1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

مسعود پزشکیان
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 198 نفر رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و پنجاهم روز چهارشنبه هجدهم مهرماه 1397 هجریشمسی مطابق با سیام محرمالحرام 1440 هجریقمری:
1 ـ بررسی طرح یکفوریتی اصلاح ماده (242) قانون آیین دادرسی کیفری.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در همکاریهای تأیید صلاحیت آزمایشگاهی آسیا ـ اقیانوسیه.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
5 ـ گزارش شور دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تشکیل سازمان صنایع دریایی نیروهای مسلح.
6 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی به طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران طبق اصل (85) قانون اساسی.
7 ـ سؤالات آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی.
8 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای عالی معادن.
9 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان ناظر در شورای عالی آموزش و پرورش.
10 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای اجرایی فناوری اطلاعات.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

مسعود پزشکیان
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مجید ایمانی
(آیات 8 ـ 6 از سوره مبارکه «آلعمران» توسط قاری محترم آقای مجید ایمانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
هُوَ الَّذِی یُصَوِّرُکُمْ فِی الْأَرْحامِ کَیْفَ یَشاءُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ * هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ عَلَیْکَ الْکِتابَ مِنْهُ آیاتٌ مُحْکَماتٌ هُنَّ أُمُّ الْکِتابِ وَ أُخَرُ مُتَشابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ فَیَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ وَ ابْتِغاءَ تَأْوِیلِهِ وَ ما یَعْلَمُ تَأْوِیلَهُ إِلاَّ اللَّهُ وَ الرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ یَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ کُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا وَ ما یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْبابِ * رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنا وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

مسعود پزشکیان
از قاری محترم برادر مجید ایمانی تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«او کسی است که بدان گونه که خواهد شما را در رحمها نقشبندی کند جز او که پیروزمند فرزانه است خدایی نیست. او کسی است که این کتاب را بر تو نازل کرد که بخشی از آن آیات محکمات است که آنها اساس کتاب است و بخشی دیگر متشابهات است اما کجدلان برای فتنهجویی و در طلب تأویل پیگیر متشابهات آن میشوند حال آنکه تأویل آن را جز خداوند و راسخان در علم که میگویند به آن ایمان آوردهایم نمیدانند و جز خردمندان کسی پند نمیگیرد. میگویند پروردگارا پس از آنکه هدایتمان کردی دلهای ما را به باطل مگردان و رحمتی از سوی خویش به ما ارزانی دار که تو بخشندهای». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
3
تصویب کلیات طرح اصلاح ماده (242) قانون آیین دادرسی کیفری و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول تقاضای رسیدگی براساس تبصره (2) ماده (145) آییننامه داخلی مجلس درمورد طرح یکفوریتی اصلاح ماده (242) قانون آیین دادرسی کیفری است. آقای دکتر! این یک طرح یکفوریتی بوده که یکفوریت آن در مجلس رأی آورده ولی چون مهلت قانونی رسیدگی در کمیسیون تمام شده و کمیسیون گزارش نداده و درخواست زمان هم نکرده ما طبق آییننامه موظف بودیم آن را در دستور کار صحن علنی قرار بدهیم. بنابراین کمیسیونی برای ارائه گزارش ندارد. جناب آقای امیرآبادی! اسامی مخالفین و موافقین را ذکر بفرمایید، کلیات مورد بحث است.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. اسامی مخالفین و موافقین طرح یکفوریتی اصلاح ماده (242) قانون آیین دادرسی کیفری، مخالفین: جناب آقای نادر قاضیپور، جناب آقای حاجیدلیگانی و جناب آقای محمودیشاهنشین. موافقین: جناب آقای محمدرضا امیرحسنخانی، جناب آقای محمدعلی پورمختار و جناب آقای بیتاله عبدالهی. مخالف اول جناب آقای نادر قاضیپور تشریف ندارند، جناب آقای حاجیدلیگانی! شما بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من ابتدائاً یک

مسعود پزشکیان
تذکر را برای بعد نگه دارید.

حسینعلی حاجی
حاجآقا چه زمانی؟ برای امروز است، برای الان است.

مسعود پزشکیان
الان موضوع راجع به دستور را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
پس بعد از این دستور امکانش هست؟

مسعود پزشکیان
اگر مربوط به دستور است میتوانید بگویید.

حسینعلی حاجی

مسعود پزشکیان
نه، همین موضوع، اگر به موضوع مربوط است.

حسینعلی حاجی
مشکلی نیست، پس بعد از این دستور اجازه بدهید که مطرح شود.

مسعود پزشکیان

حسینعلی حاجی
ببینید همکاران عزیز! مخالفت بنده از چند جهت است، یکی اینکه فلسفه بازداشت موقت علیالقاعده تسهیل و تسریع در دسترسی به متهم است و اینکه از امحا و نابود کردن اسناد جلوگیری شود، مدارکی که ناشی از جرم است برای اثبات آن اتفاقی که صورت گرفته است. نکته دوم ممنوعیت و محدودیت تمدید بازداشت موقت برای عموم جرایم مثل قاچاق مواد مخدر، سرقت، دعواهای دستهجمعی، قدارهکشی، آن هم توسط مجرمان حرفهای نتیجهاش، افزایش جرم و جنایت و ناامنی را در جامعه میتواند پیامآور باشد.
نکته سوم؛ در حال حاضر هم صدور قرار بازداشت موقت توسط مراجع قضائی با محدودیتها مواجه است. اینطور نیست که یک بازپرس، دادیار یا دادستان هر مقداری که میخواهد بتواند بدون هیچ گونه محدودیتی قرار بازداشت موقت را صادر کند. از طرفی بسیاری از قضات هم اتفاقاً دوست ندارند که قرارشان را تمدید کنند یا کلاً قرار بازداشت موقت صادر کنند. اما بعضی از اوقات شرایطی پیش میآید که چارهای جز آن نیست و اگر این اتفاق نیفتد حق مردم دیگر تضییع میشود.
ما هم نبایستی تحت تأثیر برخی جوسازیهایی که تحت عنوان مثلاً دفاع از آزادی اشخاص و اینگونه مسائلی که عموماً در فرهنگ غربی بیشتر جایگاه دارد، اما در آن فرهنگ غربی عملی نیست، ولی در جایگاه جامعه اسلامی اتفاقاً آزادی بیشتری هم وجود دارد قرار بگیریم.
نکته بعدی؛ همکاران عزیز! الان وقتی شما در فضای عمومی بین مردم میروید مرتب این را میشنوید که مردم گلایهمند هستند، میگویند مثلاً ما فلان دزد، فلان قاچاقچی و فلان مجرم را شناسایی کردیم یا نیروی انتظامی او را دستگیر کرد، ولی به دادسرا بردیم بلافاصله زودتر از خودمان به منزل آمد. بنابراین این انتظار هم در جامعه هست و به نظر میرسد قانون فعلی حداقل کفایت میکند.
از آن طرف نکته دیگری که هست شما در همین متنی که نوشته شده در مقدمه هدفش این بوده که فرصت بیشتری را در اختیار قرار بدهیم، در حالی که در متن آمده و عکس آن در متن اصلاحیهای که آورده نوشته شده است.
همکاران! از طرفی طرح مستقلی برای اصلاح قانون آیین دادرسی الان وجود دارد و به جای اینکه ما فقط این ماده (242) را بخواهیم اینجا اصلاح کنیم که ممکن است با بقیه مواد آیین دادرسی همخوانی نداشته باشد، بهتر این است که این ماده و اصلاحیه را هم در همان بستر طرح جدیدی که برای اصلاح قانون آمده مطرح کنیم و یک قانون هماهنگی را برای آیین دادرسی داشته باشیم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای محمدرضا امیرحسنخانی موافق هستند، بفرمایید.

محمدرضا امیرحسنخانی
خدمت همکاران عزیز سلام عرض میکنم. من عذرخواهی میکنم، آقای کاتب روی این موضوع کار کردهاند، اگر اجازه بدهید آقای کاتب صحبت کنند.

احمد امیر آبادی فراهانی

غلامرضا کاتب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر همکاران عزیز. همانطور که همکاران عزیز چند مدت قبل محبت کردند یکفوریت این طرح با اکثریت آرای مجلس شورای اسلامی تصویب شد، نشان داد که همکاران عزیز در رابطه با این موضوع حساسیت بسیار بالایی دارند.
ببینید! در اکثر سیستمهای کیفری دنیا که امروز یک مطالعه تطبیقی انجام شده و برادر عزیزم جناب آقای محبینیا هم این پیشنهاد را تهیه کردهاند و ارائه دادهاند، میدانید قبل از اینکه متهم را فرا بخوانند یا مجازات موقت و حبس موقت برای آن تعیین کنند، ابتدا جرایم و پرونده متهم را کشف میکنند، اطلاعات را تکمیل میکنند، بعد که اطلاعات را تکمیل کردند سپس فرد را فرا میخوانند برای مدت کوتاهی ظرف مدت یک ماه، دو ماه بازجویی میکنند، در طول مدت یک ماه و دو ماه پرونده رسیدگی میشود.
در حال حاضر در آیین دادرسی ما فقط به خاطر اینکه متهم در دسترس باشد، به گفته آقای حاجیدلیگانی که فرمودند ما به خاطر اینکه متهم در دسترس محکمه قضائی باشد مجبور هستیم که بازداشت موقت داشته باشیم. در کجای دنیا این اتفاق میافتد که ما برای در دسترس بودن تا یک سال فرد را به صورت بازداشت موقت نگه داریم؟ الان قانون اجازه میدهد تا ظرف مدت یک سال یک فرد به صورت اینکه حکمی برایش بریده شود، جرمی برایش مشخص شده باشد، اتهامش روشن شده باشد، قاضی تا یک سال میتواند او را نگه دارد. این ظلم به یک انسانی است که خداوند تبارک و تعالی انسان را آزاد آفریده، در واقع ما هیچ وقت به خودمان نباید اجازه بدهیم که همه افراد را متهم قلمداد کنیم. بله، انسان خلاف میکند، ما خلافش را هم باید در دستگاههای اطلاعاتی، انتظامی و قضائی کاملاً بررسی کنیم، وقتی که بررسی کردیم آن را بیاوریم ظرف مدت یک ماه، دو ماه نگه داریم.
نکته دوم اینکه عزیزان من! برای در دسترس بودن ما میتوانیم براساس آیین دادرسی فعلی هم وثیقه بگیریم. الان شرایط وجود دارد، شما میتوانید یک وثیقه بسیار سنگین را از متهم بگیرید، به گونهای که فرد متهم فرار نکند.
نکته سومی که میخواهم محضر همکاران عرض کنم، یک لحظه میدانند که ممکن است یک فرد براساس سلایق و دیدگاهها اختلافات شخصی یا براساس یک دیدگاه سیاسی فرد را بیاورند بازداشت موقت کنند. این بازداشت موقت تا چقدر؟ این باید یک سقفی داشته باشد. در پیشنهادی که همکاران خوب من جناب آقای محبینیا، لاهوتی و بسیاری از حقوقدانانی که در مجلس حضور دارند این طرح را دادهاند، شاید فرصت نشده کمیسیون قضائی به این رسیدگی کند، به قاضی یک ماه اجازه داده شده که نگه دارد. اما ادامهاش گفته اگر علل موجهی برای تمدید قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور و تأیید دادستان فقط برای یک بار حداکثر تا یک ماه دیگر هم تمدید میشود. یعنی چه؟ یعنی اینکه علاوه بر اینکه بازپرس متهم را یک ماه بازداشت کرد، با تأیید دادستان میتواند یک ماه دیگر هم بازداشت شود بعد هم بیاید اطلاعات را بگیرد.
استدعای من این است، خوشبختانه امروز در مجلس شورای اسلامی (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید وقتتان تمام شد) افتخار ما این است که بالغ بر (50) نفر از همکاران ما حقوقدان هستند، بخش عظیمی از این همکاران ما کار قضائی کردهاند، میدانند اگر ما میخواهیم پروندهای را رسیدگی کنیم اگر قبلاً اطلاعات را جمعبندی کنیم یقیناً به نفع متهم است. زندانها را پر نمیکنیم، بیخودی یک نفر را یک سال در زندان نگه نمیداریم تا به پرونده رسیدگی کنیم و اجحاف و ظلمی به فردی اتفاق نمیافتد. خواهش من این است که همکاران عزیز به این رأی بدهند، خود من هم در جزئیات پیشنهاداتی دارم، در جزئیات پیشنهاداتی بدهیم که بتوانیم از حقوق ملت بزرگ ایران اسلامی دفاع کنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. مخالف بعدی جناب آقای قاضیپور هستند که فرمودند به جای ایشان جناب آقای محجوب صحبت کنند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آنچه که در این متن بایستی مورد توجه قرار بگیرد، دوستان عزیز عنایت داشته باشند که اصلاح بعضی امور بایستی با اصلاح امور دیگر ارتباط داده شود، یعنی ما در قوانین کیفری اگر بخواهیم موردی مثل قرار تأمین را بدون در نظر گرفتن جرایم متعددی که ممکن است اتفاق بیفتد تغییرات در آن حاصل کنیم یا اصلاحات در آن انجام بدهیم، بدون اینکه موارد دیگری که مرتبط هستند را اصلاح کنیم، گاهی سبب تعارضاتی میشود که حقوق صاحبان حق ممکن است پایمال شود.
اصل این موضوع که دادگاه توجه داشته باشد قرار تأمین قرار ابدی نیست و اینکه قرار تأمین نمیتواند جایگزین مجازات باشد. این امر درست و صحیحی است، اما این را تابع مدت کردن به نظر نمیرسد کافی باشد، چون موضوعات با هم بسیار متفاوت است. اگر چه طراحان محترم کوشیدهاند بعضی از موضوعات را در دایره استثنا تعریف کنند، اما مستثنیات متعددی اگر بخواهد طرف توجه قرار بگیرد بایستی طرف توجه قرار میگرفته. نویسندگان و طراحان اصلی قانون کیفری این نکات را توجه داشتند، چون نتوانستند راه معینی برای آن پیدا کنند قاعدتاً این متن را به این شکل نوشتند.
من توقع دارم هیأترئیسه محترم با توجه به اینکه کمیسیون اظهارنظر نکردند و اگر دوستان عزیز دقت بفرمایند در انتهای متنی که در اختیارشان است نظرات اداره قوانین موجود است و این نشان میداده که نیازمند توجه و دقت کمیسیون و حداقل تغییرات در این میبود، عودت بدهند، زمان بدهند، کمیسیون اصلاح کند. بدون نظر کمیسیون به نظر من ممکن است آثار متعددی به بار بیاورد که بعداً عکس این چیزهایی که اینجا نوشتیم خصوصاً در بعضی جرایم که امروز ما شاکی هستیم، مثل سرقت که کثرت پیدا کرده و اینطور امور ممکن است بعضاً باعث تبانیهای خاص شود، باعث فراری دادن بسیاری از افرادی شود که در این امور خطرناک هستند. صدالبته در بسیاری از جرایم ما اعتقاد داریم آنچه که طراحان محترم به آن توجه کردند باید اساس قرار بگیرد. اما دقت تطبیق و دقت لازم برای نوشتن این متن مطالبه میکند که این مجدداً رسیدگی شود و در یک جای تخصصی و یا حداقل در یک کمیسیون مشترکی موضوع طرف توجه باشد. همه چیز در نهایت دقت دیده شود، متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای محمدعلی پورمختار موافق هستند، بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و مردم عزیز ایران عرض سلام و صبحبخیر دارم. ببینید همکاران عزیز! این موضوعی که در دستور کار است امر بسیار مهمی است. حالا دوستان اشاراتی فرمودند، من راجع به فرمایشات عزیزان احترام میگذارم، ولی واقعیت این است که آن چیزی که الان پیشنهاد شده و مطمح نظر است این است که سرعت رسیدگی بایستی در دادسراها که به عنوان تحقیقات مقدماتی و اولیه در پروندهها ورود پیدا میکند افزایش پیدا کند.
بعد پروندهها باید سریعتر تعیین تکلیف شود، مخصوصاً آن قرارهایی که صادر میشود و منجر به بازداشت فرد میشود. این بازداشت هم میتواند ابتدائاً صدور بازداشت موقت شود، هم میتواند ناشی از سایر قرارهایی باشد که فرد نتواند آنها را تأمین کند، بر فرض وثیقهای هست، وثیقه سنگینی میگذارند که نمیتواند تأمین کند، بعد به بازداشت میرود. این تا کی باید در بازداشت بماند تا تعیین تکلیف شود؟
قانون فعلی یک عنوانی را آورده که صددرصد هم موجب طولانی شدن رسیدگی است و هم به ضرر متهمین است. یعنی گفته این طی مراحلی با یک تشریفات سختی اگر اختلاف شود، اگر اعتراض کند، باید برود دادگاه صالح رسیدگی کند، بعد دادستان موافق باشد چه میشود، مخالف باشد چه میشود، دوباره تمدید شود اعتراض کند. یعنی یک روند بسیار طولانی را باید طی کند و ماهها هم در بازداشت به سر میبرد. بعد نهایتاً چه میشود؟ در بعضی از اتهامات گفته که این منوط به تعیین تکلیف آن در دادگاه است و مثلاً گفته از حداقل رأی نهایی که دادگاه صادر میکند باید بیشتر نباشد. حالا حداقل رأی بر فرض مثلاً راجع به یک جرمی دو سال است، قاضی به خودش اجازه میدهد دو سال این را نگه دارد. بعد از اینکه رسیدگی شد بعضاً ما شاهد بودهایم برای اینکه آن دو سال یا کمترش را جبران کند بالاجبار یک رأیی میدهد که مدت بازداشت این در آن رأی لحاظ شود. در صورتی که ممکن است حقش در حد این محکومیت نباشد.
پس دوستان این را عنایت بفرمایید. اصلاحی که دارد صورت میگیرد این است که ظرف بین یک ماه تا دو ماه این باید تعیین تکلیف شود و در طول این مدت در ظرف این یک ماه باید دادسرا قرار نهاییاش را اعلام کند. ما الان بعضاً پروندههایی را داریم که ماهها است افراد در بازداشت هستند، حالا یا بازداشتش موقت است، یا ناشی از عدم امکان تأمین وثیقه لازم است، این همینطور بلاتکلیف مانده است. چرا باید بلاتکلیف بماند؟ این یک الزام و اجباری را برای مرجع رسیدگیکننده ایجاد خواهد کرد که ظرف یک ماه این را تعیین تکلیف کند. یک استثنا هم قائل شده، در رابطه با مواردی که مشمول اعدام یا قصاص است، گفته تا دو ماه میتواند بماند و قابل تمدید هم هست. اینجا یک حق اعتراضی هم برای متهم یا حالا وکیل او گذاشته است.
دوستان عزیز! پس اینکه الان پیشنهاد شده به معنی عدم رسیدگی به پرونده سرقت و این مجازاتها و جرایم نیست، بلکه الزام مراجع قضائی به تسریع در رسیدگی است. این را دقت داشته باشید که بالاخره ما در آیین دادرسی به کرات تأکید کردهایم که باید سرعت رسیدگی بیشتر باشد. الان یکی از نارضایتیهایی که وجود دارد اطاله و طولانی بودن مدت رسیدگی در قوه قضائیه است. وقتی که ما این الزام را کنیم طبیعتاً قاضی محترم تحقیق در دادسرا مکلف است با سرعت بیشتری وقت بگذارد، تحقیق کند، ادله جرم را خودش بررسی کند، هر چه هست را احراز کند و ظرف یک ماه برای عموم جرایم و دو ماه برای جرایم مستوجب اعدام و قصاص تعیین تکلیف کند. (رنجبرزاده ـ وقت شما تمام شد) پس خواهش من این است که موافقت بفرمایید، این تغییر مثبت است و به نفع روند رسیدگی است و حتماً در سرعت رسیدگی تأثیر خیلی زیادی خواهد گذاشت، تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای پورمختار خیلی ممنون، مخالف بعد جناب آقای محمودیشاهنشین هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم خدمت همکاران محترم و عزیز. دوستان طراح با یک هدف خوب و قصدی که بدین منظور بتوانند مدت زمان بازداشت موقت را کاهش بدهند این طرح را ارائه دادند و از این بابت که یک کار انسانی است شاید از این بعد بخواهیم نگاه بکنیم موضوع خوبی است، اما یک نقاطی که واقعاً جا افتاده و طرح را ابتر کرده و با این وضع موجود قابل پذیرش نیست این است که در دنیا برای بازداشت موقت استفاده از تکنولوژیها و دستاوردهای نوین امروزی مثل استفاده پایبندهای الکترونیکی، کنترلهای الکترونیکی و اینها چیزهایی است که میتواند حالا که میخواهیم اصلاح بکنیم میتوانستیم در این قانون مد نظر قرار بدهیم.
از یک طرف دیگر این جرایم تفکیک نشده، در همان خط اول «در کلیه جرایم هرگاه تا یک ماه به علت صدور قرار تأمین متهم در بازداشت بماند» ما جرایم زیادی داریم که واقعاً در یک ماه تحقیقات موقت آن کافی نیست و بحث قاچاق مواد مخدر، تجاوز به عنف، سلب حیات و بسیاری از این موارد اینطور که ما کلیات میآوریم و تفکیک نمیکنیم و کلیگویی میکنیم قطعاً اختیارات دادستانی ما را محدود میکند و در برخورد با جرایم خشن، دادستانی آن توان و قوت خود را از دست میدهد.
به نظر میرسد که با تغییر یک ماده خواسته دوستان طراح دستیافتنی نیست و کمیسیون باید با مطالعه و بررسی بیشتر و دقت کافی موضوع بازداشت موقت را به صورت جامع مورد بررسی قرار بدهد. از یک طرف دیگر ماده (242) فعلی دو تبصره دارد که در این طرحی که دوستان تقدیم کردند اشارهای به اصلاح این دو تبصره نیست. آیا این دو تبصره به قوت خود باقی میمانند، حذف میشوند، جهت رفع این ابهام هیچ پیشنهادی نشده. مجموع دفاع دوستان موافق هم به نظر میرسد که شاید این دفاع را دوستان قضات و کسانی که سالهای سال کار قضائی انجام میدادند از آنها نظرخواهی میشد و بررسی میکردند و اعلام نظر میکردند جامعتر و بهتر بود. دوستان! مستحضرید دادسرا مثل دادگاه عمومی نیست که حکم به موضوع و زندان صادر بکند، دادسرا در واقع به عنوان مدعیالعموم مطالعه میکند، ابعاد جرم را معین میکند و به قوانین مرتبط اشاره میکند. این حکم قطعی که چه میزان زندان باشد اینها در دادگاهها است. اینکه تصور بکنیم یک قاضی مدتها کسی را بازداشت موقت نگه داشته و بعد هم میخواهد این را اثبات بکند که بهحق نگه داشته و حکمی صادر بکند این خیلی واقعی نیست و وظیفه دادستانی کشف جرم است و وظیفه دادگاه و شعبات دادگاه هم رسیدگی است و قضاوت میکنند کسی را که نه به عنوان مجرم، به عنوان متهم پروندهاش به دادگاه ارسال شده آیا مجرم هست یا نه و اگر اثبات شد که مجرم است به تناسب جرم او احکام صادر میشود.
من خواهش میکنم که اگر ممکن است این را دوباره به کمیسیون برگردانید، کمیسیون پختهتر و جامعترش بکند، یک قانونی باشد که ما اینقدر در این شرایط سخت وقت میگذاریم هم دوستان قضات برایشان ابهام نداشته باشد، هم دادستانی برایش شفاف و روشن باشد و هم جامع، کافی و کامل باشد و جرایم هم از هم تفکیک بشوند. یک جمله کلیگویی با یک هدف خوب دوباره دادسرا را به مشکل وا نداریم. ما بازپرسهایمان را در تردید، شک و دوراهی قرار ندهیم و برای یک عده آدمهای حرفهای که وکلای حرفهایتر هم دارند نگذاریم مجرمینی که باید در بازداشت موقت بمانند تا تحقیقات کافی انجام بشود بتوانند از دست قانون فرار بکنند، متشکرم، خیلی ممنون.

اکبر رنجبرزاده

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعد جناب آقای بیتاله عبدالهی هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان و نمایندگان محترم مستحضر هستند که در کشور فضای زندانهای ما هم مسأله است. وقتی برای مدت طولانی قرار تأمین افراد، قرار بازداشت موقت برای آنها صادر میشود اولاً حقوق افراد از بین میرود و آزادیهای عمومی آنها دچار مشکل میشود، افراد مشکل سلامت جسمی و روانی پیدا میکنند که خودشان هیچ، خانواده و اطرافیان آنها هم دچار مشکل میشوند. از طرف دیگر مستحضر هستید یکی از مشکلات کشور ما فضای زندانها است و زندانهای ما از نظر فضا با مشکل مواجه هستند. اگر بخواهیم این افراد را برای مدت طولانی در زندان نگه داریم علاوه بر اینکه هزینه فراوانی برای نظام دارد، برای نیروی انتظامی، نگهداشت، فضا و کارکنان زندان هزینه میشود.
بنابراین هم از نظر اقتصادی برای نظام و دولت و هم برای خانوادهها، مستحضر هستید خانوادههای زندانیها عموماً افرادی هستند که با مشکل اقتصادی و معیشتی مواجه هستند. مدت طولانی که اینها بازداشت بشوند خانواده آنها هم دچار مشکل میشوند و همینطور فرزندان آنها از تحصیلات باز میمانند، علاوه براینکه نارضایتی عمومی در کشور گسترده میشود. بنابراین چه لزومی دارد؟ اگر خدایناکرده ما قاضی کم داریم یا نمیتوانیم سریع به پروندهها برسیم مردم باید ماهها در زندان بمانند تا اتهام آنها ثابت بشود.
بهتر است ما اول ثابت کنیم جرم اینها چه بوده است، بعد اینها را زندانی کنیم و مدت طولانی نگه داریم. بعد از مدتی که در زندان بمانند دچار مشکلات فراوان زندگی بشوند بگوییم مثلاً اینها تبرئه شدند، اگرچه اینها در زندان از نظر قاضی تبرئه هستند، ولی افکار عمومی با اینها مشکل دارند و خود این مشکلی برای آنها در طول زندگی که یک عمر خودشان و اطرافیان آنها با مشکل مواجه میشوند. چه بسا اگر از نظر جسمی و روانی هم در زندان به دلیل فضا و سایر مسائل دچار مشکل بشوند این هم هزینهای میخواهد که بعداً اینها باید جبران کنند.
بنابراین این قانون که اصلاح میشود به نظر من بسیار قانون خوبی است و در این مدت باید تشکیلات قضائی ما، دو ماه کم نیست، بررسی و مطالعه کنند و سرعت داشته باشند تا افراد بیشتر از این در بازداشت موقت نباشند. به نظر من ما با این اصلاح قانون بسیاری از مشکلات خانوادهها و دستگاه قضائی را حل میکنیم و خدمتی برای کسانی میکنیم که احتمالاً جرمی مرتکب نشده باشند یا جرم آنها قابل بخشش است و جرمی نیست که اینها ماهها یا خدایناکرده سالی در زندان بمانند.
بنابراین اینها بتوانند سریع، چون قضات به دلایل هم دسترسی داشته باشند این اگر خدایناکرده تصویب نشود مدت طولانی افراد در زندان میمانند و دادگستریهای ما درگیر میشوند و همچنین اینها افرادی هستند که معمولاً یا بعضاً گناه نکردهاند یا گناه آنها ضعیف بوده ولی مدت طولانی در زندان میمانند.
این هزینه نظام و نگهداری زندان و ساخت زندان، قرار هم نیست که ما در کشور همیشه زندان بسازیم. ما به جای اینکه دانشگاه و مدرسه بسازیم خدایناکرده فضای زندان درست کنیم. میشود اینها را با وثیقههای درخور و متناسب با جرمی که در مراحل اولیه قاضی تشخیص میدهد به جای بازداشت موقت طولانی وثیقههایی بگیرند که خدایناکرده اگر دوستان احساس میکنند اینها فرار میکنند نتوانند فرار بکنند. یعنی خیلی راحت میشود با وثیقههای درخور و مناسب و وثیقههای محکم این مسائل را حل کرد به جای اینکه به زندان بروند، خیلی ممنون.

احمد امیر آبادی فراهانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

مسعود پزشکیان

میرهادی قره سید رومیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از طراحان محترم، همانطور که استحضار دارید میدانید اگر این طرح به صورت فنی در کمیسیون مطرح میشد، چون موضوع تخصصی هست میتوانست ایراداتی هم که شاید در این طرح باشد و نیت طراحان محترم را بتواند برآورده بکند بهتر بود. استحضار دارند که بسیاری از جرایم تعزیری مانند آدمربایی، جاسوسی، قاچاق مواد مخدر، جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی دارای مجازاتهای تعزیری شدید از درجات یک، دو و سه هستند. معمولاً تحقیقات اکثر این جرایم، بیش از دو ماه طول میکشد.
حال اگر تحقیقات پرونده کامل نباشد و از طرفی بیم فرار یا تبانی متهمین، شرکا و معاونین جرم هم وجود داشته باشد آزاد کردن متهمان روند تحقیقات را با مشکل مواجه میکند. لذا با جمعبندی که قوه محترم قضائیه انجام داده بهتر است که این موضوع به کمیسیون محترم حقوقی و قضائی ارجاع بشود تا تحقیقات و نظرات کارشناسی فنی را هم ما أخذ بکنیم، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر پزشکیان! این گزارش کمیسیون ندارد، آییننامه در این زمینه مسکوت است، اگر شما صلاح میدانید کمیسیون صحبت کند.

مسعود پزشکیان
چون نظر ندادید اجازه بدهید به رأی بگذاریم. کلیات اگر رأی بیاورد ما به کمیسیون ارجاع میدهیم.
حضار 224 نفر، دولت مخالف است. نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
حضار 224 نفر، به کمیسیون ارجاع میدهیم جهت رفع اشکالات. برای ارجاع به کمیسیون نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. نظر خودتان را به خاطر اشکالاتی که در طرح و مسائلی که هست تا کمیسیون نظر بدهد اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقایان توجه کنند! چون این یکفوریتی هست آقای رئیس ارجاع را به رأی میگذارند، اگر عادی بود دوشوریاش میکرد. به علت اشکالاتی که وجود دارد و بعضی از دوستان معترض هستند و کمیسیون بررسی نکرده میخواهند برای بررسی جزئیات به کمیسیون ارجاع را به رأی بگذارند.

مسعود پزشکیان
ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. به کمیسیون برای بررسی بیشتر ارجاع میدهیم.
4
قرائت گزارش کمیسیون عمران درخصوص بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعد گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان در اجرای ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی هست. جناب آقای دکتر بدری بفرمایید.

صدیف بدری
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون عمران درخصوص بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
با توجه به ضیق وقت خلاصه گزارش را قرائت میکنم، لذا از هیأترئیسه محترم و رسانههای محترم استدعا دارم گزارش کامل کمیسیون را منتشر نمایند.
بخش اول ـ مقدمه:
طبق اصول قانون اساسی اعمال مدیریتها و توسعه آزادیها به عنوان یک ماهیت قانونگذاری، در حوزه اختیارات قوه مقننه بوده و به موجب اصل تفکیک قوا، ورود مقام اجرا به این حوزه به معنای خروج از اختیارات قانونی محسوب میشود و بر این اساس کنترل تصمیمات و مصوبات قوه مجریه به عهده رئیس مجلس شورای اسلامی و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نهاده شده است. مصوبات دولت از جمله آییننامههای اجرایی، توسط هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین بررسی و موارد عدم تطبیق یا دارای مغایرت، توسط رئیس مجلس شورای اسلامی جهت اصلاح به رئیسجمهور اعلام و موارد مغایر بیاثر میشود. مغایرتهایی که به هر نحو از کنترل این سازوکار خارج شود یا خارج از اختیار مقام تصویبکننده باشد، رئیس دیوان عدالت اداری موظف است به محض اطلاع، در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح و ابطال آن موارد را درخواست نماید.
این گزارش وفق ماده (236) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به بررسی مغایرت قانونی چهار بخشنامه و نظریه ابلاغی وزیر راه و شهرسازی که منجر به اجرای ناقص و در مواردی نقض قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان شده است، میپردازد.
طرح مسأله:
وزیر راه و شهرسازی در چهار ابلاغیه مورد بررسی به شرح این گزارش، به آییننامههای مصوب هیأت دولت از جمله ماده (123) آییننامه اجرایی قانون و تبصره (2) ماده (24) و ماده (40) آییننامه اجرایی ماده (33) قانون استناد و بخشنامههایی را صادر نموده که موجب بروز تنشهای گسترده در جامعه هدف قانون و اختلاف بین دستگاههای مختلف شده است.
نتایج بررسی کمیسیون:
کارگروه تخصصی تشکیلشده در کمیسیون عمران پس از بررسیهای اولیه، در جلسات مورخ 20/1/1397 و 3/2/1397 با دعوت از وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان عدالت اداری، هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین و سازمان نظام مهندسی به بررسی موضوع پرداخته و گزارش نتایج بررسی در جلسه مورخ 17/2/1397 با حضور وزیر راه و شهرسازی قرائت نمود.
وزارت کشور و سازمان نظام مهندسی طی مکاتبه رسمی گزارش کارگروه تخصصی را پذیرفتند ولی وزارت راه و شهرسازی پاسخی را بدون استناد کافی به احکام قانونی و با امضای معاون وزیر ارسال نمودند، لذا مجدداً طی نامه شماره (17249/52) مورخ 2/3/1397 از وزیر درخواست شد که پاسخ رسمی، مستند، مستدل و صرفاً با امضای شخص وزیر ارسال شود که تا تاریخ تنظیم این گزارش، وصول نشده است.
ـ بررسی بخشنامهها:
1 ـ بخشنامه شماره (02/100/300801) مورخ23/12/1396، موضوع شیوهنامه تبصره (2) ماده (24) آییننامه اجرایی ماده (33) قانون:
طبق بخشنامه مذکور ناظر توسط کارفرما تعیین و وظیفه ارجاع کار به مهندسین که از وظایف و اختیارات سازمانهای استانی و هیأت مدیره آنهاست، سلب شده است و از این حیث با بند (8) ماده (15) قانون و بند (8) ماده (73) آییننامه اجرایی قانون و بندهای «پ» و «ت» ماده (29) و ماده (24) آییننامه اجرایی ماده (33) قانون و همچنین ایجاد محدودیت در دامنه فعالیت و حوزه صلاحیت اعضاء، مغایر و فاقد اعتبار میباشد. از سوی دیگر منع دریافت درآمدهای قانونی سازمانهای نظام مهندسی، با ماده (37) قانون مغایر است، همچنین رسمیت بخشیدن به پرداخت مستقیم حقالزحمه مهندسان توسط کارفرما، با ماده (25) آییننامه اجرایی ماده (33) قانون، مغایر میباشد.
2 ـ نظریه شماره (294505) مورخ 12/2/1396 وزیر موضوع ماده (123) آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان:
این نظریه بدون توجه به هدف و نظر مقنن در نحوه حفظ کالبد با خلق مفاهیم خارج از قانون مانند بازرسی به مفهوم نظارت در امور غیرآزمایشگاهی، وظایف و اختیارات قانونی سازمان نظام مهندسی را کاهش و حوزه وظایف و اختیارات مرجع صدور پروانه ساختمانی را توسعه داده و از این نظر خارج از صلاحیت وزارت راه و شهرسازی و مغایر با قانون میباشد.
3 ـ بخشنامه اداری شماره (55800) مورخ 26/10/1396 درخصوص حذف قسمت اول بند (16ـ3ـ1) پیوست مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و منع کسر (5) درصد حق نظارت و واریز به حساب سازمانهای استانها:
طبق بند «د» ماده (9) و ماده (37) قانون، مجمع عمومی استان میتواند برای تأمین درآمد مورد نیاز در بودجه سالانه سازمان استان، غیر از حق عضویت سالانه اعضا و درصدی از حق الزحمه خدمات مهندسی ارجاعی، دریافت أخذ وجوهی از اعضای سازمان را مصوب نماید. با این وصف، بخش اول بخشنامه مذکور مبنی بر لغو قسمت اول بند (16ـ3ـ1) پیوست مبحث دوم مقررات ملی ساختمان صحیح بوده و بخش دوم این بخشنامه که أخذ این مبلغ ولو با تصمیم مجمع استانی را منع میکند؛ مغایر با قانون است.
4 ـ ابلاغیه شماره (57573) مورخ 5/11/1396 با عنوان دستورالعمل اجرایی منع پذیرش همزمان اموری که زمینه و موجبات نمایندگی یا قبول منافع متعارض را فراهم میآورد.
بخشی از اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون، مصوب 1394 ازجمله ماده (2) مکرر آن که شورای انتظامی نظام مهندسی را در تشخیص تخلف، میزان اهمیت و انطباق آن با مجازاتهای مندرج در آییننامه اجرایی قانون محدود مینماید، مغایر با قانون است و فارغ از این مغایرت قانونی، بند (5) ماده (2) مکرر آییننامه اصلاحی مذکور، صرفاً تعیین مصادیق رفتاری را بهعهده وزیر راه و شهرسازی قرار داده است؛ لذا نظر به اینکه وزارت راه و شهرسازی طی ابلاغیه مذکور فراتر از وظیفه مقرر در ماده (2) مکرر آییننامه قانون عمل نموده و بسیاری از مهندسین را از استفاده از پروانه صلاحیت نظام مهندسی محروم و موجبات تضییع حقوق آنان را فراهم نموده، مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات آن میباشد.
بررسی عملکرد دستگاههای مرتبط با بخشنامههای مورد بررسی
ـ وزارت راه و شهرسازی:
باید با سه اهرم وضع مقررات ملی ساختمان، نظارت عالیه بر اجرای ضوابط و مقررات شهرسازی و مقررات ملی ساختمان و واقعی نمودن حقالزحمه مهندسان، زمینه فعالیت صحیح نظام مهندسی را فراهم نماید؛ لیکن با عدم نظارت عالیه و مؤثر و غیرواقعی نمودن نرخ خدمات از یک طرف و عدم اجرای واقعی ساختمان توسط اشخاص ذیصلاح و تداخل وظایف دستگاههای دخیل در اجرای مقررات ملی ساختمان از سویی دیگر، زمینههای عدم تحقق اهداف قانون و انحراف نظام مهندسی از عملکرد مطلوب را فراهم آورده و نهایتاً با اتخاذ تصمیمات خارج از اختیار، از جمله تفسیر هدف قانونگذار، تنسیق امور در حوزه مهندسی و کنترل ساختمان را دچار آسیب جدی نموده است.
ـ وزارت کشور:
از منظر حفظ نظم اداری و مدیریتی کشور و نحوه اجرای تصمیمات توسط استانداران و همچنین از جایگاه حق مشارکت در تهیه و تصویب آییننامه کنترل و اجرای قواعد و اصول فنی، به بخشنامهها و نظریههای موضوع این گزارش ورود و مغایرتهای احصاءشده را با استناد به احکام قانونی و ارائه استدلالهای صحیح، اعلام نموده است لذا عملکرد این وزارتخانه مناسب ارزیابی میشود.
ـ سازمان بازرسی کل کشور:
مرجع نظارت قوه قضائیه برای جمعآوری بهموقع اطلاعات و تشکیل پرونده در مراجع صالحه قضائی و اداری و پیگیری روند رسیدگی تا حصول نتیجه میباشد. علیرغم انجام بررسیهای جامع در نحوه تطبیق بخشنامههای موضوع این گزارش با قانون و احصاء تخلفات، تا زمان تهیه این گزارش اقدام مؤثری برای رسیدگی به تخلفات و جلوگیری از انحراف از قانون مشاهده نشده است.
ـ دیوان عدالت اداری:
رئیس دیوان عدالت اداری طبق قانون موظف است به محض اطلاع از وجود مغایرت قانونی در وضع مصوبه یا اتخاذ تصمیم خارج از اختیار توسط مقام دولتی، موضوع را در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مطرح و درخواست ابطال آنرا نماید؛ ولی علیرغم اطلاع، اقدام مؤثری انجام نشده، تا جاییکه مقامات وزارت راه و شهرسازی در جلسات رسمی این عدم اقدام دیوان را دلیلی بر صحت اقدامات مغایر خود اعلام مینمایند؛ لذا از این جهت عملکرد دیوان عدالت اداری نیازمند بررسی بیشتر میباشد.
ـ هیأت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین:
اگر چه امکان بررسی بخشنامههای ابلاغی وزیر را به دلیل عدم تصویب در هیأت دولت نداشته و بایستی از طریق دیوان عدالت اداری اقدام میشد، اما آییننامههای اجرایی قانون نظام مهندسی به دلیل مغایرتهای قانونی یا داشتن محتوای فاقد مبنای قانونی، نیازمند بررسی و اقدام توسط این هیأت میباشد.
بخش چهارم ـ جمعبندی:
با توجه به تخلفات احرازشده ازجمله اجرای ناقص قانون، اقدام خارج از اختیار و ورود به حوزه صلاحیت قوه مقننه توسط وزارت راه و شهرسازی، تأخیر در اعلام مغایرتها به دیوان عدالت اداری و پیگیری ابطال بخشنامههای مذکور توسط سازمان بازرسی کل کشور و عدم صیانت از قانون و مصوبات مجلس شورای اسلامی بهدلیل توقف و عدم اجرای به موقع ماده (40) قانون دیوان عدالت اداری، لازم است وفق ماده (236) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اقدامات زیر به عمل آید:
1 ـ تخلفات وزارت راه و شهرسازی به دلیل عدم تمکین از قانون و مقررات قانونی علیرغم تذکر مراجع مسئول و درخواست اشخاص ذینفع و همچنین اقدام خارج از شئونات اداری، از جمله عدم رعایت شأن قوه قضائیه و ورود به حوزه صلاحیت قوه مقننه و صدور بخشنامهها و نظریههای خارج از محدوده اختیارات که منجر به اضرار به غیر و موجب تضییع حقوق مهندسین، کارفرمایان، بهرهبرداران آتی و توقف احکام قانونی و مقررات اداری شده است، به قوه قضائیه ارسال تا خارج از نوبت و بدون تشریفات دادرسی شود.
2 ـ کمیسیون اصل نودم قانون اساسی موارد مربوط به طرز کار مراجع مرتبط به شرح زیر را رسیدگی و نتایج بررسی را به صحن مجلس گزارش نماید:
1 ـ سازمان بازرسی کل کشور مکلف به نظارت بر حسن اجرای قانون است و باید موارد انحراف از قانون را در مراجع قضایی و اداری ذیصلاح از جمله محاکم قضائی، دیوان عدالت اداری و هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری مطرح و روند رسیدگی را تا حصول نتیجه پیگیری نماید؛ اما علیرغم جمعآوری و تحلیل اطلاعات و احصاء تخلفات، اقدامات قانونی بعدی را به نحو مؤثر و بهموقع معمول ننموده است.
2 ـ رئیس دیوان عدالت اداری وظیفه قانونی دارد به محض اطلاع از مغایرت قانونی مصوبه یا تصمیم اداری یا خروج آن از حدود اختیارات مقام تصویبکننده، نسبت به طرح موضوع در هیأت عمومی دیوان و درخواست ابطال آن اقدام نماید. اما علیرغم اطلاع از طرق مختلف از جمله شکایت شاکیان و اعلام کمیسیون عمران مجلس، اقدام قانونی مؤثر و بهموقع انجام نداده تا جایی که مقام اجرایی با اطمینان از عدم اقدام دیوان عدالت اداری، آن را به عنوان دلیلی بر مشروعیت اقدامات مغایر قانون خود اعلام رسمی نموده است. والسلام علیکم و رحمه الله
رئیس کمیسیون عمران ـ محمدرضا رضاییکوچی

مسعود پزشکیان
حضار 214 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را درمورد گزارش کمیسیون عمران درخصوص بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
اعلام وصول طرح اصلاح بند «ح» تبصره (11) قانون بودجه سال 1397 کل کشور با قید یک فوریت و تصویب فوریت آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست فوریت داریم، البته طراحان دوفوریت درخواست داده بودند که با مذاکرهای که انجام شد قرار شد یکفوریت بیشتر مطرح نکنند، آن هم درمورد اصلاح بند «ح» تبصره (11) قانون بودجه سال 1397 کل کشور است. جناب آقای کبیری به عنوان نماینده طراحان موضوع را مطرح میکنند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت مردم عزیز ایران اسلامی و همکاران محترم. همکاران عزیز توجه و عنایت کنند! این طرحی که ابتدا دوفوریت داده شده بود، بعد با مشورتی که با ریاست مجلس انجام گرفت امروز قرار شد تحت عنوان یکفوریتی طرح بشود. این طرح یکفوریتی با امضای بیش از (114) نفر از همکاران محترم عرضه شده و شاید شش ماه قبل هم این طرح داده شده بود، به دلیل تراکمی که در طرح دوفوریتیها وجود داشت امروز توفیقی شد، از جناب آقای دکتر پزشکیان و هیأترئیسه هم تشکر میکنم که فرصتی شد این موضوع بسیار مهم و اساسی طرح بشود.
بند «ح» تبصره (11) قانون بودجه سال 97 اعلان میکند که «در سال 97 عوارض خروج از کشور برای زائران عتبات براساس قانون بودجه سال 96 أخذ بشود» عزیزان عنایت بکنند! در بودجه سال 97 دولت پیشنهاد داد، ما هم تصویب کردیم که عوارض خروجی در مرحله اول به (220) هزار تومان، در مرحله دوم (330) هزار تومان و در مرحله سوم به (440) هزار تومان افزایش پیدا کند. یک نکتهای که مورد غفلت قرار گرفت این بود که این افزایش عوارض در بحث هوایی سه الی شش برابر شد، اما همکاران عزیز! در مرزهای زمینی این افزایش از (9) تا (17) برابر شد و لذا بخش عظیمی از مرزنشینان ما در سایه این مصوبه دچار مشکل شدند.
این پیشنهادی که مطرح شده برای مرزنشینان هست، عنایت بکنید! بسیاری از مرزنشینان ما معیشت و اقتصادشان از ناحیه مراودات مرزی دارد صورت میگیرد و ما با این مصوبه موضوع معیشت مرزنشینان را دچار مشکل کردیم. بخشی از اینها به شهرها مهاجرت میکنند. الان ما در مرزهای مختلف کشور در تردد مرزی دچار مشکل هستیم. لذا همکاران عزیز! عنایت بکنید امروز مرزنشینان ما در شمال، جنوب و غرب کشور در بخش عمده از مرزهایمان دچار مشکل شدند. البته بعضیها احتمالاً بگویند این مشکل بار مالی دارد؛ اولاً ما برای بحث مالی آن تدبیری را تحت عنوان یک تبصره آوردیم و آن اینکه کسری منابع مالی درآمد دولت از محل افزایش نرخ ارز به نسبت قیمت پایه، همکاران عزیز! ما داریم مشکلات اساسی مرزنشینان خود را مطرح میکنیم. لذا دقت بکنید مرزنشینان ما میتوانند با این مسأله بسیاری از مشکلاتشان حل بشود. الان من اینجا طوماری دارم، دهها هزار نفر از مرزنشینان ما از اقصی نقاط کشور، خصوصاً مرزهای مرزی ما مثل مرز رازی، سرو، پیرانشهر، مرز شمال، مرز بازرگان و بسیاری از مرزهای دیگر انشاءالله عنایت بکنید.
من این نکته را هم اضافه بکنم؛ همکاران محترم ببینید! الان ما در بحث درآمد دولت از بحث درآمدهای ارزی خصوصاً در بحث مرزنشینان بسیار پایین آمده، احتمالاً سؤال دیگری همکاران داشته باشند که بحث مرزنشینان چگونه تعریف دارد؟ ما در قانون برای مرزنشینانمان طبق مصوبه 6/7/84 مجلس برای هر سرپرست خانوار مرزنشین یک کارت الکترونیک صادر کردیم که اینها میتوانند در مراودات مرزی که حداقل از سال 96 أخذ بشود بتوانند به معیشت و مشکلات عدیدهای که اینها غالباً هم از قشر محروم جامعه هستند کمک بکنیم این عوارض مطابق سال 96 أخذ بشود و لذا همکاران به این امر دقت بکنند. واقعاً در این فضای اقتصادی و معیشتی بدی که امروز ما در نوسانات ارزی داریم بتوانیم حداقل به مرزنشینان خود یک کمکی بکنیم و بتوانیم بخشی از مشکلات این مرزنشینان را انشاءالله حل بکنیم. لذا من از همکاران محترم درخواست میکنم که (114) نفر امضا کردند یکفوریت آن را، چون ما از دوفوریت آن صرف نظر کردیم، یکفوریت را رأی بدهند، هرچند که بعضی از عزیزان میگویند ایکاش همان دوفوریت را مطرح میکردیم. اگر عزیزان بگویند انشاءالله کمک کنید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب مخالف هستند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیز خواهش

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای شریفپور موافق هستند، بفرمایید.

عین اله شریف پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خستهنباشید خدمت دوستان. من انتظار داشتم جناب آقای کاتب قبلاً یک مطالعاتی در ارتباط با وضعیت معیشتی مرزنشینان داشتند، سپس به عنوان مخالف صحبت میکردند. جناب آقای کاتب! زمانی که شما مشکل کارگران گرمسار را مطرح میکنید ما همه به شما لبیک میگوییم، شما میدانید امروز این تصمیم مجلس در ازای پیشنهاد دولت در قالب لایحه دولت موجب کشت و کشتار شده؟ آیا شما میدانید میزان قاچاق در مرزهای غیررسمی افزایش پیدا کرده؟ از طرف دیگر از نظر زمانی که شما ایراد میگیرید این تقصیر در آییننامه هست، جناب آقای پزشکیان! شش ماه قبل این طرح ارائه شده، امروز نوبتش رسیده. این دلیلی نمیشود که ما عدول بکنیم، این یک موضوع.
تبعیض تا این حد است که در قانون قبلی برای عوارض خروج از کشور برای هر نفر از طریق هوایی (25) هزار تومان بود، برای مسافرتهای زمینی و دریایی (5000) تومان بود. الان آمدیم با کمال تأسف علیرغم اعتراضاتی که در زمان تصویب بودجه 97 داشتیم دوستان توجه نکردند و این تبعیض قائل شد. امروز عوارض خروج از کشور برای افراد دارای استطاعت مالی با افرادی که فاقد استطاعت مالی هستند یکسان شده.
بحث مهمی که میخواهم اشاره بکنم؛ فراموش نکنیم که مرزنشینان روابط سببی و نسبی با آن سوی مرزها دارند. از طرف دیگر در سایه این روابط سببی و نسبی در سال حداقل در عید قربان، فطر و نوروز با خانوادههایی که دارند به آن سوی مرزها بایستی رفت و آمد بکنند. آیا این حمایت از مرزنشینی شد؟ مگر در قانون مبادلات مرزی، برای سوخت سهمیه مرزنشینان چه پیشبینیهایی شده بود که با کمال تأسف ما آمدیم این محدودیت را برای مرزنشینان ایجاد کردیم؟
از سوی دیگر مرزنشینان مرزبانان این مملکت در طول تاریخ بودند، امنیت این کشور را در مرزها مرزنشینان همیشه حافظ بودند. چرا این امنیت را ما زیر سؤال بردیم؟ و در پایان، جناب آقای پزشکیان! از جنابعالی و هیأترئیسه محترم و از همکاران محترم میخواهم، مهم این نیست که شش ماه از سال باقی مانده، مهم این است که احقاق حق بشود. حقوق مرزنشینان را به مرزنشینان برگردانیم. اینها معیشتشان با این ترددها نسبت مستقیمی دارد.
و اما پیامدهای منفی افزایش عوارض خروج از کشور؛ یک، براساس آمارهای موجود موجب شده قاچاق کالا از مبادی غیررسمی افزایش پیدا بکند. دو، افزایش ترددهای غیرمجاز را در مرزهای غیررسمی شاهد هستیم و این امر موجب کشته شدن مرزنشینان میشود. ما نمایندگان حوزههای انتخابیه پاسخگو نیستیم. مادر پسری که فرزندش در اثر تردد غیرمجاز که قبلاً اینطور نبوده است، از مبادی رسمی رفت و آمد میکردند به من شریفپور میگوید این پسر من را شما کشتید. ما بایستی مرزنشینان را مرزبانان صدیق نظام بدانیم، طوری که اینها این را اثبات کردند. این هم یک موضوع.
موضوع دیگر؛ اگر میخواهیم مرزها را ببندیم قبل از بستن مرزها، قبل از اینکه ما عوارض را افزایش بدهیم که مرزنشینان قادر به (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شده) پرداخت آن نیستند ما بایستی بسترهای اشتغال را در مناطق مرزی ایجاد بکنیم. در حوزه کولبری هم من خواهش میکنم یک عنایت خاصی داشته باشید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، حضار 216 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را به فوریت طرح اصلاح بند «ح» تبصره (11) قانون بودجه 1397 کل کشور اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تسلیت نایبرئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقای سیدمحمود نوریزاده نماینده ادوار مجلس

مسعود پزشکیان
مطلع شدیم حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای سیدمحمود نوریزاده نماینده محترم ادوار مجلس از حوزه مشکینشهر به رحمت ایزدی پیوستند. مصیبت وارده را به خانواده محترم ایشان تسلیت عرض مینماییم و برای آن مرحوم طلب مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسألت داریم.
همچنین مجمع نمایندگان استان اردبیل نیز این مصیبت را خدمت خانواده محترم ایشان عرض تسلیت داشتند، ادامه دستور را بفرمایید. لطفاً آن طومارها را از اینجا جمع بکنید.
7
ناطقان جلسه خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی و زهرا سعیدیمبارکه و آقایان: بیتاله عبدالهی، محسن بیگلری و رسول خضری

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای بیتاله عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس.
ـ خانم معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر.
ـ خانم زهرا سعیدیمبارکه نماینده محترم مبارکه.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای محسن بیگلری نماینده محترم سقز و بانه.
ـ آقای رسول خضری نماینده محترم پیرانشهر و سردشت.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای بیتاله عبدالهی نماینده محترم اهر و هریس دعوت میکنیم، بفرمایید.

مسعود پزشکیان

بیت اله عبدالهی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
بحر عرفان و ادبده گوهر ارزندهیم
آسمان علم و تقواده مه تابندهیم
بیر خطیبم پیر نطقم خنجر برنده دی
در حقیقت منطق شاه ولایت منده دی
مظهر آیات تطهیرم گل طاها منم
خَلقاً و خُلقاً شبیه حضرت زهرا منم
زینب نام علی و زینب کبری منم
خواهر نامآور سلطان عاشورا منم
درود و سلام بر ملت شریف ایران، رهبر معظم انقلاب اسلامی و مردم شریف آذربایجان، به خصوص مردم اهر و هریس. مردم عزیز، نمایندگان محترم و آقای رئیس! امروز در شرایطی به سر میبریم که آمریکا و صهیونیسم و آلسعود با سیاستهای استکباری روزی نیست که خون مسلمانی را به زمین نریزد. استکبار مسئول فساد و بیکاری، تروریسم، عقبماندگی، تفرقه، عامل ناامنی و مهاجرتهای اجباری و به فقر کشاندن مسلمانان و محرومین جهان است و اما ما باید با انسجام و هوشیاری و تبعیت از رهبری و حمایت از دولت نقشههای جدید اقتصادی و نظامی دشمن را انشاءالله خنثی و غیرمؤثر سازیم.
نمایندگان محترم، دولت محترم! اصلاح نظام اداری و بانکی، اصلاح روابط خارجی، اصلاح نظام آماری کشور، تصویب قوانین متناسب برای شرایط نامناسب اقتصادی کشور، برای اصلاح فوری شرایط پیشآمده، کاهش فاصله فقر و غنا، تفویض اختیار به استانها، حذف دستورالعملها و بخشنامههای ضدتولید و اشتغال، هدایت سرمایهگذاری بخش خصوصی به مناطق محروم و اعطای امتیازات مالیاتی و زیرساختی به آنها، جهتگیری گمرکات به صادرات و توجه به صادرات غیرنفتی بخشی از مسائلی است که میتواند در شرایط فعلی از مشکلات اقتصادی و اداری این کشور بکاهد.
و اما مسائل شهرستانهای هریس. اولین مشکل شهرستانهای اهر و هریس بیکاری گسترده مردم به خصوص جوانان تحصیلکرده میباشد. اهر و هریس در بین شهرستانهای استان آذربایجانشرقی از یک توسعه نابرابر برخوردار بوده و بیشترین مهاجرت را به مراکز استان کشور دارد. راههای بین شهری و روستایی ما قتلگاه مردمی شده است که نماد ایثار و مقاومت در طول تاریخ بوده و هر روز سرعت مهاجرت آنها به شهرهای بزرگ را افزایش میدهد. میخواهم از دولت محترم بپرسم چرا راه (90) کیلومتری تبریز ـ هریس نزدیک به (13) سال است که تکمیل نمیشود و امروز هم به بهانه کمبود قیر در کشوری که تولیدکننده نفت است کارهای انجامشده و عملیات انجامشده آسفالت نمیگردد؟
من از وزیر محترم راه و شهرسازی همانطور که در نیمه اول امسال انصافاً دو بار از این راه بازدید کرده است خواهش میکنم در پایان سال که به فصل سرما میرسیم آسفالت این راه را حل نماید و مشکل قیر آن را مرتفع سازد. برای مقابله با بیکاری باید معادن، گردشگری و کشاورزی و دامپروری، فرش، صنایع دستی و ورنی اهر و هریس مورد توجه قرار بگیرد و برنامهریزی شود.
جناب آقای شریعتمداری وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت! در حالی که باغات اهر به علت کمبود آب کشاورزی خشک شده و در حال خشک شدن میباشد آب سد ستارخان اهر به مس سونگون انتقال یافته و این معدن با آب اهر میچرخد، ولی فرزندان اهری را استخدام نمینمایند. به این ظلم و بیحرمتی در مس خاتمه دهید وگرنه مردم سیلی محکمی به مدیران مس خواهند زد.
از وزارت نفت میخواهم مشکل گاز نیروگاه هریس را هرچه زودتر حل نمایند. جوانان بیکار هریس چشم به اشتغال در این نیروگاه دوختهاند. از وزارت نفت به خاطر صدور مجوز ششماهه برای احداث پالایشگاه GTL در اهر به بخش خصوصی صمیمانه تقدیر و تشکر مینمایم. امیدوارم معاونتهای مربوط در وزارت نفت تسهیلگر این سرمایهگذاری باشند. منطقه ما شدیداً به این سرمایهگذاری نیاز دارد و خوشبختانه زیرساختهای آن فراهم شده است. اکثر روستاها و جادههای شهرستانهای اهر و هریس فاقد آنتندهی، اینترنت و تلفن ثابت میباشد. از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای چندمین بار میخواهم همت لازم را در این خصوص معمول نماید.
بیمارستانهای اهر و هریس با حداقل تجهیزات پزشکی به حیات خود ادامه میدهند، امیدوارم قول وزیر بهداشت و درمان بعد از یک و نیم سال درخصوص تحویل ام.آر.آی به بیمارستان اهر مرکز ارسباران عملی گردد. ورزشگاه (50) هزار نفری در دولتهای نهم و دهم در اهر شروع شده و میدان فوتبال هریس در حال تخریب میباشد، علیرغم دستور وزیر ورزش و جوانان هیچگونه اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته. مردم انتظار دارند این وزارتخانه به ورزش شهرستانها نیز توجه نماید.
از سرپرستی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی میخواهم درمانگاه تأمیناجتماعی هریس را همانطور که قول داده شده است در برنامه سال 98 بگنجانند. از وزارت ورزش و جوانان میخواهم به ورزش روستایی و همگانی توجه نماید. آقای وزیر، آقای سلطانیفر! جوانان روستایی هم به سالن نیاز دارند و علاقهمند به بهرهمندی از اعتبارات ورزشی کشور میباشند. حاشیهنشینی در اهر بیداد میکند، از دولت میخواهم در بودجه سال 98 اهتمام جدی به این موضوع نماید و اعتبار لازم را تدارک ببیند. از وزارت صنعت و معدن میخواهم جلوی تعطیلی معدن طلای هریس را گرفته و نسبت به فعالسازی معدن زیلیک اهر و معدن شلهبران اهر همت لازم را به کار گیرد.
فرش هریس و صنایع دستی ورنی اهر از صنایعی است که همیشه مورد توجه قرار گرفته و بخشی از مردم به آن اشتغال دارند. از وزارتخانههای مربوط خواستارم سریعاً برای برنامهریزیهای لازم برای این صنعت که بخشی از مردم درآمد خود را از آن محل تأمین میکنند اقدام جدی معمول نمایند. (رنجبرزاده ـ وقت شما تمام است) امیدوارم مجلس محترم با موافقت طرحهای ویژه اقتصادی اهر و هریس که به صورت دوفوریتی در دستور کار مجلس است زمینه توسعه صنایع معدنی و اقتصادی این دو شهرستان را فراهم نماید. همچنین روستاهای بزرگ اهر و هریس علیرغم داشتن امکانات لازم متأسفانه از حداقل زیرساختها برخوردار هستند که انشاءالله مورد توجه این بخشها و وزارتخانههای مختلف قرار گیرد و بیمه قالیبافان و روستایی مورد توجه جدی قرار گیرد.

مسعود پزشکیان
متشکرم آقای عبدالهی یک دقیقه بیشتر صحبت کردید، ناطق بعد را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از سرکار خانم دکتر معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر دعوت میکنیم.

معصومه آقاپورعلی شاهی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا اباعبدالله الحسین»
حسینه یرلر آغلار، گولر آغلار
بتول و مصطفی پیغمبر آغلار
حسینون نوحه سین «دلریش» یازاندا
مسلمان سهل دیرکه کافر آغلار
سلام و درود بر پیامبر و اهل بیت طاهرش. درود خدا بر روح پیر جماران و اصحاب شهیدش و آرزوی سلامتی و سربلندی برای رهبر معظم انقلاب. سلام بر ملت ایران، سلام بر مردم شهیدپرور، متدین و ولایتمدار استان آذربایجانشرقی و شهرستان شبستر. (18) مهر سالروز تأسیس دانشگاه علمی ـ کاربردی را به همه مجموعه آنها تبریک عرض میکنم و درود بر همکاران خانه ملت و تشکر از زحمات هیأترئیسه محترم و درودی دیگر به نماینده ولی فقیه استان آذربایجانشرقی حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر آلهاشم که یادگار دفاع مقدس و یار و یاور همیشگی رهبر معظم انقلاب هستند که هیچ ارزشی را بالاتر از خدمت به خلق نمیدانند.
مسئولین محترم، نمایندگان محترم! از صدای شکستن استخوانهایمان ذوق نکنیم، اگر اینبار اصولگرایی بشکند، اصلاحطلبی زمینگیر شود، آنکس که امروز تبر برداشته تا به خیال خود استخوانهایمان را ریز کند نه اصولی است، نه اصلاحی، نه اعتدالی، بلکه غول صنعت و تجارت است که همه ما را خاری در چشم خود میبیند و قصد نابودی ایران را دارد. برای او نه خار اصولگرا تیغدارتر از خاشاک اصلاحطلب است و نه لبخند اعتدالی خوشایندتر از خشم استشهادی، عزم جزم کرده بساط همه را جمع کند و ما چه ساده هنوز در جنگ فرساینده اصول و اصلاح و اعتدال سر خود و حریف خانگی را به دیوار میکوبیم، دیواری که از هر روزنه آن افعی نیش برکشیده. تا دیر نشده به خود بیاییم و یک بار و این بار برای همیشه به خاطر کشور، سرنوشت و ملت ایران دست از غوغای رقابتهای تمامنشدنی برداریم.
برای مثال در همین ایام حساس کنونی گفت و گوهای زنده و مرده در صدا و سیما از سوی رجال سیاسی حول محور تاختن بر یکدیگر و خیط کردن همدیگر و آش در چشم مردم پختن است. برای سوزاندن حلق رقیب، به چه قیمتی، به چه ارزشی؟ همان مناظرههای انتخاباتی و یا دیدیم و از اول گفتیم برجام معجزه است و آن یکی بگوید چرا نشنیدید که ما اولتر گفتیم برجام بلای آسمانی است.
حضرات! نه عطایش را به لقایش میبخشیم، نه ولکن ناخنکشیدن بر چهرههای نورانی یکدیگر هستیم. اگر بد بود چرا به عهدشکن آن اینهمه ناسزا میگوییم و اگر تا قسمتی خوب بود چرا از فحاشی به برجام کوتاه نمیآییم؟ وقت تنگ است، در این کشمکشهای زمان گذشته، زمان حال را گم میکنیم، مردم امید میخواهند، امان اقتصادی میخواهند، اشتغال میخواهند، شادی میخواهند، آزادی بیان میخواهند. زنان حضور فعال در عرصههای مدیریتی، سیاسی، اجتماعی میخواهند. قوانین حمایتی برای اجرا میخواهند، شناسنامه برای فرزندان مادران ایرانی و پدران غیرایرانی میخواهند، ممنوعیت ازدواج زیر (13) سال برای دختران میخواهند، عدالت و انصاف میخواهند. حذف محدودیت استفاده از فضای مجازی میخواهند، مفاسد را نه کم، بلکه ریشهکن کنیم. با فساد سازمانیافته آقایان و خانمها از «الف» و «ب» و «ج» و «د» تا «و» و «ه» و «ی» خالی از تعارف و شوخی، ارگانی، حزبی، فامیلی، نظامی در بیفتیم، آنوقت میبینیم مردم چگونه سر مزار ترامپ و پمپئو را گلباران میکنند.
رانندگان سیاسی و اقتصادی! جاده اقتصادی کشور به شدت لغزنده است، مواظب باشید، بیمحابا اقدام و یا کاری کنید. آقای روحانی، اعضای محترم هیأت دولت! درخصوص افزایش نرخ بنزین هشدار میدهم، مگر شما به ملت سوبسید بنزین را به دلار پرداخت میکنید تا مردم پول بنزین را به دلار پرداخت کنند؟
اما حال دریاچه ارومیه خوب نیست، روزی وجود آن صفای زمین و زمان ایران بود، شادی خلق به یک اشارت و با یک بهانه بود. حالا شکوه و زندگی از او گرفته شد.
گردید یک کویر نمک و کوهسار درد
حالا غمین از این حال احتزار
دولت روحانی! همت نما و همت خود نشان بده
بر جان نیمهجان او ای دولت روحانی! جان بده
دریاچهای نحیف و ضعیف به حال مرگ
قولی، عملی، اشارتی، اعتباری برای او بده
آقای رئیسجمهور! اجرایی شدن اصل (15) تدریس زبان مادری در مدارس و انتخاب حداقل یک وزیر زن، یک وزیر ترکزبان و یک وزیر اهل تسنن را به جد خواستاریم. آقای رئیسجمهور! بخش صوفیان تعیین تکلیف نهایی اسناد بعد از (27) سال پرونده قضائی را میخواهد، اما تاکنون به مرحله اجرا نیامده. بخش صوفیان خواستار فرمانداری است، اما نشد. بخش صوفیان خواستار استفاده از امکانات کمترتوسهیافتگی است، اما نشد. بخش مرکزی خواستار تسهیلات اشتغال روستایی است، اما نشد. بخش مرکزی خواستار بازسازی هتل بندر شرفخانه و رونق اقتصادی است، اما نشد و بخش مرکزی خواستار تکمیل جاده تسوج به شبستر و ایلخچی به شبستر را میخواهد، اما هنوز به طور کامل محقق نشد. بخش تسوج خواستار تکمیل راههای روستایی و جاده تسوج ـ مرند است، اما نشد. بخش تسوج خواستار ناحیه صنعتی و تکمیل امامزاده شهر تیل است، اما نشد.
آقای رئیسجمهور و هیأت وزیران! ناامیدی شبستر را امید بخشید. ما پشیمان نیستیم، این همان چیزی است که دشمن نشانه گرفته، شاهد این ادعا هم بحرانهایی است که میسازند و با استفاده از کلیدواژههای ناامیدی و پشیمانی و براندازی جار میزنند تا نسل جوان و پویا را که امتحان کنشگری پس داده از میان به در کنند. ما مطالبهگر خواهیم ماند، سیاست و اقتصاد را نقد میکنیم، اما از دولت حمایت میکنیم. چون ناامیدی برادر مرگ است. «الماخ وار دونماخ یوخ» میمیریم ولی به عقب برنمیگردیم.
و در آخر مواظب سرمایههای اجتماعی باشید، شخصیتها و سیاستمدارها را تخریب نکنیم. تخریب شأن مسئولان در واقع تخریب ستونهای تخت جمشید است، همه مواظب باشیم. برای مثال شخصیت آقای دکتر پزشکیان، آقای رئیسجمهور و استخر فرح و وزرا. در آخر از همه نمایندگان محترم میخواهم که شرایط حساس کشور را درک کنند. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین ملت ایران، یاشاسین شبستر و یاشاسین آقای دکتر پزشکیان افتخار ایران.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از سرکار خانم مهندس زهرا سعیدی نماینده محترم مبارکه دعوت میکنیم، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همکاران دلسوز و بزرگوارم، هیأترئیسه محترم، ملت صبور و صبور و صبور جمهوری اسلامی ایران، مردم خوب استان اصفهان بالاخص مردم فهیم شهرستان مبارکه. تشکر از همکار عزیزی که با توجه به اینکه من یک شعری بخوانم که:
ما ز یاران چشم یاری داشتیم
خود غلط بود آنچه میپنداشتیم
مهمترین مسأله کشور ما فکر میکنم که پایه اقتصادی ما میتوانست باشد بحث کامیونداران مظلوم و زحمتکش این کشور بود. نزدیک به (20) روز است که دارند اعتراضات صنفی خودشان، صرفاً صنفی، به هیچوجه سیاسی نبود، چون حقیر دارای یکی از بزرگترین پایانههای کشور هستم. اعتراضات صنفی خودشان را بارها به زبانهای مختلف با نامه و مکاتبه و مراوده به ما و سایر مسئولین دولتی و حکومتی گفتند، اما عزیزان! برای آنها چه کردیم؟ خدا شاهد است مطلب آماده نکرده بودم که بیایم و تشکر از عزیزی که فرصت نطق هفتدقیقهای خود را با هفتدقیقهای من جابهجا کرد. چرا مجلسی که من دو هفته است خواستم رعایت نظم بکنم، با اینکه سخنگو بودم بارها پشت تریبون رفتم خواستم دو دقیقه به من وقت بدهند که از مظلومیت این قشر محروم و ضعیف بگویم، اما متأسفانه به من فرصت نداد تا امروز همکار عزیزم سر بنده منت گذاشت.
صبورترین و زحمتکشترین اقشار صنف رانندگان هستند، ولی متأسفانه همیشه هم سهم خودشان را در این انقلاب ایفا کردند، همکاران عزیز من در کرمانشاه میدانند، هر زمان دستوری دادند کامیونداران شهر و استان خود را به خط کردیم که خاطری از زلزلهزدهها مکدر نشود. هر آنچه در توان داشتند گذاشتند، حتی از پول زن و بچه خود زدند، ولی ایکاش درد آنها را میشنیدیم. فقط به آنها قول دادیم، خود من (50) جلسه برای کامیونداران رفتم، دیروز صحن مجلس را به خاطر آنها ترک کردم و شهرستان رفتم، ولی آن موقع هم که اینها راه میآیند متأسفانه یکطور دیگر سر راهشان را میبندیم.
من یک سؤال به عنوان خادم مردم دارم؛ مسئول مستقیم رسیدگی به امور کامیونداران در این کشور در دولت کیست؟ به وزارت راه میگوییم میگوید وزارت صنعت، به وزارت صنعت میگوییم به وزارت جهاد، به وزارت جهاد میگوییم به وزارت کشور سوق میدهد. به داد کامیونداران این کشور برسید، خداشاهد است پوپولیستی حرف نمیزنم، من از صبح که آمدم همسرم در مسیر به من گفت امروز تذکر نده، ولی خداوکیلی به داد آنها برسید. من دیروز به شهرستانم رفتم میبینم که تابلوی پایانه پایین آمده، پارکینگ شده. میبینم که درد به درد آنها اضافه میکنید، به بازرس آنها گفتم تا ساعت (3) نصف شب زنگ بزن بگو سعیدی و نمایندهها گفتند من پشت شما هستم، بیایید، صبح رفتم در پایانه مشکل دیگر پیدا کردند. همه هم دارند زحمت میکشند، همه هم برایشان جلسه میروند، ولی چه اتفاقی میافتد؟ میدانم لاستیک کم بود در ارز یارانهای قرار دادند یا ارز دولتی قرار دادند، دوباره دویدیم تا ارز دولتی به آن تعلق بدهند، ولی خداوکیلی به داد آنها برسید. اینها آن درآمدی که شما گمان میبرید، نگاه میکنند درآمدها بالا است، ولی خودتان ببینید یک یاتاقان، یک حلقه لاستیک چه قیمت بوده. اینها هزینه سفره زندگیشان همان است، آن چیزی که برایشان قابل قبول نیست هزینه سبد ماشینشان است که نمیتوانند تأمین بکنند.
خواهش من این است که درد آنها شنیده بشود، اینها همیشه در مقابل این انقلاب آنچه که بوده در گرما و سرما و جاده نقش خودشان را ایفا کردند. من دیروز بین آنها بودم، دردشان را شنیدم، حرفهایشان را شنیدم. خدا میداند اینها اصلاً سیاسی حرف نمیزنند، مباحث آنها سیاسی نیست، اینها به ترامپ و ترامپها رو نمیدهند، اصلاً ترامپ کیست که ما بخواهیم نگران ترامپ باشیم در مقابل جامعه عظیم کامیوندارانمان؟ درخواستشان درخواست و اعتراض صنفی است، درخواست من از دولت این است که یک مسئول مستقیم بگذارد این وزارتخانههای مستقیم را به هم وصل بکند، یک نفر پاسخگو برای بحث کامیونداران باشد تا انشاءالله خاطر و مشکل آنها رفع بشود. البته من هفته نیروی انتظامی را هم تبریک میگویم، از همه خادمینی که زحمت میکشند تشکر میکنم.
اعضای محترم شوراهای تأمین را به سعه صدر دعوت میکنم، آنها هم روزهای سختی را میگذرانند، شهرستان مبارکه را من همیشه اعلام میکنم که یک شهرستانی است که شاید (200) هزار نفر جمعیت دارد، ولی (200) هزار کارگر دارد. کارگری که قدمشان را روی تخم چشم من نماینده میگذارند و تشکر از مدیران عاملی که به قانون بومیپذیری به احترام رأی مجلس احترام گذاشتند، ولی من یک خواهش دیگر هم دارم؛ آن هم مسأله آب استان اصفهان است که دیگر اصلاً انگار حنایش رنگی ندارد، ولی از جناب آقای رئیسجمهور خواهش میکنم که به داد محیط زیست در استان اصفهان برسد. هرکس ناراحت است، هرکس میگوید من دروغ میگویم، وقت ندارم، بیاید من یک نیمروز او را ببرم یک مسیری را به او نشان بدهم تا ببیند که بخشی از مردم استان اصفهان خیار، گوجه، بادمجان و حتی آن ذرتی که به دامشان میدهند میخورد منبع آبش از چه تغذیه میشود و بعد میگوییم ام.اس و سرطان بالا است.
جناب آقای رئیسجمهور! چون به مسئولین محیط زیست کشور بارها و بارها تذکر دادم، از خود شما میخواهم به داد محیط زیست استان اصفهان و به داد مردم استان اصفهان به خاطر آن همه شهید برسید.
یک موضوع دیگر هم میخواهم خدمت شما عزیزان مطرح بکنم؛ اینکه مدیران متخصص در حوزههای اقتصادی استفاده بشود. ما بعضی وقتها مدیران عامل بانکهایمان را میرویم مدرکهای تحصیلیشان را بررسی میکنیم من خودم متأسف میشوم. بالاخره مدرک هم مهم است، چرا بانک ملی ما به عنوان یک منبع درآمدزا باید خودش زیانآور باشد، چرا (25) درصد بودجه عمرانی کشور ما باید مطابق با خسارتهایی باشد که وارد میکند؟ طبق اطلاعات و اخباری که به من رسیده، چرا باید زیانآور باشد؟ اگر بخواهید نمیشود این پشت بگوییم، بیایید تا من بعضی موضوعات را خدمت شما توضیح بدهم. معوقات فرهنگیان و مشکلات آنها به خاطر دردی که چندین روز است از آن یکی، دو دقیقه فرصت خواستم بدون مطلب آمدم، از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم. امیدوارم که به طور جدی، اگر قرار است رفاهکارت به کارگران بدهیم زودتر، چون کارفرماها هم فرصت پولی که بخواهند به حقوق اضافه کنند ندارند. در پایان صحبتم از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم و آرزوی صحت و سلامتی برای یکی از دلسوزان شایسته این نظام جناب آقای دکتر تاجگردون استاد عزیز خودم که همه ما به خاطر سلامتی ایشان نگران هستیم. برای سلامتی این عزیز و همه آنهایی که قلبشان به عشق مردم میتپد یک صلوات محمدیپسند بفرستید. (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر محسن بیگلری نماینده محترم سقز و بانه دعوت میکنیم، بفرمایید.

محسن بیگلری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یاد میکنم از شهدا و امام شهدا، یاد میکنم از شهدای اخیر اهواز و مریوان. آرزوی طول عمر باعزت دارم برای رهبر فرزانه انقلاب و تمامی دلسوزان نظام. هفته نیروی انتظامی را به حافظان نظم و امنیت کشور تبریک میگویم. عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت ملت بزرگ ایران، علیالخصوص مردم حوزه انتخابیهام سقز و بانه. بنده از کردستان آمدهام و از کردستان میگویم. قبل از هر بحثی سه درد اخیر مناطق محروم و مرزی را عرض میکنم.
امروز مردم کردستان عزادار کودکی هستند که دو روز قبل در یکی از روستاهای سنندج بر اثر ریزش دیوار مدرسهای فرسوده جان باخت و هزاران ایرانی و حتی غیرایرانی را داغدار نمود. حال میپرسم آیا مردم مناطق محروم از اینکه فرزندان خود را به مدرسه بفرستند باید بترسند؟ هفته قبل هم عزادار کودکی مریوانی بودیم که بر اثر ریزش درب یک مرکز بهداشتی و درمانی جان خود را از دست داد.
مجلسیان عزیز! کشته شدن کولبران در این شرایط سخت اقتصادی داغی است که مردم مناطق مرزی در روزهای سخت معیشتی خودشان برای آنانی که برای یک لقمه نانی جان خود را از دست میدهند فراموش کردهاند. در دو هفته اخیر این اتفاقات ناگوار در مناطق کردنشین افتاده است، اما جای بسی تعجب است که صدا و سیمای کشور هم به این حوادث مناطق ما کمترین توجه را دارد و در سختترین شرایط میبینیم آنتن خود را صرفاً براساس مبالغی به شرکتها و سلبریتیها اجاره میدهند و یا در بعضی از برنامههای خود روزی به کردها و روزی به ترکها و روزی به لرها و روزی به بلوچها توهین میکنند که این رویه به هیچوجه قابل قبول نیست.
صدا و سیماییها! به خدا قسم آن کودکان و آن کولهبران هم که مقام معظم رهبری به خوبی اشاره فرمودند و حساب کولبران را از قاچاقچیان جدا فرمودند ایرانی هستند و بر گردن رسانه ملی حق داشتند، اما شما در رسانه ملی اشارهای نفرمودید که بنده مجبور شدم بر حسب وظیفه خود تحقیق و تفحص از شما را امضا و به زودی تقدیم هیأترئیسه محترم مجلس بنمایم.
جناب آقای دکتر روحانی! میدانم علیرغم وعدهها و بیانیههای شماره سوم اقوام و مذاهبتان در وزیر جدیدتان هم نه سهم کرد هست و نه سهم اهل سنت، اما حداقل برای مدارس و مراکز درمانی ما فکری بکنید. مجلسیان عزیز! همه ما به خوبی میدانیم که مقام معظم رهبری با توجه به ضرورت موضوع سالهای اخیر را حول محور اقتصاد و معیشت مردم نامگذاری فرمودهاند، اما دولتمردان در اجرا بسیار ضعیف عمل کردهاند و امروز مردم با تورم (100)، (150) و گاهاً (200)، (300) درصدی دست و پنجه نرم میکنند. هر روز افزایش قیمت داریم، از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات حکومتی هیچگونه نظارتی نمیبینیم و به میزان تعداد مغازههای کشور قیمت متفاوت داریم و از همه مهمتر بیکاری در کشورمان به ویژه مناطق محروم بیداد میکند.
برای ما بسیار دردناک است که در اکثر خانوادهها چند تحصیلکرده بیکار و محتاج نان شب داریم و دولت هیچ برنامهای برای آنها ندارد. به نظر بنده اگر دولتمردان در بحث اقدام در راستای نامگذاری سال اخیر نمره قبولی میگرفتند وضع امروز ما اینگونه نبود و نه نیازی به برجام داشتیم و نه بدعهدی آمریکای جنایتکار، کوچکترین خللی در امورات ما به ویژه معیشت مردم ایجاد نمینمود، آن هم آن برجامی که با کلی هزینه برای ما در آخر تبدیل به هیچ شد.
پس لازم است همه ما مجلسیان و دولتیها به خود بیاییم و بیشتر وقت بگذاریم و چند کار اساسی مخصوصاً در بحث معیشت و اشتغال برای مردم انجام دهیم. جناب آقای دکتر روحانی، هیأت محترم وزیران! شرایط اقتصادی اقشار مختلف مردم بسیار دشوار شده است، آمارهای غیرواقعی تورم از طرف مرکز آمار ایران و بانک مرکزی ذهن و روح مردم را به هم ریخته است. بارها گفتهام بسیاری از خانوادههای مناطق محروم درآمدشان فقط یارانه میباشد، آن هم یارانه (45) هزار تومانی سال 89 که ارزش آن کمتر از درصد آن زمان است. حال امروز با سال 89. امروز نه تنها این قشر نه تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، بلکه اکثر کارمندان و کارکنان حقوق زیر خط فقر دارند. اکثر کشاورزان و دامداران درآمد سالیانهشان حدود (10) میلیون و درآمد ماهیانه آنها کمتر از (1) میلیون تومان میباشد. خانوادههای زیادی هستند که برای هزینه درمان بیماران خود پنج برابر پارسال باید هزینه پرداخت کنند، آن هم اگر دارو گیرشان بیاید.
جناب رئیسجمهور! با این اوصاف در این شرایط تورمی افسارگسیخته تخصیص سبد کالا به تنهایی دردی از مردم دوا نمیکند و تنها راهحل تقدیم لایحه افزایش یارانه و نیز ترمیم حقوق کارمندان، کارگران و بازنشستگان و مستمریبگیران به مجلس میباشد که انتظار دارم هرچه سریعتر این اتفاق بیفتد.
وزیر محترم کشور! دهیاران با حداقل حقوق و شورای روستاها بدون حقوق مشغول خدمت هستند، لازم است هرچه زودتر لایحهای به مجلس برای حل این مشکل ارائه بدهید و نیز اکثر شهرداریها در حال ورشکستگی هستند و پرداخت حقوق کارگران و کارمندان با تأخیر چندماهه انجام میشود. هرچه سریعتر چارهای بیندیشید.
وزیر محترم بهداشت و درمان! پیراپزشکان، مخصوصاً بهورزان روستایی به جنابعالی خیلی امیدوار بودند، اما کماکان در نهایت سختی هستند. انتظار حمایت ویژه را داریم.
سرپرست محترم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی! حقوق پیراپزشکان شاغل در تأمیناجتماعی بسیار کم میباشد، نیاز به ترمیم هرچه سریعتر دارند و نیز همچنان که مستحضر هستید کارگران ساختمانی با توجه به کم شدن ساخت و سازها اکثراً بیکار و در سختی هستند و با این وضع و نیز سختی کار آنها بازنشستگی آنها با (65) سال سن یا (35) سال سابقه انجام میشود که لازم و ضروری است هرچه سریعتر لایحه کار را به مجلس تقدیم فرمایید.
جناب دکتر روحانی! اکثریت روحانیون اهل سنت به امید وضعیت معیشت مردم خودشان به جنابعالی رأی دادند و باعث و بانی قسمت عمدهای از رأی (73) درصدی هر دو دوره مردم کردستان به جنابعالی آن روحانیون عزیز بودهاند، اما در دولت شما کوچکترین توجهی به آن روحانیون صورت نگرفت، حال آن بزرگمردان مثل همیشه در اوج عزت و شرافت، اما نهایت سختی و مشقت گذران زندگی مینمایند که انتظار داریم در این مدت باقیمانده برای آن عزیزان که هملباس خودتان هستند چارهای اساسی و ماندگار بیندیشید.
جناب دکتر روحانی، هیأت محترم وزیران، جناب آقای بطحائی! همچنان که در ابتدا عرض شد دو روز قبل دانشآموزی در یکی از روستاهای سنندج بر اثر ریزش دیوار مدرسه جان خود را از دست داد و دل هر انسان ایرانی و غیرایرانی را برای این خبر به درد آورد. (رنجبرزاده ـ خیلی متشکر، بقیه را به رسانهها بدهید وقت شما تمام شد) من هزار بار گفتم و باز میگویم (40) درصد مدارس کردستان تخریبی هستند و ما هر روز باید منتظر حادثهای باشیم. محض رضای خدا چارهای بیندیشید. هیأت محترم وزیران! وجدانم راحت است که در روز رأی اعتماد در همین تریبون مجلس گفتم عمده دردهای آموزش و پرورش را بیان نمودم. گفتم آموزش و پرورش ابرمرد میخواهد و تنها با وزیر آموزش و پرورش مشکلات حل نمیشود، خود رئیسجمهور و تیم اقتصادی دولت باید ویژه به آموزش و پرورش کمک بنمایند. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر رسول خضری نماینده محترم پیرانشهر و سردشت دعوت میکنیم، بفرمایید.
چند لحظه صبر بفرمایید، آقای قاضیزاده یک رأیگیری دارند. آن را انجام بدهند بعد شما بفرمایید.

رسول خضری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام به شهدا و امام شهدا و آرزوی طول عمر باعزت برای مقام معظم رهبری و سلام گرم و ویژهای به مردم شریف و فرهیخته حوزه انتخابیهام، مردم شریف پیرانشهر و سردشت.
در مهرماه امسال مناسبتهای بسیار خوبی را داشتیم، ولی متأسفانه حادثه جانسوز فوت دانشآموز «دنیا ویسی» در مدرسه یکی از حوادث دلخراشی بود که قلب هر انسانی را به درد میآورد. امیدواریم دولت و مجلس با تعامل سازندهای که دارند اعتبارات لازم را برای ایمنسازی، نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس در رأس کارهایشان بگذارند و در این عرصه گامهای استواری بردارند.
هفته نیروی انتظامی و روز جهانی پست و روز جهانی کودک را تبریک عرض میکنم، در حالی که این کودک را از دست دادهایم جای تأسف است. من روز آتشنشانان عزیز و غیورمرد و روز ایمنی را به همه عزیزان آتشنشان در سراسر کشور تبریک عرض میکنم.
اولین بحثی که من دارم درخصوص معابر کولبری است. عزیزان! همه اشراف داریم که تقریباً در وضعیت بسیار سخت معیشتی و اقتصادی قرار داریم، بیشترین ظرفیت را برای دور زدن تحریمها معابر کولبری داشتند، دارند و در آینده خواهند داشت. امیدواریم آقای روحانی یک بار هم که شده به حرف ما مرزنشینان و نمایندگان مردم غیور و سرافراز مرزنشین گوش فرا دهند و به این مهم بپردازند که چون ما اشتغال کامل در مرزها نداریم معابر کولبری یکی از نیازهای مبرم است. ما ظرفیت بارانداز اقتصادی برای واردات کالاهای اساسی، برای واردات مواد اولیه صنایع و تولیدات داخلی را از همین معابر کولبری میتوانیم در کشور تزریق کنیم. نه تنها باعث معیشت مرزنشین و ایجاد امنیت و منابع ملی پایدار در کشور باشیم، بلکه برای کل کشور میتوانیم بهترین گامهای اساسی اقتصادی را در این برهه از زمان برداریم.
ما در حوزه بیمه کولبران گلهمندیم، آقای رئیسجمهور، آقای وزیر تعاون، دوستان عزیز! انتظار داشتیم بیمه کولبران با شدت و حدت ادامه پیدا کند. الان که وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت اقلامی را ممنوع کرده دیگر کارت الکترونیکی مرزنشینی جایگاهی ندارد. امیدواریم (180) قلم کالایی که دولت و شورای امنیت کشور تصویب کرده هر چه سریعتر برای اجرا به مرزها ابلاغ شود و بارهایی که در باراندازهای گمرکات مرزی علیالخصوص گمرک ایرانشهر و سردشت وجود دارد هرچه سریعتر ترخیص و به داخل کشور وارد شود.
من از نمایندگان عزیز تشکر میکنم، فوریت بحث عوارض خروجی مرزی را رأی دادید. امیدواریم عوارض خروجی مرزهای زمینی به سال 96 و قبل از آن برگردد و ما این ظلم بر مرزنشینان و عزیزانی که برای امرار معاش به کشورها و همسایگان عزیزمان پناه میبرند را روا نمیدانیم.
به نظر من جایزه صلح نوبل به بانوی عالیقدر کرد «نادیا مراد» جزء افتخارات جهانی است. تلاشهای ارزنده این بانوی گرانقدر و رنجکشیده کرد، در راستای دفاع از حقوق زنان و پیشگیری از خشونت جنسی به عنوان ابزار جنگی در دنیا توسط داعشیان به سرکردگی استکبار و عربستان سعودی یکی از افتخارات دنیا است. ما انتظار داریم انشاءالله در این راستا تمام دنیا به اجماع برسد و بر علیه این ظلم و لشکر متعفن و لجنزار داعش به پا خیزند.
انتخاب دکتر برهم صالح را به ریاست محترم جمهوری عراق تبریک عرض میکنم. آقای روحانی! امیدوارم شما در کابینهتان در بحث ترمیم و معرفی وزرای جدیدتان قطعاً این بار، یک بار برای همیشه تدبیر کنید و از ظرفیت اقوام و مذاهب استفاده کنید، از کردهای غیور، از اهل تسنن استفاده ویژه در معرفی به عنوان وزیر در کابینه به مجلس اقدام شایسته کنید. در بحث فوقالعاده نوار مرزی و مناطق جنگی به شهرستانهای پیرانشهر و سردشت امیدواریم هرچه سریعتر مصوبه شورای عالی امنیت ملی توسط وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه عملیاتی شود و این عزیزان به مطالبات بهحق خودشان برسند.
وزیر محترم نیرو! درخصوص حفاظت از محیط زیست به عنوان یکی از سه ابرچاش کشور که ابرچالش بیکاری، ابرچالش مدیریت منابع آب و ابرچالش صندوقهای بازنشستگی در سونامی ورشکستگی فرو رفتهاند، امیدواریم پروژه بسیار خطرناک انتقال آب خرپاپ و پردانان و کانیشینگه را متوقف کنید و هر چه سریعتر تجهیزات کذایی آنجا را جمع کنید.
اکوتوریسم جنگلی خرپاپ به عنوان نابترین و جذابترین اکوتوریسم جنگلی طبیعی دنیا معرفی شده است. امیدوارم در حفاظت از محیط زیست رئیسجمهور، سازمان محیط زیست و بقیه دستگاهها، مجلس و دولت عزم راسخ برای از بین بردن این پروژه خطرناک و ضد محیط زیست داشته باشند.
وزیر محترم بهداشت؛ امیدواریم مراکز درمانبستری که حضرتعالی خودتان قول دادید، آقای دکتر هاشمی! در میرآباد، در ربط، در گردکشانه مراکز درمانبستر ایجاد کنید، نیاز واقعی و مبرم این عزیزان است عملیاتی شود.
وزیر محترم کشور و هیأت محترم دولت! درخصوص تقسیمات کشوری انتظار داریم تبدیل دهستان (4000) نفری پسوه به شهر، دهستان بزرگ نلاس با (10) هزار جمعیت (رنجبرزاده ـ آقای دکتر خضری! وقتتان تمام شد) و ربط به بخش اقدام شود.
وزیر محترم امور خارجه! امیدواریم در دادگاه لاهه بر علیه جانیانی که ابزارهای شیمیایی و جنگافزار شیمیایی متأسفانه در بحث هشت سال دفاع مقدس در (7) تیر 1366 بر سر مردم بیدفاع شهر غیرنظامی سردشت به عنوان اولین شهر غیرنظامی قربانی جنگافزارهای شیمیایی، آقای ظریف! شما صدایتان رسا باشد در لاهه شکایت کنیم و همچنین در مقر سازمان ملل در وین (رنجبرزاده ـ آقای دکتر خضری! وقتتان تمام شد) در OPCW همچون حلبچه سالنی از سالنهای سازمان ملل به نام شهر شهید سردشت رقم بخورد.
وزیر محترم نفت! گازرسانی به شهر میرآباد و (23) روستای پیرانشهر تا شهرستین جزء مطالبات جدی ماست.
آقای رئیسجمهور! مطالباتی که ما در حوزه سفر حضرتعالی داریم اتوبان پیرانشهر ـ تمرچین به نقده جزء سفرهای شما بوده، امیدواریم (60) میلیارد تومان را سریعتر به این پروژه تزریق کنید تا این پروژه ملی و مهم و تأثیرگذار در حوزه غرب کشور به نتیجه برسد.
وزیر محترم راه و شهرسازی! بحث آسفالت جادههای روستایی در مناطق مختلف آلواتان، ساوان، ربط ـ بوکان (رنجبرزاده ـ بقیه را به رسانهها بدهید) جاده شهرستین به قلات و همچنین جاده استراتژیک اندیزه به رزگاری باید زودتر به نتیجه برسد و در امر اتوبان پیرانشهر ـ نقده و تمرچین انتظار داریم وزیر محترم قدمهای اساسی و استوار را بردارد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
8
انتخاب آقای رضا انصاری به عنوان عضو ناظر در شورای عالی معادن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید ما چند تا انتخابات هم داریم، در هنگام نطقها انجام بشود.

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اولین مورد انتخاب یک نفر به عنوان عضو ناظر در شورای عالی معادن هست که از طرف کمیسیون مربوطه آقایان: رضا انصاری و علی اسدیکرم معرفی شدند. آقای انصاری فرمودند که آقای اسدی انصراف دادند، قرار شد نامهشان را بیاورند. بین این دو بزرگوار یک نفر باید انتخاب بشوند. ظاهراً آقای اسدی انصراف دادند، فقط آقای انصاری را داریم که برای شورای عالی معادن از طرف کمیسیون معرفی شدند. کارتها را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
9
انتخاب آقای فرهاد فلاحتی و خانم فریده اولادقباد به عنوان عضو ناظر در شورای عالی آموزش و پرورش

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
همکاران توجه کنند یک انتخابات دیگر داریم برای انتخاب دو نفر به عنوان ناظر در شورای عالی آموزش و پرورش. از طرف کمیسیون آموزش و تحقیقات آقایان: محمد بیرانوندی و فرهاد فلاحتی و خانمها: فاطمه سعیدی و فریده اولادقباد معرفی شدند. از بین این چهار بزرگوار باید دو نفر انتخاب بشود.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
10
انتخاب آقای محمدرضا منصوری بهعنوان عضو ناظر در شورای اجرایی فناوری اطلاعات

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درمورد شورای اجرایی فناوری اطلاعات یک نفر از همکاران باید انتخاب بشوند که از طرف کمیسیون صنایع و معادن آقایان: رامین نورقلیپور و محمدرضا منصوری معرفی شده بودند. جناب نورقلیپور انصراف دادند، یعنی یک نفر باید انتخاب بشوند و تنها کاندیدا جناب آقای محمدرضا منصوری هست. کارتها را توزیع بفرمایید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
11
طرح دو سؤال آقای نصراله پژمانفر نماینده مشهد و کلات از آقای سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نظر مجلس مبنی بر قانعکننده نبودن پاسخهای وزیر

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤالات جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکتر صالحی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون فرهنگی جناب آقای آزادیخواه دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. حاجآقا آزادیخواه! (10) دقیقه فرصت دارید، هر دو تا را با هم مطرح کنید، اگر توضیح هم دارید شما (10) دقیقه فرصت دارید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
«صلی الله علیک یا اباعبدالله السلام علیک و رحمه الله و برکاته»
گذرم تا به در خانهات افتاد حسین
خانهآباد شدم خانهات آباد حسین
بسمهتعالی
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با احترام، بازگشت به نامه شماره (100794/576) مورخه 17/11/1396 گزارش کمیسیون فرهنگی درخصوص سؤال ملی جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از جناب آقای دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون فرهنگی ـ احمد مازنی
گزارش کمیسیون فرهنگی
خلاصه سؤال:
آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر عملکرد ضعیف و شائبهدار بنیاد ملی بازیهای رایانهای و مدیرعامل آن نظارت دارد؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخه 9/5/1397 کمیسیون با حضور (12) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
بعد از عرض سلام، خداقوت و تسلیت ایام غمبار پایانی از ماه محرم خدمت ملت شریف ایران اسلامی و همکاران خوب خودم و تشکر به نوبه خود از سفر مؤثر رئیس محترم مجلس شورای اسلامی در برنامه اخیرشان، خدمت همکاران عرض میکنم که ما در حوزه بازیهای رایانهای مجموعاً یک مؤسسه بیشتر زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نداریم و عملاً شبهه، شبهه محصوره است یا موضوع، موضوع منحصره است. لذاست که اهمیت کار هم به لحاظ جهت مثبت و هم خدایناکرده منفی، این مؤسسه میتواند حائز اهمیت باشد. بنیاد ملی بازیهای رایانهای هم در حوزه بازیهای مختلف که ما متأسفانه واردکننده هستیم اقداماتی را انجام داده که حالا باید وزیر محترم دفاع بفرمایند، سؤالکننده محترم ابهاماتی داشتند. من فقط حساسیت موضوع را چون فرصت در اختیارم است عرض میکنم که ما یکی از کشورهای واردکننده در این حوزه بودیم، اما با تقویت این بنیاد و مؤسسات مشابه میتوانیم خودمان تولید بازی کنیم و فرهنگ و تربیت فرزندانمان را بتوانیم از بیگانگان و اجانب بگیریم.
آقای امیرآبادی! من سؤال شماره (2) را هم بخوانم؟ دو تا سؤال را با هم بخوانم؟

احمد امیر آبادی فراهانی
بله، عرض کردم، هر دو سؤال با هم مطرح میشود.

احد آزادی خواه
سؤال شماره (2) هم درخصوص سامانههای ویدئویی درخواستی VOD است که سؤالکننده محترم ابهاماتی دارند. من متن گزارش را خدمتتان قرائت میکنم و از توضیحات آقای وزیر هم حتماً استفاده خواهیم کرد.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (5387/712) مورخه 29/1/1397 گزارش کمیسیون فرهنگی درخصوص سؤال ملی جناب آقای نصراله پژمانفر نماینده محترم مشهد و کلات از جناب آقای دکتر صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون فرهنگی ـ احمد مازنی
من گزارش کمیسیون فرهنگی را خدمت همکاران عزیزم قرائت میکنم.
خلاصه سؤال:
علت عدم نظارت بر سامانههای ویدئو درخواستی VOD از سوی آن وزارتخانه چیست؟ عملاً همین شبکههای خانگی و مجموعههای هنری که دارد توزیع میشود که سؤالکننده محترم ابهام در علت عدم نظارت دارند.
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 9/5/1397 کمیسیون با حضور (12) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، میهمانان را هم بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ تعدادی از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی میهمانان امروز مجلس شورای اسلامی و جناب آقای دکتر تربتینژاد نماینده محترم گرگان هستند.
ـ جمعی از دانشجویان رشته حقوق دانشگاه پیامنور مرکز دلیجان استان مرکزی میهمانان حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان هستند.
ـ جمعی از رؤسای هیأتهای ورزشی، مدیران سمنهای مردمنهاد و ورزشکاران شهرستان آرادان استان سمنان میهمانان جناب آقای کاتب نماینده محترم گرمسار و آرادان هستند.
ـ دانشآموزان آموزشگاه پسرانه پرتو علوی از منطقه (5) تهران.
ـ جمعی از مجمع جوانان شهرستان درگز استان خراسانرضوی میهمانان جناب آقای حاتمیان نماینده محترم درگز هستند.
ـ تعدادی از همکاران اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان میهمانان جناب آقای مهندس هزارجریبی هستند. خیلی خوش آمدید، بفرمایید.
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید ادامه سؤال؛ از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکتر صالحی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر صالحی! شما (30) دقیقه زمان خواهید داشت که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده بفرمایید.

نصراله پژمان فر
من اصرار دارم، جداجدا و در دو نوبت رأیگیری شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
حاجآقای پژمانفر! با هم مطرح میشود.

علی اردشیرلاریجانی
رأیگیریاش جداست، ولی بحثش با هم است.

نصراله پژمان فر
بحثش هم جدا باشد، دو تا (15) دقیقه باشد که مسأله قاطی نشود. آییننامه این اجازه را به من داده است.

علی اردشیرلاریجانی
از نظر آییننامه وقتی دو تا سؤال است میشود با هم مطرح کرد. حالا بگذارید صحبت بفرمایند. هر دو موضوع را میتوانید مطرح کنید. آقای پژمانفر! چه فرقی میکند؟

نصراله پژمان فر

علی اردشیرلاریجانی
آقای صالحی! حالا شما بفرمایید.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
از ریاست محترم جلسه، هیأترئیسه و نمایندگان حاضر در جلسه و سؤالکننده محترم جناب آقای پژمانفر که فرصت این گفتگو و این موضوعاتی که مطرح کردند را برای بنده فراهم کردند، تشکر و سپاس دارم.
در موضوع بازیهای رایانهای سؤالات ایشان در چند بخش تنظیم و طبقهبندی میشود که من سعی میکنم به اختصار در بخش اول صحبت به نکتههایی بپردازم. حوزه نظارت بازیهای رایانهای، ما در فضای نظارت بر بازیهای خارجی (15) ناشر دارای مجوز داریم که با توجه به استعلاماتی که از آنها صورت گرفته در فضای بازیهای خارجی مجوز دارند. در بازیهای رایانهای حتماً قبل از انتشار نیاز به صدور پروانه انتشار دارند، ردهبندی سنی صورت میگیرد و امکان انتشار را بازیهای رایانهای به این شکل با مجوز پیدا میکنند.
در بازیهای رایانهای موبایلی هم نظارتهای پسینی تا هفت روز پس از عرضه اتفاق میافتد، به واسطه زمانی که علیالقاعده در ارتباط با فرآیند این لازم است تا مجوز انتشار را پیدا کنند.
در حوزه بازیهای ایرانی بررسیهای محتوایی بازیهای ایرانی قبل از انتشار صورت میگیرد و ردهبندی سنی هم اتفاق میافتد. ما کلاً در بازیهای ایرانی از مجموعه...

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه اجازه بفرمایید، دوستان از مجلس خارج نشوند، ما رأیگیری داریم. آقای صالحی! چون آقای پژمانفر هم اصرار دارند که دو تا سؤال جدا جدا مطرح شود، شما الان (15) دقیقه وقت در دو نوبت دارید که برای یک سؤال میتوانید صحبت کنید و بعد دوباره برای سؤال بعدی (15) دقیقه. خودتان تدبیر بفرمایید.

سید عباس صالحی
بسیار خوب، در بازیهای موبایلی ایرانی ما از حدود (10) هزار و (500) بازی موبایلی بررسیشده (245) بازی ممنوع اعلام شده و بقیه بازیها مجاز هستند. بنابراین یک فضای نظارتمان نظارت بر بازیهای رایانهای و موبایلی است که چه خارجی و چه داخلی اتفاق میافتد و این نظارتها در فضای بازیهای رایانهای و موبایلی داخلی و خارجی با این ردهای که عرض کردم اتفاق میافتد.
بخش دومی از نظارتی که در این دوره توسط بنیاد بازیهای رایانهای اتفاق افتاده نظام ردهبندی سنی است که بتوانند بازیکنندگان و خانوادهها در این فضا اعمال نظارت بر خانواده و همچنین بر مصرف داشته باشند. تعداد (3400) بازی کنسولی نظام ردهبندی گرفته و حدود بیش از (18) هزار بازی موبایلی.
بخش دیگری از نظارت بنیاد بازیهای رایانهای در فضای مراکز توزیع فیزیکی و فروشگاهها است. در سال گذشته (35) هزار فروشگاه و بیش از (4500) گیمنت مورد بازرسی و بررسی قرار گرفته و حدود (440) واحد متخلف به مراکز انتظامی معرفی شدهاند.
در حوزه نظارت بر فضاهای مجازی در بازیهای رایانهای حدود (7000) مورد لینکی که متخلف بودند در سال 96 به فضای کمیته مصادیق در سال 96 ارجاع شده است. بنابراین به نظر میآید که ما یک روند قابل توجه و البته طبعاً ممکن است جامع نباشد، به علت اینکه به خصوص در فضاهای هم مجازی و هم حقیقی متخلفانی وجود دارند، به خصوص در فضای مجازی که امکان آدرس و فضاهای جدید خودساخته به وجود میآید، طبعاً کار نظارت را سختتر میکند، دوستان با مشکلات نظارت در فضاهای مجازی آشنا هستند. با این توضیحات اجمالاً من عرض میکنم ما مسیر را در بحث نظارت با نگاه اینکه هم بتوانیم در فضای مجاز هم در فضای مراکز و هم فضای غیرمجاز به مسئولیتهای نظارتی خودمان عمل کنیم، پیش رفتیم و اقدامات رو به جلو طی شده است.
بخش دیگری از سؤالاتی که در سؤال، سؤالکننده محترم قرار داشت حوزه حمایتی است. عزیزان من! اصل این دغدغه که ما باید بتوانیم جریان بازیسازی ایرانی را ترویج کنیم تا هم به فضای اقتصاد و هم به فرهنگ کمک کند دغدغه مهم، قابل توجه و اساسی است. خوشبختانه با همین نگاه ما مسیر رو به جلویی را در حمایتها در حضور بازیهای رایانهای داخلی طی کردیم. من به عنوان نمونه به دو شاخص اشاره میکنم، در سال 90 در جشنواره سالانه بازیهای رایانهای (94) بازی داخلی حضور داشتند، اما در سال گذشته یعنی سال 96 (190) بازی رایانهای داخلی حضور داشتند. این رقم نشاندهنده حرکت رو به جلوی تولیدات داخلی در حوزه بازیها است.
شاخص دومی که میتواند تصویر ما را در حمایتها نشان بدهد سهم بازار بازیهای داخلی در گردش مالی کشور است. در سال 94، (11) درصد بازار داخلی توسط بازیهای ایرانی تأمین میشد، از گردش مالی (460) میلیارد تومان، اما در سال 96 براساس پژوهشهای دقیقی که ما در حوزه بازیها داشتیم و داریم (14) درصد بازی ایرانی در این بازار دخالت داشته است، یعنی سهم ما (3) درصد در طول دو سال افزایش پیدا کرده، در حالی که در فضای رقم بازار حدود (920) میلیارد گردش مالی داشته است. یعنی علیرغم افزایش گردش مالی، ما چنین درصد افزایشی را از سهم بازار داخلی داشتیم. بنابراین روند بازیهای داخلی ایرانی در این سالهای اخیر خوشبختانه روند رو به رشدی را هم از لحاظ سهم بازار و هم از لحاظ کیفیت و کمیت داشته است. حمایتهای مختلفی را هم ما به عنوان بنیاد بازیهای رایانهای و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مسیر بازیها داشتیم که انشاءالله در بخش دوم صحبت به آن اشاره خواهم کرد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای وزیر. از سؤالکننده محترم جناب حاجآقای پژمانفر دعوت میکنیم بفرمایند توضیحاتشان را ارائه کنند. آقای وزیر! شما شش دقیقه از زمان قبلیتان باقی مانده است. حاجآقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علیک یا اباعبدالله و علی الارواح التی حلت بفنائک علیک منی سلام الله ابداً ما بقیت و بقی اللیل و النهار و لا جعله الله آخر العهد منی لزیارتکم السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
وظیفه میدانم خدمت همه همکاران محترمم روز جهانی کودک، روز جهانی پست، روز بزرگداشت حافظ و روز اسکان سالمندان و معلولان را که در این ایام بوده تبریک عرض کنم. انشاءالله که خدای تعالی توفیق خدمت بیشتر را به همه ما عنایت بفرماید.
از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر میکنم که امروز این فرصت طرح یکی از مسائلی که با توجه به عمر کوتاه وزارت ایشان این مسائل در دوران ایشان شروع نشده، از قبل شروع شده، به آن بپردازیم.
همانطور که اشاره شد بازیهای رایانهای تعاملیترین رسانه عصر حاضر است و امروز سودآورترین کالای رسانه فرهنگی تقریباً بازیهای رایانهای هستند که تأثیرات بسیار عمیقی را میگذارند. در دنیایی که داریم زندگی میکنیم این بازیهای رایانهای به شکلهای بسیار مختلف و عمیق بر شخصیت بچهها و فرزندان ما تأثیرات بسیار مؤثری را ایجاد کرده و اگر نسبت به این موضوع توجه نکنیم ممکن است حوادث و نگرانیهایی را کمااینکه بسیاری از خانوادهها امروز گرفتار آن شدهاند در آینده داشته باشیم.
امروز بازیهای رایانهای نه تنها یک ابزار درآمدی برای کمپانیها و مؤسسات است، بلکه امروز تبدیل به یک دستگاه بزرگ ضدفرهنگی شده که گسست نسلی و فاصله عمیق بین والدین و فرزندان را ایجاد کرده است.
عزیزان، همکاران بزرگوار، خواهران و برادران! این فاصله ایجادشده یک امر تصادفی نیست، این تغییرات عمیق در رفتار فرزندان و کودکان ما به صورت اتفاقی صورت نگرفته است. یعنی ما یک امر نکاشتهای را درو نمیکنیم، یک چیزی است که سالیان سال روی آن برنامهریزی شده و امروز با این وضعیت و تغییر فرهنگ دربین بچههایمان مواجه هستیم. بر همین اساس بنیاد ملی بازیهای رایانهای به عنوان یک متولی گیم در کشور ما راهاندازی شده که در اساسنامه آن هم به بعضی از مسائل به عنوان وظایف اصلی پرداخته که اشاره خواهم کرد.
مهمترین وظیفهای که خواهش میکنم همکاران به آن دقت بفرمایند در بند (3) ماده (2) اساسنامه بنیاد ملی بازیهای رایانهای وظیفه حمایت و نظارت بر گسترش فرآیند تولید، تأمین، واردات، صادرات، آمادهسازی، تکثیر و توزیع انواع بازیهای ویدیوئی و رایانهای را بر عهده بنیاد قرار داده، یعنی در واقع بنیاد مسئولیت مستقیم در ارتباط با این موضوع دارد. اما آن چیزی که اتفاق افتاده، آقای رئیس! دوستان و همکاران اجازه بدهند، این بحث، بحث بسیار مهمی است، مظلومیت حوزه فرهنگ هم همین است که وقتی ما به بحثهای فرهنگی میرسیم عزیزان یک مقدار کمتوجهی میکنند. دوستان اجازه بدهند آقای رئیس هم در جریان این بحث قرار بگیرد. آقای رئیس! اجازه میدهید ما این بحث را دنبال کنیم؟

علیرضا رحیمی
آقای پژمانفر ادامه بدهید.

نصراله پژمان فر
علیایحال امروز یکی از مسائل بسیار مهمی است که به همین دلیل هم ما در حوزه بازیها که در ایران رایج شده، همانطور که جناب آقای وزیر فرمودند دو دسته بازیهایی داریم که بچههای ما استفاده میکنند، بازیهای ایرانی و بازیهای خارجی. من همین مقدار عرض میکنم، آن چیزی که امروز بچههای ما از بازیهای خارجی دارند استفاده میکنند (86) درصد مصرف این موضوع است و تا نهایتاً (14) درصد است که توانستیم بازیهای داخلی را در این موضوع داشته باشیم. این بازیها ژانرها و عناوین متفاوتی دارند که به آن اشاره خواهم کرد.
در این بازیهایی که متأسفانه براساس تخلف صریحی که بنیاد در ارتباط با مأموریت خودش دارد، ما محتواهای فراوانی داریم که من بعضی از اینها را عنوان میکنم تا دوستان بدانند موضوعاتی که پیش میآید چیست. در ارتباط با مسائل خلاف جنسی، عذرخواهی میکنم بعضی از تعابیر را استفاده میکنم، شخصیتهایی به عنوان شخصیتهای سنبل آخرالزمانی به عنوان جریان صهیونیست، الحاد، کفر و چندخدایی، ولنگاری و روابط جنسی، پوششهای نامناسب شخصیتها، همپیمانی با شیطان، همجنسگرایی، آموزش جرمها از قبیل سرقت، قتل، غارت، قتلهای دستهجمعی، هک کردن، حمله به اسلام و مظاهر اسلامی، تقبیح دین و مناسک دینی، تقبیح جنبشهای اسلامی، حمله به ایران و مسائل اینچنینی که در فضاهای این بازیها برای بچههای ما بسیار ایجاد شده و متأسفانه اینها دارد ذهن بچههای ما را مورد هجمه قرار میدهد. امروز در آمارهایی که مراکز دانشگاهی دارند اعلام میکنند اعتقاد و توجه به هویت ملی در بین جوانها و بچههای ما رو به کاهش گذاشته، اعتماد به هویت ملی، جایگاه ملی، چرا این اتفاق میافتد؟ چرا نسبت به حوزه دین و مسائل فرهنگی و سبک زندگی ایرانی اسلامی اینقدر کم توجه میشود؟ اینها تصادفی نیست، برنامههایی است که متأسفانه در اینجا وجود دارد. یک بخشی هم به مسائلی برمیگردد که در حوزه بازیهای ایرانی است که من انشاءالله آن را خدمتتان عرض میکنم.
مهمترین مسأله اینجاست که وظیفه صریح خودمان را که در قانون گفته ما باید وظیفه نظارت داشته باشیم و بتوانیم گسترش و فرآیند تولید و تأمین و همه را نظارت کنیم، اینها را رها کردیم، فقط آمدیم یک عنوانی به عنوان ردهبندی سنی گذاشتیم که من مشکلات موضوع ردهبندی سنی را هم خدمت جنابعالی عرض خواهم کرد. وقت بنده را داشته باشید تا من در باقی آن خدمتتان باشم. هشت دقیقه از وقت من مانده است.

احمد امیر آبادی فراهانی
هفت دقیقه و (50) ثانیه از وقتتان مانده، در خدمتتان خواهیم بود. جناب آقای وزیر! بفرمایید در خدمتتان باشیم.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر مجدد از سؤالکننده محترم و دغدغهای که در حوزه فرهنگ به طور عام و در فضای بازی با تأثیرگذاریهایی که دارد به طور خاص ارائه کردند. در توضیحات من در بخش نظارتی قضیه این نکته بود که ما به طور جدی بحث نظارت را تعقیب کرده و میکنیم، در حدود مسئولیتهای قانونی که جزء وظایف وزارت و بنیاد است. البته همانطور که اشاره کردند بنیاد هیأتامنا و مراکز مختلفی دارد و ما هم اخیراً شورای هماهنگی را تأسیس کردیم تا همه نهادهایی که به نحوی با حوزه بازی مرتبط هستند در همین دوره به عنوان یک شورای هماهنگی و فراگیرتر و با چهار کمیته با همین حساسیتهایی که تأثیر بازی هم در فضای کودکان و نوجوانان و هم در حوزههای دیگر دارد.
اما همانطور که در بحث نظارت اشاره کردیم همه فضای بیرونی آنچه دیده میشود در حوزه فضای مجاز نیست. ما در فضای مجاز یعنی آنهایی که مجوز میگیرند دقتهای لازم خودمان را هم در بازیهای رایانهای و هم موبایلی داشته و داریم. همانطور که عرض کردم در بازیهای موبایلی حدود (250) بازی از (10) هزار بازی غیرمجاز اعلام شده، در بازیهای رایانهای هم همینطور. دقت لازم برای اینکه آن کسی که از فضای بنیاد مجوز میگیرد براساس موازین و استانداردهای قانونی مجوز را بگیرد حتماً داشته و داریم.
اما عرضههای غیرمجازی هم داریم که در صحبت من بود، آن عرضههای غیرمجاز از طریق نظارتهای ما چه بر حوزههای فیزیکی و چه در حوزههای فضای مجازی اتفاق میافتد. عرض کردم، در سال گذشته بیش از (6000) لینک به کمیته مصادیق مجرمانه و واحدهای متخلف به نیروی انتظامی ارجاع شدهاند، اما حتماً اینطور است، در حوزههای دیگر هم اینطور است که فضای نظارت بر تخلفات گاهی پیشی نمیگیرد، تخلفات مختلفی پدید میآید که گاهی ممکن است از حیطه نظارت دور باشد، اما باید تلاش کنیم تا نظارتمان را با قدرت بیشتر هم در حوزه فیزیکی و هم در حوزه مجازی جلو ببریم. در اموری که قانون به ما دستور داده که آن نظارت را ایفا کنیم، نه فراتر از قانون و نه کمتر از قانون.
بنابراین بخشی از آن چیزهایی که اشاره کردند یا بخش اصلی در فضاهایی قرار میگیرد که آن فضاها، فضاهای دیگری است که در حوزه نظارتی ما البته به شکل خاص قرار داشته و دارد. اما در فضای روند حمایتی باز تأکید کنم، همین که روند (1) درصد، (2) درصد بازیهای ایرانی به (14) درصد از سهم بازار رسیده، این تلاشی است که بازیسازان و جریان حمایتی ما به خوبی طی کرده و چشمانداز بهتری را انشاءالله در دهه آینده در سهم بازار ایرانی داریم. بنیاد بازیها هم حمایت مستقیم، (300) مورد در قالب هرم حمایتی که توضیحات مفصلی میخواهد، (76) مورد در قالب حضور در رویدادهای جهانی، (40) مورد تا امکان ارتقای نگاه بازیسازان ما باکیفیت و همراهی بازیهای خارجی حرکت کند. انیستیتوی ملی بازیسازی ما در پنج سال اخیر بیش از (1000) دانشپژوه تربیت کرده، با حدود (100) کلاس در هر سال. مرکز رشد بازیسازی ما با ده تیم (23) تا بازی را در این سال تولید کرده است. مسیر دیگری که الان داریم تعقیب میکنیم اینکه بتوانیم از طریق اتصال بازار بازی ایرانی با فضای جهانی هم حضور بازیهای ایرانی را در فضای جهانی وسیعتر کنیم، ما مسیر رو به رشد را در رشد صادرات بازیهای ایرانی در فضای جهانی داریم. همچنین گفتگوها، تیمهای مشترک تولیدی بین بازیسازان ایرانی و خارجی که خود این یک مسیر قابل توجهی را در فضای تولید ملی ما ایجاد میکند.
من مجدداً از این که زمینه طرح یک بحث بسیار مهم را ایجاد کردند و سؤالکننده محترم، هیأترئیسه محترم و عزیزان به این بحث گوش فرا دادند، به نظر من بازیها را میتوانیم به عنوان یک عنصر بسیار مهم در تولید فرهنگ ملی خودمان جدی بگیریم، چون بازیها در صحنه زندگی ما واقعاً جدی هستند. ممنون و سپاسگزار.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکر. در خدمت حاج آقای پژمانفر هستیم، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
هفت دقیقه و (40) ثانیه وقت دارید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من خواهش میکنم همکاران محترم به این دو، سه تا مطلبی که عرض میکنم توجه بفرمایند. قانون صراحتاً اعلام کرده وظیفه بنیاد دوباره میگویم حمایت، نظارت بر گسترش فرآیند، تولید، تأمین، واردات، صادرات، آمادهسازی، تکثیر و توزیع انواع بازیها است. متأسفانه همه اینها از لحاظ قانونی کنار گذاشته شده، آن چیزی که مطرح میشود عزیزان میگویند ما فقط داریم نظام ردهبندی را انجام میدهیم. من الان یک نمونه ردهبندی را برای شما میخوانم، بعد ملاحظه بفرمایید که بالاخره «یک من ماست چقدر کره دارد».
الان در پرسشنامه بازیهای موبایلی وقتی برای عنوان وارد سایت میشوید، میگوید آیا از این بازی خشونت استنباط میشود؟ شما باید بزنید «بله»، یا «خیر». بنده اینجا زدم بله، بازی ما خشونتدار است. سؤال بعدی؛ آیا این بازی شامل تصاویر و صداهایی که به نظر استرسزا و ترسناک باشد دارد؟ نوشتم بله، این بازی ترسناک هم است. آیا این بازی شامل گفتارهای توهینآمیز هست؟ نوشتیم بله، این بازی کلمات توهینآمیز هم دارد. کدامیک از کلمات؟ همینطور میآید، در ارتباط با مشروبات الکلی و ناهنجاریها سؤال میکند، درمورد قمار سؤال میکند، آیا فضای یأس و ناامیدی بر این بازی غلبه دارد؟ نوشتیم بله. اما در عین حال، همکاران! این فرم را ملاحظه بفرمایید، این بازی در ردهبندی سنی با همه مشخصاتی که گفتم مجوز پیدا کرده است. یعنی بازی که بتواند در آن قمار کرد، بشود در آن خشونت و ترس داشت و همه اینها را داشته باشد این کار را میکنند.
اما من یک آمار دیگر را هم خدمت شما عزیزان بگویم، دقت بفرمایید! این آمار، جمعیتی است که دارند از بازیهای رایانهای استفاده میکنند، بیش از (67) درصد اینها کسانی هستند که بین (30) سال به پایین هستند و اکثریتشان بین (12) سال تا (19) سال هستند و از پلتفرمهای مختلف مثل کنسول، رایانه، بازیهای تلفن همراه استفاده میکنند، اکثریت هم از تلفن همراه استفاده میکنند و در اینجا چند تا سؤال شده، تحصیلات اینها، اکثریت کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردند که آمار رسمی است زیر دیپلم است، یعنی بالای (60) درصد زیر دیپلم است. درصد استفاده از بازیهای تفکیکها متأهل یا مجرد است، من از هیأترئیسه خواستم بعضی از صحنههای این بازیها را به شما نشان بدهند که امروز حدود (30) میلیون بچههای ما دارند از این بازیها استفاده میکند با چه صحنههای مستهجنی روبرو میشوند. بازیهایی که این آقایان میفرمایند ما نظارت داریم، اما نظارت اینطور نیست که این سیدیهایی که دست بچهها میرسد کپیرایت باشد، همه اینها به صورت چاپ کارخانهای، نقرهای است و اینها دقیقاً دارد به طور سازمانیافته در کشور توزیع میشود.
سؤال کردیم آیا اکثریت متأهل هستند؟ حدود (80) درصد غیرمتأهل بودند، مجردند. عزیزان دقت بفرمایید! سؤال شده آیا درصد استفادهکنندگان با توجه به رده سنی این کار را کردهاند یا نه؟ (50) درصد گفتهاند ردهبندی سنی را رعایت نمیکنند. آیا ما بیاییم بگوییم خودتان، این وظیفه حاکمیت را رها کنیم، بگوییم پدر و مادرها بروند مواظب بچههایشان باشند که این بازی برای بچهها به چنین صورتی اتفاق نیفتد. به نظر من کار بسیار بزرگ و خطرناکی است که ما داریم انجام میدهیم.
امروز وظیفهای که در قانون صراحتاً برای این سازمان مشخص شده را رها کردیم، آمدیم برای خودمان یک کار مندرآوردی درآوردیم، میگوییم با ردهبندی سنی این کار را میکنیم. انگار ما کشورهای مثلاً آمریکایی هستیم، تازه کشورهای آمریکایی هم برای ردهبندی سنی یکسری مقرراتی دارند. ما آمدیم این کار را انجام میدهیم. امروز بازیهایی دارد انجام میشود که بسیار وحشتناک است.
من گزارشی در ارتباط با بازیها، من خواهش میکنم عزیزانی که از مجلس رفتند بازی جیتیای (GTA)را یک نگاه کنند ببینند این بازی چیست، چه بلایی بر سر بچههای ما دارد میآورد و چه محتوایی دارد؟ نگاه کنند بازیهایی که امروز بچههای ما استفاده میکنند چه مشکلاتی دارد. من گزارش مرکز پژوهشها درمورد مشکلات مالی این مجموعه را هم اشاره نمیکنم، این گزارش مرکز پژوهشها است که فعالیت مالی اینها غیرشفاف است، کارکردشان غیرروشن است و مسائل مالی فراوانی دارند که مرکز پژوهشها هم اعلام کرده و دستگاهها هم باید به آن رسیدگی کنند.
اما صحبت من این است که چرا بازیهای ایرانی رشد پیدا کرد؟ آقای وزیر میگوید رشد پیدا کرده، بگویم چرا رشد پیدا کرد؟ به دلیل اینکه اینها توانستند خودشان را همسو با بازیهای خارجی کنند. ببینید من بعضی از بازیهای رایانهای ایرانی را برای شما مثال بزنم. بازی هست که اگر شما نگاه کنید در کافهبازار است، لوتیوار یک و دو، لوتیها یک و دو. قیصر، خروسجنگی، کاموا، چالهمیدونی، اینها بازیهایی است که الان بچههای ما دارند از آن استفاده میکنند. در این بازیها وقتی بچهها بازی میکنند در تشویق به آنها چه داده میشود؟ وقتی شما نگاه میکنید در تشویق وقتی که بچه جلو میرود یک عملیاتی انجام میدهد و برنده میشود به او قمه، قداره، گرز و پنجه بوکس به عنوان تشویق میدهند. من نمیخواهم بگویم همه بازیها اینطور است، اما بخشی از بازیهای ایرانی ما در این فضا قرار گرفته است.
برادران، خواهران! به قسم حضرت عباس من امروز به عنوان اتمام حجت گفتم، یک کودتای فرهنگی در کشور ما نه اینکه دارد اتفاق میافتد، اتفاق افتاده است. شدیدترین هجمهها به افکار بچهها و فرزندان ما شده است. چرا ما ایراد را به بچههایمان میگیریم؟ چون ما کوتاهی کردیم، بعد میگوییم بچهها با ما فاصله دارند. چه فضایی است که مثلاً در فلان مدرسه اتفاق میافتد. اینها مشکلاتی است که ما کوتاهی کردیم. این سازمان در وظیفه خودش کوتاهی کرده است. من نه یک ماه و دو ماه، چند وقت است، بیش از یک سال است که این موضوعات را گفتم، فرصت دادم، از عزیزان خواستم که از این فرصت استفاده کنند، آقای دکتر اصلاح کنند. هیچ اصلاحی نشد. رفتند لاپوشانی کردند و وضعیت امروز بسیار بحرانی است و من خواهش میکنم این روشن شود. آقای دکتر! نظر من این است که این اتفاق بد است، (رئیس ـ رأی بگیریم؟) نظر من روشن است، اما میخواهم رأی نمایندهها را اعلام کنید که آنها هم همصدای با من نسبت به وارد بود این اشکال نظرشان را اعلام کنند. آقای دکتر! نظر را به رأی بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
پس نظر شما این است که به رأی بگذاریم. چون آییننامه تغییر کرده ما باید پاسخ را به رأی بگذاریم.
حضار 197 نفر، پاسخ آقای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درمورد سؤال آقای پژمانفر را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند که قانع شدند یا نه. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین مجلس از پاسخ وزیر محترم قانع نشد. سؤال بعدی را مطرح بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال بعدی، از وزیر محترم دعوت میکنیم برای پاسخ تشریف بیاورند، چون گزارش کمیسیون خوانده شد.

اکبر رنجبرزاده
آقای وزیر (15) دقیقه وقت دارید که میتوانید در دو نوبت فرمایشاتتان را بفرمایید.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤال دومی که ارائه کرده بودند بحث سامانههای ویدیویی است. به خوبی میدانیم که مسیری در حوزه فناوریها اتفاق افتاده و یکی از مسیرها، مسیری است که ما از تلویزیون به ویدیو و بعد هم سامانههای آنلاین و ویدیویی داریم. ویژگی سامانههای آنلاین را باید توجه کنیم، به اعتبار اینکه امکان دیده شدن آن از طریق فضاهای موبایلی، تبلت و کامپیوتر، دسترسی سریع و آسان و قدرت انتخاب برای مخاطب و ویژگیهای دیگر طبیعتاً این سامانه و فناوری را به شکل ویژهای تعریف و تفسیر میکند. اینکه ما در این سامانه سیستم نظارت و حمایتمان تبعاً میتواند از سیستمها و روشهای دیگر متفاوت باید باشد.
به مرکز سامانههای آنلاین ویدیویی که از سال 94 آغاز شده (19) تا مجوز داده شده و این مراکز در حال حاضر به بارگذاری فیلمها و سریالها و ویدیوها میپردازند. سؤال سؤالکننده محترم مسیر را به عنوان بحث نظارت تعقیب کرده و میکند. ما در بحث نظارت چند مسیر را به عنوان بحث نظارت داشته و داریم. نکته نخست این است که أخذ تعهدی که از مدیران این مراکز گرفته میشود و استعلامهایی که از مراجع صورت گرفته و میگیرد.
نکته دوم آییننامه نظارت بر نمایش، اسلایدها و ویدیوهایی است که از سال 83 تصویب شده بود، اما در سال گذشته یعنی 96 آییننامه دیگری را هم به عنوان آییننامه صدور مجوز تأسیس و نظارت بر مراکز اتفاق افتاد و همچنین دستورالعمل اجرایی این آییننامه با همین نگاه توجه بیشتر بر حوزههای نظارتی این نوع مراکز از آن (19) مرکزی که مجوز داشتند در مراحل تمدید و پاسخگیری (10) مرکز مجوز تمدید پیدا کردند. یعنی توجه به اینکه مجموعه این مراکزی که از پایان سال 94 شروع به کار کردهاند، بررسی کارکرد آنها احیاناً میزان پایبندیشان به قوانین حاکم بر نمایش سامانه ویدیویی چگونه بوده، از آن (19) تا (10) تا امکان تمدید را پیدا کردند و (9) مرکز دیگر تمدید نشد.
علاوه بر این، نظارتهای پایه که ما بر حوزه مراکز و بر حوزه این سامانهها به شکل پایه داریم، در تولیداتی که اتفاق میافتد مسیر نظارتی چنین مسیری را تعقیب میکند. در حوزه فیلم و سریالهای ایرانی همه فیلمها و سریالهای ایرانی قبل از اینکه بارگذاری شوند بازبینی میشوند، یعنی بازبینی قبلاً در آنها صورت گرفته، پروانه نمایش باید داشته باشند تا امکان عرضه در فضای سامانه ویدیویی داشته باشند. تمامی فیلمها و سریالهای ایرانی بالای (60) دقیقه و کمتر و بالاتر با پروانه عرضه شدهاند. در فیلمها و سریالهای خارجی هم مبنای ما بر این اساس است، بسیاری از فیلمها و سریالهای خارجی که در سامانههای ویدیویی دارد عرضه میشود فیلمها و سریالهایی است که از قبل مجوز نمایش را از طریق مرکز نمایش خانگی دارند. لذا بخش قابل توجهی از فیلمهای خارجی فیلمهای دارای مجوز پیشینی هستند. اما فیلمهای روز خارجی از آنجایی که بحث رقابتی که با سامانههای خارجی و یا سامانههای غیرمجاز وجود دارد، در این مجموعه نظارت پسینی اتفاق میافتد. اینکه ما از طریق نظارتی که در مجموعه سازمان سینمایی و مجموعههای مرتبط با آن و همچنین گزارشهای مردمی و گزارشهای مراجع ذیصلاح، احیاناً اگر به تخلفی برخورد کنیم این تخلف به سرعت با سامانه ارتباط برقرار میشود، هم گزارشهای خودمان به طور پیوسته مبناست و هم گزارشهای بیرونی و این به ما کمک میکند که تخلفات در سامانهها را بتوانیم در یک زمان کوتاهتری رصد کنیم و جلوی آن را بگیریم.
از مجموعه حدود (60) هزار مورد بارگذاریشده در این سامانهها میزان تخلفات بسیاربسیار درصد محدودی را نسبت به حجم کل داشته و ما با این نگاه داریم مسیر را تعقیب میکنیم. به نظر میآید بایستی ما مسیر حوزه سامانههای ویدیویی را به عنوان یک فناوری ارتباطی تبعاً جدی و اساسی بگیریم و اقتضائات آن را هم در نظر بگیریم. ما با همین نگاه هم نظارت را جدی گرفتیم و هم اقتضائات آن تبعاً مورد توجه است. پارهای از روشهای تکمیلی برای نظارت وجود دارد که انشاءالله در فرصت دوم به آن خواهم پرداخت.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، شما هفت دقیقه صحبت کردید. آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً».
از همکاران محترم تشکر میکنیم. من در موضوعی دارم صحبت میکنم که امروز بنا بر اعلام رسمی حدود (5) میلیون کاربر دارد. یعنی یک موضوع بسیار مهمی در کشور است، (5) میلیون کاربر را اگر با خانوادههایشان حساب کنیم یعنی (5) میلیون بار دارد از جایگاهها استفاده میشود، شاید (20) میلیون نفر یا زیر (20) میلیون نفر دارند از این فضا استفاده میکنند.
من از هیأترئیسه خواستم در ارتباط با این موضوع بخشی از این محتوا را که محتواهای بسیار نامناسبی هم داشت، یکی از این موارد را اجازه بدهند در صحن علنی نمایش بدهیم، جناب آقای رئیس آقای دکتر لاریجانی فرمودند وهن مجلس است که این موضوع یا امثال اینها بخواهد در صحن علنی نمایش داده شود. من گفتم چطور در جلسه علنی که نمایندههای ملت هستند نمایش این محتواهایی که به راحتی بدون هیچ محدودیتی در اختیار بچهها و خانوادههای ما قرار میگیرد، دختر بنده میتواند خیلی به راحتی برود از این موضوع استفاده کند، آن نگرانی ندارد، اینجا نگرانی دارد؟
اما من چند تا مسأله را عرض کنم، ببینیم اصلاً قانون چه تکلیفی را در ارتباط با این موضوع گذاشته است. ما در یکسری از قوانین داریم که وظیفه صریح برای وزارت ارشاد مشخص کرده که نسبت به این موضوع سازمان سینمایی باید این کار را انجام بدهد. ما در ارتباط با این موضوع قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت میکنند مصوب 11/11/88، این موضوع را صراحتاً گذاشته است، اینجا الان دارد خلاف میشود. مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 71 صراحتاً مسئولیت را در ارتباط با این موضوع برای وزارت ارشاد گذاشته و اینجا در ارتباط با این موضوع تخلف صریح دارد صورت میگیرد. در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه 26/7/84 صراحتاً تکالیفی را برای وزارت ارشاد مشخص کرده که اینجا متأسفانه اینها رعایت نمیشود و باز به همین ترتیب از آییننامه نظارت بر نمایش فیلم، اسلاید، ویدیو و صدور پروانه نمایش در سال 82، در 19/5/82 هیأت وزیران داشته، تخلف میشود و همینطور تخلف از آییننامه صدور پروانه نمایش ویدیویی که مصوبه وزارت ارشاد است.
سؤال من این است؛ امروز سینما یک امری نیست که ما به راحتی بتوانیم از کنار آن بگذریم و روز به روز مخاطبین این مجموعه دارند بیشتر میشوند و افراد زیادی از این مجموعه دارند بهرهبرداری و استفاده میکنند. امروز اتفاقاً جریانهای استکباری برای اهداف خودشان از سینما استفاده میکنند. اگر شما نگاه کنید بالاترین فعالیت در حوزه سینما را خود آمریکا دارد و بیشترین کمپانیهای سینمایی در آنجا وجود دارد که اینها فعالیتهای خودشان را در راستای اهداف سیاسی، فرهنگی و اعتقادی خودشان در قالب فیلم انجام میدهند. ما واقعاً یک کوتاهیهایی کردیم، فیلم، یک تریبون بسیار مؤثر، عمیق و پرمخاطب، همه تریبونهای رسانهای حتی مخاطب منبر ما طلبهها محدود است و تأثیرگذاری آن طبیعتاً نمیتواند عمومی باشد. اما تأثیرات سینما و فیلمهای سینمایی فوقالعاده زیاد است و تأثیرات عمیقی در این موضوع دارد.
من الان فقط در همین بخش میخواهم یک اشارهای کنم و عرضم را در این بخش تمام کنم، مصوبهای بوده که بعضی از عزیزان فراکسیون امید چون یک تعلقات خاطری دارند، میخواهم بگویم این موضوع مصوبه آن زمان دولت اصلاحات بوده و در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشبینی شده، مصوبهاش هم در تاریخ 26/7/84 در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شد. نسبت به سینما بحث و مقدمهای دارد و بحثهایی را مطرح میکند، گفته ما باید در پخش سینمایی سیاستها و اولویتهایی داشته باشیم، چند تا بندش را میخوانم: «دقت در گزینش آثار سینمایی خارجی به نحوی که این آثار از لحاظ کمیت در حدی نباشد که توجه به آثار سینمایی و سمعی و بصری داخلی در قیاس با آنها کاهش یابد».
عزیزان ببینید! دیروز خود من به این موضوع مراجعه کردم، در اروپا هم اتحادیه اروپا، هم خود کشورها قوانینی دارند که اجازه نمیدهند از یک سقفی بیشتر فیلمهای آمریکایی در کشورشان پخش شود. یعنی الان اگر شما در اروپا بخواهید بیش از (30) درصد فیلمهای آمریکایی پخش کنید جلوی شما را میگیرند، میگویند این فیلمها دارد فرهنگ ما را تحت تأثیر قرار میدهد و آسیب به فرهنگ ما میرساند، نظارت میکنند. گاهی ما قوانین آنها را میبینیم خیلی حزباللهی و خیلی اصولگراتر از بعضی از رهاشدنی است که در فضاهای اجرایی خودمان داریم، این هم قانون داخلی خودمان. توجه به رعایت نسبت معلول در گزینش آثار، تلاش برای انتخاب آثاری که حداقل چنین چیزی را داشته باشد، رابطه استعمار و تبعیض نژادی نباید در فیلمها وجود داشته باشد. مراجعش را هم گفتهاند عالیترین مرجع اجرائی در هر یک از دستگاههای ذیربط. فیلمهایی که از صدا و سیما پخش میشود صدا و سیما است و فیلمهایی که از طریق وزارت ارشاد مجوز میگیرد، وزارت ارشاد نسبت به اینها مسئول اجرای مفاد این مصوبه است.
ببینید! عرض بنده در این بخش تمام است. ما قانون داریم، سؤال ما این است که چرا این قانون رها شده است؟ آقایان میگویند به دلیل اینکه امروز بارگذاری فیلمها زیاد است، ما نمیتوانیم کنترل کنیم. در سینمای داخلی ما سالی (100)، (150) تا فیلم درست میشود، در مقابل آنها میتوانیم کنترل کنیم. اما فیلمهای خارجی که روزی (20) تا فیلم دارد بارگذاری میشود، ما نمیتوانیم کنترل کنیم. بنابراین میشود کنترلهای بعدی، یعنی مردم ببینند، اگر کسی آمد نظارت کرد، دید و اعتراض کرد، ما میرویم با او برخورد میکنیم. پاسخش این است چه ضرورتی دارد ما اینقدر فیلم خارجی بیاوریم در کشورمان بگذاریم؟ امروز صنعت سینمای داخل کشور ما به شدت تحت تأثیر این سیاست غلط دارد آسیب میبیند و ضررهای مالی به آنها وارد میشود. من باقی عرایضم را انشاءالله در مرحله دوم خدمتتان خواهم داشت.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای صالحی! جنابعالی بفرمایید.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم
ما در حوزه مسئولیتهای قانونی و وظایفی که در حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم و داریم طبعاً نسبت به آنها هم مکلفیم و هم تلاش میکنیم، حداکثر آن توان را در خدمت آن قرار بدهیم. نکاتی که در حوزه نظارتی بر فیلمها و مجموعههایی که در سامانههای ویدیویی بارگذاری میشود اشاره کردند، طبعاً این مسئولیت نظارت وجود دارد و ما هم به این مسئولیت عمل میکنیم. منتها آن چیزی که در فضای قانون آمده نظارت پخش است، ما این نظارت را داشته و داریم، در توضیحات قبلی من هم بود. نکتهای که وجود دارد این است آییننامهای هم که به تصویب رسیده با همین نگاه و در مراحل اجرا است. حوزه نظارت بر مسیر سامانههای ویدیویی اگر بخواهد رقابتگرا باشد با سامانههای خارجی که هر چیزی را پخش میکنند و آن وقت فضای بسیار غیررقابتی را در فضای مصرفکننده ما ایجاد میکند، شباهتی با حوزه مطبوعات و نشریات دارد. همانطوری که در فضای مطبوعات مسیر نظارت به عنوان یک نظارت متأخر دیده شده، ما هم در فضای سامانههای ویدیویی در حوزه فیلمهای غیرایرانی و غیرداخلی مسیر نظارت پسینی را به عنوان یک رویکرد داریم، اما نه به معنای رها و واگذارشده.
ایشان اشاره کردند که بنده یک سال است آمدهام، مسیری که در این یک سال طی شده را ملاحظه کنند، با آنچه که در قبل بوده مقایسه کنند، برای همین نگاه، آییننامهای را برای مراکز تصویب کردیم، در این یک سال از تعداد (19) تا بررسی مسئولیت مراکز به (9) مجموعه تمدید فعالیت داده نشده، دستورالعملهای روشنی برای بررسیها تنظیم شده، البته همه اینها ممکن است میزان مطلوب تحقق را هنوز پیدا نکرده باشد، اما این مسیر را طی کردیم، به عنوان اینکه بتواند مسیر را در آنچه که قانون به ما تکلیف میکند، نه بیشتر، نه بر مبنای سلیقههای فردی یا گروهی، قانون، دین و اخلاق بر ما تحمیل و تکلیف میکند عمل کنیم. با همین نگاه الان داریم مسیری را دنبال میکنیم، به عنوان رصد مانیتورینگ این مراکز که با این رصد مانیتورینگ بتوانیم علاوه بر گزارشگیری که داخلمان داریم، اینطور نیست که گزارشگیریها فقط بر مبنای گزارشهای بیرونی باشد، خود مجموعه هم الان گزارشهای پیوسته داخلی داشته و دارد، اما به خاطر بالا بردن سهم این نظارت پسینی ما در کنار تعهدی که از مراکز گرفتیم، نظارتی که بر مراکز داریم، تمدیدهایشان را به شکل زمانی در مرحله تمدید رصد میکنیم، علاوه بر این رصد مانیتورینگ اینها را هم به شکل جدی الان داریم تعقیب میکنیم، سامانه قابل توجهی که انشاءالله در هفتههای آینده راهاندازی میشود با همین نگاه است که فرصت رصد هوشمند را در یک زمان کوتاه در اختیار مرکز نظارت ایجاد کند تا مواردی که قانون به نظارتهای مؤثر تکلیف میکند، ما این نظارتهای مؤثر را انجام بدهیم.
اشاره کردند که ما باید توازن را در بحث حوزه داخلی و خارجی داشته باشیم. حرف درستی است، با همین نگاه هم الان حوزه پخش سینمای داخلی ما را تصدیق میفرمایید که بیش از این رقمی که گفتهاند در حوزه پردههای سینمای داخلی ما در فضای فیلمهای داخلی است.
در حوزه نمایش خانگی و همچنین سامانههای ویدیویی اتفاقاً یکی از نکات مهم و قابل توجه همین است که برای همین اقتصاد تولید داخلی فرصتسازی میکند. در غیر این صورت اگر ما چنین سامانههای مؤثری را نداشته باشیم مراکز غیرمجاز قابل دسترس و با سرعت دسترسی که وجود دارد به این کمک میکند که تنها و تنها مصرفکننده فیلم خارجی ببیند، اما سامانههای ویدیویی مجوزدار طبعاً فرصتی را هم برای عرضه فیلمهای ایرانی فراهم میکنند و اتفاقاً برای حوزه تولید داخلی ما هم یک فرصت مؤثری است.
بنابراین ما حتماً به این نکته که در حوزه وظایف قانونی خودمان نظارت را داریم تعقیب میکنیم پایبند هستیم. مجدد عرض میکنم، در حجم تولیدی که پدید آمده طبعاً در این حجم ممکن است تخلفهایی، یا «ممکن» نه، قطعاً تخلفهایی اتفاق میافتد، اما مهم این است که ما فرآیند نظارت را یک فرآیند جدی ببینیم که در این فضای یک سال اخیر این مسیر را از لحاظ فرآیندی تعقیب کردیم، از لحاظ درصد تخلفات هم در حجم آنچه که ما در فضای تولید این سامانهها میبینیم، حجم این فضا یک حجم آنچنان گستردهای نیست و تعداد خطا درصد محدودتری را داشته و دارد.
در کنار این ما باید به طور جدی توجه به این نکته داشته باشیم که تضعیف سامانههای داخلی آنلاین ویدیویی به نفع سامانههای غیرمجازی است که در فضای خارجی یا در فضای داخلی حرکت کرده و میکند. بیتردید این سامانههای دارای مجوز هم به صنعت فرهنگی و هم به فرهنگ ما میتوانند کمک کنند و کمک کرده و میکنند. اما ما طبعاً تلاش میکنیم که این سیستم را با نظارتهای دقیقتر انشاءالله رو به ارتقا داشته باشیم.
من به خاطر اینکه عملاً فرصتی را در بخش بعدی دیگر ندارم به همین نکته اکتفا میکنم، در آن بخش قبلی هم دوستان مطمئن باشند سیستمهای خوداظهاری سیستمهایی در بازیهایی رایانهای است که دقت لازم خودش را دارد. اگر زمینه میبود من در آن بخش هم توضیحاتی را عرض میکردم. ممنون و متشکر از فرصتی که در اختیار قرار داده شد. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای پژمانفر بفرمایید.

نصراله پژمان فر
خیلی متشکر. اگر زحمت نیست یک گزارشی هست، قسمت اداری این را برای ما پخش کنند که دوستان این گزارش را داشته باشند، خیلی متشکر. دوستان! با توجه به اینکه اجازه ندادند ما نمونه فیلمها را داشته باشیم، فقط یک گزارشی را در ارتباط با جنس فیلمهایی که دارد در این حوزه پخش میشود، این گزارش را روی مانیتورها ملاحظه بفرمایید.
(در این هنگام گزارش تصویری در صحن علنی مجلس پخش گردید)
من عرضم را دارم، اولاً از تلاش صورت گرفته تشکر میکنیم، منتها این حرکت نمیتواند یک حرکت بازدارنده و مؤثر در داخل کشور باشد. همانطور که روی این فیلمها میبینید فیلمهایی که در حد بسیار وسیعی تبلیغ مسیحیت میکنند، الان در کشورهای امارات و مالزی بعضی از این فیلمهایی که دارد پخش میشود که ما اینجا فقط عکسش را گذاشتیم، اینها ممنوعالپخش است، یعنی اجازه ندارند پخش کنند. اما اینها در جمهوری اسلامی مجوز گرفتهاند و دارند پخش میشوند.
عزیزان دقت بفرمایید! من سه تا نکته میگویم، یکی تخلف اداری که در اینجا از لحاظ قانونی صورت گرفته، این تخلف صراحت قانونی دارد و آقایان باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشند.
موضوع دوم فیلمهایی که مشکلدار هستند، فیلمهایی که امروز در ارتباط با شخصیتهای استعماری، جریانهای استعماری، موضوعهای همجنسگرایی، موضوعهای خیانت، موضوعهای قتل، غارت و بسیاری از مسائلی که متأسفانه بعضی از کشورها خودشان، خود آمریکا بعضی از این فیلمها را اجازه پخش نمیدهد، اما اینها به وفور، یعنی وقتی وارد یک مجموعه میشوید میبینید صد تا مثلاً ترویج فیلم همجنسگرایی در آنجا نمونه پیدا کنید که اینها دارد پخش میشود. فیلمهایی که تبلیغ استعمارگران میکند، فیلمهایی که عملیاتهای نظامی خشونتآمیز علیه ما دارد. این فیلمها بسیار زیاد است. اما آن چیزی که آقایان میگویند، میگویند مانیتورینگ و فعالیت ما بر اثر حداکثر توانمان است و چون بیشتر از این توان نداریم طبیعی است تخلفاتی صورت بگیرد. همانطور که جناب آقای وزیر فرمودند، فرمودند که اینجا قطعاً تخلفات صورت میگیرد که این بخشی از این مواردی است که شما دارید در مانیتورها میبینید که امروز بحث خودکشی یکی از مسائلی است که براساس همین فرهنگهای غربی دارد، اتفاقاً بعضی از این فیلمهایی که الان دارد نشان داده میشود پخش آن در آمریکا ممنوع است، اما در کشور ما اینها دارد توزیع و پخش میشود.
میفرمایند ما نمیتوانیم این کار را کنیم. پاسخش این است که نیروی انتظامی در کشور ما یک مسئولیتهایی داشت، اما چون این مسئولیتها را نمیتوانست انجام بدهد آمد یک (پلیس+10) درست کرد، آمدند بخشی از این مسائل را به آنها واگذار کردند. من الان میگویم راهاندازی دفاتر ارزیابی از کسانی که مدیر در این موضوع بودند، امین ما بودند، اینها را میتوانیم راهاندازی کنیم، مهر تأیید بگیرند، هزینهاش را هم از اینها بگیرند. چرا ما این کار را نمیکنیم؟ ما امروز با حجم زیادی مواجه هستیم که بدون تأیید دارد این کار صورت میگیرد و نتیجهاش هم این میشود که این فیلمها دارد در خانه بچههای ما، خانواده ما و زن و بچه ما پخش میشود. شاید قریب کمتر از (20) میلیون، شاید هم نمیدانم بیشتر و کمتر، این مخاطب دارند از این فیلمها با این محتواها استفاده میکنند که من چند تا پلان اینها را میخواستم نشان عزیزان بدهم، جناب آقای دکتر فرمودند این کار را نکنید. منتها من نمیخواستم مسائل مستهجن قبیحه را نشان بدهم، اما میخواستم نشان بدهم که اینها به چه راحتی، حتی در زیرنویسی که اینها میآورند، در زیرنویسشان همان تعابیر را میآورند. در زیرنویسشان همان کسی که مثلاً انگلیسی بلد باشد، چون صدای انگلیسی دارد، حرفهای رکیک را میشنود، مسائل را میبیند، بعضی جاها هم اصلاً پاک نکردهاند.
لذا من خواهش میکنم نسبت به این قضیه یک دقت جدی شود. این هم یکی از آسیبها است. اگر امروز ما داریم آسیب میبینیم از حوزه فرهنگ است، سینما دارد فرهنگ ما را، آن هم سینمای خارجی، امروز بچههای ما چرا نمیتوانند فیلم بسازند؟ چون زمینهای نیست که بخواهند فیلمهایشان را در داخل کشور بسازند، پخش کنند، حمایت نمیشود. ذائقهها هم برطرف میشود. امروز چرا ما اجازه دادیم ذائقهها به این سمت برود که فیلمهای آمریکایی اینقدر در جامعه ما باشد و آیا با آمدن این همه فیلم از هالیوود دیگر کسی میرود فیلم ایرانی که چهار تا جوان شروع کردند ساختند را تماشا کند؟ نمیکنند.
عرض من این است که نسبت به این قضیه این هم یک اشکال بزرگ است. امروز مجلس باید نسبت به این موضوع نشان بدهد که نسبت به مسائل فرهنگی حساس است، نسبت به مسائل فرهنگی ورود دارد، نسبت به مسائل فرهنگی میخواهد یک پیام بدهد. این نه مربوط به چپ است، نه راست است، نه سیاسی است. اعتقادات، فرهنگ، باورها، دین، خدا و پیغمبر ما امروز در معرض این آسیبها است. عزیزان! در این موضوع مراقبت و مواظبت کنید. من بعضی گزارشات را خدمت آقای دکتر لاریجانی بردم و دادم، در حوزه کتاب، تئاتر، سینما و حوزههای مختلف، کدامشان را بگیریم و جمع کنیم؟
آقای دکتر! لذا خواهش میکنم علیرغم اینکه آقای صالحی دوست شفیق ماست، عزیز ماست، اما نسبت به این موضوع با این حرکتی که ایشان دارد نهایتاً صد سال دیگر هم نمیتوانند این حوزه را اداره کنند. یک حرکتی است که سیاستشان سیاست غلطی است. لذا برای همین من خواهش میکنم این موضوع را هم در معرض رأی نمایندهها قرار بدهید تا دوستان ما نسبت به وارد بودن این اشکال یا عدم وارد بودن هم نظرشان را اعلام کنند.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال آقای صالحی گفتند برای حل پیگیری میکنند. آقای پژمانفر! ما به رأی بگذاریم یا نگذاریم؟

نصراله پژمان فر

علی اردشیرلاریجانی
دوستان توجه داشته باشند که آییننامه تغییر کرده است، قبلاً سؤال به رأی گذاشته میشد، الان پاسخ وزیر. لذا توجه کنید، چون بعضی از آقایان گفتند ما توجه نداشتیم. من الان دوباره دارم تأکید میکنم، آییننامه تغییر کرد، پاسخ وزیر را به رأی میگذاریم. یک نکته دیگر را هم عرض کنم، در رأیگیری قبلی تعداد زیادی از نمایندگان رأی ندادند، من خواهش میکنم مشارکت داشته باشید.
حضار 195 نفر، پاسخ وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی را به رأی میگذاریم. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین نمایندگان از پاسخ وزیر محترم قانع نشدند.
یک لحظه اجازه بدهید من نتیجه آرا را هم عرض کنم، نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی معادن: آرای أخذشده (137) رأی، جناب آقای رضا انصاری با (115) رأی انتخاب شدند.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی آموزش و پرورش: آرای أخذشده (160) رأی، جناب آقای فرهاد فلاحتی با (89) رأی و سرکار خانم فریده اولادقباد با (61) برای شورای عالی آموزش و پرورش انتخاب شدند.
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای اجرایی فناوری اطلاعات: آرای أخذشده (90) رأی، آقای منصوری با (75) رأی انتخاب شدند. برای همه عزیزان آرزوی توفیق میکنیم.
12
اعلام وصول (3) فقره سؤال

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی سرکار خانم سمیه محمودی نماینده محترم شهرضا و دهاقان از وزیر محترم کشور درخصوص عدم برنامهریزی مناسب به منظور کاهش آسیبهای اجتماعی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال منطقهای جناب آقای محمود شکری نماینده محترم طوالش، رضوانشهر و ماسال از وزیر محترم نیرو درخصوص علت تعطیلی پروژه سد شفارود اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای شهاب نادری نماینده محترم پاوه، جوانرود و ثلاثباباجانی از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ کشور اعلام وصول میشود.
ضمناً تعدادی از دامپزشکان محترم میهمانان جناب آقای وقفچی هستند که به آنها خیرمقدم عرض میکنیم و تشکر میکنیم.
13
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با توجه به حادثه سیل در تاریخ (13) و (14) مهرماه 1397 در استان مازندران که موجب خسارت شدید مالی و جانی شده است، دستور فرمایید فوراً نسبت به جبران خسارت اقدام شود.
ـ آقای علیم یارمحمدی (زاهدان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص بیتوجهی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به پوشش همگانی سلامت، مرگ مادران باردار و کنترل بیماریهای عفونی در شهر زاهدان که قابل پذیرش نیست.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه چرا وزارت فرهنگ در حوزه سینما فقط برای پایتخت فعالیت میکند؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به اتفاق دو نفر از همکاران درخصوص عدم اجرای حکم قانون بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور، موضوع بخشودگی سود کارفرما و جریمه بیمههای دریافتی کشاورزان خسارتدیده از حوادث غیرمترقبه و امهال اصل وام آنها به مدت سه سال.
ـ آقای محمدعلی پورمختار (بهار و کبودرآهنگ) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اقدام فوری در رفع ممنوعیت از صادرات سیبزمینی و لغو نامه شماره (13136/020) مورخه 7/7/1397.
ـ آقای اصغر سلیمی (سمیرم) به رئیسجمهور محترم و وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم اجرای بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه و بند «ت» تبصره (16) بودجه 97 درمورد بخشودگی سود جریمه دیرکرد و استمهال تسهیلات تا سه سال و دستورالعمل داخلی بانک کشاورزی خلاف قوانین تصویبی مجلس.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم بررسی جدی در جادههای اورامانات که شاخص آن خیلی پایین است.
به وزیر نیرو درخصوص عدم بهکارگیری نیروهای بومی در منطقه اورامانات با داشتن ظرفیت پذیرش.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر نفت درخصوص دلیل تعلل در ساخت پتروشیمی زنجان.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلایل عدم تأمین مقدمات جهت صادرات زیتون.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه به چه دلیل و مجوز قانونی یارانه نوزادانی که در سال 1397 متولد میشوند را حذف میکنید؟ در حالی که این اقدام مغایر صریح قانون و سیاستهای کلی جمعیت است.
ـ آقای محمد وحدتیهلان (بستانآباد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص علت عدم تعیین تکلیف پروژههای راه ارتباطی بستانآباد ـ تبریز ـ پل اوجان چای و راه روستایی باشکند.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت عدم رسیدگی به نیاز کامیونداران از جمله لاستیک.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص لزوم پیگیری مسئولانه درخصوص پرداخت مطالبات کامیونداران از سوی شرکت خلیج فارس و شرکت آبادان.
ـ آقای عیناله شریفپور (ماکو، چالدران، پلدشت و شوط) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تعیین تکلیف آموزشیاران نهضت سوادآموزی و پیشدبستانیها.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه پیرو نشست شش ماه قبل مقرر شده بود ماده (33) پروژه سدهای کوتاه خاکی خیلفان و بیدکندی و بازکندی ابلاغ گردد، ولی عملی نشده است.
ـ آقای احمد صفری (کرمانشاه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تعلل جهادکشاورزی در اعلام به موقع نرخ تضمینی خرید گندم.
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای کشور و اطلاعات درخصوص اینکه مسببان حمله به منزل دکتر سیدعلیاصغر غروی در اصفهان چه کسانی هستند و به چه مجوزی کتب، آثار پژوهشی و نوشتههای وی را با خود بردهاند؟
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی (مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا برخی از نمایندگیهای سایپا به تعهدات خود در قبال تحویل خودرو به مشتریان عمل نمیکنند؟
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با توجه به خسارت قابل توجه به زیرساختها و اموال شخصی مردم، دستور اقدام سریع برای جبران خسارات صورت گیرد.
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه با توجه به افزایش خط فقر و استضعاف بیشتر اقشار کمدرآمد، میطلبد که به فوریت بستههای حمایتی نقدی و غیرنقدی در اختیار آنها قرار گیرد.
ـ آقای محمدرضا صباغیانبافقی (مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و بهاباد) به سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا نظارت بر بورس سکه ثامن وجود نداشت که منجر به اختلاس اموال مردم گردیده است؟
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا در برخی از مناطق سرقت و ناامنی افزایش پیدا کرده است؟
به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا شرکت سازنده پالایشگاه GTL ابرکوه که با سرمایههای مردم و اقشار بیبضاعت یک دهه قبل تشکیل شده است به حال خود رهاست و کسی نظارت نمیکند و بازخواستی در کار نیست؟
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا علیرغم اینکه در اتوبان قم و کاشان عوارض مناسبی از مردم جهت تردد أخذ میگردد از آسفالت مناسبی برخوردار نیست؟
به سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا برخی از شرکتها از جمله شرکت اپال در پروژه گندلهسازی شرکت سنگآهن شهرستان بافت حقوق کارگران را رعایت نمیکنند.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه چرا وزارت بهداشت هیچ برنامه مدونی در حوزه فرهنگی برای روستاهای کشور ندارد؟
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت عدم رسیدگی سریع و دقیق در حوزه فرهنگ توسط حضرتعالی.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم رسیدگی به مدیریت منابع طبیعی استان خوزستان.
ـ آقای ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه با توجه به دستور حضرتعالی و تعهد معاونین مربوطه در پروژههای راه حوزه انتخابیه بابلسر و فریدونکنار که (80) درصد پیشرفت دارند به اتمام نرسیده، عنایت فرمایید.
ـ آقای محمدرضا نجفی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور خارجه درخصوص لزوم تسریع در پرونده انتخاب و معرفی و استقرار سفیر ایران در چین و هند.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم رسیدگی به مدیریت منابع طبیعی استان خوزستان.
به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص عدم رسیدگی سریع و دقیق در حوزه فرهنگ توسط حضرتعالی.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم اجرای بند «ت» تبصره (16) قانون بودجه 97 درخصوص بخشودگی تسهیلات در سقف (1) میلیارد ریال منوط به بازپرداخت اصل تسهیلات و بخشودگی جرایم تأخیر.
ـ خانم خدیجه ربیعیفرادنبه (بروجن) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص عدم اهتمام به تکمیل استخر شنای بلداجی که از (11) سال پیش شروع شده ولی به دلیل عدم تأمین و تخصیص اعتبار لازم هنوز تکمیل نشده و بخشهای احداثشده نیز در حال تخریب است. انتظار اقدام فوری جهت جلوگیری از هدررفت بیتالمال است.
همچنین عدم برنامهریزی و عدم اقدام برای احداث استخر شنا در بخش گندمان و (26) روستای تابع که وسیعترین بخش شهرستان بروجن است و علیرغم اهمیت ورزش شنا در حوزه آموزش و هم حوزه درمان اقدام برای احداث استخر در این بخش صورت نگرفته است، چرا؟
همچنین عدم توجه کافی برای پیشرفت پروژههای استخر شنا در فرادنبه با جمعیت بالغ بر (14) هزار نفر و با توجه به اهمیت ورزش شنا در حوزه آموزش و هم در حوزه درمان، مطالبه مردم شریف تسریع در پروژه فرادنبه و اقدام سریع در این موضوع.
ـ آقای محمد دهقانینقندر (چناران و بینالود) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم توقف صادرات کاغذ به خارج از کشور.
ـ آقای محمود شکری (طوالش، رضوانشهر و ماسال) به وزیر نیرو درخصوص سیل ویرانگر روزهای پنجشنبه و جمعه مورخه 5 و6/7/1397 که زیرساختهای برق شهرستانهای طوالش و رضوانشهر را از بین برده، نیاز به اعزام و حضور مسئولین وزارتخانه برای حل مشکل است.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص سیل ویرانگر که اخیراً زیرساختهای جادهای در شهرستانهای طوالش و رضوانشهر را از بین برده و تردد مردم عزیز را با مشکل مواجه ساخته است، دستور رسیدگی فوری فرمایید.
به وزیر کشور درخصوص سیل ویرانگر روزهای پنجشنبه و جمعه مورخه 5 و6/7/1397 که خسارات زیادی به خانههای مسکونی و زمینهای زراعی و باغی و منابع کسب و کار وارد کرده است. متأسفانه تاکنون مسئولان ستاد بحران در شهرستانهای فوق حاضر نشدهاند. دستور ویژه برای حضور مسئولین ذیربط و جبران خسارت.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص لزوم پرداخت مطالبات گندمکاران همچنان که بهای واردات را به صورت نقد پرداخت مینمایید.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر دادگستری درخصوص اطاله دادرسی در دادگستری که مورد پذیرش نیست. همچنین به چه دلیل دادگستری شهرستانهای بهارستان بدون دقت حسابهای شهرداری گلستان را مسدود مینماید؟
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا بخشداری شهر (250) هزار نفری پرند افتتاح نمیگردد؟
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا به محرومترین روستاهای شهرستان رباطکریم یعنی علیآباد ظلم میشود و دیوار باغات توسط جهاد تخریب میشود؟
به وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا وضعیت تعاونی مسکن بیمارستان شریعتی تهران رسیدگی نمیشود؟
به وزیر نفت درخصوص اینکه به چه دلیل نمایندگانی که مدرک غیرمرتبط با نفت و انرژی دارند به وزارت نفت منتقل میشوند؟
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه به چه دلیلی سالیانه (5) میلیارد دلار محصولات تراریخته وارد کشور میشود؟
ـ آقای نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزرای کشور، اطلاعات و راه و شهرسازی درخصوص اینکه به چه دلیل کامیونداران واحدهای تولیدی به حالت تعطیلی افتادهاند و مواد اولیه از سمت پتروشیمی بارگیری نمیشود و شما چه کاری کردهاید؟
ـ آقایان: علی ساری و جواد کاظمنسب (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا نیروهای جایگاه سوخت واگذارشده در استان خوزستان تعدیل و اخراج شدهاند؟ چرا با استانهای دیگر برخورد نشده است؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه به چه دلیلی جمعی از معلمان استخدامی دهه (60) جهت بازنشستگی باید مابهالتفاوت (9) درصد حق بازنشستگی را براساس آخرین حقوق پرداخت نمایند؟
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص اینکه چرا نهاد کتابخانههای عمومی کرمانشاه را رها کردهاید؟ چرا در حوزه مدیریت فرهنگی استان از مدیران موفق فرهنگی استفاده نمیشود؟
ـ آقای همایون هاشمی (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا پروژههای راهسازی حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهیندژ و تکاب علیرغم پیگیریهای متعدد کند و گاهاً متوقف شدهاند؟
به ریاست سازمان محیط زیست درخصوص دستور رسیدگی عاجلانه به موضوع پساب کارخانه قند میاندوآب که داخل زرینهرود ریخته میشود و جلوگیری از عوارض زیستمحیطی آن.

علی اردشیرلاریجانی
14
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص تقدیر و تشکر از عوامل اجرائی مناسک حج سال 1397

علی اردشیرلاریجانی
چند تا بیانیه هست، بخوانید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه (180) نفر از نمایندگان محترم در تقدیر و تشکر از عوامل حج سال 97
مناسک نورانی حج میراثی گرانقدر از حرکت توحیدی انبیای الهی در طول تاریخ بشر است. عرصهای که جلوهای از شوق بندگی توجه کامل انسان به مبدأ لایزال هستی بوده و بارقهای از محشر کبری است. علیرغم تمام دشمنیها و موانع جهت حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان میراثدار واقعی اسلام ناب محمدی (حضار صلوات فرستادند)، تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری همواره بر حضور عزتمندانه همراه با کرامت و امنیت حجاج ایران اسلامی در این عمل عبادی و سیاسی بوده است. حج امسال حقیقتاً هم در محتوا و هم در تشریفات جزء مناسک بهیادماندنی در تاریخ انقلاب اسلامی ایران است.
ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی از همت بالا، تلاشهای ستودنی و مدیریت جهادی و انقلابی بعثه مقام معظم رهبری، سازمان حج و زیارت و کارگزاران و عوامل حج که موجب انجام حجی عزتمندانه توأم با کرامت و امنیت (86) هزار زائر عزیز ایران اسلامی شد، تقدیر و تشکر میکنیم. امیدواریم هر سال شکوه و عظمت مناسک حج ابراهیمی با تبلور بیشتر از گذشته به دنیا نمایش داده شود.
امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، علیرضا ابراهیمی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، علی اسدیکرم، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، علی اکبری (شیراز)، علی اکبری (بجنورد)، عزیز اکبریان، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، محمدنعیم امینیفرد، رضا انصاری، روحالله بابائیصالح، شهروز برزگرکلشانی، علاءالدین بروجردی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، سیدهادی بهادری، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، عباس پاپیزادهبالنگان، شکور پورحسینشقلان، محمدعلی پورمختار، محمدرضا تابش، نورمحمد تربتینژاد، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، منوچهر جمالیسوسفی، عبداله حاتمیان، حسینعلی حاجیدلیگانی، شهباز حسنپوربیگلری، فریدون حسنوند، محمدحسین حسینزادهبحرینی، سیدحسن حسینیشاهرودی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، روحالله حضرتپورطلاتپه، الیاس حضرتی، احمد حمزه، غلامرضا حیدری، سیدمرتضی خاتمی، سیدعلاءالدین خادم، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، حسن خستهبند، ولی داداشی، محمدباسط درازهی، محمد دهقانینقندر، حبیباله دهمرده، فرجالله رجبی، جلیل رحیمیجهانآبادی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، قاسم ساعدی، احمد سالککاشانی، عبدالله سامری، رمضانعلی سبحانیفر، ابوالفضل سروش، محمداسماعیل سعیدی، حسن سلیمانی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، شمسالله شریعتنژاد، عیناله شریفپور، محمود شکری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، رضا شیرانخراسانی، یعقوب شیویاری، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، احمد صفری، بهمن طاهرخانی، قرجه طیار، علیعسگر ظاهریعبدهوند، حیدرعلی عابدی، محمدرضا عارف، سیدمحمدباقر عبادی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، سیدمحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، احمد علیرضابیگی، بیتاله عبدالهی، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، علی قربانی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، یحیی کمالیپور، مصطفی کواکبیان، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکن، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، علی گلمرادی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، احمد مازنی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، اصغر مسعودی، عبدالرضا مصری، محمدمهدی مفتح، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، محمدرضا منصوری، سیدابوالفضل موسویبیوکی، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، شهاب نادری، مجید ناصرینژاد، محمدرضا نجفی، سیدحسین نقویحسینی، محمود نگهبانسلامی، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، اردشیر نوریان، حسین نیازآذری، حبیباله نیکزادیپناه، همایون هاشمی، حسین هاشمیتختینژاد، نبی هزارجریبی، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، همایون یوسفی، و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، هاجر چنارانی، سیدهفاطمه حسینی، سیده فاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه و پروانه مافی.
15
قرائت نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم درخصوص امهال وامهای کشاورزان به ماههای آینده سال جاری

علی اردشیرلاریجانی
بیانیههای دیگر را خیلی خلاصه بخوانید، لازم نیست همه متن خوانده شود، خلاصه بفرمایید چیست، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای دکتر روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
به استحضار میرساند حسب مصوبه شماره (49750/ت/9755558) مورخه 21/4/97 هیأت محترم وزیران و دستورالعمل ابلاغی به بانکها، تسهیلات بانکی آن دسته از کشاورزان که سررسید وام آنها تا تاریخ 6/6/1397 میباشد مشمول امهال مقرر میباشند. با عنایت به اینکه سررسید وامهای قاطبه کشاورزان موکول به بعد از تاریخ مذکور میباشد و اغلب کشاورزان بدهکار طی سه سال گذشته بر اثر حوادث غیرمترقبه درآمدی نداشتهاند و قادر به پرداخت بانکی خود نمیباشند و در صورت طرح دعوا علیه آنان به صورت زنجیرهای پروندههای عدیدهای در مرجع قضائی تشکیل خواهد شد که به صلاح نیست. لذا نمایندگان ملت انتظار دارند ترتیبی اتخاذ فرمایید که امهال وامهای کشاورزان زحمتکش به ماههای آینده سال جاری تسری داده شود.
امضاءکنندگان نامه عبارتند از آقایان: احد آزادیخواه، ژرژیک ابرامیان، سیدمحمدجواد ابطحی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسماعیلی، داریوش اسمعیلی، محمدمهدی افتخاری، علی اکبری (بجنورد)، قلی الهقلیزاده، محمدرضا امیرحسنخانی، حسین امیریخامکانی، سلام امینی، سیدحمزه امینی، محمدنعیم امینیفرد، احمد انارکیمحمدی، روحالله بابائیصالح، محمدرضا بادامچی، یوناتن بتکلیا، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، حسن بهرامنیا، محمد بیرانوندی، بهرام پارسایی، نصراله پژمانفر، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، عباسعلی پوربافرانی، اکبر ترکی، سیدقاسم جاسمی، جمشید جعفرپور، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، عبداله حاتمیان، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، فریدون حسنوند، محمدصادق حسنیجوریابی، محمدحسین حسینزادهبحرینی، محمد حسینی، سیدجواد حسینیکیا، سیدمرتضی خاتمی، هدایتاله خادمی، امیر خجسته، محمد خدابخشی، سلمان خدادادی، عبدالحمید خدری، ولی داداشی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، سیدکاظم دلخوشاباتری، کمال دهقانیفیروزآبادی، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علیرضا رحیمی، جلیل رحیمیجهانآبادی، محمدابراهیم رضایی، مسعود رضایی، عبداله رضیان، اکبر رنجبرزاده، علی ساری، احمد سالککاشانی، ابوالفضل سروش، محمدباقر سعادت، محمداسماعیل سعیدی، اصغر سلیمی، علیرضا سلیمی، علیمحمد شاعری، شمسالله شریعتنژاد، محمود شکری، حسینعلی شهریاری، هادی شوشتری، مهدی شیخ، ناصر شریفی، محمود صادقی، محمدرضا صباغیانبافقی، مرتضی صفارینطنزی، قرجه طیار، سیدمحمدباقر عبادی، محمد عزیزی، احمد علیرضابیگی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، فرهاد فلاحتی، حمیدرضا فولادگر، سیداحسان قاضیزادههاشمی، محمد قمی، جواد کاظمنسب، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، محمد کاظمی، علی کرد، کورش کرمپورحقیقی، حمدالله کریمی، جواد کریمیقدوسی، حبیباله کشتزر، عامر کعبی، مصطفی کواکبیان، جبار کوچکینژادارمساداتی، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، حسن کامراندستجردی، علی گلمرادی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، سهراب گیلانی، مهرداد لاهوتی، حسن لطفی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، جلال محمودزاده، احمد مرادی، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، اصغر مسعودی، محمدمهدی مفتح، سیدناصر موسویلارگانی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، رامین نورقلیپور، حسن نوروزی، اردشیر نوریان، حبیباله نیکزادیپناه، محمد وحدتیهلان، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، علیاصغر یوسفنژاد و خانمها: سکینه الماسی، ناهید تاجالدین، سیده فاطمه ذوالقدر، خدیجه ربیعیفرادنبه، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، پروانه مافی و سمیه محمودی.

علی اردشیرلاریجانی
16
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اردشیرلاریجانی
اگر تذکر شفاهی دارند بفرمایند. تذکرات را به نوبت بگویید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای یحیی کمالیپور بفرمایید.

یحیی کمالی پور
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر همه ملت شریف ایران و همکاران ارزشمند عرض سلام و ادب و احترام دارم. تذکر اول من به رئیسجمهور محترم است. این زمان که مردم در شرایطی سخت برای امرار معاش روزگار میگذرانند، برای معیشت حداقلی خود نگران و پریشان هستند. جناب آقای رئیسجمهور! آحاد مردم که در ردیف اقشار کمدرآمد و دهکهای پایین جامعه هستند با افزایش قیمت اقلامی مثل رب گوجه و سایر مایحتاج خود قادر به تهیه حداقل غذا برای خانواده خود نمیباشند. جنابعالی که فرمودید برای مایحتاج مردم به ویژه مواد غذایی تا سه سال مشکلی نداریم، پس دلیل افزایش افسارگسیخته مواد غذایی چیست؟ چه کسی مسئول و پاسخگوی بیثباتی در قیمتها و هرج و مرج حاکم بر بازار است؟
تذکر دوم به وزیر ورزش و جوانان و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که متأسفانه الان هم وزیر ندارد، در سفر خود به جنوب کرمان قولهایی به مردم دادند که هیچکدام از قولهای دادهشده عملی نشد، به مصداق فرمایش قرآن کریم «لم تقولون ما لا تفعلون» گوشزد مینمایم که وعده بیعمل جز تخریب و بیاعتمادی برای مردم و نظام چیز دیگری نخواهد داشت.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، خواهش میکنم یک مقدار خلاصهتر بفرمایید، چون وقت اذان است، ما دیگر باید الان تعطیل کنیم. هر کدام کمتر از یک دقیقه بفرمایید. نفر بعدی را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علیمحمد مرادی بفرمایید.

علی محمد مرادی
تذکرات شفاهی
با نام و یاد خداوند
این هفته شانزدهم مهرماه روز جهانی کودک بود. ضمن تبریک به همه کودکان جهان و به ویژه کودکان ایرانزمین، وزیر محترم آموزش و پرورش! به دنبال مصیبت کودکان شینآبادی، دیروز نیز دنیای کوچک، «دنیا ویسی» زیر خروارها خاک مدفون شد. به عنوان یک معلم امروز در کسوت نماینده مردم شریف استان کردستان شرمسارم از اینکه در کشوری با درآمد بالای نفتی شاهد پرپر شدن کودکان سرزمینم به خاطر بیتوجهی و عدم تخصیص بودجه مناسب به آموزش و پرورش هستیم. بارها نفسم به شماره افتاد و خسته شدم از بس فریاد زدم در کردستان سوءمدیریت وجود دارد. تا کی میخواهیم نظارهگر از دست دادن کودکانی شویم که قرار است روزی آیندهسازان کشور شوند؟ روزی خواهد رسید که آه این کودکان معصوم در شعلههای آتش جهنم ما را بسوزاند. بارها فریاد زدم و باز هم فریاد میزنم در کردستان سوءمدیریت وجود دارد. باز هم فریاد میزنم و هشدار میدهم این وضعیت مدیریتی در کردستان به بحران تبدیل میشود. بنده دیگر کوتاه نخواهم آمد و باید مسئولان ارشد استان مورد مؤاخذه قرار گیرند.
از این تریبون به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت تذکر میدهم، چرا تا چند هفته پیش مرزها را برای صادرات محصولات کشاورزی باز گذاشته بودید، اما همین که فصل برداشت سیبزمینی از مزارع کردستان و مناطق سردسیر رسید دستور توقف صادرات به عراق را صادر کردید؟ در حالی که صادرات سیبزمینی برای ما ارزآور است و در این شرایط سخت اقتصادی جفا در حق کشاورزان است. آیا این تبعیض در حق کشاورزان کردستان و مناطق سردسیر نیست؟ چرا باید کشاورزان کشور و کردستان مورد بیمهری شما دولتمردان قرار بگیرند؟ از شما میخواهم که هر چه سریعتر به فکر چارهای برای این معضل باشید و نگذارید که به بحران تبدیل شود.
از وزرای محترم میخواهم که بخشنامه ظالمانه شماره (13136/20) مورخه 7/7/97 را متوقف کنید. براساس برآورد وزارت جهادکشاورزی کل سیبزمینی پاییزه کشور (3) میلیون و (300) هزار تن میباشد که مازاد بر نیاز کشور است. اگر صادر نشود روی دست کشاورز مانده و متضرر میشوند.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای قاسم احمدی بفرمایید.

قاسم احمدی لاشکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر جناب آقای رئیس و عزیزان عرض کنم متأسفانه هفته اخیر سیلی در غرب استان مازندران آمد. من در ابتدا از جناب آقای دکتر نوبخت و همچنین جناب آقای مهندس نجار تشکر میکنم که به نیابت از دولت در منطقه حضور پیدا کردند. اما نکته مهم این است که چرا هر دو، سه سال یک بار دقیقاً همین اتفاق بر مردم عزیز غرب مازندران اتفاق میافتد که موجب نگرانی مردم بزرگ و جان باختن عدهای میشود؟ امروز آن راننده تاکسی که اول صبح شروع کرده بود برود برای اینکه یک نان حلال برای خانوادهاش در بیاورد و جان باخت، امروز آن راننده کامیونی که مثل خیلیها فرار نکرد و نگفت من لاستیک ندارم و نمیتوانم بروم خدمت کنم و روی پلی که در رودخانه افتاد و جان باخت، مسئولیتش با چه کسی است؟ مگر اعلام نمیکنیم یک مؤمن چند بار یا دو بار نباید از یک سوراخ گزیده شود؟
سالانه مدام هلالاحمر که من از زحماتشان تشکر کنم، اینکه مقداری آذوقه بیاورد تحویل مردم بدهد راهکار است؟ آقای وزیر کشور! چرا طرح جامع سیلاب شهری را تهیه نمیکنید؟
آقای وزیر راه! چند بار اعلام کردیم که پلهای شما در معرض فرو ریختن است؟ همین الان هم میگوییم پل مرکز شهر چالوس، پل ملکار در بخش مرکزی نوشهر و پل ماشلک باز هم این بلا بر سرشان میآید. شما که میتوانید با (400)، (500) میلیون تومان مشکل را حل کنید چرا اجازه میدهید خسارت (40) میلیارد تومانی بر منطقه وارد شود؟ اینها از بیمدیریتی است که متأسفانه وجود دارد.
دوستان عزیز، مسئولان، وزیر محترم کشور! اعلام میکنم روستای مزگا، ملکار، حوضکتی، بهجتآباد در نوشهر، اشکاردشت، خرمنه، مازوپشته، زوات، هجیرود، کلمر و آبرنگ چالوس هر سال از این سیل سهم میبرند. بایستی فکر اساسی و چارهاندیشی کرد. وزیر کشور، وزیر راه، وزیر جهادکشاورزی، همه اینها نقش دارند و در آخر میگویم ای خدا! مرا ببخش، ای کاش شمال کشور به هیچ عنوان آب و باران نداشت، شاید راحتتر مشکلش را حل میکرد. ای کاش شهرهای شمالی رودخانه نداشتند، چراکه همه جا رودخانههایشان سبب توسعه شهرهایشان شده است، اما مدیران ما به جهت عدم مدیریت درست آن را بر علیه مردم و سبب تخریب و نابودی مردم کردهاند. سریعاً دولت محترم در هیأت محترم دولت تعیین تکلیف کند. متشکر و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، اذان شده، ما دیگر باید جلسه را ختم کنیم.

علی اردشیرلاریجانی
جلسه بعدی ساعت (8) صبح روز یکشنبه بیست و نهم مهرماه 1397 خواهد بود و دستور جلسه هم تقدیم نمایندگان محترم خواهد شد. ختم جلسه را اعلام میکنم.