1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 200 نفر رسمی است، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجاه و هشتم روز سهشنبه بیست و نهم آبانماه 1397 هجریشمسی مطابق با دوازدهم ربیعالاول 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح.
2 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد آسیبشناسی وضعیت شاغلان و بیکاران با رویکرد حمایتی.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش).
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش.
5 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
6 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به طرح جامع مدیریت شهری طبق اصل (85) قانون اساسی.
7 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
8 ـ انتخاب یک نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذیربط و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای عالی فضایی.
9 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس به پیشنهاد کمیسیون فرهنگی و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در ستاد امر به معروف و نهی از منکر.
10 ـ انتخاب دو نفر از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان به معرفی کمیسیون بهداشت و درمان و انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در شورای عالی نظام پزشکی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمد کاکاوند
(آیات 104 ـ 102 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای محمد کاکاوند تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ وَ لا تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ * وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا وَ اذْکُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ إِذْ کُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْواناً وَ کُنْتُمْ عَلى شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَکُمْ مِنْها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ لَکُمْ آیاتِهِ لَعَلَّکُمْ تَهْتَدُونَ * وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادر آقای محمد کاکاوند تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای مؤمنان از خداوند چنانکه سزاوار پروای اوست پروا کنید و نمیرید جز به دین اسلام. و همگی به رشته الهی در آویزید، پراکنده نشوید و نعمت خداوند را بر خود یاد کنید آنگاه که دشمنان همدیگر بودید. سپس او میان دلهای شما الفت داد و به نعمت او با هم دوست شدید و بر لبه پرتگاهی از آتش بودید و او از آن بازتان رهاند. خداوند بدینسان آیات خویش را برای شما روشن میسازد تا هدایت یابید. و باید از میان شما گروهی باشند دعوتگر به خیر که به نیکی فرمان دهند و از ناشایستی بازدارند و اینان رستگارند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
3
بیانات نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت آغاز هفته وحدت

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز به روایت اهل سنت روز ولادت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) (حضار صلوات فرستادند) و آغاز هفته وحدت است. آیاتی هم که قاری محترم تلاوت فرمودند در حقیقت دستور خداوند تبارک و تعالی برای چنگ زدن به ریسمان الهی با وحدت و انسجام است و در ادامه این آیاتی هم که قرائت فرمودند امر به معروف و نهی از منکر هم که اعلام کردند در ذیل آیه وحدت، در حقیقت دعوت به این است که هر مسلمانی باید تلاش کند اختلاف و تفرقه بین مسلمانان را با امر به معروف و نهی از منکر حل کند و در ادامه آیات هم خداوند میفرمایند «و لا تکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعد ما جاءهم البینات و أولئک لهم عذاب عظیم». یعنی اگر ما تفرقه را ادامه بدهیم و نتوانیم مشکل را حل کنیم باید انتظار عذاب بزرگی را از طرف خداوند داشته باشیم. حضرت علی (علیهالسلام) هم میفرمایند که «الههم واحد، کتابهم واحد و نبیهم واحد أ فامرهم الله باختلاف فاطاعوه، اونهاهم عنه فعصوه». یعنی اختلاف و عصیان در مقابل خداست.
امیدوارم که این آغاز هفته وحدت با باور و اعتقاد بر این آیات و کلام ائمه اطهار (علیهمالسلام) از ته دل و با تمام وجود به طرف وحدت برویم و نه در زبان و گفتار، نه در اینکه ما یک هفتهای را به عنوان هفته وحدت جشن بگیریم، ولی در عمل با اختلاف سر کنیم، در عمل با تفرقه سر کنیم، در عمل و رفتار براساس عدالت با همدیگر رفتار نکنیم، در تمام شئوناتی که در جامعه وجود دارد. اگر کتاب خدا برای ما دستور برای اجرا، زندگی و سعادت است، اطاعت از فرمان خدا این است که همه مسلمانان باید به طناب و آن ریسمان خدا چنگ بزنیم و اگر ما مسلمانها با هم وحدت و انسجام کنیم هیچ قدرت سلطهگری در دنیا قادر نخواهد بود چشم طمع به کشورهای اسلامی داشته باشد و این اختلافات و مشکلات را در جامعه ما ایجاد کند. قطعاً اگر ما بتوانیم به آن طرف برویم از همه آن مشکلات به راحتی خواهیم توانست با سربلندی بیرون بیاییم. امیدوارم که خداوند به ما کمک کند به آنچه که میگوییم از ته دل باور کنیم و به آنچه که باور داریم در عمل نشان بدهیم، انشاءالله.
4
ادامه رسیدگی به لایحه ادغام شرکتها و تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب داریم. دستور اولمان گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح که ما ماده (1) را بررسی کردیم، آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ماده (2) را من جهت بحث و بررسی قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ سازمان دارای شخصیت حقوقی مستقل میباشد و به صورت شرکت دولتی وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اداره میگردد.
تبصره 1 ـ امور استخدامی هر یک از کارکنان سازمان، تا تصویب قانون اداری ـ استخدامی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، حسب مورد تابع مقررات استخدامی مربوط در نیروهای مسلح خواهد بود.
تبصره 2 ـ صورتهای مالی سازمان با ضوابط سازمان حسابرسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رسیدگی میشود.
تبصره 3 ـ انجام معاملات درمورد محصولات نظامی اعم از کالا یا خدمات تابع مقررات برگزاری مناقصات نیروهای مسلح است. تشخیص محصولات نظامی با پیشنهاد رئیس سازمان و تأیید وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است.
تبصره 4 ـ سازمان در مواردیکه در این قانون و یا اساسنامه مقررات خاصی پیشبینی نشده است، تابع قوانین و مقررات عمومی کشور خواهد بود.
آقای دکتر پیشنهاد داریم، حالا اگر دوستانی که پیشنهاد دارند اصرار به طرح داشته باشند. آقای کاتب و جناب آقای رحیمی هستند، اگر بزرگواری کنند ما عبور کنیم. ظاهراً آقای کاتب منصرف هستند. آقای رحیمی! شما هم منصرفید؟ آقای دکتر! اگر زحمت نیست به رأی بگذارید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! همکاران تذکر و اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
راجع به این بند است؟ (پورابراهیمیداورانی ـ بله) بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای پورابراهیمی بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر پزشکیان! جلسه قبل چون موضوع لایحه پایانههای فروش، صندوق مکانیزه فروش مطرح شد، سخنگو گزارش کمیسیون را مطرح کردند. بعد از گزارش کمیسیون قرار بود مخالف و موافق صحبت کند.

مسعود پزشکیان
به این ماده چه ربطی دارد؟

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
الان خدمت حضرتعالی عرض میکنم. میگویم که چون در پایان جلسه قبل سخنگوی کمیسیون اقتصادی گزارش را ارائه کرد، اگر شما صلاح میدانید ما مخالف و موافق را در اینجا صحبت کنیم، شما آن را دستور اول بگذارید. درخواست من از حضرتعالی این است.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! من از شما سؤال کردم که آیا راجع به این موضوع است، شما فرمودید بله.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نه، من به دستور امروز را عرض کردم.

مسعود پزشکیان
اگر یک مقدار حوصله کنید این الان تمام میشود، زیاد نیست. لطفاً اگر راجع به این مسأله نیست اجازه بدهید رأیگیری کنیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب اصرار دارند پیشنهادشان را مطرح کنند.

مسعود پزشکیان

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و احترام محضر همکاران عزیز و تبریک هفته وحدت خدمت ملت بزرگ ایران و سروران بزرگوار. همکاران عزیز! من خواهش میکنم به این پیشنهاد دقت بکنید، اگر تشخیص دادید میتواند بسیار برای اصلاح این ماده کمک کند. در ماده (2) آمده سازمان (یعنی سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح) دارای شخصیت حقوقی مستقل میباشد و به صورت شرکت دولتی اداره میشود. ببینید! اگر ما اینجا بیاییم به صورت شرکت دولتی مطرح کنیم برخلاف سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و برخلاف کوچک شدن دولت است. ببینید! تمام نگاه مجلس و دولت این است که مملکت و دولت را کوچک کنیم.
همکاران عزیز! اگر دیروز به فرمایشات جناب آقای جلالی ریاست محترم مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی دقت میکردید، یکی از چالشهای بسیار بزرگی که در بخش اقتصادی کشور ما مطرح کردند بزرگ بودن دولت ماست. اگر کشور ما در واقع یک دولت بزرگی است، ما هم دوباره قانون بیاوریم تصویب کنیم که همچنان این دولت بزرگتر شود. یقیناً در راستای سیاستهای ابلاغی نیست. من از ریاست محترم جلسه خواهش میکنم، این مخالف سیاستهای ابلاغی است، اصلاً قابل طرح هم نیست، چون ما اینجا گفتیم به صورت شرکتهای دولتی اداره میشود و امور مالی و معاملاتی و استخدامی سازمان و شرکتهای وابسته براساس آییننامه خاص مصوب مجمع عمومی سازمان و تابع قوانین و مقررات حاکم بر نیروهای مسلح میباشد و مواردی را که در این قانون یا اساسنامه مقررات خاص پیشبینی نشده است تابع قوانین ذیربط است.
نکته بعدی که میخواهم عرض کنم تضاد در این بند است. یکجا گفتیم که آییننامه خاص این مصوبه مجمع عمومی سازمان تابع قوانین و مقررات حاکم بر نیروهای مسلح است، یکجا میگوییم که تابع قانون شرکتهای دولتی است، یکجا هم آمدیم میگوییم در مواردی که این قانون یا اساسنامه مقررات خاص پیشبینی نشده است تابع قوانین ذیربط است. یعنی قانون تجارت یا قوانین دیگر. چرا در یک ماده عملاً سه تا نگاه در این ماده وجود دارد؟ یکجا میگوییم تابع شرکتهای دولتی است، یکجا میگوییم تابع مقررات حاکم بر نیروهای مسلح است، یکجا هم میگوییم مواردی که مشخص نشده تابع قوانین ذیربط است. این یعنی چه؟
استدعای من از همکاران این است، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) پیشنهاد ما این است که این بحث «به صورت شرکتهای دولتی» حذف شود، یقیناً دولت هم موافق است، با نظارت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اداره شود. وقتی که با نظارت نیروهای مسلح اداره شود یقیناً موجب خواهد شد که تابع قانون تجارت خواهد بود، تابع شرکتهای دولتی نیست. یک روز هم نیروهای مسلح خودش خواست این را به صورت شرکت خصوصی کند و اصل (44) را اجرا کند، مغایرتی ایجاد نمیکند. وقتی که ما اینجا میآییم صراحتاً میگوییم که «به صورت شرکتهای دولتی» جناب آقای رئیس! موجب خواهد شد که عملاً ما از اصل (44) قانون اساسی جلوگیری کنیم. خواهشم این است که همکاران دقت کنند، ما داریم یک بندی را تصویب میکنیم که هم تضاد در گفتمان دارد، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای کاتب) هم مغایر قانون برنامه و سیاستهای ابلاغی است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ملکی مخالف هستند، بفرمایید.

ولی ملکی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم پیشاپیش هفته وحدت را به نمایندگان محترم و مردم ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم. این بحثی که وجود دارد، آقای کاتب یک قسمتی را اشاره کردند. شما در تبصره (2) توجه بفرمایید، آقای دکتر پزشکیان! نوشته «صورتهای مالی سازمان با ضوابط سازمان حسابرسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رسیدگی میشود». سازمان حسابرسی یک سازمان مستقلی است. یعنی سازمان حسابرسی، ضوابط خاص وزارت دفاع را نمیتواند رعایت کند، همه شرکتهای دولتی تابع قانون هستند که براساس ضوابطی که سازمان حسابرسی دارد مورد بررسی قرار میگیرد. خود تبصره (2) در اینجا مغایر با روح حاکم بر همین دولتی بودن و رسیدگی به امور حسابرسی است. ما نمیتوانیم استقلال سازمان حسابرسی را در اینجا نادیده بگیریم. این ایراد اساسی وجود دارد و باید اصلاح شود. یعنی اگر بپذیریم که وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح خودش یک سازمان است و ضوابط خاصی برای حسابرسی دارد، (نایبرئیس ـ آقای ملکی! شما باید مخالف صحبت کنید) من دارم با این اصل مخالف صحبت میکنم، پیشنهاد ایشان که به اینجا نیامده، من براساس این موضوع مخالفت میکنم، با تبصره (2) مخالفم.

مسعود پزشکیان
الان شما باید با پیشنهاد آقای کاتب مخالفت کنید.

ولی ملکی
پس بگذارید به حساب اینکه من دارم میگویم که شما این ماده را مطرح کردید، پیشنهاد را هم توضیح ندادید، براساس پیشنهاد شما رأیگیری نکردید، شما ماده را مطرح کردید گفتید مخالف و موافق وجود دارد یا نه؟ به خاطر همین من صحبت کردم، پس من روی ماده صحبت میکنم. تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
اگر دقت میفرمودید آقای کاتب داشتند پیشنهاد میدادند، شما باید در مخالفت آقای کاتب صحبت میکردید، متشکرم. مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی

نادر قاضی پور

علیرضا رحیمی
آقای قاضیپور! نوبتتان نیست. آقای پورابراهیمی وقتشان را به آقای قاضیپور واگذار کردند. جناب آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، تبریک هفته وحدت و هفته بسیج مستضعفان. تشکر هم از آقای پزشکیان که در رابطه با هفته وحدت فرمایشات خوبی را فرمودند.
همکاران عزیز! ما میخواهیم سازمانی دولتی درست کنیم، زیر نظر وزارت و دولت، تا مشکلات کرانههای ساحلی موجود که دارای مسائل امنیتی است را حل کنیم. ما میخواهیم صنایع دریایی را احیا کنیم. آقای پزشکیان! یک روزی ایران بزرگترین ناوگان دریایی را داشت، در جنگ با امپراتوری روم همه با کشتیها میرفتند، خیلی جنگهای ایران با کشورهای خارجی تردد اکثریت برگرفته با کشتیها بود. ولی به علل مختلف در دوران بعد از صفویه این کشتیسازی ما از بین رفت. الحمدلله بعد از پیروزی نظام مقدس جمهوری اسلامی خدمات خوبی را هم بخش دولتی و هم بخش خصوصی در امر صنایع دریایی انجام دادند. یکی از وظایف عمده وزارت دفاع تجهیز نیروهای مسلح است. وقتی که ما در کشوری هستیم هم شمالمان آب است، هم جنوبمان آب است و بیشترین مناقشات را هم با کشورهای همسایه در جنوب داریم چرا نتوانیم یک شرکت قوی دولتی صنایع دریایی که از الزامات لازم است. من به برادران عزیز و خواهران نیروی دریایی ارتش و سپاه سلام عرض میکنم که از مرزهای ایران اسلامی صیانت میکنند.
همکاران! پیشنهاد همکاران عزیزمان آقای کاتب در امر کارخانههای معمولی صدق میکند، از زحمات آقای کاتب تشکر میکنم که مطالعه میکند، اظهارنظر میکند و طرح میدهد، ولی این یک بحث حیاتی است. یک چیزی است که خط قرمز ما است. ما میخواهیم به وسیله وزارت دفاع، صنایع دفاعی خودمان را به خصوص در امر نیروی دریایی تقویت کنیم.
همه مستحضر هستند ما در تحریم هستیم، آقای پزشکیان! حتی کشتیهای ما را بیمه نمیکنند، چطور وابسته شویم؟ ما باید تشکیلات وزارت دفاعمان را آنقدر پول و امکانات و اجازه بدهیم تا کشتیهای مورد نیاز نیروهای دریایی سپاه عزیزمان و ارتش مقتدر مکتبیمان را خودمان تولید کنیم. آقای کاتب عزیز! مخالفت حقیر این است که سازمان نیروی دریایی و صنایع دریایی باید زیر نظر وزارت دفاع سازمان دولتی باشد تا بتوانیم سریعاً به اهداف خودمان که رهبر فرزانه به عنوان فرمانده کل قوا حکم حکومتی صادر کرده، عقب ماندیم، آقای پزشکیان! ما الان در چند جا خیلی عقب ماندیم، باید پیشرفت خوبی داشته باشیم. ما در مسائل موشکی پیشرفت خوبی داشتیم، ولی در صنایع دریایی به علت نبودن شرکت دولتی و چون که شرکت نیست، ما هم پول و امکانات در بودجه ندادیم، عقب ماندیم. برای پیروزی جمهوری اسلامی ایران، برای اقتدار نیروهای مسلح به این طرح رأی بدهید تا ارتش و سپاه ما با اقتدار در خلیج همیشه پیروز فارس و دریای عمان بتواند مقابل عصیانگریهای این شیاطین بزرگ، این کشتیهای بزرگ هواپیمابر اقتدار خود را نشان دهد. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای کولیوند موافق پیشنهاد هستند، بفرمایید.

محمدجواد کولیوند
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! خواهش میکنم توجه بفرمایید. با توجه به اینکه در لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح، در ماده (1) این لایحه اگر دقت کنید میگوید با استفاده از ظرفیتهای بخش غیردولتی، با ادغام و انتقال شرکتها و واحدهای این حوزه این سازمان تشکیل میشود. یعنی پیشبینی ظرفیتهای بخش غیردولتی دیده شده، اینکه مجدد ما در ماده (2) بیاییم در شخصیت حقوقی مستقل این سازمان بگوییم «و به صورت شرکت دولتی اداره میشود»، اولاً این مغایر برنامه پنجساله است، حتماً دوسوم رأی میخواهد و در قانون برنامه توسعه، توسعه دادن تشکیلات دولتی دولت محترم مغایر برنامه است، این یک.
دوم؛ در رابطه با توسعه سازمانهای دولتی حتماً باید توجه کنیم ابلاغیههایی که ما در واگذاریها اصل (44)، آییننامههایی که به نیروهای مسلح واگذار میشود، در بخش آییننامهها همینطور، کلمهای که در انتهای ماده (2)، شما نگاه کنید میگوید که «در این قانون و یا اساسنامه مقررات خاصی پیشبینی نشده است» تابع قوانین ذیربط است. این ذیربط ابهام دارد، باید بگوییم تابع کدام قانون؟ تابع کدام آییننامه؟ لذا دقت بفرمایید! ما در حقیقت اگر بحث تصویب ماده (2) را داریم، حتماً باید دقت کنیم که در این جریان در بخشهای دولت و توسعه سازمان و سازمانهای اسمی دولت و آن هم بعداً بگوییم اینها مستثنای از شمول قانون یا دیوان محاسبات هستند، یک شرکت نمیتواند دولتی باشد، ولی از آن طرف مستثنی شود. لذا دقت بفرمایید در بخش دولتی آن و در پیشبینی ظرفیت غیردولتی در ماده (1) این پیشنهاد را خواهش میکنیم رأی بدهید که «به صورت دولتی» آن حذف بشود، متشکرم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! آقای سلیمی هم اصرار به اخطار دارند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای سلیمی در موضوع است؟ (سلیمی ـ بله) بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! هم اخطار اصل (110) را و هم اخطار اصل (148) را دارم. اول اصل (148) را مطرح میکنم، «هر نوع بهرهبرداری شخصی از وسایل و امکانات ارتش و استفاده شخصی از افراد آنها به صورت گماشته، راننده شخصی و نظایر اینها ممنوع است». بخش اول اصل را عرض میکنم.
آقای رئیس! پیشنهاد برادر بسیار عزیزمان جناب آقای کاتب مغایر اصل (148) است، چون منجر به شخصیسازی، حالا این شخصی یا منظور همان شخصیت حقیقی یا عام و شخصیت حقوقی است. (نایبرئیس ـ شما دارید با این پیشنهاد آقای کاتب مخالفت میکنید) آقای رئیس! پیشنهاد اخطار دارد، یعنی اگر اخطار را وارد میدانید باید اخطار را به رأی بگذارید.
آقای رئیس! اصل (110) را هم اخطار دارم. اصل (110) هم امور مرتبط با نیروهای مسلح زیرمجموعه فرماندهی کل قوا است، ما اینجا حتماً باید با اذن این پیشنهاد را مطرح کنیم و چون مأذون نیستیم به نظر میرسد پیشنهاد قابل طرح نیست، متشکرم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، اخطار شما وارد نیست. دولت بفرمایید.

رضا طلایی نیک
سلام علیکم و رحمه الله
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ماه ربیع و هفته وحدت، ابتدا من از رأی قاطع مجلس محترم شورای اسلامی و شما نمایندگان عزیز به کلیات و اصل این لایحه که در جلسات گذشته انجام شد و همینطور تصویب ماده (1) تشکر میکنم. درمورد پیشنهاد جناب آقای کاتب و نظراتی که نمایندگان محترم مطرح فرمودند توضیحاتی را خدمت شما عرض میکنم. اولاً برخی از این نظرات به کلیات مربوط میشود که در کلیات مفصل در مجلس بحث شد و با علم به آن بحثها کلیات با رأی بالایی تصویب شد.
نکته دوم نظرات مرکز پژوهشها نسبت به گزارش اول کمیسیون بود که در این چند ماه گذشته کمیسیون امنیت ملی بررسی کرد و آن گزارش اولی که به مجلس آمد و مجلس به کمیسیون برگرداند که به عنوان اصلاح و شور دوم انجام بشود همه اینها تأمین نظر شده، لذا همه نظرات مرکز پژوهشها تأمین شد و ما هم جلسات مشترک داشتیم، کمیسیون همه را رسیدگی کرد.
سوم اینکه در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون اجرای اصل (44) که در مجلس محترم تصویب شده بخش محصولات نظامی و صنایع نظامی از مقررات واگذاری و مقررات اصل (44) مستثنی شده. بنابراین نمیشود ما به همه مقررات عمومی این بخش نظامی را گره بزنیم.
نکته چهارم این هست که وقتی اینجا در تبصره (2) خیلی محکمکاری شد و گفته شد «همه معاملات بخش نظامی تابع مقررات حاکم بر معاملات و مناقصات نیروهای نظامی خواهد بود» ببینید! معاملات و محصولات نظامی یعنی چه؟ یعنی بین وزارت دفاع و ارتش، بین وزارت دفاع و سپاه، بین این سازمان صنایع دریایی و نیروی انتظامی، اینها با وجود اینکه داخلی انجام میشود باز ما یک مقررات خیلی سفت و سختی داریم برای اینکه شفاف و کنترل بشود. اینها را نمیشود با مقررات عمومی که جنبه محرمانگی و طبقهبندی رعایت نمیشود گره بزنیم. لذا کمیسیون اینجا تفکیک کرد، گفت محصولات و خدمات نظامی تابع مقررات و مناقصات حاکم بر بخش نیروهای مسلح و بخش غیرنظامی اگر خواست به یک بازاری محصولی بفروشد تابع مقررات قانون تجارت خواهد بود.
بنابراین الحمدلله ما این تفکیک را در ماده (2) انجام دادیم. البته پیشنهاد جناب آقای کاتب تحصیل حاصل است، چون در تبصره (4) همین ماده (2) میگوید هرجا که ما اینجا حکمی در این قانون نیاوردیم تابع مقررات حاکم در کشور خواهد بود. بنابراین نظر آقای کاتب تحصیل حاصل است، در عین حال جناب آقای کاتب! ما مخالفتی با پیشنهاد شما نداریم، یعنی این فقط یک تأکید است، چون در تبصره (4) عین پیشنهاد شما به طریق کلیتری آمده. اینجا ما داریم یک شرکت دولتی تأسیس میکنیم، اما با مأموریت نظامی. همه سازمانهای صنایع نظامی ما شرکتهای دولتی هستند، یعنی برای اینکه وابستگی آنها به دولت کمتر بشود، اگر درآمدی دارند، اگر محصولات مازادی دارند به بخش غیرنظامی میفروشند بتوانند خوداتکا و خودکفا بشوند.
لذا این در راستای سیاستهای کلی کشور و قوانین مجلس هست و اگر شرکت دولتی نباشد درواقع یک سازمان دولتی میشود. صد درصد اعتبار آن را دولت باید بدهد، اما الان سازمانهای صنایع دفاعی ما بخشی از هزینههای خود را با درآمدهای خودشان تأمین میکنند. آخرین نکته؛ هیچگونه افزایش ظرفیت، وسعت و ابعاد جدیدی اتفاق نمیافتد، این از سازمانهای صنعتی ما الان با اذن مقام معظم رهبری جدا و مستقل شده. در واقع این وجود دارد، چیز جدید و توسعه جدیدی در سازمانها اتفاق نمیافتد. لذا ما ضمن اینکه نظر کمیسیون را خیلی دقیق میدانیم، پیشنهاد آقای کاتب هم چه رأی بیاورد، چه رأی نیاورد ما نظر خاصی نداریم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران محترم، برادران و خواهران عزیز و همچنین ملت عزیز ایران. همانطور که اشاره شد من اول یک جمله مقدماتی را عرض بکنم. نقش دریا در تأمین امنیت ملی کشور بر هیچکسی پوشیده نیست، بنابراین ضروری هست که ساز و کارهای لازم و امکانات لازم برای استفاده از ظرفیتهای کشور در دریا و همچنین تأمین مأموریتهای وزارت دفاع پیشبینی بشود. سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح دقیقاً با همین هدف و سایر اهدافی که به ویژه در ماده (1) این لایحه تصویب شده تشکیل خواهد شد. همچنان که اشاره شد ما بحثهای مفصلی را در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داشتیم، ابعاد مختلف این مسأله با حضور نمایندگان وزارت دفاع و همچنین مرکز پژوهشها بحث شد و نهایتاً این لایحه به مجلس تقدیم شد.
من چند نکته را تکمیلی عرض بکنم؛ ببینید! اشاره شد که توسعه تشکیلات دولتی هست، درحالی که اصلاً تشکیلات اضافی بر تشکیلات دولتی ایجاد نخواهد شد. در تبصره (1) ماده (1) این لایحه تصریح شده که از تاریخ تشکیل این سازمان کلیه شرکتها و واحدهای حوزه فعالیت سازمان از سازمانها و شرکتهای وابسته یا تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حسب نظر کمیسیونی که تشکیل خواهد شد منتزع میشود. در واقع این انتزاع از یک بخشی از مجموعه هست و اجتماع آنها و تشکیل این سازمان. بنابراین یک تشکیلات اضافی نیست.
در ارتباط با بحث اصل (44) هم اشاره شد، این از مقولههای حاکمیتی است و این مجموعه زیر نظر مقام معظم رهبری هست و و قابل واگذاری به بخش خصوصی نیست و نکته آخر هم اینکه بحث مناقصات اشاره شد. طبیعی است، این خیلی روشن است و توضیح واضحات است که هرگونه مناقصهای بایستی تابع ضوابط و مقررات مربوطه انجام بشود.
نکته آخر هم جهت تأکید به همکاران محترم عرض بکنم که به هر حال این سازمان با هدف ایجاد قابلیتهای بازدارندگی و تأمین نیازهای دفاعی نیروهای مسلح تشکیل خواهد شد و من امیدوار هستم با توجه به نظر موافق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی همکاران محترم با رأی بالایی به تشکیل این سازمان رأی بدهند و موافقت بکنند، خیلی متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد آقای کاتب این هست که «به صورت شرکت دولتی وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اداره میگردد» تبدیل بشود به «با نظارت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح».

مسعود پزشکیان
حضار 225 نفر، نظر خود را راجع به پیشنهاد آقای کاتب اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 226 نفر، اصل ماده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به این ماده (2) اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. با رأی بالایی تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 3 ـ سازمان میتواند در شرایط ضروری به منظور تأمین نیازمندیهای خاص نیروهای مسلح و دستیابی به فناوریهای جدید راهبردی صنایع دریایی نسبت به ایجاد شرکتهای تابعه و وابسته با تعیین مدت فعالیت محدود و یا مشارکت با طرفهای داخلی یا خارجی به پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» اینجا گفتند با اخذ مجوز، البته پس از اخذ مجوز درست هست «پس از اخذ مجوز فرماندهی معظم کل قوا اقدام کند». آقای دکتر! آقای محبینیا پیشنهاد حذف دارند. جناب محبینیا پیشنهاد حذف خود را مطرح میکنید؟ بفرمایید.

مسعود پزشکیان

جهان بخش محبی نیا
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای حسنپور! اتفاقاً من خودی هستم، به خاطر همین نگرانی من بیشتر است و وجود چنین قوانینی را در راستای تقویت نظام جمهوری اسلامی نمیدانم. جمهوری اسلامی بسیار عزیزتر از یک وزارتخانه، ستاد یا قوه است. اگر بتوانیم جمهوری اسلامی را حفظ کنیم با آن شرایط قانون اساسی بهتر میتوانیم نسبت به سرویسدهی به سازمانها و ارگانها هم عمل کنیم.
من خواهش میکنم نمایندگان محترم توجه بفرمایند. برادران عزیز و خواهران محترم! در این لایحه شما اجازه ادغام دادید، اجازه واگذاری بخشی از فعالیتها را توسط این سازمان به بخشهای غیرنظامی دادید، دست شما درد نکند. در ماده (2) گفتهایم سازمان دارای شخصیت حقوقی مستقل است، این معنای خاص خودش را دارد و گفتیم به صورت شرکت دولتی اداره میشود، امور استخدامی آن را هم ویژه کردید، حالا یک کمنور، سو سویی هم که باقیمانده برای نظارت بر این سازمان توجه بفرمایید! این را دولت با آوردن ماده (3) آن را هم از دست نظام گرفته و من واقعاً متعجب هستم این دولت با اینهمه شعاری که دارد چطور به چنین لوایحی تن میدهد و اجازه میدهد که اینها در قالب لایحه مطرح بشود.
در ماده (3) دقت بفرمایید! برادران، خواهران خواهش میکنم، این قانون زیربنا است، قانون ساختار است، همه ترقی و پیشرفت و فساد در جامعه به قانون برمیگردد. التفات بفرمایید، یک مقدار این موبایلها را خاموش بکنید، یک مقدار به این بحثی که در پارلمان مطرح است توجه کنید ببینید چه چیزی را میخواهید تصویب بکنید.
میگوید «سازمان میتواند در شرایط ضروری» سردار طلایینیک سرور عزیزم! این شرایط ضروری چیست؟ «به منظور تأمین نیازمندیهای خاص» این نیازمندیهای خاص چه هست؟ این موجب برداشت غلط بعضی از عناصر خائن به مملکت در داخل و خارج است. همینها است که این چهره پاک و مقدس جمهوری اسلامی را ملکوک میکند. یعنی چه نیازمندیهای خاص؟ حالا از اینها گذشتیم، در سطر سوم میگوید «نسبت به ایجاد شرکتهای تابعه» حالا نسبت به اصل آن ما مسأله داریم میخواهد شرکتهای تابعه را هم اضافه کند، حالا حاجآقای ذوالنوری! مدام برای ما بگذارید، شرکتهای تابعه هم حد یقف آن نیست، نقطه توقف آن نیست. میگوید «شرکتهای تابعه و وابسته» توجه میفرمایید؟ «با تعیین مدت فعالیت محدود» و یا بدتر آن این است، آقایانی که مدام اخطار و تذکر میدهید که ارتباط با خارجیها باید زیر نظر دقیق ارگانهای نظارتی خاص باشد و حق هم با شما است، حتماً هم همینطور هست. آمده که «با مشارکت با طرفهای داخلی یا خارجی» جلالخالق! شما هرچه را که در مواد قبل به هر نحوی نتوانستید در اینجا بگنجانید اینجا آوردید یک اختیار موسع و مفصل و مبهم و غیرقابل تعریف و غیرقابل کنترل را در اختیار یک سازمان میگذارید و بعداً هم میگویید که چرا بعضی از مسائل اتفاق افتاد؟ چرا بعضی از کماحتیاطیها به وجود آمد؟ چرا بعضی از مواقع آمده مسائلی به امنیت ملی کشور آسیب میزنند که هیهات! عامل و بانی اینها که بوده؟ عامل و بانی اینها همین بیتوجهیها است.
جمهوری اسلامی به همان میزان که باید نسبت به روابط مثبتاش حساسیت داشته باشیم در روابط منفیاش باید این حساسیتها مضاعف باشد. در هر صورت آقای فولادگر هم یک تذکری دادند که تأسیس شرکتهای جدید خلاف اصل (44) است. آقای دکتر پزشکیان! خلاف برنامه هم هست. من از سروران گرانقدر، برادران عزیز استدعای عاجزانه میکنم، از جناب آقای نقویحسینی و برادرانی که میخواهد مخالف پیشنهاد حقیر صحبت کنند باور کنید من از سر نگرانی میگویم، از سر دلسوزی میگویم. ارادتمند بر و بچههای خوب وزارت دفاع، ارتش، سپاه همیشه قهرمان و بسیج هم هستم، ارادت بنده هم ویژه، ویژه است، اما این خدایناکرده دلیل بر این نیست که ما آن نگرانیها و مراقبتها و حساسیتهای خودمان را در رابطه با این سازمانها نداشته باشیم.
دور از جان این عزیزان، دور از جان عزیزان هر سازمانی بخواهد تمامی منافذ قانونی را به نفع خودش ببندد و مجراهای قانونی را به نفع خودش مورد انبساط قرار بدهد مطمئن باشید در معرض فساد و اشتباهاتی است که قطعاً نیروهای مسلح ما پاکترین نیروها، اصلاً پاکترین نهاد نیروهای مسلح جهان هستند، اما این از مسئولیت پارلمان، مجلس و نمایندگان به هیچوجه نمیکاهد. خواهش میکنم به حذف این ماده رأی بدهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای دلخوش مخالف هستند، بفرمایید.

مسعود پزشکیان

سیدکاظم دلخوش اباتری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً من تشکر میکنم از برادر خوبم آقای محبینیای عزیز، ایشان استاد ما هستند، منتها نظر من این است که به بعضی از نکات دقت و توجه لازم را نفرمودند. نکته اول این است که دوستان! نیروهای مسلح تحت نظر مقام معظم رهبری است، ما زمانی که قانون اصل (44) را مینوشتیم نیروهای مسلح را مستثنی کردیم که صنایع دریایی نیروهای مسلح هم زیرمجموعه این نیروها است. این نیروها تحت نظر مقام معظم رهبری است، اصول متعدد قانون اساسی خصوصاً اصل (110) قانون اساسی در بندهای مختلف جایگاه اینگونه تشکیلات و دستگاهها را کاملاً مشخص کرده.
نکته دوم، ما امروز اگر نیروهای مقتدر نظامی، انتظامی ما، وزارت دفاع ما، صنایع دفاعی ما اگر از ضعف برخوردار بودند تا به امروز در دفاع از حقوق و ناموس این ملت در عرصههای مختلف از آبرو و از جان خود نمیگذاشتند که امروز ما در صنایع مختلف دفاعی و نظامی امکانات و تجهیزات لازم را داشته باشیم قطعاً بدانید بعضی از کشورهای متخاصم که در واقع نوک تیز پیکان آنها به سمت جمهوری اسلامی است، اینهایی که اطراف منطقه ما دارند توطئه میکنند در واقع با نیت شوم مقابله با جمهوری اسلامی و برخورد با جمهوری اسلامی آمدند. اگر اینها جرأت نکردند بعد از انقلاب به ملت ما توهین و جسارت بکنند یا به کشور ما ورود بکنند دلیل آن این است که همه ملت و همه دستگاهها و بخشهایی که زیر نظر مقام معظم رهبری هستند، خصوصاً در صنایع دفاعی و نظامی اینها توانستند خودشان را مجهز بکنند. به مثابه آیه «و اعدوا لهم مااستطعتم من قوه» ما در شرایط فعلی در شرایط تحریم هستیم، هیچموقع آمریکا یاد نگرفت، دولتمردان آمریکا یاد نگرفتند بعد از انقلاب که با مردم ما درست و علمی صحبت بکنند و اگر ما امروز این صنایع دفاعی از ملت ایران را نمیداشتیم قطعاً زودتر از اینها به ما آسیب میزدند و اهداف اصلی آنها ایران اسلامی بود، نه کشورهای دیگر.
امروز صنایع دفاعی با جایگاه ویژهای که دارد توانسته قدرت نظامی ما را در دریا به خوبی به اجرا دربیاورد. شما مانورهای مختلف را نگاه بکنید، این سلحشوران و این غیرتمندانی که دارند بدون ادعا و توقع در کنار سایر عزیزانی که در صنایع دفاعی مثل شهید احمدیمقدم، شهید طهرانیمقدم جان خود را داد که بتواند تا پای آخرین نفس خودش در مقابله با دشمن برای دفاع از ملت ایران سلاحهایی را تهیه بکنند که در زمان دفاع لازم باشد. اینجا آمده گفته در «شرایط اضطراری»، شرایط اضطراری را رهبری نظام تشخیص میدهد، وزارت دفاع ما شرایط اضطراری را نمیتواند برای عموم مردم تعریف بکند. امروز وزارت دفاع ما، صنایع دفاعی ما به قدری به خوبی کار کردند که بعضی از ابزار دفاعی را دارند که هنوز من و شما اینها را ندیدیم و لازم هم نیست اینها در معرض عموم قرار بگیرد. اینها در مواقع حساس و ضروری که باید در مقابل دشمنان بایستیم به نظر من در آن مواقع صنایع دفاعی ما در کشور، چه دریایی، چه هوایی و چه زمینی به خوبی خودش را نشان خواهد داد و امروز ملت چشمشان به این نیروهای مسلح است که اینها از حقوقشان دفاع بکنند. اگر زمان جنگ، بسیج و نیروهای مسلح ما نمیبودند، اگر امروز در مرزهای ما نیروی انتظامی و عزیزانی که دارند از مرزها پاسبانی میکنند نبودند قطعاً ما امروز اینجا نبودیم و اینجا ننشسته بودیم. خواهش من این است که برای تقویت نیروهای مسلح این را رأی بدهید. گفته «با مجوز فرماندهی کل قوا» از آقای رئیس هم که موافق هستند من تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای لاهوتی موافق هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از آقای دلخوش سپاسگزارم، ولی جناب آقای دلخوش!
من از بهر حسین در اضطرابم
تو از عباس میدهی جوابم
همه مطالبی که جنابعالی فرمودید کاملاً مطالب درستی است، واقعاً در بعد امنیت، دفاع زحماتی که در این کشور دارد کشیده میشود همه مسائل شما واقعاً مسائل منطقی درستی بوده، اما ما از بعد دیگر اضطراب داریم. آقایان و خواهران و همکاران عزیز! ما راهی جز این نداریم دولت دست از سر اقتصاد این کشور بردارد.
دولت باید دست از سر اقتصاد این کشور بردارد، باید بردارد. ما اگر بخش خصوصی را به عنوان عامل اقتصادی مهم در کشور باور داریم نباید در کلام باشد. امروز نقدینگی دامن همه را گرفته، شما همیشه به عنوان یک معضل بزرگ در کشور (1700) هزار میلیارد تومان نقدینگی که امروز به سوی دلالی رفته، به طرف خرید سکه و ارز رفته، پس ما بیاییم شرکتهای دولتی را همینطور پشت سر هم تأسیس بکنیم، بخش خصوصی را هم به طرف دلالی ببریم؟
آقای دکتر پزشکیان! این شعاری که ما در مجلس داریم میدهیم بخش خصوصی، بخش خصوصی کجای کار است؟ ما در حرف نه، در عمل باید بخش خصوصی را باور داشته باشیم. این (1700) هزار میلیارد تومانی که امروز در جامعه ما وجود دارد ما باید این را سوق به طرف نیازمندیهای جامعه بدهیم.
عزیزان و همکاران و دوستان من ببینید! ما در این لایحه افتخار هم میکنیم. آقای دکتر فولادگر آمدند مطلب درستی فرمودند. ما اجازه دادیم شرکتها و تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح با هم ادغام بشود و کمک هم میکنیم، افتخار هم میکنیم. یکجا در ماده (2) اجازه دادیم اگر شرکتی هم خواستند تأسیس بکنند، تأسیس بکنند، اما معنی ندارد در ماده (3) اجازه بدهیم شرکتهای متعدد دیگری هم احداث بکنند. پس دکان بخش خصوصی را ببندیم، بگذارید بخش خصوصی سرمایه خود را ببرد، ناراحت هم نباشیم بخش خصوصی سرمایههای خودشان را از کشور خارج بکنند. ایهاالناس! شما هم سرمایههای خود را ببرید، اشکال ندارد، این قوه مقننه نسبت به شما بیتفاوت هستند، ارزشی برای شما قائل نیست. ما باید اقتصادمان را دولتی بکنیم. من عاجزانه از شما خواهش میکنم به ماده (3) رأی ندهید. این به بخش خصوصی آسیب میرساند، ما باید بخش خصوصی را وارد میدان و صحنه بکنیم. این نقدینگی که امروز دارد جامعه ما را آزار میدهد باید به طرف نیاز جامعه هدایت بکنیم. من خواهش میکنم به پیشنهاد آقای محبینیا رأی مثبت بدهید.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

رضا طلایی نیک
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از همه عزیزانی که صحبت فرمودند. درمورد این پیشنهاد عنایت داشته باشید که اولاً بخشی از دغدغههای ارزشمندی که موافق محترم و پیشنهاددهنده محترم مطرح کرد بخشی از آن ناظر به این ماده و این لایحه نیست. این موضوع کلان اقتصادی در کشور هست و فقط اجازه بدهید من آن مواردی که مربوط به این ماده و لایحه میشود را توضیح بدهم.
اولاً این ماده یک ساز و کار بسیار، بسیار تجربهشده و جدی برای صنعت دفاعی است که تا به حال ما را در دور زدن تحریم و در اینکه ما تحریمها را که شدیدترین تحریمها علیه وزارت دفاع و نیروهای مسلح در سی و چند سال گذشته اعمال شده، مستحضرید یک هفته قبل از پیروزی انقلاب اسلامی قرارداد M.O.U با وزارت جنگ سابق بسته شد که در آن قرارداد در دوره بختیار از یک هفته قبل از پیروزی انقلاب تمام قراردادهای وزارت دفاع ما را با خارج از کشور، به حالت تعلیق درآورد. یعنی ما (40) سال در تحریم بودیم، اما این ساز و کاری که در ماده آمده برای این هست که ما به نام وزارت دفاع و سازمان صنایع دریایی نمیتوانیم برخی از تکنولوژیهای پیشرفته که به صورت روزآمد در حال تحول است را به دست بیاوریم و این شرکتهایی که اینجا اسم برده شده شرکتهای پروژهمحور هستند، یعنی برای پروژه خاص گفته برای مدت معین و محدود، یعنی یک شرکت برای همیشه نیست، برای مدت محدود تشکیل میشود، هدف آن هم در ماده گفته شده. میگوید «سازمان میتواند» عزیزان سهتا قید دارد؛ یکی در شرایط ضروری، یعنی در شرایط ضروری وقتی میخواهد از فرماندهی معظم کل قوا برای این موضوع اجازه گرفته بشود باید شرایط ضروری خوب تبیین بشود و به تأیید برسد. مراجع ذیصلاح باید این شرایط ضروری را تأیید کنند.
دومین قید گفته «برای تأمین نیازمندیهای نیروهای مسلح» جناب آقای محبینیا برادر عزیزم فرمودند گفته نیازمندیهای خاص، چه خاصی؟ گفته خاص نیروهای مسلح، نه هر نیازمندی. نیازمندیهای خاص نیروهای مسلح یک نیازمندیهای تعریفشده و تعیینشده است و سالیانه به تأیید میرسد. یک سیر تصویب دارد و بعد گفته شده «برای دستیابی به فناوریهای جدید راهبردی صنایع دریایی» یعنی نه برای هر موضوعی، برای این شرکتها، شرکتهای پروژهمحور هستند. خواهش من این است که به اصل ماده رأی بدهید، اگر خواستید خیلی شفافش بکنید بعضی از دوستان پیشنهاد رفع ابهام دارند، میشود شرکت پروژهمحور، یک پروژه یکساله، دوساله، سهساله که بخش دولتی و نظامی ما نمیتواند برود با یک شرکت خصوصی خارجی یا غیرخصوصی قرارداد ببندد اینها از طریق آن شرکت مشارکتی میروند. شرکت مشارکتی هم جناب آقای لاهوتی نکته درستی را فرمودند، اتفاقاً اینجا گفته «با مشارکت» یعنی همه آن شرکت متعلق به ما نخواهد بود، نظر جناب آقای لاهوتی هم تأمینشده است. با مشارکت خارجی و داخلی، یعنی این مشارکت برای این هست که ظرفیتهای بخش خصوصی را ما صددرصد به کار بگیریم. امیردریادار رستگار که رئیس سازمان صنایع دریایی و از پیشکسوتان نیروی دریایی ارتش هستند مایل بودم خود ایشان صحبت کنند، ملاحظاتی داشتند که فرمودند من صحبت کنم. ما الان این ساز و کارها را در سایر صنعتهایمان داریم و قانونی هست، ضمناً به استحضار برسانم در قوانینی که در همین مجلس محترم به تصویب رسیده سازمان صنایع هوایی و سازمان صنایع هوافضا و موشکی ما چنین مجوز قانونی را دارند.
بنابراین با این ملاحظات به نظر میرسد که دغدغههای دوستان تأمینشده است. خواهش من این است که اصل ماده را رأی بدهید، اگر رفع ابهام لازم شد در خدمت شما هستیم، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، سخنگوی کمیسیون بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام مجدد، ما با حذف این ماده مخالف هستیم، من دو دلیل مهم را علاوه بر نکاتی که اشاره کردند خدمت شما عرض بکنم. یکی اینکه همچنان که در متن ماده پیشبینی شده در واقع با تأکید بر فناوریهای جدید، به هر حال ممکن است شرایط و فناوریهای جدیدی در سطح دنیا و کشور به وجود بیاید که طبعاً تأسیس این شرکتها و ضرورت استفاده از این شرایط جدید اقتضا میکند که ما این انعطاف را در این ماده داشته باشیم.
نکته دوم که به نظر من بسیار، بسیار حائز اهمیت هست شرایط خاص کشور و شرایط تحریم و چگونگی مقابله با آن هست. بنابراین از این منظر نیز ما بایستی با تأسیس شرکتهای پروژهمحور و طبق شرایطی که در این ماده تأکید شده این سازمان بتواند انعطاف لازم را داشته باشد. مقتضای این تحولات و شرایطی که کشور با آن مواجه هست بتواند تصمیم بگیرد و اقدام بکند. بنابراین کمیسیون با حذف این ماده مخالف هست و من امیدوار هستم که با رأی بالایی دوستان به حفظ این ماده موافقت بکنند، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 224 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به پیشنهاد برادرمان آقای محبینیا اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون مخالف هستند. (قاضیزادههاشمی ـ پیشنهاد حذف ماده 3 مطرح است) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! آقای دکتر ادیانی یک رفع ابهام دارند. البته حضرتعالی باید اول به عنوان ابهام بپذیرید. میفرمایند که در صدر ماده (3) «سازمان میتواند در شرایط ضروری» این شرایط ضروری مبهم است و معلوم نیست. لازم هست ما یک تبصرهای اضافه کنیم، پیشنهادی هم برای حل آن دارند. اول شما ابهام را میپذیرید که پیشنهادشان را مطرح کنند؟

مسعود پزشکیان
در شرایط ضروری کجایش ابهام دارد؟ ضروری را تشخیص میدهند، زیر نظر مقام معظم رهبری هست. با أخذ مجوز هست، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته ارزشمند وحدت را به همه مسلمانان عالم و بندگان خوب خدا که محب انبیاء عظام هستند تبریک میگویم. جناب آقای دکتر پزشکیان! دوستان دغدغهای را داشتند چه پیشنهاد حذف، چه مخالف، دو ابهام دارد که من پیشنهاد رفع ابهام را هم دارم. تشخیص هم به حکم آییننامه با جنابعالی است.
در ماده (3) «سازمان میتواند در شرایط ضروری» ما نمیتوانیم کلمات مبهم، کشدار و تفسیربردار را در قانوننویسی بیاوریم. پیشنهادم این است که یک تبصره اضافه بشود و آن اینکه مصادیق شرایط ضروری با پیشنهاد رئیس سازمان و تأیید وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تعیین بشود. این ابهام اول و پیشنهاد رفع آن.
ابهام دوم در سطر چهارم است. جناب آقای پزشکیان عزیز! آنجا ما یک حکم کلی داریم میدهیم، در سطر سوم میگوییم «نسبت به ایجاد شرکتهای تابعه و وابسته»، «و» نه، «یا وابسته». اگر دوستان وزارت دفاع موافق باشند به جای «و»، «یا» بیاوریم به لحاظ نگارشی. «با تعیین مدت فعالیت محدود» معلوم است. «و یا مشارکت با طرفهای داخلی یا خارجی با محوریت طرحها و پروژه» یعنی این شرکتها پروژهمحور هستند. ما این قید را به این بزنیم که مفهوم عام دیگری از آن بر نیاید. اصل ماده بسیار لازم است، وزارت دفاع باید مبسوطالید باشد. ما نباید در برابر بسط ید دشمن چه در تحریم و چه در فضای غیرتحریم دست دوستانمان را ببندیم و مغلولالیدشان بکنیم. با این پیشنهاد من فکر میکنم هم ابهام قانونی برطرف میشود و هم از طرفی اصل ماده سر جایش محفوظ است. عذرخواهی میکنم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، به نظر من در ماده (6) اولاً همه این اقدامات پس از تأیید مقام معظم رهبری است. در خود این بحث هم باز در انتها أخذ مجوز از مقام معظم رهبری است. به نظر من ابهامی ندارد.
حضار 223 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به اصل ماده (3) اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده بعد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اینجا یک پیشنهاد اصلاح عبارتی هم جناب آقای دکتر رحیمی داده بودند که «با»، «پس از» بشود که قرائت شد.
«ماده 4 ـ محصولات نظامی اعم از کالا یا خدمات مشمول معافیت مالیاتی خواهد بود». البته این خلاف برنامه است و دوسوم رأی میخواهد، ولی پیشنهاد حذف هم داریم. (قاضیپور ـ الحاق) آقای دکتر! الحاقی به ماده (3) داریم، اجازه طرح آن را میدهید؟ آقای کاتب ببخشید، آقای قاضیپور بفرمایید.

نادر قاضی پور
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! ضمن تقدیر و تشکر از حساسیت حضرتعالی. آقای پزشکیان! ما یک الحاق به تبصره (3) داریم و این است؛ «زمینهای مورد نیاز سازمان در سواحل شمالی و جنوبی و رودخانههای مرزی وزارت جهادکشاورزی، وزارت راه و شهرسازی و مناطق آزاد به صورت رایگان در اختیار سازمان قرار گیرد». همکاران عزیز! مستحضر هستید طرحهایی که سازمان صنایع دریایی انجام میدهد در سواحل است. ما این پیشنهاد را آوردیم تا مشکلی پیش نیاید. مشکل اعتبارات پیش نیاید، سازمان صنایع دریایی سریعاً بتوانند به اهداف عالیه خود که فرماندهی معظم کل قوا ابلاغ میکند مانند مکران و جاسک انجام بدهند. الان مشکلاتی پیش میآید که وزارت محترم دفاع در گرفتن زمین با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند، به خصوص در مناطق آزاد.
لذا همکاران عزیز! به این پیشنهاد رأی بدهید تا هرچه سریعتر سازمان دریایی وزارت دفاع بتواند به اهداف تعیینشده نظام برسد. همه مستحضر هستید ما عقب ماندیم، صنایع دریاییمان را باید صددرصد تقویت کنیم، یکی از راههای تقویت داشتن سرزمین است. سرزمین را جهادکشاورزی، راه و شهرسازی و مناطق آزاد به صورت رایگان در اختیار این برادران عزیز قرار بدهند. به عشق امام حسین، یا حسین.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! بعضی از پیشنهادات اصلاً با ماهیت لایحه مغایرت دارند. من به عنوان نمونه خدمت شما عرض میکنم؛ مثلاً اینجا اصلاً اصل لایحه چیست، موضوع چیست؟ آیا این پیشنهاد برادر بسیار عزیزمان با موضوع هماهنگ است؟ عنوان لایحه بحث ادغام شرکتها و تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح است. در این راستا ما موافقت کردیم، تا ماده (3) فعلاً مواد را در خدمت عزیزان بودیم و کاملاً هم از نیروهای مسلح خودمان حمایت کردیم، میکنیم و خواهیم کرد. این بحثی نیست، اما این بحث زمینهای مورد نیاز، چرا ما بیاییم یک مطلبی را اینجا مصوب کنیم که باعث حساسیت بشود و بدخواهان نسبت به نیروهای مسلح زبانشان را باز بگذارند که شروع کنند حاشیهسازی برای نیروهای مسلح؟ عرض ما این است، الان مگر در بحث زمین مشکلی داریم، مگر نیروهای عزیز مسلح ما در این بحث در بخش صنایع دریایی الان مگر با این مشکل مواجه هستند؟ چنین مشکلی نداشتیم، ما صرفاً جهت هماهنگی گفتیم این شرکتها ادغام بشود و این سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح تشکیل بشود. مثل روال سابق اگر نیاز به زمین ساحلی در شمال، جنوب و حاشیه رودخانهها داشتند عمل بشود. کاری نکنیم زبان بدخواهان علیه نیروهای محترم مسلح باز بشود، کاری نکنیم حاشیهسازان حاشیهسازی و باز یک موجی علیه نیروهای مقتدر مسلح ما شروع بکنند. نیروهای مسلح ما علیرغم اقتداری که دارند معمولاً در مباحث داخلی نجابت هم به خرج دادند.
اعتقاد من این است که در این راستا عین روال سابق عمل بشود، نیازی به این مسأله نیست، صرفاً یک زمینه بهانه برای بهانهجویان فراهم میکند. مضافاً به اینکه این تبصره با عنوان لایحه مغایرت دارد و اصلاً طرح این مسأله براساس آییننامه داخلی مجلس مصلحت نیست، متشکرم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای برزگر موافق هستند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و عرض ادب دارم خدمت همکاران گرامی و مردم شریف ایران. هفته وحدت را گرامی میداریم، خدمت مردم ایران تبریک عرض میکنم و همچنین تقدیر و تشکر میکنیم از زحمات نیروهای مسلح. از مردم آذربایجانغربی هم تشکر میکنم که با حضورشان استقبال گرمی از رئیسجمهور محترم و هیأت همراه ایشان به عمل آوردند و همچنین از آقای رئیسجمهور و هیأت همراه هم تشکر میکنم که به آذربایجانغربی سفر کردند.
همکاران گرامی، عزیزان! ما در برنامه ششم توسعه (5) درصد از بودجه عمومی کشور را برای بنیه دفاعی اختصاص دادیم و هرساله هم بر طبق برنامه باید (5/0) درصد به این اضافه بشود. تخصیصهایی که برای بنیه دفاعی داده میشود گاهاً از همین قوانینی که ما در مجلس تصویب کنیم میتوانیم کمک کنیم برای بنیه دفاعی و اقتدار نیروهای مسلح، پیشبردن اهداف نظامی و دفاعی و توسعه توان نظامی. این دست کارها، یعنی کارهای بروکراسی را کاستن و نیروهای مسلح هر کجا که برای زمین، چه در مناطق آزاد، چه در مناطق سواحل کشور نیاز داشته باشند سریعاً و با سرعت هرچه بیشتر میتوانند به آن زمینها دسترسی پیدا کنند. دوست عزیزم جناب آقای سلیمی اشاره کردند، اتفاقاً این یک پیام هم برای دشمن دارد که نیروهای مسلح در کشور وزارت دفاع هر کجا اختیار کردند، هر کجا خواستند کشور کلاً همهجانبه، هم مجلس و هم دولت در جهت بالا بردن توان نظامی این آمادگی را دارد که با نیروهای مسلح همکاری کند برای بنیه و حالت دفاعی و اینکه آن صلابت و اقتدار نیروهای مسلح را نشان بدهیم. من از همکاران گرامی خواهش میکنم به این الحاقیه رأی مثبت بدهند که انشاءالله بتوانیم بخشی از آن (5) درصد بودجه بنیه دفاعی کشور که از بودجه عمومی کشور است را محقق کنیم، سپاسگزارم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نماینده دولت نظری ندارد، کمیسیون هم نظری ندارد. به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 221 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! شما پیشنهاد حذف برای ماده (4) داده بودید. اخطار خود را اول بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا از همکاران عزیز

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 221 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را نسبت به مغایرت این بند با اصل (75) اعلام بفرمایید. بار مالی دارد، نمایندگان نظر خودتان را اعلام بفرمایید، اخطار را به رأی گذاشتیم. معافیت مالیاتی نمیشود داد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای کاتب! پیشنهاد حذفتان را مطرح کنید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! بعضی از همکاران این ابهام برایشان پیش آمد که چون لایحه است اصل (75) نیست، اما همکاران دقت بکنند! در متن لایحه پیشنهاد معافیت مالیاتی وجود ندارد و دولت هم در اینجا نمیتواند موافق صحبت بکند. من حالا پیشنهاد حذف را دارم.
جناب آقای دکتر پزشکیان! اولین نکته اخطار بند (6) برنامه ششم توسعه است که دوسوم رأی میخواهد چرا که گفته برقراری هرگونه تخفیف، ترجیح و یا معافیت مالیاتی جدید طی سالهای قانون برنامه ممنوع است. اینجا پیشنهاد این است که دوسوم رأی برای رأیآوری اصلش میخواهد.
نکته دوم، همکارها دقت بکنند! چون در لایحه دولت وجود ندارد و در بند (14) ماده (91) قانون مالیاتهای مستقیم هست اینجا مربوط به حقوق کارکنان سازمان دفاعی کشور میشود، مربوط به اعم از کالا و خدماتی که سازمان دفاعی تولید میکند نمیشود.
نکته بعد، همکاران! اگر یک مجموعه بخش دولتی بیاید معافیت مالیاتی بگیرد عملاً قدرت رقابت بخش خصوصی را ما میگیریم. چه کاری است که ما داریم انجام میدهیم؟ یعنی شما اجازه میدهید که بخش خصوصی دیگر توان تولید را نداشته باشد، چرا بخش دولتی را میآورید معافیت مالیاتی میدهید، در این قانون بخش خصوصی معافیت مالیاتی ندارد. عملاً مغایر اصل (44) قانون اساسی است. همکارها! من استدعا میکنم دقت بکنید.
نکته بعد؛ ما در حال شرایط تحریم هستیم، کشور را باید با مالیات اداره کنیم، اگر هر بخشی از کشور، امروز آموزش و پرورش بیاید بگوید من مشکل دارم، وزارت بهداشت و درمان بیاید بگوید من مشکل دارم، مناطق محروم کشور ما مشکل دارند، همه بیایند بگویند ما مشکل داریم باید معافیت مالیاتی داشته باشیم پس بودجه مملکت را از کجا میخواهیم تأمین بکنیم؟ این هزینهای را که امروز ما باید برای اداره مملکت که نزدیک به (293) هزار میلیارد تومان بودجه هزینه جاری کشور است از کجا میخواهیم تأمین بکنیم؟ من خواهش میکنم عزیزان ما مغایر با سیاستهای کلان کشور رأی ندهند. عزیزان من! من توضیح دادم در جلسه محرمانه دیروز که بحث سیاستهای کلان اقتصادی بود یکی از موضوعات بحث مالیه عمومی کشور بود. در آن بحث مالیه عمومی کشور گزارش مرکز پژوهشهای مجلس هم جلوگیری از فرار مالیاتی بود، هم وضع مالیاتهای پلکانی برای افزایش مجموعه درآمدهای کشور بود، هم کاهش معافیتهای مالیاتی بود، هم این است که ما پایگاههای دادههای اقتصادی کشورمان که امروز تولید مالیات میکنند را حذف نکنیم.
عزیزان من! ما داریم برای دلسوزی به یک بخش اصل اقتصاد کشور را صدمه میزنیم. استدعا میکنم همکاران دقت بکنند. چون این دوسوم رأی میخواهد رأی ندهند. اجازه بدهند که دولت خودش اگر تشخیص داد لایحه بیاورد. اینجا در لایحه دولت صرفاً حقوق کارکنان سازمان صنایع دفاع است و ما هم آن را میپذیریم چون دولت لایحه آورده. از همه همکاران عزیز بسیار ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، کمیسیون و دولت اگر موافق هستید این را ارجاع بدهیم اصلاح بکنید بیاورید. موافق هستید یا میخواهید بیایید دفاع بکنید؟ پس اگر میخواهید بیایید دفاع بکنید مخالف صحبت کند، چون اگر حذف بشود دیگر حذف میشود. مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! ثبتنام را برای پیشنهاد آقای کاتب انجام دادیم قرعهکشی هم شد. برای اخطار ثبتنام نکردیم. جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم عنایت بفرمایند، دوستان ببینید! فرمایشات برادر خوب ما جناب آقای کاتب فرمایش درستی بود. واقعاً ما کشور را باید از راه مالیات اداره بکنیم. این فرمایشات کلی ایشان واقعاً قابل قبول هست، ما جلوی فرارهای مالیاتی را باید بگیریم، منطقی است. اما دوستان! شما ماده (4) را دقت بکنید. دقیقاً شما مطالعه بفرمایید، در ماده (4) اینطور آمده؛ «محصولات نظامی اعم از کالا یا خدمات مشمول معافیت مالیات خواهد بود». شما ببینید نظامیان ما که درآمد ندارند، هر سال در قانون بودجه، بودجه امنیتی کشور را ما تأمین میکنیم. چه فرقی میکند؟ در واقع اگر همین مالیاتی را که برادر خوب ما جناب آقای کاتب فرمودند باید در بودجه سنواتی تأمین بکنیم.
بنابراین اینجا شرکتهای آنها اگر کار اقتصادی کردند، هر شرکتی اعم از نیروهای مسلح، شرکتهای دولتی کار اقتصادی کردند باید مالیات پرداخت بکنند. برادر خوب ما جناب آقای کاتب! اما اینجا گفته محصولات تولیدات نظامی، یعنی اینکه نمیخواهد تولیدات نظامی خودش را بفروشد که در قبال آن مالیات پرداخت بکند. تولیدات محصولات نظامی، کالاهای مربوط به آن مشمول معافیت مالیاتی است. بنابراین ماده (4) لزومی ندارد. اگر نیروهای مسلح آمدند کار اقتصادی کردند باید مالیات پرداخت بکنند. بنابراین مفهوم ماده (4) کار اقتصادی نیست، تولیدات نظامی است. همین مالیاتی که اگر بخواهند پرداخت بکنند ما در قالب بودجه امنیتی باید برای آنها تأمین بکنیم. یعنی از این جیب دولت به جیب دیگر دولت. من خواهش میکنم اجازه بدهید ماده (4) حفظ و به قوت خودش باقی بماند، متشکرم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا موافق هستند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
بعضی از مواقع کالیبر آقای مهندس لاهوتی و حقیر با هم همخوانی ندارد، این یکی از آن موارد است، چون در شور قبلی حضرت ایشان در موافقت با حقیر صحبت کرد، اما اینجا اختلاف نظر داریم. من خدمت همکاران عزیز عرض کنم اگر ماده (91) قانون مالیاتهای مستقیم را یک امعان نظر و التفاتی بفرمایید، آمده که «درآمدهای حقوق به شرح زیر از پرداخت مالیات معاف است» آقای دکتر پزشکیان! این را التفات بفرمایید منتدار هستم، اگر این کمیسیون و سردار طلایی بگذارند که هیأترئیسه مجلس کارشان را انجام بدهد. ماشاءالله آنقدر نفوذ زیاد است که هر چیزی هم دلشان میخواهد تصویب میشود.
عزیزان! ماده (91)، (14) بند دارد، بند (14) آن میگوید درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان مشمول معافیت از باب حقوق هستند، خیلی هم خوب است. اتفاقاً قشری از نیروهای حقیقتاً زحمتکش، عزیز و پاکدامن که قانونگذار هم وظیفه خود را انجام داده، اما دقت بفرمایید! جناب آقای لاهوتی عزیز و دوستان دیگر، حاجآقای ذوالنوری! اینجا در قانون آورده که ساز و کار بند (4) ماده (2) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب کذا و اصلاحات بعدی آن تعیین میشود. این خیلی خطرناک است، یک.
مسأله بعدی تعمیم و توسعه بخشیدن به مالیات، یعنی رفتن به سوی نفت. یا شعار را ندهید، یا عمل کنید. از یک منظر میگویید که اقتصاد ملی باید از نفت جدا بشود، به میزان تمایز و انفکاک ما مشروعیت پیدا میکنیم، از یک طرف هم میآییم گر و گر پیشنهاد میدهیم که به نفت وابسته بشویم. اتفاقاً گسترش پایه مالیاتی و عدالت مالیاتی یعنی رفتن به سوی حکمرانی خوب، حکمرانی خوب در دامن دین محقق میشود. چرا دقت نمیکنید؟ من به عنوان معلم علم سیاست خدمت شما عرض میکنم؛ هرچقدر ما به طرف این نگاههای نئولیبرالیستی و مارکسیستی و کذا و کذا میرویم باور بفرمایید به جهنم و مردابی میرسیم که ملتها و تمدنها آنجا مدفون میشوند، اما دین هم به صورت واقعی اجرا نشود همین حاصل کار است. دین زلال است، روابط اقتصادی و انسانی و فرهنگی ما اگر بر پایه دین، نه برداشتهای فردی این و آن، اگر تحقق پیدا بکند باور بفرمایید ما زیباترین نهاد و نظام سیاسی را خواهیم داشت. برادر من! رفتن به این سمت خطا است. این را به عنوان کوچک و اقل پارلمان به استحضار میرسانم، تصمیم با خود شما است. فلذا به این پیشنهاد آقای کاتب که بعد از اینکه از هیأترئیسه پایین آمده این صدارت را خلاصه کلام به نفع این چاله سیاست رها کرده ماشاءالله خیلی فعال شده و واقعاً حرفهای عاقلانه و حکیمانهای میزند. جناب آقای رحیمی با این همراهی بکنیم، خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان

رضا طلایی نیک
بسم الله الرحمن الرحیم
درمورد این ماده نمایندگان محترم مستحضر باشند همانطور که مستحضر هستید ما الان در دو جا معافیت مالیاتی داریم، یکی درمورد کارکنان نظامی و انتظامی که حقوق و درآمد حقوق آنها طبق ماده (91) قانون مالیاتهای مستقیم معاف از مالیات است. بنابراین ما دیدیم در لایحه دولت این تکراری است. در ماده قبل که شما تصویب فرمودید آمد که امور استخدامی هریک از کارکنان تا تصویب قانون استخدامی وزارت دفاع مشمول قوانین کارکنان نیروهای مسلح میشود. وقتی کارکنان نیروهای مسلح از قبل از انقلاب و بعد از انقلاب تاکنون حقوق آنها مشمول معافیت مالیاتی هست بنابراین لزومی نبود که در اینجا دوباره ذکر بشود. به همین خاطر در لایحه دولت هم آمده بود، ولی حذف شد. ما نیازی به ذکر آن نداریم.
درمورد محصولات نظامی و مصارف نظامی و امنیتی در قانون مالیات بر ارزش افزوده شما تصویب فرمودید در بند (17) ماده (12) کلیه اقلام و کالاها با مصارف دفاعی، امنیتی و انتظامی مشمول معافیت مالیاتی است. بنابراین ما دو تا معافیت مالیاتی در قوانین عام کشور داریم، این ماده فقط برای این بود که چون یک سازمان و شرکت صنایع دفاعی جدید تأسیس میشود کمیسیون از باب اینکه شفاف بشود و بعداً ابهامی وجود نداشته باشد این را آورده. برای رفع ابهام حتی یکی از نمایندگان الان پیشنهاد کردند بنویسند مشمول بند (17) ماده (12) که جناب آقای تقوینژاد رئیس محترم سازمان مالیاتی هم تأیید فرمودند که الان اینجا نشستند. ما الان مشمول معافیت مالیاتی در کالاهای نظامی هستیم و لذا این حکم جدیدی نیست. فقط از باب رفع ابهام و تصریح بیشتر است، و الا ما معافیت مالیاتی را در قوانین داریم، متشکرم.

غلامرضا کاتب

مسعود پزشکیان

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
ما هم با رفع ابهام موافق هستیم، اگر اینجا امکان آن هست این کار انجام بشود، اگر نه هم که میتواند به کمیسیون برگردد و آنجا جمعبندی بشود، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، پیشنهاد حذف را به رأی میگذاریم. (کاتب ـ این محصولات با تولیدات نظامی فرق میکند این را توضیح بدهید) نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به حذف این اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! چون هم ماده (4) و هم ماده (5) با ابهاماتی روبهرو هست بعضی از دوستان هم درخواست رفع ابهام دادند. با سخنگوی محترم کمیسیون هم صحبت کردیم گفتند نیاز به بررسی جای بیشتری دارد. چون ماده (5) این سازمان یک سازمان دولتی تشکیل شده، ردیف بودجه بخواهد طبیعتاً برایش میگذارند و ماده (4) هم به همین صورت است.

مسعود پزشکیان
حضار 213 نفر، اصل را به رأی میگذاریم. اگر میخواهید ارجاع بدهیم، اگر نه این ابهامات را نمایندگان محترم! برای ارجاع به کمیسیون نظر خود را اعلام بفرمایید که این ابهامات رفع بشود، چون به هر حال دوسوم بگوییم رأی میخواهد مشکل پیدا میکند، ولی اگر آن ابهامات رفع بشود راحتتر میتوانیم رأیگیری بکنیم. ارجاع مواد (4) و (5) به کمیسیون برای رفع ابهامات است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. برای اصلاحات به کمیسیون برود و انشاءالله برگردد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 6 ـ اساسنامه سازمان توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد و پس از تأیید فرماندهی معظم کل قوا ابلاغ میگردد.
آقای دکتر! پیشنهادی نداریم، به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به ماده (6) اعلام بفرمایید. (مطهری ـ آقای دکتر این مدت ندارد، از چه مدتی؟ این را مشخص بکنید، آییننامه را در چه مدتی بدهند؟ این را اعلام و رفع ابهام کنند، در چه مدتی آییننامه را بدهند).

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
کمیسیون آقای دکتر نجفی! این اساسنامه ظرف چه زمانی باید تهیه بشود؟ زمان نگذاشتید (نجفیخوشرودی ـ در مدت 6 ماه) در مشروح مذاکرات شش ماه بیاید، آن را هم باید اصلاح کنید.

مسعود پزشکیان
حضار 212 نفر، دولت و کمیسیون موافق هستند، مخالف هم نداریم، پیشنهاد هم نداریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
ادامه رسیدگی به لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر سامانه صندوق فروش

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما در جلسات گذشته یک تغییر دستور را رأیگیری کردیم در رابطه با گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانههای فروشگاهی. سخنگوی محترم کمیسیون گزارش خود را ارائه کردند، الان زمان آن هست که مخالفین و موافقین در این زمینه اظهار نظر کنند و کلیات مورد بحث قرار بگیرد. من اسامی مخالفین و موافقین را قرائت میکنم بعد در خدمت عزیزان هستیم.
مخالفین جناب آقایان: نادر قاضیپور، جلیل رحیمیجهانآبادی و مسعود گودرزی و موافقین جناب آقایان: محمدرضا پورابراهیمی، سیدحسن حسینی و حمیدرضا فولادگر هستند. جناب آقای قاضیپور به عنوان اولین مخالف بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد محضر ملت بزرگ ایران اسلامی به خصوص اعضای نیروی دریایی ارتش و سپاه. همکاران عزیز! این لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش). آقای پزشکیان! خواهش میکنم سؤالات من را نماینده دولت بیاید توضیح بدهد. کدام تولید داخلی صندوق را تولید کرده، چند میلیارد دلار ارز از مملکت خارج شد تا این صندوقها وارد بشود؟ ما زیرساختها را آماده نکردیم، اول باید کارخانه تولید صندوقهای مکانیزه را تولید و احداث میکردیم و به اندازه (1) میلیون در انبارها میگذاشتیم که نه انحصار میشد و نه قیمت بالا، بعد دولت این لایحه را با آن پشتیبانی میآورد. الان شما این قانون را تصویب کنید فردا تمام بقالها، چقالها سر کوچه و میوهفروشیها همه باید صندوق بگذارند. این (1) میلیون صندوق حداقل در کجا است، کجا انبار شده؟ پشت این لایحه چه کسانی میخواهند واردات تکنولوژی بیاورند یا واردات صندوق را بیاورند؟
آقای پزشکیان! جدا از اینکه چندین مواد با قانون ارزش افزوده و قوانین مالیاتهای مستقیم و غیره مغایرت دارد اینجا جرایم تعیین کردند، جرایم متناسبی ندارد. آقای پزشکیان! قانون میگوید جرایم با حکم دادگاه باید باشد. اینجا اختیار دادند امور مالیاتی مغازه را ببندد، اختیار دادند نیروی انتظامی تحت امر امور مالیاتی قرار بگیرد. من از حضرتعالی به عنوان رئیس جلسه خواهش میکنم از نماینده دولت بپرسید چند تا صندوق مکانیزه لازم است، این صندوقها در ایران در کدام کارخانه و کجا تولید شده است. ما وقت هم نداریم میگوییم دو سال بعد، یک شهر نمونه هم تعیین نکردیم بگوییم در شهر قم اول اجرایی بشود بعد برود مراکز استانها، بعد شهرستانها و بعد روستاها و بعد بین راهیها.
لذا همکاران عزیز! این لایحه دولت ناقص است، زیرساخت ندارد، حداقل در مرحله اول (2) میلیارد دلار خروج ارز از مملکت دارد، مجلس شورای اسلامی شبانهروز تلاش میکند، آقای پزشکیان خودشان هم عضو آن کمیسیون هست تا به ارز و پول نظارت دقیق باشد تا حقی ضایع نشود. ما پول (80) میلیون نفر ایران اسلامی را دست دو، سه نفر واردکننده خواهیم داد. هر جای دنیا بروید (1) میلیون صندوق مکانیزه فروش آماده نیست، مگر اینکه طراحان این در دولت با آنها قبلاً هماهنگی کردند، آن دستگاهها الان تولید شده، سوار کشتی هست، منتظر هستند که مجلس این قانون را تصویب کند فردا کشتیها بیایند واردات انجام بشود.
آقای پزشکیان! حداقل (1) میلیون دستگاه صندوق لازم است، ایران اسلامی که تولید نکرده، ما بیاییم اول ابلاغ کنیم، وزیر محترم صنعت و معدن این صندوقها را در ایران تولید کند، به صورت انبوه غیرانحصاری تولید کند، بعد این لایحه را تصویب کنیم.
همکاران! به این لایحه رأی ندهید، این لایحه به ضرر تولید داخل است، این لایحه، لایحه وارداتی است. با لایحههای وارداتی حتماً مقابله کنید. اصل قضیه را موافق هستم، آقای پورابراهیمی همکار عزیزم! من با اصل قضیه موافق هستم. حضرتعالی به عنوان رئیس محترم کمیسیون اقتصادی که هم زحمت فراوان میکشید به من به عنوان موافق توضیح بدهید این صندوقها در کجا تولید شده، به چه مقدار تولید شده، چند میلیون دستگاه الان باید در دسترس مردم باشد تا مردم بتوانند به راحتی بخرند و انحصاری نخرند؟ اگر ما راست میگوییم اول برای پزشکان بگذاریم، پزشکان از صندوق استفاده کنند، الان اکثر کارتخوانهای پزشکان کار نمیکنند، کارتخوانها به اسامی منشی و دفتردار و غیره است. اول ما فرار مالیاتی را ببندیم، ما در ایران سلطان گوشت داریم، سلطان کاغذ داریم، سلطان سویا داریم، الحمدلله که نظام با سلطان سکه هم که برخورد کرد.
لذا همکاران عزیز! ما لایحه را باید شفاف و روشن، بررسی و تصویب کنیم. همکاران عزیز! ترس من از این است؛ این لایحه را تصویب کردیم، فردا قریب به اتفاق بقالهای سر کوچه همه توسط امور مالیاتی محکوم خواهند شد. مغازههای آنها بسته خواهد شد، در نتیجه فروشگاههای زنجیرهای فعال خواهد شد. همکاران! فروشگاههای زنجیرهای دو سال اول دامپینگ میکنند، ولی سال سوم پس از جمعآوری (500) بقال منطقه یکدفعه اجناس را فعال میکنند. آقای پزشکیان ممنون. به عشق امام حسین، یا حسین.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر و اخطار دارند. آقای نقوی اصرار دارند.

مسعود پزشکیان
حالا جلسه را یککمی جلو ببریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
موافق اول جناب آقای دکتر محمدرضا پورابراهیمی هستند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی

مسعود پزشکیان
چشم، لازم نیست داد بزنید گوش میدهیم چشم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همه همکاران. هفته وحدت، سالروز ولادت باسعادت نبی مکرم اسلام حضرت محمدبن عبدالله را خدمت همه مسلمانان عالم تبریک عرض میکنم. موضوعی که امروز در دستور کار هست و مباحث مهمی که در جلسه قبل در کلیات سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی مطرح فرمودند در ارتباط با اهمیت و جایگاه پایانههای فروش یا همان صندوق مکانیزه هست که یکی از مهمترین ابزارهای ایجاد فعالیتهای اقتصادی در سطح بخش خرد اقتصاد کشور محسوب میشود.
با توجه به اهمیت و جایگاه آن، دولت از دو سال قبل لایحه آن را به مجلس ارائه کرده و بعد از ارجاع به کمیسیون اقتصادی ما در پایان سال 96 تقریباً حدود (9) ماه قبل این را به صحن علنی ارجاع دادیم و مباحث مهم آن را با هماهنگی دولت جمعبندی کردیم. آن چیزی که امروز در کشور براساس اجرای این لایحه میتواند به اقتصاد کمک کند حائز محورهایی است که من خدمت شما عرض میکنم. اولین نکتهای که بسیار مهم و حساس است موضوع بحث کنترل فرارهای مالیاتی هست. مخالف محترم اشارهای به موضوع بخشی از عدم حضور اطلاعات واحدهایی که در اقتصاد کشور فعال هستند و برای این قضیه تصمیمگیری نشده است. این لایحه میخواهد به این کمک بکند که ما جلوی فرارهای مالیاتی را در اقتصاد کشور بگیریم و یک اثرگذاری را در حوزه کلان کشور داشته باشیم. الان همه ما از این وضعیت، شرایط و موقعیتی که در حوزه فرارهای مالیاتی در کشور وجود دارد همه نگران هستیم و دنبال میکنیم که این مشکل برطرف بشود.
ایجاد پایانه فروش و صندوق مکانیزه به این کمک میکند که ما در این موقعیت تصمیمگیری بکنیم. موضوع بحث بسیار مهمی که مطرح میشود برقراری عدالت مالیاتی و جلوگیری از ناعدالتی است. الان واحدهای صنفی ما با مشکلات متعددی مواجهاند. در شهرستانها، در مناطق مختلف به شما نمایندگان محترم مراجعه میکنند، با سازمان مالیاتی درگیر هستند، بعضاً نمیتوانند اطلاعات خودشان را اثبات بکنند، به واسطه عدم وجود یک سامانه مشخصی که بتواند مشکل آنها را برطرف بکند، عملاً در این بخش دچار مشکل شدهاند. ایجاد و راهاندازی سامانه یا پایانههای فروش کمک به این میکند که ما جلوی بیعدالتی را بگیریم. علی الرأس شدنها را در حوزه واحدهای صنفی که امروز مشکلات عدیدهای برای آنها ایجاد کرده بگیریم. این به روانسازی فعالیتهای بنگاههای کوچک ما کمک میکند و حتماً در این قضیه باید تصمیمگیری بشود.
نکته بعدی که بسیار مهم است موضوع شفافسازی است. شفافسازی در اقتصاد کشور بسیار حائز اهمیت است. امروز مباحثی در حوزه کلان کشور در این بخش هم صحبت شده، یکی از راهکارهای شفاف شدن اقتصاد کشور در حوزه بخشها و بنگاههای کوچک مرتبط با ایجاد این پایانه فروش است و حتماً این کمک و اثرگذاری خواهد کرد. اینها پیامدهای اجرای این است.
یکی از محورهای مهم دیگر موضوع بحث مقابله با قاچاق، پولشویی و کدفروشی هست. این موضوعی که در کشور ما سالها است مورد نظر قرار گرفته. آقای دکتر لاریجانی! حضرتعالی حتماً در جریان هستید، ما سالها است قانون موضوع مبارزه با پولشویی را در این کشور تصویب کردیم. قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، قبل از موضوعاتی که بحث FATF در ایران مطرح بشود و اصلاً در دنیا شکل بگیرد. من میخواهم در اینجا در این بحث موضوع خودم یک تذکر به وزیر امور خارجه بابت اظهارات نسنجیده ایشان در ارتباط با موضوع پولشویی بدهم.
امروز قانون پولشویی در این کشور وجود دارد، متولی این قانون پولشویی هم وزارت امور اقتصادی و دارایی در کنار وزارت اطلاعات، در کنار دستگاههای دیگر که مجموعه وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و همه اینها متولی هستند. آقای دکتر ظریف آمدند در یک رویکرد نسنجیده یک حرفی را زدند که قبل از هر چیز دولت را زیر سؤال بردند، نظام جمهوری اسلامی را زیر سؤال بردند.
آقای دکتر ظریف! شما اگر ادلهای در ارتباط با این موضوع داشتید و دارید حتماً این را باید به مجری آن که وزیر اقتصاد هست ارائه میکردید.

علی اردشیرلاریجانی
حالا دیگر بحث اصلی خودتان را بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! خواهش میکنم حضرتعالی این را پیگیری بفرمایید. این موضوعی که مطرح شده برای نظام هزینه ایجاد کرده. شما ببینید تریبونهای خارجی دارند چکار میکنند. میخواهم بگویم این موضوع باید رسیدگی بشود، حتماً از حضرتعالی هم خواهش میکنیم به موضوع هم رسیدگی کنید.

علی اردشیرلاریجانی

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نکتهای که میخواهم در ارتباط با این بحث مطرح بکنم وضعیتی است که در ارتباط با مبارزه با پولشویی انجام میشود. این قوانینی که ما هر سری داریم محکمتر انجام میدهیم، همین پایانه فروش بخشی از ظرفیت اقدام در حوزه پولشویی را جلوگیری میکند، اینها به شفافیت اطلاعات اقتصادی کشور کمک میکند و در این حوزه حتماً میتواند منشأ اثر باشد و لذا در این بخش بسیار اهمیت دارد.
موضوع بحث بعدی کاهش هزینهها است. الان یک نکتهای مطرح شده، واژهای تحت عنوان «صندوق مکانیزه» هست. مخالف محترم نکتهای را گفتند که ما چند میلیون صندوق مکانیزه را سفارش دادیم، بعضی از آنها خریده شده، بعضی از آنها میخواهد اقدام بشود. ما دیروز با مجمع وزارت ارتباطات جلسه داشتیم، جا دارد من از برادر بزرگوارم آقای مهندس جهرمی وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکر بکنم. از آقای دکتر تقوینژاد ریاست محترم سازمان مالیاتی تشکر میکنم که انصافاً همت کردند، پای کار آمدند، مسائل و موضوعات کلان اقتصاد کشور را در این حوزه مد نظر قرار دادند. دیروز جلسه داشتیم، اصلاً قرار نیست ما جنس رفتارمان در بحث پایانه فروش را تبدیل بکنیم به موضوع صندوقهایی که با واژه و اصطلاحی که در ذهن همه ما از آن به نام صندوق نام برده میشود. امروز ما موضوع حافظه الکترونیکی را مبنای تصمیم خودمان قرار دادیم، اصلاً قرار نیست این موضوع در قالب آن باشد. یک جریانی هم سالهای قبل در بازار سرمایه راه انداختند و کلاهبرداری کردند و حق مردم را با همین رفتاری که در بحث صندوق مکانیزه فروش بود تضییع کردند. این تصمیم جدیدی که بین کمیسیون اقتصادی، سازمان مالیاتی و وزارت ارتباطات در ارتباط با این پایانههای فروش گرفته شده این است که ما را از آن جنس تصمیمگیری جدا میکند. هزینهها را به شدت کاهش میدهد، هزینههایی که اصناف و بازاریان باید در این حوزه عمل بکنند را به شدت کاهش میدهد. این هم یکی از موضوعات مهم و اساسی ما است.
موضوع بحث بعدی اعتمادسازی هست که بین مؤدیان است و مهمترین بحث ما در این حوزه است. من خواهش میکنم این کار کارشناسی که انجام شده، این زحماتی که دولت کشیده، این زحماتی که وزارتخانههای دیگر کشیدند و کار به اینجا رسیده که بستر و زیرساخت مالیات بر ارزش افزوده است، این موضوع را عزیزان و بزرگواران حتماً عنایت داشته باشند. این موضوع را کمک کنند انشاءالله کلیات با رأی بالایی تصویب بشود و وارد جزئیات بشود، ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، مخالف بعد را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعد جناب آقای مسعود گودرزی هستند، بفرمایید.

مسعود گودرزی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم خدمت همکارا

علی اردشیرلاریجانی
آقای گودرزی راجع به بحث صندوق بفرمایید.

مسعود گودرزی
میخواهم بگویم، ما در ارائه لوایح اهم فالأهم بکنی

علی اردشیرلاریجانی
برای همین مشکل مالیات بر ارزش افزوده میخواهند این صندوق مکانیزه را بگذارند که آن مشکل آنها حل بشود.

مسعود گودرزی
آقای دکتر! این بحث فروشگاهی آن هست، من میخواهم خدمت شما عرض بکنم که ما این سپهر اقتصادیمان را لایهبندی بکنیم. آنهایی که تأثیر بیشتری دارند در اولویت اول بگذاریم، بعد مسائل خرد آن را جلوتر ببریم. من میخواهم این را خدمت شما عرض بکنم؛ اینها مسائل مهمی است که باید آن اولویت اولی که خدمت شما به عنوان مخالفت عرض کردم، اولویت در مسائل فعالیتهای اقتصادی که حالا مالیات هست، ارزش افزوده است و دیگر و دیگر هست وارد آن نمیشویم. میخواهم بگویم که این اولویتبندی رعایت بشود. ما مسائل مهم دیگری داریم.
نکته دوم که فرمودند زیرساختها؛ یک زمانی شما در این لایحه پیشنهاد دادید (18) ماه، در زمان (18) ماه به کجا میرسد که ما همه این زیرساختها را در کل فروشگاههای کشور مهیا بکنیم که این مسأله را بخواهیم انجام بدهیم. قطعاً یک مشکل دیگری مترتب بر آن است و در این شرایطی که التهابات بازاری زیاد است، آن بحث مسائل اجتماعی آن است. قبل از اینکه معاملات و فروش در واحد فروشگاهی انجام شود، همین الان مردم میگویند اجناسی که در فروشگاه با قیمتهای غیرواقعی مطرح میشود، آنچه که ما امروز در فروشگاههایمان شاهد هستیم برای رسیدن به این فرآیند، فرآیندهای ماقبل آن داریم که باید نظارت دقیقتری بر آن انجام شود. البته این در جای خودش مهم است.
نکته سوم تبعات اجتماعی این موضوع. آقای دکتر لاریجانی! امروز بیش از هر زمانی ما به این نیاز داریم که بازار ما آرام باشد، متغیرهای ناهمساز، متغیرهای التهابآور، متغیرهای شکآور و ابهامآور نباید وارد بازار شود. اگر زیرساخت این مسائل آماده نشده، زمانش زمان مقتضی نیست، در این شرایط و در این وضعیت قطعاً اثر نامطلوب خواهد گذاشت. ضمن اینکه دوباره از دولت خواهش دارم که خصوصاً در بحث مالیات ساماندهی بدهیهای مالیاتی برای (قاضیزادههاشمی ـ متشکر، آقای گودرزی عزیز! وقتتان تمام شد) فعالیتهای اقتصادی کلانی که در کشور انجام میشود و اثر مهمی در بحث اشتغال دارند. به کرات مراجعه میکنند، ما در بعضی از وزارتخانهها چه تعداد دستورالعمل میگذاریم، اجبار میکنیم، به هر صورت یک محدودیت میگذاریم که این تعداد نیرو در یک جایی اشتغال ایجاد شود، ولی توان ایجاد اشتغال در سطح (1000) نفر و (500) نفر را نداریم، یکجا (3000) نفر از این کارخانههای بزرگ دارند تعطیل میشوند، این میطلبد که اول ما براساس اولویت به آنها توجه کنیم (رئیس ـ متشکریم، چون وقت تمام شده) مسائل اجتماعی این امر خیلی مهم است که باید به آن توجه کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، موافق بعدی صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود هستند، آقای حاجیدلیگانی هم مخالف بعدی هستند.

سیدحسن حسینی شاهرودی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت کلیه همکاران سلام عرض میکنم و هفته وحدت را عرض تبریک دارم، میلاد باسعادت حضرت ختمیمرتبت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و همچنین میلاد باسعادت امام جعفر صادق را که در پایان این هفته است.
خدمت شما عرض کنم یکی از آرزوهای دیرینه ما اجرای نظام جامع مالیاتی بود. خیلی از تذکرات و سؤالاتی که نمایندگان محترم در این دو سال و اندی در مجلس به وزیر محترم اقتصاد دادند این بود که چرا نظام جامع مالیاتی اجرایی و عملیاتی نشده است؟ در ماده (169 مکرر) قانون مالیاتهای مستقیم، اشاره و تأکید بر ایجاد پایگاه اطلاعات هویتی و ایجاد سامانهای در سازمان مالیاتی داشته که هم شفافیت ایجاد کند، هم عملکرد را اصلاح کند، هم فرار مالیاتی را جلوگیری کند، روانسازی در معاملات اقتصادی داشته باشد و شفافسازی در حوزه مؤدیان مالیاتی داشته باشد و الیماشاءالله.
ما در قانون توسعه ششم یادم میآید در کمیسیون تلفیق آقای قوامی پیشنهادی را داد برای اینکه ما حلقههای مالیات ارزش افزوده را به حلقه انتهایی انتقال دهیم و حلقههای بر حوزه تولید را حذف کنیم. موافقین بسیار زیادی هم داشت و مصوب شد. همه به واسطه اینکه این قانون هنوز اجرا نشده، تصویب نشده بود و در صحن کمیسیون اقتصاد مشغول بررسی بود، ما گفتیم به تأخیر بیندازیم تا ابزار و امکانات زیرساختش آماده شود. زیرساخت اصلی و اساسی که ما حلقههای مختلف ارزش افزوده را حذف کنیم و به حلقه آخر و نهایی که مصرفکننده باشد برسانیم، این است که این صندوقهای مکانیزه ایجاد شود. یکی از ابزارهای مهمش این است.
ما مباحث دیگری داریم، اولویت اقتصادی روز که آقای دکتر گودرزی فرمودند که الان شرایط برای این کار مناسب نیست، اتفاقاً مناسبترین شرایط الان است. ما درگیر تحریمها هستیم، ما دچار تحریمهای سنگین نفتی هستیم، سال آینده و سال 98 بودجه ما باید طوری بسته شود که حداقلهای وابستگی به نفت را داشته باشد. از کجا باید منابع عمومی تأمین شود؟ هزینههای عمومی دولت از کجا باید تأمین شود؟ سهم مالیات در سال 97 در بودجه عمومی (30) درصد بود. قطعاً این سقف باید افزایش پیدا کند و قائل به این هستیم که در شرایط معیشتی سخت نباید فشار بر اقشار کمدرآمد بیاید. برای اینکه ما پایه مالیاتی را اضافه نکنیم، ولی درآمد مالیاتی اضافه شود چه اتفاقی باید بیفتد؟ باید شفافسازی شود، باید جلوی فرار مالیاتی گرفته شود. تا موقعی که سیستم ما مکانیزه نشود امکان ندارد با سیستمهای نظارتی انسانی بتوانیم جلوی رانت، تقلب، فساد و سوءاستفادههای مالی را در کشور بگیریم و این صندوقها به شدت به ما کمک میکند. ببینید! کلیه سطوح صنفی و غیرصنفی ایجاد خواهد شد.
دوستان، جناب آقای گودرزی، جناب آقای قاضیپور بحث داشتند که زیرساخت آماده نیست. اتفاقاً ما بررسی کردیم، زیرساختش کاملاً آماده است. وزیر محترم ارتباطات رسماً اعلام کرده است. تمام فروشگاههای ما که الان دارای صندوق است که یک حداقلهایی را دارند، غالب فروشگاههای ما، الان در بقالیها هم میبینیم یک دستگاه صندوق هست. با نصب یک نرمافزار روی این صندوق میشود صندوق مکانیزه و نیاز نیست ما صندوق مکانیزه تولید کنیم یا از خارج وارد کنیم. حداکثرها را داریم و حداقلها هم قابل تولید در داخل کشور است، صدها کارخانه هستند که میتوانند این صندوقها را بسازند. هزینهای هم بر دوش مؤدیان مالیاتی نخواهد بود، هزینهاش را دولت و سازمان مالیاتی پرداخت میکند، از محل مالیاتهای خودشان پرداخت میکند.
کلیه دستگاههای نظارتی میتوانند از این سامانه استفاده کنند، بانک مرکزی، تعزیرات، وزارت صمت، گمرک و دیگر دستگاههای نظارتی از این صندوق استفاده میکنند و در حقیقت ما هم شفافسازی کردیم، روانسازی در فعالیتها، کاهش نیروی انسانی، کاهش دخالت نیروی انسانی، حذف رانت، فساد (رئیس ـ متشکریم) و نهایتاً دستگاه جدیدی را ما نیاز نداریم در فروشگاهها نصب کنیم. امیدواریم انشاءالله رأی مثبت بدهید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای نقویحسینی بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام محضر رئیس محترم جلسه و تبریک هفته وحدت به همه مسلمانان جهان، میلاد باسعادت رسول اکرم خدمت همه ملت ایران و همکاران عزیز.
آقای رئیس! من اول این نکته را عرض کنم که تذکر دادن در صحن علنی واقعاً سخت است. یعنی وقتی ما یک تذکر میخواهیم بدهیم خیلی باید بالبال کنیم و داد و فریاد کنیم و جلو بیاییم و سر و صدا کنیم تا بتوانیم یک تذکر بدهیم. بعد از وقتش هم میگذرد. قبل از اینکه حضرتعالی تشریف بیاورید برخلاف ماده (153) در صحن علنی رأیگیری شد، چون خلاف آشکار آییننامه صورت میگیرد به هر حال من موظفم تذکر بدهم. بند (5) ماده (153) صراحتاً اشاره دارد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسین نقوی حسینی
آقای دکتر! ماده (153) در صفحه (103)، در دو جای این ماده کاملاً اشاره دارد که بعد از طرح پیشنهادات اصلی و فرعی باید پیشنهاد کمیسیون اصلی به رأی گذاشته شود، اگر پیشنهاد کمیسیون اصلی رأی نیاورد رئیس نسبت به ارجاع به کمیسیون یا تصمیم دیگری اتخاذ تصمیم میکند. در مواد (5) و (6) اساسنامه تشکیل سازمان دریایی بدون اینکه مواد و نظر کمیسیون اصلی رأیگیری شود ارجاع به کمیسیون رأیگیری شد. ما هرچه اینجا داد زدیم، به هر حال کمیسیون اصلی نشسته روی اینها مذاکره کرده، مصوبه گذرانده، اینها را تصویب کرده است. ابتدا باید این مواد رأیگیری میشد، اگر رأی نمیآورد رئیس نسبت به ارجاع به کمیسیون تصمیمگیری میکرد.
متأسفانه خلاف انجام شد. یک خلاف دیگر هم انجام شد، آقای قاضیپور لطفاً گوش بدهند، در ماده (9) این لایحه مدت زمان تصویب اساسنامه، تعیین نشده است. آقای قاضیپور از پشت میکروفن سؤال میکنند که مدت تعیین نشده، به نظر شما شش ماه خوب است؟ بعد میگویند پس شش ماه شد، در صورت مذاکرات میآید. اینکه ترتیب قانونگذاری نیست، کمیسیون باید تصمیم بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسین نقوی حسینی
عذرخواهی میکنم، ماده (6). آنجا برای تصویب اساسنامه زمان تعیین نشده، درست است؟ آقای قاضیپور از پشت میکروفن سؤال میکنند (رئیس ـ آقای قاضیزاده منظورتان است) قاضیزاده، عذرخواهی میکنم، آقای قاضیزاده از پشت میکروفن سؤال میکنند شش ماه برای اساسنامه کافی است؟ بعد هم میگویند در صورت مذاکرات بیاید، شش ماه کافی است. در حالی که بالاخره در کمیسیون باید تصمیمگیری شود، مصوب شود، صحن علنی باید رأی بدهد. یا میفرمایند در این مواد ابهام وجود دارد، به کمیسیون برود. ابهام را مجلس باید تشخیص بدهد، فرد نمیتواند تشخیص بدهد.

علی اردشیرلاریجانی
عرض شود درمورد ماده (153) که شما فرمودید مقصودتان (149) بود، ولی در ماده (153) ابهام آورده بودند، آقای دکتر پزشکیان ابهام را پذیرفت. به خاطر همین رأی نگرفتند. ابهام لازم نیست رأی بیاورد، اگر رئیس ابهام تشخیص بدهد میتواند به کمیسیون ارجاع بدهد. انتهای ماده (153) را ملاحظه بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آییننامه جدید را ببینید، آییننامه دست شما آییننامه قدیمی است.

علی اردشیرلاریجانی
آییننامه جدید را ملاحظه بفرمایید. درمورد ماده (6) هم که فرمودید، وقتی یک ابهامی وجود دارد که زمان است، یک پیشنهادی مطرح شده، در صحن هم میشود، لازم نیست ارجاع بدهند. اگر رئیس ابهام را بپذیرد میتواند مطرح کند، حالا اگر مخالف و موافق هم داشت صحبت کند و رأی بگیرند. من نمیدانم مخالف داشته یا نداشته است، اگر مخالف نداشته است که خیلی مشکل نیست. نفر بعدی را اعلام بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی آقای رحیمیجهانآبادی بودند که تشریف ندارند. آقای رئیس! ما اینجا قرعهکشی کردیم، آقای محبینیا هم اعلام آمادگی نکردند، آقای حاجیدلیگانی به عنوان مخالف بعدی صحبت میکند.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! وقت تذکرات واقعاً این روزها بسیار کم است و وقت کم میآید، به نماز برمیخوریم. ابتدائاً اجازه بدهید از وقت خودم یک تذکر ماده (212) بدهم. ما یک تحقیق و تفحص را از بانک مرکزی در سال 96، یعنی آبان سال 96 به هیأترئیسه دادیم، هیأترئیسه هم خوشبختانه همان موقع به کمیسیون ارجاع دادند، ولی علیرغم اینکه ظرف دو هفته کمیسیون بایستی بررسی میکرد، حدود هشت ماه طول کشید تا در کمیسیون این مصوب شد و بعد از اینکه 31/4/97 در کمیسیون اقتصادی بالاخره مصوب شد بارها در دستور کار روز مجلس قرار گرفت. شاید ده بار چاپ شد و از رتبه و نوبت ششم نهایتاً به نوبت اول رسید. ولی هفته گذشته، یعنی در دستور کار هفته گذشته و این هفته یک مرتبه ملاحظه کردیم که کلاً از دستور کار خارج شده است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، از دستور کار خارج نیست.

حسینعلی حاجی
الان نیامده است، چه دلیلی دارد که این نیامده است؟

علی اردشیرلاریجانی
چیزهای دیگر در اولویت هستند، مثلاً صندوق مکانیزه.

حسینعلی حاجی
نه اینطور نیست، (رئیس ـ حالا پیگیری میکنیم) آقای رئیس! اجازه بدهید، ما شنیدیم برخی صحبتها شده، بالاخره بانک مرکزی و آقای سیف چه بلایی بر سر این کشور آورد؟ شما که خودتان میدانید به (3/21) میلیارد دلار چوب حراج زدند. شما که میدانید به خاطر ضعف مدیریتها در مؤسسات مالی تا الان حدود (30) هزار میلیارد تومان به این کشور ضرر خورده است. چرا از دستور کار خارج شده است؟
آقای رئیس! به هر حال بنده مصمم هستم، این بحث بایستی براساس آییننامه دنبال شود و اگر خلاف آن باشد هر کسی که در این جهت دستوری داده باشد، کوتاهی یا سهلانگاری کرده باشد با او برابر قانون، به هر حال بنده از حق نمایندگی نمیگذرم. این نکته اول.
نکته دوم درخصوص مخالفت؛ ببینید همکاران عزیز! ما اصل موضوع را بسیار قبول داریم، کاملاً بحث درستی است که در جهت شفافسازی این صندوقهای مکانیزه فروش یا پایانه فروشگاهی در سراسر کشور نصب شود. کار بسیار درستی است. اما چند تا اشکال است که به نظر میرسد تا این اشکالات رفع نشود ما نمیتوانیم به کلیات این رأی بدهیم و پیشنهاد به رئیس این است که اگر صلاح میدانند از دستور خارج کنند، به کمیسیون برگردد، این ابهامات وسیعی که هست رفع شود تا بشود به آن رأی داد.
یکی اینکه چند درصد صنوف اگر که بخواهند این صندوق را نصب کنند تواناییاش را دارند و زیرساختش را برای آنها تهیه کردیم؟ به نظر بنده در این شرایطی که بحث اشتغال برای ما بسیار مهم است حداقل جمعیت زیادی شاید چندصد هزار نفر از کسانی که افراد جزء در فروشندگی هستند، اینها دیگر نمیتوانند شغلشان را ادامه بدهند، بیکار میشوند، آن وقت بایستی چکار کنند، به کجا باید مراجعه کنند؟ آیا جلوی ماشینها را بگیرند و از آنها پول طلب کنند؟ سر چهارراهها بایستند؟ ما بیاییم بررسی کنیم، چرا بررسی نکردیم که چنددرصد افراد فروشنده، دستفروش و غیره، افرادی که به هر حال فروشندگان جزء هستند، یک دکهای را درست کرده دارد ارتزاق میکند، الان با این بحث کاملاً بایستی جمع کند برود و چندصد هزار نفر بیکار میشوند، این نکته دوم.
نکته بعدی اینکه این مجموعه این صندوقی که میگوییم را بایستی به نوعی تبیین کنیم که منظور چیست، در متن کامل و شفاف گفته نشده است. اگر اینها در کشور موجود است بیان کنند، اگر موجود نیست چرا ما الان یک تکلیفی را بر دوش مردم قرار بدهیم که نمیتوانند انجام بدهند؟ (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) یا بایستی واردات انجام بدهیم، این هم نکته بعد است.
لذا ما با اصل موضوع کاملاً موافقیم، ولی ایراداتی که وجود دارد به نظر میرسد که قابلیت اجرایی ندارد. فردا که این قانون بخواهد مصوب شود افراد زیادی به ما نمایندگان مراجعه میکنند که زیرساختهایش فراهم نیست. ببینید! ما الان صندوقهای قرضالحسنهای که از ابتدای انقلاب بودند، تکشعبهای هم بودند، مسجدی هم بودند، یعنی از مسجد با انقلاب همزاد بودند، تا حالا هم تخلفی نداشتند، الان بانک مرکزی یک دستگاه Pos در اختیار اینها نمیگذارد که پولشان را با هم مبادله کنند. (رئیس ـ خیلی ممنون) آن وقت الان با این مسألهای که میخواهد تصویب شود باز مشکلات بیشتر میشود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجیدلیگانی متشکریم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! من قبل از اینکه موافق را اعلام کنم عرض کنم جمعی از دیپلماتهای کشور دوست و همسایه افغانستان میهمان مجلس شورای اسلامی هستند، خیلی خوش آمدید، خواهش میکنم بفرمایید. موافق بعدی جناب آقای حمیدرضا فولادگر هستند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! آقای ذوالنوری هم تذکر ماده (75) دارند.

حمیدرضا فولادگر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدائاً هفته وحدت بین مسلمین، ولادت حضرت رسول اکرم و امام جعفر صادق (علیهماالسلام) و همچنین هفته بسیج را تبریک عرض میکنم. من چند تا نکته در موافقت با کلیات عرض کنم و پیشنهادی هم دارم که در آخرش عرض میکنم.
اولاً هفته گذشته بنده به عنوان مخالف تغییر دستور صحبت کردم، به خاطر بحث آییننامهای قضیه بود. همچنان هم معتقد بودم که بحث آییننامه داشتیم، چون طرحها و لوایحی در نوبت بود. اما الان به لحاظ محتوای کار از کمیسیون اقتصادی تشکر میکنم، زحمت کشیدند و در این لایحه کار کردند و الحمدلله الان به صحن آمده است.
من چند تا نکته در دلایل موافقت خودم بگویم. اولاً که ما در فضای کسب و کار در بحثی که امروزه به عنوان بحث مهم در کشور است و به نظر من یکی از مهمترین بحثهای اقتصادی امروز در کشور ما بحث بهبود فضای کسب و کار است. یکی از الزامات بهبود فضای کسب و کار استقرار دولت الکترونیک است. استقرار دولت الکترونیک فقط شعار نیست، فقط یکسری کلیگویی نیست که ما در برنامه ششم آوردیم، در برخی از قوانین آوردیم، در همین قانون بهبود کسب و کار آوردیم. این استقرار دولت الکترونیک لوازم میخواهد، یکی از لوازمش این است که ما نظام مالیاتیمان را الکترونیکی کنیم. نظام مالیاتی را بخواهیم الکترونیکی کنیم، یکی از لوازمش این است که ما سامانه داشته باشیم. ما بدون داشتن یک سامانه الکترونیکی نمیتوانیم نظام مالیاتیمان را الکترونیکی کنیم. بنابراین این بحث اول. دقت بفرمایید! بهبود فضای کسب و کار، ضرورت استقرار دولت الکترونیک، استقرار نظام مالیاتی الکترونیک و بنابراین سامانهای که نیاز است.
بحث دوم؛ مگر من و شما و همه این منتقدین در جامعه و بحثهای اقتصادی امروز حرفمان این نیست که ما عدالت مالیاتی نداریم؟ مگر همه نمیگوییم الان عدالت مالیاتی نداریم، فرار از مالیات داریم؟ کجا فرار از مالیات انجام میشود؟ یکی از مهمترین مفرّهای مالیاتی و محل فرار مالیاتی همین نداشتن این سامانهها است. فروشها، خریدها، معاملات زیرپلهای، معاملاتی که فقط با یک گوشی تلفن انجام میشود، صدها میلیارد تومان پول جابهجا میشود بدون هیچگونه نقشی و بدون هیچگونه اثری در اوراق و اسناد رسمی. اینها کجاست؟ این معاملاتی که فرار مالیاتی دارد کجاست؟ الان چرا سازمان مالیاتی ما میگوید ما هنوز بیش از (50) درصد فرار مالیاتی داریم؟ چرا فلان صنفی که من به دلیل اینکه خدایناکرده برخوردی نکند اسم نمیآورم، چرا میگوید فلان صنف حدود (1000) میلیارد تومان سالانه فرار مالیاتی دارد؟ برای اینکه استفاده از این سامانه الکترونیکی در محل کارش نمیکند. ما همه منتقد فضای موجودیم، عدالت مالیاتی را حل نکردهاند، ما ملزم کنیم به ثبت معاملات، خرید و فروشها و کارهایی که الان انجام میگیرد و الان مواجه با این هستیم که متأسفانه هم فرار مالیاتی انجام میشود، هم پولشویی انجام میشود.
نکته بعدی شفافیت؛ عزیزانی که در مجلس حامی شفافیت هستند اینجا باید الان جلودار باشند. یکی از بهترین راههای شفافیت همین است.
آخرین نکته در موافقت را من خدمتتان عرض کنم. ما در مجلس هفتم، دوستانی که مجلس هفتم بودند یادشان است، این لایحه ارزش افزوده را دولت دهم نه، دولت هشتم آورده بود، در مجلس ششم نگه داشتند، در مجلس هفتم دولت نهم آورد، آن موقع به کمیسیون اقتصادی رفت، گفتند میخواهیم اصل هشتادوپنجیاش کنیم، ما مخالف بودیم، گفتیم بحث مهمی است. دو نفر از کمیسیون صنایع، بنده و مرحوم آقای ابطحی نماینده آن موقع خمینیشهر به کمیسیون اقتصادی رفتیم، گفتیم اگر میخواهید ارزش افزوده اجرا کنید دو تا پیشنیاز میخواهد، یک؛ آموزش مسئولان خودتان، آموزش مؤدیان مالیاتی از یک طرف، بدانند اصلاً ارزش افزوده چیست. دو؛ داشتن یک سامانه. این سامانه آن موقع برای قانون ارزش افزوده پیشنیاز بود. متأسفانه آن موقع نشد، ارزش افزوده آمد اصل هشتادوپنجی شد، به مجلس آمد، مردادماه تصویب شد، از مهرماه دولت شروع کرد ارزش افزودهای که هنوز نه خود مالیاتیها بلد بودند چیست، نه مردم و کسبه و شرکتها، آمدند اجرا کردند و این مشکلات را به بار آورد که بزرگترین مانع تولید شد و الحمدلله الان دولت لایحه آورده، کمیسیون اقتصادی الان دارد ارزش افزوده را بررسی میکند، الان پیشنیاز ارزش افزوده داشتن این سامانه است.
اما یک پیشنهاد دارم. جناب آقای رئیس، جناب آقای دکتر لاریجانی! آقای دکتر پورابراهیمی هم عنایت بفرمایند. ما با توجه به نظراتی که منتقدین هم دارند اگر لطف کنید امروز کلیاتش رأیگیری شود و این به کمیسیون برگردد، به خاطر آن بحثی که الان میگویند هزینهای به فروشگاهها و مردم تحمیل میکند، هماهنگیشان را وزارت ارتباطات و کمیسیون اقتصادی هم هماهنگ کرده، (رحیمی ـ تشکر میکنیم) به شرط اینکه بیایند از خود سامانههای موجود وزارت ارتباطات استفاده کنند. اگر کلیات را رأی بدهید و به کمیسیون برگردد که این بحث در آن بیاید که الان یک بار مالی شدیدی به مردم ایجاد نکند، ما بتوانیم این سامانه را به کمک وزارت ارتباطات مستقر کنیم، خیلی ممنون.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! آقای ذوالنوری اصرار به تذکر ماده (75) دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بگذارید دولت صحبتش را بکند، بعد در خدمتتان هستیم.

سید کامل تقوی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با اجازه از ریاست محترم مجلس و تشکر از کمیسیون اقتصادی، خصوصاً برادر عزیزم جناب آقای دکتر پورابراهیمی و آقایان دکتر بحرینی و آقای شکری که تلاش بسیار زیادی را به همراه سایر اعضای کمیسیون درخصوص بررسی صندوق مکانیزه فروش که لایحه آن در سال 1395 از سوی دولت محترم تقدیم مجلس شورای اسلامی شده، تلاشهای بسیار ارزنده و مجدانهای را داشتند تشکر میکنیم و بالاخره اینکه در فرآیند رسیدگی خصوصاً در ماههای اخیر با یک تغییر نگرش جدی در زمینه اینکه ما هم در زمینه مسائل اجتماعی هم در ارتباط با بحثهای فنی به یک نتایج جدیدی رسیدیم و با همراهی سایر دستگاهها خصوصاً وزارت ارتباطات و فناوری پیشنهادی را تقدیم کردیم که براساس آن این صندوق با توجه به اینکه در گذشته هم در قوانین متعدد روی آن کار شده و در سال 1382 ابتدا در قانون نظام صنفی در ماده (71) روی آن تأکید شده بود و در سایر قوانین و مقررات خصوصاً در ماده (121) قانون برنامه پنجم به وزارت بازرگانی تکلیف شده بود که این کار انجام شود، منتها به علت پیچیدگی و شرایطی که در آن زمان وجود داشت این کار به تأخیر افتاد.
در حال حاضر و در قانون موجود، یعنی در اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی تکلیفی را در این زمینه پیدا کرده است. سامانهای که بحثش شده یک شبکه ملی است، شبکهای فراگیر و تخصصی است که همه ظرفیتها و زیرساختهای مدرن را باید در کنار همدیگر قرار بدهد تا جامعترین نظام حاکمیت دادهای و جریانهای اطلاعات تجاری، اقتصادی و مالیاتی را به نحوی امن و پایدار و قابل اعتماد با حداقل هزینه ایجاد کند.
نکته بسیار قابل توجهی که در این زمینه وجود دارد این است که براساس اطلاعاتی که از صورت حسابها باید دریافت شود، مؤدیان خودشان به نوعی ارتباط مستقیمی را باید با این سامانه برقرار کنند. در گذشته بحث این بود که آیا برای استقرار این سامانه علاوه بر اینکه شبکهای ایجاد میشود و بحث نرمافزار آن مورد توجه قرار میگیرد، در ارتباط با بحث سختافزار هم کارهایی باید انجام میشد. به همین خاطر هم شرکتهای متعدد چه با استفاده از ابزار داخلی و چه استفاده از ابزار خارجی شروع به تهیه بعضی از اقلام سختافزاری این مسأله کردند. اما آن چیزی که در حال حاضر ما با آن مواجه هستیم این است که ما تعریف کردیم هر وسیلهای که در اختیار مؤدی است و به وسیله این نظام به این ابرپروژه وصل میشود با ساختاری که در نرمافزار و شبکه تعریف میشود بتواند وصل شود.
بنابراین در این نگرش هیچگونه هزینهای به مؤدیان عزیز ما وارد نمیشود. مهمترین پیامی که این قانون و خصوصاً با این نگرش وجود دارد که ما به نوعی سعی کنیم (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) که نرمافزار را به طریقی تعریف کنیم که حافظه مالیاتی هم در نرمافزار تعریف شود. یعنی ما با این شرایط هیچگونه هزینهای را برای ایجاد سختافزار نخواهیم داشت.
در ارتباط با بحث فروش، مؤدیان باید هر گونه اقلامی را که درآمد واقعیشان را نشان میدهد در این سامانه ثبت کنند. به نوعی این صورت حساب مأخذ تشخیص هم درآمد مالیات بر ارزش افزوده و هم بحث مالیات بر عملکرد است. (رئیس ـ خیلی ممنون) جناب آقای دکتر! از آنجایی که این مسأله از قاچاق جلوگیری میکند و کالا را با یک شناسه واحد میتواند در اختیار مشتری قرار بدهد و به اقتصاد ملی کمک میکند، خواهش من این است که با کلیات این موضوع انشاءالله دوستان عزیز موافقت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بفرمایید. آقای ذوالنوری هم بعداً بفرمایند.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
بلغ العلی بکماله
کشف الدجی بجماله
حسنت جمیع خصاله
صلوا علیه و آله
خدمت هیأترئیسه محترم، همکاران بزرگوار، ملت شریف ایران اسلامی و همه میهمانان حاضر در جلسه عرض سلام، ادب و احترام دارم.
از نکاتی که مخالفین و موافقین عزیز فرمودند سپاسگزاری میکنم، ولی چند نکته مطرح شد. یکی اینکه یکی از مخالفین عزیز فرمودند که این مسأله در جای خودش مهم است. در جلسه قبلی من خدمت همکاران عزیز توضیح دادم که سالهاست برای بانک جامع اطلاعاتی چندصد میلیارد هزینه شده، ولی سازمان امور مالیاتی نمیتواند آن برداشت صحیحی که باید از آن شود را انجام بدهد. چرا؟ چون که آن اطلاعات خردی که باید در اختیار سازمان قرار بگیرد، در اختیار این بانک قرار بگیرد، به دلیل عدم وجود این صندوقهای مکانیزه فروش که به صورت یک پایانه است که هر خرید و فروشی که انجام میشود فاکتور سیستمیاش در اختیار مردم عزیز ما قرار بگیرد، میرود روی سیستم سازمان مالیاتی مینشیند که برای دریافت مالیات شفافیت مالیاتی ایجاد شود.
همکاران بزرگوار! چند نکته را هم دقت بفرمایید! این روزها هزینه حضور برای فعالان اقتصادی ما زیاد شده و این میتواند رضایت فعالان اقتصادی ما را در کنار آن شفافیت فراهم کند. کاهش فرار مالیاتی را خواهد داشت و چون مردم عزیز ما اکثراً Device دارند، کامپیوتر باشد، لپتاپ باشد، تبلت باشد، آن چیزهایی که در اختیارشان است سازمان امور مالیاتی و جلسات متعددی که گذاشته شده، آن زیرساخت لازمی که فعالان اقتصادی ما بتوانند از طریق آن ارتباط بگیرند و اطلاعات را در اختیار سازمان بگذارند قرار خواهد داد.
در کمیسیون اقتصادی بیش از یک سال و نیم تلاش شده و آن همکار عزیز ما که فرمودند الان جای این بحث نیست، من ضمن احترام به صحبتشان، این توضیح را بدهم اتفاقاً دقیقاً الان جای آن است، چون که بحث اصلاح قانون مالیاتی را هم کمیسیون اقتصادی، شما میدانید بیش از (30) جلسه مازاد بر جلسات کمیسیون گذاشتند که بتوانند جمعبندی کنند تا صندوق مکانیزه فروش تصویب نشود نمیتوانیم برنامهریزی برای آن هم در سطح کلان داشته باشیم. ندیدم مخالفین مخالفت اساسی با این داشته باشند، یکسری ایرادات جزئی است که انشاءالله در کمیسیون برطرف خواهد شد.
یکی از مخالفین عزیز هم به بحث اشتغال و آنهایی که در بعضی از جاها نمیتوانند متصل شوند و بیکار میشوند، من با توجه به سؤال ایشان یک توضیح بدهم. گزارش شده ما حدوداً (10) میلیارد قاچاق داریم، با دلار امروز حدوداً (100) هزار میلیارد میشود. اگر این اتفاق بیفتد جلوی قاچاق گرفته میشود. چرا؟ چون آن محصول قاچاقی که وارد میشود و در یک فروشگاهی میرود به راحتی به فروش میرسد، در این صندوقهای مکانیزه فروش وقتی این کنترل بیاید این امکان فراهم نیست. حالا فکرش را کنید که بیاید جلوی قاچاق (100) هزار میلیارد گرفته شود، تولید داخلیمان در اصل حمایت خواهد شد. برای ایجاد و اشتغال هر نفر هم که (1) میلیارد هزینه باشد (100) هزار نفر سر کار میروند، با همین دودوتا، چهارتای سادهای که انجام میشود. خواهشی که من از همکاران بزرگوار دارم، کار زیادی روی این قضیه شده، حتی وزارت محترم اطلاعات و ارتباطات هم گفتند ابزاری دارند که اصلاً هزینهها را بتوانند در این قضیه جزء جزء کنند. خود رئیس محترم سازمان مالیاتی هم میگوید تمامی زیرساختها آماده است. از همکاران بزرگوارم خواهش میکنم با یک رأی قاطع حمایت کنند تا کلیات آن رأی بیاورد. انشاءالله جزئیات را در کمیسیون اصلاح خواهیم کرد، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 210 نفر، کلیات این لایحه را به رأی میگذاریم، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. میهمانان را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ رئیس شورای اسلامی شهر و شهردار فیضآباد مهولات میهمان جناب آقای دکتر باستانی نماینده مردم شریف شهرستانهای تربتحیدریه، مهولات و زاوه هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور شهرستان درگز استان خراسانرضوی میهمانان جناب آقای حاتمیان نماینده محترم درگز هستند.
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی و دهیاران بخش مرکزی شهرستان مبارکه استان اصفهان میهمانان سرکار خانم دکتر سعیدی نماینده محترم مبارکه هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سیمای فرهنگ از منطقه (5) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه شهید مینایی از منطقه (15) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه الزهرا (سلاماللهعلیها) از شهرستان ورامین استان تهران میهمانان آقای دکتر نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا هستند.
خیلی خوش آمدید، خواهش میکنم بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای رئیس! آقای ذوالنوری تذکر ماده (75) دارند، بفرمایید.

مجتبی ذوالنوری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! از تأمین این فرصت تقدیر و تشکر میکنم. قبل از حضرتعالی برادر عزیزم جناب آقای دکتر پزشکیان جلسه را اداره میفرمودند. هر چه ما تلاش کردیم تذکر بدهیم این فرصت دست نداد و زمان بعضی از تذکرات میگذرد. تذکر من ماده (75) جدید و (79) قبلی است.
محضرتان عرض شود برادر عزیزم جناب آقای محبینیا که من در خدمتشان و در جوارشان هستم و ارادت ویژه هم به ایشان دارم در زمانی که این طرح مربوط به نیروی دریایی و وزارت دفاع مطرح میشد، جناب آقای طلایینیک داشتند با آقای پزشکیان صحبت میکردند، ایشان فرمودند اگر آقای طلایینیک بگذارند که آقای پزشکیان گوش کنند و فرمودند اینقدر نفوذ دارند که هر چه بخواهند در مجلس رأی میآورد. اعتقاد من این است که شاید این موضوع خیلی مناسب نباشد که ما مجلس و نمایندگان را خدایناکرده فاقد یک شعور درست.

علی اردشیرلاریجانی
حالا چطور شما دارید از ماده (75) استفاده میکنید؟

مجتبی ذوالنوری
عرض میکنم، یکی از کسانی که محکم از این موضوع دفاع کرده بندهام و آحاد مجلس.

علی اردشیرلاریجانی
درست است، ولی اینجا میگوید اگر در حین نطق «تلویحاً یا صریحاً نسبت سوئی به یکی از نمایندگان» به شما که نگفتند، کلی بود. حالا ارشادات شما درست است، ولی از (75) نمیتوانید استفاده کنید.

مجتبی ذوالنوری
آقای دکتر! وقتی به جمع جسارت میشود فرق در این است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، تذکر آن را باید از ماده دیگری استفاده کنید، از ماده (75) فقط اگر به یک نفر توهین شود میتواند، متشکریم. حالا مقصودشان هم این نبوده، من قیافه آقای محبینیا را میبینم احساس میکنم مقصودشان توهین نبود. اگر اجازه بدهید آقای پورابراهیمی هم یک نکتهای راجع به این لایحهای که ارائه کردند دارند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جا دارد من از همه همکاران تشکر کنم که با رأی بالا به این لایحه رأی دادند که انشاءالله ما جزئیاتش را تصویب کنیم. آقای دکتر لاریجانی! چون سال گذشته ما این سه مصوبه کمیسیون را خدمت حضرتعالی فرستادیم، از آن موقع تا الان یک موضوعی را وزارت ارتباطات درخصوص نحوه اجرایی شدن مطرح کرد که هزینهها را به شدت کاهش میدهد، خود حضرتعالی هم دستور دادید. موارد مربوط به سامانهها هم در این حوزه در همین مدت تصویب شده بود که باید به این موضوع اشاره میشد. ما به دلیل اینکه دو موضوع مهم را در اینجا لحاظ کنیم درخواستم این است اگر موافقت کنید در یکی، دو تا مواد اصلاحاتی خواهیم داشت، خواهش میکنم این را به کمیسیون ارجاع بدهید، ما این موارد را انجام بدهیم، در اولین دستور کار کل کارهایش را خدمت شما برگردانیم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، یک اشکالی، یعنی اشکال که به هر حال با تکنولوژیهای جدید امکانی وجود دارد تا آن نگرانی که من دیدم آقای قاضیپور در صحبتهایشان فرمودند که یک هزینه زیادی ممکن است به افراد وارد کند، با این تکنولوژی جدید این هزینه برداشته میشود مخابرات هم زیرساختهایش را آماده کرده است. بنابراین این باید کمی تغییر پیدا کند. اگر موافق باشید ما این را به کمیسیون ارجاع بدهیم که این اشکالات را با مخابرات رفع کنند و دیگر یک هزینه جدیدی به افراد و فروشندگان وارد نشود.
ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذارم. حضار 198 نفر، این را به کمیسیون ارجاع میدهیم تا این اشکالی که به وجود آمده، به جای سامانه فروش از تکنولوژیهای جدید استفاده کنند و هزینه را کاهش بدهند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: محسن کوهکنریزی، رضا علیزاده، مجید ناصرینژاد، صدیف بدری و خانم معصومه آقاپورعلیشاهی

علی اردشیرلاریجانی

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محسن کوهکن نماینده محترم لنجان.
ـ آقای رضا علیزاده نماینده محترم ورزقان.
ـ آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ خانم معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر.
ـ آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
جناب آقای کوهکن در خدمتتان هستیم.

محسن کوهکن ریزی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران اسلامی. در وقت کوتاه نطق هفتدقیقهای نکاتی را به استحضار میرسانم. انشاءالله همکاران از نقد و ارشاد این همکار خود را بیبهره نگذارند.
1 ـ دین، عقل، تاریخ و تجربه به ما میگوید با داشتن حکومت اسلامی اگر جامعه اسلامی نداشته باشیم طعم میوه شیرین حکومت اسلامی به کام مردم نمینشیند. لذا بلندگوداران در هر کجا اعم از مجلس، دولت، مجالس وعظ و خطابه باید توجه کنند در کنار نقد عملکردها به مسئولین، از انجام وظیفه اصلی که ساختن جامعه اسلامی است غفلت نکنیم که وضع موجود در این بخش زیبنده حکومت اسلامی نیست.
2 ـ همکاران محترم! در نظامی که هر دو سال یک بار دو انتخابات داریم قابل قبول نیست بدون فعالیت تشکیلاتی و حزبی شناسنامهدار به یک انتخاب مطلوب برسیم. چه در ریاست جمهوری و چه در انتخابات مجلس که به نوعی حساسیت بیشتری نسبت به دو انتخابات دیگر یعنی خبرگان و شوراهای اسلامی دارد. به نظر شما آیا رئیسجمهور محترم فعلی، سابق و اسبق سه ماه قبل از روز رأیگیری فکرش را میکردند که سه ماه دیگر رئیسجمهور هستند؟ یک زایش زودهنگام هم حداقل شش ماه وقت میخواهد و این از عجایب انتخابات و رحم سیاسی نظام اجرایی است که دو، سه ماهه زایش میکند.
نتیجه این زایش زودهنگام چیست؟
1 ـ نداشتن برنامه مدون برای اداره امور و به جای آن دادن وعدههای پوپولیستی و غیرقانونی در زمان تبلیغات انتخابات و یا بدون در نظر گرفتن مؤلفههای دیگر موفقیت مثل همکاری مردم خود را حلال همه مشکلات با کلید و بدون کلید معرفی کردن.
2 ـ نداشتن اطلاعات کامل و کافی از نیروهای توانمند، متخصص و اهل برای انتخاب همکاران. لذا هر کدام از این عزیزان، دوستان و اطرافیان مسئولیت قبلی خودش را جمع میکند و بعضاً به عنوان اینکه اعتماد دارد از برادر و خواهرزاده و عموزاده و خالهزاده و داییزاده استفاده میکند، نه شایستگانی که خرد جمعی تشکیلاتی معرفی میکند و چالش جدی این سیستم این است که حداقل برای بخشی از اطرافیان مسئولیتبگیر به جای اینکه یک فکر و سیستم جایگاه کاریزمایی داشته باشد، شخص رئیسجمهور جایگزین میشود. لذا در زمان مسئولیت و بعد از مسئولیت عموم اطرافیان به این قبله نگاه میکنند و متأسفانه اگر شخص رئیسجمهور سابق و اسبق به خطا بروند و فتنه هم کنند باز هم از او حمایت میکنند یا حداقل سکوت میکنند.
در یک نظام اجرایی برآمده از تشکیلات و حزب، نظام عقل جمعی اجازه نمیدهد شخص چنین جایگاه کاذبی پیدا کند که حتی در اشتباهات خود به یک عذرخواهی از مردم اعتقاد نداشته باشد، بلکه برای حیثیت خود تشکیلات و حزب هم که شده فرد صالح و واجد شرایط جایگزین میکند و حاضر نیستند هزینه ندانمکاریها و اشتباهکاریهای فرد منتخب سابق را بپذیرند.
برای مجلس هم همین حکم جاری است، با روش موجود که یک تشکیلات و حزب که طبیعی است مصالح مردم و حفظ و پایداری خودش را میخواهد هیچ نقشی در دادن نظر مشورتی به مردم ندارد. امیدوارم با استانی شدن انتخابات درصد کمی از این نقیصه جبران شود. عزیزان! این یک واقعیت است و هیچ رنگ و بوی جناحی و سیاسی ندارد.
3 ـ همکاران عزیز! آمار و تحلیل مجامع قانونی جایگاه خوبی را از نظر موفقیت کسب و کار در کشور ارائه نمیدهد و جای تأسف است که اخیراً نسبت به سال گذشته تنزل جایگاه داشتهایم. همکاران گرامی! در این بخش ید طولایی در سختگیری و مردمآزاری در دادن مجوزهای کسب و کار داریم، از این جایگاه به شورای هماهنگی سه قوه پیشنهاد میکنم شیوه اعتماد به خوداظهاری و کنترلهای سخت بعدی را که یک شیوه پذیرفتهشده در کشورهای پیشرفته از نظر اقتصادی است جایگزین روش عقبافتاده کشورهای جهانسومی که طی هفتخوان رستم برای أخذ مجوز است بنمایند تا در یک مدت کوتاه آثار آن را از نظر هدایت بخشی از نقدینگی به سمت کار و تولید نظارهگر باشند.
4 ـ بجد معتقد هستم موکل باید از اقدامات وکیل خود مطلع باشد. ما نمایندگان به وکالت از طرف مردم اینجا هستیم. مردم باید از گفتار و رفتار نماینده خود مطلع باشند و این شفافسازیها هم فقط به اطلاع از رأی خلاصه نمیشود. مردم باید از نظم و انضباط نماینده خود در همه جایگاه این مسئولیت مطلع باشند. حضور بهموقع در کمیسیونها که کار اصلی نماینده است، مردم باید از نظم نماینده خود از نظر حضور فیزیکی و بسیار مهمتر از آن از حضور فکری، مؤثر و تأثیرگذار آن مطلع شوند. مردم باید بدانند کدام نمایندگان بخش قابل توجهی از وقت خود را صرف اعمال نظارت بر حسن اجرای امور میکنند. مردم به نوعی از اقدامات مرتبط با اعمال وظایف نمایندگی مثل سفرها، بازدیدها و سفرهای خارجی مطلع شوند تا اصل سفر خارجی هدف نشود، بلکه در حد وسیلهای برای تأمین هدفی از اهداف در جهت مصالح مردم باشد. در این صورت است که مشخص میشود عکسهای سلفی و ادعاهای روی سایتهای شخصی برای تبلیغات خود چقدر با واقعیتها فاصله دارد. به عنوان عضو کمیسیون تدوین آییننامه این مهم را پیگیر هستیم.
5 ـ همکاران عزیز! نظام اسلامی (40) سال است به عنوان یک نظام مردمی با همه مشکلات اقتصادی ناشی از جنگ تحمیلی و تحریمها با یک رویکرد مردممحور به تأمین نیازهای مردم در جایجای میهن اسلامی در بخش راه، بهداشت و درمان، مدرسه، آب، برق، گاز و مخابرات پرداخته است. امروز بعد از (40) سال عموم این اقدامات به سمت فرسوده شدن رفته است و برای جایگزینی یا اصلاح منابع بسیاری میخواهد که ظرفیت اعتبارات تملک دارایی و عمرانی در بودجه به هیچ عنوان جوابگو نیست و با اوراق قرضه و نسیهخوری این مشکل را مضاعف میکنیم و آن را به آینده پمپاژ میکنیم.
در این زمینه با مردم صادق باشیم، فرهنگ فهم این واقعیت در عموم مسئولین اجرایی زیر صفر است. این وظیفه سازمان برنامه و بودجه است که مدیران دولتی را ارشاد کند و به اتفاق مردم را در جریان چگونگی قرار دهیم و در این مسیر بر صرف وقت در انجام قاطع و صددرصدی تکالیف قانونی برای واگذاریها توجه کنیم.
6 ـ از حدود دو دهه قبل حرکت خزنده نهادینه کردن تفکر غیرانقلابی و لیبرالی توسط قلیل اساتیدی از دانشگاهها که امروز معمولاً در خارج و مشخصاً آمریکا نقش تدریس و عمدتاً مشاوره را دارند شکل گرفت. اینها و شاگردان بورسیهبگیرشان دنبال تئوریزه کردن این نگاه بودند و از عجایب روزگار است (یوسفنژاد ـ متشکر آقای کوهکن، وقتتان تمام شد) که بعضی کتابهای اینها در حوزه علوم انسانی در دانشگاهها تدریس میشود. وزارت علوم و وزارت ارشاد نسبت به این مهم حساسیت داشته باشند. والله در این (40) سال هر کجا موفقیت و خدمت خالصانه به مردم بوده حاصل اعمال مدیریتهای انقلابی متدین، کم مؤونه و پر مؤونه بوده است. ما سراغ نداریم از دل حقوقهای نجومی و بیحساب و کتاب خدمتی بیرون آید.
در اینجا به وزیر محترم صمت متذکر میشوم (رئیس ـ متشکریم) به عنوان رئیس شورای عالی نظارت بر اتاق بازرگانی پرداختهای در این اتاق را نظارت و کنترل کند. مدرکی را به اینجانب دادهاند که دبیرکل اتاق بازرگانی در ماه تا (57) میلیون تومان حقوق میگیرد.
در پایان از مسئولین محترم در وزارت کار درخواست دارم به خصومتهای (50) ساله شرکت ذوبآهن با منطقه لنجان پایان دهند.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای رضا علیزاده نماینده محترم ورزقان ناطق بعدی هستند، بفرمایید.

رضا علی زاده
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به پیشگاه ملت بزرگ ایران و مقام معظم رهبری و عرض ارادت خدمت مردم شریف حوزه انتخابیه ورزقان و خاروانا و تبریک هفته وحدت و میلاد پربرکت پیامبر رحمت به هموطنان عزیز، عرایض خود را در دو بخش ملی و منطقهای تقدیم میکنم:
رفتارهای خصمانه آمریکا تازگی ندارد، ملت ایران با استعانت از خداوند متعال و پیروی از فرامین حکیمانه مقام معظم رهبری این مشکلات را نیز همچون گذشته پشت سر خواهد گذاشت. هدف تحریمهای ظالمانه و جنگ اقتصادی ضربه زدن به توان تولید، کمبود کالا، پایین آمدن سطح رفاه عمومی و در نهایت ایجاد نارضایتی در بین مردم است. متأسفانه سیاستهای اقتصادی فعلی ما خود در راستای اهداف ترسیمشده برای تحریم و جنگ اقتصادی است که باعث تضعیف افسران جنگ اقتصادی یعنی تولیدکنندگان و صنعتگران و تقویت ستون پنجم دشمن یعنی رانتخواران و مفسدان اقتصادی شده است.
امروزه همه بر این باور هستیم که اقتصاد باید به سمت آزاد و رقابتی شدن پیش برود. باید شیوه تزریق سوبسید به اقتصاد که عمدتاً در سطوح فوقانی انجام میشود و جامعه را به سمت رانتخواری و فساد سوق میدهد اصلاح گردد. یارانه باید مستقیماً به دست مصرفکننده نهایی برسد، در غیر این صورت بخش عمده آن در زنجیرههای بالادستی قبل از رسیدن به دست مردم توسط عدهای فرصتطلب به یغما خواهد رفت و به این ترتیب علاوه بر به هدر رفتن بیتالمال و ثروت ملی، شاهد بروز پدیده رانت، فساد و در نهایت ناعدالتی و آسیب دیدن اعتماد مردم نسبت به نظام و مسئولین خواهیم بود.
هر وقت سخن از اقتصاد آزاد و رقابتی به میان آمده است از نبود شرایط و ثبات اقتصادی جهت اجرای آن سخن گفتهایم، غافل از اینکه عدم ثبات و آسیبپذیر بودن اقتصاد خود نتیجه عدم وجود اقتصاد آزاد، شفاف و رقابتی است.
دولت محترم جهت جلوگیری از تورم دست به سرکوب قیمتها زد، غافل از اینکه اینگونه مهار قیمتها هیچ کمکی به حل مسأله تورم نمیکند و با کوچکترین محرکی که بعد از عید شاهد بودیم قیمتها جهش یافته و تورم آثار خود را با شدت و حدت هرچه بیشتر نشان میدهد و اینجاست که انباشت نتایج سیاستهای نادرست اقتصادی به یکباره تعادل جامعه را بر هم میزند.
جهت حمایت از تولید و صنعت در کشور و حل مشکل رانت، تبعیض و فساد و نیز مقاومسازی اقتصاد در مقابل هر گونه تهدید، چارهای جز رفتن به سوی اقتصاد آزاد، رقابتی و شفاف و اصلاح نظامات پرداخت یارانه تولید نداریم. ملت بزرگ ایران آزمایش خود را در سختترین شرایط پس داده و سربلند بیرون آمدهاند، ولی تحمل تبعیض، رانت و فساد و ناعدالتی که عمدتاً دستاورد اقتصاد غیرآزاد و دولتی است را ندارد.
اما نکاتی چند درمورد حوزه انتخابیه؛
1 ـ بنده ضمن تشکر از تمام مدیران، کارکنان و رؤسای ادارات شهرستان به جهت ایجاد فضای خدمترسانی در منطقه، در راستای توسعه هر چه بیشتر شهرستان نکاتی را متذکر میشوم. اخیراً در جلسه رأی اعتماد وزرا اطلاعات نادرستی به یکی از همکاران محترم درخصوص طرحهای توسعهای مس سونگون ورزقان داده بودند که طرح موضوع توسط ایشان موجب آزردگی مردم غیور آذربایجان گردید. ضمن تشکر از پاسخی که همکار عزیز جناب آقای قاضیپور در آن جلسه دادند، لازم است بگویم طرحهای توسعه مس سونگون ورزقان که به بهانههای واهی از سال 92 لغو و متوقف شده بودند با تلاش فراوان و پیگیریهای طیف عظیمی از مسئولین در سطح استان، شهرستان و کشور و نیز حمایت مردم شریف استان مجدداً احیا گردید. پس از بررسیهای کارشناسی مشخص گردید این طرحها هم از نظر اقتصادی و هم از نظر زیستمحیطی کاملاً توجیهپذیر و سالم بودند و این بهانههای واهی کاری هدفمند و هدایتشده بوده است. بنده از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و مدیران محترم شرکت مس تقاضا دارم در شروع عملیات اجرایی این طرحها تسریع به عمل آورند.
2 ـ از رئیسجمهور محترم میخواهم دستور اکید جهت اجرای مصوبه مجلس و دولت درخصوص امهال تسهیلات بازسازی زلزلهزدگان ارسباران را که بانکهای عامل به بهانههای مختلف از اجرای آن سرپیچی میکنند صادر فرمایند. همچنین تقاضای اجرای ماده (43) قانون برنامه ششم توسعه به ویژه (1) درصد فروش معادن و نیز سهم شهرستان از حقوق و عوارض دولتی معادن را دارم. ضمن اینکه حل معضل دریاچه ارومیه به عنوان مطالبه مردم آذربایجان نباید فراموش شود.
از وزیر محترم نیرو تقاضا دارم دستور لازم جهت اجرای شبکه فاضلاب در شهرهای ورزقان و خاروانا را صادر نماید. همچنین وزارت نیرو بایستی هر چه سریعتر شبکه پایاب سد حاجیلرچای، آقبلاغسیهکلان را جهت بهرهمندی کشاورزان عزیز از این سدهای احداثشده اجرا نماید.
از وزیر محترم نفت و سازمان محیط زیست میخواهم در مسیر صدور مجوزهای لازم برای احداث پتروشیمی خاروانا عنایت ویژهای داشته باشند تا با صدور مجوزهای لازم در اسرع وقت شاهد عملیاتی شدن این پروژه عظیم باشیم. (یوسفنژاد ـ متشکر) الان تمام میشود.
از وزیر محترم راه و شهرسازی میخواهم نسبت به احداث و آسفالت راههای روستایی این شهرستان اقدام فوری به عمل آورند، چرا که نسبت برخورداری در این شهرستان بسیار پایینتر از میانگین استانی است. در پایان عرض میکنم وحدت رمز پیروزی است. (قاضیپور ـ یاشاسین آذربایجان) یاشاسین آذربایجان، یاشاسین ایران. والسلام

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان ناطق بعدی هستند که در خدمتشان هستیم. جناب آقای ناصرینژاد بفرمایید.

مجید ناصری نژاد
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
«و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین»
قال الله فی محکم کتابه: «بسم الله الرحمن الرحیم و اعتصموا بحبل اللّه جمیعاً و لا تفرقوا».
ایام هفته وحدت، میلاد پیامبر اکرم (صلواتاللهوسلامهعلیه) و امام صادق را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
قبل از اینکه من وارد نطق شوم یک تقاضایی از جناب رئیس، هیأترئیسه و کمیسیون آییننامه دارم که بالاخره یک فکری به حال این نطق نمایندگان کنند. الان نطقهای نمایندگان، برادران عزیز نماینده و همکاران گرامی زحمت میکشند نطق تنظیم میکنند، مسائل و درد دل مردم را میگویند، با حرارت و حدت مسئولیت تمام مسائل را مطرح میکنند، اما گوش شنوایی نیست. مسئولین محترم به نطق نمایندگان و مسائل دقیقی که نمایندگان منباب طرح مشکلات مردم در نطقهایشان مطرح میکنند گوش نمیدهند و عمل نمیکنند و در نتیجه خیلی از نطقها بلااثر میماند.
من خواهش میکنم کمیسیون آییننامه، رئیس محترم مجلس دستوری بدهند تا یک کاری شود، نطقها کارآمد و تأثیرگذار شود، تأثیر بگذارد، برای نماینده و برای حوزه انتخابیه نماینده تأثیر داشته باشد که اینها به مرحله عمل برسد. ما در سالهای متعدد در مرحلههای مختلفی که خدمت مردم عزیز حوزه انتخابیه خودمان شادگان بودیم مسائل مختلف حوزه شادگان را مطرح کردیم. مشکلات جدی و حاد شهرستان خود را مطرح کردیم. به انحای مختلف واقعاً این درد مردم شادگان و حوزه انتخابیه بنده که از مظلومترین حوزههای انتخابیه در کشور است را بیان کردیم، منتها واقعاً آنطور که باید عمل و اقدام شود و مشکلات حل شود، حل نشده است. باز هم ما خدمت عزیزان میرسیم، در نطق تقریباً مسائلی را مطرح میکنیم که تکرار مکررات است. باید اقدامی کرد، باید این مسائل و مشکلاتی که مطرح میشود به شکلی حل شود. ما تا کی باید دوباره مطرح کنیم که تأمین آب شرب مردم هنوز به یک مشکل جدی پیشپا افتاده بدل شده، مردم روزمره با آن گرفتارند و هنوز حل نشده است. هر ساله ما در تابستان گرفتاری جدیمان بحث تأمین آب شرب است. بیایید یک اقدامی کنید این حل شود. ما سالهای سال گرفتار این قضیه هستیم، تازه بدتر هم شده است. امسال ما در تابستانی که گذشت سختترین تابستان را داشتیم. عزیزان، برادران، وزارت محترم نیرو، مسئولین امر! ما همیشه گلهمند بودیم که چرا با تانکر به مردم آب میرسانید؟
این یکی از گلهمندیهای ما بود، اصلاً غیرقابل قبول بود که در بین کارون، کرخه، دز، مارون و جراحی مردممان تشنه باشند. ولی امسال التماس میکردیم به ما تانکر بدهید. یعنی وضع ما نسبت به سابق بدتر شد. این قضیه نه فقط در شادگان بلکه در کل خوزستان هنوز مطرح است. هنوز تأمین آب شرب مورد نیاز مردم یکی از دغدغههای جدی ما به عنوان نمایندگان مردم است. این طرح غدیری هم که آقایان، اول وزیر نیرو افتتاح کرد، بعد معاون رئیسجمهور آمدند افتتاح کردند، عزیزان! این ناقص افتتاح شد. طوری وانمود شد که انگار مشکل آب شرب مردم حل شد. نه، اولاً این طرح خیلی طولانی شد، ثانیاً قرار بود این شهرها و شهرستانها به دز متصل شوند. الان به کرخه متصل شدهاند و الان روستاها آبرسانی نشد، خیلی از مناطق هنوز آبرسانی نشده، معاون رئیسجمهور آمد این را افتتاح کرد. یعنی چه؟ قبلاً که وزیر نیرو آمده بود افتتاح کرده بود و اعلام شده بود، گفتند چون آن آزمایشی و ناقص بوده معاون رئیسجمهور آمدند رسمی افتتاح کردند. اگر رسمی باشد یعنی اینکه باید کامل شده باشد. هنوز کامل نیست. هنوز خیلی باید کار شود که این طرح فراگیر شود و مشکل آب شرب مردم خوزستان و به ویژه مردم شادگان حل شود. سالهاست که ما اینجا میآییم نطق میکنیم، بنده، همکاران بنده، مسئولین محترم، وقتی از خوزستان صحبت میشود میگویند آب شرب، هنوز حل نشده است. بحث مهار ریزگردها هم همینطور است.
برادران! الان کمترین تغییری که در منطقه اتفاق میافتد باز هم ما گرفتار بحث ریزگرد در استان خوزستان میشویم، باز مردم ما نگران هستند، این همه هزینه شد، این همه طرح داده شد، این همه حرف زده شد، این همه وعده داده شد، منتها مشکل هنوز حل نشده است. مردم خوزستان تا کی باید این دردها را داشته باشند؟ یکی از شعارهایی که دولت مطرح کرد و خیلی شعارش را داد و گفت من آن را انجام میدهم اجرای طرح (550) هزار هکتاری است.
دوستان! اولاً این طرح (800) هزار هکتار بود، نه (550) هزار هکتار. آقا! حالا (550) هزار هکتار، این (550) هزار هکتار را آوردند در دو فاز تعریف کردند، گفتند فاز اول را اجرا کردند، هرچه در سابق کار بود گفتند در فاز اول، فاز اول تمام شد فاز دوم، چه شد؟ الان یک سال و خردهای است که هنوز دوستان مدام وعده میدهند ما امروز اجرا میکنیم، فردا اجرا میکنیم و این طرح هنوز ناقص است و من بعید میدانم با این روندی که الان ملاحظه میشود مشکل طرح (550) هزار هکتاری حل شود.
بحث بیکاری مردم خوزستان! واقعاً این هم یک مشکل جدی است. واقعاً اصلاً پذیرفتنی نیست، با هیچ منطقی سازگار نیست، با هیچ شکلی از معادلات نمیسازد، کسی اصلاً باورش نمیشود در کنار این همه صنایع، شرکتهای بزرگ و زمینههای اشتغال مردم خوزستان از بیکاری بنالند (یوسفنژاد ـ متشکر) و برای اشتغال به جای دیگر بروند. این واقعاً چه کاری است؟ بیایید اصولی دنبال این مسائل بروید. یکی از مشکلات جدی مردم خوزستان را من عرض کنم، اصلاً وجود مسئولین نالایق و بیکفایت است. مسئولینی که برای حفظ کرسیشان به هر ترفندی متوسل میشوند. اینها را بردارید، با مسئولین بیلیاقت و بیعرضه برخورد شود، با اینها جدی برخورد کنید، اینها را عزل کنید، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
شهرداران محترم زرآباد، فیضآباد، چابهار، سمیعآباد و تربتجام میهمانان جلسه امروز هستند، به ایشان خوشآمد میگوییم و از ناطق جلسه علنی امروز سرکار خانم معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر درخواست میکنیم نطقشان را ایراد بفرمایند، در خدمت شما هستیم.

معصومه آقاپورعلی شاهی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
چراغ دل به نور جان برافروخت
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران، مردم قهرمانپرور و فرهیخته استان آذربایجانشرقی و شهرستان شبستر و خداقوت به همکاران محترم در مجلس و هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی و تبریک آغاز هفته بسیج و هفته وحدت.
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) میفرماید: «وحدت مایه رحمت و تفرقه موجب عذاب است».
در اول عرایضم تشکر خاص دارم از نماینده ولیفقیه استان آذربایجانشرقی حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر آلهاشم که نمونه بارز اخلاق و عامل تحکیم وحدت آحاد مردم و نشان دادن نقش زنان در جامعه میباشد که نمونه عملی آن را در جمعه 25/8/97 در نماز جمعه تبریز شاهد بودیم.
چرا در مقابل تحریمها اینقدر شکنندهایم؟ چرا در مقابل هر تکانه اقتصادی یک مصیبت وارد کشور میشود؟ چرا در مقابل هر شوک مالی دچار تزلزل میشویم؟ چرا در مقابل تکانههای سیاسی، بازار سرمایه دستخوش بحران میگردد؟ آری! در دنیا اقتصاد افق روشنی دارد و هر شوک مالی و سیاسی آنها را از یک نقطه به نقطه تعادلی بالاتر میبرد. برای مثال شوک مالی آمریکا در سال 2008 که باعث شد ارتقای فناوری و نظام تولید آن متحول شود و بنگاههای اقتصادی رانتخوار و فرسوده از گردش اقتصاد خارج شوند. اما متأسفانه اقتصاد ما در این مرحله است که اصلاً مهم نیست تکانه سیاسی، نظامی، ارزی و یا به واسطه تحریم باشد، درهمریخته و شکننده است.
آمریکا در همه موارد در چارچوب وضعیت استراتژیک اقتصادی و ژئوپولیتیکی ایران تصمیم میگیرد. اما وااسفا که بدون برنامهریزی و با شعارزدگی خاکریزهای اقتصادی کشور را بدون مقابله و هزینه یکی پس از دیگری به دست دشمن واگذار میکنیم و با تصمیمگیری و تصمیمسازی روزمرگی مردم را قربانی انتقامجوییهای جناحی میکنیم.
دولت محافظهکار و دست به عصا نمیتواند از این مارپیچ اقتصادی و جنگ رسانهای و تبلیغاتی عبور کند. ما نمایندگان مجلس دولت جوان، جسور، ریسکپذیر و شایستهسالار که نقش زنان در آن پررنگ باشد میخواهیم. اینکه به مردم بگوییم سه نفر مفسد اقتصادی اعدام شدند، در باور مردم در این مورد که نظام اداری فساد سیستمی دارد تغییر ایجاد نمیکند. اما اگر بگوییم تمام نهادهای غیراقتصادی از حوزه اقتصادی خارج میشوند یک تصمیم صریح، بزرگ و باورپذیر است و افق ایجاد میکند و یعنی مردم باور میکنند قرار است زمینههای فساد کم شود.
بله، در بورس موقعی که (50) درصد سرمایههای بیشتر شرکتها توسط نهادها اداره میشود بورس در واقع غیرمستقیم توسط این نهادها مدیریت میشود. رکود امروز به دلیل کمبود نقدینگی مواد اولیه و تقاضا نیست، بلکه به دلیل این است که ما افق اقتصادی و مدیریت مالی نداریم، زیرساخت و اطلاعات برای پرداخت صحیح یارانهها و حاملهای انرژی نداریم، دیوار اعتماد بین مردم و مسئولین شکسته شده و هر سه قوای کشور به خصوص مجلس باید در بودجه 98 تصمیم بزرگی برای اصلاح آن بگیرند تا تکلیف مردم و سرمایهگذار مشخص شود.
من از دولت محترم خواهش میکنم دو سال تنفس مالیاتهای معوق بنگاههای اقتصادی 93 تا 96 را صادر کند، چون هزینههای بیکاری و ورشکستگی بیشتر است. سهم کارفرمای بنگاهها در سازمان تأمیناجتماعی به مقدار (50) درصد کاهش یابد. تنها راه نجات اقتصاد ایران اقتصاد کشاورزی، اقتصاد گردشگری و اقتصاد دانشبنیان است و زنان میتوانند نقش محوریت داشته باشند.
در آخر دولت محترم! از شعارزدگی دست بردارید. صد درصد اعتبارات سفر استانی آقای رئیسجمهور در تبریز 2018 حتی یک ریال هم تخصیص پیدا نکرده، برای طرحهای استانی به خصوص جاده تسو ـ شبستر و احیای دریاچه ارومیه و (200) میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای اراضی کشاورزی به زودی محقق شود. تدریس اختیاری زبان ترکی در مقطع ابتدایی. آقای رئیسجمهور! طبق سخنرانی خودتان در تبریز 2018 (یوسفنژاد ـ متشکر خانم آقاپور) آدرس درست میدهیم، اختیارات استانی را افزایش، اعتبارات خاص ترمیم فرسودگی صنایع مادر.
در آخر این ایران ماست، میسازیمش، اگر چه با خشت جان خویش. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین شبستر، یاشاسین آقای دکتر پزشکیان. از شما تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. ناطق بعدی جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین هستند که پنج دقیقه وقت دارند. جناب آقای بدری بفرمایید، در خدمتتان هستیم.

صدیف بدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و درود به پیشگاه حضرت بقیهالله الاعظم (ارواحنالهالفداء) و روح پرفتوح معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام (رحمهاللهعلیه) و ارواح طیبه شهدا و با سلام به محضر مقام معظم رهبری و ملت بزرگ ایران اسلامی به ویژه مردم شریف استان اردبیل، شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین.
متأسفانه آغاز به کار دولت دوازدهم چندان خوشایند نبود و در سال جاری هم سردرگمی، سوءمدیریت و بیبرنامگی در مواجهه با مسائل مختلف به ویژه اقتصادی در بدنه دولت مشهود بود. دود این بیتدبیریها هم به چشم مردم عزیز به خصوص اقشار پایین و متوسط جامعه میرود. بلاتکلیفی در بازار ارز، مسکن و خودرو نمایانتر از هر بخش دیگری است و همین مسأله آبستن ضربات بعضاً جبرانناپذیر به بخش تولید از یک سو و مصرفکنندگان از سوی دیگر بوده است.
جناب آقای دکتر روحانی! نوسانات بازار ارز در ماههای اخیر باعث از بین رفتن ثبات در بازار و افزایش قیمت کالاهای مصرفی شده است، تا جایی که بسیاری از کالاها تورم بالاتر از (100) درصد را نیز تجربه کردهاند. تورم و افزایش قیمتها همواره اقشار مختلف جامعه به ویژه کارگران، کارمندان دولت و معلمان را تحت فشار قرار داده و با مشکلات معیشتی مواجه کرده است و متأسفانه شاهد کاهش محسوس قدرت خرید این قشر زحمتکش هم هستیم.
آنچه در این شرایط میتواند حداقل بخشی از آب رفته را به جوی بازگرداند افزایش مجدد حقوق کارگران، کارمندان دولت و فرهنگیان در سال جاری است. برای حمایت از کارمندان دولت و معلمان و کارگران، افزایش حقوق آنان اجتنابناپذیر است و از دولت محترم میخواهم در اسرع وقت در این خصوص اقدام کند، چراکه دستمزدهای کارگران، کارمندان، فرهنگیان، دانشگاهیان و بازنشستگان به هیچ عنوان با تورم موجود در بازار متناسب نیست و دولت برای حمایت از اقشار تحت فشار جامعه باید تصمیمگیری و اقدام عاجل کند.
آقای روحانی! اخیراً بنده به ملاقات یکی از جانبازان بزرگوار (8) سال دفاع مقدس حاج اژدر محمدیدوست جانباز (70) درصد جنگ تحمیلی رفته بودم. وقتی پای گوشهای از مسائل و مشکلات این عزیز جانباز نشستم عرق شرم بر پیشانی بنده نشست. چراکه بنده هم مسئولی در نظام جمهوری اسلامی هستم. عجیب است دولت و مجلس هر وقت که دست و بالشان تنگ میشود از شهدا، جانبازان و ایثارگران هزینه میکنند. از تأمین بدیهیترین و ابتداییترین نیازهای این بزرگواران از جمله هزینههای درمان عاجز هستند. چرا باید یک جانباز (70) درصدی که کل مشکلات درمانی خود را به خاطر دفاع از وطن متحمل شده است علاوه بر فشار مراقبتهای ویژه که بر خانواده خود وارد میکند در تأمین هزینههای درمانی دچار فشار بیامان و بحران شود؟ از دولت و مجلس میخواهم تا حساسیت مسأله را درک و از اقداماتی که درخصوص حل این مشکل انجام میشود حمایت کنند.
مسأله دیگری که در روزهای اخیر خاطر اردبیلیهای عزیز را آزرد احضار اسطوره بیبدیل کشور علی دایی و در کنار آن تخریب هدایتشده ایشان توسط رسانه ملی بود. یقیناً شفافسازی در هزینهکرد مالی همیشه لازم است، امری که خود آقای دایی قبل از هر شخص دیگری در حال انجام آن است. مسأله زمانی رنگی دیگر به خود میگیرد که گوش مردم از اخبار تکراری مربوط به اختلاس مدیران دولتی پر شده است و به جای اخباری از احضاریه این افراد، احضاریههای متفاوت از استانهای متفاوت به خاطر کمک علی دایی به زلزلهزدگان صادر شده است. این نحوه برخورد با ثروتهای معنوی کشور به صورت آشکار اعتماد عمومی را نشانه گرفته است. جامعه ما در دورانی که بیش از هر زمان دیگر نیازمند بازسازی اعتماد مردمی است باید تقدیر و الگوسازی از افراد دلسوزی که در روزهای سخت زلزله کرمانشاه باعث کمک به امنیت فکری و روانی زلزلهزدگان شدهاند در اولویت قرار گیرد. افراد صادق و دلسوزی به مانند علی دایی که با حضور شجاعانه و اقدامات به موقع و مؤثر خود این وظیفه سنگین اعتمادسازی جامعه را در مواقع بحرانی بر عهده گرفتند. (یوسفنژاد ـ متشکر) چند ثانیه هم اجازه بدهید. ما برای استفاده از ظرفیت این اسطوره ملی درصدد احداث مجموعه بزرگ ورزشی علی دایی در زمینی با مساحت بیش از (30) هکتار هستیم تا از تواناییهای این چهره بینالمللی و افتخار کشور، آذربایجان و اردبیل در زمینه توسعه توریسم ورزشی استفاده کنیم. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین اردبیل، یاشاسین علی دایی.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی فضایی؛ آرای أخذشده (133) رأی، جناب آقای رامین نورقلیپور با (67) رأی انتخاب شدند، برایشان آرزوی توفیق میکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد
مجمع نمایندگان استان اصفهان و مجمع نمایندگان استان گلستان درگذشت مرحوم دکتر نوربخش رئیس فقید سازمان تأمیناجتماعی و مرحوم حاج عبدالرحمن تاجالدین معاون فقید سازمان تأمیناجتماعی که از چهرههای خدوم نظام جمهوری اسلامی و مدافع حقوق حقه کارگری بودند را تسلیت گفتهاند.
7
انتخاب آقای رامین نورقلیپور به عنوان عضو ناظر در شورای عالی فضایی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اگر اجازه بدهید ما یک انتخابات داریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
الان برگزاری انتخابات داریم برای انتخاب یک نفر ناظر در شورای عالی فضایی که از طرف کمیسیون مربوطه جناب آقایان رامین نورقلیپور و غلاممحمد زارعی معرفی شدهاند که یک نفر را برادران و خواهران گرامی باید به عنوان ناظر در شورای عالی فضایی انتخاب کنند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
8
انتخاب آقایان: احمد مازنی و سیدصادق طباطبائینژاد به عنوان عضو ناظر در ستاد امر به معروف و نهی از منکر

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید انتخابات بعدی را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از طرف مجلس باید دو نفر عضو ستاد امر به معروف و نهی از منکر شوند. از طرف کمیسیون مربوطه آقایان حجتالاسلام والمسلمین احمد سالک، سیدصادق طباطبایینژاد، حجتالاسلام والمسلمین احمد مازنی و محمداسماعیل سعیدی معرفی شدهاند که از بین این چهار بزرگوار باید دو نفر انتخاب شوند، آقای دکتر سعیدی انصراف دادند، بنابراین از بین آقایان احمد سالک، سیدصادق طباطبایینژاد و احمد مازنی باید دو نفر انتخاب شوند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
انتخاب آقایان: همایون یوسفی و بشیر خالقی به عنوان عضو ناظر در شورای عالی نظام پزشکی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید آخرین انتخابات را اعلام کنیم. از طرف کمیسیون بهداشت و درمان چهار نفر از همکاران عزیز برای عضویت به عنوان عضو ناظر در شورای عالی نظام پزشکی معرفی شدهاند، از بین آقایان: دکتر همایون یوسفی، دکتر احمد همتی، دکتر یعقوب شیویاری و دکتر بشیر خالقی دو نفر باید برای شورای عالی نظام پزشکی انتخاب شوند. آقایان: همایون یوسفی، احمد همتی، یعقوب شیویاری و بشیر خالقی، جناب آقای دکتر شیویاری انصراف دادند، بنابراین از بین آقایان: دکتر همایون یوسفی، احمد همتی و بشیر خالقی دو نفر.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
10
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید نتیجه آرای انتخاب ناظر در ستاد امر به معروف و نهی از منکر را اعلام کنیم. آراء أخذشده (159) رأی، جناب آقای مازنی با (89) رأی و جناب آقای سیدصادق طباطبائینژاد با (88) رأی انتخاب شدند. برای ایشان آرزوی توفیق میکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! چند تا اعلام وصول داریم، اجازه میفرمایید؟

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بدهید. تذکرات تمام شد؟ بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
آقای علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به همراه چهار نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم درخصوص تغییر نحوه اعمال بیمه جانبازان عزیز و ایثارگران واقدام به نوعی که شأن جانبازان و ایثارگران مخدوش نشود.
ـ آقایان: علی مطهری و محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به رئیسجمهور محترم درخصوص توجه شایسته رئیسجمهور به وظایف خویش به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی و لزوم تذکر به دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت به منظور رعایت مرزهای قانونی و حفظ شأنیت همزمان آن نهاد و مجلس شورای اسلامی در موضوع هیأت موسوم به عالی نظارت بر سیاستهای کلی.
ـ آقای جلیل رحیمیجهانآبادی (تربتجام، تایباد و باخرز) به وزیر نفت درخصوص پروژه گازرسانی در روستاهای محروم و مرزی شهرستانهای تایباد، تربتجام، باخرز و صالحآباد تعطیل و یا به کندی انجام میگیرد و این امر نارضایتی شدید مردم را در پی داشته است.
ـ آقای سیدمهدی مقدسی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا علیرغم قول قطعی رئیسجمهور محترم در جمع مردم اراک نیروگاه شازند در چند روز گذشته از سوخت مازوت استفاده نموده است؟
ـ آقایان: علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) و سعید باستانی (تربتحیدریه، مهولات و زاوه) به رئیسجمهور محترم لطفاً دستور بفرمایید دولت محترم مانع سرگردانی و رها شدن درمان ایثارگران شوند. مصوبه اخیر دولت درخصوص ایثارگران شاغل و بازنشسته را در حوزه غدد دچار مشکل کرده است. لطفاً دستور فرمایید کمافیالسابق تا پایان سال جاری بنیاد شهید متکفل درمان ایثارگران باشد.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا سازمان تأمیناجتماعی مشاغل آتشنشانی و پرتوکاری اشعه را برابر ماده (84) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزء مشاغل سخت و زیانآور محسوب نمیکند؟
همچنین علت دریافت حق بیمه سهم کارفرمایی کارگران ساختمانی نسبت به مجموع عوارض پروانه ساختمانی که موارد تخفیفاتی شهرداری چیست؟
ـ آقایان: مصطفی کواکبیان (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و محمد کاظمی (ملایر) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص بررسی علت و دلایل بروز بینظمی و توقف در برنامه «من بهشتی هستم» دانشگاه اصفهان.
ـ آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی (رشت) به وزیر کشور درخصوص برخورد بسیار نامناسب و دور از شأن عوامل نیروی انتظامی با سه تن از جوانان نوازنده موسیقی در پیادهروهای رشت.
ـ آقایان: شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) و فرهاد تجری (قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب) به وزیر نفت درخصوص پایین بودن شاخص گازکشی به حوزه اورامانات، قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب و توقف پروژهها.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص تسریع در اختصاص سهمیه مواد اولیه واحدهای تولیدی فلزی و پتروشیمی صنایع پاییندستی.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در پرداخت سرمایه در گردش واحدهای تولیدی فعال.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به اتفاق سه نفر از همکاران به وزرای نفت و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص ابلاغیه به پتروشیمی جهت تحویل کود شیمیایی کشاورزان از نزدیکترین پتروشیمیها.
به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص تسریع در اصلاح احکام حقوقی بازنشستگان عزیز لشکری و کشوری با توجه به تورم امروز.
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص پدیده قاچاق کتاب و کمتحرکی و ضعف برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه.
ـ آقای محمدابراهیم رضائی (خمین) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه به علت ضعف در شبکه توزیع آن وزارتخانه اقلام خوراک مورد نیاز مرغداران به دست آنها نمیرسد و مرغداران مجبور هستند هزینههای اضافی جهت تأمین مواد مورد نیاز متحمل شوند.
به رئیسجمهور محترم درخصوص تغییر ناگهانی خدمات بیمهای به جانبازان توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران موجب قطع خدمات به امور ایثارگران شده است که خلاف قانون میباشد و موجب نارضایتی شدید گردیده.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر نفت درخصوص تعیین تکلیف پتروشیمی زنجان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تأمین روشنایی اتوبان زنجان ـ قزوین، همچنین زنجان ـ طارم.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ارائه لایحه اصلاح حقوق کارکنان دولت بر مبنای حقوق فرهنگیان.
ـ آقای حسین نیازآذری (بابل) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص قطع تلفن ثابت در شهرستان بابل و استان مازندران موجب نگرانی مردم شده است، ضروری است نظارت بیشتری بر عملکرد مدیر مخابرات منطقه مازندران نمایید.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا شبکههای آبیاری زیر سد گلوگاه در شرق مازندران تکمیل نمیشود.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به اتفاق دو نفر از همکاران به وزیر نفت درخصوص تسریع و تعیین تکلیف پتروشیمی زنجان.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزرای نیرو و آموزش و پرورش درخصوص اینکه چرا مصوبه مجلس درخصوص رایگان بودن آب، برق و گاز مصرفی در مدارس براساس الگویی که در دو وزارتخانه باید طراحی و اجرا کنند انجام نمیشود.

علی اردشیرلاریجانی
بقیه را برای بعد بگذارید. من نتیجه آراء شورای عالی نظامپزشکی را عرض کنم:
آراء اخذشده (137) رأی، جناب آقای همایون یوسفی با (90) رأی و جناب آقای بشیر خالقی با (73) رأی انتخاب شدند. برای عزیزان آرزوی توفیق میکنیم.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی
تذکرات شفاهی را هم بفرمایید که دیگر به اذان نزدیک هستیم.

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات خارج از دستور جناب آقای رضا کریمی نماینده محترم اردبیل، نیر، نمین و سرعین بفرمایید.

رضا کریمی
تذکرات شفاهی
به نام خدا
با تبریک هفته وحدت و تقبیح احضار معنیدار نامآور جهانی علی دایی افتخار اردبیل و آذربایجان قهرمانپرور.
آذربایجان اویاختی
علی داییا دایاختی
تذکر بنده به وزیر محترم جهادکشاورزی به ویژه رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه است. برادران عزیز! حمایت گفتاری از بخش کشاورزی را از شما نخواستیم، لطف بفرمایید به قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و وظایف خویش در بخش کشاورزی عمل کنید. برابر قانون دولت موظف است قبل از شروع فصل کشت قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی به ویژه گندم را با افزایش حداقل معادل نرخ تورم سالانه مشخص و اعلام کند که متأسفانه این امر چند سالی است که قانونی و به موقع اجرا نمیشود، به نحوی که گندمکاران عزیز در سال جاری (3350) میلیارد تومان مالیات پنهان دادهاند، یعنی (25) درصد درآمد ناشی از فروش گندم به نحوی که کیلویی (322) تومان کمتر قیمتگذاری شده است. آنوقت سرشان منت میگذاریم و میگوییم از مالیات معاف هستند.
در موضوع و برنامه استفاده از روشهای نوین آبیاری هم همینطور، به رغم اینکه در قانون برنامه ششم توسعه و بودجه سنواتی تصویب و تأکید شده است حداقل (85) درصد هزینه مدرن کردن روشهای آبیاری توسط دولت باید پرداخت شود، بنده نمیدانم با چه مبنای قانونی و کارشناسی نرمهایی به استانها ابلاغ کردهاید و عملاً مانع اجرای پروژههای مرتبط میشوید.
در اجرایی کردن بند «و» تبصره (16) بودجه 97 درخصوص بخشودگی جرایم دیرکرد و تعهد پرداخت سود تسهیلات دریافتی تولیدکنندگان توسط دولت هم متأسفانه هیچ اقدامی صورت نگرفته. در بحث امهال سهساله تسهیلات مناطق خسارتدیده از حوادث هم همینطور. مردم شریف و کشاورزان عزیز بلاتکلیف و سرگردان بین دستگاههای اجرایی و بانکهای عامل در رفت و آمد هستند. لذا ضرورت دارد هرچه سریعتر در هیأت دولت نهایی شده و ایرادات اعتباری برطرف و هماهنگیهای لازم با بانک مرکزی و بانکهای عامل برای اقدام فوری به عمل آید.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای سیدحسین افضلی نماینده محترم اقلید بفرمایید.

سیدحسین افضلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک میلاد پیامبر رحمت و همچنین هفته وحدت محضر همه مسلمانان جهان. وزارت محترم نیرو! علیرغم تذکرات قبلی اینجانب درخصوص مشکلات برق شهرستان اقلید متأسفانه هیچ اقدام جدی از طرف آن وزارت صورت نگرفته و در حال حاضر بیش از (1000) کشاورز فقط برای برقی کردن چاه آب خود منتظر اقدام شما هستند.
جناب آقای رئیسجمهور! بوروکراسی پیچیده و زمانبر حاکم بر أخذ مجوزهای متعدد و بعضاً بیمورد برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف نه تنها رغبت سرمایهگذار را برای تولید از بین برده، بلکه باعث فساد در بخشهای مختلف اداری گردیده است.
جناب آقای رئیسجمهور! متأسفانه وضعیت معیشت فرهنگیان بسیار مشکل شده است. به نظر میرسد که باید یک اقدام جدی و اساسی برای حل این معضل صورت گیرد. اگر مشکل فرهنگیان حل شود مشکل جامعه حل میشود و مشکل فرهنگیان یعنی مشکل جامعه. به نظر میرسد اقدام اصولی و اراده جدی میطلبد که در این بخش همه عزیزان در بخشهای مختلف وارد میدان شوند و یک فکر اساسی و اصولی کنند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکرم، جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی میداریم.
جناب آقای رئیسجمهور!
با سلام و احترام
در رابطه با خشکسالی سیستان ضمن تشکر از مصوبات دستور فرمایید هرچه سریعتر اجرایی و عملیاتی شود.
رؤسای سه قوه بزرگوار! بدانید که تنگه احد سیستان در حال تخلیه است. یک اقدام عاجل میطلبد.
جناب آقای دکتر نوبخت، وزرای محترم، آقایان رحمانیفضلی، ظریف، حجتی، اردکانیان، شریعتمداری، اسلامی، دژپسند، زنگنه، رحمانی و دیگر مسئولان عزیز! ضمن تشکر نسبت به ریزگردها، تقسیم استان، اجرای راهآهن زاهدان ـ زابل ـ بیرجند، حقآبه ایران از رودخانه هیرمند، انتقال آب از دریای عمان، آب ژرف، گازرسانی نیروگاه (50) مگاواتی، تبخیر، رسوبگذاری، مشکلات آب شرب، منطقه آزاد، گذرگاه مرزی، سازمان عمران سیستان، آسفالت راهها، کارخانههای ریز و درشت به وعدههای داده شده به اینجانب و مصوبات و مطالب ارسالی عمل فرمایید تا مردم بزرگوار نسبت به مسئولین بدبین و ناامید نشوند و بیش از این شرمنده آن بزرگواران نباشیم. حقیقتاً تعدادی از مسئولان اصلاً مشکلات مردم را نمیدانند و خود قسمتی از مشکل شدند. تعدادی از بانکها به وظایف ذاتی خود عمل نمیکنند، گرانی امان مردم را بریده. با مفسدین و حرامخواران دانهدرشت برخورد جدی شود. جهت عبرت اینها در ملأ عام اعدام شوند، اطاله دادرسی کم شود، برخورد با حرامخواران پیوسته و مستمر باشد، نه بریده و مقطعی، تقدیر و تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی اردشیرلاریجانی
چون دیگر وقت اذان شده ما جلسه را ختم میکنیم. جلسه بعدی (8) صبح چهارشنبه سیام آبان خواهد بود. ختم جلسه را اعلام میکنم.