1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 263 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و چهل و هشتم روز یکشنبه پانزدهم مهرماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و هفتم محرمالحرام 1440 هجریقمری:
1 ـ رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران در مورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح اصلاح قانون صدور چک. (اعاده شده از شورای نگهبان)
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی اصلاح برخی از قوانین مربوط به تابعیت.
6 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد رسیدگی به طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران طبق اصل (85) قانون اساسی.
7 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای عالی معادن.
8 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان ناظر در شورای عالی آموزش و پرورش.
9 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای اجرایی فناوری اطلاعات.
10 ـ سؤالات آقایان: حبیباله دهمرده نماینده زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز و حسن کامران نماینده اصفهان از وزیر نیرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

صادق رضایی
(آیات 75 ـ 73 سوره مبارکه «زمر» توسط قاری محترم آقای صادق رضایی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ سِیقَ الَّذِینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَراً حَتَّى إِذا جاؤُها وَ فُتِحَتْ أَبْوابُها وَ قالَ لَهُمْ خَزَنَتُها سَلامٌ عَلَیْکُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوها خالِدِینَ * وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّةِ حَیْثُ نَشاءُ فَنِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِینَ * وَ تَرَى الْمَلائِکَةَ حَافِّینَ مِنْ حَوْلِ الْعَرْشِ یُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ قُضِیَ بَیْنَهُمْ بِالْحَقِّ وَ قِیلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای رضایی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و متقیان خداترس را گروه گروه به سوی بهشت برند تا چون به آنجا نزدیک شوند در حالی که درهایش گشوده است و نگهبانان آن به ایشان گویند سلام بر شما، خوشآمدید، به آن وارد شوید و جاودانه بمانید و گویند سپاس خداوندی را که وعده خود را در حق ما راست گردانید و به ما سرزمین بهشت را به میراث داد که از بهشت هرجا که خواهیم سکنی کنیم. پس چه نیکو است پاداش اهل عمل و فرشتگان را بینی که عرش را در میان گرفتهاند، سپاسگزارانه پروردگارشان را تسبیح میگویند و در میان آنان به حق داوری شود و گفته شود سپاس خداوند را که پروردگار جهانیان است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان آقایان: حسنپور، داداشی، کعبی و کوچکینژاد هستند.

علی اردشیرلاریجانی
3
تبریک رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت هفته نیروی انتظامی

علی اردشیرلاریجانی
هفته نیروی انتظامی را به همه عزیزان و پرسنل فداکار این نیرو تبریک عرض میکنیم و امیدواریم که در انجام وظایف خود موفق باشند. نیروی انتظامی خدمات شایانی که خیلی هم گسترده هست در کشور انجام میدهد که همه میدانند و آرزوی توفیق بیشتر برای این عزیزان داریم.
4
تصویب لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم هست که در جلسات گذشته به کمیسیون ارجاع داده شده بوده، پس از مسکوت ماندن مجدداً گزارش آن مورد بحث هست.

علی اردشیرلاریجانی
دو مخالف و موافق هرکدام (15) دقیقه میتوانند صحبت کنند، بعد هم کمیسیون (15) دقیقه و بعد هم نماینده دولت (15) دقیقه میتواند صحبت کند، مخالفین و موافقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! طبق ماده (176) همانطور که فرمودید دو موافق و مخالف (15) دقیقه وقت دارند. مخالفین آقایان: یعقوب شیویاری نماینده میانه و سیدحسین نقویحسینی نماینده ورامین اسامی آنها در قرعه ثبت شده و همچنین موافقین جناب آقایان: محمدرضا نجفی که وقتشان را به جناب آقای نعمتی نماینده محترم تهران دادند و محمد فیضی هستند. آقای رئیس! قبل از اینکه صحبت کنم براساس مواد (124) و (130) دو درخواست یکی (18) امضاء و یکی (40) امضا برای اعمال مواد (124) و (130) آمده. الان باید ورقهها را آماده کنند.

علی اردشیرلاریجانی
موقع رأیگیری، پیشنهاد این است که رأیگیری با ورقه و آشکار انجام بشود. از نظر آییننامه ما باید این را به رأی بگذاریم، راجع به آن بحث نداریم. آقایان تقاضایشان این است که رأی آشکار و با ورقه باشد.
حضار 265 نفر، نمایندگانی که موافق هستند نظرشان را اعلام بفرمایند. پیشنهادشان این است که رأیگیری با ورقه و آشکار باشد. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. مخالف اول صحبت کند.
اسامی تقاضاکنندگان برگزاری رأیگیری علنی با ورقه طبق ماده (130) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، ابوالفضل ابوترابی، فریدون احمدی، سیدعلی ادیانی، ضیاءاله اعزازی، احمد امیرآبادیفراهانی، روحالله بابائیصالح، حسن بهرامنیا، محمود بهمنی، نصراله پژمانفر، محمدعلی پورمختار، اکبر ترکی، جمشید جعفرپور، حمیدرضا حاجیبابایی، حسینعلی حاجیدلیگانی، فریدون حسنوند، سیدجواد حسینیکیا، الیاس حضرتی، هدایتاله خادمی، امیرخجسته، محمد خدابخشی، سیدکاظم دلخوشاباتری، محمد دهقانینقندر، علی رستمیان، محمدابراهیم رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، اکبر رنجبرزاده، محمدمهدی زاهدی، سیدمحمدجواد ساداتینژاد، احمد سالککاشانی، محمداسماعیل سعیدی، علیرضا سلیمی، سیدکمالالدین شهریاری، یعقوب شیویاری، علیعسگر ظاهریعبدهوند، سیدمحمدباقر عبادی، رضا علیزاده، محمدحسین فرهنگی، حمیدرضا فولادگر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، سیدحمیدرضا کاظمی، حسن کامراندستجردی، سیدتقی کبیری، جواد کریمیقدوسی، محسن کوهکنریزی، عباس گودرزی، مسعود گودرزی، داود محمدی (قزوین)، عبدالرضا مصری، سیدناصر موسویلارگانی، مجید ناصرینژاد، سیدراضی نوری، محمدعلی وکیلی، عدل هاشمیپور، حسین هاشمیتختینژاد و خانم هاجر چنارانی.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف اول، جناب آقای دهقانی نماینده محترم طرقبه بفرمایید.
اول کمیسیون باید گزارش بدهد.

احمد امیر آبادی فراهانی
اول باید کمیسیون گزارش بدهد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در کنوانسیونها آخر از همه در خدمت کمیسیون هستیم، بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
آقای دکتر! گزارش کمیسیون، نه نظر کمیسیون.

علی اردشیرلاریجانی
در کنوانسیونها ابتدا مخالف و موافق صحبت میکنند و آخر بحث مخالف و موافق کمیسیون صحبت میکند، آقای دهقانی بفرمایید.

محمد دهقانی نقندر
مخالف
بسم الله الرحمنالرحیم
تشکر میکنیم از عزیزانی که از صبح حضور پیدا کردند و نقطهنظرات متفاوت و متنوعی درخصوص موضوع شنیده شد و امروز هر تصمیمی که نمایندگان محترم بگیرند طبیعتاً محترم هست. ما در شرایط جنگ اقتصادی هستیم، در این تردیدی نیست، تمام ملت ایران و همه مسئولین کشور میدانند ما در شرایط جنگی هستیم. آمریکاییها علیرغم همه وعدههایی که دادند و علیرغم همه خوشبینیهایی که در داخل کشور ابراز شد تمام توان خود را گذاشتند که از طریق فشار اقتصادی به زعم باطل خودشان ملت را به ستوه بیاورند و زمینه ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران را فراهم کنند.
آیا ما باید در شرایط جنگی شاگرد خوب کلاس باشیم و هرچه آنها گفتند عمل کنیم یا نه؟ ما از اول انقلاب در زمان جنگ هم تحریم بودیم، منتها تحریمها متفاوت بود، این را میفهمیم. همان زمان برای آوردن اسلحه به داخل کشور ما به صورت رسمی نمیتوانستیم اقدام کنیم، باید غیررسمی این اقدامات را انجام میدادیم. ما در سال 91 ـ 90 هم تحریم آمریکا را داشتیم، هم تحریم اتحادیه اروپا را داشتیم و هم تحریم شورای امنیت را داشتیم، اما به صورت غیررسمی کار خودمان را انجام میدادیم و الزاماتی که گروه ویژه اقدام مالی در واقع برای ایران دیکته کرده به آن پایبند نبودیم، کارمان را انجام میدادیم، دهها میلیارد دلار نفت فروختیم ارزش را وارد کشور کردیم و کشور را اداره کردیم. از سال 95 دوستانی که رفتند الزامات FATF را پذیرفتند قبل از اینکه کنوانسیون این را تصویب کنیم شروع به اجرای آن الزامات کردند و اجرای آن الزامات موجب شد که ما در زمینه اقتصادی دچار بحرانهای جدی بشویم. در این دو سال گذشته دوستان به خاطر اینکه میخواستند ثابت کنند که کاملاً هماهنگ با هنجارهای بینالمللی هستند، کاملاً تعهداتی را که به FATF سپردند اجرا میکنند، لذا اجازه ندادند که ارز داخل کشور وارد بشود.
ملت ایران بدانند! علت اینکه دلار در این کشور به (18)، (19) هزار تومان رسید اجرای الزامات FATF توسط دولت بود. بخشی از علت اینکه کشور در زمینه اقتصادی دچار بحران شد اجرای الزامات FATF توسط دولت بود. در شرایط جنگی ما باید اطلاعات اقتصادی خود را در اختیار دشمن خود بگذاریم؟ این بحثهایی که مطرح میشود بحث حزبالله و حماس و سپاه و اینها به نظر من با وجود اهمیت آنها فرعی است. اصل جمهوری اسلامی ایران است، هزار تا حزبالله و غیرحزبالله فدای جمهوری اسلامی ایران. تا جمهوری اسلامی ایران نباشد حزباللهی نیست.
هدف خود جمهوری اسلامی ایران است، هدف این است که از لحاظ اقتصادی کشور را در یک تنگنای کاملی قرار بدهند، همانطور که در این دو سال با سادهاندیشیهایی که بعضی از آقایان داشتند این کار را کردند، کشور را در تنگنا و فشار قرار دادند، شاگرد خوب کلاس بودند و کشور به لحاظ اقتصادی دچار این بحرانها شد.
نمایندگان محترم، ملت شریف ایران! یک نفر سؤال کند بگوید چرا دلار (19) هزار تومان شد و چرا دلار روز یکشنبه گذشته (12) هزار تومان شد، چرا؟ علتش این بود که الزامات FATF را اینها اجرا کردند، دلار از (3500) تومان به (19) هزار تومان رفت. علت اینکه از (19) هزار تومان به (12)، (13) هزار تومان در روز شنبه گذشته رفت شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا تشکیل شد، گفتند واردات دلار آزاد، این موجب شد دلالها روز دوشنبه در بازار بیایند دلارهای خود را که از گذشته خریده بودند عرضه کنند دلار ارزان بشود. بخشی از کسانی که در تحریم هستند به محض اینکه آقایان شروع کردند الزامات FATF را اجرا کردند این عزیزان و نهادهایی که در داخل کشور هستند رسماً برخی از بانکها اعلام کردند که اینها حساب نداشته باشند.
دو نفر از آن کسانی که توسط آمریکاییها تحریم شدند پیش من آمدند. با اسامی مشخص تحریم شده بودند، هرکدام از نمایندگان خواستند برای آنها با آن چند نفری که توسط آمریکا تحریم شدند جلسه برای آنها میگذارم. خود من سه جلسه با آنها گذاشتم، اینها توسط آمریکاییها تحریم شدند، به محض اینکه تحریم شدند بانکی که اسم بانک را هم میدانم حالا به خاطر اینکه برای بانک بد نشود نمیگویم. بانکی که اینها حساب معمولی در آن بانک داشتند به آنها زنگ زد گفتند بیایید حساب خود را در اینجا ببندید، حساب خود را نبندید این بانک را هم آمریکاییها تحریم میکنند. یکی از بانکها دستورالعمل صادر کرده که الان دست برادرها هست، همین الان به من نشان دادند، دستورالعمل صادر کرده که کسانی که توسط آمریکاییها تحریم شدند اینها نمیتوانند در بانک ما حساب داشته باشند و با بانک ما کار کنند.
در شرایط جنگی باید ریسک کرد، باید تحریمها را دور زد، اینکه دوستان بخواهند منظم و مرتب هرچه آقایان گفتند عمل کنند این قطعاً ما را به زانو در میآورد. همانطور که این را در این دو سال اجرا کردند اقتصاد کشور را قفل کرد، قطعاً بیشتر قفل میکند. یک زمانی گفتند ما برجام را انجام میدهیم بالمره، یکباره تمام تحریمها لغو میشود. پنج سال کشور معطل شد، الان یک بهانه جدیدی درست کردند کشور را دوباره دو سال معطل میکنید، ما هم اینجا بینی و بینالله انشاءالله شما هم همینجا دو سال دیگر میآییم یک بامبول دیگر نهادهای بینالمللی درست میکنند و بعد دوباره باید روی آن حرف بزنیم که آقا اگر این را هم تصویب کردید اقتصاد شما درست میشود. FATF وقتی آن (41) الزام را به کشور ایجاد کرد و وزیر اقتصاد دولت دهم رفت امضا کرد آن متن را دوستان بخوانند. آنها گفتند آقا این (41) الزام را که شما اجرا کردید بعد ما قدم بعدی را برمیداریم. آقای ظریف به عنوان رئیس دستگاه دیپلماسی کشور که اینجا هم تشریف دارند بیایند اینجا تضمین کنند، ما که (40) تای آنها را که تا الان تصویب کردیم، شما (37) تا را که خودتان به اصطلاح اجرا کردید، سه تای آن را هم که ما تصویب کردیم. آقای دکتر لاریجانی! یعنی از آن (41) الزامی که FATF بر ما تحمیل کرده و دوستان رفتند تعهد و قبول کردند ما (40) تای آن را که دیگر به اصطلاح قبول کردیم. سه تای آن را ما در مجلس تصویب کردیم، (37) تای آن هم که به عهده دولت بوده، دولت دارد اجرا میکند.
من به آقای عراقچی در کمیسیون حقوقی و قضائی عرض کردم، گفتم آقای عراقچی مذاکره این نیست که هرچه آنها نوشتند به ما گفتند ما امضا کنیم. مذاکره یعنی اینکه بروید با آنها صحبت کنید بگویید آی FATF ، آی آقای مارشال بیلینگسلیا که در گذشته تو دستیار معاون خزانهداری آمریکا بودی و آنجا اتاق جنگ اقتصادی علیه ایران بوده الان رئیس FATF هستی! ما (40) تا را تعهد کردیم، مدام میآیند میگویند تمام کشورها هم به FATF پیوستند. پیوستن نبوده، چرا اطلاعات غلط به مردم میدهید؟ کلاً بعضی از دوستان گفتند FATF (35) تا عضو دارد، دو تا هم نهاد بینالمللی عضو آن هست. پیوستنی وجود ندارد، پیوستنی در کار نیست. شما الزامات FATF را تعهد کردید، مذاکره این است که بروید بگویید آقای مارشال! ما (40) تا از الزامات شما را اجرا کردیم، یکی از آن مانده. آقای مارشال! شما با تیم خود تعهد بدهید، ما اگر این یکی را تصویب کردیم دیگر از لیست سیاه دربیاییم. آقای ظریف در جلسه به آقای لاریجانی گفته هیچکس نمیتواند چنین تضمینی بدهد که ما از لیست سیاه درمیآییم. روشن است، نه آقای ظریف، نه بالاتر از آقای ظریف نمیتوانند چنین تعهدی بدهند، چون قطعاً ما از لیست سیاه درنمیآییم. روشن است، و الا هرکس و هر دوستی که معتقد است ما تصویب کنیم مشکل حل میشود همینجا پشت تریبون در پیشگاه ملت ایران بیاید بگوید این را تصویب کردیم از لیست سیاه درمیآییم. قطعاً از لیست سیاه درنمیآییم، خود همه آقایان هم اذعان دارند. خود FATF هم در همان زمان نوشته که شما این (41) الزام را که انجام دادید تازه گامهای بعدی شروع میشود، گامهای بعدی یعنی الزامات جدید. مذاکره این است که آقایان بروند صحبت کنند، سطح دیپلماسی را قوی کنند، آدمهای دست چندمشان را برای مذاکره نفرستند، آدم قویتر را بفرستید. همه موضوعات را به یک نفر منحصر نکنید که یک نفر برود صحبت کند. بلایی که سر برجام بر دوش ما افتاد و بر ما تحمیل شد این بلا را در FATF سر ما نیاورید. سطح مذاکرات را بالا ببرید، آدمهای قویتر خود را آنجا بفرستید.
موضوع بعدی، پس اولین بحث این است که در جنگ اقتصادی دادن اطلاعات به دشمن خیانت است و متأسفانه این اطلاعات به صورت برخط دارد به دشمن داده میشود و به FATF داده میشود که در خدمت آمریکا است. رئیس آن دستیار معاون خزانهداری آمریکا بوده، یعنی اتاق جنگ اقتصادی علیه ایران. به نظر من این منطبق با تدبیر نیست.
موضوع بعدی تروریسم است، دوستان همه میدانند، روشن است، یکی از الزامات (41) گانه FATF چه بود؟ گفت شما یک تبصره آوردید در قانونی که خودتان در سال 94 تصویب کردید به عنوان قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم یک تبصره دارید، آن تبصره را بروید حذف کنید. آقای ظریف! آن تبصره مگر چه بود که آنها به ما الزام کردند برویم آن تبصره را حذف کنیم؟ تبصرهای بود، گفته بودیم سازمانهای آزادیبخش، گروههایی که علیه اشغال خارجی و نژادپرستی مبارزه میکنند از این قانون مستثنی هستند. یعنی تروریسم نیستند، ما همین را دیگر آورده بودیم. یکی از این الزامات (41) گانهای که FATF بر ما تحمیل کرد و دوستان امضا کردند حذف این تبصره بود. تبصره روشن است، خیلی از آن فارسی است. میگوید آنهایی که علیه اشغال خارجی و نژادپرستی مبارزه میکنند، آنهایی که برای آزادی خودشان دارند مبارزه میکنند تروریسم نیستند. این تبصرهای است که ما در قانون سال 94 تصویب کرده بودیم. در سال 95 دولت محترم تعهد کرده این تبصره را حذف کند و به مجلس لایحه آوردند، مجلس هم آن تبصره را حذف کرد به گونهای دیگر جای دیگر آورد. پس معلوم است تعریف تروریسم را گفتند ما انجام میدهیم، معلوم است الحاق به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم هدف این است؛ تروریسم همانطور که در یکی از بندهای دیگر هم آوردند، گفتند شما هر معنی که هم در قطعنامههای فعلی، هم قطعنامههای بعدی که شورای امنیت صادر میکند شما باید به آن پایبند باشید. یعنی تروریسم را به جای اینکه ما مشخص کنیم از حالا آنها مشخص میکنند، کمااینکه دولت ما را وادار کردند لایحه بیاورد و ما از تعریف تروریسم عبور کنیم آنها برای ما تروریسم را تعریف کنند.
دوستان عزیز، نمایندگان محترم! کدامیک از شما تردید و شک دارید که عربستان سعودی حامی اصلی تروریسم است؟ چه کسی شک دارد؟ تمام عقلای عالم میدانند، همه ملتها میدانند با پول عربستان سعودی داعش درست شد، کسی سؤال نمیکند چرا عربستان سعودی عضو ناظر FATF است؟ نه تنها هیچ بیانیهای علیه عربستان سعودی صادر نشد، نه تنها عربستان سعودی در لیست سیاه قرار نگرفت، بلکه عربستان سعودی عضو ناظر است. آقای دکتر لاریجانی میفرمودند اگر ما زودتر این کار را انجام بدهیم فردا هنوز عربستان عضو دائم نشده، هنوز اسرائیل عضو دائم نشده ما را اگر در لیست سیاه ببرند دیگر درنمیآییم. قرار است که عربستان و اسرائیل عضو دائم بشوند، کسی نمیگوید چرا علیه این عربستان یک بیانیه صادر نشد؟ کسی تردید دارد که رأس تروریسم عربستان سعودی است؟ اینها بازی است، به عنوان تروریسم، به عنوان مبارزه با تروریسم میخواهند اقتصاد مملکت را قفل کنند، به عنوان مبارزه با تروریسم میخواهند درون کشور را دچار خودتحریمی کنند. به عنوان مبارزه با تروریسم (رئیس ـ متشکریم، وقتتان تمام شده) میگویند شفافیت، ما معتقد به حداکثر شفافیت هستیم، ما معتقد هستیم شفافیت در درون کشور باید حداکثری باشد. چقدر خواهش کردیم لیست آنهایی که ارز گرفتند منتشر کنید، چرا منتشر نمیکنید؟ شفافیت در داخل اما در شرایط جنگی، شفافیت در خارج این سادهلوحی است. این کمک به دشمن خودتان هست.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای نعمتی نماینده محترم تهران موافق هستند، بفرمایید.

بهروز نعمتی
موافق
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
من ابتدا باید از آقای مهندس نجفی نماینده محترم تهران تشکر کنم که وقت خود را به من دادند. ایشان در جلسات مختلف در مناظرههای مختلف به عنوان موافق صحبت کرده بودند و امروز وقتشان را به من دادند واقعاً جای تقدیر و تشکر دارد. برادران عزیز و خواهران گرامی! منافع ملی کشور ایجاب میکند که ما بهانه را به دست دشمن ندهیم. امروز که همه دشمنان ما به دنبال یک بهانهای از ما هستند، چرا ما با دست خودمان بهانه را دست دشمن بدهیم؟ من فکر میکنم که عدم عضویت ما در CFT یعنی اینکه یک بهانه جدی را ما به دست دشمنان خود، مخصوصاً آمریکاییها و صهیونیستها بدهیم و عملاً ما که سالهای سال هزینه تروریسم را دادیم، عزیزترین عزیزان ما بر اثر حوادث تروریستی شهید شدند و این عزیزان ما هنوز که هنوز است خیلی از آنها خونشان خشک نشده.
چرا ما کاری را که باید قبلاً در دولتهای نهم و دهم انجام میدادیم، آقای دهقانی فرمودند چرا باید همان موقع کار را انجام نمیدادیم؟ ما که هزینههای آن را پرداخت کردیم، بعد هم برادر عزیز! (41) اقدامی که حضرتعالی فرمودید این اقدامات زمانی پذیرفته است که ما عضویت آن کنوانسیون را داشته باشیم. وقتی که ما عضویت را نپذیرفتیم عملاً یعنی اینکه به هیچکدام از آن الزامات هم پایبند نیستیم.
مطلب دوم اینکه بزرگواران! شما شرایط امروز کشور را ببینید. حتی دوستان ما، کشورهایی که سالیان سال در همان دوران تحریمی که شما فرمودید به ما از طرق مختلف کمک کردند. امروز به رئیس کل بانک مرکزی و به مسئولین نظام اعلام میکنند که اگر عضویت در CFT را نپذیرید ما نمیتوانیم حتی یک سنت با شما مبادله ارزی داشته باشیم. همه موضوعات را با هم ببینیم. خیلی جالب است در روزی که بحث مطرح شدن موضوع بود خیلی از عزیزان از مراجع محترم تقلید خرج کردند. بزرگواران! پیش هر مرجع تقلیدی بروید اگر یک سؤالی را با ایشان مطرح کنید پاسخ سؤال شما را خواهد داد و در واقع آن سؤال را جواب خواهد داد، نه اینکه خدایناکرده بعضی از دوستان میآیند القا میکنند که مراجع تقلید ما به دنبال این هستند که با موضوعات به گونهای دیگر رفتار و برخورد بشود. خواهش من این است که مواضع را به صورتی اتخاذ کنیم که خداپسندانه باشد.
مطلب بعدی، بزرگواران! بعضی از دوستان این مطلب را مطرح میکنند که اطلاعات ما لو میرود، چه اطلاعاتی از ما لو میرود؟ مگر ما تا به امروز یک دینار به تروریستها کمک کردیم؟ برادران بزرگوار! چهار تا گروه تروریستی مشخص از طرف سازمان ملل متحد شناخته شده: القاعده، طالبان، داعش و جبههالنصره، مابقی موضوعاتی که ممکن است شما مطرح میکنید اینها در اگر و اماها است. جناب آقای ظریف در جلسهای به خوبی مطرح فرمودند، چرا ما برای اینکه محتمل است در آینده بمیریم امروز خودکشی کنیم؟ خداوند سبحان به ما عمر میدهد امروز بیاییم خودکشی کنیم؟ قطعاً این پذیرفته نیست.
موضوع بعدی در تبصرهای که در لایحه آمده به صراحت عرض کرده، اگر از لیست تعلیق خارج شویم دولت مکلف است از کنوانسیون خارج شود، یعنی ما باز اختیار را به دولت دادیم. نگرانی وجود ندارد و با توجه به بحثهایی که مطرح شد ما برای خودمان در واقع یک شرط ایجابی گذاشتیم، یعنی معتقد هستیم که باید به تروریستها کمک مالی نشود، این ایجاب است. اما ممکن است یک شخص یا کشوری، کانادا، فلان کشور بیاید بر ما حق تحفظ بگذارد. چه کسی میخواهد به این حق تحفظ بررسی و رسیدگی کند؟ عزیزان من در مجلس حضور دارند، حقوقدانان بزرگواری در اینجا حضور دارند. چه کسی میخواهد برای ما حق تحفظ بگذارد، اصلاً چه کسی میخواهد رسیدگی بکند؟ اگر حق تحفظی هم وجود داشته باشد در واقع این حق تحفظ بین دو کشور است، یعنی کشوری که به شروط ما اعتراض دارد این کشور میتواند بر ما اعتراض کند و لاغیر. حالا چه کسی میخواهد به این موضوع رسیدگی کند الله اعلم، چون دادگاه صالحی برای این موضوع وجود ندارد. اصلاً موضوع اجرایی بر این موضوع مترتب نیست که کسی بخواهد با این برخورد کند.
مطلب بعدی، بزرگواران! چرا ما با عدم پذیرش CFT برای دیگران حق ایجاد کنیم؟ از همین امروز خیلی از کشورهایی که تا همین دیروز و پریروز شما دیدید در اهواز چه اتفاق خونین و فاجعهباری اتفاق افتاد، چرا ما باید برای آن کشورها حق ایجاد کنیم؟ شما ببینید! بیش از (188) کشور عضویت در CFT را پذیرفتند و بیش از (66) تا از این کشورها شرط گذاشتند. همان شروطی هم که شما گذاشتید. این امر یک امر طبیعی است. بنابراین ما نباید بهانه را برای دیگران ایجاد کنیم و حقی را برای آنها داشته باشیم.
مطلب بعدی که من فکر میکنم مهم است و در اینجا باید گفته بشود؛ عزیزان من! شماهایی که میگویید ما از قِبَل برجام ضرر کردیم، بزرگواران! حداقل نفع برجام این بود که همه کشورهایی که بر علیه ما موضع گرفته بودند امروز در کنار ما هستند. بگذریم از آمریکا و رژیم صهیونیستی و از آلسعود. کشورهای دیگر و اروپاییها با ما همراه شدند. چهار تا قطعنامه سنگین بر علیه کشور ما صادر شد و آن چهار قطعنامه امروز بلااثر است، اینها را با هم ببینیم. انصاف خوب چیزی است. ما کوچکترین مذاکرهای حتی نمیتوانستیم با کشورهای دوست و برادرمان داشته باشیم. امروز همه کشورهایی که بر علیه ما بودند به نفع و در کنار ما هستند. شما ببینید در همین اجلاسی که اخیراً در نیویورک برگزار شد چه کشورهایی با رئیسجمهور ما همدم و همنفس شدند. بالاخره اینها آثار برجام بود و امروز جفا است که ما بخواهیم این کار را خدایناکرده به گردن دوستان بیندازیم.
بحث بعدی این است که بزرگواران! مفاد کنوانسیون در سال 2001 از طریق قطعنامه (1373) شورای امنیت پذیرفته شده و تعهدات آن لازمالاجرا برای همه کشورها است. نگفته فقط ایران، اروپاییها، افغانستان. بزرگواران! ما کشوری هستیم که امروز در حال تعلیق هستیم، بعد از ما تنها یک کشور است که در لیست سیاه سازمان ملل قرار دارد و آن هم کرهشمالی است. بنابراین براساس این قانون و این قطعنامه همه مکلفند که در CFT حضور داشته باشند.
مطلب بعدی، تا الان چه کسی شنیده که دولت خلاف نظرات خودش مطابق این کنوانسیون مجبور به همکاری برای ارائه اطلاعات است؟ قطعاً ما اطلاعات سریمان را به هیچکس نخواهیم داد و این یک اشتباه بزرگی است که بعضی از مخالفین محترم مطرح میکنند.
بزرگواران! حق شرط حق حاکمیتی هر کشوری است و اگر کسی اعتراض به این حق شرط داشته باشد فقط طرف ما آن کشور است، نه همه کنوانسیون، نه همه اعضای کنوانسیون و حقوق شرط ما به ویژه اینکه هیچ چیزی مغایر با قانون اساسی نباشد را لازمالاجرا نخواهیم دانست. قانون اساسی هر کشوری برای آن کشور محترم است. قطعاً از نمایندگان محترم دولت هم خواهش ما این است که در مذاکرات نسبت به این موضوعات توجه ویژه داشته باشند.
بزرگواران، همکاران عزیز، خواهران و برادران گرامی! سختترین بخش این کنوانسیون بخش مربوط به حل و فصل اجباری اختلافات است. در بند (24) کنوانسیون به دولتهای عضو اجازه داده شده که خود را مستثنی کنند. بنابراین حق شرطها محترم است و در صورت احتمال اختلاف بین دو کشور هر مرجعی نمیتواند در این موضوع دخالت بکند. بنابراین من فکر میکنم که با دقت نسبت به این موضوعات برای نمایندگان محترم و مردم شریف صحبت کنیم و بحث بعدی این است که کنوانسیون ابزار مناسبی برای پیگیری با مقابله تروریسم است. ما که دهها هزار نفر از اول انقلاب تا به امروز هزینه تروریسم را دادیم، شهدای گرانقدر را تقدیم کردیم، از شهدای انرژی هستهای ما گرفته، از شهدای دانشگاهی ما گرفته، از شهیدان مفتح، مطهریها، بهشتیها، رجاییها، باهنرها و اینها همه هزینههای سنگینی است که ما دادیم. چرا ما امروز خودمان را به گونهای میخواهیم به دنیا معرفی بکنیم که خدایناکرده حامی تروریسم هستیم؟ ما بیشترین تاوان را برای تروریسم دادیم.
بعضی از بزرگواران، عزیزان ما مطرح میکنند که نمایندگان محترم مثلاً خدایناکرده اطاعتپذیر نیستند، بزرگواران! من به عنوان مقلد مقام معظم رهبری از همین تریبون اعلام میکنم اگر همین الان هم مقام معظم رهبری دستوری داشته باشند قطعاً و لابد من به CFT رأی نخواهم داد. بعد هم بدانیم ارتباط بین مجلس و دفتر مقام معظم رهبری رئیس مجلس است، نه افرادی که متأسفانه به هر طریقی و دلیلی از نهاد مقدس رهبری دارند خرج میکنند. چرا باید اینطور باشد؟
بزرگواران! امروز ما در مقابل یک امتحان بزرگی قرار گرفتیم، امروز همه شما نمایندگان محترم مسئول هستید. امروز ما به عنوان نمایندگان مردم که در گوشهگوشه کشور سختیها و مشکلاتی که بر مردم از طریق قوانین مختلف بینالمللی مترتب و ایجاد شده همه داریم لمس میکنیم. قرار نیست که مردم ما مثل قدیم در بدترین شرایط مالی و اقتصادی باشند. شما امروز نگاه کنید! آقای دکتر دهقانی عزیز برادر بزرگوار من! شما که در شهرستان خودت با هزاران مشکل مالی و اقتصادی مواجه هستی آیا بخش عظیمی از این مشکلات به همین موضوعات کنوانسیون مرتبط نیست؟ قطعاً مرتبط است. حتماً مرتبط است، آقای دهقانی عزیز! ما همین امروز نمیتوانیم نفتی که صادر میکنیم پولش را وارد کشور کنیم، چرا به مردم راست نمیگوییم؟ چرا شرایطی که عدهای برای کشور فراهم کردند شما دوباره دنبالهرویش هستید؟ (دهقانینقندر ـ آقای لاریجانی! من تذکر ماده 79 دارم) آقای دهقانی! عرض من این است، شما میتوانید (79) اعتراض کنید، حق شما است، میتوانی. (دهقانینقندر ـ مرد حسابی! چرا من را متهم به دروغگویی میکنی؟) نگفتم دروغگو هستی (دهقانینقندر ـ چرا حرف خودت را نمیزنی) آقای دهقانی! خواهش میکنم اجازه بدهید صحبت کنیم (رئیس ـ آقای نعمتی! حالا لازم نیست شما اسم ببرید، بحثتان را بکنید) عرض من این است؛ ایشان به عنوان مخالف صحبت کردند من پاسخ ایشان را دادم. آقای لاریجانی عزیز! وقت من را بگذارید (رئیس ـ آقای نعمتی! بحثتان را مطرح کنید، اسم نبرید) برادر دهقانی عزیز! شما میتوانی به من اخطار و تذکر بدهید، اما من هم در مقابل مردم مسئول هستم. عقیده بنده بر این است، شما اینجا مواردی را مطرح کردید که حق نبود. مطالبی را به دولت منتسب کردی که حق این دولت نبود. عزیزان ما افرادی هستند سالم، پاکدست و زحمتکش، اگر آن بحثی که شما میکنید و قرار است که مجدداً از زیرپلهایها ما پول نفتمان را بگیریم نتیجه آن بابک زنجانیها میشود. مردم بدانید! اگر پول (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام است، جمعبندی بفرمایید) از طریق مالی غیر از آنکه ما در CFT پذیرفتیم انجام بشود یعنی باید بپذیریم که از طریق بابک زنجانیها این کار را انجام بدهیم، یعنی میلیاردها دلار پول مردم و کشور را باید به تاراج بدهیم. بنابراین عزیزان من، بزرگواران من! خواهش من از همه شما این است که انشاءالله محکم و متقن با بحثهایی که کردیم و نماینده دولت هم مطرح خواهند کرد به این لایحه رأی مثبت بدهید.
یا رب چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار

نصراله پژمان فر

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف بعد را بفرمایید. (دهقانینقندر ـ تذکر داریم) چشم، تذکر را هم گوش میدهیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعد جناب آقای سیدحسین نقویحسینی نماینده محترم ورامین، پیشوا و قرچک هستند، بفرمایید. همکاران عزیز سؤال میفرمودند، (49) نفر مخالف ثبتنام کردند، (21) نفر موافق که چهار نفر قرعهشان درآمد. یعنی طبق آییننامه دو تا موافق و دو تا مخالف، بفرمایید.
همکاران را بگویید بفرمایند بنشینند (رئیس ـ دوستان در صندلیهای خود مستقر باشید، بفرمایید گوش بدهید) آقای رئیس! آقایان: نوبخت، امیری و علوی جمع شدند و تجمعات اجازه نمیدهد. همکاران بفرمایند بنشینند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نقوی! شما بفرمایید، وقتتان نگذرد.

سیدحسین نقوی حسینی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام محضر همکاران عزیز خودم، نمایندگان محترم ملت و اعضای محترم دولت که امروز میهمان مجلس هستند. همکاران، برادران عزیز، خواهران محترم، ملت بزرگ ایران، میهمانان عزیز امروز مجلس شورای اسلامی از نیروی انتظامی! مجلس شورای اسلامی امروز در آستانه تصمیم مهمی است. تصمیمی است که مربوط به منافع ملی کشور هست، مربوط به سرنوشت جمهوری اسلامی است، مربوط به راهبردهای آینده این کشور هست. مجلس باید امروز تصمیم مهمی بگیرد، همه این بحثهای روزها و ماههای گذشته نشان میدهد که امروز بحث مهمی مطرح است و باید تصمیم مهمی گرفته شود و بحث عضویت در کنوانسیونی است که مقام معظم رهبری مختصات این را فرمودند. فرمودند: «این کنوانسیونها در اتاق فکر استکبار جهانی پخت و پز میشوند و بر ما تحمیل میشود و ما نمیدانیم سر و ته این کنوانسیونها دست کیست؟ مجلس باید تصمیم بگیرد عضو چنین کنوانسیونی بشود یا نشود».
همکاران عزیز! وزیر محترم امور خارجه و تیم دیپلماسی امروز حضور دارند. من مباحثی را محضر آنها عرض میکنم، منطقی و آرام. بحث ما منافع ملی کشور است، هیچ دعوای جناحی و گروهی هم نداریم. آرزوی ما هم موفقیت دولت است و دوست داریم دولت جمهوری اسلامی موفق بشود، اما به این شبهات و سؤالات پاسخ بدهید، نباید فریبکاری باشد. اتفاقات گذشته نباید تکرار بشود، منطقی و آرام جلو برویم. بحثها را با هم شفاف بکنیم، ببینیم ما از عضویت در این کنوانسیون چه میخواهیم، الان چه مشکلی وجود دارد که این مشکل با عضویت در این کنوانسیون حل بشود؟ آیا حل میشود یا حل نمیشود؟
همکاران عزیز، ملت بزرگ ایران! مؤسسات مالی و پولی غرب با ما کار نکردند و کار نمیکنند. راههای زیادی برای حل این مشکل رفتیم، حل نشد. شما یادتان هست، همکاران عزیز که به عنوان موافق صحبت کردید و در این مجلس مردم را میترسانید! چرا مردم را میترسانید؟ چرا میآیید میگویید عضو کنوانسیون نشویم پروژههای شما در شهرستانها اجرا نمیشود؟ چرا دروغ میگویید؟ چرا میآیید پشت این میکروفن میگویید اگر عضو این کنوانسیون نشویم مشکل مالی و پولی حل نمیشود، پروژهها اجرا نمیشود، کالاهای اساسی نمیآید، مردم گرسنه میمانند، چرا دروغ میگویید؟ با مردم روراست باشید، یادتان است پشت همین میکروفن آقایان آمدند گفتند برجام را تصویب کنید آب آشامیدنی شما حل میشود، اشتغال جوانان حل میشود، مشکل مالی و پولی حل میشود، اقتصاد کشور حل میشود، گرفتاریهای مملکت حل میشود، همه این گرفتاریها به خاطر برجام است. مگر این مجلس (20) دقیقهای برجام را تصویب نکرد؟ مگر هنوز شما مورد اتهام ملت ایران نیستید؟

علی اردشیرلاریجانی
البته (20) دقیقه نبود، شما خودتان هم در جریان هستید.

سیدحسین نقوی حسینی
آقای رئیس! در (20) دقیقه تصویب کردید.

علی اردشیرلاریجانی
نخیر، (20) دقیقه نبود، این خلاف است. چهار ساعت یک جلسه صحبت شد، شما خلاف نفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
بروید به مذاکرات مراجعه کنید.

علی اردشیرلاریجانی

سیدحسین نقوی حسینی

علی اردشیرلاریجانی
اگر این (20) دقیقه بود ما حرفتان را قبول داریم.

سیدحسین نقوی حسینی
اجازه نداده شد هیچکس مخالفت کند، هیچکس موافقت کند، هیچکس تذکر و اخطار بدهد. از صبح تا حالا من دارم میگویم اخطار دارم، آقایان گفتند اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای عزیز! چرا شما خلاف میگویید؟ اخطارتان را بگویید، چه مشکلی هست؟

سیدحسین نقوی حسینی
اخطار حق من است. آییننامه میگوید باید مذاکرات را قطع کنید.

علی اردشیرلاریجانی
آرام صحبت کنید، صحبت درست بکنید.

سیدحسین نقوی حسینی
برادر من! این چه مدیریت مجلس است؟

علی اردشیرلاریجانی
این مدیریت همین است که یک عده محدودی که نمیتوانند...

سیدحسین نقوی حسینی
نمیگذارید ما حرفمان را بزنیم. من اخطار دارم، اخطارم باید پاسخ داده بشود.

علیرضا رحیمی
نوبت اخطار برسد اخطار هم میدهند.

سیدحسین نقوی حسینی
اخطار اول هم هستم، اسمم را در رایانه ثبتنام کردم، من اخطار دارم.

اکبر رنجبرزاده
آقای نقوی در همین موضوع صحبت بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
برادران عزیز، همکاران محترم! شما در ملاقات با مقام معظم رهبری حضرت آقا صریح و روشن فرمودند، تفسیر میخواهد، تفسیر دارد، باید دوباره برویم سؤال کنیم، تفسیر میخواهد؟ صریح و روشن، مگر در این ایام کنوانسیون دیگری در مجلس مطرح بوده؟ حضرت آقا صریح و روشن فرمودند «این کنوانسیونهایی که در اتاق استکبار جهانی پخت و پز میشود و سر و ته آنها معلوم نیست دست کیست اینها را تصویب نکنید». صریح به ما گفتند.
اخطار من به آقای دکتر لاریجانی این است جنابعالی که در این سه هفته جلسات متعدد تشکیل دادید تا FATF تصویب بشود چرا بعد از بیانات آقا یک جلسه تشکیل ندادید بگویید این مطالبه مقام معظم رهبری از مجلس است؟ این مطالبه حضرت آقا و نمایندگان مجلس است. از نمایندگان ملت است، ما چکار کنیم که کنوانسیونهای پخت و پز استکبار جهانی در مجلس تصویب نشود، چرا یک جلسه تشکیل ندادید؟ چطور رؤسای کمیسیونها را دعوت میکنید میگویید FATF باید تصویب بشود؟ چطور فراکسیونها را دعوت میکنید میگویید FATF باید تصویب شود؟ چرا یک جلسه تشکیل ندادید بگویید که این مطالبه حضرت آقا از نمایندگان ملت این است، چگونه عملیاتیاش بکنیم؟ اخطار من به جنابعالی اصل (110) قانون اساسی است، چرا تشکیل جلسه ندادید؟ فراکسیون نمایندگان ولایی در جلسه دعوتی آقای لاریجانی شرکت نکرد، چون میدانست هدفش چیست. ایشان مجدداً فراکسیون را دعوت کرد و جلسه گذاشت تا ما را توجیه کند FATF تصویب بشود. چرا یک جلسه برای مطالبه مقام معظم رهبری تشکیل ندادید، چرا یک جلسه با رؤسای کمیسیونها نگذاشتید بگویید این مطالبه حضرت آقا برای امسال است برویم یک فکری کنیم؟
آقای ظریف، وزیر محترم امور خارجه! ما برجام را تصویب کردیم، شرط هم گذاشتیم، چه دستاوردی برای ملت ایران داشت؟ مشکل مالی و پولی را حل نکرد. آقای طیبنیا سال 94 رفت (40) توصیه FATF را پذیرفت، امضا کرد، ما عضو FATF شدیم. چرا همکاری مالی و پولی نشد؟
مجلس شورای اسلامی سه لایحه دولت را تصویب کرد؛ هم پالرمو، هم قانون پولشویی و هم قانون مقابله با تروریسم. چه در کف دست شما گذاشتند؟ کدام مشکل شما را حل کردند؟ کشورها در همکاری نظام مالی و پولی مشکلشان FATF و CFT است؟ چرا به مردم دروغ میگویید؟ چرا به نمایندگان دروغ میگویید؟ اینکه کشورها از ما نفت نمیخرند، همان کشورهای دوست نفت از ما نمیخرند مشکلشان FATF است؟ چرا با مردم روراست نیستید؟ اگر شما عضو CFT هم بشوید، کنوانسیون هم بپذیرید مشکل مالی و پولی شما حل نمیشود، چه کسی تضمین میدهد؟
آقای رئیسجمهور! بیا یک سطر برای نمایندگان بنویس، در این مجلس تعهد بده، بگو اگر شما عضو کنوانسیون شدید همه مشکلات مالی و پولی حل میشود و نظام پولی و مالی دنیا با ما کار میکند همه رأی میدهیم. شما اینجا یک سطر بنویس، اگر حل نشد بنده را استیضاح کنید و عدم کفایت بزنید. رئیسجمهور یک سطر بنویسد اینجا تضمین بدهد ما رأی میدهیم. (تعدادی از نمایندگان ـ احسنت) ما رأی میدهیم، چرا به مردم دروغ میگوییم؟
برادران عزیز! ما برجام را پذیرفتیم مشکل حل نشد، ما FATF را پذیرفتیم، ما عضو FATF هستیم. وزیر خارجه ما رفته امضا کرده، (40) توصیه را داریم عمل میکنیم، برای عمل به این (40) توصیه برای شما چکار کردند؟ چرا فریب میخوریم؟ برادر جان! مگر شما نمیدانید، مگر شما دیپلمات نیستید؟ مگر به شما نگفتند که یک؛ برجام، دو؛ FATF، سه؛ موشکی، چهار؛ حقوق بشر. مگر به شما نگفتند؟ با نمایندگان روراست باشیم.
نمایندگان عزیز، برادران عزیز، خواهران محترم! من به عنوان عضو کوچکی از شما در کنار شما منافع ملی کشور و دیپلماسی را میفهمم، مذاکره کردیم، اینها را خواندیم، زیر و بم آنها را بررسی کردیم. من نمیخواهم وارد محتوا بشوم، بندبند و جمله به جمله آن را خواندم. اگر این خطر نداشت برای چه دولت حق شرط گذاشته، برای چه دولت اعلامیه تفسیری گذاشته؟ چون خود دولت میداند که این خطرناک است، و الا اعلامیه تفسیری نیاز نداشت. شما برای چه اعلامیه تفسیری نوشتید؟ اعلامیه تفسیری شما کجاها را دارد میزند؟ آن اعلامیه تفسیری به استناد بندهای خود کنوانسیون قابل عمل نیست. وقت ندارم اینها را بگویم، بند (6) چه میگوید؟ بندهای (36) و (20) به شما چه میگوید؟ یکبار بخوانید، همکاران! حضرت عباسی یکبار بخوانید. من خواندم، من کار کردم، من میفهمم. ما جمهوری اسلامی هستیم، ما سوریه و عراق نیستیم. برژینسکی یک جمله گفت؛ گفت اگر ایران میخواهد مشکلش با آمریکا حل شود باید سر جای قبلی خودش برگردد نظام بینالملل را بپذیرد، و الا هرگز مشکل ایران با آمریکا حل نخواهد شد. این کنوانسیونها یعنی برگشت به قبل، یعنی ایران باید به جایگاه قبلی خود برگردد. جمله برژینسکی این است؛ میگوید از ادعاهای انقلابی خودش باید دست بردارد و سر جای قبلیاش برگردد. این کنوانسیونها و معاهدات یعنی برگشت به گذشته، دست برداشتن از ادعاهای انقلابی. تصمیم با شما، نمایندگان محترم! یکبار مدرسگونه برخورد کنید. یکبار بگذارید ملت به وجود مجلس شورای اسلامی افتخار کند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق بعد را بفرمایید. (پژمانفر ـ تذکر دارم) چشم، موافق صحبت کند بعدش تذکر شما را هم گوش میدهیم، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای فیضی (15) دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمد فیضی زنگیر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید و خداقوت خدمت همکاران عزیز و زحمتکش. من ابتدا میخواهم به بعضی از مواردی که دوست ما به عنوان یک مخالف اینجا مطرح کردند جواب بدهم. مجلس داشت از اول صبح تا به الان بسیار با آرامش و منطق پیش میرفت. استدلالات خوبی مطرح میشد، هم در جلسه غیرعلنی و هم در جلسه علنی، ولی اینجا میخواهم این را مطرح بکنم. هیچکس سخنگوی آقا در مجلس شورای اسلامی نیست، چرا نمایندگان را اینجا میآییم متهم به دروغگویی میکنیم؟ چرا در فضای مجازی میآییم حق و باطل را پیش میکشیم؟ دیوار میکشیم. چرا میآییم موافقین را در صف یزید قرار میدهیم، چرا میآییم اینجا بحث میکنیم که مخالفین در صف امام حسین (علیهالسلام) هستند، چرا میآییم اینجا از خون شهدا استفاده ابزاری میکنیم؟
دوست عزیز که اینجا به عنوان مخالف صحبت کردی! پیغام آقا را آقای حجازی کتبی به آقای دکتر لاریجانی گفتند. آقای لاریجانی مگر نامه و محتوای نامه را به صورت غیرعلنی در مجلس قرائت نکردند؟ مگر نگفتند مباحث حضرت آقا در مورد کلیه کنوانسیونها بوده؟ چرا به مجلس دروغ میگوییم؟ همان کشورهایی که الان از آنها اسم بردیم، مگر همین کشورها خودشان عضو این کنوانسیون نیستند؟ من واقعاً تأسف میخورم و از شما میخواهم به صورت منطقی و با استدلال این لایحه را بررسی بکنیم و در معرض آراء نمایندگان قرار بدهیم و به دموکراسی احترام بگذاریم، نه اینکه بیاییم با صفبندیهای مختلف، با پیامکهای متفاوت به نمایندگانی که از دل ملت به مجلس شورای اسلامی آمدند تهمت بزنیم و افترا ببندیم، تهدیدشان بکنیم. واقعاً این اخلاق در کشور جمهوری اسلامی ایران به هیچوجه پذیرفتنی نیست.
همه کشورهای دنیا قوانین خودشان را میآیند با استانداردهای بینالمللی تطبیق میدهند، متأسفانه جز ایران و کرهشمالی، اگر این استانداردها را رعایت نکنیم در تعاملات بانکی با مشکلات عدیدهای مواجه میشویم، رعایت استانداردها و رویهها را FATF و CFT میآید تعیین میکند. اجرای استانداردهای بینالمللی نیازمند تصویب قوانین منطبق با استانداردهای بانکی بینالمللی هست، یعنی بایستی جداگانه بیاییم این استانداردها را هم دوباره تدوین بکنیم.
مخالفین عزیز توجه بکنید! ما در شرایط سختی قرار گرفتیم، چرا دوباره میخواهیم خودمان را در شرایط سختتر قرار بدهیم، حتی اگر بانکهای ایرانی این استانداردهای FATF و CFTرا رعایت نکنند، بانکهای طرف معامله با ما این استانداردها را رعایت میکنند. اگر FATF اجرایی و عملیاتی نشود خودمان با دست خودمان میآییم کانالهای بانکی خودمان را مسدود میکنیم. بعضی از دوستان میگویند خودمان میآییم برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم قانون وضع میکنیم. بسیاری از کشورها خودشان در کشور خودشان این قوانین را دارند ولی FATF یعنی حداقلها، یعنی رویههای حداقلی را در صحنه بینالمللی قبول کردن. ما بایستی همزمان این استانداردها را در چارچوب قوانین داخلی و بایدها و نبایدهای ملی اجرا کنیم.
دوستان توجه کنید! این استانداردها دولتی نیست، بنگاهی است. حتی بنگاههای مالی و بانکی بدون توجه به توصیههای دولت متبوع میتوانند این استانداردها را رعایت کنند یا نکنند و حتی دولتها هم نمیتوانند در این زمینه نفوذ داشته باشند. بانکهای جهان از ما میخواهند که بیاییم این استانداردها را رعایت کنیم، اگر رعایت نکنیم به معنی عدم برقراری روابط یا محدودیت در روابط خواهد بود. نمایندگان عزیز! فکر نکنید، من اینجا به جرأت میگویم فکر نکنید ما در مقام انتخاب هستیم، نه، مقدمه لازم برای داشتن روابط عادی در صحنه بینالمللی همین پذیرفتن شرطهای FATF است.
اگر لوایح چهارگانه تصویب نشود، اگر بسترهای لازم برای اجرای قوانین پولشویی و تأمین مالی تروریسم فراهم نشود، شاهد اقدامات تقابلی علیه ایران خواهیم بود در جامعه برای مردم و اصحاب رسانه پیوستن به این کنوانسیون خوب تشریح نشده، پیامدهای آن خوب تشریح نشده، به مردم نگفتیم اگر به FATF و CFT ملحق نشویم با چه پیامدهایی مواجه خواهند شد. روابط کارگزاری بانکهای جهان با بانکهای ایرانی قطع خواهد شد. حتی بانکهای کشورهای دوست خودمان چین، هند، ترکیه، روسیه و حتی سوریه مشکل خواهد داشت. کلیه بانکهای دنیا اگر مشتری ایرانی داشته باشند، حتی این مشتری اگر تاجر باشد، اگر شرکت ایرانی باشد، اگر دانشجو باشد، دوستان توجه کنید! حتی برای افتتاح حساب و سادهترین امورات بانکی به مشکل برمیخورد. مجبور است برود راستیآزمایی بدهد و این راستیآزمایی دشواریهای فوقالعادهای را برای هموطنان ما ایجاد خواهد کرد. چرا ما نمیآییم اینها را موشکافانه بررسی کنیم؟
چرا به دست خودمان برای ایرانی و حتی ایرانیان مقیم خارج از کشور مشکل درست میکنیم؟ چرا به مردم نگفتیم بسته شدن کانالهای بانکی روال عادی تجارت خارجی و بازرگانی بینالملل را برای شرکتهای ایرانی کاملاً مختل میکند و بگوییم میخواهیم شرکتهای ایرانی را با عدم پیوستن به این کنوانسیون با دست خودمان دچار تهدیدات اساسی کنیم. به مردم بگوییم موانع تعاملات بانکی به ویژه در بخش حمل و نقل به این رانندگان زحمتکش و اجرای تعهدات گمرکی آسیب خواهد زد. رانندگان کامیونهای ایرانی برای سفر و حمل و نقل با مشکلات عدیدهای مواجه خواهند شد. چرا به مردم نمیگوییم ایران با عدم پیوستن به FATF حتی قادر نخواهد بود حق عضویت خودش را در نهادهای بینالمللی و منطقهای بپردازد؟ اینها واقعیتها است که متأسفانه به شکل دیگری به مردم ارائه میشود و در تحلیلها به آن اشاره نمیشود.
در ضمن مگر ما در مجلس شورای اسلامی یک کمیسیون تخصصی نداریم؟ کمیسیون امنیت ملی نداریم؟ بیاییم به مباحث کمیسیون امنیت ملی نگاه کنیم. شش شرط کمیسیون امنیت ملی و اعمال آن در لایحه FATF در کمیسیون امنیت ملی را از یاد نبریم. این دوستان زحمات زیادی را در آنجا متحمل شدهاند.
بحث اول؛ ما ضمائم کنوانسیون را نپذیرفتهایم. بحث دوم در تعریف تروریسم است. تعریف تروریسم را خودمان میکنیم، مبارزات مشروع و مردمی علیه سلطه استعماری و اشغال خارجی را مصداق تروریسم نمیدانیم و ماده (6) این کنوانسیون هیچ ارتباطی به این جریان و این حق مسلم مجلس و مردم ایران ندارد. بحث سوم کمیسیون؛ ما مسائل مربوط به حل و فصل اختلافات و داوری بینالمللی در این کنوانسیون را نپذیرفتیم و ملاک چارچوب و همچنین قوانین داخلی کشورها خواهد بود. روند الحاق و خروج از کنوانسیون پیشبینی شده، یعنی در صورتی که ما تحت فشار قرار بگیریم ترتیبات آن کاملاً در کمیسیون امنیت ملی پیشبینی شده است. بحث خروج کاملاً پیشبینی شده است.
مخالفین! چرا نگرانید؟ اگر شرایط ما را نپذیرفتند عضویتی صورت نخواهد گرفت و این امر هم در کمیسیون امنیت ملی پیشبینی شده است.
در آخر این را عرض میکنم، دوقطبی کردن، یعنی دوقطبی منافع ایران و گروههای فراسرزمینی نبایستی ایجاد شود. یادتان نرود امام (رحمهاللهعلیه) فرمودند: «راه قدس از کربلا میگذرد». در آن زمان که گروهی به رغم وجود جنگ در سرزمین خودمان جمعی از پاسداران جان برکف را برای دفاع از لبنان به لبنان اعزام کردند مورد عتاب و تذکر امام قرار گرفت و فرمودند: «راه قدس از کربلا میگذرد». راه عزت ملت ایران و استقلال سرزمین از مسیر تأمین معیشت ملت ایران حاصل میگردد. هدف FATF ممانعت از یاری و کمک به نهضتهای آزادیبخش و محور مقاومت نیست. استانداردهای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم وارد مصادیق نمیشود. کشورها خودشان میآیند فهرست سازمانهای تروریستی را مشخص میکنند، خود کشور لبنان هیچ مشکلی در اجرای این استانداردها نداشته، چرا ما میآییم با دست خودمان برای ایران مشکلتراشی میکنیم؟ اگر مشکلی بود حتماً برای لبنان تا امروز پیش آمده بود و چگونه بپذیریم که جمهوری اسلامی ایران با پذیرش استانداردهای مبارزه با تروریسم دچار مشکل خواهد شد؟ ما نفت خودمان را میفروشیم، در انتقال پولش از آنهایی که خریداری کردهاند با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم. چرا خودمان بیاییم خودمان را دوباره در یک مشکل دیگری قرار بدهیم؟
عزیزان، همکاران من، ملت شریف ایران! ایران کشوری است که بیشترین هزینه را در مورد تروریسم داده، بیشترین شهید را از طریق این تروریسمهای خائن داده، نزدیک به (300) هزار شهید از بهترین نیروها تقدیم به اسلام و انقلاب ایران شدهاند. همه این شهدا توسط عوامل، سلاح و مدیریت نظامی کشورهایی به وقوع پیوسته که خالق تروریسم بینالملل و بیوتروریسم بودهاند. نزدیک به (17) هزار نفر از هموطنان ما توسط عناصری به شهادت رسیدهاند که تا دو، سه سال پیش توسط خود آمریکا تروریسم شناخته میشدند. این تروریستها رئیسجمهور این مملکت را ترور کردند، نخستوزیر و نزدیک (72) تن از منتخبان ملت ایران را به خاک و خون کشیدند. شخصیتی مثل دکتر بهشتی و دکتر مطهری را به شهادت رساندند و بدون تعارف و با اسناد معتبر اولین قربانی تروریسم کشور ایران است. اولین قربانی تروریسم ایران است، ایران است، ایران است و عدم حضور ما در سازمانهای بینالمللی از جمله این کنوانسیونها جارو زدن راه برای ارتجاع، عربستان سعودی، صهیونیسم و سلطه جهانی است. ورود پیدا خواهیم کرد و محکم به دهان آنهایی میزنیم که با غیبت ما دنبال فتنه و اعمال خشونتها هستند.
در پایان از کلیه همکاران عزیزم انتظار دارم با رأی مثبت به بحث CFT بیاییم راه بنگاههای دولتی (رنجبرزاده ـ کمتر از یک دقیقه از وقتتان باقی مانده) شرکتهای دولتی و نحوه معاملات و مراودات بانکی را برای آنها گرهگشایی کنیم و با عقلانیت از فشار اقتصادی بر مردم بکاهیم و راه بهانهجویی را بر دشمنان ملت ایران ببندیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای نقویحسینی اگر در موضوع اخطار دارید، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! بنده اخطار (110) قانون اساسی را خدمت حضرتعالی و هیأترئیسه محترم مجدداً عرض میکنم. اول اینکه هر سال یا سال گذشته که یک استثنا بود، نمایندگان محترم مجلس با مقام معظم رهبری ملاقات میکنند. در این ملاقاتها حضرت آقا توصیههایی به مجلس میکنند که مطابق قسم هیأترئیسه، هیأترئیسه موظف است این توصیهها را در مجلس عملیاتی و اجرایی کند. امسال در ملاقاتی که ما با حضرت آقا داشتیم ایشان صراحتاً یک مطالبهای را از مجلس مطرح فرمودند و فرمودند «کنوانسیونهایی که در اتاق استکبار جهانی پخت و پز میشود و نمیدانیم سر و ته آنها دست چه کسی است، چرا اینها را تصویب کنیم؟ خودتان بروید قانون تهیه کنید، خودتان بروید لایحه و طرح بنویسید، مزایای این کنوانسیونها را بیاورید، معایب آن را کنار بگذارید».
انتظار این بود چون بیانات حضرت آقا همزمان با طرح این لوایح چهارقلو بود، حدس ذهنی همه ما این بود که منظور ایشان همین کنوانسیونها است، چون در همین شرایط مطرح کردند. انتظار این بود که رئیس محترم و هیأترئیسه محترم در این زمینه ساز و کاری را تدارک میدیدند. با رؤسای کمیسیونها، رؤسای فراکسیونها و کسانی که در حوزه قانونگذاری فعال هستند جلساتی ترتیب میدادند، نشستهایی میگذاشتند، همینطور که در نشستهای گذشته ایشان توصیه فرمودند برای نظارت بر رفتار نمایندگان یک ساز و کاری تدارک ببینید. حضرتعالی اقدام فرمودید، آییننامه اصلاح شد، ساز و کار تدارک دیده شد و به مطالبه حضرت آقا پاسخ مثبت داده شد. ولی در این زمینه چون بحث عضویت در کنوانسیون مقابله با اقدامات مالی و پولی تروریسم بحث جدی هم بود، انتظار این بود که حضرتعالی تدارک میدیدید و جلساتی میگذاشتید، ببینیم که آیا ما میتوانیم طرحی در این زمینه تهیه کنیم یا دولت لایحهای مستقل بیاورد، ولی این اقدام متأسفانه صورت نگرفت.
نکته دوم در همین اخطار این است که حضرت آقا صراحتاً از تریبون عمومی و در ملاقات با نمایندگان فرمودند عضو این کنوانسیونها نشوید. دلایل را هم توضیح دادند. وقتی که ایشان صراحتاً و کلی میفرمایند، کنوانسیون مقابله با اقدامات مالی و پولی تروریسم یکی از اجزای آن است. چه نیازی است که ما مجدداً برویم سؤال کنیم؟ مشخص است، وقتی کلیات را فرمودند (رحیمی ـ تشکر، آقای دکتر! وقتتان تمام شد) ما نباید برویم عضو هر کنوانسیونی شویم، باید به آن عمل کنیم. من این دو تا اخطار را بر اساس اصل (110) خدمت شما عرض کردم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون آقای نقوی. البته چون شما از حضرت آقا نام بردید و من قبلش خدمتتان توضیح داده بودم و الان هم خوب نیست که این بحث در جامعه طوری مطرح شده کأنه مقام معظم رهبری نظری داشتند و مجلس آن را قبول نکرده است. همه شما میدانید، وقتی نظری از رهبری معظم به ما برسد با همان ترتیباتی که ایشان فرمودند، برای همه مطاع است و موارد متعددی ایشان نظری داشتند و به نظرشان عمل کردیم. در این مطلب من در جلسه غیرعلنی توضیح دادم، فکر میکردم دیگر شما این را نمیفرمایید. عرض کردم بعد از اینکه ایشان در آن جلسه نکاتی را فرمودند تلقی این بود که ایشان مخالف این امر هستند و ما به همین دلیل هم دو ماه تأخیر انداختیم و مسکوت گذاشتیم. لازم بود سؤال کنیم تا لااقل تعیین تکلیف شود. چون از آن طرف دستگاههای مختلف هم من و هم به دفتر مقام رهبری نامهنگاری کردند که این دارد برای کشور مشکلات ایجاد میکند، تعیین تکلیف شود. من عرض کردم که من سؤال کردم که اگر نظر شما مخالف است ما در مجلس کنار بگذاریم و ایشان نظرشان را اعلام کردند، من هم نظرشان را خواندم، ولی چون گفتید به نظر من باید خوانده شود تا بیرون چیز دیگری تلقی نشود. دفتر آقا این نامه را برای من فرستادند، متنش هم این است:
جناب آقای دکتر لاریجانی
رئیس محترم مجلس
با سلام و تحیت
در پی استفسار تلفنی جنابعالی نسبت به مخالفت و عدم مخالفت مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) با بررسی لوایح چهارگانه و کنوانسیونها در مجلس شورای اسلامی به دنبال فرمایشات معظمله در دیدار نمایندگان، مقام معظم رهبری فرمودند: (یعنی بعد از آن این را فرمودند) آنچه که من در دیدار با نمایندگان راجع به لوایح چهارگانه و کنوانسیونها گفتم مربوط به اصل کنوانسیونها بود، نه کنوانسیون خاص. لذا با بررسی این لوایح در مجلس مخالفتی ندارم تا مسیر قانونی خود را طی کند. تدبیر فوق قبلاً در زمان استفسار به طور شفاهی به جنابعالی ابلاغ شده بود.
آقای حجازی این نامه را ابلاغ کردند. بنابراین ما مسیر حق را دنبال کردیم، ما از مقام رهبری پرسیدیم بعد از آن صحبتها با توجه به این، نظرتان چیست؟ نظرشان را گفتند. بنابراین اگر ما نظر رهبری را میخواهیم، یعنی مجلس بررسی عالمانه کند و این کار را انجام میدهد.
اما اینکه فرمودید جلساتی گذاشته شود، شما که در جریان هستید، بر حسب تقاضای یکی از آقایان از فراکسیونها گفتند ما یک جلسهای بگذاریم، اطراف این قضایا بیایند. من جلسهای را به خاطر درخواست آنها گذاشتم، از هر فراکسیون گفتیم سه نفر تشریف بیاورند و از وزارت خارجه آقای ظریف و آقای عراقچی و مدیرکلشان و از وزارت اطلاعات آقای علوی مدیرکلشان حضور داشتند، از بانک مرکزی هم رئیس محترم و هم مدیرکلشان بودند. از وزارت اقتصاد سرپرست آنجا و مدیرکلشان بودند. اطلاعات سپاه و مدیرکلشان که قبلاً نامهای هم نوشته بودند و ایراداتی داشتند، ما آنها را هم دعوت کردیم. آنجا بحث زیادی شد، من هم بیشتر پرسشگر بودم که این ابهامات را مطرح کنم. آقایان آنجا سؤال و جواب کردند و مباحث را مطرح کردند. بنابراین بحث شد. یکی از آقایان فراکسیونها علاقه نداشتند، یعنی به من اطلاع دادند ما نمیآییم، با من جداگانه جلسه داشتند. ما هم جلسه را با هیأترئیسهشان گذاشتیم، اجمال مطالبی که آقایان در آن جلسه مطرح کردند را به آقایان گفتیم.
اینجا هم بعضی از آقایان نامه نوشتند که ما یک جلسهای را بگذاریم، در آن جلسهای هم که ما گذاشته بودیم آقای کدخدایی از شورای نگهبان هم در جلسهای که آقایان بودند حضور داشتند. یعنی اطراف قضیه را دعوت کردیم. بعضی از آقایان دوباره نامه نوشتند که یک جلسهای را آقای فلاحتپیشه از کمیسیون امنیت ملی و اطراف قضیه باز هم دعوت شوند. ما مخالفت نکردیم، گفتیم باید بگذارید، امروز صبح از ساعت (6) تا (8:30) هم باز آن جلسه برگزار شد و نظرات اطراف مختلف گفته شد. بنابراین تدبیر این بود که ما این مسأله را باز کنیم.
اینکه شما میگویید در بیرون ممکن است افراد یک حرفهایی بزنند، شما که خودتان میدانید ما چیز پنهانی از شما نداریم، آنچه که فکر میکردیم صلاح کشور است گفتیم خود آقایان به جمعبندی برسند و القایی هم نکردیم. در بیرون ممکن است فحاشی کنند، تهمت بزنند، اتهام بزنند و گاهی هم راجع به علی لاریجانی هم توهین میکنند، شاید فکر میکنند تخریب مثلاً بنده یا افرادی مثل ما فایدهای دارد. به جای اینکه مسأله را که از نظر محتوایی یک کار تکنیکی است، بررسی کنند دنبال تخریب هستند، یک وجه سیاسی دارد، آن خیلی مهم نیست. ولی اینکه این را به مقام رهبری متصل میکنند، این حتماً ظلم به مقام عظمای ولایت است. مقام عظمای ولایت همین متنی است که من خواندم و باید بررسی شود. لذا به نظر من خودتان بین خودتان و خدا آنچه که بررسی کردید نظر بدهید، نه کسی الزامی میکند و نه چیزی. آن چیزی هم که آقایان گفتند رأی مخفی باشد ما رأی گرفتیم، رأی نیاورد. اینکه رأی علنی باشد رأی نیاورد، بنابراین رأی مخفی خواهد بود. آقایان بین خودشان و خدا تصمیم بگیرند آنچه که صلاح کشور است و من فکر میکنم مسیر عادی طی شده است. اخطارتان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی اخطار در موضوع است؟ (حاجیدلیگانی ـ بله) بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اخطار بنده اصل (110) است، ببینید! قطعاً قبول دارید که این لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز (آقای شیویاری اجازه بدهید) یکی از مصادیق مبارزه با فساد و پولشویی بود که توسط جنابعالی رأیگیری شد و بعد روز چهارشنبه توسط آقای مطهری برخلاف رویه و قانون رأیگیری شد و از دستور خارج شد. علت از دستور خارج شدن هم این بود، این لایحه که از مصادیق است، خودتان هم اشاره کردید، دیگران هم گفتند، این هم یکی از الحاقات به کنوانسیونها است، یعنی دو تا مطلب در فرمایشات 30/3/ حضرت آقا بود، یکی اینکه قانون داخلی بگذرانید (یعنی این) و یکی هم اینکه به این کنوانسیون خیلی توجه نکنید، این دو. ولی عملاً شما در روز چهارشنبه، یعنی مجلس آمد این را که داخلی بود کنار گذاشت و اینکه خارجی بود را در اولویت گذاشت. چرا چنین شد؟ این نکته اول.
نکته دوم؛ اخطار اصول (125)، (77)، (152) و (153) را دارم، آقای رئیس! شما به ما پاسخ بدهید، این تعهدنامهای که آقای طیبنیا (25) خرداد 95، (14) ژوئن 2016 دادند آیا به عنوان یک تعهدنامه است یا نه؟ آیا این برخلاف اصل (125) که بایستی میآمد از مجلس مجوز میگرفت و بعد میرفت امضا میکرد هست یا نه؟ اگر نیست بگویید نبوده، یعنی هیچ تعهدی نبوده، در حالی که (41) تعهد داده، آنجا رفته از طرف مجلس گفته ما چهار تا مصوبه میگیریم و تقدیمتان میکنیم. جنابعالی به عنوان رئیس مجلس چه برخوردی با این کاری که علیه مجلس صورت گرفته کردید؟
آقای رئیس! نکته بعدی اینکه وقتی که ما متوجه میشویم و این مسائل را میبینیم، بیان میکردند که ارز با این FATF و CFTارتباط دارد. شما خودتان شاهد بودید هیچ اتفاقی راجع به FATF و CFT نیفتاد، اما ارزی که بالا رفته بود پایین آمد. به خاطر تصمیمات داخلی. پس چرا به مردم دروغ میگویند، چرا مردم را فریب میدهند که همه آب و نانتان مثل گذشته که راجع به برجام میگفتند الان راجع به این دارند گره میزنند و مردم را مورد تهدید قرار میدهند؟

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. در مورد بحث اول که در مورد لایحه قاچاق فرمودید ربطی به این موضوع ندارد، مشکلی که وجود داشت قوه قضائیه معتقد بود ماهیت قضائی دارد و باید لایحه را قوه قضائیه به دولت بدهد و چون این مسیر طی نشده بنابراین شورای نگهبان این را رد خواهد کرد. من هم در یک جلسهای بحث شد، خدمتتان تفصیلاً عرض کردم و بعد هم با شورای نگهبان صحبت کردیم، گفتیم راهی دارد، چون ما وسط بررسی هستیم؟ شورای نگهبان و آقای کدخدایی گفتند قطعاً الان باید متوقف شود، چون ایراد واردی است و اگر شما تصویب کنید ما رد میکنیم. بنابراین اخطاری که آقای مطهری گرفتند به نظر من اخطار واردی بود، اگر من هم بودم این اخطار را میگرفتم، چون وقتی میگویند ماهیت قضائی دارد، این اخطار وارد است. آقای محبینیا هم مطرح کردند و وارد بود. چون مجلس به اخطار رأی داد بنابراین اشکالی بر آن مترتب نیست.
من خواهش میکنم سوءظن نداشته باشید، واقعاً شما میتوانید از آقای کدخدایی و قوه قضائیه بپرسید. مثلاً آن لایحه هم ادامه پیدا میکرد دو، سه جلسه دیگر تمام میشد، فکر نکنید به این خاطر این کار شد، چون شنیدم این بحثها بود. واقعاً سوءظن نداشته باشید و چیزی نه در ذهن و نه کار ما بوده است. یک اخطاری دادند که اخطار واردی بود.
اما مطلب دیگری که شما در مورد بحث این قانونی فرمودید که وزیر رفته امضا کرده، وزیر برود امضا کند، ما همان موقع هم گفتیم تا مجلس تصویب نکند قابل اجرا نیست. بنابراین آن قابل اجرا نخواهد بود، همان موقع هم گفته شد. این امضای اولیه بوده و بنابراین قابلیت نفاذ نداشت، آنها هم نمیپذیرفتند، ما هم نپذیرفتیم تا مجلس تصویب کند و مجلس سه مورد را تصویب کرد که یک موردش هم مربوط به قانون منابع مالی تروریسم بود که تصویب شد، یک بخشی از آن کنوانسیونها است. آن بحثی که مطرح بود راجع به کنوانسیونها مطرح بود که من عرض کردم مسیرش این بود. اخطار بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای پژمانفر تذکر دارند، بفرمایید.

نصراله پژمان فر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده مواد (18)، (22) و (196) است. جناب آقای لاریجانی! در ماده (22) صراحتاً از وظایف رئیس مجلس اداره جلسات است که به نحو صحیحی جلسات اداره شود. متأسفانه امروز حضرتعالی در بین صحبتهای جناب آقای نقویحسینی وارد شدید و اینکه وسط صحبتهای ناطق کسی بخواهد وارد شود، صحبتهای ایشان را محاجه کند، قطع کند، این خلاف است و به نظر من خلاف از همه بد است، از رئیس مجلس بسیار بدتر که خلاف آییننامه عمل کند.
آن چیزی که من در ارتباط با این موضوع میخواستم عرض کنم، شما آییننامه را نسبت به دیگران خیلی تذکر میدهید، حتی بنده الان چند بار گفتم تذکر دارم، یعنی تذکر ماده (196) بنده باید قبل از موافق و مخالف صحبت کردن مطرح میشد که شما اجازه ندادید. بالاخره این از اختیارات رئیس است که هر کاری دلش میخواهد انجام بدهد. تمام حرف من این است، آقای دکتر! چرا مردم را نامحرم تلقی میکنید؟ شما امروز میآیید جلسه غیرعلنی تشکیل میدهید، در جلسات غیرعلنی خیلی از مسائل را مطرح میکنید، حق مردم دانستن این است که بالاخره بدانند در کشور چه دارد میگذرد و چه تصمیمهایی گرفته میشود. خیلی از مسائلی که امروز در جلسه پنهانی و غیرعلنی عزیزانی که به عنوان دولت و مسئولین رسمی آمدند اعلام کردند، اگر مردم اینها را بدانند خیلی از مسائل برایشان روشنکننده است و آنها باید باشد که وضعیت را بدانند.
آقای دکتر! امروز مردم نگران هستند، چند هزار نفر الان جلوی مجلس جمع شدند و این حاکی از نگرانی مردم است که میخواهند ببینند مسائل چطور است. چرا دو ساعت جلسه غیرعلنی برگزار میشود؟ من گفتم تریبون و رادیو و تلویزیون را باز بگذارید مردم این مسائلی که گفته میشود را بشنوند. اما تمام ادبیاتی که در این جلسات بود، جنابعالی به کمیسیون ما و کمیسیونهای دیگر هم آمدید، در جلسات غیرعلنی هم با همین ادبیات که کشور در معرض مشکلات و سختیهای زیاد و مشکلات اینچنینی است، به نظر من گزارش و صحبتتان این است که بخواهید بترسانید و نگرانی در نمایندهها ایجاد کنید، این نامناسب است.
آقای دکتر! آن چیزی که من میخواهم خدمت شما عرض کنم بالاخره مؤمن نباید از یک سوراخ دو بار گزیده شود، در موضوع برجام آقایان آمدند گفتند بالمرّه تمامی مشکلات مردم حل میشود، مشکلات سفره مردم حل میشود، جیب مردم پرپول میشود، مشکلات آب و ازدواج حل میشود. ما امروز میخواهیم اینجا صراحتاً این مسأله روشن شود. بالاخره این قدمی که برداشته میشود که دولت هم در آن نگران است، چون اگر دولت نگران نبود (رحیمی ـ متشکر آقای پژمانفر، وقتتان تمام شد) حتماً به عنوان اعلامیه تفسیری نمیآمد نگرانی خودش را برطرف کند، نگرانی دارد. اما اینکه آمده این نگرانی را که مسلم هم هست ما را دچار میکند، چرا نمیآیند این مسأله را صراحتاً بگویند که این کار چه میشود؟ آیا واقعاً مشکلات اقتصادی مردم حل میشود؟ آیا همان موضوعی که در برجام اتفاق افتاد که گفتند مشکل ازدواج جوانها حل میشود، مشکل آب حل میشود، مشکل زندگی مردم حل میشود، مشکل مردم را اینطور میکنند و سفره مردم را اینطور میخواهند تنگتر کنند؟

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. من قسمت اول تذکر شما را میپذیرم، از برادر عزیزمان آقای نقوی عذر میخواهم که وسط صحبتشان صحبت کردم. البته در مورد برجام آقای نقوی دوست عزیزمان هستند، در قضیه برجام هم در مجلس قبلی حضور داشتند، واقعاً اینطور نبود. حالا بیرون یک چیزهایی را طور دیگری منعکس میکنند. مشروح مذاکرات مجلس جلسه (361)، چهار ساعت راجع به این بحث شد. بعد جلسه بعدی هم باز بحث شد. خودتان میدانید یک کمیسیون برجام تشکیل شد، فکر میکنم آنها (15)، (16) جلسه بحث کردند، همین نکتهای که آقای پژمانفر دوست عزیزمان هم میفرمایند، آن هم که علنی پخش میشد. خودتان هم میدانید چقدر من خودم بین فراکسیونها جلسات گذاشتم، چند جلسه چند ساعته. آقایان به یک متنی وفاق کردند. بعد هم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی جلسه گذاشتیم و بحث شد. همه این مسیرها طی شد. انصافاً اینطور نیست که در بیرون میگویند. حالا گاهی قلب میکنند، خودتان بهتر میدانید.
اما در مورد این بحث که میفرمایید در جلسه غیرعلنی افرادی را ترساندهام، شما اینجا حی و حاضر هستید، من در جلسه غیرعلنی چیزی گفتم که شما بترسید؟ من فقط نکتهای که از طرف مقام معظم رهبری مطرح شده بود را مطرح کردم و نمیخواستم آن را علنی بگویم، چون آقایان در تذکراتشان اصرار کردند علنی کردم. من میخواستم شما مطلبی که از دفتر مقام معظم رهبری رسیده، را اطلاع داشته باشید همین یک نکته را به شما گفتم، چه تهدیدی؟ خود شما از ساعت (6) تا (8:30) جلسه غیرعلنی داشتید، من اصلاً حضور نداشتم و بررسی کردید و افراد مختلف نظر دادند. نه تهدیدی بوده، تهدید این اساماسهایی است که از بیرون دارند میزنند، آنها تهدید است، نه در داخل. نه کسی را ترساندیم نه چیزی. من فکر میکنم مجلس ما بالغتر از این است که با چند تا اساماس نظرش تغییر کند. بین خودتان و خدا تصمیم بگیرید، آنچه که حق میدانید، مثبت میدانید مثبت بدهید، منفی میدانید منفی بدهید. ما نه تهدیدی را میپذیریم، نه من اهل این کارها هستم. بنابراین شبههای در این زمینه وجود نداشته باشد. اگر اجازه بدهید دولت هم صحبت کند.

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
چشم، اخطار شما را هم گوش میکنیم. یک مقدار اجازه بدهید جلو برویم، بعد اخطار هم گوش میکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه میدهید میهمانان را بخوانم؟

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از کارکنان یگان ویژه پاسداران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
ـ جمعی از کارکنان فرماندهی مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
ـ جمعی از دانشجویان دانشگاه امین نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
ـ جمعی از کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ.
ـ جمعی از مدیران و کارشناسان ناحیه انتظامی تهران بزرگ. خیلی خوش آمدید. هفته نیروی انتظامی را هم تبریک عرض میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون بفرمایید. ابتدا سخنگوی کمیسیون صحبت میکند و بعد دولت.

اکبر رنجبرزاده
آقای نجفی (15) دقیقه در خدمت شما هستیم.

علی نجفی خوشرودی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت عزیز ایران، همکاران محترم، خانمها و آقایان و میهمانان محترم از دولت.
گزارش یکشوری ارجاع از جلسه علنی، شماره (54446/58/د) تاریخ 3/7/1397
گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مجلس شورای اسلامی
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم به شماره چاپ (748) که برای بررسی مجدد از صحن علنی به کمیسیون ارجاع شده بود طی دو نوبت در تاریخهای 29/5/1397 و 3/7/1397 در دستور کار کمیسیون قرار گرفت و پس از طرح موضوع با تذکر آییننامهای اعضا با این مضمون که لایحه مزبور در خردادماه در کمیسیون مصوب شده است و از لحاظ آییننامهای امکان بررسی مجدد نیست، مواجه شد و اعضا بر مصوبه قبلی خود که طی نامه شماره (19524/58/د) مورخ 9/3/1397 به شماره چاپ (960) به مجلس محترم ارائه شده بود، تأکید داشتند. اینک گزارش آن در اجرای ماده (153) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ حشمتاله فلاحتپیشه
اما همکاران محترم، مردم عزیز ایران! من ابتدا از همه مخالفین و موافقین تشکر میکنم، این موضوع از معدود دستور کارهایی در مجلس شورای اسلامی است که به صورت مفصل مورد بررسی و تدقیق قرار گرفت. امروز همچنان که اشاره شد ما از حدود ساعت (6:30) صبح جلسه مبسوطی را داشتیم و همه همکاران مخالف و موافق نظرات خودشان را اعلام کردند. تقریباً همه کشورها در دنیا به جز یکی، دو، سه تا کشور به این کنوانسیون ملحق شدند. از چند منظر مباحثی که ما در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داشتیم و مباحثی که امروز اینجا مطرح شد و سایر جلساتی که من در ادامه اشاره خواهم کرد، این مسأله و ابعاد آن مورد بررسی قرار گرفت. از منظر حقوق بینالمللی و استناد به محتوا و جزئیات این کنوانسیون، از منظر سیاسی بینالمللی و شرایط بینالمللی که کشور با آن مواجه است و از منظر اقتصاد سیاسی داخلی، تأثیرات و پیامدهای الحاق و عدم الحاق به صورت جدی مورد بررسی قرار گرفت. در مورد جلسه هم که اشاره شد جلسه غیرعلنی، این درخواستی از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بود و این جلسه با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از همکاران حضور پیدا کردند در صحن مجلس برگزار شد و البته الان جلسه به صورت رسمی و علنی دارد این مسأله را بررسی میکند.
در این جلساتی که داشتیم چند نکته روشن شد، ما میتوانیم حق شرط و اعلامیه تفسیری به این کنوانسیون اعمال کنیم. هیچ تعهدی، تأکید میکنم هیچ تعهدی خلاف مصالح، امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران سپرده نخواهد شد. هیچ اطلاعاتی در اختیار بیگانگان قرار نخواهد گرفت. اشاره شد که ما در جنگ اقتصادی هستیم، بله، کاملاً درست است، اتفاقاً از همین منظر در این شرایط اقتضا میکند که ما از همه فرصتها و امکانات بینالمللی و از همه تدابیر برای مقابله با این جنگ اقتصادی استفاده کنیم.
برخی از مخالفین محترم الحاق به این کنوانسیون را با موضوع تحریمها و خروج آمریکا از برجام مرتبط دانستند. به نظر من این هیچ ارتباطی ندارد، تحریمهای آمریکا یکجانبه و تصمیمات فرامرزی این کشور است، نه تحریمهای بینالمللی و تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل. پس عدم الحاق به این کنوانسیون محدودیتهای بینالمللی جدیدی را میتواند برای ایران در پی داشته باشد.
همکاران محترم، مردم عزیز! ما علاوه بر ساز و کارهای داخل کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، چند جلسه مشورتی با سایر جهات ذیربط نیز داشتیم. از جمله یک جلسهای با اتاق بازرگانی و رؤسای همه اتاقهای بازرگانی کشور به عنوان متولیان بخش خصوصی و جلسهای را با رؤسای بانکهای دولتی و بانکهای خصوصی در کمیسیون داشتیم و نظرات همه آنها را شنیدیم و متفقاً آنها تأکید میکردند که عدم الحاق میتواند منجر به محدودیتها و مشکلاتی برای کشور و فعالین اقتصادی، چه دولت و چه بخش خصوصی شود.
همکاران ما به برخی بندها استناد کردند، دقیقاً استناد ما هم به همین بندهای کنوانسیون است. در بسیاری از این بندها مثل مواد (6)، (7)، (8)، (10)، (11) و (19) به ساز و کارهای داخلی کشور عضو یا کشور متقاضی الحاق عضویت اشاره شده و به قوانین و محاکم داخلی ارجاع میشود. بنابراین نگرانی از این جهت به نظر من موردی ندارد.
در ماده (27) کنوانسیون به ترتیبات خروج اشاره شده که اگر نخواستیم این کنوانسیون علیه منافع و امنیت ملی ایران کار کند امکان خروج از این معاهده هست.
در ماده (10) نیز بحث استرداد مطرح شده، به تشریفات مندرج در قوانین آن کشور به مراجع صالحه داخلی ارجاع خواهد شد و به موجب قانون آن کشور خودش تصمیم خواهد گرفت.
در ماده (24) نیز ترتیبات داوری مورد اشاره قرار گرفته، گفته طرفها میتوانند اختلافات خود را از طریق دیوان بینالمللی دادگستری ICJ ارجاع کنند، ولی در بند (2) همین ماده تصریح شده که هر کشور به هنگام عضویت و یا الحاق به این کنوانسیون میتواند اعلام کند که خود را ملزم به بند (1) ماده (24)، یعنی ارجاع داوری از طریق ICJ (دیوان بینالمللی دادگستری) نمیداند.
نکتهای که اشاره شد، موافقین در کمیسیون معتقد بودند که نهایتاً عرض کردم به تصویب کمیسیون رسید، اگر الحاق به این کنوانسیون هیچ نفعی نداشته باشد حتماً دفع ضرر قطعی میکند. آثار عدم الحاق در ابعاد مختلف بانکی، تجارت، ایرانیان مقیم خارج از کشور و فعالیتهای آنها، مباحث مربوط به ترانزیت و همکاریهای انرژی و غیره مورد اشاره و تأکید قرار گرفت.
همکاران محترم، مردم عزیز! اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز مطیع فرمایشات و فرامین مقام معظم رهبری هستند و با نظرداشت همین مطلب و نظریهای که ریاست محترم مجلس اینجا قرائت کردند، الحاق به این کنوانسیون را تصویب کردند و کمیسیون هم موافق الحاق به کنوانسیون است.
نکته آخر؛ من فرازهایی از شرطهایی که ما بر این کنوانسیون اعمال خواهیم کرد را خواهم گفت. مهمترین شرطی که ما اعمال خواهیم کرد این بند است که تصریح کردیم مفاد کنوانسیون در موارد تعارض با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از طرف دولت لازمالرعایه نمیباشد. یعنی هر جایی از این کنوانسیون که مغایر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران باشد ما حق شرط اعمال کردیم که برای ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران لازمالاجرا و لازمالرعایه نمیباشد.
نکته دوم؛ از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران مبارزات مشروع مردمی علیه سلطه استعماری و اشغال خارجی در راستای اعمال حق تعیین سرنوشت که به عنوان یک اصل حقوق بینالملل عمومی به رسمیت شناخته میشود، در چارچوب مصادیق اعمال تروریستی مندرج در جزء «ب» بند (1) ماده (2) کنوانسیون نخواهد بود.

مجتبی ذوالنوری
آقای نجفی! نظر مخالفین را هم بگویید، شما یکطرفه فقط نظر موافقین را میگویید، ما در کمیسیون مخالفت کردیم.

علی نجفی خوشرودی
چون کمیسیون تصویب کرده من از مصوبه کمیسیون دارم دفاع میکنم.

مجتبی ذوالنوری
شما دارید گزارش کمیسیون را میگویید، اگر استدلالهای موافقین را میگویید استدلالهای مخالفین را هم باید بگویید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ذوالنوری! اینجا صحبت نکنید، ایشان از نظر کمیسیون باید دفاع کند.

مجتبی ذوالنوری
نظر مخالفین را هم باید بگوید، امانتداری کند.

علی نجفی خوشرودی
من دارم حقالشرطها را میخوانم.

علی اردشیرلاریجانی

علی نجفی خوشرودی
شرط دیگری که ما اعمال کردیم دولت مجاز است احراز صلاحیتهای موضوع بند (2) ماده (7) کنوانسیون را به امین اسناد اعلام نماید. در اجرای بند (3) ماده (7) کنوانسیون هر گونه تغییر در صلاحیتهای یادشده با تأیید قوه قضائیه مورد اقدام قرار خواهد گرفت.
شرط بعدی که ما اعلام کردیم و اعمال خواهیم کرد این است، موضوع بند (1) ماده (24) کنوانسیون برای دولت جمهوری اسلامی ایران لازمالرعایه نمیباشد و منوط به رعایت قانون اساسی است. دولت میتواند در مواردی که به صورت موردی ارجاع به داوری هنگام بروز اختلاف به مصلحت باشد با رعایت مقررات داخلی اقدام نماید.
شرط دیگری که باز اعمال خواهیم کرد این است که صلاحیت مقرر در بند (5) ماده (9) کنوانسیون برای کمیته بینالمللی صلیب سرخ تنها در چارچوب اسناد حقوق بینالملل بشردوستانه لازمالاجرا برای جمهوری اسلامی ایران پذیرفته میشود.
نکته آخر؛ الحاق جمهوری اسلامی ایران به این کنواسیون به معنای شناسایی رژیم اشغالگر صهیونیستی نیست. دوستان عزیز! در واکنش به مخالفتهایی که شما اعلام میکنید، از مصوبه کمیسیون دفاع کردم و الحاق این کنوانسیون از سوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به تصویب رسید، من مدافع این مصوبه هستم، بنابراین استدلالهای من هم در چارچوب همین مصوبه است.

مجتبی ذوالنوری
دروغ است، دروغ است، این در کمیسیون طرح نشده است.

علی اردشیرلاریجانی
نظم را رعایت کنید. متشکریم، دولت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای دکتر ظریف بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
(15) دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمدجواد ظریف
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الاّ بالله العلی العظیم حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر».
خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و مردم شریف و بزرگ ایران عرض سلام و ادب و احترام دارم. برای اینکه جلسهمان را با شرایط بهتری شروع کنیم از همه نمایندگان محترم دعوت میکنم صلواتی قرائت بفرمایید. (حضار صلوات فرستادند)
دوستان گرامی! ما توانستهایم همانطور که مقام معظم رهبری در فرمایشات اخیرشان فرمودند با شکست دادن تحریمها آمریکا را شکست بدهیم. ما بارها با مقاومت مردم و با تدبیر آمریکاییها را شکست دادیم. این بار هم با درایت و همراهی و همدلی آمریکا را شکست خواهیم داد. تحریمهای آمریکا علیه مردم بزرگ ایران حتماً شکست خواهد خورد، شکست تحریمها نیازمند همراهی و همدلی همه مردم و نیازمند رعایت مصالح ملی خارج از نگرانیهای جناحی است.
در دو هفته گذشته انزوای ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد به نمایش گذاشته شد. رئیسجمهور آمریکا در مجمع عمومی نتوانست جامعه بینالمللی را علیه جمهوری اسلامی بسیج کند. رئیسجمهور آمریکا با سوءاستفاده از ریاستش بر شورای امنیت که بحمدالله تمام شد نه تنها نتوانست شورای امنیت را به ابزاری برای اعمال فشار علیه جمهوری اسلامی ایران تبدیل کند، بلکه جلسه شورای امنیت تبدیل به یک جلسه محاکمه سیاستهای یکجانبهگرایانه آمریکا شد. اینها همه از برکات درایت مردم و مقام معظم رهبری، تصمیم مجلس شورای اسلامی و پیگیری برجام بود. برجام توانست سیاستهای آمریکا را در دنیا منزوی کند. برجام توانست حقانیت مردم ایران را به دنیا نشان دهد. برجام توانست رژیم جنایتکار صهیونیستی و نتانیاهو را در دنیا رسوا کند، در حدی که اتهامات نتانیاهو در جلسات مختلف به استهزا کشیده شد. اینها همه از توفیقات مردم بزرگ ایران و شما نمایندگان محترم مجلس برای رسیدگی به خواستهای مردم است.
امروز هم مجلس در برابر یک تصمیم تاریخی قرار گرفته است. ما با برجام توانستیم یک رشته از بهانههای آمریکا و رژیم صهیونیستی را از آنها بگیریم، اگر برجام به نفع ایران نبود آمریکا از آن خارج نمیشد، اگر برجام به نفع ایران نبود نتانیاهو از روز اول اعلام نمیکرد که من یکتنه و تنها در برابر برجام ایستادهام. برجام توفیق این ملت بود، توفیق ملت را تبدیل به ضعف ملت نکنیم.
لوایحی که در برابر مجلس قرار گرفته و مجلس با درایت این لوایح را تصویب کرده و امروز هم انشاءالله در برابر وجدان عمومی جامعه براساس مصالح ملی تصمیم خواهد گرفت لوایحی است که بهانههای بعدی را از آمریکا میگیرد. لوایحی است که تاکنون آمریکا به همین بهانهها مانع معاملات ما شده است. نکاتی است که به خاطر اینها به همین بهانهها آمریکاییها توانستهاند فشار بیاورند و اجازه معاملات مالی ندهند.
دوستان عزیز! بعضی دوستان از قول من نکتهای را مطرح کردند، مایلم یک بار دیگر هم اینجا تأکید کنم، نه بنده و نه آقای رئیسجمهور نمیتوانیم تضمین بدهیم که با پیوستن به لایحه عدم حمایت مالی از تروریسم مشکلات ما حل خواهد شد، اما میتوانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات پیدا خواهد کرد. جمهوری اسلامی در شرایط دشوار با نگرش دقیق، با بررسی جدی در محافل رسمی سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران هم تلاش کرده است که بهانههای آمریکا را بگیرد و هم تلاش کرده است که زمینهای برای مداخلات آمریکا فراهم نکند. شورای عالی امنیت ملی در دبیرخانه ساعتها برای بررسی این چهار لایحه زمان گذاشت، علاوه بر اینکه دوستان در مجلس و در کمیسیونها و ما در دولت فرصتهای زیادی را برای بررسی گذاشتیم. شورای عالی امنیت ملی و دبیرخانه موارد مختلف این کنوانسیون را بررسی کرد و برای اینکه احتمال هر گونه ضرری را هم از این کنوانسیون رفع کند حق شرطهایی را قائل شد که این حق شرطها بسیار مهم است.
دوستان گفتند ممکن است حق شرطهای ما را نپذیرند. اشکالی ندارد، حق شرط ارائه میشود، برخی نمیپذیرند. اما این به معنی این نیست که حق شرط باطل است، در همین موضوع مخالفت با نامگذاری گروههای آزادیبخش به عنوان تروریسم، اکثر کشورهای منطقه حق شرطی مشابه ما گذاشتهاند و گرچه برخی کشورها با این حق شرط مخالفت کردهاند، اما به این معنی نبوده است که حق شرط از درجه اعتبار ساقط شده است. دوستان مقررات بینالمللی در مورد حق شرط را ملاحظه بفرمایند، خواهند دید که با یک مخالفت یا با چندین مخالفت این حق شرطها از درجه اعتبار ساقط نمیشود. بسیاری از مقررات و مصوبات ما، لایحه کنوانسیون حقوق کودک و لایحه مناطق دریایی جمهوری اسلامی ایران با مخالفتهای متعددی مواجه شده، کشورهای متعددی بر این لوایح و قوانین ما ایراد گرفتند، اما آیا اینها از درجه اعتبار ساقط شده؟ نشده، حق شرط ما برای ما محترم خواهد بود و برای جمهوری اسلامی خط خودش را مشخص خواهد کرد، دیگران هم میتوانند به حق شرط ما اعتراض کنند، آنها هم کار خودشان را انجام خواهند داد. دوستان در واقع به این توجه داشته باشند که ما چه حدودی از اختیارات داریم، دیگران چه حدودی دارند، آثارش چه خواهد بود. من اطمینان میدهم که ممکن است برخیها بیایند به این ایراد بگیرند، اما از نظر حقوقی حق شرط ما برای ما موجه و محترم است و این حق مجلس محترم شورای اسلامی است که برای تصویب کنوانسیون همانطور که مخبر محترم کمیسیون قرائت فرمودند شروطی را تعیین کند و این شروط در زمان الحاق به عنوان شرطهای جمهوری اسلامی ایران ابلاغ خواهد شد.
دوستان عزیز برخی مشکلات را مطرح کردند. اولاً من خدمت عزیزان عرض کنم، برای اینکه اطمینان هم پیدا کنم از جناب آقای دکتر همتی سؤال کردم، گران شدن ارز و ارزان شدن ارز هیچ ارتباطی به FATF نداشته، براساس قانون پولشویی هم در زمانی که ورود ارز ممنوع شد و هم الان که ورود ارز آزاد شده گفته شده با رعایت مقررات پولشویی. لذا دوستان ما مردم را نسبت به بعضی مسائلی که دلایل و مشکلات دیگری دارد، برخی از این مشکلها ذکر شده، برخی از این مشکلها هم در آینده مشخص خواهد شد، اشاره به FATF نفرمایند. FATF ارتباطی با اینها ندارد، اما FATF ارتباط مستقیم با بسته شدن حساب دانشجویان ایرانی دارد. FATF ارتباط مستقیم با بسته شدن حساب بازرگانان ایرانی دارد، FATF ارتباط مستقیم دارد در عدم امکان پرداخت به ایران. اینها ارتباطات مستقیم است، ممکن است دلایل دیگری هم داشته باشد، ممکن است خباثتهای آمریکا، فشارهای آمریکا هم دلیل باشد که حتماً هست، اما FATF یکی از مهمترین مشکلاتی است که حتی دوستان ما به ما میگویند. ما وقتی که با چینیها صحبت میکنیم چینیها که دیگر مشکل نیات استکباری علیه ایران ندارند، چین از نظر مواضع بینالمللی مواضعی بسیار شبیه جمهوری اسلامی دارد. چین شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، ما توافق جامع همکاریهای راهبردی با چین داریم، ما با روسیه شریک راهبردی هستیم، اما رئیس بانک مرکزی روسیه سه روز پیش به آقای دکتر همتی گفته بدون FATF ما نمیتوانیم کار شما را انجام بدهیم. چینیها بارها به ما گفتند که بدون FATF نمیتوانیم، به من نگویید تضمین بده اگر FATF را امضا کردیم، اگر این کنوانسیون را پذیرفتیم، اگر شرایط FATF را اجرا کردیم آنوقت همه این مشکلات حل میشود. نه، آنوقت یکی از مهمترین بهانهها برداشته میشود که دیگر نمیتوانند در این زمینه با بهانهگیری جلوی کارهای جمهوری اسلامی ایران را بگیرند.
دوستان عزیز، نمایندگان محترم مردم! ما توانستهایم آمریکا را به حدی منزوی بکنیم که اتحادیه اروپا که شریک راهبردی آمریکا بوده و هست و خواهد بود. ما در این تردیدی نداریم که اروپاییها شریک آمریکا هستند، اما همین اروپاییها آمدهاند یک مقررات و مکانیزمی را ایجاد کردهاند که بتوانند تحریمهای آمریکا را دور بزنند. در دنیا مقرراتی که اروپاییها دارند تدوین میکنند، مکانیزمی که دارند ایجاد میکنند به عنوان نقطه شروع و پایان حکومت دلار بر اقتصاد جهانی دارد شناخته میشود. خودمان را دست کم نگیریم، من نمیگویم فردا این به نتیجه میرسد، من نمیگویم این سریعاً به نتیجه میرسد، اما بدانیم که جمهوری اسلامی توانسته چه بکند، بدانیم که برجام توانسته چه بکند، اما همین اروپاییها به ما میگویند برای اینکه بتوانیم این مکانیزم ویژه مالی را برای شما اجرا بکنیم نیازمند این هستیم که جمهوری اسلامی ایران عضو این کنوانسیونها باشد و شرایط FATF را انجام داده باشد.
اینها واقعیات است، برادران و خواهران عزیز! واقعیات این است که خدمت شما عرض کردم. نه کسی را میترسانیم، به قدرت خودمان ایمان داریم، به مردم خود، به مقاومت مردم خود ایمان داریم، اما دچار خودتحریمی نمیشویم. با دادن بهانه به کشورهای استکباری، با دادن بهانه به صهیونیستها خودمان را دچار خودتحریمی نمیکنیم. خودمان را محروم از این نمیکنیم که اولین مکانیزم مالی که برای دور زدن دلار در دنیا توسط نزدیکترین متحدین آمریکا ایجاد شده به دلایل برخی نگرانیها از بین برود، آن نگرانیهای خود را با ملاحظات جدی که در مصوبه کمیسیون مجلس هست رفع میکنیم و همزمان در برابر دشمنی آمریکا میایستیم و نشان میدهیم همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند اینبار هم آمریکا را در تحریمها شکست خواهیم داد، متشکرم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، آقای قاضیزاده متن را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
مادهواحده ـ به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم (مصوب 18/9/1378 برابر با 9 دسامبر 1999 مجمع عمومی سازمان ملل متحد) مشتمل بر یک مقدمه، (28) ماده و یک پیوست را با اعلام شروط زیر پذیرفته و سند ذیربط را مطابق مقررات تبصره این ماده نزد امین اسناد تودیع کند. دولت موظف است به محض آگاهی نسبت به اعتراض احتمالی سایر اطراف متعاهد، گزارشی جهت اتخاذ تصمیم مقتضی به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید:
1 ـ دولت جمهوری اسلامی ایران بهموجب جزء «الف» بند (2) ماده (2) کنوانسیون، اعلام مینماید که مفاد آن دسته از کنوانسیونها و پروتکلهای مندرج در پیوست کنوانسیون که به عضویت آنها در نیامده است را به عنوان بخشی از کنوانسیون تلقی نمینماید و الزامآور شدن مفاد ماده (23) درخصوص اصلاح فهرست موافقتنامههای منضم به کنوانسیون برای جمهوری اسلامی ایران منوط به رعایت اصول هفتاد و هفتم و یکصد و بیست و پنجم قانون اساسی است.
2 ـ جمهوری اسلامی ایران با نظر به اصول و هنجارهای حقوق بینالملل تا حین پذیرش کنوانسیون از جمله کنوانسیون 1999 سازمان کنفرانس اسلامی و قطعنامههای مرتبط ملل متحد از جمله قطعنامه (2625) و (1514)، تعریف عمل تروریستی را مشتمل بر مبارزات مشروع مردمی علیه از جمله سلطه استعماری و اشغال خارجی نمیداند و نسبت به اطراف متعاهدی که قلمرو عمل تروریستی را مستند به زیر بند «ب» بند (1) ماده (2) کنوانسیون مشتمل بر این مبارزات میدانند، تنها در حدود پیشگفته، متعهد میداند و اعلام میدارد ماده (6) کنوانسیون ارتباطی به این حق ندارد. این مبارزات فارغ از انگیزه آن مجاز و مشروع است و اعمال تروریستی به هر انگیزهای ممنوع است.
3 ـ موضوع بند (1) ماده (24) کنوانسیون درخصوص جمهوری اسلامی ایران منوط به رعایت اصل یکصد و سی و نهم قانون اساسی است و بند (2) ماده (7) کنوانسیون و موضوع ماده (17) کنوانسیون در چهارچوب قوانین داخلی اعمال خواهد شد.
4 ـ صلاحیت مقرر در بند (5) ماده (9) کنوانسیون برای کمیته بینالمللی صلیب سرخ تنها در چهارچوب اسناد حقوق بشردوستانه لازمالاجراء برای جمهوری اسلامی ایران، پذیرفته میشود.
5 ـ مفاد کنوانسیون در موارد تعارض با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران لازمالرعایه نمیباشد.
6 ـ الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون به معنای شناسایی و برقراری ارتباط با رژیم اشغالگر صهیونیستی نیست.
7 ـ دولت جمهوری اسلامی ایران در راستای بند (4) ماده (11) کنوانسیون، تنها صلاحیت کشور محل وقوع جرم را به منظور استرداد مجرمین محرز تلقی مینماید.
تبصره ـ دولت صرفاً پس از خارج شدن جمهوری اسلامی ایران از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی FATF ، میتواند سند الحاق را نزد امین اسناد تودیع نماید.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 271 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. ضمناً این نکته را هم عرض کنم که رأیگیری علنی رأی نیاورد، بنابراین رأی مخفی خواهد بود و این مصوبه مجلس است. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دولت و مجلس موافق هستند. چون چندین نفر اینجا آمدند سؤال کردند، چون پیشنهاد رأی علنی را مطرح کردند رأی نیاورد، رأی مطابق آییننامه مخفی خواهد ماند. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
5
ناطقان جلسه آقایان: یوسف داودی، هادی قوامی، محمدرضا ملکشاهیراد، علیرضا سلیمی و نادر قاضیپور

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعد را بفرمایید، سخنرانان را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! چندتا اعلام وصول داریم.

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای یوسف داودی نماینده محترم سراب.
ـ آقای هادی قوامی نماینده محترم اسفراین.
ـ آقای محمدرضا ملکشاهیراد نماینده محترم خرمآباد و دوره.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان.
ـ آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای یوسف داودی نماینده محترم سراب دعوت میکنیم برای مدت هفت دقیقه در خدمت ایشان باشیم، بفرمایید.

یوسف داودی
نطق 7 دقیقه ای
با سلام بر مردم قهرمان شهرهای سراب، مهربان، دوزدوزان، شربیان و روستاهای شهرستان سراب و عشایر دلاور زادگاهم.
با اعلام همدردی مردم شهرستان سراب با خانوادههای محترم شهدا و مجروحین حادثه تروریستی (31) شهریور اهواز و با قدردانی از سپاه پاسداران و نیروهای مسلح به خاطر پاسخ قاطع و عبرتآمیز به تروریستها آغاز سال تحصیلی را به جمعیت بالای (20) میلیون دانشآموز و دانشجو و معلمین و اساتید زحمتکش کشور تبریک گفته و ضرورت نوسازی و بازسازی مدارس مخروبه و آسیبپذیر در مقابل زلزله، سرما و گرما را تأکید میکنم و از خیرین بخش سلامت و مدرسهساز تشکر مینمایم. روز (14) مهر روز پرافتخار ملی دامپزشکی را به تمام فعالان حرفه دامپزشکی کشور تبریک عرض مینمایم و از دولت و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی میخواهم که به مشکلات دامپزشکان به ویژه اشتغال فارغالتحصیلان تمامی مقاطع تحصیلی دامپزشکی و تأمین حداقل نیاز مالی زندگی آنان رسیدگی و کمک نمایند. هفته نیروی انتظامی را به تمام زحمتکشان دلاور نیروی انتظامی تبریک عرض میکنم.
جناب آقای رئیسجمهور! پروژه استخراج آلومینیوم از میلیاردها تن ذخیره آلومینیوم سراب معروف به نفت آذربایجان از (25) سال قبل کلید خورده و امروز پس از گذشت سالهای متمادی و هدررفت صدها میلیارد تومان از بیتالمال همچنان بلاتکلیف مانده است. این در حالی است که کشورهای دیگر مثل روسیه، کانادا، آمریکا، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و کشورهای اروپایی در کارخانههای آچنسیک، ولخوف، پیکالوا و بسیاری از جاها از همه معادن آلومینیوم کشور خود استفاده میکنند، ولی متأسفانه واردات فلز استراتژیک آلومینیوم از کشورهای بیگانه به ایران همچنان ادامه دارد و میلیاردها دلار ارز از کشور خارج میشود.
جناب آقای رئیسجمهور! چرا اجازه میدهید غارتگران بیتالمال به کشور ما خیانت کنند؟ آنها به خاطر منافع شخصی خودشان نمیگذارند استخراج معادن آلومینیوم کشور انجام بگیرد تا بدین طریق میلیاردها دلار ارز این ملت مظلوم را به تاراج ببرند. به خدا قسم سکوت در برابر این خیانت بزرگ در پیشگاه خداوند و ملت ایران نابخشودنی است. این خواسته به حق و دردآلود ملت قهرمان سراب را به خدمت مقام معظم رهبری میرسانم که مسئولین به دستور شما که فرمودید معادن کشور خودمان را استخراج کنید تا کشور به خودش اتکا کند و وابستگیاش به خارج کمتر شود عمل نمیکنند، بلکه حتی برعکس، تلاش میکنند کشور و صنایع کشور را به کشورهای بیگانه وابستهتر کنند و به جای سرمایهگذاری در معادن آلومینیوم کشور در سراب سرمایهگذاری میلیاردها دلاری را در قاره آفریقا در گینه کوآکری برای استخراج آلومینیوم انجام میدهند و تا به حال میلیونها دلار ارز در این راه از بیتالمال هزینه کردند و برای جوانان کشورهای بیگانه شغل ایجاد میکنند. این خیانت به ملت ایران است و در تاریخ ایران ثبت خواهد شد.
آقای رئیسجمهور! بنده از طرف شما به مردم شهیدپرور سراب در مورد اجرای پروژه آلومینیوم چه بگویم؟ مردم سراب منتظر ساخته شدن کارخانه تولید آلومینیوم هستند. این مردم دیگر از وعدههای دروغین مسئولین واقعاً خسته شدهاند. بالاخره این پروژه غمانگیز کی به پایان میرسد؟
2 ـ اکثر جوانان مظلوم شهرستان سراب بیکارند. در کشور (10) تا (15) میلیون جوان بیکار وجود دارند که عمدتاً فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند. (5/2) میلیون نفر زن سرپرست بیکار خانواده وجود دارد. جوانان به علت بیکاری یا توان ازدواج ندارند و یا در صورت ازدواج (30) درصد ازدواجها منجر به طلاق میشود. از دولت محترم میخواهم در حل این مشکل عظیم اقدام اساسی انجام دهد.
وزیر محترم بهداشت! تشکر به خاطر تکمیل، تجهیز و راهاندازی بیمارستان (225) تختخوابی سراب در یک سال گذشته و درخواست تأمین متخصصین پزشکی مورد نیاز به ویژه متخصصین رادیولوژی و سونوگرافی بیمارستان سراب را دارم. از دستور نصب سی.تی.اسکن پیشرفته و ام.آر.آی پیشرفته در سراب تشکر و قدردانی میکنم.
وزیر محترم راه و شهرسازی! تشکر به خاطر موفقیت چشمگیر شما در توسعه راهآهن کشور به ویژه اختصاص بودجه و اجرایی شدن راهآهن بستانآباد ـ سراب ـ سرعین تا اردبیل. درخواست برگزاری هرچه سریعتر مناقصه دوم راهآهن سراب ـ بستانآباد به طول (20) کیلومتر از سمت سراب به همراه ایستگاه (100) هکتاری راهآهن سراب و آغاز عملیات اجرایی آن را دارم. با توجه به بازگشایی و احداث پلهای راه سراب ـ میانه درخواست آسفالت راه سراب ـ میانه در سال 1398 را دارم. تکمیل بزرگراه سراب ـ بستانآباد، سراب ـ نیر، احداث راه شربیان ـ تیکمهداش، احداث راه مهربان ـ مشکینشهر و احداث راه سراب ـ مشکینشهر درخواست جدی مردم شهرستان سراب است. راه بسیاری از روستاهای سراب نیاز به احداث و بازسازی دارد.
وزیر محترم نیرو! طبق قرارداد منعقده شهرستان سراب با وزارت نیرو (17) توربین بادی تولید برق بایستی در شهرستان سراب نصب شود، خواهشمندم دستور دهید به مفاد قرارداد عمل نمایند.
احداث شبکههای دفع فاضلاب شهر مهربان، شهر دوزدوزان، شهر شربیان درخواست جدی بنده و مردم شهرستان سراب است. دستور اقدام آنها را صادر نمایید.
طبق مصوبه مجلس و قانون، سود و جریمههای دیرکرد وامهای کشاورزی و دامداری باید بخشیده بشود، این درخواست دامداران کل کشور است، ولی علیرغم ابلاغ رئیسجمهور محترم این مصوبه چرا اجرا نمیشود؟ پس کجا است نظام بانکداری بدون ربا؟ نرخ بهرههای بانکی سر به فلک میزند و سود نجومی آنها کمر مردم و صاحبان صنایع و کشاورزان را شکسته است و بسیاری از آنها را نابود و با تعطیلی رو به رو کرده است. کارگران آنها شغل خودشان را از دست دادهاند، به داد آنها برسید. طبق ماده (37) قانون برنامه ششم دولت مکلف است پوشش اجباری بیمه کلیه دامهای کشور را انجام دهد و واکسیناسیون تمام دامهای کشور را با پرداخت یارانه مورد نیاز به انجام برساند. به علت عدم اجرای این قانون سالانه هزاران میلیارد تومان خسارت به دامداران و مرغداران عزیز کشور ما وارد میشود. بازنشستگان عزیز ذخایر ارزشمند کشورند، بسیاری از آنها با مشکلات بسیار شدید اقتصادی رو به رو هستند، از دولت محترم درخواست میکنم به افزایش حقوق و تأمین بیمههای تکمیلی آنها اقدام کند.
از وزیر محترم آموزش و پرورش درخواست تعیین تکلیف و استخدام معلمین حقالتدریس را دارم. در فراز پایانی عرایضم یکبار دیگر مطالبات نجیبانه مردم سراب را از مقامات مسئول و تحقق وعدههایی که خود دادهاند خواهانم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر هادی قوامی نماینده محترم اسفراین دعوت میکنیم، بفرمایید.

هادی قوامی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ای دل حیات ماه محرم حرام شد
آری، حساب عمر در این مه تمام شد
باز از فراق آل نبی آب چشم ما
چونخاک کربلا ز بلا تیره فام شد
آذریاسفراینی
اتاق فرمان لطف کنند اولین اسلاید را نشان بدهند. ببینید! در اسلاید اول همانطور که در جدول (1) مشاهده میشود ترکیب جمعیت دهساله و بیشتر در سن کار در سال 90 ـ 95 بیانگر این است که بیش از (60) درصد جمعیت در سن کار کشور غیرفعال است و حدود (38) درصد فعال هستند که از این جمعیت (38) درصد، (5/12) درصد بیکارند. اگر سه معیار بازده نهایی نیروی کار، ازدحام و غیرتخصصی بودن در مشاغل را هم در نظر بگیرید (70) درصد از این حدود (88) درصد شاغل، دچار بیکاری پنهان هستند.
در واقع بالای (82) درصد جمعیت شاغل و فعال کشور متأسفانه از آن جمعیت (38) درصدی یا بیکاری پنهان یا بیکاری آشکار دارند که در واقع حدود (40) میلیون نفر جمعیت غیرفعال در سال 95 ما داریم که (8) میلیون نفر آن یا (22) درصد آن را جوانان تشکیل میدهند. (14) درصد از اینها را هم باز فارغالتحصیلان آموزش عالی نشان میدهند که متأسفانه بیانگر این است که حتماً ما باید تلاش و کوشش بکنیم تا وضعیت جمعیت فعال کشور را امید بدهیم و شرایط کشور را به گونهای مثبت بکنیم تا جمعیتی که در سن کار هست انگیزه و امید برای تلاش و کوشش را داشته باشد که اینطور بار تکفل بسیار سنگین میشود و در واقع بخش زیادی از این جمعیت مصرفکننده است. جالب است بدانید که از این جمعیت غیرفعال کشور که عدد بالایی را تشکیل میدهد و (40) میلیون نفر است اسلاید بعد را اگر نشان بدهند (74) درصد آن در نقاط شهری ساکن هست. یعنی در واقع اینها مصرفکننده صرف هستند.
براساس نمودار (1) که صفحه (4) اسلاید را اگر بیاورند مهمترین مشکلات کسب و کار براساس گزارش رقابتپذیری در سال 2018 عبارتند از: دسترسی به منابع، ناکارآمدی بوروکراسی اداری، بیثباتی سیاسی، عرضه ناکافی زیرساخت، تورم، فساد، مقررات سختگیرانه نیروی کار، مقررات ارز خارجی، نرخهای مالیات و ضعف اخلاق کاری در نیروی کار ملی که این هم در واقع نشان میدهد اگر ما بخواهیم شرایط را برای آن جمعیت غیرفعال فراهم کنیم حتماً باید این شرایط بازار کار را مناسب بکنیم تا مشکلاتی که در فضای کسب و کار هست کم بشود تا امید به تلاش، کوشش و فعالیت زیاد بشود.
صفحه (6) اسلایدها جدول (3) را بیاورند، باز وضعیت نقدینگی کشور را نشان میدهد، نشان میدهد که در سال 97 متأسفانه (23) درصد نسبت به سال 96 ما رشد نقدینگی داریم و تا پایان سال، نقدینگی کشور از مرز (1) میلیون و (900) هزار میلیارد تومان خواهد گذشت که به این دقت بکنیم، این نقدینگی را هم در این ماههای اخیر وسیلهای کردند برای افزایش نرخ ارز. میگویند چون یکی از دلایل افزایش نرخ ارز این است که نقدینگی بالا است، در حالی که دقت بکنید ما به تله افزایش نقدینگی و نرخ ارز نباید گرفتار بشویم. حتماً باید تلاش کنیم این نقدینگی کانالیزه بشود به سمت تولید برود، آن موانع فضای کسب و کار را از سر و روی تولیدکنندگان برداریم و تولید در کشور پر زحمت نشود.
امروز متأسفانه تولید در کشور پر زحمت است و باعث میشود این نقدینگی کانالیزه بشود به بخشهایی برود که حالا شما اگر مهمترین دلیل تحولات اخیر اقتصاد ایران را در سال 97 بررسی بکنید که یک نموداری هست که در صفحه (8) از این اسلاید را اگر بیاورید، هست اینجا به خوبی نشان میدهد که عوامل زمینهای و عاملی مثل خروج از برجام در این وضعیت کشور متأسفانه نقش داشته که حتماً ما باید تلاش بکنیم آن عوامل زمینهای که الان در اسلاید هم شما مشاهده میکنید، چون فرصت کم است من نمیتوانم تکتک اینها را برای شما بیان بکنم، برای همین در قالب اسلاید من برای شما نشان دادم. تلاش بکنیم این عوامل زمینهساز را محدود و کم بکنیم که این منجر به افزایش تورم و نرخ ارز و قیمت خودرو و مسکن و اینها نشود.
یک تصویری در اسلاید (9) هست این را بیاورید، انتظار ما از این نفت چه بوده؟ تصور عمومی ما از این نفت این بود که درآمد دولت زیاد بشود، زیرساختهای اقتصادی شکل پیدا بکند، صنایع مرتبط گسترش پیدا بکنند، تکنولوژی و اشتغال افزایش پیدا بکند و کاهش فقر را داشته باشیم و رشد اقتصادی همانطور که در اسلاید میبینید هدف نهایی این است که رشد اقتصادی اتفاق بیفتد.
اسلاید بعد را اگر بیاورند یک مطالعهای در سال 1960 تا 1990 انجام شده، متأسفانه کشورهایی که درجه وابستگی آنها مثل ما (ایران) به منابع طبیعی زیاد بوده نرخ رشد اقتصادی آنها رابطه منفی با این وابستگی به این منابع دارد، یعنی این منابع به شکل موهبت، نتوانسته برای کشور ما باعث افزایش رشد اقتصادی و رفاه بشود. این حتماً بلای منابع شده، این طلای سیاه تبدیل به بلای منابع شده. ما چگونه میتوانیم این بلای منابع را انجام بدهیم، که این نقدینگی سرگردان کانالیزه به سمت تولید بشود این است که اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران انجام بدهیم. تا این اصلاحات ساختاری انجام نشود با دورهای باطل و دورهای تسلسل افزایش نرخ ارز، افزایش نقدینگی و افزایش نرخ ارز و تضعیف ارزش پول ره به ناکجاآباد میبریم، ره به آبادیها نخواهیم برد و بالاخره حتماً اصلاحات اقتصادی هم هزینه دارد، هزینه آن را بنده نماینده باید بپردازم، دولت باید بپردازد، ما باید فدای منافع نظام بشویم، نه اینکه منافع و آن اولویتهای اساسی نظام را فدای این بکنیم که من حتماً دور بعد نماینده بشوم یا دولت محترم دور بعد حتماً انتخاب بشود. این راه به ناکجا آباد است، ما در (40) سال اخیر نتوانستیم با این دورهای تسلسل مسیر اصلاحات ساختاری را در اقتصاد ایران درست بکنیم.
لذا همانطور که شما در نمودار مشاهده میکنید این رابطه متأسفانه برعکس است. پس رشد نیافتگی اقتصاد را در اسلاید (11) ببینید سیاه است، یعنی ما بلای طبیعت درست کردیم. این بلا حتماً در بودجه باید نفت را برای جاری نپردازیم، یارانهها را به این صورت پرداخت نکنیم، اصلاحاتی در بحثهای رانت منابع طبیعی را الان دیدید، ما به پتروشیمیها و فولادها میدهیم که اینها ارز حاصل از این را الان به بانک مرکزی بیاورند بدهند که گرفتاریهای مملکت حل بشود، (رنجبرزاده ـ آقای قوامی! جمعبندی بفرمایید) متأسفانه انجام نمیشود. لذا اگر اصلاحات ساختاری انجام بشود ما این مشکلات را نداریم.
در پایان من دو، سه نکته را راجع به حوزه انتخابیه عرض بکنم. البته ما دولت توزیعی و تولیدی داریم که دولت تولیدی متأسفانه الان وجود ندارد. درخصوص حوزه انتخابیه چون وزیر محترم نیرو هم اینجا حضور دارند اگر نگاه بکنند اسلاید صفحه (13) نشان میدهد تنش آبی در خراسانشمالی خیلی زیاد است، (272) روستا از حدود (700) روستا دارای تنش آبی هستند که سهم اسفراین (77) روستا است. (100) لیتر بر ثانیه آب شرب را ما مشکل داریم، جناب آقای جانباز، جناب آقای وزیر! مشکلات روستاها در تأمین آب شرب نیاز به (21) میلیارد ریال اعتبار دارد. از وزیر نیرو درخواست تأمین آن را در بودجه 97 دارم، پروژههای عمرانی شهرستان مثل بقیه کشور (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شده) به دنبال تغییرات قیمت با مشکلات تأمین مالی مواجه شدند و اینها شدند که فشار تورمی به کارگران، معلمان، کارمندان، ثابت درآمدها زیاد شده، حتماً باید برنامهریزی درست انجام بدهیم.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر قوامی نماینده محترم اسفراین ممنونم، از جناب آقای محمدرضا ملکشاهیراد نماینده محترم خرمآباد و دوره دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمدرضا ملکشاهی راد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح طیبه شهدای اسلام، شهدای مدافع حرم و روح مطهر امام راحل و با آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت برای رهبر معظم انقلاب اسلامی و با عرض ارادت به محضر شریف ملت شهیدپرور ایران اسلامی به خصوص مردم شریف و انقلابی و ولایتمدار استان لرستان و بالاخص مردم شهیدپرور حوزه انتخابیهام خرمآباد، چگینی و مناطق تابعه.
لازم است در ابتدا از فرمایشات راهگشا و دشمنستیز مقام معظم رهبری در همایش اقتدار عاشورایی بسیجیان در ورزشگاه (100) هزار نفری آزادی که بهحق دشمنان دیوصفت را مأیوس کرد و موجب شادمانی ملتهای مسلمان ایران و منطقه شد، تشکر و قدردانی کنم.
حادثه ناجوانمردانه تروریستی اهواز خشم مردم انقلابی بر علیه تکفیریها و ایادی آمریکا، اسرائیل و آلسعود را برانگیخت و پاسخ قاطع پاسداران اسلام در به هلاکت رساندن عاملان این حادثه تروریستی مرهمی بر دل داغدیده مردم انقلابی و ولایتمدار ایران شد. افتخار ما امنیت پایدار کشور در میان منطقهای است که دشمنان با کینه عمیق آن را به جولانگاه آتش و توطئه و خونریزی تبدیل کردهاند. این امنیت حاصل رشادت و شهادت شهدایی است که خون مقدسشان ضامن بقای این کشور و انقلاب شده است. بر همین اساس قصور امنیتی به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست. امنیت و خاک کشور عزیزمان خط قرمز ماست و مجاهدت مثالزدنی پاسداران اسلام، سربازان گمنام امام زمان، مرزبانان ارتش و نیروی انتظامی نباید هرگز خدشهدار شود.
نمایندگان محترم! جایگاه نمایندگی و تریبونی که به واسطه اعتماد مردم در اختیار ما قرار گرفته بسیار مقدس است و اگر در این میدان جز برای احقاق حقوق مردم مسلمان و شهیدپرور ایران سخنی بگوییم و عمل نماییم دنیا و آخرتمان را تباه کردهایم. بر همین اساس به صراحت میگویم مردم از بازیهای اقتصادی دولت به ستوه آمدهاند. آشفتهبازار طلا و ارز از یک سو و عدم ارائه برنامه اقتصادی مشخص دولت از سوی دیگر شرایط کابوسواری برای مردم رقم زده و موجی از بیثباتی و بیاعتمادی را در میان اقشار مردم رقم زده است.
جناب آقای رئیسجمهور! شأن و منزلت این مردم بسیار بالاتر از آن است که به واسطه سردرگمی تیم اقتصادی دولت حتی از تأمین مایحتاج اولیه زندگی خود احساس خطر کنند و ناگزیر به احتکار خانگی اقلامی همچون رب گوجهفرنگی شوند. اقدامات اینچنینی پیش از آنکه شایسته سرزنش مردم باشد، باید موجب خجالتزدگی دولتمردان و ما نمایندگان مردم شود. چرا در این جنگ اقتصادی مردم را سپر بلا کردهاید؟ سرمایه و زندگی مردم که نباید بازیچه آزمون و خطای شما شود.
جناب آقای رئیسجمهور! به واقع همه ما به یقین رسیدهایم که سهم دلالان و مفسدان اقتصادی داخلی بسیار بیشتر از تحریمها و فشارهای خارجی در به وجود آمدن این شرایط است. اما وای بر ما که تیم اقتصادی دولت گویی توان زمینگیر کردن این شیاطین داخلی را ندارند. البته ما نباید اقدامات انقلابی قوه قضائیه در مبارزه جدی با مفسدین اقتصادی را نادیده بگیریم.
جناب رئیسجمهور محترم! از شما تقاضا میکنم با صداقت و صراحت نسخه اقتصادی خود را برای مقابله با این آشفتهبازار اقتصادی تشریح کنید. این ملت شریف و نجیب همواره همراه و همگام با انقلاب و دولت بودهاند و بیشک امروز نیز تا رسیدن به شرایط مطلوب یاور شما در تصمیمات درست دولت خواهند بود.
اما جناب آقای رئیسجمهور! با وجود دغدغههای شما در این روزهای پرتنش اقتصادی امیدوارم هنوز نام لرستان در خاطر مبارکتان مانده باشد. وعدههای شما برای توسعه این استان به کجا ختم شد؟ از وزرای محترم بپرسید چند درصد از آن همه مصوبه رنگارنگ برای توسعه لرستان محقق شد؟ محصول پایلوت اقتصاد مقاومتی شدن لرستان با آن همه هیاهو و همایشهای پرهزینه تبلیغاتی چه بود؟ پروژههای عمرانی بر زمین مانده این دیار چه زمانی تأمین اعتبار میشود؟ لجاجت وزارت نیرو بر سر تخصیص آب این استان چه زمانی باید به پایان رسد؟ آیا نرخ بیکاری و وضعیت اشتغال جوانان تحصیلکرده این استان به اطلاع شما رسانده شده است؟
جناب آقای رئیسجمهور! لرستان با مصوبات کاغذی و قدمهای لرزان و فرسایشی هر روز محرومتر از دیروز میشود. این استان به جای پایلوت اقتصاد مقاومتی شدن نیازمند جهاد اقتصادی است. صدای من را به نمایندگی از تمام مردمی میشنوید که اصرار دارند دولت باید در سریعترین زمان ممکن سهم لرستان را از توسعه بپردازد. امیدوارم از این پس دولتمردان جلسات و کارگروههایشان را در تهران برگزار نمایند و با دست پر به استان ما وارد شوند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای ملکشاهیراد به خاطر رعایت وقت. از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای علیرضا سلیمی نماینده محترم محلات و دلیجان دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله و الصلاه علی رسول الله و علی آله آلالله»
برادران ارجمند، خواهران گرانقدر، جناب آقای رئیس! آییننامه مجلس برای اجرا است. براساس همین آییننامه اخطار و تذکر بر ادامه مذاکرات مقدم است. سؤال این است؛ چرا امروز اجازه نفرمودید که برخی از دوستان که اخطار و اصرار داشتند، اخطار و تذکر خود را بدهند. آقای رئیس! براساس اصل (158)، تهیه لوایح قضائی بر عهده قوه قضائیه است. یک بام و دو هوا نمیشود. لایحه قاچاق کالا و ارز بر همین اساس از دستور خارج شد، آیا به ماده (12) همین کنوانسیون امروز توجه نفرمودید؟ براساس این ماده ماهیت این لایحه قضائی است. براساس اصل (152) سیاست خارجی جمهوری اسلامی باید بر حسب نفی هر گونه سلطهپذیری و سلطهجویی و استقلال همهجانبه باشد. آقای دکتر! سال 95 مسئول ارجمندی که تعهداتی را داد بر چه اساس این تعهدات را داد؟ چرا با مجلس مشورت نکردند؟ چرا ما براساس توصیه بعضی از سازمانها برخی از اقدامات خود را سامان میدادیم؟ براساس اصل (77) عهدنامهها، مقاولهنامهها و قراردادها باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد. ماده (18) این کنوانسیون را یک بار مرور کنید، اختیار را در برخی از موارد به دیگران دادهایم. باید حتماً در این راستا تمهید لازم صورت بپذیرد.
براساس اصول (2) و (3) نفی سلطهپذیری تأکید شده، در این لایحه یک اعلامیه تفسیری آمده، همه میدانیم اعلامیه تفسیری الزام حقوقی ندارد. هفت حق شرط توسط کمیسیون محترم امنیت ملی اضافه شده، شبهه و سؤالی که وجود داشت و ای کاش پاسخ داده میشد، آیا ما در اعلام این حق تحفظ مبسوطالید هستیم؟ ماده (19) کنوانسیون وین که مادر کنوانسیونها است حق شرط را بر نمیتابد.
از دولت محترم تشکر میکنیم، از کسانی که تمهید کردند قیمت ارز کاهش پیدا کرد، قیمت ارز تا اندازهای سیر نزولی پیدا کرده، اما برخی از سخنان واقعاً نگرانکننده است. آقایان میفرمایند قیمت ارز مثلاً در حدود (8000)، (9000) یا (10) هزار تومان. اگر قیمت ارز (10) هزار تومان هم باشد باز معنای آن افزایش حدود (300) درصدی قیمت ارز است. یعنی سرمایه مردم باز یکسوم کاهش پیدا کرده است. باید اندیشه کرد و ثروت مردم را به آنها برگردانیم.
آقای رئیس! بودجه را برای اقدام و عمل مینویسند، نه برای درج در کتابنامه. معاونت اجرایی ریاست جمهوری در بودجه سال 97 ردیف خاص دارد، من از شما نمایندگان ارجمند سؤال میکنم، چه کسی هماکنون معاون اجرایی ریاست جمهوری است؟ چه کسی در این عرصه باید امور را سامان بدهد؟ آیا این نقص نیست؟ عمده مبادلات ما، همین امروز آقای وزیر محترم خارجه آقای ظریف همینجا فرمودند عمده مبادلات تجاری ما با کشورهای چین و هند است. از آقای وزیر سؤال میکنم، آقای وزیر! چرا هماکنون ما در این دو کشور سفیر نداریم؟
آقای نتانیاهو! به ملت ایران توهین کردید، گویا گریه سربازان خود و تصمیمگیرندگان ارکان نظامی خود در نبردهای گذشته را فراموش کردهاید؟ منتظر نبردهای سهمگین باش! عزت و اقتدار و شکستناپذیری ملت ما امروز بیش از گذشته در منظر جهانیان جلوه نموده، ما امروز قدرت پاسخ متقابل در هر زمان و هر مکان را داریم. ما امروز توان به چالش کشیدن توطئههای رنگارنگ دشمن را داریم. ما امروز خیل جوانان برومند انقلابی را که در عرصههای مختلف خوش درخشیدند به عنوان سرمایه خود داریم. ملت ما بنبست ندارد، باید انقلابی عمل کرد.
دولت محترم! به داد صنایع و معادن حوزه انتخابیه برسید. قیمت قیر پرواز کرده، صنعت ایزوگام با مشکل مواجه است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا، وقت شما تمام شد) بسیاری از ملزومات کارگاههای تولیدی سنگ و معادن و سایر کارگاههای ما امروز در دسترس نیستند. اجازه ندهید این کارگاهها تعطیل شود. ضمن حمایت از بسته حمایتی، انتظار است هر چه سریعتر حقوق کارگران معادن و سایر اقشار آسیبپذیر (نایبرئیس ـ حاجآقا! بقیه را به رسانهها بدهید) جبران شود. امام فرمود: «اگر از مستضعفان غفلت کنید در آتش دوزخ الهی خواهید سوخت». هشدار به این آتش نسوزیم.
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه دعوت میکنیم، در خدمت شما هستیم.

نادر قاضی پور
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به شهدا، امام شهدا، رهبر فرزانه مقتدر، نیروهای مسلح، مدافعین حرم. حضرت امام (رحمهاللهعلیه) فرمود: «محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است».
ملت شریف ایران! امروز روز سیاه مجلس شورای اسلامی بود، امروز برای مجلس روز مهمی بود، از ساعت (6) صبح جلسه غیر علنی برای FATF تشکیل شد، مسئولین محترم نظامی ضررهای بسیار خطرناک این لایحه را بیان فرمودند، ولی دولتیها برعکس آنها صحبت کردند و اصرار بر تأیید FATF نمودند. نهایتاً عهدنامه ننگینی مانند پاریس، گلستان و ترکمانچای دوم در مجلس متأسفانه تصویب شد. «مرگ بر آمریکا». ملت! (120) رأی منفی داشت.
ملت شریف ایران اسلامی! اقتدار نظام امروز پس از حضور امت در صحنه و اقتدار رهبری، قدرت نیروهای مسلح ماست. عملیاتهای موفق برونمرزی ما و موشکباران دشمنان کشور نشان وحدت نیروهای اطلاعاتی، امنیتی، نظامی، انتظامی و مرزبانی است. لذا بدینوسیله از فرمانده محترم قرارگاه مرکزی حمزه سیدالشهدا، سپاه شهدا و انتظامی استان، مرزبانی استان، مدیرکل محترم اطلاعات استان آذربایجانغربی کمال تشکر را داریم که امسال شبانهروز زحمت کشیدند، تمام تیمهای تروریستی اعزامی از اقلیم شمال عراق را قبل از ورود به خاک مقدس جمهوری اسلامی منهدم کردند.
اما مسائل؛ «اورمی گلینین حال و احوال خوش دیله»، وضعیت دریاچه ارومیه اسفبار است. راهآهن ارومیه به مراغه افتتاح نشد، جادههای استان آذربایجان غریب قتلگاه است. بازماندگان از تحصیل مشکل اصلی کشور است. دختران و پسران بین شش سال و (18) سال به علت فقر و عدم برنامهریزی دولت از تحصیل بازماندند و به خیل بیسوادان اضافه شدند. افزایش حقوق حقه بازنشستگان لشکری و کشوری و تأمیناجتماعی و سایر صندوقها با این اوضاع بد اقتصادی باید انجام یابد.
دولت محترم! امروز همه حقوقبگیران لشکری و کشوری به خصوص نیروهای نظامی و انتظامی، مرزبانی و آموزش و پرورش زیر فقر رفتهاند. این ننگ است. دولت! به داد معیشت مردم، کارگران، کشاورزان و کارمندان نیروهای مسلح مقتدر برسید. اگر نرسید، خودتان لطمه میبینید.
دولت! جلوی افزایش بیرویه قیمتهای ارزاق عمومی به خصوص داروها و لوازم پزشکی را بگیرید. وزارت بهداشت میگوید (98) درصد دارو تولید داخل است. پس چرا برای (2) درصد داروی وارداتی (97) درصد ارز اختصاص مییابد؟ داروها را کدام شرکت از کدام کشور و کدام داروها وارد میشود منتشر نمایید.
آقای عسگری ریاست صدا و سیما! به استناد اصول (15) و (19) قانون اساسی خونبهای شهدا، جمعیت (40) میلیونی ترک ایران اسلامی نیاز به یک شبکه سراسری (24) ساعته تلویزیون دارند. چرا به نصف جمعیت کشور اهمیت قائل نیستید؟
آقای صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی! به (40) میلیون ترک مجوز یک روزنامه سراسری به زبان ترکی صادر نمایید تا (40) میلیون ترک ایرانی صاحب تلویزیون و روزنامه شوند. یاشاسین آذربایجان ایران اسلامی.
تذکر به وزیر دادگستری؛ کاهش تعداد زندانیان، متأسفانه بیش از ظرفیت زندانیان در زندان زندانی دارد. دولت هزینه غذا و داروی زندانیان را (100) درصد اختصاص دهد.
آقای وزیر کشور! چرا چند ماه است تعدادی از کارگران و کارمندان برخی از شهرداریهای کشور حقوق و مزایای خود را دریافت نکردهاند؟ چرا تدبیر و راهحل لازم برای پرداخت مطالبه بهحق آنها اقدام نمیشود؟ مگر نمیدانید حقوق کارگران دیون ممتازی است؟ زنده باد کارگران زحمتکش شهرداریها.
آقای وزیر کشور! چرا مشکل (136) هزار سهامدار پدیده شاندیز را حل نمیکنید؟ حق و حقوق وزارتهای نیرو، جهاد، راه و شهرسازی و کشور را از مال مردم سهامداران (136) هزار نفری پرداخت کردید، ولی حقوق سهامداران را پرداخت نکردید. علت امر چیست؟ به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، یاشاسین آذربایجان.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون آقای قاضیپور.
6
طرح سؤال آقای حبیباله دهمرده نماینده زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز از آقای رضا اردکانیان وزیر نیرو

مسعود پزشکیان
بفرمایید سؤال را مطرح کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال جناب آقای دکتر دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز از وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان مطرح است. از جناب آقای تربتینژاد سخنگوی محترم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای تربتینژاد! به مدت پنج دقیقه در خدمتتان هستیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای تربتینژاد! اگر کمتر هم باشد بهتر است، گزارش را بخوانید کافی است.

نورمحمد تربتی نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت همکاران ارجمند و میهمانان گرامی.
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم، با احترام بازگشت به نامه شماره (105642/593) مورخ 2/12/1396 گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درخصوص سؤال ملی جناب آقای دکتر حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون از جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ـ علی اکبری
گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی
خلاصه سؤال:
وزارت نیرو در رابطه با تبخیر و رسوبگذاری سدهای ایران چه اقدام مؤثری انجام داده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی سؤال فوق در جلسه رسمی روز سهشنبه مورخ 21/1/1397 کمیسیون با حضور اکثریت نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سؤالکننده از پاسخهای ارائهشده وزیر، کمیسیون قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون جناب آقای تربتینژاد. از وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. آقای دکتر! شما (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید. در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از میهمانان عزیز جبهه پیشرو عربی هم تشکر میکنیم که در جلسه حضور دارند، از حضور ارزشمند شما عزیزان سپاسگزاریم.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت نمایندگان محترم، هیأترئیسه محترم و تشکر از سؤالکننده محترم بابت طرح این سؤال که مسأله مهمی است و بابت فرصتی که برای اینجانب فراهم شد. واقعیت اینکه اوایل شهریورماه بود که بنده درخواستی را خدمت هیأترئیسه محترم فرستادم و منتظر هستم که انشاءالله فرصتی فراهم شود با توجه به تابستان خاصی که صنعت آب و برق پشت سر گذاشت، طبق وعده گزارشی را خدمت نمایندگان محترم در صحن عرض کنم. منتها از این فرصت به قدر کمتر از یک دقیقه استفاده کنم و اشاره کنم در سال آبی گذشته که ما به طور متوسط حدود (31) درصد بارش کمتری داشتیم و این موجب شد که حدود (340) شهر ما با (34) میلیون جمعیت و (6700) روستای ما با جمعیتی بیش از (2) میلیون و (250) هزار نفر تحت تنش باشند و اثر این کمبارشی موجب کاهش (4500) مگاوات ظرفیت توان تولید برق بود و حدود (50) درصد انرژی کشور کاهش پیدا کرد، بحمدالله با مجموعه فعالیتهایی که صورت گرفت و برنامهریزیهایی که شد، همکاریهایی که در سطح دولت، مجلس و سایر قوا انجام شد، در سطح استانها همه مدیران به ویژه استانداران محترم و بالاتر از همه اینها صبوری و بردباری مردم عزیز، بحمدالله هرچند بیمشکل نبودیم، ولی در حالی که فقط در تهران (43) روز تابستان ما بیش از روزهای مشابه در سال گذشتهاش از دمای بالاتر برخوردار بود، بحمدالله این ایام به نحو مناسبی مدیریت شد و خوشبختانه هوسهایی که قبل از آن به سبب این مشکل پیشبینیشده در سر پرورانده شده بود، عملیاتی نشد. از این بابت وظیفه دارم از همه نمایندگان محترم بابت پشتیبانیها و همکاریهایی که در سطح حوزههای انتخابیه داشتند تشکر کنم.
اما سؤال جناب آقای دکتر دهمرده نماینده محترم که همواره به دلیل توجهشان به مسائل خاص آب در سطح ملی جلساتی را با هم داشتیم، از توجه ایشان استفاده کردیم، موضوعات را به درستی طرح و دنبال کردند، درخصوص تبخیر و رسوب در مخازن طبیعی و مخازن مصنوعی، یعنی مخازن سدها در سطح کشور است. من ابتدا توجه نمایندگان محترم را به چند آمار در این زمینه جلب کنم. ما در سطح جهان سالانه (60) درصد بارش متوسط را به صورت تبخیر از دست میدهیم. گاهی اشتباه میشود که این بارش با منابع آب در دسترس و روان آبها جایگزین میشود. ما در ایران به دلیل شرایط اقلیمی، در حالی که در دنیا (60) درصد بارش تبخیر میشود، در ایران این نسبت را اندکی بیش از (70) درصد داریم.
اما آنچه که موضوع مهمی است و موضوع سؤال، تبخیر از سطح مخازن سدها و دریاچههای مصنوعی است. این نسبت در دنیا به طور متوسط (5) درصد و در ایران حدود (6) درصد است. در حالی که نسبت، نسبت بالاتری از سطح جهانی به میزان زیاد نیست، اما در بعضی از مخازن ما با توجه به حجم کم منابع ورودی، هندسه مخزن و شرایط اقلیمی منطقه موضوع بااهمیتی است که از جمله آن به چاهنیمهها میشود اشاره کرد. شما موقعیت چاهنیمهها را روی مانیتور مشاهده بفرمایید میبینید که جهت وزش باد غالب به نحوی است که نقش مؤثری برای تبخیر به ویژه از سطح چاهنیمه چهارم دارد. دمای بالا، رطوبت پایین و هندسه خود مخزن حاکی از این است که ما تبخیر قابل ملاحظهای از این مخازن نسبت به سایر مخازن در سطح کشور داریم. کل پهنههای آبی ما حدود (200) هزار هکتار است و حجم مخازن (50) میلیارد متر مکعب و در پنج سال اخیر به طور متوسط تبخیر ما حدود (2) میلیارد بوده است. اما سطح چاهنیمهها فقط حدود (5/7) درصد سطح مخازن آبی در سطح کشور است. حجم آن فقط (3) درصد، اما تبخیر آن حدود (17) درصد است و همانطور که عرض کردم دلیل اصلی آن بالا بودن دما، رطوبت کم، شدت و تداوم باد، شدت تابش خورشید است. روشهای مختلفی در دنیا برای کاهش تبخیر از سطح پهنههای آبی وجود دارد که عمدتاً معطوف به سدهای کوچک است. اگر من بخواهم فقط نام ببرم، استفاده از پنلهای خورشیدی، استفاده از گویهای لاستیکی، روشهای شیمیایی، روشهای بیولوژیکی و مدیریت مخزن است. ما در ایران این روشها را در مقیاس کوچک شروع کردیم. مؤسسه تحقیقات آب دارد آزمایشاتی را انجام میدهد، اما خلاصه آن با مقایسهای که کردیم و مطالعهای که روی این تکنیکها در سایر نقاط دنیا انجام گرفته حاکی از این است که برای ما بهترین شیوه و روش مدیریت مخزن است و ما با کمک مدیریت مخزن میتوانیم به عنوان مثال در مورد چاهنیمهها فعالیت خوبی را در جهت کاهش تبخیر داشته باشیم. به همین دلیل است که دستورالعمل مدیریت بهرهبرداری در سناریوهای مختلف را تهیه کردیم، ایجاد دریچه بین مخازن چاهنیمههای (1) و (3) و همینطور ایجاد ایستگاه پمپاژ برای استفاده از حجم مرده در چاهنیمه (4) جزء برنامههای ما است و ایجاد کمربند سبز در شمال چاهنیمه (4) که مورد تأکید آقای دکتر دهمرده هم بوده است. در حال حاضر (130) هکتار آن جزء برنامه است که حدود (60) هکتار اجرا شده و (70) هکتار باقیمانده در دست اقدام است، ولی درصدد هستیم که به دلایل مختلف این پروژه را انشاءالله وسعت بدهیم و از ناحیه سازمان برنامه و بودجه از این حیث کمک شویم.
پس به طور خلاصه عرض کنم درخصوص مسأله تبخیر در حالی که در نرم جهانی شرایط ما شرایط تقریباً متعادلی است، چون اکثر سدهای ساختهشده در مناطق کوهستانی هستند، در مناطق کوهستانی میزان تبخیر حدوداً بین (2000) تا (2400) میلیمتر در سال است، اما اختصاصاً در منطقه سیستان این گودالهای طبیعی به دلیل شرایطی که در آن قرار گرفتند و انتخاب ما نبوده که این گودالها اینجا باشند، در جایی قرار گرفتند که میزان تبخیر حدود (4500) میلیمتر در سال است. مهم این است که این موضوع مورد توجه است و پیگیریهای جناب آقای دکتر دهمرده هم از این حیث حائز اهمیت است. (رنجبرزاده ـ حدود 9 دقیقه از وقتتان استفاده کردید).
درخصوص رسوب هم من اشاره کنم، عمده انتخاب جایگاه سدها براساس تلهاندازی برای رسوبات است. به گونهای انتخاب میشود که در طول زمان بیشتری آن میزان رسوب جمعآوری شود و تحت عنوان حجم مرده به حساب میآید. عمر مفید سد زمانی است که حجم قابل توجهی از سد از رسوب پر میشود. یعنی رسوبگذاری سدها یک پدیده ناگزیر است. در دنیا بین (5/0) تا (1) درصد در سال حجم مخازن را رسوب میگیرد، این نسبت اروپا به دلیل سبز بودنش (2/0) درصد است، در خاورمیانه (5/1) درصد، در چین (3/2) درصد و در ایران حدود (76/0) درصد. یعنی ما از حیث رسوبگذاری سدها هم در شرایط نسبتاً متعادلی قرار داریم. (رنجبرزاده ـ آقای دکتر! پنج دقیقه از وقتتان باقی مانده) من توضیحات تکمیلیام را با اجازه هیأترئیسه محترم برای نوبت دوم قرار میدهم، خیلی متشکرم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون آقای وزیر. جناب آقای دهمرده! در خدمت شما هستیم، (15) دقیقه در دو نوبت فرصت دارید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
همه مناسبتها را گرامی و تقدیر و تشکر از همه و خوشآمد و خیرمقدم خدمت جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو.
از حمله مقتدرانه موشکی سپاه به محل داعش تشکر و از فرمایشات ولی امر مسلمین جهان حضرت آیتالله العظمی الامام خامنهای (حضار صلوات فرستادند) ولی امر مسلمین جهان در جمع (100) هزار نفری بسیجیان در استادیوم آزادی که در ابعاد مختلف پیامهای بسیار روشن برای داخل و خارج و امید و انرژی فراوان برای دوستان و یأس و ناامیدی برای دشمنان به همراه داشت، حقیقتاً بایستی تقدیر و تشکر ویژه نمود.
جناب آقای رئیس، همکاران گرامی، وزیر محترم! همانطور که مستحضرید یکی از ابرچالشهای امروز جهان، کشور و به ویژه سیستان آب است و چون در سرزمین خشکی به سر میبرند شاهد خیلی از ماجراهای غمانگیز و دلخراش بوده، بنابراین نسبت به آن فوقالعاده حساس و انگیزه داشته و پیوسته تلاش نموده تا راهحلهای علمی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت پیدا نمایند. در ایران سوای مشکلات ریز و درشت، دو مشکل اساسی و جدی یعنی تبخیر و رسوبگذاری سدها و مخازن آبگیری را تهدید میکند و متأسفانه وزارت نیرو تاکنون نه چندان که در این زمینه اقدام مقتضی به عمل نیاورده، بلکه تأسفبارتر آنکه علیرغم تذکرات فراوان دلسوزانه و کارشناسی، بعضاً با ایجاد سازههای غیرعلمی در جهت عکس حرکت نموده و پر شدن بعضی از مخازن حیاتی را تشدید مینماید. برای روشن شدن این موضوع از ضربالمثل معروف «مشت نمونه خروار» کمک گرفته و فقط به مسائل زیر اکتفا میشود:
جناب آقای وزیر! حتماً اطلاع دارید که از مخازن چاهنیمههای سیستان سالانه قریب به (300) میلیون مترمکعب تبخیر و میلیونها مترمکعب رسوب صورت میگیرد. به عبارت دیگر این حجم تبخیر بیش از یکسوم حقآبه ایران و افغانستان و بیش از ده برابر مقدار آبی است که سالانه توسط لوله از زابل به زاهدان منتقل میشود که در اثر آن این همه چالش و حساسیت در منطقه وجود دارد.
جناب آقای وزیر! سؤال من این است، وزارت نیرو در چاهنیمههای سیستان که (40) سال از عمر آنها میگذرد جهت جلوگیری از پر شدن و تبخیر چه طرح و برنامهای دارد و در صورت پر شدن که با این روند کاملاً طبیعی است چه مخازن جایگزینی برای آن پیشبینی فرمودهاید؟ آقای وزیر! نیک میدانید که اگر قرار باشد با خاکبرداری مخازن چاهنیمه را ایجاد کنیم، طبق برآورد کارشناسی با (100) کمپرسی حداقل (900) سال طول میکشد، یعنی کار غیرممکن. بنابراین بایستی پیشگیری کنیم که پر نشود، نه آنکه بعداً خاکبرداری کنید. شبیه کاری که در زمان مسئولیت اینجانب در دانشگاه در (6000) هکتار صورت گرفته که مورد بازدید مسئولان مقام معظم رهبری، رؤسای جمهور، وزرا و دیگر مسئولان که مختصری از فرمایشات آنها در کتابی چاپ شده است.
در سفر تاریخی مقام معظم رهبری به استان سیستان و بلوچستان تنها مکانی که مورد بازدید معظمله قرار گرفت همین مجتمع (6000) هکتاری بود که مطالب بسیار ارزشمندی در ابعاد مختلف داشتند که به صورت اختصار به قسمتی از فرمایشات ایشان اشاره میشود. حضرت آقا فرمودند: «آقایان کارهای خوبی در زمینه تحقیقات، تغییر الگوی کشت و فضای سبز انجام دادهاند که اگر این فعالیتها نبود چاهنیمهها پر میشد و ما که امکانات لایروبی نداریم. علاوه بر اینها اینجا یک نقطه استراتژیک کشور جمهوری اسلامی ایران است، همه موظفند کمک کنند».
جناب آقای دکتر اردکانیان! اطلاع دارید که همکاران شما از روشهای مختلف تخریب مجتمع را دنبال میکنند، در واقع خواسته یا ناخواسته در مسیر تشدید پر شدن این مخازن حیاتی گام برمیدارند. یا در سفر اخیر جنابعالی به منطقه که جای تشکر دارد زمین شمالی چاهنیمه (4) که در مسیر حرکت ماسهبادیها قرار دارند به منظور جلوگیری از فرسایش و پر شدن آن جهت ایجاد نوار سبز قبلاً خریداری شده بود، پس از چندین سال همچنان رها شده و شما در جمع قول دادید که درختکاری آن صورت گیرد. علیرغم پیگیری و مکاتبه، ولی متأسفانه تاکنون کوچکترین اقدامی صورت نگرفته است. معنا و مفهوم این همه بیتوجهی چیست؟ آیا این هم به کشورهای خارجی بند است؟ لابد پس از پر شدن مخازن آنها را تخلیه و خاکبرداری میفرمایید. با تشکر.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر بفرمایید، پنج دقیقه فرصت دارید.

رضا اردكانيان
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از جناب آقای دکتر دهمرده بابت تدقیق در جنبههای مختلف موضوع آب به عنوان یکی از اصلیترین چالشهای منطقه جنوبشرق کشور. دنباله توضیحات قبلی عرض کنم همانطور که ایشان هم اشاره کردند چاهنیمهها به عنوان سازههای طبیعی طبیعتاً در شرایط کلی میزان رسوب و تبخیر بیشتری به نسبت سایر سازههایی که طراحی و ساخته شده و جانمایی آن مطابق ضوابط بوده خواهند داشت و دارند. هرچند نسبت کلی نسبت بالایی نیست، ولی در منطقه خشک و نیمهخشک شرق و جنوبشرق کشور قطعاً این دو عامل عوامل تعیینکنندهای هستند و به همین سبب جزء برنامههای ماست، به ویژه در سالهای اخیر مورد توجه بیشتر بوده و البته با تأکیدی که ایشان به عنوان یک شخصیت علمی دارند که جدا از بحث منطقهای جنبههای مختلف مدیریت منابع آب را در سطح ملی هم دنبال کردند، ما امیدواریم کار با سرعت بیشتری انشاءالله پیش برود. به نوعی میشود گفت که منطقه جنوبشرق کشور ما در عین حال که دست به گریبان چالشهای عمدهای از حیث کمبود منابع آب است، ولی الان تبدیل به یک مجتمعی شده که پیچیدهترین پدیدههای مدیریت منابع آب آنجا دارد انشاءالله شکل میگیرد و به آن پرداخته خواهد شد و راهحلهای آن در سطح ملی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. کاهش رسوب، کاهش تبخیر، مطالعه آب ژرف، حل مشکلات آبهای مرزی و عملیاتی کردن معاهده 1351 هیرمند با کشور همسایه، امیدوار هستیم که همه اینها با حمایت و پشتیبانی نمایندگان محترم به ویژه نمایندگان منطقه و شخص آقای دکتر دهمرده با سرعت بیشتری دنبال شود.
من درخصوص رسوب عرض کنم که الان روشهای مختلف را برای چاهنیمهها در حال دنبال کردن هستیم، مطالعات و لایروبی رودخانه سیستان، شناسایی مشکلات آن به صورت یک طرح جامع در دستور کار است و اقدامات تکمیلی سازهای را هم برای مدیریت رسوب مخزن در حال انجام دادن هستیم که از جمله آنها ایجاد دریچه بین مخازن چاهنیمه (1) و (3) و همچنین تکمیل پروژه ایستگاه پمپاژ استفاده از حجم مرده چاهنیمه (4) است.
نکته مهم دیگری که ایشان به درستی اشاره کردند و مورد تأکید مقام معظم رهبری هم بوده، هم این و هم سایر راهکارها اینکه ما حداکثر استفاده را از توسعه کمربند سبز در آنجا انجام بدهیم. سفر اخیری که به دعوت نمایندگان محترم در منطقه بودیم و خدمت آقای دکتر دهمرده بازدید از نزدیک صورت گرفت و بسیار هم مؤثر بود، پیگیری شد و الان با سازمان منابع طبیعی در وزارت جهادکشاورزی موضوع توسعه کمربند سبز را همانطور که عرض کردم در برنامه داریم. انشاءالله با تأمین منابع مالی این سرعت بیشتری هم خواهد گرفت. جا دارد من یک بار دیگر از توجهی که به این موضوع توسط ایشان همواره وجود داشته تشکر کنم. جلسات متعددی را با هم داشتیم، گزارشاتی فراهم شده، ولی قطعاً از این پس کار با سرعت و تأثیر بیشتری دنبال خواهد شد و ما اخیراً مجوزی را برای استفاده از پنلهای خورشیدی هم روی چاهنیمه (3) دادیم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقتتان تمام شد) امیدوار هستیم با سرمایهگذاری داخلی این کار هم به عنوان یک روش در آنجا شروع شود و انشاءالله به سایر مخازن توسعه پیدا کند، خیلی متشکرم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. جناب آقای دهمرده! در خدمتتان هستیم، ده دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
در زمینه تبخیر و رسوبگذاری ژرف پس از بحث و مذاکرات فراوان با جناب آقای دکتر ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری که جای تشکر دارد، در تاریخ 28/4/95 صورتجلسهای شامل پنج بند امضا گردید که در بند (2) آن به دو مورد مهم یعنی آب ژرف سیستان، تبخیر چاهنیمهها و رسوبگذاری تأکید گردید که اصلاً تا آن زمان دانش و سابقهای از این مسأله در ایران وجود نداشت و متأسفانه وزارت نیرو علیرغم وظیفه ذاتی خود در این راستا کوچکترین توجه و قدمی برنداشته است.
سروران مستحضرند که بر سر راه یک کار نو و جدید چقدر اشکالات و موانع جدی وجود دارد. خوشبختانه همزمان با آغاز مطالعه به جای وظیفه ذاتی وزارت نیرو، با هزاران مصیبت در صفحه (227) بودجه 96 و صفحه (90) بودجه 97 ردیفی تحت عنوان مطالعه، جلوگیری از تبخیر و رسوبگذاری و آب ژرف نیز ایجاد گردید که حقیقتاً جا دارد از تمام عزیزان دستاندرکار تشکر فراوان نمایم.
اما آب ژرف؛ به کمک دانشمندان داخلی و خارجی بیش از دو سال مطالعه، کار مستمر و طاقتفرسا خوشبختانه از نظر تولید به جواب مثبت رسید، پس از آن حفاری اولین چاه آب ژرف ایران در سیستان آغاز و تا عمق (2200) متر صورت و به فضل الهی آب چاه جاری و ساری و مورد بازدید انس و جن قرار گرفت که انشاءالله به عنوان صدقه جاریه برای کلیه دستاندرکاران باشد که در اینجا لازم است از کلیه دستاندرکاران تشکر و البته از بعضی هم قدری گلایه داریم که فعلاً از آنها نام نمیبرم.
برای اینکه یک زندگی پایدار برای سیستان داشته باشیم تا آن نقطه استراتژیک و به فرموده رهبری تنگه احد تخلیه نشود و نیک میدانیم امنیت را با هیچ چیز معامله نمیکنند، چارهای نداریم که همزمان بایستی هم حقآبه رودخانه هیرمند از افغانستان، آبهای ژرف، جلوگیری از تبخیر و رسوبگذاری (رنجبرزاده ـ جناب آقای دکتر دهمرده! با توجه به اذان اگر محبت کنید کمی خلاصهتر بفرمایید کمک کردید) و انتقال آب از دریای عمان در دستور کار جدی قرار گیرد. هیچکدام از اینها سبب نمیشود که یک قطره آب از حقآبهمان از افغانستان را گذشت نماییم. با کمال تأسف بایستی عرض نمایم که در تمام زمینههای فوق وزارت نیرو نه تنها چندان به وظیفه ذاتی خود تاکنون عمل ننموده، بلکه بعضاً کارشکنیهایی هم انجام داده که در جای خود به پارهای از آن اشاره میکنم.
در اینجا لازم است یک تصویری از سیستان هر چند مختصر و در حد توان و زمان جهت قضاوت سروران ارائه نمایم تا حداقل در تاریخ ثبت شود و مدیون مردم نباشیم. رودخانه هیرمند در سال 52 خشک گردید، بر سر نبود آب شرب بیش از نیمی از جمعیت کوچ و این همزمان با تاجگذاری طاغوت که به شدت مورد تشر و اعتراض امام راحل واقع شد که فرمود شاه این همه ولخرجی نکند، به داد مردم مظلوم سیستان برسد. در اثر این تشر میمون دو اتفاق رخ داد، یکی اولین قرارداد حقآبه رودخانه هیرمند بین ایران و افغانستان، دومی مطالعه گودالهای طبیعی چاهنیمه توسط ژاپنیها که یک تهدید به فرصت تبدیل گردید. متأسفانه در دو دهه اخیر در اثر ایجاد سد و بند توسط افاغنه بر روی رودخانه هیرمند، (80) درصد طول سال رودخانه خشک و در این مدت اصلاً افاغنه به قرارداد پایبند نبودند که اگر کارهای بسیار خوب نظام مقدس نبود الان نامی از سیستان وجود نداشت.
متأسفانه اوج خشکی در سال زراعی جاری که نسبت به مدت مشابه (98) درصد آورده رودخانه منفی که در تاریخ بیسابقه بوده و مردم محروم دار و ندار خود را از دست داده و آب شرب آنها به شدت بدبو و تقریباً غیراستفاده میباشد. تأسفبارتر اینکه در این نیمقرن وزارت نیرو با این همه تجربه تلخ حداقل برای آب شرب سیستان و زاهدان با جمعیت قریب (5/1) میلیون نفر هیچ گزینه پایداری نه چندان که پیشبینی نکرده، بلکه آب شرب زاهدان را به همین رودخانه وابسته و مشکل را دوچندان نموده است.
از طرف دیگر در اثر خشک شدن رودخانه هیرمند، دریاچه هامون، مزارع، جاده، کوچهها و خیابانهای خاکی تقریباً کل سیستان به کانون ریزگرد تبدیل و در بعضی موارد میزان آلایندگی در اثر بادهای (120) روزه به بیش از (60) تا (70) برابر حد مجاز میرسد، حال ملاحظه میفرمایید سیستانی که روزی انبار غله آسیاب بود، در اثر عدم مدیریت فرصتها و تهدیدها به چنین سرنوشتی دچار شده که حقیقتاً نه در شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است و نه در شأن مردم شریف آن دیار.
متأسفانه امروز بیکارترین سرزمین در ایران، آلودهترین شهر جهان زابل طبق گزارش بهداشت جهانی، از نظر بیماریهای تنفسی متأثر از ریزگردها، آلودهترین منطقه، رکوردار حاشیهنشینی، نبود بنگاه و کارگاه صنعتی که درصدی از مردم را به خود مشغول کرده باشد. حال به این مشکلات نبود آب شرب را هم اضافه کنید. آنگاه در چنین شرایطی آیا میتوان زندگی کرد؟ در چنین وضعیتی تنها منطقهای است که هنوز گاز ندارد، راهآهن ندارد، مرز آن بسته شده و ظرفیتهای دیگر آن رها شده است.
آقای وزیر! کجای ایران چنین شرایطی دارد؟ مگر اینها ایرانی نیستند؟ مگر اینها حق زندگی ندارند؟ اینها چه جرم و گناهی مرتکب شدهاند که بایستی این همه مجازات شوند؟ اما این مردم نجیب و ولایی علیرغم این همه مشکلات تاکنون برای آنکه دشمنان قسمخورده نظام مقدس سوءاستفاده نکنند فقط صبوری در پیش گرفتهاند. آیا این جواب صبوری و نجابت است؟ مردمی که در طول تاریخ دارای افتخارات فراوان برای بشریت بوده و به سرزمین خود عشق میورزیدند، به کجا بروند؟ به سرنوشت شوم حاشیهنشینی؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) شما حتی تصورش را هم نمیتوانید کنید که چه بر آنها میگذرد.
راستی آقای رئیسجمهور، جناب وزیر، جناب مسئول! اگر جای آنها بودید چه میکردید؟ پیوسته مورد سؤال آن هم با احترام و ادب و التماس که آقای دهمرده! چه کنیم؟ تو را خدا یک کاری کن، صدای ما را به گوش مسئولان برسان و ما را از این وضع نجات بدهید.
همکاران عزیز! بعضی مواقع والله با صحنههایی مواجه میشوم که زبان قاصر از بیان است و حقیقتاً خودم از خودم بدم میآید. جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای وزیر، جناب مسئول! از آه دل پیرزنی شریف در نیمه شبی بترسید که کن فیکون میکند، تمام.

مسعود پزشکیان
جناب آقای دهمرده! متشکرم و از اینکه دلسوزانه مسأله را مطرح میکنید قابل قدردانی است. جناب آقای دکتر اردکانیان هم که قطعاً پیگیر مسائل خواهند بود. آقای دکتر! ما به رأیگیری بگذاریم یا بپذیریم که انشاءالله آقای دکتر پیگیری میکنند و مشکلات را رسیدگی میکنند؟

حبیب الله دهمرده
آقای رئیس! به خدا من از فرمایشات وزیر قانع نشدم، اما من یک درخواست دارم، مرد و مردانه در این مجلس در حضور شما قول بدهد به مشکلات این مردم نجیب رسیدگی کند. من به رأی نمیگذارم، ولی قول بدهد.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر اردکانیان! انشاءالله که این قول را میدهید. میگویند روی چشمم، این کار را میکنم. خیلی ممنون.

حبیب الله دهمرده
جناب آقای وزیر! تو را به خدا قسم، به وجدانت قسم میدهم به وظیفه ذاتیات عمل کن و برای این مردم نجیب یک کاری کن، کارشکنی نکن، ممنون و سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! سؤال جناب آقای کامران از وزیر محترم نیرو که امروز در دستور بود فرصت نشد، انشاءالله سهشنبه این سؤال مطرح خواهد شد که از وزیر محترم هم اینجا دعوت میکنیم تا سهشنبه در خدمتشان باشیم.
7
اعلام وصول (7) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
تعداد هفت فقره طرح نمایندگان به صورت عادی اعلام وصول میشود:
ـ طرح تعیین تکلیف جانبازان اعصاب و روان فاقد مدرک بالینی.
ـ طرح اصلاح جزء (6) بند «ث» ماده (88) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
ـ طرح استفساریه عدم شمول حکم ماده (84) قانون مدیریت خدمات کشوری در رعایت سقف مرخصی قابل ذخیره به ایثارگران مشمول قانون حالت اشتغال و ذخیره مرخصی ناشی از اعمال مواد (9) و (11) قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان مصوب (31) خردادماه 1374.
ـ طرح اصلاح ماده (14) قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی.
ـ طرح اصلاح بند «ز» ماده (1) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران.
ـ طرح الحاق یک تبصره به ماده (8) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389.
ـ طرح اصلاح ماده (53) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور.

احمد امیر آبادی فراهانی
استرداد طرح اصلاح ماده (39) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران به شماره ثبت (416) و به استناد ماده (133) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام وصول میشود.
9
اعلام وصول (1) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی آقایان: نادر قاضیپور، علیرضا محجوب و محمدعلی وکیلی نمایندگان محترم ارومیه و تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم کشور درخصوص عدم پیگیری مطالبات و تأمین اعتبارات و منابع مالی شهرداریها اعلام وصول میشود.
10
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دیگر اذان گذشته، بقیه را برای بعد نگه دارید. جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه هفدهم مهرماه 1397 خواهد بود. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.