1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 202 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و شصت و چهارم روز چهارشنبه چهاردهم آذرماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم ربیعالاول 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد عملکرد منابع و مصارف (دریافتها و پرداختها) در قانون بودجه سال 1396 کل کشور.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش).
5 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه زنان، جوانان و خانواده.
6 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص بررسی عملکرد بنگاههای اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری.
8 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

منصور قصری زاده
(آیات 5 ـ 1 از سوره مبارکه «فاطر» توسط قاری محترم آقای منصور قصریزاده تلاوت گردید)
اللهم صل علی محمد و آل محمد
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
الْحَمْدُ لِلَّهِ فاطِرِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ جاعِلِ الْمَلائِکَةِ رُسُلاً أُولِی أَجْنِحَةٍ مَثْنى وَ ثُلاثَ وَ رُباعَ یَزِیدُ فِی الْخَلْقِ ما یَشاءُ إِنَّ اللَّهَ عَلى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ * ما یَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِنْ رَحْمَةٍ فَلا مُمْسِکَ لَها وَ ما یُمْسِکْ فَلا مُرْسِلَ لَهُ مِنْ بَعْدِهِ وَ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ * یا أَیُّهَا النَّاسُ اذْکُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ هَلْ مِنْ خالِقٍ غَیْرُ اللَّهِ یَرْزُقُکُمْ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ فَأَنَّى تُؤْفَکُونَ * وَ إِنْ یُکَذِّبُوکَ فَقَدْ کُذِّبَتْ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِکَ وَ إِلَى اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُورُ * یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلا تَغُرَّنَّکُمُ الْحَیاةُ الدُّنْیا وَ لا یَغُرَّنَّکُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای قصریزاده قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«سپاس خداوند را که پدیدآورنده آسمانها و زمین است، فرشتگان را پیامرسان گردانده است، فرشتگانی که دارای بالهای دوگانه و سهگانه و چهارگانهاند. در آفرینش هرچه خواهد میافزاید، بیگمان خداوند بر همهچیز توانا است. هر رحمتی که خداوند خواهد در حق مردم گشاده سازد بازدارندهای ندارد و هر آنچه خواهد فروببندد، گشایندهای جز او نیست و او پیروزمند فرزانه است. ای مردم! نعمت الهی را بر خودتان یاد آورید، آیا آفریدگاری غیر از خداوند هست که شما را از آسمان و زمین روزی دهد؟ خدایی جز او نیست، پس چگونه بیراهه میروید؟ و اگر تو را تکذیب کردند بدان که پیامبران پیش از تو هم با تکذیب روبهرو شدهاند و کارها به سوی خداوند بازگردانده میشود. ای مردم! بیگمان وعده الهی حق است، پس زندگانی دنیا شما را نفریبد و شیطان فریبکار شما را نسبت به خداوند فریفته نگرداند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز، جناب آقایان: محمدصادق حسنیجوریابی، ولی داداشی، حسین رضازاده، قاسم ساعدی، علیمحمد مرادی، محمدرضا ملکشاهیراد، اردشیر نوریان، ذبیح نیکفرلیالستانی و محمد وحدتیهلان.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
در ادامه بحث طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 ما موارد دهگانه را بررسی کردیم، دو مورد را صحن به کمیسیون برگرداند، کمیسیون اصلاحیهای را انجام داده، بندهای (5) و (7) هست. در بند (5) گزارش کمیسیون حذف است، ما یک پیشنهاد جایگزین هم داریم که جناب آقای حاجیدلیگانی دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر پیشنهاد دارید، اول مخالف صحبت بکند.

علی اصغر یوسف نژاد
پیشنهاد را آقای حاجیدلیگانی باید بفرمایند که بعداً در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی! آدرس را هم بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
پیوست (2)، شماره چاپ (1182)، مورد (1) هست.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادی که بنده دارم، ببینید! دیروز در رسیدگی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه یک بندی بود که عبارت از این بود که مسکنهای مهری که به افراد به عنوان (99) ساله داده شده اینها در صورتی که خود افرادی که اعیانی آنها را مالک هستند خواستند آن زمینش را هم مالک بشوند بتوانند مالک بشوند. یعنی این اجازه را در واقع به دولت بدهیم که بتوانند این زمینهای (99) ساله را که اجارهای هست بفروشند به افرادی که الان آن اعیانی در اختیارشان هست و پولش را هم گفته بودیم که به حساب خزانه واریز بشود. اینجا ایرادی گرفته شده، به کمیسیون برنامه و بودجه بازگشت داده شد، در کمیسیون صحبتهای فراوانی شد و نهایتاً حذف شد. بنده پیشنهاد جایگزین دارم، دو تا نکته هم که ایراد گرفته شده بود سعی کردم در این پیشنهاد رفع بکنم.
لذا پیشنهادی که ما داریم این هست، متنش را خدمتتان میخوانم «به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده میشود در صورت درخواست مالکین اعیانی نسبت به واگذاری قطعی زمینهای اجارهای (99) ساله پروژههای مسکن مهر با شرایط نقد و نقد و اقساط به قیمت کارشناسی». چون یکی از اشکالات دیروز این بود که به چه قیمتی؟ ما گفتیم «به قیمت کارشناسی اقدام و درآمد حاصله را حسب مورد به حساب دستگاه ذیربط نزد خزانه واریز نماید. صد درصد درآمد حاصله صرف اجرای طرحهای زیربنایی و روبنایی مسکن مهر (ترجیحاً همان شهر) خواهد شد». این پیشنهاد جایگزینی هست که در رابطه با آن پیشنهادی که اشکال گرفته شده بود، یکی درخصوص نوع قیمتگذاری و یکی هم بعضی از همکاران میگفتند چرا همان شهر؟ ما اینجا گفتیم اگر نیاز هست آن شهر، اگر نیاز نیست میتواند در شهرهای دیگر هم هزینه بشود، منتها ترجیحاً در همان شهر هزینه بشود. این پیشنهادی هست که داده شده، اگر که همکاران کمک بکنند بالاخره آن افرادی که آدمهای ضعیفی هم هستند بتوانند که یکباره مالک مسکن هم بشوند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی یک لحظه اجازه بدهید! یک نکتهای؛ الان کمیسیون پیشنهاد حذف داده، اصلاً موجود نیست. در گزارش حذفش کرده، یعنی اگر شما بخواهید بیاورید در انتها باید به عنوان یک الحاقی جدا بدهید. بگذارید آخر، چون الان اصلاً پیشنهادی وجود ندارد، باید از این عبور کنیم، (حاجیدلیگانی ـ به عنوان الحاقی در آخر پیشنهاد میدهیم) به عنوان الحاقی آخر بفرمایید. بند (5) را که کمیسیون حذف کرد، الان بند (7) را بخوانید.

علی اصغر یوسف نژاد
بند «و» تبصره (16) به شرح زیر اصلاح میشود:
به منظور تسویه بدهی دریافتکنندگان تسهیلات از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی که تمام یا بخشی از تسهیلات خود را تا پایان شهریور 1397 پرداخت نکردهاند کلیه بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند، حسب تقاضای تسهیلاتگیرندگان به ترتیب زیر عمل نمایند:
1 ـ ملاک محاسبه بدهی تسهیلاتگیرندگان مشمول این بند «یعنی قرارداد اولیه» است. در صورتی که قرارداد اولیه، یک یا چند نوبت تمدید یا امهال شده یا بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی برای تسویه آن تسهیلات جایگزین به تسهیلاتگیرندگان اعطا کرده باشد، کلیه قراردادهای بعدی باطل و ملغیالاثر میباشد. مانده بدهی تسهیلاتگیرندگان مطابق جزء (2) این بند محاسبه میشود.
2 ـ بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند، بدهی تسهیلاتگیرندگان مشمول این بند را به شرح زیر محاسبه و حداکثر یک ماه پس از ابلاغ این قانون به آنها و بانک مرکزی اعلام کنند:
2ـ 1ـ اصل و سود تسهیلات مورد نظر را براساس نرخ سود مندرج در قرارداد اولیه، تا تاریخ تسویه به صورت ساده (غیرمرکب) محاسبه کنند.
2ـ 2ـ جمع مبالغی را که تسهیلاتگیرنده از ابتدای انعقاد قرارداد اولیه تحت هر عنوان (اصل، سود، جریمه یا وجه التزام) به بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی پرداخت نموده است، محاسبه کنند.
2ـ 3ـ مابهالتفاوت بندهای (2ـ1) و (2ـ2)، بدهی قطعی تسهیلاتگیرنده خواهد بود که وی برای استفاده از مزایای این بند باید تا پایان سال 1397 به بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی پرداخت کند. در هرحال، هیچگونه وجهی توسط بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی به تسهیلاتگیرنده مسترد نمیشود.
3 ـ در صورتی که تسهیلاتگیرنده تا پایان اسفند 1397 بدهی خود را تسویه نکند، بانک میتواند در محاسبه بدهی وی، بهجای استفاده از نرخ سود مندرج در قرارداد، نرخ وجه التزام (نرخ سود مندرج در قرارداد به علاوه 6 درصد) را مبنای محاسبه بدهی وی قرار دهد. در هر حال، أخذ سود یا جریمه مرکب از تسهیلاتگیرندگان ممنوع است.
4 ـ حکم این بند، شامل تسهیلاتگیرندگانی که اصل تسهیلات دریافتی آنان به موجب قرارداد اولیه (40) میلیارد ریال یا کمتر از آن بوده است، میشود. در صورتی که مبلغ تسهیلات اولیه بیشتر از (40) میلیارد ریال باشد، تا سقف مذکور مطابق جزء (2) و مازاد بر آن مطابق جزء (3) محاسبه میشود.
5 ـ تسهیلات موضوع این بند، اعم از تسهیلاتی است که توسط بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی پرداخت شده و تسهیلاتی که به دستور بانک مرکزی از مؤسسات اعتباری دیگر به آنها منتقل شده است.
6 ـ بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مجازند در صورتی که در نتیجه اجرای حکم این بند متحمل زیان شوند، زیان مزبور را به تدریج ظرف مدت پنج سال در صورتهای مالی خود مستهلک نمایند. مبلغ مزبور به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی محسوب میشود.
7 ـ بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی که از اجرای حکم این بند استنکاف کنند، مشمول مجازاتهای انتظامی موضوع ماده (44) قانون پولی و بانکی مصوب 18/4/1351میشوند.
8 ـ نظارت بر حسن اجرای این بند، به ویژه عدم استفاده بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی از روشهایی که منجر به دریافت سود یا جریمه مرکب از تسهیلاتگیرندگان میشود، بر عهده بانک مرکزی است. بانک مرکزی موظف است گزارش اجرای این بند را هر (15) روز یکبار به کمیسیونهای اقتصادی و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
آقای رئیس! اینجا پیشنهاد هم داریم. آقای قوامی پیشنهاد دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قوامی! پیشنهاد جدید آن اشکالات قبلی را رفع کرده، اگر اجازه بدهید همین را ما بحث کنیم. خیلی از اشکالاتش را رفع کرده، اجازه میفرمایید عبور کنیم؟ توضیح میدهید، بفرمایید.

هادی قوامی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! پیشنهاد من با پیشنهادی که ارائه شده یک تفاوت دارد و تقریباً شباهتهایی هم دارد. تفاوت پیشنهاد من با پیشنهاد ارائهشده در این است که چون ما در بودجه سال 96 منظورمان تولیدکنندگان هست اینجا ما این را خاص تولیدکنندگان کردیم.

علی اردشیرلاریجانی
نه، هم شامل تولیدکنندگان و غیر تولیدکنندگان است.

هادی قوامی
غیر تولیدکنندگان که پیشنهاد من این است و یکی هم زمان است که در واقع چون در پیشنهاد ارائهشده اصلاً زمان نیست، یعنی از اول اسلام بنا است که این اتفاقات بیفتد. یعنی یک ایرادی که آن پیشنهاد دارد این است که این قطعاً عملیاتی نخواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی مقصودتان این است که از گذشته بوده.

هادی قوامی
از گذشته میشود از زمان حضرت آدم و اینها.

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
آقای دکتر! یعنی یک گیری دارد. بگذارید من مطرح کنم. آقای دکتر ببینید! دلیل دارد. همکاران عزیز! پیشنهادی که کمیسیون محترم ارائه داده سقف زمانی ندارد، یعنی از اول انقلاب، حتی قبل از انقلاب را هم شامل میشود و چون یک بار خیلی سنگینی خواهد شد بانکها این را اجرایی نخواهند کرد و دوباره تا آخر سال میرود. اینقدر گرفتاری ایجاد میکنند که ما به آن هدف خود نمیرسیم، منتها پیشنهادی که بنده دادم از سال 85 که این وامهای بنگاههای زودبازده داده شده و هدف هم فقط تولیدکنندگان بودند، تولیدکنندگانی که این وامها را گرفتند رفتند یکسری فعالیتهای تولیدی انجام بدهند به دو تا شوک ارزی خوردند؛ یک، شوک ارزی سال 91 که باعث شده سرمایه در گردش این واحدهای تولیدی و فروش و صادرات آنها به چالش بخورد و دوم شوک ارزی که در اواخر سال 96 به تولیدکنندگان وارد شده.
لذا این دو شوک ارزی که به تولیدکننده اصابت کرده و تولیدکنندگان نمیتوانند، یعنی یک حادثه غیرمترقبه بر تولیدکنندگان وارد شده ما این را منوط و خاص به تولیدکنندگان بکنیم و تولیدکنندگانی هم که پروانه بهرهبرداری گرفتند، یعنی در واقع بنگاههای تولیدی آنها فعال بوده، بنا بوده بعد از به بهرهبرداری رسیدن اصل و سود را به بانکها برگردانند با مشکل مواجه شدند و در واقع شامل اینها کردیم و از سال 85 هست، بقیه موارد با پیشنهاد کمیسیون شباهت دارد، یعنی همان بندها همان قیدها را ما گذاشتیم گفتیم آنهایی که تا سقف (50) میلیارد ریال، یعنی (5) میلیارد تومان اصل وام آنها بوده، نتوانستند این را به دلیل غیرارادی و همین دو تا شوک ارزی به سیستم بانکی برگردانند، سیستم بانکی ربح مرکب گرفته و مثلاً یک بنگاه تولیدی فرض کنید در سال 85، (700) میلیون تومان وام گرفته. تا الان (1) میلیارد و (100) میلیون تومان هم پرداخته آن بانک عامل آمده مدام این قرارداد را تمدید کرده، نرخ (12) درصد را (18) درصد کرده، (24) درصد کرده، چهار، پنج میلیارد تومان دیگر هم این هنوز این وام را بدهد نمیتواند تسویه بکند. لذا ما گفتیم این ربح مرکب برداشته میشود. تولید و زمان هست که در واقع محدود میکند میتواند کمک بکند. کشاورزان، تولیدکنندگان و همه اینها را شامل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
ربح مرکب که در پیشنهاد کمیسیون برداشته میشود. آقای قوامی! حالا ما بحث بکنیم، چون تفاوت شما فقط زمان گذاشتن است. حالا در این پیشنهاد خود گفتند زمان را لحاظ نکنند، قبول است ما رد شویم یا بحث کنیم؟ مخالف را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای پورابراهیمی مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
مخالف
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همکاران محترم، مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی. من ابتدا باید تشکر ویژه بکنم از برادر عزیز و بزرگوارم آقای دکتر بحرینی و همچنین ریاست محترم مجلس. امروز این تصمیم و پیشنهادی که دارد در کمیسیون بودجه نهایی میشود یک کار بزرگ برای مجموعه فعالیتهای نظام بانکی و مشکلات مربوط به تسهیلاتگیرندگان هست. برادر بزرگوارم آقای قوامی نکاتی را گفتند که من فکر میکنم که این نکات در حوزه تصمیم رعایت و دیده شده.
عزیزان و بزرگواران ببینید! خیلی از افراد در طول ماهها و سالهای اخیر به شما نمایندگان مراجعه کردند، میگویند ما (100) میلیون وام گرفتیم الان (200) میلیون پرداخت کردیم، هنوز (300) میلیون بدهکاریم. روشهای عجیب و غریب در محاسبه نحوه پرداخت تعهدات توسط بانکها که عمدتاً محاسبه سود مرکب و جریمه دیرکرد مرکب هست که عملاً پرداختها را به چند برابر افزایش داده و یکی از اشکالات اساسی بوده که امروز ما در حوزه نظام اجتماعی و اقتصادی کشور داریم. بارها به شما و به ما مراجعه کردند، با بانکها هم صحبت کردیم میگویند ما براساس بخشنامه بانک مرکزی یا براساس تصمیمات هیأتمدیره یا مجامع خودمان یا مواردی شبیه به این عمل میکنیم.
این تصمیمی که در بند «و» تبصره (16) در قانون بودجه گرفته شد اگرچه هدفش این بود که ما مشکلات تسهیلات بخش تولید را حل بکنیم، اما به دلیل ابهاماتی که در متن بود نتوانستیم آن را اجرایی بکنیم، تا شهریورماه هم تمام شد. شما در جریان هستید، تقریباً مکاتبات همه واحدهای تولیدی با شماها و مخصوصاً کمیسیونهای تخصصی مثل کمیسیون اقتصادی به ما انجام شد. ما ابتدای امسال دو، سه جلسه داشتیم، یک متن پیشنهادی هم لحاظ و آماده کردیم به عنوان اصلاح که آقای دکتر لاریجانی فرمودند، نشست مشترک رؤسای بانکهای کشور هم برگزار بشود نظر آنها هم أخذ بشود.
نشست بسیار خوبی که حدود دو هفته قبل آقای دکتر لاریجانی دستورش را دادند و برگزار شد یک توافق جامع بین مجلس و نظام بانکی انجام شد و آن توافق جامع این است؛ اگر کسی به عنوان مثال (100) واحد در قرارداد اولیه خود پنج سال قبل گرفته، به عنوان مثال عرض میکنم، و این براساس محاسبه (20) درصد سود سالانه بوده بانکها آمدند با (6) درصد جریمه تأخیر در پایان سال اول به قرارداد دوم (100) واحد را به (126) واحد افزایش دادند. برای سال دوم هم محاسبه (26) درصد را براساس قرارداد دوم که (126) واحد بوده انجام دادند. برای سال بعد باز محاسبات از (150) واحد شروع شده و این عدد در پایان دوره هم به نزدیک حدود (350) واحد پرداختی میرسد. یعنی الان اگر قرارداد واقعی آنها را بخواهیم حساب کنیم.
محاسباتی که ما اینجا انجام دادیم و خوشبختانه در کمیسیون بودجه هم دیروز با نهایت اهتمام که جا دارد من از برادر بزرگوار آقای دکتر تاجگردون و همچنین از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه تشکر کنم به این شکل است که اگر کسی (10) سال قبل، پنج سال قبل (1000) واحد وام گرفته باشد الان در سررسیدش با این تصویب شما (1000) واحد پرداخت میکند و نحوه سود آن هم بدون جریمه تأخیر سالانه به صورت محاسبه ساده است. آن (100) میلیونی که من به شما مثال زدم براساس محاسباتی که امروز الان انشاءالله مصوب بشود مبنایش کل پرداخت (200) میلیون میشود. یعنی حدود نزدیک (50) درصد تعهدات به صورت متعارف کاهش پیدا میکند.
آقای قوامی الان پیشنهاد کردند میگویند شما تولیدکنندگان، جناب آقای قوامی! وقتی ما تسهیلاتگیرندگان را داریم این موضوع به این بحث هم اضافه میشود. یعنی ما تولید هم در داخل آن داریم. این به بازگشت قابل توجه منابع کمک میکند. کاری که در تبصره (35) بودجه انجام شد این کار بسیار مهم هم امروز دارد توسط شما رقم میخورد. پیشبینی ما این است؛ با این مصوبه اصلاحی بند «و» تبصره (16) هم مطالبات بانکها وصول میشود، بخش عمدهای از مطالبات فریزشدهای که امروز ما به عنوان مطالبات یخزده در حوزه ترازنامه نظام بانکی از آن نام میبریم این به مطالبات وصولشده روان تبدیل میشود و همین که مشکلات ناشی از بدهیهای واحدهای تولیدی، فعالان اقتصادی که به شدت امروز دارند از این وضعیت نظام بانکی رنج میبرند اصلاح میشود. این را در جلسه نشست مشترک با ریاست محترم مجلس خوشبختانه ما بحث کردیم، در آن جلسه توضیحات رؤسای بانکها را هم خوشبختانه شنیدیم، توافق انجام شد، این مصوبه ابلاغ بشود من امیدوارم از هفته آینده خبرهای خوبی که ما به مردم و فعالان اقتصادی داده بودیم عملیاتی بشود. من خواهش میکنم به پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه رأی مثبت بدهید، این پیشنهادی هم که آقای قوامی دادند و دلسوزانه هم مطرح کردند در دل آن وجود دارد، انشاءالله این اقدام مثبت بتواند بسیار اثرات مثبت را در حوزه اقتصاد کشور به دنبال داشته باشد، ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، آقای قوامی! شما دو تا پیشنهاد دادید، کدام را مطرح میکنید؟ (قوامی ـ هر دو یکی است) نه، هر دو یکی نیست. ببینید! شما در یک بند زمان را 85 گذاشتید که ما نفهمیدیم چرا 85 گذاشتید. الان معوقه دارند، یکی هم یک بند مفصلی را دادید. آقای قوامی بفرمایید کدامش را دارید بحث میکنید؟

هادی قوامی
آقای دکتر! هر دو تای این یک پیشنهاد است و اشتباه تایپی هست، وگرنه من الان در متن اولیه یک پیشنهاد کردم.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال دو تا نوشتید، کدام را میفرمایید؟

هادی قوامی
آقای دکتر! این یک پیشنهاد است، اشتباه تایپی است که دوتایش کردهاند. این یکی است، همان یک پیشنهاد است. تفاوتش با پیشنهاد کمیسیون یکی تولیدی آن است، یکی زمانش است.

علی اردشیرلاریجانی
نمیتواند اشتباه باشد، چون شما یکجا شماره نزدید، بقیه را شماره (1)، (2)، (3) و (4) زدید.

هادی قوامی
آقای دکتر! آن اشتباه تایپی است، این یک پیشنهاد است.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! در متن کمیسیون هم تولیدی است.

علی اردشیرلاریجانی
تولیدی که هست، در متن کمیسیون هم تولیدی هست. به هر حال ما الان باید چکار بکنیم، کدام را باید بگیریم؟ ما نمیدانیم. این چیزی که چاپ شده شما یک دوبندی دارید، یکی تسهیلات را زمان گذاشتید و گفتید 85، یکی هم درمورد تسهیلات.

هادی قوامی
ما یک پیشنهاد داریم، پیشنهادمان تفاوتش با پیشنهاد کمیسیون زمان هست و اصابت آن به تولیدکنندگان.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قوامی! شامل تولیدکنندگان که هست شما مدام دارید میگویید، اینجا که نگفته تولیدکنندگان نباشد.

هادی قوامی
آقای دکتر! آن پیشنهاد، پیشنهاد بدون زمانی است و شامل همه است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قوامی! خواهش میکنم بفرمایید من باید کدام را الان رأی بگیرم؟

هادی قوامی
آقای دکتر! یک پیشنهاد است.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی الان یک پیشنهاد است ما باید اینطور بخوانیم: بند تسهیلاتی که از سال 85 هست تسهیلاتی که تا (50) میلیارد هست، ملاک محاسبه همه را تا آخر دو صفحه را باید بخوانیم؟ ببینید! شما آنچه که خودتان نوشتید میگویید یک پیشنهاد است.

هادی قوامی
آقای دکتر ببینید! پیشنهاد من این است؛ تسهیلاتی که از سال 85 داده شده، بعد تسهیلاتی هم که اصل آن بیش از (50) میلیارد است، بعد براساس آن بند تسویه میشوند.

علی اردشیرلاریجانی
پس آن بند بعدی را که دو صفحه هست قبول ندارید؟ پس این دومی را مطرح نمیکنید؟

هادی قوامی
آقای دکتر! یعنی چه مطرح نمیکنید؟

علی اردشیرلاریجانی
شما تشریف بیاوید اینجا اول ما بفهمیم چه را میخواهیم به رأی بگذاریم. دو تا پیشنهاد با دو تا امضا دارید. آقای قوامی پذیرفتند پس بگیرند. پیشنهاد دیگری دارید؟

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! آقایان: موسویلارگانی و لاهوتی هم پیشنهاد جزء دارند.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد آقای لارگانی چیست؟ (پورابراهیمیداورانی ـ قبول کردند طرح نکنند) قبول کردند؟ (پورابراهیمیداورانی ـ بله)
حضار 212 نفر، اصل متن گزارش کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پیشنهاد دیگری نداریم؟

علی اصغر یوسف نژاد
پیشنهاد الحاقی داریم که آقایان: جمالی، قوامی و اسدی دارند.

علی اردشیرلاریجانی
یکی آقای حاجیدلیگانی پیشنهاد داشت که مطلبشان را مطرح کردند. پیشنهادشان این بود که «به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده میشود در صورت درخواست مالکین اعیانی نسبت به واگذاری قطعی زمینهای اجارهای (99) ساله پروژههای مسکن مهر با شرایط نقد و نقد و اقساط به قیمت کارشناسی اقدام و درآمد حاصله را حسب مورد به حساب دستگاه ذیربط نزد خزانهداری واریز نمایند. صد درصد درآمد حاصله صرف اجرای طرحهای زیربنایی و روبنایی مسکن مهر (ترجیحاً همان شهر) خواهد شد». که توضیح دادند، حالا مخالف اگر هست صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای نوروزی مخالف هستند، بفرمایید.

حسن نوروزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
ضمن تشکر از جناب آقای دکتر محبینیا. همکاران محترم توجه بفرمایند! پیشنهادی که جناب آقای حاجیدلیگانی مطرح کردند این است که ما این اراضی که به عنوان مسکن مهر در اختیار اهالی مسکن مهر به عنوان اجاره (99) ساله قرار گرفته اگر بخواهیم این اراضی را به آنها بفروشیم و وجه آن را دریافت بکنیم شما عنایت بفرمایید قرار بود این اراضی و مسکنهای مهر بیمسکنها را مسکندار بکند و در یک بازه و مدت زمانی خاص طوری بشود که این افراد در آن مسکنها ساکن بشوند. من یقین دارم اگر ما بیاییم زمینها را به آنها واگذار بکنیم و بنگاهبازی و بورسبازی در آنجا رخ بدهد بعد از مدت بسیار اندکی همان افرادی که دارای مسکن بودهاند همه اینها بلامسکن خواهند شد، چرا که آن مسکن و زمین را بلافاصله میفروشند و سرمایه آن را در جای دیگر قرار میدهند و بعد از مدت (10) سال شما خواهید دید که باز ما بلامسکنهای زیادی خواهیم داشت.
من خواهش میکنم این وضعیتی که مسکنهای مهر دارای یک شکل شکیل خاص و یک نظاممندی سکنایی خاص در کنار شهرها ایجاد کرده است و واقعاً از آن وضعیت ناهمگون و ناهمگنی که در شهرهای قدیمی دیده میشود، شما نگاه میکنید در تهران میبینید در کنار یک خانه ویلایی (100) متری یک آپارتمان (10) طبقهای، در کنار یک ویلای (150) متری آن طرفتر یک برج (20) طبقهای بنا شده است. این ناهمگونی، این نافرمی یک زشتی عجیبی را در شهرها ایجاد کرده، ولی مسکن مهر بر یک اساس خاصی بنا شده و اگر بنا باشد ما آن سیستم اصلی آن را به هم بزنیم و این اراضی را در اختیار آنها قرار بدهیم بعد از مدت بسیار اندک ما شاهد مشکلات خاصی خواهیم بود. الان ما میآییم میگوییم اینها را واگذار بکنیم، به چه قیمتی، چگونه، آیا اقساط قبلی که بانک مسکن به آنها داده است را پرداخت کردند؟ چگونه پرداخت کردند؟ خیلی از آنها الان پرداخت نکردند و بانک دارد مصادره میکند.
من خواهش میکنم بدهید سیستم سیاستگذاری مسکن مهر راه خودش را ادامه بدهد و اگر بنا است واگذاری انجام بشود دولت که سیاستگذار اولیه بوده است الان هم دولت سیاستگذاری بکند یعنی معاونت خاص مسکن و شهرسازی در این زمینه خودش بیاید برنامهریزی بکند، با مهندسین خودش یک سیستم و برنامه خاصی را در نظر بگیرد، اگر صلاح دانستند آنها پیشنهاد بدهند. بنظر من میرسد که این نوع پیشنهاد میتواند در درازمدت به اهالی مسکن مهر و همچنین به خود مسکن مهر ضربه وارد کند. والسلام

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، سرکار خانم الماسی موافق هستند، بفرمایید.

سکینه الماسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همکاران عزیز. در این بند (5) مطلبی که پیشنهاد آقای دکتر حاجیدلیگانی قرار است جایگزین بشود در واقع ما در اینجا به وزارت راه و شهرسازی اجازه میخواهیم بدهیم در صورت درخواست مالکین اعیانی، لازم است من یک توضیحی خدمت همکاران عزیز بدهم. در حال حاضر در شهرهای جدیدی مثل پرند، پردیس و گلبهار واگذاری مسکن مهر به این صورت است که اعیانی را واگذار کنند، ولی عرصه را به مالکین واگذار نمیکنند. پیشنهادی که اینجا آمده ما میخواهیم علاوه بر اعیانی زمین، عرصه هم به مالکین واگذار بشود، به چه قیمتی، به چه صورتی؟ به قیمت کار کارشناسی. پیشنهاد ما به همین صورت هست، میخواهیم برای واگذاری قطعی زمینهای اجارهای (99) ساله مسکن مهر با شرایط نقد یا نقد ـ اقساط به قیمت کار کارشناسی، کار بسیار ارزشمندی هست و این درآمدی که حاصل هست در هزینههای زیرساختی که قرار بوده دولت برای مسکن مهر زیرساخت فراهم بکند. هزینهها و درآمدهایی که براساس قیمت کارشناسی به مالکین واگذار میشود را ما میتوانیم صرف هزینههای زیرساختی در شهرکها یا شهرهای جدید و مسکن مهر بکنیم. پیشنهاد، پیشنهاد بسیار ارزشمندی هست، از همکاران عزیز میخواهم که حتماً به این پیشنهاد رأی بدهند. عرصه به صورت اجاره (99) ساله هست که درآمدی برای دولت ندارد. همکاران محترم! چون درآمدی برای دولت ندارد پس این پیشنهاد، پیشنهاد بسیار مناسبی است، حتماً رأی مثبت بدهید، با تشکر.

علی اردشیرلاریجانی

غلام عباس نظرخانی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و صبحبخیر دارم. آنچه که به عنوان پیشنهاد مطرح شده یک واقعیتی است که در کشور دارد اتفاق میافتد. شما مستحضرید که فروش واحدهای مسکن مهر به صورت عادی در بنگاهها و مشاورین محترم املاک در سراسر کشور دارد اتفاق میافتد. دارد معاملات با سند عادی، بحثهای فروش یک واحد به چند نفر، کلاهبرداریها را ترویج میدهد و مطرح است. این پیشنهادی که الان آمده کمک میکند به حل مشکل مالکیت مردم، به قیمت کارشناسی به صورت نقد و اقساط تعیین تکلیف مالکیت مردم هست.

علی اردشیرلاریجانی
پس شما موافق هستید، کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
کمیسیون مخالف هست. دیروز هم آنچه به کمیسیون آمد کمیسیون حذف کرد. ما دلایلی بر این امر داریم. اولاً فرصت بسیار کوتاهی که الان تا پایان سال باقیمانده. این اصلاح بودجه سال 97 هست، اعتبارش تا پایان امسال هست. فرصت بسیار کم هست و این کار یک کاری است که مخصوصاً شروع آن یک روند طولانی در ابتدای قضیه میخواهد. حتی ما در کمیسیون بحث کردیم که چه بسا برای سال بعد هم در بودجه نیاوریم، بلکه یک قانون دائم این نیاز دارد. کاری است که اصلش درست است، اعیانی مسکنهای مهر قابل واگذاری بوده و واگذار شده و عرصه آن را هم باید به یک شکلی واگذار کرد، دوستانی که میگویند به یک شکلی واگذار بشود. این یک فرآیندی میخواهد، کار یکساله نیست، بیش از یک سال است. ماهیت بودجهای ندارد، چه بسا آن را در یک قانون دائم بشود انجام داد، این اولین مطلب.
مطلب دیگر اینکه در بین مسکنهای مهری که به شکل متفاوتی زمینش هست، بعضیها اجاره (99) ساله است، بعضی زمینها وقفی است، بعضی زمینها عرصه منابع طبیعی است، برخی داخل محدوده شهر است، برخی خارج محدوده شهر است. از این انواع مختلف فقط در اینجا آمده راجع به مسکنهایی که زمینهایش اجاره (99) ساله است دارد حکم میدهد، بقیه مسکنهای مهر چه؟ ما اینجا نتوانستیم جامع نگاه بکنیم و در این پیشنهاد جامع نگاه نشده.
و نکته بعدی اینکه در روزهای اولی که راجع به مسکن مهر تصمیم گرفته میشد، تصمیم بدینگونه بود که این مسکن برای آن فردی که این مسکن به آن واگذار شده باقی بماند، نه اینکه این را به دلیل نیازهای مادی که دارد بفروشد و فردا باز از نظر مسکن مواجه با اشکال بشود. دولت این را با تسهیلات خوبی به افراد نیازمند مسکن که این مسکن واگذار کرد و واگذار میکند که برای آنها باقی بماند، نه اینکه امکان فروش وجود داشته باشد. ما به این دلیل که خدمت شما عرض کردم یکی از مهمترین دلایل عمدهاش اینکه فرصت بسیار کوتاه است و سقف بودجه را ممکن است تغییر بدهد. بنابراین نیاز به متمم بودجه دارد.

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید. آقای حاجیدلیگانی! این نکتهای که میگویند زمان کوتاه است، این را میتوانیم برای سال 98 بگذاریم یا یک قانون جدا برایش بیاوریم. اگر از این صرف نظر کنید، چون واقعاً زمان کوتاه است. (حاجیدلیگانی ـ اگر تصویب بشود سال آینده هم میشود آورد) اصرار دارند، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
به هر حال ممکن است سقف بودجه را تغییر بدهد، عرض کردم ما اصل این را قبول داریم، اما اینکه آیا در سال بعد هم در بودجه مطرح بشود یا یک قانون مستقلی باشد این هم قابل بحث است و برای اینکه این محقق بشود و صورت بگیرد کدام شکل مناسبتر هست همه اینها قابل بحث هست.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، آقای حاجیدلیگانی این مطلب در ماده (68) قانون اصلاح برخی مواد در قانون برنامه آمده. «به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده میشود در صورت درخواست مالکان اعیانی نسبت به واگذاری قطعی زمینهای اجارهای (99) ساله پروژه مسکن مهر به قیمت کارشناسی روز اقدام و درآمد حاصله را به حساب خزانه واریز کند. صد درصد درآمد حاصله از طریق بودجه سنواتی برای اجرای طرحهای زیرساخت، تأسیسات زیربنایی و روبنایی مسکن مهر با اولویت همان مجموعه یا شهرهای جدید به مصرف برسد» عین همین است. فقط نقد و اقساط است، وگرنه بقیه آن اینجا بوده. اگر اجازه بدهید عبور کنیم، متشکریم. پیشنهاد دیگری نیست؟

علی اصغر یوسف نژاد
آقایان: موسویلارگانی و جمالی یک پیشنهاد داشتند که در خدمت آقای موسویلارگانی هستیم، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد ایشان را که الان رأی گرفتیم، معوقات مشکوکالوصول را میگویید؟ الان تصمیم گرفتیم، همین است، حل شد. دیگر پیشنهادی ندارید، خیلی ممنون. (قوامی ـ ما پیشنهاد الحاقی داریم) ترسیدیم، پیشنهادتان را بفرمایید.

هادی قوامی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عنایت داشته باشند! این پیشنهاد مربوط به زیرساختهای ریلی است، مربوط به همه استانها است. همه شما به نحوی درگیر هستید. (یوسفنژاد ـ آقای قوامی! آدرسش را بفرمایید) در پیوست (1) شماره (2) هست، الحاقی به مادهواحده است.
من پیشنهاد را میخوانم، به صندوق توسعه ملی اجازه داده میشود از محل منابع ارزی و ریالی خود برای اجرا و توسعه زیرساختهای حمل و نقل ریلی کشور از طریق بانکهای عامل و پس از تأیید توجیه فنی، اقتصادی و مالی توسط شورای اقتصاد نسبت به اعطای تسهیلات یا سپردهگذاری به پیمانکاران بخشهای خصوصی و تعاونی با معرفی وزارت راه و شهرسازی و تضمین سازمانها و شرکتهای تابعه وزارتخانههای مذکور و بدون انتقال مالکیت و در قبال اخذ حق دسترسی یا سایر روشها بازپرداختش را اقدام نمایند.
مشکلی که الان ما داریم این است که صندوق توسعه ملی الان میخواهد با اجازهای که گرفته شد که حالا ریالی هم بتواند به پروژههای ریلی بدهد میخواهند به یک پروژه ریلی ریالی بدهند نمیتوانند مالکیت راهآهن را به پیمانکار بخشی خصوصی که به عنوان سرمایهگذار در آن پروژه آمده سرمایهگذاری کرده انتقال بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قوامی! الان میگویند در هیأتامنای صندوق همین تصمیم را گرفتند.

هادی قوامی
تصمیم گرفتند، منتها آقای دکتر لاریجانی! گیری که هست بحث انتقال مالکیت هست، میگویند این پروژه راهآهن دولتی است، چون خود پروژه راهآهن دولتی است نمیتوانند به آن سرمایهگذار بخش خصوصی تسهیلات بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
تصمیم گرفتند به پیمانکارش بدهند.

هادی قوامی
نمیتوانند بدهند، الان ما پروژههایی داریم که به همین پیشنهاد با هماهنگی خود صندوق توسعه ملی تهیه شده که این گیر را حل کند.

علی اردشیرلاریجانی
آن چیزی که به من گفتند هیأتامنایش همین تصمیم را گرفته.

هادی قوامی
آقای دکتر! در کلیات تصویب کردند، منتها در اجرا که الان میخواهند عملیاتی بکنند این تسهیلات ریالی آن امکان واگذاری به بانک عامل نیست. لذا من خواهش میکنم اجازه بدهید این پیشنهاد.

علی اردشیرلاریجانی
امکان ریالی که اشکال قانونی دارد، ارزی میتوانند بدهند.

هادی قوامی
آقای دکتر! هم ارزی، هم ریالی را اجازه گرفتند.

علی اردشیرلاریجانی
ریالی که خلاف سیاستهای کلی است، نمیتوانند.

هادی قوامی
آقای دکتر! آقای رئیسجمهور ریالی را امسال در هیأتامنا بردند، آنجا مصوب شده.

علی اردشیرلاریجانی
آقای رئیسجمهور که نمیتواند خلاف سیاستهای کلی عمل کند.

هادی قوامی

علی اردشیرلاریجانی
نمیتواند، تصویب هم بکنند، باید جلویش را گرفت.

هادی قوامی
اتفاقاً مصوبهاش آمده از مجلس هم گذشته رفته.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر! شما که خوب میدانید، تسهیلات ریالی یک (10) درصد برای کشاورزی است، یک (10) درصد برای صنعت است، غیر از آن ریالی نیست، بقیه همه ارزی است. شما اینجا نوشتید منابع ارزی و ریالی، قابل طرح نیست.

هادی قوامی
آقای دکتر! این مصوب شده، عرض کردم، الان دارد اجرایی میشود.

علی اردشیرلاریجانی
اگر ریالی باشد باید جلویش را گرفت. بنابراین قابل طرح نیست، متشکریم. پیشنهاد دیگر را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
آقای جمالی پیشنهادشان را مطرح نمیکنند، آقای اسدی هستند. آقایان: مازنی و ذوالنوری هم که ظاهراً مطرح نمیکنند. آقای اسدی پیشنهادتان را مطرح بفرمایید.

علی اسدی کرم
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تشکر و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. ماده (43) قانون برنامه ششم توسعه دولت را موظف کرد که از معدن و صنایع معدنی که به منطقه خسارت وارد کردهاند در بخشهای مختلف شورای معادن استان تا (1) درصد فروش مواد و فرآوردههای معادن و فعالیتهای صنایع معدنی را دریافت و به حساب خزانه معین استان نزد خزانهداری کل کشور واریز کند و سپس به استان یا شهرستانهای مورد نظر جهت پرداخت خسارت واریز نماید. این مسأله در قانون بودجه سال 97 در بند «ط» تبصره (7) با ذکر ردیف و هزینه ذکر شده که صرف فعالیتهای بهداشتی و درمانی ـ عمرانی منطقه درگیر فعالیتهای معدنی شود، ولی به حساب خزانه نزد خزانهداری کل کشور گفتند واریز بشود که این عملاً با مشکل مواجه شده و ما تاکنون نتوانستیم هیچ مبلغی را بابت خسارت به منطقه بدهیم. لذا در اینجا پیشنهاد کردیم که نزد خزانه معین استان واریز بشود و با نظارت استان این خسارت توزیع بشود.
لذا از همکاران عزیز تقاضا داریم که در شماره چاپ (1171) و شماره سابقه چاپ (1080) پیشنهاد دادیم در الحاقی (10) که عبارت زیر به بند «ط» تبصره (7) قانون بودجه سال 97 الحاق شود. «دولت مکلف است درآمدهای حاصل از بند مذکور را از طریق حساب خزانه معین استان به صورت صد درصد تخصیصیافته به استان و شهرستانهای محل وصول درآمد مذکور اختصاص دهد»، یعنی اینجا (1) درصد فروش به حساب خزانه معین استان واریز بشود و همانجا با نظارت دوباره به محلهایی که خسارت وارد شده آن هزینه بشود. از همکاران تقاضا داریم که این کار را راحت بکنند که کار عملاً بتواند اجرا بشود.

علی اردشیرلاریجانی
جناب آقای اسدی! اینجا دو تا مسأله است؛ یکی اینکه این نمیتواند الحاق بشود، چون شما در صدر ماده، بند «ط» گفتید به ردیف شماره فلان جدول فلان واریز شود و معادل وجوه واریزشده از محل ردیف جدول فلان در اختیار شورای برنامهریزی استان قرار بگیرد. نمیتوانید الحاق بگویید، باید بگویید این دو تا بند اینطور عوض شود. این تعارض بین الحاقی و صدر میشود، در صدرش گفتید واریز به ردیف شماره فلان جدول فلان بشود و از ردیف فلان هم برداشته بشود. شما پایین میگویید به حساب خزانهداری استان ریخته بشود. ردیفی که میخواهید الحاق بکنید با متن ماده تغایر دارد. بنابراین الان نمیتوانید حلش بکنید، قابل طرح نیست.
یعنی اگر بخواهید باید پیشنهادی میدادید که متن اینطور تغییر کند. به این دلیل قابل طرح نیست، شما متن ماده را که تغییر نمیدهید، بند «ط» سر جایش هست، گفته به حساب فلانجا واریز گردد، در ذیلش گفتید به حساب خزانهداری استان، تعارض دارد. پس باید میگفتید متن اینطور عوض شود که نکردید. باید پیشنهاد کتبی وجود داشته باشد. (اسدیکرم ـ اصلاح کنید) برادر! من پیشنهاد میکنم این یک چیز فنی است، الان دوباره یک تعارض ایجاد میکنید، دو ماه بیشتر نمانده، بگذارید سال آینده در 98 درستش بکنیم، به خاطر همین الان در مجلس نمیتوانیم درستش کنیم، متشکریم. این بند تمام شد؟
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
آقای رئیس! دستور بعد گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هست که درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم هست که ایرادات شورای نگهبان را کمیسیون برطرف کرده.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
کمیسیون در مادهواحده پیشنهاد کرده «جهت رفع ایرادات شورای نگهبان در ردیفهای (1)، (2)، (3)، (5)، (6)، (8)، (ایرادات مربوط به بندهای 1، 2، 3، 4، 5 ماده 9 موضوع ردیف 9)، (10)، (ایرادات مربوط به بندهای 1، 2، 3، 4، 5 ماده 11 موضوع ردیف 11)، (12)، (14)، (15)، (16)، (17)، (18)، (20)، (21) و (22) ماده واحده و شروط آن به شرح زیر اصلاح شد:
مادهواحده ـ به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (مصوب 18/9/1378 برابر با 9 دسامبر 1999 مجمع عمومی سازمان ملل متحد) مشتمل بر یک مقدمه، بیست و هشت ماده و یک پیوست را با اعلام شروط زیر پذیرفته و سند ذیربط را مطابق مقررات این ماده نزد امین اسناد تودیع کند.
دولت موظف است شش ماه پس از تودیع سند الحاق این کنوانسیون نزد امین اسناد، وضعیت تعامل با گروه ویژه اقدام مالی بهویژه مسئله خارج شدن قطعی جمهوری اسلامی ایران از لیست دول غیرهمکار را ارزیابی کرده و در صورت تعلل و عدم اقدام اعضای این گروه عضویت در کنوانسیون را مورد تجدید نظر قرار دهد:
شروط:
1 ـ مفاد کنوانسیون در موارد تعارض با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران لازمالرعایه نمیباشد.
2 ـ با توجه به بند سوم ماده اول قطعنامه شماره 6/50 مورخ 24 اکتبر 1995 که در مقدمه کنوانسیون منعکس شده است و «تأیید مجدد حق تعیین سرنوشت همه مردمان با توجه ویژه به وضعیت مردمان تحت سلطه استعماری و هرگونه سلطه بیگانه و یا اشغال خارجی» را مورد تأکید قرار میدهد، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران مصادیق افراد، گروهها و سازمانهای تروریستی مندرج در جزء «ب» بند (1) ماده (2) کنوانسیون را تعیین نموده و جهت اجرا به مراجع قانونی کشور ابلاغ خواهد نمود. مفاد ماده (6) کنوانسیون نمیتواند این حق مصرح در مقدمه کنوانسیون را محدود نماید.
3 ـ دولت جمهوری اسلامی ایران به موجب جزء «الف» بند (2) ماده (2) کنوانسیون، اعلام مینماید که مفاد آن دسته از کنوانسیونها و تشریفات (پروتکل)های مندرج در پیوست کنوانسیون را که به عضویت آنها در نیامده است، به عنوان بخشی از کنوانسیون تلقی نمینماید و الزامآور شدن مفاد ماده (23) درخصوص اصلاح فهرست موافقتنامههای منضم به کنوانسیون برای جمهوری اسلامی ایران منوط به رعایت اصول (77) و (125) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.
4 ـ حل اختلاف موضوع بند (1) ماده (24) درخصوص ارجاع به داوری و یا دیوان بینالمللی دادگستری کنوانسیون برای دولت جمهوری اسلامی ایران لازمالرعایه نمیباشد. دولت میتواند در مواردی که ارجاع به داوری هنگام بروز اختلافات به مصلحت باشد، با رعایت قوانین و مقررات داخلی اقدام نماید.
5 ـ الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون به معنای شناسایی و برقراری ارتباط با رژیم اشغالگر صهیونیستی نیست.
6 ـ صلاحیت مقرر در بند (5) ماده (9) کنوانسیون برای کمیته بینالمللی صلیب سرخ تنها در چارچوب اسناد حقوق بشردوستانهای که جمهوری اسلامی ایران به آنها ملحق شده است، پذیرفته میشود.
7 ـ دولت جمهوری اسلامی ایران درباره بند (4) ماده (11) کنوانسیون، موضوع استرداد مجرمین را مطابق قانون اساسی و قوانین مصوب خود عمل خواهد کرد.
آقای رئیس! در اینجا پیشنهاد داریم.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
اخطار هم گوش میکنیم. مخالف صحبت کند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قوامی مخالف هستند، بفرمایید.

هادی قوامی
آقای دهقانی صحبت میکنند.

محمد علی وکیلی
جناب آقای دهقانی بفرمایید.

محمد دهقانی نقندر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من اول تذکر مواد (198) و (199) را دارم، وقتی که طرح یا لایحهای تصویب و به شورای نگهبان فرستاده میشود و شورای نگهبان ایرادی نمیگیرند، کمیسیون نمیتواند نسبت به آن موضوعی که ایراد گرفته نشده وارد رسیدگی شود. در تبصره مادهواحده نوشته شده دولت صرفاً پس از خارج شدن جمهوری اسلامی ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF میتواند سند الحاق را نزد امین اسناد تودیع نماید. این مصوب شده، شورای نگهبان به این ایرادی نگرفته، فقط گفته که کلمه «لیست سیاه» مبهم است. اتفاقاً نظر شورای نگهبان دقیق مطرح شده، چون ما لیست سیاه نداریم. یعنی خود دوستان در داخل کشور، برخی از آقایان این کلمه «لیست سیاه» را مدام مطرح کردند و در ادبیات سیاسی کشور لیست سیاه جا افتاده است. در حالی که ما «لیست کشورهای غیرهمکار» داریم. لذا شورای نگهبان گفته شما این کلمه را اصلاح کنید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دهقانی! یک لحظه اجازه بدهید. الان ایراد شما چیست؟

محمد علی وکیلی
بله، اسم آقای دهقانی در لوح نیست، ولی دیگر فرمایشاتشان را کردهاند.

علی اردشیرلاریجانی
نه، به هر حال شما باید به نوبت میگفتید. هر کسی که نوبتش است بگویید.

محمد علی وکیلی
بله، آقای رئیس! اسم آقای دهقانی در لوح نیست.

محمد دهقانی نقندر
آقای دکتر! طبق آییننامه هیچجا نیامده که اگر نماینده اسم ننوشته کسی نمیتواند وقتش را بدهد، آییننامه مطلق است. اسم آقای قوامی به عنوان مخالف در آمده، نوبتش را به من داده است.

محمد علی وکیلی

محمد دهقانی نقندر
آقای دکتر وکیلی! نوبت آقای قوامی است، اینکه خیلی روشن است، اینها که نیاز به مناقشه ندارد. این خیلی روشن است، مخالف وقتش را به بنده داده است.

علی اردشیرلاریجانی

محمد دهقانی نقندر
آقای دکتر ببینید! اصولاً کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی برخلاف آییننامه آمده تبصرهای که ما تصویب کردیم را برداشته حذف کرده است. طبق آییننامه حق حذف شدن این تبصره نبوده است. اینکه در ذیلش آمدند یک متنی (180) درجه خلاف آن تبصره آوردهاند، اینکه وافی به مقصود نیست. پس اولین اخطار من این است که کمیسیون امنیت ملی حق ورود به این تبصره را نداشته، الا یک کلمه «لیست سیاه» را تبدیل به «کشورهای غیرهمکار» کند. این قسمت اول.
دوم اینکه حالا دوستان توضیح بدهند، من از بعضی از دوستانی که در کمیسیون بودند سؤال کردم، زمانی که دوستان تصویب کردند عدد نداشتند. (15) نفر بودند. یعنی تعدادی از دوستان حضور نداشتند. این را هم آقای فلاحتپیشه که رئیس محترم کمیسیون است توضیح بدهند، چون بعضی از دوستان گفتند عدد نداشتیم. ما (17) نفر بودیم، دو نفر بیرون رفتند و (15) نفر در کمیسیون وجود داشتند. ما میخواهیم قانون را وضع کنیم طبیعتاً باید طبق قانون، قانون وضع کنیم.
موضوع سوم اینکه اصل این کنوانسیون، آقای دکتر لاریجانی، آقای رحیمی! شما چند دقیقه اجازه بدهید، شما هستید، آنجا میتوانید صحبت کنید، چند دقیقه اجازه بدهید ما صحبت کنیم. آقای دکتر ببینید! هم در نظر شورای نگهبان و هم در نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام دو تا مطلب آمده که من نظر جنابعالی را به عنوان رئیس قوه و همه نمایندگان محترم را به این دو تا جمله جلب میکنم. گفتهاند اگر این اشکالات برطرف نشود خلاف منافع و امنیت ملی کشور است. این هم نظر هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام است، هم نظر شورای نگهبان که در پایان نظرات خودش گفته «در هر حال با توجه به ایرادات و اشکالات متعدد مذکور با عنایت به اینکه الحاق به این کنوانسیون با فرض غیرقابل اصلاح بودن اشکالات وارد بودن بر آن خلاف منافع و امنیت ملی کشور است، مغایر موازین شرع شناخته شد». چون دوستان نتوانستند این اصلاحات را اعمال کنند و بر اکثر بندها اصرار ورزیدند، لذا ثابت کردند که نظر شورای نگهبان و نظر هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام که بر سیاستهای کلی مقام معظم رهبری به نیابت از خود مقام معظم رهبری دارند نظارت میکنند، وقتی گفتند این غیرقابل اصلاح است یعنی خلاف امنیت ملی است، یعنی خلاف اصل (153) قانون اساسی است.
آقای دکتر ببینید! من خواهش میکنم، (وکیلی ـ خیلی ممنون) آقای ظریف آن روز اینجا تشریف آوردند، من چند بار از ایشان خواهش کردم، جلو رفتم گفتم آقای دکتر ظریف! جنابعالی این بیانیه آخری که FATF صادر کرده را بخوانید، یک بار توضیح بدهید. هر چه ما اینجا شرط آوردیم متأسفانه به محض اینکه این شرط را اینجا مینویسیم گروه FATF اعلام میکند که اینها وافی به مقصود نیست. (رئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! اینها اخطار بود، هم اخطار اصل (153) بود و هم تذکرات بود. اگر جنابعالی راجع به این اخطار و تذکر هم نظرتان را بدهید من راجع به مخالفتم صحبت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
شما صحبت فرمودید. (قاضیپور ـ اخطار دارم) موافق هم صحبت کند، کمیسیون هم نظر بدهد، بعد نظرم را عرض میکنم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار ماده هفتادوپنجی دارند.

علی اردشیرلاریجانی
چشم، اخطار را هم گوش میکنیم.

محمد علی وکیلی
موافق وقتشان را به جناب آقای برزگر دادهاند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران گرامی توجه بفرمایند. آن نکتهای که همکار گرامیمان مطرح کردند که ما در کمیسیون عدد نداشتیم، در کمیسیون عدد داشتیم. ما بر مصوبه قبلی که برای کمیسیون ارجاع شده بود اصرار کردند درخصوص شرطهایی که در قانون اساسی آورده شده باز تأکید کردیم که اگر شروط ما را نپذیرند ما عضو CFT نخواهیم شد. وضعیت و شرایطی که در کشور حاکم است، قوانینی که گذاشته شد، دوستانی که دعوت شدند هم از شورای نگهبان، هم از دوستان مخالف و هم از دوستان موافق، اصلاحاتی که انجام شد همه نظرها گرفته شده است. من فکر میکنم در شرایط فعلی در وضعیت کنونی مملکت، در شرایط تحریم ما بهانه به دست دشمن ندهیم و نمایندگان، همه عزیزان، همه دوستان به این موضوع رأی بدهند. بعضی از مواد به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شده است. هیچ موادی که برخلاف قانون اساسی و موازین شرعی باشد تصویب نشده است.
من فکر میکنم که اگر نمایندگان رأی قاطع به این بدهند جوابی برای دشمنان خارجی و معاندین نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است، آنهایی که میخواهند ما را تحریم کنند، آنهایی که میخواهند بهانه به دست دشمن بدهند برای کارهای بعدی که میخواهند انجام بدهند، هم اقدامات سیاسی، هم اقدامات نظامی. هر چند که دشمن این اقدامات و تحرکات را در خواب خواهد دید. بهانهای به دست دشمن ندهیم، در شرایط فعلی با دست خودمان خودتحریمی نکنیم، در شرایطی که در جنگ اقتصادی قرار گرفتیم، در شرایطی که باید به کمک دولت برسیم، در شرایطی که باید فروش نفت که انجام میشود بتوانیم دلارهایش را به کشور خودمان برگردانیم، در شرایطی که بتوانیم بیش از (1) میلیون و (500) هزار بشکه در روز فروش داشته باشیم و پولش را برگردانیم و بهانه به دشمن، اروپا و آمریکا ندهیم که چون ما عضو این CFT نیستیم و نمیتوانیم کاری انجام بدهیم، چون کشورهایی که دارند کار میکنند، بهانهای که دارند انجام میدهند میگویند ما عضو این CFT نیستیم، وارد این کنوانسیونها نشدیم، در واقع با تصویب نکردن این موضوع به سمت خودتحریمی میرویم. دقیقاً در مسیری بازی میکنیم که دشمن خودش میخواهد و با تصویب CFT بهانه را از دشمن گرفتیم، به دولت، جامعه، مردم، اشتغال و شغل کمک کردیم، همه ما در حوزههای خودمان مشکل داریم، همه ما در حوزههای خودمان بحث اشتغال، تورم، گرانی و سال 98 و مشکلاتی که پیشرو داریم، باز ما در سال 97 توانستیم بعضی از بحرانها را مدیریت کنیم، برخی از کمبودها و کاستیها را مدیریت کنیم. ولی در سال 98 مشکلاتی که پیشرو داریم نباید مقصرین و مسببین اصلی در نظر مردم، مجلس و نمایندگان باشند.
این برنامهای که ما روی آن کار کردیم ساعتها جلسه گذاشته شده، آقای ظریف تشریف آوردند، از شورای نگهبان آقای کدخدایی تشریف آوردند، صاحبنظران تشریف آوردند، از دولت تشریف آوردند. همه نظرات کارشناسی خودشان را اعلام کردند، همه نظرها در این اعمال شده، هیچ سلیقه سیاسی و جناحی نبوده، برخوردهای سلیقهای و جناحی به ضرر مردم و منافع ملی کشور است. ما تکتک مسئول هستیم در برابر آن چیزی که میخواهیم تصمیم بگیریم. ما این همه منابع، قدرت و منابع ملی داریم، اما چرا نمیتوانیم از آن به نفع احسن استفاده کنیم؟ دلیلش فقط به خاطر این است که سلیقههای شخصی و جناحی یا حزبی تصمیم گرفتن باعث میشود که کشور به رکود پیش برود و پاسخگویی که میخواهیم به مردم بدهیم، (رئیس ـ متشکریم) ما پاسخگو هستیم، ما باید تصمیم بگیریم و امروز مجلس در پیچ تاریخی قرار گرفته است. نمایندگان میتوانند با تصمیم خودشان ایران را از این خودتحریمی نجات بدهند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار (75) دارند.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
آقای فلاحتپیشه بفرمایید.

حشمت اله فلاحت پیشه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! با این سر و صداها باید به ما حق بدی آب و هوا هم بدهید، اینجا چه خبر است؟ دوستان! من از تذکری که داده شد تشکر میکنم، خود آقای دکتر دهقانی فرمودند آقای فلاحتپیشه توضیح بدهد، من میخواهم توضیح بدهم. ببینید دوستان! به کمیسیون توهین نکنید، نوار ضبطشده کمیسیون هم هست، ما عدد داشتیم و رأی گرفتیم و ایرادی در این قضیه به هیچوجه وارد نیست.
یک موضوع دیگر هم به کمیسیون ربط دادید، گفتید شورای نگهبان گفته این ایرادات خلاف منافع ملی است، قابل رفع نیست و غیره. عین جملات جناب آقای کدخدایی سخنگو و نماینده محترم شورای نگهبان در کمیسیون را بیایید اینجا بگذارید، عین جمله این است؛ گفتند شورای گفته در صورت عدم رفع ایرادات موجود خلاف منافع ملی است. شما ایرادات را رفع کنید، خلافی وجود ندارد و این کار صورت گرفت، اجماعی هم صورت گرفت. همه دوستان حضور داشتند، دوستان شورای نگهبان، مجمع تشخیص، جناب آقای دکتر لاریجانی! شما میدانید، جناب آقای شاهرودی به جناب آقای دکتر لاریجانی نامه نوشت که دو نفر از عزیزان مجمع را ما به کارگروه دعوت کردیم، همه نظرات را دادند، پنج، شش ساعت نشستیم و بنظر اجماعی رسیدیم. عزیزان (73) کشور شرط گذاشتند، آیا ایران نمیتواند؟

علی اردشیرلاریجانی

حشمت اله فلاحت پیشه
ما ماده (6) را هم در شرط دوم آوردیم که به شرطی که ماده (6) مانع اعمال شروط ایران نشود. یعنی به اعتقاد ما دیگر واقعاً هیچ منعی وجود ندارد، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. اخطار دارند بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای حاجی اخطار دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده سه تا اخطار دارم، اولیاش را عرض میکنم بعد نظرتان را بفرمایید، دومی و سومی. اخطار اول بنده اصل (110) است، از این بابت از جنابعالی تشکر میکنم که دیشب بعد از فرمایشاتی که حضرت آقا راجع به مشکلاتی که در قبال قانون بازنشستگی بود به آقای جلالی دستور دادید که بررسی کنید ببینید مشکل چیست و چه کاری میشود کرد، از این بابت تشکر.
اما نکته حائز اهمیت این است، آقای رئیس! جنابعالی در (30) خرداد 97 به اتفاق همه نمایندگان در محضر آقا بودید. (20) خرداد هم همین لایحه CFT در مجلس مطرح شد و به مدت دو ماه مسکوت گذاشته شد، یادتان هست. یعنی بعد از هفتههایی که راجع به آن مباحث مختلفی بود در تاریخ (20) خرداد 97 دو ماه با همکاری که شد مسکوت گذاشته شد. ده روز بعد از آن ما خدمت حضرت آقا رفتیم. چون حضرت آقا هم فرمودند آنچه که من در مرئی و منظر میگویم ملاک است. اینجا من عین فرمایشات آقا را میخوانم، یا شما بگویید اینها فرمایشات آقا هست، یا نیست.
ببینید! چه فرمودند؟ فرمودند «این معاهدات ابتدا در اتاقهای فکر قدرتهای بزرگ و برای تأمین منافع و مصالح آنها پخت و پز میشود و سپس با پیوستن دولتهای همسو یا دنبالهرو یا مرعوب شکل به ظاهر بینالمللی میگیرد به گونهای که اگر کشور مستقلی مانند ایران آنها را قبول نکند او را مورد هجوم شدید قرار میدهند». همین مباحثی که برخی از دوستان بیان کردند که مثلاً (150) کشور پذیرفتهاند شما چطور آن را رد میکنید؟ بعد در ادامه فرمودند «همانگونه که درباره برخی کنوانسیونهای بینالمللی اخیر مطرحشده در مجلس گفتیم، مجلس شورای اسلامی که رشید، بالغ و عاقل است باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند».
سؤال و اخطار من این است، چرا جنابعالی در آن زمان که همانجا شاهد بودید، این همه هم شاهد هستند که این جملات بیان شد، (وکیلی ـ متشکر) اجازه بدهید. (وکیلی ـ وقتتان تمام شد) چشم، اجازه بدهید. آن موقع چرا جنابعالی چنین دستوری را که دیروز دادید و بابت آن تشکر میکنم، ندادید؟ آیا این مغایر اصل (110) نیست؟ این اخطار اولم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. عرض شود توجه داشته باشید این بحثهایی که شما میکنید مقداری از آن مربوط به اصل موضوع است. اصل موضوع که حالا این حرفها قبلاً زده شد، مجلس تصمیمگیری کرده است و به شورای نگهبان رفته است. الان بحث سر رفع ایرادات شورای نگهبان است. اگر در این زمینه اخطار دارید بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ اشکالی ندارد، اخطار بعدی) حرف من را توجه بفرمایید، من فرمایشتان را گوش دادم.
درمورد آن مطالبی که میفرمایید، وقتی ایشان فرمودند که ما در مجلس متوقف کردیم.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

حسینعلی حاجی
نه، ببینید! بیستم تصمیم گرفتیم دو ماه متوقف شود.

علی اردشیرلاریجانی
بنا شد شما صحبت کردید، بگذارید من عرضم را بکنم. وقتی آقا فرمودند ما به کمیسیون هم گفتیم شما دیگر کاری نداشته باشید تا ببینیم تکلیف چیست، چون حالا مطلبی که آقا گفتند همینطوری است که شما میفرمایید، برداشت ما هم همین بود. من دفعه قبل هم تفصیلاً توضیح دادم، دستگاههای مختلف مستمراً نامهنگاری میکردند که هم وزارت اقتصاد، هم بانک مرکزی و هم وزارت خارجه که ما در آستانه تحریم مضاعف داریم قرار میگیریم. اینها به مقام رهبری منعکس شد که وضع این است، حالا با آن مطلبی که شما گفتید ما باید کلاً خارجش کنیم یا شما تدبیری دارید؟ ایشان آن مطلبی که من برایتان خواندم را فرمودند که آن مطلبی که من گفتم محتوایش این بود، مربوط به کنوانسیون به نحو عام بود، نه این کنوانسیونها. در این زمینه من مخالف بررسیاش در مجلس و سیر قانونیاش نیستم، این را انجام بدهید. بنابراین این مطلبی که میگویید، دستور رهبری این است، آخرینش این بود. بنابراین ما هم مطابق همان عمل کردیم. اینجا مخالف و موافق همه صحبت کردند، الان اگر اخطار هست فقط راجع به نحوه کار کمیسیون برای حل مشکل شورای نگهبان باید باشد، اصل موضوع که قبلاً بحث شده و تمام شده است. اگر تذکری هست بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا»، «آنهایی که گفتند پروردگار ما خدای متعال است استقامت کردند».
اصل (153) قانون اساسی میگوید «هرگونه قرارداد که موجب سلطه بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی، فرهنگ، ارتش و دیگر شئون کشور گردد ممنوع است».
جناب آقای لاریجانی! من از زحمات شخص حضرتعالی در رابطه با مسائل آمریکاستیزی و مسائل مالی تشکر میکنم. ولی در این مورد خاص اجازه بدهید مخالفین و موافقین به تعداد اندازه صحبت کنند تا ملت بزرگ ایران اسلامی بفهمند، بدانند و بشنوند خادمین چه کسانی هستند، نترسها چه کسانی هستند، مردان شجاع در مجلس چه کسانی هستند، برادران عزیز ضعیفالنفس هم مشخص شوند.

علی اردشیرلاریجانی
عبارات را طوری نگویید که دوباره تذکر (75) بدهند.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! ما با قدرت میگوییم، هر چه داریم از اسلام است. پیروزی نهایی ازآنِ اسلام است، زنده باد اسلام، زنده باد جمهوری اسلامی. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید دوستان! تذکر و اخطارتان باید به یک ماده یا چیزی مستند باشد و واقعاً هم در حرفهایتان به دیگران تعریض نداشته باشید که بیخودی فضای مجلس را تخریب نکنید. دولت بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
آقای دکتر لاریجانی! تذکر داریم، این کار خلاف آییننامه است.

علی اردشیرلاریجانی

محمد علی وکیلی
آقای نقویحسینی، برادر! اگر بنا به نوبت باشد نوبت هفتادوپنجیها است. نوبت شما هم در لوح هست، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقوی! شما بنشینید، من وقت میدهم. بفرمایید.

حسین پناهی آذر
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ریاست محترم، هیأترئیسه و نمایندگان گرامی ملت. نظر دولت با پیشنهاداتی که کمیسیون امنیت و سیاست خارجی دادند موافق است. دوستان فقط اگر به این چند تا نکته توجه بفرمایند شاید مفید باشد. بعد از برگشت کنوانسیون و ایرادات شورای نگهبان و مجمع به کمیسیون، جلسات متعددی برگزار شد، از همه جناحهای مجلس حضور داشتند، نمایندگان شورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص حضور داشتند. نتیجه بحثها این شروطی است که کمیسیون تصویب کرده و در اختیار دوستان گرامی قرار گرفته است. نظر دولت و همه حاضرین بر این بود که بایستی این کنوانسیون با اجماع ملی تصویب شود. به همین دلیل هم تمام نگرانیهایی که مد نظر دوستان مخالف کنوانسیون بود در این شروط صراحتاً آمده است. اگر شما در بند (2) شروط جدید دقت بفرمایید بحث تأیید مجدد حق تعیین سرنوشت همه مردمان با توجه ویژه به وضعیت مردمان تحت سلطه استعماری و هر گونه سلطه بیگانه و اشغال خارجی صراحتاً آمده است. ما با چنین صراحت و این متن انقلابی تاکنون در هیچیک از کنوانسیونها عضویت را نپذیرفته بودیم.
نگرانی دیگر دوستان مخالف بحث استرداد بود. اگر توجه بفرمایید بند (7) شروط جدید صراحتاً بیان میکند که موضوع استرداد مجرمین مطابق قوانین اساسی و قوانین مصوب جمهوری اسلامی عمل خواهد شد. لذا نگرانی دوستان درمورد این دو بند مهم صراحتاً در این شروط آمده است و من امیدوارم با درج این شروط که مورد تأیید دولت هم هست ما با یک اجماع ملی به این کنوانسیون بپیوندیم و انشاءالله این مشکل را هم بر سر راه وضعیت جاری برداریم. تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. اخطار دارند بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! تعداد زیادی اخطار هفتادوپنجی هست.

علی اردشیرلاریجانی
فقط خواهش میکنم دیگر چیزهای تکراری نفرمایید.

محمد علی وکیلی
خانم مافی شما بفرمایید. یک نفر هفتادوپنجی را به نمایندگی از بقیه میگوید.

پروانه مافی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از زحمات کمیسیون امنیت و همکارانی که به دقت به موضوعات رسیدگی کردند. من اخطار ماده (75) را دارم. طبق این ماده «اگر در جلسه رسمی ضمن نطق یا مذاکره صریحاً یا تلویحاً نسبت سوئی به یکی از نمایندگان داده شود یا عقیده و اظهار او را برخلاف جلوه دهند و نماینده مذکور برای رد آن نسبت به رفع اشتباه در همان جلسه یا در جلسه بعد اجازه نطق بخواهد بدون رعایت نوبت تا پنج دقیقه اجازه نطق داده میشود».
جناب آقای قاضیپور! شما با چه اجازهای بیش از نیمی از نمایندگان این مجلس را اعم از زن و مرد به بیشجاعتی، ترسویی و صفاتی که در نطقتان اشاره داشتید متهم میکنید؟ جناب آقای رئیس! شما جواب بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. تذکر دارند بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای صباغیان اخطار دارند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. دوستان نماینده، جناب آقای لاریجانی! همه ما از این قرارداد و هر قراردادی یک هدف داریم که به اقتصاد کشور و جامعه ما کمک کند.
الان در این قراردادی که پیش رو هست بحث مقابله با تروریسم است. (رئیس ـ اصل چندم را اخطار میدهید؟) اصول (43) و (153) است. موضوع مقابله با تروریسم است، همه میدانیم خود ایران قربانی تروریسم است. هیچکس در ایران که هیچ، حتی در دنیا هم اگر بررسی کنید اکثراً معتقدند ایران قربانی تروریسم شده. ما میخواهیم قراردادی را امضا کنیم که مقابله با تروریسم باشد، پس اختلاف نظر چیست؟ آقای لاریجانی! دو تا بحث دغدغه هست؛ یک دغدغه این است که اگر ما این قرارداد را امضا کنیم دیگر نمیتوانیم به نیروهای مقاومت منطقه کمک کنیم. دو؛ عقد این قرارداد باعث خودتحریمی میشود. این دو تا مسأله اگر روشن بشود من فکر نکنم در مجلس کسی مخالف باشد.
در بحث تروریسم آمریکا با ما اختلاف نظر دارد، اختلاف نظری هم هست که اگر آقای ترامپ چهار کلمه حرف میزند سهتایش برای ایران است. همهکاره دنیا امروز او هست، در برجام دیدیم ایشان وقتی مخالفت کرد همه بیرون رفتند. اروپا هم الان نزدیک چند ماه است دارد به ما وعده میدهد، آقای روحانی گفتند چند هفته، الان چند ماه شده. بنابراین قابل اعتماد نیستند. ما باید چکار بکنیم؟ اینجا ببینیم در این قرارداد آیا مصداقهای ما با آمریکا یکی هست یا نیست؟ ما میگوییم حماس، مقاومت یمن، سوریه، مردم لبنان، حزبالله، آنها هم میگویند داعش و مصداقهای خودشان را میگویند.
بنابراین الان در این شرایط من فکر میکنم به مصلحت نباشد، یک. دوم تحریم، الان آقای روحانی میگوید ما نفتمان را میفروشیم، باید هم غیر از راهها.

علی اردشیرلاریجانی
آقای صباغیان ببینید! الان شما اخطار میدهید یا بحث میکنید؟

محمدرضا صباغیان بافقی

علی اردشیرلاریجانی
الان اخطار قانون اساسیاش چیست؟

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار میگوید این قرارداد باعث خودتحریمی خواهد شد. آقای لاریجانی! اجازه بدهید من دو دقیقه حرفم را بزنم، عذرخواهی میکنم. دوستان ببینید! ما وقتی میخواهیم نفت بفروشیم و تحریم هم شدیم فردا باید حسابمان را به آمریکا و کشورهای منطقه بدهیم. بنابراین پیشنهاد من این است که برجام را امضا کردیم، هرچه خواستند دادیم، آقایان عزیز، برادران! آنها در این شرایط باز هم خواهند خواست، بحث آنها تغییر نظام است، بحث آنها استقلال ما است، این امتیازات اگر هم خوب است در این شرایط خوب نیست. زمانی که آنها از ما دارند سوءاستفاده میکنند خوب نیست، باید ایستاد، استقامت و مقاومت نیاز است. مطمئن باشید آنها برمیگردند، هرچه امتیاز بدهیم روز به روز بدتر خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطارتان وارد نیست، به خاطر اینکه آن قسمت اولی که گفتید درمورد تروریستها، اینجا نص آن آمده که شورای عالی امنیت ملی خودمان باید تصمیم بگیرد. اگر آنطور باشد حرف شما درست است، ولی اینجا ما این را نپذیرفتیم، در نصی که کمیسیون اصلاح کرده این را آورده. بنابراین آن نگرانی نیست. من خواهش میکنم درمورد این مسأله شورای نگهبان صحبت کنید، شما دارید راجع به اصل صحبت میکنید.

محمد علی وکیلی
آقای کواکبیان! اجازه بدهید بعد از آقای نقویحسینی شما هم صحبت میکنید. آقای نقویحسینی بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من چون تذکر آییننامه را دارم خواهش میکنم حضرتعالی توجه کامل داشته باشید. (رئیس ـ ماده چند را میفرمایید؟) تذکر من ماده (199) هست. البته آدم شرمنده میشود که یک تذکر میخواهد بدهد باید آنقدر داد بزند تا صدایش بگیرد، بعد به دادش برسند، واقعاً این درست نیست. بالاخره تذکر مقدم بر همه مسائل است. تذکر ما هم نه شعار انتخاباتی است، دوستان ببینید! ما یک تصمیم برای منافع ملی کشور داریم میگیریم، شورای محترم نگهبان که حافظ اسلامیت، قانونیت و جمهوریت این نظام است نظرش را صریح و آشکار گفته، مجمع هم همان نظر را تأیید کرده، دیگر جلوی چشم شما است، شعبدهبازی که نمیخواهیم بکنیم. بعد شعار انتخاباتی هم ندهیم، اینجا که مجمع سخنرانی انتخاباتی نیست. آقای دکتر بروید صورت مذاکرات را بخوانید، در تصویب کاپیتولاسیون هم مقامات دولتی میآیند همین حرفها را میزنند، همین وعدهها را میدهند. میگویند اگر این قانون را تصویب کنید آمریکا ال میکند، بل میکند، کشور فلان و چنان میشود و دیدیم که چه شد. در تصویب برجام همین وعدهها داده شد، حالا کاری ندارم. من ماده (199) را تذکر دارم.
آقای دکتر ببینید! در متن لایحه ماده (7) یک تبصره دارد، تبصره میگوید دولت صرفاً پس از خارج شدن جمهوری اسلامی ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF میتواند سند الحاق را نزد امین اسناد تودیع نماید. این تبصره بوده، درست است؟ ایراد شورای محترم نگهبان اصلاً به تبصره نیست، بلکه فقط روی لیست سیاه است. گفته منظور از لیست سیاه چیست؟ یعنی کمیسیون باید فقط لیست سیاه را مینوشت، کشورهای غیرهمکار، ولی کمیسیون خلاف آییننامه عمل کرده، آمده این تبصره را کاملاً حذف کرده و یک متنی (180) درجه خلاف آن به تصویب رسانده، این خلاف آییننامه است. اگر این خلاف را قبول دارید توضیح بدهید وارد میدانید یا نمیدانید، چون قرائت شد. شما ببینید! در متن قرائتشده میگوید دولت موظف است شش ماه پس از تودیع سند الحاق این کنوانسیون نزد امین اسناد وضعیت تعامل با گروه اقدام را اینگونه کند، در حالی که تبصره اصلاً خلاف این بوده، تازه آن تبصره خیلی مترقیتر بوده. اینجا کمیسیون خلاف آییننامه عمل کرده و باید اصلاح بشود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اگر تذکر دیگری هست بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای حسینزاده اخطار (75) دارند، آقای حسینزاده! اگر اجازه بدهید آقای پزشکیان اخطار (75) را بگویند.

مسعود پزشکیان
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! بحثی را که برادرمان آقای قاضیپور کرد واقعاً توهین بود. اینکه فکر کنیم ما نترس هستیم دیگران میترسند سابقهها و گذشتهها را نگاه کنند معلوم است چه کسی در جبههها بوده، چه کسی شهید داده، چه کسی جنگیده، چه کسی در خواب بوده، چه کسی اسیر شده! اینکه ادعا بکنیم با این حرفها بیاییم جو را طوری بکنیم اینها ترسیدند این حرفها واقعاً در مجلس مسخره است.
از نظر بعدی روندی را که ما اینجا اجرا میکنیم میخواهیم کاری بکنیم در این مملکت هیچ تاجری نتواند تجارت کند، هیچ صنعتگری نتواند، هیچ پولی را نتوانیم معامله بکنیم. این چه ربطی به این بحثها دارد که اینها ترسیدند؟ ما در این مملکت قرار است تصمیم بگیریم که خودمان، خودمان را تحریم نکنیم. اینکه اینجا بنشینیم حرفها و شعارهایی بزنیم و بعد بگوییم اینها ترسیده بودند این کار را بکنند ترسو کسانی هستند که در این مملکت زندگی میکنند، فقر، بدبختی و گرسنگی به وجود میآید خودشان را به کوچه علیچپ میزنند و بعد میآیند پشت تریبون از فقر و گرسنگی دفاع میکنند. عامل فقر و گرسنگی و بدبختی سیاستهای غلطی است که ماها داریم، این است که باید اصلاح بشود.
ترسو کسانی هستند که ندانسته و ناآگاهانه فریاد میکشند، نه کسانی که براساس آگاهی از حق و سرنوشت این مملکت میخواهند دفاع کنند. این چه ربطی به کاپیتولاسیون دارد؟ در کاپیتولاسیون آمریکا سگش هم محترم است، در اینجا میگوییم قانونی مصوب بکنیم که خودمان سرمایهگذار و تاجر مملکتمان را تحریم نکنیم. کاری نکنیم که آنوقت بگوییم نبود، بگذارید هر کسی تصویب میکند بکند، ما در مجلس با قدرت ایستادیم، بنده با قدرت رأی میدهم، هر کسی هم تأیید میکند. بگذارید اگر مشکلی هم به وجود آمده مردم بدانند که چه کسی این وضعیت اقتصادی را برایشان ایجاد کرده.

مجتبی ذوالنوری
این اخطار (75) نیست. آقای پزشکیان! از رانت نایبرئیسی دارید استفاده میکنید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اگر اجازه بدهید کمیسیون هم نظرش را بگوید.

محمد علی وکیلی

علی نجفی خوشرودی
عرض سلام و خستهنباشید دارم خدمت همکاران محترم، برادران و خواهران عزیز و همچنین عرض سلام و احترام به ملت بزرگ ایران.
گزارش اعادهشده از شورای محترم نگهبان به شماره (74593/58/د) تاریخ 7/9/1397.
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مجلس شورای اسلامی
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم که پس از تصویب مجلس شورای اسلامی مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفته بود در جلسه مورخ 6/9/1397 با حضور نماینده آن شورا مورد بحث و بررسی قرار گرفت و کمیسیون با اصلاح تعدادی از بندها و اصرار بر مصوبه مجلس شورای اسلامی در تعدادی دیگر از بندها به شرح زیر اقدام نمود.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (199) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
برادران و خواهران عزیز، همکاران محترم! لطفاً دقایقی را ملاحظه بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نجفی! یک ایراد این بود که میگفتند شورای نگهبان ایراد گرفت، ایرادتان را توسعه دادید، آیا این با نظر خود شورای نگهبان انجام شده یا نه؟ آن را بگویید.

علی نجفی خوشرودی
آقای رئیس، همکاران محترم ببینید! دو دسته ایراد به این کنوانسیون وارد شد، یک دسته ایرادات از سوی شورای محترم نگهبان بود و یک دسته از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام. نکتهای که همکار عزیزمان آقای نقویحسینی اشاره کردند، ما جلسات متعددی را در کمیسیون با حضور نماینده محترم شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت داشتیم و این ایرادی که در بند (7) ایرادات شورای نگهبان اعمال شده با حضور نمایندگان این دو نهاد اصلاح شده. بنابراین برای رفع ابهام کمیسیون تصمیم گرفت که این پیشنهاد جدید را ارائه بکند و لیست سیاه که اساساً چنین عنوانی در مقررات اصطلاحاً FATF یا CFT وجود ندارد به عنوان لیست کشورهای همکار تغییر بدهد و با این متن جدید رفع ابهام بکند.
همکاران محترم! سه مسأله اصلی در این کمیسیون بود که مورد توجه شورای نگهبان قرار گرفت و به آن ایراد وارد کردند؛
1 ـ راجع به حق شرط بود.
2 ـ راجع به مصادیق تروریسم بود.
3 ـ راجع به مسائل مربوط به استرداد بود.

علی اردشیرلاریجانی
از توضیحات شما متشکریم. حضار 207 نفر، پیشنهاد کمیسیون را به رأی میگذاریم. کسی از مجلس خارج نشود، چون اصلاح ایراد شورا است. (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیس! خارج شدند از عدد افتاد) نباید بروند، اینکه درست نیست. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (رنجبرزاده ـ دارند میآیند) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
اصلاح بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
اصلاح بعدی «کمیسیون بر مصوبه قبلی مجلس درخصوص جزء «ب» بند (1) ماده (2)، ماده (7) و بندهای آن، بند (6) ماده (9)، اطلاق استرداد در بندهای ماده (11)، بند (2) ماده (12)، ماده (15) و ماده (17) اصرار ورزید». پیشنهاد حذف داریم، بنابراین مخالف و موافق میتوانند صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
مخالف نداریم. حضار 208 نفر، پیشنهاد کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. (ادیانی ـ آقای دکتر لاریجانی! اخطار دارم) چشم، اخطارتان را هم گوش میدهیم.
5
ناطقان جلسه آقایان: جلال محمودزاده، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، علی کرد، علیمحمد شاعری و محمدمهدی زاهدی

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای جلال محمودزاده نماینده محترم مهاباد.
ـ آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی نماینده محترم رشت.
ـ آقای جلال میرزائی نماینده محترم ایلام و ایوان.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علیمحمد شاعری نماینده محترم بهشهر و نکا و گلوگاه.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی نماینده محترم کرمان و راور.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مهندس جلال محمودزاده نماینده محترم مهاباد دعوت میکنیم جهت ارائه نطق تشریف بیاورند. هفت دقیقه فرصت دارید، در خدمت شما هستیم.

جلال محمودزاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و احترام خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران. اجازه میخواهم که نطق خود را در دو محور آغاز نمایم؛ اول اینکه چرا و به چه دلیل جایگاه و شأن مجلس و مرکز قانونگذاری کشور آنقدر پایین آورده شود که نمایندهای به خاطر اظهار نظر در راستای وظیفه نمایندگی برخلاف مفاد اصل (84) قانون اساسی بارها به دادگاه فراخوانده شود که اینجانب یکی از نمایندههایی هستم که در یک سال گذشته به دلیل اظهار نظر درمورد یک موضوع و رویداد تاریخی ملت کرد با شکایت یکی از نهادهای خاص بارها به دادگاه احضار شدهام.
بخش دوم عرایضم را این مرتبه با مشکلات جاده، آب، بهداشت و صنعت نداشته مناطق کردنشین آغاز نمیکنم، چون تاکنون هر دولتی که روی کار آمده است به بهانههای مختلف مناطق کردنشین را از توسعه و ارتقای شاخصها محروم نموده است، بلکه اینبار نطق خود را از تاریخ سراسر تلخ کردستان شروع میکنم. همکاران محترم! من از دیاری صحبت میکنم به نام کردستان و مکریان که مردم آن نه تنها آریایی اصیل هستند، بلکه قبل از تشکیل فلات ایران در این دیار زیستهاند. از دیاری صحبت میکنم که مردمان آن در طول تاریخ به دلیل عدم تسلیم در برابر زیادهخواهیهای حکومتهای استبدادی به پای دار رفتهاند و ایستاده جان دادهاند اما در برابر ظالمان هرگز زانو نزدهاند. از مردمی صحبت میکنم که فرزندانی همچون شیخ سعید پیران، ملامصطفی بارزانی و قاضیمحمد داشتهاند و به هدف اینکه برای نوههای آینده شعار کردی «کمبژی و کهلبژی» یا کم زندگی کن و مردانه زندگی کن را عملاً ثابت کنند ماندند و پشت به دشمن نکردند و ایستاده به پای دار رفتند.
من از سرزمینی صحبت میکنم که توسط رژیمهای استکباری انگلیس و غرب بین چهار کشور تقسیم شدند تا مبادا روح آزادگی مردمان آن روزی یکی گردد و حکومت مادی و فاسد آنان را به زیر آورد. من از (182) هزار نفر زن، بچه و پیرمرد بیگناه کرد میگویم که با دَرندانهترین شیوه توسط رژیم بعث و منافقین جنایتکار انفال و زنده به گور شدند و از مردمی صحبت میکنم که در طول حکومت ننگین شاهنشاهی تسلیم نشدند و شهدای فراوانی در این راه تقدیم کردند.
من از سرزمینی همچون عفرین و کوبانی میگویم که شیرزنان و مردان آن بیش از (134) روز با کمترین امکانات در برابر جنایتکارترین نیروهای تروریستی داعش و النصره و ارتش تا دندان مسلح ترکیه و ناتو ایستادند و جانانه مبارزه کردند. من از مردمی میگویم که نمایندگان قانونی مجلس آنان از جمله رهبر تنها حزب کردی صلاحالدین دمیرتاش به دست حکومت نئوعثمانی زندانی شدهاند. من از سرزمینی میگویم که مردمان آن در دو دوره ریاست جمهوری آقای روحانی با صداقت تمام با شعارهای شیرین و کمعملی شده ایشان همراه شدند و هماکنون در بدترین وضعیت اقتصادی قرار گرفتهاند.
من از مردمی صحبت میکنم که جوانان آن دارای مدالهای جهانی علمی و ورزشی هستند و برای این مرز و بوم افتخارها آفریدهاند، ولی برای به دست آوردن یک لقمه نان به شغل جانکاه کولهبری و کورهخانههای آجرپزی روی میآورند. اما به جای احداث کارخانهها و کارگاههای اشتغالزا و توسعه و عمران توسط مسئولین به میهمانی گلولهها دعوت میشوند که متأسفانه در عرض یک سال گذشته صدها جوان کولهبر کرد کشته و زخمی شدهاند. چه کسی جوابگوی فرزندان بیسرپرستشده آنان است؟ آیا این روا است که جوانان ایرانی با گلوله ایرانی به خاطر معیشت حداقلی خانواده به جای ایجاد اشتغال توسط دولت به دست نیروهای انتظامی و مرزبانی به گلوله بسته شوند؟
من از مردمی صحبت میکنم که جوانان کولهبر آن برای درآمد (50) هزار تومانی به خاک و خون کشیده میشوند، ولی واردکنندهها و قاچاقچیانی که با رانت دولتی میلیاردها تومان به جیب میزنند در کاخها و ویلاها تفریح میکنند و خود را در دایره امن مسئولین پنهان کردند. من از مردمی صحبت میکنم که به بهانه شروع و یا خاتمه برجام در بیمارستانهای کهنه و فرسوده مناطق کردنشین به خاطر عدم توانایی مالی اجازه بستری شدن به آنها نمیدهند. از مردمی صحبت میکنم که به خاطر یک بیماری ناخواسته و هزینههای تأمیننشده توسط دولتمردان مدعی به زیر خط فقر سقوط کردهاند و بارها آرزو میکنند که ایکاش با درد بیماری جان میدادند، ولی زن و بچههایشان نانی برای خوردن داشتند.
از مردمی صحبت میکنم که طاقت آنها از وعدههای عملینشده مسئولین به سر رسیده است و دیگر تحمل شعارهای مردمفریب را ندارند. لذا ضمن قدردانی از انتخاب چند نفر کرد و اهل سنت به عنوان معاون وزیر و سفیر از این تریبون و به عنوان نماینده مردم به آقای روحانی و کابینه ایشان توصیه میکنم که معیشت مرزنشینان، اشتغال و توسعه مناطق کردنشین را جدی بگیرند، چون دیگر از این آراء میلیونی خبری نیست. دیگر آن دوران گذشته است که با شعارهای لعابدار و غیرعملی از جمله وعده مشارکت اقوام و مذاهب و اهل سنت در مدیریتها، توسعه متوازن مناطق محروم، کاهش نگاه امنیتی به مناطق، اجرای کامل اصول قانون اساسی و اصل (15) قانون اساسی یا تدریس زبان و ادبیات اقوام در مدارس، رفع تبعیض ناروا و غیره مردم را به پای صندوقهای رأی بکشانند.
آقای روحانی! دیگر آن دوران گذشته است که کارهای خودکرده را به گردن دیگران بیندازیم، مرزها را ببندیم، تورم افسارگسیخته و فشار کمرشکن اقتصادی به مردم تحمیل نموده و مدیریت ناکارآمد دولت را به گردن دشمن، دیگران و یا تحریم بیندازیم.
در یک کلام آقای روحانی! اگر توان و اختیار برنامهای عملی برای مدیریت اقتصادی کشور و اجرای قولها و وعدههای انتخاباتی خود در قبال جمعیت میلیونی کردها و اهل سنت کشور دارید به صورت برنامهای و مدون در مدت باقیمانده دولت اعلام نمایید. در پایان با شعری کردی از استاد ناصر آغابرا شاعر پرآوازه مهاباد و کردستان عرایضم را پایان میدهم.
نیشتمان سهد گیانی شیرینم بهلا گهردانی تو
نیشتمان دار و نهداری من فیدای لاوانی تو
نیشتمان، ده ردی له من زاروکی بیتاوانی تو
دوژمنی سویندخوری کوردستان ده کوژی ژانی تو
والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، تشکر میکنیم از جناب آقای محمودزاده نماینده محترم مهاباد. آقای یوسفنژاد در خدمت شما هستیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدی جناب آقای مهندس غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی نماینده محترم رشت هستند، بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب یادی میکنیم از امام راحل و قدردان رهنمودهای مقام معظم رهبری و مرهون ایستادگی ملت غیور و مسلمان و وطنپرست ایران هستیم و به کوری چشم دشمنان حدود دو ماه دیگر چهلمین سال پیروزی انقلاب را جشن گرفته و این گرامیداشتها هرساله تا تحویل انقلاب به صاحب اصلیاش ادامه دارد و ترامپ پریشاناحوال بداند هرچه به مردم ایران فشار بیشتری وارد کند مردم متحدتر میشوند و اراده در حاکمیت برای خدمت بیشتر به مردم تقویت خواهد شد.
رأی امروز مجلس درخصوص موضوع مهم لایحه CFT نشاندهنده پیروزی منطق و عقلانیت و گفت و گو، خردورزی بر غوغاسالاری بود و حماسه امروز ایرانی مستحق حاکمیت اخلاق و منطق است. جناب آقای رئیسجمهور! سهشنبه (13) آذر امسال سفری به زادگاهتان داشتید که قلب مردم شمال کشور و علیالخصوص گیلانیهای عزیز را به درد آوردید. اولاً جناب آقای دکتر روحانی بداند ایشان رئیسجمهور کل ایران است، نه رئیسجمهور سمنان، نه رئیسجمهور زادگاهش.
جناب آقای رئیسجمهور! برای آبرسانی به سمنان و قلب کویر حاضر شدید قلب مردم شمال کشور را جریحهدار کنید و میلیاردها درخت هیرکانی را به آتش بکشید و دریاچه خزر که قلب تپنده و نگین محیط زیست ایران است را بخشکانید و زیستبوم خزر را فدای زادگاهتان بکنید.
شما که شعار حقوق شهروندی را میدهید و اعتقاد به رفراندوم دارید چرا آب حدود (10) میلیون نفر مردم شمال کشور را به نیم میلیون نفر زادگاه خود انتقال میدهید بدون اینکه از احدی نظری بپرسید؟ آقای رئیسجمهور! شما که خودتان را وکیل و مرد قانون معرفی میکنید و میدانید لایحه انتقال آب دریای خزر به کویر در برنامه ششم رأی نیاورد و حذف شد چرا نظر و وعده خلاف قانون به مردم زادگاهتان دادید؟ امیدوارم بدون فوت وقت نظرتان را اصلاح و از مردم شمال کشور دلجویی کنید.
تذکر بعدی من به جناب آقای شهیدی رئیس بنیاد شهید است. جناب آقای شهیدی! چرا ایثارگران شاغل و بازنشسته را رها کردهاید؟ آقای رئیسجمهور بداند (44) روز است (200) هزار ایثارگر بازنشسته هیچ مرجع متولی درمان ندارند. حدود (250) هزار شاغل ایثارگر، سرگردان هستند. هنوز آموزش و پرورش و جهادکشاورزی و قوه قضائیه و شهرداریهای کوچک نتوانستهاند ایثارگران شاغلشان را تحت پوشش درمان قرار دهند. آقای رئیسجمهور! بدترین مصوبه هیأت وزیران در سال 97 حذف درمان ایثارگران شاغل و بازنشسته از بنیاد شهید بود.
چرا آقای شهیدی مطالبات ایثارگران و خاندان معظم شهدای استان گیلان را پرداخت نمیکند؟ گیلانیان در هشت سال دفاع مقدس چهکار باید میکردند که نکردند؟ (8000) شهید تقدیم انقلاب نمودند و حال آقای شهیدی با عنوان جعلی استان برخوردار، مطالبات خاندان معظم شهدا را پرداخت نمیکند. آقای رئیسجمهور! حداقل به درد دل مردم شهیدپرور گیلان گوش فرا دهید.
جناب آقای حجتی، وزیر جهادکشاورزی! حال که نمیتوانید جلوی قاچاق برنج را بگیرید و تمایل به وارد کردن برنج دارید، اجازه فروش و تغییر کاربری را به کشاورزان بدهید. آقای حجتی! کشاورز برنجکار نابود شد، تمام فکر و ذکر شما گندم شده است. اصلاً برنامهای برای برنج ندارید. چند میلیون برنجکار خطه شمال صرفاً برای تعصب و عرقی که دارند کشاورزی میکنند، ولی وزارت جهاد، برنجکاران را فراموش کرده است. برنجکاران در فقر شدید به سر میبرند، به شدت درگیر معیشت خودشان هستند.
آقای حجتی! چند سال است که قرار است برنج خرید تضمینی به قیمت واقعی و تمامشده بشود، قول و قرارتان با کشاورزان یادتان رفت؟ حال که نمیتوانید خدمتی به کشاورزان برنجکار انجام دهید رهایشان کنید، بگذارید خودشان مشکلشان را حل کنند.
جناب آقای دکتر بطحایی! ما به شما رأی دادیم چون شما را از جامعه فرهنگیان میدانستیم، دردآشنا و مطلع میدانستیم، مشکلات شما را درک میکنیم، ولی واقعاً در دوران وزارت شما چه اتفاق خاصی برای فرهنگیان افتاده است؟ فرهنگیان در بدترین وضعیت معیشتی قرار دارند، مشکلات زندگی و بیکاری فرزندانشان فرهنگیان را کلافه کرده است.
آقای بطحایی! قرار بود لایحهای بیاورید که حداقل یک فرزند فرهنگی به جای والد فرهنگیاش بتواند در آموزش و پرورش استخدام شود. چرا این لایحه را نمیآورید؟
چرا طرح رتبهبندی را اصلاح نمیکنید؟
چرا برای ارتقای سطح معیشت و زندگی و درمان فرهنگیان هیچ اقدامی نمیشود؟
در استان گیلان سال آینده (6000) نفر، در (9) سال آینده (15) هزار نفر بازنشسته میشوند، استان گیلان نیاز به یک شعبه دانشگاه تربیت دبیر فنی شهید رجایی دارد. اخیراً خدمتتان رسیدم، موافقت فرمودید، ولی اقدام جدی را شاهد نیستم. تقاضا دارم همانطور که حضوراً با درخواست اینجانب موافقت نمودید، عملاً هم برای تأسیس دانشگاه دبیر فنی شهید رجایی در استان گیلان دستور لازم را صادر فرمایید. دانشگاه فرهنگیان گیلان را تقویت کنید، برای گسترش فضای فیزیکی و تجهیزات مورد نیاز، اعتبار لازم را اختصاص دهید.
جناب آقای اسلامی، وزیر راه و شهرسازی! از فرصت استفاده میکنم از دکتر نوبخت به خاطر حمایت از تکمیل راهآهن قزوین ـ رشت تشکر میکنم. ولی آقای مهندس اسلامی! راهآهن را به آستارا و انزلی متصل کنید تا توجیه اقتصادی داشته باشد. راهآهن گیلان راهآهن ملی است، (22) کشور دنیا منتظر تکمیل این راهآهن هستند. گیلان دارد جور کشور را میکشد، آزادراه رشت کامل نیست، هشت کیلومتر منجیل ـ رشت را درست کنید. در هر تعطیلات، هزاران نفر در ترافیک خستهکننده و اعصابخردکن قرار میگیرند و تمام اوقات شیرین تعطیلاتشان خراب میشود.
آقای مهندس اسلامی! اگر در اولویت رسیدگی به جادهها شاخص مرگ و میر را میگذاشتید جادههای استان گیلان اولویت اول جادهها برای تعریض، آسفالت و ترمیم بودند. راه و شهرسازی به استان گیلان اعم از ریلی و جادهای کملطفی کرده است. آقای مهندس اسلامی! شما جبران کنید.
جناب آقای وزیر! مسکن مهر را دریابید. مردم در مسکن مهر رها شدهاند. احساس میکنند در جزیره تبعیدیها قرار گرفتهاند، هیچگونه خدمات اجتماعی، رفاهی، درمانی و امنیتی ندارند. این چه کاری است؟ آنها هم هممیهنان و همشهریهای ما هستند. مسکن مهر رشت دارای مشکلات عدیدهای است. تقاضا میکنیم در اولین فرصت به استان گیلان بیایید.
آقای رئیسجمهور! استان گیلان در کفن سبزی پیچیده شده، در محرومیت شدیدی به سر میبرد. شهرهای سنگر، لشتنشا، خشکبیجار کمربندی ندارد، کمربندی کوچصفهان و خمام، قتلگاه مردم است.
وزیر محترم نیرو! گیلان آب ندارد، آب باران به دریای خزر میریزد. کشاورزی گیلان تشنه است. روستاهای ما آب شرب ندارند. آببندانها لایروبی نمیشود، جمعآوری آب نداریم. سدهایمان رها شده است. آب (11) رودخانه به دریای خزر میریزد. فقط یک سد برای آب رودخانه بعد از (10) سال ساخته شده است. (10) سد لاستیکی و دو سد بزرگ هیچگونه پیشرفت فیزیکی ندارند. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون).
آقای اردکانیان! روستاهای گیلان برق ندارد، ضعف شدید برق داریم. وسایل برقی مردم به دلیل ضعف شدید برق مرتب میسوزد. چه کسی باید جبران کند؟

مسعود پزشکیان
ناطق بعدی را بگویید صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای غلامعلی جعفرزادهایمنیآبادی نماینده محترم رشت تشکر میکنیم. از جناب آقای علی کرد نماینده محترم خاش، میرجاوه و نصرتآباد دعوت میکنیم، بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علیزاده و جناب آقای کریمی هر دو انصراف دادند، بنابراین کاندیداها جناب آقای محسن کوهکن از کمیسیون صنایع و معادن و جناب آقای سیدتقی کبیری از کمیسیون اقتصادی هستند.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم! جلسه را ترک نفرمایید، ما رأیگیری داریم. یکساعت صبر کنید. مسأله حل است. آقای کرد بفرمایید.

علی کرد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سپاس بیکران، شایسته خالق یکتای بیهمتایی است که انسان را در بهترین صورت، اشرف مخلوقات آفرید و او را در زمین، خلیفه صالح خود قرار داد. درود بر منجی عالم بشریت و سرکاروان انبیا محمد مصطفی که با اخلاق پسندیده خویش در مکتب اسلام شاگردانی جانفدا تربیت فرمود که در مدت کوتاهی از مأموریت خویش، با یاران باوفا خدمات ارزندهای به جهان بشریت انجام دادند و پرچم پرافتخار اسلام را در بلندترین قله گیتی به اهتزار در آوردند. سلام بر روح ملکوتی خمینی کبیر و آرزوی طول عمر باعزت برای مقام عظمای ولایت و آرزوی توفیق روزافزون برای دولت مدبر تدبیر و امید جناب آقای دکتر روحانی.
حمله تروریستی بزدلان جیشالظلم در مرز میرجاوه را محکوم نموده و از مسئولان درخواست اقدام برای بازگشت بقیه عزیزان مرزدار را داریم که چون نیاکان خویش که در سال 1916 میلادی شجاعانه مرزداری کردند به مرزداری خویش ادامه دهند.
اینک طرف خطاب این خدمتگزار کوچک مردم و نظام به بالاترین مقام اجرایی کشور و منتخب مردم، جناب آقای رئیسجمهور است و با احترام فراوان موارد مختصر زیر که مطالبات بهحق مردم محروم سیستان و بلوچستان و حوزه انتخابیه اینجانب میباشد را به استحضار عالی و وزیران گرانقدر دولت تدبیر و امید میرسانم.
1 ـ جناب آقای دکتر روحانی! سیستان و بلوچستان هماکنون در آتش داغ خشکسالی میسوزد و مردم انتظار دارند که معاون محترم رئیسجمهور به این استان پهناور مرزدار قدمرنجه نماید و از نزدیک مشکلات عدیده مردم را مشاهده نماید و برای رفع این مشکلات و معضلات که از نظر اقتصادی و معیشتی گریبانگیر مردم است اقدام عاجل و مدبرانهای انجام دهد. زیرا قشرهای پایین و آسیبپذیر، سخت در تنگنا میباشند و با یارانه ماهیانه دولت فقط زندهاند. برای خدمتگزاری به این مردم باوفا لازم است موارد ذیل را به عرض وزیران محترم کابینه دوازدهم برسانم و از آنان مجدانه درخواست نمایم که به خواستههای بهحق مردم سیستان و بلوچستان و حوزه انتخابیهام مدبرانه جامه عمل بپوشانند و اقدام لازم را مبذول فرمایند.
از وزیر محترم خارجه درخواست دارم درمورد بازگرداندن مرزداران عزیز به هر طریق ممکن با تدبیر لازم که در شأن نظام جمهوری اسلامی است اقدام نمایند و آقای ظریف! چرا در مرزهای جنوبشرقی، امنیت دیپلماسی پایدار را برقرار نکردید؟
2 ـ از وزیر محترم نفت درخواست دارم در اجرای پروژه گازرسانی به خاش، میرجاوه، کورین، نصرتآباد و منطقه سراوان، اقدام لازم را مبذول فرمایند.
3 ـ از وزیر محترم نیرو درخواست میشود برای آبرسانی به خاش از رودخانه کارواندار اقدام لازم را به عمل آورند و همچنین در جهت آبرسانی به بخش کورین از منطقه سمسور و آبرسانی به بخش وسیع لادیز و انده از میرجاوه در جهت اجرا و تکمیل آبرسانی مجتمعهای سنگان، سیاهجلد پشتکوه، کلهر خاش، تگور ریگملک و چاهرحمان نصرتآباد و اسلامآباد حصاریه اقدام نمایند.
4 ـ از وزارت محترم آموزش و پرورش تقاضا میشود با توجه به اینکه در حوزه انتخابیه اینجانب فضاهای آموزشی بدون استاندارد، قدیمی، خشتی و گلی و در روستاها میباشند، برای بهبود این فضاها که سازندگان آینده این مملکت در آن مشغول تحصیل میباشند تدابیری عاجلانه را مبذول فرمایند.
5 ـ از وزیر محترم کشور تمنا دارم که در ارتقای مناطق ذیل اقدام لازم و عاجلانه را مبذول فرمایند:
الف ـ بخش نوکآباد به شهرستان نوکآباد ارتقا یابد.
ب ـ مراکز دهستانهای اسماعیلآباد و دهپابید به شهر ارتقا یابد.
ج ـ دهستان وسیع پشتکوه به بخش سربلند سرحد بلوچستان تبدیل گردد.
د ـ مرکز بخشهای لادیز به شهر لادیز، دهستانهای پرجمعیت گوهرشهر و نازیل و تفتان جنوبی، کوهسفید و سنگان به بخش تبدیل شوند.
6 ـ یکی از مطالبات بسیار مهم مردم استان از وزارت راه و شهرسازی و این درخواست مهم که با توجه به تلفات جانی و مالی هر روزه در مسیرهای جاده زاهدان به خاش، خاش به سراوان، خاش به میرجاوه و میرجاوه به زاهدان، نسبت به دوبانده شدن این مسیرها در اسرع وقت اقدام نمایند. انشاءالله وزیر محترم در این مورد بذل عنایت بفرمایند.
7 ـ از وزارت محترم بهداشت و درمان درخواست میشود:
الف ـ نسبت به افزایش سطح تختخوابی بیمارستان امام خمینی خاش اقدام نمایند.
ب ـ فعال نمودن و راهاندازی همه بخشهای بیمارستان شفای میرجاوه مورد درخواست و مطالبات مردم شهرستان میرجاوه است.
ج ـ تکمیل پروژههای نیمهتمام مراکز سلامت شیرآباد گوهرکوه، نجفآباد خاش، درمانگاه شماره (4) شهری و همه اورژانسهای (115) بینراهی حوزه انتخابیه من میباشد.
د ـ تکمیل همه پروژههای نیمهتمام شبکه بهداشت و درمان در خاش، بخشهای ایرندگان، نوکآباد، لادیز، نصرتآباد و کورین.
و ـ نسبت به تجهیز امدادخودرو همه مراکز بهداشت و درمانی انشاءالله اقدام شود.
8 ـ از وزارت محترم جهادکشاورزی که روزی وزیر محترم آن والی سیستان و بلوچستان بوده و خوب به موقعیت جغرافیایی (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون جناب آقای کرد، تشکر میکنیم) آشنایی دارد، او به عنوان یکی از کارشناسان میداند که استان سیستان و بلوچستان هندوستان کوچک ماست و درخواست میشود که با تخصیص اعتبارات از همه فصول نسبت به لایروبی منابع آبی، رودخانهها، چشمهسراها، قنوات، چاهها، چاهکها و همچنین در تسطیح اراضی باغی و کشاورزی (امیرآبادیفراهانی ـ از شما قدردانی میکنیم، خیلی ممنون) زیرساخت و دسترسی مزارع را اقدام نماید. والسلام علیکم و رحمه الله جمیعاً

احمد امیر آبادی فراهانی
ناطق بعدی جناب آقای دکتر علیمحمد شاعری نماینده محترم بهشهر، نکا و گلوگاه هستند، در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

علی محمد شاعری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین» «لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
خدمت مردم همیشه قهرمان ایران اسلامی به ویژه مردم متدین و انقلابی شهرستانهای بهشهر، نکا و گلوگاه عرض سلام دارم. سالگرد شهادت فرمانده همیشه قهرمان لشکر (25) کربلا سردار ییلاقی عزیز را به خانواده محترم ایشان، فرماندهی معظم کل قوا و مردم همیشه در صحنه شهرستان بهشهر و استان مازندران تسلیت عرض میکنم.
آقای رئیسجمهور! دیروز به وطنتان در استان سمنان رفتید و گفتید آب خزر را به سمنان منتقل میکنیم. شما را به مراسم کلنگزنی رئیسجمهور قبلی ارجاع میدهم که ایشان هم اهل سمنان بود، ده سال قبل کلنگ را در ساری زد، ولی مازندرانیها، گیلانیها و گلستانیها نگذاشتند این طرح غیرکارشناسی و ضد محیط زیستی به اجرا در آید. مگر شما اطلاع ندارید تراز آب خزر از منفی (7/25) سانتیمتر به حدود منهای (27) متر رسیده؟
مگر شما نمیدانید تالاب بینالمللی میانکاله در اثر پسروی آب خزر خشک شده، تالاب گمیشان در حال خشک شدن است، تالاب انزلی در حال خشک شدن است، تأسیسات بندری ما در حال از بین رفتن است؟
مگر شما نمیدانید و اطلاع ندارید در اثر انتقال آب خزر، شوری آب خزر به شدت کاهش پیدا خواهد کرد و پسروی آب خزر، افزایش و روند توسعه استان مازندران و گیلان و گلستان در معرض خطر قرار خواهد گرفت؟ شما قول داده بودید ارومیه را احیا کنید، ما از طلا گشتن پشیمان گشتهایم، لااقل خزر را به روز ارومیه نیندازید. ما (10) میلیون مردم شمال نمیگذاریم این اقدام غیرکارشناسی و ضد محیط زیستی به مرحله اجرا در آید.
از وزیر محترم اطلاعات تشکر میکنم به خاطر اینکه اجازه آزادسازی نماد گردشگری مازندران، یعنی کاخ صفیآباد را به مردم مازندران داد.
از وزیر محترم جهادکشاورزی سؤال میکنم و تذکر میدهم که چرا علیرغم اینکه (1) میلیون تن برنج در ششماهه اول امسال وارد کرد، ولی همچنان اجازه واردات برنج را آزاد کرد. آیا این اقتصاد مقاومتی است؟ آیا این حمایت از تولید داخل است؟ تولید برنج داخلی قبلی ما (2) میلیون و (200) هزار تن است، با این (1) میلیون تن حدود (3) میلیون و (200) هزار تن برنج در داخل کشور داریم که برای بیش از یک سال کافی است. به چه دلیل واردات برنج را آزاد کردید؟
جناب آقای حجتی! چرا اقدامی برای صادرات مرکبات صورت نمیدهید؟ الان قیمت مرکبات روی درخت در مازندران حدود (1500) تومان است، در صورتی که هزینه تولید با هزینه جمعآوری مرکبات الان بیش از (2000) تومان است. این چه حمایت از تولید داخلی است؟ اگر شما حداقل (500) تومان برای صادرات مرکبات اختصاص میدادید الان وضعیت تولید مرکبات به این صورت نبود.
برای احیای آببندانهایی که پر شدند و نیاز به لایروبی دارند، در استانهای مازندران، گیلان و گلستان تفاهمنامهای امضا شد. من از دولت میخواهم هر چه سریعتر اعتبارات مورد نیاز که حدود (700) میلیارد تومان برآورد شده در اختیار وزارت نیرو یا وزارت جهاد قرار داده شود تا آببندانهایی که تخریب یا پر شدهاند احیا شوند.
چرا دولت لایحه منطقه آزاد امیرآباد که همه مراحل اداری آن طی شد و الان در شورای عالی مناطق آزاد پشت نوبت و منتظر تصویب است را تصویب نمیکند؟
سوخت مازوت به عنوان سوخت سنگین که بیش از (20) هزار PPM گوگرد دارد الان در نیروگاه شهید سلیمی نکا سلامت مردم و امنیت اقتصادی ما را به خطر انداخته است. آقای زنگنه و آقای اردکانیان! لطفاً دستور دهید گاز طبیعی که الان در منطقه وجود دارد جایگزین سوخت مازوت شود.
از دولت محترم میخواهم بیمه تکمیلی جانبازان عزیز که جانشان را برای استقلال میهن اسلامی تقدیم کردهاند بیش از این معطل نگذارد و اگر قرار است اصلاحاتی انجام شود در لایحه بودجه سال 1398 پیشنهاد را بدهند. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، تشکر میکنیم) از وزارت نیرو هم میخواهم مشکل تأمین آب شرب مورد نیاز شهرستانهای بهشهر، نکا و گلوگاه را از محل سد گلورد هر چه سریعتر اجرایی و عملیاتی کنند و مدیریت کنند که اجرای این پروژه هم به آرامش مردم صدمهای وارد نکند و هم آب شرب این سه تا شهرستان را انشاءالله تأمین کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
متشکریم. میهمانان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه آزاد اسلامی شهر مقدس قم، میهمانان جناب آقای امیرآبادیفراهانی نماینده محترم قم هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه شهید بهشتی میهمانان جناب آقای دکتر پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ هستند.
ـ جمعی از هنرمندان و شاعران بلوچستان و همچنین جمعی از دانشجویان سیستان و بلوچستانی دانشگاههای تهران، میهمانان جناب آقای درازهی نماینده محترم سراوان، سیب، سوران و مهرستان هستند که جناب آقای میرمحمدصادقی هم خدمت عزیزان خیرمقدم گفتهاند.
ـ جمعی از فرهنگیان و بسیجیان شهرستان اراک میهمانان جناب آقای دکتر کریمی، نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته علوم سیاسی دانشگاه رازی استان کرمانشاه، میهمانان جناب آقای دکتر فلاحتپیشه نماینده محترم اسلامآبادغرب و دالاهو هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه باقرالعلوم از ناحیه (2) شهرری استان تهران میهمانان مجمع نمایندگان استان تهران هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی، دهیاران، بخشداران و شهرداران شهرستانهای مریوان و سروآباد استان کردستان میهمانان جناب آقای مرادی نماینده محترم مریوان و مهاباد هستند. به عزیزان خیرمقدم عرض میکنیم، خوش آمدید.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. ضمناً من از همکاران عزیزی که برای خیرمقدم به میهمانانشان از صحن خارج شدند خواهش میکنم لطف کنند تشریف بیاورند داخل صحن، چون مشکل عدد داریم. ضمناً از میهمانانی که از قم آمدند عذرخواهی میکنم که نتوانستم خدمتشان برسم. از ناطق بعدی جناب آقای دکتر محمدمهدی زاهدی نماینده محترم کرمان و راور دعوت میکنیم، پنج دقیقه فرصت دارید، در خدمتتان هستیم.

محمدمهدی زاهدی
نطق 5دقیقه ای
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا یاد و خاطره همه شهدای انقلاب اسلامی را گرامی میداریم. در آستانه (16) آذر هستیم، این روز یادآور شهادت سه دانشجوی عزیز دانشگاه تهران شهید قندچی، شهید بزرگنیا و شهید شریعترضوی است. آنان که خون خود را برای مبارزه با استکبار، فدای ملت نمودند و آغاز جریان مقاومت در مقابل استکبار را کلید زدند. نهالی که در (65) سال پیش توسط دانشجویان دانشگاه تهران و این سه شهید غرس شد و آبیاری آن توسط آن شهیدان صورت گرفت، امروزه تبدیل به یک جریان و درخت تنومند جبهه مقاومت در مقابل استکبار و ایادی آنها در منطقه شده است. از این رو است که بایستی این روز را به عنوان روز آغاز جریان استکبارستیزی دانست.
امروز در مجلس شورای اسلامی مباحثی مطرح شد که لازم است در این زمینه روشنگری صورت گیرد. عامل بدبختی، کسانی هستند که دهها تن سکه را به دلالان و دزدان دادند و الان در زندان به سر میبرند و یا اعدام شدهاند. عامل بدبختی ما نیستیم که با کنوانسیون استعماری CFT مخالفت میکنیم که بدتر از کاپیتولاسیون است. بلکه عامل بدبختی کسانی هستند که میلیاردها دلار ارز کشور را به تعدادی از رانتخواران و دلالان در یک فاصله کوتاه زمانی دادهاند. آنها ملت را به خاک سیاه نشاندهاند. من یقین دارم که ملت عزیز ایران تصدیق میکنند عامل بدبختی و فقر در این کشور افراد مقاوم نیستند، بلکه عناصر سستعنصری هستند که فکر میکنند با عقبنشینی پیدرپی در برابر خواست آمریکاییها میتوانند محبت آنها را جلب کنند و با تئوری گرفتن بهانه از آمریکا هر روز تن به ذلت بیشتر میدهند. عامل بدبختی، آن مفسدان اقتصادی هستند که در اطراف برخی مقامات ارشد دولت لانه کردهاند و اجازه نمیدهند به پرونده آنها رسیدگی شود. عامل بدبختی، کسانیاند که اجازه دور زدن تحریمها را نمیدهند و فکر میکنند که اگر با کدخدا به توافق برسند مشکل کشور را حل میکنند.
اما اخیراً برخی مقامات سیاسی اتحادیه اروپا اعلام نمودهاند که اگر کانال مالی و پولی SPV برقرار شود شامل حوزه نفت و گاز نخواهد شد که دو نکته در این خصوص بایستی متذکر شد. اولاً اروپا هنوز سیاست اعلامی را برای SPV دنبال میکند و صرفاً صحبت میکند. تاکنون به صورت عملیاتی و اعمالی هیچ کاری انجام نداده است. ثانیاً اگر بنای اروپا بر عملیاتی شدن SPV باشد باید همراه حوزه نفت و گاز باشد و بدون آن معنا ندارد.
درخصوص ناکارآمدی در سیستم اجرایی کشور بحثهای زیادی در رسانهها و مجلس شورای اسلامی شده است. موضوعاتی چون کاهش ارزش پول ملی، قیمتهای افسارگسیخته نرخ ارز و طلا در چند ماه گذشته، تورم زیاد، بیکاری، رکود، گرانی در اقلام خوراکی و مسکن مردم و الی آخر. کافی بود در کشوری یکی از این اتفاقات میافتاد، آنگاه شبیه به فرانسه میدیدیم مردم چگونه با آن مقابله میکنند. اما آن مردم فهیم، صبور و انقلابی ایران اسلامی با دولتمردان ما مدارا کردهاند. ما نبایستی بیاییم علت بسیاری از مشکلات را عدم همکاری ملت بنامیم که دیروز در استان سمنان از عدم همکاری ملت نام برده شد. ملت چه کند؟ ملت تحمل کرده، چرا ما مشکلات را که دولتمردانمان و ناکارآمدان در دولت برای این مملکت و مردم ایجاد کردهاند به حساب عدم همراهی ملت بگذاریم. جای بسی تأسف است.
برخی از رسانهها و برخی از سیاسیون، تلاش دارند تا کشور را دوقطبی کنند. ما اعلام میکنیم راه نجات کشور، وحدت و کارآمدی است، راه نجات کشور، مدیران جهادی و انقلابی است. آنها بایستی بیایند و کشور را از این مشکل نجات بدهند.
نکته دیگر؛ مصوبه (13) خرداد سال 96 در شورای عالی فضای مجازی درخصوص پیامرسانها معطل مانده، وزارت ارتباطات بایستی جداً به دنبال عملیاتی شدن آن باشد.
اما در ابتدای انقلاب، بنیاد سابق آرشام، مصادره شد و به وزارت آموزش و پرورش واگذار شد. اما دریغ که وزارت آموزش و پرورش وارد آن شود. هزاران هزار ملک، املاک و ثروت در این بنیاد سابق آرشام که بنیاد قدس نام گرفته هست، (نایبرئیس ـ آقای دکتر! وقت شما تمام شد، متشکرم) چرا وزارت آموزش و پرورش کوتاهی کرده؟ با این درآمد و ثروت میتوان هزاران هزار مدرسه ساخت. جالب است که بدانید حتی در مقطعی برخی واگذاریها صورت گرفته معلوم نیست که چگونه (نایبرئیس ـ آقای دکتر زاهدی! وقت شما تمام شد، بقیه را به رسانهها بدهید)، (چشم، 30 ثانیه) نکته آخر؛ برخی درآمدهای اختصاصی در آموزش و پرورش استان کرمان متأسفانه به حساب اشخاص حقیقی ریخته شده است. از قوه قضائیه، وزارت آموزش و پرورش، مجلس شورای اسلامی و کمیسیون آموزش و تحقیقات که خودم عضو آن هستم میخواهم که به دو مورد فوق رسیدگی کنند که انشاءالله تعالی مشکلات حل بشود.

مسعود پزشکیان
6
انتخاب آقایان: محسن کوهکنریزی و سیدتقی کبیری به عنوان عضو هیأت مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار

علی اصغر یوسف نژاد
انتخاب دو نفر از نمایندگان به عنوان عضو هیأت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار که از کمیسیون صنایع و معادن آقایان: رضا علیزاده و محسن کوهکن معرفی شدند و از کمیسیون اقتصاد آقایان: علیاکبر کریمی و سیدتقی کبیری که از هر کمیسیون یک نفر باید انتخاب بشوند.
آقای امیرآبادی در خدمت هستیم. ضمناً جناب آقای رضا علیزاده از کمیسیون صنایع و معادن انصراف دادند، فقط آقای محسن کوهکن به عنوان کاندیدا هستند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
7
قرائت گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درخصوص عملکرد منابع و مصارف (دریافتها و پرداختها) در قانون بودجه سال 1396 کل کشور

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را اعلام کنید.

علی اصغر یوسف نژاد
دستور بعدی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد عملکرد منابع و مصارف، دریافتها و پرداختها در قانون بودجه سال 1396 کل کشور است.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای مفتح! یک کمیسیون ویژه هست. اجازه بدهید مطرح کنند، بعد شما گزارش بدهید.

محمدمهدی مفتح
من حرفی ندارم. هرطور بفرمایید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای ذوالنوری و آقای برزگر تذکر (75) دارند.

مسعود پزشکیان
چشم، ما اجازه میدهیم صحبت کنید، من در همین جلسه به شما وقت میدهم. اجازه بدهید گزارش را بدهند.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش عملکرد دریافتها و پرداختهای قانون بودجه سال 1396 کل کشور
مقدمه:
قانون بودجه سال 1396 کل کشور با منابع و مصارفی بالغ بر (11) میلیون و (524) هزار و (565) میلیارد و (969) میلیون ریال پس از رسیدگی در کمیسیونهای تخصصی، تلفیق و جلسات علنی و تأیید شورای محترم نگهبان در تاریخ 24/12/1395 جهت اجرا به دولت ابلاغ شد.
گزارش اجرای این قانون به ویژه عملکرد منابع و مصارف آن به صورت دورهای و مستمر در کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مورد بررسی قرار گرفته و نقطه نظرات نمایندگان محترم نیز در حین اجرا به دولت منعکس شد.
جمعبندی نهایی و تصویر کلان عملکرد منابع و مصارف این قانون برگرفته از گزارش دریافت و پرداخت خزانهداری کل کشور (مندرج در جداول شماره 1 و 2 این گزارش) حاکی است که از مبلغ (36) میلیون و (467) هزار و (521) میلیارد ریال منابع عمومی پیشبینی شده در قانون، دریافتهای دولت بالغ بر (3) میلیون و (200) هزار و (287) میلیارد ریال بوده که معادل (3/92) درصد میزان پیشبینی شده آن تحقق پیدا کرده و نسبت به سال 1395 از رشد (13) درصد برخوردار شده است.
در گزارشی که خدمت دوستان است در صفحات (4) و (5) جدولی از این موارد و جزئیات آن سطر به سطر در اختیار دوستان وجود دارد که میتوانند به آن مراجعه کنند.
در این گزارش در دو بخش به برخی نکات قابل توجه و همچنین برخی ایرادات و نارساییهای حین اجرای این قانون پرداخته شده است.
الف ـ دریافتها:
1 ـ مبلغ (625) هزار و (393) میلیارد ریال (معادل 18 درصد از منابع پیشبینیشده در قانون بودجه سال 96) وصول نشده به طوری که (30) ردیف درآمدی کمتر از (5) درصد، (13) ردیف درآمدی بین (5) درصد تا (25) درصد و (28) ردیف بین (25) درصد تا (50) درصد پیشبینی، محقق شده است. لذا تحقق (3/92) درصد منابع، ناشی از مازاد وصولی برخی ردیفهای دیگر درج شده بوده است.
2 ـ مبالغی به شرح زیر مازاد بر پیشبینی در قانون بودجه 96 وصول گردید:
ـ مبلغ (95) هزار و (302) میلیارد ریال وجوه حاصل از فروش ارز (اینها مبالغی است که اضافه بر آنچه که در قانون بودجه پیشبینی شده محقق شده است).
ـ مبلغ (30) هزار میلیارد ریال از محل منابع صندوق توسعه ملی بابت قانون مبارزه با تروریسم، مصوبه ستاد تدابیر.
ـ مبلغ (55) هزار و (642) میلیارد ریال از محل منابع صندوق توسعه ملی به ردیف درآمدی (160101).
ـ مبلغ (57) هزار و (926) میلیارد ریال دریافتی از محل منابع بانکهای ملی، کشاورزی، صادرات، ملت بابت مانده حساب ذخیره ارزی.
ردیفهای منابع در بودجه با عدد یک پیشبینی شده که وصولی داشته، جمع منابع وصولی (5) ردیف به میزان (244) هزار و (353) میلیارد ریال است که بابت مازاد ارقام وصولی در بودجه درج گردیده است.
منابع موضوع بند «ج» تبصره (1) قانون بودجه 96 موضوع عدم تحقق منابع نفت، استفاده از (50) درصد منابع برگشتی از محل تسهیلات حساب ذخیره ارزی که در سال مذکور بالغ بر (15) هزار و (204) میلیارد ریال وصولی داشتهاند که پیشبینی آن یک ریال بوده است.
به استناد حکم بند «و» تبصره (16) و تبصره مبنی بر مجوز انتشار اوراق تسویه به مبلغ (100) میلیون میلیارد ریال مازاد بر رقم پیشبینی اوراق مشارکت و اسناد خزانه منتشر شده که موجب افزایش درآمد وصولی شده است.
بنابراین با احتساب مبلغ (354) هزار و (74) میلیارد ریال درآمد مازاد و سایر درآمدهای پیشبینینشده میزان واقعی درآمد دریافت شده، مبلغ (2) میلیون و (844) هزار و (304) میلیارد ریال بوده که (82) درصد تحقق منابع وصول را نشان میدهد و نشانگر عدم تحقق (18) درصدی درآمدهای پیشبینی شده در سال 96 است.
ب ـ پرداختها:
1 ـ اعتبارات هزینهای بالغ بر (2) میلیون و (538) هزار و (193) میلیارد ریال پیشبینی که تنها مبلغ (2) میلیون و (429) هزار و (389) میلیارد ریال عملکرد (7/95) درصد که (76) درصد کل منابع را شامل میگردد.
2 ـ اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای (713) هزار و (677) میلیارد ریال مصوب که تا پایان سال بالغ بر (416) هزار و (911) میلیارد ریال معادل (4/58) درصد پرداخت شده است. از رقم فوق (236) هزار و (692) میلیارد ریال به صورت اسناد خزانه و اوراق مشارکت که حدود (57) درصد کل پرداختی و مبلغ (20) هزار و (635) میلیارد ریال از محل منابع صندوق توسعه ملی و مبلغ (159) هزار و (584) میلیارد ریال از محل سایر منابع بابت، طرحهای عمرانی پرداخت شده است.
3 ـ درمورد ردیفهای درآمد هزینه نیز دولت علیرغم وصول درآمد مذکور به علت عدم تخصیص به میزان درآمد وصولی مبالغی از این منابع را به بخش دیگر به خصوص هزینههای جاری اختصاص داده است که مغایر بند «ب» ماده (38) قانون تنظیم الحاق (2) میباشد و جدولی هم در صفحه (8) چاپ شده که دوستان میتوانند مراجعه کنند.
4 ـ موضوع قانون «مجموع اعتبار استفاده متوازن از امکانات کشور و رفع تبعیض و ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته» بالغ بر...

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! خیلی وقت است فرصت شما تمام شده، متشکرم.

محمدمهدی مفتح
چند بند بیشتر نمانده است، کمیسیون خلاصهتر از این نتوانست بیاورد.

مسعود پزشکیان
دو دقیقه هم اضافه صحبت کردید، خیلی ممنون.

محمدمهدی مفتح
هر طور بفرمایید. بقیه مطالب در خدمت دوستان توزیع شده، با شماره (218) منتشر شده، تقریباً یک صفحه دیگر مانده بود که فرصت تمام شد، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. الان عدد نداریم، فعلاً تذکرات را گوش بدهیم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! آقای ذوالنوری تذکر (75) دارند، اسم آقای حسینزاده هم در دور قبل برده شد، میکروفنشان روشن شد. اول آقای ذوالنوری بفرمایند، بعد آقای حسینزاده.

مجتبی ذوالنوری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
از فرصتی که در اختیار بنده قرار گرفت تقدیر و تشکر میکنم. ابتدا محضر جناب آقای دکتر پزشکیان تذکر را عرض کنم که به هر حال ادبیات را باید اصلاح کرد. اینکه لفظ «علیچپ» را استفاده میفرمایید مثلاً بفرمایید «زیزیچپ».

مسعود پزشکیان

مجتبی ذوالنوری

مسعود پزشکیان

مجتبی ذوالنوری
«هوشنگچپ»، یک چیزی اینطوری بگویید.

مسعود پزشکیان
چون از این حرفها بلد نیستم، از آن حرفها زدم. بفرمایید.

مجتبی ذوالنوری
به هر حال این حرفها خیلی بهتر است تا آن حرفها، اینها را یاد بگیرید. محضر مبارکتان عرض شود پیغمبر اکرم، علی (علیهالسلام) را میزانالاعمال میدانند. «علیٌ مع الحق و الحق مع علی، یدور معه حیث دار»، علی چپ نمیشود، لذا این نکته اول.
نکته دوم درخصوص فرمایشات برادر عزیزم جناب آقای جعفرزادهایمنآبادی است که فرمود این رأی امروز به CFT پیروزی و حاکمیت عقلانیت بر غوغاسالاری است. توهین به کسانی از این مملکت است که با استدلال و منطق، مخالف تصویب CFT هستند. نسبت دادن غوغاسالاری نسبت خوبی نیست.
آقای دکتر پزشکیان! ما جلسات متعددی با وزیر محترم خارجه، کارشناسان بانک مرکزی و اقتصاد و دارایی در کمیسیون امنیت ملی داشتیم. خود این آقایان معتقد و مؤکد بر این هستند که اساس این لوایح بر KYC است، Know your Customer. یعنی ما براساس این کنوانسیونها باید تمام مسیر مبادلات و دریافت پولمان در یک اتاق شیشهای باشد و هر جا FATF اطلاعات را از ما خواست End user و بهرهبردار و مصرفکننده نهاییمان هم باید در اختیارشان قرار بگیرد.
الان که شما میدانید آمریکا از برجام خارج شده، تحریمهایش را دارد پهن میکند. ما میخواهیم تحریمها را دور بزنیم، حرف ما این است، استدلال داریم که به منافع ملی آسیب میزند. وقتی ما میرویم سرپل میگیریم، جاپا درست میکنیم، سرنخها را وصل میکنیم، FATF اطلاعات را میخواهد که ما را ارزیابی کند. ما باید این اطلاعات را به FATF بدهیم، رئیس FATF معاون خزانهداری (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا) آقای پزشکیان! من پنج دقیقه وقت دارم.

مسعود پزشکیان
شما دارید راجع به FATF حرف میزنید.

مجتبی ذوالنوری
من پنج دقیقه وقت دارم، من میخواهم اثبات کنم که ما غوغاسالار نیستیم.

مسعود پزشکیان
اشکالی ندارد، آن بحثتان درست، ولی اینکه وارد بحثی میشود که تمام شده ربطی ندارد.

مجتبی ذوالنوری
آقای دکتر! من میخواهم با استدلالم ثابت کنم که نسبت غوغاسالاری نارواست.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم حاجآقا. نفر بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! میکروفن آقای حسینزاده در دور قبل روشن شد، الان نوبتشان است.

مجتبی ذوالنوری

مسعود پزشکیان
حاجآقا پنج دقیقه که چیزی نیست، تریبون ایشان را باز کنید بگذارید صحبت کند.

مجتبی ذوالنوری
آقا! من میخواهم نتیجهگیری کنم، شما تحمل نمیکنید.

مسعود پزشکیان
حاجآقا! چرا داد میزنید؟

مجتبی ذوالنوری
برادر من! شما قسم خوردید.

مسعود پزشکیان

مجتبی ذوالنوری
آقای دکتر! کار FATF رنکینگ است.

مسعود پزشکیان
اینطوری نیست، این نظر شماست.

مجتبی ذوالنوری
آقای دکتر! من نظر خودم را دارم میگویم، قرار نیست من نظر شما را بدهم، وقت برای من است. آقای دکتر! FATF از ما اطلاعات میخواهد، اطلاعات را باید در اختیار FATF بگذاریم که رئیس آن معاون خزانهداری آمریکا است که ما را دارد تحریم میکند. حرف ما این است آمریکا که رفته، اروپا هم که کاری انجام نداده، ما بگذاریم ببینیم اروپاییها هم میروند یا نمیروند، این طناب را بر حلقوم مردم سفت نکنیم. فرمایشات آقای جعفرزاده در ادامه که فهرستی از بیکاری، بدبختی، فلاکت، گرانی و پرش قیمت ارز را بیان کرد، این نتیجه همان حاکمیت عقلانیتی بود که سنگش را به سینه میزنند. آیا بیکاری (8) میلیونی مفرط، پرش قیمت ارز به چهار برابر، (وکیلی ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد) دارایی مردم یکشبه به یکچهارم رسیدن، اینها نتیجه آن عقلانیتی است که امروز این طناب را هم به گردن مردم میاندازند. چرا به آن میگویید حاکمیت عقلانیت؟ (وکیلی ـ خیلی ممنون) فردا هم مانند برجام که ما داد میزدیم تضمین بگیرید، میگفتید عقلانیت. امروز که ترامپ زد همهچیز را خراب کرد و رفت و نتیجه همه آن کارها که هستهایمان را نابود کردیم، من نمیدانم این مردمی که نان شب ندارند، ما چه جوابی داریم بدهیم که اسم اینطور کارها را عقلانیت میگذاریم. چرا نسبت ناروا داده میشود؟

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
آقای حسینزاده بفرمایید، بعد هم آقای ادیانی هستند.

عبدالکریم حسین زاده
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم. آقای دکتر پزشکیان! همانطور که آقای زاهدی بسیار مطالبی را در نطقشان گفتند و حقشان بود و شما سکوت کردید، من فکر میکنم صحبتهای آقای جعفرزاده هم نطق بود. قرار نیست که ما نسبت به نطق همکاران خودمان موضعگیری داشته باشیم. آقای جعفرزاده که درخصوص CFT صحبتی نکردند.
اما درمورد همکار عزیزمان که مجلس را نه، ملت را خطاب قرار دادند و گفتند مردم بفهمند. من فکر میکنم مردم ما از من و شما خیلی فهیمتر هستند. مردم ما در همه عرصهها خودشان براساس فهم خودشان تصمیمگیری کردهاند و رأی و نظر خودشان را نشان دادهاند.
اما آقای دکتر! چرا هر وقت یک تصمیمگیری میخواهد در این مجلس مطرح شود عدهای از نمایندگان خودشان را صاحب نظام و انقلاب و عدهای را غیر نظام و انقلاب فرض میکنند. غوغاسالاری آن است که ما میخواهیم اینجا بنر پهن کنیم، صدای خودمان را آنطوری نشان دهیم. اگر ولایتمداری اصل است رهبر معظم فرمودند که نمایندگان حرف خودتان را در مسیر عقلانیت مطرح کنید و نمایندگان براساس آن رأی بدهند. چرا ما میخواهیم با غوغاسالاری، با فریاد و با داد زدن حرف خودمان را به کرسی بنشانیم. براساس استدلالات حرف بزنیم، نمایندگان به آن رأی بدهند.
آقای دکتر پزشکیان! شفافیت در کشور ما علیه شفافیت شده است. چرا شرایط به آن صورت درآمده؟ مردم میآیند جلوی درب حضور پیدا میکنند، به نمایندگان اساماس داده میشود که به CFT رأی ندهید. من از شما و همکارانم میپرسم، اگر مردمی که موافق CFT بودند جلوی مجلس میآمدند صف میکشیدند آیا بدون توبیخ به منزلشان میرسیدند؟ آیا اگر به شما نمایندگانی که مخالف CFT بودند اساماس میدادند که ما مخالف نظر شما هستیم مورد توبیخ قرار نمیدادند؟ چرا ما نمیگذاریم که در این کشور مردم رأی و نظر خودشان را آزادانه طرح کنند. ما قصد کاندیدا شدن برای مجلس و ریاست جمهوری نداریم، داریم براساس دغدغههایمان برای کشور و نظام صحبت میکنیم. بله، شما مخالفید، عدهای هم موافقند. اجازه بدهیم منافع ملی براساس گفتگو و گفتمان طرح شود، نه براساس متهم کردن همدیگر. در حال حاضر به اندازه کافی آقای پمپئو و آقای ترامپ علیه آقای ظریف، کشور ایران و ملت ایران توهینپراکنی و اتهامپراکنی میکنند. حداقل خودمان به خودمان رحم کنیم و خودمان در مقابل هم قرار نگیریم، بلکه همدیگر را در فضای عقلانی نقد کنیم، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) نه اینکه ملت و نمایندگان ملت را نفهم و سخیف خطاب کنیم. این دون شأن ملت و کشور ایران است.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! خیلی ممنون، متشکرم. اجازه بدهید من نتیجه آرای انتخاب عضو هیأت مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار را خدمت شما عرض کنم.
آرای أخذشده (105) رأی، جناب آقای محسن کوهکن با (52) رأی و جناب آقای سیدتقی کبیری با (50) رأی به عنوان عضو هیأت مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار انتخاب شدند. تذکرات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی

سیدعلی ادیانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً به همه همکاران محترم خستهنباشید عرض میکنم. جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز! عرض بنده را عنایت کنید ممنون میشوم، هم تذکر (75) دارم و هم اصول (4) و (110).
نکته تذکر (75) را به خودم عرض میکنم. همکاران گرامی! ما نمایندگان ملت هستیم، معیار و شاخص اندازهگیری رفتار و گفتار ما اخلاق، قانون و شرع مقدس است. اینکه در مجلس باید از ادبیات فاخر ولو به نقد نقاد بپردازیم یک اصل پذیرفتهشده است.
جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز! من با جنابعالی یک حرفی دارم که از پشت تریبون عرض نمیکنم، این را شما حمل به هفتادوپنجی هم نفرمایید. من امروز واقعاً الفاظی از برخی همکاران از تریبون شنیدم که خودم هم تعجب کردم.
نکته بعدی؛ هیأترئیسه محترم متعهد و مقید به اجرای آییننامه است، سوگند جلاله خورده و این سوگند الزامات شرعی هم دارد. رئیس محترم جلسه جناب آقای دکتر لاریجانی خلاف رویه مربوط و مألوف اداره جلسه وقتی تذکر آییننامهای داده میشود مبنی بر اینکه کمیسیون محترم امنیت ملی خلاف آییننامه به محل و موضوعی ورود کرده که محل ایراد شورای نگهبان نبود، این یک.
دو؛ (180) درجه ماهیت را عوض کرده، یعنی آن موضوع تبصره. رئیس جلسه مکلف است در چارچوب آییننامه پاسخ تذکر را بدهد. اگر سوگند خوردنها خدایناکرده به پای اجتهاد و تشخیص افراد ذبح شود که وااسفا. بارها و بارها ما شاهدیم که آییننامه زیر پا گذاشته میشود. اگر مصداق بخواهید من مکتوب مینویسم و مکتوب هم اعلام میکنم، در چه برنامهای، کدام رئیس جلسه، در چه موضوعاتی به وضوح آییننامه را دور زده است. باید رئیس جلسه اعلام موضع میکرد.
نکته سوم، قید شرعی کار ما نمایندگان در مجلس است. بله، این حق ماست که بر مصوبات قبلیمان اصرار کنیم. اما ضابط، مفاد مندرج در اصل (4) قانون اساسی است. مصوبات ما باید مقید به شرع مقدس و یا در عدم تغایر با آن باشد. اگرچه شورای نگهبان، داور نهایی است، داور نهایی بودن شورای نگهبان، تجویز تصویب مقررات خلاف شرع از ما نیست. شورای محترم نگهبان مربوط به CFT بارها و بارها و به کثرت گفته خلاف موازین شرع. لهذا من از دوستان و برادران هیأترئیسه انتظار دارم، چه عزیزی که جلسه را به عنوان رئیس جلسه اداره میکند، چه برادران عزیزی که به عنوان دبیر آنجا نشستهاند، حقیقتاً مسیر و سیاق اداره جلسه را در تباین با آییننامه اداره نکنیم. من از تحمل جنابعالی تشکر میکنم، حالا آن مورد را موردی من حضوری خدمتتان عرض میکنم.

مسعود پزشکیان
در خدمت شما هستم. آنچه که من میتوانم خدمت شما بگویم قطع به یقین ما آگاهانه هیچوقت آییننامه را زیر پا نمیگذاریم. یعنی این چیزی است که با اعتقاد و باور میگویم و حالا آن مسائلی که اتفاق میافتد احتمالاً نظراتی است که گفته میشود، حالا رئیس جلسه هم که آقای دکتر لاریجانی بود بنظر من قطعاً آگاهانه آییننامه را زیر پا نمیگذارد. حالا باید بررسی کنیم ببینیم روند به چه شکلی است. تذکر بعدی را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
جناب آقای نعمتی تذکر دارند، بفرمایید.

بهروز نعمتی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر وکیلی عزیز! تذکر من به شخص حضرتعالی است. جنابعالی طبق آییننامه قسم خوردید که براساس آییننامه رفتار کنید و متأسفانه در ایامی که برادران عزیز به مجلس توهین کردند من خدمت حضرتعالی و پیش آقای رئیس آمدم و شما هر کسی که صدایش بلندتر بود را وقت دادید. این رویه بسیار بدی است، خواهش من این است که شما براساس آییننامه رفتار کنید. بعضی از دوستان هم اصلاً در این لیست نبودند و صحبت کردند. آقای وکیلی عزیز! ما که وقت گرفته بودیم، تنظیم کرده بودیم خدمت شما صحبت کنیم، متأسفانه حضرتعالی توجه نکردید. اگر قرار است هر کسی داد و فریاد بیشتر بزند شما به او وقت بدهید، ما هم از این کارها بلد هستیم، ولی دون شأن مجلس میدانیم این کارها را انجام بدهیم. لذا خواهش من این است به خاطر خدا و همان قسمی که خوردید لطفاً این را رعایت کنید. خیلی متشکر.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

محمد علی وکیلی
خیلی ممنون، جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من از فرصت و فرجهای که امروز محبت کردید در اختیار نمایندگان محترم قرار دادید تشکر میکنم. آقای رئیس! عمده نکتهای که میخواهم عرض کنم دو نکته است. نکته اول همانطور که جناب آقای دکتر ادیانی هم اشاره فرمودند، آقای رئیس ببینید! در بسیاری از بندهای (22) گانهای که شورای محترم نگهبان ایراد گرفته و برگردانده، در بسیاری از بندها این نکته است که اطلاق این عبارت موجب مشی بر خلاف موازین شرع میشود.
انتظار ما این است، همانطور که حضرتعالی هم به درستی اشاره کردید که مجلس جای گفتگو و گفتمان است، ما باید قانع شویم، اقناع شویم. ای کاش به جای این فضای احساسی که به هر دلیلی به وجود آمد، عزیزان مخالف و موافق میآمدند توضیح میدادند آیا این ایرادات برطرف شده یا نه و اجازه هم میدادند چون بحث اطلاق بود.
یکی از مسائلی که باز مورد توجه است وقتی که مدیر خود FATF هم میگوید که ما این شروط ایران را قبول نداریم، ای کاش اجازه میفرمودند اینجا بحث میشد، چون در رابطه با دشمن خارجی همه ما همنظر هستیم، یعنی بنده در مجلس واقعاً کسی را ندیدم نعوذبالله درمورد دشمن خارجی یک ذره کوتاه بیاید. ای کاش اینجا اینطور بحث میشد، حالا که آن دشمن غدار دارد به صراحت اعلام میکند که اگر ایران شروطی بگذارد ما شروط ایران را نمیپذیریم، ای کاش اینجا بیان میشد، ما هم قانع میشدیم که در شرایطی که آنها دارند گردنکلفتی میکنند، آقای رئیس! با گردنکلفتی دارند میگویند شروط شما را قبول نمیکنیم، ای کاش ما اینطور بحث میکردیم.
آقای رئیس، جناب آقای وکیلی! درمورد اصلاحیه دوم، بنده مخالف ثبتنام کرده بودم، سرکار خانم زرآبادی اول بودند، بنده دوم. با سرعت گفتند مخالف وجود ندارد. دستم را هم بالا کردم، میخواستم مخالف صحبت کنم، باز اجازه نفرمودند. چون حالا در مجلس نکتهای گفته شد، بنده میخواهم روشن شوم. گفته شد به اجماع شورای محترم نگهبان و چه و چه همه آمدند و گفتند این اصلاحیه را میپذیریم. در اصلاحیه دوم، شورای محترم نگهبان نظری داشته، کمیسیون بر نظر خودش اصرار کرده، اجازه صحبت هم داده نشد. بنده خودم مخالف ثبتنام کرده بودم.
آقای رئیس! نکته دومی که میخواهم عرض کنم این است، در این شرایط متأسفانه بنا بود درمورد برجام هر چند ماه یک بار کمیسیون امنیت ملی اینجا گزارش بدهد. گزارش کمیسیون امنیت ملی مدتی است داده نشد، زمان هم گذشته است. ممکن است وزارت خارجه و آن کمیته به کمیسیون گزارش داده باشد، اصل این است که این گزارش از تریبون مجلس قرائت شود و ای کاش در این شرایط و در این حیث و بیس ما میآمدیم بحث میکردیم، باز دوباره مثل قبل نشود که یک نفر بیاید زیرش بزند بگوید تخلف کردید. درست است، آنها ذاتاً به تعهدات خودشان پایبند نیستند، ای کاش تضمینهای لازم را اینجا بیان میکردند. جناب آقای دکتر ظریف به صراحت مگر اینجا نفرمودند بنده ضمانت نمیدهم؟ ای کاش اینجا به جای این بحثها یک بحث و گفتمان جدی شکل میگرفت، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) همه قانع میشدیم، چون در مقابل دشمن واحد همه ما قرار داریم. الان سؤالات بعضی از دوستان باقی مانده، اگر سؤالات و ابهامات باقی بماند، ما اینجا روی آن خاک ریختیم، بعضیها تصور کردند مثلاً بر چه کسی پیروز شدند؟ پیروز چه و چه، این حرفها را میزدند. اینجا روی این شبهات خاک بریزید پوشیده نخواهد شد. این شبهات آرامآرام همه پهنه جامعه را خواهد گرفت. اجازه بدهید عزیزان میآمدند این شبهات، سؤالات و اشکالات را در یک فضای بسیار بسیار صمیمی پاسخ میدادند. (نایبرئیس ـ متشکرم) مردم و ما هم همه قانع میشدیم. متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. البته این را تذکر بدهم که اگر شرایطی که مجلس تعیین کرده را آنها نپذیرند که طبیعتاً ما وارد آن تعهدات نمیشویم.

محمد علی وکیلی
جناب آقای لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر متفرقه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان عنایت بفرمایید! تذکر بنده به همکارانی است که رأی مثبت دادند را جزء دوستداران انقلاب ندانستند. آقای پزشکیان! شما جواب درستی دادید، واقعاً شما برگردید به سوابق افراد نگاه کنید، در زمان جنگ و بحرانهای این انقلاب سوابق همدیگر را نگاه کنیم، بعداً قضاوت کنیم. چطور اینها دوستداران انقلاب نیستند؟ در زمان جنگ ببینید خیلی از این افرادی که امروز مدعی هستند کجا بودند؟ در بحرانهای این انقلاب کجا بودند؟ من واقعاً از آقای دکتر پزشکیان تشکر میکنم، همین آقای رحیمی که الان روبروی ما به عنوان یک آزاده امروز به این اصلاح شورای نگهبان رأی مثبت داد دوستدار انقلاب نیست؟ و کسان دیگر، من نمیخواهم مدعی شوم. بنده خودم برادر دو تا شهید هستم، خودم (50) ماه در جبهه بودم، چطور دوستدار این انقلاب نیستم؟ یک عده خودشان را وفادار به این انقلاب و نظام میدانند، دیگران را نقطه مقابل انقلاب میدادند.
دوستان! هدف همه ما تعالی جمهوری اسلامی است، منتها راههای رسیدن به این تعالی فرق میکند. حالا بنده از یک مسیری، شما از مسیر دیگری. اگر یک روزی هدف ما تعالی نبود آن موقع از همدیگر گله کنیم، این نکته اول.
نکته دوم؛ آقای دکتر پزشکیان! واقعاً من تعجب میکنم، در این شرایط بحرانی و سخت همه دارند ما را تحریم میکنند. در بحث واردات برنج ما به یک میزانی برنج نیاز داریم، ما (400) هزار تن، (500) هزار تن نیاز داریم. آقای دکتر پزشکیان! ما خدمت جنابعالی هستیم، جنابعالی دارید مباحث اقتصادی کشور را مدیریت میکنید، در جلسات مختلفی هم بنده خدمت جنابعالی بودم، دیروز هم خدمت شما بودیم، به یک میزانی نیاز داریم. چرا از دیروز دوباره اعلام کردند و درب کشور را باز کردند؟ الان با سرعت دارند به استانهای شمالی کشور مهاجرت میکنند، زمینهای کشاورزی ما را دارند خریداری میکنند. دارند تغییر کاربری میدهند، واقعاً ظلم است. آقای حجتی، آقای رئیسجمهور! چرا متوجه این قضایا نیستید؟
نکته آخر بنده به جناب آقای دکتر روحانی است. دست از این شعارهای تبلیغی خودتان بردارید. انتقال آب خزر یعنی چه؟ این حرف بدون کارشناسی و بدون پشتوانه است. این فقط یک حرف تبلیغی است. همین بلایی که به سر دریاچه ارومیه آوردید کافی است. ما به هیچوجه اجازه این کار بدون پشتوانه و کارشناسی را نخواهیم داد.

مسعود پزشکیان
8
اعلام وصول (1) فقره سؤال

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
سؤال ملی جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از وزیر محترم نفت درخصوص عدم اقدام جدی در زمینه انتقال گاز به استان سیستان و بلوچستان و کشورهای همسایه اعلام وصول میشود.

سیدناصر موسوی لارکانی

مسعود پزشکیان
حاجآقا! مثل اینکه ما تذکر گوش میدهیم.

سیدناصر موسوی لارکانی
از صبح دارید تذکر گوش میکنید، نوبت من شد وقت نمیدهید.

مسعود پزشکیان
نه، آنهایی هم که نوبت دارند ما داریم طبق نوبت گوش میکنیم، خیلی ممنون. حالا اگر وقت شد باز گوش میدهیم.

سیدناصر موسوی لارکانی
چرا شما هرچه میخواستید گفتید؟ من تذکر دارم.

مسعود پزشکیان
بفرمایید بنشینید، وقت شد به شما هم وقت میدهیم.
9
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه اخیراً به صورت مکرر شاهد قطع اینترنت در سطح تمامی شهرهای کشور هستیم، رسیدگی کنید.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه در رسیدگی به وضعیت آب شرب شهر زاهدان و حاشیهنشینان آن تعلل نکنید.
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه متأسفانه پروژههای راهسازی در حوزه رامهرمز و رامشیر تعطیل شده و هیچ ارادهای برای فعال کردن پروژههای بینشهری و روستایی وجود ندارد. دستور دهید اقدام فوری صورت گیرد.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه پیرو تذکر قبلی علیرغم حل مشکل زمین نیروگاه سیکل ترکیبی (860) مگاواتی رامهرمز و مصوبه شورای برنامهریزی استان و قول جنابعالی، چرا تاکنون نسبت به اجرایی نمودن پروژه اقدام نکردید؟
ـ آقای سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص عدم رضایتمندی مردم شریف استان کرمانشاه از وضعیت نامطلوب و نامناسب درمان دانشگاه علومپزشکی استان به ویژه مردم آسیبدیده در زلزله.
ـ آقای سیدعلی ادیانی (قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوهشمالی) به اتفاق چند تن از نمایندگان شمال کشور به رئیسجمهور محترم درخصوص پرهیز از اظهارنظرهای غیرکارشناسی و خلاف مصالح مردم شریف استانهای شمالی، مازندران، گلستان و گیلان درمورد انتقال آب دریای خزر به سمنان.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص ضرورت اختصاص سبد حمایتی دولت به کارگران ساختمانی که فعلاً مغفول مانده است.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر نفت درخصوص وعده لباس گرم شما، مردم صبور زاهدان را از پای در آورد.
ـ آقای ولی ملکی (مشکینشهر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا بعد از گذشت هشت ماه از خسارت وارده به باغات شهرستان مشکینشهر حق بیمه کشاورزان و باغداران پرداخت نشده است؟
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه چرا در مقابل ظلمهای دولت آلمان که هواپیمای وزیر خارجه ما را تحریم مخابراتی مینماید سکوت کردهاید؟
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا دولت از جیب دهکهای پایین برمیدارد و به دهک بالا میدهد؟
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه چرا شما به تلگرام (300) و پیامرسانهای داخلی (35) گیگ پهنای باند دادهاید؟
ـ آقای علیاصغر یوسفنژاد (ساری و میاندورود) به رئیسجمهور محترم درخصوص پرهیز از تحریک مردم شمال و تن دادن به مباحث کارشناسی و تخصصی و توجه به مسائل زیستمحیطی و اکولوژیکی درمورد انتقال آب دریای خزر.
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص کوتاهی بیمارستان دولتی علیآبادکتول که منجر به فوت جوان زنده یاد مهدی پاطی گردیده، رسیدگی شود.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دلیل کاهش سهمیه دانشگاه فرهنگیان در استان کردستان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلیل عدم نصب گاردریل جادههای مریوان و سروآباد.
به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل بیتوجهی به بحران دریاچه زریوار.
ـ آقای جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر نیرو درخصوص قطع سههفتهای آب غدیر اهواز و نبودن امکانات اولیه جهت تخلیه آبهای فاضلابهای شهر به علت بالا آمدگیهای اخیر.
ـ آقای ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا نسبت به انتقال آب سد البرز به شهرستانهای بابلسر و فریدونکنار اقدام جدی ندارید؟ همچنان شهروندان و گردشگران مشکل آب شرب دارند.
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر دادگستری درخصوص عدم خروج زندانها از سطح و محدوده شهرها باعث بروز مشکلاتی برای مردم و ایجاد نارضایتی در آنان شده است.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی (فلاورجان) به وزیر نیرو درخصوص لزوم تسریع در تکمیل پروژههای فاضلاب شهرهای قهدریجان، کلیشاد، سودرجان، ابریشم، بهاران، پیربکران و ایمانشهر و روستاهای طاد و سهر و فیروزان شهرستان فلاورجان با توجه به تخصیص ردیف بودجه ملی در بودجه 97 برای این پروژهها و انتظار مردم از دولت.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم تأمین روشنی اتوبان ذوبآهن اصفهان در محدوده شهرستان فلاورجان در اسرع وقت با توجه به تصادفات متعدد ناشی از عدم روشنایی جاده و گذشت حدود دو سال از شروع پروژه.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم برخورد با دخالت مسئولان تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در انتخابات اتاق تعاون استان اصفهان و حضور معاون تعاون استان به عنوان کاندیدا علیرغم پست دولتی ایشان و حمایت مسئولین از ایشان برخلاف قانون. چرا اتاق تعاون را دولتی کردهاید؟
ـ آقای احمد بیگدلی (خدابنده) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص افزایش هزینههای ساخت مسکن، کارشناسی و مدیریت شود.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به اتفاق (40) نفر از همکاران به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه مدتی است مارکتهای مجاز موسیقی کشور برخی چهرههای نامأنوس و با سابقه طولانی در موسیقی زیرزمینی و از مروجین ولنگاری در فضای فرهنگی کشور و به گونهای سؤالبرانگیز در حوزه موسیقی مجوز فعالیت دریافت کردهاند. در این خصوص توضیح دهید علت این فضای موسیقیایی و اعطای مجوز به افراد و گروههایی نظیر مسیح و آرش ایپی، مسعود صادقلو، الیاس یالچینتاش، آرین نائینی و دیگران چیست؟
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به وزیر کشور درخصوص برخورد جدی، قانونی و شدید با عاملین کشتار کولهبران مظلومی که به دلیل بیبرنامگی دولت در ساماندهی معابر کولهبری و مبارزه با فقر و نداری، این عزیزان زحمتکش ناچار جهت به دست آوردن تکه نانی جان خود را فدای امرار معاش خانوادههای عزیز و بزرگوارشان مینمایند.
ـ آقای علی اسماعیلی (نور و محمودآباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اقدام پروژه جاده نور ـ چمستان ـ آمل که به مدت (20) سال نیمهتمام مانده است با ردیف ملی بودجهای (40702165).
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص توقف پروژه درمانگاههای شهرستان چمستان، شهر رویان و دهستان لاویج.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم توجه به آبخیزداری شش رودخانه وحشی سرریز از مناطق جنگلی الحاقات شهرستان نور.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اتمام پروژه راه اصلی وازک ـ بلده ـ گرمابدر با ردیف (4070260) بعد از (20) سال.
به وزیر نیرو درخصوص عدم اراده شرکت برق برای تملک زمین نیروگاه (500) مگاواتی بخش سرخرود شهرستان محمودآباد.
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلیل بیتوجهی دولت به رفع بحران دریاچه زریوار مریوان.
به وزیر نیرو درخصوص دلیل عدم رفع مشکلات و عدم پرداخت خسارت دولت به اطراف سد داریان در شهرستان سروآباد از جمله روستای روار
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر کشور درخصوص استمرار کار غیرکارشناسی و غیرعلمی در اعمال مدیریت پسماند شهرستانهای غرب استان مازندران و بیتفاوتی وزارت کشور.
به وزیر نیرو درخصوص عدم توجه به ساماندهی رودخانه غرب استان مازندران خصوصاً شهرستانهای تنکابن، رامسر و عباسآباد که عمدهترین عامل خسارت به مردم منطقه و تأسیسات ایجادشده خصوصی و دولتی است که از قبل تذکر داده شده، لیکن اقدامی مشاهده نشده است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص استقلال شغلی و حقوقی مسئولین فنی صنایع غذایی، بهداشتی و آرایشی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص الزام مردم به مراجعه به نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی جهت اثبات استحقاق دریافت سبد کالا مغایر شأن و کرامت مردم است.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ضرورت تجدیدنظر و بازنگری در طرح جامع شهر دستگرد به دلیل عدم رعایت حقوق مکتسبه مردم و ملاحظات محلی.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دستور فرمایید مشکل مأموریت آموزشی فرزندان جانبازان بالای (25) درصد و آزادگان هرچه سریعتر برطرف گردد.
ـ آقای رامین نورقلیپور (کردکوی، ترکمن، بندرگز و گمیشان) به رئیسجمهور محترم درخصوص مصوبه (14) مهر سال 97 دولت مبنی بر موظف شدن دولت در پرداخت بیمه تکمیلی ایثارگران.
ـ آقای نبی هزارجریبی (گرگان و آققلا) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه انتقال آب دریای همیشه خزر را محکوم میکنیم. نگذارید بمیرد خزر که ایران خواهد مرد.
ـ آقای احمد سالککاشانی (اصفهان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا هزینههای جانبازان را از دستگاهها حذف کردید و هزاران جانباز (70) درصد در بیمارستانها سرگردان میباشند؟ چرا با سرمایههای کشور حذفی برخورد میکنید؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه انصافاً میزان دستمزد کارگران ساختمانی و حقوق کارگران با تورم و گرانیهای امروز کشور هیچ تناسبی ندارد. لطفاً فکری کنید.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم و وزیر راه و شهرسازی درخصوص کریدور بندرعباس ـ کرمان ـ راور ـ دیهوک ـ مشهد، بودجه کافی ندارد و بیعدالتی کامل در اختصاص بودجه درخصوص راهسازی وجود دارد.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه استان کرمان با خشکسالی پیدرپی روبرو بوده و کشاورزان خسارت سنگین دیدهاند. چرا در امهال و استمهال وامهای کشاورزی اقدام عملی به عمل نمیآورید؟
ـ آقای ذبیح نیکفرلیالستانی (لاهیجان و سیاهکل) به اتفاق (12) نفر از همکاران به وزیر جهادکشاورزی درخصوص گشایش سامانه جامع تجارت برای ثبت سفارش برنج.
10
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات خارج از دستور به صورت شفاهی، جناب آقای مجید کیانپور بفرمایید.

مجید کیان پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
با عرض سلام و ادب و احترام حضور ملت شریف ایران و همکاران گرامی. اولین تذکر اینجانب به وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص اراضی اختلافی منابع طبیعی با کشاورزان محترم در استان لرستان به ویژه در شهرستانهای دورود و ازنا و جلوگیری از تضییع حقوق کشاورزان محترم و رسیدگی به امورات کشاورزان در کمیته رفع تداخلات میباشد.
نکته دیگر عدم تعیین تکلیف چغندرکاران در تحویل محصول خود به واحدهای تولیدی و تجدیدنظر در قیمت چغندر تحویلی به واحدهای تولیدی.
دومین تذکر اینجانب به وزارت نیرو و وزیر محترم نیرو برای رسیدگی و تسریع در اجرای عملیاتی آبرسانی به (42) روستای جاپلقغربی و (14) روستای بخش مرکزی شهرستان ازنا که متأسفانه با رکود مواجه است و ضرورت دارد در جهت اجرا و آبرسانی به این روستاها در جهت عملیات اجرایی و تکمیل آن تسریع گردد.
سومین تذکر اینجانب به وزارت راه و شهرسازی درخصوص اجرای کمربندی شهرستان دورود و تسریع در تکمیل آن است. متأسفانه عملیات اجرایی آن متوقف است و نیاز به دخالت مستقیم وزیر محترم و تعیین تکلیف آن است.
تذکر بعدی به وزارت آموزش و پرورش؛ از وزیر محترم میخواهم تدابیر لازم را برای جلوگیری از جذب نیروی غیربومی در شهرستانهای دورود و ازنا بیندیشد و دستورات لازم را صادر نماید. همچنین اجرای طرح نظام رتبهبندی فرهنگیان و جذب و اشتغال آموزشیاران نهضت سوادآموزی دارای شرایط در اولویت کاری قرار گیرد.
اینجانب از وزیر محترم بهداشت و درمان میخواهم درخصوص تعیین تکلیف و رسیدگی به وضعیت درمانی و خدماتی و بهداشتی بیمارستان امام علی ازنا دستورات لازم را بفرمایند. متأسفانه کمبود ابتدائیترین خدمات درمانی و بهداشتی و کمبود پزشک و عدم مسئولیتپذیری مدیران بهداشت و درمان ازنا موجب گرفتاری و نگرانی مردم شریف ازنا گردیده است.
آخرین تذکر به وزارت کشور درخصوص تعیین تکلیف و تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی و شرکتی و دستورات لازم برای تبدیل وضع استخدامی آنها، همچنین رسیدگی به مشکلات جاری و عمرانی شهرداریهای شهرستانهای دورود و ازنا و تدبیر لازم برای پرداخت حقوق عقبمانده نیروهای خدوم و زحمتکش شهرداریهای یادشده و رسیدگی درخصوص مسائل درمانی و تمدید دفترچههای درمانی تا دیگر مسائلی که خانوادههای محترم را نگران کرده است میباشد.
از دولت محترم میخواهم تدابیر لازم را برای کمک به تأمین هزینههای درمانی ایثارگران محترم داشته باشد و در آخر اینکه دولت محترم حمایت حداکثری را برای اقشار مختلف جامعه به ویژه اقشار آسیبپذیر و بستههای حمایتی نقدی و یا غیرنقدی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما خیلی وقت است گذشته) و عزت آنان که بیشتر حفظ گردد دارم، سپاسگزارم.
والسلام علیکم و علی عبادالله الصالحین

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدمهدی مفتح بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اولین تذکر را میخواهم به برادر عزیزم آقای دکتر قاضیزادههاشمی وزیر محترم بهداشت بدهم. از تأمین پزشکان متخصصی که در تویسرکان باید انجام شود و تشریف بیاورند تشکر کنم، اقداماتی انجام شده، درخصوص پزشک متخصص زنان و زایمان به مشکل خوردیم، دیشب با آقای دکتر جانبابایی جلسه داشتیم، انشاءالله دستور ایشان پیگیری شود و به نتیجه برسد ما از نظر تأمین پزشک متخصص در تویسرکان مشکلی نداشته باشیم.
مورد دوم اینکه بیمارستان در دست احداث تویسرکان نصب تجهیزات چهارگانه یا پنجگانه الان از وزارت راه و شهرسازی به وزارت بهداشت واگذار شده، انتظار داریم که این کار زودتر انجام شود تا بهرهبرداری سریعتر از این بیمارستان برای مردم صورت بگیرد.
تذکر دوم به وزیر محترم جهادکشاورزی آقای مهندس حجتی میخواهم عرض کنم. اولاً به ایشان عرض کنم که اداره منابع طبیعی نسبت به عدم سختگیری به کشاورزان خصوصاً روستاییان به ویژه افرادی که از چند نسل قبل نسبت به کشت و کار در زمینها اقدام کردند توجه داشته باشند و اینکه در رابطه با ثبت گردو در نظام میراثی در فائو اقداماتی که بنده پیگیری کردم، درخواستی که داشتم، مقدماتی که طی شده، انشاءالله این را با جدیت و سرعت بیشتر پیگیری کنند تا ما بتوانیم گردو را در نظام میراثی فائو برای شهرستان تویسرکان ثبت کنیم.
سومین تذکر را به بنیاد شهید جناب حاجآقای شهیدی میخواهم عرض کنم. جناب آقای شهیدی! مستحضر هستید که الان جانبازان و ایثارگران عزیز ما بیش از یک و نیم ماه، نزدیک به دو ماه است که از نظر بیمه درمان مواجه با اشکال هستند. این اشکال باید برطرف شود، دولت باید حل کند. درست است که ما در ماده (49) قانون الحاق به الحاق تنظیم (2) حکم دادهایم که مابهالتفاوت را دستگاه اجرایی پرداخت کند، اما آیا دولت نمیتوانست در هیأت دولت این را تصویب کند و از سرجمع دستگاهها، سازمان مدیریت و برنامهریزی بردارد و به شرکت بیمه پرداخت کند که این مشکل برای جانبازان عزیز ما پیدا نشود؟ آیا نمیشود پس از (30)، (40) روز این مشکل حل شود؟ واقعاً جانبازان عزیز ما از این بابت در مضیقه هستند، خصوصاً جانبازان آموزش و پرورشی. استدعای من از جناب آقای شهیدی به عنوان رئیس بنیاد شهید و نماینده ایثارگران در هیأت دولت این است که تلاش کنند این موضوع حل شود.

مسعود پزشکیان
البته دولت حتماً باید به این مسأله جانبازان رسیدگی کند، خیلی ممنون.

محمدمهدی مفتح
مورد آخر هم خسارت سرمازدگی است که دولت برای شهر تویسرکان تصویب کرده، دولت این را سریعتر از ماده (12) پرداخت کند، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای فرهاد تجری نماینده محترم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب بفرمایید.

فرهاد تجری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران محترم خداقوت عرض میکنم. تذکر اول بنده به وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تأمین آهنآلات و مصالح مناطق زلزلهزده است که متأسفانه علیرغم وعدهای که دادند و تأکیدی هم که معاون اول ریاست محترم جمهوری داشتند الان در مناطق زلزلهزده آهن به قیمت مناسب وجود ندارد و اگر این آهنآلات تأمین نشود قطعاً با مشکل مواجه خواهیم شد و روند بازسازی مردم متوقف خواهد شد.
دو؛ تذکر بنده به وزارت ناتوان نیرو است که متأسفانه علیرغم اینکه در جلسات متعددی که با این آقایان گذاشته شد و وعدههایی دادند، هنوز درخصوص اجرایی شدن پروژهها و سدهای مناطق استان کرمانشاه به ویژه مناطق زلزلهزده و از جمله سد کلکش اقدامی نکردهاند.
یک تشکر ویژه هم از سازمان برنامه بودجه داریم، برادرمان جناب آقای دکتر عدل معاون سازمان برنامه و بودجه که عنایت فرمودند سدهای منطقه و از جمله سد زاگرس، سد تنگحمام و سد کلکش را در لایحه بودجه سال 98 با اعتبار و ردیف خاص خودش حفظ کردند و قرار دادند و بودجه لازم را برای آن در نظر گرفتند.
تذکر دیگر بنده به وزارت راه و شهرسازی درخصوص تأمین اعتبار و توجه به زیرساختهای مناطق زلزلهزده است که متأسفانه تاکنون هیچ اقدامی در این مناطق انجام نشده است. خیلی از جادهها و مسیرهای بینشهری و روستایی مناطق زلزلهزده بر اثر زلزله از بین رفته که هیچ اقدام جدی برای بازسازی و بهسازی این مسیرها توسط وزارت راه انجام نشده است.
تذکر دیگر بنده به ریاست محترم جمهوری درخصوص تأمین اعتبار لازم برای بسیجیان معسر است که علیرغم تأکید در قانون بودجه متأسفانه توجهی نداشتند.
تذکر نهایی بنده به آقای شهیدی و بنیاد شهید و امور ایثارگران درخصوص حق بیمه ایثارگران است که سازمان بیمهگر جوابگو نیست و متأسفانه ظلمی در حق جامعه ایثارگری و ایثارگران مناطق زلزلهزده است.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات شفاهی
با اجازه، خودم یک تذکری دارم. تذکر به جناب آقای روحانی که دیروز در فرمایشاتشان در شاهرود نسبت به انتقال آب دریای خزر نقطهنظراتی داشتند. جناب آقای روحانی! با کدام استدلال کارشناسی درمورد مسائل زیستمحیطی دریای خزر نسبت به انتقال آب دریای خزر صحبت میفرمایید؟
آقای رئیسجمهور! منطق شما از بعد فنی و تخصصی و از نظر مالی و بودجهای درمورد انتقال آب دریای خزر چیست؟ با توجه به شرایطی که ما درمورد مسائل اکولوژیکی تذکر دادیم، چرا درمورد انتقال آب دریای خزر اظهارنظر میکنید؟ مردم مازندران از شما گله دارند. محصولات کشاورزی ارزان و روی دست مردم مانده، پروژههای ما نیمهکاره است. شما حرف از یک موضوعی میزنید که اصلاً شدنی نیست. بارها و بارها دلایل کارشناسی آن ارائه شده است. تجربه دریاچه ارومیه و بسیاری از دریاچههای دیگر ما را راهنمایی میکند که دیگر از این حرفها نزنیم.
مردم نیاز به آرامش، آسایش و وحدت دارند، چرا ذائقه مردم را با این حرفهایی که میزنید تلخ میکنید؟ چرا مصوبهای که ردیف آن در سال گذشته توسط نمایندگان محترم مجلس حذف شده را شما مجدداً عنوان میکنید؟ این است نتیجه اعتماد مردم مازندران به شما؟ شما قول دادید که از حقوق مردم دفاع کنید، چرا از حقوق یک استان که آن هم مطالعات نشان میدهد که این حرفها غیرکارشناسی است، در یک جمع رسمی صحبت میکنید؟ من از دستگاههای رسمی مثل سازمان محیط زیست، وزارت نیرو و سازمانهای مردمنهاد خواهش میکنم اظهارنظر کنند. قطعاً مردم هوشمند، صادق، پاک و زحمتکش استان مازندران اجازه چنین کاری را نمیدهند، مطمئن باشید. مردم به شما رأی دادند، ولی انتقاد دارند. به دلایل کارشناسی تن بدهید، به استدلالهای منطقی کارشناسی تن بدهید. از تحریک مردم شمال و مردم مازندران دست بردارید و قانون را مبنا قرار دهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، نفر بعدی صحبت کند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علی ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
با نام خدای بزرگ و عرض سلام و ادب خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران.
تذکر اول اینجانب به وزیر نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان برای وضعیت آب شرب مردم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه. مدت زیادی است که به دلیل اشکال در مسیر آب غدیر اهواز، کارون، باوی و حمیدیه، آب قسمتهای اعظمی از شهر اهواز، کارون، باوی و حمیدیه یا قطع یا کمفشار یا بیکیفیت میباشد و انتظار میرود مسئولان وزارت نیرو در این خصوص پاسخگویی مناسب و خیلی صریحی داشته باشند.
تذکر دوم من به دولت درخصوص آبهای سطحی و مسألهای است که عمدتاً بین آبفا، وزارت نیرو و شهرداری کماکان مطرح است. با توجه به اینکه شهرهای اهواز، کارون، باوی و حمیدیه فاقد سیستم جمعآوری آبهای سطحی میباشند، لذا انتظار میرود دولت در این خصوص برنامهریزی و تأمین اعتبار نماید و نمیشود برای همیشه این مسأله را مدام بین ارگانهای (یوسفنژاد ـ متشکر) وزارت نیرو و مدیر آبفا منتقل کرد.
اجازه بدهید فقط تذکر سوم خودم را درخصوص گروه ملی فولاد اهواز و نیشکر هفتتپه بیان کنم به ویژه گروه ملی فولاد مدام دست به اعتراضات گستردهای میزنند که این اعتراضات عمدتاً بهحق میباشد. قابل ذکر است که وزیران مربوطه، وزیر اقتصاد، وزیر صنعت و وزیر کار (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای ساری) به جای شرکت در این جلسات مدام اینگونه اعتراضات را به عنوان خوراک تبلیغاتی شبکهها تبدیل کردهاند. والسلام علیکم

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای امیری بفرمایید.

حسین امیری خامکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بحث اول من تذکر به دولت محترم آقای حجتی، آقای رحمانیفضلی وزیر محترم کشور به عنوان جانشین ستاد بحران و همینطور آقای دکتر نوبخت که مصوبات دولت را پیگیری میکنند امهال وامها است. ما از بهمن پارسال که امروز را پیشبینی میکردیم پیگیر بودیم، جلسات متعدد داشتیم، بیش از (155) نفر از همکاران نماینده به دولت و رئیسجمهور نامه نوشتند. مدتها طول کشید تا بانکها این را ابلاغ کردند، باز هنوز اجرا نمیشود. دو نوبت در دولت تصویب شده و الان هم سال رو به اتمام است. اگر واقعاً دولت نمیخواهد اجرا کند، کشاورزان را خاطر جمع کنند. مرتب بانکها الان به کشاورزان فشار آوردند، من خواهش میکنم آقای دکتر نوبخت و همکارانشان هر چه سریعتر با بانک مرکزی این بحث را حل کنند. جالب است که متأسفانه بانک کشاورزی هنوز این بحث را اجرا نمیکند.
بحث دوم من تذکر به وزیر محترم نیرو و هشدار به استانداری کرمان است و به مردم خوب استان، ما در زرند آخرین قطرات آب را داریم بیرون میآوریم. آب زرند بدون اغراق به نفسنفس افتاده، واقعیت را بیش از این نمیشود از مردم پنهان کرد. باید مردم، دولت و مدیران استانی این موضوع را بدانند که باید فکر عاجلی برای آب شهرهای استان به خصوص شهرستان زرند بکنند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسن کامران نماینده محترم اصفهان یک دقیقه در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
جناب آقای پزشکیان! ما مدام میگوییم شهید مدرس سادهزیست بود، چقدر این سه، چهار روز راجع به ایشان صحبت کردیم. قربان شکلتان این تفحص از مجلس را زبانمان مو در آورد، خداوکیلی بگذارید ما تفحصمان را انجام بدهیم، تفحص لولو نیست، مچگیری نیست. چطور ما روی وزارتخانهها و قوه قضائیه تفحص میگذاریم، به خودمان که میرسیم، من حتی به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان هم شکایت کردم، چون کمیسیون بودجه مانع است، گاهی هم گردن رئیس میاندازد. خدمت شما هم نامه نوشتم، خدمت آقای مطهری چند بار تذکر دادم شما پادرمیانی کنید این کار ما انجام شود، چون وقتی نشود میگویند پس پشتپرده خبرهایی است. موضعتان را بفرمایید ما چکار کنیم.

مسعود پزشکیان
آنکه روشن است، ما پیگیری میکنیم، چشم.

حسن کامران دستجردی
مورد دوم که پایان صحبتم است، آقای دکتر! وزیر نیرو که اینجا راجع به آب کارت زرد گرفت، گفت آب پاییزهتان را یک کاری میکنیم. باران هم آمد، خدا هم به دادشان رسید. از بس بند بند خلاف در مسیر است، ضمن اینکه آبها را باز میبرند برداشت غیرقانونی میکنند و حقآبهدار ما باز جمع میشوند و روزگار سیاه شدهاند، در این قضیه باز وزیر نیرو کوتاهی دارد. چرا کوتاهی دارد؟ به دلیل اینکه قادر نیست. ما میگوییم اول حقآبه را در سد بریز، بعد آب باران (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) میگوید ببینیم پشت سد جمع میشود. در پایان هم لایحه حمایت از معلولین را شما دقت کنید اجرایی شود.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای افتخاری بفرمایید.

محمدمهدی افتخاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از فرصتی که به بنده دادید ممنونم. من چند تا درخواست دارم، درخواست اول از وزیر محترم ورزش و جوانان است. آنچه که پیداست نه ورزشکاران و نه جوانان از این مجموعه رضایت داشته باشند. ورزشگاه انقلاب شهرستان فومن بیش از یک دهه است بلاتکلیف است. سالنهای ورزشی دهستان رودپیش و شهر ماکلوان تعیین تکلیف شود.
از جناب آقای اردکانیان یک بار دیگر درخواست دارم وضعیت سد لاسک را که قول دادید انشاءالله تعیین تکلیف کنید.
از وزیر محترم آقای حجتی، آقای وزیر! واقعاً وزارتخانه شما از جان کشاورزان برنجکار چه میخواهد؟ چرا رنج کشاورزی را برای کشاورزان با مدیریت نامطلوب بیشتر میکنید؟
درخواست دیگر من از جناب آقای دکتر زنگنه وزیر محترم نفت است که بعضی از روستاهای ما در شهرستان شفت از نعمت گاز محروم هستند. واقعاً ما جواب نداریم به مردم عزیز ویسرود و روستاهای اطرافشان، لیفکوه و روستاهایی که در دهستان چوبر است بدهیم. جناب آقای زنگنه! لطفاً دستور بدهید در فصل سرما این مردم عزیز ما از نعمت گاز بهرهمند شوند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای عبداله رضیان در حد یک دقیقه در خدمتتان هستیم.

عبداله رضیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به جناب آقای رئیسجمهور محترم است که با بیان عوامگرایانه موضوع انتقال آب خزر را مجدداً اصرار ورزیدند و به جای اینکه اقدام به ساخت سد در شمال کشور بنمایند و (91) درصد آبی که به دریای خزر میریزد را مدیریت کنند، آب شور دریای خزر را میخواهند به کویر انتقال بدهند و این کار کارشناسی نیست. آقای رئیسجمهور! رفتار شما باعث ناراحتی مردم کل کشور که طبیعت زیبا و سرسبز شمال را دوست دارند و مردم سه استان شمالی شده و امر غیرممکن را به مردم خوب و بزرگوار استان سمنان قول دادید که به اعتقاد من این کار خوب نبوده است.
همچنین آقای وزیر ورزش! سه سال پیش آقای رئیسجمهور به استان مازندران سفر کرده، قول سالن ورزشی را به جویبار و پایتخت کشتی دادند، اما متأسفانه در این سه سال اتفاقی نیفتاده، فقط پایهها و فونداسیون آن اجرا شده و خواهش من از وزیر ورزش این است که به این امر توجه کنند، تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای ولی ملکی بفرمایید.

ولی ملکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اولم به وزیر محترم نیرو در ارتباط با اجرایی کردن پروژه آبرسانی شهید سلیمزاده برای روستاهای بخشهای ارشق، مرادلو و برجلو.
تذکر دومم به وزیر محترم جهادکشاورزی جهت پرداخت حق بیمه باغداران و خسارت کشاورزان ناشی از سیل و سرمازدگی.
تذکر سومم به وزیر محترم بهداشت و درمان برای ادامه اجرایی کردن طرح بیمارستان (100) تختخوابی مشکینشهر توسط پیمانکار میباشد.
امیدوارم وزیر محترم ورزش هم به وعدههایی که داده است، مکاتباتی که انجام شده و امضا داده است جناب آقای سلطانیفر عمل کنند، وعده ندهند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی ممنون و تشکر. جناب آقای دکتر پزشکیان! اولین تذکر من به آقای رئیسجمهور است. علیرغم اینکه قیمت ارز تا حدودی در طی ماهها و روزهای گذشته کاهش یافته است، ولی قیمتها همچنان سر جای خودشان هستند. به حال گرانی کالاها به خصوص کالاهای اساسی که روزمره مردم است فکر، اندیشه و برنامهریزی شود که انشاءالله همچنان قیمت اینها هم پایین بیاید.
دومین تذکر من به وزارت کشور است. وزیر محترم کشور! بنظر من فرمانداری ویژه اهر هیچ مشکلی ندارد، چرا شهرستانهای مشابه اهر به فرمانداری ویژه تبدیل شده است و این اقدام برای مرکز شهرستانی که چهار تا شهرستان از اهر جدا شده انجام نمیشود؟ بنابراین به این خواسته مردم که فرمانداری ویژه است انشاءالله جامه عمل بپوشانید.
تذکر بعدی من به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. درمورد احداث بیمارستان تأمیناجتماعی در ارس، در شهرستان اهر بیش از (80) هزار نفر بیمهشده است. اصولاً باید بیمارستان تأمیناجتماعی از چند سال قبل در اهر احداث میشد که متأسفانه عملی نشده است. (نایبرئیس ـ متشکرم).
تذکر آخر من به وزیر جهادکشاورزی درمورد تعیین تکلیف سد آرباتان هریس است که متأسفانه علیرغم اینکه میلیاردها تومان سرمایهگذاری شده است بلاتکلیف مانده است. خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
آقای وکیلی! اسامی تابلو را بخوانید.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! اخطار و تذکرات روز نوبت جناب آقای حاجی است. آقای حاجی! اگر محبت کنید در یک دقیقه بفرمایید، که نوبت به بقیه هم برسد. (حاجیدلیگانی ـ چشم، خلاصهاش میکنم).

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من حالا اخطار هم داشتم، اجازه بدهید اخطارم را بعداً میگویم. ولی تذکرم بند (11) ماده (22) شأن مجلس است. ببینید! یک قانونی را به عنوان ماده (29) قانون برنامه تصویب کردیم که حقوق مقامات و مدیران در معرض دید مردم قرار داده شود. الان یک سال و نه ماه از این قانون میگذرد و نه ماه هم است که دیگر بایستی اجرایی میشد، اجرایی نشده است. خواهشم این است که جنابعالی این را پیگیری بفرمایید که انجام شود.
نکته بعدی؛ آقای رئیس! این بحث سبد کالایی که الان در اختیار افراد قرار داده شده، پول بیتالمال دارد توزیع میشود، از لحاظ کلیات هم بالاخره درست است. اما مثل اینکه برخی از افراد و مسئولین جدول ضرب را بلد نیستند، طوری دارند توزیع میکنند که عوض اینکه خوشبینی درست کند و مشکلات کشور کمتر شود، به یک تعداد افرادی که حقشان است نمیرسد. مثلاً آن کسی که اصلاً شغلی ندارد، حتماً در حوزه جنابعالی هم هست، آن کسی که در هیچ جایی بیمه نیست، آن کسی که هیچ درآمدی ندارد و شغلی نیست که سر کار برود، او را ندیدهاند، به او نمیدهند. بعد میگویند اگر میخواهی برو کمیته امداد. آقای رئیس! اینکه باعث میشود افراد بیشتر بروند و مددجویان کمیته امداد بیشتر شود. (وکیلی ـ متشکر آقای حاجی) یک جمله بگویم.
آقای رئیس! نکته پایانی؛ مردم از ما میپرسند، میگویند بالاخره قیمت دلار پایین آمد، تقریباً نصف شد، اما قیمتهایی که همراه با دلار بالا رفت به هیچ وجه پایین نیامده است. میگویند مسئولش چه کسی است؟ چرا نظارت و کنترل نمیشود؟

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی

سیدتقی کبیری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا از ریاست محترم جمهور و هیأت محترم دولت تشکر میکنم که در دو هفته قبل در استان آذربایجانغربی حضور پیدا کردند، خصوصاً در شهرستان شهیدپرور خوی از مردم استان و به ویژه شهرستان خوی و چایپاره هم تشکر میکنم که استقبال خوبی را انجام دادند. به همین خاطر خدمت ریاست محترم جمهور یادآوری میکنم مطالباتی که مردم این دو شهرستان داشتند و خوشبختانه برخی از آنها را جنابعالی پشت تریبون مطرح کردید، از جمله افتتاح بیمارستان آیتالله العظمی خویی (رحمهاللهعلیه) در (22) بهمنماه، جاده خوی ـ قطور ـ رازی که انشاءالله با کلنگزنی عملیاتی شود، بیمارستان (64) تختخوابی چایپاره و همچنین رفع مشکل آب شرب و کشاورزی چایپاره و مواردی که قول داده شده انشاءالله امیدوارم به زودی تحقق پیدا کند. ممنون و تشکر.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، ما یک دقیقه تا اذان وقت داریم

محمد علی وکیلی

مسعود پزشکیان
حاجآقا! فقط در یک دقیقه بفرمایید چون زمان اذان است خودتان مراعات کنید، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من یک تذکر در

مسعود پزشکیان
این را بفرمایید ما پیگیری میکنیم، متشکرم.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه بیست و پنجم آذر 1397 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.