1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 197 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و چهلم روز سهشنبه سیزدهم شهریورماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و سوم ذیالحجه 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه یکفوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی.
2 ـ گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان 1).
3 ـ بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور.
4 ـ انتخاب دو نفر از نمایندگان کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات به عنوان عضو هیأتامنای صندوق توسعه ملی.
5 ـ گزارش کمیسیون انرژی درمورد عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور (موضوع تخصیص و پرداخت عوارض برق).
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد طرح یکفوریتی تشدید مبارزه با مفاسد اقتصادی در دستگاه قضائی و سازمان تعزیرات حکومتی.
7 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
8 ـ سؤالات آقای عبدالحمید خدری نماینده بوشهر، گناوه و دیلم از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

داود لاچيناني
(آیات 17 ـ 13 سوره مبارکه «انعام» توسط قاری محترم آقای داود لاچینانی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
وَ لَهُ ما سَکَنَ فِی اللَّیْلِ وَ النَّهارِ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ * قُلْ أَ غَیْرَ اللَّهِ أَتَّخِذُ وَلِیًّا فاطِرِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ هُوَ یُطْعِمُ وَ لا یُطْعَمُ قُلْ إِنِّی أُمِرْتُ أَنْ أَکُونَ أَوَّلَ مَنْ أَسْلَمَ وَ لا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِکِینَ * قُلْ إِنِّی أَخافُ إِنْ عَصَیْتُ رَبِّی عَذابَ یَوْمٍ عَظِیمٍ * مَنْ یُصْرَفْ عَنْهُ یَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمَهُ وَ ذلِکَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ * وَ إِنْ یَمْسَسْکَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا کاشِفَ لَهُ إِلاَّ هُوَ وَ إِنْ یَمْسَسْکَ بِخَیْرٍ فَهُوَ عَلى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم آقای لاچینانی تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«و آنچه در شب و روز آرام و تکاپو دارد ازآن او است و او شنوای دانا است. بگو آیا غیر از خداوند را سرور خود گیرم که آفرینشگر آسمانها و زمین است حال آنکه به همگان روزی میخوراند و خود روزی نمیخورد. بگو به من فرمان داده شده نخستین کسی باشم که سر به طاعت و توحید مینهد و به من گفته شده است که هرگز از مشرکان مباش. بگو اگر از پروردگارم نافرمانی کنم از عذاب روز سهمگین میترسم، هرکس که در چنین روزی بلا از او بگردد به راستی خداوند بر او رحمت آورده و این رستگاری آشکار است و اگر خداوند بخواهد بلایی به تو برساند بازدارندهای جز خود او برای آن وجود ندارد و اگر بخواهد خیری به تو برساند بدان که او بر هر کاری توانا است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: انارکی، ایراننژاد و حمدالله کریمی.

علی اردشیرلاریجانی
3
تصویب لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! دستور اول گزارش کمیسیون اقتصادی در رابطه با مناطق آزاد و ویژه هست که البته کلیات و جزئیات بررسی شد و رأی آورد، یک اصلاحیه کمیسیون داده، اگر اجازه بفرمایید من ابتدائاً اصلاحی کمیسیون را قرائت کنم بعد به پیشنهادات الحاقی همکاران وارد بشویم.
«گزارش کمیسیون اقتصادی
اصلاحیه شماره (2)
در مصوبه کمیسیون اقتصادی درخصوص لایحه ایجاد (8) منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی، اصلاحات زیر از قلم افتاده است که بدین شرح اعلام میشود:
1 ـ در ارتباط با ایجاد منطقه ویژه اقتصادی عبارت «خلخال، کیاشهر و فریدن» اضافه شود.
2 ـ در ردیف (82) در استان مرکزی منطقه ویژه امیرکبیر اراک صحیح است.
3 ـ در ردیف (71) نام شهر «چاف و چمخاله» صحیح است.
4 ـ نقشه واضح منطقه آزاد ارس پیوست میباشد».
آقای دکتر! چون دوستان بعضاً اصرار داشتند اگر اجازه بدهید پیشنهاداتشان مطرح بشود، مناطق ویژه را خدمتتان عرض بکنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در استان اردبیل قانلیبلاغ هست (رئیس ـ اصلاح اسم است) آقای دکتر! از قلم افتاده، در خود گزارش بوده. قانلیبلاغ است که آقای ملکی پیشنهاد دادند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر مصوبه وزیران هست میتوانید مطرح کنید. باید مطرح بکنید، وگرنه باید برود در کمیسیون. تذکر دارند، بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد اول منطقه قانلیبلاغ آقای ملکی در استان اردبیل هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ملکی بفرمایید. حالا اگر لطف کنند مخالف و موافق هم صحبت نکنند رأی بگیریم، چون تعدادش زیاد است. (حاجیدلیگانی ـ آقای رئیس! تذکر) چشم، تذکرتان را هم گوش میدهیم.

ولی ملکی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
من عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت تمامی همکاران ارجمندم. من تمنا میکنم به این عرایض بنده کمی توجه بکنید. آقای دکتر لاریجانی، هیأترئیسه محترم ببینید! منطقه قانلیبلاغ گمرکی است که از زمان شاهعباسی دایر بوده و هنوز هم آثار، بناها و رفت و آمدها در آنجا صورت میگیرد. ببینید! اگر من این موضوع را مطرح میکنم خدا را شاهد میگیرم شرایطی که در شهرستان مشکینشهر منطقه مرزی که (56) کیلومتر است این طرح توجیهی است که در شورای اداری، شورای تأمین و شورای برنامهریزی استان مصوب شده است. تمامی زیرساختها در آنجا فراهم هست، از قبل هم آثار بوده است، منتها متأسفانه وقتی که پارسآباد، بیلهسوار و گرمی و اینها نوشته میشده این از قلم افتاده. نمیشود شما بیایید یک منطقه را که به صورت ردیفی دایر هست منطقهای را بیاورید منطقه آزاد اعلام بکنید، در وسط منطقهای را بگذارید بماند. یعنی چند تا شهر را از این طرف، چند تا شهر را از آن طرف مصوب شده است، در وسط مشکینشهر که با قدمت (300) ساله است از قلم افتاده. منطقه به صورت پیوسته بوده، هم مرزی هست، هم بلامعارض هست، هم آب دارد، هم برق دارد، هم تا آنجا راه چهاربانده آمده است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ملکی! شما منطقه ویژه میخواهید؟

ولی ملکی
خیر، منطقه ویژه نیست، منطقه آزاد است.

علی اردشیرلاریجانی
قابل طرح نیست، بار مالی دارد.

ولی ملکی
آقای دکتر لاریجانی! اجازه بفرمایید. این منطقه آزاد نه بار مالی دارد، تمامی مسئولین، آقای جهانگیری خودشان نوشتند که اقدام شود. آقای بانک نوشتند که اقدام شود، عدم بار مالی را هم تأیید کردند.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال اقدام شود غیر از بحثهای دیگر است.

ولی ملکی
آقای دکتر! من خواهش دارم اگر بنا باشد پنج شهرستان مصوب بشود، وسط یک شهر حذف بشود تبعات اجتماعی آن را باید ما چکار بکنیم؟ شما خودتان را به جای منِ نماینده بگذارید. دو تا شهر از این طرف تصویب شده، سه تا شهر از این طرف تصویب شده، وسط مشکینشهر (56) کیلومتر مرز مشترک دارد و منطقهای که از زمان شاهعباسی هم دایر بوده است. من تعجب میکنم که چطور شده است.

ولی ملکی
آقای دکتر! من خواهش دارم اگر بنا باشد پنج شهرستان مصوب بشود، وسط یک شهر حذف بشود تبعات اجتماعی آن را باید ما چکار بکنیم؟ شما خودتان را به جای منِ نماینده بگذارید. دو تا شهر از این طرف تصویب شده، سه تا شهر از این طرف تصویب شده، وسط مشکینشهر (56) کیلومتر مرز مشترک دارد و منطقهای که از زمان شاهعباسی هم دایر بوده است. من تعجب میکنم که چطور شده است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ملکی ببینید! مطلبتان را فرمودید. اصل ما این است که وقتی منطقه آزاد بخواهد ایجاد بشود، چون بار مالی دارد هیأت وزیران باید بپذیرد، در غیر اینصورت قابل طرح نیست. قانون اساسی است، آقای ملکی بفرمایید.

ولی ملکی
آقای دکتر! ادامه آن منطقه است، سه منطقه را تصویب کردید، یک منطقه وسط مانده، چه میشود.

علی اردشیرلاریجانی
ادامه آن هم هزینه دارد، آقای ملکی! اینکه فرمودید محذورات منطقهای است آن بحث دیگری است، این اختلافی است که حالا وجود دارد، پیشنهاد بعدی را بفرمایید. (ملکی ـ ما به مردم چه جوابی بدهیم؟) آقای ملکی! شما که میدانید ما یک منطقی داریم، ما که نمیتوانیم خلاف قانون اساسی عمل کنیم، پیشنهاد دیگر را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی محدوده فولادلوی شهرستان اردبیل است که آقای کریمی مطرح میکنند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کریمی بفرمایید. منطقه ویژه است؟ منطقه آزاد باشد قابل طرح نیست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
اینجا تحت عنوان منطقه ویژه آقای کریمی دو تا پیشنهاد دارند. یکی منطقه نمین هست، یکی منطقه محدوده فولادلوی شهرستان اردبیل.

رضا کریمی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
صبحبخیر عرض میکنم خدمت نمایندگان محترم و شریف مجلس شورای اسلامی. جناب آقای دکتر! بنده دو تا پیشنهاد دارم، یکی از آن الحاق منطقه ویژه اقتصادی نمین به منطقه آزاد تجاری اردبیل است، استحضار دارید، من پریروز هم صحبت کردم. کلیه کارهایش انجام شده، در استان اردبیل جلسات مختلفی گذاشته شده، استاندار پیشنهاد داده. کارگروه کمیسیون اقتصادی مصوب کرده، کمیته بازرگانی مصوب کرده، (18) نفر از اعضای محترم کمیسیون اقتصادی مصوب کردند و پریروز هم در جلسه روز یکشنبه 11/6/97 دولت در هیأت وزیران مطرح شده، به خاطر اینکه از قلم افتاده بود مورد تصویب هیأت وزیران قرار گرفته و توسط جناب آقای دکتر جهانگیری دیروز ابلاغ شده، الان هم رو به روی تمام عزیزان و همکاران عزیز هست. این محدوده کوچک هیچ بار مالی برای دولت نداشت، به همین خاطر این محدوده با داشتن ترکیب جمعیتی اهل تسنن و تشیع، یعنی تنها محدودهای در اردبیل هست که هم اهل تسنن و هم اهل تشیع در آن هست و کاملاً به رضایتمندی اهالی و اتحاد و وحدت استان کمک میکند. این الحاق جمعیت (700) هزار نفری اردبیل را هم پوشش میدهد، این یک پیشنهاد بنده بود که مورد اتفاقنظر جناب آقایان: دکتر فیضی و مهندس بدری هست.
پیشنهاد دوم من منطقه ویژه اقتصادی فولادلوی اردبیل است، حالا این دو بحث است. (رئیس ـ الان کدام را مطرح میکنید؟) من الان خواهش میکنم اجازه بفرمایید الحاق منطقه ویژه اقتصادی نمین به محدوده آزاد تجاری اردبیل که مورد تأیید هیأت محترم وزیران هست، کمیسیون اقتصادی هم بالای (18) نفر امضا کرده، کمیته بازرگانی و کارگروه کمیسیون اقتصادی و همه ظرفیتهای لازم که من پریروز هم صحبت کردم انجام شده، خواهش میکنم که این الحاق را همه عزیزان حمایت میکنند، چون از قلم افتاده. آقای دکتر! خدا شاهد است، خودتان هم استحضار دارید، مکتوب فرمودید که مصوبه بیاید در هیأت وزیران مصوب شده. (رئیس ـ ایشان میگویند مصوبه هیأت وزیران دارند) بله، مصوبه هیأت وزیران دارد.

علی اردشیرلاریجانی
مصوبه دارند؟ نماینده دولت آقای بانک! مصوبهای دارند؟ (بانک ـ بله دارد) مشکل اصل (75) ندارد، پس اگر موافق هستید رأی بگیریم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 217 نفر، پیشنهاد ایشان الحاق بخش نمین هست. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. (ملکی ـ من هم نامه آقای جهانگیری را دارم) مصوبه را بیاورید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

حسینعلی حاجی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی سرعین هست، آقای بدری دارند.

علی اردشیرلاریجانی

صدیف بدری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشنهاد من در بند (5) پیوست (3) است. ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در شهرستان سرعین هست. شهرستان سرعین به لحاظ موقعیت قرارگیری در استان اردبیل و دسترسیهایی که از نظر زمینی و بزرگراههایی که به شهرستان سرعین منتهی میشود و با توجه به پتانسیلهای این شهرستان و نزدیکی به راههای ارتباطی از حیث توسعهای با توجه به اینکه شهرستان سرعین جمعیت سیال بالغ بر (250) هزار نفر روزی در ایام تابستان پذیرا هست لذا برای اینکه از پتانسیلهای این شهرستان هم استفاده بشود یک منطقه ویژه اقتصادی لازم هست در این شهرستان برای توسعه صنایع مرتبط با گردشگری، صنایع تبدیلی کشاورزی و همچنین صنعتهای دیگری که استعداد این منطقه هست ایجاد بشود. خواهش میکنم که همکاران محترم به این پیشنهاد رأی بدهند. منطقه ویژه اقتصادی توسط بخش خصوصی ایجاد خواهد شد و هیچ هزینه و بار مالی برای دولت ندارد.
لذا در شهرستان سرعین ایجاد منطقه ویژه اقتصادی را پیشنهاد میکنم که همکاران عزیز عنایت داشته باشند همانند (82) منطقه ویژه اقتصادی که در کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه شده، این منطقه ویژه هم در شهرستان سرعین که هیچ امکاناتی از نظر تسهیلات برای سرمایهگذاری داده نشده به این شهرستان هم یک منطقه ویژه اقتصادی اختصاص داده بشود. ممنون و سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، پیشنهادشان را برای رأیگیری مطرح کنید. دولت که نظری ندارد؟
حضار 218 نفر، پیشنهاد ایشان درمورد سرعین هست که منطقه ویژه بشود. نمایندگان نظر خود را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد بعدی آقای بدری هستند که باز میگویند هیر در شهرستان اردبیل را مطرح کنیم.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی تذکر دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! تشکر میکنم که به هر حال فرصت دادید که این تذکر داده بشود از صبح تا حالا، تذکر بنده ماده (110) هست. اجازه بدهید کلام منعقد بشود، یعنی بیان مسائل مهم توسط جنابعالی در اول جلسه. آقای رئیس! خداشاهد است الان اوضاع اقتصادی مردم را در این روزها ببینید. چرا کسی با مردم صحبت نمیکند، چرا شفافسازی نمیشود که علت این مشکلات برای مردم چیست؟ از آن طرف، (رئیس ـ آقای حاجی الان وسط رأیگیری هستیم) اجازه بدهید، تذکر صبح است (رئیس ـ بعدش بفرمایید) کی؟ بعدش شما تشریف میبرید. اجازه بدهید که من مطرح کنم. (رئیس ـ در موضوع نیست) صبح بوده، جنابعالی باید صبح این مطلب را میگفتید.

علی اردشیرلاریجانی
صبح میگفتید، الان ما وارد دستور شدیم، آقای حاجیدلیگانی! ما وارد دستور شدیم، تذکراتی که در دستور هست بفرمایید بعدش وقت میدهیم. چشم، اجازه بدهید، پیشنهاد بعدی را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
استان اصفهان، نطنز، آقای صفاری مطرح میکنید؟ بفرمایید.

مرتضی صفاری نطنزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! شهرستان نطنز ما در مرکز کشور در یک مسیری قرار دارد که تمام شاهراههای بزرگ شمال به جنوب، شمال به مرکز کشور، اصفهان، شیراز و بندرعباس به اضافه خطوط انتقال نیرو، گاز، خط فیبر نوری سراسری، همه امکانات و زیرساختها از این منطقه عبور میکند. هیچ هزینهای را برای کسی ایجاد نمیکند، ظرفیتی ایجاد میکند که بتواند جذب سرمایهگذاری برای رشد و توسعه این منطقه بکند. خواهش ما این هست که این شهرستان را هم در قالب طرح منطقه ویژه اقتصادی بیاید که ما بتوانیم از این امتیازات بهرهبرداری کنیم. ممنون میشوم از همکاران که لطف کنند و به این پیشنهاد رأی بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان اجازه بدهید! منطقه نطنز را مطرح کردند که منطقه ویژه بشود.
حضار 220 نفر، نمایندگان رأی خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. دوستان ببینید! اینها رأی هم نمیآورد، وقت ما را دارد میگیرد. اجازه بدهید از آنها عبور کنیم، اینها رأی نمیآورد و وقت جلسه گرفته میشود. اگر اجازه بدهید عبور کنیم. حالا اصرار دارید بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ایلام، دهلران و درهشهر، آقای کاظمزاده بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و احترام، عزیزان نمایندگان محترم ببینید! دهلران نزدیکترین شهر به مرکز عراق و در شرایط اکنون و قبلاً هم بیشترین صادرات از کشور ما به کشورهای همسایه بازار عراق هست و این میطلبد که ما کمک کنیم به منافع ملی کشور خود که با ایجاد حداقل منطقه ویژه اقتصادی برای مناطقی از قبیل دهلران، درهشهر و آبدانان در مرز استان ایلام. این مناطقی که موقعیتهای جنگی و جنگ تحمیلی باعث محرومیت مضاعف در این مناطق شده، امروز هم به منافع ملی خود، هم به استعدادها و مزیتهای اقتصادی که در این مناطق هست کمک کنیم و این بار مالی برای دولت هم ندارد. وجود یک منطقه ویژه اقتصادی در مرزهای ایلام، علیالخصوص در مناطقی مثل دهلران، درهشهر، آبدانان باعث میشود که بخش خصوصی در آنجا فعالتر بشود، امکانات صادرات برای کشور ما بیشتر بشود، در رقابت بازار اقتصادی کشور عراق کشور ما جلوتر و پیشروتر باشد. از همه عزیزان میخواهم که به احترام خون شهدایی که در این منطقه در دفاع از کیان اسلامی و در جنگ تحمیلی به شهادت رسیدند، به احترام کل مردم کشور ما و به خاطر محرومیت منطقه محبت و کمک کنند به بحث منطقه ویژه اقتصادی دهلران، درهشهر و آبدانان. از همه عزیزان این را عاجزانه درخواست دارم که کمک بفرمایید. دهلران حداقل باید منطقه آزاد میشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 226 نفر، پیشنهاد ایشان این است که دهلران جزء مناطق ویژه بشود. نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. حالا اجازه میدهید عبور کنیم؟ ببینید! از صبح تا حالا هیچکدام رأی نیاورد. اجازه بدهید روی دستور بعدی برویم.
4
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش شور دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی هست که شورای محترم نگهبان مورد ایراد قرار داده بوده، با اصل (75) ایراد گرفته بودند، کمیسیون اصلاحی دادند. اگر اجازه بفرمایید من اصلاح کمیسیون را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«بند (4) ماده الحاقی به شرح زیر اصلاح میشود:
4 ـ اجرای حکم این قانون منوط به پیشبینی منابع مالی لازم در قوانین بودجه سنواتی است». آقای دکتر! پیشنهاد هم نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 224 نفر، (کاتب ـ پیشنهاد مکتوب دارد) پیشنهاد کمیسیون برای اصلاح طرح الحاق یک ماده به طرح تعیین تکلیف استخدامی معلمین به رأی گذاشته میشود. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. کمیسیون این اصلاح را جهت رفع ایراد شورای محترم نگهبان انجام داده است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علی اصغر یوسف نژاد

علی اردشیرلاریجانی
توضیح هم میدهیم، این درمورد امیرآباد که قرار بود منطقه آزاد شود، منطقه ویژه هست، آقای شاعری و آقای یوسفنژاد هم اینجا مطرح کردند، آنجا زمینهاش را هم دارد، ولی چون مصوبه هیأت وزیران را نداشت من عرض کردم مثل بقیه قابل طرح نیست، چون اصل هفتادوپنجی است و گرنه اصلش را میتوانند مصوبه هیأت وزیران بگیرند، بعد بیاورند، دوباره به کمیسیون برود رسیدگی شود.
5
رد طرح جامع توسعه و عمران روستایی کشور

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور است که یکفوریت آن در 20/5/95 به تصویب رسیده بود، منتها چون به کمیسیونها ارجاع داده شده بود و به موقع پاسخ ندادند و ما گزارشی ندیدیم، در اجرای تبصره (2) ماده (145) این اعمال شده است. بنابراین کمیسیون رسیدگیکننده ندارد. حالا کمیسیون قبلی که رسیدگی کرده بود کمیسیون کشاورزی بود، اگر اجازه بفرمایید ما مخالف و موافق را دعوت کنیم. آقای امیرآبادی! مخالفان و موافقان را معرفی بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالفین: جناب آقای قاضیپور، آقای فولادگر و آقای حاجیدلیگانی. موافقین: جناب آقای لاهوتی، جناب آقای کریمی و جناب آقای فرهنگی. مخالف اول جناب آقای قاضیپور هستند، در خدمتتان هستیم.

نادر قاضی پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی و رهبر فرزانه. همکاران عزیز! امروز بحث شیرین روستایی داریم، هر چند این روزها بحث ارز، مشکلات عدیدهای بر ملت وارد کرده، دولتمردان هم هیچگونه جوابگوی این مشکلات عدیده اقتصادی نیستند. آقای لاریجانی! اول من یک تذکری در رابطه با افزایش بیرویه ارز بدهم. از حضرتعالی انتظار داریم امروز یا جلسه غیرعلنی تشکیل بدهید یا در سران سه قوه این را بحث کنید، یک نفر بیاید در تلویزیون توضیح بدهد در پشتپرده چه کسانی این مشکلات عدیده را به وجود میآورند.

علی اردشیرلاریجانی
انشاءالله پیگیری میکنیم، چشم.

نادر قاضی پور
اما ضمن تقدیر و تشکر از همکار بسیار زحمتکشم آقای فرهنگی نماینده تبریز که زحمت این را کشیده است، ولی اعتراض و مخالفت من بر این باب است که این کفایت نمیکند. من خودم جزء طراحان بودم، ولی در جمعآوری و طراحی قرار بود مسئولیت سنگین این همه به عهده معاون روستایی رئیسجمهور باشد، ولی ما آوردیم این را به جهاد واگذار کردیم. در گزارش بینالمللی در افق 2025 (70) درصد جمعیت شهری خواهد شد و (30) درصد روستایی. امسال در 2018 متأسفانه جمعیت شهری ما (73) به (27) است، یعنی خیلی جلوتریم. ما باید به روستاها برسیم، روستاها را آباد کنیم، اولین چیزی که برای روستا لازم است آب کشاورزی است. ما نگرش کل نظام را به روستاها میطلبیم که همه باید مسئول باشند. اگر قرار است تنها و تنها وزارت جهاد باشد، وزارت جهاد در امر کشاورزی فلج و زمینگیر شده، نمیتواند کار کند. شما بیایید بنیاد مسکن را هم به آن بدهید، راه را به آن بدهید، آب و فاضلاب روستایی را به آن بدهید، برق را به آن بدهید، بهداشت را به جهاد بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
شما الان دارید مخالفت میکنید یا موافقت میکنید؟ چون طرح همین کار را دارد میکند.

نادر قاضی پور
نه آقای لاریجانی، بحث من این است که نگرش ما این بود در نوشتن این طرح با آقای فرهنگی، معاون رئیسجمهور همهکاره باشد، در رده بالا به روستاها تمام سازمانها را مسئول بدانیم، همه باید مسئول شوند. ولی اینجا آمدیم ضمن شمردن اینها همه را به دست وزارت جهاد دادهایم. وزارت جهاد به تنهایی نمیتواند به این برسد. لذا همکاران عزیز، آقای لاریجانی عزیز! ما باید به روستاییان، کشاورزان و دامداران عزیز، شما که عشق و علاقه به چوپانها دارید، به معیشت چوپانان عزیز باید برسیم.
در قانون اساسی اصل (29) و در اصلهای دیگر آمده اولین مسکن روستایی است. آقای آخوندی تا امروز سنگ روی سنگ برای مسکن اجتماعی و روستاییشان قدمی برنداشتهاند، برای کارگران عزیز قدمی برنداشتهاند. اگر این طرح با این وضعیتی که هست تصویب شود، یقیناً وزارت جهاد سازندگی توان حل تمام مشکلات روستایی را ندارد. ما انتظار داریم اگر هم به کلیات رأی میدهید حتماً متصدی امر را ریاست جمهوری قرار بدهیم تا از بالا به پایین دستور بیاید، برای تمام سازمانها، اولین سازمانی که باید در روستاها حضور فعال داشته باشد معاونت آب وزارت نیرو است، آب و کشاورزی اولویت اول روستاییان است. خرید تضمینی محصولات کشاورزی، گندم را میخرند سه ماه پولش را نمیدهند، یک سال سیل میآید، یک سال سرمازدگی میآید، محصول نمیدهد. آن سالی هم که مثل پارسال محصول میآید میوهها روی دست کشاورزان میماند هیچکس نمیخرد. انتظار داریم معاون امور روستایی ریاست جمهوری مسئول مستقیم شود، همه وزرا در این امر مهم با هم همکاری کنند، اگر قرار است تنها وزیر جهادکشاورزی این کار را انجام بدهد در هیچ موقعیتی نمیتواند این کار را انجام بدهد.
همکاران عزیز! به این طرح رأی ندهید، اگر رأی میدهید حتماً با پیشنهاداتی که هست آن را اصلاح کنید تا همه به داد روستاییان، کشاورزان و کارگران عزیز برسند. روستاییان مظلومترین قشر آسیبپذیر جامعه هستند، به قول حضرت امام (رحمهاللهعلیه) مستضعفان هستند، باید به داد مستضعفان برسیم، به معیشت آنها برسیم، ما آب و برق میبریم، تلویزیون میبریم، ولی اشتغال پایدار روستایی را انجام نمیدهیم. از آقای فرهنگی نماینده محترم تبریز هم تشکر میکنیم، در رابطه با اشتغال بحثهایی کردند، امیدواریم که با این قوانینی که مجلس زحمت میکشد روستاها را آباد کنیم، مهاجرت معکوس را انجام بدهیم، تعدادی از شهروندان عزیز برای معیشت و اشتغال پایدار خودشان به روستاهای خودشان بازگردند، هم جمعیت شهری را کاهش بدهیم، روستا تولیدکننده است، شهر مصرفکننده است. ما هر چه به تولیدکنندگان کمک کنیم به نفع نظام مقدس جمهوری اسلامی است. در خانوادههای روستایی با کمترین و حداقلترین زندگیشان را میگذرانند. روستاها فرهنگ خاص خودشان را دارند، در روستاها بزرگ و کوچک است، در روستاها حیا بیش از همه جا است، در روستاها مراسم مذهبی را به نحو احسن انجام میدهند، تعصب دارند، به دین و دیانتشان خیلی خوب میرسند. امیدواریم که دولت، مجلس و قوه قضائیه به این امر روستاییان برسد. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی

جهان بخش محبی نیا
ایشان مخالفت ثبتنام میکند، موافقت میکند.

علی اردشیرلاریجانی
عرض کردم، منتها ایشان میگویند من اینکه وابسته به جهادکشاورزی باشد را قبول ندارم، مخالفتش این است. اخطار را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان در موضوع است؟ بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. جناب آقای لاریجانی! من اول اخطار بند (12) اصل سوم را دارم. وضعیت اقتصادی مردم خراب است، جنابعالی از طرف مجلس در شورای عالی اقتصادی هستید، ولی اقدام خاصی نشده و نمیشود. ما نمیدانیم وقتی این هفته به حوزه انتخابیه میرویم چه جوابی به مردم بدهیم. (رئیس ـ اصل چندم را اخطار میدهید؟) بند (12) اصل سوم.
ولی من در ارتباط با این طرح اصل (75) را تذکر دارم و ماده (57) برنامه پنجم. آقای لاریجانی! این طرح هم بار مالی دارد که مخالف اصل (75) قانون اساسی است و هم اینکه با ماده (57) قانون برنامه پنجم توسعه که میگویند جذب نیروی انسانی با تشخیص.

علی اردشیرلاریجانی
آقای صباغیان! چون الان بحث کلیات است، وقتی در جزئیات رفتیم بار مالی داشت میتوانید بحث کنید.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای دکتر! من بحثی ندارم، این طرح، طرح خوبی است، واقعاً هم میخواهند یک کار مثبتی انجام بدهند، همه ما دغدغه روستا را داریم، ولی احساس میشود یک کاری میخواهد شود که هم با قانون اساسی و هم با برنامه توسعه مغایر است و همین که بعد از مدتی ما دچار مشکل خواهیم شد، مشکل قاعدتاً قانونگذاری نیست.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید آن را در جزئیاتش بپردازیم. موافق صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق جناب آقای لاهوتی هستند، بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای کاتب هم گوش کنند. دوستان عنایت بفرمایند! یک روزی جمعیت روستایی ما، (70) درصد مردم در روستاها زندگی میکردند، (30) درصد در شهرها. شما الان به آمار فعلی جمعیت روستایی برگردید برعکس شده است. ببینید دوستان! این آماری که من خدمتتان عرض میکنم آمار خطرناکی است، باید رفت و ریشهیابی کرد. چیزی حدود (75) درصد مردم امروز دارند در شهرها زندگی میکنند و (25) درصد در روستاها. این (11) میلیون حاشیهنشینی که ما در جلسات غیرعلنی و علنی روی آن بحث کردیم، امروز واقعاً نگران این (11) میلیون حاشیهنشین هستیم، این (11) میلیون حاشیهنشین چه کسانی هستند؟ این (11) میلیون حاشیهنشین همین روستاییانی هستند که من خدمتتان آمار را عرض کردم که همان جمعیت (70) درصد روستایی هستند که به دلیلی که من خدمتتان عرض میکنم مهاجرت کردند و امروز در حاشیه شهرها دارند زندگی میکنند و امروز یک معضل بسیار بزرگی را در کشور برای ما ایجاد کردند.
دوستان ببینید! ما این موضوع را ریشهیابی کردیم، آیا واقعاً تنها مباحث عمرانی و خدماتی است که این روستاییها دارند مهاجرت میکنند؟ نه، واقعاً عمده مسائل مهاجرت روستاییان عزیز ما اقتصاد روستاها است، یعنی روستایی میگوید که من آمادگی دارم در روستا بمانم زندگی کنم و برای کشورم تولید کنم، اما در حدی که اقتصاد روستاهای ما تأمین شود و ما هم حداقل خدمات اولیه را داشته باشیم.
یک ناهماهنگی هست، در روستاهایمان متولیان متفاوتی داریم، این متولیها متفاوت برای ما ایجاد مشکل کرده است. در مجلس قبل جناب آقای دکتر لاریجانی دستور دادند که روی این بحث روستاها به عقب برگردیم، شما یادتان هست که ما قبلاً جهاد سازندگی داشتیم. برای برق، آب، گاز و امورات مختلف کاری روستاییان به یک دستگاه مراجعه میکردند. یعنی هنوز خاطره خوب جهاد سازندگی سابق در ذهن مردم باقی است. دوستان عنایت بفرمایند! اینجا یک سازمان توسعه عمران روستاها در سطح کشور تعریف شده است. این سازمان توسعه روستاها ادغامی از سازمان تعاون روستایی است، سازمان عشایری است، معاونت توسعه مناطق محروم ریاست جمهوری که الان یک دفتر کوچکی است، معاونت راههای روستایی است، دفتر حمل و نقل راهداری است و دفتر آب شرب روستایی و کارگزاران بیمه است. یعنی ما به وظایف مربوط به بنیاد مسکن و دهیاریها اصلاً ورود نکردیم، برای اینکه بنیاد مسکن انصافاً در روستاها دارد خوب نقشآفرینی میکند و کارش هم واقعاً مورد قبول همه ما و مردم است و در قلب مردم خوب جا گرفته و مردم هم قبول دارند. ما از آن طرف در کار بنیاد مسکن و شوراها و دهیاریها اصلاً دخالت نکردیم.
به همین تناسب ما در سطح کشور یک سازمان عمران روستایی خواهیم داشت، دقت بفرمایید! ما در سطح استانها اداره کل روستایی خواهیم داشت. به عنوان متولی که واقعاً بیاید این تصدیهای امورات مربوط به روستاها را پیگیری کند. الان در استانها متولیان متفاوتی که معلوم نیست روستایی باید به چه کسی مراجعه کند، چه کسی باید امورات مربوط به روستاها را پیگیری کند. ما در شهرستانها یک اداره توسعه و عمران روستایی خواهیم داشت که در هر شهرستانی کارهای مربوط به روستاییان و این عزیزان را پیگیری کنند. (رنجبرزاده ـ تشکر، آقای لاهوتی! وقتتان تمام شده) در شهرستانها و دهستانها هم به همین شکلی که من خدمتتان عرض کردم. حالا شرح وظایف این سازمانها را فرصت نشد من توضیح بدهم که برادر خوب ما جناب آقای فرهنگی هم که به اتفاق در کمیسیون مشترک در مجلس قبل ساعتها روی این قضیه کار کردیم، انشاءالله جناب آقای دکتر فرهنگی روی شرح وظایف توضیحات جامعتر و بیشتری خواهند داشت.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف بعدی صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای وکیلی هستند، بفرمایید.

محمد علی وکیلی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران خواهش میکنم به این چند نکته توجه کنند، ما یاد گرفتیم امروز تصمیمی بگیریم که فردا برای جبران آن دهها هزینه بپردازیم. آقای رئیس! این تصمیم و طرح اولاً خلاف اصل (75) است، خلاف اصل (57) است، خلاف اصل (44) قانون اساسی است. ضمناً طرحی که در تمام کمیسیونهای مربوطه، کمیسیون اجتماعی، اقتصادی، عمران، کشاورزی، در همه این کمیسیونها رد شده و آوردن آن به صحن خلاف حکمتی است که ما در دوست عزیز و فرزانهمان جناب آقای فرهنگی سراغ داریم. این طرح میخواهد چه بگوید؟ این طرح در شرایطی که روستاها مسائلی دارد که مسائل فرابخشی است، روستا نیاز به آب شرب دارد، دستگاه مربوطهاش یک دستگاه متفاوتی است. روستا نیاز به جاده دارد، روستا نیاز به برق صنعتی دارد، روستا نیاز به دهها خدمات دارد که سرجمع در (15) دستگاه باید جمع شوند و پاسخگوی آن باشند. ما مجموعه این خدمات را آوردیم در یک دستگاه، بخشی به نام وزارت جهادکشاورزی تجمیع کردیم. این به لحاظ اجرایی به هیچوجه قابل انجام نیست. شاهدش هم همین سازمان امور عشایری است که اکنون داریم. سازمان امروز عشایری بنا بود که برای خدمات عشایر کشور که در ده استان ما تجمیع هستند و ما ده اداره کل عشایری در ده استان داریم. اما به دلیل اینکه زیرمجموعه وزارت جهادکشاورزی است همه شما اذعان دارید که در انجام وظایف خودش ناتوان است، به دلیل اینکه باید خدماتی بدهد که این خدمات فرابخشی است.
بنابراین ما نیاییم روستاها را بیش از این تضعیف کنیم. این طرح به تضعیف بیش از پیش روستاها منجر میشود، این خلاف شرایط کنونی کشور است، شرایط کنونی کشور این است که ما سیر مهاجرت از روستا را متوقف کنیم، ما سیر مهاجرت را معکوس کنیم. اگر این طرح مصوب شود قطعاً به تضعیف بیش از پیش روستا کمک میکند. همین الان که خدمات روستایی در معاونتی در نهاد ریاست جمهوری تجمیع است، همین الان که این خدمات که از طریق دستگاههای بالادستی تعقیب میشود با کندی روبرو است. اگر ما بیاییم این خدمات را در وزارت جهادکشاورزی تجمیع کنیم اولاً با کندی روبرو میشود، ثانیاً از تجربه ساختار فعلی دولت هم عبرت بگیریم. ساختار فعلی دولت که با همین وزنههای فراتر از توان یک وزارتخانه ساختار فشل، کند و غیرپاسخگو شده، به طوری که دولت و بخشی از ما معتقد هستیم که این وزارتخانهها باید چابک شوند، این وزارتخانهها باید انتزاع پیدا کنند. ما در این شرایط باز میخواهیم یک وزنهای را بر وزنههای سنگینی که به این لش شل ناتوان وزارت جهادکشاورزی آویزان است، میخواهیم یک وزنه دیگری را هم به آن آویزان کنیم.
در این شرایط چنین طرحهایی خلاف حکمت است، در این شرایط چنین طرحهایی به نظر میرسد که با واقعیت عمل سازگار نیست. تشکیل این سازمان ذیل وزارت جهادکشاورزی که وزارت بخشی است با موضوع توسعه روستایی که امری فرابخشی است قطعاً همسویی ندارد و منجر به عدم توجه به سایر بخشها به خصوص در حوزه صنعت و معدن است. ما الان در بخش مهمی از روستاهایمان شهرکهای صنعتی داریم، شهرکهای صنعتی روستایی داریم، مرجع پاسخگویی این شهرکهای صنعتی یک بخش دیگری به نام وزارت صنعت و معدن است. چطور وزارت جهادکشاورزی میتواند در حوزه سیاستگذاری برای صنعت و معدن سیاستگذاری کند؟ چطور وزارت جهادکشاورزی میتواند در حوزه سیاستگذاری برای وزارت نیرو سیاستگذاری کند و یا اینکه حکمش و تجویزش نافذ باشد؟ بنابراین اجازه بدهید با رد این طرح شرایط را بدتر از این نکنیم، اگر میخواهید حوزه روستا را تقویت کنید اجازه بدهید همین معاونت تقویت بشود. میتوانید وزارتخانهای برای این معاونت پیشنهاد بدهید، حتماً کار بجایی است. (رنجبرزاده ـ جناب آقای وکیلی! وقتتان تمام شد) اما اینکه ما این بخش را تضعیف کنیم، منحل کنیم و زیرمجموعه وزارت جهادکشاورزی ببریم که در بخش مهمی از وظایف خودش امروز با مشکلات راهبردی روبرو است، به نظر من به هیچوجه مناسب نیست و باعث تضعیف حوزه عشایری هم میشود.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اخطارشان را بفرمایند. الان بحث کلیات است.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب در موضوع است؟ بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! من قبل از اخطارم روی این موضوع برای دستور قبلی چون هیأترئیسه قسم یاد کرده به آییننامه عمل کند، روی برگشتی شورای نگهبان پیشنهاد چاپشده داشتیم. اینجا اعلام کردم، متنش را هم آقای ابطحی پیشنهاد داده، بار مالی این قانون از محل حذف حقوق حقالتدریسهای تبدیل وضعیتشده در این قانون، و از مابهالتفاوت نرخ ارز پیشبینی شود و حضرتعالی هم دقت نکردید، همکاران هم دقت نکردند و اجازه ندادند مخالف و موافق صحبت کنند. این دقیقاً خلاف آییننامه انجام شد.

علی اردشیرلاریجانی
ما پرسیدیم، گفتند پیشنهادی نیست و چون پیشنهاد نبود رأی گرفتیم. بعد معلوم شد، درست است، ایرادتان وارد است.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! چطور پیشنهاد در اختیار ما هست، در اختیار هیأترئیسه نیست؟

علی اردشیرلاریجانی
توجه نکردند. حالا مطلبتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! نباید اجازه بدهید حق و حقوق نمایندگان تضییع شود.

علی اردشیرلاریجانی
همیشه ممکن است غفلت رخ بدهد، بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اما در رابطه با این طرح من محضر همکاران عزیز و رئیس جلسه عرض کنم، شاید شما میگویید بحث (75)، مغایر اصل (44)، مغایر اصل (57)، مغایر با (53) و همه اینها را بگویید در جزئیات تذکر بدهید. اما نکتهای که میخواهم محضر حضرتعالی عرض کنم در رابطه با مغایرت با سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری است. چون ما دو تا سیاست را در برنامه ششم توسعه داشتیم، یکی بند (20) است، یکی بند (27) است، یکی درخصوص عشایری کشور است که میبایست اینها تقویت شوند و استقلالشان حفظ شود. ما با این طرح عملاً داریم سازمان عشایری را ادغام میکنیم و همه را نابود میکنیم. (رئیس ـ این در جزئیات است) آقای دکتر! سیاستهای ابلاغی که در جزئیات نیست، مغایر بند (20) سیاستهای ابلاغی که سیاستهای کلان اقتصادی را طراحی میکند و امروز باید (25) دستگاه را بیاییم اینجا با هم ادغام کنیم، مغایر اصول (57) و (60) قانون اساسی است. (رئیس ـ متشکریم) من از حضرتعالی اجازه میخواهم اینهایی که مغایر اصل (75) است را شما حتی نباید اجازه بدهید طرح شود. اصلاً نمیشود بگویید ما این را در جزئیات حل میکنیم. چون آییننامه صراحت دارد رئیس جلسه وقتی تشخیص داد مغایر اصل (75) است نباید اجازه بدهد طرح شود.

علی اردشیرلاریجانی
نه، این نیست، چون ممکن است در اجزا اشکال اصل (75) را رفع کنید.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! در قانون اساسی نگفته که بند به بند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا اخطارتان وارد نیست، چون اصلش این است که میخواهند به نوعی جهاد سازندگی را احیا کنند. مسأله عشایر را میشود حل کرد، در اجزا آن نقطهنظرات شما را میشود لحاظ کرد. موافق بعدی صحبت کند.

احمد امیر آبادی فراهانی
موافق بعدی جناب آقای شاعری صحبت میفرمایند.

علی محمد شاعری
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عزیزان نماینده، جناب آقای رئیس! از روزی که جهاد سازندگی منحل شد متأسفانه روستا مرد. جهاد سازندگی به فرمان امام عزیزمان با هدف احیای مناطق مخروبه قبل از انقلاب ایجاد شد و بچههای جهاد با اخلاص، برنامهریزی علمی و اقدام جهادی تمامی روستاها را در یک دوره کوتاهمدت علیرغم اینکه در دوره دفاع مقدس مشغول دفاع از مرزهای ایران اسلامی بودند روستاها را ساختند. اما یک عده افرادی که اعتقاد به مدیریت جهادی در کشور نداشتند جهاد را در همین مجلس شورای اسلامی منحل کردند و از روزی که جهاد منحل شد روستا بیسرپرست شد، روستا بدون متولی شد.
در حال حاضر روستاییان عزیز ما در کشور بیش از (120) میلیون تن تولید میکنند و بخش کشاورزی بیشترین صادرات غیرنفتی را به خودش اختصاص داده است. (14) درصد تولید ناخالص ملی ما اختصاص به بخش کشاورزی دارد و حدود (18) درصد اشتغال هم مربوط به بخش کشاورزی در روستاها است. عزیزان! اما بخش کشاورزی همیشه بعد از انقلاب در سختترین شرایط حتی در شرایط تحریم دارای رشد مثبت بوده و سال گذشته هم رشد (5) درصدی را تجربه کرده است. اما به علت اینکه متولی و صاحب ندارد مهاجرت شدید از روستاها رخ داده، چون زیرساختهای مناسب در روستاها از زمانی که جهاد روستاها را رها کرد از بین رفت، راه نداریم، آب نداریم، برق نداریم، امکانات زیرساختی برای اشتغال و تولید در روستاها نیست و جوانان روستایی هیچگونه انگیزهای برای ماندن در روستاها ندارند و بروید الان ببینید نرخ روستانشینی در دنیا چقدر است و در ایران چقدر است. متأسفانه رشد روستانشینی الان در ایران به زیر (30) درصد رسیده است، علتش این است که روستا متولی ندارد. روستا با شهر چه فرقی دارد که شما در شهر شهرداریهای مقتدر و با درآمد پایدار دارید؟ در شهر وزارت راه و مسکن و شهرسازی را دارید، اما در روستا متأسفانه دهیارانی هم که هستند بدون حقوق، امکانات و اختیارات میخواهند مناطق محروم را بسازند و این کار با دست خالی امکانپذیر نیست.
الان نگاه کنید! آب روستاها در دست وزارت نیرو است، راه روستایی در دست وزارت راه و شهرسازی است. برق به دست وزارت نیرو است، بهداشت در دست وزارت بهداشت است، اشتغال و تولید هم پراکنده است و هر بخشی از مسئولیتهای تولید، توسعه و عمران روستایی دست یک یا چند وزارتخانه است. این روستاییان گناه دارند، جناب آقای دکتر لاریجانی عزیز! من اعتقاد دارم وزارت جهاد سازندگی باید دوباره احیاء بشود.
جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر میخواهید روستایی در روستا بماند، تولید و اشتغال بر پایه اقتصاد مقاومتی رونق بگیرد و منویات مقام معظم رهبری محقق بشود یک راه بیشتر نداریم و آن احیاء جهاد سازندگی است. دوستان عزیز! نه این جهادی که الان خاصیت خودش را از دست داده و بخش بازرگانی را نمیتواند اداره بکند و هیچگونه سیاستگذاری و اقداماتی که منجر به راهبری توسعه روستایی بشود از این وزارتخانه برنمیآید. من اعتقاد دارم معاونت توسعه روستایی و جهاد سازندگی قبلی و همینطور مسئولیتهای بخش تولید وزارت جهادکشاورزی و مسئولیتهای عمرانی و توسعهای که در بخشهای مختلف در وزارتخانههای مختلف تخس شده، همه در یکجا تجمیع بشوند. یا در وزارت جهادکشاورزی، یا در یک معاونتی زیر نظر رئیسجمهور و یک سازمان مستقل مثل سازمان ملی استاندارد که کارش استانداردسازی، سیاستگذاری و راهبری توسعه روستایی باشد.
همه کشور متولی دارند، یک یا چند وزارتخانه، الا روستاها. امروز یک امتحان بزرگی برای نمایندگان مجلس است که چند دوره قبل وزارت جهاد را منحل کردید و امروز بیایید دوباره جهاد را احیاء بکنیم تا انشاءالله به اصالت خودمان جهت حمایت از کانونهای تولید و اشتغال برگردیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، مخالف بعدی جناب آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! آن که فرمودید وسط بحث هست، اجازه بدهید الان من تذکرم را بدهم.

علی اردشیرلاریجانی
آن بحث را نفرمایید، بعدش میگویید، آخر موضوع خلاف آییننامه است، بعدش بگویید، من حرفی ندارم.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
بعدش ما کلیات این بحث را رأی گرفتیم تمام شد بعد شما بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بعد از همین رأی؟ (رئیس ـ بله) اشکالی ندارد.
ببینید! یکی از مخالفتهای بنده این است که عنوان طرح با مفاد مندرج در متن مغایرت دارد. نکته دوم، ببینید! روستا کانون مولد بود، امروز کانون مصرفکننده شده. جوانانی که در روستا تولیدکننده بودند الان بخشی از آنها متأسفانه به شغلهای کاذب رو آوردند. چرا جمعیت ما در سال 1280 که (79) درصد روستایی بود، در سال 90 به (21) درصد روستایی رسیده؟ پیشبینی هم که تا سال 2050 صورت میگیرد به (16) درصد کاهش پیدا میکند. علت اصلی آن چیست؟ علتش این است که ما در تهران الان دور هم نشستیم میخواهیم نسخه برای روستایی بپیچیم که بعضاً اطلاعات و شناخت کافی از آن نداریم و یا کسانی که متخصص این امر هستند را به یاری نمیطلبیم. اینجا یک چیزی را تصویب میکنیم به مرکز استان ابلاغ میکنیم، مرکز استان به شهرستان ابلاغ میکند، شهرستان هم به روستا و نتیجه همین میشود که الان هست و ما میبینیم.
راهکار چیست؟ راهکار این هست که اگر میخواهیم این بحث که بحث درستی هم هست به نتیجه برسد اولاً به یک کمیسیونی ارجاع بدهیم که مشترک باشد تا همه ابعادی که در این طرح آمده بتواند مورد بررسی قرار بگیرد و نکته بعدی این هست که ما یک وزارتخانه بایستی تشکیل بدهیم، اگر واقعاً میخواهیم این مشکل حل بشود.
نکته بعدی، ببینید! بسیاری از کارکردهایی که الان در روستاها هست امروزه در شهرها هم به همان نحو است، یعنی آنجایی که نام شهر شده اما عملاً فرهنگ روستا هست، بافت، بافت روستایی است، ولی به جهت حالا دلایلی به خاطر اینکه برخی تبعیضها نسبت به روستا روا داشته میشده اینها آمدند خودشان را به هر نحوی شده اسمشان را به شهر تبدیل کردند، ولی وقتی شما وارد میشوید میبینید که خبری از شهریت در آن مکان و در آن نقطه سکونتگاهی نیست، بلکه جنبه روستایی دارد. از طرفی در حاشیه برخی از شهرها هم مسائل مربوط به روستاها هست. از طرفی این طرح به عبارتی وظایف (25) دستگاه را جداسازی و در هم ادغام میکند و بنا دارد یک دستگاه و مجموعهای را درست بکند که خود به خود نمیتواند این همه مسئولیت را بپذیرد.
ما برای اداره کشور بالاخره دستگاهها و وزارتخانههای تخصصی گوناگون و متفاوتی داریم، چطور بیاییم همه این وظایف آنها را بگیریم و در قالب یک مجموعه معاونت یا سازمانی زیر نظر یک دستگاه بخشی به نام جهادکشاورزی بیاوریم؟ مسائل حاکمیتی که در روستا وجود دارد نمیتوانیم زیر نظر وزارت جهاد بیاوریم که مسئولیت بزرگ بخش کشاورزی و دامداری کشور را بر عهده دارد و از طرفی در حال حاضر وزارتخانههای دیگر هم بالاخره آن اعتبارات و امکاناتی که دارند، بخشی از آن را به روستاها اختصاص میدهند. وقتی این سازمان تشکیل بشود طبیعتاً از آن هم دریغ میکنند و آن مجموعه هم میرود در جهاد در یک قسمتی قرار میگیرد که دیگر نمیتواند از حقوق روستاها دفاع بکند، از طرفی ما نقش شوراهای محلی و دهیاران را در اینجا درست ندیدیم.
عزیزان! امروز اقداماتی که بنیاد مسکن در روستاها انجام میدهد بسیار گرانقیمت هست که در این طرح آمدیم باز به بنیاد هم نقش بسزایی دادیم. ما بایستی نهاد شوراهای اسلامی و دهیاریها را که خود مردم هستند (امیرآبادیفراهانی ـ تشکر، وقتتان تمام شد) بیشتر تقویت میکردیم. بنابراین پیشنهاد نهایی من این است که برگردد کمیسیون مشترکی تشکیل بشود همه ابعاد سنجیده بشود و آن موقع بیاید در صحن مطرح بشود، چون در کلیت یکسری خلأیی هست.

علی اردشیرلاریجانی
آقای حاجی! چون یکفوریت هست این را ما نمیتوانیم دوشوریاش کنیم، وگرنه این کار را میکردیم. ولی موادش آنهایی که ابهام دارد را میشود ارجاع داد. موافق بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای فرهنگی موافق بعدی هستند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
من از همکاران عزیزم استدعا دارم که حتماً به عرایضی که عرض میکنم توجه بفرمایند. هر تصمیمی گرفتند حتماً محترم خواهد بود و مورد احترام بنده و همه کسانی که تاکنون در این موضوع تلاش کردند. اولاً اینکه مسیر کمیسیون طی نشده باشد در جریان باشید در دوره گذشته مجلس، یک کمیسیون همه کارشناسان، همه دستگاهها را دعوت کرده، کمیسیون مشترک که بنده هم عضو بودم و بحثهای کارشناسی از دستگاهها، مرکز پژوهشها، حتی از مراکز دانشگاهی. اینکه خدمت شما است خروجی آن کمیسیون هست، یعنی گزارش چاپشده آن کمیسیون هست.
ما اگر این را صد و چهل و یکی میکردیم باید همان طرح اولیه خام را به جریان میانداختیم، این کار را نکردیم. گزارش کمیسیون را به صورت یک طرح مستقل خدمت همکاران محترم ارائه کردیم. طبق آییننامه هم مقطع زمانی معینی برای رسیدگی وجود دارد که این مقطع زمانی را، (قوامی ـ عشایر را درست نکردید) آقای قوامی! عشایر را درست میکنیم، شما خیلی خودتان را اذیت نکنید، (قوامی ـ درست نکردید) من دارم میگویم، عرایض بنده را گوش کنید. شما به حد کافی از صبح امروز تلاش فرمودید.
درخصوص نظرات کارشناسی هم من توجه همکاران محترم را به چند نکته جلب میکنم؛ یکی اینکه در شرح وظایف وزارت جهادکشاورزی توسعه و عمران روستایی قید شده. یعنی در قانون تشکیل وزارتخانه جزء وظایف وزارتخانه آمده. نکته دوم، توجه شما را به این چند برگی که خدمت شما هست جلب میکنم که مرکز پژوهشها زحمت کشیدند. من چند فراز از این را میخوانم.
گفتند که «موازیکاری، عدم انسجام، فقدان نظارت، برنامهریزی متمرکز نداشتن، رویکردهای تکنوکراتیک و بوروکراتیک در دستگاه اجرایی و کمتوجهی به حقوق روستاییان و عشایر و نبود ملجأ و پناهگاه نشانههای نبود مدیریت جهادی و یکپارچه در راستای تحقق توسعه متوازن در روستاها هست». در ادامه آمده «به دلیل مشکلات فوق، اکثریت قریب به اتفاق صاحبنظران توسعه روستایی در کشور درخصوص تشکیل سازمان توسعه روستایی اجماع نظر دارند». چون مفصل هست من یک جمله هم از جمعبندی میخوانم. در جمعبندی مرکز پژوهشهای مجلس آمده که «امور روستایی و عشایری کشور هماکنون در بین بالغ بر (25) دستگاه اجرایی بدون نظارت و هماهنگی لازم پراکنده شده و باعث اتلاف منافع، موازیکاری، ناهماهنگی، غفلت از ابعاد اقتصادی ـ اجتماعی توسعه روستایی شده است».
بنابراین برای اینکه ما به یک متولی در این فضای فاقد متولی در حوزه روستایی برسیم لازمهاش این هست که این رویکرد را داشته باشیم. درخصوص امور عشایری بنده هیچ نظر خاصی ندارم و اگر واقعاً نظر آقای قوامی و همکاران دیگر این هست که این از اینجا حذف بشود بنده مخالفتی ندارم. در بررسی مجددی که انجام میدهید این را اقدام بکنید و بنده مخالف نیستم و اصراری ندارم. نظر کمیسیون مشترک دوره گذشته بوده.
درمورد اصل هفتاد و پنجی شدن که بعضی از دوستان اخطار داشتند این را اضافه و عرض کنم که غالب مواردی که مربوط به اصل (75) است رعایت شده. هیچ سازمان جدیدی به وجود نمیآید، غیر از ادغام مجموعههای موجود در کشور. جناب آقای قاضیپور همکار بسیار عزیز ما که صحبت فرمودند مخالفتی نداشتند، در جزئیات بعضی نکات را یادآور شدند که همه آنها قابل تأمین هست. ما عمداً اینجا به وظایف دهیاران وارد نشدیم، طرح دهیاریها جدا است، حالا هر نظری آنجا داشتید میفرمایید. وظایف بنیاد مسکن را هم ما وارد نشدیم، فقط خواستیم یک ساماندهی و سیاستگذاری برای اقتصاد، توسعه و عمران روستاها ایجاد بکنیم. الان این کار را هم شما انجام ندهید هیچ فرصت دیگری برای این موضوع نخواهد بود. لذا خواهشم این است که همکاران محترم نظر مساعد در کلیات داشته باشند، در جزئیات هر نظری بود دوستان اعمال بکنند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! هم نماینده دولت و هم کمیسیون برنامه و بودجه با توجه به اینکه این را رد کرده سخنگویشان پنج دقیقه فرصت دارند توضیح بدهند. آقای دکتر مفتح در خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
یک لحظه آرام باشید که بحث دولت را بشنویم، آقایان اجازه بدهید، بفرمایید.

علیرضا شاهپری
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و احترام دارم خدمت هیأترئیسه محترم و نمایندگان عزیز. این سازمان و طرح پیشنهادی به گونهای طراحی شده که موضوع روستاییان را به صورت کاملاً منفکشده از نظام اداری و اجرایی کشور در نظر گرفته و کلاً مباحث خدماترسانی به مردم در سطوح شهر و روستا را کاملاً منفک کرده. به نظر دولت ایجاد این سازمان اگرچه به ظاهر به نفع روستا و روستاییان هست، ولی در اصل موضوع کاملاً خلاف اصل طرح پیشنهادی است. با ادغام (15) دستگاه اجرایی در کشور خدماترسانی به روستاییان دچار مشکل اساسی میشود. این سازمان به گونهای طراحی شده که بحث سیاستگذاری و حتی اجرایی را کاملاً در این سازمان در نظر گرفته، الان در شرایط حاضر وزارت نیرو، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت و بقیه دستگاههای اجرایی بدون در نظر گرفتن اینکه این خدمت به شهر یا روستا داده میشود این کار دارد انجام میشود. در صورت تصویب این طرح ما یک سازمانی ایجاد کردیم که آن وزارتخانهها هم در ارائه خدمات خود در واقع دچار شک و تردید میشوند و این سازمان باید واسطهای باشد بین روستاها و روستاییان و سازمانها و دستگاههایی که در شرایط حاضر دارند در حوزههای مختلف به روستاییان سرویس میدهند.
بحث بودجه دستگاههای اجرایی، الان دستگاههای مختلف اجرایی کشور قسمتی از بودجه خود برای خدماترسانی به روستاییان صرف میشود، بدون شک با ایجاد این سازمان وزارتخانههای مختلف ارائه خدمات و سرویس خود به نقاط مختلف کشور را تقسیمبندی خواهند کرد و این سازمان متولی امر خدماترسانی به روستاییان است که خودش باز هم مشکلاتی برای دولت و دستگاههای اجرایی ایجاد میکند.
با ایجاد این سازمان که حداقل با پیشنهادی که مطرح است وظایف (15) دستگاه اجرایی ادغام میشود سازمانی ایجاد میکنیم بزرگتر از وزارتخانه جهادکشاورزی، تداخل وظایف در ادارات کل جهادکشاورزی استانها و سازمان پیشنهادی در سطح استانها و شهرستانها هم از آثار این طرح است که دولت را با مشکلات جدی مواجه میکند. سازمان پیشنهادی با این ابهام مواجه است که آیا این سازمان یک سازمان سیاستگذار است، رگولاتور است، قرار است کار اجرایی انجام بدهد، چون از سطح کلان تا سطح خرد در طرح پیشنهادی به این سازمان متولی منتقل شده.
طرح مذکور براساس نظر اداره کل تدوین قوانین مجلس و دولت هم مغایر با اصول متعدد قانون اساسی، از جمله اصول (75)، (57)، (53)، (141) و (44) قانون اساسی است. دولت اعتقادش بر این است که اگرچه این طرح به ظاهر به نفع روستاییان است، ولی در اصل منافع روستاییان را در نظر نگرفته. در جزئیات هم در واقع انتقال کارگزاریهای بیمه و بودجه از بانک کشاورزی در این طرح مطرح شده که این موضوع هم امکانپذیر نیست، چون الان بودجه آن را بخش دولتی تأمین نمیکند، در صورت تصویب این طرح این قسمت هم که الان در شرایط حاضر توسط بانک کشاورزی دارد تأمین میشود هزینهاش بر عهده دولت است و در بودجه دولت منظور میشود. بنابراین دولت با این طرح مخالف است و علیرغم اینکه این طرح به ظاهر به نفع روستاییان کشور است، اما قطعاً اختلالاتی را در خدماترسانی به روستاییان و بحث توسعه روستایی را در کشور شاهد خواهیم بود، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، کمیسیون بودجه هم نظر دارد، بفرمایید.

محمدمهدی مفتح
بسم الله الرحمن الرحیم
طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور که جهت رسیدگی به کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات به عنوان کمیسیون فرعی ارجاع گردیده بود در جلسه مورخ 13/7/95 این کمیسیون با حضور مسئولین دستگاههای اجرایی ذیربط و کارشناسان مرکز پژوهشها و دیوان محاسبات مورد رسیدگی قرار گرفت و کلیات آن به تصویب نرسید و رد شد.
دلایل رد هم این هست؛ مفاد طرح مغایر اصل (75) قانون اساسی است، یعنی دارای بار مالی است که البته ما طبق روال مجلس اصل هفتاد و پنجی و بار مالی را در کلیات به آن توجه نمیکنیم، اما قطعاً این بار مالی دارد. در هر شکلی بخواهید اصلاح بشود.
دوم، برخی بندهای طرح مغایر برنامه توسعه است. سوم اینکه طرح دارای ایرادات و مغایرتهایی با سایر اصول قانون اساسی است و مهمتر اینکه در بند چهارم دلایل رد کمیسیون جهتگیری طرح، خدماترسانی به روستاها را نه تنها بهبود نمیبخشد، بلکه دچار مشکل میکند.
دوستان دقت بفرمایید که توسعه روستاها مستلزم توسعه تشکیلات نیست. ما یک سابقه شاید مناسبی در ذهنمان از اقدامات جهاد سازندگی اوایل انقلاب هست، اما بعد از سالها انحلال جهاد سازندگی و ادغام آن با سازمان کشاورزی که الان ما یک وزارتخانهای به نام جهادکشاورزی داریم که عمدتاً وظیفه تأمین امنیت غذایی کشور را دارد و در حوزه کشاورزی فعالیتهای اختصاصی دارد و بر آن متمرکز هست، حتی وظایف بازرگانی حوزه کشاورزی را هم ما به عهده این وزارتخانه گذاشتیم، از آن تشکیلات اول انقلاب فاصله زیادی گرفتیم. امروزه دادن این اختیارات به وزارت جهادکشاورزی با این وظایفی که برای آن تعریف کردیم قطعاً این اقدامات و وظایف را در عمل مواجه با اشکال میکند.
دوستان عنایت بفرمایید! ساختاری که ما امروز در کشور داریم تقسیمبندی موضوعمحور هست، ما برای انرژی یک وزارتخانه داریم، برای صنعت یک وزارتخانه داریم، برای راه یک وزارتخانه داریم، برای امنیت تشکیلات خاص خودش را داریم، چگونه میتوانیم بیاییم شهر و روستاها را جدا کنیم. بگوییم انرژی در روستاها به این ترتیب کارش انجام بشود، در بقیه موارد در وزارتخانه نیرو به طور مثال انجام بشود؟ بحث راه در روستا اینجا انجام بشود، در بقیه نقاط کشور در قالب وزارت راه و شهرسازی و بقیه مسائل امنیتی به همین ترتیب.
بنابراین آنچه که مد نظر طراحان محترم است که بسیار هم آنچه مد نظر ایشان مورد توجه و مهم هست و ما هم به دنبال توسعه روستا هستیم، اما این ساختار که ادغام در جهادکشاورزی بشود آن هدف را محقق نمیکند و کمیسیون برنامه و بودجه این طرح را رد کرده.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حضار 229 نفر، کلیات طرح را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
6
تصویب تقاضای تغییر دستور درخصوص طرح دائمی شدن قانون استخدام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از ورود به دستور بعدی اگر اجازه بفرمایید جمعی از همکاران درخواست اعمال تبصره (1) ماده (104) آییننامه داخلی را درمورد قانون استخدامی ناجا کردند، با توجه به اینکه ناجا الان قانون ندارد. جناب آقای کاظمی نماینده محترم اردل بفرمایید.

علی کاظمی باباحیدری
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیزم. جناب آقای دکتر! همانطوری که مستحضر هستید قانون استخدامی ناجا یک (10) سالی به صورت آزمایشی بود و طی دو مرحله هم تمدید شد و الان هم حدوداً هفت ماهی هست که نیروی انتظامی ما قانون ندارد. در مذاکرات مشروح سال گذشته هم صحبت بر این شد که امسال به صورت آزمایشی تصویب شود، ولی در سال آینده دیگر دائمی شود. لذا نیروی انتظامی ما هم در زمینههای مختلفی از جمله استخدامی، آموزشی، ترفیعات، انتصابات و غیره مشکلاتی دارند. لذا خواست ما این است که با توجه به اینکه این قانون در کمیسیونهای اصلی امنیت، بودجه و اجتماعی هم مطرح شده این در دستور قرار بگیرد تا به آن رسیدگی بشود، با توجه به اینکه لایحهای هم از طرف دولت ارائه نشده است. انشاءالله که همکاران با رأی دادن به این دستور بتوانیم این قانون را که تصویب هست انشاءالله نهایی بشود و مشکلات نیروی انتظامی ما در این زمینه هم برطرف بشود. البته ورود به محتوا هم با توجه به اینکه در آینده هم اگر لایحه آمد مسائل و مواردش انشاءالله رفع خواهد شد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مخالف را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای رحیمیجهانآبادی مخالف هستند، بفرمایید.

جلیل رحیمی جهان آبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! آقای قاضیپور از بس داد زده میکروفن ما هم این ردیف جلو خراب شده. آقای رئیس، همکاران عزیز ببینید! اولاً یک مسألهای را بدون مقدمه و مطالعه مطرح کردن و بدون اینکه اصلاً ما اطلاع داشته باشیم موضوع چیست به نظر من موضوع خیلی جالب نیست. در صحن ما بدون اینکه در دستور کار هم عنوانی باشد بگوییم این موضوع را میخواهیم بررسی کنیم. مجلس شورای اسلامی کارش تمدید قوانین موقت نیست، ما این کار را در آیین دادرسی کیفری کردیم. این کار را در قوانین جزائی الان در استخدام نیروی انتظامی انجام میدهیم، اصلیترین وظیفه مجلس هم اولاً قانونگذاری است. قوانین موقت را تعیین تکلیف بکنیم، این یک نکته.
نکته بعدی، همکاران عزیز! من از مجلس شورای اسلامی تعجب میکنم از دستور کاری که هیأترئیسه قرار بوده بگذارد. من این را ضمن احترام کاملی که به هیأترئیسه دارم و احترام قائل هستم مسأله ارز و مسائل اقتصادی مملکت را دارد نابود میکند. هر چند وقت یک دستور کار اینطوری میآید. دلیل مخالفت من اولاً این است که تصویب قوانین به صورت موقت به کشور آسیب میزند، قوانین موقت باید تعیین تکلیف بشود، از جمله بحث مسأله استخدام نیروی انتظامی، درثانی.

علی اردشیرلاریجانی
همین موقت را میخواهد دائمی بکند، چون الان میگویند زمانش تمام شده قانون ندارند.

جلیل رحیمی جهان آبادی
آقای رئیس! همیشه همین بهانه را میآورند که این قانون موقت است، قانون نداریم تمدیدش کنید. اگر قانون نیست یک ماه، دو ماه، پنج ماه و یک سال قبل باید به فکر میبودند قانون دائمی را به صحن بیاورند. اینکه نمیشود، آقای دکتر! در آییندادرسی کیفری الان میدانید چه اتفاقی افتاده؟ من عضو کمیسیون قضائی هستم، اصلاً در قوانین مجازات اسلامی میدانید الان ما چه وضعیتی داریم؟ درست نیست اینکه همه قوانین را به صورت موقت ما داریم در کشور تصویب میکنیم و بعد مجلس هم در مقابل عمل انجامشده بگوید ما قانون نداریم، کشور معطل است. من از همکاران درخواست میکنم با این موضوع مخالفت کنند، تا حداقل خیلی از قوانینی که به صورت موقت در کشور دارد اجرا میشود، تعیین تکلیف بکند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای پوربافرانی موافق هستند، بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض خیرمقدم به خبرنگاران عزیز حاضر در جلسه از شهرستانهای نائین، خور و بیابانک و عرض خداقوت خدمت همکاران محترم. البته مطلبی که الان در اولویت رسیدگی قرار دارد با توجه به اهمیتی که نیروهای نظامی و انتظامی و به خصوص نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در رسالت و عملکرد خودشان دارند، اهمیت و حساسیت این موضوع برای همه همکاران مشخص است. قطعاً دلیلی که مخالف محترم اشاره کردند، ما امروز واقعاً درمورد مسائل مختلف کشور به خصوص وضعیتی که در حوزه ارز وجود دارد، وضعیتی که درمورد افزایش قیمت کالاها وجود دارد، ما واقعاً پاسخی برای مردم نداریم و حتماً اهمیت آنها بیش از این است که هر لحظه به آنها بپردازیم. اما به هر حال برای پرداختن به مسائل اساسی کشور قرار نیست که ما بیاییم و مسائلی که ضرورت دارد را از دستور کار خارج کنیم. نه، حتماً باید به معیشت مردم درمورد وضعیت قیمتها، حتماً رئیس محترم جمهور، رئیس محترم مجلس و مسئولین و به خصوص مجلس محترم تدبیر اساسی و جدی داشته باشند که مردم از این وضعیتی که امروز وجود دارد و هر لحظه شاهد افزایش قیمتها هستند خسته شدند و واقعاً ما هم برای آنها جوابی نداریم. اما موضوع در اولویت رسیدگی قرار گرفتن طرح دائمی شدن قانون استخدامی آزمایشی ناجا یکی از مواردی است که براساس درخواست و اهمیت آن به مجلس ارائه شده است و این منافاتی با آن مسائلی که مخالف محترم و همه نمایندگان استحضار دارند ندارد.
از طرفی این مسأله دچار مرور زمان شده و در جاهای متعدد به دلیل تصمیمگیریهای بعضاً غلط به امروز موکول شده است. درخواستمان از همکاران محترم این است که فعلاً به اولویت قرار گرفتن رأی بدهند، چون مسائل استخدامی نیروهای انتظامی هم از اهمیت خاصی برخوردار است، لذا ما انتظار داریم علیرغم اینکه مسأله مهم امروز کشور وضعیت افزایش قیمتها و بازار ارز است و در این زمینه تلاشهایی هم صورت گرفته، اما متأسفانه نتایجی که باید رضایت مردم را جلب کند ایجاد نشده، اما این دستور هم منافاتی با آنها ندارد. همکاران محترم رأی بدهند، تلاش مجلس باید بر همه مسائل اساسی کشور باشد، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. آقای قاضیزاده! پیشنهاد را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! درخواست اعمال تبصره (1) ماده (104) آییننامه داخلی برای دائمی کردن قانون استخدامی ناجا است که در اولویت دستور قرار بگیرد.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 226 نفر، نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. پیشنهادشان در اولویت قرار دادن این است، چون میگویند زمان قانون استخدامی تمام شده است. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. (کاظمزاده ـ تذکر) تذکر دارند بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای کاظمزاده اخطار دارند، بفرمایید.

شادمهر کاظم زاده
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم، آقای رئیس، جناب آقای دکتر لاریجانی و نمایندگان عزیز! اخطار بنده اصل (67) قانون اساسی است. همه ما سوگند یاد کردیم که در همه جهات از حقوق ملت و قانون اساسی دفاع کنیم، در گفتهها و اظهارنظرها، استقلال کشور، تأمین مصالح مردم. یکی از آن جاهایی که اتفاقاً اظهارنظر ما خیلی اثرگذار است همین رأیگیریها و شرکت در رأیگیری است، متأسفانه باید بگوییم علیرغم اینکه حضرتعالی و اظهارنظری که در رأیگیری میشود، خیلی از عزیزان شرکت نمیکنند. این به آن حرف ضرر میزند، ولو اینکه مطلب بسیار مهمی باشد. نهایتاً ما اینجا میخواهیم قانون تصویب کنیم، وقتی عده زیادی از حضار و نمایندگانی که تشریف دارند شرکت نمیکنند این به ضرر مصالح کشور است.

علی اردشیرلاریجانی
بله، این وظیفه همه است که در رأیگیری شرکت کنند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجی تذکر دارند، بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خواهش من این است که حضرتعالی بگذارید کلام منعقد شود. تذکر بنده ماده (110) است، بیان مسائل مهم کشور توسط رئیس جلسه که خوشبختانه اول جلسات را هم جنابعالی حضور دارید.
ببینید! اوضاع اقتصادی مردم در این روزها و اینکه کسی هم با مردم صحبت نمیکند. از طرفی شفافسازی نمیشود که ریشه این مشکلات کجا است، مردم در یک حالت اینکه بیاطلاعی قرار دارند. رئیسجمهور هم که ظاهراً با مردم قهر هستند، یعنی نمیآیند صحبتی کنند، وزرا هم که به همین نحو، شما هم که امروز صحبت نکردید. ما نیازها و گرفتاریها مردم را با چه زبانی بگوییم؟ خدا شاهد است وقتی ما به حوزه انتخابیه میرویم نمیتوانیم جواب مردم را بدهیم. نمیدانیم اینجا میآییم داد بزنیم، گریه کنیم، استعفا بدهیم، شما بگویید ما چکار کنیم که حرف مردم را بتوانیم بزنیم؟
خدا شاهد است اگر امروز از تکتک همکاران بپرسید همین مطلب را میگویند، میگویند که باید بالاخره یک توجهی شود، یک گزارشی داده شود. بالاخره جنابعالی به عنوان رئیس قوه در آن جلسات شورای هماهنگی شرکت میکنید بیان کنید که در آن جلسات چه میگذرد، چه اتفاقی افتاده است؟ بالاخره آقای رئیسجمهور، وزرا و دولت اگر یک برنامهای دارند بگویند ما از اینجا میخواهیم به اینجا برسیم، ظرف دو ماه، شش ماه، یک سال، دو سال. مردم هم تکلیفشان را بدانند. اگر هم برنامه ندارند بیاید از نقطهنظراتی که دیگران دارند استفاده کنند.
آقای رئیس! از آن طرف نکته پایانیام این است، اینکه الان ما میخواهیم دو هفته تعطیل کنیم. خواهش من این است بیاییم حداقل یک هفتهاش را کار بگذارید، دولت را مجدداً دعوت کنید، الان مدتها است از دولت در آن جلساتی که مینشستیم و صحبت میکردیم دعوت نشده است، حداقل درد دلها گفته شود، مسائل یک همافزایی شود، یک تصمیمگیری برای مردم شود. بالاخره مردم بدانند که بایستی چکار کنند و تکلیفشان چیست. خدا شاهد است مردم دارند در مسائل اقتصادی زجر میکشند. البته پای نظام ایستادهاند، پرقدرت دفاع هم میکنند. ولی ما را به عنوان پیمانکار گذاشتهاند چکار بکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
بحث و موضوع نگرانی شما درست است، یعنی همه نمایندگان امروز این نگرانی را دارند. جلسات مختلفی هم چون شما گفتید جلسات غیرعلنی هم بود و بحثهایی هم شده است. اینکه فرمودید یک هفته کار باشد کمیسیون اقتصادی که محور این موضوعات است در هفته آینده هست و حضور دارند. اگر عزیزان پیشنهاداتی دارند آنجا مطرح کنند. اما اینکه ما جلسات مجدداً با دولت بگذاریم حتماً این موضوع را پیگیری میکنیم. البته قبول هم کنید که یک پیچیدگی در کار است، یعنی جواب یکخطی ندارد، ولی همین کاری هم که شما یک طرح دوفوریتی آوردید و فردا مطرح میشود، برای اینکه مایحتاج مردم از یک آرامشی برخوردار باشد، اینگونه کارها مهم است. درد دل که خاصیتی ندارد، باید خود افراد فعال باشند، طرحهایی بیاورند که این مشکلات را کاهش بدهند. آن دورنمایی کلی را هم میگویید که یک جلسهای با دولت گذاشته شود و بحث جدیتری صورت بگیرد.

جهان بخش محبی نیا
آقای دکتر! بعد از ظهر کمیسیون جلسه دارد، جلسه کمیسیون هم مختص همین امر است.

علی اردشیرلاریجانی
بعد از ظهر هم کمیسیون بودجه جلسهای دارد، اگر خود آقای حاجی هم میتوانند در آنجا شرکت کنند و پیشنهاداتشان را مطرح کنند.
7
انتخاب آقایان: محمد حسینی و سیدفرید موسوی به عنوان عضو هیأتامنای صندوق توسعه ملی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! دستور بعدی، ما یک برگزاری انتخابات داریم که جناب آقای مظفر نامهای زدند برای اینکه از هر کمیسیون، یعنی کمیسیون اقتصادی و کمیسیون برنامه و بودجه یک نفر برای هیأتامنای صندوق توسعه ملی انتخاب شوند. از کمیسیون برنامه و بودجه آقایان محمد حسینی و محمدرضا تابش معرفی شدهاند که باید یک نفر انتخاب شوند. از کمیسیون اقتصادی آقایان سیدفرید موسوی و احمد انارکیمحمدی معرفی شده بودند که جناب آقای انارکی انصراف دادند و فقط آقای موسوی کاندیدا هستند. آقای تابش! شما هم منصرفید؟ پس از کمیسیون برنامه و بودجه فقط آقای محمد حسینی تشریف دارند و از کمیسیون اقتصادی فقط آقای سیدفرید موسوی. کارتها را توزیع کنید.

علی اردشیرلاریجانی
کارتها را توزیع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)
8
اعلام وصول طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور با قید یکفوریت و تصویب فوریت آن

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! روز سهشنبه سه تا درخواست دوفوریت در دستور بود که یکی مطرح شد، دو تای دیگر باقی مانده است. بعضی از دوستانی که متقاضی بودند مراجعه کردند و گفتند ما امروز در قالب یکفوریت مطرح میکنیم. آقای تابش! طرح شما قرار شد دوفوریتی شود یا یکفوریتی؟ (تابش ـ یکفوریتی) آقای فرهنگی! پس شما مطرح بفرمایید. ایشان درخواست یکفوریت برای اصلاح قانون بودجه سال 1397 کل کشور را دارند، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوعی که میخواستیم در قالب دوفوریت مطرح شود، اما به دلیل اینکه روز یکشنبه امکانپذیر نشد و امروز هم فرصت برای بررسی آن در کمیسیون کافی نیست، عمدتاً مربوط به بند «و» تبصره (16) است. مستحضرید که ما در بند «و» تبصره (16) قانون بودجه پیشنهاد کرده بودیم و تصویب شده بود که تولیدکنندگانی که وام آنها تا پایان 96 تصویب شده با پرداخت سود براساس قرارداد اولیه و اصل وام تا شهریور تسویه کنند. نظام بانکی به دلایلی که بالاخره خیلی برای ما روشن نشد این را به تعویق انداخت و الان که داریم به اواسط شهریور نزدیک میشویم حتی یک مورد از مصادیق آن اجرایی و عملیاتی نشده است.
درخواست یکفوریتی ما که کمیسیون محترم هم قول دادند این را در اولین فرصت بررسی کنند و در صحن هم همکاران کمک کنند و به تصویب برسد، این را تا پایان سال تمدید کردیم. اشکالاتی هم که بانک مرکزی در نامهاش به بانکها آورده بود، بعضاً آن اشکالات توسط خود بانک مرکزی قابل حل بود، چون طبق اصل (138) قانون اساسی دستگاهها میتوانند برای اجرایی کردن تکالیف قانونی بخشنامههایی بفرستند و آن ابهامات را رفع کنند و در برخی از موارد دیگر هم کمیسیون محترم میتواند اعمال نظر کند، چون به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع میشود، بخشی را هم ما اینجا سعی کردیم حل کنیم.
لذا اصل هدف از فوریت انقضای زمان تعیینشده برای تسویه وامهای سررسیدهشده تا پایان 96 بود و در ادامه چند تا موضوع هم اضافه کردیم، کمیسیون این را خودشان تصمیم بگیرند، صحن هم هر نظری داشت ما اصراری نداریم، یکی اینکه در قانون بودجه سال 96 اصلاحاتی که کرده بود، آنها در 97 تکرار نشد، درخصوص قیر رایگان و موضوعات دیگر و استفاده از اوراق خزانه برای تملک و نظایر آنها که مجوز قانونی سال 96 را داشتیم، 97 نداریم، این را عیناً آوردهایم. برای واگذاریها و حل برخی از امور عمرانی استانها هم یک تبصره الحاقی پیشنهاد کردیم. عرض کردم، آنکه فوریت دارد اصلاح بند «و» تبصره (16) است. از همکاران عزیزم خواهش میکنم با فوریت موافقت بفرمایند، جزئیات و کلیات هم به کمیسیون میرود، هر تصمیمی گرفتند به صحن میآید و در مهرماه انشاءالله این موضوع نهایی میشود، بسیار سپاسگزارم.

علیرضا رحیمی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! من مجدداً اسامی همکاران را اعلام کنم، از کمیسیون اقتصادی آقای سیدفرید موسوی و از کمیسیون برنامه و بودجه جناب آقای محمد حسینی. در لوح مقابلتان در انتهای صفحه اسامی نامزدهای انتخابات را اگر کلیک کنید، چون از این به بعد انتخابات زیاد داریم، آنجا میتوانید ببینید. جناب آقای رحیمی! مخالف و موافق را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
مخالف آقای محجوب هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
از همه دوستان و همکارانی که این طرح را تهیه فرمودند تشکر میکنم. اگر عنایت داشته باشید من هم جزء امضاکنندگان این طرح هستم، آقای رئیس! اما در بررسی بر من مشخص شد که اولاً این مغایر قانون برنامه است، به این عنایت کنید، در بندهای مختلف این مغایرت وجود دارد. بنابراین اول راجع به رأی آن که دوسومی است یا خیر جنابعالی و هیأترئیسه باید تصمیم بگیرید.

علی مطهری
حالا فعلاً راجع به فوریت بحث میکنیم، بفرمایید.

علیرضا محجوب
آنچه که در این مورد باید عرض کنم، اگر دوستان عنایت داشته باشند ما در زمانی که قانون برنامه پنجم را مینوشتیم و قانون هدفمندی یارانهها را قبل از آن تنظیم کردیم، در همه مواردی که اینجا اظهارنظر شده نحوه و شکل قیمتگذاری معلوم شده، ما هم در موقع خودش با آن قانون مخالف بودیم، ولی امروز آنچه که انجام شده و آنچه که اینجا در باب اصلاحیه بودجه سال 95 شما مشاهده میکنید نه فقط با آن کارکردها مخالف است، حتی با بودجهای که الان نوشتیم مغایر است.
دقت بفرمایید! تهاتر یعنی ما به کسی میخواهیم قیر رایگان بدهیم، یا با وجه کم، میگوییم از محل این موضوع، فردا هم خواهیم گفت از محل مابهالتفاوتش با پیمانکارها تسویهحساب کنید، با بدهیهایتان تهاتر کنید. این غیرعملیاتی است، در واقع مثل این است که ما اسب پیشکشی را مجدداً پیشکش کس دیگری کنیم. این از قدیم ضربالمثل معروف فارسی است. این پیشکشی، پیشکشی غیرقابل دفاع است. بنابراین آنچه که از بند (1) مشاهد میفرمایید که میگوید از محل خوراک مایع تحویلی به پتروشیمی و پالایشگاهها تسویهحساب نمایند تا بند انتهایی که در بند «ج» گفته به دولت اجازه داده میشود از طریق ادارات استانی ذیربط مطالبات پیمانکاران و مشاوران وزارت راه و شهرسازی و صورت کارکرد و تعدیل قطعی آن از محل فروش اموال و داراییهای ثابت در اختیار که در مزایده عمومی به فروش میرسد، پس از گردش خزانه به صورت مستقیم یا به شکل تهاتر پرداخت نماید.
پس این یک مجموعهای است که در واقع برای پیمانکاران برای تسهیل برخی تسویه بدهیها با پیمانکاران، اما از طریق غیربودجهای و از طریقی که دور زدن قانون خودمان و بودجه است. شما در بودجه نوشتید فلان مالیات صفر ریال، فلان مالیات بیاید یا فلان قیمت را بگیر، خصوصاً راجع به حاملهای انرژی نصتان از قدیم این بوده، مینوشتید اگر یارانه میدهید قیمت را در دفترت بنویس، ولی اینجا آمدی مستقیم تبدیل به تهاتر کردی. یعنی اینکه ما داریم چه قیمتی میخریم، چه قیمتی میفروشیم، جزئیات اینها باید در قانون بودجه بیاید. قانون بودجه قانون ارقام و اعداد است. اینجا آمدیم با جابهجایی دستور و در واقع امریههایی که در قانون بودجه صادر میکنیم براساس آن ارقام جدیدی خلق میشود که این ارقام ثبت نخواهد شد، ارقام جدیدی داده میشود، ثبت نخواهد شد، محاسبه میشود، ثبت نخواهد شد.
اینکه سر تا پایش مشکل دارد. وقتی که ما بخواهیم چنین مصوبهای را بگذرانیم، یعنی خودمان قانون بودجه وضع کردیم، چند ماه پیش دور میزنیم، عیبی ندارد ما به قانون بودجه تکمله و اضافهای، هر چیز دیگری اختیار داریم بگذاریم، اصلاً عوض کنیم. اما از اصول بودجهریزی که در اصول مختلف قانون اساسی، اصول (52)، (53)، (54) و (55) نوشته شده، از اینها نبایستی عدول شود. الان آنچه که اینجا مشاهده میشود این است، از جیب مردم و خزانه تسویهحسابهای بیحساب انجام میگیرد. این دستور به بیحساب و کتابی است. ما میتوانیم دستور به تشدید حساب و کتاب بدهیم، دستور بیحساب و کتابی برای حل چهار تا مشکل یعنی دعوت کشور به بیانضباطی مالی است. بیانضباطی مالی اساس همه فسادها است، مادر هر چه فساد و بیانضباطی مالی است. (نایبرئیس ـ متشکریم) تشویق در این طرح به بیانضباطی مالی در همه بندها وجود دارد، یعنی از اول تا آخر همهاش دعوت به بیانضباطی مالی است. لطفاً به بیانضباطی مالی رأی ندهید، متشکرم.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! همکاران اخطار و تذکر دارند. موافق جناب آقای کوهکن هستند، بفرمایید.

محسن کوهکن ریزی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای قاضیزاده! اجازه بده آقای مطهری به عرایض بنده توجه کند. جناب آقای مطهری دقت بفرمایید! وقتی که فوریت مطرح میشود رئیس جلسه باید اداره کند، اگر مخالف یا موافق خارج از فوریت صحبت کرد به او تذکر بدهد. (نایبرئیس ـ بله، جناب آقای کوهکن! تذکر دادم) نه، یک تذکری میخواستم بدهم شما فرمودید فوریت است، اما در فرمایشات جناب آقای محجوب هیچ اشارهای به این نکردند. استنباط ما این است وقتی فوریتی اینجا مطرح میشود، مخالف فوریت اشاره میکند این فوریتی ندارد، وارد محتوا نمیشود، دلیلش هم این است. اگر چنانچه مخالف فوریت وارد کلیات شد که بحث بعدی است، طبیعی است که رئیس جلسه باید تذکر بدهد، این نکته اول. این ایرادی بود که خواهشم این است، البته تقصیر با حضرتعالی نیست، وقتی مقربین درگاه و دوستان و عزیزان دور رئیس جلسه را میگیرند، به قول همسایه دست راستیمان که مقرب، به هر جهت شما هم توجه نمیکنید. خواهشم از دوستان این است که اجازه بدهند شما جلسه را اداره کنید، عذرخواهی میکنم، این یک.
دو؛ جناب آقای محجوب! انتظار من از حضرتعالی که چند دوره مجلس هستید و تشریف دارید این است که وقتی در مخالفت با فوریت میخواهید صحبت کنید استدلال خودش را کنید. ببینید دوستان و همکاران عزیز! صورتمسأله کاملاً روشن است، یک عدهای از همکاران شما میگویند نظام بانکی براساس برداشتی که خودش از بند «و» تبصره (16) دارد این تکلیف قانونی را اجرا نکرده است. زمانش هم دارد میگذرد، یعنی شما یک امکانی را با یک تکلیف قانونی در بودجه یا بعضی از قوانین برای مردم تبیین و تصویب میکنید، دستگاه مربوطه که اساساً در صلاحیت آنها نیست که تفسیر کنند، اگر هم به مشکلی برخورد کردند قانون تکلیف را مشخص کرده، باید در اسرع وقت مراجعه کنند، تفسیر بخواهند و از طریق حوزه معاونت حقوقی ریاست جمهوری مشکل را حل کنند.
برادران و خواهران عزیز! این یک رویه در این مملکت شده است، دولتهای مختلف هم درگیر این مصیبت بودند و آن اینکه وقتی مجلس یک بند و تبصرهای را تصویب میکند که نمیخواهند اجرا کنند، شما در بودجه محدودیت یکساله دارید، یک مدت که برای نوشتن آییننامه میگذرد، آیا میشود، نمیشود، ابهام دارد، ابهام ندارد، زمان را میکشند و سال به آخر میرسد، عملکرد آن تبصره صفر میشود.
برادر عزیزمان جناب آقای دکتر فرهنگی اشاره کردند، دلیل فوریت این طرح این است که زمان میگذرد و اگر این در قالب استفساریه و یک راهنمایی و تعیین تکلیف، تکلیف بانک را مشخص نکنید امکان استفاده از این وضعیت قانونی برای کسانی که مرتبط هستند فراهم نمیشود. یعنی شما یک قانونی را تصویب کردید، عملاً بلااثر است و فایده ندارد فلذا خواهشم این است که به فوریت رأی بدهید، دوستانی که بحثهایی در کلیات دارند آنجا در خدمتشان هستیم.

علی مطهری

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار هم دارند.

علی مطهری
آقای رحیمی! فوریت معمولاً اخطار ندارد، متشکریم. حضار 218 نفر، دوستان رأی خودشان را درباره طرح اصلاح یکفوریت قانون بودجه سال 1397 اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. به کمیسیون ارجاع میشود که بررسی شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه بفرمایید میهمانان را اعلام کنم.

علی مطهری
میهمانان را اعلام بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از خبرنگاران و اصحاب رسانه شهرستان نایین، خور و بیابانک استان اصفهان میهمانان جناب آقای پوربافرانی نماینده محترم نایین، خور و بیابانک هستند.
ـ جمعی از اعضای سازمان جوانان و دانشجویان حزب مردمسالاری میهمانان جناب آقای کواکبیان نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس هستند.
ـ جمعی از جوانان فعال مرکز فرهنگی پایگاه بسیج شهید هاشمینژاد شهرستان سرخس استان خراسانرضوی میهمانان جناب آقای احسان قاضیزادههاشمی نماینده محترم فریمان، سرخس، رضویه و احمدآباد هستند. خیلی خوش آمدید، خواهش میکنم بفرمایید.
9
اعلام وصول (3) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! ما سه تا اعلام وصول داریم.
ـ طرح اصلاح موادی از قانون شوراهای حل اختلاف.
ـ طرح لغو احکام و مجوزهای ناظر به استثنای وزارتخانهها، مؤسسات و سازمانهای مستلزم ذکر نام و تصریح نام از شمول قوانین و مقررات عمومی.
ـ طرح الحاق یک تبصره به ماده (43) قانون حمایت از خانواده.

علی مطهری
10
ناطقان جلسه خانمها: پروانه سلحشوری و هاجر چنارانی و آقایان: علیاکبر کریمی، غلامرضا شرفی و غلامرضا حیدری

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ خانم پروانه سلحشوری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای علیاکبر کریمی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب.
ـ آقای غلامرضا شرفی نماینده محترم آبادان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای غلامرضا حیدری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
در خدمت سرکار خانم دکتر پروانه سلحشوری برای ارائه نطقشان به مدت هفت دقیقه هستیم، بفرمایید.

پروانه سلحشوری
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
در این خاک زرخیز ایرانزمین
نبودند جز مردمی پاکدین
همه دینشان مردی و داد بود
وز آن کشور آباد و آزاد بود
چو مهر و وفا بود خود کیششان
گنه بود آزار کس پیششان
همه بنده ناب یزدان پاک
همه دلپر از مهر این آب و خاک
گدایی در این بوم و بر ننگ بود
بزرگی به مردی و فرهنگ بود
که شد مهر میهن فراموش ما
کجا رفت آن دانش و هوش ما
خرد را فکندیم این ساز و کار
چه کردیم کاین گونه گشتیم خوار
به یزدان که گر ما خرد داشتیم
کجا این سرانجام بد داشتیم
مردم نجیب ایران، مسئولان محترم نظام، نمایندگان مردم شریف ایران! امروز بنا به سوگندی که خوردهام پاسدار رأی موکلانم خواهم بود. امروز نمیخواهم فقط مرثیه بخوانم، چرا که هنوز امید باقی است. مردم به ما نمایندگان میگویند حرف نزنید، عمل کنید، اما ما قوه مجریه نیستیم و اختیار نداریم. وظیفه مجلس وضع قوانین و نظارت بر اجرای قانون است. امروز در شرایطی به سر میبریم که از نظر اقتصاد ملی پول ما بیارزشترین واحدهای پول دنیا است. گرانی، رانت، احتکار و فساد بیداد میکند، از نظر اجتماعی بیکاری، فقر، فحشا، نبود آزادیهای اجتماعی از جمله بازداشت فعالان مدنی و صنفی به طور روزمره دیده میشود. دانشجویان، وکلا، معلمان، کارگران، فعالان زن، فعالان زیستمحیطی در حبس، حصر و ستارهدار شدن قرار دارند. بیاحترامی به قانون، عدم اعتماد اجتماعی، خشونت گسترده، بحرانها و آلودگیهای زیستمحیطی را شاهد هستیم.
ورود نیروهای نظامی به عرصه سیاست، اقتصاد و فرهنگ و تداخل فعالیتهای نهادهای فرهنگی و نظامی را شاهد هستیم. حال رئیسجمهور بگویند بحران نداریم. جناب رئیسجمهور! فعلاً با ابرچالشها درگیر هستیم و همه میدانند.
همه اینها که گفته شد هیچگونه سنخیتی با نام جمهوری اسلامی و آرمانهای انقلاب ندارد. با بسته نگه داشتن دهان منتقدان اثری از جمهوریت باقی نمانده و با فساد و احکام ناعادلانه قضائی مدینه فاضله اسلامی که آرزوی آن را داشتیم نهادینه نکردیم.
و اما میخواستم به قوه قضائیه که پایه عدالت و جمهوریت و آزادی جامعه است انتقاد کنم و ناکارآمدی و ناتوانی آن را گوشزد کنم، اما دریغ از گوش شنوا. میخواستم رئیسجمهور و دولت را نقد کنم و گلایههای بهحق مردم را بیان کنم و نارضایتی جدی مردم را بگویم، دیدم ایشان در بین گزینههای نظارت استصوابی بهتر به نظر میرسید و در همین مجلس ایشان به بهانه توصیههای رهبری پاسخهای قانعکنندهای به ملت و نمایندگان ندادند و اینکه میخواستم از امتیازگیری و بده بستانهایی که میگویند برخی نمایندگان انجام میدهند صحبت کنم و اینکه طرحهایی که بعضاً مطرح میشود اولویت کشور و جامعه نیست و وقت مجلس را میگیرد و اینکه روزهای بسیاری به طرح سؤال و استیضاح بینتیجه و بیفایده میگذرد. اما باز دیدم مگر نظارت استصوابی شورای نگهبان اجازه انتخاب بهتری را داده است؟ و به ناچار مردم ما را انتخاب کردند که شاید جای دیگری که حقش نمایندگی بود را گرفتهایم.
میخواستم از نهادهای نظامی و شبهنظامی و حضور همهجانبه آنها در امور کشور انتقاد کنم، ولی مگر میشود به گروهی که سهگانه قدرت، ثروت و نیروی نظامی را با هم دارد اعتراض کرد؟ میخواستم از فقر، گرانی، بیکاری و درد مردم بگویم، اما دیدم به که بگویم که آنقدر دولت آشکار و پنهان وجود دارد که نمیدانی چه کسی مسئول اقتصاد است. میخواستم از صدا و سیما انتقاد کنم، دیدم که آنها خود را بسیار فراتر از پاسخگویی به ملت و نمایندگان میدانند. میخواستم همچون گذشته برای تظلمخواهی به روحانیت حامی مردم رجوع کنم، به آنها شکایت ببرم، اما متأسفانه دغدغه امروز برخی روحانیون ما به جای آنکه فقر، فساد و دینگریزی جوانان و اختلاس از بیتالمال باشد درگیر تار موی زنان و دوچرخهسواری آنان است. به خدا پناه میبرم و خطابم را مقام رهبری قرار میدهم، زیرا اعتقاد دارم که تنها راه برونرفت از ابرچالشهای فعلی ورود رهبری برای نجات کشور است.
همانگونه که (10) سال پس از انقلاب در زمان امام خمینی نیاز به بازنگری قانون اساسی دیده شد و چنین نیز شد، اکنون از مقام رهبری تقاضا دارم در مواردی که به نظر میرسد جمهوریت و اسلامی بودن نظام آنطور که باید در جامعه شکل بگیرد صورت نگرفته به تغییرات در این حوزهها کمک کنند. در حوزه سیاست خارجی و نحوه اداره صدا و سیما، نظارت استصوابی شورای نگهبان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان که بُعد جمهوریت نظام را به شدت تضعیف کرده است و نیاز به همهپرسی و رأی و نظر مردم در این موارد داریم، باشد تا به کمک مردم به سلامت از این پیچ تاریخی عبور کرده و به بازگشت اعتماد عمومی و انسجام ملی کمک کنیم تا اینکه دشمنان نتوانند به گزافهگویی در این مورد بپردازند.
در پایان پیشنهاداتی برای حل مشکلات فعلی ارائه میگردد؛ نهادهای نظامی به پادگانها برگشته و به وظایف ذاتی خود بپردازند تا اقتصاد و فرهنگ سامان بگیرد. ارائه راهکارهای حمایتی برای طبقات فرودست تا برخورداری کامل آنان از شغل، مسکن، درآمد و زندگی آبرومند. آزادی محصورین، موسوی و کروبی و زهرا رهنورد. آزادی زندانیان سیاسی و عفو آنها و اعلام عفو عمومی برای بازگشت هموطنان. صدا و سیمای پاسخگو و دادن مجوز قانونی به بخش خصوصی تا اینکه انحصار صدا و سیما شکسته شود و مردم کمتر به رسانههای بیگانه روی آورند.
مسئولیتپذیری تمامی ارکان نظام، حل مشکل جدی نظارت استصوابی شورای نگهبان، تحقیر زنان به عنوان نیمی از جامعه پایان یافته، حضور زنان در عرصههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حمایت شده و بدین منظور قوانین مربوط به حوزه زنان نیازمند بازنگری و تغییر جدی با توجه به شرایط روز است. مبارزه جدی با فساد، فقر، رانت و احتکار، آزادی مطبوعات و رسانهها در فضای حقیقی و مجازی. به رسمیت شناختن حقوق شهروندی، تدوین قانون شفاف انتخابات به طوری که اعتماد ملت را به یک رقابت آزاد و منصفانه قانع سازد. روابط دوستانه و مبنی بر احترام متقابل دولتها و ملتها و گریز از خصومت با دیگر کشورها براساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت. از همه ممنونم.

احمد امیر آبادی فراهانی
از سرکار خانم سلحشوری متشکرم، از جناب آقای دکتر علیاکبر کریمی نماینده محترم اراک، کمیجان و خنداب دعوت میکنیم، بفرمایید.

علی اکبر کریمی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با درود به ارواح ملکوتی امام راحل و شهدای ایران اسلامی به ویژه سرداران رشید اسلام شهید رحیم آقانجفی و کاوه نبیری و سلام بر ملت بزرگ ایران به ویژه مردم شریف شهرستانهای اراک، خنداب و کمیجان.
در شرایط کنونی کشور دولت جناب روحانی در حال برداشت کاشتههای خود در عرصه اقتصاد و سیاست است. وضعیت نابسامان ارزی و اقتصادی برخلاف نظر ایشان ریشه در تظاهرات ششم دیماه 96 ندارد، بلکه ریشه در مشکلات ساختاری اقتصاد ایران از یک سو و عملکرد نامطلوب اقتصادی دولت ایشان در پنج سال گذشته دارد. شاخصهای اقتصاد کلان نشان میدهند که اقتصاد کشور به صورت جدی نیازمند ریلگذاری جدید و تغییر در رویکردها و سیاستهای اقتصادی است. علیرغم افزایش نرخ ارز در سال 96 تیم اقتصادی دولت پس از چند ماه بیتفاوتی در (21) فروردین 97 تصمیماتی را برای ساماندهی بازار ارز اعلام کرد که از همان ابتدا مورد انتقاد همه صاحبنظران بود و طرفه اینکه بعد از گذشت چند ماه نه جناب جهانگیری و نه هیچکس دیگر در دولت مسئولیت این تصمیمات که مثل انفجار بمبی بزرگ در اقتصادی ایران بود را نمیپذیرند.
رشد بیش از سه برابری نقدینگی از سال 92 تاکنون و افزایش شدید نرخ ارز وکاهش شدید ارزش پول ملی در پی اعلام سیاستهای ارزی دولت نتیجهای جز ایجاد تورم افسارگسیخته و کاهش شدید قدرت خرید مردم و فقیرتر شدن حقوقبگیران و اقشار ضعیف و نصف شدن سفره آنان نداشته است و از طرف دیگر این سیاستها باعث ایجاد دهها هزار میلیارد تومان رانت در صحنه اقتصادی کشور شده که تمام آن از جیب مردم محروم به جیب سرمایهداران و رانتخواران منتقل شده است. سیاستهای ارزی و تجاری دولت در طی چند ماه گذشته منشأ بزرگترین رانت و فساد در تاریخ ایران بوده است و متأسفانه علیرغم اعلام سیاستهای جدید ارزی و تجاری هنوز آثار سوء رانت و فساد این سیاستها ادامه دارد و تصمیمی را که دولت روز اول باید در بازار ارز میگرفت با چند ماه تأخیر و تحمیل میلیاردها دلار خسارت به بیتالمال اعلام کرد.
جناب آقای روحانی! براساس بند «ج» ماده (81) قانون برنامه پنجم شما مکلف بودید که نرخ ارز را با حفظ قدرت رقابتپذیری در تجارت خارجی و با ملاحظه تورم داخلی و جهانی و شرایط اقتصاد کلان در قالب نظام ارزی شناور مدیریتشده اصلاح و تعیین کنید، ولی به این تکلیف قانونی عمل نشد و ارز در شرایط بحرانی کنونی قرار گرفت. علیرغم اینکه همه صاحبنظران اعتقاد داشتند که یکی از مهمترین گلوگاههای اقتصاد کشور مشکلات نظام بانکی است، این سؤال وجود دارد که چرا در طی سالهای گذشته لایحه اصلاح نظام بانکداری کشور توسط دولت شما به مجلس ارائه نشد. در نظام بانکی کشور نیز کماکان روند توزیع سود موهومی در بانکها که ریشه اصلی رشد نقدینگی است ادامه دارد و متأسفانه بانک مرکزی در طی سالهای گذشته راهکار منطقی پرداخت سود واقعی و نقدی به جای سود موهومی و تعهدی را در نظام بانکی عملیاتی نکرده است.
همچنین تأخیر در ساماندهی عرضه محصولات پتروشیمی و فلزات در بورس کالا باعث ایجاد اختلال و کاهش شدید تولید و تعطیلی هزاران واحد تولیدی کوچک و متوسط در کشور شده است و اصرار بر رعایت قیمتهای دستوری در بورس کالا باعث ایجاد رانت و فساد گسترده در بازار هزاران قلم کالای مرتبط با محصولات فوق شده و بیم آن میرود که در این زمینه نیز شاهد بروز یک فاجعه بزرگ باشیم.
به استناد اصل (126) قانون اساسی که مسئولیت مستقیم امور برنامه و بودجه به رئیسجمهور محول شده، مسئولیت فقدان برنامه عملیاتی دقیق برای ساماندهی اقتصاد کشور در شرایط کنونی نیز مستقیماً بر عهده رئیسجمهور است. سازمان برنامه و بودجه به عنوان مغزافزار و اتاق فکر دولت در هیچ زمانی به این میزان بیخاصیت نبوده است و هیچ تحرک محسوسی در این سازمان در عرصه برنامهریزی کلان برای دولت و اداره امور کشور مشاهده نمیشود.
در شرایطی که جناب روحانی تقیدی به اجرای برنامههای پنجساله توسعه ندارند و اذعان داشتهاند که من به برنامههای خودم عمل میکنم، این سؤال جدی وجود دارد که برنامه ایشان برای ساماندهی امور اقتصادی کشور چیست و چرا باید در طی چند ماه چند بسته سیاستی و دهها بخشنامه متناقض اعلام و اجرا شود، چه کسی پاسخگوی خسارات تحمیلشده به مردم و اقتصاد کشور ناشی از اجرای این بستههای سیاستی است؟ این روزها احزاب و شخصیتهای حامی رئیسجمهور نیز به صراحت اذعان میکنند که دولت فاقد استراتژی اقتصادی روشن است و تیم اقتصادی دولت نیز به شدت ضعیف، ناکارآمد و غیرمنسجم است.
از تغییر دیرهنگام ریاست بانک مرکزی استقبال میکنیم، برای آقای دکتر همتی که اقتصاددانی آشنا به امور اجرایی است آرزوی توفیق داریم، اما در کنار این تغییر باید گزینه مناسبی نیز برای وزارت اقتصاد انتخاب و به مجلس معرفی شود و انشاءالله شاهد تغییر در مدیریت سازمان برنامه و بودجه نیز باشیم. جناب آقای روحانی! شما که بعد از پنج سال به یاد وحدت و انسجام افتادهاید و از جناحهای سیاسی میخواهید که حسابشان را از دولت شما جدا نکنند آیا در عمل هم حاضر به استفاده از تمام ظرفیتهای مدیریتی کشور فارغ از تعلقات جناحی و سیاسی هستید؟ آیا وقت آن نرسیده است در این شرایط حساس کشور خود را از حلقه تنگ محاصره طیفی خاص در حزب اعتدال و توسعه خارج نمایید و به عزل و نصبهای فامیلی و حزبی و اسپانسرهای انتخاباتی خود پایان دهید؟
یک راهکار مناسب برای ساماندهی نقدینگی هدایت آن به سوی بازار سرمایه است. در صورتی که نقدینگی در قالب توسعه بازار بدهی جذب بازار سرمایه شود میتواند بدون ایجاد تورم باعث افزایش سرمایهگذاری، تولید، اشتغال و صادرات شود و بخشهای نفت و گاز، حمل و نقل، توسعه مسکن و نوسازی بافتهای فرسوده میتواند بهترین محل برای تزریق و هدایت حجم عظیم نقدینگی باشد. جناب آقای روحانی! مجلس شورای اسلامی در این دوره بارها نشان داده است که با حسن نیت از دولت جنابعالی حمایت نموده و علیرغم همه انتقادات موجود براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری در شرایط حساس موجود در کشور بر خود فرض میدانیم که در راستای تأمین مصالح و منافع ملی به طور تمامقد از دولت جنابعالی حمایت کنیم و امیدوار هستیم شما نیز با تصمیماتی قاطع و سریع و انتخاب مدیرانی شایسته و مناسب برای شرایط بحرانی کنونی کشور به خودتان و به دولتتان کمک کنید و انشاءالله به حول و قوه الهی ملت بزرگ ایران بار دیگر (رنجبرزاده ـ جناب آقای کریمی وقتتان تمام شد. متشکرم) مقتدرانه از گردنه توطئه جنگ اقتصادی با استکبار جهانی و آمریکا نیز عبور خواهد کرد. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر کریمی نماینده محترم اراک متشکریم. از جناب آقای غلامرضا شرفی نماینده محترم آبادان برای مدت (7) دقیقه دعوت میکنیم، بفرمایید.

غلامرضا شرفی
نطق 7 دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
«اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم»
با سلام به ساحت مقدس آقا امام زمان (عجلالله تعالی فرجه الشریف) و نایب فرزانه ایشان مقام معظم رهبری و با درود به ارواح طیبه شهدا و روح پرفتوح حضرت امام (رحمه الله علیه). ابتدا عرض تواضع به پیشگاه با عظمت ملت شریف ایران و مردم مظلوم حوزه انتخابیهام آبادان، اروندکنار، چوئبده و منیوحی دارد. مردمی که بیش از (17) سال است از آب شرب سالم بیبهره بوده و آب کثیف و آلوده بیماریهای گوناگون را در دیارشان فراگیر کرده است. مردم مظلومی که از آلودگی هوا به ندرت قادر هستند آسمان آبی را مشاهده کنند، مردمی که دریا دارند، ولی قوانین مندرآوردی شغل سخت ماهیگیری را برایشان سختتر کرده است. مردمی که روزگاری بزرگترین تولیدکننده خرمای باکیفیت در منطقه بودهاند، اما امروز حقآبه آنان دزدیده میشود و در برابر چشمان خود شاهد از بین رفتن نخلستانهای خرمایشان هستند. مردم مظلومی که بیش از (14) سال است به حسابشان منطقه آزاد تجاری اروند راهاندازی شده است، ولی دریغ از گشوده شدن گرهی از مشکلات آنها، به نام آنها و به کام دیگران.
نام فرمانداری ویژه و منطقه آزاد تجاری را یدک میکشیم، اما کارگر شهرداری ما از اینکه حقوق ناچیزش چند ماه به چند ماه عقب میافتد باید خودسوزی کند و کک کسی هم گزیده نمیشود. مردم مظلومی که مدیران ناکارآمد و دون شأن آنها امورات آنها را در دست گرفته و در مقابل حقی برای آنها استیفا نمیکنند. آبادان آب دارد، اما سهم ما از این آب تشنگی، خشکیدگی رودخانهها و مرگ ایستاده نخیلاتمان است، آن هم فقط به دلیل چشمپوشی مسئولین استان در برابر برداشت غیرمجاز آب در بالادست رودخانه کارون برای کشت برنج و پرورش ماهی و انتقال دزدانه و محرمانه آن. آب کشاورز زحمتکش آبادانی را غصب کرده، کامشان را عطشان و زندگی آنها را به خاک سیاه نشانده است. بیش از (19) ماه است که پیدا و نهان موضوع آب و بیتوجهی مسئولین شهرستان استان را یادآور این دولت شدهام، اما آنچه به جایی نرسیده است فریاد است.
برای مصاحبهای گوینده یا خبرنگاری کلمهای زیاد یا پس و پیش میکند همه رصد میکنند و تذکر میدهند، ولی چطور ممکن است (17) سال بیآبی، کمآبی، آب متعفن را کسی رصد نکند و یقهگیر مسئولی نشود؟ چرا کسی دردش نمیآید، مگر نه در این رابطه (15) سال پیش آن فاجعه در آبادان رخ داد؟ چه کسی اهمالکاری و پشتگوشاندازی این (17) سال از طرف مسئولین را به محاکمه میکشاند؟ کدام مرجع در این اوضاع اقتصادی کشور باید خسارت چندصد میلیاردی وارد به کشاورزان آبادانی را پاسخگو باشد؟ ثمره (4) میلیون و (300) هزار نخل از بین رفت، حالا مسئولین! بیایید و به گردن خدا بیندازید که خشکسالی شده است.
حقآبه کارون و بهمنشیر را دزدیدید و خودتان را به کوری زدید تا بیشتر و بیشتر دزدیده شود، بعد بگویید خشکسالی. چطور شد طرح آبرسانی غدیر را که (12) سال وعده دروغش را میدادید ولی پشت گوش میانداختید به سرعت دست به کار آن شدید؟ بله، مردم آمدند و بیکفایتی شما را فریاد زدند. دروغگویان فریبکار سازمان آب و برق خوزستان را یقهگیر شدند، برای بدبختی مردم در این مدت طولانی کسی حتی یک پسگردنی هم خورد؟
استاندار، سازمان آب و برق خوزستان! حقآبه رودخانه بهمنشیر را رها کنید، از خدا بترسید و بترسید که دست خدا از آستین مردم آبادان بیرون بیاید و یقهگیر شما شود. چرا در این اوضاع و احوال کشور آب به آسیاب دشمن میریزید؟ بارها درصدد رفع موانع غیرضروری در امور مربوط به صید و صیادی قایقداران و شناورهای باری و تجاری برآمدیم و قیمت بالای سوخت را به مسئولین یادآوری کردیم، اما متأسفانه هنوز با تنگنظری و کجسلیقگی مسئولینی مواجه میشویم که درک درستی از اولویت و اهمیت رفع مشکلات معیشتی و تبعات تور خالی صیادان و شناورهای پهلوگرفته راکد را ندارند.
منطقه آزاد اروند، برداشت روادید و ورود شهروندان کشورهای همسایه به منطقه آزاد اروند، آن هم بدون پیشبینی و آسیبشناسیهای محتمل آن و تردد لجامگسیخته اتباع بیگانه با توجه به سقوط ارزش ریال در برابر پول کشورهای منطقه غرور ملی مردم را جریحهدار کرده است و متأسفانه رفتار شتابزده و غیرمسئولانه مدیران منطقه آزاد، نابهنجاریهایی را بر روح و روان مردم تحمیل کرده و هزینه زندگی را برای مردم گران کرده است که مخاطرات آتیه آن را امروز متذکر میشوم.
اولویتبندی برخی طرحهای در دست اقدام مدیران این دستگاه سلیقهای بوده و بدون هرگونه ضرورت و توجیه اقتصادی انجام میشود. هشدار میدهم وضعیت استخدام غیربومی در آبادان یک آسیب است و باز هشدار میدهم مسائل روزمره اجتماعی سایر مناطق کشور در این شهرستان به دلیل ناکارآمدی مدیران به سادگی به موضوعاتی امنیتی تغییر رویکرد میدهد و هزاران افسوس و دریغ از یک نگاه مسئولانه همراه با رفتاری منطقی و حاکمیتی از جانب متولیان امر.
وزیر دولت تدبیر و امید جناب رحمانیفضلی! چگونه است که چشم بر عزل و نصبهای ناروا بستهاید و نظارهگر انتصاب باجخواهانه شدهاید؟ قول میدهید و به وعده عمل نمیکنید، متأسفم بگویم که تو و استاندارت با مردم آبادان صادقانه رفتار نکردی. موضعگیری حزبی و جریانی در هنگام رقابتهای انتخابی جایز است، ولی رفتارهای حزبی بعد از انتخابات خیانت است. از مدیران لایق در یک گوشه از کشور استفاده نشود که چه؟ همراه با دولت نیست.
اما بهداشت و درمان؛ اثر شرایط محیطی و اقلیمی خاص در کنار اثرات آلودگیهای بیولوژیک و محیطی حاصل از جنگ باعث بروز الگوهای متفاوتی از بیماریها در این منطقه شده. دمای بالاتر از حد معمول بالاتر از (55) درجه سانتیگراد در ماههای گرم سال آبادان، پدیده گرد و غبار و جابهجایی میزان بالایی از آلودگیهای محیطی و منطقهای از عوامل اصلی ایجاد این الگوی متفاوت هستند. از این رو ما شاهد روز افزون مخاطرات سلامت در آبادان هستیم. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای شرفی به خاطر رعایت وقتی که داشتند ممنونیم، از جناب آقای دکتر غلامرضا حیدری نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

غلامرضا حیدری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ایران عزیز در شرایطی قرار گرفته، وضعیت معیشتی مردم هر روز سختتر و سختتر میشود، متأسفانه جمهوری اسلامی گویا از ابتدای انقلاب با نگاهی منفی با دنیا مواجه گردید. این نگاه منفی چه در روابط داخلی و چه در روابط خارجی موجب ایجاد تنش و روابطی حذفگرایانه گردید. نخستوزیران، رؤسای جمهور، رؤسای مجلس و بسیاری دیگر عموماً یا به حصر یا به حذف یا به زندان کشیده شدهاند. سفارت آمریکا را اشغال کردیم که نقطه آغازینی برای شروع تحریم و جنگ شد، جنگ تحمیلی را حتی بعد از فتح خرمشهر ادامه دادیم تا به جایی رسیدیم که امام (رحمهالله علیه) در پذیرش قطعنامه فرمودند «جام زهر را مینوشم». از بازسازی مناطق جنگی هنوز رها نشده بودیم فعالیتهای هستهای را شروع کردیم و در این راه آنقدر هزینه دادیم تا به نرمش قهرمانانه رسیدیم که حاصل آن پذیرش برجام شد. هنوز جوهر برجام خشک نشده بود موشک هوا کردیم که بهانهای برای تشدید تنشآفرینیها گردید.
باید این واقعیت را بپذیریم که دوست دائمی ما منافع ملی کشور ما میباشد، این منافع ملی را با رویکرد و تعامل مثبت در روابط داخلی و نیز روابط خارجی میتوان به دست آورد. مردم به روشنی متوجه میشوند، ما هم باید با مردم صادقانه صحبت کنیم. کاهش شدید ارزش پول ملی، افزایش شدید قیمتها، حتی برای مایحتاج اولیه زندگی نشانگر این است که کشور خوب اداره نمیشود. مگر ما قیم دنیا هستیم که میخواهیم بینی همه را به خاک بمالیم؟ باید واقعبین باشیم و واقعیتها را آنگونه که هست ببینیم. آنگونه که من یک پدیده را میبینم میتواند به گونه دیگری هم دیده شود. بنابراین خود را حق مطلق نپنداریم و آنچه را که با فکر ما تفاوت دارد باطل نپنداریم. شاید این نگاه یکی از مهمترین دلیل تنشها و درگیریهای روابط داخلی و خارجی ما باشد.
ساختار اداره کشور به گونهای است که اختیارات در یکجا و مسئولیتها در جای دیگری است. این امر موجب اصطکاک و کاهش شدید بهرهوری در اداره کشور گردیده است. اگر رئیسجمهوری ضعیف، مجلسی ناتوان از انجام وظیفه نمیخواهیم باید ساختار اداره کشور به طور شفاف به گونهای دیگر طراحی شود. اینگونه که پیش میرویم توان نظام اقتصادی روز به روز مستهلکتر و اعتماد عمومی کمتر و کمتر میگردد.
کاهش اعتماد عمومی به دستاندرکاران اداره کشور قطعاً حدی دارد، خدا نکند که از حد خود تجاوز نماید که دیگر قابل جبران نباشد. یکی از ارکان نظام جمهوریت آن است، به گونهای که ارکان دیگر نیز به اتکای آرای عمومی استوار است. جا دارد برای حل برخی معضلات داخلی و خارجی از مراجعه به آرای عمومی استفاده نماییم.
در شأن نظام اسلامی نیست که ما هنوز نتوانستهایم رفع حصر آقایان کروبی و موسوی و سرکار خانم رهنورد و رفع ممنوعالتصویری آقای خاتمی و آزادی بسیاری از زندانیان به ویژه زندانیان سیاسی را حل نماییم.
به هوش باشیم، به هوش باشیم! باندهای مافیایی پشت صحنه مؤسسات مالی، قاچاق کالا، بدهکاران بزرگ مالی، بازار شدیداً آشفته ارز و سکه، خفه کردن در استخر، ناگهان کلیت نظام را به خفگی نکشاند.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
متشکریم، ناطق بعدی را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از سرکار خانم هاجر چنارانی نماینده محترم نیشابور و فیروزه دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

هاجر چنارانی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم، نمایندگان مردم، ملت عزیز و شریف ایران اسلامی! ایران جنگزده نیست، طاعونزده نیست، سیلزده نیست، زلزلهزده نیست، ورشکسته نیست، اختلافزده نیست، بلکه خیانتزده است. جمعی خیانت میکنند و خائن هستند و جمعی با اعمال خائنانه خود به ملت شریف ایران خیانت میکنند. بسیاری از ما عادت کردهایم به دنبال منافع فردی خودمان باشیم، نه به دنبال منافع جمعی کشور و تا وقتی که ایران را بر خودمان مقدم ندانیم وضع همین است. بیایید از خودمان شروع کنیم، ایران سرافراز و سربلند از رفتار و کردار خیلی از مسئولان نابخرد جمهوری اسلامی ایران به تنگ آمده است. من از تریبون خانه ملت به نمایندگی از تکتک شما خادمین مردم جمهوری اسلامی ایران اینجا میایستم، سر تعظیم در برابر این مردم فداکار فرود میآورم و به خاطر تمام مشکلات اقتصادی که نتیجه بیتدبیری مدیران جمهوری اسلامی ایران بود از همه ملت ایران معذرتخواهی میکنم. سر خودم را به نشانه معذرتخواهی در برابر شما مردم فرود میآورم، ما را ببخشید که رأی دادید تا به اینجا بیاییم تا قانونی بنویسیم که در شأن جمهوری اسلامی ایران باشد.
مردم ایران! دلم نمیخواهد از حوزه انتخابیه خودم بگویم، چراکه نیشابور فشرده یک ایران بزرگ است.
(40) سال از انقلاب میگذرد، خواهشاً اندکی فکر کنید، زمان آن نرسیده اندکی به مشکلات مردم، سفرههای خالی مردم، دغدغههای مردم و بحرانهایی که در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد همه با هم فکر کنیم، نگرش سیاسی را برای اولینبار بعد از اربعین انقلاب جمهوری اسلامی ایران به کنار بگذاریم؟ ملت همان ملت هشت سال دفاع مقدس است، همان ملتی است که ناپلئون بناپارت گفت: «اگر نصف ارتشم ایرانی بودند کل جهان را فتح میکردم. آنها حاضرند جلوی توپ بایستند، ولی وجبی از خاکشان را به دشمن ندهند».
همکاران عزیز! دلیل مشکلات فاصله گرفتن مسئولان از مردم است. خوی اشرافی و اشرافیگری پدر جمهوری اسلامی ایران را در آورده است. امروز رابطه جایگزین ضابطه شده، مشکلات دیگر شعار دادن است. اقتصاد مقاومتی منحصراً مربوط به مردم نیست، مسئولان چه نقشی در راستای اقتصاد مقاومتی دارند؟ آنچه در شبکههای مجازی بیداد میکند، هر روز هر شبکهای را که باز میکنیم این اخبار است؛ احتکار هزاران خودرو، احتکار (6000) میلیارد تومان آهن، احتکار میلیاردها تومان دارو، احتکار لوازم خانگی، احتکار پوشک بچه، کشف چند انبار کاغذ، احتکار آهن و میلگرد، کشف دومین محموله پوشک میلیاردی، احتکار خودرو، احتکار روغن خوراکی، کشف هزاران بسته پوشک، احتکار برنج به چه مقدار! خودروسازان قطعات را با دلار (3200) تومان دپو کردهاند، انبارهایشان را پر کردهاند، حالا این خودروسازها قرار است با دلار (10) هزار تومان در بازار بفروشند.
از قوه قضائیه در راستای تشکیل دادگاههای شرعی و انقلابی تقدیر و تشکر میکنم. روزنه امیدی برای ملت انقلابی ایران شده است، ولی همه منتظر محاکمه علنی دانهدرشتها و نامآشناها هستند.
در وضعت کنونی اشتغال در کشور یک امر بسیار مهم و حیاتی است. من به عنوان نماینده مردم، من به عنوان خادم مردم در برابر کسانی که برای کار مراجعه میکنند روزی صد بار احساس شرمندگی میکنم، ملت شریف ایران! ما را ببخشید. در برابر درخواستهای جوانان متخصص و فرهیختهای که با بحران بیکاری دست و پنجه نرم میکنند، دولت محترمه و شریفه چه کردهای؟ محور سیاستکاریهای کلان مدیران اجرایی کشور ممکن است در راستای اشتغال باشد، ولی خواهشاً مدیران از برخورد سلیقهای و خودمحوری و لابیگری پرهیز کنند و تلاش کنند تا نیروهای مستعد، متخصص و آماده به کار استفاده شود تا هم گام بلندی در راستای پیشرفت و آبادانی کشور و هم رونق اقتصادی و هم امید و عزت نفس به نخبگان و جوانان بازگردد.
رئیس محترم جمهور! سفرههای مردم خالی بود، دغدغه اقتصادی داشتید (رنجبرزاده ـ خلاصه بفرمایید) که تیم اقتصادی شما استیضاح شد، که وزیر کار برکنار شد، چه کردهای؟ قرار است وزیران کی معرفی شوند؟ روز به روز بازار بدتر از قبل میشود؟ چه تدبیری کردهاید؟
اما در راستای همکار محترمم، موشک هوا کردن مشکل جمهوری اسلامی ایران نیست، آنچه امروز به ایران اقتدار داد قطعاً موشک یکی از اقدامات اساسی بود که جمهوری اسلامی ایران و پرچم جمهوری اسلامی ایران را در کل منطقه خاورمیانه و در جهان برافراشته نگه داشته (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و از همه عزیزانی که در این راستا از اول انقلاب تا امروز زحمت کشیدهاند تقدیر و تشکر میکنم و دست همه خادمان مردم را میبوسم. از ملت ایران مجدداً به خاطر همه مشکلات اقتصادی و فشار اقتصادی معذرت میخواهم.

علی مطهری
11
اعلام وصول (3) فقره طرح

علی مطهری
آقای امیرآبادی! چند تا اعلام وصول داریم، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح تنقیح قوانین انتخابات کشور به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تنقیح قوانین حوزه محیط زیست به صورت عادی اعلام وصول میشود.
ـ طرح تنقیح قوانین حوزه معدن به صورت عادی اعلام وصول میشود.
12
اعلام وصول (1) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی جناب آقای حسن کامران نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم کشور درخصوص نبود وحدت رویه نسبت به اداره قهوهخانه در کشور اعلام وصول میشود.
13
طرح سؤالهای آقای عبدالحمید خدری نماینده بوشهر، گناوه و دیلم از آقای سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اگر اجازه بفرمایید سؤال را داریم.

علی مطهری
بله، بفرمایید سؤال را اعلام کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤالات جناب آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناه و دیلم که دو سؤال است از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای دکتر صالحی مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون فرهنگی حاجآقا آزادیخواه دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. حاجآقا آزادیخواه! اگر شما در پنج دقیقه زحمت بکشید.

علی مطهری
اجازه بدهید من اول از آقای خدری سؤال کنم. جناب آقای خدری ببینید! شما دو تا سؤال دارید، میخواهید ما این دو سؤال را یکجا مطرح کنیم یا جدا مطرح شود؟

عبدالحمید خدری

علی مطهری
آقای آزادیخواه! پس شما ده دقیقه وقت دارید که گزارش دو سؤال را بخوانید، بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و خداقوت خدمت همکاران گرامی خودم، کسب اجازه از هیأت محترم رئیسه، تبریک و تهنیت اعیاد گذشته قربان و غدیر خدمت همه هموطنان عزیز ایران اسلامی. خیلی خدا را شاکریم از اینکه فرآیند حج ابراهیمی در اوج اقتدار و عظمت امسال هم مثل سال پیش انجام شد و (86) هزار زائر ما در آستانه بازگشت به اوطانشان هستند.
متن گزارش سؤال اول جناب حجتالاسلام والمسلیمن حاجآقا خدری از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی را خدمت همکاران عزیز را قرائت میکنم.
گزارش کمیسیون فرهنگی
خلاصه سؤال:
نحوه هزینهکرد نهاد کتابخانههای عمومی کشور از سال 1395 تاکنون چگونه بوده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه روز سهشنبه مورخه 4/2/1397 این کمیسیون با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و نماینده محترم سؤالکننده مطرح شد.
ابتدا آقای خدری در توضیح سؤال خود عنوان داشتند: از آنجایی که از سال 1395 تاکنون نزدیک به (100) میلیارد تومان از حساب نیم درصد درآمدهای شهرداریهای کشور توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور برداشت شدهاست و به استناد ماده (6) قانون تأسیس نهاد کتابخانهها مصوب مجلس شورای اسلامی، این مبالغ میبایست به حساب انجمن کتابخانههای عمومی همان شهرستان واریز میگردید و در راستای ارتقای فرهنگ مطالعه باید در همان شهرستان هزینه میشد. متأسفانه این مبالغ بر خلاف قانون هزینه شده است و سؤال از آقای وزیر این است که چرا اجازه چنین کار غیرقانونی را در وزارتخانه داده است؟
جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ سؤال اظهار داشتند: درآمد سال 1395 شهرستانهای بوشهر، گناوه و دیلم، از محل واریزی شهرداریها (60) میلیون تومان بوده است و درخصوص کل کشور باید گفتگوی مستقل و مفصل صورت پذیرد، چون رقم، رقم بالایی است و باید استان به استان ارائه دهیم. ما آمادگی داریم جلسهای را با حضور نهاد کتابخانهها و حضرتعالی برگزار کنیم و موارد مربوطه را توضیح دهیم که مجموعه درآمد ما از واریز شهرداری ماده (6) و تبصره ذیل ماده (6) چقدر بوده است. برداشت ما از سؤال شما با توجه به عدم درج عبارت ریال یا تومان، منطقهای بود نه ملی.
در پایان با توجه به عدم اقناع سؤالکننده از توضیحات وزیر، کمیسیون فرهنگی مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و گزارش آن جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
آقای رئیس! چون من یک دقیقه و نیم فرصت دارم یک توضیح یک دقیقهای خدمت همکاران عزیزم عرض کنم. آن نیم درصدی که قانون جواز داده از درآمدهای شهرداریها برای توسعه نهاد کتابخانههای عمومی واریز شود، سؤال سؤالکننده محترم جناب حاجآقا خدری که حقیر خدمتشان بودم این است که این درآمد از شهرداریها میبایست توسط نهاد کتابخانه همان شهرستان تمشیت و هزینه شود.

احمد امیر آبادی فراهانی
حاجآقای آزادیخواه عذرخواهی میکنم! طبق آییننامه شما فقط گزارش کمیسیون را میخوانید، دیگر توضیح نمیدهید. واجب هم نیست که شما از کل وقتتان استفاده کنید، بفرمایید.

احد آزادی خواه
ممنونم. سؤال دوم حضرت حاجآقای خدری از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی را خدمت همکاران قرائت میکنم. هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم:
با احترام، بازگشت به نامه شماره (95214/474) مورخ 1/11/1396 گزارش کمیسیون فرهنگی درخصوص سؤال ملی جناب آقای عبدالحمید خدری نماینده محترم بوشهر، گناوه و دیلم از جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس وقت کمیسیون فرهنگی ـ جمشید جعفرپور
من گزارش را خدمتتان قرائت میکنم:
خلاصه سؤال:
علت عزل غیرکارشناسی مدیران روحانی که در حوزههای کلیدی وزارتخانه بودهاند و جایگزینی نیروهای بیتجربه چیست؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلسشورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه روز سهشنبه مورخه 4/2/1397 در این کمیسیون با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و نماینده سؤالکننده مطرح شد.
ابتدا آقای خدری در توضیح سؤال خود عنوان داشتند: چگونه است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که رسالت توسعه فرهنگ و هنر اسلامی را عهدهدار است، اقدام به حذف نیروهای متخصص روحانی در حوزههای قرآنی و امور مساجد نموده است. اینگونه عملکرد منجر به بیانگیزگی وزارتخانه در انجام رسالت خویش گردیده است، به گونهای که در حوزههای فرهنگی، هنری و سینمایی هیچ پیشرفتی نداشتهایم و در طول دوران انقلاب تاکنون هیچگاه سرنوشت وزارتخانه بدینگونه نبوده است. فضای موجود وزارتخانه در حوزه منابع انسانی، وزیر را غیرمؤثر، ناکارآمد و فاقد صلاحیت میدانند و این خود یک ضعف برای مقام عالی وزارت است.
جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ سؤال اظهار داشتند: در ارتباط با عزیزان روحانی که در مجموعه بودند، به جای آقای اربابسلیمانی، آقای ارزانی آمدند (در واقع کانون فرهنگی و هنری مساجد) که ایشان هم روحانی هستند و خیلی از دوستان با سابقه کاری ایشان آشنایی کامل دارند و در مدت کوتاهی که آمدهاند فضای رونقافزایی به کانونهای فرهنگی هنری مساجد ایجاد شده است (آقای کامران با آقای وزیر صحبت میکنند، تقاضای من این است اجازه بدهند آقای وزیر خوب استماع بفرمایند)، (نایبرئیس ـ شما بفرمایید) و از آقای اربابسلیمانی هم به عنوان مشاور در ستادهای مختلف استفاده میشود. در معاونت قرآنی فردی که جایگزین شدهاند روحانیزاده هستند و به عنوان استادتمام رشته علوم و معارف قرآنی، معاون آموزشی دانشکده الهیات دانشگاه تهران در دورههای طولانی خدمت نمودهاند و مقالات و کتابهای ایشان قابل توجه و ارجاع است. آقای حسینی مدیرکل امور مجلس هم روحانی هستند. مدیرکل معاونت قرآنی از روحانیون انتخاب شده، در استان اصفهان از مدیر روحانی بهره میبریم (که شاید مدیر استانی مراد بوده، بله مدیرکل استانی). لذا نمیتوان گفت که از این جهت اختلالی در برنامههای کاری وزارتخانه پیش آمده است.
در پایان با توجه به عدم اقناع سؤالکننده از توضیحات وزیر، کمیسیون فرهنگی مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و گزارش آن جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد.
بنابراین هر دو سؤال ملی است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی مطهری
متشکریم. جناب آقای صالحی تشریف بیاورید. تا جناب آقای وزیر تشریف میآورند من نتیجه آرای انتخاب عضو هیأتامنای صندوق توسعه ملی را اعلام میکنم: آرای أخذشده (169) رأی، جناب آقای محمد حسینی با (138) رأی و جناب آقای سیدفرید موسوی با (137) رأی به عنوان عضو هیأتامنای صندوق توسعه ملی انتخاب شدند. برایشان آرزوی توفیق میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای وزیر! نیمساعت وقت در دو نوبت دارید.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
خدمت رئیس محترم جلسه، هیأترئیسه و همه نمایندگان عزیز عرض سلام و ادب دارم و از جناب آقای خدری که فرصت گفتگو با ایشان و مجلس را فراهم کردند، تشکر میکنم.
در ارتباط با نهاد کتابخانهها همانطور که عزیزان مطلع هستند در 1382 قانون اداره نهاد کتابخانهها توسط مجلس تصویب شد و در ماده (5) این قانون منابع مالی نهاد کتابخانهها چهار چیز قرار گرفت، کمکهای دولتی، درآمدهای حاصل از ماده (6) (همان نیم درصد شهرداریها)، هدایا و کمکهای مردم و درآمدهای اختصاصی.
من قبل از اینکه به سؤال بپردازم مقدمتاً عرض کنم که نهاد کتابخانهها حدود (3400) کتابخانه در کل کشور دارد، با (26) میلیون مراجعه. در سال گذشته یعنی سال 96 حدود (400) میلیارد هزینه نهاد کتابخانهها در کل کشور بوده که حدود (310) میلیارد از این هزینههای حقوق، دستمزد و پرسنلی بوده و باقی معطوف به هزینههای نگهداری، تجهیز، خرید کتاب، نشریات و موارد دیگر میشود.
از این مقداری که در سال 96 هزینهکرد نهاد کتابخانهها بوده است بودجهای که توسط مجلس محترم برای نهاد کتابخانهها تصویب شده بود (5/147) میلیارد بوده که از این مبلغ اعتباریافته توسط سازمان برنامه و بودجه با توجه به منابع مالی (111) میلیارد تخصیص یافته است. یعنی حدود یکچهارم منابع مالی مورد نیاز کتابخانهها هم در حوزه پرسنلی و هم در حوزههای دیگر از منابع کمک دولتی بوده و مابقی توسط سه ردیف دیگر تأمین شده و میشود.
به سؤال نماینده محترم نزدیک میشوم و به آن سؤال میپردازم. عزیزان من، نماینده محترم! همانطور که مطلع هستید ماده (6) این قانون میگوید نیم درصد را شهرداریها و انجمنهای کتابخانه بدهند. اگر شهرداری در طول سال این وظیفه را انجام بدهد طبعاً مستقیماً به خود انجمن کتابخانه شهر واریز میشود و طبعاً به جای دیگری نمیرود، در همانجا هزینه میشود. اما به علت اینکه شهرداریهای مختلف به علل مختلف این پرداخت را انجام نمیدادند در تبصره ماده (6) که تحت عنوان ماده (64) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی به تصویب رسید، مطرح شد که در صورت امتناع هر یک از شهرداریها از پرداخت نیم درصد، وزارت اقتصاد و دارایی مکلف است که مبالغ مربوطه را از سرجمع اعتبارات شهرداریها کسر و نسبت به پرداخت آن در وجه کتابخانههای عمومی همان شهر اقدام کند.
با این ماده (64) طبعاً مسیر پرداخت بدهیها از این طریق اتفاق افتاد. خزانهداری، وزارت اقتصاد و دارایی براساس آمارها جمع میکند و بعد هم کسر میکند.
آنچه که توسط نهاد کتابخانهها به وزارت اقتصاد و دارایی ارسال میشود از سال 94 که این شروع شده مجموعه اینها هرچه از هر استانی دریافت میشود به همان استان به همان میزان ارسال شده است، شماره حسابهای مشخصی که در سال 94 خزانهداری به آذربایجانغربی به چه مبلغ، به اصفهان به چه مبلغ، به تهران، خراسانرضوی و همینطور استانهای دیگر که در سال 94 کاملاً هرچه از هر استان از شهرداریها گرفته شده به همان استان و شهرستانها عودت داده شده است.
بنابراین در سال 94 با ارسال مستقیم خود وزارت اقتصاد و دارایی به هر استان این اتفاق افتاده، هر استان مبلغی که شهرداریها پرداخت کردند به همان استان عودت داده شده است. به خاطر مشکلات نظارتی که داشتند در 95 به بعد وزارت اقتصاد و دارایی این مسیر را انتخاب کرد که به یک حساب در نهاد کتابخانههای مرکزی واریز شود و آنها باز واریز کنند به استانی که درآمدها از هر استان آمده است.
این مدارکی که من در این جلسه خدمت شما دارم نشان میدهم نامههایی است که به حسب وصولی درآمد شهرداریهای هر استان به هر استان واریز شده است. در حقیقت مجموعه این مدارک هم سال 94، هم 95 و هم 96 که آمادگی این را داریم که در اختیار تکتک عزیزان و هیأترئیسه و خود ایشان قرار داده شود، نشان میدهد که هر میزانی که شهرداری هر منطقهای به عنوان نیم درصد پرداخت کرده، به استان مربوطه و برای پرداخت به شهرهای مربوطه عودت داده شده است.
من این نکته را هم اضافه کنم که عزیزان من! عرض کردم منابع درآمدی ما در نهاد کتابخانه از کمکهای دولتی حدود یکچهارم از کل هزینه است. هیأتامنای نهاد کتابخانهها که بر حسب قانون اداره کتابخانهها در ارتباط با منابع مالی و عملکردی تصمیمگیرنده اصلی است، کارش این است که بین توزیع این منابع تعادلسازی کند. ماده (16) قانون نهاد اداره کتابخانهها ما را به این موظف کرده که به مناطق محروم و شهرهایی که منابع عمومی کم دارند یا ندارند توجه کنیم. حتماً عزیزان ما میدانند که کمتر از (200) شهر هستند که درآمدی دارند تا بتوانند در مشمولیت این قانون قرار بگیرند. بخش عظیمی از شهرها محروم از درآمد هستند تا بخواهند نیم درصد پرداخت کنند.
هیأتامنای نهاد کتابخانهها تصمیم گرفته است کمکهای دولتی را در شهرهای برخوردار کمتر و در شهرهای محروم بیشتر، یعنی آن (110) میلیارد، (120) میلیاردی که کمک دولت در سال 96 بوده بر مبنای عدالت توزیعی و توجه به مناطق محروم و کمتر برخوردار به این مناطق کمبرخوردار توزیع شده و کمتر به کلانشهرها یا شهرهای پردرآمد داده شده است. البته آنها هم بیبهره نبودند.
بنابراین پاسخ من در این قسمت سخن این است که عزیزان من! بر مبنای اسناد و مدارک موجود، اینکه نظام خزانهداری کشور ما را ملزم کرده که درآمدهایی که از هر استانی میآید دوباره به همان استان برگردد. از سال 94 به بعد که بحث ماده (16) مطرح است از همان زمان این بازگشت به طور مستقیم به حسابهای استانی اتفاق افتاده و حتماً اینگونه نیست که منابع یک استان در تهران یا استانهای دیگر صرف شده باشد. در خود استان بوشهر هم این گزارش کاملاً مشهود است، اگر فرصت بود و لازم بود من در بخش دوم ارائه خواهم کرد.
اما در ارتباط با سؤال دوم نماینده محترم همانطور که بنده در کمیسیون هم عرض کردم جابجایی مدیران امر طبیعی است، اما حتماً اینطور نگاه بوده که ما از صلاحیتها بدون توجه به بحثهای قشری و گروهی استفاده حداکثری بکنیم، در حال حاضر در داخل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کانون مساجد به جای عزیز روحانی که رفته البته در جای دیگری مشغول است و مشاور وزیر است، روحانی محترم دیگری که با سابقه قوی بوده حضور دارد. در معاونت قرآنی شخصیت دانشمند قرآنی حضور دارد، ما از حدود (30) یا بیش از (30) استانی که داریم سه تا مدیرکل استانی روحانی داریم و پارهای از سمتهای دیگر.
اما راجع به کارکردهایی که در این دوره بوده من اشارهای به چند نکته میکنم؛ در این یک سال در حوزه فضاها و زیرساختها (12) فرهنگسرا و مجتمع فرهنگی تمام شده، (90) کتابخانه ساخته شده، (100) سالن سینما ساخته شده، بیش از (1400) کتابخانه نوسازی شده، پارهای از موزهها و تالارهای اصلی تعمیر و تجهیز شده. در حوزه بیمه هنرمندان از سطح (19) هزار بیمه به حدود (30) هزار بیمهشونده نزدیک شدیم و رسیدیم. در حوزه سینما در سال 96، (184) میلیارد فروش سینما بوده، حدود (4500) فیلم در سال 96 ساخته شده، در سال 97 در چهار ماه اول حدود (106) میلیارد تومان فروش سینما بوده، جوایز سینمایی ما در سال 96، (562) جایزه بینالمللی و منطقهای در حوزه سینما وجود داشته. در حوزه هنرهای تجسمی (30) جشنواره هنرهای تجسمی و با حدود اقتصاد (70) میلیارد در گردش را داشتیم، در موسیقی در سال 96 حدود (8000) اجرای صحنهای وجود داشته، به اضافه جشنوارههای متعدد فجر و جشنوارههای موسیقی در طول سال، استانی و غیراستانی. ما در طول سال 96 (14) جشنواره در حوزه موسیقی داشتیم. در هنرهای نمایشی در سال گذشته (6900) تئاتر اجراشده با (101) هزار اجرا و حدود (5/5) میلیون مخاطب داشتیم. در حوزه مد و لباس (11) هزار و (265) شیما به عنوان طرح ثبت لباسهای ملی و جشنوارهها و نمایشگاههای متعدد داشتیم. در حوزه قرآن و عترت در سال گذشته جشنواره آیات در (17) رشته و نمایشگاههای قرآنی در (160) شهرستان، مسابقات حفظ و مفاهیم در بیش از (400) شهر برگزار شده.
طبعاً این فرصت مختصر زمینه گزارش مفصلتر کمّی را فراهم نمیکند، گزارش کیفی که حتماً نیازمند توضیحات بیشتر و اساسیتری است، اما اجمالاً عرض میکنم ما حتماً این نگاه را داریم که عناصر فهیم و نواندیش و مستقل اندیشگی روحانیت در فضای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور فعالتر و جدیتری داشته باشند و حوزه خدمات کاری ما و محصولاتی که در یک سال گذشته 96 اتفاق افتاده و در شش ماه اول نشان میدهد که ما در حوزه شتاب کمّی، در حوزههای مختلف پیشرفتهای قابل توجهی داشتیم، در حوزههای کیفی هم رویکردهای مهمی دنبال شده که انشاءالله در فرصت مستقلی از آن سخن خواهیم گفت. دوباره تشکر میکنم از جناب آقای شیخ خدری که فرصت این گفت و گو را فراهم کردند و از شما عزیزانی که در این محفل حضور دارید و به این سخنان گوش دادید. والسلام علیکم و رحمه الله

احمد امیر آبادی فراهانی
متشکرم، آقای وزیر! شما (14) دقیقه و (40) ثانیه از زمانتان باقی ماند که میتوانید در فرصت دوم استفاده کنید. در خدمت حاجآقا خدری هستیم، حاجآقا خدری شما (30) دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

عبدالحمید خدری
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم محضر همکاران محترم، هیأترئیسه محترم و ملت شریف ایران. من قبل از اینکه وارد بحث و سؤال بشوم دوتا مقدمه مطرح میکنم؛ یکی اینکه گزارشی که سخنگوی محترم کمیسیون قرائت کردند این ادبیات، ادبیات من نبود. من نمیدانم، چون خود وزیر محترم در جلسه کمیسیون حضور داشتند، اینکه من بیان بکنم ناکارآمدترین وزیر در بعد از انقلاب تا الان، اصلاً ادبیات من نبود. جمله من در کمیسیون فرهنگی که من عرض کردم، گفتم که توضیحات من به شرح سؤال مکتوب در برگه سؤال هست و بحث دیگری مطرح نشد. من از دبیر محترم کمیسیون تقاضا دارم که این بیانات و صحبتها از کجا درج شده من اطلاع ندارم. این ادبیات، ادبیات من نیست.
در بحث دوم، جناب آقای مطهری ریاست محترم جلسه! اول من از هیأترئیسه محترم تشکر میکنم که سؤالات نمایندگان را در دستور کار قرار دادند، نهایت تشکر را دارم. اما عزیزان! این سؤال شاید هشت یا نه ماه پیش مطرح شده. براساس مواد (208) و (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، قانونگذار کمیسیون را موظف کرده است که حداکثر ظرف (15) روز پس از وصول سؤال که هیأترئیسه باز تکلیف دارند سؤال را بعد از ارائه فوری به کمیسیون ارجاع بدهند قاعدتاً این تشریفات باید حداکثر یک ماه طول بکشد، ولی متأسفانه بعضاً شاهد هستیم بعضی از سؤالات نمایندگان قریب به یک سال در کمیسیون و هیأترئیسه تا زمانی که به صحن مجلس ارائه بشود که بعضاً تاریخ مصرف این سؤالات تمام شده است. من از هیأترئیسه هم که مقید به اجرای آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی هستند، انتظار دارم انشاءالله در تسریع ارجاع سؤالات به صحن علنی یک اهتمام ویژهای داشته باشند.

علی مطهری
متشکریم، البته اخیراً سرعت بهتری پیدا کرده.

عبدالحمید خدری
من تشکر کردم، اخیراً سرعت بسیار و بسیار بهتر شده.

علی مطهری

عبدالحمید خدری
جناب هیأترئیسه محترم و وزیر عزیز! حضرتعالی قطعاً مستحضر هستید دغدغههای مقام معظم رهبری در بحث فرهنگ و مقولههای فرهنگی و جملهای که ایشان فرمودند «من نگران فرهنگ هستم» اقتضا میکند که همه دستاندرکاران امر فرهنگ انشاءالله با اهتمام ویژهای نسبت به این مهم اقدام بکنند.
در بیانی رهبر معظم انقلاب فرمودند «مسئولان فرهنگی که حضرتعالی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد متولی فرهنگ کشور هستید امروز وظیفه خطیری بر عهده دارند، باید ضمن مراقبت از کجرویهای احتمالی مسیر را برای تولیدات اثرگذار و البته جذاب هموار کنند». در فرمایشی دیگر در توصیههای رهبر معظم انقلاب به دستاندرکاران فرهنگی معظمله فرمودند که «تقویت روحیه انقلابی و جهادی مهمترین وظیفه مسئولان و دستاندرکاران فرهنگی است» و تأکید کردند «باید همه تلاش خود را مصروف تربیت دینی و انقلابی جوانان کنید و بدانید اخلاق نیز همراه با تقویت روحیه انقلابی و دینی و حرکت جهادی و میل به جهاد در راه خدا ایجاد و ماندگار میشود».
حضرتعالی به خوبی آگاه هستید و همکاران عزیز مستحضرند و بر هیچکس پوشیده نیست که وزارت ارشاد متولی بخش عمدهای از فرهنگ جامعه است. ارتقای سطح فرهنگ جامعه، رونق دین و دینداری، سبک زندگی اسلامی، برنامهریزی برای مقابله با تهاجم فرهنگی، حمایت و توجه ویژه به ظرفیتها و بخشهای مردمی و خودجوش دغدغههایی بود که رهبر معظم انقلاب در دیداری که با حضرتعالی داشتند روی این موارد بسیار تأکید کردند.
جناب آقای صالحی وزیر محترم ارشاد! فارغ از اینکه حضرتعالی در مقام پاسخ به سؤالات نمایندگان باشید، فارغ از اینکه حضرتعالی در جایگاه استیضاح نمایندگان در مجلس حاضر شوید، فارغ از اینکه حضرتعالی در هیأت دولت به گزارش عملکرد یکساله خود بپردازید، چون من حضرتعالی را فردی متعهد و متشرع میدانم، بینک و بینالله در خلوت خود با خدای خود خلوت کنید و فارغ از همه این موارد در طول بیش از یک سالی که سکاندار فرهنگ کشور هستید فارغ از همه اینها در عمل و اجرا چه اقدام عملی که موجب ارتقای سطح فرهنگ جامعه باشد و باعث کاهش آسیبهای اجتماعی بشود انجام دادید؟

علی مطهری
جناب آقای خدری ببینید! شما باید در موضوع سؤال صحبت بفرمایید.

عبدالحمید خدری

علی مطهری
سؤال اول شما راجع به نحوه هزینهکرد نهاد کتابخانههای عمومی کشور است، سؤال دوم شما هم راجع به عزل مدیران است.

عبدالحمید خدری
آقای مطهری! اجازه بفرمایید. مگر وزیر محترم که فرمایش داشتند، گزارش عملکرد دادند مگر در قالب جواب سؤال بود؟ چرا شما تذکر ندادید؟

علی مطهری
اجازه بدهید، صحبت ایشان به خاطر گزارشی بود که کمیسیون داده بود، یعنی صحبت ایشان در ارتباط با گزارش کمیسیون بود، ولی شما سؤالتان را مطرح بفرمایید.

عبدالحمید خدری
اگر قرار باشد عین سؤال مطرح بشود که دیگر در صحن این (15) دقیقهای که قانونگذار به نماینده فرصت داده من میخواهم مقدمه را مطرح بکنم وارد سؤال بشوم. این مقدمه بود.
جناب آقای وزیر! حضرتعالی به خوبی نقش کانونهای فرهنگی مساجد در اهدافی که من عرض کردم که وزارت ارشاد متولی تحقق این اهداف هست را عهدهدار هستید، حضرتعالی به خوبی با قانون فرهنگی مساجد آشنا هستید و رفع دغدغههای مسئولین محترم نظام در مقوله فرهنگ میتواند عملکرد خوب کانونهای فرهنگی مساجد باشد. اساساً کانونهای فرهنگی و هنری مساجد در سال 1371 با هدف جلوگیری از تهاجم فرهنگی غرب یکسری اهداف را عهدهدار شدند که از اهداف اساسنامه کانونها میتوان به مواردی همچون احیاء نقش واقعی فرهنگی، آموزشی و تبلیغی مساجد، تربیت و رشد نیروهای متعهد انقلابی و کارآمد در حوزه فرهنگ و هنر، توسعه فرهنگ اصیل اسلامی در شهرها و روستاهای کشور که از مصادیق وظایف و اموراتی است که به کانونهای فرهنگی مساجد واگذار شده است اشاره کرد. امروز مهمترین پایگاهی که به نوعی مردمیترین پایگاه برای محقق شدن اهداف وزارت ارشاد هستند همین کانونهای فرهنگی مساجد هستند.
در حوزه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد چکار کردیم، چه طرحی ارائه دادیم؟ عزل مدیران کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، جناب آقای مطهری! روی صحبت و سؤال من اینجا است؛ حضرتعالی در فرمایشات خود یکی، دو مورد به عنوان مصداق و به صورت جزئی مطرح کردید، در بحث عزل مدیران روحانی ما که به صورت جزئی وارد سؤال نشدیم، نگاه من، سؤال من یک سؤال کلی و یک رویکردی است که خواسته یا ناخواسته در دوره وزارت حضرتعالی اتفاق افتاده است و من مطرح کردم. قطعاً یک مورد خاص که حضرتعالی اشاره کردید مد نظر من نبوده است، با توجه به جایگاههای کانون فرهنگی و هنری مساجد عزل مدیران روحانی در استانهای گیلان، مازندران، البرز، کرمان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خیلی از شهرستانها و استانهای دیگر که دوستان به ما گزارش دادهاند عزل این مدیران روحانی که میتواند ارتباط بسیار خوبی با امامجماعت مساجد برقرار بکنند، در بحث ارتباط مردمی میتوانند بسیار مؤثر باشند هیچکس نمیتواند کار فرهنگی را از ذات یک طلبه و روحانی جدا بکند. این جزء لاینفک هر روحانی هست که در هر مسندی که باشد کار فرهنگی و دغدغههای فرهنگی و مقوله فرهنگ نزد ایشان جایگاه خاص خود را دارد.
در خیلی از استانها متأسفانه در کانونهای فرهنگی و هنری استانها مدیران روحانی که ید طولایی و تجربه کافی داشتند کنار گذاشته شدند و متأسفانه از مدیران تازهکار و غیرروحانی استفاده شده است.
حضرتعالی که خود یک روحانی هستید نقش روحانیت را در اشاعه فرهنگ اسلامی، در بحث ارتباط با مردم، در بحث ارتباط با مساجد و امامجماعت مساجد به خوبی آگاه هستید. من برای حفظ شأن و جایگاه و حرمت مجلس بعضی از رویکردهایی که در مجموعه تحت امر حضرتعالی نسبت به روحانیت وجود دارد، به خاطر حفظ جایگاه مجلس در این تریبون اعلام نمیکنم، اما به صورت خاص خدمت حضرتعالی گفتهام، باز هم تذکر میدهم که یک رویکرد نامناسبی متأسفانه در مجموعه مدیران ارشد تحت امر حضرتعالی در بحث روحانیتزدایی وجود دارد که این دغدغه را من دارم و این نگرانی هست که از حضرتعالی انتظار داریم نسبت به این مهم قطعاً اقدام کنید.
هیأترئیسه محترم جناب آقای مطهری! بحث دوم سؤال من راجع به نهاد کتابخانهها است. اولاً در ماده (2) این قانون اشاره شده است به منظور ایفای وظایف مندرج در این قانون هیأتامنای کتابخانههای عمومی کشور با ترکیب زیر تشکیل میشود:
الف ـ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس هیأتامنا.
در ماده (6) همین قانون که حضرتعالی اشاره فرمودید تصریح شده است که «شهرداریها مکلفند» عزیزان، همکاران، هیأترئیسه محترم و وزیر محترم! اینجا تکلیف قانونی است، در گزارشی که ارائه شد که این جواز را به شهرداریها دادند، خیر. این تکلیف قانونی است، این اجبار است و باید انجام دهند و عدم انجام قطعاً تخلف محسوب میشود. «شهرداریها مکلفند همه ساله حداقل نیم درصد از درآمدهای خود را به منظور اداره امور کتابخانهها در اختیار انجمنهای کتابخانههای عمومی شهر مربوطه قرار دهند». قانون بسیار شفاف است و صراحت دارد. هیچ ابهامی در قانون وجود ندارد. سؤال ما از حضرتعالی این است؛ حضرتعالی به سال 1394 اشاره کردید که اینها به استانها واریز شده است. بحث سؤال من و محدوده زمانی سؤال من با زمانی است که حضرتعالی تصدی این وزارتخانه را بر عهده داشتید. من میدانم که این مبالغی که قانون، جناب آقای وزیر! خانم آقاپور! اگر اجازه بدهید وزیر گوش بدهند، خواهش میکنم.
سؤال من این است که شهرداریها مکلفند به نهاد کتابخانههای همان شهر، اما جناب آقای وزیر! در سالهای 95 و96 متأسفانه یک حساب متمرکز در تهران باز شده است و تمام این درآمدها به این حساب متمرکز در تهران واریز میشود. این خلاف عدالت، وجدان و انصاف است که درآمد شهرداریهای خیلی از شهرهای محروم کشور به تهران بیاید یا در کجاها هزینه شود ما نمیدانیم. اینکه حضرتعالی فرمودید به دلیل اینکه بعضی از شهرداریها درآمد ندارند، جناب آقای وزیر! قانونگذار مکلف کرده حضرتعالی به عنوان کسی که متولی این دستگاهها هستید باید نظارت بکنید که حداقل نیم درصد به نهاد کتابخانهها واریز شود، چه گزارشی به مجلس و به مردم دادید؟ اگر شهرداریها این کار را نکردند، اگر تخلفی مرتکب شدند حضرتعالی به عنوان متولی این دستگاه و بالاترین مقام وزارت باید گزارش به نهادهای امنیتی، بازرسی و نظارتی بدهید. اینکه واریز نکردند این خود نوعی تخلف و مسامحهکاری از جانب خود حضرتعالی است، ولو دلیلی که شهرداریها واریز نکردند قانونگذار شهرداریها را مکلف کرده است.
حضرتعالی در جاهایی که واریز شده است و به حساب متمرکز و در حسابی که سود سپردهها در جاهای دیگر هزینه میشود و اینها مستند است این خلاف عدالت، قانون و انصاف است. میدانم حضرتعالی با این رویه قطعاً مخالف هستید، انتظار ما از حضرتعالی این است که اگر تا به امروز هم نسبت به این مهم مسامحه، کوتاهی و سهلانگاری شده است از امروز به بعد که حضرتعالی میدانید که قانون تکلیف کرده است در همان شهر این درآمد باید در نهاد کتابخانه هزینه بشود، خواهش و استدعای ما و همکاران ما این است که جلوی این کار را بگیرید. اگر شما در جایی دیگر کمبود مالی دارید اخلاق و انصاف و عدالت و قانون به شما اجازه نمیدهد که از این درآمد در جای دیگری هزینه بکنیم. این خلاف قانون است، من از حضرتعالی انتظار دارم که نسبت به این دو مورد که در استانها اتفاق افتاده است اینها گزارشی است که استانها به ما دادهاند و مستند موجود است. این اتفاق افتاده است، هم در بحث نهاد کتابخانهها، هم در بحث عزل مدیران روحانی، از حضرتعالی انتظار داریم به عنوان کسی که خودتان روحانی هستید، فردی متعهد، متشرع هستید انشاءالله نسبت به این دو مورد اهتمام ویژهای داشته باشید تا ما بتوانیم آن دغدغههای مقام معظم رهبری در مقوله فرهنگ را مبنی بر ارتقای فرهنگ اسلامی انشاءالله در کشور توسعه بدهیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای خدری خیلی ممنون، شما (13) دقیقه و (41) ثانیه فرصت دارید.

علی مطهری
کمیسیون فرهنگی یک توضیحی دارد، آقای آزادیخواه لطف کنید، سریع و کوتاه بفرمایید.

احد آزادی خواه
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم از توضیحات سؤالکننده محترم، هم از توضیحات وزیر محترم جناب آقای دکتر صالحی متشکرم. یک مسألهای توسط برادر عزیزمان حضرت حجهالاسلام والمسلمین جناب حاجآقا خدری مطرح شد که در متن سؤال دوم ایشان؛ علت عزل غیرکارشناسی مدیران روحانی، حقیر نکتهای را به گزارش از کمیسیون قرائت کردم، ایشان میفرمایند که من این نکته را نگفتم و مثلاً گزارش کمیسیون مخدوش است.
حقیر در خلال همین زمانی که در اختیار داشتم با هماهنگی رئیس محترم فعلی کمیسیون برادر عزیزم حضرت حاجآقا مازنی با دبیرخانه کمیسیون ارتباط گرفتیم، تصریح دبیرخانه کمیسیون بر این است که آنچه را که در گزارش آمده متن و مرّ صحبتهای سؤالکننده محترم است، صوت هم مشخص است. البته ما خدا را شاکریم و خوشحالیم از اینکه برادر عزیزمان حاجآقا خدری فرمودند که حقیر اعتقادی به اینکه وزیر غیرمؤثر یا ناکارآمد باشد ندارم، حتماً هم همینطور خواهد بود. اما گزارش کمیسیون طبق آن چیزی است که سؤالکننده محترم در صحن کمیسیون قرائت کرده.

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
از وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی دعوت میکنیم، جناب آقای دکتر صالحی! شما در بخش پایانی (14) دقیقه فرصت دارید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکارها تذکر و اخطار هم دارند، هر وقت صلاح دانستید.

علی مطهری
حالا صحبتهای آقای وزیر را بشنویم، بفرمایید.

سید عباس صالحی
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر مجددی دارم از جناب آقای خدری که با توضیحات خود نکاتی را فرمودند و استفاده کردم. در بخش اول صحبت خود آن دغدغههایی که در حوزه فرهنگ داشته و دارند و به نکاتی که در صحبتهای مقام معظم رهبری است و نکات دیگر استناد کردند دغدغههای محترمی است و ما هم تلاش کردیم این دغدغهها را دنبال کنیم. البته این جلسه فرصت گزارش کمی و کیفی دوره یکساله نیست. هم در حوزه کمی، هم در حوزه کیفی اتفاقاتی که افتاده را میشود به تفصیل صحبت کرد. رویکردها و مسیرهایی که با همه مشکلات و مضایق پیش رفتیم.
در بخش استفاده از روحانیت من اصل این دغدغه حضرت ایشان را کاملاً درست میدانم، طبعاً در یک جامعهای که جامعه اسلامی است روحانیت به عنوان یک نهاد پیشبرنده حتماً باید مورد ملجأ و مبنا در حوزه اجتماعی، به خصوص حوزه فرهنگی باشد. ما هم تلاش کردیم این تعادل را حفظ کنیم، ممکن است در کانون فرهنگی و هنری مساجد چندتا از استانها روحانیانشان جابهجا شده باشند، اما در مجموع ما هم در کانون فرهنگی و هنری مساجد، روحانیان معمم و روحانیان غیرمعمم، چون دوستان میدانند الان یک طیفی هم روحانیانی هستند که واقعاً روحانی و حوزوی هستند، اما غیرمعمم سهم روحانیان معمم و غیرمعمم در کانون فرهنگی و هنری مساجد سهمی است که تغییر نیافته، اما اصل این توجه ایشان را هم در حوزه فرهنگ به اینکه ما با روحانیت ارتباط وسیع و محکمی داشته باشیم و هم در حوزه کانون فرهنگی و هنری مساجد به اعتبار اینکه مسجد نقطه مهم ارتباط اجتماعی به عنوان یک کانون مهم دینی است دغدغه محترمی است که حتماً این تأکید ایشان مورد توجه بیشتر همکاران من هم قرار خواهد گرفت.
در ارتباط با نهاد کتابخانهها من عرض کنم، باز بر این نکته تأکید میکنم که در سال 94 بر مبنای ارجاع مستقیم خزانهداری به حسابهای هر استان و شهر که مدارک آن موجود است و از سالهای 95 و 96 به اعتباری که خود وزارت اقتصاد و دارایی و خزانهداری از لحاظ انضباط مالی نظرشان این بود که ما یک حساب مرکزی داشته باشیم. اما حساب برای (31) یا (32) استان باز کنیم، ما به هر استان واریز میکنیم.
عزیزان من! باز تأکید میکنم همه درآمدهای شهرداریهای هر استان به خود آن استان برمیگردد. در سال 94 در وزارت اقتصاد و دارایی برای هر استانی حسابی باز شده بود، از سال 95 به بعد با نظر خود آنها میآید در یک حسابی در نهاد، اما در آن حساب بلافاصله اگر نکتهای وجود دارد این قسمتش را حتماً پیگیری میکنیم. قرار بر این است که بلافاصله به استانها منتقل بشود.
بعد از سؤال جناب آقای خدری من هم از نهاد کتابخانهها گزارش اینکه به هر استانی در این سه سال، چه سال 94 که مستقیم از طریق خزانهداری کل بود و چه از سالهای 95 و 96 که در یک حساب آمده و بعد به استانها رفته، گزارش تکتک استانهایی که چه مبلغ از شهرداریهای آنها واریز شده و چه مبلغ به استان رسیده را به من سال به سال دادند و در اختیار است.
نکتهای که من عرض کردم باز توضیح میدهم؛ به نظر من صحبت من کوتاه و موجز بود. ما حسابی از جایی به جایی نمیبریم، عرض کردم شهرهای کمتربرخوردار یا محروم کمکهای دولتی آنها بیشتر میشود، اما ما از حساب شهرداریها جابجا نمیکنیم. یعنی این (120) میلیاردی که کمک دولتی است به کلانشهرها کمتر داده میشود، اما به شهرها و استانهایی که کمتر برخوردارند، بیشتر داده میشود.
به عنوان مثال در خود استان بوشهر که استان جناب آقای خدری است در کل میزان دریافتی از خزانه بابت ماده (64) در سالهای 94، 95 و 96 مجموعاً (3) میلیارد و (600) میلیون تومان حساب و دریافتی بوده که از شهرداریها بابت ماده (64) در این سه سال دریافت شده است، (3) میلیارد و (600) میلیون. اما هزینهکردی که نهاد کتابخانهها در این استان در سه سال داشته (13) میلیارد و (400) میلیون بوده است. یعنی حدود یکچهارم، بین یکچهارم و یکسوم. این نشان میدهد آن نگاهی که هیأتامنای محترم داشتند در جاهایی که منابع شهری کافی نیست، شهرداریها ضعیف هستند و ما باید کمکهای دولتی بیشتری را به این استانها سوق بدهیم. استانهای دیگری هم از این قبیل وجود دارد، ممکن است در یک استان کمکهای دولتیمان، عرض میکنم، همه استانها برخوردار از آن (120) میلیارد تومان شدهاند، اما ما در این (120) میلیارد تومان هیأتامنا و دبیرکل نهاد توزیع بر مبنای ماده (16) قانون اداره نهاد انجام داده به مناطقی که منابع مالی کمتری دارد و کمتر برخوردار هستند بتوانیم بیشتر از طریق کمک دولتی کمک کنیم. بنابراین باز تأکید میکنم، ارقامی که شهرداریهای هر استان میدهند در سالهای 94، 95 و 96 به حسابهای آن استان در ماده (64) هم آمده، تبصره (1) ماده (6) که به کتابخانههای عمومی آن شهر، هر استانی حساب مستقلی که زیر نظر ذیحسابی است باز شده و این درآمدهایی که به خزانه میرود دوباره به آن استان برمیگردد، مثلاً آن (3) میلیارد و (600) به استان بوشهر برگشته، اما غیر از این (3) میلیارد و (600) حدود (10) میلیارد هم از طریق کمکهای دولتی در این سه سال به استان بوشهر یا استانهایی از قبیل استان بوشهر منتقل شده است. بنابراین به نظر میآید مسیری که طی شده تلاش شده این مسیر، مسیر حقوقی باشد. خود بنده هم شرعاً، هم اخلاقاً و هم قانوناً مقیدم خداوند به این کمک کند که این تقید باشد و در عمل اجرای کامل شود تا خلاف قانون و شرع ولو ذرهای انجام ندهیم.
باز هم من در خدمت عزیزان هستم، این مسیری که تا الان هم طرح شد، هم توضیح داده شد، مدارکی که برای من در طول این مدت آوردند که از حساب استانها به عنوان درآمد شهرداریها ریالی به استان دیگر نرفته است، ریالی به شهر دیگر نمیرود. تنها تفاوت استانها در میزان برخورداری از کمکها دولتی، یعنی در سال 96 از آن (120) میلیارد تومان که برخی از استانها چون محرومتر هستند، کمتر برخوردارند، منابع مالی شهرداری و عمومیشان کمتر است، به آن استانها کمکهای دولتی بیشتر داده شده، به برخی از استانها کمتر داده شده است.
از این رو فکر میکنم که ما تا اینجا تلاش کردیم مسیر را با دقت دنبال کنیم. یکی از شهرداریهایی هم که من حالا اسم نمیبرم، این را در شکل یک شکایتی به دیوان عدالت اداری منتقل کرده بود، در آنجا هم بررسی شده بود و برای پیگرد این مسأله در دیوان عدالت اداری هم مطرح شد. بنابراین با این مستندات و پیوستهایی که پیدا کرده بود برداشت من به طور قطعی و قاطع این است که ما مسیر قانونی را تا الان طی کردیم، درآمد هر شهر در خود آن استان صرف شده، تفاوت فقط در حوزه میزان کمکهای دولتی است.
من به خاطر اینکه بتوانیم، بالاخره وقت مجلس وقت عزیزی است، ولو اینکه برای ما هم مغتنم است که هر مقدار بیشتر باشد ما صحبت کنیم، به همین مقدار قناعت میکنم. ما در خدمت جناب آقای شیخ خدری و همه نمایندگان هستیم، برای اینکه هم قانونیتر و هم انشاءالله کارآمدتر حوزه فرهنگی را دنبال کنیم. جریان فرهنگی و هنری در کشور جریانی است که حتماً نیازمند شتابها، تحولها و استعدادهای پرتوانتری است. انتظار ما از مجلس محترم هم این است که به ما کمک کنند، هم در حوزه منابع مالی و هم در حوزه قوانین که یکی از قوانینی که برای ما مهم است این لایحه مالکیت معنوی است که بحمدالله مسیر خودش را دارد به خوبی طی میکند، سریعتر هم بتوانیم در حوزه منابع و هم در حوزه قوانین به کمک مجلس مسیر خودمان را طی کنیم. از وقتی که در اختیار بنده گذاشته شد و فرصتی که جناب شیخ خدری فراهم کردند، سپاسگزارم.

علی مطهری

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای خدری در خدمتتان هستیم، کمتر از (14) دقیقه فرصت دارید که در خدمتتان باشیم، (13) دقیقه و (40) ثانیه.

علی مطهری
آقای خدری! اگر لطف کنید کمتر هم صحبت کنید ما تشکر میکنیم.

عبدالحمید خدری
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام مجدد خدمت همکاران و هیأترئیسه محترم. من قصد ندارم با اطاله کلام خدایناکرده وقت مجلس که باید صرف امورات مهمتری شود را تصدیع کنم. از توضیحات وزیر محترم تشکر و قدردانی دارم. در بحث اینکه استان بوشهر به عنوان مثال فرمودند که در سالهای 94، 95 و 96 دریافتی از شهرداریها (3) میلیارد و شاید (4) میلیارد، ولی هزینهکرد این نهاد (10)، (12) میلیارد بوده، خود حضرتعالی در اوایل فرمایشاتتان فرمودید که یکی از منابع مالی ما نیم درصد شهرداریها است، منابع دیگری هم هست، کمکهای دولتی هم هست که به همین منظور ما از حضرتعالی در بحث عدالت توزیعی انتظار داریم که نسبت به مناطق محروم قطعاً توجه ویژهای شود.
در همین اثنا و فرمایشات حضرتعالی خیلی از همکاران ما مراجعه کردند که همین اتفاق در شهرهای ما هم افتاده است، یعنی این درآمد شهرداریها و این نیم درصد ماده (6) یا ماده (64) به نهاد کتابخانهها واریز نشده، از جمله جناب آقای قاضیپور فرمودند نسبت به نهاد کتابخانههای ارومیه یا بعضی از همکاران دیگر فرمودند که این اتفاق نیفتاده است. از حضرتعالی انتظار داریم، تا اینجای قانون که فرمودید دقت کردید بسیار خوب، اما انشاءالله دقت بیشتری شود، شما یک کمیتهای تعیین کنید. جناب آقای وزیر محترم! من یقین دارم این حسابها در یک حساب متمرکزی در تهران متأسفانه در یکی از بانکها حساب باز شده، سود این سپردهها در جاهای دیگری هزینه میشود. از حضرتعالی انتظار داریم، من یقین دارم با توجه به تعهدی که از حضرتعالی سراغ دارم از امروز یک کمیتهای تعیین کنید که بررسی کنند این نیم درصد شهرداریهای همان شهر به همان شهر استرداد و واریز شود تا خدایناکرده ما تخلف یا خلاف قانونی مرتکب نشویم، همراه با سودش، چون این حساب سپردهای که باز شده مشمول سود بانکی هم میشود. من از سعهصدری که همکاران محترم، وزیر محترم و هیأترئیسه محترم به خرج دادند تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم، پس در واقع شما قانع شدید.

عبدالحمید خدری
نه، قانع نشدم، اگر وزیر محترم از امروز انشاءالله یک برنامهریزی کنند که این هزینهکردها مشخص و پیگیری شود، نظر من این است که بالاخره این تأمین شود. این تخلف قانونی که شاید اسلاف ما هم مرتکب شدند برطرف شود. اگر وزیر محترم از امروز اینها را بررسی کند، در بحث شهرستانها واقعاً دقت کند که خدایناکرده حق هیچیک از شهرهای ما در کشور و در استانها ضایع نشود، من مطلب و خواسته دیگری ندارم.

علی مطهری
خیلی ممنون، آقای وزیر هم این قول را دادند و طبعاً شما قانع شدید.

عبدالحمید خدری
آقای مطهری! وزیر محترم بعد از این کار گزارشش را به کمیسیون فرهنگی بدهد که راجع به این قضیه چکار کرده است.

علی مطهری
بله، طبعاً این کار را خواهند کرد، تشکر میکنیم. بفرمایید میهمانان را اعلام کنید.

احمد امیر آبادی فراهانی
نمایندگان اتحادیه رستورانداران استان آذربایجانشرقی و شهرستان شبستر میهمان سرکار خانم آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شهرستان شبستر هستند، خیلی خوشآمدید، بفرمایید.

علی مطهری
14
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص اینکه متأسفانه به علت سهلانگاری و سوءمدیریت مربی تیراندازی در بازیهای آسیایی خانم نعمتی از حضور در مسابقه و کسب مدال پرافتخار طلا برای کشورمان بازماند. میطلبد ضمن برخورد با مقصرین این حادثه همانند قهرمانان کشور از این بانوی پرافتخار کشور تجلیل گردد.
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص بیتوجهی به کشاورزان در زمینه پرداختها، رها شدن مدیریتی در استان.
همچنین درخصوص برخورد جدی با سازمان دامپزشکی در مناطق زلزلهزده که عملکردی خوب نداشته است.
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه پیگیری نمایید مصوبه دولت درخصوص سه سال امهال وامهای بخش کشاورزی هر چه زودتر اجرایی شود.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه علیرغم گذشت یک سال از بازدید، دستور و قول جنابعالی برای اجرای روکش آسفالت جاده شریانی حبیبآباد به اصفهان، هنوز هیچگونه اقدامی نشده است.
همچنین درخصوص اینکه دستور دهید با رفع نقطه پرحادثه کمربندی شهر میمه جلوی تصادفات مرگبار گرفته شود.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه دستور دهید یارانه نقدی نوزادان نیز واریز شود و بررسی شود چرا سه ماه است واریز یارانه نوزادان متوقف شده است؟
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه تدابیری اتخاذ کنید در شبها و روزهای تعطیل همچنین ایام پایانی هفته مطب پزشکان متخصص حداقل به صورت شیفتی باز شود.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا نسبت به خشکسالی و ریزگردهای ویرانگر سیستان که به یک فاجعه تبدیل شده و امان مردم را بریده است طبق قولهای دادهشده جنابعالی به اینجانب عمل نمیشود. چه کسی پاسخگوی این فاجعه میباشد؟ چرا به وظیفه ذاتی عمل نمیشود؟
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص ضرورت لغو بخشنامه الزام مدیران مدارس به انجام تدریس (30) ساعته در هفته به ویژه برای مدیران باسابقه.
به رئیسجمهور محترم درخصوص ضرورت تصمیمگیری عاجل و فوری برای برگرداندن قیمت دلار به سال 96 همانگونه که در جلسه سؤال در مجلس بدان اشاره کردید.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر نیرو درخصوص دلیل تصویب آییننامه و دستورالعمل یکطرفه برای چاههای آب کشاورزی بدون رعایت شرایط معیشتی آنها.
ـ آقای محمود صادقی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور خارجه درخصوص علت اظهارات غیرمسئولانه آقای دکتر عراقچی درباره دعوای جمهوری اسلامی ایران علیه آمریکا در دیوان دادگستری لاهه که مورد سوءاستفاده طرف آمریکایی قرار گرفت چیست.
ـ آقایان: ناصر شریفی (بندرلنگه، بستک و پارسیان) و احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درخصوص حذف اختیارات اجرایی پیامنور استانها به خصوص استان هرمزگان در طرح جدید ایجاد قطب و ابهام در چگونگی ساختار آنها.
ـ آقای ناصر شریفی (بندرلنگه، بستک و پارسیان) به اتفاق (11) نفر از همکاران به وزرای محترم کشور و امور اقتصادی و دارایی درخصوص جلوگیری از عزل و نصبهای جهتدار و ناگهانی توسط استانداران و رؤسای مناطق آزاد که مسئول مصوبه اخیر مجلس و منع بهکارگیری بازنشستگان میباشند.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه به چه دلیل به قنوات در روستاهای کشور رسیدگی نمیشود.
ـ آقای شمسالله شریعتنژاد (تنکابن، رامسر و عباسآباد) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص اینکه با توجه به تأکید بر اقتصاد مقاومتی چه برنامهای برای جنگلهای کشور دارید؟
ـ آقای محمد کاظمی (ملایر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در شروع عملیات اجرایی پروژه چهارخطه کردن ملایر ـ آورزمان ـ نهاوند با توجه به افزایش حوادث ناگوار در این مسیر.
ـ آقای حبیباله نیکزادیپناه (بم، ریگان، فهرج و نرماشیر) به وزیر نیرو درخصوص دلیل عقبماندگی عملیات اجرایی طرح انتقال آب از سد نسا به شهر بم که میبایست در شهریورماه سال گذشته به بهرهبرداری میرسید و نرسیده و تاکنون (44) درصد عملیات طرح انجام نشده چیست؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه ضروری است نسبت به تأمین نوع غذای خاص بیماران PQU اعتبار و ارز مورد نیاز اقدام فرمایید.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه کارخانجات خودروسازی بر چه اساسی خودرو عرضه نمیکنند و یا به صورت محدود و با قیمت گزاف میفروشند؟
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر نیرو درخصوص اینکه چرا با کاربرد فناوریهای نوین در حوزه تأمین آب مخالفت میکنید؟
ـ آقای اصغر مسعودی (نیریز و استهبان) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص لزوم ترخیص آلومینیوم موجود در گمرک که متعلق به کارخانه رینگ اسپرت نور نیریز و عمل بر وفق بخشنامه وزارت و معافیت از پرداخت مابهالتفاوت و جلوگیری از بیکار شدن صدها کارگر.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلیل تعلل و تأخیر در انجام باند دوم کاشان ـ بادرود.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص دلیل عدم لحاظ شرایط معیشتی کشاورزان در طرح کاهش ظرفیت پروانه چاه کشاورزی.
ـ خانم سیدهفاطمه حسینی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر کشور درخصوص عدم اجرای جزء (1) بند «ب» ماده (27) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تهیه و تدوین سند ملی کار شایسته.
به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم اجرای تبصره «پ» ماده (33) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و مقررات تعیین کالاهای کشاورزی مشمول مشوقهای صادراتی.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص بیتوجهی به زبان مادری دانشآموزان قوم بلوچ در استان سیستان و بلوچستان.
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا برای تأخیر در پرداخت حقوق پرسنل و کارگران شهرداریها و پرسنل اتوبوسرانی شهرها اقدامی صورت نمیگیرد؟
ـ آقای محمدمهدی مفتح (تویسرکان) به رئیسجمهور محترم درخصوص خرید تضمینی و صدور تولیدی کشاورزی تویسرکان به خارج از کشور.
ـ آقای سیدمحمدجواد ابطحی (خمینیشهر) به وزرای کشور و امور خارجه درخصوص ضرورت رایزنی با دولت عراق درخصوص لغو روادید و حداقل کاهش هزینه ویزا برای تسهیل سفر زوار حسینی در اربعین امسال.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه چرا برای ساخت یک بیمارستان در شهر (200) هزار نفری فکری نمیکنید؟
ـ آقای فرهاد تجری (قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب) به وزیر نیرو درخصوص علت تعلل در تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در پست برق را مشخص فرمایید.
به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص دستور تسریع در تأمین آهنآلات مورد نیاز مناطق زلزلهزده با نرخ فروش کارخانه در این مناطق.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه علیرغم تذکرات و وعدههای بازنگری در زمینهای جامانده از طرح گرمسیری در شهرستاهای سرپلذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین، علت عدم این بازنگری چیست؟
15
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی مطهری
تذکرات شفاهی را هم بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای صدیف بدری نماینده محترم اردبیل بفرمایید.

صدیف بدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از دولت محترم به جهت تنظیم و ارائه لایحه و از همکاران محترم به ویژه رئیس محترم مجلس جناب آقای دکتر لاریجانی به جهت رأی بالا به لایحه ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی جدید صمیمانه قدردانی میکنم.
از دولت محترم میخواهم با توجه به مصوبه دیروز هیأت دولت، الحاق منطقه ویژه اقتصادی نمین به منطقه آزاد استان اردبیل را با توجه به وجود زیرساخت راه و فرودگاه و مرزی بودن آن به صورت لایحه به مجلس ارائه دهد. تصویب لایحه اخیر دولت گامی مهم در جهت توسعه متوازن کشور، جبران عقبماندگی مناطق مرزی و محروم و تضمین امنیت ملی است.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم، جناب آقای مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی، جناب آقای دکتر اکرمی سرپرست محترم وزارت اقتصاد و دارایی! مساحت کشت و صنعت و دامپروری مغان حتی از مساحت برخی کشورهای جهان بیشتر است و این پهنه بخشی از هویت مردم شریف مغان را تشکیل میدهد. عدم در نظر گرفتن مسائل اجتماعی و فرهنگی منطقه، بیتوجهی به معارضین موجود، قیمتگذاری پایین و حساسیت بالای افکار عمومی به ایرادات و شائبههای موجود، در کنار عدم شفافیت واگذاری توسط مسئولین ذیربط، لزوم ابطال واگذاری شرکت را در مقطع زمانی فعلی و با شرایط کنونی آشکار میسازد. به دلیل تعلق خاطر مردم عزیز مغان به این شرکت، نحوه واگذاری آن با سایر شرکتهای دولتی قابل قیاس نبوده و نیازمند نگاهی ویژه است. با توجه به ایرادات موجود، واگذاری شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان در شرایط فعلی باید در اسرع وقت ابطال شود و هر گونه واگذاری با انجام مطالعات تخصصی لازم و کامل و در نظر گرفتن شرایط منطقه انجام شود.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علی کاظمیباباحیدری نماینده محترم اردل و فارسان بفرمایید.

علی کاظمی باباحیدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت مردم شریفمان در استان چهارمحال و بختیاری خصوصاً حوزه انتخابیهمان شهرستانهای اردل، فارسان، کیار، کوهرنگ و دهستان دستگرد.
ابتدائاً باید عرض کنم که استان چهارمحال و بختیاری با توجه به سرچشمه سه رود بزرگ و آب و هوای بسیار خوب، اما متأسفانه در بحث بیکاری جزء استانهای رتبه اول در بیکاری هستند و قرار بر این است که بخشی از بیکاری را از طریق گردشگری انجام بدهند. ولی متأسفانه هیچگونه اقدامی در این زمینه انجام نشده است و جناب آقای دکتر روحانی در سفری که به استان ما داشتند قرار شد سند گردشگری این استان به تصویب برسد، ولی الان بیش از چهار سال از آن میگذرد و هیچگونه تصویب سندی انجام نشده و هیچ زیرساختی هم در زمینه گردشگری صورت نگرفته است.
تذکر دوم به جناب آقای مهندس آذری وزیر ارتباطات است. در بخشهایی از این استان که به عنوان کانون و روستاهای گردشگری است، ولی هیچگونه شبکه پوشش تلفن همراه را نداریم، اینترنت در این نقاط وجود ندارد. در دو هفته گذشته در غار یخی متأسفانه در اثر ریزش و حادثهای که اتفاق افتاد و یک نفر از هموطنان عزیز ما هم فوت کردند، اما به دلیل نبود بحث شبکه تلفنهای همراه نمیتوانستند اعلام کنند و بتوانند موضوع را به گروههای امدادی بیان کنند.
تذکر دیگری به جناب آقای شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت است. جناب آقای شریعتمداری! استان ما بیش از (4000)، (5000) کامیون و کامیونتها و ماشینهای سنگین دارد. اما متأسفانه سهمیه لاستیکی که برای این استان دیده شده (30) حلقه است. واقعاً (30) حلقه لاستیک برای این تعداد کامیونها وجود دارد؟ لذا امیدوارم که در این زمینه راهگشای موضوع باشید و سهمیه این استان را لحاظ فرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای سیدحمایت میرزاده نماینده محترم گرمی بفرمایید.

سیدحمایت میرزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر از دولت محترم و دبیرخانه مناطق آزاد، کمیسیون اقتصادی، مرکز پژوهشهای مجلس، هیأترئیسه و نمایندگان محترم به پاس ارج نهادن به مناطق محروم و مرزی با تصویب مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که امیدوارم با پیشنهاد اصلاح نام منطقه آزاد استان اردبیل که نام اصلی آن منطقه مغان میباشد موافقت به عمل آید که انشاءالله با تسریع در طی مراحل قانونی و عملیاتی شدن این قانون مهاجرت معکوس و توسعه و آبادانی این مناطق و خودکفایی کشور را شاهد باشیم.
وزیر محترم جهادکشاورزی! احوال کشت و صنعت مغان، کشت و صنعتی که روزی ناجی مغان بود، امروز ناجی و فریادرس میخواهد. نه مردم شریف، نه مسئولین و نه مجمع نمایندگان استان هیچ کدام واگذاری به بهانه بخش خصوصی به شرکتی که صلاحیت و اعتبار آن زیر سؤال است را به صلاح نمیدانند. لطفاً قدم و قلمی برای توقف آن.
سازمان محترم برنامه و بودجه تقاضا میکنم شرایط مناطق محروم، مرزی، سردسیر، با راههای صعبالعبور را در تخصیص به موقع اعتبارات جدی بگیرد که قبل از اتمام آخرین روزهای فصل کاری انجام گیرد که متأسفانه پروژههای آب و خصوصاً راه به بهانه عدم پرداخت مطالبات بسیار کند و حتی برخی کاملاً متوقف شدهاند و چندین سال است برخی پروژههای راه زیرسازی میشود، بدون آسفالت، از بین میرود، دوبارهکاری و حیف و میل بیتالمال حاصل کار است.
هیأت محترم دولت! غیر از مشکلات اقتصادی و معیشتی که اقدام جهادی میخواهد، تبعیض آشکار در توزیع امکانات و اعتبارات و نبودن شاخص علمی مشکلات را دوچندان نموده است. لطفاً اگر شاخصی در توزیع اعتبارات بین مناطق است و حتی اقشاری مثل فرهنگیان و دیگران، مکتوب ارائه فرمایید. اگر نیست این اقدام تبعیض آشکار و برخلاف اصول قانون اساسی خصوصاً (3)، (28)، (29)، (31)، (43)، (48) و (49) میباشد که باید مراجع نظارتی ایفای نقش نمایند، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای حمید گرمابی نماینده محترم نیشابور و فیروزه بفرمایید.

حمید گرمابی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ارادت خدمت ملت شریف ایران و مردم فهیم شهرستانهای نیشابور و فیروزه و عرض خستهنباشید خدمت هیأترئیسه محترم و همکاران گرامی.
جناب آقای رئیس! لایحهای از طرف دولت در پاییز 96 با پیشنهاد هشت منطقه آزاد و (14) منطقه ویژه در کمیسیون صنایع به عنوان کمیسیون فرعی مطرح شد و به اتفاق آرا رد شد. سپس دولت محترم دهها منطقه ویژه را اضافه فرمودند و در نتیجه موافقان طرح زیاد شد و این بار بدون اطلاعرسانی کامل و یا طرح مجدد در کمیسیونهای فرعی به صحن آمد. آقای رئیس! با تصویب این لایحه حدود (90) منطقه ویژه به کشور اضافه میکنیم. علاوه بر تعداد زیادی منطقه ویژه که هماکنون داریم، آیا از لحاظ تعداد کشور دیگری با ما قابل مقایسه است؟ تجربه گذشته نشان داده است که هر یک از این مناطق ویژه پتانسیل ورود کالای قاچاق به آنها را دارند. سؤال این است که آیا این مناطق ویژه کمک به واردات بیشتر و افزایش قاچاق کالا میکند یا خیر؟ ما خود ساختارها را طوری طراحی میکنیم که ورود کالای قاچاق به کشور را تسهیل میکند، بعد به دنبال راهکارهای کاهش قاچاق هستیم و اظهار نگرانی از افزایش قاچاق کالا میکنیم.
مورد دوم؛ ضمن تشکر از ریاست محترم جمهوری برای سفر به شهرستان نیشابور، از نحوه تخصیص بودجه مخصوص سفر رضایت نداریم. نیشابور سومین شهر پرجمعیت در منطقه شرق کشور است و تنها شهرستان با بیش از نیم میلیون جمعیت است که فرودگاه ندارد. در حالی که بیش از (50) درصد شهرهای دارای فرودگاه جمعیت و مسافر کمتری از نیشابور دارند. هماکنون نیشابور از (60) درصد فرودگاههای موجود کشور مسافر بیشتری دارد و دلایل منطقی دیگری که فرصت برای طرح آنها نیست. ولی به بهانه نزدیکی به مشهد از توسعه زیرساختهای گردشگری و توسعه اقتصادی جا مانده است. انتظار میرفت که مسئولان استانی و وزارت راه و شهرسازی به این نیاز و خواست مردم نیشابور که توسط نمایندگان به مسئولین منتقل شد توجه بیشتری میکردند که متأسفانه تصمیم دیگری گرفتند (یوسفنژاد ـ متشکر) و مردم و نمایندگان در این تصمیم نقشی نداشتند. لذا تقاضای اکید دارم که در این تصمیم بازنگری شود.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای یوسف داودی بفرمایید.

یوسف داودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر بنده به وزیر محترم امور خارجه؛ چرا اطلاعرسانی شفاف از طرف مسئولین وزارت امور خارجه به مردم به عنوان مهمترین مؤلفه نظام درخصوص تمامی تفاهمنامهها و قراردادها و عهدنامهها از قدیمیترین زمانها از روسیه اسبق تزاری گرفته تا شوروی سابق و روسیه امروز و کشورهای همسایه آبی دریای خزر انجام نمیگیرد تا از هر گونه سوءبرداشت در افکار عمومی و سوءتصمیمات و سوءتدبیرات احتمالی در آینده جلوگیری شود.
تذکر بعدی بنده به وزیر محترم آموزش و پرورش؛ با توجه به در پیش بودن سال تحصیلی جدید و کمبود شدید معلم در مدارس کشور، به علت موج گسترده بازنشستگی معلمین باتجربه طی سال جاری و سالهای آتی (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای داودی) ضروری است که وضعیت استخدامی معلمین حقالتدریس و ظرفیتسازی برای جذب آنها و تعیین تکلیف و تثبیت وضعیت معلمین و نیروهای موجود سریعاً انجام پذیرد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای اکبری بفرمایید.

علی اکبری شیراز
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر به وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ تمرکز هر گونه ثبت سفارش در تهران فضای درهمریخته کسب و کار را پیچیدهتر کرده است. در کنار بوروکراسی بازدارنده، این تصمیم موجب خلعید از استانها، طولانی شدن روند امور، تحمیل هزینههای اضافی و بلاتکلیفی بسیاری از فعالان اقتصادی شده است. لطفاً اختیارات را به استانها برگردانید و نظارت را جدی بگیرید.
تذکر به دولت محترم؛ در آشفته بازار ارز و سکه و تلاطم قیمتها، بازنشستگان لشکری و کشوری فراموش شدهاند. حقوق ناچیز آنان تناسبی با شرایط فعلی بازار ندارد. قوانین به حد ضرورت موجود است، لطفاً آنان را دریابید و نیاز آنان را رفع نمایید.
تذکر به صدا و سیما؛ شرایط سخت و پیچیده است و دشمنان به دنبال بر هم زدن امنیت، اعتماد و ناامید کردن جامعه هستند. متأسفانه صدا و سیما پیوسته به دنبال بزرگ کردن برخی کمبودها و نارساییها است، کمبود پوشک بچه، کمبود شیر خشک نوزاد، (یوسفنژاد ـ متشکر آقای اکبری، وقتتان تمام شد) پیدا کردن عناصر ناراضی و مصاحبه با آنان، جز بسترسازی منفی، تخریب دولت و پمپاژ ناامیدی ثمری ندارد. لطفاً در کنار مردم و با مردم باشید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، آقای بهرامنیا بفرمایید.

حسن بهرام نیا
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه گرامیداشت سالروز شهادت اسوه صبر و تقوا و مجاهدی نستوه حضرت آیتالله قدوسی اولین دادستان کل کشور و سرتیپ وحید دستجردی رئیس شهربانی کل انقلاب به دست گروهک نفاق هستیم. ضمن عرض تبریک و تسلیت به محضر مقام معظم رهبری و ملت بزرگ ایران به ویژه مردم شریف و انقلابی شهرستان نهاوند، زادگاه شهید حضرت آیتالله قدوسی، آرزوی توفیق را برای همه پویندگان راه عدالت و آزادی از خداوند بزرگ مسئلت دارم.
تذکر بنده به دولت و مشخصاً به رئیس سازمان حج و زیارت کشور جناب آقای محمدی است. جناب آقای محمدی! مقام معظم رهبری در خطبههای نماز جمعه عید فطر درخصوص سفرهای زیارتی و تخصیص ارز دولتی فرمودند کسانی که عادت کردند به سفرهای خارجی، این عادت را ترک کنند. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای بهرامنیا) البته غیر سفرهای زیارتی، حج و عتبات که مورد نظر نیست و اینقدر خرج و هزینهای هم بر دوش کشور نمیگذارد. سؤال بنده از جنابعالی این است که چه ادلهای برای (60) درصد اضافه کردن سفرهای هوایی و (40) درصد برای سفرهای زمینی دارید؟ متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای انارکی بفرمایید.

احمد انارکی محمدی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام به همکاران خوبم و مردم شریف ایران. من از همه عزیزان، نمایندگان، کمیسیون اقتصادی و مرکز پژوهشها برای تصویب منطقه ویژه اقتصادی حوزه انتخابیه من شهرستان انار از همه عزیزان تشکر میکنم.
تذکر من به سرپرست محترم وزارت اقتصاد مبنی بر وامهای کشاورزی که به مدت سه سال امهال داده شده است و مصوبه این هم توسط آقای دکتر جهانگیری معاون اول رئیسجمهور به تمام دستگاهها ابلاغ شده، اما متأسفانه تاکنون انجام نشده و این تصمیمات دیرهنگام باعث ضرر و زیان در سال آینده و سالهای آینده برای کشاورزانی که در منطقه ما رفسنجان و انار در محصول پسته بیش از (100) درصد خسارت دیدند و کل کشور این وضعیت را دارد. من خواهش دارم که سریعتر این بحث امهال وامها صورت بگیرد (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای انارکی) تا کشاورزان این دغدغه خودشان را دیگر نداشته باشند و انشاءالله سال زراعی جدید به موقع انجام شود، متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد

محمدرضا منصوری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اینجانب به وزیر محترم نیرو مبنی بر عدم رسیدگی به نحوه قرارداد شبههناک انتقال آب از سد کوچری به شهرستان ساوه است که از روز اول به نحوه انتخاب هشدار دادهام، ولیکن متأسفانه توجه نشده است. چرا برنده مزایده شرکت دولتی به نام جهاد نصر بدون دلیل حذف شده و برنده مزایده معرفیشده شرکت خصوصی بوده که اختلاف بسیار فاحش داشته است و علاوه بر آن به تعهدات خود عمل نکرده است؟ مگر قرار بر این نبود که با شرکت مزبور و خاطیان موضوع برخورد گردد و شرکتهای جدید به پروژه اضافه گردد پس چرا اهمالکاری میکنید؟ اگر هرچه سریعتر رسیدگی نشود، از طریق مراجع قضائی پیگیری خواهد شد و اشد مجازات را برای خاطیان تقاضامندم. گویا هنوز دستهایی در کار است که تا این حق به مردم نرسد. آقای وزیر! اخطار میدهم اگر اهمالکاری ادامه پیدا کند جلودار مردم حوزه انتخابیه نخواهیم بود. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای منصوری).
تذکر دوم بنده به نحوه واگذاری شرکت لاستیک پارس میباشد که تقاضای رسیدگی هر چه سریعتر به نحوه واگذاری میباشد. تقاضای شفافیت و ورود سازمان بازرسی و ارائه گزارش راجع به نحوه و شرایط مزایده و میزان بدهیهای شرکت را دارم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای بروجردی بفرمایید.

علی مطهری
خیلی ممنون، جناب آقای حاجیبابایی تذکرشان را بفرمایند. آقای بروجردی بعداً بفرمایند، چون که دو دقیقهایها تمام شده بود. بفرمایید.

حمیدرضا حاجی بابائی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من تذکر آییننامهای مواد (22)، (23) و (24) را دارم، اصول (52)، (53) و (85) قانون اساسی. آقای رئیس! به هر حال مجلس شورای اسلامی امروز از ساعت (8) صبح تا الان جلسه داشت. حتماً مردم ما گوش میکنند و میدانند که ما از ساعت (8) صبح تا الان چه کاری به نفع مردم کردیم، چه مصوبهای داشتیم که به نفع مردم باشد، الا اینکه توهینهای عمیقی به نظام در اینجا شد. بعضی مواقع کسانی که رادیو مجلس را گوش میکنند اشتباه میکنند که این رادیو مجلس است یا رادیو آن طرف آب است. رئیس مجلس در برابر این امور مسئول است، رئیس مجلس چه کاری بهتر از اینجا دارد که هر روز ساعت (10) میرود؟ اینجا بنشیند تصمیم بگیرد، ما الان دلار (13) هزار تومان و سکه (5) میلیون تومان، رئیس مجلس باید نظارت کند، باید از مسئولین بخواهد بیایند اینجا توضیح بدهند. در این کشور چه خبر است؟ مجلس چکاره است؟ چرا مجلس تصمیم نمیگیرد؟ این چیست که ما از صبح داریم طرحها و لوایح بیمورد را مدام بحث میکنیم و رأی هم نمیآورد؟ اینها چیست که ما در مجلس داریم انجام میدهیم؟ کمر مردم بیرون دارد خرد میشود، اینجا به نظام توهین میشود، هیچ کاری هم با ارز و دلار و سکه ندارند. در مجلس ششم یک بار به رهبری و نظام توهین شد، رئیس محترم مجلس ششم محکم جواب داد. ولی صدها بار در این مجلس به این نظام توهین شد، رئیس مجلس شورای اسلامی یک بار دفاع نکرد. این چه مجلسی است؟ چرا تریبون باز است هر کسی هر چه از دهنش میآید به این نظام میگوید؟ چرا دفاع نمیکنید؟ والسلام علیکم و رحمه الله

مصطفی کواکبیان

علی مطهری
خیلی ممنون، آقای حاجیبابایی متشکریم. ببینید جناب آقای حاجیبابایی! درمورد نطق نمایندگان، نماینده در ابراز عقیده و نطقش آزاد است، مگر اینکه شامل توهین و افترا باشد و اگر کسی هم انتقادی دارد باید در نطق بعدی یا تذکرش بیاید این را جواب بدهد. بالاخره مجلس جایی است که هر کسی نظر خودش را اعلام میکند، منتها باید خالی از توهین و افترا باشد.
اما درباره بحث تدبیر و راهکاری که مجلس باید برای این معضلات امروز پیشنهاد بدهد و انجام بدهد، میدانید که در درجه اول وظیفه دولت است، ما نباید این بار را صرفاً به گردن مجلس بیندازیم. در درجه اول دولت باید تدبیر کند و بیاید با مردم صحبت کند، جواب بدهد و مجلس هم طبعاً همکاری میکنیم. خیلی ممنون، تشکر میکنیم. آقای بدری بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر دستور روز، آقای بدری بفرمایید.

صدیف بدری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
اخطار من بندهای (9) و (12) اصل سوم و اصل (43) قانون اساسی است. متأسفانه شرکتهای دولتی عمدتاً در استانهای مرکزی کشور سرمایهگذاری کردهاند و در استانهای مرزی نظیر استان اردبیل چنین سرمایهگذاری از آنها شاهد نیستیم. در توزیع منابع کشور و بیتالمال باید عدالت اجرا شود. توسعه متوازن کشور، حل معضل بیکاری و جلوگیری از مهاجرت بیرویه و گسترده از نقاط مرزی کشور به شهرهای مرکزی که در مرزها بحران امنیتی و در مرکز بحرانهای جدی کلانشهرها نظیر آلودگی هوا، ترافیک و هزار و یک مشکل دیگر را ایجاد میکند که در گرو اجرای اصول (3) و (43) قانون اساسی از سوی دولت محترم است.
کارخانههای دولتی ایرانخودرو و سایپا و دیگر کارخانههای تولیدی بزرگ و دولتی در مرکز استانهای مرکزی و کلانشهرهای کشور که با تولیدات انحصاری خود مثل پراید و دیگر تولیدات بیکیفیت خود را به مردم عزیز کشور و استانهای مرزی فروخته و با قیمتهای بسیار بالاتری، ولی عوارض شمارهگذاری و ارزش افزوده به رقمهای هزاران میلیارد تومانی نصیب تهران و دیگر کلانشهرها میشود. این کجای اجرای عدالت و توسعه متوازن کشور است؟
رئیسجمهور محترم جناب آقای دکتر روحانی! عملکرد اقتصادی ضعیف و غیرقابل دفاع دولت به ویژه در بعد از انتخابات سال گذشته موجی از سرخوردگی و ناامیدی را نه تنها در میان منتقدان جنابعالی، بلکه در میان طرفداران دولت نیز ایجاد کرده است. تورم افسارگسیخته و جهش تصاعدی و کنترلنشده قیمتها علاوه بر فشار مضاعفی که بر طبقه پایین و اقشار ضعیف جامعه وارد کرده، طبقه متوسط جامعه را مستأصل کرده است.
آقای رئیسجمهور! بفرمایید مسئول این همه بیتدبیری و رواج ناامیدی در جامعه چه کسی است؟ چه کسی پاسخگوی این حجم سوءمدیریت و بیبرنامگی در بخشهای مختلف کشور و اجرای عدالت است؟ در حالی که دولت جنابعالی سال ششم خود را طی میکند، عموم مردم دستاوردی جز پروژه شکستخورده برجام ندارند و تحرکی هم از سوی دولت و همفکرانتان دیده نمیشود. مردم واقعاً در زیر فشار تورم و افزایش لجامگسیخته قیمت تمام اقلام له میشوند. آقای رئیس! خواهشاً یک جلسه اضطراری با حضور رئیسجمهور در این خصوص داشته باشیم. الان دلار (12) هزار تومان، (13) هزار تومان میشود، یورو (15) هزار، (16) هزار تومان شده است. خواهشاً عنایت داشته باشید و یک جلسه اضطراری در این خصوص داشته باشید.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای بروجردی بفرمایید.

علاءالدین بروجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
از تخصیص وقت تشکر میکنم. من چند تذکر داشتم، تذکر اول راجع به افسارگسیختگی امروز در فضای مجازی کشور است. متأسفانه نشر اکاذیب، شکستن حرمت افراد، تعرض به حیثیت و آبروی آنها تبدیل به یک رویه عادی و گسترده شده، در شرایطی که در جرایم مشهود در جامعه ارگانهای مسئول ورود پیدا میکنند و برخورد میکنند. بنابراین به نظر میرسد هم قوه قضائیه و هم فتا به عنوان مسئول ناجا و شورای عالی مجازی در این زمینه باید ورود جدی داشته باشند.
نکته دوم، آشفتهبازار اقتصادی امروز کشور است. ما به عنوان مهمترین ارگان تصمیمگیر که هم برای دولت بودجه و هم برنامه تصویب میکنیم، طبیعتاً اختیارات بالایی را داریم. من فکر میکنم تیم اقتصادی مجلس و دولت باید به صورت مشترک در این زمینه یک کار کارشناسی دقیقی را انجام بدهند. ذکر مطالب با دعوت از افراد و یک مرثیهخوانی که همه نگران و ناراحت بشویم و به اظهارنظر بگذرد، به نظر میرسد کفایت نکند. باید یک کار کارشناسی دقیقی صورت بگیرد.
نکته آخر هم آشفتهبازار پتروشیمی امروز کشور است. پتروشیمی محصولات خودش را در بورس عرضه میکند، دلالان مطلع در کمترین زمان محصولات را میخرند و دقیقاً تکرار ماجرای خرید دهها هزار سکه و بعد هم با قیمت بسیار بالاتر به کارخانههایی که نیاز دارند میفروشند. کارخانهها ناگزیر هستند یا توان خرید نداشته باشند و یا جنس را بالا ببرند. در نتیجه تورم افزایش پیدا میکند، مردم توان خرید ندارند، کارگرها اخراج میشوند. وزیر محترم نفت باید در این زمینه یک تصمیم عاجلی را صادر کند و تصمیمی هم که رئیس محترم کمیسیون انرژی گرفته که سهمیه کارخانهها را مستقیم به آنها بدهند به نظر میرسد تصمیم منطقی و پیشنهاد معقولی است، تشکر میکنم.

علی مطهری
متشکریم، جناب آقای دهمرده بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر روحانی، جناب آقای دکتر علی لاریجانی، وزرای محترم و مسئولان بزرگوار! با سلام و احترام، چرا نسبت به خشکسالی و ریزگردهای ویرانگر سیستان که به یک فاجعه تبدیل شده و امان مردم را بریده طبق قولهای دادهشده عمل نمیشود؟
جناب آقای رئیسجمهور! برای برونرفت از این وضع پیشنهادات فراوان کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت خدمت شما ارسال شده، دستور فرمودید که جای تشکر دارد. آیا پیگیری شد که چند درصد عملی و اجرایی شده؟ آقای رئیسجمهور! در جریان هستید که غلظت ریزگردها در بعضی از اوقات بیش از (60) برابر حد مجاز میباشد؟ آیا در جریان هستید که مردم هیچ درآمدی ندارند؟ آیا در جریان هستید که آب شرب مردم دچار اشکال جدی شده؟ آیا اطلاع دارید که مردم سرزمین را ترک و در حال پیوستن به حاشیهنشینی میباشند؟
جناب آقای رئیسجمهور! حاضرید برای چند ساعتی در سیستان زندگی کنید؟ جناب آقای رئیسجمهور! اگر جای مردم شریف بودید چه میکردید؟ آقای دکتر! چرا به وظیفه ذاتی عمل نمیشود؟ جناب آقای رئیسجمهور! این مردم چه جرمی مرتکب شدهاند که بایستی این همه مجازات شوند؟ جناب آقای دکتر! این مردم نجیب و ولایی چه کنند که به مشکلات آنها رسیدگی شود؟
صدا و سیما، اصحاب رسانه! ضمن تشکر به وظیفه ذاتیتان در انعکاس مسائل و مشکلات سیستان عمل فرمایید. ممنون و سپاسگزارم.

علی مطهری
خیلی ممنون، آقای بیگلری بفرمایید.

محسن بیگلری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هر چیزی از همکاران عزیزم برای تصویب مناطق آزاد تجاری بانه، مریوان و همچنین مناطق ویژه سقز، دیواندره و بیجار تشکر میکنم.
تذکرم به جناب آقای رئیسجمهور؛ جناب آقای دکتر روحانی! توصیه میکنم خودت و تیم اقتصادیات از اتاقتان بیرون بیایید و کمی به صورت ناشناس به میان مردم بروید. از میوهفروش و خواروبار فروشی خرید کنید، قیمتها بسیار سرسامآور است. هرچند که شاید سر از قیمتها در نیاورید، چون سیر از گرسنه خبر ندارد. به قول سهراب سپهری:
ای آدمها که در ساحل نشسته، شاد و خندانید
یک نفر در آب دارد میسپارد جان
باید ما هم بگوییم: آی دولتیها که با آمار غیرواقعی خود را دلخوش کردهاید، کارگر و کارمند و پیر و جوان در تورم (60) درصد و (70) درصد دارند میسپارند جان. تکانی بخورید، از شعار و مصاحبه و سخنرانی دست بردارید. خندهدار است که میلیاردها دلار ارز مملکت یعنی بیتالمال را به صورت کاملاً غیرقانونی به دست کسانی دادهاید که هیچ کنترلی بر آنها ندارید و آنها هم با سوداگری دارند خون مردم را در شیشه میکنند.
آقای روحانی! من نمیدانم شما چگونه شبها سر بر بالین میگذارید وقتی که (5) میلیون بیکار داریم و اکثراً تحصیلکرده و محتاج نان شب هستند. چگونه خوابتان میبرد از اینکه نیازهای اساسی مردم مثل گوشت، مرغ، خشکبار و میوه بیش از (70) درصد افزایش قیمت داشتهاند؟ جناب آقای روحانی! تا به کی نمیخواهید فکری کنید؟ آیا خبر قیمت امروز ارز را دارید که بالای (13) هزار تومان است؟ آیا قیمت سکه را میدانید که حدود (5) میلیون تومان است؟ به خدا قسم درنگ بیش از این جایز نیست، مردم دارند از سختی جان میسپارند. محض رضای خدا خودت و تیماقتصادیتان کاری کنید، مملکت و مردم دارند نابود میشوند.

علی مطهری
متشکریم. آخرین نفر آقای ساداتینژاد هم بفرمایند، دیگر جلسه را تعطیل کنیم.

سید جواد ساداتی نژاد
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خیلی ممنون آقای دکتر مطهری. ما در شرایط جنگ اقتصادی هستیم. تذکر من این است که ریاست محترم جمهوری عنایت کنند دستورالعملها و آییننامههایی که در هیأت دولت صادر شده، اینها در شرایط جنگ اقتصادی جواب نمیدهد، ما باید ساختار اداری را تغییر بدهیم. این بوروکراسی خستهکننده، عدم تفویض اختیار در این شرایط جنگ اقتصادی وضعیت را مشکل کرده و مردم دچار مشکلات شدید اقتصادی هستند و کمر مردم رو به شکستن است.
دومین مسأله این است که چرا در این شرایط به مردم اطلاعرسانی نمیشود؟ در شرایط مشکلات اقتصادی و معیشتی اطلاعرسانی به مردم و پیشگیری از ابهام مسأله مهمی است.
آخرین بحث من هم این است که رئیس محترم مجلس در شرایطی که افرادی از ناطقین آدرس غلط میدهند یا عدهای به نظام توهین میکنند وظیفهاش براساس سوگندی که خورده این است که جلوگیری کند و این مسأله را رعایت کند، پیشگیری کند از کسانی که دارند در نطقشان حرفهای نامرتبط و ضدانقلاب میزنند و حرفهایی میزنند که این برای نظام و انقلاب درست نیست. ممنون و متشکرم.

علی مطهری
متشکرم، خیلی ممنون. فقط چون آقای برزگر که اسمش اول است حق دارد، ولی من میخواهم بگذرد، آقای برزگر! انشاءالله بگذرید که ما پایان جلسه را اعلام کنیم.
16
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه چهاردهم شهریورماه 97 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.