1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 204 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و سی و هفتم روز سهشنبه ششم شهریورماه 1397 هجریشمسی مطابق با شانزدهم ذیالحجه 1439 هجریقمری:
1 ـ سؤالات عدهای از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از جناب حجتالاسلام دکتر حسن روحانی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان (اعاده شده از شورای محترم نگهبان1).
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان.
4 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد ریشههای قاچاق کالا و ارز (توصیههای راهبردی، سیاستی و اصلاحات قانونی).
5 ـ گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از بررسی علل ناکارآمدی شرکتهای خودروساز داخلی در حوزههای کیفیت، قیمت، محیط زیست، طراحی و تکنولوژی، فروش و خدمات پس از فروش.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه یکفوریتی ایجاد (8) منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی و (12) منطقه ویژه اقتصادی.
7 ـ گزارش کمیسیون انرژی درمورد عدم اجرای بند «ه» تبصره (6) قانون بودجه سال 1396 کل کشور (موضوع تخصیص و پرداخت عوارض برق).
8 ـ بررسی طرح یکفوریتی جامع توسعه و عمران روستایی کشور.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

رحیم خاکی
(آیات 30 ـ 26 سوره مبارکه «جاثیه» توسط قاری محترم آقای رحیم خاکی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
قُلِ اللَّهُ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ یُمِیتُکُمْ ثُمَّ یَجْمَعُکُمْ إِلى یَوْمِ الْقِیامَةِ لا رَیْبَ فِیهِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یَعْلَمُونَ* وَ لِلَّهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ یَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ یَوْمَئِذٍ یَخْسَرُ الْمُبْطِلُونَ* وَ تَرى کُلَّ أُمَّةٍ جاثِیَةً کُلُّ أُمَّةٍ تُدْعى إِلى کِتابِهَا الْیَوْمَ تُجْزَوْنَ ما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ* هذا کِتابُنا یَنْطِقُ عَلَیْکُمْ بِالْحَقِّ إِنَّا کُنَّا نَسْتَنْسِخُ ما کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ* فَأَمَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ فَیُدْخِلُهُمْ رَبُّهُمْ فِی رَحْمَتِهِ ذلِکَ هُوَ الْفَوْزُ الْمُبِینُ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از قاری محترم جناب آقای خاکی تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«بگو خداوند است که شما را زندگی میبخشد و سپس میمیراند، سپس در روز قیامت که شکی در فرارسیدن آن نیست جمع گرداند، ولی اکثریت مردم نمیدانند. و فرمانروایی آسمانها و زمین ازآن خداوند است و روزی که قیامت برپا شود در چنین روزی باطلاندیشان زیان میبینند و میبینی هر امتی را که برای دادخواهی به زانو درآمده، هر امتی با کتابش فراخوانده شود گویند امروز در برابر آنچه کردهاید جزا مییابید. این کتاب ما است که به راستی بر شما گواهی میدهد ما آنچه شما انجام میدادید ثبت میکردیم، اما کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای شایسته کردهاند پروردگارشان ایشان را به جوار رحمت خویش در میآورد، این همان رستگاری آشکار است». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
(در این هنگام آقای حسن روحانی رئیسجمهور محترم به اتفاق هیأت همراه وارد صحن علنی مجلس شدند)
آقای رئیس! امروز غایب و تأخیرکننده غیرمجاز نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت اعیاد فرخنده قربان و غدیر، هفته دولت و ایام حج

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
اعیاد فرخنده این ماه، عید سعید قربان، عید شکوهمند غدیر را به حضار محترم، نمایندگان عزیز و ملت بزرگوار تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
یاد شهدای بزرگوار، شهیدان رجایی و باهنر را گرامی میداریم که اسوههای مدیران انقلابی کشور ما بودند که سمتهای مدیریتی حتی در بالاترین سطوح را صرفاً وسیلهای برای خدمتگزاری به ملت تلقی میکردند. شهید رجایی صفت خود را فرزند مجلس و مقلد رهبری و خادم ملت میدانست و آراستگی روحی شهید باهنر او را به اسوه ادب و تواضع و فهم انقلابی در نظام اسلامی معرفی نمود. گرچه عمر مدیریتی آنها کوتاه بود و جنایتکاران منافق آمریکایی نگذاشتند ملت ایران از خدمات آنها بهرهمند شوند، اما این دو بزرگوار در قلوب ملت ایران برای همیشه ماندگار شدند.
هفته دولت را که به همین مناسبت نامگذاری شده به رئیسجمهور محترم و اعضای دولت تبریک و تهنیت عرض میکنیم و امیدوارم در این شرایط حساس با تکیه بر میراث انقلابی شهدای ماندگار دولت علیرغم دشمنیهای رذیلانه آمریکا سفینه انقلاب را با صلابت به اهداف مورد نظر امام (رحمهالله علیه) و رهبری معظم حضرت آیتالله خامنهای (دامت برکاته) (حضار صلوات فرستادند) و خواست ملت عزیز به ساحل امن و ترقی برسانند.
برای حجاج عزیز بیتالله که این روزها به میهن اسلامی بازمیگردند قبولی طاعات آرزومندیم و از اینکه امسال برای عزیزان امکان مناسبی برای انجام این فریضه الهی حاصل آمد از دولت عربستان سعودی تشکر میکنم.
4
طرح سؤالهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آقای حسن روحانی رئیسجمهور محترم و نظر مجلس بر وارد بودن چهار مورد از پنج سؤال

علی اردشیرلاریجانی
همانطورکه نمایندگان محترم مستحضرند امروز سؤال برخی نمایندگان محترم از رئیسجمهور محترم در دستور کار مجلس است. به ایشان و برخی از اعضای هیأت وزیران که در جلسه حضور دارند خیرمقدم عرض میکنم و ملاحظاتی را تقدیم میکنم.
نکته اول، اینکه در قانون اساسی طبق اصل (88) آمده است که حداقل یکچهارم کل نمایندگان میتوانند از وظایف رئیسجمهور سؤال نمایند، عمیق بودن تفکر دموکراتیک در نظام جمهوری اسلامی را نشانگر است که بالاترین مقام اجرایی کشور خود را پاسخگو میداند و این ارزش بزرگی برای ملت ما است که همه مسئولین، حتی در بالاترین سطوح خود را خادم ملت و پاسخگو در مقابل ملت و نمایندگان ملت میدانند. برای ملت ما که دوران طولانی سلطنت وابسته را تحمل کرده است که مسئولین نظام شاهنشاهی بیاعتنا به پاسخگویی به ملت، خود را مدیون و خاضع قدرتهای بیگانه میدانستند یک شکوفایی سیاسی بزرگ است که با مجاهدت زیاد حاصل آمده است. حال آنکه بعد از (40) سال از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از کشورهای منطقه هنوز گرفتار نظامهای استبدادی و قبیلهای وابسته هستند و در این امر فاصله زیادی با نظام دموکراتیک جمهوری اسلامی دارند.
نکته دوم، از نمایندگان محترم که سؤالاتی را مطرح مینمایند و رئیسجمهور محترم میخواهم طبق مواد (213) و (113) آییننامه مطالب خود را بدون خروج موضوعی از بحث که مستلزم تذکر رئیس مجلس باشد بیان فرمایند.
نکته سوم، رعایت انصاف و حد کلام فاخر است که در بیان رهبری معظم به حفظ کرامت یکدیگر ظهور یافت و انشاءالله بر حسن ظن نسبت به هم استوار باشد. از امام هادی (علیهالسلام) که روز گذشته میلاد باسعادت ایشان بود نقل است که فرمود: «قلب دیگران چنان برای تو است که قلب تو برای دیگران».
با رعایت اصولی که مذکور افتاد جلسه امروز میتواند در نوع خود کمال سیاستورزی در کشور را نشان دهد و شرافتی در حکمرانی را تصویر نماید و چون مستقیماً مطالب در اختیار مردم عزیز قرار میگیرد در عین جدیت موضوعات مطروحه عواطف برادرانه و ادب دیوانی نظام را انشاءالله عیان کند. والسلام علیکم و رحمه الله
دستور جلسه را بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران گرامی و میهمانان بزرگوار عرض سلام و ادب دارم. دستور اول سؤالات عدهای از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از جناب حجتالاسلام دکتر حسن روحانی رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران است. آقای دکتر امیرآبادی در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سؤالات (82) تن از نمایندگان محترم از رئیسجمهور محترم حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر حسن روحانی به شرح زیر مطرح است:
1 ـ چرا دولت جنابعالی در کنترل قاچاق که یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی است موفق نبوده است؟
2 ـ علت استمرار تحریمهای بانکی با گذشت بیش از دو سال و علیرغم اجرای همه تعهدات برجامی ایران چیست؟
3 ـ چرا دولت تدبیر و امید نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایستهای ندارد؟
4 ـ علت رکود اقتصادی شدید چندینساله در دولت جنابعالی علیرغم اجرای وعدهها و اعلامهای مکرر عبور از رکود چیست؟
5 ـ علت افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی چیست؟
مطابق ماده (213) آییننامه داخلی مجلس مدت طرح سؤالات از طرف نمایندگان محترم منتخب سؤالکنندگان حداکثر (30) دقیقه و مدت پاسخ رئیسجمهور محترم حداکثر یک ساعت است که طرفین میتوانند وقت خود را به دو بخش تقسیم نمایند، در این صورت همه سؤالات و پاسخها در بخش اول و ابهامات سؤالکنندگان و پاسخهای رئیسجمهور محترم در بخش دوم مطرح میگردد. از اولین سؤالکننده محترم جناب آقای دکتر دهقانی نماینده محترم طرقبه و چناران دعوت میشود تشریف بیاورند. آقای دهقانی! جنابعالی شش دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
چون اوقات به دیگری منتقل نمیشود، از دوستان خواهش میکنیم رعایت وقت را داشته باشند، یعنی اینطور نیست که اگر اضافه صحبت بفرمایید وقت دیگری کم بشود، لذا سر وقت ما تذکری که میدهیم محبت کنید که دیگر پایان صحبتهایتان باشد.

محمد دهقانی نقندر
بسم الله الرحمن الرحیم
پیشاپیش عید سعید غدیر را خدمت ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم. یاد شهیدان رجایی و باهنر به عنوان الگوهای خدمتگزاری، سادهزیستی و دشمنستیزی را گرامی میداریم و هفته دولت را به آحاد خادمان ملت تبریک میگوییم و به رئیسجمهور محترم و همه دولتمردان عزیز ضمن عرض سلام و ارادت خوشآمد عرض میکنیم.
جناب آقای رئیسجمهور! جنابعالی بارها در بیانات و برنامههای خودتان تأکید فرمودید که امور کشور باید با کارشناسی و توجه به خرد جمعی انجام گیرد. من به عنوان نمایندهای از نمایندگان سؤالکننده عزیز و به وکالت از بخش مهمی از ملت بزرگ ایران که بار سنگین تورم و گرانی کمر آنها را خم کرده است از جنابعالی میپرسم؛ کدام کارشناس تجویز کرده بود که دولت جنابعالی در این دو، سه سال گذشته، به ویژه در این چندماهه اخیر دهها میلیارد دلار ارز کشور را بدون برنامه برای واردات کالاهای لوکس و غیرضرور اختصاص دهند؟
جناب آقای رئیسجمهور! زمانی که برادر عزیزمان جناب آقای جهانگیری ارز (4200) تومانی را اعلام کرد و گفت هرکه هرچه میخواهد بیاید بگیرد، عمده کارشناسان در همان زمان بر اشتباه بودن این تصمیم غیرقانونی دولت تأکید کردند. مجلس طرح دوفوریتی آماده کرد تا جلوی آن را بگیرد، ولی دولت جنابعالی مقاومت کرد، سه و نیم ماه طول کشید که نظر کارشناسان و نظر مجلس را بپذیرید و در این سه ماه و نیم چه خسارتها که به کشور وارد نشد. آقای رئیسجمهور! همه مردم و مقامات و نمایندگان مجلس از جنابعالی و دولت خواستند که فهرست گیرندگان ارز را منتشر کنید تا کالاهای واردشده با ارز (4200) تومان را در بازار به قیمت (10) هزار تومان نفروشند. خود شما هم مثل همیشه چند شب پیش فرمودید که باید این کار بشود، شما رئیسجمهور هستید، چه کسی باید انجام بدهد؟ برخی از دولتمردان از چه میترسند؟ چرا لیست دریافتکنندگان ارز را منتشر نمیکنند؟ اگر کسی رانتی نخورده است، اگر فسادی نبوده است چرا در برابر خواست قانونی مردم مقاومت میشود؟
جناب آقای روحانی! دولت جنابعالی در زمانی که مردم تحت تأثیر فشار سنگین گرانی و تورم قرار داشتند و دارند و نگران وضعیت اقتصادی خودشان و فرزندانشان بودند صدها میلیون دلار ارز کشور را برای سفرهای غیرضرور خارجی اختصاص داد، تا افرادی به صورت رایگان آنتالیا و مالزی و غیره بروند و برگردند و متأسفانه مدیریت کشور را به تمسخر بگیرند؟ واقعاً تشخیص این مسأله سخت بود که دولت جنابعالی چهار ماه بعد از آنکه صدای همه درآمده بود متوجه این موضوع شد و ارز سفرهای تفریحی را قطع کرد؟
از این تأسفبارتر این بود که در زمان تحریک تقاضا و دعوت دلالان برای خرید ارز دولتی عملاً با بیتوجهی جلوی عرضه و توزیع دلار و یورو را گرفتند که در بازار توزیع نشود. هم طوری برنامهریزی شد که ارز ناشی از صادرات در بازار توزیع نشود و هم اگر کسی میخواست (10) هزار دلار خود را در بازار بفروشد با او به عنوان قاچاقچی برخورد میکردند و هم همه صرافیها را با یک چوب زدند و بستند. وقتی تقاضا زیاد میشود آقای جهانگیری میگوید هرکه هرچه ارز میخواهد بیاید بگیرد و از آن طرف جلوی عرضه گرفته میشود و فضا امنیتی میشود معلوم است که ارز از (3500) تومان به (10)، (11) هزار تومان افزایش مییابد. این خیلی هوش و علم بالایی نمیخواهد.
جناب آقای رئیسجمهور! ارز ناشی از صادرات کالا که توسط شرکتهای شبهدولتی و به اصطلاح خصولتی تحصیل میشود حدوداً براساس نظر کارشناسان هر سه ماه (10) میلیارد دلار است. متأسفانه در این مدت کمتر از دو میلیارد دلار در بازار توزیع شد. این شرکتها که مدیریت آنها تحت تأثیر پنج وزارتخانه، وزارتخانههای نفت، صنعت، اقتصاد، رفاه و دفاع است، یا ارز را احتکار کردند یا برخلاف قانون آن را صرف جاهای دیگر کردند. شما بعد از اینهمه خسارتی که به کشور وارد شد جدیداً وزیر نفت را مأمور کردید که با شرکتهای شبهدولتی و به اصطلاح خصولتیها که ارز را به بازار ثانویه نمیفروشند برخورد کنند. چرا این کار را چهار، پنج ماه پیش نکردید که اینهمه به کشور خسارت وارد شود؟
جناب آقای رئیسجمهور! اگر شما طلا نداشتید چرا دولت شما آمد بازار را تحریک کرد و مردم را برای خرید سکه به صف کرد و بیش از (61) تن سکه را به کمتر از نصف قیمت به تعداد معدودی فروخت و هزاران میلیارد تومان سرمایه مردم را به جیب تعدادی دلال و سودجو واریز کرد و اگر ذخایر شما به اندازه کافی بود چرا فروش آن را قطع کردید که سکه از (5/1) میلیون تومان به حدود (4) میلیون تومان افزایش پیدا بکند؟ دولت! مگر ارزیابی از ذخایر طلای خودتان نداشتید؟ آقای رئیسجمهور! یک آدم بازاری با پنج کلاس سواد حساب انبار و مدیریت کار خودش را دارد، چطور دولت با اینهمه ژنرال، مدیر و کارشناس این مسائل بدیهی را یا تشخیص نداد یا حداقل دیر تشخیص داد؟ بالاخره بعد از چهار، پنج ماه آن را قطع کردید.
این اشکالات، بیتدبیریها موجب شد ارزش پول ملی به یکسوم تا یکچهارم کاهش پیدا بکند. به قیمت خالی کردن جیب و سفره مردم دهها هزار میلیارد تومان، بعضی کارشناسها گفتند بیش از (80)، (90) هزار میلیارد تومان، من آمار دقیق ندارم، دهها هزار میلیارد تومان پول به کیسه تعدادی آدم مفتخوار و درصدی اندک از ثروتمندان واریز بشود. (رنجبرزاده ـ متشکرم، وقتتان تمام شد) به قیمت جیب مردم، ذخایر طلا و ارز کشور تلف بشود، آقای روحانی! این خسارات را چطور میخواهید جبران بکنید؟ آخرین جمله من این است، نیم دقیقه هم نمیشود. آقای روحانی! ماده (598) قانون مجازات اسلامی میگوید هرکس با اهمال موجب تضییع حقوق دولتی و عمومی بشود علاوه بر مجازات کیفری باید جبران خسارت بکند. جنابعالی بفرمایید چه کسانی این خسارت را به کشور وارد کردهاند و چطور میخواهند جبران کنند؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای دهقانی نماینده محترم چناران و طرقبه تشکر میکنیم. سؤالکننده محترم بعدی جناب آقای محمدحسین فرهنگی نماینده محترم تبریز، آذرشهر و اسکو هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای فرهنگی چهار دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمدحسین فرهنگی
به نام آنکه جان را فکرت آموخت
با توجه به اختیارات و وظایف گسترده رئیسجمهور در اصول مختلف قانون اساسی، سیاستهای کلان و قوانین عادی و از جمله اصل (134)، یکی از سؤالهای امروز را به اختصار مطرح میکنم. در اصل (134) آمده است «رئیسجمهور در برابر مجلس مسئول اقدامات هیأت وزیران است» جناب آقای رئیسجمهور! حضرتعالی در ابتدای شروع دولت تصویر موفقی از دورههای مدیریتی آتی خود در اقتصاد کشور ترسیم کردید. رکود از مسائلی نیست که در ماههای اخیر رخ نموده باشد، بلکه در طول دولت جنابعالی بر اقتصاد کشور حاکم بود و فقدان مدیریت کارآمد باعث استمرار آن شد. نبود برنامه عملیاتی برای خروج از رکود و اصلاحات اقتصادی مورد نیاز، تشدید و اوجگیری آن در چند ماه اخیر را به دنبال داشت که به رکود تورمی انجامید. برای مقابله با آن راهکارهای علمی مشخصی وجود دارد، اما نشانهای از برنامهریزی و آغاز اقدامات مؤثر دیده نمیشود.
کاهش ظرفیت فعال کارخانجات به درصدهای پایین و تعطیلی بیش از (5800) کارخانه در طول سالهای ریاست جمهوری با اعلام مسئولین محترم دولتی، رکود بازرگانی و کسب و کار، رکود در فعالیتهای عمرانی از آثار رکود اقتصادی است. این رکود سنگین و بیسابقه در شرایطی است که در طول این سالها مدام بودجه جاری افزایش پیدا کرده است. چرا دولت در مهار و هدایت نقدینگی موفق نبوده است؟ اگر برای اتاق فرمان امکان نمایش نمودارهایی که تقدیم کردم هست عنایت بفرمایند نمایش بدهند. افزایش حجم نقدینگی (3/2) درصدی کشور نسبت به سال گذشته و عبور از مرز (1600) تریلیارد تومان برای اولین بار موجب التهاب در بازار، از جمله بازارهای ارز، طلا و مسکن شد.
توجه شما را به این نمودارها جلب میکنم که براساس گزارشهای رسمی است. در حال حاضر نقدینگی بیش از GDP شده است، در حالی که گفته بودید سیاستهای مالی خود را به گونهای تنظیم کردهاید که نقدینگی رشد نکند. تورم اعلامی مردادماه بانک مرکزی (7/9) اعلام شده، در حالی که واقعیتهای ملموس و مردم آن را تأیید نمیکنند. تورمهای نقطه به نقطه ماهانه نوید تورم (60) درصدی در سال جاری را میدهد که بالاترین میزان تورم در تاریخ معاصر کشور است. افزایش نقدینگی و فشار توأمان عرضه و تقاضا رکود تورمی را شکل میدهد. در چنین شرایطی کاهش کالا در بازار همراه با کاهش تقاضا به دلیل کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم و کاهش معاملات، شکلگیری حقوقهای پایین و کاهش تولید داخلی را به دنبال دارد. فاقدان مسکن امید خانهدار شدن را و برخی از مالکان به خاطر شوکهای وارده به اقتصاد خانوار، خانههای خود را از دست میدهند. جوانان فارغالتحصیل نمیتوانند کار مناسبی پیدا کنند و بر کل زندگی آنان تأثیر میگذارد. رکود تورمی حتی اگر کوتاهمدت باشد میتواند تأثیر طولانی بر زندگی مردم بگذارد. در چنین شرایطی دولت باید با مدیرانی عملیاتی دست به تحولات و یا حداقل اصلاحات اقتصادی میزد، در حالی که کار مؤثری انجام نداد.
آقای رئیسجمهور! از سال 92 دست به کدام اقدام اصلاحی زدهاید؟ در اصلاح زیربناهای اقتصادی در زمینههای قاچاق، مسکن، مالیات، نظام بانکی، نظام گمرکی، حمایت از تولید، نظام بیمهای، عمران، حمایت از بیکاران متقاضی کار و حتی در زمینه یارانهها که مرتب انتقاد میکردید اصلاحاتی انجام نشد. با برنامه ششم نیز که میتوانست زمینه برخی از اصلاحات را فراهم کند با بیاعتنایی و بلکه با بیمهری برخورد شد. انتظار منطقی آن است که با پرهیز از فرافکنی مسئولیتها آنها را به دیگران احاله ندهید. حلقه مفقوده ما در این سالها مدیریت بوده است. امام علی (علیهالسلام) میفرماید: «حسن التدبیر ینمی قلیل المال و سوءالتدبیر یفنی کثیره» امیدوارم همکاران محترم با توجه به واقعیاتی که در جامعه وجود داشته و دارد تصمیم بگیرند، نه براساس ادعاهایی که در طول این سالها مرتب تکرار شده و آثار خارجی قابل توجهی نداشتند، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، نفر بعدی را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، از جناب آقای فرهنگی نماینده محترم تبریز تشکر میکنیم. نماینده سؤالکنندگان بعدی جناب آقای سیدحسین نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا هستند. جناب آقای نقوی! چهار دقیقه فرصت دارید، در خدمتتان هستیم.

سیدحسین نقوی حسینی
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته دولت گرامی، امروز روز ملت و دولت و مجلس است. همه ما میدانیم که امالفساد همه مصائب کشور بیکاری و عدم اشتغال است. آقای رئیسجمهور! خانوادهای را در نظر بگیرید که یک فرزند، دو فرزند تا پنج فرزند تحصیلکرده با مدارک عالی حتی دکترا با سنین (20) تا (40) سال به جهت عدم اشتغال مجرد، شب خانه پدر میآیند، پدری که خود پدر بیکار یا با دستمزد پایین، پای سفره این پدر مینشینند. شب خوابتان میرود؟ با سن (40) سال، با مدارک بالا، چند میلیون. (1) میلیون؟ (3) میلیون؟ (5) میلیون بیکار در این کشور.
آقای رئیسجمهور! شما مجری قانون اساسی هستید، اصول (28)، (29) و (34) قانون اساسی از شما خواسته شما اشتغال مناسب، تأمیناجتماعی، دستمزد مکفی برای ملت ایجاد کنید. آقای رئیسجمهور! فقط به نمایندگان ملت بگویید شورای عالی اشتغال که بالاترین مرجع تصمیمگیری شغل در این کشور است در طول پنج سال دولت جنابعالی چند بار تشکیل شد؟ بانک اطلاعات بیکاران و اشتغال را که وعده دو دوره انتخابات شما بود سرنوشتش چه شد؟ کجا تشکیل شد؟ سرانجام طرح کارورزی شما به کجا رسید؟ چند تا نتیجه داد؟ شما مجری قانون اساسی هستید، شما باید پاسخگوی ملت باشید.
آقای رئیسجمهور! به دشمنانمان اعلام میکنیم ما آمریکا را له میکنیم، ما تحریمها را نابود میکنیم، ما پشت سر شما هستیم، مجلس در کنار شماست. همه بدانند، کور خواندند آن کسانی که فکر میکنند در نظام جمهوری اسلامی میتوانند اختلاف ایجاد کنند. آقای رئیسجمهور، دولت محترم! پشت سر رهبری حرکت کنید، همه ما در کنار شما هستیم، حمایت میکنیم و آنها را نابود میکنیم، در کنار هم، با هم حرکت کنیم.
آقای رئیسجمهور! از ظرفیتهای داخل کشور استفاده کنید، شما را به خدا به درون توجه کنید، به سرمایهگذاران خودتان توجه کنید، به نخبگان خودتان توجه کنید. آقای شریعتمداری وزیر صنعت و معدن شما یک نمایشگاه به نام صنایع کوچک گذاشت، ای کاش میرفتید بازدید میکردید، ای کاش معاون اولتان میآمد بازدید میکرد، اینها ظرفیتهای کشور است، ما میتوانیم تحریم را دور بزنیم، اینقدر مرعوب تحریم نباشیم. نقدینگی داریم، به والله در منازل مردم دلار به اندازه کافی داریم، اعتماد ملت را جلب کنید. اشتغال، امروز مصیبت کشور است، ظرفیتهای اشتغال مهمتر از شغل است، اینقدر روی بودجه و اعتبار برای ایجاد شغل مانور ندهید، روی ایجاد ظرفیت اشتغال فکر کنیم، بخش مسکن را راه بیندازید. (300) نوع شغل در حوزه صنعت نهفته است، همه بیکار هستند. ظرفیت شغل ایجاد کنید، آماری که خودتان اعلام کردید بیش از (5000) مرکز تولیدی و خدماتی که منشأ ظرفیت شغل است تعطیل شده، (رنجبرزاده ـ تشکر) کمک کنید این مراکز حل شود.
آقای رئیسجمهور! ما اختلاف سیاسی داریم، ولی امروز روز منافع ملی کشور است، امروز روز عزت ملت ایران است، به تعبیر حضرتعالی امروز روز سخت کشور است، مرد کسانی هستند که روز سخت کشور پای نظام بایستند. ما پای دولت شما میایستیم، برای حفظ نظام جمهوری اسلامی.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا تشکر میکنیم. از نماینده سؤالکنندگان جناب آقای حمیدرضا فولادگر نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم تشریف بیاورند. جناب آقای فولادگر! چهار دقیقه فرصت دارید.

حمیدرضا فولادگر
سلام علیکم و رحمه الله
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه امیرالمؤمنین و الائمه المعصومین».
«رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق و اجعل لی من لدنک سلطاناً نصیراً».
جناب آقای رئیسجمهور! اینجانب در آغاز کار دولت یازدهم از کلیات برنامه اقتصادی جنابعالی و وزیر پیشنهادی شما در وزارت امور اقتصادی و دارایی دفاع کردم. لکن اولین سؤال اینجاست که چرا به همان برنامه و نیز برنامه اقتصادی دولتهای یازدهم و دوازدهم پایبند نبودید و شرایط کشور امروز به سمت و سویی رفته است که معیشت مردم در تنگنا قرار گرفته و این روزها مردم سختترین شرایط اقتصادی را تحمل میکنند و هم فعالین اقتصادی خصوصاً تولیدکنندگان و پیمانکاران بیشترین مشکلات را از ناحیه برخی از تصمیمات اجرایی دولت بر روی دوش خویش حس کرده به نحوی که هم شاهد رکود پروژههای صنعتی و عمرانی هستیم و هم مطالبات سالهای گذشته خویش را علیرغم نوسانات شدید قیمتها باید به صورت اوراق مشارکت و اسناد خزانه به سررسید سالهای آتی دریافت کنند.
دو؛ شما و همکاران و مشاورین اقتصادی شما به درستی در سال 92 بیش از آنکه مشکلات اقتصادی را ناشی از تحریمهای اقتصادی و بانکی دانستید، ناشی از مشکلات ساختاری و مدیریتی برشمردید. آیا امروز هم همچنان به این تحلیل پایبند هستید؟ اگر هستید چه اقدام اساسی درخصوص اصلاح ساختارهای اقتصادی به ویژه در امور بانکی، پولی و ارزی انجام دادهاید؟ آیا در آنچه در حیطه مسائل مدیریتی و اجرایی بوده است چه اصلاحی صورت دادهاید؟ آیا به وعده خویش در آغاز کار دولت دوازدهم مبنی بر ترمیم تیم اقتصادی خویش عمل کردید؟ مجلس که در زمینه مسائل اقتصادی هر گونه همکاری را با دولت انجام داده و خواهد داد، شما از اختیارات وسیع و قانونی خویش استفاده کنید.
سه؛ شما در آغاز کار دولت یازدهم هم در تبلیغات انتخابات و مصاحبههای مطبوعاتی و هم در ارائه برنامههای دولت در هنگام معرفی هیأت وزیران بر اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار که در دولت دهم اجرا نشده بود تأکید کردید و گزارشهای مجلس نهم و دهم نشان میدهد که هنوز بیش از نیمی از احکام این قانون اجرا نشده است. مواد (2) و (3) بر حضور تشکلهای اقتصادی، تولیدی، کارگری و کارفرمایی در کمیسیونهای دولت و در تصمیمگیریها تأکید دارند. ماده اول تشکیل پنجره واحد، مواد (9) و (10) بر استفاده از توان دیپلماسی در اقتصاد و ماده (24) دولت و دستگاههای اجرایی را مکلف نموده به منظور شفافسازی سیاستها و برنامههای اقتصادی و ایجاد ثبات و امنیت سرمایهگذاری هر گونه تغییر سیاستها، مقررات و رویههای اقتصادی را در زمان مقتضی قبل از اجرا از طریق رسانههای گروهی به اطلاع برسانند و هیأت وزیران زمان موضوع این را با مشورت شورای گفتگو تعیین و اعلام کنند. آیا در تصمیمات اخیر ارزی و بخشنامههای مکرر اینها را رعایت کردید؟ شما که به بیثباتی برخی تصمیمگیریهای دولت قبلی به درستی ایراد داشتید، چرا خود به این روش مبتلا شدهاید؟
چهار؛ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور به صورت کامل اجرا نشد و به موجب گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس دهم، هنوز شاهد واردات رسمی برخی ماشینآلات و تجهیزات و یا اجرای برخی از پروژهها توسط شرکتهای خارجی هستیم که در داخل امکانپذیر بوده است و این یعنی دامن زدن به رکود و بیکاری.
پنج؛ هنوز بسیاری از احکام قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور که با ادغام لایحه خروج از رکود دولت و طرح حمایت از تولید مجلس و با همکاری خوب مجلس نهم و دولت یازدهم تصویب شد اجرا نشده و دولت از اختیارات وسیع خویش در این قانون استفاده نکرده است.
شش؛ قانون نحوه تحقق اقتصاد مقاومتی مصوب تیرماه 94 که بهکارگیری توان سه قوه را با تشکیل شورایی متشکل از معاون اول رئیسجمهور، نایبرئیس اول مجلس و معاون اول قضائیه و هیأتی مرکب از سه قوه به منظور اصلاح، پالایش و یا لغو موارد مغایر با سیاستهای اقتصاد مقاومتی و همسوسازی لوایح و طرحهای قانونی با این سیاستها تأکید کرده بود (رنجبرزاده ـ تشکر) هنوز اجرا نشده و این سبب شد که با ورود رهبری جلسه سران قوا امسال تشکیل شود. اگر این قانون سه سال پیش انجام شده بود در شرایط جنگ اقتصادی خیلی از مسائل قابل حل بود. (رنجبرزاده ـ آقای فولادگر! وقتتان تمام شد).
آخرین صحبت اینکه در شرایط رکودی فعلی خصوصاً در ماههای اخیر بیشترین فشار را در بخشهای مختلف صنعتی و معدنی و داشتن نوسانات قیمت خواهیم داشت (رئیس ـ وقتتان تمام شده، تشکر میکنیم) و آخرین جمله اینکه «ما ارید أن اخالفکم الی ما أنهاکم عنه إن أرید إلا الاصلاح ما استطعت و ما توفیقی إلا بالله علیه توکلت و إلیه أنیب».

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای فولادگر نماینده محترم اصفهان تشکر میکنیم. از نماینده سؤالکنندگان جناب آقای کورش کرمپور نماینده محترم مردم شریف فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین دعوت میکنیم. جناب آقای کرمپور! شما سه دقیقه فرصت دارید، در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

کوروش کرم پورحقیقی
بسم الله الرحمن الرحیم
با نام و یاد شهیدان رجایی و باهنر هفته دولت را بر دولتمردان عزیز خصوصاً ریاست محترم جمهوری تبریک عرض نموده، امید دارم در عید بزرگ ولایت عید غدیر دولت و مجلس در خدمت به ملت به درستی انجام وظیفه نمایند.
جناب آقای روحانی ریاست محترم جمهور! اینجانب کورش کرمپور نمایندهای که به شهادت مردم، مسئولین و قطعاً شخص جنابعالی همواره حامی دولت محترم از زمان انتخابات تاکنون بوده و هستم و دنیا بداند امروز حضور رئیسجمهور محترم در مجلس شورای اسلامی برگ زرینی از پاسخگویی مسئولین این نظام به مردم است که آن را وظیفه خود میدانیم.
جناب آقای رئیسجمهور! مگر رهبر معظم انقلاب نفرمودند اگر کالایی به صورت قاچاق وارد کشور شد در انظار عمومی به آتش کشیده شود؟ همه ما شنیدیم که ایشان فرمودند مراد من از قاچاق فلان کولبر ضعیف نیست، قاچاقهای سازمانیافته بزرگ را میگویم. آیا بعد از شنیدن این جملات اساساً حرفی باقی میماند که منِ نماینده در باب قاچاق در راه مبارزه با آن مطرح نمایم؟ آیا دستور قاطع رهبری درباره برخورد قاطع با قاچاقچیان عمده حتی در یک مورد اجرا شده است؟ عدم توانایی دولت در مهار قاچاق کالا و ارز چیست؟ موانع و مشکلات پیشروی شما در جلوگیری از قاچاق کالا و ارز چیست؟
آقای رئیسجمهور! خطر جدی است و لازم است با جدیت تمام با آن مبارزه شود. لطفاً نفرمایید نمیشود، نمیگذارند. من از قدرت صحبت میکنم، از قدرت نظام جمهوری اسلامی صحبت میکنم که به کمک مردم سوریه و عراق میرود و فرزند نامشروع آمریکا و عربستان که همان داعش میباشد را شکست میدهد. چطور نمیتوانیم با قاچاق مبارزه جدی کنیم؟ چگونه صدها کانتینر قاچاق میشود و کسی آنها را نمیبیند؟ آقای رئیسجمهور! مگر نه اینکه معضل بزرگ کشور ما بیکاری است؟ آیا مبارزه جدی با قاچاقچیان عمده خدمت بزرگ (رنجبرزاده ـ جناب آقای کرمپور! وقتتان تمام شد) در جهت ایجاد اشتغال جوانان نمیباشد؟ والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب آقای کرمپور نماینده محترم فراشبند، فیروزآباد، قیر و کارزین تشکر میکنیم. در این قسمت از رئیسجمهور محترم حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر حسن روحانی دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤالات نمایندگان محترم به جایگاه تشریف بیاورند. آقای رئیسجمهور! طبق ماده (213) جنابعالی یک ساعت فرصت دارید که میتوانید مطالبتان را در دو بخش ارائه بفرمایید.

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین ـ و الصلاه و السلام علی سید الانبیاء و المرسلین اباالقاسم محمد و علی آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین» (حضار صلوات فرستادند).
«و قل عبادی یقولوا التی هی احسن إن الشیطان ینزع بینهم إن الشیطان کان للانسان عدواً مبیناً».
میلاد مسعود امام هادی (علیهالسلام)، عید سعید قربان و پیشاپیش عید بزرگ غدیر را خدمت ملت بزرگ ایران و نمایندگان عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم.
امیدوارم سخنان من در چارچوب همین آیهای باشد که تلاوت کردم. «یقولوا التی هی احسن». همه باید بهترین کلام، بهترین سخن، نیکوترین جملات را نسبت به هم به کار ببریم و امیدوارم توصیههایی که مقام معظم رهبری نسبت به همین جلسه به من فرمودند بتوانم نکات مورد نظر ایشان را دقیقاً مراعات کنم.
در آغاز این روز را من روز مبارکی برای دموکراسی، کشور و مردمسالاری دینی میبینم. هیچکس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است. به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولین باید پاسخگو باشند، هر کدام در چارچوب وظایف خود و در چارچوب قانون که برای همه مقرر کرده است.
هیچکس از مردم شریف ایران، از دوستان ما در جهان و یا دشمنان ما فکر نکنند امروز آغاز شکافی بین دولت و مجلس است. کاملاً این تصور اشتباه است. مجلس و دولت هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و میبینند و این بار مسئولیت را با همکاری همدیگر باید به مقصد برسانند.
من در دولت یازدهم و اکنون در دولت دوازدهم که حالا سؤال نمایندگان محترم علیالقاعده آنچنان که میفهمم باید از دولت دوازدهم باشد و نه یازدهم. ولی اشکالی ندارد، لحن سؤالات، سؤالات دولت یازدهم و دوازدهم است، از نظر من هم ایرادی ندارد، با اینکه دولت دوازدهم و یازدهم دو شخصیت حقوقی هستند. همواره در دولت یازدهم و دوازدهم تلاش من بر این بوده که بین دولت و مجلس یک ارتباط نزدیک و برادرانه باشد و به نظر من اینچنین بوده است. بسیاری از نمایندگانی که الان در برابرشان سخن میگویم در سال 96 در انتخابات حضور فعال داشتند. در کابینه دولت دوازدهم نمایندگان عزیز کمک کردند، در لوایح و طرحها در کنار هم بودیم. ممکن است شما گلهای از دولت داشته باشید یا ما گلهای از شما داشته باشیم، اما گلهها گلههای دوستانه و برادرانه است. اما به نظر من سؤال نمایندگان محترم که در پنج بند تدوین شده و بسیاری از سؤالات دیگر مشابه این سؤالات، سؤالات ملت ایران هم هست. نه تنها یکچهارم نمایندگان امروز مجلس شورای اسلامی این سؤالات را دارند، بلکه به اعتقاد من بسیاری از مردم این سؤالات را دارند که چرا بیکاری، چرا وضع بانک اینچنین، چرا قاچاق آنچنان، چرا رکود و رونق شرایطی را طی میکنند که مورد انتظار مردم نیست و چرا رشد قیمت ارز؟ شما به هر کوچه و خیابانی بروید شاید بخشی از سؤالات مردم همینگونه سؤالات باشد و مردم حق دارند بپرسند.
مردمی که در دولت یازدهم در طول چهار سال و در ماههای اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد، فرهنگ، مسائل اجتماعی، امنیت ملی و در سیاست داخلی و خارجی بودهاند، امروز برایشان این سؤال مهم مطرح شده که چه شده است که مردم ما باید از آینده زندگی و کشور خود نگران باشند. این سؤال اصلی است. سؤال اصلی این است که چرا حرکت ما در طول چهار سال و نیم به سرعت رو به جلو بود؟ در رشد اقتصادی، در تورم، در اشتغال، در تعادل قیمت ارز، در رونق اقتصادی، همه آمار و ارقام وجود دارد و همه چیز شاهد است، چیزی مخفی نیست. اما در این هفت، هشتماهه اخیر چرا ناگهان شرایط نویی آغاز شد؟
شما ممکن است بفرمایید که این شرایط نو از اشتغال بود، از ارز بود، از رکود بود، از قاچاق بود، از سیستم بانکی بود. به نظر بنده حقیر اشکال از تصور مردم و ترسیم ملت ایران نسبت به آینده ایران بود. ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد و این درد بزرگ است. اشتغال بسیار مهم است، بیکاری درد بسیار بزرگی است، من قبول دارم، نابسامانی بانکی هم مشکل است و من قبول دارم. مسأله رونق هم مهم است، قیمت ارز هم مهم است، اما همه اینها در برابر اعتماد مردم و امید مردم ناچیز است. چرا امید مردم تغییر کرده است؟ چرا نسبت به آینده ایران دچار تردید شدند و بالاتر حتی عدهای نسبت به عظمت و قدرت نظام، رشد و توسعه آینده دچار شک شدهاند، ما باید این شک را درمان کنیم.
ما باید با زبانی درست و صحیح به گونهای با مردم سخن بگوییم که مردم قانع شوند که مشکلات این چندماهه زودگذر است. کلید مسأله فقط در همین است. ما باید برای مردم توضیح بدهیم از این مشکلات به حول و قوه الهی با هدایت رهبری، با هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلح عبور خواهیم کرد. ما باید به ملت بزرگ ایران عرض کنیم ما نخواهیم گذاشت توطئههای آمریکا پیروز شود. ملت! مطمئن باشید، ما نمیگذاریم یک مشت ضدایرانی که امروز در کاخ سفید جمع شدهاند بخواهند علیه ما توطئه کنند. کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود، بداند از پایان جلسه امروز به شدت اندوهبار خواهد شد. چون پایان جلسه امروز اتحاد بالاتر بین مجلس و دولت، بین دو قوه و قوه قضائیه، بین هر سه و نیروهای مسلح، بین هر چهار و نظارت و راهبری مقام معظم رهبری است. نه ترسی از آمریکا داریم، نه ترسی از مشکلات داریم، از مشکلات به خوبی عبور خواهیم کرد.
من در فرصت اولم به این پنج سؤال به طور خلاصه اشاره میکنم، البته من از دستگاههای مربوطه گزارش را گرفتم، اینجا همراهم هست، اگر مجلس محترم مایل باشد همه این گزارشات را در زمینه قاچاق، وزارت کشور که مسئول کار است گزارش مفصلی داده، در زمینه اشتغال که وزارت کار مسئول آن است گزارش خوبی داده، نسبت به برجام وزارت امور خارجه گزارش داده، نسبت به بانک و رکود، وزارت اقتصاد که مسئولین اصلی در برابر این سؤالات هستند پاسخ دادهاند، اگر مایل باشید آن پاسخها را هم میتوانیم در اختیار نمایندگان عزیز مجلس شورای اسلامی قرار بدهیم. بیاییم بر مبنای پنج سؤالی که نمایندگان عزیز مطرح کردند.
اولین سؤالشان این است که در زمینه قاچاق کالا و ارز چرا دولت موفق نبوده؟ همه شما میدانید مبارزه با موضوع قاچاق کالا و ارز در سال 81 با فرمان مقام معظم رهبری شروع شد و بعد هم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در سال 92 قانون مربوطه را نوشتند و ابلاغ کردند و دولت همه آییننامههای آن را تدوین کرد، آییننامههای متعدد و آنها را ابلاغ کرد و (600) میلیارد تومان پول برای تشکیل سامانههای لازم در زمینه مبارزه با قاچاق و اتصال این سامانهها به یکدیگر تهیه کرد.
چرا قاچاق ایجاد میشود، دلیل آن چیست، برای چه؟ جنس از بیرون میآید، کالای ما به بیرون منتقل میشود. وقتی ما برای کالاها در داخل یارانه میدهیم، وقتی قیمت، قیمت متعادلی نیست و یارانهای است خود به خود این کالا تمایل پیدا میکند به خارج برود، چون قیمت داخل و خارج نامتعادل میشود. هرچه قیمت ارز پایین بیاید واردات قاچاق بیشتر میشود، هرچه قیمت ارز بالا برود واردات قاچاق و کالا کمتر میشود و به عکس آن وقت، خروجیاش بیشتر میشود.
اساس برای جلوگیری از قاچاق، تولید باکیفیت داخلی است. همه باید کمک کنیم به تولید داخلی و خدمات در داخل. اگر اینها را از لحاظ کیفیت، کمیت و قیمت به پا کنیم معنی ندارد که قاچاق از خارج وارد بشود، حالا مگر اینکه بعضی از جنسهایی که از لحاظ فرهنگی ما به سمت آن نمیتوانیم برویم، گوشهای، کناری کسی متقاضی باشد آن یک بحث دیگری است.
ما چطور توانستیم در عرض چهار سال و خردهای از (25) میلیارد دلار قاچاق به (12)، (5/12) میلیارد دلار برسیم؟ این تحول بزرگ چطور ایجاد شد؟ چون شما میدانید ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مخصوص قوه اجراییه تنها نیست، فراقوهای است، سه قوه است، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی هم در آن ستاد هستند، نماینده قوه قضائیه هم در آن ستاد هست، نماینده نیروهای مسلح هم در آن ستاد مبارزه با قاچاق هست، تنها کار دولت و دستگاههای اجرایی نیست. همه با هم داریم تلاش میکنیم، آمار و ارقامی که این ستاد به کمک دانشگاهها در سال 92 تهیه کرد میگفت قاچاق کالا و ارز (25) میلیارد دلار است، این (25) به (17) رسید، این (17) به (15) رسید، این (15) به (12) رسید. حالا اگر بخواهید تفصیل سال به سالش را هم اینجا من دارم، نمیخواهم وقت گرفته بشود و الا همه را میخوانم.
در قاچاق خروجی که عمدتاً سوخت هست که عمدتاً قاچاق میشده و هنوز هم میشود، یعنی بنزین، گازوئیل، نفت سفید، نفت کوره و موارد دیگر، دولت با برنامهریزی که برای کنترل پیمایش خودروها و دادن گازوئیل بر مبنای پیمایش انجام داد و کنترلهایی که انجام گرفت، قاچاق (8/7) میلیارد در سال 92 تبدیل به (5/0) میلیارد در پایان سال 95 شد. یعنی (7) میلیارد و (200) میلیون جلوی قاچاق خروجی گرفته شد، البته من باید این را بگویم ما در زمینه قاچاق تلاشهایی که داریم انجام میدهیم نقش نیروی انتظامی، سربازان گمنام، نیروهای مسلح به ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش ارزشمندی هست. شما میدانید ما از (10) ماه پیش تقریباً در شورای عالی امنیت ملی مبارزه با قاچاق در آبهای جنوب، یعنی خلیجفارس و دریای عمان را در اختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دادیم و در منطقه غرب و شرق هم نقاطی هست که مرز در اختیار سپاه است، اینها همه دارند کمک میکنند، با کمک همه اینها ما توانستیم به این نقطه مطلوب برسیم.
سؤال باید این باشد که چطور دولت به کمک مجلس و قوه قضائیه و نیروهای مسلح به خوبی قاچاق (25) میلیارد را به (12) میلیارد آورد و اکنون برنامه دولت چیست که این (12) میلیارد را به صفر برساند؟ اگر شکل سؤال اینچنین بود من با ذوق بیشتری برنامههای آینده را خدمت شما بیان میکردم.
سؤال بعدی این است که چرا تحریمهای بانکی باقی مانده، در تشریح یکی از نمایندگان محترم فرمودند برجام که اجرا شده، چرا تحریمها باقی مانده؟ البته پاسخ این سؤال را مفصل وزیر امور خارجه اینجا نوشتهاند، اینجا خواستید در اختیارتان قرار بدهم.
من از شما میپرسم، برجام برای چه بود؟ یک کلمه من از شما سؤال میکنم. برجام برای این بود که ما به دنیا بگوییم فعالیت صلحآمیز هستهای که آنها به دروغ گفتهاند غیرصلحآمیز است و بر مبنای همین دروغ و اتهام ناروا قطعنامههای فراوانی را علیه ما تصویب کردهاند و به ذهن دنیا اینچنین رساندهاند که برنامه هستهای ایران خطر برای صلح و امنیت جهانی است و لذا ما را به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد بردند، برجام آمد تا این را بگوید: برنامه هستهای ایران صلحآمیز است، هیچ صلح و امنیتی را تهدید نمیکند. شورای امنیت سازمان ملل به جای اینکه بگوید تحریم، باید بگوید «تشویق»، همه کشورها را به کمک ایران تشویق کند و ما به همینجا رسیدیم، ما به اینجا رسیدیم. قطعنامه گذشته شورای امنیت این است که ایران صلح و امنیت را تهدید میکند، بعد از برجام قطعنامه شورای امنیت این است: (2231) میگوید ایران حق دارد فعالیت هستهای داشته باشد، از دنیا هم میخواهد که در کنار ایران باشند و به ایران کمک کنند. این اساس، یک کلمه این میشود برجام.
در برجام ما یک دستاوردهایی داشتیم که آن دستاوردها هست، هیچوقت از بین نمیرود. دستاورد بینالمللی است، دستاورد سیاسی است، دستاورد اخلاقی است، PMD را از بین بردیم، آژانس. اینها دستاوردهایی است که هست، تحریم تسلیحاتی کشور را که این تحریم میگفت نه ایران حق دارد سلاحی بفروشد، نه حق دارد سلاحی بخرد را به پنج سال تقلیل دادیم که دو سال و نیمش گذشته، دو سال و نیم دیگر آزاد میشود. این کار برجام است، کار برجام روشن است.
در زمینه اقتصادی هم برجام گشایشهایی را به وجود آورد، شما همه میدانید، حالا اگر در دیروز تردید بود، امروز که تردید نداریم. حالا که این شرکتها دارند میروند معلوم است یک روزی آمدند که دارند میروند، وگرنه چطور میروند؟ نیامده دارند میروند؟ اگر میگویید فلان بانک با ما از دیروز کار نمیکند معلوم است قبلاً با ما کار میکرده، اگر کار نمیکرده که عبارتهای فارسی، ادبیات فارسی را باید از نو عوض کنیم، زبان فارسی را از نو بنویسیم.
بنابراین برجام آمده بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی را هم حل کرده. تحریم بعد از امضای برجام و اجرایی شدن آنچه مربوط به برنامه هستهای بود لغو شد، اما تحریمهای ما را شما میدانید بخشی از آنها هستهای بوده، بخشی از آنها تحریمهای اول آمریکا است، بخشی از آنها مربوط به سیستم بانکی هست. تحولاتی که سیستم بانکی نیاز دارد همه اینها هست. علیرغم این، ما با حدود (300)، (287) بانک امروز رابطه کارگزاری داریم و هزاران حواله و گشایش اعتباری از طریق بانکهای خارجی انجام دادیم. یک گزارشی بانک مرکزی به من داده که در این مدت، در سالهای 94، 95 و 96 تا امروز چند میلیارد دلار، یک چیزی حدود (70) میلیارد دلار پول از طریق سیستم بانکی تبادل شده.
بنابراین اساس بانک این هست که روابط اولیه برقرار شده، منتها در زمینه بانک ما چهار لایحه خدمت شما تقدیم کردیم، این چهار لایحه برای بانک اساسی است، نه برای بانک، برای حیثیت ایران اساسی است که ما کشوری هستیم ضد پولشویی، ضد تروریسم و برای ما مهم است. بنابراین لوایح شما بسیار میتواند به ما در زمینه روابط بانکی کمک کند، یکی از این چهار تا تصویب شده، سه تای دیگر باقی مانده. من از ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم درخواست میکنم تسریع بفرمایید نسبت به تصویب این لوایح که میتواند در زمینه روابط بانکی ما بسیار تأثیرگذار باشد و شما میدانید که ما سرمایه و فاینانس زیادی در این مدت از کشورهای خارجی گرفتیم که آن مقدار فاینانسهایی که اجرا شده بیش از (22) میلیارد دلار است، البته در شرایط فعلی که آمریکا تحریم را آغاز کرده مشکلات جدیدی را برای ما به وجود آورده که از آن مشکلات باید عبور کنیم.
مسأله سوم؛ مسأله بیکاری است. در زمینه بیکاری کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است، جزء کارنامههایی است که کمتر شما در کشوری مییابید. شما ببینید در سال 84 تا 91 اشتغال ما چقدر بوده؟ من نمیتوانم بگویم اشتغال خالص ما چقدر بوده، آنقدر کم بوده نمیشود گفت. 84 تا 91 اشتغال خالص ما (10) هزار نفر بوده، در طول این مدت اشتغال خالص ما این بوده و امروز اشتغال خالص ما در طول پنج سال گذشته (2) میلیون و (700) هزار نفر بوده، این یک افتخار بزرگ برای کشور است. شما به آمار بانک مرکزی، مرکز آمار و به همه اینها مراجعه کنید، مقایسه کنید، البته اشتغال سرمایه خارجی، امنیت داخلی و شرایط خاص سکون و آرامش سیاسی میخواهد، اما در عین حال در زمینه اشتغال موفقیت بسیار بزرگی داشتیم.
برای اولین بار در بهار 97 بیش از آنچه که داوطلب کار بودند ما کار را ایجاد کردیم، (711) هزار جویای کار بودند، (756) هزار اشتغال درست شده، این برای اولین بار هست.
پس بنابراین ما از لحاظ بیکاری کارنامه خوبی داریم، اما البته مردم ما قانع نیستند، این حرف درست است. هنوز بیکاری فراوانی داریم، این درست است، ما بیکاری مزمن چندینساله داریم، این حرف درست است. رقم بیکاری ما (12)، (1/12) درصد است که به نظر من بسیار زیاد است، قابل قبول نیست. خانوادههای فراوانی هستند که هنوز حس نکردهاند، من از شما یک نکته را خواهش میکنم توجه کنید؛ اگر دولت یازدهم و دوازدهم مثل دولت دهم و نهم در اشتغال کار میکرد امروز رقم بیکاری ما (22) درصد بود به جای (12) درصد، این هنر دولت یازدهم و دوازدهم البته در همه این زمینهها است. قوای دیگر، مجلس شورای اسلامی همه کمک کردند.
در سؤال چهارم در زمینه رکود چندینساله که ذکر شده شما میدانید ما اولین دولتی بودیم بعد از جنگ که با رشد منفی روی کار آمدیم. تنها دولتی هستیم که بعد از جنگ با رشد منفی، منهای (7/7) در سال 91 روی کار آمدیم و در سال 92 هم باز متأسفانه رشد منفی داشتیم. بلافاصله سال 93 ما رشد مثبت داشتیم، 94 هم البته وضع ما خوب نبود، چون قیمت نفت یکمرتبه کاهش پیدا کرد. از آخرین فصل 94 تا امروز همه فصول ما نه فصل متوالی پشت هم ما دارای رشد اقتصادی هستیم. رشد اقتصادی سال 95 ما شما میدانید (5/12) درصد بوده که در دنیا کمنظیر بوده و بسیار مهم است و رشد متوسط ما در طول این پنج سال بالای (4) درصد است که رشد متوسط دو دولت قبلی ما (2/2) هست. بنابراین ما در زمینه رونق اقتصادی تلاش کردیم، رکود به همان معنای مصطلح اقتصادی که دو فصل یا سه فصل پشت سر هم رشد اقتصادی منفی باشد که بحمدالله در این نه فصل متوالی ما نداشتیم و این راه را باید ادامه بدهیم. البته تا رونقی که مطلوب مردم ما هست فاصله داریم.
و سؤال آخر راجع به مسأله ارز بود که من فقط دو، سه جمله توضیح میدهم، بقیه را برای وقت دوم من میگذارم و آن این است که چرا شرایط ارز اینچنین شد، دلیلش چه بود؟ آیا عامل اقتصادی بود یا سیاسی یا روانی یا همه اینها بود؟ من در نوبت دوم اشاره بیشتری به این سؤال میکنم که در زمینه ارز مسائل اجتماعی، روانی و سیاست خارجی آثارش بیشتر بوده است تا مسائل اقتصادی. اینکه ما در یک مقطعی تصمیم گرفتیم تصمیم خود را بعداً عوض کردیم این خیلی طبیعی است. ما قبل از تحریم آمریکا یکطور تصمیم گرفتیم، بعد از تحریم آمریکا یکطور تصمیم گرفتیم، اگر ما به آن تصمیم قبلی مانده بودیم اشکال بود. در تصمیم قبلی هم اجماع همه اقتصاددانان ما در آن شرایط بود، یعنی (20) فروردین که ما باید یک نرخ واحدی را اعلام بکنیم. میدانستیم مشکلاتی دارد، میدانستیم اجرای آن مشکلات دارد. اینکه میگویید چرا ما به مسافر ارز دادیم، وقتی شما به مسافر ارز ندهید مسافر میرود از کوچه و پسکوچه ارز میخرد، همان ارز کوچه و پسکوچه است که تبدیل به یک نرخی میشود روی همه کسبه و زندگی مردم تأثیر میگذارد. برای کنترل بوده، البته در هر برنامه جدیدی سوءاستفاده هم میشود انجام داد، من در بخش دوم خواهم گفت که ما برای این سوءاستفادهها هم پیشبینیهای خوبی را انجام دادیم، فعلاً.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر روحانی! از توضیحات شما تشکر میکنیم.

اکبر رنجبرزاده
(34) دقیقه استفاده کردند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیسجمهور! (26) دقیقه دیگر از فرصت شما باقی است. از نماینده سؤالکنندگان جناب حجتالاسلام والمسلمین حاجآقای ذوالنوری نماینده محترم مردم شریف استان قم دعوت میکنیم به جایگاه تشریف بیاورند، حاجآقای ذوالنوری! شما نه دقیقه فرصت دارید، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
دوستان! در صندلیهای خودتان مستقر باشید، بفرمایید بنشینید. من قبلاً هم گفتم که نظم را رعایت بفرمایید.

مجتبی ذوالنوری
بسم الله الرحمن الرحیم
«الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
دهه پربرکت ولایت، ولادت باسعادت حضرت امام هادی (علیهالسلام) و عید سعید غدیر و هفته دولت را گرامی میداریم. یاد شهیدان عزیز، رجایی و باهنر را هم ارج مینهیم و رضوان و برکات الهی را برای روح مطهر ایشان آرزومندیم.
به جناب آقای رئیسجمهور، هیأت دولت و میهمانان عزیز خیرمقدم عرض میکنم. سعی میکنم به اختصار کلمهای خارج از سؤال و فرمایشات جناب آقای رئیسجمهور عرض نکنم.
بحث کاهش قاچاق را جناب آقای رئیسجمهور از (25) میلیارد دلار به (12) و (5/12) فرمودند، در آمارهایی هم کاهش واردات را کراراً ذکر فرمودند که مثلاً از حدود (70) میلیارد دلار به (40) میلیارد دلار کاهش پیدا کرده. من فقط یک حساب دو، دو تا چهار تا را عرض میکنم. اگر چنین آمارهایی صحت داشته باشد باید در چندجا نمود پیدا کند.
یک؛ در این پنج، شش سالی که دولت در اختیار جناب آقای دکتر روحانی بوده تقاضای ارز روند کاهشی پیدا کند.
دو؛ باید خودنمایی و رقص جنس خارجی در بازار کم شده باشد.
سه؛ باید تولیدات داخلی برای تأمین آن کاهش، بیشتر فعال شده باشد و حال آنکه آمارها و کارشناسان میگویند امروز ظرفیت بنگاههای تولیدی ما حدود (40) درصد است.
چهار؛ باید مصرف ما کم شده باشد و این هم در دو صورت ممکن است؛ یا سبک زندگی ما تغییر کرده باشد و با جنس خارجی قهر کرده باشیم، یا باید جمعیت ما کاهش پیدا کرده باشد، اینها هم که نشده. پس این بحثی که کاهش نصف واردات یا مثلاً قاچاق هم نصف شده این کجا باید خودش را نشان بدهد، این نکته اول.
جناب آقای رئیسجمهور! نکته دوم، شش سال است که حضرتعالی رئیس دولت هستید تا الان نماینده ویژه شما جز این ایام سؤال که جناب آقای دکتر رحمانیفضلی را به عنوان نماینده ویژه نصب فرمودید، شما هنوز نماینده ویژه در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نداشتید.
جناب آقای روحانی عزیز! شما از اول دولت یازدهم تا حالا یک جلسه ستاد را با حضور مبارک خودتان تشکیل ندادید، یک اهتمام جدی این مسأله لازم دارد که اتفاق افتاده باشد.
نکته دوم بحث تحریمها را فرمودید. اولاً من کلیپها را آماده کردم، از اینترنت هم اینها را درآوردم که دست و بال مردم در فضای مجازی پر است. الان هم به اتاق فرمان دادم منصرف شدم بدهم پخش کنند، چون وقت کم میآورم. مردم یادشان است که حضرتعالی فرمودید با روز اول اجرایی شدن برجام تمامی تحریمها بالمره لغو خواهد شد، این یک.
دو، در تبلیغات انتخاباتی خود برای دولت دوازدهم فرمودید که من به مردم قول میدهم که میتوانم علاوه بر آن تحریمهای هستهای همه تحریمهای اقتصادی را هم برطرف کنم.
سه، مقام معظم رهبری فرمودند: «هدف این مذاکرات رفع تحریمها بود و اگر نشود خسارت محض است».
چهار، جناب آقای رئیسجمهور! در همین پاسخی که به سؤالات دادید، جزوهای که منتشر شد ذکر فرمودید که ما بعد از برجام با (300) بانک دنیا ارتباط پیدا کردیم.
من چند تا سؤال میکنم؛ این ارتباط با بانکهای بزرگ دنیا است یا بانکهای کوچک؟ قطعاً نمیتوانید بفرمایید بانکهای بزرگ، این یک.
دو، سیستم بانکداری اروپا جزیرهای است یا منسجم و یکپارچه است؟ یکپارچه است.
سه، ابزار و امکانات فنی و نرمافزاری بانکهای بزرگ برای انعطاف و مانور بیشتر است یا بانکهای کوچک؟ قطعاً بانکهای بزرگ.
چهار، اگر مشکل نرمافزار است چرا با بانکهای کوچک، محلی و درپیتی؟ ما مشکل نرمافزاری نداریم، ولی با بانکهای بزرگی که توانمندی آنها بیشتر است ما مشکل داریم، چرا؟ پس بحث نرمافزار نیست.
اگر ارجاع به FATF و کنوانسیونهای مربوطه میدهید از (49) اقدام اکثر آنها را که ما اجرا کردیم. پالرمو هم از مجلس عبور کرد، در اختیار شورای نگهبان است، پولشویی هم تقریباً همینطور. یک کنوانسیون مقابله با منابع مالی تروریسم باقی مانده، آن هم اگر میخواهید همه امور را به آن ربط بدهید به شما عرض میکنم که با نامه جناب آقای طیبنیا دو سال پیش در این جزوه شما هم آمده ما کاهش ریسک از (6) به (5) پیدا کردیم. از بلکلیست به لیست خاکستری آمدیم، این دو سال که ما مشکل FATF نداشتیم، پس چرا بانکهای بزرگ دنیا با ما ارتباط برقرار نکردند، چرا به ما آدرس دیگر را میدهید؟
مشکل این است که شما در مذاکرات برجام نتوانستید تضمین بگیرید. سایه تحریم و تهدید آمریکا بر روی بانکهای بزرگ دنیا است، اگر صد تا FATF هم شما حل بکنید آن تحریم برداشته نمیشود. مشکل آنجا است، چرا ما یک چیزهای دیگر را به مردم بگوییم؟ قصه این است و برجام مأموریت را انجام نداد، هدف برجام رفع تحریمها بود، تحریمهای بانکی سر جایش است، کجایش برطرف شده؟
نکته دیگر بحث بیکاری است. جناب آقای رئیسجمهور! من نمیدانم جنابعالی رئیسجمهور سوئیس هستید یا جمهوری اسلامی؟ مسکن مهر وقتی (5) میلیون ساختمان داشت ساخته میشد این صدای شما را کارگرهایی که در اینها کار کردند میشنوند. سالانه (10) هزار شغل؟
آقای رئیسجمهور! در سال سوم ریاست جمهوری دوره قبلی شما این نمایندهها بودند. در افطاری مقام معظم رهبری فرمودید در این سه سال (2) میلیون و (500) هزار شغل ایجاد کردیم. سال آخر هم جناب آقای جهانگیری، خود حضرتعالی بارها فرمودید (700) هزار شغل، این (3) میلیون و (200) هزار تا میشود. امروز شما میفرمایید در این پنج سال ما (2) میلیون و چقدر شغل ایجاد کردیم. این تضادهای آماری را ما چطور باید بفهمیم؟
وزیر محترم کارتان را بروید ببینید آمارهایش چطور بوده، در نطق تبلیغاتی دوره اولتان میفرمودید اصلاً این آمارها لازم نیست، در هر خانه، کدام خانه است که یک یا دو تا بیکار نداشته باشد؟ مگر با حلوا حلوا دهن مردم شیرین میشود؟ مردم به هر حال نان گندم خوردهاند و نمیشود با آمارهای اینطوری ما اینطور مطالب را مطرح کنیم. از آن طرف شما شغلهایی که ایجاد میکنید را آمار میآورید، بنگاههای تولیدی که تعطیل میشود و لشکر بیکاران درست میشود، اینها را که اضافه نمیفرمایید. آن طرفش را هم باید حساب کرد و بعد ما آمارمان را ارائه بدهیم.
نکته بعدی مشکل ارز است. یک کمی آب بدهید، بیزحمت ببخشید. (رئیس ـ یک پارچ آب خدمتشان بیاورید) از آب هم مضایقه کردند کوفیان، ببخشید. (رئیس ـ حالا چرا شما کوفی شدید؟) به محضر مبارکتان عرض شود حضرتعالی میفرمودید که ساعت (9) ما نمیدانیم ساعت (11) قیمت ارز چقدر میشود. کلیپهایش الان در اتاق فرمان است، مشکل کجاست؟ مشکل سوءمدیریت است. مشکل کجاست؟ مشکل مشورت نکردن با کارشناسان است، استفاده نکردن از ابزارهای علمی است. مشکل خودشیفتگی است. اگر این دلایل در یک مقطع میشود، چرا در مقطع دیگری نشود؟ این نکته اول.
نکته دوم؛ همیشه کاسه و کوزهها باید سر مردم خُرد شود؟ قیمت ارز اینطور میشود گناه گردن مردم است؟ چه اتفاقی افتاده که بازار ما به هم میریزد؟ تهدید تحریمها بوده، هنوز که نفت تحریم نشده، صدور نفت ما که قطع نشده، ورود دلار که به کشور قطع نشده است. این فضا را چه کسی درست کرد؟
فضا اینطور درست شد. جناب آقای رئیسجمهور! یک کاخ آرزوها به نام «برجام» ساختید که تهش هم به رابطه با آمریکا منتهی شود. وقتی با یک لگد ترامپ این کاخ خراب شد و بیرون رفت شما گزینه بعدی نداشتید. اقتصاد مقاومتی جدی گرفته نشد، بر توانمندی داخلی تکیه نشد. ارتباط با همسایگان فراموش شد، از اینکه غربیهای قهر نکنند.
آقای رئیسجمهور! بارها فرموید اگر آمریکاییها بیرون بروند ما برای گزینههای مختلف سناریو داریم. (رنجبرزاده ـ تشکر) ما دو تا گزینه بیشتر نداشتیم، یا آقای ترامپ میماند که نیاز به سناریو نبود، یا آقای ترامپ میرفت، سناریوی شما برای رفتن ترامپ چه بود؟ بنابراین ما نتوانستیم مدیریت کنیم، منشأ ارز چیست؟ در اختیار خود شماست، یا دولت یا خصولتیها (رئیس ـ خیلی ممنون، متشکریم) مشکل ما در توزیع ارز بود و نحوه پرداخت که ما داشتیم. عذرخواهی میکنم. صلوات (حضار صلوات فرستادند).

احمد امیر آبادی فراهانی
از جناب حاجآقای ذوالنوری نماینده محترم مردم شریف استان قم تشکر میکنیم. از رئیسجمهور محترم دعوت میکنیم برای پاسخ به ابهامات به جایگاه تشریف بیاورند.

اکبر رنجبرزاده
جناب آقای رئیسجمهور! (26) دقیقه در خدمت شما هستیم.

حسن روحانی
بسم الله الرحمن الرحیم
لازم میدانم از همه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی سپاسگزاری کنم، از همه عزیزانی که طرح سؤال را امضا کردند و همه افرادی که امروز از بیاناتشان پشت این تریبون استفاده کردیم و نکاتی را مطرح کردند که باید به آنها پاسخ داده شود. اولاً از وزرای مربوطه خواهش میکنم در زمینه همه این پنج سؤال و نکاتی که در لابهلای بحثهای توضیح این پنج سؤال مطرح شد، هم توضیح لازم را خدمت نمایندگان بدهند، هم اگر نکاتی لازم است خدمتشان ارسال کنند. هم برای مردم توضیحات بیشتری را در این زمینه بدهند.
نکته اساسی این است که کشور چه شد؟ کشوری که در یک مسیر کاملاً آرامی داشت حرکت میکرد و حتی همین ترامپ هم سر کار آمده بود، در منطقه خلیجفارس به عربستان آمد و همان ایام انتخابات بود که مردم آن حماسه بزرگ را آفریدند و ضربه بسیار محکمی را به ترامپ و کشورهای کوچکی که دور و اطراف آن جمع شده بودند زدند، چه شد یک مرتبه جو تغییر کرد. من خواهش میکنم به این نکته توجه کنید.
تاریخ این تغییر (5) دیماه سال 96 است، هر کس تاریخ دیگری بدهد به اعتقاد من آدرس غلط به مردم داده است. (5) دیماه سال 96 بود که ناگهان مردم دیدند در خیابانها عدهای آمدهاند شعار میدهند و شعارها کمکم به شعارهای هنجارشکنانه و غیرقابل قبول برای همه مردم تبدیل شد. مردم دچار حیرت شدند، درست است که بعد مردم آمدند، پاسخ قاطع در راهپیماییهایشان دادند، اما در عین حال این حادثه یک حادثه کمنظیری بود، در سالهای گذشته ما چنین حادثهای نداشتیم.
حادثه دیماه آقای ترامپ را به طمع انداخت، تا اینکه در اواخر دیماه اعلام کند من در برجام نمیمانم، مگر آنکه اروپا و دیگران با من راجع به بند غروب و مسأله موشک همراه شوند و اگر همراه نشوند من یکجانبه خارج میشوم و بعد از این تهدید میبینیم با آن ناآرامی داخل، با تهدیدات بیرون، مردم نگران شدند.
برادران و خواهران عزیز من! بدانید تخریب، خرابی میآورد. بدانید سیاهنمایی زندگی مردم را به سمت سیاهی میبرد. فقط کلام نیست، فقط اجتماع نیست، شعار در گوشه و کنار نیست. البته اگر شعار علیه فردی مثل حسن روحانی باشد که اهمیتی ندارد، یک نوکر است از نوکرهای مردم، یک سرباز است از سربازها. من دلم برای اینها نمیسوزد، اگر من تهدید به ترور شوم برای من مهم نیست، همه ماه رمضانها هم شما خواندید و هم ما خواندیم، همه با هم خواندیم، «و قتلاً فی سبیلک فوفق لنا» آرزوی ماست که این را داشته باشیم. اما در عین حال چه شد یک عده جرأت کردند رئیسجمهور کشور را تهدید به مرگ کنند؟ چون حس کردند بین ما و شما فاصله است. به غلط فکر کردند بین مجلس و دولت، بین مجلس و دولت قوه قضائیه فاصله است.
اگر ما وحدت و اتحاد یکپارچه داشته باشیم فیضیه مرکز انقلاب تبدیل به جایی نمیشود که عدهای آب به آسیاب دشمن بریزند. ما باید با هم متحد شویم. همه ما باید دست به دست هم بدهیم، پشت سر رهبری حرکت کنیم، شما میگویید چرا قیمت ارز بالا رفت؟ میفرمایند چرا همه جای برجام اجرا نشد؟ ما قبول داریم که طرف ما در برجام تخلفاتی انجام داده، به ویژه آمریکاییها، هیچ شکی نداریم، بارها هم این را اعلام کردیم. اما بیایید همه ما منصفانه قضاوت کنیم، اگر برجام هیچ بود پس امروز چه غصهای داریم؟ آمریکا بیرون رفته، بقیه همه دارند بیرون میروند، ما هم بیرون میرویم. چه مشکلی دارد؟ هیچ است، از هیچ که آدم نباید بترسد. عدم که ترس ندارد.
شما گفتید هیچ شرکتی به ایران نیامده، به ایران نیامده پس چرا دارید میگویید شرکتها دارند بیرون میروند؟ شما که گفتید نیامدند. شما گفتید هیچ هواپیمایی نیامده، هواپیما کاغذی است. حالا میگویید چرا هواپیما نمیآید؟ هواپیما که به قول شما نیامده بود، کاغذی بود. شما اعلام کردید که این برجام هیچ رابطه بانکی را درست نکرد، حتی وقتی ما گفتیم سوئیفت برقرار شده ناچار شدیم خبرنگارها را به بانک مرکزی ببریم تا با چشم ببینند، اصلاً میگفتند امکان ندارد، یک آقایی که متخصص این امور هم بود به یکی از بزرگان نوشته بود که اگر هر چه شود سوئیفت امکان ندارد. این شد. بله، شما میگویید آیا به صددرصد اهدافتان رسیدید؟ نه، به صددرصد نرسیدیم. در بعضی از زمینهها به صددرصد رسیدیم، بعضی از زمینهها به (80) درصد رسیدیم، بعضی از زمینهها (60) درصد. بله، به صددرصد نرسیدیم، درست است. اما ما در بسیاری از زمینهها به صددرصد رسیدیم.
PMD چیزی بود که تمام کارشناسان ما، الان اینجا آقای دکتر صالحی نشسته، تمام کارشناسان میگفتند از محالات است شما بتوانید PMD را حل کنید. PMD حل شد، تمام شد. قطعنامهها علیه ایران برچیده و تمام شد. تحریم نظامی بلندمدت تبدیل به پنجساله شد، دو و نیم سال دیگر برداشته میشود. در زمینه اقتصادی هم خیلی قدمها برداشته شد، بله، بعضی از قدمها برداشته نشد. عمدتاً تخلف آمریکا در این زمینه بود. ما الان باید چکار کنیم؟ مردم باید نسبت به آینده خودشان آرامش داشته باشند.
نمایندگان محترم! شما میفرمایید زندگی مردم مطلوب و ایدهآل نیست، ناراحت هستند. این حرف کاملاً درست است. اما من از شما میپرسم آیا دولت یازدهم برای رفاه مردم کاری نکرد؟ اگر تورم در طول چهار سال سرجمع حدود شصت و چند درصد شد حقوق کارمند به دو برابر افزایش پیدا نکرد؟ اگر زندگی مردم سخت شد ما برای مبارزه با فقر مطلق آیا پرداختی مستمریبگیران را (4/3) برابر و در بعضی از موارد به چهار برابر افزایش ندادیم؟
اگر بناست ما اینها را تکیه کنیم باید همه را بگوییم. دوستان میگویند آقا! آنها که شما اشتغال میدهید یک عده هم از اشتغال خارج میشوند. عزیز من! من دارم میگویم اشتغال خالص، یعنی حساب کردیم کل آنهایی که آمدند وارد بازار کار شدند، آنهایی که خارج شدند را منها کردیم، اشتغال خالص شده است. این را که من نمیگویم، این را مرکز آمار میگوید، این را که من نمیگویم، بانک مرکزی میگوید. مراجع رسمی آماری کشور دارند اعلام میکنند. این گفته من و یکی دیگر نیست.
من میخواهم در اینجا محضر ملت ایران و نمایندگان بسیار عزیز عرض کنم، در دنیای امروز آنچه من قول دادم که شما میفرمایید من قول دادم، آن چیزی که من در انتخابات 92 و 96 قول دادم، من قول دادم و گفتم راه من راه اعتدال است و باز هم میگویم، ملت ایران! ما با تندروی به جایی نمیرسیم، تندروی از راست باشد یا از چپ باشد فرقی نمیکند. ما با تندروی به جایی نمیرسیم، راهی جز اعتدال نداریم، راهی جز دوستی و برادری نداریم، راهی جز وحدت نداریم. اشکالی ندارد شما مخالف دولت باشید، این که اشکالی ندارد، حق شماست. اما برای منافع ملی کنار هم باشیم، من به همه نمایندگان محترم چون گفته شد من رئیسجمهوری هستم که مسئول اجرای قانون اساسی هستم، میخواهم یک نکته را خدمت نمایندگان عرض کنم، خواهش میکنم هم شما و هم ما، هر کاری میخواهیم کنیم یک بار اصل (40) قانون اساسی را بخوانیم. در اجرای حقوق به عنوان اینکه قانون اساسی به من یا او حقی داده است، ما در اجرای حق نمیتوانیم ضربه به منافع ملی بزنیم.
اصل منافع ملی به عنوان یک شرط محفوظ در تمام برنامهها است. مجلس، قوه قضائیه، دولت، فرقی نمیکند، نیروهای مسلح، همه باید به اصل (40) قانون اساسی توجه کنند. اینکه دولت نقص دارد، حتماً نقص دارد، شما تردید نکنید، ما هم دولتیم، مثل همه دولتها. تلاش من این بوده بهترینها را جمع کنم. ممکن است نقص داشته باشیم، به همین دلیل هم شما سؤال و استیضاح میکنید، حق شما هم هست. اشکالی هم ندارد، شما میگویید وزیری نباشد، وزیری باشد، این جزء حقوق شماست، اشکالی ندارد، اینها مهم نیست.
آنچه مهم است همه برای حل مشکل مردم دست به دست همه بدهیم. مردم از ما نمیخواهند که شما از من بپرسید، من هم اینجا بیایم آمار و ارقام ارائه بدهم، مدام این جزوهها را بخوانم. مردم این را نمیخواهند. مردم درد را میدانند، از من و تو بهتر میدانند. مردم مشکلات اقتصادی خودشان را روزمره و لحظهای درک میکنند. صبح بیرون میرود سوار تاکسی میشود میبیند قیمت چقدر بالا رفته، سوار اتوبوس میشود میبیند، وارد مغازه میشود میبیند. مشکلی نیست، لمس این مسأله که زندگی مردم توأم با سختی و مشکلات شده که چیز مهمی نیست که شما بگویید یا من بگویم. اگر هم من و شما به فکر درمان موقت باشیم مردم نمیپسندند. درمان موقتی که یک ماه کار کشور را درست کنیم و دومرتبه به وضع سابق برگردیم را هم نمیخواهند. مردم درمان دائم را میخواهند، درمان دائم چطور درست میشود، با کار دولت؟ حتماً نه. تنها با کار مجلس؟ حتماً نه. با کار قوه قضائیه؟ اگر همه با هم باشیم و کنار هم باشیم، حتماً از مشکلات عبور میکنیم. چرا از مشکلات عبور نکنیم؟
پشت تریبونها نگوییم که ما دچار بحران شدیم، والله ما دچار بحران نیستیم. اول مسأله است، بعد تبدیل به آسیب میشود، بعد تبدیل به تهدید میشود و بعد تبدیل به بحران میشود. ما در مرحله آسیب هستیم و گاهی در بعضی از موارد در لبه مورد تهدید. چرا میگوییم بحران؟ البته ما مشکل داریم، مردم ما مشکل دارند، همه آن مواردی که شما در سؤالاتتان گفتید بیمشکل نیست، ما مشکل داریم. ما باید همه دست به دست هم بدهیم. ممکن است کاری هم که ما کردیم دقیق نبوده، به ما بفرمایید باید اصلاح کنیم، ما معصوم نیستیم. اما من به شما قول میدهم، من به ملت ایران قول میدهم هیچگاه کاری بدون مشورت و خرد جمعی انجام ندادم. من تمام دولت و کارشناسان را به شهادت میطلبم. من حتی تصمیم قاطع صددرصد داشتم، وقتی به جلسه آمدم دیدم همه نظر مخالف دارند نظر آنها را قبول کردم. من قبول ندارم، این کار نادرست است. اینکه خودسری است، اینکه به معنی استبداد رأی است. حتماً ما اشتباه داشتیم و داریم، باید این اشتباه را با هم جبران کنیم.
در مسأله ارز آنهایی که ارز گرفتند تا کالا وارد کنند و وارد نکردند، وزارت صمت و بانک مرکزی ما موظف است پروندههای آنها را به قوه قضائیه بدهد. ما با آنها برخورد خواهیم کرد، قوه قضائیه ما با آنها برخورد خواهد کرد. اگر کسی کالایی آورده، کم آورده، با او برخورد میشود. اگر کسی (4200) تومانی قبلاً گرفته، کالایش در گمرک است الان مابهالتفاوت از او میگیریم. مواردی رانت بوده، منتها نه به آن وسعت. شما را به خدا ما مسأله را در حد خودش ببینیم. ما مشکل را در حد خودش ببینیم. وقتی مشکل را اضافه میکنیم در حل آن هم همه ما عاجز میشویم. ما مشکل داریم، مشکل را میتوانیم حل کنیم. چرا نتوانیم حل کنیم؟
ممکن است شما بگویید رابطه مجلس و دولت ضعیف است، ممکن است این حرف درست باشد. اگر رابطه وزرای ما با شما کم است، ما که هر وقت وزرا را کار داریم میگویند اکثر اوقات در مجلس هستند. کمیسیون کجا هستند، کمیسیون کجا هستند. (رئیس ـ ولی ما که اینجا نمیبینیم، ببینید کجا هستند) چون شما کمیسیون نمیروید. به هر حال باز هم اگر کم است ما این رابطه را بیشتر کنیم. ما که چند هفته پیش از نمایندگان محترم مجلس دعوت کردیم یک جلسهای با هم داشته باشیم، آقای رئیس مجلس زمان را خیلی مناسب ندید، به تأخیر انداختیم. آمادهایم، بنا بود هفته دولت ما شما را دعوت کنیم، شما ما را دعوت کردید. حالا ما اگر دعوت میکردیم به شما شیرینی هم میدادیم، اینجا که هیچ خبری نیست. به هر حال ما باید روابطمان را حتماً قویتر و نزدیکتر کنیم، برای اینکه بتوانیم مسائلمان را حل و فصل کنیم.
برادران عزیز! شما میفرمایید ما دو راه بیشتر نداریم، یا باید در برجام بمانیم، یا باید خارج شویم. بله، ظاهرش دو تا راه داریم، ولی ما یک راه سوم هم داریم. راه سومی هم وجود دارد و ما الان در صورتی که اروپا به تعهدات، من همین دیروز با رئیسجمهور فرانسه صحبت میکردم، گفتم اگر اروپا به تعهدات خودش عمل نکند ما شیوه جدیدی را به شما اعلام میکنیم، آن راه سوم است. حالا اگر لازم شد، به آنجا رسیدیم و ناچار شدیم خود به خود خدمت شما میگوییم، همه نمایندگان محترم هم مطلع میشوند که ما راه سوم هم داریم.
من در اینجا میخواهم چند نکته به ملت شریف ایران خطاب کنم، مردم! مشکلات اقتصادی و اجتماعی ما قابل حل است. مردم عزیز و بزرگوار! ما همه توانمان را به کار گرفتهایم تا کالاهای ضروری شما به قیمت مناسب در اختیار شما قرار بگیرد. تمام تلاشمان را داریم انجام میدهیم که تولید بتواند به مسیر خودش ادامه بدهد. همه تلاش ما بر این است محصولات داخلی با قیمت متناسب در اختیار مردم قرار بگیرد. ما بسیاری از قیمتها را در آب، برق، گاز، سوخت و بسیاری از مسائل حمل و نقل آنچه مربوط به دولت بوده دست نزدیم، به خاطر اینکه مردم در رفاه بیشتر و شرایط بهتر باشند. این همه تلاشی که امسال انجام شد، در زمینه برق چرا ما موفق شدیم؟ چون مردم همکاری کردند. اگر مردم با دولت و وزارت نیرو همکاری نمیکردند ما دچار مشکل بزرگی در تابستان میشدیم. همکاری کردیم، عبور کردیم. اگر ما در گاز همکاری کنیم، در زمستان صادرات گاز ما بیشتر خواهد شد. اگر ما در مصرف نفت صرفهجویی کنیم، ببینید! دشمن میخواهد نفت ما کمتر صادر شود، اگر ما صرفهجویی کنیم نفت ما بیشتر و یا فرآورده ما بیشتر صادر میشود.
من این نکته را یک بار دیگر گفتهام، دوران تحریم در اختیار من و شما و ملت ایران است. اگر ما با هم متحد باشیم، در کنار مردم، مردم با ما باشند، ما عبور میکنیم، سریع عبور میکنیم، زمان زیادی نمیبرد. اگر با هم نباشیم، فاصله بگیریم، زمان طولانی میشود.
من در پایان سخنانم میخواهم بر این نکته هم تأکید کنم. برادران عزیز، خواهران گرامی، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ملت ایران! مسأله اول مردم این است که ما با هم اختلاف نداشته باشیم. مردم از آمریکا نمیترسند، مردم از تحریم نمیترسند، مردم از تهدیدات خارجی نمیترسند، مردم از دعوای بین خودمان میترسند. والله، بالله اگر همه ما متحد باشیم، تمام جناحها، تمام گروهها، تمام احزاب، تمام نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ممکن است نمایندهای با من خوب نباشد، اشکالی ندارد، با دولت خوب نباشد، امروز دست به دست هم بدهیم، بیاییم کنار هم برای حل معضلات و مشکلات مردم، مردم مطمئن شوند ما با هم هستیم. مردم ببینند با هم هستیم میفهمند که مشکل حل میشود. علامتی که ما باید بدهیم این است.
مقام معظم رهبری دستور دادند شورایی با حضور رؤسای سه قوه تشکیل شود، شورای عالی هماهنگی اقتصادی، با اختیاراتی که لطف کردند، یکی از دلایل این شورا این بود که به مردم علامت بدهد سه قوه با هم هستند، متحد هستند، با هم تصمیم میگیرند. ما امروز یک بار دیگر میخواهیم این علامت را به جامعهمان و دنیا بدهیم، ما یکی هستیم، ما متحد هستیم. شما نمایندگان محترم برای دلسوزی سؤال کردید، من در چارچوب وظیفه پاسخ دادم، نتیجه آن اگر این باشد که عدهای از مردم ما قانع شده باشند ما از کار امروز موفق شدیم، اگر نتیجه جلسه امروز ما این باشد که سال چهلم انقلاب است، انقلاب به بلوغ رسیده، اگر هم اختلاف نظری بین مجلس و دولت است برادرانه در کمال اخلاق با هم حرف میزنند، با صراحت مطرح میکنند، جواب میشنوند، این به معنای بالاترین هدیه در هفته دولت به ملت بزرگ ایران است، این به عنوان کاری است که روح شهید رجایی و باهنر و شهید بهشتی و مطهری و امام عزیز ما را راضی میکند. ما راهی جز وحدت و اتحاد برای رسیدن به اهدافمان نداریم و این هدف را دنبال میکنیم.
قیمت ارز؛ مردم ما بدانند تلاش دولت بر این است که این قیمت متعادلتر شود. در روزهای اخیر نسبت به هفته قبل قیمت ارز مقداری متعادل شده! در هفتههای بعدی متعادلتر خواهد شد. همه تلاش ما این است که مردم احساس نگرانی نکنند.
البته این نکته را هم من خدمت شما نمایندگان بگویم، ما داریم ذخایر ارزیمان را بالا میبریم. یکی از نمایندگان محترم فرمود که ارز شما که در این روزها کم نشده، راست میگویند، در این روزها ارز ما کم نشده، صادرات غیرنفتی ما افزایش پیدا کرده، صادرات غیرنفتی غیرمیعانات گازی سهماهه اول ما (19) درصد افزایش پیدا کرده، ارز ما که کاهش پیدا نکرده است.
ما ذخایر را در داخل بانک مرکزی و در بانکهای دنیا داریم اضافه میکنیم. ما داریم کار احتیاطی برای ماهها و سالهای آینده انجام میدهیم. این احتیاط دولت است که دارد این کار را میکند و الا اگر ما بخواهیم ارزمان را مثل گذشته، مثل پارسال، اگر من الان به رئیس بانک مرکزیام بگویم مثل پارسال شهریور عمل کن، شما بدانید در عرض دو هفته قیمت ارز به قیمت پارسال میافتد، اما من به رئیس بانک مرکزی گفتهام از ذخایر بانک مرکزی حق استفاده نداری، همانطور که شما گفتید ما یک مقدار طلا میتوانستیم به جامعه بیاوریم، اما دست ما باز نیست، یک جاهایی است که طلای ما به عنوان پشتوانه اسکناس است، آنجا هم ما حق نداریم دست بزنیم.
بنابراین ما در مسیر تعادلیم، ما قدم به قدم کار را پیش خواهیم برد (امیرآبادیفراهانی ـ آقای رئیسجمهور! فرصتتان تمام است) و بیتردید موفق خواهیم شد و این توفیق ازآن ماست، به حول و قوه الهی، انشاءالله، با تشکر از ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، هیأترئیسه محترم، نمایندگان محترم، معاونین و وزرای محترم و ملت بزرگ ایران و همه رسانهها. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اردشیرلاریجانی
آقای دکتر روحانی از توضیحاتتان متشکریم. از آقای رئیسجمهور و اعضای دولت تشکر میکنیم که در این جلسه حضور داشتند. اگر آقایان تشریف بردند ما چند تا رأیگیری داریم.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! درخواستی از طرف نمایندهها آمده، اگر اجازه بفرمایید برای رأیگیری قرائت کنم.
نامهای به امضای (22) نفر از همکاران خطاب به ریاست محترم مجلس درخواست داشتند که برابر ماده (124) آییننامه داخلی مجلس رأیگیری با ورقه و به صورت علنی نسبت به پاسخ رئیسجمهور محترم به سؤالات انجام بشود.

علی اردشیرلاریجانی
اگر بخواهیم باید بگوییم الان کارت چاپ کنند بیاورند.

احمد امیر آبادی فراهانی
اینجا (22) نفر امضا داریم.

علی اردشیرلاریجانی
از نظر آییننامه میتوانند تقاضا کنند، منتها ما الان باید این را تدارک کنیم. فکر نمیکردیم اینطور بشود، چون همیشه از طریق ماشین رأیگیری میشد. اگر آقایان اصرار دارند صبر کنید تا کارت توزیع بشود. (قاضیپور ـ با برگه انجام شود) پس آقایان در صندلیهایتان باشید اول رأی بگیریم ببینیم اصلاً قبول دارند رأیگیری علنی باشد، بعد ما باید برویم کارت تهیه کنیم. دوستان در صندلیهای خود مستقر باشید. پیشنهاد آقایان این است که رأیگیری علنی با ورقه بشود. یکقدری بعدش باید صبر کنید تا کارت تهیه بشود. (22) نفر از نمایندگان تقاضا کردند که رأیگیری از طریق سیستم نباشد.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! اجازه هست من نامه را بخوانم؟

علی اردشیرلاریجانی
دوستان ببینید! مطابق ماده (124)، (10) نفر از نمایندگان میتوانند تقاضا کنند به جای استفاده از دستگاه الکترونیکی یا قیام و قعود (قوامی ـ آقای دکتر! علنی یعنی قیام و قعود کنیم) نه، توضیح دارد. درخواستش را باید بگوییم، نوشته «حداقل (10) نفر از نمایندگان به جای استفاده از دستگاه الکترونیکی یا قیام و قعود رأی علنی با ورقه را تقاضا نمایند». تقاضا کردند، یعنی باید اسم بنویسند. (محبینیا ـ آقای دکتر! تقاضایشان باید رأیگیری بشود) رأی میگیرم. تقاضای رأی با ورقه علنی یعنی باید اسمشان نوشته بشود. اول باید رأی بگیریم ببینیم نمایندگان قبول دارند تا بعد کارت تهیه بشود.
حضار 269 نفر، پیشنهاد برخی از نمایندگان این است که رأیگیری علنی با ورقه باشد. روی کارتها باید اسمشان را بنویسند. نمایندگان نظرشان را به این پیشنهاد بدهند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. بنابراین رأیگیری با همین تجهیزات موجود است.
اولین رأیگیری درمورد کنترل قاچاق هست. دوستان توجه داشته باشید! مطابق آییننامه پاسخ رئیسجمهور از نظر قانعکننده بودن به رأی گذاشته میشود. درمورد قاچاق پاسخهای آقای رئیسجمهور را شنیدیم، رأی میگیریم که آیا قانع شدید یا نه. آنهایی که قانع شدند مثبت رأی بدهند و آنهایی که قانع نشدند منفی رأی بدهند.
حضار 271 نفر، درمورد قانعکننده بودن پاسخ رئیسجمهور درمورد سؤال کنترل قاچاق که در بند (1) آمده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. قانع نشدند، بنابراین سؤال بعدی را به رأی میگذاریم.
حضار 271 نفر، پاسخ رئیسجمهور درمورد تحریمهای بانکی که علت استمرار تحریمهای بانکی با گذشت بیش از دو سال را به رأی میگذاریم. آنهایی که قانع شدند مثبت رأی بدهند و آنهایی که قانع نشدند منفی. نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به قانعکننده بودن پاسخ رئیسجمهور درمورد استمرار تحریمهای بانکی اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. اجازه بدهید! یک بار دیگر بیاورید، (137) بود؟ رأی آورد. این قانعکننده بوده.
حضار 273 نفر، سؤال سوم درمورد کاهش بیکاری و پاسخ رئیسجمهور در این مورد را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به پاسخ رئیسجمهور در این زمینه اعلام بفرمایید. سؤال این بود که در دولت تدبیر و امید نسبت به کاهش بیکاری مفرط اقدام شایستهای ندارند. پاسخ رئیسجمهور را به رأی میگذاریم که آیا قانعکننده بوده یا نه. مثل اینکه سیستم مشکل دارد، چرا این مشکل دارد؟ یکبار دیگر رأیگیری میکنیم. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
حضار 272 نفر، سؤال چهارم درمورد علت رکود اقتصادی شدید چندینساله در دو دولت جنابعالی علیرغم وعدهها و اعلامهای مکرر عبور از رکود چیست؟ پاسخ رئیسجمهور را در این زمینه به رأی میگذاریم. پاسخ رئیسجمهور درمورد بحث رکود اقتصادی را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. این هم که باز کار نمیکند، چرا اینطور است؟ پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. نمایندگان قانع نشدند.
حضار 272 نفر، سؤال آخر علت افزایش شتابان نرخ ارز خارجی و کاهش شدید ارزش پول. نمایندگان محترم رأی خودتان را راجع به پاسخهای آقای رئیسجمهور از نظر قانعکننده بودن اعلام بفرمایید. (یکی از نمایندگان ـ شما هم «دو» بدهید) تبلیغ میکنید، رأیگیری مخفی است، پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. نمایندگان قانع نشدند.
فقط درمورد سؤال دوم پاسخ رئیسجمهور قانعکننده بوده و مابقی برای نمایندگان قانعکننده نبود. از حوصله و رعایت نظم و انضباط در مجلس تشکر میکنیم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم ثبتنام کردند.
5
تصویب اصلاحات کمیسیون درخصوص طرح اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان (جهت تأمین نظر شورای نگهبان)

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! دستور بعدی گزارش کمیسیون اجتماعی درخصوص طرح یکفوریتی اصلاح قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان هست که از شورای محترم نگهبان اعاده شده است. اگر حضرتعالی اجازه بفرمایید بنده گزارش کمیسیون را قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«متن تبصره (1) به شرح زیر اصلاح شد:
تبصره 1 ـ بهکارگیری بازنشستگان، در سمتهای مذکور در بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (71) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 مجاز است. همچنین بهکارگیری بازنشستگان نیروهای مسلح با مجوز فرمانده معظم کل قوا مجاز است». آقای رئیس! اینجا کمیسیون یک اصلاحیه داده که «بازنشستگان در نیروهای مسلح».

علی اردشیرلاریجانی
بله، بازنشستگان در نیروهای مسلح است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«بهکارگیری بازنشستگان وزارت اطلاعات تا سقف (1) درصد از مجموع نیروهای شاغل رسمی این وزارتخانه در هر رده مدیریتی صرفاً در وزارتخانه مذکور مجاز میباشد. جانبازان بالای (50) درصد، آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا از شمول این قانون مستثنی میباشند». آقای دکتر! مخالف و موافق ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد داریم. راجع به این اگر پیشنهاد نیست باید به رأی بگذاریم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک رفع ابهام داریم، من توضیح بدهم؟

علی اردشیرلاریجانی
ابهام شورای نگهبان این است که «مصوبه از این جهت که مشخص نیست آیا اختیارات فرماندهی معظم کل قوا را محدود به دستگاه متبوع میکند یا خیر؟» آنجا چون گفتند اجازات رهبری عام بوده این را ایراد گرفتند. «و نیز از این جهت که رابطه آن با اجازات خاصه مقام معظم رهبری روشن نیست، ابهام دارد». (قاضیپور ـ در برنامه نیامده) چرا؟ (قاضیپور ـ در متن چاپ نشده) اصلاحیه زدند، چاپ کردند. این اشکال شورای نگهبان را میخواهند رفع کنند. (قاضیپور ـ آقای دکتر! جانبازان 50 درصد به بالا) همین را گفتند (بیگدلی ـ گفته جانبازان بالای 50) نه، ایراد شورای نگهبان نباشد که نمیتوانیم دست بزنیم. (قاضیپور ـ باید رأیگیری شود) در کمیسیون رأیگیری نشده؟ به هر حال آقای خدادادی نامه رسمی دادند. آقای خدادادی اینجا هستند، میگویند رأی دادند. جانبازان بالای (50) درصد را آوردند (قاضیزادههاشمی ـ خود 50 درصد را شامل میشود) الان ما نمیتوانیم اصلاح کنیم، مورد ایراد شورای نگهبان نبوده، نمیتوانیم.
حضار 263 نفر، اصلاحی که کمیسیون انجام داده را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. جهت تأمین نظر شورای محترم نگهبان این اصلاح صورت گرفته. ایراد شورای نگهبان مربوط به این بوده آنجایی که ما اجازات خاصه و اینها نوشته بودیم این عام است، مورد نظر نیست، آن را رفع کردند، بقیه را هم کمیسیون نمیتوانست دست بزند چون محل ایراد شورای نگهبان نبود. (شیرانخراسانی ـ آقای رئیس! اعلام بفرمایید خود 50 درصد هم شاملش هست) آن را دیگر نصی که نوشته شده و به ما دادند است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
6
تصویب لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان هست. آقای دکتر! یکی از مواد آن، ماده (12) به کمیسیون ارجاع شده بود، ماده (12) را اگر اجازه بفرمایید قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ماده 12 ـ هر کس مرتکب قاچاق اطفال و نوجوانان شود، به مجازات حبس درجه سه محکوم میشود». بعد از برگشت از کمیسیون پیشنهاد نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
حضار 262 نفر، ماده (12) را ما به کمیسیون ارجاع داده بودیم، برای قانون حقوق کودکان و اطفال هست. کمیسیون نظرش را به این نحوی که قرائت شد اعلام کرده. نمایندگان محترم رأی خودتان را اعلام بفرمایید. (حاجیدلیگانی ـ آقای رئیس تذکرات را هم گوش بدهید) چشم، دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.
7
ناطقین جلسه آقایان: مهرداد لاهوتی، بهمن طاهرخانی، حیدرعلی عابدی، قاسم میرزائینیکو و محمدعلی پورمختار

علی اردشیرلاریجانی
دستور بعدی را بفرمایید. یک لحظه اجازه بدهید، زمان نطق ناطقان است، بفرمایید. بعدش دستور را مطرح بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان.
ـ آقای مهرداد لاهوتی نماینده محترم لنگرود.
ـ آقای حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان.
(که هرکدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای قاسم میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و فیروزکوه.
ـ آقای محمدعلی پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ.
(که هرکدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای لاهوتی نماینده محترم لنگرود دعوت میکنیم. به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید. آقای طاهرخانی شما بعد از آقای لاهوتی صحبت بفرمایید.

مهرداد لاهوتی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
بنده هم آرزوی موفقیت دارم برای همه همکاران محترم. امروز جلسه بسیار خوبی بود و تعامل خوبی بین دولت و مجلس بود و همیشه هم ما به این امر اعتقاد داشتیم. اینجا خانه ملت است، واقعاً چرا باید نگران باشیم که حضور رئیسجمهور در خانه ملت جای ابهام باشد یا فضایی را که در جامعه ایجاد کرده بودند فضای نگرانکنندهای بود که امروز الحمدلله دیدیم واقعاً یک فضای تعامل بود و قطعاً در جهت توسعه کشور و رفع ضعفها کاملاً میتواند مؤثر باشد.
اما دو، سه مطلب من خطاب به جناب آقای دکتر روحانی عرض بکنم. جناب آقای دکتر روحانی! واقعاً مشکلاتی که امروز در جامعه وجود دارد و در بعضی از موارد همانطور که نمایندگان محترم هم امروز رأی منفی دادند قابل قبول نیست. یکی رشد نقدینگی است، این را دیگر ما به بحث برجام گره نزنیم. شما زمانی که دولت را تحویل گرفتید یک عددی حدود (450) هزار میلیارد تومان رشد نقدینگی در جامعه بود، امروز قبول بکنیم که (1700) هزار میلیارد تومان، خود شما هم این عدد را قبول دارید. بنابراین شما باید این نقدینگی را به طرف نیاز جامعه هدایت میکردید، نتوانستید این نقدینگی را به طرف نیاز جامعه هدایت بکنید که امروز آثار نقدینگی را در ارز، سکه و جاهای دیگر ما شاهد آن هستیم.
جنابعالی توضیح دادید که قیمت ارز اگر بالا باشد، این قیمت ارز نکات مثبتی دارد، اما آقای دکتر روحانی! من خطاب به جنابعالی عرض بکنم؛ شما هم قطعاً این موضوع را قبول ندارید. تبدیل شدن در عرض شش ماه ارز از (3500) تومان به (10) هزار تومان پاسخ قابل قبولی نبوده.
آقای دکتر روحانی! یکی از افتخارات شما این بوده که تورم را به تکرقمی رساندید، خود جنابعالی همیشه به این عدد افتخار میکردید. قبول بفرمایید از شهریور 1396 تا به امروز نقطه به نقطه شما (9/4)، مردم باید تحمل یک تورم (60) درصد میکردند. این عدد، عدد وحشتناکی است، حتماً سریعاً باید با توجه به اینکه امروز نمایندگان هم نگرانی خودشان را اعلام کردند آن ژنرالهای جنابعالی و تیم اقتصادی جنابعالی باید سریعاً دست به کار بشوند و چارهاندیشی بکنند.
آقای دکتر روحانی ببینید! شما امروز در قاچاق فرمودید که (5/12) میلیارد دلار، من این عدد را قبول ندارم. این عدد کجا بود؟ مگر ما اطلاعات و آمار و بانکی از قاچاق داریم که بگوییم این (5/12) میلیارد دلار است. قاچاق همان (20) میلیارد دلار هست، اگر هم (5/12) میلیارد دلار باشد اینها از مبادی قانونی دارد وارد میشود، نه کولهبرها.
آقای دکتر ظریف! کنوانسیون خزر، کشتیرانی، ماهیگیری و همه اینها قبول، در بحث دریای خزر هنوز سؤالات ما باقی است. خود تلویزیون روسیه نشان داد که سهم ما کاهش پیدا کرده. آقای دکتر ظریف! آذربایجان صددرصد دارد برداشت میکند، کشورهای دیگر دارند برداشت میکنند. ما از دریای خزر صفر درصد هستیم و این منافع اقتصادی ما است، چرا ما باید نسبت به منافع اقتصادی خود بیتفاوت باشیم آیندگان ما را لعنت خواهند کرد، این ارث پدر بنده و دیگران نیست که خیلی راحت از آن بگذریم. این نکتهای است که بنده از جنابعالی انتظار دارم.
آقای دکتر ظریف! در سیاست خارجی ما در عراق سرمایهگذاری کردیم، حرف نخستوزیر عراق قابل قبول نیست که بگوید در اجرای تحریمها در هر صورت تمکین میکنم و این سیاست خارجی ما واقعاً کجا است؟ یا اروپاییها بیایند بگویند (1) میلیون بشکه نفت از شما میخریم، اما شما به روسیه بدهید روسیه به ما بدهد، بعد روسیه هم بگوید من (50) درصد آن را به شما کالا میدهم. والله بالله همکاران عزیز! اگر آن (50) درصد کالا را ما در دریا بریزیم بهتر از این است که ما به روسیه بدهیم از آن کالا دریافت بکنیم. اینجا نیاز هست که جنابعالی تلاش بکنید.
آقای دکتر جهانگیری! در زمان انتخابات ما از دولت و شما حمایت کردیم، برادر خوب ما جناب آقای جعفرزاده اینجا تشریف دارند، شما حضور پیدا کردید. بنده و ایشان در کنار شما و استقبال بینظیر مردم، این محبت را باید پاسخ میدادید، شما پاسخ ندادید، بلکه به ما خیانت کردید.
در بحث واردات برنج آقای دکتر حجتی تحت فشار شخص شما است. این واردات برنج و داستانش را حل بکنید. آقای دکتر جهانگیری! ما خدمت شما عرض کردیم بحث فاضلاب، زباله ما، در استان گیلان سرطان رتبه دوم را به خودش اختصاص داده، آقای دکتر جهانگیری! ما اینها را خدمتتان عرض کردیم. راهآهن رشت به قزوین سه سال پیاپی آقای رئیسجمهور میگوید دارد افتتاح میشود، ما هم به مردم میگوییم. امسال هم براساس گفته آقای رئیسجمهور ما به مردم میگوییم نوروز، داستانش را تمام بکنید. این هشت کیلومتر باقیمانده آزادراه تهران، هشت کیلومتر در داخل این دولت، این آزادراه تمام شده، این هشت کیلومتر چیست؟ ما برای خود نمیگوییم، برای همه ملت ایران داریم میگوییم.
آقای دکتر جهانگیری! همهجای ایران سرای من است. دوستان نمایندگان شمال کشور توجه بکنند. ما کشاورزی خود را از دست دادیم، صنعت خود را از دست دادیم. گفتند شما گردشگری هستید، الان استانهای مختلف کشور ما را به عنوان پایتخت گردشگری دارند اعلام میکنند، بعد شمال کشور با این همه جاذبه گردشگری، ما کجای کار هستیم؟
آقای دکتر جهانگیری! این دستمزد استقبال ما نبود (رنجبرزاده ـ وقت شما تمام شد، متشکریم) این دستمزد حمایت مردم استان گیلان از دولت آقای روحانی نبود. انشاءالله به این نکات توجه بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای لاهوتی متشکریم، از جناب آقای بهمن طاهرخانی نماینده محترم تاکستان دعوت میکنیم. جناب آقای طاهرخانی! به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

بهمن طاهرخانی
نطق 7 دقیقه ای
به نام خدا
اولاً هفته دولت و پیشاپیش عید غدیر، عید ولایت و عدالت را به امت شهیدپرور، آزاده و ولایتمدار، دولت محترم، شما همکاران گرامی به ویژه مردم زحمتکش و صبور حوزه انتخابیهام شهرستان تاکستان، بخشهای اسفرورین، ضیاآباد، خرمدشت، مرکزی و شهر نرجه تبریک عرض میکنم و کلامم را با سخنی دلنشین، دلربا و به بلندای عدالت در همیشه تاریخ آغاز میکنم که فرمود: «العدل اساس الملک فرض الله العدل تسکیناً للقلوب» «الملک یبقی مع الکفر و لا یبقی مع الظلم».
در عرایضم خدمت شما برادران و خواهران باید عرض کنم آن چیزی که امروز مقام محترم ریاست جمهوری در مجلس فرمودند ضمن همه احترامات فائقه برای ایشان و دولتمردانشان باید عرض کنم که در حوزه میدانی و عملیاتی متأسفانه ما آن چیزی که پاسخ دادند را در میان افکار عمومی و فرهیختگانمان نمیبینیم. نه اینکه بخواهیم بگوییم آن چیزی که بیان شد سوءنظر یا خدایناکرده از زیر بار مسئولیتها فرار کردن بود، بلکه باید بگوییم تدبیر و هوشمندی مدیریت در کشور برای برونرفت از مسائل حاد فراروی مردم فراهم نشده است.
مثلاً امروز در شهرستان من که مردمی زحمتکش و کشاورز دارد شاهد از بین رفتن باغات تاک که خوشههای زرین و طلایی آن و شیرینی محصولاتش شهرتی جهانی داشت و آفاق و انفس را در بر گرفته بود، در کمال تأسف به لحاظ ضعف مدیریتها و ناتوانی در مدیریتها شاهد از بین رفتن این باغها هستیم. نه اینکه کشاورزان ما توان نداشتند، این ناشی از این بوده که مدیران فشل و بیتدبیر به کار گمارده شدند. بله، آن دسته از مدیرانی که تلاش کردند، فعالیت کردند، به لحاظ عرق دینی، ملی و میهنی نمیخواستند امور مردم به بنبست برسد از آنها متشکریم، ولی دولتمردان در طول حداقل دو دهه اخیر به این مطلب توجه نکردند که مدیرانشان ارباب رجوع را ارباب رجوع نمیدانند. مدیرانشان با چهره عبوس و برافروخته با ارباب رجوع رفتار میکنند که این شایسته و بایسته نظام اسلامی نبود.
از بین رفتن باغات کشاورزی انگور که بزرگترین باغات مجتمعی دنیا در این شهرستان قرار داشت و به عنوان مرکزی که صادرکننده اصلی کشمش کشور بود و سالیانه به طور مداوم بیش از (100) هزار نفر در این باغات مشغول به کار و منبعی برای درآمد و گذران زندگی و معیشتشان بود، متأسفانه دارد کمکم از بین میرود.
برادران من! در همین سالهای اخیر حدود (4000) هکتار باغهای سرسبز، خرامان، روح فضای تاکستان و بخشها از بین رفته و زمینها در این شرایط بد زیستمحیطی دارد به کویر تبدیل میشود و هیچ تدبیری برای این قضیه نیست.
استمهال وامهای کشاورزی، سه سال است که مردم منطقه به لحاظ سرمازدگی و آفات مختلف برداشت محصول ندارند. متأسفانه بانکها هیچگونه همراهی نمیکنند و در کمال تأسف دستگاههای ذیربط درست در دقیقه (90) در زمانی که میتوانستند در زمستان و پاییز چاههای آب را پلمپ و یا تخریب کنند نکردند، در اوج نیازمندی کشاورزان آمدند چاههای آب را پلمپ و تخریب کردند که مسائلی در پشت این قضایا بود که اینجا جای گفتن آن نیست و در جایی اگر گوش شنوا و عدالتخواهی باشد این مسائل را عرض خواهم کرد.
برادران من! ما در آموزههای دینی آن چیزی را که دیدیم، فرمود: «العدل اساس الملک»، عدالت پایه و اساس دولتمردی است. این هم در فرامین دینی ما است، هم در مضامین قرآنی ما هست و هم در تاریخ حکمای بزرگ از زمان افلاطون، ارسطو و دیگران به این مطلب پرداختهاند. اندیشمندان اجتماعی بحث عدالت را پایه اولیه بقا و دوام یک حاکمیت دانستهاند. شما به نحوه اجرای اصل (44) قانون اساسی و فرامین و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نگاه کنید. برادران عزیز! هیچکدام از آن چیزی که مورد نظر برای ارتقای سطح درآمد مردم بود و برونسپاری و خصوصیسازی به جای آنکه منشأ رشد، تکامل و فرهیختگی مردم جامعه ما شود، متأسفانه موجبی برای سوءاستفاده کسانی شد که به اصطلاح ژن برتر بودند و تفاوت کریه فقر و غنا امروز جامعه را آزار و اذیت میدهد. (80) درصد درآمد کشور در دست حدود (10) میلیون جمعیت یا شاید بیشتر است و حدود (10) درصد درآمد کشور در دست (80) درصد مردم است که این هیچ راه توجیه و تأویل برای مردم ندارد.
آقای رئیسجمهور فرمودند بحث بیکاری حل شده، (رنجبرزاده ـ جناب آقای طاهرخانی! وقت شما تمام شده) اما اینطور نیست. همه شما دوستان، سروران و اساتید من میدانید، در دفاترتان با این قضیه مواجه هستید. برادران من! بیکاری و فقر، غرور جوانهای ما را شکسته، برای لقمه نانی به دفتر ما رجوع میکنند، برای سدجوع درخواست شغل و کاری دارند که فقط بتواند ماهیانه (500) هزار تومان منبع درآمد باشد. (رنجبرزاده ـ آقای طاهرخانی! سپاسگزاریم، تشکر) انشاءالله بقیه مطالب را به وقت دیگر واگذار میکنیم. ممنون و متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از حضرتعالی. از جناب آقای دکتر حیدرعلی عابدی نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، هفت دقیقه در خدمت شما هستیم.

حیدرعلی عابدی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و گرامیداشت یاد امام راحل و شهدا و آرزوی توفیق و طول عمر برای مقام معظم رهبری و همچنین آرزوی توفیق برای دولت تدبیر و امید در هفته دولت. خدمت مردم حوزه انتخابیهام مردم شهرستان اصفهان و همچنین ملت سرافراز ایران سلام میکنم و برای ملت شریف ایران آرزوی توفیق دارم. عید ولایت و امامت را عرض تبریک دارم و امیدوار هستم در پرتو این عید سعید دلها همه به هم نزدیک و کارایی نظام جمهوری اسلامی افزون شود.
سخنم را با مسأله کمآبی آغاز میکنم، کمآبی که مشکل اعظم کشور ماست. در رابطه با مسأله کمآبی توصیه من این است که جهادکشاورزی و وزارت نیرو هنوز این مهم را باور نکردهاند و برای این مهم برنامهریزی نکردهاند. ما هنوز تولیدات کشاورزی و توسعه کشاورزیمان را بر مبنای کمآبی تنظیم نکردهایم. هنوز روی تقاضای آب کار نشده، حتی در این وضعیت بیشتر به چاههای عمیق و نیمهعمیق فکر میشود و با تخلیه سفرههای آب زیرزمینی داریم به بحران برای آینده دامن میزنیم.
وزارت نیرو به اهمیت نقش خود پی نبرده و از ظرفیتهای قانونی درست بهرهبرداری نکرده است. سیاست درستی در احیای زایندهرود به کار گرفته نشد، متأسفانه با تصویب برنامههای متعدد از طریق شورای عالی آب و شورای هماهنگی زایندهرود ما شاهد اجرای هیچکدام از بندهای مصوبه نبودیم و این ضعف دولت را در اجرای مصوباتی که خودش به تصویب رسانده میرساند. پرداخت خسارت به کشاورزان شرق اصفهان هنوز عملی نشده و امسال استان اصفهان زایندهرود را شاهد نبوده و زایندهرود در قسمت استان اصفهان تبدیل به مردهرود شده و عدالت دستخوش سوءمدیریت.
متأسفانه برای حفظ حقوق مردم استان اصفهان و هشت شهرستانی که از زایندهرود بهره میبردند هیچ تلاشی از طرف وزارت نیرو، وزارت جهادکشاورزی و وزارت کشور صورت نگرفت. آیا با همه این بیتوجهی به اجرای مصوبات شوراها و کارگروههای ملی میتوان نتیجه گرفت که این وزرا کارایی لازم را برای اداره امور کشور دارند؟
اما به مشکل فعلی اشاره کنم که امروز هم مورد بحث مجلس شورای اسلامی بود. بیشک عوامل متعددی در ایجاد بحران فعلی کشور نقشآفرین هستند که باید از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهیم. مهمترین عامل در وضع فعلی کشور دولت استکباری آمریکا به سرکردگی ترامپ قانونشکن و بیاخلاق میباشد و من در تعجبم که چرا در موضعگیریها و مباحثی که مطرح میشود به قانونشکنی، بدعهدی و بیاخلاقی ترامپ که عامل اصلی همه این مشکلات است اشاره کمتری میشود. مگر میثاق با حضرت امام را خدایناکرده فراموش کردهایم که امام فرمود: «هر چه فریاد دارید بر سر آمریکا و اذنابش بکشید». به خاطر اینکه آمریکا امالفساد همه مشکلات است. شاید هنوز کسانی هستند که به مذاکره میاندیشند، اما باید از آنها بپرسیم که آمریکا چکاره منطقه است؟ از چه موضعی درخواست مذاکره دارد؟ کشور همسایه ماست؟ چه نقشی در منطقه دارد؟ کسی از آن طرف دنیا میخواهد با ما مذاکره کند، چرا؟ به دنبال چیست؟
بهترین تعبیر مذاکره با آمریکا را مقام معظم رهبری داشتند، ایشان فرمودند آمریکا برای داشتههای ما مذاکره میکند و به ما وعده نسیه میدهد. زمان وعدههایش هم عهدشکنی خواهد کرد. بدون شک ما باید به این توجه کنیم که وضعیت فعلی راهحل اقتصادی ندارد، عدم رأی اعتماد به وزیر اقتصاد مشکلی را حل نخواهد کرد. آنچه مهم است فعلاً نااطمینانی مردم به آینده، کارایی دولت و نظام است و راهحل برگشت ایمان، اعتماد و امید به مردم است و این کاری نیست که یک قوه به تنهایی از پس آن بر بیاید.
قوه مقننه، قوه مجریه، همچنین نظام، نماز جمعه، تریبونهای نماز جمعه، همه گروههای سیاسی، اصلاحطلب، اصولگرا باید با هم وحدت داشته باشند و با میثاقی که با امام بستهایم برای حفظ نظام جمهوری اسلامی تلاش کنیم تا امید و اطمینان به مردم برگردد و اگر امید و اطمینان به مردم برنگردد چندین برابر پول نفت را هم که به صورت سکه، دلار و ارز در بازار عرضه کنیم جواب نخواهد داد.
بنابراین باید روی رفتارهای گروهی مردم مطالعه شود، از کارشناسان علوم اجتماعی دعوت شود، به خصوص صدا و سیما و رسانهها و فضاهای مجازی میتوانند نقش مهم و کارسازی را در این رابطه داشته باشند و ایمان، اعتماد و امید را به مردم برگردانند تا انشاءالله از این مشکل فعلی بتوانیم به راحتی عبور کنیم و با موفقیت اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را دنبال کنیم. من بیشتر از این مصدع اوقات نمیشوم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
آقای دکتر! خیلی ممنون به خاطر مراعات وقت.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از آقای دکتر عابدی به خاطر رعایت وقت. از جناب آقای مهندس قاسم میرزائینیکو نماینده محترم دماوند و فیروزکوه دعوت میکنیم، برای مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

قاسم میرزائی نیکو
نطق 5دقیقه ای
سلامی به بلندای دماوند زیر آسمان فیروزهای فیروزکوه.
امروز، روز کامل شدن دین و تمام شدن نعمت است و آن روز غدیر بود؛ آن که از جام علی پیمانه زد، سرمست شد و دیگری پیمانشکن شکسته حال.
گر بر کنم دل از تو و بردارم از تو مهر
آن مهر بر که افکنم، آن دل کجا برم
ما به راستی با این مردم پیمان بستیم، ما قول دادیم که مرد باشیم، که عدالت علی (علیهالسلام) سرمشقمان باشد، از روزهای «بگم، بگم» ده سال گذشته است. مردمان ما هنوز هم هستند، مردمان ما چشم به راه امید نشستهاند. مردمان ما منتظرند، منتظر صلح و آرامش و امنیت. هزار بار قصه گفتیم و راه و بیراهه رفتیم، از فقر گفتیم، از اقتصاد مقاومتی، از تحریم و ایستادگی گفتیم، گفتیم و گفتیم. اما از خودمان نگفتیم، از انسانهایی که هر روز عمر شریفشان میگذرد و لابهلای صفحات تاریخ گم میشوند. بازرگان باشد یا میرحسین، خاتمی اصلاحطلب یا هاشمی امیرکبیر، بازیگر باشد یا یک رهگذر ساده، فرقی نیست. وقتی قرارمان فراموشی نسلی باشد که یک روز جان و آبرویش و تمام ناتمامش را فدای ملیت و اسلام کرد، رئیسجمهور شهیدش راهی سازمان ملل شد، با شکنجههای کف پایش. چه بر سر تاریخ خواهد آمد که امروز روز در شلوغی فرجام برجام گیر افتادهایم.
ما سر منبرهای داغ از عدالت و خلخال و زن یهود قصهها گفتهایم. اما یک روز گلوله به دهان برادرم سعید حجاریان اصابت کرد و امروز او زندگی را روی صندلی چرخدار با حداقل تکلم میگذراند. تیرانداز جوانکی بود که روزهای زود آزاد شد. آن تفکر امروز عریان و کریه از خفگی در استخر میگوید.
ما اما سکوت کردهایم، ما سکوت کردهایم در برابر حذف شدن سکاندار هشت سال اصلاحات سیدمحمد خاتمی، ما سکوت کردهایم در برابر حبس و حصر سه پیر موسپید کرده به قیمت و قدمت تاریخ این انقلاب، میرحسین، زهرا رهنورد و مهدی کروبی تا این نیز بگذرد. ما سکوت کردیم وقتی حرمت حضرت آیتالله سازندگی در تریبون نماز جمعه شکست، تریبونی که میراث طالقانی ابوذر زمان بود. ما فقط سکوت کردیم. صدای علی شریعتی را یادم نمیرود که میگفت پدر و مادر، ما متهمیم. ما به سکوت متهمیم و دامانمان آلوده به ناسپاسی شده است.
صراط جمع نیست، فقط یک راه است، تمکین به رأی مردم و گفتگوی ملی. باید همه نخبگان که دل در گرو آب و خاک این سرزمین کهن دارند سر یک سفره بنشینند، قهریت و خشونت دوای هیچ دردی نیست.
دولت موازی و نظارت استصوابی امان بریده است. دست ناپاک و پول کثیف لابهلای همه ارکان نظام ریشه دوانده است. فساد اژدهای هفتسری شده است که هر روز از یک جا سر در میآورد، اما نادیده گرفتن حقوق شهروندی، جنسیتگرایی و خانهنشین کردن زنان، رانت و دور زدن قانون به جای شایستهسالاری، شکستن حریم خصوصی، دستگیریهای فلهای و تنشآفرین منطقهای و بینالمللی، ماجراجویی و نادیده گرفتن صدای احزاب، اندیشمندان و فرهیختگان سرآغاز سکوت و ورطه نابودی به ناکجاآباد است. هر روز دلواپسان تکرار میکنند که غم مردم معیشت و بیکاری و اقتصاد است، اما گذر تاریخ، تحمیل جنگ جهانی و قحطی، بیماری مسری و بینانی بر این سرزمین را دیده است. لیکن ملی شدن صنعت نفت محصول همان روزهاست که ملیت و اسلامیت دست آشتی به هم دادند. ما وعده دادیم، اما پشت میز که رسیدیم یادمان رفت، سکوت کردهایم. آزادی اندیشه و همهپرسی حق مسلم این مردم است، در قانون اساسی است، اجازه بدهیم مردم انتخاب کنند.
جناب آقای روحانی! امروز پیام نمایندگان ملت عزیز را گرفتید، با مردم صادق باشید. محمود درویش گفت:
«تو بانوی غمهای عمیقی
شعرهای غمگین، کلمات جانگذاز
با چشمانت میتوان عزاداری کرد
با گیسوانت، لباس سیاهی برای همیشه پوشید
با دستانت، جام زهر نوشید
تو بانوی تاریخ منی
یک تاریخ تلخ، یک تارخ سیاه»
والسلام

مسعود پزشکیان
از رعایت وقت متشکرم. ناطق بعدی را بگویید بیاید صحبت کند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ناطق آخر جناب آقای دکتر محمد پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ هستند. جناب آقای پورمختار پنج دقیقه در خدمتتان هستیم.

محمدعلی پورمختار
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
عید غدیر، عید ولایت را به مردم ولایتمدار ایران اسلامی تبریک عرض مینمایم و یاد شهیدان رجایی و باهنر را گرامی و هفته دولت را تبریک میگویم.
اقدامات مجلس در دو هفته گذشته مصداق روشنی از برگشت به شأن و جایگاه نظارتی است. دو استیضاح و سؤال از رئیسجمهور و البته استیضاحهای دیگری که در راه است مجلس را در رأس امور خواهد نشاند. نقض قانون برنامه پنجم و ششم و استنکاف از اجرای قوانین توسط رئیسجمهور محترم که امروز در رأی مجلس متجلی شد، هرچه سریعتر باید در قوه قضائیه مطرح و رسیدگی گردد.
جلوگیری از ناامیدی مردم شعار بعضی از آقایان شده است، ولی خودشان عامل ناامیدی هستند. شعار رفع حصر، همهپرسی، آزادیهای بیحد و حصر شعارهای دروغینی است که دارد از این تریبون مقدس داده میشود و همه برای فریب افکار عمومی است. امروز رأی مجلس به پاسخهای رئیسجمهور محترم که پنج سؤال اقتصادی بود نشاندهنده واقعیات نیاز مردم است. لذا از این فریبکاریها بگذریم.
سفرهای استانی رئیسجمهور محترم از جمله سفر به استان همدان متأسفانه هیچکدام از مصوباتش اجرایی نشده است و ظاهراً بنا نیست اجرایی شود. عدم اجرای دستورات وزرا توسط معاونین و مدیران نشان از سوءمدیریت مزمنی است که در دولت حاکم است، از جمله آنها در حوزه انتخابیه عدم تعریض جاده پرتصادف خلعتآباد به کبودرآهنگ، عدم اجرای باند دوم همدان ـ گلتپه و غار علیصدر و عدم احداث زیرگذرهایی است که هر روز جان مردم را میگیرد.
تقابل معنادار و غیرمنطقی مدیر درمان دانشگاه علومپزشکی با وزیر محترم بهداشت از جمله آنهاست. افزایش بیرویه و غیرمنطقی قیمتها و ضعف مفرط وزارت صنعت، معدن و تجارت در تنظیم بازار و برخورد با سوءاستفادهکنندگان از جمله مصیبتهای ماست. اظهارنظر فرماندهان نیروهای مسلح درخصوص مسائل بینالمللی و پاسخ به یاوهگوییهای رئیسجمهور نادان آمریکا را عین وظیفه میدانم. چگونه است عدهای جاهل و بیخبر میپسندند که این فرماندهان جان شیرین خودشان را فدای همینها کنند، ولی حق نداشته باشند در این موضوعات اظهارنظر کنند؟ زهی تأسف.
آقای رئیسجمهور! در هیچ کجای دنیا انتخاب فرماندهان توسط رأی مستقیم مردم نیست. بر چه مبنایی شما این را مطرح میکنید؟ مگر مسائل ما در کشور این مسائل است؟ این فرافکنیها فایدهای ندارد و نداشته است. مردم عزیز بدانند و میدانند که رهبر عزیز انقلاب بالاترین اختیار را به آقای رئیسجمهور برای حل مسائل و مشکلات اقتصادی داده، رئیسجمهور امروز رئیس شورای هماهنگی سه قوه شده است و ما انتظار داریم اقدامات جدی و اساسی انجام بدهند. کمترین کوتاهی گناه نابخشودنی است.
عزیزان! یک عدهای تلاش دارند از مسئولیت خودشان فرار کنند، کارشان را انجام ندهند و رهبری را مقصر جلوه بدهند. وظیفه رهبری معلوم است، جایگاهش معلوم است، اختیارات هم داده و لذا اینکه نمایندهای، مسئولی و رئیسی در هر جایی بخواهد رهبر عزیز را به جای خودش قرار بدهد و زیر سؤال ببرد، این خیانتکار و جانی است. البته مردم این را میدانند و رهبر عزیز انقلاب در قلب و دل مردم جای دارد. مردم نسبت به این نظام، کشور و انقلاب اسلامی هیچگونه ناراحتی ندارند، ناراحتی مردم از عملکرد سه قوه است، از عملکرد دولتی است که در هر صورت شعارهایی داده، انتخاب شده و توقع است که به آن شعارها عمل کند.
امروز آمریکا، (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) منافقین، سلطنتطلبان و آلسعود در یک اتحاد شیطانی درصدد بر هم زدن نظم و از بین بردن این کشور و تجزیه و تحریم مردم هستند. مردم هم آگاهند و حتماً و حتماً اجازه نخواهند داد که خواب آشفته آنها برای نرسیدن انقلاب به (40) سالگی عملیاتی شود. انشاءالله در (22) بهمن ما جشن بزرگ (40) سالگی را خواهیم گرفت (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، آقای پورمختار! وقت شما تمام شد) و آمریکا را به گور خواهیم برد. مرگ بر شیطان بزرگ آمریکای جنایتکار.

مسعود پزشکیان
8
قرائت گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز

مسعود پزشکیان
دستور جلسه را ادامه بدهید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درمورد ریشههای قاچاق کالا و ارز، توصیههای راهبردی، سیاستی و اصلاحات قانونی است. از جناب آقای ملکی سخنگوی محترم کمیسیون دعوت میکنیم.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! موافق و مخالف قبل از نطق ثبتنام کرده بودند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! موافق و مخالف ندارد. اجازه بفرمایید اسامی شش نفر را بخوانم. اسامی دوستانی که قرار است درخصوص تبصره (1) ماده (49) صحبت کنند: جناب آقای مصری، جناب آقای حاجیدلیگانی، جناب آقای لاهوتی، جناب آقای دهمرده، جناب آقای شهریاری و جناب آقای فولادگر.

مسعود پزشکیان

ولی ملکی
بسم الله الرحمن الرحیم
گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت، مستند به تبصره (1) ماده (49) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی به پیوست گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص ریشههای قاچاق کالا و ارز، توصیههای راهبردی، سیاستی و اصلاحات قانونی جهت قرائت در صحن علنی ایفاد میگردد.
اینک اصل گزارش:
گزارش پیشرو در چهار قسمت شامل طرح مسأله، اقدامات کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، جمعبندی نهایی و ارائه پیشنهادات تقنینی تهیه و تقدیم نمایندگان محترم میگردد.
بخش اول ـ طرح مسأله:
بیش از (16)سال از فرمان تاریخی مقام معظم رهبری به رئیسجمهور وقت برای تشدید مبارزه با قاچاق کالا میگذرد. ایشان در آن فرمان، تأکید داشتند که گسترش پدیده قاچاق و تأثیر مخرب آن در امر تولید و تجارت قانونی و سرمایهگذاری و اشتغال، خطر جدی و بزرگی است که باید با جدیت تمام با آن مبارزه کرد و بر همه دستگاههایی که به نحوی میتوانند در این امر دخیل باشند واجب است که سهم خود را در این مبارزه ایفا کنند.
قاچاق کالا علاوه بر اینکه به تولید و اقتصاد ملی لطمه میزند، سبب ورود کالاهای ناسالم، غیراستاندارد و بیکیفیت به کشور شده، سلامت و امنیت جامعه را نیز مورد تهدید قرار میدهد.
براساس گزارش وزارت اطلاعات هر (1) میلیارد دلار قاچاق کالا معادل (50) هزار فرصت شغلی را از دست میدهد. لذا حجم این قاچاق فعلی که امروز رئیسجمهور محترم در گزارش (5/12) اعلام کردند، حالا ما (12) فرض بکنیم، حدود (600) هزار فرصت شغلی در کشور را هرساله از دست میدهد. اگر چنانچه هرچقدر به این میزان اضافه بشود به ازای هر (1) میلیارد دلار (50) هزار نفر بیکار میشوند، باید توجه بکنیم.
سؤال اصلی این است که عوامل ایجادکننده پدیده قاچاق کالا کدامند و دستگاههای متکفل مبارزه با قاچاق چگونه به وظایف قانونی و شرعی خود عمل نمودهاند؟
بخش دوم ـ اقدامات کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی:
کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در راستای انجام وظیفه نظارتی خود، پس از برگزاری جلسات تخصصی با دستگاههای متولی از جمله ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت اطلاعات، گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان تعزیرات حکومتی، پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت صنعت، معدن و تجارت و نهایتاً جمعبندی اطلاعات دریافتشده، گزارش حاضر را با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تهیه نمود که مشتمل بر پیشنهادات قانونی لازم میباشد.
براساس ماده (16) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مرجع تخصصی تهیه و ارائه برآوردها و اطلاعات و آمار در امر قاچاق کالا و ارز است. این ستاد از سال 1392، آماری را درخصوص تخمین حجم قاچاق بدین شرح ارائه نموده است:
دوستان و همکاران ارجمند توجه بکنند که امروز یکی از محورهای سؤالات همه ما این بود که آقای رئیسجمهور! درمورد قاچاق چکار کردید؟ این گزارش میخواهد اینها را پاسخ بدهد و به اطلاع شما عزیزان میرساند.
1 ـ حجم تخمینی کل قاچاق از (25) میلیارد دلار در سال 1392 به (8/19) میلیارد دلار در سال 1393 و (5/15) میلیارد دلار در سال 94 و (6/12) میلیارد دلار در سال 95 کاهش یافته است.
2 ـ حجم تخمینی قاچاق ورودی در طول سالهای 1392 تا 1395 از (2/17) به (7/15) و (5/14) و (1/12) میلیارد دلار کاهش یافته است.
3 ـ حجم قاچاق خروجی در طول سالهای 92 تا 95 از (8/7) به (1/4) و (1) و (5/0) میلیارد دلار کاهش یافته است.
اگرچه اقدام ستاد مذکور درخصوص تخمین میزان قاچاق اقدامی ارزشمند و در راستای اجرای ماده (16) قانون است، لکن به روش بکار رفته که براساس شکاف عرضه و تقاضا است، انتقادات زیادی وارد است؛ برای مثال در این روش، موجودی انبار و یا تولید زیرزمینی دیده نمیشود که موجب انحراف جدی در آمار میشود.
با فرض پذیرش ارقام مذکور، سهم قاچاق کالا در تجارت خارجی ایران تغییر محسوسی نیافته است. (25) میلیارد دلار قاچاق در سالهایی که کشور نزدیک (70) میلیارد دلار واردات رسمی داشت، (دوستان توجه بکنند! آنهایی که نقد داشتند به این مسأله توجه بکنند). در سالهای قبل (70) میلیارد دلار واردات رسمی داشتیم، اینک جای خود را به حدود (15) میلیارد دلار قاچاق در شرایط واردات (40) میلیارد دلاری داده است. یعنی در حقیقت کل واردات کاهش پیدا کرده است. درواقع انقباض (40) درصدی تقاضای داخلی درخصوص کالاهای وارداتی، به کاهش (40) درصدی تقاضای کالای قاچاق نیز سرایت یافته است.
براساس آمار فوق، عمده دلیل کاهش قاچاق، مربوط به قاچاق خروجی (سوخت) میباشد و هنوز قاچاق ورودی، سهم بسیار بالایی از کل قاچاق کشور را شامل میشود.
بدون تردید، قاچاق یک پدیده اقتصادی و بر پایه اصالت فایده و یا اصالت سود است و مقابله همهجانبه، منطقی و علمی با آن باید از طریق روشها و مکانیزمهای اقتصادی باشد. برخی از رویههای ناصحیح حاکم بر فضای اقتصادی و تجاری کشور که باعث این پدیده شده عبارتند از:
1 ـ فشار هزینهای و دیوانسالاری اداری موجود در مسیر تجارت رسمی و در مقابل؛ وجود برخی معافیتها، استثنائات و تخفیفها در مسیر تجارت غیررسمی.
براساس اطلاعات أخذ شده از گمرک ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، در حال حاضر بیش از (40) نوع هزینه مختلف تحت عنوان: مالیات، عوارض، مابهالتفاوت و علیالحساب از واردکننده گرفته میشود که تجارت رسمی را به شدت پرهزینه و زمانبر کرده است؛ از جمله: بالا بردن تعرفه واردات رسمی و در نظر گرفتن درصدی بر حقوق ورودی کالاهای مختلف برای تأمین اعتبار و یا حمایت از سازمانها و بخشهای خاص، کسب درآمد از واردات رسمی برای پرداخت جوایز صادراتی و حمایت از صادرات، وضع تعرفههای بالا و غیرکارشناسی برای برخی از کالاهای مشابه وارداتی (بدون توجه به سایر شرایط مطلوب تولید و مزیت نسبی تولید کالا).
از طرف دیگر، وجود بیش از هفت منطقه آزاد فعلی و هشت منطقه آزاد پیشنهادی به مجلس، بیش از (64) منطقه ویژه و پیشنهاد (13) منطقه ویژه دیگر، بیش از (12) معبر غیررسمی، حدود (160) گمرک رسمی، حدود (406) تعاونی مرزنشین، حدود (72) هزار سهمیه ملوانی، حدود (34) مسیر مسافری و معافیتهای متعدد بندری و منطقهای و سایر معافیتها، زمینهساز سازماندهی قاچاق و غیرشفاف شدن واردات کالا شده است.
2 ـ در حال حاضر از ایجاد گذرهای غیرقانونی بدون حضور دستگاههای نظارتی به عنوان یکی از راهکارهای توسعه مرزها استفاده میشود و متأسفانه راهکار ایجاد اشتغال در نقاط مرزی، آزادسازی قاچاق مرارتبار و غیرانسانی در قالب کولهبری و روشهای مشابه است. با این اقدام ناصحیح، پدیده قاچاق در مرزها نهادینه و نزد مردم قبحزدایی میشود.
3 ـ طولانی شدن فرایند تدوین آییننامههای اجرایی که بعضاً منجر به متوقف ماندن اجرای بخشی از قوانین میشود. (به عنوان مثال آییننامههای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز)
4 ـ در قانون فعلی برای شفافسازی فرایند تجارت خارجی، حداقل هشت سامانه اصلی و بیش از (13) زیرسامانه پیشبینی شده است که متأسفانه عدم بهرهبرداری از آنها و عدم ارتباط سیستمی بین برخی سازمانها، موجب اتلاف سرمایهگذاریهای مربوطه شده و بهرهبرداری از دو سامانه اصلی یعنی سامانه شناسایی و مبارزه با کالای قاچاق و سامانه تجارت را با مشکلاتی مواجه ساخته است.
5 ـ مبارزه با قاچاق کالا نیازمند بسترهایی مانند روابط مالی شفاف در نظام بانکی، اجرای کامل قانون مبارزه با پولشویی، نظام ارزی شفاف، نظام حمل و نقل هوشمند، نظام انبارداری قابل نظارت، نظام گمرکی مجهز و کم هزینه، نظام مالیاتی هدفمند، قانون تجارت بهروز، استقرار نظام کدگذاری و شناسایی کالا و تعیین تکلیف در سیاستهای حمایت از تولید در قالب محدودیت و ممنوعیت تجارت است.
6 ـ اطاله دادرسی و فقدان دادگاههای ویژه و قضات تخصصی برای پروندههای قاچاق و حجم بالای احکام برائت صادره، منجر به ناکارایی در فرآیند رسیدگی شده و مبارزه با قاچاق را بیاثر میکند.
7 ـ بدون تردید تأکید مقام معظم رهبری بر مبارزه با قاچاق سازمانیافته است؛ لیکن بررسی برخی پروندهها به خصوص مواردی که توسط نیروهای انتظامی کشف و در تعزیرات رسیدگی میشوند و همچنین به نتیجه نرسیدن پروندههای کلان قاچاق در کشفیاتی که به مراجع قضائی ارجاع شده، با این هدف فاصله فراوانی دارد.
8 ـ موضوع مبارزه با قاچاق نبایستی در برخوردهای قهری و اقدامات انتظامی خلاصه شود. هنر تصمیمگیری در آن نیست که با اتخاذ سیاستهای نامناسب، آگاهانه بخشی از اقتصاد کشور را به سمت قاچاق سوق داده و بعد به مبارزه و برخورد انتظامی و قضائی با آن بپردازیم.
بخش سوم ـ جمعبندی نهایی گزارش:
الف ـ توصیههای راهبردی
1 ـ تدوین و اجرای «استراتژی توسعه رشته فعالیتهای اقتصادی» بهمنظور احصاء بخشها و کالاهای تولیدی دارای مزیتهای نسبی و مطلق در تولید و بخشهای نوپا، استراتژیک و ضروری و خلق مزیتهای جدید در راستای حراست از منابع محدود کشور و پرهیز از مباحثی نظیر بخشینگری، منطقهگرایی و سلیقههای شخصی با توجه به آمایش سرزمینی و ظرفیتهای استانی.
2 ـ تدوین «استراتژی تجاری بلندمدت» مبتنیبر بخشهای نوپا و استراتژیک و ضروری که حمایت از آنها در برنامه زمانبندی شده ضروری است و تعهد به رژیم تجاری بلندمدت و صادراتگرا.
3 ـ تدارک بانک آمار و اطلاعات مربوط به تولید، واردات، صادرات، قاچاق، اشتغال و غیره برای کالاهای صنایع نوپا، استراتژیک و ضروری که نیازمند حمایت تعرفهای هستند.
4 ـ تعیین محدوده زمانی بهینه برای حمایت از تولید بخشهای نوپای تولیدی و کالاهای استراتژیک و اعلام برنامه زمانبندی دستیابی به سطوح رقابتی و کاهش موانع تعرفهای در زمانبندی اعلامشده.
5 ـ تدوین بستههای حمایتی مشخص برای اولویتهای تولیدی تعیینشده براساس استراتژی توسعه صنعتی کشور در حوزههای مختلف از جمله موضوعات بانکی، مالی، مالکیتی، مالیاتی، انرژی، تجاری و همچنین تدوین بستههای حمایتی خاص برای مواقع بحران و تحریمهای خارجی و تحمیل شرایط خارجی برای بنگاههای اقتصادی داخلی.
6 ـ اصلاح ساختار و تغییر ترکیب کمیسیون ماده (1) آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و تبدیل آن به کمیسیونی تخصصی، کارشناسی، فعال و کارآمد که اولاً بتواند با تنظیم تعرفههای هدفمند و علمی، بدون اعمال فشار از یک یا چند وزارتخانه یا دستگاه خاص، مدیریت واردات را بر عهده بگیرد؛ ثانیاً از طریق وحدت فرماندهی درخصوص مدیریت واردات بهمنظور پرهیز از تصمیمات پراکنده، بیثبات و متعارض، زمینه نظارت و ارزیابی تصمیمات متخذه جهت جلوگیری از ورود سایر مسئولان در اجرای رژیم تجاری کشور را فراهم کند.
7 ـ تعیین تکلیف موضوع الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت در سطح مسئولان عالی نظام و ابلاغ سیاستهای کلی مربوط، به منظور ایجاد تعهد و ثبات در رژیم تجاری کشور و پرهیز از تغییر مکرر نرخهای تعرفه و بیثباتی در فضای تجاری کشور بهعنوان یکی از ابزارهای مهم توسعه صنعتی و توسعه صادرات.
8 ـ تسهیل فضای کسب و کار در بخش تولید و تسهیل فضای تجاری و گمرکی از طرق مختلف از جمله هماهنگی میان دستگاههای متولی امر تجارت در کشور.
9 ـ کاهش نقش دولت و یا سازمانهای وابسته به دولت و نهادهای عمومی.
10 ـ اتخاذ سیاستهای مناسب ارزی و مدیریت بهینه تخصیص ارز بهمنظور منطقی نمودن قیمت تمامشده واردات در مقایسه با قیمت محصولات تولید داخلی.
11 ـ استفاده از ابزار نرخ حقوق ورودی (تعرفه واردات) و عوارض درصدی ضددامپینگ برای اعمال محدودیت بر واردات و پرهیز از وضع نرخ تعرفه ثابت و مقطوع، محدودیتهای مقداری و سهمیهبندی و ممنوعیت بهدلیل بروز فساد و رانت و پرهیز از هرگونه اقدام شتابزده در حوزه تجارت خارجی.
شایان توجه است که هرکدام از راهکارهای فوق میتوانند در برنامههای زمانبندیشده کوتاه، میان و بلندمدت طبقهبندی شده و اقدامات عملیاتی برای تحقق آن صورت پذیرد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم)
ب ـ توصیههای سیاستی
1 ـ کاهش هزینه و زمان واردات رسمی از طریق تجدیدنظر در سیاستها، تجمیع کلیه عوارض، مالیاتها، مابهالتفاوتها و هزینههایی که از واردات أخذ میشود در قالب تجمیع عوارض واردات.
2 ـ حذف مجوزهای غیرضروری، کاهش بروکراسی اداری و تسهیل رویههای تجاری مانند ثبت سفارش و کارت بازرگانی و سایر مجوزهای پیدا و پنهان.
3 ـ بازنگری و ساماندهی معافیتهای منطقهای و غیرضرور و حذف معافیتهایی که سهم اندکی از منافع آن به مرزنشینان میرسد.
4 ـ عدم توسعه کمی تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و توجه به توسعه کیفی کارکردهای این مناطق در حوزههای تولید و صادرات و پرهیز از ایجاد هر گونه منطقه وسیع و یا منفصله و فاقد امکان فنسکشی به منظور جلوگیری از قاچاق به سرزمین اصلی.
5 ـ استفاده شایسته و صحیح از سامانههای الکترونیکی موضوع قانون مبارزه با قاچاق.
6 ـ تجهیز گمرکات و مبادی ورودی کالا به تجهیزات کنترلی.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، بقیه آن را دیگر تکثیر میکنیم. یک دقیقه و نیم اضافه صحبت کردید، خیلی متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
از رئیس محترم ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز جناب آقای علی مؤیدیخرمآبادی دعوت میکنیم به عنوان نماینده دولت صحبت بکنند. جناب خرمآبادی (15) دقیقه وقت دارید.

مسعود پزشکیان

علی مویدی خرم آبادی
سلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین»
ابتدائاً جا دارد از هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی، نمایندگان محترم و اعضای محترم کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به لحاظ توجه و دقت و گزارش بسیار عمیق و پرمغزی که در راستای مبارزه با قاچاق کالا ارائه دادند تقدیر و تشکر داشته باشم.
جناب آقای رئیس! انصافاً مجلس در سه، چهار سال گذشته نهایت توجه را در امر مبارزه با قاچاق کالا و ارز داشته است و حقیقتاً جا دارد که به نمایندگی از (26) دستگاه از همه نمایندگان به ویژه هیأترئیسه محترم به دلایل زیر تقدیر و تشکر کنم؛
یک، قرار گرفتن موضوع قاچاق در ابرچالشهای اقتصادی کشور که در گزارش مرکز پژوهشها به آن پرداخته شده.
تصویب تحقیق و تفحص از روند مبارزه با قاچاق کالا و ارز و اجرای آن که در مراحل نهایی است و یافتههای آن میتواند به ما کمک کند.
استفاده از ابزار ماده (49) توسط کمیسیونهای مختلف، از جمله گزارش کمیسیون صنایع که هماکنون در صحن مطرح شد.
تکمیل و اصلاح لوایح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که هرچند در مجموع با تأخیر رسیدگی میشود، ولی مجلس دهم به ویژه کمیسیون اقتصادی وقت و فرصت قابل توجهی در این رابطه منظور فرمودند.
لذا من میخواهم عرض کنم که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا یک ستاد فراقوهای و فرادستگاهی است، همانطوری که ریاست محترم جمهوری اینجا صبح اشاره داشتند، ستاد متعلق به دولت نیست و در واقع جزء ساختار دولتی نیست، فرادولتی و فرادستگاهی هست. ما کارکرد ستاد را در واقع در قالب کارکرد نظام میبایست محاسبه کنیم. همانطور که ریاست محترم جمهوری صبح اشاره داشتند، در سال 81 که حضرت آقا در رابطه با شکلگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز فرمان صادر فرمودند تا سال 92 ما فاقد قانون خاص مبارزه با قاچاق کالا و ارز و فاقد سازمان و ساختار و مقررات داخلی این ستاد بودیم. در سال 92 در حقیقت مجلس شورای اسلامی تلاش کرد قانون خاص مبارزه با قاچاق کالا و ارز را در سال 94 وضع کردند، ابلاغ شد، پس از آن آییننامهها و دستورالعملهای مربوطه و مقررات لازم احصاء شد و (26) دستگاه خوشبختانه از بدو تصویب قانون مقتدرانه در بحث مبارزه با قاچاق کالا و ارز ایستادند و حقیقتاً امروز ما دارای یک قانون، سازمان و ساختار دارای برنامههای هدفمند، سیاستها و راهبردهای لازم هستیم که قطعاً با همکاری مجلس و ورود مؤثر مجلس انشاءالله میتواند ما را به آن اهداف نهایی نائل بدارد.
در این گزارش به بحث چگونگی محاسبه حجم قاچاق اشاره کردند. عزیزان! همانطور که صبح اشاره شد مدل و فرمولی و آنچه که قبل از سال 92 در دولتهای قبلی ستاد مبارزه با قاچاق کالا محاسبه میکرد، در سال 92 به بعد هم براساس آن مدل و فرمول محاسبه کرده و به دهها دلیل ثابت کرده که حجم قاچاق از (25) میلیارد دلار به (5/12) میلیارد دلار رسیده. این حرف بنده نیست، به تأیید (26) دستگاه و نماینده (26) دستگاه که هم نمایندگان مجلس محترم شورای اسلامی در آن جلسات حضور داشتند، هم نماینده قوه قضائیه که نماینده ویژه دارد در این جلسه حضور داشته و (26) دستگاه دیگر هم حضور داشتند. براساس یک مدل کاملاً دانشبنیان و علمی محاسبه شده، اما آنچه که باعث میشود قاچاق در حقیقت شکل بگیرد من به چند مورد آن اشاره میکنم:
1 ـ خلأهای قوانین و مقررات متناسب و عدم اجرای صحیح و دقیق قوانین و مقررات موجود.
2 ـ دلیل فنی، مانند عدم وجود تعرفه مؤثر.
3 ـ دلایل اقتصادی، مانند واقعی نبودن نرخ ارز، ارائه یارانه به برخی از کالاها و غیره.
6 ـ وجود همسایگان متعدد با شرایط مختلف و تشدید قاچاق از این مسیر.
بعضی قوانین که از همین مجلس وضع میشود باعث میشود که متأسفانه قاچاق تشدید بشود. عزیزان ببینید! در قانون مالیات بر ارزش افزوده متأسفانه هزینه تولید تجارت قانونی در مقایسه با تولید تجارت غیرقانونی و قاچاق افزایش یافته است، مثل شمش طلا. شما تصویب کردید که ارزش افزوده (9) درصد میبایست برای ورود شمش طلا لحاظ بشود که متأسفانه این باعث شده که ورود رسمی طلا از سال 93 تا به امروز به صفر برسد. قطعاً اینگونه قوانین باعث میشود که ما با ورود قاچاق هر روز مواجه بشویم.
در سال گذشته بحث تهلنجی و کولهبریها را داشتیم که با همکاری مجلس و دولت، آییننامههای مربوطه خوشبختانه وضع شد. در جدار مرز، مرزنشینان ما با مشکلاتی مواجه بودند که با این آییننامهها قطعاً هم حق دولت، هم حق تاجر و هم حق مرزنشین احصاء شده و اگر به نحو احسن اجرا بشود هرکدام از اینها میتوانند به حق و حقوق خود نائل بشوند. یکی از کارهای خوبی که در سال 92 به بعد، باز نگاه من دولتی نیست و نمیگویم این اقدامات صرفاً اقدامات مؤثر از دولت هست، بلکه مدیریتی که دولت کرده در حقیقت با بهکارگیری همه دستگاهها توانسته این زیرساختها را به جایی برساند که ما نماد آن را میتوانیم بحث رجیستری را داشته باشیم.
ما از سال 92 به بعد نزدیک به (600) میلیون تومان به بحث زیرساختها اختصاص دادیم. به عنوان مثال ما (10) سامانه اصلی داریم و (20) تا از این سامانه فرعی که توانسته یکی از آن رجیستری شکل بگیرد و امروز ما با قاطعیت میگوییم هیچگوشی تلفنی در کشور نمیتواند فعال باشد که تشریفات اداری آن طی نشده باشد و حقوق دولت را پرداخت نکرده باشد. قطعاً اگر این اتفاق در سامانه جامع تجارت اتفاق بیفتد این نگرانی که الان در کشور هست وجود نخواهد داشت. اگر در سامانه جامع انبارها اتفاق بیفتد این نگرانی امروز در بین نمایندگان، مردم و دولتمردان ما اتفاق نخواهد افتاد. اگر سامانه شناسایی مبارزه با کالای قاچاق انجام بگیرد که انشاءالله اینها یکی پس از دیگری دارد شکل میگیرد ما بحث قاچاق را انشاءالله به یک حد متعارفی خواهیم رساند. اگر سامانه پنجره واحد گمرک شکل بگیرد ما بحث ورود قاچاق از طریق مبادی رسمی را دیگر شاهد نخواهیم بود. اگر سامانه جامع ارزی شکل بگیرد مشکلات ارزی ما به حداقل خواهد رسید.
لذا ما در این رابطه نزدیک به (30) سامانه را با همکاری مجلس طراحی کردیم و انشاءالله با حمایتهای دولت مطمئناً تا پایان سال بیش از (70) درصد این سامانهها شکل خواهد گرفت و بخشی از دغدغههای شما که دغدغههای بهحقی است کاهش پیدا خواهد کرد.
عزیزان! در رابطه با اقدامات اخیر در پنج، شش سال گذشته که متأثر از قانونی بوده که شما وضع کردید، قبلاً شعب ویژه مبارزه با قاچاق کالا در دادگاههای صلاحیتدار، چه در تعزیرات حکومتی، چه در قوه قضائیه متأسفانه قابل توجه نبود. امروز من با قاطعیت میگویم بیش از (1124) شعبه ویژه در رابطه با رسیدگی به پروندههای قاچاق کالا شکل گرفته. نزدیک به (40) دادگاه تجدیدنظر در کشور امروز فعال است که دارد به مبارزه با قاچاق کالا و ارز سرعت میبخشد.
عزیزی صبح اینجا خطاب به آقای رئیسجمهور فرمودند که شما با یک نفر قاچاقچی اصلی برخورد نکردهاید، اینجا میخواهم عرض کنم ما در سه، چهار سال گذشته (222) پرونده که دارای پروندههای سازمانیافته بودند تشکیل دادیم و به محاکم قضائی تحویل دادیم که حاصل جرایم آنها بیش از (11) هزار میلیارد تومان بوده که تا به امروز بیش از (1000) میلیارد آن به خزانه واریز شده و خوشبختانه داریم تلاش میکنیم که مابقی جرایم تا پایان سال و طی برنامهای که تنظیم شده انشاءالله أخذ بشود و به خزانه دولت واریز بشود.
اشاره کردند که حتی یک نفر دستگیر نشده، میخواهم بگویم نه، در رابطه با جرایم سازمانیافته جهت استحضار نمایندگان (555) نفر متهم که قاچاقچی اصلی بودند و در سطح کشور اقتصاد ما را مختل میکردند و در حقیقت بخشی از سرمایه کشور را خارج میکردند دستگیر شده و در اختیار محاکم قضائی قرار گرفتند و مطمئناً با برخورد با این شبکهها انشاءالله میتوانیم به یک شرایط خوبی برسیم.
متأسفانه ما فاقد سازمان و ساختار ستاد تا سال 96 بودیم، همین ستادی که شما اینقدر از آن انتظار و توقع دارید که به جا هم هست فاقد سازمان و ساختار بود. خوشبختانه با حمایتهای شخص ریاست محترم جمهوری و معاونت ایشان جناب آقای انصاری سازمان و ساختار ستاد مرکزی تصویب و ابلاغ شد و امروز یک هویت حقوقی پیدا کرده و میتواند پاسخگوی مأموریتها باشد.
به لحاظ اینکه بحث قاچاق دارد بالعکس میشود و به کالاهای اساسی ما با یارانه دارد تأمین میشود، متأسفانه شاهد خروج قاچاق کالا از مرز هستیم، یعنی بالعکس. لذا دولت با جدیت و با پیشنهاداتی که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز داشته خوشبختانه مسیرها را ناامن کرده و تلاش میکند که از خروج قاچاق به ویژه سوخت در حقیقت شاهد وضعیت بهتر باشیم.
من مجدداً از حمایتهای مجلس محترم شورای اسلامی، نمایندگان محترم از اینکه توجه خاص به ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز داشتند تشکر و قدردانی میکنم. البته هرچقدر ما اینجا گزارش بدهیم که برای دوستان قانعکننده نیست، ولی عزیزان! خداوکیلی من فراتر از دولت دارم عرض میکنم. از سال 81 تا 92 ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز انصافاً شکل خوبی به خودش نگرفته بود. در حقیقت فرمان آقا معطل مانده بود. از سال 92 به بعد شما قانون را وضع کردید، از سال 92 به بعد مقررات مربوطه وضع شد، از سال 92 به بعد سازمان و ساختار تشکیل شد، از 92 به بعد اهداف، سیاستها و برنامهها تدوین و ابلاغ شد. لذا آنچه که بنده عرض کردم به نمایندگی از (26) دستگاه از جمله مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه بود، امیدوارم انشاءالله مد نظر عزیزان قرار بگیرد. از اینکه این وقت را در اختیار بنده قرار دادید از هیأترئیسه محترم نهایت سپاسگزاری را دارم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم، دست شما درد نکند. تذکرات را گوش میدهیم.

محمد علی وکیلی
آقای رئیس! یک بیانیه هست.

مسعود پزشکیان
برای جلسه بعد، الان وقت نیست، انشاءالله جلسه بعد نمایندگان محترم صحبت میکنند، تذکرات را گوش میدهیم.
9
بیانیه نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص درخواست از دولت مبنی بر تسریع در ارائه لایحه نظام رتبهبندی فرهنگیان

محمد علی وکیلی
(157) نفر از نمایندگان طی بیانیهای خطاب به آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهان تسریع در ارائه لایحه نظام رتبهبندی فرهنگیان شدهاند که پیش از این دولت وعدهاش را داده بود، ولی تأخیر دارد. به همین دلیل خواهان تسریع دولت هستند.
(امضاءکنندگان بیانیه عبارتند از آقایان: علی ابراهیمی، سیدمحمدجواد ابطحی، فریدون احمدی، قاسم احمدیلاشکی، سیدعلی ادیانی، علی اسدیکرم، علی اسماعیلی، ضیاءاله اعزازیملکی، محمدمهدی افتخاری، علی اکبری (شیراز)، احمد امیرآبادیفراهانی، محمدرضا امیرحسنخانی، سیدحمزه امینی، روحالله بابائیصالح، سعید باستانی، علی بختیار، علی بختیاری، صدیف بدری، شهروز برزگرکلشانی، حمید بنائی، بهروز بنیادی، محمود بهمنی، محمد بیرانوندی، احمد بیگدلی، محسن بیگلری، شهابالدین بیمقدار، عباس پاپیزادهبالنگان، عباسعلی پوربافرانی، محمدرضا تابش، فرهاد تجری، اکبر ترکی، غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، حسینعلی حاجیدلیگانی، محمد حسننژاد، ابوالفضل حسنبیگی، شهباز حسنپوربیگلری، محمدصادق حسنیجوریابی، عبدالکریم حسینزاده، محمدحسین حسینزادهبحرینی، محمد حسینی، سیدمرتضی خاتمی، هدایتاله خادمی، بشیر خالقی، امیر خجسته، عبدالحمید خدری، حسن خستهبند، ولی داداشی، محمد دامادی، یوسف داودی، محمدباسط درازهی، کمال دهقانیفیروزآبادی، مجتبی ذوالنوری، فرجالله رجبی، علی رستمیانسبزهخانی، محمدابراهیم رضایی، حسین رضازاده، مسعود رضایی، محمدرضا رضاییکوچی، اکبر رنجبرزاده، رحیم زارع، محمدمهدی زاهدی، سیدجواد ساداتینژاد، رمضانعلی سبحانیفر، حسن سلیمانی، علیرضا سلیمی، غلامرضا شرفی، محمود شکری، مهدی شیخ، یعقوب شیویاری، محمود صادقی، بهمن طاهرخانی، اسداله عباسی، محمدقسیم عثمانی، عبدالرضا عزیزی، محمد عزیزی، سیداحسن علوی، محسن علیجانیزمانی، محمدجواد فتحی، سیدمهدی فرشادان، فردین فرمند، محمدحسین فرهنگی، حشمتاله فلاحتپیشه، فرهاد فلاحتی، محمد فیضیزنگیر، نادر قاضیپور، سیداحسان قاضیزادههاشمی، سیدامیرحسین قاضیزادههاشمی، محمدحسین قربانی، اسداله قرهخانیالوستانی، محمد قمی، هادی قوامی، شادمهر کاظمزاده، سیدحمیدرضا کاظمی، علی کاظمیباباحیدری، سیدتقی کبیری، علی کرد، رضا کریمی، علیاکبر کریمی، عامر کعبی، مصطفی کواکبیان، شهرام کوسهغراوی، محمدجواد کولیوند، محسن کوهکنریزی، مجید کیانپور، علی گلمرادی، عباس گودرزی، سهراب گیلانی، احمد مازنی، علیرضا محجوب، داود محمدی (تهران)، داود محمدی (قزوین)، محمد محمودیشاهنشین، علیمحمد مرادی، منصور مرادی، سیامک مرهصدق، اصغر مسعودی، سیدمهدی مقدسی، الهیار ملکشاهی، محمدرضا ملکشاهیراد، سیدفرید موسوی، سیدناصر موسویلارگانی، جلال میرزائی، سیدحمایت میرزاده، قاسم میرزائینیکو، شهاب نادری، ولیالله نانواکناری، محمدرضا نجفی، علی نجفیخوشرودی، محمود نگهبانسلامی، علی نوبختحقیقی، حسن نوروزی، سیدراضی نوری، حسین نیازآذری، همایون هاشمی، علی وقفچی، علیم یارمحمدی، همایون یوسفی و خانمها: معصومه آقاپورعلیشاهی، سکینه الماسی، فریده اولادقباد، ناهید تاجالدین، سیده فاطمه ذوالقدر، سیدهحمیده زرآبادی، زهرا ساعی، فاطمه سعیدی، زهرا سعیدیمبارکه، طیبه سیاوشیشاهعنایتی، پروانه مافی و سمیه محمودی).
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولان اجرایی کشور:
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص ورودی روستای همتآباد در شهرستان بروجرد که پل هوایی عابر پیاده نصب شده، اما بدون پله. تاکنون در این نقطه تصادفات زیادی رخ داده است. آیا پل هوایی عابر پیاده بدون پله توهین به مردم نیست؟
ـ آقای منصور مرادی (مریوان و سروآباد) به رئیسجمهور محترم درخصوص تغییر شرایط استخدامی با توجه به وضعیت و شرایط سنی استخدام.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا به ضعف مدیریت بنیاد شهید و امور ایثارگران توجهی ندارید.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به رئیسجمهور محترم؛ خواهشمند است طبق قولهای دادهشده دستور فرمایید نسبت به خشکسالی ویرانگر و ریزگردهای سیستان که امان آنها را بریده و یک فاجعه انسانی در حال رخ دادن است اقدام عاجل به عمل آید.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر کشور درخصوص اینکه با توجه به تلاشهای مؤثر شهردار فعلی در پرداخت حقوق کارگران، اما معوقات هشتماهه گذشته که حاصل سوءمدیریت و تخلفات قبلی است متأسفانه موجب رنج و سختی در زندگی و معیشت کارگران شده است.
ـ آقای جبار کوچکینژادارمساداتی (رشت) به وزیر دادگستری درخصوص جلوگیری از توزیع برنج احتکارشده در انبارها که توسط تعزیرات حکومتی کشف شده است.
به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا گاز مصرفی خانگی در حاشیه شهر رشت برای درخواستکنندگان وصل نمیشود؟
ـ آقای رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به رئیسجمهور محترم درخصوص تسریع در تأمین نیازهای دارویی جانبازان معظم و بزرگوار شیمیایی شهرستانهای سردشت و پیرانشهر.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه پاسخگوی قیمت سرسامآور یکشبه بلیتهای هواپیمایی چه کسی است؟
ـ آقای بشیر خالقی (خلخال و کوثر) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم تخصیص آب به سدهای معیشتی خلخال و کوثر، سنگآباد، مرشت، نیلق، زرجآباد، نیاخرم، گزاز، اندبیل و بحره.
ـ آقای علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جلوگیری از افزایش بیرویه چندبرابری نرخ بلیت هواپیما که مشکلات عدیدهای برای مردم ایجاد کرده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اخطار (110) قانون اساسی، انتخاب فرماندهان عزیز نظامی و انتظامی به عهده ولایت مطلقه فقیه است و شما در سخنرانی هفته گذشته اعلام کردید با رأی مستقیم مردم انجام شود و این تشویش اذهان عمومی جامعه است.
ـ آقایان: محسن علیجانیزمانی و ابوالفضل سروش (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص لزوم رسیدگی به کاهش ملموس کیفیت خدمات پرستاری و پاسخگویی پرسنل بیمارستان میلاد.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تعیین تکلیف راه اصلی جاده قرهپشتلو که روزانه موجب تصادف زیادی میگردد.
به وزیر ورزش و جوانان درخصوص تعیین تکلیف هزینه برق، گاز و آب باشگاههای ورزشی شهرستانهای زنجان و طارم.
ـ آقای محمدمهدی مفتح (تویسرکان) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص تأمین کود شیمیایی کشاورزان خصوصاً جهت کشت پاییزه کشاورزان تویسرکان.
ـ آقای عباس گودرزی (بروجرد) به وزیر کشور درخصوص اینکه با وجود تلاشهای مؤثر شهردار فعلی در پرداخت حقوق کارگران، اما معوقات هشتماهه گذشته که حاصل سوءمدیریت و به تخلفات قبلی است متأسفانه موجب رنج و سختی در زندگی و معیشت کارگران شده است. ضرورت دارد ضمن حمایت از شهردار بروجرد جهت کمک به معیشت کارگران، تخلفات قبلی رسیدگی شود و با مقصرین وضع موجود و متخلفین قاطعانه برخورد قانونی صورت پذیرد.
ـ آقای نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص جلوگیری از افزایش بیرویه چندبرابری نرخ بلیت هواپیما که مشکلات عدیدهای برای مردم ایجاد کرده است.
به رئیسجمهور محترم درخصوص اخطار (110) قانون اساسی، انتخاب فرماندهان عزیز نظامی و انتظامی به عهده ولایت مطلقه فقیه است و شما در سخنرانی هفته گذشته اعلام کردید با رأی مستقیم مردم انجام شود و این تشویش اذهان عمومی جامعه است.
ـ آقای علیمحمد شاعری (بهشهر، نکا و گلوگاه) به رئیسجمهور محترم درخصوص جلوگیری سریع از آتشسوزی هورالعظیم و اطفاء حریق آتش در تالاب بینالمللی.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
تذکر شفاهی اول، جناب آقای احمد همتی نماینده محترم سمنان و مهدیشهر بفرمایید.

احمد همتی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و خستهنباشید خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران. ابتدا از همه همکاران عزیز و ریاست محترم جمهور به خاطر جلسه خوبی که امروز در رابطه با سؤال از رئیسجمهور مطرح شد تشکر میکنم و در واقع بلوغ سیاسی مجموعه حاکم را نشان داد که با آرامش و منطق سؤالات رئیسجمهور را مورد بررسی قرار دادند و نتیجه آرای مجلس هم نشان داد که اکثریت قاطع مجلس حل مشکلات عدیده مردم را در زمینههای مختلف و به ویژه در زمینه اقتصادی خواهان هستند. منتها اگر ما به این مسائل به صورت مسکن نگاه کنیم، مطمئن باشیم که ما به حل مسائل به صورت اساسی نخواهیم رسید. بنابراین پرداختن به ریشههای این مشکلات اساس کار است و باید به آن پرداخته شود که به موقع به آن خواهیم پرداخت و صحبت خواهیم کرد. الان در یک جمله عرض کنم که عدم اجرای قانون در برخی از موارد در سطح ملی و بینالمللی و دادن آدرسهای غلط مثل آدرس استخر فرح و امثال این میتواند چهره کشور را مشوش کند و زمینههای تعامل بینالمللی و رشد اقتصادی را دچار چالش کند.
یک نکته که اخیراً اتفاق افتاده و جای خوشبختی است و جزء تذکر هفته قبل بنده بود که موفق نشدم عرض کنم، خوشبختانه قولی که ریاست محترم قوه قضائیه برای اعلام اسامی قضات متخلف در (7) بهمن 96 داده بود با تأخیری به انجام رسید و چند مورد اسامی قضات متخلف انجام شد و صورت پذیرفت که امیدواریم ادامه داشته باشد و همینطور دادگاههای علنی مفسدان اقتصادی که باید به دانهدرشتها پرداخته شود و اینها هم ادامه داشته باشد. (یوسفنژاد ـ متشکر، وقتتان تمام شده).
فقط یک نکته عرض کنم، از وزیر محترم راه و شهرسازی و علوم تشکر میکنم که به استان تشریف آوردند و پروژههایی را افتتاح کردند و پروژههایی هم انشاءالله انجام خواهد شد و از وزیر محترم صنعت (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما خیلی زیاد شد، متشکرم) خواهش میکنیم به قولی که برای سفر روز چهارشنبه دادند انشاءالله انجام بدهند و برای افتتاح خودروسازی M.Gتشریف بیاورند.

مسعود پزشکیان
خیلی متشکر، نفر بعدی را دعوت بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای شهابالدین بیمقدار نماینده محترم تبریز بفرمایید.

شهاب الدین بیمقدار
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک هفته دولت به دولتمردان محترم و آرزوی غفران الهی برای روح شهیدان رجایی و باهنر، چند تذکر را به اطلاع عزیزان دولت میرسانم.
تذکر اول به وزیر صنعت، معدن و تجارت جهت جلوگیری از صدور بخشنامههای پیدرپی و اجرای قانون مصوب مجلس درمورد صادرات و واردات است. مدام بخشنامه صادر میکنند، صادرات چیزی را ممنوع میکنند که حل نشده است.
درمورد ورود موقت کالاها یکباره تصمیم بگیرند، چون بعضی از صادرکنندگان، مواد و قطعات را به صورت موقت وارد میکنند و بعد صادر میکنند. الان با توجه به بالا رفتن نرخ ارز در سامانه نیما و بازار نیاز نقدینگی کارخانهها زیاد شده، در این رابطه باید فکر اساسی توسط دولت و بانکها انجام شود.
دستور تسریع درمورد تهیه اصلاحیه قانون تجاری برای کنسرسیومهای صادراتی که قولش را داده است.
ثبت سفارش در استانها انجام شود، چون الان صفهای طولانی در وزارت صنایع تشکیل میشود تا یک تأییدیه بگیرند.
مطلب بعدی به وزیر محترم جهادکشاورزی است، برای حفظ مراتع و جلوگیری از چرای دامهای غیرمجاز و اعلام آمار دام مجوزدار و غیرمجاز در آذربایجانشرقی که بارها خواستند، این را ندادهاند.
دو؛ بازگرداندن حق مراتع و جنگلهای اطراف معدن مس سونگون که به عنوان خسارت به خزانه واریز شده و طبق صورتجلسه امضاشده باید (13) هزار هکتار جنگل... (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای بیمقدار، وقتتان تمام شده) برنگشته است.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای علی اسماعیلی نماینده محترم نور و محمودآباد بفرمایید.

علی اسماعیلی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران عزیز و مردم شریف حوزه انتخابیهام سلام عرض میکنم. تبریک عید غدیر، عید امامت و ولایت.
تذکر به رئیس محترم جمهور و وزیران محترم جهادکشاورزی و صنعت، معدن و تجارت؛ امسال به امر رهبر عزیز ما سال حمایت از کالاهای ایرانی است. اما خبر دارید برنج وارداتی بیکیفیت خارجی ضربات سختی به اقتصاد کشاورزی استانهای شمالی زده است؟ خبر دارید برنج تولیدشده سال قبل استانهای شمالی کشور همچنان در کارخانههای شالیکوبی و در منازل کشاورزان نگهداری میشود و به فروش نمیرسد؟ خبر دارید قیمت تمامشده برنج تولیدشده استانهای شمالی کشور با توجه به افزایش نهادههای کشاورزی همچون سموم، کود، علفکش و نیروی کار هیچ تغییری نکرده است؟ خبر دارید بعد از شهریورماه امسال مجدد واردات برنج خارجی باز میشود و مردم عزیز استانهای شمالی گیلان، مازندران و گلستان مجدداً به مشکل اساسی دچار میشوند؟ آیا نمیتوانستیم وزارتخانهها و سازمانهای تحت مسئولیت خودمان را درباره برنج تولیدشده ایرانی در سال حمایت از کالاهای ایرانی موظف کنیم تا برخی از درد، رنج و آلام کشاورزان عزیزمان را کاهش بدهیم؟
جناب آقای رئیسجمهور محترم و وزیران محترم! به اعتقاد من باز هم دیر نشده است، تصمیمی که در ماه شهریور امسال گرفته میشود (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای اسماعیلی، وقتتان تمام شده) میتواند یک امیدی به دل کشاورزان عزیز ما فراهم کند، متشکر و سپاسگزارم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای اکبر ترکی نماینده محترم فریدن بفرمایید.

اکبر ترکی
تذکرات شفاهی
جناب آقای یوسفنژاد! فریدن، فریدونشهر، چادگان، بویین و میاندشت، چون مردم معترض میشوند.
بسم الله الرحمن الرحیم
عید سعید ولایت و غدیر را محضر ملت شریف ایران و شما نمایندگان عزیز تبریک عرض میکنم. از نحوه برگزاری جلسه سؤال از رئیسجمهور و رأیی که دوستان بزرگوار مجلس دادند و بارقه امید را در ملت ایران ایجاد کردند تشکر میکنم.
تذکر اول به وزیر محترم جهادکشاورزی جناب آقای مهندس حجتی؛ صادرات محصولات کشاورزی را حمایت کنند و سازماندهی بدهند، به خصوص سیبزمینی و پیاز، قیمت تمامشده محصول سیبزمینی در حال حاضر به اذعان کارشناسان جهادکشاورزی بالای (500) تومان است، در صورتی که همین قیمت در کشور عراق بیش از (6000) تا (7000) تومان است، ولی پیاز را از کشاورزان ما در مرز بین (500) تا (700) تومان خریداری میکنند که حاصل صافی آن در دست کشاورز بین (300) تا (400) تومان است.
وزیر محترم نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان، از ایشان به خاطر تخصیص آب به شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان، بویین و میاندشت تشکر میکنیم و از ایشان میخواهیم که علت عدم آغاز اجرایی پروژه آبرسانی به شهرها و روستاهای چهار شهرستان علیرغم اینکه تخصیص آب در بودجه 97 در جدول (20) گنجانده شده، چرا آغاز نشده است؟
تذکر بعدی به جناب آقای دکتر اردکانیان؛ علت عدم آغاز عملیات اجرایی سد بلطاق در شهرستان بویین و میاندشت علیرغم وجود ردیف بودجه در سال 97.
تذکر بعدی به وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری جناب آقای دکتر غلامی؛ رفع مشکلات دانشگاههای پیام نور در چهار شهرستان به خصوص در شهرستانهای فریدن، بویین و میاندشت و همچنین (16) سال است مرکز بهورزی و زایشگاه بویین و میاندشت (یوسفنژاد ـ متشکر) در اختیار دانشگاه پیامنور بویین و میاندشت است. چرا آن را تخلیه نمیکنند تا بیمارستان محلی که وزیر محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دستور دادند انشاءالله ساخته شود. تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای شهاب نادری بفرمایید.

شهاب نادری
تذکرات شفاهی
خدمت همکاران محترم سلام و عرض ادب دارم.
تذکر اولم به جناب آقای دکتر جهرمی وزیر ارتباطات است. عدم پوشش آنتندهی و قطع (20) ساعته ایرانسل در محورهای اصلی در مناطق زلزلهزده. جناب آقای جهرمی! شما قول دادید از همکارانتان در منطقه زلزلهزده اورامانات بیایند، در بحث آنتندهی و اینترنت، متأسفانه هیچ اقدامی هنوز انجام نشده است.
تذکر مجددم به وزیر راه و شهرسازی؛ در بحث جریان زلزله همه ملت ایران میدانند که شرایط مناطق ما زلزلهخیز است و هر روز که جادهها مسدود میشود، من نمیدانم حمل و نقل جادهای چکار میکند. اینجا به آقای آخوندی گفتم که من نمیخواهم بگویم جادههایم آسفالت شود، حداقل بیا جادهها را توسعه بده که مردم در درهها نیفتند، مشکلاتی که ما در بحث جادههای نظامی که برای مردم قتلگاه شده داریم، در آماری که در نقاط حادثهخیز گرفتم ما بیشترین تلفات را در مناطق اورامانات در بحث جادهها داریم که متأسفانه هیچ اقدامی انجام نشده است.
جناب آقای قاضیزادههاشمی بزرگوار! آیا سزاوار است که شهرستان (46) هزار نفری ثلاثباباجانی از داشتن یک پزشک متخصص محروم باشد؟ هر چند که میدانم حضرتعالی داری زحمت میکشی، ولی واقعاً سزاوار این مردم عزیز نیست.
تذکر بعدیام به وزیر نیرو جناب آقای دکتر اردکانیان است. جناب آقای دکتر اردکانیان! در بحث تخصیص آب حوزه اورامانات چندین مرتبه حضرتعالی وعده دادید، ولی دریغ از تخصیص. مجدداً عرض میکنم غارت آبهای اورامانات برای بنده به عنوان خدمتگزار مردم قابل قبول نیست و باید جوابگوی این ظلم بزرگ در حق مردم کرمانشاه و حوزه اورامانات باشید و در بحث مشکلات و معضلاتی که کماکان موجب رنجش زلزلهزدگان استان کرمانشاه شده (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای نادری، وقت شما تمام شده) در بازدیدها و دیدارها به طور مشترک این است که واقعاً هزاران نفر از مردم مظلوم و مقاوم و رنجدیده هنوز در این مناطق زیر چادر به سر میبرند. من به عنوان نماینده مردم به دولتمردان تذکر میدهم که هر چه زودتر به وعدههای بیپشتوانه خودشان خاتمه بدهند. (یوسفنژاد ـ متشکر) عملاً آبادانی و بازسازی این مناطق را شروع کنند، از نفرین و دعای مردم رنجدیده این مناطق بترسند و اجازه ندهید که مردم نجیب و انقلابی کرمانشاه دست کمک به کشورهای دیگر دراز کنند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. نفر بعدی را دعوت کنید.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای احمد مرادی نماینده محترم بندرعباس، قشم، ابوموسی و حاجیآباد بفرمایید.

احمد مرادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر که الگو و اسوه خدمتگزاری در کشور و بین مردم بودند.
طی (40) سال درخت انقلاب تنومند شده است، مردم انقلاب خود را حاصل خون هزاران شهید، جانباز و آزاده میدانند. مردم با انقلاب خود تا پای جان ایستادگی میکنند، ولی امروز نمایندگان مجلس به نمایندگی از مردم ثابت کردند که با کسی تعارف ندارند. امروز مجلس اعم از اصلاحطلب، اصولگرا و مستقل به توضیحات جناب آقای دکتر روحانی رأی منفی دادند. مجلس نگرانی مردم را در بحث اشتغال، افزایش نرخ ارز و طلا، گرانی و نورچشمیهایی که به صورت سازمانیافته قاچاق میکنند را درک کرد و پاسخ کوبندهای داد. نمایندگان مجلس به دولت نشان دادند که قاچاقچیان، کولهبر مرزنشین یا آن جوان ساحلنشین که برای معیشت خود کالایی را جابهجا میکند نیست.
تذکر من به رئیسجمهور و اعضای کابینه است که مشکلات مردم هرمزگان را که بارها و بارها مورد تأکید قرار گرفته است را درک کنند و در جهت رفع آن همت به خرج دهند.
امروز کمر مردم از بیکاری، فقر و تبعیضات ناروایی که در کشور موجود است خم شده است و ارادهای قوی و پولادین را برای حل آن میطلبد. لذا از ریاست محترم جمهور و همه اعضای دولت تقاضامندم که از تمام فرصتهای موجود در کشور استفاده کنند و در راستای خدمت به مردم گام بردارند. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای سیدکمالالدین شهریاری نماینده محترم دشتی و تنگستان بفرمایید.

سید کمال الدین شهریاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن عید سعید غدیر خم. تذکر من به برادر ارزشمند و ساعی جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو است. همانطور که استحضار دارید امسال کل استان بوشهر به خصوص شهرستانهای دشتی و تنگستان از نظر آب شرب در وضعیت قرمز و بحرانی به سر میبرد. به دلیل گرمای منطقه جنوب این وضعیت تا چند ماه دیگر هم ادامه دارد. همانطور که استحضار دارند از دو سال پیش برای رفع مشکل بیآبی و تأمین آب شرب منطقه و همچنین آب کشاورزی و صنعت چند سد و ایجاد یک آبشیرینکن در دلوار و تنگستان در بخش ساحلی شروع شد که متأسفانه کلنگزنی آن بیش از یک سال توسط جناب آقای مهندس محمودی سرپرست وزارت نیرو انجام شد. اما بیش از یک سال از کلنگزنی این آبشیرینکن میگذرد، اما عملیات اجرایی آن شروع نشده است. با پیگیریهای زیادی که انجام شده معلوم شد که متأسفانه سرمایهگذار به دلیل بالا رفتن نرخ ارز از انجام و ایفای تعهدات خودش در قرارداد سر باز زده است.
من از جناب آقای دکتر اردکانیان وزیر محترم نیرو درخواست میکنم هرچه سریعتر دستور بدهند این وضعیت رسیدگی شود. اگر سرمایهگذار قرار است با نرخ جدید و تعدیل نرخ بیاید کار را شروع کند، هر چه سریعتر این کار را انجام بدهد و اگر که نمیتواند به قرارداد خودش عمل کند قرارداد را هر چه سریعتر فسخ کنند (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای شهریاری، وقتتان تمام شد) تا اینکه سرمایهگذار جدیدی بیاید و این آبشیرینکن دلوار را هر چه سریعتر به اتمام برساند تا مردم استان و مردم تنگستان در سال آینده حداقل از بیآبی مثل امسال دچار مشکل نباشند، تشکر.

علی اصغر یوسف نژاد
تشکر، سرکار خانم معصومه آقاپورعلیشاهی نماینده محترم شبستر بفرمایید.

معصومه آقاپورعلی شاهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت ملت شریف ایران و مردم شهرستان شبستر و خداقوت به همه همکاران و هیأترئیسه محترم مجلس و رئیسجمهور محترم که با حضورشان در مجلس شورای اسلامی دموکراسی واقعی را به نمایش گذاشتند و تبریک عید غدیر خم و هفته دولت.
در اول عرایضم تشکر خاص دارم از نماینده ولیفقیه استان آذربایجانشرقی حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر آلهاشم که نمونه بارز اخلاق و عامل تحکیم وحدت آحاد مردم در استان هستند.
تذکر اول به سازمان برنامه و بودجه کشور درخصوص واگذاری پروژههای نیمهتمام به بخش خصوصی در بودجه سال 97 که متأسفانه هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته و در رابطه با فازهای (3) و (4) احداث جاده تسوج و شبستر.
تذکر دوم به وزارت نیرو درخصوص احداث نیروگاه برق صوفیان که با توجه به بحران اقتصادی و طولانی شدن این پروسه، متأسفانه هنوز در پیچ و خم اداری است.
تذکر بعدی به رئیسجمهور محترم در رابطه با دریاچه ارومیه؛ بحران دریاچه ارومیه بحران استان نیست، بحران کل کشور و جهان است. از هیأت دولت و همه دستاندرکاران خواستاریم یک اعتبار خاصی برای حفظ این دریاچه در نظر گرفته شود. کمتوجهی به دریاچه ارومیه تیر خلاص به جسم نیمهجان دریاچه است و این فاجعه در آینده به هیچ عنوان قابل جبران نیست.
تذکر بعدی به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. کندی پرداخت تسهیلات اشتغال به بخش روستایی. متأسفانه پیشرفت قابل توجهی در این تسهیلات در کل کشور دیده نمیشود و طبق آمار (8) درصد پیشرفت داشته و به هیچ وجه قابل قبول نیست، به خصوص برای اشتغال زنان روستایی.
تذکر آخر به صندوق بازنشستگی کشور و تسریع در همسانسازی حقوق بازنشستگان به خصوص فرهنگیان محترم. یاشاسین ایران، یاشاسین آذربایجان، یاشاسین شبستر و یاشاسین دکتر پزشکیان.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای شیویاری بفرمایید.

یعقوب شیویاری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک عید غدیر خم به تمامی عزیزان، تبریک هفته دولت به همه دولتمردان. جا دارد من از تمامی نمایندگانی که به نوعی با گفتار و رفتارشان باعث رنجش سؤالکنندگان از رئیسجمهور شده بودند تشکر کنم، درمورد پاسخگویی به سؤالات و عدم قانع شدن به نظر من سنگ تمام گذاشتند.
تذکر اول من در حقیقت درخواستم از آقای دکتر سلطانیفر وزیر ورزش است؛ آقای دکتر سلطانیفر! اگر اخبار را پیگیری کنی که قطعاً اینطور بوده در بازیهای آسیایی اندونزی (جاکارتا) تیم تکواندو متشکل از پنج ورزشکار سه نفرشان میانهای بودند. از این سه نفر دو تا طلا و یکی هم نقره آورد که باعث قهرمانی تیم شدند. جناب آقای دکتر سلطانیفر! ورزش میانه به ویژه در حوزه تکواندو نیاز به اعمال نظر ویژه دارد. درخصوص ایجاد خانه تکواندو در شهرستان میانه خواهشاً دستور تسریع بفرمایید. (یوسفنژاد ـ متشکر) ممنونم. یک موضوع را هم اگر اجازه بفرمایید تشکر میکنم. چند تا مورد هم در حوزه وزارت نیرو و وزارت راه است. (یوسفنژاد ـ آقای شیویاری! وقتتان تمام شد) خواهشم این است آن تذکراتی که بنده قبلاً دادم پیگیری شوند و برای حلشان دستور لازم را صادر بفرمایند. ممنون از لطفتان.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای ساری بفرمایید.

علی ساری
تذکرات شفاهی
به نام خدای بزرگ
تذکر اول اینجانب درخصوص وزیر محترم صنعت است، وزیر محترم صنعت پیرامون اوضاع تولیدکنندگان و سایر امورات مربوط به ایشان واقعاً کمترین پیگیری را دارند.
تذکر دوم من به وزیر محترم نیرو پیرامون گزارش ایشان درخصوص وضعیت آب شرب روستایی حوزه انتخابیه اهواز، کارون، باوی و حمیدیه است که ایشان اعلام فرمودند (93) درصد مردم روستاها از آب شرب برخوردار هستند، در صورتی که چنین چیزی در واقعیت صحت ندارد.
تذکر سوم اینجانب به وزیر محترم راه بابت عدم پاسخگویی معاونت محترم ایشان جناب آقای دکتر خادمی.
تذکر چهارم من به صندوق بازنشستگی پیرامون حل مشکل تعهدات صندوق درخصوص شرکتهای واگذارشده است.
تذکر آخر اینجانب به آقای دکتر سلطانیفر بابت عدم پاسخگویی مدیریت محترم استان خوزستان. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای تجری بفرمایید.

فرهاد تجری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تذکر اول بنده به وزارت راه و شهرسازی درخصوص توجه به بهسازی راههای هم روستایی و بینشهری مناطق زلزلهزده است. علیرغم تأکید و دستور وزیر محترم در همان روزهای اوایل زلزله برای بهسازی جاده سرپلذهاب به ثلاثباباجانی متأسفانه تاکنون هیچ اقدامی به عمل نیامده است. مشکلات راههای روستایی همانطور به قوت خودش باقی است که انشاءالله امیدواریم مورد نظر باشد و ترتیب اثر داده شود.
تذکر بعدی بنده به سازمان برنامه و بودجه و جناب آقای دکتر نوبخت است که علیرغم اینکه در جلسهای که با مجمع نمایندگان استان داشتند درخصوص تعیین تکلیف (2) میلیون دلاری که از محل صندوق توسعه ملی با عنایت مقام معظم رهبری برای مناطق زلزلهزده اختصاص داده شده بود، متأسفانه تاکنون هیچ توضیح شفافی درخصوص هزینهکرد این مبلغ را نداریم.
تذکر بعدی بنده به وزارت نیرو درخصوص بازنگری در طرح مناطق گرمسیری است که خیلی از زمینهای زراعی مناطق سرپلذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین را از قلم انداختند، علیرغم اینکه وعده دادند متأسفانه عمل نکردند.
نهایتاً تذکر نهایی بنده به وزارت امور اقتصادی و دارایی است که علیرغم امهال وام تصویبشده در هیأت دولت برای مناطق زلزلهزده، هنوز بانکها متأسفانه توجهی نمیکنند.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای شاعری بفرمایید.

علی محمد شاعری
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم به سهم خودم به نمایندگان محترم ملت که بار دیگر امروز بلوغ سیاسی خودشان را مثل همیشه به نمایش گذاشتند تبریک میگویم. تذکر اول من درخصوص اطفاء حریق تالاب بینالمللی هورالعظیم است که دو ماه است که در آتش میسوزد. جناب آقای رئیسجمهور! خواهشمندم دستور بدهید با همکاری سازمانهای ذیربط داخلی و وزارت امور خارجه و سازمانهای بینالمللی و کشور عراق این تالاب نجات پیدا کند.
تذکر دوم بنده به جناب آقای دکتر اردکانیان است. از سفری که داشتید تشکر میکنم، حقوق کارگران سد گیلهورد بیش از هشت ماه است باقی مانده، خواهشمندم نسبت به پرداخت آن سریعاً اقدام کنید.
درخصوص احداث پل بالادست سد گیلهورد که بعد از آبگیری زیر آب رفت و راه ارتباطی (60) روستا را قطع کرد، هر چه سریعتر نسبت به احداث پل جدید اقدام کنید. (یوسفنژاد ـ تشکر جناب آقای شاعری، وقتتان تمام شده).
تذکر سوم من درخصوص مطالبات گندمکاران است که (40) درصد این مطالبات باقی مانده است. جناب آقای وزیر جهادکشاورزی! خواهشمندم هر چه سریعتر نسبت به پرداخت مطالبات گندمکاران اقدام بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، سرکار خانم زهرا سعیدی بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و تبریک هفته ولایت. آقای دکتر پزشکیان! یک مشکلی برای فعالان بخش خصوصی به وجود آمده، آن هم اینکه آقای شریعتمداری شفاهی فرمودند، بعد هم مصوبه هیأت وزیران مبنی بر اینکه هر کسی تا قبل از شانزدهم بدهیاش را تسویه کرده مابهالتفاوت ارز را پرداخت نکند. گمرک اعلام میکند که این مصوبه به ما ابلاغ قانونی نشده. با تجربه اینکه خود ما یک منطقه صنعتی هستیم و صنعتگران ما گلایه دارند که سه ماه است این وسیلهای که ما خریدیم در گمرک است و الان به آن هزینه دموراژ هم میخورد، متأسفانه به بهانه عدم ابلاغ فعالان بخش خصوصی مکدر هستند. خط تولیدشان به خاطر این قضیه گلایه دارند و اصلاً وقتی اینها رضایت شرعی روی این قضیه ندارند همین است که برکت را میبرد و خاطر فعالان بخش خصوصی ما را مکدر میکند.
خواهش میکنم به عنوان هیأترئیسه و نایبرئیس عزیز مجلس کمک کنید این مشکل در همین یکی، دو روز آینده برطرف شود (نایبرئیس ـ انشاءالله تشریف بیاورید پیگیری میکنیم، کمک میکنیم، چشم) تا بتوانیم حداقل فرصت اشتغال را از دست ندهیم. سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
اخطار دستور روز را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
اخطار دستور روز، جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! خواهش من این است که دقت بفرمایید. اولین اخطار و تذکر بنده ماده (213) است. مجلس از چهار پاسخ آقای رئیسجمهور قانع نشد. الان در آییننامه آمده که این چهار سؤالی که مجلس قانع نشد اگر چنانچه به عنوان نقض قانون و استنکاف از قانون محسوب شود، این بایستی به قوه قضائیه ارسال شود. دو، سه تا نکته اینجا هست و خواهش من از جنابعالی و هیأترئیسه این است که اینها را توجه کنند. اینکه الان ظرف چه مدتی این تطبیق داده میشود؟ به نظر ما که هر چهار مورد هم استنکاف از قانون و هم نقض قانون است و هم قوانین اساسی از جمله اصولی از قانون اساسی و همچنین قوانین موضوعه.
نکته بعدی این است که کی اینها دقیقسازی میشود و توسط کدامیک از مجموعههای مجلس این دقیقسازی صورت میگیرد که مستندات موارد استنکاف و موارد قانونی با هم تطبیق داده شود و نکته بعدی اینکه قوه قضائیه چه زمانی میخواهد آن را رسیدگی کند؟ این نکته اول.
نکته دوم؛ آقای رئیس، آقای پزشکیان ببینید! یکی از وظایف هیأترئیسه رعایت آن مهلتهای قانونی است که در ماده (24) آمده، 17/5/97 آقای لاریجانی وقتی جلسه استیضاح وزیر تعاون و کار را اداره میکردند یکسری اسامی گفته شد راجع به اینکه اینها در جاهایی از رانت استفاده کردند. ایشان در آن جلسه گفتند تا دو هفته آینده اسامی افرادی که نمایندگان در آن جلسه از آنها نام بردند را هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان اسنادش را بررسی کند و در اختیار نمایندگان قرار بدهد. دو هفته از هفدهم در واقع (31) مردادماه به اتمام رسید، امروز ششم شهریور است، ولی ما هنوز اطلاعی از نتیجه آن نداریم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام شد، متشکرم) آقای رئیس! نکته بعدی (نایبرئیس ـ آقای حاجی! دیگر وقتت خیلی گذشته) آقای رئیس! نگذشته است.

مسعود پزشکیان
شما از قانون و آییننامه حرف میزنی، خودت هم لطفاً مراعات کن. اینها را که فرمودید راجع به رئیسجمهور در جلسه هیأترئیسه صحبت میکنیم و انشاءالله نتیجه آن را هم حتماً آقای دکتر لاریجانی خودشان خواهند گفت. در رابطه با دو هفته هم قرار بود که این تهمتهایی که در صحن و یا حرفهایی که زده شد مستنداتش را ارجاع بدهند، چند نفر شکایتها را فرستادند، بررسی و اعلام خواهد شد، متشکرم.

علیرضا رحیمی
تذکر بعدی جناب آقای موسویلارگانی هستند، بفرمایید.

سیدناصر موسوی لارکانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک اعیاد قربان و غدیر را خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران دارم. جناب آقای دکتر پزشکیان! شما قسم خوردید به آییننامه عمل کنید. در زمانی که آقای رئیسجمهور امروز نطق داشتند دو، سه مرتبه از موضوع خارج شدند، به سؤالات پاسخ نمیدادند، موضوع انحرافی مطرح میکردند، ولی جا داشت آقای لاریجانی به ایشان تذکر بدهد. همان موقع هم من خدمتشان رسیدم، حضوری هم عرض کردم. ادبیات آقای رئیسجمهور از بالا به پایین با مجلس و خانه ملت بود که حقیقتاً این نه در شأن مردم ایران و نه در شأن نمایندگان عزیز است. آمارهای بسیار دور از ذهن آقای روحانی در موضوعات اقتصادی به خصوص اشتغال، در این ایام عید به نظرم باعث تلطیف روح و شادی مردم شد. چون بیشتر جنبه طنز داشت تا واقعیات.
جناب آقای دکتر روحانی! در هر ماه در سال 97 حداقل (10) هزار نفر بیکار میشوند. جناب آقای دکتر روحانی! دیگر دوران تبلیغات و انتخابات و شعار گذشت، چهار سال فقط انتقاد از عملکرد دولت قبل کردید، در این چهار سال هم به نظر میرسد میخواهید مدام بگویید چنین باید کرد، چنین باید شود و این حقیقتاً با اخلاق و رفتار رئیسجمهور و کسی که رأی مردم را داشته جور در نمیآید. قاچاق تولید در کشور را بیچاره کرده، پدر تولید را در آورده، ولی ما اینجا میآییم باز میگوییم قاچاق نیست. منابع مختلف در کشور این مسأله را بیان کردند که قاچاق الان باعث بیکاری شده است. خودمختاری بانکها متأسفانه باعث ضربه زدن به تولید شده (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا) که درخواستمان این است انشاءالله رئیسجمهور رسیدگی کند.

مسعود پزشکیان
آقای موسویلارگانی! طبق آییننامه باید به شما بگوییم وقتتان تمام شده است.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح فردا چهارشنبه هفتم شهریورماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.