1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 200 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و شصت و دوم روز یکشنبه یازدهم آذرماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و چهارم ربیعالاول 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
2 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد عملکرد منابع و مصارف، دریافتها و پرداختها در قانون بودجه سال 1396 کل کشور.
3 ـ گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم. (اعاده شده از شورای محترم نگهبان1)
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش).
5 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه زنان، جوانان و خانواده.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص بررسی عملکرد بنگاههای اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری.
7 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
8 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سيدمهدي تاج زاده
(آیات 123 ـ 118 از سوره مبارکه «هود» توسط قاری محترم آقای سیدمهدی تاجزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لَوْ شاءَ رَبُّکَ لَجَعَلَ النَّاسَ أُمَّةً واحِدَةً وَ لا یَزالُونَ مُخْتَلِفِینَ * إِلاَّ مَنْ رَحِمَ رَبُّکَ وَ لِذلِکَ خَلَقَهُمْ وَ تَمَّتْ کَلِمَةُ رَبِّکَ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَ النَّاسِ أَجْمَعِینَ * وَ کُلاًّ نَقُصُّ عَلَیْکَ مِنْ أَنْباءِ الرُّسُلِ ما نُثَبِّتُ بِهِ فُؤادَکَ وَ جاءَکَ فِی هذِهِ الْحَقُّ وَ مَوْعِظَةٌ وَ ذِکْرى لِلْمُؤْمِنِینَ * وَ قُلْ لِلَّذِینَ لا یُؤْمِنُونَ اعْمَلُوا عَلى مَکانَتِکُمْ إِنَّا عامِلُونَ * وَ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ * وَ لِلَّهِ غَیْبُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ إِلَیْهِ یُرْجَعُ الْأَمْرُ کُلُّهُ فَاعْبُدْهُ وَ تَوَکَّلْ عَلَیْهِ وَ ما رَبُّکَ بِغافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای تاجزاده قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و اگر پروردگارت میخواست مردم را امت یگانهای قرار میداد ولی همچنان اختلاف میورزند، مگر کسانی که خداوند بر آنان رحمت آورد و برای همین آنان را آفریده است. وعده پروردگارت چنین سرانجام گرفته است که جهنم را از جن و انس آکنده خواهم ساخت و یکایک از اخبار پیامبران بر تو میخوانیم، همانکه به آن دل تو را استوار میداریم و در این سوره حق و موعظه و تذکری برای مؤمنان بر تو نازل شده است و به نامؤمنان بگو هرچه میتوانید معصیت بکنید که ما نیز به کار اطاعت خدا مشغول خواهیم شد و منتظر باشید که ما نیز منتظریم و علم غیب آسمانها و زمین از آن خداوند است و همه کارها به سوی او بازگردانده میشود، پس او را بپرست و بر او توکل کن و پروردگارت از کار و کردارتان غافل نیست». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز جناب آقایان: امیرحسنخانی، بهادری، هزارجریبی.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت روز مجلس و سالروز شهادت آیتالله سیدحسن مدرس

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
روز مجلس را که مصادف است با شهادت یکی از بزرگان تاریخ ایران شهید مدرس به نمایندگان محترم و ملت عزیز تبریک عرض میکنم.
یک دهان خواهم به پهنای فلک
تا بگویم وصف آن رشک ملک
در صد ساله اخیر قیامهای بزرگی به رهبری روحانیت در ایران صورت پذیرفت، مثل نهضت تنباکو به رهبری میرزایشیرازی بزرگ یا قیام مشروطیت به رهبری مراجع نجف و تهران یا حرکت شهید شیخفضلالله نوری یا انقلاب عراق به رهبری میرزایشیرازی یا حرکتهای انقلابی مرحوم مدرس در چند دوره مجلس که اتفاقاً از حساسترین دوران تاریخ ایران بود و همینطور قیام مرحوم خیابانی و قیام میرزاکوچکخان جنگلی.
در هریک از این قیامها نکتههای آموختنی نهفته است و دانستن آنها ضرورت دارد و به همین جهت رهبری معظم حضرت آیتالله خامنهای (دامتبرکاته)، (حضار صلوات فرستادند) به جوانان، به خصوص دانشجویان توصیه فرمودند «با تاریخ آشنا شوید، تاریخ درس است، از تاریخ بسیار درسها میتوان آموخت».
در این میان مرحوم مدرس واقعاً «ستارهای بدرخشید و ماه مجلس شد»، بطوری که ملکالشعرای بهار درباره او میگوید یکی از شخصیتهای بزرگ ایران که از فتنه مغول به بعد نظیرش بدان کیفیت و استعداد و تمامی وجوه از حیث صراحت لهجه و شجاعت و ویژگیهای فنی در علم سیاست و خطابه و امور اجتماعی دیده نشده سیدحسن مدرس است. ما رجال اصلاحطلب و شجاع و فداکاری مانند امیرکبیر، سیدجمال، ملکالمتکلمین و غیره داشته و داریم، اما مدرس از حیث تمامی امور چیز دیگری بود.
در چند دورهای که این مرد بزرگ در مجلس حضور داشت گاه به عنوان مجتهد ناظر مصوبات و گاه به عنوان نماینده مردم برای استقرار استقلال در ایران جایگاهی جز مجلس قائل نبود، در مجلس ششم فرمود مجلس مرکز ثقل و نقطه قضا و قدر مملکت ایران است. اگر یک روز هم به عمر مجلس شورای ملی باقی بماند یک کسی برخلاف اساس مشروطیت اقدام کند از وکالت منعزل است. همین تفکر را در آراء امام (رحمهالله علیه) نیز بارها ملاحظه کردهایم که فرمود «من تکرار میکنم، مجلس بالاترین مقام است در این مملکت. مجلس اگر رأی داد و شورای نگهبان هم آن رأی را پذیرفت هیچکس حق ندارد یک کلمه راجع به این بگوید» و در جای دیگر فرمود «کسانی که با قانون مخالفت میکنند اینها با اسلام مخالفت میکنند». علت تأکید اساسی شهید مدرس و امام (رحمهاللهعلیه) و مقام معظم رهبری بر جایگاه مجلس این است که مظهر اراده ملت است و مردمسالاری از نظر آنان یک امر فانتزی نبود و مجلس را مرجع بحثهای جدی برای مصالح کشور میدانستند.
نکته نخست در نگاه مدرس برای حفظ کیان چنین جایگاهی آزادگی روحی بود که در پناه آزادی اخلاقی محقق میگردد. او آزادی اخلاقی را زیربنای همه آزادیها میدانست. او که خود فقیهی مبرز و اسلامشناسی بزرگ بود میفرمود باید جان انسان از هر قید و بندی آزاد باشد تا مراتب انسانیت و آزادگی خویش را حفظ کند.
مرحوم آیتالله شیخحسنعلی نخودکی یکی از نوادر و اوتاد آن روزگار که همحجره مدرس بود میگوید مدرس اهل تهجد و نماز شب بود. تمامی ایامی که من با او بودم نماز شبش ترک نشد، از جمله اکثر شبها در پشتبام مدرسه صدر به سر میبردیم، او اهل نماز و دعا و مطالعه بود و میرزایشیرازی بزرگ میگوید او پاکدامنی اجدادش را دارا است. قوه قضاوت او در حد کمال و نهایت درستکاری و تقوا است.
نکته دوم؛ در تفکر مدرس این است که عامل استحکام مجلس را حضور عقاید گوناگون و رعایت حقوق آنان میدانست و فرمود من عقیده دارم که مجلس شورای ملی مجلس انس نیست، در مجلس تمام عقاید و مطالب باید گفته و حلاجی و حل شود. در جای دیگر میگوید هرکس باید عقاید سیاسی خودش را بگوید، اما به عقیده دیگری نباید تعرض داشته باشد. مدرس واقعاً باور داشت مجلس جای عقاید مختلف است که باید تحمل آن را داشت. لذا خود میگوید من خودم صاحب عقیده خلاف بودم، در قرارداد وثوقالدوله آقایان بودند که مخالفت کردیم، صاحبان عقاید مختلف بودند، لیکن خدا شاهد است که من یک لفظ توهینآمیز نسبت به موافقین قرارداد نگفتم، زیرا این یک اختلاف نظر سیاسی بود.
نکته سوم؛ مدرس تفکر راهبردی داشت و به شدت با مردمفریبی و ظاهرسازی مخالف بود، چه در دوره قاجار، چه رضاخان. پس از افتتاح کارخانه وطن، مدرس از بخشهای گوناگون آن بازدید کرد. شوتمان مهندس آلمانی توضیحاتی داد و در پایان از مدرس اجازه خواست مجسمه او را طراحی و نصب کنند. شهید مدرس گفت: آقا! مجسمه من خوب است در قلوب مردم باشد و اصولاً پیشوایان مذهبی ما هرگونه تظاهر را منع کردهاند. او بسیاری از فعالیتهای عمرانی را پایهگذاری نمود، ولی اسمی از خود را در میان نمیآورد. مثلاً اندیشه انتقال آب شرب شهر اصفهان از منطقه کوهرنگ از ابتکارات شهید مدرس بود. او در سال 1344 قمری وقتی که نماینده مجلس بود و میخواست بعد از مدتها از تهران به اصفهان بازگردد چند مهندس را نیز همراه خود آورد تا درباره انتقال و چگونگی آب کوهرنگ به اصفهان مطالعه و طراحی کنند. مهندسین به منطقه رفتند و نقشه اولیه را در این زمینه تهیه کردند که بعدها به اجرا درآمد. به قول ملکالشعرای بهار حقایق در افکار مدرس بسیار متمرکز بود تا ظاهرسازی و عوامفریبی و او به هیچوجه هتاک و بینزاکت و مفتری نبود.
این همان نکتهای است که امام در اصالت مجلس روی آن تأکید داشتند و فرمودند مجلس باید مسائل را طرح بکند و رد و بدل و انتقاد صحیح و بدون جار و جنجال، بدون هیاهو مسائل را بگویند. کسی که مخالف است مخالفت خود را بدون هیاهو بگوید، آنکه موافق است موافقت خود را بدون جار و جنجال بگوید، بعد هم رأی بگیرند. به نظر مدرس و امام، مجلس جای مباحثه عقلانی است که نمایندگان متقاعد شوند و از سر تکلیف رأی دهند. جنجال و هیاهو، تهمت، افترا و تهدید رویه کسانی است که کمبود منطق عقلانی را میخواهند با این ابزارها جبران کنند که همان عوامفریبی در عرصه سیاست است.
نکته چهارم؛ در تفکر و عمل سیاسی مرحوم مدرس گذشت بود. در عالم سیاست اشتباهات و اظهارات غیردقیق کم نیست، مخصوصاً اگر افراد کمتر مراقب خویش باشند و دچار نسیان از روز رستاخیز شوند غفلت از این معانی آنان را به اشتباهاتی سوق میدهد و کدورتها سرمایههای کشور را هدر میدهد. حادثهای نشان میدهد که شهید مدرس چقدر به این امر توجه داشت. عشقی شاعر در دوره چهارم مجلس اشعاری علیه مدرس سرود، بعد متوجه اشتباه خود شد. از مرحوم ملکالشعرای بهار خواست با او به نزد مدرس بیاید. عشقی به محض ورود به منزل مدرس خواست اظهار ندامت و شرمندگی کند. مدرس دستی به سر و صورت او کشید و فرمود پسرعمو جان!
بیا که نوبت صلح است و دوستی و سلامت
به شرط آنکه نگویی از آنچه رفت حکایت
گذشته را فراموش کنید و همین الان شروع کنید به فریاد علیه این دیکتاتور که دارد میآید.
همکاران عزیز! این نکته کوچکی نیست، در شرایط امروز که آمریکا و متحدین او بطور واضح علیه ملت ایران صفآرایی کردهاند بیش از گذشته لازم است به این منش مدرس توجه نماییم.
نکته پنجم؛ توجه به اتحاد ملی است که در منظومه فکر مدرس جایگاه مهم دارد. مدرس به اتحاد و همگرایی در میان ملت ایران و در مرحله بعد در جهان اسلام باور عمیق داشت. توجه اصلی مدرس به مسائل اصولی کشور بود، نه امور جزئی و فرعی و فرمود من به عینه میبینم که دستی در کار است تا بین مردم اختلاف بیندازد و علما را خانهنشین کند. بر شما است که ایستادگی کنید. در جلسه (202) دوره دوم فرمود: «حفظ کشور و مجلس را موقوف به کلمه جامع «اتحاد» اتحاد در غرض، نه اتحاد در سلیقه میدانم. شأن وکلا اجل از این است که از روی غرض و خداینخواسته از روی عمد اقدامی که موجب ضعف و سستی این اساس باشد بکنند و بنده خواهشمندم که به نحو اخوت و یکجهتی از رئیس و مرئوس و کل آن کسانی که عاشق این اساس مشروطیت هستند این جزئیات را متارکه به اصل غرض و اصل مقصودی که برای تمام مسلمانان است بپردازید و ابداً نکتهگیری از همدیگر نکنید» و فرمود: «اگر آقایان صلاح بدانند خوب است نحوی رفتار کنند که خودمان را تقلیل نکنیم، تکثیر بکنیم و دسته دسته از خودمان جدا نکنیم».
مدرس حزببازی افراطی و باندبازی را عامل تفرقه میدانست و هشدارهایی هم به برخی احزاب مثل حزب دموکرات داده است. البته مدرس موافق حزب بود، مخالفت او با باندبازی بود. میگوید: «در این (20) سال مشروطیت متأسفانه حزبی وجود پیدا نکرد، هرچه بوده است اسم بلارسم بوده، لذا زود از بین رفته است. این یک بدبختی است که دامن جامعه ما را گرفته است، بر هر ذیحسی لازم است که بذل جهد کرده و حزبی از روی عقیده و اساس به نام حزب وطنی تشکیل و در تشیید مبانی آن کوشش نماید و من هم حاضرم که رسماً عضویت چنین حزبی را قبول و بطور اجماع و هماهنگ به وطن و مردم خدمت کنیم». برادران و خواهران! معلوم است برخی مشکلات در کشور ما ریشه (100) ساله دارد. بعد از اینهمه سال امروز هم ریشه یکی از مشکلات سیاسی کشور همان است که مدرس آن روز نگران آن بود و رفع هم نشده است.
نکته ششم؛ تفکر راهبردی مدرس در سیاست خارجی است. همه همکاران میدانند که مدرس نماد مبارزه با استبداد داخلی رضاخانی و استعمار و سلطه اجانب بود و در این مبارزه گاه یکتنه مقابل خصم ایستادگی مینمود. ایستادگی او در مقابل توافق وثوقالدوله، ایستادگی او در مقابل اولتیماتوم روس نمونههایی از مؤثر بودن این شخصیت در صحنههای مهم سیاست خارجی و داخلی کشور را نشان میدهد. او همچنین مؤسس تفکر مساوقت سیاست و دیانت و تئوری توازن عدمی است و بیان داشت: «من از هر کسی که بر ضدمان باشد میترسم. از هر دولتی که بخواهد ذرهای دخالت در امور ما بکند میترسم، باید توازن عدمی را نسبت به همه مراعات کرد، نه توازن وجودی را». او در شجاعت و استقامت در منافع ملت هم یکی از شاخصترین رجال تاریخ ایران است و چند توصیه مهم در سیاست خارجی دارد:
1 ـ چون از ناحیه ما زیانی نیست، چه زیان سیاسی یا پلیتیکی، نسبت به تمام دول، خصوصاً با دول همسایه، لازم است همیشه در سیاست و اقتصاد روابط حسنه داشته باشیم. بلا استثناء از غرب و شرق و شمال و جنوب.
2 ـ مدرس پیشرفت پایدار ایران را در پرتو همبستگی جهان اسلام میدانست، نه اینکه نسبت به تحولات جهان اسلام بیتفاوت باشیم. لذا در ماجرای دخالت انگلیس در عراق نطق صریحی داشت و در آنجا گفت: «اغلب مسلمانان دنیا به خصوص ایرانیان قلبشان متوجه بینالنهرین است. ما روحاً و جسماً از هر جهت به آن زمین و اهالی آن علاقهمند هستیم و نسبت به دخالت انگلیس اظهار تنفر میکنیم» و در فتنه وهابیت و تخریب اماکن مقدس در مکه و مدینه در سال 1304 سخنرانی نمود و فرمود: «این اتفاقی که امروز افتاده ویرانی شهر مدینه و حرکت به سوی عراق برای ویرانی قبور ائمه اطهار ضایعه بزرگی است» و دستوراتی به دولت داد.
3 ـ مدرس صحنه سیاست بینالمللی را صحنه قدرتطلبی و بیعدالتی میدانست. لذا مصحلت سیاست خارجی ایران را حفظ ایران و منافع آن میدانست و فرمود: «سیاست ما ایرانیان باید سیاست بز کوهی باشد. سیاست بز کوهی آن است که همیشه بینالطلوعین چرا میکند که به قدری هوا روشن باشد که علف را ببیند، اما به قدری روشن نباشد که صیاد او را صید کند. ما ایرانیها باید سیاستمان طوری باشد که زندگی کنیم، اما صیاد ما را صید نکند».
4 ـ به نظر مدرس بعد از جنگ جهانی سیاست دنیا بر محور اقتصاد شده است و برای ما نیز این اصل باید حاکم باشد. میگوید: «تقریباً از اول دوره چهارم مجلس که در حقیقت بعد از جنگ عمومی دنیا باشد در همه دنیا مسأله اقتصاد اهمیت فوقالعاده پیدا کرده است و بالخصوص در ایران چه در میان مردم و چه در مجلس مسأله اقتصاد اهمیت فوقالعاده دارد و حق هم هست و همیشه دولتهایی که تشکیل شد اهتمام داشتند که در این زمینه خدماتی بکنند، لیکن متأسفانه تا امروز تمام آن به حرف گذشته است» که باز نشان میدهد برخی بیماریهای سیاستی در ایران به اندازه (100) سال مزمن است. اما توجه شهید مدرس به سمتگیری دنیا در دیپلماسی بر محور اقتصاد فوقالعاده مهم است.
نکته هفتم؛ مدرس برای توسعه اقتصادی کشور چند محور قائل بود:
یک، حراست از مالکیت و فرمود: «آبادانی کشور و آبادانی در تولید مشروط به محترم شمردن حقوق کسی است که زحمت کشیده و محصول به دست آورده». دو، امنیت سرمایه. سه، کاهش تصدیگری دولت. میگوید: «مطابق تجربیاتی که در مملکت به خصوص دیدیم حالا شاید در ممالک دیگر هم اینطور باشد این است که دولت نه میتواند ملاکی بکند، نه تجارت، نه چارواداری، نه اتومبیلرانی و تاکنون هرچه کرده دیدیم ضرر کرده است». چهار، مساعدت دولت با سرمایهگذاری وطنی و گفت: «عقیدهام این است که بایستی تحریص و ترغیب کنیم تا هرکسی پول دارد ببرد کارخانه بسازد تا هم خودش منفعت ببرد و هم اهل ایران و از او نباید مالیات گرفت، بلکه مساعدتی هم باید بشود. اگر کمبود دارد دولت قرض بدهد». پنجم، عرق ملی برای خرید کالای وطنی که در جاهای مختلف مرحوم مدرس بدان پرداخت و مرحوم امام هم جاهایی این مطلب را گفت که او لباس کرباس میپوشید. شش، توجه به صادرات و گفت مملکت ما محتاج است، محتاج است صادراتش زیاد شود و از صادرات محصولات نباید گمرک بسته شود، باید کاری کرد که واردات بر صادرات افزایش نیابد. هفتم، توازن در بودجه و گفت: «امروز که پروگرام هیأت دولت را آوردند بنده دو اصل را تصدیق کردم؛ یکی اینکه مخارج مملکت حتماً باید از داخل مملکت تهیه شود و یکی اینکه جلوی مخارج زائد گرفته بشود» و خود مدرس نیز با زندگی ساده خود این تفکر را راهبری مینمود. هشتم، تأکید بر تولید مایحتاج کشاورزی در داخل. نهم، انتظام امور مالیاتی و فرمود: «باید از تحمیل مالیاتهای سنگین جلوگیری کرد. مالیات باید بر برج تحمیل شود نه بر خرج، مالیات بر عواید باشد، نه بر مخارج، تا آنجا که ممکن است نباید از ارزاق عمومی مالیات گرفت. مثلاً در گندم و برنج و نخود، ولی از چای و بلورآلات و خرازی و بنزین مالیات باید گرفته شود».
دهم، دولت باید به دیون مردم متعهد باشد و فرمود: «همانگونه که دولت طلبهایش را میگیرد دیونش را باید بدهد و این مطلب اساسی است که باعث اطمینان خاطر مردم به دولت میشود. یازدهم، سرمایهگذاری در صنایع، فرمود امروز باید در ذوبآهن و هواپیماسازی، (توجه بفرمایید! آن زمان)، باید سرمایهگذاری کنیم».
ملاحظه بفرمایید تفکر این مرد چقدر اصولی، دقیق و همهجانبه و آیندهنگرانه بود. در همین بحث بودجه مدرس حرف دقیق خود را همراه با مزاحی در یکی از روزها که رضاخان لایحه بودجه را به مجلس ارائه کرد بیان داشت. در آنجا در زمینه بودجه نظامی بود، برای نعل اسبهای قشون چندین تن آهن میخواستند از خارج وارد کنند و همچنین برای هر سرباز یک لحاف خریداری شود. مدرس گفت: «مخالفم، چون باید معلوم شود چه تعداد اسب کاری داریم و هر اسب چه مقدار نعل لازم دارد و حساب آن معین شود. بیحساب و کتاب نمیشود آهن وارد کرد، ثانیاً آن موقعی که من در مدرسه حاجعبدالحمید قمشه طلبه بودم یک لحاف داشتم زمستانها روانداز بود و تابستانها زیرانداز. پس از سه سال آن لحاف را به طلبه دیگری دادم، سال قبل برای سربازان لحاف خریدیم، این لحافها چه شد؟» در ضمن سخنان مدرس چند نفر خندیدند، مدرس گفت: «نمیدانم چرا وقتی صحبت از لحاف میشود همه میخندید، معلوم میشود که همه دعواها بر سر لحاف است» و لایحه سردار سپه رد شد.
این کاخ که میبینی، گاه از تو و گاه از من
جاوید نخواهد ماند، خواه از تو و خواه از من
این بیت شعری بود که در شبهنگام که این مرد بزرگ را دستگیر و تبعید نمودند، بر لبان این مرد بزرگ جاری شد. بر روح مطهر آن بزرگوار درود میفرستیم که تفکری بنیادین برای مجلس به یادگار گذاشت، حفظ حرمت آن شهید پیمودن راه او است. والسلام علیکم و رحمه الله
4
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور و بحث و بررسی درخصوص مواد آن

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور هست. در جلسه گذشته یکی از اعضای محترم کمیسیون گزارش کمیسیون را ارائه کرد. در بحث کلیات، اکنون جناب امیرآبادی اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز. اسامی مخالفین گزارش کمیسیون برنامه و بودجه آقایان: غلامرضا کاتب، علیرضا سلیمی و مسعود گودرزی و موافقین آقایان: رضیان، لاهوتی و علی قربانی هستند. جناب آقای غلامرضا کاتب نماینده محترم گرمسار اولین مخالف هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب محضر همکاران عزیزم و روز مجلس و سالروز شهادت شهید مدرس را محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و همکاران گرانقدرم تبریک عرض میکنم. شهیدی که با تفکر حفظ منافع ملی ایران اسلامی و عدم وابستگی ملت بزرگ ایران به استکبار جهانی حرکت خودش را آغاز کرد و با دو تفکر همیشه به دنبال این بود که بتواند راه و منش خودش را دنبال کند و مسیر انقلاب آن زمان را بتواند طی کند تا همیشه در مقابل رضاخان که میایستاد، بتواند با ایستادگی بیشتری مقاومت کند. عزیزان من! در مجلس پنجم، مدرس در اقلیت بود، اما استیضاح رضاخان را هم مطرح کرد. این تفکر در جامعه ما میتواند همیشه نهادینه شود.
اما درخصوص طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397، جناب آقای دکتر لاریجانی! من یک خواهشی از حضرتعالی دارم که دقت بفرمایید. این طرح از سه الی چهار طرح دیگری جمعبندی شده که یکی، دو تا از این طرحها که حالا یک طرحش را هم جناب آقای فرهنگی که آنجا کنار شما ایستاده در قالب یکفوریتی مطرح شد، دو طرحش در قالب یکفوریتی بود و یکی، دو طرح در قالب عادی بود، با هم ادغام شده است. طبق آییننامه ما نمیتوانیم طرحهای یکفوریتی را با طرحهای عادی ادغام کنیم، چون بخشی از نگاههایی که همکاران ما در مجلس دارند و در قالب یکفوریتی رأی دادند، نمیشود در قالب بحثهای عادی همچنان رسیدگی کرد. این یک تذکر من است که خواهش میکنم حضرتعالی اگر صلاح میدانید این را اصلاح کنید.
نکته دومی که میخواهم در کلیات عرض کنم، همکاران عزیز دقت کنید، ببینید! ممکن است دوستان ما در بحث تهاتر هزینههای آسفالت قیراندود و مباحث دیگری که بتوانیم، براساس معادل رقم (100) درصد قیر مورد نیاز را تأمین کنیم که همه همکاران موافق بودند، یکفوریتی آن را رأی دادند و بنده هم در رابطه با بند (1) آن موافق هستم. اما بعضی از مواردی را در این قانون پیشنهاد آوردند که واقعاً مغایرتهای بسیار اساسی دارد، ضمن اینکه از نظر قانونی و شرعی نمیتوانیم به آنها ورود کنیم.
موردی که الان است، در تبصره (4) که آمده، «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مشمول مفاد (4) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی (2) مبنی بر واریز مالیات علیالحساب سود سهام بودجه مصوب به صورت یکدوازدهم در هر ماه است»، عزیزان من! اگر بانک مرکزی طبق ماده (5) عضو است که باید پرداخت کند و هیچ نیازی به اصلاح قانون ندارد. اگر بانک مرکزی برای اینکه مالیات را براساس علیالحساب و سود یکدوازدهم پرداخت کند مشمول نمیشود، واقعاً در کجای کشور و سوابق قانونگذاری ما قانون دائمی را که میبایست قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) هم هست و این نیاز به دوسوم رأی هم دارد، برای مدت چهار، پنج ماه اگر هم شورای نگهبان بتواند تازه این را نهایی کند، این را میآییم اصلاح میکنیم. اصلاح این برای مدت دو، سه ماه نه تنها تناقض ایجاد میکند، بلکه آشفتگی در قانون ایجاد میکند. (رنجبرزاده ـ تشکر) استدعای من این است اگر بناست ما چنین قوانینی را تصویب کنیم اجازه بدهیم این قانون در جای خودش استفاده شود.
نکته دوم در تبصره (14) (رئیس ـ وقتتان تمام شده) چشم آقای دکتر، یک جمله عرض کنم. تبصره (14) اخطار اصل (75) است. آقای دکتر لاریجانی! به خاطر اینکه ما (32) هزار میلیارد تومانی را که امروز آمدیم برای عوارض شهرداریها و دهیاریها پیشنهاد دادیم، حالا یا غلط یا درست دولت آمده در بخش هدفمندی یارانهها آن را مصرف کرده است. چطور میتوانیم یک اعتباری که در جای دیگری مصرف شده، مجدداً آن را بیاوریم مطرح کنیم که این قابل استناد به هیچیک از احکام بالادستی نیست. (رئیس ـ تشکر میکنیم) استدعا میکنم حداقل مواردی که مغایرت اصل (75) است اینها را جدا کنیم. هم تبصره (8) و هم تبصره (14) آن مغایر اصل (75) است، اینها را اصلاح کنید.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، به موقعش که رسیدیم بفرمایید. موافق صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای رضیان نماینده محترم قائمشهر موافق هستند، بفرمایید.

عبداله رضیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خود روز مجلس و شهادت شهید ارزشمند آیتالله مدرس را گرامی میدارم و انشاءالله که مجلس ادامهدهنده راه این شهید عزیز باشد.
اما درمورد طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 اولین نکته این است که هم کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان کمیسیون اصلی و هم هفت کمیسیون فرعی با نظر موافق این طرح را تصویب و به صحن آوردهاند. مخالف محترم جناب آقای کاتب مخالفت با کلیات طرح نداشتند، نسبت به جزئیات آن یک مقداری ایراداتی داشتند که مطرح کردند، بنابراین مخالف کلیات طرح نبودند.
دوم اینکه در این مادهواحده در هفت بند اصلاحاتی صورت گرفته که در بند اول موضوع تحویل قیر رایگان به میزان معادل ارزش ریالی در سقف بودجه مصوب اعلام شده که در واقع نگاه مجلس در زمان تصویب قانون بودجه دادن قیر رایگان به میزان وزنی بوده که اعلام کرده بود و افزایش قیمت آن نمیتواند مانع تحویل میزان تعیینی از طرف مجلس باشد و عملاً بسیاری از پروژهها به جهت اینکه این اختلاف نظر در دولت به وجود آمده تعطیل شده و وزارت نفت در تحویل قیر رایگان این را تعطیل کرده است. فلذا اصلاح و الزام دولت میتواند این ابهام را برطرف کند و خیلی از مشکلات خود حوزه انتخابیه همکاران عزیز را برطرف کند.
سومین نکته این است که بسیاری از طرحها و پروژههای ملی و استانی به جهت مشکل زمین امکان اجرای آن فراهم نشده، در حالی که در برنامه ششم ما به دولت تکلیف کردیم و اضافه کردن این بند میتواند کاستی و مشکل را در اجرای این پروژهها برطرف کند و این خواست خود شما همکاران در برنامه ششم بوده است.
نکته چهارم موضوع اضافه شدن بند «ص» میتواند بسیاری از نارساییها را در پروژههای نیمهتمام و طرحهای هادی و بهسازی معابر روستایی، آن ایرادات را برطرف کند. در واقع یکی از مشکلات همه شما همکاران در حوزههای انتخابیه و در روستاها است که با اصلاح و جابهجایی این منابع میتواند اتفاق خوبی رقم بخورد.
پنجمین نکته؛ در بند (3) اصلاحی با توجه به اینکه برقدار کردن چاههای کشاورزی و نارسایی در برق روستایی، عشایری و دامداریها متأسفانه بعد از برنامه پنجم توسط شرکتهای توزیع برق تعطیل شده و عدم تخصیص این منابع توسط سازمان برنامه عملاً این امکان را از بین برده است. فلذا دوستان! این بند میتواند این منابع پیشبینیشده را تخصیصیافته محسوب کند و این نقیصه را برطرف کند.
موضوع ششم؛ در بند (4) اصلاحی برای رفع مشکل، شرایط اقتصادی جدید و فشارهایی که به مردم وارد میشود کمکی برای رفع نیازهای جدیدی میتواند صورت بگیرد و اصلاح این بند میتواند این مشکل را برطرف کند.
هفتمین نکته؛ در بند (5) در تبصره (12) قانون بودجه موضوع مسکن مهر کمکی به اقشار کمدرآمد و فقیر جامعه است و هدف اصلی این بوده و راهکار خوبی برای تقویت مسکن این اقشار است و اعتماد به نفس آنها را میتواند بالا ببرد و حق مالکیتی که در اینجا پیشبینی شده را میتواند ایجاد کند اصلاح این بند میتواند تثبیت مالکیتی برای آنها باشد.
هفتمین نکته؛ در بند «الف» بند (6) که در تبصره (14) آمده، در حال حاضر در شرکتهای آب و برق دچار مشکلاتی هستیم که بیتوجهی به آنها ممکن است ما را دچار سرنوشت صندوقهای بازنشستگی کند. فلذا تضعیف این شرکتهای دولتی به مصلحت نیست و اصلاح این بند امکان حل مشکل این شرکتها را فراهم میکند. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون).
نکته آخری که من عرض کنم، در بند (7) در اصلاح بند «و» تبصره (16) یکی از خواستههای اصلی تولیدکنندگان که تحت فشار سنگین سود و جریمههای بانکی قرار دارند، همه شما درگیر این موضوع هستید. فلذا این میتواند راهکار خوبی باشد برای اینکه بتوانیم به تولید کمک کنیم و مشکل تولیدکنندهها را برطرف کنیم. تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای رضیان. مخالف بعدی جناب آقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به نوبه خودم در ابتدا سالروز شهادت شهید بزرگوار شهید مدرس که الگویی تمامعیار برای مجلس امروز و فردای ماست را تبریک عرض میکنم. امیدوارم ما با اسوه قرار دادن این شهید بزرگوار بتوانیم مجلسی در تراز جمهوری اسلامی داشته باشیم.
اما برادران عزیز و خواهران محترم نماینده! درمورد مخالفت، من خواهش میکنم چند نکته را دقت بفرمایید. ببینید! بالاخره حتماً باید به این مباحث توجه شود. آقای رئیس! من اول اخطار دارم، اگر اخطار را قبول میفرمایید اخطار را عرض کنم.

علی اردشیرلاریجانی
اخطارها را اگر اجازه بدهید به مورد که رسیدیم بفرمایید، چون الان کلیات است.

علیرضا سلیمی
در لابلای مطالب عرض میکنم. ببینید! براساس اصل (52) بودجه سالانه است. متأسفانه یک رویهای در این سالها در کشور ایجاد شده هر چند ماه یک بار مجلس لایحه یا طرحی را میآورد و بودجه را دائم داریم اصلاح میکنیم. این اصلاح بودجه موجب میشود که نه صنعتگر، نه تولیدکننده، نه بانی، نه ذاکر و نه مستمع، هیچکس نتواند برای آینده خودش برنامهریزی کند. ما با این اصلاح پیدرپی بودجه، بیانضباطی بودجهای را داریم در کشور نهادینه میکنیم. بودجه درآمد ـ هزینه است، چرا زمانی که هر دولتی (تفاوتی نمیکند)، دولت کوتاهی کرده، نتوانسته پیشبینیهای درآمدی را تحقق ببخشد، یا نتوانسته بعضی از ارقام را در جای خودش هزینه کند، آقایان فوری یا به واسطه نمایندگان طرح میآورند، یا اینکه لایحه میآورند و بودجه را اصلاح میکنند. عرض کردم، این یک روند هم شده، برای این دولت هم نیست، در دولت قبل و مجالس قبل هم بود. بنده خاطرم هست در دولت نهم و دهم بود، در دولت یازدهم و دوازدهم هم متأسفانه کسری بودجه را به وسیله این اصلاحات، پوشش میدهند و همین یکی از عوامل رکود و بیانضباطی و گاه از عوامل خلق پول در کشور شده و همین منشأ افزایش نقدینگی در کشور شده و همین باعث تورم و مصیبتهایی است که در کشور است، این نکته اول.
نکته دوم؛ آقای رئیس ببینید! پس اولین نکته درمورد اصل اصلاحیه است، درمورد نکته دوم بسیاری از موارد در این اصلاحیه نیامده است. آقای رئیس! بالاخره دولت درمورد هدفمندی عمل نکرده، اینجا هم به هیچوجه در این اصلاحیه به آن اشارهای نشده است. فرار مالیاتی، شما که میخواهید اصلاح کنید اینها هم اصلاح شود. در بحث فرار مالیاتی و عدم وصول مالیاتها متأسفانه به هیچوجه در اینجا اشاره نشده است. این کسری را چطور میخواهیم جبران کنیم؟ آیا باز دوباره میخواهید با خلق پول جبران کنید؟
در بحث مابهالتفاوت قیمت ارز، نمایندگان محترم! بالاخره این کجا به خزانه ریخته شده؟ اگر بناست اصلاحیه بودجه کنیم بالاخره این مابهالتفاوت که هزاران هزار میلیارد است تعیین تکلیف شود. ما اینجا وظیفهای نداریم؟
در بحث سودِ سود، یا سود مضاعف، ما اینجا خیلی راحت این سودِ سود و سود مضاعف را داریم نهادینه میکنیم. بسیاری از مراجع این را اشکال میدانند و همین باعث شده که متأسفانه بدهی واحدهای صنعتی به بانکها به نحو چشمگیری افزایش پیدا کند.
در بخش ارزش افزوده، ارزش افزوده الان نقد دارد به خزانه واریز میشود. من به عنوان نمونه عرض کنم، ما مصوبه داشتیم (27/0) درصد برای ارزش افزوده، الان دارند اوراق میدهند. پولی که نقد به حساب خزانه ریخته شده، ای کاش در این اصلاحیه به این موارد اشاره میشد.
متأسفانه بسیاری از احکام بودجه معطل و معلق مانده، مثل بحث (15) درصد حقوق معدنی. تصور ما این بود که این اصلاحیه اینها را پوشش میدهد. (رنجبرزاده ـ آقای سلیمی! وقتتان تمام شد، تشکر) الان یکی از مصیبتهای ما همین بحث بیمه ایثارگران و جانبازان است. بسیاری از دستگاهها به ما میگویند که برای ما بودجه در نظر گرفته نشده و این عزیزان معطل هستند. (رنجبرزاده ـ تشکر) جناب آقای رنجبرزاده! خواهش میکنم دقت شود، آقای رئیس! علاوه بر همه اینها ما در بودجه سقف (50) هزار میلیارد را برای تخفیف تسهیلات بانکی زیر (100) میلیون داشتیم، اینجا (23) هزار میلیارد اضافه شده است. آقای رئیس! در اصل مغایر اصل (75) است. به نظر میرسد این لایحه اشکالات فراوانی دارد. بعضی از موارد هم با قانون برنامه به صورت روشن مغایرت دارد و دوسوم رأی میخواهد. متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای لاهوتی هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عنایت بفرمایید، ببینید! این اصلاح بودجه در قالب یک بسته، من بعضی از موارد مهم آن را با این فرصت محدود ارائه میکنم. دوستان عنایت دارند که ما در قانون بودجه تصویب کردیم (4) میلیون تن قیر با (3000) میلیارد تومان. ایرادی که دولت وارد کرد این بود که چون قیمت قیر بالا رفته من نمیتوانم (4) میلیون تن قیر را تأمین کنم.
ما در کمیسیون بودجه نشستیم، دوستان عنایت دارند، جناب آقای دکتر لاریجانی هم عنایت داشته باشند که الان تنها کاری که با این بیپولیهایی که ما داریم، پیام کار عمرانی را داریم منتقل میکنیم، همین آسفالت راههای روستایی است. آسفالتی که بنیاد مسکن در اجرای طرحهای هادی دارد انجام میدهد. دوستان! ما همین (4) میلیون تن قیر را با تفاهم دولت حفظ کردیم. من فکر نکنم در مجلس، کسی باشد که بگوید این (4) میلیون تن قیر کاهش پیدا کند. الان آقای دلخوش هم خیلی داد و بیداد میکند، خیلی دستهایش را بالا و پایین میکند، همین (4) میلیون تن قیر را همه ما باید تلاش کنیم تا حفظ کنیم.
نکته دیگر؛ (1000) میلیارد تومان، دوستان عنایت بفرمایند، از بند «ه» یک عددی را که برای مطالبات پیمانکاران بود، (60) درصد آن به بند «ب» انتقال پیدا کرد، (1000) میلیارد تومان از این باز هم به راههای روستایی افزایش پیدا کرد. از این (1000) میلیارد تومان افزایش به راههای روستایی که امروز مطالبات همه شما بزرگواران است، (70) درصد در اختیار راههای روستایی و (30) درصد هم در اختیار بنیاد مسکن قرار گرفت که در اجرای طرحهای هادی روستایی که انصافاً هم وزارت راه، هم بنیاد مسکن خوب نقشآفرینی کردند. آقای فدایی از وزارت راه و شهرسازی هم اینجا تشریف دارند، واقعاً هم وزارت راه خوب نقشآفرینی کرد، هم بنیاد مسکن خوب نقشآفرینی کرد. ما باید به این حرکت خوب و استمرار آسفالت راههای روستایی و اجرای طرحهای هادی کمک کنیم. (1000) میلیارد تومان به راههای روستایی اضافه شد، این حرکت بسیار خوبی بود.
نکته دوم؛ ببینید دوستان! (3200) میلیارد تومان از عوارض مالیات بر ارزش افزوده شهرداریهای زیر (50) هزار نفر شما، دوستان! امروز شهرداران شما حتماً با شما صحبت کردند، شهرداریهای شما حقوق ندارند پرداخت کنند. یک اشتباهی در زمان تصویب قانون بودجه صورت گرفت. مالیات بر ارزش افزوده و عوارض را این دولت به عنوان واسطه این پول را وصول میکند، باید به حساب شهرداریها واریز کند. باید این اشتباه صورتگرفته برگردد. دولت هم این را قبول دارد، ما در (3200) میلیارد تومان از حق قانونی شهرداریهای شما که امروز برای پرداخت حقوق خودشان مشکل دارند اشتباه کردیم، ما اشتباه کردیم. ما در ردیفهای بودجه متوجه نشدیم به چه رأی دادیم. آقای دکتر قاضیزاده! این سنت غلطی است که ردیفهای بودجه را یکجا رأی میگیرید و ما هم متوجه این قضیه نشدیم. این اشتباه را باید برگردانیم، این (3200) میلیارد تومان حق و حقوق شهرداریهای شما است، این عوارض است. من خواهش میکنم دوستان عنایت داشته باشند.
آقای دکتر لاریجانی تمام کردم، نکته دیگر، واگذاری عرصههای مربوط به مسکن مهر است. آنجا آورده شده که اگر متقاضی بودند این عرصههای مسکن مهر که به صورت اجاره (99) ساله است نه به صورت تحمیلی به اینها واگذار کنند.
نکته دیگر وامهای زیر (100) میلیون تومان، این داستانی که ما در اصلاح بودجه سال 1395 اصلاح کردیم، امسال هم در قانون بودجه (5000) میلیارد تومان گذاشتیم. بانک مرکزی در جلسه آمد عنوان کرد که اگر ما بخواهیم این قانون را کامل اجرا کنیم (2300) میلیارد تومان کسری داریم. یعنی عدد (5000) میلیارد تومان (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) را باید به عدد (7300) میلیارد تومان میرساندیم که این قانون بلاتکلیفی که از سال 95 بلاتکلیف بوده را اجرا کنیم. (5000) تا را کردیم (7300) میلیارد تومان، من خواهش میکنم دوستان حتماً عنایت بفرمایند با یک رأی بسیار بالا به این اصلاح کمیسیون بودجه رأی بفرمایند.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. مخالف بعدی جناب آقای مسعود گودرزی هستند، بفرمایید.

عباس گودرزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیزم عرض سلام دارم و روز مجلس و همچنین یاد و خاطره شهید عزیز شهید مدرس را گرامی میداریم و انشاءالله که مجلس بتواند راه شهید مدرس را ادامه بدهد.
البته من ابتدائاً از عزیزانی که زحمت کشیدند تشکر میکنم، دوستان عزیز ما هم فرمودند، اینها تلفیقی از طرحهایی بوده که نمایندگان احساس میکردند باید اصلاحاتی انجام شود، توجهاتی انجام شود و بر همین اساس این کار را انجام دادند، آمدند این را جمعبندی کردند و در این طرح اصلاحی آوردند. خصوصاً در بند (2) بنده یکی از طراحانی بودم که در بحث توجه به بحث راههای روستایی پیشنهادی دادیم، پیگیریهایی هم کردیم. من در این بابت هم تشکر میکنم. اما از بابت ایراداتی که من دارم چند نکته است که هم به صورت شکلی و هم محتوایی راجع به بحث کل بودجه است.
بحث اول راجع به بحث قیر را موافقم، ما در این وضعیتی که با مشکل پول مواجه هستیم این بحث تهاتر تنها راه است، اما تهاتر یک زمینههای فسادانگیزی هم دارد که ایجاب میکند که به این موضوع توجه داشته باشیم.
یک نکته دیگری که وجود دارد و مهمترین آن است، من در این بحث بندهای (1) و (2) ایرادی نمیدانم و اتفاقاً بسیار هم خوب هستند، اما در بحث هدفمندی یارانهها ما آمدیم از این منبع کم کردیم. همین الان هم دغدغه دولت این است که تبعات اجتماعی ناشی از کاهش هدفمندی یارانهها و اثراتی که میتواند بگذارد دغدغه آن را دارد که به چه صورت همین وضعیتی را که دارد نمیتواند جوابگو باشد و هدفمندی یارانهها در زمان پرداخت آن با مشکلاتی مواجه است. اینکه ما از این مبنع کم کردیم یک دغدغه اصلی است که وجود دارد و باید به آن توجه شود و متأسفانه در این اصلاحیه آمدیم از منابع هدفمندی کم کردیم.
در بحث تملک اراضی، درست است که امروز مبنای اینکه ما پول نداریم، اعتبار نداریم، بخواهیم به اسناد خزانه اسلامی روی بیاوریم که البته از اول هم عرض کردیم در آینده وابستگی به این اسناد مشکلاتی در بودجه برای ما به وجود خواهد آورد و قطعاً روز به روز بیشتر شاهد آن خواهیم بود، اما در بعضی از مسائل شخصی، افراد قبول نمیکنند فردی یا شخصی (ما به صورت عینی با این مواجه بودیم) زمین و ملک خودش بخواهد برای یک پروژه عمرانی ملی از آن استفاده شود، بعد بگوییم به تو اسناد خزانه میدهیم. قطعاً چنین کاری را انجام نمیدهد و این قانون باید اجرا شود. بله، در گفتار و ادبیات و با توجه به انشای آن شاید یک مسألهای باشد که با همه محدودیتهایی که داریم میگوییم این وضعیت است، اما اگر اجرای آن معطل بماند با ننوشتن آن هیچ فرقی ندارد. این خصوصاً در بحث تملک در مواردی که مطالبهگر شخصی است، زمین و ملک مردم در این شرایط قرار میگیرد، قطعاً باید توجه شود.
نکته بعدی که البته اینجا غایب است و ما باید به آن توجه میکردیم در بحث اشتغال بود. در بحث اشتغال در تبصره (18) ما ابزار نظارتیاش را ندیدیم، هنوز هم از دولت، گزارشی نیامده که واقعاً راجع به این پولی که گذاشتیم چه مقدارش در بحث اشتغال ایجاد شده، اشتغال مولد و اشتغال پایدار که لازم بود برای اینکه این مسائل و مشکلات حل شود قطعاً یک نگاه کلی دیده شود.
به صورت کلی در بندهای اولیهای که خدمت شما عرض کردم خصوصاً در بحث تهاتر و بحث راههای روستایی که دو ضعف عمده بود، البته تهاتر و قیر آن نقطه ضعفی را که خدمت شما عرض کردم دارد، اما بحث راههای روستایی که من از آقای مهندس اسلامی با آن درایت، تدبیر و خلاقیتی که در مدیریت از ایشان سراغ دارم و قطعاً هم این کار را انجام خواهد داد، باید به راههایی روستایی در کشور توجه شود. نقطه قوت این طرح هم همین قسمت است، متأسفانه راههای روستایی نادیده گرفته شده بود. همین راههای که ما امروز شاهد آن هستیم که به خاطر خدماترسانیهای ضعیف به مناطق روستایی شاهد مهاجرتهای از روستا به شهر شده بودیم و این موضوعی که در این طرح بود موضوع مطلوب و مؤثری بود. انشاءالله نقاطی را که به عنوان ضعف خدمتتان عرض کردم عزیزان و نمایندگان محترم به آنها توجه کنند و اصلاح شود. تشکر از عزیزان.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. موافق بعدی جناب آقای علی قربانی هستند، بفرمایید.

علی قربانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت کلیه همکاران محترم و ملت بزرگ ایران عرض سلام، ادب و احترام دارم. در ابتدا دهم آذرماه سالروز شهادت آیتالله مدرس و روز مجلس را به همه همکاران عزیزم تبریک میگویم.
همکاران عزیز! همانگونه که مستحضرید این طرح اصلاح قانون بودجه 97 از مدتها قبل توسط تعدادی از همکاران مطرح شده و با توجه به شرایط ویژه سال 97 و حل مشکل برخی دستگاههای اجرایی و ضرورت جابهجایی برخی از ردیفهای بودجه که عملکردی نداشتند بدون اینکه سقف بودجه تغییر پیدا کند، اصلاحاتی در قانون بودجه در قالب (10) بند با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه در کمیسیون برنامه و بودجه به تصویب رسیده که هریک از آنها به تنهایی میتواند کلی از مشکلات دستگاههای اجرائی را حل کند. اولی مربوط به تهاتر هزینههای اجرای آسفالت است.
همکاران عزیز! برخی دستگاههای اجرائی اصلاً پولی نداشتند که بابت طلب پیمانکار همان پروژه پرداخت کنند تا بتوانند از قیر رایگان برای پروژه مدنظر خودشان استفاده کنند. در این اصلاحیه ما همانند سالهای قبل اجازه دادیم که دستگاهها بتوانند علاوه بر نیاز مصرفی خود بابت طلب پیمانکاران در همان پروژه از قیر رایگان هم استفاده کنند. همچنین در این اصلاحیه به وزارت راه و شهرسازی اجازه دادیم اگر دارند یک جادهای را احداث میکنند در مسیرش باید اراضی را تملک کنند و چون وزارت راه پول نقدی ندارد پرداخت بکند از اسناد خزانه اسلامی استفاده بکند.
و اما درخصوص بند «ب» تبصره (5) چون عملکردی نداشته به استناد گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور ما اجازه دادیم که (60) درصد از اعتبارات بند «ب» به بند «ه» تخصیص پیدا بکند و برای مطالبات تملک داراییهای سرمایهای خرید تضمینی محصولات کشاورزی، بیمه محصولات کشاورزی، بیمه سلامت و مطالبات تولیدکنندگان برق تخصیص پیدا کند.
در یکی از بندهای دیگر با عنایت به اینکه بانک مرکزی مشمول مفاد (4) قانون تنظیم مقررات مالی (2) هست باید مالیات و سود سهام خودش را به صورت یکدوازدهم به دولت پرداخت بکند که بخشی از مشکلات دولت حل بشود.
در یکی دیگر از بندها آوردیم که به استناد ماده (68) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی (2) چون دولت پولی ندارد که مسکن مهر را تکمیل بکند بیاید این زمینها را که (99) ساله اجاره داده بود را به مالکان آنها بفروشد و پولش را برای امور زیربنایی و روبنایی مسکن مهر همان شهر هزینه بکند.
و اما درخصوص تبصره (14). اول اینکه سازمان هدفمندی را مکلف کردیم که وجوه دریافتی آببها و برق را مطابق جدول سریعاً به حساب شرکتهای مزبور واریز بکند، چون این شرکتها اعتراضشان این بود که سازمان هدفمندی این پولها را به سرعت برنمیگرداند.
و اما همکاران عزیز! همانگونه که استحضار دارید (32) هزار میلیارد ریال از عوارض شهرداریها و دهیاریها از محل تبصره (2) ماده (39) قانون مالیات بر ارزش افزوده در ردیف (110) تغییرات متفرقه قانون بودجه 97 حذف شده بود و این باعث شده بود که در کشور (1274) شهرداری و بیش از (33) هزار دهیاری که مشغول خدمترسانی هستند و بودجه بیش از (50) درصد شهرداریهای کوچک و دهیاریها از این محل تأمین میشود و بیش از (40) درصد شهرداریهای ما وابسته به این بودجه هستند و عمدتاً از درآمد پایداری هم برخوردار نیستند و جز با کمکهای دولت و عوارض وصولی قادر به ارائه خدمترسانی نیستند، الان باعث شده که سه، چهار ماه است که برخی شهرداریها حقوق پرداخت نکردند و دچار مشکلات عدیدهای هستند و از سوی دیگر به استناد بندهای «ج» و «د» ماده (8) قانون هدفمندی یارانهها دولت مکلف شده که از محل هدفمندی به شهرداریها و دهیاریهای کشور کمک بکند. ما آمدیم (3200) میلیارد را هم تازه حذف کردیم.
در اصلاحیه دیگری آوردیم که سازمان برنامه مکلف شده که نسبت به واریز (5/13) درصد حق بیمه (950) هزار راننده درونشهری و برونشهری در کشور مبلغ (22) هزار میلیارد ریال از محل همین جابهجاییها بدون اینکه سقف بودجه تغییر بکند ما مشکل رانندگان عزیز کشور را حل بکنیم و از سوی دیگر به جهت حل مشکل تولیدکنندگان که این روزها در کشور به علت بالا رفتن نرخ ارز و دهها مشکلی که ایجاد شده بانکها را مکلف کردیم آن تولیدکنندگانی که بدهکاریشان تا پایان سال 96 شده، اگر تا پایان 97 تسویه کنند اصل و سود خودشان را بانکها مطابق قرارداد اولیه، روی این بند تأکید میکنم که مطابق قرارداد اولیه دریافت بکنند و بدهی آنها تسویه بشود که برخی از مشکلات تولیدکنندگان کشور حل بشود.
و اما درخصوص مراکز درمانی نیروهای مسلح، شهرداریها و تأمیناجتماعی و سایر اقشار با توجه به اینکه (50) درصد خدمات این نهادهای عمومی غیردولتی به کسانی غیر از نیروهای خودشان هست و (10) درصد کل پرسنل اینها از خودشان است و بقیه را از بیرون میآورند با عنایت به اینکه اینها را مکلف کرده بودیم از تعرفه دولتی تبعیت بکنند الان دچار ورشکستگی شدند. من در پایان از همه همکاران عزیزم خواهش میکنم که به این اصلاح رأی بالایی بدهند تا انشاءالله بخشی از مشکلات دستگاههای اجرایی کشور حل بشود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. دولت موافق است، کمیسیون بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم با گرامیداشت روز مجلس و شهادت آیتالله مدرس خدمت همکاران عزیز عرض میکنم. البته بعد از توضیحاتی که موافقین و مخالفین دادند مطلب برای دوستان روشن هست. ملاحظه بفرمایید برای انجام و تحقق احکام و مواردی که ما در بودجه امسال مد نظرمان بود در برخی از موارد باید در احکام بودجه اصلاحاتی صورت بگیرد تا آن اهداف بتواند محقق بشود. بالاخره شرایط اقتصادی شرایط ویژهای است و ما از نظر تأمین منابع مالی برای پیمانکارانمان و دیگر عوامل اجرای پروژهها مواجه با محدودیتهایی هستیم. بطور مثال اینکه بیان شده است که این اجازه به دولت داده بشود برای انجام بهسازیها، راههای روستایی و این پروژههایی که بسیار هم مورد توجه نمایندگان محترم هست ما بتوانیم از قیر رایگان استفاده بکنیم برای بقیه عوامل اجرایی علاوه بر تأمین مواد اولیه، برای کارخانه آسفالت، برای پیمانکار که باید اجرا بکنیم و از این موارد، این یک لازمه انجام کار در این شرایط است. اگر ما بخواهیم همه را به پول نقد موکول و متکی بکنیم که حتماً باید به پیمانکار پول نقد بدهیم، به کارخانه آسفالت پول نقد بدهیم، با این وضعیت مالی طبیعتاً ما این پروژههایمان به تأخیر خواهد افتاد. این اجازهای که شما نمایندگان محترم اگر عنایت بفرمایید و این تصویب بشود شرایط را برای این کار فراهم خواهد کرد.
البته یکسری ملاحظات هم دارد که جناب آقای دلخوش دقت بفرمایید! عرض کردم این قیرهای رایگان به جای آن ریالی که باید پرداخت بکنیم میتوانیم جایگزین کنیم. در حد (4) میلیون تومانی که بیان فرمودید، بنده میخواهم کلیاتی عرض کنم، چون موافق و مخالف صحبت کرده. بقیه موارد؛ شما میبینید برای اجرای برخی از پروژهها ما تملک اراضی نکته کلیدی کارمان است. برای آن هم باید منابع مالی نقد داشته باشیم که پرداخت بکنیم. با این محدودیتهای مالی مواجه با اشکال هستیم، اینجا اجازه داده شده است که از اسناد خزانه برای این کار استفاده بشود. درخصوص اجرای پروژه راههای روستایی من بخواهم توضیح بدهم با توجه به اینکه موافقین و مخالفین حرف زدند دوستان در جریان هستند.
بطور کلی خدمت شما عرض میکنم که با این اصلاحیه که در کمیسیون برنامه و بودجه بطور دقیق با حضور نمایندگان محترم دولت، سازمان برنامه و بودجه بررسی شد آن مسائل و مشکلاتی را که در اجرای بودجه امسال ما مواجه با اشکال بودیم سعی کردیم برطرف بکنیم. یکی از مهمترین خواستههای مردم استفاده از آن قانونی بود که برای بخشودگی سود و تسهیلات وامهای کمتر از (100) میلیون تومان بود که در صورتی که کسی از بانک وام کمتر از (100) میلیون تومان گرفته اصل وام را بتواند برگرداند ما جریمه و سود تسهیلات را دیگر از او نگیریم و جریمهاش که بخشوده میشود و سود تسهیلات آن هم از منبعی که پیشبینی شده انجام بشود. برای اینکه این کار به صورت کامل محقق و عملیاتی بشود نیازمند به یکسری اعتباراتی بوده که در این گزارش کمیسیون دیده شده.
استدعای من از دوستان این است که در شور اول و در کلیات یک رأی موافق قوی داده بشود، جزء به جزء، ماده به ماده، بند به بند که وارد جزئیات میشویم هر اصلاحی که دوستان نیاز داشته باشند قطعاً امکان آن که مطرح بکنند و به رأی مجلس گذاشته بشود وجود دارد. انشاءالله دوستان با یک رأی بالایی کلیاتش را تصویب بکنید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 232 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر حضرتعالی اجازه بفرمایید با توجه به اینکه فرصت است ما یکی، دو تا ماده طرح اصلاح قانون بودجه سال 97 را مورد بحث قرار بدهیم. قبل از اینکه وارد مادهواحده شویم دو تا کمیسیون اصل طرح را به تصویب رسانده بودند، کمیسیون انرژی و کمیسیون شوراها. حالا نمیدانم میخواهند پیشنهادشان را مطرح کنند یا خیر.

علی مطهری
حالا اگر ضرورتی دارد بفرمایید، ولی دیگر کلیات این گزارش رأی آورده، اگر دوستان قبول کنند که دیگر از طرح کمیسیون خودداری کنند ممنون میشویم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پس اگر اجازه بدهید من وارد مادهواحده شوم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
مادهواحده ـ قانون بودجه سال 1397 کل کشور مصوب 20/12/1396 بهشرح زیر اصلاح میشود:
1 ـ متن زیر به انتهای بند «ه« تبصره (1) اضافه میشود:
تهاتر هزینههای اجرای آسفالت، قیراندود (ایزولاسیون)، عایقکاری و همچنین تأمین مابهالتفاوت مالی توسط کارفرما فقط برای این امور با تأیید مسئولان دستگاههای اجرایی استانی ذیربط، با تحویل قیر رایگان (به میزان معادل ارزش ریالی روز آنها) در سقف بودجه مصوب پس از اعلام به خزانه بلامانع است. خزانه مکلف است از طریق حسابهای استانی ذیربط خود، معادل ارزش ریالی قیر مازاد تحویلی مربوط به هر یک از پروژهها و دستگاهها جهت اعمال حساب را لحاظ نماید.
قیر مورد نظر موضوع این بند از لحاظ مقداری به صورت (100) درصد باید تحویل گردد.
اینجا آقای دلخوش پیشنهاد حذف این بند را دادند. آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم این روز را گرامی میدارم و خدمت همه عزیزان و دوستان و همکاران محترم سلام عرض میکنم. یک مزاحی با آقای لاهوتی کنیم، چند بار سر به سر ما گذاشتند.
گفتم از دست تو یک ایل به تنگ آمدهاند
هم آدم و جبرئیل به تنگ آمدهاند
من هیچ، ولی برادرم لاهوتی
از دست تو چرچیل به تنگ آمده است
آقای دکتر ببینید! خواهش من این است، من با آقای مفتح هم صحبت کردم، به بعضی از دوستان هم گفتم، خواهشم این است دوستان دقت بفرمایید، مهم است. اینکه صبح رأی دادید در واقع دارید استفساریه را اینجا حرامش میکنید. کمیسیون بیاید توضیح بدهد. آقای دکتر! ما در زمان بودجه (3000) میلیارد پول گذاشتیم، گفتیم (4) میلیون تن قیر. این را در جلسات قبلی هم توضیح دادیم، آقایان آمدند قیر را ظرف سه ماه از (800) هزار تومان کردند (3) میلیون و (400) هزار تومان. ما در کمیسیونهای مختلف نشستیم، همه اعضای کمیسیونهای مختلف از بودجه و انرژی و عمران، حتی همین پریروز هم در عمران جلسه داشتیم، مجلس اثبات کرد که بحث پول نیست، تناژ برای مجلس مهم است. الان اینجا ابهاماتی وجود دارد، اولاً تهاتر هزینهها، ما در بند «ه» آوردیم، کاملاً آمده و به نظرم اصلاً این بند ضرورتی ندارد، چون داخل اینجا در انتها خصوصاً گفتند درمورد مازاد قیر تحویلی غیر از آن هزینهها آقایان باید به قیمت روز حساب کنند.
آقایان! حواستان باشد، اگر به قیمت روز حساب شود باز همان (3) میلیون و (400) هزار تومان میشود. سخنگوی کمیسیون بیاید اینجا صراحتاً اعلام کند که ما با آن (4) میلیون تن هیچ کاری نداریم، یعنی (4) میلیون باید تحویل شود. اگر این را پذیرفتند این ابهام برطرف است، من حذف خودم را پس میگیرم. ولی غیر از این باشد، چون واقعاً الان در این دو، سه روزه هم این درگیریها بود، آقایان دنبال این هستند هر طور شده روی قیمت و ارزش ریالی بروند. اصلاً حرف مجلس به ارزش ریالی نیست. استفساریه هم گرفته شد. این را سخنگوی کمیسیون زحمت بکشند صراحتاً بیایند پشت تریبون اعلام کنند که به آن (4) میلیون تن دست نمیزنند.
آقای دکتر! چون انتهای این بند کاملاً شبههناک است و احتمال دارد که مشکلاتی را برای دریافت قیر ایجاد کند، الان هم هشت ماه است دارند بازی میکنند. من گفتم، سازمان بازرسی، دیوان محاسبات، باید تلاش کنند قیر شهرستانها و روستاها تحویل شود. چرا بازی در آوردهاند؟ بعد از هشت ماه از سال الان هم در استانهای ما هم بارندگی، هم برف، هم سرما، لطفاً سخنگو بیاید این را توضیح بدهد. من خدمت آقای محبینیا رفتم ایشان توضیح بدهد، تشریف نداشتند. آقای مفتح بیایند آنجا توضیح بدهند که حق مجلس و نمایندگان ضایع نشود.

علی مطهری
آقای دلخوش! البته در آن جمله آخر آورده که قیر مورد نظر موضوع این بند از لحاظ مقداری به صورت (100) درصد باید تحویل شود.

سیدکاظم دلخوش اباتری
اعلام کنید، بگویید آن (4) میلیون تن با این (3000) میلیارد. جنابعالی این را به عنوان رئیس جلسه اعلام بفرمایید، دوباره فردا بازی در نیاورند. چون ما الان چند ماه است درگیر همین موضوع هستیم.

علی مطهری
بله، مقصود همین است که آن (4000) تن که در خود قانون بودجه آمده به جای خودش باقی است. آقای مفتح! حالا شما هم یک توضیح بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای مفتح! حالا که تشریف میآورید، ما در خود قانون بودجه قیر نگفتیم، گفتیم وکیومباتوم، یعنی ماده اصلی.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! مخالف و موافق ثبتنام کردیم، قرعهکشی هم شده است.

علی مطهری
حالا بگذارید ایشان توضیحشان را بدهند. آقای مفتح بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
ما در بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه داریم که شرکت ملی نفت ایران موظف است از محل منابع در اختیار خود (4) میلیون تن مواد اولیه قیر (VB) رایگان را در اختیار آن مواردی که مصرف شده قرار بدهند. شما اگر اینجا هم در این اصلاحیه نگاه کنید در سطر آخر نوشته شده که قیر مورد نظر موضوع این بند از لحاظ مقداری به صورت (100) درصد باید تحویل گردد. این موضوع در کمیسیون بحث شد که حکم قانون این است که (4) میلیون تن وکیومباتوم باید تحویل شود و آن هزینههای ریالی نباید بیاید این حجم را کاهش بدهد. (4) میلیون تن تخصیص داده شده، هیچ مشکلی نیست.

علی مطهری
خیلی ممنون. پس به این ترتیب آقای دلخوش هم از پیشنهادشان منصرف شدند. آقای قاضیزاده! پیشنهاد دیگری هست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، پیشنهاد دیگر پیشنهاد آقای صباغیان است که در پیشنهادهای چاپشده در انتهای بند (1) است.

علی مطهری

محمدرضا صباغیان بافقی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای مطهری! در ارتباط با این ماده من یک پیشنهادی خدمتتان دارم. بند (1) مادهواحده به شرح زیر اصلاح میشود: به انتهای فراز اول بند، تبصره (1) قانون بعد از عبارت «از محل خوراک مایع تحویلی به پتروشیمیها و پالایشگاهها تسویه نماید» عبارت «قیر مورد نظر از این بند (100) درصد تخصیصیافته تلقی شود». این در کمیسیون اضافه شده، یک پیشنهاد دیگری که در ادامهاش هست، متأسفانه این قیری که کار خوبی هم برای روستاها و مناطق محروم است و بسیار مشکلگشا است، منتها مشخص نیست این قیر به چه نحوی توزیع میشود. شاخصها مشخص نیست، بعضی استانها خیلی بیشتر میگیرند، بعضیها کمتر میگیرند. پیشنهاد من این است که دستگاههای اجرایی موضوع موظفند سهمیه قیر هر یک از استانها را براساس شاخص جمعیت (50) درصد، محرومیت هم (50) درصد تعیین و مستقیماً در اختیار ادارات کل استانی خود قرار دهند تا با توجه به پیشرفت فیزیکی طرحهای در دست اجرا و فصل کار آن استان در پروژهها صرف نمایند.
هدف این است که ما گرفتار یکسری لابیگری و چانهزنی هستیم، هر کس نفوذ و قدرت بیشتری دارد میرود بیشتر قیر و سهمیه میگیرد و هیچ چیز هم مشخص نیست. اگر این مصوب شود هم برای جمعیتها دقیق مشخص است و هم مناطق محروم مشخص است. (50) درصد از این قیر براساس جمعیت توزیع شود، (50) درصد هم براساس جمعیت. فکر میکنم هم شفافسازی و هم دغدغه دوستان که انضباط مالی را از بین میبرد خود به خود رفع میشود. اگر صلاح بدانید من فکر میکنم به رأی گذاشته شود و تصویب شود خیلی میتواند گرهگشا باشد.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور مخالف هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر شما نمایندگان عزیز، ملت بزرگ و ولایتمدار، رهبر فرزانه. ضمن تشکر از نماینده دلسوز پیشنهاددهنده، همکاران! متأسفانه این پیشنهاد به ضرر مناطق محروم و مرزی است. جمعیت تهران (10) میلیون نفر است، یعنی اکثر قیر را تهران میبرد. بعد اصفهان و مشهد و تبریز میبرند. به جاهای دیگر نمیرسد. ما باید این را براساس اولویتهایی که دولت برای رفع محرومیتهای روستاهای مرزی و کمتر توسعهیافته، برای عزیزان کارگر و کشاورز محروم به کار ببریم. پیشنهاد همکار عزیزمان براساس جمعیت به ضرر تودههای مستضعف جامعه است.
لذا با این پیشنهاد مخالفت کنید، چون تهران جمعیت (10) میلیونی، مشهد جمعیت چند میلیونی، اصفهان جمعیت چند میلیونی، اینها این قیر را میگیرند، در نتیجه به استانهای ضعیف کمجمعیت چون ایلام، سیستان و بلوچستان و غیره نمیرسد. لذا از کمیسیون تشکر میکنیم که این طرح را آوردند و ساماندهی کردند. آقای مطهری ریاست محترم جلسه! ما الان قانون داریم، دولت کامل اجرا نمیکند، بابت تأکید بر اجرای قانون این طرح را آوردیم. انشاءالله که این طرح تصویب شود تا هر چه سریعتر نسبت به آبادانی مملکت به خصوص مناطق محروم و روستایی، جاهایی که آدمهای مستضعف بیشتر زندگی میکنند، کارگران و کشاورزان عزیز از این نعمت نظام مقدس جمهوری اسلامی و از زحمات شما نمایندگان ملت در خانه ملت استفاده کنند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
جناب آقای مقدسی موافق هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهادی که جناب آقای صباغیان دادند به عدالت نزدیکتر است. علتش هم این است که متأسفانه توزیع اعتبارات و قیر به مسیر لابیگری میرود. حق مناطق محروم و مناطق دیگر تضییع میشود. عزیزان همکار! این پیشنهاد یک منطقی دارد، البته من از برادر عزیزم جناب آقای کواکبیان هم تشکر میکنم که وقتشان را در اختیار بنده قرار دادند. ما الان نگاه میکنیم اعتباراتی که به صورت گلوبال در اختیار وزارتخانهها است، یا سهم قیری که گلوبال است با عدالت توزیع نمیشود. منطق پیشنهاددهنده این است که ما بیاییم سهم هر استانی را با شاخصهایی تفکیک کنیم. این سهم میرود جای خودش مینشیند. ما الان نگاه کنیم جدول توزیع قیرهای سالهای قبل را بگیریم، ببینیم نسبت جمعیت، عدالت در توزیع رعایت شده است یا نه. بنابراین پیشنهاد میکنم به این پیشنهاد جناب آقای صباغیان رأی مثبت بدهید که سهم قیر هر استانی بیاید در اختیار استان متناسب با پروژهها به صورت عادلانه توزیع شود. این پیشنهاد بنده است، امیدوار هستم که همکاران توجه کنند و رأی بدهند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم. دولت بفرمایید، لطفاً توضیح بدهید آیا سهم مناطق محروم کم میشود یا نه.

علی حیدر نوری
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر نمایندگان محترم. در قانون بند «ه» تبصره (1) انتهای همان قانون مشخص کرده، قانونگذار مجلس محترم تکلیف کرده، وزارت نفت را مکلف کرده براساس شاخصهای هر بخش این منابع توزیع شود. این نیست که بدون شاخص توزیع شود. جهادکشاورزی براساس شاخصهای خودش، وزارت راه و شهرسازی براساس شاخصهای مرتبط با خودش، بحث نوسازی مدارس براساس شاخصهای خودش. یعنی در واقع در پاراگراف آخر قانون تأکید دارد که این منابع یا قیر بایستی براساس شاخصها بین استانها توزیع شود. اینکه فرمودند شاخص ندارد نه، شاخص توزیع دارد، نیازی به آوردن بحث دیگری ندارد.
در سرجمع فقط تنها مشکلی که وجود دارد احتمال دارد به جای دستمزد اینکه ما قیر پرداخت کنیم، یک مقدار ابهام فساد وجود دارد، به نظر من مابقیاش ایرادی ندارد، دولت با کلیات این بحث موافق است.

علی مطهری
متشکریم. آقای مفتح! کمیسیون هم که توضیحتان را دادید، کوتاه بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
ببینید! پیشنهاد جناب آقای صباغیان دو جزء دارد، یکی اینکه سهمیه استانها تعیین شود، شاید این کار خوبی باشد، هر استانی بداند چقدر سهمیه دارد و مستحق آن را بگیرد. اما اینکه شاخص توزیع شاخصی بر مبنای جمعیت و محرومیت باشد، شاخص جمعیت میآید و تمام آن حساب و کتابها را به هم میزند و بنابراین کمیسیون آن مطلب را تصویب نکرده و مخالف است.

علی مطهری
متشکریم. حضار 223 نفر، دوستان رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون هر دو مخالف هستند، پیشنهاد آقای صباغیان را به رأی میگذاریم، توجه داشته باشید که پیشنهاد جایگزین است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دیگر پیشنهادی نیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای فرهنگی یک پیشنهاد اصلاحی و یک پیشنهاد الحاقی دارند. کدامشان را میخواهید مطرح کنید؟

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! آقای لاهوتی هم تذکر ماده (75) دارند.

علی مطهری
به خاطر آن شعر آقای دلخوش، مشروط به اینکه شما هم به صورت شعر جواب بدهید اشکالی ندارد، جواب بدهید. آقای لاهوتی! بگذارید این تمام شود ما رأی را بگیریم. ببینید! البته من در شعر آقای دلخوش هم توهینی احساس نکردم، در مقام شعر اغراق کردن اشکالی ندارد. حالا شما هم با شعر جواب بدهید، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری! بنده از جنابعالی ممنونم، آقای دکتر دلخوش هم واقعاً منظور بدی نداشتند، حالا خواستند مزاح کنند. اما چون شما فرمودید با شعر، من با شعر جواب میدهم. آقای دکتر دلخوش!
من مستم و تو دیوانه
ما را که برد خانه
آقای دکتر دلخوش!
صد بار تو را گفتم
کم خور دو، سه پیمانه
منظور از «پیمانه»، پیمانه بهشتی است، اما آن هم ظرفیتی دارد. آقای دکتر دلخوش! کم خور دو، سه پیمانه.

علی مطهری
خیلی ممنون، تشکر میکنیم. انشاءالله آقای دلخوش هم این موضوع را رعایت کنند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
این پیشنهاد که به انتهای این بند الحاق میشود، جایگزین نیست. من این را تصحیح و تأکید کنم. در شماره چاپ (1182) پیشنهاد اول صفحه پیشنهاد (1) این است که در انتهای بند (1) این عبارت ذکر شود. تقریباً شباهتش با نظر جناب آقای صباغیان این است که ما در این پیشنهاد اعلام کردیم سهم استانها را دستگاهها معین کنند و به آنها ابلاغ کنند، آنها خودشان مدیریت کنند، متمرکز مدیریت نشود. وارد شاخص نشدیم، شاخص در خود تبصره است و همان شاخص را اعمال و اجرا خواهند کرد.
لذا خواهش من این است همکاران عزیزم به متنی که پیشنهاد شده عنایت داشته باشند که به انتهای این بند اضافه میشود: «دستگاههای اجرایی موضوع این بند پس از تعیین سهم هر کدام از پروژههای ملی موظفند سهمیه قیر هر یک از استانها را تعیین و مستقیماً در اختیار ادارات کل استانی خود قرار دهند تا با توجه به پیشرفت فیزیکی طرحهای در دست اجرا و فصل کاری آن استان در پروژههای خود صرف نمایند».
همکاران عزیز! الان به این صورت عمل میشود که دستگاهها متمرکز خودشان با پیمانکاران طرف قرارداد میشوند و این طرف قرارداد شدن گاهی ادارات کل استان بیاطلاع است، یا از جزئیات تصمیمات مطلع نیست، یا از زمانبندی آنها خبری ندارد و در نتیجه امکان نظارت، پیگیری و اینکه پروژهها به موقع اجرا شود و مخصوصاً الان هم که میخواهید به ایشان اجازه تهاتر بدهید، اینها همه از جزئیات هم بیاطلاع میمانند. لذا دستگاههایی مثل راه و شهرسازی، سازمان شهرداریها، سازمان تجهیز و نوسازی مدارس و جهادکشاورزی اینها دستگاههایی هستند که سهم پروژههای ملی را اول جدا کنند، آزادراهی هست سهمش چقدر است جدا کنند، بهسازی جادههای اصلی است جدا کنند، آنهایی که زیر نظر زیرساخت و نظایر آن است، بقیه را در اختیار خود استان قرار بدهند که خودش بین شهرستانها تقسیم کند، در جایی که ایزوگام نیاز هست، در جایی که آسفالت محوطه آموزشگاه نیاز است، در جایی که جاده بین مزارع نیاز است و نظایر اینها، بتوانند بطور حسابشده، سنجیده و با برنامه عمل کنند.
آقای دکتر مفتح هم فرمودند که این بخش از کار میتواند باارزش و قابل دفاع باشد. لذا ما وارد شاخصها نشدیم، اما گفتیم سهم استانها را در اختیار ادارات کل دستگاههای پنجگانهای که موضوع این قانون است قرار بدهند. از همکاران محترم خواهش میکنم این را که در طرح اولیه هم بود و اطلاع ندارم به چه دلیلی حذف شده، کمک کنید که در اختیار استانها قرار بگیرد. خیلی ممنون.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
یکی، دو نکته را به نظرم حتماً باید در این پیشنهاد ملاحظه کرد. به نظر میرسد پیشنهاد به خودی خود قابلیت اجرا ندارد. اینکه ما دستگاههای اجرایی را موظف کنیم سهم هر پروژه ملی را مشخص کنند. به هر کیفیت وقتی شما پروژه را به پیمانکار واگذار کردید، یعنی آیا ما اینجا میخواهیم نظر پیمانکاران را بگیریم؟ قبل از اینکه پیمانکار مشخص شود، این پیمانکار میگوید من این پروژه را با این مبلغ انجام میدهم، چیزی که در مرتبه مؤخر است این را در مرتبه مقدم ملاحظه کنید، حالا از نظر فلسفیاش را کاری ندارم، از نظر امکان وقوعی به نظر میرسد واقعاً قابلیت اجرا ندارد، این نکته اول.
نکته دوم؛ آقای رئیس ببینید! در اینجا دارد با توجه به پیشرفت فیزیکی طرحها. باز ما همین جا نکته داریم، بعضی از طرحها برای ما اولویت دارد، ولو اینکه پیشرفت آن پیشرفت چندانی نباشد. ما باید طرحها را براساس اهمیت و اولویتشان ملاحظه کنیم. و آنها را ساپورت کنیم و پوشش بدهیم. شما میدانید بعضی از طرحها طرحهایی است که شهرداریهای بزرگ به عنوان مثال تواناییهای بیشتری دارند، بعد نقاط محروم چه میشود؟ نقاط محرومی که بارها و بارها مورد بیمهری واقع شدند، با این پیشنهاد به نظر میرسد بیمهری به این مجموعهها افزایش پیدا خواهد کرد. این ابهامات اگر برطرف شود ما موافقیم، به نظر میرسد قابلیت اجرا ندارد، به دلیل این ابهامی که خدمتتان عرض کردم. متشکرم.

علی مطهری
متشکریم. البته بهتر بود شما هم کلمه «ساپورت» را استفاده نمیکردید، کلمه فارسیاش را به کار ببرید، ضمن اینکه ساپورت هم معانی متعددی دارد که بالاخره توجه کنید. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ابطحی موافق هستند که وقتشان را به آقای حاجی واگذار کردهاند.

علی مطهری

حسینعلی حاجی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من میخواهم عرض کنم عزیزان! نکتهای که مخالف محترم فرمودند اگر در پیشنهادی که برادر عزیزمان آقای فرهنگی دادند دقت بفرمایید اینطور نیست. ببینید! در پیشنهادی که داده شده نگفته که سهم هر پروژهای تعیین تکلیف شود، بلکه گفته سهم هر استانی، یعنی دستگاههای اجرایی بیایند سهم هر استانی را برای اجرای پروژههایشان تعیین کنند و به آنها اختصاص بدهند تا براساس شاخصهای دقیق این مقدار توزیع شود و این به نظر میرسد به عدالت هم نزدیکتر است. یعنی وزارتخانهها بتوانند براساس شاخصهایی که دارند راجع به اجرای پروژههایی که در استانها است، حالا علاوه بر پروژههای ملی که سهمش را مشخص میکنند، سهم هر استانی را هم معین کنند و به ایشان اعطا کنند. بنابراین پیشنهادی که توسط جناب آقای فرهنگی داده شده پیشنهاد خوبی است و به عدالت نزدیکتر است. این نیست که هر کسی رفت قدرت چانهزنی بیشتری داشت بتواند بیشتر امکان را دریافت کند، بلکه براساس عدالت توزیع شود. آقای مطهری! اما یک تذکری را هم بنده در بند (11) ماده (22) دارم.

علی مطهری
آقای حاجی! الان که نوبتتان نیست.

حسینعلی حاجی
اگر در آخر وقت فرصت بدهید، چون اسمم هم در دستور روز است. اگر جنابعالی این تضمین را بدهید بعداً عرض میکنم.

علی مطهری
انشاءالله که فرصت باشد، شما هم تذکرتان را بفرمایید. آقای نوری! دولت قاعدتاً مخالف است؟ بله، دولت مخالف است ایشان میگویند چون آن شاخصها در پایان تبصره آمده نیازی نیست. البته منظور آقای فرهنگی این است که استانها دخالت داشته باشند. حالا به هر حال نمایندگان تصمیم میگیرند. کمیسیون هم مخالف است؟ بله، آقای مفتح میگویند نظر آقای فرهنگی تأمین است. به هر حال دوستان رأی خودشان را اعلام بفرمایند.
حضار 223 نفر، دولت و کمیسیون مخالف هستند، پیشنهاد آقای فرهنگی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دیگر متن را به رأی بگذاریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! بند (1) را به رأی بگذاریم.

علی مطهری
حضار 223 نفر، اصل متن بند (1) را به رأی میگذاریم. دوستان لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پیشنهادها رأی نیاورده، حالا میخواهیم اصل بند (1) مادهواحده را به رأی بگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با رأی خوبی تصویب شد.
5
تصویب کلیات طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی

علی اردشیرلاریجانی
ما چون یک دستور دیگر را رأی گرفتیم در اولویت باید امروز از نظر آییننامه وارد آن بشویم. فعلاً ما کلیات آن را تصویب کردیم، آن را مطرح بکنید، چون از نظر آییننامه یا همانروز یا روز بعد باید وارد میشدیم. آن را وارد بشویم بعد به این هم میرسیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد که براساس تبصره (1) ماده (100) در اولویت رسیدگی قرار گرفته گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی هست درمورد طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم. آقای فولادگر خودتان ارائه میکنید یا سخنگوی کمیسیون؟

احمد امیر آبادی فراهانی
اسامی مخالفین آقایان: علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز، محمدرضا نجفی نماینده محترم تهران و آقایان: محمد حسننژاد نماینده محترم مرند، پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک به عنوان موافقین ثبتنام کردند و در قرعه به عنوان موافق صحبت خواهند کرد، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمهالله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
روز شهادت شهید مدرس و روز مجلس را به همه همکاران تبریک عرض میکنم و روز شهادت میرزاکوچکخان جنگلی همچنین فردا هم روز تصویب قانون اساسی است، این مناسبتها هم انشاءالله یادآور وظایف خودمان در راستای دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی و توسعه و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی باشد.
همانطور که روز چهارشنبه اجمالاً خدمت دوستان عرض کردیم طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی و همچنین حمایت از کالای ایرانی خدمت شما مطرح میشود، البته عنوانی که در دستور جلسه توسط عضو محترم هیأترئیسه آقای دکتر قاضیزاده عنوان شد عنوان فعلی این قانون هست، قانون فعلی قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور در توسعه صادرات و اصلاحیه قانون مالیاتی بوده که این عنوان الان با این طرح دیگر عوض میشود، میشود طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی.
اجمالاً چند نکته عرض بکنم و وارد نظرات موافق و مخالف و نظرات دستگاه اجرایی هم باشیم و بعد دفاعیه بعدی کمیسیون. همانطور که مطلع هستید ما سال گذشته در همین ایام بود گزارشی به صحن علنی مجلس در ارتباط با انجام وظایف ما در کمیسیون ویژه دادیم، کمیسیون ویژه بنا بر مصوبهای که شما همکاران گرامی تصویب کردید و بر عهده ما گذاشتید چهارتا وظیفه کلی را به ما محول کردید؛ یکی حوزه تولید و بحث حمایت از تولید داخل بود. ما گزارشی تهیه کردیم، در همین آذرماه یا دیماه پارسال بود که در صحن علنی قرائت شد و در این گزارش ما ضمن تأکید بر نقاط مثبت اجرای این قانون یادآور شدیم که این قانون متأسفانه در خیلی از موارد خوب اجرا نشد. علیرغم اینکه این قانون را ما داشتیم قانون دور زده شده و به نحوی برخی از دستگاههای اجرایی، برخی شرکتهای دولتی و برخی شرکتهایی که دولتی نبودند، اما به نحوی شامل این قانون هم میشدند آمدند و در مقام پیمانکار یا طرف قرارداد علیرغم وجود امکاناتی در کشور برای تولید برخی قطعات یا ماشینآلات یا تولید کالاهایی که حالا چه در حوزه صنعت، معدن، کشاورزی، نفت و گاز میآیند و به واردات دست میزنند و با وجودی که این قانون بوده، ولی به یک نحوی این قانون زیر پا گذاشته میشود.
در آن گزارش حتی آمدیم صراحتاً مثال زدیم، یکسری دستگاهها را گفتیم و یکسری ماشینآلات یا قطعاتی که علیرغم اینکه در کشور تولید میشود و حتی آمدیم تولیدکنندگان آنها را هم مثال زدیم در حالی که این قطعات یا ماشینآلات امکان تولیدش در کشور هست و دارند تولید میکنند فلان دستگاه اجرایی یا آن شرکتی که وابسته به آن هست یا شرکتی که طرف قراردادش هست این قطعات یا ماشینآلات را وارد میکند، مثالهایش هم زدیم.
دوستان دقت کنید! نهایتاً در این گزارش به این نتیجه رسیدیم که یک بخشی از مسأله ضعف اجرا است و اشکالات اجرایی است. آنها را به دستگاههای اجرایی متذکر میشویم، مرتب هم جلسه میگذاریم، از این گزارشهای نظارتی هم استفاده باید بکنیم. یک بخش آن را احساس کردیم شاید ناشی از ضعف قانون باشد، به همین دلیل از تبصره (1) ماده (49) آییننامه قبلی که حالا ماده (45) شده از تبصره (1) ماده (45) استفاده کردیم، همراه این گزارش نظارتی یک گزارش اصلاح قانون دادیم. در اصلاح قانون چکار کردیم؟ من خواهش میکنم دقت کنید، چون دوستان این جلو الحمدلله مشغول صحبت با مسئولین اجرایی هستند. خواهش میکنم این را دقت بکنید چون الان میخواهید به کلیات قضیه رأی بدهید. برخی از دوستانی که مخالفت دارند هم خواهش میکنم توضیحات من را گوش بدهند شاید در مخالفت خود تجدید نظر بکنند.
کاری که ما در این اصلاح قانون کردیم چه بود؟ ما آمدیم گفتیم برای اینکه این قانون بهتر و شفافتر اجرا بشود و راه گریزش بسته بشود میآییم به این شکل عمل میکنیم؛ در ماده (4) آن گفتیم، یک سامانهای را طراحی میکنیم، در این سامانه کلیه تولیدکنندگان، شرکتهای خدماتی، کسانی که توان تولید کالا در داخل کشور دارند یا توان انجام پروژههای عمرانی و تولیدی را در داخل کشور دارند تواناییهای خود را در این سامانه میگذارند. از طرفی دستگاههای اجرایی که اینجا دیگر همه را شامل کرده، همه دستگاههای اجرایی چه آنهایی که ماده (5) قانون دیوان محاسبات و ماده (5) قانون خدمات کشوری هستند، چه مؤسسات عمومی غیردولتی و شرکتهای وابسته، چه شرکتهایی که به نحوی از این تسهیلات دولتی استفاده میکنند اینها میآیند نیازهای خود را در این سامانه میگذارند. دقت کنید! از یک طرف تواناییها را میگذارند، از یک طرف نیازها را. از این پس هر دستگاهی که بر شمردیم بخواهد پروژهای انجام بدهد یا تولیدی داشته باشد باید از این سامانه استعلام بکند و بعد برود مبادرت به خرید کالای خارجی بکند یا انجام پروژه با یک طرف خارجی آن هم با یک شرایطی که گفتیم، این موضوع اول.
دوم، جرمانگاری؛ اشکال قانون قبلی این بود که جرمانگاری نشده بود، حالا تخلف، تخلف برود قوه قضائیه، چطور قوه قضائیه رسیدگی کند؟ اینجا آمدیم جرمانگاری کردیم، این هم بحث دوم.
سومی هم یک بحثی درمورد کالاهای ایرانی مطرح شد که آن را هم به آن اضافه کردیم، البته یکی، دو مورد من اینجا عرض بکنم که از موارد گزارش کمیسیون را بعضی از دوستان در مخالفتهای خود ابراز میکنند آنها را این امکان هست که در پیشنهاداتی که بدهند ما برگردانیم کمیسیون و اگر نظر دوستان لازم باشد اصلاح بکنیم. خواهش ما این است که انشاءالله به کلیات این طرح که محصول زحمات همکاران شما و مرکز پژوهشها و کمیسیون صنایع هم گزارش خود را داد، بعضی کمیسیونهای دیگر هم همکاری کردند انشاءالله کمک کنید که رأی بیاورد، خیلی متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و عرض ادب محضر همکاران ارجمند. من تشکر میکنم از گزارشی که کمیسیون ارائه دادند، همکاران استحضار دارند یک نوبت این طرح به مجلس ارائه شد، در صحن هم مطرح شد و رأی نیاورد و نهایتاً به کمیسیون برگشت. انتظاری که ما از کمیسیون داشتیم این بود که این طرح را طوری منقح و بررسی بکنند که عملاً دست بخش خصوصی را بازتر بکنند. در صورتی که الان شائبهای که وجود دارد برای بخش خصوصی همین مکانیزم سامانهای را که جناب آقای فولادگر فرمودند در خود همین سامانه قاعدتاً طراحی سامانه در بخش دولتی دارد انجام میشود و ریز سامانه و دیتیل این سیستمی که میخواهد پیاده بشود در این طرح آورده نشده که چه اجزاء و مواردی را در این سامانه ارائه و پیشبینی بکنند، اگرچه هدف این طرح این است که بخش خصوصی بیشتر پر و بال بگیرد و آزادی عمل بیشتری داشته باشد و از یک رقابت منفی به سمت یک رقابت مثبت حرکت بکنند. اینها اهداف طرح هست، ولی نگاهی که در خود طرح شده، نگاهی که در اجزاء طرح و تبصرهها داریم میبینیم عملاً این اهداف را محقق نمیکند.
اشارهای آقای دکتر نجفی در جلسه قبل داشتند درخصوص اینکه این طرح که اگر بیاید پیاده و اجرا بشود بازرگانی و صنعت ما را عملاً به ورطه نابودی میکشاند، این نگاهی که هست یک نگاه بدبینانه نیست. اگر لوازم و زیرساختهای ورود بخش خصوصی آماده بشود قاعدتاً رقابت مؤثر و سازگار هم محقق خواهد شد، ولی نگاه به این هست که با حمایت از کالای ایرانی، حمایت از تولیدکننده ایرانی این ویترین کار هست، ولی پشت کار برای اینکه تولیدکننده ایرانی حمایت بشود به صورت ضعیف دیده شده و لازم هست مسیرها برای دسترسی تولیدکننده به تسهیلات، به سامانههای وزارت صنعت، معدن و تجارت و مخصوصاً برای دسترسی بخشهای خصوصی که در کسب و کارهای متوسط و ریز دارند فعالیت میکنند آنها در این طرح به صورت پررنگ دیده بشود. در صورتی که الان در همان بخش خصوصی هم که دیده شده غالباً شرکتهای بزرگ دیده شده و S.M.Eها کمتر در این طرح دیده شدند.
لذا در طرحهای مختلف ما دیدیم همکاران آمدند پیشنهاد دادند، حتی از بخش دولتی، بحثشان این است که اگر ما کسب و کارهای متوسط و بخش خرد را اهتمام بدهیم و برایشان آزادی عمل قرار بدهیم و مورد حمایتشان قرار بدهیم بخش قابل توجهی از ارزش افزوده این حمایت به رفع بیکاری و ایجاد اشتغال مؤثر و پایدار منجر خواهد شد. لذا اگر نگاه ما به تولید ایرانی و حمایت از تولیدگر ایرانی هست و از طرفی اگر نگاه ما به تقویت بخش اشتغال با اتکا به منابع داخلی هست حتماً باید در یک توازنی در حوزه رقابت مثبت ایجاد بشود که این طرح در وضع موجود خود این توازن مثبت را ایجاد نمیکند و قطعاً در اجرا با چالشها و مشکلات بیشتری مواجه خواهند شد، تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، موافق اول جناب آقای حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا هستند، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم روز مجلس را خدمت همکاران عزیز عرض تبریک دارم. همکاران عزیز! آقای رحیمی عملاً مخالفت نکردند، اتفاقاً احساس کردم نظرشان این است که این قانون بیشتر باید تعمیق هم بشود و به نفع تولید داخل باشد. همکاران ببینید! آقای فولادگر هم کامل اشاره کردند، این قانون باید حداکثر استفاده از توان داخلی بشود. الان ما مشکلی در کشور داریم، حالا آقای قاضیپور اغلب میگویند یک عدهای سفر خارجی دارند، مأموریت خارجی دارند، واردات را بر تولیدات داخلی ترجیح میدهند، حالا ما اینقدر بدبین هم نگاه نمیکنیم، میگوییم انشاءالله اینها از توان داخلی خبر ندارند، به خاطر همین رجوع به خارج میکنند.
هر سال حضرت آقا به بحث اقتصاد دارند اشاره میکنند، امسال هم سال حمایت از کالای ایرانی هست، ما هر ضربهای خوردیم، پاشنه آشیل اقتصاد مقاومتی ما همین نگاه به خارج بوده، شما مثلاً میآیید میبینید در پارس جنوبی دست توتال میدهیم تا آمریکا اخم میکند میرود و پروژه ما میخوابد. میآییم صنعت خودرو را دست فرانسویها میدهیم، تا آمریکا اخم میکند رنو میرود و خودروی کشور میخوابد و مردم نمیتوانند ماشین بگیرند کلی درگیری میشود. یا میآییم مترو سفارش واگن میدهیم بعد میبینیم واگن اراک خوابیده، واگن ایران خوابیده.
دوستان! این طرحی که هست اغلب با مدیرهایی که ایراد میگرفتیم میگفتند ما خبر نداشتیم فلان شرکت تولید مشابه دارد یا آقای قوامی چندین بار در همین مجلس سؤال کردند که ما مثلاً پمپ و لوله داریم چرا از خارج وارد میکنیم، این طرح یکی از بحثهایی که دارد به جای اینکه وزارت صمت را مسئول نظارت تک و تنها بکند کل کشور را بسیج میکند که بیاید توانمندی کشور را اعلام بکند تا وقتی میخواهیم مناقصهای برگزار کنیم، پروژهای اجرا بکنیم فردا دیگر بهانه نیاوریم که ما خبر نداشتیم. دوستان! وقتی ما یک پروژه و طرحی را از خارج وارد میکنیم جدا از اینکه شکنندگی اقتصادی داریم و باعث میشود که فردا در تحریمها پشت ما را خالی بکنند پول مملکت را از کشور خارج میکنیم آن تولیدکننده اشتغال برای خارجی ایجاد میکند. مالیات برای خارجی میرود، ولی این اتفاق بیفتد پولی که خرج میکنیم خرج خود کشور میشود. اگر آن تولیدکننده مالیاتی میدهد آن مالیات خرج کل مردم ایران خواهد شد. فردا پشت ما خالی نخواهد شد. در این طرح بیمهاش دیده شده، مالیاتش دیده شده، تأمین مالی آن دیده شده، یعنی شما هرطور حساب بکنید این در راستای اقتصاد مقاومتی است، در راستای وطندوستی است، در راستای تولید ملی است، در راستای اشتغالزایی است، در راستای روی پای خودمان ایستادن است، در راستای شعارهای انقلاب است که میگفتیم استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی، در راستای آزادی ما است که گردن به خارجیها کج نکنیم، مستقل از خارجیها باشیم.
خواهش میکنم حتماً به این طرح رأی بالایی بدهیم که از این به بعد هم جوانان ما یک روحیه بگیرند بدانند که ما میخواهیم به تولیدهای داخلی رو بیاوریم و اشتغال ایجاد بکنیم. هم اینکه خارجیها بدانند که ما این پولی که الان در نقل و انتقال آن مشکل داریم، در وارد کردن کالا یا سوئیفت و اینها که دیگر با این بحث با استفاده از توان داخلی مشکل سوئیفت هم نخواهیم داشت و خیلی از این تحریمهایی که الان اتفاق افتاده عقیم خواهد شد و خدایناکرده اگر سوءاستفاده، رانتی، رشوهای و مأموریت خارجهای هم این وسط هست از بین خواهد رفت، ممنون از همه.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، مخالف بعد جناب آقای احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز هستند، بفرمایید.

احمد علی رضا بیگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم روز مجلس را خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم. یاد و خاطره مرحوم مدرس را گرامی میداریم و انشاءالله نمایندگان ملت مرحوم مدرس را به عنوان اسوه و الگوی فعالیت خودشان در بحث قانونگذاری و نظارت بر کارکردهای قوه مجریه به خوبی مد نظر داشته باشند.
درخصوص این طرح باید عرض بکنم پیشبینی یک سامانهای که بتواند اطلاعات لازم را در اختیار همگان قرار بدهد امر مطلوبی است، لیکن آنچه که اتفاق افتاده است باز نقش پررنگی را در این خصوص برای دولت منظور کردند و همه مشکلات ما امروز در حوزه اقتصاد به امضاهای طلایی و دخل و تصرفهایی که توسط دولت، به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت که در موضوعات مختلف دیده میشود صورت میگیرد و به واسطه همین موضوع هم ما فسادهای زیادی را هم شاهد هستیم. لذا برای اینکه اصالت به بخش خصوصی داده بشود لزوماً بایستی نقش پررنگتری برای این بخش خصوصی برای به وجود آمدن رقابتهای بیشتر و همچنین بهرهمندی ملت از رقابت مطلوبی که بین بخشهای مختلف خصوصی صورت میگیرد و آنها در جریان همه اطلاعات قرار میگیرند باید اتفاق بیفتد.
ما موضوع رقابت با توازن مثبت را همواره باید مد نظر داشته باشیم و میبینیم که اشکالات عدیدهای از این جهت با دخالت دولت دارد صورت میگیرد و فسادهایی که از این رهگذر اتفاق افتاده. لذا خواهش من این هست که همکاران عزیز من برای توجه بیشتر به بخش خصوصی به این طرح رأی مخالف بدهند.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. موافق بعدی جناب آقای پورابراهیمی هستند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
موافق
سلام علیکم و رحمهالله
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه همکاران، مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی. روز مجلس را تبریک عرض میکنم و یاد و خاطره نماد و اسطوره مجلس شورای اسلامی شهید مدرس را گرامی میداریم و آرزوی توفیق دارم برای همکارانم در مسیر و استمرار راه و روش شهید مدرس در کشور.
در ارتباط با موضوع گزارش کمیسیون و طرحی که ارائه شده چند نکته ضروری است که من خواهش میکنم همکاران عنایت بکنند. این مواردی که امروز در دستور کار قرار گرفته براساس گزارشی بود که سال گذشته کمیسیون ارائه کرد و خوشبختانه الان در قالب اصلاحیه طرح قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدمات در تأمین نیازهای کشور امروز به صحن علنی مجلس آمده است.
عزیزان و بزرگواران! یکی از مزیتهایی که در این موارد مرتبط با این طرح دیده شده موضوع ایجاد سامانههایی است که بتواند کمک کند برای اینکه اطلاعات تولیدکنندگان از یکسو و همچنین نیازهای دستگاههای اجرایی چه نیاز دستگاههای بخش دولتی و چه نیاز بخشهای عمومی غیردولتی در این سامانه قرار بگیرد.
ایجاد سامانه اطلاعاتی به این کمک میکند که مجموعهای از امکانات، ظرفیتها و تولیدات کشور براساس میزان نیازهایی که ما لازم داریم انطباق پیدا کند. امروز بخش زیادی از کالاها و تجهیزات مورد نیاز در داخل کشور متأسفانه از ظرفیت واردات انجام میشود که چالش جدی برای تولید ملی ایجاد کرده است.
نکته دوم در ارتباط با جرمانگاری است که در این متن مدنظر قرار گرفته است. آن چیزی که در قوانین قبلی مدنظر قرار بود متأسفانه به دلایل مختلف بعضاً توسط دستگاهها نادیده گرفته شده و اجرایی شدن آن با مشکلات متعددی روبرو شده است. در اینجا موضوع جرمانگاری یکی از بحثهای مهم ما بود که اگر اطلاعات توسط افراد و مجموعهها و نهادهای بخش دولتی و عمومی وارد نشد، چه مجازاتهایی برای آنها در نظر گرفته شود؟ لذا یکی از ویژگیهایی که در این حوزه مد نظر بوده این است.
سومین بحث، موضوع وجود تعهد حتی برای شرکتهای بخش خصوصی که به نحوی از امکانات دولت استفاده میکنند. در هر صورت آن چیزی که از امکانات بخش دولتی استفاده میشود برای حمایت از تولید ملی به کار گرفته شود و یکی از دغدغههایی بوده که ما در کمیسیون مد نظر قرار دادیم و خوشبختانه این به تصویب رسیده و امروز در اختیار شماست. با تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در همین ماههای اخیر این یکی از دغدغههای جدی بود که خوشبختانه در متن قانون مد نظر قرار گرفت.
امسال که ما شاهد شوک ارزی در اقتصاد کشور بودیم، عزیزان و بزرگواران! بزرگترین فرصت برای افزایش میزان تولید ملی هم به منظور جایگزینی واردات است، هم برای استفاده از ظرفیت صادرات کشور. اگرچه شوک ملی هزینههای زیادی به اقتصاد ایران وارد کرد و آن هزینهها افزایش سطح عمومی قیمتها، فشار بر گروههای کمدرآمد و به عبارتی مشکلات برای سطح معیشتی مردم بود، اما یکی از فرصتهایی که در اختیار اقتصاد کشور قرار داده که ما باید از آن استفاده کنیم موضوع بهرهگیری از ظرفیت تولید برای جایگزینی واردات و همچنین افزایش سهم صادرات کشور است.
بحث بعدی حمایت از کالاهای مصرفی در داخل کشور است. حجم زیادی از این کالاها الان دارد در داخل کشور به شکلی مصرف میشود و مورد استفاده مردم است، اما اینها بخش زیادی از کالاهای وارداتی است. تمام این موارد در این قانون مد نظر قرار گرفته شده و طبیعتاً این مسیر حرکتی را میتواند فراهم کند که ما بتوانیم تصمیمگیری کنیم.
البته من در پایان باید تذکری را هم خدمت آقای رئیسجمهور و عزیزان دولت ارائه کنم. آقای دکتر لاریجانی! ما تقریباً سالی حدود (13) تا (14) میلیارد دلار ارز را برای کالاهای اساسی اختصاص میدهیم، امسال هم از ابتدای سال این قضیه انجام شده، متأسفانه متوسط قیمت کالاهای اساسی تقریباً (70) درصد نسبت به سال گذشته با میانگین (70) درصد افزایش داشته و این برای مردم قابل قبول نیست. اگر قرار است دولت ارز را با نرخ (4200) تومان و بعضاً با میانگین (4000) تومان اختصاص بدهد، انتظار از دولت این است که مدیریت و نظارت کند. قرار نیست این ارز که حدود (100) هزار میلیارد تومان در سال برای کالاهای اساسی میشود به جیب دلالان و واسطهگران برود. برای این موضوع هم دولت باید فکری کند. من هم به شخص آقای رئیسجمهور و هم به وزرای مربوطه تذکر میدهم که در ارتباط با نظارت بر قیمت کالاهای اساسی که به ویژه در هفتههای گذشته شاهد افزایش بیرویه آنها به ویژه در بحث مواد غذایی و علیالخصوص در شیر و فرآوردههای بخش شیر بودیم و امروز مشکلات متعددی برای مصرف مردم ایجاد کرده، حتماً مدنظر قرار بگیرد و انشاءالله این هم کمک کند که ما از ظرفیت تولید در داخل کشور حمایت کنیم. الان نهادههای بخش دامی و کشاورزی و مواد اولیه اینها با ارز (4200) دارد تأمین میشود، به چه دلیل قیمتهای اینها مدیریت و کنترل نمیشود؟ این تقاضای ماست. امیدوارم امروز در این بحثی هم که ما حمایت از تولید را مبنا قرار دادیم (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) با حمایت شما بتوانیم تصمیم مناسبی را بگیریم و انشاءالله با رأی بالا این پیشنهادات هم به تصویب برسد. ممنون و متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای نجفی نماینده محترم تهران هستند، بفرمایید.

محمدرضا نجفی
مخالف
در مجموع استدلالهای دوستانی که در دفاع از این طرح صحبت فرمودند دو، سه نکته اصلی به عنوان نقاط قوت طرح مطرح شد که عبارت بودند از جلوگیری از واردات برای حمایت از تولید داخل و بحث جرمانگاری برای ضمانت اجرای قانون. برادران عزیز، خواهران محترم خواهش میکنم توجه بفرمایید! مسأله واردات که امروز مخصوصاً با توجه به شرایط تحریم و تراز منابع و مصارف و درآمدهای ارزی کنترل و مدیریت آن یک اهمیت ویژه پیدا کرده است، آیا برایش ساز و کار وجود ندارد؟ امروز دارید با سه تا مکانیزم واردات را کنترل میکنید، اینکه شما یک قانون شبهدائم بگذارید که منشأ فساد و رانت در کشور شود و موجب شود که پروژهها، طرحها، صنعت و کارخانجات شما در امر تولید گرفتار شوند، چه چیزی به داشتههای ما اضافه میکند؟ امروز شما با گروهبندی کالاها مانع واردات شدید، شما با الزام به ثبت سفارش مانع واردات برای کالاهای غیراولویتدار شدید، شما با عدم تخصیص ارز در آنجاهایی که نباید کالایی وارد کشور شود این کار را دارید انجام میدهید. پس این طرح چه چیزی بناست به داشتههای شما اضافه کند برادران ارجمندی که من در نیتهای خیر شما هیچ تردید ندارم؟ بحث جرمانگاری که میفرمایید بناست چه کسانی مجرمین این طرح و مجرمین این پروندههای جرمانگارانه قرار بگیرند، جز کنشگران اقتصادی هستند؟ جز کسانی هستند که در صنعت، تولید، کشاورزی و سرمایهگذاری بناست کار کنند؟ آیا ما آن چندده میلیون پروندهای که امروز در کشور تشکیل دادیم و به ازای هر خانواده یک پرونده وجود دارد کافی نبوده و نیاز داریم که برای کنشگران اقتصادیمان هم پرونده تشکیل بدهیم؟ ما به این ترتیب میخواهیم قانون را در کشور اجرا و از سرمایهگذاری و تولید حمایت کنیم؟ ما اینطوری ریسک و جرأت کار و سرمایهگذاری را از کنشگران اقتصادی خودمان نمیگیریم؟ ما در متن این قانون نکاتی داریم که به شدت باید توسط دوستان خواهش کنم که توجه شود.
برادران من، خواهران گرامی! دو، سه ماه پیش بود که شما چندده منطقه ویژه اقتصادی در این مجلس تصویب کردید، فلسفه تأسیس مناطق مگر غیر از این بود که میخواستید در حوزههای انتخابیهتان در سراسر کشور یک اقتصاد متوازن و توسعهیافته ایجاد کنید؟ مکانیزم ایجاد این اقتصاد توسعهیافته به صورت متوازن در مناطق کشور چه بود؟ مناطق ویژه با چه مکانیزمی کار میکنند. مکانیزم ویژه مناطق آزاد مستثنی شدن آنها از قوانین سرزمین اصلی است. شما اینجا دارید میگویید شرکتهایی که بناست در مناطق ویژه کار کنند مشمول این قانون هستند، یا کار قبلی ما عبث بود، یا این کار عبث است، خواهران و برادران گرامی! نمیشود ظرف دو ماه ما دو تا کار متناقض انجام بدهیم، با انجام این کار مناطق ویژه اقتصادی که چند ماه پیش تأسیس کردیم از حیّز انتفاع میافتد و این تبدیل به یک شعار و تبلیغات برای مناطق ما خواهد شد و کارکرد و کاربرد دیگری ندارد.
نکته مهم دیگری که میخواهم عرض کنم، شرکتهای خصوصی و بخش خصوصی را هم گرفتار میکنیم، چگونه؟ شما آمدید در متن این قانون میگویید یک شرکت حتی اگر یک سیت هیأتمدیرهاش متعلق به دستگاههایی باشد که مشمول این قانون هستند، آن شرکت هم مشمول این قانون است. یعنی یک شرکت خصوصی که (90) درصد سهام آن متعلق به بخش خصوصی است به هر دلیل (10) درصد سهامش متعلق به یکی از این شرکتها است، ذیل این قانون قرار میگیرد. آیا این کمک به بخش خصوصی نیست؟ (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، متشکر) بحثهای فراوان دیگری هست، از جمله تطویل زمانی که در این پروژهها ایجاد میکند، قیمت تمامشده بالایی که ایجاد میکند، لیست سامانه توانمندیها را به عنوان مزیت ذکر کردند. برادر من! اگر شما این اسامی را در داخلش گذاشتید و نتوانستند این کار را انجام بدهند انبوهی از پروژههای خوابیده و دعواها را علیه دولت ایجاد میکنید. موارد تمام است، چون میفرمایند وقت تمام شده من تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
ممنونم. موافق بعدی جناب آقای مقدسی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز شهادت مجاهد نستوه حضرت آیتالله مدرس و روز مجلس شورای اسلامی را گرامی میدارم و امیدوار هستم که ما در مجلس شورای اسلامی با شجاعت و منطق مطالبات بهحق مردم را پیگیر باشیم و خادمین خوبی برای ملت.
اما عزیزان! نظرات مخالفین و موافقین را شنیدیم، دقت بفرمایید! چون میخواهید رأی بدهید من میخواهم مصادیق را اشاره کنم. اولین نکتهای که حالا برادرم جناب آقای پورابراهیمی هم اشاره کرد، این موضوع است که ما الان تولیدات داخلمان امکان استفادهاش را داریم، ولی با دور زدن میروند از خارج از کشور تأمین میکنند. در شرکت واگنپارس اراک، ما الان واگن و لکوموتیو تولید میکنیم، چه دلیلی دارد که برویم قرارداد ببندیم؟ در بحث کشتیسازی ما دو تا سایت ساخت داریم، در ایزوایکو در بندرعباس، نمایندگان عزیز بندرعباس میدانند و سایت صدرا در بوشهر. (5000) میلیارد تومان صرف ساخت این زیرساختها شده، ولی (10) درصد از این استفاده میشود. بویلر در شرکت آذرآب تولید میشود، میروند برای پتروشیمیها از خارج از کشور وارد میکنند.
سالها دل طلب جام جم از ما میکرد
آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد
عرض بنده این است که ما در بحث داخل خیلی از تولیدات باکیفیت هم داریم، شما در نمایشگاهها که شرکت میکنید میبینید این توانمندیها وجود دارد. بنابراین تشکیل سامانه این حسن را دارد، هم تولیدات داخلی را برای خریداران داخل که اطلاع ندارند معرفی میکند و هم یک الزام قانونی ایجاد میکند که بیایند آشنا شوند و خریدشان را از داخل انجام بدهند. عزیزان! ما موردی سراغ داریم، دیروز خوشبختانه ناو داخلی به دست توانمند نیروها و متخصصین داخلی در آبهای خلیجفارس راهاندازی شد و در دریا قرار گرفت. شما نگاه کنید، توان داخل است، صدرا کشتی بالای (100) هزار تن ساخته، آن وقت ما رفتیم قرارداد ساخت کشتی (50) هزار تنی با کره بستیم. این یعنی به صنعت داخل و متخصصین خودمان بیتوجه هستیم. وقتی که ما این سامانه را طراحی کنیم، کالای داخلی و تجهیزات داخلی را حمایت کنیم، یعنی ایجاد اشتغال و حفظ اشتغال موجود کردیم و برای این همه جوان شایسته بیکار کار درست کردیم. بنابراین ایجاد سامانه یک ضرورت است، اما چرا جرمانگاری؟ افرادی که تخلف کردند در قانون قبلی خوب پیشبینی نشده، کسی که میآید و این قانون را دور میزند ما باید مجازاتی بگذاریم که بازدارنده باشد. اگر این کار را نکنیم میروند ماشینآلات هپکو ماشینآلات راهسازی است، این توان را دارد، سالها با واردات بیرویه این کارخانه را نابود کردند و الان خوشبختانه واردات آن ممنوع شده، روی غلطک و مسیر تولید افتاده است. ما راحت میتوانیم بخشی از نیاز واگن کشور را تأمین کنیم، میآییم با کشورهای دیگر قرارداد میبندیم. ریل و کشتی هم همین است. چرا صنعت داخل را حمایت نمیکنیم؟ حالا در بحث پوشاک و سایر مسائل مثل مواد غذایی این امکان را فراهم کنیم.
بنابراین تشکیل سامانه یک ضرورت است، جرمانگاری برای اقدامات بازدارنده است و موضوع بعدی حمایت از کالای ایرانی است. ما باید فرهنگ مصرف کالای داخلی را ترویج و در کنار آن واحدهای تولیدی را تقویت کنیم. اینطور نباشد که ظرفیت و نیروهای متخصص خودمان را نادیده بگیریم. بنابراین من از همکاران عزیز استدعا و خواهش دارم به این زحمتی که کمیسیون ویژه کشیده که جای تقدیر دارد رأی بدهند و مخالفین محترم مثلاً جناب آقای رحیمی هم به نظر من گفتند که این را تقویت کنیم، مخالفت جدی نکردند که ما در متنش میتوانیم اصلاحیه بگذاریم و اشکالاتش را برطرف کنیم. یا مخالف دیگر به مناطق آزاد اشاره کردند، این موضوع جداست. ما نمیخواهیم واردات را منع کنیم، آنجاهایی که نداریم حتماً باید برای وارداتش تمهیداتی اندیشیده شود، ولی کالا، تجهیزات، ماشینآلات و امکاناتی که در داخل داریم را چرا برویم از بیرون بگیریم؟ چرا نیروهای شاغل را بیکار کنیم؟ (رنجبرزاده ـ تشکر آقای مقدسی) بنابراین من خواهش و استدعا دارم به این طرح پیشنهادی اصلاحیه قانون حداکثر از توان تولید رأی قاطع بدهید که انشاءالله مسیر برای توسعه کشور بیشتر باز شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
روز مجلس و همچنین شهادت شهید مدرس را گرامی میداریم. همکاران عنایت داشته باشند! بالاخره الان فرصت بسیار خوبی است تا ما توجه را که مثل نور خورشید است به صنایع داخلی بتابانیم. این شرایطی که ما الان در آن قرار گرفتیم اگر یکی از این ویژگیهای اقتصاد ایران در (100) ساله اخیر که وابستگی اقتصادی بود، زمینهاش را بتوانیم فراهم کنیم که این وابستگی کاهش پیدا کند این است که تقاضاهای داخلی را به صنایع و تولیدات داخلی توجه بدهیم. برادر عزیزم و سایر مخالفین نکاتی را مطرح کردند که بنده به آنها پاسخ میدهم.
یک؛ اینکه گفتند بخش خصوصی را محدود کردیم. نه، ما گفتیم بخش خصوصی که میآید از اعتبارات دولتی استفاده میکند باید برود از تجهیزاتی که در داخل تولید میکند استفاده کند. این به معنای این نیست که ما محدودیت برای سایر تقاضاهای بخش خصوصی ایجاد کنیم. لذا چون الان بخش زیادی از تقاضاهای مثلاً وزارت نفت، تجهیزات مختلفی دارد، شیرهای سرچاهی تولید میکند، انواع و اقسام کالاهایی که مورد نیاز است، برای چاههای نفت، برای انتقال گاز، انتقال نفت، ما در داخل، تولیدکنندههایی داریم که میتوانند اینها را تولید کنند. تقاضایش هم از ناحیه دولت مطرح میشود، بله، پیمانکارش هم بخش خصوصی است. اینها الزام دارند که بروند از داخل تولید کنند. اگر ما این کار را انجام ندهیم متأسفانه به دلیل دمپینگی که کشورهای دیگر انجام میدهند، یعنی ارزانفروشی میکنند، در یک مقطع کوتاهی تولید داخل را که از جریان خارج کردند آنوقت دوباره قیمت را بالا میبرند.
من مثال میزنم، بطور مثال قیمت لولههای جداری نفت (23/1) دلار است. (23/1) دلار به قیمت دلار نیمایی یعنی بالای (12)، (13) هزار میلیارد تومان. ما صنایعی در داخل داریم که اینها را الان با قیمت (7000)، (8000) تومان تولید میکنند. ولی اینها چرا همچنان اصرار دارند که بروند اینها را از خارج وارد کنند؟ لذا اینها است که این مسأله را ایجاد میکند و وقتی ما این توجه را به سمت صنایع داخل میبریم اشتغال زیاد میشود، کشورهایی که مسیر توسعهیافتگی را طی کردند ابتدا یک تجهیزاتی به داخل کشور انتقال دادند، ما هم این کارها را کردیم، یکسری از صنایعی را در طی پنج، شش برنامه توسعه به داخل کشور انتقال دادیم و امروز ما چگونه میتوانیم این تکنولوژی را ایجاد کنیم؟ وقتی که بازار برای اینها وجود داشته باشد. در این شرایط تحریمی که صادرات ما را با محدودیت مواجه میکنند و در مباحث دیگر ما را با چالشهایی مواجه میکنند، اگر شرایط را برای اقتصاد مقاومتی در داخل فراهم کنیم میتوانیم وابستگی اقتصادی را کم کنیم و جلوی خروج ارز را بگیریم و زمینه این خروج ارز را در داخل فراهم کنیم که بتوانیم به یکسری نیازهای اساسیتر اختصاص بدهیم. مثلاً ما میتوانیم بازار ارز را مدیریت کنیم، هم تولید داخل را میتوانیم مدیریت کنیم، هم میتوانیم به اشتغال توجه بدهیم، هم میتوانیم زمینه ایجاد تکنولوژی را در داخل فراهم کنیم که الحمدلله این توسط صنایع مختلف فراهم شده است. ولی وقتی این توجه به بیرون و کالاهای خارجی معطوف میشود، خارجیها هم که نمیآیند این کالاهای ما را بخرند. لذا بازار بنگاههای ما خراب میشود، تولیدات اینها زیر ظرفیت اسمی میافتد. وقتی بنگاهها با (30) درصد، (40) درصد، (20) درصد ظرفیت اسمی کار کنند، هزینه متوسطشان بالا میرود، رقابتپذیریشان را سخت میکند، سود به دست نمیآید. ما در بودجه پیشنهاد دادیم و پیشبینی کردیم که یک بخشی از مالیاتهایی که گرفته میشود از محل مالیات بر سود شرکتها باشد. وقتی ما شرایط اقتصادی را برای بنگاهها خراب کردیم، اینها سود ندارند، زیان پیدا میکنند، تسهیلات خودشان به سیستم بانکی را نمیتوانند تسویه کنند، منابع درآمدی دولت با چالش مواجه میشود، یک سلسلهای از محدودیتها و معذوریتها به وجود میآید که اینها باعث مسأله و مشکل میشود. (رنجبرزاده ـ تشکر) یک نکتهای هم عرض کنم، آماری که داریم، قبلاً هم گفتیم، این نشان میداد که مثلاً در یک مورد خاص (1) میلیارد و (300) میلیون یورو از صنایع داخلی و بخش وزارتخانههای ما به خارج معطوف شده بود. اگر این معطوف به داخل میشد هم تأمیناجتماعی، هم مالیات، هم زنجیره ارزش و هم ایجاد اشتغال، اینها یک مجموعه به هم فزایندهای است که میتوانست کمک کند. لذا خواهش من این است که همکاران لطف کنند به این طرح مهم رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. حضار 223 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت هم موافق است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: همایون هاشمی، محمداسماعیل سعیدی، شکور پورحسینشقلان، حسن بهرامنیا و کورش کرمپورحقیقی

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب.
ـ آقای محمداسماعیل سعیدی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای کورش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین.
ـ آقای حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای همایون هاشمی نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب دعوت میکنیم برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم، بفرمایید.

همایون هاشمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات به ارواح طیبه شهدا و امام شهدا و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری. سلام و عرض ادب و احترام به محضر ملت شریف ایران، مردم غیور استان آذربایجانغربی بالاخص مردم عزیز حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب و با گرامیداشت روز جهانی معلولان عزیز و خداقوت خدمت همکاران محترم به مناسبت روز مجلس.
در ابتدا لازم میدانم مراتب تقدیر و تشکر خود را از مردم غیور استان آذربایجانغربی به ویژه از مردم شریف حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب به جهت استقبال باشکوه از رئیسجمهور محترم، هیأت همراه و وزرای اعزامی به شهرستانها اعلام نمایم.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر حسن روحانی! نطق امروز بنده و روی صحبتم با جنابعالی است، با دولت محترم تدبیر و امید. نطق امروزم سرشار از ناگفتهها است، ناگفتههای مردمی خسته از بیمهریها و بیتوجهیها. مردمی که برای انقلاب و نظام اسلامی سنگ تمام گذاشتند. بارها خود قربانی شدند تا نظام و ایران قربانی نشود و بیانصافی است اگر امروز همین مردم مشمول بیتوجهی مسئولین قرار بگیرند.
امروز میخواهم از ناگفتهها بگویم، ناگفتههای انسانهای بیگناه کشتهشده در جادهها، خانوادههای داغدار و مصیبتدیده و همه قربانیان جادههای مرگ جنوب استان آذربایجانغربی، علیالخصوص جاده تکاب و شاهیندژ که متأسفانه انگار نه گوشی برای شنیدن این درد وجود دارد و نه چشمی برای دیدن.
آقای دکتر روحانی! بیش از (80) بار به انحای مختلف بنده و دیگر نماینده عزیز حوزه جناب آقای دکتر محبینیا تذکر دادیم، جادههای جنوب آذربایجانغربی را دریابید. ولی متأسفانه توجه نکردید.
جناب آقای رئیسجمهور! وضعیت جادههای روستایی و شهری جنوب استان آذربایجانغربی در اسفناکترین حال ممکن قرار دارد. محور تکاب ـ دندی که با مشارکت شرکت ایمیدرو وارد فاز عملیاتی شده است تاکنون پیشرفت چشمگیری نداشته است. نمایندگان محترم! جاده تکاب ـ شاهیندژ معروف به جاده مرگ به عنوان تنها راه اتصال جنوب استان به استانهای همجوار بیش از دو دهه است که بلاتکلیف مانده و متأسفانه ارادهای برای رفع این مشکل وجود ندارد. جاده محور سرچم به عنوان یکی از مطالبات اساسی سه شهر میاندوآب، شاهیندژ و تکاب علیرغم پیگیریهای متعدد باز هم به سرانجامی نرسیده است.
میخواهم بگویم آقای رئیسجمهور! ما مسائل ملی را اگر امروز در این حد که میبینیم و این مسیر توسعه را ادامه ندهیم به والله شما و بنده حقیر و دیگر نمایندگان و مردم ایران روزهای آتی بسیار سختی را خواهند دید. چرا دست روی دست گذاشتید؟ تکان بخورید. آورده جنابعالی برای استان آذربایجانغربی برای جنوب استان چه بود؟ این را گزارش بدهید. همه مشکلات سر جایشان باقی مانده است. چرا اکیپهایی برای بررسی مشکلات به جنوب آذربایجان نمیفرستید؟ مردم آن منطقه با مشارکتشان به شما رأی حداکثری دادند، از شما انتظار دارند. این چیز غریبی نیست و باید جنابعالی این انتظار را به نحو احسن پاسخ بدهید.
نکته دوم که ناگفته دوم بنده حقیر است به نمایندگی از مردم عزیز آذربایجان درد دل جوانان تحصیلکرده و بیکار، درد دل نخبهها و سرمایههای اجتماعی این جامعه است که سالهای سال با صرف عمر و هزینههای مادی و معنوی فراوان به تحصیل پرداخته و امروز مستأصل و درمانده در پی لقمه نانی آواره گشتهاند. امروز بنده و همکارانم شرمنده تمام جوانان پاک و مظلومی هستیم که از اقصینقاط کشور به دفاتر نمایندگان به امید یافتن راهی برای اشتغال حتی در پایینترین سطح مراجعه میکنند و در نهایت با چشمانی اشکبار و غروری شکسته و دستانی خالی و مأیوس و ناامید به خانههای خود برمیگردند.
جناب آقای رئیسجمهور! حضرت امام روزی خطاب به این نسل فرمودند که «امید من به شما دبستانیها است». امروز آیا باید امیدهای امام و انقلاب اینگونه ناامید و مأیوس در پی یافتن یک شغل و در اندیشه یافتن شغلی باشند و به دفاتر مسئولین مراجعه کنند و به صورت مستأصل و ناامید برگردند؟ چرا کسی پاسخگوی این وضعیت نیست؟ وزارت کار باید به این امر مهم توجه کند.
اینجانب به عنوان یک مددکار اجتماعی هشدار میدهم، که اگر فکری برای حل این معضل که به پاشنهآشیل نظام تبدیل شده است نشود سیل آسیبهای اجتماعی ناشی از آن همه ما را در خواهد نوردید.
ناگفته سوم دیگر امروز ناگفته جامعه زحمتکش معلمان و فرهنگیان میباشد. این مردان و زنان فداکار که با تحمل سختی و دشواریهای فراوان چراغ علم و دانایی را در این سرزمین روشن نگه داشتهاند مشمول دردناکترین مشکلات هستند، مشکل معیشتی که سخیفترین مشکلات است، ولی شما به آن توجه نمیکنید.
جناب آقای دکتر روحانی! فرهنگیان خدوم و زحمتکش و بیادعای شهرستانهای میاندوآب، شاهیندژ و تکاب هم جدا از جامعه بزرگ فرهنگیان نیستند. چرا به اوضاع این عزیزان نمیرسید؟ مشکلات اینها را چرا باید امنیتی کنند و در بوته امنیتی کردن به فراموشی سپرده شود؟ چرا نگران آینده این جامعه نیستید؟ فرزندان ما در دست اینها تربیت میشوند. آقای رئیسجمهور! به قشر فرهنگیان توجه ویژه داشته باشید.
مطالب عمدهای وجود دارد که من از همه اینها میگذرم. چند خواسته دارم: (نایبرئیس ـ دیگر وقتتان تمام شده)
1ـ استیفای حقوق قانونی معادن شهرستانهای تکاب و شاهیندژ و میاندوآب.
2ـ ایجاد زیرساخت مناسب و تسهیل شرایط سرمایهگذاری برای فراوری محصولات معدنی.
3ـ تسهیل شرایط ایجاد منطقه ویژه معدنی برای شهرستان تکاب، خیلی ممنون و متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر هاشمی سپاسگزاریم. از جناب آقای محمداسماعیل سعیدی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو دعوت میکنیم، برای هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمد اسماعیل سعیدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد و خاطره تمامی شهدای عزیزمان به ویژه شهید مدرس و شهدای مجلس را در روز مجلس گرامی میداریم و درود میفرستم به ارواح طیبه شهدای مدافع حرم و همچنین روح پاک و ملکوتی امام راحل (رضواناللهتعالیعلیه) و روز معلولین را گرامی میداریم.
انقلاب اسلامی حاصل خون شهدای گرانقدری است که با اعتقاد و ایمان راسخ رفتند و جان خود را فدای آرمانهای امام و انقلاب و نظام اسلامی کردند. این انقلاب به بنبست نمیرسد، چراکه پشتوانه آن ایمان راسخ ملت و خون شهدا است. ما ظرفیتهای عظیمی را در داخل داریم که میتوانیم با توکل بر خدای متعال و با تکیه بر اعتماد مردم غیور و صبور و همچنین ظرفیتهای دیگری که در منابع طبیعی داریم از تمامی گردنهها با موفقیت عبور کنیم. همانطور که طی (40) سال گذشته عبور کردیم و این تدبیر و حسن تدبیر میخواهد. کسانی که معتقد به این هستند که به بنبست رسیدهایم و باید پای مذاکره با دشمن بنشینیم بعد از (40) سال ایستادگی و دادن خون هزاران هزار شهید و هزاران جانباز، این را قطعاً بدانند که اشتباه میکنند. امروز دشمن ما در نقطه ضعف خودش قرار گرفته. آمریکا با تمامی پایگاههای فکری و سیاسی که داشت در منطقه دارد خداحافظی میکند. امروز شاهد افول آمریکا در منطقه هستیم، شاهد این هستیم که پایگاههای آمریکا یکی پس از دیگری در منطقه در حال از دست رفتن هست و این کاملاً مشهود است.
نکاتی چند خدمت مسئولین محترم عرض میکنم؛ در عرض چند ماه گذشته تورم لجامگسیخته و افزایش بیرویه قیمتها شوک شدیدی را بر پیکر جامعه و مردم وارد کرد که بر کسی پوشیده نیست. فلذا لازم است در یک اقدام عاجل و فوری نسبت به ترمیم بخشی از این شکاف ایجادشده بین قدرت خرید مردم و گرانی کالاهای موجود و مایحتاج به عمل آید. اقشار مختلف مردم در فشار مضاعف اقتصادی بوده و دولت نباید از مردم غافل شود. غفلت از مردم یعنی فاصله گرفتن از آرمانهای نظام و انقلاب.
نکته دوم بحث اشتغال است که ظاهراً دولت خودش را به آمارهایی دلخوش کرده که حدود (700) هزار شغل ایجاد شده. نه، این آمارها واقعی نیست و مشکل جوانان و مردم ما هنوز به جای خودش هست و نه تنها حل نشده، بلکه یأس و ناامیدی از مقامات و مسئولین مربوطه را به دنبال داشته است، فلذا مجدداً تأکید مینمایم که امروز یکی از اولویتهای اصلی ایجاد اشتغال پایدار از راه تقویت تولید داخلی و توسعه صادرات بوده و باید با استفاده از نظر کارشناسان خبره نسبت به آن اهتمام ورزد.
نکته سوم مطالبات بهحق فرهنگیان عزیز اعم از شاغلین و بازنشستگان است که متأسفانه علیرغم وعدهها و قولهای دادهشده هنوز اندر خم کوچه اول گیر کرده. سنگبنای توسعه در کشور تعلیم و تربیت است و غفلت از تعلیم و تربیت و اصحاب آنکه فرهنگیان عزیز ما میباشند قطعاً باعث بروز موانع جدی در راه توسعه خواهد بود. چرا دولت مسائل و مشکلات فرهنگیان را از اولویت انداخته؟ چرا سرانه مدارس یا واگذار نمیشود و یا قطرهچکانی واریز میشود؟ چرا مقام و منزلت و موقعیت اجتماعی این عزیزان را تضعیف میکنید؟
نکته چهارم بازنشستگان و معیشت بالای (90) درصد آنان هست که از سال 92 تا 96 حدود (63) درصد کاهش قدرت خرید را شاهد بودیم. از اواخر سال 96 تا این لحظه با افزایش شدید قیمتها بعضاً تا سه برابر این کاهش بیشتر شده. باید محاسبه کنیم که چه اتفاقی در هزینه و درآمد این قشر عزیز جامعه افتاده است. بازنشستهها آیینه شاغلین ما هستند، چرا توجهی نمیشود؟ تا کی باید منتظر یکسانسازی و ایجاد تعادل در حقوق و مستمری خود باشند؟
دو موضوع مهم را در این زمینه متذکر میشوم؛ یک، اصلاح و ترمیم حقوق بازنشستگان. دو، اصلاح ورودی و خروجی صندوقهای بازنشستگی. واگذاریهای بنگاههای اقتصادی برخی صندوقها و تبدیل آن به سرمایهگذاری، یعنی گذر از بنگاهداری به سرمایهگذاری. چرا که بنگاهداری تبدیل به یک حیاط خلوت دولتها شده که افراد بیکفایت خود را در هیأتمدیره این بنگاهها به مسئولیت بگمارند و با سوءمدیریت و زد و بندهای پشت پرده حقوق مردم و بازنشستگان عزیز پایمال میشود.
نکته پنجم؛ یکی از محورهای توسعه در شرایط کنونی و با توجه به وجود فارغالتحصیلان و دانشمندان بسیار در داخل کشور در زمینه اینترنت و تکنولوژیهای نوین مربوطه میباشد. باید اینترنت اشیاء مد نظر ما باشد. برابر پیشبینیهای متخصصین امر در سال 2020 ترنور مالی از این محل حدود (7000) میلیارد میباشد که آمریکا برای (29) میلیون نفر و هند برای حدود (15) میلیون نفر اشتغال از این موضوع پیشبینی کرده. سؤال من این است که سهم کشور ما در سال 2020 یعنی دو سال دیگر، یعنی سال 1400 چقدر است؟ اگر برای سهم (1) درصدی برنامهریزی کنیم حدود (70) میلیارد دلار خواهد بود. فلذا توجه آقای رئیسجمهور را به این موضوع مهم جلب میکنم که در حوزه نفت و مشتقات آن مهم است، ولی ابزاری در دست قدرتهای جهانی برای فشار شده. فلذا به سمت برنامهریزی در این حوزه برویم.
نکته بعدی لزوم بازسازی و نوسازی ناوگان حمل و نقل با تکیه بر ظرفیتهای داخلی است. چراکه ناوگان حمل و نقل ما در شرایط بسیار اسفناکی است، چه درونشهری و چه برونشهری. ناوگانی فرسوده و پرهزینه.
نکته دیگر، علیرغم تذکرات قبلی در حوزه دریاچه ارومیه هست، بارها گفتهایم و تذکر دادهایم، من امروز ضمن تذکر مجدد به مسأله دریاچه ارومیه و لزوم احیاء آن و همچنین واگذاری اعتبارات برای پیشبرد برخی از پروژههای مهم و تأثیرگذار توجه مسئولین و مجلس را به موضوع دیگری در این ارتباط جلب میکنم و آن مسأله کشاورزی و دامپروری در حاشیه دریاچه ارومیه است. اکنون روستاییان، کشاورزان و دامداران ما در شرایط بسیار نامطلوبی به سر میبرند، از یک طرف شوری آب چاهها و خشکی قناتها باعث لطمه و صدمه به باغات و محصولاتشان شده و از طرف دیگر عدم تخصیص آب تصفیهشده شهرهای حاشیه دریاچه برای کشاورزان باعث ناامیدی و ترس از دست دادن آینده و مهاجرت بیرویه گشته است. والسلام

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای سعیدی تشکر میکنیم.

علیرضا رحیمی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان شهرستان محلات استان مرکزی میهمانان حجتالاسلام والمسلمین آقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان هستند.
ـ جمعی از دانشآموزان آموزشگاه دخترانه طراوت از منطقه (9) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهدای تاکسیرانی از منطقه (14) تهران میهمانان مجمع نمایندگان تهران هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهید زارع از ناحیه (3) کرج، استان البرز میهمان نمایندگان شهر کرج هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه مرضیه از منطقه (4) تهران میهمان مجمع نمایندگان تهران هستند که خدمت عزیزان عرض خیرمقدم داریم و خیلی خوشآمدید، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
دعوت میکنیم از جناب آقای شکور پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد و بیلهسوار، بفرمایید.

شکور پورحسین شقلان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق»
به نمایندگی از مردم شریف پارسآباد و بیلهسوار در مجلس شورای اسلامی سلام و درود دارم بر مقام معظم رهبری، شهدا، صلحا و همه خدمتگزاران به نظام جمهوری اسلامی و نمایندگان محترم ملت شریف ایران و روز مجلس را به حضور همکاران محترم تبریک عرض میکنم. در حالی به چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی نزدیک میشویم که ملت شریف ایران در همه مراحل با حفاظت از ارزشهای انقلاب در مقابله با مواضع خصمانه استکبار جهانی همیشه در صف اول بوده و هستند. به تعبیر مقام معظم رهبری باید خداوند متعال را به واسطه داشتن چنین مردمی شکر کنیم، مردمی که در همه عرصههای انقلاب از پیدایش تاکنون در حوزههای جهادی، سازندگی، اقتصادی، نظامی، دفاعی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی انقلابیگرایانه حضور یافتند. لذا شایسته توجه و عنایت ویژه هستند.
احساس مسئولیت مردم برای حفظ استقلال و دستاوردهای عظیم انقلاب اسلامی نتیجه جاری بودن روحیه آزادگی، استقلالطلبی، ایثار و فداکاری و اطاعت آنان از رهبری حکیمانه انقلاب اسلامی است. لذا ضروری است این روحیه سرمشق همه مسئولان و کارگزاران نظام باشد. امروز شاهد هستیم آنچه این مردم نجیب و شریف را آزار میدهد خصومت استکبار و تحریم مشکلات ایجادشده بیرونی نیست، بلکه سوءمدیریت و عدم مدیریت صحیح منابع و بیتوجهی به نیازها و مشکلات داخلی در عمل هست. بارها اینجانب و همکاران محترم از این تریبون پیگیر مطالبات مردم از جمله وضعیت معیشتی به اتخاذ تدابیر لازم اقدامات فوری در تثبیت قیمتها و کاهش تورم و افزایش ثبات و آرامش در فضای کسب و کار، افزایش رونق اقتصادی و بسیاری موضوعات دیگر جهت کارمندان، کارگران و حاشیهنشینان و بازنشستگان و روستاییان و عشایر عزیز و نجیب که در فراهم آوردن حداقلهای روزانه خود مستأصل شدهاند بودهایم. همکاران نماینده شاهد هستند در حال حاضر حدود (90) درصد مراجعهکنندگان به نمایندگان محترم مجلس افراد بیکار را تشکیل میدهند.
در کمیسیونهای تخصصی مجلس بارها بر ضرورت حاکمیت گفتمان سهگانه ریشهکن کردن فقر، توسعه نظام حمایت اجتماعی و ایجاد فرصتهای برابر تأکید شده، ولی متأسفانه شاهد هستیم همزمان با اعمال تحریمهای یکجانبه و خصمانه آمریکا علیه ایران به دلیل برخی روزمرگیها و سوءمدیریتها هر روز بیشتر در دور باطل گرفتاری و فقر روزافزون گرفتار شدیم که علاوه بر اعتراض و نارضایتی مردم و نمایندگان محترم ایشان در مجلس شورای اسلامی باعث کاهش و فرسایش سرمایه اجتماعی و پدید آمدن چالشها و ابرچالشهایی در زمینه مسائل اجتماعی و فرهنگی حال و آینده شده است. سؤالی که مطرح میشود این است که دولت و مسئولین محترم چه اقدامی انجام دادهاند یا چه برنامهای برای آینده دارند؟ چرا کنترل و نظارت در برابر گرانیهای لجامگسیخته و سایر مشکلات جاری وجود ندارد؟ آیا وقت آن نرسیده به جای استراتژی بحرانپذیری قاطعانه به سمت اتخاذ استراتژی بحرانستیزی برویم؟
بارها مهمترین آسیبهای سازمانها و نهادهای اجرایی کشور توسط کارشناسان و متخصصان کشور بیان شده، از جمله مهمترین آسیبهای سازمانهای اجرایی کشور میتوان به فقدان استراتژی معین، سیاستزدگی، فقر کادرهای تخصصی، تغییر مکرر مدیران بدون توجه به اصل شایستهسالاری و براساس رفاقتبازی، استفاده از مدیران و کارشناسان ناکارآمد، فقدان شایستهسالاری در عزل و نصبها، فقدان الگوها و مدلهای مطلوب مدیریتی،کمبود اعتبار بودجه، تمایل به اهداف غیرذاتی، بیتوجهی به مطلوبیت کیفی در ارائه خدمات، فقدان اهداف بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت در مواجهه با آینده و بسیاری از موارد دیگر میتوان اشاره کرد که این وضعیت باعث پدید آمدن چالشها و مشکلاتی شده است.
بنابراین با جرأت میتوان گفت امروز کشور نیازمند پرهیز از نگاه اقتصادی نامتعارف به پدیدههای متعارف است. زیرا آنچه که همهچیز را تغییر میدهد هدف است، اگر ندانیم به کجا میرویم به هر جا که برویم فرقی ندارد. آینده مکانی نیست که به آنجا میرویم، بلکه جایی است که آن را به وجود میآوریم. راههایی که به آینده ختم میشوند یافتنی نیستند، بلکه ساختنی هستند که ساختن آن هم سازنده و هم مقصد را دگرگون میسازد.
افزایش توان مقاومت در مقابل تهدیدها اعم از تهدیدهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و امنیتی نیازمند بازمهندسی و بازنگری در اهداف دقیق و در صورت نیاز هدفگذاریهای متناسب با شرایط و مقتضیات روز با روی آوردن به اقتصاد مقاومتی و رویکرد جهادی، انعطافپذیر، فرصتساز، مولد، درونزا و پیشرو میباشد. امروز بایستی با بازمهندسی دقیق برنامهها، شفافسازی مقررات و عدم تبعیض بازخورد عملکردها به صورت منسجم با سختکوشی، پایبندی به قانون، فسادستیزی و انضباط مالی ـ اداری و در اولویت قرار دادن منافع ملی و عملکرد فراجناحی به جای گفتاردرمانیهای رایج نسخههای اجرایی برای حل مشکلات مردم شریف و نجیب ارائه کنیم.
و اما مشکلات منطقه؛ با توجه به شرایط موجود مردم زحمتکش این منطقه اعم از کشاورزان، عشایر، روستاییان، کارگران، کارمندان و مرزنشینان محترم شایسته توجه بیشتر مسئولان هستند و باید از حداکثر امکانات رفاهی و اجتماعی برخوردار شوند. حق و حقوق برخی از شهرها که در تخصیص بودجه در سنوات قبل تضییع شده باید در بودجه سال آینده احقاق شود. استان اردبیل از محرومترین و فقیرترین استانهای کشور در حوزه راه و بزرگراههای جادهای است. همچنین دشت مغان نیز به لحاظ انزوای جغرافیایی و قرار گرفتن در نقطه صفر مرزی و مظلومیت تاریخیاش سالهای متمادی در تاریخ پرفراز و نشیب خود محروم از راهها و بزرگراههای استاندارد بوده. لذا روز به روز شاهد افزایش تصادفات و تلفات جادهای در جادههای مناطق مختلف این استان میباشیم که متأسفانه بیشترین آمار تصادفات و مرگ و میر را از لحاظ تصادفات جادهای به این استان اختصاص داده و هر روز ما شاهد نارضایتی این مردم از این وضعیت هستیم و از وزارت راه و شهرسازی میخواهیم در سریعترین زمان ممکن نسبت به اتخاذ تدابیر لازم در این مورد اقدام کند.
سازمانهای اجرایی استان میبایست هرچه سریعتر در تعیین تکلیف نتیجه طرحهای مختلف عمرانی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در دست مطالعه جهت اختصاص اعتبار در بودجه سال آینده اقدام نمایند.
از وزارت نیرو درخواست بازنگری سهم منطقه مغان از آب ارس به عنوان یکی از مطالبات جدی مردم منطقه را داریم. با توجه به اینکه (62) هزار هکتار از اراضی شهرستانهای بیلهسوار و پارسآباد تحت پوشش طرح پایاب سد خداآفرین هستند، اما حقآبه (36) هزار و (700) هکتار برای این شهرستانها منظور شده است که باید حقآبه دشت مغان و اهالی پرتلاش این منطقه از رود ارس به شکل کامل برابر شود.
از وزیر محترم کشور نیز به منظور جلوگیری از تضییع حقوق عشایر مغان همانگونه که حضوراً نیز مطرح شد درخواست تدوین و اجرای هرچه سریعتر نظام بهرهبرداری پایاب سد خداآفرین و ساماندهی عشایر و رفع اختلافات آنان را داریم. از مهمترین مشکلات عشایر در بخشهای مختلف آب شرب هست که از وزارت نیرو میخواهیم که به قید فوریت حل کند.
با تأکید مجدد بر ابطال مزایده شرکت کشت و صنعت مغان به دلیل فقدان اهلیت خریدار و مبنای قیمتگذاری ضمن تشکر از اعضای کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری و نیز وزارت اطلاعات و دستگاههای قضائی مبنی بر توقف واگذاری از دولت درخواست داریم مزایده ابطال و در راستای مردمی کردن اقتصاد به خود مردم منطقه واگذار شود.
در پایان تأکید میشود در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در بدنه مدیریتی کشور در تمام سطوح نیازمند استقرار روحیه مدیریت جهادی و به تعبیر مقام معظم رهبری مدیریت عالمانه، دلسوزانه، توأم با روحیه بالای خدمتگزاری و هموار نمودن و تسریع نمودن امور مردم هستیم، با تشکر.

علی مطهری
خیلی ممنون، ناطق بعد را بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای کورش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین دعوت میکنیم، تشریف ندارند، از نفر بعد جناب آقای دکتر حسن بهرامنیا نماینده محترم نهاوند دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسن بهرام نیا
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت روز دهم آذرماه روز مجلس که مصادف با شهادت اسوه تقوی، شجاعت، صداقت، عدالت، منطق و استکبارستیزی بود بر همین اساس این روز را بر همه همکاران عزیزم، خادمان مردم در خانه ملت تبریک و تهنیت عرض میکنم. عزیزان و همکاران بزرگوار! با عنایت به فرموده رهبر معظم انقلاب مجلس شورای اسلامی یک مرکز اساسی و تعیینکننده برای انقلاب است. همه سررشتههای امور به مجلس شورای اسلامی برمیگردد.
همکاران عزیز! مجلس که باید عصاره فضایل ملت باشد باید قطعاً قانونگذاری، استیضاح، سؤال و تحقیق و تفحص آن بر این مدار استوار باشد. باید براساس مانیفست آیتالله مدرس باشد، براساس تذکری باشد که مقام معظم رهبری در آغاز شروع به کار این مجلس در تابستان 1395 در راستا با جایگاه مجلس که باید مجلس در رأس امور باشد و به صورت مصداقی مجلس دوره دوم یا سوم دوره مشروطه را که مؤتمنالملک رئیس آن بود به خاطر پنج دقیقه تأخیر برادرش مشیرالدوله رئیس دولت و نخستوزیر وقت را به مجلس راه نداد. نتیجتاً عزیزان و بزرگواران! اگر ما خواستار جایگاه واقعی مجلس در کشور هستیم لازمهاش نصبالعین قرار دادن منش آیتالله مدرس و پرهیز از هرگونه محافظهکاری و رودربایستی به ویژه برای هیأترئیسه محترم مجلس میباشد و آنچه در راستای با خیر، مصلحت نظام و کشور هست باید به عنوان اهم کار نصبالعین همه قرار بگیرد.
و اما در ارتباط با مصوبات اخیر هیأت دولت؛ دولت محترم با همکاری بانک مرکزی بالاخره افسار رهاشده قیمت ارز را موقتاً هم که شده به دست گرفت و قیمت دلار از (18) هزار تومان به (11) هزار تومان کاهش پیدا نمود، در حالی که قیمت مایحتاج روزمره مردم که با همین سرعت افزایش قیمت ارز بالا رفته بود با پایین آمدن قیمت ارز پایین نیامد. قیمت لبنیات، حبوبات، پروتئینها، خودرو، قطعات خودرو و خلاصه همه کالاها بالاخره اگر کنترل قیمت ارز به کنترل قیمت اجناس مورد نیاز مردم نینجامد این کنترل قیمت چه دردی از دردهای مردم را حل خواهد کرد؟ سؤال این است که عایدی این پرشهای قیمتی به جیب چه کسانی میرود؟
دومین مطلبی که میخواهم عرض کنم درباره اقشار به شدت آسیبپذیر است، به ویژه معلولان و مستمریبگیران بهزیستی و کمیته امداد. بدیهی است در شرایط تنگنای اقتصادی کمکهای مردمی و خیرین هم به این اقشار کم شده است، من خبر دارم با عنایت به اینکه غالب خیرین هم هماکنون در تأمین نیازهای اولیهشان درماندهاند، دولت حتماً باید این اقشار را به صورت فوری و اورژانسی دریابد.
موضوع آخر به جناب آقای دکتر نوبخت است، جناب آقای دکتر نوبخت! امروز بخشی از پروژههای کشور و بخشی از پروژههای ما در استان به علت همین نبود منابع به صورت نقدی و اوراق که تأمین منابع شده انگیزهای برای حضور پیمانکاران در مناقصه وجود ندارد و اگر هم پیمانکاری برای پروژهای در مناقصه شرکت میکند با یک رقم بالایی بیش از (50)، (60) درصد بالای فهرستبها قیمت میدهد که بعد از بازگشایی این پاکتها میبینیم که چون قیمت بالاتر از فهرستبهای 97 میباشد قطعاً اینها را کنار میگذارند و الان بخش عمدهای از پروژههای راه من در شهرستان نهاوند به همین خاطر در مناقصه نرفته. سال مالی دارد به پایان میرسد، از حضرتعالی و دولت و استانداران محترم میخواهم با ساز و کارهایی که تعریف میشود که این ساز و کارها را جنابعالی و مسئولین بهتر از من میدانند با ترک تشریفات این پیمانها و پروژهها را به پیمانکاران واگذار بکنند که پروژهها زمین نماند. فصل کاری به اتمام رسیده، منابع مالی وقتشان دارد به اتمام میرسد، اوراق یا یکساله است یا دوساله، الان عمده پروژههای بنده در شهرستان به همین خاطر روی زمین مانده. (نایبرئیس ـ متشکریم) از حضرتعالی و همه مسئولین و وزرا میخواهیم یک چارهاندیشی برای این نقیصه را داشته باشند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
متشکریم، از جناب آقای کورش کرمپورحقیقی نماینده محترم فیروزآباد، فراشبند، قیر و کارزین دعوت میکنیم، بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام و تبریک روز مجلس به محضر همکاران عزیز و ملت شریف ایران. همکاران عزیز! مگر نه اینکه الگوی ما نمایندگان شهید والامقام آیتالله مدرس است که مخالف سرسخت تسلط بیگانگان بر امورات سیاسی و اقتصادی کشور بوده است؟ اگر از سادهزیستی سخن میگفت قبل از هر کس خود بدان پایبند بود، نه تهدید باعث عقبنشینی میشد و نه تطمیع عامل کوتاه آمدن او. شهید مدرس و امثال ایشان جاودان ماندند، چون تفکر بسیجی داشتند.
همکاران عزیز! جمهوری اسلامی در (40) سال گذشته هر جا که از دو اصل مهم وحدت و تفکر بسیجی مدد جست توانست همه حوادث را با قدرت پشت سر بگذارد و پیروزی را نصیب ملت ایران گرداند. امروز من از معنای حقیقی وحدت و تفکر بسیجی خدمت شما سخن میگویم. به فرموده حضرت امام حفظ نظام جمهوری اسلامی از اهم واجبات است. برادران و خواهران! اگر ما وحدت را سرلوحه کار خودمان قرار دهیم، اگر در عمل به این اصل اعتقاد داشته باشیم، اگر حفظ نظام جمهوری اسلامی را نسبت به تمام واجبات بالاتر بدانیم، میبایست به وحدت ایمان داشته باشیم، از حق خودمان بگذریم و حق بزرگ که نظام جمهوری اسلامی است و سربلندی و عزتمندی ملت ایران میباشد، توجه در عمل داشته باشیم. آن زمانی اتفاق میافتد که ما تفکر بسیجی داشته باشیم.
از هفته وحدت، از هفته بسیج، زمانی نمیگذرد. پس میبایست براساس یک امر واجب به آن توجه داشته باشیم. کدام بسیجی؟ بسیجی که از جان خود میگذرد تا از انقلاب و کشورش پاسداری کند، بسیجی که ایثارگر است، حق خود را نمیبیند، حق ملت ایران را به حق خود و خانوادهاش ترجیح میدهد. یک مسئول بسیجی عزت خود و خانوادهاش را در کنار عزت ملت ایران میبیند.
عزیزان! الان فصل بودجهریزی است، به خدا امیدوارم که دولت و سپس نمایندگان، اقشار آسیبپذیر را در این بودجه براساس عدالتمحوری بجد ببینند. به خدا امیدوارم در این بودجهریزی توجه ویژه به فرهنگیان انجام گرفته باشد.
آقای رئیسجمهور، دولتمردان عزیز! خرید گندم از کشاورزان در سال 98 متناسب زحمات کشاورزان نیست. مسئولین لطفاً در این زمینه توجه کنند، تجدیدنظر کنند. قیمتی متناسب با زحمات (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) و بازاری که امروز وجود دارد، دولتمردان به آن توجه کنند.
آقای رئیسجمهور! مگر (14) میلیارد دلار با ارز (4200) تومان در اختیار مسئولین جهت تأمین کالاهای اساسی قرار نگرفت؟ چرا ما شاهد میانگین (70) درصد افزایش کالاهای اساسی هستیم؟
آقای رئیسجمهور! در انتخاب استاندار فارس تعلل نکنید. استان فارس استان بسیار پهناوری است، (نایبرئیس ـ متشکریم) استانی است که با داشتن نخبگان و نیروهای شایسته و کارآمد میتوانند استان را آنچنان اداره کنند که در شأن و منزلت ملت ایران و مردم استان فارس باشد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
سپاسگزاریم، جناب آقای کرمپور تشکر میکنیم.
7
تبریک نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت روز مجلس و روز معلولان

علی مطهری
بنده هم به نوبه خودم روز مجلس و سالروز شهادت آیتالله مدرس را به همه شما نمایندگان محترم و ملت ایران تبریک عرض میکنم. درمورد مرحوم آقای مدرس مهمترین نکته این است که امام (رحمهاللهعلیه) تحت تأثیر دو تا شخصیت قرار داشتند، یعنی امام با آن شخصیت عظیمی که داشتند، تحت تأثیر شخصیت مرحوم آیتالله شاهآبادی که استادشان بود و مرحوم آیتالله مدرس بودند. این نشانه عظمت شخصیت مرحوم آیتالله مدرس است.
این روز را گرامی میداریم و همینطور امروز روز معلولان است. از دولت محترم میخواهیم که توجه لازم را به قوانین مربوط به معلولان و اجرای این قوانین داشته باشد.
8
اعلام وصول طرح الحاق دو تبصره به بند «ث» ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با قید یکفوریت و رد فوریت آن

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! جمعی از همکاران برای الحاق دو تبصره به بند «ث» ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران درخواست فوریت کردهاند که البته درخواست دوفوریت کرده بودند، ما از ایشان خواهش کردیم که موضوع را به صورت یکفوریتی مطرح کنند. جناب آقای سالک به عنوان نماینده پیشنهاددهندگان فوریت بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
پیشنهاد دهنده
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم روز مجلس را به مناسبت سالگرد مرحوم آیتالله شهید مدرس و روز دوازدهم آذر روز قانون اساسی را به نمایندگان محترم و ملت شریف عرض تبریک دارم.
عرض کنم این بحث دوفوریتی بود، در پنج، شش ماه قبل متناسب با شرایط زمانی بود. متأسفانه به دلیل اینکه به موقع مطرح نشد عقب افتاد و امروز من مطرح میکنم، همانطور که آقای قاضیزاده اشاره کردند. بحث این است، الحاق دو تبصره به بند «ث» ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. حدود (105) نفر از عزیزان ما در مجلس این طرح را مطالعه کردند و دیدهاند.
تبصره اولش تقویت و حمایت از پیامرسانهای داخلی است و موضوع تبصره دوم فرمایش بلند و فتوای مقام معظم رهبری حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) است که فرمودند به حریم خصوصی افراد نمیشود وارد شد، حرام است. این دو موضوع مورد بحث قرار گرفت، اما دلایل فوریت را من خدمت عزیزانم عرض میکنم، امیدوارم که انشاءالله توجه کنند و اجازه بدهند مدیریت فضای مجازی در داخل کشور تقویت شود.
نکته اول؛ ما نمیتوانیم در پیامرسانهای خارجی زندگی کنیم. الان کشورهایی مثل چین، کره، ژاپن و سایر کشورها پیامرسانهای خودشان را مدیریت میکنند و بومی کردهاند. الان که ما با شما صحبت میکنیم در اروپا گرایش به این سمت است که آنها میگویند اگر پیامرسانهای خارجی میخواهد در کشورهای اروپایی باشد مشکلی ندارد، ولی باید تمام سیستم سختافزاری و نرمافزاری آن حتماً در داخل کشورشان کنترل شود و تحت مدیریت باشد. ولی با کمال تأسف در داخل کشور ما چنین نیست.
نکته سوم؛ متأسفانه علیرغم مصوبات شورای عالی فضای مجازی، پیامرسانهای خارجی در داخل ایران به تعهدات خودشان عمل نمیکنند و وزارت ارتباطات هم در این جهت که باید برخورد کنند عمل نمیشود، در حالی که مصوباتی در این جهت است.
نکته بعد؛ باید احراز هویت در پیامرسانها، سایتها و اینترنت روشن باشد. خارجیها تعهدی در مقابل این مسأله نسبت به ما ندارند. تلگرام، اینستاگرام و مسائل دیگر واقعاً ضربههای سنگین میزنند.
نکته دیگر در دلایل فوریت، در داخل سند شبکه ملی اطلاعات از وظایف مهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که باید هویت کسانی که ورود میکنند را روشن کند. هنوز در کشور ما هر کسی در اینترنت وارد میشود و مطالب و برنامههایی را قرار میدهد هویتش روشن نیست. این خطر جدی است که نوجوانان، جوانان و خانوادههای ما را تهدید میکند.
نکته دیگر؛ شاهد اثرگذاری چشمگیر در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی در عرصههای اعتقادی، اخلاقی، رفتاری و زندگی، همه اینها اثر گذاشته و یک خطر جدی در این جهت است. سبک زندگی شیطان بزرگ و غربی را دارد به جای سبک زندگی اسلامی و ایرانی تعلیم میدهد. لذا ما موظفیم براساس وظیفه دینی، ملی و انسانی که داریم از خانوادهها و نسل جدید صیانت و حفاظت کنیم. لذا دولت و مجلس باید همت خود را برای تقویت پیامرسانهای داخلی، سروش، بله، ایتا، گپ و غیره در جهت تقویتشان قرار دهند. (نایبرئیس ـ متشکریم) ما حق ورود به حریم خصوصی افراد را نداریم و حرام شرعی است.
آقای مطهری! فضای مجازی مدیریت تشدید بحرانها را در داخل کشور به عهده گرفته و هر روز جامعه ما را با اضطراب و نگرانی توأم میکند. انقلاب ما انقلاب ارزشها است، ما نباید اجازه بدهیم این ارزشهای دینی و انسانی از بین برود. لذا دو تبصره به ماده بند «ث» ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم اضافه کردیم. (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شد) (105) نفر از عزیزان امضا کردند، امیدوارم انشاءالله رأی بالایی بیاورد و بتوانیم خدمتی در جهت این موضوع به مردم داشته باشیم.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
سرکار خانم زرآبادی مخالف هستند، بفرمایید.

سیده حمیده زرآبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خستهنباشید دارم و روز مجلس را هم به همکاران عزیز و ارجمندم تبریک عرض میکنم. درخصوص موضوع طرح دوفوریتی که الحاق دو تبصره به بند «ث» ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه است، ببینید! موضوع صیانت از حریم دادهها و بحث پیامرسانها موضوعی نیست که بخواهیم آن را بطور موقت در یک قانون پنجساله تثبیتش کنیم و در واقع برای پنج سال برنامهریزی کنیم. ما برای اینکه بتوانیم در این حوزه قوانینی داشته باشیم و نظارت کنیم و صحبتهایی که طراح محترم هم درمورد آن صحبت کردند، راهش این نیست که ما در برنامه ششم بیاییم دوباره مادهای به آن اضافه کنیم. کمااینکه نیاز است در بحث حوزه فضای مجازی قوانین ما بهروزرسانی شود و قوانینی متناظر با فضای مجازی روز دنیا داشته باشیم، باید نسبت به این موضوع قانونگذاری انجام شود. ولی جای این قانونگذاری در برنامه توسعه نیست. یعنی اینکه ما الان بیاییم یک طرح دوفوریتی که اشکالاتی هم دارد، هم در طرحش و هم در موادی که داخل این دو بند نوشته شده، حالا دو تا تبصره دارد اضافه میشود، اشکالاتی هم دارد و من فکر میکنم هم طرحش طرح خامی است و هم جای آن در برنامه توسعه نیست. لذا از همکاران محترم تقاضا دارم به این طرح رأی ندهند.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنم. موافق جناب آقای آزادیخواه هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب

علی مطهری

احد آزادی خواه
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
سالروز ارتحال حضرت آیتالله مدرس را تسلیت و روز مجلس را خدمت همکاران عزیز خودم تبریک و برای همه همکاران گرامی در خدمترسانی بهتر به مردم عزیز آرزوی موفقیت و حداکثر کار مضاعف خالصانه دارم.
هیأترئیسه محترم! خدمتتان عرض کنم که موضوع فوریت الحاق دو تبصره به ماده (67) قانون برنامه ششم توسعه است. از این خوشحالم که مخالفت مخالف محترم هم محتوایی نبود و یک نظر بود که نظر هم قابل احترام است، آن هم اینکه الحاق اینگونه تبصره به یک سند بالادستی ضرورتی ندارد. من در حوزه فوریت خدمت شما نکاتی را عرض کنم که خارج از موضوع هم صحبت نکرده باشیم. فکر میکنم بیش از یکصد نفر از همکاران عزیز ما پیشنهاد این دوفوریتی را دادهاند.
جناب آقای دکتر مطهری! دلیل این است که امروزه یکی از خلأهای جدی در کشور ما تعیین تکلیف پیامرسانها است. هم سال گذشته کل کشور درگیر شد، با فیلتر شدن برخی از پیامرسانهایی که وارداتی بودند، هم به دنبال آن معرفی پیامرسانهای داخلی خودمان و مجدداً تغییر رویه و اخیراً هم اما و اگرهایی که مجدداً در رابطه با پیامرسانها شروع شده است. اینکه بالغ بر (40) میلیون نفر که البته این آمار خیلی بعید است صحت داشته باشد، حتماً باید بگوییم بیش از (80) میلیون نفر از جمعیت کشور ما، اینکه عرض میکنم بیش از (80) میلیون نفر دلیلم این است که بسیاری از هموطنان عزیز ما بیش از یک پیامرسان در گوشیهای تلفن همراه خودشان نصب کردهاند. آمار، آمار بسیار بالایی است، حداقل و قدر متیقن را هم که لحاظ کنیم بیش از (40) میلیون نفر از برخی از پیامرسانهای وارداتی ما دارند استفاده میکنند. خود این اهمیت موضوع و فوریت قضیه را میرساند. بالاخره ما داریم در یک نظامی زندگی میکنیم که باید اولویتهایمان را احصا کنیم، بتوانیم در تنگناها بهترین تصمیم را اتخاذ کنیم. اگر اعتقاد ما بر این است که جوانانی داریم، میتوانند در حوزه فناوری بهترینها را ایجاد کنند، اگر مراکز رشد ما امروز در خاورمیانه سرآمد هستند، اگر حوزه علم و فناوری در کشور ما زبانزد خاص و عام است، اگر ما در رشته علمی باید در منطقه نامبروان و ویژه باشیم، باید در حوزه تقویت و حمایت از پیامرسانهای داخلی هم حرف برای گفتن داشته باشیم.
من وسط مزاحمتم باید از برادر عزیزم جناب آقای دکتر کواکبیان عذرخواهی کنم که ایشان هم اصرار داشتند در موافقت این طرح صحبت کنند. حقیر اجازه گرفتم، گفتم حقیر صحبت کنم. اما به هموطنان و همکاران عزیزم بگویم که آقای دکتر کواکبیان و همکارانشان هم به شدت موافق فوریت الحاق این دو تبصره هستند.
ما باید خلأها را پر کنیم. همکاران گرامی! امروز صدر و ذیل زندگی مردم در لایههای فردی و اجتماعی با پیامرسانها گره خورده است. امروز فرزندان ما از بچه شش، هفت ساله در حوزه فضای مجازی یک کاربر حساب میشود، تا بزرگان، مسئولین، دانشجویان، فرهنگیان عزیز و همه اقشار و احزاب و طبقات کشور. آیا اینها دلیل بر این نیست که به فوریت بیاییم مهندسی کنیم، جرح و تعدیل کنیم. بالاخره ماده (67) قانون برنامه ششم توسعه در حوزه فضای مجازی و حوزه الکترونیک تصویب شده و این یعنی یک سرنخی که ما در برنامه ششم توسعه داریم. دو تا خلأ احساس کردیم، در قالب دو تبصره.
یک؛ باید پیامرسانهای داخلی ما تقویت شوند، خلأیی که وارد بود این است که پیامرسانهای داخلی قدرت رقابت با برخی از پیامرسانهای وارداتی را ندارند. این تبصره میخواهد این تقویت را ایجاد کند، این کار ضروری است.
دوم؛ انقلتی که وارد بود، برای اینکه اگر ما پیامرسانهای داخلی را وارد بازار کنیم امنیت حریم خصوصی کاربران به مخاطره میافتد که البته یک شایعه و حرف بیمبنا بود که من احساس میکنم دشمن این را القا کرده بود. (نایبرئیس ـ متشکریم) این را هم تعیین تکلیف کنیم. آقای مطهری! نظر من بر این است که فوریت این دو تبصره قطعی است و همکاران حقیر به فوریت انشاءالله رأی بدهند تا یک بار برای همیشه برای پیامرسانهای داخلی تعیین تکلیف کنیم.

غلامرضا کاتب

علی مطهری
متشکریم. آقای کاتب! شما اخطار دارید، ولی معمولاً در فوریت اخطار موضوعیت ندارد. شما این را در بحث کلیات میتوانید مطرح کنید، چون که الان بحث فوریت است. نمایندگان باید تشخیص بدهند فوریت دارد یا ندارد، شما بعداً اخطارتان را خواهید داد.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! برای این دستور نبود، برای دستور قبلی بود.

علی مطهری

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری عزیزم! من خواهش میکنم حضرتعالی دقت کنید. در آییننامه صراحت دارد هیأترئیسه و رئیس مجلس طرحهایی که مغایر سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون اساسی است را نباید اعلام وصول و در دستور کار قرار بدهد، این عین آییننامه است. خواهش من این است اجازه بدهید، ضمن اینکه من تشکر ویژه از جناب آقای سالک دارم که برای یک موضوع مهم دارند این را پیگیری میکنند، اما اگر اجازه بدهید من مطلب را مطرح کنم شما اجازه ندارید در دستور کار بگذارید. من از این لحاظ میگویم، به خاطر همین که کلیات آن منتفی است.
آقای دکتر! اصل داستان هم این است، ببینید! اخطار من اخطار (110) است، طبق آییننامه هم که مغایر قانون اساسی باشد شما نباید در دستور بیاورید. اصل (110) چیست؟ من میخواهم بگویم که اصل (110) برای درآمدهای سیاستهای اصل (44) قانون اساسی تعریف کرده، برای مصارف آن هم دقیقاً هشت بند آورده، گفته اگر شما اموال مملکت را فروختید کجا میتوانید بروید هزینه کنید. دقیقاً مشخص کرده کجا میتوانید هزینه کنید.
استدعای من این است، به جهت اینکه ما در این بخش هزینهای نمیتوانیم هزینه کنیم، در واقع مغایر با سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است، اجازه بدهید که اصلاً این از دستور کار خارج شود. ضمن اینکه من از حاجآقای سالک که الان هم پیش شماست خواهش میکنم، حاجآقای سالک باید یک پیشنهادی بیاورد که از محلی که امکان این کار وجود داشته باشد، وقت مجلس را نگیرد. (نایبرئیس ـ متشکریم) الان عملاً مغایر سیاستهای ابلاغی است، وقت مجلس را میگیرد و این کار شدنی نیست. اجازه بدهید که اصلاً طرح موضوع نشود.

علی مطهری
خیلی متشکرم. جناب آقای کاتب ببینید! اولاً مغایرت یک طرح با سیاستهای کلی لزوماً به معنی مغایرت با قانون اساسی نیست. یعنی این موضوعی است که قابل بحث است، الان هم در همه جا مطرح است. حالا آن یک بحثی است که سر جای خودش باید مطرح شود. ثانیاً عرض کردم این بحثی بود که شما باید در کلیات مطرح میکردید. اما به هر حال نمایندگان بالاخره این اخطار شما را در رأی خودشان تأثیر خواهند داد، من اخطار را صریحاً وارد نمیدانم، خیلی ممنون.
حضار 222 نفر، رأی میگیریم، دوستان لطفاً رأی خودشان را اعلام بفرمایند، یکفوریت طرح الحاق دو تبصره به بند «ث» ماده (67) قانون برنامه ششم درباره حمایت از پیامرسانهای داخلی مطرح است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. خیلی ممنون.
9
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال منطقهای جناب آقای همایون یوسفی نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون از وزیر محترم کشور درخصوص مشکلات روزافزون در بخشهای مختلف و روند نزولی شاخصهای توسعهای در استان خوزستان اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص جایگاه زنان و جوانان در سیاستگذاری و برنامهریزیهای فرهنگی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و (25) تن از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص نحوه دسترسی به مستندات مربوط به دوتابعیتیها با توجه به محرمانه بودن آن اعلام وصول میشود.

علی مطهری
10
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهور محترم درخصوص اجرای قانون نظام رتبهبندی معلمان

علی مطهری

محمد علی وکیلی
(160) نفر از همکاران طی بیانیهای خطاب به آقای رئیسجمهور آوردهاند که براساس جزء (2) بند «الف» ماده (63) قانون برنامه ششم توسعه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور تهیه نظام رتبهبندی معلمان و استقرار نظام پرداختها براساس تخصص با شایستگیها و عملکرد رقابتی مبتنی بر نظام رتبهبندی معلمان و مهندسی نیروی انسانی براساس سند تحول و نقشه جامع علمی کشور با تصویب مجلس شورای اسلامی در قالب بودجه سنواتی به عنوان سند بالادستی یکی از تکالیف دولت جنابعالی را تهیه نظام رتبهبندی معلمان میداند.
اکنون پس از گذشت دو سال از عمر برنامه ششم توسعه، متأسفانه تخصیص اعتبارات لازم برای اجرایی نمودن این امر در بودجههای سنواتی محقق نگردیده است. از آنجا که سال 1398 سال سوم برنامه پنجساله ششم توسعه میباشد، اجرای نظام رتبهبندی نیازمند عزمی فراتر از یک وزارتخانه یا سازمان میباشد.
لذا اینجانبان جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و امضاکنندگان این نامه از جنابعالی به عنوان رئیس دولت و مسئول قوه مجریه درخواست داریم در راستای بهبود وضعیت معیشت فرهنگیان عزیز ایران اسلامی دستور پیشبینی و تخصیص اعتبارات لازم در جهت اجرای نظام رتبهبندی معلمان را در بودجه سال 1398 کل کشور صادر فرمایید.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، قاسم احمدیلاشکی، اسفندیار اختیاریکسنویهیزد، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، علی اکبری (شیراز)، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، علی بختیار، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، محمدمهدی برومندی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، بهرام پارسایی، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، غلامرضا تاجگردون، فرهاد تجری، نورمحمد تربتینژاد، اکبر ترکی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، منوچهر جمالیسوسفی، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، حسن خستهبند، ولی داداشی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، مسعود رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، علی ساری، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، رمضانعلی سبحانیفر، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، غلامرضا شرفی، حسینعلی شهریاری، سیدکمالالدین شهریاری، مهدی شیخ، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، بهمن طاهرخانی، حیدرعلی عابدی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، محمد عزیزی، سیدمحسن علوی، رضا علیزاده، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، محمد قمی، هادی قوامی، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، سیدتقی کبیری، علی کرد، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، حمید گرمابی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، احمد مازنی، جهانبخش محبینیا، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، احمد مرادی، محمدمهدی مفتح، سیدمهدی مقدسی، حسین مقصودی، محمدرضا ملکشاهیراد، سیدفرید موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، بهروز نعمتی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، سیدراضی نوری، حبیباله نیکزادیپناه، ذبیح نیکفرلیالستانی، عبدالرضا هاشمزائی، همایون هاشمی، عدل هاشمیپور، احمد همتی، علی وقفچی، علیاصغر یوسفنژاد، همایون یوسفی، عزتاله یوسفیانملا و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سهیلا جلودارزاده، سیدهفاطمه حسینی، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه سلحشوری، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی و سمیه محمودی).
11
اعلام وصول (2) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید دو تا طرح اعلام وصول داریم.
ـ طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ طرح مبارزه با تبعیض نژادی، تنفر قومی و مذهبی به صورت عادی اعلام وصول میشود.

علی مطهری
12
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای احمد انارکیمحمدی (رفسنجان و انار) به اتفاق (20) نفر از همکاران به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص عدم اجرای کامل مصوبه امهال سهساله وامهای کشاورزی خسارتدیده بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه.
ـ آقای علی اسماعیلی (نور و محمودآباد) به وزیر نیرو درخصوص مشکل پسماند شهرهای نور، رویان، ایزدشهر، محمودآباد و سرخرود و عدم ارائه راهکار برای حل این مشکل.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر نیرو درخصوص اینکه پیرو مکاتبات و مذاکرات عدیده درباره ردیف اعتباری برای پروژه (106) روستای ارس از توابع شهرستان پلدشت و قرهگیون از توابع شهرستان شوط ضروری است در بودجه سال 98 بگنجانید، در غیر این صورت منتظر تخلیه روستاها باشید.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص شهرستان ماکو که فاقد متخصص ارتوپدی میباشد و مورد نیاز است جهت معالجه صدها کیلومتر طی مسیر نمایند. ضمناً پیرو تذکرات قبلی مدیریت بیمارستان ماکو ساماندهی نشده است.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت تعلل اداره راه و شهرسازی در رسیدگی به وضعیت جاده مسیر تصفیه شکر.
ـ خانم سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص ضرورت عمل به تکالیف آن وزارتخانه براساس قانون هوای پاک مصوب سال 96 برای جلوگیری از آلودگی هوا.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص ضرورت تسریع در تحویل خودروهای پیشفروش شده خودروسازان در موعد مقرر و عمل به تعهدات مالی ایشان در قرارداد با مشتریان.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص ضرورت رسیدگی به حل مشکلات حاصل از واگذاری غیرکارشناسی شرکت کشت و صنعت هفتتپه.
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تأمین و ابلاغ اعتبار مصوب قطعه پروژه سهراهی پلچهر به هریس و احداث پل مربوطه.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تخصیص اعتبار مصوب پروژه و دوبانده نمودن پلچهر به هرسین و احداث پل مربوطه.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه علیرغم اتمام طرح مطالعات شهر خانگل که یک شهر مرزی بوده و برای امر کشاورزی بخش دشتک از توابع چالدران اهمیت دارد صبر و ایجاد ردیف اعتباری به تأمین و تخصیص اعتبار ضرورت امر را طلب مینماید.
ـ آقای عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جلوگیری از أخذ وجوه اضافه از مرغداران بابت حمل غذای طیور.
ـ آقای محسن بیگلری (سقز و بانه) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص علت عدم حل مشکل آنتندهی بسیاری از روستاهای کردستان.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به اتفاق پنج نفر از همکاران به وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تسویهحساب حقالزحمه و کارانه پزشکان، پرستاران و کارکنان علومپزشکی آذربایجانغربی.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه اوضاع گمرک کشور خصوصاً گمرک بازرگان نیاز به تدبیر فوری داشته تا در این اوضاع اورژانسی اقتصادی حداقل مواظب رفتار اداری و اخلاقی خود باشیم.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا علیرغم داشتن شرایط جمعیتی کشاورزی، معافیتی گردشگری احداث راهآهن از تبریز به هریس و اهر در برنامه آن وزارتخانه گنجانده نشده است؟
ـ آقای محمد خدابخشی (الیگودرز) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص جلوگیری از بکارگیری اداره کل آموزش و پرورش لرستان در جذب نیروی حقالتدریسی.
ـ آقای داود محمدی (قزوین، آبیک و البرز) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص عدم برنامهریزی مناسب برای ارائه ارز مورد نیاز زائرین حسینی در مراسم اربعین که موجب شد به ایشان لطمه وارد شود.
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به رئیسجمهور محترم درخصوص خسارت به کشاورزان و باغداران در اثر سرمازدگی مورخ 28/1/97.
به وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چهار نفر از جوانان شهرستانهای خلخال و کوثر در پنجم آبانماه در کهریزک زیر آوار ماندند.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا به مشکلات مجتمعهای سوخترسانی شهرستان و بینراهی توجهی نمیشود؟
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر کشور درخصوص لزوم پرداخت حق بیمه سنوات شاغلین در شرکتهای زیرمجموعه شهرداری که علیرغم تصریح قانون کار در شرکتهای و زیرمجموعههای شهرداری به بهانههای مختلف در زمینه پرداخت حق بیمه سنواتی شاغلان اجحاف صورت میگیرد.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم بررسی افزایش صورتگرفته در قیمت شیر پاستوریزه به بهانههای هزینه بستهبندی و اقدام عاجل در جهت کاهش قیمت تمامشده این فرآورده برای مردم.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در درمان تکمیلی جانبازان عزیز به خصوص بیماران صعبالعلاج.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر نفت درخصوص ضرورت رسیدگی به بیعدالتی، تبعیض و عدم توجه مقام وزارت به مطالبات بهحق پرسنل و پیمانکاران ارکان ثالث وزارت نفت.
ـ آقای امیر خجسته (همدان و فامنین) به رئیسجمهور محترم درخصوص لزوم نظارت جدی به عملکرد مجموعههای ریاست جمهوری و پرهیز ایشان از دخالت در امور غیرمرتبط.
13
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات خارج از دستور، سرکار خانم سکینه الماسی بفرمایید.

سکینه الماسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ «یا ذا الجلال و الاکرام»
عرض سلام و ادب و احترام خدمت ملت شریف ایران، هیأترئیسه محترم و همکاران عزیز و تبریک به مناسبت روز مجلس خدمت همه همکاران و دستاندرکاران خانه ملت. تبریک ویژه به مناسبت (12) آذر خدمت معلولین عزیز و بزرگوار، به امید اجرایی شدن قانون حمایت از حقوق معلولین. تقدیر و تشکر از صلابت، صبوری و پایمردی مردم ایرانزمین که در بحرانهای اخیر همانند سالهای انقلاب و دفاع مقدس جانانه ایستادگی کردند و خواب و خیال خام دشمنان را بر آشفته کردند.
خطابم در این نطق رئیسجمهور محترم است تا به عنوان منادی خواستههای مردم حوزه انتخابیهام تأکید نمایم بر تسریع مصوبات و رفع دغدغه آنان دولتمردان را به تلاش مضاعف فرا بخوانم، چراکه هر چه داریم از مردم است. اما ما چه کردهایم؟ آیا ما توانستهایم به تعهداتمان عمل کنیم؟ آیا ما پای خواستههای بهحق مردم ایستادهایم؟ آیا دولت و مجلس که هر دو برآمده از رأی ملت هستند، پای وعده و قولهایشان ایستادهاند؟ مشکلات جامعه صیادان، ملوانان، کشاورزان سختکوش به خصوص صدور مجوزات لازم و بحث امهال وامها و رسیدگی به خواستههای بهحق بازنشستگان و یکسانسازی حقوق بازنشستگان و همچنین بحث بازگشایی مرزها برای صادرات گوجه خارج از فصل که در این روزها در جنوب کشور بحثی داغ است.
و اما جناب آقای رئیسجمهور! بحث روند نزولی ارز خوب است، به شرطی که به قیمتهایی که بیرویه بالا رفته است تأثیر بگذارد و قیمتها بر مبنای کاهش ارز، روند نزولی داشته باشد. همچنین تذکری که درخصوص بحث خرید تضمینی قیمت گندم که انشاءالله بالاتر برود. با سپاس و تقدیر و تشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مسعود گودرزی بفرمایید.

مسعود گودرزی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از همکاران عزیزم. تذکر اول من به وزیر محترم آموزش و پرورش است. تذکراتی که میخواهیم بدهیم مسائلی نیست که بخواهیم اضافی بر بحث اعتبارات و بودجه آموزش و پرورش باشد. این نظام رتبهبندی دیگر امروز هم به آقای رئیسجمهور اعلام شد. دوستان و همکاران ما هم اعلام فرمودند، (20) ماه دارد از آن میگذرد. خواهشم این است که وزیر محترم آموزش و پرورش اینها را جدی بگیرند.
بحث بازنشستگانی که در مناطق به ما مراجعه میکنند. چرا در یک ارگانی بازنشستگی که انجام میشود پاداش پایان سالش داده میشود، ولی در وزارت آموزش و پرورش این با تأخیر انجام میشود؟
نکته دیگر برای مناطق محروم بود که قرار بود هر شش ماه یک بار به اینها پاداش داده شود که متأسفانه مناطق محروم از آن بیبهره بودند. هر سه مورد تعهدات بوده، چیزی نبوده که بخواهد جدید اعلام شده باشد. از وزیر محترم تقاضا داریم موضوع را با جدیت مطرح کنند.
تذکر دوم به وزیر جهادکشاورزی است. خانم دکتر الماسی هم مطرح فرمودند، حالا ما دیشب هم شنیدیم قیمت تضمینی گندم (1600) تومان شده است. البته این را شنیدیم، نمیدانیم تا چه اندازه است. باز با آن زحمت و شرایطی که کشاورزان ما دارند یک ترازو بگذارند، ببینند این وضعیت به چه صورت است. روند پیشرفتش (1600) مطلوب است، اما مطلب بعدی در پرداختش است. کشاورز ما از بانک وام میگیرد، یک روز ندهد جریمه دیرکرد میگیرد، ولی همین محصولاتشان بعد از شش، هفت ماه پرداخت میکنید که این مشکل است.
تذکر بعدی من به وزیر محترم صنعت و معدن و وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. آقای دکتر رحمانی، آقای دکتر شریعتمداری! این کارخانه قند ممسنی را من بارها خدمت شما عرض کردم، تنها نماد صنعتی است. والله، بالله برای کارگزاران نظام جمهوری اسلامی که این همه دم از اشتغال میزنیم این یک ضعف و افسوس است. پنج سال است کارگران این کارخانه قند حقوق نگرفتهاند، بیمهشان پرداخت نشده، مشکل دارند، هم برای راهاندازی مجددش و هم برای اینکه حقوق آنها تأمین شود.
آقای مهندس اسلامی عزیز وزیر محترم راه و شهرسازی! انتظارمان از شما خیلی زیاد است. در بحث بزرگراههایی که ما داریم سالیان سال است، من در یک جلسهای گفتم، گفتم ما برای دفاع از این انقلاب شهید دادیم، سربلندیم، ولی کسانی که در جادههای ما جانشان را از دست میدهند سرافکندهایم. توجه کنند.
وزیر محترم نیرو! (یوسفنژاد ـ متشکر آقای گودرزی) سد پارسیان را اقدامی انجام دادید کفایت نمیکند، آن را جدی پیگیری کنید. ممنون و متشکر هستم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمد حسننژاد نماینده محترم مرند و جلفا بفرمایید.

محمد حسن نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول من خطاب به آقای رئیسجمهور محترم و وزیر محترم کشور است. ضمن اینکه از آقای دکتر خدابخش استاندار سابق آذربایجانشرقی تشکر میکنیم و قدردان زحماتش هستیم و به آقای دکتر پورمحمدی استاندار جدید تبریک میگوییم، ولی گله ما این است که به جای اینکه معاون اول رئیسجمهور برای معارفه و تودیع استانی به مهمی استان آذربایجانشرقی بیاید، یک معاون وزیر فرستادهاند. ما این را کملطفی به آذربایجان تلقی میکنیم، دوستان این را مدنظر قرار بدهند.
یکی هم تبعیض و حس تبعیضی که بین مردم ما شکل گرفته است. آقای دکتر مطهری! مردم میگویند چطور میشود از خلیج فارس آب میآورند، از سرشاخههای کارون آب میبرند، ولی برای انتقال آب از سرشاخههای زاب برای دریاچه ارومیه پول ندارند؟ چطور قطار سریعالسیر اصفهان انجام میشود و باید هم انجام شود، مبارک است، ولی قطار میانه ـ تبریز (17) سال است تمام نمیشود؟ آب ارس به تبریز، مرند، شبستر و دشتهای هرزندات و یکانات نمیرسد. آزادراه شمال ساخته میشود، ولی آزادراه تبریز ـ مرند ـ بازرگان ساخته نمیشود. این حس تبعیض دارد مردم ما را اذیت میکند. رئیسجمهور این تذکر را جدی بگیرد و هیأترئیسه هم این را پیگیری کنند.
یک تذکر هم به آقای نوبخت چون بودجه را میسازند. خواهشاً برای یک بار هم شده این دلار چندنرخی را بردارید تا این فساد و رانت از این مملکت برداشته شود و این بازنشستهها را هم مجلس این همه زحمت کشید هر روز یک سوراخی در قانون ایجاد نکنند و به این جوانها میدان داده شود و مسلماً جوانها بیایند مملکت آباد میشود. ممنونم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای امیر خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و خداقوت خدمت همکاران. یاد و خاطره شهید مدرس را گرامی میداریم که در صراحت، شجاعت، ظلمستیزی و فسادستیزی الگویی برای همه نمایندگان است.
تذکر اول من در رابطه با ایثارگران است. ایثارگرانی که سرمایه نظام هستند، ایثارگرانی که جان و خون دادند و امروز امنیت برای کشورمان به ارمغان آوردهاند. ما یکی از امنترین کشورهای دنیا هستیم، نیازهای ایثارگران باید برنامهریزی و تأمین اعتبار و برطرف شود. اینکه نمیشود هیچ، بحث بیمه تکمیلی و بحث بهداشت و درمان و بحثهایی که نیاز مبرمشان است بلاتکلیف مانده است. ما تذکر اولمان را به ریاست محترم جمهور داریم. آقای روحانی! در هیأت وزیران در بخشنامهای که داشتید پرداخت بیمه تکمیلی ایثارگران را از بنیاد شهید برداشتید و به وزارتخانهها واگذار کردید. با کدام بودجه؟ وسط سال. الان ایثارگران ما بلاتکلیف ماندهاند، کسی نیست جوابشان را بدهد. بحث درمان، بحث ضایعه نخاعی و قطع نخاعی و اعصاب و روان، همه اینها بلاتکلیف هستند و احساس میکنم دارد بیحرمتی میشود. بنیاد شهید هم دفاع نکرده و در هیأت دولت توجیه نکرده است. الان بلاتکلیف ماندهاند، میگویند بودجهها را از سرجمع بدهید. از کدام سرجمع؟ وزارتخانه اعلام میکنند ما سرجمعی نداریم. تقاضای من این است امروز به سرمایههای نظام، کسانی که جان و خون دادند بیحرمتی نشوند، امروز در وزارتخانهها سرگردان نباشند. چه کسی میخواهد جواب اینها را بدهد؟
آقای رئیسجمهور، هیأت محترم دولت، دوستان مجلسی! تعیین تکلیف کنید، خیلی زود است ما ایثارگران را فراموش کنیم. ایثارگران باید تا زمانی که هستند روی چشم ما قرار بگیرند. چرا اینطور بلاتکلیف ماندهاند؟ بحث مأموریت جانبازان و فرزندان شهدا هوا شده، بحث پرداخت هزینه تحصیلی بلاتکلیف مانده است. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای خجسته) انتظار من از آقای رئیسجمهور این است که این کار را عملی کند، ببینید! دوستان امروز دارند از آقای رئیسجمهور در رابطه با ایثارگران و بیمه تکمیلی سؤال جمع میکنند تا برای سرمایههای نظام که ایثارگران هستند تعیین تکلیف کنیم. نگذاریم بیش از این به آنها ظلم و بیحرمتی شود و با روح و روان و اعصابشان بازی نکنیم. من تشکر میکنم، انشاءالله همکاران که دارند امضا جمع میکنند آقای رئیسجمهور توجه ویژه داشته باشد که بنیاد شهید را مکلف کند جواب بهداشت و درمان و بیمه تکمیلی را داشته باشند. من متشکر هستم.

علی اصغر یوسف نژاد
سرکار خانم اولادقباد بفرمایید.

فریده اولادقباد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران و همکاران گرانقدر عرض سلام و ادب و احترام دارم. انتظار داریم که جناب آقای دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری با توجه به مصوبه برنامه ششم توسعه لایحه رتبهبندی معلمان را با قید فوریت در دستور کار هیأت وزیران و آن کمیته تخصصی قرار بدهد تا در قانون بودجه سنواتی سال 98 لحاظ شود.
مورد دوم در رابطه با (3) میلیارد دلار که از حساب ذخیره ارزی جهت تکمیل پروژههای آموزشی و پرورشی، نوسازی و مقاومسازی مدارس تصویب شده، متأسفانه این هم محقق نشده است. ما این انتظار را داریم چند ماه به پایان سال 97 مانده، این بودجه و این تخصیص اعتبار هم از سازمان برنامه و بودجه بابت نوسازی و مقاومسازی مدارس اختصاص داده شود.
مورد سوم در رابطه با اعمال مدرک تحصیلی همکاران فرهنگی است که آقای دکتر مطهری! متأسفانه یک بار برای همکاران فرهنگی ما با مدرک تحصیلی اعمال میشود. با توجه به اینکه آموزش و پرورش ماهیت آموزشی دارد و باید همیشه همکاران عزیز ما افزایش علمشان متناسب با روز باشد، این اعمال مدرک فقط یک بار در آن سنوات خدمتی همکاران من اتفاق میافتد که این در دستور کار کمیسیون آموزش هم قرار گرفته و امیدوارم اگر به صحن علنی بیاید همکاران عزیز به لغو این بخشنامه رأی مثبت بدهند.
مورد بعد در رابطه با تعیین تکلیف بیمه تکمیلی ایثارگران عزیز بازنشسته و شاغل است که اینها چیزی حدود (37) روز است بلاتکلیف هستند. امیدوارم هم جناب آقای دکتر روحانی و هم آقای شهیدی ریاست محترم بنیاد شهید یک اهتمام ویژهای را داشته باشند.
مورد بعد هم در رابطه با بازدیدی که ما از دانشگاه افسری امام علی (علیهالسلام) داشتیم و همانطور که امام راحل هم فرمودند اجازه ندهید رزمندگان ما در پیچ و خم زندگیشان گم شوند (نایبرئیس ـ متشکریم) این است که انشاءالله با توجه به اینکه (20) درصد از بودجه اختصاصی این عزیزان محقق شده، در رابطه با بودجه سال 98 هم به ارتشیان عزیز اهتمام ویژهای را داشته باشند، سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. تذکرات روز را هم بفرمایید.

علیرضا رحیمی
در تذکرات روز هم نفر اول جناب آقای حاجی هستند، در دو دقیقه بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! از عنایت جنابعالی تشکر میکنم. همانطور که مستحضر هستید چند روز پیش در صحن علنی بنده نکتهای را از باب بند (11) ماده (22) خدمت آقای رئیس، آقای لاریجانی تذکر دادم و آن این بود که با توجه به وضعیت اقتصادی که الان برای مردم است و همچنین گزارش بسیار خوبی که برای برونرفت از وضعیت فعلی مشکلات اقتصادی توسط مرکز پژوهشهای مجلس تهیه کرده، آقای مطهری! آنجا بنده پیشنهاد دادم که یک هفته وقت مجلس را اختصاص بدهید و از دولت هم دعوت کنید بیایند، یا دولت برای هر معضلی از معضلات اقتصادی امثال رکود یا تورم و یا مسائل ارز و غیره برنامه برونرفت و راهکار دارد که اگر دولت راهکار دارد طبیعی است که آن بهتر است، چون بدنه کارشناسی کشور در اختیار دولت است، با حضور اعضای دولت آن را به بحث بگذاریم و یا اگر برنامه برونرفت ندارد، برنامه برونرفتی که مرکز پژوهشها در حدود (130) صفحه تهیه کرده را به بحث و تبادل نظر بگذاریم تا بین دولت و مجلس یک برداشت مشترک از هر معضلی از معضلات اقتصادی کشور صورت بگیرد. چون مثلاً ما الان در مجلس یک مطلبی را بیان میکنیم، دولت ممکن است به این میزان حساسیتش را برداشت نکرده باشد.
یک وحدت برداشتی صورت بگیرد و بعد راجع به راهکارها یا قانون میخواهد یا نمیخواهد که عمدتاً نمیخواهد. اگر قانون هم نیاز است یک طرح سهفوریتی حتی بگذاریم و آن را برای دولت تأمین کنیم. اگر هم که قانون نمیخواهد خود دولت آن راهکارهایی که هست را ما حمایت کنیم که انجام شود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای مطهری! آقای رئیس در پاسخ گفتند که بحث بسیار درستی است، منتها فقط به یک جلسه دوساعته اکتفا کردند که جلسه دوساعته هم به نوبه خود خوب بود، ولی کافی نبود. لذا پیشنهاد بنده این است که جنابعالی حمایت و دنبال کنید، قبل از اینکه بودجه را دولت بیاورد بهتر است که این کار انجام شود. یک وحدت برداشتی شود برای رفع مشکلات مردم در بعد اقتصادی، معیشتی و مشکلاتی که الان از باب بیکاری مردم با آن مواجه هستند.
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! از عنایت جنابعالی تشکر میکنم. همانطور که مستحضر هستید چند روز پیش در صحن علنی بنده نکتهای را از باب بند (11) ماده (22) خدمت آقای رئیس، آقای لاریجانی تذکر دادم و آن این بود که با توجه به وضعیت اقتصادی که الان برای مردم است و همچنین گزارش بسیار خوبی که برای برونرفت از وضعیت فعلی مشکلات اقتصادی توسط مرکز پژوهشهای مجلس تهیه کرده، آقای مطهری! آنجا بنده پیشنهاد دادم که یک هفته وقت مجلس را اختصاص بدهید و از دولت هم دعوت کنید بیایند، یا دولت برای هر معضلی از معضلات اقتصادی امثال رکود یا تورم و یا مسائل ارز و غیره برنامه برونرفت و راهکار دارد که اگر دولت راهکار دارد طبیعی است که آن بهتر است، چون بدنه کارشناسی کشور در اختیار دولت است، با حضور اعضای دولت آن را به بحث بگذاریم و یا اگر برنامه برونرفت ندارد، برنامه برونرفتی که مرکز پژوهشها در حدود (130) صفحه تهیه کرده را به بحث و تبادل نظر بگذاریم تا بین دولت و مجلس یک برداشت مشترک از هر معضلی از معضلات اقتصادی کشور صورت بگیرد. چون مثلاً ما الان در مجلس یک مطلبی را بیان میکنیم، دولت ممکن است به این میزان حساسیتش را برداشت نکرده باشد.
یک وحدت برداشتی صورت بگیرد و بعد راجع به راهکارها یا قانون میخواهد یا نمیخواهد که عمدتاً نمیخواهد. اگر قانون هم نیاز است یک طرح سهفوریتی حتی بگذاریم و آن را برای دولت تأمین کنیم. اگر هم که قانون نمیخواهد خود دولت آن راهکارهایی که هست را ما حمایت کنیم که انجام شود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای مطهری! آقای رئیس در پاسخ گفتند که بحث بسیار درستی است، منتها فقط به یک جلسه دوساعته اکتفا کردند که جلسه دوساعته هم به نوبه خود خوب بود، ولی کافی نبود. لذا پیشنهاد بنده این است که جنابعالی حمایت و دنبال کنید، قبل از اینکه بودجه را دولت بیاورد بهتر است که این کار انجام شود. یک وحدت برداشتی شود برای رفع مشکلات مردم در بعد اقتصادی، معیشتی و مشکلاتی که الان از باب بیکاری مردم با آن مواجه هستند.

علی مطهری
متشکریم. حالا پیشنهاد شما قابل تأمل و بحث است. ما هم پیگیری میکنیم، امروز هم در هیأترئیسه جلسه داریم، انشاءالله پیشنهاد شما را مطرح میکنیم.

علیرضا رحیمی
نفر بعدی جناب آقای عباسی هستند، بفرمایید.

اسداله عباسی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت محضر همه همکاران عزیز. جناب آقای مطهری! من دو تا تذکر دارم، یکی راجع به خرید برگ تضمینی چای است که در سال گذشته متأسفانه خرید یک کیلو برگ سبز چای (1528) تومان بوده، یعنی (1500) تومان بابت خرید یک کیلو چای و یک کارگر اگر صبح تا شب کار کند (100) کیلو بیشتر نمیتواند برداشت کند، اگر آن ماکسیمم را در نظر بگیریم، یعنی مزد کارگر، حمل و نقل و همه را حساب کنیم یعنی هیچی، ترک باغات چای. انتظارمان از آقای رئیسجمهور، معاون اول آقای رئیسجمهور و همچنین شورای اقتصاد و وزیر محترم جهادکشاورزی این است که خرید برگ تضمینی چای را واقعی ببینند و به داد کشاورزان عزیز چایکار برسند و ناظرین چای را هم به استخدام در بیاورند.
جناب آقای دکتر مطهری! اما نکته دوم؛ وزیر محترم راه و شهرسازی جناب آقای مهندس اسلامی گرچه تازه آمدند، اما حدود بیش از (10) سال است که یک راه (5/7) کیلومتری به نام املش ـ شلمان شروع و آغاز شده و یک باند (5/2) کیلومتری آن در پایان دوره هشتم هم افتتاح و تمام شد، اما بقیه اینها باقی مانده، و هر روز شاهد تصادفات ناگوار در آن مسیر هستیم و اخیراً هم متأسفانه جان دو نفر از عزیزان آن شهرستان املش را به خاطر همین تصادف از دست دادند و مردم شهرستان املش سوگوار هستند. چرا بایستی ما منتظر بمانیم که بعضی از مدیران بخواهند اینطور سهلانگاری یا کمکاری و غفلت کنند؟ متأسفانه بیش از شش ماه است که ما مدیرکل راه و شهرسازی استان گیلان نداریم و مدیرکلشان الان پست گرفته و در تهران است، فقط در هفته برای سرکشی به آنجا میآیند. آیا حق استان گیلان این است که ما مدیر راه و شهرسازی نداشته باشیم و متأسفانه به دنبال کسی میگردند که حتماً باید در ستاد آقای رئیسجمهور فعالیت سیاسی و انتخاباتی کرده باشند. (نایبرئیس ـ متشکریم جناب آقای عباسی) خواهش من این است که این را کمیسیون عمران رسیدگی کند. علت کمکاری، سهلانگاری و غفلت در ساختن راه املش ـ شلمان چیست و پاسخشان را به هیأترئیسه مجلس بدهند.

علی مطهری
خیلی ممنون. ما هم از جناب آقای اسلامی وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهیم حتماً به این مطلبی که فرمودید توجه ویژه کنند، خیلی ممنون. آقای کواکبیان و آقای عبدالهی نوبتشان از جلسه قبل مانده بود، این دو نفر هم تذکرشان را بفرمایند جلسه را تمام کنیم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر مطهری! من تشکر میکنم. بنده دهم آذر روز مجلس و روز شهادت شهید مدرس و (11) آذر روز شهادت میرزاکوچکخان جنگلی، (12) آذر روز جهانی معلولان و همچنین سالروز تصویب قانون اساسی را گرامی میدارم. امیدواریم که همه ما نمایندگان و مسئولین اجرایی بتوانیم مدرسوار در خدمت مردم باشیم و با هرگونه فساد، استبداد و امثال اینها مبارزه کنیم و سادهزیست باشیم.
آقای رئیس! تذکر اصلی من، یکی از قوانین بسیار مهمی که مجلس فعلی یعنی مجلس دهم تصویب کرده همین ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان است. متأسفانه برخی از مدیرانی که خیلی هم محترم هستند نمیخواهند از صندلیشان جدا شوند و بالاخره میدان را برای جوانان باز کنند. با لطایفالحیل، حتی گاهی به رهبری معظم نسبت میدهند که بیت رهبری این نسبتها را تکذیب کردند. خواهش من این است که توجه کنید، الان نخستوزیرهای فرانسه و بلژیک کمتر از (35) سال دارند. این عزیزان بالای (60) سال هستند نمیخواهند. در جنگ تحمیلی شهید محمدجواد تندگویان فقط (28) سال داشت که هم وزیر شد، هم اسیر شد و هم شهید شد. لذا خواهش من این است که دقت کنیم، رئیسجمهور محترم، خود کمیسیونهای مجلس، اگر خلأ قانونی دارد مشکل را به مجلس بیاورند حل کنند و الا انشاءالله دقت کنید که به نحو اکمل و احسن این قانون بسیار خوب اجرا شود و میدان هرچه بیشتر برای جوانان بانشاط و شاداب فراهم شود. والسلام

علی مطهری
متشکریم. جناب آقای عبدالهی بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
تذکرات شفاهی
جناب آقای دکتر مطهری! از لطف شما تشکر میکنم که واقعاً بسیار از مسائل را در مجلس رعایت میکنید.
تذکر من درمورد راه تبریز ـ اهر ـ هریس است. یک بار هم حضرتعالی نامه نوشتید، (90) کیلومتر راه است، نزدیک به (13) سال است دارد اجرا میشود. امسال قرار بود (31) کیلومتر تحویل بدهند، به علت و بهانه قیر (20) کیلومتر تحویل نشده است. واقعاً من دیگر روز پنجشنبه اهر بودم نتوانستم به ترحیم چند تا از شهروندان به خاطر خجالتی که داشتم بروم، واقعاً شرمندهام.
مورد بعدی؛ آقای رئیسجمهور در خردادماه مصوبهای درمورد امهال وام زلزلهزدگان ارسباران داشته است که متأسفانه این مصوبه دولت اجرا نمیشود. مصوبه به مردم اعلام میشود و بعد اجرا نمیشود، مردم بسیار بدبین میشوند که چرا این مصوبه دولت در چند ماه گذشته اجرا نشده است؟
بحث بعدی برق آذربایجان است، در شهرکهای صنعتی آذربایجان ازجمله شهرک سهند متأسفانه برق نیست. این یکی از مشکلات است، برق برای اشتغال زیرساخت است. در آذربایجانشرقی این اقدام صورت نمیگیرد. واقعاً برای استان ما بسیار مهم است که چرا برای اشتغال برق نداشته باشد، اگر سرمایهگذار هم باشد سرمایهگذاران نتوانند از برق بهرهمند شوند. آقای مطهری! به آذربایجان کملطفی میشود، حتی آقای وزیر کشور برای اولین بار دیده میشود که در برنامهاش نیست که فردا به تبریز برای معرفی استاندار بیاید و معاونش را برای معرفی استاندار آذربایجان میفرستد. این خیلی باعث شرمندگی است که بعد از (40) سال انقلاب برای اولین بار به آذربایجان بیتوجهی میشود که خواهش من این است آقای دکتر نوبخت هر آنچه برای استانهای دیگری که به آنها وابسته است صلاح میداند، به آذربایجان هم همین باشد، چرا اعتباری که برای بعضی از استانها میگذارند برای آببند و سد معیشتی متأسفانه برای آذربایجانشرقی دیده نمیشود. واقعاً خیلی ضایع است، استانی که مقام معظم رهبری فرمودند سر ایران است، چرا به آذربایجانشرقی، معادن آذربایجانشرقی، معدن طلا و مس هریس که شروع شده بود، (نایبرئیس ـ متشکریم) متأسفانه در چند ماه گذشته تعطیل شده است؟ این کملطفی به استان ماست. دوستان و هیأت وزیران به آذربایجانشرقی لطف کنند که آذربایجانشرقی بیش از این با مشکل مواجه نشوند. خیلی ممنون از لطف حضرتعالی که این فرصت را ایجاد کردید که مسائل استان مطرح شود.

علی مطهری
14
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه سیزدهم آذر 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.