1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 250 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجاه و یکم روز یکشنبه بیست و نهم مهرماه 1397 هجریشمسی مطابق با یازدهم صفر 1440 هجریقمری:
1 ـ بررسی طرح یکفوریتی ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها.
2 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
3 ـ بررسی طرح یکفوریتی اصلاح قانون برنامه و بودجه.
4 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران طبق اصل (85) قانون اساسی.
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی اصلاح بند «چ» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
6 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن با همکاری کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درمورد موضوع توقف ثبت سفارشات خودرو و افزایش تعرفه واردات خودرو.
7 ـ بررسی طرح یکفوریتی الحاق جزء «ز» به بند (5) ماده (6) قانون اصلاح موادی به قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی.
8 ـ سؤال آقای حسن کامران نماینده اصفهان از وزیر نیرو.
9 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیونهای بهداشت و درمان و برنامه و بودجه و محاسبات به عنوان ناظر در هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران.
10 ـ انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذیربط و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای عالی استاندارد.
11 ـ انتخاب دو نماینده با معرفی کمیسیون تخصصی ذیربط و انتخاب مجلس به عنوان ناظر در شورای عالی بیمه.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مصطفی یادگاری
(آیات 11 ـ 9 از سوره مبارکه «روم» توسط قاری محترم آقای مصطفی یادگاری تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَوَ لَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَیَنْظُرُوا کَیْفَ کانَ عاقِبَةُ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ کانُوا أَشَدَّ مِنْهُمْ قُوَّةً وَ أَثارُوا الْأَرْضَ وَ عَمَرُوها أَکْثَرَ مِمَّا عَمَرُوها وَ جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَیِّناتِ فَما کانَ اللَّهُ لِیَظْلِمَهُمْ وَ لکِنْ کانُوا أَنْفُسَهُمْ یَظْلِمُونَ * ثُمَّ کانَ عاقِبَةَ الَّذِینَ أَساؤُا السُّواى أَنْ کَذَّبُوا بِآیاتِ اللَّهِ وَ کانُوا بِها یَسْتَهْزِؤُنَ * اللَّهُ یَبْدَؤُا الْخَلْقَ ثُمَّ یُعِیدُهُ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای یادگاری قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«آیا در زمین سیر و سفر نکردهاند تا بنگرند چگونه بوده است سرانجام کسانی که پیش از آنان بودهاند؟ آن گذشتگان از ایشان نیرومندتر بودند و زمین را کند و کاو کردند و بیش از آنچه آنان آن را آباد ساخته بودند آبادش کردند و پیامبرانشان برایشان پدیدههای شگرف آوردند و خداوند نمیخواست بر آنان ستم کند، بلکه آنان بر خود ستم میکردند. سپس سرانجام کسانی که بدعملی کرده بودند بدتر شد، چرا که آیات الهی را انکار و آن را به استهزاء میگرفتند. خداوند است که آفرینش را آغاز کرده است، سپس آن را بازمیگرداند، سپس به سوی او بازگردانده میشوید». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز آقایان: بابائیصالح، شیران، محجوب و سرکار خانم زهرا ساعی.
3
تصویب کلیات طرح ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول بررسی طرح یکفوریتی ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها است که یکفوریت این طرح در تاریخ 1/9/1396 به تصویب رسیده، چون کمیسیون تا به الان گزارشی ارائه نکرده است، بنابراین طبق تبصره (2) ماده (145) در دستور قرار میگیرد. جناب امیرآبادی اسامی موافقین و مخالفین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. اسامی مخالفین طرح یکفوریتی ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها آقایان: نادر قاضیپور نماینده ارومیه، احمد سالککاشانی نماینده اصفهان و غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی نماینده رشت و اسامی موافقین آقایان: علی بختیار نماینده گلپایگان و خوانسار، محمودیشاهنشین نماینده شهریار، قدس و ملارد و جلال محمودزاده نماینده مهاباد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
کمیسیون گزارش ندارد، چون تبصره دویی هست.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول جناب آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، مردم قهرمان ایران اسلامی، نیروهای مقتدر نظام، رهبر فرزانه و شما نمایندگان محترم. همکاران! حقیر جزء طراحان این بودهام که امید داشتیم در کمیسیون قضائی این طرح چکشکاری بشود. علت مخالفت حقیر به این مناسبت است که کمیسیون اظهارنظر نکرده، به این طرح بسیار مهم و حیاتی رسیدگی نکرده است.
همکاران! علت مخالفت من این است که سقف زندانیان رعایت نمیشود، در زندانی که حداکثر طبق استانداردهای جهانی (1000) تا زندانی باشد نزدیک به (4000)، (5000) نفر را زندانی کردهاند. در این طرح باید قید میکردیم بیش از استاندارد زندانی اداره کل زندانها از پذیرش زندانیان خودداری کنند. همکاران عزیز! هماکنون تعدادی از زندانیان، زندانیان عزیز مهریه، زندانیان عزیزی که به خاطر مسائل اختلاف خانوادگی یا کسانی که به خاطر چک، اوضاع آشفته اقتصاد کشور باعث شده تعدادی از کارفرمایان، کارگران عزیز به علت نداشتن پول، به موقع ندادن چک الان در زندان زندانی هستند.
همکاران عزیز! زندانیانی که استاندارد تعیین شده است سازمان زندانیان زحمت میکشند، آقای دکتر جهانگیری، معاون محترم قوه قضائیه و رئیس سازمان زندانها بارها گفته بیش از ظرفیت زندانیان به ما زندانی ندهید، ولی قوه قضائیه، دادیاران محترم، بازپرسان عزیز و دادستانها افراد زیادی را روانه زندان میکنند. وقتی که رئیس زندان اینها را پذیرش نمیکند زندانی به عنوان مجرم عدم اطاعت از قوه قضائیه محکوم میشود. در نتیجه الان در بعضی از زندانها مشکلات عدیدهای وجود دارد.
اولاً سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور نسبت به استاندارد زندانیان به سازمان زندانها پول و اعتبار میدهد، بیش از استاندارد نمیدهد. میگوید اگر در زندان مرکزی ارومیه استاندارد (1000) نفر است بودجه غذایی (1000) نفر را میدهند، اگر (3000)، (4000) زندانی در زندان ارومیه هستند این تغذیه (1000) نفر بین (4000) نفر توزیع میشود. در نتیجه همه زندانیان با کمبود غذا مواجه هستند. تعدادی از همکاران عزیزمان الان در مجلس حضور دارند قبلاً در ادارهکل زندانها مسئولیت داشتهاند، مسئول زندان بودهاند. امیدوارم آنها توضیح بدهند که این زندانها چه مشکلات عدیدهای دارند. چرا قوه قضائیه لایحه نداده، چرا دولت این لایحه را بررسی نکرده، چرا همکاران کمیسیون قضائی این طرح مهم را بررسی نکردند که مشکلات عدیده دارد؟ در زندانها مردان بسیار نیکی زندانی هستند، به خاطر حمایت از ناموس خودشان الان در زندان هستند. تعدادی از مردان نیک کارآفرین الان در زندان هستند. به علت بیلیاقتی بعضی از مسئولین اقتصادی کشور الان در زندان هستند، ما باید به داد زندانیان عزیزمان برسیم.
این افزایش قیمت سکه هم مشکلات عدیدهای به وجود آورده، تعداد زندانیان افزایش مییابد. لذا همکاران عزیز، آقای دکتر لاریجانی! من یک پیشنهاد دارم، یک لحظه گوش بفرمایید. این طرح، طرح بسیار مهمی است، اجازه بدهید به کمیسیون برگردد، کمیسیون نظر نداده. یک دقت نظری بشود، مشکلات را چکشکاری کنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای قاضیپور! علت اینکه این در دستور آمد این است که از تاریخ 1/9/96 که به کمیسیون ارجاع شد کمیسیون بررسی خود را تا این تاریخ نداد. لذا طبق آییننامه ما چارهای نداریم باید در دستور بگذاریم.

نادر قاضی پور
آقای دکتر! یک مهلت دیگری به کمیسیون بدهید این کار بسیار دارد.

علی اردشیرلاریجانی
مگر اینکه مجلس تصویب کند.

نادر قاضی پور
آقای لاریجانی! اخوی حضرتعالی رئیس قوه قضائیه است، ایشان باید یک لایحه برای کاهش زندانیان میداد. الان در زندان ارومیه به جای (1000) نفر، (4000) نفر زندانی هستند، مشکلات عدیدهای دارند. آقای لاریجانی! من خواهش میکنم (امیرآبادیفراهانی ـ آقای قاضیپور! وقتتان تمام است) آقای امیرآبادی در حرف من نپر، بگذار من دارم با رئیس صحبت میکنم. اگر اخوی شما در زندان بود این کار را میکردی؟ حرف ما را قطع میکردی؟ اجازه بدهید من حرفم را بزنم. آقای لاریجانی! خواهش میکنم از قوه قضائیه این را بپرسید. به عشق امام حسین، یا حسین.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، آقای قاضیپور وقتتان تمام شده بود. جناب آقای علی بختیار نماینده گلپایگان موافق هستند، بفرمایید.

علی بختیار گلپایگانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام دارم خدمت ملت شریف ایران و همکاران ارجمند. همکاران ارجمند استحضار دارید که امروز وضعیت زندانها به شکلی است که تعداد کثیری از زندانیان ما نه به دلیل جرایم عمد، به دلیل جرایمی مثل چک، به هم ریختگی شرایط نابسامان اقتصادی که علت آن مردم نیستند، علتش مسئولان هستند و بخش زیادی از زندانیان ما امروز به خاطر همین شرایط نابسامان اجتماعی در زندانها به سر میبرند.
شرایط اجتماعی نیز شرایط نامناسبی است و امروز در اثر شرایط اجتماعی نامناسب، تعداد زندانیان ما به حدود چهار برابر رسیده و شما در حوزههای انتخابیه با این موضوع مواجه هستید که مسئولان زندان با مشکلات بسیار بسیار سختی برای اداره زندان مواجهاند و مخصوصاً در رابطه با موضوع مهریه حتماً شما در حوزههای انتخابیه استحضار دارید با بالا رفتن قیمت سکه، امروز تعداد زندانیان ما در همین ایام، در همین دو، سه، چهار ماه گذشته حدود دو برابر شدند. تعداد زیادی از زندانیان ما در اثر مهریه و اینکه نتوانستند سکه تهیه بکنند در زندان به سر میبرند.
در این قانون و طرحی که نمایندگان محترم ارائه دادند و به هر حال اگر قوه قضائیه این لایحه را ارائه نداد نمایندگان میتوانند اینجا تصمیم بگیرند و در این ماده (1) اجازه داده شده که قانون آیین دادرسی درخصوص قرار بازداشت موقت، مراجع قضائی را مکلف بکند که از بازداشت موقت بجز موارد مطروحه در مواد (237) و (238) اجتناب کنند و ماده (2) در رابطه با موضوع صدور قرار تأمین است تا متهم فرصت کافی جهت معرفی وکیل را داشته باشد یا تودیع وثیقه. در بند «ب» آن به این اشاره شده که تمهیدات لازم به منظور دسترسی متهم به افرادی که میخواهند وکیل بگیرند یا وثیقهگذار معرفی بکنند فراهم بشود و در بند «ج» در صورت معرفی کفیل یا تودیع وثیقه باید وفق مقررات، پذیرش در وقت یا خارج از وقت اداری صورت بگیرد.
لذا همکاران ارجمند کمک کنند تا با این طرحی که خود شما و اکثر نمایندگان هم امضا کردند انشاءالله بشود سامانی در وضعیت زندانها فراهم کرد، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعد جناب آقای احمد سالککاشانی نماینده محترم اصفهان هستند، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم، جناب آقای دکتر لاریجانی! اول یک تذکری را عرض میکنم. وضع مردم اصفهان به خصوص در مسأله آب و کشاورزی بسیار نگرانکننده است و معیشت آنها در خطر است. تقاضا میکنم رسیدگی کنند.
نکته بعد، مخالفت من با این مسأله در این چند مطلب هست؛ نکته اول، جناب آقای رئیس! طرحها و لوایح باید در کمیسیونها مطرح بشود. آقای رئیس! دقت بفرمایید. طرحها و لوایح باید در کمیسیونهای تخصصی مجلس مورد بحث و بررسی قرار بگیرد. نقطه نظرات نمایندگان محترم در کمیسیونها مورد بحث قرار میگیرد، میزان تردد بین قوانین با شورای نگهبان کاهش پیدا میکند و با سرعت بیشتر این کار پیش میرود، این در حالی است که در کمیسیونها مطرح نشده.
نکته دوم، این طرح کاهش (32) ماده دارد، این (32) ماده باید در صحن علنی مطرح بشود و جمیع نقطه نظرات بحث بشود و پیشنهادهایی که باید دقیقاً در این جهت باشد، به دلیل اینکه در کمیسیون تخصصی آن مورد بحث قرار نگرفته وقت زیادی را خواهد گرفت.
نکته بعد، مسأله در کمیسیون مطرح نشده و این نظرات باید بحث بشود و یکفوریتی نمیتواند اینجا دوشوری مطرح بشود. جناب آقای رئیس! صحن علنی در هفته (12) ساعت فعال است، ولی در کمیسیونها چهار ساعت وقت گذاشته میشود. چگونه است که این مسأله باید در کمیسیون مطرح میشد و نقطه نظرات دیده میشد، ولی توجهی نشده؟ پیشنهاد من یک نکته است و آن اینکه فرصت بدهید که این موضوع در کمیسیونهای تخصصی مورد بحث قرار بگیرد. شاید شما بفرمایید که رعایت آییننامه را میخواهیم بکنیم، سؤال من این هست که شما درمورد سؤالی که باید (10) روزه وزیر در مجلس پاسخ بدهد گاهی ماهها طول میکشد و آییننامه اجرا نمیشود. در این مورد نمیخواهم بگویم خلاف آییننامه عمل بشود، بلکه میخواهم بگویم این مهلت داده بشود تا مسائل بیش از این بررسی بشود.
الان نکتهای را که موافق محترم اشاره کردند که زندانها پر هست باید به موافق محترم و دوستان عرض کنم؛ عوامل اینکه زندانها پر از زندانی است کدام است؟ مشکلات اقتصادی، معیشتی، بیکاری و مشکلاتی از این مقوله را باید رفع کرد تا حضور زندانیهای ما کم بشود. اینکه ما با وثیقه و کفالت و این مسائل به آنها اجازه بدهیم بیرون بیایند و به زندانها نروند حرف خوبی است، اما اساس قضیه حل معضلات جامعه و معیشت مردم است. وقتی بیکاری باشد باید زندانهای شما پر باشد، وقتی مشکلات دیگر زندگی مطرح بشود باید زندانها پر بشود. ما به جای اینکه زندانها را توسعه بدهیم باید دانشگاههای خود را توسعه بدهیم. چه شده که اینقدر زندانی داریم؟ در زندان اصفهان بالغ بر دو برابر زندانی هست. جای خواب ندارند، با مشکلاتی هم روبهرو هستند.
اما پیشنهاد من به جای این مطلب این است که مسائل اساسی، ساختار کشور، مسائل اقتصادی، معیشت مردم، همین مطالبی که شما امروز صبح از قول مقام معظم رهبری و در آن شورا مطرح کردید اینها باید اساس قرار بگیرد تا زندانیهای ما کمتر بشوند. وقتی که خشکسالی است، آب نیست بانک کشاورزی وامها را سررسید امهال نکرده و کشاورزی که کار نکرده، تولید نداشته سررسید وامش رسیده نمیتواند برود باید چکش را بپردازد گوشه زندان میرود. مشکل آن طرف را حل کنیم تا این کشاورز بیچاره برای پرداخت وام خود به گوشه زندان نرود. مسائل بانکی را حل کنیم، این دیرکردهایی که قانون شد که زیر (100) میلیون بخشیده بشود اجرا نمیشود. آقای رئیس! وقتی اجرا نمیشود به مردم فشار میآید، وقتی فشار آمد به دادگاه شکایت میشود، از آنجا به زندان میرود. عوامل اصلی این مسأله را باید حل و فصل کرد، نه پرداخت به این مسأله. در این جهت مواد سی و دوگانهای که مروری مختصر بر آن کردم قابل توجه است. یک مغایرت هم دارد، در طرح تقدیمی آیین نگارشی قانون و ویرایش ادبی آن رعایت نشده. دلایل مغایرت آن با ضمیمه هم هست که باید در این دقت بشود. والسلام

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای سالک متشکرم، موافق بعدی جناب آقای محمد محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، قدس و ملارد هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم خدمت همکاران محترم، هیأترئیسه عزیز. از این بابت خوشحال هستم که دوستانی که به عنوان مخالف صحبت کردند، به خصوص برادر عزیزم آقای قاضیپور و همچنین حاجآقای سالک که جزء امضاکنندگان این طرح هم هستند، تأکید فراوانی داشتند بر ضرورت بازنگری در قوانین مربوطه و رفع مشکلات موجود و مخالفتی با اصل موضوع نداشتند. آن چیزی که شاید نگرانکننده است و این کمبود زمان در صحن علنی است که انشاءالله با تدبیر هیأترئیسه این موضوع هم حل و فصل خواهد شد.
من از اهداف بلند و مقاصد بسیار خوب طراحان گاهاً تشکر میکنم، آن چیزی که در این طرح مشخص است حفظ کرامت انسانی،کاهش جمعیت زندانیان در حبس، شفافسازی و جلوگیری از اعمال سلایق شخصی و فردی در محاکمه، تعیین تکلیف مباحثی که در قوانین ما ابهام دارند برای قضات محترم که دقت بیشتری بکنند و بتوانند واقعاً آن کسی که حقش است بازداشت موقت بشود و از شرایط بازداشت موقت برای سوءاستفاده که بعضاً در عمل دیده میشود در عصر پنجشنبهای احضار میکنند و چون بعد از ساعت اداری است جمعه بعدش و بعضیوقتها شنبه بعدش تعطیل است امکان دفاع و ارائه کفالت را از متهم میگیرند. این موجبات سوءاستفاده از زمان تعطیلات و خارج از ساعات اداری از مواردی است که خیلی از مردم ما با آن مواجه هستند. به خصوص زمانی که متهمین، شاکیان خصوصی دارند و یا وکلای زبردستی دارند که از این ایام به نحو احسن استفاده میکنند، در ایام تعطیلات مجبور میکنند کسی که در زندان است برای حفظ آبروی خودش، برای اینکه نگرانیهای خانوادهاش را رفع بکند تن به یکسری از مصالحی که غیرواقعی است بدهد. در هر صورت آنچه که در طرح روشن و شفاف داریم نگاه میکنیم، میتواند بسیاری از مشکلات ما را حل بکند.
در مباحث مربوط به مواد (15) و (16) قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر ما باید شرایطی را ایجاد بکنیم که بالاخره این بیماران را بتوانیم به مراکز درمان و یا مراکز موقت نگهداری که تخصص کافی برای نگهداری افراد معتاد و بیماران اعتیاد را دارند ارائه بدهیم. در جرایم ناشی از تخلفات رانندگی خود این بحث اینکه در حادثه وجود بیمه و مواردی که کمک به جرایم غیرعمد کرده ما عملاً با این طرح میتوانیم کمکی داشته باشیم که اینها هم با کمترین آسیب انسانی، اجتماعی و فردی بتوانند در حوادث از این شرایط قانون و قانونگذاری استفاده بهینه بکنند. خواهش من این است از اینکه بترسیم زمان زیادی میبرد، از اینکه بترسیم در شرایط فعلی مجلس به نکاتی میخواهد بپردازد که شاید ضرورت نداشته باشد، اما هیچ چیزی ضروریتر از حفظ کرامت انسانی، حفظ حقوق شهروندی، حفظ و رعایت اصل قوانین اسلامی که عدالت است نباشیم و انشاءالله با شروع این طرح بتوانیم ما شرایطی را ایجاد بکنیم که منبعد شاهد به ناحق رفتن بعضی از افراد به زندانها نباشیم. انشاءالله شرایطی ایجاد بشود که از تکنولوژیهای نوین، از خلاقیتهایی که هست برای جلوگیری از فرار متهم و همچنین شرایط دیگر استفاده کنیم. باز تأکید میکنم این لایحه در ماهیت خود شفافسازی را در اصل قرار داده و قضات محترم از ابهامات که امکان دارد برای آنها پیش بیاید رهایی بخشیده. امیدوارم که دوستان رأی بدهند که بتوانیم بند به بند این قانون را مورد بررسی قرار بدهیم و به تصویب برسد، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، مخالف بعدی جناب آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی نماینده محترم رشت هست، بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اجازه بفرمایید که ابتدا در رابطه با یک مشکل اساسی در کشور در حوزه دانشگاه آزاد برای پذیرفتهشدگان در کنکور تقاضا بکنم ورود بفرمایید، حتی من هم موافق نیستم برای هر مشکلی که در این کشور پیش میآید ما یک طرح دوفوریتی بدهیم، ولی الان بچههای مردم سرگردانند، دانشگاه آزاد اعلام کرده پذیرفتهشده بچه من، بچه شما رفته در یک استان دیگری ثبتنام کرده، دانشگاه گرفته، خوابگاه گرفته، خانه اجاره کرده الان میگویند اشتباه شده (رئیس ـ آقای جعفرزاده! این بحث را انشاءالله کمیسیون آموزش عالی رسیدگی میکند) جنابعالی فرمودید که مطابق آییننامه این طرح ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها باید در دستور کار قرار بگیرد، من هم خیلی خوشحال شدم که بالاخره به لطف خدا هیأترئیسه ما در سال سوم خودش را ملزم دانسته که دستورالعمل را اجرا بکند. شما میدانید خیلی از اتفاقات میافتد، سؤالهایی از وزرا بعضاً سه، چهار، پنج و شش ماه پشت خط میماند علیرغم اینکه باید دهروزه به صحن ارائه بشود نمیشود.
اول من یک اخطار قانون اساسی دارم. آقای رئیس! این را خواهش میکنم اظهارنظر بفرمایید. مواد (6) و (23) این طرح مغایر اصل (75) قانون اساسی است. آقای دکتر لاریجانی! خواهش میکنم توجه بفرمایید. این اطرافیان یمین و یسار هیچوقت اجازه نمیدهند شما گوش بدهید (رئیس ـ بفرمایید) عرض بنده این است؛ دو ماده (6) و (23) این طرح ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها مغایر اصل (75) است. ایجاد هزینه برای دولت میکند و اخطار قانون اساسی دارم. اگر این را وارد میدانید به رأی گذاشته بشود، اگر نه من سایر مواردم را بگویم. (رئیس ـ حالا شما مخالفت خود را بفرمایید)
آقای دکتر! من در کلیت این مطلب باز همان حرفی که آقای قاضیپور زد بنده هم میزنم که اجازه بفرمایید این به کمیسیون برگردد و در کمیسیون بحث بشود و نمایندگان فرصتی داشته باشند پیشنهادات خود را بدهند. به طور کلی اصلاً مغایر سیاستهای تدوین و تنقیح قوانین مجلس است و در قالب اصلاح یا الحاق به قوانین باید میآمد. آقای دکتر لاریجانی! من خواهش میکنم شما این عرضی را که دارم دقت بفرمایید. ببینید! خود قوه قضائیه یک دستورالعملی را در تاریخ 17/6/95 به عنوان ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها میدهد، بخش اعظمی از این طرح دقیقاً مشابه آن دستورالعمل است. یعنی اصلاً اینقدر شأن قانونگذاری کاهش پیدا کرده که از یک دستورالعمل قوه قضائیه کپیبرداری شده و بخش اعظم آن عین همان است. بعضی از این مواد که آمده من نمیخواهم، شاید حوصله جلسه نباشد، ولی بعضی از این مواد ما عیناً در قانون بوده. مثلاً ماده (1) دقیقاً همان ماده (237) قانون آیین دادرسی کیفری است، بعضی از مواد این کلاً زاید است، بعضی از موادش عیناً تکرار است، مثلاً بندهای «ب» و «ج» ماده (2) عیناً تکرار ماده (206) قانون آییندادرسی کیفری است، بند «د» ماده (2) یا حتی ماده (236) با همدیگر در تعارض هستند.
آقای دکتر! ماده (3) با ماده (206) در تعارض است، مادههای (8) و (9) باید اصلاح بشوند. ماده (7) آن بیشتر جنبه تأکیدی دارد، اصلاً این چه نظام قانوننویسی است؟ تأکید میکند که یک چنین اتفاقی بیفتد. من خواهش میکنم ماده (8) آن را ضمن اینکه کاملاً در ماده (241) قانون آیین دادرسی آمده اصلاً نیازی به تکرار و تأکید آن نبوده. برای بعضی از مواد آن ما پیشنهاد داشتیم که حالا به هر دلیلی اجازه نفرمودید یا فرصت نشد یا آییننامهای که میفرمایید اینگونه شده. آقای دکتر! مفاد ماده (11) در ماده (88) تا (95) قانون مجازات اسلامی آمده و اصلاً این چیزهایی که اینجا گفته شده ضرورت ندارد، مثلاً بند «الف» ماده (18) آن به یک رأی وحدت رویه استناد کرده. این چه طرز قانوننویسی است و من فکر میکنم حقوقدانهای ما در دانشکدههای حقوق واقعاً این ترتیب قانوننویسی را به سخره بگیرند. ماده (18) عیناً تکرار مواد (3)، (7) و (14) قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی است. آقای دکتر! بعضی از مواد آن مثل ماده (21) کاملاً در ابهام است، تکرار میکنم و تکرار میکنم که مواد (6) و (23) مغایر اصل (75) قانون اساسی است و مکلف کردن قوه قضائیه در ماده (28) مغایرت با تفکیک قوا و اصل (57) قانون اساسی دارد. من دو اخطار قانون اساسی داشتم. آقای دکتر لاریجانی! توجه نفرمودید. یکی مغایرت با اصل (75) قانون اساسی و یکی هم اصل (57) قانون اساسی بود. من خواهش میکنم هم اصل (75) و هم اصل (57) دو مغایرت قانون اساسی دارد، بعضاً مواد آن تکراری است. در قانون کیفری آمده، بعضاً کپیبرداری یک دستورالعمل قوه قضائیه است و اصلاً شأنیت قانونگذاری رعایت نشده. آقای دکتر لاریجانی! من از جنابعالی تقاضا میکنم این را به کمیسیون برگردانید. این مجدداً باید بررسی بشود، این اشکالات اساسی دارد. خود اداره قوانین، خود حقوقدانان کلی بر این ایراد گرفتند و چنین قانوننویسی را من فکر میکنم واقعاً در شأن این مجلس با توجه به وزن مجلس ندارد، از شما ممنونم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، متشکرم. موافق بعدی جناب آقای جلال محمودزاده هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم، عزیزان مستحضر هستند صرف نظر از اینکه گاهاً زندان برای بعضی از تخلفات لازم هست و قانونگذار باید شرایط شاکی خصوصی را نیز مد نظر قرار بدهد و هم فرد متهم و هم شاکی را ببیند، ضمن رعایت حق و حقوق شاکی خصوصی باید تمام تلاش خودمان را بکنیم که از تراکم زندانیان کم بشود و تعداد زندانیان کاهش پیدا بکند. نکات اساسی که در این طرح مد نظر هست من خدمت عزیزان به صورت خلاصه عرض میکنم که چرا این طرح ضروری هست.
یکی از موارد کاهش جمعیت زندانیان هست که من عرض کردم در حال حاضر متأسفانه تعداد زندانیان ما در سطح کشور چهار برابر ظرفیت هستند. بحث بعدی، بعضی از موارد باعث زندانی شدن افراد میشود، مثل تصادفات غیرعمد که گاهاً حتی ماشین دارای بیمهنامه هست، ولی منجر به زندانی شدن راننده میشود که این طرح میتواند راهگشا باشد برای این مورد که کسانی که دچار تصادف غیرعمد میشوند زندانی نشوند و همچنین بعضاً میبینیم که در تجمعات و اعتراضات صنفی تعدادی دستگیر و روانه زندان میشوند که نتایج بسیار خوبی در بحث اجتماعی ندارد و طرحهای نیروی انتظامی گاهاً در طرحهای دستهجمعی یا جمعی نیروی انتظامی تعدادی از افراد دستگیر میشوند و به زندان گسیل میشوند که این مورد میتواند در این طرح مورد رسیدگی قرار بگیرد.
همچنین زندانیان مواد مخدر را عزیزان مستحضر هستند که گاهاً افرادی که مصرفکننده مواد مخدر هستند به زندان گسیل و زندانی میشوند در صورتی که این افراد باید در مراکز درمانی نگهداری و درمان بشوند و در اصل مصرف مواد مخدر خودش یک نوع بیماری هست و لازمهاش این است که به جای اینکه فرد به زندان معرفی بشود به مراکز درمانی معرفی بشود. گاهاً پیش میآید که علت بازداشت متهم به دلیل عدم تأمین وثیقه هست یا اینکه زمان کافی برای وثیقه در اختیار متهم قرار ندارد که ما در این طرح پیشبینی کردیم که در خارج از وقت اداری و در روزهای تعطیل دادگستریها و دادگاهها به مسائل وثیقه زندانیان بپردازند. بازداشت موقت و جلوگیری از صدور قرارهای بازداشت موقت هست که در این طرح بسیار خوب به این موضوع پرداخته شده. عزیزان مستحضر هستند که همین حالا در زندانهای کشور تعداد زیادی از افراد را داریم که مرتب بازداشت موقت آنها تمدید میشود و چندین سال یا ماه در بازداشت موقت به سر میبرند که این اصلاً درست نیست و در این طرح به این مسأله رسیدگی شده.
بحث بعدی موجود در این طرح صدور تأمین و ارائه فرصت کافی به متهم هست و متهم میتواند در شرایطی قرار بگیرد که بتواند کفیل و وکیل را در شرایط زمانی مناسب معرفی بکند. بعضی از مسائل هستند که دوستان و موافقین محترم مطرح کردند، حتی مخالفین عزیز هم اشاره کردند. بحث زندانیهای بانکی، کسانی که به بانکهای کشور مقروض هستند و به خاطر عدم پرداخت تسهیلات دریافتی و عدم توان در پرداخت تسهیلات دریافتی مثل کشاورزان خسارتدیده و صنعتگران و کسانی که اهل صنعت و ایجاد صنایع و خدمات هستند به خاطر تغییرات اقتصادی و همچنین رکود اقتصادی نتوانستند تسهیلات خودشان را به موقع پرداخت کنند و به زندان محکوم شدند و همین حالا در زندان به سر میبرند که این طرح میتواند به وضعیت این عزیزان رسیدگی بکند.
بحث بعدی که در این طرح مد نظر هست قانون مجازات قاچاق کالا و ارز هست. عزیزان! همین حالا تعدادی از جوانان ما به خاطر فروش چند کارتن سیگار یا البسه دست دوم در زندان به سر میبرند و همین امر باعث شده این عزیزان از خانوادهها، معیشت و شغل خود دور بشوند که در این طرح به این وضع رسیدگی میشود. رسیدگی به درخواست آزادیهای مشروط براساس اخلاق و رفتار زندانیان و همچنین تسهیل در اهدای مرخصی به زندانیان، طبقهبندی زندانیان از جمله جدا کردن زندانیان امنیتی، سیاسی و مواد مخدر از همدیگر جزء همین مطالبی است که در این طرح در نظر گرفته شده. بنابراین خواهش من از همکاران عزیز این هست که به این طرح رأی مثبت بدهند، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! مخالفین و موافقین تمام شد.

علی اردشیرلاریجانی

میرهادی قره سید رومیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از طراحان محترم موضوع زندان و ساماندهی زندانیان کشور از موضوعات بسیار مهمی هست که نمایندگان محترم به آن پرداختند. طرح ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها همانطور که نمایندگان محترم هم اشاره فرمودند این طرح مشابه دستورالعمل ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها است که به تصویب ریاست محترم قوه قضائیه رسیده. دولت و در حقیقت قوه قضائیه با کلیات طرح موافق هست، خواهش ما این هست که برای بررسی کارشناسی و فنی این طرح در کمیسیون حقوقی و قضائی بررسی بشود، همانطور که در کارگروه جزائی این کمیسیون هم تحت بررسی است، متشکرم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اخطار دارند، قبل از رأیگیری بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! هم اخطار و هم تذکر دارم. اما اول اگر اجازه بفرمایید تذکر را عرض کنم بعد اخطار را. ببینید! درمورد تذکر ماده (163) میگوید «طرحها و لوایح یکفوریتی» یعنی مربوط به مانحنفیه است، «پس از تصویب فوریت باید به کمیسیون اصلی و فرعی ارجاع بشود تا خارج از نوبت مورد بررسی قرار بگیرد» بعد میگوید گزارش کمیسیون باید حتماً در یک مدتزمان خاص، یعنی (48) ساعت قبل بین نمایندگان توزیع بشود.
آقای رئیس! علیرغم اینکه جنابعالی هم به درستی اشاره فرمودید سال 96 فوریت این طرح تصویب شده، متأسفانه گزارش کمیسیون اینجا بین نمایندگان توزیع نشد، بالاخره آییننامه رعایت نشده، این نکته اول.
اما درمورد اخطار، آقای رئیس ببینید! اداره قوانین، ادارهکل تدوین قوانین به صراحت اعلام کرده که این طرح به صورت کلی، این را به خاطر این عرض میکنم که جنابعالی نفرمایید حالا در مواد یکی یکی میرسیم. به صراحت اعلام کرده که این طرح به صورت کلی با قانون اساسی مغایرت دارد. من دو، سه تا از اصول را عرض میکنم. ببینید! مواد (6) و (23) همین طرح با اصل (57) که تفکیک قوا است مغایرت دارد، با اصل (75) باز مغایرت دارد. چون این طرح که بحث کاهش زندانیان کیفری هست، آقای رئیس! اگر ما این چند مادهای که من عرض کردم را حذف کنیم این طرح اصلاً از ماهیت خودش منسلخ میشود. ماهیت این طرح، یعنی هدفی که ما داریم که کاهش زندانیان است این هدف در محاق فرو میرود. بنابراین هم تذکر ماده (163) را عرض کردم، هم عرض کردم به صورت کلی این طرح با اصول قانون اساسی که خدمتتان عرض کردم مغایرت دارد. اگر اجازه بفرمایید یک اخطار دیگر هم عرض کنم.

علی اردشیرلاریجانی
بگذارید همین را که فرمودید به نتیجه برسانیم. درمورد تذکر شما که وارد نیست، به خاطر اینکه مطابق ماده (163) ما به کمیسیون ارجاع دادیم و کمیسیون در زمان مقرر باید بررسی میکرد و چون در زمان مقرر خودش انجام نداده هیأترئیسه موظف است در دستور بیاورد. (سلیمی ـ گزارش ندارد) گزارش نداشته باشد، بررسی میکرد باید گزارش میداد، در زمان مقرر بررسی نکرده، بنابراین باید بیاید. خلاف قانون عمل نشده.
درمورد اخطار که کلیت این طرح خلاف قانون اساسی است من چنین برداشتی ندارم. ماده (6) هم که فرمودید خلاف قانون اساسی است کجایش به تفکیک قوا مربوط است؟ مجلس میتواند برای قوه قضائیه قانونگذاری کند. چه اشکال قانون اساسی دارد؟ من متوجه این ایراد نیستم. لذا اخطارتان را وارد نمیدانم، اخطار بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
اخطار بعدی را جناب آقای پورابراهیمی دارند، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همکاران، هیأترئیسه محترم. آقای دکتر لاریجانی! این موضوع که براساس یک نیت خیر تنظیم میشود، همه ما هم در مجلس دنبال این بودیم که موضوع کاهش زندانها (رئیس ـ اخطار شما ماده چند است؟) به استناد ماده (145) آییننامه است. (رئیس ـ پس تذکر دارید) بله، تذکر است. آقای دکتر! براساس این دستوری که شما گذاشتید، با توجه به نیت خیری که طراحان داشتند و قرار بود اقداماتی انجام بدهیم که منجر به کاهش زندانیان در کشور بشود و تقریباً همه نمایندگان هم با این فضا موافق بودند، اما روش رسیدگی به این موضوع به نظر من الان یکی از موضوعات بحث ما در صحن علنی است. با توجه به ارتباط این موضوع با حوزه تصمیمات قضائی در کشور الان در این ارتباط اصلاً سیستم قضائی و قوه قضائیه هیچ اظهار نظری نکرده. یعنی الان این اشکال وارد است که شما میخواهید تصمیمی در اینجا بگیرید که هیچ اظهار نظری از دستگاه قضائی (رئیس ـ از نظر آییننامه مشکلی ندارد) که متولی حوزه تصمیم است.

علی اردشیرلاریجانی
قوه قضائیه میتواند اینجا اظهار نظر بکند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! الان شما باید اجازه بدهید، منظور من این است که همزمان با دولت به دلیل اینکه جنس این تصمیمات.

علی اردشیرلاریجانی
اگر قوه قضائیه هست میتواند نظر بدهد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
همین را میگویم، بیایند بگویند این متن کجایش مغایرت با اصول دارد؟ آقای لاریجانی! ضمن اینکه الان دوستان کمیسیون قضائی به خود بنده اطلاع دادند که همین موضوع نه با این عنوان کاهش زندانیان، در قالب اصلاح قانون آیین دادرسی در حال انجام است. یعنی این کار دوبارهکاری هدف خیری بوده، دوستان هیأترئیسه هم الان زحمت کشیدند در دستور کار گذاشتند. ولی این با این وضعیت که چکشکاری نشده و هیچ نظر کارشناسی أخذ نشده، قوه قضائیه نظر نداده، امروز نمیدانم در جلسه دعوت هستند یا نه، من خواهش میکنم حضرتعالی اجازه بفرمایید به کمیسیون برگردد یک کار کارشناسی بشود برگردد.

علی اردشیرلاریجانی
حالا آن بحث دیگر است، ببینید! در همین تبصره (2) همین ماده (145) را ملاحظه بفرمایید. در پایان مهلتهای تعیینشده چنانچه گزارش کمیسیون اصلی ارائه نشود هیأترئیسه مجلس موظف است طرح یا لایحه را طبق نوبت در دستور هفتگی مجلس قرار دهد. ما چارهای نداشتیم، اما اینکه شما میگویید ایراداتی است که یا باید در کمیسیون بررسی میشد رد میکردند، یا نکردند. بیش از نه ماه هم گذشته، ما طبق آییننامه موظف هستیم بیاوریم. بنابراین ما طبق آییننامه چارهای نداشتیم. حالا آن نکاتی که میفرمایید بحث دیگری است، در مخالفت میتوانستید صحبت کنید. اخطار بعد را بفرمایید. اگر در موضوع هست بفرمایید من میخواهم رأی بگیرم.

علی اردشیرلاریجانی
کلیات این را باید به رأی بگذاریم. حضار 250 نفر، کلیات این طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

علی اردشیرلاریجانی
نه، این یکفوریت است، نمیتوانیم دوشوری بگذاریم، یکفوریت آن رأی آورده است. برای ارجاع به کمیسیون میتوانیم، باید رأی مجلس را داشته باشیم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! جمعی از همکاران مثل خود آقای پورمختار و آقای ابوترابی که از طراحان بودند درخواست ارجاع به کمیسیون دارند.

علی اردشیرلاریجانی
به شرطی که کمیسیون رسیدگی کند. پیشنهادشان ارجاع به کمیسیون است برای اینکه اصلاح شود.

شهباز حسن پوربیگلری

علی اردشیرلاریجانی
نه، بحث مسکوت ماندن رأی نیاورد، به هر حال کلیات آن رأی آورده، دیگر کمیسیون موظف است رسیدگی کند. حضار 250 نفر، پیشنهاد ارجاع به کمیسیون برای اینکه آن ایرادهایی که گفتند و در قوانین دیگر هم دارد بررسی میشود یکجا عمل کنند. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند که کمیسیون ایرادات را مرتفع کند. ارجاع به کمیسیون است، کلیات آن رأی آورده، کمیسیون فقط میتواند اصلاح کند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، با رأی بالایی تصویب شد. بنابراین کمیسیون با دقت بررسی کند و اصلاحاتی که نمایندگان دارند را هم بگیرند و بررسی کنند. دستور بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور بود که جناب آقای کیخا رئیس محترم کمیسیون نامهای نوشتند، گفتند در این مدتی که این گزارش تهیه شده است چون دولت اقداماتی انجام داده و نیاز به رسیدگی مجدد دارد (رئیس ـ گفتند گزارش را بهروز کنند) اگر اجازه بدهید دستور بعدی را بگوییم.
4
اعلام وصول و قرائت نامه رئیسجمهور محترم مبنی بر معرفی آقایان: فرهاد دژپسند، محمد شریعتمداری، محمد اسلامی و رضا رحمانی بهعنوان وزرای پیشنهادی وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
نامه جناب آقای دکتر روحانی به مجلس در ارتباط با معرفی وزرای پیشنهادی:
جناب آقای دکتر علی لاریجانی
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
در اجرای اصل (133) قانون اساسی بدین وسیله چهار وزیر پیشنهادی به همراه مشخصات، سوابق و برنامه آنان جهت اخذ رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی برای وزارتخانههای زیر معرفی میشوند:
1 ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی جناب آقای دکتر فرهاد دژپسند.
2 ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جناب آقای محمد شریعتمداری.
3 ـ وزارت راه و شهرسازی جناب آقای مهندس محمد اسلامی.
4 ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت جناب آقای رضا رحمانی.
حسن روحانی ـ رئیسجمهور اسلامی ایران
با توجه به شرایطی که برای کمیسیونها وجود داشته انتظار داریم که کمیسیونها در این هفته برای حضور وزرا و دفاع از برنامههای خود شرایطی را فراهم کنند. جناب آقای رئیس بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
5
رد تقاضای مسکوت ماندن طرح ساماندهی زندانیان و کاهش جمعیت کیفری زندانها به مدت سه ماه

علی اردشیرلاریجانی
درخواست مسکوت ماندن گذاشتند، بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جمعی از همکاران درخواست کردند سه ماه مسکوت بماند. آقای کاتب به عنوان نماینده درخواستکنندگان بفرمایید. طبق ماده (195) آییننامه است. قبل از تصویب نهایی گفتند.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز یک خواهشی دارم، دقت بکنید. ببینید! این طرح، طرحی است که هم باید قوه قضائیه اظهار نظر بکند، هم دولت باید اظهار نظر بکند. یعنی لایحه قضائی هست، ضمن اینکه لایحه قضائی هم از دولت عبور میکند. طرحی که الان در دستور کار مجلس هست اداره کل تدوین قوانین نزدیک به (24) تا ایراد گرفته. برادر عزیزم جناب آقای جعفرزاده و مخالفین عزیزی هم که صحبت کردند جناب آقایان: سالک و قاضیپور به بسیاری از این ایرادات از جمله اصل (75) هم پرداختند.
طبق ماده (125) فرصتی هم نبود که همکاران پیشنهاد داشته باشند و پیشنهادات خودشان را هم چاپ بکنند و بعد این پیشنهادات مطرح بشود. چون فرصت طرح پیشنهادات هم وجود نداشت عملاً ما در صحن این را نمیتوانیم رسیدگی بکنیم. ممکن است ایراد به کمیسیون قضائی بگیرید که چرا کمیسیون قضائی در مهلت مقرر رسیدگی نکرده؟ شما مطلع هستید با این حجم طرحها و لوایحی که در کمیسیون قضائی وجود دارد این حق را به کمیسیون قضائی بدهید که واقعاً کمیسیون قضائی نمیتواند به این موضوع به دقت و با این فرصت کم رسیدگی کند. الان تعداد طرحها و لوایح یکفوریتی که در کمیسیون قضائی همکار عزیزم جناب آقای ملکشاهی امروز به من میگفت تعداد بسیار زیادی است. شما چگونه انتظار دارید که کمیسیون قضائی یک فرصت محدودی دارد و در طول هفته سه الی چهار ساعت هم فرصت تصمیمگیری دارد، با این مدت طولانی که در هفته (12) ساعت در صحن مباحث مجلس رسیدگی میشود کمیسیونها فرصتشان بسیار ناچیز و محدود است.
من از همکاران عزیز خواهش میکنم، وقتی که طرحها و لوایحی که در کمیسیونها چکشکاری و بحثهای کارشناسی میشود آن وقتی که میآید همکاران (10) روز فرصت دارند پیشنهاد بدهند، اما عملاً فرصت پیشنهاد همکاران هم در اینجا گرفته شده. هیچیک از همکارانی که الان این طرح دارد مطرح میشود پیشنهادی ندادند، عملاً حق نمایندگان هم در اینجا تضییع میشود. همکاران عزیز! اجازه بدهید حداقل به مدت سه ماه این مسکوت بماند، کمیسیون در مدت این سه ماه طبق آییننامه خودش فرصت دارد برود، واقعاً کمیسیون قضائی کارهای بسیار بزرگی را دارد انجام میدهد، این را هم بتواند رسیدگی بکند به نفع مجلس و نظام است و مباحث حقوقی و قضائی که یک مباحث بسیار جدی کشور است. یک قانون و بند عادی نیست، شما میدانید که در این موضوع نزدیک به (36) ماده را میخواهید به کلیاتش رأی بدهید، در حالی که ما فرصت نداشتیم حتی روی این (32) ماده پیشنهادات خودمان را مطرح کنیم و بنویسیم.
عزیزان من! به کمیسیونهای برنامه و بودجه، قضائی و فرهنگی و همه کمیسیونها امروز حق بدهید که واقعاً یک طرح یکفوریتی را نمیرسند یکماهه رسیدگی کنند. همانطور که طبق آییننامه ما وقتی که سؤال از وزیر را مطرح میکنیم و باید (10) روزه بیاید، کجا توانستیم طبق آییننامه بعد از (10) روز وزیر را بیاوریم اینجا پاسخ بدهد و دلیلش چیست؟ دلیلش این است که مجلس وقت ندارد و فرصت پیدا نمیکند، نه اینکه علاقهمند نیست که قانون را مراعات بکند. یقین بدانید مجلس هم دوست دارد آییننامه و قانون را مراعات بکند، اما فرصت پیش نمیآید که بتواند عین آییننامه را مراعات بکند یا اصول دیگر ماده (49) وقتی که گزارشی از کمیسیون داده میشود در واقع هیأترئیسه مکلف است یک هفته بعد در دستور بگذارد. الان تعدادی از گزارشهایی که کمیسیونها میدهند کدامش توانسته ظرف مدت یک هفته در دستور کار قرار بگیرد؟ (قاضیزادههاشمی ـ وقت شما تمام شده) چشم آقای قاضیزاده عزیزم. من از همکاران عزیزم خواهش میکنم به کمیسیونها حق بدهید. الان موضوع کمیسیون برنامه و بودجه همینطور مورد دارد و بسیاری از کمیسیونهایی که طرحهای یکفوریتی دارند این مباحث وجود دارد. اجازه بدهید، به کمیسیونها حق بدهید که بتوانند در یک فرصت بسیار خوب این موضوع را رسیدگی بکنند و یقیناً میتواند بسیار مؤثر و مفید باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، یک مخالف میتواند صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای فرهنگی بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من توجه همکاران عزیز را به رأیی که قبلاً زحمت کشیدند و درخصوص این طرح دادند جلب میکنم و آن ماده (160) آییننامه داخلی است که در توصیف یکفوریت میگوید نیاز فوری جامعه. الان یکی از مهمترین موضوعاتی که در کشور و جامعه ما وجود دارد توقف افراد بعضاً با شخصیتهای احترامآمیز در منطقه، شهر و محله خودشان در زندانها هست. یکبار بازدیدی از یکی از زندانهای کشور داشتم، آنجا از مدیر زندان سؤال کردم که چند درصد زندانیان شما در اثر قرار بازداشت هستند.
اصلاً انتظار نداشتم که ایشان بفرمایند بیش از یکسوم، چه منطقی دارد افراد محترمی که میشود با وثیقه، کفالت و اشکال دیگر آنها را مکلف کرد که در جریان بررسیها و محاکمات در جلسات دادگاه حضور داشته باشند، از دیدار خانواده و سایر مراودات اجتماعیاش محروم کنیم، به خاطر اینکه یک مطلبی درخصوص آنها چه حقوقی و چه کیفری غیرمهم و غیرمؤثر و جزئی باعث شده که آنها را در زندان نگه دارند؟ و مسائلی از این قبیل در این طرح مورد توجه است.
اگر پیشنهاددهندگان مسکوت ماندن این را در جزئیات یا در مادهای از مواد میفرمودند باز قابلیت توجیه داشت، اما درمورد موضوعی که تا این اندازه واضح است و در مرحله کلیات آن کار به این مهمی را که قبلاً مجلس محترم رأی به فوریت آن داده است مسکوت نگه داریم و دوره زندانی شدن افرادی که بعضاً به خاطر مسائلی بسیار جزئی در زندانهای کشور گرفتار هستند تمدید کنیم و تحمیل کردن هزینههای سنگین بر کشور، قوه قضائیه و سازمان زندانها فاقد هر گونه توجیهی است. لذا من از همکاران محترم خواهش میکنم با مسکوت ماندن موافقت نفرمایند و کلیات را رأی بدهند که کمیسیون محترم هم متوجه اهمیت موضوع و فوریت امر شود و در جزئیات در بعضی از مواد میتوانید یا به کمیسیون ارجاع بدهید یا هر تصمیمی که بالاخره گرفتید در مرحله جزئیات محترم است. اما در مرحله رأی به کلیات حتماً با مسکوت ماندن مخالفت بفرمایید. از رأی منفی شما بسیار سپاسگزار خواهم بود.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. پیشنهاد این است که سه ماه مسکوت بماند، آقای کاتب مطرح کردند. حضار 248 نفر، نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
6
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح قانون برنامه و بودجه مصوب سال 1351

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس و همکاران محترم! خدمت شما عرض کنم دستور بعدی درمورد طرح یکفوریتی اصلاح قانون برنامه و بودجه است که این هم ذیل تبصره (2) ماده (145) آییننامه داخلی در دستور قرار گرفته، فوریت آن در 28/9/1396 به تصویب رسیده، چون در موعد مقرر قانونی مورد رسیدگی در کمیسیون قرار نگرفته است الان اصل طرح در دستور مجلس قرار گرفته است.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالفین و موافقین را عرض میکنم. مخالفین: جناب آقای شهباز حسنپور بیگلری نماینده محترم سیرجان و بردسیر، آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی نماینده محترم رشت و آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد. موافقین: سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران، آقای سیدمهدی مقدسی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب و آقای سیدتقی کبیری نماینده محترم خوی و چایپاره. مخالف اول جناب آقای شهباز حسنپوربیگلری در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی ببینید! براساس آییننامه داخلی وقتی مسأله خاصی در کشور اتفاق میافتد بهتر است که ریاست محترم مجلس راجع به آن مطلب نمایندگان را آگاه بنماید. بیش از (22) هزار نفر در کشور در اثر اتفاقی که بین وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه آزاد افتاده، با سهلانگاری مسئولین امر بلاتکلیف هستند. من استدعا میکنم یا اجازه بفرمایید اینجا صحبت کنم یا بعد از وقت اداری صحبت کنم.

علی اردشیرلاریجانی
الان من عرض کردم که از آقای دکتر عارف و کمیسیون آموزش و تحقیقات خواهش میکنم جلسه بگذارند و این موضوع را در اسرع وقت رسیدگی کنند.

شهباز حسن پوربیگلری
جناب آقای دکتر! جمله بعدی؛ خلقالساعه در (12) شب دهها نفر از رؤسای دانشگاهها را برکنار کردهاند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اینها را در کمیسیون بررسی میکنند، شما الان مخالفتتان را بفرمایید.

شهباز حسن پوربیگلری
بسم الله الرحمن الرحیم
مخالفت بنده در رابطه با این موضوع این است که در چهار سال گذشته کمیسیون برنامه و بودجه که میبایستی رسیدگی کند به خاطر اختلاف نظرهایی که بین دولت و مجلس و کارشناسان مرکز پژوهشها بوده به هیچ جمعبندی و نتیجهای نرسیده است. قانون برنامه و بودجه مربوط به سال 1351 است. اصلاً در کشور تعریف بودجه، تعریف طرحهای عمرانی دولت عوض شده است. نظام سیاسی کشور عوض شده است. حتماً این قانون هم باید عوض میشد. تلاش شده تغییر کند، ولی متأسفانه هیچگاه دولتها لایحه ندادهاند، به خاطر اینکه بینظمی موجود به نفع دولتها است. ما این اصل را قبول داریم و ضرورت دارد اصلاح شود. حتماً هم بایستی عوض شود.
کمیسیون نظرشان را به صحن نداده، مخالفت بنده الان این است، چون کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان یک کمیسیون تخصصی، فنی و کمیسیون اصلی که بهتر هم هست، سرور عزیزم جناب آقای دکتر تاجگردون که انشاءالله خداوند شفا عنایت کند، هر چه سریعتر برگردند و از نظرات کارشناسی ایشان بتوانیم استفاده کنیم، تا این لحظه کمیسیون نظرش را نداده است.
پیشنهاده بنده این است که بهتر است از دستور کار خارج شود تا کار کارشناسی توسط کارشناسان محترم دولت و مجلس صورت بپذیرد، بعد از اینکه یک طرح جامع که بتواند نیازهای (50) سال آینده کشور را پاسخگو باشد، در کمیسیون مورد بحث و بررسی قرار بگیرد، اجازه بفرمایید ما از کارشناسان دانشگاه، حوزه، دولت و عزیزان نمایندگان ادوار که در کمیسیونهای تخصصی مجلس بودند، مثل کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون اقتصادی دعوت کنیم، انشاءالله با یک کار کارشناسی مجدداً در کمیسیون مطرح شود و به صحن بیاید.
بنده خواستار این هستم که این طرح از دستور انشاءالله خارج شود تا ما بتوانیم با یک کار دقیق و کارشناسی که پاسخگوی نیازهای کشور باشد به صحن علنی مجلس ارائه بدهیم، هماکنون خیلی از دوستان میدانند که براساس وضعیت قانون فعلی و حتی آنچه که امروز به عنوان طرح یکفوریتی تحت عنوان طرح اصلاح قانون برنامه و بودجه آمده متأسفانه حیاطخلوتهای زیادی را برای شرکتهای خصولتی و دولت باز گذاشته است. ما به دنبال شفافسازی در کشور هستیم. بحث اصلاح قانون برنامه و بودجه باید به گونهای باشد که جلوی هرگونه رانتی را در کشور بگیرد. امضاهای طلایی باید در کشور یک بار برای همیشه محو شود.
این قانونی که فعلاً پیشروی نمایندگان عزیز است پاسخگوی نیازهای امروز کشور ما نیست. خواستار از دستور خارج شدن این طرح هستم، انشاءالله همکاران عزیز بنده که همه از متخصصین و متعهدین و از سرمایههای کشور هستند، چه خواهران و چه برادران به این طرح رأی ندهند تا به کمیسیون برگردد و انشاءالله آنجا با نظرات کارشناسی بتوانیم یک کار ارزشمندی که در تاریخ کشور ماندگار باشد (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، متشکر) به عنوان هدیهای از مجلس دهم به صحن علنی سپرده شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. موافق اول سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر هستند، بفرمایید.

سیده فاطمه ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و احترام خدمت همکاران گرامی و ملت شریف ایران. در ابتدا از وزیر علوم میخواهم مشکلی که برای دانشجویان دانشگاه آزاد پیش آمده سریعتر اقدام کند و آنها را از بلاتکلیفی در بیاورد.
اما موافقتم راجع به این طرح اصلاح قانون برنامه و بودجه، این طرحی که با تعداد زیادی از امضاهای همکاران محترم تقدیم هیأترئیسه شده و یکسری اصلاحاتی را در قانون برنامه بودجه در نظر گرفته شده که مطابق اصل (52) قانون اساسی و یکسری قوانین دیگر و هدف اصلی از این طرح همان مسأله شفافسازی است و اینکه ما موارد خیلی زیادی را میبینیم که ابهامات زیادی به وجود میآید و اینکه اطلاعات لازم مخصوصاً در مسأله مالیات در اختیار قرار نمیگیرد و یکی از موارد خوبی که در این طرح در نظر گرفته شده اینکه افشای اطلاعات مربوط به مدیریت مالیه عمومی و ایجاد امکان دسترسی عام به عملکرد سازمانهای اداری و مدیریتی کارگزاران و استقرار نظامهای نظارت و حسابرسی مستقل. یعنی یک کمبودی که ما داریم همین بعد نظارت و شفافسازی است. مخصوصاً مشکلات اقتصادی که الان به وجود آمده، هر چقدر این دستگاههای نظارتی بتوانند تقویت پیدا کنند ما کمتر شاهد این نابسامانیها در این وضعیت اقتصادی میشویم. از مواردی که اینجا هم اشاره شده در دلایل توجیهی که برای ارائه این طرح در نظر گرفته شده ساماندهی مدیریت بخش عمومی است. ما میبینیم که الان در همه زمینههای اقتصادی یک مقدار نگرانیهایی وجود دارد و این ساماندهی مدیریت بخش عمومی باعث میشود اطمینان را برای عزیزانی که میخواهند شرکت کنند ایجاد کند و اینکه مولد بودن و مؤثر و مفید بودن فرآیندهای وصول و مصرف منابع عمومی را اینجا روشن و شفاف میکند.
مورد دیگری هم که اینجا به نظر من قابل اهمیت است و باید ذکر شود برابری زمینههای مشارکت همگان از طریق استمرار برنامههای تمرکززدایی و تلاش برای انتقال توانمندیهای دولت مرکزی و واحدهای مدیریتی در مناطق و استانها. یعنی استانها هم در زمینه مشارکت قوی و قدرتمند میشوند و اینکه همه برنامهها فقط در تهران و پایتخت تمرکز پیدا نمیکند و استانها هم بتوانند از این منابع و فرصتها استفاده کنند و همینطور تجدید ساختار مالیه عمومی، همه اینها از موارد مثبتی است که در این طرح در نظر گرفته شده، کار کارشناسی در کمیسیون بودجه انجام شده و همینطور از مرکز پژوهشها و بانک مرکزی و وزارت اقتصادی دعوت شده، همه نظراتشان را گفتند و به تصویب اکثر اعضای کمیسیون برنامه و بودجه رسیده است. مخالف محترم هم مخالفت جدی نداشته و بیشتر نظرش این بود که کار کارشناسی کمتر شده است. حالا وقتی که کلیات این الان رأی بیاورد قطعاً در جزئیات اگر مخالفت و نظری هست به کمیسیون ارجاع میشود. لذا من از همکاران محترم میخواهم که به این طرح رأی موافق بدهند، خیلی ممنون و تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. مخالف بعدی جناب آقای غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی هستند، بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! امروز خیلی اطراف شما مشغول است، با عرض پوزش شما اشرافیت به مباحثی که مطرح میشود ندارید. نه به تذکرات توجه میکنید، نه به اخطارها. آقای دکتر لاریجانی! مثل طرح قبلی یک اخطار قانون اساسی دارم و آن این است که ذیل ماده (96) این طرح دولت را الزام به ارائه لایحه کرده و این مغایر اصل (74) قانون اساسی است. آقای دکتر لاریجانی! اصلاً در جلسه تشریف دارید؟ من خواهش میکنم. (رئیس ـ بفرمایید) خدمت حضرتعالی عرض کردم، ذیل ماده (96) یک عبارتی آورده و دولت را الزام به ارائه لایحه کرده است. این مغایر اصل (74) قانون اساسی است و من از محضر جنابعالی تمنا دارم یک عنایتی بفرمایید و به این ایرادات توجه کنید. اگر اخطار قانون اساسی را وارد میدانید فبهاالمراد، اگر نه من ادامه بدهم، هر طور که حضرتعالی صلاح میدانید.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این مسائل چون در جزئیات است سر جایش میتوانید اخطارتان را بدهید و رسیدگی کنیم. کلیاتش را بفرمایید.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
آقای دکتر! حرفی نیست، دفعه قبل هم همین را فرمودید، ولی جنابعالی استادید، میدانید بالاخره مغایرتهایی با قانون اساسی دارد که بعداً در شورای نگهبان دچار مشکل میشود. آقای دکتر! چند تا ایراد را میگویم، عنایت بفرمایید. قانون برنامه و بودجه کشور در سال 51 تصویب شده و این الان دارد آن را نسخ میکند و باید در قالب طرح برنامه و بودجه میآمد. اشکالات شکلی زیادی دارد، ولی بعضی از اشکالات همین الان که ما داریم قانون مینویسیم اصلاً وارد نیست.
عنایت بفرمایید! مثلاً بند (8) ماده (1) میگوید: «سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور». یکی به من بگوید این سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور کجاست؟ اینها الان تفکیک شده، دو تا سازمان شده، ما یک برنامه و بودجه و یک اداری و استخدامی داریم. اصلاً برای ما پسندیده نیست، مردم به ما میگویند خدایا! اینها که دارند همین الان قانون مینویسند نمیدانند سازمانهایشان تفکیک شده است. بنابراین من خواهش میکنم جهت حفظ حیثیت مجلس این چیزهایی که الان نوشته میشود مثل روز روشن است که دچار اشکالات اساسی است.
عنایت بفرمایید! برخی اصلاحات مثل کنترل مالی، آن هم یک بار در ماده (99) طرح باید اصلاح شود. بعضی از اصطلاحات اصلاً پیشبینی نشده، مثلاً پیام بودجه چیست، اسناد پشتیبانی در قانون نیامده، بعضی از مواد (8)، (38) و (111) در متون قانون آمده است. آقای دکتر! تعریف دستگاه اجرایی اعم از وزارتخانه و مؤسسات دولتی قبلاً در قانون آمده و این تعاریفی که شده اشتباه است، اشکال دارد. شش مصداق برای این دستگاه اجرایی آوردن که به تعاریف دستگاه اجرایی در تناقض است. من تعجب میکنم، در ماده (21) به ماده (21) قانون برنامه چهارم توسعه ارجاع شده، آن هم در تبصره ذیل ماده (41). قانون چهارم توسعه هفت، هشت، ده سالی است تمام شده و استناد به آن با توجه به اینکه اعتبار قانونی آن به اتمام رسیده برای ما خیلی پسندیده نیست. قسمت اول ماده (47) طرح درخصوص تاریخ تقدیم لایحه بودجه به مجلس به ماده (186) خود قانون آییننامه داخلی مغایرت دارد. آقای لاریجانی! ماده (49) طرح به نحو مبهمی است و مراد لایحه بودجه است یا قانون بودجه؟ این اصلاً درست نیست، برای ما بد است، یک چیزی را داریم مینویسیم، خودمان نمیدانیم، البته بنده که جزء طراحان آن نبودم، این ایراد به طراحان وارد است که این لایحه بودجه مد نظر شماست یا قانون بودجه؟ در ماده (68) به دستگاههای موضوع ماده (14) ایراد گرفته شده، من فکر میکنم احتمالاً منظورشان بند (14) ماده (1) بوده است. یعنی حتی آدرسهایی که در طرح آمده اشکال دارد.
آقای دکتر! تأکید میکنم و دوباره عنوان میکنم، الزام دولت به ارائه لایحه مغایر اصل (74) قانون اساسی است. حکم ماده (123) این طرح مبنی بر انتخاب رئیس دیوان محاسبات برای دوره هفتساله مغایر ماده (11) قانون دیوان محاسبات عمومی کشور است و مفاد ماده (129) طرح درخصوص تاریخ ارسال گزارش دیوان محاسبات با بند (1) ماده (221) قانون آییننامه داخلی مجلس در مغایرت است.
پس ملاحظه فرمودید بخش اعظم از این موادی که آورده شده هم با قوانین جاری کشور و هم با آییننامههای ما که آدرسهایش را ذکر کردم در مغایرت است. بعضی از چیزهای آن اصلاً اشکال دارد، استناد آن به قانون برنامه چهارم اشکال دارد. اینکه هنوز مشخص نیست مراد این طراحان (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون) لایحه بوده یا قانون دچار اشکال است. بعضی از جاها در دستگاههای اجرایی، شما داشتید صحبت میکردید که شاید هم بیتقصیر باشید، اینها هم دچار اشکال است. بنابراین من از جنابعالی خواهش میکنم، همان پیشنهادی که برادر خوبم آقای حسنپوربیگلری دادند، این به کمیسیون برگردد و برادر خوبمان جناب آقای دکتر تاجگردون هم که برایشان آرزوی سلامتی میکنیم برگردند و این یک کار کارشناسی حرفهای شود و انشاءالله به صحن برگردد. مراد اجرای قانون است. آقای دکتر لاریجانی! من اجازه میخواهم یک تذکر هم بدهم. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون آقای جعفرزاده، وقتتان تمام است) چشم، اطاعت میشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
ببخشید آقای جعفرزاده، خیلی عذر میخواهم. جناب آقای مقدسی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب موافق بعدی هستند، بفرمایید.

سیدمهدی مقدسی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته تربیت بدنی را خدمت همه ورزشکاران عزیز و دستاندرکاران تبریک عرض میکنم. قبل از هر سخنی از وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ریاست محترم دانشگاه آزاد کشور انتظار دارم مشکلات دانشجویانی که قبول شدند، ثبتنام کردند و برایشان تعهد ایجاد شده، انشاءالله این مشکلات را هر چه زودتر برطرف کنند و برای مردم و دانشجویان دغدغه ایجاد نکنند.
اما درخصوص موافقت بنده، اینکه اگر ما در مدیریت عمومی بتوانیم بحث اقتصادی بودن و مولد بودن را مطرح کنیم یقیناً در شفافیت کمک میکند. موضوع بعدی این است که ما با این روش و اصلاحیه اختیارات استانها را بیشتر میکنیم، زمینه را برای مشارکت همگان در حوزه نظارت بیشتر میکنیم و در مسیر شفافیت قدم برداشته میشود. بنابراین یکی از موضوعات مهم این است که با اصلاح این موضوع اختیارات استانها خود به خود بیشتر میشود. بحث کلی این است که اگر ما حوزه نظارت را در یک اتاق شیشهای بیاوریم و در آن شفافیت ایجاد کنیم، یقیناً اثربخشی آن بیشتر است. ما نباید نگران این موضوع باشیم.
جناب آقای جعفرپور همکار بسیار عزیزم جزء طراحان و امضاکنندگان بودند. من تعجب کردم که چرا به عنوان مخالف ثبتنام کردند. به هر تقدیر نظراتشان قابل احترام است، ولی بحث کلی این است که ما هر چه بتوانیم در این قانون حوزه نظارت را شفافتر کنیم میتوانیم یک مدیریت بهتری را اعمال کنیم، ببینیم که اینها مولد هستند، اقتصادی بودند و بحث شفافیت در عملکرد، پاسخگویی در درآمدها و هزینهها، اینکه ما حوزه نظارت را کمی وسیعتر ببینیم. بنابراین بنده با اعتقاد به اینکه این کار میتواند شفافیت را بیشتر کند و به کار کمک کند، از همکاران عزیز تقاضا دارم به این موضوع رأی بدهند و میتواند زمینه رشد را فراهم کند. یقیناً اگر اشکالات و اصلاحاتی هم لازم باید که اشاره کردند این قابل حل است، میشود اصلاح کرد. ولی اصل موضوع میتواند کمک کند و امیدوار هستم که همکاران به این موضوع توجه ویژهای را داشته باشند.
فراکسیون دانشگاه آزاد هم با بحثی که مطرح کردند درخصوص موضوعاتی که اشاره شد برای دانشجویان دانشگاه آزاد جلسهای دارد، امیدوار هستم که سرجمع یک حرکتی هم وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه آزاد انجام بدهند و هر چه زودتر دغدغه این عزیزان را برطرف کنند. از لطف و محبت شما سپاسگزارم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. البته منظور جناب آقای مقدسی آقای جعفرزادهایمنآبادی بود، نه آقای جعفرپور. مخالف بعدی آقای یحیی کمالیپور نماینده محترم جیرفت و عنبرآباد هستند، بفرمایید.

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر همه همکاران ارزشمند و ملت شریف ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. قبل از اینکه من به بیان مخالفت بپردازم از این گلهمند هستم که در این شرایط جامعه باز هر از چندگاهی مسئولین کارهایی را انجام میدهند که برای مردم ما دغدغه ایجاد میکنند. امروز گناه (22) هزار دانشجو در سراسر کشور که با اعلام این آقایان آمدند ثبتنام کردند، شهریه پرداختند، سر کلاسها رفتند و امروز اخراج شدند چیست؟ چه کسی میخواهد جواب این ندانمکاریهای مسئولین را بدهد؟ تا کی باید مردم تاوان این گرفتاریها را پرداخت کنند؟ ما هر چه سریعتر از وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد میخواهیم که از جوانان این مرز و بوم رفع دغدغه کنند که این روزها به شدت نگران هستند.
اما در باب مخالفت باید اعلام کنیم، عزیزان من، نور چشمان من، خواهران و برادران! ما در مقام قانونگذاری برای این کشور هستیم. در موضع قانونگذاری ما باید در دو جهت نگاه عمیق و کارشناسانه داشته باشیم. یک در شکل و دو در ماهیت. آنچه به عنوان این طرح در اصلاح قانون برنامه و بودجه کشور بیان شده است واجد ایرادات شکلی و ماهیتی هم در تقنین و هم در اجرا است. ما میخواهیم کدام قانون مادر را اصلاح کنیم؟ با کدام شیوه، با کدام روش و با کدام ادبیات و بیان؟ در ادبیاتمان از ابتدای ماده اصلاحی تا انتها پر از واژههای ابهامآور و تردیدآور است. در ماهیت موضوع هم وقتی نگاه میکنیم این قانونی را که میخواهیم تصویب کنیم سهم دولت در مقام اجرا کجاست؟ نظر کارشناسی دولت کجاست؟
الان در برنامه و بودجه کشور لایحهای برای اصلاح این قانون در حال تنظیم است که صددرصد با روح و مفاد و مصداق و عنوان این طرح پیشنهادی در تعارض است. عزیزان من! به نظر من آنچه که میتواند خیر و صلاح مجلس در تصویب این طرح باشد این است، همانگونه که همکاران ارزشمند دیگر هم نظر دادند این طرح به کمیسیون برگردد و در آینده نزدیک که لایحه دولت تقدیم میشود اینها با هم ادغام شوند و از نظرات کارشناسی استفاده بشود و ما بتوانیم در فضایی مناسب، در وقت مناسب هم آن ایرادات شکلی وارده بر این طرح را رفع بکنیم و هم از حیث ماهیتی به شرایطی بپردازیم که بتواند گرهگشای از کار و مشکلات مردم باشد. امروز، همین الان سازمان برنامه و بودجه کشور متأسفانه فقط بودجه شده، برنامه نیست. این سازمان برای اهداف آینده و چشماندازهای آینده کشور چه کاری را تا الان انجام داده؟ تمام کارشناسان با این نهاد عریض و طویل آمدند خلاصه در بودجه شدند و تکلیف بودجه هم معلوم است و معلوم نیست به کدام ناکجاآباد میرود.
عزیزان من، نور چشمان من، برادران من و خواهران من! بیاییم با دقت هرچه تمامتر به این طرح رأی منفی و مخالف بدهیم تا بتوانیم در قانونگذاری کشورمان مفید و مؤثر واقع بشویم، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، موافق آخر جناب آقای سیدتقی کبیری نماینده محترم خوی و چایپاره هستند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران عزیز و همچنین با توجه به اینکه ریاست جلسه هم تغییر پیدا کرد، به جناب آقای دکتر پزشکیان هم خیرمقدم عرض میکنم. قبل از اعلان موافقت با این طرح این نکته را متذکر میشوم که هیأترئیسه محترم مجلس یک برنامهای را داشته باشند برای مشکلی که در طی این هفته اخیر بر تعدادی از دانشجویان عزیزمان در دانشگاه آزاد اسلامی به وجود آمده، دانشجویانی که سر کلاسهای درس نشستند و بیتدبیریها موجب شده این دغدغه برای این دانشجویان و خانوادههای محترم ایشان به وجود آمده. از وزارت بهداشت هم درخواست میکنم که سریعاً به مشکل این عزیزان رسیدگی بکند.
همکاران عزیز! طرحی که ارائه داده شده در اجرای اصل (52) قانون اساسی طرحی است که اصلاح قانون برنامه و بودجه را در نظر دارد. ویژگیهایی که این طرح دارد که البته در بحث یکفوریت این طرح هست اینکه اولاً بحث مدیریت منابع و هزینه یک مدیریت کارآمد خواهد بود، به دلیل اینکه مؤثر بودن و مفید بودن در بحث منابع و مصارف یکی از مسائل اساسی است که این طرح مد نظر قرار داده. نکته دومی که در ذهن طراحان این طرح بوده شفافیت در بودجهریزی و برنامه و بودجه کشور هست. آن دغدغهای که همه همکاران عزیز ما دارند که شفافیت و امکان دسترسی عامه مردم به عملکرد سازمانهای اداری و مدیریتی کارگزاران اتفاق بیفتد در طرح موجود مد نظر قرار گرفته، همان نکته بسیار حساسی است که باید عنایت داشته باشند.
نکته سومی که دلیل موافقت بنده با این طرح است موضوع تمرکززدایی است. عزیزان! نقشی که در این طرح برای استانها لحاظ شده یکی از نکات مثبت این طرح است. طبیعی است که امروز ما نیازمند به تمرکززدایی و ارائه و ایجاد نقش بیشتر برای استانها هستیم و آخرین نکتهای که قابل توجه هست مسأله جایگاه قوه مقننه و مجریه و تفکیکسازی و جداسازی این دو قوه در برنامهریزی هست. همان نکتهای که اصل (52) قانون اساسی هم به این اشاره کرده. در اصل (52) آمده «بودجه سالانه کل کشور به ترتیبی که در قانون مقرر میشود از طرف دولت تهیه و برای رسیدگی و تصویب به مجلس شورای اسلامی تسلیم میگردد». لذا در این طرح، تفکیک شده و جایگاه هر دو قوه؛ هم قوه مقننه، هم قوه مجریه در بحث برنامهریزی و بودجهریزی مورد توجه و عنایت قرار گرفته. لذا من از همکاران عزیز درخواست میکنم به این طرح رأی مثبت بدهند، هرچند که برخی از مخالفان محترم مطرح کردند که دولت علیالقاعده بایستی لایحه بدهد. بله، اصل بر این است، اما اگر دولت در موضوعی لایحه ارائه ندهد طبیعتاً این تکلیف مجلس و همکاران عزیز هست که در قالب طرح این را ارائه بدهند. ممنون و تشکر.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! مخالف و موافق تمام شد، دولت باید صحبت کند.
7
تصویب تقاضای مسکوت ماندن طرح اصلاح قانون برنامه و بودجه مصوب سال 1351 به مدت شش ماه

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از رأیگیری، جمعی از همکاران طبق ماده (195) درخواست مسکوت ماندن کردند. آقای لاهوتی به عنوان متقاضی مسکوت ماندن برای شش ماه بفرمایید.

مسعود پزشکیان

مهرداد لاهوتی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا بنده تذکری را خدمت وزیر محترم علوم عرض بکنم. این اتفاقی که در دانشگاههای آزاد کشور افتاده، مگر میشود دانشجو ثبتنام بکند، آقای دکتر پزشکیان! این اتفاقی که در دانشگاه آزاد افتاده را من خواهش میکنم جنابعالی هم درایت بکنید. دانشجو رفته ثبتنام کرده این را پذیرشش نمیکنند. کمیسیون آموزش عالی، فراکسیون دانشگاهها واقعاً همه بسیج بشوند بتوانیم این مشکل را حل بکنیم.
اما دوستان ببینید! این طرحی را که عنوان شد برادر خوب ما جناب آقای دکتر جعفرزاده هم در کمیسیون حضور داشتند. علت مخالفت ایشان هم همین بوده. ما حتی از رؤسای کمیسیونهای سازمان برنامه و بودجه گذشته هم در کمیسیون دعوت کردیم. یعنی مفصلاً شاید در چندین جلسه متوالی ما بحث کردیم و آقای دکتر پزشکیان! واقعاً نتوانستیم به یک نتیجه برسیم. یعنی واقعاً حتی از تجربیات رؤسای کمیسیونهای برنامه و بودجه قبلی استفاده کردیم، همه آنها مخالف این طرح بودند. علت اینکه کمیسیون نتوانست تصمیمگیری بکند تعلل و قصور نبود. محتوای طرح به گونهای بود که در کمیسیون برنامه و بودجه خود برادر خوب ما، استاد همه ما در بحث برنامه و بودجه جناب آقای تاجگردون که طراح اصلی این قضیه بود در کمیسیون چندین جلسه متوالی گذاشتیم، روی این قضیه کار کردیم، نتوانستیم واقعاً به نتیجه مثبت برسیم. الان برای کاری که ما در کمیسیون نتوانستیم به یک جمعبندی مفصل برسیم، از همه اساتید، از همه صاحبنظران این کشور هم دعوت کردیم نتوانستیم الان موضوع این است که به استناد بند (2) ماده (145) آییننامه میخواهیم در صحن علنی مستقیماً، شما به ایرادی که اداره قوانین گرفته برگردید. اداره قوانین مجلس شورای اسلامی (21) ایراد به این طرح گرفته، من دیگر عرایضم را تمام میکنم.
خواهش بنده این هست، یک طرح مفصلی هست و نیاز به بازنگری دارد، نیاز دارد طراحان یک بار دیگر بنشینند این را تغییر بدهند ما ببریم در کمیسیون برنامه و بودجه رویش کار بکنیم و یک قانون جامعی داشته باشیم. ما تقاضایمان از شما این است که اجازه بدهید یک فاصله شش ماه این طرح مسکوت بماند ما اصلاحات را در طرح انجام بدهیم مجدداً به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع بدهیم و بعد از کمیسیون برنامه و بودجه به صحن ارجاع بشود. الان مستقیماً رسیدگی کردن کار خوبی نیست و در نهایت همین قانون موجودی که امروز در کشور داریم با آن قانون داریم اداره میکنیم و به نظر من قانون جامع و کامل هست و نیاز به (رفع) ایرادات جزئی دارد که باید بررسی و حل بشود انشاءالله ما بتوانیم آن ایرادات را برطرف بکنیم. درخواست را خواهش میکنم دوستان اجابت بفرمایند، متشکر.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای ابطحی مخالف هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
سلام علیکم و رحمه الله
قبل از اعلام مخالفت همین بحث دانشگاه آزاد، مسأله وزارت علوم در پذیرش دانشجویان رشته پزشکی و همچنین تذکر به وزیر بهداشت به خاطر کمبود داروهای بیماریهای خاص مثل پارکینسون تذکر میدهم. انشاءالله که تدبیری بیندیشند الان این بیماران و مریضان به سختی دارو را پیدا میکنند.
اما بحث مخالفت من، دوستان و همکاران! قانون برنامه و بودجه مصوب سال 51 هست، 10/12/51 قبل از انقلاب. براساس این قانون که برگرفته از قوانین غربی، به ویژه آمریکا هست کشور را در هر سال با بودجهنویسیهای مختلف اداره میکنیم. نتیجه آن چه شده؟ نتیجهاش این است که نه وحدت بودجه رعایت میشود و نه شمولیت آن رعایت میشود، نه مطابقت آن با برنامههای توسعه رعایت میشود. الان ما بودجه 98 را داریم، قانون اساسی تکلیف میکند که بودجه براساس قانون وضع بشود، کدام قانون؟ همین قانون سال 51. با توجه به تطور جامعه، ساحتهای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و غیره و سرعت روزافزون بهکارگیری نرمافزارها در حوزه قانونگذاری اگر ما بیاییم این را مسکوت بگذاریم یعنی از سال 98 عبور کردیم.
من به اندیشه و نظر دوستانی که طراح مسکوت گذاشتن بودند احترام میگذارم، مخصوصاً برادر گرامی ما جناب آقای لاهوتی عزیز، اما باید توجه داشت اگر کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به این نتیجه رسیده این را باید سالهای قبل حداقل از (30) سال قبل ما باید که ورود پیدا میکردیم و این قانون را اصلاح میکردیم. اصل شفافیت بودجه کجا است؟ ما طبق قانون سال 51 بر چه مبنا این شفافیت بودجه و بودجهریزی بر مبنای عملکرد را در نظر میگیریم؟ دوستان ما زحمت کشیدند، من نمیگویم این طرح کامل و جامع است، ولی اینکه شما بیندازید و مسکوتش کنید یعنی دومرتبه احاله به زمان آینده و در نتیجه فرصت را از دست دادن. شما یک سال دیگر وقت دارید برای بودجهنویسی، سال 98 و 99. 98 را که با مسکوت گذاشتن از دست میدهید، 99 هم معلوم نیست که سرانجام این چه خواهد شد. من به جد از دوستان میخواهم با طرح مسکوت گذاشتن این طرح مخالفت کنند. حالا طرح پیشین هم که مخالفت شد کمیسیون رفت چکشکاری شد، اشکالی ندارد، ولی اینکه برای سه ماه مسکوت بماند، یعنی ما بیاییم دست روی دست بگذاریم تا ببینیم چه خواهد شد. بودجه 98 هم میآید همچنان بر مبنای پیشین، اینکه راهحل نیست. عزیزان! زحمت کشیده شده و براساس نیازهای داخلی و تجربیات این چند سال بعد از انقلاب این طرح آماده شده. حالا اگر شما نظرات و پیشنهاد و تکملهای دارید انجام بدهید. با مسکوت گذاشتن کار حل نخواهد شد. والسلام علیکم

مسعود پزشکیان
متشکرم. حضار 238 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به مسکوت ماندن طرح اعلام بفرمایید. (قاضیزادههاشمی ـ در درخواست مسکوت ماندن فقط یک مخالف میتواند صحبت کند، ماده 195) پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. شش ماه مسکوت میماند.
8
ناطقان جلسه آقایان: علی جلیلیشیشوان، محمدعلی پورمختار، بهرام پارسایی، حسین مقصودی و حیدرعلی عابدی

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علی جلیلی نماینده محترم مراغه و عجبشیر.
ـ آقای محمدعلی پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ.
ـ آقای بهرام پارسایی نماینده محترم شیراز.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن.
ـ آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر علی جلیلی نماینده محترم مراغه و عجبشیر دعوت میکنیم در خدمت ایشان برای مدت هفت دقیقه باشیم، بفرمایید.

علی جلیلی شیشوان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
درود بر متذکران و گویندگان راه حقیقت. همکاران گرامی! وضعیت موجود حاکی از مشکلاتی اعم از فقر سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و حتی فقر بهداشت روان و هزاران فقر دیگر میباشد. همه پدیدههای خطرناک به این دلیل است که هیچ موقع پیشنهادهای دانشمندان و محققان دانشگاهی را نتوانستهایم و یا نخواستهایم که پذیرا باشیم و به پیرامون سؤالات برخاسته از حقیقت و صداقت آنها پاسخ منطقی بدهیم. به خاطر همین پدیدههای ناصواب از محیطهای آموزشی خیلی فاصله گرفتهاند، در صورتی که راهحل تمامی مسائل و مصائب در دست دانشمندان و فرهیختگان دانشگاهی میباشد. با وجود همه غفلتها فراگیر شدن حق و حقیقت را نمیتوان محدود کرد و گسترهای که ایجاد میکند هر لحظه افقآفرینی میکند. پنهانکاری در آن محال است، پس نباید به جای تفاهم با دوستداری علم و اندیشه در ترجیعبندی جملات خود از تقابل و علمستیزی استفاده بکنیم، چرا که نقص تاریکی هیچ موقع کامل نمیگردد و کل جامعه فراتر از اندیشه معلمان نمیتواند رشد بکند. ما به خاطر همین آسیبهای اجتماعی را روز به روز رو به افزایش میبینیم. واقعیتهای پیشرو گرچه ممکن است ارائه دلیلی از ملاحظات بیکاری، استبداد، ظلم و اهمالکاری و فاجعهسازی باشد، ولی کمال اهمیت را در مبارزه با وضع موجود و وضع مطلوب رقم میزند. اگر تصور شود شکاف حاصل از آنها با دلار پر میشود این خودش فاجعه اجتماعی است، یعنی راهبردی برای تسخیر و مغلوب کردن نوآوریها و کنجکاویها میباشد و به واسطه آنها نفوذهایی که پیوسته تمایل به معاوضه پرسش و واگراییهای رفتار نوعدوستی و همدلی دارد در شرایط جنگ اقتصادی دلار بیشتر از انسان ارزش پیدا میکند و این رابطه مناسب و شایستهای نیست. در جمهوری اسلامی انسانها را نباید به خاطر دلار اسیر کنیم، چرا که انسانها صنع دست خداوند هستند که در اولویت اولی قرار دارند. دلار و پول کار دستی از انسان در درجه کهتر اهمیت قرار دارد، متأسفانه امروز در جامعه ما پول و دلار ارباب و انسان، بنده آن میباشد.
بدین سبب جهتگیری سازشی هر لحظه اوج میگیرد، برای رویارویی با این شرایط، فصلالخطاب گفتهها و اعمال ما این جمله باشد؛ حقوق برابر برای همه و امتیاز ویژه برای هیچکس. از آنجا که افراد مسئول از بطن مردم برمیخیزند باید با تکیه بر همراهی مردم برای آنان کاری انجام دهند و در جایگاهی قرار نگیرند که به دلیل عدم استفاده از منابع موجود حقوق مردم را نادیده انگارند.
نباید ابزار حکومت در جهت ترقی منافع کسی که موقعیتی برای تأمین نعمات از منابع قدرت دارد مورد استفاده قرار گیرد. همه موارد مطروحه به خاطر این است که علیه کسب صادقانه ثروت اختلاف میافروزیم و تمایلی برای سست کردن صنعت، اقتصاد و عقل معاش داریم. در صورتی که میتوانیم برعکس این موضوعات نرخ و شدت نهفتگی رفتار را طوری تعریف کنیم که تمامی شهروندان، حق محفوظ داشتن برخورداری از پیشرفت کاری خود را داشته باشند و به هر شهروند ایران اسلامی بزرگترین محرک را برای زحمتی صادقانه عطا نماییم. آن زمانی که به حقوق انسانها بیشترین احترام گذاشته میشود حقوق مالکیت محفوظتر میماند که متأسفانه کشورهای جهان سوم از نبود این حقوق مالکیت در رنج هستند و کشور ما نیز مستثنی از آن کشورها نمیتواند باشد.
بیایید همگی با هم یکصدا با انسجام بیشتر تلاش بکنیم برای مدنیتی که در آن هر عضو اجتماع مطابق شایستگی و لیاقت خود سهم ببرد. بیایید جامعهای را ساماندهی بکنیم که در آن هیچکس حق نداشته باشد از اجتماع، بیش از پاداش منصفانه برای خدمات خود انتظار داشته باشد. همراه شویم برای وضع قانونی که هیچکس حق ندارد از اجتماع بیشتر از پاداش منصفانه برای خدماتی که به جامعه ارائه میکند چشمداشتی داشته باشد. اگر بیش از این طلب کند اعتماد و یقین داشته باشیم که به بهای ضرر دیگری منجر خواهد شد. در این صورت ناعادلانه نخواهد بود که مانع بیعدالتی خود در حق دیگران گردیم.
همکاران عزیز! بیایید ناظر باشیم، بیایید نظارت بکنیم به کار کسی که میخواهد، خواه به واسطه قانون و خواه به خواسته قانونگریزی به حقوق دیگران تعدی و تجاوز بکند. شرافت و شجاعت داشته باشیم، بگوییم در هر مقام و پستی که باشی تو هرگز نباید چنین بداخلاقی را مرتکب گردی. در بستر کنونی در برابر چنین دیدگاهی شمار نسبتاً کوچک، اما در عین حال به لحاظ سیاسی و مالی بسیار نیرومند، صفآرایی کردهاند که حقیقتاً به واسطه خط مشیهای ظالمانه آنها بیشتر از همه منتفع میشوند و شمار بزرگی را به لحاظ نیاز به وابستگی خود به نام چنین گروههایی آمیخته میکنند که حمایت آنها به اصول متخاصم آنها براساس آموزههای پیشین عرضه میگردد. چنین گروههایی با هر عذر و بهانهای برای واگذاری و کنترل پول کاغذی مردم به بانکها تلاش میکنند تا بانکها دوبرابر و تولیدکنندگان، یکبرابر سود کنند. با این کار فکر میکنند مردم را فریب میدهند، در صورتی که خودشان را فریب دادهاند. در حالت کلی برای برونرفت از این مشکل، لازم است کارهای ضررده را به عنوان کار غیراخلاقی و حتی جنایتکارانه تلقی کنیم تا این آماج ارزیابی شود که چه سهمی از سیاستهای جدید، حق بقاء پیدا میکند.
حتماً دستاندرکاران چنین سیاستی شواهد جدید از وداع با ایدههای اولیه خود و همچنین تملقگویی بینقصشان خصوصاً در ملاحظات مالی دارند. با این وجود نباید از مسأله حیرتآور جنگ اقتصادی طفره رویم، باید تمام کشور فارغ از حزب و جناح برای پیروزی از این جنگ تلاش کنیم و چریکهای جنگ اقتصادی را تحسین نماییم تا پیروزمندانه مزیت سیاسی حاصله را برای آیندگان به یادگار بگذاریم که منبعد در تله خطر شرارتهای متخصصان گرفتار نشوند و استقلال خودشان را محدود ننمایند. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر جلیلی نماینده محترم مراغه و عجبشیر تشکر میکنیم. از جناب آقای دکتر محمدعلی پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ دعوت میکنیم، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بدهید میهمانها را هم بخوانم، مثل اینکه میخواهند تشریف ببرند.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه سپهر از منطقه (1) تهران.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه شهید دستغیب از منطقه (9) تهران خیلی خوشآمدید. آقای پورمختار بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت ملت بزرگوار و شریف ایران اسلامی و شما نمایندگان محترم و عزیز عرض سلام و خداقوت دارم. یاد و نام تمام شهدا خصوصاً شهدای پنجم آبان سال 57 شهرستان کبودرآهنگ را که پیشگام مبارزه با رژیم ستمشاهی بودند گرامی میداریم و به همین مناسبت روز شهرستان کبودرآهنگ را که برای بزرگداشت و پاسداشت شهدا و بزرگان این شهرستان نامگذاری شده تبریک عرض میکنم.
برگزاری رویداد جهانی گردشگری 2018 در استان همدان و انتخاب این استان به عنوان پایتخت گردشگری، امکان بزرگی است که انشاءاللهتعالی مسئولین محترم و مدیران استانی مخصوصاً سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از حضور (170) کشور که در آبانماه اتفاق خواهد افتاد حداکثر بهره را برای تأثیرگذاری فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشند.
اربعین است و یکبار دیگر حضور میلیونها عاشق و دلداده اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) در کربلای معلی حماسهآفرین خواهد بود و اتحاد و اتفاق ملل حول ولایت سیدالشهدا (علیهالسلام) را به نمایش خواهد گذاشت.
قیام امام حسین (علیهالسلام) دارای درسهای فراوانی است که باید آنها را بشناسیم و به کار بندیم، از جمله این درسها نقش خواص بیبصیرت در وقوع این فاجعه تاریخی است. از دنیاطلبان، پست و مسئولیتخواهان، ورشکستگان سیاسی، تا ترسوها از قدرت پوشالی معاویه و یزید و مذاکرهطلبان با باطل در برابر امام جبهه گرفتند. امروز همین ناکثین در مقابل ولی و علی زمان ایستاده و قبله خود را غرب و آمریکای جنایتکار قرار دادهاند. البته حضور و پشتیبانی میلیونها دلباخته ولایت از رهبر عزیز عرصه را بر بدخواهان تنگ کرده است. گرچه هر از چندی شاهد حرکات مذبوحانه و ایذایی آنان هستیم، ولی حق پیروز است.
قتل جمال خاشقچی توسط عربستان و به دستور ولیعهد هوسران و نوکر آمریکا و حمایتهای بیدریغ ترامپ مهر باطلی بر تمام ادعاهای حقوق بشری آمریکا است. خداوند در حال رسوا کردن دروغگویان است. آمریکا که ایران را به رفتارهای ضد حقوق بشری متهم میکند امروز در رأس حامیان رژیم ضدبشری آلسعود قرار گرفته و با خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل چهره ضدانسانی خود را افشا و مردم جهان و ایران را بیش از پیش از نیات پلیدش آگاه ساخت. آیا با چنین رژیمی میتوان مذاکره کرد؟ آیا با چنین رژیمی میتوان کنار آمد؟ آیا حرفهای سران این دولت جنایتکار برای حمایت از حقوق بشر قابل باور است؟ سران جنایتکار هیأت حاکمه آمریکا در حالی این حمایت بیدریغ را از آلسعود قاتل به عمل میآورند که در صدد تحریم مردم ایران هستند. اما بدانند همانگونه که امام راحل فرمود «آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و ما آمریکا را زیر پا له میکنیم» و البته در این (40) سال گذشته ملت بزرگ ایران آمریکا را له و بیحیثیت کرده است یک بار دیگر جشن (40) سالگی انقلاب را با روسیاهی آمریکا برگزار خواهیم کرد.
اقتصاد مقاومتی و ضرورت حمایت عملی از تولید داخل و کالای ایرانی باید همچنان در رأس دغدغهها و اقدامات دولت محترم باشد. مجلس هم آمادگی کامل برای حمایت از همه طرحها و لوایح دولت را دارد، گرچه اقداماتی صورت گرفته است، ولی هنوز در ابتدای راه هستیم. ناکارآمدی مدیریتها، نابسامانی امور بانکی و مالی، عدم دقت نظر و توجه دستگاههای مسئول به امر تولید از قطع برق واحدهای بزرگ تولیدی به بهانه بدهی، مشکلات بانکی که ایجاد میکنند و بسنده کردن به مصوبات توخالی و بدون پشتوانه از آسیبهای جدی به اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
وزارت جهادکشاورزی به عنوان متولی امور کشاورزان باید حمایت عملی از آنها بنماید. جناب آقای حجتی، وزیر محترم جهادکشاورزی! جنابعالی اخیراً دستور به ممنوعیت صادرات سیبزمینی که در کشور بیش از (5/2) میلیون تن صادر میشود کردید و امروز فصل برداشت این محصول استراتژیک است. کشاورزان چهار سال است پشت سر هم دارند ضرر میکنند و شما به رغم مسئولیتتان در حمایت از کشاورزان، متأسفانه راه صادرات و ارزآوری آن را بستهاید و یک بار دیگر با کار خودتان کشاورز خسته ما را خستهتر و نگونبخت میکنید. امید است قبل از استیضاحی که در راه است دست از این گونه اقدامات بردارید و از کشاورز حمایت عملی کنید.
هر از چندگاهی شنیده میشود که رئیسجمهور باید بیاید و واقعیتها را بگوید، یا اینکه نمیگذارند کار کنیم. اینها توجیهات نخنما و بیخاصیت جهت گریز از تنبلی و کمکاری است. مردم عزیز میدانند که مقام معظم رهبری هر آنچه که جهت تصمیمگیری و کار توسط دولت و قوه قضائیه برای عبور از شرایط اقتصادی امروز لازم است اعطا و واگذار کردند و انتظار کار اجرایی از جابهجایی وزیر و مدیر از رهبر و از انقلاب امر بیهودهای است.
از برگزاری همایش (1) میلیون نفری بسیجیان و نمایش اقتدار و آمادگیهای دفاعی کمال تشکر را دارم. از جناب آقای روحانی میخواهم ضمن اینکه مستحضر و مطلع از شرایط اقتصادی مردم هستند، همدردی و همنوایی خوب است ولی ما نیاز به عمل و کار و تلاش و تأثیرگذاری داریم. بایستی دولت با همه توان به صورت شبانهروزی و جهادی و بدون ملاحظات فامیلی، حزبی، جناحی و عاطفی، کار مردم را پیگیری و اجرا کند و مشکلات در این جهت قابل حل است.
از اقدام ریاست محترم قوه قضائیه در انتصاب مدیرکل فهیم، منطقی، متدین، توانمند و اهل تعامل دادگستری در استان تشکر میکنم که موجب خوشحالی مردم عزیز استان شده است.
اکنون که جناب آقای مهندس نیکبخت استاندار محترم همدان مشمول قانون منع بهکارگیری بازنشستگان است و در حال خداحافظی است، لازم میدانم از تلاشهای مشتاقانه و فعالانه ایشان در طول پنج سال گذشته تقدیر و تشکر نمایم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) لازم میدانم از اقدامات متعدد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ایشان که دلسوزانه برای پیشرفت همهجانبه استان و در حدود امکانات و اختیاراتشان بوده یاد کنم و مراتب سپاس خود و مردم شریف استان از این تلاشها و خدمات را اظهار نمایم. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان
میهمانان را بخوانید، ناطق بعدی را هم دعوت کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
حضور اعضای محترم هیأترئیسه دانشگاه حمای سوریه را در صحن علنی مجلس شورای اسلامی خیرمقدم عرض میکنم، خوش آمدید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر بهرام پارسایی نماینده محترم شیراز دعوت میکنیم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

بهرام پارسائی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و درود محضر ملت شریف و بزرگ ایران.
ز پوچ جهان هیچ اگر دوست دارم
تو را ای کهن بوم و بر دوست دارم
تو را ای گرانمایه، دیرین ایران
تو را ای گرامیگهر دوست دارم
شهیدان جانباز و فرزانهات را
که بودند فخر بشر دوست دارم
نطق امروز اینجانب به دلیل نگرانی جدی نسبت به تهدید امنیت ملی و انسجام ملی که به واسطه روند کاهشی عرق و هویت ملی در مردم، آرامآرام در حال شکلگیری است شکل گرفته است. دلیل اصلی همکاری مردم هر کشوری با سیستمهای جاسوسی اجنبی همان کاهش عرق ملی و هویت ملی و عدم احساس تعلق به سرزمین خود است که این را بارها از زبان نیروهای زحمتکش و وفادار اطلاعات شنیدهایم.
مسألهای مثل عملیات تروریستی اهواز به گفته دوستان اطلاعاتی بخش عمدهاش کاهش عرق ملی و هویت ملی بود. دامن زدن به گسست و ایجاد فاصله بین مردم با گذشته تاریخی خود آسیبهای جبرانناپذیری را در پی خواهد داشت. جا دارد یادآوری کنم فرمایشات رهبری در باب تاریخ و میراث فرهنگی تا آنجا است که سابقه تاریخی و میراث فرهنگی ما را از دلایل بالا بودن جایگاه ملت و کشور ایران در بین کشورها میداند. گلایه جدی اینجانب از ریاست محترم جمهوری است که اگر پاسخ منطقی به مکاتبات و پیگیریهای اینجانب برای نامگذاری روزی به نام کوروش میدادند نیاز نبود امروز من در این زمینه نطق کنم.
آقای دکتر روحانی! شما که در سازمان ملل و در سفر اروپا از تاریخ و فرهنگ غنی کشورمان یاد میکنید و یهودیان را خطاب میکنید که ما ناجی شما در تاریخ بودهایم، آنجا که مصرف خارجی برای شما دارد به نوعی برای تأیید خود از آن حرف میزنید و در برخوردی دوگانه انکار داخلی شما را شاهدیم که به نوعی سودجویی از فرهنگ و تاریخ این سرزمین است که خود بیاحترامی به شعور تاریخی و فرهنگی جامعه است.
درخواست نامگذاری روز کوروش را که مسألهای کاملاً اجتماعی و فرهنگی است به شورای عالی امنیت ملی ارجاع داده و آن را امنیتی کردید. در دنیا مسائل امنیتی را فرهنگی و اجتماعی برای کاهش هزینههای ناشی از آن میکنند و ما کاملاً نقطه عکس آن هستیم.
من میخواهم کوتاه در باب شخصیت کوروش سخن بگویم. اینکه این داشتهها میتواند باعث ایجاد انسجام ملی گردد. در باب ایشان منابع آرایی، سوریانی، یونانی و مورخین (500) سال قبل از میلاد مثل گزنفون و هرودت و توضیحات افلاطون را بخوانید که چه انسان برجستهای بوده است. در کتابهای آسمانی تورات و انجیل از ایشان به نیکی یاد شده است. مولانا ابوالکلام آزاد مفسر بزرگ قرآن هندی او را ذوالقرنین میداند و علامه طباطبایی این گفته ابوالکلام را تأیید میکند. ببینید نماد آزاداندیشی ایرانی وقتی بابل را فتح میکند و دستور نگارش بزرگترین افتخار بشردوستانه تاریخ یعنی منشور حقوق بشر را میدهد، برای تکریم انسانیت، بشریت و عدالت دستور میدهد منشور به زبان قوم مغلوب نوشته شود، یعنی به زبان بابلی. این شخصیت امروز در کشور و زادگاه خود غریب واقع شده است.
استفاده از این فرصتها بسیار ضروری و لازم است. مزایای متعدد استفاده از فرصتهای فرهنگی و تاریخی زمینههای متعدد در تقویت امنیت پایدار، جلوگیری از بهرهبرداری اقلیت معاند خارجی و منافع اقتصادی لازم که روز کوروش و نامگذاری آن میتواند در پی داشته باشد. در سالهای قبل بدون احساس تفاوت قومیتی شاهد حضور مردم در این مجموعه بودیم. به واسطه سوءمدیریت ما و نداشتن برنامه، اقلیتی انگشتشمار شعارهای هنجارشکنانه دادند که ما تسلیم آن اقلیت شدیم و مسأله را امنیتی کردیم. آن اکثریت چندصد هزار نفری را دریابیم که به دور از قومیت لر، ترک، کرد، عرب، عجم، بلوچ و فارس دور هم جمع میشوند و فرصتی مناسب برای ایجاد امنیت و اتحاد ملی است.
من یقین دارم منتقدین حتماً اشاره خواهند کرد: امروز که مشکل مردم مشکل معیشت است چه وقت این حرفها است؟ اتفاقاً من میخواهم به این موضوع اشاره کنم که درآمد گردشگری در سال 2017 (23/1) تریلیون دلار بوده، جایگاه ایران در بین کشورهای مستعد گردشگری جزء (10) کشور اول دنیا است. اما کدام درآمدزایی و کدام اشتغالزایی؟ جایگاه ما اکنون در رده (93) کشورهای جهان است، به دلیل همین کجسلیقگیها و عدم استفاده از داشتههای تاریخی و فرهنگیمان. این فرصتسوزیها را چه کسی باید پاسخگو باشد؟ من به یقین عرض میکنم به جای اینکه در یک سال گذشته پیرو پیگیریهای اینجانب و سایر دوستان برنامهریزی شود که چگونه از این فرصت تاریخی و ملی به نفع منافع ملی و درآمدزایی، ارزآوری و گردشگری استفاده کنیم، همه وقتها و هزینهها بر این است که چگونه جلوی برگزاری این مراسمات گرفته شود. در سال گذشته یا به بهانه قطعی برق یا خرابی جاده جلوی آن را گرفتیم. تا کی باید با ملتمان تعامل نکنیم و برخورد سلبی داشته باشیم؟ من از شورای امنیت ملی خواهش میکنم با دعوت از کارشناسان و اساتید تاریخ و داشتن اطلاعات کامل تهدیدات امنیتی و تحلیل کاهش عرق و هویت ملی در این باب تصمیم بگیرند.
آقای روحانی! مسائل متعددی لاینحل مانده که ظاهراً جنابعالی توان حل آن را ندارید. چرا به اصل (59) قانون اساسی مراجعه نمیکنید؟ اصل معطلمانده قانون اساسی که وقتی اینجانب به عنوان یک قانونگذار و یک نماینده از اصل (59) صحبت میکنم انگشت اتهام مخالفت با نظام به سمت من دراز است. مگر این اصل، اصل قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی نیست؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر) دوستان عزیز! صحبتهای من فقط دغدغه هویت ملی، انسجام ملی و جلوگیری از گسستگی در بین قومیتها و ملت ماست. ملت را دریابیم و فرصتهای به دست آمده را که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد تبدیل به تهدید نکنیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای حسین مقصودی نماینده محترم سبزار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن دعوت میکنیم، بفرمایید.

حسین مقصودی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام بر حسین و سلام بر اربعین، نماد وحدت امت اسلامی و سلام بر شما نمایندگان عزیز و مردم حوزه انتخابیهام سبزوار، جوین، جغتای، خوشاب، روداب، ششتمد و داورزن.
ابتدا نکتهای به عنوان دغدغه حوزه انتخابیهام خطاب به جناب آقای رئیسجمهور عنوان کنم. جناب آقای رئیسجمهور! انشاءالله که در انتخاب استاندار خراسان، فردی را انتخاب کنید که با نگاه اقتصادی و توسعهگر، مشکلات اقتصادی این استان را حل کند. مشکلات عدیدهای که امروز در استان خراسان از بیتدبیری دولت شما و مدیران استانی شما به وجود آمده است. مشکلاتی مانند بیکاری که به اوج خود رسیده، طرحهای هادی توسعه روستایی، منازل خارج از محدوده امنیتی شده، مشکل پدیده همچنان پابرجاست، ثامنالحجج و مشکلات آن و افضلتوس و بیکاران آن محصول سیاستهای غلط اقتصادی دولت شماست. محصول مشکلاتی است که مدیران استانی شما ایجاد کردند. توسعهنیافتگی و بیعدالتی در مناطق شرقی و مرزی استان بیداد میکند، بحران آب در خراسان و مشکلات راههای روستایی همچنان بحرانآفرین است.
با ارائه لایحه منطقه آزاد سرخس و دوغارون زمینه پویایی استان را فراهم کنید. پروژه بزرگراه حرم تا حرم، منطقه آزاد تجاری خشکبار سبزوار و راههای روستایی سبزوار و عدم اجرای مصوبات دولت در حوزه انتخابیه سبزوار باعث بیاعتمادی مردم شده است.
اما نمایندگان محترم! امروز حدود (22) هزار دانشجو در دانشگاه آزاد ثبتنام کردهاند. پول شهریه دادهاند، سر کلاس رفتهاند، خوابگاه گرفتهاند، حال میگویند اشتباه کردهایم. شما غلط کردید که اشتباه کنید، با روحیه جوانان بازی کنید، با آبروی خانوادهها بازی کنید. لطفاً هر چه سریعتر این مشکل دانشجویان به سر کلاس رفته را حل کنید. از کمیسیون آموزش به خصوص ریاست آن جناب آقای دکتر عارف تقاضا دارم ورود پیدا کنند و دغدغه جوانان و خانوادهها را حل کنند.
جناب آقای دکتر بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش! طبق آمار اعلام شده از بانک جهانی رکورددار خصوصیسازی مدارس در کشورهای دنیا هستیم و این یعنی پولیترین آموزش و پرورش دنیا هستیم و این با اصول اساسی قانون اساسی ما مغایرت دارد. در روز روشن به مردم دروغ میگویید که پول از والدین نمیگیریم، اما میگیرید و دانشآموزان زیادی از قشر کارگران و به خاطر بیتدبیری وزارت آموزش و پرورش از تحصیل جا ماندهاند.
از قوه قضائیه به خاطر مبارزه با فساد که شروع کرده تشکر میکنم. هرچند دیر شروع شده، اما باز هم شروع خوبی است. اما قوه محترم قضائیه! آفتابهدزدها و دزدان کوچک را رها کنید و دزدان اصلی، آقازادهها و سر گردنهبگیرها را بگیرید و مصلحتها را کنار بگذارید.
اما جناب آقای دکتر روحانی! امروز مشکل کشور تحریمها نیست، FATF و برجام نیست، مشکل بیمدیریتی و بیتدبیری شما و دولت شما میباشد. مشکل عدم مدیریت و سوءمدیریت و بیمدیریتی در کشور است. مشکل عدم اعتماد به مردم، نظام و رهبری و دوری و فاصله گرفتن از ارزشهای دهه 57 است.
جناب آقای دکتر روحانی! قرار بود به مردم امید بدهید، قرار بود با تدبیر عمل کنید، اما معرفی چهار وزیر پیشنهادی به خصوص سه وزیر اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی اثبات کرد که هیچ امیدی به اصلاح نیست و در دولت شما هیچ تدبیری وجود ندارد. در یک نگاه ظاهری بعضاً حس میکند با این گونه معرفیها اصل نظام را هدف قرار دادهاید. معرفی چهار وزیر به خصوص در وزارت کار، اقتصاد، راه و شهرسازی دلالت بر آن دارد که رئیسجمهور مشکلات کلیدی این چهار وزارتخانه را به درستی درک نکرده است. جناب آقای رئیسجمهور! به مشاورین خود بگویید از سفره مردم و جامعه فاصله نگیرند، به خاطر همین فاصله از مردم و وزرای ناکارآمد معرفیشده است (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شده) که متأسفانه ما میبینیم هر روز اوضاع ما بدتر از روزهای قبل میشود. انشاءالله که مجلس محترم با رأی عدم معرفی این سه وزیر پیشنهادی بتواند در رئیسجمهور محترم این حس را ایجاد کند که باید بهتر از آنچه که هست به فکر نظام و مملکت باشیم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

حیدرعلی عابدی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت ملت بزرگ، شما نمایندگان محترم و مردم شریف اصفهان و با عرض تسلیت اربعین سوگواری آقا اباعبدالله الحسین و قدردانی از همه دستاندرکاران برگزاری راهپیمایی عظیم اربعین، این آرزوی بزرگ ملت ایران و همچنین آرزوی آزادی هر چه زودتر مرزبانان مظلوم گرفتار و تذکری به دولت برای توجه و برنامهریزی سریعتر جهت رفع مشکلات معیشت مردم که امروز تکیهکلام بسیاری از سیاستمداران است. ولی باید تأکید کنیم که مگر میشود بدون ارائه راهحل به معیشت مردم رسیدگی کرد.
همانطور که در نطق قبلی عرض کردم وضعیت فعلی معلول چند عامل است، اول شیطنتهای ترامپ بدعهد. مگر میشود بدون واقعبینی اثرات تصمیمات مخرب ترامپ را خنثی کرد؟ چرا با بزرگنمایی ضعفها به دنبال نادیده گرفتن اثرات مخرب تحریم اقتصادی هستیم؟ باید بپذیریم که عمده مشکلات ناشی از بدعهدی آمریکا است و به قول امام راحل هرچه فریاد دارید بر سر آمریکا بکشید. این به این معنی است که ما باید وحدت بین نیروهای خود و نیروهای وفادار به جمهوری اسلامی را حفظ کنیم.
از عوامل دیگر نااطمینانی است که در مردم وجود دارد. در حال حاضر عمده رفتارهای هجومی خرید طلا و کالا ناشی از نااطمینانی مردم است. بحثهای سیاسی، مخالفتها با هر اقدام دولت به این نااطمینانی دامن میزند. سؤال اینجاست که نیروها و احزاب مؤمن به جمهوری اسلامی برای کسب اطمینان مجدد مردم چه کردهاند و نکته دیگر، سرمایههای اجتماعی است که شوربختانه هیچ توجهی برای حفظ این سرمایهها توسط جناحهای سیاسی، مدنظر نیست و در نهایت، مدیریت و برنامهریزی دولت در جهت تقویت اقتصاد مقاومتی با توجه به توصیههای مقام معظم رهبری میتواند راهگشا باشد.
اما نکتهای که مربوط به حوزه انتخابیه اینجانب هست مشکلات عدیدهای است که امروز کشاورزان اصفهان با آن روبرو هستند. وضع این استان هر روز بحرانیتر میشود. علیرغم وجود قوانین متعدد از جمله قانون توزیع عادلانه آب مصوبه سال 1361 و مصوبات متعدد شورای عالی آب از جمله بند دوم سیزدهمین مصوبه شورای عالی آب که تأکید میکند تونل اول و رودخانه طبیعی زایندهرود متعلق به کشاورزان اصفهان است و در چهارچوب رژیم حقوقی زایندهرود با استناد به اسناد تاریخی در نظر میگیرند که زایندهرود با وضعیت فعلی مواجه نشود، متأسفانه در اثر بیتوجهی وزارت نیرو ما هر روز شاهد مشکلات بیشتری هستیم.
در این زمینه مکاتبات متعددی تاکنون انجام شده، از جمله نامه شماره (47248) مورخه 16/4/97 که دفتر ریاست جمهوری به وزرای محترم کشور و نیرو اعلام کرده مقررات دقیقاً اجرا و به حقآبهها توجه شود.
نامه شماره (51389) مورخه 24/2/97 معاون اول محترم ریاست جمهوری، احیای زایندهرود و ضرورت حل بحران آب در فلات مرکزی. جناب آقای اردکانیان! جهت اقدام لازم.
نامه شماره (11624) مورخه 31/2/96 درمورد اقدامات لازم برای جلوگیری از سوءمدیریت و برداشتهای بیرویه از رودخانه زایندهرود که دستور جناب آقای دکتر روحانی به وزیر محترم نیرو بررسی و اقدام شود.
مکاتبه شماره (137078) باز تذکری است که هیأترئیسه محترم به وزارت نیرو اعلام شده که تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
امروز در همین راستا آقای دکتر کامران سؤالی را از وزیر محترم مطرح کرده که امیدوارم نمایندگان محترم توجه کافی در این زمینه داشته باشند.
در پایان به وضعیت اسفناک پرستاری در کشور اشاره میکنم که با هیچ شاخصی قابل مقایسه نمیباشد. فشار کار بر پرستاران موجب فرسودگی زودرس آنان میشود و از طرفی افت کیفیت خدمات پرستاری متأسفانه باعث مشکلات زیادی برای بیماران میشود. توجه دولت را به کمک به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت جذب پرستاران (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد) در حداقل استاندارد چهار پرستار و یک تخت جلب مینمایم و امید است این مشکل به سرعت حل شود، تشکر و ممنون.

مسعود پزشکیان
9
انتخاب آقایان: عباسعلی پوربافرانی و نبی هزارجریبی بهعنوان عضو ناظر در هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید قبل از نطق ناطق یک انتخابات هست اعلام بکنم.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درمورد عضو ناظر در هیأتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران از طرف کمیسیون بهداشت و درمان آقای عباسعلی پوربافرانی معرفی شدند. یک نفر معرفی شدند، یک نفر هم میخواهد. از طرف کمیسیون برنامه و بودجه آقایان: نبی هزارجریبی و علی کاظمی معرفی شدند که از بین این دو بزرگوار باید یک نفر انتخاب بشود. یعنی از بین آقایان: نبی هزارجریبی و علی کاظمی یک نفر و کمیسیون بهداشت و درمان فقط آقای پوربافرانی را معرفی کردند. ظاهراً داوطلب دیگری هم موجود نبوده. کارتها را توزیع کنید. در خدمت شما هستیم.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
10
انتخاب آقایان: محمدحسین فرهنگی و حمیدرضا فولادگر به عنوان عضو ناظر در شورای عالی استاندارد

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید انتخابات شورای عالی استاندارد را اعلام کنیم. کمیسیون صنایع و معادن چهار نفر از عزیزان را برای عضویت در شورای عالی استاندارد معرفی کردهاند که دو نفرشان انصراف دادند. لذا آقایان محمدحسین فرهنگی و حمیدرضا فولادگر برای عضو ناظر در شورای عالی استاندارد معرفی شدهاند که به محضر نمایندگان محترم برای رأیگیری اعلام میشود. دوستان! کارتها را برای انتخاب دو نفر ناظر در شورای عالی استاندارد توزیع کنند. چهار نفر معرفی شدند که دو نفرشان انصراف دادند. آقایان محمدحسین فرهنگی و حمیدرضا فولادگر برای انتخابات باقی ماندند. در خدمت دوستان هستیم، برگههایشان را بدهید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
11
انتخاب آقایان: عامر کعبی و سیدناصر موسویلارگانی به عنوان عضو ناظر در شورای عالی بیمه

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید یک انتخابات داریم، بعد ناطق بعدی را دعوت کنیم.

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
به استناد آییننامه داخلی برای انتخاب دو نماینده به عنوان عضو ناظر در شورای عالی بیمه چهار نفر را معرفی کردهاند که اسامیشان جهت انتخاب دو نفر قرائت میشود. آقایان: علی اسماعیلی، عامر کعبی، سیدتقی کبیری و سیدناصر موسویلارگانی. از بین این چهار عزیز دو نفر برای ناظر در شورای عالی بیمه انتخاب میشوند.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
12
اعلام وصول (1) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
من قبل از اینکه سؤال را مطرح کنم، چند تا اعلام وصول است، قرائت کنم و بعد در خدمت آقای وزیر خواهیم بود.
ـ طرح الحاق یک تبصره به ماده (66) قانون مدیریت خدمات کشوری اعلام وصول میشود.
13
استرداد (1) فقره لایحه

احمد امیر آبادی فراهانی
استرداد لایحه استفساریه ماده (22) قانون رسیدگی به تخلفات راهنمایی و رانندگی مصوب 1389 به شماره ثبت (212) به موجب درخواست شماره (55493818) مورخه (16) مهر ماه 1397 رئیسجمهور محترم به دلیل تعارض با سیاستهای اجرایی کاهش تخلفات راهنمایی و رانندگی و به استناد بند (1) ماده (138) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
14
اعلام وصول (5) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی سرکار خانم سیدهفاطمه ذوالقدر نماینده محترم تهران و (39) تن از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص اخلال در فعالیت صیادان ایرانی توسط انعقاد قرارداد رسمی بلندمدت با کشتیهای چینی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای احمد سالک نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم نفت درخصوص عمل خلاف قانون در عزل و نصب هیأتمدیره شرکت نفت ستاره خلیج فارس و واردات بنزین علیرغم تولیدات داخلی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و بندرخمیر از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص علت اعطای مجوز صید صنعتی به کشتیهای چینی در خلیج فارس و دریای عمان اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص افزایش قیمت نهادههای مصرفی دام و عملکرد وزارت جهادکشاورزی برای جلوگیری از ورشکستگی واحدهای تولیدی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای سیدحسن حسینیشاهرودی نماینده محترم شاهرود و میامی و تعدادی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم جهادکشاورزی درخصوص عدم پیگیری پرداخت خسارت کشاورزان حادثهدیده از سرمازدگی اعلام وصول میشود.

مسعود پزشکیان
متشکرم. نتیجه آرای انتخاب ناظر در هیأتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، آرای أخذشده (161) رأی، جناب آقای عباسعلی پوربافرانی با (130) رأی و جناب آقای هزارجریبی با (125) رأی به عنوان ناظر در هیأتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران انتخاب شدند.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی استاندارد؛ آرای أخذشده (160) رأی، جناب آقای محمدحسین فرهنگی با (138) رأی و جناب آقای حمیدرضا فولادگر با (123) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی استاندارد انتخاب شدند.
15
طرح سؤال آقای حسن کامراندستجردی نماینده اصفهان از آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخ وزیر

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال جناب آقای حسن کامران نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی جناب آقای تربتینژاد دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. آقای تربتینژاد! جنابعالی پنج دقیقه زمان دارید که گزارش را ارائه بفرمایید.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران اسلامی، همکاران عزیز و میهمانان گرامی.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام بازگشت به نامههای شماره (84529595) مورخه 19/4/1396 و (110950/637) مورخه 16/12/1396 و پیرو نامههای شماره (11471) مورخه 18/2/1397 و (15893) مورخه 30/2/1397 گزارش نهایی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درخصوص سؤال منطقهای جناب آقای دکتر حسن کامران نماینده محترم اصفهان از آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو به شرح ذیل تقدیم میگردد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست ـ احمدعلی کیخا
خلاصه سؤال:
چرا حقآبه کشاورزان شرق اصفهان به غارت رفته است؟ چرا در سال جاری حقآبه کشاورزان شرق اصفهان در رودخانه زایندهرود جاری نمیشود؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق با حضور وزیر محترم نیرو و نماینده محترم سؤالکننده در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخه 21/1/1397 این کمیسیون مطرح و پس از استماع توضیحات جناب آقای حسن کامران نماینده محترم سؤالکننده و پاسخهای جناب آقای اردکانیان وزیر محترم نیرو و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را منطقهای تشخیص داده و مستند به بند (4) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی راهحل پیشنهادی ذیل به موجب نامه شماره (11471) مورخه 18/2/1397 جهت بررسی به هیأترئیسه تقدیم گردید.
پیشنهاد:
موضوع در هیأتی متشکل از نماینده سؤالکننده، وزرای نیرو و کشور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، استانداران اصفهان و چهارمحال و بختیاری، رئیس کارگروه آب این کمیسیون و نماینده ناظر مجلس در شورای عالی آب مطرح و تصمیم مقتضی اتخاذ گردد. متعاقب امر نظر به عدم نتیجهبخشی مساعی هیأترئیسه در حل و فضل موضوع و اعلام وصول سؤال منطقهای در جلسه علنی مورخه 13/4/1397 گزارش نهایی سؤال مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکر. از وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای دکتر! شما (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو نوبت صحبت کنید. در خدمتتان هستیم.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت هیأترئیسه محترم، نمایندگان عزیز و تشکر از جناب آقای کامران نماینده محترم مردم شریف اصفهان بابت طرح سؤالی که به هر صورت موضوع مهم آب را مورد توجه و عنایت قرار میدهد و ما از هر فرصتی از جمله طرح سؤال برای جلب توجه نمایندگان محترم و انشاءالله پشتیبانی و حمایتشان برای گرهگشایی از مسائل آب کشور استفاده خواهیم کرد.
من با توجه به فرصت در اختیار آن را به دو بخش تقسیم میکنم و در بخش اول موضوع شرایط آبی حوزه زایندهرود را به اطلاع و استحضار نمایندگان محترم میرسانم و البته به بحث مهم و اساسی حقآبهها هم خواهم پرداخت. روی مانیتور شما اسلایدی است که مشاهده میفرمایید برای تجدید اطلاع از موضوع مشاهده میکنید که ما در (50) سال گذشته هر ده سال آمار میانگین بارشمان در دورههای مختلف نشان میدهد که از حدود (250) میلیمتر به اندکی بیش از (200) میلیمتر رسیدیم. همزمان شرایط دما در کشور به گونهای است که در (50) سال اخیر به طور متوسط هر ده سال با (4/0) درجه افزایش دما یعنی در مجموع با دو درجه سانتیگراد افزایش دما مواجه شدیم.
همزمان به این دو پدیده با توجه به نرخ رشد جمعیت، توسعه شهرنشینی و افزایش سطح رفاه، طبیعتاً مصرف آب افزایش پیدا کرده و از سالهای 62، 63 یعنی حدود (35) سال پیش تاکنون از چیزی حدود (62)، (63) میلیارد مترمکعب مصرف سالیانه به حدود (100) میلیارد مترمکعب رسیدیم. همزمان با این سه واقعیت متأسفانه فشار سنگینی به مخازن زیرزمینی ما آمده و روند تغییرات کسری مخزن تجمعی منابع آب زیرزمینی از چیزی حدود (20) میلیارد مترمکعب کسری مخزن در مقطع (25) سال پیش به حدود (126) میلیارد مترمکعب کسری مخزن در دو، سه سال اخیر رسیده است.
مجموعه این شرایط حاکی از این است که وضعیت کمبارشی بر کشور حاکم و در نتیجه ما با محدودیت در تأمین منابع آب به میزان ثابت مواجه هستیم. البته بحث حقآبهها بحث جداگانه و قانونی است و به حکم قوانین مختلف که عرض خواهم کرد محترم بوده، هست و خواهد بود و انشاءالله برای تأمین آن مطابق ضوابط قانونی راهکار داریم.
اسلاید دیگری که اینجا مشاهده میکنید وضعیت را در خود حوزه زایندهرود در ایستگاه تعیینکننده چهلگرد طی (52) سال اخیر نشان میدهد، مشاهده میکنید که بارش ما در سال آبی 97 ـ 96 به کمترین میزان در حدود (52) سال اخیر رسیده و چیزی حدود (763) میلیمتر بوده است. اثر این کمبارشی حجم آب ورودی به سد زایندهرود را هم طی (47) سال اخیر به کمترین مقدار یعنی (547) میلیون مترمکعب رسانده است. تأثیر این کمبارشی علیحده در سالهای اخیر به ویژه سال آبی گذشته این بوده که ما در بخشهای مختلف محدودیت داشتیم. شما در این نمودار در هر ده سال میبینید که سهم آب شرب از سد زایندهرود افزایش پیدا کرده و متناسب با آن سهم کشاورزی هم کاهش پیدا کرده است. افزایش جمعیت، امنیت مواد غذایی از موضوعات مهمی هستند که طبیعتاً فشاری را روی بخش کشاورزی برای افزایش بهرهوری و تولید بیشتر محصول خشک از یک مترمکعب آب ایجاد میکند.
در این نمودار شما میبینید که سهم صنعت هم کاهش پیدا کرده، منتها کاهش سهم صنعت با استفاده از روشهای بهینه برای مصرف آب، با بازچرخانی آب و استفاده از پسآبهای تصفیهشده جبران شده و بالاخره سهم محیط زیست رو به کاهش بوده است.
من در فرصت اول عرض میکنم که ما برای بحث مهم حقآبهها کار فشردهای را در سالهای اخیر در وزارت نیرو شروع کردیم، البته بنده کمتر از یک سال است که با این موضوع به طور مستقیم در مسئولیت وزارت نیرو درگیر هستم، منتها فعالیت وزارت نیرو در سالهای اخیر در این زمینه ادامه داشته. ما برای تعیین تکلیف حقآبهها به بررسی قوانین و اسناد تاریخی، قانون مدنی، قانون آب، نحوه ملی شدن آن، قانون اصلاحات ارضی و اثر آن بر حقآبهها و حقآبهبران، قانون توزیع عادلانه آب، قوانین برنامههای توسعه، مستندات تاریخی حقآبهها و حقآبهبران پرداختیم. البته تغییرات طبیعی و انسانی حوزههای آبریز را هم باید در نظر گرفت. همانطور که اشاره کردم کاهش منابع آب به دلیل تغییرات اقلیمی، تغییرات مصارف در حوزههای آبریز به دلیل طرحهای توسعه و سرمایهگذاریهای انجامشده دولت در طرحهای تأمین آب، همه مجموعه مجریان و دستگاه قانونگذاری و مکانیزمهایی نظیر شورای عالی آب را به این جمعبندی رسانده که ما میبایست یک سیاستگذاری دقیقی در موضوع حقآبهها داشته باشیم. درست است که سؤال جناب آقای کامران مربوط به حوزه زایندهرود است و یک بحث منطقهای است، اما موضوع حقآبهها در سطح کشور مطرح است، چند صد شهر ما با چند ده میلیون جمعیت تحت تأثیر طرحهای بینحوزهای و انتقالها و موضوع حقآبهها و سهمآبهها هستند و تصمیمگیری در این قضیه پیچیدگیهای خاص خودش را دارد که نیازمند کار دقیق است. این کار را از چند سال اخیر شروع کردیم که انشاءالله من شرایط فعلی و نتایج را در بخش بعدی عرایضم تقدیم خواهم کرد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای وزیر، زمان باقیمانده جنابعالی (7) دقیقه و (4) ثانیه است. جناب آقای کامران سؤالکننده محترم! در خدمت شما هستیم، (15) دقیقه در دو نوبت فرصت دارید، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
بسم الله الرحمن الرحیم
اصولاً بحثهای هواشناسی و اقلیم، حداقل رشته من جغرافیا است، مسلط هستم. سؤال من راجع به احکام قانونی است، حالا چه در حوزه زایندهرود، چه دریاچه ارومیه که بارها آقای قاضیپور اینجا گفتند و چه استانهای دیگر. حقآبه قانون (14) توزیع عادلانه آب و تصویبنامه 5/3/33. حقآبه چیزی نیست که از حالا باشد، یعنی قوانین وزارت نیرو را مجاز ندانسته که بفروشد. اصل (158) قانون مدنی و اصول (159) (40) و (47) قانون اساسی، اخیراً هم باز مصوبه شورای عالی آب از قبیل 18/1/93، مصوبات شورای هماهنگی آب، همه این قوانین را از قدیم و ندیم تأکید دارند. اما شده گفتاردرمانی.
وقتی آب نیست برای همه نیست. وقتی آب هست به تناسب باید تقسیم شود. بله، شما همین امسال در اردیبهشت خدا به دادتان رسید، چون مدیریتهای ما که کارساز نیست. (550) میلیون مترمکعب آب اضافه شد. زمان آقای چیتچیان هم من سؤال داشتم، یک بار خدا باران را فرستاد، گفتم باران به دادتان رسید، یک قسمتی آب در این رودخانه جاری شد. ولی حقآبه حقالناس است، حکومت هم نمیتواند بفروشد. حتی قانون میگوید شما حق ندارید برای شرب و صنعت هم بدهید. حالا اگر اضطرار شد قیمت آب معلوم است، به نرخ روز. پس اینجا حقآبه دیگر ربطی به استانها هم ندارد که بعضی دولتیها میگویند اگر حرف بزنی آن استان تحریک میشود، این استان تحریک میشود، ما اتفاقاً طرفدار همه هستیم، به خصوص محرومین. یعنی بنده میگویم آب شرب نمیشود در خوزستان نداشته باشد و کنارش دریا باشد. برای من چه فرقی میکند؟ عرض من این است، کار به حالا هم نداریم، این نه از زمان رژیم ستمشاهی بوده، نه زمان قاجار، از زمان صفویه بوده است. اتفاقاً شیخبهایی هم آمایشی فکر میکرد، درست تقسیم کرده که هیچکسی هم دعوایش نشود. ما آمدیم خراب کردیم.
دولتهای نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم آبی نداده، تازه خروجیاش در این مناطق سالک و اماس بوده است. مردم بسیار نجیب، شهیدداده، مرد هم هستند، یک شعار ناهنجار در این تجمعاتشان در این ده سال ندادند، حتی اصفهان در بعضی مناطق که شعارهای ناهنجار دادند اینها مقابله کردند. چه کسانی؟ همین کتکخوردهها که ما چشمشان را هم کور کردیم. یعنی میترسیم در مردم بیاییم، من چند بار هم از آقای وزیر نیرو دعوت کردم در حضور مردم بیایید، این بندگان خدا که لولو نیستند، اصلاً امنیتتان هم با ما. حداقل دلشان خالی میشود، پاسخ بدهید، گوش کنید، مردم که بسیار آدمهای خوبی هستند. این را هم نکردید. سه شهید دادند، جانباز دادند، ولی بسیار انقلابی و متدین. شما اگر آوردید یک شعار ناهنجار دادند من شما را مفتی به خرج خودم مکه میفرستم، اگر نوبتتان باشد. ولی مشهد که دیگر نوبت نمیخواهد، میفرستمتان.
وزارت نیرو آمده (1592) میلیون مترمکعب از حقآبهها برداشت کرده، مثلاً به فولاد، ذوبآهن، صنایع نظامی، LAB و هر که پول دارد داده است، آبفروشی. تو اول حقآبهدار را آب بده، آقای اردکانیان یادشان است در 83 در وزارت نیرو معاون تشریف داشتند، تا الان (14) سال میشود، ما همان اوضاع و احوال را داریم. تازه علاوه بر این (1976)، (40) هزار پروانه چاه دادند، (5) میلیون مترمکعب. (14) هزار چاه غیرمجاز هم هست. قانون میگوید شما پسآب به آنها بدهید، نمیدهید. قانون میگوید همین حقآبهها را صنعت حق ندارد پسآب ببرد، هم پسآب را میبرد و هم آب رودخانه. پس این حقآبهدار چکار کند؟ همین الان هم حقآبهدار ما تجمع دارد، همیشه این تجمعات را هم به آرامی داشتیم. گاهی هم اوقاتشان تلخ میشود، گاهی در این جلسات میروم به خود بنده میگویند شما به ما دروغ میگویید، سر ما شیره میمالید، وعده در وعده، وعده در وعده، آدمی که خمس و زکات میداده، همین دفعه یکی میگفت آقای کامران خجالت کشیدم، در هیأت هر وقت میخواستم پول جمع میکنم میگفت خرج را خودم میدهم، این دفعه دیدم یک غذا اضافی برد، آن هم یواشکی، کسی نفهمد، چون این خرج هیأت را میداد. همکاران! شما را به خدا این واقعاً مدیریت است؟ این دو کیلو نامه است، تذکر، سؤال، نامهنگاری، انواع و اقسام قانون شورای آب، شورای امنیت، خروجیاش چه بوده؟ ما میگوییم اقلاً به چه کسی فروخته، معرفی کند خودمان برویم پول بگیریم، اصلاً برویم علیه او شکایت کنیم، کشاورز ما برود علیه او شکایت کند. این کار هم نمیشود.
اصرار من در این بحث اول اجرای قانون است، شما بند (2) 2/10/90 شورای عالی آب میگوید مصوبات این است که رودخانه تونل اول و رودخانه طبیعی است برای این حقآبهدارها است. این از زمان قدیم است، یعنی حقآبه کار به بحثهای این و آن ندارد. تأکید ما هم بر این است که قانون اجرا شود. حالا پاییز است آب ندادهاند. آقای پزشکیان! من چقدر اینجا تذکر دادم؟ حالا پاییز دوم میشود. این نامه استاندار اصفهان است، میگوید حداقل شورای هماهنگی آب را تشکیل بدهید، زودتر ببینیم آب پاییز میدهید یا نه؟ این را هم تشکیل ندادید. ما واقعاً چه خاکی بر سر کنیم؟ من صحبت دوم را بعد از صحبت آقای وزیر میگذارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، آقای کامران! شما (6) دقیقه و (45) ثانیه فرصت دارید. جناب آقای وزیر در نوبت دوم در خدمت شما هستیم، (7) دقیقه و (5) ثانیه فرصت دارید.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام مجدد و تشکر از جناب آقای کامران بابت نکاتی که طرح کردند که با توجه به محدودیت وقت به من فرصت مستقیمی میدهد که هم به تکمیل عرایضم بپردازم و هم پاسخ مستقیم مطالب ایشان را بدهم.
موضوع حقآبهها را همانطور که عرض کردم فرآیند پیچیدهای دارد، از چند سال پیش شروع شده، طبق قانون توزیع عادلانه آب در ماده (19) آن که میگوید وزارت نیرو موظف است به منظور تعیین میزان مصرف معقول آب برای امور کشاورزی، صنعتی یا مصارف شهری از منابع آب کشور الی آخر و تبدیل آن به اجازه مصرف معقول هیأتهایی را تعیین کند، این کار شروع شده، اطلاعرسانی لازم در این زمینه صورت گرفته، مراجعاتی شده، پروندههایی تشکیل شده، برای بررسی دقیق حقوقی که انشاءالله هرچه زودتر امیدوار هستیم نتایج آن اعلام شود و حقوق مردم به نحو مقتضی استیفا شود.
اما وقتی که به اجرای قانون اشاره میفرمایند و اشارهشان به مصوبه سال 92 شورای عالی آب است، من خاطر جناب آقای کامران و موکلین محترمشان را به این نکته جلب میکنم طبق قانونی که شورای عالی آب را تأسیس کرده، یعنی قانون تشکیل وزارت جهادکشاورزی در سال 79، در مادهای که ناظر بر تشکیل شورای عالی آب است که ماده (10) آن است، صراحتاً میگوید که تصمیمات این شورا با تصویب هیأت وزیران یا کمیسیون مذکور در اصل (138) قانون اساسی برای دستگاههای ذیربط لازمالاجرا است. ولی وزارت نیرو با توجه به جایگاه رفیع شورای عالی آب که بهترین مکانیزم برای هماهنگی در سیاستگذاری است از همان زمان کار تدقیق بحث حقآبهها را شروع کرده و منتظر تصویب هیأت دولت هم نمانده، ولی این نکته برای روشن شدن موضوع چون اشارات مکرری به مصوبات شورای عالی آب شده لازم بود که من عرض کنم.
اما اتفاقاتی که رخ داده و از جمله آنها تشکیل شورای هماهنگی حوزه زایندهرود است، جلسات متعددی تشکیل شده، در همین (11) ماهه اخیر ما سه جلسه تشکیل دادیم، شاید جناب آقای کامران مطلع نباشند، این جلسهای که گفتند تشکیل ندادید و چرا آن را تشکیل نمیدهید، برای دوازدهم آبانماه برای این جلسه دعوت شده، انتظار ما هم این است همانگونه که در سالهای گذشته به جز سال قبل که به دلیل خشکی مفرط امکان فراهم کردن آب نبود و تا حدودی استانداری محترم با ساز و کارهایی که داشتند، با مشارکت صنایع بزرگ پرآب برای اصفهان مبالغی را تدارک دیدند که بخشی از فشار وارده بر کشاورزان زحمتکش را جبران کند و در ازای تأمین آب پایدار برای صنایع این کار صورت گرفت، در سال 93 خوشبختانه امکان رهاسازی آب داشتیم، در سال 94 به همین شکل، در سال 95 آنچه را که به عنوان کشت دوم پاییزه ذکر کردند فراهم بود، در سال 96 متأسفانه چنین امکانی نبود، امسال هم برنامه ما این است که انشاءالله به حول و قوه الهی و با حضور در شرایط بهتری که توسط سازمان هواشناسی پیشبینی شده در وضعیتی قرار بگیریم که بتوانیم برای کشت پاییزه دوم آب تأمین کنیم. چند و چون این بحث را انشاءالله در جلسه دوازدهم آبان در شورای هماهنگی حوزه زایندهرود بحث خواهیم کرد و آنجا اطلاعرسانی خواهد شد.
اما من به اختصار سرفصل کارهایی که انجام گرفته را عرض کنم. اولاً استقرار دائمی عوامل وزارت نیرو در مناطق مختلف حوضه آبریز زایندهرود برای کنترل برداشتها است. برگزاری جلسات شورای هماهنگی، بازدید مستمر مدیران ارشد وزارت نیرو از حوضه و همچنین میزبانی گروههای مختلف کشاورزان و نمایندگانشان در وزارت نیرو در جلسات متعدد. تقویت گروههای گشت و بازرسی برای کنترل برداشتها، ساماندهی و آزادسازی حریم و بستر و همچنین موضوع نصب کنتورهای هوشمند آب بر روی حدود (500) ایستگاه پمپاژ و چاهکهای حریمی برای تضمین تأمین حقآبهها و نیز پرداختن به این موضوع صحیح که اشاره کردند که موضوع حقآبهها میبایست با دقت مورد بررسی قرار بگیرد و دولت انشاءالله به وظایف قانونی خودش در این زمینه عمل خواهد کرد. آنچه که مد نظر ما هست این است که بتوانیم انشاءالله با تدقیق موضوع حقآبهها و ارتباطی که با اسناد و مدارک دارد در سطح ملی انشاءالله این مسأله را سامان بدهیم.
مخبر محترم کمیسیون آب و کشاورزی در جلساتی که داشتیم اشاره کردند و نماینده محترم مردم شریف شیراز که ریاست کارگروه آب کمیسیون آب و کشاورزی و منابع طبیعی را عهدهدار هستند، در جلسه مفصلی در زمینه فعالیتهایی که وزارت نیرو برای بررسی بحث حقآبهها، تدقیق آن، تدوین راهکارهای قانونی مطابق با قانون توزیع عادلانه آب داشته، گزارشی را به هیأترئیسه محترم ارسال کردند که من فقط بخش آخر جمعبندی گزارش را خدمتتان قرائت میکنم. اشاره داشتند با توجه به پیچیدگیهای قانونی مربوط به بحث حقآبهها و سوابق تاریخی و قانونی موضوع (امیرآبادیفراهانی ـ آقای وزیر خیلی ممنون) به نظر میرسد این مسأله میبایست فارغ از نگاه منطقهای و موردی خاص به صورت ملی و در کلان کشور مورد مطالعه و بحث و بررسی قرار گرفته و سیاست واحدی در این خصوص از طرف دولت و نهاد قانونگذار اتخاذ و اعمال گردد و هرگونه تصمیمگیری پراکنده مقطعی، موردی و اقتضائی بدون توجه به نگاه حاکمیتی و ملی میتواند تبعات حقوقی، اقتصادی و امنیتی بسیار برای کشور داشته باشد. من از جناب آقای کامران و حوصله نمایندگان محترم تشکر میکنم و انشاءالله امیدوار هستیم هم برای امسال با توجه به پیشبینیهای انجامشده در وضعیت بهتری برای تأمین آب در فصل پاییز دوم باشیم و هم موضوع مهم و قانونی حقآبهها را انشاءالله به سرعت به نتیجه برسانیم، متشکر.

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکر. آقای کامران! در خدمتتان هستیم.

حسن کامران دستجردی
یک فیلمی دارم که چهار دقیقه است، بگذارید، بعد ادامهاش بدهم. اتاق فرمان! وقتم گرفته نشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای کامران! این فیلم را قبلاً باید به هیأترئیسه ارائه میدادید.

حسن کامران دستجردی
دادیم، آقای قاضیزاده نوشته است.

احمد امیر آبادی فراهانی
اگر دستور دادهاند بفرمایید. اتاق فرمان اگر مجوز هیأترئیسه را دارند فیلم را نمایش بدهند.
(در این هنگام فیلمی از مشکلات کشاورزان و حقآبهداران استان اصفهان در صحن مجلس به نمایش در آمد)

حسن کامران دستجردی

مسعود پزشکیان
این فیلم برای چه وقتی است؟ اینها اعتراض میکنند که این فیلم برای سال 92 است، برای پنج سال پیش است.

حسن کامران دستجردی
آقای دکتر اجازه بدهید! همین امسال هم چشم اینها را کور کردند، چه کسانی بالای سرتان میآیند؟ آن پیرمرد که میگوید دروغ میگویید برای همین امسال است، میگوید فکر قبرتان باشید، برای همین امسال است، همین کلاهنمدی. چیست که اینها میآیند بالای سرتان میگویند؟ خیلی جالب است. شما بیایید در منطقه ببینید، مردش باشید همین امروز بیایید ببینید. همین بساط و تجمعات را داریم، ولی مردش هستند و علیه نظام شعار نمیدهند، با نظام هستند. این حرفها چیست که میزنید؟
آقای پزشکیان ببینید! (نایبرئیس ـ بفرمایید گوش میکنم) من از شما دعوت میکنم، چند بار هم گفتم، همین هفته با وزیر بیایید، همین روزگار سیاهی را داریم. من میگویم با چه سببی میشود که کشاورز من کتک میخورد، چشمش کور میشود؟ من نوعی را هم قبول دارد، میگوید آقای کامران! قانون، حقآبه، یک سال هم که آب زایندهرود را ول کردند سیاسی بود، برای انتخابات ریاست جمهوری. گندمش جان نداشت، زرد شد، خراب شد. میگویید قوانین شورای عالی آب، قانون مجلس را رعایت نمیکنید. ماده (44) توزیع عادلانه آب، قانون مدنی را اجرا نمیکنید، مواد (158) و (159). قانون خودتان را در 20/1/96 اجرا نمیکنید. میگویید تازه در (12) آبان میخواهم شورای هماهنگی آب بگذارم. جهاد گفت (4000) میلیارد تومان در سال خسارت دیده، (50) تا دادند، در همین قانونتان گفتید صندوق خسارت درست میکنیم، کجاست؟ آقای دادگاه، آقای اطلاعات، آقایی که میگویید اینها امنیتی شدند! اگر امنیتی میشدند که مثل جاهای دیگر اصفهان میآمدند شعار ناهنجار میدادند. رفتند مقابله کردند. این فیلم یک زمانی هم اینجا سؤال کردند، آقای باهنر گفت قدیمی است، فردایش نطق داشتم، گفتم همین بساط را داریم. حالا هم همین تجمعات را داریم. اینها میآیند شعار میدهند که باید با آنها برخورد شود؟ این حرفها چیست؟
آقای رئیسجمهور به اصفهان آمد گفت آب مثل ارومیه در زایندهرود جاری میشود. آقای رئیسجمهور! کجاست؟ دولت یازدهم و دوازدهم یک قطره داد؟ غیر از همان آب سیاسی که برای انتخابات بود. بعد بالای سر شما میآیند میگویند این فیلم قدیمی است، آدمهایش همانها هستند، سه شهید دارند، مادر شهید بود، همسر شهید بود، برادر دو شهید بود، گفت شما با خون ما آن بالا نشستید. گوش نمیکنید؟ اینها که نمردهاند، اینها که زنده هستند، اینها که برای جاهای دیگر نمیخواهند.
این مصوبه آقای رئیس مجلس است، 23/12/96، همه بودیم، یک جایش نوشته بخشی از خسارت عدم کشت. چه دادهاید؟ آقای پزشکیان! من چند بار گفتم این اجرا نشده، کجاست؟ نمایندههای صنف هم بودند، وقتی میبینند حرف است و گوش نمیکنند، در اجتماعهایشان هم که میرویم میگویند به ما دروغ میگویید. ما باید چه کنیم؟ ما چه میخواهیم؟ میگوییم اجرای قانون همین مجلس. این حقآبه هم که تازه از زمان صفویه است، تازه ما عرضه نداریم این را حفظ کنیم. لطمه بیعرضگی در مدیریت را چه کسی میبیند؟ نیروی انتظامی. مگر نیروی انتظامی بچههای ما نیستند؟ آدمهای خوبی هم هستند، لطمهاش را چه کسی میبیند؟ همین مردم محروم. ما اینجا میآییم توجیه میکنیم، تازه بالای سر شما هم جناحینتان میگویند این فیلم قدیمی است. بیایید همین حالا زنده ببینید، مردش هستید بیایید ببینید.

مسعود پزشکیان
آقای کامران! رأی بگیریم؟ (کامراندستجردی ـ بله) حضار 228 نفر، لطفاً نظرتان را نسبت به سؤال جناب آقای کامران و پاسخ وزیر اعلام بفرمایید. اگر پاسخ وزیر قانعکننده بود «چهار» و اگر قانعکننده نبود «دو». نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی بیمه؛ آرای أخذشده (168) رأی، جناب آقای عامر کعبی با (82) رأی و جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی با (79) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی بیمه انتخاب شدند. الان هم گفتیم بررسی کنند ببینیم تعداد آرا چطور است، الان سؤال میکنیم به شما میگوییم.
ما بررسی کردیم، تعداد رأیهایی که دادند (50 ـ 50) بود. باید (50) درصد به علاوه یک اضافه میشد تا قانعکننده اعلام میشد. در نتیجه مجلس از پاسخ وزیر قانع نشد.
16
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به اتفاق (14) نفر از همکاران به وزیر کشور درخصوص دلیل اظهارنظر غیرکارشناسی معاون سیاسی و امنیتی وزارت کشور در رابطه با کولبران و مرزنشینان.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر کشور درخصوص اینکه در رابطه با ناامنی مرزهای سیستان و بلوچستان چه اقدام اساسی انجام دادهاید؟ حقیقتاً مردم شریف به این وضع به شدت معترض هستند.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص ضرورت تأمین فوری داروهای بیماریهای خاص نظیر پارکینسون، مغز و اعصاب و اماس با توجه به کمبودهای آن و گرانی بسیار زیاد آن در بازار آزاد.
ـ آقای شهرام کوسهغراوی (مینودشت، کلاله، مراوهتپه و گالیکش) به رئیسجمهور محترم؛ با عرض تسلیت شهادت محیطبان فداکار و خدوم آقای باشقره، ضرورت دارد نسبت به تأمین امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی با قید فوریت برای حفاظت از پارک ملی گلستان اقدام فرمایید.
ـ آقای صدیف بدری (اردبیل، نمین، نیر و سرعین) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ریاست محترم دانشگاه آزاد درخصوص تعیین تکلیف سریع پذیرفتهشدگان و ثبتنامشدگان رشتههای پزشکی دانشگاه آزاد در سراسر کشور.
ـ آقایان: محمدعلی وکیلی و مصطفی کواکبیان (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و رمضانعلی سبحانیفر (سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن) به وزیر دادگستری درخصوص دلیل عدم رعایت قانون درج آگهی احضاری و ابلاغ کیفری و حقوقی در روزنامههای کثیرالانتشار.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به رئیسجمهور محترم درخصوص علت عدم اجرای دقیق ماده (112) قانون برنامه پنجساله ششم به ویژه افزایش حقوق کارکنان.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص عدم اجرای نظام هماهنگ پرداخت و عدم کارایی بیمه طلایی فرهنگیان زحمتکش، عدم اعمال مدرک تحصیلی، عدم استفاده از مسکن، ایاب و ذهاب و عدم پرداخت حقالتدریس.
ـ خانمها: سیدهفاطمه ذوالقدر، سیدهفاطمه حسینی و پروانه سلحشوری (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق هفت نفر از همکاران به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص اقدام عاجل برای تعیین تکلیف دانشجویان پزشکی، تکمیل ظرفیت پذیرششده در دانشگاه آزاد اسلامی.
ـ آقایان: علی اکبری (شیراز) و علی جلیلیشیشوان (مراغه و عجبشیر) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا اقدام نسنجیده دانشگاه آزاد در پذیرش هزاران دانشجو علیرغم حضور چندهفتهای در کلاس، آنها وادار به انصراف اجباری شدهاند؟ دلیل عدم رسیدگی چیست؟
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص بررسی علت و علل حجم وسیع خسارات وارده به مردم و تأسیسات دولتی و برخورد بیتعارف با مسببان آنها در قضیه سیل استان مازندران.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه با توجه به سیل سهمگین غرب مازندران و خسارات وارده که به جهت عدم لایروبی انهار و مهندسی رودخانهها اتفاق افتاده است. برنامه وزارت شما چیست؟ آیا منتظر سیل بعدی هستید؟
ـ آقای محسن کوهکنریزی (لنجان) به اتفاق پنج نفر از همکاران به وزیر آموزش و پرورش درخصوص درخواست اعلام ابطال اطلاعیه شماره (2597) مورخه 23/7/1397، موضوع ممنوعیت سفر فرهنگیان به عتبات عالیات در اربعین.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص علت عدم رسیدگی به وضعیت مدیریت ورزش استان خوزستان.
ـ آقای همایون هاشمی (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص پروژههای راهسازی حوزه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب که علیرغم پیگیریها متعدد کند و گاهاً متوقف شده است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه ترتیبی اتخاذ فرمایید جوانانی که بهدلیل فراغت از تحصیل یا افزایش سن از تحت تکفل والدین خود خارج شدهاند تا زمان اشتغال از این مزایا استفاده کنند.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت تبعیض در حقوق و مزایای نیروهای پیمانی و رسمی، خدمات و اداری آموزش و پرورش شهرستان شاهینشهر، میمه و برخوار استان اصفهان با دیگر کارکنان.
ـ آقایان: سیدقاسم جاسمی (کرمانشاه) و سیدجواد حسینیکیا (سنقر) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص علت بیتوجهی در امر پذیرش دانشجویان رشته پزشکی که بعد از گذشت یک ماه و اقدام قانونی توسط دانشجویان، آنها را از دانشگاه آزاد اخراج کردهاند.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه اخیراً آفت مگس مدیترانهای در برخی از نقاط استان کرمان ظاهر شده است. اگر اقدام فوری برای مقابله با آن صورت نگیرد به سرعت تبدیل به یک بحران در کشور میشود.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر کشور درخصوص ضرورت ارتقای روستای محسنآباد شهرستان برخوار به شهر با توجه به شرایط قانونی، فرهنگی، اجتماعی و جمعیتی که این روستا دارد.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای کشور، اطلاعات، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و امور خارجه درخصوص سرعت بخشیدن به موضوع آزادی (14) نفر از مرزبانان میرجاوه از همه راههای ممکن.

مسعود پزشکیان
آقای یوسفنژاد! دیگر اذان است، من فکر میکنم بقیه را برای بعد نگه دارید، خیلی ممنون.
17
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ساعت (8) صبح روز سهشنبه یکم آبانماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.