1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 231 نفر از نمایندگان رسمی است. من باید توضیحی عرض کنم ما از ساعت (8) جلسه غیرعلنی داشتیم، راجع به مسائل کشور و وضعیت اقتصادی کشور و اینکه راههایی را که نمایندگان محترم میاندیشند برای حل مسائل و ساز و کارهایی برای تدوین آن بحث داشتیم، دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و سی و یکم روز یکشنبه چهاردهم مردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با بیست و دوم ذیالقعده 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد طرح صدور چک.
3 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
4 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی.
5 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی.
6 ـ گزارش کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس درمورد طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی (اعاده شده از شورای محترم نگهبان).
7 ـ سؤال خانم خدیجه ربیعی نماینده بروجن از وزیر امور اقتصادی و دارایی.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

عبدالوحید جعفرزاده
(آیه 40 ـ 36 سوره مبارکه «شوری» توسط قاری محترم آقای عبدالوحید جعفرزاده تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
فَما أُوتِیتُمْ مِنْ شَیْءٍ فَمَتاعُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ ما عِنْدَ اللَّهِ خَیْرٌ وَ أَبْقى لِلَّذِینَ آمَنُوا وَ عَلى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ * وَ الَّذِینَ یَجْتَنِبُونَ کَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ وَ إِذا ما غَضِبُوا هُمْ یَغْفِرُونَ * وَ الَّذِینَ اسْتَجابُوا لِرَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَمْرُهُمْ شُورى بَیْنَهُمْ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ * وَ الَّذِینَ إِذا أَصابَهُمُ الْبَغْیُ هُمْ یَنْتَصِرُونَ * وَ جَزاءُ سَیِّئَةٍ سَیِّئَةٌ مِثْلُها فَمَنْ عَفا وَ أَصْلَحَ فَأَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ إِنَّهُ لا یُحِبُّ الظَّالِمِینَ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای جعفرزاده قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«پس آنچه از ابزار و وسایل مادی به شما داده شده است متاع زودگذر زندگی دنیوی است و آنچه از بهره و پاداش نزد خدا است برای کسانی که ایمان آوردهاند و به پروردگار خود توکل کردهاند بهتر و پایدارتر است و همان کسانی که از گناهان بزرگ و از کارهای زشت دوری میکنند و چون خشمگین شوند گذشت میکنند و آنان که ندای پروردگارشان را استجابت کردهاند و نماز را برپا داشتهاند و کارشان در میان خودشان بر پایه مشورت است و از آنچه روزیشان دادهایم، انفاق میکنند و کسانی که چون به آنان ستمی رسد آنان انتقام میگیرند و پاداش هر بدی، بدی همانند آن است. پس هرکه عفو و درستکاری پیشه کند، پاداش او بر خداوند است که ستمکاران را دوست ندارد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
آقای رئیس! امروز تأخیرکننده نداریم.

علی اردشیرلاریجانی
3
بیانات رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به مناسبت سالروز صدور فرمان مشروطیت

علی اردشیرلاریجانی
لازم میدانم این نکته را عرض کنم که امروز چهاردهم مرداد سالروز فرمان مشروطیت هست که لازم بود متذکر بشویم و نکته مهم و نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران هست. در زمان دیکتاتوری قاجار زمانی که کشور بدون یک مرکزیت قانونگذاری بود با این فرمان مجبور شدند با دخالتهایی که مراجع عظام نجف و تهران داشتند موضوع تشکیل عدالتخانه که اسم اولیه آن بود و بعد پارلمان یا مجلس شورای ملی تشکیل شد. البته در پنج دوره اول مجلس پرتوان و نیروهای ملی و اسلامی در مجلس قوی بودند و کارهای مهمی را پیگیری کردند، بعد که رضاشاه دیکتاتوری خودش را به وجود آورد عملاً مجلس را از حیز انتفاع انداخت و یک مجلس کاملاً دولتی و دستنشانده بود تا زمانی که در جنگ جهانی رضاشاه را انگلیسیها و برخی کشورهای دیگر کنار گذاشتند، یک فضای بازی به وجود آمد و چند دورهای مجدداً مجلس نفس قوی پیدا کرد و نمایندگان مردم مثل آیتالله کاشانی، مصدق و دیگران در مجلس حضور پیدا کردند و ملی شدن صنعت نفت در همین دوره بود که باز دوباره گرفتار دیکتاتوری صغیر شد، تا انقلاب اسلامی این مجلس دستنشانده ادامه پیدا کرد. بنابراین تاریخ مجلس در این دوران تاریخ متفاوتی بود و بعد از انقلاب با حضور مردم، نمایندگان واقعی مردم حضور پیدا کردند و در این (10) دوره منشأ خدمات بودند. ما این روز را گرامی میداریم و در تاریخ ایران مهم میدانیم.
4
رد تقاضای مسکوت ماندن طرح اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به مدت دو ماه

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همکاران گرامی. دستور اول گزارش کمیسیون آموزش و تحقیقات درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است که کلیات رأی آورده بود و جهت اصلاح به کمیسیون ارجاع شده بود. آقای دکتر! چون جمعی از همکاران طبق ماده (195) آییننامه درخواست مسکوت گذاشتن آن را به مدت دو ماه کردند. اگر اجازه بفرمایید قبل از ورود به بررسی باید مسکوت ماندن را مورد بحث قرار بدهیم. آقای جعفرزاده به عنوان نماینده متقاضیان مسکوت ماندن بفرمایید، پنج دقیقه فرصت دارید دلایل خود را بیان کنید. فقط یک نفر به عنوان مخالف میتواند صحبت کند.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر لاریجانی! من اجازه میخواهم قبل از اینکه این بحث مسکوت شدن را مطرح بکنم با توجه به توضیحات خوبی که جنابعالی دادید، امروز از این فرصت و از این تریبون استفاده کنم یکی، دو دقیقه یک پیامی را به ترامپ پریشاناحوال بدهم. ترامپ عنوان میکند که از فردا میخواهد بحث تحریم را درمورد ایران عملی بکند. سؤالی که اینجا مطرح است از رئیسجمهور نابخرد آمریکا که در (40) سال گذشته چه کاری را توانست بر علیه ملت ایران انجام بدهد که تا به الان انجام نداد؟ هر ظلمی را که دولتهای مختلف آمریکا در (40) سال گذشته توانستند بر علیه مردم ما انجام بدهند، انجام دادند و بدانند که این ملت متحد و یکپارچه پشت سر نظام و انقلاب خودشان ایستادند و (230) هزار شهید و (500) هزار ایثارگری که تقدیم نظام جمهوری اسلامی کردند هیچوقت آنها را فراموش نخواهند کرد.
اما مطلبی که الان مطرح شده اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه ششم است. آقای دکتر! مردم سؤالی را که از ما میکنند، میگویند اولویتهای ما مباحث اقتصادی است. امروز بچههای ما براساس یک قانونی، یک قاعدهای درس خواندند، در دفترچه کنکور آمد براساس آن قوانین ثبتنام کردند، در کنکور شرکت کردند، با آن فرمول برای آنها کارنامه صادر شد، رفتند تعیین رشته کردند، تعیین رشته را از فردا میخواهند وارد سیستم بکنند و امروز شما میبینید و ملاحظه میکنید که الان آمدند دارند عنوان میکنند که ما میخواهیم این را اصلاح بکنیم. من از جنابعالی میخواهم خواهش بکنم به اندازه کافی به جوانهایمان استرس و فشار وارد کردیم.
همکاران من، دوستان من! اجازه بفرمایید مباحثی که مطرح میشود نظام فکری جوانان ما را مختل کرده، خانوادههای آنها از ما نگرانند، میگویند مجلس کار دیگری ندارد انجام بدهد که مرتب دست در آن قوانین میبرد؟ من نمیگویم این قانون اشکال ندارد، خود من هم نقد دارم. آقای دکتر! میخواهم خواهش بکنم اجازه بدهید، الان وقت تعیین رشته است. ما الان داریم به بچهها میگوییم قانون را تغییر میدهیم. شما براساس این قانون باید ورود بکنید. اجازه بفرمایید دو ماه مسکوت بماند، کار این تمام بشود. شرایط جدید هر آنچه مجلس تصمیم بگیرد که من صلاح نمیدانم مجلس ورود بکند، اگر دولت نقدی دارد اصلاحیه آن را وارد بکند و بدهد. بچههای شهدا نباید با سایر بچهها، بچههای درصد بالا با سایر بچهها یکی بشوند.
شما اجازه بدهید! الان زمان بحثهای کارشناسی نیست، الان حدود یک میلیون نفر دارند انتخاب رشته میکنند، اجازه بفرمایید! اینها براساس قانون مجلس رفتند درس خواندند، امتحان دادند، برای آنها کارنامه صادر شد. همه قوانین را الان به هم نزنیم. اجازه بدهید ما این یکی، دو ماه را پشت سر بگذاریم برود واقعاً روی آن کارشناسی بحث بشود، هر تصمیمی مجلس گرفت داوطلب ما براساس آن قانون باشد. آقای دکتر! دیگر همینطور که میگوییم ترامپ بیعقل! ما نمیتوانیم با تو بنشینیم یک توافقی امضا بکنیم و این توافق را تو هر زمانی امکان دارد به هم بریزی، گرچه قیاس معالفارق است، ولی هیچوقت هم نمیتوانند به قوانین مجلس اعتماد بکنند. میگویند هر زمانی امکان دارد این قوانین به هم بریزد.
بنابراین اجازه بفرمایید اگر میخواهیم اصلاحی در قوانین داشته باشیم دو ماه این تمام بشود، قوانین جدید هرکاری که میشود، باز تأکید میکنم اینقدر قوانین غیراقتصادی را به هم نزنیم، اولویت مردم مباحث اقتصادی است، برویم سر مباحث اقتصادی و اگر هم قانونی اصلاح میشود برای سال آتی باشد، نه داوطلبی که براساس یک شرایط خاص، قانون ما، کتاب قانون ما تعیین رشته کرد و امتحان داد، بر آن اساس درس خواند الان از فردا صبح باید انتخاب رشته کند، وارد سیستم کند، براساس کارنامهای که ما به او دادیم، بعد میخواهیم این نظام را به هم بریزیم. شما را به خدا به این جوانها رحم بکنید، شما را به خدا به این جوانها کمک بکنید. به اندازه کافی ما نظام فکری آنها را به هم ریختیم. شما را به خدا اینها اختلالات فکری و روانی برایشان پیش آمده. چرا مجلس دارد این کار را میکند؟
خواهش میکنم اجازه بفرمایید از دستور خارج بشود، اجازه بفرمایید این زمان انتخاب رشته و اعلام نتایج بگذرد، بعد ما بنشینیم کارشناسی بحث بکنیم. من خودم هم قبول دارم ایراداتی دارد، ولی ایرادات آن را باید در یک فضای دیگر حل بکنیم. امروز ما میخواهیم قانونی وضع بکنیم برای امسال اجرا بشود، این ظلم است. بروید از همه حقوقدانها بپرسید قانون عطفبماسبق نمیشود. آقای لاریجانی! بچه شما، بچههای مردم بچههای ما هستند. چطور اینها به ما اعتماد کردند، بر این اساس آمدند درس خواندند، بر این اساس انتخابرشته کردند، بر این اساس ما برای آنها کارنامه صادر کردیم، بر این اساس الان دارند وارد سیستم میکنند بعداً موقع بررسی و اعلام نظر وزارت فرهنگ بگوییم ما بعداً آمدیم، تصمیمات عوض شد. شما اجازه بفرمایید، همکاران ما اجازه بدهند این دو ماه مسکوت بماند، انتخابرشته این بچهها تمام بشود، نتایج آنها اعلام بشود، قبل از ثبتنام سال دیگر هر تغییری داریم انجام بدهیم داوطلب ما براساس قانون بیاید بنویسد و بداند تا آخر کار قانون تغییر نمیکند. آقای دکتر لاریجانی! قانون نباید وسط کار تغییر بکند، من از شما خواهش میکنم، این منطق ندارد. (رئیس ـ متشکریم) بروید ببینید حقوقدانها چه دارند درمورد مجلس میگویند. این منطق حقوقی ندارد، شما را به خدا اجازه ندهید. همکاران من! ما خواهش کردیم، الان جای بحث کارشناسی نیست، دو ماه این را مسکوت بگذارید، بگذارید بچهها انتخاب رشته خود را انجام بدهند، اعلام نتایج بشود، بعد خدمت شما هستیم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، مخالف صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای رحیمیجهانآبادی مخالف هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای رحیمی! پنج دقیقه وقت دارید.

جلیل رحیمی جهان آبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! از فرمایشات بسیار متین، ارزشمند و خوب حضرتعالی در ابتدای جلسه امروز قبل از جلسه علنی کمال تشکر را دارم، همچنین از صحبت همه دوستان نمایندهای که اظهارنظر کردند. دوستان ببینید امروز بحث چه هست و چه اهمیتی دارد. اولاً با بخشی از فرمایشات دوست و همکارمان که قبل از بنده صحبت کردند و درخواست مسکوت گذاشتن این موضوع را دارند بنده موافق هستم، اما اتفاقی که دارد میافتد این است؛ دوستان! ما تفاوتهای زیادی در امتیازات، حقوق و مزایا بین جانبازان براساس میزان جانبازی داریم. هیچ کس هم مخالف این نیست، همه ما هم به خانواده ایثارگران و جانبازان در کشور ارادت داریم، اما عزیزان و بزرگواران! بحث سرنوشت علمی کشور هست، بحث انتخاب افراد به عنوان پزشک، مهندس و متخصص در دانشگاهها براساس رتبهها و براساس امتیازات منفی در این کشور است. ما الان در دانشگاهها کم مشکل داریم، در سیستم آموزشی کم مشکل داریم، در تربیت نیروی متخصص کم مشکل داریم که بعد بیاییم نظامی را تعریف کنیم که براساس آن با نمره منفی زده شده در کنکور کسی بخواهد پزشکی بخواند؟ این خدمت به خانواده ایثارگر، مملکت، این نظام و این کشور است؟ حرف ما این است که آنچه تفاوت بین درصدهای جانبازی در سهمیههای مربوط به ورود است را بردارند، این دایره انتخاب وسیعتر بشود. افراد بیشتری با توان علمی از خانواده ایثارگران بتوانند با هم رقابت کنند، چه گناهی کرده آن کسی که ایثارگر هست اما درصد ایثارگری او کمتر است تا خانواده و بچههای او از کمترین میزان امتیازات برخوردار باشند؟ آیا این عادلانه است؟ آیا به نفع کشور است؟
من خواهش میکنم کارنامههای قبولی را در بعضی از رشتههای حساس در حوزه پزشکی، مهندسی و در حوزههای مختلف ببینید. این خدمت به این کشور است که شما کسی که درصد نمره او را میبینید حتی در پایینترین رشته آن گروه قبول نمیشود بخواهید در بالاترین رشته آنجا وارد بشود؟ اینکه خدمت نیست، اگر کسی طرفدار خانواده ایثارگر است که همه ما هستیم، کسی اگر مدیون خانواده ایثارگران و جانبازان هست که همه ما مدیون هستیم، خدمات علمی قبل از کنکور به اینها بدهیم، امتیازات بدهیم، کلاس بگذاریم، تقویت بنیه علمی انجام بدهیم، اما چرا داریم با این سهمیه و انحصار آن هم به یک گروه خاص شرایطی را ایجاد میکنیم که فرد با امتیازاتی که به هیچ عنوان در هیچ کجای جهان اجازه نمیدهند در رشتههای حساس درس بخواند این را اجازه بدهید در آن رشته تحصیل کند.
دوستان و عزیزان! خواهش میکنم تسلیم تحلیلهای غیرمنطقی نشوید، امروز دقیق فکر کنید قرار است چه تصمیم بگیرید. حرف ما به طور مشخص این است که ما بیاییم این سهمیهبندی را به گونهای تعریف کنیم که؛ اولاً، خانواده ایثارگران همه از این سهمیه استفاده کنند. دو، به گونهای باشد که رقابت علمیتر باشد، افراد متخصص، بچههای درسخوان، بچههای باسواد رشد کنند. و سه، در حق کسانی که سهمیه ایثارگری ندارند ظلم نشود. به والله باید نزد خدا جواب بدهیم، کسانی که زندگی خود را گذاشتند یک عمر درس خواندند الان با رتبههای عالی میمانند. درست است اینها عضو خانواده ایثارگر نیستند، اما عضو خانواده ایران که هستند، اما هموطن ما که هستند، اما جوان این مملکت که هستند، اینها الان دارند از ورود به دانشگاه به دلیل همین سهمیهبندیها باز میمانند. من فکر میکنم هر کسی در این مملکت ایثار کرده برای اعتلای این مملکت بوده، برای سربلندی این مملکت بوده و الان کاری که ما داریم میکنیم برای عزت و سربلندی این کشور است. از دوستان درخواست میکنم با طرح مسکوت ماندن مخالفت کنند و امروز رأی «دو» بدهند تا حداقل ما بتوانیم کاری که به نفع کشور، جامعه ایثارگری، جامعه علمی کشور هست انشاءالله اقدام مثبت انجام بدهیم، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، حضار 233 نفر، پیشنهاد آقایانی که امضا کردند این است که دو ماه مسکوت بماند. نمایندگان نظرشان را اعلام بفرمایند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد.
5
ادامه رسیدگی به طرح اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

علی اردشیرلاریجانی
متن را بگویید کمیسیون بیایند گزارش بدهند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! متن را باید برای بحث قرائت کنم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«مادهواحده ـ بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 و تبصره آن به شرح زیر اصلاح میشود:
الف ـ الحاقات زیر در ماده (90) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران و اصلاحیه بعدی آن و در ماده (47) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) به شرح زیر صورت میگیرد:»
(آقای دکتر! آن «الحاقات» فکر کنم «اصلاحات» درست است)
«سهمیه ورود فوقالذکر با (5) درصد، سهمیه اختصاصی برای همسران و فرزندان جانبازان زیر (25) درصد و همسران و فرزندان رزمندگان، با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه به (30) درصد افزایش یابد.
تبصره ـ ظرفیت سهمیه (25) درصد مشمولین ماده (70) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران در صورت عدم تکمیل باقیمانده آن به افراد مشمول این بند اختصاص مییابد. کسب حداقل (80) درصد حد نصاب نمره علمی (نمره آخرین نفر پذیرفته شده) برای کلیه رشتهها و مقاطع تحصیلی الزامی است. این میزان درخصوص برخی رشتههای زیرگروه علوم تجربی (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی) و رشتههای فنی و مهندسی در گروه علوم ریاضی و فنی و کلیه مقاطع تحصیلات تکمیلی و دستیاری (85) درصد است. مفاد این قانون برای ورودیهای سال 1397 و بعد از آن لازمالاجراء است».
آقای دکتر! چون از گذشته پیشنهاد داشتیم مخالف و موافق باید صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان مخالف هستند، بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
قبل از مخالفت، جناب آقای لاریجانی! من یک تذکر ماده (24) خدمت شما داشتم. ما از جلسه غیرعلنی که شما صبح گذاشتید و نقطهنظرات را نمایندگان مطرح کردند تشکر میکنیم، منتها من فکر میکنم با توجه به اینکه شما اجازه ندادید جلسه ادامه پیدا کند اینجا هم حقوق نمایندگان تضییع میشود و هم ما (رئیس ـ 224 را فرمودید؟) (24)، آقای لاریجانی! درمان هم در مجلس است، درد هم در مجلس است. اینکه مجلس در حاشیه گذاشته میشود شما هشت، نه تا جلسه شورای هماهنگی اقتصادی داشتید، تصمیماتی هم گرفتید که اکثراً فراقانونی هست. شما صرف یک روخوانی داشتید و رفتید. حداقل انتظار بود که این بحثهایی که آنجا تصویب میشود اینجا هم روی آنها نظر داده بشود. بهترین کار این است که اصلاً اینجا بعداً رأیگیری بشود (رئیس ـ آن چیزهایی که جنبه قانونی باشد حرف زدم، حتماً اینجا میآوریم) آقای لاریجانی! لوایح چهارگانهای که شما فرمودید که الان ما داریم کار آن را انجام میدهیم در مجلس بعضاً مخالف بودند. نظر مقام معظم رهبری این بود که نظر، نظر مجلس باشد. (رئیس ـ بله، همینجا بحث میشود) این واقعاً دارد مجلس را به حاشیه میراند و چوب آن را هم ملت میخورد. الان (290) نفر نماینده که عصاره این مردم هستند، هم دولت را میشناسند، هم در بین مردم هستند، بهترین نظرات را میتوانند برای دولت بدهند. خوب بود که حتی آقای رئیسجمهور و وزرا دعوت میشدند شما هفتهای یکی، دو جلسه روز غیرعلنی مثل امروز داشته باشید. (رئیس ـ انشاءالله آن جلسه را هم میگذاریم) نظرات را بگویید و مطرح کنید، من هم تشکر میکنم از جنابعالی که جلسهای گذاشتید و هم نیاز هست که بعداً ادامه پیدا کند.

علی اردشیرلاریجانی
حالا شما مخالفت خود را بفرمایید، آن بحثهایی که فرمودید درست است، انشاءالله در آینده پیگیری میکنیم.

محمدرضا صباغیان بافقی
آقای لاریجانی! چون قبلش هم نوبت من که شد جلسه را تمام کردید، حالا این گله را هم ما خدمت شما داریم.

علی اردشیرلاریجانی
آن بحثی که فرمودید من گفتم جلسات دیگر هم میگذاریم. چون دو ساعت طول کشید تمام کردیم، میگذاریم.

محمدرضا صباغیان بافقی
گذاشتن اینکه شما هفتهای یک روز بگذارید.

علی اردشیرلاریجانی
پیشنهاد شما را پیگیری میکنیم، حالا مخالفتتان را بفرمایید.

محمدرضا صباغیان بافقی
درمورد این طرح اصلاح بند «الف» ماده (90) اینجا یکی، دو ابهام دارد. آقای لاریجانی! یکی بحث اینکه ماده (70) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران (25) درصد سهمیه ورود به دانشگاه را حالا اعم از دولتی و غیردولتی برای همسر و فرزندان شاهد، جانبازان و آزادگان در نظر گرفته و ماده (90) برنامه ششم هم در بند «الف» (5) درصد سهمیه را پیشنهاد داده که (30) درصد بشود. منتها دوتا نکته و سؤال هست؛ یکی این است که آیا این (30) درصد از آن (25) درصد سهمیه ایثارگران است؟ جناب آقای لاریجانی! من خواهش میکنم توجه بفرمایید، مدیریت هم دارد تغییر میکند.
آقای پزشکیان! در اصلاح بند «الف» ماده (90) دوتا سؤال هست؛ یکی اینکه آیا این (30) درصد، این (5) درصد که به (30) درصد افزایش پیدا میکند از همان (25) درصد هست یا برای کل میشود؟ اینجا ابهام دارد، بعداً اینجا میشود برداشت کنیم که این (30) درصد از کل قبولیها خواهد بود. آقای پزشکیان! توجه بفرمایید. (رنجبرزاده ـ آقای صباغیان! این 30 درصد، 25 به اضافه 5 است) اینجا این (30) درصد؟

اکبر رنجبرزاده
(30) درصد از (25) درصد نیست، (25) درصد برای جانبازان بالای (25) درصد و (5) درصد برای جانبازان زیر (25) درصد و رزمندگان بالای شش ماه جبهه. (25) به اضافه (5)، (30) درصد میشود.

محمدرضا صباغیان بافقی
اینجا این برداشت نمیشود. این یکی ابهام دارد.

اکبر رنجبرزاده
قانون برنامه ششم این است، الان این هم همین را میگوید.

محمدرضا صباغیان بافقی
این اصلاحی که ما داریم انجام میدهیم. یکی هم اینکه آیا آن (80) درصد حد نصابی که الان برای آن نمره علمی در نظر گرفته شده، آیا این هم فقط (80) درصد برای این (25) درصدی که الان دارد تصویب میشود هست، یا برای کل است؟ این مصوبهای که ما داریم، ما داریم برای این (25) درصد بحث میکنیم، برداشت میشود که (80) درصد فقط برای این (25) درصد خواهد بود. یعنی مثل قبلاً همان (80)، (85) درصد برای بقیه خواهد بود و این (80) درصد نمره برای این (25) درصدی که ما الان داریم تصویب میکنیم است. اگر این دو تا نکته روشن شود فکر میکنم بعداً در برداشت و تفسیر مشکلی نباشد.

مسعود پزشکیان

جلیل رحیمی جهان آبادی
جناب آقای محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس اجازه بفرمایید! آقای صباغیان هم اشارهای فرمودند، اینجا یک ایرادی وجود دارد، «سهمیه ورود با (5) درصد سهمیه اختصاصی برای همسران و فرزندان جانبازان زیر (25) درصد و همسران و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور در جبهه به (30) درصد افزایش مییابد»، اینجا یعنی (55) درصد میشود. این اشتباه است، طراح و عزیزانی که در کمیسیون هستند باید این را اصلاح کنند. ببینید! اینجا (5) درصد را به (30) درصد افزایش دادید، متن این را میگوید. یعنی در واقع (5) به اضافه (25) باید باشد. متن این را نمیگوید، یعنی (55) درصد میشود. آقای رئیس! این ایراد کلی دارد.

مسعود پزشکیان
نه، ایراد ندارد، اجازه بدهید موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت همکاران محترم و هیأترئیسه عزیز عرض خداقوت و سلام دارم. دوستان توجه بفرمایید.
عذرخواهی میکنم. آقای دکتر پزشکیان! این قطعاً باید در جزءنگاریاش اصلاح شود. آن چیزی که دوستان طرح میکردند بحث این بود که بخشی از سهمیه رزمندگان برای ایثارگران و جانبازان زیر (25) درصد با رعایت حد نصاب تعلق بگیرد. بعضی از دوستان نگرانند، برای اینکه میگویند این ممکن است سطح علمی کشور را کاهش بدهد، در صورتی که اینطور نیست. با توجه به اینکه (85) درصد حد نصاب را در رشتههای تخصصی، علوم ریاضی و کلیه مقاطع تحصیلی را حتماً باید داشته باشد و برای سایر علوم (80) درصد است، این نگرانی کاهش سطح علمی کشور را رفع میکند. ضمن اینکه باز هم انشاءالله ابهام رفع شود. موضوع افزایش کلیه سهمیه ایثارگران و رزمندگان در کل سهمبندی ورودیها نیست، بحث سهمیه خاص ایثارگران است که با یک (5) درصد افزایشی امکان استفاده خانوادههای ایثارگران زیر (25) درصد را مهیا میکند و ما وظیفه داریم که تنش ایجاد نکنیم بین دوستانی که مطالعه کردند و این دانشآموزانی که براساس این قوانین موجود تنظیم کردند، ورودیهایشان را تنظیم کردند، ایجاد وقفه نشود، این اصلاح شود. ضمن اینکه بنده موافق در نظر گرفتن ایثارگران و جانبازان زیر (25) درصد از سهم موجود خودشان هستم، خواهش میکنم که این جملات هم انشاءالله اصلاح شود تا ابهامی وجود نداشته باشد.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار دارند.

مسعود پزشکیان
اجازه بدهید اخطار را بدهند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای برزگر اخطار دارند، بفرمایید.

شهروز برزگر کلشانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
من از جلسه صبح که غیرعلنی برگزار شد تقدیر و تشکر میکنم، آقای دکتر و دوستان اخبار نویدبخشی را اعلام کردند.
آقای دکتر! اخطار بند (9) اصل سوم، بحث شرایط علمی کشور و پزشکان در میان است. نظر عموم جوانان بر این است که اگر قرار است سهمیهای در نظر گرفته شود، اصلاً کلاً قانون اساسی همین را میگوید، قبل از برگزاری کنکور امتیازات داده شود، شک و شبههها برطرف شود و به صورت برابر باید عدالت (نایبرئیس ـ شما دارید نظر میدهید) اصل سوم را اعلام کردم.

مسعود پزشکیان
اشکال شما وارد نیست. دولت بفرمایید، آقای دکتر خدایی بفرمایید.

ابراهیم خدایی
بسم الله الرحمن الرحیم ـ سلام علیکم و رحمه الله
در این اصلاحیه مادهواحدهای که پیشنهاد شده به لحاظ مشکلاتی که سال گذشته داشته و حداقل کاری که ما میتوانیم بکنیم که از مشکلات سال گذشته کم کنیم، این پیشنهاد آمده است. من برای اینکه یک مقدار اطلاعات بیشتری خدمت شما بدهم اطلاعاتم را در سه بخش عرض میکنم. یک بحث این است خود قانون یکسری مغایرتها و تناقضهایی دارد که سال گذشته مصوب شده، به عنوان مثال خود رزمنده حدنصاب (80) درصد است، فرزندش حدنصاب (70) درصد میگیرد. یعنی خود کسی که بیشتر زحمت کشیده کمتر منتفع میشود.
یکی دیگر این است که در قانون جامع ایثارگران خود جانبازان زیر (25) درصد میتوانستند از سهمیه (25) درصد استفاده کنند، الان سهمیهشان به (5) درصد کاهش پیدا کرده است. علاوه بر این در ظرفیتهای زیر (10) نفر اصولاً قابلیت اجرایی ندارد.
لذا ما برای اینکه علاوه بر آن بحث و مسائلی که سال گذشته داشتیم، این مشکلات خود قانون هم هست که واقعاً برای آموزش عالی کشور مشکلات جدی ایجاد کرد. من برای اینکه همکاران و نمایندگان محترم مجلس در جریان باشند دو، سه تا عدد و رقم را اشاره میکنم به مواردی که سال گذشته هم در علومپزشکی و هم در وزارت علوم اتفاق افتاد. ببینید! سهم کل این داوطلبان از شرکتکنندگان برای (25) درصد (5/2) درصد شرکتکنندگان است، برای آن (5) درصدیها (3/5)، یعنی مجموعاً (8) درصد. منتها سهمی که این افراد از دانشگاهها توانستند استفاده کنند در دوره روزانه دانشگاهها، دوره غیرشهریهپرداز حدوداً (16) درصد بوده و هر چقدر به رشته و دانشگاه پررقابت و پرمتقاضی میرویم این درصد افزایش بیشتری پیدا میکند. به عنوان مثال در دانشگاه تهران (26) درصد، در دانشگاه صنعتی شریف (29) درصد، یعنی این نسبتی که گرفتهاند. افزایش سهمی که اینجا اتفاق افتاده باعث شد افرادی که رتبههای خیلی قویتری در سهمیههای آزاد بودند واقعاً نتوانستند سال گذشته وارد دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی شوند. این در رشتههای علومپزشکی، دستیاری و تخصصی که به (50) درصد میرسد، یعنی سهمی که دارد زیر (10) درصد است، سهمی که در رشتههای دستیاری میگیرند بالای (50) درصد است.
لذا من یکسری عدد و رقم و رتبه دارم، واقعاً هم نمیخواهم اعلام کنم، منتها واقعاً اختلاف رتبهها خیلی زیاد است. واقعاً باید اصلاح شود. سال گذشته مشکلات جدی در حوزه ورودی دانشگاهها و آموزش عالی کشور ایجاد کرد، همین الان هم شما میبینید، یک قسمت عمدهای از اعتراضات همین است و من تا الان در کشور در این (24)، (25) سالی که در سازمان سنجش بودم سابقه ندیدم که بر علیه ایثارگران با توجه به روحیه قدرشناسی که مردم عزیز ما دارند تحصن کنند. این معلوم است که سال گذشته این قانون واقعاً قانون کارشناسی نبود. این چیزی که ما اینجا آوردیم حداقل اصلاح ممکن است، یعنی فکر نکنید که خیلی شقالقمر میشود. یعنی واقعاً آن کف (70) درصدی که ما گفتیم (80) درصد و (85) درصد کنید ما را به سال 94 بر میگرداند. فکر نکنید که بچهها خیلی نمیتوانند وارد شوند. این کاری که داریم انجام میدهیم بچههای ایثارگر را در دانشگاهها توزیع میکند، نمیگذارد همه آنها در یک دانشگاه وارد شوند و از لحاظ سطح علمی مشکلات جدی ایجاد کند.
لذا خواهش من این است که این هم در سهمیههای تخصصی پزشکی دارد اتفاق میافتد، هم در حوزه ورودی آزمون سراسری. ما سال گذشته واقعاً مشکلات جدی داشتیم که عرض کردم علاوه بر این من اعتقاد دارم این کاری که ما میخواهیم بکنیم، ماده (90) با سیاستهای کلی علم و فناوری ابلاغی هم مغایرت دارد، برای اینکه آنجا توزیع عادلانه فرصتها را گفته و تعادل سطح دانشگاهها را خدمت شما عرض کردم. (رنجبرزاده ـ آقای دکتر تشکر) ما آزمون کارشناسیارشد را فقط ثبتنام کردیم، تا الان سه تا تحصن داشتیم، جلوی وزارت علوم، جلوی مجلس و جلوی وزارت بهداشت. فکر میکنم وضعیت طوری است که اگر بخواهیم این قانون را به صورت سال گذشته که مصوب شده اجرا کنیم، شهریور التهابات فراوانی میشود. واقعاً هم ظلم در حق بچههای نخبه و دانشگاههایی که رقابتهای سنگین دارند است. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای دکتر، وقت شما تمام است) من خواهش میکنم با این موافقت کنید.

مسعود پزشکیان

سیدحمایت میرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
دوستان عزیز! تقاضا میکنم یک عنایتی داشته باشید. قضیه طوری مطرح میشود که مثل اینکه سهمیه مربوط به ایثارگران همین امروز مطرح میشود. این سهمیه ایثارگران از اول انقلاب بوده، بحث هم در برنامه ششم آمده و سال گذشته هم اعمال شده، فقط دوستان دو تا ابهام جزئی را طرح دادند، کمیسیون آنها را میخواهد برطرف کند. یعنی صحبتها طوری است که مثل این است که همین امروز صحبت از سهمیه ایثارگران میکنیم.
دو تا ابهام چه بود؟ یک ابهام این بود، در برنامه ششم به اشتباه خود جانبازان زیر (25) درصد به داخل سهمیه پایینتر از (25) درصدیها آمده، در حالی که جانبازان از اول انقلاب یک سهمیه داشتند، مدنظر همسر و فرزندان جانبازان زیر (25) درصد بوده، به اشتباه آمده جانبازان زیر (25) درصد و همسران و فرزندان جانبازان زیر (25) درصد. پس یک؛ آن ابهام برطرف شده، میگوییم جانبازان کلاً یک سهمیه باشند، چیز جدیدی نیست.
نکته دوم این است که وقتی در برنامه ششم شما (5) درصد را اضافه کردید، یعنی (25) درصد سهمیه ایثارگران بوده، شده به علاوه (5) درصد، جمع (30) درصد، همان که اول انقلاب (40) درصد بوده الان (30) درصد شده، (25) به علاوه (5) درصد. آن (5) درصدها در برنامه ششم گفته شده اگر (25) درصدیها تکمیل نشوند که در طول انقلاب هیچوقت تکمیل نشده، همیشه زیر (10) درصد بوده، بقیهاش به آن (5) درصدیها اختصاص پیدا کند. باز این هم حرف جدیدی نیست، در برنامه ششم توسعه آمده است. فقط در آنجا برای رشتههای عمومی آمده حد نصاب (70) درصد باشد، برای رشتههای پرطرفدار پزشکی (80) درصد باشد، عدد آن را در این طرح بالا بردیم. چرا بالا بردیم؟ به خاطر اینکه با اضافه شدن همسر و فرزندان شش ماه جبهه تعداد ایثارگران عزیزی که رقابت میکنند خیلی بالا رفته، حالا که تعدادشان بالا رفته گفته شده حد نصاب آخرین نفر پذیرفتهشده در رشتههای عمومی (80) درصد باشد، در رشتههای پزشکی و پرطرفدار فنی و مهندسی (85) درصد شود. یعنی (70) درصد عمومی به خاطر افزایش تعداد ایثارگران (80) شده، (80) در رشتههای پرطرفدار (85) درصد شده است. پس ابهام جانبازان که حقشان است و باید برطرف میشد و در برنامه پنجساله اشتباه شده برطرف شده، اضافه شدن (5) درصد باعث افزایش تعداد سهمیه ایثارگران شده، به این خاطر در جامعه این انتظار است که سطح علمی در دانشگاه بالا برود، دیگر رقابت بین (70) درصد و (100) درصدی نباشد، لااقل (80) درصد در رشتههای عمومی با (100) باشد، (85) در رشتههای پرطرفدار. بنابراین تقاضا میکنم آنچه که خودتان در برنامه ششم آوردید و فقط ابهام برطرف شده، به این رأی بدهید که تکلیف روشن شود، سپاسگزارم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای رئیس! این دوسوم رأی میخواهد.

مسعود پزشکیان
حضار 231 نفر، این دوسوم رأی میخواهد، نمایندگان محترم لطفاً در رأیگیری شرکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. پیشنهادات را مطرح کنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
پیشنهاد اول به ترتیب آقای کواکبیان هستند. آقای کواکبیان! پیشنهادتان را مطرح میکنید؟

مصطفی کواکبیان
حاجآقای نوروزی میخواهند مطرح کنند، من هم موافقم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
همکاران محترم توجه بفرمایند! مجلسیان عزیز، همکاران عزیز، آقا! ما در کمیته ایثارگران برنامه ششم توسعه تصویب کردیم که از نظر علمی و دانشگاهی هیچ فرقی بین جانبازان و فرزندان و همسرانشان نیست. این سهمیه (25) درصد برای همه جانبازان و همسر و فرزندانشان یکسان برای شرکت در دانشگاه، نه بحث پول دانشگاه، نه بحث انتقالات، نه بحث تغییر رشته، فقط از نظر شرکت در دانشگاه، (5) درصد برای رزمندگان، (25) درصد برای همه جانبازان و فرزندان و همسران. متأسفانه به هر دلیلی در برنامه ششم توسعه اشتباه خوانده شد و (5) درصد برای رزمندگان و فرزندان و همسران و جانبازان زیر (25) درصد دادند، (25) درصد برای همه جانبازان بالای (25) درصد و همسر و فرزندان. این ظلم بود، ما باید بحث مشارکت در رقابت را وسیع بگیریم، بین همه رزمندگان و فرزندانشان فرقی نباشد. مثلاً یک جانباز (20) درصد با (25) درصد چه فرقی دارد که باید همه آنها (5) درصد، قسمت بالا (25) درصد؟
لذا جناب آقای دکتر حاجیبابایی، رئیس وقت مجلس جناب آقای مطهری، همه نوشتند که ظلم شده، به رئیس نوشتند جناب آقای دکتر لاریجانی به کمیسیون اصل (90) نوشتند، آقای دکتر محمدی نوشتند بله اشتباه شده، قرار شد ما طرح بدهیم، ما این طرح را دادیم و رأی آورد. در کمیسیون آنطور که باید و شاید دفاع نشد، آن چیزی بود که الان رد کردید. آقایان عزیز، سروران محترم! ما میخواهیم آنچه را در کمیته ایثارگران کمیسیون تلفیق تصویب شده و در خود کمیسیون تلفیق هم رأی آورد، اینجا اشتباه خوانده شد، ما میخواهیم آن اشتباه را مرتفع کنیم، فرقی بین جانبازان، فرزندان، همسرانشان، پایین (25) درصد، بالای (25) درصد نیست و این یک مقدار دایره را وسیع میکند، رقابت بین همه جانبازان میشود و مشکل دولت آنچه که آقای خدایی میفرمودند هم مرتفع میشود و همان (70) درصد قبلی تراز علمی باشد. بنابراین فرقی بین جانبازان و فرزندان و همسرانشان از نظر رقابت علمی در حوزه کنکور نیست. این نظر است، کمیسیون تلفیق هم این را تصویب کرد، کمیته هم تصویب کرد، پیشنهاد هم همین پیشنهادی است که بنده و آقای کواکبیان و رئیس کمیسیون اصل (90) آقای محمدی و آقای خادمی پیشنهاد دادیم. والسلام

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای دکتر! قبل از اینکه مخالف صحبت کند، میهمانان را قرائت کنم.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
گروه میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران میهمانان جناب آقای دکتر نقویحسینی نماینده محترم ورامین، قرچک و پیشوا هستند.
ـ جمعی از جوانان عضو انجمن سفیران اعتلای اندیشه استان اصفهان میهمانان سرکار خانم تاجالدین نماینده محترم اصفهان هستند.
ـ جمعی از دانشجویان و هنردوستان عضو انجمن هنردوستان شهرستان ری استان تهران میهمانان مجمع نمایندگان استان تهران هستند.
ـ جمعی از گروه فرهنگی و هنری شهرستان بندرلنگه، شهر تاریخی بندرگنگ و استان هرمزگان میهمانان جناب آقای دکتر ناصر شریفی نماینده محترم بندرلنگه، بستک و پارسیان هستند. خیلی خوش آمدید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای بیگدلی مخالف هستند، بفرمایید.

احمد بیگدلی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و خستهنباشد. آقای دکتر پزشکیان! قبل از اینکه من مخالفتم را عرض کنم اگر اجازه بدهید، ببینید آقای دکتر پزشکیان! مشکل اصلی مجلس عدم رعایت آییننامه داخلی است. آقای دکتر! متأسفانه آقای دکتر لاریجانی اصلاً اهمیتی به آییننامه داخلی نمیدهند، از مجلسی که اجلاسیه سوم آن با پشت کردن به آییننامه داخلی شروع شود میخواهیم چه انتظاری داشته باشیم و موقع رأیگیری و یا ریاست آییننامه داخلی را زیر پا گذاشتند. (نایبرئیس ـ آقای دکتر! مخالفت کنید) آقای دکتر! اجازه بدهید! از شما خواهش میکنم الان چندین وزیر در نوبت استیضاح هستند، چه شده؟ به امام حسین هم در کربلا ظلم کردند، سرش را بریدند، حالا چرا میخواهیم دوباره اینجا مسلخ بریدن سر وزیر رفاه را راه بیندازیم؟ اگر قرار است همه وزرا طبق آییننامه استیضاح شوند همه را رعایت کنیم. خواهشم این است که این را رعایت کنید.
اما درمورد مخالفت؛ حاجآقا نوروزی فرمودند در برنامه ششم فقط جانبازان زیر (25) درصد آمده بود و اشتباه شده، همسران و فرزندان اینها نبود. آقای دکتر! درست میفرمایند، ولی این همسران و فرزندان جانبازان نبوده، آقای دکتر! شما در جامعه ما بررسی کنید ببینید کسی که دکترا دارد، من از خانوادههای شهدا، جانبازان، جانبازان (5) درصد، ایثارگران و رزمندگان شش ماه جبهه و پایینتر معذرت میخواهم، کسی که دکترا دارد با کسی که دیپلم دارد، امکاناتی که در اختیارش قرار میدهند یکسان است؟ حقوقی که به او میدهند یکسان است؟ پستی که به یک دکترا میدهند با یک دیپلم یکسان است؟ چرا توقع داریم یک فرزند رزمنده عزیز و بزرگوار که شش ماه جبهه رفته با آن جانبازی که قطع نخاع شده، (50) درصد و فرزند شهید است یکسان باشد؟ آقای دکتر! از شما خواهش میکنم، این عدم رعایت عدالت است. اسلام، قانون و شرع ما تأکید بر رعایت عدالت کرده است.
از همکاران عزیز خواهش میکنم به این پیشنهاد دوستان بزرگوار رأی ندهند، آقای دکتر! ما پیشنهاد دادیم که این به سه قسمت تقسیم شود، به جانبازان بین صفر تا (25) درصد، بین (25) تا (50) درصد و (50) درصد به بالا که آنجا هم عدالت رعایت میشود و هم با توجه به جلساتی که بنده با تمامی اقشار ایثارگران برگزار کردم و با این پیشنهاد بنده موافق هستند و عدالت نیز آنجا جاری و ساری میشود، خواهشم از نمایندگان عزیز و بزرگوار این است که همیشه نسبت به تکلیفی که بر عهدهشان بوده، حمایت از خانوادههای جانبازان، ایثارگران و رزمندگان و فرزندان شاهد که همیشه حمایت کردند، این دفعه نیز حمایت کنند، با این پیشنهاد مخالفت کنند تا بتوانیم به آن پیشنهادی که آورده شده و عدالت کاملاً برقرار میشود رأی بدهیم. متشکرم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای محمودیشاهنشین موافق هستند، بفرمایید.

محمد محمودی شاه نشین
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
هر چند همه دوستان مستحضرند، چه مخالف و چه موافق دغدغه این را دارند که هم یک عدالت اجتماعی مناسبی برقرار شود، هم جامعه ایثارگری تشویق و ترغیب شوند و احساس کنند که مجلسشان مجلس قدردانی است، به دنبال این است که با ایجاد عدالت فضای مناسبی را برای تحصیلات این دوستان فراهم کند، شعاع دایره را بیشتر کند، تنگش نکنیم. واقعاً این به این معنا نیست که اگر ما فضایی را برای جانبازان و خانوادههای آنها که زیر (25) درصد هستند ایجاد کنیم، به معنای حذف جانبازان بالای (25) درصد است؟ نه. فضا باید به سمتی برود، با توجه به اینکه توان دانشگاههای ما افزایش پیدا کرده، تعداد صندلیهایی که میتواند دانشجو بپذیرد افزایش پیدا کرده، شرایط را باید ایجاد کنیم آنهایی که خدمتی برای نظام، ملت و این مردم کردهاند، برای خاک وطنشان جنگیدهاند و حفظش کردهاند، بتوانیم فضا را باز کنیم و آنها را نگران نکنیم، این دایره را تنگ، تاریک و کوچک نکنیم. مادهواحده با این پیشنهاد برادرم آقای نوروزی در واقع این بحث را حل میکند. اینکه فرمودند «عبارت جانبازان زیر (25) درصد و همسر و فرزندان جانبازان زیر (25) درصد، از بند «الف» ماده (90) برنامه ششم توسعه حذف و به ماده (70) قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران اضافه گردد». یعنی با این شرایط یک کوتاهی و نقصانی که در برنامه توسعه بود جبران میشود و مشکل حل میشود. پیشنهاد من این است که این مباحث تکراری را کنار بگذاریم، کمک کنیم که این فضا آماده شود و نویدی به فرزندان و همسران جانباز زیر (25) درصد داده شود و این دستهبندیها، گروهبندیها و طبقهبندی کردن ایثارگران هم به نظر من خیلی خوب نیست.
من دوست بسیار عزیزی داشتم که در کنارم بود، گلولهای آمد ایشان به شهادت رسید، بنده توفیقش را نداشتم. اما همیشه خودم را نسبت به ایشان مدیون میدانم و امیدوارم که همه جانبازان، هر کس که در زمان خودش انتخاب کرده که از این خاک برود و از این مملکت و از ایران اسلامی دفاع کند، بتوانیم به آنها خدمت کنیم و فضا را برای رشد علمی و کسب جایگاه علمی کشور باز کنیم، انشاءالله.

مسعود پزشکیان
دولت و کمیسیون نظری ندارند. حضار 235 نفر، دوسوم رأی میخواهد. نمایندگان محترم نظر خودتان را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب نشد. ادامه این را برای جلسه روز سهشنبه میگذاریم، چون باید ما وارد بحث چک شویم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
چون ما باید وارد بحث چک هم شویم، انشاءالله برای جلسه بعدی.
6
بحث و بررسی درخصوص طرح اصلاح قانون صدور چک

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد طرح صدور چک است. چون طبق تبصره (1) ماده (104) در جلسه گذشته در اولویت قرار گرفتن آن رأی آورده است، ما امروز حتماً باید وارد دستور شویم. حاجآقای نوروزی بفرمایید.

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین انه خیر ناصر و معین
«و انی اقسم بالله قسماً صادقاً لئن بلغنی انک خنت من فیء المسلمین شیئاً صغیراً أو کبیراً لاشدن علیک شده تدعک قلیل الوفر، ثقیل الظهر، ضئیل الامر».
نامه بیستم نهجالبلاغه: «قسم میخورم ای معاون استاندار من بر بصره اگر به من خبر برسد که تو در اموال مسلمین خیانت کردهای «شیئاً» مقدار کم یا بزرگی را بر تو سخت میگیرم به طوری که توان تو را میگیرم، امر تو را ضعیف میکنم و مال را هم از تو میگیرم».
سروران محترم عنایت بفرمایند! اولاً گزارش را بخوانم:
گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی به مجلس شورای اسلامی
طرح صدور چک به شماره چاپ (61) که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسات متعدد با حضور کارشناسان دستگاههای اجرایی و معاونت حقوقی قوه قضائیه و مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با اصلاحاتی در عنوان و متن به شرح زیر تصویب شد.
اینک گزارش آن در اجرای ماده (147) قانون آییننامه داخلی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود.
ضمناً گزارش کمیسیون فرعی اقتصادی تا این تاریخ واصل نگردیده است.
رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی ـ اللهیار ملکشاهی
سروران عنایت بفرمایید! طبق آمار رسمی کشور بیش از (42) درصد حجم و منابع مالی کشور از طریق چک جابهجا میشود. عنایت بفرمایید! دومین رتبه ورودی پروندههای حقوقی به قوه قضائیه مربوط به چک است. حجم بالای زندانیان براساس آمار (75) درصد زندانیان غیرعمد را بدهکاران مالی ناشی از چک برگشتی تشکیل میدهند. (90) درصد از زنان حاضر در زندان از جرایم غیرعمد مربوط به چک هستند. چک برگشتی پنجمین مانع جدی فضای کسب و کار از نظر بنگاههای اقتصادی است. اطاله دادرسی در پروندههای چک و تحمیل هزینه بالا به فعالان اقتصادی مربوط به چک است. عدم تقارن اطلاعات گیرندگان و صادرکنندگان چک در هنگام صدور چک از مسائلی است که نیاز داشت ماده اول قانون صدور چک اصلاح شود که اصلاح شد. ضعف نظارت و کنترل بانک مرکزی بر فرآیند صدور چک و اتکای صرف به لاشه کاغذی چک از مسائلی بود که در قانون چک مطرح شده بود.
سروران محترم! آنچه ما در این طرح انجام دادهایم، نوآوریهایی که دارد یک خروج صدور دسته چک از دست بانکهای تجاری و تمرکز آن در بانک مرکزی. این نیست که اگر چک بانک صادرات یک نفر برگشت خورد او بتواند از بانک ملی، بانک سپه یا بانک انصار دسته چک دریافت کند، دیگر متمرکز شد. دو؛ منوط کردن اعتبار چک به ثبت و رجیستری اطلاعات آن در سامانه. تمام مسائل چک در ماده (8) آمده است، در سامانه متمرکز میشود. امکان استعلام آنی وضعیت اعتبار صادرکننده چک، شخصی که الان چک میکشد بلافاصله طرف مقابل میتواند از بانک مرکزی استعلام کند و اعلام کند وضعیت مالی او در چه وضعیتی است. این نیست که کسی دسته چک کسی را از ماشین او بدزدد و برود تمام این (50) برگه را در بازار هزینه کند و کسی متوجه نشود.
کاهش جمعیت زندانیان چک برگشتی با پیشگیری وضعی از صدور چکهای بلامحل. امروزه طبق آمار (17) هزار زندانی چک در زندانها وجود دارد و این باری بر زندانها و خانوادهها است که مربوط به چک است. صدور اجراییه علیه صادرکننده بدون نیاز به فرآیند رسیدگی قضائی که ما بخواهیم در دادگاه حاضر شویم، وکیل بگیریم، بلافاصله میتوانند به اداره ثبت مراجعه کنند و اجراییه صادر شود، بدون نیاز به فرآیند رسیدگی قضائی.
سروران محترم! این طرح اصلاحیه که دهها و صدها ساعت وقت را به خود اختصاص داده، با دقت تمام روی آن کار شده، کارشناسانی از بانک مرکزی، مرکز پژوهشها، وزارت اقتصاد حضور داشتند و بحثهای ممتد و طولانی (نایبرئیس ـ خیلی ممنون حاجآقا، وقت شما تمام شد، متشکرم) از بابت قوه قضائیه و وزارت دادگستری حضور داشتند و امروز تقدیم شما میشود، بدون اشکال است، من خواهش میکنم به آن رأی بدهید تا این مشکلی که مربوط به چک است در زندانها را حل کنیم. خیلی ممنون.

مسعود پزشکیان
ادامه این دستور برای جلسه بعدی بماند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای رئیس! دو تا اعلام وصول داریم، اگر اجازه بفرمایید اعلام کنم.
ـ جناب آقای حسن کامران نماینده محترم اصفهان از طرح سؤال خود از وزیر محترم دادگستری درخصوص علت بسته شدن قهوهخانههای استان اصفهان انصراف دادند که اعلام وصول میشود.

احمد امیر آبادی فراهانی
استرداد طرح استفساریه درخصوص حسابرسی یا رسیدگی به کلیه حسابهای درآمد و هزینه و سایر دریافتیها و پرداختیها و همچنین صورتهای مالی شهرداریها توسط دیوان محاسبات کشور به استناد قانون محاسبات هم اعلام میگردد.
9
ناطقین جلسه آقایان: عدل هاشمیپور، محمدرضا پورابراهیمیداورانی، اسداله عباسی و حمیدرضا حاجیبابایی و خانم ناهید تاجالدین

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای عدل هاشمیپور نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده.
ـ خانم ناهید تاجالدین نماینده محترم اصفهان.
ـ آقای محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ آقای اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش.
ـ آقای حمیدرضا حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای مهندس عدل هاشمیپور نماینده محترم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده دعوت میکنیم، هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

عدل هاشمی پور
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر رهبر فرزانه انقلاب، خانوادههای شهدا، جانبازان و آزادگان، ملت شریف ایران و مردم شریف و نجیب استان کهگیلویه و بویراحمد به ویژه مردم شریف حوزه انتخابیه شهرستانهای کهگیلویه، چرام، لنده و بهمئی عرض ادب و احترام دارم.
بر خود لازم میدانم در ابتدای عرایضم به صورت ویژه از فرماندهی محترم کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سردار سرلشکر جعفری به خاطر موضعگیری بجا و بهموقع درخصوص پیشنهاد رئیسجمهور آمریکا مرتبط به مذاکره با مقامات عالیرتبه کشور عزیزمان ایران اسلامی تشکر کنم.
همکاران، سروران گرامی، ملت شریف ایران! عدهای با حرفهایشان دارند به ترامپ و امثال ترامپ کمک میکنند. امروز ترامپ و امثال ترامپ همین را میخواهند، امروز ترامپ میخواهد بین ما جدایی باشد، این حرفهای اضافی که امروز زده میشود مطمئناً به صلاح مملکت نیست و ضمن احترامی که برای برادر عزیزم قائلم، به جناب آقای دکتر مطهری عرض میکنم که اگر چنانچه پدر بزرگوارتان در قید حیات بودند یقیناً از شما برائت میجستند.
نکاتی به جناب آقای رئیسجمهور دارم، خدای متعال و آموزههای دینی به ما یاد داده که همه ما مکلف و مسئول هستیم، مکلف به این معنا که تکالیفی را به عهده ما گذاشتهاند و مسئول به این معنا که ما باید در مقابل تکالیف خود پاسخگو باشیم.
جناب آقای رئیسجمهور! (40) سال است که دشمنی و مخالفتهای استکبار جهانی در رأس آن آمریکای جنایتکار را تجربه کردهایم و ملت ایران علیرغم فشارهای اقتصادی و تحریمهای ظالمانه و مشکلات معیشتی و بیکاری جوانان، صادقانه از رهبر فرزانه انقلاب حمایت و همواره گوش به فرمان بودهاند.
جناب آقای رئیسجمهور! کدام برهه از زمان را در (40) سال گذشته سراغ دارید که مردم اینطور در تنگنا و با اقتصاد بازار و نوساناتی که وجود دارد مواجه بودند و لکن چه اتفاق دیگری باید بیفتد تا مشخص شود که جنابعالی و اکثر قریب به اتفاق کابینهات در دولت یازدهم ناکارآمد هستند؟
جناب آقای رئیسجمهور! مدیران در دولت یازدهم آنقدر که به مسائل سیاسی و چپ و راست و حزب و گروه دامن میزنند به فکر راهکارهای اصولی و عملی برای حل مشکلات اقتصادی مردم نیستند و مدتها است همه مسئولین دولت را رها کردهاند.
جناب آقای دکتر روحانی! به راستی آیا خود و تیم اجرایی و اقتصادی دولت متوجه نارضایتیهای گسترده مردم از عملکرد دولت به جهت وضعیت اقتصادی و اشتغال جوانان و معیشت نابسامان و نوسانات در بازار هستید و راستی ما و شما متوجه یأس و ناامیدی که دشمنان نظام در جامعه به وجود آوردهاند و عدهای هم در داخل آن را تشدید میکنند هستیم و از مشکلات اقتصادی و معیشتی دشمن سوءاستفاده میکنند، آیا در جریان کامل هستیم؟
جناب آقای روحانی! جنابعالی و هر انسان عاقلی میداند که مردم نسبت به نظام اسلامی و رهبری نگران نیستند و لکن تنها مسألهای که باعث نگرانی مردم شده است تبعیضها، بیعدالتیها، ناکارآمدی مدیران و پاسخگو نبودن در مقابل مسئولیتهایشان هستند.
جناب آقای رئیسجمهور! طرح سؤالی در مجلس شورای اسلامی از جنابعالی فرصت مناسبی است که جنابعالی و تیم اقتصادی و دیپلماسی اقتصادی باید از آن استفاده کنید و با طرح انتظاراتی که از مجلس دارید نهایت در پی اقدامات مؤثری برای حل مشکلات اقتصادی و سامان دادن به وضعیت موجود باشید.
جناب آقای رئیسجمهور! شعار اعتدال جنابعالی بینتیجه مانده است، انتظار میرفت برای یک بار کمر همت میبستید و برای جلوگیری از افراطیگریها و دامن زدن به مسائل سیاسی و جناحی از همه فکرها و جناحها در مسائل اقتصادی استفاده میکردید و دیپلماسی اقتصادی را به معنای واقعی تقویت مینمودید و از نیروهای دارای ایمان، کارآمد و دارای تعهد و تخصص برای حل مشکلات موجود استفاده بهینه میبردید.
جناب آقای رئیسجمهور! آیا زمان آن فرا نرسیده که جنابعالی رودربایستیها و ملاحظهکاریها و فشارهای سیاسی بیرونی را کنار بگذارید و از تمام ظرفیتها و استعدادها فارغ از مسائل قومی و قبیلهای و جناحی برای حل مشکلات اقتصادی با بهکارگیری بخش خصوصی و استفاده از توانمندی نیروهای مسلح به ویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای مبارزه با بیکاری و توسعه مناطق محروم استفاده نمایید؟
جناب آقای روحانی! نیروهای انقلاب و سربازان خمینی دیروز، سربازان خامنهای امروز هستند و همه بیدار و هوشیار هستند. همانطوری که تا دیروز جان ناقابل خود را برای آرامش، آسایش، استقلال و آزادی مردم در طبق اخلاص گذاشتند، امروز حاضرند همه چیز خود را برای حل مشکلات اقتصادی و برونرفت از وضعیت موجود که جنابعالی مشاهده مینمایید به کار گیرند و دشمنان قسمخورده را مثل گذشته مأیوس نمایند.
جناب آقای دکتر روحانی! اتفاقاتی که امروزه به وقوع پیوسته زیبنده نظام اسلامی نیست. دشمنان در خارج و داخل سوءاستفاده کرده و قصد دارند از آب گلآلود ماهی بگیرند و لکن مجلس، دولت و دیگر نهادها، قوه قضائیه، صدا و سیما، نیروهای مسلح، حوزههای علمیه، دانشگاهها و نخبگان اقتصادی باید همانطور که دوران دفاع مقدس را به خوبی مدیریت کردند و اجازه ندادند یک وجب از خاک میهن اسلامی به دست بیگانگان بیفتد، (نایبرئیس ـ وقت شما تمام شد، متشکرم) الان هم در این جنگ تمامعیار اقتصادی یکصدا و به صورت یکپارچه و متحد شوند تا بتوان بحران به وجود آمده که تازگی ندارد را پشت سر بگذارند. والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای هاشمیپور، از جناب آقای دکتر محمدرضا پورابراهیمی نماینده محترم کرمان و راور دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمدرضا پورابراهیمی داورانی
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و وقتبخیر خدمت همه همکاران و همچنین مردم عزیز و بزرگوار ایران اسلامی. من در ابتدا چند نکته درخصوص مسائل کلان کشور مطرح میکنم و چند نکته هم درخصوص مسائل استانی و منطقهای خودم.
اولین نکتهای که حائز اهمیت است نحوه تعامل و ارتباط دولت با مردم است. الان دغدغههای جدی در ذهن مردم بابت موضوعات اقتصادی شکل گرفته، به دلیل شرایط خاصی که ما در وضعیت اقتصادی کشور میبینیم دولت قاعدتاً باید این ارتباط و تعامل را با مردم برقرار کند. ما در طول چند هفته اخیر هیچ ارتباط مشخصی به ویژه از سمت مسئولین اقتصادی کشور و خاصتاً از طرف آقای رئیسجمهور با مردم نداشتیم.
جناب آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر روحانی! اولین درخواست ما از مجلس شورای اسلامی خدمت شما این است، واضح و شفاف مسائل اقتصادی را برای مردم تشریح کنید، آنجایی که باید مردم به کمک بیایند، همانند همه عرصههایی که مردم پای نظام و انقلابشان ایستادگی کردند، امروز هم در صورتی که همه موضوعات برای مردم باز و تبیین شود پای نظامشان ایستادهاند. آمریکاییها اشتباه میکنند، آقای ترامپ خواب آشفته دیده که تصور کرده با اعمال تحریمهای یکجانبه میخواهد جمهوری اسلامی را در عرصه اقتصادی با مشکل مواجه کند. جمهوری اسلامی ایران از برنامه، توانمندیها و ظرفیتهای بزرگی برخوردار است که البته باید در این عرصه حتماً دولت به عنوان پیشقراول و پیشانی تصمیمات اجرایی مهمترین موضوع خودش را در ارتباط با حوزه مأموریتهایش با مردم در میان بگذارد و امروز خلأ این عدم ارتباط کاملاً مشهود و مشخص است.
نکته بعدی که من میخواستم عرض کنم مسائل ارزی است. امروز اصلیترین موضوعی که بر کلیه مشکلات اقتصادی ما در همه بازارها سایه افکنده که نگرانیهای جدی هم برای مردم ایجاد کرده موضوع مسائل ارزی در کشور است. لنگر تصمیمات امروز در اقتصاد کشور مسائل ارزی است. ما به دوستان دولت از ابتدای فروردینماه که التهابات خاص ایجاد شد پیشنهاد یک بستهای را تحت عنوان طرح دوفوریتی ساماندهی بازار ارز مطرح کردیم. در آن طرح همه محورهای مشخص همانند تشکیل بازار متشکل ارزی یا همان بازار ثانویه، ساماندهی صرافیها در اقتصاد کشور، موضوع بحث ایجاد حساب سپردههای ارزی در اقتصاد کشور، همه اینها مطرح شد که با ضمانت بانک مرکزی بتواند این اقدامات را در حوزه خود عملیاتی کند. اما متأسفانه پافشاری غیرمنطقی و غیرتخصصی دولت بر استمرار سیاست نرخ واحد ارزی در اقتصاد کشور، آن چیزی را بر سر کشور آورد که شما در طول این ماهها دیدید. این قضیه قابل پیشبینی بود، ما در اولین جلسات کمیسیون اقتصادی با دولت این مباحث را مطرح کردیم.
انتظارمان امروز از دولت این است، خوشبختانه در جلسات شورای هماهنگی اقتصادی قوا این موضوع مطرح شد و بعد از چندین جلسه رایزنی و پیگیری روز گذشته در جلسه شورای عالی هماهنگی کلیات سیاستهای جدید ارزی تصویب شد. من میخواهم عرض کنم اگر دولت شرایط مجلس که ما روز گذشته هم اعلام کردیم و چندین محور مهم و اساسی در این بخش مد نظر قرار دادیم، اگر اینها را رعایت کند قاعدتاً انتظار این است که بازار ارزی کشور از این وضعیت التهاب خارج شود و ما بتوانیم مسیر اقتصادیمان که امروز با مشکلات متعددی روبرو است را برطرف کنیم. لذا شرط موفقیت سیاستهای ارزی جدید دولت تمکین به محورها و مباحثی است که ما در پیشنهاداتمان در کمیسیون اقتصادی و سایر مجموعههای تخصصی مجلس مطرح کردیم که حتماً دولت باید به این عنایت کند.
نکته دوم اصلاح و استقلال ساختار بانک مرکزی است. آقای رئیسجمهور، اعضای محترم هیأت دولت! از شما انتظار داریم که اجازه بدهید رئیس کل بانک مرکزی با یک استقلال کامل تصمیمگیری کند و یکی از موضوعات مهم و اساسی ماست.
درخصوص مسائل دیگری که ما امروز میتوانیم مطرح کنیم، مباحث مربوط به تیم اقتصادی دولت است. همه صاحبنظران اعتقاد دارند، مردم هم کاملاً در صحبتهایشان چون ما در دل مردم هستیم، ارتباط داریم، به ما میگویند، تیم اقتصادی دولت نیازمند یک بازسازی و ترمیم اساسی است. کسانی که در طول سالها در کابینه آزمونشان را پس دادند و نتیجه عملکردشان نتیجه ضعیفی بوده قطعاً نمیتوانند در این مسیر دولت را همراهی کنند. خود آقای رئیسجمهور بارها به این موضوع اشاره کردهاند. انتظار این است که دولت تصمیم قاطع و سریع بگیرد و اقتصاد کشور را معطل نگذارد. ما امروز نیازمند نیروهای باانگیزه، مصمم، توانمند، معتقد به نظام، امام و رهبری هستیم که پرچم جریان اقتصادی را در دست بگیرد و مسیر حرکت اقتصاد کشور که بعضیها فکر میکنند با مشکل جدی مواجه شده را از این مسیر عبور بدهند، این امکانپذیر است. انتظار ما از دولت این است.
درخصوص مسائل استان هم چند نکته عرض میکنم. اولین تذکر بنده به وزیر کشور است. آقای وزیر کشور! چند ماه است که استان کرمان دارد با سرپرستی اداره میشود. استاندار قبلی ما به هر دلیلی استعفا دادند، متأسفانه ما ایشان را از دست دادیم، استاندار بسیار توانمند، زحمتکش و متفکری که از استان کرمان رفتند. آقای وزیر کشور از شما انتظار داریم هرچه سریعتر برای وضعیت مدیریت استان کرمان تعیین تکلیف کنید تا ما براساس آن بتوانیم مجموعه تصمیماتمان را در استان راهبری کنیم و این وضعیت قابل قبول نیست.
تذکر بعدی بنده به وزیر محترم کشور درخصوص عدم تسریع در طرح ساماندهی اتباع خارجی است. امروز متأسفانه استان کرمان و به ویژه شهر کرمان مرکز استان که بنده خدمتگزار مردم این شهر هستم با پدیده وجود افاغنه به عنوان یکی از مشکلات اساسی که حضور اتباع غیرقانونی و غیرمجاز را ما در این منطقه داریم. حدود (10) درصد از جمعیت متأسفانه اتباع خارجی هستند. این وضعیت قابل استمرار نیست، مشکلات متعددی بر مردم وارد شده است، مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی و موضوعات مختلف. آقای وزیر کشور! قرار ما این بود که در شورای عالی امنیت ملی هر چه سریعتر این موضوع را انجام بدهید و البته در مجلس طرحی را آماده کردیم و در اختیار شما قرار دادیم که انشاءالله سریعتر این موضوع تعیین تکلیف شود.
تذکر بعدی به وزیر راه و شهرسازی درخصوص وضعیت اسفبار راهآهن کرمان ـ یزد است. مردم شهر کرمان و استان ما سؤال میکنند میگویند از یزد تا تهران احساس میکنیم که در قطارها و خطهای اروپایی هستیم، اما از کرمان تا یزد وضعیت اسفبار است. این دوبانده شدن و ترمیم خطوط که شما از دو سال قبل قول دادید بلاتکلیف مانده، ما نمیدانیم مدیر راهآهن استان کرمان دارد چکار میکند، این نیازمند تصویب شما است.
درخصوص وضعیت جاده راور ـ دیهوک (رنجبرزاده ـ آقای پورابراهیمی! وقتتان تمام است) (چند ثانیه اجازه بفرمایید) که به خراسان میرود، همین چند روز قبل چند نفر از مردم در آنجا دچار سانحه شدند، اصلاً در مسیر آنجا قرار بود جاده سریعتر نهایی شود، متأسفانه چندین نفر از هموطنان و هماستانیهای ما کشته شدند و این قضیه به تصویب نرسیده است.
گازرسانی به بخشهای باقیمانده، گازرسانی به منطقه شهداد، اندوهجرد و روستاهای منطقه کشیت، ناسک و هورمک از منطقه گلباف هرچه سریعتر باید توسط وزیر نفت دستور داده شود، ما به آقای وزیر تذکر میدهیم. (پزشکیان ـ آقای دکتر خداوکیلی یک دقیقه بیشتر صحبت کردید، خیلی ممنون) من ممنون و متشکرم، از اینکه یک مقدار هم اضافه صحبت کردم از هیأترئیسه و نمایندگان عذرخواهی میکنم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر، از سرکار خانم دکتر ناهید تاجالدین نماینده محترم اصفهان دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمتتان هستیم، بفرمایید.

ناهید تاج الدین
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند رحمت و عزت
با عرض سلام و ادب و احترام به پیشگاه ملت صبور و سرافراز ایران، ملتی نجیب اما دردمند، ملتی دردمند اما آرزومند، ملتی که برای آنکه ایران گوهری تابان شود خون دلها خورده است.
در سالروز صدور فرمان مشروطه بر سر میبریم، روز خانه ملت، روزی که حکومت و حاکمیت مشروط به قانون گردید و با مشارکت مردم معنا و محوری دیگر یافت. روزی که به تکتک ما یادآوری میکند که امر، امر قانون است و اراده، اراده ملت است. اراده ملت اراده غالب و قاهر است و هیچ ارادهای از آن بالاتر و برتر نیست. آنها هستند که تعیین میکنند چگونگی حکومت و چرایی حاکمیت را که اساساً مردم فلسفه وجودی حاکمیت هستند و به معنای واقعی میزان رأی ملت است.
همکاران گرامی و حضار ارجمند! نیک میدانید که در یکی از حساسترین برهههای انقلاب اسلامی به سر میبریم. انقلاب اسلامی چهلمین سال خود را طی و عصری جدید را تجربه میکند. (40) سالگی به لحاظ روحی سن پیامبری است. سنی است که پیامبر رحمت و رحمانیت در آن مبعوث گردید و از این حیث سن کمال است، سنی که مسئولیتی جدید بر دوش انقلاب اسلامی گذاشته و میگذارد و بار به سر منزل مقصود رساندن آرمانهایی چون استقلال و آزادی را بر شانههای جمهوری اسلامی سنگینتر از قبل میکند. اما به لحاظ جسمی و کالبدی بعد از (40) سالگی سوخت و ساز هر کالبد کندتر، وزن آن افزایش و تراکم استخوانها کاهش مییابد. انقلاب اسلامی نیز وارد (40) سالگی شده و بیم آن میرود که پس از (40) سالگی کارکرد دولتها در آن کندتر، وزن و حجم آنها افزونتر و سرمایه اجتماعیشان کمتر شود. این کالبد امروز نیاز به دمیدن روحی تازه دارد و دمیدن روحی تازه کاری پیامبرانه است و امروز حضور پرشتابتر زنان و جوانان و مشارکت مؤثر آنها در قدرت، شنیدن بیشتر و واضحتر صدای ملت، گفتگوی ملی میان گروههای مختلف اجتماعی میتواند همان دمیدن روح تازه باشد. بیتردید راهی که با انقلاب اسلامی آمدهایم اگرچه پرفراز و فرود، اما رو به جلو و امیدبخش بوده و آرمانهای بلند ما ارزش استمرار و پایمردی در راهی که آمدهایم را دارد.
مردم عزیز و فهیم ایران! همانگونه که استحضار دارید چهلمین سال انقلاب اسلامی را در شرایطی سپری میکنیم که بیم و امید فراوانی پیشروی ماست. از یک سو آرمانهایی داریم که هنوز برای تحقق آنها امید بذر هویتمان است و از دیگر سو چشم طمع دشمنان توسعه و پیشرفت ایران ما را احاطه کرده و راه عقلانیت را در حکمرانی جهانی پرسنگلاختر نموده است. حاکمان بیعقل و جنگطلبان در سراسر دنیا از آمریکا تا عربستان و اسرائیل، ائتلافی نوشته و نانوشته پیدا کردهاند و میخواهند خرمن امیدها و آرزوهای دموکراسیخواهان و توسعهگرایان را به آتش بکشند و چشم ویرانگریهای آنها البته به ایران است. میان این همه فتنه و در میان این آشوب جهانی ایران در چهارراه تغییرات اجتماعی قرار گرفته و نسلهای نو با مطالباتی جدید صاحبان امروز ایران و انقلاب اسلامی هستند، صاحبانی که برای آینده ایران و انقلاب اسلامی هیجان ماندن و ساختن دارند، صاحبانی که اگر آنها را جذب نکنیم هیجان ماندن و ساختنشان به هیجان رفتن و خراب کردن بدل میشود. صاحبانی که ایران و اسلام را عاشقانه دوست دارند و جمهوری اسلامی هویت امروز و دیروزشان است، هویتی که باید برای آن زمینه هر چه بیشتر افتخار کردن به آن را فراهم کنیم و این میسر نیست مگر با رفتار پیامبرانه که اساساً مقتضای (40) سالگی انقلاب اسلامی است.
به عنوان نماینده مردم اصفهان و یکی از ساکنان خانه ملت دو سال است که پیوسته گفتهام که در یک پیچ تاریخی قرار گرفتهایم و امروز معتقدم سه عامل توأمان درایت، اقتدار و وحدت ملی میتواند ما را به سلامت از این پیچ خطرناک تاریخی عبور دهد و مکر دغلبازان و دشمنان ایران را به خود باز گرداند. صادقانه باور دارم که وحدت ملی میتواند هم اقتدار ایران و ایرانی را افزایش دهد و هم در سایه درایت دولت و هدایت بزرگان ما را در گذراندن این دوران حساس یاری کند. وحدت ملی که در گرو آشتی ملی است و بدون انسجام فراگیر و ملی محقق نخواهد شد. برای عبور از این پیچ تاریخی باید سلسله اقداماتی انجام داد، اقداماتی شجاعانه، عاجل و یکپارچه که بسیج همهجانبه دستگاهها و نهادهای حاکمه را به همراه داشته و بتواند در شرایط حاضر جریانسازی مثبت سیاسی و اجتماعی انجام دهد. اقداماتی که میتواند شامل رئوس زیر باشد و من نامش را اقدامات هشتگانه میگذارم.
اول؛ مسئولیتهای اجرایی را به نسلهای نو بسپاریم، نسلهای جدید هم انگیزه و هم جسارتشان برای ساختن بیشتر از نسلهای قبلی است و آشتیپذیرتر نیز هستند. تصویب طرح منع بهکارگیری بازنشستگان با رأی قاطع نمایندگان اقدامی شایسته در این زمینه بود که امیدوارم با تأیید شورای نگهبان هر چه سریعتر توسط دولت به بدنه اجرایی ابلاغ شود.
دوم؛ ریشه فساد را بخشکانیم و نگذاریم به تعبیر مقام معظم رهبری این اژدهای هفتسر کارآمدی و مشروعیت نظام را ببلعد.
سوم؛ شکافهای اجتماعی چون شکاف دولت و ملت، شکاف طبقاتی، شکاف نسلی، شکاف مذهبی و شکاف قومی را به حداقل برسانیم و هر کاری برای افزایش سرمایه اجتماعی از دستمان بر میآید انجام دهیم. به زعم من حتی نیازمند آن هستیم که در شرایط حاضر به موازات اسناد بالادستی چون برنامه ششم توسعه برای افزایش سرمایه اجتماعی نیز برنامه بنویسیم و در کنار برنامه ششم توسعه برنامه اول سرمایه اجتماعی داشته باشیم.
چهارم؛ روابط عزتمندانه با دنیا را حفظ کنیم و نگذاریم کاسبان تحریم کاسبی کنند و از انزوای ایران و ایرانی جیبشان پر شود.
پنجم؛ آشتی ملی را سرلوحه سیاست داخلی قرار دهیم و راه را برای گفتگوی ملی باز کنیم.
ششم؛ تغییرات اجتماعی را به رسمیت بشناسیم و به جای ایستادگی در برابر آنها مدیریتشان کنیم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما تمام شد) این هشت ماده که من نتوانستم هشت ماده را قرائت کنم میتواند راه عبور ما از بحران در شرایط حاضر باشد، راهی که رفتن آن جسارت، شجاعت و درایت میخواهد و به انقلاب اسلامی در سالگرد (40) سالگی شکوه و جلالی دیگر خواهد داد، سپاسگزارم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم. ناطق بعدی را دعوت کنید.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای دکتر اسداله عباسی نماینده محترم رودسر و املش برای ارائه نطق اضطراری پنج دقیقهای دعوت میکنیم.

اسداله عباسی
نطق 5دقیقه ای
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر همه شما همکاران عزیز و مردم شریف ایران اسلامی عرض سلام و ادب و احترام دارم.
نکته اول که میخواهم عرض کنم وضعیت کار، اشتغال و تولید و بیکاری جوانانمان است. مشکل بیکاری با گزارشهای مختلفی که از مرکز آمار و یا گفتاردرمانی حل نمیشود. مشکل بیکاری بایستی راهکارها و راهبردهای اساسی (داشته باشد) و یک استراتژی بایستی تعریف شود. شورای عالی اشتغال، قرارگاه اقتصاد مقاومتی برای برونرفت از معضل اشتغال و بیکاری جوانان چه راهکار و راهبردی را تعریف کردهاند؟

اکبر رنجبرزاده
آقای عباسی! یک لحظه اجازه بفرمایید. دوستانی که این وسط هستند برای توجه به نطق همکاران عزیز این قسمت را یک مقداری خلوت کنید و سر صندلیهایتان بنشینید بهتر است. دوستان! اگر اجازه بفرمایید میخواهند نطق کنند. جناب آقای عباسی بفرمایید.

اسداله عباسی
بالا رفتن سن ازدواج و استخدام و شرایط سختی که بعضی از دستگاههای دولتی گرفتهاند، تغییر شرایط سنی و ورود به کار و سایر شروط. اصلاح رویه دریافت و پرداخت تسهیلات سیستم نظام بانکی، پرداخت تسهیلات کمبهره، حمایت از کارآفرینان و تولیدکنندگان، همکاری بیمه و امور مالیاتی، بانکها و همه اینها به تولیدکنندگان به ویژه در حوزه گردشگری و هتلداری و سایر اموری که مرتبط است و امروز در فشار و تنگنا قرار گرفتهاند و متأسفانه کسی به داد اینها نمیرسد. جلوگیری از واردات بیرویه کالا، همچنین جلوگیری از قاچاق کالا به ویژه محصولات کشاورزی مانند چای و برنج. معلوم نیست این برنجها و چایی که وارد میشود چند درصدش از مبادی ورودی و قانونی وارد میشود. برنجکاران عزیز و زحمتکش ما امروز بعد از ماهها انتظار دارند که دولت محترم فکری به حال اینها کند. چه در قیمت توافقی و چه در جلوگیری از واردات برنج.
همچنین در ارتباط با بحث جوانان وزارت ورزش و جوانان حداقل کاری که میتواند بکند بستر مناسبی در جهت فعالیتهای ورزشی جوانان و شکوفایی استعدادهای ورزشی جوانان و سلامت جوانان باشد و بتواند فضاهای ورزشی را توسعه بدهد.
نکته دوم در رابطه با وزیر محترم بهداشت و درمان است. همکاران گرامی! در گذشته بسیاری از بیماریهای مسری و واگیر جان انسانها را به خطر انداخته بود، مانند وبا، حصبه، طاعون و امثال آنها و امروز انواع سرطان و بیماریهای غیرواگیر مثل فشار خون، دیابت، چاقی و امثال اینها جان مردم را به خطر انداخته است. طرح تحول سلامت با بیش از (100) هزار میلیارد تومان که دولت و مردم هزینه کردند، چه نتیجهای حاصل شد؟ آیا واقعاً طرح سلامت موفق بوده؟ آیا برای سهم شهرستانها، مراکز درمانی و بیمارستانهای ما از طرح تحول سلامت چیزی به دست آمده؟ خواهش من این است که همکاران دقت کنند، نتوانسته مشکل مردم را حل و فصل کند. کماکان ما با پدیده تاجر پزشک و پزشک تاجر مواجه هستیم. من از جناب آقای دکتر پزشکیان عذرخواهی میکنم، کماکان مردم محروم ما در مراکز استانها و در تهران سرگردان و حیران به دنبال پزشک معالج هستند، تا کی بایستی این دربهدری و شرایط اسفناک را شاهد باشیم؟
شهرستانهای اینجانب رودسر و املش دو شهرستان با حدود (200) هزار نفر جمعیت فاقد دستگاه و سیستم سیتیاسکن میباشند، مجبورند بیماران را به شهرستانهای همجوار انتقال بدهند. همکاران عزیز! در شهرستان املش بیمارستان افتتاح شده، متأسفانه فقط تابلوی بیمارستان به خودش گرفته، (32) تخت دارد و خالی از بیمار است و فاقد پزشکان متخصص است. چه کسی بایستی پاسخگو باشد؟ با این شرایط سخت و اسفناک، من متأسفم و از کمیسیون بهداشت و درمان انتظار دارم حداقل کاری کنند، حداقل گزارش بدهند، نظارت کنند، ببینند این (100) هزار میلیارد تومانی که از جیب مردم و دولت هزینه شده به کجا رفته است.
وزیر محترم نیرو! مردم گیلان به ویژه شهرستانهای رودسر و املش با بارشی بیش از (1200) میلیمتر در سال امروز از یک لیوان آب شرب سالم محروم هستند. چه کسی بایستی پاسخگو باشد؟ روستاییان در حال مهاجرت به شهرها هستند، در شهرها هم با کاهش و کمبود آب، مردم عصبانی و ناراحت هستند.
پروژه سد مخزنی پلرود هم دارد به کندی پیش میرود و زمینهای اطراف سد تملک نشده، برای راه جایگزین فکری نشده، کانالهایی که بایستی آب به مزارع منتقل شود هنوز به مناقصه نرفته، تصفیهخانه طوللات انجام نگرفته، مردم تا کی بایستی صبر کنند و منتظر حرکت جهادی شما مدیران باشند؟ بسیاری از روستاییان ما در شمال کشور منتظر هستند که به وسیله تانکر به آنها آب برسد، آقایان وزارت نیرو! چه میکنید؟ ما پریروز به بعضی از روستاها سر زدیم، روستاهایی مثل گورج، کلامرود، بویه، کشمش و همچنین بعضی از روستاهای اشکورات، همه اینها متأسفانه فاقد آب شرب هستند، به داد اینها برسید.
وزیر محترم راه و شهرسازی! مردم عزیز و نجیب شهرستانهای رودسر و املش منتظر اتمام پروژه راه املش به شلمان هستند. بسیار هم کوتاه است، من تعجب میکنم چرا اعتبار کافی نمیگذارید، چرا اقدامی نمیکنید؟ حتماً بایستی سؤال کنیم، حتماً بایستی داد و فریاد کنیم؟ وظیفهتان را انجام بدهید. مردم عزیز شهرستانهای رودسر و املش منتظر هستند که راه حسنرود، چمخاله به رودسر هر چه سریعتر بازگشایی و احداث شود. راه کلاچای ـ رحیمآباد به قزوین با توجه به اینکه ردیف ملی دارد هیچ حرکتی از طرف وزارت راه و شهرسازی از سمت کلاچای انجام نگرفته و همچنین تعریض راه شهر چابکسر و سایر امور و راههای روستایی، اصلاح هندسی تقاطع واجارگاه، راههای روستایی به ویژه زیاز به شوک، سیاهخلک، بلکوت به شوییل به کیاسه به ایرمحله، شوییل به ایرمحله، طیولا، توکاس، سزرود، کلامرود، سیارستاق، بلترک، چاکل تکانجان، جیرده، جورده، یاسور، دلیجان، اردوسرا، طاهرسرا و دهها روستای دیگر فاقد راه روستایی هستند، راههایی که جهاد (20)، (25) سال قبل احداث کرده، هنوز این راه نه تعریض و نه بازسازی و نه اصلاح و نه بهسازی شده است.
در نهایت محیط زیست و مدیریت پسماند در استان گیلان واقعاً فاجعهآمیز و اسفناک است. استانهای شمالی محلی برای انباشت دپوی زباله شده و هیچکس هم نیست مدیریت کند. وزیر محترم کشور، دولت محترم، ریاست محترم جمهور، (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) آقایان دولتمردان! تا کی بایستی وضع زباله در استانهای شمالی به این شکل ادامه پیدا کند؟ شیرابه همین زبالهها به سمت سفرههای آب زیرزمینی، رودخانهها و دریاچه سرازیر میشود و جان انسانها به خطر افتاده و استان گیلان امروز با بیشترین بیماران از نظر گوارشی با سرطان گوارش مواجه شده است و متأسفانه ما امروز شاهد یک فاجعهای دیگر در استان گیلان هستیم. به داد مردم گیلان و شهرستانهای رودسر و املش برسید.
وزیر محترم نفت جناب آقای مهندس زنگنه! اگر برای سایت نفتی خزر اقدامی نمیکنید (رنجبرزاده ـ وقت شما تمام است) حداقل برای بحث پتروشیمی و سرمایهگذاری اقدام کنید.
وزیر محترم جهادکشاورزی! اعتبار و بودجه سرمازدگی را پرداخت کنید، منتظر هستیم. از همه همکاران ممنون و متشکر هستیم.
خدایا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشی و ما رستگار
والسلام علیکم و رحمه الله

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای دکتر عباسی. از جناب آقای دکتر حاجیبابایی نماینده محترم همدان و فامنین دعوت میکنیم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

حمیدرضا حاجی بابائی
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به محضر ملت بزرگ ایران، مقام معظم رهبری، شهدای انقلاب اسلامی.
نکاتی را در این نطق خدمت مسئولین و همه کسانی که بیننده و شنونده صدای مجلس هستند تذکر میدهم. نکته اول اینکه آمریکا از پانزدهم میخواهد تحریمهای خودش را شروع کند. قطعاً با اقدامات مسئولین و سرمایه اجتماعی مردم این حرکت آمریکا و ترامپ با شکست مواجه خواهد شد و ملت ایران یک بار دیگر صلابت خود را در برابر استکبار جهانی نشان خواهند داد.
نکته بعدی این است که مردم ما پشتیبان انقلاب هستند، اما از مسئولین خودشان ناراضی هستند. سؤال این است؛ امروز که جنگ اقتصادی است، فرماندهان جنگ اقتصادی چه کسانی هستند؟ ما سه فرمانده بیشتر نمیشناسیم، رئیسجمهور به عنوان فرمانده عملیات در دولت، قوه قضائیه؛ رئیس قوه قضائیه و مجلس؛ رئیس مجلس. امروز سؤال مردم این است؛ چرا این رؤسای سه قوه با مردم سخن نمیگویند؟ چرا مسائل را برای مردم بیان نمیکنند؟ مردم تا کی باید منتظر بمانند تا آقای رئیسجمهور برنامههای خودش را اعلام کند؟ تا کی منتظر بمانند تا رئیس قوه قضائیه پیام خوش برای ملت ایران در برخورد با مفاسد اقتصادی و اختلاسها و وضعیت اقتصادی امروز داشته باشد؟ مردم از رئیس مجلس توقع دارند به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی در تلویزیون حاضر شود و گزارش بدهد که مجلس چکار میکند. متأسفانه هر سه قوه گزارشی به مردم نمیدهند. چه کسی باید به جای این سه نفر به مردم گزارش بدهد؟
امروز رهبر انقلاب همه اختیارات را به شما سه نفر داد، شورای برنامهریزی تشکیل دادید، چرا گزارش شورای اقتصاد را به مردم نمیدهید؟ به مردم بگویید چه تصمیمی دارید میگیرید، به مردم بگویید چه اقداماتی را دارید انجام میدهید. اینکه ما در اینجا جلسه محرمانه تشکیل بدهیم و چهار ساعت یا سه ساعت حرف بزنیم چه نفعی برای مردم دارد؟ ما هم از مجلس، هم از دولت و هم از قوه قضائیه، اول از خودمان، مردم، عملکرد مجلس، دولت و قوه قضائیه را مطلوب نمیدانند. مجلس باید هر روز به دلیل قلب دموکراسی کشور محل گزارشات رئیسجمهور و رئیس قوه قضائیه باشد، رئیسجمهور بیاید گزارش بدهد که چکار کرد، رئیس قوه قضائیه بیاید بگوید چکار کرد. همه سکوت کردهاند، چه کسی باید در این کشور جواب بدهد؟
میگوییم تیم اقتصادی را عوض کن، تیم اقتصادی را عوض نمیکنید. ناگزیر مجلس میگردد و بیکسترین وزیر را پیدا میکند و استیضاح میکند، کسی که باجناق نداشته باشد، کسی که هیچکسی را نداشته باشد، البته آن هم باید استیضاح شود. چرا مجلس منفعل است؟ چرا دولت منفعل است؟ چرا قوه قضائیه منفعل است؟ رهبری تا کجا باید به شما اختیار بدهد تا حرکت کنید؟ چرا وقتی که اینها منفعل هستند یک انسان قدرتمند پیدا میشود جواب آمریکا را میدهد دردتان میگیرد؟ پس چه کسی باید جواب آمریکا را بدهد، چه کسی باید جواب ترامپ را بدهد؟ شما که نمیدهید، شما که حرف نمیزنید، شما که کاری ندارید، اجازه بدهید دیگران جواب بدهند. شما جواب بدهید، اگر جواب دادید هر کس دیگری که خواست جواب بدهد ما جوابش را میدهیم. شما سکوت کردید، شما منفعل هستید.
مردم مشکل دارند، در خیابانها مشکل دارند حرف مردم درست است، درست است، درست است. اشرافیگری در بعضی از ردههای این نظام نفوذ کرده است. آقای رئیس قوه قضائیه! آقازاده است، برادرزاده است، خواهرزاده است، چند نفر را برخورد کن، ما (193) نماینده امضا کردیم. به کسی رحم نکنید. امروز حرف مردم آب نیست، حرف مردم امروز فقط گرانی نیست، حرف مردم این است که چرا با اختلاسگران برخورد نمیکنید، حرف مردم این است که چرا با فساد مبارزه نمیکنید؟ مدام میآیند سخنرانی میکنند این جواب آن را میدهد، آن یکی آن را میگوید. چه کسی را محکوم میکنید؟ جز مجلس و دولت و قوه قضائیه چه کسی است؟ جواب بدهیم.
من اول باید جواب بدهم، خودم را دارم میگویم. چند تا قدم برای اشرافیگری برداشتیم؟ چندین روز و چندین هفته است که میگوییم لیست کسانی که در این کشور دلار (4200) تومانی گرفتند را بیرون بدهید، خفهخون گرفتهاند نمیگویند. مدام میگویند امروز، فردا، پسفردا. فامیلتان هست؟ بگو، وزیر در آن هست؟ بگو، قاضی قوه قضائیه هست؟ بگو، نماینده هست بگو، هر کس هست بگو. چرا نمیگویید؟ دردتان کجاست که گزارش را به مردم نمیدهید؟ چرا لیست را به مردم نمیدهید؟ چرا نظام را زیر سؤال میبرید؟ (رنجبرزاده ـ تشکر آقای دکتر، وقتتان تمام شد) کسانی که سنگر را خالی کردند و نظام را سنگر این مشکلات و نافهمیها و ندانمکاریهایشان کردند باید در پیشگاه ملت جواب بدهند. (نایبرئیس ـ متشکرم، وقت شما تمام شد) آقای دکتر! یک جمله را بگویم، عذر میخواهم. (نایبرئیس ـ بقیه را به رسانهها بدهید)
والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
10
طرح سؤال خانم خدیجه ربیعیفرادنبه نماینده بروجن از آقای مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی و نظر مجلس مبنی بر وارد بودن سؤال

مسعود پزشکیان
دستور بعدی را اعلام بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور بعدی سؤال سرکار خانم خدیجه ربیعیفرادنبه نماینده محترم بروجن از وزیر محترم اقتصاد و دارایی است.
همچنین سؤال آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس که اینجا دستور روز را اصلاح میکنیم و سؤال آقای صادقی هم چون از وزیر محترم اقتصاد است همین امروز مطرح میشود. در خدمتتان هستیم.

اکبر رنجبرزاده
آقای رئیس! قبل از طرح سؤال مثل اینکه تذکر (79) دارند.

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال سرکار خانم خدیجه ربیعی نماینده محترم بروجن از وزیر محترم اقتصاد و دارایی جناب آقای دکتر کرباسیان مطرح است. از سخنگوی محترم اقتصادی سرکار خانم سعیدیمبارکه دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورند. خانم سعیدی! پنج دقیقه فرصت دارید.

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (73353/183) مورخ 1/9/1396، گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص سؤال ملی خانم خدیجه ربیعیفرادنبه نماینده محترم بروجن از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
گزارش کمیسیون اقتصادی
خلاصه سؤال:
علت عدم اجرای پروژه ملی طرح جامع مالیاتی پس از گذشت بیش از (11) سال چیست و نقش شرکتهای مشاور خارجی در این خصوص چگونه بوده است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه روز دوشنبه مورخ 25/10/96 کمیسیون اقتصادی، با حضور نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم مطرح شد. در ابتدا خانم ربیعی سؤال خود از وزیر امور اقتصادی و دارایی را مطرح و بیان داشتند: علت عدم اجرای پروژه ملی طرح جامع مالیاتی، با توجه به اهمیت مالیات در کشور پس از گذشت بیش از (11) سال چیست و نقش شرکتهای مشاور خارجی در این خصوص چگونه بوده است و چقدر هزینه برای این طرح صرف شده و در چه مرحلهای است؟
آقای کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ بیان نمودند: برای من سؤالی که مطرح است این است که اگر این طرح توسط جوانان کشور انجام میگرفت الان باید پاسخگو بودم، اگر هم به خارجیها واگذار گردد باز هم باید پاسخگو باشم. در این پروژه که یکسری از جوانان مملکت در حال انجام آن هستند و این پروژه در سازمان جهانی گمرک مطرح میشود الان باید بیایم و پاسخگو باشم.
درمورد این سیستم نیز میتوانم یک ماه دیگر به صورت کامل نظر بدهم. جلساتی با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات صورت پذیرفته، چون مطابق برنامه ششم توسعه، وزارت مذکور مسئول نظارت بر این کار بوده و خوشبختانه کارهای خوبی صورت پذیرفته است. متأسفانه در زمان انعقاد قرارداد به تحریمها برخورد کردیم که مشکلاتی ایجاد کرد و منجر به این شد تا مسئولین اقدامات دیگری را انجام دهند در این مورد نیز آقایان طریقت و پناهی توضیحات تکمیلی را ارائه خواهند کرد.
خانم ربیعی در جلسه کمیسیون اظهار داشتند: در زمان تحریم یک سری رایانه و تجهیزات مورد نیاز در مقاطع مختلف وارد کشور شده است، لطفاً وضعیت کشور را در حال حاضر به صورت شفاف بیان فرمایید.
در ادامه آقای طریقت به نمایندگی از وزیر محترم ادامه دادند: در ابتدا میخواهم تعریف واحدی از طرح جامع داشته باشم، این طرح یک تغییر رفتار بر مبنای فناوری اطلاعات است این یک تغییر پارادایمی است که معمولاً هم مشکلات زیادی به همراه دارد که البته کمترین اشکال آن در حوزه فناوری است این تغییرات شامل ساختار، فرآیند، نیروی انسانی و فناوری است که طبیعتاً نیازمند زمان خواهد بود که در همه جای دنیا نیز اثبات شده است. قرارداد طرح به لحاظ تاریخچه در سال 89 برای ساخت اپلیکیشن که در واقع قلب نرم افزار است قطعی شد در ارتباط با (32) پروژه که توسط شرکتها ارائه شده بود تعدادی از آنها کاملاً به اتمام رسیده و تعدادی از آنها نیز در دست اقدام است، ولی این بدان معنا نیست که طرح تمام شده یا به اتمام نرسیده است. نرمافزار اصلی قسمتهای عمده آن ساخته شده است که البته به دلایلی بخشی از فرآیندها تغییر یافته، به طوری که لایحه تقدیمی مؤدیمحور است، ولی خروجی آن از مجلس شورای اسلامی پروندهمحور است که خود باعث تغییر بسیاری در فرآیندها است. در ارتباط با پروژههای زیرساخت در استانها که جداگانه تقدیم میگردد که البته قسمت اعظم آن انجام پذیرفته و قسمتی هم با توجه به تغییراتی که اتفاق افتاده در تخصیصها به تعویق افتاد.
در ادامه توضیح دادند که الان کلاً زیرساخت (105) اداره آماده است. در بخش پایگاه که قلب اقدامات است اطلاعات مؤدیان برگرفته از اطلاعات دقیق اقتصادی مرتبط که در حوزههای مختلف دیگر شکل میگیرد بوده و فقط بخشی از آن در سازمان مالیاتی است. اطلاعات بخش اظهارنامه و بخشهای دیگر هم در بانکها، شهرداریها، وزارت صنعت، معدن و تجارت تکمیل میشود. (امیرآبادیفراهانی ـ خیلی ممنون خانم سعیدی، فرصت کم است، اگر خلاصه بفرمایید ممنون میشویم) در نهایت اینکه الان خوشبختانه این پایگاه با ثبت (900) میلیون رکورد یکی از بهترین پایگاههاست که البته نقص این پایگاه در تأمین و تغذیه اطلاعات است که الان توانایی حسابرسی مبتنی بر ریسک را فراهم کرده است.
اعلام کردند که میتوانند عملیات کنترل حسابرسی متقابل را هم انجام دهند و درمورد مؤدیان پر ریسک نیز تلاش بر این است که بتوانند از این پایگاه کمک بگیرند. (امیرآبادیفراهانی ـ تشکر سرکار خانم سعیدی) گزارش کمیسیون تکمیل هم داشته که روی میز نمایندگان وجود دارد. سپاسگزارم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون، از وزیر محترم جناب آقای دکتر کرباسیان دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند.

اکبر رنجبرزاده
(15) دقیقه در خدمت آقای وزیر هستیم، میتوانند صحبتهایشان را در دو بخش داشته باشند.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای دکتر! اگر کوتاه هم صحبت کنید، ممنون میشویم، چون دو تا سؤال داریم.

مسعود کرباسیان
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام خدمت نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی. فرصتی دست داد که من بتوانم گزارشی از عملکرد همکارانم عرض کنم. البته این مطلب را در دو بخش عرض میکنم که یکی را به صورت اجمال و کلی عرض میکنم، اگر لازم بود در بخش دوم به جزئیات مطلب میپردازم.
سؤال راجع به طرح اجرای نظام جامع مالیاتی است که لازم است من خدمتتان عرض کنم اهداف این سامانه و طرح در سه بخش میتواند تعریف شود. یکی جلوگیری از فرار مالیاتی و افزایش درآمدها، یکی دیگر کاهش هزینههای وصول مالیات و یکی افزایش رضایت مؤدیان. خوشبختانه طرح توانسته در این مسیر قدم بردارد. من چیزی را که میتوانم در این بخش اول عرایضم عرض کنم این است که آیا دستاوردهایش با اجرای این اهداف مطابقت داشته یا نه. من رئوس دستاوردها را عرض میکنم، یکی اینکه این طرح منجر به این شد که ما بتوانیم در حوزه دولت الکترونیک در دو سال متوالی به عنوان سازمان برتر و طرح برتر در کل طرحهای کشور شناخته شویم. افزایش رضایت مؤدیانی که در ارتباط با این دولت الکترونیک، نظرسنجی شده شناسایی مؤدیان جدید بوده که بالغ بر (20) هزار میلیارد تومان به منابع درآمدی از طریق جلوگیری از فرار مالیاتی و مؤدیان جدیدی که بوده افزوده شده وکاهش رسیدگی با توجه به استفاده از مدیریت ریسک تنها محدود شده به (25) درصد مؤدیان و بقیه در ارتباط با مدیریت ریسک مورد ارزیابی قرار گرفته است.
از زمانی که این طرح شروع شده تاکنون، از سال 1390 که (28) هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی بوده، در سال 96 درآمدی مالیاتی ما (96) هزار میلیارد تومان بوده، یعنی در پناه اجرای این طرح عملاً درآمدها به چهار برابر افزایش منجر شده است.
بخش دوم در ارتباط با پیمانکار خارجی است که اگر لازم بود من جزئیات آن را در مرحله بعد عرض خواهم کرد. ما در حال حاضر پیمانکار خارجی نداریم، آن پیمانکار خلعید شده، بالغ بر حدود یک سال است که دیگر پیمانکار و فرد خارجی نداریم و باعث افتخار است که من امروز عرض کنم تمام این اقدامات به دست تحصیلکردهها و متخصصین کشور دارد انجام میشود. خلع پیمانکار منجر به این شده که ما در حال ضبط ضمانتنامه پیمانکار هستیم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون آقای وزیر، شما (12) دقیقه دیگر برای نوبت دوم فرصت دارید. من قبل از اینکه از سرکار خانم ربیعی دعوت کنم سؤالشان را شروع کنند، دو گروه میهمان داریم:
ـ جمعی از گروه فرهنگی ـ هنری رزیف شهرستان بندرلنگه، شهر تاریخی بندر کنگ و شورای اسلامی بندر گرزه و جمعی از فرهنگیان و دانشگاهیان شهرستان بستک میهمانان جناب آقای دکتر ناصر شریفی نماینده محترم بندرلنگه، بستک و پارسیان هستند.
ـ جمعی از مردم خوب شهرستان درگز همشهریان شهید صیادشیرازی میهمانان آقای مهندس حاتمیان نماینده محترم شهرستان درگز هستند. خیلی خوش آمدید، بفرمایید.
از سرکار خانم ربیعی خواهش میکنم سؤالشان را مطرح کنند، (15) دقیقه فرصت دارید که میتوانید در دو نوبت صحبت کنید، کمتر هم صحبت کنید ممنون میشویم، بفرمایید.

خدیجه ربیعی فرادنبه
بسم الله الرحمن الرحیم
«لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم»
خدمت ملت شریف، هیأترئیسه محترم و همکاران ارجمندم در مجلس شورای اسلامی عرض سلام و ادب و احترام دارم. قبل از شروع صحبتم لازم میدانم یک نکتهای را تأکید کنم که هیأترئیسه محترم انشاءالله در برنامهریزیهایشان به لحاظ تقویت هر چه بیشتر نظارت مجلس طوری برنامهریزی شود که سؤالها در زمان خودش مطرح شود، نه اینکه زمانی مطرح شود که نوشدارو بعد از مرگ سهراب شود و به قول ما کشاورززادهها واره را آب برده باشد.
بنده به لحاظ دغدغهای که برای اقتصاد کشورم داشتم و نقش اساسی درآمدهای مالیاتی در وابسته نشدن و عدم وابستگی به بودجه نفت این سؤال را طرح کردم و علیالخصوص اهمیتی که در شرایط بحران و تحریم این مسأله برای کشور ایفا میکند. جناب آقای کرباسیان! طرح جامع مالیاتی یکی از ابرپروژههای وزارت اقتصاد و دارایی است، بیش از (11) سال از زمان شروع این طرح تا به امروز گذشته و (32) پروژه که بهتر است بگویم (37) پروژه در این طرح طراحی و پیشبینی شده است. بارها قول و وعده مسئولین مختلف، آخرین بار وزیر اقتصاد و دارایی آقای طیبنیا و رئیس سازمان مالیاتی آقای تقوینژاد قول تکمیل طرح را در بهمن 95 دادند. سازمان مالیاتی که شعار عدالت و شفافیت را در سرلوحه برنامههایش اعلام میکند چطور نیامده یک توضیح کامل و شفافی را از این طرح که به عنوان ابرپروژه طرح وزارت اقتصاد و دارایی هست مطرح کند؟
آقای دکتر کرباسیان! همانطور که به خوبی اشاره کردید سه تا هدف اصلی در این طرح نهفته است، افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق جلوگیری از فرارهای مالیاتی، کاهش هزینههای عملیات و افزایش رضایت صاحبان منافع. توضیحاتی که جنابعالی عنوان فرمودید کمافیالسابق آنچه که در کمیسیون اقتصادی عنوان فرمودید توضیحات کلی است.
من از جنابعالی انتظار دارم به دلیل اینکه ابهامات این طرح مهم برای همکاران محترم مجلس و ملت شریف ایران برطرف شود در این موضوعات شفاف بفرمایید توضیح بدهید که یک؛ شما میزان مصرف کاغذتان با اجرای این طرح و نرمافزار یکپارچه مالیاتی چه تغییری داشته است؟ درصد اداراتی که این نرمافزار اجرا شده و اینکه کدام فرآیندهای مالیاتی مکانیزه شده است، همینطور بفرمایید هزینه اجرای این طرح مهم از بدو شروع یعنی از مطالعه تا به امروز به طور دقیق و به تفکیک به چه صورت بوده است؟ شما به شرکتهای خارجی از بدو شروع اشاره فرمودید، ولی نقشش را نفرمودید و ابهامات امنیتی و اطلاعاتی مرتبط با نرمافزار را برای ما بیشتر توضیح بفرمایید. شناسایی مؤدیان پر ریسک به کجا رسیده؟ آقای کرباسیان! چشمانداز تحقق موتور ریسک چه زمانی است؟ میزان تحقق درآمدهای مالیاتی را شما گزارش دادید (96) هزار میلیارد تومان، فرمودید چهار برابر شده، به تفکیک بفرمایید در چه موضوعاتی و در چه فیلدها و زمینههایی و چقدر از این افزایش درآمد مالیاتی شما از قِبل طرح جامع مالیاتی صورت گرفته است؟ آخرین نکته اینکه بفرمایید از (37) پروژه یا حالا (32) پروژه چند پروژه تکمیل شده، چند درصد تکمیل شده؟ من ممنون میشوم پاسخ این سؤالها را به طور شفاف، دقیق، کامل، با آمار بفرمایید تا انشاءالله بعد بررسیهای دیگر انجام شود. متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
(11) دقیقه از وقتتان برای مرحله بعد باقی مانده است. آقای وزیر! (12) دقیقه از وقتتان باقی مانده، بفرمایید.

مسعود کرباسیان
جا دارد من از خانم ربیعی تشکر کنم که این فرصت را فراهم آوردند من یک گزارشی عرض کنم. درست میفرمایند که بالاخره یک کندی در سیستم بود. شاید این کندی هم ناشی از این بود که ما یک مقداری به نیروهای داخل تکیه نکردیم. پیمانکاری که به ما ارث رسیده شده بود نتوانست با نیروهای داخلی ما تعامل مثبتی را برقرار کند. ولی به هر حال من میتوانم گزارش کاری را خدمت شما بدهم.
خوشبختانه مجلس شورای اسلامی در برنامه ششم تمهیداتی پیشبینی کرده که وزارت ارتباطات به عنوان عامل چهارم و ناظر بتواند در این موضوع همکاری کند و خوشبختانه آنها هم میتوانند آن گزارش من را تأیید کنند.
ببینید! این طرح جامع مالیاتی از چهار سامانه تشکیل میشود که عملاً (14) ماژول و (40) تا زیرسامانه دارد که آن پروژههای زیرسامانهاش تقریباً اجرایی شده است. اینکه نهایی شده باشد نه، ولی به صورت زمانبندی دارد اجرایی و دنبال میشود. چهار سامانه اصلی که هست یکی پایگاه اطلاعاتی مؤدیان مالیاتی است که من میتوانم امروز خدمت شما عرض کنم در این پایگاه اطلاعاتی که ایجاد شده بالغ بر (1) میلیارد و (300) میلیون رکورد اطلاعاتی وارد شده است. این رکوردهای اطلاعاتی به پرونده مؤدیان وصل شده است. در نتیجه مؤدی که مراجعه میکند از طریق آن پروندهاش ما دسترسی به رکوردهای اطلاعاتیاش داریم. این حتماً در زمینه کاهش کاغذ تأثیر مؤثری دارد. این منجر به این شده که سال قبل از طریق همین اتفاقی که افتاده، خصوصاً در یک سال قبل توانستند (2) میلیون رکورد مالیاتی فاقد سابقه نظام مالیاتی شناسایی شود. وقتی که شما اطلاعات را از بخشهای مختلف میگیرید در پرونده میگذارید نشان میدهد که اگر این قبلاً پروندهای نداشته باشد، پروندهای تشکیل میشود که بالغ بر (2) میلیون فرد شناسایی شدهاند که منجر به این شده که (22) هزار فرار مالیاتی کشف شده و مطلع شده است. ما در این سامانه با (22) تا وزارتخانه، سازمان و بانک اتصال داریم.
دومین چیزی که هست خدمات الکترونیکی مالیاتی است، سامانه دوم است که منجر به این شده ما (45) میلیون اظهارنامه الکترونیک بگیریم. خوشبختانه امسال ما هیچ اظهارنامه مالیاتی کاغذی در این سامانهمان نگرفتیم. هم ثبتنام الکترونیک است، هم اظهارنامه الکترونیک است، هم پرداخت الکترونیک است، هم برای اعتراض و شکایت سامانه طراحی شده و هم نرمافزار، انشاءالله اگر ما بتوانیم سیستم را موبایلمحور هم کنیم موفق شدیم. انشاءالله ما تا آخر سال جاری به سازمان ثبت هم وصل میشویم که مالیات نقل و انتقال و همچنین مالیات بر ارث را هم از طریق الکترونیک انجام بدهیم.
سامانه سومی که هست سامانه مدیریت فرآیندهای درونسازمانی است که امسال انشاءالله (100) درصد عملی میشود، تاکنون (30) درصد بوده ولی تا (100) درصد انجام میشود. منجر به این میشود که ارتباط با اربابرجوع را بتوانیم الکترونیک انجام بدهیم، در این مسیر گام برداشتیم.
سامانه چهارم مدیریت ریسک و انتخاب الکترونیک برای حسابرسی است که (25) درصد از مؤدیان توسط سامانه برای حسابرسی انتخاب میشوند. یعنی حدود (50) پارامتر و عامل تعیین میکند که روی کدام افراد باید متمرکز شویم، یا به قول معروف دانهدرشتها در این سیستم. با اجرای این اقدامات من خدمتتان عرض کردم که دستاوردها چه بوده است.
چون در سؤال سرکار خانم ربیعی بحث پیمانکار خارجی بود من به طور گذرا آن را هم عرض کنم. انعقاد قرارداد با پیمانکار خارجی در سال 1389 و 1390 صورت گرفت. تحریمها یکسری مشکلات ایجاد کرد، این منجر به این شد که ما بتوانیم به سمت نیروهای داخلی برویم. ما در حال حاضر پیمانکار خارجی را خلعید کردیم، ضمانتنامهاش در حال ضبط است، دیگر پیمانکار خارجی وجود ندارد، برای همین هم هست من با قوت دارم میگویم که ما میتوانیم این کار را دنبال کنیم و پیش ببریم. چون به نیروهای داخلی متکی شدیم. من به حساب توان نیروهای داخلی خوشبختانه دارم میگویم که میتوانیم کار را دنبال کنیم و پیش ببریم.
ضمناً من متشکرم، امیدوارم که با این تصویب قوانینی هم که در مجلس داریم که جا دارد من از نمایندهها و کمیسیون اقتصادی تشکر کنم، مالیات ارزش افزوده، صندوق فروش و مالیات مستقیم را هم در دستور دارند. خواهشم این است که انشاءالله آنها هم تصویب شود تا این طرح را هر چه سریعتر در مرحله اجرا قرار بدهیم و مجدداً هم از همگی خصوصاً خانم ربیعی تشکر میکنم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون از جناب آقای کرباسیان که خواهش ما را پذیرفتید و کمتر صحبت کردید، چون دو تا سؤال داریم. سرکار خانم ربیعی! خواهش میکنم بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
سرکار خانم ربیعی (11) دقیقه وقت دارند.

خدیجه ربیعی فرادنبه
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام مجدد. جناب وزیر و همکاران ارجمند! اطلاعاتی که من میخواهم در ادامه خدمتتان عنوان کنم که شفافیت بیشتری باشد و متأسفانه آقای وزیر در توضیحاتشان آنچنان که باید دقیق توضیح میدادند توضیح ندادند. استناد صحبتهای من گفتههای یکی از مسئولان اصلی طرح جامع مالیاتی است. تکیه اصلی بحث و بنمایه سؤال من مربوط به گفتههای شخصی است که از ابتدای شروع عملیاتی طرح، یعنی از سال 1389 تا 1396 در رأس مدیریت این پروژه قرار داشته، آقای نادر آریا. تمایل دارم متن این مصاحبه آقای آریا را ولو به هزینه شخصی خودم در اختیار یکیک همکارانم قرار بدهم تا دقیق بررسی کنند تا آن موقع مشخص شود که اوج بیتدبیری در مدیریت این پروژه تا چه حد بوده و پروژهای که بدو شروع مطالعاتش از یک شرکت خارجی کانادایی به نام دیلوت شروع شده است.
اما در ادامه صحبتهایم اشاره شد که ما نرمافزار مالیاتی را در ادارات اجرا کردیم. طبق گزارشی که در سال 96 به کمیسیون اختصاصی از طرف وزارتخانه ارائه شد تنها (150) اداره مالیاتی از سامانه نرمافزار استفاده میکنند، در حالی که ما در کشور (42) اداره کل و حدود (1000) اداره امور مالیاتی داریم. پس ببینید عدد (150) در مقابل عدد (1000).
اطلاعات موجود نشان میدهد که تنها (27) درصد از بار پروندههای مالیاتی در سامانه یکپارچه بارگذاری شده، اگر تمام پروندهها بخواهد بارگذاری شود این تجهیزات هرگز جوابگو نمیباشد. در اسفند سال 96 یکی از نهادهای نظارتی گزارشی از پیادهسازی سامانه پکپارچه مالیاتی خطاب به وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی ارائه کرده که نشان میدهد سامانه از نواقص و اشکالات جدی برخوردار است. آقای عادل آذر رئیس محترم دیوان محاسبات در همین صحن علنی مجلس اعلام کردند که یکی از عوامل عدم تحقق درآمدهای مالیاتی اجرا نشدن و فراگیر نبودن طرح جامع مالیاتی است. بیان کردند با وجودی که تاکنون (721) میلیارد تومان از بیتالمال هزینه طرح جامع مالیاتی شده اما همچنان با چالشهای جدی روبرو است و در دورههای مختلف هم از این طرح رونمایی شده، با این وجود همچنان گره از مشکل مالیاتی کشور باز نشده است. گفته میشود مستقیم و غیرمستقیم بیش از (1000) میلیارد تومان برای اجرای طرح جامع مالیاتی هزینه شده که (300) میلیارد تومان آن مستقیم برای تجهیزات و قراردادها هزینه شده و هنوز هم تکمیل نیست.
ادعای رسیدگی به پروندههای مؤدیان به صورت مکانیزه در طرح جامع مالیاتی قرین صحت نیست. حسابرسها به صورت دستی اظهارنامه مؤدی را در سامانه قدیمی ثبت و محاسبه میکنند و رقم نهایی درآمد مشمول مالیات را وارد سامانه یکپارچه مالیاتی میکنند. عدم راهاندازی کامل طرح جامع مالیاتی محاسبه مالیات را متأسفانه سلیقهای کرده و محملی برای باقی ماندن عدم شفافیت، برخوردهای سلیقهای که باعث ایجاد مفسدههای مختلف در مالیاتستانی شده، کارهایی که گاهاً کمر تولید و اقتصاد را شکانده، اینها به خاطر برخوردهای سلیقهای و عدم نظارت که به همان بحث ناکارآمد بودن طرح جامع مالیاتی برمیگردد است.
مصرف کاغذ، یکی از اهداف نظام جامع مالیاتی این بود که عملیات به خاطر کاهش هزینهها مکانیزه شود. اما مصرف کاغذ در سامانه یکپارچه مالیاتی با نرمافراز اریس (Eris) در مقایسه با سامانههای قدیمی بسیار بالاتر است و اوراقی که در قالب بایگانی کاغذی از این سامانه استخراج و نگهداری میشود، این در حالی است که وزیر محترم اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان آقای تقوینژاد در بازدید بخشی از دستاوردهای طرح در بهمن 96 عنوان فرمودند که با اجرای این طرح کاغذ حذف میشود.
همکاران ارجمند! یکی از اهداف این طرح کاهش هزینههای مالیاتستانی است، در صورتی که صحت چنین موضوعی نشان میدهد که نرمافزار اریس نه تنها در فرآیندهای مالیاتی نقشی نداشته، بلکه مهمتر از آن اطمینان به کارایی، امکان پشتیبانی و آرشیو الکترونیک اسناد وجود ندارد، زیرا اسناد را دارند به صورت کاغذی بایگانی میکنند. پس این کجا تأثیرگذار بوده است؟ از مشکلات نرمافزاری طرح جامع مالیاتی میگذرم.
شناسایی مؤدیان پرریسک؛ همکاران ارجمند! با توجه به عدم راهاندازی موتور ریسک سامانه مذکور، از هوشمندی لازم برخوردار نیست و نمیتواند شناسایی کند. وقتی که موتور ریسک و موتور جستجو هم نتواند اقدام کند، ما کجا میتوانیم فرارهای مالیاتی را کنترل کنیم و جلوی برخی از فسادهای مالیاتی و غیره را بگیریم؟
اعلام میشود کسب رضایت مؤدیان، بله، کسب رضایت مؤدیان فقط منحصر به این شده که به صورت الکترونیک اظهارنامههای مؤدیان دریافت شود. ادعای دیگر ابلاغ اوراق مالیاتی و برگههای تشخیص و قطعی به صورت الکترونیک به مؤدیان تا پایان سال 95 وعده داده شده است. باید منتظر ماند و دید.
همکاران ارجمند! بحث دیگر؛ در حال حاضر به غیر از ثبتنام، ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیاتی است، فرآیند اجرایی است و پیچیدگی خاصی ندارد و یک اتوماسیون ساده اداری است. اینها به صورت الکترونیک انجام میشود و جزئیاتی از عملکرد فرآیندهایی از قبیل رسیدگی، مطالبه، وصول، ثبت اعتراضات و ابلاغ اوراق متأسفانه وجود ندارد. جناب آقای دکتر کرباسیان عنوان فرمودند که رکورد ثبت شده است.
آقای کرباسیان! در اجرای ماده (169) مکرر قانون مالیات مستقیم جهت شفافسازی اینها تصویب شده و سؤال من این است که جنابعالی میفرمایید رکورد ثبت شده، آیا رکورد ثبت کردن ملاک است یا وصول مالیات؟ چه فایده دارد رکورد ثبت شود، مالیات وصول نشود؟ تمام دنیا از طریق سامانه مالیاتی به سیستم پولشویی میرسند، اما آیا اینجا هم این اتفاقات با این نرمافزار و با این مدیریتی که دارد میشود، ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که بعد از (11) سال که وضع به این صورت است، تعداد ادارات یکدهم، چقدر زمان و چقدر بیتالمال و چقدر هزینه دیگر باید بشود؟ وقتی به ازای هر یک سال تأخیر بالغ بر (25) هزار میلیارد تومان به بیتالمال و کشور تحمیل میشود، به خاطر طرح جامع مالیاتی که فرآیندش اینطور است، مبنایش مبنای کجی بوده؛
سنگ اول چون نهد معمار کج
تا ثریا میرود دیوار کج
این جز اینکه به بیتالمال لطمه میزند، با این تفاسیر و با این بررسی که در این سالها داشتیم به نتیجه خوشبینانهای نخواهد رسید و ما نگران این هستیم.
اما نکته دیگری که لازم است عنوان کنم در بحث شرکتهای خارجی است. همکاران ارجمند! بله، ابتدا مطالعاتش را یک شرکت خارجی انجام داد، در مناقصه شرکت فرانسوی بُل(Bool) برنده شد. طبق اظهارات و بررسیها هیچ شرکت ایرانی در اینجا حضور نداشته و در مناقصه شرکت نکرده است. این جای سؤال است؛ آیا در کشور ایران شرکتی مستعد و توانمند، نیرو و پتانسل نخبهای نبوده که در این مناقصه شرکت کند؟ واقعاً جای سؤال دارد. پس نخبههای ما آن موقع چطور بودند، کجا بودند؟ الان چطور آقای دکتر کرباسیان میگوید ما به جوانهایمان افتخار میکنیم که میخواهند بیایند ادامه این کار را انجام بدهند؟ مگر ما آن موقع جوان نداشتیم؟ حرف از کدام سال میزنید؟
آقای کرباسیان! حرف از چند سال پیش است. وجود این شرکتهای خارجی جای سؤال است. این شرکتهای خارجی اول اینکه (sourcecode) سورسکد و دانش فنی تغییر و توسعه را به کشور ما نداده بودند و واقعاً این جای سؤال است. طبق اعلام سازمان اینکه بعدها ما طی الحاقیه اول و سوم سورسکد را گرفتیم. بله، سورسکد را گرفتید، اما سورسکد بخش مالیاتی. آیا سورسکد ابزار را گرفتید؟ نخیر. طبق بررسیها ثابت شده سورسکد ابزار طرح مهم جامع مالیاتی که تمام فرآیندها و گردش و اقتصاد کشور دارد در این سامانه سیر میکند، همکاران ارجمند! ما ابزار را نداریم و این خودش یک تهدید بالقوه امنیتی است. آیا این نمیتواند یک شکاف و درزی باشد که تمام اطلاعات مالیاتی ما را همان شرکت فرانسوی به صورت دیتا استخراج کند و بتواند در این شرایطی که کشور در این وضعیت قرار گرفته، تحریمهای اقتصادی جدیدی را با فرمولاسیون جدید تحریم نکند؟
من به خاطر امنیت کشورم دغدغه دارم، به خاطر اینکه ابزار این نرمافزار هنوز توسط کشور داده نشده و از این به بعد در سال 94 هم که این شرکت فرانسوی به طور کل ترک کرده رفته، نرمافزار اریس شما بر روی ابزار امنیتی است که سورسکد آن را نداریم. فلکس گردش کار اتوماسیون را انجام میدهد، کل دادههای مالیات در این سیستم گردش میکنند. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) ولی متأسفانه ابزار تولید است و ما اینجا سورسکد را نداریم.
همکاران ارجمند! به خاطر تمام نگرانیهایی که من نسبت به این هزینه بیتالمالی که تا الان شده، (721) میلیارد به گفته رئیس دیوان محاسبات کشور و بحث مالیات و بیتالمالی که میخواهد از این به بعد این طرح روی دوش کشور بگذارد، در شرایط فعلی اقتصاد کشور که مشکل اقتصاد به عنوان یک عامل مهم آزردهخاطری و ناراحتی ملت شریف و شهیدپرور و صبور ایران شده، اگر بخواهد با این شیوه مدیریت و با همین سرعت پیش برود معلوم نیست سر از کجا در بیاورد. آیا بهتر نیست یک تدبیر شود تا اینکه اصلاً با این شاکله و با این شرایط (نایبرئیس ـ خیلی ممنون خانم ربیعی، وقت شما تمام شده) نیاز جامعه است و بحث بعدی من نگرانی از بحث امنیتی است که سامانه اریس چه تضمینی وجود دارد که از طریق درز اطلاعات منشأیی برای تحریمها علیه کشورمان نباشد؟ من تشکر میکنم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، خیلی ممنون. خانم ربیعی! حالا سؤال را به رأی بگذاریم یا مسأله را با آقای دکتر حل میکنید؟

خدیجه ربیعی فرادنبه
آقای دکتر پزشکیان! من انتظار داشتم وزیر اقتصاد هم بعد از نه ماه که در این نه ماه سه تا مدیر برای همین طرح عوض کرده، سه تا مدیر عوض شد، پس این نشاندهنده ناکارآمد بودن این طرح است. من استدعا دارم حضرتعالی سؤال من را به رأی بگذارید، برایم مهم است که نظر همکاران را بدانم. ما میخواهیم مشکلات کشور را حل کنیم، آقای دکتر! به رأی بگذارید.

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، نمایندگان محترم نظر خودتان را نسبت به سؤال سرکار خانم دکتر ربیعی که وارد است یا نه اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. نمایندگان محترم سؤال خانم دکتر ربیعی را وارد دانستند.
11
طرح سؤال آقای محمود صادقی نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از آقای مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی

مسعود پزشکیان

احمد امیر آبادی فراهانی
سؤال بعدی سؤال جناب آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی جناب آقای دکتر کرباسیان مطرح است. از سخنگوی محترم کمیسیون سرکار خانم سعیدیمبارکه دعوت میکنیم برای قرائت گزارش کمیسیون به جایگاه تشریف بیاورید. سرکار خانم سعیدی! اگر خلاصه بفرمایید ممنون میشویم.

اکبر رنجبرزاده

زهرا سعیدی مبارکه
بسم الله الرحمن الرحیم
هیأترئیسه محترم مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با احترام، بازگشت به نامه شماره (67238/486) مورخ 3/9/95، گزارش کمیسیون اقتصادی درخصوص سؤال ملی آقای محمود صادقی نماینده محترم تهران، شمیرانات، اسلامشهر، ری و پردیس از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی، به شرح ذیل ارسال میگردد.
رئیس کمیسیون اقتصادی ـ محمدرضا پورابراهیمیداورانی
گزارش کمیسیون اقتصادی
خلاصه سؤال:
مبنای قانونی و شرعی افتتاح حسابهای سپرده توسط قوه قضائیه چیست؟ تعداد این حسابها، صاحبان حسابها، مبالغ واریزشده و سود حاصله و موارد مصرف آن از چه قرار است؟
نتیجه بررسی:
در اجرای ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، سؤال فوق در جلسه روز سهشنبه مورخ 12/11/95 کمیسیون اقتصادی، با حضور نماینده محترم سؤالکننده و وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی وقت مطرح شد. پس از ارائه توضیحات کامل توسط وزیر محترم درخصوص موضوع سؤال مذکور، آقای صادقی اعلام نمودند از پاسخهای ارائهشده قانع نشدند و گزارش آن طی نامه شماره (12110/42/د) مورخ 20/2/96 جهت طرح درصحن علنی مجلس شورای اسلامی به هیأت رئیسه محترم ارسال گردید.
پس از تغییر دولت و تعیین وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت دوازدهم، هیأترئیسه محترم طی نامه شماره (62063/12/د) مورخ 29/7/1396 اعلام نمود با توجه به تغییر وزیر در صورت اصرار نماینده محترم سؤالکننده موضوع مجدداً در دستور کار کمیسیون قرار گیرد. بر این اساس و به درخواست مجدد نماینده محترم، سؤال مذکور در مورخ 7/9/1396 در دستور کار کمیسیون قرار گرفت، ولی به دلیل نشست اضطراری و حضور وزیر محترم در جلسه هیأت دولت به منظور موضوع بودجه سال 97 کل کشور، وزیر محترم نتوانست در کمیسیون حضور یابد. با توجه به عدم اقناع و اصرار نماینده سؤالکننده، کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی مستند به بند (3) ماده (209) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی قلمرو سؤال را ملی تشخیص داده و گزارش سؤال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال میگردد. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون و متشکریم. از وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی جناب آقای دکتر کرباسیان دعوت میکنیم برای پاسخ به سؤال به جایگاه تشریف بیاورند. جناب آقای دکتر! شما (15) دقیقه وقت خواهید داشت، میتوانید در دو نوبت از آن استفاده کنید، بفرمایید.

مسعود کرباسیان
بسم الله الرحمن الرحیم
انگار سهم وزیر اقتصاد یعنی من، این است که بیایم راجع به گذشتگان جواب بدهم، چون سؤال خانم ربیعی هم راجع به سال 1389 بود که چرا در مناقصه شرکتهای ایرانی شرکت نکردند؟ حالا من نمیدانم، این سؤال دوم هم که دارم جواب میدهم از همان باب است. به هر حال از آقای صادقی ممنونم که به احترام ایشان و نمایندگان من وظیفه خودم میدانستم که به سوابق رجوع کنم، آن چیزی که در سوابق بود را خدمت شما عرض کنم و ارائه بدهم. با کسب اجازه از هیأترئیسه و رئیس محترم مجلس شورای اسلامی و نایبرئیس محترم به موضوع سؤال جناب آقای صادقی نماینده محترم تهران میپردازم.
در ابتدا بایستی به اطلاع مردم و نمایندگان محترم برسانم سؤال طرحشده مربوط به سال 1395 میباشد که نسبت به مصاحبه وزیر وقت اقتصاد و دارایی درخصوص حسابهای قوه قضائیه انجام شده است. هر چند در اردیبهشت سال 1396 وزیر وقت اقتصاد در کمیسیون اقتصادی به طراح محترم پاسخهای لازم را ارائه میکنند، اما به دلیل قانع نشدن به صحن میرود و مجدداً در دولت دوازدهم همان سؤال پیگیری میشود. علیرغم اینکه حسابهای افتتاحشده در دوره رئیس فعلی قوه قضائیه و مدیریت اینجانب نبوده، اما به احترام مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم، اطلاعات دریافتی در این خصوص را در اختیار شما نمایندگان محترم و عزیز قرار میدهم. امیدوارم که قانعکننده باشد.
در اردیبهشت سال 1396 وزیر وقت اقتصاد و دارایی در کمیسیون اقتصادی در پاسخ به سؤال به استناد مصوبات شورای پول و اعتبار در سالهای 1378 لغایت 1395 صدور مجوز لازم را برای حسابهای قوه قضائیه و قانونی بودن مراحل آن اعلام نمود. همانگونه که نمایندگان محترم مستحضرند این حسابها از محل سپردههای موضوع ماده (30) قانون محاسبات عمومی به منظور سپردهگذاری و استفاده از سود حاصله بوده که در اختیار قوه قضائیه قرار گرفته است. افتتاح آنها به سال 1378 برمیگردد و (63) حساب بانکی تعدادی است که در طول (23) سال افتتاح و بسته شده است و در هر دوره سه یا چهار حساب فعال بوده است. لازم به ذکر است این حسابها همگی به نام قوه قضائیه بوده و صاحب امضا، رؤسای قوه بودهاند.
براساس گزارش خزانه و بانک در سالهای 78 لغایت 91 شورای پول و اعتبار در چارچوب قانون موافقت خود را با پرداخت سود سپردهها اعلام نموده و صدور مصوبات شورای پول و اعتبار در طول (20) سال گذشته بیانگر قانونی بودن این اقدامات بوده است. از سال 1395 بانک مرکزی به عنوان رئیس شورای پول و اعتبار أخذ مجوز این شورا را برای سپردههای قوه قضائیه نیز الزامی ندانسته و عمل کرده است.
لذا این فرآیند کاری بوده که از حدود سال 1378 تاکنون برای این سپردهها صورت گرفته و عمل شده است و براساس آن روندی بود که گزارش آن را خدمت دوستان عرض کردم.

احمد امیر آبادی فراهانی
خیلی ممنون. از جناب آقای صادقی نماینده محترم تهران دعوت میکنیم سؤالشان را مطرح بفرمایند. آقای صادقی! در دو نوبت فرصت دارید که مطرح کنید.

اکبر رنجبرزاده
آقای صادقی یک لحظه صبر کنند. از میهمانان ارجمند جناب آقای محمودی و جناب آقای کولیوند که از شهرستان کرج در مجلس در محل تماشاچیها حضور دارند، از حضورشان تشکر و قدردانی مینماییم.

احمد امیر آبادی فراهانی

محمود صادقی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تشکر از هیأترئیسه محترم، با ذکر این نکته که بر خلاف قانون آییننامه داخلی مجلس امروز صبح من با این مواجه شدم که با صدور این اطلاعیه به دستور رئیس محترم مجلس برخلاف نص صریح آییننامه داخلی مجلس سؤال بنده از دستور خارج شده که البته با تلاش زیاد موفق شدیم که سؤال را برگردانیم. البته من نفر اول بودم، بعد سرکار خانم ربیعی بودند، این ترتیب هم به هم خورد. ضمناً من لازم میدانم از همکاران گرامی و نمایندگان محترم مجلس به خاطر صبوریشان تشکر کنم، با اینکه در انتهای وقت هستیم در مجلس حاضر هستند.
همانطور که آقای کرباسیان فرمودند این سؤال به وزیر قبلی مربوط میشود و بارها به تعویق افتاد. یک بار نوبت آقای وزیر قبلی شد که درخواست کرد عقب افتاد، بعد به تغییر دولت خوردیم. در اردیبهشتماه هم نوبت من شده بود، آقای دکتر لاریجانی درخواست کردند به دلیل حساسیتهای موجود و شرایط داخلی و بینالمللی این به عقب بیفتد. من گفتم اشکالی ندارد، به شرط آن که قوه محترم قضائیه به صورت شفاف گزارش شفافی را از عملکرد این حسابها به رئیس محترم مجلس ارائه کنند که با گذشت بیش از سه ماه متأسفانه این اتفاق نیفتاد.
ما الان در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی هستیم که حاصل مبارزات و مجاهدتها و خون هزاران و دهها هزار شهدای گلگونکفن و مبارزه علیه رژیم استبدادی و فاسد پهلوی بوده و به رغم دستاوردهای درخشانی که نظام داشته، متأسفانه امروز شکاف بین مردم و حاکمیت و عدم اعتماد مردم نسبت به دولت و حاکمیت به بالاترین حد خود رسیده است.
یکی از عوامل این بیاعتمادی و کاهش اعتماد عدم شفافیت در مناسبات بین دستگاههای حاکمیتی و مردم است و به رغم تصویب قوانین مختلفی که از جمله در مجلس گذشته قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مبارزه با فساد، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، متأسفانه دستگاههای مختلف دولتی و حاکمیتی از اجرای این قوانین استنکاف میکنند و این فضای عدم شفافیت باعث شده است که در بستر این شفافیت بیاعتمادی رشد کند و در بستر این بیاعتمادی فضا برای دشمنان ما و بیگانگان برای شایعات و پذیرش شایعات از طرف مردم فراهم شود. (امیرآبادیفراهانی ـ معاون محترم وزیر رفاه! اجازه بدهید آقای وزیر گوش کنند، بفرمایید روی صندلیتان بنشینید).
بنده سؤال کردم مبنای قانونی و شرعی افتتاح حسابهای سپرده توسط قوه محترم قضائیه چیست؟
مطابق اصل (53) قانون اساسی «کلیه دریافتهای دولت در حسابهای خزانهداری کل متمرکز میشود و همه پرداختها در حدود اعتبارات مصوب به موجب قانون انجام میگیرد». مطابق ماده (13) قانون محاسبات عمومی کشور «وجوهی نظیر سپرده، وجهالضمان و مانند آنها که به طور موقت در اختیار دستگاههای مذکور در این قانون قرار میگیرد و پس از انقضای مدت معین و یا حصول شرایط خاص آن قابل استرداد است، مادام که در اختیار دستگاههای مزبور میباشد تصرف در آنها بدون رضایت صاحب وجه یا احراز اعراض صاحب آن در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه عمومی تلقی میگردد» و مطابق ماده (41) قانون محاسبات عمومی کشور «وجوهی که به وسیله وزارتخانهها و مؤسسات دولتی و شرکتهای دولتی به عنوان سپرده یا وجهالضمان یا وثیقه و یا نظایر آنها دریافت میگردد باید به حسابهای مخصوصی که از طرف خزانه در بانک مرکزی و یا شعب سایر بانکهای دولتی که از طرف بانک مرکزی نمایندگی داشته باشند افتتاح میگردد، واریز شده و به حسابهای مذکور که بدون حق برداشت خواهد بود در آخر هر ماه به حساب مخصوص تمرکز وجوه سپرده در خزانه منتقل میشود».
بنابراین مبانی قانونی اولاً تصرف قوه محترم قضائیه در وجوهی که از مردم و اصحاب دعوی به عناوین مختلف از جمله قرارهای وثیقه، وجهالضمان، قرارهای کفالت و همچنین أخذ محکومبه در دعاوی مختلف از جمله دیاتی که در مقام اجرای حکم به حسابهای قوه قضائیه واریز میشود، تصرف قوه قضائیه در این وجوه مطابق ماده (13) قانون محاسبات عمومی کشور در حکم «تصرف غیرقانونی در وجوه عمومی» است. ثانیاً سپردهگذاری آنها و عدم واریز آنها به حسابی مخصوص تمرکز وجوه سپرده در خزانه بر خلاف اصل (53) قانون اساسی و قانون محاسبات عمومی کشور است.
ما در شرع و قانون اساسی، قانون مدنی و سایر قوانین، قواعد محکمی برای احترام به اموال مردم و مالکیت خصوصی داریم. همان پیامبری که قرآن درباره او میفرماید: «النبی اولی بالمؤمنین من انفسهم»، میفرماید: «الناس مسلطون علی اموالهم» و میفرماید: «حرمه مال المرء المسلم کحرمه دمه»، «حرمت مال مسلمان همانند حرمت خون اوست». چرا به نام اسلام و به نام ولایت فقیه در حق مالکیت مردم تصرف غیرقانونی میشود؟
همین قانون اساسی که در اصول (5)، (107) و (110) آن ولایت مطلقه فقیه را مقرر کرده و ما افتخار تبعیت از او را داریم، در اصل (22) میگوید: «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است» و در اصل (47) میگوید: «مالکیت شخصی که از راه مشروع باشد محترم است» و در اصل (107) میگوید: «رهبر در برابر قوانین با سایر افراد کشور مساوی است». چرا از ولایت فقیه برای تعرض به حقوق مردم خرج میکنیم؟
ما یک زمان مطابق قوانین شرع مقدس میگفتیم أخذ سود از حسابهایی که برای خود افراد است حرام و ربا است و قرآن ربا را در حکم جنگ با خدا اعلام کرده است. اکنون قوه محترم قضائیه اموال متعلق به مردم را سپردهگذاری میکند و از آنها سود میگیرد. این سود را صرف مسکن و مزایای قضات میکند. همه داد میزنیم چرا قوه قضائیه با متخلفین برخورد نمیکند، آیا قاضی که مال مردم را به خوردش میدهند، میتواند با فساد مبارزه کند؟ بنده سؤال کردم تعداد این حسابها و مبالغ واریزشده، بنده برای قضات احترام قائل هستم، بدنه دستگاه قضائی محترم است، اما چرا موازین شرعی رعایت نمیشود؟ اگر قوه قضائیه نیاز به بودجه دارد...

فرهاد تجری
این تهمت و افترا است، قضات را زیر سؤال میبرند.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر صادقی! شما میتوانید سؤال کنید، ولی به نظر من نسبت به قضات این حرفها را زدن کار درستی نیست. شما دارید کل قضات را زیر سؤال میبرید که دارند حرام میخورند، این کار درستی نیست.

حسن نوروزی

محمود صادقی
آقای دکتر! این سوءتفاهم نشود، اتفاقاً دادگستری ما سرشار از قضات شریف و پاکدست است. بنده عرض میکنم اگر قوه قضائیه نیاز به بودجه دارد و اگر کمبود بودجه دارد، بودجهاش را از مجلس تأمین کند نه از مال مردم.

محمدعلی پورمختار
اینکه نمیشود، دارند نظام را زیر سؤال میبرند.

عبدالحمید خدری

مسعود پزشکیان
اجازه بده صحبتش را بکند. به هر حال شما سؤال را مطرح کنید.

محمود صادقی

عبدالحمید خدری

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای خدری! بفرمایید بنشینید. به شما وقت تذکر داده میشود، بفرمایید.

مسعود پزشکیان
آقای خدری! من خودم گفتم، بنشینید. آقای دکتر صادقی! لطفاً شما فقط در چارچوب قانون سؤال کنید، دیگر متعرض بحثهایی نشوید که مثلاً کل نظام را بخواهید زیر سؤال ببرید.

محمود صادقی
آقای دکتر! باید وقت من را نگه دارید.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر صادقی! شما طوری حرف نزنید که این جلسه را به شکلی در بیاورید که همه متعرض شوند. آقای دکتر صادقی بفرمایید حرفتان را بزنید.

عبدالحمید خدری

محمود صادقی
آقای دکتر اجازه بدهید! من از آقای خدری همکار عزیزم و همه قضات محترم و شریف دادگستری اگر بیان من یک وقت دلالت بر اهانتی داشته همینجا عذرخواهی میکنم، اما هدف من اهانت به قضات نبوده است. در واقع هدف من رعایت حلال و حرام شرعی در دستگاه قضائی است و قضات شریف دادگستری...

محمدعلی پورمختار
همه مملکت را زیر سؤال میبرید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای پورمختار! بفرمایید سر جایتان بنشینید.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر صادقی! شما مسائلی که به وزیر اقتصاد ربط دارد را بگویید.

محمود صادقی
آقای دکتر اجازه بدهید! در توضیحاتی که وزیر اقتصاد دادند فرمودند اذنی که مقام معظم رهبری دادند در واقع تعبیر ایشان این است که فرمودند با رعایت موازین شرعی و قانونی. مقام معظم رهبری همواره احتیاط را در نظر داشتند، من میخواهم بگویم کسانی که به نام ولایت فقیه این کار را میکنند. اذنی که مقام معظم رهبری دادند دقیقاً این تعبیر آقای طیبنیا است که گفتند باید موازین شرع و قانون و مقررات رعایت شود. با این قید دادهاند. سؤال من این است که در کجا موازین شرع و قانون رعایت شده است؟
آقای کرباسیان الان فرمودند که این حسابها در زمان من و رئیس فعلی قوه قضائیه افتتاح نشده است و در زمان رؤسای قبلی بوده است. در حالی که الان حداقل چند حساب به نام رئیس محترم قوه قضائیه است که به حتی مأموران سازمان بازرسی که به صورت تصادفی حسابهایی که وجوه بالایی در آنها بوده را در سال 95 بازرسی کردند و برخورد کردند، متأسفانه مأموران سازمان بازرسی و مأموران بانک ملی شعبه مرکز را بازداشت کردند و این حسابها بوده، حدود (200) میلیارد تومان در این حسابها است که علیالظاهر سود آن حسابها است. حسابی است که نام ایشان است، اگر میفرمایند که در زمان ما افتتاح نشده، این حسابها چیست؟ الان هم به نظرم این حسابها وجود دارد.
من نمیخواهم هیچگونه نسبتی بدهم که رئیس محترم قوه قضائیه استفاده شخصی کرده، اولاً قبل از طرح این سؤال تلاش من این بود که توضیح بخواهیم تا شفاف کنند، شفافیت اینها است. مجلس به عنوان مقام ناظر بر همه دستگاهها نظارت دارد و مضافاً به اینکه دیوان محاسبات حسابرسی همه دستگاهها را به عهده دارد. اگر اینها انجام میشود و اگر نیاز است و حتی اگر از باب اکلمیته و اضطرار اجازه داده شده است اینها باید شفاف باشد. البته من سر کلاسهای خودم به دانشجوها میگویم که اکلمیته درست است «الضرورات تبیح المحظورات»، اما ما در شرع یک قاعدهای داریم که میفرماید «الضرورات تقدر بقدرها»، «ضرورت به اندازه خودش است». اگر شما میته را در بیابان از تشنگی ذبح کردی خوردی، اما مجاز نیستی آن را تبدیل به کالباس کنی و در یخچال بگذاری. در واقع نباید استثنا تبدیل به قاعده شود، نباید مواردی که ضرورت است بدون قید باشد. به هر حال من از آقای کرباسیان درخواست میکنم قسمت دوم سؤال، یعنی اینکه اولاً تعداد را فرمودند که در طی این چند ساله (63) تا بوده، اما مبالغ واریزشده، سود حاصله و موارد مصرفشان از چه قرار است؟ این را شفاف اعلام کنند، متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
یک دقیقه و (50) ثانیه از وقتتان باقی مانده است.

مسعود پزشکیان
آقای دکتر بفرمایید. البته تا آقای دکتر کرباسیان بیاید، آقای دکتر صادقی! لطفاً دقت بفرمایید، مطالبی که از پشت تریبون مجلس گفته میشود طوری نباشد که باعث شود کل قضات عزیزی که در این مملکت دارند زحمت میکشند زیر سؤال بروند. در هر ساختار و سیستمی بالاخره یکسری اشکالات وجود دارد، اینکه ما بیاییم تمام قضات را بگوییم اینطور هستند، این اصلاً منطقی نیست. به هر حال نوع ادبیاتی که به کار میبریم حتماً حسابشده و دقیق باشد. نوع گفتگو از پشت تریبون نظام جمهوری اسلامی با این ادبیات قابل قبول نیست و ما خیلی از قضات شریفی را داریم که با همان حقوق کمشان دارند در این مملکت کار میکنند. حالا مثلاً چهار نفر هم تخلف میکنند همه را قاطی کردن کار منطقی نبود. آقای دکتر بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
آقای وزیر! (5/10) دقیقه وقت دارید.

مسعود کرباسیان
ببینید! حالا چون یک خرده موضوع باز شد من هم ناگزیر یک خرده بازتر میگویم براساس سوابقی که بوده است. دستور و موافقتی که شده گفتهاند در چارچوب قانون، من در اول عرایضم عرض کردم آیا قانون رعایت شده یا نه؟ اگر از سال 1378 تا 95 که بالاترین مرجع قانونی برای افتتاح حساب، سود سپرده و اینکه تشخیص بدهد آیا قانون شورای پول و اعتبار است که دو ناظر از مجلس شورای اسلامی هم در جلسات شورای پول و اعتبار وجود دارند و هیأت نظار بانک مرکزی هستند، مجمع عمومی بانک هست و آن را قانونی اجازه تشکیل و اجازه سود دادن، آیا قانونی است یا نه؟ اگر لفظ قانون به صرف این است که قانون مجلس باید باشد، امسال در قانون مجلس هم گذاشتید. اگر فکر میکنید قانون صرفاً این است که فقط باید لفظ قانون باشد که امسال در تبصره جزء (2) بند «ه» تبصره (12) بودجه سال 1397 در قانون مجلس هم این برای بودجه تأکید شده، ولی سالهای قبلش آن مراحل قانون شورای پول و اعتبار بوده، شورای پول و اعتبار مجوز داده، مجمع عمومی بانک ملی تأیید کرده که قانونی نبوده، حسابرس و بازرس تأیید کرده، حسابها به اسم قوه قضائیه بوده است. یک سؤالی هم مطرح شد که آیا این اصل (53) از وجوه دولت است؟ این سپرده اشخاص است، وجوه امانی است، وجوهی است که به حساب دولت واریز نمیشود که جزء درآمدهای دولت بعد از زمانی تعلق بگیرد که حکم قضائی روی آن صادر شود که از آن حساب به حساب دولت واریز شود.
لذا این دقیقاً مشخص است، روندش معلوم است، اتفاق خاصی هم نیفتاده است. مرجع اینکه آیا قانونی یا غیرقانونی بوده تاکنون هم دیوان محاسبات که نظارت میکند، هم شورای پول و اعتبار که مجوز قانونی میدهد و هم مجلس که آمده این را تأیید کرده قانونی دانسته است. من هم در مرجع دیگری نیستم که راجع به آن صحبت کنم. امیدوارم که دوستان نسبت به این سابقهای که عرض کردم در جریان قرار گرفته باشند و مراحل را آشنا باشند. من از وقتی که به من دادید ممنون و متشکرم.

اکبر رنجبرزاده
تشکر از آقای وزیر به خاطر اینکه از وقت خودشان استفاده نکردند. آقای صادقی! (1) دقیقه و (50) ثانیه در خدمت شما هستیم.

محمود صادقی
ببینید! عرض من این است که من واقعاً به هیچ وجه قصد اهانت به قضات شریف را نداشتم، خودم را از صنف آنها میدانم. من هم حقوقدان و وکیل هستم و خود را از آن خانواده میدانم و میدانم بسیاری از قضات با حقوقهای کم و اندک روزگار سخت را سپری میکنند. من در واقع سیستمی که رعایت نمیکند را مورد خدشه قرار دادم.
الان هم از آقای وزیر انتظار داشتم که گزارش هزینهکرد را مطابق سؤال اگر اطلاع دارند بگویند. به شورای پول و اعتبار استناد میکنند و میگویند چون شورای پول و اعتبار تصویب کرده این قانونی است. این چه حرفی است؟ مگر همه تصرفاتی که شوراها و دستگاهها میکنند چون شورا میکند قانونی است؟ بسیاری از اقدامات غیرقانونی را همین شوراها انجام میدهند. الان فسادی که در دولت، در وزارت صنعت و معدن، بانک مرکزی و سایر جاها متأسفانه وجود دارد، همه با تصمیمات همین شوراها است. این را نباید به آن استناد کنید. (تعدادی از نمایندگان ـ دو، دو...)
بنده همه صحبتم این است که مجلس حق دارد، برادران و خواهران گرامی، همکاران بنده! اگر کسی احساس وهنی به او دست داده من عذرخواهی میکنم، من در دفاع از جایگاه مجلس شورای اسلامی که امام فرمودند در رأس امور است و فرمودند مجلس باید عصاره فضایل ملت باشد، از حق نظارت مجلس دفاع میکنم. لااقل اگر وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نظارت ندارند، خود قوه محترم قضائیه میتوانست ظرف این دو سال گذشته یک گزارش جامعی را بدهد. من بارها رفتم در دیوان محاسبات صحبت کردم، با رئیس قبلی آقای رحمانیفضلی صحبت کردم، ایشان میگویند زیر بار نمیروند، (رنجبرزاده ـ آقای صادقی تشکر، وقت شما تمام شد) گفتند ما حتی از آقا خواستیم که اینها زیر نظر دیوان محاسبات باشد، ولی قبول نکردند. به هر حال تأکید من روی ارائه گزارش هزینهکرد این حسابها صرفنظر از مبانی است که به نظر من از لحاظ شرعی و قانونی قابل قبول نیست. (تعدادی از نمایندگان ـ دو، دو...)

مسعود پزشکیان
حالا سؤال را به رأی بگذاریم؟

محمود صادقی
آقای دکتر! به نظر من از توضیحاتی که آقای وزیر دادند یا اختیار ندارند، یا به هر شکلی برایشان مقدور نیست که سؤالهای بنده را پاسخ بدهند. من سؤال را به رأی نمیگذارم، ولی مستقلاً تقاضای تحقیق و تفحص از این حسابها را مطرح خواهم کرد.

مسعود پزشکیان
البته جلسه که به این شکل تمام میشود، ولی آقای دکتر صادقی! ما صبح هم اینجا جلسه داشتیم، الان هم هست. مطرح کردن سؤال اشکالی ندارد، ولی کل سیستم را زیر سؤال بردن و بدین شکل طرح کردن به نظر من جای تأمل دارد و نباید این کار را بکنید.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز سهشنبه شانزدهم مردادماه 1397 و دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنیم.