1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و چهل و دوم روز یکشنبه اول مهرماه 1397 هجریشمسی مطابق با سیزدهم محرمالحرام 1440 هجریقمری:
1 ـ سخنرانی حضرت آیتالله استادی.
2 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درمورد لایحه حفاظت از خاک.
3 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها جهت عضویت در هیأتامنای مرکزی حل اختلاف و رسیدگی به شکایات شوراها.
4 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح استفساریه تبصره (2) مادهواحده قانون اصلاح بند «و» ماده (44) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
5 ـ گزارش کمیسیون انرژی درمورد عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور (موضوع تخصیص و پرداخت عوارض برق).
6 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای عالی صنایع دریایی کشور.
7 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد مسکوت ماندن طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو.
8 ـ انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون انرژی به عنوان ناظر در شورای عالی انرژی.
9 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
10 ـ گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات درمورد طرح یکفوریتی استفساریه بند «ه» تبصره (1) قانون بودجه سال 1397 کل کشور.
11 ـ سؤال آقای حسن کامران نماینده محترم اصفهان از وزیر نیرو.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

مهدی غلام نژاد
(آیات 22 ـ 19 سوره مبارکه «توبه» توسط قاری محترم آقای مهدی غلام¬نژاد تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
أَ جَعَلْتُمْ سِقایَةَ الْحاجِّ وَ عِمارَةَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ کَمَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ وَ جاهَدَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ لا یَسْتَوُونَ عِنْدَ اللَّهِ وَ اللَّهُ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ * الَّذِینَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوالِهِمْ وَ أَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ وَ أُولئِکَ هُمُ الْفائِزُونَ * یُبَشِّرُهُمْ رَبُّهُمْ بِرَحْمَةٍ مِنْهُ وَ رِضْوانٍ وَ جَنَّاتٍ لَهُمْ فِیها نَعِیمٌ مُقِیمٌ * خالِدِینَ فِیها أَبَداً إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِیمٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای غلامنژاد قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«آیا آب دادن به حاجیان و آبادسازی مسجدالحرام را همانند عمل کسی میشمارید که به خداوند و روز بازپسین ایمان آورده و در راه خدا جهاد کرده است؟ اینان نزد خداوند برابر نیستند و خداوند ستمکاران را هدایت نمیکند. کسانی که ایمان آورده و هجرت کردهاند و در راه خداوند با مالشان و جانشان جهاد کردهاند نزد خداوند بلندمرتبهترند و اینانند که رستگارند. پروردگارشان ایشان را به رحمت و رضوان خویش و بوستانهایی که در آنها ناز و نعمتی پاینده دارند بشارت میدهد. همواره جاودانه در آنند چراکه نزد خداوند پاداشی بزرگ است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: داداشی، شرفی، کاظمنسب و ملکشاهی نماینده کوهدشت و خانمها: آقاپورعلیشاهی و چنارانی.

علی اردشیرلاریجانی
3
سخنرانی حضرت آیتالله استادی، مدرس حوزه و دانشگاه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم. دستور اول استفاده از سخنرانی حضرت آیتالله استادی است. از حضرت ایشان دعوت میکنم که به جایگاه تشریف بیاورند.

علی اردشیرلاریجانی
از حضرت آیتالله استادی که از بزرگان حوزه هستند خواهش کردیم که امروز از نصایحشان استفاده کنیم، بفرمایید.

رضا استادی
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین»
غیر از دعای عرفهای که در روز عرفه از امام حسین (علیهالسلام) خوانده میشود، دعای عرفه¬ای در صحیفه سجادیه از امام سجاد (علیهالسلام) است، دعای (47) دعای مفصلی است و سفارش شده که در روز عرفه این دعا را هم بخوانید.
من دو، سه جمله از این دعا را عرض میکنم، امام سجاد در این اواخر دعا به خدای متعال اینطور عرض کرده: «سألتک مسأله الحقیر الذلیل البائس الفقیر الخائف المستجیر»، بعد از جملاتی، امام سجاد با همه مقامات واقعی که دارد اینطور به خدای متعال عرض میکند: «و أنا بعدُ اقل الاقلین و اذل الاذلین و مثل الذره أو دونها». کسانی که مقامی دارند، چه مقام دینی و چه مقام اجتماعی خوب است که به این جمله بیشتر توجه کنند، امام سجاد با همه مقامات فرموده: «و أنا بعدُ اقل الاقلین و اذل الاذلین و مثل الذره أو دونها»، دیگر از یک ذره که کمتر نداریم، حضرت میفرمایند از ذره هم کمتر.
واقعاً اگر بنده و دیگران به همین جمله توجه داشته باشند هیچجا از اینها تکبر دیده نمیشود، هیچگاه خودشان را از دیگران بالاتر نمیدانند، هیچگاه خودشان را چیزی فرض نمیکنند. وقتی امام سجاد با آن عظمت میگوید: «مثل الذره أو دونها»، «من از یک ذره هم کمتر هستم». آن وقت بنده چه عرض کنم؟ دیگران چه بگویند؟ کسانی که تکبر میکنند، کسانی که خودشان را چیزی حساب میکنند، کسانی که فکر میکنند اگر حرفی زدند باید حتماً همان عمل شود ولو حق نباشد. اینها اشتباه میکنند، چون امام سجاد یک واقعیاتی دارد و نمیفرماید، ما چیزی هم نداریم، هر کسی یک قدری نسبت به خودش فکر کند، متوجه میشود که چیزی نیست، کسی نیست، بیجهت خودش را کسی حساب میکند، بیجهت خودش را از دیگران ممتاز میداند، بیجهت فکر میکند که این باید بالا باشد، او نباشد، این باید به این مقام برسد، او نرسد، به هر صورت.
جمله دیگری که در همین دعای صحیفه سجادیه است که میتواند درس مهمی باشد به خداوند متعال عرض میکند: «لا تحبط حسناتی بما یسوئها من معصیتک»، عزیزان دقت کنید! «و لا تجعلنی للظالمین ظهیراً و لا لهم علی محو کتابک یداً و نصیراً». احتمال میدهد که یک مسلمانی کاری کند که به قرآن لطمه بخورد، امام سجاد اینطور عرض میکند: خدایا! «لا تجعلنی للظالمین ظهیراً و لا لهم علی محو کتابک یداً و نصیراً»، طوری نباشد که من به کمک ظالمین در فکر محو قرآن باشم. به ذهن کسی نمیآید، ولی اگر قدری تأمل کنیم این عبارات عمومی است ولی یک گروههایی در جامعه هستند که واقعاً اینطور است. اگر راجع به قضات گفته شده که اینها لب جهنم نشستهاند که اگر لغزش پیدا کنند جهنمی خواهند بود، این برای همه است. این گروههایی که در جامعه سمتهایی دارند، یک مملکتی را اداره میکنند، قوای سهگانه ما، اینها طوری است که گاهی حرف زدنشان ممکن است برای محو کتاب کمک باشد، موضعگیریشان طوری باشد که برای محو کتاب کمک باشد، این امکان داشته که حضرت خواسته، امکان دارد که خدایناکرده کسی یک روزی جملهای بگوید که محو قرآن باشد. جملهای بگوید و موضعگیری کند که با قرآن نسازد.
امام از خدای متعال میخواهد که نکند، البته ما باید بگوییم، دعا را خودشان هم خواندند، امام فرمودند بخوانید، ما باید همیشه اینطور بگوییم، «اللهم اجعلنی ممن تنتصر لدینک»، خدایا! من از کسانی باشم که به دین تو کمک کنم، نه از کسانی که در محو کتاب تو کوشش کنم. البته هیچکسی زباناً نمیگوید که من میخواهم در راه محو کتاب قدم بردارم، ولی گاهی غفلت میگیرد، گاهی توجه ندارد و کاری میکند. این جملهای که میخواهم عرض کنم این است که به ما گفتند: «کونوا دعاه للناس بغیر السنتکم»، یعنی اگر میخواهید کسی شیعه و مسلمان و متدین شود، با عمل دیگران را متدین کنید. نقطه مقابلش هم هست که ممکن است با عمل به بیدینی کمک کنید، هر دوی آنها هست. عمل انسان میتواند، به خصوص ما، به خصوص گروههای مختصی در جامعه طوری هستند که اگر عملشان درست باشد دیگران گرایش به دین و انقلاب پیدا میکنند، اگر عمل درست نباشد نقطه مقابل دارد، یعنی عمل این باعث میشود که مردم از انقلاب فاصله بگیرند، عمل این باعث میشود که مردم از اصل دین فاصله بگیرند، باعث میشود که دیانتشان کم شود.
چون ما در چنین موقعیتی هستیم که حرف، عمل، رفتار، زندگی و خانهمان میتواند برای دیگران این طرفی باشد، میتواند آن طرفی باشد، خیلی باید مراقب خود باشیم، خیلی خیلی بیش از دیگران باید مراقب باشیم. یک کاسب کوچه و محل صحبتی میکند آن هم باید مراقب باشد، ولی من صحبت میکنم خیلی بیشتر باید مراقب باشم، شما صحبت میکنید خیلی بیشتر باید مراقب باشید که این حرفی که میزنم واقعیت دارد، ندارد، کمک این طرف است، کمک آن طرف است، آیا مردم را به دین دعوت میکند، آیا مردم را از دین جدا میکند؟ خیلی باید مراقب باشیم. چون خدای متعال این مراقبت را از همه خواسته، از گروههایی مثل ما بیشتر و بهتر خواسته، یک راههایی هم تعیین کرده که این مراقبت یادمان نرود. چون آدم غفلت میگیرد، وقتی انسان مشغول کار میشود غافل میشود که بنا بوده مراقب خودم باشم.
من یک جملهای را از امام امت (رضواناللهتعالیعلیه) نقل کنم، بنده ظاهراً خودم از رهبر بزرگوار انقلاب شنیدم که فرمودند: یک روزی من خدمت امام راجع به یک شخصی از سیاستمداران تقریباً (100) سال پیش سؤال کردم که آقا! به نظر شما ایشان چطور آدمی بوده؟ آنطور که به خاطر دارم، فرمودند امام دستشان را اینطور بالا بردند که معنیاش این بود که یعنی نه، اینطور که باید باشد نیست. چیزی نگفتند، فقط دست را به بالا حرکت دادند، یعنی این آقایی که شما سؤال کردید که چطور آدمی بوده؟ به نظر من نه. لفظاً نگفتند. فرمودند؛ سه روز بعد من خدمت ایشان رسیدم، به محض ورود من فرمودند فلانی! آن جمله که شما سؤال کردید و من دستم را بالا بردم نه، من نمیدانم. یعنی روی آن دست بالا بردن حساب نکنید، من نمیدانم. یعنی اینطور مراقب خودشان بودند، یک جملهای گفته، آن هم گفتار نیست، یک دستی تکان داده که ممکن است راجع به یک آدمی که (100) سال پیش زندگی میکرده یک ذهنیتی برای مستمع پیدا شود. بعد مثل اینکه این درست نبوده، در این دو، سه روز به فکر بوده که جبران کند، به یک نفر گفته، به همان یک نفر هم فرموده که من نمیدانم. اینطور بیجهت که به جایی نرسیدند، مراقب بودند.
یکی از علمای معروف نامههایی خدمت امام نوشته و امام هم جوابهایی داده، اخیراً این جوابها را در یک مجموعهای چاپ کردند، ولی واقعاً وقتی من خواندم خیلی برایم موجب تعجب بود، که ما کجاییم و آنها کجا هستند. امام به یک مناسبتی در این جواب نامه، ایشان نجف بوده، برای قبل از پیروزی انقلاب است، میدانید ایشان موافق و مخالف داشت، در آن حوزه، در این حوزه، در عامه مردم، موافق خیلی زیادتر، مخالف هم داشت، در نخبگان، غیرنخبگان، روشنفکران. ایشان در آن جواب نامه نوشته بنده که الان در نجف زندگی میکنم از این خوشحالم که هیچکسی به من حقی ندارد. این حقالناس که میگویید چند سال است نجف زندگی میکند؟ چند سال است قم زندگی کرده؟ با چقدر افراد رفت و آمد و گفتگو داشته، موافق و مخالف؟ طوری مراقب خودش بوده که هیچجا حقالناسی ایجاد نشده است. میگوید من الان که نجف زندگی میکنم هیچکس بر من حقی ندارد، یعنی حقالناس در کار نیست. باید مراقب بود، مراقب نباشیم مشکل داریم.
یکی از اسامی خدای متعال لطیف است، خدای متعال به بندگانش لطف دارد، آیه قرآن هم هست: «الله لطیف بعباده»، خدای متعال به بندگانش لطف دارد. در کتابهای کلامی برای لطف یک معنای اصطلاحی کردهاند، گفتهاند هر کاری که خدای متعال لازم نبود انجام بدهد، ولی انجام بدهد مردم بهتر اطاعت میکنند، اگر انجام بدهد مردم کمتر معصیت میکنند، آن کارها را با لطف انجام بدهد، لازم نبوده، لطف کرده، مقدماتی فراهم کرده که مردم بهتر اطاعت کنند، آسانتر از گناه پرهیز کنند. پیغمبر و ائمه ما هم همینطور به بندگان خدا لطف دارند و میخواهند اینها به طاعت نزدیک باشند، از معصیت دور باشند، به این آیه شریفه که خودتان هم مکرر در مکرر خواندید حتماً توجه داشته باشید، «یومئذ تحدث اخبارها»، «ها» اخبارها به زمین برمیگردد. روز قیامت زمین اخبار خودش را بازگو میکند، یعنی امروز کسانی که روی صندلی نشستهاند، ولی به هر حال روی زمین هستند، زمین یک روزی اخبار امروز را بازگو میکند.
از رسول خدا سؤال کردند اینکه قرآن فرموده اخبارش را بازگو میکند معنیاش چیست؟ رسول خدا فرمود: «أ تدرون ما اخبارها»، میدانید اخباری که روز قیامت زمین بازگو میکند چیست؟ «قالوا: الله و رسوله اعلم»، خدا و پیغمبر بهتر میداند، طبق این نقل رسول خدا فرمود: «اخبارها»، اخبار زمین این است که شهادت میدهد، «أن تشهد علی کل عبد و أمه»، شهادت میدهد بر هر مرد و زنی به آنچه روی زمین انجام داده، «تقول»، زمین میگوید: «عمل کذا و کذا یوم کذا و کذا» یعنی روز قیامت گفته میشود که فلانی در چنین روزی و چنین مکانی این حرفها را زد. میگوید آقایانی که روزی یک چنین زمانی این موضعگیریها را کردند، این کاغذ را امضا کردند، این رأی را دادند، این رأی را ندادند، تمام این اخبار، این را لطفاً به ما گفتند که اگر غفلت دارید ببینید حساب و کتاب هست، «خدا میبیند و خدا میداند» جدا، زمین هم میداند، زمین شهادت میدهد، «یومئذ تحدث اخبارها». یعنی هر چه روی زمین واقع شده، حالا کیفیت چطور است ما نمیدانیم. مرحوم طبرسی در تفسیر نوشته: «لیس فیها» یعنی «لیس فی الارض» «احدُ یعمل خیراً و شراً الا و هی مخبره به»، هیچکس روی زمین کار خوب یا کار بدی نمیکند، مگر اینکه قیامت بازگو شود. این برای زمین، زمان هم همینطور است، هم زمین شاهد اعمال ماست، هم زمان.
در روایت در کتاب امالی شیخصدوق (رضواناللهتعالیعلیه) است که یکی از کتابهای حدیثی ماست. امام صادق از پدرانش و امیرمؤمنان نقل کرده، قال علی (علیهالسلام): «ما من یوم یمر علی إبن آدم»، هیچ روزی بر من و شما نمیگذرد، «الا قال لهم ذلک الیوم»، الا اینکه همین امروز به بنده و شما میگوید «یا إبن آدم أنا یوم جدید»، من یک روز تازهای هستم، «و أنا علیک شهید»، روز تازهای است و من بر تو گواه هستم. یعنی زمین و زمان گواهی میدهند، چیزی نیست که گم شود، یک چیزی گفتیم و رد شد. یک عملی انجام بدهیم و شد، خوب یا بد باشد زمین شهادت میدهد، زمان شهادت میدهد، «أنا یوم جدید و أنا علیک شهید فقل فیّ خیراً» امروز حرفهای خوب بزن «و اعمل فیّ خیراً»، امروز کارهای خوب انجام بدهد، «اشهد لک یوم القیامه»، روز قیامت من شهادت خواهم داد.
علاوه بر زمین و زمان، فرشتگان الهی. قرآن نفرموده: «إن علیکم لحافظین کراماً کاتبین یعلمون ما تفعلون» بنده اصلاً یادم نیست، امیدوارم شما یادتان باشد که با ما فرشتههایی هستند، کار خوب انجام بدهیم مینویسند، کار بد انجام بدهیم مینویسند، شهادت میدهند، بازگو میکنند. قرآن فرموده: «اقرأ کتابک»، نامهای مینویسند، کار خوب و بد من در آن هست و آن روز به من هم میگویند: «إقرأ کتابک کفی بنفسک الیوم علیک حسیباً»، «خودت نامه را بخوان، خودت برای حساب کافی هستی». قبل از آنکه آن روز برسد، ما امروز نامه عملمان را بخوانیم.
واقعاً خوب است ببینیم هفته گذشته چه کردیم، ماه گذشته چه کردیم، سال گذشته چه کردیم، دیروز چه کردیم، امروز چه میخواهیم کنیم؟ اینها یک واقعیاتی است. یکی از گویندگان جمله بسیار خوبی میگفت، گفت قرآن مجید یک مسائلی را خیلی خیلی ساده گرفته، جدی نگرفته، به قول او دنیا را شوخی گرفته است. یک چیزهایی را خیلی جدی گرفته، او میگفت ولی مثل اینکه ما مردم جدیهای خدا را شوخی گرفتیم، شوخیها را جدی گرفتیم. دنیایی که او میگوید جدی نیست شوخی است، ما صددرصد دنبال آن هستیم. ولی قیامتی که او میگوید جدی جدی است، مثل اینکه ما اصلاً قیامتی قبول نداشته باشیم.
شما که الحمدلله همه اهل هستید و امیدوارم توجه هم داشته باشید، ولی بالاخره این حرفها هست، بالاخره اعمال و احوال ما حساب دارد، عرض کردم برای ما بیش از دیگران حساب دارد. زندگی من میتواند کسی را به دین گرایش بدهد، میتواند از دین فاصله بدهد. زندگی شما هم همینطور، موضعگیریهای من، موضعگیریهای شما، گفتههای من و گفتههای شما، «إقرأ کتابک کفی بنفسک الیوم علیک حسیباً»، ذیل آیه از امام صادق نقل شده «یذکر الارض جمیع اعماله»، فردای قیامت انسان هر کاری کرده یادش میآید، «و ما کتب علیک»، هر چه نوشتهاند یادش میآید، مثل اینکه الان انجام داده، «کأنه فعله تلک الساعه». امام فرموده از این جهت که وقتی نامه را میخواند میگوید: «یا ویلتنا ما لهذا الکتاب لا یغادر صغیره و لا کبیره الاّ احصاها»، جزئیات زندگی انسان.
باز تکرار میکنم، شرایط ما با عامه مردم فرق دارد، شرایط ما خیلی سختتر است، مراقبت ما باید خیلی خیلی بیشتر و بهتر باشد. زمین شهادت میدهد، زمان شهادت میدهد، فرشتهها هستند و شهادت میدهند، خود عمل انسان گاهی صحبت میکند. شما که انشاءالله همه نمازهایتان را خوب میخوانید، در روایت هست کسی نماز میخواند، خود نماز به او میگوید: «ضیعک الله کما ضیعتنی»، خود نماز با او صحبت میکند، میگوید: من را ضایع کردی خدا ضایعت کند. خلاصه حساب و کتاب دارد، نمیشود هرطور نماز خوانده شد بگوییم نماز است. میگوید وقتی نماز را درست نمیخواند، به وقت نمیخواند، به حدودش نمیخواند «إذا ارتفعت الصلاه فی غیروقتها» به موقع نمیخواند، «بغیر حدودها» آنطوریکه باید رعایت احکامش را نمیکند «رجعت الی صاحبها» نماز پیش نمازخوان برمیگردد. «تقول ضیعتنی کما ضیعک الله» من را ضایع کردی.
عمل انسان، رفتار انسان، حالا ممکن است کسی بگوید اینها زبان حال است، زبان حال باشد، زبان قال باشد، واقعیت جدی داشته باشد یا یک بیان کنایی باشد، همه اینها همان الطاف و لطف خدای متعال است که اینها را برای ما گفتند که ما را از غفلت در بیاورند، و الا مشغول کار که میشویم غفلت است، مشغول صحبت که میشویم غفلت است، ولی اینها را مدام گفتند، هشدار دادند، مدام توجه دادند که این توجهات باشد.
من قم رفتم عیادت یکی از علما، خدایش رحمت کند، در اتاقی که نشسته بود دیدم به جای هر عکس و تابلویی که بعضیها به یک آقایی علاقه دارند عکس را میگذارند، به امام علاقه دارد عکس امام را میگذارد، به مقام معظم رهبری علاقه دارند عکس او را میگذارند، من دیدم این عزیز یک تابلو بالای سرش بود که این آیه را نوشته بود. یک تابلو که امیدوارم این تابلو همیشه در مقابل چشم ما باشد که روی این تابلو نوشته بود «ألم یعلم بأن الله یری» آیا نمیدانی که خدا میبیند؟ اینجا نشسته کتاب مینویسد، دارد برای کسی صحبت میکند، دارد به کسی تلفن میکند، با خانواده خود گفت و گو میکند، آیا نمیداند خدا میبیند؟ خدا میداند، این همانی است که امام میفرمود: «عالم محضر خداست» به این باید توجه داشته باشیم. اگر توجه نداشته باشیم و فاصله بگیریم و قرآن و روایات را نخوانیم و به مواعظ گوش ندهیم ممکن است گرفتار غفلت بشویم، بعد آدم غافل هم ممکن است هر، قرآن مجید فرموده «قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون» یعنی علاوه بر زمین و زمان و فرشتهها و خود عمل، ائمه هم میبینند، پیغمبر میبیند، خدای متعال میبیند. «قل اعملوا» انجام بدهید، هرکار گفته انجام بدهید، ولی خدای متعال میبیند، پیغمبرش میبیند.
اعمال کسی که خدا، پیغمبر و امام را ناظر بداند، به قول مرحوم آقای بهجت خدایش رحمت کند میگفت کاری که شما انجام میدهید، حرفی که شما میزنید قبل از اینکه گوش خودت بشنود امام زمان میشنود. میگوییم او «اُذُنالله» است، او «عینالله» است، او چشم و گوش خدا است. اگر انسان به این حرفها توجه داشته باشد حتماً در زندگی او اثر میگذارد، «قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون» طبق نقل امام صادق فرمود: منظور از مؤمنین ما هستیم، این را خدا و پیغمبر میبیند، ما اهل بیت هم میبینیم. برای شهادت زمین یک حدیث دیگر هم یادداشت کردم. مرحوم صاحب عروه در کتاب عروهالوثقی فرموده مستحب است که نمازها را در اماکن متعدده بخوانید، یعنی مسجد که میروید یک روز این طرف مسجد بایستید، یک روز آن طرف مسجد، یک روز عقبتر و یک روز جلوتر. در خانه خود در این اتاق نماز بخوانید، در آن اتاق نماز بخوانید، این مستحب است. «یستحب تفریق الصلاه فی اماکن متعدده لتشهد یوم القیامه» روز قیامت زمین شهادت میدهد.
راوی از امام صادق پرسید آقا نمازهایم را یک جا بخوانم یا جدا جدا؟ فرمود: اینجا بخوان، آنجا بخوان، چرا؟ چون زمین شهادت میدهد. خوب، اگر به نماز شهادت میدهد به کارهای دیگر هم شهادت میدهد. اگر زمین این قدرت را دارد که اگر من (10) جا نماز خواندم شهادت بدهد خدایناکرده (10)جا هم دروغ بگویم شهادت میدهد. (10) جا هم یک جملهای بگویم، ظلمی به کسی باشد شهادت میدهد. (10) جا طوری بگویم که با آبروی کسی بازی بشود و این حق را نداشتند شهادت میدهد. اینها تقریباً یک مطالبی است که نه فقط بنده باید بنویسم برای شما و برای خودم بخوانم شما بشنوید، بلکه باید باور داشته باشیم. مشکلی که در این مطالب هست نبود باور است، یعنی حرفها را میدانیم. خدا رحمت کند آقای بهجت میفرمود آن چیزهایی که میدانید عمل کنید خدای متعال آنهایی را که نمیدانید تفهیمتان میکند. در روایات ما هم هست که بهتر از اینکه چیزهای بیشتری یاد بگیرید بهتر این است که همانی که میدانید عمل کنید.
امیدوارم شما این مشکل را نداشته باشید، ولی بنده و از قبیل بنده این مشکل را دارند که حرفها را میدانیم ولی مثل اینکه باور نداریم. باور نداریم که قرآن مجید اینطور فرموده «الیوم نختم علی افواههم و تکلمنا ایدیهم و تشهد ارجلهم بما کانوا یکسبون» دیگر نزدیکتر از این دست به من چیزی هست؟ کاری که با این دست انجام میدهم خود دست فردا شهادت میدهد. «الیوم نختم علی افواههم و تکلمنا ایدیهم و تشهد ارجلهم بما کانوا یکسبون» این متن قرآن است، «یوم تشهد علیهم السنتهم» زبان، «یوم تشهد علیهم السنتهم و ایدیهم و ارجلهم بما کانوا یعملون» زبان شهادت میدهد چه گفتید، زبان شهادت میدهد چطور گفتید، زبان شهادت میدهد واقعیت داشت یا نداشت، بیجهت به شنیدهها اکتفا کردی و گفتی یا سند داشت.
ما درباره اینها یک قدری ساده فکر میکنیم، با اینکه خیلی جدی است. این را برای چه گفتند، چرا گفتند قیامت زبان شما شهادت میدهد؟ «یوم تشهد علیهم السنتهم و ایدیهم و ارجلهم بما کانوا یعملون» پای انسان، دست انسان، اینها مثال است، همه اعضاء و جوارح انسان، حالا اینها برای ظاهر است، در قرآن مجید شاید (17) بار این جمله یا شبیه این جمله تکرار شده. بزرگان ما گفتند یکی از چیزهایی که اهمیت مطلب را از نظر دین اثبات میکند تکرار است. هرچه را بیشتر گفتند پیدا است بیشتر به آن اهمیت دادند. حدود (17) بار در قرآن مجید آمده «ان الله علیم بذات الصدور» خدا میداند در دل شما چه میگذرد. حالا دست انسان کار دست را شهادت میدهد، زبان انسان صحبت انسان را شهادت میدهد، در دل انسان چه میگذرد خدا میداند. میداند که من با چه قصدی آمدم، با چه قصدی آمده، با چه قصدی این حرف را زده، با چه قصدی با کسی مخالفت کرده، با چه قصدی با کسی موافقت کرده.
در روایت هست که «طوبی لمن اخلص لله» خوش به حال کسی که برای خدای متعال دوستی و دشمنیاش را خالص کند. با چه کسی دوست است؟ برای خدا باشد، با چه کسی دشمن است؟ برای خدا باشد، با چه کسی مخالفت میکند؟ برای خدا باشد، با چه کسی موافقت میکند؟ امیدوارم همه ما اینطور باشیم. زبان شهادت میدهد، دست و پا شهادت میدهد، خدای متعال از دل ما هم خبر دارد. «ان الله علیم بذات الصدور یعلم خائنه الاعین و ما تخفی الصدور» اینهایی که مخفی میکنیم هیچکس نمیداند خدای متعال میداند و حساب و کتاب دارد و همانطور که عرض کردم اینها را برای ما گفتند، اینها برای قیامت است. قیامت دست و پا شهادت میدهد، قیامت زبان شهادت میدهد، قیامت زمین شهادت میدهد، قیامت زمان شهادت میدهد، ولی برای چه برای ما گفتند؟ اینها لطف است. یعنی توجه داشته باشید، گفتیم مراقب خودتان باشید مراقب باشید، بیشتر مراقب باشید، مراقب زبانتان، گوشتان، قلبتان، دلتان باشید و از ما بیشتر توقع دارد.
همانطور که عرض کردم از یک گروههایی مثل ما عمامهبهسرها، روحانیت، شما عزیزان، کسانی که در حکومت دخالت و اثری دارند از اینها توقع بیشتر هست که مراقبت کنند و همین جملهای که از امام صادق نقل شده «کونوا دعاه لنا» یا «کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم» با عمل خود ما را به دیگران معرفی کنید، با عمل خود مردم را به طرف ما گرایش بدهید، در زمان خودمان هم باید بگوییم ماها با عملمان میتوانیم مردم را به طرف انقلاب و نظام اسلامی بیاوریم و خدایناکرده ممکن است با عمل خودمان بیاعتمادی، مشکلات و اختلافات درست کنیم و مردم به جای اینکه روز به روز بیشتر به اسلام و نظام اسلامی گرایش پیدا کنند، اعتقاد پیدا کنند و اعتماد کنند برعکس خدایناکرده طور دیگری بشود. امیدوارم که این آیات و روایات برای خود بنده و برای شما عزیزان و برای همه واقعاً مؤثر باشد و همواره به فکر این باشیم که مراقب خود باشیم.
از بزرگان سؤال کردند، شاید از ائمه هم سؤال کردند تقوا یعنی چه؟ گفتند یک جایی که راه میروی خار و خاشاک دارد، تیغ دارد، یا یکجا راه میرویم آب کثیف ریخته شده چطور خودتان را جمعآوری میکنید که پایتان و لباستان آلوده نشود. باید واقعاً اینطور خودتان را جمع و جور کنید، مراقب باشید گناه نکنید که امیدوارم اینطور باشد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از حضرت آیتالله استادی تشکر میکنیم، از بیانات شما همه استفاده کردند. خداوند وجود شما را برای اسلام حفظ بکند.
4
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت جنایت تروریستی در مراسم رژه نیروهای مسلح در شهر اهواز و تبریک آغاز سال تحصیلی جدید

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
یک نکتهای هم هست، من درمورد حوادث دیروز باید عرض بکنم. هفته دفاع مقدس را به ملت ایران، نمایندگان محترم و همه رزمندگان سلحشور بهخصوص خانواده معظم شهدا و جانبازان و آزادگان عزیز تبریک عرض میکنم. امسال که روز (31) شهریور مصادف با ایام عزاداری و سوگواری سیدالشهدا و یاران باوفای او بود با جنایت تروریستهای پلید در شهر اهواز رنگ شهادت گرفت و دهها نفر از مردم عزیز خوزستان در این عملیات جنایتکارانه به یاران خود در دفاع مقدس پیوستند و یا مجروح گردیدند.
سؤال این است که چرا در این روز دزدانه به این اقدام دست زدند و زنان و کودکان بیگناه را به خاک و خون کشیدند؟ تروریستهای دستپرورده قدرتهای جنایتکار میتوانستند این کار را در زمان دیگر و در خیابانی نیز انجام دهند، علت انتخاب این مکان و زمان را باید به درستی دریافت. رژه نیروهای مسلح نشانگر اقتدار یک نظام است، به خصوص در کشور ما که از ابتدای انقلاب با تحریم نظامی مواجه بود. رژه نیروهای مسلح همراه با ادوات نظامی متنوع که همگی با همت و اراده قوی متخصصین نظامی ساخته شده نشانگر تحقق راهی بود که امام (رحمهالله علیه) به جوانان این سرزمین آموخت که با اراده قوی میتوانید استقلال همهجانبه پیدا کنید.
امسال حجم انبوه سلاحهای مدرن، مانور اقتدار و استقلال کشور بود. این صحنه برای قدرتهای چپاولگر قابل تحمل نیست، به دو جهت؛ اولاً از این جهت که سالها است با تبلیغات وسیع در جهت اخاذی کشورهای منطقه این تئوری را دنبال میکنند که ایران را بهخاطر حمایت از شما کشورهای منطقه تحریم نظامی کردهایم و با خرید سلاحهای مدرن از آمریکا میتوانید در مقابل قدرت محدودشده و تحریمشده ایران بایستید و هدف آنها علاوه بر اخاذی، تسلط رژیم صهیونیستی بر این کشورهای فلاکتزده است.
وقتی آنها به عینه قدرت تجهیزاتی ایران را در همین شرایط تحریمی مشاهده کنند و اراده قوی جوانان سلحشور ایران را ببینند همه داستانسرایی آنها دچار بحران توجیهی میگردد.
دوم؛ با همه شیطنتهای تبلیغاتی آمریکا مسأله استقلال ایران در این (40) سال پس از انقلاب علیرغم همه دسیسهها اعم از جنگ و تحریم برای مردم منطقه یک موضوع تأملبرانگیز شده است. همیشه نمیتوان با تبلیغات خود را به خواب زد، ملتها وقتی ابهت نیروهای مسلح مستقل و قدرتمند ایران را میبینند و از طرفی دخالتهای نظامی آمریکا بر کشور خود و تحقیر مستمر آنان را مشاهده میکنند دچار تردید جدی در مسلک وابستگی سیاسی میشوند.
لذا برای انحراف افکار عمومی دنیا این صحنه را باید با یک اقدام سبعانه تحتالشعاع تبلیغاتی قرار دهند تا ابعاد قدرت نظامی ایران دیده نشود، بلکه به عکس با تبلیغات زیاد عملیات تروریستی را بزرگنمایی کنند و نشانه ضعف قدرت امنیتی ایران قلمداد کنند. از طرفی این اقدام نشان میدهد آمریکاییها با همه اقدامات تحریمی و تبلیغات وسیع دچار یأس شدند. در این (40) سال دهها بار تصور کردند کار ایران تمام شده، یک روز با جنگ صدام هلهله راه انداختند که چند هفته ایران دوام نمیآورد، یک روز با کودتای نوژه کار را فیصلهیافته تلقی کردند. با هر بحران سیاسی یا اجتماعی داخلی دچار توهم شدند و ستاد ویژه راه انداختند. وزیر خارجه اسبق آمریکا در خاطرات خود از این ستادهای توهمی و پولپراکنی بسیار گفته است، اما هربار دچار یأس شدند. اینبار هم با دستپاچگی از توافق هستهای خارج شدند و ژست اقدام همهجانبه و تشکیل ستاد تکراری را به خود گرفتند. اما ظاهراً به این نتیجه رسیدند که به این نحو هم سرشان به سنگ میخورد، پس باید از هر وسیلهای برای مقابله با ملت بزرگ ایران استفاده کرد و به قول خودشان بهمریختگی امنیتی برای ملت ایجاد کنند.
گرچه این تقلای آخر آنها در مقابل اراده ملت حسینی ایران به جایی نمیرسد، اما دستگاههای امنیتی کشور باید موضوع را جدی بگیرند. موضوع امنیت ملت مسألهای نیست که تعلل در آن توجیهی داشته باشد، همانگونه که رهبر معظم دستور دادهاند باید نیروهای امنیتی با جدیت و فوریت مسأله را پیگیری کنند و ریشه این تبهکاران را بخشکانند، کمیسیون امنیت ملی نیز باید به دلیل اهمیت این مسأله موضوع را پیگیری جدی کنند.
مجلس شورای اسلامی ضمن محکوم کردن این اقدام جنایتکارانه به خانواده محترم شهدا تسلیت گفته، برای مجروحین آرزوی سلامت و شفای عاجل مینماید و به مردم شریف اهواز و نمایندگان محترم خوزستان نیز عرض تسلیت داریم.
بازگشایی مدارس در اول مهر را به همه معلمان عزیز و دانشآموزان گرامی تبریک عرض میکنیم و امیدواریم که سال تحصیلی جدید سالی پربرکت برای همه ملت ایران باشد.
5
تصویب لایحه حفاظت از خاک

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دستور اول گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست درمورد لایحه حفاظت از خاک است. یک ماده که ماده (9) بود به کمیسیون ارجاع شده بود که کمیسیون گزارش اصلاحی خودش را داده، اگر اجازه بفرمایید قرائت کنیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«الف ـ ماده (9) بهشرح زیر اصلاح میشود:
ماده 9 ـ با هدف حفظ و پایداری، حاصلخیزی انواع خاک و بهینهسازی تولید و مصرف انواع کود، آفتکشها، سم و بهبوددهندههای رشد گیاه:
الف ـ سازمان ملی استاندارد مکلف است با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت نسبت به تهیه استاندارد انواع کود، آفتکشها، سم و بهبوددهندههای رشد گیاه اقدام کند.
ب ـ وزارت مکلف است با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تهیه دستورالعمل مصرف انواع کود، آفتکشها، سم و بهبوددهندههای رشد گیاه در مزارع و واحدهای تولید کشاورزی، دامی و شیلاتی اقدام کند.
ج ـ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلف است با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تعیین حدود مجاز باقیمانده انواع کود، آفتکشها، سم و بهبوددهندههای رشد گیاه در محصولات کشاورزی، دامی و شیلاتی اقدام کند، به طوریکه محصولات مذکور هیچگونه تهدیدی برای سلامت انسان نباشد.
تبصره ـ عدم رعایت دستورالعملها و مقررات این ماده جرم محسوب میشود و متخلف علاوه بر جبران خسارت و پرداخت جزای نقدی تا دو برابر ارزش کالا باید مواد مزبور را جمعآوری، مرجوع و با نظارت وزارت با هزینه خود معدوم کند». آقای رئیس! کمیسیون بند «ب» را هم اضافه کرده. ماده (26) که کمیسیون اصلاح کرده رأی آورده، یعنی قرائت شده و رأیگیری شده و به کمیسیون هم ارجاع نشده بوده تا دوستان اصلاحیه دادند، این را چکار کنیم؟

علی اردشیرلاریجانی
بعد از اینکه رأی آورده دیگر چیزی قابل طرح نیست، مگر اینکه بعداً اصلاحی ارائه بدهند. (کیخا ـ این بهتر است آقای دکتر!) برای الان که رأی آورده نمیتوانید، قبلش میتوانستید بگویید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! پیشنهاداتی که وجود دارد مربوط به این اصلاحیه جدید نیست، برای گذشته است، ولی آقای دکتر رحیمی یک پیشنهاد رفع ابهام ظاهراً خدمت حضرتعالی دادند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر همکاران ارجمند. آقای دکتر! من خدمت حضرتعالی هم عرض کردم، در بند «الف» اعلام کرده که «وزارت نسبت به تهیه استانداردهای انواع کود» من پیشنهاد دادم به جای عبارت «تهیه»، «تدوین» را بگذاریم.

علی اردشیرلاریجانی
حالا این اصلاح عبارتی است. پیشنهادی نیست؟ (کاتب ـ مخالف دارد) باید پیشنهاد وجود داشته باشد تا مخالف صحبت کند. (کاتب ـ آقای دکتر! آییننامه اصلاح شده، نیاز به پیشنهاد نیست، آییننامه ابلاغ شده) (قاضیزادههاشمی ـ توزیع نشده) باید وقتی که توزیع شد مطابق آن عمل بکنند. (کاتب ـ شده، ابلاغ شده) توزیع شده؟ چاپ نشده که توزیع شده باشد. (کاتب ـ آقای دکتر آییننامه ابلاغ شده باید طبق آن عمل شود) (قاضیزادههاشمی ـ در دست ما نیست) در دسترس مهم نیست، ایراد ایشان وارد است، وقتی یک قانونی ابلاغ میشود باید اجرا بشود. شما هم باید در پیشنهاداتی که مطرح میکنید باید یک روالی که مجلس مصوب کرده را رعایت بکنید. قانون ابلاغ شده، قانون است، اداره قوانین هم سریعتر چاپ کند که آقایان براساس آییننامه جدید نظر بدهند. بنابراین مخالف میتوانند صحبت کنند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی مخالف هستند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! از مطالب خوبی که امروز قبل از شروع دستور بیان کردید تشکر میکنم، منتها بایستی تسلیت و تبریک هم عرض بکنیم خدمت مردم شهیدپرور خوزستان و امیدوار هستیم که دستگاههای مسئول هرچه زودتر بتوانند که به وظیفه خود در مقابله با این حوادث تروریستی اقدام بکنند و همچنین بقایای این گروهها را به مردم و به دستگاه قضائی معرفی بکنند.
یک تشکر هم از آقای رئیس و هیأترئیسه داشته باشم به جهت تصویب اینکه حقوق نمایندگان محترم را بنا هست از شهریورماه در سامانه براساس ماده (29) قانون برنامه منتشر کنند، اما نکته مهم هم این هست که برای برخی از همکاران که از مجلس حقوق نمیگیرند آنها هم به نوعی تدبیری اندیشیده بشود که در سامانه درج بشود.
اما مخالفت بنده به این جهت است که در این متن گزارش کمیسیون بین بند «ب» و «ج» به نوعی در آینده تناقض به وجود میآید، چون در بند «ب» بیان کرده که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست دستورالعمل مصرف انواع کود، آفتکشها، سم و بهبوددهندههای رشد گیاه در مزارع و واحدهای تولیدی، کشاورزی، دامی و شیلاتی را تهیه بکنند. طبیعی است که مصرف اینها میتواند منجر به این بشود که در بند بعدی وظیفه به عهده وزارت بهداشت گذاشته که باز بیاید و میزان باقیمانده مجاز اینگونه موارد را که در بند بالا هم ذکر کرده، در اینجا هم ذکر کرده مشخص بکند. به نظر میرسد به این دو بند، یعنی بندهای «ب» و «ج» بایستی یکجا پرداخته میشد، یعنی همانجایی که نوع آنها را مشخص میکند میزان آنها و آن میزانی که نبایستی در زمین و گیاه و محصولات باقی بماند اینها را یکجا تعیین تکلیف بکند و بهتر هم این بود که به خاطر اینکه در تبصره آن ما گفتیم اگر مغایر این دستورالعملها عمل بشود جنبه مجرمیت پیدا میکند و تخلف هست به تصویب هیأت وزیران میرسید که مصوبه هیأت وزیران هم بیاید و توسط رئیس مجلس بررسی بشود که مغایر قانون نباشد. تا وقتی که دستگاه قضائی اعلام جرم علیه مثلاً یکی از این موارد میکند که رعایت نشده در یک امر باثباتی این تصمیم گرفته بشود.
به نظر میرسد که دستورالعملها را هر موقعی که یک وزارتخانه خواست میتواند تغییر بدهد، پس بنابراین مبانی که براساس آن یک موضوعی جرم شناخته میشود یا شناخته نمیشود مرتب در حال تغییر میتواند باشد، یک وزیر ممکن است یک نظری داشته باشد، یک وزیر نظر دیگری داشته باشد و اینها ثبات را در قانونگذاری از بین میبرد و به نظر میرسد که براساس همین مطلب با اصل (85) هم مغایرت داشته باشد.
آقای رئیس! این قسمتی که در تبصره همین ماده (9) آمده که جرم انگاشته به نظر میرسد که اینطور اختیارات مجلس در اختیار یک وزیر قرار بگیرد که دستورالعمل تنظیم بکند این هم مغایر اصل (85) باشد، اگر این بندهای «ب» و «ج» را در قالب یک مصوبه هیأت وزیران میآمد میگذاشت بهتر بود تا جنبه مجرمیت بر آنها بتواند سوار بشود.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای محمودزاده موافق هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
در رابطه با بحث مصرف کود و سم همه عزیزان میدانند که در بخش کشاورزی در زمانی که محصولات کشاورزی نیاز به مصرف کود و سم دارند و آستانه خسارات محصولات کشاورزی مشخص میشود کارشناسان زبده بخش کشاورزی تعیین میکنند که در چه زمانی و به چه میزان کود و سم در مزارع مصرف بشود. در رابطه با بحثهایی که مخالف محترم مطرح کردند، اولاً این ماده مخالف اصل (85) قانون اساسی نیست، چون تهیه دستورالعملهای فنی مصرف کود و سم از طریق دستگاهها و کارشناسان ذیربط انجام خواهد شد. بعد در رابطه با تولید کود و سم در بحث تولید و استانداردسازی تولید این وظیفه به عهده سازمان استاندارد گذاشته شده و در بحث مصرف و میزان مصرف در مزارع و براساس نیاز محصولات مختلف کشاورزی این وظیفه مهم به عهده وزارت جهادکشاورزی گذاشته شده و بعد از مصرف، یعنی تست محصول تولیدی بعد از تولید محصولات کشاورزی در زمان مصرف به عهده وزارت بهداشت هست، یعنی وزارت بهداشت در زمانی که محصول برای مصرف به بازار عرضه میشود، میزان کود اضافی موجود در بافت محصولات کشاورزی، میزان سم اضافی ذخیرهشده در بافت محصولات کشاورزی را وزارت بهداشت میتواند رصد و چک کند و اجازه ندهد محصولاتی که دارای مشکل هستند در بازار توزیع بشود.
بنابراین این بحث ماده (9) کاملاً شفاف و تفکیکشده هست و در کمیسیون کشاورزی بارها مورد بررسی قرار گرفته، دستگاههای اجرایی مختلف آمدند صحبت کردند و همه این موارد از هم تفکیک شده هست و به طور خلاصه من عرض کنم که تولید به عهده سازمان استاندارد و در زمان مصرف و سر مزرعه به عهده وزارت جهادکشاورزی و مصرف محصولات کشاورزی در بازار محصولات کشاورزی، وزارت بهداشت باید این بحث بسیار مهم را کنترل بکند و دستورالعملهای مصرف کود و سم مشترکاً به عهده وزارت جهادکشاورزی و وزارت بهداشت هست که این دو وزارتخانه با هم و کارشناسان آنها با هم جمع بشوند و دستورالعمل مصرف کودها و سموم شیمیایی را تنظیم میکنند که انشاءالله دغدغهای که مخالف محترم در رابطه با تأمین بهداشت جامعه داشتند برطرف خواهد شد. بنابراین خواهش من از عزیزان این هست، با توجه به اینکه این ماده کاملاً کارشناسی است و در کمیسیون کشاورزی بسیار خوب به این موضوع پرداخته شده به این ماده رأی مثبت بدهند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. حضار 230 نفر، ماده (9) که کمیسیون ارائه کرده و قرائت شد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم نظرشان را اعلام بفرمایند. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
انتخاب آقایان: محمد محمودیشاهنشین و بیتاله عبدالهی به عنوان ناظر هیأت مرکزی حل اختلاف و رسیدگی به شکایت شوراها

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی برگزاری انتخابات پیرامون انتخاب دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور جهت عضویت در هیأت مرکزی حل اختلاف و رسیدگی به شکایت شوراها موضوع ماده (89) قانون اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران هست که با معرفی کمیسیون چهار نفر؛ جناب آقایان: محمد محمودیشاهنشین، حسن کامران، بیتاله عبدالهی و حسین مقصودی هستند که عزیزان باید دو نفر را برای عضویت در این شورا انتخاب بکنند.

علی اردشیرلاریجانی
کارتها را توزیع بفرمایید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

علی اردشیرلاریجانی
کارتها را جمعآوری بکنید.
7
بحث و بررسی درخصوص طرح استفساریه تبصره (2) مادهواحده قانون اصلاح بند «و» ماده (44) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه (اعاده شده از شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح استفساریه تبصره (2) مادهواحده قانون اصلاح بند «و» ماده (44) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی است که اعادهشده از شورای نگهبان و مورد ایراد بوده و ایراد شورای نگهبان هم این بوده که این موضوع تفسیر نیست و قانونگذاری جدید است، لذا کمیسیون کلاً حذف کرده.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی پاسخ استفساریه را ندادند، معنیاش این است؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! کلاً حذف کردند، گفتند چون مهلت اجرای قانون تمام شده و ایراد شورای نگهبان هم این است که این موضوع قابل تفسیر نیست کلاً حذفش کرده، طبق آییننامه جدید باید مخالف صحبت کند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
تابلو برای ثبتنام همکاران باز هست تا قرعهکشی کنیم. جناب آقای قاضیپور مخالف هستند.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی به خصوص خوزستان عزیز و عرض تبریک و تسلیت به شهادت رساندن تعداد زیادی از مردم عزیز اهواز که در هشت سال دفاع مقدس این مردم زحمات فراوانی کشیدهاند. یادمان نمیرود این مردم غیور خوزستان به خصوص اهواز در هشت سال دفاع مقدس چقدر زحمات فراوانی کشیدهاند.
همکاران عزیز! حذفی که کمیسیون اجتماعی کرده به ضرر است، برای اینکه در خیلی از مواد برنامه پنجساله پنجم هنوز به قوت خود باقی است، آییننامههای اجرایی قابل اجرا هستند. برنامه ما درست است پنجساله است ولی از بین نرفته است. ظلم کردند، این کمیسیون عزیز بر آزادگان و جانبازان عزیز و همسران جانبازان، همسران معظم شهدا، همکاران عزیز! ما در مجلس در برنامه ششم این را نوشتیم، ولی با یک قرائت ناصحیح یکی از همکاران این حذف شده است. این یکی از واجبات است، هنوز باب شهادت و ایثار از ایران اسلامی کم نشده است، ما تا زمانی که به اهداف عالیه نظام (نرسیدهایم) رهبر فرزانهمان به پیروی از سیاستهای حضرت امام (رحمهالله علیه) دشمنانی داریم و خواهیم داشت شیطان بزرگ و ایادی آنها در منطقه هر روز شیطنتهایی انجام میدهند. این شهدای دیروز خوزستان که تازه شهید شدند، ما باید از آنها صیانت کنیم، از فرزندان آنها صیانت کنیم، از همسران آن شهدا صیانت کنیم. هنوز تعداد زیادی از جانبازان عزیز ما روی تختها هستند، باید از همسران و فرزندان و خود آنها باید حمایت کنیم. هر قانونی که به نفع ایثارگران، آزادگان و خانواده معظم شهدا است باید حمایت کنیم. با یک کلام حذف نباید مشکلات آنان را دوچندان کنیم.
شورای محترم نگهبان فرموده بود این قانونگذاری است، همکاران عزیزمان در کمیسیون اجتماعی میتوانستند یک طرح بدهند این را جایگزین کنند. با حذف صورت مسأله حذف شد و تمام شد، لذا همکاران! به این حذف رأی ندهید، جهت حمایت از این خانواده عزیز ایثارگران و آزادگان و جانبازان و شهدا به این حذف رأی ندهید به کمیسیون اجتماعی برگردد، کمیسیون اجتماعی اصلاح کند و نظریه شورای محترم نگهبان را حل کنند. با دعوت از اعضای حقوقدان، فقهای محترم شورای نگهبان میتوان این مشکل را حل کرد و نباید با یک کلام حذف خود و کمیسیون را راحت کنیم.
ما امروز با عزت و عظمت اینجا نشستیم قانونگذاری و نظارت میکنیم، مشکلات حاد اقتصادی مملکت را حل میکنیم در سایه امنیت است. این امنیت خونبهای این شهیدان، جانبازان عزیز و آزادگان است، نباید آنها را به این آسانی از یاد ببریم. آنها عزیزان ما هستند، حداقل احترامی که ما برای اینها قائل بشویم به اندازه کشور کمونیست روسیه بشویم. هنوز در روسیه به جانبازان خود خیلی بیشتر از ما احترام میگذارند.
در دین مبین اسلام در صدر اسلام پیغمبر عظیمالشأن و امیرالمؤمنین برای جانبازان جنگها خیلی احترام قائل بودند و پشتیبانی میکردند. ما نباید به این آسانی اینها را از یاد ببریم. همکاران محترم! اینها عزیزان نظام هستند، نظام بر پایه اینها استوار است، به داد اینها برسید. با حذف اینها مخالفت کنید، بگذارید که مورد احترام باشند. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کمالیپور موافق هستند.

علی اردشیرلاریجانی

یحیی کمالی پور
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام به محضر همه همکاران عزیز و عرض تسلیت به مناسبت شهادت جمعی از هموطنانمان. واقعیت این است که با نهایت احترامی که برای دوست و برادر عزیزم جناب آقای قاضیپور قائل هستم، این موضوع هیچ ارتباطی به جامعه ایثارگری نداشته و ندارد. از آنجایی که قانونگذار حکیم هست و بر مبنای حکمت باید تصمیم بگیرد، در اینجا ما میخواهیم چیزی را تصویب بکنیم که زمان و مدت آن رو به اتمام هست و عملاً موضوع سالبه به انتفاء هست، از حیث استفاده از آن قانون باید اثرگذاری خودش را داشته باشد. قانون باید مؤثر در مقام باشد. وقتی که ما بیاییم زحمت بکشیم، تلاش بکنیم، قانونی را تصویب بکنیم و نهایتاً دامنه و شمول استفاده از این قانون مشخص نباشد و اگر هم مشخص باشد محدود به زمان معین و خاصی باشد، عملاً ما نمیتوانیم مراد خودمان را از تصویب آن قانون به دست بیاوریم. بنابراین حکمت این را به ما اعلام میکند و میفهماند که ما باید در شرایط تصویب قوانین و مقررات راهی را انتخاب بکنیم که سوددهی و بهرهوری بیشتر برای جامعه و مردم ما داشته باشد و این موضوع هم هیچ ارتباطی به جامعه ایثارگران ندارد، نه چیزی از آنها کم میکند و نه چیزی به آنها زیاد میکند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حالا این قانون برنامه پنجساله که تمام شده. به هر حال قانون برنامه پنجساله پنجم عوض شده، (جعفرزادهایمنآبادی ـ این قانون تفسیر جامع است) قانون جامع که هست، قانون جامع که ربطی به برنامه ندارد. تفسیر قانون برنامه جامع اگر باشد بحث دیگری است، این برنامه پنجم است، وقت پنجم گذشته. کمیسیون گفته حذفش کنند.
حضار 226 نفر، پیشنهاد کمیسیون حذف است، چون دیگر قانون برنامه پنجم تمام شده. نمایندگان محترم نظر خودشان را اعلام بفرمایند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. نظر کمیسیون را به رأی گذاشتیم. (جعفرزادهایمنآبادی ـ حذف میشود، رأی ندهید) حذف نمیشود، این قانون برنامه پنجم است، اصلاً این مفهوم ندارد. حالا به هر حال نظر شما این است، ما که میفهمیم میگوییم قانون برنامه پنجم سر آمده، راجع به آن نمیتوانیم خیلی بحث کنیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. حالا میخواهید چکارش کنید؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! پیشنهاد چاپشدهای ندارم.

علی اردشیرلاریجانی
ایراد شورای نگهبان این است که این یک قانونگذاری است، اگر شما میخواهید این را اصلاح بکنید باید یک طرحی را در کمیسیون بیاورید، آن را بیاورید، وگرنه استفساریه به قانون برنامه پنجم اصلاً مفهوم ندارد. اصلاحش بکنید، اصلاً به برنامه پنجم ارجاع ندهید. پس ما این را به کمیسیون ارجاع میدهیم، از حالت استفساریه در بیاورند، اگر لازم دانستند به صورت طرح میتوانند بیاورند، متشکریم. (مختار ـ آقای دکتر با توجه به اینکه طرح جامع داده شده میتوانیم این را به کمیسیون بیاوریم و دوباره استفساریه بگیریم) همانجا درست کنید، الان ما اینجا پیشنهادی نداریم درست کنیم، استناد به برنامه پنجم هم که مفهوم ندارد. این را در کمیسیون بررسی کنید. (محبینیا ـ آقای دکتر! اول نظر نمایندگان را میگرفتید، اگر نظری نداشتند به کمیسیون ارجاع میدادید) ارجاع ندهیم الان چکارش کنیم؟ ارجاعش را به رأی میگذاریم.
حضار 228 نفر، ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. معطل رأی شما هستیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
8
قرائت گزارش کمیسیون انرژی درمورد اعمال ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی درخصوص عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور و ارجاع آن به قوه قضائیه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون انرژی درخصوص عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور هست که مطابق ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تنظیم شده. از سخنگوی محترم کمیسیون انرژی جناب آقای قرهخانی خواهش میکنم که گزارش را ارائه کنند. در خدمت شما هستیم.

اسداله قره خانی آلوستانی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
من هم به نوبه خودم حادثه تروریستی اهواز را که به وسیله مزدوران استکبار جهانی اتفاق افتاد به خانواده معظم شهدا تسلیت میگویم و همچنین به همکاران ارجمندم و باید این پیام را به آنها بدهیم که با این نوع حرکتهای مذبوحانه نمیتوانید بین اتحاد اقوام خلل یا تفرقهای ایجاد کنید، همچنان که در جنگ تحمیلی مردم همگی از خوزستان عزیز دفاع کردند در حال حاضر هم با چنین ارادهای دفاع خواهند کرد.
گزارش کمیسیون انرژی درخصوص عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور
موضوع: تخصیص و پرداخت عوارض برق
در اجرای ماده (236) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی
بخش اول؛ طرح مسأله:
مطابق ماده (5) قانون «حمایت از صنعت برق کشور (مصوب 10/8/1394)» دولت مکلف است برای تأمین بخشی از منابع لازم برای اجرای طرحهای توسعه و نگهداری شبکههای روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک، عوارض مصرف هر کیلووات ساعت برق را در بودجه سالانه پیشبینی کند. وجوه حاصلشده به حساب شرکت توانیر و سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی (ساتبا) برق ایران نزد خزانهداری کل کشور واریز و صددرصد آن صرفاً بابت کمک به اجرای طرحهای مذکور هزینه میشود.
مجلس شورای اسلامی طی سالهای گذشته ردیفهای مشخصی را در قوانین بودجه سنواتی برای این منظور اختصاص داده است. در قانون بودجه سال 1396 نیز قانونگذار در بند «ه» تبصره (6) مصوب کرده است؛ «عوارض موضوع ماده (5) قانون حمایت از صنعت برق کشور (مصوب 10/8/1394) به میزان (50) ریال به ازای هر کیلووات ساعت در سقف (11) هزار میلیارد ریال تعیین میگردد تا پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور برای موارد مطروح در قانون فوق صرف گردد».
در سال 1396 علیرغم وجود تأکیدات صریح قانونی فوق، سازمان برنامه و بودجه کشور از عمل به این تکالیف قانونی استنکاف کرده و بند «ه« تبصره (6) قانون بودجه این سال را به صورت ناقص اجرا کرده است.
بخش دوم؛ اقدامات کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در سال 1396 و پس از اطلاع از مشکلات پیش آمده برای توسعه شبکه برق روستایی و انرژیهای تجدیدپذیر در نتیجه تأخیر ششماهه در تخصیص عوارض دریافتی برق از مشترکان برای موارد مصرح قانونی، طی مکاتبات و پیگیریهای متعددی با سازمان برنامه و بودجه کشور، خواستار تمکین دولت از قوانین مصوب مجلس در این خصوص شد.
از طرفی موضوع به اطلاع ریاست محترم مجلس شورای اسلامی رسید و ایشان نیز طی نامه شماره (86548) تاریخ 9/10/1396 خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، بر اجرای صحیح قانون و مصرف منابع درآمدی مطابق قانون بودجه تأکید کردند.
موافقتنامه مربوط به بند «ه« تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور در تاریخ 1/7/1396 به میزان (9350) میلیارد ریال در قالب دو پروژه «پروژه یک ـ خرید تضمینی برق و کمک به توسعه و تولید برق تجدیدپذیر و پاک و پروژه دو ـ کمک به توسعه و نگهداری شبکههای برق روستایی» هر پروژه به مبلغ (4675) میلیارد ریال از محل منابع عمومی مابین سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) مبادله شده است در صورتی که سقف اعتبار پیشبینی شده در بند فوق، (11) هزار میلیارد ریال بوده و علت کاهش (15) درصدی اعتبار در توضیحات موافقتنامه مشخص نشده است.
وزیر نیرو طی نامهای در تاریخ 21/8/1396 به سازمان برنامه و بودجه کشور خواستار ابلاغ تخصیص مبالغ وصول شده عوارض (50) ریالی از سوی خزانهداری کل کشور شده و تبعات عدم رعایت قوانین و مقررات را نیز بر شمرده است.
ضمناً باید توجه داشت که مشترکان برق، عوارض مربوط را برای مصرف در موضوع ماده (5) قانون حمایت از صنعت برق کشور پرداخت کردهاند؛ فلذا واضح است که مصرف این وجوه در محلی غیر از محل مصرح قانونی مورد رضایت مشترکان نبوده و هم خلاف شرع بوده و هم خلاف نص صریح قوانین مربوط.
بخش سوم؛ جمعبندی نهایی و ارائه پیشنهاد:
تا پایان سال 1396 مستند به بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور مبلغ (9290) میلیارد ریال عوارض برق از مشترکان برق دریافت و به خزانه واریز شده است. از این رقم صرفاً مبلغ (3805) میلیارد ریال تا پایان سال 1396 به بخشی از مصارف موضوع ماده (5) «قانون حمایت از صنعت برق (مصوب 10/8/1394)» تخصیص داده و پرداخت شده است.
با در نظر گرفتن موارد فوق¬، کمیسیون انرژی مستند به ماده (236) قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، عدم تخصیص مبلغ (5485) میلیارد ریال از باقیمانده عوارض برق دریافتی از مشترکان برق برای اجرای طرحهای توسعه و نگهداری شبکههای روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک را استنکاف سازمان برنامه و بودجه کشور از اجرای:
الف) بند «ه» تبصره (6) «قانون بودجه سال 1396 کل کشور»
ب) ماده (5) «قانون حمایت از صنعت برق کشور (مصوب 10/8/1394)» میداند؛ زیرا مسئولیت مستقیم تخصیص عوارض برق دریافتی به موارد مصرح در قوانین فوق با سازمان برنامه و بودجه کشور بوده و تخلف این سازمان در این خصوص محرز است.
لذا کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با استناد به تبصره (1) ماده (236) آییننامه داخلی مجلس، موضوع را برای اعلام نظر مجلس شورای اسلامی و ارسال به قوه قضائیه تقدیم میدارد.
عزیزان! قابل ذکر است در سالهای گذشته سرمایهگذاران رغبت خوبی را برای سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و پاک، به ویژه خورشیدی و باد داشتند، اما متأسفانه به دلیل عدم پرداخت همین مابهالتفاوت از ناحیه سازمان برنامه و بودجه در حال حاضر تمام سرمایهگذاران عقبنشینی کردهاند و تا جایی که مبالغ هنگفتی را در حال حاضر از وزارت نیرو طلبکار هستند و این را هم باید واقف باشیم. (1000) مگاوات برق تجدیدپذیر ارزشی که دارد به این دلیل است که در شبکه توزیع و خطوط انتقال پرت ندارد، بنابراین به اندازه (1300) مگاوات برق حرارتی ارزش الکتریکی را دارد و مضافاً بر اینکه حداکثر تولید این برق در همین چهار ماه تابستان از خردادماه تا پایان شهریور است که امسال در تولید برق بسیار مؤثر بوده. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پس باید برای اینکه به قوه قضائیه ارجاع بشود رأی بگیریم. حضار 229 نفر، نمایندگان محترم به این گزارش که مطابق ماده (236) آمده، رأی خودتان را اعلام بفرمایید. گزارش کمیسیون انرژی مطابق ماده (236) است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ آنهایی که قبلاً ارجاع شد نتیجهاش چه شد؟) ساختار قانون آن را باید درست کرد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
9
انتخاب آقای سیدمهدی مقدسی به عنوان ناظر در شورای عالی صنایع دریایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون صنایع و معادن به عنوان ناظر در شورای عالی صنایع دریایی کشور هست که با امضای جناب آقای مظفر، آقایان: سیدمهدی مقدسی و عبداله رضیان دو بزرگواری هستند که از سمت کمیسیون معرفی شدند. آقای رضیان انصراف دادند، فقط آقای مقدسی هستند.

علی اردشیرلاریجانی
پس کارتها را برای رأیگیری شورای عالی صنایع دریایی توزیع بفرمایید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
نتیجه آراء انتخاب عضو هیأت مرکزی حل اختلاف و رسیدگی به شکایات شوراها:
آراء أخذشده (193) رأی، جناب آقای محمد محمودیشاهنشین با (118) رأی و جناب آقای بیتاله عبدالهی با (97) رأی انتخاب شدند. برایشان آرزوی توفیق میکنیم.
10
رد تقاضای مسکوت ماندن طرح ساماندهی بازار خودرو به مدت ششماه و ارجاع آن به کمیسیون مربوطه

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را هم بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد مسکوت ماندن طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو هست که یکفوریت این طرح در جلسه علنی 2/2/1397 به تصویب رسیده. من ضمن اینکه از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنم برای ارائه گزارش بیایند، جناب آقای امیرآبادی اسامی مخالفین و موافقین را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالفین گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد مسکوتماندن طرح یکفوریتی ساماندهی بازار خودرو آقایان: پارسایی و علیاصغر یوسفنژاد و سرکار خانم زهرا سعیدیمبارکه هستند. موافقین آقایان: فرهنگی، تجری و سالککاشانی هستند. آقای ملکی بفرمایید.

ولی ملکی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تسلیت ایام محرم

علی اردشیرلاریجانی
آقای ملکی! شما نظر کمیسیون را که رد کرده، دلایل رد را بگویید.

ولی ملکی
دلایلی که در کمیسیون مطرح شد در سه بخش هست. یکی اینکه بعد از اینکه این طرح مطرح شد، دوستان! ما دیدیم کلاً شرایط ارزی که در کشور ایجاد شد نه تنها بازار خودرو، بلکه کل شرایط اقتصادی مملکت را چه در مسکن، چه در سکه و چه در خود ارز و حتی خودرو به هم ریخت. آن روزها بحث این بوده که وقتی دولت حدود میانگین (40) درصد تعرفه خودروهای وارداتی را بالا برده است دلیل این بود که خودروهای وارداتی از این طریق افزایش قیمت پیدا کرده است.
بنابراین وقتی که شرایط مملکت عوض شد ما دیدیم که این مسأله در فرع قرار گرفت. در آن روزها این مسأله میتوانست یک عاملی باشد، الان ملاحظه بفرمایید اگر (40) درصد تعرفه واردات افزایش پیدا کرد ولی بعد از اینکه این اتفاقات ارز و غیره افتاد و کلاً واردات خودرو اصلاً متوقف شد به خاطر مشکلات ارزی آن اهمیت خود را از دست داد، یعنی دیگر آن شرایط قبل در اینجا حاکم نیست، به طوری که خودروهای وارداتی چه آنهایی که قبلاً وارد شده بودند، چه آنهایی که در گمرک بودند و چه آنهایی که از ارز دولتی استفاده کرده بودند قیمت همه اینها الان سه، چهار برابر افزایش پیدا کرده است. عملاً تعرفه هیچگونه تأثیری در اینجا ندارد. بنابراین کمیسیون به این نتیجه رسید که موضوعیت موضوع اهمیت خود را از دست داده است، نباید دیگر در اینجا ورود بکنیم. در عین حال تهدیدات اقتصادی هم در اینجا وجود داشته است که از این مسأله سوءاستفاده میشد. بنابراین دولت هم در آن زمان یک اختیاراتی داشته است، از آن اختیارات خودش استفاده کرده بود، تعرفه هم در اختیار دولت بوده، اینطور نبوده که مثلاً مجلس ورود پیدا بکند. البته مجلس از نظر اینکه یک طرح بدهد آزاد است، در اینجا هم کمیسیون این بحث را مورد بررسی قرار داد که الان شرایط درست نیست و تهدیدات اقتصادی وجود دارد. اصلاً نباید درمورد خودروهای وارداتی ورود پیدا بکنیم، چون اصل واردات آن ممنوع شده است، ارزی وجود ندارد که امروز کسی وارد بکند. بنابراین طرح مسکوتماندن برای شش ماه مطرح شد، یعنی اینکه جای بحث وجود نداشت.
همچنین یکی از بحثهای جدی درمورد لزوم مدیریت مبادلات ارزی است. امروز ما جلسهای را در فراکسیون مستقلین ولایی با جناب آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی داشتیم بحث مدیریت ارزی یکی از واجبات هست. امروز ما نمیتوانیم به فروعات بپردازیم، یعنی خودروهای لوکس وارداتی الان وارد کشور میشود و بازار خودروهای داخلی را هم مورد تهدید قرار میدهد از نظر کمیسیون آن اهمیت لازم را ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال نظر کمیسیون مسکوت ماندن است، مسکوت ماندن چه مدتی؟ مدتش را مشخص کردید؟

ولی ملکی
به مدت شش ماه کمیسیون پیشنهاد داده که این طرح مسکوت بماند، ممنونم.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای پارسایی نماینده محترم شیراز بفرمایید.

بهرام پارسائی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! من یک تذکر آییننامهای دارم. من خواهش میکنم، دوستان این موضوع چون موضوع کلان است آقای رئیس در جریان قرار بگیرند. آقای دکتر قاضیزادههاشمی اجازه میدهید؟ آقای رئیس! (رئیس ـ بفرمایید) اگر توجه بفرمایید من ممنون میشوم.
اولاً این طرح در تاریخ 2/2/97 به کمیسیون صنایع و معادن بعد از یکفوریت آن ارجاع شده، یعنی بعد از پنج ماه تقاضای شش ماه مسکوت ماندن داده میشود، این اصلاً خلاف آییننامه است. یعنی طرح یکفوریتی که در مجلس با (160) رأی تصویب شده، بعد از پنج ماه در صحن بیاید بخواهند تقاضای شش ماه مسکوت ماندن بکنند. یعنی یک سال باید از تصویب طرح یکفوریتی بگذرد و بعد بخواهند بروند روی این طرح کار بکنند. به نظر من این اصلاً طرح موضوع ندارد، یعنی خلاف آییننامه است.
اما مباحثی که دوستان اشاره کردند. آقای دکتر! این طرح یک طرح جامع و کاملی است که نتیجه آن کاهش فشارهای روزافزون زندگی بر دوش مردم است. این نظر مرکز پژوهشهای مجلس است. جلوگیری از رانت و فساد در بازار خودرو که کمتر از بقیه بازارها نیست، جلوگیری از آلودگی محیطزیست، انتقال دانش و تکنولوژی روز دنیا، افزایش کیفیت تولیدات داخلی و کاهش مصرف بنزین نتیجه این طرح خواهد بود. شما ملاحظه فرمایید الان به علت خلأ قانونی که ما داریم چه آشفتهبازاری در بازار خودرو داریم. شرکت یک قیمت به بازار خودرو عرضه میکند، دلالان با صددرصد افزایش به مردم این را تحمیل میکنند. یعنی خلأ قانونی باعث شده که فشار بار گرانی خودرو و بیسر و سامانی واقعاً داد مردم را درآورده. اینجا مجلس شورای اسلامی است، نمایندهها باید از موکلین خود دفاع کنند. اگر ما از داد و بیداد و خواست آنها دفاع نکنیم قطعاً خواستهای آنها به خیابان کشیده میشود. این کاملاً مشخص است که رانت و فساد و بیبرنامگی در بازار خودرو وجود دارد و علت آن هم خلأ قانونی است. دوستان مدام میگویند وزارت صنعت یا دولت، ما هیچ قانون مشخصی در مبارزه یا در ساماندهی بازار خودرو نداریم که این طرح میتوانست این بازار نابسامان خودرو را سر و سامان بدهد که متأسفانه در کمیسیون صنایع و معادن پیشنهاد مسکوت ماندن آن را دادند.
من نمیدانم، شاید دوستانی که پیشنهاد مسکوت را دادند موکلین آنها در حوزه انتخابیه آنها مشکل ندارند، شاید در حوزه انتخابیه آقایان پراید همان (20) میلیون تومان است. در کل ایران با قیمت (40) میلیون تومان، یعنی واقعاً یک قیمت مسخره و بیمعنی، یک طنز تلخی روی قیمت پراید. چگونه ما میخواهیم از حقوق ملت دفاع کنیم؟ ما هر کسی را در این کمیسیون اصل (90) راجع به صنعت خودروسازی میآوریم، به علت خلأ قانونی پاسخگو نیست. یکبار هم شده که مجلس بیاید این خلأ قانونی را پوشش بدهد و واقعاً مردم را از این بیسر و سامانی نجات بدهد؟
شما ملاحظه بفرمایید، جان، مال و عزت مردم را این وضعیت خودروی ما دارد زیر سؤال میبرد. میگویند اگر خودرو واردات بشود به تولید ما مشکل میخورد. سایپا (20) هزار خودرو ثبتنام کرد (700) هزار نفر مشارکت کردند. تولیدات ما نمیتوانند پاسخگوی تقاضای بازار باشد. یکی از دلایل گرانی قیمت همین است، یکی از دلایلی که صنعت خودروی ما پیشرفت نکرده و رو به پیشرفت نبوده همین بوده که یک بازار مونتاژگر شده. مطمئن باشید بعد از تحریمها هیچ خودرویی را ما نمیتوانیم تمام قطعاتش را در داخل کشور تولید بکنیم، علتش همین حمایتهای بیحد و حصری بوده که از این صنعت انجام شده. دوستان نگران خروج ارز هستند، با ارز خارجی و تدابیر دیگر ما میتوانیم این مشکل را حل بکنیم. الان هم که قیمت ارز آنقدر بالا رفته که واردات خودرو هم توجیهی ندارد، ولی سامان دادن به بازار نابسامان و آشفته خودرو انتظارات کلی جامعه از ما است.
آقای دکتر! در طی یک سال گذشته قیمت خودروهای داخلی به میزان بیش از (150) درصد افزایش پیدا کرده، اینکه دیگر ربطی به ارز ندارد. علت آن آشفتگی بازار، فساد، رانتخواری و مافیایی است که پشت پرده وجود دارد و ما هم نمیتوانیم توپ را توی زمین دولت یا وزارت صنعت بیندازیم. ما خودمان باید قانون تصویب کنیم و بر اجرای این قانون نظارت کنیم، این قانون دارای (10) بند است که من خواهش میکنم دوستان این قوانین را بخوانند و امروز نشان بدهند که صدای مردم و ملت را میشنوند، درد مردم را درک میکنند که خودروی پراید (40) میلیون تومانی هیچ محلی از اعراب ندارد، ولی بارش بر دوش مردم دارد سنگینی میکند.

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای فرهنگی موافق هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! قبل از صحبت موافقت، ماده (149) را میخواهم تذکر هم عرض بکنم که مربوط به موضوع هست که گزارش رد یا مسکوت را گفته هنگامی در دستور قرار میگیرد که طراحان درخواست بکنند. این کار انجام شده، منتها به گونهای اعلام شد که ظاهراً الان کلیات مطرح است که قاعدتاً مسکوتماندن مطرح است که آیا مجلس تصمیم کمیسیون درمورد مسکوتماندن را میپذیرد یا نمیپذیرد؟ اگر مسکوتماندن را نپذیرفت باید برگردد کمیسیون بررسی کند، و الاّ امکان طرح آن در مجلس بدون گزارش کمیسیون عملاً امکانپذیر نیست، مگر با اعمال ماده دیگری از آییننامه که مربوط به رد هست و محل موضوع جلسه نمیتواند باشد. لذا اگر تذکر را وارد میدانید بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
اصل بحث این است که ما تا به حال چنین چیزی را نشنیدهایم کمیسیون پیشنهاد بدهد، ولی الان کمیسیون پیشنهاد مسکوتماندن برای شش ماه داده، ما نظر کمیسیون را باید به رأی بگذاریم، یعنی پیشنهاد ایشان مسکوت ماندن است. وقتی مسکوتماندن پیشنهاد کمیسیون است، یعنی از نظر ماده (195) آنجا گفته شده پیشنهاددهنده (5) دقیقه میتواند صحبت کند، پاسخش هم یک مخالف (5) دقیقه میتواند. بنابراین ما الان راجع به کلیات بحث نمیکنیم. ما فقط راجع به اینکه پیشنهاد کمیسیون که گفته مسکوت بماند، الان پیشنهاد کمیسیون مثل پیشنهاد یک فرد است که پیشنهاد مسکوتماندن داده. وقتی پیشنهاد مسکوتماندن است در ماده (195) میگوید پیشنهاددهنده که صحبت کرد و یک نفر مخالف (5) دقیقه صحبت میکند. بنابراین باید کمیسیون را به رأی بگذاریم. (پارسایی ـ پنجماه گذشته بعد پیشنهاد دادهاند ششماه مسکوت بماند)
آقای پارسایی! شما حق دارید تقاضا کنید که اگر طول کشیده در دستور بیاید، آن بحث سیر دیگری دارد، کمیسیون وقت برای بررسی دارد، اگر بیش از آن باشد شما میتوانید تقاضا بدهید که هیأترئیسه باید آن را بیاورد. مطابق زمانبندی میتوانید، ببینید! الان مطابق ماده (195) پیشنهاد مسکوتماندن دادند، وقتی مسکوتماندن است یک مخالف هم باید صحبت کند که مخالف صحبت کرده. ما چون الان در کلیات صحبت نمیکنیم، بنابراین الان باید رأی بگیریم مسکوت بماند یا نماند. (محبینیا ـ آقای دکتر! ماده 149 میگوید اگر یک طرحی مسکوت مانده، 15 نفر نماینده میتوانند تقاضا کنند) (15) تا نماینده تقاضا کردند. (محبینیا ـ تقاضا کردند؟ یعنی باید حتماً مسکوت باشد که تقاضا کنند) مسکوت ماندن آن جدا است، یا لایحه باشد دولت بدهد، یا (15) نفر از نمایندگان. آنکه انجام شده، الان بحث نظر کمیسیون است. حالا کمیسیون نظرش مسکوت ماندن برای شش ماه است، من باید نظر کمیسیون را به رأی بگذارم. (محبینیا ـ ماده 149 میگوید: طرحی را ما مسکوت گذاشتیم، 15 نفر از نمایندگان میگویند این را مسکوت بگذاریم) کمیسیون که بررسی کرده (15) نفر از نمایندگان درخواست مسکوتماندن کردند؟ هست، حالا به هر حال پیشنهاد مسکوتماندن شش ماه هست. (15) نفر از نمایندگان درخواست دادند. الان پیشنهاد مسکوتماندن برای شش ماه را باید به رأی بگذاریم که نظر کمیسیون این است. ما این را به رأی میگذاریم بعد براساس آن میشود تدبیر کرد.
حضار 233 نفر، پیشنهاد مسکوتماندن برای شش ماه را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پیشنهاد کمیسیون این است که شش ماه مسکوت بماند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
وقتی تصویب نشد ما باید به کمیسیون بدهیم که بررسی بکنند. مسکوتماندن را نپذیرفتند. بنابراین به کمیسیون ارجاعش میدهیم که دقیقاً بررسی کنند نظرشان را به مجلس بدهند. زمانش همان زمان یکماهه است که وقت دارند. ما به کمیسیون ارجاع میدهیم که کمیسیون ظرف یک ماه بررسی بکند و بررسیهایشان را هم قبلاً کردند. چون مجلس مسکوتماندن را نپذیرفت سریعتر نظرشان را به مجلس بدهند که کلیات و جزئیاتش در مجلس بررسی بشود. دیگر گزارش کمیسیون باید حاوی بررسی باشد، میتوانند رد کنند، ولی نمیتوانند مسکوت بگذارند. مسکوتماندن را نپذیرفتند. کمیسیون یا باید رد کند، یا باید تأیید کند. اگر تأیید میکند اصلاحاتی دارد انجام بدهد و به مجلس ارائه بدهد.
حضار 233 نفر، ارجاع به کمیسیون را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. حتماً کمیسیون باید بررسی بکند، ما الان اصلاً امکان بررسی نداریم. به کمیسیون ارجاع بدهیم که آنجا بررسی کنند، اگر اصلاحاتی دارند اصلاحات را انجام بدهند به مجلس بیاورند که اینجا مشکلی وجود نداشته باشد. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
11
تسلیت رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت درگذشت آقای حاج شیخ محمد غفاری از نمایندگان ادوار

علی اردشیرلاریجانی
ما شنیدیم که حضرت حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ محمد غفاری که نماینده مردم سلماس در دور اول بودند به رحمت ایزدی پیوستند، از این جهت برای این عزیز سفرکرده از خداوند تبارک و تعالی علو درجات درخواست میکنیم و به خانواده محترمشان هم تسلیت میگویم.
12
ناطقان جلسه آقایان: نادر قاضیپور، محمد قمی، احمد سالککاشانی، فردین فرمند و حبیباله دهمرده

علی اردشیرلاریجانی

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه.
ـ آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت.
ـ آقای احمد سالککاشانی نماینده محترم اصفهان.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای فردین فرمند نماینده محترم میانه.
ـ آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای نادر قاضیپور نماینده محترم ارومیه برای ارائه نطق خود دعوت میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی

نادر قاضی پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
یل یاتار، طوفان یاتار، یاتماز حسینین پرچمی
گردش دوران یاتار، یاتماز حسینین پرچمی
یا حسین
با سلام و صلوات به ارواح طیبه شهدا، امام شهدا و رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح، مقتدر و مدافعین حرم به خصوص شهدای دیروز اهواز عزیز. هفته دفاع مقدس را به ملت ایران بزرگ اسلامی تبریک میگویم. امسال نیز بحمدالله عزاداری دهه اول محرم هرچه باشکوهتر برگزار شد. بنده حقیر واجب میدانم از زحمات کلیه روحانیون عزیز، مداحان عالیقدر و رؤسای هیأتهای مذهبی تشکر کنم.
اگر ما ترکها (40) میلیون ایران اسلامی تلویزیون سرتاسری داشتیم بهتر میتوانستیم عزاداریهای آذربایجان، مناطق ترکنشین کشور را به عموم جهان نشان دهیم. ما باید تدریس زبان ترکی را رونق دهیم، هر چند این وظیفه دولت است. بایستی تدریس زبان ترکی در مدارس کشور به جای زبان روسی انجام شود. یاشاسین آذربایجان ایران اسلامی.
امروز اول مهرماه روز بازگشایی مدارس و دانشگاههای سراسر کشور است. به استناد اصول سوم و سیام قانون اساسی آموزش و پرورش و امکانات آموزشی آن رایگان است، ولی با توجه به عدم نگاه استراتژیک آموزش و پرورش در اکثر دولتها این زیرساخت اساسی نظام با مشکلات عدیده مواجه است. الحمدلله در سایه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در تعدادی از شهرها به خصوص در تهران، دانشآموزان از امکانات روز بهرهمند هستند. والدین از ورود و خروج فرزندان خود در این نوع مدارس به وسیله پیامک مطلع میشوند. ولی در آذربایجان غریب تعداد زیادی از دانشآموزان مظلوم در کانکسها، در زمستان سردخانه و تابستان سونای خشک، یا مدارس خشتی و گلی یا اجارهای مخروبه تحصیل میکنند. هرچند در سیستان و بلوچستان عزیز هم دانشآموزان در کپرهای بدون امکانات تحصیل میکنند. امروز چندین نوع مدرسه و معلم در سیستم آموزش و پرورش وجود دارد. ما با اجرای (2030) صددرصد مخالف هستیم، همچنین با FATF هم مخالف هستیم، هر دو استعماری است.
آقای غلامی! منظورتان از رتبهبندی جدید دانشگاهها چیست؟ چرا تمام دانشگاههای شهرستانها تقلیل رتبه یافتهاند، از ملی به استانی و محلی تبدیل شدهاند؟ آیا میخواهید دانشگاههای شهرستانها را تعطیل کنید تا فقط دانشگاههای تهران دایر باشد؟ با این روش نخبهکشی را شروع کردهاید. کل ایران را فدای دانشگاههای تهران نکنید، اساتید و دانشجویان شهرستانی را چرا بیاعتبار قلمداد میکنید؟ چرا به شهرستانیها توهین بیجا میکنید؟ دانشگاه دولتی ارومیه با سابقه بیش از یک قرن از رتبه (12) به (23) تقلیل یافته، دانشگاه صنعتی ارومیه را محلی اعلام کردید.
اما مسائل مهم کشور و عملکرد دولت آقای روحانی باعث شده، بیارزش کردن پول ملی، عدم حل مشکلات (136) سهامدار پدیده شاندیز، بحث شیرین تعیین حدود مرزی دریای خزر، عدم پرداخت مطالبات بازنشستگان لشکری و کشوری، واردات ریل، واگن و لکوموتیو، لوله، پمپ، صافی دیالیز، دارو و غیره از خارج، در صورتی که تولید داخل به انبوه داریم، بحث بندر چابهار و توافق اخیر با هندوستان هم مانند قرارداد ننگین گلستان و ترکمنچای، عدم افزایش دستمزد کارگران عزیز، حقوق لشکریان و کشوریان با توجه به افزایش بیرویه، عدم توسعه ریل، افزایش بیرویه قیمتهای ارزاق عمومی و خودروها فشار سنگینی بر مستضعفان جامعه، ممانعت از تولید هواپیمای مسافربری در داخل، استفاده از نیروهای مسألهدار به خصوص دوتابعیتیها، عدم تخصیص اعتبار به ورزش باعث شد امسال در مسابقات آسیایی نتوانیم مدالهای طلای گذشته خود را حفظ کنیم، به جای روند رشد، روند نزولی داشتیم. مدال طلا را از (21) به (20) و از مقام چهارم به پنجم رسیدیم. باید اعتبار ورزش به حد نیاز اختصاص یابد تا برای المپیک 2020 توکیو ژاپن آماده باشیم.
اما مسائل حوزهای؛ آقای آخوندی! از سال 1380 راهآهن مراغه به ارومیه به طول (181) کیلومتر در یک منطقه مسطح کنار دریاچه ارومیه شروع و هنوز به اتمام نرسیده است.
همزمان راهآهن اصفهان به شیراز به طول (524) کیلومتر شروع و چندین سال است که افتتاح شده، راهآهن اصفهان به تهران دوبانده شده، آیا این تبعیض نیست؟
زمان افتتاح راهآهن ارومیه همانند داستان چوپان دروغگو شده، دو سال است میگویند افتتاح میشود، چندین مرتبه زمان مشخص کردند. هر چند حقیر به ریلگذاری و کیفیت ریلها اعتراض شدید دارم، این ریلها تحمل سرعت (160) کیلومتر در ساعت را به هیچوجه ندارد و لازم است اداره کل راهآهن آذربایجان غریب هنوز هم تشکیل نشده است.
راههای آذربایجان غریب یا قتلگاه، جاده ارومیه به سرو با بیش از (25) سال شروع به کار به طول (55) کیلومتر هنوز تمام نشده.
جاده ارومیه به اشنویه مشهور به هزارچاله فقط به طول (30) کیلومتر شانههای خاکی آسفالت شده، به نام تعریض جاده ارومیه به سولدوز نیمهتمام باقی مانده. جاده سهراهی محمدیان به مرز تمرچین شمال عراق برای صادرات قرار بود چهاربانده شود، هنوز دوبانده هم نشده است. جاده سهراهی ایواوغلی به مرز بازرگان، دروازهای با بیش از (11) سال است که میگویند به پیمانکاران دادیم دوبانده شود، ولی آثار آن نیست.
بیمارستانهای آذربایجان غریب با داشتن رتبه (28) بهداشت و درمانی کشور با مشکلات عدیده کمبود پزشک، تخت بیمارستان، آزمایشگاه و اتاق عمل مواجه است، نبود امکانات اولیه اورژانس مشکلات جدی برای پزشکان و پرستاران عزیز که چندین ماه است کارانه دریافت نکردهاند به وجود آورده است.
بحث شیرین دریاچه، متأسفانه با اینکه امسال بارندگی دریاچه خیلی خوب بود، ولی سطح دریاچه امروز نسبت به سال قبل چند سانتیمتر کمتر است. در عزاداری امسال روحانیت محترم و مداحان عزیز آذربایجان در رابطه با خشک شدن دریاچه تذکرات جدی دادند. در شب هشتم ماه محرم حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاجآقا سیدعباس موسوی در حسینیه بزرگ حکمآباد تبریز از نمایندگان محترم درخواست کرد نگذارند دریاچه ارومیه به فراموشی سپرده شود، زیرا با جان بیش از (11) میلیون جمعیت ارتباط مستقیم دارد. ستاد مرگ آذربایجان جایگزین ستاد احیا و نجات شده است. آقای جهانگیری رئیس ستاد! از خواب بیدار شوید، دریاچه ارومیه، «ارومگلی، قان آغلیر»
در خاتمه اعلام میکنم نظام مقدس جمهوری اسلامی با صلابت و با همت ملت ولایتمدار، (رنجبرزاده ـ تشکر) رهبر مقتدر و دوراندیش و مسئولین دلسوز، سر به فلک کشیده به پیش میرود و از تنگنههای سرد و باریک و سربالایی با سنگاندازی شیطان بزرگ رد خواهیم شد.
«قره گوئون عمری آز اولار»
همکاران عزیز! تعدادی از همکاران در نطقهای خودشان آب در آسیاب دشمن میریزند، بدانند که کور خواندهاند، جمهوری اسلامی با صلابت میرود، پیروزی ازآنِ اسلام است. به عشق امام حسین، یا حسین. یاشاسین آذربایجان.

مسعود پزشکیان
یاشا آقای قاضیپور. نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی صنایع دریایی، آرای أخذشده (161) رأی، جناب آقای سیدمهدی مقدسی با (153) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی صنایع دریایی انتخاب شدند.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمد قمی نماینده محترم پاکدشت دعوت میکنیم. جناب آقای قمی برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمد قمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با یاد مهاجرین الیالله، فریادگران تکفیر، توحید و برائت از مشرکین. عزیزانی که با سرخی خونشان بر سیاهی کفر و شرک و نفاق مهر بطلان زدند و لباس عزت را بر قامت اسلام و مسلمین پوشاندند و به یاد امام قافلهسالار شهیدان در این روزگار و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری. ایام شهادت ابیعبدالله الحسین و یاران بزرگوارش را گرامی داشته و انشاءالله از عاشورا و عاشوراییان درسهای جوانمردی، عزت، کرامت، شهادت و مروت آموخته و در زندگی انسانی خویش به کار بندیم.
آغاز دو بهار، ایثار و شهادت و بهار و تعلیم و تربیت را به همه مردم، دانشجویان، دانشآموزان، معلمین و اساتید و همه ایثارگران تبریک میگویم. روز گذشته باز یزیدیان زمان و حرملههای دوران با کینهای که از اسلام و مسلمانان راستین داشتند با ترور ناجوانمردانه تروریستی تعدادی از عزیزانمان را به شهادت رساندند. ضمن تسلیت به خانواده آنان، قطعاً این عمل ناجوانمردانه بیپاسخ نخواهد ماند و آمریکا، عربستان و اسرائیل و عواملشان بدانند که با این اعمال ضدبشر نمیتوانند ملت عاشورایی و حسینی ایران را از رأی عزت بازدارند.
آقای ترامپ از فرهنگ شیعه و کربلا بیاطلاع است، او باید از رئیسجمهورهای قبل از خود میپرسید که آیا ایران بود که خواستار مذاکره با شیطان اکبر شد، یا اوباما حداقل دو بار با پیام کتبی خواستار مذاکره با ایران شد؟
حضور پرشکوه ملت ایران در مراسم عزاداری ایام محرم و عاشورای سال جاری نشان داد که به هر میزان فشار آمریکا بر ملت ایران افزون گردد، مردم ما مصممتر در مقابل توطئه آنان خواهند ایستاد.
آقای روحانی رئیسجمهور محترم! ما در انتخابات با شما بودیم و حمایت کردیم. اما مگر شما صدای خرد شدن استخوانهای ملت را زیر بار فشار گرانی و تورم نمیشنوید؟ دادن ارز به مسافر و دیگر موارد غیرضروری مانند موبایل، اتومبیل و غیره و توزیع بیحساب سکه، فشار اقتصادی را بر مستضعفین افزایش داد. چگونه باید پاسخ بیتدبیری و ناامیدی به مردم را بدهید؟ مردم عزیز ایران به ویژه موکلان شریف اینجانب در شهرستان پاکدشت از شرایط سختی رنج میبرند. گرانی، تورم، کمبود درآمد، بالا رفتن هزینههای زندگی، حمل و نقل، افزایش نرخ ارز و طلا و سایر مشکلات رنج میبرند. چند بار قول دادهاید که با مردم در شهرستانهای ورامین و پاکدشت دیداری داشته باشید، اما عملی نشد.
استیضاح و سؤال از وزرا حق طبیعی و قانونی نمایندگان مجلس است، ولی آیا استیضاح و سؤال مشکلی از مردم حل نمود؟ به فکر مشکلات مردم باشیم. باید نمایندگان محترم به دور از خطبازی برای رفاه و آسایش و امنیت ملت، حداقل این اندازه که برای سؤال و استیضاح وقت میگذارند، برای حل مشکلات اقتصادی مردم وقت بگذارند و در هنگام جنگ اقتصادی سنگر و بستر لازم را با قانونگذاری مناسب فراهم نمایند.
در بازگشایی مدارس به فکر معیشت معلمان و تعیین تکلیف معلمان حقالتدریس باشیم. کارگران در شرایط سخت اقتصادی بهسر میبرند، با درآمدهای پایین و هزینههای بالا چگونه چرخ زندگی خود را بچرخانند؟
وضعیت کشاورزی و دامداری مملکت از شرایط موجود رنج میبرد. بین درآمد و هزینهها ناهماهنگی وجود دارد. وزیر کشاورزی! چارهاندیشی نمایید.
مشکلات تولیدکنندگان روز به روز افزایش پیدا میکند و هر روز شاهد بیکاری تعدادی از کارگران هستیم. نمیخواهد ما اشتغال فراهم کنیم، از بیکار شدن همینهایی که سر کار هستند و اینکه زندگیشان دچار مشکل شود جلوگیری کنیم.
موقعیت کلیدی و جغرافیایی ایران (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) که میتواند چهارراهی برای مبادلات شرق و غرب و شمال و جنوب باشد، همسایگی با (15) کشور که ظرفیت تجاری آنان بالغ بر (3300) میلیارد دلار میباشد که حتی ایران بتواند (10) درصد این ظرفیت را به خود اختصاص دهد، به ویژه با توجه به شرایط جدیدی که در قطر، پاکستان و ترکیه شاهد آن هستیم میتواند در تحریمها و ترامپ را ناکام بگذارد. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر، حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای احمد سالککاشانی نماینده محترم اصفهان برای ارائه نطق هفت دقیقهای در خدمتشان هستیم، بفرمایید.

احمد سالک کاشانی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
«یا ایها الذین آمنوا إن تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم»
باید درس نصرت و پیروزی، ثبات قدم، صبر و استقامت، ایمان و عبادت، دشمنشناسی، تبلیغ دین، اخلاص، صداقت و شفافیت و امید به آینده، مقابله با جهل و فرهنگ جهالت را از حرکت الهی و انقلابی و قیام لله حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) آموخت.
در همین جا لازم میدانم که از مردم شریف ایران بالاخص مردم خوب حوزه انتخابیه خودم به خاطر حضور گسترده در مراسم عاشورای امام حسین تقدیر و تشکر کنم که با شعار و شعور و «هیهات منا الذله» اقدام نمودند.
آغاز سال تحصیلی امسال مصادف با دفاع مقدس است. اساتید و معلمان عزیز فرهنگ بصیرت، جهاد و شهادت را تبیین کنند و دانشآموزان و دانشجویانی همچون شهید محسن حججی را تربیت کنند. مقام معظم رهبری فرمودند: «اگر این ملت در دفاع مقدس پیروز نمیشدند ممکن بود ایران تا قرنها روی خوشبختی را نبیند» در سایه هدایتهای حضرت امام (رضواناللهتعالیعلیه) و مقام معظم رهبری در طول (40) سال پیروزی انقلاب اسلامی توانسته با قدرت و اقتدار جوانان رشید، مؤمن، انقلابی، شجاع، عالم، ولایتپذیر و مقاوم و آماده و امیدوار به آینده را با اعتماد و اطمینان به اقتدار و قدرت بازدارندگی نظام مقدس جمهوری اسلامی در تمام عرصههای کشور به گونهای تربیت کند که قلههای رفیع جهانی را کشف و تسخیر کند و استکبار و مزدوران منطقهای که در (38) سال قبل توسط صدام به کشور عزیز ما با پشتیبانی (28) کشور به سرکردگی آمریکا و اسرائیل حمله کردند و فتنههای سال 78 و 88 را تحمیل نمودند و جنایاتی را مرتکب شدند، باید نکتهای را تذکر بدهم. باید ابراز تأسف کنم که از پشت همین تریبون مقدس عدهای رفع حصر سران فتنه را آرزو میکنند.
مجلس باید جایگاه واقعی خود را پیدا کند و در این موقعیت حساس معیشتی و مشکلات اقتصادی نظارت خود را افزایش دهد، دولت را پاسخگو کند، روند موجود مورد قبول مردم نیست. البته به هیچ وجه نباید زیر بار قرارداد ذلتبار FATF رفت. مجلس حرّیت خود را نشان دهد. این جوانان و ملت شریف دشمن را مأیوس و به عقبنشینی وادار کردند و بارها سلطه جهانی طعم شکست را چشیده است. با تکیه بر نیروهای انقلابی آینده درخشان در پیشرو داریم.
علیرغم مشکلات موجود در اثر خودتحریمی و مدیران ضعیف، عملیات کور جریان جنگ نیابتی گروههای تروریستی که در رژه باصلابت نیروهای مسلح در اهواز منجر به شهادت و مجروح شدن عدهای از هموطنان ما شد تسلیت و تبریک عرض میکنم. این نمونه دیگری از شکست مفتضحانه و نشاندهنده ذلت و خواری و عجز آمریکا و اسرائیل و عمال مزدورش در منطقه است، ولی همچنان شاهد وحدت و انسجام و حضور مردم ایران و اعتماد مردم به نظام، سپاه پاسداران و نیروهای مسلح هستیم، بالاخص مردم شریف اهواز. انتقام شدید در انتظار عوامل گروه تروریستی خواهد بود.
امت بابصیرت و همیشه در صحنههای دفاع از نظام مقدس با وحدت کلمه حول محور ولایت، بنده این نکته را به زبان موکلین خودم اعلام میکنم، هرگز تسلیم تحریمهای ظالمانه و تهدیدهای استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و اسرائیل نخواهیم شد و با «هیهات منا الذله» در مقابل آنها همانند گذشته میایستیم و باید به رئیس محترم جمهور اعلام کنم که در هفتادوسومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد توجه کافی به هدایتهای مقام معظم رهبری داشته باشند که فرمودند از جمله همین مسأله برجام و مانند اینها به آنها امید نبندید، اینها کاری نخواهند کرد، قطع امید کنید، نگاه شکآلود داشته باشید. الان هم اروپا که دارند بازی در میآورند. برجام هدف نیست، برجام وسیله است، برجام نمیتواند منافع ملی را تأمین کند. الان در حاشیه اجلاس مجمع عمومی ممکن است مذاکرهای انجام بگیرد، این به طور قطع منتفی است. ما با اینها چه مذاکرهای؟ اصلاً معنا ندارد.
امروز سران سلطه آمریکا و صهیونیست با تشدید تحریمهای یکجانبه و جنایات در منطقه توسط قارونهای خلیج فارس، آلسعود و امارات علیه مردم بهپاخاسته یمن، فلسطین و سوریه تلاش میکنند، این تحریمها به خاطر آن است که تیغ قدرت و اقتدار انقلاب اسلامی و اسلام ناب بیخ گلوی سران صهیونیست و آمریکا قرار دارد. لذا تلاش مذبوحانه تروریستی میکنند. ما به هیچ وجه رها نخواهیم کرد و تا محو اسرائیل ایستادهایم.
آقای رئیسجمهور، وزیر نیرو! وضع تأمین آب برای کشاورزان استان اصفهان به ویژه عزیزانم در حوزه انتخابیه بسیار نگرانکننده است. بیکاری، ناراحتیهای ناشی از بیکاری، هشدار میدهم اگر سریعاً رسیدگی و تصمیم عاجل نگرفتید عواقب آن به عهده شما است. به مطالبات کشاورزان پاسخ مثبت بدهید.
آقای رئیسجمهور، آقای وزیر نیرو و آقای وزیر جهادکشاورزی! مصوبات قانونی کم نداریم، قانون توزیع عادلانه آب، مصوبات (9)مادهای شورای عالی آب، دهها بخشنامه و جلسه و جلسات گفتاردرمانی، وعده و وعیدها، احساس میکنم یا دولت نمیخواهد، یا اراده ندارد که مشکل مردم را سریعتر انجام بدهد و حل کند و این معضل حل شود. ولی ما با حمایت از دولت محترم میدانیم قادر است، اما چرا به صورت جدی به میدان نمیآید جای سؤال است؟
نکته قابل توجه در اینجا این است که وضع معیشت مردم بسیار نگرانکننده است. هر چه سریعتر جهت انتقال آب به فلات مرکزی با تأمین و تکمیل سد تونل سوم بهشتآباد، تأمین آب از خلیج فارس و یا مکانهای دیگر که فازهای عملیاتی آن (رنجبرزاده ـ تشکر، جناب آقای سالک! وقت شما تمام شده) مورد مطالعه قرار گرفته است سریعاً پرداخت شود.
دستور ستاد احیای سازماندهی زایندهرود، صندوق پرداخت خسارت، پرداخت حقآبهها، جلب اعتماد و اطمینان مردم که بسیار مهم است، اینها باید انجام بگیرد و نکته قابل توجه مردم تفکیک بین نظام مقدس جمهوری اسلامی را با حکومت اسرائیل خوب میفهمند.
نکته آخر؛ رئیسجمهور محترم! باطلالسحر برونرفت از رکود اقتصادی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا، شما یک دقیقه بیشتر صحبت کردید) عبارت است از عملیاتی کردن (24) سیاست اقتصاد مقاومتی و با بهکارگیری جوانان نسل دوم و سوم به جای بازنشستگان که روند حرکت اقتصادی را تقویت بفرمایید. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر فردین فرمند نماینده محترم میانه دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

فردین فرمند
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
«إن تنصروا الله ینصرکم و یثبت اقدامکم»، انشاءالله. «السلام علی الحسین».
عزیزان! خیلی وقت است دارم ثبتنام میکنم دوباره پنج دقیقهای صحبت کنم، متأسفانه اسمم در نمیآمد، امروز در آمد. باز هم مشکلات شهرهای کوچک که حال من هم مبتلابه است خیلی دارد آزارمان میدهد، ولی متأسفانه کو گوش شنوا؟ ولی امروز در هفته دفاع مقدس هستیم. اتفاقی که دیروز افتاد مجبورم میکند که این پنج دقیقه را به آن اختصاص بدهم.
برادران! دفاع مقدس کی شروع شد؟ از حمله عراق به ایران یا از آن روزی که ما در این مملکت اعلام کردیم میخواهیم اسلام را در زندگیمان حاکم روزمرهمان کنیم؟ حکومتمان را میخواستیم اسلامی کنیم، ما میخواستیم به دنیا ثابت کنیم این دینی که داریم و دین برتر است را میتوانیم به اجرا بگذاریم، با آن میتوانیم دولت درست کنیم و حاکمیت داشته باشیم. ولی چه شد؟ چکار کردیم؟ به ما حمله کردند و ما چکار کردیم؟ ما باکریها دادیم، شهید همتها دادیم، جهانآراها دادیم، فهمیدهها را قربانی کردیم، به کجا رسیدیم؟ به دیروز؟ حکومت اسلامی درست کردیم؟ میخواستیم عدالت به اجرا گذاشته شود.
هر کسی دارد کار خودش را میکند، حرفهای خودشان را میزنند، کارچاقکنیها در مجلس. میآییم اینجا پشت بلندگو میایستیم یک سخنرانی کنیم که مردم گوش بدهند، چه کسی دارد گوش میدهد؟ خودمان هم دیگر به حرفهای خودمان گوش نمیدهیم. دلمان را خوش کردیم که حامی ولایت فقیه هستیم، دلمان را خوش کردیم که والی فقیه داریم که مملکت را از بدبختیها نجات بدهد. ایشان (20) سال پیش این را فرمودند، فرمودند طوری عمل کنید که هر وقت خواستیم شیرهای نفت را ببندیم. حالا آنها دارند شیرهای نفت را بر روی ما میبندند، چکار میکنیم؟ نگران هستیم که کالای اساسی را از کجا و چطور میخواهیم تأمین کنیم. چهار تا لایحه دیدیم که اگر در لایحه اول نتوانستیم مشکلات را حل کنیم و بدتر شد به لایحه دوم و سوم برویم، کوپن چاپ کنیم. ولی از این غافل شدیم که خدا را داریم.
نمایندگان محترم! (850) روز گذشت، در (850) روز چقدر حقالناس به گردن گرفتیم، مگر عالم محضر خدا نیست؟ چرا دقت نمیکنیم؟ نگاه کنید، شهید مدرس به همه شما زل میزند، عکسش را نگاه کنید، وقتی پشت این تریبون قرار میگیرید شهید مدرس هر روز به شما زل میزند، در مقابل این حقالناس که به گردن گرفتیم چکار میکنیم؟ (611) روز باقی ماند، چند روز پیش مثل اینکه گوش نمیکردید آقای وزیر نفت آمدند چه فرمودند؟ آقای وزیر نفت فرمودند داریم (90) میلیون لیتر بنزین مصرف میکنیم، ترکیه با (21) میلیون ماشینش (8) میلیون مصرف میکند. پارسال مصرف ما به کجا رسیده بود؟ (82) میلیون لیتر بود، به اندازه کل مصرف روزانه ترکیه فقط در این هشت ماه مصرف بنزین را زیاد کردیم. لیتری چقدر داریم برای این مسأله سوبسید میدهیم؟
پنج دقیقهام دارد تمام میشود، چیزی نتوانستم بگویم، مگر میشود کاری کرد؟ فقط یک خواهشی از شما دارم، روز سهشنبه قرار است که آقای ترامپ بیاید رئیس شورای امنیت شود، برنامهاش علیه ایران بود، الان یک بحثهای دیگر را دارد پیش میکشد. دقت کردید چه بلایی سر خودمان آوردیم؟ آن روزهایی که داشتیم درباره سهمیه جانبازان با همدیگر در مجلس بحث میکردیم و دعوا میکردیم، جانبازها و خانوادههای شهدا را به جان هم انداخته بودیم، آقای ترامپ رفت یک نفر را که بین جانبازان آمریکا وجیه بود به عنوان رئیسشان انتخاب کرد، بعد به ایشان قولی داد، گفت منِ جمهوریخواه که مخالف هستم، ولی برای هر کدامتان یک دکتر به خانهتان میآورم. وقتم تمام شده و عزیزان به من اخطار نمیدهند، خودم به خودم اخطار میدهم. (رنجبرزاده ـ تشکر) آقای ترامپ! روز سهشنبه جلسه داری، بگذار یک چیزی به تو بگویم، (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شده) نگویم؟ (رنجبرزاده ـ میفرمایند بگویید) آقای ترامپ! «We have seen hard times»، «God willings we shallover come» معنیاش این میشود: «ما رنج دوران دیدهایم». «إن تنصروا الله ینصرکم» انشاءالله. والسلام

مسعود پزشکیان
احسنت. ناطق بعدی را دعوت کنید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای فرمند ممنونیم. از جناب آقای دکتر حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت آقای دکتر دهمرده هستیم.

حبیب الله دهمرده
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
«السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین».
جا دارد حقیقتاً از مردم شریف و بزرگوار ایران به ویژه حوزه انتخابیه در رابطه با برگزاری مراسم باشکوه عزاداری آقا امام حسین (علیهالسلام) تقدیر و تشکر و در مقابل عظمت این بزرگواران سر تعظیم فرود بیاوریم.
هفته دفاع مقدس را گرامی، جنایت بدخواهان بشریت را در خوزستان به شدت محکوم و خدمت مردم شریف تسلیت و تبریک عرض نموده و از مسئولان ذیربط میخواهیم با این مسائل به صورت ریشهای و اساسی برخورد شود.
مسئولان! شبیه مالک ریگی عمل کنید، او را از آسمان به زمین کشیدید و اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی را به رخ جهانیان بکشید. تمام مناسبتها را گرامی میداریم.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور بزرگوار! با سلام و احترام، برای جلوگیری از تخلیه تنگه احد سیستان در اثر فاجعه خشکسالی و ریزگردها طبق قولهای دادهشده و گزارشهای تقدیمی یک بار و برای همیشه اقدام فرمایید.
جناب آقای رئیسجمهور! برای برونرفت از این وضع پیشنهادات فراوان کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خدمت شما ارسال شده، دستور فرمودید که حقیقتاً جای تقدیر و تشکر دارد. لطفاً پیگیری فرمایید که عملیاتی و اجرایی شود.
جناب آقای رئیسجمهور! حقیقتاً تعدادی از مسئولان به جای آنکه مشکلی از مردم حل کنند خود تبدیل به مشکل شدهاند.
جناب آقای دکتر نوبخت و وزرای محترم، آقایان رحمانیفضلی، حجتی، اردکانیان، ظریف، زنگنه، شریعتمداری، استاندار و دیگر مسئولان عزیز! ضمن تشکر، نسبت به ریزگردها، حقآبه ایران از رودخانه هیرمند، انتقال آب از دریای عمان، آب ژرف، مشکلات آب شرف، تقسیم استان، گازرسانی، اجرای راهآهن زاهدان و زابل، بیرجند، راهها، نیروگاه (50) مگاواتی، تبخیر و رسوبگذاری، ایجاد کارخانههای ریز و درشت و سازمان عمران سیستان، گذرهای مرزی به وعدههای دادهشده به اینجانب و مطالب ارسالی عمل فرمایید تا مردم بزرگوار نسبت به مسئولان بدبین و ناامید نشوند و بیش از این شرمنده آن بزرگواران نباشیم.
آقای رئیس! مسأله رانتخواران و حرامخواران، دلالان ارز، سکه و خودرو و محتکرین به کجا رسید؟ گرانی در ابعاد مختلف غوغا میکند. مردم به شدت معترضند. طبق قانون در برخورد با حرامخواران سرعت، دقت و صحت ضرورت دارد.
دستگاههای نظارتی و قضائی! به وظیفه ذاتی خود عمل نمایید. مثل اوایل انقلاب برای نشان دادن اقتدار نظام مقدس و برخورد با حرامخواران شبیه مرحوم خلخالی عمل شود. اطاله دادرسی، ضرورت دارد کوتاه شود. چند تا حرامخور در ملأعام آویزان شوند تا عبرتی برای دیگران باشد و این برخوردها بایستی مستمر باشد، نه مقطعی و گذری. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
13
انتخاب آقای علی بختیار به عنوان ناظر درشورای عالی انرژی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! اگر اجازه بدهید یک انتخابات دیگر هم هست، این را اعلام کنیم، از ناطق بعدی عذرخواهی میکنم. انتخاب یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون انرژی به عنوان ناظر در شورای عالی انرژی. برای شورای عالی انرژی از طرف کمیسیون انرژی آقایان: احمد مرادی و علی بختیار معرفی شدهاند، عزیزان باید به یک نفر رأی بدهند. بین آقایان احمد مرادی و علی بختیار. در این لوحتان در پیوست هم ذکر میشود، اگر خواستید میتوانید به آنجا مراجعه بفرمایید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
14
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک درخواست اولویت و یک طرح دوفوریتی داریم. درخواست اولویت، بیش از (50) نفر از همکاران برای لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز طبق تبصره (1) ماده (104) درخواست در اولویت دستور قرار گرفتن کردهاند. جناب آقای پورابراهیمی به عنوان نماینده متقاضیان اولویت بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
هفته دفاع مقدس را گرامی میداریم و یاد و خاطره سرداران رشید اسلام در هشت سال دوران دفاع مقدس، شهدای گرانقدر، جانبازان و آزادگان عزیزی که تلاش کردند تا امروز نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بتواند با عزت و افتخار مسیر حرکت خودش را استمرار بدهد، جا دارد از آنها یاد کنیم.
شهادت جمعی از مردم عزیز و بزرگوارمان در استان خوزستان در شهر اهواز، شهر سالهای دفاع مقدس را خدمت خانوادههایشان و مردم عزیز و بزرگوار و همکاران خودم در مجلس و نمایندگان استان خوزستان تسلیت عرض میکنم.
امروز در دستور کاری که قرار است خدمت شما مباحث را مطرح کنیم، اولویتی در ارتباط با لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. مستحضرید براساس درخواست دولت در سال 95 لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به دلیل شرایط خاصی که در اقتصاد کشور ایجاد میکرد به مجلس شورای اسلامی ارائه شد. توافقی که بین مجلس و دولت، کمیسیون اقتصادی مجلس و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام شد در قالب یک کمیته تخصصی در کمیسیون اقتصادی کار جلو رفت. در ابتدای سال 96 تقریباً جمعبندی نهایی صورت گرفت و ما تا پایان سال 96 اصلاح قانون را در کمیسیون اقتصادی به اتمام رساندیم و ماههای پایانی سال 96 مصوبه کمیسیون اقتصادی به صحن علنی ارائه شد. قرار بود ما در ماههای پایانی سال این مصوبه را نهایی کنیم که از ابتدای سال 97 به دلیل اهمیت موضوع این اصلاحیه بتواند مبنای عمل در قانون جدید قرار بگیرد.
اما به دلایلی عقب افتاد، بحث بودجه و مشکلات مربوط به آن و نهایتاً ابتدای امسال در اردیبهشتماه در دستور کار قرار گرفت. اردیبهشتماه امسال که این دستور مطرح شد به تشخیص هیأترئیسه محترم دوشوری شد، یادتان باشد از صحن علنی به کمیسیون برگشت و ما نهایتاً این اصلاحات را نهایی کردیم و خوشبختانه به دلیل توافقی که بین مجلس و دولت، بین کمیسیون اقتصادی و ستاد و دستگاههای مربوطه قرار گرفت متن مصوبه نهایی به صحن علنی مجلس ارائه شده است. الان شما شرایط کشور را میدانید، التهابات ارزی در طول ماههای اخیر اهمیت اصلاح این قانون را دوچندان کرده است. تأکیدات مقام معظم رهبری در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ساماندهی قوانین و مقررات اهمیت این مجموعه را دوچندان کرده و شرایط خاصی در کشور ایجاد کرده است.
از طرف دیگر موضوع بحث اصلاح در موادی که الان در حاضر ایجاد مشکل در عملیات اجرایی دستگاهها را انجام داده و شرایطی در حوزه تصمیمات دستگاهی فراهم کرده که طبیعتاً باید در این حوزه هم تصمیمگیری کنیم، مثل تلنبار شدن بخش زیادی از اموال توقیفشده در مجموعه اموال تملیکی کشور و یا مجموعهای از تصمیماتی که در حوزه بخشهای مختلف ستادی است ضرورت پرداختن به این موضوع را دوچندان میکند.
درخواست من امروز از همکاران محترم این است، با توجه به وقت مبسوطی که کمیسیون اقتصادی مجلس روی این اصلاحیه گذاشته، دستگاهها، وزارت اطلاعات، جا دارد من تشکر کنم از وزارت اطلاعات، سازمان تعزیرات، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دستگاههای دیگری که خیلی تلاش کردند تا این اصلاحیهها بتواند وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راه و شهرسازی که بعضی از اشکالاتی که الان شما نمونههای آن را در بحث این موضوع احتکار و امثال اینها میبینید، اگر اصلاحیه این قانون بتواند مبنا قرار بگیرد بخش زیادی از این مشکلات در کشور از نظر ما قابل حل است و انشاءالله امیدواریم در عملیات اجرایی هم دولت بتواند تصمیمگیری کند. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید).
لذا درخواست ما (بیش از 50 نفر از همکاران) این است که این در اولویت قرار بگیرد و هر چه سریعتر کاری که نزدیک به بیش از شش ماه آماده است، در صحن علنی بوده و دوشوری بوده زودتر تصویب شود و انشاءالله با ابلاغ این قانون جدید بتوانیم بخشهای زیادی از مشکلات در حوزه بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز را مرتفع کنیم. ممنونم که با رأی مثبت خودتان این اولویت را برای انجام کمک کنیم.

مسعود پزشکیان
نتیجه آرای انتخاب ناظر در شورای عالی انرژی، آرای أخذشده (110) رأی، جناب آقای علی بختیار با (61) رأی به عنوان ناظر در شورای عالی انرژی انتخاب شدند. مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان مخالف هستند که صحبت نمیکنند. ظاهراً وقتشان را به جناب آقای محبینیا دادهاند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم عملیات مشمئزکننده و تروریستی کور جمعی از عوامل مزدور صهیونیست، ارتجاع منطقه و سلطه جهانی را به نیابت از ملت شریف و پارلمان جمهوری اسلامی محکوم میکنم و امیدوارم نیروهای نظامی و اطلاعاتی جواب این حرکتهای بچهگانه را با قاطعیت انشاءالله بدهند. ما با کسی که امنیت ایران و جمهوری اسلامی را بخواهد ملعبه قرار بدهد، شوخی نداریم.
نکتهای که جناب آقای پورابراهیمی عزیز فرمودند، مجاهدت ایشان قابل وصف است. نمایندگان محترم! خود ایشان هم اشاره کردند، ما نسبت به تقنین در حوزه قاچاق کم کار نکردیم، هر چه دولتها آوردند، حالا این سازمان، نهادهایی که اشاره فرمودند، واقع مطلب کم نگذاشتیم.
آقای پورابراهیمی! من به دلسوزی و هوشیاری شما ایمان دارم، اما در این اوضاع و احوال اولویتها را براساس قاعده اهم و مهم باید یک عنایت بیشتری کنیم. واقعاً الان این گرانی سرسامآوری که مردم ما را اذیت میکند. در روز تاسوعا یک بنده خدایی از هیئت عزاداری بیرون آمد، همینطور زنجیر هم در دستش، گفت محبینیا! حواستان باشد زندگی برای ما سخت است، کی میخواهید ببینید؟ من گفتم انشاءالله خدا توفیق بدهد در اولین فرصت این گله شما را به استحضار نمایندگان محترم برسانم.
ببینید کمیسیون عزیز اقتصادی! مسأله گرانی، مسأله ارز، مسأله ارزش پول ملی ما در قبال این همسایگان خیلی تنزل پیدا کرده، نمایندگان محترم! واقعاً اولویت را به چنین طرحهایی بدهیم بهتر است یا به یک امری که دیگر نهایت توجه را مجلس به این امر داشته است؟
من دیگر نمیخواهم از آن حرفهایی بزنم که بعضاً موجب ناراحتی بعضی از عزیزان میشود، اما برادران! خداوکیلی یک مقدار به اجرا و مدیریت فشار بیاوریم. همه مسائل کشور، عاجزانه استدعا میکنم به این امر توجه بفرمایید، به این نکته دقت بفرمایید، فقط با اولویت بخشیدن و اصلاح و الحاق و انتزاع قابل حل نیست. ما اجازه بدهیم، موارد بسیار مهمتری داریم، عزیزان آنها را در قالب طرح و لایحه بیاورند.
تأمین کالاهای اساسی مردم از ضروریات است. مقابله با این فتنهگری رئیسجمهور دیوانه آمریکا که در دنیا دیگر به متحدین خودش هم رحم نمیکند. الان با روسیه مشکل دارد، با پاکستان مشکل دارد، با اروپا مشکل دارد، با چین مشکل دارد، با جمهوری اسلامی که مشکلش عمیقتر از این حرفهاست، این دارد دنیا را به یک سمت و سویی میبرد که معلوم نیست ما آخر سر به کجا برویم؟ ما باید نسبت به اداره مملکت و رضایت مردم از عملکرد نظام در حوزههای رفاه و معیشت دقت اساسی داشته باشیم. اشتغال که نخواستیم، الان با این وضعیت که فکر میکنم این حرفهایی است که اساس ندارد. رفاه و معیشت هم به جای خودش، حداقل نسبت به تأمین کالاهای اساسی مردم یک توجه اساسی داشته باشید.
من در حوزه قاچاق هم نگرانیهایی دارم که بعضی از مداخلهها و بعضی از اعمال سلیقهها باعث میشود که متأسفانه امر قاچاق شدت پیدا کند. نگاه ما به قاچاق دقیقاً باید منطبق بر آن امری باشد، یک کالا یا ارز، انسان را در حوزه قاچاق واقعاً مورد مطلبی قرار میدهد که مشمول بر آن امر باشد. در حوزه مرزنشینان استدعا میکنم سری بزنید، احوال مرزنشینان را بپرسید، عمقی که پیدا میکند متأسفانه خیلی مسائل و موارد پیش میآید، من به خاطر اینکه دیگر این اطلاعات، اخبار و حرفها مورد سوءاستفاده نامحرمان قرار نگیرد به آنها اشاره نمیکنم.
نمایندگان محترم! الان دو تا امر دارد یک مقدار پارلمان را از آن حالت طبیعیاش در میآورد، یکی ارجاع به کمیسیون است. هر عزیزی که یک مشکلی پیش میآید پیشنهاد ارجاع به کمیسیون را میدهد. یکی هم مسأله اولویت است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) چشم آقای دکتر پزشکیان. این دو تا مقوله را یک مقدار با رأی ندادن به اولویت تعدیل کنید که مسأله هر امری که لباس اولویت میپوشد و مسأله ارجاع به کمیسیون یک مقدار آن قداست و ابهت مجلس را نشکند. استدعا میکنم به این اولویت رأی ندهید.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق هم صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ذوالقدر موافق هستند، بفرمایید.

سیدمصطفی ذوالقدر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من جداً امروز خیلی خوشحالم که این لایحه قاچاق که بتوانیم یک مقدار بیشتر صحبت کنیم. در مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم بنده در کمیسیون اقتصادی بودم و آن وقت شاید نزدیک شش ماه بحث و گفتگو شد و در این دوره هم که برادرمان آقای دکتر پورابراهیمی رئیس کمیسیون است زحمت زیادی کشیدند و آمدند کلیات را تصویب کردند و بنده از مجلس شورای اسلامی تقاضا میکنم که امروز رأی بدهند و نگذارند که این مشکلات قاچاق را داشته باشیم.
قبلاً قاچاق از خارج میآمد، همه بهتر میدانید، ولی متأسفانه الان ما قاچاق را از داخل به خارج میبریم. الان چقدر طلا، نقره، سکه و چیزهای دیگر و فرش همه دارد به خارج صادر میشود و اگر ما قانون نداشته باشیم شاید بدتر از این شود، چون الان با قیمت دلاری که همه بهتر میدانید و همه دنیا هم خبر دارند و بنده جداً از آقای روحانی میخواهم هر چه بتواند تلاش کند که قیمت ارز پایین بیاید. مردم واقعاً مشکلات دارند، واقعاً امروز علتش این است که مثلاً سکه و طلا مرتب دارد خارج میشود و بعد قاچاق هم این نیست که پیلهوری یک کفش و جوراب یا چیزی بیاورد و بعد بروند پدرش را در بیاورند.
بنده از وزیر اقتصاد و وزرای دیگر تقاضا میکنم عوض اینکه یک بدبخت و بیچارهای در میناب ما، وزیر دادگستری باید محکوم شود و اینجا بیاید جواب بدهد، اگر یک بدبختی یک کفشی دارد تعزیزات پدرش را در میآورد، اما کانتینرها از دبی و جاهای دیگر بار و حمل میشود و یکسره به تهران میآید. بنده پهلوی وزیر دادگستری رفتم، گفتم آقای وزیر دادگستری! به این مردم رحم کنید، چرا مردم را اذیت میکنید؟ آقای انصاری به کمیسیون ما آمد جلوی (20) نفر قول داد که من این مشکل تو را حل میکنم، ولی دروغ گفت، دروغ گفت، دروغ گفت. مبارزه با قاچاق این نیست که ما یک بدبخت و بیچارهای را در جاسک، سیریک و میناب بگیریم پدرش را در بیاوریم، اگر دروغ نمیگویید بروید جلوی این کانتینرهایی که حمل میشود و یکسره به تهران میآید را بگیرید. اگر دروغ نمیگویید جلوی این سکههایی که گر و گر، این طلاها و این فرشهایی که به خارج صادر میشود را بگیرید. زورمان به مستکبرین نمیرسد، آمدیم فقط بیچارهها و مظلومینی که اقوام آنها آن طرف آب در قصر و کاخ و کوخ زندگی میکنند، اینها به نان شب محتاج هستند، ولی اگر چنانچه در خانهشان یک گوسفندی هم داشته باشند تعزیرات میگوید چرا این گوسفند را لب مرز آوردی، حتماً میخواهی قاچاق کنی. آیا بینی و بینالله این عدالت است؟ آقای وزیر دادگستری! اگر نمیتوانی جلوی این را بگیری یک روز زودتر استعفا بده، خداحافظ، برو به سلامت. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
درخواست اولویت در دستور قرار گرفتن است، برای لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز.

مسعود پزشکیان
حضار 212 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این فوریت اعلام بفرمایید. نمایندگان محترم در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
15
اعلام وصول طرح عفو عمومی و تبدیل مجازات با قید دوفوریت و رد فوریت آن

مسعود پزشکیان

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی درخواست دوفوریت برای طرح قانون عفو عمومی و تبدیل مجازات است که جناب آقای کاظمی به عنوان نماینده طراحان موضوع را مطرح میکنند. آقای کاظمی! میخواهید دوفوریت مطرح شود یا یکفوریت؟

محمد کاظمی
اگر دوفوریت رأی نیاورد یکفوریت، ولی فعلاً دوفوریت است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

محمد کاظمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم و ملت سرافراز ایران و محکومیت حمله ددمنشانه و تروریستی از خدا بیخبران به مردم بی¬گناه اهواز و تسلیت به خانوادههای شهدای این فاجعه. همچنین تبریک شروع سال تحصیلی به دانشآموزان عزیز و گرامیداشت هفته دفاع مقدس.
در شرایط فعلی کشور که تهدیدات خارجی دشمنان نظام افزایش پیدا کرده، بیشتر از گذشته ایجاب میکند که ما در جهت تحکیم وحدت ملی و تقویت وفاق و همدلی بین مردم قدمهای بیشتری برداریم و مقام معظم رهبری نیز مکرراً در سخنرانیهای خودشان اعمال عطوفت، رحمت و رأفت اسلامی را درمورد کسانی که به نحوی تحت تعقیب قرار میگیرند در فرمایشاتشان مورد تأکید قرار دادهاند.
عزیزان! شرایط فعلی زندانهای کشور را میدانید و مشکلاتی که سازمان زندانها برای نگهداری زندانیان دارند و اینکه هر زندانی در هر شهری تا چند برابر ظرفیت زندانی نگه میدارد و مشکلات مالی سازمان زندانها برای تدارک اماکن لازم برای نگهداری زندانیان مسألهای است که هر سال در هنگام تنظیم لایحه بودجه شاهد این هستیم که رئیس سازمان زندانها حضور پیدا میکند و شدیداً اعلام نیاز میکند و توقعش این است که ما اعتبارات بیشتری را هر سال به آن بدهیم.
مضافاً اینکه در شرایط خاص بعد از پیروزی انقلاب عدهای از هموطنان ما به خاطر ترس از تحت تعقیب قرار گرفتن، حالا بدون اینکه کار و جرم خاصی را مرتکب شده باشند از کشور خارج شدهاند، حالا قانونی یا غیرقانونی به خاطر ترس از محاکمه یا تحت تعقیب قرار گرفتن کشور را ترک کردند و این عده هم مکرراً همه شاهد هستیم که علاقهمندند به کشور برگردند، علاقهمندند داراییها و مکنت مالیشان را در جهت توسعه کشور به کار ببرند، علاقهمندند از علم و تخصصشان برای پیشرفت کشور استفاده شود، ولی نگران هستند از اینکه به کشور برگردند.
نکته دیگر اینکه برخی از فعالان سیاسی و دانشجویی ما با انگیزههای شرافتمندانه اقداماتی را کردهاند، مثلاً در تجمعات دیماه 96 حضور پیدا کردند، یا در تجمعات صنفی یا در تجمعات مردمی در کوچه و خیابان حضور پیدا کردند و بدون اینکه اقدامات فیزیکی یا خرابکارانهای داشته باشند بالاخره مثلاً شعار دادهاند. ما الان تعدادی از این افراد را در زندان داریم که واقعاً زندان ماندن اینها با توجه به انگیزه ارتکاب جرم و اینکه دلشان واقعاً به حال این مُلک و مملکت میسوخت و انگیزه بدی نداشتند، زندان بودن اینها هم واقعاً هیچ لطفی ندارد.
در همین راستا طراحان محترم این طرح یک طرح سهبندی را تنظیم و امضا کردند که در بند «الف» این طرح پیشبینی شده که مجازاتهای حبس ابد و اعدام به (20) تا (30) سال تبدیل شود، البته برخی از احکام اعدام در قالب حد است که قاعدتاً ما در این بحث ورود نخواهیم کرد. اما مثلاً کسی در رابطه با مواد مخدر به حبس ابد محکوم شده، کسی در رابطه با مواد مخدر به اعدام محکوم شده و الان میشود این اعدام را تقلیل داد، یا در بند دوم متهمان و محکومانی که در رابطه با جرایم امنیتی در زندان هستند اما به هیچوجه اقدام فیزیکی و خرابکارانهای را مرتکب نشدهاند، صرفاً شرکت کردهاند و اینها به خاطر همین شرکت در این تجمعات بازداشت و محکوم شدهاند و خصوصاً همین حالا هم چند تا فرهنگی و دانشجو را من میشناسم که در زندان هستند و دارند دوران محکومیتشان را میگذرانند که به هیچ وجه صلاح نیست بیشتر از این در زندان باشند.
در بند بعدی هم بحث ایرانیان مقیم خارج از کشور هستند که قصد برگشت دارند. هیچکس از اینها شکایت خصوصی ندارد، مرتکب قتل نشدهاند، مرتکب جرایم بالای سنگینی نشدهاند و شاکی ندارند. اینها به خاطر ترس و بیم تحت تعقیب قرار گرفتن از کشور فرار کردند و خروج کردند (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) اگر ما اینها را بتوانیم زمینهای فراهم کنیم تا برگردند کار بسیار پسندیدهای است. البته میدانید که براساس بند (11) اصل (110) اعطای عفو محکومین از اختیارات مقام معظم رهبری است و قطعاً در صورت تصویب این طرح اجازه مقام معظم رهبری هم مورد عنایت ایشان قرار خواهد گرفت. امیدوارم همکاران عزیزم به دوفوریت این طرح رأی بدهند تا یک قدم بسیار بزرگ و مثبتی را ما در این شرایط خاص برای مردم برداریم. والسلام

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کوچکینژاد مخالف هستند، بفرمایید.

جبار کوچکی نژاد ارم ساداتی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته دفاع مقدس را خدمت همه ایثارگران و مردم عزیز کشور تبریک عرض میکنم و همچنین ترور تعدادی از مردم مسلمان اهواز را به همه مردم ایران به ویژه همکاران خود من در استان خوزستان تسلیت عرض میکنم.
طرحی را که تعداد زیادی از دوستان هم تحت عنوان طرح دوفوریتی امضا کردهاند، ما در آییننامه داخلی خودمان داریم طرحهای دوفوریتی طرحهایی است که یک اقدامی باید سریع انجام بگیرد، حقوقی دارد ضایع میشود و مشکلی پیش آمده که به صورت دوفوریتی بتوانیم احقاق حقوقی کنیم.
بحث دوم ما در رابطه با اصل (110) قانون اساسی است که برادر طراح من هم مطرح کردند که در بند (11) عفو عمومی مربوط به حوزه اختیارات مقام معظم رهبری است که هر سال به مناسبتهای مختلف و اعیاد عفو عمومی داده و با درخواست رئیس قوه قضائیه ایشان محبت مینماید و کسانی که جرایمشان مشکلی ندارد و آسیبی به مردم نمیزند را مورد عفو قرار میدهد و معتقد به این هستم که این هیچ ضرورتی ندارد که ما یک طرح دوفوریتی که خلاف قانون اساسی هم هست را اینجا مطرح کنیم.
با توجه به اینکه در این طرح شاید طراحان بیشتر در بند «ب»، چون ما در بخش برگشت ایرانیان خارج از کشور قوانین شفافی داریم، آنهایی که جرایمی را مرتکب نشدهاند و مشکل خاصی ندارند، آسیبی به مردم و حیثیت نظام جمهوری اسلامی نزدهاند، یا توبه کردهاند، میخواهند به کشور برگردند، شرایط اینها هم آماده است و مشکلی ندارند. به اعتقاد من با توجه به اینکه ما در یک روز قبل ترور داشتیم و کسانی که به کشور آسیب میرسانند و اینهایی که جرایم امنیتی دارند، به کشور آسیب رساندند و در خارج از کشور هستند، مردم ما را کشتهاند، شهید کردهاند، به اموال عمومی آسیب رساندهاند، آنهایی که در داخل کشور هستند، به جرایم سیاسی محکوم شدهاند، در حصر هستند، اینها خون مردم را ریختهاند، اینها به اموال عمومی آسیب زدهاند، دشمنان را در تحریمها تشویق کردهاند و امروز هم توبه نمیکنند. انتظار دارند که مردم ایران بروند از اینها عذرخواهی کنند.
من معتقدم که دوستان طراح از این طرح خودشان صرفنظر کنند، بگذارند قانون جمهوری اسلامی که از اسلام نشأت گرفته و قانونی است که همه ملاحظات در داخل خودش است، هم قانون اساسی، هم قانون عادی ما، اینها را در داخل خودش دارد، بگذارید قانون خودش قضاوت کند و آنجایی که مقام معظم رهبری باید ورود کند با پیشنهاد قوه قضائیه براساس اصل (110) قانون اساسی ورود میکند و تخفیف میدهد، عفو میدهد به کسانی که محکوم شدهاند، ولی آنهایی که به اموال عمومی، اینجا گفتهاند شاکی خصوصی ندارد، آنهایی که به اموال عمومی و حیثیت نظام جمهوری اسلامی آسیب زدند و شاکی خصوصی ندارند، مدعیالعموم باید اینها را به مجازات برساند، بگذارید قانون مسیر خودش را طی کند و تأکید میکنم دوستانی که طراح این طرح هستند بروند برای طرحهای اقتصادی و طرحهایی که باید مشکلات مردم را حل کند، ما در بخش اقتصاد، ارز، کالا، در همین مجلس در قبل از تعطیلات یک طرح دوفوریتی آوردیم که به مردم سبد کالا بدهیم، امروز هزاران دانشآموز نمیتوانند به واحدهای آموزشی مراجعه کنند، برای اینکه امکاناتی ندارند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) دانشآموزان امکانات اولیه را ندارند، طرحهایی بیاورید که ما مشکل مردم را حل کنیم و سفرههای مردم را پررنگ کنیم، نه طرحهایی که بر علیه مردم بودهاند و بتوانیم مردم را نجات بدهیم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
موافق اول جناب آقای محمودزاده هستند، بفرمایید.

جلال محمودزاده
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن گرامیداشت یاد شهدا و تسلیت شهادت جمعی از مردم بزرگوار اهواز. خدمت عزیزان عرض کنم که هدف از پیشبینی یا پیشنهاد این طرح این است که ما در حال حاضر تعداد زیادی از جوانهای مملکت را داریم که در زندانها به سر میبرند، جوانهایی که بر اثر یک اشتباه که گاهاً به خاطر نبود معیشت و شغل در یک تجمعی دستگیر شدهاند و در حال حاضر به زندانهای طولانیمدت محکوم شدهاند. این جوانها متعلق به همه مملکت و مردم ایران هستند، چرا باید انرژی و توانمندی این جوانها در زندان سپری شود؟
یکی از دلایلی که این طرح پیشنهاد شده این است که ما جوانانی که در حال حاضر به خاطر اشتباه کوچکی در زندان به سر میبرند را به جامعه برگردانیم، از توانمندیشان استفاده کنیم. عزیزان مستحضر هستند که همین حالا نزدیک به (6) میلیون نفر از مردم و جوانان ایران در کشورهای مختلف دارند زندگی میکنند. اگر ما بتوانیم این طرح را به نتیجه برسانیم و تبدیل به قانون کنیم قطعاً تعداد زیادی از این جوانانی که به خاطر نبود بسترهای لازم از کشور خارج شدند به مملکت برمیگردند و سرمایههایی که در اختیار دارند برآورد شده که اینها بیش از (1000) میلیارد دلار سرمایه در اختیار دارند، این سرمایهها را برای توسعه و آبادانی کشور اختصاص خواهند داد.

مسعود پزشکیان
آقای محمودزاده! در فوریتش هم صحبت کنید، چرا دوفوریت؟

جلال محمودزاده
مطلب بعدی این است که در رابطه با پیشگیری از بهانههای حقوق بشری، در حال حاضر در سطح بینالمللی بیانیههای متعددی بر علیه ایران صادر میشود که یکی از بهانههایش بحث زندان و اعدام مردم در کشور است، حالا به خاطر جرمهایی که دارند انجام میدهند. قطعاً اگر ما به دوفوریت این طرح رأی بدهیم میتوانیم زمینه ایجاد این بهانههای بینالمللی را در شرایطی که ما در وضعیت اقتصادی خوبی به سر نمیبریم فراهم کنیم که این بهانهها کاهش پیدا کند و از طرفی باعث تقویت رفاه و همدلی در کشور خواهد شد.
برخلاف نظر مخالف محترم که فرمودند، ما دیروز ترور داشتیم، خدمت این عزیزان عرض کنیم بله، ما این لایحه را که پیشنهاد دادیم و دوستانی که این لایحه را پیشنهاد دادهاند در متن این لایحه به ریز این مسائل پرداخته شده است. اولاً این طرح شامل افرادی که به صورت مسلحانه کار تروریستی انجام میدهند نخواهد شد، بلکه شامل کسانی خواهد بود که با یک اشتباه جزئی دچار مشکل شدهاند و در حال حاضر در زندان به سر میبرند و از طرفی این بحث کاملاً به نفع امنیت و رفاه کشور است، باعث تقویت همدلی و رفاه جامعه خواهد شد.
بنابراین خواهش من از بزرگواران و عزیزان این است که به دوفوریت این طرح پیشنهادی که بسیار طرح خوبی است رأی مثبت بدهند. اگر دوستان نظری هم دارند میتوانیم در جزئیات طرح نظر این عزیزان را مد نظر قرار بدهیم و انشاءالله دغدغه این عزیزان را در این رابطه برطرف کنیم. بنابراین خواهش من از بزرگواران و همکاران محترم این است که به این طرح دوفوریتی رأی مثبت بدهند که ما بتوانیم بعداً در جزئیات نظر این عزیزان را اعمال کنیم، متشکرم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، مخالف بعدی صحبت کند.

علیرضا رحیمی
مخالف دوم جناب آقای کامران هستند، بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم اقدام کور و تروریستی در خطه خوزستان را محکوم میکنم، این مردم همیشه در صحنه و پرشهید. صحنهها همیشه پیشروی ماست.
طراح و موافق محترم از فوریت صحبت نکردند و تذکر رئیس جلسه بجا بود. امیدوار هستم که موافق بعدی از فوریت صحبت کند. وقتی میگوییم دوفوریت، یعنی بحران. بنده این ایام تعطیلات مجلس هیئات زیادی رفتم، خوبی محرم این است که حزب شهدا است، راست و چپ را مردم مثل دریا میبرند و مثل قدیم پرشور، خرج زیادی کردند، برای اینکه امامشان را دوست داشتند. مطالباتشان از من چه بود؟ اینها نبود. میگفتند کامران! چرا هنوز اشرافیگری زندگی میکنید؟ گفتند هفته دفاع مقدس است، فرمانده هر چه زیردست میخورد او هم میخورد، پنیر بود، پنیر میخورد، نان و انگور بود، نان و انگور میخورد، کوبیده بود، کوبیده میخوردند. این فرهنگ بود که فرهنگ سادهزیستی بود.
مطالبات مردم اگر راجع به معیشت فرمودید یا در رابطه با بیکاری، اصولاً این مطالبات را باید دنبال کرد. پس ببینید! وقتی در فوریت میگوییم قوانین بالادستی را باید اجرا کنیم، قانون (110)، در قانون اساسی یک گردش کار دارد، عفو یک گردش کار دارد، بنده یک مقطعی رئیس گروه پارلمانی ایران و فرانسه، آلمان، پرتغال و اتریش بودم، میگفتم گردش کار شما چیست؟ گردش کار آنها هم یک نظم هندسی داشت، یک حساب و کتابی داشت. در کشور ما هم همین حساب و کتاب حاکم است. مگر کسی مرض و غرض دارد بیخودی کسی را در زندان نگه دارد؟ اتفاقاً هر بار که عفو داده میشود برای همین است. یعنی در زندان آموزش میبیند، به او توجه میدهند، متنبه میشود، انسان فطرتاً اینطور است، وقتی محبتی به او میشود و الاّ شما یک دنیا عسل هم در دهن آمریکاییها و صهیونیستها بریزید ذاتاً با ما بد هستند، اصلاً میگویند شما چرا این اسلام را دارید؟ میگویند اسلامی که ما میگوییم، اسلام آمریکایی، شیعه انگلیسی، سنی آمریکایی. آنها با سنیای که در فلسطین میجنگد، با شیعهای که در لبنان علیه اینها میجنگد، عسل هم در دهنشان بریزی مخالف هستند. چرا ما خودمان را گول میزنیم؟
لذا ما دوفوریت را بسیار خوب، یک دوفوریت بدهیم مقامات کلاً ارز نگیرند، مگر مردم گرفتار نیستند؟ مگر نمیگویند مرگ بر گرانی، مگر معترض نیستند؟ چه اشکالی دارد ما یک دوفوریت بدهیم و قطاع کنیم ارز مأموریتی همه مقامات قطع. دو؛ پاویون منحل. سه؛ یک خورشی همه بخورند. چهار؛ در مدیرها روی همه باز باشد. اگر مردم به ما بیشتر دعا نکردند، اینها را میگویند. میگوید من از ده بلند میشوم به شهر میروم، پشت در همین مدیر هنوز تکبر میبینم. بیاییم تواضع را حل کنیم. اما اگر کسی آمد در اهواز زن و بچه مردم را روی زمین ریخت و بعد هم شما فرض کنید یکی از اینها مسلح هم نبود، در یک جریان ضدجاسوسی قرار گرفته بود، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) (تمام کردم) ضد خرابکاری قرار گرفت، ضد براندازی قرار گرفت، این هم گردش کار دارد. این است که شما اجازه بدهید این مواردی که اساسی است و مربوط به عموم مردم است، تمام مردم در اظهارنظر شریک هستند، نیاییم بگوییم دوفوریت کنیم، یکفوریت کنیم، بگذارید هر چیزی جای خودش قرار بگیرد. خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
موافق دوم وقتشان را به جناب آقای کواکبیان دادند، بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله الحکیم: «یا ایها الذین آمنوا کتب علیکم القصاص فی القتلی الحر بالحر و العبد بالعبد و الانثی بالانثی فمن عفی له من أخیه شیء فاتباع بالمعروف و اداء الیه باحسان ذلک تخفیف من ربکم».
عزیزان! بحث بسیار مهمی است، من هم همانند شما نمایندگان ملت این تروریسم کوری که دیروز در اهواز اتفاق افتاد و قطعاً ریشه در ارتجاع منطقه و رژیم صهیونیستی دارد و دم اینها به استکبار جهانی وصل است محکوم میکنم و از همه مقامات انتظامی، نظامی، اطلاعاتی و امنیتی میخواهم که هر چه سریعتر اینها را به دستگاه قضائی برای مجازات معرفی کنند.
اما عزیزان! بحث بسیار مهمی در دستور است. خواهش من این است که عزیزان یک مقدار دل بدهند. ما در شرایط بسیار حساسی به سر میبریم. عزیزانی که به عنوان مخالف صحبت کردند گویا ما میخواهیم آمریکا را عفو کنیم. گفتند در شرایطی که با آمریکا درگیریم ما چکار داریم که آنها را عفو کنیم؟ عزیزان! چه کسی میخواهد آمریکا را عفو کند؟ بحث ما این است که ما برای افزایش اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی و اعتماد عمومی، خلع سلاح طرفداران دروغین حقوق بشر و اینکه هر روز نیایند ما را متهم کنند که در زندانهای ما چه میگذرد، دوستان توجه کنید! خدا شاهد است که در ابواب فقهی علما میدانند، ما اصلاً چیزی به نام زندان نداریم. بحث حبس داریم، حبس هم بسیار کوتاهمدت است. ما باید تمامی قوانین خودمان را حبسزدایی و زندانزدایی کنیم. والله قسم من به بعضی از شهرها رفتم، خجالت میکشم زندان برای (50) نفر است، (150) نفر را دارند در آن زندان جای میدهند. مسئول زندان میگوید ما بودجه نداریم، ما سال به سال داریم زندانهایمان را افزایش میدهیم، به جای اینکه فکر و چارهای بیندیشیم.
عزیزان! بعضیها ممکن است صرفاً آن بعد افرادی که ضعیف هستند را در نظر بگیرند و بگویند ممکن است قاچاقچیها، اصلاً این حرفها نیست. ما میگوییم ایرانیانی که در خارج از کشور هستند و برایشان رعب و وحشت ایجاد کردهاند و وقتی به داخل میآیند میبینند تمام حرفهای تبلیغات خارجیها یک حرف دروغی است، ما یک عفو عمومی بدهیم، یک برنامهای ایجاد کنیم که در این عفو عمومی آنها بتوانند به کشور برگردند. خیلی از نخبگان فکری ما، من آمارهایی شنیدم، تا (2000) میلیارد دلار هم شنیدم سرمایه ایرانیان ما در خارج از کشور است که ما برای ایجاد یک شغل معمولی در آن ماندهایم. چرا از این سرمایهها استفاده نکنیم؟ چرا زمینه ایجاد نکنیم که اینها بتوانند به راحتی به کشور برگردند؟ چرا یک عفو عمومی که قطعاً خواست رهبر معظم انقلاب هم هست و شما عزیزان اگر این را مطرح کنید مطمئناً زمینه بحث قانونی را پیدا میکند.
دوستان! توجه کنید که این طرح شامل قصاص هم نمیشود، یعنی کسی که قاتل است حتماً باید اعدام شود. شامل کسانی که اقدام عملی علیه نظام جمهوری اسلامی و بحث براندازی داشتند نمیشود. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم) بحث تعیین تکلیف ایرانیان خارج از کشور است. با این حال آیه قرآنی که من تلاوت کردم خداوند به ما میفرماید اگر شما مردم را عفو کنید، این عفو در حقیقت برخاسته از دستور الهی است. خواهش من این است که انشاءالله دوستان توجه کنند و این دوفوریت را رأی بدهند که در مقابل ملت هم سرافراز باشیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. حضار 216 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را راجع به این دوفوریت اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
یکفوریت را به رأی میگذاریم. حضار 218 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید، یکفوریت این طرح را به رأی میگذاریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
16
اعلام وصول (4) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بفرمایید من وصولیها را اعلام کنم.

مسعود پزشکیان
اعلام وصولها را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، برخوار و میمه از وزیر محترم نفت درخصوص عدم پیشبینی لازم برای أخذ ضمانت و خسارت در قرارداد با شرکت فرانسوی توتال اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: احمد علیرضابیگی و محمدعلی پورمختار نمایندگان محترم تبریز و بهار و کبودرآهنگ از وزیر محترم نفت درخصوص علت نقص در فرآیند نظارت بر منابع مالی و چگونگی هزینهکرد آنها در ساختار اداری و اجرایی وزارتخانه اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: محمدرضا صباغیانبافقی و حبیباله دهمرده نمایندگان محترم مهریز، بافق، ابرکوه، خاتم و زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز از وزیر محترم نفت درخصوص وضعیت جایگاهداران سوخت و برنامه مربوط به سبد مصرفی انرژی وزارت نفت برای افق 1404 اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی آقایان: بهرام پارسایی و عبدالکریم حسینزاده نمایندگان محترم شیراز و نقده و اشنویه از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص علت عدم اقدام جدی برای نامگذاری روزی در تقویم به نام روز کوروش اعلام وصول میشود.
هیأتمدیره بسکتبال سیرجان به دعوت جناب آقای حسنپور نماینده محترم سیرجان میهمان مجلس شورای اسلامی هستند که خیرمقدم عرض میکنیم.
17
قرائت بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص محکومیت حمله تروریستی در اهواز و تسلیت به خانواده معزز شهدا

مسعود پزشکیان

محمد علی وکیلی
بسم الله الرحمن الرحیم
بیانیه تعداد (183) نفر از همکاران در محکومیت حادثه تروریستی اهواز به این شرح امضا شده است:
حادثه ناگوار تروریستی (31) شهریور 97 اهواز و شهادت جمعی از مردم بیگناه و نظامیان سرافراز در سالگرد هفته دفاع مقدس مایه اندوه جامعه و نمایندگان ملت گردید. بیتردید اقتدار و امنیت کشور با اقدامات کور تروریستی خدشهدار نخواهد شد، آنچنان که انسجام و وحدت اقوام ایرانی با محوریت ایران یکپارچه با این حادثه تقویت دوچندان خواهد گردید و هوشیاری نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی صدچندان خواهد گردید. این اقدام مظلومکش دلیل دیگری بر خباثت و اهداف ضدانسانی و ضدوطنی فریبخوردگان و دشمنان این ملک و بوم است. مسئولیت حادثه (31) شهریور اهواز متوجه دولت آمریکا و برخی از دولتهای تروریستپرور منطقه است.
ما نمایندگان ضمن تسلیت این مصیبت به خانواده شهدای حادثه، از دستگاههای مرتبط، مصرانه پیگیری شناسایی عوامل مؤثر و برخورد قاطع با مسببین حادثه را خواهانیم. امضاها به بالای (200) نفر رسید.

مسعود پزشکیان
تعداد امضاهایی را که اعلام کردند، احتمالاً کسی که این امضاها را گرفته به بقیه نشان نداده وگرنه تمام نمایندگان محترم مجلس بدون استثنا از این حادثه صددرصد متنفرند، متشکرم.
18
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به وزرای کشور و اطلاعات درخصوص علت عدم آمادگی لازم در پیشگیری و مقابله جدی با حادثه تروریستی اهواز. چرا در شرایط حساس کنونی نیروهای امنیتی توان پیشبینی و آمادگی لازم را نداشتند؟
ـ آقایان: احمد سالککاشانی (اصفهان) و علیرضا سلیمی (محلات و دلیجان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه شما به وضع سخت معیشت و عدم قدرت خرید مردم و نارضایتی آنها واقف هستید امید است با صدور دستور اقدام به مصاحبههای وزرا ساماندهی دهید که موجب نشود روزانه در جامعه تشنج و ناامیدی ایجاد شود.
به وزرای صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نفت و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص اینکه هر چه سریعتر از صادرات مواد اولیه واحدهای صنعتی همانند تولیدات پتروشیمیها و مواد خام مبادرت به جلوگیری نمایید و باعث رشد تولید ملی و همچنین هدایت حجم نقدینگی به سمت تولید کالاهای ایرانی شوید.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به رئیسجمهور محترم درخصوص صدور فوری سهمیهبندی کالاهای اساسی با توجه به گرانی افسارگسیخته کالاها و مختل شدن معیشت مردم به ویژه اقشار متوسط و ضعیف و اعمال کارت سوخت برای جلوگیری از قاچاق مواد سوختی.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه چرا به مشکلات عشایران در کشور هیچ توجهی نمیشود؟
«عشایر ذخایر انقلاب هستند». امام خمینی
به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص عدم آنتندهی در نقاط کور در حوزه اورامانات که هنوز رفع نشده است.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم بررسی و جدیت در آب آشامیدنی روستاییان حوزه اورامانات و منطقه زلزلهزده.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر نفت درخصوص اعزام تیم کارشناسی فوری به شهرستانهای سیرجان و بردسیر جهت رسیدگی به مشکلات مردم در حوزه گازرسانی به واحدهای صنعتی و (70) روستای شهرستانهای سیرجان و بردسیر.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دستور فرمایید در پرداخت همه بهای گندم خریداریشده از کشاورزان تسریع گردد.
ـ آقای اکبر رنجبرزاده (اسدآباد) به رئیسجمهور محترم و وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه کشاورزان عزیز و زحمتکش اسدآباد حاصل دسترنج یکساله خود را تحویل دولت یا کارخانجات مربوطه میدهند، ولی پرداخت مطالبات آنها به ویژه در موضوع گندم تحویلی و چغندرقند با تأخیر بسیار زیادی مواجه است.
به رئیسجمهور محترم و وزرای صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی درخصوص اینکه حمل و نقل کشور به شدت در معرض خطر افزایش قیمت قطعات مورد نیاز به ویژه مصرفی از جمله لاستیک، روغن، فیلتر و کامیونداران اسدآباد با (5000) خانوار در انتظار تدابیر دولت هستند.
ـ آقای محمدرضا ملکشاهیراد (خرمآباد و دوره) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص تخلف صورتگرفته در بهکارگیری افراد بدون سابقه به عنوان حقالتدریس.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه چرا وزارت راه و شهرسازی به وظایف خود در ایمنی بزرگراه قم ـ کاشان و کاشان ـ اصفهان عمل نمیکند؟
ـ آقایان: جلال محمودزاده (مهاباد) و علیمحمد مرادی (قروه و دهگلان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه به چه دلیل مبالغ خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم و چغندرقند به موقع به کشاورزان پرداخت نمیشود؟
ـ آقای حسن سلیمانی (کنگاور، صحنه، هرسین) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع تکمیل و احداث ایستگاههای قطار در حوزه انتخابیه و پروژههای نیمهکاره رهاشده در شهرستان صحنه که احداث نشده است.
به وزیر نیرو درخصوص تسریع در تأمین اعتبارات مورد نیاز برای اتمام سدهای قشلاق و آناهیتا در حوزههای انتخابیه و شروع عملیات اجرایی سد بابازید.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در پرداخت باقیمانده بهای چغندر تحویلی کشاورزان حوزههای انتخابیه در سال 96 که یک سال از عدم پرداخت آنها سپری شده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص رسیدگی در وضعیت بیکاری در استان کرمانشاه که از نرخ میانگین کشوری نرخ آن بالاتر است، برای تحصیل اعتبار مناسب.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تسریع در تأمین اعتبار برای احداث جادههای بینالمزارع و احداث کانالهای انتقال آب و بهسازی و نوسازی کانالهای بتنی.
ـ آقای سیدهادی بهادری (ارومیه) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص حذف تصویر دریاچه ارومیه از نقشه ایران در کتاب درسی. همچنین تدریس زبان ترکی در مدارس آذربایجان با شروع سال تحصیلی.
ـ خانم سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به وزرای آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص غیرکارشناسی بودن مصوبه اخیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو درخصوص تأثیر قطعی معدل.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر نیرو درخصوص اجرای قانون تعرفه آب و برق و بخشودگی آب در هنرستان قدیمی امام صادق (علیهالسلام).
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس)، نادر قاضیپور (ارومیه) و نصراله پژمانفر (مشهد و کلات) به وزرای کشور، اطلاعات، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و امور خارجه درخصوص برخورد جدی و فوری برای شناسایی عاملین حادثه تروریستی مورخ 31/6/97 اهواز و تحویل به قوه قضائیه.
19
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات خارج از دستور شفاهی، جناب آقای احمد علیرضابیگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو بفرمایید.

احمد علی رضا بیگی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من خطاب به وزیر علوم است. قریب (30) هزار نفر از دانشجویان ما در خارج از کشور به تحصیل اشتغال دارند. افزایش قیمت ارز امروز زندگی آنها را به مخاطره انداخته و در بسته ارزی دولت تأمین ارز برای این گروه به بازار ثانویه سپرده شده که عملاً چیزی از فشار اقتصادی که بر این دانشجویان تحمیل میشود کم نمیکند. ظرفیت دانشگاههای داخلی و پردیسهای آنها هم برای پذیرش کفایت نمیکند. ضمن اینکه هزینههای کمرشکنی از طریق پردیسها از این دانشجویان خواسته میشود. تعدادی از این دانشجویان در دورههای تکمیلی در رشتههای ارزشمند در دانشگاههای معتبر جهان مشغول تحصیل هستند. این وضعیت هم گذرا است. فرزندان مردم که به اعتبار یک عهد با دولت به خارج رفتهاند را نمیشود به حال خود رها کرد.
ضمن اینکه تحصیل این عزیزان هم یک امکان برای کشور به حساب میآید. علیهذا تسهیل در بازگشت دانشجویان برای آن تعداد که میسر است و نیز تأمین ارز برای گروهی که ناچار از ادامه تحصیل در خارج هستند باید در دایره توجه وزارت علوم و نیز وزارت بهداشت و درمان قرار بگیرد. دولت محترم بایستی اهتمام جدی برای چارهجویی در این خصوص داشته باشد، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای حسینیکیا بفرمایید.

سیدجواد حسینی کیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت عزیز ایران اسلامی و تشکر و آرزوی قبولی عزاداری آنها در سوگ سید و سالار شهیدان.
تذکر من به جناب آقای دکتر روحانی؛ جناب آقای دکتر روحانی! امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در مقابل درخواست عقیل وقتی از بیتالمال چیزی را درخواست کرد سیخ داغ را در دست او گذاشت. به انحاء مختلف در این دولت بیتالمال به تاراج میرود و صدای کسی در نمیآید. یک روزی پالایشگاه کرمانشاه با آن همه ارزشی که دارد با بیش از (30) درصد بیکاری این استان به تاراج میرود و امروز سیلوهای استان کرمانشاه و شهرستان سنقر به تاراج گذاشته شده است، سیلویی که فقط (200) متر تجاری دارد، یعنی ظرفیت (100) مغازه را دارد که بیش از (10) میلیارد تومان میارزد، فقط بر تجاری آن (9) واحد مسکونی دارد، نزدیک به (3) میلیارد تومان میارزد، حالا ساخت خودش هیچ، امکاناتش هیچ، همه این را به (5/5) میلیارد فروختهاند. در عین اینکه دفتر جنابعالی به سازمان خصوصیسازی نامه نوشته که به دلیل مسائل خاص کشور نفروشید، اما توجه نمیکنند. چرا سازمان خصوصیسازی به محلی برای تاراج و غارت بیتالمال تبدیل شود و صدای کسی در نیاید. آقای دکتر روحانی! کی میخواهید این کانون فتنه و فساد را در این سازمان از بین ببرید؟
نکته دوم؛ مابقی مطالبات کشاورزان مردم مظلوم این استان پرداخت نشده، الان فصل کشت است، ندارند کود بخرند، ندارند امکانات اولیه خودشان را تهیه کنند، قدری هم به فکر کشاورزان محروم و مظلوم کشور باشیم، خصوصاً استان محرومی مثل کرمانشاه و شهرستان سنقر و کلیایی.
عرض آخرم؛ سکه سامان که حدود (8000) میلیارد تومان پول مردم را به باد میدهد، کی میخواهیم با بانیان این قصه برخورد کنیم و نگذاریم اموال مردم به هدر و تاراج و غارت برود. والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای کاظمی نماینده محترم ملایر بفرمایید.

محمد کاظمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
صحبت امروز من خطاب به آقای دکتر روحانی است. جناب آقای رئیسجمهور! همه میدانند و میدانیم که وزیر علوم شما آخرین نفر لیست چندده نفرهای بوده که شما از روی ناچاری و اضطرار به مجلس معرفی کردید و همان موقع دانشگاهیان کشور که به ناتوانی وزیر معرفیشده واقف بودند با یک خیزش عمومی مخالفت خود را اعلام کردند. شما در توجیه این تحمیل در مجلس گفتید معامله نکردید و از دانشگاه و آزادی در محیط علمی دفاع خواهید کرد. ولی به شما عرض میکنم که عملکرد آقای دکتر غلامی خلاف این قول شما را ثابت کرده است.
صرف نظر از ایجاد محیط پادگانی با همکاری جریانات داخلی که خود میدانید و عدم حمایت از دانشجویانی که به بهانههای مختلف از محیط دانشگاه بازداشت میشوند، ایشان تصور میکند که هنوز در دوره تاریخی انتقام شخصی به سر میبریم. در ابتدای کار رئیس موفق دانشگاه ملایر آقای دکتر باباییپور را به خاطر مخالفت وی با طرز اداره دانشگاه بوعلی و عضویت در ستاد آقای میرحسین موسوی عزل کرد. جنابعالی در دولت به ایشان تشر زدید که ابلاغ را برگردان، نکرد. گروه بازرسی ویژه را مأمور کردید که موضوع را بررسی کردند. گروه معتمد شما بررسی و اعلام کرد که برداشتن و عزل دکتر بابایی روی عداوت و بغض شخصی دکتر غلامی بوده است. به ایشان دستور دادید جای دیگری از این استاد فرهیخته استفاده کند که انجام نداد. چرا؟ چون ایشان به واقع انتخاب شما نبوده و ناچاراً باید به دستور کسانی که او را راهی این وزارتخانه کردند عمل کند و اکنون در آستانه سال تحصیلی که باید روزهای شاد و پرامیدی برای دانشگاهیان باشد بدون هیچ مقدمهای رئیس فعلی را برکنار کرد و فرد دیگری را که در اردوگاه دولت شما تعریف نمیشود راهی دانشگاه ملایر نمود و بدین وسیله همه دانشجویان و اساتید حامی دولت را دچار بهت و حیرت نمود. لطفاً به معاون حقوقیتان بفرمایید بیانیههای صادره توسط دانشجویان و ستاد تبلیغات انتخاباتی شما را خدمتتان تقدیم کنند. جالب است بدانید که روح استاندار محترم و معظم که نماینده و حامی دولت شماست (یوسفنژاد ـ متشکر آقای کاظمی) از این اقدام بیخبر بوده و حتی نزدیکان شما هم به این مسأله توجه نکردند. آقای رئیسجمهور! وزیر علوم شما مجری سیاستها و دستورات دولت شما نیست، کاری کنید.
در پایان یک جمله عرض میکنم، آقای رئیسجمهور! درخواست میکنم لااقل اگر میتوانید بزرگی را که بین مدرسه و مجلس قدرت تمیز و تشخیص داشته باشد برای ارتباط این وزارتخانه با مجلس تعیین، بلکه تعامل بهتری را با نمایندگان برقرار نماید. والسلام

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای قوامی نماینده محترم اسفراین بفرمایید.

هادی قوامی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اقدام کور و حادثه تروریستی اهواز را محکوم میکنم. شروع سال تحصیلی جدید و هفته دفاع مقدس را گرامی میداریم و تبریک میگوییم.
فرض کنید که در آبانماه صادرات نفت ما به (500) هزار تا رسید. ما که (2) میلیون و (500) هزار تا صادر میکردیم با این (2) میلیون میتوانستیم چکار کنیم؟ اگر از قبل فکر کرده بودیم در کشورهای همسایه یا در کشورهای منطقه مثلاً یک پالایشگاه (400) هزار بشکهای در روز ایجاد میکردیم، در این شرایط میتوانستیم به قیمتهای بسیار مناسبی ایجاد ارزش افزوده کنیم و ارز وارد کشور کنیم و لرز بیکاری، فقر و تورم را بیرون ببریم.
دو؛ به وزارت نیرو برای مشکل چاه عمیقهای شهرستان تذکر دارم. تقاضا این است که ساعت کارکرد اینها را به (3850) ساعت افزایش بدهند، در استان یکنواخت کنند که مشکل کشاورزان عزیز که امروز چاهها خاموش شده برطرف شود و همچنین برای تأمین آب شرب روستاهای شهرستان به خصوص روستای باغی، قنبرباغی و روستاهایی که در غرب و شرق شهرستان هستند مشکل آب داریم، تقاضا داریم که انشاءالله پیگیری شود.
تذکر به وزیر جهادکشاورزی برای پرداخت مطالبات گندمکاران و چغندرکاران شهرستان.
عزیزان! ارز باید مدیریت شود، تقاضای ارز باید کاهش پیدا کند، عرضه ارز باید افزایش پیدا کند. به بانک مرکزی کمک کنیم که این اتفاق بیفتد تا بتوانیم از اتفاق آبانماه به خوبی گذر کنیم. این هم نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه کنیم.
نکته آخر که من میخواستم عرض کنم این وامهای زیر (100) میلیون تومان، خواهش بنده این است که بانک مرکزی اینها را سریع ابلاغ کند تا کسانی که به دلایل غیرموجه و غیرارادی نتوانستند وامهایشان را پرداخت کنند، اصل را بدهند، سود جریمه بخشش بخورد (یوسفنژاد ـ متشکر آقای قوامی) و همچنین وامهای بند «و» تبصره (16) هم حتماً باید اصلاح کنیم. مجلس کمک کند که انشاءالله ما منبع این را مشخص کنیم و امهال وامهای کشاورزی.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای پاپیزاده نماینده محترم دزفول بفرمایید.

عباس پاپی زاده پالنگان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
حادثه تلخ و کور تروریستی اهواز را خدمت ملت شریف ایران به خصوص خانواده شهدای عزیز و به ویژه شهید زارع و شهید ولایتی تسلیت عرض میکنم.
جناب آقای رئیسجمهور! مردم ما انتظار دارند ضمن رعایت همبستگی بیشتر با نیروهای مسلح و تأمینکننده امنیت کشور، با اقتدار کامل تمام تلاش خود را جهت پاسخ دندانشکن و مجازات آمرین این حادثه کور به کار گیرید.
ضمن تشکر از وزیر محترم آموزش و پرورش به جهت پاسخ مثبت به درخواست نماینده مردم دزفول برای جذب حدود (800) نفر از جوانان بیکار و تحصیلکرده این شهرستان، از آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش انتظار دارم با توجه به آغاز سال تحصیلی و کمبود شدید نیروی انسانی، نسبت به تسریع در روند جذب و بهکارگیری جوانان تحصیلکرده و جویای کار دزفول اقدام لازم را به عمل آورد.
به وزیر محترم نیرو تذکر میدهم در حالی که مجموعه وزارت نیرو همچنان به پروژههای غلط انتقال آب میاندیشند، کشاورزان استان خوزستان و دزفول به دلیل عدم تأمین آب با مشکلات فراوانی مواجه شدهاند.
جناب آقای اردکانیان! مدیریت آب و برق استان خوزستان برخلاف قرارداد آبی که با کشاورزان زحمتکش بسته است از تأمین آب مورد نیاز کشاورزان خودداری مینمایند، در حالی که هزینه آببها را پیشاپیش و به صورت تمام و کمال از کشاورزان دریافت نمودهاند.
به وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای حجتی تذکر میدهم، چرا در شرایط بحرانی که فعالیت کشاورزی اصلاً توجیه اقتصادی ندارد و کشور نیاز به تأمین امنیت غذایی دارد، به یکباره تصمیم گرفتهاید اجارهبهای اراضی کشاورزی هیأتی را تا (10) برابر افزایش دهید؟ چرا با مدیریت ضعیف بازار نهاده امروز شاهد هستیم قیمت بعضی از نهادههای کشاورزی مانند کود تا سه برابر افزایش قیمت داشته باشد؟ (یوسفنژاد ـ آقای پاپیزاده متشکر، وقت¬تان تمام شده) اجازه بدهید.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت تذکر میدهم چرا یکطرفه از صاحبان پتروشیمی حمایت میکنید؟ در حالی که صاحبان پتروشیمی با سرمایه ملت صاحب پتروشیمیها شدهاند، سوخت ارزانقیمت دریافت میکنند و بالاترین سود را دریافت میکنند، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) از تأمین کود مورد نیاز کشاورزان خودداری میکنند.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر آقای پاپی¬زاده، اذان را هم گفتهاند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای همایون یوسفی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
آقای دکتر من هم تذکر دارم.

مسعود پزشکیان
دیگر اذان را گفتهاند، آقای حاجی! اجازه بدهید آقای یوسفی هم حرف بزند جلسه را تمام کنیم. آقای یوسفی بفرمایید.

همایون یوسفی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران عرض سلام و وقتبخیر دارم و حادثه تروریستی را عرض تسلیت دارم که منجر به شهادت جمعی از هماستانیهای عزیز ما در استان خوزستان شد.
جناب آقای دکتر پزشکیان! خدمتتان عرض کنم استان خوزستان به همان دلایلی که در ابتدای جنگ به عنوان نقطه هدف انتخاب شده، به نظر میرسد در حال حاضر هم به عنوان نقطه هدف انتخاب شده و به هر حال این توجه ویژه در مجلس و دولت را میطلبد. الان حوادثی را که ما در استان خوزستان شاهد آن هستیم مشابه حوادثی است که در سال 84 اتفاق افتاده و همان بازیگران سیاسی که الان به عنوان معاند در خارج از کشور هستند، الان عقبهشان در استان خوزستان به عنوان فعالین سیاسی در حال فعالیت هستند و خدمتتان عرض کنم که این فعالین سیاسی باید موضع خودشان را نسبت به وقایع اتفاق افتاده در استان خوزستان مشخص کنند.
بنده به عنوان نماینده مردم شریف استان خوزستان و اهواز به کرات مسائل استان خوزستان را پیشبینی کرده و مستند به تمامی مسئولین ارشد دولت ارائه دادم. حسب این مستندات. اما دریغ از گوش شنوا. آقای دکتر! من نگران هستم که وقایع سال 84 دوباره اتفاق بیفتد، با این تفاوت که الان دشمنان ما تجربه سال 84 را دارند، الان آستانه تحمل مردم کمتر شده، از طرفی دشمنان تجارب سال 84 را دارند، الان با دست پرتری جلو آمدهاند. (یوسفنژاد ـ متشکر) اگر وقایع امروز پیشگیری نشود چه بسا در آینده ادامه پیدا کند و من از این تریبون اعلام میکنم که دولت و مجلس باید توجه ویژهتری به استان خوزستان داشته باشند و باید هرگونه مماشات در برخورد با مسائل خوزستان با دقت بیشتری توجه شود. خیلی ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای خادمی بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای خادمی هم چون از خوزستان و آن حادثه است بفرمایند که دیگر جلسه را ختم کنیم.

هدایت اله خادمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
به محضر مردم شریف ایران به خصوص مردم قهرمان خوزستان و مردم شهرستانهای ایذه و باغملک بابت حمله تروریستی جانیان و کوتهفکران عقبمانده تسلیت عرض میکنم که با دستور و پشتیبانی آمریکا و دولتهای عقبمانده و قرون وسطایی منطقه چنین خیانت و جنایتی را آفریدند. انتظار است که دولت ایران با دولتهای تازه به دوران رسیده این کشورهای دستنشانده مماشات نکند و همانطور که آنها تلاش میکنند امنیت ایران بزرگ را به خطر بیندازند، برخورد کوبندهای در آن کشورها صورت گیرد تا منبعد اندازه خود را بدانند.
امیدوارم وزیر محترم کشور و وزیر محترم اطلاعات درخصوص موضوعات استان خوزستان تدابیر متفاوتی به کار بگیرند و این جاسوسان و ایادیشان را پشیمان کنند. سکوت معنادار بعضی از کشورهای خلیج همیشه فارس که سالها برای آنها پدری و برادری کردهایم نشان از رضایت و شادی آنها از این خیانت است. امیدوارم که بفهمند اگر ما بخواهیم مقابله کنیم یکروزه باید تاج و تخت خود را رها کنند و به اربابانشان بپیوندند.
از وزیر محترم ورزش و جوانان و بهداشت و درمان هم میخواهم که خوزستان را رها نکنند. همه پروژهها تعطیل شده و بخشینگری میکنید. وزیر محترم آموزش و پرورش هم متأسفانه دانشگاه فرهنگیان خوزستان را کاملاً غیرفرهنگی نموده و محلی برای باندبازیهای سیاسی و زد و بندها قرار داده است. ممنون از شما.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون. من از بقیه عزیزانی که وقت گرفته بودند عذرخواهی میکنم، برادرمان آقای پژمانفر، آقای فیضی، دوستان عزیز، آقای حاجی و همه. چون اذان گفته شده ما جلسه را ختم میکنیم.
20
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه سوم مهرماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.