1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 221 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و چهل و هفتم روز چهارشنبه یازدهم مهرماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و سوم محرمالحرام 1440 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز.
2 ـ گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
4 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی اصلاح ماده (242) قانون آییندادرسی کیفری.
6 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد رسیدگی طرح بانکداری جمهوری اسلامی ایران طبق اصل (85) قانون اساسی.
7 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی به عنوان ناظر در شورای عالی بورس و اوراق بهادار.
8 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری به عنوان ناظر در شورای سنجش و پذیرش دانشجو و انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای عالی معادن.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

اصغر برومند
(آیات 17 ـ 13 سوره مبارکه «غافر » توسط قاری محترم آقای اصغر برومند تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
هُوَ الَّذِی یُرِیکُمْ آیاتِهِ وَ یُنَزِّلُ لَکُمْ مِنَ السَّماءِ رِزْقاً وَ ما یَتَذَکَّرُ إِلاَّ مَنْ یُنِیبُ * فَادْعُوا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ وَ لَوْ کَرِهَ الْکافِرُونَ * رَفِیعُ الدَّرَجاتِ ذُو الْعَرْشِ یُلْقِی الرُّوحَ مِنْ أَمْرِهِ عَلى مَنْ یَشاءُ مِنْ عِبادِهِ لِیُنْذِرَ یَوْمَ التَّلاقِ * یَوْمَ هُمْ بارِزُونَ لا یَخْفى عَلَى اللَّهِ مِنْهُمْ شَیْءٌ لِمَنِ الْمُلْکُ الْیَوْمَ لِلَّهِ الْواحِدِ الْقَهَّارِ * الْیَوْمَ تُجْزى کُلُّ نَفْسٍ بِما کَسَبَتْ لا ظُلْمَ الْیَوْمَ إِنَّ اللَّهَ سَرِیعُ الْحِسابِ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای برومند قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«اوست که آیاتش را به شما مینمایاند و برای شما از آسمان روزی میفرستد و جز کسانی که رو به توبه آورده باشند کسی پند نمیگیرد. پس خداوند را در حالی که دین خود را برای او پاک و پیراسته میدارید بخوانید، هرچند که خوشایند کافران نباشد. او بر افرازدهنده درجات و صاحب عرش است و وحی را به فرمان خویش بر هرکس از بندگانش که بخواهد فرو میفرستد تا از روز همدیداری هشدار دهد. روزی که ایشان سراپا آشکار باشند و از آنان چیزی بر خداوند پوشیده نباشد، ندا آید امروز فرمانروایی ازآن کیست؟ پاسخ آید: ازآن خداوند یگانه قهار است. امروز هرکسی بر وفق کار و کردارش جزا یابد. امروز ستمی بر کسی نرود، بیگمان خداوند محاسبهگر لحظهای حساب خلق است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.

علی اردشیرلاریجانی
3
ارجاع لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هست. ما تا ماده (21) را بررسی کردیم، ابتدای ماده (22) هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
عرض بشود که درمورد این لایحه یک مشکلی پیش آمده، من گفتم با نمایندگان هم در میان بگذاریم. در جلسه دیروز سران قوا هم این مطرح شد. این لایحه ماهیت قضائی دارد، از نظر قانونی ابتدا قوه قضائیه باید لایحه را به دولت میداد. دولت بدون اینکه نظر قوه قضائیه را بگیرد این لایحه را به مجلس داد و لذا الان آنها معتقدند این راه اشکال مسیر دارد، چون شورای نگهبان نمیپذیرد. اگر ما هم تصویب کنیم شورای نگهبان میگویند که از طریقش نیامده و نظر قوه قضائیه را ندارد و ایراد میگیرند. در هرحال چون ما چند ماده را هم تصویب کردیم بحث کردیم که چه کنیم. حالا به هر حال دولت باید این کار را میکرد، نکرد.
نهایتاً این شد، چون بنا شد من با شورای نگهبان هم مشورت کنم، چون اگر ما تصویب کنیم شورای نگهبان برود همه را رد بکند دوباره لایحه باید از قوه قضائیه یا دولت بیاید. (محبینیا ـ آقای رئیس! حق با شورای نگهبان است) شورای نگهبان گفتند ما این ایراد را داریم و این اگر اینطور تصویب بشود ما حتماً این ایراد را میگیریم. نهایتاً با بحث دیروز ما تا امروز صبح هم با قوه قضائیه و شورای نگهبان به این نتیجه رسیدیم که اگر بشود ما فعلاً این لایحه را تا اینجا متوقف بشویم به کمیسیون ارجاع بدهیم، آنها از قوه قضائیه دعوت بکنند نظراتشان را درمورد مواد دیگر بدهند و ضمناً در این فاصله هم درمورد موادی هم که ما تصویب کردیم اگر ملاحظهای دارند آن را دیگر باید به شورای نگهبان بدهند، ما نمیتوانیم اصلاح کنیم و اگر هم ترتیباتی میخواهد در این فاصله لایحهای از نظر شکلی هم بدهند.
اگر هم قبول نکردند همین که کمیسیون دعوت میکند را شورای نگهبان بپذیرد، این هم احتمال دارد. این را تفاهم کردیم که شورای نگهبان گفت حتماً باید متوقف بشود به خاطر اینکه ما این را نمیپذیریم اگر مجلس هم بپذیرد. لذا تنها راهش این است که ما مواد این را مجدداً به کمیسیون ارجاع بدهیم. (دلخوشاباتری ـ نماینده قوه قضائیه از اول بوده) این کافی نیست، گفتند قوه قضائیه باید نظر بدهد. (سعیدیمبارکه ـ آقای رئیس! اصلاً مواد قضایی در لایحه دولت نبوده، کمیسیون آن را اضافه کرده) ببینید! اصل این لایحه ماهیت قضائی داشت، همان موقع مشکل پیدا شد که ما گفتیم حالا که لایحه را نیاوردند پس قوه قضائیه بیاید نظر بدهد، نظراتش اعمال بشود، بعد به شورای نگهبان برود. (کاتب ـ ارجاعی به کمیسیون زیاد داریم، تا انتها برویم بعد به کمیسیون ارجاع بدهیم) تا انتها نمیپذیرند. دیگر نمیتوانیم ارجاع بدهیم، تا آخر برسیم قابل ارجاع نیست. تنها راهش این است، آقایان توجه بکنند! (ابطحی ـ در پولشویی هم ما همین ایراد را گرفتیم توجه نکردید) بله، درست است، این ایراد وارد است، الان نظر قطعی شورای نگهبان این است، ما دیگر دوبارهکاری نکنیم. (قاضیپور ـ به کمیسیون قضایی برود) حالا آن را درست میکنیم، پس اگر موافق باشید ما مواد دیگر را به کمیسیون ارجاع بدهیم، در کمیسیون قوه قضائیه را دعوت بکنند نظر رسمی آنها را بگیرند. نظر رسمی میخواهند، چون لایحه را باید آنها میدادند. (قاضیپور ـ کدام کمیسیون؟) دو تا کمیسیون است، پیشنهاد این است که مواد دیگر را به کمیسیون بدهیم که بررسی بکنند و نظر رسمی قوه قضائیه را بگیرد.
حضار 215 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. (دلخوشاباتری ـ نماینده قوه قضاییه در جلسه بوده) میدانم، آنها هم میگویند رسماً ما باید نظر بدهیم، فقط نماینده کافی نیست. ما در صحن که نمیتوانیم نظر بگیریم. نظر شورای نگهبان به هر حال این است، من امروز با آنها صحبت کردم. میخواهید تا آخر برویم رد کنند دوباره از سر شروع کنیم؟ حتماً نظر قطعی آنها این است که اگر به این نحو باشد که قوه قضائیه معترض باشد چون اصل با آنها است رأی نمیدهند رد میشود. دوستان نظرشان را راجع به ارجاع به کمیسیون اعلام بفرمایند. شورای نگهبان هم اشکال دارد، ما تصویب هم بکنیم بعد مشکل ایجاد میشود. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
بنابراین ما ادامه میدهیم، ولی بعد با شورای نگهبان بروید یک فکری کنید. (یکی از نمایندگان ـ این مواد اصلاً در لایحه دولت نبوده) به هر حال چون ماهیت قضائی دارد... من نظر شورای نگهبان را اعلام کردم. آقای دلخوش! ایراد این است که از نظر تشریفاتی قوه قضائیه باید میداده نداده، حالا شما اصرار میکنید ما باید وقت بگذاریم برود از سر شروع بشود. ایراد این است، من هم با قوه قضائیه صحبت کردم هم با شورای نگهبان، نظر شورای نگهبان را به شما گفتم. حالا دیگر رأی نیاورد جلو میرویم. (یکی از نمایندگان ـ یعنی حتی پیشنهاد نمایندگان هم باشد کفایت نمیکند؟) خاصیت ندارد، نظر را قوه قضائیه باید رسمی بدهد، باید لایحه میداده. میخوانیم ولی دوباره شورای نگهبان ایراد میگیرد. ماده (22) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 22 ـ یک ماده به عنوان ماده (6) مکرر (2) به قانون به شرح زیر الحاق میشود:
ماده 6 مکرر 2 ـ به منظور افزایش هزینه و خطر ارتکاب قاچاق در راستای تحقق موضوع ماده (5) این قانون، دولت مکلف است با ایجاد و استفاده از سامانههای هوشمند، تدابیری اتخاذ نماید که از ارائه هرگونه خدمات نظیر خدمات بانکی، بیمهای، مالی، حمل و نقل، نگهداری و ضمانت (گارانتی) به کالاهایی که تولید یا واردات آنها در سامانههای قانونی مربوطه ثبت نشده است، جلوگیری شود. کلیه مراکز مرتبط با تجارت داخلی و خارجی کشور موظفند در راستای تحقق این امر، همکاری لازم را با دستگاههای متولی این سامانهها داشته باشند.
تبصره 1 ـ ارائه خدمات مذکور به کالاهایی که در سامانه موضوع این ماده ثبت نشدهاند، ممنوع بوده و مرتکب به حبس یا جزای نقدی درجه هفت محکوم میگردد؛ مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازات شدیدتری پیشبینی شده باشد.
تبصره 2 ـ چنانچه ارائه خدمات، منجر به ورود و ثبت کالای قاچاق در سامانههای موضوع این قانون گردد مرتکب به حبس یا جزای نقدی درجه شش قانون مجازات اسلامی محکوم میگردد؛ مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازات شدیدتری پیشبینی شده باشد.
آقای حاجی! شما پیشنهاد دارید، مطرح میکنید؟

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد آقای حاجی این است که کلمه «حمل یا عرضه» به جای (رئیس ـ سطر چندم؟ در سطر دوم) آقای کاتب پیشنهاد دارند، میخواهید ایشان مطرح کنند بعد شما؟ آقای کاتب پیشنهاد حذف یک جمله را دارند، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با گرامیداشت یاد و نام شهدای عزیز هفته دفاع مقدس و تبریک ایام هفته دفاع مقدس محضر سروران و همکاران عزیزم. من خواهش میکنم همکاران عزیز یک دقتی در این پیشنهادی که من دارم بکنند. پیشنهاد بنده حذف قسمت آخر تبصره (1) هست. ببینید! ما قانونی که تصویب میکنیم باید جامع، مانع و مفید باشد. نمیشود ما یک قانونی تصویب بکنیم که در این قانون نقض غرض اتفاق بیفتد و شفافیت وجود نداشته باشد. ما وقتی که در اینجا میگوییم که ارائه خدمات مذکور برای این سامانه، یعنی یک سامانهای به نام سامانه هوشمند ایجاد شده که اینجا خدمات بانکی، بیمهای، مالی، حمل و نقل و نگهداری باید به آن بدهند. الان این سامانه تازه در هفته گذشته ایجاد شده، در نتیجه تا الان چون سامانهای وجود نداشته قانونی هم تا الان وجود ندارد که ما بیاییم بگوییم که اگر قوانینی در گذشته بوده یا قوانینی که در آینده ایجاد میشود بیاییم برای اینها هم حکم بگذاریم اصلاً این نقض غرض میشود.
همکاران عزیز! نکته دومی که میخواهم بگویم؛ اگر ما قانون را شفاف، جامع و مانع ننویسیم در واقع کارگزار مجری طرح میآید تفسیر میکند. وقتی که تفسیر کرد برداشتهای متعددی از این قانون به دست میآید، وقتی که برداشتهای متعددی به دست آمد یقین بدانید که تالی فاسد دارد. شما اینجا میآیید میگویید که «ارائه خدمات مذکور به کالاهایی که در سامانه ثبت نشدهاند ممنوع» است، اینجا درست است و مرتکبین این امر به حبس و جزای درجه هفت، حالا ادامه آن میگوییم که «مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازاتهای شدیدتری» باشد.
الان در آینده چه قانونی تصویب میشود که ما اطلاعی نداریم، ضمن اینکه میتواند قوانین خلاف سیاستهای کلی مقام معظم رهبری باشد. چون در مجازاتها سیاستهای کلانی هم وجود دارد، بعضی از سیاستها باید سیاستهایی باشد که در راستای سیاستهای ابلاغی باشد. یعنی حبسزدایی باشد، جریمه باشد، حبسزدایی در واقع باید وجود داشته باشد، ممکن است قوانینی وجود داشته باشد برای این موضوع که بحث حبس ایجاد بکند. در نتیجه اینجا موجب میشود که ما برخلاف سیاستهای ابلاغی هم تصمیم بگیریم.
همکاران عزیز بدانند آنچه که امروز داریم تصویب میکنیم این است که ما قانونی داریم تصویب میکنیم که بخشی از آن به آینده موکول میشود، یعنی در آینده قانونی تصویب بشود که این قانون تأثیر نداشته باشد. این است که استدعای من این است؛ ممکن است در آینده قانونی تصویب بشود، یک قانونی محکمتر و جامعتر و مفیدتر باشد که ما اینجا بیاوریم مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازاتهای شدیدتری پیشبینی شده باشد در نتیجه این نقض غرض میشود. استدعای من این است که اجازه بدهید این «مگر اینکه» حذف بشود و تبصره به همین شکلی که تا «محکوم میگردد» وجود داشته باشد. من از همکاران خوبم در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم سؤال کردم و دوستان هم گفتند که خوب و مفید است که این هم حذف بشود. چون قانون آینده مشخص نیست، در نتیجه استدعای من این است که همکاران عزیز به این حذف قسمت آخر که در واقع نقض غرض است و موجب عدم شفافیت میشود رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای عباسی مخالف هستند، بفرمایید.

اسداله عباسی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت به محضر همه همکاران عزیز. در ارتباط با این بند از تبصره ماده (22) خواهشم از همکاران عزیز این است؛ ببینید! وقتی کالایی در سامانه موضوع این ماده ثبت نشده، دقت بفرمایید! ارائه خدمات مذکور که در بالا گفته، مثل بحث خدمات بانکی، بیمهای، مالی و حمل و نقل، نگهداری، ضمانت یا گارانتی و امثالهم را در اینجا گفته که اگر احیاناً آن نوع کالایی که ممنوع هست، ثبت نشده و بعد میگوید که ضمن اینکه مرتکب به حبس و جزای نقدی درجه هفت محکوم میگردد این را گفته، چون این مشخص نیست، نوع کالا مشخص نیست. کالا در مواد و جای دیگر احتمالاً شاید مشخص باشد و برای آن کالا هم جزای نقدی یا مجازاتی را برایش تعیین کرده باشند. لزومی ندارد که ما اینجا یک بار دیگر به آنها بگوییم که مثلاً برای فلان کالایی که حالا نام نبردیم بگوییم که به جزای نقدی یا به حبس یا به جزای نقدی درجه هفت محکوم میشود. پس اگر یک کالایی در اینجا نام برده نشده، اما قانون برایش داریم و مجازات هم برایش پیشبینی شده، آقای کاتب لطفاً دقت بفرمایید! حضرتعالی هم پیشنهاددهنده هستید، در پیشنهاد شما هم ابهامی وجود داشته و این را حتماً دوستان عزیز توضیح خواهند داد. اتفاقاً این برای رفع همان ابهامی است که خود حضرتعالی در پیشنهاد خود فرمودید.
یعنی اینکه ما یک کالایی که همه کالاها، کاملاً مشخص است، نوع کالا مشخص است و جزا و کیفر و مجازات آن کاملاً مشخص است. اگر یک کالایی که در اینجا اسم نبردند، ولی در قانون داریم و برایش هم تعیین کردند که میزان مجازات آن چقدر است دلیلی ندارد که ما اینجا بخواهیم این را بیاوریم و وقت همکاران عزیز را بگیریم. پس اینجا کاملاً صراحت دارد، حتی در تبصره (2) باز هم صراحت دارد و در آنجا هم اعلام کردند که «ارائه خدمات منجر به ورود و ثبت کالای قاچاق در سامانههای موضوع این قانون گردد مرتکب به حبس یا جزای نقدی درجه شش محکوم میگردد، مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازات شدیدتری پیشبینی شده باشد»، اگر پیشبینی شده دیگر لزومی ندارد که ما بخواهیم این ماده را اعمال بکنیم. پس از همکاران عزیز خواهشمند است که به این رأی مخالف بدهند تا این رأی بیاورد و به مواد دیگر انشاءالله بپردازیم.

علیرضا رحیمی
متشکرم. جناب آقای عبدالهی موافق هستند، بفرمایید.

بیت اله عبدالهی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز! بحث قاچاق را مستحضر هستید که در کشور ما به اقتصاد ما لطمه شدیدی وارد کرده است و قطعاً مستحضر هستید که مقام معظم رهبری هم در این زمینه بسیار حساسیت بالایی داشته است. بنابراین قاچاق در اقتصاد، اشتغال و کسب و کار کشور ما واقعاً مؤثر بوده و یکی از مشکلات اساسی ما است. بنابراین ما قوانینی که در این راستا تصویب میکنیم برداشت من این است که این قوانین باید بسیار کارآمد، به روز و جامع باشد. خدایناکرده ما در تبصرهها و مادههای مربوط به این قوانین اگر نیاییم شفاف عمل کنیم، اگر به آینده واگذار کنیم، اگر ابهام داشته باشند قانون آن کارآمدی لازم را که بتواند امروز به اشتغال ما لطمه وارد کند بازار ما در شهرهای مختلف و در استان پر از کالای قاچاق است. این دیگر مثلاً یعنی چه؟ تولیدات ما زیر سؤال رفته است، تولیدکنندگان ما با درصد بسیار بالا که تسهیلات میگیرند اینها نمیتوانند با اینها رقابت کنند. از آن طرف یک عده سودهای بادآورده میبرند و اقتصاد کشور ما را خراب میکنند، باعث میشوند فرزندان ما اشتغال پیدا نکنند.
بنابراین برداشت من این است که در تبصره (1) که گفته «مگر اینکه در این قانون یا قوانین دیگر مجازات شدیدتری پیشبینی شده باشد» برادر ما آقای کاتب درست فرمودند. ما به آینده موکول نکنیم. تازه موضوع اینجا ارائه خدمات است، چرا به قوانین دیگر موکول میکنیم؟ قضات ما مشکل خواهند داشت، مجریان ما مشکل خواهند داشت. بنابراین مگر قرار نیست که قوانین ما روشن، جامع و شفاف باشد؟ بنابراین برداشت من این است که این اصلاح بشود و همچنین قوانینی که ما در رابطه با قاچاق مصوب میکنیم بتواند کارآمد باشد، مردم بتوانند احساس کنند، لمس کنند. بازار ما احساس کند، تولیدکننده ما این را لمس کند. واقعاً احساس کند که به این کشور قاچاق وارد میشود، چه قاچاق سازماندهی شده باشد، چه از طریق مرزها وارد بشود. بنابراین برداشت من این است که دوستان به این توجه کنند و این قضیه اصلاح بشود. خیلی ممنون، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم (قاضیپور ـ تذکر داریم) در همین زمینه پیشنهاد آقای کاتب تذکر دارید؟ اگر کلی است بگذارید بعد، پیشنهاد آقای کاتب را میخواهم رأی بگیرم. تذکر راجع به همین است؟
حضار 206 نفر، نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به پیشنهاد آقای کاتب اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد دیگری هست؟ آقای حاجی بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد آقای حاجی جزء هست.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! اجازه بدهید قبل از اینکه پیشنهادم را عرض بکنم یک تذکر دارم. بند (7) ماده (24) است. «مسئولیت و نظارت بر رعایت اوقات و مهلتهای قانونی مذکور در این آییننامه» که هیأترئیسه این مسئولیت را دارد. ما الان روزها از بابت دستوری که در هر روز گذاشته و مطرح میشود عدالت را رعایت نمیکنیم، قانون را هم رعایت نمیکنیم و آن این است که مثلاً دستورات طوری گذاشته میشود که آخر کار اخطارها و تذکرات روز فرصت نمیشود، چون ساعتها تغییر کرده. از آن طرف آن دو دقیقهایها هم که همکاران عزیز میخواهند مطالب خود را بگویند مهلت نمیشود. تذکرات کتبی هم فرصت نمیشود، (رئیس ـ این را تنظیم میکنیم) این را طوری تنظیم کنید که آخر کار (10) دقیقه وقت زیاد بیاورید عوض اینکه کم بیاورید، این نکته اول.
مطلب پیشنهادی که بنده دارم این است (رئیس ـ پیشنهادتان حذف یک عبارت است؟) خیر، ببینید! در این ماده (22) در آنجایی که ماده (6) مکرر (2) را آورده در سطر چهارم مطالبی که اینجا بیان میکند میگوید «با ایجاد و استفاده از سامانههای هوشمند، تدابیری اتخاذ نماید که از ارائه هرگونه خدمات نظیر خدمات بانکی، بیمهای، مالی، حمل و نقل، نگهداری و ضمانت به کالاهایی که تولید یا واردات آنها در سامانههای قانونی مربوطه ثبت نشده است جلوگیری شود». این یک زنجیره هست که به نظر میرسد که یک نقص دارد و آن نقص عبارت هست از عرضه. پیشنهادی که ما داریم میگوییم بعد از عبارت «حمل و نقل» به عرضه آن هم این خدمات داده نشود تا این زنجیره (رئیس ـ عرضه چه؟) عرضه همان کالاهایی که اینجا گفته موضوع این ماده هست. ببینید! در صدرش آورده گفته «به منظور افزایش هزینه و خطر ارتکاب قاچاق در راستای تحقق موضوع ماده (5) این قانون، دولت مکلف است» این سامانه را ایجاد کند. حالا در این سامانه گفته که هیچ خدماتی به این کالای قاچاق داده نشود، از جمله اینکه خدمات بانکی، بیمهای، مالی، حمل و نقل و نگهداری داده نشود. (رئیس ـ میگویید کلمه «عرضه» را اضافه کنیم؟) ما میگوییم این کلمه «عرضه» هم بیاید که این زنجیره کامل باشد، یعنی از ابتدایی که کالای قاچاق وارد میشود تا انتها این عرضه هم وارد شود، در آن درج شود.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون. مخالف صحبت نمیکند. دولت و کمیسیون هم با پیشنهاد آقای حاجیدلیگانی موافق هستند. حضار 201 نفر، کلمه «عرضه» را گفتند بعد از کلمه «حمل و نقل» اضافه شود. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. اگر پیشنهاد دیگری نیست رأی بگیریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
نه، آقای رئیس! پیشنهادی نیست.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 200 نفر، اصل ماده (22) و تبصرههای آن را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (23) را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 23 ـ تبصره (2) ماده (7) قانون حذف میشود.
آقای حاجی در صحن پیشنهاد حذف دادهاند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد حذفِ حذف دادهاید؟

علی اردشیرلاریجانی
بله، پیشنهاد حذف ماده (23) را دارند.

حسینعلی حاجی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در این ماده (23) گفته که «تبصره (2) ماده (7) قانون حذف میشود». حالا این تبصره (2) ماده (7) قانون فعلی چیست؟ گفته عرضه و فروش ارز خارج از واحدهای مجاز تعیینشده توسط دولت به وسیله اشخاص و واحدهای صنفی ممنوع است و با مرتکبین مطابق قانون رفتار میشود. یعنی در واقع اینجا آمده دارد یک مدیریتی را ارائه میدهد. چه میگوید؟ میگوید به جز آنجاهایی که دولت تصمیم میگیرد ارز توزیع شود، اگر کسی خارج از آن مقرراتی که بانک مرکزی و دولت میگذارد ارز توزیع کند ممنوع است. حالا در کمیسیون به چه دلیل، حالا احتمالاً مثلاً توجه کافی نبوده، بالاخره این را آمدند مصوب کردند که حذف شود. اگر این حذف شود یعنی توزیع ارز در هر جایی توسط هر فرد و افرادی به هر نحوی ممکن میشود و دیگر آنجا خلاف قانون هم نیست. چه اتفاقاتی میتواند بیفتد؟ شما دیگر الان عرضه ارز را مشاهده میکنید که افرادی که دلال هستند و تابلویی هم ندارند چگونه دارند در موضوع بازار ارز دخالت میکنند و علیرغم اینکه الان ممنوعیت است، اما اگر این ممنوعیت برداشته شود.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
جناب آقای حاجی عذر میخواهم! نگاه کنید، عزیزان در بند «پ» ماده (17) این ممنوعیت را دوباره گذاشتهاند، به همین خاطر اینجا حذف کردند. منتها ماده (17) رأی نیاورد و به کمیسیون ارجاع داده شد.

حسینعلی حاجی
حالا اینجا حذفش را برداریم و احتیاط کنیم که این ممنوعیت نباشد. فلذا مدیریت بانک مرکزی را بر بازار ارز که امروز همه دیدید بخشی از این اتفاقی که از پریروز تا حالا میافتد به خاطر تصمیم بانک مرکزی مبنی بر حضور و نظارت بر موضوع و مدیریت است، این اتفاق افتاد. اگر ما جایگاه مدیریت بانک مرکزی را تضعیف کنیم مشکل به وجود میآید.
نکته بعدی؛ ما الان در شرایطی که در منطقه میبینیم که سفرای کشورهایی مثل آمریکا و غیره در منطقه چگونه دارند دخالت میکنند و بعد آن توئیتهایی که میزنند و مطالبی که میفرستند توسط برخی از افراد دانسته یا نادانسته در تلگرام و دیگر شبکههای اجتماعی نشر داده میشود و ساعت (2) نصفهشب و (12) شب که هیچ صرافی باز نیست و هیچ معامله رسمی برای خرید و فروش ارز اتفاق نمیافتد، آنها هستند که تا سه شب پیش آنچنان عرصه را به دست داشتند و مدیریت میکردند، اگر ما این قانون را حذف کنیم به نوعی راهکاری برای آنهاست و فضا را برای آنها فراهم کردیم. افراد سودجویی که در این جهات دوست دارند حالتی باشد که مقررات و قوانین حاکم نباشد، قانون نباشد تا بتوانند سوءاستفاده کنند.
از آن طرف شما میبینید که اسامی (400) صرافی که داده میشود و آنها را هم به نوعی تحت تأثیر و تحت فشار قرار میدهند که برای وطن و میهنشان احیاناً دیگر مثلاً نخواهند دلسوزی کنند و آنها را تحت کنترل و رصد داشته باشند، اینها حاصل این است که ما بعضی وقتها در قوانینی که میگذرانیم دقت نداریم، یا مسائلی که در این جهت مطرح است. لذا خواهشم این است که این تبصرهای که حذفش در اینجا آمده حذف نشود، اگر بعداً آن بند ماده (17) را هم که گفتند رأی نیاورد و به کمیسیون رفت، کمیسیون با لحاظ اینکه این حذف نشده تصمیمگیری برای گزارش جدیدشان داشته باشند. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. پیشنهاد ایشان حذف ماده (23) است، اگر مخالف دارد صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای لاهوتی مخالف هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم! ببینید برادر خوب ما جناب آقای حاجی هم دقت بفرمایند. ما این قانونی که الان مینویسیم این قانون با توجه به این شرایط نیست. آقای حاجی استاد بنده با توجه به این شرایط دارند اظهارنظر میکنند، اظهارنظرشان هم کاملاً درست و منطقی است. اما بعد از اینکه ما از این شرایط بحران خارج شدیم، ما که این قانون را برای این شرایط بحران نمینویسیم، این قانون برای یک شرایط عادی کشور است.
دلیل اینکه اصلاً ماده (17)، آقای قاضیزاده هم اشاره کردند که در ماده (17) کاملاً به صراحت آمده، میبینید که در بند «ت» آمده که معاملهای که غیر از صرافیها انجام شود، به عنوان جرم تلقی میشود. یا باز هم در بندهای دیگر ماده (17) آمده است. ببینید دوستان! نکته و دغدغهای که برادر خوب ما جناب آقای حاجی که استاد بنده هستند در این شرایط کشور دارند، شرایط کاملاً درستی است. اما ما این قانون را داریم برای یک شرایط عادی تأمین میکنیم. ما این قانون را داریم برای (20) سال آینده، (15) سال آینده مینویسیم. ممکن است این قانون را دیگر تغییر ندهیم، آیا قرار است دوباره بیاییم برای این قانون تغییر حاصل کنیم؟ شرایط فعلی کشور را باید با تدابیر داخلی به گونهای تدبیر کنیم.
به علاوه اگر این ماده (17) که همین نکتهای را که شما الان اشاره کردید به کمیسیون ارجاع شده، برویم اگر صلاح باشد، در لایحه پیشنهادی دولت هم که آمده، مجدداً کمیسیون اقتصادی همین ماده را با ارجاعی که شده اصلاح کند و به صحن علنی بیاورد تا ما رأی مثبت بدهیم. من خواهش میکنم دوستان به این پیشنهادی که دادند رأی مخالف بدهند. من عرض کردم که این تصمیمات برای شرایط عادی کشور است، این نکته و دغدغهای که برادر خوب ما دارند برای شرایط بحرانی و امروز است. به علاوه در ماده (17) کاملاً دغدغه ایشان لحاظ شده، ضرورتی ندارد، من خواهش میکنم دوستان رأی مخالف بدهند، متشکرم.

علیرضا رحیمی
موافق وقتشان را به جناب آقای محجوب واگذار کردهاند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
از سرکار خانم ذوالقدر همکار محترم تشکر میکنم که وقتشان را به بنده دادند. در تبصره (2) که مورد نظر جناب آقای حاجی است بایستی جلسه دقت کافی بفرماید. آقای رئیس فرمودند که پیشنهاد ایشان حذف است، در واقع پیشنهاد ایشان ابقا است، حذف نیست. یعنی متن لایحه میخواهد اینجا به جای حذفی که کمیسیون انجام داده آورده شود. متنی که ایشان میخواهد جایگزین پیشنهاد حذف شود را من میخوانم که همکاران بدانند به چه چیزی باید رأی بدهند. تبصره (2) این را میگوید: «عرضه و فروش ارز خارج از واحدهای مجاز تعیینشده توسط دولت به وسیله اشخاص و واحدهای صنفی ممنوع است و با مرتکبین مطابق قانون رفتار میشود». پس آنچه که اینجا مورد نظر است جایگزینی این عبارت به جای حذف است. یعنی این دو سطر مطلب جایگزین خواهد شد.
اما این مطلب چه را به ما میگوید؟ همانطور که ایشان به درستی فرمودند پیامش این است که اگر ما میخواهیم قاچاق ارز را کنترل کنیم، برای کنترل قاچاق ارز اول باید بگوییم جای عرضه قانونی کجاست، قانوناً در کجا میشود این ارز را عرضه کرد؟ بعد بگوییم اگر به شکل دیگری عرضه شد، این شکل یا کسانی که عرضه میکنند قاچاقچی هستند یا از مبادی قاچاق این را دریافت کردهاند. از مبادی تأییدشده و رسمی دریافت نکردهاند. اگر ما مبادی رسمی را فراموش کنیم بنویسیم یا ننویسیم یا در قانون نیاوریم یا احاله بدهیم به مادهای که الان در کمیسیون است و هنوز تکلیف آن معلوم نیست، این یعنی ظلم آشکار به این بحث، یعنی همه صدر و ذیلش را بحث کردیم، بعد اصل موضوع را فراموش کردیم بیاوریم، نمیدانیم که کمیسیون چرا این عبارت را حذف کرده است. الان هم نماینده محترمشان باید توضیح بدهند که چرا این را حذف کردهاند؟
اصل داستان همین است، اصل داستان قاچاق ارز، قاچاق ارز که بحث مرزی ندارد، موقع عرضه فقط بحث دارد که متأسفانه به آن عبارت هم رأی ندادیم، تمام موضوع قاچاق ارز، عرضه و شیوه عرضهاش است که الان این عبارت هم به شیوه عرضه که آنجا نیاورده بودید و کمیسیون رأی آورده بود این هم اینجا شیوه عرضه را ارائه کرده، رد کرده و حذف کرده است. اگر ما به قاچاق ارز معترض هستیم قاچاق ارز یعنی چه؟ قاچاق ارز چه شکلی شناخته میشود؟ قاچاق ارز از قاچاقچی و مبدأ غیررسمی شناخته میشود و الا نفس خرید و فروش که موضوعیت ندارد، ما که هنوز خرید و فروش را ممنوع نکردیم. مبادی را معلوم کردیم و همین الان هم عرفاً همین کار را میکنیم، میگوییم صرافیهایی که مجاز هستند و بانکها و اگر ما مبدأیی را داریم که غیرمجاز است یعنی آنجا دارد قاچاق انجام میگیرد، یعنی عملیات قاچاق است، یعنی خارج از مبادی است، چرا؟ چون کنترل بازار غیرممکن است. شما اگر بازار پول را کنترل کنید باید مبادی دست شما باشد، تحت کنترل باشد.
همکاران محترم دقت بفرمایید! عدم ابقای این به معنی پوچ بودن قوانینی است که تصویب میکنیم، به معنی بیمعنا بودن قوانینی است که تصویب میکنید، میگویید بکشید، بگیرید، برخورد کنید، با چه کسی، کجا؟ به چه استناد؟ معلوم نیست. این استناد موضوع است. لذا حتماً به این پیشنهاد رأی بدهید، متشکرم.

علی مطهری
خیلی ممنون. دولت مخالف است. ببینید! این مطلب مهمی نیست، در ماده (17) این تبصره بوده، منتها چون ماده (17) اینجا رأی نیاورده آقای حاجی میگویند احتیاطاً اینجا این باقی بماند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ظاهراً دولت میخواهد توضیح بدهد. آقای دکتر جلیلی! شما توضیحی دارید؟

علی مطهری
بله، ماده (17) به کمیسیون رفته، حالا ممکن است بیاید. کمیسیون توضیح بدهد.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت ملت شریف ایران، هیأترئیسه محترم و همکاران بزرگوار عرض سلام و ادب و احترام دارم. آن دغدغهای که همکارانمان میفرمایند منطقی، درست و صحیح، ولی توضیحی که باید خدمت شما بزرگواران بدهم این که ما در ماده (2 مکرر) یعنی ماده (17) همین اصلاحاتی که داریم انجام میدهیم به صورت کامل و صریح تمام این دغدغهها را گنجاندیم و مطمئن باشید، چون دغدغه آقای حاجی هم این است که برگشته به کمیسیون، حذف که نشده، این از کمیسیون مجدداً با اصلاحات کاملتر برخواهد گشت و دغدغه همکاران بزرگوار ما مرتفع خواهد شد. همکاران بزرگوار انشاءالله کمک کنند، اصلاً این بحث ماهوی موضوع بحث ما نیست. آنچه که هست در ماده (17) توضیحات تکمیلی و دقیق آورده شده، همکاران بزرگوار ما تأمینکننده نظر کمیسیون باشند تا انشاءالله طبق همان ماده (17) تمام این دغدغهها برطرف خواهد شد. سپاسگزارم.

علی مطهری
متشکریم. حضار 197 نفر، دوستان نظر خودشان را درباره حذف ماده (23) که میگوید تبصره (2) ماده (7) قانون حذف شود، اعلام بفرمایند. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! حالا خود ماده را به رأی بگذارید.
نایبرئیس (مطهری) ـ حضار 198 نفر، اصل ماده (23) را به رأی میگذاریم، لطفاً رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. متشکر. آقای رنجبرزاده بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیرو درخواست تعدادی از نمایندگان محترم درخصوص FATF که جلسهای با حضور صاحبنظران و کارشناسان تشکیل شود و اطلاعات بیشتری کسب کنند، این نامه به کمیسیون امنیت ملی ارجاع شد و رئیس محترم کمیسیون جلسهای با حضور صاحبنظران و کارشناسان معتقد و منتقد در ارتباط با موضوع FATF تشکیل دهند و لذا کمیسیون امنیت ملی اعلام کردند که که در تاریخ 15/7/97 روز یکشنبه ساعت (16) جلسهای با حضور شما سروران عزیز و صاحبنظران و کارشناسان در محل کمیسیون تلفیق تشکیل میشود که انشاءالله حضور فعال عزیزان در این جلسه میتواند راهگشا باشد. البته آقای فلاحتپیشه فرمودند اگر تعداد عزیزان و صاحبنظرانی که دعوت میشود بیشتر شود همینجا تشکیل میشود. این در اختیار رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است، هر کجا محلش را انتخاب کنند، فعلاً گفتند در تلفیق.

علی مطهری
بله، صحبت این هم است که احتمالاً از تلویزیون هم به صورت مستقیم پخش شود، خیلی ممنون. آقای امیرآبادی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از دانشجویان دانشگاه پیامنور شهرستان شهریار استان تهران میهمانان جناب آقای محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، قدس و ملارد هستند.
ـ جمعی از مسئولین، مربیان و مددجویان مؤسسه خیریه معلولین توانپرور شهرستان شهریار نیز میهمانان جناب آقای محمودیشاهنشین نماینده محترم شهریار، قدس و ملارد هستند.
ـ جمعی از دانشجویان تخصصی دندانپزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران میهمانان جناب آقای وحدتی هستند. خیلی خوش آمدید، بفرمایید.

علی مطهری
متشکر، ادامه دستور را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
من در رابطه با این ماده (23) عرض کنم چون تبصره (2) حذف شد، شمارههای تبصرههای بعدی باید اصلاح شود، در تبصره (1) ماده قبلی هم «سامانههای» درست است.
ماده 24 ـ متن زیر به عنوان تبصره (4) به ماده (7) قانون الحاق میشود:
تبصره 4 ـ به منظور مقابله با قاچاق ارز و مدیریت منابع و مصارف ارزی، کلیه واردکنندگان کالا موظفند منشأ ارز کالای وارداتی خود را پس از ثبت سفارش و قبل از ترخیص، در سامانههای موضوع بند «الف» ماده (6) این قانون اظهار نمایند. بانک مرکزی موظف است پس از دریافت اطلاعات منشأ ارز، بلافاصله نسبت به بررسی آن اقدام نموده و در صورت صحت اطلاعات ابرازی، شناسه رهگیری معتبر به اطلاعات مذکور اختصاص دهد. مجوز ثبت سفارش تا قبل از دریافت شناسه رهگیری موضوع این تبصره قابل استناد جهت اظهار و ترخیص در گمرک نیست.
اینجا هم پیشنهاد حذف داریم، آقای حاجی! شما دارید، آقای سلیمی هم دارند، آقای کبیری هم دارند. آقای حاجی! اجازه میدهید آقای سلیمی مطرح کنند؟ حاجآقای سلیمی بفرمایید. پیشنهاد حذف ماده (24) را دارند.

علیرضا سلیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
برادران و خواهران عزیز نماینده! بعضی از امور است که چاقوی دولبه است، از جمله اموری که چاقوی دولبه است همین ماده (24) است. خواهش من این است دوستان خوب دقت بفرمایند، ما در این شرایط سخت دچار مشکل نشویم. چیزی را حذف نکنیم که شرایط را برای مردم و کشور سختتر کند و مشکلات ما را دوچندان کند.
ببینید! در این تبصره هم بحث قاچاق ارز و هم بحث مدیریت منابع است. برای مدیریت منابع چه فرمودهاند؟ توصیهای که شده قانونی که میخواهیم وضع کنیم این است، میگوییم منشأ ارز کالاهای وارداتی حتماً باید مشخص شود. شما میدانید در بعضی از جلسات هم حالا علنی یا غیرعلنی به ما گفته شد ما در پارهای از موارد در شرایط جنگ اقتصادی اتفاقاً نمیتوانیم منشأ ارز کالای وارداتی خودرو را بیان کنیم، به دلیل اینکه فوراً این (400)، (500) نفری که وزارت خزانهداری آمریکا نصب کرده فوری میآیند این منشأ را قفل میکنند و برای ما مشکل ایجاد میکنند. هیچ استثنایی هم اینجا قائل نشده، بیان منشأ ارز کالای وارداتی به کسانی که میخواهند برای کشور ما دردسر بیشتری ایجاد کنند کمک نیست؟ این نکته اول.
نکته دومی که در این ماده (24) وجود دارد و عزیزان حتماً باید توضیح بدهند این است، قسمت آخر میگوید در صورت صحت اطلاعات ابرازی، شناسه رهگیری معتبر بدهند و بعد میگوید مجوز ثبت سفارش قبل از دریافت شناسه رهگیری قابل اظهارنظر و ترخیص در گمرک نیست. یکی از مشکلاتی که امروز برای ما به وجود آمد همین است، که در گمرک به خاطر بعضی از تصمیماتی که گرفته شد ترخیص کالا با تأخیر مواجه شد، همین تأخیر در ترخیص هم مواد اولیه کارخانجات را به موقع به آنها نرساندیم، هم در بازار تزلزل ایجاد کرد، برای مردم مشکلاتی ایجاد کرد.
آقای دکتر و دوستان عزیز! همین تصمیم باعث شد که الان از (22) میلیارد دلار ارز کالاهای صادراتی غیرنفتی تنها (4) یا (5) میلیارد دلار آن وارد کشور شود، مابقی وارد نشد. علتش هم همین پیچی است که ما دادیم، یعنی ما خودمان با دست خودمان گاهی از اوقات داریم مسیری تعبیه میکنیم که ورود ارز به کشور سهل و آسان نباشد و با مشکل مواجه باشند. خواهش من این است که عزیزان ما بیایند این ابهاماتی که در این تبصره (4) وجود دارد را به صورت روشن پاسخ بدهند. آیا این تبصره موجب خودتحریمی نمیشود؟ آیا این تبصره موجب نمیشود که ما خودمان خاکریز و دیوار برای ترخیص کالا درست کنیم؟ این مشکلاتی که الان در ذهن بنده بود و عرض کردم، این مشکلات و شبهات وجود دارد. انشاءالله شبهات را پاسخ بدهند، متشکرم.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

یحیی کمالی پور
مخالف
بسم الله الرحمنالرحیم
به محضر همه همکاران ارزشمند عرض سلام و ادب و احترام دارم و با نهایت احترامی که برای همکار ارزشمندمان و نظراتشان قائل هستم، مواردی را بیان میکنم. آن چیزی که ماحصل این ماده است نتیجه تلاشهای کارشناسیشده در ابعاد مختلف است. من معتقد به این هستم که در لابهلای کلمات و جملاتی که در این ماده به کار گرفته شده ابهامات و تردیدهایی هم وجود دارد، اما از حیث ماهیت ایرادی را بر آن وارد نمیکند. چراکه ما ساز و کارهایی را تعریف کردیم که در نتیجه آن ساز و کارها به یک هدف معین برسیم. ابتدا و انتهای راه مشخص است و ما را به منظور میرساند، حالا اگر در این جملات و کلمات گاهاً ایرادی هم مشاهده میشود این ایرادات آنقدر ماهیتی نیستند که بتوانند اصل را از کار بیندازند و خدایناکرده یک نوع خودتحریمی که همکار ارزشمندمان به آن اشاره کرد حادث شود. حتی در تبصرههایی که به آن اشاره شد هم همین مسئله وجود دارد اما اصل کار و مشکل کار در جای دیگری است. آن مواردی که همکار ارزشمند به آن اشاره کردند، در مواد قبلی راحتتر به وضوح مشاهده میشود تا اینکه در این ماده که ما کمتر شاهد این ایرادات و تردیدات و ابهامات هستیم. به نظرم میرسد که این ماده متناً و مفاداً و منطوقاً مشکلی ندارد و از همکاران محترم میخواهم که به این پیشنهاد رأی ندهند، متشکر.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور موافق هستند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر بزرگ ملت ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مقتدر مسلح جمهوری اسلامی ایران و شما برادران و خواهران عصاره ملت در خانه ملت.
همکاران! پیشنهاد همکاران عزیزمان برای حذف ماده (24) در لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به استحضار میرساند این یک خودتحریمی جدید است. همکاران عزیز! الان ما در شرایط بسیار بد جنگ اقتصادی قرار گرفتیم، جنگ اقتصادی خیلی سختتر از جنگ نظامی است. شما مستحضر هستید آمریکا شیطان بزرگ شریانهای اقتصادی ما را شناسایی میکند. در جلسه غیرعلنی جناب آقای جهانگیری معاون اول رئیسجمهور آشکارا توضیح دادند که دشمن چطور رصد میکند، ما ارزها را چطور به دست میآوریم، چطور جابهجا میکنیم تا تحریم کنند.
همکاران عزیز! در این جنگ اقتصادی تصمیمات سختگیرانه برای شرایط فعلی به صلاح مملکت نیست. الان ما شدیداً نیازمند تأمین ارز برای واردات مواد اولیه کارخانجات هستیم. هم کارگران عزیز ما، بسیجیان بیمدعا بیکار نشوند، هم تولید داشته باشیم و هم برای صادرات آماده شویم. اگر این قانون را برای صادرات مواد اولیه کارخانجات یا مواد مصرفی ارزاق عمومی مردم میبستند کار خوبی بود، اکثراً این برای واردات است. به ما چه ربطی دارد که طرف ارز را از کجا و چگونه وارد کرده است؟ میخواهد به ایران کالا، مواد اولیه و ارزاق عمومی وارد کند، شما میخواهید شناسایی کنید، به آمریکا بدهید و آمریکا اینها را تحریم کند؟ همکاران عزیز! این ماده خیلی خطرناک است، با دست خودتان میخواهید کسانی که برای ما ارز تهیه میکنند را شناسایی کنید و در اختیار اجانب قرار بدهید. من خیلی ناراحتم از همکاران ما و دولت عزیز که به این امر مهم توجهی نکردهاند.
همکاران، آقای مطهری عزیز رئیس جلسه! این خودتحریمی جدیدی است. شما میخواهید بدانید کسی که برای ما مواد اولیه کالاهای اساسی و ارزاق عمومی وارد میکند، ارز آن را از کجا آورده؟ به ما چه ربطی دارد؟ ما این کالا را نیاز داریم، از زمین و آسمان و آب هم شده باید وارد کنیم. خواهشمند است به صحبتهای آقای جهانگیری توجه داشته باشید، دقیقاً و آشکارا مواضع دشمن را بیان فرمودند. لذا همکاران! با حذف این ماده موافقت بفرمایید تا خودتحریمی نداشته باشیم.
نماینده دولت و نماینده محترم کمیسیون دقیقاً بیان بفرمایند این چه پیامدی برای واردات خواهد داشت؟ یقیناً واردات را فلج خواهد کرد. آن وقت ما با مشکل جدی برای مواد اولیه در کارخانجات مواجه خواهیم شد، مشکلات بیکاری افزایش خواهد یافت و دشمن هم به آرزوی دیرینهاش با این کار میرسد. برای ناامیدی دشمن به این ماده رأی ندهید تا هر کس به هر طریق ممکنه ارز از خارج تهیه و مواد اولیه را وارد میکند ما دستش را میبوسیم و احترام قائل میشویم، در این مقطع حساس به خاطر (80) میلیون مردم ایران اسلامی، زنان و کودکان، روستاییان و کشاورزان و کارگران از ارزاق عمومی باید برخوردار شوند. چرا اجازه میدهیم خودتحریمی را خودمان انجام بدهیم؟ از همکاران عزیزم خواهشمند است تبصره (4) این ماده را به دقت بخوانید، چطور با دست خود شریانهای اقتصادی خودمان را میبندیم، به مردم خودمان ظلم میکنیم. به عشق امام حسین، یا حسین مظلوم.

علی مطهری
متشکریم، دولت نظرتان برای حذف تبصره (4) چیست؟ موافق هستید. آقای جلیلی لازم است صحبت کنید؟ کوتاه بفرمایید.

اسماعيل جليلي
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا از پیشنهاددهنده محترم تشکر میکنم. خدمت نمایندگان محترم عرض کنم این تبصره در لایحه دولت وجود نداشت. در کمیسیون هر چند با رویکرد شفافسازی برای کنترل قاچاق ارز و کالا مد نظر قرار گرفت، اما در این پیشنهاد به خصوص در پایان این تبصره قیدی لحاظ شده که در مغایرت با ماده (42) قانون امورگمرکی که قانونگذار به گمرک اختیار داده بود در موارد استثنا برای ترخیص کالاهایی که ضرورتاً براساس نیازی که دستگاهها، وزارتخانهها و ریاست گمرک تشخیص میدهند آن را ترخیص کنند، با مصوب شدن این تبصره این اختیار از مجموعه مدیریتی دولت حذف میشود.
نکته دوم درمورد کالاهایی است که سریعالفساد هستند، داروها، گوشت، مواد پروتئینی که در یک مدت زمان مشخص بایستی از گمرک ترخیص شود. شروع و انتهای پیشنهادی که در این تبصره هست نامشخص است. کد رهگیری مشروط به یک اقدامی است که بانک مرکزی برای تعیین منشأ ارز بایستی به بررسی بپردازد. چه مدت زمان؟ نامشخص. رویکرد این تبصره محدودکننده است، با اصل (44) هم در تعارض است. رویکرد شما در تسهیل کسب و کار کوتاه کردن فرآیند ترخیص کالا به خصوص در موارد اضطراری در مغایرت با این تبصره است. لذا دولت با پیشنهاد حذف موافق است و از نمایندگان محترم تقاضا داریم که به این حذف رأی مثبت بدهند، متشکرم.

علی مطهری
متشکریم. کمیسیون یک توضیحی بدهید، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
همکاران بزرگوار! ضمن عرض خداقوت من یک توضیحی بدهم به شما، آنچه که هست و دغدغه شما است این است که یک ارزی به وزارتخانه یا مؤسسهای تعلق میگیرد ولی آن شفافیت را ندارد. شما نگران آن منشأ هستید. اگر این حذف شود دیگر ابزاری برای اینکه شما متوجه منشأ شوید نخواهید داشت. اتفاقاً صحبتی که آقای جلیلی فرمودند ضمن احترام به این بزرگوار ما (کمیسیون) مخالف آن هستیم، چون اگر حذف شود شفافیت را از بین میبرد. آنچه که درخواست و مطالبه اعضای کمیسیون اقتصادی بوده این بوده که این ارز در سامانه مشخص شود، از طریق نیما یا سنا بوده که الان همان بحث بند «الف» ماده (6) این قانون همان سامانه قانون جامع تجارت بود که چند وقت پیش در وزارت صنعت از آن رونمایی شد. همانگونه که در برنامه ششم و مطالبه صددرصد نمایندگان ملت و البته بزرگوارانمان از دولت شفافیت است، ما موافق این هستیم که منشأ این ارز مشخص باشد که این ارز (4200) بوده، دولتی بوده، نیاید این ارز را بگیرد و بعد برود با یک قیمت کلانتر بفروشد.
البته موافق این هم هستیم که اگر رئیس محترم جلسه موافقت کنند به خاطر آن کالاهایی که دغدغه فاسد شدن و از بین رفتنش است «با رعایت ماده (42) قانون امور گمرکی» به متن اضافه شود که با مجوز وزیر بتواند آن دغدغه از بین برود. آنچه که مطالبه کمیسیون است این است که نظر کمیسیون تأمین شود و بتوانیم آن ماده (42) قانون امور گمرکی را به متن اضافه کنیم که منشأ ارز و شفافیت مشخص باشد، سپاسگزارم.

علی مطهری
پس کمیسیون مخالف است. حضار 201 نفر، دوستان نظر خودشان را درباره پیشنهاد حذف تبصره (4) ماده (24) آقای سلیمی اعلام بفرمایید. دولت موافق و کمیسیون مخالف هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! خود ماده (24) را به رأی بگذارید. باید اصل به رأی گذاشته شود، اگر رأی نیاورد به کمیسیون ارجاع شود.

علی مطهری
حضار 197 نفر، اصل ماده (24) را به رأی میگذاریم. دولت مخالف و کمیسیون موافق هستند. لطفاً رأی خودتان را اعلام کنید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. به کمیسیون ارجاع میدهیم تا بررسی کنند و پیشنهاد جدیدی بیاورند.

علی مطهری
آقای محبینیا! شما تذکر دارید؟

علیرضا رحیمی
در موضوع قبلی تذکر داشتند.

علی مطهری
نوبتتان هست یا نیست؟ اگر راجع به همین دستوری است که الان داخل آن هستیم بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر مطهری! شاید پنجمین مورد بود که من در این لاین برای یک اخطاری که مربوط به دستور است ثبتنام کردم. از سروران گرانقدری که طالب اخطار و یا تذکر هستند استدعای عاجزانه دارم تذکر یا اخطارشان را بفرمایند تا نسبت به آنهایی که یک مطلبی را میخواهند بیان کنند اجحافی نشود. بالاخره تصرف این لاین جزء افتخارات ملی که حساب نمیشود که اسممان همیشه آنجا باید منقوش باشد.
اما اخطاری که من خدمت آقای دکتر لاریجانی و حضرتعالی میخواستم عرض کنم معطوف به اصل (158) قانون اساسی است. در بند دوم این اصل به صراحت آورده که «تهیه لوایح قضائی»، البته «متناسب با جمهوری اسلامی» واژه زائدی است، حالا آن زمان خبرگان قانون اساسی چرا این متن درست را ننوشتند کاری ندارم، «تهیه لوایح قضائی در شأن رئیس قوه قضائیه است». یک؛ این را ریاست محترم مجلس شورای اسلامی به نوعی هم اشاره داشتند که شورای نگهبان قانون اساسی این نظر را مطرح کرده که این لایحه مبارزه با قاچاق کالا و ارز و مسائل دیگر باید توسط رئیس قوه قضائیه تدوین و مراحل قانونی آن طی شود. حتی من از یکی از دوستانی که مطلع هستند سؤال کردم اگر دولت به هر دلیلی اهمالی در این زمینه انجام داد یا زمان را فدا کرد در یک محدوده زمانی این اجازه به قوه قضائیه داده شده که مستقیم لایحه را به مجلس ارسال کند.
آقای دکتر مطهری! یک التفاتی بفرمایید، امری که در وظیفه شورای نگهبان قانون اساسی، اتفاقاً شورای نگهبان قانون اساسی در اینجا دقیقاً منطبق بر قانون اساسی که خدا خیرشان بدهد اینجا ایراد گرفتهاند و این ایراد را در این مورد مطرح کردند. مسألهای که شورای نگهبان میگوید جزء وظایف رئیس قوه قضائیه است و بعد از این همه زحمتی که نمایندگان خواهند کشید این ارسال شود، این را رد خواهند کرد، ما خودمان دو تا کار انجام میدهیم، بلانسبت نمایندگان کار عبثی است. مسأله بعدی خود ما که باید طلایهدار، مراقب و نگهبان اعمال قانون به نحو احسن باشیم، خودمان در اینجا داریم کمتوجهی میکنیم.
من خواهش میکنم اگر این توضیحات حقیر را در راستای دفاع از قانون اساسی و قوانین کشور میدانید این اخطار را به رأی بگذارید و عاجزانه از همکاران محترم درخواست میکنم به این اخطار رأی بدهند که این لایحه برود دقیقاً از مسیر قانونی خودش بیاید. اگر مجلس نسبت به قوه قضائیه و قوه مجریه خودش و تمام ارکان جمهوری اسلامی مراقب قانون باشد، باور بفرمایید به اندازه (50) سال مملکت به توسعه و پیشرفت انشاءالله نزدیک خواهد شد.

علی مطهری
متشکریم، خیلی ممنون. البته بهتر بود این اخطار در ابتدای بررسی این لایحه مطرح میشد، برای اینکه زحمات این چند روزه ما باطل نشود. اما برای اینکه ما یک راه میانهای را در پیش بگیریم به نظر میرسد همان پیشنهادی که صبح در اینجا مطرح شد مناسب باشد که ما رأی بگیریم، چون بنده هم اخطار را وارد میدانم، ما رأی بگیریم، اما اگر رأی آورد اینطور نباشد که از ابتدا به قوه قضائیه برود. بلکه به کمیسیون قضائی برود و با مشورت قوه قضائیه و دولت این کار به پایان برسد و انجام شود.

حسینعلی حاجی
آقای مطهری! صبح رأی گرفته شد، رأی نیاورد. ارجاع به کمیسیون صبح رأی نیاورد.

اکبر رنجبرزاده

جهان بخش محبی نیا
آقا! یعنی خود کمیسیون که میگویند رأی آورد نمیدانند؟

علی مطهری
صبح به شکل اخطار نبود. صبح یک رأی استمزاجی بود. حالا اشکالی ندارد. ما اخطار را به رأی میگذاریم، ایشان نظر مجلس را خواست، ولی به عنوان اخطار نخواست.

زهرا سعیدی مبارکه
آقای دکتر! بخدا کار به مدت شش ماه میخوابد.

علی مطهری
اگر اخطار بود ایشان باید به اصل (158) استناد میکرد، ولی استناد نشده است. اجازه بدهید من یک توضیحی بدهم.

حسینعلی حاجی
آقای دکتر مطهری منشأ آن اخطار بود.

جهان بخش محبی نیا
اخطار نبود برادر من! ارجاع به کمیسیون با اخطار فرق میکند.

سیدعلی ادیانی

حسینعلی حاجی

علی مطهری
ببینید! آقای لاریجانی هم صبح توضیح دادند، گفتند قوه قضائیه اعتراض کرده که این لایحه اول باید از طرف ما به دولت ارجاع میشده و ایشان گفتند در جلسه سران هم آقای روحانی این را قبول کرده، منتها ما باید ساز و کار قانونیاش را پیدا کنیم. صبح این حرف را به رأی گذاشتند، بدون اینکه در قالب اخطار باشد. حالا الان اخطار دادند. اگر هم اخطار رأی بیاورد ما نمیگوییم قوه قضائیه برود از ابتدا لایحه بیاورد، بلکه به کمیسیون میرود و با حضور نمایندهشان بررسی میشود.

زهرا سعیدی مبارکه
آقای شاهرودی بهعنوان نماینده قوه قضائیه و نایبرئیس در جلسه کمیسیون بوده.

علی مطهری
به هر حال این یک توافقی بین سران سه قوه راجع به این موضوع بوده، حالا اخطاری دادند و ما به رأی میگذاریم.

علیرضا رحیمی
وارد دانستند، باید به رأی بگذارند.

زهرا سعیدی مبارکه
آقای دکتر! اجازه بدهید کمیسیون توضیح بدهد.

حسینعلی حاجی
آقای محبینیا اصلاً ثبتنام نکرده بود اخطارش را مطرح کرد.

علی مطهری
چرا، ثبتنام کرده بود، اخطارشان راجع به دستور بود. لطفاً رأی خودتان را اعلام کنید.

زهرا سعیدی مبارکه
آقای دکتر! کمیسیون قبل از رأیگیری توضیح بدهد، در لیست نبوده، غیرقانونی است.

محمدحسین قربانی
شما اخطار را به رأی بگذارید تمام شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقا مگر میشود از دستور خارج کرد؟ نباید خارج شود.

علیرضا رحیمی
لطفاً همکاران محترم در رأیگیری مشارکت بفرمایند، اخطار آقای محبینیا را به رأی گذاشتند.

علی مطهری
آقایان در رأیگیری شرکت بفرمایید. الان اخطاری داده شده.

حسینعلی حاجی
ما هم از صبح اخطار داشتیم، چرا اخطار ما را ترتیب اثر نمیدهید؟

علی مطهری
اخطار ایشان راجع به دستور بود، آقای حاجی! بقیه اخطارها راجع به دستور نبود. حالا لطفاً رأی خودتان را بدهید، ما نظر مجلس را میگیریم، هر چه مجلس بگوید به همان شکل کار میکنیم. (امیرآبادیفراهانی ـ میخواهید به FATF برسید؟ آقای مطهری برای چه اینکار را میکنید؟) حضار 200 نفر، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. پس به کمیسیون ارجاع میشود تا انشاءالله با کمک قوه قضائیه بررسی شود، خیلی ممنون.
4
انتخاب آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی و خانم سیدهفاطمه حسینی به عنوان عضو ناظر در شورای عالی بورس و اوراق بهادار

علی مطهری
یک انتخابات را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! ما امروز چند تا انتخابات داریم که بین نطقها انجام میشود. خواهشاً دوستان از صحن خارج نشوند. انتخابات اول درمورد شورای عالی بورس و اوراق بهادار است که از طرف کمیسیون اقتصادی آقایان علیاکبر کریمی، محمود بهمنی، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین حسینزادهبحرینی و خانم سیدهفاطمه حسینی مطرح هستند. از بین این چهار بزرگوار باید دو نفر را انتخاب کنید.

علی مطهری

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اسامی هم در لوح هست، اگر نگاه کنید نوشته اسامی نامزدهای انتخابات.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
5
ناطقان جلسه آقایان: محمد وحدتیهلان، محمدصادق حسنیجوریابی، ناصر شریفی، حسن کامراندستجردی و حسینعلی شهریاری

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای محمد وحدتیهلان نماینده محترم بستانآباد.
ـ آقای محمدصادق حسنیجوریابی نماینده محترم رشت.
ـ آقای ناصر شریفی نماینده محترم بندرلنگه، بستک و پارسیان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای دکتر محمد وحدتی نماینده محترم بستانآباد دعوت میکنیم که برای ارائه نطق هفت دقیقهای تشریف بیاورند، در خدمت شما هستیم.

حسینعلی حاجی
اخطار دارم. آقای مطهری اخطار دارم.

علی مطهری
اجازه بدهید نطقها انجام شود بعداً. آقای حاجی! نظم جلسه را به هم نزنید، بفرمایید سر جایتان.

حسینعلی حاجی

اکبر رنجبرزاده

علی مطهری

محمد وحدتی هلان
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامی و ملت شهیدپرور ایران و ملت فهیم بستانآباد و تیکمهداش. امروزه افزایش آگاهی و شناخت ملتها از استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا باعث رسوایی و خنثی شدن پیدرپی توطئههای آمریکا در جهان شده است. دونالد ترامپ جهت خروج از انزوای سیاسی و اعاده حیثیت از دست رفته خود به ترفندهای مختلف متوسل شده و با شعار دفاع از آزادی و حقوق بشر در پی...
(در این هنگام آقای حاجیدلیگانی و تعدادی از نمایندگان در اعتراض به رأیگیری صورت گرفته در مقابل جایگاه ایستاده و خواستار تذکر و اخطار قانون اساسی شدند)

علی مطهری

حسینعلی حاجی
اخطار دارم. چرا لوح را بستید؟ لوح را باز کنید.

علی مطهری
جناب آقای حاجی! بعد از نطق ایشان شما تذکرتان را بفرمایید. آقای وحدتی! شما بفرمایید.

نصراله پژمان فر
چرا خلاف میکنید؟ این کار شما خلاف است. چرا این کار را کردید؟

علی مطهری
آقای پژمانفر! بفرمایید سر جایتان. به رأی مجلس احترام بگذارید. آقای وحدتی بفرمایید.

محمد وحدتی هلان
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامی و ملت شهیدپرور ایران و ملت فهیم بستانآباد و تیکمهداش. امروزه افزایش آگاهی و شناخت ملتها...

حسینعلی حاجی
لوح را باز کنید، میخواهم اخطار بدهم.

اکبر رنجبرزاده
آقای وحدتی صبر کنید. لطفاً همکاران این جلو را خلوت کنید. آقای حاجی! شما هم تذکرتان را بفرمایید. این نطق انجام شود، تذکر هم انجام میشود.

نادر قاضی پور

سیدمحمدجواد ابطحی
بگذارید اول ایشان اخطار بدهد.

علی مطهری
آقای وحدتی بفرمایید، شما شروع کنید.

اکبر رنجبرزاده
همکاران این جلو سر و صدا نکنند، تذکر هم بعد از نطق ایشان انجام میشود. لطفاً خلوت کنید. جناب آقای وحدتی بفرمایید.

محمد وحدتی هلان
آقای رئیس! لطفاً جلسه را آرام بفرمایید تا بتوانم صحبت کنم.

علی مطهری
آقای وحدتی! شما شروع کنید، آرام میشود.

محمد وحدتی هلان
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود و سلام به رهبر معظم انقلاب اسلامی و ملت شهیدپرور ایران و ملت فهیم بستانآباد و تیکمهداش. امروزه افزایش آگاهی و شناخت ملتها از استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا باعث رسوایی و خنثی شدن پیدرپی توطئههای آمریکا در جهان شده است. دونالد ترامپ جهت خروج از انزوای سیاسی و اعاده حیثیت ازدسترفته خود به ترفندهای مختلف متوسل شده و با شعار دفاع از آزادی و حقوق بشر در پی موجه جلوه دادن اشتباهات خود بوده، در حالی که با حمایت از تروریسم مردم بیگناه و کودکان معصوم را به کشتن میدهد.
آری آقای ترامپ! سیاستهای غیرمعقول و غیردیپلماتیک شما نشان میدهد صلاح خود و مردم آمریکا را تشخیص نمیدهید. لذا به شما توصیه میکنم پایبند قوانین و مقررات بینالمللی باشید. خودتان را قیم مردم جهان ندانید. نیروهای نظامی و سلاحهای خود را از اقصینقاط جهان به آمریکا برگردانید. از حمایت تروریستها دست بردارید، به اصلاح تشنجات داخلی خود بپردازید و بدانید تا زمانی که به توطئه بر علیه جمهوری اسلامی ایران مسلمانان و مستضعفین جهان ادامه میدهید خواب راحت برای شما حرام خواهد بود.
سخنی با ملت آمریکا؛ ای ملت آمریکا! برای حفظ عزت خود امروز بایستی با فشارهای داخلی بر علیه ترامپ او را وادار کنید تا سیاستهای داخلی و خارجی خود را اصلاح کند. به معاهدات و مقررات بینالمللی پایبند باشد، در سیاست تحریم و فشار بر علیه کشورهای مختلف جهان تجدیدنظر نماید وگرنه با عکسالعمل شدید دنیا یعنی تحریم آمریکا توسط کشورهای جهان روبرو خواهد شد. بنابراین بر شماست تا دیر نشده برای آینده خود و آمریکا فکر اساسی کنید.
رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی! ضمن تشکر از سفر اخیر جنابعالی و هیأت محترم دولت به استان آذربایجانیشرقی و شهرستان قهرمانپرور بستانآباد و سفر اخیر جناب آقای دکتر نوبخت و مجمع نمایندگان استان جهت بازدید از پروژه راهآهن میانه ـ بستانآباد ـ تبریز و تشکر از موضعگیریهای بهحق و شجاعانه جنابعالی در مقر سازمان ملل متحد که منجر به همراه کردن اکثریت کشورهای جهان و انزوای سیاسی آمریکا و متحدانش مخصوصاً در جلسه شورای امنیت سازمان ملل گردید.
آقای رئیسجمهور! برای ادامه مقابله با توطئههای آمریکا و اعمال تحریمها بدون وقفه، دیپلماسی خارجی را فعال نموده، نسبت به تشکیل اتحادیه کشورهای آسیایی با اولویت کشورهای دوست، همسایه و همسو اقدام نمایید. با تشکیل جلساتی با کشورهای اروپایی مبادلات سیاسی و اقتصادی را توسعه دهید. در ادامه با تأکید بر اجرایی شدن گزینه اول روی میز ایران یعنی خارج کردن کامل دلار آمریکا از معادلات اقتصادی به اجرای گزینه دوم روی میز یعنی تحریم خرید اجناس و کالاهای آمریکایی در بین کشورهای مورد نظر نمایید. برای عملیاتی شدن این گزینه علاوه بر فعال شدن دیپلماسی خارجی من از این تریبون از علمای کشورهای اسلامی، دانشگاهیان، دانشجویان، رهبران کشورهای دوستدار صلح و آزادی و کلیه آزادیخواهان جهان میخواهم جهت برقراری صلح و امنیت و جلوگیری از جنگ و خونریزی و برای حفظ حرمت آزادی در جهان بدون هیچ ملاحظهای تمام همت خود را برای تحریم خرید کالاهای آمریکایی به کار ببندند.
جناب آقای دکتر روحانی، رئیس محترم شورای هماهنگی اقتصادی کشور! همانطور که مستحضرید تغییر دلار یارانهای تأثیر آنچنانی بر کاهش قیمتهای بازار ندارد، بیشتر موجب سوءاستفاده افراد رانتخوار از این امتیاز میشود، چراکه بعد از أخذ دلار یا کالایی وارد نمیکنند یا درصدی از کالا را وارد کرده و در بازار به قیمت ارز آزاد میفروشند. از طرفی پایین بودن قیمت سوخت در کشور نسبت به کشورهای همسایه انگیزه برای قاچاق سوخت را بیشتر، اسراف در مصرف آن در کشور رایج شده است. بنابراین ارز یارانهای، پایین بودن قیمت سوخت به جای تأثیر در زندگی همه اقشار جامعه، موجب پر شدن جیب افراد خاص شده است. لذا خواهشمندم دستور اکید برای سر و سامان دادن عنایت فرمایید.
جناب آقای دکتر روحانی! در سال گذشته عدهای فرصتطلب و مفسد اقتصادی در مؤسسههای مالی اموال مردم را به غارت بردند. دولت محترم با همکاری مجلس شورای اسلامی مجبور به پرداخت حق مردم از بیتالمال شد که این امر از یک طرف عامل افزایش نقدینگی در بازار، از طرف دیگر عامل مهم اخلال در بازار ارز را فراهم آورد. حال سؤال این است آیا در طول یک سال گذشته تکلیف این افراد و کسانی که بدون پشتوانه به آنان مجوز مؤسسه مالی دادند، مشخص شده است؟ چه برخوردی با آنان شده، چه حکمی در حقشان صادر شده، چرا در این امر سهلانگاری میشود؟ اگر برای برخورد با آنان قانونی وجود ندارد چرا لایحه تقدیم نمیکنید؟ آقای بانک مرکزی، مؤسسههای موجود دیگر را تحت کنترل و بازرسی دارد؟ آیا مجوز آنان قانونی است یا خدایناکرده روزی دیگر شاهد فاجعهای دیگر خواهیم بود؟ آیا بانکها در اعطای تسهیلات کلان رعایت قوانین مربوطه و اهلیتسنجی لازم را انجام میدهند؟
آری! در طول هشت سال دفاع مقدس در تحریمهای قبلی آمریکا با اینکه وضعیت اقتصادی کشور بسیار بد بود، کمتر کشورهایی ما را همراهی میکردند، ولی تأثیرات تحریمها به اندازه امروز نبود. این بدین معنی است که درصد پایینی از آشفتگی بازار در اثر تحریمها است، بقیه موارد تأثیر سوءمدیریتها است. در طول شش ماه گذشته با افزایش بیرویه قیمت ارز، با سوءاستفادههای زیادی روبرو شدیم. آیا برخورد مناسب با مفسدان اقتصادی مخصوصاً دانهدرشتها صورت گرفته است؟ با کسانی که دلارهای (4200) تومانی جهت واردات کالا گرفته و به تعهدات خود عمل نکردهاند چه برخوردی شده است؟
چرا تیم اقتصادی دولت راهکار شفافی نمیدهد؟ چرا از ظرفیتهای کشور، اقتصاددانان، دانشگاهیان، صاحبنظران بخش خصوصی استفاده نمیشود؟ چرا با محتکرین بزرگ از جمله محتکران خودرو برخورد اساسی نمیشود؟ تا کی باید منتظر بود؟ خواهشمندم دستور فرمایید با یک حرکت جهادی با بهکارگیری نیروهای جوان، سالم و انقلابی به وضعیت بازار سر و سامان بدهند. مطمئن باشید وضعیت قابل کنترل است، زیرا قیمت واقعی دلار (4000) یا (5000) تومان است، نه بیشتر. این قیمتها کذایی است، آن را مفسدین اقتصادی و رانتخواران به بازار تزریق کردهاند، حبابی است که روزی خواهد ترکید، آن روز افرادی که به خاطر حفظ ارزش پول سرمایه خویش را به ارز تبدیل کردند بر خاک سیاه خواهند نشست. مطمئن باشید مجلس، قوه قضائیه و مردم شریف ایران در حرکتهای انقلابی برای مبارزه با مفسدین اقتصادی حامی و پشتیبان شما خواهند بود. (نایبرئیس ـ تشکر میکنیم).
آقای رئیسجمهور! جهت پایان دادن به رانتخواریها، چپاولگریها، نابسامانیها، پارتیبازیها و جلوگیری از قاچاق که مشکل بزرگ امروز جامعه ماست خواهشمندم دستور اکید فرمایید تمام دستگاههای دولتی بدون هیچ بهانهای با وزارت ارتباطات (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد) در راهاندازی دولت الکترونیک همکاری نمایند و نیز از اقشار کمدرآمد جامعه مانند کشاورزان، کارگران، کارمندان و مخصوصاً رانندگان عزیز در جهت تأمین لاستیک و لوازم یدکی ماشین حمایت بیقید و شرط به عمل آید (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) تا در زندگی روزمره با بحرانهای روحی و اجتماعی روبرو نشود. مشکلات حوزه انتخابیه را در جلسه آینده عرض میکنم.

حسینعلی حاجی
لوح را باز کنید اخطار دارم.

علی مطهری
وقت اخطار شما محفوظ است. اجازه بدهید ناطقان صحبت کنند.

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! آقای حاجی در پایان صحبت میکنند یا الان؟

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
آقای دکتر! وقتشان محفوظ است؟

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
آقای حاجی! وقت شما محفوظ هست.

علی مطهری
آقای رنجبرزاده! شما ناطق بعدی را اعلام کنید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمدصادق حسنیجوریابی نماینده محترم رشت دعوت میکنیم، آقای مطهری فرمودند وقت آقای حاجی محفوظ است، حتماً صحبت میکنند، بفرمایید.

محمدصادق حسنی جوریابی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«سبح لله ما فیالسماوات و الارض و هوالعزیز الحکیم * له ملک السماوات و الارض یحیی و یمیت و هو علی کل شیء قدیر * هو الاول والآخر والظاهر والباطن و هو بکل شیء علیم».
با یاد و نام خداوندی که هر آنچه در زمین و آسمان است او را تسبیح میگوید، خلق را زنده میکند و باز میمیراند، از اول و آخر و ظاهر و باطن همه آگاه است.
با عرض سلام و ادب محضر شما همکاران عزیز، ملت شریف ایران و مردم همیشه در صحنه حوزه انتخابیهام شهرستان رشت. در این روزهای تنگی معیشت و سختی شرافت اولین درود و سلام را نثار مردمی میکنم که با وجود تنگناهای بسیار در مسیر زیست شرافتمندانه هنوز صورتشان را با سیلی سرخ نگه میدارند و آبرومندانه زندگی حداقلی خود را سامان میدهند. همه حاکمان جهان باید آرزوی چنین مردمی را داشته باشند که پس از سالها بیتدبیری، ناکارآمدی و اتلاف منابع توسط دولتمردان هنوز هم در پای صندوقهای رأی حرفهایشان را مسالمتآمیز به گوش متولیان حکومت میرسانند.
اما آنچه اسفبار و تأسفبرانگیز است آن است که آنچه دولتمردان ما با این مردم میکنند کمترین اثری از درایت را در خود ندارد. کتمان و تکذیب بحرانهای جدی اقتصادی و معیشتی که مردم با پوست و خون خود آنها را لمس میکنند و عدم وجود عزم جدی در دولت چنان سرمایه و اعتماد اجتماعی را دچار ریزش و ناامیدی کرده که هر روز شاهد گسترش آسیبهای اجتماعی متأثر از این ناکارآمدیها هستیم.
دکتر روحانی در تمام ایام پیش از انتخابات 96 وعده داده بود که بسیاری از قفلها با رأی بالا قابل شکستن هستند، اما انگار پس از انتخابات و با وجود مشارکت مثالزدنی مردم و رأی بالا به ایشان تمام آن وعدهها را فراموش کرده و به خاطر نمیآورند. از سوی دیگر فشارهای آمریکا و خروجش از برجام شاید تنها پروژه مهم دولت را با چالش جدی مواجه کرده، به نظر نمیرسد راهکاری دقیق و همهجانبهنگر برای این بدعهدی در دولت وجود داشته باشد تا بتواند با عواقب سیاسی و اقتصادی آن مقابله کند.
استفاده از ظرفیتهای مردمانی که در هشت سال جنگ نابرابر و تحمیلی پای انقلاب و آرمانهایش ایستادند و لحظهای عقب ننشستند میتواند علاج تمام بحرانها و کلید گشایش تمام قفلها باشد. جا دارد که همه عرصههای حکومت و نهادهای حاکمیتی و تصمیمساز مسئولیت عملکرد خود را بپذیرند و خود را در جایگاه پاسخگویی قرار دهند. تنها راه مبارزه جدی و واقعی با رانت و فساد بریدن دست رانتخواران و جلوگیری از ایجاد زمینههای رانتخیز است.
اما مواردی درخصوص حوزه انتخابیهام؛
دولتمردان بزرگوار! ما در شرایط جنگ اقتصادی به سر میبریم. در شرایط جنگ اقتصادی، کشاورزان این تولیدکنندگان پیادهنظام خط مقدم هستند. همه دولتمردان موظفند این پیادهنظام را حمایت کنند، حمایت و پشتیبانی شما میتواند به این کشاورزان کمک کند تا چرخه اقتصاد را رونق دهند.
ما در استان گیلان محصولاتی همچون برنج، چای، زیتون، بادام زمینی و محصولات دیگر تولید میکنیم و در این شرایط دولتمردان نه تنها حمایت و کمک نکردند، در مواردی که عرض میکنم چوب لای چرخ کار کشاورزان گذاشتند. به عنوان مثال با چایکاران شمال، کشاورزانی که با هزار و یک مشکل چای تولید میکنند، به کارخانههای چای تحویل میدهند، ولی بهای برگ سبز چای را با تأخیر و با هزار و یک منت به کشاورزان پرداخت میکنید.
حال در این بحران و تخصیص ارز (4200) تومانی با کدام توجیه اقتصادی به واردکنندگان چای ارز (4200) تومانی تعلق گرفت؟ حال اشکالی ندارد، کشاورزان ما نگران این موضوع هم نیستند. اما واردکنندگان چای با دلار (4200) تومانی با این قانع نشدند، نسبت به صادرات چای وارداتی با نرخ آزاد اقدام نمودند. شما تدبیر نکردید، موفق به جلوگیری از صادرات چای وارداتی نشدید، آمدید بخشنامه کردید جلوی صادرات چای را گرفتید. کشاورز من با هزار بدبختی، بخش خصوصی توانست قرارداد منعقد کند، چای و محصول خود را صادر کند تا بتواند بخشی از خواستههای خود را تأمین کند. ولی صفهای ماشینهایی که صادرکننده چای بودند به خاطر جلوگیری از چای گرفتار شدند و این مشکلی بود که برای آنها ایجاد کردید.
درمورد برنج کشاورزان شالیکار ما در سال 95 برنج خود را با قیمت (11) الی (13) هزار تومانی فروختند، اما در سال 96 آنقدر برنج وارد کردید و آنقدر برنج قاچاق وارد شد که کشاورز ما در سال قبل با قیمت (12)، (13) هزار تومانی فروخت (نایبرئیس ـ متشکریم) و در سال 96 با (9000) تومان به مشکل فروخت. امسال نیز خرید توافقی (9800) تومانی را اعلام کردید. آیا با (9800) تومان برنج هاشمی درجه یک، ما میتوانیم جوابگوی هزینه باشیم؟ برنج خارجی در این بازار کیلویی (9000) تومان معامله میشود، امیدوارم وزیر جهادکشاورزی به داد کشاورزان ما برسد. ممنونم.

علی مطهری
متشکرم. نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی بورس و اوراق بهادار؛ آرای أخذشده (171) رأی، جناب آقای محمدحسین حسینزادهبحرینی با (113) رأی و سرکار خانم سیدهفاطمه حسینی با (82) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی بورس و اوراق بهادار انتخاب شدند.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای ناصر شریفی نماینده محترم بندرلنگه، بستک و پارسیان دعوت میکنید، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

ناصر شریفی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعللی من لدنک سلطاناً نصیراً»
سلام و صلوات هدیه به ارواح پاک و طیبه شهدا، خاصه انفاس قدسی و ملکوتی امام شهدا و آرزوی سلامتی و طول عمر باعزت و پربرکت برای مقام معظم رهبری و آرزوی توفیق خدمت برای خدمتگزاران صدیق، پاک و مخلص به این ملک و ملت. سلام و عرض ادب به ساحت ملت بزرگ و سرافراز ایران عزیز اسلامی، مردم باصفا، مهربان و پاکطینت هرمزگان عزیز و سربلند، به ویژه مردم شریف، نجیب و باشرافت حوزه انتخابیهام بندرلنگه، بستک، پارسیان، جزیره زیبای کیش، شهرها، روستاها و بخشهای تابعه و عرض ارادت خدمت همکاران ارزشمند و فرهیختهام. حادثه تروریستی اهواز را محکوم و از پاسخ کوبنده فرزندان ملت و سپاهیان عزیز تشکر میکنم.
با کمال تأسف امروز به واسطه حضور فردی دلالمسلک بر رأس هرم قدرت آمریکا که به هیچ منطق، قاعده و قانون بینالملل پایبند نیست و نظم و نظامات جهانی را به هم ریخته و در ذهن سودای یکجانبهگرایی و بازگشت به قبل از جنگ جهانی دوم دارد، جهان را غم و اندوهی دردناک فرا گرفته است. بدون هیچ توضیحات اضافی که جامعه جهانی خود به خوبی به آن وقوف دارد، از خدای قادر بزرگ منان خواهانیم که شر این جرثومههای بیمنطق را از سر ملتها و جامعه جهانی کوتاه نماید.
اما آنچه ما را امروز نگران و دلهای مردم را به درد آورده وضعیت اقتصادی و معیشت مردم است که سفره محقرشان روز به روز کوچک و کوچکتر میشود. هر کس آن را کامل به دشمنان کشور و به آمریکا و ترامپ ربط دهد غافل و سخت در اشتباه است. وضعیت نابهنجار اقتصادی امروز که توان خرید را از مردم گرفته و قیمت اجناس، کالاها و خدمات نه روزانه بلکه ساعتی در حال افزایش است نتیجه سوءمدیریتها، اتخاذ سیاستهای غلط و بینظمی اقتصادی است. سزاوار بود چند وزیر، معاون و مدیر ارشد دخیل در این بینظمی و افسارگسیختگی اقتصادی و فشار مضاعف به ملت حداقل از مردم عذرخواهی نموده و استعفا میدادند. اما هر بار تصمیمهای غیرکارشناسی، غیرعلمی و عدم کنترل و نظارت خود را به دشمنان و آمریکا ربط میدهیم.
دشمن غلط کرده، بیجا کرده. چرا سوءتدبیر، ضعف و ناتوانی در مدیریت خود را کامل به دشمنان ربط میدهید؟ نمیگوییم تحرکات و فشارهای دشمنان بیتأثیر بوده، اما میتوانستیم با اتخاذ تصمیمهای عقلانی، علمی و کارشناسی درست و بهرهگیری از نظرات اقتصاددانهای خبره که در این مملکت کم نداریم فشارها را به حداقل برسانیم که نکردیم که امیدواریم تا بیش از این دیر نشده که شده، با بهرهگیری از خرد جمعی و نقطهنظرات کارشناسان خبره و آزادی این مملکت و وفاق و همدلی بیشتر شاهد گرهگشایی از مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم باشیم.
اما آقای روحانی! ترامپ، مدیران نالایق و ناکارآمدی هستند که در سیستم اداری عین خوره به جان این ملت و مملکت افتادهاند و به مردم فشار وارد میکنند و موجبات دلسردی و نگرانی مردم را فراهم میکنند.
ترامپ آن دزدان نان سفرههای مردم هستند که با رانت و رانتخواری کمر مردم را خم نمودهاند و پدر خانواده را در مقابل دیدگان زن و فرزندانش شرمسار و اندوهگین میسازند و در این شرایط حساس بازار و وضعیت اقتصادی به مردم رحم نمیکنند.
با کمال تأسف شاهد جلوس برخی مدیران و مسئولان بر کرسیهای مسئولیت و مدیریت هستیم که به والله توانایی اداره یک نانوایی را هم ندارند. مردم ما هرگز فشارهای دشمن، کمبودها، نارساییها و مشکلات خسته و ناراحتشان نمیکند و این را در طی این (40) سال در عمل به اثبات رسانیدهاند. از گردنههای صعب و سختتر عبور کردهاند، اما آنچه مردم ما را افسرده میکند و مردم ما را منتقد، عصبانی و نگران میکند تبعیض، بیعدالتی، رانت و فساد و آنچه مردم را نگران و مضطرب نموده برخورد نامناسب و دور از شأن با آنها در سیستم اداری است.
جناب آقای رئیسجمهور! آنچه امروز مردم، نخبگان و اندیشمندان هرمزگان و حوزه انتخابیهام را نگران نموده عدم توسعه متوازن و پایدار و عدم نگاه ملی به ظرفیتهای توسعهای در این خطه است. غرب استان هرمزگان مستعد رشد، توسعه و سرمایهگذاری در همه بخشها به ویژه در حوزه پتروشیمی و گردشگری است که نیازمند برنامهریزی و اهتمام جدی در این زمینه است که لازم میدانم از نگاه و اهتمام توسعهای استاندار محترم استان هرمزگان تشکر کنم که نیازمند حمایت ملی است.
آقای رئیسجمهور و وزرای محترم! استان هرمزگان سرشار از ظرفیت نیروهای انسانی شایسته، توانمند و نخبه است. حداقل انتظار بهرهگیری از توان و تخصص آنها هم در سطح استان و هم در سطح ملی است.
وزیر محترم نیرو! هزینه کمرشکن و سرسامآور برق مصرفی مردم شهرها و روستاهای حوزه انتخابیهام که گرمای (50) درجه امانشان را بریده نگرانکننده است. قبوض برق چندصد هزار تومانی و میلیونی برق آن هم برای اقشار ضعیف و فاقد درآمد اشک چشمانشان را در آورده است. لطفاً چارهای بیندیشید و مردم را از نگرانی برهانید.
جناب آقای رئیسجمهور! هرمزگان برای ایران اسلامی غنی، اما برای مردمانش فقیر. جزیره نفتی و گازی لاوان که بخش زیادی از چرخ اقتصادی کشور از این خطه میچرخد با روزانه پنج، شش ساعت قطعی برق در گرمای (50) درجه مواجه بوده است. بیانصافی است بیکاری جوانانش و عدم زیرساختهای لازم بهداشتی، درمانی، مخابراتی و اینترنتی در دهکدهای که جمعیت بومی آن به (1500) نفر نمیرسد و کارکردش هم ملی است با کمال تأسف برای جمعآوری زبالههای سطح دهکده با مشکل مواجه هستند. روی نفت نشستیم و رنج میبریم. بپذیریم این مملکت نیازمند مدیران قوی، باانگیزه، دلسوز، انقلابی و مردمی است.
وزیر محترم و اندیشمند نفت! برای اتمام قصه پرغصه مردم و جوانان جزیره نفتی و گازی لاوان و منطقه پیرامونی آن بندر مقام با آن نگاه انقلابی و تواناییتان شخصاً تدبیری بیندیشید.
وزیر محترم آموزش و پرورش و آقای انصاری معاون محترم رئیسجمهور! با صدور بخشنامه تبعیضآمیز عدم اعمال مدرک فرهنگیان، امید و دانشاندوزی را از فرهنگیان سلب نمودهاید. چگونه معلمانی که خود حق کسب علم و دانش ندارند میتوانند اشاعهدهنده علماندوزی باشند؟ فرهنگیان کشور منتظر اقدام عاقلانه شما در رفع این تبعیض و وضعیت هستند. برای افزایش (20) درصدی حقوق معلمان و فرهنگیان عزیزمان چه نوشتیم، چه تصویب نمودیم و متأسفانه چه شد؟ سنگ زیربنایی هر توسعهای آموزش و پرورش است، نگاهمان را به درستی به آموزش و پرورش تغییر دهیم. هم مجلس و هم دولت.
آقای وزیر! خبر دارید که امروز به بهانههای غیرکارشناسی مدیران مدارس را به اجبار به کلاس درس میفرستید و معاونتهای مدارس را حذف نمودهاید؟ این شیوه یعنی نابودی انگیزه در معلمان و سست نمودن پایههای آموزش و پرورش. جناب آقای بطحایی! فرهنگیان منتظر لغو این بخشنامههای غیرکارشناسی و غیرمنطقی و اقدام عاجل در بازگرداندن امید و انگیزههایشان هستند.
جناب آقای دکتر نوبخت رئیس محترم سازمان برنامه و بودجه و جناب آقای دکتر انصاری معاون محترم رئیسجمهور! جوانان پاکسرشت و شایستهای که سالها به صورت قراردادی و شرکتی در سازمانها و ادارات مختلف با حداقل حقوق و مزایا و سختترین شرایط کار و بهترین بازدهی صادقانه خدمت نمودهاند چشمانتظار تبدیل وضعیت و رهایی از وضعیت بغرنج و بلاتکلیفیشان هستند. امیدشان را ناامید نکنید. (رنجبرزاده ـ تشکر).
برقراری حق نوار مرزی برای کارکنان خدوم و پرتلاش هرمزگانی و نوار ساحلی که مرزداران شرف و عزت این مردم هستند (رنجبرزاده ـ جناب آقای شریفی! وقتتان تمام شده) و مدتها است قطع شده را به فیش حقوقیشان بازگردانید.
آقای رئیسجمهور! منطقه آزاد کیش یک ظرفیت و فرصت طلایی برای رونق اقتصادی کشور است. فعالین اقتصادی بخش خصوصی را دریابید. با ایجاد زیرساختهای مناسب در حوزه توریسم ورزشی و توریسم گردشگری قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری خاورمیانه را دارد (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) نیازمند عزم جدی است. نکته آخر، خواهش میکنم. جناب آقای دکتر آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی! قول داده بودید وضعیت آشفته پروازهای بندرلنگه را سامان دهید، نه تنها سامان ندادید، وضعیت پروازهای تنها ایرلاین این فرودگاه یعنی ایرانایر بسیار نامناسب است (نایبرئیس ـ آقای شریفی متشکریم) و مردم را بسیار نگران کرده است. لطفاً دستوری صادر فرمایید. درخصوص راه روستایی انجیردان (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای شریفی) کوه بدو، دستور اقدام فرمایید. «افوض امری الی الله إن الله بصیر بالعباد».

علی مطهری
متشکریم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر حسن کامراندستجردی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
زمانی این کشور درست میشود که مسئولین ما عین جبهه فرمانده همان غذایی را میخورد که سرباز میخورد. ولی امروز متأسفانه فرماندهان ما در سه قوه حاضر نیستند خارج از شمولشان را حذف کنند، مردش نیستند، چون خارج از شمول خارج از دید بازرس است. هنوز پاویون که میروند اجازه نمیدهند وقتی از خارج میآیند چمدانشان را بازرسی کنند و به فرمایش آقا عمل کنند، ولو یک عطر هم آوردند جلوی چشمشان آتش بزنند.
هنوز سه قوه گرو میگیرند، دولت جدولی ابلاغ کرده که سه قوه، وکلا، وزرا، استانداران، شهرداران، شما که میگویید ارز مأموریتی نگیرید چرا مقامات میگیرند؟ شما کی میخواهید تغییر رفتار بدهید؟ در جبهه اگر سرباز کوبیده میخورد یا پنیر و انگور فرمانده هم میخورد. ولی شما حاضر نیستید سه قوه آن مرام را اجرا کنید. بعد هم میآیید جلسه میگذارید. تازه همین فرهنگ هم جواب میدهد.
امروز اگر فرزندان این ملت موشک میفرستند، با دقت و با طول زمانی زیاد، پس ما میتوانیم. بیعرضگی است، نمیشود در خوزستان ما کلی شهید بدهیم، هنوز مردم حس نکردند چه چیزی را دراز کردند. جلسه، تشکیل پرونده، مردم از دست ما چه کنند؟ یعنی باید این آثار برایشان ملموس باشد.
از آن طرف اجازه میدهیم ارز وارد شود دلار درست میشود، میبندیم دلار زیاد میشود. دوباره باز میکنیم سقف میگذاریم. خودمان داریم این کار را میکنیم. بعد هم میگوییم FATA اگر اجرا شود (تعدادی از نمایندگان ـ FATF) حالا F آخرش باشد، میخواستم بدانم حواستان به من هست یا نه؟ معلوم شد هست. این هم خودش یک تست است، حالا هر چه شما میگویید. اگر که ما این چیزها را به این چیزها گره بزنیم منتها غذایمان را عوض نکنیم و دلارمان را بگیریم اربابی برخورد میکنیم. کدام یک از این وزرا جواب تلفن شما را میدهد؟
سال آینده که سال آخر شما است معاون هم جواب شما را نمیدهد. مگر وقتی اینجا میخواهند رأی بگیرند یک گروهان برای رأی گرفتن راه نمیافتند؟ کدام جواب میدهند؟ آن وقت درب مدیرکل روی همین مردم محروم باز است، همین مردمی که شهید و جانباز دادند؟ هنوز هم آدم نشدند، هنوز فرهنگ اربابی حاکم است. اینکه نمیشود. پس ما بایستی خودمان و مراممان را اصلاح کنیم. همان فرهنگ اول انقلاب، به خدا مردم بسیار خوب هستند، در این محرم من هر جا رفتم همان خرج را میدادند، همان جمعیت زیاد بود، یک ذره پرخاشگریشان بیشتر شده بود، حق هم داشتند، چون ما همراهشان نیستیم. پس در این بحث اول بنده خواستم عرض کنم که ما این اشرافیگری را هنوز ادامه دادیم، مردم آثارش را میبینند، با این جمعبندی که کردم.
بحث دوم که بحث پایانیام است آب در اصفهان است. ما حقآبهای از زمان صفویه داریم. این حقآبه را بارها در قانون آوردهاند. همین اخیراً بند (3) جلسه سیزدهم شورای عالی آب. اگر وزیر نیرو قادر نیست قوانین را اجرا کند کنار برود. آب بحث مهمی است، بیاییم استیضاحش کنیم، ما کاری به استانهای دیگر نداریم. ما میگوییم همین آبی که حقآبه اینها است و حقالناس است و بعد هم کشاورزان سیاسی نیستند، هر وقت اصفهان شلوغ شده مرد بودند، آمدند جلوی آنهایی که شعار ناهنجار دادند ایستادند، مطالباتشان را میخواهند. مطالبشان چکار میشود؟ نباید کتکشان بزنیم، نباید چشمشان را کور کنیم.
اول پاییز است هنوز آب ندادند، قیمت آب را هم به اینها ندادند، خوشغیرتها! حداقل بایستی به نرخ روز پول اینها را بدهید. نه پول میدهید، نه آب میدهید، نه قانون را اجرا میکنید، اینها چکار کنند؟ همین الان هم اینها برای آبشان تجمع کردهاند. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) شعار میدهند؟ نه. دری وری میگویند؟ نه. میگویند آقا! قانون را اجرا کنید.
بعد بانک هنوز جلب میآورد. همین بانک کشاورزی همین پولهایی که داده و سودشان زیاد است جلب میآورد، پول گندمش را هم نداده است. خداوکیلی این مدیریت است؟ این واقعاً احترام و تکریم به این مردمی است که ما در حوزه زایندهرود چه در شرق و غرب آن و چه در همه جاها داریم؟ واقعاً من از همه همکاران توقع دارم که فشار بیاورید.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر حسینعلی شهریاری نماینده محترم زاهدان دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

حسینعلی شهریاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
با عرض سلام و ادب به پیشگاه مقام معظم رهبری و امت شهیدپرور و موکلین زاهدانیام و شما همکاران عزیز. ضمن عرض تسلیت به مردم شهیدپرور اهواز از مسئولین میخواهیم با مقصرین حادثه به شدت برخورد کنند. از سپاه پاسداران هم که انتقام خون عزیزان را گرفت باید تشکر و قدردانی کنیم.
این روزها هموطنان ما روزهای سختی را میگذرانند، بیکاری و مشکلات معیشتی فشار زیادی بر گرده محرومین و مستضعفین وارد کرده است و کمر مردم را شکسته است. اگر مسئولین وعدههایی که برای تصویب برجام به مردم دادند را مجدداً مروری کنند باید در پیشگاه خدا توبه کنند و از مردم عذرخواهی نمایند و اگر غیرت دینی داشته باشند باید هر شب دچار کابوس شوند و دیگر از این وعدهها ندهند. باید یاد بگیرند که با مردم شفاف باشند و به مردم تکیه کنند و به داخل برگردند، نه خارج، نه وعدههای توخالی که مخالفین ما دادند و به آن عمل نکردند.
آقای رئیس جلسه! قرار شد تا تکلیف برجام و تحریمهای بانکی مشخص نشود FATF مطرح نشود. رسانههای فرانسه به تازگی اعلام کردند قرار است در ازای نفت کالا بدهند. این است رفع تحریم بانکی؟ این با گفتههای مسئولین ما تناقض دارد. دو سؤال داریم، آیا حق تحفظ داریم یا خیر؟ اگر نداشته باشیم و ما شرط بگذاریم این مصداق شرط اقتضای ذات عقد است و شرط باطل است. دو؛ ورود و خروج ما چه تعهداتی را برای ما و مردم به وجود میآورد؟ اگر جواب واضحی داده شود تصمیمگیری آگاهانه خواهد بود و به آن چیزی که حق است رأی خواهیم داد.
خیلی از مسئولین متأسفانه در خانههای مصادرهای چند میلیاردی زندگی میکنند و خبر از افزایش اجارهبها و قیمت مسکن ندارند و فکری هم نمیکنند که مایحتاج مردم (300) تا (400) درصد افزایش قیمت پیدا کرده است. اجارهبها و قیمت مسکن حدود (50) تا (100) درصد افزایش قیمت داشته است. متأسفانه فقر در استان سیستان و بلوچستان بیداد میکند. خیلی از موکلین زنگ میزنند که به علت نداشتن لباس و وسایل مدرسه، فرزندانشان را به مدرسه نفرستادهاند.
درمورد کاهش سهمیه بنزین در استان سیستان و بلوچستان باید گفت شما جلوی دزدیهای چندهزار میلیاردی را بگیرید و از این نگران نشوید که یک فقیر با فروش (20) لیتر بنزین ممکن است بتواند در ماه یکی، دو کیلو گوشت مصرف کند. این چه ظلمی به این مردم است که هر وقت فکری به سر شما میزند ابتدا میخواهید روی مردم مظلوم این استان اجرا کنید. بترسید از روزی که جان این مردم به لبشان برسد و با شما برخورد کنند. مردم نجیب سیستان و بلوچستان همیشه حامی دولتها بوده، شما نباید از حسن نیت مردم استان ما سوءاستفاده کنید.
متأسفانه به نظر میرسد دولتمردان ما آگاهانه دارند سیستان را نابود میکنند، همان کاری را که یزیدیان بر حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) روا داشتند، بر (400) هزار مردم سیستان روا داشتند و آب را بر روی آنها بستند و طوفانهای شن بیش از (600) روستا را مدفون و تعداد زیادی بیمار ریوی و چشمی را روانه بیمارستان کردند.
آقای ظریف! از همان لبخندهایی که به خانم موگرینی و (1+5) میزنید به افغانیها هم بزنید و مشکل را حل کنید. این وزارت امور خارجه عرضه رفع این مشکل را ندارد. لذا ما میخواهیم مسئولیت کمیسیون مشکلات درمورد حقآبه سیستان را به وزارت نیرو و آقای دکتر اردکانیان بدهند تا هر چه سریعتر این مشکل را حل کند. سیستانی که مسئولین اسم آن را تنگه احد گذاشتهاند دارد از سکنه خالی میشود و صدها میلیارد هر سال باید خرج تأمین امنیت این مرز نماید.
وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی در زمینه واردات دارو و تجهیزات پزشکی کارشکنی نکنند. درست است که مسئولین مشکل ندارند و مشکل خود را حل میکنند، ولی به فکر بیماران محروم باشند. متأسفانه کارخانههای سیمان استان و کارخانه پاکت سیمان استان دچار مشکل شده، پتروشیمی به وعده خود عمل نمیکند، نقل و انتقالات و مشکلات کامیونها و پایانههای مرزی که متأسفانه با اینکه پول ما ریال است، ولی در پایانههای مرزی از ما ریال نمیخواهند و دلار و یورو مطالبه میکنند.
از قوه قضائیه هم میخواهیم همانطور که میگویند جنگ اقتصادی است، وقتی جنگ نظامی است دادگاه صحرایی تشکیل میشود. دو، سه ماه است متأسفانه با این مفسدین آن اقدامی که باعث خشنودی مردم شود و درس عبرتی برای مفسدین شود اتفاق نیفتاده است که در این زمینه هم باید کار جدی انجام بدهد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
خیلی ممنون، جناب آقای دکتر شهریاری! تشکر میکنیم. نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای سنجش و پذیرش دانشجو؛ آرای أخذشده (138) رأی، جناب آقای سیدجواد ساداتینژاد با (85) رأی به عنوان ناظر در شورای سنجش و پذیرش دانشجو انتخاب شدند. برای ایشان آرزوی توفیق میکنیم.
اجازه بدهید من دو، سه نکته را عرض کنم. وقت اخطار و تذکر شما محفوظ است، من دو، سه تا نکته را قبل از اخطار و تذکر شما خدمت شما عرض کنم. یکی اینکه در این بینظمی که در صحن پیدا شد اسم آقای وحدتی زیاد برده شد و عدهای فکر کردند که ایشان عامل اصلی است، بلکه ایشان ناطق و سخنران بودند، پشت تریبون بودند و اسم ایشان زیاد برده شد، به هر حال سوءتفاهم نباشد. دوم؛ اینکه اعلام شد آن جلسه مربوط به لایحه مرتبط با FATF در یکشنبه بعد از ظهرتشکیل میشود، صحبت شد که احتمالاً پخش مستقیم از تلویزیون داشته باشد، ولی این امکانپذیر نیست و پخش مستقیم انجام نخواهد شد.
دیگر راجع به این مطلبی که در مجلس پیش آمد هم عرض کنم، ببینید! اعتراض دوستان یکی به نوبت آقای محبینیا بود که اگر دقت کرده باشید من به ایشان عرض کردم اگر نوبت شما است و راجع به دستور است بفرمایید. اینجا این نوبتها جلوی چشم من نیست، اگر چیزی بوده آقای رحیمی باید میگفتند، ایشان هم میگویند در لوح قبلی اسم ایشان از صبح بوده است. به هر حال این را خواستم بگویم که مطلب به این صورت بوده است.
دوم اینکه بعضیها اعتراض داشتند که شما دو بار یک اخطار را به رأی گذاشتید و این خلاف آییننامه است، در حالی که اینطور نیست. ببینید! صبح آقای لاریجانی از جلسه شورای هماهنگی اقتصادی گزارش دادند و گفتند در آنجا اعتراض رئیس قوه قضائیه مطرح شد، بحث شد، آقای روحانی هم قبول کردند، گزارش آن جلسه را راجع به این لایحه دادند و بعد ایشان پیشنهاد کردند که به کمیسیون ارجاع شود. ارجاع به کمیسیون را ایشان رأی گرفتند و الا اخطاری را رأی نگرفتند. آقای محبینیا اخطار قانون اساسی دادند و طبعاً این یک مطلب دیگری است که به رأی گذاشته شد. این هم یک مطلب.
مطلب دیگر؛ بعضیها میگویند که شما عمداً این کار را کردید، که آن لایحه الحاق به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم جلو بیفتد و به هر حال یک تدبیری کردید که این اتفاق بیفتد. راستش را بخواهید بنده که واقعاً چنین قصدی نداشتم و اصلاً توجه به این موضوع نبود. من احساس کردم این اخطار واقعاً وارد است و باید به رأی بگذاریم که این اتفاق افتاد. آقای امیرآبادی میگویند خدا کند اینطور باشد، انشاءالله همینطور است. خیلی ممنون.
6
انتخاب آقای سیدجواد ساداتینژاد به عنوان عضو ناظر در شورای سنجش و پذیرش دانشجو

علی مطهری
آقای قاضیزاده! انتخابات بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
انتخابات بعدی درمورد عضو ناظر در شورای سنجش و پذیرش دانشجو است که از طرف کمیسیون آموزش آقایان سیدجواد ساداتینژاد و محمدباسط درازهی معرفی شدهاند. از بین این دو بزرگوار باید یک نفر انتخاب شود.

علی مطهری
خیلی ممنون.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح نحوه تشکیل اجتماعات و برگزاری راهپیماییها به صورت عادی اعلام وصول میشود.

سیدعلی ادیانی

نادر قاضی پور

علی مطهری
نوبت هر کس است بفرمایید. آقای حاجی! واقعاً تخصص دارید در اینکه نفر اول میشوید. آقای رحیمی! قرعهکشی باید بشود؟

علیرضا رحیمی

علی مطهری

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
نه آقای مطهری، ما از این شانسها نداریم، دیگر ما سعی میکنیم که حقمان تضییع نشود. اما بنده هم اخطار قانون اساسی و هم تذکر دارم. اما به جهت رعایت وقت اجازه بدهید فقط تذکر را عرض کنم. ببینید آقای مطهری! ماده (22) وظیفه رئیس جلسه را مشخص کرده، در بند (1) میگوید؛ «اداره جلسات مجلس به شرح مواد این آییننامه» جنابعالی و بقیه اعضای هیأترئیسه هم براساس ماده (18) سوگند یاد کردهاید کاری که انجام میدهید، اداره مجلس را براساس آییننامه انجام بدهید.
آقای مطهری! حتماً قبول دارید که قسم شرعی خوردید. (نایبرئیس ـ بله) الان این اتفاقی که افتاد و جنابعالی به هر دلیلی انجام دادید، این خودش خلاف سوگندتان عمل کردید و بایستی حنث قسم را بدهید، یعنی گردن شماست که به هر حال من دیگر بحث شرعیاش را نمیگویم، خود شما واردتر هستید.
اما نکته؛ چون برخلاف آییننامه عمل کردید آن رأیگیری که انجام دادید اعتباری ندارد. چرا؟ چون اخطاری که داده شد، براساس ماده (196) چه میگوید؟ میگوید هر اخطاری بایستی قبل از رأیگیری راجع به آن موضوع باشد. اولاً راجع به این موضوع صبح توسط رئیس رأیگیری شده بود، این یک. دو اینکه این رأیگیری که شما کردید و اخطاری که پذیرفتید میخواهم بدانم آن ماده (25) مغایر آن اصلی بود که اخطار دادند یا کلیه لایحه؟ اگر کل لایحه بود که به نظر میرسید اینطور بوده زمانی که کلیات مطرح شد با اینکه اخطار داده شد آن موقع بایستی میپذیرفتید، نه حالا که وسط بحث بودید و به خاطر اینکه یک نفری بیاید و بدون نوبت (آقای قربانی! بگذارید گوش بدهند) و بایستی آن موقع میپذیرفتید که مغایر است. ما که نمیتوانیم بعضی از جاها بپذیریم و بعضی از جاها نپذیریم. از آن طرف نوبت ایشان نبود. اگر شما در آییننامه آوردید که ترتیبات براساس ثبتنام در لوح است، مثل الان که به بنده اجازه دادید صحبت کنم، همکار عزیزمان را هم بایستی در قالب لوح اجازه میدادید، نه اینکه خارج از لوح بیایید این اخطار را بپذیرید که انجام شود.
از طرفی آقای مطهری ببینید! هدف این لایحه چه بود؟ مبارزه با همین وضعیتی که الان در جامعه وجود دارد. یعنی «مبارزه با قاچاق ارز»، ارزی که الان کشور ما را به چه روز نشاند، چه مردمی را بدبخت کرد. این لایحه توسط دولت به درستی آورده شده بود که این مشکل را رفع کند و اتفاقاً به نظر من این لایحه اصلاً لایحه قضائی نیست، لایحه مربوط به قاچاق است که تعزیرات آورده است. تعزیرات هم زیرمجموعه دولت است، نه زیرمجموعه قوه قضائیه. (رحیمی ـ تشکر آقای حاجی، وقتتان تمام شده) یک لحظه اجازه بدهید. اینها همه تعجیل بود که ما بتوانیم بحث کنوانسیون را به دستور بیاوریم، چون دستور بعدی است و ابهامی که دو ماه هم به خاطر آن، با این صحبتی که آقای تاجگردون کردند، مسکوت گذاشته شد که گفته شد مسکوت بگذاریم که دولت برود نظر اروپاییها را بیاورد، هنوز هیچ نظری از طرف دولت به ما اعلام نشده است. بنابراین همه اینها خلاف است، به نظر ما لایحه مبارزه با قاچاق ارز و کالا هنوز در دستور است. یکشنبه هم بایستی همین در دستور باشد. اگر چیزی غیر از این در دستور بیاید خلاف است و شما باز خلاف بعدی را مرتکب شدید.

علی مطهری
متشکرم. جناب آقای حاجی! اخطار شما وارد نیست. اینکه میفرمایید اخطار و تذکر بعد از رأیگیری پذیرفته نیست مطلب درستی است، ماده (198) است. اما دو موضوع بوده که رأیگیری شده، ما یک اخطار را که دو بار به رأی نگذاشتیم، من توضیح دادم. این اخطار امروز برای اولین بار به رأی گذاشته شد و رأی آورد. بعد هم میفرمایید باید زمان کلیات مطرح میشد، نه، در زمان بررسی جزئیات هم شما میتوانید راجع به اینکه مثلاً الان یک مشکلی درباره این لایحه وجود دارد اخطار بدهید، ممکن است از دستور خارج شود، اشکالی ندارد و بعد هم استدلال اصلی این بود که اگر ما به این ترتیب تا انتها هم برویم شورای نگهبان رد میکند، میگوید به خاطر اینکه باید قوه قضائیه این را به دولت میداد. یعنی دوبارهکاری میشد.
دوباره باید قوه قضائیه یک طرحی را به دولت میداد، لایحه جدیدی میآمد، یعنی وقت مجلس تلف میشد. بعد هم شما میفرمایید این لایحه ماهیت قضائی ندارد. نه، ماهیت قضائی دارد. در هر دو، سه بندی شما میبینید که یک بار به مجازاتها اشاره میشود. پس قضائی میشود، وقتی ما بحث مجازاتها را زیاد داریم این ماهیت قضائی دارد و این بحث الحاق به کنوانسیون هم هنوز فرصت دارد، اینطور نیست که مثلاً دوشنبه یا سهشنبه وقتش تمام میشود، ما بخواهیم حتماً یکشنبه این کار تمام شود. چنین چیزی نیست، هنوز مهلت دارد. بنابراین هیچ تعمدی در کار نبوده است. به هر حال اخطارتان وارد نیست.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند، آقای محبینیا هم تذکر ماده (79) را دارند.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
آقای میرزائینیکو تذکر دارند، بفرمایید.

قاسم میرزائی نیکو
تذکر آیین نامه
آقای دکتر مطهری بزرگوار! طبق ماده (18) همین مطلبی که دوستان بزرگوار و نمایندگان فرمودند، شأن مجلس این نیست که چند نفر با یک سر و صدا بتوانند جریان را عوض کنند. ما آییننامه داریم، قانون داریم، مصوبات داریم، مصوبات دیگر نیاز به داد و بیداد ندارد. به نظرم جای فریادرسی و فریادکشی در این مجلس نیست. جناب آقای مطهری! باور کنید اگر ما این موارد را رعایت نکنیم معلوم نیست اوضاع و احوال دیگر چه خواهد شد. اینکه هر کسی یک استنباط کند، لله کلاه خودتان را قاضی کنید، همه دنبال یک موردی هستید غیر از آن موردی که منافع مردم است. پس نگذارید که این اتفاقات و مسائل اینطور بیفتد. همین استنباطهایی که دوستان میکنند عکسش هم صادق است. بنابراین اجازه بدهید قوانین و آییننامه در مجلس حاکم و حکمفرما باشد، نه سر و صدا.

سیدعلی ادیانی

علی مطهری
متشکریم. البته در آییننامه هست که اگر وقت جلسه به اول وقت نماز برسد ما باید تعطیل کنیم، البته میگوید مگر در موارد اضطراری. اگر اینجا اضطرار است ما میتوانیم چند دقیقهای ادامه بدهیم. اگر میخواهید ما رأی بگیریم؟

بهروز نعمتی
اضطراری ندارد، آقای دکتر! اذان است، بعد عدد هم نداریم، عدد (177) است.

علی مطهری

بهروز نعمتی

علی مطهری
نه، برای اینکه ابهامات رفع شود، رأی بگیریم که آیا ما الان در شرایط اضطراری هستیم یا نیستیم. رأی بگیریم که ادامه بدهیم یا ندهیم.

بهروز نعمتی
نه آقای دکتر، اضطرار نیست، چه اضطراری؟

علی مطهری
دیگر نمیرسیم. میگویند جلسه مربوط به لایحه مرتبط با FATF (7) صبح یکشنبه شده، به جای (4) بعدازظهر، فرمودند در همین صحن علنی. خیلی ممنون.
8
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه پانزدهم مهرماه 1397 و دستور جلسه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.