1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 230 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجاه و ششم روز دوشنبه چهاردهم آبانماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و ششم صفر 1440 هجریقمری:
1 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه.
2 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن با همکاری کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد موضوع توقف ثبت سفارشات خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو.
3 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح.
4 ـ گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد آسیبشناسی وضعیت شاغلان و بیکاران با رویکرد حمایتی.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه معافیت وزارتخانهها و مؤسسات دولتی از پرداخت هزینههای ثبتی.
6 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به طرح جامع مدیریت شهری طبق اصل (85) قانون اساسی.
7 ـ سؤالات آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، برخوار و میمه و پنج نفر دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی (3) فقره از وزیر امور خارجه.
8 ـ انتخاب یک نفر نماینده به معرفی کمیسیون بهداشت و درمان و انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر در شورای عالی نظام پرستاری.
9 ـ انتخاب یک نفر از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

سید احمد مقیمی
(آیات 48 ـ 45 از سوره مبارکه «کهف» توسط قاری محترم آقای سیداحمد مقیمی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ اضْرِبْ لَهُمْ مَثَلَ الْحَیاةِ الدُّنْیا کَماءٍ أَنْزَلْناهُ مِنَ السَّماءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَباتُ الْأَرْضِ فَأَصْبَحَ هَشِیماً تَذْرُوهُ الرِّیاحُ وَ کانَ اللَّهُ عَلى کُلِّ شَیْءٍ مُقْتَدِراً * الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلاً * وَ یَوْمَ نُسَیِّرُ الْجِبالَ وَ تَرَى الْأَرْضَ بارِزَةً وَ حَشَرْناهُمْ فَلَمْ نُغادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً * وَ عُرِضُوا عَلى رَبِّکَ صَفًّا لَقَدْ جِئْتُمُونا کَما خَلَقْناکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ بَلْ زَعَمْتُمْ أَلَّنْ نَجْعَلَ لَکُمْ مَوْعِداً *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای مقیمی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و برای امت داستان زندگی دنیوی را به آبی مثل بزن که آن را از آسمان نازل کنیم و به آن گل و گیاه آمیزد و سرانجام خرد و خار شود که بادها پراکندهاش کنند و خداوند بر هر کاری توانا است. اموال و پسران تجمل زندگی دنیوی است و کارهای ماندگار شایسته نزد پروردگارت خوشپاداشتر و امیدبخشتر است و روزی آید که کوهها را به حرکت درآوریم و زمین را آشکار و هموار بینی و آنان را گرد آوریم و هیچکس از آنان را فرونگذاریم و خلایق را بر پروردگارت به صف عرضه دارند، همچنان که نخستبار شما را آفریده بودیم نزد ما آمدید، ولی گمان میکردید که برای شما موعد دیداری نمیگذاریم». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ. تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: امیرحسنخانی، بهرامنیا، حسنی و کوهکن.
3
تصویب لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه است. ضمن دعوت از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی سرکار خانم سعیدی جناب امیرآبادی اسامی مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفین آقایان: حاجیدلیگانی و کمالیپور هستند، موافقین آقایان: بدری و کاتب هستند.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران بزرگوار، هیأترئیسه محترم، ملت خوب و شریف ایران اسلامی و عرض تسلیت پیشاپیش ایام سوگواری شهادت امام مهربانیها آقا علیبن موسیالرضا، رحلت پیغمبر اکرم و امام حسن مجتبی (علیهالسلام).
گزارش کمیسیون اقتصادی به شماره (52/1) تاریخ 3/8/1396
لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه به شماره چاپ (514) که به کمیسیون اقتصادی به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود در جلسه روز سهشنبه مورخ 18/7/1396 با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و با اصلاحاتی در مادهواحده به شرح ذیل به اتفاق آراء به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میگردد.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی قضائی و حقوقی تا زمان ارسال این گزارش واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه
«مادهواحده ـ به دولت اجازه داده میشود در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه به شرح اساسنامه پیوست عضویت یابد و نسبت به پرداخت حق عضویت مربوط و یا کمک، اقدام نماید. تعیین و تغییر دستگاه اجرایی طرف عضویت بر عهده دولت است.
تبصره 1 ـ در اجرای این مادهواحده رعایت اصل (80) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درخصوص عبارت «و یا کمک» الزامی است.
تبصره 2 ـ در اجرای مواد (11)، (16) و بخش (8) اساسنامه، رعایت اصل (77) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است».
حالا من برای اینکه توضیحی خدمت همکاران عزیز داده باشم این است که به علت و منظور گسترش حضور فعال و هدفمند جمهوری اسلامی ایران در سازمانها و مجامع بینالمللی و بهرهگیری از آن جهت تأمین منافع ملی و تحقق هرچه بیشتر همگرایی منطقهای و بینالمللی در راستای اصول، اهداف و راهبردهای سیاست خارجی کشور و لزوم توسعه و بهکارگیری امکانات و ظرفیتهای بالقوه در راستای اهداف اقتصادی و اجتماعی کشور ما و با توجه به اینکه در تجارت امروز افزایش تولید، ضامن کسب بازارهای جهانی نیست و یکسری استانداردها را کشورهای تولیدکننده برای اینکه بتوانند در تجارت جهانی موفق باشند باید آن استانداردها حفظ بشود و در همین راستا جهان ناگزیر است که یکسری اطمینانهای لازم را جهت کیفیت خدمات به مصرفکنندگان بدهد.
یک ابزاری باید تهیه بشود که در راستای تأمین این ابزار در هر منطقهای میآیند یکسری مجامع تشکیل میدهند که حرف آن مجمع مورد تأیید باشد که آیا آن استانداردها وجود دارد یا ندارد و مجامع بینالمللی هم برای اینکه مؤید نتایج این تأیید باشند یکسری استانداردهای خاص را به عنوان زبان مشترک، یکسری ضوابط و مقررات یکسان را تعریف میکنند که در تجارت، تسهیل ایجاد بشود و موجب بشود که وقت اضافی از تجار گرفته نشود، در واقع مبادلات بازرگانی تسهیل بشود.
به همین منظور در کمیسیون اقتصادی مورد شور همکاران بزرگوار و عزیز ما قرار گرفت، آن اصلاحاتی که در مادهواحده ایجاد شد خدمت شما قرائت شد و انشاءالله که دولت جمهوری اسلامی ایران بتواند در این مجمع حضور پیدا بکند که عزیزان میتوانند با مطالعه لایحه آن به کلیات و آنچه که در متن لایحه هست و امکاناتی که در دسترس عزیزان در راستای تأمین منافع ملی قرار میگیرد دست پیدا بکنند. خواهش من از همکاران عزیز این است که انشاءالله با رأی بالا بتوانیم این پیشنهاد و لایحهای که از طرف دولت در کمیسیون اقتصادی بررسی شد را مورد رأی و تأیید قرار بدهیم. از توجه همکاران بزرگوار سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب حاجآقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
در آغاز ایام رحلت نبی مکرم اسلام و شهادت امام مجتبی (علیه الصلاه و السلام) و حضرت علیبن موسیالرضا المرتضی را تسلیت عرض میکنم. آقای رئیس! قبل از اینکه مخالفت خودم را عرض کنم یک تذکر هم عرض کنم.
اتفاقاتی که این چند مدت در کشورهای اروپایی افتاده؛ هلند، دانمارک و اتریش و الزامات دیپلماتیک را رعایت نکردند اینها میطلبد که وزارت محترم امور خارجه انشاءالله اقدام قاطع و متقابل انجام بدهد. اینکه حالا بعضی از سفرا را آنها اخراج کردند اینجا ما فقط احضار کنیم به نظر میرسد اقدام متقابل نیست.
اما مخالفت، درمورد مخالفت چند نکته را من خدمت برادران عزیز و خواهران ارجمند عرض میکنم. همانطور که سخنگوی محترم کمیسیون فرمودند درست است که ما به دنبال گسترش فعال و هدفمند جمهوری اسلامی در سازمانها، مجامع بینالملل و منطقهای هستیم تا حالا از منافع احتمالی آنها بهرهمند بشویم، این یک امر روشن و واضح است، ولی به هر کیفیت در برخی از این مجامع و اساسنامهها یا اهدافی که در این مجامع وجود دارد، نکات ابهامی است که این نکات ابهام باید توضیح داده بشود و من انتظار دارم که موافقین محترم این نقاط ابهام را حتماً توضیح بدهند و نماینده محترم دولت هم که میخواهد دفاع کند حتماً این موارد را توضیح بدهند.
یکی از موارد ابهام؛ ببینید! در بند «الف» صفحه (5) که به اهداف اشاره میکند. در اینجا به بحث تأیید صلاحیت آزمایشگاهی و نهاد بازرسی اشاره کرده. بحث ما و ابهام اول این است؛ حیطه فعالیت اینها چقدر است؟ آیا شامل امور محرمانه هم میشود یا نه؟ چون هدف، اطمینان لازم در کیفیت کالا و خدمات است. اینجا هم در مقدمه کالا و خدمات به صورت مطلق اشاره شده، وقتی به صورت مطلق اشاره شده و بعد هم در بند (الف ـ2) ما آوردیم «تأیید صلاحیت آزمایشگاهی و نهاد بازرسی و سازمانهایی که در تأیید صلاحیت» این حیطه فعالیت اینها تا کجا است؟ آیا شامل امور محرمانه هم میشود یا نمیشود؟ این نکته و ابهام اول.
ابهام دومی که اینجا وجود دارد در بند «ذ» است. در آنجا اینطور دارد که ما میتوانیم بعد از اینکه به این مجموعه پیوستیم در صورتی که مصوب بشود میتوانیم کمک کنیم. این کمکها یعنی اینها میخواهند مشوقهایی را برای کمک قرار بدهند، کمک مالی هم بحث است. این کمکها باید براساس قانون اساسی به تأیید مجلس برسد. یعنی قانون اساسی ما چنین ساز و کاری را تعریف کرده. در اینجا به هیچوجه اشاره نشده. شما میدانید ما نمیتوانیم تغییر هم بدهیم، درمورد بحث کمکها آیا ساز و کاری که در قانون اساسی تعریف شده اینجا رعایت میشود یا نمیشود؟ این ابهام دوم.
ابهام سومی که اینجا وجود دارد در صفحه (27) است. در این صفحه گفته که اساسنامه با سهچهارم آراء تغییر پیدا میکند. اگر اساسنامه با سهچهارم آراء تغییر پیدا کرد آیا ما باز باید این را به مجلس بیاوریم مجلس دوباره تصویب بکند یا نه؟ اینجا باز سکوت کرده، یعنی این مسأله مسکوت باقی مانده. حتماً باید روشن بشود که آیا باز اینجا نیاز به تأیید مجلس هست بعد از اینکه با سهچهارم آراء اساسنامه تغییر کرد یا نه؟ اگر اساسنامه تغییر کرد قطعاً مجلس باید بیاید، ولی اینجا سکوت کرده، مضافاً به اینکه اگر اساسنامه به نحوی تغییر کرد که ما آن را قبول نداشتیم هیچ حق تحفظی ما در اینجا برای خودمان قائل نشدیم، این هم نکته سوم.
ابهام چهارمی که در اینجا وجود دارد در بحث بودجه است. در بحث بودجه گفتند توافق سالیانه، شما میدانید در بسیاری از موارد ما یک حق عضویت ثابت میدادیم، حق عضویت ثابت برای ما مشکلی ایجاد نمیکند، اما اگر بنا باشد بودجه سالیانه براساس توافق اعضا باشد اینجا باز به نظر میرسد که حتماً باید با نظر مجلس باشد. در بحث استقراض هم همینطور و آخرین جملهای که اشاره میکنم این است که در بند (16) آن پایان که بحث اهداف است میگوید مجمع عمومی درمورد تمام موضوعاتی که در این اساسنامه حکمی درمورد آنها پیشبینی نشده تصمیمگیری خواهد نمود. اگر بعضی از مواردی که در مجمع عمومی تصمیمگیری میشود مورد تأیید ما نباشد، بر وفق قانون اساسی ما نباشد آیا ما اینجا میخواهیم دربست اینها را قبول کنیم؟ (رنجبرزاده ـ تشکر، وقتتان گذشته) یعنی پذیرش ما به صورت مطلق است یا مشروط؟ اینجا هم باز ابهام وجود دارد. من به همین اندازه اکتفا میکنم، خواهشم این است که موافقین محترم اینها را جواب بدهند. آقای رئیس! باز در پایان یک نکتهای را هم تذکر بدهم؛ بنا بود اروپا این کانال مالی را تا (13) آبان تعریف کند. باز تا زمستان به تأخیر انداختند، بالاخره توقع ما این است که اروپاییها به وعدههای خودشان عمل بکنند. اینکه مدام امروز و فردا میکنند، یک عملیات تأخیری بالاخره این برای ما جای شبهه و شک را باقی گذاشته، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق اول جناب آقای بدری هستند، بفرمایید.

صدیف بدری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی، همکاران عزیز و میهمانان گرانقدری که شرف حضور دارند. من هم به نوبه خودم عرض تسلیت دارم ایام سوگواری روزهای آینده، شهادت حضرت امام رضا (علیهالسلام)، رحلت پیامبر اکرم و شهادت امام حسن مجتبی را خدمت ملت بزرگ ایران اسلامی و شما همکاران عزیز.
همکاران عزیز عنایت داشته باشند! موافقتنامههایی که برای تصویب و طرح در مجلس تنظیم میشود اصولاً این موافقتنامهها یک طرفهای متعاهدی دارد و موافقتنامهها به صورت تیپ در مجمعی که توسط اعضای آن موافقتنامه تنظیم میشود به صورت تیپ میباشد. این موافقتنامه هم به صورت تیپ تهیه شده و جهت تصویب به مجلس ارائه شده. به منظور گسترش حضور فعال و هدفمند جمهوری اسلامی ایران در سازمانها و مجامع بینالمللی و منطقهای و بهرهگیری از ظرفیت آن در جهت تأمین منافع ملی و تحقق هرچه بیشتر همگرایی منطقهای و بینالمللی و در راستای اصول و اهداف راهبرد سیاست خارجی و بهکارگیری امکانات و ظرفیتهای بالقوهای که در این راستا از ظرفیت کشورهای عضو وجود دارد و جهت کسب بازارهای جهانی این موافقتنامه تنظیم شده. لذا باید استانداردهایی در کشورهای عضو این موافقتنامه برای تجارت جهانی، همکاریهای بینالمللی اقتصادی رعایت بشود. جهت اطمینان از رعایت این استانداردها در کیفیت کالاها و خدمات متبادله باید از ابزارهای بازرسی و آزمایشگاهی تعریفشده و مورد تأیید طرفین استفاده بشود. لذا در این موافقتنامه موادی آمده تا همکاریهایی در تعیین صلاحیت آزمایشگاهی یا تعیین انجامهای موارد استانداردهای آزمایشگاهی تجاری یا کالاهای دیگر استفاده بشود تا بتوانند از ظرفیتهای طرفین استفاده کنند.
لذا لازم بود که این موافقتنامه از طرف دولت برای تصویب به مجلس ارائه بشود. طبیعتاً مجامعی در این موافقتنامه تعریف شده، مجامع بینالمللی برای اعتماد به نتایج تأیید صلاحیت آزمایشگاهی و وادار به تعریف استانداردهای خاص به عنوان زبان مشترک و تعیین ضوابط و مقررات یکسان برای استفاده از ابزارها و یا امکاناتی که در کشورهای عضو وجود دارد. لذا این موافقتنامه توسط دولت به صورت لایحه به مجلس ارائه شده. از اهداف این موافقتنامه که عزیز ما به عنوان مخالف هم اشاره کردند تعریف شده. یکی از اهداف این موافقتنامه ایجاد مجمعی برای تبادل اطلاعات که طبیعی است یکسری مجامعی برای تبادل اطلاعات باید بین کشورهای عضو تشکیل بشود. آن موضوع ابهامی که همکار ما هم اشاره کردند طبیعتاً هر کشور مقررات خاص خودش را در موارد محرمانه رعایت خواهد کرد، نیازی به ذکر و مستثنی کردن موارد محرمانه وجود ندارد. طبیعتاً آن موارد محرمانه و یا مواردی که ما باید منافع ملی خودمان را حفظ کنیم طبیعتاً آن را مراعات خواهیم کرد و اجازه ورود و یا رعایت استانداردهایی که در این موافقتنامه هست را نخواهیم داد.
از اهداف دیگر، بهبود استاندارد خدمات تأیید صلاحیت آزمایشگاهی است، تشویق و تسهیل تبادل اطلاعات و اندیشهها و تجارب یکدیگر هست. از اهداف دیگر این موافقتنامه همکاری تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه برگزاری آزمون مهارتها و فعالیتهای مرتبط در منطقه، ترویج ترتیبات شناسایی متقابل بین اعضای اصلی، نحوه عضویت اعضای اصلی و اعضای فرعی کاملاً در این موافقتنامه تعریف شده. حق عضویتها به صورت مشخص اینجا قید شده، طبیعتاً در مجامع داخلی هم حق عضویتیها در مجامع تعریف و مصوب میشود، توسط اعضا با تشکیل مجمع کاملاً این هم روشن شده، حق عضویتها چطور توسط اعضا باید متقبل و پرداخت بشود.
بحث نحوه مدیریت کاملاً تعریف شده است. اینجا دبیرخانهای به نام دبیرخانه دائمی است، رئیس دبیرخانه تعریف شده است و وظایف مشخصی دارد. بحث اصلاح اساسنامه هم کاملاً مرسوم است، در تمام موافقتنامهها تعریف شده است. اصلاح اساسنامه طبیعتاً با حضور تعداد مشخصی از اعضا و اینجا هم تعداد اعضای قابل قبولی تعریف شده و ابهام خاصی به نظر من وجود ندارد. برای بحث استفاده از همکاریهای کشورهای دیگر (امیرآبادیفراهانی ـ جمع بندی بفرمایید، وقتتان تمام است) طبیعتاً باید استانداردهای مشترکی تعریف و رعایت کنیم که از همکاران محترم خواهش میکنم که رأی بالا و مثبتی به این موافقتنامه و لایحه بدهند تا انشاءالله بتوانیم از فرصتهای مقتضی بینالمللی استفاده کنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکریم، مخالف بعدی جناب آقای نادر قاضیپور هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی به خصوص مسافرین زیارت راهپیمایی اربعین امسال و با عرض ادب به رهبر فرزانه. آقای دکتر لاریجانی! اول اخطار اصل (125) قانون اساسی در این رابطه را دارم، اخطار «امضای عهدنامهها، مقاولهنامهها، موافقتنامهها، قراردادهای دولت ایران با سایر دولتها و همچنین امضای پیمانهای مربوط به اتحادیههای بینالمللی پس از تصویب مجلس شورای اسلامی با رئیسجمهور یا نماینده قانونی او است». در این مادهواحده هیچ اشارهای به اصل (125) قانون اساسی نکرده. (رئیس ـ آقای قاضیپور! چون اصل 77 را آوردند همان محتوا را دارد، ولی 125 را هم باید اضافه کنیم، درست است) پس درست است.
اما موضوع مخالفت من، همکاران! بیتالمال پول (80) میلیون ایران اسلامی پیش ما امانت است. نباید ما به پول مردم خیانت کنیم. این پولها مربوط به کارگران عزیز، کشاورزان زحمتکش و به قول حضرت امام (رحمهالله علیه) مال مستضعفان است. ما از دولتیها و موافقان عزیز مانند حاجآقا سلیمی سؤال داریم. ما در چندین مجمع بینالمللی عضویت داریم سالانه چندین میلیارد تومان از این پول مستضعفان به آنها پرداخت میکنیم؟ نتیجه کار به جز مسافرت چندین نفر افراد شاخص به خارج و گرفتن حق مأموریت حاصل کار چیست؟ گزارش و توضیح بدهند. در سطر سوم مادهواحده پس از پرداخت حق عضویت که به استناد اصل (125) قانون اساسی باید مشخص شود. کمک آمده، چرا و به چه علت کمک از این ملت شریف ولایتمدار متدین به این نوع مجموعهها بدون حساب و کتاب پول پرداخت کنیم؟ آیا ما از بانک اسلامی به اندازه سپرده خودمان وام گرفتیم؟ لذا اینگونه قانوننویسی که مبالغ مشخص و شفاف نیست مسألهدار است.
آقای لاریجانی! با شبکههای رسانهای جهانی در هر لحظه تمام اطلاعات را میشود دستیابی کرد. برای مبادله اطلاعات زمان آن سپری شده پول بدهیم. هماکنون سازمان ملی استاندارد جمهوری اسلامی یکی از معتبرترین استانداردهای جهانی است، آنها باید به ما پول بدهند از امکانات، اطلاعات، دستاوردهای نخبگان، دانشمندان عزیز سازمان ملی استاندارد کشور ایران اسلامی استفاده کنند. مخالفت حقیر حیف و میل کردن پولها به این مجموعهها است تا افراد خاص مسافرتهای خارجی نروند.
آقای لاریجانی! نماینده دولت بیاید توضیح بدهد ما در چند مجمع عضویت داریم؟ دستاورد این مجامع چیست؟ این پول برای ملت مستضعف است، این پول کارگری است دست حضرتعالی به عنوان رئیس مجلس، آقای روحانی به عنوان رئیس دولت امانت است، ما نباید به امانت خیانت کنیم. امانتداری کنیم برای نسلهای آینده این پول را نگه داریم تا آرمانهای حضرت امام را گسترش بدهیم. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای قاضیپور! خیلی ممنون از رعایت وقت. موافق بعدی جناب آقای کاتب هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تسلیت سالروز شهادت جانسوز حضرت امام حسن مجتبی (علیهالسلام) و حضرت امام رضا (علیهالسلام) به محضر ملت بزرگ ایران و همکاران گرانقدر و عرض تشکر از حسن اعتماد همکاران که دیروز به بنده حقیر داشتند، ممنون و سپاسگزار هستم. ملت بزرگ ایران و دانشجویان و دانشآموزان عزیز ایران اسلامی بار دیگر با انسجام و هوشمندی خودشان نشان دادند که آمریکا هیچ وقت نمیتواند به اهداف شوم و پلید خودش برسد.
جناب آقای دکتر لاریجانی! من قبل از اینکه به موضوع مخالفت بپردازم اگر اجازه بدهید یک تذکر تبصره (4) ماده (207) دارم. ما در اصلاح آییننامه تمام تلاشمان این بود که حق و حقوق نمایندگان در مباحث کلان سؤال و تذکر رعایت بشود. مستحضر هستید خیلی از نمایندگان و همکاران عزیز ما که در صحن علنی هستند همیشه دنبال این نیستند که تعداد سؤالات زیادی بکنند، اما در مسائل بسیار مهم و ارزشمند سؤالات بسیار اساسی دارند. آقای دکتر! ما اینجا به خاطر رعایت حق نمایندگان و ایفای وظایف نظارتی خودشان هیأترئیسه را موظف کردیم ترتیبی اتخاد کند تا سؤالات نمایندگانی که در مجلس هیچچیز مطرح نمیشود، یعنی در طول دو، سه سال گذشته یکبار هم سؤال ایشان مطرح نشده یا تعداد کمتری از اینها مطرح بشود این در اولویت قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این را ما حتماً رعایت میکنیم، آقای امیرآبادی! این تبصره (4) که جدیداً در آییننامه آمده که سؤالات نمایندگانی که در مجلس طرح نشده یا تعداد کمتری از سؤالات آنها در دستور قرار گرفته با اولویت بررسی بشود که در دستور کار قرار بگیرد را رعایت کنند، چشم. آییننامه تغییر کرده ما این را رعایت کنیم.

غلامرضا کاتب
اگر نیاز به دستورالعمل است، کمیسیون آییننامه هم کمک بکند ما آمادگی داریم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس ببخشید! ما از وقتی این مسئولیت را به عهده گرفتیم (50) درصد سؤالات را مطرح کردیم و کار خیلی خوب دارد پیش میرود، الان هفتهای هم سه، چهار تا سؤال در دستور هست.

علی اردشیرلاریجانی
توجه نفرمودید، ببینید! در تبصره (4) یک چیزی اضافه شده. نوشته «جهت رعایت حق نمایندگان برای ایفای وظایف نظارتی، هیأترئیسه موظف است ترتیبی اتخاذ نماید تا سؤالات نمایندگانی که در مجلس طرح نشده» یعنی ممکن است فردی باشد که سؤالی داشته باشد، منتها در ردیفهای پایین باشد، «یا تعداد کمتری از سؤالات آنان در دستور قرار گرفته است، با اولویت بررسی و در دستور» ما این را پیگیری میکنیم، انشاءالله انجام میدهیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! این باید در هیأترئیسه بحث بشود.

علی اردشیرلاریجانی
الان بحث نمیکنیم، آییننامه عوض شده ما مطابق همان عمل میکنیم.

غلامرضا کاتب
از جناب آقای دکتر لاریجانی و همکاران عزیز هیأترئیسه ممنونم. آنچه که میخواهم در بحث موافقت با لایحه عضویت ایران اسلامی به اتحادیه بینالمللی تأیید صلاحیتهای آزمایشگاهی مطرح بکنم؛ همانطور که اعضای محترم کمیسیونهای اقتصادی، صنایع و معادن و امنیت ملی خوشبختانه این لایحه را تصویب کردند و من هم از اهتمام این سروران عزیز تقدیر و تشکر میکنم و نکاتی را که مخالفین عزیز من برادر بسیار عزیزم حاجآقای سلیمی و همکار خوبم جناب قاضیپور اشاره کردند درخصوص پرداخت حق عضویت که پول از جیب ملت میرود دقت بکنید! همه کشورهای عضو مجامع بینالمللی این حق عضویت را پرداخت میکنند. این نیست که مثلاً ما کشور ایران به تنهایی حق عضویت پرداخت میکنیم یا کشورهای دیگر حق عضویت پرداخت نمیکنند و این استثناء برای ما است. وقتی که یک مجموعه بینالمللی تصویب میشود و در آنجا مشخص میکنند که حق عضویت همه کشورها چقدر است ما هم باید به حقوق بینالمللی مجامع جهانی احترام بگذاریم و این حق عضویت را پرداخت بکنیم. اما مزیتهایی که امروز این عضویت و پرداخت این حق عضویت دارد واقعاً قابل ارزش هست. اولین ارزش این است که یک، ایجاد و حفظ اعتماد متقابلی بین تمامی کشورهای عضو ایجاد میکند، در صلاحیتهای فنی میان اعضای دائم برای توسعه بیشتر موافقتنامههای چندمنظوره و تشخیص متقابلی که بین کشورهای مختلف اتفاق میافتد.
نکته دومی که از مزیتهای این لایحه هست؛ شما میدانید که استانداردسازی خدمات آزمایشگاهی یکی از مباحث بسیار مهم دنیا هست. اگر ما عضو این کنوانسیون بشویم باعث میشود که استانداردهای بینالمللی ما اجباراً بهبود پیدا بکند و یک استانداردهای مورد قبول دنیا را داشته باشیم و این بسیار میتواند مؤثر و مفید باشد. در بحث تقویت صلاحیتهای آزمایشگاهی ما.
نکته سومی که در واقع برای عضویت مجامع اتحادیه بینالمللی میتواند اثر بسیار مثبت داشته باشد برای تبادل اطلاعات و ارتقای گفتگوها بین نهادهای اعتباربخشی آزمایشگاهی و بازرسی یک چهارچوب علمی، منطقی و منضبطی را تعریف میکند و ما هم در قالب آن چهارچوب علمی میرویم وارد مذاکره میشویم. اینطور نیست که هرکسی براساس نگاه دلسوزانه، بخشی، منطقهای و کشوری خودش وارد مذاکره با دنیا بشود. در نتیجه این ضوابط علمی در دنیا کمک به تفاهم و همدلی بین مجامع بینالمللی میکند و همانطور که موافق عزیزمان جناب آقای بدری گفتند آزمون مهارت که در کشور یک ضرورت و الزام هست و در منطقه هم صورت میپذیرد اگر ما بتوانیم این آزمونهای مهارت و اثربخشی را سازماندهی بکنیم و با یک برنامهریزی و یک انسجام خوبی انجام بدهیم یقیناً موجب میشود که یک انسجام بسیار خوبی در بحث مجامع بینالمللی اتفاق بیفتد و باعث خواهد شد که ارتقای توافق تشخیص متقابل بین همه اعضای دائم و سایر توافقات منطقهای و نهادهای اعتباربخشی ملی و منطقهای ایجاد بشود. یقیناً برای بحث کارشناسی کشور و استانداردسازی نهادهای آزمایشگاهی ما بسیار میتواند مؤثر و مفید باشد. من ضمن تشکر از اعضای کمیسیونهای امنیت ملی، اقتصاد و صنایع و معادن و تکتک همکاران خوب آنها خواهش میکنم که همکاران عزیز به این لایحه رأی مثبت بدهند که انشاءالله ما بتوانیم عضو این اتحادیه تأیید صلاحیت منطقه آسیا و اقیانوسیه بشویم، متشکرم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر راجع به این موضوع هست بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صادقی بفرمایید.

محمود صادقی
تذکر متفرقه
آقای دکتر! البته مربوط به این موافقتنامه نیست، اما اخباری که این روزها درخصوص موضع شورای نگهبان درمورد CFT مطرح شده در واقع هنوز نظر شورای نگهبان درمورد این کنوانسیون به دست ما نرسیده، ولی دیروز سخنگوی شورای نگهبان توئیت کردند و گفتند ما نظر را به مجلس دادیم. خواستم بگویم شما از این موضوع اطلاع دارید؟

علی اردشیرلاریجانی
ارسال کرده بودند، من هم برای کمیسیون و معاونت قوانین ارسال کردم، مثل بقیه موارد.

محمود صادقی

علی اردشیرلاریجانی

محمود صادقی
چون چند روز قبل گفتند هنوز ما جمعبندی نکردیم.

علی اردشیرلاریجانی
دو تا (10) روز را رعایت کردند.

محمود صادقی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا خاکی فیروز
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت جناب آقای رئیس و نمایندگان معزز و مکرم مجلس شورای اسلامی و ضمن تشکر از سخنگوی محترم کمیسیون اقتصادی و موافقین و مخالفین محترمی که صحبت کردند. دوستان و برادران! خدمت شما عرض بکنم همانطور که سخنگوی محترم کمیسیون صحبت کردند امروز تولید انبوه ضامن کسب بازارهای جهانی نیست و با تولید انبوه نیست که بشود بازارهای جهانی را کسب کرد. لازمه کسب بازارهای مختلف در نقاط مختلف دنیا اطمینانبخشی، صحهگذاری و کسب شایستگیهای لازم برای آنکه اثبات بکنیم آزمایشگاهها در داخل یک کشور آیا در تطابق با الزامات استاندارد عمل میکنند یا خیر و یا شرکتهای بازرسی فنی براساس الزامات استاندارد عمل میکنند یا خیر ضامن این هست که ما بتوانیم بازارهای مختلفی را در نقاط مختلف دنیا کسب بکنیم. برای این منظور ضرورتاً نیاز هست که ما در اتحادیههای مختلف تأیید صلاحیت که هدف اصلی آنها اعتباربخشی به آزمایشگاهها در داخل یک کشور هست بپیوندیم تا نتایجی که از آزمایشگاهها و شرکتهای بازرسی کشور ما صادر میشود در بیش از (83) کشور دنیا دارای اعتبار باشد.
این آزمایشگاهها شامل آزمایشگاههای آزمونکننده محصول، کالیبراسیون، شرکتهای بازرسی فنی، تأمینکنندگان مواد مرجع و برگزارکنندگان آزمون مهارت هستند. اگر چنانچه ما بخواهیم به این اتحادیه بپیوندیم برادران و خواهران عزیز من! ما (600) دلار استرالیا در سال باید پرداخت بکنیم، از آن نظر که یک مخالف محترمی در رابطه با حق ملت صحبت کردند، (600) دلار استرالیا را پرداخت میکنیم. خدمت شما بگویم امروزه به واسطه اینکه خودمان عضویت را پیدا نکردیم و نتایج آزمایشگاههای ما در دنیا دارای اعتبار نیست مبالغ هنگفتی را آزمایشگاههای ما به روسیه، ترکیه، قزاقستان پرداخت میکنند برای اینکه بتوانند این اعتبار بینالمللی را کسب بکنند.
من یک بار دیگر خدمت شما عرض بکنم هدف کسب اعتبار بینالمللی نتایج آزمایشگاههای آزمون در بیش از (83) کشور دنیا است، به ویژه در زمینه نفت، گاز، پتروشیمی، مواد نانو وقتی که یک محصولی آزمایش و ارسال میشود نتایج آن مورد پذیرش قرار میگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون هم نظری دارد؟

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

زهرا سعیدی مبارکه
از همکاران بزرگوار خصوصاً مخالفان و موافق عزیز تشکر میکنم. من یک موضوعی بگویم، آقای دکتر لاریجانی! این بحث رعایت آنچه که من در محتوای صحبت مخالفین متوجه شدم این بود که با محتوای این لایحه مخالفتی ندارند. اما اگر این رعایت اصل (125) قانون اساسی در متن اصلاح بشود و حالا آن بحثی که در بحث کمک هست چون صادرات و واردات نیاز است من از همکاران بزرگوار خواهش میکنم یک رأی قاطع بدهند که انشاءالله این موارد بازرگانی و تجارت تسهیل بشود که انشاءالله تجار و عزیزانی که میخواهند در این زمینه کار بکنند یک چیز خیلی خوب و منطقی است استانداردهایی که سازمان استاندارد ما یا سازمان استاندارد سایر کشورهای عضو تأیید میکنند مورد قبول قرار بگیرد. به خاطر این قضیه که در آن زمان مشترکی که تعریف و در بازرسیهایی که انجام میشود آن استانداردها مورد قبول واقع میشود، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متن را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
قبل از اینکه من متن را قرائت کنم، آقای دکتر! چون ما در مقاولهنامههای قبلی هم به صورت کلی در اجرای اساسنامه رعایت بعضی از اصول قانون اساسی را ذکر میکردیم اگر اجازه بفرمایید این تبصرههای (1) و (2) را ادغام کنیم به صورت یک تبصره و کلی رعایت اصول (80)، (77)، (125) و (129) قانون اساسی را با هم بیاوریم.

علی اردشیرلاریجانی
بله، با هم باید باشد، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه
مادهواحده ـ به دولت اجازه داده میشود در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه به شرح اساسنامه پیوست عضویت یابد و نسبت به پرداخت حق عضویت مربوط اقدام نماید». این «و یا کمک» هم ظاهراً دوستان میگفتند فقط «حق عضویت» کافی است.

علی اردشیرلاریجانی
ذیلش باید بنویسید «با رعایت اصل (80)» اشکال ندارد. نمیتوانیم الان حذف کنیم، چون در متن آمده. ما «با رعایت اصل (80)» را میآوریم، اگر کمک بود باید بیاید رأی مجلس را بگیرد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«و یا کمک اقدام نماید.
تعیین و تغییر دستگاه اجرایی طرف عضویت بر عهده دولت است.
تبصره ـ در اجرای این اساسنامه رعایت اصول (80)، (77)، (125) و (139) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است».

علی اردشیرلاریجانی
حضار 225 نفر، لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه است، اصل مادهواحده و تبصره آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
4
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص لایحه نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر سامانه صندوق فروش

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعد را بفرمایید. (قاضیپور ـ تذکر داریم) چشم، به نوبت.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از اینکه وارد دستور بعد بشویم با توجه به اهمیت و تأیید برخی از همکاران در رابطه با بحث صندوق مکانیزه فروش که دستورش چاپ شده جمعی از همکاران طبق تبصره (1) ماده (100) آییننامه جدید، (104) سابق درخواست در اولویت دستور قرار گرفتن دارند. آقای پورابراهیمی! شما مطرح میفرمایید؟ به عنوان نماینده پیشنهادکنندگان بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همه عزیزان و بزرگواران. جناب آقای دکتر لاریجانی، هیأترئیسه محترم و همکاران عزیز و بزرگوار! یکی از موضوعات مهمی که امروز ما در عرصه اقتصادی با آن روبرو هستیم فضای کسب و کاری است که شما کاملاً با آن آشنا هستید و به دلیل التهابات ارزی در طول ماههای اخیر آثار و پیامدهای آن را در بخشهای دیگر هم شاهدیم. به عنوان مثال موضوع بحث احتکار کالاها و مجموعهای از اقداماتی که در این بخش صورت گرفته حوزه نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت که بخش بازرگانی داخلی را باید مدیریت کند با مشکلات متعددی روبهرو کرده. موضوع وصول مالیاتهای قانونی دولت از محل فروشهایی که به صورت کاملاً تعریفشده در تمامی کشورها براساس یک مکانیزم مشخص صورت میگیرد یکی از موضوعات اساسی است که در حوزه مباحث اقتصادی امروز ما مطرح است.
موضوع بحث شفافیت در اطلاعات اقتصادی هم یکی از این موضوعات است. ما برای اینکه بتوانیم این موضوعات را در کنار هم قرار بدهیم و مشکلات مربوط به واحدهای صنفی خود را حل کنیم از حدود دو سال گذشته بحث لایحه دولت در ارتباط با تشکیل صندوقهای مکانیزه فروش را در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دادیم. به دلیل اهمیت آن موضوع تقریباً همکاران بنده کمک کردند، ریاست محترم کمیته مالیاتی آقای دکتر شکری و سایر همکاران تلاش کردند تا این سریعتر به انجام برسد.
آقای دکتر لاریجانی! ما دو، سه ماه قبل از پایان سال 96 این لایحه را در کمیسیون اقتصادی تصویب کردیم به صحن علنی فرستادیم، یعنی تقریباً از دیماه سال 96 الان در دستور کار صحن علنی است. الان هم مشکلات خیلی زیادی در همین حوزه وجود دارد که اگر این لایحه سریعتر به قانون تبدیل و ابلاغ بشود هم واحدهای صنفی از مشکلات بیرون میآیند، هم شفافیت اطلاعات صورت میگیرد، هم مالیاتی که امروز ما مشکلات متعددی در آن بخش داریم میتواند براساس آن عملیاتی بشود و مهمتر از آن نظارت دولت بر عملیات بخش اقتصاد خرد در حوزه فعالیتهای کلان اقتصادی کشور است.
بنابراین انتظار ما از همکاران، عزیزان و بزرگواران این هست که انشاءالله کمک بکنند براساس رویکردی که امروز در دستور کار مباحث کلان کشور هست، سیاستهای اقتصادی مقاومتی، تأکیداتی که رهبر معظم انقلاب در موضوع شفافیت اطلاعات اقتصادی دارند این کار مهمی که صورت گرفته و به بخشهای مختلف اقتصادی کمک میکند انشاءالله بتواند در این قسمت این موضوع عملیاتی بشود و ما در این ارتباط بتوانیم زودتر تصمیمگیری بکنیم. البته آقای دکتر لاریجانی بارها خودشان هم تأکید کردند که لوایح و طرحهایی که در کمیسیون اقتصادی هست با تصویب بیاید، چون همه آنها یک اولویتهایی دارد.
آقای دکتر لاریجانی! الان ما بانک مرکزی را تمام کردیم، خدمت آقای دکتر بحرینی ریاست محترم کمیته پولی و بانکی کمیسیون و صحبتهایی که با ایشان داشتیم که ارسال آن را داریم انجام میدهیم و انشاءالله به زودی خدمت شما میآید. موضوع بحث قاچاق کالا و ارز با توجه به اظهارنظر قوه قضائیه دارد به اتمام میرسد، انشاءالله آن را خدمت شما میآوریم. موضوع مالیات ارزش افزوده که با همین موضوع لینک دارد را هم باز من عرض بکنم؛ یکی از بسترهایی که ما میتوانیم مالیات بر ارزش افزوده را عملیاتی بکنیم است که صندوق مکانیزه فروش را بتوانیم نهایی بکنیم. یعنی این مقدمهای بر مالیات بر ارزش افزوده است، آن هم تمام و ارسال شده و در حال نهایی شدن خدمت شما است. من خواهش میکنم همکاران این مجموعه اقداماتی که میتواند به یک چرخه جریان فعالیتهای اقتصادی در کشور کمک بکند و کمک به بهبود شرایط کسب و کار در اقتصاد ایران را با نظر مساعد اجازه بدهند در اولویت قرار بگیرد. چند ماه هم هست در صحن علنی است و از این جهت اگر این اجازه را به ما بدهند و موافقت بکنیم بتوانیم سریعتر با اولویت در دستور کار بگذاریم.
آقای دکتر لاریجانی! من یک نکته را هم خدمت حضرتعالی عرض بکنم. درخصوص مسائل ارزی در کشور تصمیمات خوبی اتخاذ شد، اخیراً براساس ماده (236) موضوع مشکل این بحث ارز زائرین عتبات که به کمیسیون اقتصادی ظاهراً قرار است ارجاع بشود آمده. خواهشی که من از حضرتعالی دارم این هست که مجموعه اطلاعاتی که در این حوزه قرار بود از ابتدا کار بکنند و ما مشکلی برای زائرین نداشته باشیم، متأسفانه در ایام اربعین در حوزه زائرین که بیش از دو میلیون نفر از جمهوری اسلامی ایران به عراق رفتند با مشکلات متعددی مواجه شدند. متأسفانه عدم برنامهریزی صحیح توسط بانک ملی و عدم حمایت در بانک مرکزی اگر این را دستور بدهید به صورت جامع رسیدگی بشود و ما سالهای آینده شاهد این وضعیت نباشیم که مردم با مشکلات متعددی روبهرو باشند.

علی اردشیرلاریجانی
این مسأله را در کمیسیون رسیدگی کنند. پیشنهاد آقایان این هست که این را ما در اولویت قرار بدهیم. مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
آقای رحیمی! وقتی نمایندهای میخواهد صحبت کند عزیزان دیگر میآیند وقتشان را میخواهند یعنی صلاحیت آنها بیشتر است. آقای فولادگر آمد وقت من را خواست و به این نحو ایشان صحبت بکنند که بهتر است.

علیرضا رحیمی
متشکرم، جناب آقای فولادگر بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من هم به دلیل این مخالفتم تذکر آییننامهای دارم، هم حالا بحث محتوایی آن را خیلی واردش نمیشوم، چون معتقدم در بحث محتوایی هم باید کار بیشتری میشده. ببینید! طبق آییننامه مجلس، آییننامه قبلی که ماده (49) بود و آییننامه فعلی که ماده (45) شده ما یک گزارشی در آذرماه سال گذشته در مجلس درخصوص حمایت از تولید داخل قرائت کردیم، همراه آن گزارش طرح اصلاح قانون حداکثر تولید داخل را دادیم و امسال با نامگذاری سال به نام سال حمایت از کالای ایرانی مواجه شد. این را هم بنا بر توصیه خود جنابعالی و همکارهای دیگر به طرح اضافه کردیم، در صحن علنی آمد، حالا به دلایلی کلیات آن رأی نیاورد. از ظرفیت آییننامهای استفاده کردیم، باز با رأی قاطع نمایندگان در دستور کار آمد قرار گرفت. طبق آییننامه این باید اولویت داشته باشد، اصلاً اعتقاد ما از آییننامه این هست که اولویت این از یکفوریتی هم بالاتر است. با این حال ما تمکین کردیم، (50) نفر از نمایندگان عزیز تقاضا را امضا کردند، الان ما سه ماه است درخواست تغییر دستور برای قانون حداکثر تولید داخل داریم، سالی که به نام سال تولید داخل و حمایت از کالای ایرانی هست و اولویت اصلی کشور ما هم هست. هر روز این درخواست دارد عقب میافتد و یک درخواستهای دیگری آنجا در هیأترئیسه اولویت پیدا میکند.
این که روال درستی نیست. آقای رئیس! الان ماههاست در انتظار هستیم این طرحی که با توصیه خود شما ساعتها، روزها و ماهها کار شده در دستور کار مجلس آمده، هر روز دارد به یک شکلی عقب میافتد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای فولادگر! فرمایش شما درست است. کاری که شما کردید کار خوبی هم بود، به هر حال یک بار در مجلس رأی نیاورد.

حمیدرضا فولادگر
اشکال ندارد، بعد دوباره رأی گرفتیم اصل (134)، با رأی مجلس آوردیم در اولویت، (50) نماینده تقاضا دادیم در اولویت آمده. ما برای جناب آقای پورابراهیمی و دوستان کمیسیون اقتصادی احترام قائلیم، ولی الان یک بار قاچاق کالا و ارز آمد اینطور شد، دوباره کمیسیون اقتصادی برگشت. الان این بحث صندوق مکانیزه آمده که روی محتوایش الان بحث هست. اینکه روال نمیشود در هیأترئیسه هر روز این اولویتها بشود.

علی اردشیرلاریجانی
هیأترئیسه درست عمل کرده، اجازه نمیدهید من توضیح بدهم، شما تذکر دارید به من میدهید. یک بار در مجلس این رأی نیاورد، ضمن اینکه کار شما هم خوب بود، ولی به هر حال رأی نیاورد. طبق آییننامه (50) نفر میتوانند امضا کنند دوباره در مجلس مطرح کنند، اگر رأی آورد میآید.

حمیدرضا فولادگر
(134) کردیم، رأی قاطع آورد که در دستور بیاید، در دستور هم آمد، حالا هم تقاضای تغییر دستور دادیم. الان نوبت تقاضای تغییر دستور داریم، تا حالا سه بار این نوبت ما به هم خورده.

علی اردشیرلاریجانی

حمیدرضا فولادگر
ما آن بالا خدمت شما رسیدیم بارها به آقای دکتر قاضیزاده گفتیم.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال ما آییننامه را رعایت کردیم. شما اگر توجه بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
به هر حال ما اعتقاد داریم این روال آییننامهای اصلاً صحیح نیست. طرحی را که زحمت کشیده شده، بحث تولید داخل امسال به هر شکلی.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال هر دو کار خوب است، چرا شما کار دیگران را کم میکنید، هم کار شما خوب است هم کار دیگران.

حمیدرضا فولادگر
هفته آینده هم که باز حوزه انتخابیه است اینطور الان ماهها در انتظار بررسی این طرح هستیم. به هر حال ما مخالف هستیم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای قوامی بفرمایید.

هادی قوامی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش تسلیت عرض میکنیم ایام آخر صفر؛ رحلت پیامبر عظیمالشأن اسلام و امام حسن مجتبی و همچنین امام رضا (علیهالسلام) را به همه مردم عزیز ایران به خصوص خراسانیهای عزیز که در این ایام میزبان زائرین از سراسر کشور هستند و زائرینی هم که از سفر بزرگ اربعین برگشتند، این ایام را تسلیت میگوییم.
جناب آقای رئیس! این رئیس ما را زیاد اذیت نکنید. مطالب آقای فولادگر مهم است و بالاخره باید به آن مصوبات هم توجه کرد. ضمن اینکه جناب آقای فولادگر در ارتباط با اهمیت صندوقهای مکانیزه فروش مخالفت نکردند. دو تا لایحه مکمل هم هستند، یعنی اگر ما اینها را امسال تعیین تکلیف نکنیم حتماً فضای کسب و کاری که برادر عزیزم جناب آقای فولادگر در کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی میخواهیم فضای کسب و کار را بهبود بدهیم اتفاقاً متأثر از این دو تا لایحه است که در واقع یکی از آنها همین صندوقهای مکانیزه فروش است. یعنی اگر صندوقهای مکانیزه فروش در واحدهای کشور نصب شود، هم شفافیت را بالا میبرد، هم قانون مالیات ارزش افزودهای که الان به صورت ناقص اجرا میشود و متأسفانه این لایحه هم مدتها است در کمیسیون اقتصادی مانده که اینجا من از جناب آقای پورابراهیمی و همکارانشان تقاضا میکنیم این را که نهایی شده سریع بفرستند، یعنی این دو تا مکمل هم هستند و آن را هم خبر میدهند که الحمدلله نهایی شده و آن هم به صحن میآید. چون لایحه بودجه سال 98 انشاءالله تا (15) آذرماه به مجلس میآید، ما هر ساله این قانون مالیات ارزش افزوده را تمدید کردیم و به این صندوقهای مکانیزه فروش منوط کردیم، گفتیم چون صندوقهای مکانیزه فروش وجود ندارد ما نمیتوانیم مالیات را به مصرفکننده نهایی انتقال بدهیم و این باعث شده متأسفانه مالیات به تولیدکنندگان وضع شود.
امروز تولیدکنندگان ما در واقع دو تا مالیات میدهند، یک؛ مالیات عملکرد است که (25) درصد سود را باید بدهند، دو؛ مالیات ارزش افزوده است که چون نمیتوانند به مصرفکننده نهایی انتقال بدهند این هم بر دوش خود واحدهای تولیدی تحمیل میشود و این باعث شده، یعنی ما یک مطالعهای را در خراسان بزرگ، در سه تا خراسان شمالی، جنوبی و رضوی انجام دادیم، آن مطالعه میدانی نشان میداد مالیات ارزش افزودهای که به شیوه کنونی اجرایی میشود هم اندازه بنگاهها را کوچک کرده، هم اشتغال را کاهش داده، هم فضای کسب و کار را خراب کرده است. یعنی در واقع اندازه بنگاههای اقتصادی ما کوچک شده است. اگر این لوازمی که مکمل همدیگر هستند، مثل صندوقهای فروش، مثل مالیات بر ارزش افزوده، اگر بستر اجرایی اینها درست فراهم نشود منظور قانونگذار تأمین نمیشود و فضای کسب و کار هم خراب میشود. حالا ما اصلاً بیاییم فضای کسب و کار را چکار کنیم که اصلاح شود و بهبود پیدا کند؟
گزارشی هم که ما الان براساس قانون فضای مساعد کارآفرینی در مجلس هشتم تصویب کردیم و الان بر آن مبنا اتاق ایران هر فصلی میآید فضای کسب و کار را بر مبنای شاخصهای مختلف اندازهگیری میکند، نشان میدهد که مهمترین مسأله واحدهای تولیدی ما همین بحث قیمت مواد اولیه و پیشبینی نکردن اینها و تأمین مالی است. یعنی به نوعی مسائل فضای کسب و کار امروز متأثر شده از ناقص اجرا شدن این دو تا قانون.
جناب آقای لاریجانی! خواهش من این است، هم مالیات ارزش افزوده مهم است، هم این صندوق مکانیزه فروش مهم است، این دو تا را ما باید قبل از تقدیم لایحه بودجه به مجلس تعیین تکلیف کنیم. یعنی لایحه بودجه سال 98 که میآید ما دیگر نرویم در لایحه بودجه سال 98 بگوییم مالیات ارزش افزوده را برای یک سال دیگر تمدید کردیم، صندوقهای مکانیزه فروش هم به نتیجه نرسیده است. همکاران تلاش کنند ما این دو تا لایحه که حالا جناب آقای پورابراهیمی هم فرمودند کارش انجام شده است.

علی اردشیرلاریجانی
ارزش افزوده را هنوز به ما ندادید.

هادی قوامی

علی اردشیرلاریجانی

هادی قوامی
آقای دکتر لاریجانی! اینها مکمل همدیگر هستند، باید حتماً اینها به تصویب برسد تا فضای کسب و کار را هم که دغدغه برادر عزیزم جناب آقای دکتر فولادگر است که در این کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی خیلی زحمت میکشند، بتوانیم اینها را به نتیجه برسانیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. موضوع دستور را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بله، همکاران درخواست اعمال تبصره (1) ماده (100) را کردهاند، برای لایحه «نحوه استفاده، نگهداری و نظارت بر پایانه فروشگاهی یا همان صندوق مکانیزه فروش» که در اولویت قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
قرائت گزارش کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درخصوص موضوع توقف ثبت سفارشات خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو و ارجاع آن به قوه قضاییه (طبق ماده 234 آییننامه داخلی)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن با همکاری کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد موضوع توقف ثبت سفارشات خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو در اجرای ماده (234) آییننامه داخلی مجلس است. قبلاً (236) بود، الان شده (234). آقای دکتر ملکی سخنگوی محترم کمیسیون بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از پیشکسوتان ورزشی و رؤسای هیأتهای ورزشی شهرستان خدابنده استان زنجان میهمانان جناب آقای احمد بیگدلی نماینده محترم خدابنده هستند.
ـ جمعی از دانشآموزان آموزشگاه دخترانه فرزانگان (2) از ناحیه (3) شهر مقدس قم میهمانان آقایان دکتر لاریجانی و حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای ذوالنوری و بنده حقیر هستند که تشریف آوردهاند. خیلی خوش آمدید، خواهش میکنم بفرمایید.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت رحلت نبی اکرم و شهادت امام حسن مجتبی و امام رضا برای همکاران ارجمند و مردم شریف ایران اسلامی.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام
پیرو درخواست جمعی از اعضای محترم کمیسیون صنایع و معادن طی نامه شماره (95854/48/د) مورخ 3/11/96 (همکاران ارجمند به تاریخ نامهها توجه کنند، شرایطی که در آن زمان بوده و شرایطی که امروز وجود دارد کاملاً متمایز است، به خاطر این عرض میکنم) و درخواست کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و اصل (44) طی نامه شماره (97764/82/د) مورخ 8/11/96 از هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص تقاضای بررسی مشترک با کمیسیون صنایع و معادن پیرامون موضوع توقف ثبت سفارش خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو براساس ماده (236) قبلی و (234) فعلی آییننامه داخلی مجلس و همچنین درخواست تعداد دیگری از نمایندگان محترم مجلس طی نامه شماره (113441/12/د) مورخ 23/12/96، هیأترئیسه محترم مجلس طی نامههای شماره (3072/4) مورخ 22/1/97 به کمیسیون صنایع و معادن و نامه مورخ 7/12/96 به کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و اصل (44)، بررسی موضوع توقف ثبت سفارش خودرو و افزایش تعرفه واردات را طبق ماده (234) آییننامه داخلی مجلس به این دو کمیسیون ارجاع نمود. اینک گزارش آن جهت قرائت در صحن و أخذ رأی نمایندگان محترم مجلس بشرح ذیل تقدیم میشود.
گزارش کمیسیون صنایع و معادن طبق ماده (234) آییننامه داخلی با همکاری کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درخصوص موضوع توقف ثبت سفارشات خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو
بخش اول
طرح مسأله است، دوستان دقت کنند. در آن زمان دولت به یکباره تعرفه خودرو را براساس حجم موتور خودروهای وارداتی از (55) درصد میانگین، (20) درصد افزایش داد، تا (95) درصد هم رسید. در اینجا بود که عدهای از همکاران ما برای این موضوع اعتراضی داشتند و در نتیجه درخواست اعمال ماده (234) را کردند. مراحل از اوایل برج (11) طی شد تا اینکه به کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون اصل (44) ارجاع شد و هر دو تا کمیسیون و کمیسیون صنایع و معادن وارد دستور شدند و اینک ما هم طرح مسأله میکنیم و هم مراحلی که طی شده است. البته با توجه به شرایطی که الان وجود دارد (1400) قلم کالا کلاً ممنوع شده است، از جمله خودرو. یعنی موضوعیت این عملاً از کار افتاده است. اما برای اینکه قانون است ما این را خدمت همکاران ارجمند اعلام میکنیم و گزارش را میخوانیم.
طرح مسأله: به دنبال اتفاقات و سیر حوادثی که در موضوع واردات خودرو، ثبت سفارشات و اعمال تعرفههای جدید از دیماه 1395 تا دیماه 1396 به وقوع پیوست و تأثیرات شگرفی هم در بازار خودرو (قیمت خودروهای خارجی و داخلی) و نیز در بازار ارز گذاشته و بیانضباطی و تخلفات گستردهای را به دنبال داشت، تقاضای بررسی موضوع براساس ماده (234) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی توسط جمعی از نمایندگان محترم و کمیسیونهای صنایع و معادن و ویژه حمایت از تولید ملی و اصل (44) به تصویب هیأترئیسه مجلس رسیده و جهت رسیدگی مشترک به این دو کمیسیون ارجاع شد و چون عدم رعایت شئونات و نقض یا استنکاف از اجرای قانون در این موضوع به صراحت اتفاق افتاده بود، تقاضای رسیدگی و اخذ رأی از نمایندگان محترم را داریم.
یعنی اینجا بحثی که وجود دارد عدم رعایت شئونات و نقض یا استنکاف از اجرای قانون صورت گرفته بود، به خاطر همین تقاضا شده است.
بخش دوم
اقداماتی که کمیسیون ویژه و کمیسیون صنایع و معادن انجام دادند، گزارش آن به شرح ذیل خدمتتان تقدیم میشود:
ابتدا در تاریخ 1/11/96 جلسه مشترک کارگروه «تولید داخل» کمیسیون ویژه و کارگروه «صنعت» کمیسیون صنایع و معادن با حضور معاونین وزارت صمت، (آقای خسرو تاج، رئیس سازمان توسعه و تجارت و صالحینیا، معاون امور صنایع) و نمایندگانی از سازمان گمرک، انجمن واردکنندگان خودرو و اتاق بازرگانی و مرکز پژوهشهای مجلس تشکیل گردید. این جلسات را کسانی که ذیربط و ذینفع بودند و اطلاعات داشتند، ما همه را دعوت کردیم و جلسه تشکیل دادیم و پس از أخذ گزارش شفاهی مسئولین مذکور مقرر گردید گزارشهای کتبیشان را بدهند. همه آنهایی که مسئول بودند اعم از وزارت صنعت، معدن و تجارت، گمرکات و همچنین انجمن واردکنندگان خودرو به صورت مکتوب نظرات خودشان را برای کمیسیون صنایع و معادن ارجاع دادند. ما بعد از اینکه اینها را بررسی کردیم، الان باز آنها را خدمتتان تقدیم میکنیم.
1 ـ انجمن واردکنندگان خودرو اقدام به صدور نامهای به شماره (96112304/م/خ) مورخ 23/11/96 خطاب به رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مبنی بر گزارش سیر حوادث اتفاق افتاده نمود و در جلسات کارگروه صنعت کمیسیون صنایع نیز همین گزارش ارائه گردید. یعنی به هر دو تا کمیسیون انجمن واردکنندگان خودرو گزارش خودش را مکتوب ارائه کرد. ما نظرات انجمن را خلاصه کردیم، نامه مبسوطی پنج، شش صفحهای بوده، ما این را در چند بند خلاصه کردیم که اینک تقدیم میکنیم.
خلاصه نظرات انجمن واردکنندگان خودرو به شرح زیر است:
الف ـ (دوستان توجه کنند!) پس از انسداد رسمی سایت، حدود (15) هزار دستگاه خودرو خارجی از طریق برخی نمایندگیهای رسمی و غیررسمی، در فاصله زمانی تیرماه تا دیماه 96 (این تاریخ یادتان باشد) وارد کشور شده است که نیاز به شفافسازی دارد.
ب ـ انجمن وارد کنندگان از سال 94 تا دیماه 96 حق ورود به این موضوع را نداشتند که ناگهان در دیماه 96 سایت برای واردکنندگان رسمی و غیررسمی باز شده است.
ج ـ در سال 96 تعداد (68) هزار و (700) دستگاه خودرو به ارزش (1) میلیارد و (768) میلیون دلار و با ترکیب (35) درصد (2000) تا (2500) سیسی، (47) درصد (1500) تا (2000) سیسی، (8) درصد (1000) تا (1500) سیسی و (10) درصد خودروی هیبریدی وارد کشور شده است. عزیزان! این درصدها برای ما بااهمیت است، مثلاً درمورد خودروی هیبریدی که الان صحبت میکنیم (10) درصد (68) هزار تا، یعنی (6800) دستگاه خودرو هیبریدی وارد شده است و در سال 95 هم (76) هزار و (800) دستگاه به ارزش حدود (2) میلیارد دلار واردات خودرو صورت گرفته است.
د ـ در سال 1396، (3) میلیارد و (700) میلیون دلار قطعات وارد گردیده که (56) درصد آن از کشور چین، البته در حدود (40) درصد هم به صورت قاچاق وارد شده است. یعنی در حقیقت علاوه بر این (3) میلیارد و (700) میلیون دلار، معادل (40) درصدش هم به صورت قاچاق قطعات به کشور وارد شده است. این در گزارش انجمن واردگنندگان است.
ه ـ سایت ثبت سفارش واردکننده از اسفند 96 فقط برای نمایندگیها باز شده و تا آخر خرداد 97 اعتبار داشته، لیکن در عمل سیستم اجازه ورود برای ثبت سفارش را نمیداد. یعنی اینها ادعا میکنند که از اسفند 96 تا خرداد 97 علیرغم اینکه سایت باز بوده ما نمیتوانستیم وارد شویم.
و ـ دلایل التهاب بازار فروش و افزایش قیمت خودرو را از دید خودشان مطرح کردند، ما عین نظر انجمن را در اینجا آوردیم.
1 ـ عدم اجازه ورود برای ثبت سفارش از اسفند 1396 تا کنون.
2 ـ افزایش اخذ مالیات از واردکنندگان با مصوبه مجلس که این امر، موجب کاهش انگیزه واردکنندگان گردیده است. ببینید! ما در زمان بررسی بودجه آمدیم خودمان مالیات را افزایش دادیم، ادعای اینها این است که این هم موجب افزایش قیمت خودرو گردیده است.
3 ـ وجود حدود (17) هزار دستگاه خودرو ثبت سفارش شده در گمرکات که با افزایش تعرفه، وجه بیشتری توسط واردکنندگان پرداخت و از خریداران أخذ گردیده است. یعنی (17) هزار دستگاه خودرو علیرغم اینکه با تعرفه قبلی وارد شده بود، ولی متأسفانه با تعرفه جدید واردکنندگان آمدند آن را قیمتگذاری کردهاند.
4 ـ سوءاستفاده از بازار آشفته توسط کسانی که خودروی وارداتی با تعرفه قبلی داشتهاند. این افراد بلافاصله قیمتها را افزایش داده و از این طریق هم به سود کلانی دست یافتهاند، اینها هم در التهاب بازار تأثیر داشتند.
حالا پیشنهاداتی هم علاوه بر این ایراداتی که وارد کردند، پیشنهاداتی را انجمن خودروسازان دادند که به شرح ذیل است.
1 ـ انجام واردات به صورت منصفانه در کنار تولید داخلی با ایجاد رقابت سالم، موجب افزایش بهرهوری تولید و کیفیت محصول نهایی میشود.
2 ـ واردات خودرو به موضوع از رده خارج کردن خودروهای فرسوده کمک شایانی میکند، مشروط بر اینکه تولیدکنندگان نیز موظف به خروج خودروهای فرسوده شوند. عزیزان دقت کنید! (200) واحد خودرو فرسوده، یعنی (200) واحد برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده با (6000) نفر پرسنل وجود دارد. ولی متأسفانه راست میگویند، وقتی که خودروهای وارداتی متوقف شد چون به ازای هر خودروی وارداتی یک الی هفت دستگاه خودرو باید براساس قیمتش از رده خارج میشد. اینها هم اعلام کردند که این باعث شده عملاً برنامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده متوقف شود.
3 ـ ملاک تشخیص خودروهای لوکس را در اینجا مطرح کردند که نباید اینها (40) هزار دلار باشد، براساس مدل جهانی (50) هزار دلار برای بالای (7) لیتر سوخت را مطرح کردند و (59) هزار دلار برای مصرف سوخت کمتر از (7) لیتر در (100) کیلومتر. اینها پیشنهادات اینها بود. اما در بند دیگری پس از آن جلسهای که داشتیم، جلسهای با ریاست رئیس کارگروه صنعت، با حضور برخی اعضای کمیسیون صنایع و معادن، معاونین وزیر صنعت، معدن و تجارت، نمایندگان وزارت اطلاعات، نمایندگان گمرکات و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس، عزیزان! تمامی کسانی که ذیربط بودند و اطلاعات داشتند در این جلسات حضور پیدا کردند، نمایندگانی هم از وزارت اطلاعات حضور داشتند و بحث مفصلی در ارتباط با موضوع ثبت سفارش خودرو و دلایل افزایش تعرفه و نیز التهاب بازار خودروهای وارداتی صورت گرفت. اعضای مشترک دو کمیسیون بعضاً در این جلسات حضور یافته و به صورت مشترک هم نقطهنظراتشان را مطرح میکردند.
در عین حال جلسهای با حضور رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و معاون و مدیرکل ذیربط وزارت صمت در کمیسیون ویژه تشکیل و مباحث مربوط به توقف ثبت سفارش و افزایش تعرفه واردات خودرو مورد بررسی قرار گرفت. البته عین این مسأله در کمیسیون صنایع و معادن هم صورت گرفت و همه اینها به صورت گزارشاتی بهصورت سهصفحهای برای کمیسیون ویژه و کمیسیون صنایع ارائه گردید.
3 ـ دوستان توجه کنید! وزارت صنعت، معدن و تجارت طی نامه شماره (53601/60) مورخ 26/2/97 پیگیریها و اقدامات انجامشده در رابطه با این موضوع را به کمیسیون صنایع و معادن اعلام کرده است. اعلام نموده است که در تیرماه 95 معاون اول رئیسجمهور، وزیر صمت را ملزم به تدوین دستورالعملی برای ایجاد محدودیت و مدیریت واردات خودرو مینماید، یعنی عملاً بخشنامهای از سوی معاون اول بوده که اینها این کار را انجام دادند و در نتیجه در مرداد 95 دستورالعمل تهیه شده و به کمیسیون امور زیربنایی و محیط زیست ارائه شده و فرآیند رسیدگی هم طولانی بوده است.
معاون اول محترم رئیسجمهور دوباره طبق بند (6) ابلاغیهای که اینجا شماره و تاریخ 12/10/95 است، شرط ثبت سفارش خودرو را منوط به داشتن نمایندگی مجاز و خدمات پس از فروش اعلام کرده است. اینها دلایلی بوده که وزارت صنعت و معدن ارائه نموده است.
به دلیل تداوم روند افزایش ثبت سفارش و پیشبینی تصویب دستورالعمل مدیریت واردات و مدیریت بازار ارز، وزیر محترم وقت در تیرماه 96 به دلیل احتمال دسترسی اشخاص به اطلاعات اولیه و ثبت سفارش دستور توقف ثبت سفارش را داده است. این آخرین مرحله است. به هر حال من اینها را خلاصه میکنم، چون وقت کم است.
در عین حال وزارت صنعت، معدن و تجارت در گزارش خودش اعتراف نمود که (15) هزار درست نیست، در زمانی که ثبت سفارش و سامانه بسته بوده، (6481) دستگاه به صورت دستکاریشده بدون اجازه وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت سفارش صورت گرفته است. یعنی (6481) دستگاه را صحه گذاشته است.
دلایل دولت در افزایش تعرفه واردات خودرو را اینجا در این گزارش مطرح کرده است.
ـ ضرورت مدیریت واردات خودروی سواری و خودروهای لوکس
ـ کاهش تقاضای واردات خودرو و مدیریت منابع ارزی را مطرح کرده، خواسته جلوی منابع ارزی را بگیرد. (رئیس ـ آقای ملکی! اگر جمعبندی بفرمایید تشکر میکنم) چشم. من اگر بخواهم خلاصهترش کنم جمعبندی و پیشنهادات را اگر خدمت عزیزان بگویم این است که در بررسیهای انجامشده مشخص گردید که حداقل تعداد (6481) دستگاه خودروی خارجی به اذعان وزارت صنعت، معدن و تجارت از تاریخ 21/4/96 لغایت 9/10/96 در زمان توقف ثبت سفارش به روشهای غیرقانونی ثبت سفارش صورت گرفته است که البته وزارت صنعت، در گزارش خودش به این مسأله اذعان کرده است.
ب ـ وجود ایرادات در سامانه مهم ثبت سفارش و عدم کنترل صحیح این سامانه برای ما محرز گردید که در اینجا اعمال مدیریت درستی صورت نگرفته است.
ج ـ عدم امکان اجازه ثبت سفارش از اسفندماه 96 تاکنون، این هم یکی از مواردی بوده است که انجام شده است. (رنجبرزاده ـ آقای دکتر ملکی! وقتتان تمام شد) البته در آخرین مرحله عرض میکنم لازم است به اطلاع عزیزان برسانم با توجه به تنوع خودروهای هیبریدی که بعضاً امر مشتبه میشود، براساس نوع سوخت اینها را طبقهبندی کردهاند، به میزان بنزینی که مصرف میکنند برایشان تعرفه را مطرح نمودند، آنهایی که (100) درصد برقی هستند هیچگونه تعرفهای را برایشان پیشبینی نکردند. در خاتمه از تمام عزیزان میخواهم درمورد اعمال ماده (234) آییننامه داخلی در تخلفاتی که در بندهای «الف»، «ب»، «ه» جمعبندی نمودهایم توجه ویژهای داشته باشند. تشکر از حوصلهای که به خرج دادید.

نادر قاضی پور

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بسیار خوب، ماده (234) آییننامه است، باز رقمهایش عوض شد، ما باید رأی بگیریم که به قوه قضائیه برود یا نه. حضار 211 نفر، ارسال این گزارش به قوه قضائیه را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
ناطقان جلسه آقایان: کمال دهقانیفیروزآبادی، فرهاد تجری، محمدرضا بادامچی، علی اکبری و حسینعلی حاجیدلیگانی

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای کمال دهقانیفیروزآبادی نماینده محترم تفت و میبد.
ـ آقای فرهاد تجری نماینده محترم قصرشیرین، گیلانغرب و سرپلذهاب.
ـ آقای محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علی اکبری نماینده محترم شیراز.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر کمال دهقانی نماینده محترم تفت و میبد برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

کمال دهقانی فیروزآبادی
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد
عرض سلام و ادب و احترام خدمت نمایندگان محترم و مردم شریف ایران. ایام سوگواری آخر ماه صفر، سالگرد شهادت و رحلت جانگداز حضرت رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و شهادت حضرت امام حسن مجتبی (علیهالسلام) و همچنین شهادت حضرت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت عاشقان اهل بیت تسلیت و تعزیت عرض میکنم. در این فرصت کوتاه به سه موضوع اشاره میکنم؛ یکی ملی و دو موضوع از منطقه و استان.
و اما موضوع ملی؛ دولتهای آمریکا در چند دهه گذشته همواره سیاستهای غلطی را در مقابل کشور ما و مسائل منطقهای به کار گرفتهاند که دیر یا زود به شکست انجامیده است و اما درسی که ما از تاریخ کشور و انقلاب اسلامی گرفتیم این است که باید مقاومت کنیم. مقاومت همهجانبه در برابر ظلم. اگر مقاومت کنیم و عاقلانه و باتدبیر عمل کنیم و از فرصتهایی که برای ما ایجاد میگردد در عرصه اقتصاد و دیپلماسی و روابط خارجی و مدیریت استفاده کنیم میتوانیم مشکلات اجرایی و مدیریتی و اقتصادی را حل و فصل کنیم.
هموطنان عزیز! اگر امروز در عرصه راهبردهای سیاست خارجی در منطقه و جهان دست برتر را داریم و شاهد این اقتدار هستیم که دوست و دشمن به آن اعتراف میکنند به خاطر روحیه مقاومت در برابر ظلم و استقلالطلبی شما است. به خاطر رهبری حکیمانه و دید تاریخی و آیندهنگری حضرت امام و مقام معظم رهبری است. به دلیل ایثارگری و جانبازی همه نیروهای مسلح و بسیج و تلاش و کوشش صادقانه مدیران و مسئولین در طول چند دهه گذشته است. به همین تحریمها نگاه کنید! اعمال تحریم صادرات نفت ایران را به صفر نمیرساند، بلکه آبروی آمریکا را به صفر میرساند و ما نیک میدانیم موفقیت در عرصه داخلی و خارجی بیش از پیش به وحدت و همافزایی، برنامهریزی و کار و تلاش و نظارت دقیق نیاز دارد.
و اما دو موضوع مهم استان یزد و حوزه انتخابیه اینجانب شهرستانهای تفت و میبد؛ یزد استان صنعتی است و معاش و زندگی مردم به صنایع و معادن وابسته است. هرگونه تصمیم در این حوزه میتواند زندگی مردم را تحت تأثیر قرار دهد. اخیراً دولت محترم تصمیم گرفته تا شرکتها و افراد صادرکننده کالا، پیمانسپاری ارزی انجام دهند که ما نمایندگان مجلس و همه صادرکنندگان حتماً استقبال میکنیم و آن را در جهت منافع ملی میدانیم، ولی سؤال این است؛ آیا دولت ابتدا زیرساختهای لازم برای انتقال ارز حاصل از صادرات را از طریق بانکها فراهم کرده است؟ الان (50) روز است که تولیدات صنایع مختلف از جمله کاشی و سرامیک که دهها هزار نفر کارگر و کارمند در این صنعت اشتغال دارند در مرز بحران ورشکستگی قرار گرفته و تولیدات انبار شده و از صادرات خبری نیست. از همین تریبون از وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و وزیر محترم اقتصاد و همچنین رئیسکل محترم بانک مرکزی میخواهم این مشکل را هرچه سریعتر رسیدگی و حل و فصل نمایند.
و اما در بخش معدن، متأسفانه در حوزه صدور مجوز و بهرهبرداری در چند دهه گذشته با مطالعه عمل نشده است. شیرکوه در استان یزد یک سرمایه خدادادی است و در طول (10)، (20) سال گذشته نقطه به نقطه این منطقه حیاتی در طبیعت استان با مجوزهای غیرکارشناسی شخم زده شده و مناظر زشتی را ایجاد کرده و روستاها و روستاییان این منطقه را اگر نگوییم نابود، حتماً به مرز نابودی کشانده است. جناب وزیر! صدور مجوزهای غلط و بدون مطالعه را متوقف کنید و فکری برای مجوزهای صادره قبلی بنمایید.
و اما موضوع سوم و آخر اینکه یزد تشنه است و آب آشامیدن ندارد. همکاران عزیز! در جدول به میزان بارشها در کشور نگاه کنید! یزد با متوسط (60) میلیمتر بارندگی در سال کمبارشترین استان کشور است، باز خدا را شکر میکنیم. در یزد از کشاورزی معمول خبری نیست، منابع آبی محدود و بیکیفیت و شور چاهها یا در معادن و یا در صنایع استفاده میشود و صنایع کاشی و سرامیک استان یزد با مصرف زیاد و ویرانکننده خاک استان و البته با مقدار کمی آب (50) درصد کاشی و سرامیک کشور را تولید میکند. کارگرانی که با افتخار دست همه آنها را میبوسم باید در گرمای بالای (45) درجه یزد و در کنار کورههای داغ و با حرارت بالای (500) درجه سانتیگراد در سه شیفت کاری عرق بریزند تا مصداق بارز اقتصاد مقاومتی و تولید ملی باشند.
سالها است کشاورزان یزدی به دلیل بیآبی مجبور به مهاجرت به استانهای هرمزگان، خوزستان و حتی کشورهای حوزه خلیج فارس شدند تا در گرمای بالای (50) درجه در کنار تنورهای داغ نانوایی به کسب رزق حلال مشغول باشند و همزمان طعم تلخ کار در غربت و دوری از خانواده و طعم شیرین کسب روزی حلال را با کام خود بچشند. در معادن آهن روز و شب و در گرما و سرما کار میکنند و سنگن آهن استخراج میکنند تا ذوبآهن و فولاد مبارکه اصفهان و صنایع فولاد خوزستان بتوانند در تولید ملی اثرگذار باشند. استان یزد (17) سال است که پی در پی با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند.
نزدیک به (100) منبع زیرزمینی آب که برای آب شرب مورد استفاده قرار میگرفت در طول سالیان گذشته خشک و از مدار خارج گردید. (70) درصد آب آشامیدنی استان از خارج از استان تأمین میگردد که این آب انتقالی با آبهای بیکیفیت و شور منطقه مخلوط تا امکان استفاده آن برای آشامیدن فراهم شود. در مجموع چنانچه آب آشامیدنی به یزد منتقل نشود تأمین آب شرب برای مردم استان یزد محال است.
در حوزه انتخابیه من آب آشامیدنی (300) روستا با تانکر آبرسانی میشود و این آبرسانی به دلیل نبود بارندگی تقریباً (12) ماه از سال انجام میگیرد و مردم یزد، به ویژه روستاییان الان باید تشنگی بکشند و صدای العطش آنها بلند باشد و هر روز خبری مبنی بر قطع آب آشامیدنی بشنوند و همیشه احساس ناامنی بکنند. از ابتدای سال جاری تاکنون (22) بار خط لولههای انتقال آب تخریب و تعرض شده و اموال عمومی و بیتالمال مورد تخریب قرار گرفته و بالغ بر (80) میلیارد تومان هزینه بازسازی و دیگر هزینهها که گفتن ندارد بر شرکت آب استان تحمیل گردیده است که قطعاً ادامه این وضعیت غیر ممکن خواهد بود. (رئیس ـ خیلی ممنون) آقای رئیس! فقط یک جمله.
و اما در پایان خطاب به وزیر محترم کشور؛ آقای وزیر! شما ریاست شورای امنیت کشور را طبق قانون به عهده دارید، استانداران شما رئیس شوراهای تأمین استان هستند. شما جانشین فرماندهی معظم کل قوا در نیروی انتظامی دارید، چرا به وظیفه قانونی خود عمل نمیکنید و از رفتارهای غیرقانونی جلوگیری نمیکنید؟ عرض من تمام.
خدایا! چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر فرهاد تجری نماینده محترم قصرشیرین، گیلانغرب و سرپلذهاب دعوت میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر تجری بفرمایید.

فرهاد تجری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و صلوات محضر حضرت صاحبالامر و الزمان (عجلاللهتعالی فرجهالشریف) و عرض سلام و درود به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و آرزوی طول عمر بابرکت برای مقام رهبری و توفیق در خدمت برای کلیه خدمتگزاران به مردم عزیز ایران اسلامی. ابتدائاً ایام حزنانگیز پایان صفر را که مصادف با رحلت جانگداز حضرت ختمیمرتبت (صلواتاللهعلیه) و شهادت امام حسن مجتبی و امام رضا (علیهمالسلام) میباشد تسلیت خدمت مردم عزیزمان و همکارانمان عرض میکنم و جا دارد که ضمن گرامیداشت ایامالله (13) آبان از حضور پررنگ مردم عزیزمان در این روز و در شرایطی که استکبار جهانی فشار را بر مردم ما بیشتر کرده بود حضورشان در راهپیمایی ضدامپریالیستی و عزتمندانه تشکر کنم و این حضور پررنگ مردم پیام کوبنده مردم همیشه در صحنه ایران اسلامی به رئیسجمهور مهجور آمریکا و همفکران ایشان در اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بود که امیدوارم حکام فاسد آمریکا این پیام را به خوبی بگیرند که ملت عزیز ایران با تهدید و تحریم و تحمیل و جنگ از مسیر استقلال خود عقبنشینی نخواهند کرد و رفتارهای منفعلانه سران آمریکا مردم ما را مصممتر از گذشته خواهد کرد.
اما امروز نطق اینجانب مصادف با سالگرد حادثه هولناک و غمبار زلزله آبانماه سال گذشته استان کرمانشاه به ویژه حوزه انتخابیه قصرشیرین، سرپلذهاب، گیلانغرب، گوار، سومار و قلعهشاهی میباشد. ضمن تشکر و قدردانی از ملت فهیم و بزرگ ایران و مسئولین به ویژه مقام معظم رهبری و رؤسای سه قوه و دیگر مسئولین محترم کشوری و لشکری در تفقد و پیگیری و کمک به مردم زلزلهزده متذکر میشوم که جناب آقای دکتر روحانی! علیرغم زحمات و پیگیریها و خدمات انجامشده هنوز مردم زلزلهزده با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکنند و شما مستحضرید با فصل سرما روبرو هستیم. لذا لازم است کمافیالسابق روند خدمترسانی به مردم زلزلهزده با اولویت مباحث زیر پیگیری شود:
1 ـ با توجه به وضعیت اقتصادی ایجادشده در کشور و تغییر ناگهانی و سرسامآور اجناس و مصالح ساختمانی مردم زلزلهزده توان ساخت و تعمیر منازل خود را با کمکهای بلاعوض و تسهیلات مصوب قبلی را نخواهند داشت. لذا روند بازسازی در حال توقف میباشد، شایسته است که نسبت به افزایش کمکهای بلاعوض و تسهیلاتی برای مردم مناطق زلزلهزده تصمیمات جدیدی را اتخاذ و ابلاغ بفرمایید.
کل میزان اعتبار تصویبشده پیشنهادی از سوی مدیریت بحران برای امهال وامها و به تبع آن تصویب در هیأت دولت تخصیص داده نشده و این برآورد نیز کم بوده و با میزان واقعی فاصله داشته و اکنون باعث فشار مضاعف بر مردم شده و مردم علیرغم استحقاق قانونی استفاده از امهال متأسفانه با فشار و تهدید و اجراییه بانکها مواجه هستند.
معافیت و تخفیف تعرفه آب و برق مناطق زلزلهزده هنوز به عنوان دستورالعمل اجرایی به واحدهای مربوطه ابلاغ نگردیده و این امر بلاتکلیف مانده، در حالی که مردم مناطق زلزلهزده از آب شرب گلآلود استفاده میکردند اکنون در تعرفههای جدید، این امر لحاظ شده و از مردم مناطق زلزلهزده به ویژه شهرهای سرپلذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب هزینه آب شرب گلآلود میگیرند.
جناب آقای دکتر روحانی! علیرغم تأکید و وعده حضرتعالی برای اسکان دائم روستاییان مناطق زلزلهزده تا پایان شهریورماه خیلی از روستاییان هنوز نه در ساختمان احداثی، نه در کانکس، بلکه هنوز در چادرها و کپر به سر میبرند و با توجه به شرایط آب و هوایی پیشرو انتظار اقدام عاجل از جنابعالی میرود. ارائه آمار ساخت و سازهای بالا متأسفانه مسئولین را از رسیدگی به این امر غافل نموده و شرایط سختی برای مردم عمدتاً ضعیف از لحاظ مالی فراهم نموده است. خیلی از این واحدها به لحاظ اجبار به تنظیم قرارداد با پیمانکارانی که از طرف بنیاد مسکن معرفی شدهاند و متواری شدن این پیمانکاران بعد از افزایش قیمتها هنوز به صورت مخروبه مانده و روند بازسازی مسکن مهر سرپلذهاب نیز از دغدغههای قابل توجهی است که انشاءالله مورد توجه قرار گیرد.
علیرغم دستور و وعده شما مبنی بر ساخت واحدهای مسکونی برای تنها بازماندگان از زلزله یعنی (16) نفر که والدین و اعضای خانواده خود را از دست دادند متأسفانه اقدامی برای این ساخت و سازها انجام نشده و هنوز در کنار اقوام خود در کانکسها به سر میبرند. همچنین تأمین آب شرب و برق روستاهایی که جابهجا شده یا توسعه یافتند یکی از ضرورتها است که انشاءالله مورد نظر قرار گیرد.
علیرغم پیگیری استاندار، وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت و خود بنده و مسئولین بنیاد مسکن روند تأمین و فروش آهنآلات و مصالح ساختمانی در مناطق زلزلهزده با قیمت مناسب با وقفه و مشکل مواجه شده که تقاضای رفع مشکل با صدور دستور قاطع داشته که در غیر اینصورت روند بازسازی متوقف خواهد شد.
علیرغم آماده بودن مرز رسمی و تاریخی خسروی در قصرشیرین برای ارائه خدمت به زائرین اربعین حسینی و زوار عتبات عالیات و حفظ شأن و کرامت زائرین و هموطنان عزیزمان متأسفانه این مرز به جهت عدم مسئولیتپذیری مسئولین عراقی به ویژه دولت قبلی بلااستفاده مانده و سرمایهگذاریهای دولتی و مردمی تعطیل شده که انتظار برخورد عزتمندانه بیشتری از سوی دستگاه سیاست خارجی و مسئولین مربوط به امور عراق برای بازگشایی هرچه سریعتر این مرز را داریم.
در طرح سامانه انتقال آب گرمسیری متأسفانه علیرغم داشتن شرایط خوب اقلیمی و زمین مناسب بدون هیچ توجیهی خیلی از زمینهای حاصلخیز مناطق سرپلذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب را از حوزه شرب این طرح به صورت غیرکارشناسانه و ظالمانه حذف نمودهاند که علیرغم وعده مسئولین وزارت نیرو هنوز هیچ اقدام عملی انجام نشده که از همین تریبون پذیرفتن تبعات اجتماعی این حرکت ناشیانه و غیرمسئولانه را به آقایان متذکر میشوم. ضمن اینکه در تخصیص واقعی و اجازه بهرهبرداری از منابع فعلی یکی از خواستههای مردم است که انتظار اجرایی شدن آن از سوی مسئولین آب را داریم. همچنین یکی از اقدامات مأیوسکننده وزارت نیرو برای مناطق زلزلهزده و جنگزده و مردم مقاوم گیلانغرب و بخش گواور و دهستان حیدریه تعطیلی سد در حال ساخت کلکش بود که باز هم با وعده پوشالی مسئولین این بخش برای از سرگیری ساخت این سد عملی نشده و تقاضای پیگیری از ریاست محترم جمهوری دارم.
از ریاست محترم دولت خواهان اجرای ماده (112) قانون برنامه ششم توسعه درخصوص ارزیابی و برخورداری از بودجه مناطق عملیاتی دفاع مقدس در شهرستانهای استان کرمانشاه به ویژه در حوزه انتخابیه خود و لحاظ نمودن آن در احکام کارکنان شاغل در این مناطق میباشم. همچنین رسیدگی و ایجاد حقوق ثابت برای بسیجیان معسر و نیروهای عملیاتی گمجن که عمر و جوانی خود را برای دفاع مقدس و دفاع از حریم این کشور هدیه نمودهاند به موجب قانون برنامه مورد انتظار است.
متأسفانه در زلزله اخیر کرمانشاه جامعه ایثارگری اعم از مادران و پدران، همسران و فرزندان شهدا، جانبازان و آزادگان عزیز ما کمترین خدمت را دریافت نمودند و وعدههای مسئولین بنیاد شهید و امور ایثارگران با رویکرد مسئولیتگریزانه شرکت بیمهگزار یا بیمه البرز و عدم اجرای تعهد خود و بنیاد باعث تکدر خاطر این عزیزان شده است که امیدواریم در ادامه تدبیری اندیشیده شود.
همچنین درخصوص ارائه خدمات و حمایتهای خاص خارج از مقررات و گزینشی و احراز جانبازی برای افراد فاقد شرایط و یا حذف افراد دارای شرایط توسط بنیاد شهید استان کرمانشاه بارها تذکر داده شده که متأسفانه این هم نادیده گرفته شده که انشاءالله امیدواریم مورد نظر مسئولین امر قرار گیرد.
نکتهای که در پایان من لازم میدانم؛ خیلی از مسئولین در اثنای زلزله با حضور خودشان باعث کمک به مردم مناطق زلزلهزده شدند که متأسفانه حوزه وزارت علوم علیرغم داشتن واحدهای مختلف دانشگاهی، اعم از پیامنور و دانشگاه آزاد تا الان وزیر محترم نیرو به خودشان اجازه قدمرنجه فرمودن به مناطق زلزلهزده را نداشتند و جامعه دانشگاهی مناطق زلزلهزده حداقل انتظار را که حضور وزیر بود داشتند که امیدواریم انشاءالله در آینده این محقق بشود.

اکبر رنجبرزاده
متشکرم، نفر بعد جناب آقای دکتر محمدرضا بادامچی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای بادامچی بفرمایید.

محمدرضا بادامچی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام به ارواح طیبه شهدا و روح پرفتوح امام راحل و عرض ادب و احترام به حضار و مردم بزرگ ایران. امروز (14) آبان، فردای همان روزی است که رئیسجمهور متخاصم آمریکا به خیال خود ما را تحریم کرده است. امروز به فضل الهی سرآغاز نقش بر آب شدن آن توطئهها است. در چنین روزی باید محکم بایستیم و برای کاهش اثرات تحریم و خنثی کردن تلاش دشمن با هم وحدت عمل داشته باشیم. باید به صورت دقیق و کارشناسانه شرایط تحریمهای جدید بررسی شود و برای حداقلی کردن تأثیر آنها بر زندگی مردم برنامه عملیاتی طراحی شود. متأسفانه ما در شرایط انباشت بحرانهای متعدد قرار داریم که برای حل آنها عزم ملی و مدیریت جامع لازم است. نگاه بخشینگر و یکجانبه نمیتواند کشور را از وضعیت حاضر عبور دهد. ما در شرایط فعلی به برنامهای کارآمد نیاز داریم. تشتت مدیریتها و تداخل افراد غیرمسئول در امورات ملی باعث هرج و مرج کارآمدی بوده و انفعال مسئولین و دلسردی عمومی را به همراه دارد. اولویتهای کشور باید در یکجا هماهنگ و مشخص گردد. به ویژه در حوزههای اقتصادی و سیاسی داخلی و علیالخصوص سیاست خارجی که ویترین عملکرد نظام جمهوری اسلامی ایران است. غفلت نکنیم، دشمن تلاش میکند فرصتها و جاذبههای کشورمان را برای نسل جوان تحصیلکرده و سرمایهگذاران و کارآفرینان کاهش بدهد و از دست برود طوری که مأیوسانه و مدام به دنبال سراب کار و زندگی بهتر مهاجرت را ترجیح میدهند.
باید بپذیریم بسیاری از مؤلفههای توسعه از جمله شاخص امنیت سرمایهگذاری و شاخص شادی به شدت آسیب دیده است و برخی در داخل بدون توجه به علامتهای مهم و همنوا با دشمن عمل میکنند. هوشیار باشیم هنوز حجم و گستره رانت و فساد خانمانسوز دوران تحریمهای گذشته معلوم نشده است که باز مشاهده میکنیم کاسبان تحریم صف کشیدهاند تا با کسب (10)، (15) درصد و شاید بیشتر صادرات نفت را به دست بگیرند و در مقابل کالای بیکیفیت و مصرفی با قیمتهای گزاف از طرق غیر قانونی و قاچاق و غیرشفاف روانه کشور بکنند و به چپاول ثروت کشور و نابودی تولیدات صنعتی کشاورزی و گسترش بیکاری ادامه دهند. بدیهی است در این صورت سیستم اداری و حتی بخش خصوصی نیز از فساد و آلودگی در امان نخواهد بود. ذینفعان در بروکراسی اداری و شایستهسالاری غلبه و نابرابری اجتماعی رواج خواهد یافت. امنیت سرمایهگذاری و نشاط اجتماعی و قوام زندگی مردم در شرایطی برقرار خواهد شد که متغیرهای اقتصاد کلان اعم از نرخ تورم و نرخ ارز، باثبات یا قابل پیشبینی باشند و قوانین و رویههای اجرایی باثبات برای همه شفاف و مفهوم و به طور سهل و مؤثر اجرا شوند. سلامت اداری برقرار باشد و اطلاعات مؤثر بر فعالیتهای اقتصادی به طور شفاف و برابر در دسترس همه شهروندان قرار گیرد تا در نهایت با افزایش حمایت اجتماعی و کنترل فساد سرانه تولید ناخالص داخلی روند افزایشی بگیرد.
همکاران عزیز! در فضای غبارآلود و غیرشفاف بازرگانی و تجاری جیب سوداگران انباشته خواهد شد و فساد دامنهدارتر شده و فقر و فلاکت گریبانگیر مردم و کشور خواهد شد.
کشور پهناور ایران دارای جمعیت جوان فرهیخته و کارآفرین و بزرگترین ذخایر و فرهنگ غنی است و امروز بسیاری از کشورهایی که در گذشته در مقابل ما بودند، غیر از آمریکا، سعودی و صهیونیستها به واسطه شرایط مطلوب بینالمللی فراهمشده همه آماده مراوده و تبادل تجاری هستند. به ویژه (15) کشور همسایه که از اهمیت فوقالعادهای برای اقتصاد ما برخوردار است.
تحریم و انزوا زیبنده ظرفیتهای گسترده اقتصاد ما نیست، چرا خودتحریمی میکنیم؟ شایسته است با توجه به قطعنامه (1373) شورای امنیت سازمان ملل با نهایی کردن مصوبات لوایح مربوط به توصیههای گروه مالی FATF هرگونه بهانه را از دست خارجیها بگیریم تا بتوانیم ارتباط پولی و تجاری خود را با سایر ملل ادامه دهیم.
بدعت مجمع تشخیص مصلحت نظام و ایراد آن به لوایح مصوب مجلس شورای اسلامی برخلاف قانون اساسی و سبب تضعیف نهاد قانونگذاری است، تعلل در کار ایجاد میکند. مجلس باید از این حق خود دفاع کند. بیایید به مردم اعتماد کنیم. در حوزه اجتماعی این اعتماد وجود ندارد، یک گام نتیجهبخش برای کاهش آسیبهای اجتماعی و حل معضل پیچیده جامعه سپردن امور به دست سازمانهای مردمنهاد است. ما باید به NGOها اعتماد کرده و مسیر فعالیت آنها را هموار نماییم. نباید نگاه تنگنظرانه به سازمانهای خصوصی فعال در حوزه آسیبهای اجتماعی داشته باشیم. باید از آنها به صورت جدی حمایت کنیم.
بیایید برای عبور از وضعیت فعلی به جوانان اعتماد کنیم، از فرزندان مملکت خود هراس نداشته باشیم و به آنها به دیده فرصت بنگریم. بیایید با مردم صریح سخن بگوییم، در پروژهها و تصمیمهای بزرگ نظر آنان را جویا شویم. این کشور تنها کشور مسئولین نیست، کشور مردم هم هست. مردم در قانون اساسی محوریت دارند. قانون اساسی راه را برای اعتماد مطلق به مردم باز کرده است، رفراندوم در قانون اساسی تنها مقولهای تزئینی نیست، راهحلی عینی و عقلانی برای عبور دادن کشور از بحرانها است. شایسته است در شرایط فعلی به مردم اعتماد کنیم و برخی مسائل مهم را با آنان در میان بگذاریم و راهحل نهایی را از آنها بپرسیم. اگر به مردم اعتماد کنیم مردم نیز به ما اعتماد خواهند کرد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای علی اکبری نماینده محترم شیراز دعوت میکنیم، پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علی اکبری شیراز
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تسلیت به مناسبت رحلت پیامبر اکرم (صلواتالله علیه) و شهادت امام حسن مجتبی و علیبن موسیالرضا (علیهماالسلام).
حماسه اربعین حسینی و حضور گسترده امت اسلامی در این رویداد بزرگ مذهبی جهان را به شگفتی و تأمل واداشت. این رویداد پیامی کارساز برای بدخواهان و دشمنان اسلام و ایران بود. (13) آبان یادآور رویدادهای ارزشمندی است که یاوهگوییهای ترامپ نتوانست از اعتبار آن بکاهد. از فرصت استفاده میکنم و نکاتی را یادآور میشوم:
1 ـ (40) سال از انقلاب میگذرد، تهدید و تحریم همواره بر فضای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه سیطره داشته است. در این مدت بختک ارز جز فساد و رانت حکمتی نداشته است. ارز تکنرخی، دونرخی، چندنرخی، شناور، ترجیحی، نیمایی و آزاد جامعه را به بیراهه برده و عدهای سودجو و منفعتطلب همواره بهره وافی بردهاند. تجربه نشان میدهد که با بگیر و ببندهای گذرا آفتابهدزدها به محکمه میروند و دانهدرشتها با شگردهای مختلف به چپاول مشغول میشوند. پیشنهاد میکنم ارز را آزاد کنید، عرضه و تقاضا در جایی به تعادل خواهند رسید، شرایط پیشرو را فرصت بدانیم، تمرکز و هزینههای اقتصادی، اجتماعی و مدیریت و کنترل ارز صرف بهبود خدمات آموزشی، بهداشتی، امنیتی و رفاهی گردد. راههای رفته قبلی رنگ باختهاند و پرهزینهاند.
2 ـ در شرایطی که تبلیغات سوء رسانههای جهان و شبکههای پیچیده استعمار و صهیونیسم بینالملل نسبت به ایران سیاهنمایی میکنند گردشگری و جذب جهانگردان از ملل مختلف، کارکرد مؤثری خواهد داشت. چند میلیون ایرانی خارج از کشور غالباً افرادی تحصیلکرده و دارای تمکن مالی هستند دهها سال است نگران از فضاسازیها و تبلیغات سوء و غیرمنصفانه از آمدن به کشور واهمه دارند.
شرایط پیشآمده میتواند یک فرصت استثنائی باشد که با تأمین دادن و جذب آنها تحولات گسترده کشور را در سالهای پس از انقلاب نظاره کنند. بدون تردید حضور این عده جدا از رونق کسب و کار ایجاد دلبستگی به سرزمین موطن خود موجب تغییر دیدگاه آنان نسبت به کشور باشد. جام جهانی فوتبال و حضور گسترده ایرانیان از کشورهای مختلف برای تشویق تیم ملی گوشهای از آن بود.
3 ـ سوءظن و بیاعتمادی بلای جامعه شده است. دایره خودی و غیرخودی هم آنقدر محدود شده است که کسی را یارای عبور از آن نیست. گاه آنقدر بدبینانه و بیاساس بر طبل دوتابعیتیها، نفوذیها و جاسوسها کوبیده میشود که چیزی نمانده است هرکس در خارج از کشور تحصیل کرده باشد را جاسوس بدانیم. آنقدر نسبت به کارآفرینان و سرمایهگذاران بدبینانه عمل کردیم تا دست از کار کشیدند و فکر و سرمایه خود را به امارات، عربستان و ترکیه بردند. آنقدر تندرویها، افراطگریها و جرمانگاریها شدت پیدا کرد که صدای مراجع عظام هم درآمد. فرمودند حادثهای که در فیضیه رخ داد به تمام معنا یک فاجعه بود، اخیراً هم سرداری، رئیسجمهور را وعده مرگ داده و آیات قرآن کریم را نیز دستمایه تهدیدات خود قرار داده است.
4 ـ قرار بود بانکها دست از بنگاهداری بردارند، تأکید رهبری بود که نیروی نظامی و انتظامی از فعالیتهای اقتصادی به دور باشند، اما چه شد؟ این همه بانک و این همه شعب که گاه به بانک مرکزی هم تمکین نمیکنند چه ضرورتی دارد؟ چرا دولت آنها را در هم ادغام نمیکند؟
5 ـ از آفتهای جامعه تشکیلات بیپاسخگو و تصمیمات موازی است. گفتهاند: «دو درویش در گلیمی بخسبند و دو پادشاه در اقلیمی نگنجند». تابآوری جامعه از وجود ساختارهای فراتر از قانون که به دولت تنه میزنند و گاه مانع حرکت دولت میشود به سر آمده است. بازگشت به قانون و عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری تنها چاره کار است.
6 ـ رویدادهای اخیر نشان داده که عدهای مالاندوز و زیادهخواه فقط به فکر منافع شخصی هستند. گرانفروشی، احتکار، فرار از قانون، عدم اجرای تعهدات قانونی، زد و بندها و واردات اقلام غیرضرور در شرایطی که جامعه مورد تحریم و تهدید استکبار جهانی است گناهی نابخشودنی است. ضمن تشکر از دستگاههای قضائی و امنیتی، امیدوارم عوامل اصلی و مهرههای دانهدرشت و اخلالگران اقتصادی در بازار نظام و ارز کشور شناسایی و مؤاخذه شوند.
تذکرات به دولت محترم؛
1ـ در بلوای ارز و سکه و تحریم، بازنشستگان بیش از همه آسیب دیدهاند. این جماعت که آینه پیشروی همه است فراموش نشوند.
2 ـ اقدام نسنجیده دانشگاه آزاد در هفتههای اخیر و عدم نظارت سازمان سنجش، تعداد قابل توجهی از جوانان علاقمند به تحصیل را با سرخوردگی مواجه نموده است. این موضوع که به ترامپ و تحریم ارتباطی ندارد. از دستگاههای مسئول انتظار میرود به فوریت به این موضوع رسیدگی و وضعیت ادامه تحصیل جوانان را تعیین تکلیف نمایند و متخلفین را به قانون بسپارند.
3 ـ مواظب دلالان نفت باشید، آنان به دنبال آشوب و مخالفت با هر گونه ارتباط بینالملل و تعامل با جامعه جهانی هستند تا از گلآلود بودن شرایط سوء استفاده کنند. (نایبرئیس ـ آقای اکبری وقت شما تمام است) الان تمام میکنم.
4 ـ شرایط فعلی را فرصت بدانیم و اولویت را به شرکتهای دانشبنیان فراهم نماییم. رشد اقتصادی با پول نفت که نزدیک به تمام آن صرف هزینههای جاری میشود محقق نخواهد شد. رشد اقتصادی از دل کارآفرینی و امنیت و سرمایهگذاری بیرون میآید.
5 ـ دریاچه بختگان دومین دریاچه داخلی خشک خشک است و هیچ اقدامی برای آن به عمل نیامده است. دولت آن را دریابد.
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای اکبری نماینده محترم شیراز تشکر میکنیم. از جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار دعوت میکنیم، برای پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
از حماسهسازان (13) آبان، مردم، دانشجویان و دانشآموزان تشکر میکنم که در روز ملی مبارزه با استکبار ترجمه «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم» یعنی شعار «مرگ بر آمریکا» را سر دادند. اما این حضور حماسی وظیفه همه ما را سنگینتر میکند، از این بابت که همان جملهای که مقام معظم رهبری فرمودند که بالاترین مبارزه با استکبار همانا خدمت صادقانه به مردم است.
آقای رئیسجمهور! از این فرصتی که برای اولین بار در اختیار یک رئیسجمهور در ایران قرار گرفته استفاده بهینه نمایید. اینکه جنابعالی مسئولیت شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه را دارید، اینکه حمایتهای خاصی از طرف مجلس و همچنین مقام معظم رهبری از شما میشود، در جهت حل مشکلات اقتصادی از آن استفاده کنید. آقای رئیسجمهور! علاوه بر این اختیارات شما براساس اصول (60) و (113) قانون اساسی وظیفه دارید که قانون اساسی را اجرا کنید، حقوق شهروندان را ادا کنید و همچنین اصل (113) هم مسئولیت اجرایی کشور را. مجلس هم که از شما حمایت ویژه داشته، بنابراین حجت بر شما و همه ما تمام است که بتوانیم خدمت صادقانه به مردم کنیم.
آقای رئیسجمهور! اصل (28) قانون اساسی که دولت موظف است شغل برای همه مردم ایجاد کند را یادآوری میکنم که مردم در این جهت الان مشکل دارند، حدود (4) میلیون نفر بیکار در کشور داریم، خصوصاً جوانان تحصیلکرده، به داد اینها برسید.
آقای رئیسجمهور! گزارش بدهید چه اقدامی درخصوص اجرای اصل (29) قانون اساسی انجام دادید که تأمیناجتماعی برای همه آحاد مردم تأمین شود؟
آقای رئیسجمهور! خوب است گزارشی از اجرای اصل (31) قانون اساسی بدهید که دولت بایستی برای مسکن زمینه فراهم کند که همه مسکندار باشند. مردم انتظار دارند تیم اقتصادی دولت به نحوی برنامهریزی کنند که وضعیت اشتغال، درآمدزایی خانوارها و معیشت مردم با رونق اقتصادی بهبود پیدا کند.
آقای رئیسجمهور! چرا دستورتان را مبنی بر اینکه سازمانهای زیرمجموعه سازمانهای بازنشستگی حداکثر سهامدار باشند نه بنگاهدار را دنبال نمیکنید؟ شما رئیسجمهور هستید، دستورتان را بایستی زیرمجموعه اجرا کنند. از آقای نوبخت انتظار دارم که در بودجه سال 98 پرداخت (50) هزار طلب تأمیناجتماعی را انجام بدهند و همچنین از وزیر جدید تعاون و کار انتظار داریم که نسبت به پرداخت حقوق متناسبسازی کارگران بازنشسته اقدام کند.
از رئیسجمهور و اعضای محترم دولت خواستار هستیم که به بخش محروم میمه که ظرفیتهای خوبی هم دارد در جهت ارتقای ساختار آن اقدام کند.
از آقای اردکانیان وزیر نیرو انتظار است تدابیری اتخاذ کنند که آب کشاورزی دشت برخوار تأمین شود.
از محیط زیست انتظار داریم که از موضوع دفن پسماندهای خطرناک در برخوار جلوگیری کند و مردم نجیب برخوار را آزردهخاطر نکند.
از سازمان مدیریت انتظار است نسبت به تصویب ماده (23) مترو شهر شاهینشهر اقدام فوری به عمل آورد و همچنین وزیر ورزش در حالی که میدانند (180) هزار جمعیت شاهینشهر حتی یک متر زمین چمن ندارد در این جهت اقدام کنند.
از وزیر راه انتظار داریم که حق و حقوق مردم در شهرهای دولتآباد، دستگرد و سین را از جهت عبور قطار سریعالسیر رعایت کنند.
از سازمان تعزیرات انتظار است این کالاهایی را که در انبارها احتکارشده کشف میکنند بلافاصله در مرعی و منظر مردم به حراج و فروش بگذارند که مردم عملکرد آنها را ببینند. (رنجبرزاده ـ تشکر).
از آقای جهانگیری معاون اول محترم هم انتظار است تصمیم اشتباهی که راجع به درمان جانبازان گرفته شده اصلاح کنند.
آخرین نکته؛ از دولت محترم انتظار است از هماکنون که یک سال تا اربعین سال آینده است تدابیری را اتخاذ کنند و تصمیمی بگیرند که مسئولیت به نحوی باشد تا اشکالاتی که از لحاظ ترابری مردم و ارز برای زائرین بود به وجود نیاید. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای حاجی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار تشکر میکنیم.
7
انتخاب آقای حیدرعلی عابدی به عنوان عضو ناظر در شورای عالی نظام پرستاری

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه، یک انتخابات هم داریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من از برادر عزیزم جناب تجری عذرخواهی میکنم. همکاران عزیز توجه بفرمایند! ما یک رأیگیری درمورد انتخاب یک نفر ناظر در شورای عالی نظام پرستاری داریم. از طرف کمیسیون بهداشت و درمان فقط جناب آقای حیدرعلی عابدی معرفی شدند. جناب آقای حیدرعلی عابدی برای عضویت به عنوان ناظر در شورای عالی نظام پرستاری معرفی شدند. کارتها را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
8
انتخاب آقای شهرام کوسهغراوی به عنوان عضو ناظر در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
انتخابات بعدی ما شورای عالی شهرسازی و معماری کشور هست که کمیسیون جناب آقایان: شهرام کوسهغراوی و حسین هاشمیتختینژاد را معرفی کرده بودند. جناب حسین هاشمی به نفع آقای کوسهغراوی انصراف دادند. بنابراین ما یک نفر مورد نیازمان در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور هست و فقط جناب آقای شهرام کوسهغراوی کاندیدا هستند. کارتهای مربوطه را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
طرح (3) سؤال آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، میمه و برخوار و تعداد دیگری از نمایندگان از آقای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده بودن پاسخهای وزیر

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید سؤال را مطرح کنم؟ فرصت سؤال است.

مسعود پزشکیان
بفرمایید سؤال را مطرح کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤالات جناب آقای حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، برخوار و میمه و تعداد دیگری از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم امور خارجه جناب آقای دکتر ظریف مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی جناب آقای نجفیخوشرودی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای نجفی! شما (10) دقیقه زمان خواهید داشت که گزارش هر سه سؤال را یکجا قرائت بفرمایید.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم عرض سلام و خستهنباشید دارم و همچنین عرض سلام و احترام به مردم عزیز ایران. فرا رسیدن سالروز رحلت پیامبر اعظم (صلواتاللهعلیه) و شهادت امام حسن مجتبی و شهادت امام رضا (علیهماالسلام) را تسلیت عرض میکنم.
بسمه تعالی
شماره: (77718/58/د) تاریخ: 14/9/1396
با سلام و احترام، بازگشت به نامه شماره (82646/627) مورخ 20/10/1395، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی و مشترک آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی، علیرضا سلیمی، سیدناصر موسویلارگانی، محمد دهقانینقندر، جواد کریمیقدوسی و نادر قاضیپور به ترتیب نمایندگان محترم شاهینشهر، میمه و برخوار، محلات و دلیجان، فلاورجان، چناران، طرقبه و شاندیز، مشهد و کلات و ارومیه از جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امور خارجه به شرح زیر ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
خلاصه سؤال:
چرا در ردیابی اموال بابک زنجانی در خارج از کشور با قوه قضائیه همکاری نمیکنید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 9/8/1396 کمیسیون با حضور نمایندگان عضو این کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم امور خارجه مطرح شد.
ابتدا جناب آقای حاجیدلیگانی به نمایندگی از طرف نمایندگان سؤالکننده با یادآوری این موضوع که دیپلماسی فعال جهت حفظ منافع جمهوری اسلامی ایران از وظایف مسلم و غیرقابل خدشه وزارت امور خارجه میباشد، ادامه داد چرا در ردیابی اموال و ارزهای خارجشده توسط بابک زنجانی با قوه قضائیه همکاری نمیکنید و در توقیف اموال و شناسایی افراد مرتبط با جرایم و اموال ایشان در خارج از کشور چه اقداماتی انجام داده و چه موانع و مشکلاتی در شناسایی اموال و افراد مرتبط با ایشان در خارج از کشور وجود دارد؟
جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امور خارجه در پاسخ ضمن اشاره به این نکته که وزارت امور خارجه در حوزه ارتباطات آشکار دیپلماتیک مسئولیت دارد، اظهار داشت: کلیه فعالیتهای آقای بابک زنجانی در حوزههای غیرآشکار بوده و وزارت امور خارجه ابزار پیگیری اینگونه فعالیتها را نداشته و مسئولیت پیگیری با دستگاههای دیگر است. لیکن قوه قضائیه درخواست همکاری برای اعزام هیأتهای قوه مذکور و هماهنگی ملاقاتهای هیأتهای مزبور را از این وزارتخانه داشتهاند که با پیگیری همکاران وزارتخانه تمامی درخواستها اجابت گردید در عین حالی که مسئولیت وزارتخانه نیز مشخص میباشد.
در پایان جناب آقای حاجیدلیگانی از پاسخهای ارائهشده وزیر قانع نشدند و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
سؤال دیگر همکاران محترم از جناب آقای دکتر ظریف به شماره (4072/58/د) به تاریخ 27/1/1397
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام، بازگشت به نامه شماره (81374/315) مورخ 25/9/1396، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار از جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امورخارجه به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ علاءالدین بروجردی
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
خلاصه سؤال:
براساس چه مجوز قانونی، بعد از اجرایی شدن برجام توافق محرمانه با نماینده آمریکا امضا کردید؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی روز یکشنبه مورخ 13/12/1396 این کمیسیون با حضور نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم امور خارجه مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
سؤال آخر:
به شماره (45384/58/د) مورخ 5/6/1397
هیأت رئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام، بازگشت به نامه شماره (23466/913) مورخ 28/3/1397، گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درخصوص سؤال ملی آقای حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده محترم شاهینشهر، میمه و برخوار از جناب آقای دکتر ظریف وزیر محترم امور خارجه به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
خلاصه سؤال:
وقتی در مذاکرات برجام زورتان به طرفهای مقابل نرسید چرا نیامدید و به مجلس شورای اسلامی و مردم گزارش آن را ارائه نکردید، آیا مردم نامحرم بودند یا مجلس و یا هر دو؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه رسمی روز دوشنبه مورخ 29/5/1397 این کمیسیون با حضور نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح شد. جناب آقای دکتر ظریف در پاسخ با اشاره به اینکه برجام یک توافق چندجانبه بود به تشریح روند مذاکرات و اقدامات و توان تیم مذاکرهکننده هستهای ایران و هماهنگی آن با مقامات عالی نظام پرداخت. پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر محترم، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (207) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. خیلی متشکر.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، از جناب آقای دکتر نجفی تشکر میکنیم. از وزیر محترم امور خارجه جناب آقای دکتر ظریف دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای وزیر! حضرتعالی (30) دقیقه زمان خواهید داشت که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید. ضمناً سؤالات هم به ترتیب امضا توافق محرمانه، بعد عدم گزارش برجام و عدم ردیابی اموال بابک زنجانی است. بفرمایید.

محمدجواد ظریف
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر».
خدمت خواهران و برادران گرامی، نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی عرض سلام دارم و عرض تسلیت و تعزیت به مناسبت ایام وفات پیامبر اکرم، شهادت سبط اکبر حضرت امام حسن مجتبی و شهادت امام هشتم حضرت امام رضا.
سه سؤال را برادر گرامیمان جناب آقای حاجیدلیگانی مطرح کردند، من تلاش میکنم مختصراً درمورد هر سه سؤال پاسخی را خدمتتان عرض کنم. سؤال اول درمورد حمایت وزارت امور خارجه از تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای استرداد اموالی که بابک زنجانی از کشور برده، باید خدمتتان عرض کنم نقش وزارت خارجه نقش حمایتی است، یعنی ما موظفیم اقداماتی را که دستگاههای قضائی کشور انجام میدهند، این اقدامات را پیگیری کنیم، درخواستهایی که دستگاههای مختلف برای این اقدامات و تخلفهایی که صورت گرفته را دنبال کنیم و این کار را وزارت امور خارجه انجام داده است. درخواستی از سوی قوه قضائیه یا دستگاههای ذیربط نبوده است، حالا بانک مرکزی بوده، وزارت نفت بوده که وزارت خارجه دنبال نکرده باشد. برای این کار دهها ملاقات تنظیم شده، برای تنظیم این ملاقاتها، ملاقاتهای بیشتری را همکاران ما صورت دادند و پیگیری کردند، اما برای اینکه اقدامی از سوی وزارت امور خارجه شده باشد باید یا یک توافق معاضدت قضائی با کشور طرف مقابل داشته باشیم، یا حکمی باشد یا دادخواستی باشد یا یک شرایطی باشد که وزارت امور خارجه بتواند این را دنبال کند. چنین چیزی به وزارت خارجه برای پیگیری ابلاغ نشده که ما پیگیری کنیم. اما برای تلاشهایی که وزارت امور خارجه کرده اگر شما تمایل داشته باشید من میتوانم فهرست ملاقاتهایی را که سفیر ما در مالزی و تاجیکستان و مقامات ما در کشورهای مختلف انجام دادند و پیگیریهایی که کردند را خدمت شما ارائه بدهم. اما این واقعیت کماکان سر جایش است که وزارت خارجه در این موارد مسئول پیگیری است، مسئول تسهیل انجام کارها است، اقدام با دستگاههای ذیربط قضائی و دستگاههای ذیربط داخلی است.
درمورد امضای اسنادی بعد از برجام، هر سندی که امضا شده در معرض دید عموم قرار گرفته، در سایت ما، در سایت اروپاییها و محافل خبری. من به صورت دقیق میتوانم خدمت شما عرض کنم که سندی بعد از برجام علاوه بر برجام امضا نشده است. چند توافق برای اجرای برخی مواد فنی برجام در حوزه انرژی هستهای انجام شده که آن سندها در معرض دید عموم قرار گرفته و براساس نظرات کارشناسان هستهای ما که مسئول آن توافقها بودند، در جهت منافع ملی کشور بود.
سؤالی که شما درمورد این مطرح فرمودید که زور ما نمیرسید و اگر زور ما نمیرسید چرا به مردم گزارش ندادیم؟ واقعیت امر این است که برجام همانطور که در کمیسیون هم خدمت شما عرض کردم حاصل یک توافق چندجانبه است. در توافق چندجانبه هیچ طرفی نمیتواند تمام خواستههایش را بگیرد. وقتی آمریکاییها وارد توافق شدند میخواستند برنامه هستهای ایران متوقف شود، میخواستند فردو نه تنها تعطیل شود، بلکه به قول ما در آن را گل بگیرند. میخواستند رآکتور آبسنگین اراک بسته شود. میخواستند مرکز تولید آبسنگین در اراک بسته شود. میخواستند ایران فقط روی سانتریفیوژ IR1 تحقیق و توسعه داشته باشد. میخواستند موضوع موشکی ما را به بحث هستهای اضافه کنند. هزاران خواسته، حالا هزاران که اغراق است، دهها خواست دیگر هم داشتند، اما به آن خواستههایشان نرسیدند، آنها هم زورشان نرسید. در واقع مذاکره این نیست که شما بروید و تمام خواستههایتان را به طرف مقابل دیکته کنید و آن طرف هم خواستههای شما را اجابت کند و همه چیز وفق مراد شما انجام شود. مذاکره رسیدن به یک تفاهم و توازنی است که آن توازن بتواند منافع شما را حفظ کند.
امروز به لطف خدا میبینیم برجام آنقدر در جهت منافع ملت ما بوده که آمریکا از آن با افتضاح خارج شده است. اگر تمام خبرهای دنیا را ظرف دیروز و امروز نگاه کنید میبینید که نه تنها آمریکا مجبور شد از ادعاهای خودش عقبنشینی کند، برادران و خواهران عزیز! قرار بود امروز فروش نفت ایران به صفر برسد. آمریکاییها سر و صدای فراوانی کرده بودند که امروز فروش نفت ایران را به صفر میرسانیم. خودشان امروز بیانیه دادند که تا شش ماه دیگر فرصت دارید. آمریکاییها میخواستند دنیا را علیه ایران تهییج و در دنیا علیه ایران اجماع ایجاد کنند، انواع دروغپردازیها را در روزها و هفتههای گذشته دیدیم که انجام دادند. برجام از آنچنان استحکامی برخوردار بود که هنوز همه دنیا روی برجام تأکید میکند، هنوز منافع جمهوری اسلامی ایران را برجام دارد حفظ میکند. بله، آمریکاییها بدعهدی کردند، از روز اول هم هیچکس به آمریکاییها اعتماد نداشت. اما بحث مذاکره بحث رسیدن به یک تفاهمی است که برای همه طرفها بتواند قابل قبول باشد. ببینید چه کسی از برجام خارج شد؟ بنابراین زور آنها نرسیده بود تا آنچه که میخواهند بگیرند. اینها بعد از یک سال و نیم تلاش هنوز هم نمیتوانند برجام را تضعیف کنند، هنوز هم نمیتوانند خواستههایشان را از برجام بگیرند.
من از برادران و خواهران گرامی خواهش میکنم در شرایطی که دنیا قدرت دیپلماسی جمهوری اسلامی را پذیرفته، ما نیاییم براساس یک تصوری که باید برویم و در یک مذاکره هر چه که میخواهیم طرف مقابل دستش را بالا ببرد و بپذیرد، بگوییم که ما به خواستههای خودمان نرسیدیم. شما در هیچ مذاکرهای به همه خواستههایتان نمیرسید. اگر قرار باشد یک نفر در مذاکره به همه خواستههایش برسد که دیگر نیازی به مذاکره نیست، روی کاغذ خواستههایتان را مینویسید و به طرف مقابل ابلاغ میکنید، طرف مقابل هم میگوید چشم، من اجرا کردم. مگر آمریکا توانست چنین کاری با جمهوری اسلامی کند که ما چنین توقعی را از آمریکاییها داریم که آنها هم همه خواستههای ما را بپذیرند.
به نظر ما برجام منافع کشور را حفظ کرد، برنامه هستهای ایران را حفظ کرد، امروز برنامه هستهای ایران در شرایطی است که اگر جمهوری اسلامی تصمیم بگیرد به برنامه هستهایاش برگردد به مراتب بهتر از گذشته میتواند برنامه هستهای را پیش ببرد. این تصمیمی است که نظام باید بگیرد. اما در آن زمان صریح گفتیم، بنده صریح به مردم اعلام کردم برجام آن چیزی بوده که ما میتوانستیم بگیریم و بیشتر از آن قابل گرفتن نبوده، هنوز هم با کمال افتخار عرض میکنم بیش از آنکه در برجام با توجه به حمایتهای مقام معظم رهبری و دستورات ایشان و با توجه به مقاومت مردم ایران، با پشتگرمی از مقاومت مردم ایران و با استفاده از همه امکانات گرفته شد، بهترین توافقی بود که امکان داشت. بله، ممکن است آرزوی دیگری هم داشتیم، بنده خودم هم آرزوهای خیلی بالاتری داشتم. اما آنچه که در یک محیط امکان داشت این توافق بود و امیدوارم که ما بتوانیم با تلاش، همدلی، همفکری و همکاری در بین مردم، نمایندگان مردم و دولت جمهوری اسلامی در این شرایط حساس کشور را با استفاده از همه دادههایمان پیش ببریم و اینچنین خواهد شد، انشاءالله. در چند ماه گذشته ما توفیقات زیادی داشتیم، رأی دیوان بینالمللی دادگستری، تصمیمات اتحادیه اروپا، فضاحت آمریکا در شورای امنیت و بقیه این مسائل نشاندهنده این است که جمهوری اسلامی به لطف خدا در سطح دیپلماسی کاملاً موفق در صحنه بینالمللی ظاهر شده است. از توجه شما سپاسگزارم.
والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای وزیر، شما (19) دقیقه و (30) ثانیه دیگر فرصت دارید. از نماینده محترم سؤالکننده جناب آقای حاجیدلیگانی دعوت میکنیم، میکروفن را روشن کنید. جناب آقای حاجیدلیگانی! شما (30) دقیقه فرصت دارید که در دو نوبت میتوانید مطالبتان را ارائه کنید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدائاً از همکاران عزیز، آقای قاضیپور، آقای کریمیقدوسی، آقای سلیمی، آقای موسویلارگانی و آقای محمد دهقانی تشکر میکنم که در این سؤالات همراهی داشتند.
اما در توضیح سؤال اول عرض کنم همانطور که فرمودید به ترتیبی که سخنگوی محترم کمیسیون اشاره کردند بنده به آنها بپردازم. ببینید! هم رئیس قوه قضائیه و هم معاون اول رئیسجمهور در سال 93 در جلسه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، جناب آقای ظریف! جنابعالی را مکلف کردند که اموال ایران در خارج از کشور هم شناسایی کنید، هم برگردانید. اگر شما شناسایی کردید لیستش را ارائه بدهید، اگر برگرداندید هم باز آن را ارائه بدهید. همه میدانند بیش از (7/2) میلیارد یورو از اموال این کشور در اختیار این فردی است که الان هم در زندان است و (90) درصد اموال ایشان در خارج از کشور است و سؤال این است، چرا وزارت امور خارجه نتوانسته از ظرفیتهای خودش برای بازگرداندن این مبالغ استفاده کند؟ وزارت امور خارجهای که بیش از (150) سفارت و نمایندگی در خارج از کشور دارد، بیش از (1500) نفر عزیزان کارمندش هستند و ظرفیت بالایی را میتواند در خودش داشته باشد.
از طرفی میدانید همه مردم ایران چه نمایندگان مجلس و چه شما و دیگر عزیزان در قوای مختلف را به عنوان پیمانکار گرفتهاند و آنها کارفرمای ما هستند، حقوق همه را میدهند، حقوق کارکنان شما را میدهند که چه کنیم؟ تا بتوانیم از حق و حقوق آنها دفاع کنیم. مردمی که حتی یک میلیون تومان در ماه درآمد ندارند، این اموال الان از جیب مردم رفته است. حقشان به چه کسی روا است؟ چرا حداقل اموال ایشان را در خارج شناسایی نکردید؟ اگر میگویید شناسایی کردید فهرست آن را همانطور که عرض کردم منتشر کنید. نگو چند نفر را اعزام کردیم، چند تا جلسه داشتیم. اینها که تشریفات و مقدمه کار است، آن نتیجه را بفرمایید که چند میلیارد یورو، یا چند میلیون یورو یا دلار به ایران برگردد.
ممکن است در جواب بگویید بالاخره این فرد یعنی زنجانی با روشهای متقلبانه، غیررسمی و مخفیکاری اموالش را در خارج از کشور پنهان کرده، بالاخره اگر اینطور نبود که مستقیماً هم دستگاههای دیگر میتوانستند این را شناسایی کنند. پس آن ظرفیتهای دیپلماتیک ما کجا رفته است؟ چند تا بانک را شناسایی کردید؟ بالاخره گردش مالی ایشان آیا داخل بانکها جریان داشته با نداشته؟ از طرفی چگونه در پیگیری رفتار کردید که بخشی از اموالش که در مالزی بود، دولت مالزی نه تنها آن اموال را نداد، وقتی هم که با فشاری که آورده شد و پیگیریهایی که صورت گرفت گفت بایستی شما بخشی از این اموال را به ما بدهید، یعنی باج بدهید تا ما پول خودتان را به شما برگردانیم. چرا اجازه دادید که دولت تاجیکستان اموال فرد یادشده را که توقیف کرده به شما نداد که به ایران بیاورید، در مقابل این خلافی که انجام داد چه اقدامی را انجام دادید؟ اگر شناسایی نکردید پاسخ بدهید چرا برای بازگرداندن آن اموالی که در (15) شرکت از اموال بابک زنجانی که اتحادیه اروپا آنها را براساس قطعنامه (2012/1264) مورد تحریم قرار داد، حداقل برای برگرداندن آنها اقدام میکردید.
آقای ظریف! جنابعالی هم در جلسه کمیسیون امنیت ملی توضیح دادید که 9/8/96 بود، گفتید چند روز آینده من نامههایی که رئیس قوه قضائیه از همکاری ما تشکر کرده را ارائه میدهید که تا الان ارائه ندادهاید. البته همکاران عزیز هم بدانند که این سؤال مربوط به دو سال پیش است که در نوبت مانده است.
آقای امیرآبادی! اما اگر اجازه بدهید سؤال بعدی را مطرح کنم. (امیرآبادیفراهانی ـ بله، بفرمایید نیم ساعت وقت دارید) سؤال بعدی راجع به این موضوع بود که گفتیم چرا شما رفتید بعد از برجام قراردادهای جدیدی را ضمیمه برجام کردید؟ حالا شما توضیح جزئیاش را ندادید، اما خود شما میدانید که 3/9/92 توافق ژنو انجام شد، 13/1/94 توافق لوزان انجام شد، 23/4/94 توافق برجام صورت گرفت و (26) دیماه 94 روز اجرای برجام بود. دقیقاً هیأتی که به مسئولیت شما بوده روز دوشنبه (7) نوامبر 2016 یعنی (17) آذرماه سال 95 تقریباً نزدیک به یک سال پس از روز اجرای برجام یک روز قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رفتند، یعنی روز سهشنبه (18) آذر در آمریکا انتخابات بوده، ولی هیأت شما یک روز قبل از آن یعنی روز دوشنبه رفته مذاکراتی انجام داده و محلش هم آنچه که ما اطلاع داریم فرانکفورت بوده و سه تعهد جدید را برخلاف نص صریح برجام انجام دادید که خود اینها هم نقض برجام است. یعنی نقض برجام فقط توسط طرفهای مقابل اتفاق نیفتاده، بلکه توسط خود ما هم اتفاق افتاده و از جمله این سه مورد.
حالا این سه مورد چه بوده؟ خدمت شما عرض کنم، مطابق بند (7) برجام و دیگر بندهایی که در بخش هستهای است، خودتان بهتر از ما میدانید که قبول کرده بودیم، یعنی صریح است که کشور ما (300) کیلوگرم اورانیوم غنیسازی شده تا غنای (67/3) میتوانیم داشته باشیم. به عنوان چه؟ نکتهای اینجاست، به عنوان محصول تولیدشده نهایی، یعنی آن چیزی که در اختیار است، آن چیزی که قابل حمل است، آن چیزی که قابل جابهجایی و استفاده است در متن صریح برجام آمده است. اما اینهایی که رفتند مذاکره کردند که اگر خواستید نامشان را هم میآورم، اینها رفتهاند قبول کردهاند و به آمریکاییها تعهد دادند که آن مقدار از رسوبات این مواد غنیشده که در داخل لولهها و تجهیزات هستهای هم هست، اینها هم جزء آن (300) کیلو محسوب شود. بنابراین حق ملت ایران در اینجا پایمال شده، نقص برجام اینجا صورت گرفته است، این اولین مورد.
مورد دوم؛ در بند (10) برجام چه میگوید؟ میگوید ایران مازاد آبسنگین بیش از (130) تن را بایستی در دسترس فروش بگذارد. یعنی چه؟ یعنی (130) تن برای خودش داشته باشد، مابقیاش را در معرض فروش بگذارد، اگر کسی خواست و طالبش بود بیاید خریداری کند. یعنی بیش از (130) تن را مخفی نکند. اما چه تعهدی دادند؟ همین تیمی که گفتم در 17/9/95 رفتند، گفتند ما تعهد میکنیم مازاد بر این (130) تن آبسنگین را صادر کنیم. به چه حقی شما آن توافقی که خودتان انجام داده بودید را رفتید نقض کردید که علاوه بر هزینههای حیثیتی که برای کشور دارد، برای امنیت کشور دارد، یک هزینه مادی هم دست ملت ایران گذاشتید. یعنی گفتید ما هزینه حمل و نقل و انبارداریاش را هم با این وضعیت مالی میپردازیم، این هم یکی از موارد نقض برجام است. شما در واقع ماورای آنچه که در برجام بوده، حالا ما یک جاهایی میگوییم ما رفتیم سقف تعهدات را اجرا کردیم و آنها کف آن را هم در خیلی جاها اجرا نکردند. اما اینجا میخواهیم بگوییم شما ماورای آن سقف را هم رفتید اجرا کردید. فلذا تا (15) سال هم مردم ایران را از این میزان حقی که میبایستی داشته باشند محروم کردید.
مورد بعدی؛ چرا شما اجازه دادید که آمریکاییها بیایند الیاف کربنی که در رتورها استفاده شده بود را نمونهبرداری کنند؟ در واقع بخواهند کشف کنند که اینها کجا بوده، کجا تولید شده، موادش چه بوده، با چه کیفیتی ساخته شده، توسط چه دانشمندانی یا مثلاً از کجا جابهجا شده؟ چرا چنین حقی را دادید در حالی که در متن برجام چنین چیزی نبود؟ شما از طرف چه کسی اجازه داشتید؟
همکاران عزیز! البته بگویم متأسفانه ما شاهد هستیم که در خیلی از جاها این اتفاقات میافتد. در همان موضوع گروه اقدام مالی هم ما دیدیم آقای طیبنیا (25) خرداد سال 95 رفتند تعهدی را امضا کردند که (41) کار را انجام بدهند و به ما نگفتند. نمایندگان مجلس نامحرم هستند؟ آقای ظریف! بعد جنابعالی و آقای سیف و آقای طیبنیا نامه پشیمانی نوشتید. چرا این اتفاقات میافتد؟ مگر شما اصل (77) قانون اساسی را نخواندید؟ مگر اصل (125) قانون اساسی را قبول ندارید که گفته هیچ تعهدی برای مردم ایران هیچ مقامی نمیتواند ایجاد کند مگر اینکه قبلش مصوبه از نمایندگان مجلس که همانا نمایندگان مردم هستند بگیرد؟ چرا این کار را کردند؟
نکته بعدی؛ علت محرمانه بودن این توافقها چه بوده؟ چرا نمایندگان مجلس بایستی بعد از انتشار اخبارش توسط آژانس بینالمللی آن هم از طریق رسانهها و کشورهای دیگر دنیا مطلع شوند که چنین اتفاقی افتاده است؟
نکته بعدی؛ معلوم است اینکه شعار داده میشود دانستن حق مردم است فقط در حد شعار است و یک مطلب دروغ تاریخی بیشتر نیست. چراکه تنها کارکرد آن جلب افکار عمومی برای رسیدن به اهداف مد نظر دولتمردان بوده است. گویا در این مسأله موگرینی بسیار جلوتر از دولتمردان ایرانی عمل کرده است. با توجه به این شرایط توصیه میشود که دولت قبل از اینکه اسناد محرمانه بیشتری توسط همپیمانان اروپاییاش منتشر شود پرده از سایر توافقات محرمانه بردارد، ملت را مطلع کنید، والله ملت پشتیبان هر کسی است که به او خدمت کند. مجلس را در جریان بگذارید تا افکار عمومی اعتمادش را از دست ندهد. این تعهدات جدید بدون اطلاع شورای عالی امنیت ملی، هیأت نظارت بر اجرای برجام و مجلس بوده است. چرا این صحبت صریح مقام معظم رهبری را نادیده گرفتید؟ حتماً در آن جلسه بودید یا شنیدید. همکاران فکر میکنم عمدتاً در جلسه مسئولین و کارگزاران نظام در (25) خرداد سال 1395 حضور داشتند. یعنی این توافقات کی صورت گرفته؟ عرض کردم آذر 95.
اما عزیزان، ملت شریف! بدانید که رهبری معظم انقلاب (25) خرداد آن سال، یعنی پنج ماه قبل از آن، این مطالبشان است که در صدا و سیما هم پخش شده، همه میدانند. آقا میفرمایند: «ما پیشپرداختهایمان را همینطوری انجام دادیم، ما غنیسازی (20) درصد را تعطیل کردیم، فردو را تقریباً تعطیل کردیم، اراک را تعطیل کردیم، اینها پیشپرداختهای ما بوده، حالا باز توقع دارند. من الان اینجا عرض میکنم اگر آقای دکتر صالحی حضور دارند (منظورشان در آن جلسه است) این توقعاتی را که آنها در زمینه الیاف کربن که در سانتریفیوژها به کار میرود یا توقعاتی که درمورد اندازهگیری آن (300) کیلو دارند مطلقاً قبول نکنند». آیا خداییش دو مورد از همین مطالبی که به صراحت مقام معظم رهبری میفرمایند، همان دو مورد از سه موردی نیست که الان خدمت شما عرض کردم؟ بعد آقا میفرمایند: «زیر بار نروید، مدام افزونخواهی هم میکنند. حالا این همه پیشپرداخت ما دادهایم، به هر حال طرف مقابل ما عمل نکرد».
عزیزان! این اقدام تیم مذاکرهکننده که به هر حال مسئولیت آن هم با وزارت امور خارجه بوده در آن تاریخ این موارد را به طرف آمریکایی که اسمش را هم خواستید عرض میکنم تعهد میدهند و این تعویض متن برجام است، این تعهدات جدیدی است که پذیرفته شده و این مذاکره جدیدی است که اتفاق افتاده است. تازه برخلاف مرحله قبل که آقای ظریف هم اشاره کردند طرفین با هم مذاکره میکردند، این دفعه ما پیشقدم شدیم. چرا ما بایستی در نقض برجام و در دادن حقوق ملت ایران به بیگانگان پیشقدم بشویم؟ چرا چراغ سبز به دولت بعدی آمریکا بدهیم که شما میبینید که این دولت فعلی هم در آمریکا چه بر سر ملت ایران آورده است؟ این وضعیت تحریمها، این تهدیدهایی که دارد برای ملت ایران انجام میدهد و این هم نوع عملکردی که ما منفعلانه بعضاً در مقابل آنها داریم.

احمد امیر آبادی فراهانی
شما (10) دقیقه و (40) ثانیه برای نوبت دوم فرصت دارید. جناب آقای دکتر ظریف! در مرحله دوم پاسخ در خدمت شما هستیم، حضرتعالی (19) دقیقه و (30) ثانیه فرصت دارید.

محمدجواد ظریف
بسم الله الرحمن الرحیم
از جناب آقای حاجیدلیگانی برای نکاتی که مطرح کردند تشکر میکنم. یقیناً ما هم در نگرانی برای اموال و حقوق مملکت همینقدر نگرانی داریم و از نگرانی و دلمشغولی شما قدردانی میکنیم. حق هم بر این است که به عنوان نماینده مردم برای حقوق و اموال مردم کشور این مقدار احساس مسئولیت را داشته باشید.
اما درمورد سؤال اول؛ ببینید! بحث اقدامات آقای بابک زنجانی به دلیل شرایط ویژه آن زمان اقدامات شفاف نبوده، اقداماتی بوده که باید از مسیرهای اطلاعاتی پیگیری میشد. ما این کار را انجام دادیم. آنچه که به ما اطلاع داده شد شناسایی شد، اما تمامی حسابها صوری بود، نمایندگان وزارت نفت هم به مالزی و هم به تاجیکستان رفتند، افراد شناسایی شدند، همه آن حسابها و افراد صوری بودند. این اقدام اقدامی بود که به دلیل مشکلات، من نمیخواهم بگویم اشتباهات دوره گذشته، به دلیل مشکلات ناشی از تحریم که متأسفانه تحریم شرایطی را ایجاد میکند که شفافیت نابود و سوءاستفاده و رانت فراهم میشود. این وضعیت پیش آمده بود. وزارت خارجه در حد توانش اقداماتی را کرد، من نمیدانم چرا همکاران من نامههای تشکر قوه قضائیه را خدمت شما ندادهاند. حتماً یک کمکاری صورت گرفته است، اما نامههای تشکر وجود دارد، هر چه از ما خواستند انجام دادیم. ما نه یک دستگاه اطلاعاتی هستیم و نه دستگاه قضائی هستیم. ما دستگاه سیاست خارجی هستیم، در حوزه مأموریت خودمان هرچه باید انجام میدادیم، انجام دادیم. کسانی که مسئول این کار بودند را بردیم با کسانی که در کشورهای خارجی مسئول این کار بودند ارتباط دادیم، برایشان ملاقات فراهم کردیم، کارشان را پیگیری کردیم. بیش از این در حوزه صلاحیت وزارت خارجه نیست، وزارت خارجه نمیتواند برود پول را از بانک یک نفر دیگر در بیاورد. دوستان من که این کار را دنبال کردند به من گزارش دادند، حتی همکاران خودتان در مجلس گفتند که بانک مورد نظر در مالزی (اطلاعات من هم همین است) صوری بوده، وجود خارجی نداشته، اکثر معاملات بابک زنجانی در داخل انجام شده، یکی از بانکهای داخلی معاملات بابک زنجانی را انجام داده، بقیه کارها را آن بانک داخلی با واسطههای خودش دنبال کرده است. همه مراکزی که بابک زنجانی در خارج از کشور معرفی کرده فاقد مستندات بوده و در تاجیکستان به همین ترتیب. اینها نکاتی است که یکی از همکاران خودتان که در این زمینه فعال بوده و خواستههای وزارت نفت را پیگیری کرده، امروز به من دادند. وزارت امور خارجه در حد وظایف خودش آنچه که باید انجام میداده انجام داده است.
شما از سه سؤال به دو سؤال پرداختید، به یک سؤال نپرداختید. این هم روشی است که بعد از عرایض من به آن سؤال بپردازید. بالاخره اینجا خانه شماست و ما هم میهمان شما هستیم، نوش جانتان.
اما درمورد آن سؤالی که به آن زیاد پرداختید. ببینید جناب آقای حاجیدلیگانی برادر عزیزم! ما یک دستگاهی نیستیم که سر خود عمل کنیم. اولاً این مذاکرات، مذاکرات در حوزه هستهای است. ماهها این مذاکرات ادامه داشته، نه اینکه در یک جلسه فرانکفورت دوستان ما نشستهاند و این نتیجهگیری را کردهاند. این مذاکرات در هیأت نظارت گزارش شده، در دبیرخانه شورای امنیت گزارش شده، در دبیرخانه شورای امنیت بررسی شده، پایین و بالا شده، در هیأت نظارت گزارش شده، آنچه که انجام شده براساس یک تصمیم جمعی بوده، با توجه به اینکه قرائتها از آن دو بند متفاوت بوده است. بله، قرائت اولیه سازمان انرژی اتمی ما مثل قرائت شما بود، اما بندهای بعدی آن توافقات، مثلاً در (130) تن آبسنگین که میگوید جمهوری اسلامی باید مازاد بر (130) تن را برای فروش عرضه کند، در بند بعدی تأکید میکند که در ایران نباید بیش از (130) تن باشد. یعنی اینطور نیست که وضعیت به این سیاه و سفیدی که شما الان فرمودید باشد. بله، ما استدلالی داشتیم، طرف مقابل هم استدلالی داشت، فقط هم در این سه مورد نبود، در موارد متعدد بود.
شما خاطرتان نیست وقتی که ما IR8 را بردیم و شروع به آزمایش کردن کردیم غوغایی به پا شد. گفتند این IR8 جزء توافق نبود. امروز IR8 ما نه تنها دارد آزمایش میشود، بلکه به آن گاز هم تزریق شده است. در موارد متعددی در برداشت از توافقها در برجام اختلافنظر بود. این اختلافنظرها معلوم هم است که بعد از برجام این اتفاق میافتد. به خاطر اینکه وقتی برجام را توافق کردیم روی یک چیزهایی توافق کردیم، بعد اختلافنظر پیش آمد، کمااینکه بعد از توافق ژنو هم اختلافنظر پیش آمد. اصلاً کمیسیون مشترک برای چه تشکیل شده؟ برای همین تشکیل شده که این اختلافنظرها به آنجا میرود، بحث میشود، به نتیجه میرسند، نتیجه را اجرا میکنند. در این زمینهها اختلافنظر بود. ببینید! آنچه که شما میفرمودید گفتید نه شورای امنیت خبر داشته، نه هیأت نظارت خبر داشته. هم شورای امنیت و هم هیأت نظارت خبر داشت. مگر ما در این کشور میتوانیم کاری را کنیم بدون اینکه گزارش بدهیم؟
شما در این وسط یک صحبتی را کردید، گرچه سؤال نبود در پرانتز فرمودید، درمورد نامهای که برادر عزیزم همشهری مشترک من و شما جناب آقای دکتر طیبنیا امضا کردند. اگر شما آن نامه را دقت کرده باشید در آن نامه ایشان یک جمله نوشتهاند، «براساس مقررات قانون اساسی»، یعنی اگر قرار شد ما تعهد جدیدی را برای کشور بپذیریم، یعنی چه؟ یعنی یک قراردادی امضا کنیم، یک کنوانسیونی بپذیریم، یک مقررات جدیدی وضع کنیم، اینها را به مجلس میآوریم. کمااینکه ما الان چهار تا لایحهای که در مجلس داریم که یکی از آنها تصویب شده و سه تا از آنها منتظر است، اینها همه از همانها است. طبق قانون اساسی اینها نیازمند گرفتن مجوز از مجلس شورای اسلامی بود، به مجلس شورای اسلامی آوردیم. در بعضی موارد آقای دکتر طیبنیا بعد از اینکه در شورای عالی پولشویی موافقت گرفتند، اینجا نیاز نیست من از این موضوع دفاع کنم، اما خدای ما حاضر است و آقای دکتر طیبنیا طبق مقررات عمل کردند. به شورای عالی پولشویی بردند، از شورای عالی پولشویی مصوبه گرفتند، براساس مصوبه عمل کردند، به درخواست وزارت امور خارجه این جمله را اضافه کردند که «براساس قانون اساسی». آن اضافهای که کردند تمام مشکلات ما را حل کرد، آن نامهای هم که بنده، آقای سیف و آقای طیبنیا خدمت مقام معظم رهبری داشتیم همین را توضیح دادیم که چگونه این انجام شد.
فلذا اینطور نیست که ما چیزی را پنهان کرده باشیم یا خواسته باشیم مجلس را دور بزنیم. مجلس در رأس امور است و باید تصویب کند، کمااینکه الان ما دو سال است برای تصویب این چهار لایحه در خدمت شما هستیم. مگر غیر از این است؟ علیرغم اینکه اعتقاد داریم دو سال وقت کشور گرفته شده، اما این دو سال را در خدمت شما بودیم تا تمام مراحل طی شود، برای اینکه این لوایح براساس مقررات قانونی اجرا شود. ما متعهد به قانون هستیم. ما اجازه ندادیم کاری خلاف قانون انجام شود. لذا من تقاضا میکنم این اعتمادی که بین مردم و حاکمیت است خدشهدار نشود. حاکمیت متعهد به قانون است، حاکمیت چه دولت، چه نظام و چه بقیه جاهای حاکمیت متعهد به قانون هستند، مردم ما بدانند کسی خلاف قانون در این کشور انجام نمیدهد و اگر انجام بدهد باید محاکمه شود. نمیشود کشور بدون قانون اداره شود. من این را با تأکید عرض میکنم.
سؤال سوم را هم بنده پاسخ دادم، چون حضرتعالی نکتهای را مطرح نفرمودید بنده نمیدانم حرفهای گذشتهام را تکرار کنم. اما باز هم تأکید میکنم، خواهران من، برادران من! برجام از نظر دنیا پیروزی دیپلماسی ایران بود. بله، ما آن وقت طلبکاری کردیم، مقام معظم رهبری هم در رأس نظام این مطالبات ملت ایران را همواره با صدای رسا مطرح کردند. اما مقام معظم رهبری همزمان گفتند که مذاکرهکنندگان امین هستند. نگفتند که مذاکرهکنندگان مخفیکاری میکنند. بارها به شما فرمودند که من چیزهایی را میدانم، خبرهایی را دارم، جزئیاتی را از مذاکره میدانم که شما نمیدانید. ریز را خدمت ایشان عرض کردیم. اینطور نیست که ما خواسته باشیم خلاف منویات مقام معظم رهبری کاری کنیم. واقعیت امر این است که برجام علیرغم همه بدعهدیهای آمریکا، علیرغم همه قلدریهای آمریکا، امروز ملاک شکست آمریکا در دنیا شده است. شما ببینید متحدین آمریکا دارند حساب ویژهای درست میکنند، اعلام میکنند که ما نمیخواهیم زیر بار آمریکا برویم. حالا اینکه میتوانند یا نمیتوانند، این یک واقعیتی نیست که دیپلماسی بتواند آن را عوض کند. من نمیتوانم میزان توان اقتصادی آمریکا و میزان تأثیرگذاریاش را در اقتصاد جهانی تغییر بدهم، کمااینکه روسیه هم نمیتواند، کمااینکه چین هم نمیتواند. اما دیپلماسی شما توانسته این را برای کشور فراهم کند که امروز نزدیکترین متحدین آمریکا دارند به آمریکا فشار میآورند. آمریکاییها میخواستند امروز فروش نفت ایران را به صفر برسانند، نزدیکترین متحدینشان که برای حیات و مماتشان به آمریکا نیازمند هستند جلوی آمریکا ایستادهاند و اجازه ندادهاند این اتفاق بیفتد. کی در گذشته چنین وضعیتی بوده است؟ شما این را به عنوان پیروزی این ملت ببینید.
دیروز که روز (13) آبان بود و روزی بود که مردم ما به آمریکا نه گفتند، به استیلای آمریکا نه گفتند، بپذیریم که آمریکا به دنیا استیلا ندارد، بپذیریم که آمریکا نتوانسته از پس ما بر بیاید. چرا خودمان اینطور وانمود میکنیم؟ شما میگویید ما پیشفروش کردیم. مگر به آقای ترامپ گوش نکردید؟ میگوید شما همه پولهای ایران را دادید، حق ایران را به رسمیت شمردید، موشک را از موضوع حذف کردید، برای ما چه گرفتید؟ بپذیریم. وقتی آقای ترامپ میآید میگوید ما (7) تریلیون دلار در منطقه خرج کردیم و شکست خوردیم همه ما میگوییم آقای ترامپ خودش این را گفت. اما وقتی آقای ترامپ میگوید ظریف سر کری را کلاه گذاشت چرا نمیپذیرید؟ بین این دو حرف چه فرقی میکند؟ چرا افتخارات ملت را به ننگ تبدیل میکنید؟ چرا افتخارات ملت را به ذلت تبدیل میکنید؟ برادران و خواهران من! این ملت ما عزیز است، این ملت ما ملت بزرگی است. نپذیریم، اجازه ندهیم، همانطور که به ترامپ استناد میکنیم که (7) تریلیون دلار در منطقه خرج کرد و به ضرر خودش تمام شد، به همان ترامپ استناد کنیم که میگوید بزرگترین کلاه در تاریخ آمریکا به خاطر برجام سر آمریکا رفت. چرا یکی از آنها درست است یکی دروغ است؟ چرا یکی را میپذیریم یکی را نمیپذیریم؟
بپذیریم این ملت بزرگ است، در میدان بزرگ است، در دیپلماسی بزرگ است، ملت را باور کنیم، نه من را. ملت ایران را باور کنید. ما به این ملت افتخار میکنیم، ما به پشتگرمی این ملت مذاکره کردیم و به پشتگرمی این ملت در برابر آمریکا ایستادیم و انشاءالله باز هم خواهیم ایستاد و نشان خواهیم داد که طرحهای آمریکا به هیچجایی نمیرسد. امروز روز شروع یک روند جهانی است. من با اطلاع خدمت شما عرض میکنم، امروز روزی است که مسلح شدن دلار دارد روند سراشیبی را طی میکند. آمریکاییها با سوءاستفاده و با زیادهروی در استفاده از دلار امروز شروع یک روندی را کلید زدند که در نهایت به ضرر آمریکا خواهد شد. این اتفاقات در گذشته نمیافتاد. بپذیریم که مردم ما با حضورشان در مراسم دیروز که باید همه ما قدردان این مردم باشیم، نشان دادند که این مردم با نظام هستند، نشان دادند که تبلیغات آمریکاییها و گروههای ضدانقلاب بیتأثیر است و این نظام به حول و قوه الهی دستخوردنی نیست. بیاییم این اقتدار نظام، مردم و رهبری و بزرگی این مردم را زیر سؤال نبریم. از همه شما متشکرم.
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای دکتر، متشکر.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. در خدمت جناب آقای حاجیدلیگانی هستیم، جناب آقای حاجی! شما (10) دقیقه و (40) ثانیه فرصت دارید.

حسینعلی حاجی
یک کلیپی هم هست. (امیرآبادیفراهانی ـ بله، هر موقع خودتان خواستید اعلام کنید، اتاق فرمان پخش میکنند) ببینید جناب آقای ظریف! ما مکلف به ظاهر هستیم. آنچه که بنده اینجا قرائت کردم عین فرمایشات مقام معظم رهبری بود. شما چرا جواب آن را ندادید؟ عمل نکردید. آقا میفرمایند که به این نکات توجه داشته باشید، مبادا شما بپذیرید. شما چند ماه بعدش میروید میپذیرید.
نکته بعدی؛ ببینید این دستاوردهایی که هست عمدهاش توسط چه کسانی به دست آمده، شما ببینید اگر شهدای مدافع حرم نبودند، اگر ایثارگری مردم عزیز ایران نبود چه نقشههای شومی را همین ترامپ و غیره برای منطقه داشتند. مگر نه این است که الان هم آنها به دنبال برجام (1) به دنبال برجام موشکی و برجام منطقهای هستند؟ این تحریمهایی هم که اشاره کردید که مثلاً هشت کشور استثنا شدهاند، مگر اینها چقدر نفت خریداری میکنند؟ مجموع هشت کشور گفته میشود حدود (50) هزار بشکه در روز. اینها نکاتی است که بایستی توجه داشته باشید.
اما سؤال من این است، ببینید! یا قبول دارید که این الزامات نهگانه بوده یا قبول ندارید. اگر بنا باشد که هر چیزی در مجلس یا هر ابلاغی صادر میشود بعد از آن بگویید که ما غیر از آن عمل کردیم که سنگ روی سنگ بند نمیشود. چرا شما بند (3) قانونی را که مجلس مصوب کرد اجرا نکردید که بیان میکند اگر نقضی صورت گرفت باید به همان شرایط قبلی برگردید؟ آیا این صریح قانون هست یا نیست؟ ما که دیگر تفسیر قانون را بر عهده جنابعالی و دیگر همکارانتان در دولت نگذاشتیم. چرا عمل نکردید؟ یا بگویید اصلاً نقضی صورت نگرفته، یا بگویید قانون را انجام ندادید.
به دنبال آن قانونی که در مجلس تصویب شد این الزامات نهگانهای است که به شما ابلاغ شده، شما هم قبول دارید، اما آقای ظریف! (6) مورد از این (9) مورد الزام انجام نشده، نقض شده، یعنی شما در واقع (6) مورد از این (9) مورد را زیر پا گذاشتید. اولین آن را برای شما بگویم؟ عین متن این است، میگوید لازم است تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از تخلف طرفهای مقابل تدارک شود که از جمله آن اعلام کتبی رئیسجمهور آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر لغو تحریمها است. در اعلام اتحادیه اروپا و رئیسجمهور آمریکا باید تصریح شود که این تحریمها به کلی برداشته شده است. هر گونه اظهاری مبنی بر اینکه ساختار تحریمها باقی خواهد ماند به منزله نقض برجام است. شما بگویید آیا اینها کتباً اعلام کردند یا نکردند؟ اگر کردند نشان بدهید، در رسانهها بگویید، شفافسازی کنید. چرا نمیکنید؟ اگر تضمین کتبی نگرفتید یعنی شما خلاف کردید، یعنی این بند را زیر پا گذاشتید که وقتی من اینجا مطرح کردم جناب آقای مطهری گفت حالا زورشان نرسیده. ما گفتیم چرا نیامدید به مجلس بگویید؟ اگر میگفتید که خیلی شرایط بهتری فراهم میشد. این نکته اول.
اما خواهش من این است که آن کلیپ را پخش کنند تا ادامه صحبت را داشته باشم، ببینیم که چه کسی با مردم شفاف صحبت میکند و چه کسی غیرشفاف. کلیپ را پخش کنند همه بشنوند.

مسعود پزشکیان
آقای حاجی! فقط این (50) هزار را که گفتید، در این مورد بالای (200) هزار از ما خرید کردند. یا اصلاح کنید، یا درست بگویید.
(در این هنگام کلیپ تصویری از صحبتهای آقای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه درخصوص برجام در صحن علنی پخش گردید)

حسینعلی حاجی
بله، جنابعالی آن عدد را تذکر دادید، مطلب شما درست است.

مسعود پزشکیان
خلاصه عدد را به این شکل نگویید، ولی مسأله این نیست.

حسینعلی حاجی
بله، عددی که اینجا گفتند (200) هزار بشکه است.

مسعود پزشکیان
تازه این برای یک کشور است. اصلاً باز (200) هزار تا نیست، یعنی خودتان وقتی میگویید شفافیت، شفاف صحبت کنید.

حسینعلی حاجی
اشکالی ندارد، ولی جنابعالی هم نمیتوانید اینجا به من تذکر بدهید.

مسعود پزشکیان
نه، اینجا دارند میشنوند، خبرگزاری هست.

حسینعلی حاجی
من قبول دارم، هر عددی که آقای ظریف یا وزیر نفت بگویند من قبول دارم، ما که بحثی نداریم، حالا عددش کمتر یا بیشتر گفته شد. اما من میخواهم بگویم اگر ما تضمین گرفته بودیم، اگر به این الزامات نهگانه عمل کرده بودیم، آقای ظریف! الان این وضعیت را پیش نمیآوردند که حرفی را که جنابعالی و آقای رئیسجمهور زده اینطور نقض شود. دل ما به حال کشورمان میسوزد، ما میگوییم دولت، مردم، مجلس و همه حاکمیت بایستی همه به استقلال، پیشرفت و رفاه کشور کمک کنیم و صادقانه هم با مردم روبرو شویم. به مردم نگوییم همهاش برطرف شده، در حالی که شما میبینید همین که در این کلیپ اشاره کردید، مگر چند نفر از همکاران دوره قبل خدمت شما نیامدند و صحبت کردند، آقای توکلی، آقای نجابت و دیگران، شما آنجا به آنها گفتید که ما این چهار مورد را ندیدیم. آیا متن را نخوانده بودید و امضا کردید؟ اینها نکاتی است که بایستی بالاخره به آن توجه داشته باشید. به هر حال ما دیدیم که بر خلاف خطوط قرمز هم اقداماتی صورت گرفت که من دیگر نمیخواهم به آنها اشاره کنم.
اما نکته بعدی از بدعهدی و از نقض برجام این بود که مگر بنا نشد (900) تن کیک زرد را قزاقستان از ما بخرد؟ چرا انگلستان نگذاشت؟ چرا با او برخورد نکردید؟ آیا این نقض بند پنجم نیست؟
نکته بعدی؛ چرا در بند (7) که الزام کرده بود و تعهد داده بودید که تعداد سانتریفیوژها از (16) هزار در نطنز به (5060) تا کاهش بدهید، چرا در برداشتن آنها نقض بند (7) شد که همه را کفبر کردند. در انبار به نحوی ریختند که دیگر قابل استفاده نباشد. ملت ایران! نزدیک به (1000) نفر از فرزندان شما، دانشمندان و کارکنان اخراج شدند. رئیس آن کسی که این کار اساسی را در نطنز انجام داد میدانید الان شغلش چیست؟ اگر بخواهید برایتان عرض میکنم. در رآکتور آبسنگین اراک که مصارف زیادی داشت بالاخره آن پلوتونیومی که برای زیردریایی، سفینه فضایی و سوخت ترکیبی تولید میکرد، چرا بایستی به این صورت با او برخورد شود که به ریش ملت ما بخندند که چنین بتن در آن ریختید و باعث شود کشورهایی که روی نقشه دنیا اصلاً به سختی و با ذرهبین میشود نامشان را پیدا کرد چنان پررو شوند که بیایند علیه ملت بزرگ ایران یک حرفهای بیربطی بزنند؟
بر خلاف بند (6) الزام در فردو آمدید غنیسازی را تا (20) درصد داشتیم، به (5/3) درصد کاهش دادید و همچنین آمدید تمرین و محل آزمایشگاه دانشجویان را هم ممنوع کردید. (1500) سانتریفیوژ را جمع کردند، حتی آنها اجازه ندادند که شما همانها را در همان مکان انبار کنید. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) رفتید مذاکره کردید که اینها را ببرید در نطنز انبار کنید. اینها موارد دیگری است که فرصت نیست من بخواهم به آن اشاره کنم و آن نکتهای هم که اشاره کردند سؤال اول مطرح نشد، به هر حال این برنامهریزی بود که سه تا سؤال بود، من دو تا سؤال را کامل توضیح دادم، سؤال سومش به این صورت در پایان بحث من بود.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، دیگر وقتتان تمام شد، متشکریم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حالا رأیگیری کنیم؟

حسینعلی حاجی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! سه تا سؤال است جداگانه باید رأیگیری کنید. آقای رئیس! سؤالها را یکییکی اعلام کنید که کدام را رأیگیری میکنید. اولین سؤالی که به رأی گذاشته شد درخصوص ردیابی اموال بابک زنجانی است

مسعود پزشکیان
نمایندگان اگر از پاسخ آقای دکتر ظریف قانع شدند «چهار»، اگر جواب آقای ظریف را قانعکننده نمیدانند «دو». لطفاً نظر خودتان را اعلام بفرمایید. لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. حضار 197 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. نمایندگان از جواب وزیر قانع شدند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! سؤال دوم را به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
سؤال دوم را اعلام بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
براساس چه مجوز قانونی بعد از اجرایی شدن برجام توافق محرمانه با نماینده آمریکا امضا کردید؟

مسعود پزشکیان
حضار 197 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. اگر جواب وزیر قانعکننده است «چهار». لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مجلس قانع شد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! سؤال سوم؛ وقتی در مذاکرات برجام زورتان به طرفهای مقابل نرسید چرا به مجلس نیامدید و به مردم گزارش کنید؟ آیا مردم نامحرمند، یا مجلس یا هر دو؟

مسعود پزشکیان
حضار 196 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. مجلس از پاسخ وزیر قانع شد. خیلی ممنون آقای دکتر ظریف.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی نظام پرستاری؛ آرای أخذشده (130) رأی، جناب آقای حیدرعلی عابدی با (117) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی نظام پرستاری انتخاب شدند.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران؛ آرای أخذ شده (124) رأی، جناب آقای شهرام کوسهغراوی با (120) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران انتخاب شدند.
10
بحث و بررسی درخصوص لایحه ادغام شرکتها و تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی بررسی گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح است.

مسعود پزشکیان
نمایندگان محترم حضور داشته باشید، یک رأیگیری داریم که دیگر موافق و مخالف هم ندارد. آقای دکتر قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 1 ـ برابر تدابیر فرماندهی معظم کل قوا، به منظور ایجاد قابلیتهای بازدارندگی و تأمین نیازمندیهای دفاعی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در حوزه شناورهای سطحی، زیرسطحی، اثرسطحی، تندرو، سامانههای قوای محرکه، سازههای دریایی، سامانههای موشکی ساحل به دریا، سلاح زیرآبی و کنترل آتش دریایی، تجهیز، تسلیح و تعمیر شناورها از طریق آیندهپژوهی، تحقیق، طراحی، ساخت، تولید، تأمین، بهینهسازی خدمات و پشتیبانی با تأکید بر دانش و فناوریهای بومی و برتر و آزمایش عملیاتی براساس استانداردهای روز و استفاده از ظرفیت بخش غیردولتی، «سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح» که در این قانون به اختصار «سازمان» نامیده میشود، وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تشکیل میگردد.
تبصره 1 ـ از تاریخ تشکیل سازمان، کلیه شرکتها و واحدهای حوزه فعالیت سازمان از سازمانها و شرکتهای وابسته یا تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، حسب نظر کمیسیونی مرکب از معاون حقوقی و امور مجلس وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نماینده سازمان صنایع دفاع و نماینده سازمان منتزع میشوند. این کمیسیون حسب مورد نسبت به انتقال واحدها به سازمان و قراردادن شرکتها به عنوان شرکتهای تابعه و وابسته سازمان، حداکثر ظرف شش ماه از تصویب این قانون اقدام و نسبت به انتقال اموال، داراییها، دیون، تعهدات، کارکنان و سایر امکانات واحدهای مذکور به سازمان و احتساب آن به قیمت دفتری، با اعلام به سازمان حسابرسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به عنوان سرمایه اولیه سازمان اقدام مینماید. گزارش نتیجه اقدامات کمیسیون ظرف حداکثر یک سال به مجمع عمومی سازمان ارائه خواهد شد.
تبصره 2 ـ سازمان میتواند جهت استفاده بهینه از قابلیتها و محصولات و خدمات مازاد نسبت به عرضه آن به بخشهای غیرنظامی و صادرات با رعایت قانون اجرای سیاست¬های کلی اصل (44) قانون اساسی، سیاستهای ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح و استانداردهای ایمنی مربوط اقدام نماید.
آقای رئیس ببخشید! البته همکاران پیشنهاد چاپشده دارند، ولی ظاهراً از طرح آن منصرف هستند. اگر صلاح میدانید رأی بگیرید.

مسعود پزشکیان
اگر منصرف هستند و مخالف و موافق ندارد رأیگیری میکنیم. حضار 195 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. دولت و کمیسیون هم موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
11
اعلام وصول (1) فقره طرح

مسعود پزشکیان
اعلام وصولها را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
طرح ابلاغ، انتشار و اجرای قوانین به صورت عادی اعلام وصول میشود.
12
اعلام وصول (11) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی جناب آقای سیدجواد ساداتینژاد نماینده محترم کاشان و آران و بیدگل از وزیر محترم امور خارجه درخصوص امضای غیرکارشناسی سند (2030) و اقدامات وزارت خارجه به منظور پیشگیری از تکرار این اتفاقات در مجامع بینالمللی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جمشید جعفرپور نماینده محترم لارستان از وزیر محترم امور خارجه درخصوص بیتوجهی به حقوق بازرگانان و صرافان ایرانی شاغل در امارات متحده عربی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای محمدعلی پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ از وزیر محترم امور خارجه درخصوص اقدامات صورتگرفته به منظور محور قرار دادن اقتصاد و توسعه ملی و ارتقای جایگاه ایران در صحنه جهانی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال آقایان: حسینعلی حاجیدلیگانی، جواد کریمیقدوسی و علیرضا سلیمی نمایندگان شاهینشهر، مشهد و محلات از وزیر محترم امور خارجه درخصوص اقدام لازم در برابر طرح دعاوی ظالمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقای علی ساری نماینده محترم اهواز از وزیر امور خارجه درخصوص نتیجه عملکرد وزارت امور خارجه در ارتباط با روابط خارجی و تأثیر آن اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی (16) تن از نمایندگان مجلس از وزیر محترم امور خارجه درخصوص سهم ایران از بستر و زیربستر دریای خزر در رژیم حقوقی این دریا، عدم شفافیت لازم در جلوگیری از تضییع حقوق جمهوری اسلامی ایران و نقش دیپلماسی ایران در کنوانسیون حقوقی دریای خزر اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز از وزیر محترم خارجه درخصوص عملی نشدن ادعای برد ـ برد در قرارداد برجام علیرغم اجرای تمام تعهدات از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان و تعداد دیگری از نمایندگان محترم مجلس از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم شفافیت در سازمان اوقاف و امور خیریه اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای محمدرضا صباغیان نماینده محترم مهریز از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم تدوین آییننامه اجرایی نحوه پشتیبانی از مراکز تحقیقاتی و آموزشی حوزوی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: نصراله پژمانفر و احمد امیرآبادیفراهانی نمایندگان محترم مشهد و قم از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم توجه به محتوای فیلمهای کمدی در سالهای اخیر اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقای هدایتاله خادمی نماینده محترم ایذه و باغملک از وزیر محترم نفت درخصوص اجرای غیرعادلانه سیاستهای گازی کشور در بخش خدمات گازرسانی و أخذ سهم بازار گاز در دنیا اعلام وصول میشود.

مسعود پزشکیان
فقط یک بیانیه است، فوری آن را بخوانید.

محمد علی وکیلی
بله، یک بیانیه مجمع نمایندگان استان مازندران دارند و آن اینکه روز (14) آبان مصادف با روز مازندران است که در شورای فرهنگ عمومی به مناسبت بیعت مازندرانیها با علویان به نام روز مازندران نامگذاری شده است. به همه مازندرانیها این روز را تبریک گفتهاند.

مسعود پزشکیان
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه (27) آبانماه 1397 است و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد.