) به آن پرداختیم و تصویب شد. هرچند با این موضوع هم حقیقتش ما مخالف بودیم و فکر میکنیم که تعیین عمق ساخت داخل هرچند امر مطلوبی است، یعنی ما باید تلاش کنیم میزان ارزش افزوده را در کالاهایی که در کشور تولید میشود بالا ببریم و بتوانیم هرچه بیشتر داخلیسازی بکنیم، ولی فکر میکنیم راهش این نیست. ما باید زحمت و کار بسیار زیاد کارشناسی انجام بدهیم تا برای تکتک محصولات عمق ساخت داخل تعیین کنیم. شما میبینید بعد از چهار روز مدل یک محصول تغییر میکند، نوع مواد اولیهاش تغییر میکند. دوباره باید بنشینیم کارشناسی کنیم، چطور این برچسبها را تعریف کنیم، چطور الصاق کنیم، چطور به آن مزیت بدهیم؟ اولاً ما در این قانون مزیتی را برای این عمق ساخت داخل در نظر نگرفتیم، بلکه نه تنها در نظر نگرفتیم گفتیم اعطای معافیتها و تخفیفهای قانونی منوط به عمق ساخت داخل است. چطور؟ باز نگفتیم. بعد ما آن معافیتهایی که در قوانین قبل برای تولیدات داخلی تصویب کردیم برای کل تولید بوده، برای آن شرایطی بوده که در ماده (132) قانون مالیاتهای مستقیم و دیگر قوانین به آن پرداختیم. الان میخواهیم آنها را حذف کنیم، مزیت جدیدی خلق نکردیم که به عمق ساخت داخل بدهیم، بلکه میخواهیم مزیتهایی که قبلاً دادیم اگر عمق ساخت داخل باشد کاهش بدهیم و من فکر میکنم این با روح حمایت از تولید مخالف است. من فکر میکنم دوستان میتوانند به حذف این رأی بدهند یا طوری عمل کنند که در کمیسیون اصلاح کلی روی این صورت بگیرد، متشکرم.

مسعود پزشکیان
با حذف به کمیسیون برنمیگردد. (فروتنی ـ با حذف موافقیم) با حذف موافق هستید. کمیسیون بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحیم
کمیسیون با حذف این ماده مخالف است و دلایلی که برای مخالفت با حذف عرض میشود عبارت است اولاً از اینکه ماده (17) یکی از مهمترین مواد این مصوبه و قانون به لطف الهی خواهد بود. از این حیث که ساز و کارهای مشخصی را برای حمایت از تولید داخل اینجا پیشبینی کرده. شما حتماً در محصولات مختلف ملاحظه کردید که فرض کنید برچسب استاندارد یا انرژی دارند و همین برچسب باعث یک نوع رقابت در جهت این میشود که تولیدکننده به فکر تولیدی باشد که انرژیبری آن پایینتر باشد و کمتر انرژی را مصرف بکند.
صرف الصاق این برچسب این اثر را دارد، چه برسد به اینکه مشوقها و حمایتهایی هم از تولیدکنندگان کالاهای با مصرف انرژی پایینتر وجود داشته باشد. اینجا هم همین هست، اولاً فرمودند که کالای ایرانی تعریف ندارد، در همین ماده و در تبصره (1) آن گفته شده است که براساس معیارهای متناسب با شرایط اقتصادی ـ تجاری کشور ارزشآفرینی، سهم ساخت داخل، حقالامتیاز، اشتغالزایی، انتقال دانش فنی، زنجیره ارزش، مزیتهای نسبی این آییننامه تنظیم میشود و در آنجا تعریف هم با این معیارها مشخص میشود. نصب برچسب را ما قبلاً در ماده (4) به یک شکل دیگری تصویب کردیم، اینجا هم با توضیحات کاملتر و چهارچوبهای دقیقتری معین کردیم، لذا خواهش من از همکاران محترم این است که این ماده ارزشمند را نگه دارند. آنچه که جناب آقای فولادگر اشاره کردند اگر یک وقت نظری بود که ریاست محترم جلسه و همکاران که در کمیسیون تغییرات و اصلاحاتی در آن صورت بگیرد مخالف نیستیم، اما با حذف حتماً مخالف هستیم و از همکاران درخواست میکنیم که به حذف رأی موافق ندهند، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 210 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به پیشنهاد حذف ماده اعلام بفرمایید. کمیسیون مخالف و دولت موافق است. (قاضیزادههاشمی ـ پیشنهاد آقای لاهوتی پیشنهاد حذف ماده است) دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اگر موافق هستید به کمیسیون برگردانید اصلاحاتش را انجام بدهید.

غلامرضا کاتب

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! چون بحث ارجاع هم مطرح است دیگر نظرتان را در کمیسیون بدهید.

مسعود پزشکیان
آقای کاتب! اجازه بدهید در کمیسیون جمعبندی کنید. حضار 209 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را جهت ارجاع به کمیسیون اعلام بفرمایید. به کمیسیون ارجاع کنیم این اشکالاتی که وجود دارد را رفع بکنند و به صحن بیاورند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
اعلام وصول طرح انتقال وزارتخانههای دولت از تهران به استانهای مستعد و دارای شرایط در یک دوره پنجساله با قید دوفوریت و رد فوریت آن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست است، اگر اجازه بدهید وارد یک دستور دیگر بشویم، همکاران هم خسته شدند.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست دوفوریت داریم برای انتقال وزارتخانههای دولت از تهران به استانهای مستعد و دارای شرایط در یک دوره پنجساله. آقای صباغیان عزیز میخواهند ارائه کنند. آقای صباغیان! این چون طرح است و بحث بار مالیاش هم مطرح است لطفاً در رابطه با مسأله بار مالیاش هم یک توضیحی بفرمایید. درخواست دوفوریت است، یعنی دو تا موافق و دو تا مخالف میتوانند صحبت کنند.

محمدرضا صباغیان بافقی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. طرحی که مطرح است دوفوریت انتقال بعضی از ادارات از تهران هست. من قبل از اینکه وارد بشوم چند تا نکته را عرض کنم. اینکه هدف انتقال پایتخت باشد فعلاً نیست. هدف این است که ما مشکل را حل کنیم، منتها برای این مشکل ما پیشنهادمان این است که یکی، دو تا از وزارتخانهها را، بستگی بنظر نمایندگان محترم دارد، منتقل بشود.
ما در برابر این مشکلی که تهران را فراگرفته و مردم بیش از ما لمس میکنند، حالا مشکلات آلودگی هوا است که میبینید چه هزینههایی را بر مردم دارد تحمیل میکند، ترافیک سنگین تهران هست که مردم را فلج کرده. ساعتها و روزها عمر مردم دارد تلف میشود، مردم دارند با این شرایط سخت زندگی میکنند. مهاجرت و افزایش جمعیت باعث شده زندگیها را آپارتمانی کند، میبینیم اکثریت در آپارتمانهای (35)، (45) متری دارند زندگی میکنند. نتیجه این زندگی امروز آسیبهای اجتماعی شده، آمار طلاق را شما میدانید، سرقت، افزایش مشکلات روحی و روانی، فاصلههای طبقاتی. با این برجسازیهایی که انجام شده متأسفانه نه فضای تفریحی، نه فضای مناسبی برای زندگی هست، این زندگی اعتیاد، بیحوصلگی، ازدواجهای سفید و مشکلات فراوانی را ایجاد کرده. همه عزیزان میدانید به محض اینکه یک روز تعطیل میشود مردم احساس میکنند که از قفس آزاد شدند و روانه شهرها و استانهای دیگر میشوند. چند میلیون از تهران فرار میکنند، اینها علائم چه چیزی است؟ اگر جای خوب و خوشی بود مردم میایستادند، آن هم چه کسانی فرار میکنند؟ کسانی که دارند، اگر آنهایی هم که میمانند دارا بودند حتماً میرفتند.
حالا ما دو تا راه در پیش داریم؛ یکی اینکه همین وضعیت موجود را ادامه بدهیم و هر مدیری بیاید، حالا شهردار یا غیرشهردار یک نسخهای بپیچد و به اصطلاح وصلهکاری کنیم. یا نیروی انتظامی بیاید منطقه طرح زوج و فرد بگذارد و به نوعی حالت مُسکّن بعضی از مشکلات ما را بخواهد حل بکند. یکی این است که این زندگی را ما ادامه بدهیم و هیچ اقدامی نکنیم که الان هم این دارد انجام میشود. راه دوم این است که حداقل یک فکر اساسی بیاییم برداریم.
دوستان نماینده! چه کسی باید این کار را انجام بدهد؟ آیا باید از استان فارس، یزد و کرمان اینجا بیاید، کدام دستگاه غیر از ما متولی آن هست؟ ما در قبال این نابسامانی مسئولیم، والله مردم گناه دارند و غیر از ما هم کسی نیست که بتواند این کار را انجام بدهد. دولت هم باید با قانون ما حرکت کند. بنابراین ما برای این کار دو تا راهحل داریم؛ یکی اینکه بگوییم انتقال کامل پایتخت که الان در این شرایط مقدور نیست. این کار را کردند، مثلاً قزاقستان این کار را کرده، بسیاری از کشورها این کار را انجام دادند. دوستان! به این نکته هم توجه کنید، این تهران یک منطقه امنی نبوده که حالا پایتخت شده.
یک روزی آقامحمدخان قاجار خوشش آمده اینجا را پایتخت کرده، یک روزی اصفهان بوده، یک روزی قزوین بوده، یک روزی تبریز بوده حالا به هر حال امروز با این مشکلات آیا نباید یک تصمیمی بگیریم، آیا ما باید این روال را ادامه بدهیم؟ بنابراین پیشنهاد من این هست که حداقل برای شروع کار ما یکی، دو تا وزارتخانه را به استانهای همجوار ببریم. من نمیگویم کدام استان، نمیگوییم ببریم استانهای دوردست، حداقل استانی که یکی، دو ساعت فاصله داشته باشد. اگر وزیر هم خواست تهران بیاید بتواند بیاید. شاید یکی از دوستان بگوید جلسه هیأت دولت است، چطور مردم از اقصی نقاط کشور در تهران میآیند یک روز هم وزیر با بهترین هواپیما و بهترین وسیله یک ساعت آنطرفتر برود. بنابراین از این لحاظ مشکلی در مدیریت ایجاد نخواهد شد و اگر ما و دوستان با انتقال چند تا وزارتخانه همراه باشند و کمک بکنند خود به خود سرآغازی برای جابهجایی است و شاید دوستان بگویند هزینه. همین وزارتخانههای تهران را بروند بفروشند به اندازه سهتا وزارتخانه میتوانند بروند در استانهای همجوار ساختمان بخرند و اینجا نیاز هست که امروز یک تصمیمی بگیریم. همیشه مجلس برای تصمیمهای جزئی ایجاد نشده برای جو و لایههای کوچک خاک و آب و بعضی بحثها. این کارها را ما باید انجام بدهیم. امروز ما باید وارد شویم و اراده کنیم و این کار هم انجام خواهد شد. هیچ هزینهای هم ندارد، حتی مردم به ما اعتماد بیشتری هم خواهند کرد. من امروز میخواهم یک شعر برایتان برای این وضعیت تهران بخوانم. میگوید:
ای وای بر اسیری کز یاد رفته باشد
در دام مانده باشد صیاد رفته باشد
والله مردم تهران امروز در دام هستند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
شعرشان را هم خواندند، حالا مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
(48) نفر از همکاران مخالف ثبتنام کردند، (22) نفر هم موافق. مخالف اول جناب آقای اکبری هستند، بفرمایید.

علی اکبری شیراز
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان توجه بفرمایید! بالاخره ما درگیر یکسری مشکلاتی هستیم که طرح یک موضوعی که اساساً فوریت ندارد، هم مشمول هزینه است، هم مطالعهنشده است، هم بار مالی فراوانی دارد و کشور را دچار یک سری مشکلاتی میکند که قابل پیشبینی نیست به اعتقاد من فاقد یک ضرورت کلی است. الان یک مجموعهای با مسئولیت آقای جهانگیری معاون اول دارند مطالعه میکنند که این را با نگاه کارشناسی و جامع مورد بررسی قرار بدهند. از اینکه در تهران تمرکز، ترافیک و مشکلات فراوانی وجود دارد و هر روز به این مشکلات هم افزوده میشود شکی نیست، اما راهحلش این نیست که به صورت جزیرهای ما بخواهیم یک بخشی را جدا کنیم به یک استانی بفرستیم، تجربه قبلی هم داریم. اگر خاطرتان باشد در زمان دولت نهم قرار شد که دستگاهها در استانها بروند. خاطر من هست که سازمان میراث فرهنگی را به استان فارس دادند، در همین نقل و انتقال دهها هزار اسناد گم شد. در زمان ادغامها، انحلالها، انتزاعها شاهد بودیم در این دوره گذار بدترین دوره است به لحاظ اینکه هزینههایی بر کشور تحمیل میشود که اصلاً فاقد وجاهت است.
به هر حال این از آنجایی که بحث انتقال پایتخت یا تفکیک وظایف است باید به گونهای باشد که مطالعهشده باشد و واقعاً بتواند مشکلات مملکت را به صورت اساسی حل کند و با تکریم اربابرجوع باشد و بردن وزارتخانه به استانها همه اربابرجوعها و گرفتاریهای مملکت دوچندان خواهد شد و به اعتقاد من این به هیچوجه فوریت ندارد و همینطور هم که اکثر همکاران ثبتنام کردند که در مخالفت با این قضیه صحبت کنند اساساً فوریتش موضوعیت ندارد و این کاری که آقای جهانگیری و همکارانش در حال مطالعه هستند برای اینکه یک طرح جامع را ارائه بکنند موکول آن باشیم. خیلی متشکرم، خواهشاً به این طرح رأی ندهید.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، موافق اول را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
از رعایت وقت متشکرم، موافق اول جناب آقای یوسفی هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران و تشکر میکنم از طراحان محترم که به این موضوع مهم پرداختند. بنده در موافقت با فوریت این طرح نکاتی را عرض میکنم و انشاءالله استدعا داریم که همکاران محترم به این نکات عنایت ویژه بفرمایند.
ما کشوری هستیم که اگر بخواهیم پیشرفت بکنیم باید تابع یک سری قوانین در دنیا باشیم و برای پیشرفت در دنیا مدلهایی وجود دارد و این مدلها در همه کشورهای پیشرفته بدین شکل هست که اغلب توسعه را از همه نقاط کشور خودشان بطور همزمان شروع میکنند و اغلب تمرکز را در پایتخت کشورهای پیشرفته ما نمیبینیم و مراکز اقتصادی و سیاسی کشورها براساس پتانسیل و توانمندی کشورها محلهایشان متفاوت هست و ما هم باید به تبع تجربهای که در دنیا وجود دارد این مراکز اقتصادی و سیاسیمان را به تبع توانمندی مناطقمان جدا بکنیم.
تمرکز خودش ایجاد رانت میکند و الان شاهد هستیم که تمرکز خیلی از دستگاههای تصمیمگیر سیاسی و اقتصادی در کشور ما در تهران ایجاد رانتها و مسائلی را کرده که بنظر میرسد اگر این تمرکز وجود نداشت چهبسا شاید ما این مشکلات را در این حوزهها کمتر داشتیم. یکی از مشکلاتی که شاید به واسطه این عدم تمرکز بشود آن را حل کرد این است که فضای کسب و کار کشورمان با این تمرکزی که در تهران وجود دارد مطمئناً بهبود پیدا نخواهد کرد و به این دلیل اگر ما (رئیس ـ حالا راجع به فوریتش صحبت کنید که چرا دوفوریت) من عرض خواهم کرد. به هر حال بهبود فضای کسب و کار از نیازهای کشور است و به این دلیل بنظر میرسد فوریت انجام این کار در حال حاضر مورد نیاز کشور باشد. انحصارهایی به واسطه این تمرکز در تهران مشکلات عدیدهای را به وجود آورده و به این دلیل بنظر میرسد باز این فوریتی را برای تصمیمگیری عاجل ایجاد بکند. متأسفانه توان داخلی مناطق مختلف کشور در این انحصارها نادیده گرفته میشود و به این دلایل اگر ما بخواهیم از توان همه مناطق کشور استفاده بکنیم باید نسبت به این عدم تمرکز اقدام بکنیم. همچنین اگر اقتصاد ما میخواهد ثبات بیشتری داشته باشد باید در تمام پهنه کشور گستردگی داشته باشد و این انتقال مراکز به استانهای مختلف کشور میتواند ثبات اقتصادی ما را بیشتر بکند.
همچنین اگر ما بتوانیم اقتصاد خودمان را در نقاط مختلف کشور به خصوص مناطق مرزی کشور گسترش و تمرکز بدهیم میتوانیم از توان کشورهای منطقه که سالیانه حدود (500) میلیارد دلار رابطه تجاری دارند استفاده بکنیم و بدین وسیله ثبات اقتصادی خودمان را بیشتر بکنیم و همچنین این عدم تمرکز باعث خواهد شد که ثبات سیاسی و امنیتی در کشور ما بیشتر بشود و به این دلایل بنظر میرسد انجام این فوریت از نیازهای کشور هست و چهبسا اگر زودتر اقدام میکردیم الان مشکلات کشور کمتر بود.
در استانهای مرزی کشور مثل خوزستان که بیشتر تولید حوزه وزارت نفت و نیرو در آنجا وجود دارد متأسفانه ما میبینیم فقط عملیات کارگاهی در آنجا و در آن استان انجام میشود و بنظر میرسد اگر مراکز تصمیمگیر هم در این استانها باشد چهبسا شاهد باشیم که بتوانیم از توان موجود استفاده بیشتری بکنیم، بدین دلیل و به دلایلی که خدمتتان عرض شد از همکاران محترم خواهش میکنم نسبت به فوریت این طرح انشاءالله رأی مناسب و مثبت را بدهند، خیلی ممنون و متشکرم.

علیرضا رحیمی
متشکرم، مخالف دوم جناب آقای محمودزاده هستند، بفرمایید. چشم، اخطار را هم گوش میدهیم.

جلال محمودزاده
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. با توجه به بحث طرح دوفوریتی انتقال وزارتخانهها از تهران به سایر استانها من میخواهم خدمت عزیزان عرض بکنم که در آییننامه مجلس دو شرط برای طرحهای دوفوریتی تعریف کردند. یکی از شرطها اضطرار هست و شرط دیگر فوت فرصت است. من از همکاران محترم این سؤال را دارم، مخصوصاً همکاران محترم پیشنهاددهنده، چه اضطراری در طرح این موضوع وجود دارد؟ آیا ما حالا در کشور به غیر از این موضوع مشکلات بیشتری نداریم؟ ما مشکلات اقتصادی و اشتغال نداریم؟ آیا اضطراری در طرح این موضوع برای دوفوریتی وجود دارد؟ ما چه فرصتی از عدم طرح این موضوع از دست میدهیم؟ از طرفی، عزیزان! مستحضر هستید که دولت مثل بدن انسان هست، نمیتوان اجزاء دولت را از هم جدا کرد. یعنی ما یک وزارتخانه را در یکی از استانها و وزارتخانه دیگر را در استان دیگری قرار بدهیم. مردم در مراجعات خود چکار کنند؟ یعنی اگر کسی از استانهای محروم به وزارتخانههای مختلف بیاید مراجعه بکند و در چندین وزارتخانه کار داشته باشد باید به چند استان سفر کند. یعنی داریم مشکلات عدیدهای برای مراجعهکنندگان ایجاد میکنیم.
برای رفع دغدغه این عزیزان بهتر این است که ما به سمت تمرکززدایی برویم. یعنی ما اختیارات وزارتخانهها را کمتر بکنیم و در عوض اختیارات استانها را بیشتر بکنیم که مردم کمتر به تهران و مرکز کشور مراجعه بکنند. اگر ما بیاییم اختیارات استاندارها، مدیران کل و جوامع محلی، مجلسهای محلی و شهرداریها و شوراهای شهر را افزایش بدهیم و تفویض اختیار بکنیم مردم کمتر به مرکز کشور و وزارتخانهها مراجعه میکنند و این دغدغه عزیزان را میتواند پوشش بدهد.
بنابراین راه کاهش آلودگی و ترافیک تهران انتقال وزارتخانهها نیست و در عوض ما میخواهیم ابرو را درست کنیم، چشم را کور میکنیم. ما به جای اینکه بیاییم راهحل منطقی برای کاهش آلودگی هوا و رفع ترافیک در تهران پیشبینی بکنیم به سمت انتقال وزارتخانهها به استانها میرویم که آن هم براساس این طرح دوفوریتی، هر وزارتخانه در یک استان که کاملاً مخالف مصلحت کشور و به ضرر مردم هست و بنابراین به جای اینکه این طرح را پیشنهاد بدهیم، آن هم طرح دوفوریتی که اصلاً نه اضطرار دارد، نه باعث فوت فرصت میشود، به جای این طرح ما میتوانیم تمرکززدایی در تهران را کمکم کاهش بدهیم و اختیارات استانها را بیشتر بکنیم که دغدغه این عزیزان را جواب بدهیم. بنابراین این طرح واقعاً طرح دوفوریتی نیست و نمیتواند دوفوریتی باشد. من از عزیزان و همکاران محترم درخواست دارم که به این طرح رأی ندهند، متشکرم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب اخطار دارند، بفرمایید. البته موافق آخر صحبت نکردند.

غلامرضا کاتب
اخطار
جناب آقای رئیس! خستهنباشید عرض میکنیم و صبحبخیر خدمت حضرتعالی.
عرض بکنم هم ماده (140)، هم اخطار اصل (75) را محضر حضرتعالی دارم. آقای دکتر ببینید! وقتی که خود شما میدانید که این اخطار اصل (75) دارد طبق ماده (140) قابل طرح نیست. اینکه حالا شما بیایید بگویید که چون یکفوریتش مطرح میشود، چه یکفوریت و چه دوفوریت باشد عملاً همزمان اعلام وصول میشود. رئیس جلسه نباید وقت مجلس را بگیرد. آقای دکتر لاریجانی! شما میدانید ما دوره نهم این موضوع را مطرح کردیم بهخاطر اصل (75) رد شد. بعد همکاران ما این را اصلاح کردند تحت عنوان مطالعات امکانسنجی و مطالعات امکانسنجی تصویب شد. الان هم دولت دارد مطالعات امکانسنجی را انجام میدهد. وقتی که میگوید رئیس جلسه مکلف است وصول کلیه طرحها و لوایح عادی را که به مجلس تقدیم میشود با رعایت اصل (75) اعلام بکند شما نباید اجازه بدهید که طرحها و لوایحی که با اصل (75) مغایر است مطرح شود.

علی اردشیرلاریجانی
تذکرتان از نظر ماده (140) درست است ولی مربوط به فوریت نیست. این بار مالی دارد، درست است.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! صددرصد که بار مالی دارد، اما اگر بار مالی دارد که شما نباید اجازه بدهید طرح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
نه، دو بحث است. ممکن است بگویند ما در کمیسیون بار مالیاش را حل میکنیم، اگر حل نکنند قابل طرح نیست و فرمایش شما درست میشود.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اصل هفتاد و پنجی است، پیشبینی نشده.

علی اردشیرلاریجانی
ظهوری ندارد که فوریت آن را نتوانند ولی اشکال شما وارد است، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق آخر سرکار خانم مافی هستند، بفرمایید.

پروانه مافی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از هیأترئیسه محترم و خستهنباشید به همکاران عزیز. همکاران محترم! جمعیت تهران در حد انفجار است. شرایط جمعیتپذیری شهر تهران تا سال 1386 بوده و از 86 به بعد هرچه بر این جمعیت افزوده شده سرریز است. مشکلات ترافیک، مسکن و مشکلات و گرفتاریهای لاینحلی که هر شهردار، استاندار و رئیسجمهوری که میآید قول و وعده میدهد، ولی به دلیل عظیم بودن مشکل عملاً حل نمیشود تهران را قفل کرده. ما باید از تجربه کشورهای دیگر استفاده کنیم. من از هر قاره یک کشور را مثال میزنم. از اروپا سوئیس، از آمریکا برزیل، از آفریقا آفریقای جنوبی. اینها تجربههای خوبی دارند، به راحتی توانستند بخشی از دستگاههای مختلف اجرایی خود را به شهرهایی که ظرفیت پذیرش آن کار را داشتند منتقل کنند و مشکلات پایتختشان را حل کردند. ما تا کی باید بنشینیم همینطور وزارت بهداشت آمار بدهد امسال میزان مرگ و میر از طریق آلودگی هوا این میزان درصد بالا رفته، فشاری که روی مسکن هست، فشاری که روی جمعیت هست. مسائل و تمرکز که در وزارتخانهها در تهران وجود دارد. رانت و فسادی که متأسفانه از این طریق به شدت ایجاد میشود، فضای کسب و کاری که به جهت تمرکزی که در تهران هست امکان رشد و توسعه را نمیدهد و این عمل باعث میشود عدم تمرکز در توسعه کسب و کار به خوبی بتواند راه پیدا بکند.
من تقاضا میکنم با توجه به مشکلاتی که همه میدانیم و معتقد هستیم که در پایتخت وجود دارد و با استفاده از تجربیات کشورهای مختلف دنیا در این زمینه یک بار برای همیشه این کار را شروع کنید، کلید بزنید. انتقال دستگاههای مختلف با توجه به ظرفیت استانها. بهعنوان مثال میتوانیم دستگاههای فرهنگی خود را به استان فارس منتقل کنیم، حوزه آموزشی و حوزه سیاسی در تهران باشد. حوزه اقتصادی به خراسان برود و وزارت نفت و انرژی به خوزستان منتقل بشود. اینها ظرفیتهایی هست که در استانهای مختلف وجود دارد، بطور مثال عرض کردم. میتواند در ایجاد امید و دلبستگی بیشتر مردم در استانهای مختلف بسیار مؤثر باشد و مشکلات داخلی پایتخت را هم به خوبی حل کند. من ضمن تأیید بر مسأله عرض میکنم مدیرعامل آبفای تهران همین امروز مصاحبه کرده که تهران با بحران آب و کمآبی به میزان (70) درصد مواجه است. ما کی باید شروع کنیم، شما چطور میخواهید این مشکلات را حل کنید؟
عدم فعالیت صنایع در شعاع (120) کیلومتری اطراف تهران که مصوبه همین مجلس است چگونه میتواند کسب و کارها را در کشور و به خصوص در تهران توسعه بدهد؟ مشکلات زیاد است و وقت کم اگر اراده بر این مسأله باشد، مسائل دوره گذار را هم میشود به بهترین شکل حل کرد. مشوقهایی که به کارمندان داده میشود برای اینکه از تهران خارج بشوند و این مشوقها بسیار مورد استقبال کارمندان هم قرار خواهد گرفت. من توصیه میکنم به خاطر مشکلات پایتخت به دوفوریتش رأی بدهید تا انشاءالله اولین قدم برای شروع این مسأله مثل همه کشورهای دنیا که انجام شده ما هم کارمان را شروع کنیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. تذکر داریم، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض میکنم خدمت همکاران محترم. آقای دکتر لاریجانی! فکر میکنم اگر صلاح بدانید بعضی مواقع قبل از اینکه وارد موضوع موافق و مخالف بشویم تذکر یا اخطار قانون اساسی داده بشود شاید به جهت صرفهجویی در زمان از این جهت اهمیت داشته باشد.
تذکر من ماده (156) آییننامه داخلی مجلس در ارتباط با طرحهایی که فوریت دارد است. موضوعی که الان برادر بزرگوارم جناب آقای صباغیان مطرح کردند که طبیعتاً دغدغه ایشان بوده و یک موضوعی است که مشکلاتی در کشور ایجاد کرده به جهت اهمیت، ایشان دوفوریتی مطرح کردند. در طرحهای دوفوریتی ضرورت وجود خسارت احتمالی و فوت فرصت را مطرح کرده. اصلاً این موضوعی که امروز برادر بزرگوارم مطرح کردند به این ارتباط ندارد. امروز مسائل کشورمان موضوعاتی است که هر لحظه باید برایش تصمیم بگیریم. مثلاً بهعنوان مثال مسائل اقتصادی کشور است. اینکه امروز تصمیم بگیریم در قالب دوفوریت اصلاً فوریتش قابل بحث نبود، گرچه موضوع قابل بحث است و طرح به صورت عادی میتواند اعلام وصول بشود و براساس آن عمل بکند. به استناد بند (2) ماده (156) آییننامه داخلی مجلس که تعریف میکند فوریت به چه شکلی لحاظ میشود و براساس چه رویکردی اتخاذ میشود طبیعتاً طرح این موضوع اگر به تشخیص جنابعالی انجام بشود قابل طرح هم نخواهد بود و الان امکان اینکه ما مطرحش هم بکنیم نیست. طرح به صورت عادی و یا یکفوریتی اعلام وصول بشود، آقای دکتر لاریجانی! روال مجلس الان بر این اساس است که موافق و مخالف صحبت میکنند و بعد هم شما اگر دوفوریتی رأی نیاورد میگویید حالا یکفوریت آن را رأی بگیریم.
من درخواستم این است؛ اگر به بند (2) ماده (156) ارجاع بکنید و در آنجا ملاحظه بفرمایید طبیعتاً تشخیص این امر که آیا این دوفوریت امکانش، برای ایجاد یک خسارت احتمالی به کشور است (رئیس ـ ممکن است بگویند فوت فرصت) من میخواهم بگویم تشخیصش به عهده حضرتعالی است. من براساس این میخواستم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای پورابراهیمی! من اشکالی نمیبینم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
یعنی خسارتی که الان انجام میشود و آن خسارت.

علی اردشیرلاریجانی
خسارت ندارد، ولی ممکن است به فوت فرصت متمسک بشوند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
حالا در هر صورت گفتم این را عرض بکنم که از جایگاه دوفوریتی امروز مهمترین موضوعات مباحث اقتصادی کشور است. انتقال اینها الان بنظر من بجز بار مالی و هزینهای که دوستان هم اشاره کردند چیز دیگری نخواهد داشت.

علی اردشیرلاریجانی
بار مالی را دارد، اشکال وارد است. (سلیمی ـ اخطار دارم) اخطارتان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! ضمن تشکر از حضرتعالی. ببینید! جنابعالی الان دوبار فرمودید، درست هم فرمودید که بار مالی دارد. براساس ماده (140) دوفوریتی هم طرح است. بحث خود مفاد مطرح نیست، یعنی خود نفس طرح دوفوریتی است. براساس آنچه حضرتعالی هم به درستی اشاره کردید اگر بار مالی داشته باشد قابل طرح نیست، این نکته اول.
نکته دوم، براساس ماده (156) دلایل دوفوریتی باید بیان بشود. دلایل دوفوریت بنظر میرسد بیان نشد. نکته آخری هم که میخواهم عرض بکنم؛ آقای رئیس! در ماده (26) قانون برنامه ما آنجا دولت را مکلف کردیم تا یک سال، الان یک سال بیشتر شده، طرح آمایش سرزمینی را بیاورد. به جای این مسأله ایکاش پیگیری میکردیم چرا دولت یک سال گذشته و طرح آمایش سرزمینی را نیاورده؟ مضافاً به اینکه ما در مجلس قبل بحث طرح امکانسنجی انتقال پایتخت را مطرح کردیم، آنجا هم گزارشی به مجلس داده نشد. ایکاش ما امروز این مسائل را نظارت و پیگیری میکردیم تا قوانینی که در مجلس تصویب شده اینطور معطل نشود. آقای رئیس! ایکاش به جای این مسأله، الان هشت، نه ماه گذشته طرح کانال مالی که بین ایران و اروپا است اس.پی.وی (S.P.V) را ایکاش مطرح میکردیم که چرا و بالاخره به کجا رسیده؟ بعضی از آقایان هم میگویند به مویی بند شده، ایکاش این را مطرح میکردند، ایکاش به جای این مسأله میگفتند. یکی از مسئولین ارجمند گفته که ما مطالبات اقتصادی را در قصه برجام بالا بردیم برای اینکه افکار عمومی را همراه کنیم، واقعاً اگر این مسأله صحت داشته باشد که این عزیز گفته یعنی مردم و افکار عمومی را در قصه برجام فریب دادند. این مسائل چیست که این روزها مطرح میشود؟ بالاخره به ما توضیح بدهند. به جای این مسائل ایکاش این مباحث مطرح میشد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 209 نفر، دوفوریت این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
با این رأی یکفوریتش را رأی بگیرم؟ (قاضیزادههاشمی ـ رأی خیلی کم بود) حالا آقای صباغیان میگویند یکفوریتش را هم رأی بگیرید.
حضار 209 نفر، یکفوریت این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. همان رأی قبلی بود. میهمانان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق ثبتی دانشگاه علمی ـ کاربردی واحد (54) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته روابط عمومی دانشگاه علمی ـ کاربردی واحد (34) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی و دهیاران بخش تخت سلیمان و بخشدار مرکزی شهرستان تکاب میهمانان جناب آقای دکتر هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب هستند که خدمت عزیزان خوشآمد عرض میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
7
ناطقان جلسه آقایان: حسینعلی شهریاری، امیر خجسته، حسن کامراندستجردی، علی نجفیخوشرودی و خانم هاجر چنارانی

علی اردشیرلاریجانی
سخنرانان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان.
ـ آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین.
ـ آقای حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علی نجفیخوشرودی نماینده محترم بابل.
ـ سرکار خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر شهریاری نماینده محترم زاهدان دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسینعلی شهریاری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت مقام معظم رهبری و امت شهیدپرور. (40) سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی گذشت. علیرغم تمام کارشکنیها و دشمنیهای استکبار جهانی این انقلاب همچنان با قوت و قدرت تحت رهبریهای مقام معظم رهبری به جلو میرود. پیشرفتهای قابل توجهی در تمام زمینهها داشتهایم که در بعضیها جزء (10) کشور اول دنیا هستیم. اگر نتوانستیم بهتر از این باشیم به علت سوءمدیریتها بوده، اگر نتوانستهایم فقر را ریشهکن کنیم و یا نتوانستهایم توازن منطقهای را به وجود آوریم به علت ضعفی بود که در سازمان به اصطلاح برنامه و بودجه در سالهای بعد از انقلاب داشتهایم که به همین دلیل من اسم این سازمان را سازمان «و» گذاشتهام. چون نه برنامهای داشته، نه بودجهای و نه براساس شاخص عمل کرده. بلکه روابط و رانت تصمیمگیریکننده بوده و این باعث عقبماندگی استانهایی مثل سیستان و بلوچستان گردیده.
مجدداً پرپر شدن چهار دختربچه معصوم را به خانواده این عزیزان تسلیت گفته ولی هر برخورد و محاکمهای سودی برای خانوادهها نخواهد داشت. آیا خواهر دوقلوی یکتا آرام میشود یا داغ دل خانوادههای میرشکار، عربی، نوکندی و خسروپرست کم میشود؟ اینها نوشداروی بعد از مرگ سهراب میباشد.
حادثه دانشگاه آزاد را که باعث فوت تعدادی از عزیزان ما شد به خانوادههای این عزیزان تسلیت میگویم. یادمان میآید دو سال قبل بیلبورد گاز به زاهدان رسید در بزرگراههای تهران بطور وسیع پخش شد و تبلیغات به عمل آوردند، ولی آیا صفهای گاز، بنزین و نفت برچیده شد؟ چرا هروقت از قاچاق سوخت گفته میشود بیشتر استان سیستان و بلوچستان مد نظر قرار میگیرد تا قاچاق سوخت با حجم بالا در اسکلهها و جاهای دیگر اتفاق میافتد و به علت فقر تعدادی اندک با گازوئیلکشها باعث تلفات جادهای شده و جان عزیزان ما را به خطر میاندازند.
جناب آقای روحانی! افتتاحهایی که در زمان انتخابات داشتید، از جمله گازرسانی هنوز حتی (15) درصد به نتیجه نرسیده که اگر گازکشیشده بود عزیزان ما در آتش بیمسئولیتی مسئولان نمیسوختند. افتتاح باند دوم زاهدان هنوز به سرانجام نرسیده، از حضرتعالی خواهش میشود با مسئولین نالایق گاز کشور و راه و شهرسازی که پروژههایی که هنوز آماده نبود برای افتتاح گذاشتند برخورد کنید.
مشکل آب شیرین زاهدان و کمبود و تعیین تکلیف نشدن حقآبه سیستان هنوز حل نگردیده. لبخندهای آقای ظریف نه تنها باعث نشاط مردم نمیگردد، بلکه به علت دیپلماسی ضعیف و فشل ایشان در گرفتن حقآبه سیستان باعث انزجار مردم میگردد. بیش از (5/2) ماه است که عزیزان ما را گروگان گرفتهاند و هنوز تکلیف هفت نفر روشن نیست. آیا وظیفه وزیر خارجه فقط جلسه گذاشتن با موگرینی و اروپاییها است یا اینکه در قبال شهروندان مظلوم ما هم وظیفه دارد؟
بیکاری و وضعیت معیشت مردم و فقر در استان غوغا میکند. مردم فقط آمار اشتغال سالیانه را از زبان دولتمردان میشنوند، ولی دریغ از اشتغال برای جوانان تحصیلکرده استان.
حاشیهنشینی شهرها و مرکز استان و کمبود حداقل امکانات شهری از مشکلات دیگر استان میباشد. کمیته امداد جدیداً اعلام کرد (600) هزار خانوار به مددجویان کمیته امداد اضافه شده و افزایش (50) درصدی متقاضیان را داریم. این معنی فقر و کاهش فقر میباشد.
آیا مشکل معلمین حقالتدریس و رتبهبندی معلمان و ناظرین کشاورزی را حل کردهاید؟ آیا (1) میلیون و (200) هزار تومان حقوقی است که به معلم میدهیم؟ جناب آقای رئیسجمهور! کدام مدرسه غیرانتفاعی با (1) میلیون تومان به ازای هر دانشآموز اداره میشود؟ اگر توجه به مدارس غیرانتفاعی محل سکونت خودتان بیندازید خواهید دید (15) تا (18) میلیون تومان حتی برای پیشدبستانی و ابتدایی گرفته میشود.
جناب آقای دکتر روحانی! افتخار دولت شما که در انتخابات دور دوم حداکثر بهرهبرداری را کردید طرح تحول سلامت بود. اجازه ندهید که این طرح دچار مشکل شود. درست است که دیگر شما احتیاج به رأی ندارید، ولی بیانصافی است که طرح تحول سلامت علیرغم تمام مشکلاتی که دارد دچار مشکل شود. اگر علاقهمند هستید که همه چیز را به بخش خصوصی واگذار کنید من پیشنهاد میکنم دولت و مجلس را هم به بخش خصوصی واگذار کنید تا فقرا و محرومین تکلیف خود را بفهمند. در این کشور کدام واگذاری به بخش خصوصی هزینههای مردم را کاهش داده است؟
افزایش قیمت دلار باعث حذف گوشت قرمز شده، گوشت قرمز ماهها است که از سفره مردم حذف شده و حالا نوبت به حذف مرغ از سفره مردم گردیده است. ننگ بر مسئولین و نمایندگانی که سیر هستند و غم گرسنگان و شرمساری پدران در برابر بچههایشان را نمیدانند و درک نمیکنند.
آیا از وضعیت بازنشستگان لشکری که سالها در جبههها جانفشانی کردند و بازنشستگان کشوری اطلاع دارید؟ همسانسازی که قول دادید چه شد؟ چه فکری برای درمان جانبازان و خانوادههای شهدا کردید؟ بنیاد شهید این عزیزان را به سازمانهایی که منابع نداشتند واگذار کرده و عزیزان مشکلات جدی دارند.
جناب آقای جنتی فرمودند برای نمایندگان کلاس اخلاق بگذارید. تذکر برادر و خواهر مؤمن به همدیگر حتماً ثواب دارد. ولی حضرت آقا! این فقط نمایندگان نیستند که احتیاج به کلاس اخلاق دارند، آیا کاندیداهای ریاست جمهوری در مناظرهها اخلاق را رعایت کردند؟ آیا قولها و وعدههای انتخاباتی که دادند و یا قبل و بعد از برجام داده شد چند درصدش تحقق پیدا کرد؟ آیا این نمایندگان و رئیسجمهورها دستپخت حضرتعالی و همکاران شما در شورای نگهبان نیستند؟ شما که نظارت استصوابی دارید و نماینده را از میز مجلس برمیگردانید، چرا با کاندیداهای ریاست جمهوری که تهمتهای عجیب و غریبی میزدند برخورد نمیکنید؟ آیا کشور را همیشه میشود با مصلحتاندیشی اداره کرد؟ با توجه به همه این دلایل اگر بخواهیم کشور را درست اداره کنیم، اگر بخواهیم تبعیض و بیعدالتی را از بین ببریم و اگر بخواهیم در چارچوب اسلام ناب عمل کنیم باید ساختار دولت و مجلس را اصلاح کنیم، زیرا این حکومت به اسم دین به علت سوءمدیریت مسئولین باعث دینگریزی جوانان گردیده است.
من به خانواده عزیزان دانشگاه آزاد تسلیت میگویم که عزیزانشان را در این حادثه ناگوار از دست دادند. همیشه وقتی که اتفاقی میافتد بعد به فکر میافتیم که پنج تا بخاری استاندارد به مدارس زاهدان بدهیم، اتوبوس نو در دانشگاه آزاد بخریم. چرا ما این حوادث را از قبل پیشبینی نمیکنیم و چارهاندیشی نمیکنیم؟
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
جناب آقای دکتر روحانی! در پنج سال و نیم گذشته آقای دکتر هاشمی بهعنوان وزیر شما از پرتلاشترین وزرا بود، (350) سفر داشته و از (60) ماه فعالیت (15) ماه را در سفر بوده است. (9) بار سیستان و بلوچستان، (15) بار خوزستان و (9) بار به مناطق زلزلهزده. درست است طرح تحول سلامت قطعاً مشکلاتی دارد که باید همه بنشینیم با کمک هم این مشکلات را حل کنیم، باید قانون برنامه را اجرا کنیم، باید هزینهها را مدیریت کنیم. ولی بالاخره دل مردم به طرح تحول سلامت خوش بود، اجازه ندهید که این طرح دچار مشکل شود. چه آقای دکتر هاشمی باشند چه نباشند من بهعنوان یک خدمتگزار کوچک وظیفه خودم میدانم که از ایشان قدردانی کنم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر شهریاری. از جناب آقای امیر خجسته نماینده محترم همدان و فامنین دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

امیر خجسته
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر»
عرض سلام و ادب و احترام خدمت مردم خوبمان بالاخص حوزه انتخابیه و به ویژه شما همکاران محترم و محترمه.
موضوع اول من در رابطه با بحث بودجه است. چون فصل بودجه است ریاست محترم جمهور در مجلس حضور پیدا کردند، بودجه را بیان کردند، لیکن بهعنوان یک نماینده منتقد صحبت کردند، نه بهعنوان رئیسجمهوری که باید واقعیتهای جامعه را تشریح کنند، راهکار بدهند و مشکلات را متناسب با راهکارها حل کنند. لذا بودجه متناسب با واقعیتها نیست.
دوستان عزیز و سروران گرامی، ریاست محترم جلسه! امروز وضع ما دلار (19) هزار تومان است، ما تشریح و تأکید کردیم، آقایان، دولتیها، مسئولین! ارز را کنترل کنید، امروز میبینیم که دلار (19) هزار تومان است، (فولادگر ـ 15 هزار تومان) نخیر، (19) هزار تومان، اگرچه (10) هزار تومان و (11) هزار تومان است.
عزیزان! دلار تا (19) هزار تومان بالا رفت، اجناس و اقلام الان (19) هزار تومان است. امروز اقلام و اجناس براساس (10) هزار و (11) هزار تومان نیست، این را صوری پایین آوردهایم. آقا! بیاوریم پایین، قیمتها دوبله و سوبله بالا رفته، این را باید کنترل کنیم. چه کسی میخواهد کنترل کند؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای خجسته! این را نگو، بازار را التهابی نکن.

امیر خجسته
آقا! اجناس و اقلام الان بالاست، باید پایین بیاید، چرا تعصب نشان میدهید؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

امیر خجسته
قیمت صوری است، باید قیمت برگردانده شود، در هر صورت این واقعیتها نیست. دوستان عزیز! بودجهای که آمده باید متناسب با واقعیتهای جامعه باشد، واقعیت جامعه بحث معیشت مردم است، معیشت مردم اولین نکتهای است که ما باید در نظر بگیریم. آیا بحث رتبهبندی معلمان در بودجه دیده شده است؟ بحث رتبهبندی معلمها که سالیان سال است مطرح میکنند. آقای وزیر گفت اول مهر انجام میشد، تا به حال عملی نشده است.
بحث بازنشستگان و همسانسازی در بودجه چقدر دیده شده است، بحث اقشار آسیبپذیر، کسانی که استخوانشان زیر بار فشارهای اقتصادی خرد شده چقدر دیده شده است؟ آیا واقعیتهایی که در جامعه است متناسب با بودجه است؟
تقاضای من از مجلسیها مخصوصاً تیم اقتصادی مجلس و دولت این است، قبل از ورود به بحث، مخصوصاً متناسب با بودجههایی که ما الان مطرح کردیم آسیبها و قیمتها و اقشار آسیبپذیر را ببینیم. آیا اقشار آسیبپذیر ما در حاشیه شهر، آیا کسانی که در روستاها هستند با یارانه (45) هزار تومان میتوانند زندگیشان را بچرخانند؟ دوستان عزیز، سروران گرامی! فصل بودجه است، مجلس و دولت باید تصمیم بگیرند. اجازه ندهیم معاندین، ضدانقلاب و استکبار جهانی با هدف مصادره به مطلوب، مطالبات معیشتی مردم را به شکل دیگری مدیریت کنند. خودمان مدیریت کنیم، نظام مکلف است و دولت موظف است معیشت مردم را به هر طریق ممکن حل کنند. میگویند منابع از کجا؟ منابع از همان جاهایی که هست، همین فرار مالیاتی، به اندازهای که مالیات میگیریم فرار مالیاتی داریم. چرا تعیین تکلیف نمیکنیم؟ چرا برخورد نمیکنیم؟
یا عوارضهایی که در گمرک است، صدها میلیارد تومان، یک فرصت باشد ما چیزهایی که بررسی کردیم خدمت شما دوستان گزارش بدهیم. لذا عزیزان من، نمایندگان محترم! بحث معیشت مردم بحث بسیار مهمی است، کنترل کنیم، قابل قبول نیست، مردم نمیکشند، فشار روی دوش مردم سنگین است. معیشت مردم اولویت اول بودجه است و به هر طریق ممکن باید حل شود.
بحث بهداشت و درمان یکی دیگر از نکاتی است که الان فشار سنگین نبود بودجه روی دوش مردم است. تقاضای من این است که این مسأله را هم مدیریت کنند و بحث بودجه بهداشت و درمان را به موقع بتوانیم انجام بدهیم.
افزایش (20) درصد حقوقها، آیا واقعاً متناسب با تورم است؟ قانون میگوید افزایش حقوق متناسب با افزایش تورم باشد. (20) درصد متناسب با تورم است؟ ما نمیدانیم، به هر طریق ممکن چه کارمند، چه غیرکارمند، نظام و حاکمیت باید مشکل معیشت مردم را حل کنند. حالا فصل بودجه است، منابعش را هم در نظر بگیرند، هر طور که صلاح میدانند. قیمت دلار را که عرض کردم، حالا قابل قبول است، پایین آمده، خیلی خوب است، دوستان! متناسب با این پایین آمدن قیمت دلار، اجناس هم باید پایین بیاید، نه اینکه ما امروز میبینیم وزیر مرغ را اعلام میکند (10) هزار تومان، در بازار (14) هزار و (500) قیمتگذاری میشود. گوشت است (80) هزار تومان. این التهاب نیست، این واقعیتهای جامعه است، ما میتوانیم سکوت کنیم؟ تعصب که نداریم، ما با واقعیتهای جامعه باید برخورد کنیم و متناسب با واقعیتهای جامعه مشکل مردم را حل کنیم. توان مالی دیگر بیشتر از این نیست، فرصتسوزی نکنیم، ما سلطان فرصتسوزی هستیم. بعد از عید اگر ما کنترل و نظارت کرده بودیم دلار بالا میرفت؟ در کشور سکوت ایجاد شد، کسی هم حرف نزد تا دلار به (19) هزار تومان رسید. حالا روی (10)، (11) آمده، خیلی خوب است، پایینتر بیاوریم، اجناس را هم پایین بیاوریم. من الان این را اصلاح میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
همه کمک کنیم پایینتر بیاید، شما هم کمک کنید.

امیر خجسته
بله، پایینتر بیاید، این نکته اول در رابطه با بحث معیشت مردم، بهداشت و درمان و مواردی که در فصل بودجه نمایندگان و دولت به هر طریق ممکن باید این مشکل را حل کنند.
نکته دوم در رابطه با شفافیت است. دوستان عزیز! شفافیت یعنی اینکه تمام شبکههای اطلاعاتی که در وزارتخانهها است در گمرک، در وزارت صمت، در قسمتهای مختلف باید با هم ارتباط داشته باشند. ما در بازدیدی که از گمرکات در سراسر کشور داشتیم، چه ملموس و چه غیرملموس، این شبکهها با هم متصل نیستند. (رئیس ـ متشکریم) در صمت شبکه اطلاعاتیشان در اختیار خودشان است، جزیرهای است، وقتی میبینیم (34) هزار خودرو ثبت سفارش غیرقانونی و غیرواقعی از ساعت (2) شب تا (4) صبح انجام میشود، این برای این است که اطلاعات در اختیار جاهای دیگر نیست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای خجسته! خیلی ممنون، وقتتان تمام شد، از سخنرانیتان تشکر میکنیم. سخنران بعدی را دعوت بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
مطلبشان را اصلاح کنند که بازار را دچار التهاب نکنند.

علی اردشیرلاریجانی
صحبت کردند، خودشان گفتند که مقصودشان از دلار این نبود، اصلاح کردند.

اکبر رنجبرزاده
اصلاح فرمودند، فرمودند دلار (10) هزار تومان است، انتظار میرود کالاهای مصرفی مردم هم بالا نباشد، همان پایین باشد. متناسب با (10) هزار تومان باشد.

امیر خجسته
دوستان! انتظار این است که دلار پایینتر از این بیاید، متناسب با شرایط جامعه و وضعیت حقوقی. «اللهم صل علی محمد و آل محمد».

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد حضرت مسیح را به همه مسیحیان جهان، ایران، همکارانم در مجلس به ویژه مسیحیان عزیز اصفهان تبریک عرض میکنم. اصفهان تنها شهری است که همه ادیان در آن جمع هستند و همه هم با هم زندگی میکنند و اینجا همه ادیان هستند.
مورد بعد آب است، من در اینجا بارها علمی و منطقی صحبت کردم، گفتم حقآبه نه مال جمهوری اسلامی است، نه رژیم ستمشاهی است و نه قاچار، از زمان صفویه است، میزانش هم معلوم است، (300) مترمکعب در کانال است، (850) مترمکعب در رودخانه است. ما کار به پروژهها هم نداریم، ما با همه شهرها هم رفیق هستیم، چون هم در اصفهان چهارمحالی، هم خوزستانی است، ما با هم رفاقت داریم، مشتریهای خود من هم هستند. همکاران! عرض من این است که این قانون را چه کسی باید اجرا کند؟ آقای رئیس مجلس! این قانون قدیم است، ما میگوییم این آب را به چه کسی دادید؟ به هر کسی دادید قانون (44) توزیع عادلانه آب میگوید خسارتش را بدهید. این خسارت که نمیدهد، آب هم نمیدهد. میروند شکایت میکنند، به چه کسی؟ به وکیل، به وزیر، به قضا، هیچکس جواب نمیدهد. ناچارند به خیابان بیایند، در خیابان هم جوابشان باتوم و کتک است. چه کسانی؟ آدمهای انقلابی، رزمنده، یک شعار ناهنجار ندادند، وفادار به نظام. آقایان و خانمها! آن وقت تو را به خدا این شد مدیریت؟
تابلوی دیگر قانون میآید، صنعت، شرب، همسایهها، شورای عالی آب برای آن هم قانون دارد. وقتی در هر دو جبهه بیقانونی است ما چکار باید بکنیم؟ شما بفرمایید. ده سال است که ما به اینها دروغ گفتهایم. یعنی کامران بهعنوان نماینده به اینها دروغ گفته، وزیر دروغ گفته، پهلو رئیس مجلس آمدیم برای ما چه کرد؟ یک بار در این مجلس گفتم فقط سراغ جنیها نرفتند که اگر چلهنشین بودند سراغ جنیها هم میرفتند. من از آقای رئیس مجلس دعوت میکنم، به جای اینکه همیشه اصفهان تشریف آوردند، از وزیر نیرو، از همه همکاران، ببینید! ما زلزله که داریم در همین کرمانشاه، اصفهانیها واقعاً مایه گذاشتند. من یک زلزله خاموش دارم، چه اشکالی دارد بیایید ببینید. من دعوتتان میکنم. تازه در بودجه امسال شبکهها را حذف کرده است. آقای دکتر! ساماندهی رودخانه تولید آب است، این را هم نیاورده، در این تَرَکها میرود، در این جوبها میرود. یعنی هیچ کدام این کارها را انجام ندادهاند. (یکی از نمایندگان ـ کرمان مقصر است) نه، او هم مثل ما علاف است. آقای لاریجانی! واقعاً ارادهای در وزارت نیرو نیست. ما چندین بار جلسه گذاشتیم، دو دوتا، چهار تا، شده گفتاردرمانی. ما چرا با این مردم اینطور رفتار میکنیم؟ چرا مردم را اذیت میکنیم؟
در بودجه امسال اصفهانیها (8500) میلیارد تومان پول دادند، چقدر آن را در بودجه آوردهاند؟ بودجه را نگاه کنید، (1200) تا. همین آقای فریدنی که اینجا ایستاده آب خوردن ندارد. پول همین اصفهان که خودش به حکومت پول هم میدهد، کمک میکند، چرا این کار را میکنید؟ اصفهان آتش زیر خاکستر است، آن بار هشت تا کشته داد، همین کشاورزان ما رفتند جلوی آنها ایستادند. در آینده هر خطری اتفاق بیفتد هم گردن آقای لاریجانی و هم دولت است. دولت اینها را امنیتی کرده، دولت مسئول امنیت است، شکم گرسنه ایمان ندارد. وقتی حقش را بخوری، به همه هم میگوید، بعد میگویید امنیتی شده؟ شما امنیتی کردید. آقای وزارت اطلاعات، آقای شورای امنیت، شما امنیتی کردید، به همه گفتند، وقتی گوش نکنند چه کنند؟
پس اولین بحث ما این است که اجرای قانون، حقآبه از زمان صفویه است، پروژهها برای خودتان، در هر استانی دولت وظیفه دارد پروژه بدهد، کاری به ما ندارد، دولت باید آمایشی عمل کند.
بحث بعدی من تفحص از مجلس؛ آقای لاریجانی! ما تفحص گذاشتیم، در کمیسیون بودجه رفتیم، یا رد کند و یا تأیید کند. درست شد؟ تفحص را یا رد کند یا تأیید کند. تفحص از مجلس لولو نیست، ما که نمیخواهیم مچگیری کنیم، ما میگوییم این دیوارکشی پادگانی که شده، عیبی ندارد، میگویید حفاظت است، این دیوارکشیها و این کارها خارج از مناقصه است، چرا؟ این در تفحص میشود انجام بگیرد. در رابطه با سفرهای خارج در آن هست، (9) بند است، شما هم یک بار فرمودید چشم، همین کمیسیون بودجه خوابانده است.
من از این آلودگیهایی که در این شرکتها در وزارتخانهها هست متأسفم، پدر مردم را در آوردهاند. آقا! یا میگوید به بهانه اصفهانی، به بهانه لر، ترک، عرب و عجم در این هیأتمدیرهها رخنه کردهاند. از آنجا او را برداشتند، به اینجا آمده، فقط گردش هیأتمدیرهها همین چند تا هستند؟ ما در این کوچه و بازار نخبه نداریم؟ ما در این کشور جوانان نخبه نداریم؟ این هیأتمدیرهها با حقوقهای آنچنانی و با ریخت و پاشهای آنچنانی چه بلایی به سر مردم در آوردهاند؟ پهلوی من بیایید تا من پشت این میکروفن اسم نبرم، به اسم و رسم بگویم چه کسی از کجا به کجا آمده است. حتی گفته من رئیست میکنم، مرا رئیس فولاد مبارکه بگذار. واقعاً خیلی بد است. (رئیس ـ خیلی ممنون آقای کامران، وقتتان تمام شد) آقای دکتر لاریجانی! در راهروی مجلس به من با پررویی پریروز گفت آقای کامران! میخواهی این را رئیس فولاد بگذاریم که به من و تو برسد؟ خاک بر سر تو و خاک بر سر من. اینطور شده که من که آدم سفتی هستم و زیر بار نمیروم، رو داشته باشد بیاید این را بگوید. آقای دکتر! در این راهروهای مجلس کارچاقکنی میکنند. این چه کاری است که اینها انجام میدهند؟

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، دیگر وقتتان تمام شد، نفر بعدی صحبت کند.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر کامران. از جناب آقای علی نجفیخوشرودی نماینده محترم بابل دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام به ملت عزیز ایران به ویژه مردم شریف شهرستان بابل و شما همکاران محترم و ضمن تبریک سال جدید میلادی به خصوص به هموطنان مسیحی، نکاتی را به استحضار میرسانم.
1 ـ طی ماههای اخیر روندی مشاهده میشود که به تضعیف مجلس میانجامد. مجلس نماد مردمسالاری است که در آن استبداد شکل نمیگیرد، اگرچه پس از انتخابات به دو دلیل بعضاً اهداف محقق نمیشود، یکی به واسطه خود منتخب و دیگری به دلیل محدودیتهایی که اعمال میشود. البته نمایندگان از خطا و اشتباه مصون نیستند، ولیکن مجلس را تضعیف نکنیم، چراکه تضعیف مجلس به تضعیف اعتماد عمومی و فرسایش سرمایه اجتماعی نظام منجر خواهد شد. بدیهی است که اجرای بدون تنازل قانون به حفظ و تقویت جایگاه مجلس کمک میکند. برگزاری انتخابات به صورت استانی و تقویت احزاب نیز میتواند به ارتقای جایگاه و منزلت نمایندگان کمک کند. همکاران، اصحاب رسانه، فعالین سیاسی و اجتماعی، ائمه محترم جمعه و جماعات! لطفاً چینی ترکخورده امید مردم را نشکنید.
2 ـ لایحه بودجه سال 1398 در دستور کار مجلس قرار دارد. ضمن درک شرایط کشور و وضعیت دولت محترم برای مقابله با چالشها و محدودیتها، شفافیت هرچه بیشتر در بودجه حائز اهمیت و مورد تأکید است. وجود احکام فاقد عملکرد، نبود شفافیت در بدهیها و مطالبات قطعیشده دولت و عدم تمرکز کامل حساب دستگاهها در حسابهای خزانه از جمله مواردی است که در لایحه مذکور باید مطمح نظر قرار گیرد. در اینجا صرفاً به یک نمونه اشاره میکنم که براساس گزارش دیوان محاسبات از (50) هزار فقره حساب صرفاً حدود (9000) فقره حساب مستقر در بانک مرکزی میباشد.
3 ـ مشکلات اقتصادی، فساد، بیکاری و ناکارآمدی نظام اداری از مهمترین مسائلی است که مردم را آزار میدهد. آنچه که بیشتر و فوریتر برای زندگی مردم اهمیت دارد فرسودگی زیرساختها اعم از حمل و نقل و انرژی و غیره است. حادثه تلخ اخیر اتوبوس دانشجویان دانشگاه آزاد و یا حادثه تلخ مدرسه در جنوب ایران تنها نمونه کوچکی از معضل فوقالذکر است. شایسته است دولت و مجلس اهتمام ویژهای به این مسأله داشته باشند.
4 ـ مهاجرتهای اقلیمی ناشی از چالش آب و هوا از پدیدههای نوظهور و جدی در ایران است، برای پیشگیری از پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و امنیتی بایستی چاره اندیشید.
5 ـ مازندران جایگاه برجستهای در ترانزیت و اقتصاد ملی دارد. امکانات بندرگاهی به ویژه بندر امیرآباد، همسایگی با همسایگان شمالی و توان تولید محصولات مختلف ظرفیتهای بیبدیلی برای کمک مازندران به کشور جهت مقابله با تحریمها فراهم کرده است. بنابراین دادن اختیارات بیشتر به استان مازندران و اهتمام شایسته به بهرهگیری از این ظرفیتها منتی بر استان عزیز ما نیست، بلکه این ظرفیت و توان استان مازندران است که میتواند به کمک کشور بیاید و خدمات ملی ارائه دهد. ضمن آرزوی موفقیت برای استاندار محترم جدید، شایسته است مسئولین استان در راستای بهرهگیری از این ظرفیتها به ویژه در حوزه تجارت خارجی و صادرات بکوشند.
6 ـ آنارشیسم آمریکایی و خروج این کشور از معاهدات و توافقات بینالمللی همچنان که در خروج این کشور از برجام مشاهده کردیم علاوه بر کاستی روزافزون اعتبار آمریکا نظام لرزان حقوق بینالملل را هرچه بیشتر به چالش میکشد. واکنش دولتها و سازمانهای بینالمللی برای مقابله با این روند حائز اهمیت است. در این راستا عزم اروپا برای ارائه سازوکار مالی ویژه با ایران موسوم به اس.پی.وی حداقل کاری است که اتحادیه اروپا برای حفظ منافع ایران در برجام میتواند انجام دهد.
7 ـ و اما وزیر محترم جهادکشاورزی! استیضاح جنابعالی را پس گرفتند، ولیکن همچنان که بارها تأکید شد برای وضعیت دامپروری و کشاورزی و به ویژه در حال حاضر برای مرکبات مازندران چارهای بیندیشید. مردم باید نتیجه سیاستها و اقدامات وزارت جهادکشاورزی را در فرآیند تولید و عرضه محصولات در زندگی خود ببینند.
8 ـ و نکته آخر، از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و وزارت امور خارجه درخواست میکنم که به برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم «وارش» که قرار است در اوایل سال آینده در شهرستان بابل برگزار شود کمک کنند، خیلی متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای نجفی به خاطر رعایت وقت ممنونیم، از سرکار خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه دعوت میکنیم، بفرمایید.

هاجر چنارانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«تعز من تشاء و تذل من تشاء»
یاد آن روزهای خوب بخیر
روزهایی که سرخ میمردیم
بال در بال صد فرشته عشق
نعش خود را به دوش میبردیم
در بهار کسالت امروز
باز هم میتوان ز جبهه سرود
جبهه تصویر ساده عشق است
دولت محترم! بیمه تکمیلی و درمانی ایثارگران و بازنشستگان که واگذار به وزارتخانهها و سازمانها شده هیچکدام از وزارتخانهها و سازمانها نمیپذیرند. اینان آبروی نظام جمهوری اسلامی ایرانند. مجدداً به بنیاد شهید جمهوری اسلامی ایران برگردد و در کمیسیون تلفیق بودجه، بودجه مدنظر انجام گردد.
و اما تشکر از دولت با توجه به اینکه امروز استاندار خراسانرضوی آقای رزمحسینی بهعنوان قائممقام سردار سلیمانی در دفاع مقدس و کسی که نشان فتح و اجراکننده اقتصاد مقاومتی در استان قبلی داشتند و این فرد نگاهی فراجناحی دارند و افتخار ما به این است؛ امروز که در خراسان رضوی حاضر شدند تقاضا داریم به نابسامانیهای مدیریتی و اجرایی استان خراسان رضوی پایان دهند و از تمامی ظرفیتهای حوزه و دانشگاه و فرهنگیان و خیل عظیم مردمی استفاده کنند و گردشگری مذهبی و تاریخی را در اولویت کارشان قرار دهند و تبریکات ویژه ما و نمایندگان استان را بپذیرند.
آقای رئیسجمهور! خدایی این بودجهای که امروز به مجلس تحویل داده شده و قرار است بررسی شود، اگر اقتصاد مقاومتی در این کشور نبود، اگر تحریم در این کشور نبود دولت همین بودجه را اعلام میکرد. افزایش حقوق (20) درصدی کارمندان بنظر من با توجه به تورم امروز بازار و عدم تناسب این (20) درصد نارضایتیهای بسیاری ایجاد کرده.
آقای دولت! شما هیچ وقت برای حذف دهکهای بالا که میتوانست درآمدهای بسیاری برای شما داشته باشد اقدام نکردید. برای اجرای نظام لایحه رتبهبندی معلمان آموزش و پرورش فقط (2000) میلیارد منظور شده، در صورتی که چندین برابر این مبلغ نیاز بود تا لایحه اجرا گردد. فرهنگیان به فراموشی سپرده شدهاند. امام بزرگوارمان فرمود «دبستان را دریابید که دانشگاه دیر است». رئیسجمهور محترم! بودجه در آموزش و پرورش هزینه نیست، سرمایهگذاری است.
و اما درمورد نحوه اجرا و واگذاری اصل (44) که امروز در جامعه به صورت درستی اجرا نمیشود، مثل ماشینسازی تبریز که ارزشی بیش از (5000) میلیارد تومان داشت که به (688) میلیارد به فروش رسید. چه کسانی و چه کارشناسیهایی اموال بیتالمال مسلمین را به میتالمال تبدیل کردهاند و این اموال را به تاراج میبرند؟
وزیر صنعت، معدن و تجارت! اگر تیم خودروسازی و مافیای بزرگ خودروسازی نبود وضعیت بازار خودرو امروز در جامعه این نبود. ما گفتیم دکتر رحمانی میآید انقلابی در خودروسازی ایجاد میشود. متأسفانه هیچکدام از مافیای خودرو را نتوانستید در بازار از بین ببرید، خودتان هم به تمام مافیای خودرو دامن زدید. امروز پولهایی که شما بهعنوان پیشفروش خودرو گرفتید هنوز خودروها تحویل نشده، چطور بدون نظارت مجدداً ثبتنام میکنید؟ جالب است که ارز در بازار گران شده، ولی پول مردم هیچ تغییری نکرده است. مردم آمدند خودروها را خرید کردند، پیشفروش را دادند، چرا پیشفروشی که مردم به شما دادند به قطعهسازان وارد نکردید که امروز اگزوزسازی خودرو خراسان در نیشابور متأسفانه با مافیای خاصی که دارد جامعه کارگری نیشابور را به فلاکت کشانده است؟ چه زمانی میخواهید به این موارد ورود کنید؟ آقای رحمانی! ما را از ولایتی بودن ناامید کردید.
تقسیمات کشوری؛ مردم و نمایندگان مجلس! متأسفانه نیشابور بزرگ از سال 70 تا امروز (70) روستای خودش را در هر مرحله تاریخی از دست داده است. امروز نگاه نیشابور به دستان توانمند دولت و دولتمردان است، قرار است چه اقدامی انجام شود؟ زبرخان نیشابور، میان جلگه نیشابور و سرولایت نیشابور منتظر نگاه ویژه تقسیمات کشوری است.
وضعیت تلفن ثابت روستاها، دولت چه میکند؟ قرار است به کجا ببریم؟ مردم تلفن ثابت میخواهند. (رئیس ـ متشکریم) امروز همه چیز بهروز شده است، ایران همهجوره درگیر بحرانهای زیادی است، انواع بحرانها را داریم، بحران آب، محیط زیست، کاهش ازدواج، افزایش طلاق، افول اخلاق و سرمایه اجتماعی، ورشکستگی صندوقهای اجتماعی. (رئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شده).
نکته آخر؛ حافظان حقیقی نظم، اخلاق و امنیت مردم هستند، همه با هم مردم را فراموش کردیم. یادمان رفته چرا اینجا نشستیم و مسئولین و دولتمردان برای مردم چه باید کنیم.
دشتمان گرگ اگر داشت نمینالیدیم
نیمی از گله ما را سگ چوپان خورده است

علی اردشیرلاریجانی
خانم چنارانی! خیلی ممنون و متشکریم.
8
انتخاب یکنفر از نمایندگان هر استان بهعنوان عضو در شورای فرهنگ عمومی استان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اجازه بفرمایید من یک انتخابات را اعلام کنم. ما الان یکی از همکاران را برای هر استان بهعنوان عضو ناظر در شورای فرهنگ عمومی استانها باید انتخاب کنیم. من اسامی را قرائت میکنم:
آذربایجانشرقی: کسی را معرفی نکردهاند.
آذربایجانغربی: آقای همایون هاشمی.
اردبیل: آقای شکور پورحسینشقلان.
اصفهان: خانم ناهید تاجالدین.
البرز: آقای عزیز اکبریان.
ایلام: آقای شادمهر کاظمزاده.
بوشهر: آقای عبدالحمید خدری.
تهران: آقای احمد مازنی.
چهارمحال و بختیاری: خانم خدیجه ربیعی.
خراسانجنوبی: آقای فرهاد فلاحتی.
خراسانرضوی: آقای نصراله پژمانفر.
خراسانشمالی: آقای عبدالرضا عزیزی.
خوزستان: آقای قاسم ساعدی.
زنجان: آقای علی وقفچی.
سمنان: آقای احمد همتی.
سیستان و بلوچستان: آقای عبدالغفور ایراننژاد.
فارس: آقای اصغر مسعودی.
قزوین: خانم سیدهحمیده زرآبادی.
قم: آقای مجتبی ذوالنوری.
کردستان: آقای حمداله کریمی.
کرمان: آقای محمدمهدی زاهدی.
کرمانشاه: آقای سیدجواد حسینیکیا.
کهگیلویه و بویراحمد: غلاممحمد زارعی.
گلستان: آقای رامین نورقلیپور.
گیلان: آقای ولی داداشی.
لرستان: آقای محمد بیرانوندی.
مازندران: آقای علیمحمد شاعری.
مرکزی: آقای محمدابراهیم رضایی.
هرمزگان: آقای حسین هاشمیتختینژاد.
همدان: آقای احد آزادیخواه.
یزد: آقای سیدابوالفضل موسویبیوکی.
توضیح بدهم در کارتهای رأی اسامی چاپ شده است، اگر با کسی مخالفت دارید روی آن را خط بزنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
انتخاب دو نفر از نمایندگان هر استان بهعنوان عضو ناظر در شورای برنامهریزی و توسعه استان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با اجازه همکاران و جناب آقای رئیس یک انتخابات دیگر هم درمورد شورای برنامهریزی و توسعه استانها داریم که استانهای مختلف اسامی همکاران را دادند و من جهت رأیگیری بهعنوان عضو ناظر در شورای برنامهریزی و توسعه استانها قرائت میکنم:
آذربایجانشرقی اسمی به ما ندادند.
آذربایجانغربی آقایان: محمدقسیم عثمانی و سیدتقی کبیری.
اردبیل آقایان: محمد فیضی و رضا کریمی.
اصفهان خانم سمیه محمودی و آقای اکبر ترکی.
البرز آقایان: محمود بهمنی و محمدجواد کولیوند.
ایلام آقایان: شادمهر کاظمزاده و جلال میرزائی.
بوشهر آقایان: محمدباقر سعادت و سیدکمالالدین شهریاری.
تهران آقایان: قاسم میرزائینیکو و محمدرضا نجفی.
چهارمحال و بختیاری خانم خدیجه ربیعی و آقای علی کاظمیباباحیدری.
خراسانجنوبی آقایان: محمدرضا امیرحسنخانی و سیدمحمدباقر عبادی.
خراسانرضوی آقایان: سعید باستانی و سیداحسان قاضیزادههاشمی.
خراسانشمالی آقایان: علی قربانی و هادی قوامی.
خوزستان آقایان: عباس پاپیزاده و اقبال محمدیان.
زنجان آقایان: فریدون احمدی و محمد عزیزی.
سمنان آقایان: سیدحسن حسینیشاهرودی و غلامرضا کاتب.
سیستان و بلوچستان آقایان: درازهی و حبیباله دهمرده.
فارس آقایان: رحیم زارع و رضا انصاری.
قزوین آقایان: روحالله بابائیصالح و داود محمدی.
قم آقایان: احمد امیرآبادی و مجتبی ذوالنوری.
کردستان آقایان: محسن بیگلری و منصور مرادی.
کرمان آقایان: محمدرضا پورابراهیمی و حبیباله نیکزادی.
کرمانشاه آقایان: سیدقاسم جاسمی و احمد صفری.
کهگیلویه و بویراحمد آقایان: غلامرضا تاجگردون و عدل هاشمیپور.
گلستان آقایان: علیرضا ابراهیمی و قرجه طیار.
گیلان آقایان: غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی و جبار کوچکینژاد.
لرستان آقایان: محمد خدابخشی و محمدرضا ملکشاهی.
مازندران آقایان: قاسم احمدیلاشکی و علی نجفیخوشرودی.
مرکزی آقایان: محمد حسینی و علیاکبر کریمی.
هرمزگان آقایان: محمد آشوری و احمد مرادی.
همدان آقایان: حسن بهرامنیا و امیر خجسته
یزد آقایان: کمال دهقانیفیروزآبادی و سیدابوالفضل موسویبیوکی. اسامی چاپ شده، اگر با کسی مخالفت دارید رویش را خط بزنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای سیداحسان قاضیزادههاشمی (فریمان، سرخس، بخشهای احمدآباد و رضویه) به اتفاق (43) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم و وزرای جهادکشاورزی، کشور و تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت جلوگیری از تداوم فعالیت غیرقانونی بازنشستگان در زیرمجموعههای وزارتخانهها و نهادهای عمومی غیردولتی و مؤسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه آنها.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اجرای قانون درمورد کارگزاران زحمتکش مخابرات روستایی وفق ماده (83) قانون الحاق برخی از مواد به مقررات مالی دولت سال 93 در شرکت مخابرات مکلف است که با آنها قرارداد بسته شود.
ـ آقای احد آزادیخواه (ملایر) به وزیر کشور درخصوص ضرورت رسیدگی به مطالبات کلانتریها، پاسگاهها و ستادهای نیروی انتظامی در حوزه بهروزرسانی ماشینآلات و سایر تجهیزات و امکانات.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص وضعیت نابسامان بازار خودرو و عدم قدرت خرید برای مردم عزیز کشور به دلیل سوءمدیریت مجموعههای وزارتخانه تحت امر جنابعالی.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به رئیسجمهور محترم و وزرای کشور و راه و شهرسازی درخصوص اجرای دقیق قانون عفاف و حجاب در دستگاههای اداری و دولتی، خصوصاً در دفاتر عمومی و داخل هواپیماهای داخلی.
به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص اینکه با توجه به بند (10) اصل سوم قانون اساسی تصویب کامل بنیه دفاعی ملی از طریق آموزش نظامی، عمومی برای حفظ استقلال و تقویت ارضی و نظام اسلامی کشور.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت تأمین اعتبارات مورد نیاز در لایحه بودجه سال 98 به منظور اجرای قانون حمایت از معلولین درخصوص کارآفرینی، حق و سهم بیمه کارفرما، بیمه تکمیلی معلولین و ضایعه نخاعی و استخدام معلولین عزیز.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت توجه جدی به جامعه شریف ایثارگران در لایحه بودجه سال 98 به منظور حل مشکلات این عزیزان به ویژه در حوزه بیمههای تکمیلی و درمان و تأمین کسری حدود (6000) میلیارد تومان.
به رئیسجمهور محترم و وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تکلیف مالایطاق در لایحه بودجه دولت به اداره کل امور مالیاتی استان برای تأمین (1800) میلیارد تومان از محل مالیاتهای مأخوذه در سال 98 از شرکتها و کارخانجات و کسبه و اصناف و سایر اقشار.
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به رئیسجمهور محترم درخصوص حل مشکل بیمه تکمیلی خانواده معظم ایثارگران.
ـ خانم هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه مدیرعامل اگزوز خراسان از مدیران پروازی شهرستان میباشد که با عدم مدیریت باعث تعطیلی و اخراج (200) کارگر این مجموعه شده است، چرا رسیدگی نمیگردد؟
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به ضعف شدید مدیریت شهری شهر رشت توجهی نمیشود؟
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا قیمت ارزاق عمومی مردم کنترل نمیشود.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به بیمه جانبازان، آزادگان و خانواده ایثارگران توجهی نمیشود.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دستاورد اقدام فوری و عاجل در برچیدن مدارس کپری و ساخت مدرسه آموزشی استاندارد در استان.
ـ آقای محمد حسننژاد (مرند و جلفا) به رئیسجمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم توجه دولت به جادههای بینالمللی مرند ـ خوی و مرند ـ جلفا و وقوع روزانه چندین تصادف منجر به فوت و جرح در جادههای مذکور.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد (چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا تا کنون بعد از شش سال بیمه توسعه که تقبل خسارات بیمهشدگان توسط بیمه ایران اقدامی صورت نپذیرفته است؟ اقدام لازم ضروری است.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر کشور درخصوص اینکه ضمن تشکر از مساعدت مالی شما برای حل بخشی از مشکلات مالی شهرداری بروجرد و کمک در پرداخت قسمتی از معوقه کارگران عزیز ضرورت دارد درخصوص اعزام تیم ویژهای جهت شناسایی معترضین در وضعیت نامناسب فعلی اقدام نمایید.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص بیتوجهی به دانشجویان در کشور.
به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا در حوزه اورامانات گازکشی نسبت به شاخص کشوری و استان پایین است؟
به وزیر نیرو درخصوص بیتوجهی به برقکشی به (10) روستای مناطق زلزلهزده و شبکه فرسوده برق در حوزه اورامانات؟
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا شهرک صنعتی حوزه اورامانات و مناطق زلزلهزده هنوز پیشرفت نداشته و ایجاد کارگاهها در شهرکهای صنعتی انجام نگرفته است.
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی (قم) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم موافقت با استعفای وزیر محترم بهداشت و درخواست از ایشان برای پاسخگویی بابت بدهی چند هزار میلیارد تومانی بخش درمان کشور.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص پاسخگویی درخصوص عملکرد وزارت بهداشت و عدم فرار از پاسخگویی.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم درخصوص حل فوری مشکل بیمه تکمیلی جانبازان و ایثارگران و علت کاهش محسوس بودجه دفاعی و فرهنگی کشور.
ـ آقای محمدقسیم عثمانی (بوکان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تسریع در صدور احکام فرهنگیان آذربایجانغربی جهت اعمال امتیاز مناطق عملیاتی و جنگی و اعمال آن از دیماه جاری.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در اجرای کنارگذر بوکان و تسریع در اتمام باند دوم بوکان ـ میاندوآب و بوکان ـ سقز.

اکبر رنجبرزاده
تذکرات کتبی
چند تا تذکر مانده است:
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت افزایش بیرویه قیمت مرغ در هفتههای اخیر.
ـ آقای سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به رئیسجمهور محترم و وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت بیتوجهی فرهنگیان عزیز در موضوع رتبهبندی.
ـ آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه شهرداریها و دهیاریهای کشور به لحاظ نبود اعتبار و عدم کمک و حمایت از طرف وزارت کشور در رنج و فشار هستند و اجرای طرح هادی روستاها و بهسازی راههای روستایی و خیلی از مطالبات پیمانکاران در انتظار موافقت دولت و اعلام به شورای محترم نگهبان مبنی بر پذیرش اصلاح قانون بودجه 97 که اخیراً به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است میباشد. انتظار میرود که هر چه سریعتر مسیر تصویب اصلاح قانون بودجه 97 به اجرا برسد.
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه تعداد قابل توجهی از روستاهای شهرستان اسدآباد دسترسی به اینترنت ندارند. ضرورت دارد مورد عنایت برای تأمین اعتبار و اقدام قرار گیرد.
ـ آقای علی ابراهیمی (شازند) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا قیمت انواع تراکتور در دو مرحله مقدار قابل توجهی گران شده است و باعث مشکلاتی برای کسانی که در رابطه با آن بودند و استعلام قیمتها را انجام میدادند و مجبور هستند مجدداً مراحل اداری را طی کنند شده است؟
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم تأمین خوراک طیور در چند روز گذشته.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. نتیجه آرای انتخاب نمایندگان ناظر در شورای فرهنگ عمومی استانها، آرای أخذشده (128) رأی، همان افرادی که توسط آقای قاضیزادههاشمی خوانده شد رأی آوردند.
نتیجه آرای انتخاب نمایندگان ناظر در شورای برنامهریزی و توسعه استانها، آرای أخذشده (123) رأی و همان افرادی که آقای قاضیزادههاشمی لیستشان را عنوان کردند رأی آوردند که خدمت شما اعلام میشود. 1
11
تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! جناب آقای یوسفی را فرمودید تذکر داشته باشند، آقای یوسفی بفرمایید.

همایون یوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام مجدد دارم خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان محترم و از جناب آقای دکتر لاریجانی تشکر میکنم که این وقت را فرمودند من در خدمتتان باشم. همکاران محترم! بنده به نیابت از مردم شریف ایران و خوزستان میخواستم چند نکتهای را عرض بکنم. در حال حاضر شرایط کشور ما شرایط خاصی هست و بیش از هر زمان دیگری ما نیاز به انسجام داریم و یکی از جاهایی که میتواند نمود انسجام در کشور باشد مطمئناً مجلس هست. پس هر رفتاری که ما میکنیم انشاءالله در جهتی باشد که انسجام بیشتر را نشان بدهد.
الان هم خوشبختانه فهم عمومی مردم نسبت به فهم مسئولین اغلب خیلی بالاتر هست و هر اقدامی را که ما انجام بدهیم، چه در دولت، چه در مجلس توسط مردم تعبیر مناسب و درستی میشود و اگر اقداماتی را انجام میدهیم این پیام مستقیم به مردم دارد، حالا این اقدام یا استعفا میخواهد باشد یا اعتراض در صحن علنی و به این پیام مردم باید مراقبت بیشتری بشود و پیام مناسبی را به مردم بدهیم. الان شاید بیش از هر زمان دیگری ما نیاز به حفظ منافع ملی داریم و یکی از نمودهای حفظ منافع ملی و پاسداری از منافع ملی رفتاری است که ما در مجلس انجام میدهیم و سابقه تاریخی که در مجلس بررسی میکنیم میبینیم اقداماتی مثل استعفا و همچنین اعتراضها اغلب نتیجه و عایدی برای مردم نخواهد داشت، به خصوص در سالهای پایانی مجلس که الان رو به سال چهارم میرویم ما نیاز به بلوغ بیشتری در رفتار مجلس داریم و مردم این انتظار را دارند.
متأسفانه ما در دو، سه هفته اخیر اقداماتی را در مجلس شاهد بودیم، حالا چه به صورت استعفا، چه به صورت اعتراض به شکلی بوده که به هر حال فهم و تعبیر مردم در واقع تنزل جایگاه مجلس بوده و این اقدامات بنظر نمیرسد از جانب مردم فهیم ایران مورد قبول باشد. مجلس نقطه اعتماد ملت هست و اگر اقداماتی انجام بدهیم که این اعتماد را کمتر بکند در واقع ما ضربه به منافع ملی و انسجام ملی زدیم، بدین دلیل ما باید توجه بیشتری بر رفتارهای اینچنینی داشته باشیم.
جناب آقای دکتر لاریجانی! الان یکی از مشکلات کشور تورم سیاست در کشور هست و تورم سیاست عرصه را بر زندگی مردم تنگ کرده. یکی از مصادیق تورم سیاست در کشور سیاسی شدن موضوعات، از جمله موضوع آب هست و چهبسا اگر موضوع آب سیاسی نمیشد و به دست کارشناسان مربوطه خودش کنترل میشد ما امروز مشکلات را در این حوزه نداشتیم. یک گزاره هست و آن هم در عالم سیاست این هست؛ میگویند اگر کسی بازی را شروع کرد الزاماً بدین معنی نیست که بتواند آن بازی را ادامه بدهد و تمام بکند. بنظر میرسد اعتراضی که هفته گذشته در مجلس اتفاق افتاد نتیجه اعتصابهایی بود که هفتههای قبلش اتفاق افتاد و متأسفانه... (قطع میکروفن).

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مسعود گودرزی بفرمایید.

عباس گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اجازه بدهید قبل از بیان تذکرات ابتدائاً تشکری کنم از وزیر محترم صنعت و معدن به خاطر حضورشان در مجلس. برنامهای را دارند که روزهای دوشنبه تشریف میآورند، برنامه بسیار خوبی است. از سایر وزرا هم این درخواست از طرف هیأترئیسه بشود که این حضور سایر وزرا را هم داشته باشیم تا نمایندگان محترم بتوانند درخواستهای حوزه انتخابیه را با وزرا مطرح بکنند. هم از جناب آقای دکتر رحمانی وزیر محترم و هم معاون پارلمانی ایشان جناب آقای حسینی تشکر میکنم.
تذکر به دولت و همچنین به مجلس دارم. مجدداً در بودجه 98 شما بودجه شرکتهای دولتی را ملاحظه بفرمایید. هم میزانش و هم مبالغی که ما به شرکتهای زیانده دادیم باید یک زمانی جلوی اینها گرفته بشود و از جمله شرکتهایی که اصلاً نام آنها هم در بودجه نیست. بودجهای میگیرند، اما نامی از آنها ما در بودجه نداریم. این تذکر را هم مجلس محترم در کمیسیون تلفیق توجه بکنند، هم انشاءالله دولت در بودجههای سنواتی آینده.
همچنین درخصوص بحث بازنشستگان امروز همکاران عزیزمان در نطقها فرمودند. پارسال مبلغی بیشتر از این اختصاص داده شد، اما همسانسازی اجرا نشد. البته اجرا نشد یعنی آن میزانی که اجرا شد قطعاً مورد رضایت بازنشستگان عزیز نبود. امسال (2000) میلیارد تومانی که اختصاص داده شده قطعاً کفاف آن موضوع را نخواهد داد و عزیزان در کمیسیون تلفیق ملتفت این موضوع باشند که باید منابعی برای این موضوع دیده بشود که این همسانسازی انجام بشود. امروز بازنشستگان ما از مجلس این انتظار را دارند و حتماً باید به آن عمل بشود.
نکته دوم تذکر به رئیسجمهور و وزیر محترم کار بهعنوان رئیس شورای عالی اشتغال و دبیر شورای اشتغال دارم. ما دو قانون را داریم، تشکر میکنیم از اینکه در این دولت در بحث اشتغال برنامه منسجمتری دیده شد، اما این نظارت بر این انجام نمیشود. این دو تا بحث اشتغال روستایی و اشتغال فراگیر اجرای آن، پایش و نظارت بر آن به چه صورت انجام میشود؟ امروز مهمترین معضل و مشکل ما در بحث اشتغال هست.
تذکر دارم به رئیسجمهور و وزیر دادگستری درخصوص قیمتها، در ماههای پایان سال هستیم، انشاءالله توجهی بکنند که این بحث رشد افسارگسیختهای که قیمتها دارند توجه بشود.
من نکته آخر را راجع به بودجه بگویم؛ آقای دکتر لاریجانی! ما فرآیندی را مشاهده میکنیم که متأسفانه نتیجه آن چیز دیگری است. در اداره کل، در وزارتخانه، در سازمان برنامه راجع به ردیفهایی که در حوزه پروژههای عمرانی دیده شده خصوصاً راه ما بحث دیگری داریم، نتیجهاش چیز دیگری بوده. آقای وزیر راه! دقت بکنید این اعتباراتی که انجام میشود تخصیصش عادلانه باشد. عدالت در پروژههای عمرانی نیست، اینها را هم مکتوب خدمتتان میگویم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان بفرمایید.

مجید ناصری نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی و عزیزان محترم هیأترئیسه! تذکر بنده به خود آقای رئیس جلسه است و جناب آقای روحانی رئیسجمهور در رابطه با اعتراضی که ما آن روز در صحن علنی داشتیم. بعضیها طوری وانمود میکنند که گویا این اعتراض ما یک مشکلی را ایجاد کرده و برخلاف مقررات بوده و بالاخره یکطوری بوده که اصلاً ناخوشایند بوده. آقای رئیس ببینید! من اولش از همکار عزیزم از نماینده محترم خوزستان تعجب میکنم که باید زبان مردم خوزستان باشد و اعتراض مردم خوزستان را به گوش مسئولین برساند، معالاسف طوری صحبت میکند که انگار ما اشتباه کردیم. نه، ما اشتباه نکردیم، آقای لاریجانی! من از سال 84 که مفتخر به نمایندگی مردم شادگان و خوزستان بودم این بحث انتقال آب بود و آن زمان هم مشکلات را گوشزد کردیم و همیشه حضرتعالی هم مستحضر هستید در جلسات مختلف خطرات این کار غیرقانونی و غیرمنطقی را گوشزد کردیم، گفتیم این غیرمنطقی، غیرقانونی و نابودکننده است. محیط زیست را نابود میکند، جلگه خوزستان را نابود میکند، زاگرس را نابود میکند، همه این را گفتیم، همه هم قبول کردند. الحمدلله الان در این چند وقت اخیر هم همه به این نتیجه رسیدهاند که دیگر بحث انتقال آب منتفی بشود و ردیفهای انتقال آب از بودجه حذف شد. این کار، کار بزرگی بود، کار مهمی در کشور بود.
معالاسف یک عده میخواستند با فشار، لابی و اعمال نفوذ و استعفا یکطوری روی این تصمیم مهم سرپوش بگذارند و روی این تصمیم اثر بگذارند که ما به خاطر ترس از این مشکلاتی که الان دارد ایجاد میشود، به خاطر ترس از این لابیها و اعمال نفوذها آمدیم اعتراض کردیم گفتیم که کار باید قانونی و منطقی باشد. نباید در کشور براساس نفوذ و لابی تصمیماتی گرفته بشود که منطقهای را نابود بکند. شما با این تصمیمات خوزستان و زاگرس را نابود میکنید. اینکه عنوان میشود بالاخره ما از زمان شیخ بهایی حقآبهای داشتیم، ما از اول خلقت حقآبه داشتیم، از اول شروع خلقت خوزستان اینطور بود و هنوز اینطور است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این بحث را دوباره به یک کشمکش نکشانید، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای غلاممحمد زارعی نماینده محترم بویراحمد و دنا بفرمایید.

غلام محمد زارعی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت ایران در سالگرد (9) دی یکبار دیگر بصیرت و وفاداری خود را نشان داد که شایسته تحسین و قدردانی از این ملت بزرگوار است، زیرا (9) دی روز شکست آمریکا است و همواره در تاریخ این ملت ماندگار خواهد بود. البته حضور مردم باید با تلاش روزافزون دولت با رفع مشکلات اقتصادی، گرانی سرسامآور، بیکاری فزاینده جبران شود و این سؤال وجود دارد که چرا بعد از کاهش قیمت ارز که بهانهای غیرمنطقی برای افزایش قیمت کالاهای داخلی بود بعد از کاهش قیمت ارز قیمت کالاها کاهش پیدا نیافته است و مردم همچنان شاهد کاهش قدرت خرید خود، خالی شدن سفرههای مردم هستند. امیدوارم دولت پاسخ مسئولانه و جدی به این مطالبه بهحق بدهد.
لازم میدانم که از آقای دکتر قاضیزادههاشمی وزیر محترم بهداشت و درمان تشکر کنم که با حضور خود در استان محروم کهگیلویه و بویراحمد و افتتاح (400) تخت جدید بیمارستانی موجی از شادی و رضایتمندی مردم را به وجود آوردند. با بررسی بودجه سال 98 و دقت در تبصره (21) تصور تکرار تجربه تلخ گذشته وجود دارد که موجب تضعیف جایگاه مقدس تعلیم و تربیت در کشور خواهد شد. امیدوارم کمیسیون تلفیق با اصلاح این تبصره نگرانی فرهنگیان عزیز را نداشته باشیم.
لازم میدانم از وزیر محترم راه و شهرسازی که با جدیت موضوع برقراری پروازهای تهران ـ یاسوج را دنبال کردند و موجب شد که فرودگاه یاسوج مجدداً بتواند خدمات لازم را به مسافران داشته باشد تشکر کنم. امیدوارم این حرکت که با همراهی و همکاری شرکت هواپیمایی ماهان انجام شده است انشاءالله بتواند زمینه رضایتمندی مردم را فراهم کند.
همچنان موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان مسأله مهمی است. متأسفانه وضعیت زندگی بازنشستگان وضعیت بسیار اسفباری است. فاصله حقوق بازنشستگان با شاغلین فاصله معناداری است، مشکلات زیادی در زندگی بازنشستگان وجود دارد که امیدواریم با همسانسازی حقوق این مشکل مرتفع شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

محمود صادقی
تذکرات شفاهی
تذکر بنده به مسئولین اجرایی کشور است، برای التزام به قوانین، مخصوصاً قانونی که اخیراً در مجلس تصویب شد، قانون منع بهکارگیری بازنشستگان. بعضی از مسئولان اجرایی و وزرا برای گریز از اجرای این قانون به راههای مختلفی توسل میکنند. بنده تذکر میدهم که اصل حاکمیت قانون و برابری عموم در برابر قانون از اصول عقلایی است که در اصول مختلف قانون اساسی مورد تأکید قرار گرفته است، تا آنجا که حتی در اصل (107) که مربوط به انتخاب رهبری عالیترین رکن نظام جمهوری اسلامی است، با تصریح میگوید رهبر در برابر قوانین با سایر افراد کشور مساوی است. نکته قابل توجه این است که این جمله در سال 68 در جریان بازنگری قانون اساسی به اصل (107) اضافه شد، یعنی در زمانی که قانون اساسی عبارت «مطلقه» را به ولایت اضافه کرد و بر مطلقه بودن اختیارات رهبری تأکید میکند، اما در کنار آن ضمن تصدیق مطلقه بودن ولایت، بر مساوی بودن رهبر در برابر قوانین نیز تأکید میکند.
این قانون تلاشی از جانب مجلس دهم بود برای اینکه حلقه بسته مدیریت باز شود و موجب امیدواری مردم و به ویژه نسل جوان شد که میتوانند در سطوح مختلف مدیریتی کشور مجال حضور پیدا کنند. اما متأسفانه بعضی از وزرا با توسل به رهبری و با استجازه از ایشان تلاش کردند افرادی را از شمول قانون خارج کنند. این شائبه حتی ایجاد شده است که شاید تصویب این قانون و شیوه اجرای آن برای حذف بعضی از اشخاص و طیفها از رده مدیریت کشور بوده است.
البته رهبری معظم فرمودند مجلس خود قانون را اصلاح کند، طوری که امکان ابقای بعضی از افراد باشد، (یوسفنژاد ـ متشکر) اما بنده عرض میکنم انتظار این است که تا قبل از اصلاح قانون ایشان مسئولان اجرایی کشور را امر و ملزم کنند به اجرای کامل قانون تا مجلس تعیین تکلیف کند، متشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدمهدی فرشادان نماینده محترم سنندج، دیواندره و کامیاران بفرمایید.

سیدمهدی فرشادان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! در کنار مشکلات و مسائل مهم سیاسی روز، موضوع لایحه بودجه سال 98 و تقسیمبندی آن براساس برخی از شاخصها به دغدغه برخی از نمایندگان و تحلیل رسانهها تبدیل شده است. اما آنچه امروز بهعنوان نماینده کردستان میخواهم به آن بپردازم، جفایی است که شخص رئیسجمهور و هیأت دولت در این استان در چند سال گذشته بر مردم کردستان روا داشتند. امروز اگر اختصاص بودجه به برخی از استانها ویژه است، به قدرت چانهزنی وزیران آنها در دولت و کابینه برمیگردد. سراب وعده دولتمردان تدبیر و امید برای انتصاب وزیر اقوام اگر صحت میداشت، توسعه سیاسی و اقتصادی کردستان به نوع دیگری رقم میخورد. مخاطب بنده شخص رئیسجمهور است. اگر چه بودجه استان کردستان نسبت به سال گذشته کاهش نداشته، اما براساس شاخصهایی مانند تورم، رشد جمعیت و مساحت، صنعت نیمهجان، میزان محرومیت از خدمات بهداشتی و درمانی، آب، عمران و راهسازی و دیگر شاخصها به تبعیض مثبت و بازنگری نیاز دارد. چراکه کردستان محروم و توسعهنیافته است.
آقای روحانی! کردستان در بخشهای صنعت، آموزش، راه روستایی، بهداشت و درمان، سرانه تولید و ناخالص ملی و درآمد سرانه جزء استانهای آخر کشور است. جناب آقای روحانی! کردستان همیشه در رتبههای اول بیکاری کشور است. آقای روحانی! لطفاً بفهمید این یعنی ظلم تاریخی به مردم کردستان، همان استانی که به فرموده رهبر معظم انقلاب استانی فرهنگی است، چرا هیأت دولت نمیخواهد درک کند که اگر این میزان بودجه کردستان را حتی به چندین برابر برساند تازه شاید بخشی از نواقص، کمبودها و مشکلات تلنبارشده کردستان حل شود. بنابراین از نمایندگان محترم کمیسیونهای تخصصی و تلفیق مجلس شورای اسلامی خواهشمندم براساس پتانسیلهای طبیعی، گردشگری و کشاورزی و همچنین ضعف شاخصهای توسعه در استان کردستان در بودجه این استان بازنگری کنند و نمایندگان کردستان را در این راه مساعدت نمایند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای محسن علیجانیزمانی بفرمایید.

محسن علی جانی زمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من به ریاست محترم صدا و سیما است، در برنامههایی دیده شده است که جایگاه رفیع و عظیم مجلس مورد تعرض واقع میشود. چرا باید از برنامههای ساخت صدا و سیما بگویند شرم بر مجلس؟ تضعیف مجلس عاقبت خوبی ندارد، چه خواسته و چه ناخواسته. تضعیف مجلس یعنی تضعیف مردم.
تذکر دوم من به ریاست محترم جمهور است. حال که با تدبیر مقام معظم رهبری شورای عالی هماهنگی اقتصادی با توجه به شرایط کشور و آرایش مناسب در مقابل تحریم ظالمانه شکل گرفته است، برنامه جامع، هماهنگ و یکپارچه ظرفیتهای اقتصادی کشور را در پنج حوزه حاکمیت، دولت، شبهدولتی و شبهخصوصی، نهادهای عمومی غیردولتی و بخش خصوصی ارائه فرمایید، در این صورت تحریمها شکسته خواهد شد.
سه؛ از دولت محترم میخواهم که با اولویت برای استان تهران فکری کنید. بحثهای بحران آب، بازسازی و نوسازی مدارس، ساماندهی آسیبهای اجتماعی، شاخصهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی استان تهران بسیار اسفبار است.
چهار؛ از ریاست محترم دانشگاه آزاد میخواهم رسیدگی جدی به مصدومین و خانوادههای داغدار حادثه دلخراش دانشگاه آزاد انجام شود و اقدام جدی برای جلوگیری از تکرار این حوادث انجام شود، در غیر این صورت در آینده از شما مطالبه جدی خواهیم داشت و باید پاسخ دهید. والسلام علیکم و رحمه الله

نصراله پژمان فر

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای رضایی در یک دقیقه بفرمایید.

مسعود رضائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت حضار محترم و نمایندگان عزیز. تذکر بنده به مجلس، رئیسجمهور، هیأت دولت و در یک کلمه کلیت نظام است. اکنون که بودجه 98 تحویل مجلس شده لازم میدانم که توجه خاصی به اوضاع و احوال کشور شود. (40) سال از انقلاب گذشت، خواستیم نظام حکومتی را بر پایه متون و اخلاق اسلامی پیاده کنیم، هرچند که موفقیتهای چشمگیر جوانان و نخبگان ایرانی در سطح بینالملل به خصوص در بعد دفاعی و نظامی بر کسی پوشیده نیست، اما متأسفانه اینکه نشد، اسلام را هم ذلیل کردیم و هم ناتوان کردیم. نه اقتصاد اسلامی ساختیم، نه سیاست اسلامی و نه اخلاق اسلامی و نه رأفت و تساهل اسلامی را مد نظر قرار دادیم و فرهنگ بداخلاقی، خشونت، تبعیض و بیعدالتی را رواج دادهایم. حتی ظلم دستهجمعی که عدالت است هم فراهم نشده است و این روش گسلی بین مردم و حکومت ایجاد شده و هیچ سخن راستی را از ما باور نمیکنند.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه شانزدهم دیماه سال 1397 است و دستور جلسه را خدمتتان تقدیم خواهیم کرد. اذان است و جلسه را ختم میکنیم.