1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 194 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و سی و هشتم روز چهارشنبه هفتم شهریورماه 1397 هجریشمسی مطابق با هفدهم ذیالحجه 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد ریشههای قاچاق کالا و ارز (توصیههای راهبردی، سیاستی و اصلاحات قانونی).
2 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش.
3 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه یکفوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی.
4 ـ گزارش کمیسیون انرژی درمورد عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور (موضوع تخصیص و پرداخت عوارض برق).
5 ـ بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور.
6 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد طرح یکفوریتی تشدید مبارزه با مفاسد اقتصادی در دستگاه قضائی و سازمان تعزیرات حکومتی.
7 ـ گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درمورد عدم اجرای حکم قانونی بند «خ» ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه کشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حمیدرضا احمدی وفا
(آیه 56 ـ 54 سوره مبارکه «مائده» توسط قاری محترم آقای حمیدرضا احمدیوفا تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دِینِهِ فَسَوْفَ یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْکافِرِینَ یُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ لا یَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ * إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکِعُونَ * وَ مَنْ یَتَوَلَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِینَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغالِبُونَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای احمدیوفا تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«ای مؤمنان! هرکس از شما از دینش برگردد بداند که خداوند به زودی قومی به عرصه میآورد که دوستشان میدارد و آنان نیز او را دوست میدارند. اینان با مؤمنان مهربان و فروتن و با کافران سختگیرند. در راه خدا به جهاد میکوشند و از ملامت هیچ ملامتگری نمیهراسند. این فضل الهی است که به هرکس که بخواهد ارزانیاش میدارد و خداوند گشایشگر دانا است. همانا سرور شما خداوند است و پیامبر او و مؤمنانی که نماز را برپا میدارند و در حال رکوع زکات میدهند و کسانی که خداوند و پیامبر او و مؤمنان را دوست بدارند، بدانند که تنها لشکر خدا فاتح و پیروزند». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
تأخیرکنندگان جلسه امروز عبارتند از آقایان: علیرضا ابراهیمی، اعزازی، انارکیمحمدی، پاپیزاده، حسنبیکی، حمزه، صفری، کوچکینژاد و نادری.

علی اردشیرلاریجانی
3
ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد ریشههای قاچاق کالا و ارز

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی عرض سلام و ادب دارم انشاءالله عید هم مبارک باشد. دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد ریشههای قاچاق کالا و ارز درمورد توسعه راهبردی، سیاستی و اصلاحات قانونی هست در اجرای تبصره (1) ماده (49). در جلسه دیروز سخنگوی کمیسیون و نماینده محترم دولت صحبت کردند، الان شش نفر از همکاران باید در این موضوع اظهارنظر کنند. جناب آقای دکتر رحیمی! اسامی همکاران را اعلام بفرمایید.

علیرضا رحیمی
همکارانی که به قید قرعه اسامی آنها تعیین شده اعلام بکنیم که آمادگی لازم را هم داشته باشند. آقایان: مصری، حاجیدلیگانی، خدری، دهمرده، کمالالدین شهریاری و فولادگر که هرکدام پنج دقیقه زمان دارند. نفر اول جناب آقای مصری بفرمایید.

عبدالرضا مصری
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و صبحبخیر دارم خدمت همکاران عزیز و گرانقدر و پیشاپیش عید سعید غدیرخم را خدمت همه عزیزان و ملت شریف ایران اسلامی عرض تبریک دارم. خواهران و برادران عزیز! اصولاً قاچاق یعنی چرخه تولید در یک کشور دیگری فعال باشد، یعنی اشتغال در یک کشور دیگری ایجاد بشود، یعنی درآمد ارزی برای کشوری که آن کالا را تولید میکند، یعنی بهبود کیفیت تولید برای همان کشور، یعنی مالیات بر سود شرکتهای تولیدکننده برای شرکت تولیدکننده، یعنی عزت، افتخار، سربلندی و غرور برای آن کشوری که کالا را تولید میکند، اما قاچاق برای کشوری که واردکننده قاچاق هست چه معنایی دارد؟ یعنی بیکاری، تعطیلی واحدهای تولیدی، خروج ارز، رونق دلالی و اقتصاد زیرپلهای، یعنی سرافکندگی برای نسل حاضر و آینده، یعنی نابودی اطمینان به تولید داخلی، یعنی کاهش مالیات بر سود داخلی، یعنی کند شدن چرخه اقتصاد کشور، یعنی از بین رفتن عزت نفس ملی که ریشههای اشتغال در کشور را میخشکاند، یعنی تغییر ذائقه مصرفکننده به مصرف کالاهای خارجی.
برابر گزارشات وزارت هر (1) میلیارد دلار کالای قاچاق حداقل (50) هزار شغل را از بین میبرد، یعنی اگر ما (25) میلیارد دلار کالای قاچاق داشته باشیم، به قولی این در سال میتواند (1) میلیون و (250) هزار شغل ایجاد بکند، اگر جلوی قاچاق را بگیریم و آن کالا در داخل کشور ما تولید بشود و اگر نصف این باشد که دیروز مجادلهای در مجلس داشتیم که آیا (12) میلیارد است، آیا (25) میلیارد است، حتی اگر (12) و (5/12) میلیارد باشد یعنی از بین رفتن (650) هزار شغل در سال در داخل کشور. من تعجب میکنم! مقام معظم رهبری فرمودند «گفته میشود (15) میلیارد دلار صرف کالای قاچاق میشود که این حداقل مبلغی است که گفته میشود، اینها ضربه به اقتصاد کشور است. البته باید با باندهای قاچاق مبارزه شود، از مبادی رسمی کشور قاچاق وارد میشود، از فلان بندر روزی (3000) تا (5000) کانتینر کالا وارد کشور میشود، فقط (150) تا مورد بازبینی قرار میگیرد. لذا اینها توسعه قاچاق است».
من تعجب میکنم! افتخار میکنم به کشوری که برنامههای تروریستی را هزاران کیلومتر دورتر از مرزهای کشور خودمان شناسایی و خنثی میکنیم، ریگی را که تحتالحفظ سیستمهای اطلاعاتی آمریکایی بود مثل یک ریگ از آسمان روی زمین میآوریم، پیچیدهترین عملیات تروریستی صهیونیستها و تکفیریها را خنثی میکنیم، چطور نمیتوانیم هزاران هزار کامیونهای حامل قاچاق انواع مختلف کالا را در کشور متوقف کنیم؟
باید بپذیریم اراده ملی برای مبارزه با قاچاق در کشور وجود ندارد، اما مشکل کجا است؟ مشکل عدم برخورد جدی است، باورمان نشده که قاچاق ریشه اصلی بیکاری و بیکاری اساسیترین عامل آسیبهای اجتماعی است. مشکل عدم باور به قاچاق است اگر باور میداشتیم قاچاق باعث بسیاری از مشکلات اشتغال، تولید، فرار مالیاتی و پولشویی در کشور است آن را تطهیر نمیکردیم. توجه بفرمایید! وقتی که قاچاق را میگیریم میبریم در انبارهای فلان دستگاه، بعد خود ما میفروشیم این تطهیر کردن است. رهبری فرمودند اینها را معدوم کنید.
شما در تلویزیون دیدید فلان کشور که چند تا خودروی لوکس قاچاق واردش شده بود با بولدوزر اینها را معدوم کردند، کسی دیگر جرأت نمیکند وارد بکند، اما ما در کشور کالا را تطهیر میکنیم. چطور قاچاقچی وارد آن بکند عیب دارد، اما فلان دستگاه اجرایی همان قاچاقها را میگیرند و میفروشند؟ پس ما با قاچاق کار جدی نمیکنیم، من خواهش میکنم. دوستان عزیز! عنایت داشته باشید، ما اگر بخواهیم جلوی قاچاق را بگیریم باید اراده ملی باشد که قاچاق را یا برگردانیم یا آتش بزنیم یا معدوم کنیم. تا وقتی وارد چرخه کشور میشود این مبارزه به جایی نخواهد رسید.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای حاجیدلیگانی پنج دقیقه زمان دارند، بفرمایید. آقای حاجیدلیگانی یک لحظه ببخشید، ظاهراً آقای خدری وقتشان را به آقای لاهوتی واگذار کردند، آقای حاجیدلیگانی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای لاریجانی! قبل از اینکه من نکاتم را عرض بکنم یک تذکری داشتم، تذکر ماده (213) دارم که مستحضر هستید تخلفات زیادی در اجرای قانون در کشور رخ داده که نتیجه آن در نارضایتی که دیروز (200) نفر از نمایندگان با رأی خودشان ثابت کردند روشن هست که آقای رئیسجمهور حداقل در چهار سؤال پاسخش قانعکننده نبود، از جمله این قوانین که نقض شده و از آن استنکاف شده قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قانون پنجم توسعه کشور، قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44)، قانون نحوه پیگیری سیاستهای اقتصاد مقاومتی، قانون بهبود فضای کسب و کار، قانون رفع موانع تولید است که درخصوص مدیریت نرخ ارز به صورت شناور، جلوگیری از تغییر شتابزده روشهای اقتصادی، اصلاح مجوزهای کسب و کار، حذف مقررات زائد، ایجاد دولت الکترونیک است که آقای رئیس! پیش از این هم کمیسیونها گزارشات متعددی راجع به این استنکافها و خلافها و نقض قانون دادند. همچنین مرکز پژوهشها (رئیس ـ حالا مطلبتان چیست؟) حالا عرض میکنم و همچنین دیوان محاسبات که این اتفاقات رخ داده، پیشنهاد میکنم که جنابعالی مهلتی را تعیین بفرمایید که این گزارشاتی که آمده، این سوابقی که در کمیسیونها وجود دارد، در صحن علنی در گزارشات وجود دارد، گزارشاتی که داده شده مجموعاً اینها با هم تلفیق و ترکیب بشود و موارد نقض و استنکاف آقای رئیسجمهور و همچنین دولت اینها جمعبندی بشود و در یک فرصتی که الان اعلام میکنید به قوه قضائیه جهت رسیدگی ارسال بشود.

علی اردشیرلاریجانی
اگر مقصود شما ارتباط این موضوع با سؤال هست یک بحثی است (حاجیدلیگانی ـ بله) اگر در عناوینی که آقایان عنوان سؤال میآوردند یک عنوانش را مینوشتند استنکاف از قانون یا نقض قانون مطلب شما درست بود، ولی چنین چیزی ننوشتند.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
در آییننامه شما مطابق ماده (236) میتوانید این را انجام بدهید، ارتباط به سؤال ندارد.

حسینعلی حاجی
حاجآقا شما متن آییننامه را بخوانید. ببینید تبصره چه میگوید.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال اگر پیشنهاد شما این است که از ماده (236) استفاده بشود بفرمایید.

حسینعلی حاجی
خیر، پس این کاری که دیروز ما انجام دادیم کار عبثی بوده.

علی اردشیرلاریجانی
نه، عبث نبوده، بررسی شده.

حسینعلی حاجی
ببینید! در آییننامه فراز دومی که ذیل تبصره هست.

علی اردشیرلاریجانی
فراز دوم میگوید اگر عنوانش استنکاف از قانون و نقض قانون باشد.

حسینعلی حاجی
آقای رئیس! میگوید چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیسجمهور به سؤالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سؤال نقض قانون و یا استنکاف از قانون (رئیس ـ و موضوع سؤال) محسوب شود آن سؤال به قوه قضائیه ارسال میشود.

علی اردشیرلاریجانی
موضوع سؤال باید نقض قانون باشد این کار را بکنیم، وگرنه از نظر آییننامه نمیتوانیم انجام بدهیم.

حسینعلی حاجی

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما تذکرتان را دادید جواب من را شنیدید، شما مطلبتان را بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اما بحثی که هست موضوع ریشههای قاچاق هست. به اعتقاد بنده باز اینجا هم علت عدم اجرای قانون هست توسط آنهایی که مسئول اجرای قانون بودند، توسط آنهایی که مسئولیت نظارت بر اجرای قانون را داشتند. منتها در این گزارشهایی که تهیه شده الان و پیش روی ما هست و از جمله این گزارش، اینجا باز آمده از منابع گزارش خود آن دستگاههای مسئول اجرا و دستگاههای نظارتی استفاده شده، ولی نیامده بگوید که مثلاً چه کسی بایستی این اتفاقی که در موضوع ارز افتاد، بین دو بسته ارزی ما (18) میلیارد دلار ارز کشور را شاهدش بودیم که به این نحو مبتذل مصرف شد چه کسی پاسخگو است. رئیس بانک مرکزی پاسخگو است، آن معاونت ارزیاش که الان در زندان هست بایستی این مبالغ را پس بدهد، رئیس ستاد اقتصاد مقاومتی بایستی پس بدهد یا رئیسجمهور بایستی جبران کند. چه کسی بایستی این مبالغی که حدود (180) هزار میلیارد تومان بالغ میشود آن مقدارش که نادرست به جیب افراد سودجو رفته اینها را چه کسی بایستی پس بدهد؟ پس ما اینجا نشستیم که چه بکنیم؟
نکته بعدی، اینکه نقش مرکز پژوهشها در این گزارشهایی که تهیه میشود کجاست؟ ما الان مدتی هست که هیچ آثاری از مرکز پژوهشها در اینگونه مسائل مشاهده نمیکنیم، تقاضا هم کردیم که این گزارشات شما حداقل به صورت کاغذی هم توزیع بشود، ولی اتفاقی نیفتاد.
نکته بعدی، اطلاعات کافی که به سامانه شناسایی و مبارزه با کالای قاچاق بایستی داده میشده چرا این انجام نشده؟ چرا وزارت صمت در این خصوص مورد محاکمه قرار نمیگیرد؟ چرا کارتهای بازرگانی را دادند و از محرومین و افراد کماطلاع سوءاستفاده کردند و کالاهایی را وارد کردند و مالیات را بر عهده کسانی گذاشتند که هیچ مال و اموالی ندارند؟ از کجا بایستی مالیات کشور گرفته بشود؟ سود اینها در جیب چه کسانی رفته، چرا فرار مالیاتی هنوز وجود دارد؟
نکته بعدی، چرا بررسی نکردیم آییننامه قانونی مبارزه با قاچاق کالا و ارز که 3/2/92 ما قانون آن را تصویب کردیم تا دو سال بعد از آن توسط دولت این آییننامه تهیه نشد، مگر چقدر یک آییننامه تهیه کردن کار دارد؟ دریافت شناسه کالا، شناسه رهگیری چرا انجام نشد که ما الان شاهد این مباحث مربوط به قاچاق باشیم؟
نکته بعدی، چرا در زمانی که ما میبینیم گمرک (3000) کانتینر ظروف شیشهای و کریستال تحت عنوان شیشه خردشده وارد میشود و آن برخورد آنچنانی با آن صورت میگیرد (رحیمی ـ متشکریم) وقت من هست، تذکر را حساب نکنید. (رنجبرزاده ـ نه، وقتتان تمام شده است) یک دقیقه دیگر اجازه بدهید تمامش میکنم و یا اینکه (800) تن الکل سفید گواهی صادرات برایش صادر میشود که یعنی رفت خارج از کشور، بعد همین بار در انبارهایی در تهران کشف میشود.
به اینها بایستی بالاخره ما بپردازیم، این گزارشات بایستی اینها در آن بیاید، اعلام جرم بشود، واگذاری منافع عملیات باسکول، توزین و پلمپ گمرک چرا به عهده افراد ذینفعی داخل گمرک واگذار بشود؟ اینها نکات بسیار مهمی است. چرا سایت ثبت سفارش یک ساعت برای افراد خاصی باز میشود؟ (رحیمی ـ آقای حاجی! یک دقیقه زمان از وقتتان گذشته) آیا واقعاً اینها اتفاقی است؟ نه، اینچنین نیست، چرا از وزارت نپرسیدید قانون کارت سوخت را وزارت نفت چرا اجرا نکرد؟ حالا میگویند قاچاق میشود، مجلس دو سال پیش قانون گذرانده، چرا قانون اجرا نشده، چرا کارت توزیع درست اجرایی نمیشود؟ اینها مسائلی هست که در این رابطه مطرح هست.

علیرضا رحیمی
آقای حاجی! یک دقیقه و (40) ثانیه از وقتتان گذشته است.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، نفر بعد را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
نفر بعدی جناب آقای دهمرده هستند که پنج دقیقه زمان دارند، بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
پیشاپیش عید غدیر را خدمت سروران تبریک و تهنیت عرض میکنم. خدمت سروران بزرگوار عرض شود در رابطه با قاچاق مطالب مختلفی و عوامل زیادی دخالت دارد که سروران در جریان هستند. (1) میلیارد دلار قاچاق معنا و مفهومش این است که (50) هزار فرصت شغلی از دست برود. پس جایگاه قاچاق کاملاً مشخص است، یعنی الان اگر ما جلوگیری بکنیم سالانه (1) میلیون و (200) تا (1) میلیون و (500) هزار نفر شغل در ایران میتوانیم ایجاد کنیم. در هر زمینهای که ارادهای وجود داشته کارهای غیرممکن برای نظام مقدس جمهوری اسلامی در ابعاد مختلف ممکن شده. بنابراین در اینجا احساس میشود یک چنین ارادهای وجود ندارد، وگرنه همه میدانند که قاچاق کالا علاوه بر اینکه به تولید و اقتصاد ملی لطمه میزند سبب ورود کالاهای ناسالم، غیراستاندارد و بیکیفیت به کشور میشود. مطالب خیلی زیادی است، کیفیت کالا و همه را از دست میدهیم، شغلها را از دست میدهیم که واقعاً هیچکدام اینها در شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی نیست.
بنابراین من عرض میکنم زیرساختها را فراهم بکنیم، چند تا ایکسری واقعاً هزینهای دارد؟ شفافسازی واقعاً هزینه دارد؟ اگر قانون را اجرا بکنیم مشکل به وجود میآید؟ در همین چند روز اخیر که من باید از قوه قضائیه تشکر کنم، یک ورودی پیدا کرد چقدر آثار روانی مثبت به جامعه تزریق شده؟ خیلی جاها زنگ میزنند و تشکر میکنند. بنابراین اولین نکته این است؛ هزینه قاچاق را باید بالا ببریم، اینطور نباشد که هرکسی با هر کیفیتی بتواند سوءاستفاده بکند. به عنوان نمونه، دانهدرشتهایی که الان مطرح شد، هزاران تریلی وارد میکنند ولی آن طرف قضیه کولهبری و مرز سیستان و بلوچستان که (80) درصد صادرات داریم این مرز به جای فرصت تبدیل به تهدید میشود. دستگاههایی که متولی این امر هستند که از آنها باید تشکر بکنم، از سردار مؤیدی که ایشان را میشناسم و بقیه عزیزان، واقعاً بقیه باید وظیفه ذاتی خود را انجام بدهند.
خواهش من از سروران این است؛ این کار، کار قشنگ و بزرگی است، به آن رأی مثبت بدهند. انشاءالله به عنوان باقیاتالصالحات در کارنامه عمل همه ثبت و ضبط بشود. تقدیر و تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، تذکرتان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای جلالی تذکر ماده (79) دارند، آقای جلالی بفرمایید.

کاظم جلالی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک پیشاپیش عید سعید غدیرخم. من مطلبی میخواهم عرض بکنم؛ دفاع از حقوق همکاران خودم در مرکز پژوهشها است. من فکر میکنم یکی از کسانی که تعامل بسیار زیادی با مرکز پژوهشها دارد خود جناب آقای حاجیدلیگانی هستند و نمیدانم چرا ایشان یک چنین اظهارنظری را امروز در تریبون مجلس مطرح کردند. عرض کنم که در ارتباط با قاچاق خود دوستان عزیزمان در کمیسیون هم ذکر میکنند که جلسات مختلفی را با مرکز پژوهشها داشتهاند و در تنظیم گزارش مرکز پژوهشها کاملاً سهیم بوده و آقای دکتر لاریجانی! فقط یکی از نکاتی که دوستان در صحن اعتراض میکنند چون از قبل عادت کرده بودند نمایندگان محترم که به شکل مکتوب گزارشها در پیش روی آنها باشد الان اینها تنظیم شده، در وبگاه صحن علنی است. بعضی دوستان چون هنوز بر تصور قبلی هستند و برخیها هم میگویند استفاده از وبگاه برای ما سخت هست، الان صبح جناب آقای دکتر دهقانی به من مراجعه کردند و فرمودند که گزارش مربوط به مناطق آزاد وجود ندارد، من به ایشان گفتم شما بروید در وبگاه صحن ببینید آیا گزارش وجود دارد یا ندارد؟ ایشان هم لطف کردند نگاه کردند، دیدند گزارش هست.
من نه از باب خودم این را خدمت همکاران عرض میکنم، ببینید! اولین جایی که نسبت به سیستم و نظام بانکی کشور هشدار داد و ما گزارش را به همه مسئولین محترم کشور از جمله مقام معظم رهبری فرستادیم مرکز پژوهشها بود. شما گزارشهای مختلف مرکز پژوهشها را در حوزههای مختلف ببینید، الان در بحث تحریمها من از پشت این تریبون ادعا میکنم؛ من فکر نمیکنم هیچ جایی به اندازه مرکز پژوهشها درخصوص تحریمها متمرکز شده باشد.
دوستان عزیز، همکاران ارجمند! ما هفته گذشته (28) گزارش تحریمی خدمت شما دادیم، حالا خواهش ما از شما این است که قابل بدانید گزارشها را بخوانید، یک حاشیهنویسیهایی هم برای ما بکنید. حتماً از نقطهنظرات اندیشمندانه شما استفاده میکنیم. کمیسیونهای مختلف مجلس هم مرتب تشکر میکنند، کمیسیون اقتصادی الان جناب آقای دکتر پورابراهیمی نوشتند که ما از زحمات شما متشکریم، خود جناب آقای حاجی هم من میدانم، ایشان همیشه ارتباطات بسیار خوبی با مرکز دارند و مطمئن هستم ایشان هم از ما در نوبت بعد که تریبون باز بشود تشکر میکنند. اگر هیأترئیسه محترم هم صلاح بدانند، آقای دکتر لاریجانی! ما آمادهایم مجدداً گزارشها چاپ بشود روی میزها قرار بگیرد.
آقای دکتر لاریجانی فرمودند باید این را خود هیأترئیسه تصویب بکند، اگر هیأترئیسه به ما امر بکنند، چون تا الان به ما گفتهاند روی میزها چیزی توزیع نشود. اگر هیأترئیسه مجدداً برگردد بگوید روی میزها توزیع کنید ما آمادهایم گزارشات را روی میزها توزیع بکنیم، از دوستان تشکر میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، حالا دو تا مسأله است؛ یکی اینکه ما هم سیستم الکترونیک داشته باشیم، هم سیستم کاغذی، بعضی از آقایان اینجا میآمدند میگفتند این اسراف است، ما از این جهت گفتیم از این امکان الکترونیکی استفاده بشود. حالا باز اگر دوستان خواستند میتوانیم دوگانهاش بکنیم. نفر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! اخطار و تذکر هم دارند. (رئیس ـ چشم، تذکر را هم گوش میدهیم.) نفر بعدی جناب آقای شهریاری هستند، بفرمایید.

سید کمال الدین شهریاری
بسم الله الرحمن الرحیم
تشکر میکنم از هیأترئیسه محترم و پیشاپیش عید سعید غدیرخم را به همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران و شیعیان جهان تبریک عرض میکنم. لازم هست که از کمیسیون صنایع و معادن به خاطر گزارش بسیار خوب و مؤثر خودشان درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز تشکر بکنم که در بخشهای مختلف هم ریشهیابی کردند، هم آسیبشناسی کردند و هم توصیههایی را به مسئولین برای مبارزه با قاچاق در زمینه کالا و ارز اشاره کردند.
من چند نکته در بخش توصیههای سیاسی یا سیاستی این گزارش اشاره میکنم که بیشتر این موارد به دستگاههای اجرایی و خود مجلس برمیگردد که مجلس چه در بعد نظارت و دولت در بخش اجرا باید به این نکات توجه بکنند که اگر فرآیندها، قوانین و مقرراتی که توسط مجلس برای واردات و صادرات کالا و محیط کسب و کار تصویب شده، این قوانین و مقررات رعایت بشود خود به خود میتواند انگیزه قاچاق را کم بکند و از بروز قاچاق کالا و ارز جلوگیری بکند.
همانطور که همه همکاران اشاره فرمودند، قاچاق یکی از آفتهایی است که اقتصاد کشور، تولید ملی، تولید داخلی و اشتغال را نشانه میگیرد و هر دلار کالای قاچاق که وارد کشور بشود میتواند اشتغال یک نیروی انسانی را در کشور ما به خطر بیندازد. بنابراین همه ما با پدیده شوم قاچاق کاملاً آشنا هستیم و در مبارزه با آن متفقالقول. اما توصیههایی که اینجا بیشتر مورد توجه قرار گرفته و من به چند نکته از آنها اشاره میکنم عبارت است از بندهای اول و دوم.
در بندهای اول و دوم از توصیههای سیاستی اشاره شده که متأسفانه این فرآیندهای طولانی و سخت و بعضاً تبعیضآمیز که میتواند برای بخشی از واردکنندگان به عنوان یک دالان باز و کانال سبز بدون هیچگونه اتلاف وقت و بدون هیچگونه صرف وقتی مجوزها و فرآیندها و رویههای واردات کالا را طی بکنند و کالا را وارد بکنند، اما برای بخش دیگری از جامعه با همان شرایط امکان ورود کالا ممکن است وجود نداشته باشد. این رانتبازیها و این تبعیضها یکی از دلایل قاچاق میشود که متأسفانه بعضیها را به دلیل اینکه از این مسیرها عبور بکنند، چون مسیرها برایشان پیچیده و سخت هست، مجبور میشوند که از مسیرهای غیرقانونی برای ورود کالا که همان قاچاق هست استفاده بکنند.
نکته دوم بند چهار هست که اشاره کرده «عدم توسعه کمی تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و توجه به توسعه کیفی کارکردهای این مناطق». عزیزان ببینید! قانون چگونگی اداره مناطق آزاد در دوره چهارم مجلس موقعی که تصویب شد بنده عضو کمیسیون خاص رسیدگی به این لایحه بودم. در آن لایحه و در قانونی که تصویب شد اهداف بسیار بسیار توسعهگرا و مترقی برای ایجاد مناطق آزاد که میتوانست انتقال تکنولوژی به داخل، صادرات، تولید در داخل و صادرات کالاهای به روز شده و با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته را توسط ایرانیها به خارج از کشور توسعه بدهد در مناطق آزاد پیشبینی شده، یعنی مناطق آزاد به عنوان یک مناطقی ایجاد میشد که این باید با استفاده از واردات تکنولوژیهای توسعهیافته و پیشرفته نسبت به ایجاد کالاهای برتر و با برندهای مرغوب و با کیفیت بهتر اقدام بکند، ضمن اینکه تولید گسترش پیدا بکند و اشتغال در مناطق آزاد برای ایرانیها فراهم بشود، اینها بتوانند به صادرات و توسعه صادرات و ارزآوری کمک بکنند.
امروز شما ملاحظه بفرمایید! ارزی که در مناطق آزاد خرج میشود تا میزان ارزی که از طریق کالا و خدمات وارد مناطق آزاد میشود چگونه هست. مسلماً امروز مناطق آزاد به مصرفکننده ارز داخلی تبدیل شدهاند تا به تأمینکننده ارز و این باعث میشود که ما توجه داشته باشیم که در این لایحه افزایش مناطق آزاد که در دستور جلسه هست و به زودی مطرح میشود حواسمان باشد که متأسفانه ما درمورد این هفت منطقه آزادی که الان در کشور داریم تا چه اندازه به آن اهداف رسیدیم که حالا بیاییم (رنجبرزاده ـ آقای شهریاری تشکر) هشت منطقه دیگر هم اضافه بکنیم. این مناطق امروز به مصرفکننده ارز تبدیل شدند و کالاهایی را تحت عنوان چمدانی، مسافری و همراه مسافر وارد میکنند که خودش به (تعطیلی) تولید و اشتغال داخل کمک میکند و در واقع میتواند همان کالای شبه قاچاق باشد که به نظر من باید جلوگیری بشود و نکته آخر اینکه در بند هفت اشاره شده که ما در مبارزه با قاچاق سراغ آن دانهدرشتها برویم و اینکه یک موتورسیکلتسواری که در بنادر ساحلی ما یک پاکت چای همراه خودش دارد را به عنوان قاچاقچی نگیریم، اما آن پروندههای کلان را متأسفانه از مد نظر دور داشته باشیم، متشکرم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! لیست اخطار و تذکر را هم داریم، همکاران اخطار دارند.

علی اردشیرلاریجانی
بگذارید این بحث تمام بشود بعد، بفرمایید. (قاضیپور ـ اخطار داریم) چشم، وقت میدهیم، همه صحبتهایشان را بکنند آخرش شما هم صحبت کنید.

علیرضا رحیمی
نفر بعد جناب آقای فولادگر هستند، بفرمایید.

حمیدرضا فولادگر
بسم الله الرحمن الرحیم
اولاً عید سعید غدیر و ایام ولایت و امامت را به همه عزیزان، به مردم عزیز و مسلمین جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم و همچنین سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر و هفته دولت را انشاءالله همه ما در خدمت بیشتر به مردم با عنایت الهی موفق باشیم. آنچه که الان مورد بحث هست گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز هست که چند تا نکته من خدمت عزیزان در این زمینه عرض بکنم.
نکته اول اینکه آنچه درمورد بحث آمار بیان میشود، اگرچه ما منکر کلیت حجم مورد گزارششده درمورد تخمین میزان قاچاق نیستیم، حالا چه آن وقتی که بحث حدود (25) میلیارد دلار در سالهای 92 و اینها اعلام میشد، چه حالا که بحث حدود (12)، (13) میلیارد دلار اعلام میشود، اما معتقدیم اینها هیچکدام دقیق نیست، چرا؟ چون بر اثر یکسری روشهای برآوردی است. روشهای برآوردی و تخمینی در بحث آماری است. ما روشهای دقیق محاسباتی علمی نداریم که دقیق این حجم برآورده بشود، براساس روشهای تخمینی است، چون هیچجا ثبت نمیشود. بنابراین یک بحث این است که ما بتوانیم از این به بعد با روشهایی که دقت عمل بیشتری دارد و با کمک مرکز آمار ایران بتوانیم احصاء دقیقتری روی این میزان داشته باشیم.
نکته دوم، اگر در گزارش دقت کنید یک بحث قاچاق ورودی مطرح شده، یک بحث قاچاق خروجی. الان با این تفاوت قیمت ارز که اتفاق افتاده ما شاهد هستیم که به شدت دارد میزان قاچاق خروجی زیاد میشود و قاچاق ورودی کم میشود. به دلیل اینکه با این تفاوت قیمت ارز یکسری انگیزههایی که قاچاقکنندگان برای ورود کالا به کشور داشتند با توجه به قیمتهای جدید ارز آن انگیزهها کمتر میشود، سودش کمتر میشود، اما برعکس الان یکسری از کالاهای داخل ما به شدت آن طرف مرز و خارج از کشور جاذبه صادرات پیدا کرده و روند قاچاق معکوس شده. اگر این درست مدیریت نشود، یعنی ما این را در مسیر صادرات رسمی و قانونی نیندازیم ما باید پس از امسال، سال آینده تا این وضعیت ارزی به این شکل هست پدیده جدیدی را به نام قاچاق خروجی مشاهده کنیم. این نکته مهمی هست.
در مواردی مثل سوخت واقعاً تصمیمی که الان نظام دارد که در شرایط اقتصادی و معیشتی مردم واقعاً قیمت سوخت نباید افزایش پیدا کند، تصمیم درستی هم هست. اگرچه ما روشهایی را در ایام بودجه پیشنهاد دادیم که برای یکسری افراد پرمصرف، اینهایی که هیچ الگوی سوختی را رعایت نمیکنند یا خودروهای آنها شرایط خاص دارد، حالا برای آنها عوارضی گذاشته بشود، ولی اینکه الان قیمت سوخت در این شرایط معیشتی مردم افزایش پیدا نکند این منطق درستی به لحاظ وضعیت اقتصادی مردم دارد، ولی الان برای بحث قاچاق سوخت حتماً باید یک فکری کرد، بحثهای دیگری اتفاق میافتد که من نمیخواهم کالاهایی را اسم بیاورم که خودش اینجا یک جهت دادن باشد. اسم نمیآورم، ولی سوخت چون علنی است دارم میگویم، به هر حال این بحث قاچاق خروجی را حتماً باید مدیریت کرد و دوباره تبدیل به یک فاجعهای نشود.
مطلب سوم این است که اگر ما این معضل قاچاق را که حالا با قوانینی که هست و این آییننامههایی که بالاخره الان ابلاغ شده و روند نزولی پیدا کرده، اگر ما مشکل آن را حل نکنیم و همین قاچاق خروجی که حالا اگر در مسیر صادرات نیاید و آن هم دوباره یک کار بیرویهای نشود لطمه میزند، اگر اینها حل نشود ما همچنان بیشترین اثر تخریبش را در تولید داخل داریم. هر کالای قاچاقی که اینجا انجام میشود، یعنی بیکاری یک واحد تولیدی، بیکاری یک واحد صنفی آن هم در شرایط اقتصادی امروز مردم که واقعاً مردم به شدت بحث اشتغال برایشان حیاتی و مهم هست. هر کالای قاچاقی معنیاش از دست رفتن یک فرصت شغلی است.
و اما بحث دیگر در تولید داخل این است که در حقیقت به موازاتی که بحث قاچاق دارد با روشهای سلبی و برخورد قانونی حل میشود ما روشهای ایجابی داشته باشیم. روشهای ایجابیاش این است که موانع تولید را برداریم، از تولید حمایت بکنیم. فضای کسب و کار را بهبود ببخشیم.
من یک عرضی که دارم این است که مسائل مربوط به قاچاق کالا کاملاً با بحث فضای کسب و کار، (رنجبرزاده ـ آقای فولادگر وقت شما تمام شده) و بحث شفافیت گره خورده، تا سیستمهای ما شفاف نباشد، تا تسهیل مجوزهای کسب و کار نباشد، تا سهولت کسب و کار نباشد سیستمی که مقررات و پیچیدگیها و دیوانسالاری زیادی دارد فسادزا است، خودش فسادانگیز است. ما باید به سمتی حرکت کنیم که مقررات کسب و کار سهولت داشته باشد، شفافسازی در بخشهای مبادی ورودی، خروجی و گمرک باشد و همه اینها با شفافسازی و سهولت کسب و کار میتواند از روند رو به تزاید قاچاق کالا و ارز جلوگیری کند، خیلی متشکرم. طرحی هم به پیوست صنایع دادند، آن طرح پیوست را هم هماهنگ کردند که برای اصلاح قانون اعلام وصول بشود.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! اخطار و تذکر دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! هم اخطار دارم هم تذکر، دو تا هم هست. اجازه بدهید هر دو مطرح بشود. ببینید! من اول ماده (18) را میخوانم، ماده (18) در رابطه با قسمی است که اعضای محترم هیأترئیسه خوردند. در ماده (18) میفرماید که هیأترئیسه محترم باید به آییننامه پایبند باشد. آقای رئیس! ماده (52) آییننامه را ببینید! میگوید: «کمیسیون اقتصادی وظایف محوله در محدوده اقتصاد، دارایی، بازرگانی داخلی و بازرگانی خارجی» این بحثی که الان ما داریم، یعنی بحث قاچاق کالا و ارز اصلاً مربوط به کمیسیون اقتصادی است، به کجا ارجاع شده؟ به کمیسیون صنایع ارجاع شده. به نظر میرسد کار تخصصی این عزیزان بود، قطعاً اگر گزارش از این کمیسیون میآمد پختهتر، دقیقتر و به اصطلاح همهجانبهنگرتر بود، این تذکر اول.
تذکر دوم، ببینید! من متن را میخوانم و البته یک مقدار این متنی که عرض میکنم صراحت ندارد، ولی به هر کیفیت چون بار اول هم هست حضرتعالی انشاءالله ارشاد لازم را میفرمایید. در ماده (213) که صبح هم اشاره شد، در پایان تبصره میگوید: «اگر اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیسجمهور به سؤالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سؤال نقض قانون یا استنکاف از قانون محسوب شود آن سؤال به قوه قضائیه ارسال میشود». عرض ما این است، چه کسی اینجا باید تشخیص بدهد؟ آییننامه مسکوت است و حضرتعالی چون بار اول هم هست برای اینکه بالاخره حکیم کار لغو نمیکند، مجلس قطعاً حکیم است. کاری که دیروز انجام داده کار لغو نباید باشد، جنابعالی هم فرمودید کار عبثی نیست، به هر کیفیت مجلس باید تصمیم بگیرد، افکار عمومی هم الان منتظر هستند یک خروجی داشته باشد. حالا اگر واقعاً استنکاف از قانون هست، اگر نقض قانون هست حالا مواردی هست که آنها را باید بحث کرد. جنابعالی یک ساز و کاری را قرار بدهید، چون الان هرکسی دارد برای خودش مصاحبه میکند، یک فضای از هم گسیختهای است. گفت «هرکسی از ظن خود شد یار من» هرکسی به یک نحوی الان برداشت خاص خودش را دارد.
حضرتعالی به عنوان رئیس ما انشاءالله دستور بفرمایید این مسأله سامان پیدا کند، سریعتر هم باشد، یک زمان مشخص، آقای رئیس! به مرکز پژوهشها هم دستور بدهید حالا که متأسفانه ما یک مرکزی که آمار درست و درمانی به ما بدهد نداریم، یک کسی میگوید تورم (9) درصد است، یک نفر میگوید (11) درصد است، یک کسی میگوید (30) درصد است. واقعاً مرکز آمار و بانک مرکزی طوری رفتار کردند که ما دیگر به آنها اعتماد نداریم، حضرتعالی دستور بفرمایید حداقل این آمارها را آنها در اختیار ما بگذارند. ما به عنوان نمایندگان ملت باید چکار کنیم؟ جنابعالی دستور میفرمایید، الان یک موردی که جنابعالی به کمیسیون امنیت ملی دستور فرمودید که اسامی دوتابعیتیها را در اختیار ما بگذارند، بنده چندبار رفتم، بار آخر جناب آقای فلاحتپیشه کتبی به من نوشتند همینجا رؤیت شود. پس این تحقیق و تفحص برای چه بود؟ تحقیق و تفحص باید یک خروجی داشته باشد، اگر همانجا قرار بود رؤیت بشود پس چرا تحقیق و تفحص کردیم. من خواهش میکنم این موارد را با توجه به سوگندی که هیأترئیسه خورده و عنایتی که حضرتعالی دارید دستور بفرمایید چهار، پنج مورد هم پاسخ بفرمایید ما بهرهمند بشویم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، درمورد تذکر اول شما؛ چون مسأله قاچاق مقدار زیادی تأثیر روی تولید کشور میگذارد ظاهراً به این دلیل به کمیسیون صنایع دادند، به آنجا هم مربوط هست. اولین جایی که لطمه میخورد بخش تولید کشور هست، از این جهت به آنجا ارجاع دادند.
درمورد مطلب دوم شما مطلب روشن است. شما همین مطلبی که خواندید را یک دقتی رویش بفرمایید. میگوید «چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیسجمهور به سؤالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سؤال نقض قانون یا استنکاف از قانون باشد» موضوع هیچکدام از سؤالها نقض قانون یا استنکاف از قانون نبود. بعضی از آقایان در لابهلای صحبت خود اشاراتی داشتند، ولی موضوع سؤال این نبوده. اگر میخواستند این کار را بکنند باید یکی از سؤالاتشان حداقل این بود که نقض قانون یا استنکاف از این قوانین هست، تا اینجا صحبت میشد، بعد براساس این میشد ارجاع بشود، وگرنه قابل ارجاع نیست. ببینید! (ادیانی ـ آقای دکتر اگر نقض قانون نباشد موضوعیت ندارد) موضوعیت دارد، حالا به هر حال نظر شما این است، ولی به نظر من مطلب روشن است. (ابطحی ـ موضوع سؤال است) موضوع سؤال باید این باشد، (ابطحی ـ موضوع سؤال این بوده) نه، نبوده. حالا به هر حال برداشت من این است. (ابطحی ـ موضوع این هست، عنوانش فرق میکند) نه، موضوع هیچکدام این نیست. ببینید! آقای ابطحی بفرمایید، آنجایی که صحبت میکنید من نمیتوانم صحبت بکنم. آقای سلیمی تذکر دادند، هرکسی تذکر دارد به موقع بگوید، من دارم به آقای سلیمی جواب میدهم، اینطور که صحبت میکنید همهمه میشود و قابل صحبت نیست.
دو جور میشود سؤال کرد؛ یکی اینکه بیشتر سؤالات بحثهای مدیریتی بوده، یک وقتی شما میگویید موضوع سؤال من این است، استنکاف از این قوانین، بنابراین طرفی هم که میخواهد دفاع کند روشن است راجع به این باید دفاع کند. مجلس هم که رأی میدهد به این رأی میدهد، ما که نمیتوانیم مشروح مذاکرات بفرستیم، اصلاً فرض کنید ما این را قوه قضائیه بفرستیم، قوه قضائیه چه چیزی را بررسی کند؟ (ادیانی ـ استنکاف از قانون است) اجازه بدهید! شما مطلبتان را گفتید، من دارم پاسخ شما را میگویم. آقای ادیانی اجازه بدهید! اصلاً ما که مشروح مذاکرات نمیفرستیم، ما باید بگوییم این استنکاف از قانون بود نمایندگان رأی دادند رسیدگی کن. من باید چه را بفرستم؟ استنکاف از قانون اصلاً موضوعیت ندارد. حالا به هر حال این را در هیأترئیسه بررسی میکنیم، اگر استدلالی دارید بدهید آنجا رسیدگی کنند، الان سؤال کردید فیالبداهه نظر من این است. اگر مطلبی دارید اینجا تذکر لازم نیست، در هیأترئیسه استدلال خود را بگویید رسیدگی میشود، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور تذکر و اخطار دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، رهبر فرزانه، نیروهای مسلح، شما نمایندگان عزیز عصاره ملت در خانه ملت. ابتدائاً عید سعید غدیرخم را به تمام مسلمین جهان تبریک عرض میکنم. آقای لاریجانی! اخطار اصل (67) قانون اساسی قسمنامه نمایندگان است که ما باید از قانون اساسی دفاع کنیم. اصل (67) قسمنامه نمایندگان در فراز آخر نوشته از قانون اساسی دفاع کنیم. اصل (110) اختیارات رهبر معظم است که تعیین سیاستهای کلی نظام مقدس جمهوری به عهده رهبر فرزانه است.
آقای لاریجانی! رهبر فرزانه در امر قاچاق حکم حکومتی صادر کرده. چرا دولت، قوه قضائیه و ما نمایندگان مجلس پیگیر اجرای حکم حکومتی، یعنی آتشزدن کالاهای قاچاق نیستیم. طبق اعلام وزیر محترم ارتباطات، سالانه چندین میلیارد دلار فقط گوشی همراه قاچاق میشود، نزدیک به (40) میلیارد نخ قاچاق سیگار وارد میشود، خودرو وارد میشود. آقای لاریجانی! هم باید آتش بزنیم، هم از قاچاق دولتی جلوگیری کنیم، هیأت امنای ارزی وزارت بهداشت و درمان بدون پرداخت هیچگونه عوارض، ارزش افزوده و بیمه، کالاهایی وارد میکنند که تولید داخل را فلج میکنند. بحثی که شما کمیسیون زحمتکش صنایع و معادن اجرا کردید جهت حمایت از تولید بود، برای اینکه وظیفه کمیسیون صنایع و معادن حمایت از تولید است. تولید را قاچاق میشکند، به آن خاطر شما زحمت کشیدید به کمیسیون صنایع مجلس ارجاع دادید تا ما در کمیسیون ریشهیابی کنیم. از حضرتعالی میخواهم به عنوان رئیس مجلس، فردی ولایتمدار دستور بدهید حکم حکومتی رهبر فرزانه در آتش زدن کالاهای قاچاق عملی بشود. به عشق امام حسین، یا حسین.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، متشکریم. اخطار بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کبیری اخطارتان را بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله علی الولایه»
عرض تبریک و تهنیت دارم به مناسبت عید سعید غدیرخم به همه مسلمانان عالم، به ویژه همکاران عزیز. جناب آقای دکتر لاریجانی! من تذکر بند (7) ماده (49) از آییننامه را دارم، درمورد گزارشی که کمیسیون محترم صنایع مطرح کردند و تشکر هم میکنم از این گزارشی که درخصوص توصیههای راهبردی، سیاستی (رئیس ـ حالا تذکرتان چیست؟) و اصلاحات قانونی انجام دادند. آقای دکتر! ما شاهد ارائه گزارشهای متعددی از ناحیه کمیسیونها هستیم، اما آن چیزی که امروز نیاز دارد خروجی این گزارشها در حوزه نظارتی است. اگر عنایت کنید در صفحه هشت همین گزارش که در بند (10) آن بحث سیاستهای مناسب ارزی مطرح شده و مشابه اینها در مباحث دیگر، جامعه انتظار دارد این گزارشها در خروجی در سفره و معیشت مردم تأثیر بگذارد. (رئیس ـ حالا تذکر یا اخطارتان چیست؟) تذکر این است؛ بند (7) آن آمده که در این گزارشها که نکات مثبت و منفی دارد مطرح میشود پیشنهادها برای اصلاح عملی اتفاق بیفتد. (رئیس ـ بله، پیشنهاد اصلاحی دادند) اما این پیشنهاد اصلاحی بعد از مثلاً سه، چهار سال همین گزارش با همین روند بیاید چه فایدهای برای جامعه ما خواهد داشت؟

علی اردشیرلاریجانی
آقای کبیری ببینید! اینطور تذکر دادن درست نیست، ببینید ما جلسه را متوقف کردیم که اگر خلاف قانون اساسی در مسیر رخ داده اخطار بدهید، یا اگر تذکر خلاف آییننامه هست. شما دارید میگویید خروجی اینها چیست. پیشنهاد دادند، این پیشنهاد الان اینجا مطرح بشود به کمیسیون میرود، شما میتوانید پیشنهاد اصلاحی بدهید. شما و آقای قاضیپور تذکری که میدهید اینجا جا ندارد تذکر داده بشود، باید بگویید به کمیسیون، مثلاً ایشان میگویند حکم حکومتی اینجا بیاید، حکم حکومتی را پیشنهاد بدهید اینجا بیاورید. این تذکر ندارد که ما جلسه را متوقف کردیم. تذکر برای وقتی است که خلاف آییننامه رخ داده باشد، خلاف آییننامه رخ نداده، گزارش و پیشنهاداتی برای اصلاح دادند شما هم زحمت بکشید پیشنهاداتتان را به کمیسیون بدهید که اضافه بشود. اگر اجازه بدهید نفر بعدی صحبت کند. (دلخوشاباتری ـ تذکر دارم) آقای دلخوش! چشم، بگذارید نفر آخر صحبت بکند.

علیرضا رحیمی
نفر آخر جناب آقای خدری هستند که به اشتباه گفتیم وقتشان را واگذار کردند، خودشان صحبت میکنند، آقای خدری بفرمایید.

عبدالحمید خدری
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه همکاران عزیز و ملت شریف ایران. پیشاپیش تبریک عرض میکنم عید سعید غدیر را به همه محبان و شیعیان علیبنابیطالب (علیهالسلام). جناب آقای رئیس! من قبل از اینکه در موضوع صحبت بکنم، تذکر بند (4) ماده (24) آییننامه که انتظام به حفظ انضباط جلسات مجلس هم از وظایف هیأترئیسه شمرده شده است، حضرتعالی شاهد هستید که در گوشهای از مجلس دوستان و همکاران در بحث رعایت نظم همکاری نمیکنند.
تذکر دوم، اینکه همکار عزیزمان جناب آقای شهریاری که در بحث موضوع قاچاق کالا صحبت کردند طرداً للباب بحث دستور بعدی مجلس مبنی بر لایحه مناطق آزاد را مطرح کردند و در آن باب صحبت مفصل کردند که خلاف آییننامه است و خارج از دستور بود. انتظار بود که هیأترئیسه محترم حداقل دوستان را به صحبت کردن در دستور جلسه ارشاد کنند.
جناب آقای رئیس! همچنان که حضرتعالی و همه همکاران مستحضر هستند آخرین قانون قاچاق کالا در سال 1312 تا سال 1392 ما تا (80) سال با یک قانون کار میکردیم. در سال 92 خوشبختانه مجلس قانون سابق را اصلاح کرد و ما الان هیچ خلأ قانونی برای مبارزه با قاچاق کالا نداریم، اما متأسفانه چیزی که ما امروز شاهد آن هستیم اینکه قانون فعلی تماماً و کمالاً اجرا نمیشود. یعنی مجلس در بحث تقنینی وظیفه خود را انجام داده است، انتظار میرود که در بحث نظارت هم بعد نظارتی را تقویت کند.
یکی از مشکلات ما در مبارزه با قاچاق کالا این است که یک فرماندهی واحد در بحث مبارزه با قاچاق کالا وجود ندارد، ما امروز داریم جزیرهای عمل میکنیم. از همکاران محترم انتظار میرود که در همین رابطه پیشنهاداتی برای اصلاح قانون داریم که انشاءالله انجام شود.
ما امروز افتخار میکنیم که (5/12) میلیارد دلار در کشور ما دارد قاچاق میشود. در گزارش دیروز ریاست محترم جمهور در بحث پاسخ به سؤالات نمایندگان همین مطرح شد. در همین مقدار هم ما تشکر میکنیم، نقش دولت در مبارزه با قاچاق کالا خیلی خوب بود، اما عزیزان! با یک حساب سرانگشتی این (5/12) میلیارد دلار میشود (125) هزار میلیارد تومان. عزیزان، همکاران، ملت شریف ایران! اگر این مبلغ و اعتبار و بودجه (125) هزار میلیارد تومان را در حمایت از تولید داخلی بتوانیم استفاده کنیم، هم بحث رشد اقتصادی ما حل میشود، هم بحث کاهش نرخ بیکاری.
همه میدانیم و شاهد بودیم که یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری که بارها و بارها صراحتاً و مؤکداً فرمودند در بحث مبارزه با کالای قاچاق بود که در یک دیداری که ما با معظمله داشتیم فرمودند که قاچاق خنجر از پشت است.
بحث راهکارها برای مبارزه با قاچاق در بحث مدیریت واردات است که بتوانیم با رفع موانع و اصلاح تعرفه واردات یک قدم برداریم. بحث مدیریت ارز که باید محدودیت ارزی ایجاد کنیم. بحث ماشینآلات فرسوده در تولید ما که ما باید با نوسازی این ماشینآلات و متناسب با پیشرفت تکنولوژی بتوانیم این را همگام و همراه کنیم.
عزیزان! یک نکتهای که من لازم میدانم تذکر بدهم که همکاران مقوله قاچاق کالا با کولبری و تهلنجی را از هم جدا کنند این است که تمام قاچاقی که به قول دوستان اگر بپذیریم که از طریق کولبری و تهلنجی در سال انجام میشود، مساوی با قاچاق یکی از مفسدان اقتصادی یا مفسدان ارزی نیست. ما متأسفانه خواسته یا ناخواسته داریم مسیر را اشتباه میرویم. عزیزان! ما اصل را رها کردیم، به فرع چسبیدهایم. امروز کولبری و تهلنجی که معیشت خیلی از مرزنشینان را تأمین میکند، دغدغه همکاران بنده در شهرهای مرزی، جناب آقای شریفی از بندرلنگه، جناب آقای گلمرادی از ماهشهر و هندیجان و جناب آقای تجری و سایر دوستان که در بحث معیشت مردم دغدغه دارند، عزیزان! من انتظار دارم، جناب آقای لاریجانی، هیأترئیسه محترم، همکاران! امروز معیشت مردم (رحیمی ـ آقای دکتر تشکر، وقتتان تمام است) در شهرهای مرزی و بندری مخدوش شده است. امرار معاش مردم تعطیل شده است، یک فکر و چارهای بیندیشید. شهرهای مرزی تنها ممر درآمدشان از طریق تهلنجی و کولبری دارد انجام میشود امروز به شدت مردم در تنگنا و فشار هستند. بحث قیمت سوخت که متأسفانه سرسامآور و لجامگسیخته افزایش پیدا کرده است انتظار میرود هیأترئیسه محترم، همکاران و نمایندگان در این مقوله وارد شوند. (رئیس ـ متشکریم) نکتهای که من تذکر دادم همکار عزیزم جناب آقای شهریاری که من اسم بردم، منظورم از آقای شهریاری سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم تنگستان و دشتی بوده است. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! آقای شهریاری نماینده محترم دشتی تذکر ماده (79) دارند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
آقای خدری در بیاناتشان اشارهای داشتند.

سید کمال الدین شهریاری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تشکر از ریاست محترم و هیأترئیسه محترم جلسه. جناب آقای خدری در فرمایشاتشان اشاره کردند که من خلاف آییننامه صحبت کردم. ریاست محترم مجلس ملاحظه بفرمایند که کجای عرایض من خلاف آییننامه بوده است. اگر آقای خدری زحمت میکشیدند گزارش کمیسیون را ملاحظه میکردند، این گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز آمده در صفحه (9)، در بند (4) توصیههای سیاستی گفته «عدم توسعه کمی تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و توجه به توسعه کیفی کارکردهای این مناطق». یعنی کمیسیون صنایع و معادن در توصیههایی که کرده یکی از توصیههایش این است که برای جلوگیری از قاچاق کالا و ارز ما این مناطق آزاد را به جای اینکه توسعه کمی بدهیم، به توسعه کیفی و کارکردهای آنها اشاره شود که بنده در صحبتم به این بند از توصیههای سیاستی گزارش اشاره کردم. کجای این خلاف آییننامه است؟

علی اردشیرلاریجانی
نه، خلاف آییننامه نیست. (شهریاری ـ متشکرم) متشکریم.

عبدالحمید خدری

علی اردشیرلاریجانی
این بحث را ادامه ندهید، اجازه ندارید وقت جلسه را نگیرید. شما نکتهای گفتید، ایشان هم جواب دادند. کاری به شما نداشت، توضیح دادند، گفتند مقصودم این بوده است. تذکر دیگری دارند بفرمایید.

علیرضا رحیمی

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. تذکر من در زمینه این طرح ماده (52) است که جناب آقای لاریجانی حالا تذکر دادید. منتها تذکر دیگری هم در ارتباط با ماده (24) دارم. جناب آقای لاریجانی! طرحهای دوفوریتی مطرح میشود بدون اینکه در نوبت قرار گرفته باشد، در صورتی که بعضی از طرحها هستند که ماهها در نوبت هستند. یک دفعه طرح دوفوریتی میآید بدون اینکه رعایت نوبت شود این واقعاً نظم جلسه را به هم میزند. (رئیس ـ بله، رسیدگی میکنیم) برنامهها را به هم میریزد. جناب آقای لاریجانی! ما دغدغه داریم، همیشه فکر ما این است که آیا نوبت ما رعایت میشود یا نمیشود؟ آیا این طرح مطرح میشود یا نه؟

علی اردشیرلاریجانی
حالا این را رسیدگی میکنیم به نوبت انجام شود، چشم.

محمدرضا صباغیان بافقی
جناب آقای لاریجانی! همین الان که دارم صحبت میکنم گذاشته شده، این طرح دوفوریتی تأمین کالاهای اساسی در نوبت نبوده است.

علی اردشیرلاریجانی
این را که هنوز مطرح نکردیم.

محمدرضا صباغیان بافقی

علی اردشیرلاریجانی
حالا هر وقت مطرح شد مطلبتان را بفرمایید، الان که مطرح نکردیم. متشکریم. تذکری دارید بفرمایید.

علیرضا رحیمی
تذکر بعدی جناب آقای کبیری هستند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کبیری! شما که فرمودید، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
تذکر آیین نامه
ممنون از اینکه فرصت دادید. جناب آقای دکتر لاریجانی! اگر یک مقدار در بحث قبلی حوصله به خرج میدادید من آن نکته را میخواستم تکمیل کنم که فرصت نشد. البته حضرتعالی هم تقصیر ندارید، معمولاً اطرافتان پر میشود و ذهن شما را مشغول میکنند.
من در ادامه آن نکتهای که در بحث گزارش میخواستم عرض کنم همان نکته مورد توجه حضرتعالی بود. در بحث توصیهها اگر این گزارش به کمیسیون اقتصادی میآمد، کمیسیون اقتصادی الان اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را به مجلس داده است. برخی از این توصیهها در همان اصلاحیه مورد توجه قرار گرفته و لذا تذکر تکمیلی من همین بود که چون در ادامه آن فرصت برای من ایجاد نشد، عرض میکنم این اصلاحیه اگر با کمیسیون اقتصادی تکمیل میشد شاید بخشی از این اصلاحیات یا نمیآمد یا تکمیل میشد. خیلی ممنون و تشکر.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیون اقتصادی کار قانون مربوط به قاچاق را تمام کرده یا نه؟ آقای کبیری بفرمایید.

سیدتقی کبیری
الان ارائه داده، اولویتش هم آمده و الان قرار است موادش در صحن مطرح شود.

علی اردشیرلاریجانی
در نوبت است. بنابراین اگر میشد این را با آن تلفیق میکردند که حتماً بهتر بود، منتها باید یک راهی برای آن پیدا کرد. (کبیری ـ الان اعلام کرده) آقای دلخوش هم میخواستند تذکر بدهند.

علیرضا رحیمی
بله، نوبت آقای دلخوش است. آقای دلخوش بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خواهش من این است، من ماده (52) را تذکر دارم، ولی خدا و پیغمبری همه حرفها در دستور این طرحها و لوایح میآید، الا آنهایی که مربوط به خود این دستورها است. آقایان این را گوش کنند، توجه کنند. الان من ماده (52) را یک ساعت از زمان شروع این بحثها دارم عرض میکنم. ببینید آقای دکتر! خواهش من این است دوستان هیأترئیسه مواردی را که میآورند و وقت مجلس میخواهد گرفته شود دقیقاً بررسی کنند. بنده خودم مسئولیت این کارگروه رسیدگی به قاچاق کالا و ارز را داشتم، آمده در دستور هم قرار گرفته، من از دوستان کمیسیون صنایع تشکر میکنم، ولی این گزارش یک توصیه است.

علی اردشیرلاریجانی
آخرش چند تا پیشنهاد تقنینی دادند.

سیدکاظم دلخوش اباتری
آقای دکتر! این پیشنهادها باید در خود آن قانونی که ما داریم مینویسیم بیاید. در صحن مجلس آوردیم، اکثراً توصیه است. ببینید! در ماده (52) میگوید کمیسیون اقتصادی برای انجام وظایف محوله در محدوده اقتصاد و دارایی، بازرگانی، بازرگانی خارجی مطابق ضوابط آییننامه. الان این جزء مواردی است که باید در دستور کار کمیسیون اقتصادی قرار بگیرد. کمیسیون صنایع برای خودش دستورهای جداگانهای دارد. هیأترئیسه باید این موارد را رسیدگی کند.

علی اردشیرلاریجانی
این موارد را رسیدگی میکنیم، چشم. دیگر ادامه ندهید، ما این بحث را در هیأترئیسه بررسی میکنیم، اگر لازم باشد به آن کمیسیون ارجاع میدهیم. اجازه بدهید، یک ابهامی در این به وجود آمده است.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

علی اردشیرلاریجانی
بفرمایید به نوبت بگویید، ما میخواهیم از وقت استفاده کنیم.

علیرضا رحیمی
به نوبت جناب آقای دهقانی هستند، جناب آقای دهقانی بفرمایید.

محمد دهقانی نقندر
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
از مدیریت جناب آقای لاریجانی در جلسه سؤال دیروز تشکر میکنیم. آقای دکتر! چون ممکن است مطلب جنابعالی یک سنتی ایجاد کند و خلاف قانون در مجلس جا بیفتد، اجازه بدهید که من براساس ماده (213) این تذکر را خدمت جنابعالی عرض کنم. قانون میگوید «چنانچه اکثریت نمایندگان حاضر در جلسه از پاسخ رئیسجمهور به سؤالی قانع نشده باشند و موضوع مورد سؤال» نه عنوان مورد سؤال. از فرمایش جنابعالی اینطور برداشت شد که مثلاً باید عنوانش نقض قانون باشد. نه، اگر محتوای سؤال نقض قانون باشد این باید به قوه قضائیه ارجاع شود. موارد نقض قانون را ما دیروز بعضاً در قانون ذکر کردیم، جلوی خود جنابعالی. آقای رحیمی! اجازه بده، بعد باز جنابعالی صحبت کنید.
موضوعاتی که نقض قانون شده ما موارد متعدد داریم، حتماً در ذهن جنابعالی هم هست. مثلاً موضوع ارز شناور مدیریت شده در قانون برنامه آمده، خلاف این در اعلام تثبیت ارز (4200) تومانی اجرا شد. آنچه که من دیروز گفتم ماده (598) قانون مجازات اسلامی که در این مورد صریح اهمال شد، آنقدر اهمالات و این بیمبالاتی روشن بود که آقای رئیسجمهور هم یک کلمه پاسخ این را نداد و موارد متعدد درخصوص اشتغال، قاچاق، (13) ماده اول قانون قاچاق را اگر هر کدام از دوستان وقت کنند مطالعه کنند اهمال و نقض قانون و استنکاف از اجرای قانون در همان (13) ماده قانون مبارزه با قاچاق، حتی آییننامههای بعضیهایش در این مدت نوشته نشده است. (رئیس ـ بله) آقای دکتر! من الان جملهام تمام میشود، من میدانم شما هم عجله دارید. موارد روشن است، عدم تشکیل شورای عالی اشتغال که الان جناب آقای دکتر نقوی به من دادند. از این موارد متعدد است.
آقای دکتر! ما دو تا راه داریم، اولاً وقتی سؤال نمایندگان با رأی موافق نمایندگان مواجه میشود این در واقع در دلش این است که استنکاف از اجرای قانون صورت گرفته، مواردی در آنجا ذکر شد، هم بنده بودم و هم سایر دوستان.
ثانیاً وقتی شما سؤال را به قوه قضائیه ارجاع میدهید وظیفه انطباق موارد نقض قانون با پرسش و پاسخ را خودش بر عهده دارد. اما به خاطر اینکه هم نظر جنابعالی رعایت شود و هم اینکه ما به قوه قضائیه هم برای تشخیص کمک کنیم، ما خودمان از دیروز اگرچه قبلاً نقض قانون و استنکاف از قانون را میدانستیم، اما به خاطر اینکه دستهبندی شود و پاسخهای آقای رئیسجمهور هم شنیده شده، با آن هم منطبق شود ما پاسخها را با موارد نقض قانون به عنوان سؤالکنندگان منطبق میکنیم، به هیأترئیسه اعلام میکنیم. خواهش من این است که هیأترئیسه نقش ممیزی در اینجا ایفا نکند، هیأترئیسه بعد از اینکه ما موارد نقض قانون را به جنابعالی اعلام کردیم شما به عنوان یک کار اداری این را به قوه قضائیه بفرستید و البته هر طور خودتان تشخیص بدهید ما حرفی نداریم، ولی واقعیت خیلی روشن است، خواهشاً یک وقت آییننامه به گونهای نشود که حقوق مجلس و حقوق نمایندگان ضایع شود. آن زمانی که ما با شما در مجلس هشتم بودیم و این را نوشتیم، هدف این بود که اگر رأی آورد به قوه قضائیه برود. اما در عین حال آن ابهامی هم که بعضی از دوستان دارند با این توضیحات من برطرف میشود. خیلی عذرخواهی میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
قبلاً هم یکی از دوستان این مطلب را گفتند که آقای حاجیدلیگانی بودند، من توضیح دادم. چون الان در جلسه مطرح شد آنچه من از ماده (213) میفهمم این است که اگر موضوع مورد سؤال استنکاف از قانون باشد، موضوع مورد سؤال نبود، لابهلای بحث یک مطالبی هم گفته شد. (پورابراهیمیداورانی ـ تذکر 79 دارم) اجازه بدهید! من عرضم تمام شود. وقتی میخواهیم بگوییم استنکاف از قانون، باید بگویند مثلاً در این مواد قوانین اجرا نشده، یکی از سؤالات ما این است. آن وقت هم کسی که دفاع میکند این را میداند و بعد وقتی هم مجلس رأی داد معلوم است برای استنکاف از قانون رأی داده است بعد این میرود وگرنه ما چه چیزی را باید به شورای نگهبان بفرستیم؟ مشروح مذکرات که برای قوه قضائیه ملاک نیست. آنچه که برای قوه قضائیه ملاک است این است که آیا استنکاف از قانون بوده که در عنوانش باید باشد و بعد هم باید مجلس به این رأی داده باشد. آن میتواند مبنا باشد، در غیر این صورت برایش مبنا نیست. در عین حال فعلاً من رد نمیکنم، در هیأترئیسه باید بررسی کنیم. این چیزی که الان میفهمم این نیست.

محمد دهقانی نقندر
بین «عنوان» و «موضوع» تفاوت وجود دارد. موضوع یک محتوا است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، ما محتوا را در لابهلای صحبتها درک نمیکنیم. مطلبتان را شنیدم، حالا آن را فکر میکنیم.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی

علی اردشیرلاریجانی
آقای پورابراهیمی! شما هفدهمین آدم هستید، باید (16) نفر صحبت کنند تا به شما برسیم، خارج از نوبت نمیتوانیم صحبتتان را گوش کنیم. بفرمایید بنشینید به نوبت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! (16) نفر قبل از ایشان هستند. ماده (79) را میگویند.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
آقای دکتر! از طرف کمیسیون (79) داریم.

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، (79) ندارد. شما میخواهید تذکر بدهید، همان نکتهای که آقای دلخوش ماده (52) را گفتند. مطلب روشن است. حالا اجازه بدهید ما آن بحث را در هیأترئیسه بررسی میکنیم، متشکریم.
4
اعلام وصول (1) فقره طرح

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از ورود به دستور بعدی، چون دستور فعلی در اجرای تبصره (1) ماده (49) بوده اصلاحات تقنینی که کمیسیون پیشنهاد کرده تحت عنوان اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم اعلام وصول میشود و به کمیسیون مربوطه ارجاع داده میشود. انشاءالله ظرف دو هفته گزارششان را بدهند.
5
تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیطزیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش است. از سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنم که بیایند گزارششان را ارائه کنند. جناب آقای ملکی! لطفاً محورهای تحقیق و تفحص را هم قرائت بفرمایید که در مشروح مذاکرات بماند.

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش در اجرای ماده (214) آییننامه داخلی کمیسیون صنایع و معادن.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن ـ عزیز اکبریان
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (94311/4) مورخ 30/10/1396 درخصوص تقاضای تعدادی از نمایندگان محترم (مذکور در ذیل گزارش) برای «تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش با وجود حمایتهای گسترده و مستمر مجلس و دولت از آنها و عدم پاسخگویی به انتظارات مردم با توجه به پیشرفت سایر کشورها در این صنعت» به استحضار میرساند:
در اجرای ماده (214) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ابتدائاً اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در مورخ 9/12/1396 در اختیار متقاضیان تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهارنظر مورخ 15/12/1396 متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائهشده کمیسیون، موضوع در جلسه رسمی مورخ 19/1/1397 کمیسیون با حضور (18) نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، متقاضیان تحقیق و تفحص و جناب آقای دکتر شریعتمداری وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت مطرح و پس از استماع نظرات طرفین، ضرورت انجام تحقیق و تفحص در محورهای ذیل به تصویب رسید.
محورهای تحقیق و تفحص:
1 ـ بررسی علل زیاندهی شرکتهای خودروساز اصلی داخلی و شرکتهای تابعه با توجه به تعداد بالای تولید و استفاده ناکافی از ظرفیتهای موجود.
2 ـ بررسی برنامه خودروسازان برای طراحی و تولید محصولات با کیفیت بالا و قیمت مناسب برای اقشار متوسط به پایین جامعه.
3 ـ بررسی چگونگی انعقاد قرارداد با شرکتهای رنو، پژو سیتروئن توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ایدرو و شرکتهای خودروسازی و تـأثیرات آن در دانش فنی شرکتهای خودروسازی داخلی از حیث طراحی و غیره و نیز بررسی میزان پیشرفت اجرای قراردادهای منعقده.
4 ـ بررسی چگونگی انتخاب و انتصاب اعضای هیأتمدیره و مدیران عامل شرکتهای خودروسازی و شرکتهای تابعه.
5 ـ بررسی:
الف ـ نحوه انتخاب و عقد قرارداد با شرکتهای قطعهساز.
ب ـ نحوه انجام محاسبه و آنالیز قیمت قطعات و تعداد شرکتها برای تأمین هر قطعه.
ج ـ نحوه استفاده از ظرفیت شرکتهای تابعه زیرمجموعه در ساخت و تأمین قطعات.
د ـ نحوه انتخاب فروشندگان خارجی و خریدهای خارجی.
ه ـ میزان تناسب خریدها با نیاز واقعی سالیانه.
6 ـ بررسی چگونگی تأیید و صحهگذاری کیفیت مواد و قطعات استفادهشده در فرایند و محصول نهایی با توجه به استانداردهای تعریفشده و در صورت رعایت استانداردهای موجود، علت پایین آمدن کیفیت خودروها.
7 ـ بررسی عوامل نارضایتی مردم از روش فروش و خدمات پس از فروش خودروسازان و مشکلات موجود در ثبتنام فروش اینترنتی محصولات.
8 ـ بررسی وجود زمینههای فساد و تولید رانت در عقد قراردادهای داخلی و خارجی و نیز چگونگی روش پرداخت مطالبات مالی قطعهسازان و فروشندگان و نیز بررسی نحوه اجرای عدالت در پرداختها و پرهیز از خاصگرایی در پرداختها به سازندگان خاص.
9 ـ بررسی نحوه تعامل خودروسازان با نهادهای صنفی و علل دخالت در فرآیند انتخاب آنها.
10 ـ بررسی موضوع توقف و ثبت سفارش واردات خودروهای خارجی در ماههای گذشته که منجر به افزایش بسیار شدید قیمتها و آشفتگی و بیثباتی در بازار گردیده است.
اسامی متقاضیان هم که ذیلاً اشاره شده است در اینجا قید شده است که مراتب جهت استحضار نمایندگان محترم و هیأترئیسه تقدیم میشود، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از نماینده تحقیق و تفحصکنندگان مهندس نجفی دعوت میکنیم، در خدمتتان هستیم.

محمدرضا نجفی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
بنده کوشش کردم در این زمان محدود با مراعات جوانب مختلف چرایی ضرورت انجام تحقیق و تفحص را خدمت شما نمایندگان محترم توضیح بدهم. صنعت خودرو کشور با بیش از (50) سال حضور و سرمایهگذاری و افزون بر سه دهه حمایت کامل دولت و مجلس میبایست صنعتی رشدیافته، رقابتپذیر، افتخاری برای میهن و پیشرانی برای بخشهای دیگر اقتصادی باشد. در چشمانداز (20) ساله این صنعت مقرر است که کشور ما جایگاه اول خودروسازی در منطقه، پنجم در آسیا و یازدهم در جهان را کسب کند. حال آنکه اکنون به گواه سطح تکنولوژی محصولات تولیدی کم یا بیش سه دهه از رقبای جهانی عقب ماندهایم. برخی از تولیداتمان سالها است که در سایر نقاط جهان از گردونه تولید خارج شدهاند و کماکان برای دستیابی به فناوریهایی تلاش میکنیم که سایر خودروسازان سالها است از آنها عبور کردهاند. شرکتهای اصلی خودروساز به گواه صورتهای مالی در ادوار اخیر اغلب زیانده بودهاند. سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی فراوانی بدون مطالعه و بررسی فنی، اقتصادی و حقوقی انجام شده که بازده مناسبی نداشته و هزینههای سنگینی بر شرکتها تحمیل نموده است. این گونه به نقطهای رسیدهایم که تولیدکنندگانمان توان مالی رقابت همهجانبه با تولیدکنندگان خارجی را از دست دادهاند.
شرکتهای کرهای که تقریباً همزمان با خودروسازان ایرانی فعالیت خود را آغاز کردهاند امروزه بازارهای منطقهای را پشت سر گذاشته و علاوه بر رقابت با صاحبان این صنعت در سطح جهانی، سودی سرشار نصیب سرمایهگذاران و اقتصاد کشور خود میکنند. پیشرفت نجومی خودروسازان چینی نیز در همین سالهای معدود فعالیتشان مقابل دیدگان ما رخ داده است. خودروهایی که همین چند سال پیش برای شهروندان ایرانی شبیه اسباببازی و کپی بیکیفیت تولیدات خودروسازان بینالمللی بودهاند، امروزه بخش اعظمی از بازار ایران را با تولیداتی مدرن و مجهز در اختیار گرفته و صنعت پرقدمت خودروسازی ایران را تبدیل به مونتاژکار محصولات خود کردهاند.
قیمت محصولات خودروسازان داخلی اعتراض مردم را برانگیخته است. میبایست مشخص شود که چرا با وجود این همه حمایت و کمکهای مختلف دولت و مجلس قیمت فروش خودروهای ساخت داخل برای هیچیک از ذینفعان مختلف آن به صرفه نیست؟ چطور امکانپذیر است که نه مشتری از قیمت راضی باشد و نه تولیدکننده؟
از سوی دیگر توقف ثبت سفارش خودروهای وارداتی از اواخر سال 95 تا اواخر سال 96 موجب تلاطم بازار و اتفاقات ناگواری شد که هنوز سویههای مختلف آن روشن نشده است. باید بررسی شود که چه رابطهای میان توقف ثبت سفارش خودروهای وارداتی در آن ماهها با تغییرات قیمت فروش و آشفتگی بازار وجود دارد، ذینفعان این ممنوعیت چه کسانی بودهاند و آیا از این رهگذر نفعی برای مردم ایجاد شده یا عدهای قلیل با زیان مردم و منافع ملی سودهای هنگفتی بردهاند؟ روند ثبت سفارش غیرقانونی چندین هزار خودرو در این مدت چگونه بوده و متعاقب آن چه اقدامات اصلاحی و جبرانی به عمل آمده است؟
از اهداف مهم ترسیمشده در صنعت خودرو توسعه فناوری با تکیه بر مفهوم بنیادی رقابتپذیری بود که با وجود حمایتهای مختلف فرآیندهای طراحی، تولید و فروش محصولات تولیدی از توسعه لازم برخوردار نگردید. در این راستا به اتکای آمار، شاخص و میزان مصرف سوخت، آلایندگی و ضرایب ایمنی با معضلات اساسی و جدی مواجه است. متأسفانه در چنین شرایطی شاهد هستیم که هر روز جان و مال هزاران نفر از هموطنانمان در شهرها، روستاها، جادههای کشور و بیمارستانها به مخاطره افتاده است. خودروسازان ما هنوز در فناوریهای نوین جایگاهی ندارند. حتی یک خودروی الکتریکی به بازار عرضه نکردند. چشمانداز ورود به عرصههای مبتنی بر فناوری ارتباطات و سیستمهای پیشرفته ناوبری در صنعت خودروسازی ما مبهم است و تولیدکنندگان با وجود اقدامات مختلف نتوانستهاند آنچنان که انتظار میرود فضای مناسبی برای ابداع و بهرهگیری کافی از فناوری ایجاد کرده و استعداد جوانان ایرانی را در حوزههای نوین شکوفا نمایند.
در این سالها بارها با شرکتهای مختلف دنیا قراردادهای گوناگونی با ادعای ورود تکنولوژی و به روز شدن فرآیندها منعقد شده است، اما نتیجه آن در وضعیت امروز این صنعت راضیکننده نیست. چگونگی عقد قرارداد با خودروسازان خارجی در هالهای از ابهام قرار دارد. لازم است مشخص شود که این قراردادها با چه شرایطی بسته شده و چه تأثیری بر رشد دانش داخلی و فناوری، شیوههای طراحی خودرو، فرآیندهای تولید، روشهای فروش و کیفیت خدمات پس از فروش داشتهاند؟ چرا مردم همچنان باید درگیر معضلات ثبتنام اینترنتی باشند و برای خرید خودرو دچار مشکل شوند یا در صف انتظار خدمات پس از فروش بمانند و هر روز به بهانهای کار آنها به تعویق افتد؟ چرا برخی خودروسازان به مشتریان خود پاسخگو نیستند؟
امروز هیأتمدیرهها در ساختار اداری کشور تبدیل به نقطهای بحرانی شدهاند، لازم است فرآیند بررسی، تشخیص صلاحیت و نحوه بهکارگیری افراد در هیأتمدیره خودروسازان و شرکتهای تابعه آنها تبیین شود. ذینفعان مختلف این صنعت باید بدانند معیارهای ورود افراد به مهمترین نهاد تصمیمگیری شرکتها چیست؟ آیا واقعاً ملاک و معیار متناسبی برای این انتخابها اعمال شده یا این صندلیها بعضاً جایگاه توزیع رانت و ویژهخواری گردیده است. عملکرد این مدیران در این سالها تا چه حد بر اهداف و انتظارات منطبق بوده است؟ نقش هیأتمدیرهها در سیاستگذاری چیست و آیا فرآیند صحیحی برای نظارت عالیه ایشان وجود دارد؟ آیا این هزینههای سنگین مدیریتی توانسته بهرهوری اقتصادی ایجاد کند یا باری مضاعف بر صورتهای مالی آنها افزوده است؟
از طرف دیگر ساختار زنجیره تأمین در این صنعت درگیر مشکلات فراوان است. به نظر میرسد ایجاد انحصارهای پیچیده در حوزه تولید و تأمین قطعات موجب ایجاد رانت و ضرردهی بخش بزرگی از تولیدکنندگان قطعات و خودروسازان شده است. انتخابات سالانه انجمن صنفی سازندگان قطعات خودرو با ابهامات مهمی رو به رو است. از طرف دیگر کنترل مستمر و تضمین کیفیت قطعات محل سؤال است. چگونه است که به اذعان مدیران صنعت در صورت اجرای استاندارد (85) گانه بین (800) تا (900) هزار خودرو از رده خارج میشوند؟ در این سالها برای رسیدن به سطح استاندارد چه اقداماتی صورت گرفته است و چرا نتیجه آن در وضعیت تولیدات موجود قابل احصاء و مشاهده نیست؟ چرا مردم هر روز از پایین آمدن کیفیت و کاهش تجهیزات خودروهای داخلی با وجود بالا رفتن قیمت نالان هستند؟ قراردادهای تأمین قطعات خارجی نیز از نظر میزان خرید و انطباق آن با نیاز شرکتها، نقش واسطهها، نوع ارتباط مالی، تضمین کیفیت و مسائلی از این دست محل سؤال نمایندگان و نیازمند تبیین و شفافسازی است.
همکاران گرامی! ما قسم یاد کردهایم ودیعهای را که ملت به ما سپرده است به عنوان امینی عادل پاسداری کنیم. از این رو ضمن حمایت از تولید داخل، مسئولیت سنگین دفاع از حقوق مردم را نیز بر عهده داریم. به تجربه ثابت شده است که هرگاه نمایندگان وظایف نظارتی خود را با ابزارهای قانونی مانند تذکر، سؤال، تحقیق و تفحص و نظایر آن به درستی ایفا نمودهاند، شاهد بهبود (رئیس ـ متشکریم) عملکرد، اصلاح سیاستها و کاهش فساد بودهایم.
در نقطه مقابل نیز هرگونه چشمپوشی از اعمال حق نظارتی مجلس منجر به رهاشدگی و تشکیل مافیاهای گوناگون در سطوح مختلف و اتلاف سیاستها و منابع گردیده است. (رئیس ـ خیلی ممنون) آقای دکتر! یک دقیقه دیگر تمام است.

علی اردشیرلاریجانی
آقای نجفی! یک تحقیق و تفحص هم مجلس قبلی برای خودرو داشتیم، آن را ملاحظه فرمودید؟ (نجفی ـ بله) با وجود آن میخواهید؟

محمدرضا نجفی
آقای دکتر! چون هم شرایط محیطی عوض شده، هم شرایط محاطی عوض شده متغیرهای فراوانی داشتیم. (رئیس ـ نتیجه آن را دیدید؟) نتیجه آن را دیدیم. نمایندهها عوض شدند، این یک ضرورت دارد. من الان این پاراگراف آخر را تمام میکنم. از همکاران گرامی درخواست میکنم به منظور حمایت اصولی از کالای ایرانی با رأی قاطع و مثبت خود به انجام این تحقیق و تفحص زمینهساز شفافیت، شناخت و آسیبشناسی عالمانه وضع موجود گردیده و مقدمات تحول در راهبردهای کلان صنعت خودروی کشور با مشارکت همه ذینفعان را فراهم نمایند. باشد که این صنعت مهم به سمت رشد و توسعه درونزا، بروننگر، رقابتی و پایدار حرکت نموده و محصولاتی بهروز، ایمن، بهقیمت و رقابتپذیر در سطح منطقه و جهان ارائه نماید. یک جمله هم آقای دکتر فرهنگی اشاره دارند که من بگویم؛ دوره تحقیق و تفحص قبل پراید (42) میلیون نبوده است.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
آقای نجفی متشکریم، پیشنهادتان را مطرح بفرمایید، عنوان را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! عنوان، تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش است.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 194 نفر، نمایندگان محترم نظرشان را راجع به انجام تحقیق و تفحص اعلام بفرمایند. دوستان از مجلس خارج نشوند، چون رأیگیری داریم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب کلیات لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه یکفوریتی ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی هست. آقای دکتر! یک درخواست مسکوت ماندن برای ما رسیده بود، نماینده دولت موافق طرح آن نیستند، چون لایحه هست ماده (195) است.

علی اردشیرلاریجانی
مسکوت ماندن را دولت باید تقاضا بکند. درمورد طرحها نمایندگان میتوانند مسکوت ماندن را امضا کنند، درمورد لوایح دولت، دولت باید بگوید. دولت یعنی معاون پارلمانی رئیسجمهور یا وزیر یا معاون پارلمانی ایشان، هیچکدام نیست. غالباً مخالفند، بنابراین مسکوت ماندن امکانپذیر نیست.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
سخنگوی کمیسیون اقتصادی سرکار خانم سعیدی را دعوت میکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
اجازه بفرمایید من اسامی مخالفین و موافقین را قرائت کنم. مخالفین عبارتند از آقایان: ادیانی، فولادگر و کیانپور، موافقین عبارتند از آقایان: فیضی، دلخوش و پورحسینشقلان. خانم سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
«الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دیناً»
سلام علیکم و تبریک پیشاپیش عید ولایت و امامت، روز اکمال دین و اتمام نعمت.
گزارش یکفوریتی، شماره (40340/42/د) تاریخ 16/1/1397
گزارش کمیسیون اقتصادی به مجلس شورای اسلامی
لایحه یکفوریتی «ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی» به شماره چاپ (134) که به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع گردیده بود، در جلسات متعدد با حضور مسئولین دستگاههای ذیربط، کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت و نهایتاً در جلسه مورخ 7/5/1397 به اتفاق آراء با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح پیوست به تصویب رسید.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
قابل ذکر است که «طرح ایجاد منطقه ویژه اقتصادی تخصصی دارویی برکت به شماره چاپ 393» و «لایحه ایجاد منطقه ویژه اقتصادی لار به شماره چاپ 596» در لایحه مذکور لحاظ گردید.
ضمناً گزارش کمیسیونهای فرعی امنیت ملی و سیاست خارجی، قضائی و حقوقی و برنامه و بودجه و محاسبات تا این تاریخ واصل نشده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
همکاران بزرگوار! با توجه به حساسیت این موضوع درخصوص بحث مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی توضیحاتی را خدمت شما عزیزان عرض میکنم. جلسات متعددی، بیش از دهها جلسه کارشناسی در مرکز پژوهشها، دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و کمیتهای که در کمیسیون اقتصادی تشکیل شده بود، برگزار شد و این مادهواحده در راستای تحقق بند (11) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به منظور انتقال فناوریهای پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات و تأمین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج به دولت اجازاتی را داده، البته با رعایت مفاد قانون. یکسری دلنگرانی همکاران بزرگوار ما در باب اینکه هدف صادرات و ایجاد یکسری آزادی برای افزایش تولید و ارزش افزوده بوده دارند که در کمیسیون اقتصادی در جلسات متعدد این موانع برطرف شده.
اما در چهار بخش از طرف کمیسیون پیشنهاد شده. اول پیشنهادات مناطق آزاد لایحه دولت است که در استانهای گلستان: اینچهبرون، ایلام: مهران، اردبیل: اردبیل، سیستان و بلوچستان: سیستان، کردستان: بانه و مریوان، هرمزگان: جاسک، بوشهر: بوشهر و کرمانشاه: قصرشیرین اینها پیشنهادی خود دولت بوده. یک بخش مناطق آزاد الحاقی کمیسیون بوده که البته در جلسات متعدد مورد شور قرار گرفته و آنهایی که امکانپذیر هست اراضی نیمه شمالی جزیره هرمز به وسعت (21) کیلومتر مربع به هم پیوسته و راه اتصال دریای آن به جزیره قشم مطابق نقشههای پیوستی که خدمت شما هست که پس از تأیید ستاد فرماندهی کل قوا به محدوده منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی قشم ملحق و محدوده مناطق آزاد ماکو، چابهار و ارس هم مطابق نقشههای پیوست اصلاح بشود.
یک بخش مناطق ویژه پیشنهادی دولت بوده که در استانهای فارس: فسا و لار، یزد: ابرکوه و میبد، زنجان: زنجان، کهگیلویه و بویراحمد: گچساران و آذربایجانغربی: سرو و ارومیه، خراسانرضوی: خواف و قوچان، لرستان: خرمآباد، قزوین: تاکستان و اصفهان: شاهینشهر منطقه ویژه اقتصادی و در استان البرز ساوجبلاغ منطقه ویژه اقتصادی دارویی پیشنهاد شده.
و اما پیشنهاداتی که همکاران بزرگوار ما در مجلس شورای اسلامی داده بودند و در کمیسیون اقتصادی بررسی شد من توضیح بدهم (86) مصوبه از (86) منطقه ویژه اقتصادی پیشنهادی نمایندگان (61) منطقه آن در مناطق کمترتوسعهیافته است که اصلاً اینها معافیتهای مالیاتی را برخوردار هستند و دو تا شرط گذاشتیم: یک شرط مبنی بر اینکه وجود سازمان ادارهکننده حقوقی غیردولتی که دولتی نباشد، که اگر ما حرف از اشتغال میزنیم از این حرف میشود که به سرمایهگذاران ما و بخش خصوصی فرصت بدهیم، گفتیم بخش خصوصی بیاید و نظارت هم باشد. مورد بعد هم أخذ مجوز شورای برنامهریزی استان است، تعرفهگذاری بشود.
و اما موانعی که شناسایی شد در پنج تبصره آمده. تبصره (1) الزامات قانونی را مبنا گذاشتیم در نظر بگیرند، تبصره (2) استقرار گمرک، فنسکشی و طرح جامع هست. این مانعی بوده که یکخرده زمینه تکدر خاطر مردم عزیز و برخی از همکاران ما را فراهم کرده بود که وقتی گمرک، فنسکشی و طرح جامع آماده بشود و گزارش آن بیاید اعلام هم شده که واگذاری زمین تا زمان تصویب طرح جامع تا (15) درصد مساحت محدوده فعالیتهای اقتصادی را براساس کاربریهای مبتنی بر پهنهبندی اولیه مورد تأیید کارگروهی که توسط شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی تعیین میشود که پس از تصویب طرح این اتفاق بیفتد.
تبصره (3) ورودی کالای همراه مسافر را ساماندهی کرده که این یکی از گلایهها و موانع موجود بوده که این مناطق نتوانسته بودند به آن رسالت خودشان طبق گلایهها دست پیدا کنند که به هر حال ورودی کالای همراه مسافر هم ساماندهی بشود.
تبصره (4) تردد خودروی خارجی بوده ساماندهی بشود که تردد خودروهای فوق صرفاً در محدوده مصوب پیوست این قانون امکانپذیر بشود و تبصره (5) هم این است که هر شش ماه یکبار گزارش (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون، متشکریم) عملکرد مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی به کمیسیون اقتصادی اعمال بشود. همکاران بزرگوار! جلسات متعددی گذاشته شده، در هر صورت در راستای احیای امید و رضایتمندی مردم، برای اینکه موتور توسعه و موتور محرکه توسعه و پیشرفت در مناطق محروم باشد امیدواریم که به این پیشنهاد از باب سخنگوی کمیسیون اقتصاد، به این خروجی کمیسیون اقتصاد و پیشنهاد همکاران ما رأی مثبت بدهید. تشکر از توجه همکاران بزرگوار، سپاسگزارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه میدهید مخالفین را دعوت کنیم؟

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
اولین مخالف جناب آقای ادیانی هستند.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عید غدیر را به همه شهروندان کره زمین، مسلمانان و شیعیان عالم و همکاران عزیزم تبریک عرض میکنم. جناب آقای دکتر لاریجانی! قبل از مخالفتم من اخطار دارم. (رئیس ـ اخطارتان را بفرمایید) اگر اخطار و همینطور تذکر را جنابعالی وارد بدانید دیگر مخالفتم را اگر مجلس با نگاه جنابعالی نگاه کرد نمیگویم. اصل (75) را اخطار دارم به دو دلیل؛ دلیل اول ماده (81) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی (2) در آنجا صراحت دارد، دوستان ماده قانونی را در اختیار رئیس قرار بدهند. صراحت دارد وزارتخانههای نیرو، نفت، ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلفند نسبت به تأمین آب، برق، گاز و امکانات مخابرات شهرکهای صنعتی نواحی صنعتی هیچ، امکانات مخابراتی مناطق ویژه اقتصادی تا درب مناطق، این بار مالی دارد (رئیس ـ نگفته پولش را نگیرند، گفته پولش را بگیرند انجام بدهند) اجازه بدهید! نه، اینطور نیست. تا آنجا برابر قانون رایگان است، پولی از کسی نمیگیرند. هم برای شهرکهای صنعتی، هم برای اینها. اینکه پول نگیرند اینطور نیست. رایگان است، الان هم ساری و جاری است. لذا بار مالی دارد، خلاف اصل (75) قانون اساسی است، این یک.
دو، ماده (23) برنامه ششم هم همین موضوع را تصریح دارد. در ماده (23) برنامه ششم عنایت بفرمایید. ایجاد هرگونه منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی جدید، منوط به تصویب مجلس شورای اسلامی را کار نداریم، شرط دوم تأمین زیرساختها است. در آن ماده (81) هم بخش اخیرش را عنایت کنید که رایگان است. سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف است اعتبار مورد نیاز را در لوایح بودجه سنواتی به این منظور پیشبینی کند. آقای دکتر! عنایت کنید آن ملائک مقرب فعلاً کاری نداشته باشند. ملائک مقرب کنار بروند (رئیس ـ ملائک مقرب ما یکیشان هم شما هستید) ما از باب نصرت به حضرتعالی و کمک به اجرای قانون افتخار داریم که بتوانیم کمک کنیم. لذا برابر ماده (81) دولت را ما مکلف کردیم که بودجه سنواتی را ببیند. لذا رایگان است.

علی اردشیرلاریجانی
حالا مطلبی که درمورد ماده (81) قانون الحاق به برخی از مواد تنظیم (2) میگویند قابل تأمل هست، چون آنجا نوشته ذیلش سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف است اعتبار مورد نیاز را در لوایح بودجه در نظر بگیرد.

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
بار مالی آن نه، ولی محل تأمل است.

سیدعلی ادیانی
آقای پورابراهیمی! اجازه بدهید منطق شنیده بشود.

علی اردشیرلاریجانی
به هر حال الان کلیات است، اخطار و اینها معنی ندارد. ما در جزئیات باید اصلاح کنیم.

سیدعلی ادیانی
به هر حال در کلیات هم شما اخطار را میتوانید اعمال بفرمایید، رویه جنابعالی هم همین است.

علی اردشیرلاریجانی
در کلیات شما میتوانید مطالب خود را بفرمایید، اخطار را به رأی نمیگذاریم، چون در جزئیات ممکن است اصلاح بشود.

سیدعلی ادیانی
نکته دوم، در کلیات است چون مغایر ماده (81) است و همینطور مغایر ماده (23) است (رئیس ـ مغایر ماده 81 نیست) آقای دکتر! همین است که خواندیم. (رئیس ـ 81 بله، محل تأمل است) اجازه بدهید!

علی اردشیرلاریجانی
ایراد ایشان این است که میگوید مناطق ویژه به لایحه دولت اضافه شد، دیگر لایحه دولت نیست. ایراد ایشان این است.

سیدعلی ادیانی
(86) منطقه اضافه شد، حالا من بعداً استدلال را میگویم. (قاضیزادههاشمی ـ وقتتان تمام شده) این اخطار است. اجازه بدهید! ماده (3) هم دلالت بر این دارد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای زارعی ببینید! اینطور بحث کردن خاصیت ندارد، ایشان یک تذکر و اخطار دارند، بگذارید من گوش بدهم جواب ایشان را بدهم، بعد شما هم اگر خواستید اخطار میدهید.

سیدعلی ادیانی
ماده (23) هم دلالت بر تأمین زیرساختهای مورد نیاز برای مناطق ویژه اقتصادی دارد، لذا به استناد مواد (81) و (23) و (6) قانون برنامه دوسوم رأی میخواهد، اگر اخطار را وارد ندانید. حالا دلیل مخالفت من؛ آقایان عنایت کنند! دلیل مخالفت من این است؛ ببینید! اقدام کمیسیون اقتصادی (86) منطقه اضافه کرد، این خلاف رویه است. آقای پورابراهیمی اجازه بدهید رئیس بشنوند، شما لایحه خود را دادید، اجازه بدهید.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی! اولاً شما برای کل مجلس دارید صحبت میکنید. (ادیانی ـ برای حضرتعالی هم هست) ما دو، سه طرفه گوش میدهیم، شما بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
من بهره هوشی شما را قبول دارم، منتها آقایان ملائک مقرب اجازه بدهند حضور قلب تتمیم و اکمال داشته باشد. ببینید! بحث الحاق (86) منطقه ویژه اقتصادی به عنوان الحاق کمیسیون ویژه خلاف رویه رسیدگی شورای نگهبان است. این کل لایحه دولت را به هم ریخته. لایحه دولت (14) تا است، این (86) تا آورده. دلیل سوم، مصوبه کمیسیون.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید، این کار درست نیست، ایشان باید مخالفت خود را بکنند موافق هم صحبت کند. اجازه بدهید مخالف و موافق صحبت کنند. آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
موافقین اگر جواب دارند بعداً به اینها جواب بدهند. دلیل چهارم؛ این خلاف اصول تقنینی و سیاق قانونگذاری است. لازمه قانونگذاری پرهیز از تخصیص اکثر است. منطقه ویژه خاص است، منطقه ویژه است نه عام، شما کل کشور را دارید منطقه ویژه میگذارید. من استانی را سراغ دارم در این لایحه یک گوشه کوچکش فقط منطقه ویژه قرار نگرفت، کل استان. این خلاف قانونگذاری است. باسوادها و ناظران بیرون چه نگاهی به این نوع قانونگذاری در مجلس برای ما خواهند داشت؟ یک قاعده داریم.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید، اگر اینطور باشد که اصلاً نمیشود بحث کرد، این به ضرر است، کسانی هم که موافق هستند این روش به ضرر آنها است.

سیدعلی ادیانی
آقای دکتر لاریجانی! دلیل این «دو»، «دو» را هم در بخش پایانی عرض میکنم. تخصیص اکثر خلاف قانونگذاری است (رنجبرزاده ـ آقای ادیانی وقتتان تمام شده با وقت اخطار 3 دقیقه و وقت مخالفت 5 دقیقه، 8 دقیقه شد، الان شما 10 دقیقه صحبت کردید) دلیل بعدی، آقای دکتر! ما هیچ ارزیابی از عملکرد تا حالا نداشتیم. ایجاد اشتغال، انتقال فناوری، نکته دیگر هم بحث عدم عدالت منطقهای است. این کاری که مجلس دارد انجام میدهد خود مجلس در نگاه ناظرین با این (86) منطقه ویژه الحاقی زیر سؤال خواهد رفت و مطمئناً ما نمیتوانیم. از طرفی ایجاد توقع کاذب در مردم خواهیم کرد. اجازه هم ندادید ما استدلالهایمان را بگوییم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، مطلب شما روشن شد. موافق صحبت کنند.

احمد امیر آبادی فراهانی
جناب آقای محمد فیضی موافق هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای فیضی پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

محمد فیضی زنگیر
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خداقوت خدم

علی اردشیرلاریجانی
یک دقیقه اضافه فرمودید، وقت را رعایت کنید، نفر بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای ابطحی هستند، بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
مخالف
سلام علکیم و رحمه الله
«الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه علیبنابیطالب (علیهالسلام)»
برادران، خواهران! بحث، بحث مهمی است، احساسی هم نیست. اجازه بدهید من مخالفت خود را که مخالفت حقوقی دارم توجه کنید بعد تصمیم بگیرید. همکاران توجه بفرمایند! آقای رئیس مدیریت کنید همکاران بنشینند من صحبت کنم. (رئیس ـ مخالفتتان را بفرمایید) اما تحقق بند (11) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی؛ برادران، خواهران! آیا به سه شرط مندرج در این بند اعتنا کردهاید؟ براساس چه انگیزه و انگیزههایی میآییم و این رهنمودهای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را نادیده میگیریم؟ این یک.
دو، آیا شما این را مخالف اصل (75) قانون اساسی نمیدانید، بار مالی ندارد؟ لایحه که دولت داده بار مالی ندارد، ولی آنچه که در کمیسیون اضافه شده هشتاد و چند منطقه ویژه بار مالی ندارد؟ اگر ندارد امضا کنید، مسلم بار مالی دارد و خلاف اصل (75) است.
و اما اصل (85)، شما باید وظیفه احاله قانونگذاری به دیگری را توجه کنید. مگر نمایندگان میتوانند وظایف خود را به یک کمیته دیگری محول کنند و آنها تصمیم بگیرند؟ افزایش محدوده، عزیزان! به بعضی مناطق (200) کیلومتر مربع اضافه شده، برای چه؟ چه کسانی پشت این رانت هستند، چه کسانی دارند تلاش میکنند؟ دوستانی که در مناطق خودشان من میدانم دلسوزی میکنند، برای اشتغال دلسوزی میکنند، برای صادرات دلسوزی میکنند، اما واقعاً در لابهلای این لایحه یا بهتر بگوییم این طرح این مفاسد هم وجود دارد. غیر از اینکه (20) سال معافیت مالیاتی سه سال است تمام شده، ادامه پیدا نکرده است. این را اول تکلیفش را روشن کنید، اما آنچه که من به اختصار میخواهم بگویم و انشاءالله شما دقت کنید جواب مخالف و مخالفین عزیز را بدهم اینها است؛
1ـ کدام شاخص توسعه در مناطق صورت گرفته است، آمار بدهید بررسیهایی که انجام شده از 82 تا 92 مقایسه شده است. نرخ اشتغال، تعداد کارگاههای صنعتی و شاغلین در آنها، تعداد افراد باسواد، تعداد افراد تحت پوشش کمیته امداد امام، تعداد مشترکین آب و برق، تعداد مؤسسات درمانی، مراکز پزشکی، تعداد تخت و پزشکان و پیراپزشکان. در نتیجه مقایسه شاخص این منطقه با استانها نه تنها بهبود چشمگیری مشاهده نشده، بلکه در برخی از موارد شاهد وضعیت بهتر استان هستیم. این عملکرد مناطق آزاد است که نمودارهای آن هم هست، متأسفانه نمیشود نشان داد.
2 ـ عدم رونق اشتغال؛ با بررسی نرخ اشتغال در پنج منطقه آزاد و مقایسه آن با نرخ اشتغال همان استان نه تنها بهبود چشمگیری مشاهده نشد، بلکه در بعضی از مناطق استان مرزی نرخ اشتغال مناسبتری نسبت به منطقه آزاد دارد. چه کسی گفته است میخواهیم اشتغال ایجاد کنیم؟ بروید ببینید، آمار را بروید ببینید. بنده به اتفاق کمیسیون اصل (90) چابهار بودم، آنجا دیدیم چه بر سر مردم آمده است.
3 ـ افزایش قیمت زمین؛ عدم تولید و اشتغال و ثروت برای بومیان از یک طرف و افزایش قیمت زمین از طرف دیگر جوانان منطقه را جهت تهیه مسکن با مشکل مواجه نموده. شاید افزایش قیمت زمین برای اشخاصی که دارای ملک و املاک در منطقه هستند اثر کوتاهمدت و مناسبی داشته باشد، اما برای جوانان و بومیانی که دارای مسکن نیستند خرید مسکن تبدیل به یک آرزو میگردد.
4 ـ شکاف طبقاتی، وجود مناطق محروم در جوار مناطق آزاد.
5 ـ ناموفق در هدف اصلی، یعنی جذب سرمایهگذاری خارجی.
7 ـ امتیازات مناطق مشابه در سرزمین اصلی
8 ـ قاچاق کالا. (رنجبرزاده ـ متشکرم) من یک نکته بگویم؛ امروز شما گزارش قاچاق کالا و ارز را خواندید. الان داشتیم، در بحث توسعههای سیاستی عجیب ما در این مجلس گیر کردیم. توسعههای سیاستی همین گزارشی که صبح خوانده شد در بند (4) توصیه میکند. همین گزارش صبح عدم توسعه کمّی تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و توجه به توسعه کیفی کارکردهای این مناطق در حوزه تولید. چطور یک کمیسیون مجلس رأی میدهد اصلاً مناطق آزاد توسعه پیدا نکند، حالا ما داریم توسعه میدهیم. آیا این تهافت آراء نیست؟ این برای قانونگذاری زشت نیست؟ والسلام

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، موافق بعدی جناب آقای دلخوش هستند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
موافق
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
آقای رنجبرزاده! این حق را برای ما قائل بشوید ما تذکر هم داریم، حین برنامه مثل آقای ادیانی (10) دقیقه به من وقت بدهید. (رنجبرزاده ـ ایشان هشت دقیقه وقت داشتند، اضافه صحبت کردند) اعیاد قربان و غدیر را بنده تبریک عرض میکنم.
امروز دل جهانیان مسرور است
دنیا همه در سرور و جشن و سور است
خوش باش برادر مسلمان، خوش باش
قربان و غدیر و این بهار نور است
دوستان! بنده به عنوان یک عضو کوچک کمیسیون اقتصادی که طی دورههای گذشته در ایجاد مناطق آزاد دخیل بودیم لازم میدانم نکاتی را خدمت دوستان عزیز، خصوصاً مخالفین محترم عرض بکنم.
اولاً ماده (23) قانون برنامه گفته ایجاد مناطق با مجوز مجلس اشکالی ندارد، ما هم داریم مجوز میدهیم. در ماده (6) هم به هیچ عنوان نیامده بگوید خارج از ضوابط مناطق آزاد، مناطق آزاد با سرزمین اصلی تفاوتهایی دارند و مناطق آزاد قانون خاص خودش را دارد. این را دوستان مخالف بعضاً توجه ندارند و توجه نکردند. نکاتی را که باید عرض بکنم این است که آقای ابطحی! مقام معظم رهبری در بند (11)، سیاستهای اقتصاد مقاومتی کاملاً مناطق آزاد را در آن مناطق برای توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه تأیید کردند و ما باید کمک بکنیم که مناطق آزاد و ویژه کارهای خودشان را به درستی انجام بدهند و از آن طرف هم مناطق ویژه اصل هفتاد و پنجی ندارد، مناطق آزاد هم چون با هزینه بخش خصوصی پیشبینی شده در این لایحه به هیچ عنوان بار مالی را همراه خودش ندارد.
و اما نکات دیگری که باید عرض بکنم. دوستان عزیز! مناطق آزادی که در کشور ایجاد شد آن عزیزانی که نرفتند خوب بررسی نکردند، بروند ببینند. مجلس شورای اسلامی در طی دورههای گذشته تا به الان مناطق اقتصادی را در جاهای خشک و بدون آب و علف ایجاد کرد. بروید ارس، ماکو و نقاط دیگر مثل خرمشهر و اینها را ببینید، انزلی را ببینید، در کنار مرزها که هیچگونه امنیتی وجود نداشت و در کنار ما کشورهای دیگر مثل بندر گوادر، نخجوان آمدند برای اقتصاد خودشان این مناطق را ایجاد کردند ما آمدیم این مناطق را ایجاد کردیم. بروید نگاه بکنید، چرا بیانصافی میکنید؟ مناطق آزاد امروز یک محلی برای تولید است، امروز با کمکهایی که در معافیتها مجلس انجام داد محلی برای اشتغال شده. همین منطقه ارس امروز بیش از (3000) نفر من اخیراً آنجا بودم مشغول به کار هستند. این شغل نیست؟ افرادی که میخواهند تولید بکنند در آن مناطق رفتند، این دوره در این لایحه مجلس آمد مناطق را محدودتر کرد. نگاه بکنید، بخوانید! (500) هزار هکتار، (100) هزار هکتار آمد (5000) هکتار شد. محدوده محدودتر شد، فنسکشی باید انجام بشود، بخش خصوصی آنجا باید به درستی حضور پیدا بکند.
آقایان! بعضی از این مناطق مزیت جهانی دارند، اینها صددرصد تراز صادراتی را دارند، چه میخواهید بکنید؟ در کنار جایی مثل قصرشیرین میخواهید این تراز را به هم بریزید؟ در اینچهبرون و نقاط دیگر میخواهید این ترازها را به هم بریزید در شرایط فعلی اقتصادی؟ آیا بد است ما بخواهیم اقتصاد، منطقه ویژه، مناطق آزاد را به نقاط مختلف کشور گسترش بدهیم؟ یا در امثال جاهایی که مناطق آذری زبان ما، آذربایجان و امثال اینها وجود دارد، مناطق مرزی را داریم آباد میکنیم. آقایان! در بعضی از مناطق مرزی ما امروز مردم آب برای کشاورزی و خوردن ندارند. اگر فردا اینها بخواهند مهاجرت بکنند یکی از راههای ایجاد امنیت در نوار مرزی ما ایجاد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و تجاری هست. در سیستان شما چطور میتوانید بیایید این امنیت اقتصادی را برای مردم محروم آن منطقه و در نقاط دیگر ایجاد کنید؟
خواهش من از همه دوستان این است؛ ببینید! عرض کردم بعضی از مناطق مزیت جهانی دارند، ضمن اینکه قانون ایجاد مناطق آزاد ما قانون دائمی است و الزامات هم آوردیم که زیرساختها را بخش خصوصی بیاید انجام بدهد. (رئیس ـ متشکریم) در نقاطی مثل نهبندان به هر حال انشاءالله به اردبیل و جاهای دیگر هم طوری که منطقه را به هم نزند کمک میکنیم، مناطق ویژهای هم که ایجاد شده دولت قبول دارد که اصل (75) نیست. مشکینشهر همینطور، در زمینه کمک به بخشهای خصوصی خواهش من این است خواف و جاهای دیگر که اگر دوستان کسی هم هست کمک بکنید.
دوستان! اقتصاد کشور را والله قسم اگر میخواهید رشد بدهید یکی از راههای آن تقویت مناطق آزاد و ویژه هست. به هیچ عنوان هم شما مناطق آزاد را ببخشید، دزد نگیرید. ما مشکلاتی داریم، انشاءالله مشکلات را باید حل بکنیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
مخالف بعدی جناب آقای مجید کیانپور هستند، بفرمایید.

مجید کیان پور
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
عرض سلام، ادب و احترام خدمت همکاران محترم و ملت شریف و عزیز ایران. عید قربان و غدیرخم را خدمت همه عزیزان عرض تبریک و تهنیت دارم.
همکاران محترم! شکی نیست که همه به دنبال توسعه متوازن کشور هستیم و تمام فکر و ذهن همه ما این است که نقطه نقطه این کشور توسعه پیدا کند و آباد بشود، اما واقعاً بیاییم نگاه کنیم ببینیم مناطق آزاد و ویژهای که داشتیم چند درصد از آن اهدافی که برایشان پیشبینی شده، چند درصد از آن برنامههایی که برای آنها انجام شده واقعاً موفق بودند. مناطق آزادی که داشتیم، مناطقی که به صورت ویژه بودند.
شما ببینید حدود (66) منطقه ویژه ما مجوز دادیم، ولی حدود (26) تای آن ایجاد شده، چرا بقیه ایجاد نشد؟ الان آمدیم یک (86) تا، یک (13) تا، ایرادی ندارد، کل کشور منطقه ویژه، تمام شهرکهای صنعتی، ولی واقعاً ظرفیت اقتصادی ما این ظرفیت را دارد؟ درست است ما با (15) کشور منطقه همسایه هستیم، از ظرفیتهای آن چه استفادههایی کردیم؟ چقدر صادرات به کشورهای منطقه داشتیم؟ این مناطق آزادی که داشتیم چند درصد آنها توانستند اهداف را برآورده کنند؟ آیا منطقهای برای صادرات شدند یا منطقهای صرفاً برای واردات هستند؟
عزیزان! بیاییم یک مقداری جامعتر و کلیتر نگاه کنیم. اگر واقعاً به دنبال این هستیم که ایران توسعه پیدا کند بیاییم یک مقداری کارشناسیتر و دقیقتر اهداف و سیاستهای اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم را مد نظر قرار بدهیم، مگر قرار نیست که ما وابستگیمان به درآمدهای نفتی کمتر بشود؟ آیا کمتر شده؟ ما با این کاری که داریم انجام میدهیم بحث معافیتهای مالیاتی را داریم افزایش میدهیم، از آن طرف درآمدهای دولت کاهش پیدا میکند، مغایر بند «الف» ماده (6) برنامه ششم توسعه هست و اینها همه کارهایی است که سبب میشود وابستگی ما به منابع نفتی بیشتر بشود.
شما ببینید در مناطق آزاد چند درصد شرکتها و کارگاهها و واحدهای تولیدی ما فعالیت آنها گسترش پیدا کرده، آیا محلی برای مونتاژ کالاهای خارجی نشده؟ آیا محلی برای واردات کالاها به کشور نشده، قاچاق کالا به چه سرانجامی رسیده؟ فقط و فقط داریم درآمد مناطق آزاد را افزایش میدهیم، بیکاری دارد در مناطق آزاد و ویژه ما جولان میدهد و کارهایی که دارد انجام میشود باید تلاش کنیم که از همه ظرفیتها به خوبی استفاده کنیم. تقریباً هیچ یک از مناطق اقتصادی نتوانستند آن اهداف مورد نظر در قانون، یعنی پشتیبانی از فعالیتهای اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بینالمللی و تحرک در اقتصاد منطقهای و تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات غیرنفتی، ایجاد اشتغال مولد و جلب و تشویق سرمایهگذاری داخلی و خارجی و صادرات مجدد و عبور خارجی و ترانزیت کالا و انتقال کالا را محقق نمایند. باید تلاش کنیم که زیرساختهای این مناطق گسترش پیدا کند، ولی آیا زیرساختهای خود را دارند؟ باید تلاش کنیم توسعه متوازن در کل کشور ایجاد کنیم، ببینیم چقدر توانستیم سرمایهگذاری خارجی را در مناطق آزاد ایجاد کنیم، آیا در مناطق آزاد سرمایهگذاری خارجی توانستیم جذب کنیم؟
عزیزان! نکته دیگری که خدمت شما عرض کنم، این لایحه صرفاً سبب عدم توزیع عادلانه ثروت در مناطق مختلف ایران و عدم توجه به آمایش سرزمین میشود، چه آمایش سرزمینی در این لایحه واقعاً دیده شده، بجز اینکه آنهایی که ارتباط و لابی بیشتری داشتند رفتند این مناطق را از طریق دولت آوردند و پیشنهاد کردند؟ عزیزان! اگر به دنبال توسعه کشور هستیم و اینکه ظرفیت اقتصادی را در کشور ایران افزایش بدهیم و بخواهیم سهمی از بازار (400) میلیونی کشورهای منطقه داشته باشیم این روشی را که داریم پیش میبریم بجز اینکه درآمدهای مالیاتی ما کاهش پیدا بکند و بتوانیم آن درآمدهایی که سالانه پیشبینی میکنیم کاهش پیدا کند راه دیگری برای ما ایجاد نمیکند، ضمن اینکه مغایر اصل (75) هست و مطمئناً نمیتواند آن اهدافی که برایش پیشبینی شده را محقق کند. والسلام علیکم

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
قبل از اینکه من موافق را اعلام بکنم کمیسیون شوراها و بهداشت در یک موضوع اعلام رد کردند.

علی اردشیرلاریجانی
آن را به موقع مطرح میکنیم، نفر آخر را بفرمایید صحبت بکنند.

احمد امیر آبادی فراهانی
طبق تبصره (3) ماده (145) آمادگی داشتند.

علی اردشیرلاریجانی
آن را آقای قاضیزاده بلد هستند، شما کار خودتان را انجام بدهید.

احمد امیر آبادی فراهانی
نفر بعدی آقای حسننژاد هستند، بفرمایید.

محمد حسن نژاد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران عزیز! ضمن عرض سلام و تبریک اعیاد و قبل از اینکه موضوع را شروع کنم از آقای پورحسینشقلان نماینده محترم پارسآباد، بیلهسوار و گرمی تشکر میکنم، کلی مطلب آماده کرده بودند، ولی به دلیل اهمیت موضوع و اینکه من خودم منطقه آزاد دارم و تجربه آن را داریم محبت کردند، وقت دادند.
آقای دکتر لاریجانی، هیأترئیسه محترم، همکاران گرامی ببینید! منطقه آزاد این قانونی که تصویب شده یکی از اهداف اصلیاش کمک به توسعه مناطق مرزی بوده. شما ببینید ما در آذربایجان هم منطقه مرزی داریم، در سیستان و بلوچستان هم داریم. همان مرزبانی که در سیستان و بلوچستان هست در آذربایجان هم هست، ولی تا به حال یک شهید در مرزهای آذربایجان، مرز ایران ـ ارمنستان و ایران ـ آذربایجان ندادیم، چرا؟ چون مردم خودشان در مرز مستقر هستند، ضمن تشکر از مرزبانها این مرزنشینان هستند که مرز را نگه میدارند. این مناطق آزادی که ما میگذاریم کمک میکند به ماندن جمعیت در مرزها و اینکه خود مردم و فعالان اقتصادی امنیت مرزها را تأمین میکنند. من فقط یک منطقه آزاد ارس که برای جلفا هست مقایسه میکنم. جلفایی که قبل از منطقه آزاد شاید یک واحد صنعتی نداشت، الان (300) واحد صنعتی دارد، کلی سرمایهگذار خارجی دارد، مناطق آزاد سال 92، (190) هزار اشتغال داشته، الان (290) هزار اشتغال دارد. یعنی در چهار، پنج سال جلفا و خداآفرین همهشان مد نظرم هست (50) درصد رشد اشتغال داشته. آیا کشور ما اینقدر رشد اشتغال داشته؟ خیر، (7) درصد داشته.
پس وقتی با کل کشور مقایسه میکنیم میبینیم خیلی موفق بوده. ما حق نداریم منطقه آزاد خودمان را مثلاً با جبلعلی مقایسه کنیم. آیا آن امکاناتی که به جبلعلی دادند به مناطق آزاد ما دادند. آن اختیارات مدیرعامل و زیرساختهای جبلعلی را منطقه آزادهای ما دارند؟
پس ما باید با گذشته مقایسه کنیم، با شهرهای همجوار مقایسه کنیم. دوستان عزیز! همه روی مجتمعهای تجاری زوم میکنند، باور کنید کل فروش مجتمعهای تجاری مناطق آزاد به اندازه فروش یک مجتمع تجاری تهران نیست. چطور میشود مجتمع تجاری تهران برند میفروشد کلاس و تمدن است، آن مرزنشین دو تا لباس بیاورد وطنفروشی هست؟ میگویند انتقال تکنولوژی، شما بروید مناطق آزاد ببینید چقدر انتقال تکنولوژی اتفاق افتاده، کلی MDF به کشور وارد میشد، الان همه آن را منطقه آزاد ارس دارد تولید میکند. گلخانههایی که در چابهار و جلفا هست، کفش دنیلی دانهای (1) میلیون میخریم فکر میکنیم برای ایتالیا است، در حالی که انتقال تکنولوژی اتفاق افتاده، در جلفا دارد تولید میشود. دوستان! اینها را ببینیم، دوستان میگویند این مالیات کم میشود، مالیات زمانی هست که یک شرکتی هست مالیات میدهد من میگویم معاف بشود خلاف قانون است، این مناطق خالی از سکنه است، شرکتی ندارد که من بگویم مالیات نمیدهد، تازه اینها میگذارند و کلی مالیات قرار است بدهند آباد بشود.
درخصوص تحریمها؛ دوستان! همه جای دنیا مناطق آزاد یک مفری برای تجارت بینالملل و ارتباط با دنیا است. الان ارمنستان آمده منطقه آزاد نوردوز مغری مشترک زده. میگوید شما بیایید Made in آلمانی بزنید هر جا میخواهید صادر بکنید، راه بیاثر کردن تحریمها همین مناطق آزاد است و زمانی که ما کل پول را خرج مرکز کردیم، آزادراه زدیم، کارخانه زدیم مرزنشینها حمایت کردند، حالا دو تومان میخواهیم به مرزها پول بدهیم همه دارند اعتراض میکنند، این انصاف نیست، هوای این مرزنشینها را داشته باشید.
یکی هم اینکه اصلاً قرار نیست از بودجه پول خرج بشود، از همانجا خرج خودشان میکنند، به هیچوجه هفتاد و پنجی هم نیست.
درمورد مناطق ویژه، دوستان عزیز! بعضیها میگویند رانت است. اینها زشت است، این توهین به مجلس است. قبل از برنامه ششم دولت خودش مجاز بود هرجا دوست داشت منطقه ویژه میزد. ما در برنامه ششم گفتیم در اختیار مجلس، الان شما میروید یک سرمایهگذار پیدا میکنید، میخواهد یک منطقه ویژه و شهرک بزند دو سال باید دنبال فرآیند آن بدوید. ما این امتیاز را دادیم گفتیم اجازه داده شود که با مجوز شورای برنامهریزی استان، آنجا هم گفتیم زمین شخصی و مستثنیات نباید باشد که زمینخواری نشود، زمینهای دولتی باشد و بعد هم با سرمایهگذار بخش خصوصی. دوستان! اینهمه التماس میکنیم و منت میکشیم از چین و روسیه و این طرف و آن طرف فاینانس بیاوریم آنوقت سرمایهگذار خصوصی خودمان را میخواهیم فراریاش بدهیم؟ این چه حمایت از تولید ملی هست؟
این بهترین فرصت برای اقتصاد مقاومتی و بیاثر کردن تحریمهای ظالمانه آمریکا و توسعه همهجانبه کشور هست. دوستان! قاطع رأی بدهید اقتدار مجلس و اینکه مردمی هستید را نشان بدهید همانطور که دیروز نشان دادید، ممنونم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکرم، کمیسیون فرعی میخواهند صحبت بکنند؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! سه تا کمیسیون رد کردند، طبق آییننامه اجازه دارند صحبت کنند. یکی کمیسیون صنایع و معادن هست.

علی اردشیرلاریجانی
کمیسیونها صحبت نمیکنند. دولت و کمیسیون موافق هستند. کلیات دوسوم نمیخواهد.
حضار 196 نفر، کلیات این لایحه را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. (محجوب ـ اخطار داریم) اخطار بعد از اعلام رأی نمیشود، (محجوب ـ این ظلم به فقرا و کارگران است، حقوق کارگران از طریق این قوانین تضییع میشود) باید قبلش میگفتید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

علیرضا محجوب

علی اردشیرلاریجانی
آقای محجوب! نوبتتان نبود، چرا اینقدر داد میزنید؟ اصلاً نوبت شما نبود، اخطار باید به نوبت باشد. به من نگفتند، شما چرا ناراحتید؟ مسئولش ایشان است.

علیرضا محجوب
این ظلم به فقرا و کارگران است، اجازه دهید اخطار دهیم. شما چرا نمیگذارید نمایندگان ملت حرف مردم را بزنند.

علی اردشیرلاریجانی
میدانم، باید چطور بفهمیم؟ ایشان باید بگویند اخطار است، اینقدر عصبانیت ندارد. میهمانان را بفرمایید و بعد سخنرانان.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از فرهنگیان، مداحان و معتمدین محلی شهرستانهای ساوه و زرندیه استان مرکزی که میهمانان جناب آقای مهندس منصوری نماینده محترم ساوه و زرندیه هستند.
ـ جمعی از هنرمندان و دانشآموزان شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان میهمانان جناب آقای شریفی نماینده محترم بندرلنگه، بستک، پارسیان و کیش هستند، خیلی خوشآمدید.
7
اعلام وصول (1) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! چند اعلام وصول طرح داریم.
ـ طرح الحاق یک ماده به قانون مالیاتهای مستقیم، مقابله با سوداگری و کاهش التهابات بازار مسکن که به صورت عادی اعلام وصول میشود.
8
اعلام وصول (6) فقره سؤال

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال ملی جناب آقای حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده محترم شاهینشهر، برخوار و میمه از وزیر محترم امور خارجه درخصوص عدم ارائه گزارش به موقع مذاکرات برجام به مجلس و مردم اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب و دو تن دیگر از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از وزیر محترم امور خارجه درخصوص اعلام اقدامات دیپلماتیک در راستای رفع تهدیدات بینالمللی در منطقه و جهان اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای جلال محمودزاده نماینده محترم مهاباد از وزیر محترم امور خارجه درخصوص عدم جلوگیری از سدسازیهای غیرقانونی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای کاظم جلالی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم امور خارجه درخصوص موضوع اعلام اعطای حق شهروندی به مقامات کشوری و فرزندان آنها در جریان مذاکرات برجام اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای محجوب نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس و سه تن دیگر از نمایندگان محترم مجلس از وزیر محترم نیرو درخصوص عدم شفافیت در وضعیت اپراتورهای برق با وجود توافقات قبلی اعلام وصول میشود.
ـ سؤال ملی جناب آقای کامران نماینده محترم اصفهان از وزیر محترم کشور درخصوص کوتاهی وزارت کشور در اجرای مصوبات شورای عالی آب و شورای امنیت کشور اعلام وصول میشود.

علی مطهری
متشکریم. آقای قاضیزاده! یک حکم تنقیحی داریم، بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
در لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان ذیل ماده (12) باید این متن بیاید: «حکم مجازات مندرج در این ماده بر حکم مجازات قسمت اخیر تبصره (1) ماده (3) قانون مبارزه با قاچاق انسان مصوب 1383 حاکم است».
9
اعلام وصول تقاضای استیضاح آقای سیدمحمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش

علی مطهری
آقای یوسفنژاد! یک اعلام وصول بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش جناب آقای دکتر بطحایی طی نامه شماره (3846319/د) مورخ 7/6/1397 کمیسیون آموزش و تحقیقات پس از بررسیهای لازم مطابق ماده (223) آییننامه داخلی مجلس با تعداد (20) امضا نمایندگان محترم تقدیم هیأترئیسه گردیده که اعلام وصول میشود. مطابق با ماده (225) آییننامه داخلی مجلس وزیر محترم حداکثر ظرف مدت (10) روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در جلسه علنی مجلس خواهد بود.

علی مطهری
10
ناطقین جلسه آقایان: علیرضا رحیمی، محمدجواد فتحی، سیدناصر موسویلارگانی، جهانبخش محبینیا و سیدکمالالدین شهریاری

علی مطهری
ناطقان را اعلام بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای محمدجواد فتحی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس.
ـ آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب.
ـ آقای سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای علیرضا رحیمی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم برای مدت هفت دقیقه در خدمتشان باشیم.

علیرضا رحیمی
نطق 7 دقیقه ای
سلام علیکم و رحمه الله ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه علی بن ابیطالب»
با تبریک عید سعید غدیر به شیعیان جهان و ادای احترام به ساحت مقدس و مبارک و پرفیض امام علی بن ابیطالب (علیهالسلام).
تأمین امنیت، آزادی و رفاه سه وظیفه اصلی و مهم حاکمیت و دولت است و تأمین این حقوق سه رکن اساسی در رضایت مردم هستند. امنیت بدون رفاه، امنیتی ناقص و رفاه بدون امنیت، رفاهی شکننده است. پایه اصلی امنیت و پایداری آن مردم هستند که سرمایه اجتماعی و رضایت عمومی از حاکمیت و دولت مؤلفه اصلی در همراهی مردم برای تأمین امنیت به شمار میآید. تلاش صادقانه و پرثمر و بدون تبعیض برای تأمین این حقوق است که میتواند منجر به افزایش درجه رضایت شهروندان از حاکمیت شود و رضایت شهروندان از حاکمیت است که مهمترین پشتوانه هر مذاکره چه در حوزه هستهای و چه در حوزه حقوق بشری میباشد. منشور حقوق شهروندی در کنار منشور امنیت شهروندان معنیدار خواهد بود و الا سخن از حقوق شهروندی یا گفتگوی ملی بدون تأمین امنیت شهروندان انشا و توصیهای بیش نخواهد بود.
اعتماد به مردم را باید در تعاملی صادقانه و شفاف با شهروندان و در عمل نشان داد و نقطه پایانی بر بیاعتمادی به فعالیتهای مدنی، سیاسی و اجتماعی مردم در حوزههای حقیقی و مجازی گذاشت. نمیشود در قانون اساسی و سخنان رهبری نقش مردم برجسته شده و نقش محوری یابند، اما در حوزه رفاهی و معیشتی و نیز سیاسی و اجتماعی مسئولان از شفافیت به دور باشند و از پاسخگویی گریزان.
روشن است که ما نه به دنبال جنگ هستیم و نه اصراری به تنش در منطقه داریم، اما دفاع مؤثر از کشور با تکیه بر رضایت مردم میتواند دفاعی اثربخش و کوبنده باشد و نقش بینالمللی ما را با صلابت و استحکام بیشتری نمایان سازد. پایه همبستگی ملی رضایت مردم است که به انسجام همگانی منجر و امنیت کشور را تقویت خواهد کرد.
اگرچه در تعامل برجامی در تلاش برای گشایش در وضعیت جاری کشور هستیم، اما در راهبردی استراتژیک نه نگاهمان به غرب است و نه امیدمان به شرق. روسیه، انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده آمریکا بازیگرانی در فضای بینالملل هستند و جمهوری اسلامی ایران حضوری فعال در همه عرصههای بینالملل دارد که با ملاحظه امنیت و مصالح ملی خود تعامل سازنده با جهان را رویکرد دیپلماسی خود قرار داده است.
اما درخصوص سؤال از رئیسجمهور و دومینوی استیضاح وزیران ما نه مخالف سؤالیم و نه مخالف پاسخگویی. سؤال حق قانونی مردم و نمایندگان مجلس و پاسخگویی وظیفه روشن رئیسجمهور و دولتمردان است. ما مخالف سیاهنمایی و استفاده ابزاری و آلوده به اغراض سیاسی از اهرمهای نظارت شفاف و قانونی هستیم. وقتی چند ماه قبل از رسمیت یافتن سؤال یا استیضاح موج خبری و رسانهای آن به طور مستمر ساخته و پرداخته میشود و مورد بهرهبرداری مخالفان دولت قرار میگیرد و بهرهبرداری سیاسی و رسانهای از اهرم نظارتی وزن بیشتری نسبت به فرآیند قانونی سؤال یا استیضاح پیدا میکند، معلوم است که هدف طراحان اصلی از اصلاح امور در افکار عمومی با تردید و شائبه مواجه میگردد.
ما بسان رهبری و عقلای دلسوز کشور تقویت دولت و پشتیبانی از رئیسجمهور در اجرای وظایف قانونیاش را بهترین گزینه در گذر از شرایط سخت بینالمللی میدانیم. سناریوهای سیاهنویسی و سیاهگویی علیه دولت و رئیسجمهور ولو اینکه لباس قانونی به خود بگیرد خلاف مصالح امروز کشور و شکننده انسجام ملی خواهد بود. واکنش مجلس به پاسخهای رئیسجمهور نیز در جای خود پیام روشنی داشت، اما یک ابهام باقی ماند. آقای دکتر روحانی! برای مجلس روشن نکردید که توصیه رهبری به جنابعالی برای حضور در مجلس توصیه به آرامش بود یا توصیه به سکوت.
از مقامات عالی نظام به ویژه رئیسجمهور استدعا مینمایم با صراحت بیشتر با مردم سخن بگویند که این مهم میتواند به آرامش فضای کشور به ویژه در سیاست داخلی و انسجام ملی تأثیر بزرگی داشته باشد. عدم توجه به درخواست اکثریت نمایندگان برای انجام تغییرات ضروری در تیم مدیریتی دولت موجب گلایه شدید بین نمایندگان از همه سلایق را فراهم کرد و تأخیر در تغییرات مدیریتی دولت را با چالش بیشتر مواجه و دفاع از دولت را سختتر خواهد کرد.
آقای دکتر روحانی! شفافیت و پرهیز از ملاحظهگری و مصلحتاندیشی بلاوجه در بیان مطالب میتواند دلگرمی طرفداران شما و قاطبه مردم را فراهم کند. ارتباط خود را با نمایندگان مجلس بیشتر کنید که این مهم اولین و بدیهیترین انتظار همه نمایندگان از جنابعالی است.
سخن آخر اینکه امروز بیداری همگانی و همبستگی ملی ما شکست نظام سلطه چه در تحمیل رژیم تحریمها و چه در سناریوهای تهدیدی و ارعابی آنها علیه ملت بزرگ و شجاع ایران را در پی خواهد داشت. خواب گران کارگزاران کشور در همه مقاطع خسارتبار است و مباد که امنای مردم در خواب غفلت از تصمیمات مهم فارغ بمانند. درد دل علامه پارسای شرق اقبال لاهوری امروز هم میتواند در این خصوص الهامبخش باشد:
از خواب گران، خواب گران، خواب گران خیز
ناموس ازل را تو امینی، تو امینی
دارای جهان را تو یساری، تو یمینی
ای بنده خاکی تو زمانی، تو زمینی
صهبای یقین درکش و از دیر گمان خیز
از خواب گران، خواب گران، خواب گران خیز
فریاد ز افرنگ و دلاویزی افرنگ
فریاد ز شیرینی و پرویزی افرنگ
عالم همه ویرانه ز چنگیزی افرنگ
معمار حرم باز به تعمیر جهان خیز
از خواب گران، خواب گران، خواب گران خیز
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای رحیمی به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای دکتر محمدجواد فتحی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس دعوت میکنیم، بفرمایید.

محمد جواد فتحی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«و من یتق الله یجعل له مخرجا و یرزقه من حیث لا یحتسب»
در ابتدا لازم میدانم به روان پاک شهیدان رجایی و باهنر درود بفرستم. خوشا به حالشان که رفتند و این روزها را ندیدند که ما همه گرفتار قحطی وجدانیم. برادران و خواهران عزیز! مطالبی را که میخواهم امروز خدمتتان عرض کنم معطوف به جلسه دیروز سؤال از رئیسجمهور است که در مجلس رقم خورد. آقای دکتر روحانی دیروز فرمودند ما هنوز دچار بحران اقتصادی نشدیم و در مرحله آسیب هستیم و گفتند که نباید سیاهنمایی نمود و از ضرورت تقویت اعتماد عمومی گفتند. من هم میپذیرم که تقویت اعتماد عمومی و ایجاد وفاق اجتماعی مهمترین سرمایه یک ملت و مقدم بر هر امری است و همچنین قبول دارم که احساس عدالت از خود عدالت مهمتر است. اما احساس ظلم و فساد باید به اندازه ظلم و فساد جامعه باشد، چراکه اگر نسبت به میزان ظلم و فساد و تبعیض در جامعه سیاهنمایی شود مهمترین سرمایه اجتماعی که اعتماد عمومی و وفاق اجتماعی است را زایل میکند و از بین میبرد.
آنچه مسلم است فساد، ظلم و تبعیض در همه جوامع کم و بیش وجود دارد و مختص جامعه ما نیست. ریموند فیسمن و ادوارد میگل، دو تا از اساتید دانشگاههای مطرح و مهم آمریکا هستند که در کتاب «تبهکاران اقتصادی» که توسط انتشارات نگاه معاصر در سال 88 چاپ شده در مقدمه نویسنده برای چاپ ترجمه فارسی آقای فیسمن میگوید در طول یک سالی که از انتشار این کتاب میگذرد ما با ماجراهای متعدد و پر سر و صدایی از فساد در ایالات متحده و اروپا مواجه بودهایم. ایشان سه مورد را میگوید:
1 ـ ماجرای تلاش فرماندار ایالت ایلینوی آمریکا آقای راد بلاگوژهویچ برای فروش کرسی سناتوری اوباما در مجلس سنای آمریکا.
2 ـ رشوهخواری کلان در شرکتهای غولآسای زیمنس و آلستوم.
3 ـ کلاهبرداری (50) میلیارد دلاری آقای برنارد مادف که اگر بخواهیم آن را به تومان ارزیابی کنیم (500) هزار میلیارد تومان، یعنی چیزی بیش از (1) میلیون و (500) هزار برابر آن کلاهبرداری آقای خاوری است.
اما نمایندگان عزیز و ملت شریف! اینجا ایران است، با ادعای دیانت اسلام حنیف. فساد، اندکش هم زیاد است. «میکشد زهر اگر اندک و ار بسیار است». قضیه حمله سپاه معاویه به انبار و دزدیدن خلخال زن یهودی را همه در تاریخ اسلام خواندهایم که حضرت امیر میفرماید اگر مسلمان از روی تأسف و غصه بمیرد نباید ملامت و سرزنش شود.
آقای رئیسجمهور! به خاطر همین میزان فساد، تبعیض و آسیبی که در جامعه ما است، اینجانب شما را مقصر میدانم. شما مقصرید، چون برخی از انتصابات شما به تعبیر امیرالمؤمنین مصداق تقدیم اراذل بر افاضل است. به شما نصیحت میکنم تا زمان باقی است همین امروز تمام منصوبان خود را از ریز تا درشت غربال کنید و افراد کاردان، متخصص و مستحق این پستها را منصوب کنید. همه کسانی که با رانت سفارش نمایندگان مجلس منصوب شدند را کنار بزنید. درب اتاق خود را باز کنید و از اتاق رئیس دفتر نسبت به تصفیه افراد اقدام کنید.
آقای رئیسجمهور! شما را مقصر میدانیم، اما اتفاقاً بزرگترین تقصیر شما این است که دیروز در این صحن از تقصیر دیگران چیزی نگفتید. ای کاش از میزان تقصیر نظام قانونگذاری کشور در فراهم آوردن این وضعیت بحرانی هم سخن میگفتید. ای کاش میگفتید که بسیاری از این آسیبها و بحرانهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ریشه در قوانین فاسد مصوب این مجلس دارد. ای کاش از دخالت نمایندگان در امور اجرایی کشور و انتصابات مدیران نیز میگفتید و این را مشخص میکردید که این دخالتها قدرت نظارتی مجلس را ضایع میکند و مفاسد بیشمار به بار میآورد. ای کاش میگفتید این مجلس به تضییع اصول و تمسک به فروع پرداخته است. آقای رئیسجمهور! شما اشتباه کردید که این را متذکر نشدید.
آقای رئیسجمهور! شما مقصرید که میزان تقصیر قوه قضائیه را بیان نکردید. مگر نه این است که یکی از ابزارهای مهم مبارزه با فساد وجود دادگاههای سالم، مستقل و بیطرف و قضات باوجدان و شریف است؟ (رنجبرزاده ـ تشکر) مگر نه این است که دادستان با بیش از (300) وظیفه قانونی باید در مبارزه با فساد نقش ایفا کند. آقای رئیسجمهور! شما مقصرید و اشتباه کردید که نگفتید چرا متولیان ارشاد مردم و تبلیغ دین در مسند خویش نیستند، (رنجبرزاده ـ آقای دکتر! وقتتان تمام شده، بقیه را به رسانهها بدهید) چرا روحانیت محراب و منبر را رها کرده و به مناصب دنیوی، البته حتماً برای رضای خدا چسبیدهاند و چرا کار تبلیغ دین (نایبرئیس ـ متشکریم آقای فتحی)، (آقای دکتر! من وقت دیگری هم دارم، اگر ممکن است به این الصاق کنید، سه دقیقه وقت دیگر دارم) و چرا کار تبلیغ دین به مداحانی سپرده شده که حتی «شرح امثله» را نخواندهاند و با کینهتوزی و بیسوادی بر سر دینداری نسل جوان آوردهاند آنچه که آمده است. (نایبرئیس ـ متشکریم) کسانی که تمام وجودشان ارضی و زمینی است حق ندارند ادعاهای آسمانی و ملکوتی کنند. (نایبرئیس ـ آقای فتحی! وقتتان تمام است، متشکریم) نطقم مفصلتر است، بقیه را به رسانهها میدهم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای فتحی. از حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای سیدناصر موسویلارگانی نماینده محترم فلاورجان دعوت میکنیم، برای مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

سیدناصر موسوی لارکانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
قال رسولالله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم): «من کنت مولاه فهذا علی مولاه».
عید سعید غدیر خم، عید ولایت و امامت را تبریک عرض مینمایم. انشاءالله شاهد باشیم در جهان اسلام با وحدت حول محور علیبن ابیطالب (علیهالسلام) صلح و آرامش و عزت جایگزین جنگ، خونریزی و ذلت شود.
ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر هفته دولت را به مردم و دولتمردان تبریک عرض میکنم، سادهزیستی، انقلابیگری، دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی و تلاش و ایثار از ویژگیهای بارز شهیدان رجایی و باهنر بود که باعث محبوبیت ابدی این دو دولتمرد واقعی شد. اما اکنون در انقلاب اسلامی که انقلاب کوخنشینان بود، برخی افراد کاخنشین و منفعتطلب مسئولیت گرفتهاند. ریشه اصلی فساد، فقر، بیکاری، تورم، رکود و بقیه مشکلات این سالهای کشور انقلابی عمل نکردن مسئولین است. مردم در ذهن خود خاطرات نمایندگانی سلحشور، شجاع، ابوذروار و حقیقتگرا همچون مدرس، آیت و دیالمه را زمزمه میکنند و از خود میپرسند آیا میشود دوباره تاریخ تکرار شود و به جای زر و زور و تزویر، حزبالله و جریان مبارزه با فقر و فساد و تبعیض نمایندگی مردم در خانه ملت را به عهده گیرند؟ در مرام آیت و دیالمه و رجایی و باهنر اینگونه نوشته شده که حمایت از مستضعفین و آرمانهای انقلاب نباید پیش پای مصلحتهای پوشالی قربانی شود. در بازار زندگی این عزیزان حزب، جناح و لیست در برابر حقوق مردم و انقلاب اسلامی قیمت ندارد. مجلس لیستی چه چپ و چه راست دیگر عصاره فضایل ملت نیست. بیشتر عصاره اوامر برخی سرلیستها است. بیتردید شرایط کشور ما سازگار با اشرافیگری نیست. در کشوری که فقر و مشکلات اقتصادی بر زندگی مردم احاطه دارد اشرافیگری مفهومی ندارد. در کشوری که جوانان با تحصیلات عالیه آرزویشان کارگری و شغلهای خدماتی است تجملگرایی مسئولین بیمعنا است. در کشوری که مردم بزرگترین دغدغهشان تأمین مسکن فقیرانه استیجاری است نباید مسئولین در شمال شهر تهران در خانههای چندصد متری سکونت داشته باشند.
در حال حاضر با دولتی مواجه هستیم که خلق و خوی اشرافیگری در کابینه آن مشهود است. همین روحیه اشرافیگری کشور را قفل کرده است. چند وزیر دولت حدود (1000) میلیارد ثروت دارند؟ آیا وزیری که جزء سرمایهداران کشور محسوب میشود میتواند درد بیچاره و محروم جامعه را بفهمد؟
عدم رسیدگی به پرونده نجومیبگیران در حالی از سوی دولت و مجلس به روشنی دیده میشود که رهبر معظم انقلاب بارها بر لزوم پیگیری موضوع و مجازات خطاکاران تأکید کردهاند. براساس گزارشهای رسمی دولت شاخص ضریب جینی در این سالها روند رو به رشد به خود گرفته و باعث شده ثروتمندان ثروتمندتر و فقیران فقیرتر شوند.
غربزدگی و اشرافیگری برخی مسئولان موجب شده که در قضیه برجام در برابر غربیها کرنش کنند و سیاست خارجی التماسی را جایگزین دیپلماسی عزتمندانه کنند. در حالی که در این سالها میشد با تأکید بر دیپلماسی مقاومت در برابر غرب ارتباط محکم اقتصادی و سیاسی با همسایگان را سرلوحه قرار دهیم. کاخ برجام که قرار بود آفتاب تابان از فراز آن بر کشور تابانده شود با لگد یک دیوانهای همچون ترامپ به ویرانهای تبدیل شد.
در تفکر اشرافی، افزایش فاصله طبقاتی امری طبیعی است و در این میان حلقه مفقوده قشر مستضعف و فقیر جامعه است که در اقتصادی فلاکتزده زندگی میکنند. متأسفانه طیفی که در درون نظام هستند ضدانقلاب نیستند، اما انقلابی عمل نمیکنند. اینها با گذر زمان در برابر استکبار شل شده و شعارهای اصلی انقلاب را فراموش کردهاند. برخی در اشرافیگری مطلق صحبت از در خط امام بودن میزنند.
مردم! بدانید که انسان انقلابی اشرافی نیست، انسان انقلابی حقوق نجومی نمیگیرد، انسان انقلابی سادهزیست است و املاک نجومی ندارد و از فساد زیرمجموعه خود حمایت نمیکند، انسان انقلابی به مردم دروغ نمیگوید. مشکل اصلی مملکت افتادن مسئولیت در دست افراد غیرانقلابی است.
چرا در یک کشور اسلامی و شیعی باید شاهد ترویج فرهنگ مبتذل غربی باشیم؟ چرا این همه نهاد فرهنگی در نظام نتوانستند آن گونه که شایسته است در راه ترویج صحیح فرهنگ ناب اسلامی و انتقال انقلاب به نسلهای بعدی موفق باشند؟ چرا دروغ در کشور تبدیل به یک امر رایج شده است؟ چرا شاهد این همه تبعیض در تخصیص اعتبارات هستیم؟ چرا باید کل اعتبارات یک شهرستان با هزینه یک پایه پل صدر تهران برابری کند؟ این امر ناامیدی و اعتراض مردم را چند برابر میکند. رانتخواری و آقازادهپروری در کشور تبدیل به یک عادت شده است. رانتخواری نتیجه عدم شفافیت است. عدم انتشار لیست دریافتکنندگان ارز دولتی جای سؤال دارد. (رنجبرزاده ـ وقتتان تمام شد).
جناب آقای روحانی! جنابعالی در زمانی که مردم تحت فشارهای سنگین گرانی و تورم قرار دارند صدها میلیارد دلار از ارز دولتی را برای سفرهای (نایبرئیس ـ آقای موسوی تشکر میکنیم) غیرضروری در نظر گرفتید. میتوانستید این ارز را برای اشتغال و تولید که جوانان تحصیلکرده ما از بیکاری رنج میبرند به کار بگیرید. والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از جناب آقای دکتر جهانبخش محبینیا نماینده محترم میاندوآب، شاهیندژ و تکاب دعوت میکنیم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

جهان بخش محبی نیا
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
واژگان و کلمات به کمکم نمیآیند تا سوز دل را بیان کنم. واقعاً پشت این تریبونها چه مانده که نگفته باشیم؟
در خانه غریبهام میخوانند. فریاد بلند راست و چپ در پشت تریبونها گرگ را فراری نداد، بلکه گوسفند را آماده قربانی ساخت. وقتی از کلام باز میمانیم باید ترانه یا شعر بسراییم.
سلامت را نمیخواهند پاسخ گفت
سرها در گریبان است
کسی سر بر نیارد کرد پاسخ گفتن و دیدار یاران را
نگه جز پیش پا را دید نتواند که ره تاریک و لغزان است
(من تمام مسائل سیاسی و اقتصادی را آماده کرده بودم، همین الان زنگ زدند این را برایم از هیأترئیسه چاپش را آوردند، من این را کنار گذاشتم.)
وگر دست محبت سوی کس یازی
به اکراه آورد دست از بغل بیرون
که سرما سخت سوزان است
نفس کز گرمگاه سینه میآید برون ابری شود تاریک
چون دیوار ایستد در پیش چشمانت
نفس کاین است پس دیگر چه داری چشم؟
ز چشم دوستان دور یا نزدیک
مسیحای جوانمرد من! ای ترسای پیر، پیرهن چرکین
هوا بس ناجوانمردانه سرد است

جهان بخش محبی نیا
احسنت نمیخواهم، به همان اندازه که دردهای جامعه را میشناسید به خودتان احسنت بگویید، شما را به خدا لغو نکنید، شما را به خدا احسنت نگویید.

علی مطهری

جهان بخش محبی نیا
دمت گرم و سرت خوش باد.
سلامم را تو پاسخ گوی، در بگشای (خطاب به رؤسای قوا که به نمایندگان اجازه ملاقات نمیدهند، به غیر از رئیس مجلس)
منم من، میهمان هر شبت لولی وش مغموم
منم من سنگ تیپاخورده رنجور
منم دشنام پست آفرینش، نغمه ناجور
نه از رومم، نه از زنگم
همان بیرنگ بیرنگم
بیا بگشای در، بگشای، دلتنگم

جهان بخش محبی نیا
معرفت داشته باشید، من خواهش کردم.

علی مطهری
آقای محبینیا! از وقتتان استفاده کنید.

جهان بخش محبی نیا
حریفا! میزبانا، میهمان سال و ماهت
پشت در چون موج میلرزد
تگرگی نیست، مرگی نیست
صدایی گر شنیدی، صحبت سرما و دندان است
من امشب آمدستم وام بگذارم
حسابت را کنار جام بگذارم
چه میگویی که بیگه شد، سحر شد، بامداد آمد!
فریبت میدهد، بر آسمان این سرخی بعد از سحرگه نیست
حریفا! گوش سرما برده است این، یادگار سیلی سرد زمستان است
و قندیل سپهر تنگ میدان، مرده یا زنده
به تابوت ستبر ظلمت نهتوی مرگاندود، پنهان است
حریفا! رو چراغ باده را بفروز
شب با روز یکسان است
سلامت را نمیخواهند پاسخ گفت

جهان بخش محبی نیا
هر کسی به اندازه فهم خودش برداشت میکند، بله، برای آنهایی که فهمشان از شعر در همان حد است همین است.
سلامت را نمیخواهند پاسخ گفت
هوا دلگیر، درها بسته، سرها در گریبان، دستها پنهان، نفسها ابر
دلها خسته و غمگین
درختان اسکلتهای بلورآجین
زمین دلمرده، سقف آسمان کوتاه
غبارآلوده مهر و ماه
زمستان است
والسلام علیکم جمیعاً و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر محبینیا به خاطر رعایت وقت.

علی مطهری

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

سید کمال الدین شهریاری
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
ابتدا لازم میدانم عید سعید غدیر خم، عید امامت و ولایت را به همه همکاران و عموم ملت شریف ایران و تمامی مسلمانان و شیعیان جهان تبریک عرض کنم. به مناسبت هفته دولت که مصادف با سالگرد شهادت شهید رجایی و شهید باهنر میباشد لازم میدانم که ضمن درود به ارواح آن دو شهید بزرگوار، خودم، دولت و تمامی مسئولان را به این نکته متذکر شوم که اگر میخواهیم انقلاب اسلامی ایران همانگونه که در سال 57 به رهبری امام راحل و با حضور ملت شریف ایران به پیروزی رسید و برای دستیابی به اهداف مقدسش مردانی چون شهید رجایی را به عنوان رئیسجمهور و شهید باهنر را به عنوان نخستوزیر برگزید، همچنان در راه اعتلای اسلام و دستیابی به اهداف مقدس انقلاب اسلامی گام بردارد و در زندگی شخصی، اداری، روش و منش خود از شهید رجایی و باهنر الگو بگیریم و به دور از شعار در عمل راه آنها را ادامه دهیم.
روز گذشته جلسه علنی مجلس به صحنهای از حاکمیت و دموکراسی و مردمسالاری دینی تبدیل شده بود، به گونهای که سؤال از رئیسجمهور در چارچوب قانون اساسی و آییننامه داخلی مجلس با رعایت شئونات قوه مقننه و حفظ حرمت قوه مجریه و رئیسجمهور محترم برگزار گردید. نمایندگان محترمی که از طرف سؤالکنندگان مأموریت یافته بودند تا سؤالات پنجگانه از رئیسجمهور را مطرح نمایند با ادبیاتی فاخر و متین و محتوای سخنی عالمانه و حکیمانه مطالب را مطرح کردند که همین امر موجب رضایت و اغنای اکثریت نمایندگان مجلس گردید که رأی نمایندگان و عدم رضایت از چهار پاسخ رئیسجمهور محترم به سؤالات را ناشی از همین فضای همدلی، وحدت و فراجناحی میدانم. به همین دلیل اینجانب به عنوان یکی از نمایندگان سؤالکننده از رئیسجمهور مراتب تشکر و قدردانی خود را از ریاست محترم مجلس که در اداره جلسه دیروز نهایت تدبیر و مدیریت را بروز دادند و همچنین از نمایندگان محترمی که از طرف سؤالکنندگان صحبت کردند اعلام مینمایم.
اما رئیسجمهور محترم نیز دیروز تلاش نمودند که فضای همدلی و وحدت بین قوه مجریه و مقننه را تلطیف و با پاسخهای خود نمایندگان سؤالکننده را قانع نمایند. ولی با رأیگیری که در پایان امر صورت گرفت ملاحظه شد که نمایندگان از پاسخهای رئیسجمهور قانع نشدهاند. عدم اقناع نمایندگان سؤالکننده و اکثریت مجلس که همه از جناحهای سیاسی حاضر در مجلس میباشند نشانگر دو نکته است:
نکته اول اینکه نمایندگان مجلس بنا بر وظیفه قانونی خود و از آنجا که با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند و برای سرکشی از حوزههای انتخابیه به نقاط مختلف کشور سفر میکنند در جریان مشکلات ریز و درشت مردم قرار دارند و به عنوان دلسوزان موکلین خود موظفند مسائل و مشکلات آنها را چه در نطقها، تذکرات، سؤالات، استیضاحها و تحقیق و تفحصها منعکس نمایند.
نکته دوم اینکه دولت محترم علیرغم ارائه آمار و اطلاعاتی که غالباً توسط دستگاههای دولتی تولید میشوند نه تنها مسائل و مشکلات مردم را درک نکرده، بلکه شرایط حاکم بر زندگی روزمره مردم را به دور از واقعیات ترسیم مینماید. امروز نه تنها کارشناسان و نخبگان جامعه، بلکه همه اقشار مردم و حتی کسانی که دارای تخصص در حوزههای اقتصادی نیستند نیز بر این امر واقفند و با پوست و گوشت خود گرانی ناشی از کاهش ارزش پول ملی، قاچاق کالا و ارز سازمانیافته، رکود بخشهای تولید ناشی از سیاستها و عملکرد نارسای بانکی و در نتیجه نابود شدن فضای کسب و کار که حاصل آن بیکاری خیل عظیم جوانان تحصیلکرده شده است را به خوبی احساس میکنند.
تورمی را که دولت به قیمت رکود مفرط و بیکاری در چند سال گذشته کنترل کرده بود امروز با سیاستهای ارزی نادرست و کاهش ارزش پول ملی یکباره افسار گسیخته و در چند ماه آینده با نرخ افزایشی شتابنده و حلزونی از یک طرف باعث ایجاد شکاف در شرایط اقتصادی اقشار مختلف جامعه و و پولدار شدن پولدارها و بیپول شدن اقشار کمدرآمد و در نتیجه ایجاد فشار روزافزون معیشتی بر دوش مردم از طبقه متوسط و پایین جامعه خواهد شد.
اینجانب به عنوان خدمتگزار کوچک مردم به هر جایی که پا میگذارم و در هر محفل که حضور مییابم و با هر یک از موکلین که مواجه میشوم در مقابل سیلی از سؤالات، ابهامات و اعتراضات مردمی قرار میگیرم که از بیکاری، گرانی، تورم، رکود، پارتیبازی، تبعیض، رانتخواری، فساد اداری و مالی و دهها مشکل دیگر شکایت دارند و متأسفانه پاسخی قانعکننده برای آنها ندارم. این سؤالات و ابهامات همان سؤالهایی بود که دیروز از رئیسجمهور محترم مطرح شد و متأسفانه پاسخهای قانعکنندهای دریافت نکردیم.
جناب رئیسجمهور! اگر من نماینده مردم نتوانم پاسخ این همه سؤالات و ابهامات و مشکلات و مسائل مردم را بدهم و پاسخهای جنابعالی نیز به نمایندگان مردم قانعکننده نباشد، پس بگویید چه کسی باید پاسخگوی دهها سؤال و ابهام که در نگاه تکتک مردم جامعه موج میزند باشد؟ (نایبرئیس ـ متشکریم آقای شهریاری).
هر چه گفتیم جز حکایت دوست
در همه عمر از آن پشیمانیم
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده

علی مطهری
11
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولین اجرایی کشور

علی مطهری

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان محترم به مسئولین اجرایی کشور:
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به رئیسجمهور محترم درخصوص دلایل عدم ساماندهی بازار که متولی آن سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی کشور است، منظور بازار زنجان است.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دلایل عدم اجرای رتبهبندی معلمان.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص راهاندازی خطوط هوایی برای مرکز استان زنجان.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر امور خارجه درخصوص اینکه با توجه به اصل (78) قانون اساسی هر گونه تغییر در خطوط مرزی ممنوع است. لذا در مذاکرات دریای خزر به جدیت از حدود مرزی ایران دفاع فرمایید.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه به استناد اصل سیام قانون اساسی دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش را رایگان برای ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد.
به وزرای راه و شهرسازی و کشور درخصوص افزایش بیرویه کرایه منازل در شهرهای مراکز استان به خصوص پایتخت که مشکلات فراوانی را برای مستأجران به وجود آورده است.
به وزرای جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت درخصوص کنترل قیمت انواع میوه.
ـ خانم ناهید تاجالدین (اصفهان) به اتفاق هشت نفر از همکاران به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص جلوگیری از نوسان شدید قیمت آلومینیوم و عدم عرضه آن در بازار.
ـ آقای حسن نوروزی (رباطکریم و بهارستان) به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا به قانون شهرداری مربوط به تبدیل روستاهای دارای جمعیت بالای (3000) نفر به شهر عمل نمیشود؟
ـ آقای نظر افضلی (نهبندان و سربیشه) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص عدم مدیریت صحیح در واگذاری واحدهای مجتمع گلخانهای (56) واحدی شهرستان نهبندان که از محل سفر اعتبارات اختصاصیافته از جانب مقام معظم رهبری در جهت ایجاد توسعه پایدار و ایجاد شغل برای جوانان جویای کار ایجاد شده است.
ـ آقایان: عباسعلی پوربافرانی (نایین، خور و بیابانک) و همایون هاشمی (میاندوآب، شاهیندژ و تکاب) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص علت افزایش بیرویه قیمت خودرو تولید داخل و اتخاذ تدبیر سریع در جهت کاهش قیمت.
ـ آقای علی اکبری (بجنورد، مانه، سملقان، جاجرم، گرمه، راز و جرگلان) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا مطالبات گندمکاران پرداخت نمیشود؟
ـ آقای شهاب نادری (پاوه، جوانرود، ثلاثباباجانی، روانسر و دهستانهای سرقلعه و جیگران) به وزیر نیرو درخصوص جذب جوانان انقلابی و بومی منطقه در سدهای منطقه اورامانات.
به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت عدم پرداخت حق بیمه معلمان حقالتدریس به سازمان تأمیناجتماعی.
12
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکر شفاهی، جناب آقای شهروز برزگر نماینده محترم سلماس بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جا دارد من اول از عوامل اجرایی اولین جشنواره ملی عشایری ایران که در سلماس برگزار شد تقدیر و تشکر کنم و همچنین از حضور آقای دکتر پزشکیان، آقای دکتر امیری معاون پارلمانی رئیسجمهور، آقای دکتر شهریاری استاندار ساعی و تلاشگر آذربایجانغربی، آقای دکتر قوامی رئیس فراکسیون عشایری مجلس، جناب آقای دکتر قندالی رئیس عشایری کشور و همه دوستانی که با حضور و شرکت خودشان جشنواره عشایری را پررونق کردند و همچنین از عشایری که از نقاط مختلف کشور به سلماس تشریف آورده بودند تشکر و قدردانی میکنم.
آقای دکتر مطهری! ما دیروز یک جلسه برگزار کردیم، جلسه پرسش و پاسخ با رئیسجمهور بود. مطمئناً مردم ایران دوست دارند نتیجه این جلسه را داشته باشند. من میخواهم یک تذکر درخصوص این بدهم که قریب به (8) میلیون ایرانی در خارج از کشور دارای ثروت بیش از (3000) میلیارد دلار هستند. اگر شرایطی را فراهم کنیم که فقط یکسوم این سرمایه جذب کشور شود مطمئناً مشکلاتی که پیشرو داریم همه مرتفع خواهند شد. یک وضعیتی پیش بیاید، دوستان، مجلس، دولت، حاکمیت دست به دست هم بدهند. بیش از (98) درصد این دوستان که خارج از کشور زندگی میکنند دلشان برای ایران میتپد. آن سفرهایی که ما میرویم، با دوستانی که مینشینیم صحبت میکنیم دوست دارند که در ایران سرمایهگذاری کنند. ما باید بستر را فراهم کنیم و به وضعیتی که وجود دارد بپردازیم.
در حوزه انتخابیه خودم با توجه به کمبود آب که وجود دارد مدیریت کنیم، نگذاریم باغاتی که چندین سال کشاورز زحمت کشیده و به عمل آورده امروز خشک شوند (یوسفنژاد ـ متشکر) و در عین حال مدیریت منابع آب را داشته باشیم. از نخبگان دانشگاهی جهت اجرای طرحهای سازنده دعوت کنیم و همچنین به کار بردن این سرمایههایی که قرار است جذب شود، سپاس بینهایت.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، سرکار خانم هاجر چنارانی بفرمایید.

هاجر چنارانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم دهه ولایت و عید بزرگ غدیر خم هم را خدمت همه مسلمانان عزیز تبریک عرض میکنم.
اما درخصوص ماده (213) تذکر آییننامه روز؛ یک نکتهای که میخواستم به هیأترئیسه محترم بگویم، آنچه که نمایندگان از (272) نمایندهای که در مجلس حاضر بودند، (190) نماینده از سؤالات رئیسجمهور قانع نشدند. آن چیزی که امروز توقع همه نمایندگان مردم است این است که مسائل و مشکلات اقتصادی که در کشور وجود دارد، به دنبال ارائه راهکار منطقی باشیم. ما از هیأترئیسه محترم توقع داریم تا بطور ویژه از هیأت دولت بخواهد ارائه راهکار منطقی برای بحرانها و مشکلاتی که در جامعه وجود دارد حتماً و حتماً پیگیر باشند تا یک راهحلی ارائه بدهند. این درخواست همه نمایندگان است. ما میخواهیم مشکلات مردم حل شود، ما میخواهیم دغدغههای مردم دیده شود.
امروز شاید مجلس به دنبال این باشد که سؤال رئیسجمهور در طی این (40) سال در آییننامه هنوز دیده نشده، بعد از اینکه نمایندگان در مجلس از سؤال رئیسجمهور قانع نشدند چه اقدامی باید انجام شود. من از هیأترئیسه محترم میخواهم امروز بنا به اینکه از پنج سؤال رئیسجمهور چهار سؤال را نمایندگان قانع نشدند، بخواهیم هیأت دولت راهکاری ارائه بدهد و در راستای حل بحران و مشکلات مردم انشاءالله بتوانیم یک چارهای منطقی برای مشکلات داشته باشیم. ممنون و متشکرم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مهرداد لاهوتی بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده سریع عرض کنم. تذکر اول بنده به سرپرست محترم وزارت اقتصاد درخصوص صادرات چای است. آقای رئیس! اخیراً اشتباهی صورت گرفته و اشتباه این بوده که جناب آقای شریعتمداری نامهای نوشته بودند و صادرات چای ایرانی را ممنوع کرده بودند. این اشتباه را جناب آقای شریعتمداری اصلاح کردند، یعنی با صراحت نوشتند.
آقای دکتر مطهری! ما چیزی حدود (10)، (12) هزار تن چای صادر میکنیم. اخیراً آقای شریعتمداری یک نامهای را به اشتباه، منظورشان این بود چای خارجی که وارد میشود آن نباید صادر شود، نه اینکه چای ایرانی محدودیت داشته باشد. نامه خودشان را اصلاح کردند، باز هم گمرک میخواهد این را به مجموعههای ذیربط خودشان ابلاغ کند، ابلاغ نکردهاند. خواهش من از جنابعالی این است که دستور بفرمایید، الان صادرکنندگان چای ما معطل گمرک هستند، آقای شریعتمداری هم اصلاح کردند. خواهش میکنم حضرتعالی هم یک تأکیدی بفرمایید.
نکته دوم؛ جناب آقای دکتر مطهری! ما براساس قانون در فصل برداشت برنج چهار ماه محدود کرده بودیم که دولت برنج وارد نکند. آقای دکتر! بعدش هم مجموعاً برنجی که ما در کشور نیاز داریم (400) هزار تن است.
آقای دکتر مطهری! من یک درد دل خدمت حضرتعالی عرض کنم، الان همین نقدینگی که استحضار دارید ما در کشور داریم بلای جان ارز و جاهای دیگر شده، الان اینها سراغ زمینهای شمال آمدند، زمینهای برنج و باغات چای ما را دارند میخرند. طرف پول دارد، با این نقدینگی خودش هم نمیتواند کار کند. چه اتفاقی میافتد؟ اتفاقش این است، ایهاالناس، ای ملت ایران، ای نمایندگان محترم! ما این همه داد و فریاد اقتصاد مقاومتی را میزنیم، این همه داد تحریمها را میزنیم، (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای لاهوتی) آقای دکتر یوسفنژاد! این زمینها در آینده تغییر کاربری پیدا میکنند. من خدمت آقای دکتر حجتی رسیدم، گفتم آقای دکتر! شما (400) هزار تن را در چهارماهه (700) هزار تن وارد کردید، شما را به خدا بیایید ببینید این کشاورزان عزیز ما با چه رنجی دارند برنج خودشان را تولید میکنند. (یوسفنژاد ـ متشکر، دیگر وقتتان تمام شد) آقای دکتر مطهری! شما را به خدا یک حمایت هم شما بفرمایید جلوی این واردات را بگیرید. ما حداقل باید قوت خودمان را در کشور خودمان تولید کنیم، متشکرم.

علی مطهری
چشم، ما صحبت آقای لاهوتی را پیگیری میکنیم، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای جلال محمودزاده بفرمایید.

جلال محمودزاده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر من به رئیسجمهور محترم جناب آقای روحانی است. جناب آقای دکتر روحانی! دیروز جنابعالی برای جواب سؤال نمایندگان مجلس در صحن علنی حضور پیدا کردید. من سؤالی دارم که جنابعالی چه جوابی برای نمایندگان و مردم داشتید؟ مردم مناطق کردنشین بیشترین رأی را به جنابعالی دادند. شما برای این مردم قدرشناس چه کردید؟ بستن مرزها، تعطیلی معابر کولبری، فشار اقتصادی و بیکاری جوانان مناطق کردنشین، تیراندازی به کولبران و کشته و زخمی نمودن افرادی که برای یک لقمه نان فرزندان منتظرشان به کوه و بیابان روی میآورند ارمغان دولت شما برای این مناطق بود.
جناب آقای روحانی! آیا خود و خانوادهات یا اعضای کابینهات در این روزها از وضعیت مردم خبر دارید؟ از پدران و مادرانی که برای تهیه درمان کودک در حال مرگشان در کوچه و خیابانها سرگردان هستند و از جوانان فارغالتحصیل دانشگاهی با مدرک دکترا که حتی کارگری هم گیرشان نمیآید، از فرار مغزها و مهاجرت جوانان با استعدادی که در کشور ما اجازه کولبری هم ندارند، ولی در کشورهای دیگر همانند آقای کوچر بیرکار نامزد دریافت جایزه بینالمللی علمی میشوند خبر دارید؟ مطمئناً جنابعالی از اوضاع کشور خبر ندارید یا اگر خبر داشته باشید آن را نیز به گردن مردم میاندازید.
اما انتظار ما از هیأترئیسه محترم و شخص آقای لاریجانی این است که سریعاً نسبت به ارسال سؤالات دیروز نمایندگان مجلس از رئیسجمهور محترم به قوه قضائیه اقدام نماید تا دولت آقای روحانی به خود آید و فکری به حال مردم کشور بنماید و از همکاران محترم نیز درخواست دارم که بعد نظارتی مجلس را در این روزها تقویت نمایند تا به داد این مردم گرفتار در رکود اقتصادی برسیم، انشاءالله.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای حسینعلی حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای مطهری! بنده هم اخطار روز دارم، اگر اجازه بدهید اخطار روزم را بگویم، بعد هم آن دو دقیقهام را صحبت کنم.

علی مطهری
دو دقیقهایتان برای بعد محفوظ است.

حسینعلی حاجی

علی مطهری

حسینعلی حاجی
حالا که میکروفن باز شد هر دو تایش را میخواهم بگویم.

علی مطهری
الان نوبت دو دقیقهتان است.

حسینعلی حاجی
چشم.
بسم الله الرحمن الرحیم
دیروز سؤال با حضور آقای رئیسجمهور برگزار شد و پاسخهای ایشان حداقل در چهار مورد قانعکننده نبود، آقای رئیس! الان مردم انتظار دارند که آقای رئیسجمهور بیایند و بعد از جلسه دیروز یک برنامهای را برای برونرفت از این وضعیت گرانیهایی که وجود دارد ارائه بدهند. از یک طرف هم این کاهش قدرت خرید مردم در نیازهای روزمرهشان را جبران کنند و از طرفی ایجاد ثبات در قیمتها را داشته باشند.
ببینید! الان میلگرد، تیرآهن، آلومینیوم، ایزوگام، کاشی، سرامیک، سیمان، سیم و کابل در رابطه با بخش ساختمانی گران شده، الان ساختمانسازی به رکود کشیده شده، از آن طرف بیکاری رخ میدهد. آقای مطهری! یک عدد پفک (1000) تومان بوده، الان شده (2000) تومان. بعد آن افرادی که میخواستند جهیزیه خرید کنند الان در آن ماندهاند. بحث مربوط به محصولات کشاورزی باز آن نیازهایی که برای تولید گندم برای سال آینده نیاز است، از شیمیایی گرفته تا دیگر نیازهایی که هست گران شده و تهدید کاهش کشت گندم ممکن است اتفاق بیفتد. پنیر مثلاً یک بستهاش (7500) تومان بود، الان (13) هزار تومان شده است. رب از (45) هزار تومان (85) هزار تومان شده است. گوشت، تخممرغ، مرغ، چای، حبوبات و حتی سوسیس هم گران شده است.
مطلب بعدی؛ یک بسته پوشک برای بچه تا یک ماه قبل (22) هزار تومان میخریدند، الان میگویند (60) هزار تومان (نایبرئیس ـ آقای حاجی متشکریم) و نوعهای دیگرش هم افزایش داشته، یک دستمال کاغذی که (1050) تومان بوده الان (2200) تومان شده است (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) و بقیه مواردی که من نگفتم. آقای رئیسجمهور بیاید یک برنامه مشخصی بدهند و بگویند از اینجا شروع میکنیم تا کی هم به نتیجه میرسد.

علی مطهری
خیلی ممنون. آقای حاجی! البته برنامه دیروز برای پاسخهای آقای رئیسجمهور قرار بر این نبود که ایشان برنامه ارائه کند، ایشان فقط باید پاسخ میداد.

حسینعلی حاجی
باید برای حل مشکلات برنامه بدهند.

علی مطهری
حالا آن باید در جای دیگر انجام شود، خیلی ممنون.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای مرادی بفرمایید.

منصور مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت مردم عزیز ایران. حادثه جان باختن چهار نفر از فعالان محیط زیست شهرستان مریوان را به مردم کردستان علیالخصوص مردم عزیز شهرستان مریوان و خانواده داغدار ایشان تسلیت میگویم.
تصویب منطقه آزاد مریوان با بانه و سه منطقه ویژه اقتصادی سقز، دیواندره و بیجار را به مردم عزیز کردستان به خصوص مردم عزیز شهرستانهای سروآباد و مریوان تبریک میگویم و از نمایندگان عزیز تشکر میکنم که امروز کمک کردند تا این مناطق آزاد کل کشور با مناطق ویژه تصویب شود. انشاءالله که تصویب این مناطق باعث توسعه و رونق استان کردستان و همچنین شهرهای مرزی مریوان و بانه شود.
بنده هم مجدداً موفقیت آقای فریدون درخشانی معروف به کوچر بیدکار ریاضیدان مشهور جهان که اهل روستای ند در شهرستان مریوان هستند تبریک میگویم. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای مرادی) ولی یک تذکری به وزیر محترم آموزش عالی دارم، نسبت به بیتوجهی ایشان نسبت به موفقیت آقای درخشانی.
همچنین تذکر به رئیسجمهور محترم و معاون ایشان، رئیس سازمان محیط زیست و وزیر جهادکشاورزی به دلیل نبود امکانات خاموش کردن آتش در استان کردستان به خصوص شهرستانهای مریوان و سروآباد و نبود تجهیزات لازم. تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای صباغیان بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان عزیز. تذکر اول من در ارتباط با بحث احتکار است. خوشبختانه با اقداماتی که صورت گرفته با احتکار برخورد میشود، در انبارها باز میشود، ولی دوباره قفل زده میشود. مردم انتظار دارند اگر اینها تخلف کردهاند به سرعت قوه قضائیه وارد عمل شود و این کالا و لوازم را به مردم بدهند. اینکه بیاید با قیمت روز یا قیمت قانونی به خودشان یا دیگران بفروشند این آثار منفی در جامعه دارد. فکر میکنند یک تبلیغاتی است، در صورتی که آثار منفی دارد.
یکی هم اینکه به مجلس، رئیسجمهور و مردم تبریک عرض میکنم که دیروز با این اقدامی که مجلس انجام داد برای اولین بار روی ریل قانون خودش حرکت کرد و این موفقیتی خواهد شد که انشاءالله مردم برکات آن را بعداً خواهند دید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر آقای صباغیان. جناب آقای گلمرادی بفرمایید.

علی گلمرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
در شرایطی که امروزه مشکل اساسی کشور اشتغال است، اقدامات عملی دولت متأسفانه اشتغالزدایی است. باید ابراز تأسف کنم برای اقدام غلط و نابخردانه وزارت اقتصاد و سازمان خصوصیسازی. به جای واگذاری جایگاههای سوخت کشور برای ایجاد و توسعه اشتغال، متأسفانه نان افرادی را قطع کردند که دارای سوابق (10) و (15) ساله در این حوزهها هستند. متذکر میشوم در اسرع وقت وضع موجود را حفظ کنید. کشور دیگر امیدی به اقدامات شما برای حل مشکل اقتصاد و اشتغال کشور ندارد. دیروز هم دغدغه همکارانم همین بود.
در رابطه با شهرستان هندیجان دولت کارگروهی را بفرستد، هم تهلنجی و تجارت را تعطیل کردید، هم به خاطر سوءمدیریت در منابع آب، کشاورزی را تعطیل کردید و هم صید و صیادی به عنوان سه حوزه اشتغال و اقتصاد این شهر است به خاطر سوءتدبیر شما مسئولین اجرایی کشور به انزوا رفته. بنابراین دیگر از این روشهای غلط دست بردارید و حداقل وضع موجود کشور را اداره کنید. بنابراین منتظر اقدام عملی شما در جهت حفظ وضع موجود هستیم، ما دیگر از شما کار نمیخواهیم. والسلام علیکم و رحمه الله

علی مطهری
متشکریم. چون عدد از (146) پایین آمده دیگر جلسه ما رسمی نیست. لذا جلسه را خاتمه میدهیم.
13
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

علی مطهری
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه یازدهم شهریورماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است که اعلام خواهد شد. پایان جلسه را اعلام میکنم.