1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 232 نفر از نمایندگان رسمی است. قبل از اینکه دستور جلسه به استحضار ملت عزیز برسد باید این نکته را عرض بکنم که ما امروز از ساعت (8) تا این ساعت جلسه غیرعلنی داشتیم، گزارشی را مرکز پژوهشهای مجلس درمورد وضعیت تحریمها و نحوه مقابلهای که با تحریمها باید در بخشهای مختلف انجام بشود ارائه کردند، گزارش خوب و تخصصی بود و از دولت هم سازمان برنامه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی توضیحاتی در این زمینه ارائه کردند و قرار شد که این کار در کمیسیونهای مربوطه با حضور بخشهای مختلف بررسی بیشتر بشود و در یک کمیته مشترک با دولت عملیاتی بشود، مخصوصاً بخشهایی که نیاز هست، چه در بخش صنعت، چه در بخش انرژی، کشاورزی و نیازهای مردم، مخصوصاً قشرهای مستضعف این کشور که باید به آنها توجه خاص بشود بستههایی را که آنها باید تحت حمایت قرار بگیرند مورد بررسی قرار گرفت. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجاه و هفتم روز یکشنبه بیست و هفتم آبانماه 1397 هجریشمسی مطابق با دهم ربیعالاول 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح.
2 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد آسیبشناسی وضعیت شاغلان و بیکاران با رویکرد حمایتی.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش.
4 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان.
5 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به طرح جامع مدیریت شهری طبق اصل (85) قانون اساسی.
6 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش).
8 ـ سؤالات آقای علی ساری نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون و تعدادی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی (2) فقره از وزیر محترم نفت.
9 ـ انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذیربط و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای اقتصاد.
10 ـ انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و یک نفر از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به انتخاب کمیسیونهای مذکور و با رأی مجلس به عنوان ناظر در شورای ملی ایمنی زیستی.
11 ـ انتخاب یک عضو از کمیسیون فرهنگی به پیشنهاد آن کمیسیون و تصویب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در هیأتامنای کتابخانههای عمومی کشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

محمد نوروزی
(آیات 125 ـ 122 از سوره مبارکه «نساء» توسط قاری محترم آقای محمد نوروزی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِینَ فِیها أَبَداً وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا وَ مَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِیلاً * لَیْسَ بِأَمانِیِّکُمْ وَ لا أَمانِیِّ أَهْلِ الْکِتابِ مَنْ یَعْمَلْ سُوءاً یُجْزَ بِهِ وَ لا یَجِدْ لَهُ مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلِیًّا وَ لا نَصِیراً * وَ مَنْ یَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحاتِ مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولئِکَ یَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَ لا یُظْلَمُونَ نَقِیراً * وَ مَنْ أَحْسَنُ دِیناً مِمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَ هُوَ مُحْسِنٌ وَ اتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْراهِیمَ حَنِیفاً وَ اتَّخَذَ اللَّهُ إِبْراهِیمَ خَلِیلاً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای نوروزی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته کردهاند زودا که به بوستانهایی درآوریمشان که جویباران از فرودست آن جاری است و همواره جاودانه در آنند و وعده الهی حق است و کیست راستگوتر از خدا؟ وعده الهی بر وفق آرزوهای شما و آرزوهای اهل کتاب نیست. هرکس مرتکب ناشایستی شود جزای آن را مییابد و برای خود در برابر خداوند یار و یاوری نمییابد و مردان و زنانی که کارهای شایسته کنند و مؤمن باشند آنانند که وارد بهشت میشوند و به اندازه ذره ناچیزی نیز بر آنان ستم نمیرود. دین چه کسی بهتر از آن کسی است که خود را تسلیم حکم خدا نموده و هم نیکوکار است و پیروی از آیین ابراهیم حنیف نموده. آن ابراهیمی که خدا او را به مقام دوستی خود برگزیده است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.

علی اردشیرلاریجانی
3
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقایان: سیدتقی نوربخش و رحمان تاجالدین مدیرعامل و معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تأمیناجتماعی

علی اردشیرلاریجانی
رحلت دو برادر عزیز، آقایان: دکتر نوربخش و تاجالدین همه ما را اندوهناک کرد. دو برادری بودند که واقعاً خدمتگزار کشور بودند و سالهای طولانی در سازمان تأمیناجتماعی زحمت کشیدند و هم برای سلامت سازمان تأمیناجتماعی خیلی دردمندانه پیگیر نیازهای کارگران عزیز و بازنشستگان و وضع بهداشت و درمان آنها بودند. خیلی حادثه دردناکی بود و از خداوند متعال علو درجات برای این دو عزیز خواهان هستیم و به خانواده محترمشان هم تسلیت عرض میکنیم.
4
بحث و بررسی درخصوص لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر سامانه صندوق فروش

علی اردشیرلاریجانی
دستور جلسه را بفرمایید. ما یک دستور داریم که قبلاً رأی گرفتیم که این در اولویت قرار بگیرد، فقط در حد اینکه رئیس کمیسیون اینجا توضیح بدهد ما استماع میکنیم، ولی چون سؤال داریم برای جلسه بعد میگذاریم، ولی این جلسه باید وارد دستور بشویم، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
همانطور که فرمودید گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش) است. سخنگوی کمیسیون خانم سعیدی لطفاً بفرمایید گزارش کمیسیون را قرائت بفرمایید، انشاءالله بقیه رسیدگی آن برای جلسات بعد میماند.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده قبل از آن عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همکاران بزرگوار، هیأترئیسه محترم، ملت شریف و عزیز ایران اسلامی و خدمت همه بزرگواران. گزارش کمیسیون را خدمت شما عزیزان قرائت میکنم.
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش) به شماره چاپ (124) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه روز سهشنبه مورخ 9/8/1396 با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و با اصلاحاتی به شرح پیوست به اتفاق آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی قضائی و حقوقی و کشاورزی، آب و منابع طبیعی تا این تاریخ واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
برای اینکه توضیحی خدمت همکاران بزرگوارمان عرض کرده باشیم؛ صندوقهای مکانیزه فروش یک سختافزار و نرمافزاری است که قابلیت ثبت معاملات را دارد و معمولاً برای زنجیره آخر معاملات که در خردهفروشیها یا همان پایانههای فروشگاهی استفاده میشود متأسفانه گاهاً اعتراض میشود که سر و سامان ندارد و آن اطلاعات دقیق در اختیار سازمان مالیاتی قرار نمیگیرد و جهت ساماندهی این کار دولت آسیبشناسی کرده، با توجه به اینکه قوانینی از گذشته وجود داشته بانک جامع اطلاعاتی که نزدیک به چندصد میلیارد هزینه برای آن شده و سازمان مالیاتی این را در اختیار دارد نمیتواند آنطور که باید و شاید از این بانک جامع اطلاعاتی استفاده بکند و اشکال اصلی سامانه هم اینگونه گزارش شده که اطلاعات به این سامانه تزریق نمیشود.
در قانون برنامه پنجم و قوانین قبل از آن، مثلاً قانون نظام صنفی و قانون مالیاتهای مستقیم تکلیف شده بود که فروشندگان کالا و خدمات باید از صندوق مکانیزه فروش استفاده بکنند. در واقع این صندوقها مثل یکسری پایانه در اختیار قرار میگیرند. یعنی نقاطی که اطلاعات را در سطح خود جمعآوری میکند به سامانه جامع مالیاتی ارسال بشود که در اختیار سازمان مالیاتی هست که همین کمک خواهد کرد جلوی فرار مالیاتی گرفته بشود. اطلاعات آنجا تجمیع بشود و متأسفانه در سالهای گذشته این احکام هیچوقت عملی نشده بود. آسیبشناسی که سازمان امور مالیاتی و دولت انجام داده بودند موارد آسیب در این لایحهای که خدمت همکاران عزیز هست و فرصت نیست توضیح بدهیم بررسی شده بود.
مثلاً در لایحه جدید یکسری مشوقها برای استفادهکنندگان از صندوقها در نظر گرفته شده، یکسری تنبیهاتی هم برای آنهایی که در هر صورت به قانون تمکین نمیکنند و کمیسیون اقتصادی هم یکسری ایرادات بود برطرف کرد، از جمله تقویت این مشوقهای تشویقی و تنبیهی که قرار است به استفادهکنندگان یا آنهایی که از اجرای قانون کوتاهی میکنند انجام بشود. من یک توضیحی خدمت همکاران بزرگوار بدهم؛ اینکه انشاءالله تصویب این لایحه میتواند اصطکاک سازمان مالیاتی و مؤدیان را کم بکند، چون معمولاً همیشه اختلاف مالیاتی در این محاسبات انجام میشده. به شفافسازی کمک میکند که از تولید تا مصرفکننده انجام بشود، یک ابزار خوبی هم برای جلوگیری از قاچاق خواهد بود.
خدمت همکاران بزرگوار و ملت شریف ایران عرض بکنم که بیش از آنچه که در کمیسیون اقتصادی این مباحث مطرح باشد بحث شفافیت عنوان شده بود. اگر ما بتوانیم اقتصاد ایران را به شفافیت صددرصدی یا نهایی نزدیک بکنیم بیشترین سود و منفعت نصیب ملت عزیز و شریف ایرانزمین خواهد شد.
همچنین خدمات دیگری هم دارد، از جمله اینکه تنظیمگری بازار را کمک خواهد کرد و آن اطلاعاتی که ماده (169) مکرر با این سامانه دارد کاملتر میشود، انتظاری که داریم همکاران محترم با رأی قاطع خودشان به این لایحه کمک بکنند که این ابزار برای جلوگیری از فرار مالیاتی فراهم بشود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، ما از نظر آییننامه باید وارد این دستور میشدیم، ولی چون امروز ما فرصت نداریم و سؤال داریم ادامه این که مخالفین و موافقین باشند برای جلسه بعد میماند.
5
ناطقان جلسه آقایان: محمد دهقانینقندر، محمدحسین فرهنگی، اردشیر نوریان، قاسم احمدیلاشکی و شهابالدین بیمقدار

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد دهقانی نماینده محترم چناران و طرقبه و شاندیز.
ـ آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
ـ آقای اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت.
ـ آقای شهابالدین بیمقدار نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر محمد دهقانی نماینده محترم چناران و طرقبه و شاندیز دعوت میکنیم برای ارائه نطق هفت دقیقهای در خدمت ایشان باشیم، بفرمایید.

محمد دهقانی نقندر
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر ملت شریف ایران و نمایندگان ملت. رحلت جناب آقایان: دکتر نوربخش و دکتر تاجالدین را خدمت ملت شریف ایران و همه وابستگان آن مرحومان تسلیت عرض میکنم. در حالی که بیش از (18) میلیارد دلار ارز (4200) تومانی در اثر بیتدبیری یا خیانت به برخی افراد و رانتخواران داده شد و چندصد میلیون دلار ارز مسافرتی به سفرهای خارجی معمولی و تفریحی توسط دولت اختصاص یافت متأسفانه دولت رفتاری حقارتآمیز با زائران اربعین به نمایش گذاشت. از هر زائر اربعین که اکثراً انسانهای ضعیف و پابرهنهای هستند حدود (1) میلیون تومان در داخل کشور دریافت کرد و آنها را به مرزهای بیابانی و شهرهای پرازدحام عراق برای دریافت دینار فرستاد تا اگر کسی بتواند از صفهای طولانی عبور کند دینار عراقی را حداکثر با (20) درصد کمتر از قیمت آزاد دریافت کند. اکثریت زائران اربعین در این شرایط هیچ تقاضایی برای دریافت دینار نداشتند، اما هزاران نفر از زائران که مختصر پول خود را در ایران تحویل بانک ملی دادند در عراق نمیتوانستند دینار دریافت کنند و نه پولی برای برگشت در اختیار داشتند.
اما هفته گذشته جناب آقای ظریف در رفتاری عجیب عملاً جمهوری اسلامی ایران را متهم به چشم بستن بر پولشویی گسترده در کشور کرد و نیز مخالفان کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم را متهم به ارتباط با پولشویان نمود. اتفاقاً رئیسجمهور محترم هم در هفته گذشته مطالب جالبی گفت که دقت در آن مطالب برای آقای ظریف حداقل لازم است. آقای رئیسجمهور گفت ما علامت بسیار روشن و قاطعی به آمریکا دادیم که نفتمان را میفروشیم و روابط مالی خود را با دنیا حفظ میکنیم. آنها هر کاری بکنند آنقدر راه و مسیر برای فروش نفت داریم که تحریم آنها بیاثر شود.
این جملات آقای رئیسجمهور معنی روشنی دارد، این یعنی اینکه جز راههای رسمی برای فروش نفت و وارد کردن ارز ناشی از آن راههای غیررسمی هم وجود دارد که ما از آن راهها در صورت لزوم هم استفاده میکنیم. متأسفانه گروه FATF که کاملاً با هدایت آمریکا و برخی لابیهای صهیونیستی فعالیت میکند تلاش دارد با متهم کردن ایران به پولشویی مانع فروش نفت و وارد کردن ارز ناشی از آن به کشور شود. ما نه تنها این اقدامات که برای دور زدن تحریمها توسط افراد نزدیک به وزارت نفت و بانک مرکزی در دولتهای مختلف در جنگ اقتصادی با آمریکا انجام میشود را پولشویی نمیدانیم، بلکه این را اقتدار جمهوری اسلامی ایران در این جنگ تلقی میکنیم.
اکنون آقای ظریف باید معلوم کند منظور او از پولشویی گسترده در ایران چیست؟ اگر آنگونه که از سخنان ایشان برداشت میشود پولشویی مورد نظر وی همان پولشویی مورد نظر FATF است این اشتباه فاحشی است که یک مقام رسمی در سطح وزارت خارجه اینگونه کشور خودش را متهم به پولشویی و فساد کند. آقای ظریف! شما وزیر خارجه ایران هستید، نه ترجمهکننده خواستههای گروه FATF در داخل کشور. شما با مطالب ناپخته و نسنجیده آبروی جمهوری اسلامی را بردید و اگر امیدی هم برای خارج شدن ایران از لیست سیاه FATF وجود داشت با این اتهام زشت و ناروا آن امید را هم از بین بردید. اکنون ما چطور باور کنیم که سینه چاک کردن شما برای وادار کردن کشور به قبول این کنوانسیون استعماری برای خارج شدن کشور از لیست سیاه بوده است؟ شما که با این اتهام به رفتار ظالمانه و نادرست FATF مشروعیت بخشیدید و فکر نمیکنم حتی وزیر خارجه آمریکا و سایر دشمنان ما اینگونه کشور را متهم به پولشویی کرده باشند.
البته فرض دیگر این است که سخنان آقای ظریف درست باشد، مسئول مبارزه با پولشویی در کشور کیست؟ آقای ظریف حتماً میداند، این ما بودیم که در سال 1386 قانون مبارزه با پولشویی را برای اولینبار تصویب کردیم، این ما بودیم که همین لایحه ضعیف اخیر دولت را در کمیسیون قضائی و حقوقی تقویت و احکام قوی را برای مبارزه با پولشویی به تصویب رساندیم. اگر مطلب آقای ظریف درست باشد مطابق قانون (12) مادهای مبارزه با پولشویی و آییننامه (49) مادهای آن مسئول مبارزه با پولشویی خود دولت است. شورای مبارزه با پولشویی مطابق ماده (4) همین قانون وزرای اقتصاد، اطلاعات، کشور و صنعت و تجارت و رئیس بانک مرکزی است. این شورا هم وظیفه پیشگیری و هم وظیفه مقابله با پولشویی را بر عهده داشته است. مرکز واحد اطلاعات مالی و مرکز مبارزه با پولشویی با اختیارات وسیع در خود دولت قرار دارد. از آقای ظریف انتظار روشنی وجود دارد که اگر سندی مبنی بر پولشویی وجود داشت آن را به همکاران خود در دولت بدهد یا حداقل یک نامه به قوه قضائیه بفرستد.
آقای ظریف! اگر مطلب شما درست باشد باید مشکل را در دولت جستجو کنید. شما بررسی کنید در این چند سال که مذاکرات مربوط به FATF داغ بوده است کدام مقامات ارشد همزمان مسئولیت مبارزه با پولشویی و هم مسئولیت مذاکره با FATF را بر عهده داشتند؟ متأسفانه براساس اسناد به دست آمده برخی از این مقامات بیش از آنکه به فکر منافع کشور و ملت در مذاکره با FATF و مبارزه با پولشویی باشند به فکر أخذ ویزای اقامت در کانادا، آمریکا و استخدام در سازمان ملل بودهاند. اینها با سربرگ مرکز پولشویی به دنبال سفرهای خانوادگی در تورهای تفریحی بودند. شما اختیار مبارزه با پولشویی را به کسی سپردهاید که تعلق کمتری به کشور از خود نشان داده است و به دنبال اقامت در خارج بوده است.
آقای ظریف! برداشت من این است که پس از به نتیجه نرسیدن برجام اروپایی و اکنون که معلوم شده است شما با خوشخیالی یا با هر دلیل دیگر پنج سال کشور و ملت را سر کار گذاشتید، اکنون برای فرار از پاسخگویی بابت خساراتی که به کشور وارد کردید دست به فرافکنی و جوسازی میزنید. جا دارد قوه قضائیه بررسی کند اگر خلاف قانونی صورت گرفته است مطابق قانون به اشد وجه با آنها برخورد کند. قوه قضائیه هم باید با دانهدرشتهای فساد و منسوبان به برخی از مقامات ارشد دولت که مدتها است اتهام آنها اعلام شده است برخورد قانونی صورت دهد و ملاحظهکاری نکند و هم با کسانی که به دروغ و برای خودشیرینی برای خارجیها جمهوری اسلامی ایران را متهم به فساد و پولشویی میکنند باید برخورد کند.
برادران عزیز، ملت شریف ایران! از اینکه قوه قضائیه در این چند روز گذشته با فساد برخورد کرده مردم خوشحال هستند، اما این سؤال وجود دارد؛ مطابق ماده (598) قانون مجازات اسلامی هرکس با اهمال و بیتدبیری خودش موجبات تضییع اموال عمومی را فراهم کند باید تحت تعقیب کیفری قرار بگیرد. حداقل مجازات آن شلاق است و باید خسارتی که به کشور وارد کرده را جبران کند. ما از قوه قضائیه میخواهیم، صبح هم آقای اژهای در فراکسیون صحبت کرد، حدود (9) نفر از مسئولین سابق بانک مرکزی و تعدادی از مسئولین وزارت صنعت الان در زندان هستند، ما از اینکه با اینها به صورت قانونی برخورد بشود حمایت میکنیم، اما توقع ما این است کسانی که (18) میلیارد دلار ارز کشور را ضایع کردند، کسانی که دهها تن سکه را در این مدت ضایع کردند، کسانی که اینگونه ملت ایران را از لحاظ مالی ضعیف کردند و در مدت هفت، هشت ماه ثروت ملت ایران را به یکسوم کاهش دادند قوه قضائیه باید اینها را تحت تعقیب کیفری قرار بدهد. مطابق ماده (290) آییندادرسی کیفری و ماده (598) قانون مجازات اسلامی این اختیار و وظیفه را قوه قضائیه دارد با کسانی که در دولت اموال دولتی و عمومی را ضایع کردند برخورد کند. مردم چنین انتظاری دارند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر دهقانی ممنونیم.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم. از جناب آقای دکتر محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو برای ارائه نطق هفت دقیقهای ایشان دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای بهمنی انصراف دادند، فقط آقایان: حسننژاد، انارکیمحمدی و سرکار خانم آقاپورعلیشاهی هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
نطق 7 دقیقه ای
به نام آنکه جان را فکرت آموخت. هفته وحدت و هفته بسیج در پیش است. هر دو را گرامی داشته و توجه به آنها را به ملت بزرگوار ایران و مسئولان و به ویژه دولت محترم توصیه و تأکید میکنم. همچنین تأسف عمیق خود را از درگذشت ریاست و معاون سازمان تأمیناجتماعی ابراز داشته و به همکار عزیزمان سرکار خانم تاجالدین صمیمانه تسلیت عرض میکنم.
همانگونه که در جلسه سؤال از رئیسجمهور گفتم رکود تورمی آثار بلندمدت دارد و جز با اصلاحات پیاپی اقتصادی نمیتوان آن را مدیریت کرد. چرا دولت محترم نمیخواهد این تحولات شکل گیرند؟ حتی در امور جاری، ساده و عادی هم شاهد اشتباهات غیرقابل توجیه هستیم، مسئولانی که تصمیم گرفتهاند به زائران اربعین ارز بدهند و مسئولان بانکی هم میان آنها بودند معنای (2) میلیون زائر را نمیدانستند یا از معنا و مفهوم، ظرفیت و کارکرد هر باجه بانکی اطلاع نداشتهاند و یا از یک ضرب و تقسیم عادی ناتوان بودهاند که میخواستند با باجههای محدود و روزهای محدود، آن هم در مناطق مرزی این کار را انجام دهند؟ آیا نمیتوانستند در همه شعب ارزی و یا هنگام تحویل ویزا و یا با همکاری بانکهای کشور عراق این خدمت را ارائه کنند؟ و چرا از انعکاس این ضعف غیرقابل توجیه در صدا و سیما برآشفتند؟
آقای رئیسجمهور در جلسه سؤال اعلام داشتند اگر اراده کنیم قیمت ارز را به گذشته برمیگردانیم، چند روز بعد اتفاقی افتاد که بیانگر عدم علاقه دولت به کاهش قیمت ارز بود و آن هنگامی بود که قیمت با سرعت به پایین آمد و به (8000) تومان نزدیک شد. دولت اعلام کرد که بانکها به (10) هزار تومان خریداری کنند، همین اقدام مجدداً قیمت را بالا برد. دولت باید همواره قیمت شناور خرید خود را در پایینتر از قیمت بازار و به صورت شناور نگه دارد. در هر حال وجود پنج صندوق شناور ارزی احتمال رشد فساد اداری و پولشویی را به شدت افزایش میدهد. بستههای ارزی (4200) تومانی و امضاهای طلایی آن، قیمت سایت نیما، ارز دانشجویی، ارز بخش سلامت و قیمت بازار آزاد شرایط و علایم خوبی را نشان نمیدهد.
نوسانات ارزی بعد از کالا بر خدمات تأثیر میگذارد. دولت باید بر تعرفههای خدمات نظارت داشته و حتی آنها را اعلام کند تا گمانهزنی و سودجویی اثرات داخلی گسترده نداشته باشند. برخی که همیشه مردم را از جنگهای موهوم میترسانند این روزها درباره جنگ اقتصادی صحبت میکنند. به همین مناسبت عرض میکنم ستاد پدافند غیرعامل اقتصادی را راهاندازی کنید. ستاد پدافند غیرعامل اقتصادی یکی از مکانیزمهای کارساز نظارت بر بازار خواهد بود. قصور دولت در این زمینهها قصوری سنتی است. توصیه میکنیم با راهکار ستاد یادشده بدون تحریک بازار، موانع ایجادشده شناسایی و بر آنها غلبه شود.
موضوع بحرانساز دیگری که در حال شکلگیری است بحران نشر میباشد. افزایش قیمت کاغذ و افزایش قیمت خدمات نشر فرهنگی و علمی، مصرف فرهنگی و علمی را به رکود میبرد. رکود فرهنگی جامعه در کنار کاهش (70) درصدی قدرت خرید و سبکسازی سبد مصرفی فرآیند نامطلوبی را به تصویر میکشد. توجه مسئولان محترم اجرایی را بدان معطوف میدارم. هرچند در سایر زمینهها هم پاسخی برای حقوقبگیران ثابت نداریم. فقدان عدالت در پرداخت، کاهش ارزش پول ملی، تضعیف اقتصاد فرهنگی در کنار میل به حداقل رساندن سبد مصرفی خانوار به ویژه در حوزه نیازهای اساسی مثل مواد غذایی، پوشاک و مسکن و بیتفاوتی و سکوت مسئولان منجر به افزایش بحرانهای فرهنگی میشود.
عوارض نامطلوبی مانند افزایش طلاق، جرم، کاهش امنیت اجتماعی، ایجاب میکند قدرت خرید حقوقبگیران، کارگران، معلمان و دبیران در دستور کار جدی مسئولان اجرایی کشور باشد. از سوی دیگر هزینههای جاری دولت هم افزایش مییابد. با این حال هم در مقابله و نظارت آثار غیرمستقیم کاهش ارزش ریال و افزایش قیمت کالا و خدمات باید تدابیر لازم اتخاذ شود. اینجا ضرورت تأمین یارانه کالایی عمومی و در مواردی تأمین مواردی مانند جهیزیه و تأمین اقلام مناسب با قیمتهای پایین، ضرورت پیدا میکند.
اما درمورد رفتارهای تروریسم اقتصادی آمریکا؛ آمریکا با رهبری ترامپ و تحریمهایش دست به اقداماتی زده است که قابل تأمل فراوان است و پیامهایی در بر دارد. یکی از نظریهپردازان معروف داخلی آمریکا دو سال پیش در تحلیل چهره و رفتار رئیسجمهور آمریکا گفت این انزوا، انزوای دولتی نیست، بلکه انزوای اجتماعی است. تاکنون آمریکا انزوای اجتماعی را در این ابعاد گسترده تجربه نکرده بود، سابقه نداشت در مجمع عمومی سازمان ملل هنگام سخن گفتن یک رئیسجمهور در اولین جمله حضار به سخنران بخندند و این امر در سخنرانی اخیر رئیسجمهور آمریکا رخ داد.
در داخل کشور نیز شاهد شکلگیری جناحبندیهای اقتصادی به جای جناحبندیهای رایج سیاسی هستیم. (قاضیپور ـ یاشاسین آذربایجان، یاشاسین تبریز) یاشاسین، این امر پدیده جدیدی است که در جریان استیضاح وزیر امور اقتصادی گذشته در داخل مجلس و حتی در درون دولت قابل بررسی است. استعفای اخیر دستیار ویژه اقتصادی رئیسجمهور و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت نیز در این راستا است. این پدیده برای اولین بار در فروپاشی شوروی رخ داد، اما مسئولان روسیه آن را مدیریت و جمع کردند، اینک کشور دوم، ما هستیم که اگر مدیریت مناسبی شکل نگیرد منجر به فروش و استفاده از مناصب قدرت میشود و قدرتگرایی جایگزین اقتدارگرایی میگردد.
در ارتباط با حوزه انتخابیه نیز ضمن تقدیر از معاونت زیرساخت و مدیریت راه روستایی وزارت راه که اخیراً تصمیمات خوبی گرفتند احداث راهآهن میانه ـ تبریز و برقی کردن آن، آزادراه تبریز ـ سهند از تأکیدات اینجانب است. دولت محترم و شهرداریها توجه بیشتری به پروژههای قطار شهری داشته باشند. آبگیری سد شهید مدنی و جریان پایاب آن از آجیچای و پیشبینی آب شرب مورد نیاز منطقه حوزه انتخابیه از موضوعاتی هستند که باید سریعاً برای آنها پیشبینی کرد. ایجاد قطب خودروسازی و تولید برند مشخصی از خودروها در استان، ایجاد دفتر منطقهای مطالعات معادن و تسریع در پروژههای صنایع پاییندستی، مس و آغاز کار نفلینسینیت از خواستههایی است که بایستی در حوزه صنعت و معدن مورد توجه قرار گیرد.
درمورد استاندار آذربایجانشرقی نیز انتظار داریم فردی در حد انتظارات مردم آذربایجان تعیین شود. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر فرهنگی متشکریم.

مسعود پزشکیان
لطفاً کارتها را جمع کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید میهمانان را بخوانیم. میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ برخی از مدیران شهر ابوموسی استان هرمزگان میهمانان آقای مرادی نماینده محترم مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی، بندر خمیر و حاجیآباد هستند.
ـ جمعی از فعالان اقتصادی صنعت چرم شهرستان تبریز استان آذربایجانشرقی میهمانان سرکار خانم دکتر آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه ابنسینا شاهد از منطقه (8) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه استاد شهریار از شهرستان تبریز استان آذربایجانشرقی میهمانان آقای دکتر فرهنگی نماینده محترم تبریز هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه پروین اعتصامی از شهرستان پاکدشت استان تهران میهمانان دکتر قمی نماینده محترم پاکدشت هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه دخترانه علوی اسلامی از منطقه (12) تهران.
ـ اعضای شورای اسلامی شهرستان صالحآباد میهمانان جناب آقای رحیمی نماینده محترم تربتجام هستند که خیلی خوشآمدید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان دعوت میکنیم برای ارائه نطق هفت دقیقهای خود، بفرمایید.

اردشیر نوریان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین و به نستعین انه خیر ناصر و معین»
در آستانه میلاد نبی مکرم اسلام حضرت ختمیمرتبت هستیم، پیامبر رحمت و اسطوره اخلاق و همچنین هفته وحدت و آغاز امامت حضرت ولیعصر (روحی و ارواح العالمینلتراب مقدمه الفدا) همه این مناسبتها را خدمت مقام معظم رهبری، عموم مسلمین جهان و ملت بزرگ ایران و شما همکاران عزیز و ارجمند تبریک و تهنیت عرض میکنم.
همچنین درگذشت دو تن از همکاران ارجمندمان در دولت، مرحوم دکتر نوربخش و مرحوم دکتر تاجالدین را به دولتمردان عزیز و به ویژه خانواده محترم این عزیزان و خانواده بزرگ تأمیناجتماعی تسلیت عرض میکنم. در این فرصت به دست آمده در ابتدای کار چند نکته اجرایی به مسئولین عزیز دولت در ارتباط با استان چهارمحال و بختیاری عرض میکنم.
از وزیر محترم راه و شهرسازی درخواست میکنم پروژه بسیار مهم راهآهن اصفهان ـ چهارمحال ـ خوزستان را در دستور کار جدی قرار بدهند، پروژه فراموششدهای است. همینطور تکمیل کریدور شمال به جنوب در محدوده استان چهارمحال و قطعات باقیمانده که اجرایی بشود. انشاءالله نفع و حظ این پروژه برای مردم است و همینطور دقت و اهتمام ویژه به بافتهای فرسوده مخصوصاً مرکز استان، شهرکرد، بن، سامان، فارسان، لردگان، بروجن و بقیه شهرهای استان ما.
در ارتباط با وزارت نیرو همانطور که بارها گفتیم و تذکر دادیم یک بار دیگر متذکر میشوم که انشاءالله وزیر محترم نیرو به دور از جنجالآفرینی و غوغاسالاری و فشارهای پوپولیستی موجود درمورد مسائل آب تصمیم بگیرند. البته مجوز تونل غیرقانونی گلاب صادر نشده. تقاضا میکنیم، تذکر میدهم اگر توجه نشود از قالبهای قانونی دیگری استفاده میکنیم. امیدواریم انشاءالله این موضوعات در کانون توجه ایشان قرار بگیرد. همینطور تعهدات روی زمینمانده در منطقه بیرگان که سالها است توسط وزارت نیرو فراموش شده و مردم از این منظر گلایهمند هستند. تعطیلی (33) طرح حاشیه زایندهرود یک حقالناس است.
آقای وزیر عزیز! توجه بفرمایید حقآبههای مردم در جدول منابع و مصارف اینها موضوعات قابل چشمپوشی نیست. الان فضا خوب است، چند بارش خوب هم داشتیم، فکر نکنید همهچیز حل شده، الان که فرصت خوبی برای برنامهریزی و تصمیمگیری است در این حوزهها تقاضا داریم با دقت و جدیت بیشتری به بروجن و همینطور موضوعاتی از این دست بسیار برای مردم حیاتی است. اجازه ندهید این موضوعات در قالب سؤال و استیضاح و موضوعاتی از این دست دنبال بشود. امیدواریم انشاءالله با همفکری و تعاملی این موضوع را دنبال کنید.
من در نطق پنجدقیقهای دو، سه هفته پیش تذکری را به وزیر محترم آموزش و پرورش دادم. بعضی گلایه کردند، معنی این تذکر نادیده گرفتن کارهای ارزشمند وزارت آموزش و پرورش نیست، اما آن آسیبی که ما اشاره کردیم درمورد بعضی از مدیران ناکارآمد به قوت خودش باقی است. آقای وزیر! تقاضا داریم قدر زحمتهای شایسته، اصلاحات گستردهای که دارید انجام میدهید، شبانهروز خود جنابعالی و مدیران ارشد شما تلاش میکنید را میدانیم، ولی این آسیبی که ما از شما خواستیم انشاءالله با دقت نظر حتماً رفع بشود که ساحت آموزش و پرورش از این موضوعات دور باشد.
اما یک مسأله ملی و منطقهای را هم میخواهم اشاره کنم؛ الان در شرایطی هستیم که کشور با مسائل عدیدهای رو به رو است و بیشتر از هر زمان دیگر نیاز به وحدت و همدلی داریم. برای حل مشکلات مردم همکاری و تعامل قوا نیاز است. کاهش نرخ ارز، کنترل التهابات اقتصادی یک آرامش نسبی به جامعه داده، ضرورت دارد این سیاستهای اصولی و مؤثر دنبال بشود و ادامه پیدا بکند. مردم از دولت توقع دارند با جدیت مهار تورم صورت بگیرد. سرمایههای داخلی اقتصادی ـ انسانی برای بهبود معیشت مردم و حل مشکلات آنها بهرهبرداری بشود.
زمینههای ضعف داخلی شناسایی بشود، برای رفع آنها برنامهریزی بشود، همپوشانی سیاست داخلی و خارجی یک ضرورت انکارناپذیر است، امروز هم در شرایطی هستیم که در منطقه جریان مقاومت و مردمی به درجهای از اقتدار رسیده که هرگونه تعدی و دستدرازی رژیم اشغالگر قدس با قدرت و اقتدار کوبنده، مثل همین مسائل اخیر جواب داده میشود. امیدواریم این شرایط بیرونی با تبدیل نقاط ضعف داخلی به قوت، انشاءالله مکمل بشود و جایگاه جمهوری اسلامی را بیش از پیش ارتقا بدهد.
بعضی از مسائل داخلی، بعضی از معضلاتی هم وجود دارد که نمیتوان انکار کرد. من از برادر عزیزم آقای دهقانی هم اجازه میخواهم درمورد نطقی که کردند، البته قرار بود من بیشتر در موضوعات داخلی استان صحبت بکنم، ولی حس کردم که اشاره به این موضوع هم ضرورت دارد. از برادر عزیز و سرورم آقای دهقانی هم اجازه میخواهم راجع به این موضوع دو، سه جمله راجع به نطقشان بگویم.
اولاً انکار نمیشود، این یک مشکلی است که وجود دارد. دوستان، عزیزان، همکاران! همین امروز صبح با یکی از همکارهای خودمان صحبت میکردم که در این موضوع و در تصویب قانون پولشویی کار جدی کرده. گفت آقا! یک نفر آمده به من میگوید که سهتا (300) میلیارد تومان به حساب همسایه ما که یک کارگر ساختمان است ریختند، بانک این را توقیف کرده. شما این اتفاقات را در کشور انکار میکنید؟ (15) میلیارد دلار قاچاق حالا عددش کمتر یا زیادتر، انکار میکنید؟ میلیاردها تومان پول کثیف ناشی از تجارت مواد مخدر را انکار میکنید؟
خواهش ما این است موضوعی که برای اقتصاد کشور اهمیت و ضرورت دارد انکار نکنید. از انکارش سودی نمیبریم، از بودن آن ناراحت بشویم. حالا وزیر محترم امور خارجه هم در یک گپ و گفتی در یک مجموعهای حرفی زده، به این بپردازیم که آیا اگر این معضل وجود دارد باید حل کنیم یا نباید حل کنیم؟ آیا همکاری قوا، تعامل قوا، همپوشانی مجلس و دولت و قوه محترم قضائیه نباید پای این کار بیاید چنین معضلی را، مثلاً (200) میلیارد تومان پول ناشی از این مبادلات یا وجود هزاران پول توسط افرادی که هیچ ربطی به این موضوعات ندارند آیا اینها این ضرورت را نشان نمیدهد؟ چرا آشفته میشویم، چرا این موضوع را به بعضی از مسائل دیگر ربط میدهیم؟
ایشان هم که هیچ نهادی را متهم نکرد، ایشان هم که هیچ شخصی را متهم نکرد، ضمن اینکه این موضوعات وجود دارند و متأسفانه همین بلایی که اخیراً در اقتصاد کشور یقه دولت را گرفت، مؤسسات غیرمجاز، چقدر لطمه به اعتبار دولت و نظام زد، چقدر موجب بیاعتمادی مردم شد، گفتند آقا دولت پولتان را میگیرد. ردیابی اینها و یک سیستم مالی مقتدر برای اینها، آیا اینها ضرورت ندارد؟ آیا جراحی اقتصاد کشور برای درمان این سرطان ضروری نیست؟ چه کسی باید پای کار بیاید؟ دولت، مجلس و قوه قضائیه، چرا برآشفته میشوید، چرا موضوع را به موضوعات کوچکتر تقلیل میدهیم؟ همین که قانون پولشویی، قانون به این خوبی تصویب شده یعنی این معضل بوده که قانون تصویب شده.
تقاضا دارم که دوستان این موضوع را با حمیت ملی، با دقت، دستمایه مباحث کوچک جناحی و گروهی قرار ندهیم. این معضل وجود دارد، بحثهایی که بیرونیها میکنند آن سر جای خودش، بالاخره CFT بعد از ظهر در کمیسیون امنیت ملی دارد بررسی میشود، بخشی از موضوعات و توصیههای FATF مربوط به همین موضوعات است. در اقتصاد کشور با آن روبرو هستیم، یک کسی هم راجع به این موضوع حرف زده، چرا عصبانی میشویم؟ این معضل را بپذیریم، همت و تلاش بکنیم حل بکنیم، همدیگر را هم متهم نکنیم. بالاخره در سیستم داخلی کشور این موضوع وجود دارد و ما متأسف هستیم که دچار چنین عارضهای هستیم. انکار فایده ندارد، همکاری مؤثر است. قوه قضائیه، مجلس و دولت همه باید دست به دست هم بدهند و این معضلی که به آن اشاره شد تبدیل به یک فرصت برای برخورد با این موضوعات بکنند و چون وقت من رو به پایان است نکته پایانی را هم درمورد این قانون خوب بازنشستگی عرض میکنم، (نایبرئیس ـ وقتتان تمام شده، نگویید رو به پایان است) یک جمله، آقایانی که بازنشسته هستید، پیرمردهای دولت، کسانی که ریشسفید شدید! زحماتتان را کشیدید، خواهشاً دیگر زحمت را کم کنید. تشریف ببرید بگذارید جوانترها بیایند. مطمئن باشید روحیه نشاط جوانها به شرایط امروز کشور بیشتر کمک میکند.

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان
ناطق بعد را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر قاسم احمدیلاشکی نماینده محترم نوشهر، چالوس و کلاردشت برای ارائه نطق اضطراری خود به مدت پنج دقیقه دعوت میکنیم، بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
پیشاپیش هفته وحدت و بسیج را به همه ملت ایران خصوصاً به همه بسیجیان عزیز تبریک عرض میکنم. درگذشت شهادتگونه دکتر نوربخش مدیرعامل محترم سازمان تأمیناجتماعی، جناب آقای دکتر تاجالدینی معاون محترم پارلمانی سازمان و جناب آقای مهندس علی درویش رئیس اداره تعاون، کار و رفاه شهرستان چالوس که در مأموریت اداری جان به جانآفرین تقدیم کردند را تسلیت عرض میکنم.
فراوان از ماههای گذشته که گفتند و گفتیم و شنیدند و ما نیز فراوان شنیدیم قرار است (4) نوامبر و (13) آبانماه تحریمهای آمریکا اعلام و اجرا شود. آری، ترامپ به وعده خویش عمل کرد و تحریمهای جدید را اجرایی و هماکنون در رایزنی جدی با اتحادیه اروپا خصوصاً سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان میباشد. پس بر دولت محترم فرض است با جدیت تمام راهکارهای مقابله با تحریمها را مهیا و اجرایی نماید تا پوزه دشمن، خصوصاً آمریکا به خاک مالیده شود.
البته نمایندگان مجلس با اقدام عالمانه مرکز پژوهشهای مجلس قریب به چندصد اقدام فعالانه دفع یا کاهش تحریمها را تنظیم کردند، البته دولت محترم تاکنون جدی نگرفته است، فلذا تذکر میدهم هرچه سریعتر در جهت اجرایی نمودن پیشنهادات اقدام لازم توسط دولت محترم انجام پذیرد.
اما چند نکته با رئیسجمهور محترم؛ روز به روز وضعیت بازنشستگان محترم که همگان از عزیزان پیشکسوت و یاران (30) سال زحمت کشیده این آب و خاکند بدتر میشود. تا کی باید برای آنها فقط سخنرانی کنیم، حرف بزنیم، مگر آیینه تمامنمای ما در آینده نزدیک همین بازنشستگان نیستند؟ آیا حقوق آنها، هزینه دهه اول هرماهه آنها را کفاف میدهد؟ فلذا انتظار است دولت محترم خصوصاً ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه برای سال 98 که ظاهراً (15) آذر 97 به مجلس ارائه خواهد شد حتماً با قید تأکید و نگاه جدی در رفع مشکل عزیزان بازنشسته اعم از کشوری، تأمیناجتماعی و نیروهای مسلح اقدام نماید.
تذکر بعدی بنده به دولت محترم، اخیراً دولت محترم مصوبهای داشته و با امضای معاون اول آقای رئیسجمهور به دستگاهها ابلاغ شده است که هزینه درمان ایثارگران و جانبازان را از بنیاد شهید منفک و به دستگاهها احاله نموده است. آیا عاقلانه است بعد از هشت ماه گذشت سال به یکباره بدون توجه و آمادگی دستگاهها این مأموریت از بنیاد شهید جدا شود؟ آیا میدانید (200) هزار ایثارگر بازنشسته امروز هیچگونه متولی ندارند؟ چرا جانبازان که تمام وجود خود را برای ما هزینه نمودهاند امروز در بلاتکلیفی به سر میبرند؟ آیا بهجز دو وزارتخانه که ظرفیت مالی خوبی دارند مابقی قادر به پرداخت هزینههای درمان عزیزان جانباز هستند؟ سریعاً در این مورد اصلاحیه صورت پذیرد.
و اما طبق روال باز هم فرهنگیان و معلمان عزیز و شریف در کشور که همچنان مظلومند. آقای وزیر محترم آموزش و پرورش! معلمین خارج از کشور هشت ماه حقوق دریافت نکردند. برخی از فرهنگیان از سال 1388 هنوز مطالباتی را دارند، هنوز برخی معلمان حقالزحمه امتحانات خرداد 96 را نیز دریافت نکردهاند. چرا در اجرایی شدن مصوبه مهم مجلس پیرامون تعیین تکلیف نیروهای حقالتدریس اقدامی نمیکنید؟ مگر نه این است که مقرر شد آییننامه قانون مربوط به این حوزه ظرف مدت سه ماه نوشته شود، چرا تاکنون اقدامی نکردهاید؟ آیا این بیاحترامی به مجلس نیست، بیاحترامی به مصوبه مجلس نیست؟ مگر قرار نبود دو نفر از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات برای تدوین این آییننامه مشخص شود؟ بهانه نیاورید که در بودجه سنواتی قرار شده بود دیده شود. آیا میدانید همان معلمان حقالتدریس که شما قبولشان نداشتید امروز در کشور دو شیفت تدریس میکنند و مدارس شما را از این معلمانی که محدودیت دارید درآوردهاند؟ آیا میدانید امروز چه اندازه کمبود معلم دارید، آیا میدانید (300) هزار معلم تا پایان 1400 باید مجموعه وزارت آموزش و پرورش را ترک کنند؟ آیا از امروز نباید به فکر آنان باشید؟ تکلیف آموزش و پرورش باید توسط دولت، سازمان امور اداری و استخدامی روشن شود، دانشگاه فرهنگیان را دریابید که فردا دیر است.
آقای وزیر! اجرای نظام رتبهبندی معلمان در کمیسیون مربوطه دولت به تصویب رسید، تشکر میکنیم، اما کافی نیست. لطفاً به فوریت در دولت محترم تصویب و به مجلس ارسال شود. هرچند افزایش حقوق معلمان و بهبود وضعیت معیشت معلمان نیازی به مصوبه مجلس ندارد. همه اینها را گفتم تا نکتهای به محضر عزیزان عرض کنم؛ بزرگواران! به زودی طرحی مربوط به تنظیم مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش شاید همین سهشنبه به صحن بیاید. علیرغم اینکه گله میکنیم سازمان در واقع دوستان کمیسیون برنامه و بودجه بسیار تعدیل کردند و حذف کردند اجازه بدهید به معلمان رسید حذف نشود. دوستان عزیز، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون وقت شما تمام شده) آقای دکتر پزشکیان اجازه بفرمایید! یک جمله، این بند که هرچند من کامل اعتقادی به آن ندارم انشاءالله سهشنبه خواهد آمد، کمک کنید تصویب شود تا بخشی از مشکلات بزرگ چندساله آموزش و پرورش حل شود، ان شاءالله تعالی. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر احمدی متشکرم، از جناب آقای مهندس شهابالدین بیمقدار نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو دعوت میکنیم پنج دقیقه در خدمت ایشان باشیم، بفرمایید.

شهاب الدین بیمقدار
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قانون طبیعت بئلهدی آی یرینه گون گئجه گلمز
گر زور علی اولمسا ملت گوجه گلمز
گر کلسه ده وچه گلمز
عشق اولسا کتیرم نتجه گلمز
(در این هنگام تعدادی از میهمانان جلسه اقدام به تشویق ناطق نمودند)

مسعود پزشکیان
لطفاً کف نزنید، فقط مستمع باشید.

شهاب الدین بیمقدار
با تبریک حلول ماه ربیعالاول و سلام و درود به مردم غیور آذربایجان به خصوص تبریز، آذرشهر و اسکو و تسلیت سالروز درگذشت ستارخان ناجی مشروطیت و علامه جعفری که (25) آبان جمعه گذشته بود.
مطالبی به شرح زیر به استحضار نمایندگان محترم و ملت شریف عرضه میدارم. حال که دشمن انقلاب اسلامی به نمایندگی ترامپ دستکشهای چدنی را آشکار کرده و برنامه مشخص نهایت دشمنی به وسیله تحریم را عملی نموده است سؤال این است؛ آیا تاکنون تحلیل درستی انجام دادهایم که چرا تحریم شدهایم؟ چرا میخواهیم همواره با کوبیدن لفظی و شعاری دشمن، مشکلات را حل نماییم؟ مگر دشمن کاری غیر از دشمنی و کسب منافع دارد؟ آنها برنامهریزی کردند تا ما را از پا درآورند. ما چه کرده و میکنیم؟ باید تلاش کنیم تحریم نشویم و یکصدا باشیم.
ما وزیر خارجهای که با هدایت مقام معظم رهبری توانست کشور را از منشور هفت سازمان ملل بیرون بیاورد و قطعنامههای مختلف را ملغی نماید و قطعنامهای به نفع ایران صادر شود و برجام عملیاتی شود به بهانههای مختلف میکوبیم، به عوض اینکه متحد و یکپارچه پشتیبانی کنیم، آقای ظریف را که واقعیتی درمورد پولشویی گفتند مرتب بمباران رسانهای میکنند. مگر کسی در این کشور هست که نخواهد قانون پولشویی اجرایی شود، انواع قاچاق از بین برود و همهچیز شفاف شود؟ به طور نمونه اجرایی شدن قانون پولشویی باند بزرگ قاچاق را به دام انداخته و (13) هزار و (200) هزار میلیارد تومان از فرار مالیاتی جلوگیری کرده است. کسانی که مجلس معقول را که خواهان تصویب FATF است میکوبند چه هدفی دارند و چه منافعی را از دست میدهند که اینهمه بر علیه نمایندگان موافق جوسازی میکنند؟ بنده عرضم این است که اگر حل نکنیم کشور قفل خواهد شد. ایرانیان در خارج از کشور هم دچار مشکل جدی خواهند شد. برای حل مسأله اقتصادی، اجتماعی و سیاسی وحدت مورد نیاز است، ولی وقتی خودی و غیرخودی وجود دارد و هرکسی به خود حق میدهد با توجه به اتصال به قدرتهای غیرپاسخگو طرف مقابل را که میخواهد از حق ملت دفاع کند مورد هجمههای مختلف قرار دهد چگونه وحدت امکانپذیر است؟
به نظر بنده اگر مهربانی در این ماههای مبارک مد نظر باشد و حصر آقایان موسوی و کروبی لغو شود، زندانیان سیاسی آزاد شوند، به موفقترین مدیر اجرایی کشور جناب آقای خاتمی آزادی داده شود و از مشاوره ایشان و اطرافیان ایشان استفاده شود و گفت و گوی ملی آغاز شود میتوان از این برهه حساس به راحتی عبور کرد، چون اتحاد ملت، حاکمیت، امنیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی را عملی میکند. از این موقعیت به وجود آمده میشود استفاده بهینه کرد و با اعتماد به مردم به خصوص بخش خصوصی و دانشمندان و حذف انحصارهای بنیادها، شرکتهای خصولتی و دولتی اقتصاد بدون نفت را تجربه کرد و در جهت حل مسائل روز و توسعه کشور اقدام نمود. البته اگر جرأت داشته باشیم با در نظر گرفتن وضعیت مردم و ترمیم پرداختها و حقوقها کلیه سوبسیدها را حذف کنیم تا دست دلالان و رانتخواران از اقتصاد کوتاه شود کار مهمی انجام دادهایم.
صادرات، شریان اصلی تولید است باید جدی حمایت شود، نه اینکه با بخشنامههای مختلف آن را کند کنیم. پیشنهاد مینمایم پیمان ارزی و نیما برداشته شود با یک نرخ شناور کنترلشده به تولیدکنندگان و صادرکنندگان واقعی اعتماد کنیم. در تفاوت نرخ (7000)، (8000) تومانی نیما رانت وجود دارد و مواردی از فساد برای جلو انداختن نوبت گزارش شده است. باید واردات بدون انتقال ارز، خرید اعتباری واحدهای تولیدی معتبر و موقت را هموار سازیم. نترسیم، اختیارات را به استانها واگذار نماییم، حتماً در حل مسائل مؤثر خواهد بود.
سخن آخر اینکه به مردم اعتماد کنیم، واقعیتها را بگوییم و وعدههای غیرعملی ندهیم و آنها را در تصمیمسازیها مشارکت دهیم، حتی اگر مسأله نیاز به رفراندوم داشت انجام دهیم. از دولت میخواهم اصل (15) قانون اساسی را اجرایی نماید. از دولت و مردم میخواهم احیاء دریاچه ارومیه را جدی بگیرند. جناب آقای نوبخت! به قول خود درمورد راهآهن میانه ـ تبریز عمل کنید. از دولت میخواهم تعلل نکنند، واحدهای تولیدی به خصوص قطعهسازان با مشکل جدی مواجه هستند و هرچه سریعتر عمل کنند، چونکه نوشداروی بعد از مرگ سهراب و ریختن کارگران جلوی استانداریها فایدهای نخواهد داشت. والسلام

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای مهندس بیمقدار به خاطر رعایت وقت متشکرم.
6
انتخاب آقایان: محمد حسننژاد و احمد انارکیمحمدی به عنوان عضو ناظر در شورای اقتصاد

احمد امیر آبادی فراهانی
قبل از اینکه نفر بعد را انتخاب کنید یک انتخابات داریم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذیربط و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای اقتصاد مطرح است که کمیسیون اقتصادی مجلس آقایان: محمد حسننژاد، محمود بهمنی، احمد انارکیمحمدی و سرکار خانم معصومه آقاپورعلیشاهی را برای انتخاب دو نفر ناظر در شورای اقتصاد معرفی کرده. همکاران مجلس کارتها را در اختیار نمایندگان محترم قرار بدهند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
7
انتخاب آقایان: نظر افضلی و ابوالفضل سروش به عنوان عضو ناظر در شورای ملی ایمنی زیستی

احمد امیر آبادی فراهانی
انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و یک نفر از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به انتخاب کمیسیونهای مذکور با رأی مجلس به عنوان ناظر در شورای ملی ایمنی زیستی که کمیسیون کشاورزی جناب آقای نظر افضلی و کمیسیون بهداشت و درمان جناب آقای دکتر ابوالفضل سروش را معرفی کردند. همکاران کارتها را توزیع کنند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
8
انتخاب آقای محمداسماعیل سعیدی به عنوان عضو ناظر در هیأتامنای کتابخانههای عمومی کشور

مسعود پزشکیان
انتخابات بعدی را اعلام فرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
انتخاب یک عضو از کمیسیون فرهنگی به پیشنهاد آن کمیسیون و تصویب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در هیأتامنای کتابخانههای عمومی کشور که کمیسیون فرهنگی آقایان: محمداسماعیل سعیدی و احد آزادیخواه را برای ناظر در هیأتامنای کتابخانههای عمومی معرفی کرده. همکاران مجلس کارتها را توزیع کنند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
اعلام وصول (2) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
دو تا اعلام وصول را اعلام میکنم.
ـ طرح ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی.
ـ طرح تخصیص ارز دولتی به کالاهای اساسی و خدمات ضروری به صورت عادی اعلام وصول میشود.
10
طرح سؤال آقایان: علی ساری، همایون یوسفی و جواد کاظمنسب، نمایندگان اهواز، باوی، حمیدیه و کارون از آقای بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال جناب آقای علی ساری نماینده محترم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون و تعداد دیگری از نمایندگان و همکاران از وزیر محترم نفت جناب آقای مهندس زنگنه مطرح است، از سخنگوی کمیسیون انرژی جناب قرهخانی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. آقای قرهخانی! یکی از سؤالها را بفرمایید، چون وقت نداریم، سؤال اول را بفرمایید. سؤال اول؛ عدم پاسخگویی و جلوگیری از بحران مازوت را بفرمایید.

مسعود پزشکیان

اسداله قره خانی آلوستانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت رحلت دو مدیر خدمتگزار، لایق و صادق جناب آقایان: دکتر نوربخش و دکتر تاجالدین.
بسمهتعالی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (66001/121) مورخ 8/8/1396 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی و مشترک آقای علی ساری نماینده محترم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه و هفت نفر از نمایندگان محترم از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند

علی ساری
سؤال مربوط به مسئولیت اجتماعی را قرائت بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای قرهخانی! آقای ساری میفرمایند که سؤال مسئولیت اجتماعی را انتخاب میکنند. درخواست نماینده را اجابت بفرمایید ممنون میشوم.

اسداله قره خانی آلوستانی
پس من اصلاح میکنم.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (95208/471) مورخ 1/11/1396 گزارش کمیسیون انرژی درخصوص سؤال ملی و مشترک آقای علی ساری نماینده محترم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه و دو نفر از نمایندگان محترم از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون انرژی ـ فریدون حسنوند
گزارش کمیسیون
خلاصه سؤال؛
علت عدم پاسخگویی مدیران نفت، عدم توزیع مناسب خدمات اجتماعی و عدم اعطای مالیات شهرداریها چیست؟
نتیجه بررسی؛
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 18/2/1397 کمیسیون با حضور (19) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکنندگان و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده محترم سؤالکنندگان از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
نمایندگان محترم سؤالکننده:
1 ـ علی ساری نماینده محترم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه.
2 ـ همایون یوسفی نماینده محترم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه.
3 ـ جواد کاظمنسب نماینده محترم اهواز، کارون، باوی و حمیدیه.

احمد امیر آبادی فراهانی

مسعود پزشکیان
نتیجه آراء انتخاب ناظر در شورای اقتصاد؛ آراء أخذشده (164) رأی، آقای محمد حسننژاد با (97) رأی و آقای احمد انارکیمحمدی با (93) رأی به عنوان دو ناظر در شورای اقتصاد انتخاب شدند. آقای وزیر بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای مهندس زنگنه وزیر محترم نفت دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای وزیر شما (15) دقیقه زمان خواهید داشت که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
نمایندگان محترم خسته نباشید. من طبق روال ترجیح میدهم که بعد از طرح سؤال توسط جناب آقای دکتر ساری به پاسخ بپردازم. اینطور که شما در آییننامه دارید قبل از اینکه سؤالکننده سؤال بکند جوابدهنده میآید جواب میدهد این از چیزهای بدیع است.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، البته سؤال توسط سخنگوی کمیسیون قرائت شد. اشکال ندارد، حق شما است. جناب آقای ساری در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی ساری
با نام خدای بزرگ
عرض سلام و ادب خدمت ملت شریف ایران خصوصاً مردم استان خوزستان و به ویژه مردم شریف اهواز، کارون، باوی و حمیدیه. درگذشت مرحوم دکتر نوربخش و همچنین آقای دکتر تاجالدین را به ملت شریف ایران، خانوادههای معظم آنان به ویژه همکارم خانم دکتر تاجالدین تسلیت عرض میکنم.
شک ندارم که انتخاب آقای مهندس زنگنه یکی از بهترین انتخابهای کابینه آقای دکتر روحانی است و ایشان یک چهره بینالمللی هستند که به خوبی در قامت دیپلمات نفتی مذاکرات اوپک و غیراوپک را مدیریت و تمام و کمال به همراه مجموعه ایشان از ثروت ملی کشور ما صیانت میکنند.
اما درخصوص سؤال خدمت شما عرض کنم که در همهجای دنیا ملاک شرکتها رفاه و سلامت روانی جامعه است بهجز اهواز و استان خوزستان. حکومت مقتدر نفت در برابر هیچیک از قوانین، ضوابط و کنوانسیونها پایبند نیست. فعال بودن فلرهای نفتی در چهارگوشه شهر و افزوده شدن فلرهای جدید توسط شرکت کارون به فلرهای قبلی موجب ایجاد محیط آلودهای در حوزه انتخابیه اهواز، کارون، باوی و حمیدیه شده است. به دلیل آلودگی هوا فقط و فقط حدوداً دو ماه در تهران دوستانی قصد داشتند طرح برداشت (3) میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی را تهیه کنند، اما برای آلودگی هوای مردم استان خوزستان به ویژه اهواز، کارون، باوی و حمیدیه ارگانهای دولتی، خصوصاً نفت حاضر به فعالیت در این زمینه نیستند. قابل توجه است که سازمان جهانی بهداشت آلودگی فلر در حوزه آن منطقه را میگوید که منجر به انواع بیماریهایی مثل سکته مغزی، بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن ریوی و غیره مینماید. منهج انقلاب و همچنین صحبتهای رهبر معظم انقلاب در این زمینه و تأکیدات ایشان، اما مدیران نفت ما به ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران آقای مهندس کاردار دقیقاً کینهای گویا از گذشته با خوزستان دارند، طوری که ایشان جسارت میکنند و حتی برخلاف منویات شخص اول مملکت کار میکنند و در حضور مدیر محترم پارلمانی ایشان اظهار میکند که قوانین مصوب برای مالیات بر ارزش افزوده در دفتر ریاست محترم جمهوری بحث شده و حقوقی نیست. از کی تا حالا قوانین مصوب در مجلس در دفتر محترم ریاست جمهور روی قانونی بودن یا نبودن آنها اظهار نظر میکنند؟
در کل میخواهم راجع به مسئولیتهای اجتماعی مربوط به حوزه خودم از وزیر محترم نفت، همچنین اگر از مسئولیتهای اجتماعی بگذرم درخصوص مالیات بر ارزش افزوده و عوارض مربوطه ایشان توضیحاتی بدهند که برای چه پرداخت انجام نمیشود. همکاران گرامی! بدانید که از کل (3) درصد نفتی که ما سهمی را نیز برای خود باید داشته باشیم امسال تا تیرماه 97 از (13) هزار و خردهای میلیارد فقط و فقط توانستیم (800) میلیارد ریال، تأکید میکنم (80) میلیارد تومان دریافت کنیم. چرا اینگونه است؟ این از سازمان برنامه و بودجه است، قبول دارم به حوزه آقای وزیر ربط ندارد، اما درخصوص مالیات بر ارزش افزوده و مباحث مربوط به مسئولیتهای اجتماعی انتظار دارم که توضیحات مفصلی مبذول فرمایید، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای ساری شما (10) دقیقه و (40) ثانیه فرصت دارید. آقای وزیر! شما (30) ثانیه استفاده کردید، (14) دقیقه و (30) ثانیه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

بیژن نامدارزنگنه
بسم الله الرحمن الرحیم
از آقای دکتر ساری که به من محبت داشتند خیلی تشکر میکنم و متشکرم که این سؤال ملی را هم مطرح کردند. مسأله مسئولیتهای اجتماعی دستگاهها از جمله نفت یک مقولهای است که اساساً ما روی این مفهوم خیلی کار کردیم و سعی کردیم که جا بیندازیم و به آن بپردازیم و من اول به ترتیبی که ایشان سؤال کرده بودند یک جا در سؤال خود فرموده بودند که مدیران نفت پاسخگویی مناسب ندارند. اگر واقعاً در ارتباط مدیران نفت با نمایندگان محترم اشکالی بوده این مسئولیت متوجه من است و من میپذیرم و عذرخواهی میکنم، چه از جناب آقای ساری، چه دوستان دیگری که چنین مسألهای را داشتند.
درمورد پرداختهای مربوط به مالیات ارزش افزوده و عوارض آلایندگی و اینها من به معاونت امور مجلس دستور داده بودم که با خود نمایندگان محترم و مسئولین استانی جلسه بگذارند و مسأله را حل بکنند. آنچه که بر دوش ما است در حد توان وظیفه داریم به وظایف قانونی خود عمل بکنیم. درمورد آلودگی هوا من اینجا لازم است از فرصت استفاده کنم با استناد به سؤال جناب آقای دکتر ساری این نکته را بگویم؛ واقعاً مسأله وضع آلودگی هوا و گازهای همراه نفت که میسوزد اصلاً وضعیت مناسبی در خوزستان و اطراف شهر اهواز نیست.
خوشبختانه با برنامههایی که گذاشتیم من اینجا این را عرض میکنم که انشاءالله ظرف دو سال آینده برنامه ما این است که هیچ گازی دیگر در اطراف اهواز سوخته نشود و این آلودگی ناشی از گازهای همراه نفت به کلی برانداخته بشود. ما چند ماه پیش یک قراردادی با پتروشیمیها بستیم که بخش مهم یا اصلی این گازها را بگیرند و بعد از جمعآوری و فرآورش به عنوان خوراک مصرف بکنند و پول این سرمایهگذاری آنها را هم از محل خوراک بدهند که شاید یک سال و نیم هم بیشتر نمیشود. نزدیک (2) میلیارد دلار سرمایهگذاری است و یک طرح بزرگ دیگری داریم که در غرب کارون هست که (3200NGL) هست که آن هم در دست اجرا است، آن هم انشاءالله در ظرف همین مدت دو سال تمام خواهد شد. امیدواریم قبل از دو سال بتوانیم بخشی از آلودگیها را رفع بکنیم.
مسئولیتهای اجتماعی البته مسأله مهمی است که فقط به پرداختهایی که مربوط به عوارض آلایندگی یا مالیات ارزش افزوده است خلاصه نمیشود، من البته در اینجا باید این را عرض بکنم طرحهایی که ما برای غرب و شرق کارون گذاشتیم در یک برنامه پنجساله برای غرب کارون بالغ بر (500) میلیارد تومان از منابع شرکت نفت پول گذاشتیم و برای شرق کارون و مناطق نفتخیز (1200) میلیارد تومان. همینطور خود آقای ساری هم مستحضر هستند من با یک ابتکاری آمدم برای طرحهایی که از این به بعد در نفت اجرا میشود گفتم این طرحها که یک طرح (6) میلیارد دلاری را در آن منطقه داریم برای هر جا (4) درصد از مبلغ طرح صرف خدمات اجتماعی در آن منطقه بشود. از همین طرح (6) میلیارد دلاری که من خدمت شما گفتم بالغ بر (2000) میلیارد تومان در مدت اجرای طرح، اجرا خواهد شد. انشاءالله این طرح از امسال شروع میشود و کار مهمی است. ما طرحهای متعددی را داریم که فکر میکنم دوستان من خدمت ایشان دادند که فقط برای حوزه انتخابیه اهواز، باوی و بقیه آن حوزه (85) پروژه عامالمنفعه داریم با اعتبار (295) میلیارد تومان که از اینها مقادیری که پرداخت شده مشخص است، طرحها مشخص است و من فکر میکنم اینها کارهای مهمی است که این در حد توان ما است. البته خود آقای ساری و نمایندگان محترم اهواز میدانند که ما الان مشکلات مالی داریم، الان بیش از (2000) میلیارد تومان صورتوضعیت تأیید شده پیمانکاران را ما نتوانستیم پرداخت کنیم، داریم راه برای آن پیدا میکنیم. مشکلاتی که وجود دارد زیاد است. من هیچوقت نیامدم در مجلس و از تریبون عمومی مشکلاتمان را بیان کنم، اما معنیاش این نیست ما مشکلات نداریم. ما مشکلات زیادی داریم ولی سعی میکنیم اینها را با تواناییهای خودمان، با پیگیریهایی که میکنیم تا حد امکان حل کنیم و البته همیشه هم دست کمکمان به سوی مجلس، چه کمیسیون محترم انرژی، چه کمیسیون برنامه و بودجه هست.
یک نکتهای که من باید اینجا فقط به آن جهت استحضار همه نمایندگان اشاره بکنم این است که دوستان ما در مناطق نفتخیز و بعضاً مردم تصورشان این است که پول نفتی که تولید میشود همه آن در اختیار شرکت نفت است و این حق مردم را نمیدهد. در حالی که خود شما به خوبی میدانید این پول چه آن چیزی که نفت صادر میشود و چه آن نفتی که در داخل کشور به پالایشگاهها داده میشود تقریباً تا ریال آخر آن به خزانه ریخته میشود و برای آن در مجلس تصمیمگیری میشود. این پول در اختیار من نیست، مقدار کمی صرف بهرهبرداری میشود که آن مقداری است که ما از آن میتوانیم کار کنیم، این طرحهای CSR یا مسئولیت اجتماعی را انجام میدهیم.
خوشبختانه کارهای خوبی از نظر کارهای اجتماعی انجام شده که لازم است من به دو تا از آنها اشاره بکنم. یکی اینکه در منطقه غرب کارون ما (250) نفر کارآموز را گرفتیم و با قریب (3) میلیارد تومان هزینه به آنها آموزشهای حرفهای دادیم، البته هنوز همه آنها به کار گرفته نشدند، ولی بیشتر آنها به کار گرفته شدند. از سال 96 ما کلاسهای کنکور راه انداختیم، چه برای منطقه عسلویه، چه برای منطقه غرب کارون با محوریت آموزش و پرورش این یک کار مهم مسئولیت اجتماعی است.
من فکر میکنم اگر بخواهیم مسئولیت اجتماعی را درست انجام بدهیم باید جوانها و مردم منطقه را توانمند بکنیم. خوشبختانه این کاری که انجام شد (200) دانشآموز در منطقه غرب کارون از اول مرداد 96 تا خرداد 97 تحت پوشش آموزش و پرورش و کلاسهای کنکور قرار گرفتند. نتیجهای که داشته بسیار جالب است؛ (9) نفر از اینها رتبه زیر (1000) به دست آوردند، (2) نفر آنها رتبه زیر (100) در کنکور، (94) نفر آنها هم حائز رتبه زیر (20) هزار شدند که این امکان را دارند که در رشتههای خوب در دانشگاههای معتبر قبول بشوند. این کار بزرگ و مهمی بود، ما که میخواهیم در مناطق نفتخیز زندگی کنیم این اصل است که باید با مردم زندگی کنیم و من این فرمایش آقای ساری را قبول دارم که باید تمام توان خود را بگذاریم برای اینکه با مردم و مردم با ما احساس دوستی، همکاری و همپیوندی بکنند و آنچه که در اختیار ما هست در خدمت دوستان هستیم، عددها را هم گفتم، ولی واقعاً اگر باید بیشتر از آن بکنیم باید در قانون بودجه بیاید. من همیشه طرفدار این هستم که در قانون بودجه اعداد و ارقام قابل ذکری از بودجه عمومی برای مناطق نفتخیز و به ویژه چه خوزستان، چه کهگیلویه و بویراحمد و چه ایلام و چه مناطق دیگر مثل منطقه بوشهر صرف بشود. ولی اگر کمتر از آن است که نیاز دوستان هست یا مردم نیاز دارند دیگر ما کمبود منابع داریم. به هر حال من در اصل اینکه اگر آن بدهیهایی هم هست در خدمت آقای ساری هستم. دوستان ما صحبت داشتند، یک چیزهایی هست که بین شهرداری و مناطق نفتخیز اختلاف هست. اینها را باید نشست، راه دارد که اختلاف را رفع کرد و هرچه که حق شهرداری و یا دستگاههای دولتی باشد به آنها پرداخت بشود. من خیلی متشکرم از فرصتی که در اختیار من قرار دادید.

مسعود پزشکیان
متشکرم. نتیجه آراء انتخاب ناظر در شورای ملی ایمنی زیستی؛ آراء أخذشده (124) رأی، جناب آقای نظر افضلی با (84) رأی، جناب آقای ابوالفضل سروش با (80) رأی به عنوان دو نفر ناظر در شورای ملی ایمنی زیستی انتخاب شدند.
نتیجه آراء انتخاب ناظر در هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور؛ آراء أخذ شده (132) رأی، جناب آقای محمداسماعیل سعیدی با (70) رأی به عنوان ناظر در هیأتامنای کتابخانههای عمومی کشور انتخاب شدند، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای ساری دعوت میکنیم، ادامه مطالب خود را داشته باشند. (10) دقیقه و (30) ثانیه خدمت شما هستیم.

علی ساری
در ادامه خدمت شما عرض کنم، آقای مهندس زنگنه راجع به مدیران فرمودند، من میخواهم به ایشان بگویم که جلسهای در وزارت نفت بوده و به ویژه گله زیادی از سوی مدیرعامل حفاری شده، آقای سپهری که به هیچوجه پاسخگویی مناسبی ندارند و سایر مدیران هم جسته و گریخته نمیشود گفت که پاسخگویی کاملی دارند، بلکه نگاه صدقهمآبانهای به مردم دارند و خواهش میکنم این نگاه خود را عوض کنند.
در ادامه به دو تحقیق اشاره میکنم؛ یکی از دانشگاههای لندن راجع به فلرها منتشر کرده و یکی تحقیقی است که در دلتای نیجر، هر دو تحقیق روی (912) نفر به مدت (3) سال صورت گرفته و هر دو این نتیجه را دادند که در این مناطق مردم به میزان (40) درصد نسبت به مناطق غیرنفتی فشار خون دارند. اگر بخواهم به بخشهای خیلی مهمی از استانم یا یکی از این بخشها را بخواهم مثال بزنم میتوانم بخش معروف غیزانیه محروم را مثال بزنم.
در این بخش که بین اهواز و ماهشهر و رامشیر و رامهرمز قرار دارد (96) روستا و جمعیت (27) هزار نفری دارد. دقیقاً در خانه خود را که باز میکنی به سمت شرکت باز میشود، اما مشکلات آب آشامیدنی، خدمات بهداشتی، آب کشاورزی، مدارس و جاده هنوز کمافیالسابق است. گازهای مرگباری مثل SO2، CO2، H2S در فضای خانههای آنها متصاعد میشود. براساس آمار جهانی ایران بعد از روسیه و نیجریه بیشترین اتلاف انرژی را دارد. روزانه (40) میلیون متر مکعب گاز به همراه نفت در میادین نفتی کشور هدر میرود. ارزش آن حدود (2) الی (3) میلیارد دلار است. پیامدهای زیستمحیطی ناشی از فلر را یادآوری کنم؛
1 ـ تولید حرارت و گرم شدن منطقه.
2 ـ مسمومیت ناشی از ترکیبات مختلف NOX، SOX، CO، H2S
3 ـ سر و صدای زیاد، خطرات انفجارات آتشسوزی ناشی از برگشت گاز خروجی به سمت شعله.
4 ـ کاهش لایه اوزون و بارانهای اسیدی.
جای جای خوزستان نه فقط اهواز و کارون و باوی و حمیدیه نماینده محترم شهر مسجدسلیمان که خیلی زحمات زیادی میکشند، مثل مسجدسلیمان یعنی اولین چاه نفت ایران یا هویزه و نماینده محترم ایشان آقای ساعدی جدیدترین چاه نفت ایران، اهواز و کارون و باوی و حمیدیه به عنوان مرکز استان هنوز درگیر تجاوز بیرحمانه وزارت نفت است. در وسط شهر اهواز در منطقه کوروش چاه نفتی وجود دارد، ولی عوارض آن پرداخت نمیشود، در زمینه بهکارگیری نیروهای بومی طبق معیار شعاعی به آنها ظلم روا میدارند.
عجایب استان؛ اولین جایی که نفتی معادل نفت West Texzas Intermediate دارد دارخوین است، اولین و تنها بخشی از ایران که روزانه (1) میلیون بشکه تولید میکند ولی همچنان که آقای مهندس فرمودند فقط در حد (300) میلیارد در قالب هزینه اجتماعی پرداخت شده است.
تنها استانی که بیشترین فرصتهای شغلی را دارد، اما درصد بیکاری آن بسیار وحشتناک است، تنها استانی که برق به ارزش (10) میلیون دلار صادر میکند، ولی روستاهایش مثل ابوهاون از نعمت برق محروم است.
چرا شعاع ریزش مواد حاصل از سوخت ناقص مشعلها محاسبه نمیشود؟ آقای مهندس زنگنه فرمودند برای فلرها پروژهای تمهید شده، اما بخارات ناشی از حوضچههای روباز آب مازاد بر محیط زیست خوزستان منظورم آب مازاد همراه نفت ترش یا همان بنگستان را میگویم، آقای مهندس زنگنه! از سال 80 در این وزارتخانه مشغول شدم، به خوبی زحمات شما را میدانم و قدر مینهم، اما این گونه موارد را نمیتوانم قبول کنم. مضاف به اینکه اشاره کنم؛ یک هواپیمایی نفت ملی به نام هواپیمایی نفت داشتیم و دوستان صندوق بازنشستگی آن را هم همزمان با حادثه یاسوج به نام کارون تغییر و درصدد تضعیف بیس و انتقال تدریجی آن شدند. شیوه کار صندوق بازنشستگی نفت و عدم تقبل مسئولیت آنها را چه میتوان گفت؟ آقای وزیر! دوستان و همکاران نفت از من خواستند که لابهلای این سؤال اجرای بند (2) ماده (18) آییننامه نظام اداری و استخدامی نفت را از شما بپرسم که چرا علیرغم رأی دیوان اجرا نمیشود؟ پاورپوینتی هم دادم، لطفاً دوستان آن پاورپوینت را پخش بکنند.
دوستان! در اینجا تبصره (1) ماده (38) قانون مالیات بر ارزش افزوده را میبینید، باز هم ما از این تبصره محروم هستیم. مکاتبات متعدد به تاریخ 13/4/89، 25/10/92، 30/1/94، 4/6/94 و 5/6/97 از سوی استانداری و اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان انجام شده، ولی جوابی دریافت نشده.
درخصوص سهم آلایندگی نفت استان خوزستان این گزارش از منبع یا مأخذ مرکز پژوهشهای مجلس آمده. (23) هزار و (338) هزار میلیارد ریال و سهم آلایندگی نفت فقط اهواز، شرکتهای نفت کارون و مارون (11) هزار و (202)، سرجمع (34) هزار و (540) میلیارد ریال. این اعداد را مشاهده میکنید، اما عددی که آقای مهندس در حوزه اجتماعی فرمودند تقریباً (300) میلیارد تومان میشود.
من به عنوان نماینده مردم میگویم که حق و حقوق قانونی ما را پرداخت کنید و بیزحمت به مدیران نفتی خود بگویید که به استان خوزستان صدقه نمیخواهد بدهند. یکسوم جمعیت استان خوزستان در حوزه انتخابیه اهواز، کارون، باوی و حمیدیه وجود دارد، ولی متأسفانه این بلاها سر استان و حوزه انتخابیهام میآید. فیلم یا کلیپی تهیه کرده بودم که طبق توصیه و سفارش همکار ارجمندم آقای دکتر نعمتی به لحاظ تخصصی و آقای دکتر حسنوند رئیس محترم کمیسیون انرژی آن را پخش نکردم.
لذا استدعا دارم طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده با استانم برخورد کنید و اینکه نفت نمیتواند پرداخت کند پاسخ مناسبی نمیباشد، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، آقای دکتر از بحثهایی که برادرمان آقای مهندس زنگنه فرمودند قانع شدید یا به رأی بگذاریم؟

علی ساری
آقای مهندس زنگنه! به شما ارادت دارم. اگر در حضور همکارانم قول میدهید نسبت به پرداخت مطابق مستندات قانونی تبصره (1) ماده (38) اجراییه آن هم اداره مالیات کشیده طبق آن اقدام بشود من از رأیگیری صرف نظر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، آقای زنگنه هم قول میدهند که در چهارچوب قانون هر کاری از دست ایشان برآید در خدمت شما هستند.
11
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه (29) آبانماه 1397 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.