1
اعلام رسمیت جلسه و قرائت دستور

علی اردشیرلاریجانی
بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه با حضور 201 نفر از نمایندگان رسمی است. دستور جلسه را قرائت بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
دستور جلسه دویست و بیست و هفتم روز چهارشنبه سوم مردادماه 1397 هجریشمسی مطابق با یازدهم ذیالقعده 1439 هجریقمری:
1 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان.
2 ـ بررسی تقاضای عدهای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درمورد تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی.
3 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون مشترک درمورد طرح یکفوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی.
4 ـ گزارش کمیسیون عمران مبنی بر رد تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه ساخت و ساز و هزینهها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربریها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر.
5 ـ ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی اصلاح بند «الف» ماده (90) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
6 ـ گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی (در اجرای ماده (214) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی).
7 ـ ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری درمورد طرح یکفوریتی الحاق یک ماده به قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حقالتدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش با اصلاحات و الحاقات بعدی.
8 ـ گزارش کمیسیون عمران درمورد بررسی بخشنامههای وزارت راه و شهرسازی در حوزه قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان.
9 ـ انتخاب رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی با پیشنهاد هیأترئیسه.
2
تلاوت آیاتی از قرآن مجید

علی اردشیرلاریجانی
تلاوت آیاتی از کلامالله مجید.

حسین فردی
(آیات 38 ـ 35 سوره مبارکه «نور» توسط قاری محترم آقای حسین فردی تلاوت گردید)
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم ـ بسم الله الرحمن الرحیم
اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکاةٍ فِیها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فِی زُجاجَةٍ الزُّجاجَةُ کَأَنَّها کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ یُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَکَةٍ زَیْتُونَةٍ لا شَرْقِیَّةٍ وَ لا غَرْبِیَّةٍ یَکادُ زَیْتُها یُضِیءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلى نُورٍ یَهْدِی اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ وَ یَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ * فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فِیها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ * رِجالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجارَةٌ وَ لا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ إِقامِ الصَّلاةِ وَ إِیتاءِ الزَّکاةِ یَخافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَ الْأَبْصارُ * لِیَجْزِیَهُمُ اللَّهُ أَحْسَنَ ما عَمِلُوا وَ یَزِیدَهُمْ مِنْ فَضْلِهِ وَ اللَّهُ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ *
(صدق الله العلی العظیم ـ حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای فردی قاری محترم تشکر میکنیم، ترجمه آیات را بفرمایید.

محمد علی وکیلی
به نام خداوند بخشنده مهربان
«خداوند نور آسمانها و زمین است داستان نورش همچون چراغدانی است که در آن چراغی است و چراغ در آبگینهای است آبگینه گویی ستارهای درخشان است چراغ از درخت مبارک زیتون که نه شرقی است و نه غربی افروخته شود روغنش با آنکه آتشی به آن نرسیده است روشنی دهد نور در نور است خداوند به نور خویش هر کس را که خواهد هدایت کند و برای مردم این مثلها را میزند و به هر چیزی داناست. در خانههایی که خداوند فرمان داده است که گرامی داشته و نامش در آنها یاد شود در آن بامدادان و شامگاهان نیایش او گویند. پاکمردانی که هیچ داد و ستد و خرید و فروشی آنان را از یاد خداوند و برپا داشتن نماز و پرداختن زکات باز نمیدارد و از روزی که در آن دلها و دیدگان دگرگون شود بیمناکند. تا خداوند به بهتر از آنچه کردهاند پاداششان دهد و از فضل خویش بر پاداش آنان بیفزاید و خداوند هر که را بخواهد بیحساب روزی میبخشد». راست گفت خداوند بلندمرتبه بزرگ.
غائبین جلسه علنی امروز آقایان: حاجیبابایی و محمدحسین قربانی.

علی اردشیرلاریجانی
3
برگزاری مراسم مدیحهسرایی به مناسبت فرا رسیدن میلاد باسعادت حضرت علیبن موسیالرضا (علیهالسلام)

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک به مناسبت سالروز تولد آقا و مولایمان حضرت علیبن موسیالرضا، از مداح و مدیحهسرای اهلبیت جناب آقای عارف دعوت شده که به مناسبت این روز عید همه را به فیض برساند. جناب آقای عارف در خدمتتان هستیم، ایشان خادم امام رضا (علیهالسلام) هستند.

امیر عارف
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام و تبریک و تهنیت روز میلاد با سرسعادت وجود نازنین حضرت رضا (علیهالسلام)، سلام گرم خادمین و دلدادگان حریم مقدس حضرت رضا را محضرتان ابلاغ میکنیم و خاصه سلام ویژه و گرم تولیت آن حریم مقدس را محضر شما و دستمریزاد و خداقوت، با کسب اجازه از محضر بزرگواران آغاز میکنیم. عنایت کنید اگر برایتان مقدور است، روز چهارشنبه است، هم روز میلاد و هم روز زیارتی مخصوص حضرت رضا، رو به مشهد امام رضا قیام کنیم و صلوات خاصه را در حال ایستاده زمزمه کنیم:
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علیبن موسیالرضا المرتضی الامام التقی النقی و حجتک علی من فوق الارض و من تحت الثری الصدیق الشهید صلوه کثیره تامه زاکیه متواصله متواتره مترادفه کأفضل ما صلیت علی احد من اولیائک».
دارد دل ما راه نجاتی دیگر
در مشهد و در قم عتباتی دیگر
بر بانوی باکرامت قم صلوات (حضار صلوات فرستادند)
بر شاه خراسان صلواتی دیگر (حضار صلوات فرستادند)
ای خراسان تو رشک روضه رضوان ما
سایه گلدستههایت بر سر ایران ما
جان گرفته از نسیم بارگاهت جان ما
خاک کویت بر تمام دردها درمان ما
تربت تو هم نجف هم تربت پیغمبر است
زائرت از زائر کل امامان برتر است
درد جان خلق را درمان تویی دارو تویی
کبریا مظهر، علیآیین، محمدخو تویی (حضار صلوات فرستادند)
هشتمین آیینهدار ذات حسن هو تویی
هم جهان غیب هو هم ضامن آهو تویی
زائر قبر تو نزد تو عزیز از ابتداست
احترامش میکنی زیرا که زوار خداست
مولای من!
گنبد زرین تو تا حشر مصباحالهدی است
پرچم سبز تو را امنیت ملک خداست
خشت خشت بارگاهت را به عالم این نداست
شهریار عالم است آن کس که بر این در گداست
علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، علی موسیالرضا
همه با هم مداح شویم، در حد همین یک دقیقه، انشاءالله سلام تکتکتان را امروز محضر امام رضا حضوراً برسانم و از آقا بخواهم که انشاءالله آقا کمک بیشتری به شما کند که شما بیشتر به مردم کمک کنید. شرطش این است که از این حنجره خیلی کوتاه مایه بگذارید.
علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، آقا!
ای صفای قلب زارم، هر چه دارم از تو دارم
تا قیامت ای رضا جان سر ز خاکت بر ندارم
منم خاک درت، غلام و نوکرت
به قربان تو و فدای مادرت
علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، علی موسیالرضا، علی موسیالرضا
من بارها فتاده تو دستم گرفتهای
لطفت زیاد دیده و کمتر برم ز یاد
گفتم به عاشقی که گدایی کجا کنم؟
گفتا برو به طوس و بگو یا اباالجواد
تقدیم به پیشگاه مقدس و منور حضرتشان و انشاءالله گره خوردن دلهایتان به دلهای نورانی عاشقان و ولایتمدارانی که در حریم مقدس حضرت رضا امروز جهت عرض ارادت مشرف شدند و معطوف شدن نگاه کریمانه امام رضا، انشاءالله در این روز عید همه با هم هدیه کنید صلوات بلند بر محمد و آل محمد. (حضار صلوات فرستادند)

علی اردشیرلاریجانی
از جناب آقای عارف مداح محترم تشکر میکنیم که امروز همه را به فیض رساندند.
4
ادامه رسیدگی به لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
دستور اول ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی درمورد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان است که در جلسه گذشته کلیاتش به رأی گذاشته شد و رأی آورد. اگر اجازه بفرمایید باید وارد جزئیات شویم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان
فصل اول ـ کلیات
ماده 1 ـ اصطلاحات بهکار رفته در این قانون، به شرح زیر تعریف میشود:
الف ـ طفل: هر فرد که به سن بلوغ شرعی نرسیده است.
ب ـ نوجوان: هر فرد زیر (18) سال شمسی کامل که به سن بلوغ شرعی رسیده است.
پ ـ بیتوجهی و سهلانگاری: کوتاهی در انجام تکالیفی از قبیل تأمین نیازهای اساسی و ضروری طفل و نوجوان یا وظایف مربوط به حضانت، ولایت، قیمومیت، وصایت، سرپرستی، تربیت، نظارت یا مراقبت از آنان توسط والدین، اولیا یا سرپرست قانونی یا هر شخصی که مکلف به آن است.
ت ـ سوءرفتار: هرگونه فعل یا ترک فعل عمدی که سلامت جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی طفل و نوجوان را در معرض خطر و آسیب قرار دهد، از قبیل ضرب و جرح، محبوس کردن، سوءاستفاده جنسی، توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان یا قراردادن او در شرایط سخت و غیرمتعارف و یا خودداری از کمک به وی.
ث ـ بهرهکشی اقتصادی: بهکارگیری غیرقانونی طفل و نوجوان و یا وادار کردن یا گماردن او به کار یا خدمتی که از لحاظ جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی با نظر به وضعیت طفل و نوجوان برای وی مضر یا خطرناک باشد.
ج ـ معامله: خرید و فروش یا هرگونه اقدام غیرقانونی که به موجب آن طفل یا نوجوان در ازای پرداخت وجه یا امتیاز و سایر موارد در اختیار دیگری قرار میگیرد.
چ ـ فحشا: هرگونه بهکارگیری و یا وادار کردن طفل و نوجوان در فعالیتهای جنسی برای خود یا دیگری.
ح ـ مبتذل: هرگونه محتوا یا تصویری که دارای صحنه یا صور قبیحه باشد.
خ ـ مستهجن: هرگونه محتوا اعم از صوتی یا تصویری که بهصورت واقعی یا غیرواقعی بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد ـ آمیزش ـ عمل جنسی یا اندام جنسی انسان است.
د ـ هرزهنگاری: تهیه و تولید هر اثری که محتوای آن بیانگر جذابیت جنسی طفل یا نوجوان مانند برهنگی، آمیزش، عمل جنسی یا اندام جنسی باشد.
ذ ـ خطر شدید و قریبالوقوع: وضعیتی که حیات یا سلامت جسمی یا روانی طفل و نوجوان به شدت تهدید و در معرض آسیب قرار گیرد، به نحوی که مداخله فوری و چارهجویی را ایجاب نماید.
آقای دکتر! چون اینجا پیشنهاد داریم باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای پوربافرانی مخالف هستند، بفرمایید.

عباسعلی پوربافرانی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم ولادت باسعادت حضرت ثامنالحجج علیبن موسیالرضا (علیه السلام) را خدمت ملت عزیز ایران و همکاران عزیز و ارجمند تبریک عرض میکنم. از عزیزانی که لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان را زحمت کشیدند و در کمیسیون مربوطه بررسی کردند تشکر میکنم.
نکاتی که در ماده (1) وجود دارد، تعاریفی که درخصوص طفل، نوجوان و همه مواردی که به نوعی در ماده (1) وجود دارد بعضاً با آن مسائلی که الان در اجتماع وجود دارد متفاوت است. مبنای این تعاریف باید مشخص شود، ما به «طفل» میگوییم: هر فردی که به سن بلوغ شرعی نرسیده است. یا از آن طرف «نوجوان» را میگوییم: هر فرد زیر (18) سال کامل که به سن بلوغ شرعی رسیده است. اینها را به این شکل تقسیمبندی کردن در هنگام اجرای قانون و در مواردی که قاضی باید حکم بدهد کار بسیار سختی است. اینگونه تعریف کردن نمیتواند مبنای واقعی برای قانونگذاری باشد. ما در تعریف سن یک مبنای علمی و شرعی داریم که من فکر نمیکنم اینطور تعریف کردن مناسب است. یا در عبارات دیگر مثلاً فحشا، مبتذل، معامله، مستهجن، اینها مواردی است که باید با دقت نظر بیشتری به آن پرداخته شود.
اگر «طفل» در مبنای علمیاش بخواهد بررسی شود ببینید به چه سنی طفل گفته میشود. مگر میشود زیر سن بلوغ شرعی، آنجا بنویسیم زیر (18) سال و اینجا بنویسیم زیر سن بلوغ شرعی «طفل» میشود. این تقسیمبندی واقعاً تقسیمبندی مناسبی نیست. خواهش من این است که در تعاریف هم به خصوص دو تعریف اول که طفل و نوجوان را آورده و در تعاریف بعدی که بیتوجهی و سهلانگاری، سوءرفتار، بهرهکشی اقتصادی، معامله، فحشا، مبتذل، مستهجن، هرزهنگاری، خطر شدید و قریبالوقوع. اگر به مصادیق مختلفی که در اینها وجود دارد توجه کنیم پاسخگوی نیاز جامعه نیست و آن چیزی را که دستاندرکاران، حالا دولت محترم، کمیسیون محترم و همه عزیزانی که برای حمایت کودکان و حمایت از آنها در برابر انواع و اقسام حوادث و ناهنجاریها دارند این پیشنهاد را مطرح میکنند، پاسخگوی این نیاز نخواهد بود و ممکن است در جاهایی حتی حقوق اطفال و نوجوانان زیر پا گذاشته شود و در برخی موارد حقوقی که نباید ایجاد شود برای یک نوجوان ایجاد شود. اگر ما در کل گزارش نگاه کنیم موارد بسیاری وجود دارد که این تقسیمبندی سن در آینده مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
خواهش من این است که عزیزان به این تقسیمبندی به این شکل رأی ندهند، حتماً باید مبنای علمیتر و دقیقتر، با تقسیمبندی ابعاد بیشتر. چه اشکالی دارد که ما به جای دو رده طفل و نوجوان بیاییم و تقسیمبندیها در گروههای سنی مختلف را ایجاد کنیم. فرض کنیم زیر پنج سال، پنج تا ده سال، هر تقسیمبندی که مبنای علمی و دقیق شرعی داشته باشد، نه همینطور بیاییم و یک تقسیمبندی متفاوت از یک مبنای واقعی را ارائه کنیم. خواهش من این است که عزیزان دقت کنند، این مبنا باید تغییر کند، تعاریفی که وجود دارد باید تغییر کند تا ما بتوانیم یک کار درست، یک قانون درست و یک مصوبه درست را به نفع کودکان و نوجوانان انشاءالله داشته باشیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای همتی موافق هستند، بفرمایید.

احمد همتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و صبحبخیر خدمت همکاران عزیز و ملت شریف ایران و عرض تبریک سالروز ولادت ثامنالحجج حضرت امام رضا (علیهالسلام).
من ابتدا از عزیزانی تشکر کنم که این لایحه بسیار مهم را در رابطه با حمایت از اطفال و نوجوانان ارائه دادند و برای تهیه آن زحمت کشیدند. یکی از نکات بسیار ضروری برای کشور ما است که متأسفانه سوءاستفاده از کودکان و نوجوانان در آن کم نیست. در بعضی از مراحل ما میدیدیم که در رسانهها خبرهای بسیار بدی در این رابطه منتشر میشد و انواع و اقسام سوءاستفاده از کودکان و نوجوانان در خبرها دیده و شنیده میشد. گاهی هم برای اینکه این خبرها خیلی گسترش پیدا نکند اقداماتی انجام میشد با این توجیه که ممکن است انعکاس منفی در جامعه داشته باشد، ولی اینگونه موارد، مواردی نیست که ما بخواهیم از مطرح کردن آنها در جامعه جلوگیری کنیم، با این هدف که مشکل و صورتمسأله را پاک کنیم. قطعاً پرادختن به این موضوع میتواند نسل بسیار آمادهتر و سالمتری را برای آینده کشور ما داشته باشد.
یکی از تعاریفی که اینجا شده بحث سوءرفتار هست، هرگونه فعل یا ترک فعل عمدی که سلامت جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی. این دقیقاً تعریف کامل سلامت هست. در واقع ما به دنبال سلامت کودکان و نوجوانان و حتی جوانان خودمان هستیم تا این سرمایههای ملی، نیروهای انسانی ما بتوانند در یک مسیر درست، در یک فضای سالم به رشد خودشان ادامه بدهند. ما مواردی را در جنگ جهانی دوم در کشورهای توسعهیافته که کودکانی مورد تعرض قرار گرفتند، حتی در حد اینکه بیگناه از مدرسهای اخراج شدند. این به جایی رسیده که هیأت دولت در آن شرایط زیر سؤال رفته. در فضای جنگ جهانی، منتها در آنجا مطرح شده که حفظ سلامت کودکان و نوجوانان حتی نسبت به امنیت کشور اولویت دارد.
بنابراین به حق و حقوق آن کودکان رسیدگی شده و در آن شرایط سخت نگذاشتند که حق آنها پایمال بشود. بنابراین ما در این شرایطی که در کشورمان داریم باید اولویت اصلی خودمان را روی این قرار بدهیم که بتوانیم فضایی را ایجاد کنیم که به راحتی نتوانند کودکان و نوجوانان عزیز ما مورد تعرض قرار بگیرند. عرض کردم گاهی به حدی خبرهای بد در جامعه منتشر میشود که واقعاً انسان از این حوادث گوناگون و غیرانسانی که در رابطه با کودکان و نوجوانان صورت میگیرد منقلب میشود. خوشبختانه الان اورژانس (115) وجود دارد، اورژانس اجتماعی وجود دارد و میتواند این مسائل را رصد و رسیدگی بکند. برای اینکه راه را برای اورژانس اجتماعی و عوامل قضائی و حقوقی باز بکنیم همه باید تلاش بکنیم که این لایحه رأی بیاورد.
دوست و برادر عزیزمان جناب آقای پوربافرانی راجع به تعاریف ایراداتی را وارد کردند که تا حدودی ممکن است این درست باشد، ولی به هر حال نظر کارشناسان روی این تعاریف هست و عمده این تعاریف هم پایه و اساس کارشناسی دارد که امیدواریم توجه بشود. در ماده (1) هم صرفاً به تعاریف پرداخته شده و انشاءالله در مواد بعدی بتوانیم که اگر اشکالاتی هست برطرف بکنیم و در مجموع چیزی را مصوب بکنیم که انشاءالله فضای مناسبی برای رشد جسمی، روانی و عقلانی کودکان و نوجوانان ما در سطح کشور انشاءالله داشته باشیم، بسیار سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، دولت موافق است، کمیسیون هم که موافق است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! چندتا رفع ابهام داریم.

علی اردشیرلاریجانی
رفع ابهامها را بگویید چون میخواهم رأی بگیرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
یک رفع ابهام را آقای رحیمی دادند، میگویند که در بند «پ» ماده (1) «تکالیف» ابهام دارد. «انجام تکالیفی» یعنی چه؟

علی اردشیرلاریجانی
نوشتند «از قبیل تأمین نیازهای اساسی و ضروری» و همه اینها را نوشتند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای سلیمی خیلی اصرار دارند که در بند «ث» میگویند کلمه «غیرقانونی» ابهام دارد.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! «بکارگیری غیرقانونی».

علی اردشیرلاریجانی
توضیح دادم، من جواب ایشان را عرض کردم. گاهی ممکن است دادگاه برای تأدیب آنها بگوید مثلاً شما باید این کار را انجام بدهید، آنجا قانونی است وگرنه غیرقانونی است و این اشکال وارد نیست. بند «ب» آن «بلوغ شرعی» را باید حذف بکنید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی

علی اردشیرلاریجانی
آن را آقای سلیمی هم مطرح کردند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای ادیانی هم ابهام دارند. آقای ادیانی فرمودند در بند «ج» واژه «معامله» اطلاق دارد.

علی اردشیرلاریجانی
آقای ادیانی این را گفتند، من توضیح بدهم. اینجا مقصود این است که خرید و فروش یا هرگونه اقدام غیرقانونی که به موجب آن این طفل را در اختیار دیگری قرار میدهد. آقای ادیانی بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! آن نکتهای که اشاره فرمودید آن سطر دوم بند «ج» «سایر موارد» چون واژه موسعی است و تفسیربردار است حداقل یا در مشروح مذاکرات سخنگوی محترم این را توضیح بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
سایر موارد مثل هبه میماند.

سیدعلی ادیانی
علیایحال این مصادیق را بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
مقصودشان این است که از جنسی باشد که طفل را به نحوی در اختیار دیگری بدهند.

سیدعلی ادیانی
توضیح بدهند، در بند «ت» هم حالا نکتهای را جناب آقای مطهری اشاره فرمودند، در آخر سطر سوم «توهین یا تهدید» نکتهای را اشاره فرمودند نمیدانم از توضیح مجاب شدند. اینجا از موضع پدر به فرزند ممکن است این دوتا واژه را به کار ببرند، آیا مجازات دارد؟

علی اردشیرلاریجانی
توهین و تهدید ممکن است جنبه تأدیبی داشته باشد.

سیدعلی ادیانی
بله، از باب تنبه و هشدار است نه از باب تخریب و خدایناکرده آثار و عوارض منفی واژه توهین و تهدید.

علی اردشیرلاریجانی
دو وجه دارد، گاهی توهین و تأدیب ممکن است جنبه تأدیبی داشته باشد، گاهی ممکن است بدخلقی باشد.

سیدعلی ادیانی
علیایحال چون اطلاق دارد من فکر میکنم این را تلطیف کنند.

علی اردشیرلاریجانی
مثلاً باید یک توضیحی داد، توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان در صورتی که جنبه تأدیبی نداشته باشد. باید یک توجیهی داشته باشد.

سیدعلی ادیانی
در بند «ب» همان واژه ظاهراً گفته (18) سال کامل شمسی.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بدهید، آن انجام میشود، چشم. حرفی که آقایان ادیانی و مطهری زدند که توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان گاهی جنبه تأدیبی دارد. ما مقصودمان از این موارد این است که از سلوک و بدخلقی والدین ممکن است این باشد، آن را حتماً باید بنویسید توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان در صورتی که جنبه تأدیبی نداشته باشد، در پرانتز این را باید اضافه کرد که ابهام را رفع کنند. (محبینیا ـ اصلاً توهین تحت هیچ شرایطی قابل قبول نیست) توهین یعنی شما به فرزندتان تندی میکنید. حالا مثلاً شما به فرزندتان میگویید بنشین، مثلاً با تندی میگویید توهین است. اگر جنبه تأدیبی نداشته باشد درست است، ولی جنبه تأدیبی داشته باشد نه. (یکی از نمایندگان ـ آقای دکتر! تشخیص تأدیبی با چه کسی است؟) دادگاه، همه این موارد با دادگاه است. (ملکشاهی ـ نوجوان آن کسی است که به بلوغ شرعی رسیده ولی زیر هجده سال است) شما بلوغ شرعی را در قوانین دیگر تعریف کردید، ببینید! در قوانین دیگر برای دخترها (9) سال و برای پسرها (15) سال است. اینجا وقتی میگویید تهافت به وجود میآید. شما نوجوان را زیر (18) سال کامل میدانید. پیش از بلوغ شرعی است، ببینید! شما طفل را میگویید زیر بلوغ شرعی است، درست است؟ پس این نوجوان باید بالای بلوغ شرعی و زیر (18) سال باشد، مقصود این نیست. این حتماً باید حذف بشود، متشکریم.
حضار 226 نفر، اصل ماده (1) با اصلاحاتی که صورت گرفت را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (2) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 2 ـ «تمام افرادی که به سن هجده سال تمام شمسی نرسیدهاند، مشمول این قانون میباشند». آقای دکتر! اینجا چون ما داریم در رابطه با تبعه ایران صحبت میکنیم اگر اجازه بدهید «و تابعیت ایران داشته باشند و ساکن کشور باشند» را باید اضافه بکنیم، وگرنه شامل افراد خارجی هم میشود.

علی اردشیرلاریجانی
ممکن است یک بزهی را درمورد یک طفلی که در ایران از تبعه ایران کار میکند دادگاه ایران باید رسیدگی کند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
«ساکن ایران باشد» را هم اضافه کنیم. تابعیت ایرانی داشته باشند و ساکن کشور باشند.

علی اردشیرلاریجانی
ما قانون برای خودمان داخل ایران باید بنویسیم، نیازی ندارد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! اینجا پیشنهادی نداریم.

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 3 ـ «موارد زیر در صورتیکه طفل یا نوجوان را در معرض بزهدیدگی یا ورود آسیب به سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، امنیت و یا وضعیت آموزشی وی قرار دهد، وضعیت مخاطرهآمیز محسوب شده و موجب مداخله و حمایت قانونی از طفل و نوجوان میشود:
الف) ـ بیسرپرستی طفل و نوجوان و یا بیتوجهی و سهلانگاری در انجام وظایف قانونی و شرعی نسبت به آنان از سوی هر شخصی که مکلف به آن است.
ب) ـ ابتلای هر یک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی به بیماری یا اختلالهای رفتاری، روانی یا شخصیتی و یا بیماریهای جسمی واگیر صعبالعلاج به تشخیص پزشکی قانونی.
پ) ـ زندانی شدن هریک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی.
ت) ـ ابتلاء هریک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی به اعتیادهای زیانآور به مواد مخدر، روانگردان یا قمار.
ث) ـ قوادی و یا دایر یا اداره کردن مراکز فساد و فحشا توسط هریک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی و یا اشتهار آنها به فساد اخلاق.
ج) ـ خشونت مستمر والدین، اولیاء، سرپرستان قانونی و یا سایر اعضای خانواده نسبت به یکدیگر.
چ) ـ عدم اقدام برای ثبت واقعه ولادت یا عدم أخذ اسناد سجلی یا هویتی برای طفل یا نوجوان بدون عذر موجه.
ح) ـ بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل.
خ) ـ طرد شدن طفل و نوجوان از سوی خانواده.
د) ـ کمتوانی جسمی یا ذهنی طفل و نوجوان، ابتلای وی به بیماریهای خاص یا اختلال هویت جنسی.
ذ) ـ نقض قوانین جزایی توسط طفل یا ارتکاب جرم توسط نوجوان و یا استفاده از آنها در فعالیتهای مجرمانه، وارد شدن یا وارد کردن طفل و نوجوان در فعالیتهایی نظیر تکدیگری و قاچاق و همچنین اعتیاد آنان به مواد مخدر، روانگردان یا مشروبات الکلی.
ر) ـ هرگونه وضعیت زیانبار ناشی از فقر شدید، آوارگی، پناهندگی، مهاجرت یا بیتابعیتی.
ز) ـ فرار مکرر از خانه یا مدرسه و ترک تحصیل از سوی طفل یا نوجوان.
ژ) ـ سوءرفتار نسبت به طفل و نوجوان و یا بهرهکشی از او».
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای محجوب مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا محجوب
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام و صبحبخیر عرض میکنم خدمت همه همکاران عزیز ایام هفته کرامت، خصوصاً امروز که زادروز ولادت علیبن موسیالرضا است را به همه هموطنان و همه شیعیان و مسلمانان جهان تبریک میگویم.
آنچه که در باب ماده (3) باید عرض بکنم به نظر میرسد که طراحان و نویسندگان لایحه در تعاریف افراط کردند، یعنی باید بین تعریف و بقیه قانون ارتباط باشد. ما یک تعریفی را بنویسیم، جرم یا مجازاتی تعیین نکنیم یا یک مصداقی بنویسیم، راجع به این مصداق بعد در مجازات، مجازات کلی بنویسیم این کاملاً بیاثر کردن تعاریف است. مضافاً بر اینکه هرکه این قانون را باز میکند میخواند میبیند اینهمه موارد نوشتند. بعد در انتها شما برای تکتک اینها مجازات پیدا کنید. آقایان! اگر شما میخواهید کلی مجازات معلوم کنید تعریف را چرا جزء میکنید؟ تعریف جزء وقتی لازم میشود که مصداق جزء داشته باشد. یعنی اگر برابر این تعاریفی که اینجا نوشته شده چند برابر این حجمی که الان در اختیار شما است باید برای مجازاتها مطلب نوشته شود.
بنابراین اولاً در ماده (3) و بقیه مواردی که اینجا هست تعاریف هیچ سنخیتی با بقیه قسمتهای قانون ندارند در حالی که ما اول قانون را مینویسیم، تعریف راهنمای قانون است. وقتی مجازات کلی است چرا تعریف جزئی است؟ اگر آن کلی است این هم باید کلی باشد، اگر جزئی شد جایی مینویسند این جزئی است. ببینید! سراسر جاهایی که به مجازات میپردازد چند جزء را کلاً طرف مجازات قرار داده، اصلاً در مجازات چقدر از این موارد اسم برده و گفت و گو کرده و به این جهت اینها علاوه بر اینکه ضمانت این قانون را ضعیف میکند اخلاق جامعه ما را دچار مشکل میکند. بعد هم وقتی چیزهایی را که حتی در مقاولهنامههای بینالمللی آمده با زبان دیگری.
من نمیدانم اینجا چه اصراری هست با این زبان نوشته بشود. ببینید! مراد از کار کودک و کودکان کار بدترین اشکال کار کودک است، محو بدترین اشکال کار کودک است. بیش از این هیچ چیزی در جهان وجود ندارد بگوید بدترین کار کودک چیست؟ دو، سه قسمت این کاری که اینجا نوشتید، همه اینها را ننوشتند. دو، سه رقم از این کارها، بعضیهایشان هم هست شما اینجا ننوشتید. مجموعاً شش مورد است، از این شش موردی که در مقاولهنامه منع کار کودک نوشته شده و ما وقتی راجع به کودکان کار حرف میزنیم منظورمان محو این بدترین کارها است.
این بدترین کارها اینجا لیست شده، (18)، (19) مورد شده، یعنی عیب ندارد (100) مورد بشود. شما باید تکتک به این موارد بپردازید. بعضی از اینها مشاوره میخواهد، بعضی از اینها دادگاه میخواهد، بعضی از اینها اقدامات اداری میخواهد. فایده ندارد که ما در قانون مقدمه یک بحر طویلی مینویسیم به عنوان تعریف، بعد آفتابه لگن هفت دست، نان شب هیچ چیز. وقتی نگاه میکنید میبینید برای ابتلاء هریک از والدین چه کار میخواهد بکند هیچ چیز معلوم نیست. زندانی شدند چکار میخواهد بکند معلوم نیست. حمایتهای اینها باید معلوم باشد، هرکدام از اینها هزینههای سنگینی دارد. دولت و کمیسیون محترم و دستگاه قضاء باید توجه میداشتند. این ماده (3) سراپایش چندصد هزار میلیارد تومان هزینه است و شما وقتی از کاری برنمیآیید لطفاً کاری را کوچک شروع کنید، اگر توانستید حضانتهای اولیه بکنید بعد حضانتهای ثانویه بکنید. این برداشتن وزنه سنگین خارج از توان منابع مالی ما است. متأسفانه ما اینقدر در مسائل اجتماعی سرمایهگذاری نکردیم، ما راضی هستیم شما بدترین اشکال را فعلاً محو کنید، این اشکال زشتی که از کار کودک سوءاستفاده میشود که یکی از آنها نوشته شده اینجا در ماده (1) هم مصوب کردید. دو، سه قلم دیگر اینجا در ماده (3) نوشته شده، اینها کافی بوده. ما اگر از پس اینها برمیآمدیم قانون را توسعه میدادند. بعد هم این توسعه در تعریف نه تنها کمک نمیکند بلکه زیانرسان است.
خانمها و آقایان! شما توقع درست میکنید، به اندازه بودجه عمومی کشور، بعد در منابع خود میآیید (100) میلیارد تومان برای این موضوع تخصیص میدهید. آقا! این (100) هزار میلیارد هزینه دارد، اگر شما از پس هزینههایش برمیآیید بیشتر بنویسید. ما از خدا میخواهیم حضانت و حمایت بیشتر بشود، ما کمیسیون اجتماعی هستیم علاقهمند توسعه مسائل اجتماعی هستیم، ولی به شما توصیه میکنیم، خواهران، برادران! چیزهایی را رأی بدهید و تصمیم بگیرید که در توان شما است. چیزهایی را کشور تعهد کند که در توانش است. اینهمه سطح توقع برای کار کوچکی که انتها نوشتید جایی از پرداختن ندارد.
آقای رئیس! من خواهش میکنم این ماده را به کمیسیون برگردانید، کمیسیون اینها را آراسته بکند به حداقل برساند، بتوانیم تنظیم بکنیم، بعد هم بین این مواردی که اینجا و سایر مواد گفته شده آدرس بزند، بگوید بند «الف»، آدرس فلان ماده، فلان بخش، فلان مجازات، فلان حمایت (رحیمی ـ تشکر میکنیم) برای آن حمایت باید منابع دیده بشود. در ماده (3) اینها حداقل شش بندش کاملاً حمایتی است و باید برای این بند حمایتی منابع دیده بشود. اینجا هیچ اسمی از منابع مالی گفته نشده. اینکه ما مدام نسخه بپیچیم و فقط توقع درست کنیم این توقعات خصوصاً در عرصه اجتماعی، در میدانهای اجتماعی به کشور زیان میرساند. ما علاقه داریم هرچه میتوانیم بیشتر حمایت کنیم، ولی چون نمیتوانید به اندازه توان خود و آنچه که میتوانید و آنچه که دستگاه قضائی میتواند مبارزه کند قانون بنویسید. همه عالم را نمیشود اینجا حل کرد، اگر دوتا مشکل را حل کنید بهتر است که (200) تا مشکل بنویسید هیچکدام را حل نکنید.
خواهش ما از کمیسیون قضائی، دستگاه قضائی و دولت که زحمت کشیدند این است که چیزهای غیرعملی آن را برداریم فقط عملیاتیهای آن را بنویسیم. بخش ریالی ماده (3) عملیاتی نیست، خواهش میکنم این را به کمیسیون برگردانید عملیاتی بشود بعد ما تصویب بکنیم، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
سرکار خانم اولادقباد موافق هستند، بفرمایید.

فریده اولادقباد
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام، ادب و احترام و خستهنباشید خدمت همه همکاران و هیأترئیسه محترم و میلاد مسعود علیبن موسیالرضا را به همه همکاران، ملت شریف ایران و مسلمانان جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم.
همکاران عزیز! لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان با توجه به اینکه من چیزی حدود (25) سال سابقه معلمی را دارم، هم در مقطع ابتدایی و هم در مقطع متوسطه و رفتارهای پرخطر و آسیبهای اجتماعی را ما در بین کودکان و نوجوانان دیدیم که من فکر میکنم یکی از مهمترین لوایحی که دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان هست. به هر حال اطفال و نوجوانان سرمایههای معنوی، فرهنگی و اجتماعی و آیندهسازان کشور ما هستند و در این لایحه همه مصادیق به صورت شفاف برای حمایت از این اطفال و نوجوانان ارائه شده. «ماده 3 ـ موارد زیر در صورتی که طفل یا نوجوان را در معرض بزهدیدگی یا ورود آسیب به سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، امنیت و یا وضعیت آموزشی وی قرار دهد وضعیت مخاطرهآمیز محسوب شده و موجب مداخله و حمایت قانونی از طفل و نوجوان میشود». یکی از این موارد که بسیار مهم است بیتوجهی و سهلانگاری و کوتاهی در انجام تکالیفی هست که والدین نسبت به فرزندان خود و یا افرادی که سرپرست قانونی طفل و نوجوان را به عهده دارند میباشد.
لذا من از همکاران عزیز این خواهش را دارم، این موارد را که در ماده (3) این مصادیق به شفافیت ارائه شده مطالعه بفرمایند که یکی از آن موارد هم ابتلاء هریک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی به بیماری یا اختلالهای رفتاری، روانی یا شخصیتی و یا بیماریهای جسمی واگیردار صعبالعلاج به تشخیص پزشکی قانونی هست. آیا اگر طفل و نوجوان ما، والدین او یا سرپرست قانونی او دارای یک نوع بیماری واگیردار یا صعبالعلاج باشد که توانایی مدیریت این طفل و نوجوان را نداشته باشد و خدایناکرده این طفل ما در جامعه رها بشود و با انواع رفتارهای پرخطر و آسیبهای اجتماعی مواجه بشود آیا ما توانستیم که آینده این طفل را تأمین کنیم یا اینکه با وضع این قوانین ما آینده او را تضمین میکنیم؟ یا مورد «پ» زندانی شدن هریک از والدین، اولیا یا سرپرستان قانونی هست؟ زمانی که والدین کودک به هر دلیل زندانی میشوند به نظر من دولت باید از این کودکان آن مراقبتهای ویژه را داشته باشد که این کودک بدون سرپرست در جامعه رها نشود و یا اینکه ابتلاء هریک از والدین، اولیا یا سرپرستان قانونی به اعتیادهای زیانآور به مواد مخدر، روانگردان یا قمار هست.
من به عنوان یک معلم خدمت شما همکاران عزیز عرض میکنم دانشآموزانی که والدین آنها معتاد شدند، حالا به انواع آن مواد مخدر سنتی یا صنعتی به هر حال این نوجوان و این طفل در معرض خطر به مواد مخدر قرار میگیرد. این وظیفه دولت است که قوانینی را وضع کند که از این کودک و نوجوان که در معرض این خطر دارد قرار میگیرد حمایت کند.
من به دلیل ضیق وقت شاید نتوانم همه این بندها را خدمت شما عزیزان عرض کنم، یا مورد «ج» هم فوقالعاده مهم است. خشونت مستمر والدین، اولیا و سرپرستان قانونی و یا سایر اعضای خانواده نسبت به یکدیگر. الان ما انواع خشونت کلامی و غیرکلامی را در بین دانشآموزان داریم مشاهده میکنیم که خشونت کلامی در بین دانشآموزان دختر و خشونت غیرکلامی در بین دانشآموزان پسر ما متأسفانه رو به افزایش است. حالا اگر این خشونت در بین اعضای خانواده باشد که نهاد خانواده مهمترین نهاد در تربیت کودک و نوجوان است قطعاً بدانید که جامعه آینده ما هم جامعهای خواهد بود که جوان و نوجوان ما علاوه بر اینکه دارای خشونت است باعث ترویج و اشاعه خشونت خواهد شد.
بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل؛ من میخواهم که آقای بطحائی و حتی معاونت آموزشی بیاید یک گزارشی را از کودکان بازمانده از تحصیل ارائه بدهند. حتی در همین استان تهران که پایتخت کشور ما است ما دانشآموزان بازمانده از تحصیل داریم (رنجبرزاده ـ تشکر) دانشآموزانی که والدین آنها به دلیل شرایط مالی یا هر شرایط خاص دیگر آنها را وادار به کار که با توجه به شرایط سنی (آقای رنجبرزاده! من میدانم وقت من هم تمام شده،) اینها توانایی جسمی، روحی و روانی انجام آن کار را ندارند، یا آنها را مجبور به تکدیگری میکنند.
همکاران محترم! شما ببینید در همین چهارراههای شهر تهران تعداد کودکان (رحیمی ـ تشکر) ما که دارند کار تکدیگری را انجام میدهند و ما باید بانک اطلاعاتی از آنها را داشته باشیم و آنهایی که بازمانده از تحصیل هستند حتماً با همکاری نهادهای ذیربط بروند و به عنوان آیندهسازان کشور ادامه تحصیل بدهند. متأسفانه مواردی هست که قطعاً باید به آنها رسیدگی بشود و این قانون و لایحه قطعاً از کودکان و نوجوانان ما حمایت میکند. من از همکاران محترم میخواهم که با رأی بالا به ماده (3) رأی بدهند، سپاسگزارم.

علی اردشیرلاریجانی
خیلی ممنون، دولت موافق است؟ ابهام دارید؟ ابهامتان چیست؟

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! سؤال کردند که در بند «ح» ماده (3) بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل همان که الان بحثش بود.

علی اردشیرلاریجانی
بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل صدر ماده را که بخوانید نوشتند «در صورتیکه طفل یا نوجوان را در معرض بزهدیدگی یا ورود آسیب به سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، امنیت و یا وضعیت آموزشی وی قرار دهد» به نحوی که طفل از تحصیل باز بماند. این را روی هم باید بگویید، ابهام ندارد. حالا شما فرمودید، ابهامش را باید بفهمیم. شما که خیلی آییننامهای و قانونی هستید ابهامتان را باید به رئیس جلسه بگویید، اگر قبول کرد. من ابهام را قبول ندارم. توضیح بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
پیشنهاد دهنده
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر ممنونم. اجازه بفرمایید، ببینید! این مفهوم واقعاً جامعیت ندارد. بحث اینجا است؛ بازماندن طفل و نوجوان از تحصیل اگر مناط قانون اساسی است که هست در بند (3) اصل سوم دارد که «آموزش و پرورش و تربیت رایگان داخل برای همه در تمام سطوح» فردا قاضی یا کسی که ناظر بر این مجموعه است حالا در بند ماده (4) آمده دفتر حمایت از اطفال، میگوید: تحصیل. تحصیل از اول ابتدایی، بلکه حتی پیشدبستانی شروع میشود و آموزش عمومی را شامل میشود، چون رایگان است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، هرگونه تحصیلی است، یعنی اگر فردی استعداد این را دارد و میتواند و انگیزه هم دارد که دانشگاه برود ولی والدین نمیگذارند. یعنی آدم با استعدادی است.

سیدعلی ادیانی
«مرحباً بناصرنا» این باید توضیح داده بشود.

علی اردشیرلاریجانی

سیدعلی ادیانی

علی اردشیرلاریجانی
کف و سقف ندارد هر چقدر هست، میخواهد درس آخوندی بخواند، چه اشکالی دارد؟

سیدعلی ادیانی
در مشروح مذاکرات بیاید، در حد اعلی، یعنی نه حداقل.

علی اردشیرلاریجانی
هر نوع تحصیلی میخواهد برود حوزه، میخواهد برود دانشگاه مانعش میشوند، نمیتوانند.

سیدعلی ادیانی
ممنونم، همین توضیح جامعی بود.

علی اردشیرلاریجانی
آقای سلیمانی! واجب نیست، شما که به فاعل و مفعول و اینها توجه دارید اینجا واجب نیست، ولی اگر طفلی میتواند، استعداد دارد، میخواهد این کار را بکند و پدر و مادر مانع میشوند اینجا نمیتوانند مانع بشوند.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! قبل از رأیگیری در بند «ت» به جای حرف «به»، «نظیر» درست است؟ باید «نظیر مواد مخدر، روانگردان یا قمار» باشد. در بند «ث» هم «فحشا» آخرش درست است.

سیدمحمدجواد ابطحی
آقا! ما داریم اشتباه مینویسیم.

علی اردشیرلاریجانی
یک جوان (۱۸) ساله دانشگاه هم میتواند برود. (ابطحی ـ اینکه نمیشود) چرا؟ آدم بااستعدادی است دو کلاس را با هم خوانده رفته، شما چرا مانع میشوید؟ حالا دانشگاه نه، حوزه میخواهد برود. (احمدیلاشکی ـ سه دوره میتواند جهشی بخواند) سه دوره جهشی خوانده، شما فقط برای طفل نمینویسید، برای نوجوان هم دارید مینویسید. حالا شما که مخالف این نیستید که میگویید مفهومش مفهوم دارد. (احمدیلاشکی ـ مگر آدم ۱۲ ساله کنکور نداد؟) آقا! خواهش میکنم شما از اینجا جواب ندهید.
حضار ۲۲۲ نفر، ماده (۳) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید، اصل ماده به رأی گذاشته شد. دولت و کمیسیون موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. ماده (۴) را بخوابید

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده ۴ ـ «دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضائیه به منظور ایجاد زمینههای همکاری با سایر نهادها، تهیه گزارشهای موردی یا ادواری، انجام مطالعات و تحقیقات آماری و اطلاعاتی، پایش و ارزشیابی فعالیتهای دفاتر استانی و شهرستانی درخصوص اجرای این قانون در قوه قضائیه تشکیل میشود. واحدی از این دفتر در حوزه قضائی هر استان و تحت نظر رئیس کل آن حوزه تشکیل و مستقر میشود».
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد داریم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای عبادی مخالف هستند، بفرمایید. آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

سیدمحمدباقر عبادی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! خدمت شما عرض شود که چون این مباحثی که اینجا هست مربوط به قوه قضائیه هست، شایسته بود که قوه قضائیه لایحه میداد. دولت اجازه ندارد بیاید برای قوه قضائیه لایحه بدهد. این یک نکته.
نکته دوم این است که این ماده (۴) که در واقع قوه قضائیه باید انجام بدهد خودش ایجاد سازمان اضافی در قوه قضائیه میشود و در واقع خودش نیازمند انجام بوروکراسی اضافی و اضافه کردن ساختار هست.
نکته بعد اینکه اصلاً این ماده (۴) که الان بیان فرمودند. واقعاً قوه قضائیه با توجه به اینکه خودش انجام نداده و لایحه نداده چقدر عملیاتی خواهد شد. اصلاً واقعاً این قابل عملیات هست یا نیست که اینها یک چیزهایی است که در واقع محل تشکیک است.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
موافق جناب آقای کواکبیان هستند که وقتشان را به خانم سیاوشی واگذار کردند. سرکار خانم سیاوشی موافق هستند، بفرمایید. آقای دکتر اخطار هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
اگر اخطار هم دارند بفرمایید. خانم سیاوشی یک لحظه اجازه بدهید، اخطار دارند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای محبینیا اخطار دارند، بفرمایید.

جهان بخش محبی نیا
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
من از سرکار خانم سیاوشی عذر میخواهم فرمایش ایشان قطع شد. آقای دکتر! اخطار حقیر اصل (۵۷) قانون اساسی است. جناب آقای عبادی مخالف محترم اشاره کردند، این ماده (۴) در واقع نوع فعالیتش به امداد و حمایت، به امر تحقیق، مطالعه، پیمایش و مقولاتی از این دست برمیگردد. اینها جزء وظایف قوه قضائیه قاعدتاً نمیتواند باشد. آقای دکتر! قوه قضائیه به اندازه کافی گرفتاری دارد. به آنها برسد خیلی هنر کرده. آقای دکتر! کمااینکه (رئیس ـ اخطار ندارد. شما مخالف هستید) نه، آقای دکتر! عرض میکنم. این مداخله در امر قوا است. یعنی مداخله در امر قوه دیگری است.
ماده (6) را هم عنایت بفرمایید. این امر را به نوعی در اختیار بهزیستی گذاشته. میخواهم بگویم که دولت با این همه مراکز تحقیقاتی، دانشگاهی باید نظرسنجیهایی انجام بدهد، اطلاعات را در اختیار قوه قضائیه بگذارد، قوه قضائیه با بصیرت کامل بتواند به این مسأله نگاه بکند. این ماده هم مغایر امر (۲۴) است که ما وظیفهای را بر عهده قوه قضائیه میگذاریم که امکان عملیاتی کردن آن را ندارد و هم اینکه مداخله در امر قوه قضائیه است و وظیفهای را در اختیار قوه قضائیه قرار میدهیم که به ایشان هیچ ربطی ندارد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم، اخطار شما وارد نیست، ولی به سلیقه است. ممکن است بگویید در قوه مجریه باشد ولی اشکال قانون اساسی ندارد. یک نکته هم توجه بفرمایید. روحی که بر این قانون حاکم هست این است که در قوه قضائیه واحدی به وجود بیاید برای صیانت و حمایت از کودکان و نوجوانان. بهزیستی تابع این است یعنی وقتی گفت این فرد باید تحت پوشش قرار بگیرد بهزیستی آن را به کار میگیرد. اگر این را پراکنده هم بکنیم ممکن است مشکلات کودکان و نوجوانان حل نشود، چون اصل کار آنجا است که قاضی باید تصمیم بگیرد. موافق صحبت بکند.

علیرضا رحیمی
سرکار خانم سیاوشی بفرمایید.

طیبه سیاوشی شاه عنایتی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت نمایندگان مردم و مردم شریف ایران و همچنین تبریک تولد آقا علیابن موسیالرضا (علیه السلام)، درمورد اول باید یک نکته مهمی را اشاره کنم و این مربوط به دستوری میشود که رئیسجمهور قبلی آقای محمود احمدینژاد به مجلس شورای اسلامی در سال ۹۰ داده بودند که ایشان گفته بودند لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که بنا به پیشنهاد قوه قضائیه در جلسه مورخ 9/5/1390هیأت وزیران به تصویب رسیده است جهت طی تشریفات قانونی به پیوست تقدیم میگردد. این در جهت روشن شدن بحثی که مخالف محترم قبلی مطرح کردند گفته شد.
در رابطه با ماده (۴) که یک ماده از مواد فصل دوم بخش تشکیلات هست باید خدمت نمایندگان محترم عرض کنم که خیلی خوب بود که فصل دوم به طور کامل قرائت میشد، چون در واقع این فصل دوم فصل حمایتی است و وظایف همه دستگاهها در این فصل مطرح شده و ماده (۴) یکی از موادی است که وظایف حمایتی قوه قضائیه در آن مطرح شده.
قوه قضائیه مرجعی است که مکلف به رسیدگی در حوزه اطفال هست و به همین دلیل وظیفه پایش کانون هدف هم به عهده گرفته و با توجه به اینکه نمایندگان محترم دستگاه قوه قضائیه در تمام جلسات بررسی در کمیسیون حقوقی و قضائی شرکت داشتند این امر و ماده با توافق در آنها به تصویب رسیده و همچنان که نمایندگان محترم مطلع هستند متأسفانه یکی از ضعفهای بزرگ ما در بحث قانونگذاری و اجرای سیاست نبود بانک اطلاعات یا مطالعات و تحقیقات آماری و اطلاعاتی است که براساس آن بتوانیم به آن پایش و ارزشیابی در حوزههای مختلف به ویژه در حوزه کودکان برسیم و از آنجایی که قوه قضائیه نهادی است که صیانت حوزه کودکان و نوجوانان را بر عهده دارد در واقع خودش این بحث را بر عهده گرفته و در این حوزه ورود کرده و بر عهده گرفتند که حوزه کودکان را به نوعی پایش و ارزیابی کنند و از آنجایی که این تشکیلات در گذشته وجود نداشته و ضرورت آن در حال حاضر با توجه به گسترش بحث آسیبهای اجتماعی و به ویژه بحث خشونت در حوزه کودکان و کودکآزاری امروزه ضروری به نظر میرسد به این لحاظ توجه نمایندگان محترم را به ضرورت تصویب این ماده و مواد دیگر حمایتی در فصل دوم جلب میکنم و امیدوارم که این ماده با رأی بالای نمایندگان به تصویب برسد تا هم قوه قضائیه بتواند به وظایفی که در حوزه کودکان که سرمایههای این کشور هستند بپردازد و هم اینکه ما بتوانیم تشکیلاتی را که در این زمینه ضروری است ایجاد کنیم، متشکرم.

علیرضا رحیمی
تشکر میکنم، آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر دارند

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی

علی اردشیرلاریجانی

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر لاریجانی! اخطار من اصل (۱۵۸) قانون اساسی است. آقای دکتر ببینید! نکاتی را جناب آقای محبینیا فرمودند در قالب اصل (57) اما من میخواهم در قالب اصل (۱۵۸) محضر جنابعالی عرض بکنم. وظایف رئیس قوه قضائیه را وقتی برمیشمرد اولین وظیفه میگوید «ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری به تناسب مسئولیتهای اصل (۱۵۶) قانون اساسی» آقای دکتر! اگر ما بپذیریم که این امر براساس نظر حضرتعالی یک امر لازمی است که مثلاً یک دفاتری در قوه قضائیه شکل بگیرد و امر ضروری است. اینکه آوردن این حداقل آن، من نمیگویم که لایحه آن را قوه قضائیه میداد، حداقل این بندها با قوه قضائیه هماهنگی میشد، شما مستحضر هستید که قانونگذار باید قانونی تصویب بکند بداند اینکه حداقل (۲۰)، (۳۰) درصد این اجرایی میشود. شما مستحضر هستید.

علی اردشیرلاریجانی
الان ایراد قانون اساسی چیست؟

غلامرضا کاتب
ایراد قانون اساسی که هیچ گونه هماهنگی با قوه قضائیه برای توسعه تشکیلاتی قوه قضائیه نشده.

علی اردشیرلاریجانی
شما از کجا این را میفرمایید؟

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! اگر میشد که قوه قضائیه خودش اعلام میکرد (رئیس ـ اتفاقاً همین کار شده) آقای دکتر نشده، من اتفاقاً پرسیدم.

علی اردشیرلاریجانی
اجازه بفرمایید! دیروز آقای امیری معاون رئیسجمهور اینجا بودند من گفتم چون بخشهایی از این ماهیت قضائی دارد لایحه از قوه قضائیه آمده؟ گفتند بله، لایحه از قوه قضائیه آمد ما در دولت بررسی کردیم، اشکالی ندارد، متشکریم.

غلامرضا کاتب
ـ آقای دکتر! ایراد دوم من اصل (۱۱۰) هست، البته ما آن چیزی که سؤال کردیم با این سؤال حضرتعالی الان دوگانه هست که دوستان قوه قضائیه این را نمیپذیرفتند. (رئیس ـ حالا به هر حال ما رسماً پرسیدیم) محضر جنابعالی عرض کنم بند (۱۰) اصل (۱۱۰) قانون اساسی که وظیفه چابکسازی نظام اداری کشور را دارد، در واقع بند (۱۰) صراحت دارد که سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری نظام اداری کشور باید چابکسازی بشود. ما هر روز یک تکلیف دیگر، یک توسعه دیگر، یک تشکیلات دیگری در این نظام اداری ایجاد میکنیم، هزینههای جاری کشور ما که الان (۲۹۳) هزار میلیارد تومان در سال ۹۷ است نمیتوانیم تأمین بکنیم، باز میآییم همین تکلیف را روی دوش قوه قضائیه میاندازیم، قوه قضائیه هم فردا میآید میگوید که من پول و اعتبار میخواهم، ندارم. (رئیس ـ الان باید چه کنیم؟) آقای دکتر! یا سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری را قبول داریم یا نداریم اگر سیاستهای ابلاغی را پذیرفتیم، سیاستهای ابلاغی میگوید چابکسازی نظام کشور، سیاستهای ابلاغی میگوید کوچک کردن دولت. الان برنامه پنجم توسعه حداقل گفته (۵) درصد نظام اداری کشور کوچک بشود. ما الان با این لایحه داریم بزرگش میکنیم. من استدعا میکنم حضرتعالی چند هفته گذشته خودتان در نطقتان در جلسه غیرعلنی به دولت اینجا اعلام کردید دولت! شما مکلف هستید حداقل بروید (۵) درصد دولت خود را کوچک کنید (رئیس ـ در کل) بله، در کل، فرقی نمیکند. شما یک روز اینجا را میآورید. فردا آموزش و پرورش را میآورید. پس فردا دستگاههای دیگر را میآورید. در واقع ما این دولت را که نظام اداری کشور یک بدنه است.

علی اردشیرلاریجانی
کلی بحث شما درست است، یعنی ما در کل باید مراقبت کنیم که آنچه که در قانون برنامه برای کوچکسازی دولت آمده رخ بدهد، منتها یک ملاحظهای توجه داشته باشید؛ وقتی شما برای یک امری مربوط به صیانت از کودکان و نوجوانان قانون وضع میکنید، به هر حال یک جایی این موضوع را باید دنبال کنید تا انجام بشود، یک امر ضروری است.
بنابراین در جای دیگر باید کاهش بدهید اینجا را باید ایجاد کنید، وگرنه چون ما روی کاغذ مینویسیم انجام میشود، متشکریم. الان مباحثه که نمیکنیم. شما فرمایشاتتان را فرمودید من مطلب را گفتم، اصل کلی درست است، ولی در اینجا چارهای نداریم.
حضار ۲۱۷ نفره، اصل ماده (۴) را به رأی میگذاریم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید دولت و کمیسیون هم موافق هستند. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم. تصویب شد. ماده (5) را بخوانید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده ۵ ـ «با تشخیص رئیس قوه قضائیه، در حوزههای قضایی شهرستان و تحت نظر دادستان ساختار و تشکیلات مناسب جهت ایجاد زمینههای همکاری با سایر نهادها و اجرای وظایف زیر تشکیل میشود:
الف) مداخله فوری قضائی به منظور پیشگیری از بزهدیدگی اطفال و نوجوانان در معرض خطر شدید و قریبالوقوع و یا جلوگیری از ورود آسیب بیشتر به آنان.
ب) ارائه مشاوره و معاضدتهای حقوقی و تشکیل پرونده شخصیت برای اطفال و نوجوانان در معرض خطر یا بزهدیده.
پ) ایجاد شرایط مناسب در خانواده برای اطفال و نوجوانان در معرض خطر یا بزهدیده و یا معرفی آنان به بهزیستی و یا سایر نهادهای مربوطه.
ت) تهیه و ارائه گزارش از وضعیت طفل و نوجوان موضوع این قانون و درخواست اتخاذ اقدامات حمایتی ـ قضائی از مراجع قضائی صالح.
ث) نظارت بر حسن اجرای آراء و تصمیمات مرتبط با طفل و نوجوان و همچنین اجرای آراء و تصمیمات ارجاعی توسط مقام قضائی و پیگیری و پایش وضعیت وی پس از اجرای رأی یا تصمیم و ارزشیابی اقدامات به عمل آمده.
ج) تهیه گزارشهای موردی یا ادواری و انجام مطالعات و تحقیقات آماری و اطلاعاتی مرتبط با طفل و نوجوان
تبصره ـ در هر حوزه قضائی شهرستان مادام که تشکیلات موضوع این ماده ایجاد نشده است. وظایف مقرر، تحت نظارت دادستان و توسط دادیار آموزش دیده در حوزه اطفال و نوجوانان و در حوزه قضائی بخشها با نظارت رئیس حوزه قضائی انجام میشود».
آقای دکتر! اینجا پیشنهاد نداریم. منتها این «معاضدتها» میگویند که یک ترم و کلمه قدیمی هست به جای آن الان «خدمات» استفاده میشود.

علی اردشیرلاریجانی
معاضدت در ترم حقوقی ما هست. قدیمی یعنی چه؟ ماده (۶) را بخوانید. ابهامتان را باید بنویسید از آن پایین نمیتوانید ابهام بگویید. جناب آقای ادیانی ببینید! طبق آییننامه اگر کسی ابهامی دارد باید بنویسد به رئیس مجلس بدهد بخواند، ببیند اگر ابهام را قبول دارد بحثش بکند. شما فقط از پایین میگویید، من که نمیتوانم ابهام را.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! شما آن ایرادی که فرمودید الان این لایحهای که نوشته شده از طرف رئیسجمهور برای مجلس، برای من فرستاده شده، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که «بنا به پیشنهاد قوه قضائیه» در جلسه فلان هیأت وزیران به تصویب رسید میفرستیم. این لایحهای که فرمودید تهافتی وجود دارد این است.
اجازه بدهید اول این مسأله آقای ادیانی را حل کنیم، آقای ادیانی یک ابهامی را مطرح کردند، فرمودند که در ماده (۵) چون نوشته «با تشخیص رئیس قوه قضائیه در حوزههای قضائی» این کارها تشکیل میشود حالا اگر تشخیص نداد. این «با تشخیص» را باید بردارند، بگویند «رئیس قوه قضائیه در حوزههای قضائی» این کارها را انجام بدهد. مقصودشان همین بوده، به نظر من این عبارت زائد است. اگر رئیس قوه قضائیه گفت من نمیخواهم تشکیل بدهم. ایراد آقای ادیانی این است که شما دارید تشکیلاتی را زیر نظر دادستان و اینها تشکل میدهید.

محمد دهقانی نقندر
در یک شهرستان کوچک اصلاً ما مشکلی نداریم. با همان ماده (۶) بهزیستی و نیروی انتظامی زیر نظر دادستان حل میشود.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی همه جا نمیخواهید تشکیل بدهید.

محمد دهقانی نقندر
یک شهرستان بزرگ است، شهرهای بزرگ است ممکن است آنجا دفتر قضائی لازم بشود.

علی اردشیرلاریجانی
یعنی میخواهند بگویند که هر شهرستانی نیاز نیست. یک جاهایی ضروری است، پس بحث کردند. ابهام رفع شد. اخطارتان را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای برزگر اخطار دارند. بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

شهروز برزگر کلشانی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دکتر! اصل (۱۵۸) قانون اساسی وظایف رئیس قوه قضائیه است که ماده (5) با اصل (۱۵۸) منافات دارد.

علی اردشیرلاریجانی
نوشتند «با تشخیص» این مشکل را حل کرد.

شهروز برزگر کلشانی

علی اردشیرلاریجانی
گفتند با توجه به این که بعضی جاها لازم است بعضی جاها لازم نیست، با تشخیص رئیس قوه قضایه آن شهرستانهایی که نیاز هست این کار را انجام بدهند، متشکریم. آقای ادیانی! مطلب شما را که من گفتم، شما مدام اصرار میفرمایید، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
بسم الله الرحمن الرحیم
اصرار بنده از باب اینکه مطلب بنده این وسط مثله شده عنایت بفرمایید. دوستان متن را بخوانند. دیگر ما روی متن تفسیر نکنیم. بالاخره قانونگذار نوکر لفظ است، بعضی مواقع آقای دکتر لاریجانی میفرمایند نوکر محتوا هم هستیم، نوکر هر دوی آنها هستیم.
ببینید! الان این بحث به عنوان اینکه ما تشکیلات را به عنوان یک فصل قرار دادیم. ماده (۴) هم آمدیم گفتیم دفتر حمایت باید تشکیل بشود، حکم کردیم و رأی هم در مجلس آوردند. ماده (۵) آمده گفته با تشخیص رئیس قوه قضائیه، سؤال و ابهام اینجا بود. جنابعالی اصل ابهام را پذیرفتید و آن این است که اگر رئیس محترم قوه قضائیه تشخیص داده در هیچ جا تشکیل نشود. اصل بحث اینجا است، نه اینکه بعضی جاها تشکیل بشود، بعضی جاها تشکیل نشود (رئیس ـ بله، این مطلب را شما فرمودید) الان اصل قصه ضمانت اجرا پیدا نمیکند. به هر دلیل شرعی و قانونی رئیس محترم قوه قضائیه تشخیص داده. این را اصلاح بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی
مطلب شما روشن است. شما گفتید اگر به تشخیص رئیس قوه قضائیه بگذاریم ممکن است در همه جا تشکیل ندهد ممکن است در هیچ جا... (ادیانی ـ اصلاً هیچجا تشکیل ندهد) حالا یک مختصر عقلی هم باید برای حکومت قائل بود. (ادیانی ـ نه، فرض است، ما وقتی حکم میدهیم...) بعد معلوم شد که یک استدلالی دارند. میگویند همهجا نیاز نیست و در تبصره هم گفته شده. (دهقانینقندر ـ اینجا نیاز نیست) آقای دهقانی اجازه بدهید! (ادیانی ـ باز هم اینجا دارد تکلیف میکند) بعد هم میگوید در هر حوزه قضائی اگر این تشکیلات نشد، دادستان یک دادیاری میگذارد این کار را انجام بدهد. بنابراین راه حل داده، اشکالی وارد نیست. اخطار دارند، بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای کاتب اخطارتان را بفرمایید.

غلامرضا کاتب
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای رئیس! اخطار من اصل (۱۶۱) قانون اساسی است.
آقای دکتر ببینید! من این متن را میخوانم بعد هم اخطار من بند «ث» است. «دیوان عالی کشور به منظور نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم و ایجاد وحدت رویه قضائی و انجام مسئولیتهایی که طبق قانون به آن محول میشود براساس ضوابطی که رئیس قوه قضائیه تعیین میکند تشکیل میشود».
آقای دکتر! وقتی که ما بحث نظارت قوه قضائیه را براساس اصل (161) به دیوان عالی کشور محول میکنیم نمیتوانیم در یک قانون دیگری یک تشکیلات دیگری را ایجاد بکنیم بعد بیاییم کاری که قانون اساسی روی دوش دیوان عالی گذاشته اینجا بگوییم که نظارت بر حسن اجرای آراء.

علی اردشیرلاریجانی
آقای کاتب! وظیفه دیوان عالی نظارت بر نحوه تصمیمگیری در محاکم است که وحدت رویه را آنجا ایجاد کند. ربطی به این تشکیلات ندارد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! این هم الان حکم میدهد. وقتی که آرایی را اینجا دارد میگوید نظارت بر اجرای آراء باید نظارت بر ارزشها...

علی اردشیرلاریجانی
اینجا بحث تشکیلات است، ربطی به آن ندارد.

غلامرضا کاتب
آقای دکتر! داریم یک کار موازی را در کشور درست
میکنیم.

علی اردشیرلاریجانی
هیچ ربطی به هم ندارد. متشکریم. اخطار دارید؟
بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی اخطار دارند، بفرمایید.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا سلیمی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! من خواهش میکنم اینجا دقت بشود. ببینید! صدر ماده این است که با تشخیص رئیس قوه این تشکیلات برای این اقدامات (رئیس ـ اصل چندم را اخطار دارید؟) اصل (۱۶۱) است. در بند «ث» اینطور دارد؛ یکی از وظایف این تشکیلات «نظارت بر حسن اجرای آراء و تصمیمات مرتبط با طفل و نوجوان و همچنین اجرای آراء و تصمیمات ارجاعی توسط مقام قضائی و پیگیری و پایش وضعیت وی». عین اصل (161) الان هم قرائت شد.

علی اردشیرلاریجانی
ببینید! یک کسی که اخطار میدهد همان اخطار را تکرار نفرمایید.

علیرضا سلیمی
آقای دکتر! این مطلب را بند «ث» را نفرمودند. ببینید! بند «ث» عیناً از وظایف دیوان عالی کشور است. ما داریم تشکیلات جدید ایجاد میکنیم، مغایر فقط این بند «ث» نه سایر موارد است. این بند «ث» مغایر اصل (161) است. خواهش میکنم اگر وارد میدانید به رأی بگذارید، متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی
«نظارت بر حسن اجرای آراء و تصمیمات مرتبط با طفل و نوجوان و همچنین اجرای آراء و تصمیمات ارجاعی توسط مقام قضائی و پیگیری و پایش وضعیت وی» این منافاتی با آن ندارد. کارشان را دارند انجام میدهند، دیوان عالی اگر مواردی داشت که با وحدت رویه سازگار نبود تذکر خود را بدهند، با هم منافاتی ندارد. من استنباط نمیکنم که اینجا یک تهافتی وجود داشته باشد.
حضار 218 نفر، اصل ماده (5) را به رأی میگذاریم. (قاضیپور ـ دوسوم رأی میخواهد، خلاف برنامه است) نه، خلاف برنامه نیست. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید. دوستان در رأیگیری مشارکت بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
ماده 6 ـ «دستگاهها و نهادهای زیر، در راستای تحقق اهداف این قانون عهدهدار وظایف زیر میباشند:
الف ـ سازمان بهزیستی کشور مکلف است:
1 ـ با استفاده از مددکاران اجتماعی در قالب فوریتهای خدمات اجتماعی و با استقرار پایگاههای تخصصی در مناطق و محلات شهرها و روستاها با همکاری شهرداری یا دهیاری و نیروی انتظامی نسبت به شناسایی، پذیرش، حمایت، نگهداری و توانمندسازی اطفال و نوجوانان موضوع این قانون و اعلام مراتب به مراجع صالح اقدام کند.
2 ـ در راستای وظایف قانونی و وظایف مقرر در این قانون از همکاری و مشارکت تمامی دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 استفاده کند. دستگاههای اجرایی مکلفند در چارچوب وظایف قانونی خود با سازمان مذکور همکاری کنند.
3 ـ نسبت به أخذ و جمعآوری اطلاعات مربوط به وضعیتهای مخاطرهآمیز برای اطفال و نوجوانان و انجام اقدامات لازم برای افزایش آگاهیهای مردم در این زمینه اقدام کند.
(حاجآقای نوروزی! «این زمینه» را هم باید بگویید چیست، چون مبهم است)
ب ـ نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از طریق پلیس ویژه اطفال و نوجوانان مکلف است:
1 ـ نسبت به شناسایی اطفال و نوجوانان در وضعیت مخاطرهآمیز در موارد مراجعه یا معرفی آنان به نیروی انتظامی یا مواجه شدن با آنان در حین اجرای وظیفه و یا شکایت از آنان، حسب مورد برای معرفی به سازمان بهزیستی کشور یا مراجع قضائی و انجام حمایتهای مورد نیاز براساس این قانون یا سایر قوانین مرتبط اقدام کند.
2 ـ در مأموریتهای مددکاران اجتماعی و انجام وظایف محوله در اجرای این قانون، حسب تقاضا جهت تأمین امنیت آنان و نیز اطفال و نوجوانان موضوع مأموریت، اقدام قانونی لازم را به عمل آورد.
3 ـ وضعیتهای مخاطرهآمیز و جرایم علیه اطفال و نوجوانان بزهدیده را حسب مورد به مراجع ذیصلاح قضائی و سازمان بهزیستی کشور گزارش نماید.
پ ـ سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مکلف است:
1 ـ نسبت به نگهداری جداگانه اطفال از نوجوانان و سایر زندانیان اقدام کند.
(آقای نوروزی! اینجا هم باید بفرمایید نوجوانان را هم میخواهید جدا کنید؟ چون اینجا جدا معنی پیدا نمیکند)
2 ـ اطلاعات اطفال و نوجوانانی که در کانون اصلاح و تربیت نگهداری میشوند یا مدت مراقبت آنان تمام شده است و نیازمند حمایت هستند را جهت انجام اقدامات حمایتی به سازمان بهزیستی کشور اعلام نماید.
3 ـ اطفال و نوجوانانی را که پدر یا مادر یا سرپرست قانونی آنان در زندان به سر میبرند، به سازمان بهزیستی کشور معرفی نماید تا برابر مقررات طفل یا نوجوان نیازمند را حمایت کند.
ت ـ وزارت کشور مکلف است:
1 ـ با همکاری دستگاههای ذیربط نسبت به شناسایی اطفال و نوجوانان فاقد اسناد سجلی یا هویتی اعم از اتباع ایرانی و غیرایرانی و حسب مورد معرفی آنان حسب مورد به نهادهای حمایتی، آموزشی، درمانی یا قضائی جهت اقدامات حمایتی اقدام نماید.
2 ـ از طریق سازمان ثبت احوال کشور با همکاری سایر نهادهای مربوط و با در نظر گرفتن اقامتگاه اشخاص و تغییرات آن هر سال حداقل سه ماه پیش از آغاز سال تحصیلی جدید اسامی و نشانی اطفال و نوجوانان ایرانی و غیرایرانی را که به سن قانونی تحصیل رسیدهاند، به تفکیک مناطق به آموزش و پرورش اعلام نماید.
ث ـ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است اقدامات زیر را انجام دهد:
1 ـ نظارت مؤثر بر اماکن کار جهت پیشگیری و مقابله با آزار یا بهرهکشی اقتصادی از اطفال یا نوجوانان.
2 ـ معرفی اطفال و نوجوانان بزهدیده یا در معرض خطر به نهادهای حمایتی و قضائی.
(«در معرض خطر در محیط کار» منظور است)
3 ـ پوشش بیمهای کامل مشاغل برای نوجوانان بین (15) تا (18) سال شاغل.
ج ـ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلف است اقدامات زیر را انجام دهد:
1 ـ تدوین دستورالعملهای بهداشت کار و مراقبت پزشکی برای انطباق شرایط کار نوجوانان با استانداردهای لازم.
2 ـ پذیرش و درمان فوری اطفال و نوجوانان آسیبدیده در تمام مراکز بهداشتی درمانی همراه با ارسال گزارش موارد مشکوک به آزار به مراجع قضائی و بهزیستی.
3 ـ پوشش کامل بیمه سلامت برای تمام اطفال و نوجوانان ساکن ایران.
چ ـ وزارت آموزش و پرورش مکلف است اقدامات زیر را انجام دهد:
1 ـ اعلام موارد عدم ثبتنام و موارد مشکوک به ترک تحصیل اطفال و نوجوانان تا پایان دوره متوسطه به سازمان بهزیستی کشور و یا دفتر حمایت از اطفال و نوجوانان قوه قضائیه حسب مورد جهت انجام اقدامات لازم.
2 ـ شناسایی، راهنمایی و معرفی اطفال و نوجوانان موضوع این قانون، به نهادهای حمایتی و قضائی جهت انجام اقدامات حمایتی لازم.
3 ـ انجام اقدامات لازم جهت ثبتنام و پوشش تحصیلی کامل اطفال و نوجوانان موضوع این قانون تا پایان دوره متوسطه.
4 ـ آموزش مدیران و کارکنان آموزشی و اداری در زمینه حقوق اطفال و نوجوانان.
ح ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در راستای رسالت خود مبنی بر اطلاعرسانی درمورد حقوق اطفال و نوجوانان موظف است اقدامات زیر را انجام دهد:
1 ـ تولید و پخش برنامههای منظم برای بالا بردن سطح اطلاعات عموم مردم در حوزه حقوق اطفال و نوجوانان.
2 ـ طراحی و ایجاد نظام ردههای سنی و محتوایی آثار و محصولات صدا و سیما در برنامههای مرتبط با اطفال و نوجوانان.
3 ـ همکاری با سایر نهادها و دستگاههای مندرج در این قانون برای تولید آثار و برنامههای علمی، آموزشی و فرهنگی جهت تحقق اهداف این قانون.
4 ـ جلوگیری از تولید، پخش یا تبلیغ هر برنامه یا محصول مضر به سلامت، تربیت، اخلاق، یا سایر حقوق اطفال یا نوجوانان.
5 ـ تدوین و اجرای ضمانت اجراهای اداری و انضباطی برای تهیهکنندگان، مجریان و دستاندرکارن تولید و پخش برنامههای صدا و سیما در راستای اجرای این قانون.
تبصره ـ آییننامه اجرائی این ماده ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با همکاری سایر دستگاههای مرتبط تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
آقای دکتر! پیشنهاد داریم، باید مخالف و موافق صحبت کنند.

علی اردشیرلاریجانی
چون پیشنهاد دارند مخالف صحبت کنند.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! لوح ثبتنام شد و قرعهکشی شد و اشتباهاً پاک شد، ثبتنام جدید است، ولی قرعهکشی نمیکنیم، همان قرعهکشی که آقای دلخوش مخالف بودند و آقای ملکی موافق بودند. جناب آقای دلخوش مخالف صحبت میفرمایند، بفرمایید.

سیدکاظم دلخوش اباتری
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
میلاد هشتمین اختر تابناک امامت و ولایت را تبریک عرض میکنم.
دلم کرده هوای روی ماهت
هوای عطر و بوی بارگاهت
امیدم دائماً این است آقا!
منم باشم چو آهو در کنارت
خدمت همکاران و دوستان عزیز عرض شود که این ماده (6) اشکالات بسیار زیادی دارد. آقای دکتر لاریجانی! خواهشم این است که جنابعالی توجه بفرمایید. اولاً اخطار اصل (75) دارم، به دلیل بار مالی که در این ماده کاملاً مشهود است و گسترش ساختار جدید و ایجاد ساختار جدید در بهزیستی، این یک نکته. آقای دکتر لاریجانی! اگر شما اخطار را وارد میدانید که الحمدلله گوش نمیدهید این را بفرمایید که ما ادامه بدهیم.
آقای دکتر! عرض کردم که این هم ایجاد ساختار جدید است، مغایرت با اصل (75) دارد، در بند «الف» ملاحظه بفرمایید، اینجا ما کاملاً یک باری را روی دوش بهزیستی گذاشتیم که منابع مالیاش اصلاً مشخص نیست، ضمن اینکه استفاده از مددکاران اجتماعی، پایگاههای تخصصی و استقرار آنها همه نیاز به امکانات و تجهیزات جدید دارد، نیاز به نیروی انسانی جدید دارد. در شرایط فعلی شاید بهزیستی کشور بیش از (800) هزار نفر برای تحت پوشش در آوردن در نوبت دارد. به دلیل اینکه مشکلات مالی دارد تا الان نتوانسته حتی بخشی از این افراد را زیر پوشش خودش بیاورد. چطور یک کار به این بزرگی، بحث حمایت از اطفال و نوجوانان یک بحث مشخص و بخش ویژهای است، در کشور که امکانات و نیروی انسانی میخواهد و باید برای این بخش وقت گذاشته شود. یعنی شما دارید برای نزدیک به نیمی از افراد جامعه قانون مینویسید، لازمهاش این است که امکانات این را هم تهیه کنیم، برای حمایت و حفاظت از اطفال و نوجوانان لازمهاش این است که ما حتماً فکر مسائل مالیاش را هم کنیم. در اینجا متأسفانه اصل (75) کاملاً مشخص است، در بندهای دیگرش هم همینطور است.
آقای دکتر ببینید! در بند (2) گفته بهزیستی برای انجام وظایف قانونی خودش برود دستگاههای موضوع ماده (5) را از وجودشان استفاده کند. این یعنی چه؟ این اصلاً معنی ندارد. یعنی شما یک تکلیفی را بر روی دوش بهزیستی دارید میگذارید، از آن طرف شاید بیش از (30)، (40) دستگاه اجرایی یا بخشها و وزارتخانههای مختلف را آمدید گفتید که بهزیستی برود از امکانات آنها استفاده کند. اگر آنها امکانات در اختیار نگذاشتند اینجا چه تکلیف قانونی بر دوش آن دستگاهها است.
در ارتباط با جایگاه نیروی انتظامی نسبت به شناسایی، اصولاً شناسایی قبل از مراجعه است، آمدید شناسایی را اعلام کردید که شناسایی انجام شود، بعداً گفتند اگر فردی مراجعه کرد اینها به نیروی انتظامی معرفی شوند و همینطور مددکارانی که باید برای تأمین امنیت با همکاری نیروی انتظامی در اختیار قرار بگیرند، اینجا متأسفانه وظایف و جایگاهشان مشخص نیست، جایگاه نیروی انتظامی مشخص نیست، این بار مالی که برای نیروی انتظامی اینجا لازم است تهیه و مشخص شود به هیچ عنوان این جایگاه مشخص نیست. یعنی تمام این ماده (6) اگر شما در بند بند آن ملاحظه بفرمایید ما بار مالی را میبینیم، هیچجا هم برای بار مالی پیشبینی نشده، ضمن اینکه وظایفی را بر دوش یک نهاد گذاشتیم، یا بر روی دوش نیروی انتظامی گذاشتیم که جایگاه دستگاههای دیگر را به لحاظ قانونی مشخص نکردیم که اگر این دستگاهها وظیفه خودشان را درست انجام ندادند بهزیستی و نیروی انتظامی چه تکلیفی دارد؟ یا دولت یا قوه قضائیه چگونه باید با این دستگاهها برخورد کند و ورود به بحث و مذاکره کند. خواهشم این است که این را توجه بفرمایید، در وهله اول هم از آقای دکتر لاریجانی خواهش میکنم اصل هفتادوپنجی این را مورد توجه قرار بدهند.

علی اردشیرلاریجانی
آقای دلخوش! چون این لایحه دولت است مشکل اصل هفتادوپنجی ندارد، اگر طرح بود فرمایشتان درست بود، متشکریم. موافق صحبت کند.

علیرضا رحیمی
جناب آقای ملکی موافق هستند، آقای رئیس! همکاران تذکر هم دارند. در لوح که ثبتنام کردیم جناب آقای ملکی موافق بودند و اسمشان در قرعهکشی در آمده بود. جناب آقای ملکی بفرمایید.

ولی ملکی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن تبریک میلاد مسعود ثامنالحجج حضرت امام رضا (علیهالسلام).
همکار ارجمندم جناب آقای دلخوش بیشتر بحث شمول ماده هفتادوپنجی را مطرح کردند که خوشبختانه رئیس محترم مجلس پاسخی را دادند که وقتی لایحه است دولت پیشبینی لازم را در این لایحه دیده است. ولی آنچه که در اینجا بهزیستی را متولی امر قرار دادند به خاطر ساختار سازمانی و رسالتی که بهزیستی کشور دارد.
عزیزان ببینید! ما زنان بیسرپرست خانواده، کسانی که معلول هستند، مریض هستند، اینها توسط چه کسی مورد حمایت قرار میگیرند؟ تکلیف این اطفالی که مورد تعرض یا خدایناکرده آسیب اجتماعی قرار میگیرند چیست؟ کدام ارگان به آن میخورد که متولی امر باشد غیر از بهزیستی؟ پس در حالت کلی اگر دقت کنیم پیشنهاددهنده دقیقاً براساس رسالت سازمانی سازمان بهزیستی کودکان را برای بهزیستی مکلف کرد که مورد حمایت قرار بدهند. چراکه اگر دقت هم کنیم الان کودکانی که بیسرپرست هستند توسط چه کسانی مورد حمایت قرار میگیرند؟ کدام سازمان متولی این امر است؟ باز همان بهزیستی است.
حالا در اینجا ما میآییم از بعد کسانی که مورد آسیب اجتماعی هم قرار میگیرند، ممکن است سرپرست خانواده داشته باشند یا نداشته باشند، بالاخره اینها تا تعیین تکلیف در حقیقت نیاز به حمایت معنوی و مادی دارند، نیاز به اسکان دارند. تنها سازمانی که میتواند در این راستا ورود پیدا کند و اهلیت لازم را دارد همان سازمان بهزیستی است که ذاتاً الان دارد این کار را انجام میدهد.
مورد بعدی که وجود دارد، آقای دلخوش عزیز دقت کنید! در حال حاضر (430) مورد اورژانس اجتماعی در بهزیستی کشور وجود دارد، در حقیقت سازمان بهزیستی با این توانمندی میتواند رسالت خودش را بهتر انجام بدهد و حق مشاوره و همچنین خانههای امن و سلامت و غیره الان توسط سازمان بهزیستی صورت میگیرد. یعنی این وظایف را در حد آنچه که قانون مکلف کرده است سازمان بهزیستی انجام میدهد، امروز میآییم یک بخش و یک قشری از اطفالی که مورد آسیب اجتماعی قرار میگیرد، بهزیستی را مکلف میکنیم. همکار ارجمند جناب آقای دلخوش عزیز! چون لایحه هم است اگر نیاز باشد بحث بودجهایاش را دولت پیشبینی خواهد کرد، مجلس هم تصویب خواهد کرد، جای نگرانی ندارد. خوشبختانه در اینجا آمده دستگاههای مختلف را مکلف کرده است. شما ببینید! نیروی انتظامی، ایراد میگیریم که نیروی انتظامی تازه شناسایی کند. مگر بهزیستی یک جا دسترسی ندارد؟ نیروی انتظامی آن را پیدا میکند. هر کدام از دستگاههایی که هر جا ببیند وظیفه دارند شناسایی کنند، منتها متولی امر نهایتاً سازمان بهزیستی است.
مثلاً در بند (3) در اینجا نگاه کنید، نوشته: «اطفال و نوجوانانی را که پدر یا مادر یا سرپرست قانونی آنان در زندان به سر میبرند»، تکلیف این اطفال چیست؟ اینها مورد آسیب اجتماعی قرار گرفتهاند. چه ارگانی باید از اینها حمایت کند؟ گفتند در اینجا کسانی که چنین وضعیتی دارند برای سازمان بهزیستی معرفی میشوند تا برابر مقررات طفل یا نوجوان نیازمند را حمایت کنند.
خود وزارت کشور مکلف شده است با همکاری دستگاههای ذیربط نسبت به شناسایی اطفال و نوجوانان فاقد اسناد سجلی یا هویتی اعم از اتباع ایرانی و غیرایرانی. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید، وقتتان تمام شد) یعنی در اینجا وزارت کشور را هم تکلیف کردهاند که نسبت به معرفیشان به نهادهای حمایتی آموزشی، درمانی یا قضایی جهت اقدامات حمایتی اقدام نمایند.
اقدامات حمایتی اقدام نمایند. به هر حال از طریق سازمان ثبت احوال کشور، تمامی سازمانها، ارگانها، وزارتخانههایی که به نحوی از انحاء به عنوان اجتماعی مشغول هستند و وظیفه دارند در اینجا در شناسایی و معرفی برای بهزیستی و حتی حمایتی که از نظر قانونی میتوانند بکنند مکلف شدند. این ماده (6) از جامعیت لازم برخوردار است. همکاران ارجمند حتماً مورد توجه قرار بدهند و رأی بدهند، تشکر میکنم.

علی اردشیرلاریجانی

علیرضا رحیمی
جناب آقای نقویحسینی تذکر دارند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای دلخوش! اجازه میدهید؟ تذکر من ماده (137) آییننامه هست. وقتی لوایح دولت به مجلس ارائه میشود و در صحن طرح میشود باید مطابق این ماده وزیر مربوطه یا یکی از وزرا به نمایندگی از طرف دولت حضور داشته باشد تا متولی این لایحه مشخص بشود. در آنجا هیچ قید دیگری هم ندارد، گفته «وزیر مربوط یا یکی از وزراء» (رئیس ـ یا نماینده دولت) نماینده دولت ندارد. (رئیس ـ نوشته توسط وزیر مربوطه یا نمایندهها تقدیم میگردد) میگوید در موقع طرح آن نیز باید وزیر مربوطه یا یکی از وزراء متناسب با موضوع، اصلاً معاون رئیسجمهور یا نماینده دولت ندارد. حالا ما نمیدانیم متولی این لایحه واقعاً کیست، کدام وزارتخانه هست. ببینید! حرفهایی که آقای دلخوش زدند حرفهای درستی است. درست است لایحه هست و بار مالی دارد. (رئیس ـ فقط وزرا نیستند، پاراگراف بعدی آن را بخوانید معلوم میشود معاونان رئیسجمهور هم میتوانند بیایند دفاع کنند) آقای دکتر نگفته.

علی اردشیرلاریجانی
بخوانید، «معاونان رئیسجمهور و وزرا، رئیس یا نایبرئیس شوراى عالى استان¬ها که به صورت رسمی به مجلس معرفى شده باشند، مىتوانند حسب مورد در جلسات مجلس و کمیسیونها براى توضیح و دفاع لازم حضور یابند» منعی ندارد. هستند، الان اینجا معاون رئیسجمهور هست. آقای نوروزی یک نکتهای را توجه بفرمایید. ببینید! در ماده (1) شما گفتید که «سازمان بهزیستی با استفاده از مددکاران اجتماعی در قالب فوریتهای خدمات اجتماعی با استقرار پایگاههای تخصصی در مناطق، محلات شهرها، و روستاها با همکاری شهرداری یا دهیاری و نیروی انتظامی نسبت به شناسایی» یعنی در همه اینها شما میخواهید بهزیستی در روستاها پخش بشود؟ این آنوقت آن ایرادی که بعضیها راجع به گسترش تشکیلاتی گفتند، یک وقت هست یک دفتری است میگوییم در فلانجا، اگر در همه شهرها و روستاها میخواهد برود معلوم است تشکیلات را گسترش میدهیم. (نوروزی ـ آقای دکتر! پایگاههای اجتماعی مهم هستند) اهمیت آن را ما قبول داریم، من میخواهم بفهمم تکلیف من از نظر رأیگیری چیست. اگر گسترش تشکیلاتی در این حد باشد ایرادی که آقای کاتب و بعضی از دوستان دیگر گفتند در این ماده وارد است. (قاضیزادههاشمی ـ با استقرار پایگاه تخصصی برداشته شود، درست میشود) اگر مابقی آن را بردارید باز ابهام است، میگویند «با استفاده از مددکاران اجتماعی در قالب فوریتهای خدمات اجتماعی» مابقی آن دیگر مناطق و روستاها و اینها اگر بشود آنوقت گسترش تشکیلاتی است. (کاتب ـ در همه شهرهاست) شما گفتید، این ایراد را آقای کاتب و برخی از دوستان، آقای دلخوش و اینها گفتند. (نوروزی ـ در روستاها که پایگاه داریم) در روستاها که ندارد، (نوروزی ـ روستاهای بالای 20 هزار نفر همه دارند) بهزیستی محلات و مناطق ندارد. (نوروزی ـ تهران دارند) تهران بله. اگر موافق باشید این قسمتهای «با استقرار پایگاههای تخصصی» را ما برداریم بر حسب بودجهای که به آنها دادند خودشان عمل میکنند، گفتند شورای اداری انجام بدهد. کمیسیون این را قبول دارد؟ الان میشود حلش کرد. دولت بفرمایید.

معصومه ابتکار
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
من هم این روز مبارک را خدمت همه عزیزان تبریک میگویم و انشاءالله که ضامن آهو پشتیبان ما باشد. من خدمت مجلس محترم میخواهم این نکته را توضیح بدهم؛ در حال حاضر سازمان بهزیستی کشور شبکه اورژانس اجتماعی را در چند سطح در کشور الان تأسیس کرده. ما حدود بیش از (400) مرکز خدمات اجتماعی، اورژانس اجتماعی و همینطور خدمات مشاوره را در سطح کشور داریم. این مشکل از این جهت قابل حل است که این (123) یک تلفن تماس است که عملاً براساس برنامهریزی که بهزیستی باید انجام بدهد که البته مجلس محترم باید از بهزیستی برای این کارش حمایت بکند، بهزیستی دارد مراکز را براساس برنامه توسعه میدهد و تکالیف برنامه ششم مراکز اورژانس اجتماعی در حال توسعه است، ولی نیاز به حمایت دارد. یکی از مؤثرترین روشهای مداخله در آسیبهای اجتماعی است و قطعاً هم دولت در این زمینه برنامههایش را با قوت با حمایت مجلس محترم پیش میبرد. من فکر میکنم این بند یکی از مهمترین بندهای لایحه است، چون تقسیم کار وظایف دستگاههای دولتی را گفته، دولت در تمام این زمینهها هم آمادگی دارد، هم زیرساختهای لازم را فراهم کرده. انشاءالله در بودجههای سنواتی هم پیشبینی بشود. خوشبختانه در برنامه ششم هم همراستای این لایحه پیشبینیهای خوبی شده، انشاءالله بحثهای بودجهای، مشکلات بودجهای دستگاههایی مثل سازمان بهزیستی هم حل بشود قطعاً میتوانند که وظایف خودشان را در این زمینه انجام بدهند، خیلی ممنون و متشکرم.

علی اردشیرلاریجانی

حسن نوروزی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض تبریک و تهنیت به مناسبت ولادت آقا ثامنالحجج علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) به محضر شما همکاران عزیز و ملت بزرگوار ایران. من از سروران محترم خواهش میکنم به این لایحهای که توسط دولت محترم به مجلس تقدیم شده و کمیسیون واقعاً با همه کارشناسان دستگاههای قضائی، بهزیستی کشور، وزارت کشور، نیروی انتظامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار و تعاون کار کردند. کار علمی کردند، وقت گذاشتند. عرض کردم من در جمعبندی که داشتم کمیتههای گوناگونی که جناب آقای ابوترابی یکوقت رئیسشان بودند، همکار حقوقی و قضائی ما، جناب آقای بختیار در این دوره کار کردند. یک چیزی تقریباً با کارهای کمیسیون جمعبندیهایی که من داشتم، کار تخصصی در مرکز پژوهشها، در هیأت دولت و غیره (1000) ساعت کار شده. این کار، کار خلقالساعه نبوده.
براساس برنامه ششم توسعه که بحث حمایتهای اجتماعی را به ویژه نسبت به اطفال و نوجوانان، ما این را به عنوان قانون مترقی برنامه ششم تلقی کردیم و داریم آن را اجرایی میکنیم. خواهش من این است وقتی ما میگوییم استقرار پایگاهها و کمک خواستن از همه دستگاهها کدام دهیار، شهردار، فرماندار، بخشدار، دادستان و رئیس محکمه قضائی است که نخواهد اطفال را که در حوزه کاری او هستند و در معرض خطر و آسیب قرار دارند تحت حمایت قرار بدهد؟ من از سروران محترم خواهش میکنم به آنچه که براساس دفاع شرع مقدس اسلام از تربیت، آموزش و حمایت نسبت به اطفال و نوجوانان، یک کودکی در یک پایگاه اجتماعی نوشته اگر به ما کودکان احترام گذاشته شود ما حال و آینده را میسازیم. سروران محترم! مردان آینده همین کودکان و نوجوانان هستند. ما اگر میخواهیم جامعه پیشرفت بکند باید به کودک و نوجوان توجه بکنیم، آنها را مورد حمایت قرار بدهیم، مورد آموزش و تقویت قرار بدهیم، آنها را رشد بدهیم.
بنابراین پایگاههای اجتماعی را ما از طریق سازمان بهزیستی گسترش بدهیم. الان اگر میگوییم نواحی، نواحی تهران، مشهد، شیراز، تبریز و نواحی کلانشهرها و شهرهای بزرگ بالای (100) هزار نفر جمعیت، مناطق شهری، نواحی شهری، اگر میگوییم روستا حتماً یک روستای پنج خانوار نیست. بعضی از روستاها الان (20)، (25) هزار نفر جمعیت دارد، بهزیستی آن شهرستان مکلف است آنجا ورود بکند یک پایگاه کوچک تشکیل بدهد، افراد را شناسایی و منتقل بکنند.
سروران محترم! من خواهش میکنم همه به ویژه قضات و حقوقدانان مجلس، اساتید حقوق که در مجلس شرف حضور دارند به ما کمک بکنند و این لایحهای را که با دقت کار شده، خودشان هم تلاش کردند، از همه سروران، از آقایان: دکتر سلیمانی، یوسفیانملا، دکتر فتحی، ملکشاهی، دکتر کاظمی از همه و همه من میخواهم علمای مجلس، بزرگان مجلس به کمک ما بیایند. این لایحهای که زحمت کشیده شده و واقعاً شما مدام به ما میگفتید عتاب و خطاب نه. ما زحمت کشیدیم، میگوییم مثلاً الان قانون میگوید باید مرکز تربیت نوجوانان از زندانیان دیگر جدا باشد، ما اینجا حتی آوردیم کودک از نوجوان هم جدا باشد. یک کودک (12)، (10)، (9) ساله با یک (17)، (18)، (16) ساله جدا باشند. ببینید! ما همه مسائل را دقت کردیم و همه این دقتهای ما مثل همه کمیسیونهای شما کارشناسان گوناگون حضور داشتند. رؤسا و نایبرئیسهای ما و اعضای محترم کمیسیون قضائی به دقت به سخنان کارشناسان گوش میدهند، کمیسیون ما حالت مباحثه دارد، بحث علمی دارد. همه صحبتها، گاهی اوقات یک کارشناس پنج بار صحبت میکند و کمیسیون با سعهصدر حرفهای اینها را میشنود. من خواهش میکنم سروران محترم به بعضی از نکتهها یا کلماتی که میآید دقت بفرمایید. اگر ما آنجا آوردیم در زمینه وضعیتهای مخاطرهآمیز، اگر ما گفتیم نسبت به نگهداری جداگانه اطفال از نوجوانان و سایر زندانیان اینجا با دقت رویش عنایت شده. اگر میگوییم در معرض خطر یعنی در معرض خطر است نه کار، علیالعموم است.
بنابراین تمام این کلمات و واژهها بار و معنای حقوقی خودش را دارد، کارشناسان حقوقی مرکز پژوهشها که تشریف میآورند اساتید دانشگاه هستند، مثل همه کارشناسان با دقت، با بحث و با مباحثه، گاهی اوقات پنج، شش بار صحبت میکنند. من خواهش میکنم سروران محترم به این مسائل توجه داشته باشند.

مسعود پزشکیان
حاجآقا خیلی ممنون، وقت شما تمام شد، متشکرم.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! فقط دوتا اصلاح انجام شد و اینکه در بند «الف» جزء (1) از خط دوم «و با استقرار پایگاههای تخصصی در مناطق و محلات شهرها و روستاها» حذف میشود. در بند «ت» باز جزء (1) دو بار «حسب مورد» هست، حسب مورد اول حذف میشود. به رأی بگذارید. رفع ابهام آقای رحیمی هم بود که «اعلام مراتب به مراجع صالح اقدام کند»، «اعلام موضوعات به مراجع صالح» شد.

مسعود پزشکیان
حضار 208 نفر، نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید. دولت و کمیسیون موافق هستند. (دلخوشاباتری ـ آقای دکتر در انتهای ماده 6 باید بنویسید بار مالی آن را دولت تأمین میکند) آقای دکتر لایحه است. پایان رأیگیری را اعلام میکنم، تصویب شد. بند بعدی را بفرمایید.
اجازه بدهید من نتیجه آراء را خدمت نمایندگان محترم بخوانم. نتیجه آراء انتخاب رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی: آراء اخذشده (220) رأی، جناب آقای داود محمدی با (178) رأی به عنوان رئیس کمیسیون اصل (90) برای مدت یک سال انتخاب شدند، متشکرم. آقای دکتر قاضیزاده بفرمایید.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
فصل سوم ـ جرایم و مجازاتها
ماده 7 ـ هر یک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی اطفال و نوجوانان، مکلفند موجبات تحصیل آنان را فراهم نمایند و در صورت استنکاف با وجود فراهم بودن شرایط برای بار اول ملزم به انجام این تکلیف میشوند و برای بار دوم به جزای نقدی درجه هفت قانون مجازات اسلامی و برای مراتب بعدی به جزای نقدی درجه شش قانون مجازات اسلامی محکوم میشوند.
تبصره ـ در صورت عدم تمکن والدین و سرپرستان قانونی، به تشخیص دادستان، وزارت آموزش و پرورش و سازمان بهزیستی کشور مکلفند امکانات لازم را برای تحصیل اطفال و نوجوانان فراهم نمایند.
اینجا هم چون پیشنهاد داریم مخالف و موافق باید صحبت کنند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای سلیمی مخالف هستند، بفرمایید.

علیرضا سلیمی
مخالف
بسم الله الرحمن الرحیم
ببینید! در صدر ماده اینطور دارد که والدین، اولیاء یا سرپرستان باید وسیله تحصیل طفل را فراهم کنند. اگر استنکاف کنند ما اینجا آوردیم و اینها را در دادگستری محکوم کردیم یا به جزای نقدی درجه هفت یا برای مراتب بعدی به جزای نقدی درجه شش. سؤال اساسی این است؛ اتفاقاً همینجا جای ابهام دارد. اگر ولی طفلی یا اولیای شرعی یا سرپرستان قانونی طفل به دادگاه رفتند و به سبب رفتاری که انجام دادند درمورد این طفل محکوم شدند، ما اینها را به جزای نقدی محکوم کردیم، فقط اینها که زندان نمیروند، طفل هم که از اینها جدا نمیشود. بالاخره اینها با هم ارتباط دارند، یعنی این ولی که به سبب این طفل محکوم شده از نظر روانی واقعیت این است که چه وضعیتی برای این طفل به وجود میآید. یعنی قطعاً شرایط برای این طفل از نظر روانی سختتر میشود.
به نظر من باید ساز و کار دیگری اندیشیده بشود. مثلاً اگر استنکاف کرد ما به بهزیستی و آموزش و پرورش به صورت مشترک بدهیم. وقتی ولی را ما به جزای نقدی محکوم کردیم دادگاه رفت بالاخره آبرویش رفت مشخص است که با این طفل چکار میکند، یعنی گفت «از قضا سرکنگبین صفرا فزود»، یعنی قوز بالاقوز میشود. شرایط برای این طفل سختتر و سختتر خواهد شد. در تبصره هم که دارد در صورت عدم تمکن والدین و سرپرستان قانونی اینجا ما دو تا سازمان را، یعنی آموزش و پرورش و بهزیستی هر دو را مکلف کردیم که بروند این امکانات را فراهم کنند. «لو کان فیهما الهه الا الله لفسدتا» وقتی دو سازمان اینجا مجری شدند، به هر طبع در نحوه اجرا دچار یک نوع سرگردانی میشوند و مشخص نیست که ما به هدفی که داریم برسیم. هدف بسیار هدف خوبی است، ما میخواهیم حتماً اطفال تحصیل کنند. هدف، هدف شریفی است، ولی ساز و کاری که انتخاب شده به نظر من نتیجه عکس آن چیزی که ما در نظر داریم را منتج خواهد شد، متشکرم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران تذکر هم دارند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای یوسفی تذکر دارند، بفرمایید.

همایون یوسفی
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین
عرض سلام و وقتبخیر دارم خدمت همکاران محترم و ملت شریف ایران و ولادت باسعادت امام هشتم را هم تبریک عرض میکنم. این قانونی که امروز دارد تصویب میشود یکی از قوانین بسیار مهم و مورد بحث است (نایبرئیس ـ بند چند را اشکال دارید؟) ماده (51) آییننامه را خدمتتان تذکر دارم. بیشتر مباحثی که مطرح میشود و مباحث بهجایی هست جنبه حقوقی و قضائی دارد، در صورتی که خیلی از مباحث مطروحه بیشتر جنبه اجتماعی آنها مغفول مانده و به نظر میرسد اگر صحبتهایی که میشود علاوه بر مباحث قضائی، جنبههای اجتماعی آن به خصوص از جانب کمیسیون محترم اجتماعی مطرح بشود و همکاران در این زمینهها صحبت بکنند شاید قوانینی که تصویب میشود (نایبرئیس ـ این چه ربطی به بحث ما دارد؟ این پیشنهاد است) به هر حال این موضوع (نایبرئیس ـ تذکر آییننامهای یعنی ما یک تخلفی انجام دادیم) تخلفی نیست، ولی به هر حال مباحث اجتماعی در این مباحث کمتر دیده شده، خیلی ممنونم.

مسعود پزشکیان
متشکرم، موافق را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای مرادی موافق هستند، بفرمایید.

احمد مرادی
موافق
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
بنده هم لازم میدانم میلاد ثامنالحجج حضرت علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) را محضر همه مسلمانان جهان بالاخص مردم عزیزمان در ایران تبریک و تهنیت و شادباش عرض بکنم. جهت استحضار عرض بکنم حمایت از کودکان، اطفال و نوجوانان وظیفه همه ما هست، اگر توجه به این ماده که هم واضح و شفاف است داشته باشیم هم حق کودکان و نوجوانان ما هست که از تحصیلات مناسبی برخوردار باشند و هم حکومت این وظیفه را دارد که شرایطی را مهیا بکند که کودکان و نوجوانان تحصیلات لازم را داشته باشند. اینجا اشاره کردند که والدین یا سرپرستان قانونی اطفال و نوجوانان این وظیفه را به دوش بکشند. اگر ناتوان باشند فقر و مشکلات اقتصادی باعث بشود که خانوادهها نتوانند این وظیفه را انجام بدهند، اینجا مشخص کرده و اشاره هم شده که هم وزارت آموزش و پرورش و هم سازمان بهزیستی کشور این وظیفه خطیر و سنگین را انجام بدهند. هیچ مشکلی نخواهد داشت، واقعاً اگر مخالف عزیز هم که توجه داشتند و مخالفت ایشان هم از این جهت نبوده، این وظیفه همه ما هست که در این باب انشاءالله تمام سعی و تلاش خود را بکنیم که حمایت از کودکان و نوجوانان را نه تنها در موضوع آموزش و پرورش، در همه موضوعات این وظیفه را داریم که انشاءالله بتوانیم انجام بدهیم و نمایندگان عزیز هم با یک رأی قاطع به این ماده هم رأی بدهند.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، دولت بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! همکاران اخطار و تذکر هم دارند.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای کبیری اخطار دارند، بفرمایید.

سیدتقی کبیری
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض تبریک میلاد با سعادت امام رضا (علیهالصلاه و السلام) جناب آقای دکتر پزشکیان! من هم اصول (72) و (30) را اخطار دارم. اگر همکاران محترم عنایت بکنند. در این ماده (7) مطرح شده که اگر والدین استنکاف بکنند از ایجاد تحصیل طبیعتاً با شرط وجود امکانات، بار اول آن را مکلف میکنند و بار دوم جزای نقدی و مسائل دیگر. جناب آقای دکتر پزشکیان! به نظر میرسد در این ماده به فراهم بودن بیشتر شرایط تحصیلی توجه شده و درست هم هست که طبق اصل سیام هم وسایل آموزش و پرورش رایگان را ما باید در اختیار قرار بدهیم. گاهی والدین به دلیل مشکلات دیگر امکان دارد زمینه (نایبرئیس ـ کجای این مخالف قانون است؟) عرض میکنم، آقای دکتر! (نایبرئیس ـ شما دارید مخالفت میکنید) اصل (72) وقتی میگوید وضع قانون براساس اصول و احکام مذهبی است بحث عسر و حرج است. گاهی والدین به دلیل عسر و حرج امکان دارد فرزندان خود را به یک شغلی بدهند که درآمدشان را داشته باشند. اینجا به نظر میرسد جزای نقدی درست نباشد.

مسعود پزشکیان
نظرتان وارد نیست، متشکرم. تذکر را هم گوش میدهیم.

علیرضا رحیمی
جناب آقای قاضیپور تذکر دارند، بفرمایید.

نادر قاضی پور
تذکر آیین نامه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض ادب و سلام محضر ملت بزرگ ایران اسلامی، تبریک میلاد باسعادت آقا امام رضا. آقای پزشکیان! مدیریت آقای لاریجانی ما تذکر داشتیم نگذاشتند، نوبت حضرتعالی رسید. تذکر من بند (7) ماده (24): «مسئولیت و نظارت بر رعایت اوقات و مهلتهای قانونی مذکور در این آییننامه» است. آقای لاریجانی بدون اینکه کسی نوبتش در تذکر و اخطار باشد به او اجازه داد تذکر و اخطار بدهد. حضرتعالی با آقای لاریجانی (11) سال در مجلس هستید، زحمت کشیدید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) آقای پزشکیان اجازه بدهید! (نایبرئیس ـ الان که به این دستور جلسه ما ربطی ندارد) اجازه بدهید! اصل قانون اساسی، اخطار اصل... (قطع میکروفن)

مسعود پزشکیان
حضار 199 نفر، دولت و کمیسیون موافق هستند. ماده (7) است. (قاضیپور ـ آقای دکتر من داشتم صحبت میکردم چرا میکروفن را قطع کردید؟) من میکروفن را قطع نکردم، حالا تذکر میدهم، بفرمایید بنشینید، چشم. نمایندگان محترم لطفاً رأی خود را اعلام بفرمایید. پایان رأیگیری را اعلام میکنم تصویب شد.
میکروفن آقای قاضیپور را ما قطع نکردیم، حالا مراعات میکنند، ولی قرار است تذکر در رابطه با دستور جلسه باشد. این را میتوانستید در آخر که ما تذکرات را گوش میدهیم بفرمایید، چون تذکرات در رابطه با دستور است، خیلی ممنون. میهمانان را بفرمایید.

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
گروه میهمانان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ جمعی از اعضای شورای اسلامی و دهیاران بخش مرکزی شهرستان بومهن استان تهران میهمانان جناب آقای محجوب نماینده محترم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس که خیلی خوش آمدید.
5
انتخاب آقای داود محمدی نماینده قزوین، آبیک و البرز به عنوان رئیس کمیسیون اصل (90) قانون اساسی

علی اردشیرلاریجانی

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی
آقای دکتر! یک انتخابات هم داریم. آقای دکتر! امروز ما انتخاب رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی را با پیشنهاد هیأترئیسه داریم که آقای دکتر محمدی از طرف هیأترئیسه برای جلب رأی از صحن علنی معرفی شدهاند.

علی اردشیرلاریجانی
من یک توضیحی عرض کنم، درمورد کسی که میخواهد به عنوان رئیس کمیسیون اصل (90) انتخاب شود، ما دو جلسه در هیأترئیسه بحث کردیم، من مقصودم این بود که نمایندگان در جریان باشند. در قانون آییننامه میگوید که رئیس کمیسیون با پیشنهاد هیأترئیسه مجلس از بین اعضای ثابت کمیسیون که هشت نفر هستند و با رأی مجلس برای مدت یک سال انتخاب میگردد و بعد در آن بخش آرا که در ماده (121) است، در بخش بند «ه» که اکثریت مطلق نمایندگان حاضر هستند و یا رئیس مجلس، انتخاب رئیس دادستان، رأی اعتماد به وزیران، در بند (16) میگوید: سایر مواردی که در این آییننامه یا سایر قوانین برای آنها کلمات «تصویب» یا «موافقت مجلس» آورده شده، در این آییننامه نصاب آن مشخص نشده باشد باید به عنوان اکثریت مطلق رأی بیاورد، مثل وزرا که رأی اعتماد دارد. اینجا هم نگفته، جز موارد بند (16) میشود.
بر این اساس در مجلس قبل هم که رئیس کمیسیون را معرفی میکردند با این استدلال یک نفر به مجلس معرفی میشد، اگر رأی اعتماد میآورد فبها، اگر نمیآورد هیأترئیسه باید فرد دیگری را معرفی میکرد. ما همین کار را هم ابتدای مجلس کردیم، آقایان هیأترئیسه گفتند دو نفر معرفی شود، کمی برای آییننامه ضیق است، چون دو نفر که معرفی شود اگر رأی نصف به اضافه یک نیاورد، آن وقت باید چه کنیم؟ یعنی مشکل به وجود میآید. ولی در عین حال هیأترئیسه در دور قبل رأی داد که دو نفر معرفی شود.
این بار که دوباره بحث شد با این استدلال دفعه اول در هیأترئیسه همان رویه سابق مجلس تأیید شد که یک نفر باید معرفی شود، اگر رأی اعتماد نیاورد هیأترئیسه نفر دیگری را معرفی کند. باز بعضی از آقایان نامهای جمع کردند و به هیأترئیسه دادند که ما تجدیدنظر کنیم، تجدیدنظر هم کردیم. در جلسه سه نظر بود، هر سه نظر را به رأی گذاشتیم و با همان استدلالهایی که انجام شد آن موردی که رأی آورد همین بود که هیأترئیسه فقط باید یک نفر معرفی کند و مجلس رأی اعتماد بدهد. یعنی نصف به اضافه یک باید رأی بیاورد، رأی مطلق را بیاورد. ولی یک سناریو دیگری که دو نفر باشد رأی کافی نیاورد.
لذا از نظر هیأترئیسه استناد آییننامهایاش این است و نظر دیگری نبود، حتی آقایانی هم که نامه نوشتند، ما مجدداً هم مطرح کردیم، نظر آنها را هم به رأی گذاشتیم، ولی با استناد به آییننامه راهی پیدا نکردند و به هر حال رأی کافی نیاورد که دو یا سه نفر معرفی شوند. لذا الان روشمان همین است که هیأترئیسه یک نفر را معرفی کرده است، اگر آقایان نصف به اضافه یک رأی دادند باید اکثریت مطلق بیاورد، میشود رئیس کمیسیون اصل (90)، در غیر این صورت دوباره باید تجدید شود. این را میخواستم برای آقایان توضیح بدهم. کارتها را توزیع بفرمایید. اخطارتان را بفرمایید.

بهرام پارسائی

علیرضا رحیمی
جناب آقای پارسایی اخطار دارند، بفرمایید.

بهرام پارسائی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب خدمت همکاران عزیز و مردم شریف ایران دارم. آقای دکتر لاریجانی! شما توضیحاتی فرمودید، من چند تا سؤال دارم، اصلاً اخطارم روی تبصره (1) اصل (48) است.

علی اردشیرلاریجانی

بهرام پارسائی

علی اردشیرلاریجانی
نه، فرمودید اخطار دارید، اصل چندم قانون اساسی را اخطار میدهید؟

بهرام پارسائی

علی اردشیرلاریجانی

بهرام پارسائی
تذکر آییننامه، اصل (48)، تبصره (1).

علی اردشیرلاریجانی

بهرام پارسائی
بله، ماده (48) تبصره (1). ابتدا عرض کنم رویه مجلس این بوده که در دو سال گذشته بیش از یک نفر به صحن معرفی میشد و صحن انتخاب میکرد. مگر میشود در سه سال بشود دو تا تصمیم یا دو تفسیر جداگانه از آییننامه داشت؟ به هر حال شما و ما همه سوگند خوردیم که به رعایت آییننامه وفادار باشیم. چگونه است که در سال اول و سال دوم تفسیر آییننامه بیش از یک نفر است، در سال سوم یک نفر معرفی میشود؟ شما فرمودید رأی اعتماد، در آییننامه مشخصاً گفته که با رأی مجلس برای مدت یک سال انتخاب میشوند. کلمه «انتخاب» بار معنایی پیدا میکند، یعنی یک نفر از این کلمه «انتخاب» خارج است، حق انتخاب یک مسأله مشخص است.

علی اردشیرلاریجانی
نه، مقصودتان این است که پایه رأیش چقدر باید باشد؟ مقصودتان نسبی است؟

بهرام پارسائی
رأی اگر این باشد که رئیس مجلس هم باید (50) درصد به علاوه یک رأی بیاورد.

علی اردشیرلاریجانی

بهرام پارسائی
آقای دکتر لاریجانی! شما (14) سال است تریبون در اختیارتان است، اجازه بدهید من دو دقیقه صحبت کنم، بعد هم من فرمایشات شما را گوش میکنم.

علی اردشیرلاریجانی
تریبون (14) سال دست من نبوده است.

بهرام پارسائی
حالا با امسال (14) سال میشود، نگران آن نباشید. ولی به هر حال دو دقیقه هم اجازه بدهید و تأمل کنید تا ما صحبت کنیم. اولاً (100) نفر به شما نامه نوشتند که انتخاب را به صحن بدهید، این چه اشکال داشت اگر شما طبق رویه قبلی دو نفر را به صحن معرفی میکردید و صحن انتخاب میکرد؟
آقای دکتر! ما آمدیم برای اینکه حق انتخاب مجلس بالا برود آییننامه را اصلاح کردیم که حتی برای رئیس دیوان محاسبات بیش از یک نفر به صحن معرفی شود. برای حقوقدانان شورای نگهبان بیش از یک نفر به صحن مجلس معرفی میکنیم، برای ریاست مجلس بیش از یک نفر به صحن مجلس معرفی میکنیم. اینکه شما فقط یک نفر را برای کمیسیون اصل (90) به صحن معرفی میکنید، ما که نمیخواهیم رأی اعتماد بدهیم. صراحتاً گفته رأی انتخاب بدهید. بعد از این حدود (40) روز است که کمیسیون اصل (90) به واسطه همین موضوع رئیس ندارد، یعنی این هم تخلف آییننامهای است.
به نظر من تفسیرهای سلیقهای به ضرر کلیت مجلس است، ما داریم به عقب برمیگردیم. آقای دکتر! چه اشکالی داشت شما به صحن مجلس اعتماد میکردید و حق انتخاب را به صحن مجلس میدادید؟ (رئیس ـ خیلی ممنون) مجلس که خطا نمیکند. بنابراین به نظر بنده معرفی یکنفر خلاف آییننامه است و زمان بیشتر از (40) روز هم خلاف آییننامه است و من این انتخابات را به طور کلی مردود میدانم و اصلاً نمیتواند در شأن مجلس و کمیسیون اصل (90) باشد.

علی اردشیرلاریجانی
متشکریم. جناب آقای پارسایی! شما باید مطابق آییننامه تذکر بدهید، شما در این زمینه با من صحبت کردید، من هم مخالف نبودم و در هیأترئیسه هم مطرح کردم. یک طوری هم مطرح نکنید که فکر کنند ما نظر خاصی داشتیم. اتفاقاً با توجه به اینکه (100) نفر از نمایندگان نوشتند، من گفتم یک پیشنهادی را هم آقای مطهری داد، من هم حمایت کردم که بشود، ولی بالاخره رأی اکثریت این بود که مطابق آییننامه راهحل ندارد. ما قبول کنیم که فضای دموکراتیک هم در اینجا است و هم در هیأترئیسه. استدلال هم دقیق است، اینکه شما گفتید انتخاب رئیس مجلس، انتخاب رئیس مجلس قانون جدا دارد. گفته اگر در مرحله اول رأی نصف به اضافه یک مطلق نیاورد، بعد نسبی میشود. اما در اینجا ندارد، ماده (16) میگوید تصویب یا موافقت مجلس هر جا آمده و نصابش مشخص نشده باید اکثریت مطلق بیاورد. پس حتماً اکثریت مطلق هست.
حالا اینکه آیا میشود سه نفر را معرفی کرد یا دو نفر؟ کمی قابل تفسیر بود، ما در رویه گذشته گفتیم براساس اکثریت مطلق و چون در کنار رأی اعتماد آمده یک نفر، در ابتدای مجلس گفتند با دو نفر میشود این کار را کرد، ما پذیرفتیم که یک تفسیری است که هیأترئیسه داده است. اینکه شما میفرمایید صریح است، صریح نیست و اگر بود نمیگفتند اکثریت مطلق. لذا من نمیگویم نمیشود، ولی تفسیری که هیأترئیسه از آییننامه دارد این نبوده و بنابراین راهحلی که ما داریم این است که باید یک نفر معرفی شود، اگر مجلس رأی اعتماد نداد رأی مجدد. کارتها را توزیع کنید و آراء را جمع کنید.
(أخذ رأی با ورقه به عمل آمد و نتیجه پس از شمارش آراء اعلام گردید)

نادر قاضی پور

علی اردشیرلاریجانی
چشم، تذکر را هم گوش میدهیم.
6
اعلام وصول (1) فقره لایحه

احمد امیر آبادی فراهانی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ لایحه تعیین تکلیف اموال بهکده رضوی اعلام وصول میشود.
7
ناطقین جلسه آقایان: حسین هاشمیتختینژاد، عبدالغفور ایراننژاد، محمد بیرانوندی، اردشیر نوریان و خانم زهرا سعیدیمبارکه

مسعود پزشکیان

اکبر رنجبرزاده
بسم الله الرحمن الرحیم
ناطقان جلسه علنی امروز عبارتند از:
ـ آقای حسین هاشمیتختینژاد نماینده بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر.
ـ آقای عبدالغفور ایراننژاد نماینده چابهار، نیکشهر،کنارک و قصرقند.
ـ آقای محمد بیرانوندی نماینده خرمآباد و دوره.
(که هر کدام هفت دقیقه وقت دارند)
ـ خانم مهندس زهرا سعیدی نماینده مبارکه.
ـ آقای اردشیر نوریان نماینده شهرکرد، بن و سامان.
(که هر کدام پنج دقیقه وقت دارند)
از جناب آقای هاشمیتختی نماینده محترم بندرعباس دعوت میکنیم به مدت هفت دقیقه در خدمت ایشان باشیم.

حسین هاشمی تختی نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ الحمدلله رب العالمین والعاقبه للمتقین
ابتدا میلاد مسعود امام رئوف هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت حضرت علیبن موسیالرضا (علیهالسلام) را تبریک و تهنیت عرض میکنم و بر مردم خوب و نجیب و میهماننواز و خونگرم استان هرمزگان به خصوص حوزه انتخابیهام یعنی شهرستانهای بندرعباس، قشم، حاجیآباد، بندر خمیر و ابوموسی از سر تعظیم و تواضع سلام و درود میفرستم.
اعتقاد دارم دولتی که بر گرفته از رأی مردم است و حکم وی توسط رهبری تنفیذ شده است به عنوان دولت اسلامی باید مورد حمایت قرار گیرد تا بتواند بر مشکلات فائق آید. لذا یکی از راههای حمایت بیان نواقص برای حل مشکل است که بنده چند مورد آن را متذکر میگردم. آقای رئیسجمهور! مردم از دشمن نمیهراسند و با جان و دل برای دفاع از کشور و حریم ولایت «کالجبل الراسخ» ایستادهاند و به ندای رهبری لبیک میگویند، نمونه بارز آن شهید مدافع حرم از شهر تخت بندرعباس جهانپهلوان خلیل تختینژاد است که جان خود را در طبق اخلاص گذاشت. اما مردم از فقر و بیکاری، تبعیض و بیعدالتی، رانت و رانتخواری به ستوه آمدهاند.
آقای رئیسجمهور! بزرگترین تبعیض در استان هرمزگان عدم استفاده از نیروهای انسانی متخصص، تحولگرا، اخلاقمدار و ماندگار است که نه تنها در سطح ملی، بلکه در خود استان نیز از آنان استفاده نمیشود. این در حالی است که آغوشمان برای اشتغال جوانان از اقصینقاط کشور باز است و برای حضور آنان مهربانانه فرش قرمز پهن کردهایم.
اما گلایه و دلخوری ما این است که چرا جوانان بندری باید در آتش بیکاری بسوزند و سهم عادلانهای برای آنان در نظر گرفته نشود و محلی از اعراب نداشته باشند؟ گویا مسئولین رفاهطلب توان و درک دیدن سفره خالی جوان بیکار ما را ندارند.
1 ـ آقای رئیسجمهور! آیا میدانید علیرغم تصریح و تأکید قانونی در هیچکدام از صنایع و بنگاههای اقتصادی و نفتی حتی یک نفر عضو هیأتمدیره آن نیستند. آقای رئیسجمهور! جنابعالی که با شعار تدبیر و امید از مردم رأی گرفتهاید چرا دولتتان بیتدبیری و ناامیدی را به جامعه تزریق میکند؟ امروز جبهه ما جبهه اقتصادی است و استان هرمزگان شاهرگ حیاتی انرژی و دروازه طلایی تجارت است. اما مردم کمترین بهره را از این موهبت الهی میبرند.
2 ـ آقای رئیسجمهور! آیا دولت شما از بازار مرزنشینان استان هرمزگان خبر دارد که علیرغم مشکلات عدیده، مالیات سهمگین بر گرده آنان بسته شده است و در دنیا وقتی شرایط رکود حاکم است مالیات را کاهش میدهند، اما افتخار دولت شما این است که توانسته مالیات بیشتری را أخذ نماید و با این اقدام بازار و تجار و فعالین اقتصادی در قشم و بندرعباس و دیگر بنادر زمینگیر و مغازهها و بنگاههای اقتصادی به تعطیلی کشیده شدهاند و اغلب سرمایهگذاران به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس عزیمت نمودهاند.
3 ـ یکی دیگر از مشکلات استان هرمزگان بیتوجهی به کشاورزان است که هر ساله در گرمای طاقتفرسا و با دستان پینهبسته و عرق جبین تلاش میکنند، اما به علت عدم حمایت و گرانی کود، سم و بذر هر ساله ضرر فاحش نموده، تا جایی که توان برداشت و فروش محصول خود را هم ندارند و از طرف دیگر فشار بانکها آنان را مستأصل و خانه و کاشانه خود را رها و به شهرها کوچ کردهاند. چرا دولت و به خصوص وزارت جهادکشاورزی هیچگونه برنامه حمایتی برای این قشر عظیم و زحمتکش که تأمین مواد غذایی کشور را بر عهده دارند ندارد و کشاورزی که باید معیشت خود و مردم را از دل خاک فراهم نماید خود به خاک نشسته است؟ لازم است در اولین فرصت دولت بسته حمایتی خود را اعلام و اجرایی نماید.
4 ـ دریا یک موهبت الهی است و مقام معظم رهبری فرمودند اقتصاد دریامحور با یک برنامه راهبردی باید تقویت شود. پرورش ماهی در قفس و کشتزارهای میگو یک امکان بسیار مناسبی است که میتواند در تأمین معیشت مردم و ارزآوری نقش بسزایی داشته باشد. لذا دولت باید برنامهریزی نماید تا بدون رانت و سهیم بودن مردم از این امکان بهرهمند شود.
5 ـ تذکر به وزرای اقتصاد و راه و شهرسازی برای ایجاد زیرساخت بندر و گمرک خشک در شهرستان حاجیآباد با توجه به آب و هوای مناسب و موقعیت جغرافیایی مطلوب تا این آرزوی دیرینه مردم تحقق یابد.
6 ـ تذکر به سازمان بنادر و دریانوردی برای آغاز عملیات اجرایی بندر چندمنظوره شهرستان بندر خمیر با توجه به اینکه بندر خمیر از بنادر قدیمی و تجاری استان بوده و موانع قانونی آن نیز رفع شده است.
7 ـ برق در گرمای شدید استان هرمزگان تبدیل به بحران گردیده است. در هرمزگان برق نباشد نفسها بند میآید. لذا لازم است وزارت نیرو نسبت به تأمین برق و همچنین تخفیف هزینه آن اقدام جدی به عمل آورد، زیرا هزینههای (1) میلیونی برای یک دوره کمرشکن و پرداخت آن غیرممکن است.
کلام آخر؛ بلوغ سیاسی مردم استان هرمزگان به رغم حضور مذاهب مختلف و اقوام گوناگون و جریانهای سیاسی تبدیل به الگوی ملی و اسلامی گردیده است. شرایط خاص اقتصادی و موقعیت جغرافیایی میتواند در تأمین بودجه کشور نقش اساسی ایفا کند و کارکرد ملی داشته باشد، بسیاری از چالشهای فعلی کشور در اشتغال جوانان و خروج سرمایه مادی و انسانی از کشور را حل نماید، بستری مناسب برای بروز توانمندی و خلاقیت فرزندان این سرزمین خواهد بود. انتظار ما این است که دولت و شخص رئیسجمهور تدبیر نماید و از این فرصت طلایی خوب استفاده کند و با نگاه ملی در تخصیص بودجه و تدوین برنامه توسعه و ایجاد ساز و کار جدید زمینه تحقق این موضوع مهم و تعیینکننده را فراهم سازد.
آقای رئیسجمهور! به مردم و مسئولین استان هرمزگان اعتماد کنید، اختیارات لازم را تفویض نمایید تا با هماهنگی و همکاری مجمع نمایندگان و نماینده عالی دولت یک استان نمونه با اقتصاد پویا و مقاوم (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم، وقت شما تمام شد) پایهگذاری نمایید که هیچ تحریمی توان مقابله با آن را نداشته باشید. البته این توفیق با شعار و گفتاردرمانی و دیداردرمانی محقق نخواهد شد، بلکه همت و عمل میخواهد که به قول شاعر: «به عمل کار بر آید، به سخندانی نیست». والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

اکبر رنجبرزاده
تشکر از جناب آقای هاشمیتختی. از جناب آقای عبدالغفور ایراننژاد نماینده محترم چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

عبدالغفور ایران نژاد
نطق 7 دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم ـ حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر
با سلام و صلوات به نبی مکرم اسلام و با سلام و درود به روح پاک و مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی ایران و آرزوی صحت و سلامتی برای مقام معظم رهبری، میلاد باسعادت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت همه مسلمانان جهان تبریک و تهنیت عرض میکنم و همچنین عرض سلام و ادب و احترام به ملت شریف ایران به ویژه مردم خوب استان سیستان و بلوچستان و حوزه انتخابیهام شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند.
امروز جمهوری اسلامی به عنوان پرچمدار مبارزه و مقاومت بایستی سایر ملتها را نیز هدایت کند و به آنها نشان دهد که تنها بدون وابستگی به این قدرتهای مستکبر میتواند راه عزت و اقتدار ملت خویش را پیش گرفته و بر قلهها قرار گیرد. امروز بزرگترین دشمن دین خدا آمریکا و ایادی استکباری اوست. امام راحل به حق آمریکا را شیطان بزرگ نامیدند.
جناب آقای رئیسجمهور، وزرای محترم! حوزه انتخابیهام شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند با حدود (1440) روستا، چهار شهرستان، (9) بخش و (33) هزار و (400) کیلومتر مربع وسعت و (310) کیلومتر مرز آبی، علیرغم داشتن ظرفیتها و پتانسیلهای بالا در زمینه گردشگری، کشاورزی، مرز، دریا و تجارت تا امروز مردمان آن دیار با کمترین امکانات و مشکلات فراوان، بیکاری، فقر، بیآبی، خشکسالی و از پایینترین شاخصها در زمینه آموزش، بهداشت، ورزش، برق، راه، آب و دیگر زیرساختها برخوردار هستند.
جناب آقای وزیر نیرو! آیا میدانید که مردم جنوب استان سیستان و بلوچستان و شهرستانهای جنوب این استان با وجود دو سد پیشین و زیردان و فاصله (50) متری از دریای مکران، از گودالها و هوتکها با حیوانات وحشی آب شربشان یکی میباشد؟ آیا میدانید مردم عزیز دشتیاری آب خوردن ندارند؟ آیا میدانید نوار ساحلی از چابهار تا بریس، پسابندر و گواتر یک متر آب لولهکشی هم ندارند؟
درخواست دارم هر چه سریعتر اقدامات لازم برای احداث آبشیرینکن و شیرینسازی حدود (2) میلیون مترمکعب آب دریا در چند منطقه ساحلی نظیر زرآباد، تنگ، کنارک، چابهار، رمین، بریس و پسابندر، گواتر و شهرستان نیکشهر و قصرقند انجام شود.
علاوه بر تأمین آب مورد نیاز مردم ساکن در مراکز شهری و روستاهای سطح شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک و قصرقند آب لازم برای زیر کشت بردن (60) هزار هکتار زمینهای حاصلخیز کشاورزی و راهاندازی صدها طرح صنعتی نیز تأمین شود. همچنین تکمیل سد کهیر و اختصاص ردیف بودجهای برای مرمت، بازسازی، لایروبی و احیای قناتهای شهرستان نیکشهر و قصرقند لازم و ضروری است.
وزارت نیرو، مسئولین محترم برق این وزارتخانه! چندین میلیارد تومان از این مردم فقیر پول گرفتهاید و چند سال میباشد که نه خبری از اشتراک برق است و نه از پول مردم. جریمههای سنگین که در کشور هم بیسابقه است، تقریباً همه هم یک رقم ثابت از (1) میلیون تومان به بالا. من از سازمان محترم بازرسی کل کشور و از محضر قوه قضائیه میخواهم که به این موضوع ورود کنند و نگذارند که یک وزارتخانه هم ذینفع باشد و هم قاضی. مردمانی که نان شب ندارند، برقی هم نیست، با چنین جریمههای سنگین روبرو هستند. قانون تا کجا؟ باز هم تأکید میکنم اینها داستان و قصه نیست، واقعیت موجود میباشد. تعدادی از نمایندگان عزیز مجلس که در قالب کمیسیونها به چابهار رفتهاند این وضعیت را دیدهاند و این موضوعات را تأیید میکنند.
سرانه فضاهای آموزشی در چابهار کمتر از (1) متر مربع است. مدارس زیادی وجود دارد که هنوز انشعاب آب و برق ندارند و دانشآموزان در گرمای (40) درجه درس میخوانند و باید نزدیک به (5700) کلاس درس جدید در منطقه احداث شود تا به میانگین کشوری نزدیک شویم. امیدوارم که آموزش و پرورش این قسمت از کشور عزیزمان یعنی جنوب استان سیستان و بلوچستان را به طور خاص ببیند تا از این وضعیت اسفناک رهایی یابیم.
وضعیت بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان زیاد مناسب نیست، اما در طرح تحول سلامت اقدامات مثبتی در حال انجام است. ضمن تشکر از وزیر بهداشت و تسریع در احداث بیمارستان (540) تختخوابی چابهار و بیمارستان (32) تختخوابی زرآباد و بیمارستان (64) تختخوابی بخش پلان و قصرقند از نیازهای ضروری است.
با گذشت چندین سال از رسمی شدن مرز ریمدان چابهار هنوز هیچگونه زیرساختی ایجاد نشده است، فقط روی کاغذ رسمی است. اگر زیرساختها ایجاد گردد، یعنی متحول شدن صادرات و واردات به کشور پاکستان، زیرا امنترین و کوتاهترین مسیر است و ایجاد هزاران شغل در آن منطقه امیدوارم هر چه سریعتر این زیرساختها ایجاد گردد.
با وجود هزینههای زیاد، از ایجاد بندر بزرگ در چابهار تشکر و قدردانی میکنم، ولی هنوز راههای ارتباطی مانند راهآهن و بزرگراهها که بتواند بار بندر را تخلیه و حمل و نقل نماید ساخته نشدهاند و با این اعتبارات اندک تا (10)، (15) سال آینده هم ساخته نخواهد شد. لذا درخواست مردم استان که باعث متحول شدن این استان خواهد شد ایجاد سریع راهها است.
اما در بحث راههای روستایی، حوزه انتخابیهام حدوداً (2000) کیلومتر راه روستایی میخواهد که گوشهای از مشکلات ارتباطی مردم حل شود. همچنین در بحث طرح هادی روستایی بنیاد مسکن استان، بسیار ضعیف عمل کرده و از گرفتن سهمیه قیر رایگان در استان عاجز ماندهاند. از طرفی سهلانگاری و ضعیف عمل کردن بنیاد مسکن استان باعث مهاجرت بیشتر روستاییان (رنجبرزاده ـ تشکر، جمعبندی بفرمایید، وقتتان تمام شد) به حاشیه شهرها در سالیان اخیر شده (چند ثانیه آقای دکتر) که باید چارهای برای این نهاد انقلابی اندیشیده شود. چرا مردم تاوان این مدیریتهای ضعیف را بدهند؟
از مهندس حجتی وزیر محترم جهادکشاورزی تشکر میکنم. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقت شما 50 ثانیه گذشته، بقیه را به رسانهها بدهید) چشم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای ایراننژاد، متشکر.

اکبر رنجبرزاده
از جناب آقای محمد بیرانوندی نماینده محترم خرمآباد و دوره دعوت میکنیم، به مدت هفت دقیقه در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

محمد بیرانوندی
نطق 7 دقیقه ای
به نام خداوند جان و خرد
ایرانیان غریبش میدانند و ضمانتکننده، ای غریبالغربا! تضمین کن عزت ایران و ایرانیان را.
درود بیکران نثار وجود زنان و مردان تاریخساز کهنبوم و برم ایران، ایران سرافراز، بگذشته از دالانهای نهتوی مرگاندود، ایران سربلند بگذشته از گردنههای پرفراز و نشیب و سلام ویژه به همتباران لرم.
دوستداران ایرانزمین! بار دگر ایران برای هزارمین بار در موقعیت شرایط حساس کنونی قرار گرفت. دیروز خون دادید و خاک ندادید، امروز نیز وفاداری کرده و پاسبان حریم و حرمت ایران باشید.
اما همکاران عزیز، دولتمردان، صاحبان قدرت! شما را به خدا یک بار برای همیشه شرایط حساس کنونی را باور داشته باشیم. انقلاب (40) ساله شد، آیا وقت آن نرسیده است عقلانیت را محور تصمیمات، اقدامات و عملکرد خویش قرار دهیم، نه احساس و هیجان را؟ فرصتسوزی نکنیم، ایران متعلق به همه ایرانیان است و به آن عشق میورزند.
تصمیم مجمع تشخیص مصلحت درخصوص راهیابی سپنتا نیکنام هموطن زرتشتیمان به شورای شهر یزد نقطه عطفی در احترام به حقوق شهروندی و گامی به سوی توسعه سیاسی ـ اجتماعی و ظرفیتسازی نظام جمهوری اسلامی ایران بود. به این عزیزان دستمریزاد میگوییم.
دو تصمیم قاطع دیروز مجلس شورای اسلامی، تصویب قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، بازنشستگانی که در بعضی موارد چندین پست را عهدهدار بودند و همچنین فوریت محدود و قانونی کردن زمان قرار بازداشت موقت، شور و شعف زایدالوصفی را در بین جوانان و آحاد مردم ایجاد کرد. همین جوانان اگر بیکار، دلمرده، افسرده و ناامید باشند کار کشور میلنگد، در صورتی که میتوانند مزیت شکست حصرها و بنبستها باشند.
ای عقلای قوم! در این گردنه و این پیچی که در آن قرار گرفتهایم درست تصمیم بگیریم. شک نکنید گردنه امروز نه پیچیدهتر از جنگ تحمیلی، نه عظیمتر از تاریخ پرقدرت ایران است. ما بر تاریخ تأسف میخوریم که چرا فلان دوره دوراندیشی نبوده است. امروز در این گردنه تصمیم درست بگیریم، تا حال ما دیگران را قضاوت کردهایم، اما ما آن دگرانیم که فردا قضاوتمان خواهند کرد. تصمیم درست کارسازتر از سخنان درشت است.
کاری نکنیم مردم فکر کنند ما سرگرم دعواهای کوچک خویشیم و ایران و آینده آن را فراموش کردهایم. آغوش ملت بهترین پشت و پناه است. گروههای پرفشار و تریبوندار را رها کنیم و به آنها که زندگیشان تریبون ناکارآمدی نظام است توجه کنیم. شرایط فوقالعاده محرومین تصمیم فوقالعاده میخواهد. قشر آسیبپذیر حلقه ضعیف مورد طمع دشمن است و از طرفی همین قشر محروم وفادارترین و بهترین یاوران اصلی مملکت هستند، به نیازهای آنان توجه کنیم، خدمات این قشر را کمی و کیفی افزایش دهیم و امان از سوءمدیریتها. آیا اگر بعضی از دستگاهها مدیر نداشته باشند بدتر از این هستند؟ تحریمها ما را از داشتههای دیگران محروم کرده است، سوءمدیریت ما را از داشتههای خویش محروم کرده است. خودتحریمی و سوءمدیریت بلای (40) ساله ایران است. زیان استفاده نکردن کمتر از بد استفاده کردن است. این مملکت به اتکای تواناییهای خود میتواند خود را اداره کند، به شرط آنکه همتی باشد که دست مدیران ناکارآمد و مسئولیتگریز را از این مسئولیتها کوتاه کند.
صلح در گفتار، رفتار و عملکرد جایگزین خطکشیها شود. وزیر خارجه آمریکا گفت همه گروهها و جناحهای ایران یکی هستند، ما چرا احساس همسرنوشت بودن نداریم؟ مناطق ازدحام بیکاری و تخصص را شناسایی کنیم، اینها مزیت ما در غرب و شرق کشور هستند که در بیتفاوتی دولتها مایه طمع بیگانگان خواهند شد.
حضرت امام (رحمهاللهعلیه) آن پیر سفرکرده فرمودند حرف مرد دو تا است، اگر اشتباه کرد تصحیح میکند. امروز که همه با ما مخالف هستند ما خودمان باید با هم باشیم. من با کمال تواضع دست خود را به سوی ملت نجیب ایران دراز میکنم، از روحانیان عظیمالشأن تا خطبای ارجمند، از جوانان محروم حوزههای علمیه تا دانشجویان داخل و خارج کشور و از همه صمیمانه با عرض تشکر خواستارم که پیوستگی و وحدت کلمه خود را حفظ و از مناقشات تفرقهانداز احتراز نمایند و با صدای واحد ندای همگانی در راه استقلال کشور و قطع ایادی اجانب و عمال و وابستههای آنها کوشش کنند.
اما حال و روز سرزمین زخمی اما سر به بالای لرستان؛ مردم ما را به مجلس فرستادند تا دردشان را فریاد کنیم. هوار از مصیبت کمرشکن بیکاری، فریاد از استیصال مردم در پیدا کردن شغلی برای فرزندان دلبندشان.
آقای رئیسجمهور، جناب آقای دکتر روحانی، معاونت محترم رئیسجمهور جناب آقای دکتر جهانگیری، وزرا و مسئولین! آیا هنوز وقت آن نرسیده است که یک بار به قصه پرغصه کارخانههایی مثل پارسیلون، پرس، چرم و پوست، یخچالسازی، سیمان، نیروگاه و همه آنهایی که آیینه دق مردمان دیار من شدهاند پایان دهید؟ بعضی از کارخانهها در اختیار سازمانهای دولتی و خصوصیاند و قیمتگذاری آنها به شکلی است که صاحب همیشگی آنها دولت و سازمانها خواهند بود و دردی از دردهای مردم را دوا نخواهند کرد.
جناب آقای دکتر آخوندی! آیا میدانید بعضی از راهها و جادههای حوزه انتخابیه من به طور خاموش سالانه بسیاری از خانوادهها را برای همیشه تاریخ به کام مرگ میکشد و جامعه را داغدار میکند؟
جناب آقای اردکانیان! چون نوبت به لرستان رسید آسمان تپید؟ احداث سدهای بختیاری، مخملکوه، زیبامحمد، بهسازی ایوشان و سدهای دیگر جزء مطالبات ویژه مردم دیار من است، توقع داریم عاجلاً و سریعاً به آن پرداخته شود.
اما عزیزان حوزه اقتصادی دولت؛ (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید) عزیزان، ریاست محترم بانک مرکزی! چرا باید چند ماه از بند «و» تبصره (16) بگذرد، ولی هنوز عملیاتی و اجرایی نشده است؟ (نایبرئیس ـ خیلی ممنون آقای بیرانوندی) واحدهای صنفی که برای قطعات اصلی خود نیاز به ارز دارند چرا باید در نوبت بمانند؟ حواستان باشد آنها هم ورشکسته خواهند شد، آنها هم مثل سایر کارخانهها و اماکن جزء ورشکستههای استان ما و کشور ما تلقی خواهند شد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، بقیه را به رسانه بدهید) عرض کنم بعضی از عزیزان، جناب آقای سیف! اگر شما نباشید سرنوشت بانک مرکزی چه خواهد شد، سرنوشت ارز چه خواهد شد؟ آیا بدتر از این است؟ والسلام علیکم و رحمه الله

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون و متشکرم، ناطق بعدی را دعوت بفرمایید.

اکبر رنجبرزاده
ناطقان اضطراری، از سرکار خانم مهندس زهرا سعیدی نماینده محترم مبارکه دعوت میکنیم، شما به مدت پنج دقیقه وقت دارید، در خدمت شما هستیم، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علیبن موسیالرضا المرتضی الامام التقی النقی و حجتک علی من فوق الارض و من تحت الثری الصدیق الشهید صلوه کثیرهً تامهً زاکیهً متواصلهً متواترهً مترادفهً کافضل ما صلیت علی احد من اولیائک. برحمتک یا ارحم الراحمین».
عرض سلام و ادب و احترام و تبریک عید بزرگ میلاد امام مهربانیها و تشکر از همکاران عزیزم که با رأی قاطع خود به طرح ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان نشان دادند که به وعدههای انتخاباتی خود برای جوانان پایبند هستند. همکاران بزرگوارم، هیأترئیسه محترم، فراکسیون جوانان و کمیسیون اجتماعی مجلس! از همت والای شما سپاسگزارم.
آغاز صحبتمان را با گزافهگوییهای رئیسجمهور و وزیر خارجه تازهکار آمریکا شروع کنیم که شدت جنگ روانی را علیه جمهوری اسلامی ایران و تهدیداتشان را برای نظام مقتدر اسلامی ایران شدت دادهاند و یک هشداری از جایگاه خادمی مردم عزیز جمهوری اسلامی ایران بدهم که ایران سرزمین شیرزنان و مهد دلاورمردان است، دلاورزنان و شیرمردانی که در (40) سال گذشته بارها آنها را آزمودهاید و چقدر جز خفت و خواری نصیب شما شده؟ آیا جز خفت و خواری چیزی نصیب شما شده است؟ شکستن کمر داعش با محوریت ایران توسط جبهه مقاومت کار کمی نبود، آمریکا به دلیل ناامیدیها از داعش میدان اصلی جنگش را بازار ما و فرماندهی را وزارت خزانهداری قرار داده است. ضمن حمایت از مواضع خوب رئیسجمهور محترممان از ایشان میخواهم شخصاً ستاد مقابله به مثل تشکیل داده و با راهبردی کردن اقتصاد مقاومتی به مصاف دشمن برود. عناصر بیانگیزه را برکنار و در ردههای مدیریتی از جوانان باانگیزه استفاده کند.
از قوه قضائیه میخواهم با دانهدرشتها و تروریستهای اقتصادی برخورد قاطع کند و آنان را به سزای اعمالشان برساند. این مردم خوب ما شرایط بد اقتصادی را اگرچه ناخوشایند است برای حفظ امنیت و ناموس خود تحمل میکنند، اما فساد، رانتخواری و بیعدالتی را تحمل نخواهند کرد. جسارتاً دیگر اطلاعرسانی تحت عنوان بازداشت چند نفر یا «الف ـ ج» کردن متخلفین برای مردم قابل قبول نیست. مردم خواهان اقدام انقلابی، سریع و البته عادلانه هستند. شرایط به گونهای شده که احساس میشود فشار (10) درصد به دوش (90) درصد مردم است و همکاران عزیز! ما باید کمک کنیم، با طرحهای خودمان فشار را از دوش (90) درصد کم کنیم که البته طرح سوداگری بازار مسکن هماکنون در سامانه قانونگذاری بارگذاری شده و امیدواریم طرحهای دیگر سوداگری بازار را هم در ادامه همکاران دیگر ما ارائه بدهند.
یک بحث هم کنترل گردش مالی و فرار مالیاتی است. من میخواهم یک خواهش از دولت محترم کنم، منتظر قانون نماند، با وجود چکهای حامل و حوالهکرد قضیه همین فرارهای مالیاتی پیش میآید، پول به مردم نمیدهیم، اما چک دستشان میدهیم و این بازارهای زیرزمینی به خاطر وجود همین چکهای حوالهکردی است که در دستشان است و خیلی راحت میتوانیم آن را در وجه افراد حقیقی یا حقوقی صادر کنیم. دلالان با حسابهای بانکیشان کار نمیکنند، با همین چکها دارند بازار ما را به هم میریزند که انشاءالله امیدوارم دولت محترم خودش یک تدبیر ویژه در این رابطه کند.
یک موضوعی در ارتباط شهرستان مبارکه بگویم، چون مباحث زیاد است، همکاران خواستند که طبق گذشته تند صحبت نکن، شمرده بگو، مطالبم ماند. من یک موضوعی بگویم، از مردم استان اصفهان و مردم چهارمحال و مردم یزد، وزارت محترم نیرو! مردم را به خاطر سوءمدیریتهای خودتان به جان هم نیندازید. سر یک چهارراهی که چراغ قرمز نگذاشتید دارید مردم شهیدپرور سه استان را به جان هم میاندازید. وزارت کشور، وزارت نیرو، شورای عالی آب! خواهش میکنم قوانین را آن گونه که شایسته است اجرا کنید و شهرستان مبارکه و مردم مظلومش که سالیان سال است جمعیت شب و روزش نزدیک به (50) الی (60) هزار نفر به خاطر میزبانی از کارگران متفاوت است، ولی هیچ وقت این کارگرانی که با هزار تا اتوبوس وارد این شهرستان میشوند، هیچ جای قوانین ندیدیم و هیچ جای شرایطشان را درک نکردیم. انشاءالله در ردیفهای بودجه و در بودجههای سالانه سازمان برنامه و بودجه استانداری رعایت کنند.
بحث کنارگذر غرب است که من خواهش میکنم آقای وزیر راه کلنگزنی کردند، (نایبرئیس ـ خیلی ممنون خانم دکتر بقیه را به رسانهها بدهید) به زودی ادامه راهش را بروند و انشاءالله پیمانکار تأمین شود که بتواند ادامه راه بدهد.
آخرین خواسته من هم این است که ما شرایط خیلی بدتر از این هم داشتیم، شرایط را به مردم ملتهب نشان ندهیم و یک موضوعی بگویم:
تو با خدای خود انداز کار و دل خوش دار
که رحم اگر نکند مدعی خدا بکند
یا رضا (علیهالسلام).

اکبر رنجبرزاده
تشکر از سرکار خانم سعیدی. از جناب آقای دکتر اردشیر نوریان نماینده محترم شهرکرد، بن و سامان دعوت میکنیم، به مدت پنج دقیقه در خدمت شما هستیم.

اردشیر نوریان
نطق 5دقیقه ای
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و تبریک به مناسبت میلاد موفورالسرور ثامنالحجج (علیهآلاف التحیه و الثناء) و با آرزوی صحت و سلامتی برای رهبر معظم انقلاب و با درود و سلام بر پیشگاه باعظمت شهدای انقلاب و امام شهیدان. قبل از شروع صحبت بر خودم لازم میدانم از رأی قاطع همکاران عزیزم در روز گذشته به طرح ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان قدردانی کنم. امیدوارم انشاءالله دولتمردان پیام این طرح بسیار خوب را درک کرده باشند و نشان بدهند که یک روحیه جدید و نو، جوانگرایی و تلاش برای کشور نیاز است.
ملت عزیز ایران! در ایامی به سر میبریم که کشور عزیز ما ایران با دو تلاطم روبروست، یک دسته از التهابات درونی است و به وضع اقتصادی کشور مربوط است و دسته دوم مربوط به التهاباتی است که در حوزه سیاست خارجه با آن روبرو هستیم. نیاز کشور برای غلبه بر وضعیت نابسامان داخلی را به چند موضوع ارجاع میدهم. اول حفظ وحدت و انسجام داخلی حول محور ولایت. برای رسیدن به این هدف باید از تعلقات قومی، سیاسی، حزبی و گروهی گذشت. امروز مردم ما انتظار دارند با حفظ وحدت برای حل مشکلات اقتصادی کشور تمام توان خود را به کار گیریم. دولت دوم آقای روحانی در نیمه راه است، دیگر کسی ارجاع مشکلات به قبلیها را نمیپذیرد. تا دیر نشده برای ترمیم کابینه و مهار مشکلات معیشتی مردم اقدامات شایستهای باید انجام شود.
آقای ترامپ و تحریم و فشارهای بیرونی را بهانه نکنیم، کسی منکر بدعهدی و دشمنی آمریکا نیست، کار دشمن دشمنی کردن است. به خود بیاییم و نقایص، کمکاری و ناکارآمدی بعضی مدیران را بپذیریم و برای آن چارهاندیشی کنیم. مردم از پاسکاری مشکلات بین چپ و راست خسته شدهاند، خواهان اصلاح وضعیت موجود هستند. بعضی از همکاران ما به مشکلات ارزی اشاره کردند، جهش (300) درصدی نرخ ارز چه توجیه و بهانهای دارد؟ آیا همه مسأله به ترامپ و تحریم و اظهارات نابخردانه خارجیها مربوط است؟
افزایش نرخ سکه، مسکن، مشکلات کامیونداران، اینها علائمی است که دارد به دولت نشان میدهد که وضعیت نیاز به اصلاح و تصمیمات جدی و کارآمد دارد. گرانی ارزاق و مایحتاج عمومی مردم حباب نیست. آقای دولتمرد، آقای کارگزار! مدام نگویید حباب است، مردم لمس میکنند، حس میکنند، به بازار میروند خرید میکنند، مایحتاج عمومی را درک میکنند، اینها اسمش حباب نیست، عملیات روانی هم نیست. یک واقعیت است، بپذیرید. باید راهحل عاجل برای اینها سراغ بگیرید.
ناهماهنگی تیم اقتصادی دولت مشهود است، دیگر الان کمتر کسی میتواند این موضوع را انکار کند یا اصلاً کسی نیست که انکار کند. ناهماهنگی بین تیم اقتصادی اظهر من الشمس است. امیدواریم انشاءالله آقای رئیسجمهور به سرعت راجع به این مسائل و مشکلات تصمیمات عاجل را بگیرد.
نکته دوم برخورد مدبرانه و دور از احساس با وضعیتی است که بعد از خروج آمریکا از برجام ایجاد شده است. دولتهای مرتجع عربی، صهیونیستها و آمریکاییها از این وضعیت خوشحال هستند، عدهای هم در داخل مترصد فرصت هستند تا از این نابسامانی برای تسویهحسابهای بعدی استفاده کنند. کاسبان تحریم مترصد فرصت سوداندوزی هستند. مجموعهای از این عوامل به ما حکم میکند در مواجهه با این شرایط ضمن حفظ آرامش و دوراندیشی و ضمن لحاظ نمودن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت با تدبیر برخورد کنیم و ضمن حفظ انسجام و استحکام درونی برای روبرو شدن با هر سناریویی تمام تلاشها را برای جلوگیری از تندتر شدن فضای روانی حاکم بر روابط خارجی صورت بدهیم و در زمین آمریکا و صهیونیست و آلسعود بازی نکنیم. جنگ روانی که توسط غربیها دارد مدیریت میشود ما را در تله گیر نیندازد. باید حواسمان جمع باشد، حفظ آرامش، اقتدار درونی، انسجام درونی، وحدت ملی، اینها راهحل است و برخورد منطقی و باتدبیر.
الگویی که تیم ملی فوتبال در همین بازیهای اخیر نشان داد، تلاش، جدیت، ازخودگذشتگی، ایثار، به صحنه آوردن تمام توان و تلاش، اگرچه نتیجه را واگذار کرد، اما مردم، ملت و رهبر راضی بودند، مقامات ردههای کشور همه پیام دادند. این نشان میدهد که مردم بازی خوب میخواهند، بازی گروهی میخواهند، کار تیمی میخواهند، روحیه جهادی میخواهند. امیدوارم انشاءالله این الگو برای دولتمردان ما یک الگوی کارآمد و عملیاتی باشد.
با توجه به محدودیت وقت یک نکته درمورد مسائل منطقه عرض کنم، همکار عزیزم سرکار خانم سعیدی نکتهای را در پایان نطقشان اشاره کرد، من میخواهم راجع به فرمایشات این خواهر عزیز نکتهای را عرض کنم. روی سخن با وزرای نیرو و جهاد و شورای عالی آب است. وزیر محترم نیرو در کمیسیون امنیت ملی گفتند که ما دچار بدمصرفی هستیم. اما من معتقدم علاوه بر بدمصرفی کشور در حوزه مسائل آب دچار سوءمدیریت هم هست. بسیاری از مشکلات موجود در حوزه زایندهرود به دلیل سوءمدیریت وزارت نیرو است. اجرای پروژههای فاقد مجوز مثل گلاب (1) و (2)، تغییر دادن مسیر طبیعی رودخانه در حال انجام است. تصمیمات در وزارت نیرو تحت فشار و لابیهای سیاسی و منطقهای گرفته میشود. ندای مظلومیت مردم در چهارمحال و بختیاری در دوره دو رئیسجمهور و چندین وزیر نیرو شنیده نشده است. ما نمیدانیم این مسأله را چگونه باید بیان کنیم، رئیسجمهور سابق، رئیسجمهور لاحق، وزرای قبلی و وزرای فعلی، با چه زبانی باید گفت، با چه نامهای باید مطرح کرد که کار غیرقانونی نباید کنید؟ این ندا شنیده نشده است. مصوبات شورای عالی آب گزینشی پیگیری میشود.
اینگونه اقدامات زمینه بروز تنشهای اجتماعی را بین مردم به وجود آورده است. خوزستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، یزد، کرمان و همه جا سرای من است، مردم را به جان هم نیندازید. (رنجبرزاده ـ جمعبندی بفرمایید، وقتتان تمام شد) بیتدبیری وزارت نیرو، بیتصمیمی باعث اینطور مشکلات شده است. اگر مسئولین امر در این حوزه مدیریت صحیح نداشته باشند مردم با کمآبی سازگاری دارند، با تبعیض و بیعدالتی کنار نمیآیند. مشکلات و کمبودها را تحمل میکنند. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون و متشکرم، وقت شما تمام شد) بیعدالتی در بیکارترین استان کشور، پرهزینهترین استان کشور و کمدرآمدترین استان کشور. بپذیرید که این مسائل و مشکلات ناشی از سوءتدبیر در وزارت نیرو است. (نایبرئیس ـ متشکرم، بقیه را به رسانهها بدهید) تا دیر نشده به این مسائل پایان بدهید. (10) درصد سهمآبه زایندهرود متعلق به چهارمحال است، همه مشکلات مملکت را وزارت نیرو به این (10) درصد تخصیص داده است. در حالی که من در تعجبم چرا تمام انتقادات وزارت نیرو و وزارت کشور و تمام دستاندرکاران متوجه یک استاندار خدومی است (نایبرئیس ـ یک دقیقه اضافه صحبت کردید) که در حال زحمت کشیدن و هماهنگیهای لازم و اجرای قانون است. امیدوارم این پیام را وزیر محترم نیرو بشنود تا منجر به اقدامات بعدی، پیگیری، سؤال و استیضاح نباشد. ممنون و متشکر.

اکبر رنجبرزاده
قبل از اینکه نفر بعدی برای ارائه نطق تشریف بیاورند یک اعلام انصراف از سؤال را قرائت کنم.
ـ انصراف جناب آقای مجید ناصرینژاد نماینده محترم شادگان از طرح سؤال خود از وزیر محترم امور خارجه درخصوص ضعف عملکرد وزارت خارجه درمورد انتفاضه مردم مظلوم بحرین اعلام وصول میشود.
9
اعلام وصول (1) فقره طرح

احمد امیر آبادی فراهانی
طرح تأسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران به صورت عادی اعلام وصول میشود.
10
تذکرات کتبی نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی کشور

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
تذکرات کتبی
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ آقای اصغر سلیمی (سمیرم) به رئیسجمهور محترم درخصوص استفاده از میوههای وارداتی در پذیرایی ادارات دولتی و وابسته به دولت در سال حمایت از کالای ایرانی.
ـ آقای حبیباله دهمرده (زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون) به وزیر نیرو درخصوص صدور دستور در رابطه با اقدام جدی در برطرف نمودن مشکلات جدی فاضلاب زابل. همچنین درخصوص اینکه در رابطه با سفر سیستان دستور فرمایید مشکلات جدی آب شرب مردم سیستان برطرف گردد.
به وزیر نفت درخصوص اینکه چرا قطر لوله گاز از (56) اینچ از ایرانشهر به زاهدان به (36) اینچ کاهش یافت و هنوز سیستان گازدار نشده است؟
ـ آقای سیدتقی کبیری (خوی و چایپاره) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اینکه چرا مشکل کارگران و کارمندان نیروگاه سیکل ترکیبی خوی حل نمیشود؟
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه فکری برای تأمین مالی ریسندگان کاشان و آران و بیدگل کنید. بیکاری وحشتناک در صنایع ریسندگی و بافندگی کاشان در راه است.
ـ آقای بیتاله عبدالهی (اهر و هریس) به وزیر نیرو درخصوص تأمین سریع آب کشاورزان و باغداران شهرستان اهر از سد ستارخان به منطقه و جلوگیری از خشک شدن باغات سرمازده اهر.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به رئیسجمهور محترم درخصوص عدم توجه به مطالبات بهحق مردم مؤمن، متعهد، مرزدار، انقلابی و باوفای سیستان و بلوچستان.
ـ آقایان: علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و نادر قاضیپور (ارومیه) به وزیر نیرو درخصوص اقدام فوری جهت ساماندهی وضع نابسامانی که در حوضه آبریز رودبار قصران در محدوده امینآباد تهران به وجود آمده است.
ـ آقای شهباز حسنپوربیگلری (سیرجان و بردسیر) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص توجه و رسیدگی به وضعیت معیشت فرهنگیان عزیز و فرهیخته، ترمیم حقوق و افزایش سنواتی براساس مصوبه مجلس و رسیدگی به وضع مدارس شبانهروزی.
ـ آقایان: محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) و امیر خجسته (همدان و فامنین) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص اینکه متأسفانه مدارس دولتی برای ثبتنام دانشآموزان شهریه أخذ میکنند که خلاف قانون اساسی است.
ـ آقای جلال محمودزاده (مهاباد) به اتفاق (21) نفر از همکاران به وزیر آموزش و پرورش درخصوص دلیل بیتوجهی وزیر محترم به اصل (15) قانون اساسی و نادیده گرفتن زبان مادری چیست؟
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و کشور درخصوص اینکه علت تغییر پیاپی قوانین مرتبط با خدمات سربازی چیست؟
به وزیر کشور درخصوص اینکه چرا علیرغم وعدههای دادهشده همچنان وضعیت سرمایهگذاران پدیده شاندیز در برخی موارد تعیین تکلیف نشده است؟
ـ خانمها: پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و سیدهحمیده زرآبادی (قزوین و آبیک و البرز) به وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درخصوص علت تعطیلی و تعدیلهای صورتگرفته در برخی از واحدهای صنعتی زیرمجموعه وزارت دفاع مثل رجاشیمی و سعدشیمی چیست؟
ـ آقای یعقوب شیویاری (میانه) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص عدم توجه به تذکرات کتبی قبلی، لطفاً درخصوص اجرای پروژههای حوزه راه و راهداری شهرستان میانه، راههای مواصلاتی بینشهری، شهری و روستایی اقدام عاجل معمول گردد.
ـ آقای علیاکبر کریمی (اراک، کمیجان و خنداب) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در استقرار تجهیزات دریافت الکترونیکی عوارض در آزادراههای کشور برای افزایش رفاه و کاهش اتلاف وقت مردم.
به وزیر نیرو درخصوص لزوم رعایت عدالت و پرهیز از تبعیض در قطع برق استان مرکزی نسبت به سایر استانها با توجه به میزان برق مصرفی استانها و ظرفیتهای صنعتی موجود در استان مرکزی.
به وزیر دادگستری درخصوص لزوم اصلاح فرآیند صدور گواهی سوءپیشینه و افزایش مدت اعتبار آن با توجه به طولانی بودن بروکراسی اداری در امور مختلف و مشکلاتی که برای مردم در این زمینه وجود دارد.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر کشور درخصوص اینکه سفر شما به استان سیستان و بلوچستان باعدالت نبود و هماهنگی با نمایندگان سیستان و بلوچستان نداشتید.
ـ آقای علی وقفچی (زنجان و طارم) به وزیر راه و شهرسازی درخصوص دلیل تعطیلی پروژه کلور ـ درام در حوزه راه طارم و پروژه سهراهی بناب، طارم و منجیل.
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص تسریع در تکمیل روشنایی اتوبان قزوین ـ زنجان و همچنین زنجان ـ طارم و همچنین تسریع در ارتقای جاده قرهپشتلو و تأمین اعتبار آن.
ـ آقای علی کرد (خاش، میرجاوه، بخش نصرتآباد و کورین) به وزیر ورزش و جوانان درخصوص عدم توجه به مطالبات مردم سیستان و بلوچستان مخصوصاً در حوزه انتخابیه خاش و بلوچستان.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به اتفاق (70) نفر از همکاران به رئیسجمهور محترم و وزیر ورزش و جوانان درخصوص لزوم تسریع در تحقق وعده دولت مبنی بر تشکیل مجمع ملی سمنهای جوانان.
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه) و علیرضا محجوب (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص جلوگیری از واگذاری کارخانه سیمان ارومیه.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به اتفاق (10) نفر از همکاران به وزیر نیرو درخصوص جلوگیری از طرح انتقال آب از سرشاخههای کارون به ویژه تونل و کوهرنگ (3).
به وزیر راه و شهرسازی درخصوص اینکه به راستی چه وقت میخواهید از خواب غفلت درمورد جادههای خرمشهر به اهواز و همچنین جاده امام صادق (علیهالسلام) بیدار شوید؟
ـ آقایان: عزیز اکبریان و محمدجواد کولیوند (کرج، اشتهارد و فردیس) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص حل مشکلات اعضای تعاونی توسعه نهالنشان البرز.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه آیا حضرتعالی متولی حوزه آب و شهرسازی هستید یا (مسئول) رفع مشکلات ارتباطات و فناوری میباشید؟
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت حذف سختی کار در احکام حقوقی فرهنگیان و عدم تلاش وزارتخانهها برای رفع این مشکل چیست؟
ـ آقای سیدجواد ساداتینژاد (کاشان و آران و بیدگل) به وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه چرا نظارت بر شرکت تولید شمش فولاد همانند فولاد خوزستان برای تأمین بیلت فولاد برای صنایع نورد فولاد نمیشود؟
ـ آقایان: نادر قاضیپور (ارومیه)، محسن بیگلری (سقز و بانه)، منصور مرادی (مریوان و سروآباد) و رسول خضری (پیرانشهر و سردشت) به اتفاق پنج نفر از نمایندگان به وزیر آموزش و پرورش درخصوص علت بیتوجهی جنابعالی به اجرای اصل (15) قانون اساسی و بیتوجهی به زبان مادری.
ـ آقای علی ساری (اهواز، باوی، حمیدیه و کارون) به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص علت عدم تسریع در رساندن کامل خدمات بهداشتی و درمانی در حوزه کنار تالاب هورالعظیم با وجود آتشسوزی گسترده.
به وزیر امور خارجه درخصوص علت کند بودن اقدامات لازم برای فرو نشاندن آتشسوزی تالاب هورالعظیم.
به وزیر کشور درخصوص ادامه حریق تالاب هورالعظیم. چرا اقدامات ستاد بحران تاکنون به ثمر نرسیده است؟
ـ آقای احمد مرادی (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجیآباد و خمیر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص واگذاری سایتهای پرورش میگو بدون در نظر گرفتن ملاحظات محلی که باعث ایجاد نارضایتی در مردم بالاخص جوانان شده است.
به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اینکه علیرغم تذکر قبلی متأسفانه به کرات مشاهده میگردد دستگاه امآرآی بیمارستان شهید محمدی بندرعباس غیرفعال و مردم سرگردان هستند.
به وزیر نیرو درخصوص اینکه پس از برداشت بیرویه از سد استقلال میناب نوبت برداشت آب از سدهای شمیل و نیان شده و مردم از این وضعیت نگران هستند.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر نفت درخصوص پاسخگویی درمورد تخریب جاده اصلی خرمشهر به اهواز که منبع درآمدی بخشی از وزارتخانهها به شمار میرود چه کسی است؟
ـ خانمها: خدیجه ربیعیفرادنبه (بروجن)، سیدهفاطمه حسینی و فاطمه سعیدی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) و هاجر چنارانی (نیشابور و فیروزه) به اتفاق (20) نفر از همکاران به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه با وجود ابلاغ و دستور رئیسجمهور به وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر اینکه شرکتهای پتروشیمی مشروط به عقد قرارداد بلندمدت با تولیدکنندگان داخلی میتوانند نسبت به فروش مستقیم مواد اولیه به صنایع تکمیلی به قیمت بورس اقدام کنند، اما بعد از گذشت یک ماه هنوز اقدامی صورت نگرفته است. تسریع در اقدام مورد انتظار ماست.
ـ آقای عبدالله سامری (خرمشهر) به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درخصوص اینکه مسئول رفع مشکل مردم شریف خرمشهر و جزیره مینو در امر مخابرات بعد از گذشت (30) سال از اتمام جنگ تحمیلی چه کسی است؟
ـ آقای ابوالفضل ابوترابی (نجفآباد، تیران و کرون) به وزیر دادگستری درخصوص اینکه متأسفانه علیرغم تکلیف برنامه ششم درخصوص دولت الکترونیک قوه قضائیه هنوز حاضر به ارائه خدمات الکترونیک به سایر دستگاههای دولتی نشده است، علت چیست؟
ـ آقای حسینعلی حاجیدلیگانی (شاهینشهر، میمه و برخوار) به وزیر امور اقتصادی و دارایی درخصوص اینکه چرا برخلاف قوانین و مقررات افراد بازنشسته را به سمت مدیرعاملی بانک و شرکتهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد منصوب میکنید؟
به وزیر کشور درخصوص اینکه متأسفانه علیرغم تکلیف برنامه ششم درخصوص دولت الکترونیک، نیروی انتظامی هنوز حاضر به ارائه خدمات الکترونیک به سایر دستگاههای دولتی نشده است، علت چیست؟
ـ آقای سیدحمیدرضا کاظمی (پلدختر) به وزیر امور خارجه درخصوص پیگیری آزادی بیقید و شرط آقای اسدالله اسدی دیپلمات سفارت جمهوری اسلامی ایران در کشور آلمان.
ـ خانم پروانه مافی (تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس) به وزیر دفاع درخصوص علت عدم اجرای قانون حفاظت در برابر اشعه برای پرسنل نهاجا، پدافند و جنگال در ارتش چیست؟
ـ آقایان: ولیالله نانواکناری (بابلسر و فریدونکنار) و حسین نیازآذری (بابل) به رئیس بانک مرکزی و رئیسجمهور محترم درخصوص اینکه چرا مشکل مؤسسات مالی و سپردهگذاران را حل نمیکنید و در مازندران مطالبات زیر (100) میلیون تومان برخی از سپردهگذاران پرداخت نگردیده است؟
ـ آقای محمدمهدی زاهدی (کرمان و راور) به وزیر نیرو درخصوص اینکه بعد از (17) سال فقط (25) درصد شهر کرمان به سیستم فاضلاب شهری مجهز شده است. آیا این بایستی ادامه پیدا کند که بیش از (50) سال دیگر کامل شود؟
ـ آقای محمدقسیم عثمانی (بوکان) به وزیر آموزش و پرورش درخصوص بیتوجهی وزیر به آموزش زبان مادری خصوصاً زبان و ادبیات کردی.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، متشکرم. آقای یوسفنژاد آن تذکرات را بفرمایید.

علی اصغر یوسف نژاد
بسم الله الرحمن الرحیم
ـ آقای اقبال محمدیان (رامهرمز و رامشیر) به وزیر جهادکشاورزی درخصوص علت عدم پرداخت پول خرید محصولات کشاورزی مثل گندم برای کشاورزان پرتلاش استان خوزستان و خاصه شهرستانهای رامهرمز و رامشیر.
ـ آقای محمدرضا امیرحسنخانی (فردوس، سرایان، طبس و بشرویه) به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص ضرورت تسریع در اختصاص اعتبار جهت احداث مجتمع فرهنگی و هنری شهرستان بشرویه.
ـ آقای مجید ناصرینژاد (شادگان) به همراه (17) نفر از همکاران به وزیر نیرو درخصوص جلوگیری از طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون به ویژه تونل کوهرنگ (3).
ـ خانم ناهید تاجالدین (اصفهان) به وزیر نیرو درخصوص علت عدم جلوگیری از تضییع حقوق باغداران حقآبهدار استان اصفهان.
11
تذکر آییننامهای و اخطار قانون اساسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای ولی ملکی نماینده محترم مشکینشهر برای تذکرات خارج از دستور شفاهی بفرمایید.

ولی ملکی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
مرکز آمار ایران دیروز (2) مرداد در روزنامه ایران نرخ تورم (12) ماهه منتهی به تیرماه 97 را (7/8) درصد و در خردادماه (2/8) اعلام نموده است. جای سؤال و تعجب است آقای عادل آذر که خود سابقه نمایندگی دارد با کدام فرمول ریاضی و آماری به نرخ تورم یکرقمی رسیده است؟ دروغ که شاخ و دم ندارد، در مصالح و ابزار و لوازم ساختمانی و خود مسکن افزایش قیمت (40) درصدی، در سکه و ارز (200) الی (300) درصدی، در مواد پتروشیمی (40) درصدی و در گوشت و مرغ و مواد خوراکی و مواد بستهبندی تورم (40) درصدی را شاهد هستیم. اگر در متن مردم باشید خواهید دید که طبقه پایین جامعه برای نان شب خود محتاج هستند. در سر سفره مردم تورم دورقمی (40) درصدی ملاحظه میشود نه یکرقمی. توصیه میکنم به جای آمارسازی به شعور مردم توهین نکنید و موجب سلب اعتماد آنان نشوید.
همکاران ارجمند! لازم به یادآوری است با این حرکت لاکپشتی توسط دولت، مجلس و قوه قضائیه امکان مهار تورم وجود ندارد. در صورتی میتوانیم به مهار تورم امیدوار باشیم که کمیسیونی مرکب از نمایندگانی از مجلس، دولت، قوه قضائیه، اشخاص حقیقی و حقوقی صاحب تخصص و تجربه در امور اقتصادی نظیر کمیسیون تلفیق بودجه تشکیل شده و با یک ماه کار شبانهروزی نسبت به پیدا کردن راهکار اجرایی و تهیه نسخه شفابخش برای برونرفت از بحران اقتصادی پیشآمده اقدام نماید. در صورت عدم اقدام عاجل و جدی ممکن است موجب ایجاد شکاف بین مردم و دولتها یا خدایناکرده مردم و انقلاب گردد. باید سریعاً دست به کار شد و ضمن خنثی کردن بُعد روانی تحریم، با وارد آوردن مردم و بخش خصوصی به صحنه و حمایت از تولید کالای ایرانی نقشه استکبار جهانی را خنثی کرد. (یوسفنژاد ـ متشکر، وقتتان تمام شده) اجازه بدهید یک مورد هم دارم، آن را هم بگویم.
به وزیر محترم اقتصاد، دبیر مناطق آزاد، ریاست محترم کمیسیون اقتصادی تمنا میکنم و هشدار میدهم که دست از تبعیض بردارید. مشکینشهر مجوزهای لازم را هم از آقای جهانگیری و هم از آقای امیری گرفته و بهترین موقعیت را برای مناطق آزاد دارد. بنابراین خواهش میکنم در متن و بطن منطقه آزاد تجاری اردبیل حتماً مشکینشهر را لحاظ کنید و الاّ آثار و تبعات خیزشهای مردمی دامان همه را خواهد گرفت. تشکر میکنم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای حبیباله دهمرده نماینده محترم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون بفرمایید.

حبیب الله دهمرده
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
میلاد مسعود آقا امام رضا (علیهالسلام) را خدمت همه مردم بزرگوار ایران و شما عزیزان تبریک و تهنیت عرض میکنم.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور بزرگوار! با سلام و احترام، برای جلوگیری از تخلیه تنگه احد سیستان در اثر فاجعه خشکسالی طبق قولهای دادهشده و گزارشهای تقدیمی یک بار و برای همیشه اقدام فرمایید.
جناب آقای دکتر ستاری! ضمن تشکر فراوان از آب ژرف، سایر بندهای صورتجلسه 28/4/95 اقدام شود.
جناب آقای دکتر نوبخت، وزرای محترم، آقایان رحمانیفضلی، حجتی، اردکانیان، ظریف، شریعتمداری و کرباسیان، استاندار محترم و دیگر مسئولان عزیز! ضمن تشکر نسبت به ریزگردها، حقآبه ایران از رودخانه هیرمند، انتقال آب از دریای عمان، مشکلات آب شرب، تقسیم استان، گازرسانی، اجرای راهآهن زاهدان، زابل، بیرجند، نیروگاه (50) مگاواتی میلنادر، تبخیر و رسوبگذاری چاهنیمهها، بازارچههای مرزی، منطقه آزاد سیستان، ایجاد کارخانههای ریز و درشت، طرح (46) هزار هکتاری، راهها، به وعدههای دادهشده به اینجانب و مطالب ارسالی عمل فرمایید تا مردم بزرگوار نسبت به مسئولان بدبین و ناامید نشوند و بیش از این شرمنده آن بزرگواران نباشیم.
عزیزان، سروران و دولتمردان! بایستی از زندهباد و مردهبادهای بیحاصل جداً جلوگیری کنیم. در محیط آرام استعدادها شکوفا میشود، نه در محیط متشنج، اگر استعدادی هم باشد از بین میرود.
آقای ترامپ نگونبخت! بدان مردم بزرگوار ایران در طول تاریخ افتخارات فراوان بر بشریت داشتهاند. هزاران توطئه نظیر تو و امثال تو را به فرصت تبدیل کردهاند (یوسفنژاد ـ متشکر، وقتتان تمام شد) اینبار هم با تعامل و همدلی و داشتن برنامههای علمی و کارشناسی به فضل الهی یک مشت محکمی به دهان تو خواهند زد، انشاءالله. موفق و مؤید باشید.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای محمدعلی پورمختار نماینده محترم بهار و کبودرآهنگ بفرمایید.

محمدعلی پورمختار
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
بنده هم میلاد مبارک حضرت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت ملت شریف ایران و نمایندگان عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم. یاد شهدای عزیز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در غرب کشور که برای برقراری امنیت و دفاع از این مرز و بوم به شهادت رسیدند را گرامی میداریم. زیادهگوییهای ترامپ و وزیر خارجهاش برای ملت ایران هیچ ارزشی ندارد. امام فرمود آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و همین حرف همه ملت ایران است و بیخود و بیجهت دلسوزی که برای ملت ایران میکند دروغ محض است و ما ایستادگی خواهیم کرد. منافقین کوردل، منافقینی که شرافت خودشان را زیر پا گذاشتند و هر روز در کنار و بغل یکی از این سران هستند، آنها هم هیچگونه جایگاهی نزد ملت ایران ندارند.
جناب آقای پزشکیان! من یک تذکری به هیأترئیسه راجع به تبدیل مجلس به یک دژ نظامی دارم. متأسفانه ساخت و سازهای غیرضروری، هزینههای زیادی که دارد میشود از یک مرکز نظامی هم بیشتر است، مراکز نظامی ما الان اینقدر سختگیری ندارند. علت این چیست؟ چرا بیخود و بیجهت این خانه ملت را دارید از ملت جدا میکنید؟ برای ورود نمایندگان هم دارد سختگیری میشود، چه برسد به ملتی که بالاخره اسم اینجا را خانه ملت گذاشتیم. راجع به این موضوع عنایت بفرمایید، حتماً باید توضیحی به نمایندگان داده شود.
تذکرم به رئیسجمهور محترم است، هم ترمیم تیم اقتصادی و هم استفاده از نیروهایی که روحیه جهادی دارند. مصوبات سفر استانی رئیسجمهور بعد از چهار سال روی زمین مانده، اجرایی و عملیاتی نشده است. عدم اجرای دستورات و مصوبات وزرای محترم که در جلسات ملاقاتها است این هم یکی از معضلات و مشکلات است. دهها دستور گرفته شده ولی اجرایی نشده است. (یوسفنژاد ـ متشکر آقای پورمختار).
آخرین تذکرم به مرکز پژوهشهای مجلس است، این مرکز به رغم ارائه گزارشات مختلف تاکنون هیچگونه طرح مشخصی که تبدیل به قانون شود راجع به حمایت از تولید و تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی ارائه نداده است.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون آقای پورمختار. بحث تذکر راجع به وضعیت مجلس را ما در هیأترئیسه مطرح میکنیم، چون خودمان هم از این کاری که دارد انجام میگیرد در هیأترئیسه بحثی نشده و به نظر من یک مقدار جای بحث دارد، حالا آن را پیگیری میکنیم.

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای روحالله بابائیصالح نماینده محترم بوئینزهرا و آوج بفرمایید.

روح اله بابائی صالح
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام و ادب و احترام و خستهنباشید خدمت همکاران محترم. همچنین ولادت باسعادت امام رضا (علیهالسلام) را خدمت شما همکاران و ملت شریف ایران تبریک عرض میکنم و یاد شهدای اخیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را گرامی میداریم.
تذکر بنده به مسئولین اجرایی کشور، تذکر اول به جناب آقای رئیسجمهور؛ جناب آقای رئیسجمهور! تذکر بنده درخصوص تصمیمگیری و حمایت از سرمازدگی اخیر فروردینماه سال 1397 است که در شمالغرب کشور اتفاق افتاد و به ویژه درخصوص حمایت از کشاورزان استان قزوین و حوزه انتخابیه بوئینزهرا و آوج.
تذکر دوم درخصوص پلمپ کردن چاههای آب است که وزیر نیرو وارد عمل شود، در این فصل از سال زراعی که کشاورزان در حال برداشت محصول هستند از پلمپ کردن و پر کردن چاههای کشاورزی ممانعت کند.
تذکر بعدی بنده درخصوص رسیدگی به مناقشات بین مرزی دو شهرستان آوج و رزن همدان به وزیر کشور است که بیایند تعیین تکلیف کنند و رفع مشکل کنند و درخصوص مرز بین این دو شهرستان تعیین حدود کنند.
تذکر بعدی به وزیر محترم آموزش و پرورش درخصوص رفع ادامه تحصیل فرهنگیان و اعمال مدارک تحصیلی فرهنگیان عزیز است.
تذکر آخر به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت درخصوص پرداخت مطالبات قطعهسازان است. جهت جلوگیری از تعطیلی شرکتهای قطعهساز و همچنین تعدیل نیروی کارگری که یکی از معضلات اساسی کشور و استان قزوین میباشد. «اللهم احفظ قائدنا امام خامنهای».

علی اصغر یوسف نژاد
دست شما درد نکند. جناب آقای عبداله رضیان بفرمایید.

عبداله رضیان
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
نکته اول اینکه در دو جلسه قبل مطالبی درخصوص توهین به نظام در همایشی در شهرستان قائمشهر مطرح شده بود که تلویحاً به بنده نسبتی داده شده که مطابق ماده (75) آییننامه تذکری را دارم که اولاً این تریبونی که ما داریم امانت ملت است. اتفاقی که افتاده بود واقعیتش این است که یک خطای سهوی بوده و دستگاههای امنیتی و وزارت اطلاعات هم همین گزارش را داده است. ثانیاً اینکه اگر یک مدیر شهرستانی باب میل ما نیست و اگر میخواهیم او را بکوبیم ما به ناروا از اسلام و انقلاب هزینه نکنیم. ثالثاً اگر مفسدهای اتفاق میافتد امام جمعه محترم شهر حضرت آیتالله معلمی پدر بزرگوار دو شهید است، نماینده مجلس خبرگان رهبری است. بالاخره از ما دلسوزتر و دغدغهمندتر است. رابعاً بنده هم به عنوان وظیفهای که دارم از حق دفاع میکنم و به هر جهت ما یک مقداری باید شفافیت و صداقت را در این شرایط سخت اقتصادی چاشنی کار خودمان قرار بدهیم.
مطلب دوم اینکه ورزشگاه شهید وطنی قائمشهر برای بازی لیگ برتر تیم نساجی مازندران آماده شده، جا دارد من از شخص جناب آقای استاندار، همکاران ایشان، وزارت ورزش و اداره کل تربیت بدنی استان که ظرف دو ماه این ورزشگاه را آماده کردند، هزینهای بالغ بر (7) میلیارد انجام دادند، یک ورزشگاه استانداردی است که در شأن شهرستان قائمشهر است را ساختند تشکر میکنم. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای رضیان) اما از وزیر محترم ورزش میخواهم در جهت تأمین منابع مالی به قولی که دادند عمل کنند و استاندار مازندران را تنها نگذارند، تشکر میکنم.

سیدعلی ادیانی
آقای پزشکیان! تذکر (79) دارم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای سیداحسن علوی بفرمایید.

سیداحسن علوی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و درود به ارواح مطهر شهدا بالاخص شهدای مظلوم اخیر کردستان که توسط معاندین و مخالفین امنیت و آرامش در کردستان به شهادت رسیدند.
جناب آقای دکتر روحانی رئیسجمهور محترم! سالهاست فریاد میزنیم که در آناتومی توسعه کشور استانهایی چون کردستان به خاطر عدم توجه و اختصاص اعتبارات مورد نیاز دچار یک نوع آنومی و عقبماندگی در توسعه شده است. متأسفم که باید بگویم وعدههای دولت تدبیر و امید و شخص رئیسجمهور برای بهبود شرایط استان کردستان به فراموشی سپرده شده است.
موضوع انتقال ترانزیت نفت خام و فرآوردههای نفتی کردستان عراق و افزایش دهشتناک حجم ترافیک جادهای در مسیر جاده پرپیچ و خم و خطرناک مریوان ـ سنندج ـ کرمانشاه توسط باندهای ثروت و قدرت در دو سوی مرز چه دستاوردی برای مردم مظلوم کردستان داشته است؟ آمار تصادفات و تلفات جانی ناشی از این تجارت شبهمافیایی در این سالها در این استان مایه حیرت و تأسف است. دهها حادثه مرگبار و فوت مظلومانه صدها شهروند مظلوم و داغدار نمودن خانوادههای متعدد کردستان که اخیراً شاهد یکی از فجیعترین این نوع حوادث بودیم، تأثیرات مخرب زیستمحیطی تا حدی که هر لیتر این فرآورده (یوسفنژاد ـ متشکر آقای علوی) نفتی آب را آلوده میکند. شرکتهای درگیر در تجارت با عراق و پخش و پالایش مسئولیت شرعی، قانونی و اخلاقی در مخاطره انداختن جان شهروندان ما را دارند و یقیناً باید جوابگوی این وضعیت اسفبار باشند.
والسلام علیکم و رحمه الله

علیرضا رحیمی
آقای رئیس در دستور هم یک تذکر داریم.

علی اصغر یوسف نژاد

ولی ملکی
تذکر متفرقه
ببخشید! من یک اصلاحیه میزنم، به جای آقای پارسا رئیس مرکز آمار، عادل آذر گفته شد که بدین وسیله اصلاح میکنم، انشاءالله که مورد پذیرش دوستم آقای عادل آذر قرار بگیرد.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر. جناب آقای یوسف داودی بفرمایید.

یوسف داودی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام و احترام بر ملت بزرگ ایران و ملت قهرمان شهرستان سراب. تذکر اول بنده به تیم اقتصادی دولت است. ناتوانی دولت در کنترل تورم و قیمت ارز و طلا و قیمت کالاهای اساسی و ضروری مردم بیداد میکند، به طوری که ارزش پول ملی کشور شدیداً کاهش پیدا کرده است که نتیجه آن ضعف مدیریت باعث شده قدرت خرید مردم برای تأمین حداقل نیاز خانوادهها مثل گوشت، شیر و میوه و بقیه اقلام بسیار کم شده است.
تذکر دوم بنده به وزیر محترم جهادکشاورزی است. به داد سیبزمینیکاران مظلوم استان آذربایجانشرقی و سراب برسید. آنها تمام سرمایه و زندگی خودشان را برای کاشت و تولید سیبزمینی گذاشتهاند و برای هر کیلوگرم سیبزمینی بیش از (1000) تومان هزینه کردهاند، (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای داودی) ولی قیمت فروش هر کیلو سیبزمینی کمتر از (500) تومان است. چرا به قانون عمل نمیکنید؟ طبق قانون دولت باید خرید تضمینی محصولات کشاورزی و سیبزمینی را به قیمتی که کشاورزان بتوانند سود کنند انجام دهد. این سهلانگاری شما ظلم بزرگی به سیبزمینیکاران (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکر) و کشاورزان مظلوم کشور است.

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! در دستور روز هم اخطار و تذکر داریم.

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای عثمانی بفرمایید.

محمدقسیم عثمانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز اعتماد به حاکمیت متأسفانه در اثر عملکرد بد ما با خدشه مواجه شده است و فرار از این موضوع مشکل را حل نمیکند، بلکه عمق این فاجعه را تشدید خواهد نمود. باید ستاد احیای اعتماد عمومی تشکیل شود. مردم نبودها و کمبودها را میپذیرند، فشارها را میپذیرند، ولی تفاوتها و تبعیضها را بر نمیتابند. امروز وقتی به مردم میگوییم پول نیست میگویند چرا برای اختلاس پول هست؟ امروز وقتی به مردم میگوییم با کمبود منابع ارزی مواجهیم میگویند چرا برای سپردهگذاری برخی آقازادهها در خارج از کشور ارز فراوان است؟ امروز فاصله طبقاتی، فشار اقتصادی، فشار بیکاری و فساد اداری و اجتماعی دلسوزان کشور را میآزارد و باعث لطمه به اعتماد عمومی شده است. بیایید «زنده باد ایران» را در درستکاری، پاکی و همدلی مردم و مسئولین جستجو کنیم، نه در مرگ بر دیگران. بیایید منابع مالی را صرف محرومیتهای ایران، خوزستان، کردستان و خراسان کنیم و با تمرکز بر داخل کشور نه باعث نارضایتی مردم گردیم و نه به دشمنان ایرانزمین بهانه دهیم. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای عثمانی، وقتتان تمام شده) من ایران را دوست دارم، ولی نگران امروز و فردای ایرانزمین هستم.
والسلام علیکم و رحمه الله

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کواکبیان بفرمایید.

مصطفی کواکبیان
تذکر قانون اساسی
بسم الله الرحمن الرحیم
با تبریک ولادت حضرت امام رضا (علیه آلاف التحیهوالثناء). آقای رئیس! من سه تا نکته کوتاه را متذکر میشوم. نکته اول را به جناب آقای بطحایی وزیر محترم آموزش و پرورش، اصل (15) قانون اساسی را متذکر میشوم که تلقی نابجایی از بحثهای ایشان بین اقوام درست شده است. قانون اساسی میگوید «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است، اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است».
لذا حرف ایشان درست است که براساس قانون اساسی آموزش دروس قطعاً باید به زبان فارسی باشد، اما چه اشکالی دارد تدریس ادبیات محلی و اقوام بلامانع و همچنین عزیزان به زبان ترکی، کردی یا لری بتوانند در مدرسه صحبت کنند؟ لذا باید این برداشت درست شود.
چون وقت کم است این نکته را هم به رئیسجمهور، معاون اول و وزیر راه و شهرسازی میگویم، شش ماه گذشت (یوسفنژاد ـ متشکر آقای کواکبیان، وقتتان تمام شده) و شورای ساماندهی امور پایتخت تشکیل نشده، حتماً تشکیل بدهند. والسلام

علی اصغر یوسف نژاد
متشکر، جناب آقای خجسته بفرمایید.

امیر خجسته
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و احترام خدمت همکاران محترم و مردم شریف ایران. تذکر بنده به ریاست محترم جمهور، وزرای اقتصادی مخصوصاً وزیر اقتصاد و دارایی و صنعت و معدن. با توجه به اینکه السیهایی که باز شده در این مدت کوتاه (44) میلیارد دلار السی باز شده، برای واردات کالا ثبت سفارش شده و کالا وارد کشور نشده است. یک درصد بسیار کم کالا وارد شده، در شرایط تحریم که ما الان باید واردات داشته باشیم، برای تحریم هماهنگ کنیم و برنامهای داشته باشیم، متأسفانه دلارها خارج از کشور گرفته میشود و به داخل کشور کالا وارد نمیشود. (44) میلیارد دلار، آقای رئیسجمهور! این را به مجلس گزارش دهید و در گمرکات ما بالای (60) میلیارد دلار کالا، اقلام، اجناس و خوراکیها است، متأسفانه دارد ترخیص میشود و در انبارها دارد احتکار میشود و کالا به بازار نمیرود. لذا ما از ریاست محترم جمهور و وزرای اقتصادی میخواهیم با توجه به اینکه الان کالا، اقلام و اجناس در بازار محدود شده و نمیفروشند، یک یخچالی که (2) میلیون تومان ارزش داشته الان وجود ندارد، با پارتیبازی و رابطه (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، وقتتان تمام شد) (6) میلیون تومان گرفته میشود و آن هم پنهانی. لذا تقاضای من این است و اعلام و اخطار میکنم که به هر طریق ممکن بحث کالا، اقلام، اجناس و خوراکیهای مردم را برای تحریم مشخص کنید.

مسعود پزشکیان

علی اصغر یوسف نژاد
جناب آقای کامران بفرمایید.

حسن کامران دستجردی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
تولد امام هشتم را تبریک میگویم و مسئولین به این حدیث توجه کنند که ایشان فرمودند، از همان دری که میآیند برگردند، از در پستو در نروند.
اما جناب آقای پزشکیان! من در رابطه با آب زایندهرود زیاد صحبت کردم، زایندهرود در طول تاریخ یک قانون دارد، بهرهبرداران جدید در زایندهرود برداشت خلاف میکنند. شورای عالی آب و شورای امنیت مقرر کرده برداشتهای خلاف را انجام ندهند تا حقآبهدار به حقش برسد. نه بارگذاری جدید انجام بدهند که میدهند، خسارت بدهند که نمیدهند، ساماندهی رودخانه کنند که نمیکنند. این کشاورز را که تعداد زیادی هستند، بالای (200) هزار نفر چه کنند؟
با آقای رئیس مجلس جلسه داشتیم، بنا شد برای ما زماندهی داشته باشند. آقای پزشکیان! آن دو ماه هم شد سه ماه، وزیر نیرو یک جدول زمانبندی نداده است. من از شما خواهش میکنم جلساتی گذاشته شود، آب پاییز را هم نمیدهند، سه سال است کشت نکردهاند، ما حرف غیرقانونی نمیزنیم، میگوییم طبق قانون عمل شود. متأسفانه دستگاههای اجرایی در بعضی جاها هم تحریک میکنند. اینکه حکومتداری نشد. من از جنابعالی خواهش میکنم جلسات مستمری بگذارید که قال این قضیه کنده شود و اجرای قانون انجام دهند. (یوسفنژاد ـ متشکر جناب آقای کامران، وقتتان تمام شد) اجازه بدهید آقای پزشکیان یک اظهارنظری کنند.

مسعود پزشکیان
آقای کامران! آن را که به شما گفتیم که انشاءالله لیست را بدهید، جلسه میگذاریم و پیگیری میکنیم، متشکرم.

علیرضا رحیمی
تذکر در دستور روز سرکار خانم سعیدیمبارکه هستند، بفرمایید.

زهرا سعیدی مبارکه
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب و تبریک مجدد عید بزرگ میلاد امام هشتم.
آقای دکتر پزشکیان! یک مشکلی در کشور به وجود آمده که من خواهش میکنم وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم در رفع این مشکل همت ویژه بگمارند. اعلام کردند (30) درصد کنکور براساس احتساب سنوات تحصیلی باشد. دانشآموزان ما بسیار زیاد معترض هستند، چرا؟ براساس اینکه اطلاع قبلی به دانشآموزان ندادند، دوم اینکه ما زیرساخت لازم را برای این نداریم. وقتی گزارشاتی که میرسد میگویند آزمون و امتحان عدالتمحور نبوده، چطور میتوانیم (30) درصد کنکور را دخیل کنیم؟ دوم اینکه آیا ما عدالت آموزشی در کشور داریم؟ یعنی واقعاً در نقاط محروم و نقاط برخوردار ما این عدالت آموزشی وجود دارد؟ این خواهشی که من از وزیر آموزش و پرورش دارم، اول خواهشی میرویم، بعد انشاءالله از ایشان انتظار داریم که دستور ویژه در رسیدگی و رفع این مشکل بدهند. امیدواریم که این مشکل و این درخواست دانشآموزان عزیز برطرف شود.
یک درخواست هم از وزیر محترم ورزش و جوانان درمورد این دارم که رسیدگی ویژه به وضع ورزش بانوان داشته باشند، البته رئیس محترم و اعضای فراکسیون جوانان یک تقدیر و تشکر هم در مجلس از تیم فوتبال خواهند داشت که لازم بود این را از طرف هیأترئیسه فراکسیون ورزش اعلام کنم، سپاسگزارم.

علیرضا رحیمی
تشکر. اخطار دستور روز، جناب آقای حاجی بفرمایید.

حسینعلی حاجی
اخطار
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای پزشکیان! دو تا اخطار و تذکر دارم. اخطار بنده اصل (156) است. اما اجازه بدهید که ابتدائاً تذکرم را عرض کنم و آن تذکر بند (11) ماده (24) است، حفظ شأن مجلس. آقای پزشکیان! خود جنابعالی در جریان هستید، ما یک قانونی را مصوب کردیم، قانون برنامه ششم، ماده (29). در آن قانون که اواخر سال 95 تصویب کردیم در این ماده آوردیم کلیه حقوقهایی که به مدیران پرداخت میشود اعم از مجلس، نمایندگان و غیره شفافسازی شود و روی یک سامانهای قرار داده شود. الان با اینکه یک سال و اندی از این قانون میگذرد هنوز این اجرایی نشده است. ما از جنابعالی انتظار داریم علاوه بر اینکه این را پیگیری کنید که انجام شود، واقعاً ما نمایندگان بیاییم از خودمان شروع کنیم تا از حرف به عمل برسیم. مثلاً بیاییم ظهرها یک نوع غذا پخت شود، سفرهای خارجی را کلاً ممنوع کنیم، مگر موارد استثنائی آن هم با تصمیم مجلس. هزینههای اضافی ساخت و ساز را انجام ندهیم. تعطیلات تابستانی که باقی مانده است را انجام ندهیم و همچنین روزهای دوشنبه بیاییم طرحها و لوایح اقتصادی را اختصاصاً تصویب کنیم و همچنین اگر که همکاران همیاری کنند بین (10) تا (20) درصد هم از حقوقمان کاهش بدهیم. (رحیمی ـ تشکر).
اما بنده اخطارم را بگویم. آقای رئیس! اخطار بنده اصل (156) به رئیس قوه قضائیه است که مواظبت از حقوق عامه را بر عهده دارند که تدابیر لازم را اتخاذ کنند. ما امروز یک نامهای را هم نوشتیم به مشاور ایشان دادیم که به دستشان برسد که یک وقت خدایناکرده اتفاقاتی مثل گذشته رخ ندهد. به هر حال مسائلی مثل خاوری را در آینده تجربه نکنیم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای رئیس! جناب آقای ادیانی هم تذکر ماده (79) دارند، بفرمایید.

سیدعلی ادیانی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر پزشکیان عزیز ممنونم. در روز یکشنبه یک واقعهای که در شهرستان قائمشهر رخ داده و اسناد و مدارک آن موجود است و کتمانناپذیر است. هم دستگاههای اطلاعاتی و هم نظارتی این را میدانند، در آنجا با اهتزاز درآمدن پرچم غیررسمی کشور منسوب به جریان ضدانقلاب که در اسلایدی به کرات به نمایش درآمد و مورد اعتراض جریانهای ارزشی از جمله امام جمعه محترم شهرستان ابوشهیدین در دو جلسه بیان شد که امروز بعضی از حضرات به غلط آدرس غلط دادند. من میخواهم چند نکته را عرض کنم، دقیقاً براساس ماده (79) که اگر در جلسه رسمی ضمن نطق یا مذاکره صریحاً یا تلویحاً نسبت سوئی به یکی از نمایندگان، چون تلویحاً اشاره شد عرض میکنم.
ببینید عزیزان! اشاره شد که در آن جلسه توهین به نظام نشد، در آنجا خطا سهوی بود، نظر دستگاهها هم این بود که خطای سهوی بود. حضرت آقای دکتر پزشکیان! شما به عنوان رئیس محترم جلسه، من پیشنهاد دارم، اسناد موجود، واقعه موجود، یا بنده خلاف میگویم و یا آن کسی که مدعی شده خلاف میگوید. من پیشنهاد دارم و ممنون میشوم در مشروح مذاکرات بیاید و پیگیری هم میکنیم. (نایبرئیس ـ متشکر) آقای دکتر! پنج دقیقه وقت دارم. (نایبرئیس ـ دیگر پنج دقیقه صحبت نکنید) عرضم تمام شود، دکتر عزیز چشم. پیشنهادم این است، هیأترئیسه محترم، وزارت اطلاعات، کمیسیون اصل (90)، هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان برابر بند «ب» ماده (2) این موضوع را بررسی کنند، چون در صحن علنی مطرح شد (نایبرئیس ـ حالا پیشنهادت را بدهید، این را پیگیری میکنیم) و من این را مکتوب هم مینویسم. ضمناً افرادی ادعای صداقت کنند که وقتی ما به اصل (67) قسم خوردیم، رفتار صادقانه این است که از حقوق و ارزشهای ملت دفاع کنیم و طهارت در ورود داشته باشیم. کسانی که از صداقت دم میزنند، اما رفتار آنها قطعاً و عملاً مغایر این معناست که مستندات این سخن من هم فراوان موجود و مشهود است. من این موضوع را از طریق هیأترئیسه، وزارت اطلاعات، کمیسیون اصل (90) و هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان پیگیری میکنم تا «سیهروی شود هر که در او غش باشد» و از همگرایی جریان خاص و معدود در درون کشور با سلطنتطلبان خارجنشین که از یکشنبه به بنده حمله کردند و بعضاً در درون صداهای همگرا با آن میشنویم، من این همگرایی را متعجبم. (نایبرئیس ـ متشکرم، فرمودید دیگر تمام شد) «و إذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاماً».

علیرضا رحیمی
تشکر، تذکر دستور روز، جناب آقای ابطحی بفرمایید.

سیدمحمدجواد ابطحی
تذکرات شفاهی
سلام علیکم
«السلام علی علیبن موسیالرضا المرتضی»
آقای رئیس! من دو تا تذکر دارم، یکی ماده (214) و دیگری مواد (73) و (74). آقای یوسفنژاد! اجازه بدهید رئیس جلسه تذکر من را توجه کند. آقای رئیس! ماده (214) درخصوص تحقیق و تفحص است. بیش از دو ماه است که تحقیق و تفحص از مجلس شورای اسلامی تقدیم شده، با «لیت و لعل» تقدیم کمیسیون برنامه و بودجه شده، کمیسیون برنامه و بودجه که ظرف یک هفته باید جلسه میگذاشته و تعیین تکلیف میکرد و پاسخ آن را به ما میداد هنوز انجام نداده، چرا؟ این تحقیق و تفحص راجع به مجلس است، اینکه مهم است از خودمان شروع کنیم. شما نگاه کنید دم در یک هفته پیش میآیند کانکس میزنند، دیوار میکشند، خراب میکنند، میسازند، میلیونها تومان بودجه مجلس را صرف «هبائاً منثوراً» میکنند، اضافهکار کارمند مجلس را کم میکنند، آقای رئیس! این را باید رسیدگی کنیم، تذکر بدهید. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون، متشکرم) مواد (73) و (74)، انشاءالله امیدوارم با توجه به جنگ اقتصادی که داریم خود مجلس هم وارد جنگ اقتصادی شود، این روزمرگی تمام شود.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون، تحقیق و تفحص از مجلس که خود نماینده است، بروید با کمیسیون برنامه و بودجه هماهنگ کنید و پیگیری کنید، چون مسئول خود کمیسیون است، دیگر نماینده از خود نماینده که تحقیق و تفحص نمیکند. چیز جالبی میگویید. نفر بعدی را دعوت کنید.

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! آخرین نفر جناب آقای نقویحسینی هستند که اخطار قانون اساسی دستور روز دارند، بفرمایید.

سیدحسین نقوی حسینی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پزشکیان، همکاران محترم! خدمت شما خستهنباشید عرض میکنم. آقای رحیمی! یک لحظه اجازه بدهید آقای دکتر گوش بدهند. آقای دکتر پزشکیان! در این شرایط میدانید هر اقدام و هر رفتاری که ما در دستگاهها انجام میدهیم باید موجب رضایتمندی عمومی، کاهش تنشها و جلوگیری از نارضایتی باشد. حتماً مستحضر هستید آموزش و پرورش آمده سختی کار فرهنگیان را که ما (1) میلیون پرسنل فرهنگی داریم در این شرایط حساس از حکمشان قطع کرده است. این سختی کار حدود سه سال است دارد پرداخت میشود، علت افزایش سختی کار هم این بود که میدانید درآمد و دریافتی فرهنگیان واقعاً کفاف زندگیشان را نمیدهد، همه ما با موضوع آشنا هستیم، دنبال راهکار میگشتند که یک طوری به فرهنگیان کمک شود. به همین جهت این ردیف را در حکمشان به نام سختی کار گذاشتند، حالا بعد از سه سال پرداخت امسال به جای افزایش حقوق فرهنگیان که میدانید پایه افزایش حقوق فرهنگیان را هم متأسفانه دولت (6) درصد اعمال کرده، در حالی که تا (20) درصد میتوانست اعمال کند، آمده سختی کار آنها را هم حذف کرده است. این یعنی نارضایتی و ناراحتی (1) میلیون پرسنل آموزش و پرورش. این کار درستی نیست، واقعاً من نمیدانم این اقدامات با چه هدفی صورت میگیرد. تقاضای من این است که به کمیسیون مربوطه ارجاع بدهید موضوع را بررسی بکند و موضوع را پیگیری بکند حق فرهنگیان داده بشود. ما چرا باید معلمان را بیدلیل ناراضی و ناراحت بکنیم؟

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! آقای پژمانفر اسمشان در لیست هست.

مسعود پزشکیان

نصراله پژمان فر
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
«اللهم صل علی علیبن موسیالرضا بعدد ما احاط به علمک».
من هم ولادت با سرسعادت ولینعمت همه ما ایرانیها علیبن موسیالرضا را تبریک عرض میکنم. تشکر میکنم، امروز روز ولادت حضرت هست، من به عنوان نماینده مردم مشهد هم تبریک عرض میکنم به همه ایرانیها و همه جهان اسلام و هم یک نکتهای را عرض میکنم؛ آقای دکتر! مشهد امروز با توجه به اقبالی که نسبت به حضور زائرین از داخل و خارج کشور در آن وجود دارد این زیرساختها نتوانسته با توجه به توسعه اقبال فراهم بشود، این که ما میخواهیم با اعتبارات خود استان و خود شهر مشهد این زیرساختها را توسعه بدهیم طبیعتاً امکانپذیر نیست، اگر همه این اتفاقات بخواهد از طریق بخش خصوصی صورت بگیرد هزینه اقامت برای زائرین بسیار بالا میرود و این اساساً با آن سیاستهای نظام که موضوع زیارت را یک موضوع وظیفه حاکمیتی میداند مغایرت دارد.
ما باید کاری بکنیم که به هر حال اقامت برای همه گروهها به صورت عادی و به صورت طبیعی صورت بگیرد و این غیر از این است که سرمایهگذاری در این موضوع صورت بگیرد امکانپذیر نیست. آقای دکتر! موضوع آب امروز در مشهد (نایبرئیس ـ متشکرم) مشکل داریم، اقامت مشکل داریم، موضوع حمل و نقل چه درون شهری و چه برونشهری ما مشکلاتی داریم. این تلنبار مشکلاتی که امروز در مشهد وجود دارد باعث این شده که ما نتوانیم علیرغم همه میل باطنی خود این خدمات را بدهیم. من این را عرض بکنم تمام، آقای دکتر! آن کسانی که مشهد میآیند مشهد فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد و خیابان امام رضا نیست، اگر عزیزان بخشهای دیگر مشهد را نگاه بکنند حاشیهنشین فراوان و مشکلات عدیدهای دارد که امروز اگر ما اینها را برطرف نکنیم نمیتوانیم به کشور خدمات را بدهیم.

مسعود پزشکیان
خیلی ممنون نفر بعدی را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
جناب آقای صباغیان بفرمایید.

مسعود پزشکیان

محمدرضا صباغیان بافقی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین
عرض سلام و ادب خدمت نمایندگان محترم. آقای پزشکیان! من دوتا تذکر دارم، یکی در ارتباط با بحث فروش خودرو هست. مردم ثبتنام میکنند، پولشان را هم پرداخت میکنند، متأسفانه زمانی که باید تحویل داده بشود اعلام میکنند که شما باید مبلغ بیشتری پرداخت بکنید. من این را از وزیر محترم صنعت میخواهم، از جمله نمایندگی سایپا، چهار ماه است که طرف پول به حساب ریخته ولی الان سرگردان است. به امید اینکه بیاید وام گرفته، تسهیلات گرفته بتواند کاسبی کند الان پولش گیر است و ماشین را هم به او نمیدهند.
یکی هم در ارتباط با شورای عالی هماهنگی اقتصادی، جناب آقای پزشکیان! خیلی تصمیمات خوبی دارد گرفته میشود، منتها مجلس بیخبر است. من در حوزه انتخابیه خود میروم میگویند شورای عالی هماهنگی چه تصمیماتی گرفته، میگویم بیخبر هستیم. ما خواهشی که از جنابعالی داریم محبت بفرمایید و این موضوعات را حداقل در جلسات غیرعلنی نمایندگان هم مطلع باشند اگر تصمیم گرفته میشود، اگر هم گرفته نمیشود اسم شورای عالی هماهنگی چه چیز هست که باشد. (نایبرئیس ـ خیلی ممنون) یکی هم بحث همان تذکر آقای نقویحسینی، آمدند معلمین را پنج تومان گذاشتند به جیبشان، شش تومان از آن جیبشان برداشتند. سختی کار را برداشتند (6) درصد اضافه کردند. واقعاً این هم در شأن معلمان نیست، عذرخواهی میکنم.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
آقای دکتر! در لیست نوبت آقای مرادی است که تشریف ندارند، آقای سلیمی بفرمایید.

علیرضا سلیمی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس! تشکر، من کوتاه به دو، سه جمله اشاره میکنم. نکته اول، ما تشکر میکنیم به خاطر تغییر در کابینه، منتها دیرهنگام است، امیدوارم آقای رئیسجمهور تکمیل کنند. نکته دوم، در بعضی از وزارتخانهها در بحث واردات خودرو ضعیفکشی نشود، کسانی که دستور دادند انشاءالله با ارشدها هم قوه قضائیه و سایر مسئولین برخورد کنند. آقای رئیس! بعضی از افراد بعضی از کالاها را دارند صادر میکنند از آن طرف دارند وارد میکنند از ارز آن سوءاستفاده میکنند، جلوی اینها هم گرفته بشود. کسانی که در زندگی مردم اخلال کردند، آنهایی که (60) تن طلای کشور را نابود کردند حتماً قوه قضائیه اینها را محاکمه کند.
آقای رئیس! بعضی از بستگان مسئولین ارز (4200) تومانی داشتند، لیست اینها اعلام بشود، مثل معوقات بانکی نشود که میآیند (100) نفر (85) درصد دستشان است. این بحث احکام معلمان هم قانون است، ما گفتیم (20) درصد، مشخص نیست برای چه (6) درصد حقوق معلمان افزایش مییابد؟ جنابعالی دستور بدهید اصلاح بشود.

مسعود پزشکیان

علیرضا رحیمی
جناب آقای عبادی بفرمایید.

سیدمحمدباقر عبادی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت عزیزان عرض شود دادستان کشور اخیراً ورودهای خوبی داشتند در برخورد با مفاسد یا کوتاهیهایی که بعضی دستگاهها انجام میدهند و دادستان به عنوان مدعیالعموم ورود میکند و این کار بسیار خوبی است. امیدوارم به صورت گستردهتر این کار انجام بشود. به عنوان مثال شرق کشور منجمله استان خراسانجنوبی از بیآبی به شدت رنج میبرد، خشکسالی فراوان است. وزرای نیروی متعدد آمدند شعار دادند مدام گفتند مطالعه میکنیم، عمل نکردند. این کوتاهیهایی که انجام شده الان آقای دادستان کل کشور میتواند ورود کند. وزیر فعلی، وزیر قبلی، آن وزیر قبلی اینها را بخواهد و به عنوان مدعیالعموم از اینها درخواست کند که شما چرا در بحث انتقال آب و تأمین آب استان خراسانجنوبی کوتاهی کردید؟ چون ما هرچه تذکر میدهیم، سؤال میکنیم و استیضاح، جواب نمیدهد و به جایی نمیرسد. نکته آخر هم خدمتتان عرض شود که درمورد بحث سامانه شفافیت حقوق که تصویب شد و مجلس هم مصوب کرد لازم است که دولت سریعتر این را ارائه بکند و همه مردم مطلع باشند.

مسعود پزشکیان
متشکرم، نفر آخر را بفرمایید.

علیرضا رحیمی
آخرین نفر جناب آقای درازهی هستند، بفرمایید.

محمد باسط درازهی
تذکرات شفاهی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام و تشکر اخطار به وزیر آموزش و پرورش دارم درمورد حذف زبان مادری یا عدم توجه به زبان مادری. جناب آقای دکتر پزشکیان، رئیس محترم جلسه! با حضور حضرتعالی جلسهای گرفته شد که قرار شد زبانهای متعددی را حوزه وزارت آموزش و پرورش در دستور کار برای آموزش قرار بدهند، به ویژه بلوچی، کردی و ترکی. من تعجب میکنم در ظرف سه یا چهار هفتهای که با حضور حضرتعالی جلسه گرفتیم امروز وزیر محترم میآید درمورد عدم توجه به زبانهای مادری اظهارنظری میکند. من خواهش میکنم حضرتعالی ورود پیدا بکنید تا نگرانی مردم به ویژه در بلوچستان که زبان مادری را بسیار اهمیت قائل هستند و مایل هستند که زبان مادری آنها توسعه و گسترش پیدا بکند، متشکرم.
12
اعلام ختم جلسه و تاریخ تشکیل جلسه آینده

مسعود پزشکیان
جلسه بعدی ما ساعت (8) صبح روز یکشنبه هفتم مرداد ماه 1397 است. دستور جلسه ادامه دستور هفتگی است. پایان جلسه را اعلام میکنم.