1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 233 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و شصت و ششم روز سهشنبه بیست و هفتم آذرماه 1397 هجریشمسی مطابق با دهم ربیعالثانی 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش).
2 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه زنان، جوانان و خانواده.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
4 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص بررسی عملکرد بنگاههای اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری.
5 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
6 ـ گزارش رئیس محترم دیوان محاسبات کشور درمورد اقتضائات و الزامات بودجه سال 1398 کل کشور.
7 ـ سؤالات آقایان: جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب (1) فقره و کاظم جلالی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس (1) فقره از وزیر محترم اطلاعات.
7 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس به عنوان عضو کمیته اجرا و پیگیری و هماهنگیهای لازم جهت حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین.
8 ـ انتخاب دو نفر از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان عضو دبیرخانه دائمی کنفرانسهای بینالمللی فلسطین.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حسن موحدی
(آیات 33 ـ 30 از سوره مبارکه «فصلت» توسط قاری محترم آقای حسن موحدی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّ الَّذِینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنْتُمْ تُوعَدُونَ * نَحْنُ أَوْلِیاؤُکُمْ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ فِی الْآخِرَةِ وَ لَکُمْ فِیها ما تَشْتَهِی أَنْفُسُکُمْ وَ لَکُمْ فِیها ما تَدَّعُونَ * نُزُلاً مِنْ غَفُورٍ رَحِیمٍ * وَ مَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّنْ دَعا إِلَى اللَّهِ وَ عَمِلَ صالِحاً وَ قالَ إِنَّنِی مِنَ الْمُسْلِمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای موحدی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«در حقیقت کسانی که گفتهاند پروردگار ما خدا است، سپس ایستادگی کردهاند فرشتگان بر آنان فرود میآیند و میگویند هان! بیم مدارید و غمگین مباشید، به بهشتی که وعده یافته بودید شاد باشید. در زندگی دنیا و در آخرت دوستانتان ما هستیم و هرچه دلهایتان بخواهد در بهشت برای شما است و هرچه خواستار باشید در آنجا خواهید داشت. روزی آمادهای از سوی آمرزنده مهربان است و کیست خوشگفتارتر از آن کس که به سوی خدا دعوت نماید و کار نیک کند و گوید من در برابر خدا از تسلیمشدگانم». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! همه نمایندگان عزیز حاضر هستند، فقط نمایندگان استان اصفهان به غیر از جناب آقای بختیار بقیه غایب هستند.

علی اردشیرلاریجانی
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی بهمناسبت سالروز رحلت حضرت معصومه (سلام الله علیها) و شهادت آیتالله مفتح

علی اردشیرلاریجانی
امروز مصادف با رحلت دخت گرامی امام موسیبنجعفر (علیهالسلام) است، وفات حضرت معصومه (سلامالله علیها) را به ملت عزیز، مردم شریف قم و نمایندگان محترم تسلیت و تعزیت عرض میکنیم.
همچنین امروز مصادف است با سالروز شهادت استاد آیتالله مفتح. ایشان از شخصیتهای بزرگی بودند که هم در ارتباط دانشگاه و حوزه نقش بسزایی داشتند و هم از انقلابیون برجستهای بودند که در پیروزی انقلاب نقش بسزایی داشتند و همه ما به خاطر داریم آن نماز عید فطر در سال 57 را که با چه عظمتی برگزار شد و منشأ یک جوشش بزرگ برای حرکت انقلاب بود. یاد آن شهید والامقام را گرامی میداریم. به همکار گرامیمان جناب آقای دکتر مفتح و خانواده محترم این شهید و همه دوستداران ایشان تسلیت عرض میکنیم.
4
گزارش رئیس دیوان محاسبات کشور درمورد اقتضائات و الزامات بودجه سال 1398 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش رئیس محترم دیوان محاسبات کشور درمورد اقتضائات و الزامات بودجه سال 1398 کل کشور هست که بنا به درخواست همکاران به تصویب هیأترئیسه رسیده. از جناب آقای دکتر عادل آذر دعوت میکنیم که استفاده کنیم، اتاق فرمان هم برای پخش پاورپوینتها آمادگی داشته باشند. وقت را حتیالامکان رعایت بفرمایید ممنون میشوم. بفرمایید.

عادل آذر
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام، ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، خانمها، آقایان و سروران گرامی دارم. امروز گزارشی را از طرف دیوان محاسبات کشور درخصوص عملکرد هشتماهه قانون بودجه سال 1397، منابع، مصارف و همچنین اقتضائات و الزاماتی که در بودجه سال 1398 باید به آن عنایت داشته باشیم، چه دولت محترم، چه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در موقعی که لایحه بودجه را انشاءالله بررسی یا تصویب میکنند در عناوینی تحت عنوان منابع، مصارف، شرکتها و شفافیت و همچنین ساز و کارهایی که در حوزه تولید و اشتغال عمدتاً در قالب بودجه سنواتی باید بروز، ظهور و نمود داشته باشد بحث خواهیم کرد.
براساس فرمایش و مأموریتی که ریاست محترم مجلس شورای اسلامی به دیوان محاسبات دادند یک کمیتهای در دیوان محاسبات با همکاری نهادهایی که درگیر در تنظیم و اجرای بودجه هستند شکل گرفت، از جمله مرکز پژوهشهای مجلس، سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی و ماحصل آن بررسیها در کمیته آسیبشناسی نظام بودجهریزی کشور تحت عنوان این گزارش اقتضائات و الزامات تقدیم شما میشود.
همه بزرگواران عنایت دارید شرایط بودجهای امسال هم براساس فرمایشات مقام معظم رهبری و هم ریاست محترم مجلس شورای اسلامی که دیروز هم رسانهها به آن پرداختند شرایط تدوین بودجه شرایط تحریم است. بنابراین اگر مواردی، مباحثی قبلاً داشتیم که کمتر به آن وزن یا توجه دادیم قطعاً امسال باید بطور جدی به آن عنایت بشود. به همین خاطر شاید این اعداد و ارقامی که اینجا ذکر و ارائه میشود نگاه ویژهای میطلبد. من ضمن اینکه از رئیس محترم مجلس شورای اسلامی، هیأترئیسه مجلس و شما نمایندگان محترم تقدیر و تشکر میکنم که این فرصت را در اختیار دیوان محاسبات کشور قرار دادید که دغدغهها و نکات تخصصی ناشی از حسابرسیهای خودش را ارائه کند، از شما بزرگواران خواهش میکنم که یک عنایت ویژهای به این گزارش که احتمالاً حدود (40) دقیقه تقدیم شما میشود داشته باشید.
من ابتدا اسلایدی را که میبینید یک شمایی را از اقتصاد ایران تقدیم شما کردم. همانطور که عنایت میکنید نرخ تورم از سال 1390 تا آبانماه 1397 فهرست شده، نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت و نکته کلیدی این نمایش نمیدانم روی مانیتورهای دوستان هست یا نه، نکته کلیدی این تصویر این است که هرگاه ما شوکهای ارزی داشتیم اثر جدی آن بلافاصله در رشد اقتصادی ظهور پیدا کرده. شوک اقتصادی سال 1390 را که عنایت میکنید، شوک ارزی تأکید من هست، بلافاصله رشد اقتصادی را به منفی (4/7) میرساند. یا همین الان در شرایط جدید شوکی را که بابت نرخ ارز داشتیم انتظارش را در رشد اقتصادی سنوات آتی، سال آینده و احتمالاً سال 97 و 98 قاعدتاً باید داشته باشیم، علاوه بکنید به یک عارضهای که نرخ رشد حجم نقدینگی ما به شدت دارد بالا میرود و عدد بسیار بالایی است. گاهی اوقات به (8/38) هم رسیده.
اسلاید بعد و تصویر بعد عملکرد هشتماهه را تقدیم شما میکند. این اعدادی که در عملکرد هشتماهه نسبت به بودجه مصوبتان میبینید من فقط درصدها را عرض میکنم. قابل توجه است، عنایت خاصی را بفرمایید. عنایت میکنید که درآمدها هشتماهه پیشبینی شده درصد عملکرد نسبت به پیشبینی (7/58) درصد است. بنابراین یک مقداری از نظر درصد تحقق شرایط ما شرایط مناسبی نیست. البته در حوزه نفت، واگذاری داراییهای سرمایهای (116) درصد ما تحقق داشتیم و در واگذاری داراییهای مالی (5/77) درصد. البته این دارد یک نکتهای در تصویر بعدی به ما میدهد که گرچه سرجمع ظاهراً تحقق منابع ما (85) درصد نشان میدهد، ولی بخشی از آن قرض خزانه ما از بانک مرکزی میتواند تلقی بشود.
بنابراین اگر درصد تحقق را بخواهیم کامل خدمت شما تقدیم کنیم حدود (78) درصد درآمدهای مالیاتی ما، در هشتماهه (70) درصد البته برادر عزیزم آقای تقوینژاد الان به من گفتند، آخرین آماری که به دوستان واصل شده نزدیک (80) درصد است که جای خوشحالی دارد. درصد درآمدهای نفتی را عرض کردیم (125) درصد و اوراق مالی اسلامی ما حدود (86) درصد تحقق داشته.
در بخش بعدی مصارف را میبینید، همانطور که عنایت میفرمایید همچنان بخش هزینهای مصارف عملکرد هشتماهه نسبت به پیشبینی نزدیک (88) درصد است و تملک داراییهای سرمایهای (73) درصد است. گرچه اینجا درصد تملک داراییها را بالا نشان میدهد، ولی باید به یک نکته عنایت داشته باشید که در تصویر بعد خودش را بیان میکند. نسبت هزینههای عمرانی یا تملک داراییهای ما به هزینه ما عدد ناچیزی است، یعنی اگر آنجا (173) هزار میلیارد تومان شما داشتید که درصد عملکرد آن (5/77) بوده، اینجا حدود (30) هزار میلیارد تومان است کل تملک داراییهای شما که درصد تحقق آن حدود (14) درصد است. این عدد خیلی معنادار میشود اگر تصویر بعدی را عنایت بکنید. آسیبها را عنایت بکنید، در این آسیبها این عملکرد هشتماهه منابع و مصارف است، بعداً من نسبت هزینههای جاری به هزینههای عمرانی را کامل تشریح میکنم که چه اوضاعی پیش آمده و اوضاع بودجهای کشور ما چطور است و واقعاً یک فکر جدی میطلبد، البته ما یک ساز و کاری هم در پایان گزارش تقدیم شما خواهیم کرد.
در آن کمیته فهرستی از آسیبهای بودجهای ما در بخش منابع، مصارف، شرکتها و حوزه شفافیت و انضباط بودجهای آمده. این فهرست را اگر در یک نگاه عنایت بکنید وابستگی شدید بودجه ما به نفت آمار آن را خواهیم دید. حجم بالای معافیتهای مالیاتی و گمرکی، تأمین کسری بودجه از محل انتشار اوراق مالی ـ اسلامی، اتکای بودجه به درآمدهای غیرواقعی و عدم تحقق برخی از درآمدها نسبت به پیشبینی، عدم وجود اطلاعات دقیق از داراییها و اموال دستگاههای دولتی، رشد فزاینده درآمدهای اختصاصی در دستگاههای اجرایی.
عنایت میکنید که وابستگی به نفت که خیلی شنیدیم و گفتیم فقط یک نکته؛ هرچند که همه شعار میدهیم، تأکید میکنیم و توصیه میشود، در صحن، در نطقهای شما، در تحلیلها، ولی عملکرد هشتماهه دارد نشان میدهد که سهم نفت در منابع عمومی دولت نزدیک (42) درصد شده، در حالی که در سنوات گذشته (35) درصد و (27) درصد بوده و برنامه گفته این باید (26) درصد باشد. یعنی نشان میدهد که برنامه تدوین کردهایم، ولی به آن عمل نمیکنیم. الان فرصت خوبی است که در لایحه انشاءالله به آن توجه ویژهای بشود.
تصویر بعدی سهم درآمدهای مالیاتی را میگوید، الزام برنامه این است که سهم درآمدهای مالیاتی حدود (45) درصد باشد، ولی عملکرد هشتماهه دارد نشان میدهد (33) درصد است. برآورد ما این است که تا پایان سال این شاید مثلاً به حدود (36) درصد برسد، چون میدانید معمولاً مالیاتها در ماه آخر بیشتر وصول میشود، ولی این بیشتر از (36) درصد نخواهد شد، در حالی که شما در برنامه گفتید باید (45) درصد باشد. یک نکته بسیار مهم، خواهش میکنم به این عددها عنایت بکنید، این دیگر به نظر من کار خود شماها، کار صحن مجلس، کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی است؛ چیزی که شما تحت عنوان معافیتهای مالیاتی در بودجه میآورید و به حساب گذاشته میشود و ثبت میشود مثلاً در سال 94 معافیت مالیاتی (1000) ملیلیارد تومان بوده، این قابل توجه است. برای برادر عزیزم آقای تقوینژاد هم هست، چون فکر میکنم یکی از دغدغههای ایشان هم هست، اما قوانین، احکامی که خارج از بودجه است و معافیت مالیاتی ایجاد میکند حدود (46) هزار و (800) میلیارد تومان است.
آقای رئیس! به این نکته در حوزه مالیاتی و معافیتهای مالیاتی و معافیتهای گمرکی خواهش میکنم دقت بیشتری باید بشود. این چیزی که شما در بودجه مینویسید با آن چیزی که در عالم واقع اتفاق میافتد (468) برابر متفاوت است! پس معلوم است که در تدوین بودجه، در احکام بودجه یک گرفت و گیرها و مشکلاتی داریم. باید بطور جدی قوانین بودجه را متناسب با شرایط اقتصادی خود بنویسیم، اگر آنجا معافیت دادید، پس در بودجه هم باید حرفهای خود را بگویید، باید پیشبینیهایش را کرده باشید. این نکته کلیدی این تصویری است که تقدیم شما شده.
و یک مبحث بسیار مهمتر دارد به ما نشان میدهد که این منحنی و این نمودار و هیستوگرامها دارد میگوید شما سال به سال، اینها گرفتاریهای بودجه است، ساز و کاری که در انتها توسط کارشناسان بودجهای کشورمان و متخصصین دیوان محاسبات به آن رسیدیم یک طوری است که این گرفتاریهایی که الان در این سنوات داشتیم و در بودجه آمده پاسخ و راهکاری برایش آوردیم. این دارد میگوید اوراق مالی اسلامی شما سال به سال افزایش... آقای رئیس! نمایندگان محترم میفرمایند جنابعالی یک تذکری بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان! چون موضوع مهمی است، درخواست خود نمایندگان هم بوده برای اینکه وضع بودجه و اقتضائات بودجه سال 98 توجه بفرمایید، خیلی مهم است. دوستانی که آنجا تشریف دارند بفرمایید. آقایان این گزارش را استماع بفرمایید.

عادل آذر
این تصویر نشان داد که ما شرکتهایمان را فروختیم و خرج منابع هزینهایمان کردیم، اعتبارات هزینهایمان کردیم، الان هم روز به روز از صندوق داریم بیشتر برمیداریم. صندوقی که قرار بود ذخیره ایمنی ما در چنین روزها و شرایطی برای تولید و اشتغال باشد. آقای دکتر لاریجانی، نمایندگان محترم! یکی از چالشهای جدی شما در بودجه سال 98 این است که (40) هزار میلیارد تومان، (39) هزار و (600)، حدود (40) هزار میلیارد تومان بابت اوراق مالی ـ اسلامی اصل و سررسید و سود آن را در بودجه باید پیشبینی کنیم. پس (40) هزار میلیارد تومان از منابع شما اینجا باید کنار بگذارید، اگر نه، دوباره باید یک درصد بالایش بیاورید و دوباره اوراق انتشار بدهید و دولت را بدهکار کنید. همانچیزی که پارسال در صحن علنی مجلس اسم آن را آیندهفروشی کشور گذاشتیم و در واقع داریم از آیندگانمان قرض میگیریم. پس یک (40) هزار میلیارد تومان قلمبه برای بحث منابعتان و درآمدهایتان اینجا نگه دارید. (قوامی ـ آقای دکتر! آن قسمت را هم بگویید که اگر اوراق منتشر نشود چه راه جایگزینی هست و چکار باید کرد که هزینههای این فرصت تأمین شود؟!) حالا جلوتر میگویم. اسلاید بعد، چیزی که از صندوق توسعه ملی لازم است عرض بکنم توضیح دادم از صندوق توسعه ملی باز داریم دستاندازی میکنیم برای اعتبارات هزینهایمان قرار بر این بود که این شغل ایجاد کند، به حوزه بخش خصوصی برود، در حالی که عنایت میکنید فقط (24) درصد در آن مسیر خودش خرج شده و به کار گرفته شده و به این صندوق حدود (5) میلیارد دلار ما بدهکار هستیم، دولت تضمین کرده، باید از نظر ارزی به آن پس بدهد و از نظر ریالی حدود (14) هزار و (375) تا اینها تعهدات دولت به صندوق هست.
اما بحث ما این بود که یکی از آسیبهای جدی ما باز این دست شما نمایندگان محترم است. ببینید! معمولاً دولت لایحه را که میآورد شما بزرگواران کنترل کنید. یکی از مسائل جدی ما؛ این است که هزینههایی را میتراشیم متناسب با منابعی که وجود ندارند، واهی و جعلی هستند. ما برای شما احصاء کردیم، در آوردیم در سال 90 هشت ردیف درآمدی فاقد عملکرد داشتیم. در سال 96، (32) ردیف دارید با (21) هزار میلیارد تومان، عملکرد صفر، در حالی که متناظر با این هزینه ایجاد کردیم، یعنی به دولت آمدید یکسری وظایف و مأموریتها و تکالیف دادید، اما درآمد ندارد. بنابراین خود مجلس قاعدتاً باید یک تمهید و فکری برای این بکند. مثالهای متعددی که میتوانیم بگذاریم این فهرستی که الان پیش روی شما هست مثل واگذاری طرحهای تملک دارایی سرمایهای که گفتیم در سال 96، (3500) میلیارد تومان شما باید از این محل داشته باشید، ولی عملکرد صفر. داریم عملکردها و موارد دیگری را خدمت شما عرض میکنیم، (قربانی ـ مجموع چقدر شده؟) سال 96 فقط (21) هزار میلیارد تومان.
اسلاید بعدی، نکته دیگر که این تصویر دارد میگوید ما یک فرصت طلایی در کشور داریم. ما در دیوان محاسبات تحلیلها و باورمان این است که ما منابع بسیار خوب، ارزشمند و قابل اتکایی داریم؛ از جمله داراییهای دولت بود که میتواند مبنای پشتوانه منابع کشور و برنامهریزی برای بحث اشتغال و تولید قرار بگیرد و آن در حوزه شناسایی داراییهای دولت است. چیزی که سامانه سادا خودش اعلام کرده حدود (1) میلیون و (887) هزار میلیارد تومان داراییهای ثبتشده آن است. براساس مشورتی که با دوستان خزانه برادر عزیزم آقای اکرمی کردم میگفت فلانی حدس من این است که این حدود (25) درصد داراییهای کشور است. پس ما اگر بتوانیم انضباطی را در بودجه و نظام مالیمان ایجاد کنیم که داراییها را شناسایی و ثبت و ارزشگذاری کنیم پشتوانه گرانسنگی برای کشورمان داریم و نیازی به قرض یا احتمالاً بحث برداشت از صندوق ذخیره ارزی نخواهیم داشت.
آقای دکتر لاریجانی! یک چیزی که باز به نظر من باید فکری برایش در قانون بودجه، در بودجه 98 بکنیم این قصه درآمدهای اختصاصی است. بر این درآمدهای اختصاصی در دست دستگاههای اجرایی نظارت آنچنانی نیست و معمولاً دستگاهها براساس پروتکلهای داخلی خودشان هزینه میکنند. عدد هم عدد عجیب و غریبی است، اگر نگاه بکنید در سال 90، (15) هزارتا بوده، یعنی (10) درصد بودجه آنها بوده، در سال 97 این به (15) درصد رسیده. عددش به (57) هزار میلیارد تومان رسیده. ما مدام میگوییم منابع کم داریم، این پولها آنجا هست، باید اینها را یک طوری برنامهریزی کنیم که در مصرف قابل مدیریت باشد. (57) هزار میلیارد تومان عدد قابل توجهی در بودجه عمومی به خصوص متناسب با اعتبارات هزینهای است که یکی از دغدغههای جدی همه ما هست. اما متناسب با این موارد و آسیبها ما الزامات و راهکارهایی پیشنهاد کردیم که فکر میکنیم کاملاً عملیاتی است و اگر مورد تأیید شما بزرگواران قرار بگیرد، آقای رئیس هم تأیید بفرمایند به عنوان پیشنهاد میتوانیم حکم بیاوریم، البته جا دارد من از دوستان برنامه و بودجه دولت تشکر کنم، در آن جلسات که با هم توافق کردیم و در ستاد بودجه نمایندگان ما شرکت کردند بعضیهایشان را اعمال کردند، بعضیهایشان هم ممکن است در این ورژن جدیدی که لایحه برگشته اعمال شود، ولی مواردی که اعمال شده را با رنگ آبی نشان دادیم، فکر میکنیم در مجلس میشود برایش راهکار پیدا کرد با کمک کارشناسانی که در دیوان محاسبات و مرکز پژوهشهای مجلس هستند، مثل ساماندهی و بازنگری معافیتهای گمرکی و مالیاتی که توضیح دادم، مکلف نمودن سازمان امور مالیاتی در اجرای کامل طرح جامع مالیاتی که الحمدلله دوستان دارند تلاش میکنند، پیشبینی ضمانت اجرایی درخصوص دستگاههایی که از ارائه بانکهای اطلاعاتی به سازمان مالیاتی خودداری میکنند. باید به سازمان امور مالیاتی کمک کنیم که این اطلاعات را بگیرد و پایهها و منابع جدید مالیاتی را شناسایی کند، نه اینکه دستگاهها و مؤدیانی که الان شناسایی شدهاند را مدام ضریبش را افزایش بدهیم. منابع جدید که فراوان هم هستند که تحت عنوان فرار مالیاتی از آنها یاد میکنیم، استفاده از داراییهای دولت به عنوان پشتوانه انتشار صکوک اسلامی که خوشبختانه در لایحه آمده براساس اطلاعاتی که ما داریم، رعایت سقف پیشبینی شده در قانون برنامه ششم توسعه برای انتشار اوراق مالی اسلامی براساس آن (40) هزارتا تعهدی که عرض کردم. حذف بخشی از ردیفهای درآمدی که طی پنج سال اخیر، عملکرد نداشتند و این نکته بسیار مهمی است. همان فهرستی که دادم، همان (26) هزارتایی که دادم را شما تصور کنید در سال 98، (26) هزار میلیارد تومان از بودجه بزنید بگویید درآمد ندارم هزینه هم برایش نتراشید. این یعنی صرفهجویی، این یعنی بودجهنویسی در شرایط تحریم، این یعنی توجه به اقتصاد مقاومتی.
خواهش و تقاضای ما این است به عنوان کسی که افتخار دارم زمانی همکار شما بودم؛ هزینهای برای دولت در بودجه تعریف کنید و ملزم کنید هزینه کند که درآمد مشخص و متناظر قابل تحقق بالای (90) درصدی داشته باشد. راهش هم این است که آنهایی که قابل تحقق نیست از بودجه حذف کنید. پیشبینی هیأتی با اختیارات تام به منظور تعیین اموال مازاد دستگاههای اجرایی.
میآییم در بخش مصارف؛ من فکر میکنم چیزی که خیلی برای همه شما جذاب و قابل توجه باشد بحث مصارف است. منابع تقریباً تکلیفش روشن است و البته باید برویم یکسری منابع مولد پیشبینی کنیم، ساز و کارها را هم عرض کردیم. اما در بخش مصارف، خواهش میکنم عنایت بکنید، نکات قابل توجهی هست و دست شما را هم در تنظیم لایحه و قاعدتاً احکامی را هم که آنجا میآورید میبوسد.
اولویت دادن پرداختهای هزینهای به پرداختهای تملک داراییهای سرمایهای، این آسیب است. اختصاص بودجه از محل اعتبارات هزینهای برای اجرای هدفمند کردن یارانهها، مشخص نبودن برنامه دولت در کاهش اندازه دولت به میزان (15) درصد تا پایان برنامه ششم، عدم تعیین تکلیف حدود (25) هزار پروژه نیمهتمام در کشور، آمارش را جلوتر میبینیم چه چیز عجیب و غریبی است. عدم ارائه برنامه مشخص دولت درخصوص استقلال مالی صندوقهای بازنشستگی، عدم وجود ضوابط قانونی مناسب برای ایجاد بدهی، دین و تعهد برای دولت. نابرابری در تخصیص اعتبارات هزینهای دستگاههای اجرایی، این هم از آن موارد قابل توجه است. وجود اعتبارات مربوط به کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی بدون عنوان مصرف. قابل توجه بودن سهم اعتبارات خارج از شمول دستگاههای اجرایی.
بحث اعتبارات تملک دارایی و اعتبارات هزینهای که عرض کردم در یک نما، در یک نگاه خواهش میکنم به این تصویر عنایت بکنید. این تصویر قرمز دارد میگوید هزینههای جاری شما، اعتبارات هزینهای شما به شدت دارد بالا میرود، ولی اعتبارات عمرانی شما ثابت مانده، از نظر ریالی ارزش آن نسبت به سال 96 بماند، یعنی اگر دیفلیشن (Deflation) و تورمزدایی بکنید چه اتفاقی میافتد دیگر خودتان صاحب حکمت و علم هستید، میدانید چه اتفاقی برای این اعتبارات عمرانی میافتد. حالا نسبت چطور است؟ ببینید! پس معلوم است که ما میتوانیم مانع بشویم، منظور از ما مجلس، نمایندگان محترم مجلس است که میتوانند سیاستگذاری بکنند و نگذارند این اتفاق بیفتد.
در سال 90 نسبت اعتبارات هزینهای به اعتبارات عمرانی نزدیک (3) بوده، در سال 96 نزدیک شش برابر شده است. من نمیدانم، صدایم هم گرفته نمیتوانم بیشتر صدایم را بلند کنم. خداوکیلی اوضاع خوب نیست. (قوامی ـ تورمزدایی شود عددش میشود چقدر؟) اگر تورمزدایی کنید نسبتها بالاتر است. (قوامی ـ یعنی چقدر؟) عددش را الان ندارم، ولی محاسبه کردیم، بالاتر از (6) است. یعنی اگر تورمزدایی بکنید باز این نسبت بالاتر است. حالا همین جاریاش را نگاه بکنید. اینکه دیگر دست خودمان است، دیگر مجلس که میتواند، اگر دولت زورش به دستگاهها نمیرسد یا احتمالاً سیاست و خطمشی دارد و دارد این را طی میکند ماها که میتوانیم این را کنترل کنیم، مجلس که میتواند ورود کند و اینها را کنترل کند. با آن ساز و کارهایی که عرض کردم کجاها را حذف کنید و آخر سر هم عرض میکنم چه بکنید.
بحث هدفمندی را باز اگر عنایت بکنید مثلاً یکی از آنها قصه هدفمندی است. در هدفمندی قرار بود که قیمتها واقعی شود که دیگر از منابع عمومی استفاده نکنیم، الان نگاه میکنیم در سال 96 همین مجلس چیزی حدود (14) هزار میلیارد تومان از منابع عمومی برای بحث یارانهها گذاشته است. تصویر بعد را اگر عنایت بکنید یک چیز جالبی را دارد به ما میگوید. قرار بود ما طرح هدفمندی یارانهها را اجرا کنیم که دیگر یارانه مثلاً به پنج فرآورده نفتی ندهیم، نگاه میکنیم هم چوب را خوردیم، هم پیاز را خوردیم. در سال 88 که خبری از هدفمندی نبوده (33) هزار میلیارد تومان یارانه پنهان پنج فرآورده اصلی بوده، در سال 98، (78) هزار و (500) میلیارد تومان آنجا داریم یارانه میدهیم، نقدی به مردم هم (48) هزار میلیارد تومان داریم میدهیم. یعنی تقریباً دو برابر یارانه نقدی یارانه پنج فرآورده اصلی را در این چند سال دادیم. من نمیدانم این چه طرحی بوده، این چه برنامهای است، این چه روش و سیاستگذاری است؟
حالا منابع را اگر عنایت بکنید بحث تولید را داریم، در بحث هدفمندسازی قرار بر این بود که بخشی از آن برای تولید برود. وقت نیست این را تشریح کنم، (1) درصد، اگر عنایت کنید! آقای دکتر لاریجانی! کمتر از (1) درصد از بحث درآمدهای حاصل از هدفمندی یارانهها برای تولید رفته، در حالی که در قانون (50)، (30)، (20) بود. پس ما میتوانستیم جلوی آن را بگیریم، اگر دولت این کار را نکرده چرا ما نکردیم؟ من عذرخواهی میکنم اینطور سخن میگویم، چون شما رئیس من هستید، شما نمایندگان بزرگوار به بنده رأی دادید، نطق کردید که من بیایم این آسیبها را بگویم و از نگاه مجلس اینبار صحبت کنیم. چون لایحه دیگر از دست دولت اینجا میآید.
اسلاید بعدی، طرحهای تملک دارایی سرمایهای هم از آن حرفها است. اینها را زیاد شنیدیم، زیاد گفتیم، ولی عددها وحشتناک است. طرحهای نیمهتمام (2192) تا، پروژههایش (17) هزار و (692) تا است. پروژهها نزدیک (6000) تا راکد و رها شده است، پروژهها نزدیک (1443) تا رها شده و مجموعاً (24) هزار و (932) تا است. این را حالا گفتیم در چه استانهایی بیشتر است، مثلاً پروژههای نیمهتمام در استان مازندران و خوزستان بالاترینند، راکدها در استان خوزستان بالاترینند، اصفهان بالاترینند و همینطور پروژههای رهاشده در اصفهان (174) پروژه رهاشده در اصفهان داریم. اینها را میشود سامان داد، میشود منابع اینها را شناسایی کرد یک جایی برد که اثربخشی بیشتری دارد به کار گرفت.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر عادل آذر! چون وقتتان دارد تمام میشود. یک نکته را هم جواب بدهید. در بند «و» تبصره (16) بودجه سال 97 بانک مرکزی و بانکها موظفاند تا پایان شهریور این بخششها و این چیزهایی که بنا بود انجام بدهند را انجام بدهند و ندادند. مهلت قانونیشان تمام شد، چرا؟ شما رسیدگی کردید؟

عادل آذر
آقای دکتر! یک هیأت ویژه رسیدگی چون جزء مطالبات نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی هم بود یک هیأت ویژهای تحت عنوان هیأت رسیدگی به این تبصره گذاشتیم با نمایندگان بانک مرکزی، کارشناسان آنها و البته قائممقام آن آقای دکتر کمیجانی و همچنین بانکهای دیگر نشستهایی داشتیم تا حال حاضر عملکرد نهایی که امروز باید ارائه میدادیم دست ما نیامده. چون اتفاقاً جزء موارد و محورهای قابل توجه بود که اینجا باید ارائه میکردم، منتها عملکردی دست ما نبود، عدد و رقمی دست ما نبود.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال قانون باید اجرا میشد، حالا یک اصلاحیهای ما داشتیم دوباره دادیم، این را دیگر پیگیری کنید اجرا بشود.

عادل آذر
با کمال میل. آقای دکتر! نکته مهم این است که ما در ضمن 97 داریم این را گزارش میکنیم، قاعدتاً این حرف را باید در تفریغ نهایی 97 خدمت شما تقدیم کنیم، اما جزء نظارتهای ضمنی ما هست (رئیس ـ بله، درست است، آنجا باید باشد) آقای دکتر! من چقدر وقت دارم؟ دو، سه نکته کلیدی دارم. (رئیس ـ حدود سه، چهار دقیقه وقت دارید، بحثتان را جمع کنید) لطف کنید بروید آخر. آن طرح دیوان محاسبات را که هزینههای اجتنابناپذیر ما چه هستند. اگر اتاق فرمان زحمت بکشند. روی صفحه من هم بیاورید.
آقای دکتر و همکاران و بزرگواران و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی! دیوان محاسبات البته براساس کارهایی که مرکز پژوهشهای مجلس کرده و اطلاعات خود دولت جمعبندی ما این است که ما میتوانیم اعتبارات هزینهای اجتنابناپذیر را احصاء کنیم، یعنی آنجایی که دولت هرکس میخواهد باشد، هر شخصی رئیس برنامه و بودجه است، هرکسی وزیر است مثل حقوق و دستمزد، مثل پاداشها، مثل یارانهها، مثل هزینههای رفاه اجتماعی اینها را که شما احصاء کنید، که ما با رنگ سبز نشان دادیم، در حوزه جبران خدمات کارکنان (88) هزار میلیارد تومان، (11) هزار میلیارد تومان یارانه، (122) هزار میلیارد تومان رفاه اجتماعی و اینها هزینههای اجتنابناپذیر هستند. میشود به گونهای عمل کرد، فرصت نیست، اگر رؤسای کمیسیونهای ذیربط محبت بکنند
به ما وقت بدهند استدلالهایمان را در کمیسیون برنامه و بودجه و اقتصادی و جاهای دیگر بگوییم چرا باورمان این است که میتوان اعتبارات هزینهای بودجه 98 را طوری بست که نسبت به سال 97 افزایش نداشته باشد. مثلاً جبران خدمات کارکنان را همان چیزی که دولت میگوید (20) درصد افزایش بدهیم، اما از حوزه کالا و خدمات میتوانیم کم کنیم، اما از هزینه انبار و داراییها میتوانیم کم کنیم، اما از سایر هزینهها میتوانیم کم کنیم. آب، برق و گاز، پس این قصه بهرهوری، نظام بهرهوری، چرخه بهرهوری که در دستگاهها از آن شعار میدهیم کی قرار است به کار ما بیاید؟! اگر به اینها عمل بکنیم ما باورمان این است به راحتی از این محدودیتهای منابعی که گفته شد با آن پیشنهاداتی که در آسیبشناسی گفته شد، با آن ردیفهایی که گفتیم قابل حذف هستند، با آن منابعی که گفتیم باقی هستند، با آن هزینههایی که گفتیم مثل هزینههای اختصاصی که قابل برنامهریزی و نظارت هستند عبور میکنیم. ما فکر میکنیم در بخش اعتبارات هزینهای به راحتی میتوانیم بودجه را مثل سال 97 ببینیم، البته افزایشهای لازم را در هزینههای اضطراریمان هم داشته باشیم.
ما انشاءالله به امید خدا در آخر دی قاعدتاً باید تفریغ بودجه سال 96 را تقدیم شما بکنیم، در آنجا دوتا گزارش ویژه انشاءالله خواهیم داشت که نسبت به سنوات گذشته متفاوت است؛ یکی تفریغ بودجه شرکتها را انشاءالله مستقل قرائت خواهیم کرد، چون همیشه مغفول مانده و یک گزارش حسابرسی عملکرد مدیریتی حوزه آموزش و پرورش که اطلاعات بسیار جالبی به دست آمده که چه صرفهجوییهایی آنجا میشود کرد خواهیم داشت و قاعدتاً اطلاعات ذیقیمتی تقدیم شما میشود. از حوصلهای که به خرج دادید سپاسگزارم، از آقای رئیس و هیأترئیسه بسیار ممنونم، گرچه بحث طولانی بود، حدود (50) تا تصویر و اسلاید است تقدیمتان است، اگر انشاءالله لازم شد در کمیسیونها خدمتتان تشریح خواهیم کرد. والسلام علیکم

علی اردشیرلاریجانی
خیلی تشکر میکنم، نکات خیلی مهمی را شما در این جزوهای هم که ارائه کردید، حالا بخشی از آن را مطرح کردید نکات خیلی مهمی است. من خواهش میکنم نمایندگان محترم جزوهای هم که دیوان محاسبات داده با دقت ملاحظه کنند، مطالب اساسی دارد که برای بودجه سال آینده باید به آن توجه کرد.

نادر قاضی پور

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار و تذکر دارند.

اکبر رنجبرزاده
جزوهای که آقای عادل آذر قرائت فرمودند در کازیه نمایندگان هست.
5
ادامه رسیدگی به لایحه پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانههای فروشگاهی است، ما در ادامه رسیدگی ماده (9) را بررسی کردیم، ماده (4) را ما ثانوی به ماده (9) مراعی گذاشته بودیم. اگر اجازه بفرمایید بنده مجدداً قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! چشم، بگذارید بخوانند. ماده (4) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 4 ـ اصل بر صحت اطلاعات معاملات ثبتشده مؤدی در سامانه مؤدیان است؛ مگر خلاف آن اثبات شود. مأموران مالیاتی، جز در مواردی که مؤدی از ثبتنام در سامانه امتناع کرده و یا به ترتیبی که در ماده (9) ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مؤدیان تخلف نموده است، حق مراجعه به محل فعالیت مؤدی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند». آقای دکتر! این پیشنهادی ندارد.

سیدکاظم دلخوش اباتری

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد حذف دارید؟ رفع ابهام دادند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دلخوش! باید مکتوب به من بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
حالا رفع ابهامتان را بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من یک درخواست رفع ابهامی را پریروز با اجازه حضرتعالی آنجا دادم. ببینید! اینجا در ماده (4) چون صرفاً معاملات، یعنی خرید و فروش در سامانه مؤدیان ثبت میشود برای محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده میتوانیم به آن استناد بکنیم، ولی برای تعیین مالیات عملکرد، یعنی مالیات بر درآمد چون علاوه بر معاملات خرید و فروش عوامل دیگری هم در تعیین مالیات دخالت دارند مثل هزینههای حقوق و دستمزد، استهلاک، معافیتها (رئیس ـ رفع ابهام شما کجا است؟) دارم عرض میکنم، رفع ابهام این است که اینجا ماده (4) ارزش افزوده است و برای عملکرد هم هست که در واقع نباید برای عملکرد باشد. این را در ماده (4) دقت بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
اینجا که عملکرد ندارد، کدام سطر را میفرمایید؟ اینجا میگوید که «اصل بر صحت معاملات هست، مگر خلاف آن اثبات شود. مأموران مالیاتی جز در مواردی که مؤدی از ثبتنام در سامانه امتناع کرده یا به ترتیبی که در ماده (9) ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مؤدیان تخلف نموده است، حق مراجعه به محل فعالیت مؤدی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند».

سیدکاظم دلخوش اباتری
اینجا مالیات بر عملکرد را نباید بیاوریم، فقط مالیات بر ارزش افزوده باید بیاید. حکم کلی نمیخورد.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی شما میگویید که از این اطلاعات برای مالیات بر عملکرد استفاده نشود؟

سیدکاظم دلخوش اباتری
فقط برای مالیات بر ارزش افزوده.

علی اردشیرلاریجانی
چرا اصرار دارید، چه ابهامی دارد؟ یک وقتی شما پیشنهادی دارید، اینجا کمیسیون که نوشته مقصودشان این بوده که از این اطلاعات استفاده بشود. شما مخالف این هستید، در صورتی که رفع ابهام ندارد.

سیدکاظم دلخوش اباتری
چون این در دو جهت دارد استفاده میشود.

علی اردشیرلاریجانی
اشکال ندارد، به هر حال نوشته اطلاعات.

سیدکاظم دلخوش اباتری
ما گفتیم فقط مالیات بر ارزش افزوده.

علی اردشیرلاریجانی
نه، این رفع ابهام نیست، مخالفت است.
حضار 232 نفر، ماده (4) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 10 ـ اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام نمایند.
تبصره ـ در موارد استفاده از حساب بانکی یا دستگاه کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی جدید، اشخاص مشمول مکلفند اطلاعات آنها را بلافاصله، از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان، به سازمان اعلام نمایند». آقای رئیس! اینجا پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 233 نفر، ماده (10) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 11 ـ بانک مرکزی مکلف است با همکاری سازمان، ظرف مدت یک سال پس از لازمالاجراء شدن این قانون، نسبت به ساماندهی دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی اقدام نموده و با ایجاد تناظر بین آنها با مجوز فعالیت و شماره اقتصادی بنگاههای اقتصادی، به هر یک از پایانههای فروش، شناسه یکتا اختصاص دهد. همچنین بانک مرکزی موظف است، به ترتیبی که سازمان درخواست میکند، امکان دسترسی سازمان به اطلاعات درگاههای پرداخت و تراکنش¬های مرتبط شبکههای پرداخت بانکی رسمی کشور را فراهم نماید.
تبصره ـ پس از انقضاء موعد، گذشت زمان مذکور در این ماده، اتصال دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی که تعلق آنها به مؤدی معین توسط سازمان امور مالیاتی تأیید نشده باشد، به شبکه پرداخت بانکی کشور ممنوع است. بانک مرکزی و حسب مورد کلیه بانکها و ارائهدهندگان خدمات پرداخت موظف هستند مشخصات بهرهبرداران کلیه دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) و پایانههای پرداخت الکترونیکی را به سازمان اعلام کنند. در صورت تخلف از حکم این ماده مرتکبان به مجازات درجه شش قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند». آقای دکتر! اینجا فقط به استثناء حبس یا با حبس و بدون حبسش چون آقای دکتر پورابراهیمی ظاهراً فرموده بودند اینجا به استثناء حبس است. حالا نمیدانم این را تأیید میکنند یا نه؟

علی اردشیرلاریجانی
باید بگوید درجه شش، به استثناء حبس؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در متن درجه شش است، منتها دوستان گفتند به استثناء حبس است. «به استثناء حبس محکوم میشود» است. اینجا پیشنهاد حذف داریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب پیشنهاد حذف کل ماده را دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیز. جناب آقای دکتر لاریجانی! اینجا اخطار من اخطار اصل (75) است. مستحضر هستید که ماده (11) در لایحهای که دولت ارائه کرده، نبوده. اینجا کمیسیون این ماده را آورده، در واقع یک تکلیفی را بر روی دوش بانک مرکزی ایجاد کرده، صد درصد این تکلیف بار مالی دارد. اگر دولت خودش، نه الان سازمان مالیاتی، سازمان مالیاتی صد درصد علاقهمند است که این اتفاق بیفتد، اما اگر دولت واقعاً بار مالی این را بپذیرد ما میتوانیم بگوییم که مجلس هم بیاید به جهت اینکه شورای نگهبان میرود تأیید بکند، وگرنه، آقای دکتر! دولت چون لایحه نبوده صد درصد شورای نگهبان این ایراد اصل (75) را میگیرد، این یک نکته.

علی اردشیرلاریجانی
حالا خیلی بار مالی ندارد، ضمناً لایحه است.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! این مطلب در لایحه نبوده.

علی اردشیرلاریجانی
نباشد، اصلش لایحه بوده، دولت هم قبول دارد مشکلی ندارد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اینجا دولت باید قبول کند.

علی اردشیرلاریجانی
معاون رئیسجمهور اینجا هستند.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! نکته دوم هم که میخواهم عرض کنم؛ اینجا که ما میگوییم بانک مرکزی موظف است برای سازمان درخواستکننده که سازمان مالیاتی هست امکان دسترسی همه اطلاعات را در اختیار سازمان قرار بدهد اینجا هیچگونه حد و مرزی ندارد. اگر این حد و مرزش روشن نشود یا مثلاً سازمان مالیاتی مقید نشود که این اطلاعات را افشا نکند. حداقل این است که این باید روشن بشود که یا نیاز به یک آییننامهای دارد که این موضوع را بتواند شفاف بکند، یا حداقل این اطلاعات را در چه سطح و ردهای میخواهد در اختیار آن قرار بدهد. اگر این دو موضوع روشن بشود من پیشنهاد حذف را نمیگویم، اما این دوتا موضوع را حضرتعالی روشن بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای کاتب صحبتتان تمام شد؟ بفرمایید.

غلامرضا کاتب
نکته دوم را اگر شما دقت کنید بنده پیشنهاد حذف را مطرح نمیکنم. بحث این است که این اطلاعاتی که در دسترس قرار میگیرد در چه سطحی است؟ اگر این مشخص بشود پیشنهاد حذف را دیگر من ندارم.

علی اردشیرلاریجانی
در ماده (15) گفتند این اطلاعات محرمانه است. سازمان مجاز به افشای آن، مگر به حکم قانون یا مرجع قضائی نیست. بنابراین مشکل شما حل میشود، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای دکتر فرهنگی پیشنهاد حذف تبصره را دادند.

علی اردشیرلاریجانی

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من توجه ریاست محترم مجلس و همکاران گرامی را به این جلب میکنم که این تبصره به گونهای که نگارش شده مسیر ایجاد یک مانع جدید را برای کسب و کار فراهم میکند. یعنی به جای اینکه دستگاهها خودشان اطلاعات خود را مبادله بکنند در واقع مؤدی باید دنبال این بیفتد که از سازمان امور مالیاتی تأیید بگیرد. اگر این ارجاع به کمیسیون بشود یا همینجا به نحوی اصلاح بشود که منظور، خود بانکها و مؤسساتی هستند که دستگاهها را در اختیار کاسبها، تولیدکنندهها، کارگاههای کوچک، کسی که میخواهد یک مغازهای را اجاره بکند با آن زندگی خود را بگذراند که مانع ایجاد میکنند و باید برود در اداره امور مالیاتی و از آنها مجوز دریافت بکند، در غیر اینصورت ممنوع است ما که مرتب در زمینههای مختلف اعلام میکنیم ما با ایجاد مانع برای کسب و کار، مخالف هستیم این خودش یک مانع میشود. یعنی برای یک فعال اقتصادی مانع ایجاد میشود که فرد به یک ادارهای برود، آنجا نوبت بدهند و بررسی کنند، اگر نظر دادند اینها بتوانند به دریافت آن مجوز فعالیت اقدام کنند.
آقای رئیس! اگر این به قول جناب آقای کاتب که در بحث قبلی فرمودند و روشن شد، اینجا روشن نشود یک مانع جدید برای کسب و کار میشود. لذا اگر این را به این محدود کنند که خود بانکها و مؤسساتی که این دستگاهها را در اختیار فعالان قرار میدهد، این کار را انجام بدهند بلامانع است و اشکالی ندارد، اما اینکه ما خودمان یک مانع دیگر و دستانداز و خان جدید در بررسی این واگذاری دستگاههای کارتخوان ایجاد کنیم، خودش یکی از موانع میشود و رتبه ما را در کسب و کار باز هم تنزل میدهد. لذا خواهشم این است که حتماً به این نکته مهم عنایت بفرمایید.
به نظرم آن قسمتهای اول زائد است، در قسمت آخر که گفته بانک مرکزی حسب مورد کلیه بانکها موظفند این مشخصات را اعلام کنند، مثلاً آن «پس از گذشت زمان مذکور» اول این عبارت «بانک مرکزی» تا الی آخر بیاید. یعنی میتوانم پیشنهاد حذفم را به آن قسمت باقیمانده تغییر بدهم، بگوییم پس از گذشت زمان مذکور، بانک مرکزی حسب مورد کلیه بانکها و ارائهدهندگان موظفند این کارها را انجام بدهند. آن اشکالی ندارد، آنجا هم لازم است، چون برای بعد از تصویب این قانون بلاتکلیف نماند. اما اگر بخواهند مؤدیان را گرفتار یک خان، مانع و ایستگاه جدید کنند این برای کسب و کار و ایجاد مانع در گرفتن مجوزهای فعالیتهای اقتصادی مشکلساز است. لذا یا تبصره حذف شود، چون بقیه موارد کافی است، (رئیس ـ متشکریم) یا این قسمتی که عرض کردم، یا ارجاع به کمیسیون که بالاخره در آنجا برای این معضل فکری کنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فرهنگی! پس شما تقریباً میگویید آن سه سطر اول حذف شود.

محمدحسین فرهنگی
بله، «پس از گذشت زمان مذکور» چون باید سر جمله باقیمانده بعدی بیاید. (رئیس ـ تا «ممنوع است») آن قسمت را برداریم، این مانع برداشته شود، اگر نظر کمیسیون هم مساعد باشد ما برای کسب و کار مانع جدید ایجاد نکنیم.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای یوسفی مخالف هستند، بفرمایید.

همایون یوسفی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت ملت شریف ایران و همکاران محترم عرض سلام و وقتبخیر دارم و از جناب آقای فرهنگی به واسطه پیشنهادی که دادند هم تشکر میکنم. منتها من توضیحی را خدمتتان عرض کنم و آن هم اینکه بالاخره این لایحهای که ارائه شده برای شفافسازی بیشتر نظام مالیاتی است و مالیات جزء درآمدهای پاک و پایدار برای هر اقتصادی است و هر اقتصادی اگر پیشروتر باشد اتکایش به درآمدهای شفاف مالیاتی هم بیشتر است و این لایحه جهت ساماندهی فضای کسب و کار و همچنین ایجاد درآمدهای پایدار و از بین بردن ممیزمحوری تدوین شده است و در تبصرهای هم که گفته شده به نظر میرسد فضای کسب و کار را ارتقا بدهد و به این موضوع اقدام کردهاند، یعنی أخذ کردن این پایانهها از طریق سامانه انجام میشود. به این دلیل به نظر میرسد که در ایجاد روند کار خللی به وجود نیاید و بتواند به بهبود فضای کسب و کار کمک بیشتری کند.
شایان ذکر است که این قانون یعنی قانون صندوقهای فروش اولین بار در سال 1382 در قانون نظام صنفی مورد توجه قرار گرفته بود، علاوه بر این در سایر قوانین هم مورد توجه قرار گرفته بود، منتها چون بسترهای قانونی لازم برای اجرای این لایحه و قانون وجود نداشت در سال 1394 دولت مجدداً این لایحه را ارائه داده و هدف ارائه این لایحه هم این است که به هر حال در لوایح قبلی عدم تبیین نقش بازیگران و نهادها از جمله اتاقهای اصناف در نظارت بر قانون مشخص بود و همچنین عدم تعیین شرایط فعالیت شرکتهای معتمد که وظیفه ساماندهی و نظارت بر عملکرد عرضهکنندگان صندوق فروش را به عهده داشتند نامشخص بود. با این لایحه و مواد و تبصرههای آن به نظر میرسد این شفافیت بیشتر شود تا بتواند فضای کسب و کار را انشاءالله رونق بدهد. به نظر میرسد وجود این تبصره هم بتواند در بهبود فضای کسب و کار انشاءالله کمک بیشتری کند و علاوه بر این خللی هم ایجاد نمیکند، چون که از طریق سامانه اقدامات لازم انجام خواهد شد. خیلی ممنون و متشکر.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایید، ببینید دوستان! هدف از این قانون این است که ما شفافسازی کنیم و از روش سنتی خارج شویم، چه بسا در این روش سنتی خیلی از حقوقهای قانونی دولت در اینجا پایمال میشود و چه بسا ما در بعضی از جاها اجحاف میکنیم، یعنی در حق فضای کسب و کار کشور ظلم میکنیم.
من همین هفته گذشته با جامعه زرگران شهرستان خودم جلسه داشتم، اینها حرف درستی داشتند، میگفتند که در بحث مالیات بر ارزش افزوده یک بار از تولیدکننده گرفته میشود، یک بار از عمدهفروش گرفته میشود، یک بار از من که دارم خدمات میدهم. حالا خوشبختانه من دیشب خدمت برادر خوبمان جناب آقای دکتر تقوینژاد رسیدم، ایشان در قانون مالیات بر ارزش افزوده به این نکته تکرار وصولهای در مالیات بر ارزش افزوده دارند دقتهای لازم را صورت میدهند، خصوصاً از همین جامعه زرگران عزیز.
ببینید دوستان! در این تبصره که برادر خوب ما جناب آقای فرهنگی عزیز که از خوبان مجلس هستند و حق استادی به گردن بنده دارند، ایشان نگرانی دارند و نگرانیشان هم درست است. ما مؤدیان را وارد یک مرحله جدیدی میکنیم، برادر خوب ما جناب آقای یوسفی فرمودند که ما بیاییم فضا را برای کسب و کار سهلتر و آسانتر کنیم. برادر خوب ما، جناب آقای یوسفی! این نه تنها سهلتر نمیکند، بلکه فضا را برای کسب و کار سختتر میکند. این پیشنهادی را که دادند از آن مواردی که فرمودند حذف شده، از سطر اول اینطور میشود، پس از گذشت زمان بانک مرکزی و حسب مورد کلیه بانکها و ارائهدهندگان خدمات پرداخت موظف هستند مشخصات بهرهبرداران کلیه دستگاههای کارتخوان بانکی و پایانههای پرداخت الکترونیکی را به سازمان اعلام نمایند، بعدش هم در ادامه میگوید که تخلف از این حکم به موجب مجازات درجه (6) میشود. (رئیس ـ متشکریم) بنابراین خواهش ما از دوستان این است که بتوانیم فضا را برای افراد و مؤدیان و کسب و کار سهل و آسان کنیم، این پیشنهادی که دادند پیشنهاد خوبی است، اجازه بدهید که آن قسمتهایی را که پیشنهاد دادند حذف شود، انشاءالله حذف شود، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت بفرمایید، آقای جهانگرد بفرمایید.

نصرالله جهانگرد
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم. مطلبی را که آقای دکتر فرهنگی فرمودند، من یک توضیح خیلی کوتاهی عرض کنم. اقتصاد گردش کالا، پول و خدمات در یک جامعه است که بین دو هویت حقیقی و حقوقی و در مکان محقق میشود. ما باید بتوانیم سه تا اِلمان را مدیریت کنیم، دادههایش را جمع کنیم تا بر پهنه اقتصادیمان تسلط پیدا کنیم. یکی هویت متعاملین است، یکی مکان را بدانیم در کجا دلیور (delivery) و تحویل میشود، سومین موضوع واحد مبادله محموله که پول است. در هر اقتصادی باید پول که عامل اصلی گردش اقتصادی است قابل مدیریت و (track) شود.
به استحضار شما میرسانم که بیهویت بودن دستگاههای pos در سالهای اخیر این خطر را به وجود آورد که در همین قضیه اخیر ارزی دستگاههای pos را به کشورهای دیگر برده بودند و از طریق VPN معاملات ارز را در صرافیها و در سطح بازار خردهفروشی شدت بخشیده بودند و باعث افزایش قیمت شده بودند. به محض اینکه بانک مرکزی تلاش کرد هویت pos و هویت متعاملین و سقف تحرک را کنترل کند این موضوع قابل مدیریت شد. به همین خاطر در اقتصاد نمیشود یک دستگاه pos که عامل اصلی مبادله پول و جابجایی و سرعت بخشیدن به آن است را بدون هویت بگذاریم.

علی اردشیرلاریجانی
آقای جهانگرد! ایرادی که آقای فرهنگی گفته بودند این بود که وقتی مسئولیت این کار را به فرد میدهیم که دنبالش برود تا از سازمان مالیاتی تأیید بگیرد، این فقط این مسیر را کند میکند. این را توضیح بدهید مطلب روشن میشود، بانکها باید این کار را کند، فرد باید این کار را کند؟

نصرالله جهانگرد
در مواد قبلی ما روشن کردیم که یک مؤدی برای اینکه بتواند دستگاه pos و مجوز فعالیت کسب و کار بگیرد، هم در نظامات صنفی اجازهاش با استعلام از نظام مالیات است و هم در واقع نظام بانک مرکزی پاسخ میدهد. این مثلث را در بستر تعامل ملی به صورت آنلاین به هم وصل کردیم و در واقع اگر ما این حلقه را ببریم یکجا این هویت جدا میشود و متوجه تراکنش نمیشود. بنابراین دستگاههای pos باید به یک شخص حقیقی و حقوقی که در نظام مالیات دارای هویت است داده شود.
عرضم این بود که دستگاه pos باید به یک شخصی داده شود که در نظام مالیات دارای کد هویت مالیاتی معینی است، اگر آن شخص این را نداشته باشد در نظام مالیاتی دیگر قابل شناسایی نمیشود. بنابراین حلقه پاره میشود و ما نمیتوانیم کنترل مالی و مالیاتی را در سطح ملی داشته باشیم. این جزء ضروریات کار است، خواهش من این است که با این امر موافقت بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. کمیسیون میخواهید توضیح بدهید؟ آقای بحرینی بفرمایید. یک لحظه اجازه بدهید، در این دستور جلسه کمیسیونها این بود که امروز اعضا برای کمیسیون تلفیق انتخاب شوند، از نظر آییننامه باید بعد از اینکه بودجه ارائه شد این انجام شود. لذا کمیسیونها این تصمیم را نگیرند تا هفته آینده. آقای بحرینی بفرمایید.

محمدحسین حسین زاده بحرینی
بسم الله الرحمن الرحیم
من خواهش میکنم همکاران عزیز عنایت کنند، خود جناب آقای دکتر فرهنگی که این پیشنهاد حذف را مطرح کردند دقت کنند. آقای دکتر فرهنگی میفرمایند این تبصره ماده (11) باعث میشود که یک مانع جدیدی برای کسب و کار ایجاد شود. اصل این گزارشی که الان تقدیم شما شده که با همکاری کمیسیون، سازمان امور مالیاتی و وزارت ارتباطات تهیه شده، یک هسته اصلی دارد و آن هسته اصلی این است که تراکنشها باید رصد شود. اگر تراکنشهای بانکی رصد نشود اصلاً این قانون قابل اجرا نیست. برای اینکه تراکنشها رصد شود امروزه تراکنشها معمولاً به وسیله پول نقد نیست، از طریق کارتخوان و دستگاههای pos انجام میشود. آقای دکتر جهانگرد هم به خوبی توضیح دادند، بانک مرکزی شخص آقای دکتر همتی الان به شدت دنبال این قضیه است که هر دستگاه pos که به شبکه بانکی کشور وصل است شناسنامه داشته باشد، باید معلوم باشد این متعلق به چه کسی است. وجوهی که باید از این طریق مبادله میشود، به حساب چه کسی دارد واریز میشود؟
جناب آقای دکتر فرهنگی! متأسفانه تعداد بسیار زیادی، چندین میلیون دستگاه pos در کشور است که الان خیلی از آنها ناشناس است. همین وضعیت بازار ارز که الحمدلله تا حدودی کنترل شد معلول این بود که آقای دکتر همتی و بانک مرکزی تراکنش از طریق دستگاههای pos را به خصوص در خارج از کشور محدود کرد. ما الان در این زمینه هم مشکل داریم. اگر تبصره (2) حذف شود معنایش این است که ما باز باید اجازه بدهیم دستگاههای pos ناشناس در جاهای مختلف، در جاهایی که ما نمیشناسیم، در دست کسانی که آنها را نمیشناسیم وجود داشته باشد، مجدداً فرار مالیاتی شکل بگیرد و در آن صورت این متنی هم که به لطف شما به خوبی دارد پیش میرود و تصویب میشود عقیم بماند. من در مرحله اول از آقای دکتر فرهنگی خواهش میکنم پیشنهاد حذفشان را پس بگیرند. این پیشنهاد، پیشنهاد دقیقی نیست. اگر اصرار دارند از دوستان خواهش میکنم که به پیشنهاد ایشان رأی مخالف بدهند، این تبصره ابقا شود.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 229 نفر، پیشنهاد آقای فرهنگی حذف سه سطر اول تبصره است، یعنی «پس از گذشت زمان»، «بانک مرکزی و حسب مورد» بقیه میماند، آن سه سطر اول حذف میشود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون مخالف حذف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
پس اصل ماده و تبصره آن را به رأی میگذاریم. حضار 229 نفر، ماده (11) و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از محققان و کارکنان مرکز تحقیقات اسلامی شهر مقدس قم.
ـ جمعی از جوانان و اعضای کانونهای هلالاحمر شهرستان شیروان میهمانان جناب آقای دکتر عزیزی نماینده محترم شیروان هستند.
ـ جمعی از خانواده شهدای منا از شهرستان نیشابور و فیروزه میهمانان جناب آقای دکتر گرمابی و سرکار خانم چنارانی هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه نیکان از منطقه (3) تهران میهمانان جناب آقای بروجردی نماینده محترم بروجرد و اشترینان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهید بهشتی از شهرستان ری.
ـ جمعی از طلاب حوزه علمیه رضویه شهر مقدس قم میهمانان جناب آقای امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم هستند که خدمت همه میهمانان ارجمند و عزیزان خیرمقدم و خوشآمد عرض میکنیم.
6
انتخاب آقایان: سیدمصطفی ذوالقدر و اردشیر نوریان به عنوان عضو کمیته حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ما امروز دو مورد انتخابات داریم، اولین مورد دو نفر از همکاران باید به عنوان عضویت در کمیته اجرا و پیگیری و هماهنگیهای لازم جهت حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین که از طرف کمیسیون آقایان اردشیر نوریان، حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی ذوالقدر و حجتالاسلام والمسلمین حسن نوروزی معرفی شدهاند. از بین این سه بزرگوار یعنی جناب آقای حسن نوروزی، سیدمصطفی ذوالقدر و اردشیر نوریان باید دو نفر انتخاب شوند. کارتها را لطفاً توزیع بفرمایید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
7
ناطقان جلسه آقایان: علی اسدیکرم، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا صباغیانبافقی و مهرداد لاهوتی و خانم سیدهفاطمه ذوالقدر

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد.
ـ آقای علی اسدیکرم نماینده محترم شهربابک.
ـ آقای احمد امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
ـ خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
در خدمت جناب آقای علی اسدیکرم نماینده محترم شهربابک برای ارائه نطق هفتدقیقه هستیم، بفرمایید.

علی اسدی کرم
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود بر ارواح مطهر شهدا و بنیانگذار جمهوری اسلامی، رهبر معظم انقلاب و مردم شریف و خوب حوزه انتخابیه شهرستان شهربابک و مردم خوب استان کرمان. شهرستان شهربابک گنجینهای از تمام مواهب الهی شامل استعدادهای کمنظیر انسانی، دریایی از معادن و فلزات گرانبها، صنایع دستی و جاذبههای زیبای گردشگری در استان پهناور کرمان جایگاه ویژهای داشته و در سطح کشور نیز ثروتی بیبدیل به شمار میرود. در اینجا بر حسب وظایف نمایندگی نسبت به مسائل کشور و حوزه انتخابیه تذکراتی را متذکر میشوم.
جناب آقای رئیسجمهور! از شما تقاضا دارم تمام دستگاههای اجرایی را زیر فشار قرار دهید که دولت الکترونیک بطور کامل اجرا گردد و دستگاههایی که دارای سیستمهای متعدد الکترونیکی بوده و موازیکاری در این دستگاهها وجود دارد، اگر به دولت الکترونیک وصل شود نه تنها هزینهها کاهش پیدا میکند، بلکه رانت و فساد در دستگاههای اجرایی کم شده و این سیستم اداری پیچیده تبدیل به یک سیستم شفاف و بدون رانت و فساد میشود و میتواند با کمترین هزینه و کمترین زمان پاسخگوی نیازهای ملت بزرگ ایران باشد.
جناب آقای رئیسجمهور! سیستم اداری موجود جوابگوی نیازهای مردم شریف ایران نیست. اگر بخواهیم بر تحریمها فائق آییم و رضایتمندی مردم را در کنار مسئولان کشور داشته باشیم به دلیل آماده بودن زیرساختهای دولت الکترونیک به سرعت میتوان به این اهداف رسید.
جناب آقای رئیسجمهور! اگر بخواهیم در حوزه اقتصاد مقاومتی در کشور فعال باشیم و حوزههای صنعت و معدن و سایر بخشها را جهت اشتغال در استانها فعال نماییم بایستی حوزه اختیارات استانداران را گسترده کنیم و نظارت در داخل استانها را افزایش دهیم. در حالی که اختیارات استانداران امروز محدود بوده و مشکلات اداری استانها جهت حل آنها زمانبر و طولانی است.
جناب آقای دکتر رحمانی وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری درخصوص استفاده از ظرفیت معادن برای توسعه کشور و ایجاد اشتغال، انتظار مردم شهرستان شهربابک از شرکت ملی مس ایران این است که با سرعت هرچه بیشتر بهرهبرداری از معادن مس موجود در منطقه را در دستور کار قرار بدهید و به دلیل اینکه بیشترین ارزش افزوده در صنایع معدنی و فرآوردههای پاییندستی این بخش نهفته است، توصیه میکنم شرکت ملی مس در کنار ایجاد صنایع معدنی و صنایع پاییندستی توجه کند تا با غنیسازی این مواد معدنی به ارزش تولیدات داخلی اضافه گردد و با احداث صنایع جنبی و صنایع تبدیلی علاوه بر ایجاد اشتغال در منطقه، از خامفروشی منابع کشور جلوگیری شود و موضوع دیگر که خواست بهحق مردم منطقه از شرکت ملی صنایع مس درخصوص بهکارگیری نیروی بومی منطقه است، حق جوانان شهربابکی است که با داشتن تخصص و تعهد بالا در مجتمعهای مس شهربابک و سرچشمه که از منابع این شهرستان بهره میبرند، در سطوح مختلف مدیریتی و دیگر بخشها به کار گرفته شوند تا خدایناکرده حقی از مردم شریف شهرستان شهربابک ضایع نگردد و فردا در پیشگاه خداوند همه مسئول هستند.
جناب آقای اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی! قیمت بالای زمین در استان کرمان خصوصاً شهرستان شهربابک موجب گردیده است تا تعداد زیادی از مردم با مشکل تأمین مسکن خود مواجه شوند. بنده بیش از دو سال است که به دنبال أخذ مجوز طرح مشارکتی ساخت مسکن برای متقاضیان مسکن هستم، اما متأسفانه به دلیل تعریف مسیر نامشخص و پرپیچ و خم در وزارتخانه حضرتعالی، تاکنون این طرح به نتیجه نرسیده است. تقاضای من از شما این است که با واگذاری اختیارات به استانها به تعریف مسیری که در نهایت به نفع مردم نیازمند باشد این مشکل را حل نمایید.
جناب آقای مونسان معاون محترم رئیسجمهور و رئیس میراث فرهنگی و گردشگری کشور! تذکر جدی دارم که با همه شعارهای پرزرق و برق اشتغال در بخش گردشگری کوچکترین حرکتی نشان ندادید. سه سال است از ثبت جهانی روستای دستکند میمند میگذرد، اما متأسفانه علیرغم تذکرات مکرر درخصوص تأمین زیرساخت این روستا به دلیل اعتبارات اندک، زیرساخت روستا آماده نگردیده است، در حالی که در شهرستان شهربابک ظرفیتهای عالی نظیر جاذبه گردشگری متعدد موجود است که امکان جذب گردشگران داخلی و خارجی را دارد و خواسته مردم شهرستان این است که میراث فرهنگی با برنامه مشخص، صنعت گردشگری شهرستان را فعال نماید. عملکرد ضعیف میراث فرهنگی در این زمینه باعث نارضایتی شدید مردم شده است.
جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو! شهرستان شهربابک در مسیر توسعه قرار گرفته و یکی از مشکلات پیش رو ایجاد زیرساخت برق است که متأسفانه در تأمین برق واحدهای صنعتی در حال راهاندازی با مشکل مواجه هستیم و نیاز است تا روند احداث پست جدید جهت تأمین برق این واحدها تسریع شود.
ضمن تشکر از وزیر محترم بهداشت و درمان و رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان و رئیس، کارکنان و پزشکان متعهد و زحمتکش شبکه بهداشت و درمان شهربابک تقاضا دارم (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شده، متشکرم) در تحقق وعدههای خود جهت رفع مشکلات بهداشتی و درمانی شهرهای جوز، دهج و خاتونآباد و دهستان خبر از حوزه شهرستان شهربابک اقدام لازم را به عمل آورید.
جناب آقای بطحائی وزیر محترم آموزش و پرورش! درخواست دارم که رتبهبندی فرهنگیان عزیز بطور کامل اجرا شود و مدارسی که از وضعیت مطلوب مالی برخوردار نیستند سرانه آنها واریز گردد و همچنین هنرستانهای فنی و حرفهای که از تجهیزات لازم برخوردار نیستند کارگاههای آنها به تجهیزات لازم مجهز شود، باتشکر، ممنونم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای اسدیکرم نماینده محترم شهربابک تشکر میکنیم و از جناب آقای دکتر احمد امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا بنت ولیالله، السلام علیک یا اخت ولیالله، السلام علیک یا عمه ولیالله، السلام علیک یا بنت موسیبن جعفر و رحمه الله و برکاته».
سالروز وفات کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (سلامالله علیها) دختر آب و آیینه را به همه ملت بزرگ ایران اسلامی، شما همکاران محترم و به ویژه مردم انقلابی و قهرمان قم تسلیت عرض نموده و خدا را شاکرم که ما را جاروکش بارگاه آن آستان و خدمتگزار مشتاقان، زائران و مجاوران آن حضرت قرار داد.
گرامی میدارم یاد و خاطره شهید مفتح و روز وحدت حوزه و دانشگاه و این روز را به همه دانشگاهیان و حوزویان تبریک عرض نموده و امیدوارم حوزه و دانشگاه با تلاش شبانهروزی و با وحدت و انسجام بیشتر بتوانند در راستای حل مشکلات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مردم گام بردارند.
همکاران گرامی! امروز وضعیت معیشت مردم اصلاً مناسب نبوده و سرمایههای بسیاری از خانوادهها با کاهش ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده. مشکلات زیادی برای آنها به وجود آمده است. مجلس میتواند نقشآفرینی کند و مشکلات را به حداقل برساند. با توجه به اینکه بودجه سال 98 به زودی از سوی دولت به مجلس ارائه میگردد و رسیدگی در مجلس شروع میشود، مجلس باید اقدام جدی در رفع مشکلات مردم نموده و در بودجه سال 98 توجه به خانوادههای کمدرآمد از جمله خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، فرهنگیان، کارگران، بازنشستگان و نیروهای مسلح را در نظر گرفته و برای اجرای طرح تحول سلامت که با اجرای نادرست آن هزاران میلیارد تومان بدهی به بار آورده و باعث بیاعتبار شدن دفترچههای بیمه گردیده است فکر اساسی نماید، در غیر اینصورت در سال 98 باز هم باید شاهد فقیرتر شدن فقرا و سرمایهدار شدن سرمایهداران باشیم.
یکی از قوانین بسیار خوبی که مجلس تصویب کرد قانون منع بهکارگیری بازنشستگان بود، اما متأسفم برای کسانی که برای دور زدن قانون به سراغ ولی فقیه رفتند. به قول مقام معظم رهبری اینها حکم ولایت فقیه به یادشان افتاد. چرا در اجرای سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری دستگاهها اینقدر پیشقدم نیستند، اما برای گرفتن مجوز نگه داشتن دوستان و رفقای همحزبی خود در دستگاهها سر و دست میشکنند؟ مقام معظم رهبری به مسئولین نظام اعتماد دارند، اما نباید از این اعتماد سوءاستفاده کرد. واقعاً با رفتن دو معاون وزیر چه ثلمهای به اسلام و انقلاب وارد میشد؟ چرا باید درخواست مجوز برای مدیرکل صدا و سیمای استانها بشود، در حالی که در آن استانها، استاندار و شهردار مرکز آن استان به خاطر این قانون خداحافظی کرده است؟ بیایید در همهجا به منویات مقام معظم رهبری عمل کنیم و اگر منویات ایشان عملیاتی شود قطعاً خیلی از مشکلات کنونی کشور را نداشتیم. ببینید! در نیروهای مسلح که منویات ایشان عملیاتی میشود ما چه پیشرفتهایی داریم، اما چرا در خودروسازی و اقتصاد اینقدر مشکل داریم؟ چون توجه نگردیده است و جناحبازی و سیاستبازی نمیگذارد.
امروز خصوصیسازی در کشور بلای جان کارگران و سرمایه مملکت و دولت شده است. در واگذاریها اهلیت را در نظر نمیگیرند، واگذاریها به نفع مردم نیست. من از وزیر اقتصاد میخواهم جدی ورود پیدا کرده و تغییرات لازم را در این بخش به عمل آورد. از برخوردهای قوه قضائیه در مبارزه با مفسدین تقدیر و تشکر میکنم، اما ضرورت دارد با دانهدرشتها و مسببین اصلی آنها که تصمیمات غلط گرفتهاند و باعث کاهش سرمایه مردم شدهاند و تعدادی را سرمایهدارتر کردند برخورد جدی و بدون تعلل صورت گیرد. امروز کشور جولانگاه نوکیسهها و تازه به دورانرسیدهها، رانتخواران، آقازادهها، دامادها، عمهزادهها، خالهزادهها و اقوام و فامیل برخی از مسئولین گردیده و باید در واگذاری پستها به شایستهسالاری و سوابق افراد توجه نمود، نه به ارتباط با فلان مقام و مسئول و وزیر و وکیل.
بخش عمدهای از گرانیهای امروز دست دولت بوده و هست، اکثر پالایشگاهها و پتروشیمیها که مواد اولیه کارخانهها را تأمین میکنند در اختیار چند وزیر بیشتر نیست و دولت باید در تأمین مواد اولیه کارخانهها اقدام نماید تا این مشکلات و گرانیها به وجود نیاید. سؤال مردم از ما این است؛ چرا باید با ارزان شدن دلار اجناس ارزان نشود و تازه گرانتر هم بگردد؟ آیا مقصر وزرایی نیستند که پتروشیمیها و پالایشگاهها در دست آنها است؟ وزرای محترم رفاه، صنعت، دفاع و نفت اینها وزرایی هستند که بخش عمدهای از خصولتیها زیر دست اینها است. پس تنظیم بازار و کنترل و نظارت هم مشکل دیگری است که در کشور وجود دارد. تنظیم بازار و کنترل و نظارت بر کالاها کجا هست؟
امروز از وزیر راه و شهرسازی میخواهم هرچه سریعتر نسبت به حل مشکلات فرودگاه قم و تعیین تکلیف سرمایهگذاران این فرودگاه اقدام نموده و در قانون بودجه سال 98 جمعآوری و انتقال راهآهن از داخل شهر قم را عملیاتی نماید و همچنین از سازمان امور استخدامی میخواهم نسبت به شفافیت حقوق مسئولین و مقامات جهت اطلاع مردم و اجرای ماده (29) قانون برنامه ششم اقدام نماید.
در پایان عرض میکنم امروز از هر زمان دیگر ما (بیشتر) نیاز به وحدت و انسجام ملی داشته و باید ضمن تقویت این امر مهم در مقابل کجرویها و انحرافات و فسادها بایستیم و مبارزه کنیم. آقای رئیس! من مطالب دیگری دارم، ولی چون عضو هیأترئیسه هستیم و به آییننامه قسم خوردیم باید به وقت توجه کنیم. من بقیه آن را به رسانهها میدهم.

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت خیلی ممنون هستیم. ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمدرضا صباغیانبافقی نماینده محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم، مردم شریف ایران و حوزه انتخابیهام. در آغاز (27) آذرماه سالروز شهادت آیتالله مفتح و روز وحدت حوزه و دانشگاه را گرامی میدارم و به روان ایشان درود میفرستم.
نمایندگان محترم، مسئولین گرامی و مردم بزرگوار ایران! در این مجال کوتاه توجه شما را به بعضی از مسائل مهم و مشکلات اساسی که بسترساز بسیاری از مفاسد و معضلات امروز جامعه ما است و متأسفانه از آن غفلت کردهایم جلب مینمایم. لازم است در ابتدای عرایضم به این نکته اشاره نمایم در شرایطی قرار داریم که دشمن عهدشکن در کمین است تا نقشههای شوم خود را اجرایی کند میبایست در این شرایط حساس همه ما پشت سر رهبری نظام و ناخدای این کشتی از کیان ملت و ارزشهای انقلاب اسلامی دفاع نماییم و گامی به خلاف برنداریم، ضمن اینکه باید ضعفها، مشکلات و نقدهایمان را نیز برادرانه با یکدیگر مطرح نماییم. یکی از مشکلات اساسی وجود ربا است که متأسفانه امروز جامعه و اقتصاد ما را آلوده کرده است. امری که در قرآن کریم آن را اعلام جنگ با خدا دانسته و در احادیث و روایات بدتر از زنا با محارم آورده است.
در بعضی از کشورهای پیشرفته و غیرمسلمان کمترین ربا و سود را دارند و در کشورهایی مثل هلند بعضی از بانکها حتی ربا و سود نمیگیرند، ولی در کشور ما که امالقرای جهان اسلام و دارای نظام اسلامی است به نحوی عمل کردهایم که امروز صاحبان پول و ثروت، بانکها و مؤسسات مالی را دلال خود نموده و بعضاً (20) تا (30) درصد از مردم ضعیف سود و ربا میگیرند و برادرانه بین خود تقسیم میکنند: اگر این سودها که خون مردم را در شیشه میکند و بسیاری را ورشکست و خانهنشین و یا گوشه زندان فرستاده اگر ربا نیست پس ربا چیست؟ امروز به گزارش کارشناسان فقط در دو منطقه مرفهنشین تهران (147) هزار نفر بدون آنکه شغل و کاری داشته باشند پولهای کلان خود را به بانکها سپرده و با سود و ربای آن زندگی میکنند. در تعجب هستم چرا علمای اسلام و مراجع عظام تذکر و راهنمایی نمیفرمایند.
مشکل دیگر این است که بعضی از سیاسیون و مدیران ما در قالب کادو و هدیه آلوده به رشوه شدهاند، امری که بیشتر بستر هر نوع سودجویی و اختلاس و زد و بند را فراهم کرده است، گرچه دستورات دینی ما به شدت آن را نهی کرده است. علی (علیهالسلام) به خاطر آثار این کار میفرمایند: «در زمان مسئولیت خود حتی هدیه نپذیرید» و در روایات ما «الراشی و المرتشی و الماشی فی النار» آمده است. امروز چقدر به آن عمل میشود؟ در چین مجازات اعدام، در کشورهای غربی برای کوچکترین رشوه مسئول را عزل مینمایند، اما ما چطور؟
عزیزان! مشکل دیگری که امروز هست اصلاح کشور است. برای اصلاح کشور مجلس باید ورود پیدا کند، چون مجلس در رأس امور است و صاحب قدرت و جایگاه بالایی است و ابزار لازم را نیز در اختیار دارد، ولی متأسفانه به جای پرداختن به وظایف اصلی خود به مسائل منطقهای و حواشی امور پرداختهایم و به همین دلیل امروز مجلس آرام آرام از صحنه تصمیمگیری و تصمیمسازی کنار گذاشته میشود و آثار آن را در برخورد مردم و مسئولین با نمایندگان میبینیم. امروز متأسفانه توجه نمیکنیم که تشکیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی که چارهای جز تشکیل آن نبود نماد به حاشیه راندن مجلس است. به هر حال وقتی مجلس نتواند کار خود را انجام دهد و از ابزارهای قانونی برای رفع مشکلات مردم استفاده کند برایش تصمیم خواهند گرفت. موضوعی که دو سال قبل هشدار آن را به بعضی از دوستان و بزرگان مجلس دادم که مجلس برای اصلاح کشور ورود و تصمیمگیری کند، و الا به جای ما تصمیم خواهند گرفت.
و امروز عرض میکنم اولاً برای شورای عالی هماهنگی اقتصادی زمان مشخصی تعیین شود تا مجلس برای همیشه از تصمیمگیریها کنار نباشد، ثانیاً اگر مجلس به خود نیاید مطمئن باشید به مرور نقش مجلس و بالطبع نقش مردم ضعیف و کمرنگ خواهد شد و به مرور کنار گذاشته خواهیم شد و سالهای آینده آثار آن را ملت بیشتر متوجه خواهند شد و آن زمان دیر است و هزینههای سنگینی دوباره برای مردمسالاری پرداخت باید کرد و گناه آن به گردن ما و شما است و در این موضوع بنده امروز بیشترین تقصیر را به گردن هیأترئیسه محترم مجلس به ویژه رئیس بزرگوار آن میدانم که علیالظاهر ایشان در شورای عالی جایگاهشان محفوظ و جایگاه مجلس را فراموش کردهاند و ما هم دلمان را به حواشی خوش کردهایم. شاید تا آن روزی که مقام معظم رهبری با آن درایت و سابقه درخشانشان و احترامشان به آراء مردم هست مشکلی پیش نیاید، ولی بدون شک این روند زمینههایی را فراهم خواهد کرد که در آینده برای نظام و مردم و حتی رهبری خطرناک است. تضعیف هرکدام از نهادها در نظام جمهوری اسلامی چه ولایت فقیه، چه شورای نگهبان، چه دولت، چه قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی به صلاح نیست و هیچ نهادی نباید تضعیف شود که نظام و ملت ضعیف میشوند. متأسفانه در این میانه هر روز نقش مجلس کمرنگتر میشود و خوب است که نمایندگان و مجلس به خود آیند و کاری کنیم که این امانت را درست به وکلای بعدی بسپاریم.
مشکل و نکته بعدی قابل ذکر این است که تشکیل هیأت نظارت بر اجرای سیاستهای کلی امری بسیار لازم و امروز واجب است و این هیأت باید به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت کمک و مشورت دهد، ولی نباید دستگاه جدیدی در کنار شورای نگهبان ظهور کند، اگر هم لازم است این نهاد باید از مسیر قانونی و تجدیدنظر در قانون اساسی ایجاد شود و تنها شورای نگهبان است که طبق قانون میتواند مصوبات مجلس را تأیید و رد نماید و همه باید به آن ملزم و احترام بگذاریم.
من در پایان پیشنهاد دارم در این شرایط سخت اقتصادی اگر برای مردم نمیتوانیم کار قابل توجهی انجام دهیم حداقل برای اظهار همدردی با آنها همانطور که رئیسجمهور کرواسی (30) درصد و رئیسجمهوری از آمریکای لاتین (50) درصد از حقوق خود را کاهش دادند ما مسئولین هم (30) تا (50) درصد از حقوق خود را کاهش دهیم و بجاست سران قوا به ویژه رئیس محترم مجلس در این کار خیر و اخلاقی که تا حدی آلام روحی مردم را کاهش میدهد پیشقدم شوند و در صورت امکان همه مسئولان و نمایندگان مجلس نیز به این کمپین و کار خیر بپیوندیم و اینجانب نیز برای شروع این کار خیر و لازم (50) درصد حقوق خویش را تا زمان بهبود وضعیت اقتصادی نخواهم گرفت و این درخواست را طی نامهای به ریاست محترم مجلس اعلام خواهم نمود.
آتش بگیر که بدانی چه میکشم
احساس سوختن به تماشا نمیشود
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
از مراعات وقت خیلی ممنونیم، ناطق بعد را بفرمایید.
دبیر (رنجبرزاده) ـ از جناب آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود دعوت میکنیم نطق اضطراری خودشان را بفرمایند.

مهرداد لاهوتی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
در آستانه تنظیم بودجه سال 1398 هستیم که بنده نکاتی را در این رابطه خدمت همکاران محترم عرض خواهم کرد؛
هدفمند کردن یارانهها: همکاران محترم! ما حتماً باید تغییری در هدفمند کردن یارانهها داشته باشیم. نمیشود یک کسی که (1) میلیارد تومان درآمد دارد او (45) هزار و (500) تومان بگیرد، یک کسی که تحت پوشش کمیته امداد باشد او هم همین عدد را بگیرد. ما باید حتماً در این روند تغییراتی داشته باشیم.
در بحث مدیریت حاملهای انرژی بدون آثار سوء تورمی، چون همیشه ما بحث آثار تورمی را در نظر نمیگیریم، تا بحث افزایش حاملهای انرژی مطرح میشود بحث افزایش نرخ را مطرح میکنیم، بحث خارج کردن ماشینهای فرسوده، بحث قاچاق بنزین و اینها همه موضوعاتی است که در کنار هم باید ببینیم.
فرار مالیاتی؛ الان (30) درصد کل مالیات ما فرار مالیاتی است. ما به جای اینکه در قانون بودجه سال 1398 برویم سراغ صندوق توسعه ملی سهم (34) درصد آن را (10) یا (20) درصد بکنیم بیاییم دنبال فرار مالیاتی باشیم و بتوانیم آن (30) درصد فرار مالیاتی را به نوعی وصول بکنیم.
نکته دیگر درخصوص سیاستهای ارزی است، ما با آقای رئیسجمهور تفاهم کردیم، دوستان! ما یک چیزی حدود (14) هزار میلیارد تومان تفاهم کردیم که ارز (4200) تومانی برای کالاهای اساسی اختصاص بدهند و ایشان هم اختصاص دادند، اما میانگین (70) درصد قیمت کالاهای ما افزایش دارند. نمیشود که ما هم افزایش قیمت داشته باشیم تا مرز (70) درصد، هم ارز (4200) تومانی را بگوییم قابل شما را ندارد، شما بروید با ارز (4200) تومانی کالای اساسی وارد بکنید. این هم موضوعی است.
داستان برنج؛ واقعاً جای تأسف است، به اندازه نیاز ما وارد بکنیم. ما (500) هزار تن برنج بیشتر نیاز نداریم، تا الان بالای (2) میلیون تن برنج وارد کردیم. ما دیگر از دولت ناامید شدیم، باید برویم خدمت مقام معظم رهبری از ایشان استدعا بکنیم واقعاً این داستان را یکطوری حل بکنند. واقعاً از ایشان استدعا میکنم، از همینجا دست ایشان را میبوسم، واقعاً یک طوری حل بکنند. زمینهای کشاورزی پشت سر هم دارد تغییر کاربری پیدا میکند، چرا ما چای را باید با ارز دولتی وارد بکنیم؟ چرا ابریشم این همه داد میزنیم که ابریشم تعرفهاش پایین هست چرا ما تعرفه ابریشم را نباید بالا ببریم؟ ما با آقای حجتی نشستیم، با آقای استاندار نشستیم روی عدد (40) درصد با همدیگر تفاهم کردیم، ولی متأسفانه همینطور داستانش ماند، آن هم آثارش مشخص است چه کسانی دارند مخالفت میکنند.
بندر چمخاله که حالا به مناقصه رفته، من جا دارد از آقای راستاد سازمان بنادر و دریانوردی تشکر بکنم، انشاءالله دستور بدهند که پیمانکارش سریعتر مشغول به کار بشوند.
این (3200) میلیارد تومان مربوط به شهرداریها را که ما تصویب کردیم، از شورای محترم نگهبان هم استدعا دارم که با توجه به شرایطی که شهرداریها امروز در کشور دارند عنایت بکنند سریعتر رسیدگی بکنند که شهرداریها هم بتوانند به پول خودشان برسند.
همکاران محترم! حق سنوات بازنشستگان هم واقعاً بروید بررسی بکنید. یک کسی که بازنشسته میشود بعد از دو سال باید حق سنوات خودش را دریافت بکند، آن هم دیگر شما داستانش را بهتر از بنده میدانید، چرا؟ واقعاً این ظلم بسیار بزرگی است که باید در هر صورت رعایت بشود. حالا یک پندی هم به خودم دارم، آقای دلخوش، آقای لاهوتی! تو که اینهمه داد و فغان و سوز و دل داری پس بنابراین این پند هم از حافظ بشنو:
غمناک نباید بود از طعن حسود ای دل
شاید که چو وابینی خیر تو در این باشد

مسعود پزشکیان
از مراعات وقتتان خیلی ممنونم. ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از سرکار خانم دکتر سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام خدمت هیأترئیسه و همکاران محترم و مردم شریف ایران و تسلیت سالروز وفات حضرت معصومه (سلامالله علیها) کریمه اهلبیت که امام رضا (علیهالسلام) درمورد ایشان فرمودند: «من زارها عارفاً بحقها فله الجنه».
همکاران محترم! مردم شریف و صبور ایران اسلامی امروز بیش از هر زمانی تحت فشار هستند و علیرغم اقدامات خوبی که با تدابیر رهبری انقلاب اسلامی در هماهنگی و پیگیری سران سه قوه صورت پذیرفته، مردم خصوصاً طبقات کمدرآمد که عمدتاً بار انقلاب و هشت سال دفاع مقدس و دفاع از حرمین شریفین و عتبات مقدسه را به دوش کشیده و میکشند شدیداً در تنگنای گذران امور زندگی هستند. درآمدها افزایش نیافته، بیکاری رواج یافته و هزینههای اولیه زندگی چندین برابر شده که چطور ممکن است الان امروزه با این درآمدهای کم (1) یا (2) میلیونی یک خانوادهای بتواند گوشت کیلویی (70)، (80) هزار تومان و مرغ کیلویی (12)، (13) هزار تومان بخرد و شهریه مدرسه و دانشگاه، هزینههای بهداشتی و درمانی و اجارههای سرسامآور را بپردازد؟ نباید اجازه دهیم مردم این ولینعمتان ما بشکنند، جلوی فساد، تبعیض و بیعدالتیها باید با جدیت بیشتری گرفته شود. تیم مدیریت اقتصادی دولت را تغییر دادیم تا با اتخاذ سیاستهای اقتصادی درست و کارآمد مرهمی بر این دردها باشد، اما با انتصاباتی خارج از شایستهسالاری و بدون توجه به ظرفیت جوانان متخصص و تحصیلکرده دانشگاهی نه تنها دردی درمان نشد، بلکه سوهانی بر روح مردم شد که این تیر خلاص زدن به امید و اعتماد خیلی از جوانان تحصیلکرده دانشگاهی است که هنوز امید دارند حاکمیت برای اشتغال آنها تمهیداتی بیندیشد.
در بخش بینالمللی و روابط خارجی همانگونه که در برجام تصمیمی زیر نظر رهبری معظم انقلاب از سوی مجموعه ارکان نظام گرفته شد جمهوری اسلامی به همه دنیا نشان داد در سیاست خارجی خود بر پایه سه اصل عزت، حکمت و مصلحت برای تأمین منافع ملی اهل منطق و گفتگو و تعامل میباشد. اگرچه این سیاست معقول از سوی نتانیاهو، ترامپ و برخی رفتارهای ناصواب در داخل مورد هجمه قرار گرفت و این دو همانند دو لبه یک قیچی هریک به منظور خاص خود برای نقض و قطع برجام به حرکت درآمدند، ولی آنچه حاصل شد تهدید منافع ملی ایران و ایرانیان است.
و اما در حوزه انتخابیهام استان تهران؛ همانطور که همگان اطلاع دارید پایتختنشینان مصداق بارزی از «پز عالی و جیب خالی» شدهاند و به جای بهرهمندی از عناصر توسعهیافتگی کلانشهر در مشکلات متعددی از حیث آلودگی هوا، ایاب و ذهاب، ترافیک، حاشیهنشینی لجامگسیخته و مظاهر و جلوههای ناراحتکننده آن، فقر، اعتیاد، طلاق و نابسامانیهای اجتماعی، تورم در زمینه مسکن، اجاره و مواد غذایی در رنج هستند. بنیاد مستضعفان باید موضوع فقر و محرومیت که در تهران خاصتاً شهرستانهای حاشیه آن، روستاهای حاشیهای اسلامشهر، ری، پردیس، شمیرانات را دریابند. سرانه بهداشتی، درمانی، معیشتی، تحصیلی و ورزشی متناسب با نیاز این مناطق تخصیص دهند. همگی بر این باور مشترک دست یافتیم که خروج از این گرفتاریها در گرو توانمندسازی زنان در کنار توجه به چرخه تولید و جامعه کارگری است.
بیسروسامانی قیمتها علیرغم کاهش قیمت ارز کماکان بر جامعه حکمفرما است. ستاد تنظیم بازار نظارت دقیق کند و ورود قاطع داشته باشد. ما در بودجه سال 97 مبلغ (20) میلیارد تومان برای توانمندسازی زنان تخصیص دادیم که متأسفانه محقق نشد و انتظار داریم ضمن ارائه لایحه منع خشونت علیه زنان که حقوق تضییعشده زنان را به عنوان نیمی از جمعیت در برابر مخاطرات قرار داده است سریعتر به مجلس بیاید و در سال 98 در بودجه 98 توانمندسازی زنان و حمایتهای اجتماعی بطور کافی دیده شود. همه مسئولان و هیأت حاکمه باید کمر همت را برای رفع این مخاطرات و مشکلات ببندند.
در پایان نیز با توجه به پخش فیلمی در فضای مجازی از هیأترئیسه محترم میخواهم که احتمال زیاد این فیلم برنامهریزیشده و از قبل برای آن فکری شده بود از هیأترئیسه میخواهم که اینجا تصمیم درستی بگیرند و رسیدگی به این موضوع بکند و برای تنویر افکار عمومی و حفظ شأن مجلس هرچه سریعتر موضع خودش را اعلام نماید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم از رعایت وقت.
8
انتخاب آقایان: محمدجواد جمالینوبندگانی و مصطفی کواکبیان به عنوان عضو در دبیرخانه دائمی کنفرانسهای بینالمللی فلسطین

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
با اجازه آقای دکتر امیرآبادی ما یک انتخابات دیگر هم داریم اعلام کنم. ما دو نفر از همکاران را باید به عنوان عضو در دبیرخانه دائمی کنفرانسهای بینالمللی فلسطین انتخاب کنیم که کمیسیون مربوطه آقایان: محمدجواد جمالینوبندگانی، مصطفی کواکبیان، محمدابراهیم رضائی، سیدمصطفی ذوالقدر را معرفی کردند که جناب آقای ذوالقدر انصراف دادند. بنابراین از بین آقایان: جمالینوبندگانی و کواکبیان و رضائی دو نفر را انتخاب بکنید. کارتها را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
طرح سؤال آقای جهانبخش محبینیا نماینده میاندوآب، شاهیندژ و تکاب از آقای سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات

مسعود پزشکیان
دستور بعد سؤال از وزیر محترم اطلاعات را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در حال حاضر دو تا سؤال از جناب وزیر محترم اطلاعات مطرح است. سؤال اول را جناب آقای جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب مطرح میکنند. جناب آقای دکتر رحیمی در خدمت شما هستیم.

علیرضا رحیمی
سؤال جناب آقای جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب از وزیر محترم اطلاعات جناب آقای دکتر علوی با موضوع اقدامات مربوط به امنیت و جلوگیری از بحران، از سخنگوی محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش به جایگاه تشریف بیاورند، تشریف ندارند، نایبرئیس محترم کمیسیون تشریف میآورند. جناب آقای دهقانی! شما پنج دقیقه زمان دارید که گزارش را ارائه بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همه سروران ارجمند.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام بازگشت به نامه شماره (25189/930) مورخه 3/4/1397 گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی جناب آقای دکتر جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب از جناب آقای دکتر سیدمحمود علوی وزیر محترم اطلاعات به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی:
خلاصه سؤال:
وزارت اطلاعات برای رفع اقدامات مخل امنیت و جلوگیری از هر گونه بحران در سال 1397 چه تمهیدات امنیتی مطمئنی به مرحله اجرا و عمل درآورده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی مورخ 14/5/1397 با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
از وزیر محترم اطلاعات جناب آقای دکتر علوی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند، جناب آقای علوی! جنابعالی (15) دقیقه زمان دارید که امکان دارد در دو نوبت استفاده بفرمایید.

سید محمود علوی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
روز رحلت کریمه اهلبیت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها) را تسلیت عرض میکنم. از برادر ارجمندم جناب آقای دکتر محبینیا تشکر میکنم که با سؤال عالمانه خودشان فرصتی برای طرح بخشی از کارکرد نرمافزارانه وزارت اطلاعات را فراهم کردند، منتها گزارشی که نایبرئیس محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مطرح کردند بیشتر جنبه گزارش آنچه در کمیسیون اتفاق افتاده بود و نه طرح سؤال بود، فکر میکنم برای بیان مسائل بهتر این باشد که برادر عزیزمان جناب آقای محبینیا سؤال را مطرح کنند که ابعاد مطلب روشن شود و بعد بنده در خدمت شما عزیزان سؤال ایشان را پاسخ بدهم. لذا عرایضم را همینجا خاتمه میدهم و انشاءالله منتظر فرصت بعدی خواهم بود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکرم. من نتیجه آرای انتخاب عضو در کمیته اجرا و پیگیری و هماهنگیهای لازم جهت حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین را خدمت شما قرائت میکنم. آرای أخذشده (146) رأی، جناب آقای سیدمصطفی ذوالقدر با (88) رأی و آقای اردشیر نوریان با (77) رأی به عنوان عضو در کمیته اجرا و پیگیری و هماهنگیهای لازم جهت حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین انتخاب شدند.
نتیجه آرای انتخاب عضو در دبیرخانه دائمی کنفرانسهای بینالمللی فلسطین؛ آرای أخذشده (129) رأی، جناب آقای محمدجواد جمالینوبندگانی با (88) رأی و جناب آقای مصطفی کواکبیان با (57) رأی به عنوان عضو در دبیرخانه دائمی کنفرانسهای بینالمللی فلسطین انتخاب شدند. آقای دکتر بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا! سؤال مربوطه را مطرح بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
بسم الله الرحمن الرحیم
در پناه حضرت حق امیدوارم سؤال امروز ما آلوده به نفس، غرض و حب و بغض نباشد. پیامد سؤال از جناب آقای دکتر علوی در جامعه امروز ایران ذیقیمت است. چراکه نشانی از توجه عمیق به حاکمیت ملی و صیانت از آن است. منشأ و مأوای حاکمیت ملی براساس قانون اساسی مردم هستند. تمام قدرت به ملت برمیگردد و تلاش برای احقاق حقوق مردم و کسب رضایت آنان بزرگترین آرمان انقلاب اسلامی به حساب میآید و انشاءالله با تقدیم طرحی از سوی نمایندگان مردم و تأیید عزیزان شورای نگهبان قانون اساسی بتوانیم از معاون اول رئیسجمهور، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس قوه قضائیه و رؤسای سازمانهای مستقل نیز در صحن مجلس سؤال کنیم. در قانون اساسی این امر نهی نشده است.
اما وجه دیگر دعوت از وزیر محترم اطلاعات اطمینانخاطر از تحکیم پایههای امنیت و پیشگیری از نارضایتی مردم با عنایت به بستههای قابل و فاخر امنیتی است که باید توسط مجموعه نیروهای لایق و فداکار وزارت و امانتداری خوب وزیر تهیه، تدوین و اجرا شود.
اما نگاهی به اتفاقات تلخ سال گذشته که بارها به مسئولین امر تذکر داده شده بود، دریغ که اعتنا، تدبیر و آمادگی کامل ارکان نظام را تأیید و تثبیت نمیکند. البته ما خود را قدردان و مشوق فعالیت امنیتی تکتک نیروهای امنیتی، انتظامی و نظامی میدانیم، هرچند مبانی تأمین امنیت در کشور از شیوههای سنتی نشأت میگیرد. فاجعه مسمومیت تعدادی از بچههای وطن در مرز میرجاوه، شهادت جمعی از نیروهای مخلص در مرز مریوان، ورود داعش به مجلس و اقدام سبعانه تروریستی اهواز و نمونههای جزئی دیگر اثبات ادعای ماست. با این وصف بازاندیشی در حوزه امنیت و نوآوری و خلق استراتژیهای نو در عین استفاده از روشهای سنتی بسیار ضروری و حیاتی است. تولید قدرت نرم یکی از الزامات درک فضای نوین امنیت است.
برادران و خواهران! امروز در مقیاس جهانی کشورهایی که با هوشمندی، هوشیاری و هماهنگی همآغوش هستند در حوزه تولید قدرت نرم موفقتر هستند. آقای مازنی! قدرت نرم به ارتقای ضریب مشروعیت، کارآمدی و کسب رضایت مردم پیوند خورده است. بخش اعظمی از حیات قدرت نرم به تقویت حقوق شهروندی و احیای ارزشهای معنوی اسلام برمیگردد.
آقای وزیر! اطمینان دارم که با مجلس شورای اسلامی موافقید که ما از فرهنگ کودتا، استبداد، مداخله بیگانگان، اشرافزادگی و فسادهای حلقوی جستهایم تا شهروند ایرانی حق بیان، آزادی، زیستسیاسی و فرهنگی در شأن دین و توحید بیابد. اما متأسفانه در کانونهای تصمیمسازی و تصمیمگیری درون نظام نابسامانیهایی دیده میشود که بعید است از خطا و غفلت ریشه گرفته باشد. انحراف در مسیر انقلاب و نشانه گرفتن کارآمدی نظام حاصل نفوذ اهرمنصفتان، متملقان و شیاطینی است که ایران آرام و خاورمیانه توسعهیافته را برنمیتابند.
آقای وزیر! ما در کشف ویروسهای آلودهای که در حوزه اقتصاد، فرهنگ و حتی سیاست اختلال آفریدهاند عاجز بودهایم. در نقطه شروع اختلال جاهلان مدعی و در نهایت اباحهگران ذلیل خودباخته بر شیپور دمیدهاند. فراری دادن نخبگان، ایجاد ناامنی برای سرمایهگذاران، دستگیری بعضی مدعوین به کشور در دروازههای ورودی کشور، احضار بعضی از نیروهای سیاسی که فایدهای ندارد، کور کردن چشمان نظام بروکراسی است که صعود به قله را در سیاست مقام معظم رهبری باید انجام دهد.
گفتمان اطلاعات موجود جدای از کارنامه موفق در مقابله با تروریسم، ضدجاسوسی، التفات به بخش پنهان و فراموششده آن نیازمند است که با وجود بعضی از استادان دانشگاه باقرالعلوم نگاههای آموزشی و بررسیهای تأمینی بعید است به دست بیاید.
آقای وزیر! ورود به اتاق سیاست و آزاد بعضی از سیاستمداران، استادان دانشگاه و ایجاد منازعه با بعضی از گروههای قومی، ایدئولوژیک و فرق که اقدام ضدامنیتی ندارند باور کنید خطای مسلم است و هزینه امنیت را بیشتر میکند.
نظام اطلاعاتی کشور نباید از نظر مشتری عائلهوار باشد. بیخود اجازه ندهید برای کشور حاشیه درست کنند. البته تجزیهطلبی، آشوب و عدم تمکین از قانون بدون شک محکوم است. اما رفتن سراغ جماعت، اشخاص و گروههایی که با نظام کاری ندارند و وجوه مشترک هم با انقلابیون دارند چه دلیل شرعی و قانونی دارد؟
در بعد منطقهای آلودگیهای آلسعود و صهیونیسم برای امنیت جهانی بجد مضر است. آگاه کردن نظامهای اطلاعاتی اروپا به شرط رعایت حقوق کاملهالوداد مهم است و حتی نظامهای اطلاعاتی آمریکا که در شناخت عمیق پیچیدگیهای خاورمیانه بجد مهجور و مغفول هستند، هدف روشنگری وزارت اطلاعات باید قرار گیرد، وزارت اطلاعات ما ظرفیت دارد. نقش وزارت اطلاعات در امن کردن خاورمیانه و تقویت بنیانهای امنیت جهانی شایسته است نقش بیشتری را ایفا کند. عمل به قانون تأسیس وزارت اطلاعات از شما انتظار میرود و بدون شک مراوده اطلاعاتی با برادران ارتش، سپاه پاسداران پرافتخار و نیروی انتظامی زحمتکش برای حفظ جمهوری اسلامی و تثبیت حاکمیت ملی از ضرورتهای مدیریت هوشمندانه اطلاعاتی است.
برادر عزیز، حضرت حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر علوی عزیز! گفتمان اطلاعاتی وزارت باید به قدری از منطق، کیاست، درایت، آگاهی و پختگی برخوردار شود که نظام بروکراسی، مردم و نخبگان از آن استقبال کنند. چشمپوشی از حقوق مسلم وزارت اطلاعات به منزله تقلیلگرایی در مدیریت کلان است.
نیروهای حراست، حفاظت اطلاعات در اطلاعات، وزارتخانهها و نیروهای نظامی و انتظامی تأیید خواهید فرمود کمککار فرماندهان صحنهاند. طلایهداری و ورود آنان به حیطه کارشناسی همانطوری که در اقتصاد و سیاست مطلوب نیست، در عرصههای امنیت و نظامی خطرناکتر هم میتواند باشد.
امروز مجلس از وزیر محترم و شایسته وزارت اطلاعات توقع دارد آمادگی و اقدام وزیر اطلاعات در تولید و اعمال امنیت و قدرت نرم با بستههای مطمئن بیشتر خود را نشان دهد تا شاهد اختلال، آشوب و نادیده گرفتن حقوق مردم نباشیم. پس کلامی در این باب به میراث بگذارید.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای دکتر علوی! (14) دقیقه از زمان حضرتعالی مانده که میتوانید استفاده بفرمایید.

سید محمود علوی
بسم الله الرحمن الرحیم
از صحبتهای خوب و مفید برادر ارجمندم آقای دکتر محبینیا تشکر میکنم. بخشی از صحبتهایشان که باید بگوییم «جانا سخن از زبان ما میگویی». سؤال نبود، در واقع بیان دغدغههای خود ما بود. در زمینه مسأله امنیتی که سؤال ایشان در کمیسیون ناظر به مسأله امنیت بود و مسائل دیگر را کمتر در بر میگرفت، ولی بیان امروز ایشان مقداری فراتر از محدوده سؤال در کمیسیون بود. من انشاءالله سعی میکنم به همه این محدوده بپردازم.
عزیزان استحضار دارند که شرایط امنیتی ما امروز متفاوت با سالهای گذشته است. امروز با شرایطی مواجهیم که سرویسهای امنیتی کشورهای همسایه و حتی کشورهای دوردست مستقیم علیه امنیت کشور ما وارد عمل شدهاند. از جریانها و گروههای تروریستی با تمام وجود هم به صورت نقدی، هم به صورت کالایی و هم به صورت آموزشی حمایت تمامعیار میکنند. ما سالهایی را داریم پشت سر میگذاریم که در سالیان قبل یکی از حامیان تروریستها یعنی داعش دولت خودخوانده تشکیل داده بود و تروریستها در حوزه این دولت خودخوانده از مراکز آموزشی مجهز مربوط به ارتشهای عراق و سوریه بهرهمند بودند و در آنجا آموزش میدیدند. تروریستها به انبارهای عظیم اسلحه ارتشهای سوریه و عراق دست پیدا کرده بودند. سلاح و مهمات ارتشهای عراق و سوریه در اختیار تروریستها قرار گرفته بود. امروز هم اگر داعش زمین را از دست داده، اما اسلحه را از دست نداده و سلاح را زمین نگذاشته است. پشتیبانی لجستیکی از گروههای تروریستی توسط سرویسهای کشورهای همسایه با تمام معنا ادامه دارد. شرایطی را فراهم کردهاند که اگر قبلاً تیمها و گروههای تروریستی در جنوبشرق کشور یا شمالغرب کشور یا جنوبغرب کشور با یک پیکانوانت و چند تا اسلحه کلاشینکف وارد کشور میشدند، امروز با ماشینهای نو شاسیبلند، تیزرو و تندرو با موتورهای قوی و با اسلحههای تیربار و فشنگهای خیلی زیاد و یا حتی با توپهای (23) میلیمتری ضدهوایی وارد مرزهای ما میشوند و به مرزها تعرض میکنند. قبلاً آموزشهایی در حد آموزشهای ابتدایی چریکی و یا نظامی میدیدند، الان اضافه بر آموزشهای چریکی و نظامی، آموزشهای اطلاعاتی میبینند که چگونه تماسها، ارتباطات، رفت و آمد و قرارهای خودشان را بتوانند از دید عوامل اطلاعاتی و منابع اطلاعاتی پنهان کنند.
ما الان با چنین شرایط متفاوتی مواجه هستیم، شرایطی که مستقیماً سرویس رژیم صهیونیستی با تمام توانش وارد عمل شده و تیمهای تروریستی را ساماندهی میکند، با حمایت آمریکای جنایتکار و سرویس او جریانهای مختلف ضدانقلابی دارند به هم نزدیک میشوند، سعی بر همگرایی و همافزایی آنها دارند و در سطح دنیا در این یکی، دو سال اخیر بیش از (64) همایش و نشست و هماندیشی بین جریانهای مختلف قومی و ضدانقلابی برگزار شده برای اینکه چگونه صف مبارزه خودشان را با جمهوری اسلامی یکی کنند. طبیعی است که در این شرایط، شرایط متفاوت امنیتی به وجود میآید.
عزیزان! اما با این همه حساسیت ما در جمهوری اسلامی با مسأله امنیت چگونه برخورد کردیم؟ آیا نسبت به اعتبارات دستگاههای امنیتی و وزارت اطلاعات توجه لازم را کردهایم که وزارت اطلاعات بتواند ابزارهای لازم و تکنولوژی جدید در عرصه کار اطلاعاتی به کار بگیرد و بتواند در زمینه رصد و اشراف اطلاعاتی کار خودش را به نحو احسن انجام بدهد؟
وضعیت بودجههای ما همان وضعیت بودجههای قبل از این وضعیت است، تغییری نکرده، ولی انتظارات تغییر کرده است. این طبیعی است که وقتی لجستیک و تجهیزات وزارت نامتناسب با حرکت و بسیج دشمن باشد، ما به تهدیدها مقداری مشکلتر حرکت میکنیم.
با این حال وزارت از همان سالهای اول با احصاء نقاط قوت امنیتی و نقاط ضعف امنیتی، فرصتها و تهدیدها و برآورد مسائل کلان امنیتی سند راهبردی امنیتی وزارت را تنظیم کرده و بر پایه آن سیاستهای اجرایی را تدوین کرده، برنامههای عملیاتی را طراحی کرده و کارنامه خودش را بر این پایه با مبنای علمی به اضافه مهارتها و تجاربی که طی سی و چند سال کار اطلاعاتی اندوخته، کار خودش را تنظیم کرده است. هر سال وزارت اطلاعات تقویم امنیتی سال را تنظیم کرده و در اختیار مقامات کشور قرار داده و همواره مورد توجه مقامات عالی کشور قرار گرفته است.
در این راهبرد وزارت اطلاعات پیشگیری را مقدم بر درمان قرار داده و درمان را به عنوان آخرین راهکار، برخوردهای سختافزارانه و به نوعی پلیسی را به عنوان آخرالدوا، اتاق عمل را به عنوان آخرین راهکار درمان به حساب آورده و در زمینه علل و معلولهای امنیتی به علتها پرداخته، بیش از آنکه به معلولها بپردازد و برای پیشگیری از چالشها با پیشبینی چالشهای امنیتی بیش از (30) گزارش راهبردی را طی (10) ماه گذشته در اختیار مقامات عالی نظام قرار داده و به خوبی نشان داده که دارای هوشمندی پیشبینی حوادث امنیتی و هشدار به موقع در عرصهها است. ذکر مصادیق اینها نیازمند فرصت بیشتری است که اگر در اختیار وزارت قرار بگیرد مشروحاً برای عزیزان بیان خواهیم کرد.
در میدان مقابله با اقدامات امنیتی با توجه به توسعه حرکت تیمهای تروریستی و بسیج دشمن که ما در چند سال پیش سه ماهی یک بار یک تیم تروریستی را زیر ضربه میبردیم، اما در حال حاضر ما هفتهای گاهی دو تیم تروریستی را شناسایی میکنیم و اقدامات آنها را خنثی میکنیم. با این کار دامنه رصد و اشراف اطلاعاتی را بر تحرکات تیمهای تروریستی و همچنین تحرکات سرویسهای پشتیبان آنها گسترش و توسعه دادیم، از طرف دیگر در زمینه شکلگیری و علل شکلگیری تیمهای تروریستی بررسیهای لازم را انجام دادیم و تا الان بیش از (300) مورد تیمها را شناسایی کردیم، اقدامات آنها را شناسایی و به موقع زیر ضربه بردیم و از اقدام آنها جلوگیری کردیم که در این هجمه همهجانبه تروریستی از شرق، غرب و جنوب به کشور، تنها مواردی که اینها موفق شدند همین چند موردی بود که برادرمان آقای دکتر محبینیا ذکر کردند که به تعداد انگشتان یک دست هم نمیشود.
این در شرایطی است که در سالهای پیش از خدمت سالهای خدمتگزاری این خدمتگزار شما و مردم در عرصه امنیت که نه این حمایت سرویسهای امنیتی بوده، نه آن امکانات آموزشی بوده، نه این لجستیک و تدارکات بوده، نه این شرایط مساعد برای تروریستها بوده، شما ببینید در آنها سالهای قبل ما یک اقدام انفجاری در مسجد امام علی زاهدان، یکی در مسجد جامع زاهدان، یکی در مسجد امام حسین چابهار، یکی که منجر به شهادت شهید شوشتری شد، یکی که منجر به انفجار اتوبوس پاسداران عزیزمان شد، ماجرای تاسوکی، شهادت دانشمندان هستهای، انفجار مهاباد و موارد دیگر، در شرایطی که در آن شرایط تیمهای تروریستی وضعیت فعلی، امکانات و وسایل فعلی را در اختیار نداشتند، اما الان با همین شرایط وزارت اطلاعات موفق شد از هر (100) اقدام تروریستی (97) تا (98) اقدام آنها را خنثی کند، یکی، دو مورد موفق شدهاند. عزیزان! کجای دنیا یک تیمی که (98) گل زده، یکی، دو گل خورده، او را به عنوان تیم بازنده به حساب میآورند؟
در مطالعات امنیتی بینالمللی کشورهای پیشرفته دنیا که از قویترین سرویسها برخوردار هستند، مانند آلمان، فرانسه و آمریکا، ایران از نظر ناامنی و اقدامات ضد امنیتی در آخرین ردیف قرار گرفته، شما در دنیا هیچ سرویس امنیتی را پیدا نمیکنید که ادعا کند میتواند جلوی (100) درصد اقدامات تروریستی را بگیرد. بالاخره یک اقداماتی رخنه میکند و از دست در میرود، اما مهم است که از چند اقدام یک اقدام رخنه میکند.
بنابراین آنچه وزارت اطلاعات تاکنون انجام داده، برادر عزیزمان جناب آقای محبینیا هم کاملاً در جریان هستند و تصدیق هم میکنند، توانسته موارد ضدامنیتی را به حداقل ممکن خودش برساند و مقایسه بین سالهای 87 تا 92 و آنچه بین 92 تا 95 افتاده، گواه بسیار خوبی بر این مدعا است. عرایض دیگری هم هست، اگر لازم بود انشاءالله بعد از بیانات بعدی برادرمان آقای محبینیا خدمتتان عرض میکنم.

مسعود پزشکیان
البته دیگر نمیتوانید بعدش صحبت کنید، دو دقیقه وقت دارید، اگر میخواهید استفاده کنید. شما دو بار میتوانید بیایید، دست شما درد نکند. برادرمان آقای محبینیا صحبتشان را انجام دهند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا! چهار دقیقه از وقت شما باقی مانده است.

جهان بخش محبی نیا
مجدد سلام عرض میکنم. من وزارت اطلاعات و حاجآقای علوی را تیم بازنده تشخیص نمیدهم، اتفاقاً هم برندهاند و هم سرمربی خوبی هستید. جناب آقای علوی! من میگویم که نمرهتان را به بالاتر از (17) بکشانید، (18). شکر خدا حدود (16) هم نمره دارید.
آقای دکتر علوی مستحضرید «افضل الاعمال احمزها»، بالاخره شایستهترین و بافضیلتترین کارها سختترین آنهاست. ما در حوزه مقابله با تروریست، داعش و مسائل ضدامنیتی با بسیاری از کیسهای ضدجاسوسی وزارت اطلاعات عزیزمان را موفق میدانیم، اما توقع داریم که وزارت اطلاعات مشورت و اعمال گزارشهای درست اطلاعاتیاش را همانطوری که اشاره فرمودید در این گزارشهای راهبردی به مسئولین کشوری برسانید. شاید این حدیث نمیتواند تعبیر به لفظ باشد، مثلاً (20)، (25) سال قبل وقتی بچهها خدمت مقام معظم رهبری بودند، حضرت ایشان نکتهای فرمودند که کسانی از مسئولین و سیستم اداری میتوانند گزارشهای دقیق وزارت اطلاعات را بپذیرند و آیینه عمل قرار بدهند که به بلوغ اطلاعاتی رسیده باشند. من اطمینان دارم شما هر روز بخواهید میتوانید با رؤسای قوا ملاقات کنید و ماهیانه حداقل دو، سه بار خدمت مقام معظم رهبری میرسید. ما از شما توقع داریم جدا از این مسائلی که من در قالب شیوههای سنتی بیان کردم، نسبت به آن تولید قدرت و امنیت نرمی که پایههای ماندگاری و بقای جمهوری اسلامی و ایران و انقلاب اسلامی را بیشتر میکند به آن مسائل هم توجه بفرمایید.
اطمینان دارم حضرتعالی تأیید میفرمایید که بخشی از اختلالات اقتصادی ما به نفوذ نیروهای بدتر از خصم برمیگردد. آقای دکتر علوی! من فکر میکنم در حوزه اعمال سیاست درست، دستهایی پنهان و آلوده به افکار غیرانقلابی که ایران و اسلام و جمهوری اسلامی را نمیخواهند، شاید هم حتی با ماسک انقلابی بیایند شیطنت کنند و زهر خودشان را بریزند. من از نمایندگان محترم و خود آقای دکتر علوی اجازه میخواهم در این حوزه بخواهیم بگوییم که بر و بچهها خودشان را یک مقدار بیشتر نشان بدهند. چون که من بچههای وزارت اطلاعات را میشناسم، بچههای قابل و باتجربه و باسوادی هستند، برای رفع مشکلات و موانع راهکارهای بسیار خوبی را تدارک میبینند.
الان هم یک نکتهای را عرض کنم، دور از جان جمهوری اسلامی، الحمدلله جمهوری اسلامی پایدار و ماندگار است، اما خدایناکرده یک اتفاقی وقتی برای نظامهای سیاسی در حوزه همین بازندگی و برندگی که فرمودید پیش بیاید، حتی در نظامهای استبدادی، در نظامهای دموکراتیک سراغ سازمان اطلاعاتی آن کشورها میروند. توقع و انتظار ما از دوستانمان در وزارت اطلاعات و حضرتعالی که سرمربی موفقی هستید این است که دغدغه ما را کم کنید، نگرانیها را کم کنید. ما مسأله و اتفاقات پارسال را بارها به عزیزان و مسئولین کشور و بعضی از دوستان شورای عالی امنیت ملی تذکر داده بودیم، گفته بودیم، اما فکر میکنم انتظارشان این باشد که مثلاً به مجلس چه ربطی دارد، به نماینده چه ربطی دارد؟ نمیگویم این را شما میگویید، همانطور که خود حضرتعالی نماینده بودید، نماینده خوبی هم بودید، نماینده بالاخره نشان از مشروعیت نظام است، نمایندگی ملت را دارد و من بالصراحه عرض میکنم مشروعیتشان تمام قدرتها از مردم است. رضایت مردم برای ما مهم است. (رنجبرزاده ـ تشکر) جمله آخرم آقای دکتر پزشکیان! باور کنیم مردم انقلاب و نظام را میخواهند، اما فساد، تبعیض، تصمیمات نادرست و اختلال در روند اداری را هرگز. انشاءالله که بتوانیم این صدای پارلمان را به سمع بچههای وزارت و وزیر عزیزشان برسانیم و یک مقدار در تهیه گفتمان اطلاعاتی بهروز کوشاتر باشند.

مسعود پزشکیان
متشکرم. آقای محبینیای عزیز! اجازه بدهید تمامش کنیم، قانع شدید یا نه؟

سید محمود علوی

مسعود پزشکیان
از نظر آییننامه نمیشود.

جهان بخش محبی نیا
من احتمال میدهم سؤال بعدی هم هست و آقای علوی تحمل دو تا پنالتی را نداشته باشد، من قانع میشوم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حاجآقا! نظر آقای محبینیا را شنیدید؟ انشاءالله حل است. میهمانان را هم بخوانید، بعد سؤال بعدی را مطرح بفرمایید.

علیرضا رحیمی
رئیس و اعضای محترم شورای اسلامی شهر رامشیر و شهردار آن شهر میهمانان جناب آقای اقبال محمدیان نماینده محترم رامهرمز هستند که خدمتشان خیرمقدم عرض میکنیم.
10
طرح سؤال آقای کاظم جلالی نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از آقای سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات

مسعود پزشکیان
سؤال بعدی را هم مطرح بفرمایید.

علیرضا رحیمی
سؤال بعدی مربوط به جناب آقای کاظم جلالی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم اطلاعات جناب آقای دکتر علوی با موضوع اعطای حق شهروندی به مقامات در مذاکرات برجام است. از جناب آقای دهقانی نایبرئیس محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش تشریف بیاورند، پنج دقیقه زمان دارید، بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و تجدید تحیت خدمت نمایندگان محترم. آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید من هم نامه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و همچنین گزارش اجمالی کمیسیون شامل خلاصه سؤال و نتیجه بررسی را به استحضار نمایندگان محترم برسانم.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (34235/1007) مورخه 1/5/1397، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی جناب آقای دکتر کاظم جلالی نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس از جناب آقای دکتر سیدمحمود علوی وزیر محترم اطلاعات به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی:
خلاصه سؤال:
موضوع اعطاء حق شهروندی به مقامات جمهوری اسلامی ایران و فرزندان آنها در پیوست برجام چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز یکشنبه مورخه 14/5/1397 کمیسیون با حضور (16) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
وزیر محترم جناب آقای دکتر علوی! حضرتعالی (15) دقیقه زمان دارید که میتوانید در دو نوبت استفاده بفرمایید.

سید محمود علوی
بسم الله الرحمن الرحیم
از برادر ارجمندمان جناب آقای دکتر جلالی تشکر میکنم که این سؤال را مطرح فرمودند. من قبل از اینکه به سؤال برادر ارجمندم جناب آقای دکتر جلالی بپردازم، از برادر ارجمندم جناب آقای دکتر محبینیا تشکر کنم که اظهار قناعت فرمودند، البته خود ایشان میدانند آنچه ایشان فرمودند عمدهاش دغدغههای خود ما هم هست و تمام توانمان را به کار گرفتهایم در کنار امنیتی که برای مردم کشور در برابر جریانهای تروریستی فراهم میکنیم از باب «اشداء علی الکفار» رفتارمان با فعالان مدنی کشور، فعالان سیاسی، فعالان اقتصادی، فعالان رسانهای، فعالان فرهنگی و بخشهای دیگر رفتار «رحماء بینهم» باشد، از باب صیانت باشد، نه از باب مزاحمت. تمام تلاش ما این است که امنیت را برای فعالان سیاسی ایجاد کنیم، نه بر فعالان سیاسی. امنیت را برای فعالان اقتصادی، نه بر فعالان اقتصادی. امنیت را برای فعالان رسانهای و فرهنگی، نه بر فعالان رسانهای و فرهنگی. باور ما در وزارت اطلاعات این است که دستگاه اطلاعاتی برای خفه کردن صدای گلولهها است، نه صدای گلوها که اگر صدای گلوها خفه شود زمینه را برای صدای گلولهها فراهم میکند. با این راهبرد و مبنا وزارت اطلاعات دست در دست نخبگان کشور در عرصههای مختلف گذاشته و امروز به گواهی نظرسنجی خبرگزاری جمهوری اسلامی وزارت اطلاعات یکی از محبوبترین دستگاههای نظام در میان مردم است.
اما در زمینه سؤال برادر ارجمندم جناب آقای دکتر جلالی ضمن اینکه تشکر میکنم از اینکه این سؤال را مطرح کردند، چون چیزی مطرح شده بود و ذهنیتهایی را در بین برخی از مردم ایجاد کرده بود، مسألهای که اگر واقعیت داشت بسیار چندشآور، مشمئزکننده، نازیبا و هر کس این معنا را پذیرفته بود باید به عنوان خائن به امنیت، آبرو و منافع کشور محاکمه میشد، ایشان با سؤالشان زمینهای را فراهم کردند که در این زمینه توضیحاتی داده شود. هرچند وقتی یک مطلب خلافی هم مطرح میشود پاک کردن آن از ذهن مردم به صورت صددرصد امکانپذیر نیست، مثل نقشی است که شما روی کاغذ با مداد بکشید، بعد با پاککن پاک کنید، اثر آن صددرصد از بین نمیرود، ولی دلیل نمیشود چون اثر آن صددرصد از بین نمیرود شما آن را پاک نکنید.
ایشان زمینهای فراهم کردند تا جایی که ممکن است مطلب برای ذهن مردم عزیزمان روشن شود. از این بابت من از ایشان تشکر میکنم، بعد از توضیحات ایشان بقیه عرایضم را عرض میکنم. والسلام علیکم

مسعود پزشکیان
آقای دکتر متشکرم. آقای دکتر جلالی بفرمایید.

کاظم جلالی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت ارتحال حضرت معصومه (سلاماللهعلیها) و همچنین عرض سلام خدمت همه همکاران عزیز و محترم و همه کسانی که صدای ما را میشنوند. این سؤالی که مطرح شد به هر حال یک نگرانی را در بین مردم و آگاهان ایجاد کرد که چگونه میشود طی مذاکرات هستهای که باید مسائل ملی پیگیری شود یکباره خبری منعکس شود مبنی بر اینکه (2500) نفر از فرزندان و یا وابستگان مسئولین جمهوری اسلامی در ذیل آن تابعیت گرفتهاند.
من ذهن دوستان عزیز و نمایندگان محترم و همکاران را به این معطوف میکنم که وقتی ما در تاریخ میخوانیم که مثلاً در دوره قاجاریه در مقابل دادن امتیازاتی از منابع ملی ایران چگونه برخی منافع جزئی مسئولین آن زمان مورد نظر انگلیسیها و یا سایر استعمارگران قرار میگرفت، چقدر موجب ناراحتی ما میشود که اینها چقدر انسانهای کوچکی بودند. مثلاً قرارداد دارسی را منعقد میکنند، در مقابل آن یک اندک چیزی هم به برخی از آدمها در نظام قاجار و یا نظام پهلوی برسد. اگر این نکتهای که متأسفانه از زبان ما بیان شد در تاریخ بماند، هم امروز چه قضاوتی درمورد ما میشود و هم آینده چه قضاوتی درمورد ما خواهد شد که به هر حال در شرایط کنونی و در شرایطی که منافع ملی باید در برجام مورد نظر قرار میگرفت، چگونه میشود که پارهای از مسئولین و یا مذاکرهکنندگان و یا سایرین دنبال منافع خودشان باشند.
من فکر میکنم وزارت اطلاعات باید با سرعت این مسأله را پیگیری میکرد. امروز یکی از مشکلات ما این است که سخنان زیادی در ساحت سیاسی ایران مطرح میشود و مردم گیج میشوند، چون برخی از سخنان و یا بسیاری از این سخنان سخنانی است که مسئولین خود جمهوری اسلامی در مجلس، دولت، دستگاه قضا و نهادهای دیگر مطرح میکنیم و این سخنان انباشته میشود و موجب کاهش مشروعیت نظام در منظر و ذهن و فکر مردم و جوانان میشود. اگر اجازه بفرمایید من سایر نکاتی که در ذهنم است را بعد از استماع فرمایشات جناب آقای دکتر علوی وزیر محترم و دلسوز اطلاعات انشاءالله مطرح میکنم.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنیم. جناب آقای دکتر علوی! (11) دقیقه از زمان حضرتعالی باقی مانده که استفاده بفرمایید.

سید محمود علوی
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از توضیحات خوبی که برادرمان آقای دکتر جلالی دادند. الحمدلله شما عزیزان نمایندگان محترم، عصاره فضایل ملت ما هستید، همه اهل فضل، همه الحمدلله بر قواعد و اصول دست دارید. استحضار دارید که براساس قاعده «البینه علی المدعی» وقتی گویندهای مطلبی را ادعا میکند این گوینده است که باید برای صحت مطلب خودش دلیل، بینه و مدرک ارائه کند، نه آن کسی که منکر است و میگوید چنین چیزی نبوده بیاید ثابت کند که چنین چیزی نبوده است. هیچجای دنیا این رویه عملاً وجود ندارد.
در مقام ارائه دلیل هم این کافی نیست که گوینده مطلب بگوید دلیل و مدرک دارم، در جا و وقت خودش و یا عنداللزوم ارائه میکنم. اینکه پنج ماه گفته شود دلیل دارم و عنداللزوم ارائه میکنم، این دلیل میشود که دلیل و مدرکی وجود ندارد، وگرنه طی بیش از پنج ماه ارائه میشد.
ما در وزارت اطلاعات بر روند مذاکرات هستهای، چه مذاکرات عمومی، چه مذاکرات خصوصی اشراف کامل را داشتیم و تمام موارد مذاکرات و حتی حواشی مذاکرات را در اسرع وقت به استحضار مقامات عالی نظام رساندیم. حتی آنجایی که آقای عراقچی قلم خودش را به طرف وزیر خارجه آمریکا پرتاب میکند، حتی آن صحنه و حاشیه را هم گزارش کردیم. چنین مطلبی که مذاکره شود که (2500) تا گرینکارت به مقامات کشور داده شود که به نوه و نتیجههایشان بدهند، اصلاً چنین چیزی وجود و صحت ندارد. همانطور که عرض کردم نفی این مطلب دلیل نمیخواهد، اثبات این مطلب نیازمند دلیل است.
به لحاظ ریشه و منشأ خبر، یک ریشه به تمام معنا بیاعتبار، یک ریشه به تمام معنا بیارزش. در تاریخ 26/11/95 یک کانال دروغپرداز ناشر اکاذیب که به تمام معنا ضدانقلاب است در شبکههای اجتماعی میآید این مطلب را منتشر میکند که در مذاکرات هستهای (2800) گرینکارت توافق شده که به طرف ایرانی بدهند. خبر اینقدر بیپایه و بیاساس بود که هیچیک از رسانهها به این خبر اعتنا نکردند، آن را بازنشر ندادند، الا یکی از نشریات رژیم صهیونیستی در تاریخ 27/12/95 آمد این را دوباره منتشر کرد، هیچ رسانه دیگری به این خبر اعتنا نکرد. البته در این دو خبر عدد گرینکارت توافقشده (2800) گرینکارت ذکر میشود.
یک سال و نیم بعد که هیچکس به این خبر در این یک سال و نیم اعتنا نکرد، یکی از عزیزان بزرگوار در تاریخ 5/4/97 مطرح میکند که در مذاکرات هستهای صحبت شده که آمریکاییها (2500)، (300) تا کم شد، (2500) گرینکارت به مذاکرهکنندگان بدهند که این را توزیع کنند و بین مقامات و مسئولین بذل و بخشش کنند. این مسأله در تاریخ 5/4/97 مطرح میشود، یک هفته بعد از آن فاکسنیوز آمریکا در 12/5/97 این را مطرح میکند، همان روز هم آقای ترامپ از فاکسنیوز این را میگیرد و توئیت میکند و روز بعدش هم یکی از خبرگزاریهای داخلی از خبرگزاریهای ارزشی در روز 13/4/ آن را منتشر میکند و با انتشارش مقامات مطلع و معتبر هر دو کشور تکذیب میکنند که چنین چیزی وجود نداشته است.
عزیزان! چنین خبری از مصادیق بارز «ان جاءکم فاسق بنباء فتبینوا أن تصیبوا قوماً بجهاله فتصبحوا علی ما فعلتم نادمین». مؤمنین! وقتی خبری را فاسقی میآورد در انتقال آن یا ترتیب اثر دادن به آن تبیّن کنید، تحقیق کنید، تفحص کنید، بدون تحقیق آن را بازگو نکنید. نکند با بازگو کردن آن به قومی از نظر حیثیتی لطمه بزنید و بعد که واقعیت برایتان روشن شد پشیمان شوید، دیگر کاری هم نشود کرد، مسأله را نشود کاملاً حل کرد. انتظار ما از عزیزان این است، وقتی یک کانال دروغپرداز ضدانقلاب شایعهپراکن جاعل دروغ وقتی مطلبی را مطرح میکند، عزیزانمان در نقل از آن و استناد به آن تأمل، دقت و بررسی کنند، چنین چیزی صحت دارد یا صحت ندارد. مطرح شود و بعد از آن اثراتی در بین عدهای هم بگذارد، فردای قیامت جوابگو بودن آن بسیار مشکل است.
من خدمت عزیزان عرض کنم عملیات روانی دشمن با جدیت تمام علیه جمهوری اسلامی ایران فعالانه دارد کار میکند. در تلاشند از یکسو جایگاه جمهوری اسلامی ایران را در بین افکار عمومی دنیا مخدوش کنند که مسئولین جمهوری اسلامی میآیند مصالح ملت و کشورشان را با (2500) تا گرینکارت مبادله میکنند. از طرف دیگر دنبال این هستند اعتماد عمومی مردم ما را به نظام مقدس جمهوری اسلامی خدشهدار کنند. عزیزان! باید هوشیار باشیم، نادانسته در زمین دشمن بازی نکنیم و به اعتماد و سرمایه اجتماعی نظام آسیبی نرسانیم. معذرت میخواهم از اینکه مصدع شدم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
هنوز چهار دقیقه از زمان شما باقی است.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر جلالی بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای دکتر جلالی! (11) دقیقه زمان دارید.

کاظم جلالی
ببینید! شما اینجا نوشتید هفت دقیقه، سر آقای علوی هم همین بلا آمد، آقای علوی هم هفت دقیقهای تمام کرد، تصور کرد وقتش تمام است.

اکبر رنجبرزاده
نه، وقتشان مانده بود، حضرتعالی هم (11) دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید. (جلالی ـ پس این هفت دقیقه) آن را درست میکنیم.

کاظم جلالی
عرض کنم از حضرت آقای دکتر علوی وزیر محترم اطلاعات تشکر میکنم که توضیحات شفافی را ارائه کردند. همکاران عزیز توجه بفرمایید! همانطور که ایشان اشاره کردند پس از اینکه یک کانالی یک خبر مجعولی را ذکر میکند عزیز بزرگواری مطرح میکنند «وقتی آقای اوباما در جریان بحث برجام تصمیم گرفت به آقایان حال بدهد، به (2500) نفر از ایرانیان تابعیت اعطا کرد و برخی آقایان و مسئولان با یکدیگر مسابقه گذاشتهاند که فرزندانشان جزء این (2500) نفر باشند. امروز اگر این افراد از آمریکا اخراج شوند مشخص میشود که چه کسانی زد و بند دارند و منافع ملی را به آبنبات آمریکا میفروشند».
ببینید! این سخن، سخن خیلی مهمی است. یک وقتی است یک سایت ضدانقلاب مطرح میکند و از کنار آن میشود گذشت، اما هنگامی که از زبان من، شما و دیگری که در حاکمیت نظام جمهوری اسلامی ایران هستیم مطرح میشود بخشی از مردم باور میکنند، اگر نگوییم همه مردم ولی بخش زیادی از مردم باور میکنند، میگویند این حرف را مثلاً یک جلالینامی زد که او نماینده مجلس است و خودش در حاکمیت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
بعد از اینکه این سخن مطرح میشود فاکسنیوز خبر را منتشر میکند و پس از آن همانطور که جناب آقای علوی فرمودند دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در روز سهشنبه (12) تیرماه توئیت میکند، عبارت این است: «تازه مشخص شده که دولت اوباما در طول مذاکرات هستهای افتضاح خود با ایران به (2500) ایرانی، از جمله مقامات حکومتی، شهروندی اعطا کرده است. چقدر زیاد و بد است».
البته پس از آن برخی از مقامات آمریکایی جواب میدهند، مثلاً این آقای جان کربی که در سال 2015 تا 2017 سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه بوده توئیت میکند، میگوید: «من نمیدانم که کدام بدتر است، اینکه رئیسجمهور به عمد روایت یک ایرانی را تبلیغ کند»، البته میگوید «یک ایرانی تندرو» که ما این حرفها را خیلی قبول نداریم، چون اینها درمورد دوستان ما هر حرفی را بزنند شایسته نمیدانیم به دوستانمان این القاب را بگوییم. ولی میگوید «یک ایرانی تندرو را تبلیغ میکند یا اینکه نمیخواهد با افراد خودش این موضوع را چک کند. خدای من! تنها باید یک تلفن بزند». این را آقای سخنگوی پیشین کاخ سفید میگوید.
یکی از مقامات شورای امنیت آمریکا میگوید: «این اتهام مضحک و غلط است. کسی نباید تردید کند که دونالد ترامپ در حال تکرار حرفهای فاکسنیوز است که آن هم ادعاهای یک تندروی ایرانی را بازتاب داده است».
این به فضای آمریکا رفت و روی آن بحث شد، برخی از پایگاههای حقیقتیاب و حتی محققان واشنگتنپست هم آمدند روی این بحث کردند. حتی درمورد تابعیتها نمودار ترسیم کردند، حالا من این را در تصویر تا یک حدودی خدمتتان نشان میدهم. مثلاً میگوید تا سال 2009 هر ساله حدود (7800) ایرانی تقریباً به تابعیت آمریکا در میآیند. این در سال 2010 میشود (9078) تا، 2011 میشود (9015) تا، 2012 میشود (8955) تا و همینطور سال 2013 (9658) تا، 2014 (8594) تا، 2015 (9074) تا و 2016 که همان سال مذاکرات و نتیجه رسیدن مذاکرات بود میگوید (9596) تا. یعنی در همین عددی هم که آمدند در این پایگاه حقیقتیابشان بررسی کردند نشان میدهد که روند اعطای تابعیت به ایرانیها از یک افزایش خیلی بالایی برخوردار نبود، یعنی همان رنج را داشت، بعضی سالها یک تعداد عددی کاهش، بعضی سالها یک عددی در هر عدد (10) تا، (15) تا، (20) تا افزایش و کاهش داشته است.
این مطلبی است که به لحاظ علمی آنها خودشان تحقیق و بررسی کردند و پاسخ دادند، اما اینکه ما در جمهوری اسلامی ایران از زبان خودمان و از زبان حاکمیت این را مطرح کنیم. ببینید جناب آقای دکتر علوی، جناب آقای پزشکیان، همکاران عزیز! من خدمتتان عرض میکنم که اساساً رسانههای بیگانه امروز دیگر خیلی دنبال سوژه در ایران نمیگردند، یک روزی بود در دهههای (60) و (70) آنها به دروغ برای ما سوژه میساختند. یک موقعی مثلاً در اوایل دهه (80) ما سوژههایی به دستشان میدادیم و آنها مجبور بودند روی همان سوژهها کار کنند و امروز ما آنقدر سوژه داریم به دست بیگانگان و رسانههای خارجی میدهیم که آن بیچارهها را هم گیج کردهایم. یعنی نمیدانند چطور انتخاب کنند. این همه حرفی که در جمهوری اسلامی ایران، در بین مسئولین و در بین ما نمایندگان زده میشود، اول خود ما مطالبی که از تریبون مجلس مطرح میکنیم، دولتیهایمان مطرح میکنند، آحادی از افراد در دستگاههای دیگری از نظام مطرح میکنند، این استراتژی دشمنان ما است. شما حتماً این گزارشی که مرکز پژوهشها در ارتباط با استراتژی مرکز تحقیقات کنگره آمریکا خدمت شما داد را مطالعه کردید. در آنجا یکی از بحثهایی که مطرح میشود این است که به کنگره راهکارهایی را ارائه میکنند، این راهکارها از بحث بودجهای امسال ما شروع میشود، میگویند چون اینها تحریم میشوند بر سر بودجه با هم دعوا خواهند کرد. ما این دعواها و نزاعهای بودجهای را باید افزایش بدهیم. تا به این سمت میرود که مسئولین نظام جمهوری اسلامی را تا حدی که میتوانیم باید نسبت به آنها دروغ ببندیم شایعهپردازی کنیم و مسئولین جمهوری اسلامی ایران را در منظر مردم خراب کنیم.
اگر امروز شما میبینید که مثلاً همین امروز صبح هم در مجلس تنشی ایجاد شد، بخشی از اینها به این برمیگردد که ما چه خوراکی را داریم به مردم خودمان میدهیم. مردم امروز با چه چشمی مسئولین جمهوری اسلامی را میبینند؟ یعنی نگاه و منظرشان نسبت به مسئولین جمهوری اسلامی چیست؟ بعضی وقتها مثلاً من به عنوان نماینده مجلس یک حرفی را میزنم، میخواهم بگویم آی ملت! من نیستم، بقیه هستند. قربانتان بروم! وقتی همه داریم مطرح میکنیم سرجمع آن همه ما میشویم. الان در نظام جمهوری اسلامی شما دیدید حتی برخی از این افرادی که سال گذشته شعارهای هنجارشکنی دادند، آنجا آمدند به دو تا جناح حمله کردند که نه اصلاحطلب و نه اصولگرا. معنایش چیست؟ معنایش این است که ما همه داریم خودمان را متهم میکنیم.
حالا اینجا چه اتفاقی باید بیفتد؟ سؤالی که از نهادهای کشور وجود دارد این است؛ وقتی آقای دکتر ظریف مطرح میکنند که پولشویی در ایران است که بنده خودم هم تعریضی داشتم که شایسته این نبود که وزیر محترم امور خارجه چنین جملهای را بگویند، ولی بلافاصله همه حساس میشوند. آقای دکتر ظریف! اسناد و مدارک شما کجاست؟
آقای دکتر علوی عزیز که شما شخصیت دلسوز کشورید، سابقهدارید، انقلابی هستید، این همه حرفهایی که درمورد نظام و مسئولین بیسند و مدرک زده میشود، شما به عنوان وزیر اطلاعات به ما بگویید چه کسی باید بررسی کند؟ کجا باید اینها مورد رصد قرار بگیرد؟ کجا باید افراد مورد تذکر قرار بگیرند؟ کجا باید اینها مستندسازی شود؟ تا کی؟ ما امسال سال تحریم هستیم، دشمنان این انقلاب شکوهمند اسلامی که امروز در داخل منطقه این رشادتها و بزرگیها را شما مردم ما و نظام انجام داد، این نظام را میخواهند از بین ببرند، اراده کردهاند. ما باید با اراده محکم در مقابل اراده دشمن بایستیم. این اراده فقط شعار دادن نیست، هم پاکیزه کردن رفتارهای غلطمان و هم درست رفتار کردن است. باید حرفهای مستند بزنیم، ما مسئولین جمهوری اسلامی ایران هستیم.
من از آقای دکتر علوی خواهش میکنم، فکر میکنم دیگر نهاد نظارتی که همه را دارد رصد میکند وزارت اطلاعات است. وزارت اطلاعات باید این افراد، امثال من و دیگران و دوستان را بگوید مستندات خودتان را بیایید ارائه کنید و براساس مستندات ما بتوانیم به پیش برویم و الا اگر غیر از این باشد، عرض کردم، دوستان عزیز! امروز واقعاً رسانههای خارجی گیج هستند از این همه حرفهایی که ما میزنیم، هر کداممان میخواهیم قهرمان شویم میگوییم دیگری دزد است، هر کدام میخواهیم قهرمان شویم میگوییم جای دیگری دارند میخورند. اینها همه تف سر بالاست، مردم میگویند پس شما در داخل مجلس چکاره هستید؟ (رحیمی ـ تشکر آقای دکتر) اگر واقعاً این اتفاقات دارد در داخل کشور میافتد پس مجلس شورای اسلامی و نهادهای نظارتی کشور چکاره هستند که در مقابل آنها برخورد نمیکنند؟ لذا خواهش من این است که دلسوزانه، واقعاً من از منظر دلسوزی مطرح کردم، اهل سؤال نیستم، (18) سال و نیم است نماینده هستم، تعداد سؤالاتم خیلی محدود بود، ولی خدا شاهد است در مقابل چنین اظهارنظرها و مسائلی احساس تکلیف شرعی کردم که آیندگان به ما نگویند اینها چه مسئولینی بودند که در مقابل منافع اندک خودشان که بچهشان مثلاً گرینکارت بگیرد منافع ملی کشور را به تاراج گذاشتند. از همه شما تشکر میکنم. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
متشکرم. جناب آقای دکتر جلالی! حالا با توضیحاتی که وزیر محترم راجع به قضیه دادند رأیگیری کنیم یا قانع شدید؟

کاظم جلالی

مسعود پزشکیان
یعنی با آن بحثهایی که کردند شما قانع نشدید، خیلی ممنون. حضار 198 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید، لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. اگر توضیحات جناب آقای وزیر محترم قانعکننده بود «چهار» و اگر توضیحاتش قانعکننده نبود «دو» بدهید. (تعدادی از نمایندگان ـ قانع شدند) آقای جلالی قانع شدید؟

کاظم جلالی
ببینید! دوستان عزیزم میگویند قانع شو، من فرمایشات آقای علوی را قبول دارم، ولی نمیخواهم احساس شود ما داریم صحنهسازی میکنیم، رسانههای بیگانه نگویند اینها آمدند صحنهسازی کردند.

مسعود پزشکیان

کاظم جلالی
باید این موارد پیگیری شود. اگر دوستان من صلاح میدانند حرفی نیست، دوستان میگویند نمیخواهد.

مسعود پزشکیان
رأی نمیخواهید بگیریم؟ متشکرم.
11
اعلام وصول (1) فقره طرح

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! اعلام وصول داریم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
تعداد یک فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح سازمان نظام روزنامهنگاری جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان
تذکرات را گوش میدهیم. فقط ده دقیقه تا اذان است، تا ده دقیقه براساس اولویت بفرمایید تذکرات را بگویید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اجرایی نشدن دستور جنابعالی درخصوص برداشت سقف بیمه سلامت از کارکرد متخصصین بیمارستان شهرستان چالدران به عنوان شهرستان مرزی و دومین منطقه محروم کشور. دستور بفرمایید به منظور رفع مشکل مردم سقف مورد اشاره حذف گردد.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به علاوه دو نفر از همکاران به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در تخصیص اعتبارات دریاچه ارومیه.
ـ آقای جلیل رحیمیجهانآبادی (تربتجام، تایباد و باخرز) به وزیر نیرو درخصوص بیتوجهی به تأمین آب شرب و تکمیل پروژههای آبرسانی در شهرستانهای صالحآباد، تربتجام، تایباد و باخرز.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر دفاع درخصوص اینکه علیرغم مذاکرات حضوری و مکاتبات عدیده در ارتباط با مستقل شدن هنگ مرزی چالدران با داشتن (6/144) کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکیه، عرصه شهرستان به دلیل مدیریت مرز توسط دو هنگ مرزی خوی و ماکو عرصه فعالیتهای گروهکها شده است.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به رئیسجمهور محترم و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تعیین تکلیف مدیریت سازمان تأمیناجتماعی کشور و انتصاب مدیر توانمند و پاکدست در اسرع وقت.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اینکه متأسفانه در سالهای اخیر شاهد عدم اختصاص بودجه پژوهشی براساس قوانین کشور بودهایم که این لطمه زیادی به تولید فناوریهای نو و رفع نیازهای کشور وارد نموده است.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه متأسفانه پروژه سد قرهرونی با (95) درصد پیشرفت که از مصوبات سفر مقام معظم رهبری به کرمان در سال 1384 بوده متوقف شده است. میطلبد که به تکمیل آن و راهاندازی کانال انتقال آب به راور اقدام عمل صورت گیرد.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم تصویب تخفیف سود بازرگانی مرز باشماق مریوان که یک سال در هیأت دولت مسکوت مانده است.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم رعایت جایگاه مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم در وزارتخانهها، سازمانها و مجموعه دولت که بارها تکرار میشود، مخصوصاً توهین به جناب آقای درازهی نماینده محترم شریف، فهیم و مرزدار شهرستانهای سراوان، سیب، سوران و مهرستان و عدم عکسالعمل شفاف دولت و وزارتخانه امور اقتصادی و دارایی نسبت به این موضوع و حفظ جایگاه منتخبین مردم.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص توهین به ساحت مقدس و جایگاه مجلس توسط پرسنل گمرک ایران و عدم عکسالعمل وزیر امور اقتصادی و دارایی کشور نسبت به این توهین بزرگ.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر دادگستری درخصوص دلیل عدم دقت در واگذاری دفاتر خدمات الکترونیک قضائی.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) و دو نفر از همکاران به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در احداث باند دوم فرودگاه بینالمللی شهید باکری ارومیه.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای کشور، اطلاعات و دادگستری درخصوص آزادی کارگران بازداشتشده شرکت گروه ملی فولاد اهواز.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) و دو نفر از همکاران به وزیر نیرو درخصوص تکمیل سدهای نیمهتمام کشور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تجهیز تمامی راهدارخانههای کشور به تجهیزات نوین برفروبی.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر دادگستری درخصوص تسریع در ارائه گزارش سازمان بازنشستگی کل کشور درمورد شیشه میرال توسط بانک آینده و بانک شهر.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اعمال وضعیت اضطراری اقتصاد مقاومتی در بودجه سال 1398.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اعتراض بخشی از جامعه به نحوه توزیع مواد غذایی طرح تنظیم بازار.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم نظارت و کنترل بازار لوازم توانبخشی و بهداشتی و درمانی مورد نیاز معلولین.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم اتخاذ تصمیم لازم جهت رفع مشکلات معلولان با توجه به تورم و افزایش شدید هزینههای زندگی.
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص عدم رضایتمندی مردم شریف کرمانشاه در مراجعه به بیمارستانها و مراکز درمانی که نشأتگرفته از سوءمدیریت رئیس دانشگاه و معاونین ایشان میباشد باعث دلخوری و نگرانی مراجعین را فراهم کرده است.
ـ آقای بهروز بنیادی (کاشمر، خلیلآباد و بردسکن) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه با توجه به افت قیمت زعفران کشاورزان زحمتکش، دستور ورود شرکتهای تعاونی روستایی برای خرید این محصول را بفرمایید.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه با توجه به همکاری صمیمانه کشاورزان با وزارت نیرو در زمینه رعایت ساعات کارکرد چاه موتورهای کشاورزی، ولی متأسفانه شاهد جرایم بیمبنا بوده که در این فضای اقتصادی موجب نارضایتی کشاورزان شده است. لطفاً رسیدگی نمایید.
ـ آقای محمدقسیم عثمانی (بوکان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص برقراری حق مناطق مرزی و عملیاتی درمورد معلمان شاغل و بازنشسته شهرستان بوکان.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا حق و حقوق فرهنگیان استان آذربایجانغربی در زمینه (25) درصد مناطق عملیاتی و درگیر پرداخت نمیشود؟
13
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم اجرائی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان و شاغلان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیهای که به امضای (204) نفر از نمایندگان محترم مجلس رسیده قرائت میشود.
جناب آقای دکتر روحانی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام، با عنایت به تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری از سوی مجلس شورای اسلامی و تأیید این مصوبه از سوی شورای نگهبان در سنوات قبل به منظور همسانسازی حقوق شاغلین و بازنشستگان، متأسفانه این مصوبه عملی نشده و به صورت ناقص اجرا شده است و باعث اعتراض شدید قشر ضعیف عزیز بازنشسته شده و در قانون یادشده اختلاف حقوق شاغلین و بازنشسته حداکثر (15) درصد در نظر گرفته شده، در حالی که با توجه به افزایش حقوق شاغلین به دلایل گوناگون سازمانی و شغلی، گاهاً این اختلاف به بیش از صددرصد هم میرسد و باعث عقبافتادگی حقوق بازنشستهها نسبت به شاغلین گردیده و اعتراض بازنشستهها را به دنبال داشته است که مسئولین دولتی در پاسخ اعلام کردند به علت بار مالی زیاد قادر به جبران عقبماندگی نمیباشند و سالانه فقط افزایش سنواتی حداقلی را انجام میدهند که آن هم با نرخ تورم همخوانی ندارد. حال سؤال اینجاست که مسئولین محترم طی سنوات گذشته به مرور و در چند مرحله اقدام به اجرای طرح همسانسازی حقوق میکردند، این مصوبه بود و اگر برای بازنشستگان عمل شده بود این اختلاف در این حد فاحش نبود.
حال تقاضامندیم با توجه به عقبماندگی شدید و بالا رفتن نرخ تورم و هزینههای کمرشکن زندگی و جوابگو نبودن حقوق بازنشستگان عزیز در بودجه سال 98 توجه ویژه به افزایش حقوق این قشر عزیز بشود و ضمن اجرایی شدن طرح همسانسازی، با اختصاص رقم چشمگیری به این امر مهم نسبت به افزایش حقوق سنواتی با رعایت نرخ تورم اقدام لازم به عمل آید. در صورت صلاحدید با حذف بودجههای غیرضرور سایر دستگاهها و نهادها نسبت به تأمین اعتبار بودجه حداکثری این مصوبه اقدام لازم صورت پذیرد.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علیرضا ابراهیمی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، نظر افضلی، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، قلی الهقلیزاده، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، سعید باستانی، یوناتن بتکلیا، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، عباس پاپیزادهبالنگان، نصراله پژمانفر، شکور پورحسینشقلان، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، کاظم جلالی، منوچهر جمالیسوسفی، علی جلیلیشیشوان، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، محمد حسننژاد، محمدصادق حسنیجوریابی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، محمد خالدیسردشتی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، حسن خستهبند، رسول خضری، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، کمال دهقانیفیروزآبادی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، سیدمصطفی ذوالقدر، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، محمدمهدی زاهدی، علی ساری، قاسم ساعدی، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، عیناله شریفپور، سیدکمالالدین شهریاری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، سیدمحمدباقر عبادی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، رضا علیزاده، بیتاله عبدالهی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، فرهاد فلاحتی، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، کورش کرمپورحقیقی، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، مجید کیانپور، احمدعلی کیخا، حمید گرمابی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، اقبال محمدیان، جلال محمودزاده، محمد محمودیشاهنشین، جلیل مختار، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، عبدالرضا مصری، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، محمدرضا ملکشاهیراد، ولی ملکی، سیدفرید موسوی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، نبی هزارجریبی، احمد همتی، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، محمدعلی وکیلی، علیم یارمحمدی، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، سهیلا جلودارزاده، هاجر چنارانی، سیده فاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی).

مسعود پزشکیان
متشکرم، انشاءالله فردا به تذکرات شفاهی میرسیم.
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه بیست و هشتم آذر ماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.